ایستادگی در مقابل تلاش دشمن برای ممانعت از فروش نفت و گاز از بزرگترین عبادتهاست
ابلاغ سند جهتگیریهای کلان و سیاستهای پژوهش، فناوری و تجاریسازی وزارت نفت
شتاب گیری روند توسعه در غرب کارون
همگرایی ایران و روسیه از رهگذر وفاق ملی
تعهد ایران در «اجلاس پاریس» اجرایی می شود
توسعه صنایع پالایشی و کاهش آثار تحریم ها
افزایش سهم درآمد از پژوهش های کاربردی
گذر از زمستان با بهینه سازی مصرف انرژی
تقویت امنیت پایدار انرژی در شمال شرق کشور
ضرورت افزایش تعامل آزمایشگاهها با مراکز تحقیقاتی
وظایف و بایستههای حفظ و پایداری انقلاب اسلامی
تاریخچه صنعت انتقال فرآوردههای نفتی
محمود فکری: آمدم که نفت مسجدسلیمان بماند
طلسم دو ساله صعودهای رسمی کوهنوردان شركت نفت شكسته شد
رهبر معظم انقلاب اسلامی:
رهبر معظم انقلاب اسلامی اعلام کردند: ایستادگی تولیدکنندگان در مقابل حمله به اقتصاد و تلاش دشمن برای ممانعت از فروش نفت و گاز، قطع منابع ارزی و برنامه ریزی برای مسدودسازی مبادلات خارجی ایران، در واقع جهاد و از بزرگ ترین عبادت هاست. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح (یکشنبه، دهم بهمن ماه) در دیدار جمعی از تولیدکنندگان و فعالان صنعتی، کارآفرینان و فعالان اقتصادی را افسران و کارگران را رزمندگان با اخلاص و با صفای دفاع مقدس در مقابل جنگ اقتصادی با آمریکا خواندند و با اشاره به سخنان صریح مسئولان آمریکا درباره شکست خفت بار آنها در این نبرد سنگین افزودند: مسئولان پرتلاش با ایجاد سند نقشه راهبردی صنعتی و مدیریت، هدایت، نظارت و حمایت از تولید مسیر کاهش و رفع آسیب ها و شتاب گرفتن تولید، اشتغال و پیشرفت کشور را با تلاش بیشتر ادامه دهند تا آثار این روند در زندگی مردم نمایان شود. حضرت آیت الله خامنه ای، توجه مسئولان دولتی را به نکاتی که تولیدکنندگان و صنعتگران در دیدار امروز بیان کردند، ضروری دانستند و با تأکید بر اینکه اطلاع مردم از موفقیت های فعالان اقتصادی از زبان خود این افراد، برای مقابله با جنگ روانی دشمن مفید است، گفتند: البته اگر در این ۱۰ سال مسئولان با تولیدکنندگان همراهی بیشتری می کردند، آسیب ها کمتر و موفقیت ها بیشتر می شد. رهبر انقلاب، تولید را جهاد خواندند و افزودند: ایستادگی تولیدکنندگان در مقابل حمله به اقتصاد و تلاش دشمن برای ممانعت از فروش نفت و گاز، قطع منابع ارزی و برنامه ریزی برای مسدودسازی مبادلات خارجی ایران، در واقع جهاد و از بزرگ ترین عبادت هاست. ایشان با تأکید بر اینکه طراحی های دشمن برای فتح سنگر تولید با شکست مواجه شد، خاطرنشان کردند: در این تهاجم به اقتصاد کشور، در معیشت مردم مشکلاتی به وجود آمد، اما تولید به زانو درنیامد و سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا چند روز پیش صراحتاً اعلام کرد که سیاست فشار حداکثری به شکست خفت بار آمریکا منجر شد.
رهبر انقلاب گفتند: آنها فروپاشی اقتصادی به خیال خودشان چند ماهه را زمینه ای برای تحقق مقاصد سیاسی شوم می دانستند، اما پس از ده سال، سنگر تولید و اقتصاد کشور بحمدالله پابرجاست که تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی به عنوان افسران و کارگران به عنوان رزمندگان این جهاد مقدس، شریک و عامل اصلی این افتخار هستند.
حضرت آیت الله خامنه ای گفتند: همان گونه که سال گذشته اعلام شد اقتصاد کشور برای عبور از مشکلات و آسیب ندیدن در مقابل تکانه های داخلی و خارجی، نیازمند جهش تولید است، زیرا جهش تولید با بهبود شاخص های اقتصادی همچون اشتغال پایدار، رونق صادرات، درآمد ارزی و کاهش نرخ تورم را به دنبال دارد و استقلال اقتصادی را که ضامن عزت و امنیت ملی و افزایش اعتمادبه نفس ملی است، به دنبال می آورد. رهبر انقلاب با یادآوری سخنان همه صاحب نظران داخلی و خارجی درباره ظرفیت های فراوان و امکانات گسترده ایران گفتند: اگر مدیران کارآمد، پرتلاش و دلسوز از این ظرفیت ها استفاده صحیح کنند، یقیناً وضع چند برابر متفاوت خواهد شد. حضرت آیت الله خامنه ای با تکرار تأکید همیشگی شان مبنی بر پرهیز از شرطی کردن اقتصاد کشور و متوقف ماندن فعالیت ها به مسائلی که اختیارش در دست خودمان نیست، افزودند: در همین مدت ۱۰ سال نیز بنگاه ها و تولیدکنندگانی بوده اند که منتظر برداشتن تحریم و نتایج مذاکرات نماندند و با کار و تلاش، به نمونه های موفقی تبدیل شدند.
ایشان البته آمارهای کلان اقتصادی دهه ۹۰ را حقاً و انصافاً ناخرسندکننده خواندند و با اشاره به آثار این گونه مسائل در زندگی مردم گفتند: آمار و میزان رشد تولید ناخالص داخلی، تشکیل سرمایه در کشور، تورم، رشد نقدینگی، مسکن، تأمین ماشین آلات و مسائل مشابه، اصلاً خرسندکننده نیست و ضربه به معیشت مردم که مدام از آن ابراز نگرانی می کنیم، ریشه در همین مسائل و واقعیات دارد.
رهبر انقلاب تأکید کردند: عامل اصلی این مشکلات، صرف تحریم نیست، بلکه تصمیم گیری های غلط یا کم کاری ها، باعث بخش مهمی از مشکلات بوده است.
ایشان با اشاره به اهمیت و استفاده حداکثری ایشان از مشاوره های متخصصان و کارشناسان گفتند: همه مسئولان با بهره گیری از دیدگاه های صاحب نظران برای اجرای کامل توصیه های قبلاً بیان شده، همت کنند که هدایت، نظارت و حمایت از تولید به جای دخالت دولت، بهبود محیط کسب وکار، انضباط مالی، رفع موانع تولید، آسان سازی اخذ مجوز فعالیت ها، ایجاد پنجره واحد صدور مجوز، سیاست های تشویقی برای فعالیت های مولد، دانش بنیان کردن زنجیره تولید، مبارزه با فساد، حمایت از صنایع داخلی و مبارزه قاطع و بی رحمانه با قاچاق از جمله این توصیه هاست. حضرت آیت الله خامنه ای به عنوان نمونه، مشکل صدور بخشنامه های متعدد را مثال زدند و گفتند: از سال ۹۷ تا ۱۴۰۰، هزار و پانصد بخشنامه فقط درباره مسائل گمرکی صادر شده است. فعالان اقتصادی به کدام یک عمل کنند؟ اصلاً فرصت هست همه را بخوانند؟
ایشان سپس لزوم ارتقای کیفیت کالاهای تولید داخل را مورد تأکید قرار دادند و افزودند: حمایت های عملی و تبلیغاتی از تولید داخلی باید منجر به ارتقای کیفیت محصولات و ارتقای فناوری شود، اما متأسفانه در برخی صنایع به ویژه در صنعت خودرو به موضوع کیفیت توجه نمی شود و مردم نیز بحق به آنها اعتراض دارند. رهبر انقلاب خاطرنشان کردند: اگر با وجود فضای حمایتی از تولید داخل، به جای ارتقای کیفیت، قیمت ها افزایش یابد، مسئله بدی است، زیرا نتیجه همه حمایت های دولتی، بانکی و جلوگیری از رقابت های خارجی، عملاً منجر به بالا رفتن قیمت شده است. ایشان با ابراز گلایه از برخی تولیدکنندگان داخلی لوازم خانگی گفتند: با وجود حمایت هایی که از این تولیدکنندگان شد، اما گفته می شود برخی محصولات آنها تا دو برابر افزایش قیمت داشته که نباید این گونه باشد. حضرت آیت الله خامنه ای یکی دیگر از موضوعات مهم در بخش تولید را حمایت از صنایع اشتغال آفرین برشمردند و افزودند: باید در کنار حمایت از صنایع اصلی و مادر، از صنایع پایین دستی و اشتغال آفرین نیز حمایت های دولتی و بانکی انجام شود که پتروپالایشگاه ها در ذیل صنعت نفت و زنجیره صنایع پایین دستی صنعت فولاد، نمونه هایی از این موضوع هستند.
توجه ویژه به دانش بنیان شدن صنایع بزرگ، از دیگر نکاتی بود که رهبر انقلاب به آن اشاره کردند و گفتند: در سال های اخیر هزاران بنگاه دانش بنیان کوچک و متوسط به وجود آمده است، اما در مورد دانش بنیان شدن صنایع بزرگ غفلت شده است که باید در این زمینه از توانایی و دانش جوانان خوش استعداد استفاده شود، همان طور که در هر جایی، از واکسن کرونا تا موشک نقطه زن که به جوانان اعتماد و از آنها کار خواسته شد، واقعاً درخشیدند. ایشان با تأکید بر اینکه به طور کلی با استفاده از شرکت های خارجی مخالف نیستم، خاطرنشان کردند: معتقدم شرکت های دانش بنیان کارآمد داخلی می توانند نیازهای ما را در صنایع بزرگ همچون نفت برآورده کنند، بنابراین نباید تصور شود که ارتقای فناوری در صنایع گوناگون فقط منوط به حضور شرکت های خارجی است. حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: جوانان بااستعداد ما در زمینه نانو، سلول های بنیادی و زیست فناوری نیز کارهای برجسته ای انجام داده و نشان دادند جوان ایرانی می تواند. مسئله هدایت اعتبار نکته دیگری بود که رهبر انقلاب به آن اشاره کردند و گفتند: فاصله بین رشد نقدینگی و رشد تولید ناخالص داخلی، فاصله ای نجومی و غیرقابل قبول است و مصرف اعتبارات به شکلی است که این انبوه نقدینگی تأثیری در تولید ندارد، در حالی که باید دولت و بانک مرکزی به صورت فعال و با نظارت جدی، تسهیلات دهی بانک ها را منوط به هدایت اعتبار به سمت تولید کنند.
ایشان دانش بنیان و فناورانه کردن کشاورزی را نیز ضروری دانستند و افزودند: کشت گلخانه ای قابل توجه است، اما با آن نمی توان کشور را اداره کرد و با توجه به زمین، خاک و آب موجود در کشور، باید با دانش بنیان کردن کشاورزی و یافتن الگوی مصرف بهینه، از نابودی خاک و هدررفت آب جلوگیری و صرفه جویی در آب را به صورت جدی دنبال کرد.
حضرت آیت الله خامنه ای با تأکید مجدد بر لزوم تهیه و تصویب سند و نقشه راهبردی صنعتی کشور گفتند: وجود این سند مهم و قانونی موجب جلوگیری از انحراف برنامه های صنعتی کشور با رفت وآمد و تغییر دولت ها خواهد شد. رهبر انقلاب با تشکر مجدد از همه دست اندرکاران تولید، مسئولان را به رفع موانع در این زمینه فراخواندند و افزودند: مسئولان دولتی حقیقتاً در حال تلاش هستند و باید این تلاش را به گونه ای ادامه دهند که آثار آن بعد از مدتِ نه چندان طولانی، در زندگی مردم محسوس شود. پیش از سخنان رهبر انقلاب اسلامی، ۱۴ تن از فعالان از بخش های مختلف تولید به بیان دیدگاه های خود پرداختند.
رئیس جمهوری:
تبیین فعالیت های دولت برای امیدآفرینی در جامعه ضروری است
رئیس جمهوری بر اهمیت امیدآفرینی در جامعه تأکید کرد و گفت: مسئولان همه دستگاه ها وظیفه دارند دستاوردهای انجام شده و برنامه ریزی هایی را که در این مدت برای اصلاح کاستی ها و عقب ماندگی ها شده است، برای افکار عمومی تبیین کنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی روز چهارشنبه (ششم بهمن ماه) در نشست هیئت دولت با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در مورد اهمیت توجه به «جهاد تبیین» گفت: دشمنان و بدخواهان ملت ایران تلاش زیادی انجام می دهند تا اقدام های مثبت و چشم اندازهای روشن را در اذهان عمومی منفی جلوه دهند که در مقابل این گونه فعالیت های سوء، وظیفه این است که مسئولان و مدیران اقدام هایی را که سبب تقویت امیدآفرینی در جامعه می شود، افزایش داده و آنها را به مردم اعلام کنند.
وی با تأکید بر اینکه تشریح فعالیت های دولت در حوزه های مختلف، اقدامی ارزشمند بوده و سبب امیدآفرینی و نشاط در جامعه می شود، افزود: ترجمان ۲۲ بهمن، امیدآفرینی است و روزی است که در آن ملت ها متوجه شدند می توانند تاریخ ساز باشند.
رئیس جمهوری اظهار کرد: همه وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی موظف هستند در حوزه فعالیت خود آنچه را انجام داده اند، به شیوه های مناسب برای افکار عمومی اعلام کنند، همچنین دولت از انتقاد سازنده استقبال می کند و آن را برای اصلاح امور مناسب و مفید می داند و بر این باوریم که نقد می تواند دولت را از آسیب مصون سازد.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی:
پیشرفت های قابل توجهی در فروش نفت داشته ایم
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: به همت وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در مدت اخیر، پیشرفت های خیره کننده ای در بخش فروش نفت داشته ایم.به گزارش میزان، مجتبی یوسفی با بیان اینکه به همت وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در مسئله فروش نفت در مدت اخیر پیشرفت های خیره کننده ای داشته ایم، گفت: در دورافتاده ترین مناطق ایران دستگاه های حفاری مشغول کار هستند و کارگران و کارکنان نفت از مناطق دورافتاده تا ستاد همگی مشغول خدمت هستند تا اهداف تعیین شده محقق شود.وی افزود: یکی از مهم ترین اقدام های وزارت نفت بحث استمرار تولید و تأمین گاز است که سبب شده با قطع گاز روبه رو نشویم و به امید خدا در حال عبور از روزهای سرد سال هستیم، همچنین لازم است از مردم نیز خواهش کنیم با رعایت الگوی مصرف، همکاران صنعت نفت را در تحقق برنامه ها و اهداف همراهی کنند.عضو هیئت رئیسه مجلس با بیان اینکه استفاده از دیپلماسی انرژی به پیشبرد اهداف صنعت نفت کمک می کند، تصریح کرد: خوشبختانه در بخش توسعه میدان های نفتی، ساخت داخل، تعمیرات اساسی و... کارهای خوبی در حال انجام است.یوسفی اظهار کرد: در کنار دیپلماسی بین المللی و مباحثی مانند بازگشت به برجام در عین حفظ کرامت ملی، دیپلماسی منطقه ای نیز فعال شده است و این مسئله از مزیت های این دولت و وزارت امور خارجه و وزارت نفت است، در این حال مشاهده می شود بعضی از رسانه های معاند خارجی، برخی کشورها و برخی افراد دست به تخریب می زنند که دیپلماسی فعال ما نشان می دهد راه صحیح طی شده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس:
فروش نفت و بازگشت پول آن به راحتی در حال انجام است
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: هم اکنون فروش نفت ایران و بازگشت پول آن به کشور به راحتی صورت می گیرد.علی علیزاده در این باره گفت: فروش نفت ایران و بازگشت پول آن به کشور هم اکنون به راحتی صورت می گیرد که می توان این حرکت را اقدام مثبتی تلقی کرد.
وی درباره روند مذاکرات وین نیز افزود: مجلس موضوع مذاکرات هسته ای را پیگیری می کند، به طوری که بعد از هر دور مذاکره که هیئت ایرانی به کشور باز می گردد، در کمیسیون امنیت ملی حاضر می شوند و گزارشی از روند مذاکرات ارائه می دهند.این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار کرد: دیدگاه های مجلس باید در توافق ها جلب شود و ما به دنبال این نیستیم که در مذاکرات تماشاچی باشیم، بلکه به دنبال این هستیم که منافع ملی کشور در این مذاکرات لحاظ شود.
ایران اسلامی امروز صاحب یکی از بزرگ ترین شبکه های گازرسانی در سطح دنیاست و این مهم در حالی به دست آمده است که تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تنها ۵۷ هزار خانوار از گاز طبیعی بهره مند بودند. طی 4 دهه تلاش خستگی ناپذیر فرزندان این مرز و بوم در صنعت گاز، طول خطوط انتقال گاز در سراسر کشور نسبت به سال۱۳۵۷، ۲۶ برابر افزایش یافته و اکنون بیش از ۹۵ درصد جمعیت ایران، در هزاران شهر و روستا به گاز طبیعی دسترسی دارند که دستیابی به این مهم، افتخاری برای صنعت گاز کشور است. اکنون ۱۵ میلیون خانوار در سراسر کشور به شبکه گاز کشور متصل هستند و 10 خط لوله گاز سراسری نقش شاهرگ های انتقال انرژی را در گستره کشور ایفا می کنند که این دستاورد عظیم، از ثمرات انقلاب اسلامی ملت بزرگ ایران است. اقدام های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در تکمیل زیرساخت های عمده گاز کشور و گازرسانی به صنایع پتروشیمی و دیگر صنایع بزرگ، امکان اشتغال برای هزاران تن از جوانان مستعد کشور را فراهم کرده و رساندن گاز به خانوارها، سبب گسترش رفاه عمومی، محرومیت زدایی و امیدبخشی بین مردم شده است که این دستاوردها گامی مهم برای عینیت بخشیدن به سیاست های کلان دولت در برقراری عدالت و توسعه متوازن در اقصی نقاط کشور است.
نوزدهمین نشست کارگروه ویژه پیگیری تأمین سوخت زمستانی نیروگاه ها با حضور معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برگزار و در آن بر ذخیره سازی های مناسب سوخت مایع نیروگاهی و استمرار در سوخت رسانی به نیروگاه ها تأکید شد. نشست تأمین سوخت زمستانی نیروگاه ها، روز شنبه (نهم بهمن) با محوریت استمرار و ادامه سوخت رسانی بی وقفه به نیروگاه های کشور در پی مصرف بیش از حد انتظار گاز و پاسخگو نبودن تأمین سوخت گاز موردنیاز نیروگاه ها و به منظور جلوگیری از خاموشی های گسترده در سطح کشور برگزار شد. براساس این گزارش، با تلاش های شبانه روزی انجام شده با وجود وضع بحرانی در پی شدت یافتن سرما، ظرفیت و موجودی مخازن سوخت مایع کشور برای تأمین نیاز نیروگاه ها افزایش یافته است. در این نشست ضمن ارائه گزارش هایی از فعالیت های انجام شده برای ارسال سوخت مایع به نیروگاه ها در شرایط سخت و مناطق سخت گذر، آماری از مقدار افزایشی روند افزایش ذخایر نیروگاه های کشور ارائه شد. پنجمین نشست کارگروه ویژه پیگیری تأمین سوخت زمستانی با حضور جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش و نمایندگان وزارت نفت، نیرو، راه و شهرسازی، شرکت ملی گاز و... در ساختمان غدیر برگزار شد.
از سوی وزیر نفت انجام شد
وزیر نفت سند «جهت گیری های کلان و سیاست های پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت» را ابلاغ کرد. متن کامل ابلاغیه جواد اوجی خطاب به معاونان وزیر، مدیرعامل شرکت های اصلی، مشاوران و مدیران کل و رؤسای واحدهای مستقل ستادی وزارت نفت به این شرح است:
«با عنایت به مفاد بند ۹-۱ نظام پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت (ابلاغیه شماره ۴۲۴ تاریخ ۱۳۹۹/۶/۳۰) و آیین نامه اجرایی ذیل آن (ابلاغیه شماره ۴۱۸۴۶۷ تاریخ ۱۳۹۹/۱۱/۱۳) سند جهت گیری های کلان، چشم انداز و سیاست های پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت، به شرح زیر ابلاغ می شود. شرکت های اصلی با عنایت با مفاد نظام نامه فوق الاشاره و آیین نامه های ذیل آن، همچنین مفاد سند مذکور، مکلف اند با هماهنگی و نظارت معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری نسبت به تدوین سند برنامه راهبردی توسعه فناوری و ترسیم نقشه راه توسعه فناوری برای آن شرکت و مجموعه های تابعه اقدام کنند.
وزیر نفت در پیامی رحلت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی را تسلیت گفت.
متن پیام تسلیت جواد اوجی برای رحلت عالم مجاهد و فقیه متقی، آیت الله العظمی صافی گلپایگانی به شرح زیر است:
باسمه تعالی
انا لله و انا الیه راجعون
(اذا مات العالم ثلم فی الاسلام ثلمه لا یسدها شیء الی یوم القیامه)
رحلت عالم مجاهد و فقیه متقی، حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی را محضر ولی عصر ارواحنا له الفداه، حضور رهبر معظم انقلاب، شیعیان جهان، شاگردان و بستگان آن مرجع عالیقدر شیعه تسلیت می گوییم.
به یقین مجاهدت های انقلابی و تلاش های پرثمر علمی ایشان قریب به یک قرن زندگی خداپسندانه، در یاد و خاطره امت اسلام ماندگار خواهد بود.
روح پرفتوح ایشان با ارواح طیبه معصومین، اولیا، علما و شهدا همنشین و در جوار رحمت واسعه حضرت حق پاینده باد.
معاون وزیر نفت در امور گاز:
معاون وزیر نفت در امور گاز اعلام کرد که از ابتدای آذرماه امسال تاکنون در مقایسه با مدت مشابه پارسال، حدود یک میلیارد مترمکعب گاز بیشتر به بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده اختصاص یافته که این موضوع، نشان دهنده افزایش تاب آوری زنجیره تأمین گاز در کشور است. مجید چگنی اظهار کرد: این موضوع، نشان دهنده افزایش سه درصدی این بخش است که با توجه به امکانات و تجهیزات در اختیار، برای جبران این افزایش مصرف، ضمن مدیریت مصرف در بخش های صنعتی، باید از همه ظرفیت های بخش های تولید و انتقال استفاده شود. وی ادامه داد: استفاده از این ظرفیت ها، ما را به ثبت رکوردهای جدیدی در مدیریت استفاده از تجهیزات رهنمون می سازد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه در دوم بهمن ماه امسال، مصرف گاز در بخش خانگی با عبور از مرز ۶۹۰ میلیون مترمکعب رکورد زد، گفت: این مقدار مصرف نشان می دهد که مدیریت مصرف به ویژه در بخش خانگی الزام هایی دارد که همه باید به آن پایبند باشیم، ضمن آنکه هرچند با تلاش کارکنان صنعت گاز، زنجیره تأمین و توزیع گاز پایدار است، اما استمرار این شرایط، مستلزم همکاری هموطنان و مدیریت مصرف است. چگنی همچنین با بیان این که اکنون رعایت مصرف بهینه بهترین راهکار برای مقابله با سرماست، تصریح کرد: فراموش نکنیم این گاز اگر در منازل مصرف نشود و برای سوخت صنایع برود، باز هم منافع آن برای مردم است و ارزش افزوده بیشتری را برای آنان به ارمغان می آورد. وی در پایان بار دیگر درخواست کرد: از هم وطنان می خواهیم تا با انجام اقدام های ساده ای مانند تنظیم دمای رفاه بین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد، پوشیدن لباس های گرم، محدود کردن فضای گرمایشی در منازل، خاموش کردن وسایل گرمایشی زمان ترک منازل و اماکن دولتی و اجتماعی، ما را در بخش مصرف همراهی کنند تا بتوانیم بی دغدغه زمستان امسال را هم پشت سر بگذاریم؛ زیرا این اقدام ها به ظاهر ساده می تواند تا ۱۰ درصد ذخیره انرژی را به دنبال داشته باشد که به ما این امکان را می دهد تا در تأمین گاز نیروگاه ها و بخش خانگی- تجاری در فصل سرد، مشکل خاصی نداشته باشیم.
مدیرعامل بورس انرژی ایران:
مدیرعامل بورس انرژی ایران گفت: بورس انرژی الگوهای جدید عرضه نفت خام در بورس را به شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده است و همواره آماده عرضه نفت خام، میعانات گازی و نفت کوره آمادگی است. علی نقوی با تأکید بر اینکه در چند سال گذشته در میان شرکت های تابع وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران بیشترین همکاری را در موضوع انتشار اوراق تأمین مالی با بورس انرژی داشته است، به خبرنگار شانا گفت: امیدواریم در دولت سیزدهم همکاری ما و صنعت نفت روز به روز افزایش یابد. وی درباره وضع عرضه متانول در بورس انرژی نیز گفت: از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۱۰ هزار و ۱۵۰ تن متانول به ارزش یک هزار و ۱۵۱ میلیارد ریال از طریق بورس انرژی به خارج از کشور صادر و ۲۸۰ هزار تن متانول برای مصارف داخلی عرضه شده که ۲۶۰ هزار تن آن به ارزش یک هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان مبادله شده است. مدیرعامل بورس انرژی ایران اظهار کرد: در آینده به دنبال راه اندازی بازار آتی متانول هستیم.
نقوی با بیان اینکه هم اکنون با شرکت ملی نفت در زمینه انتشار گواهی سپرده کالایی و قراردادهای آتی میعانات گازی در حال کار کارشناسی هستیم، افزود: اگر شرکت ملی نفت ایران و بورس انرژی یکدیگررا به عنوان شریکی راهبردی در برنامه های توسعه ای خود ببیند، هم شفافیت در فرآیندها و تأمین مالی پایدار افزایش می یابد هم منجر به افزایش درآمدهای ناشی از رقابت می شود.
وی درباره وضع عرضه نفت خام در بورس انرژی نیز تصریح کرد: در این زمینه الگوهای جدید عرضه نفت خام در بورس را به شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده ایم و همواره برای عرضه نفت خام، میعانات گازی و نفت کوره آمادگی لازم را داریم.
مدیرعامل بورس انرژی ایران با اشاره به عرضه ۱۱۵ هزار تن نفت کوره در سال جاری در بورس انرژی گفت: از این مقدار ۸۵ هزار تن به ارزش ۷۹۰ میلیارد تومان تاکنون مبادله شده، این در حالی است که سال ۱۳۹۹ در مجموع بیش از ۲۱۰ هزار تن نفت کوره در رینگ صادراتی این بورس مبادله شده بود.
نقوی با بیان اینکه فروش نفت کوره در بورس انرژی به صورت عرضه های زمینی انجام می شود، گفت: پیشنهاد داده ایم وزارت نفت عرضه های دریایی این محصول را در بورس به صورت منظم و مستمر انجام دهد، ضمن آنکه وزارت نفت می تواند از روش گواهی سپرده نیز برای فروش نفت کوره استفاده کند.
۲۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) در بیست وپنجمین نشست خود، بر سر افزایش ۴۰۰ هزار بشکه ای تولید روزانه در ماه مارس (اسفند- فروردین ماه) به توافق رسیدند. براساس تصمیم روز چهارشنبه، ۱۳ بهمن ماه نشست وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس تولید نفت خام کشورهای عضو این ائتلاف بدون توجه به گذشتن قیمت نفت از مرز ۹۱ دلار، ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش می یابد. اوپک و متحدانش در نوزدهمین نشست خود در ماه ژوئیه توافق کردند هر ماه تولیدشان را در مجموع ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهند تا به محدودیت عرضه ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز پایان بخشند، این تصمیم از ماه اوت اجرایی شده است. اوپک پلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید-۱۹، تولید خود را از ماه مه سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود کرد، اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرده است.
اعضای این ائتلاف تصمیم گرفتند بیست وششمین نشست مشترک ائتلاف اوپک پلاس دوم مارس (۱۱ اسفندماه) برگزار شود.
