سال ۱۴۰۲، سال «مهار تورم و رشد تولید» است
جـــــان تـازه در کالبد پالایشگاه آبادان
نشاط اجتماعی کــــــارکنان دراولویت
رفع نیازهای مردم درکنار تولید نفت و گاز
آمیختگی تعهد و تخصص در شمال شرق ایران
گذر از محرومیت و تجربیات ساده کاری
در انتظــــــار هاب آموزشی - تفریحی بهــــرگان باشید
هزینهکرد ۲۳۶ میلیارد ریالی در اجرای ۱۵ پروژه عامالمنفعه
سیستم حفاظت کاتدی میترینگ ساحل آذرپاد بازسازی شد
رهبر انقلاب اسلامی در پیام نوروزی:
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۲ هجری شمسی، با تبریک عید نوروز به آحاد ملت ایران و همه ملت هایی که نوروز را گرامی می دارند، مهم ترین مسأله کشور در سال گذشته را موضوع اقتصاد و معیشت مردم دانستند و با تاکید بر اینکه امسال نیز اقتصاد، مسأله اصلی کشور است، شعار سال ۱۴۰۲ را «مهار تورم و رشد تولید» اعلام کردند.
آیت الله خامنه ای در ابتدای پیام نوروزی خود، با اشاره به تقارن بهار طبیعت با بهار معنویت گفتند: نسیم معنویت در ماه مبارک رمضان شامل حال همه است و باید دل های خود را در معرض این نسیم الهی و معطر قرار دهیم.
رهبر معظم انقلاب اسلامی سپس با مروری کوتاه بر سال ۱۴۰۱، این سال را همچون همه سال های بعد از انقلاب اسلامی، همراه با عوارض گوناگون تلخ و شیرین دانستند و با تاکید بر اینکه اقتصاد مهم ترین مسأله کشور در سال گذشته بود، افزودند: در قضیه اقتصاد نیز تلخی ها و شیرین هایی بود، تلخی ها عمدتاً مربوط به تورم و گرانی، بخصوص گرانی قیمت مواد خوراکی و لوازم اصلی زندگی است که افزایش زیادی پیدا کرده و بیشترین فشار آن به دهک های پایین جامعه وارد می آید.
ایشان خاطرنشان کردند: البته در بخش اقتصاد کارهای خوب و سازندگی هایی انجام گرفته که باید به زندگی و معیشت مردم مرتبط شود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی، حمایت از تولید در سال ۱۴۰۱ با راه اندازی چند هزار کارخانه تعطیل و نیمه تعطیل و همچنین افزایش شرکت های دانش بنیان و کاهش درصد اندکی از بیکاری را از جمله اقدامات مثبت در بخش اقصاد برشمردند و گفتند: یکی دیگر از نقاط خرسندکننده بخش اقتصاد در سال گذشته، نمایشگاه توانمندی ها و دستاوردهای تولیدگران دولتی و غیر دولتی و جلسه با تولیدگران عمده کشور در حسینیه امام خمینی(ره) بود.
آیت الله خامنه ای با تاکید بر اینکه قضاوت ایشان درباره اقدامات تولیدگران کشور مثبت است، به رشد برخی شاخص های اقتصادی نیز اشاره کردند و افزودند: در بخش بیمه، شاخص ها خوب است و در بخش های مربوط به آب، گاز، راه و محیط زیست کارهای خوبی انجام شده است.
ایشان گفتند: با تاکید می گویم، کارهای خوبی که در بخش اقتصاد انجام شده، باید منجر به گشایش در زندگی و سفره مردم بویژه طبقات ضعیف شود و این موضوع هم جز با برنامه ریزی دقیق و استمرار این کارها، امکانپذیر نیست. رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره ارزیابی از وضعیت اقتصادی کشور این نکته را متذکر شدند که باید در ارزیابی ها، تلخی ها و شیرینی ها را کنار یکدیگر دید و مجموع آنها را محاسبه کرد. آیت الله خامنه ای با تاکید براینکه مشکلات اقتصادی فقط مخصوص ایران نیست؛ بلکه تقریبا همه کشورها از جمله کشورهای دارای اقتصاد قوی و پیشرفته نیز گرفتار مشکلات اقتصادی و حتی ورشکستگی بانک ها و بدهکاری های فوق العاده هستند، گفتند: مسؤولان دولتی و همچنین فعالان اقتصادی، سیاسی و فرهنگی باید تمام تلاش خود را بکار گیرند تا با کاسته شدن تلخی ها و افزایش موفقیت ها، امسال یک سال شیرین برای ملت ایران باشد. ایشان درخصوص سال ۱۴۰۲ خاطرنشان کردند: مسأله اصلی و محوری کشور در سال جاری نیز اقتصاد است؛ البته این به معنای نبود مشکل در بخش های دیگر نیست. در کشور مشکلات گوناگونی در زمینه های فرهنگی و سیاسی وجود دارد؛ اما اگر دولت، مجلس، فعالان اقتصادی و گروه های مردمی جوان و پرانگیزه تمام تلاش خود را برحل مشکلات مردم قرار دهند، بسیاری از مسائل دیگر نیز حل خواهد شد. رهبرمعظم انقلاب اسلامی، حل مشکلات مردم را در گرو فعالیت های بنیانی و اساسی اقتصادی همچون تولید و کارهای انسانی همچون مواسات و همیاری های مردمی و کمک به طبقات ضعیف جامعه دانستند و خاطرنشان کردند: از دیگر کارهای اساسی در کنار تولید، موضوع مهم سرمایه گذاری است که باید مسؤولان دولتی و بخش خصوصی توجه ویژه ای به آن داشته باشند. آیت الله خامنه ای با اشاره به عقب ماندگی کشور در زمینه سرمایه گذاری در دهه 90 تاکید کردند: یکی از خلأهای جدی، موضوع سرمایه گذاری است که باید با برنامه ریزی زمینه آن فراهم و انجام شود.
ایشان افزودند: من با در نظر گرفتن همه این جهات، بخصوص موضوع تورم به عنوان مشکل اصلی و همچنین تولید به عنوان یکی از کلیدهای نجات کشور از مشکلات اقتصادی، شعار سال ۱۴۰۲ را «مهارتورم و رشدتولید» اعلام می کنم. آیت الله خامنه ای تاکید کردند: باید مسؤولان، فعالان اقتصادی و فعالان مردمی و فرهنگی و همچنین صداوسیما که وظیفه فرهنگ سازی را برعهده دارد، همه همت خود را بر این دو موضوع قرار دهند تا در درجه اول تورم مهار شود و کاهش یابد و در درجه بعد زمینه افزایش تولید فراهم شود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پایان پیام نوروزی خود، ضمن ابراز ارادت به حضرت بقیه الله الاعظم(عج)و طلب علو درجات برای روح مطهر امام بزرگوار و شهدا، از خداوند متعال خوشبختی، شادی و نوروزی ملت ایران در سال جدید را مسألت کردند.
رئیس جمهوری در پیام نوروزی سال ۱۴۰۲:
رئیس جمهوری با بیان اینکه برنامه اصلی دولت در سال ۱۴۰۲ کنترل تورم همراه با رشد پایدار اقتصادی است، گفت: به مردم عزیزمان اطمینان می دهم، در سال جدید تلاش خادمان شما در دولت برای تحقق وعده ها، از جمله «بهبود معیشت مردم»، «فسادستیزی»، «مهار تورم»، «تقویت تولید» و «افزایش اشتغال»، به صورت شبانه روزی و بی وقفه خواهد بود. سیدابراهیم رئیسی در پیام نوروزی به ملت ایران، با تبریک فرارسیدن سال ۱۴۰۲ و همزمانی نوروز با ماه مبارک رمضان گفت: سال ۱۴۰۱ سال پر حادثه ای بود؛ هم تلخی داشت و هم شیرینی، هم فراز داشت و هم نشیب؛ اما اگر بخواهم در یک جمله بگویم، سال ۱۴۰۱ سال قدرت مردم و قهرمانی ملت ایران و درخشش در میدان های سرنوشت ساز بود. متن کامل سخنان رئیس جمهوری به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
یا مقلب القلوب و الابصار، یا مدبر الیل و النهار، یا محول الحول و الاحوال، حول حالنا الی احسن الحال
آغاز سال جدید را به همه هموطنان عزیز بخصوص خانواده های معظم شهدا، ایثارگران، مقام معظم رهبری، همه اقشار، اقوام و هموطنان ایرانی خارج از کشور، همه ملت هایی که نوروز را گرامی می دارند و به همه کسانی که دل در گروی ایران عزیز دارند، صمیمانه تبریک می گویم.
همچنین به عزیزانی که در این لحظات در سنگر خدمت به مردم هستند، تبریک ویژه عرض می کنم.
امسال بهار طبیعت مقارن شده با بهار جان ها و دل ها و بهار قرآن، یعنی ماه مبارک رمضان؛ این تقارن را به فال نیک می گیریم و امید داریم منشأ خیرات و برکات گسترده مادی و معنوی برای مردم مؤمن و شریف ایران باشد.
سال ۱۴۰۱ سال قدرت مردم و قهرمانی ملت ایران و درخشش در میدان های سرنوشت ساز بود
سال ۱۴۰۱ سال پر حادثه ای بود؛ هم تلخی داشت و هم شیرینی، هم فراز داشت و هم نشیب، اما اگر بخواهم در یک جمله بگویم، سال ۱۴۰۱ سال قدرت مردم و قهرمانی ملت ایران و درخشش در میدان های سرنوشت ساز بود. در این سال هم حوادث تلخ طبیعی داشتیم مثل زلزله های هرمزگان و خوی و سِیلاب در مناطق مختلف کشور و هم حادثه تلخ متروپل آبادان که هم آبادانی ها و هم ملت عزیز ایران را داغدار کرد. در همه این حوادث، تلاش دولت، حضور سریع، مؤثر و اطمینان بخش در صحنه ها بود. بجز حوادث طبیعی که به آنها اشاره کردم، مسائلی مانند اغتشاشات پاییز و حمله تروریستی به حرم مطهر شاهچراغ (ع) نیز کام مردم ایران و مردم مسلمان را تلخ کرد. اغتشاشات مسأله کوچکی نبود، محصول طراحی های دشمنان ایران بود که تقریباً در یکسالگی دولت کلید خورد. از شهریور ۱۴۰۰ تا شهریور ۱۴۰۱ بر خلاف پیش بینی های بدخواهان، پروژه دولت که احیای امید و اعتماد مردم بود، پیشرفت قابل توجه و قابل قبولی داشت و در واقع پروژه تحریم با برنامه ریزی های دقیق دولت و با پشتوانه اعتماد و همراهی مردم شکست خورد. مقطع اجرای طرح مردمی سازی یارانه ها یکی از نقاط اوج تبلور اعتماد مردم و دولت بود یکی از نقاط اوجِ تبلور اعتماد مردم و دولت، مقطع مردمی سازی یارانه ها در اجرای قانون مجلس یعنی در اردیبهشت ۱۴۰۱ بود. دولت در این موضوع با مردم صادقانه سخن گفت. از چند ماه قبل کاملا مردم را در جریان قرار داد، ضرورت های این اقدام را تبیین کرد، در اجرا هم سعی کرد جبران هایی را در نظر بگیرد و یارانه ها را شش تا ده برابر کرد. نتیجه این شد که آن کار بزرگ با همراهی و اعتماد مردم پیش رفت. در سال اول دولت، چند اتفاق مهم رقم خورد: «۱. شکست پروژه تحریم»، «۲. بهبود شاخص های کلان اقتصادی» و «۳. افزایش اعتماد عمومی مردم». این موجب شد که بدخواهان ایران، به روی دیگر سکه تحریم یعنی آشوب روی بیاورند؛ شاخه دیگری از جنگ ترکیبی. تلاش کردند به وسیله آشوب ها، پیشرفت کشور را مختل کنند، شکاف اجتماعی و سیاسی ایجاد کنند و ایران را در دنیا منزوی نمایند؛ اما ملت ایران در مقابل این توطئه بزرگ و چند لایه ایستاد و از انقلاب و از ایران دفاع کرد.
کارِ کارستان مردم در ۲۲ بهمن تماشایی امسال نقشه های آنها را نقش بر آب کرد. حضور میدانی مردم در مناسبت هایی مانند ۲۲ بهمن، «امنیت ساز» و «قدرت آفرین» است. بنابراین، بر خلاف اغتشاش که دشمن را امیدوار کرد و با ایجاد نااطمینانی در اقتصاد موجب ضربه به معیشت مردم شد، حضور مردم در ۲۲ بهمن، دشمن را ناامید کرد و بعد از ۲۲ بهمن و قدرت نمایی مردم، دور جدیدی از توفیقات راهبردی جمهوری اسلامی و جبران خسارت های ناشی از اغتشاشات در زندگی مردم آغاز شد. بجاست یک بار دیگر صمیمانه از مردم تشکر کنم و در مقابل عظمت آنها سر به آستان ربوبی بسایم. همچنین لازم است یاد شهدای امنیت و هموطنانی که جان خود را در این حوادث از دست دادند، گرامی بدارم و از خداوند، فضل و رحمتش را برای آنها مسألت کنم. اما سال ۱۴۰۱ بر خلاف خواست جبهه ایران ستیز، شیرینی های پر شماری هم داشت و در واقع سال موفقیت های بزرگ ملت بود. در سالی که مزیّن به نام «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» بود، تولید رشد خوبی کرد. هم در بخش شرکت های دانش بنیان رکوردهای جدیدی ثبت شد و هم وعده دولت در زمینه اشتغال محقق شد. در بخش تولید، رشد ۹ ماهه به ۳.۷ درصد رسید و در بخش اشتغال، نرخ بیکاری به عدد ۸,۲ درصد رسید که کمترین میزان در سال های اخیر است.
یکی از چالش های دهه ۹۰ که دهه از دست رفته اقتصاد کشور است، رشد پایین و منفی سرمایه گذاری در بعضی از سال ها بود؛ اما امسال سرمایه گذاری هم مثل بخش های دیگر رشد خوبی کرد.
در سال ۱۴۰۱ بیش از ۳ هزار کارخانه و واحد تولیدی راکد یا نیمه راکد فعال شد. در بخش دانش بنیان ۱۴۰ طرح مهم و کلیدی در بخش های انرژی، کشاورزی، فضایی، حمل و نقل، تجهیزات پزشکی، زیست فناوری آغاز شد و اشتغال در پارک های علم و فناوری و مراکز رشد ۵۰ درصد افزایش یافت. در حوزه سلامت، دولت توانست با تکمیل واکسیناسیون عمومی و با همکاری مردم، در همان ماه های اول سال به وعده خود در مهار کرونا عمل کند. افزایش بیش از ۱۰ هزار تخت بیمارستانی، بیمه رایگان سلامت برای قریب به ۶ میلیون نفر در سه دهک پایین جامعه و خدمات رایگان بستری در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر از دیگر خدمات دولت در بخش سلامت بود. در بخش های دیگر نیز خدمات دولت به مردم، مستمر و بی وقفه بود؛ خرید تضمینی از کشاورزان ۶۰ درصد رشد کرد، بیش از دو هزار و 100 مدرسه در یک سال ساخته شد، قریب به یکهزار کیلومتر بزرگراه و راه اصلی در کشور به بهره برداری رسید و شش پرتاب فضایی از جمله پرتاب ماهواره نور ۲ با موفقیت انجام شد. در حوزه های زیرساختی و پروژه های عمرانی، راهبرد مبنایی دولت یعنی تکمیل کارهای نیمه تمام، در سال ۱۴۰۱ هم استمرار یافت. پروژه راهبردی راه آهنِ زاهدان- خاش، تونل عظیم انتقال آب به دریاچه ارومیه، طرح بزرگ غدیر برای آبرسانی به خوزستان عزیز، طرح های بزرگ متعدد برای آبرسانی به سنندج و همدان، طرح های آبرسانی به ۱۵۰۰ روستای کشور، آغاز عملیات انتقال آب خلیج فارس به فلات مرکزی، پروژه بزرگ آب شیرین کُن شهر بوشهر، بیمارستان بزرگ حضرت مهدی (عج) در تهران، فاز ۱۴ پارس جنوبی، توسعه پالایشگاه آبادان و چند پروژه عظیم دیگر در حوزه نفت و گاز که بحمدلله شاهد بودید به سرانجام رسید. افتتاح پروژه های متعدد نیروگاهی در کشور نیز موجب افزایش ۷ هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق در کشور شد که بر اثر آن توانستیم از تکرار خاموشی های گذشته، حتی در دوره اوج مصرف تابستان پیشگیری کنیم.
در حوزه سیاست خارجی، رویکرد دولت از ابتدا «دیپلماسیِ متوازن» و «احیای سیاست همسایگی و منطقه گرایی» بود. سال ۱۴۰۱ سال ثمر دادن این سیاست بود؛ البته از همان شهریور ۱۴۰۰ برنامه ها و رفت وآمدهای ما در همین چارچوب آغاز شد؛ اما نتایج آن در سال ۱۴۰۱ برای مردم عزیزمان روشن شد.
«دیپلماسی متوازن»، یعنی ما کشور را معطل کشورهایی نکردیم که برای همکاری با ایران تردید دارند. تعلل در دنیای جدید و نظم جدید موجب از دست دادن نقش و جایگاه کشور می شود.
موقعیت ایران در منطقه، یک موقعیت راهبردی و بی بدیل است. یکی از ویژگی های مهم نظم جدید جهانی، انتقال قدرت به قاره بزرگ آسیاست. نقش و هِژمونی آمریکا در دنیا رو به افول است.
از جمله برنامه های راهبردی دولت در سال جدید، استفاده از موقعیت بی نظیر و راهبردی ایران عزیز و فعال کردن مسیرهای «شمال- جنوب» و «شرق- غرب» برای دستیابی به جایگاه در تراز ملت بزرگ ایران در نظم جدید است.
سیاست همسایگی هم که این روزها نتایج آن بیشتر برای مردم عزیزمان آشکار شده، جزو دستورکارهای اصلی دولت از روز اول بود.
توفیقاتی که به آنها اشاره کردم، با پشتیبانی و اعتماد شما حاصل شد. بیان این موفقیت ها به معنی نبود مشکل نیست؛ بلکه به این معناست که همچنان که با همکاری یکدیگر توانستیم بر حجم زیادی از مشکلات انباشته و توطئه ها فائق بیاییم، سایر مشکلات هم با همدلی شما و خدمتگزاری دولت حل شدنی است.
کنترل تورم همراه با رشد اقتصادی پایدار برنامه اصلی دولت در سال ۱۴۰۲
من به عنوان خادم شما، روزی نیست که از سختی های زندگی و معیشت مردم بویژه قشرهای ضعیف در رنج نباشم. در زمینه کاهش تورم، تورم ۵۹ درصدی شهریور۱۴۰۰ به ۴۳ درصد در بهمن ۱۴۰۱ رسید؛ اما این عدد از نظر بنده رضایت بخش نیست. برنامه اصلی دولت در سال ۱۴۰۲ کنترل تورم همراه با رشد پایدار اقتصادی است.
در حوزه سیاست داخلی، امسال، سال انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان است. برنامه دولت، زمینه سازی برای مشارکت پر شور مردم و تشکیل مجلس قوی است. دولت به هیچ جناحی وابستگی ندارد. جناح دولت، جناح انقلاب و مردم عزیز است. هر چه انتخابات مردمی تر و پر شورتر برگزار شود، برای کشور عزیز ما مطلوب تر است.
ملت شریف و سربلند ایران کمک و همدلی و مشارکت شما ارزشمندترین سرمایه برای دولت و برای انجام اقدامات تحولی است.
هیچ کدام از مدیران دولتی چک سفید دریافت نکردند که به صورت مستمر در دولت و در دستگاه ها حضور داشته باشند؛ بلکه به صورت مستمر در معرض ارزیابی هستند. اگر ببینم فردی توان یا صلاحیت خدمت جهادی به مردم را ندارد، طبیعی است که با نیروی با انگیزه و متخصص دیگری جابه جا شود.
به مردم عزیزمان اطمینان می دهم، در سال جدید تلاش خادمان شما در دولت برای تحقق وعده ها، از جمله «بهبود معیشت مردم»، «فساد ستیزی»، «مهار تورم»، «تقویت تولید» و «افزایش اشتغال»، به صورت شبانه روزی و بی وقفه خواهد بود.
در پایان، وظیفه خود می دانم از حمایت ها و فداکاری های آحاد مردم برای سربلندی ایران عزیز فروتنانه سپاسگزاری کنم. از رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی که راهنمایی ها و هدایت های ایشان چراغ راه خادمان ملت است، قدردانی کنم. از مجلس، دستگاه قضایی و دستگاه های دیگر که همدلانه در کنار دولت، راه خدمت به ملت را هموار می کنند، تشکر کنم و یاد امام عزیز و شهدای والامقام را گرامی بدارم و نوروز و رمضان با نشاط و دلنشین و به یادماندنی برای مردم و همه خانواده های ایرانی را آرزو نمایم.