وزیر نفت با بیان اینکه چنانچه مصرف کنندگان جهان از سطح کنونی قیمت و مقدار عرضه نفت ناراضی هستند بهترین پیشنهاد من به آنها، لغو هرچه سریع تر تحریم های یکجانبه و ظالمانه آمریکا علیه ایران است، گفت: بازار جهانی نیازمند افزایش عرضه نفت ایران است و ما آمادگی داریم در سریع ترین زمان ممکن، مقدار عرضه خود به بازارهای جهانی را افزایش دهیم. جواد اوجی پس از پایان بیست وپنجمین نشست وزیران نفت و انرژی ائتلاف اوپک پلاس اظهار کرد: تصمیم امروز نشست وزارتی اوپک پلاس ادامه تصمیم ماه پیش مبنی بر ادامه افزایش تولید روزانه ۴۰۰ هزار بشکه نفت در روز برای ماه مارس ۲۰۲۲ بود که با توجه به گزارش کمیته فنی و ارزیابی های کارشناسان از چشم انداز اقتصاد جهان و متغیرهای تعیین کننده در وضع عرضه و تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۲ کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس همگی در تصمیم به افزایش تولید ۴۰۰ هزار بشکه ای اشتراک نظر داشتند. البته اوپک پلاس دوباره بر رصد و نظارت مداوم و منظم خود بر تحولات بازار و انجام هرگونه اقدام لازم برای حفظ ثبات حاکم بر بازار نفت تأکید کرد و همگی کشورها به تلاش های جمعی خود برای حفاظت از دستاوردهای این توافق ادامه خواهند داد. وزیر نفت درباره اینکه ارزیابی شما از شرایط حاکم بر بازار نفت چیست؟ اظهار کرد: بر اساس تازه ترین آمار و گزارش های منتشر شده، به لطف بهبود شاخص های اقتصادی در جهان به ویژه اقتصادهای بزرگ مصرف کننده نفت و پایبندی مناسب کشورهای عضو اوپک پلاس، که در ماه نوامبر به حدود ۱۲۲ درصد رسید، بازار جهانی نفت، با وجود بعضی از نگرانی ها درباره شیوع ویروس سویه اُمیکرون، در مسیر رضایت بخش برای توازن و ثبات در حال حرکت است، کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس نیز از شرایط کنونی رضایت دارند و تلاش جمعی همه تولیدکنندگان، بر حفظ و پایدار کردن ثبات کنونی بازار نفت متمرکز شده است.
وزیر نفت درباره اینکه برخی مؤسسه ها و نهادهای بین المللی افزایش قیمت نفت تا ۱۰۰ دلار برای هر بشکه را پیش بینی کردند، نظر شما در این زمینه چیست، توضیح داد: اصولا، کارکرد و هدف اوپک، قیمت گذاری در بازار نفت نیست. قیمت جهانی نفت بر اساس مجموعه ای از شاخص های عرضه و تقاضای جهانی تعیین می شود و همه کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس، خواهان سطح قیمتی مناسب برای تولیدکنندگان، مصرف کنندگان و اقتصاد جهانی هستند. تولیدکنندگان اوپک پلاس از ثبات نسبی حاکم بر بازار رضایت دارند و به تلاش و تعهد خود برای حفظ و تقویت این ثبات ادامه می دهند. اوجی افزود : همان گونه که در گفت وگوهای پیشین خود نیز اشاره کردم ، مسئله بحران انرژی و گاز در اروپا مسئله ای جدی است که به جز با همکاری میان تولیدکنندگان بزرگ منابع هیدروکربوری قابل حل و فصل نیست و جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان نفت و گاز جهان و با تکیه بر ظرفیت های عظیم منابع هیدروکربوری و توان تولید خود آمادگی دارد تا در این زمینه وارد عمل شود.
«اروندان» آماده راهبری تولید نفت از میدان های مشترک است
مشعل شرکت نفت و گاز اروندان تولید روزانه بیش از یک میلیون بشکه نفت در افق 1404 را هدف گذاری کرده است؛ شرکتی که اغلب از آن به عنوان جوان ترین شرکت بالادستی صنعت نفت کشور یاد می شود، عهده دار ماموریت هایی از جمله راهبری تولید، نگهداری و حفظ تاسیسات نفتی و گازی، تامین خوراک پالایشگاه و پتروشیمی و صدور به بازارهای بینالمللی است و البته انجام مسؤولیتهای اجتماعی را در دستور کار دارد. راهبری بزرگترین میادین مشترک، تزریق گاز به صورت امتزاجی با فشار بالا در میدان پیچیده دارخوین، فعالیت های نفتی در کنار تالاب هورالعظیم و به دنبال آن اهمیت مسائل زیست محیطی، از دیگر مواردی است که مسؤولیت سنگین و خطیر این شرکت به عنوان راهبری مطمئن در گستره جغرافیایی غرب کارون را بیش از هر زمان دیگری نمایان می سازد. میدان های نفتی تحت مدیریت شرکت نفت و گاز اروندان مشتمل بر میدان های مشترک آزادگان، یادآوران، یاران، سهراب، اروند و خرمشهر و میدان های مستقل دارخوین، جفیر، سپهر، بندکرخه، سوسنگرد، امید و مشتاق دارای گستردگی قابل ملاحظهای از نظر ابعاد، خصوصیات مخزنی و پیچیدگیهای فنی تولید هستند و از نظر تولید صیانتی هر دو بخش در شرایط خوبی قرار دارند و امیدواریم این روند در سال های آتی نیز ادامه یابد. عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، نگهداری از مخازن موجود و توسعه میادین جدید به ویژه میادین مشترک را از مهم ترین اولویت های شرکت نفت و گاز اروندان عنوان می کند و میگوید: «این موضوع برای ما حائز اهمیت است؛ برنامه ها بر محور تولید و استفاده مطلوب از ظرفیت های فنی و تخصصی داخلی برای جلوگیری از کاهش تولید تمرکز دارد.» عذاری اهوازی صحبت هایش موید این مطلب است که فعالیت در غرب کارون به پشتوانه ظرفیت های داخلی انجام می شود و شرکت نهایت تلاش خود را به کار خواهد گرفت تا ساخت و تامین قطعات و تجهیزات مورد نیاز با استفاده از توانمندی های داخلی به نحو مطلوب پاسخ داده شود. مشروح گفت وگوی «مشعل» با عبدالله عذاری اهوازی را در ادامه می خوانید:
در این زمینه باید یادآور شد که پیگیری جمع آوری گازهای مشعل واحدهای یادآوران، آزادگان و یاران شمالی با راه اندازی کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰، پیگیری احداث خط لوله انتقال گازهای مازاد واحد دارخوین به گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ و جمع آوری گازهای مشعل واحد غرب کارون در کوتاه مدت تحت قرارداد فروش گازهای مشعل و در بلندمدت ارسال به تأسیسات جمع آوری گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ در اولویت برنامه های امسال شرکت نفت و گاز اروندان لحاظ شده است. بر این اساس، قرارداد طرح جمع آوری و انتقال گازهای مازاد واحد بهره برداری دارخوین و غرب کارون با سرمایه گذاری شرکت پالایش گاز یادآوران خلیج فارس به زودی امضا و وارد فاز اجرایی خواهد شد. طرح پالایش گاز یادآوران خلیج فارس در جنوب غربی شهر اهواز و در غرب رودخانه کارون قرار دارد که این طرح به منظور جمع آوری گازهای همراه حاصل از فرآورش نفت میدان های حوزه غرب کارون (دارخوین، یادآوران، آزادگان جنوبی، آزادگان شمالی، یاران شمالی و یاران جنوبی) عملیاتی شده و هم اکنون به پیشرفت ۸۰ درصدی رسیده است. همچنین كارخانه گاز و گاز مایع 3200 با ظرفيت فرآورش 500 ميليون فوت مكعب گاز در روز، یکی دیگر از اولویت های کاری شرکت اروندان در نیمه دوم امسال بوده است که خوشبختانه روند احداث این کارخانه طبق برنامه ریزی های انجام شده و در وضع مطلوبی است؛ به گونه ای که تکمیل فاز نخست آن مراحل پایانی را طی می کند و تكميل فاز نخست آن در مرحله پاياني است. خطوط لوله و تأسيسات طرح جمع آوري و ارسال گاز از واحدهاي بهره برداري آزادگان، يادآوران، ياران شمالي تا كارخانه گاز و گاز مایع3200 طبق برنامه احداث شده و آماده بهره برداری است.
در سوال قبلی اشاره کردم به چگونگی روند اجرای طرح های جمع آوری گازها، که لازم است به این مساله نیز اشاره کنم. هم اکنون جمع آوري همه گازهاي حاصل از میادین فعال و توسعه یافته در دستور اکید شرکت نفت و گاز اروندان قرار دارد که مقصد تمامی این گازها واحد گاز و گاز مایع 3200 است، به ویژه آنکه مدیریت طرح های جمع آوری گاز، رعایت اصول محیط زیستی و کاهش گازسوزی در تاسیسات فرآیندی نه تنها جزو اصول اولیه طرح های توسعه ای محسوب می شود، بلکه به عنوان شاخصه اصلی و مهم در قراردادهای آی پی سی است که به این منظور شرکت اروندان مدیریت گازهای تولیدی را در دستور کار قرار داده و در برنامه ها و طرح های توسعه ای نیز این مورد گنجانده شده است.
با پشتیبانی های شرکت ملی نفت ایران هم اکنون آمادگی لازم برای بهینه سازی وضع موجود در میدان نفتی آزادگان جنوبی وجود دارد. فرآیند تقویت تولید در این میدان نفتی با برنامه ریزی جامع و زمان بندی شده در حال روزآمد شدن و در این زمینه نیاز است با شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) همکاری هایی انجام شود. در این زمینه نیز باید به این موضوع اشاره کرد که بهبود عملکرد تولید از این میدان نفتی نیازمند رفع پاره ای موانع در حوزه های فنی، مهندسی و عملیاتی است که این چالش ها ازسوی مدیران شرکت نفت و گاز اروندان در حال شناسایی و ارزیابی است، ضمن آنکه بررسی های فنی با هدف تولید پایدار و افزایش تولید نفت از میدان آزادگان جنوبی با دقت و حساسیت بسیار بالایی پیگیری می شود. حال که صحبت از آزادگان جنوبی به میان آمد، لازم است اشاره ای هم به فعالیت های انجام شده در میدان آزادگان شمالی داشته باشم. در اصل راهبری و نگهداری بخش شمالی میدان نفتی آزادگان هم به شرکت اروندان واگذار شد. این میدان پس از توسعه، راهبری و نگهداری آن به شركت نفت و گاز اروندان تحويل داده شد كه پیمان خدمات راهبري آن در قالب قرارداد O&M (نگهداری و بهره برداری) برون سپاري شده است و هم اكنون برنامه هاي نگهداشت توليد و تعميرات آن در دست اجراست.تلمبه خانه غرب كارون و خطوط لوله خروجی نفت خام سبک و سنگین (حدفاصل تلمبه خانه تا رودخانه کارون) هم از دیگر طرح های در دست اجرای شرکت مهندسی و توسعه نفت بود که روند بهره برداری از آن به شركت اروندان واگذار شد. البته در توسعه فاز نخست، نواقص و اشكالاتی وجود داشت كه شرکت اروندان با همکاری و مشارکت شرکت متن برنامه ریزی های لازم را برای رفع این نواقص و موانع انجام داده است، ضمن آنکه اقدام های اجرایی برای تکمیل فعالیت های باقی مانده در تلمبه خانه مذکور هم آغاز شده است که امیدواریم همکاری با شرکت مهندسی و توسعه نفت در تحویل و تحول میدان های غرب کارون و تأسیسات مربوطه تداوم یابد.
بله درست است؛ فاز نخست این طرح مردادماه پارسال به بهره برداری رسمی رسید. در اینجا باید به اهمیت این نوع از تاسیسات توجه ویژه داشت؛ به این دلیل که چون در آینده بخش قابل توجهی از نفت صادراتی کشور از میدان های غرب کارون تامین می شود، بنابراین وجود این دست از تاسیسات از حساسیت بالایی برخوردار خواهد بود. نقطه ابتدای مسیر انتقال در این طرح، تلمبه خانه غرب کارون و نقطه میانی، تلمبه خانه امیدیه است و پایانه های بهرگان و جاسک هم در انتهای زنجیره انتقال قرار دارند که در شرايط فعلی هیچ گونه مشكلي از لحاظ ارسال نفت و محدوديت ظرفيت ارسال وجود ندارد.
هم اکنون فاز دوم توسعه این طرح هم در مرحله مطالعات مهندسي و تهيه اسناد مناقصه است. فاز دوم مشتمل بر احداث تلمبه خانه جدیدی در کنار تلمبه خانه غرب کارون و امیدیه معرفی شده است که در این طرح، برای ساخت یک تلمبه خانه جدید در گوره بی و یک خط لوله ۴۲ اینچ از این منطقه تا جزیره خارک به طول 300 کیلومتر برنامه ریزی شده است.
پس از توسعه و تعیین تکلیف ميادين آزادگان، يادآوران و دارخوين، برنامه توسعه دیگر ميادين متوسط و کوچک شركت نفت و گاز اروندان در اولویت شركت ملي نفت قرار گرفت. مطالعات اولیه و تهيه پروپوزال توسعه ميادين سپهر، جفير، سهراب و سوسنگرد با همكاري شركت هاي توسعه دهنده اكتشاف و توليد (E&P) انجام شد؛ به این منظور مذاكرات قراردادی توسعه ميدان سپهر و جفير با مجموعه انرژی پاسارگاد و با تایید شركت ملي نفت ایران به نتيجه رسيد و فعالیت های اجرایی توسعه اين ميادين شروع شده است که اجرای آن قطعی است. درباره ميدان سوسنگرد نيز پروپوزال فني تهيه و نهايي شده و مذاكرات اولیه و قراردادي با شركت پتروايران و همچنین باهمكاري و سرمايه گذاري يك شركت خارجی درحال انجام است كه در صورت نهایی شدن و امضای قرارداد، توسعه اين ميدان به زودي آغاز خواهد شد، همچنين قرارداد توسعه ميدان سهراب نیز با مجموعه شركت دانا انرژي امضا شده و اين شركت مطالعات مهندسي طرح توسعه را شروع كرده است. به نظر مي رسد تاخير در شروع عمليات اجرايي يا به عبارت بهتر تاخير در امضای قرارداد عمدتا مرتبط با برنامه شركت هاي توسعه دهنده اكتشاف و توليد (E&P) در یافتن و جذب شریک سرمايه گذار و رسيدن به توافق بر سر مسائل و المان های حقوقي و قراردادي است. باید پذیرفت توسعه میدان های نفتی سهراب، سپهر و جفیر که بخش مهمی از ماموریت شرکت نفت و گاز اروندان محسوب می شود، با تکیه بر دانش علمی و توان شرکت های داخلی برنامه ریزی شده و زمینه ای برای ظهور پدیده های صنعتی عظیم در غرب کارون را فراهم خواهد کرد که می تواند به عنوان الگویی کم نظیر در تاریخ صنعت نفت به ثبت برسد.
ميدان مينو در جزيره مينو يكی دیگر از ميادین مرزي مشترك در محدوده فعاليت هاي شركت نفت و گاز اروندان است كه مديريت اكتشاف شركت ملي نفت ایران در سال 97 با حفاري يك حلقه چاه اكتشافي وجود نفت را در این منطقه تاييد کرد. بر این اساس طرح مطالعه امکان سنجی تولید زودهنگام میدان مینو در دستور کار شرکت قرار گرفت؛ به نحوی که تمام سناریوها درباره تولیدی کردن نفت در این منطقه مطرح و بررسی و نیازهای لازم برای تجهیزات روزمینی برآورد شده است. همچنين مطالعات تكميلي و ارزيابي مخزني اين ميدان از سوی شركت ملي نفت در حال انجام است؛ بنابراین پس از ابلاغ شركت ملي نفت و اولویت بندی های لحاظ شده و همچین براساس تصميمات مديريت برنامه ريزي تلفيقي، برنامه تولید زودهنگام یا توسعه اين ميدان در دستور كار اروندان قرار خواهد گرفت.
اشاره کردید به برنامه های تولید میدان دارخوین، این میدان در 45 کیلومتری شمال خرمشهر و 85 کیلومتری جنوب و جنوب غربی اهواز واقع شده است. تولید کنونی آن روزانه حدود 120 هزار بشکه و تزریق روزانه گاز در آن به طور متوسط 220 میلیون فوت مکعب است و تاکنون حدود یکسوم از نفت قابل استحصال آن برداشت شده است. شركت نفت و گاز اروندان با هدف افزايش توليد به میزان 30 هزار بشكه در روز هم اکنون در حال احداث خطوط لوله جرياني و تأسيسات سرچاهي برای 5 حلقه چاه حفاري شده است که با وجود این تعمير و تكميل 4 حلقه چاه با هدف نگهداشت توان توليد در مرحله تجهيز كارگاه و استقرار دكل است. همچنین توسعه فاز سوم این میدان با هدف توسعه بخش جنوبی مخزن فهلیان و ارزیابی و توسعه مخازن گروه بنگستان میدان در مرحله مطالعات و تهیه پروپوزال فنی از سوی شرکت مهندسی و توسعه نفت بوده که پس از نهایی شدن، مقادیر افزایش تولید این فاز هم مشخص خواهد شد.
نکته دیگر این است که با هدف تحقق برنامه هاي زيست محيطي و به منظور دفع پساب های توليدي واحدهای بهره برداري كه حاصل جداسازي آب های همراه نفت و آب هاي تزريقي ناشي از شست وشوی نفت در فرآيند نمكزدايي است، از يك حلقه چاه حفاري شده در مخزن آسماری استفاده مي شود. اقدام بزرگ دیگری که در میدان نفتی دارخوین انجام شده و لازم است به آن اشاره کنم، تلاش برای ایجاد و آزمایش سیستم ردیاب گاز تزریقی است تا از این طریق، مشخص شود گاز پس از تزریق چه مسیری را طی میکند. این توسعه فناورانه میدان دارخوین در قالب قراردادهای پژوهشی شرکت ملی نفت ایران به دانشگاه امیرکبیر سپرده شده است. ميدان دارخوين با استفاده از سازوکار تزريق امتزاجي گاز و برگشت بيش از 90درصد گاز توليدي همراه نفت به مخزن با فشار بيش از 7 هزار پام از معدود پروژه هاي تزريق گاز موفق در کشور به شمار می آید. برای بهبود عملكرد تزريق گاز و افزايش بازدهی آن و افزايش ضريب بازيافت، طرح مطالعاتي و پژوهشي میدان دارخوین با دانشگاه صنعتي اميركبير در حال اجراست كه در اين زمینه، پروژه تزريق ردياب گازي (Tracer) به عنوان يكي از زیر پروژه هاي آن نخستین بار در كشور به مراحل اجرایی رسيده است. همچنين براساس شرح نیازهای واحدهای سازمانی شرکت، پروژه های پژوهشی با همكاري و مشارکت دانشگاه صنعت نفت و پژوهشگاه ها در حال انجام است كه از آن جمله مي توان به طرح پژوهشي افزايش درجه API در نفت هاي سنگين ميادين غرب كارون اشاره كرد. این دانشگاه برنامه جامعی برای مطالعه، شناسایی و جلوگیری از رسوب آسفالتین و رفع آن در میدان دارخوین آماده کرده است. دانشگاه امیرکبیر، انجام مطالعات ژئومکانیک را نیز در میدان دارخوین پیشنهاد داده و مدل سازی مخازن ایلام و سروک دارخوین را هم در دستور کار دارد.
نگاه مجموعه صنعت نفت به دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی تغییر کرده است و اروندان نیز در مسیر حمایت از این مراکز پژوهشی برنامه هایی را برای بهره مندی از ظرفیت های تحقیقاتی و علمی در دستور کار قرار داده است. همچنین تفاهمنامه ها و قرادادهایی به صورت مستقل و یا مشترک با پژوهشگاه و دانشگاه صنعت نفت و به ویژه جهاد دانشگاهی برای رفع معضل های فنی موجود به امضا خواهد رسید که امیدواریم در آینده نزدیک شاهد هم افزایی گسترده میان شرکت نفت و گاز اروندان و مراکز پژوهشی باشیم.
صنعت نفت امروز با تغییر رویکردهایی در حال پیشروی و ترقی است که مصادیق عینی آن سازندگان و تولیدکنندگان داخلی است که در سال های اخیر با وجود تحریم ها نشان دادند از توان و ظرفیت بالایی در امر تولید و خودکفایی محصولات صنعت نفت و گاز کشور برخوردار هستند. امسال که به عنوان سال «تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» ازسوی مقام معظم رهبری نامگذاری شده فرصت مغتنمی بود تا شرکت ها بتوانند با عزمی راسخ در پشتیبانی از تولید داخل گام بردارند. با وجود تحریم های ظالمانه، صنعت نفت کشورمان در حال گام برداشتن به سمت فناوری محور شدن است و حرکت در این مسیر با روی کار آمدن دولت سیزدهم، شتاب بیشتری به خود گرفته و قطعا دستاوردهای آن بیش از پیش قابل لمس خواهد بود. با توجه به ماهيت تاسيسات و جديد بودن و استفاده از فناوری هاي منحصر به فرد در تأسيسات و سیستم های گاز و تجهیزات پیشرفته، شرکت اروندان همواره با چالش تامين قطعات يدكي مواجه بوده است كه در طول ساليان اخير با همكاري سازندگان داخلي و انجام مهندسي معكوس و استفاده از نقشه هاي تجهيزات موجود اقدام به بومي سازي و جايگزيني قطعات يدكي با نمونه هاي داخلي شده است. هم اكنون نیز بيش از 80 درصد قطعات يدكي از طريق سازندگان داخلي تامين مي شود و اين روند درحال ارتقا و پيگيري است. شركت نفت و گاز اروندان همچنین در تلاش برای شبيه سازي و جايگزيني همه قطعات موجود است. در زمينه قطعات درون چاهي با توجه به استفاده از تجهیزات و لوله های مخصوص شرایط فشار و گاز خورنده H2S، كماكان امكان ساخت آنها عمدتا در داخل وجود ندارد و ناچار به استفاده از كالاهاي وارداتي هستیم كه لازم است این مقوله در سطح شركت ملي نفت و كلان بررسی و در صورت امکان، سرمايه گذاري های لازم انجام شود.
پیرو صدور بخشنامه ابلاغی وزارت نفت و با هدف برقراری عدالت نظام مند و یکنواخت کردن پرداخت ها متناسب با ارزش مشاغل، مدیریت های امور مالی، منابع انسانی و نمایندگان کارفرما ملزم به اجرایی کردن مفاد این بخشنامه شدند. طبقه بندی مشاغل کارکنان پیمانکاری شاغل در پیمان های مستمر(غیرپروژه ای)، انجام محاسبات مربوط به حقوق و مزایای متعلقه براساس دستورعمل اجرایی، ارائه خدمات بیمه تکمیلی درمان به افراد مشمول و افراد تحت تکفل و متعاقب آن پرداخت حقوق و دستمزد از نکات مورد تأکید این بخشنامه است که برای رفاه حال همکاران، همه مراحل اداری و مالی در کمترین زمان ممکن و مراحل پرداخت آن نیز انجام شده است. هم اکنون این طرح در تمامي پيمان هاي مشمول اجرایی و معوقات مربوطه نيز مطابق دستورعمل ها به كاركنان پرداخت شده است. همچنین اقدام های لازم برای آن دسته از کارکنانی که با توجه به شرایط قرارداد آنها تاکنون این طرح برایشان اجرایی نشده است، در حال پیگیری است.
دیپلماسی انرژی نتیجه داد
مشعل نام نفت ایران بار دیگر در بازارهای جهانی پیچیده است تا افق این راه امیدواری جهانی در فضای کنونی در پاسخ به رشد تقاضا و در سطح داخلی گشایش در درآمدهای داخلی و همچنین در درازمدت، افزایش قدرت ایران در این عرصه باشد. اکنون که 6 ماه از روی کار آمدن دولت سیزدهم می گذرد، مقام های رسمی از افزایش 40 درصدی فروش نفت بدون برجام خبر داده و اعلام کرده اند صادرات نفت و درآمدهای نفتی افزایش یافته، پروژه های مسکوت دوباره به جریان افتاده و برنامه ای جامع برای ارتقای وضعیت صنعت نفت در حال پیاده سازی است. خبر افزایش 40 درصدی فروش نفت ایران نخستین بار از سوی ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری در سفر به هرمزگان اعلام شد که طی آن گفت صادرات نفتی ایران به حدی افزایش یافته که ما دیگر نگران صادرات آن نیستیم و پول حاصل از صادرات نیز در حال بازگشت به کشور است. هفته گذشته نیز مقامات دیگر کابینه دولت جزییاتی از این موضوع را رسانه ای کردند. ممکن است این سوال پیش آید که رشد 40 درصدی فروش نفت ایران چگونه رقم خورده است؟
برخی کارشناسان توفیق در رشد فروش نفت خام ایران را حاصل دیپلماسی مناسب ایران در سطح کلان و در بعد ویژه آن در نگاه دولت سیزدهم به شرق دانسته و معتقدند این رویکرد افزون بر بازار نفت توفیقات دیگری غیر از حوزه نفت با چین و روسیه به همراه داشته است. در همین زمینه احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی رشد فروش نفت خام را ناشی از رویکرد فعالانه ایران خوانده است. با این حال نباید این سخنان محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران را از نظر دور داشت که درباره علت رشد فروش با وجود تحریم گفته است به زبان عامیانه «امروز نفت مان را نمی خرند بلکه ما آن را می فروشیم.» در این میان نمی توان شرایط بازار جهانی نفت متاثر از کرونا را در ایجاد شرایط موجود بی تاثیر دانست. تاثیرات ناشی از محدودیت های ویروس کرونا که بر بخش های مختلف اقتصاد جهان سایه افکند، حوزه سرمایه گذاری جهانی را هم بی تاثیر نگذاشت؛ به گونه ای که در حالی دنیا به 500 میلیارد دلار برای سرمایه گذاری در صنعت نفت نیازمند است که با کمبود 250 میلیارد دلار در این عرصه مواجه است. موسسه مودیز نیز در این زمینه اعلام کرده است صنعت نفت برای جلوگیری از بحران های عرضه در آینده به ۵۰۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد. حالا در شرایطی با کاهش نگرانی ها در مورد فشــار ســویه اومیکرون بر تقاضای جهانی نفــت و افزایش قیمت ها، تقاضا برای نفت به بالاترین میزان در چند سال اخیر گرایش پیدا می کند که به دلیل کاهش سرمایه گذاری، عرضه موجود، تامین کننده تقاضا نخواهد بود. در این میان اما ایران با هوشمندی دقیق از چنین فضایی بهره برده و به استقبال مشتریان و بازارهای جدید رفته است.
در چنین فضایی آنچه نباید از نظر دور داشت آنکه ایران در زمینه صادرات و فروش نفت با شیوه های قدیمی خداحافظی کرده است . روشی که موثر واقع شده و در همین مدت 6 ماهه طبق آمارها رشد 40 درصدی صادرات را به همراه داشته است. افزون بر مواردی که به آن اشاره شد نمی توان از در جریان بودن مذاکرات وین به سادگی گذشت که ورق را به نفع ایران برگردانده است.
در همین زمینه محمدعلی خطیبی، نماینده پیشین ایران در هیات عامل اوپک در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» با برشمردن فاکتورهای موثر در رشد 40 درصدی فروش نفت خام ایران طی چند ماهه اخیر، کلیدی ترین عامل را دیپلماسی فعال منطقه ای بین المللی از جمله در بخش انرژی خواند.
خطیبی در بررسی رشد صادرات نفت خام ایران از بعد سیاسی، پررنگ بودن نگاه به شرق از سوی دولت سیزدهم اشاره می کند و می گوید: نگاه به شرق در دولت سیزدهم قوی است و کشورهای شرقی متوجه این مساله شده و از گسترش روابط با ایران استقبال می کنند؛ به گونه ای که عمده فروش نفت ایران هم در ماه های اخیر به حوزه شرق بوده است. او می گوید: دولت سیزدهم افزون بر اتخاذ استراتژی نگاه به شرق، درهای مذاکره با غرب را هم نبسته است و این نشان می دهد حاضر است با دنیا تعامل داشته باشد و مسایل را حل وفصل کند.
خطیبی در ادامه به تاثیرگذاری ابعاد اقتصادی رشد 40 درصدی فروش نفت خام ایران پرداخته و توضیح می دهد: در بعد اقتصادی پدیده ای که باعث شده تبادلات تجاری، به ویژه فروش نفت خام به شرق افزایش داشته یابد، بهبود وضعیت تقاضا در بازارهای نفت است. تقاضایی که با شیوع ویروس کرونا کاهش یافته بود؛ به گونه ای که اوپک پلاس هم تا 10 میلیون بشکه کاهش عرضه داشت و اگر این کاهش نبود، با سقوط قیمت نفت مواجه بودیم که با مدیریت مناسب اعمال شد و اکنون هر ماه شاهد افزایش 400 هزار بشکه ای هستیم.