تلاش مهندسان ایرانی به بار نشست
مشعل بخش نخست گام دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان ۲۹ اسفند سال گذشته همزمان با سالروز ملی شدن صنعت نفت با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری؛ جواد اوجی، وزیر نفت؛ جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مقام های کشوری و استانی خوزستان به بهره برداری رسید. پالایشگاه 110 ساله ای که با از مدار خارج کردن برج های تقطیر قدیمی آن هم به همت و تلاش مضاعف مهندسان ایرانی، روح تازه ای گرفت. این پالایشگاه که عنوان بزرگترین پالایشگاه غرب آسیا و جهان را یدک می کشد، هرچند جای کار بسیاری دارد؛ اما هم اکنون با نوسازی و ارتقای کیفی محصولات تولیدی و تثبیت ظرفیت پالایشی آن در مرز 360 هزار بشکه، نه تنها روح و جان تازه ای بر پیکره نحیف آن حاکم شده است؛ بلکه این موفقیت های چشمگیر در این روزهای تحریمی ستودنی است.
طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، چهار گام دارد که گام دوم آن از سال ۹۶ با امضای قراردادی با مشارکت کنسرسیومی متشکل از یک شرکت ایرانی و یک شرکت خارجی وارد مرحله عملیاتی شد که در بخش دوم نیز کیفیت محصولات تولیدی افزوده خواهد شد. ۱.۵ درصد از فراورده های نفتی تولیدی در این پروژه گاز مایع، ۲۲ درصد نفت سفید و سوخت جت، ۲۱ درصد بنزین و ۲۴ درصد گازوییل خواهد بود و با اجرایی شدن کامل این طرح، مقدار نفت کوره تولیدی در پالایشگاه آبادان به اندازه قابل ملاحظه ای کاهش خواهد یافت. سرمایه گذاری برای اجرای گام دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، ۲.۶ میلیارد یوروست که یک میلیارد یورو از این رقم در بخش نخست پروژه سرمایه گذاری شده و نزدیک به ۱.۶ میلیارد یورو نیز به بخش دوم پروژه اختصاص خواهد یافت.
سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری در آیین بهره برداری از بخش نخست گام دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان با بیان اینکه تکمیل و راه اندازی فاز ۲ پالایشگاه آبادان، رکوردی در کارهای جهادی است، گفت: امروز ما در پتروپالایشگاه آبادان شاهد جلوه ارزشمندی از «ما می خواهیم، ما می دانیم و ما می توانیم» ملت ایران هستیم.وی اظهار کرد: بهره برداری از فاز دوم پالایشگاه آبادان در روزی انجام می شود که ملت ایران در این روز انگلیسی ها را از صنعت نفت ایران اخراج کردند تا با دست توانای متخصصان و کارگران خودشان این صنعت را اداره کنند. انگلیسی ها و آمریکایی ها به غلط تصور می کنند که فقط آنها توانایی انجام کارهای مهم و پیچیده را دارند و این تصور را در رفتارشان نسبت به دیگر ملت ها اعمال و آنها را تحقیر می کنند؛ اما امروز ما در پتروپالایشگاه آبادان شاهد جلوه ارزشمندی از «ما می خواهیم، ما می دانیم و ما می توانیم» ملت ایران هستیم.رئیس جمهوری با بیان اینکه امروز در پالایشگاه آبادان شاهد بخشی هستیم که بیش از ۱۰۰ سال از آغاز فعالیت آن می گذرد و توأمان بخشی را مشاهده می کنیم که ۱۰۰ درصد آن به دست توانای متخصصان و کارگران ایرانی احداث شده است، گفت: امروز در کنار پالایشگاه نامدار آبادان، در واقع یک پالایشگاه آبادان دیگر آغاز به کار کرده است.
رئیسی تصریح کرد: حدود ۳۴ درصد از این پروژه که اتفاقا سخت ترین و مهم ترین بخش راه اندازی پالایشگاه بود، در یک سال گذشته و با همت و کار جهادی مدیران، متخصصان و کارگران غیور ایرانی اجرا شده که یک رکورد در کارهای جهادی است و ان شاءالله کار با همین رویه ادامه خواهد یافت.وی با بیان اینکه با راه اندازی فاز دوم پالایشگاه آبادان در مسیر تحقق جلوگیری از خام فروشی به عنوان یکی از اهداف کشور و مطالبات جدی رهبر انقلاب گام بلندی برداشته می شود، بیان کرد: با بهره برداری از پتروپالایشگاه آبادان ظرفیت تولید بنزین کشور ۴ میلیون لیتر و ظرفیت تولید گازوییل هم ۵ میلیون لیتر در روز افزایش می یابد. همچنین خوراک مورد نیاز پتروشیمی های آبادان و بندر امام هم تأمین می شود.رئیس جمهوری در ادامه از وزیر نفت و مجموعه تحت مدیریت وی خواست تا برای افزایش ظرفیت های شغلی در پالایشگاه نفت آبادان با توسعه فازهای ۲ و ۳ تلاش کنند، گفت: بیش از ۱۰۰ پیمانکار و مشاور در پتروپالایشگاه آبادان مشغول به کار بودند که باید از ظرفیت آنها در دیگر طرح های پتروپالایشگاهی استفاده کرد.
رئیسی همچنین با بیان اینکه افتتاح طرح پتروپالایشگاهی آبادان برای مردم پیام امیدواری به همراه دارد، تأکید کرد: افتتاح این طرح به کسانی که روزگاری صنعت نفت کشورمان را ترک کردند و مدام می گفتند ایران در اداره و توسعه صنعت نفت خود دچار وقفه می شود، پیام مهم «ما می توانیم» را مخابره کرده است.
وی با بیان اینکه در حوزه خدمت رسانی به مردم خوزستان عقب ماندگی هایی وجود دارد، اظهار کرد: جوانان خوزستانی با توجه به ظرفیت های قابل توجهی که در این استان وجود دارد، در زمینه اشتغال نباید دغدغه و نگرانی داشته باشند. با راه اندازی پتروپالایشگاه آبادان برای ۷ هزار نفر به صورت مستقیم و برای ۱۵ هزار نفر به صورت غیرمستقیم شغل ایجاد شده است.رئیس جمهوری همچنین با بیان اینکه امروز در پتروپالایشگاه آبادان با افتتاح بخش های جدید شاهد جلوگیری از خام فروشی و افزایش تولید دانش بنیان و فناوری پایه هستیم که اشتغال قابل توجهی نیز ایجاد می کند، ادامه داد: با راه اندازی فاز ۲ این پتروپالایشگاه، ظرفیت تولید و پالایش نفت کشور روزانه ۲۱۰ هزار بشکه افزایش می یابد.
جواد اوجی، وزیر نفت همچنین در این آیین با بیان اینکه ایران در ساخت پالایشگاه های نفتی و گازی خودکفا شده است، از بهره برداری ۳۱ طرح نیمه تمام به ارزش ۱۲ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۱ خبر داد.
وی گفت: رئیس جمهوری با وجود کسالت و مشغله بسیار اصرار داشتند که در گشایش این مگاپروژه و پتروپالایشگاه ۲۲۰ هزار بشکه ای، در روز ملی شدن صنعت نفت حضور یابند.وی افزود: یکی از پروژه های نیمه تمام و ملی که ابتدای این دولت حدود ۶۴ درصد پیشرفت داشت، در اولویت کار وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی قرار گرفت و در مدت یک سال و نیم ۳۶ درصد باقیمانده آن تکمیل شد.
وزیر نفت با بیان اینکه خروج نیروها و مستشاران خارجی از پالایشگاه آبادان رقم خورد، ادامه داد: این پروژه به ارزش ۱.۱ میلیارد دلار یا ۸ میلیارد یوآن از سوی کارکنان صنعت نفت به بهره برداری رسید و تولید بنزین در این پالایشگاه از ۱۰ میلیون لیتر در روز به ۱۴ میلیون لیتر در روز و تولید گازوییل هم از روزانه ۱۵ میلیون لیتر به ۱۸ میلیون لیتر می رسد؛ امروز هم در ساخت پالایشگاه گازی و هم پالایشگاه نفتی به برکت خون شهدا و با تکیه بر نیروهای توانمند داخلی خودکفا شدیم.وی تأکید کرد: فراورش هر بشکه نفت در این پالایشگاه، ۱۲ دلار سود به همراه دارد و خوراک صنایع پایین دستی و پتروشیمی ها را هم تأمین می کند و ۷۵ درصد تجهیزات آن به طور کامل بومی است.
پالایشگاه آبادان به عنوان نخستین پالایشگاه نفت خاورمیانه با قدمتی 110 ساله، یکی از قطب های مهم پالایشی کشور به شمار می آید؛ اما به علت قدمت و فرسودگی بعضی از واحدهای آن، نوسازی و به روزرسانی آن با استفاده از تکنولوژی های روز، ضروری و اجتناب ناپذیر بود. به همین منظور جایگزینی و نوسازی این پالایشگاه در دو مرحله صورت گرفته است که مرحله اول با احداث مجموعه جدید پالایشی 150 هزار بشکه در روز(فاز1) سال 1384 به بهره برداری رسید و مرحله دوم با احداث مجموعه جدید پالایشی با ظرفیت 210 هزار بشکه در روز با عنوان طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان(فاز2) از تیرماه 1396 شروع شد و بخش نخست آن در آذر 1401 به بهره برداری رسید و ظرفیت نهایی پالایشگاه در 360 هزار بشکه در روز تثبیت شد.
همچنین پالایشگاه آبادان از نمونه پالایشگاه های منحصربه فرد در دنیاست. هنگامی که مورد آماج و حمله دشمن قرار گرفت و متعاقب با آن بازسازی هایی که انجام شد، لحظه ای وقفه در کار آن ایجاد نکرد و همچنان به عنوان قطب راهبردی محصولات نفتی شناخته می شود. تولید گازمایع، بنزین موتور، نفت سفید، نفت گاز، سوخت جت، نفت کوره، انواع روغن موتور پایه، انواع قیر، انواع حلال های نفتی، گوگرد، خوراک پتروشیمی ها و... از اهم محصولات راهبردی است که از دل بزرگ ترین پالایشگاه جهان خارج و به دنیا عرضه می شود.
تثبیت ظرفیت پالایشی پالایشگاه آبادان، افزایش بازدهی پالایشگاه از طریق نوسازی تاسیسات و جمع آوری تاسیسات فرسوده، ارتقای کیفیت محصولات تولیدی بر اساس استاندارد یورو 5 و کاهش آلاینده های زیست محیطی، افزایش درصد تولید نفت گاز/بنزین با بهبود تکنولوژی تولید و کاهش تولید نفت کوره از اهم اهداف طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان به شمار می آید. نگاهی به کلیات طرح مذکور نشان می دهد مذاکرات اولیه در سال 2008 و قبل از شرایط تحریم با مشارکت کنسرسیومی متشکل از شرکت طراحی و ساختمان نفت و یک شرکت خارجی به امضا رسید. بنا به اتفاقاتی که بعدها در وضع سیاسی کشور حادث شد، فاینانس و تامین منابع مالی پروژه تا سال 2013 به طول انجامید. 2.6 میلیارد یورو، اعتباری بود که برای اجرا و عملیاتی شدن این طرح در نظر گرفته شد که با تامین 1.1 میلیارد یورو آن، بخش نخست کار در ابتدای اردیبهشت ماه 92 به پیمانکار ابلاغ شد. با روی کار آمدن دولت جدید و به موازات آن تغییر و تحول در مناسبات سیاسی دو کشور عملا اجرایی شدن این طرح را تا سال 96 با چالش جدی همراه کرد. به این ترتیب، شهریورماه سال 96 بود که بازگشایی اعتبارات اسنادی، شروع کار این پروژه عظیم و ملی را به جریان انداخت و 4 سال زمان برای به سرانجام رسیدن کارها در نظر گرفته شد.
رویکرد حمایتی وزارت نفت در اتکا به توان ساخت داخل از ویژگی های بارز طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان است که خوشبختانه با میزان کارآیی بالایی نیز همراه بوده است. در این خصوص فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان معتقد است تحریم ها باعث شده به سمت خودکفایی ، خودباوری و استقلال حرکت کنیم .او عنوان می کند: امروز اگر به پروژه طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان نگاه کنید، می بینید که بخش عمده این طرح به همت و توان مهندسان و متخصصان داخلی به پایان راه رسیده و این خود نقطه قوتی محسوب می شود. رویکرد حمایتی وزارت نفت در واگذاری حداکثری کار به فعالان داخلی، به یقین سیاستی درست است که سبب شده سیر حضور این دست از تلاشگران در عرصه صنعت نفت و گاز کشور تکمیل شود و بیراهه نیست اگر بگوییم که الحق والانصاف سازندگان داخلی نیز نسبت به این اعتمادسازی خوش درخشیدند و در این سال های متمادی دستاوردهای چشمگیری را از خود به نمایش گذاشته اند.
صحبت از ویژگی های هشتگانه برای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان است. به نوعی برترین های صنعت پالایشی در کشور و خاورمیانه یکجا در این طرح ملی تجمیع شده است. بزرگ ترین واحد تقطیر در جو و تقطیر در خلأ خاورمیانه که به ترتیب با ظرفیتی معادل 210 و 100 هزار بشکه در روز، بزرگ ترین واحد هیدروکراکر منطقه خاورمیانه با ظرفیت بیش از 42 هزار بشکه در روز، بزرگ ترین کوره هیدروژن یکپارچه خاورمیانه به وزن هزار و 500 تن، بلندترین مشعل های پالایشگاهی کشور به ارتفاع 125 و 127 متر، بزرگ ترین واحد تصفیه هیدروژنی به ظرفیت 65 هزار بشکه در روز، ثبت رکورد 34 میلیون نفر- ساعت کار بدون حادثه در این مگا پروژه پالایشی کشور، پیشرفت 33 درصدی در بخش اجرایی و در سال پایانی پروژه در دولت سیزدهم و در نهایت اشتغال آفرینی مستقیم برای 7 هزار و 300 نفر به میزان 60 میلیون نفر- ساعت در سایت و 15 هزار نفر اشتغال غیرمستقیم برای سازندگان تجهیزات صنعت نفت در داخل کشور از نمونه این ویژگی هاست.
سالها کار بدون حادثه در پروژه فاز 2 پالایشگاه آبادان نه تنها یک اتفاق نادر محسوب می شود؛ بلکه از رعایت دقیق و حسابشده الزامات ایمنی حکایت دارد. همچنین این میزان تخصص، پشتکار و ابتکار عمل در اجرای طرح توسعه و تثبیت این پالایشگاه، بی تردید مرهون سال ها تلاش و همت بی وقفه کارکنان خدوم و پیگیری است که در عرصه خدمت رسانی مجموعه پالایشی کشور خوش درخشیدند که این یک ظرفیت قابل توجه برای کشور به شمار می رود؛ البته نباید تمرکز مدیران شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بر تعمیق اولویت های ساختاری این شرکت و نیز انجام پروژه های نیمه تمام سنوات گذشته را نادیده انگاشت؛ چرا که با ایجاد بهره وری و رونق بخشی به طرح های پالایشی، گام های موثری در زمینه اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته خواهد شد.
همانطور که پیش از این هم اعلام شده، اشتغالزایی برای بیش از 7 هزار نیروی انسانی است. تا پیش از اجرای این طرح ازسوی دولت سیزدهم، تعداد 3 هزار نفر نیروی شاغل در این پروژه مشغول به فعالیت بودند که در بازه زمانی یک سال اخیر، این میزان اشتغالزایی رقم خورده است. مدیر عامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در این زمینه یادآور می شود: تقریبا مهرسال 1400 بود که وارد فاز اجرایی طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان شدیم. به نظر می آمد برای جبران عقب ماندگی ها باید در وهله نخست تعداد نیروی کار را افزایش می دادیم. بنابراین در 4 ماهه ابتدای این طرح، بیش از 4 هزار نیروی فعال آن هم با اولویت نیروهای بومی و استانی به کار گرفته شد. جذب و به کارگیری این تعداد نیروی انسانی یک مدیریت قوی را می طلبید و از آن دست اقدام های نادری بود که خدا را شکر با موفقیت به ثمر نشست. افزون براین 15هزار نفر نیز خارج از سایت و به صورت غیر مستقیم در این طرح ملی مشارکت داده شد. راه اندازی کارگاره جوشکاری و به موازات آن برگزاری دوره های آموزشی به منظور بالابردن سطح مهارت کارگران، تدبیر دیگری بود که اندیشیده و خوشبختانه با استقبال خوبی هم ازسوی نیروها روبه رو شد. بی اغراق نیست اگر بگوییم این اقدام چهره شهر را متحول کرد و در زمینه اشتغال و گردش مالی و اقتصادی ارزش افزوده ای دوچندان به همراه داشت.
آنچه مسلم است؛ طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان از معدود طرح های موفق در صنعت پالایشی کشور است که به همت مهندسان پرتلاش ایران به بار نشست. این طرح همانطور که بیان شد، قرار است بخشی از واحدهای پالایشگاه قدیمی را از مدار تولید خارج و به جای آن واحدهای جدید با بهره وری بالاتر را جایگزین کند که در واقع جان تازه ای را به کالبد بزرگترین پالایشگاه جهان می دمد. با وجود همه کاستی ها و ناملایمات آنچه که حائز اهمیت است، اجرای این طرح در سخت ترین شرایط تحریمی است که از آن باید به عنوان نمادی از باور به ظرفیت های ایرانی یاد کرد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری در گفت وگو با «مشعل» تاکید کرد
مشعل شركت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری يكي از پنج شركت بهره برداري تابع شركت ملی مناطق نفت خيزجنوب است كه راهبری عمليات توليد، فرآورش و انتقال نفت و گاز را با رعايت اصول صيانت از مخازن با فعاليت مستمر در 45 واحد عملياتی از هشت ميدان نفتی (آغاجاري، كرنج، پرنج، پارسی، رامشير، رگ سفيد1، پازنان1 ومارون) عهده دار است. این شرکت با برخورداری از 12 واحد بهره برداري، 8 كارخانه گاز و گاز مايع، 18ايستگاه تقويت فشار و تزريق گاز، 4 واحد نمك زدايي و ٣ تلمبه خانه نفت سهم 20 درصدی از تولید نفت مناطق نفت خيز جنوب را در اختیار دارد. شركت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با گستردگی 25 هزار كيلومتر مربع پراكندگی در نقاط كوهستانی و سخت گذر استان های خوزستان، كهگيلويه و بوير احمد و سواحل استان بوشهر قرار دارد. جواد تقی زاده، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری دربازدید خبرنگاران هفته نامه «مشعل» از تاسیسات این شرکت در گفت وگو با آنان، به تشریح اقدام ها و فعالیت های انجام شده و در دست انجام دراین حوزه عملیاتی پرداخته است. او دراین مصاحبه با نگاهی تطبیقی به دیروز و امروزشرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری از آفت زدگی نفت و از نگاه لیبرالی حاکم بر صنعت نفت طي سال های گذشته، گله مند است ودراین زمینه مثال های متعددی از طولانی شدن اقدام های اصلاحی، تعمیرات و... بیان می کند؛ مجموعه مواردی که به اعتقاد وی هدف آن، زمین زدن این صنعت بوده است. تقی زاده دربخشی از این گفت وگو، توجه به جهاد تبیین را به منظور معرفی و تبیین صنعت نفت یک ضرورت دانسته و می گوید: این موضوع را از شرکت تحت مدیریت خود آغازکرده است. نوید او برای کارکنان خود، تلاش برای نشاط اجتماعی كاركنان صنعت نفت و خانواده های آنان است که در این زمینه اشاره می کند: با سياست ها و رويكردهای دولت انقلابی سيزدهم و تاكيد مديرعامل شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب، درجهت فراهم کردن بستر مناسب برای نشاط اجتماعی كاركنان صنعت نفت و خانواده های آنان، برنامه های متعددی در دستور كار داريم كه تعداد زيادي از آنها در سال ١٤٠٢ محقق خواهند شد. متن کامل این گفت وگو در ادامه می آید.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری از نظرقدمت، دومین زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به شمار می آید که پس ازشرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان، در سال 1324 تاسیس شده است. اولین چاه آن در سال 1317 به تولید رسیده است. ماموریت شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، تولید نفت، گاز و میعانات گازی و انتقال نفت تولیدی ازجغرافیای این شرکت به حوزه صادرات وپالايشگاه های كشور است. حوزه عملیاتی این شرکت درسه استان (خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد وبوشهر) وهشت شهرستان (امیدیه، ماهشهر، آغاجاری، رامهرمز، رامشیر، بهبهان و هندیجان) گسترده ودارای7500 کیلومتر خطوط نفت و گاز است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری حدود 6 هزار و 853 نفر پرسنل رسمی، مدت موقت و ارکان ثالث دارد.
نیروی انسانی از سرمایه های هر سازمان است، اما اكنون با حجم فزاينده انتقالي كاركنان مواجه هستیم. چون امکانات منطقه جواب گوی تقاضای کارکنان ما نیست.