او در توصیف وضعیت کنونی بازار جهانی نفت خام توضیح می دهد: با توجه به اینکه در حال حاضر دنیا به سمت کنترل و مدیریت ویروس کرونا در حال حرکت است، فعالیت های اقتصادی، تجاری، رفت وآمدها و... نیز آرام آرام در حال بازگشت به حالت پیش از کرونا قرار دارد و به موازات آن در بازار نفت نیز شاهد رشد تقاضا برای سال های 2021 و 2022 هستیم؛ به گونه ای که براساس پیش بینی ها 3.5 تا 4 میلیون بشکه افزایش تقاضا در بخش نفت خام طی سال میلادی جاری شاهد خواهیم بود؛ این در حالی است که در گذشته رشد تقاضای سالانه نفت خام معمولا حدود1 تا 1.5 میلیون بشکه بود. به هر رو رشد تقاضا، وضعیت امیدوارکننده ای را در بازار نفت خام به وجود آورده و همین مساله می تواند به رشد قیمت ها در این بازار بینجامد. نکته مهم در این میان آن است که در کنار رشد تقاضا در زمینه رشد عرضه با توجه به آنکه در دوره کرونا و قیمت های پایین نفت سرمایه گذاری قابل توجهی صورت نگرفت، وضعیت مطمئنی وجود ندارد و نمی توان امید چندانی داشت که وضع بهبود یابد. سوالی که مطرح می شود این است که با توجه به رشد تقاضا عرضه نفت خام از کجا باید تامین شود.
او در پاسخ به این سوال می گوید: پیش بینی می شود برای پاسخگویی به رشد تقاضای 4 میلیون بشکه ای سال جاری میلادی 3 میلیون بشکه آن از طریق غیراوپک و یک میلیون بشکه از سوی اوپک تامین شود؛ در حالی که در این مورد ابهام و تردیدهایی وجود دارد.
ممکن است این پاسخ مطرح شود که این رشد تقاضا را می توان از ظرفیت مازاد سایر کشورها جبران کرد؛ اما باید بدانیم که غیر از سه، چهار کشور همچون عربستان، امارات، کویت مازاد ظرفیت وجود ندارد که آنها هم مطمئن نبوده و در این میان دو کشور اول در جنگ با یمن هستند. در این میان می توان این پاسخ را با قطعیت اعلام کرد که ظرفیت مازاد مطمئن در ایران وجود دارد که درباره آن تردیدی وجود نداشته و می توان روی آن حساب کرد. به همین خاطر بازار نفت خام امیدوار است ایران در تامین این تقاضا نقش آفرینی کند؛ از این رو تمایل به نفت خام ایران زیاد شده است و باید گفت شرایط فضای بین المللی باعث شده مشتریان نفتی ایران افزایش یابند و کشورها با ایران تجارت کنند و به تعهدات خود پایبند باشند و ایران هم سختگیری نمی کند که در ازای فروش نفت حتما ریال، دلار و یا یورو دریافت کند و می توانند پول خودشان را بدهند. تمامی موارد که ذکر شد در صادرات نفت ایران و رشد 40 درصدی فروش آن موثر بوده و به نظر می رسد دوستان ما در دنیا امیدوار و دشمنان ما ناامید شدند. نماینده پیشین ایران در هیات عامل اوپک معتقد است که آنچه در مجموعه این عوامل تاثیرگذار است، دیپلماسی مناسب در فضای بین المللی و قراردادهای استراتژیک با روسیه و چین و سایر کشورهاست که مذاکرات جدید آن در حال انجام است و اگرچه مذاکرات مرتبط با مسایل هسته ای در وین ادامه دارد؛ اما ما منتظر توافقات چندجانبه نمانده ایم و مذاکرات جداگانه با کشورها برای مسایل تجاری از جمله نفت در حال انجام است.
واکاوی مناسبات راهبردی تهران -مسکو در گفت و گو با شعیب بهمن ، پژوهشگر ارشد مسائل اوراسیا
مشعل عملیاتی شدن قرارداد 25 ساله با چین و متعاقب آن مذاکره با روس ها که در هفته های اخیر ازسوی مقام های بلندپایه دو کشور ایران و روسیه به سرتیتر رسانه ها بدل شد، این گونه می نماید که دو کشور فضا را برای تعامل با ایران در دولت سیزدهم، منعطف تر ارزیابی می کنند. این موضوع قابل کتمان نیست که باید ضعف ها و کاستی ها را درباره بهره مندی از فرصت های منطقه ای درسال های اخیر پذیرفت.
به واقع کوبیدن مدام بر طبل تحریم ها و نسبت دادن ناکارآمدی ها به سنگ اندازی آمریکا و متحدان غربی اش، نبود نگرشی جامع به ظرفیت های منطقه ای و از همه مهم تر نوع نگاه و رویکرد استیلایافته دولت به غربی ها طی سال های اخیر، نمود عینی یک نوع فرافکنی در روابط میان کشورهای همسایه است.
این روزها در بسیاری از محافل کارشناسی و رسانه ای گاه دیدگاه های ضدونقیضی ازسوی تحلیگران و کارشناسان در خصوص مذاکره اخیر تهران و مسکو شنیده و واکاوی می شود. جنبه های مختلف بیشماری مطرح است که قابل اغماض نیست، اما پرسش محوری این است؛ چرا اثربخشی همکاری ها در داخل کشور آنگونه که باید و شاید مشهود نیست و گره اصلی کارکجاست؟
گفت و گوی پیش رو سعی دارد ضمن بررسی و ارزیابی زمینه های همکاری مشترک میان ایران و روسیه، به موشکافی اثربخشی این دست از مذاکرات در داخل کشور بپردازد.
بی شک در طول سال های گذشته انعقاد قراردادها و معاهدات متنوع ازسوی دولتمردان در سطح منطقه ای و بین المللی کم نبوده، اما نکته حائز اهمیت آن است که دستاوردهای ملموسی از قبل این نوع قراردادها حاصل نمی شود.
شعیب بهمن، پژوهشگر ارشد مسائل اوراسیا در گفت و گو با "مشعل"، تمام جوانب احیای روابط ایران با روس ها را در قالب این پرسش که"آیا اساسا تعارض منافعی میان دو کشور حاکم است یا خیر؟" مطرح می کند و آن را منوط به نوع نگرش، رویکرد و گرایش های سیاسی و مدیریتی دولتمردان می داند.
وی معتقد است: پرسش هایی از این دست که هفته های اخیر بسیار زیاد شاهد آن بودیم، فقط این موضوع را به ذهن متبادر می سازد که دیدگاه مغرضانه و گاه افراطی نسبت به کشورهای منطقه بدون داشتن حتی نگاه و پشتوانه ای فنی، موجبات فرو رفتن در لاک انزوا و چیرگی تحریم های آمریکا بر ایران را رقم زده است که در این کارزار جهانی بدون اتکا به سیاست های کلان و راهبردی مشخص و کارآمد، بازنده اول و آخر خودمان خواهیم بود.
این کارشناس مسائل بین الملل می افزاید: اشاره شد به سیاست های کلان و راهبردی. به یقین وجه اشتراک ایران و روسیه، حوزه انرژی است و می تواند زمینه ساز اقدام های کاربردی و اثربخش در دیگر حوزه ها باشد
. تبیین، تدوین و تعریف طرح ها و سیاست های کلان دولت سیزدهم الزامی است و اجرای آن نیازمند نگاهی موشکافانه توام با تدابیر اصولی و کارآمد است.
در دوره پس از برجام انتظار می رفت تا بارقه های امید بار دیگر بر پیکره بی جان اقتصاد کشور گسترده شود و شاهد رونق اقتصادی در همه زمینه ها باشیم که متاسفانه دولت دوازدهم این کورسوی امید را از میان برد و با درپیش گرفتن یک سیاست انفعالی و واگذار کردن فرصت های سرمایه گذاری به کشورهای غربی، مجالی برای ظهور و بروز کشورهای همسایه و منطقه باقی نگذاشت. این کارشناس مسائل بین الملل از این رهگذر به فرصت هایی اشاره داشت که در سال های گذشته مورد غفلت واقع شد و در این مسیر تنها به بی عملی دولت ها بسنده کرد و مدعی بود که فرصت ها را خودمان نتوانستیم به بهترین نحو ممکن جامه عمل بپوشانیم. بهمن می افزاید: هر چند روس ها پس از اجرای برجام تمایل زیادی به سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز ایران داشتند، اما این فرصت برای آنان فراهم نشد و چینی ها هم در این مسیر ناکام ماندند. بعدها از تریبون های مختلف شنیدیم که مقام های روسی و چینی اذعان داشتند تمایل و تمرکز ایران تنها منوط به کشورهای اروپایی است و همراه قابل اطمینان و اعتنایی نخواهد بود. خوب این اظهارات به واقع درست است و نباید از آن به راحتی عبور کرد.
ایران و مسکو می توانند سیاست های همسویی در حوزه تثبیت قیمت نفت و گاز بازارهای جهانی دنبال کنند که اثربخشی آن ضمن اینکه در همه جوانب و زمینه ها مشهود خواهد بود، نقش و جایگاه ایران به عنوان هاب انرژی منطقه، از دیگر مولفه هایی است که در سایه این نوع تعاملات پررنگ تر و برجسته تر نمایان می شود. این کارشناس مسائل بین الملل می افزاید: ما در مقصر جلوه دادن کشورها چه غربی و چه کشورهای منطقه ای و شرقی ید طولایی داریم و همواره اذعان می کنیم که این کشورها فرصت ها را از ما ربودند، اما مادامی که در عرصه عمل قرار می گیریم، ضعیف ترین عملکرد را از خودمان به جای می گذاریم. واقعا مسئله اصلی ما چیست؟ دولت ها تغییر می کنند، وزرا و مدیران هم همینطور. بنده معتقدم این تغییر و تحولات بیش از هر چیز باید در حوزه مدیران میانی و اجرایی حاصل شود. تا نگاه ها در حوزه مدیریتی اصلاح نشود، هیچ اتفاق مثبتی رخ نخواهد داد.
وی مصداق بارز این مسئله را طرح سوآپ گازی عنوان کرده و می گوید: این طرح ازسوی دولت گذشته چندین سال مسکوت مانده بود. گاز مورد نیاز شهرهای شمالی را می توانستیم با این سوآپ تامین کنیم که این ظرفیت ازسوی دولت گذشته معطل نگه داشته شد و امیدواریم با تحرکاتی که در دولت سیزدهم رخ داده، بتوان شاهد بهره مندی از فرصت های موجود در کشورهای منطقه بود. همچنین روس ها در پاکستان خط ترانزیت انرژی از شمال به جنوب احداث کردند و قرار بر این است که گاز مورد نیاز این خط را قطری ها به وسیله کشتی های "ال ان جی بر" و یا از بستر دریا تامین کنند؛ در حالی که ما در همسایگی پاکستان هستیم و به راحتی می توانستیم از این فرصت استفاده کنیم که خوب این مسئله هم با غفلت دولت قبل از میان رفت. اجرای طرح تهاتر نفتی با روسیه، یکی دیگر از مواردی است که باز مورد غفلت مجموعه وزارت نفت قرار گرفت و به دست فراموشی سپرده شد. در این طرح تهاتر قرار بود به ازای انتقال گاز به روسیه، دانش و فناوری های مورد نیاز کشور وارد شود که عملا به سرانجام نرسید و تمام فرصت ها و امتیازها به کشورهای غربی و فرانسوی سپرده شد.
پژوهشگر ارشد مسائل اوراسیا در ادامه اظهارات خود به توصیف و واکاوی بازار گاز اروپا پرداخت؛ بازاری که به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی دیگر مورد اقبال نیست. جوسازی ها به گونه ای است که انگار غفلت از این بازار عواقب سهمگینی داشته و گریزی از آن نیست؛ غافل از اینکه خود اروپایی به دنبال کاهش سهم خود از مصرف سوخت های فسیلی هستند و تکاپوی مضاعفی برای دستیابی به این مهم به خرج داده و همچنان هم به دنبال راه ها و مسیرهای جایگزین و متنوع برای مصرف انرژی هستند. بهمن در این باره توضیح می دهد: اساسا تعارض منافع میان ایران و روس ها از همین حضور در بازار گاز اروپا نشات می گیرد. رقابت دو کشور برای گرفتن سهمی از این بازار قابل کتمان نیست اما نباید آن را برجسته کرد. به این مفهوم که در اصل با چشم پوشی از بازار گاز اروپا چیزی از دست نرفته است و اکنون بازارهای به مراتب به صرفه تری در منطقه وجود دارد که می توان به آن اندیشید. راهبردهای روسیه در حوزه انرژی تسلط بر بازار اروپاست، اما در کنار آن روسیه به یقین می داند که در آینده ای نه چندان دور دیگر این بازار نمی تواند همانند گذشته منافع این کشور را تضمین کند و این موضوع از سهم مسکو در بازار گاز اروپا کاملا مشهود است. بر اساس برآوردها و آمارهای حاصل، 10 سال پیش 42 درصد از بازار گاز اروپا متعلق به روس ها بود، حال آنکه اکنون این میزان سهم به 32 درصد کاهش یافته است.
وی ادامه می دهد: اینکه چرا این اتفاق رخ داده است؟ دو دلیل مشخص دارد؛ یک دلیل آن متنوع سازی واردات انرژی از سوی کشورهای اروپایی در طول دو دهه گذشته به خصوص بعد از بحران اوکراین و دلیل دوم، تغییر نگرش سنتی روس ها به مسائل حوزه انرژی، که شائبه اقتصادی بودن بازار گاز اروپا را به همراه داشته است. روس ها نیک دریافته اند که نقطه ثقل گاز جهان از غرب به سمت شرق متمایل شده است و باید نگاه ها به بازارهای آسیا و به ویژه چین متمرکز شود. اگر چه نمی توان گفت اروپا از اولویت خارج شده اما چین در کنار غرب و اروپا به یک اولویت مهم و راهبردی در دنیای انرژی مبدل شده است که تسلط بیشتر در شرق آسیا از همین نگاه سرچشمه می گیرد. آنچه از پس آمارها استخراج می شود، نشان از افزایش روند صادرات گاز روسیه به چین دارد و این در حالی است که ایران نیز همچنان در تصور تصاحب بازار گاز اروپا به سر می برد.
ناگفته پیداست چرخش عظیمی در اقتصاد جهان در حال شکل گیری است. آمریکا به خوبی واقف است که جهان انرژی در حال گذار از سمت غرب به شرق است. به این دلیل به دنبال بهره مندی از ابزارهای متعدد برای مهار و کنترل چینی هاست. از دیگر سو، روس ها هم به درستی دریافته اند برای فرصت آفرینی و لزوما نقش آفرینی در بازار شرق، راهی جز وابسته کردن چینی ها به بازار انرژی خود ندارند و به همین خاطر پاره ای از اهداف خود را برای حضور جدی تر در این کشور متمرکز ساخته اند.
پژوهشگر ارشد مسائل اوراسیا از ضعف ها و کاستی های موجود در زیرساخت ها به ویژه صنعت نفت و گاز ایران گلایه مند است و می گوید: در خوش بینانه ترین حالت ممکن اگر امروز تمام تحریم های ایران لغو و یک شرایط حداقلی برای ورود سرمایه گذاران به داخل کشور فراهم شود، نزدیک به 5 تا 10 سال آتی می توان انتظار مواجه شدن با یک شرایط ایده آل را داشت. انتقال گاز ایران به اروپا ساخته و پرداخته ذهن افرادی است که نگاه منفی به روسیه دارند. چگونه ممکن است کشوری که حتی برای تامین گاز مورد نیاز داخلی خود با مشکل روبه روست، بتواند در اندیشه بازارهای اروپایی باشد. به جای اینکه مشکلات اصلی دیده و درک شود، مسائل فرعی برجسته شده و بدون داشتن نگاه فنی عنوان می شود که روسیه با ایران تعارض منافع دارد و مانع حضور ایران در بازار گاز اروپاست. فقط باید تحریم ها و محدودیت ها را دستاویزی دانست که برخی دولتمردان به جهت شانه خالی کردن از وظایف و ناکارآمدی هایشان به آن متوسل شده اند. وقتی نفت ایران تحریم شد، افراد بی شماری در داخل کشور اذعان کردند که بیشترین نفع و سود از تحریم نفتی ایران را روسیه می برد؛ در حالی که مشتری های نفتی ایران با روسیه متفاوت است و بعدها هم دیده شد که بسیاری از متقاضیان نفت ایران در زمان تحریم با بشکه های کشورهای حاشیه خلیج فارس پر شد نه روس ها.
بهمن معتقد است: باید بپذیریم که واقعا تصاحب بازارهای نفتی ایران ازسوی روس ها منفعتی برایشان ندارد و این نگاه های گاه سیاسی حادث شده، واقع بینانه نمی نماید. باید بیندیشیم که در سال های متمادی تا چه اندازه تلاش کردیم منافع روس ها را در داخل ایران درگیر کنیم. در اصل همان رویه ای که هم اکنون روس ها در مورد چینی ها پیاده کرده اند؛ رویکردی که روس ها و چینی ها به ایران دارند، ناظر بر این مدعاست که هر زمان درهای غرب به روی ایران بسته می شود، این کشور به ناگاه چرخش قریب الوقوعی به سمت کشورهای شرقی پیدا می کند. به گزاف نیست اگر بگویم که ما تقریبا صفر درصد منافع روس ها را در داخل کشور درگیر کرده ایم، اما انتظارت و سطح توقعاتمان بسیار بالاست. وی می افزاید: اینکه تمامی کشورها تمایلشان به لغو محدودیت های ایران است دلیل روشن و واضحی دارد چون منافع همین کشورها هم برای مراوده با ایران تحت تاثیر قرار می گیرد. در واقع غیرواقع بینانه است اگر بگوییم که روس ها و چینی ها از تحریم ایران سود می برند و از منظر دیگر هم تصور اشتباه و غلطی است که بگوییم تا تحریم ها پابرجاست هیچ کشوری تمایل به همکاری با ایران را ندارد، در اصل این مسئله یک نوع فرافکنی است. چرا که بارها و بارها روس ها و چینی ها تمایل خود را برای سرمایه گذاری در زمینه های مختلف ابراز کردند. بیشمار راه برای دورزدن تحریم ها وجود دارد. بانک ها و بنگاه های اقتصادی کوچک را می توان شکل داد و از تحریم ها عبور کرد بدون حتی کوچکترین ردگیری و یا ردیابی ازسوی کشورهای غربی. حال اینکه چرا اکنون روس ها و چینی ها مصر به ادامه همکاری با ایران علاقه مند هستند تنها یک دلیل دارد و آن هم تغییر دولت و به دنبال آن تغییر رویکرد و نگرش ها ست که می تواند زمینه ساز حضور فعال تر کشورهای همسایه برای همکاری های مشترک باشد.
با انجام پروژه های جمع آوري گازهاي همراه در مناطق نفت خیز جنوب
مشعل آنچه در سفر به شهرهای جنوبی برای هر یک از ما خودنمایی می کند، فلرهایی است که رد آنها را می توان از داخل هواپیما هم به آسانی دید؛ موضوعی که همواره به عنوان یکی از دغدغه های اصلی مردم مطرح می شود. خبر خوش برای مردم اهواز این است که مطابق استانداردهای بین المللی، بسياری از شركت هاي نفتي معتبر دنيا اعلام کرده اند سرانه انتشار گازهای گلخانه ای را به ازای هر بشکه نفت تولیدی زیر 20 کیلوگرم كاهش می دهند. با توجه به آمارهاي موجود، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در حال حاضر در دو شرکت زیرمجموعه خود در سطح محدوده تأثيرپذيري در كلانشهر اهواز (شركت هاي بهره برداری نفت و گاز کارون و مارون) توانسته است در محدوده استانداردهای بین المللی قرار گیرد (تحقق انتشار زير 20 كيلوگرم گاز گلخانه ای به ازاي هر بشكه نفت توليدي). این خبری است که رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست(اچ اس ای)، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» اعلام کرده و می گوید: در صورت اجرایی شدن پروژه های جمع آوري گازهاي همراه كه پیش تر عنوان شد، شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب اين توانايي را دارد كه به تنهايي براي كل كشور، تعهد اجلاس پاریس در زمینه كاهش انتشار گازهای گلخانه ای را محقق سازد؛ به گونه ای که با بهره برداري كامل پروژه ها و در زمان سقف توليد، از انتشار حدود 33 میلیون تن گاز CO2 جلوگیری شود. خبر دیگر او این است که واحد حفاظت محیط زیست شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، بر اساس راهنمای انتشار برآورد آلاینده های هواي شرکت ملی نفت ايران، نرم افزاری را طراحی کردند كه امكان محاسبه انتشار آلاينده ها را تسهيل کرده است. متن کامل گفت وگو با محمدرضا نادری در ادامه می آید.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به مسائل محیط زیستی به ویژه موضوع هوا که در سال های اخیر به یک مطالبه سراسری تبدیل شده، چه رویکردی دارد؟
پیش از پاسخ به این پرسش اجازه دهیدگستره ای از وسعت و عملکرد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را بیان کنم. دامنه فعالیت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، استان های خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، فارس، ایلام و لرستان را در برمی گیرد. این شرکت 80 درصد نفت و حدود 20 درصد گاز کشور را تأمین می کند. بدیهی است به واسطه فعالیت در گستره ای به این عظمت و با حجم تولید بالای نفت، این شرکت با هزاران چاه نفت و گاز، واحدهای عملیاتی متعدد و پراکنده و صدها هزار کیلومتر خطوط لوله اصلی و جریانی سروکار دارد. در این گستره عظیم اکوسیستم های متنوع، توپوگرافي هاي مختلف، سدهاي آب آشامیدنی و كشاورزي و مناطق حفاظت شده متعددي نیز وجود داردکه نشان دهنده اهمیت بسزاي محدوده از نظر مسائل محیط زیستي است.
همانطور که بهتر می دانید، برخی تأسیسات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب قدمت بالایی دارند؛ بنابراین هرگونه تغییرات فرآیندی و یا عملیاتی در مجموعه و تأسیسات، بر محیط پیرامون آن نیز تأثیر می گذارد. رشد مناطق مسكوني، حريم هاي ايمني تأسيسات اين شركت را نیز تحت شعاع خود قرار داده است، بر این اساس، مجاورت آنها با مناطق صنعتی بدون رعایت حریم های از پیش تعیین شده، تأثیرپذیری آنها را از فعالیت های صنعت، دوچندان خواهد کرد؛ با وجود این ضمن تعهد به حفاظت از محیط زیست، این شرکت نیز پروژه های محیط زیستی متعددی را به منظور کنترل و کاهش آلاینده های محیط زیستی تعریف و اجرا کرده است. تمام تلاش ما استفاده از تأسیسات، تجهيزات و اجراي فرآيندها همسو با محیط زیست بوده و در اين مسير هیچگاه از رسالت اصلی خود کوتاه نیامدیم. مشکلات محیط زیستی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب شناسایی و برای تمامی آنها برنامه هاي عملياتي لازم تعريف و تدوين شده است. تعاملات خوبی نيز با اداره کل حفاظت محیط زیست استان ها با تأکید بر رعایت الزامات قانونی در محدوده فعالیت شرکت داریم، به نحوي كه تلفيقي از تجربه و دانش فني عملياتي كاركنان صنعت نفت با دانش محیط زیستي متخصصان اداره كل حفاظت محیط زیست، راهگشاي حل بسياري از مشكلات بوده است.
با این مقدمه باید بگویم پروژه ها و يا برنامه هاي محیط زیستي متعددي در بخش های مختلف به ویژه در زمينه هوا تعریف شده است. از جمله برنامه هاي اين شركت مي توان به طرح های جلوگیری از گازسوزی، ارائه گزارش های خوداظهاری منابع انتشار آلاینده (به صورت فصلي)، همکاری با اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان با هدف پایش و کنترل آلودگی هوا، طرح های جلوگیری از نفت سوزی با استفاده از دستگاه هاي فراورش سيار نفت (MOT و MOS) و مشعل سبز (Green Burner)، تزريق پساب به چاه های دفع پساب (به عمق مخزن نفت) و ساخت حوضچه تبخیر استاندارد، انجام مطالعات ارزیابی محیط زیستي (EIA)، مديريت پسماندهاي توليدي به ویژه مديريت كنده هاي حفاري، مقابله با ریز گردها به عنوان يكي از اقدام های عام المنفعه و پروژه های ایجاد فضای سبز در جوار تأسیسات اشاره کرد.
در واقع فلر به عنوان تمهيد ايمني براي یک کارخانه و بر اساس استانداردهای مهندسی در شرایط اضطراری طراحی شده است. از عمده دلايل فلرينگ مازاد مي توان به گازسوزي با هدف ايجاد شرايط ايمن عملياتي، گازسوزي ناشي از مشكلات عملياتي و تعمیراتی، گازسوزي ناشي از قطع جريان برق در کارخانه های نفت و گاز، گازسوزي به علت دريافت نکردن گاز از سوی صنايع پایین دست اشاره کرد. اين موارد تا زمان اصلاح مشكل و به منظور ايمن سازي، منجر به فلرينگ مي شود. در واقع مشعل ها به عنوان تجهيزي جهت فلرينگ دائمي نبوده و به دليل نياز در شرايط اضطراري كه برشمرده شد، مورد استفاده قرار مي گيرند؛ از این رو امكان حذف كامل فلر ميسر نیست، اما اين اطمينان داده مي شود كه با اجراي طرح هاي جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه، از فلرينگ مستمر جلوگيري خواهد شد.
پروژه هاي متعددي از طريق مسير موجود در برنامه ريزي تلفيقي این شرکت برای جلوگيري از سوزاندن گاز در مشعل تعريف شده است؛ به نحوي كه برخي از آنها بهره برداري شده اند و برخي نيز در مرحله اجرا هستند. از طرفي از طريق جلب سرمايه گذار، پروژه هايي را با عنوان جمع آوري گازهاي همراه آغاجاري و گچساران به ميزان 593 میلیون فوت مکعب در روز در قالب پروژه بهسازي و احداث تأسيسات جمع آوري گازهای مشعل (سرمايه گذار پالايشگاه گاز بيدبلند) و طرح جمع آوري گازهاي همراه كارون و مارون به ميزان 249 میلیون فوت مکعب در روز در قالب پروژه بهسازي و احداث تأسيسات جمع آوري گازهای مشعل (سرمايه گذار پتروشيمي مارون) تعريف شده و در مرحله اجرا قرار دارند. از ظرفيت بخش خصوصي نيز در دو پروژه طرح جمع آوري گازهاي مشعل واحد بهره برداری پارسي كلاستر به مقدار روزانه 3.5 میلیون فوت مکعب و مارون6 به مقدار 22 میلیون فوت مکعب در قالب مزایده از سوی شركت «تامکار گاز» و طرح جمع آوري گازهاي مشعل واحد بهره برداری مارون 3 به مقدار روزانه 12میلیون فوت مکعب و منصوری به مقدار 10 میلیون فوت مکعب در قالب مزایده از سوی شركت هیربد نیرو اجرايي شده اند.
به منظور رعایت الزامات اچ اس ای در تمامی طرح ها و پروژه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، اقدام های موثری در دستور کار مدیریت ها و واحدهای مرتبط قرار گرفته است. به طور مثال در تمام طرح های نگهداشت و افزایش تولید مناطق (طرح های 28 مخزن) که هم اکنون به عنوان یک مگاپروژه در حال اجراست، الزام های محيط زیستي به ویژه پاکسازی خاک های آلوده، استفاده مجدد از پساب ها، مديريت اصولي كنده هاي حفاري و عدم گازسوزی مدنظر قرار گرفته است و اين موضوع به عنوان یک الزام در قراردادهاي فی مابین قید و مورد تأکید قرار گرفته است. تأکید می کنم حمایت از شرکت های خصوصی به عنوان یکی از سیاست های مهم شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در برنامه كاري است.
از ديگر اقدام ها در زمينه جلوگيري از آلودگي هوا مي توان به استفاده از دستگاه MOT (دستگاه فرآورش سيار نفت) و MOS (دستگاه تفكيك گر سيار سرچاهي) اشاره کرد، اين تجهيزات برای نخستین بار در شرکت بهره برداری نفت و گاز كارون (يكي از شركت هاي بهره برداري زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب) ساخته شده و به بهره برداری رسیده است. اين اقدام خوب به سایر شرکت هاي زيرمجموعه نیز تعمیم داده شد و اکنون 15 دستگاه در مالکیت این شرکت قرار دارد. دستگاه هایی نیز به شکل استیجاری مورد استفاده قرار می گیرند. اين تجهيزات از سوزاندن نفت در گودال سوخت در زمان انجام تعميرات و يا احياي چاه ها جلوگيري می کند و سهم بسزايي در كاهش انتشار آلاينده ها به هوا دارد. به عنوان نمونه از فروردین ماه 1399 تا پایان اسفندماه همان سال، میزان نفت جمع آوری شده ناشي از به کارگیری تجهيزات MOT و MOS، 17 هزار و 220 بشکه نفت در شركت كارون و 154 هزار و 702 بشكه در شركت مارون است که این مقدار قبلا سوزانده می شد و اکنون جمع آوری شده و به واحدهای عملیاتی بازمی گردد.
باید به این مساله اشاره کنم که در سطح شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب براساس دستورعمل و راهنمای وزارت نفت، به صورت سالیانه میزان انتشار گازهای گلخانه ای مورد محاسبه قرار می گیرد. در روش محاسبه موجودي انتشار گازهاي گلخانه اي، منابع مختلفي شامل انتشار از منابع احتراقي ثابت، فلر، انتشارات فرّار و انتشارات غيرمستقيم مانند انتشارات ناشي از مصرف برق در نظر گرفته شده است. به دليل نبود سيال سوزي، منبع مذكور فاقد انتشار گاز گلخانه اي است. آمار مقایسه ای از سال 1395 تا 1399 نشان می دهد میزان انتشار گازهای گلخانه ای در بسیاری از شرکت های بهره برداری مناطق نفت خیز جنوب روند کاهشي داشته است. اين مهم از طريق کنترل گازسوزی، نظارت هاي فرآيندي، مدیریت هدررفت انرژی و اجراي پروژه هاي جلوگیری از سوزاندن گاز محقق شده است. همچنين اين شركت متعهد است در زمان وقوع پديده وارونگي هوا، اقدام های كنترلي مناسبي را جهت تقليل انتشار آلايندگي ها به حداقل ميزان ممكن پياده سازي و اجرا کند. مطابق استانداردهای بین المللی، بسياری از شركت هاي نفتي معتبر دنيا اعلام کرده اند سرانه انتشار گازهای گلخانه ای را به ازای هر بشکه تولیدی زیر 20 کیلوگرم كاهش دهند. با توجه به آمارهاي موجود، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در حال حاضر در دو شرکت زیرمجموعه خود در سطح محدوده تأثیرپذیری در كلانشهر اهواز (شركت هاي بهره برداری نفت و گاز کارون و مارون) توانسته است در محدوده استانداردهای بین المللی قرار گیرد (تحقق انتشار زير 20 كيلوگرم گاز گلخانه ای به ازاي هر بشكه نفت توليدي).
در صورت اجرایی شدن پروژه های جمع آوري گازهاي همراه كه پیش تر عنوان شد، شركت ما اين توانايي را دارد كه به تنهايي براي كل كشور، تعهد اجلاس پاریس در زمینه كاهش انتشار گازهای گلخانه ای را محقق سازد. با بهره برداري كامل پروژه ها و در زمان سقف توليد مي توان از انتشار حدود 33 میلیون تن CO2 جلوگیری کرد. البته فراموش نکنیم که تعهد پاریس نیز مشمول تمامی صنایع کشور می شود و خوشبختانه صنعت نفت در اين زمينه نيز پيشرو است. از سویی با توجه به نیاز شرکت های پتروشیمی به گاز تولیدی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، این دسته از شرکت ها هم در زمینه پروژه گازهای همراه ورود کرده اند. با در نظر گرفتن برنامه هاي كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي در بخش هاي پایین دست صنايع نفت نيز انتشار گازهاي گلخانه اي كاهش قابل توجهي خواهد داشت. بديهي است سهم صنعت نفت در انتشار گازهاي گلخانه اي در كل كشور نسبت به صنايع و منابع ديگر (به ویژه منابع متحرك) بسيار پایین تر است و اين شركت با استفاده از تمام امكانات در مسیر كاهش قابل توجهي از ميزان گازهاي گلخانه اي گام برداشته است.
این خبر را هم باید اعلام کنم که واحد حفاظت محیط زیست شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، بر اساس راهنمای انتشار برآورد آلاینده های هواي شرکت ملی نفت ايران، نرم افزاری را طراحی کردند كه امكان محاسبه انتشار آلاينده ها را تسهيل کرده است. این نرم افزار مورد تأیید شرکت ملی نفت ایران بوده و هم اکنون ساير شركت هاي نفتي نيز از اين نرم افزار استفاده می کنند. پرواضح است انجام محاسبات دقيق و جمع آوری داده هاي انتشار آلاينده ها نخستين گام برای تدوين اصولي و صحيح برنامه هاي عملياتي در مسیر كاهش ميزان انتشار آلاينده ها است.
شروع پروژه هاي جمع آوری گازهای همراه برای نخستین بار از دهه 1340 آغاز شده و هم اکنون در دهه 90 بالغ بر 80 درصد گازهاي همراه توليدي جمع آوري می شود. اين داده ها نشان مي دهد كه شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب به منظور كاهش فلرينگ عزمي جدي داشته است؛ به نحوي كه فلرينگ مشاهده شده در زمان فعلی بسيار كمتر از احجامي است كه در گذشته شاهد آن بوده ایم. اين مهم از طريق اجراي پروژه هاي جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه، كنترل گازسوزي و نظارت مستمر بر شرايط فرآيندي از سوی نيروهاي متخصص و با تجربه صنعت نفت محقق شده است. با توجه به آمار ارائه شده، پر واضح است به ميزان قابل توجهي از انتشار آلاينده هاي هوا جلوگيري شده است. همانطور که در سطور بالا نیز عنوان شد مشعل ها به عنوان تجهيزي برای فلرينگ دائمي نبوده و به دليل نياز در شرايط اضطراري كه برشمرده شد، مورد استفاده قرار مي گيرن د؛ از این رو امكان حذف كامل فلر به دليل نياز عملياتي در شرايط خاص ميسر نیست، اما اين اطمينان داده مي شود كه با اجراي طرح هاي جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه، از فلرينگ مستمر جلوگيري و به كمترين ميزان ممكن تقليل داده شود. مطابق بررسي هاي به عمل آمده و براساس برنامه پيش بيني توليد و توزيع گاز (1404 - 1400) در صورت فراهم شدن شرایط و رفع مشکلات، با اجراي برنامه ها و پروژه هاي محیط زیستي، تمام گازهای همراه مشعل تا سال 1404 صفر خواهد شد. مشكلات مالي، موارد عملياتي و حوادث پيش بيني نشده از ديگر دلايل اختلاف پيش بيني و عملكرد است. با تأمین منابع مالي به منظور نوسازی تجهیزات و اجراي طرح هاي بهسازی تأسیسات و فلرها اهداف تعيين شده محقق خواهد شد.
سناریو و صفر شدن گازهای همراه مشعل (فلر) در سال 1404 با تداوم روند فعلی تنظیم شده است؛ به نحوي كه از فرصت هاي به دست آمده ناشي از تحريم و از طريق استفاده از خدمات و توان بخش داخلي درصدد تحقق پروژه ها هستيم. به همین منظور در بسیاری از بخش های این صنعت با استفاده از توانایی کارشناسان و متخصصان داخلی، اقدام های اساسی و مؤثری صورت گرفته و تجربیات به دست آمده حتی در صورت ادامه یا حتی لغو تحریم های کنونی کمک شایانی به این صنعت خواهد کرد.
متقاضیان پروژه ها از مسیرهای مشخص اعلام شده نسبت به پیگیری موارد اجرایی اقدام می کنند. اداره اچ اس ای در اين فرآيند، جنبه نظارتی داشته و با انجام پیگیری و در صورت نیاز به مکاتبه با واحد متناظر در شرکت ملی نفت ایران تلاش مي شود پروژه هاي محیط زیستي در اولويت اجرا قرار گيرند. خوشبختانه به دليل اهميت بالاي مقوله محیط زیست، مديران اين شركت نيز متعهد به حفظ محیط زیست هستند. اين مهم نقش به سزايي در تصويب خواهي، تأمين نقدينگي و پيشبرد پروژه هاي محیط زیستي داشته است. بديهي است بهبود شرايط مالي در تسريع اجراي پروژه هاي محیط زیستي نقش بسزايي دارد.
شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب با استفاده از دانش متخصصان صنعت نفت و از طريق توان نيروهاي عملياتي توانسته است طرح مشعل هاي بدون دود را به عنوان راه حلی كوتاه مدت پیاده سازی کند. اجراي طرح مشعل هاي بدون دود با هدف به سوزي مشعل هاي گازي بوده و سبب افزايش راندمان احتراق مي شود. از جمله مزاياي محیط زیستي طرح مي توان به احتراق كامل هيدروكربن ها و جلوگيري از توليد ذرات هوابرد خطرناك از جمله دوده، جلوگيري از انتشار هيدروكربن هاي نسوخته بخصوص تركيبات حلقوي و آروماتيك و كاهش ريسك محیط زیستي و بهداشتي آنها و جلوگيري از انتشار محصولات احتراق ناقص به ویژه گاز سمي منواكسيد كربن اشاره کرد. اين طرح به صورت پايلوت در واحدهاي بهره برداري شماره 2 و 3 شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون در شهر اهواز اجرا شد. با توجه به موفقيت آميز بودن طرح مذكور، برنامه ريزي لازم برای بهسازي مشعل هاي ساير شركت هاي بهره برداری نفت و گاز به ویژه در سطح شركت مارون نيز در دست اقدام است.
با استفاده از توانمندي شركت هاي خصوصي داخلي، بهسازي تيپ مشعل ها نيز در حال انجام است. هم اکنون، یک شرکت بومی در استان خوزستان در این زمینه فعالیت داشته و با تغییر تیپ برخی فلرها و پس از نصب آنان كاهش قابل ملاحظه ميزان انتشار آلاينده ها را شاهد هستیم. با توجه به موارد اعلام شده قبلی می توان استفاده از توانمندي شرکت های داخلی در این زمینه را مصداق بارزی از تبدیل تهدید به فرصت در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب قلمداد کرد.
در شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب واحدي با عنوان اداره پژوهش و فناوري وجود دارد كه يكي از وظايف اين واحد ايجاد ارتباط مناسب بين صنعت و دانشگاه است. پروژه هاي تحقيقاتي متعددي در اين واحد برنامه ريزي شده است كه خروجي آنها به عنوان راه حل های تعيين شده براي رفع معضلات شركت مورد استفاده قرار مي گيرد. همچنین نشستی با اساتید دانشگاه در حوزه هوا در برنامه قرار گرفته است تا از دیدگاه ها و تجربیات آنها به عنوان متخصصان علمی در بهبود روش های اجرای کار بهره مند شویم. هم و غم ما، نه تنها به عنوان شاغلان این شرکت بلکه به عنوان يك شهروند، رفع معضلات آلودگي بوده و همین موضوع سبب شده است برنامه هاي اجرايي اين حوزه را با جديت بيشتري دنبال کنیم.
در زمينه توسعه و نگهداشت فضاي سبز اقدام های مؤثري در شركت صورت گرفته است. ميزان فضاي سبز موجود در شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب در پايان سال 1399 بیش از 562 هكتار است. مطابق با محاسبات انجام شده، درصد كل فضاي سبز نسبت به سطح كل واحدهاي عملياتي اين شركت در پايان سال 1399، به ميزان 47 درصد برآورد شده که لازم است به اطلاع برسانم مطابق با الزام قانوني تعيين شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست در ماده 15 قانون هواي پاك، واحدهاي صنعتي موظفند حداقل 10 درصد مساحت واحد عملياتي را به فضاي سبز اختصاص دهند. با توجه به عملكرد خوب شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، مشخص مي شود اين شركت ضمن عمل به قوانين محیط زیستي، اقدام های مؤثري را در خصوص نگهداشت و افزايش سرانه فضاي سبز به ميزاني بالاتر از الزام قانوني تعيين شده، پیاده سازی کرده است.
با توجه به تخصصی بودن مباحث محیط زیستی، لازم است اقدام های صورت پذیرفته در زمینه کاهش آلاینده ها و تأثیرات آن بر محیط پیرامون و جامعه شهری به درستی اطلاع رسانی شود. همچنین لازم است از طرق مختلف (ساخت فیلم، انیمیشن و...) آموزش های همگانی در زمینه مبانی محیط ارائه شود. با این کار ضمن افزایش آگاهی عمومی در حوزه محیط زیست، قضاوت صحیح تری نیز در رابطه با آلودگی های پیش آمده صورت خواهد گرفت. به طور مثال براساس مطالعات دانشگاهی سازمان حفاظت از محیط زیست، مشخص شده سهم منابع انتشار متحرک در بحث انتشار آلاینده های کلان شهر اهواز حدود 65 درصد است که بالاترین سهم آن مربوط به انتشار از خودروهاي شخصي و موتورسیکلت است. همچنين سهم صنایع به میزان 35 درصد اعلام شده است. اینکه می گویید مردم راضی نیستند، به این دلیل است که شهروندان منابع انتشار مانند گازسوزی در فلر و هیدروکربورهای نسوخته را كه جزو آلودگی های بصري و قابل مشاهده است، با چشم می بینند اما كمتر كسي متوجه انتشار آلودگي از منابع متحرک می شوند. امیدواریم با انجام مطالعات دقیق تر، سهم شرکت های نفتی به خصوص شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در میزان انتشار آلاینده ها مشخص و اعلام شود. به عنوان نمونه فعاليت هاي شركت ما نقشي در انتشار ریز گردها در شهر اهواز نداشته و از طرفي در بيشتر ايام سال، آلاینده غالب در کلان شهر اهواز مرتبط با ذرات معلق دو و نیم میکرون است كه با توجه به موقعيت جغرافيايي واحدهاي عملياتي اين شركت نسبت به محدوده مسكوني كلانشهر اهواز و جهت باد غالب، منبع انتشار اين آلاينده، فعاليت هاي نفتي نیست، بلكه بيشتر، خودروهاي شخصي منبع انتشار اين آلاينده ها در محدوده مناطق مسكوني هستند. اما حرف مردم هم صحیح و به حق است و باید برای رفع مشکلات برنامه ریزی شود. در تلاش هستیم با شبیه سازی در نرم افزار AERMOD (كه میزان و مسير انتشار آلایندگی هوا را مشخص می کند) طی ماه های آینده در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب میزان آلودگی در بخش های مختلف این شرکت مشخص و محدوده حركت آلاينده ها تعيين شود. آنچه واضح است امروز داشتن محیط زیست پاک، مطالبه عموم مردم است و تأکیدهای مقام های مسئول نیز در همین باره است. این امور به عنوان متولی اصلی محیط زیست در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بر رعايت الزامات اشاره شده در قوانين، نظارت و پیگیری مستمري داشته و امید است در سایه الطاف الهی، حمایت های همیشگی مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز و همت همکاران سختکوش به جایگاه والای محیط زیست که همان رسیدن به محیطی عاری از هر آلودگی است، دست پیدا کنیم.
گفت و گو با کارکنان مرکز انتقال نفت بندرعباس و ایستگاه مخابراتی گنو
گفت وگو با کیهان پور حدود ظهر پایان یافت و طبق قرار باید با کارکنان اتاق کنترل مرکز انتقال نفت بندرعباس که قلب تپنده این مرکز محسوب می شود، هم صحبت می شدیم.
فاصله ستاد تا مرکز انتقال نفت بندرعباس که جنب پالایشگاه بندرعباس واقع شده، حدود 25 کیلومتر است که با حدود20دقیقه در جاده ای به سمت بندرخمیر و بندرلنگه، طی می شود. تابلوهای طول مسیر مانند آلومینیوم المهدی، کشتی سازی، فولاد خلیج فارس و منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی هرمزگان، چنین می نمایاند که غیر از نفت فعالیت های دیگری در این منطقه انجام می شود؛ فعالیت هایی از جنس تولید که هر یک می تواند در آبادانی و عمران استان هرمزگان و کشور، نقش آفرینی کنند. «آزادکوئیک» نیز به عنوان رابط روابط عمومی، دوربین به دست و تقریبا «بدون کلام» در کل مسیر همراهمان می شود. به نظر می رسد خیلی اهل گپ وگفت نیست.
در دو سوی جاده ای منشعب از جاده اصلی، تاسیسات نفتی به چشم می خورند و مخازن سفید نیز با وجود تفتیدگی به واسطه شدت نور آفتاب، خودنمایی می کنند. اینجا در فصول گرم سال رطوبت بالاست و همه چیز زود رنگ می بازد و زنگ می زند، حتی انسان.
بوی نفت در مسیری که تاسیسات در دو سوی آن قرار گرفته اند، مشام را پر می کند؛ بدبوست، اما ذی قیمت.
«مرکز نفت بندرعباس» عبارتی است که شما را به مجموعه ای 8 هکتاری که یک هکتار آن فضای سبز است هدایت می کند، مجموعه ای با کارکنانی سختکوش که از نقاط مختلف کشور (اغلب استان های همجوار) گردهم آمده اند تا چرخه انتقال، روان بچرخد.
ورود به مرکزانتقال نفت بندرعباس مصادف می شود با زمان صرف غذای کارکنان این مرکز. خروج دم دمای سحر از خانه، مسافت تقریبا 3 ساعته از تهران تا ستاد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس، همچنین گفت وگو با کیهان پور(مدیر منطقه) و بلافاصله حرکت به سمت مرکز انتقال نفت بندرعباس، بازیابی انرژی از دست رفته را ضروری می سازد و با صرف غذا در مدت زمانی کوتاه، این انرژی بازمی گردد.چند نفری در اتاق کنترل حضور دارند و به دقت به مانیتورهایی که مقابل دیدگانشان قرار گرفته است، چشم دوخته اند که اگر با ماهیت کار آشنا نباشی، این تصور به وجود می آید که آنها هیچ کاری انجام نمی دهند و فقط نشسته اند. بهنام صادقی، مسؤول عملیات مرکز انتقال بندرعباس از جمله افراد حاضر در این مرکز است که 4 سال پیش به این بخش منتقل شده است و تجربه کار در مرکز انتقال نفت قطب آباد را هم دارد. وی می گوید: مرکز انتقال نفت بندرعباس یک «تلمبه خانه مادر» است و انتقال انواع فرآورده نفتی دریافتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان از پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس را با یک رشته خط 26 اینچ به تلمبه خانه های بعدی(قطب آباد و مهرآران) به عهده دارد.
صادقی که متولد جهرم استان فارس است، ادامه می دهد: کار در این مرکز انتقال نفت از حساسیت بالایی برخوردار است و اگر خللی در آن ایجاد شود، تاثیرمستقیم و غیرمستقیم خود را بر پالایشگاه های منطقه و انبارهای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان به عنوان دریافت کننده تولیدات آنها جهت ارسال به مبادی مصرف می گذارد؛ بنابراین، همه تلاش مجموعه در این مرکز کنترل این است که انتقال سیالات نفتی بی هیچ وقفه ای انجام شود.
مسؤول عملیات مرکز انتقال نفت بندرعباس که 17سال از عمر 40 ساله خود را در خطوط لوله و مخابرات نفت گذرانده و هنوز راه زیادی را پیش رو دارد، ادامه می دهد: کار در مرکز انتقال نفت که همیشه باید ششدانگ حواست متمرکز باشد، خالی از استرس نیست. این استرس فشار روحی بالایی به همراه دارد که تا پایان شیفت کاری، با تک تک کارکنان است و گاه به خانه و خانواده نیز راه می یابد. او در ادامه با اشاره به اینکه فعالیت های این مرکز برای ارائه خدمات حداکثری به ذی نفعان (پالایشگاه و شرکت ملی پخش به طور مستقیم و مبادی مصرف به طور غیرمستقیم) باید به طور مرتب پایش شوند، تصریح کرد: همیشه در «پیک» کار قرار داریم؛ فرقی هم نمی کند تابستان باشد یا زمستان. کار در خطوط لوله، فعالیتی است مستمر و پیوسته. صادقی می گوید: پشت این تجهیزات(اشاره به مانیتورها)خستگی فکری ناشی از استرس آنقدر بالاست که گاه بازتاب آن وارد چرخه زندگی مان می شود.
مسؤول عملیات مرکز انتقال نفت بندرعباس با بیان اینکه «بهره برداری» در زمره مشاغل سخت قرار دارد، اظهار می کند: شاید کسی تاکنون به این موضوع فکر نکرده باشد که شغل اپراتوری در صنعت نفت مانند آتش نشانی، کار در معدن یا کار در زیر آب، سخت است. صادقی افزون بر شرایط آب وهوایی بندرعباس که گاه باید دمای نزدیک به50 درجه سانتی گراد و گاه بالاتر از آن را تحمل کرد، می گوید: این شغل، ظاهری ساده و آرام دارد و به سختی های باطن آن توجه نشده است؛ باید پشت این مانیتورها نشست تا متوجه سختی این کار شد.
صادقی به نکته مثبتی هم اشاره و بیان می کند: خانواده اش در شهرک مروارید که تا محل کارش فاصله چندانی ندارد، ساکن هستند و این آرامش بخش است و سبب می شود تا حدودی از فشارهای روحی اش کاسته شود.
علی رحمانیان، فوق لیسانس برق از دانشگاه آزاد جهرم و از دیگر کارکنان مرکز انتقال نفت بندرعباس است. 36 ساله و همشهری صادقی است و همانگونه که چشم به مانیتور دوخته است، نیم نگاهی هم به من دارد. رحمانیان که پیش تر در مرکز انتقال نفت مهرآران بوده و سومین سالی است که در مرکز انتقال نفت بندرعباس کار می کند، «شیفت» یا همان نوبت کاری را سختی کار خود می داند و اظهار می کند: دو روز کار، دو شب کار و چهار روز استراحت، ریتم شیفت بندی است که شاید پیش تر برایم جذاب بود.
وی با اشاره به اینکه «پایش لحظه به لحظه» از خصوصیات شغلی او و دیگر همکارانش در مرکز انتقال نفت بندرعباس است، ادامه می دهد: اینجا همه چیز از جمله خطوط لوله و سیال درون آن، نشتی احتمالی، فشار سیال، حجم سیال و... پایش لحظه ای می شوند تا اگر خللی مشاهده شد، بلافاصله با اطلاع به واحد مربوطه به رفع آن اقدام شود.
وقتی از رحمانیان درباره کارش می پرسم، می گوید: با همه سختی ها کارم را بسیار دوست دارم و دلیل این دوست داشتن، محیط کار و افرادی است که با آنها همکارم.
کمی آن طرف تر چند نفر دیگر از همکاران علی رحمانیان نشسته اند؛ نوبتی هم که باشد، نوبت علی سیرویی نژاد، کارمند ارشد عملیات مرکز انتقال نفت بندرعباس است که روی «صندلی داغ مشعل» بنشیند. جوانی که به ظاهر عبوس است، اما در نگاه های بعدی متوجه خلاف این موضوع می شوی.
بیان فامیلی «سیرویی» کمی سخت است و می گوید: این فامیلی مربوط به منطقه ای در استان کرمان و خودش هم اهل برزویه در جنوب این استان است.
وی با بیان اینکه کنترل عملیات انتقال فرآورده های نفتی پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس به مرکز کشور از طریق این مرکز انجام می شود، اظهار می کند: فرآیند انتقال محصولات این پالایشگاه ها و رسیدن آنها به مبادی مصرف، طبق برنامه ای که از سوی واحد برنامه ریزی ستاد شرکت ملی پالایش و پخش دریافت می شود، نیازمند پایش پارامترهای متعددی مانند فشار سیال، تلاقی فرآورده ها در مسیر انتقال و... است که من و همکارانم بنا بر مسؤولیتی که به عهده داریم، این مهم را انجام می دهیم. سیرویی نژاد با اشاره به اینکه ماهیت کار در صنعت نفت صرفا فنی است، اظهار می کند: نفت به لحاظ ماهیت ذاتی که دارد، صنعتی فی نفسه خشک است ومی تواند در درازمدت یا حتی کوتاه مدت به واسطه مواردی مثل خشکی فضای فنی کار یا شرایط آب وهوایی، فرد را دل زده کند؛ مگر اینکه علاقه شخصی و ذاتی در میان باشد و فرد با دریافت جنبه های لذت بخش، بتواند براین فضا فائق شود و از کار کردن در آن لذت ببرد.
سیرویی نژاد ادامه می دهد: وقتی به دلایلی مانند ارتباط رشته تحصیلی با کار، کسب تدریجی تجربه در خلال کار و ارتباط با همکاران، علاقه مندی به کار و لذت بردن از آن رقم می خورد، یعنی اتفاق خوبی رخ داده است و خلاف آن می تواند شرایط کار را برای فرد سخت و ملال آور کند.
وی از کار کردن در مرکز انتقال نفت بندرعباس به عنوان یکی از مراکز اصلی کشور و همکار بودن با نفرات حاضر در آن، رضایت دارد و اظهار می کند: از طریق این مرکز روزانه بیش از50 میلیون لیتر فرآورده نفتی به سمت مرکز کشور می رود و این رخداد در سایه همدلی و کار در کنار همکاران برای ثبت چنین رخدادی رقم می خورد.
این کارمند ارشد عملیات مرکز انتقال نفت بندرعباس که 37 ساله و کارشناس ارشد مهندسی مکانیک و مهندس هوافضاست، به دغدغه هایی هم که از جنس تحقیق و پژوهش است، اشاره می کند و می گوید: از آنجا که به تحقیق و پژوهش بسیار علاقه مندم، انتظارم این است که به گونه ای برجسته تر به آن توجه و پرداخته شود تا بتوان بیشتر در این حوزه فعالیت کرد و آثار علمی- پژوهشی مفیدی برجای گذاشت. علاقه سیرویی نژاد به حوزه تحقیق و پژوهش به سال های 88 تا 92، به گذران دوره سربازی اش در سازمان ملی استاندارد و ادامه فعالیت 3 ساله اش با سازمان برمی گردد.
او با بیان اینکه برای من بدی آب وهوا و کار کردن در چنین شرایطی خیلی دغدغه محسوب نمی شود، اظهار می کند: دغدغه برای من زمانی است که از ظرفیت های موجود(افراد و دانش آنها) استفاده نشود و محدودیت ها و شرایط، دلیلی بر استفاده نکردن از این ظرفیت ها باشد.
سیرویی نژاد از کم رنگ بودن فضای آموزش و روزآمد نبودن آن در سیستم نیز به عنوان یک دغدغه یاد می کند و در ادامه می گوید: چون بسیار اهل مطالعه و تحقیق هستم، روزآمدی را یک ضرورت می دانم؛ باید با علوم و فنون روز پیش رفت و ساکن نماند.
این جوان علاقه مند به تحقیق و پژوهش، از پیاده سازی سیستم مدیریت انرژی و پایش نشتی خط به روش عددی به عنوان فعالیت های پژوهشی خود نام می برد و اظهار می کند: این طرح های تحقیقی- کاربردی و کم هزینه که قابلیت اجرا هم داشت، در حد «داده برداری» و بدون بازخورد باقی ماند؛ به همین خاطر تصمیم گرفتم طرحی ارائه ندهم و فعالیت های تحقیقی- پژوهشی را صرفا برای خود انجام دهم.
در جمع حاضر در اتاق کنترل مرکز انتقال نفت بندرعباس، مهران میثاق با32 سال سابقه فعالیت در صنعت نفت هم که به نظر می آید پیشکسوت این جمع باشد، حرف هایی دارد از جنس بازنشستگی، آبادانی است و از سال 74 به مجموعه خطوط لوله و مخابرات نفت پیوسته و 6 سال پیش تر را هم در پالایشگاه آبادان گذرانده است.
میثاق که متولد 1346است، می گوید: با 54 سال سن، باید 6 سال دیگر کار کنم، درحالی که هم همین الان 32 سال از عمر خود را در صنعت نفت گذرانده ام، یعنی با 38 سال سابقه کار بازنشسته خواهم شد؛ ای کاش شرایطی به وجود آید تا در این حوزه بازنگری شود.
وی ادامه می دهد: دلم می خواهد تا زمانی که روی پا هستم، چند صباحی را هم برای خود و خانواده ام زندگی کنم. کاش سن 60 سال برای بازنشستگی را کمتر کنند.
این کارمند عملیات در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه بندرعباس اظهار کرد: من به آخر راه نزدیک شده ام و باید میدان را به جوان ها داد؛ آنها با دنیایی انگیزه و انرژی در ابتدای راه هستند و می توانند کار را بهتر پیش ببرند.
بهرام جلیلی، آخرین نفر در جمع است که دلش می خواهد چند کلامی حرف دل بزند به این امید که حرف دلش دیده یا شنیده شود. او همانند همکارش، مهران میثاق در پالایشگاه آبادان بوده است و از سال 72 وارد مجموعه خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس شده است.
جلیلی با اشاره به اینکه سابقه فعالیتش با احتساب دوره کاری در پالایشگاه آبادان(بدون دو سال خدمت سربازی) به بیش از 32 سال می رسد، اظهار می کند: از همان ابتدا که وارد صنعت نفت شدم پیه کار کردن تا 60 سالگی را به تن مالیدم و به همین خاطر است که دغدغه ای از این بابت ندارم. دغدغه اصلی من این است کسانی که مسؤولیتی به عهده دارند، فشار و استرس افرادی را که در چنین محیط هایی کار می کنند، بیشتر درک کنند؛ گاه پیش آمده است که مسؤولی یک ایراد را مثل «پتک» بر سر ما می کوبد که ضرباتش سنگین تر از فشار کاری است که انجام می دهیم.