یکی از اقدام های در دست پیگیری، تدارک اورژانس هوایی برای شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری است، در گذشته، 2 هلی کوپتر دربیمارستان شرکت نفت و دو هلی کوپتر در واحد HSE وجود داشت که در صورت بروزمشکل در تاسیسات دورافتاده، باعث تسهیل کار بود و همکاران هم با آن جابه جا می شدند. الان این امکانات وجود ندارد. از دیگر تنگناهای مهم و قابل اشاره ديگر در شركت، كمبود خودرو جهت انجام امور عملياتی و پشتيبانی از توليد است. افزون برآن خدمات بهداشت و درمان هم متناسب با وضعيت كاركنان، به نحوه مطلوب ارائه نمی شود. در نتیجه سبب می شود با انبوه درخواست برای انتقال از این شرکت مواجه باشیم.
در اولین روز کاری خود دستور راه اندازی فرودگاه آغاجاری امیدیه را دادم. اکنون فرودگاه در هفته سه پرواز به مقصد تهران دارد و پیگیر هستیم که آن را به دیگر استان ها هم ارتقا دهیم.افزون بر آن، مطابق با سياست ها و رويكردهای دولت انقلابی سيزدهم و تاكيد مديرعامل شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب در خصوص فراهم کردن بستر مناسب جهت نشاط اجتماعی كاركنان صنعت نفت و خانواده های آنان برنامه های متعددی در دستور كار داريم كه تعداد زيادی از آنها در سال ١٤٠٢ محقق خواهند شد.
طرح ناموفقی بوده است و در حال جمع شدن است تا با انجام اصلاحاتی از سرگرفته شود. درطرح 27 مخزن كه گاه 28 مخزن هم از آن ياد می شود، در ميدان رامشير با راه اندازی چاه شماره ٢٧ درشهريور امسال و راه اندازی چاه شماره 31 در دهه فجر انقلاب اسلامی، نزديك به ٥ هزار بشكه در روز بر ظرفيت توليد این ميدان افزوده شد.
قطعا امیدوارکننده بود؛ وقتی با این سرعت درحال حرکت هستیم و همکاران ما نیز انجام هر پروژه را با دل و جان می پذیرند و با تلاش مضاعف آنها را به ثمر می رسانند، مگر می شود امیدوار و راضی نبود؛ از این رو باید اعلام کنم که سال ۱۴۰۱ برای ما سال کاری خوبی بود. خطراتی هم که برای شرکت ایجاد شد، با لطف خدا به خیر تمام شد و ازابتدای سال 1400 تاکنون هم حادثه ای دراین شرکت نداشتیم. دولت انقلابی سیزدهم با انتخاب وزیر و مدیران ارشد از بدنه نفت، کارمناسبی انجام داد. مطابق نقل مديران شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، اين شركت به اندازه بودجه سه سال، بدهی های قبل را پرداخت کرده است.
با توجه به فرسودگی تاسیسات برنامه جدی برای آن وجود دارد؟ چون عموما اقدام های نوسازی روی کاغذ باقی می ماند.
با توجه به تفکری که در شرکت ملی نفت و مناطق نفتخیزجنوب حاکم است، ما به آینده امیدوارهستیم.
تعمیرات ان جی ال 1000 و بهینه سازی خطوط ورودی و خروجی منطقه تفکیک و شیرخانه های چاه های گازی مخزن پازنان، از شاخص ترین اقدام ها بوده است. ابتدا با توضیح درباره تعمیرات اساسی ان جی ال 1000 آغاز می کنم که با این اقدام در اوج فصل سرما که با مصرف بالا و کاهش فشار گازهمراه شد، به کمک مردم آمده و10 میلیون متر مکعب به سبد گاز خانوار افزوده شد. افزون بر انجام تعمیرات، اصلاحات موردنیاز کارخانه ان جی ال 1000 که سال ها متوقف مانده بود، دردستور کار قرار گرفت. همچنین با توجه به وجود یک کارخانه پیش تراکم گازمایع 1000 که از سوی بخش خصوصی در حال احداث است، در زمان تعمیرات اساسی کارخانه مقدمات اتصال آن به کارخانه را هم انجام دادیم.
طی این تعمیرات اساسی، 150 متری ورودی و خروجی کارخانه، منطقه تفکیک، شیرخانه ایمن سازی و درمجموع11 هزارمتر مکعب خاکبرداری نیز انجام شد که حجم قابل توجهی است. همزمان با بررسی هشت چاه گازی مشکلات خوردگی آن ها رفع شد و بعد از 13 سال سیستم کنترل منطقه تفکیک هم مورد اصلاح قرار گرفت. انجام تمامی این اقدام ها در بازده زمانی 43 روز کار بزرگی است. نکته حائز اهمیت آنکه معمولا تعمیرات اساسی باید در تابستان انجام شود که باپذیرفتن این ریسک انجام تعمیرات در زمستان را پذیرفتیم. با شروع ایمن سازی با وضعیت نامناسبی مواجه شدیم، بااین حال با فعالیت شبانه روزی موفق شدیم گاز قابل توجهی به خط سراسری گاز اضافه کنیم.
انگلیسی ها وقتی شرکت ملی نفت را ایجاد کردند، یک حدیث از ما مسلمانان گرفتند. اَلْعِلمُ فی الصِّغَرِ کَالنَّقْشَ فیالْحَجَرِ» (آموختن دانش در خُردسالى، همچون نقشى است كه برسنگ كنده شود.) با توجه به اینکه کار شرکت ملی نفت ایران یک فعالیت علمی تجربی است، انگلیسی ها با این تفکر با راه اندازی مجموعه ای به نام آموزشگاه حرفه ای، دانش آموزان ممتاز مقطع سوم راهنمایی را انتخاب و با انجام دو کنکور شفاهی و کتبی و گذراندن دو سال دوره آنها را تبدیل به لوح سفید می کردند که افزون بر یادگیری مقدمات کار، با ساختار نظام مند شرکت ملی نفت هم آشنا می شدند. بنده به عنوان یک دانش آموخته آموزشگاه حرفه ای از 16 سالگی به شرکت نفت آمدم و ورودی سال 1364 هستم. با این شیوه من و هم دوره ای هایم اکنون صنعت را جزیی از بدن خود می دانیم، چون در آموزشگاه مسئولیت پذیری و علاقه مندی به سازمان را در تک تک سلول های ما تزریق می کردند. این تفکر بزرگترین سرمایه یک سازمان است. يك تفکر لیبرالی با هدف تضعیف شرکت نفت، آموزشگاه حرفه ای را تعطیل کردند. سالانه 110 تا 120 نفر استخدام شرکت ملی نفت می شدند که عموما بومی منطقه بوده و ورودشان خونی تازه در صنعت تزریق می کرد. افزون بر آن 110 تا 120 استخدام در شهر صورت می گرفت و به همان اندازه که سازمان ورودی داشت خروجی هم داشت. شما ملاحظه می کنید که از سال 1392 تاکنون استخدام در نفت انجام نشده است. این نیروهایی که بازنشسته شده یا فوت و یا ترک خدمت می کنند چه می شوند؟ این همان جهاد تبیین است. ما می خواهیم بگوییم نان مملکت از شرکت ملی نفت است و نباید آن را زمین بزنیم. وظیفه همه ما این است این مساله را در داخل کشور تبیین کنیم. واقعا ما با نیروی انسانی چه کردیم؟ هیچ استخدامی در صنعت مهم نفت صورت نگرفته است و سوال این است که از استخدام های سال 1392 چند نفر درمنطقه مانده اند؟ از لحاظ درصدی بالای 90 درصد بومی نبوده و از منطقه رفته اند که یک معضل است.
از آن طرف طرح امریه به اجرا درآمده است. واقعا در شرایطی که برخی کارخانه ها 120 بار فشار دارد، آیا می توان شیفت آن را دست سربازصنعت (امریه) داد. پیشنهاد من این است اگر قرار است استخدامی صورت گیرد همین نیروهای ارکان ثالث را رسمی و استخدام کنید. آموزش های ضمن خدمت ديده اند و سابقه کارهم دارند و عموما هم مدارک مرتبط هم دارند، همین نفرات استخدام شوند.
احیای آن نیازمند دریافت مجوز از مراکز خارج از صنعت نفت است. این تجربه در صنعت نفت به قدری موفق بود که دست اندرکاران کشور با الهام از آن دانشگاه علمی کاربردی را راه اندازی کردند.
کارکنان صنعت نفت پس از 30 سال کار هنوز امکان بازنشسته شدن ندارند و باید تا 65 سالگی کار کنند، ضمن آنکه با سقف حقوق و مالیات هم مواجه هستند. ظاهرا امسال تلاش می کنند پاداش را از سقف بیرون بیاورند. در دو سال آینده 60 درصد از کارکنان صنعت نفت به سقف می خورند و معضل بزرگی است که امیدواریم حل شود. افزون بر آن خواست عمومی همکاران رفع مشکلات در حوزه بهداشت و درمان است که در این زمینه واقعا با مشکل مواجه هستیم. به عنوان نمونه برای یک دندانپزشکی واقعا فکر نمی کنم برازنده باشد به اهواز و تهران برویم. 130 کیلومتر برویم و بازگردیم. به هر حال نباید از اهمیت نیروی انسانی و صنعت نفت غافل باشیم.
موضوع ترابری ابتدایی و ضروری ترین مسائل در صنعت نفت است و نباید در این زمینه دغدغه داشته باشیم. در واقع شروع و خاتمه هر عملیاتی در صنعت نفت وابسته به ترابری آن است. این در حالی است که شرکت بهره بردای نفت و گازآغاجاری حتی یک اتوبوس و مینی بوس ملکی در اختیار ندارد که بنده تمامی این موارد را ناشی از همان تفکر لیبرالیمی دانم که پیش تر درصنعت نفت حاکم بود. شما تصور کنید جمعه شب ساعت یازده شب، یکباره رانندگان تصمیم به اعتصاب می گیرند. ما هنوز نتوانستیم برای رفع نیاز در بخش ترابری مسولان مربوطه را متقاعد کنیم که معتقدم اساسا تصور درستی از نفت ندارند.یک مثال برایتان می زنم یک خط تزریق گاز در منطقه وجود دارد که بخشی از آن هم در حوزه شهری آغاجاری است و هر هفته شاهد نشت و ترکیدگی آن هستیم. بعد می گویند شرکت آغاجاری به چه دلیل «خودرو کمک دار» می خواهد؛ تصورشان از چاه نفت، چاه آب است. این را گفتم که ما و شرکت ملی نفت ایران برای خواسته های خود داریم می جنگیم. کسی حرف ما را قبول نمی کند. ما را به وزارت اقتصاد و دارایی ارجاع می دهند می گویند ماشین استجاری بگیر. آیا ماشین استیجاری با همکاران ما سر چاه می آید؟ یک بار هم بیاید دیگر با ما همکاری نمی کند.
194 ماشین آلات سنگین داریم برای این حجم ماشین فقط 63 راننده وجود دارد. باید به اطلاعتان برسانم که از سال1392 تاکنون ماشین جدید به این شرکت اختصاص نیافته است. کانتر برخی از ماشین های ما دو دور زده دو میلیون کیلومتر رفته است. چهار روز یک بار ماشین های گشت حراست ما تعویض روغن می کنند. سه ماه یک بار لاستیک خارجی دانلوپ ژاپن تعویض میکنند. کارکنان واقعا از معضلات و جزییات شرکت اطلاع ندارند. در جلسات شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب مرتب درباره خودرو صحبت می شود و تصميمات خوبي گرفته شده كه امیدوارم بزودي به ثمر بنيشيند و شاهد تزريق خودرو در شركت های بهره بردار باشيم.
برای اینکه با ماهیت کار صنعت نفت بیشتر آشنا شوند قصد داریم اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی را برای بازدید به مناطق عملیاتی بیاوریم تا از نزدیک مشکلات را مشاهده کنند. اما به نظر می رسد زور سیاسیون از مابیشتر است. از رسانه های نفتی انتظار می رود سختی کار در صنعت نفت و مناطق عملیاتی و کمبود و نبود امکانات را بیشتر بازتاب دهند. از شما هم دعوت می کنم مرداد ماه برای تهیه گزارش به این منطقه بیایید تا به شکل واقعی کار در گرمای داغ امیدیه و گردوخاک آشنا شوید.
412 منزل سازمانی خالی وجود دارد، عموما هم به مخروبه تبدیل شده اند، با تبدیل وضعیت کارکنان «بند» و «و» قرارشد منازل به آنها واگذار شود. افزون بر آن براساس برنامه ریزی انجام شده در بودجه سال 1402 مجوزتعمیر 250 منزل سازمانی برای فاز اول اخذ و شرح نیاز آن هم تهیه شده است.
یکی از درخواست های کارکنان عملیاتی شما موضوع اصلاح اضافه کاری هاست. در این باره قصد بازنگری دارید؟
اضافه کار تعریف دارد. وظیفه ما صیانت از نفرات در راستاي تامين منافع شركت است. با توجه به اهميت عمليات وتوليد اولويت ها و مزايا در درجه اول به كاركنان عملياتي تعلق می گيرد.
هر چه دستم برسد به عملیات می دهم و نگاه ما نگاه عملیاتی است و در تلاش هستیم امتیازی برای عملیاتی ها ونخبگان دریافت کنیم. همکاران ما در عملیات رفتن شان با خودشان است و برگشت شان با خداست. جانشان کف دستشان می گیرند. از شما می خواهم اسم این شهدای شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری که از نیروهای عملیاتی شرکت بودند را در هفته نامه مشعل بیاورید. مرحوم بهزاد بیگدلی آن زمان گشت فشارگیری چاه بودند، چاه آتش گرفت می توانست فرار کند اگر روی زمین دراز می کشید اتفاقی رخ نمی داد. برای بستن شیرهای چاه اصلی رفت، شیرهارا بست و سوخت و جان داد. شهید عزیز الماسی فرمانده تخریب سپاه قدس هم برای خاموش کردن چاه 50 اهواز شهید شد. هنوز هم کارکنان ما در حال جانفشانی برای حفاظت از تاسیسات و صنعت و مردم هستند و از این موارد را درتاسیسات خود شاهد هستیم.
لازم می دانم از تلاش صادقانه و مجدانه همکاران خود تشکر کنم. بزرگترین سرمایه سازمان ما نیروی انسانی است. برای ما تمامی نیروهای ارکان ثالث، حجمی، مدت موقت و رسمی از یک قدر و منزلت برخوردار هستند و در عمل همین مدنظرمان است.
یک اتاق فکر در شرکت در حال راه اندازی است که با تشکیل کمیته های تخصصی مشکلات طرح وبررسی و حل شود. تاکنون 54 متخصص برای این کارگروه شناسایی شده اند كه نخستين جلسه آن برگزارشد. در صددهستيم نگاه به توانمندي داخل شركت را تقويت كنيم و معتقديم شركت هاي بهره بردار موتور پيشران توليد در صنعت نفت هستند كه متاسفانه طي ساليان اخير بر اثر حاكم بودن تفكر ليبرالي در سياست هاي بالا دستي صنعت نفت وتعريف برخي ساختارهاي دست و پا گير شركت ها فاقد چابكي شده اند، می بايست زمينه چابك بودن و پيشتازي شركت هاي بهره بردار را در تمامي عرصه هاي مرتبط به لحاظ ساختاري و فرآيندي فراهم کرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری پیشتاز در اجرای پروژه های مسؤولیت های اجتماعی
مشعل امیدیه؛ شهری کوچک؛ اما تاثیرگذار در استان خوزستان که در میان مجموعه شهرهای نفتی ایران قدمت زیادی دارد. اگرچه امیدیه و آغاجاری به عنوان اولین شهر نفتی ایران معرفی نشده اند؛ اما شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، به عنوان پایه اصلی نفتی در این شهر و دومین زیر مجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، در سال۱۳۲۴ تاسیس شده است. مسؤولیت عملیاتی و پوشش عمومی این شرکت علاوه بر دو شهر امیدیه و آغاجاری در سه استان خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و بوشهر و در محدوده ۷۵۰۰ کیلومتری در حوزه شهرستان های امیدیه – آغاجاری – رامشیر- رامهرمز- زیدون و بهبهان گسترده شده است.
با این حال شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری که تقریبا یک ششم تولید نفت کشور را به عهده دارد، در حوزه های خدماتی و زیرساختی داخل شرکت و خدمات عمومی که به ساکنان دو شهر امیدیه و آغاجاری و شهرهای اطراف ارائه می کند، دچار محرومیت و مشکلات بسیار است. شرکتی که علاوه بر مسأله کمبود نیروی انسانی و فرسودگی زیر ساخت های داخلی و عمومی شهر با مسائلی همچون کمبود یا نبود خودرو برای عملیات روزمره در مسیرهای صعب العبور و عوارض جسمی برای کارکنان مواجه است.
یکی از مهم ترین نیازها و چالش های شهر امیدیه و شهرهای اطراف آن، جاده های نا امن بین شهری هستند که تا به حال جان تعدادی از ساکنان این شهرها را گرفته است. تکمیل جاده جایزان به امیدیه یکی از پروژه های متوقف مانده از سال ها قبل است که به قول مدیران این شرکت، معوق ماندن این پروژه در ۱۶ سال اخیر باعث افزایش نگاه منفی به صنعت نفت شده است. حالا این پروژه جان دوباره گرفته و ماشین آلات سنگین در این مسیر هر روز مشغول کار هستند تا قبل از شهریور ۱۴۰۲ این مسیر تکمیل و آماده بهره برداری برای مردم شود. شرکت نفت و گاز آغاجاری با به عهده گرفتن مسؤولیت اجرای این پروژه از شرکت ملی نفت تلاش کرده است هم مسیر دسترسی به سه مخزن از هشت مخزن این شرکت را تسهیل کند و مهم تر از آن مسیر دسترسی مردم در چند شهر و روستای اطراف را فراهم کند. جواد تقی زاده، مدیر عامل شرکت نفت و گاز آغاجاری گفت: فقط در دو سال گذشته دست کم هفت نفر در همین جاده بر اثر تصادف جان خود را از دست داده اند و اجرای زودتر این پروژه یکی از مطالبات بحق مردم است. او با اعلام اینکه برای این پروژه ۹۳ میلیارد تومان اختصاص یافته است، گفت: تاکنون ۲.۲ کیلومتر از این مسیر اجرا شده که با همین اندازه از مسیر ۳.۷ کیلومتر از مسیر قبلی که پرپیچ و خم و پر حادثه بود حذف شده است. این پروژه در دو فاز تعریف شده و تاکنون فاز اول بیش از ۳۷ درصد و فاز دوم بیش از ۱۷ درصد پیشرفت داشته و امیدواریم این پروژه یکساله تا شهریور ۱۴۰۲ تمام شود. تقی زاده ادامه داد: اگرچه رسالت اصلی شرکت تولید نفت و گاز است؛ اما با توجه به وسعت محرومیت ها و با توجه به رویکرد جدید دولت سیزدهم در موضوع مسؤولیت های اجتماعی، باید با استفاده از امکانات و منابع موجود به جوامع محلی و مناطق پیرامون تأسیسات بیش از گذشته توجه کرد.
او افزود: در قسمتی از این مسیر تونل ۱۰۷۰ متری وجود دارد که ۹۵۰ متر آن لاینر هم نصب شده و برای بقیه مسیر در حال گرفتن پیمانکار هستیم. چنانچه شرکت ملی نفت موافقت کند، شرکت نفت و گاز آغاجاری می تواند همچون سایر بخش های این جاده، تونل را هم خودش تکمیل کند. در صورت اجرا و تکمیل این تونل، تنها تونل درون استانی را خواهیم داشت که تبدیل به جاذبه ای برای شهرستان امیدیه هم خواهد بود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری همچنین بر عزم این شرکت برای احداث کارخانه آسفالت با هدف تأمین نیازمندی های شرکت در خصوص جاده های دسترسی به چاه ها و تأسیسات و منازل سازمانی و همچنین ارائه خدمات به مناطق پیرامون تاسیسات خبر داد.
تقی زاده دیگر اقدام شاخص مرتبط با مسؤولیت های اجتماعی را راه اندازی فرودگاه شهید الماسی شرکت آغاجاری اعلام کرد که بعد از شیوع بیماری کرونا به مدت سه سال تعطیل شده بود و در حال حاضر با سه پرواز در هفته فعال است.
او توسعه اماکن ورزشی، بخصوص ورزش بانوان را یکی از اولویت های این شرکت در حوزه ورزش معرفی کرد و گفت: احداث پارک بانوان و احیای استخر قدیمی امیدیه هم اکنون در حال اجراست و تاکنون در حوزه جغرافیای شرکت آغاجاری بالغ بر ۶ میلیارد تومان طی یک سال از سوی شرکت آغاجاری هزینه شده است.
بر اساس این گزارش، خدمات درون شهری به جوامع محلی، بویژه در شهرستان امیدیه با توجه به فصل مشترک مناطق شرکتی و غیر شرکتی از دیگر اقداماتی است که شرکت آغاجاری در دست اجرا دارد. از جمله این اقدامات می توان به بهسازی بلوارها، احداث پارک محله ای در منطقه محروم کوی یاسر، تعمیر و بهسازی ۶ مدرسه در شهرستان امیدیه، نصب کفپوش در چهار مدرسه و ترمیم شبستان مسجد جامع شهرستان امیدیه اشاره کرد. می توان گفت که هزینه کرد خدمات درون شهری بالغ بر ۷ میلیارد تومان شده است.