جلیلی با بیان اینکه استرس کار در چنین محیط هایی بسیار بالاست و به واسطه همین استرس ها و فشارهای روحی- روانی، بسیاری دچار بیمارهایی مثل فشارخون یا دیابت شده اند، ادامه می دهد: چیزی بدتر از این نیست که استرس ناشی از کار به خانواده نیز منتقل شود.
با پایان کار در مرکز انتقال نفت بندرعباس در روز نخست، رفتن به ایستگاه مخابراتی «گنو» در دل کوهی به همین نام می شود ایستگاه و مقصد بعدی برای ادامه کار در روز بعد.
«گنو» کوهی است با ارتفاع تقریبی2400 متر که ایستگاه مخابراتی به همین نام با فاصله زمانی اندکی بیشتر از30 دقیقه از شهربندرعباس در دل آن جای گرفته است؛ جاده ای باریک با پیچ وخم های متعدد و سکوتی که صدا را به صدا می رساند.
علیرضا تقوامنش، معاون مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس و آزاد کوئیک(کارمند روابط عمومی) با همان سکوت قبلی در همراهی به مرکز انتقال نفت بندرعباس، همراه هستند.
از آنجا که مسیر کوهستانی و پرپیچ وخم است، خودروی دوکابین شاسی بلند کمک دار می شود راهبر؛ راهبری که تقوامنش خود هدایت کننده آن است.
سر صحبت باز می شود و به رشته کوه پیش رویمان اشاره می کند و می گوید: «گنو» برخلاف هوای گرمسیری منطقه، برف گیر است و زمستان های سردی دارد.تقوامنش اضافه می کند: تا رسیدن به ایستگاه مخابراتی گنو که در بلندترین نقطه این رشته کوه قرار گرفته است باید از430 پیچ عبور کنیم.
در مسیر، تفرجگاهی نیز هست که در حوزه عملیاتی سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد و کمی پس از آن منطقه ای حفاظت شده است با گونه های متنوع گیاهی که گوزن ها را از تیررس شکارچیان در امان نگاه داشته است.
پیچ ها یکی پس از دیگری طی می شود تا خود ایستگاه مخابراتی گنو که سازه مخابراتی اش در بالاترین نقطه کوه سر به آسمان ساییده است؛ سازه ای با 65متر ارتفاع.
ورودی ایستگاه، دروازه ای است و پس از آن، اتاقکی برای پاسداری از ایستگاه و استراحت نگهبانانش. تجهیزات مخابراتی نیز در ساختمانی دیگر قرار دارند.
در نشستی کوتاه تقوامنش، معاون شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس که 30 سال از عمر خود را در حوزه مخابرات صرف کرده و امروز دریایی از اطلاعات در این بخش است، می گوید: گنو منطقه ای مرتفع است که ایستگاه مخابراتی گنو و دیگر دکل های مخابراتی سازمان ها در آن بنا شده اند. این ایستگاه به عنوان «ایستگاه مخابراتی مادر» با گذر از ایستگاه های فینو، رزدر و چاه هزار، از طریق شبکه ماکروویو با وزارت نفت مرتبط می شود.
تقوامنش ظرفیت های خدماتی را از ویژگی های مهم این ایستگاه مخابراتی برمی شمرد و اظهار می کند: از طریق این ایستگاه، ارتباط بیسیم پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و همچنین منطقه 6 عملیات انتقال گاز، شرکت گاز استان هرمزگان و سازمان محیط زیست استان پوشش داده می شود.
معاون شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس روزآمدی تجهیزات مخابراتی را دیگر ویژگی این ایستگاه مخابراتی برمی شمرد و تصریح می کند: در سال 92، با ارتقای تجهیزات مخابراتی، ارتباطات مخابراتی ایستگاه مخابرات گنو نیز به 3 برابر افزایش یافت.
تقوامنش با اشاره به اینکه دکل مخابراتی نصب شده در این ایستگاه «خود ایستاست»، تصریح می کند: این دکل با سیم مهار شده و بنا بر طراحی در برابر بادهایی با سرعت165 کیلومتر بر ساعت، مقاوم و از ایمنی بالایی برخوردار است.
وی ایمنی ایستگاه مخابراتی گنو در برابر صاعقه را از دیگر ویژگی های مهم این ایستگاه می داند و بر اینکه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تخصص بالایی در این زمینه دارد، تاکید می کند.
معاون شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه خلیج فارس با اشاره به دیگر نکات فنی، بر اهمیت مخابرات در حوزه انتقال سیالات نفتی، تاکید بسیار دارد و می گوید: از اهمیت مخابرات همین قدر بگویم که این واژه پردامنه، در کنار خطوط لوله قرار گرفته و عبارت کلی خطوط لوله و مخابرات نفت را تشکیل داده است. سابقه فعالیت 30 ساله تقوامنش در مناطق فارس، خوزستان و هرمزگان می تواند بیانگر این باشد که او تا رسیدن به مرحله کنونی، مراحل و سختی های متعددی را پشت سر گذاشته است و چند صباحی دیگر هم کار و مسؤولیت را به فرد دیگری خواهد سپرد؛ از این رو شاید بتوان «سختی کار» را برای او تمام شده دانست.
لابه لای گفته های تقوامنش به این نکته هم اشاره شد که همیشه همکارانی برای مراقبت در این مرکز مخابراتی حضور دارند. نفرات شیفت آن روز ایستگاه مخابرات گنو، ایوب بزمانی و مرتضی حجازی فر بودند.
بزمانی با صورتی آفتاب سوخته و 18سال سابقه کار در مجموعه خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس بابیان اینکه 8 روز در گنوست و 8 روز هم در استراحت اظهار می کند: اینجا بالای کوه خیلی ساکت است و سرگرمی مان(با دست اشاره می کند) همین تلویزیون است.
وی در ادامه می گوید: وظیفه من و همکارم نگهبانی دادن است و در صورت بروز مشکل فنی برای ایستگاه، این مهم به وسیله تلفن موجود گزارش می شود تا با اعزام گروه تعمیرات، مشکل برطرف شود.
بزمانی با اشاره به اینکه اینجا کوهستان است و غیر از خطرهای محیطی(وجود برخی حیوانات)، هوا به ویژه در زمستان بسیار سرد می شود، اظهار می کند: گاه به واسطه بارش برف، باران یا ریزش کوه، مسیر مسدود می شود.وی به «سختی کار» به عنوان یکی از مواردی که پیش تر محاسبه و در فیش حقوقی پرداخت می شد نیز اشاره می کند و می گوید: این مورد با دوندگی فراوان در محاسبات حقوقی لحاظ و پرداخت می شد، اما با تغییر پیمانکار حذف شده است.بزمانی که نیروی پیمانکار است، خواسته ای دارد و آن اعمال دوباره «سختی کار» در محاسبات حقوقی است. این خواسته همکارش نیز هست.
«گنو» حرف های خود را زد؛ حال خورشید در میانه آسمان است و پرتوافشانی می کند؛ باز باید به جاده زد و با آن همراه شد و با پیچ هایش پیچید.
خودرو دوکابین شاسی بلند کمک دار تقوامنش آماده حرکت است؛ ایوب بزمانی و مرتضی حجازی فر به نشانه خداحافظی دست تکان می دهند؛ باز آنها می مانند و تاسیسات مخابراتی گنو. چشم انتظار پایان شیفت 8 روزه شان می مانند و امید به آن دارند که «مشعل»، راوی صادقی باشد برای انتقال حرف هایشان به بالادست.
گذری بر اهمیت و جایگاه پتروپالایشگاه ها در کشور
مشعل طی سال های اخیر و همزمان با پیشرفت دانش و فناوری، ساخت مجموعه های چند منظوره در صنایع مختلف با هدف افزایش بهره وری و یکسان سازی تولید، مورد توجه ویژه ای قرار گرفته که در این میان، ساخت پتروپالایشگاه ها به عنوان مصداقی از تجمیع واحد های پتروشیمی و پالایشگاهی از اهمیت بسزایی برخوردار است. در ادامه گزارشی از روند فعالیت های پتروپالایشگاه ها در سطح کشور آمده که می خوانید:
در گستره وسیع بازار فراورده های نفتی و پتروشيمي، سهولت صادرات اين نوع فراورده ها نسبت به نفت خام و در نتيجه تحریم ناپذیری آن، از مزایای توسعه ظرفیت پالایشی و پتروپالایشی کشور و عبور از خام فروشی به شمار می رود. احداث پتروپالایشگاه ها، نه تنها یک پروژه اقتصادی دارای توجیه مالی و پيشران در توسعه صنايع پایين دستي با فواید اشتغالزایی بسیار محسوب می شود؛ بلکه راه حلی راهبردی برای کاهش آثار تحریم هاست. به گفته آرمان مقدم، «در بسياري از كشورها، برنامه ريزي براي افزايش سهم استفاده از انرژي هاي تجديد پذير در سبد انرژي صورت گرفته و در نتيجه، منابع فسيلي به سمت توليد فراورده هاي پتروشيمي با بازار رو به افزايش هدايت مي شود. در چنين شرايطي، بازارهاي رقابتي شكل خواهد گرفت و قيمت تمام شده محصول، حرف آخر را در بازار رقابتي خواهد زد. با تجمیع تأسيسات پالایشگاه و پتروشیمی، می توان هزینه های تمام شده احداث و عملیاتی این مجتمع ها را کاهش داد، بنابراین تجمیع پالایشگاه و پتروشیمی یا به اصطلاح، احداث پتروپالایشگاه با هدف تنوع توليد فراورده هاي داراي ارزش بيشتر كه منجر به کاهش قیمت تمام شده محصولات، افزايش راندمان و سودآوری و همچنين كاهش مصارف انرژی مي شود، راهبردي مناسب براي توسعه اقتصادي كشور خواهد بود.»
اجراي يك پتروپالايشگاه با مقياس مگا پروژه چند ميليارد دلاري، به الزام های بنيادي زيادي نياز دارد. يكي از مهم ترين این الزام ها، قوانين حمايتي براي تسهيل در روند اجراي پروژه است. در اين ارتباط، قانون حمايت از صنايع پايين دستي نفت خام و ميعانات گازي با استفاده از سرمايه گذاري مردمي كه در سال 1398 به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيد و الحاقيه قانون كه در سال جاري ابلاغ شد، به همراه آیين نامه هاي اجرايي آن، پشتيباني و حمايت حاكميت از اجراي طرح ها را رقم زده است. استفاده از مزيت اقتصادي تنفس خوراك، ضمانت بازپرداخت انواع تسهيلات در زمان ساخت را به دنبال دارد كه در نوع خود، بي نظير است. از جنبه فرايند استفاده از تسهيلات اين قانون، بايد به تاريخچه اجراي آن اشاره كنم. وزارت نفت در سال 1398 اقدام به برگزاري فراخوان احداث پالایشگاه کرد که 74 شرکت در این فراخوان حضور یافتند و 42 شركت نیز نسبت به بارگذاري اسناد و مدارك خود در سامانه شركت ملي پالايش و پخش اقدام كردند كه پس از ارزیابی هاي شكلي، فنی و مالی، در نهايت 19 طرح شامل 8 پالايشگاه جديد و 11 طرح ارتقاي كيفي در پالايشگاه هاي موجود داراي صلاحيت تشخيص داده شدند. الزام مهم ديگر براي اجراي طرح در شرايط فعلي، برنامه ريزي دقيق و كارشناسي براي تأمين مالي از منابع متنوع مانند تأمين آورده، جذب منابع از طريق بازار سرمايه و تسهيلات بانكي خواهد بود. توصیه کارشناسان به متقاضيان احداث اين طرح ها، آن است كه در شرايط فعلي و با تشكيل سنديكا و اتحاديه، به دنبال تجميع سرمايه هاي خود براي اجراي يك طرح داراي اولويت بيشتر باشند.مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در این باره می گوید: «برخي پالايشگاه هاي موجود، پس از اجراي طرح هاي ارتقاي كيفي، قادر به توليد فراورده هايی با مشخصات خوراك واحدهاي صنايع پتروشيمي خواهند بود. با اين وجود به دليل سوخت محور بودن فرايندهاي اصلي، همچنان به آنها پالايشگاه اطلاق خواهد شد. در ارتباط با طرح هاي جديد، هر چند مجوز اوليه براي بیشتر آنها با عنوان پالايشگاه صادر شده؛ اما عمده طرح ها به دنبال ابلاغ الحاقيه قانون حمايت كه تأسيسات تكميلي در زنجيره ارزش را مشمول استفاده از تسهيلات تنفس خوراك دانسته، در حال تكميل اطلاعات و مستندات براي تغيير عنوان مجوز به پتروپالايشگاه هستند.»
با احداث پتروپالایشگاه ها، نفت و گاز خام از میادین، تولید و پس از فراورش اولیه در واحدهای بهره برداری، به پالایشگاه ها ارسال می شود. مهم ترین خروجی و محصول پالایشگاه های نفتی و گازی شامل نفتا، بنزین، گازوییل، نفت سفید، نفت کوره، قیر و مالچ و همچنین میعانات گازی و گازهای سبک همچون متان، اتان، پروپان و گوگرد است.بخشی از محصول خروجی پالایشگاه ها، به صورت مستقیم در بازار به مردم عرضه می شود و مورد مصرف قرار می گیرد؛ اما بخشی دیگر به عنوان خوراک به پتروشیمی ها انتقال داده شده و از آنجا، محصولات مختلفی روانه بازارهای داخلی و خارجی می شود. این محصولات را می توان در سه گروه محصولات اصلی نام برد. دسته اول شامل اتیلن، پروپیلن، پلی پروپیلن، گوگرد، بنزن، اوره، آمونیاک و چند محصول دیگر می شود که پایه و اساس محصولات متعدد دیگر پتروشیمی را تشکیل می دهد. دسته دوم محصولات میانی است که خود ماده اولیه محصولات نهایی به شمار می رود، مانند مواد اولیه پلاستیک، پی وی سی و ملامین و .... دسته سوم نیز شامل محصولات نهایی می شود که لاستیک، کودهای شیمیایی، بنزین، الیاف مصنوعی و ... جزو این دسته به شمار می آیند.علیرضا آرمان مقدم، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در این باره می گوید: «بر اساس اسناد شوراي عالي انرژي، مصرف حامل هاي انرژي در كشور بايد براساس الزامات بهينه سازي مديريت شود. بر این اساس، سند تأمين انرژي بخش حمل و نقل كشور تا افق 1420 به گونه اي تدوين شده كه با لحاظ مباني بهينه سازي مصرف و ارتقاي بهره وري انرژي، در سال 1420 نوع سوخت هيبريد و الكتريسيته حدود 6 درصد از سبد حمل ونقل را به خود اختصاص خواهد داد و مصرف بنزین هم در آن سال باید روزانه 94 میلیون لیتر باشد. احداث صنایع پتروپالایشی دقیقا متناسب با همين هدف است.»
اگر نتوانیم از هم اکنون به فکر کنترل اصولي مصرف بنزین در کشور باشیم، در سال 1420 مصرف كشور در حدود 160 تا 170 میلیون لیتر در روز خواهد بود. آن زمان دیگر احداث پتروپالایشگاه، مفهومی برای کشور ندارد و همه پالایشگاه ها در ایران باید با تمام توان به تولید بنزین بپردازند و دیگر خوراكي برای صنایع پتروشیمی باقی نمی ماند. بنابراین در حال حاضر با فرض اينكه سياست هاي بهينه سازي مصرف انرژي در سال هاي آتي اجرايي خواهد شد، احداث پتروپالایشگاه ها برای ایران، کاملا توجیه پذیر بوده و صرفه اقتصادی دارد؛ اما اگر نتوانیم مصرف انرژی خود را بهینه كنيم، توسعه صنعت پالايش صرفاً بر مبناي تامين سوخت هدف گذاري خواهد شد و در آینده ای نه چندان دور از جنبه اولويت تأمين انرژي، دیگر توجیه نخواهند داشت.
از جنبه توجيه سرمايه گذاري در بخش پتروپالایشگاهی، بايد به نوع الگوي فرايندي آن نيز توجه كنيم. به طور مثال، يكي از برش هاي اصلي نفت خام، محصول فرعي نفتاست كه در پالايشگاه ها، اين محصول فرعي در فرايندهاي بنزين سازي مورد استفاده قرار مي گيرد. در حالي كه در مجتمع پتروپالايشي، بخش عمده نفتاي توليدي به سمت توليد فراورده هاي پتروشيمي آروماتيك و الفين سوق داده مي شود. با توجه به اختلاف قيمت قابل توجه بنزين و تركيبات پتروشيميايي كه سودآوري قابل توجهي ايجاد مي كند و از طرف ديگر بازار رو به رشد صنعت پتروشيمي، بويژه در بازارهاي منطقه اي و جهاني، انگيزه لازم براي سرمايه گذاري در شرايط نرمال روابط بين الملل ايجاد مي شود.
به عنوان يك واقعيت انكار ناپذير، توسعه صنعت پالایش در ایران اجتناب ناپذیر است. این صنعت باید با اولویت ارتقای کیفی در پالایشگاه های موجود توسعه یابد. به گفته آرمان مقدم، « تمركز شركت ملي پالايش و پخش به عنوان متولي توسعه در حوزه صنعت پالايش، فراهم کردن زمينه لازم برای اجراي طرح هاي ارتقاي كيفي در پالايشگاه هاي موجود و افزايش ظرفيت پالايشي كشور از طريق توسعه پتروپالايشگاه ها متناسب با منابع قابل تامين در برنامه هاي ميان مدت و بلند مدت خواهد بود، ضمن اينكه برنامه ريزي توسعه در اين صنعت، عمدتاً بر پايه توانمندي هاي مالي و مديريتي بخش خصوصي شكل مي گيرد.»
در پایان باید گفت، تقویت و توسعه پتروشیمی ها و ایجاد پتروپالایشگاه ها ضرورتی غیرقابل انکار است و با توجه به شرایط موجود، باید به سمت تولید محصولات پتروشیمی و ساخت پتروپالایشگاه حرکت کنیم. این طرح مورد توجه وزیر نفت دولت سیزدهم قرار گرفته که امیدواریم با اجرایی شدن آن، شاهد جلوگیری از خام فروشی، توسعه ارزآوری و اشتغالزایی در کشور باشیم.
صنعت پتروشیمی در صدر تامین کنندگان ارز سامانه نیما قرار دارد
مشعل صنعت پتروشيمي ايران در سال های گذشته شرايط متفاوتي را پشت سر گذاشته است. این صنعت با عبور از جهش اول و در بخش های پایانی جهش دوم خود و رسيدن به بيش از 100 ميليون تن محصولات متنوع قرار دارد. این عملکرد در شرایطی محقق شده است که تحریم های مستقیم صنعت نفت و پتروشیمی از سوی قدرت های بزرگ اعمال شده و شرایط اقتصادی داخلی و کرونا فعالیت مجتمع های تولیدی و پروژه های در حال ساخت را تهدید می کرد؛ با وجود این صنعت پتروشیمی درآغازی دوباره برای جهش سوم خود نشان داده، نه تنها می تواند نیازهای درونی خود را مدیریت کند، بلکه این امکان را دارد که به کمک دولت بیاید و با تامین به موقع ارز مورد نیاز دولت، جای خالی زیادی را پر کند.
جواد اوجی، وزیر نفت چندی قبل با اشاره به تولید و توسعه و درآمدزایی که صنعت پتروشیمی برای کشور به همراه دارد، تاکید کرد: برای جلوگیری از خام فروشی، راهی جز توسعه صنعت پتروشیمی نداریم و جایی بهتر از صنعت پتروشیمی برای سرمایه گذاری نیست.
اما اتفاق مهم و قابل تقدیر پتروشیمی ها تاکنون ایفای نقشی بوده است که شاید در هیچ برهه ای از زمان نمی توانست به این اندازه تاثیرگذار و مهم باشد. پتروشیمی ها در شرایط اقتصادی سخت داخلی و تحریم های مستقیم و ناجوانمردانه و تنها گذاشتن شرکت های خارجی، وظیفه مهم تامین ارز را به عهده گرفته اند. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی چندی پیش به اهمیت صنعت پتروشیمی در ارزآوری برای کشور اشاره کرد و گفت: عرضه به موقع ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی به سامانه نیما باعث می شود ثبات بهتری بر اقتصاد کشور حاکم شود. او همچنین قبلا اعلام کرده است که سال گذشته 15 میلیارد دلار ارزش کل محصولات پتروشیمی بود و در مجموع 9 میلیارد دلار صادرات داشته ایم که همین مبلغ ارز به سامانه نیما واریز شده است.
شاهمیرزایی اعلام کرده است که امسال(1400) بیش از 40 میلیون تن تولیدات پتروشیمی داریم که 10 میلیون تن به داخل عرضه و 30 میلیون تن هم صادر می شود که از محل این 30 میلیون تن صادرات محصولات پتروشیمی تا پایان سال ۱۴ میلیارد دلار ارزآوری برای کشور حاصل می شود. جواد اوجی، وزیر نفت هم چندی قبل اعلام کرد که صنعت پتروشیمی امسال کمک شایانی به درآمد ارزی کشور داشته است به طوری که از ابتدای امسال تاکنون 9 میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی به سامانه نیما واریز شده است و به جرأت می گویم این مقدار تنه به تنه درآمدهای حاصل از صادرات نفت و میعانات گازی می زند.
صنعت پتروشيمي امروز در خط مقدم صادرات غيرنفتي و ایجاد اشتغال و درآمد از این محل قرار گرفته است. صنعت پتروشيمي با جهشی یکباره توانسته است تولیدات خود را به مرز 100 میلیون تن برساند و در دورانی که محدودیت ها و شرایط سخت اقتصادی زیاد بود، پتروشیمی ها با افتتاح ها و رکوردهای جدید خبرهای خوبی برای مردم و دولت دارند.
صنعت پتروشیمی با هدف مهم و مورد تاکید مسئولان بالادست صنعت نفت یعنی جلوگیری از روند خام فروشی نفت، تلاش کرده است تا این موضوع از مسیرهای مختلف و با اجرای پروژه های جدید محقق شود. در سال ۹۹ حدود ۴۰ میلیون تن خوراک معادل روزانه یک میلیون بشکه نفت خام به ارزش۶ میلیارد دلار از صنعت نفت دریافت شده است که در ۶۷ مجتمع پتروشیمی مصرف و تبدیل به محصولاتی با ارزش صادراتی شده است. همچنین با بهره برداری از طرح های جهش سوم در سال ۱۴۰۴، خوراک تحویلی از صنعت نفت به معادل ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز می رسد.
طبق آخرین اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی، نزدیک به ۵۰ طرح فعال در صنعت پتروشیمی وجود دارد که طبق برنامه تا پایان ۱۴۰۴ به بهره برداری می رسند و ظرفیت تولید سالانه محصولات پتروشیمی را به ۱۳۵ میلیون تن می رسانند.
به عبارتی می توان گفت که این شرکت های پرسود اقتصادی نه تنها توانسته اند، بازار و سود خود را به حد متعادل و معتبری برسانند و آینده کاری خوبی را در جهش های سوم و چهارم برنامه ریزی کنند، بلکه در این مسیر توسعه و اشتغال و ارزش افزوده خوبی را برای کشور به همراه دارند و حالا در شرایطی هستیم که تعداد زیادی از پروژه های سودآور فعال شده اند و یا در مسیر اجرا هستند و خیلی زود آماده بهره برداری می شوند.
شاگرد اولی بودن پتروشیمی ها در تامین ارز صادراتی و اجرای تعهدات خود به سامانه نیما بارها مورد تایید بانک مرکزی هم قرار گرفته است. چندی قبل بود که علی صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی با اعلام اینکه درآمدهای دولت از فروش نفت و مشتقات آن منابع خوبی برای تأمین مالی دولت به شمار می آید، گفت: هم اکنون حجم فروش نفت و فرآورده های نفتی نسبت به گذشته خیلی بهتر شده است.
او گفته است: در حوزه ارز از تعادل خوبی برخورداریم، این تعادل به گونه ای بوده که در ماه های اخیر بیش از تقاضا، عرضه ارز را شاهد بوده ایم و این آرامش بازار ارز بر تورم اثرگذار خواهد بود. رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در بخش صادرات غیرنفتی در سامانه نیما شاهد عرضه ارز ۲۳ میلیارد دلار کالا بوده ایم که این رقم نسبت به پارسال ۶۷ درصد رشد نشان می دهد، در بازار متشکل ارزی هم یک و نیم میلیارد دلار عرضه ارز انجام شده که این مقدار نسبت به سال ۹۹، ۲۷۴ درصد رشد داشته است.
این درآمد ارزی پتروشیمی ها را دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی خیلی خوب تشریح کرده است. او چندی قبل اعلام کرد که پتروشیمی ها از زمان شروع تحریم های مستقیم صنعت پتروشیمی در سال 97 تاکنون بیش از ۴۰ میلیارد دلار درآمد صادراتی برای کشور ایجاد کرده اند.
اما عملکرد پتروشیمی ها در حوزه تامین ارز در این دوران تاکنون همواره مسیری شفاف را طی کرده است و این شفافیت به خصوص در واریز ارز به سامانه نیما کاملا مشهود و مورد رضایت بوده است. این عملکرد هم بارها به شکل جداگانه در مورد شرکت ها و هم به شکل کلی درباره صنعت پتروشیمی از مراجع رسمی مطرح و اعلام شد که پتروشیمی ها به تعهداتشان با شفافیت کامل عمل کرده اند و این اظهارات خط بطلانی بر بسیاری شایعات درباره پتروشیمی ها و ارز مورد نیاز برای دولت بود. احمد مهدوی ابهری، دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی بارها اعلام کرده است که بیش از ۹۰ درصد پتروشیمی ها بیش از تعهد خود در خصوص عرضه ارزهای صادراتی خود در این سامانه عمل کرده اند و این روند ادامه دارد.
سهم بخش پتروشیمی در صادرات غیرنفتی کمتر از ۳۰ درصد است، اما می توان گفت که طبق اعلام بانک مرکزی بارها پیش آمده که تا ۸۰ درصد از ارز عرضه شده در سامانه نیمامتعلق به شرکت های پتروشیمی بوده است. این پتانسیل و توانمندی صنعت پتروشیمی باعث شده که دولت حساب ویژه ای را روی صنعت پتروشیمی در داخل و خارج باز کند و برنامه های بلندمدتی را برای این صنعت در نظر بگیرد.
تعامل و همکاری صنعت نفت با مراکز پژوهشی و دانشگاهی وارد فاز جدیدی شده است
البته می توان گفت که این همکاری بخش های پژوهشی با صنایع بیشتر در صنعت نفت کاربرد و نمود پیدا کرده است. دانشگاه ها و مراکز پژوهشی ارتباط خوبی با بخش های مختلف صنعت نفت پیدا کرده اند و نه تنها در طراحی و تولید قطعات و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت پیشرو هستند، بلکه قدم به حوزه بالادستی صنعت نفت هم گذاشته اند. امروز قراردادهای مهم و تاثیرگذاری بین صنعت نفت و شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت منعقد شده که گویای اهمیت و جایگاه پژوهش های کاربردی در صنعت نفت است.
پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از اصلی ترین بازوهای پژوهشی صنعت نفت توانسته است نقش و جایگاه قابل توجهی را در کنار شرکت های زیرمجموعه داشته باشد. این سهم تنها به انجام امور پژوهشی مستقل منتهی نمی شود و از همان ابتدای کار مطابق با نیاز صنعت و پروژه های اجرایی پژوهشگران وارد کار می شوند. همین چند ماه قبل بود که رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به ثمربخشی طرح بررسی امکان تزریق پذیری نانوسیالات مخازن نفتی که از سوی پژوهشگاه اجرایی شده است، گفت: «اجرای این طرح و دیگر طرح های پژوهشی کاربردی، نتیجه رویکرد وزارت نفت در بهره مندی حداکثری از توان دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی است.»
در واقع تلاش های صنعت نفت برای برقراری چرخه پژوهش و صنعت و بهره گیری بیشتر از توان شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها و مراکز پژوهشی به نتایج چشمگیر و رویکردی جدید در صنعت منجر شده است. در حال حاضر بخش زیادی از پروژه های صنعت نفت در ارتباط با پژوهشگاه صنعت نفت نیازهای خود را تامین می کنند و بسیاری از کمبودهایی که طی سالیان سال وجود داشته روزنه های جدیدی پیدا کرده اند. همچنین بیش از ۵۰۰ پژوهشگر در پژوهشگاه صنعت نفت فعال هستند و این مجموعه برای پاسخگویی به نیازهای پژوهشی صنعت نفت آمادگی کامل دارد و می تواند نقطه امیدی برای آینده کاری پژوهشگران باشد.