تقی زاده خدمات خودرویی شرکت آغاجاری شامل اختصاص خودرو و ماشین آلات راهسازی را از دیگر خدمات عام المنفعه عنوان کرد و افزود : طی یک سال گذشته بالغ بر معادل ۵ میلیارد تومان در این خصوص هزینه شده است. در این ارتباط در تابستان سال گذشته (1401) ۳۰ دستگاه اتوبوس برای اعزام زائران از شهرهای امیدیه، آغاجاری، زیدون و بهبهان به مشهد مقدس به ارزش یک میلیارد و ششصد میلیون تومان انجام شده است.
برنامه های آموزشی و فرهنگی از دیگر حوزه های مسؤولیت اجتماعی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری است که شامل برگزاری کلاس های کنکور و زبان خارجه و مشارکت اقشار غیر شرکتی و عامله مردم در این کلاس ها می شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری در این رابطه به «مشعل» گفت: در حال حاضر برای توانمندسازی دانش آموزان در جوامع محلی کلاس های تقویتی کنکور با استفاده از استادان مجرب در شش شهرستان و بخش امیدیه، آغاجاری، هندیجان، رامشیر، ابوالفارس، رامهرمز، زیدون و بهبهان در حال انجام است.
او همچنین یادآور شد که شرکت آغاجاری در زمینه خدمات عمرانی شامل ترمیم جاده آسفالت، احداث پل و نصب گاردریل در جاده های شهرستان های مرتبط و حوزه فعالیت، اقدامات قاابل توجه داشته که عمدتاً در مسیرهای مشترک روستایی و دارای فصل مشترک با تأسیسات صورت می گیرد و در این خصوص بالغ بر ۱۴ میلیارد تومان هزینه شده است.
تقی زاده با بیان اینکه اچ اس ای شرکت آغاجاری به مناطق همجوار تأسیسات نفت خدماتی از قبیل ارائه بسته های زیست محیطی و پسماند، آموزش شارژ کپسول و بسته های بهداشتی را ارائه می کند، افزود: هزینه صرف شده برای این خدمات اجتماعی نیز بالغ بر 2.5 میلیارد تومان در سال 1401 بوده است. این موارد جدا از خدمات رفاهی برای اسکان مهمانان و تهیه غذا برای آنهاست که عمدتاً در مناسبت های فرهنگی و مسابقات ورزشی بوده است. برای این اقدامات هم بالغ بر 3.8 میلیارد تومان اعتبار در سال 1401 هزینه شده است.
او خدمات قابل توجه دیگر شرکت آغاجاری را در حوزه آبرسانی برشمرد و گفت: روزانه و بدون توقف آب آشامیدنی ۴۵ روستا در حوزه سه شهرستان پیرامون شرکت آغاجاری از سوی این شرکت تامین و به صورت رایگان از طریق خطوط لوله در اختیار آبفا قرار می گیرد.
تقی زاده گفت: ۶۰ درصد آب تولیدی روزانه شرکت برای مصارف عمومی روستاها در اختیار آبفا قرار می گیرد که اگر بخواهیم با نرخ خدمات سالیانه آن را محاسبه کنیم، رقمی معادل ۶۱ میلیارد تومان طی یک سال خواهد شد.
بسط و توسعه فعالیت های فرهنگی و ایجاد فضای نشاط آور اجتماعی از دیگر موضوعاتی است که بتازگی در شرکت آغاجاری شتاب فزاینده ای گرفته و با برگزاری جشن ها، جشنواره ها، مسابقات قرآنی و .... حال و هوای شهر تغییر کرده است. بر اساس گزارش شرکت آغاجاری، این شرکت در موضوعات فرهنگی طی یک سال گذشته (منتهی به پایان 1401) بالغ بر ۵.۵ میلیارد تومان هزینه کرده است.
همچنین اقدام قابل توجه دیگر این شرکت در حوزه مسؤولیت های اجتماعی، اختصاص اعتبار و احداث ۲ ایستگاه اورژانس است که با هدف ارائه خدمات اورژانسی به همشهریان در نزدیکی تاسیسات رامشیر و در جاده های شهر امیدیه و دیگری در محوطه منازل سازمانی شرکتی امیدیه اجرا شده است.
شهرستان امیدیه، یکی از شهرهای نفتی است که به واسطه زیرساخت های ورزشی صنعت نفت، تبدیل به یکی از قطب های ورزش در جنوب کشور تبدیل شده و به همین دلیل، نگهداری و توسعه این امکانات و مدیریت آن از اهمیت زیادی برخوردار است. سید مجتبی هاشمی، سرپرست امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با اعلام اینکه محدوده خدمت رسانی ورزشی این شرکت در شش شهرستان گسترده شده است، گفت: اگرچه فعالیت های قهرمانی و همگانی در دو – سه سال اخیر و با شروع کرونا محدود شده بود؛ اما از بهمن 1400 علاوه بر ادامه ورزش های قهرمانی، ورزش همگانی و مسابقات آن برای فرزندان و کارکنان آنها هم شروع شده است. در حال حاضر تیم واترپلو این شرکت در جایگاه سوم، بسکتبال در رتبه چهارم لیگ یک، فوتسال در لیگ یک و تیم والیبال بانوان این شرکت در رده سوم کشوری است. تیم فوتبال امیدیه هم پیش از این در لیگ ۲ بود؛ اما به دلیل تخلف یک بازیکن، ۲۵ امتیاز از ما کم شد و تیم به لیگ ۳ سقوط کرد؛ اما دوباره در حال بالا آمدن و ارتقا هستیم. او با اعلام اینکه ۱۷ هزار نفر در محدوده پوشش خدمات این شرکت قرار گرفته که شامل کارکنان، فرزندان و همسران آنها می شود، افزود: به دلیل زیر ساخت های ضعیفی که در استان وجود دارد، امکانات فعلی صنعت نفت برای سایر کارکنان و خانواده آنها و سایر شهروندان به شکل رایگان قابل استفاده است. در حال حاضر مجموعه «ولایت» به عنوان مجموعه اصلی شهر فعال است که در آن استخر سرپوشیده، سالن چند منظوره مجزا برای آقایان و بانوان و سالن مسابقات لیگ با ظرفیت ۵ هزار نفر قرار دارد.
او افزود: در مجموعه باشگاه شماره ۲ سالن بولینگ و بیلیارد، تیراندازی با تفنگ بادی و کمانچه و تیراندازی با کمان قرار دارد و بزودی دو زمین اسکواش و اسکیت هم فعال می شود. استادیوم شماره یک نیز محل اصلی مسابقات فوتبال لیگ و استادیوم اصلی شهرستان است و حدود ۷ تا ۱۰ هزار نفر ظرفیت دارد و استادیوم شماره 2 (سردار شهید قاسم سلیمانی) هم فعال است که علاوه بر زمین چمن، پیست دوچرخه سواری هم دارد؛ البته یک زمین چمن مصنوعی استاندارد هم بزودی تجهیز و آماده بهره برداری می شود.
هاشمی با اشاره به مجموعه ورزشی «غدیر» آغاجاری که سال ها قبل از سوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز اجرا شده، گفت: این سالن ورزشی و زمین چمن از ابتدای احداث و بهره برداری تاکنون تعمیر و نوسازی نداشته و در حال حاضر در حال تعمیرات و تجهیز مجدد آن هستیم و از ابتدای سال جدید تکمیل و آماده بهره برداری می شود. علاوه بر این فضاهای ورزشی شرکت آغاجاری، همسو با اهداف مسؤولیت های اجتماعی خود، زمین چمن مصنوعی برای دو مدرسه را تامین و احداث کرده و زمین چمن برای دو مدرسه دیگر هم در حال خرید و اجراست که قطعا تعداد این زمین های چمن مصنوعی بیشتر خواهد شد.
سرپرست امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با اعلام اینکه این شرکت در حوزه ورزش های همگانی و از جمله کوهنوردی از حدود ۱۹ سال قبل فعال بوده و به شکل منظم سه شنبه ها و جمعه ها برنامه اجرا می کند، افزود: این گروه فعال کوهنوردی حتی اعزام برون مرزی هم داشته اند و به شکل فعال برنامه های کوهنوردی را اجرا می کند. هاشمی با بیان اینکه در این سال ها برخی رشته های ورزشی به دلایل کمبودها یا اعمال سلیقه مدیریتی حذف شده اند، گفت: ما تلاش کردیم این رشته های ورزشی با توجه به استقبال و درخواست مردم و کارکنان دوباره فعال شود. دوچرخه سواری، اسکواش، بیلیارد، کیک بوکسینگ، تیراندازی و ... از جمله این ورزش ها هستند که دوباره فعال شده اند و با استقبال بسیار خوب مردم و کارکنان بخصوص از سوی بانوان مواجه شدیم.
سرپرست امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با بیان اینکه انتظار عمومی از نفت امیدیه به عنوان متولی ورزش بسیار زیاد است و حجم بالایی از انرژی و توان ما به همین تقاضاهای بیرونی صرف می شود، گفت: بودجه ما برای تامين البسه و برنامه های محدود مثل زمین چمن و امور میانی کافی است؛ اما برای پروژه های بزرگ و زیرساخت های اصلی مثل ساخت استخر های جدید نیاز به بودجه فرا شرکتی داریم. او افزود: در حال حاضر تنها یک استخر سرپوشیده در شهر وجود دارد که کل کارکنان و ساکنان شهر در روزهای زوج و فرد از آن استفاده می کنند و همه از این وضعیت ناراضی هستند. به همین دلیل یکی از مهم ترین مطالبات امیدیه و آغاجاری در حال حاضر ساخت استخر جدید برای بانوان است. نیاز دیگر ما پیست اختصاصی دوچرخه سواری برای بانوان است. در حال حاضر دوچرخه سواری برای رده سنی نوجوانان بانوان را شروع کرده ایم؛ اما چون ممکن است محدودیت هایی برای بانوان وجود داشته باشد، به دنبال احداث پیست اختصاصی بانوان هستیم.
بر اساس این گزارش، امور ورزش امیدیه یک بخش مهم و ارزشمند دیگر دارد و آن هم کلینیک طب ورزشی است. رضا روزبه، مسؤول ورزش همگانی امیدیه با اشاره به متقاضی بسیار برای ورزش در این شهر گفت: در واقع امور ورزش امیدیه، یک دهکده رایگان ورزشی را تشکیل داده که بسیاری از رشته های ورزشی حتی تا ۶ رده سنی را هم پوشش می دهد. او با اشاره به راه اندازی کلینیک طبی - ورزشی در این شهر گفت: از حدود یک سال قبل این کلینیک به بهره برداری رسیده و در آن ناهنجاری های وضعیتی – جسمی کارکنان و خانواده هایشان را سنجش می کنیم و در موارد خاص به کلینیک های بیرون از شرکت معرفی می شوند. چنانچه این مشکلات جسمی و حرکتی مربوط به حرکات ورزشی باشد، کارکنان کلینیک با حرکات مخصوص ورزشی، اصلاحی و فیزیولوژیک به متقاضیان کمک می کنند؛ البته این کلینیک هنوز به تکمیل تجهیزات و دستگاه ها نیاز دارد.
علی شمس جزیره، مدیر فرودگاه آغاجاری هم در گفت و گو با «مشعل» درباره اجرای دوره های ایمنی برای کارکنان فرودگاه آغاجاری گفت: در مقررات جدید ADR PART که به عنوان پایه مقررات جدید هواپیمایی کشوری فعال و اعلام شده، دوره های ایمنی و نجات فرودگاهی مطابق با قوانین پارت ADR تدوین و الزامی شده است. فرودگاه آغاجاری، اولین فرودگاهی است که این دوره های ایمنی و نجات را مطابق با همین دستورالعمل اجرا کرده است.
او با اعلام اینکه در این دوره حدود ۳۵ نفر از کارکنان ایمنی شرکت نفت و گاز آغاجاری شرکت کرده اند،گفت: از ۱۷ ماژول (پودمان) ۱۶ ماژول آن برگزار شده و بعد از این دوره، شرکت کنندگان گواهینامه ایمنی و نجات فرودگاهی را دریافت می کنند و بزودی دوره های تکمیلی هم برگزار خواهد شد.
به گزارش «مشعل»، یکی از موضوعات مطرح در مورد شرکت های بهره برداری نفت و گاز در مناطق نفت خیز جنوب این است که خودشان به شکل مستقل اعتباری برای اجرای برنامه های مسؤولیت اجتماعی ندارند، در حالی که از سوی جوامع محلی و ساکنان این مناطق چنین انتظاری از آنها وجود دارد. مسعود زیدونی، مدیر روابط عمومی شرکت نفت و گاز آغاجاری با اشاره به اعتبارات قابل توجه مسؤولیت اجتماعی این شرکت گفت: یکی از درخواست های مهم ما این است که شرکت های بهره برداری نفت بخشی از اعتبار فروش نفت تولیدی را در اختیار داشته باشند تا نیازهای خودشان و انتظارات و نیازهای مردم آن منطقه را جبران و تامین کنند. به عنوان نمونه شرکت نفت و گاز آغاجاری روزانه از طریق سه ایستگاه آبرسانی که خودش ایجاد کرده به ۴۵ روستا آبرسانی می کند. این خدمات پایدار و کاملا رایگان برای شرکت هزینه دارد؛ اما در مجموعه هزینه های شرکت محسوب نمی شود. او گفت: هر چقدر هم که نفت خدماتی را ارائه کند، باز هم نگاه به نفت منفی است یا اطلاع درستی از این خدمات وجود ندارد و باید تلاش بیشتری برای ترمیم این نگاه صورت گیرد. زیدونی که نگاهی انتقادی به درون نفت دارد، ادامه داد: از آنجا که عمده نیروهای صنعت نفت و مدیران آن با تولید و عملیات و تجهیزات سخت سر و کار داشته اند، راه درست و مناسب برای گفتمان و ارتباط با مردم را پیدا نکرده اند.
او با تاکید بر اینکه در این سال ها نتوانسته ایم دفاع و تصویر درستی از صنعت نفت را به مردم و حتی مسؤولان بیرون از صنعت نفت ارائه کنیم و افزود: تلاش ما این است که به شکلی ملموس این خدمات را معرفی کنیم و یکی از این اقدامات آوردن و مهمان کردن خانواده کارکنان در تاسیسات و آشنایی کردن آنها با شرایط شغلی همسرانشان بوده است. از جمله این موارد مهمان کردن خانواده کارکنان NGL ۱۰۰۰ در این کارخانه بود تا از نزدیک با شرایط، محیط کار و سختی آنها آشنا شوند و این روند ادامه دارد.
صنعت پتروشیمی دو بال اعتماد و حمایت از دانش بنیان ها را تقویت می کند
مشعل صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از بزرگترین صنایع ارزآور کشور در سال های اخیر تبدیل به حامی بزرگ شرکت های دانش بنیان شده و در نتیجه همکاری با مجموعه های دانش بنیان و فناور سهم تولیدات داخلی و تکمیل زنجیره ارز و کاهش خام فروشی بیشتر شده است. این صنعت به عنوان مجموعه ای که برای ادامه فعالیت و تولید و حضور در بازارهای جهانی نیاز به آخرین فناوری های روزآمد دنیا دارد و با اینکه در سال های اخیر با محدودیت های اقتصادی و تحریمی رو به رو بوده؛ توانسته است بخش زیادی از نیاز خود را به کمک دانش بنیان ها تامین کند.
نامگذاری 1401 به عنوان سال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» فرصتی بود تا صنایع مختلف از جمله صنعت پتروشیمی، عملکرد خود در حوزه دانش بنیان و ارتباط با مجموعه های فناور را سازماندهی کرده و افزایش دهند و حالا در شروع سال جدید و یک سال برنامه ریزی فشرده در این حوزه، مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفته است: برنامه ها و اقدام های بسیار خیره کننده ای که سال پیش در حوزه دانش بنیان، در صنعت پتروشیمی به ثبت رسید، امسال استمرار می یابد و از همکاران خود تقاضا دارم اقدام های نوآورانه و دستاوردهای دانش بنیانی را که پارسال به یمن نام گذاری سال با عنوان سال دانش بنیان در حوزه صنعت پتروشیمی به آن دست یافته اند، منتشر کنند تا اثرگذاری نام سال پیش بر این صنعت هرچه بیشتر شناخته شود.
می توان گفت که صنعت پتروشیمی به عنوان صنعتی پیشرو از حداقل یک دهه قبل در ارتباط با مجموعه های فناور و دانش بنیان بوده است و آنچه امروز به عنوان دستاوردهای صنعت پتروشیمی در حوزه بومی سازی کاتالیست های راهبردی و صادرات آنها به دست آمده حاصل همین همکاری ها بوده است. حالا حسن عباسزاده، مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی به واردات حدود ۲.۵ میلیارد دلاری کالا، تجهیزات و مواد شیمیایی مورد نیاز صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: فرصتی بسیار مطلوب برای ورود شرکت های دانش بنیان برای جلوگیری از خروج این مقدار ارز فراهم شده است.
وی افزود: سیاست کلان دانش بنیان را باید به نحوی در ارکان و بدنه صنعت پتروشیمی جای گذاری کنیم که تا سالیان متمادی به آن توجه شود و امیدواریم اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی تحت مدیریت وزیر نفت روزآمد شود تا موضوعات مرتبط با حمایت از دانش بنیان ها که در آن آورده شده، هر چه زودتر تبیین شود. از نگاه ما راهبرد کلان تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی، موضوع دانش بنیان در فرایندها و کالا و تجهیزات را به همراه دارد. او تصریح کرد: در سال 1400 حدود ۲.۵ میلیارد دلار صرف واردات کالا، تجهیزات و مواد شیمیایی مورد نیاز این صنعت شده که حدود ۴۰۰ میلیون دلار آن برای طرح های پتروشیمی و حدود ۱.۵ میلیارد دلار برای مجتمع های پتروشیمی بوده است. بنابراین فرصت بسیار خوبی برای شرکت های دانش بنیان وجود دارد و شرکت های پتروشیمی از جلوگیری از خروج این ارز از کشور و استفاده آن در داخل استقبال می کنند و در سیاست های ارزی سال جدید نیز به این موضوع توجه شده است.
مجموعه پتروشیمی در یک سال اخیر تلاش زیادی را برای افزایش همکاری و حمایت بیشتر از مجموعه های دانش بنیان داشته است؛ چرا که منفعت این همکاری به طور مستقیم به این صنعت برمی گردد. برگزاری نشست های مشترک، همایش های معرفی شرکت های فعال، انجام پروژه های مشترک، حمایت های مالی و ارائه وام و رفع بسیاری از موانع اداری و حقوقی از جمله اقدامات صنعت پتروشیمی برای همکاری با دانش بنیان ها بوده است. همچنین در روزهای پایانی 1401 قرارداد عاملیت بند (ه) تبصره ۱۸ میان مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و حمید حیدری، مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت با هدف حمایت حداکثری از شرکت های دانش بنیان امضا شد. حیدری در این مراسم اعلام کرد که 37 درصد سهام این صندوق مربوط به صنعت پتروشیمی است و بیش از 50 درصد قطعاتی که ارائه شده، به طور مستقیم برای صنعت پتروشیمی بوده است. مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت ادامه داد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت پیشرو در اجرای بند (ه) تبصره ۱۸ است و حاکمیت و قانونگذار در تبصره 18 قانون بودجه برای توسعه اشتغال و حمایت از شرکت های دانش بنیان و ساخت بار اول ظرفیت های بسیار خوبی را فراهم کرده است.
شاید تا یک دهه قبل میزان اعتماد و تمایل به همکاری شرکت های پتروشیمی که بسیاری از آنها دیگر کاملا خصوصی شده اند، با شرکت های پژوهش و فناوری و دانش بنیان بسیار محدود بود. حضور شرکت های خارجی و سهولت دسترسی به دانش فنی و تجهیزات آنها نیز دلیل مهم دیگری برای توجه نکردن به توان داخلی بود. پس از تحریم های همه جانبه آمریکا و کشورهای اروپایی، بخصوص تحریم مستقیم صنعت پتروشیمی شرایط دسترسی به دانش فنی و تجهیزات و ماشین آلات و حتی شیوه های تامین مالی سخت شد و به همین دلیل شرکت های پتروشیمی به دنبال روش ها و شیوه هایی برای تامین نیازهای خود رفتند. اینجا بود که نیاز داخلی و توان داخلی هم مسیر یکدیگر قرار گرفتند و پس از تست بسیاری از محصولات ساخت داخل در مجتمع های روند اعتماد به تولید داخل افزایش یافت. در حال حاضر بخش زیادی از کاتالیست های پتروشیمی این صنعت در داخل کشور تامین می شود و حجم قابل توجهی از واردات کاتالیست های کاربردی و پر مصرف این صنعت کاسته شده و از خروج ارز جلوگیری می شود. چندی قبل وحیدرضازیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری اعلام کرد که همه کاتالیست های صنعت پتروشیمی به غیر از ۱۵ درصد آن داخلی سازی شده و مقدار مصرف کاتالیست بومی شده سالانه ۳۵ هزار تن با ارزش یکهزار و ۱۲۰ میلیون دلار است. در عین حال بسیاری از مجموعه های پیشرو در حوزه فناوری در کنار ساخت و تولید مواد اولیه و تجهیزات صنایع پتروشیمی به دنبال دستیابی به دانش فنی مورد نیاز صنعت پتروشیمی هم رفته اند. چندی قبل مجید دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با اشاره به اینکه پژوهش و فناوری مانند چرخ دنده ای تمام بخش ها را در کشور به حرکت درمی آورد، بیان کرد: استفاده از دانش فنی ایرانی 30 تا 45 درصد کاهش قیمت تمام شده واحد صنعتی را به همراه دارد. در حال حاضر صنعت پتروشیمی و مجموعه های فناور فعال در آن پرتعدادترین دانش های فرایندی صنعت پتروشیمی از جمله متانول، پلی پروپیلن، متانول، آمونیاک و تبدیل متانول به پروپیلین و ... را به دست آورده و ثبت کرده اند و قراردادهای دانش فنی شرکت های پتروشیمی با مجموعه های فناور و دانش بنیان به شکلی پرتعداد در 1402 ادامه دارد. می توان گفت پس از توجه و تاکید مقام معظم رهبری بر حرکت علمی و حرکت به سمت دانش بنیان شدن صنایع از جمله صنعت نفت و پتروشیمی و صدور بیانیه گام دوم که بر اساس آن دانش، آشکارترین وسیله عزت و قدرت یک کشور است، حرکت در مسیر دانش بنیان شدن صنعت تسهیل شده است. در عین حال می توان گفت که دولت سیزدهم و صنعت نفت، بخصوص صنعت پتروشیمی در اجرا و تحقق «دیپلماسی فناوری» موفق عمل کرده است. آنچه امروز در به کارگیری فناوری و دانش بنیان ها در صنایع داخلی و صادرات انواع کاتالیست و محصولات پتروشیمی و دانش فنی شاهد هستیم، گویای این موفقیت بوده که تازه اول راه است.
گزارش «مشعل» از فعالیت های کارکنان پالایشگاه گاز هاشمی نژاد در ایام تعطیل
سید مرتضی هاشمی وقتی باد بهاری به آرامی شروع به وزیدن می کند، عطر و بوی بهار را با خودش به همراه می آورد. بهار برای ما ایرانیان یعنی تولد و آغازی دوباره و نوروز یکی از کهن ترین جشن های بجا مانده از دوران باستان است که همزمان با فصل دل انگیز بهار، فرا رسیدنش را جشن می گیرند. سفره هفت سین مهم ترین نماد عید نوروز در جغرافیای فرهنگی ایران است و استقبال از نوروز بهانه ای برای تقویت روحیه جمعی و گذراندن لحظاتی شاد دركنار عزیزان است.
خانواده ها با برپایی این سفره و دورهمی به استقبال بهار می روندو اکنون که قدم درسال جدید گزارده ایم، متخصصان سخت کوش صنعت نفت و گاز، در جای جای کشور می کوشند تا چرخ های این بخش ها روان و بدون توقف بچرخد.
درپالایشگاه شهیدهاشمی نژاد،واقع درمنطقه عملیاتی خانگیران نیز این تلاش همچون دیگر بخش ها برای پایداری تولید گاز طبیعی در جریان است، حتی در تعطیلاتی مثل «نوروز» .
کارکنان این پالایشگاه،در روزها و جشن های ملی همچون عید نوروز، روز طبیعت، عید فطر، عید غدیر و دیگرتعطیلات رسمی و غیر رسمی، به صورت 24 ساعته درحال خدمت رسانی به هموطنان هستند،به همین بهانه، به سراغ همکاران نوبتکار اتاق کنترل این پالایشگاه رفته ایم تا تنها گوشه ای سختی کارشان را برای شما مخاطبان «مشعل» روایت کنیم.
قلب پالایشگاه شهید هاشمی نژاد،اتاق کنترل آن است و هرتجهیزی هم که در آن وجود دارد اعم از پنل ها و مونیتورها، به وسیله کارکنان متخصص(بردمن) همین اتاق پایش می شود آن هم به صورت 24 ساعته تا اینکه فرآیند فرآورش و انتقال گاز به مبادی مصرف، لحظه ای متوقف نشود.
علیرضا میرزایی، متولد شهر نیشابور و دارای مدرک لیسانس مهندسی شیمی، به عنوان (برد من ) واحد تصفیه گاز شماره 4 است که 18 سال سابقه کاری دارد. وی می گوید: پالایشگاه در کنار نیروهای روزکار دارای چهار شیفت A، B، C و D نوبتکاری وشیفت ها به صورت چرخشی است . ساعت کاری نیروهای نوبتکار ی 12 ساعته است، به این معنی که شیفت شب ازساعت 30: 18 عصر شروع می شود و تا 30: 6 صبح روز بعد هم ادامه دارد. این کارشناس صنعت گاز می افزاید: همیشه باید آماده باشیم. به لحاظ کاری در تعطیلات رسمی مثل نوروز، ماه رمضان یا ایام عزاداری مانند تاسوعا و عاشورا، در محل کار حضور داریم. چون اهمیت صنعت گاز در خدمت رسانی به هموطنان است. اتاق کنترل، یکی از واحدهای بسیار مهم و حساس است و چشم و گوش و حواس ها همیشه باید جمع باشد تا بهترین عملکرد را داشته باشیم. به لحاظ فراورش گاز در تاسیسات، هر لحظه ممکن است اتفاقی رخ دهد و لازم است در چندثانیه تصمیم گیری کنیم تا واحدها از سرویس خارج نشوند. میرزایی با بیان اینکه هفت سال درسایت عملیاتی کار کرده و11 سال هم در اتاق کنترل پالایشگاه مشغول به خدمت است، ادامه می دهد: نوبتکاری و شیفت، سختی ها و تبعات خودش را دارد، مثل تاثیری که روی جسم مان می گذارد. برای مثال این هفته نوبت شیفت شب هستم و بعد از 14 ساعت برای استراحت به منزل می روم تا صبح روز بعد سرکارخود حاضر شوم. خانواده ام چون شب را استراحت کرده اند و ساعات بیداری و فعالیتشان با ساعات استراحت من یکی می شود، این تلاقی به لحاظ جسمی و روحی، تاثیر خوبی برجای نمی گذارد. درتعطیلات سرکار هستیم و در دورهمی ها ومهمانی ها هم نمی توانیم حضور داشته باشیم. همین موضوع موجب ایجاد فاصله باخانوادهایمان، همچنین دوستان و آشنایان می شود. نکته دیگر هم اینکه به دلیل نوبتکار بودن، فرصت زیادی برای ورزش نداریم که خود این هم به نوعی درضعف جسمانی موثر است.
میرزایی بیان می کند: زمستان سال قبل، دمای هوا و سرمای سوزان آن به نحوی بودکه به منفی 23 درجه هم رسید و سرخس، سردترین شهرکشور معرفی شد. ما در اتاق کنترل، وسایل و تجهیزات الکترونیکی راپایش می کردیم و همکارانمان درسایت و درآن هوای سرد استخوان سوز، پایش تجهیزات را انجام می دادند تا از یخ زدگی وسایل جلوگیری شود. به یاد دارم شبی که هوا بسیار سرد شده بود وکار کردن در آن هوا بسیار سخت، با تمهیدات پیش بینی شده از قبل، همکاران از دل و جان مایه گذاشتند و اجازه ندادند واحدها ازسرویس خارج شود و تولید پایدار برای گرما بخشی به منازل هموطنانمان حفظ شد. فراورش گاز بدون وقفه گاز در همه اوقات، بویژه درشب های سرد زمستان برای همه اهمیت دارد. با این نگاه که این انرژی خدادادی، گرمابخش منازل هموطنانمان باشد، برای همه ما اهمیت دارد.
در آن سوی اتاق کنترل به سراغ یکی دیگر از «برد من»ها که نگاه به مانیتور جلوی خود دوخته است، می روم. خودش را این طور معرفی می کند: سیامک اکبری، متولد سال 1356 و دارای تحصیلات لیسانس مهندسی شیمی صنایع گاز هستم. ازسال 1383 درپالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد مشغول به کار شده ام و 18سال سابقه کاری دارم. هم اکنون نیز به عنوان نوبتکار واحدیک بازیافت گوگرد مشغول به کار هستم. اکبری می گوید: تاسیسات این پالایشگاه به لحاظ اهمیت از جایگاه ویژه ای برخوردار است و کسی که در این بخش از صنعت نفت کار می کند، باید اشراف کاملی به واحد و تجهیزات آن داشته باشد.
وی بیان می کند: هر قسمت از واحدهای عملیاتی درپالایشگاه شهید هاشمی نژاد، سختی های خود را دارد. اتاق کنترل، خط مقدم جبهه این عملیات است. اینجا با اولین ثبت آلارم درسیستم، استرس من و همکارانم هم چند برابر می شود و مسؤولیت کامل آن به عهده «برد من» واحد است. اگر اشراف کامل به واحد وجود نداشته باشد، نمی توان حین اتفاقات، خونسردی خود راحفظ کرد و تصمیم درست گرفت. بنابراین یک «بردمن» باید به نحوی بر امور تسلط داشته باشدکه بتواند از تجهیزات مهم صنعت نفت و گازکه متعلق به 80 میلیون ایرانی است، به نحوی شایسته محافظت کند. اکبری همچنین با بیان اینکه مناطق عملیاتی در وزارت نفت، به منزله خط مقدم است، اضافه می کند: از مسؤولان انتظار داریم همکاران شاغل درپالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد را بیشتر مورد توجه قرار دهند و برای آنها آیتم هایی مثل سختی کار، گرمای سوزان و سرمای سخت، گرد و خاک و. . . و همچنین ضرایبی در نظر بگیرند تا خستگی بر تن آنها نماند. صدای بی سیم از پشت بلندگو جلب توجه می کند. چند دقیقه ای به نظاره سختی کار همکاران نوبتکار سپری می شود. درچند ثانیه با هماهنگی نیروهای شیفت حاضر در واحد عملیاتی، اختلال ایجاد شده دریکی از واحدها برطرف و جریان تولید به واسطه تصمیم درست که نشان از تجربه بالا دارد، برقرار می شود.
ساسان حکم آبادی، متولد 23 اردیبهشت 1369 در شهر مشهد و یکی از جوان ترین کارکنان شاغل در اتاق کنترل پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد است. مدرک کارشناسی ارشد مهندسی شیمی از دانشگاه فردوسی مشهد را دارد. سال 1391 در آزمون استخدامی شرکت ملی گاز ایران پذیرفته شده و با قبولی دراین آزمون، ازسال 1393 درپالایشگاه شهید هاشمی نژاد مشغول به کار شده است. وی 9 سال سابقه کار در واحد آب و بخار دارد و هم اکنون نیز به عنوان «بردمن کنترل واحد مهم آب و بخار» در پالا یشگاه فعالیت می کند. او کارش را این طور روایت می کند: ما چون نیروی نوبتکاری هستیم، به صورت چرخشی و 12 ساعته در محل کار حضور می یابیم؛چه صبح و چه شب؛ البته با در نظر گرفتن زمان رفت و آمد می شود 14 ساعت. بیشتر از اینکه در خانه باشیم، در محل کار حضور داریم. بخش شبکاری دارای استرس و بیخوابی زیادی است و فرایند های عملیاتی مانند تصفیه گاز و آب و بخار از اهمیت ویژه ای برخوردار است. دوری از خانواده و حتی نبودن در کنار خانواده در بهترین روزها و ایام تعطیلات مثل لحظه سال تحویل و عید نوروز که در نزد خانواده های ایرانی یکی از جشن ها مهم است، جزءجدایی ناپذیر زندگی یک نیروی نوبتکار است. سال تحویل، یکی از بهترین لحظات زندگی است که افراد جامعه ما معتقد است که این لحظات باید در کنار خانواده سپری شود؛ اما ما مجبوریم در محل کار حاضر باشیم.
وی در باره اهمیت فراورش گاز به عنوان نعمت خدادادی و صرفه جویی توسط هموطنان می گوید: کار در صنعت نفت و گاز برای کارکنان بسیار سخت است چه در زمستان های سرد و چه در تابستان های گرم. هموطنان باید بیایند و از نزدیک شاهد تلاش شبانه روزی این همکاران باشند. گاز ترش و بسیار سمی از زمانی که ازچاه خارج و درتاسیسات عملیات فراورش روی آن انجام می شود و سپس به خطوط انتقال تحویل تا برای مصرف به دست هموطنان برسد، کیلومترها راه طی می کند و از سوی دیگر نگهداشت واحدهای عملیاتی پالایشگاهی نیز خیلی هزینه بر است که این مسأله بر اهمیت دوچندان موضوع می افزاید، از این رو از هموطنان عزیزمان می خواهیم در مصرف بهینه گاز توجه بسیار داشته باشند.
حکم آبادی، با وجود سختی کارش، علاقه فراوانی به رشته شنا دارد. وی که از ورزشکاران مطرح و مدال آور وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران است، می افزاید: از کودکی عاشق رشته شنا بودم. با توجه به ماهیت کار در اتاق کنترل، در چهار روزی که در تایم استراحت هستم، سعی می کنم از اوقات پیش رو بهترین استفاده را ببرم.
در مانیتورهای کارشناسان واحدهای تصفیه گاز، تصاویر تاسیسات و اعداد دیده می شود. کارشناسان درحالی که نظاره گر صفحه نمایش هستند، با بی سیم هدایت کامل واحد را انجام می دهند.
امیرکمالی ازدیگر نوبتکاران، متولد 14 مرداد سال 1365 در شهر مشهد است. لیسانس مهندسی شیمی دارد و در سال 1386 با پذیرش در آزمون استخدامی آن سال، از 1387 در پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد مشغول به کار شده و هم اکنون 14سال سابقه خدمت در صنعت عظیم گاز دارد.
او می گوید: مدت 10سال در سایت و واحدهای عملیاتی انجام وظیفه کردم. هم اکنون در اتاق کنترل به عنوان «برد من» واحد شماره پنج تصفیه گاز مشغول خدمت هستم. عید نوروز در نزد مردم جامعه ما ازجایگاه ویژه ای برخوردار است و در چنین شرایط خاصی که همه ساله با لحظه سال تحویل آغاز می شود، همه خانواده ها با برپایی آیین سفره هفت سین درکنار هم هستند و ایام نوروز را جشن می گیرند؛ اما درچنین موقعیتی بخش اعظمی از کارکنان سختکوش صنعت گاز که به صورت نوبتکار در منطقه عملیاتی خانگیران خدمت می می کنند، در کنار خانواده های خود حضور ندارند و این موضوع، شرایط را سخت تر می کند. طبیعتا در کنار خانواده نبودن با هیچ چیزی جبران نمی شود.
کمالی می افزاید: شرایط نوبتکاری در کل کار سختی است، بخصوص اگر شیفت شب باشیم، از ساعت 12 شب تا ساعت 30: 6 صبح که شیفت تغییر می کند، غیرقابل وصف است. من و همکارانم در این پالایشگاه بنا به تعهدی که به هموطنان داریم، این سختی ها را به جان می خریم تا باعث سرافرازی نظام اسلامی شود و هموطنان در آسایش و رفاه باشند؛ هر چند ما به این شرایط سخت کاری عادت کرده باشیم؛ اما فشار روی خانواده ها بخصوص همسران کارکنان زیاد است.
وی در ادامه ضمن اشاره به بخشی از مشکلات اظهار می کند: گرمای طاقت فرسا در تابستان با دمای 52 درجه سانتی گراد، وجود ریزگردها در منطقه عملیاتی خانگیران و شهرستان سرخس که همه ساله شاهدش هستیم، بخشی از مشکلات عدیده است؛ اما کارکنان پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد با تعهد و تلاش برای آبادانی میهن اسلامی و خدمت به هموطنان از هیچ تلاشی فروگذار نیستند تاچرخ صنعت در خطه شمال و شمال شرق کشور روان بچرخد و از مسؤولان هم می خواهیم تا با توجه بیشتر به مناطق عملیاتی مثل خانگیران کمک کنند تا مردان صنعت گاز با دلگرمی هرچه بیشتر و با حداکثر توان به مردم خدمت کنند.
تلاش کارکنان نوبتکار در اتاق کنترل روز و شب نمی شناسد. به سراغ یکی دیگر از این عزیزان می روم. هاتف کلالی متولد اردیبهشت 1359 است که از سال 1383 خدمت در صنعت را با پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد آغاز کرده. دارای مدرک مهندسی شیمی صنایع گاز است و هم اکنون به عنوان نوبتکار ارشد اتاق کنترل مشغول به انجام وظیفه است. نحوه کارش را اینطور روایت می کند: شرایط کار در منطقه عملیاتی خانگیران بسیار سخت است. من در روزهای نخست، کارم را با واحدهای عملیاتی و سایت شروع کردم. ولوها و شیرهای کنترلی را باز و بسته می کردیم و گاهی در ارتفاع زیاد مشغول به کار بودیم. کار در ارتفاع با ترس همراه است؛ اما باید کار انجام شود.
این شرایط در فصل زمستان که همراه با چک کردن تجهیزات بود، کار را چند برابر سخت می کرد؛ چرا که باید لوله ها را از یخ زدگی محافظت کنیم. در زمستان های سرد و سخت و در یخبندان، من و همکارانم برای نگهداشت واحدها در سایت بودیم و این شرایط را تحمل می کنیم تا کارها بدرستی انجام شودو به میهن اسلامی مان خدمت کنیم.
وی ادامه می دهد: از سال 1390 به اتاق کنترل مرکزی که به قلب تپنده پالایشگاه و صنعت گاز معروف است، منتقل شدم؛ هر چند شاید مشابه فعالیت قبلی و کار در ارتفاع نباشد؛ اما مسؤولیتم بیشتر شده است. باید حواسمان به تغییرات دمایی و فشار واحد باشد و کار من به لحاظ فکری و علمی بیشتر شده است.
استرس اتاق کنترل برای بردمن ها خیلی بالاست؛ زیرا در ظرف چند ثانیه باید تفکر کنیم و درست تصمیم بگیریم؛ چون اگر این چند ثانیه را از دست بدهیم، کل تجهیزات با مشکل روبه رو می شود.
وقتی فشار کاری باشد، روی من و خانواده تاثیر می گذارد؛ اما باید وظیفه مان را بدرستی انجام دهیم و خانواده هم این موضوع را درک خواهند کرد.
من چهار روز سرکار هستم و بعضی روزها اضافه کار م و دوری از خانواده باعث اذیت است، حتی دخترم گاهی به من می گوید بابایی سرکار نرو و پیش من بمون، چرا همش سرکار میری؟
شهرستان سرخس نیز از جاده مناسبی برخوردار نیست و دارای گردنه ها و شیب های تندی است و این موضوع تبدیل به یک معضل شده و تردد کارکنان را سخت تر کرده است. با این مشکلات؛ اما خدمت در این منطقه را انتخاب کرده ام و با همکارانم در این خطه مرزی تلاش می کنیم تا به وطنمان خدمت کنیم.
در حالی که همکاران اتاق کنترل به موازات کنترل واحد عملیاتی مورد نظر، استرس زیادی را تحمل می کنند، پذیرای ما هستند و با احترام به سوال ها پاسخ می دهند، سخنان شان مشترک است. علی فولاد صنوبری، یکی دیگر از کارکنان پالایشگاه در اتاق کنترل است و در این بین حرف های زیادی برای گفتن دارد، متولد 1358 است، متاهل و دارای مدرک لیسانس مهندسی شیمی و چهار فرزند دارد، از سال 1383 در پالایشگاه مشغول فعالیت شده است.
وی می گوید: در طول این مدت، به صورت شیفتی سرکار حضور داشته ام و عید های زیادی از جمله لحظه سال تحویل 1400 و 1401 پالایشگاه بوده ام، امسال هم هر چند لحظه سال تحویل بامداد بود؛ اما از کنار خانواده بودن محروم بودم، خانواده و فرزندانم به لحاظ نوع کار من هیچ احساسی از عید نوروز ندارند و سال تحویل برایشان معنا ندارد. در خیلی از مراسم خانوادگی و فامیل نمی توانیم شرکت کنیم، این نوع کار دامن گیر خانواده هایمان شده و نیازمند آسیب شناسی است. دائم با فلز، صنعت، ماشین و تجهیز سر و کار داریم. صنوبری تاکید می کند: خوشبختانه در شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد امکانات بسیار خوب رفاهی، ورزشی و آموزشی در مجتمع های مسکونی فراهم شده و اماکن ورزشی براحتی در دسترس است، در حالی که این امکانات در شهرهای بزرگ به لحاظ مسافت زیاد به آسانی در دسترس نیست وجای تشکر دارد.
او خاطر نشان می کند: در بخش آموزش در هر زمینه ای نیاز به آموزش داشته باشیم، این امکانات برای کارکنان فراهم است. کلاس ها و دوره های آموزشی مورد نیاز کارکنان با حضور استادان برتر کشوری برگزار می شود. به لحاظ موقعیت کاری، تنها دو مقوله در زندگی ام کیفیت دارد یکی بخش آموزش و دیگری مقوله ورزش است که با هدف حفظ سلامتی انجام می دهم؛ اما در بعضی زمان ها قادر به استفاده از امکانات و دوره ها نیستم.