پژوهشگاه صنعت نفت با اطلاع از نیازهای صنعت نفت به جای انجام پژوهش های صرفا بنیادی، به دنبال پژوهش های کاربردی به منظور توسعه است. پژوهشگاه صنعت نفت به دنبال اجرای پژوهش های میدان محور است تا در کنار حفظ جریان علمی خود بازوی فناوری و تحقیقات کاربردی را فعال نگه دارد.
صنعت نفت در چند دهه اخیر تلاش کرده تا تعاملی فناورانه، هدفمند، بلندمدت و جهت یافته را با مراکز علمی و پژوهشگاه ها ایجاد کند و در نتیجه سازوکاری برای توسعه علمی و کاربردی در کشور فراهم و از ظرفیت های مغزافزاری، نرم افزاری، سخت افزاری و ظرفیت دانشگاه ها استفاده حداکثری کرده است. بر اساس همین اعتماد دو طرفه، اکنون افزون بر پروژه های کاربردی متعدد، نزدیک به 30 مگاپروژه فناورانه بلندمدت در حوزه های اکتشاف و تولید با دانشگاه ها مبادله شده است که صدها عضو هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در آن فعال هستند. نخستین نتایج در حوزه ازدیاد برداشت، حکایت از ظرفیت افزایش ضریب برداشتی با میانگین حدود ۵ درصد دارد که به معنای افزایش میلیاردها دلاری ثروت کشور است.
با توجه به باور و اعتماد مدیران ارشد صنعت نفت به موضوع پژوهش های کاربردی، شرایط این تعامل بیشتر شده و دستاوردهای پژوهشی در صنعت به کار گرفته و اجرایی می شوند. به طور همزمان پروژه های بزرگ تولید محور و اکتشاف محور در حال انجام هستند و شبکه های پژوهشی مرتبط با صنعت نفت در کشور فعال شده اند و اعضای هیئت علمی دانشگاه ها و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در ارتباط با مسائل نفت و گاز تفکر می کنند و وقت می گذارند. علاوه بر این موارد، شرکت های دانش بنیان انگیزه کافی برای حضور و ایفای نقش در مسائل نفتی را پیدا کرده اند و می توان با افتخار عنوان کرد که حوزه پژوهش و فناوری به جایگاه واقعی خود در صنعت نفت نزدیک شده است.
می توان نمود عینی این تعامل و پژوهش های کاربردی را در بومی سازی 242 مقطعه کاربردی در صنعت حفاری دید. این تحول مهم در نتیجه همکاری شرکت ملی حفاری و حوزه های پژوهش و هم افزایی هر دو حوزه محقق شده است. این نتیجه در نتیجه همکاری های مستمر و هم افزایی با مجتمع های بزرگ و شهرک های صنعتی، شرکت های سازنده و دانش بنیان، مراکز علمی و پژوهشی و همچنین تبادل تجربیات و دانش فنی در خصوص ساخت قطعات و تجهیزات اجرایی شده است.
می توان گفت پروژه های مختلف کاربردی که بین صنعت نفت و مراکز پژوهشی و تحقیقاتی اجرایی و به نتیجه رسیده است، باعث شده نگاه دانشگاه ها و مراکز علمی در تعامل با صنعت نفت هم حرفه ای تر و واقع گرایانه باشد و هم پروژه هایی را که به نیاز امروز صنعت نفت منجر می شود، دنبال کنند. صنعت نفت و حوزه های پژوهشی هوشیارانه و با اطلاع از نیازها و ظرفیت های خود وارد این میدان شده اند تا به جای نشستن صرف در محیط های آکادمیک، به میدان صنعت بیایند.
می توان گفت که صنعت نفت و مراکز پژوهشی در ارتباط با آن در مقایسه با سایر وزارتخانه ها، عملکرد مقبولی در تعامل و نتیجه بخش بودن پروژه ها داشته اند. در عین حال مسیر طی نشده و راه های نرفته بسیاری پیش رو داریم و صنعت نفت، با وجود جایگاه استراتژیک و درآمدزایی که دارد، باید بیش از این در این حوزه تلاش کند. اگر این روند تسریع شود، پژوهشگاه و دانشگاه ها هم می توانند نقش بیشتر و موثرتری ایفا کنند و صنعت نفت هم همان طور که در اسناد بالادستی تاکید شده، دانش بنیان تر خواهد شد.
روی دیگر بها دادن به پژوهش های کاربردی و سهیم کردن دانشگاه ها و مراکز پژوهشی در صنعت نفت، سهیم کردن بیشتر جوانان و نخبگان در امور اجرایی و فناوری صنعت و جلوگیری از خروج نیروی انسانی متخصص است. نگاه دم دستی تزئینی به موضوع پژوهش مستقیما روی عملکرد نیروهای متخصص و دانشگاهی اثر گذار است. وقتی پژوهشگر می بیند که کار آنها خروجی ندارد و تنها یک قرارداد رسمی و فرمالیته است و اثرگذاری آن را نمی بیند، دیگر برای آن کار تحقیقاتی و کاربردی شدن آن در صنعت انگیزه کافی را ندارد.
در شرایط فعلی که تعامل و ارتباط بین مراکز پژوهشی و دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها با صنعت برقرار است، به سمت حل مسئله رفته ایم و شرکت های مختلف زیرمجموعه صنعت نفت نیازهای خود را که امکان تولید و کاربردی شدن دارند، به مراکز پژوهشی اعلام می کنند. امروز پروژه های موثر و کاربردی پژوهشی مستقیما بین مراکز پژوهشی و دانشگاهی و شرکت های صنعت نفت تعریف می شود تا نیاز و وابستگی به شرکت های خارجی به حداقل ممکن برسد. تاکنون در زمینه پژوهش و فناوری خوب عمل کرده ایم و مشکلات صنعت را به شرکت های دانش بنیان ارجاع داده ایم. امیدواریم سال آینده نیز، نتایج خوبی را از شرکت های دانش بنیان و انستیتوها دریافت کنیم.
راهکارهای بهینه سازی مصرف سوخت در ساختمان های اداری و منازل مسکونی
مشعل یکی از دغدغه های امروزی، کمبود ذخایر انرژی در کره زمین است و تاکنون روش های مختلفی به منظور کاهش و بهینه سازی مصرف انرژی مورد استفاده قرار گرفته است. ساختمان ها، یکی از بزرگترین منـابع اتلاف انرژی به شمار می روند که در صورت تداوم مصرف بیش از حد آن، علاوه بر دامن زدن به مسأله بحران انرژی در جهان، تشدید آلودگی محیط زیست را نیز به دنبال خواهند داشت. فصل زمستان، یکی از زمان هایی است که انرژی بیش از ایام دیگر در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد، از این رو در این گزارش سعی شده به زوایای مختلف بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان ها پرداخته شود که در ادامه می خوانید:
مقررات ملی ساختمان، اصولی مشترک، یکسان و لازم الاجرا در سراسر کشور دارد که بر هرگونه عملیات ساختمانی نظیر تخریب، احداث بنا، تغییر در کاربری بنای موجود، توسعه بنا، تغییر اساسی و تقویت بنا حاکم است. بر اساس مبحث 19 می توان صرفه جویی انرژی در ساختمان را مورد بررسی قرار داد. از مزایای اجرای مبحث19مقررات ملی ساختمان، می توان به افزایش رفاه نسبی در نتیجه مصرف صحیح انرژی، کمک اقتصاد خانواده، کمک به اقتصاد ملی، کاهش مصرف سوخت و در نتیجه کاهش آلودگی های ناشی از آن، امکان تنظیم دمای دلخواه منزل به منظور تامین شرایط آسان، کاهش ظرفیت اولیه سیستم گرمایش و سرمایش تا40 درصد، کاهش استهلاک سیستم گرمایش و سرمایش، توزیع متعادل حرارت و امکان برقراری دماهای متفاوت در هر اتاق و حداقل50 درصد کاهش مصرف سوخت و هزینه های مربوطه اشاره کرد.
انرژی مصرفی در خانه ها، ادارات، مراکز تجاری و صنعتی هزینه بسیاری دارد، بنابراین یکی از مهم ترین اهداف مهندسی و نظارت بر ساخت ساختمان ها، بخصوص طی چند سال اخیر، بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان و به دست آوردن راهکارهایی برای این منظور است و روش های مختلفی نیز برای دستیابی به این هدف وجود دارد.
بررسی وضعیت مصرف سوخت طی یک سال، نشان می دهد که پیک مصرف در ماه های دی و بهمن است، به این معنا که بیشترین میزان مصرف، مربوط به گرمایش فضاست؛ البته در مواردی که از چیلر جذبی برای تامین سرمایش استفاده شود، در تابستان هم پیک مصرف وجود خواهد داشت. میزان مصرف سوخت در ساختمان های اداری متاثر از زیربنا، تعداد ساکنان، افت بازدهی و تلفات در انتقال است.
راهکارهای کاربردی صرفه جویی انرژی در ادارات
بهتر است برای صرفه جویی انرژی در سطح ادارات به این موارد توجه داشته باشید:
لباس مناسب بپوشید.
در صورت امکان، سیستم های قدیمی را با سیستم های جدید و کارآمد جایگزین کنید.
برای خاموش کردن سیستم در اوقات تعطیل، از ترموستات قابل برنامه ریزی استفاده کنید.
در مواقعی که کسی در ساختمان نیست تا سیستم حرارتی و برودتی را خاموش کند، از سنسورهای حساس به حضور بهره بگیرید.
به طور مرتب، برنامه تعمیر و نگهداری داشته باشید. این برنامه می تواند شامل تمیزکاری کویل کندانسورها، تعویض فیلتر هوا، جایگزینی تسمه پروانه ها و بررسی عایق کاری کانال ها و لوله ها به منظور ترمیم آسیب های وارد به عایق ها باشد.
در ساعات تعطیل، به منظور حفظ دمای محیط، هواکش ها را ببندید.
در فصل های گرم سال، درجه ترموستات را روی 25 و در فصل های سرد سال روی 21 درجه تنظیم کنید. با این کار حدود10-20 درصد در هزینه های سرمایش 5-20 درصد در هزینه های گرمایش فضا صرفه جویی می شود.
از عایق حرارتی برای سقف و دیوارها استفاده کنید و در صورت ناکافی بودن آنها، عایق کاری را به نحوی بهبود ببخشید که تا25 درصد از هزینه های گرمایشی شما کاسته شود.
آبگرمکن و لوله های تامین آب را عایقکاری کنید.
در صورتی که از سیستم های حرارت مرکزی استفاده می کنید، از نوارهای درزگیر و مسدودکننده دریچه
روی رادیاتورها را نپوشانید و گلدان ها و وسایل را حداقل 30 سانتی متر دورتر از رادیاتورها قرار دهید تا جریان هوا در اتاق بخوبی برقرار باشد.
در صورت امکان از پنجره های دوجداره استفاده کنید.
در بالای درهایی که با خارج از ساختمان ارتباط دارند، فنر نصب کنید تا هوای سرد براحتی وارد نشود، ضمن اینکه درِ ساختمان باز نماند.
برای تنظیم دمای آب گرم متناسب با هوای خارج، از سامانه کنترل هوشمند موتورخانه استفاده کنید.
ترموستات های موضعی کنترل دما مانند شیر ترموستاتیک رادیاتور نصب کنید.
مطمئن شوید که رایانه ها از گزینه «خواب»(sleep) برخوردارند، ضمن اینکه گزینه مزبور همواره فعال است.
با نصب تنظیم کننده های زمانی روی دستگاه های تکثیر و چاپگرها، از روشن ماندن آنها در طول شب و ساعات غیرکاری اطمینان حاصل کنید.
هنگام خرید تجهیزات جدید اداری، تجهیزاتی را که از برچسب انرژی برخوردارند، در اولویت قرار دهید.
هر زمان که امکان دارد، حتی اگر کیس رایانه را روشن می گذارید، صفحه نمایش آن را خاموش کنید.
با توجه به آمارهای بررسی شده، یک خانواده ایرانی سالانه بیش از سه برابر خانواده ها در سایر کشورهای جهان، انرژی مصرف می کند که مقدار زیادی از این انرژی، بیهوده تلف می شود. حال بهتر است برای بهینه کردن مصرف انرژی، برخی شیوه ها را برای گرمایش منازل همواره مورد توجه قرار داد. نخست اینکه برای حفظ گرمای منزل و جلوگیری از اتلاف حرارت در هنگام شب، پرده ها و پنجره ها را ببندید و زمانی که برای مدت طولانی، خارج از منزل به سر می برید، دستگاه های گرمایشی را خاموش کنید.
در صورت امکان از یک تنظیم کننده زمانی استفاده کنید، به نحوی که قبل از ورود به منزل، دستگاه های گرمایشی را به طور خودکار به کار اندازد. درها و پنجره ها را با نوارهای درزگیر عایق بندی کنید. ضمن آنکه همواره صفحات انعکاسی بخش تابشی بخاری ها را تمیز نگه دارید. به منظور کنترل تولید گرما در موتورخانه، حتما از سیستم های کنترل هوشمند موتورخانه مجهز به سنسور دمای محیط و با قابلیت برنامه ریزی هفتگی، روزانه و ساعتی استفاده کنید. برای کنترل دمای هوای اتاق، حتما از انواع ترموستات های اتاقی استفاده کنید. بهترین نوع ترموستات برای رادیاتورها، شیرهای ترموستاتیک رادیاتور است. با نصب این شیرها، حداقل20 درصد در مصرف سوخت، صرفه جویی می شود.
زمانی که اتاق را ترک می کنید، لامپ های روشن را خاموش کرده یا لامپ های معمولی را با لامپ های کم مصرف جایگزین کنید. برای روشنایی مکان های عمومی، از لامپ های فلورسنت یا کم مصرف استفاده کنید. در آشپزخانه، ناهارخوری، اتاق نشیمن و سایر نقاطی که در آنجا لامپ بیش از 4 ساعت در هر شبانه روز روشن است، از لامپ کم مصرف استفاده کنید. بهتر است برای چراغ های ایمنی و چراغ های بیرون که معمولا زمان زیادی روشن می مانند، از فلورسنت یا لامپ کم مصرف استفاده شود، ضمن اینکه می توانید برای کنترل روشنایی ایمنی محوطه خارجی محل سکونت خود نیز از تنظیم گرهای زمانی قابل برنامه ریزی، حسگرهای روشنایی روز و حس گرهای مکانیکی استفاده کنید.
اتصالات، شیشه های منعکس کننده و حباب چراغ ها را به طور مرتب تمیز کرده و از به کارگیری چراغ های دارای لامپ های متعدد خودداری کنید.
از نور طبیعی، بخصوص از پنجره های مشرف به جنوب، نهایت استفاده را ببرید و از روش کردن چند لامپ با یک کلید خودداری کرده و برای روشن کردن هر لامپ، یک کلید مجزا اختصاص دهید.
به کارگیری آب های گرم نیز مصرف انرژی را افزایش می دهد، از این رو برای بهینه کردن این مصرف، بهتر است برای آب کشیدن البسه و ظروف، از آب سرد استفاده کنید. اطمینان داشته باشید که شیرهای آب، نشتی نداشته باشند و چکه نکنند. سردوش حمام را از کیفیت بالا و از نوع صرفه جویی کننده آب انتخاب کنید. سعی کنید به جای استفاده از وان، بیشتر از دوش برای استحمام استفاده کنید، برچسب های انرژی را هنگام خرید آبگرمکن مدنظر داشته باشید و دمای آب گرم را همواره در حد مناسب تنظیم کنید.
همانطور که ملاحظه کردید، حتی افراد غیرمتخصص نیز می توانند براحتی سهمی عظیم در کاهش مصرف انرژی و بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان داشته باشند و مواردی که گفته شد، باعث افزایش بازدهی دستگاه های تهویه مطبوع، کاهش هزینه های انرژی و باقی ماندن منابع انرژی برای سالیان بیشتر و نسل آینده ما خواهد شد، از این رو رعایت نکات گفته شده، لازم و ضروری است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مجری طرح توسعه مخزن شوریجه تأکید کرد: این طرح از پروژه های مهم صنعت نفت کشور است که باید در کوتاه ترین زمان ممکن در شمال شرق کشور اجرا شود.
سعید رجب زاده درنخستین نشست فنی پروژه توسعه این مخزن که به میزبانی شرکت مهندسی وتوسعه گازایران وبا حضور نمایندگان شرکت مپنا (پیمانکار)و مشارکت قدس نیرو و مپسا (مشاور)برگزارشد، اظهارکرد: اجرای این طرح، ذخیره سازی گاز را درماه های گرم سال میسر می سازد و در مواقع ضرور و ماه های سرد سال می توان ازاین مخزن برداشت و کمبود گاز در زمان های اوج مصرف را جبران کرد.
وی گفت: دراین نشست درباره راهکارهایی درجهت هم افزایی بیشتر بین دست درکاران پروژه به منظورسرعت دادن به پروژه و پیشرفت قابل قبول آن توافق شد.
مجری طرح توسعه مخزن شوریجه تصریح کرد: پیمانکار ساخت جاده و راه و ساختمان به زودی عملیات مرتبط را آغاز می کند و در ابتدای سال آینده نیز با استقرار دکل های حفاری، شاهد آغاز عملیات حفاری چاه ها خواهیم بود.
با توجه به سردسیر بودن و دور بودن شمال شرق کشور از منابع تولید، شرکت مهندسی و توسعه گازایران برنامه های متعددی را به منظور تأمین امنیت انرژی برای ساکنان این مناطق در دستور کار قرار داده و در تلاش است با به کارگیری مشاور و پیمانکار مجرب، توسعه ذخیره سازی در میدان شوریجه را عملیاتی کند.
شرکت گاز استان فارس
109 طرح گازرسانی در شهرستان زرقان استان فارس با حضور استاندار و مسئولان استانی به بهره برداری رسید.غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت گازاستان فارس دراین باره گفت: با افتتاح 109 طرح گازرسانی، 12روستا با 524 خانوار و 97 واحد صنعتی به شبکه گاز شهری متصل شدند.وی افزود: با افتتاح این طرح ها شهرستان زرقان با ضریب نفوذ 100درصدی گاز طبیعی، در فهرست شهرستان های سبز گازرسانی کشور قرار گرفت.مدیرعامل شرکت گاز استان فارس تصریح کرد: با اجرای این طرح ها، توسعه صنایع بزرگ و کوچک شهرستان صنعتی زرقان و امکان تأمین گاز نواحی صنعتی شمال شرق شیراز برای بیش از 20 سال فراهم شد.به گفته حسینی، این طرح با109کیلومتر لوله گذاری پلی اتیلن و فلزی، نصب دو ایستگاه تقلیل فشار و یک دستگاه صاعقه گیر و 61میلیارد تومان هزینه اجرا شده است.شهرستان زرقان در25کیلومتری شمال شرقی شیراز و در مجاورت بزرگراه پرتردد شیراز - اصفهان قرار دارد.حدود24درصد کل واحدهای صنعتی استان فارس شامل 400کارخانه ویک شهرک صنعتی بابیش از 90 کارگاه صنعتی و تولیدی دراین شهرستان مستقرند و زرقان را به یکی از قطب های صنعتی استان فارس تبدیل کرده است.
وزارت نفت
مشاور وزیرنفت درامور زنان و خانواده باتاکید برحضورموثر زنان در صنعت نفت، از برنامه ریزی برای توانمند سازی و افزایش سهم مدیریت آنها در این صنعت خبرداد.زینب قیصری صحیح است درآیین اهدای گواهینامه صلاحیت حرفه ای مدیران به بانوان صنعت نفت افزود: به منظور ارتقای جایگاه های تخصصی زنان درصنعت نفت داریم، برنامه های مختلفی در نظر گرفته شده است.
وی بااشاره به دوره صلاحیت حرفه ای بانوان درصنعت نفت، برگزاری این دوره ازسوی دفترمشاورت زنان وخانواده وزارت نفت را ارزشمند وآن را بستری ورود زنان توانمند به حلقه مدیران وزارت برشمرد.مشاور وزیرنفت درامور زنان وخانواده گفت: باتوجه به تخصص های حاصل شده انتظار می رود مدیران عامل شرکت های اصلی وتابعه استفاده بهینه ازظرفیت بانوان را در مناصب مدیریتی با هدف اعتلای صنعت نفت در نظر داشته باشند.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران
نوزدهمین نشست کارگروه ویژه پیگیری تأمین سوخت زمستانی نیروگاه ها باحضور معاون وزیرنفت ومدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برگزار و درآن بر ذخیره سازی های مناسب سوخت مایع نیروگاهی واستمرار درسوخت رسانی به نیروگاه ها تأکید شد. این نشست درپی مصرف بیش ازحد انتظارگاز، همچنین تأمین گاز و سوخت مایع مورد نیاز نیروگاه ها به منظورجلوگیری از خاموشی های گسترده با محوریت استمرار سوخت رسانی بی وقفه به نیروگاه های کشور برگزار شد. با تلاش های شبانه روزی انجام شده با وجود وضع بحرانی در پی شدت یافتن سرما، ظرفیت و موجودی مخازن سوخت مایع کشور برای تأمین نیاز نیروگاه ها افزایش یافته است.در این نشست ضمن ارائه گزارش هایی از فعالیت های انجام شده برای ارسال سوخت مایع به نیروگاه ها در شرایط سخت ومناطق سخت گذر، آماری از مقدار افزایشی روند افزایش ذخایر نیروگاه های کشور ارائه شد. پنجمین نشست کارگروه ویژه پیگیری تأمین سوخت زمستانی نیز باحضورجلیل سالاری، معاون وزیر نفت در امورپالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و نمایندگان وزارت نفت، نیرو، راه و شهرسازی، شرکت ملی گاز و...در ساختمان غدیر برگزار شد.
شرکت انتقال گازایران
مدیرمهندسی ساختارشرکت ملی گاز ایران بر لزوم تغییر در ساختار سازمانی همسو با غنی سازی مشاغل در سازمان تأکید کرد.ولی الله دینی در نشست هم اندیشی با مدیریت و هیئت رئیسه منطقه 8 عملیات انتقال گاز در تبریز گفت: مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران باهمه توان مدیریتی وکارشناسی خود در تلاش است به سوی چابک سازی و به روزرسانی ساختار سازمان حرکت کند.وی با اشاره به این که هرسازمانی براساس شرایط خود به ارتقای پایه های سازمانی، غنی سازی و بازنگری ساختار نیاز دارد، تصریح کرد: در مهندسی ساختار نیاز است اندازه سازمان مشخص و ابزارساختمان نیز فراهم شود، بر همین اساس امیدواریم بر بازآرایی سازمانی و حفظ و نگهداشت نیروهای باتجربه مدیریت بهتری داشته باشیم.مدیرمهندسی ساختارشرکت ملی گازایران اظهارکرد: برای رسیدن به اهداف راهبردی سازمانی باید دیدگاه مان راتغییر دهیم و از سامان دهی مشاغل نیروهای قراردادی و پیمانکاری غافل نشویم، زیرا بابها دادن به همکاران و توان افزایی آنها می توان بهره وری را ارتقا داد.
وزارت نفت
معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت با انتشار فراخوانی از کارکنان صنعت نفت خواسته است ایده های نوآورانه، علمی و عملیاتی خود را برای این معاونت ارسال کنند.این معاونت قصد دارد با هدف بهبود و توسعه عملکرد در حوزه منابع انسانی و بهره گیری از ظرفیت های تخصصی همکاران به گردآوری دیدگاه های و ایده های برتر در این حوزه و شناسایی چالش ها و راه های برون رفت از آنها بپردازد.براین اساس همه کارکنان صنعت نفت می توانند ایده های خود را با محوریت آسیب شناسی و شناسایی چالش های کنونی و پیش روی منابع انسانی، ارزیابی و اولویت بندی آنها، همچنین ارائه راهکارهای لازم باهدف بهبود و توسعه نظام توسعه مدیریت و سرمایه انسانی صنعت نفت تا پایان وقت اداری 20 بهمن ماه به نشانی iies.info@mop.ir ارسال کنند.
نفت و گاز پارس
مدیرتولید وعملیات شرکت نفت و گاز پارس، رشد تجمعی تولید گاز از پارس جنوبی از ابتدای بهره برداری درسال 1381تاکنون راحدود دوهزارمیلیارد مترمکعب اعلام کرد و گفت: ارزش این رقم تولید تجمعی 360میلیارد دلار برآورد می شود. علیرضا عبادی درنشست باهیئتی از معاونت سیاسی سازمان صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران درمنطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با ارائه گزارشی از وضع توسعه و بهره برداری ازمیدان پارس جنوبی اظهار کرد: وظایف شرکت نفت و گاز پارس در دو حوزه توسعه و تولید تقسی م بندی می شود که در حوزه توسعه، ساخت و بهره برداری از طرح های پارس جنوبی و درحوزه تولید، با توجه به بهره برداری و راهبری بخش فرا ساحل، هم اکنون بیش از 70درصد گاز کشور از میدان پارس جنوبی برداشت می شود. وی افزود: میدان گازی مشترک پارس جنوبی به گونه ای بلوک بندی شده که بیشترین بازدهی و بهره برداری از آن وجود داشته باشد و با توجه به اینکه حدود 60 درصد از کل مساحت میدان را کشور قطر در اختیار دارد، باید با احتساب این موضوع، مقدار برداشت را سنجید. مدیرتولید وعملیات شرکت نفت و گازپارس با اشاره به اینکه میدان پارس جنوبی به 19 بلوک و 29فاز تولیدی تقسیم شده است و هربلوک دو یا سه فاز استاندارد را شامل می شود، گفت: ازاین29 فاز، تنها طرح توسعه فاز 11به بهره برداری نرسیده است که مطابق برنامه، بهره برداری از آن زمستان سال آینده محقق می شود. عبادی با بیان اینکه میدان پارس جنوبی 8درصد ذخایر گاز جهان و50 درصد ذخایر گاز کشوررا درخودجا داده است، گفت: تولید 70 درصد گازکشوراز این میدان نشان ازمسئولیت بزرگ شرکت نفت وگازپارس دارد؛ مسئولیتی که تاکنون به نحوی مطلوب انجام شده است. وی با بیان اینکه تأسیسات سرچاهی پارس جنوبی در حدود110کیلومتر ازبخش ساحلی قرارگرفته است، گفت: تاکنون درمجموع 336 حلقه چاه حفاری، 39سکوی فراساحلی و 3200 کیلومتر خط لوله در میدان پارس جنوبی نصب و عملیاتی شده است. مدیرتولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس به احداث 13 پالایشگاه در بخش نوار ساحلی خلیج فارس اشاره و تصریح کرد: هشت پالایشگاه درپارس یک وپنج پالایشگاه نیز درپارس دو احداث شده است که دریافت، تصفیه و ارسال فرآورده های گازی(متان، میعانات گازی، اتان، گاز مایع بوتان و پروپان و گوگرد تولیدی) به مبادی مصرف را به عهده دارند. وی بابیان اینکه هرطرح پارس جنوبی، تولید ناخالص داخلی را یک درصد افزایش می دهد، تصریح کرد: سودآوری یک طرح دو فازی پارس جنوبی روزانه 10میلیون دلار و سالانه 3.5 میلیارد دلاراست که باتوجه به پنج تا 6 میلیارد دلارهزینه توسعه و تکمیل، این رقم سرمایه گذاری درمدت دو سال قابل برگشت است. عبادی رقم سرمایه گذاری انجام شده درتوسعه میدان پارس جنوبی از ابتدا تاکنون را 81میلیارد دلارعنوان و اظهارکرد: برای تکمیل کار توسعه این میدان، حدود 7.8میلیارد دلار سرمایه نیاز است تا پرونده پارس جنوبی به طور کامل بسته شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکمی محمدمحمدی پور را به عنوان مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت منصوب کرد.
در متن این حکم آمده است:
«نظربه مراتب تعهد، تخصص وتجربیات ارزشمند جنابعالی، پیروحکم شماره م ع/313869 تاریخ12/08/1400به موجب این حکم به عنوان «مدیر امور بین الملل» منصوب می گردید.
امید است بااتکال به خداوند متعال وهمکاری مدیران و کارکنان ارزشمند آن مجموعه در انجام مأموریت های محوله موفق باشید».
با صدورحکمی ازسوی سرتیپ پاسدار حسن حسن زاده، فرمانده سپاه حضرت محمد رسول الله تهران بزرگ، یعقوبعلی طالبی به عنوان فرمانده حوزه مقاومت بسیج شرکت ملی نفت ایران منصوب شد.