عقربه ها از ساعت 23 نیمه شب عبور کرده؛ اما کارکنان همیشه بیدار پالایشگاه، خواب را بر چشمان خود حرام کرده اند تا روند عملیات تولید گاز طبیعی لحظه ای از حرکت باز نایستد. این آخرین مصاحبه من است. به سراغ عیسی ریماز، یکی از سرپرستان شیفت می روم. متولد 1355 و دارای مدرک کارشناسی مهندسی مکانیک و کارشناسی ارشد انرژی است. در سال 1380 پس از شرکت در آزمون به استخدام شرکت ملی گاز ایران درآمده و در منطقه 8 عملیات انتقال گاز با مرکزیت تبریز مشغول به کار شده، سپس در سال 1385 راهی استان خراسان رضوی و شهرستان سرخس و مشغول به خدمت در پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد می شود. کارش را این طور تشریح می کند: از بدو ورود به پالایشگاه در واحد عملیاتی تصفیه گاز مشغول به خدمت بودم. زمستان و سرمای سال 1386 با دمای هوای منفی 20 درجه را پشت سرگذاشتیم و تجربه خوبی را در راهبری واحدهای عملیاتی در شرایط غیرنرمال با برودت هوا کسب کردیم. این تجربه ها در زمستان 1401 که شرایط دشوارتری به لحاظ دمایی محیط داشتیم، به کمکمان آمد و بسیار مثمر ثمر بود.
هر چند در زمستان امسال سرمای سوزانی را تجربه کردیم؛ اما خوشبختانه تجارب همکاران سختکوش ما باعث شد خللی در روند تولید مداوم اتفاق نیفتد. در شرایطی که بیشتر ادارات دولتی و غیر دولتی در شرایط تعطیل یا نیمه تعطیل بودند، تمامی کارکنان به مدت دو هفته و به صورت شبانه روزی تلاش کردند و حتی ضمن حفظ روند پایدار تولید گاز، با ابتکار وخلاقیت توانستیم حدود سه میلیون متر مکعب در روز نیز به ظرفیت پالایشگاه افزوده و به خطوط انتقال تزریق کنیم.
این کارشناس ادامه می دهد: کار با تیم متخصصی که اغلب از نخبگان دانشگاه های معتبر ایران هستند، تحمل شرایط سخت و خشن و خطرناک کار در محیط پالایشگاهی را برای ما آسان کرده و در فرایند تولید و تصفیه گاز همکاران من به صورت 24 ساعته به طور دقیق تمامی پارامترها را اندازه گیری و کنترل می کنند تا حادثه ای رخ ندهد. کار نوبتکاری، خستگی های مخصوص به خود را دارد و یکی از وظایف ما سرپرستان، مدیریت و تلطیف شرایط و روحیه بخشی به همکاران پرتلاش است. به لحاظ شرایط کاری بخشی از همکاران دچار مشکلاتی می شوند؛ اما به دلیل جو صمیمی و دوستانه ای که در شیفت های کاری وجود دارد، در زمان استراحت دلتنگ کار می شویم.
او در خصوص زمان حضورش در کنار خانواده، بخصوص سال تحویل و عیدها بیان می کند: بنده در 20 سال گذشته تنها هفت سال در کنار خانواده ام بودم و بقیه زمان ها به لحاظ کاری زمان سال تحویل را در اتاق کنترل جشن گرفته ایم و بیشتر تعطیلات رسمی هم در پالایشگاه حضور داریم؛ البته تحمل شرایط کاری برای خانواده ها خیلی سخت است که بالاخره به اجبار با آن کنار می آییم.
شرایط آب و هوایی منطقه عملیاتی خانگیران به لحاظ توفان و ریزگردها دغدغه همکاران و خانواده ها را دو چندان کرده که همگی امیدواریم شرایط بهتری رقم بخورد.
صنعت نفت با اصلاح در قوانین و مجوزهای داخلی به دنبال بیشینه سازی حضور دانش بنیان هاست
مشعل شرکت های دانش بنیان در سال های سخت تحریم به یکی از بازوهای موثر در مقاومت و پیشروی صنعت تبدیل شده اند، اما مسیری که این شرکت ها در چند سال اخیر طی کردند، تجربه ای بود که همچون بسیاری از دانش های فنی دسترسی خارجی و الگوی بیرونی نداشت. متخصصان و فناوران داخلی با توجه به نیازهای صنعت و تجربیات خود، شرکت هایی را با قالبی متفاوت شکل دادند که امروز به عنوان شرکت های دانش بنیان و فناور شناخته می شوند و می توان گفت اصول، قواعد و امتیازهای خاص خودشان را دارند، اما همانقدر که حضور و اثرگذاری شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی بیشتر بوده، چالش ها و موانع این شرکت های تازه بنیاد هم آشکارتر شده است.
بسیاری از شرکت های دانش بنیان در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی به صورت خودجوش و زیرساختی توانسته اند در میان شرکت های خصوصی صنعت پتروشیمی و بدون حمایت های دولتی جایگاهی مناسب داشته باشند و هر روز این سهم را بیشتر کنند. آنها توانسته اند صنعت بزرگ نفت را از گردنه های مهم، حساس و بسیار سخت تحریم ها و شرایط اقتصادی سخت به سلامت عبور دهد و جای خالی فناوری و دانش فنی شرکت های خارجی را تا حد زیادی پر کنند. اما آیا این شرکت ها حالا و در گذر از مرحله تکوین و شکل گیری خود توانسته اند اشکالات بدنه و چالش های درونی خود را بشناسند و به مسئولان اجرایی و قانون گذار برای باز کردن مسیر نشان دهند؟ صنعت نفت به خوبی اهمیت و جایگاه شرکت های دانش بنیان را درک و بر همین اساس، بسیاری از محدودیت های قانونی و اداری را برطرف و امکان دسترسی و برخوردی از بسیاری از امکانات داخلی نفت را برای شرکت های دانش بنیان فراهم کرده است. این همراهی البته در کنار توجه و حمایت های بالاسری و مالی نهاد ریاست جمهوری و ارگان های اجرایی دیگر صورت می گیرد و همچنان در گذر از تجربیات جدید، به روز رسانی می شوند.
اگرچه موضوع شرکت های دانش بنیان برای صنعت نفت اهمیت زیادی داشت، اما با نام گذاری که مقام معظم رهبری در سال جاری داشتند و امسال را به نام «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» نام گذاری کردند، اهمیت این شرکت ها بیشتر از قبل شد. بسیاری از شرکت هایی که در مسیر اجرای پروژه های مشترک با زیرمجموعه های صنعت نفت بودند، امروز می توانند در مورد چالش های این مسیر بهتر و بیشتر صحبت کنند و نظر بدهند و به همین دلیل معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت اعلام کرده است که می خواهند متناسب با اعلام نیاز شرکت ها، مقررات صنعت نفت در بخش های پژوهشی را به صورتی تنظیم کنند که در بخش های عملیاتی شاهد رشد و گره گشایی از برنامه های شرکت های دانش بنیان باشیم. وحیدرضا زیدی فرد، معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت با بیان اینکه وزارت نفت پارسال درباره اعطای تسهیلات دستورعمل بند (الف) تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ فراخوان هایی را به شرکت های دانش بنیان داده است، افزود: از ابتدای امسال نشست های مستمری به ریاست معاون اول رئیس جمهوری در هیئت دولت برگزار شده است تا زمینه برای دانش بنیان شدن دستگاه های اجرای کشور فراهم شود که تاکنون آیین نامه هایی درباره بهداشت، برق، کشاورزی و صنعت نفت تهیه شده است. بر اساس این گزارش، می توان گفت که در چند دهه گذشته تاکنون شرکت ها و پارک های علمی و فناوری زیادی در کشور فعالیت خود را آغاز کرده اند وهم اکنون حدود ۷ هزار شرکت دانش بنیان و حداقل ۴۵ پارک علم و فناوری و ده ها مرکز رشد و فناوری در کشور فعال هستند. پس از نام گذاری 1401 به نام دانش بنیان ها هم این توجه و همراهی بیشتر شد و فعالیت در این شرکت ها موتور فعالیت ها و تقاضاهای پژوهشی را پرقدرت تر کرد.
اتفاق بسیار مفید و قابل توجه در مورد دانش بنیان ها این است که اقتصاد خصوصی و رقابتی سبب تحریک نیاز فناوری در صنعت نفت شده و شاهد بوده ایم که بخش قابل توجهی از دانش بنیان ها از داخل بخش خصوصی صنعت نفت شکل گرفته اند.
امید شاکری، مدیرکل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرح های معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت با بیان اینکه در تلاشیم تا موانع را در نظام فنی و اجرایی صنعت نفت شناسایی کنیم، گفت: هم اکنون نگرانی شرکت های دانش بنیان آن است که صنعت نفت با آنها قرارداد امضا کند، در حالی که آنها باید بدانند لازم است پروژه های صنعت نفت را در زمینه زمان و هزینه به بهترین شکل انجام دهند تا کار به مرحله قرارداد برسد. شاکری تضمین ریسک های استفاده از فناوری های شرکت های دانش بنیان را از مسائل مهم حوزه پژوهش و فناوری صنعت نفت دانست و افزود: مدیران ارشد صنعت نفت باید برای توسعه و توانمندی شرکت های داخلی قدرت ریسک داشته باشند. او اعلام کرد: هم اکنون ارجاع کار و پروژه ها در این صنعت بر پایه برگزاری مناقصه هاست، در حالی که اگر شرکتی بخواهد با فناوری خود مدت زمان اجرا، برای نمونه حفاری یک چاه را کاهش دهد و بخشی از درآمدهای صرفه جویی شده را به عنوان مزد خود بردارد، این کار در عمل طبق قانون ممکن نیست، در حالی که شرکت های پژوهشی این الگو پروژه ها را هم اکنون به راحتی در سطح بین المللی انجام می دهند. وی گفت: هم اکنون تعدیل قراردادهای ارزی معاونت پژوهش و فناوری وزارت نفت در دستور کار قرار داشته و این تعدیل ها با رعایت قوانین و مقررات و همسو با پوشش ضرر و زیان شرکت های دانش بنیان در این حوزه انجام می شود. محمدصابر کرم بیگی، معاون نوآوری و فناوری پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت یکی از چالش های توسعه فناوری در صنعت نفت را این می داند که چشم انداز مشخصی برای ارائه داده و اطلاعات به شرکت های پژوهشی در بخش خصوصی وجود ندارد. او مدعی شد که هم اکنون 2 دهم درصد تولید ناخالص داخلی کشور از طریق برنامه های دانش بنیان صنعت نفت تأمین می شود که این رقم در مقایسه با مقیاس های جهانی بسیار پایین است.
از آنجا که صنعت نفت، صنعتی بالادست و نیازمند آخرین فناوری هاست، ممکن است برخی شرکت های دانش بنیان نتوانند به تنهایی مسئولیت پروژه های بزرگ و پر اهمیت صنعت نفت و گاز و پتروشیمی را به عهده بگیرند؛ به همین دلیل با توجه به تجربه ای که در این سال ها به دست آمده، به نظر می رسد لازم است کنسرسیوم های فناور و دانش بنیان تشکیل شوند تا علاوه بر تبادل تجربیات و دانش، توان مالی بالاتری برای قبول پروژه ها و کاهش ریسک کارفرما ایجاد شود. در این شرایط است که از رقابت های چالش برانگیز و حذف کننده شرکت ها که ممکن است انگیزه ها را کاهش دهد، کاسته خواهد شد.
رشید قانعی، دستیار مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس در توسعه صنایع دانش بنیان و پایین دستی پتروشیمی با اشاره به تسهیل گری که شرکت های بزرگ و هلدینگ ها می توانند برای شرکت های دانش بنیان داشته باشند و نقش بازار را ایفا کنند، گفت: بسیاری از شرکت های دانش بنیان می توانند در کنار شرکت های بزرگ قرار بگیرند و تجربه های جدیدی را به دست بیاورند که در صورت اقدام انفرادی امکان آن را ندارند و کنسرسیوم هایی که در میان چند شرکت دانش بنیان و یک شرکت بزرگ با پشتوانه شکل می گیرد، موفق خواهند بود، ضمن اینکه این اقدام به اعتبار شرکت ها در جذب ضمانت نامه ها و حذف نشدن آنها از بازار کمک می کند. متأسفانه برخی از این رقابت ها مخرب و حتی ممکن است به حذف دانش بنیان ها و شرکت های فناور ایرانی از پروژه ها و سپردن پروژه به شرکت های خارجی بینجامد.
نکته قابل توجه این است که نباید برای توسعه فناورانه صنعت نفت، نگاه غیرواقعی به آن داشت. اگر می خواهیم توسعه دانش در دل محصولات و تجهیزات صنعت نفت شکل بگیرد، باید هدف گذاری کلان، ایجاد شناخت در مراکز توسعه فناوری و اکوسیستم دانشگاهی منطبق با نیازهای واقعی باشد. همچنین هدف گذاری برای مدل های توسعه و تعالی باید مبتنی بر توسعه بازار باشد تا خروجی داشته باشد. شرکت های کوچک هم می توانند در لبه فناوری و مطابق با نیاز بازار حرکت کنند به شرط اینکه آنها هم این هدف گذاری و شناخت را رعایت کنند.
در عین حال، اگرچه بسیاری از کشورهای خارجی دسترسی به دانش روز را از صنعت نفت ایران محروم کرده اند، اما بسیاری از تجربیات شرکت های دانش بنیان بین المللی قابل دسترسی و به کارگیری است. توجه به این تجربیات در بسیاری از موارد می تواند ما را از طی کردن مسیرهای تکراری و اشتباه بر حذر دارد. بر اساس این گزارش و با توجه به گفت و گوهای بسیاری که با شرکت های دانش بنیان داشته ایم، موانع حقوقی و قراردادی داخلی صنعت نفت به عنوان موانع شرکت های دانش بنیان مطرح می شوند. همچنین تعامل صنعت و دانشگاه تنها در برخی بخش ها کانالیزه شده و مجوزها از مسیرهای سختی تایید می شوند. مدیر یک شرکت دانش بنیان در یکی از پنل های تخصصی،می گفت: دسترسی محققان و کارشناسان به مناطق عملیاتی و حضور در محل پروژه ها کماکان برای ما ممنوع است و یا هماهنگی ها گاه یک سال هم زمان می برد؛ یعنی اگر شرکتی روی موضوع «آسفالتین چاه» کار و راهکار مناسبی هم ارائه کند، شاید هیچ وقت نتواند خودش یک نمونه از نفت آن میدان را تست کند.
موضوع دیگری هم که موجب نگرانی برخی شرکت های دانش بنیان شده این است که ممکن است برخی شرکت ها به نام مجموعه های دانش بنیان تاسیس شوند تا از مزایا و تسهیلات و دسترسی هایی که برای آنها استفاده کنند و صرفا هیجانی متناسب با نام گذاری سال باشد و این توجه و همراهی در سال های بعد فراموش شود یاکاهش یابد. از این رو شاید لازم باشد در کارکرد شرکت های دانش بنیان و فعالیت شان، بازنگری صورت گیرد تا از مسیر و هدف اصلی دور نشویم.
گفت و گوی متفاوت «مشعل» با سیمان کار زن میدان آزادگان جنوبی:
مشعل حضور زنان درصنعت نفت، همواره یکی از موضوعات و چالش های مهم بوده است؛ اگرچه در چند دهه اخیر تعداد قابل توجهی از زنان در رشته های مرتبط با صنعت نفت تحصیل کرده و موفق به کسب رتبه های برتر شده اند؛ اما بخش زیادی از آنها، امکان و همراهی لازم را برای حضور درصنعت نفت و مناطق عملیاتی و کسب تجربه نداشته اند. به نظر می رسد برای حضور زنان در صنعت نفت و مناطق عملیاتی بجز برخی محدودیت های قانونی، نگاه های سنتی ناشی از درک ناصحیح از توانایی زنان، باعث دوری آنها از این صحنه شده است. زنان زیادی در این سال ها با وجود توانایی هایشان و انتخاب به عنوان نخبگان علمی و عملیاتی، به همین دلایل نانوشته، از پروژه های بزرگ کنار گذاشته شده اند. بااین حال زنانی هم هستندکه از تلاش برای رسیدن به این حق و سهم خود کوتاه نیامده و موفق شده اند مسیری را هر چند اندک برای ورود به مناطق عملیاتی باز کنند. مریم عبداللهی، کارشناس ارشد سیمان کاری است که پس از سال ها کار در شرکت های مختلف و میادین متعدد خشکی، بالاخره بانگاه مثبت و همراهی مدیرانش در شرکت انرژی دانا و در میدان نفتی آزادگان، موفق به حضور روی دکل حفاری و تجربه ملموس از کار روی دکل شده است. او که از نخبه های صنعت نفت است، در نشست با خبرنگار «مشعل»، ازحضور خود به عنوان یک زن در صحنه کار گفت.
بانوان و استفاده از قابلیت های آنان در عرصه های مختلف، موضوعی است که همواره با چالش هایی رو به رو بوده است. برخی نگاه موافق و شماری نیز از این منظر که زن به لحاظ فیزیک بدنی، قادر به انجام امور سخت نیست، دیدگاهی مخالف آن دارند.
مریم عبداللهی با اشاره به سابقه تحصیلی خود (رشته مهندسی نفت) به عنوان یکی از نخبه های صنعت نفت گفت: سال 1389 در رشته مهندسی نفت قبول شدم و چهار ترم هم خواندم؛ اما آنقدر فضا برای خانم ها و فعالیتشان در نفت منفی بود که تغییر رشته دادم ودر رشته مهندسی شیمی مشغول تحصیل شدم. دلیل این انتخاب هم آن بود که بجز صنعت نفت، احتمال بیشتری برای فرصت کار درصنایع دیگر هم داشتم. با این حال، موضوع پروژه پایانی دوره کارشناسی ام «مهندسی نفت و سیال حفاری» بود و حتی پایان نامه کارشناسی ارشد در رشته شیمی دانشگاه شریف هم در زمینه «سیال حفاری و مواد کنترل کننده هرز روی» بود.
عبداللهی بااشاره به ارتباطی که به واسطه پایان نامه خود با استادان حوزه نفت و حفاری داشته، اظهار کرد: اولین شرکتی که مشغول کار شدم، شرکت «تهمتن» بود. همزمان، بایک مجله حفاری هم که دوره های آموزشی را برای دانشجویان برگزار می کرد، همکاری داشتم که البته پس از مدتی منحل شد. در ادامه به شرکت «ایمیدکو» که در زمینه حفاری و تزریق نیتروژن و اسید در چاه های نفتی فعال است، رفتم و دو سال در بخش عملیات مهندسی این شرکت حضور داشتم. آنجا تقریبا اولین جایی بود که احساس نیاز به حضور در منطقه عملیاتی و دکل حفاری را پیداکردم؛ اما امکان حضور در بخش عملیات برای من به عنوان یک زن وجود نداشت و صرفا در قالب تیم پشتیبانی درستاد شرکت حضور داشتم.
وی با تاکید بر اینکه مسؤولیت و موقعیت کاری من ایجاب می کرد که در مورد دکل حفاری و جزییات فنی آن اطلاعات دقیق و عینی داشته باشم، گفت: در همه جلساتی که از سوی شرکت با شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب برگزار می شد، حضور داشتم و اتفاقا به دلیل اطلاع از فناوری های نوین و جزییات فنی پروژه، همچنین تسلط به زبان انگلیسی در بیشتر جلسات، نفر اصلی بودم و در قیاس با بسیاری از افراد حاضر در آن جلسات، قابلیت علمی بیشتری داشتم، در حالی که هیچ تجربه ای از دکل حفاری در هیچ شکلی از آن نداشتم.
عبداللهی با اشاره به حضورش درشرکت «سروک» کیش که مختص سرویس های حفاری است، گفت: در این شرکت، در دوره ای تصمیم گرفته شد تاجمعی از دانش آموختگان دانشگاه های ممتاز را در قالب تیم کوثر جذب کنند و آموزش دهند تا در آینده مدیران قابلی شوند. از این گروه که حدود 150 دانش آموخته از دانشگاه های علم و صنعت، امیرکبیر، تهران، شریف و دانشگاه نفت آبادان بودند، من به همراه پنج نفر دیگر که همگی آقا بودند، انتخاب شدیم. در ادامه از ما آزمون عملی و زبان گرفتند که در نهایت هر 6 نفرمان انتخاب شدیم.
وی درتوضیح بیشتر درباره شرایط رقابت و حضورش در شرکت پیشین گفت: حوزه تخصصی من سیمان بود؛ اما از همان ابتدا مخالفت هایی شد که چرا یک زن باید در این حوزه باشد؛ ولی به دلیل نیاز سازمان به تخصص من و نبود امکان کنارگذاری از سیستم عملیاتی، با وجود حضورم در بیشتر جلسات به عنوان تنها نماینده خانم حاضر در جلسات، به خاطر نگاه سنتی و گاه مردانه، به نظراتم توجه نمی کردند و اصلا سوالی هم نمی پرسیدند. با این حال، به حضورم ادامه دادم وحتی بسیاری از همان آقایان مسؤول در جلسات می گفتند اگر تو مرد بودی، یکی از بهترین مهندسانی بودی که در منطقه عملیاتی می توانست کار کند؛ اما متاسفیم که نمی شود! چون شما خانم هستید و امکان حضور در منطقه را ندارید.
عبداللهی افزود: سابقه کار و امتیازات تحصیلی و تجربی من از پنج همکار مرد دیگری که با من جذب شده بودند، بیشتر بود؛ اما آنها به محض قبولی، روند استخدام را طی کردند و بارها در عملیات سیمان کاری پروژه حضور یافتند؛ ولی این شرایط برای من فراهم نشد. به عبارتی آنها به صرف «مرد بودن» خیلی سریع هم به امنیت شغلی رسیدند و هم با محدوده کارشان آشنا شدند؛ اما برای من امکان حضور در محل عملیات و دکل میسر نبود و باید منتظر می ماندم تا آنها از ماموریت برگردند و در گزارش شان توضیح دهند که آنجا چه شرایطی داشت.
او گفت: در بسیاری از موارد مجبور بودم فقط بر اساس آنچه مدیران و اپراتورها درباره مسائل و مشکلات روی سکو صحبت می کردند، به شکل فرضی نظر دهم، تصمیم بگیرم یا طراحی کنم. گاه از روی فیلم یا نقاشی یا طرحی که همکاران می کشیدند و توضیح می دادند، تا حدی شرایط را درک می کردم.
انتظار آنها این بود که با همین توصیف ها و توضیحات انتزاعی بتوانم یک برنامه واقعی برای یکی از پرچالش ترین پروژه های حفاری میدان های نفتی شبیه سازی و ارائه کنم.
عبداللهی در پاسخ به این سوال که «همکارانتان طرح و برنامه ای را که بدون دیدن، طراحی کرده بودید، اجرا می کردند؟» تصریح کرد: بله، بعد از اجرا، گزارش کار را به من می دادند و من باید می فهمیدم کار به چه صورت پیش رفته یا مشکل پیدا کرده است یا نه. اینکه مشکل از بخش حفاری بوده یا اپراتور خطا داشته یا غیره! من چون تصویری از آن فضا و شرایط نداشتم، در موارد زیادی برای تهیه این گزارش ها مشکل داشتم.
به عنوان نمونه در روند سیمان کاری چاه، امکان آلودگی «سلوشن سیمان» باسیال گل حفاری بر اثر اشتباه پرسنل عملیاتی دکل یا خرابی شیر های خروجی مخازن گل حفاری وجود دارد، بنابراین از آنجا که من این شرایط را مشاهده نکرده بودم، اشراف کاملی هم بر وقوع این اتفاق که پیامد های جدی در خصوص کیفیت دوغاب سیمان و عملیات سیمان کاری دارد، نداشتم!
عبداللهی افزود: نکته دیگر این بود که وقتی همکارانم در مورد یک مسأله عادی عملیات حفاری صحبت می کردند، تصورشان این بود که این موضوعات، امور پیش پا افتاده ای است که من باید بدانم و تاکید یا توجه خاصی به این موارد نداشتند! اما مسأله این بود که من این روند عادی که آنها براحتی به آن دسترسی داشتند را طی نکرده بودم و نمی دانستم باز شدن یک شیر پروانه ای یا خرابی یک تجهیز در سیستم گل حفاری چطور ممکن است بر کیفیت عملکرد عملیات سیمان کاری موثر باشد.
وی در پاسخ به این سوال که ماکت یا فیلم این روند نمی توانست کمک کننده باشد؟ گفت: موثر بود؛ اما دیدن فیلم یک تجهیز سرچاهی با حضور در شرایط واقعی و درک تفاوت کارکرد این تجهیزات و آشنایی با تنوع آنها در عملیات مختلف و ابعاد و اندازه های واقعی آنها فرق می کند.
مثل این است که یک مهندس ساختمان برای طراحی، هیچ آشنایی عملیاتی با مفاهیمی مانند آجر و بتن و کیفیت آنها و ابعاد ساختمان نداشته باشد. وقتی همکاران درباره لوله 30 یا 20 اینچ حرف می زدند، من تصویر ذهنی کلی داشتم؛ اما همکارانی که روی دکل کار کرده بودند، امکان تفکیک همه این موارد را داشتند.
او ادامه داد: برای حضور در میدان آذر، رفتن روی دکل حفاری و آشنایی با شرایط آن خیلی جنگیدم تا حداقل یکبار در این محل حاضر شوم؛ اما می گفتند این میدان چون در محدوده مرزی است و نیروهای نظامی مستقر هستند، اصلا امکان حضور شما به عنوان یک خانم وجود ندارد. مدتی بعد در میدان «سعادت آباد» در استان فارس و محدوده شرکت مناطق مرکزی ایران شرایط من و پروژه کمی تغییر کرد و فکر می کردم شاید آنجا این شرایط فراهم شود.
عبداللهی افزود: میدان سعادت آیاد در حدود 100 کیلومتری شهر شیراز بود و من آن زمان تازه ازدواج کرده بودم و همسرم هم شیرازی بود. به مدیران مجموعه گفتم اجازه بدهید من با همراهی همسرم در طول روز از دکل بازدید داشته باشم. فقط چند ساعت آنجا هستم و شب را هم در کمپ عملیاتی نمی مانم تا مسأله و نگرانی بابت ماندن در کمپ هم وجود نداشته باشد؛ اما با وجود این پیگیری و آماده کردن شرایط باز هم موافقت نکردند و گفتند حضور یک خانم در محیطی که فقط آقایان در مدتی طولانی حضور دارند، امکان ندارد.
او گفت: امروز یک سازمان با نگاه شایدسنتی از قرار گرفتن و حضورخانم ها در محیط کار آقایان و در کنار آنان، استقبال نمی کند.
عبداللهی افزود: در این سال ها این ذهنیت که حضور خانم ها در کنار آقایان مشکل ایجاد می کند، تبدیل به یک باور اشتباه بین همه کارکنان شده؛ اما ریشه اولیه آن معلوم نیست. در بسیاری از حوزه های شغلی این تابو و مانع شکسته یا کم شده؛ اما تنها حوزه ای که خانم ها هنوز ورود نکرده اند، مناطق عملیاتی نفتی است. تاجایی که من بررسی کردم، عدم حضور زنان در برخی مناطق عملیاتی نفت قانونی نانوشته است و چون از ابتدا زیرساخت حضور زنان فراهم نشده، حالا هم به بهانه های مختلف از این حضور ممانعت می شود.
او به حضور زنان حتی کشور های مسلمان منطقه با رعایت پوشش های عرفی یا کارکنان زن شرکت های خارجی روی دکل های نفت و گاز اشاره کرد و گفت: در شرکت های نفت و گاز کشورهای نفتی همسایه همچون عراق، کویت یا امارات که کشورهای اسلامی و همسایه ما هستند، زنان متخصص این حوزه دوشادوش مردان در دکل حفاری حاضر می شوند و مشکلی هم به وجود نمی آید؛ اما برای کارکنان زن ما محدودیت وجود دارد؛ البته زنان در شرکت های نفتی پایین دستی همچون صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی در بخش های فنی، آزمایشگاهی و حتی مدیریتی حضور دارند و مشکلی هم ایجاد نشده؛ اما در مورد اعزام به مناطق حفاری عملیاتی همیشه مقاومت وجود داشته و من این مقاومت را درک نمی کردم.
عبدالهی به شروع کار خود در انرژی دانا و تخصصش در بخش سیمان کاری چاه های خشکی اشاره کرد و گفت: اصلا علت جذب من، تخصصی بود که روی سیمان کاری چاه های خشکی داشتم و در این پروژه درخواستم برای رفتن سر دکل مورد قبول قرار گرفت. دو روز بدون هیچ مشکلی اعزام شدم به اهواز و برگشتم و در هفته های بعد به همراه همکاران زن دیگر دوباره این حضور و عملیات تکرار شد. برای حضور روی دکل هم با هماهنگی مسؤولان شرکت تجهیزات و لوازم ایمنی متناسب با ما را تهیه کردند.
او در ادامه افزود: برای حضور در سایت عملیاتی دکل و در کمپ عملیاتی، الزامات ایمنی لازم بود که از قبل باید پیش بینی می شد؛ اما تهیه برخی از آنها مثل کاورال و کفش کار در سایز ما خانم ها سخت بود و در نتیجه کاور و لباس هایی مجزا سفارش دادیم تا دوخته شود. کفش هایی که برای کارکنان مرد وجود دارد، عموما از سایز 42 شروع و تا 50 موجود است و گاه حتی برای آقایان هم بزرگ هستند.
عبدالهی به واکنش ها و نگاه های بیرونی که نسبت به حضورشان در سایت عملیاتی دکل حفاری وجود داشته، اشاره کرد و گفت: همکاران و همکلاسی هایم که از حضور ما در دکل مطلع می شوند، نگاه همراه با حسرت دارند و اینکه کاش این شرایط برای آنها هم فراهم شود. مسأله و سوال مهم این است که چرا وقتی رشته مهندسی نفت با گرایش حفاری وجود دارد که دانشجوی خانم جذب می کند و اتفاقا گاه تعدادشان هم بیشتر از آقایان است، نمی توانند حداقل یکبار حتی در دوران کارآموزی به شکل حضوری عملیات حفاری را ببینند تا کاملا متوجه شرایط عملیات شوند. یعنی آنها که برای آموزش تئوری مسوولیت دارند، در مقابل آموزش عملی هم وظایفی دارند که مغفول مانده است.
این مهندس سیمان کار چاه با بیان اینکه حضور در این موقعیت ها به خود فرد، روحیات و قبول شرایط هم بستگی دارد، گفت: ممکن است خیلی از خانم ها شرایط کار سخت منطقه عملیاتی و کار سنگین و زمخت و خطرناک دکل حفاری را دوست نداشته باشند؛ اما مسأله این است که باید امکان انتخاب برای خانم ها وجود داشته باشد تا خودشان برای این موضوع تصمیم بگیرند که تمایل به فعالیت در مناطق عملیاتی دارند یا نه؟
عبداللهی افزود: این درخواست به هیچ وجه رویکرد فمنیستی ندارد و تاکید ما این است که در بسیاری از موارد، شرایط برابر برای زنان و پیاده شدن عدالت حرفه ای به نفع پروژه هم خواهد بود. شاید مدیران قبلی در مقابل اصرار من پیش خودشان فکر می کردند چرا باید هزینه حضوریک زن و مسائل آن را بدهند؟ یا ممکن است برخی همکاران مرد فکر کنند من و توانایی ام در ادامه برایشان مانعی باشم و به همین دلایل اجازه حضور را نمی دادند؛ اما در نهایت این مطالبه گری یکجا جواب داد.
او همچنین به همراهی و تشویقی که همسر و اعضای خانواده اش در این مسیر داشته اند، اشاره کرد و گفت: همسرم دانش آموخته مهندسی نفت است و در شرکت عملیات اکتشاف کار می کند. در خانواده هم چون با چهار برادر هم سن و سال خودم بزرگ شده ام، روحیه متفاوتی دارم؛ چون تا حد زیادی در فضای مردانه بزرگ شده ام و به همین دلیل تفکیک جنسیتی برایم معنای زیادی ندارد.
عبداللهی افزود: همسرم کاملا درجریان شرایط نابرابری که در آن کار می کردم و مطالبه ای که داشتم، بود، به همین دلیل وقتی گفتم می خواهم به اهواز و سر دکل بروم، استقبال و حمایت کرد. وقتی هم که رفتم و برگشتم، سوال های زیادی از من پرسید و درباره تجربه خودش از حضور در دکل حرف زد. نگاه همسرم این بود که حضور تو می تواند مسیری را باز کند تا زنان دیگر هم در این موقعیت قرار بگیرند.
وی با اشاره به محدودیت هایی که بسیاری از زنان در خانه و خانواده به سبب مسؤولیت های شان دارند، گفت: زنان معمولا در خانه و خانواده محدودیت ها و وظایفی دارند و یکی از موانع خانم ها برای پیشبرد اهداف کاری و برابری در شرایطشان همین مسؤولیت هاست. بسیاری از خانم ها هم از ابتدا باید از سد مخالفت های خانواده و محدودیت های آن بگذرند؛ اما در این مورد من یک امتیاز داشتم و همسر و خانواده در همه مراحل همراه و مشوقم بودند و حالا به سبب این تغییر رو به جلو و محقق شدن مطالبه ام، خوشحال هستم.
عبداللهی افزود: از مدیریت ارشد مهندس اصغرنیا و همچنین مهندس ولی الهی و مهندس ستاره شناس که همواره من را در مسیر افزایش توانمندی ها و انجام هر چه بهتر وظایفم حمایت کردند، بسیار سپاسگزارم. به نظر من مجموعه انرژی دانا به عنوان یک شرکت پیشرو، همواره تلاش داشته تا خانم های متخصص را جذب کرده تا ضمن استفاده از ظرفیت ها و توانایی آنها، فرهنگ سازی نیز انجام دهد. همچنین از حمایت های مهندس ایروانی، معاون منابع انسانی و اداری مجموعه بزرگ انرژی دانا که نگاه متفاوت و مثبتی به سرمایه انسانی دارند، کمال تشکر را دارم. مطمئنا با حمایت این افراد و هفته نامه «مشعل» به عنوان یک رسانه تخصصی درصنعت نفت، شاهد حضور خانم های متخصص و مشتاق در بخش های عملیاتی در آینده نزدیک خواهیم بود.
بابک ولی الهی، مدیر ارشد عملیات کسب و کار سیمان کاری و اسید کاری شرکت انرژی دانا به عنوان یکی از مدیران تاثیر گذار و تصمیم گیر برای حضور و فعالیت خانم ها در پروژه حفاری، با اشاره به توانایی و تمایل شخصی که همکار خود (مریم عبداللهی) برای حضور در منطقه عملیاتی داشته است، گفت: وی از همان ابتدای حضورش در شرکت، به واسطه تخصصی که در سیمان کاری چاه های خشکی داشت، در جلسات مختلف به عنوان نماینده شرکت درجلسات فنی و عملیاتی حاضر می شد و تمایلش را برای حضور در منطقه عملیاتی و دکل حفاری را بارها اعلام کرده بود و ما هم با توجه به همین علاقهمندی، تصمیم گرفتیم او و خانم هایی که در بخش فنی و مهندسی مشغول به کار هستند را به منطقه عملیاتی اعزام کنیم تا از نزدیک با تجهیزات و شرایط کار آشنا شوند.
وی افزود: بالاخره چند ماه قبل، زمانی که خانم عبداللهی به همراه مدیر عملیات سیمان کاری شرکت به اهواز و کمپ حفاری رفتند تا از نزدیک با تجهیزات، پیمانکاران، پایگاه پشتیبانی و همه بخش های عملیاتی آشنا شوند، نشان داد که می تواند پا به پای همکاران مرد، زیر آفتاب گرم اهواز و درشرایط سخت کاری حضور داشته باشد و بر عملیات سیمان کاری نظارت کند.
ولی الهی با بیان اینکه «وقتی درباره چالش های عملیات در جلسات صحبت می شد، خانم عبداللهی و دیگر خانم های بخش حفاری، دید واضحی به این شرایط نداشتند»، افزود: خانم ها به دلیل حضور نداشتن در محیط کاری دکل حفاری، زحمت و شرایطی را که همکارانمان در ریگ آب تجهیزات عملیات می کشند، از نزدیک لمس نکرده بودند؛ اما پس از حضور دیدند که این فرایند در روند کلی کار چه تاثیر زیادی دارد.
شاید برای تعدادی از کارفرما ها حضور یک خانم در عملیات عجیب و غیر معمول باشد؛ اما ما این ریسک را با کسب مجوز از مدیریت ارشد مجموعه مهندس اصغرنیا و همراهی شان برای ارتقای حرفه ای و ایجاد رضایت حرفه ای بیشتر در همکاران خانم پذیرفتیم و تاکید داریم که برای همه نیروهای عملیاتی این حضور لازم است و سبب اشراف بیشتر به کار می شود.
ولی الهی با اشاره به اینکه برخی قوانین نانوشته و شاید نگاه سنتی برای حضور زنان در مناطق عملیاتی به این بستگی دارد که آن را بپذیریم یا نه، گفت: همه ما می دانیم که خانم ها هم باید مثل آقایان در امور مختلف مشارکت کنند و نفت فرقی با سازمان ها ومشاغل دیگر ندارد. چطور در پالایشگاه ها، پتروشیمی ها، صنعت فولاد، خودرو، معدن و ... زنان متخصص حضور دارند؟ به نظر می رسد این موضوع بیشتر از منع قانونی، به نگرش افراد برمی گردد.
مدیر ارشد عملیات کسب و کار سیمان کاری و اسید کاری شرکت انرژی دانا با تاکید بر اینکه در حال حاضر خانم ها در بخش عملیات این شرکت مثل آقایان برای حضور در پروژه معرفی می شوند و متناسب با نیاز پروژه از یک تا چند روز می توانند در محل کمپ بمانند، گفت: شرایط حضورخانم ها در کمپ فراهم شده و آموزش های ایمنی، لوازم ایمنی و لباس کار مناسبشان تهیه شده که با خودشان به همراه می برند. قطعا در پروژه ها و برنامه های بعدی این شرایط حضور خانم عبداللهی و دیگر همکاران خانم برای همکاران مرد حاضر در سایت عملیاتی حفاری، عادی می شود.
وی گفت: فرهنگ سازی و تغییر باید از جایی شروع شود و مجموعه های دیگر با دیدن حضور خانم ها که بدون مشکل بوده، حتما به فکر به کارگیری خانم ها در عملیات خواهند افتاد.
ولی اللهی افزود: ما تلاش کردیم با توجه به شرایطی که داریم، زمینه را برای رضایت و کارایی بیشتر همکاران فراهم کنیم و زن و مرد بودن آنها محدودیتی ایجاد نمی کند. قطعا سه سال قبل، کسی به این موضوع فکر نمی کرد؛ اما حالا اتفاق افتاده و قطعا ادامه خواهد داشت.
وی افزود: بسیاری از مدیران فنی و عملیاتی در ذهنشان این است که فردی را جذب کنند تا بتواند با عملیات درگیر شود، چکش بزند و خاک کار را بخورد و گرما و عرق ریختن های سایت عملیاتی در فصل تابستان را ببیند و برای همه اینها یک مرد تداعی می شود. سابقه تاریخی و عرفی صنعت نفت هم این است که کار نفت، کاری مردانه است و بر همین اساس در موقعیت های کاری عملیاتی خانم جذب نکرده اند. ما با به کارگیری خانم عبدالهی و سایر همکاران خانم نشان دادیم که این رویکرد قابل تغییر است.
ولی اللهی با بیان اینکه برای انتخاب فرد مورد نظر گزینه های مرد هم وجود داشت؛ اما وقتی رزومه خانم عبدالهی در سیمان کاری چاه های خشکی را دیدیم، با خودمان گفتیم که ایشان می تواند به نیروی ارزشمند مجموعه بدل شود، افزود: وقتی آقای ستاره شناس، پیشنهاد حضور خانم عبدالهی در کمپ و در دکل حفاری را داد، تردیدی نداشتیم که این حضور می تواند بدون مشکل انجام شود؛ چون قبلا خانم های تیم «منابع انسانی» شرکت برای یک هفته در کمپ حضور داشتند و مشکلی به وجود نیامده بود. هم همکاران خانم ما و هم سایر کارکنان نشان دادند که حضور چند خانم در محوطه عملیاتی و کارگاهی، کانکس های اقامتی مجزا یا حضورشان در رستوران هیچ مشکلی ایجاد نمی کند و همه آنها با استقبال و احترام همکاران مرد مواجه شدند.
وی افزود: ما از معدود شرکت های هستیم که این تغییر را برای خانم ها ایجاد کردیم و امیدواریم این روند برای سایر کارکنان موفق و با انگیزه خانم در شرکت های دیگر اجرا شود. ما نمی خواهیم شعاری و غیر واقعی عمل کنیم؛ اما در هر خانواده ای خواهر، دختر یا مادر و همسری داریم که شانه به شانه مردان کار و تلاش می کنند و نشان داده اند مسؤولیت پذیری و روحیه قوی برای کار و پیشرفت دارند.
مجید ستاره شناس، مدیر عملیات سیمان کاری در شرکت انرژی دانا، به عنوان مدیر خانم عبدالهی و یکی دیگر از مدیران تاثیرگذار برای حضور زنان در پروژه حفاری میدان آزادگان جنوبی معتقد است که آنها باید به عنوان یک مجموعه خصوصی پیشرو باشند تا شرکت های دیگر با دیدن تجربه موفق آنها به مرور در این مسیر قدم بردارند و در ادامه محدودیت ها و قوانین هم تغییر کند.
ستاره شناس با بیان اینکه نظر هر کسی به تعلقات درونی آن فرد برمی گردد و لزوما ربطی به جنسیت او ندارد، افزود: بسیاری از خطرهایی که همه ما در محیط صنعتی می شناسیم، همانقدر برای خانم ها می تواند رخ دهد که برای آقایان هم ممکن است اتفاق بیافتد. به نظر می رسد درک ناصحیح از کار و شرایط محیطی، تصمیم گیرندگان این حوزه را به چنین برخوردی وا داشته و با تغییر این نگاه می توان شرایط حضور برابر زنان را فراهم کرد. در تجربه قبلی حضور خانم ها در سایت عملیاتی دیدیم آقایانی که در یک سایت یا منطقه عملیاتی حضور دارند، به دلیل فرهنگ غنی خانوادگی و شخصیت بالای شان، حساسیت و تلاش بیشتری برای ایجاد امنیت و شرایط مساعد همکار یا بازدیدکنندگان دارند.