در آیینی که به همین منظور و با حضور محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، سرهنگ پاسدار وحید تیموری، فرمانده بسیج ادارات تهران بزرگ، همچنین محمد علی فلاح مهرجردی، فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت و دیگر مدیران صنعت نفت درسالن جلسات شهید بهشتی واقع درساختمان اصلی وزارت نفت برگزار شد، سرهنگ پاسدار وحید تیموری با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری گفت: فرماندهان بسیج باید با شناخت نقشه راه، مسیر وهدف، درهمه عرصه هاحضور فعال وتأثیرگذار داشته باشند و ضمن هم افزایی از تمام ظرفیت ها استفاده کنند. فرمانده بسیج ادارات تهران بزرگ با تاکید براین که فرماندهان بسیج ومسئولان صنعت نفت به عنوان هدایت کنندگان مجموعه بسیج، برای بسط تفکربسیجی باید تلاش کنند، تصریح کرد: برای تحقق این مهم لازم است دستاوردها وافتخارات کسب شده در مجموعه صنعت نفت، چشم اندازهای پیش رو و اهداف برنامه ریزی شده، نه تنها ازسوی مدیران نفتی بلکه از سوی فرماندهان، اطلاع رسانی شود. سرهنگ تیموری افزود: خدا راشاکرم که امروز شرکت ملی نفت ایران را شخصیتی هدایت و راهبری می کنند که به نگاه بسیجی اعتقاد دارند و این بسیار ارزشمند است. فرمانده مرکزمقاومت بسیج وزارت نفت نیزگفت: امسال شرایطی مهیا شده است تا بتوانیم حوزه بسیج شرکت ملی نفت ایران، وزارت نفت و ادارات رانسبت به گذشته فعال تر و پویاتر کنیم و بنا گذاشته شد که از کارمند «ترازحاج قاسم سلیمانی» تجلیل شود. محمدعلی فلاح مهرجردی افزود: برای اشاعه فرهنگ شهید سلیمانی باید تلاش کنیم تا این مکتب میان مدیران، کارکنان وکارمندان نهادها در سطوح مختلف برای خدمت رسانی بی منت به مردم جاری شود. یعقوبعلی طالبی، فرمانده حوزه مقاومت بسیج شرکت ملی نفت ایران نیز با قدردانی از حمایت های مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: امیدوارم باهمراهی فرماندهان و بسیجیان، بتوانم جایگاه بسیج رابیش ازپیش ارتقا دهم واین فعالیت ها بتوانداین موتورمحرک را سریع تر و چابک تر کند.
شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب بااشاره به نقش آزمایشگاه ها در افزایش تولید محصول، برضرورت تعامل بخش آزمایشگاهی شرکت مناطق نفت خیزجنوب با مراکز تحقیقاتی تاکید کرد.
علیرضا دانشی دربازدید از آزمایشگاه مرکزی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب و در نشست بامدیران این بخش بابیان این که درکشورهای مختلف، ازنفت حدودسه هزار محصول و در کشورما حدود50محصول تولید می رسد، تصریح کرد: برای کاهش این فاصله تولید، لازم است اقدام های مؤثری صورت بگیرد.
وی با اشاره به ورود جدی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب به حوزه فروش و صدور خدمات فنی و مهندسی گفت: صنعت نفت باید فاصله خود را با مرز دانش تخصصی روزآمد دنیا کمتر کند.
دانشی تأکید کرد: لازم است از رهگذر داشته های فنی و تخصصی خود در جهت تولید ثروت در این حوزه اقدام های مؤثری انجام دهیم.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بر لزوم افزایش تعامل آزمایشگاه های مناطق نفت خیز جنوب با مراکز تحقیقاتی تأکید کرد و افزود: در مجموعه مناطق نفت خیز جنوب باید آزمایشگاه ها فوق تخصصی شوند و با مجموعه های مهم تحقیقاتی و آزمایشگاهی در سطح کشور و بیرون از کشور تعامل داشته باشند.
دانشی بابیان اینکه این شرکت توانمندی و آمادگی بالایی در ارائه خدمات فنی و مهندسی درحوزه خدمات تخصصی آزمایشگاهی و کنترل کیفیت نفت و گاز دارد، گفت: آزمایشگاه مرکزی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب ظرفیت بالایی در زمینه تأمین نیازهای شرکت های پتروشیمی کشور دارد و این موضوع باید در اولویت های این مجموعه قرارگیرد.
صادق فتح الهی، مدیرفنی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب نیزباتأکید براینکه مجموعه آزمایشگاه های معاونت شیمیایی این شرکت از قوی ترین و تخصصی ترین مجموعه های آزمایشگاهی صنعت نفت کشوراست، اظهارکرد: درسال های اخیر پیشرفت های چشمگیری در حوزه خدمات آزمایشگاهی به ویژه در زمینه بهبود تولید و ازدیاد برداشت انجام شده که راه اندازی آزمایشگاه ازدیاد برداشت مناطق نفت خیزجنوب وخدمات آزمایشگاه اسیدکاری که به بهبود عملیات اسیدکاری چاه ها منجر شده، از نمونه های شاخص آن است.
هومن محمدشاهی، معاون مطالعات شیمیایی و آزمایشگاه های کنترل کیفیت مدیریت امورفنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب هم باتشریح توانمندی ها وبخش های مختلف آزمایشگاه گفت: در این مجموعه انواع آزمایش های پیشرفته وتخصصی انجام می شود و اقدام های مرتبط با کنترل کیفیت نفت و گاز، بهبود تولید و ازدیاد برداشت فراهم شده است.
نفت و گاز اروندان
مدیران عامل شرکت نفت و گاز اروندان وشرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب برضرورت دایرکردن نمایشگاه دائم صنعت نفت درمجاورت مرزعراق ودرشهرخرمشهر تأکید کردند.
مدیرعامل شرکت نفت و گازاروندان درنشست هم اندیشی با مجموعه مدیران شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب که در محل شرکت نفت و گاز اروندان واقع در اهواز برگزار شد، گفت: از آنجا که صادرات دانش فنی به کشورهای همسایه ایران، با هدف ارزآوری برای کشور از اولویت های شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان به شمار می رود بر همین اساس، هماهنگی هایی با دستگاه دیپلماسی کشور انجام شده است. عبدالله عذاری اهوازی بااشاره به اینکه این چشم انداز از مسیر همکاری بین بخشی و تعامل نزدیک با شرکت ملی نفت ایران و شرکت مناطق نفت خیزجنوب محقق می شود، افزود: تأسیسات موجود در گستره فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان از فناوری های روزآمد دنیا برخوردار است و ره آورد تعیین شده برای صادرات دانش فنی مهندسی از سوی این شرکت با کمک بدنه کارشناسی صنعت نفت عملی می شود. وی همچنین بر ضرورت دایر کردن نمایشگاه دائم صنعت نفت در مجاورت با مرزعراق و در شهرخرمشهر نیز تاکید و تصریح کرد: ارائه دستاوردها و معرفی توانمندی های صنعت نفت کشور در این نمایشگاه سبب توسعه مبادلات تجاری در بخش صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور می شود. در این نشست، علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیزگفت: ایجاد ارتباط قوی بین شرکت های نفتی کشور و نفت و گاز اروندان با هدف بهره وری و تقویت عملکرد آنها ضروری است. وی با انتقاد از عملکرد جزیره ای شرکت ها گفت: متأسفانه شرکت های نفتی کشور به دلیل برخی دیدگاه های مدیریتی خاص در سال های گذشته به چند تکه تبدیل شدند که این موضوع سبب ایجاد ضعف هایی شده است. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب افزود: به همین منظور برای اینکه بتوان بخشی از این ضعف ها را جبران کرد باید تعامل و همکاری های مشترک بین بخشی تقویت شوند. دانشی همچنین به برگزاری نمایشگاه تخصصی صنعت نفت و حفاری خوزستان در بهمن ماه در اهواز اشاره کرد و گفت: به دعوت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، فعالان صنعت نفت برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس در این نمایشگاه حضور خواهند داشت که فرصتی مناسب برای ارائه توانمندی های کشور در زمینه صادرات خدمات فنی مهندسی خواهد بود. وی همچنین بر ایجاد یک نمایشگاه دائم و کاربردی ویژه صنعت نفت کشور در محدوده منطقه آزاد اروند و شهر خرمشهر (در مجاورت با کشور عراق و کشورهای حاشیه خلیج فارس) تاکید و تصریح کرد: این مهم باید در برنامه های کاری روابط عمومی شرکت های مناطق نفت خیز جنوب و شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان قرار گیرد.
شرکت گاز استان خوزستان
عملیات اجرایی واحد بهره برداری شرکت گاز استان خوزستان به منظور تقویت فشارخط تغذیه گازرسانی به شهرهای دشت آزادگان و هویزه که به دلیل کاهش دمای این استان دچار افت فشار شده بود، پایان یافت. نادرقلی زری میدانی، سرپرست شرکت گازاستان خوزستان گفت: با توجه به افت فشار شبکه گازرسانی به شهرهای دشت آزادگان و هویزه به دلیل کاهش غیرمنتظره دما درنقاط مختلف استان، گروه تعمیرات بهره برداری شرکت گازاستان خوزستان پس از سه شبانه روزعملیات اجرایی موفق شدبا اتصال خط تغذیه 12اینچ ازقطع جریان گازشهرها و روستاهای سو سنگرد و هویزه جلوگیری کند. وی افزود: عملیات اجرایی تقویت فشار شبکه گازرسانی به شهرهای هویزه و دشت آزادگان باهم افزایی نیروهای بهره برداری شهرستان ها، نیروهای عملیاتی منطقه یک اهواز، ماهشهر، باوی، سوسنگرد و امور تدارکات و عملیات کالا انجام شد. سرپرست شرکت گازاستان خوزستان تصریح کرد: با اجرای عملیات اتصال خط تغذیه به عنوان منبع ذخیره به شبکه گازرسانی شهرهای دشت آزادگان وهویزه، همچنین اجرای عملیات انشعاب گیری گرم(هات تپ) گازشهرها و روستاهای هویزه و سوسنگرد پایدار و افت فشار جریان گاز در آنها جبران شد.
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت وگروه شرکت های دانش بنیان دانیال موج با امضای تفاهم نامه مشترک، برای همکاری و استفاده بهینه از امکانات، ظرفیت ها و توانایی های یکدیگر اعلام آمادگی کردند.پیاده سازی تحول دیجیتال، نیازسنجی فنی در زمینه های هوش مصنوعی، همچنین طراحی، پیاده سازی و بومی سازی تجهیزات ارتباطی مورد نیاز صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، از مهم ترین مسائل این تفاهم نامه است.همکاری علمی و فنی در جهت رفع نیازهای حوزه صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، همچنین پایش هوشمند لوله های انتقال نفت و گاز، از دیگر مسائل این تفاهم نامه است.این تفاهم نامه که مدت زمان آن سه ساله است، بهمن ماه امسال در محل پژوهشگاه صنعت نفت از سوی رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و مدیرعامل شرکت دانیال موج امضا شد.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت حضور دانش بنیان ها برای تحول دیجیتال کشور مهم ارزیابی کرد و گفت: پژوهشگاه صنعت نفت می تواند درتوسعه فناوری وتحول دیجیتال کشور نقش آفرین باشد.جعفرتوفیقی درحاشیه امضای تفاهم نامه باگروه شرکت های دانش بنیان دانیال موج با اشاره به این که با اتکا به تلاش جوانان این مرز و بوم تحولات عظیمی را در کشور شاهد هستیم، افزود: این افراد از نظر فنی وعلمی به جایگاهی دست یافته اند که می توانند با بزرگ ترین شرکت های بین المللی رقابت کنند.وی از روند سریع تحولات در دنیا یاد کرد و گفت: تغییرات ایجادشده در سطح دنیا بازگشت ناپذیر است و نیاز دارد که سازمان های پژوهشی و دانشگاه ها اطلاعات خود را به طور مستمر و با سرعت بالا به روز کنند. توفیقی با بیان این که عمده ترین مزیت رقابتی کشورها موضوع تحول دیجیتال است، افزود: خوشبختانه دراین زمینه شرکت هایی نظیرشرکتِ دانش بنیان دانیال موج ورود کرده اند که بسیار حائز اهمیت است.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید براین که صنعت نفت تکیه گاه اقتصادی و سیاسی کشور است، افزود: این صنعت عظیم برای تسریع فعالیت های عملیاتی خود نیازمند بهره مندی از فناوری های دیجیتالی است؛ بر همین اساس، محققان پژوهشگاه صنعت نفت افزون بر انجام فعالیت های فناورانه و روزآمد این صنعت، به دنبال رصد فناوری های روز دنیا نیز هستند.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت بابیان اینکه امیدواریم امضای این تفاهم نامه به افزایش سرعت ورود فناوری ها به صنعت نفت از مسیر پژوهشگاه منجر شود، گفت: پژوهشگاه بهترین مرکزی است که می تواند در زمینه فناوری های مرتبط باموضوع دیجیتال و تحولات دیجتالی به صنعت نفت کشور کمک کند.
توفیقی تصریح کرد: پژوهشگاه صنعت نفت باید درموضوع کاربرد فرآیندهای دیجتالی و تسلط به دانش و فناوری در این زمینه در کشور پیشگام باشد و بتواند با تلاش محققان خود سبب نفوذ فناوری های مورد نیاز کشور در بخش های مختلف صنعت شود.
شرکت انتقال گازایران
مدیرمهندسی ساختارشرکت ملی گاز ایران بر لزوم تغییر در ساختار سازمانی همسو با غنی سازی مشاغل در سازمان تأکید کرد.
ولی الله دینی در نشست هم اندیشی با مدیریت و هیئت رئیسه منطقه 8 عملیات انتقال گاز در تبریز گفت: مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران باهمه توان مدیریتی وکارشناسی خود در تلاش است به سوی چابک سازی و به روزرسانی ساختار سازمان حرکت کند.
وی با اشاره به این که هرسازمانی براساس شرایط خود به ارتقای پایه های سازمانی، غنی سازی و بازنگری ساختار نیاز دارد، تصریح کرد: در مهندسی ساختار نیاز است اندازه سازمان مشخص و ابزارساختمان نیز فراهم شود، بر همین اساس امیدواریم بر بازآرایی سازمانی و حفظ و نگهداشت نیروهای باتجربه مدیریت بهتری داشته باشیم.
مدیرمهندسی ساختارشرکت ملی گازایران اظهارکرد: برای رسیدن به اهداف راهبردی سازمانی باید دیدگاه مان راتغییر دهیم و از سامان دهی مشاغل نیروهای قراردادی و پیمانکاری غافل نشویم، زیرا بابها دادن به همکاران و توان افزایی آنها می توان بهره وری را ارتقا داد.
دینی با اشاره به این که دربازنگری و ارتقای ساختار، همیشه پایین ترین رده های سازمان در اولویت قرار دارند، تصریح کرد: همگام با رشد فناوری ضروری است دانش کاربری در سازمان نیز افزایش یابد.
وی باتاکید براین که شناخت دقیق فرآیندها و حرکت به سوی چابک سازی سازمان اظهار کرد: نمی توان بانگاه غیرفنی مشکلات فنی را برطرف کرد؛ باید بازخورد ساختار سازمانی را هم در نظر بگیریم و به دنبال انحراف معیارباشیم.
شرکت ملی حفاری ایران
با استقرار دو دکل سنگین خشکی ناوگان شرکت ملی حفاری ایران، عملیات حفاری پروژه 10حلقه چاه توسعه ای- توصیفی در میدان نفتی آزادگان جنوبی در استان خوزستان آغاز شد. محمد خاوری نژاد، مدیر پروژه های حفاری در میدان نفتی آزادگان جنوبی، در این باره گفت: هم اکنون دستگاه های حفاری 28 و92 فتح درحال حفاری دو حلقه چاه توسعه ای در موقعیت مزبور واقع در غرب کارون هستند.
وی افزود: به منظور شتاب بخشی در اجرای کار، با توافق انجام شده با شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) به عنوان مجری طرح توسعه میدان نفتی آزادگان، دکل حفاری 27 فتح نیز به زودی برای تکمیل یک حلقه چاه توصیفی در این میدان استقرار می یابد.
مدیر پروژه های حفاری درمیدان نفتی آزادگان جنوبی در زمینه اقدام های انجام شده درباره تکمیل یک حلقه چاه باقیمانده از پروژه 20+3 اظهارکرد: با تأمین تجهیز مورد نیاز، انتظار می رود حداکثر ظرف 20 روز آینده مراحل تکمیل این چاه انجام و تحویل شرکت متن شود.
خاوری نژاد گفت: با توجه به تعامل و ارتباط نزدیک میان متخصصان ملی حفاری و شرکت متن، تلاش می شود پروژه های در دست اجرا در این موقعیت با توجه به به کارگیری کامل ضوابط و مقررات زیست محیطی، به نحو مطلوب و در زمان مناسب پایان یابد.
رئیس آموزش عمومی شرکت ملی حفاری ایران ازبرگزاری دوره آموزشی مدیریت ریسک حرفه ای (RMP) ازسوی اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی این شرکت خبرداد.
سید روح الله موسوی گفت: دراین دوره 17 نفر از کارشناسان حوزه معاونت مدیرعامل در پروژه های حفاری، مدیریت های امورمالی، منابع انسانی، پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت، تدارکات و امور کالا و اداره مهندسی و طراحی راه و ساختمان مشارکت دارند.
وی بابیان اینکه مدت این دوره 33ساعت برنامه ریزی شده است، گفت: دراین دوره آموزشی مفاهیمی مانند مدیریت ریسک، فرآیند ارزیابی ریسک و تهیه گزارش آنالیز ریسک با هدف آشنایی کارشناسان ذی ربط با روش های علمی مدیریت، برنامه ریزی، آنالیز و کنترل ریسک ها و پیاده سازی عملی تکنیک های مدیریت ریسک ارائه می شود. رئیس آموزش عمومی شرکت ملی حفاری ایران همچنین به برگزاری دوره آموزشی PMBOK با منظور ارتقای شایستگی هایی همچون راهبری و مدیریت پروژه، مدیریت پیمانکاران و کارفرمایان وافزایش مهارت گزارش دهی و گزارش گیری برای مدیران پروژه و افراد کلیدی شاغل در مدیریت پروژه های حفاری اشاره کرد.
رئیس اداره آموزش عمومی اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی شرکت ملی حفاری ایران اظهار کرد: دراین دوره که به مدت 81 ساعت به صورت برخط برگزارشد، مواردی همچون مدیریت یکپارچگی، حدود، هزینه، کیفیت، تدارکات، نتایج، ارتباطات و ذی نفعان پروژه آموزش داده شد.
انقلاب اسلامی یکی از مهم ترین انقلاب های دوران معاصر است که با اندیشه الهی-انسانی توانست به پیروزی دست یابد.
پیروزی انقلاب اسلامی این حقیقت را اثبات کرد که تحقق وعده های الهی از بدیهیات است، خداوند یاور و حامی مدافعان دین الهی است، ظلم و ظالم ناپایدار و از بین رفتنی هستند، اطاعت و تبعیت همه جانبه از رهبری دینی از ویژگی های و مشخصه های جدایی ناپذیر ملت انقلابی، بصیر و مسلمان ایران است، مردم ایران هرگز زیر بار ظلم و ستم نخواهند رفت، مردم حاضر هستند برای حفظ انقلاب و ارزش های انقلاب اسلامی جان خود را نیز فدا کنند، نقشه های جبهه استکبار جهانی همواره نقش بر آب خواهد شد و...
از مهم ترین دلایل استمرار دشمنی و تقابل با انقلاب اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- انقلاب اسلامی عامل اصلی تجدید حیات اسلامی در جوامع مختلف است.
۲- انقلاب اسلامی سلطه غرب بر ایران اسلامی را متوقف کرده است.
۳- انقلاب اسلامی مانع دست اندازی آمریکا به منابع ایران شده است.
۴- انقلاب اسلامی یک الگوی عملی برای ایجاد جامعه آرمانی بر اساس آموزه های دینی را فرا روی ملت ها قرار داده است.
۵- شعارهای محوری انقلاب از قبیل آزادی خواهی، استقلال طلبی، ظلم ستیزی، مظلوم یاوری که به دیگر جوامع صادر شده و می شود، برای منافع غرب و آمریکا تهدیدانگیز است.
۶- مخالفت و مبارزه ایران اسلامی با افزون طلبی غرب و آمریکا به ویژه در مورد موجودیت نامشروع رژیم صهیونیستی برای آمریکا قابل تحمل نبوده است.
۷- انقلاب اسلامی عامل اصلی ایجاد قدرت در اردوگاه اسلامی (جهان اسلام و امت اسلامی) است.
در همین زمینه برای حفاظت، صیانت و… از انقلاب اسلامی همگان دارای وظایف هستند که از مهم ترین وظایف ما در برابر انقلاب اسلامی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
وفاداری به اسلام ناب محمدی (ص) و تمایز دادن آن از اسلام آمریکایی و صیانت از فرهنگ و هویت اسلامی
حفظ و پاسداشت عوامل اساسی پیروزی انقلاب که شامل مکتب و آموزه های آن، رهبری دینی، وحدت عمومی و فراگیر ملت می شود.
حفظ وحدت و انسجام
مبارزه با تحجر و التقاط با تبیین آموزه های اسلام ناب
تلاش مستمر و همه جانبه برای افزایش کارآمدی نظام اسلامی به منظور اصلاح امور و رفع مشکلات و تلاش برای پیشرفت و توسعه متوازن
شناخت دقیق ماهیت انقلاب اسلامی
تلاش همه جانبه برای حفظ انقلاب اسلامی، ارزش ها و دستاوردهای آن
پشتیبانی و تبعیت همه جانبه از رهبری دینی
تلاش جهت تحقق و جامه عمل پوشاندن به رهنمودها و منویات رهبری دینی
حفظ آمادگی همه جانبه
حفظ روحیه ایثار و شهادت طلبی
حفظ روحیه انقلابی گری
حفظ روحیه استقامت، ایستادگی و پایداری
توجه به تقویت قدرت ملی و تلاش برای برقراری امنیت همه جانبه، با اتکا به عوامل بومی قدرت با حفظ هویت اسلامی و انقلابی
خودباوری و تکیه به نیرو، استعداد و ظرفیت های داخلی
تلاش برای خودکفایی همه جانبه
تلاش برای عزت و استقلال همه جانبه انقلاب اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران
تلاش همه جانبه به منظور تعالی و پیشبرد اهداف، سیاست ها و… انقلاب اسلامی
شناخت راهبردها، راهکارها و… و حفظ و تقویت انقلاب اسلامی
شناخت آسیب ها و موانع پیش روی انقلاب اسلامی و سعی در مرتفع کردن آنها
شناخت نقشه ها، راهبردها، راهکارها و… دشمنان انقلاب اسلامی و ارائه راهبردها و راهکارها و ... برای مقابله همه جانبه با دشمنان
جلوگیری از رخنه، نفوذ و تهاجم دشمنان
خنثی کردن تبلیغات سوء دشمنان علیه انقلاب اسلامی
نشر و صدور انقلاب اسلامی و آرمان ها و ارزش های آن
حفظ بصیرت و هوشیاری، دشمن شناسی و بدبینی نسبت به دشمن
هوشیاری، حساسیت و برنامه ریزی شده نسبت به نفوذی ها و غیرخودی ها
حضور در صحنه های حمایت از انقلاب اسلامی همچون انتخابات، راهپیمایی ها و…
گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و احترام به خانواده های آنان
تلاش برای تحکیم روابط آحاد جامعه با رهبری دینی و تقویت زمینه های ارتباط و اتکال همگانی به خدای متعال
زنده نگه داشتن شعله های امید به آینده و برطرف کردن یأس در افکار عمومی، به ویژه در نسل کنونی
تقویت وحدت ملی بر محور اهداف مشترک، مبتنی بر اصول انقلاب اسلامی و شناخت واقعی از دوستان و دشمنان نظام مقدس اسلامی
تداوم صبر و استقامت شایسته در مقابل خواسته های نامشروع دشمنان انقلاب، به ویژه نظام سلطه
از بین بردن زمینه دخالت بیگانگان و قطع ید نااهلان در تصمیم سازی با طرد دو چهرگان، دشمنان کینه توز و دوست نمایان ناآگاه
توجه به اسلام و حضور فراگیر مردم به صورت همزمان و مبارزه با افراط و تفریط به منظور تضمین مشروعیت حکومت در پناه اسلام و مقبولیت حاکمیت و کارآمدی نظام با حمایت و مشارکت ملت در امر حکومت (توجه به مردم سالاری دینی)
تقویت روحیه خودباوری، استقلال، ابتکار، سختکوشی و همه آحاد ملت و مسئولان در صحنه ملی و فراملی
آسیب شناسی مستمر و کارآمد از انقلاب با تمرکز بر مطالعات بومی، واقعی، عملی، به موقع و...
آگاهی، هوشیاری و اعتقاد به تداوم مبارزه، به ویژه با دشمن اصلی با بهره گیری از تجربیات گذشته
اقدام های پیشگیرانه و بازدارنده نسبت به توطئه ها و دسیسه های دشمنان و تبدیل امید آنان به یأس با تمرکز بر آگاهی های مادی و معنوی، بصیرت، شناخت و تحلیل مبانی فکری و اعتقادی انقلاب، شناخت دشمن و توطئه ها و روش های دشمنی آنان با جمهوری اسلامی، موقعیت شناسی، حفظ روحیه انقلابی، عدالت طلبی، عملی کردن منویات مقام معظم رهبری، توجه به مسئولیت همگانی و…
تلاش هدفمند و هوشمندانه برای تقویت روحیه اعتماد به نفس و خوداتکایی، شناخت استعدادها و ظرفیت ها و تقویت آن، تقویت اراده و ایمان و…
توجه به نقش نظارتی مردم برای جلوگیری از انحراف در مسیر انقلاب و ارکان مدیریتی انقلاب (امر به معروف و نهی از منکر در سطوح مختلف، نظارت عمومی و…)
مبارزه همه جانبه با عوامل هرج و مرج و ناامنی و آشوب با تمرکز بر نقش اهمیت ساز مردم (حضور پرشور و حماسی مردم در عرصه های مختلف، نقش آفرینی نهادهای مردمی چون بسیج)
جلوگیری از مطرح شدن و گسترش توقعات کاذب
مبارزه با شایعات، جنگ روانی و تبلیغات دروغین دشمنان
موضع گیری ابتکاری مسئولان و صاحبنظران در مقابل سیاست ها و راهبردهای دشمنان انقلاب اسلامی
جهت گیری جناح ها و جریان های سیاسی بر اساس منافع ملی و دوری از منافع گروهی و جناحی
مقابله برنامه ریزی شده و هدفمند با تهاجم و شبیخون فرهنگی و جنگ نرم دشمنان با تمرکز بر ارزش های دینی، انقلابی
توسعه و تعمیق آموزه های دینی، انقلابی در اقشار مختلف جامعه (اخوت، توکل و…)
مبارزه با عوامل تفرقه و توجه عملی به اتحاد و انسجام اسلامی و ملی
تقویت رابطه معنوی و الهی مردم با رهبری
جلوگیری از انزوا و به حاشیه رفتن نیروهای ارزشی و اصیل انقلاب
تلاش و جهاد علمی در سطوح و زمینه های مختلف (بالابردن سطح آگاهی های عمومی، آموزش های تخصصی، تقویت روح تتبع و پژوهش)
توجه به نقش عبادی – سیاسی مساجد و بهره گیری از موقعیت مساجد و مراکز دینی به صورت هدفمند، اثرگذار و کارآمد
سالم سازی محیط اجتماعی با جلوگیری از گسترش تهمت و شایعه پراکنی و دیگر اقدامات تخریبی
تبیین ابعاد کارآمدی سیاسی دین در امر حکومت و اداره جامعه با تولید ادبیات و دانش اداره جامعه مبتنی بر احکام اسلام و معادله و برنامه ریزی روشمن.
توجه به اصول و ارزش های نظام اسلامی به ویژه تبعیت از رهبری دینی و توجه به هشدارها و توصیه های مقام معظم رهبری
تمهید توان ها و ظرفیت های درونی جهت رفع آسیب دشمنان داخلی و منطقه ای.
پرهیز از تفرقه و اختلاف در سطوح مختلف
همراهی و مساعدت ملی برای تحقق برنامه ها و رهنمودهای مقام معظم رهبری
تحکیم و تأمین زیرساخت های لازم برای مقابله با جنگ نرم دشمنان در عرصه های مختلف سخت افزاری و نرم افزاری
توجه به آسیب های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و برنامه ریزی هدفمند برای مقابله و رفع آنها
پیگیری تحقق اهداف متعالی انقلاب اسلامی در عرصه های مختلف
مقابله با برنامه های دشمن برای دامن زدن بر اختلافات قومی، مذهبی و سیاسی داخلی
انتظار می رود همه دلسوزان انقلاب با تمرکز بر نکات زیر نقش هدایتی خود را ایفا کنند.
تأثیر انقلاب بر روند رو به رشد بیداری و مقاومت اسلامی تبیین شود.
ضرورت وحدت و حفظ یکپارچگی امت اسلام در کشورهای مختلف تبیین شود.