وی به محدودیت های قانونی که برای حضور نیروی کار زن در مناطق عملیاتی وجود دارد، اشاره کرد و گفت: حضورخانم عبدالهی حتی با وجود تحت پوشش بودن تمامی همکاران ما در بیمه مسؤولیت مدنی، توام با ریسک بود و ما با حمایت مدیریت ارشد سازمان، مهندس اصغرنیا، ریسک حضور ایشان را قبول کردیم؛ اما طبق قانون، حضور نیروی ستادی شرکت در تهران در منطقه عملیاتی توجیهی ندارد. در عین حال نگاه قانونگذار و مدیران صنعت نفت هم باید تغییر کند؛ چون در کشورهای حاشیه خلیج فارس و عراق هم زنان در مناطق عملیاتی و دکل ها حضور دارند.
مدیر عملیات سیمان کاری در شرکت انرژی دانا تاکید کرد: خانم های فعال در این صنعت، باید اراده و مطالبه برای حضور در مناطق عملیاتی را داشته باشند و این خواسته را اعلام کرده و بروز دهند.
او افزود: ممکن است عده ای از مدیران مخالفت کنند و نگذارند؛ اما قطعا عده ای هم مثل ما موافقت می کنند و شرایط حضور و اعزام به عملیات را فراهم می سازند. ما این مسیر را باز کردیم تا زنان دیگری هم در این راه گام بردارند. تا کجا و کی قرار بود خانم عبداللهی و سایر زنان متخصص در این عرصه از روی کاغذ و توصیف و گزارش دیگران، شرایط و مختصات دکل را درک کنند و تصمیم بگیرند؟
ستاره شناس، درباره واکنش ها و بازخوردهای مثبت و منفی این تصمیم برای شرکت هم گفت: تا جایی که واکنش ها به حضور خانم ها در محیط کار عملیاتی مثبت باشد، همه خودشان را شریک می دانند؛ اما اگر منفی باشد، می گویند کار یا تصمیم فلانی بود. خدا را شکر حمایت و همراهی مدیران ارشد سازمان و پشتیبانی همکاران عملیاتی و پشتیبانی در پروژه های خشکی، منجر به این حضور و اتفاق ارزشمند شد.
او افزود: به هر صورت ما در جغرافیا و فرهنگی حضور داریم که محدودیت ها و دیدگاه هایی بخصوص در مورد حضور زنان در برخی محیط های صنعتی وجود دارد؛ اما می توان با اعتماد بیشتر، آموزش های حرفه ای تر و پذیرفتن ریسک کاری، این شرایط را تغییر داد. ما این روند را شروع کردیم و امیدواریم این جریان به نفع زنان متخصص صنعت نفت ادامه پیدا کند.
البته باید بگویم که یک بخش مهم این تغییر هم به خود خانم ها برمی گردد؛ استعداد و توانایی فرد و اراده ای که برای موفقیت در کار نشان می دهد و از سوی دیگر روحیه انعطاف پذیر خانم عبداللهی به نحوی بود که همه شرایط و سختی ها را تحمل کرد. او نشان داد که می خواهد یاد بگیرد و برای آن تلاش کرد؛ اما ممکن است خیلی از خانم ها نخواهند خود را در این شرایط سخت قرار دهند. در همان زمان حضور خانم عبداللهی سر دکل و در گرمای تابستان، او به خاطر فشار و طولانی شدن بازدیدها هم گرسنگی کشید و هم با تجهیزات سیمان کاری، گل حفاری و سایر تجهیزات درگیر بود و شاید هر خانم دیگری بود، از شرایط گلایه می کرد؛ اما ایشان بدون هیچ انتقادی و اعتراضی کارش را ادامه داد.
خانم عبداللهی، نیروی متخصص و با سابقه خوب در سیمان کاری است که هر شرکتی او را جذب می کرد، امتیاز بالایی به دست می آورد . به نظر من، جذب نیروی خوب، کار آسانی است؛ اما نگه داشتن او کار سختی است. سرمایه گذاری روی نیروی انسانی، حتما برای شرکت آورده دارد. هر بار حضور و رفت و برگشت ایشان و سایر خانم ها برای شرکت هزینه دارد؛ اما ما این هزینه را به چشم سرمایه گذاری و در نهایت ارتقای سطح حرفه ای پرسنل می بینیم. به عبارت دیگر ما ریسک فرستادن همکاران خانم به دکل حفاری را پذیرفته ایم و معتقدیم که برای تبدیل شدن این حضور به شرایط عادی و نرمال، باید نگاه رایج و قوانین تغییر کند. مسأله این است که یکسری از خانم ها نشان داده اند که می خواهند در مناطق عملیاتی حضور داشته باشند؛ حالا یک سازمانی با این مطالبه مخالفت و یک سازمان هم مثل ما موافقت می کند.
گشت وگذاری در محمودآباد دوم صنعت نفت
مشعل «بهرگان» از مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران به عنوان یکی از بخش های صنعتی و نفتی در شمالی ترین قسمت آب های نیلگون خلیج فارس با دربر داشتن میادین نفتی مختلف همچون سروش، نوروز، هندیجان و همچنین قدیمی ترین و اولین میدان کشف شده در خلیج فارس(بهرگانسر) مدتی است با تحت پوشش قرار دادن بیش از 40 هکتار فضای سبز،عنوان سبزترین واحد صنعتی جنوب کشور را هم یدک می کشد. قابی سبز از بهار شمال ایران برای ما که از روزهای برفی و سرد تهران به سمت منطقه عملیاتی بهرگان در جنوب سفر می کنیم، در این منطقه پیش رو می بینیم. فضایی یکسر سبز که از 141 هکتار وسعت کل منطقه یک سوم آن (بیش از 40 هکتار) زیرپوشش فضای سبز قرار دارد و حالا از نظر فضای سبز و پوشش گیاهی به محمودآباد دوم تبدیل شده است. تصویری که در بازدید پیش از نوروز گروه خبری هفته نامه «مشعل» از منطقه عملیاتی بهرگان چشم نوازی می کند، رقابت درختان و فضای سبز با تاسیسات مختلف نفتی است که در جای جای این منطقه رد آنها، آرام آرام می رود که تاسیسات را در دل خود جای دهد و چهره صنعتی را بیش از پیش کمرنگ کند و طبیعت، پیروز این رقابت باشد. آنچه مسعود بیرانوند، جانشین مدیر منطقه نفتی بهرگان درباره هدف گذاری برای آشتی دادن صنعت و طبیعت می گوید، اینجا قابل لمس و مشاهده است.
بیرانوند، دانش آموخته دانشگاه مهندسی نفت اهواز با سابقه 25 سال فعالیت در بهرگان که خود را یک طبیعت گرد نیمه حرفه ای می داند، از برنامه ریزی برای ایجاد فضای سبز میان مخازن هم خبر می دهد.
طبق گزارش او، در حال حاضر، منطقه بهرگان تقریبا با 35 هزار اصله درخت و درختچه کاشته شده، سبزترین نقطه صنعتی جنوب کشور است و اشاره می کند که درختان انبوه، فضای سبز بی نظیر،ساحلی پاک و نیلگون و دسترسی به خشکی و زیرساخت های صنعتی و آموزشی می تواند بهرگان را توامان با کار صنعتی به هاب آموزشی تفریحی تبدیل کند.
به گفته بیرانوند، در منطقه بهرگان، افزون بر کاشت نهال به منظور پاسداشت محیط زیست و همسو با سیاست مسئولیت های اجتماعی، اقدام به کاشت هزار درخت در بیابان و کوه های شمال بهرگان و ایجاد چندین سد آب بند و آبشخور برای جانوران شده است.
جانشین مدیر منطقه نفتی بهرگان می گوید: درخت های در حال انقراض هم با همکاری اداره جنگلبانی در اختیار ما گذاشته شده است و در حال احیای آنها هستیم. اینجا طیف وسیعی از درختان، گیاهان و میوه های مختلف همچون ویکتوریا، نخل زینتی، آکاسیا، کنار، لیمو، نارنج، پرتقال، نارنگی، نخل زیتون، جامبو، سپستان، لوزاکاسیا، اکالیپتوس، گل کاغذی، ختمی، تی بی تیا، بنجامین، شاه پسند، شب بو، میمون، یوکا، شمشاد، پاپایا، تمبرهندی، نارنگی، موز، پاپایا، لوز، انبه، خرما، انجیر، انجیر معابد، زیتون، مشعل جگل، انار شیطان، گزشاهی، مورینگا، انار انگور، بالنگ، امپلیسیس را ایجاد کردیم؛ با این حال ادعا داریم که ابتدای راه هستیم. او همچنین خبر می دهد که با کاشت بیش از هزار پیاز نرگس، به زودی نرگس زارهای بهرگان نیز مشهور خواهند شد.جالب توجه آنکه در حال حاضر این منطقه وسیع سبز با تنوع گیاهان و درختان محل تجمع حیوانات مختلف شده و با اقدام های زیرساختی انجام شده، اکوسیستم در آن احیا شده و گونه های جانوری از کل اقلیم خشک بوشهر به این منطقه پناه آوردند.
کفتار، گرگ، شغال، روباه، خرگوش، راسو، گربه وحشی(در حال انقراض است) و گونه های مختلف پرندگان عقاب، قرقی، طوطی(ملنگو)، انواع مار در اینجا مشاهده می شود. برای ما که در مناطق مختلف عملیاتی صنعت نفت تنها آهو، کلاغ، گربه دیده ایم، مواجه شدن یک باره با گرگ، روباه و راسو و... جالب و البته عجیب به نظر می آید. جانشین مدیر منطقه نفتی بهرگان به ایجاد باغ پرندگان که شامل طاووس، قرقاول، انواع فنج، مرغ تزئینی و... است، اشاره می کند و می گوید: افزون بر آن با توجه به حضور حیوانات و پرندگان، آبشخورهای مختلف در فضاهای سبز برای آنها در نظر گرفته شده است.خبر او این است که به دلیل بیش از 40 هکتار فضای سبز ایجاد شده در منطقه بهرگان، به زودی یک کتاب گیاه شناسی به زبان فارسی و انگلیسی تهیه و منتشر می شود.
در بخش های مختلف منطقه بهرگان، پیاده روی در محوطه های سبز و دالان های مملو از گیاهان پیچ و خودرو، ما را به تاسیسات و کارگاه های صنعتی مختلف، باشگاه ورزشی، رستوران و دیگر بخش ها می رساند که در مسیر آن می توان آلاچیق های چوبی را دید که به عصرگاه یا اوقات فراغت و سرو ناهار، شام و... کارکنان اختصاص دارد. در بخش آزمایشگاه، باشگاه و محل استقرارمان هم طیف زیادی از نرگس هایی که از بهبهان آورده و کاشته شده به چشم می آید. در گشت وگذاری کوتاه از منطقه، به تعداد کارگاه های مستقر در آن، باغچه های سبز و متنوع از گیاهان مختلف و میز و صندلی های چوبی برای استراحت بین کار، عصرانه و گپ و گفت وگو وجود دارد.
بیرانوند بهانه این فضای سبز کارگاهی را فرهنگ سازی برای کارکنان دانسته و می گوید: یکی از پتانسیل های موجود، استفاده از توانایی کارکنان است که در این مسیر برای ایجاد علاقه مندی میان واحدهای مختلف فراخوان طرح باغچه برتر داده شده است و به دلیل استقبال مناسب شاهد فضای سبز بیش از 40هکتاری هستیم که قطعا مشارکت صمیمانه تمامی واحدهای منطقه بهرگان، منطقه را به چنین سطحی از زیبایی و شادابی رسیده است. با این استقبال مناسب قرار است سالانه طرح باغچه برتر اجرا و واحدهای برتر معرفی شوند.
فرهنگ سازی و آگاه سازی در منطقه با یک ابتکار با نصب تابلوهای مختلف چوبی دست ساز که نوشته های انگیزشی با هدف دوستی با طبیعت را به همراه دارد، در بخش های مختلف دیده می شود.
در همزیستی صنعت و طبیعت اینجا حتی ضایعات هم عاقبت خوشی پیدا کرده و در یکی، دو میدان و بخش های مختلف می توان اثر دست یکی از بومی های منطقه را دید که با ضایعات المان های چشم نواز محیطی با موضوع طبیعت و محیط زیست ایجاد کرده است.
در بخش دیگری از منطقه بهرگان که مختص سلویج (ضایعات و ماشین آلات اسقاطی) است هم افزون بر نظم محیطی در تقسیم بندی آنها، محوطه اطراف آن مملو از پوشش گیاهان خودرو است که آن را به یکی از فضاهای امن برای حیات وحش بدل ساخته است و طی بازدید می توان تعقیب و گریز گرگ و روباه را در آن مشاهده کرد. توصیه جانشین مدیر منطقه نفتی بهرگان این است که در حوزه محیط زیست باید علاقه مندی، ایمان و التزام عملی در توجه به آن ایجاد شود،در غیر این صورت در حد شعار باقی مانده و راه به جایی نمی بریم که خوشبختانه در منطقه نفتی بهرگان با توجه به علاقه مندی خود و حمایت مدیر منطقه و همسویی با بخش های مرتبط این فرهنگ ایجاد شده است.
وقتی از بیرانوند درباره نگاه مردم بومی روستای امامزاده حسن در تبدیل منطقه بهرگان و همچنین غیربومی به سبزترین واحد صنعتی جنوب کشور سوال می کنم، می گوید: در ابتدا دیدگاه اکثر همکاران منطقه (بومی وغیربومی) نسبت به کاشت درخت مثبت نبود. یک جمله ای هست که اشاره دارد: وقتی کار جدیدی شروع می شود، در ابتدا نگاه همه بی تفاوت است. وقتی پیش می روید و پیشرفت را می بینند، بی طرف می شوند. در گام بعدی معترف و در گام آخر ملحق می شوند. اینجا اکنون در مرحله پذیرش و مشارکت هستند. او اشاره می کند: خوشبختانه در سال های اخیر فقط اداره جنگلبانی دیلم مشارکت بسیار عالی داشت.در این مسیر خوشبختانه با همکاری مناسب اداره جنگلبانی دیلم طی چهار سال اخیر 20 هزار درخت رایگان در اختیار ما گذاشتند. مردم بومی منطقه هم که اینجا را متعلق به خود می دانند، در حال نگهداشت و پاسداشت از آن هستند. به عنوان نمونه درختان منطقه به همت باغبانان و کارگران مقیم این منطقه آبیاری و نگهداری و بخشی نیز به شکل آبیاری قطره ای انجام می شود. دست همه آنها را می فشارم و لازم می دانم یادی کنیم از سیدماشاالله موسوی (سرباغبان) و آقای احمدی و سایر همکاران که تمامی ایده های ما را اجرایی و در گرمای 60 درجه تابستان با مشقت به طور هفتگی 60 هکتار را آبیاری می کنند. در نمونه ای دیگر محمد فلاحتی از بومیان منطقه و از اعضای گروه های مردم نهاد با هزینه شخصی خود اقدام های محیط زیستی زیادی انجام می دهد. معتقدم تمامی کارکنان و بومی های منطقه اگر گلی زدند به سرخودشان زدند.
موضوع آشتی طبیعت و صنعت علاوه بر فعالیت های محیطی مختلف در بهرگان، در اقدام های علمی و زیرساختی هم اجرایی شده است. خبر خوش جانشین مدیر منطقه نفتی بهرگان این است که با اجرای طرح نوفلرینگ، فلرها در دو سکوی نفتی سروش و نوروز خاموش شده و گاز آن به سکوی ابوذر و سپس خارگ ارسال می شود. امیدوارم نوفلرینگ سکوی بهرگانسر نیز طی چند سال پیش رو عملیاتی و هیچ گازی سوزانده نشود و منطقه بهرگان یک منطقه پاک و استاندارد باشد که این یک گام بلند است. بیرانوند اشاره می کند: علاوه بر این پساب صنعتی در سروش و نوروز به دریا نمی رود و پساب های بهداشتی هم در سکوها با تامین باکتری و هماهنگ با محیط زیست است. وقتی در محیط زیست آلایندگی ایجاد نکنیم، خطوط لوله مرتب توپکرانی می شود، خط لوله ها سوراخ نمی شود و دریا هم آلوده نمی شود. باید اشاره کنم خط لوله بهرگانسر به عنوان قدیمی ترین خط لوله خلیج فارس تاکنون هیچ مشکلی نداشته است. در سایه این اقدام هاست که تمام جانداران و اکوسیستم در امان است.
گزارشی از روند فعالیت های سازمان بهداشت و درمان در حوزه اچ اس ای و سلامت خانواده
سمیه راهپیما سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت سال گذشته گام های موثری در مسیر سلامت کار، خانواده و اچ اس ای برداشته است. از آن جمله می توان به ایجاد ساختار جدید بخش سلامت کار، توسعه نرم افزار سلامت خانواده و پرونده سلامت الکترونیک، همچنین فعال سازی سیستم پیامکی نرم افزار سینا برای دریافت بازخورد و ارزیابی های مراکز و تغییر تعرفه پرداخت پزشکان خانواده اشاره کرد. این سازمان همچنین در همایش سراسری که سال 1401 در دانشگاه علوم پزشکی مازندران و در حوزه سلامت خانواده برگزار شد، رتبه برتر سخنران و ارائه مقاله را به خود اختصاص داد. به دلیل اهمیت نقش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سلامت کارکنان و خانواده های آنها، گفت وگویی با غلامرضا پیوندی، مدیر بهداشت و اچ اس ای؛ کوروش هاشمی اصل، رئیس سلامت خانواده و پیمان فریدنیا، رئیس امور سلامت کار و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، داشتیم که به نقش و اهمیت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سلامت کارکنان و خانواده ها آنها پرداختند. آنچه می خوانید ماحصل این گفت وگوست.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سالی که گذشت،گام های قابل توجهی در مسیر تسریع روند ارائه خدمات برداشته است. غلامرضا پیوندی، مدیر بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در این باره به خبرنگار «مشعل» می گوید: با ایجاد ساختار جدید بخش سلامت کار، خانواده و اچ اس ای شاهد افزایش فعالیت های این حوزه طی یک سال اخیر بوده ایم. او با اشاره به گام های برداشته شده در سال گذشته ادامه می دهد: توسعه نرم افزار سلامت خانواده و پرونده سلامت الکترونیک ازجمله اقداماتی است که طی یک سال گذشته و در دولت سیزدهم انجام شده است. سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در صدد آن است که سال 1402، پزشکی خانواده را در سطح مناطق گسترش دهد.
به گفته پیوندی، تعهد و پایبندی مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، برارتقای تمام بخش هاست و تاکید بر این است که سازمان، ارائه دهنده خدمات سلامت در تمام سطوح باشد. اکنون در مقایسه با سازمان های دیگر در زمینه پزشکی خانواده و طب کار، بالاتر هستیم.
یکی از ارکان اصلی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در واحد سلامت خانواده، ایجاد پرونده الکترونیک است که با پیگیری این روند، سابقه پزشکی بیماران ثبت می شود و نسخه نویسی الکترونیکی گسترش پیدا می کند.
مدیر بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت دراین باره می گوید: همسو با گسترش پرونده الکترونیک درسطح سازمان و مناطق تحت پوشش، نرم افزار سلامت خانواده یکپارچه خواهد شد. با این روش، اگر فردی درمجموعه صنعت نفت، به یکی ازمراکز تحت پوشش مراجعه کند، اطلاعات پزشکی، دارویی و دیگر تراکنش های درمانی مربوط به وی در دسترس خواهد بود.
افزون بر موارد اشاره شده، بخش بسیار مهم دیگر از مدیریت بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، به سلامت کار باز می گردد.
پیوندی در این مورد نیز اظهار می کند: برای تمام شاغلان رسمی و بازنشستگان صنعت نفت، نرم افزار سلامت کار ایجاد کرده ایم تا پرونده سلامت آنها در این بستر الکترونیک بارگذاری شود. با این روش، مدیران شرکت های اصلی و فرعی تابعه وزارت نفت به اطلاعات مورد نیاز دسترسی خواهند داشت.
اچ اس ای، یکی دیگر از محورهای فعالیت در مدیریت بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به شمار می رود. برای پیش برد اهداف این واحد، شورای تخصصی اچ اس ای تشکیل شده است. تا بتوان مراکز بهداشت و درمانی و بیمارستانی را از نقطه نظر HSE- MS ارزیابی کرد ضمن این که نتایج و آثار ناشی از اجرای این طرح در مراکز درمانی و مناطق 15 گانه بهداشت و درمان صنعت نفت جمع آوری خواهد شد.
در بخش مهندسی بهداشت و بهداشت عمومی نیز تمام مراکز و ساختمان های صنعت نفت در مناطق 15 گانه مورد بازدید قرار می گیرد. در این بخش انبارهای غذایی، محیط های کاری و بهداشت آب و رستوران ها مورد بازدید و نظارت مداوم بهداشتی قرار دارند.
مدیربهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت دراین باره می گوید: تلاش داریم باتقویت