فرآیند شکل گیری انقلاب، عوامل پیروزی و دستاوردهای آن تبیین شود.
واقعیت های تلخ دوران طاغوت از قبیل عمق وابستگی، فساد گسترده دولت بیان شود.
مبانی و پشتوانه های فکری انقلاب، نقش و جایگاه رهبری دینی و نقش کم نظیر مردمی در روند پیروزی انقلاب تشریح شود.
چرایی اسلام هراسی و اسلام ستیزی مجامع غربی افشا شود.
عوارض سوء جریان های انحرافی و گروهک های تکفیری بر جهان اسلام تبیین شود.
نسبت به نقشه ها و توطئه های جبهه استکبار و نظام سلطه روشنگری و افشارگری شود.
در یک جمع بندی کلی می توان گفت که انقلاب اسلامی به عنوان انقلابی مؤثر و کارآمد همواره توانسته است در تمامی ابعاد، سطوح و… به صورت همه جانبه نقش آفرینی مؤثر و کارآمد داشته باشد. در همین زمینه در دوران کنونی با توجه به عمق یافتن، پیچیدگی، گستردگی و... دشمنی و خباثت های دشمنان علیه انقلاب اسلامی، بر عموم ملت مؤمن، بصیر و انقلابی ایران اسلامی است تا با آمادگی همه جانبه، شناخت همه جانبه دشمن و اهداف، روش ها و... دشمن، زمینه تحقق اهداف و خواسته های دشمنان را مسدود کنند و همچنین بر اندیشمندان، صاحبنظران و نخبگان است تا با تشکیل هیأت های اندیشه ورز، تضارب و تجمیع نظرات، راهبردها، راهکارها و بایسته های ترویج، نشر و... انقلاب اسلامی را تبیین و تشریح و از این طریق عزت، اقتدار، امنیت و... ایران اسلامی را در جهان تضمین و تثبیت کنند.
صنعت انتقال به عنوان صنعتی وفادار به پالایش و صادرات، کار خود را همزمان با راه اندازی نخستین پالایشگاه کشور (پالایشگاه آبادان) آغاز کرد و در کنار این صنعت به رشد وشکوفایی خود در بیش از یک قرن گذشته ادامه داد. در سال 525 قبل از میلاد، کمبوجیه پادشاه ایران هنگام حمله به مصر خط لوله ای طولانی از چرم گاو و میش برای رساندن آب به سپاهیان خود در بیابان های بی آب و علف ایجاد کرد که در تاریخ جهان به عنوان یک گام مهم در تدارکات سپاه ثبت شده است، اما نخستین خط لوله برای انتقال مواد نفتی پس از حفر اولین چاه در آمریکا در سال 1874 میلادی 1253(ش) احداث شد. کار سخت جورج رینولدز در میدان نفتون (مسجدسلیمان) در سال 1908 میلادی 1287 شمسی به انجام رسید و اولین چاه نفت حفر شده مورد بهره برداری قرار گرفت، حالا نوبت این بود که این طلای سیاه به ساحل آبادان برسد، جایی که قرار بود بزرگترین تصفیه خانه نفت منطقه در آنجا احداث شود، هرچند رینولدز با وجود این موفقیت بزرگ، پشتکار ذاتی و اراده آهنین تنها توانست دو سال دیگر در شغل خود باقی بماند و بدون هیچ تشریفاتی با دریافت یک هزار پوند از کار برکنار شد، اما اکتشاف او به تشکیل یکی از بزرگترین شرکت های نفتی آن روزگار منجر شد: شرکت نفت انگلیس و پرشیا (APOC) که البته بعدها به شرکت نفت انگلیس و ایران (AIOC) و سپس به بریتیش پترولیوم (BP) تغییر نام یافت. در سال های نخست فعالیت شرکت نفت انگلیس و پرشیا زمانی که میدان نفتون تنها حوزه تولید کننده نفت در منطقه جنوب بود، نفت خام این حوزه از طریق یک رشته خط لوله 6 اینچ که در سال 1911 میلادی 1290(شمسی) احداث شده بود، به آبادان انتقال می یافت.
مسوولیت احداث اولین خط لوله نفت از مسجدسلیمان تا آبادان در سال 1909 میلادی (1288 شمسی) از سوی شرکت نفت انگلیس و ایران به فردی به نام چارلز ریچی داده شد، برای احداث این خط لوله، در نبود فناوری جوش، لوله ها را به یکدیگر پیچ می کردند و آنها را در گودالی که در زمین حفر شده بود، گذاشته و برای این که زنگ به لوله اثر نکند، اطراف لوله را با پارچه یا نمد آغشته به قیر روی لوله می پیچاندند تا از سرایت آب و نم جلوگیری کند، سپس روی گودال را با خاک می پوشاندند، تمام این کارها از سوی گروهی از کارگران محلی انجام می شد. لوله ها با استفاده از دوبه و از طریق رودخانه کارون تا آب گنجی در نزدیکی در خزینه میان شوشتر و مسجد سلیمان حمل می شد، از آن نقطه به بعد خط باید از ستیغ کوه و ارتفاعات تپه ها با شیب های تند کشیده می شد، قهرمانان این عملیات قاطرهایی بودند که از مناطق مختلف مانند اصفهان، بغداد و حتی قبرس خریداری شده بودند. بر گردن این حیوانات زنگوله هایی آویزان شده بود، قاطرها را دو به دو می کردند و به تناسب طول لوله ها که بر روی پشت آن ها قرار داده می شد، فاصله قاطرها از یکدیگر تنظیم و به این ترتیب لوله ها حمل می شد، البته در نواحی هموار از ارابه های چرخ دار هم استفاده می کردند، در مجموع بیش از 6 هزار قاطر در احداث این خطوط مورد استفاده قرار گرفت.
چارلز ریچی می دانست که بدون نیروی متخصص برای احداث خط لوله، کاری سخت را پیش روی خواهد داشت، به همین دلیل یک گروه پنجاه نفری را از بین عشایر محلی که به دنبال کار به میدان نفتون سرازیر شده بودند، انتخاب کرد و کار با انبرها و آچارهای بزرگ را به آنها آموخت تا گروه فنی احداث خط لوله شکل بگیرد، این گروه از آن پس وظیفه اتصال خط لوله از میدان نفتون تا آبادان را به عهده گرفتند. کار احداث خط لوله از مهم ترین برنامه های بهره برداران نفتی بود که با استفاده از نیروی کارگران بومی انجام می شد، آن هم در شرایط جغرافیایی سختی که ریچی و کارگرانش با آن روبه رو بودند. در آن هنگام کشور ایالات متحده در زمینه ساخت لوله های چدنی مخصوص انتقال نفت که به صورت پیچی به یکدیگر وصل می شد، حرف اول را می زد و شرکت نیز سفارش کار خود را به صنایع لوله سازی آن کشور ارائه کرد. برنامه ای که ریچی تدارک دیده بود، حداکثر استفاده از جغرافیای محلی را برای تسهیل در انتقال نفت شامل می شد، مخازنی که برای ذخیره نفت در مسجدسلیمان ساخته شده بود، حدود 800 پا از سطح دریا ارتفاع داشت. ریچی محاسبه کرد که نفت از این مخازن تا دو مایل به سمت جنوب حرکت می کند و آنجا بود که او تلمبه خانه تقویت فشار خود را احداث کرد. این تلمبه خانه در منطقه ای موسوم به تمبی در جنوب مسجدسلیمان احداث شد، پمپ های پیستونی رفت و برگشتی که با نیروی بخار به حرکت در می آمدند، آنقدر قدرت داشتند که نفت را یک سره به سمت آبادان پمپاژ کنند. این گونه بود که با پمپاژ نفت به وسیله چهار دستگاه تلمبه پر قدرت که ظرفیت هر کدام 52 هزار بشکه در روز و خروجی 800 پوند بر اینچ مربع بود، نفت می توانست از ارتفاع 410 متری زیارتگاه موسوم به پا گچ امام رضا که آن سوی رودخانه تمبی بود، به راحتی بالا برود و پس از سرازیر شدن خط لوله در دشت لهبری سرعتی مضاعف پیدا کند تا آنجا که حتی می توانست از ارتفاعات 392 متری بعدی مسیر، موسوم به تل خیاط نیز بالا رفته و سپس تا صحرای جنوبی خوزستان و از آنجا تا آبادان طی طریق کند. سرانجام اواسط سال1911میلادی (1290 شمسی) چارلز ریچی آزمایش های اولیه را روی خط لوله به پایان رساند و اعلام کرد خط لوله مسجدسلیمان به آبادان (اولین پالایشگاه در ایران) به طول 230 کیلومتر آماده بهره برداری است، این خط لوله قادر بود نفت خام را با ظرفیت ارسال سالانه 400 هزار تن از مسجدسلیمان به پالایشگاه آبادان که تا آن زمان هنوز آماده نشده بود، حمل کند. عملیات ساختمانی پالایشگاه آبادان از سال1909 آغاز و در سال 1912میلادی آماده بهره برداری شد. البته پمپ ها تنها توان ارسال سالانه 250 هزار تن نفت خام را داشتند و علاوه بر آن، گاز همراه نفت خام نیز مانع بزرگی برای ارسال نفت بود. مسدود شدن خط به وسیله گاز در بلندی ها باعث می شد علاوه بر ماموران محلی حفاظت از خط لوله، گروهی نیز مسوول سرکشی و تخلیه این گاز در نقاط مشخص شده باشند تا خط لوله را به اصطلاح از ٥ گس لاک (مسدود شدن جریان نفت به وسیله تراکم گاز) خارج کنند.
ادامه دارد ...
مشعل سرمربی جدید تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان معتقد است تیمش پتانسیل خوبی دارد و با شروع نیم فصل دوم از انتهای جدول جدا خواهند شد. محمود فکری که از محبوبیت بالایی بین هواداران نفت مسجدسلیمان برخوردار است، دوباره هدایت این تیم را به عهده گرفته است تا نفت را از شرایط بحران نجات دهد. فکری که یک نیم فصل از مسابقات فوتبال لیگ برتر دور بوده، می گوید: بازی ها را نگاه می کردم و باید بگویم بزرگ ترین مشکل همه تیم ها، فقر گلزنی است. حالا سرمربی نفت مسجدسلیمان قصد دارد این مشکل را در تیمش حل کند. سرمربی نفت مسجدسلیمان مطمئن است که تیمش در لیگ برتر باقی می ماند، وگرنه هرگز هدایت این تیم را قبول نمی کرده است.
با محمود فکری درباره وضعیت نفت و برگشتش به مسجدسلیمان گفت وگویی داشته ایم که با هم می خوانیم.
بله. دوباره قسمت بود که به نفت برگردم. بسیار خوشحالم که دوباره در خدمت تیم نفت مسجدسلیمان هستم. این تیم را چندین سال است می شناسم و با همه فضاهایش آشنایی کامل دارم. شناخت خوبی هم از تیم امسال دارم. تیم خوبی است، اما به دلیل مشکلات نتوانسته نتیجه دلخواه را بگیرد. این تیم بازیکنان باکیفیتی دارد که می توان به آنها اعتماد کرد. می توانیم در ادامه مسیر نتایج بهتری بگیریم تا در جدول جایگاه بهتری پیدا کنیم.
اما نفت مسجدسلیمان این روزها شرایطی خوبی ندارد و خطر سقوط این تیم را تهدید می کند و به نوعی باید بگوییم این انتخاب شما یک ریسک بود؟
اگر به این تیم اعتقاد نداشتم و فکر می کردم سقوط می کند، به اینجا نمی آمدم. این حس را به بچه ها هم منتقل کردم که کاملاً به آنها اعتقاد دارم. فوتبال یک کار گروهی است، امیدوارم با کمک هم و تلاش بیشتر نتایج بهتری بگیریم و در جدول صعود کنیم. مشکلات و قوانینی پیش روی تیم های نفتی وجود دارد که امیدواریم این قوانین اصلاح شوند وکمک بیشتری شود تا انتقال بودجه راحت تر انجام شود و تیم بتواند مشکلاتش را بهتر حل کند.
دقیقاً همین طور است که می گویید. من با «هدایت یزدی»، مدیرعامل جدید باشگاه از قبل همکاری داشتیم. سال اولی که اینجا آمدم، مدیریت باشگاه با او بود. سالی هم که صعود کردیم، در کنار هم بودیم. شناخت کافی و کامل از هم داریم. از مسئولان شهری و مردم شهر هم شناخت دارم و تمام پتانسیل این شهر را می شناسم. برای همین فکر می کنم آقای یزدی می تواند به خوبی به تیم و من کمک کند تا بهترین نتایج را کسب کنیم.
اعتقاد دارم می توانم به این شهر و مردم آن کمک کنم. این تیم و مردم را از صمیم قلب دوست دارم. شاید برخی تبلیغات و اتفاقاتی که رخ داد، شکل و ظاهر این تیم را خشن و بد جلوه دهند، اما مردمان خوش قلب، مهربان، بسیار پاک و دوست داشتنی در این شهر هستند. امیدوارم همه مردم، مسئولان، بازیکنان، کادر فنی و بقیه دوستان دست به دست هم بدهیم و با کمک هم بتوانیم تیم را در لیگ برتر حفظ کنیم.
با توجه به شرایطی که داشتیم، ترجیح دادم در تهران اردوی تدارکاتی بزنیم تا بتوانیم چند دیدار دوستانه هم برگزار کنیم. تمام تلاشمان بر این است که تیم برای ادامه بازی های لیگ برتر آماده شود، هرچند کار بسیار سختی داریم. فصل گذشته نیز در چنین شرایطی هدایت تیم را عهده دار شدم، اما فکر می کنم شرایط از فصل گذشته سخت تر است، زیرا آن زمان شاید در نتیجه گیری روند تیم خوب نبود، اما تیم با قعر جدول چند امتیاز فاصله داشت و همین نیز فشار روحی - روانی کمتری به تیم وارد کرده بود، اما اکنون با توجه به این که تیم نفت در انتهای جدول به سر می برد، این موضوع فشار مضاعفی به بازیکن وارد کرده است و کار ما را نسبت به فصل قبل سخت تر می کند. در حال حاضر هم باید روی بحث روحی روانی تیم کارکنیم و هم اینکه در بحث فنی، شرایط بهتری را برای تیم نفت رقم بزنیم تا بتوانیم در ادامه با کسب امتیازهای لازم نفت مسجدسلیمان را در لیگ برتر حفظ کنیم.
تمام تلاش ما این است که تیم را نگه داریم، اما مسائل و مشکلاتی که وجود دارد، خیلی ما را اذیت کنند. البته ما خودمان را آماده یکسری کمبودها کرده ایم، اما اگر این مشکلات و کمبودها بیش از حد باشد، در روندمان تأثیر می گذارد و کار را برای حفظ تیم سخت تر می کند. امیدوارم در بحث پشتیبانی و مالی مشکلات ما کمتر شود تا بتوانیم شرایط بهتری را رقم بزنیم.
لیست ورودی را داده ایم، اما لیست خروجی نداشته ایم و زمانی که از جذب بازیکن مطمئن شویم، بازیکنان خروجی هم مشخص می شوند؛ البته برخی بازیکنان نیز به دنبال گرفتن رضایتنامه و جدایی هستند که در ادامه شرایط آنها مشخص می شود.
بله، کرار جاسم فعلاً با تیم و قرار است به کارش ادامه دهد، اما همان طور که اشاره کردید، یکی از دغدغه هایمان این است که متأسفانه وقتی مربیان از تیمی جدا می شوند، برخی بازیکنان نیز تصمیم به جدایی می گیرند؛ درحالی که قرارداد بازیکن با باشگاه است و نباید با آمدورفت مربیان از تیم ها جدا شوند. خود من هم در تیم های دیگر که مشغول به فعالیت بودم، بعد از جدایی ام به این صورت نبود که بازیکنان بخواهند جدا شوند؛ درحالی که شاید حتی حس وابستگی به من هم داشتند، اما آنها پای تعهدشان ماندند و بازی کردند. به هرحال یک باشگاه می تواند کادر فنی خود را تغییر دهد، اما نمی تواند وقتی مربی اش می رود، با جدایی چندین بازیکن هم مواجه شود، زیرا شرایط جذب چند بازیکن وجود ندارد. پس بازیکنان با باشگاه ها قرارداد دارند و باید تمرکزشان را روی تیم بگذارند و با تمام وجود تلاش کنند. بازیکنان ما نیز باید به همین صورت باشند تا بتوانیم نفت را از شرایط فعلی خارج کنیم.
یکی از مشکلاتی که هر فصل فوتبال ایران دارد و هر فصل هم بیشتر می شود این است که گل های زیادی در لیگ برتر ردوبدل نمی شود و کیفیت پایین است و این ایراد به این دلیل است که ما به فوتبال پایه مان توجه نمی کنیم و برای بازیکن سازی خیلی تلاش نداریم. خروجی لازم از تیم های پایه به تیم های بزرگسالان خیلی کم است و همین باعث می شود هر سال کیفیت لیگ پایین تر بیاید و بعد هم بازیکنانی که کمی رشد می کنند، بلافاصله لژیونر می شوند و این نیز در کیفیت لیگ تأثیر می گذارد.
هفته دوم از دور برگشت لیگ برتر گلف باشگاه های ایران با صدرنشینی تیم های نفتی به پایان رسید. هفته دوم از دور برگشت لیگ برتر گلف باشگاه های ایران برگزار شد که در گروه اول، تیم پتروشیمی مسجدسلیمان در خانه با نتیجه ۴ بر ۲ از سد تیم هی جو قم گذشت تا با این پیروزی در صدر جدول باقی بماند. در گروه دوم نیز ملی حفاری اهواز در دیداری خانگی با نتیجه ۳ بر ۲ مقابل سورتمه تهران به پیروزی رسید و تیم نفت مسجدسلیمان با حساب ۶ بر صفر برابر مهمان خود هیات گلف هندیجان، به برتری دست پیدا کرد. با توجه نتایج به دست آمده، تیم ملی حفاری ۱۵ امتیازی شد و در صدر جدول گروه دوم باقی ماند و در گروه اول نیز تیم پتروشیمی مسجدسلیمان ۱۳ امتیازی شد و به صدرنشینی خود تداوم بخشید.
به مناسبت گراميداشت سالگرد پيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي، ورزشکاران باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خیز جنوب، با سفر به مناطق عملياتي و بازديد از يادمان شهداي کربلاي پنج(شلمچه) و يادمان شهيد تندگویان در قالب کاروان راهيان نور، ضمن گراميداشت ياد و خاطره شهدا با آرمان های والاي شهدا و امام شهيدان تجديد ميثاق کردند.
اين کاروان متشکل از 300 ورزشکار با روايتگري سردار قاسم صادقي از فرماندهان لشکر محمد رسول الله(ص)، از يادگاران هشت سال دفاع مقدس با تشريح رشادت ها و ازخودگذشتگی شهدا و رزمندگان اسلام همراه بود و با آرمان های والاي شهدا و امام شهيدان تجديد ميثاق کردند.
کاروان اعزامي که از شهرهاي اهواز، آغاجاری، گچساران و مسجدسلیمان گردهم آمده بودند، پس از زيارت يادمان شهدا و اقامه نماز جماعت و سخنراني حجت الاسلام والمسلمین حاج آقا سلطانی و شرکت در برنامه های فرهنگی متنوع، به شهرهاي خود بازگشتند.
با صعود به توچال و قله برف انبار
مشعل اولين برنامه گروه های كوهنوردي بانوان و آقایان ادارات مركزي پس از وقفه دو ساله برگزار شد.
با شيوع ويروس كرونا (كوويد 19) در سراسر دنيا، دانشمندان، پزشكان و كارشناسان به اتفاق به اين نتيجه رسيدند كه بهترين راهكار کنترل و مهار همه گیری اين ويروس، شكستن زنجيره انتقال انساني است که تنها بافاصله گذاري و قرنطینه های هدفمند و هوشمند می توان بر اين وضعيت بحراني فائق آمد. در اين شرايط نیز تعطيلي اماكن عمومي و به تبع آن تعليق فعاليت گروهي ورزشي و تعطيلي باشگاه های ورزشی ازجمله کوهنوردی امري اجتناب ناپذیر بود.
پس از گذشت دو سال از تسری اين ویروس ناخوانده بر كره زمين كه جان بسياري از افراد را گرفته است، ساخت و تهيه انواع واکسن ها به جلوگيري از مرگ ومیر گسترده یاری رساند؛ با وجود این باز هم شاهد پيدايش سویه ها و گونه های مختلف اين ويروس ازجمله دلتا، اومیکرون و... هستيم و آن گونه كه از شواهد امر پيداست، همچنان جز با تحمل شرايط موجود و رعايت كامل شیوه نامه ها و پروتکل های بهداشتي، راه ديگري وجود نخواهد داشت.
با همه اين اوصاف، ضرورت پرداختن به ورزش و انجام حركات ورزشي منظم بیش ازپیش اهميت خود را نشان داد، چراکه سازگاري ناشي از تمرينات ورزشي، باعث افزايش قدرت سيستم دفاعي و ايمني بدن انسان در برابر ابتلا به اين بيماري می شود و بر همين اساس با توصيه كارشناسان و متخصصان امر، ورزش كردن علاوه بر ايجاد نشاط و شادابي و همچنين ارتقای سطح انرژي افراد، به حفظ سلامت جسمي و روحي و تناسب اندام كمك شاياني می کند و در اين ميان كوهنوردي، يكي از کم خطرترین ورزش هایی است كه می توان به آن پرداخت.
هيأت كوهنوردي امور ورزش و تربیت بدنی شركت ملي نفت ايران پس دو سال وقفه اجباري، اولين برنامه رسمي گروه كوهنوردي بانوان و آقايان ادارات مركزي را با صعود به قلل توچال و برف انبار شروع کرد.
براین اساس، ابتدا آقایان کوهنوردان شرکت ملی نفت ایران با حضور هشت نفر از همکاران کوهنورد به قله 4 هزار متری توچال از رشته کوه البرز مرکزی واقع در تهران صعود کردند.
کوهنوردان شرکت ملی نفت ایران از ساعت 8 صبح در هوایی برفی و سرد به سمت قله حرکت کردند و بعد از چهار ساعت کوهپیمایی به قله رسیدند.
در طول مسیر، مربی گروه، اکبر مهدی زاده، اصول گام برداري صحيح در يخ و برف و همچنين بهمن شناسي در مناطقي را که احتمال ريزش بهمن در آن وجود دارد، به اعضا آموزش داد تا به قله برسند.
كوهنورداني كه در اين برنامه مشاركت داشتند، عبارتند از:
عيدي محمدتشيعي، اميرحسين دردي نوش، اسماعيل پژوهيده(دبير هيأت كوهنوردي)، محمد محمدي، لطف اله تشكريان، هادي جمشيدي، علي قرباني شيراني و اکبر مهدی زاده(رئيس هيأت و مربي گروه).
پس از آقایان همکار کوهنورد، نوبت به بانوان همکار کوهنورد شرکت ملی نفت ایران رسید تا اولین صعود خود بعد از پاندومی کرونا را ثبت کنند.
گروه هشت نفره بانوان کوهنورد شرکت ملی نفت ایران به اتفاق مربی از ساعت 7 صبح صعود خود به سمت قله توچال را شروع کردند و بعد از پنج ساعت کوهپیمایی در هوایی سرد و برفی موفق شدند به قله 4 هزار متری توچال برسند. در طول مسیر با توجه به بارش های برف در چند هفته مربیان تیم به تناوب اقدام به آموزش مقدماتی نحوه گام برداری در برف، چگونگی عبور از مناطق بهمن خیز و شناسایی مناطق بهمن خیز کردند و همچنین با توضیحاتی در خصوص نحوه کمک به فرد گرفتار در بهمن را به اعضای تیم آموزش دادند .
کوهنوردانی که در این صعود داشتند عبارتند از:
عكاس و نماينده روابط عمومی امور ورزش تربیت بدنی: مهدي باقرپور
اعضای تیم: خانم ها هوشیار، حسنی، مهرخواه، احمدی، صائدی، اختر خاوری، ردایی، عباسی و محمدی.
اعضای تیم کوهنوردی آقایان ادارات مرکزی شرکت ملی نفت ایران این بار به قله 3200 متری برف انبار در استان قم صعود کردند.
قله برف انبار در جنوب شرقي روستاي فردو و شمال غربي نراق و مرتفع ترین قله استان قم به ارتفاع 3200 متر از سطح درياست. به منظور صعود به قله بايد از شهر قم به سمت شهر كهك و روستاي فردو (47 كيلومتري جنوب شهر قم) حركت كرد.
هفت نفر از همکاران کوهنورد شرکت ملی نفت ایران از ساعت 8صبح در هوایی سرد که با بارش برف همراه بود، حرکت خود به سوی قله را شروع کردند. کوهنوردان شرکت ملی نفت درحالی که 300 متر با قله فاصله داشتند با کولاک شدیدی برف مواجه شدند که در همین حین با توجه به شرايط خاص بارش برف و همچنین وجود برف گيرهاي متعدد، نكات آموزشي در خصوص طريقه مسيريابي و شناخت مناطق بهمن خيز توسط مربيان (آقايان مهدی زاده و جداييان) گفته شد. کوهنوردان شرکت ملی نفت ایران سپس موفق شدند به قله برسند.
کوهنوردانی که در این برنامه حضور داشتند عبارتند از:
سعيد قادري، امين حبيبي راد، مهدي شاهرودي، هادي جمشيدي، علي قرباني شيران، بهنام جداييان، اكبر مهدی زاده (رئيس هيئت و مربي گروه).
تیم فوتبال پارس جنوبی که شروع ضعیفی در فصل جدید لیگ دسته یک فوتبال باشگاه های ایران داشت، رفته رفته به خودش آمد و حالا به جرگه مدعیان اضافه شده و باید گفت در هفته های پایانی نیم فصل نخست تازه موتور این تیم نفتی روشن شده است. شاگردان ایمان رزاقی راد در هفته شانزدهم لیگ دسته یک فوتبال باشگاه های ایران موفق به کسب پیروزی ارزشمند مقابل تیم مدعی مس کرمان که در رتبه دوم بود، شدند. پارس جنوبی که پس از ناکامی و نتایج ضعیف در پنج هفته ابتدایی فصل و ثبت چهار شکست و یک مساوی در بحران قرار داشتند، در ۱۰ مسابقه اخیرشان به شرایط فوق العاده ای رسیدند و بدون باخت و 5 برد پیاپی در 5 بازی آخر؛ بازی هایشان را پشت سر گذاشتند که این روند در دیدار حساس برابر مس کرمان برای آن ها ادامه پیدا کرد. پارس جنوبی جم که با بازی در خانه از امتیاز میزبانی بهره می برد، با گل دقیقه ۵۹ سامان مهرابی زاده توانست به پیروزی یک بر صفر مقابل مس کرمان دست پیدا کند و به پنجمین برد متوالی خود در لیگ یک بر سد. جمی ها با کسب این پیروزی مهم مقابل حریف مدعی خود به امتیاز ۲۶ رسیدند و در جایگاه ششم جدول لیگ دسته اول قرار گرفتند تا فاصله خود با صدر جدول را به 8 امتیاز برسانند و با ادامه این روند به آینده و صعود دوباره به لیگ برتر امیدوار باشند.
مسابقات دو همگانی به مناسبت گرامیداشت دهه مبارک فجر و یادواره سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در ورزشگاه نفت تهرانسر برگزار شد.
مسابقه بزرگ دو همگانی منتخبین ستاد حراست های وزارتخانه های کشور یادواره سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در اولین روز از گرامیداشت دهه مبارک فجر دوازدهم بهمن ماه با حضور بیش از یک صد ورزشکار، داور و سرپرست به میزبانی سازمان حراست صنعت نفت در مجموعه ورزشی تهرانسر برگزار شد.
جشنواره ورزشی حراست های دستگاه های کشور در دهه فجر انقلاب اسلامی در حال برگزاری است که این اولین دوره از مسابقات دو همگانی است که به میزبانی صنعت نفت برگزار شد.
حضور فرزند نفتی در تیم ملی تنیس روی میز
تنیسور مناطق نفت خیز جنوب به اردوی تیم ملی تنیس روی میز دختران ایران دعوت شد. یکتا لرکیان، ورزشکار تنیس روی میز مناطق نفت خیز جنوب اهواز به اردوی تمرینی نوجوانان دختر تیم ملی تنیس روی میز ایران دعوت شد. اردوی تمرینی نوجوانان دختر تنیس روی میز کشور با حضور ۱۰ ورزشکار برتر از ۹ تا ۲۰ بهمن ماه به میزبانی مرکز بین المللی آموزش و استعدادیابی شهید عضدی مجموعه شیرودی تهران برپا می شود. یکتا لرکیان از فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب-اهواز است که تاکنون عناوین متعدد قهرمانی در استان و کشور به دست آورده است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات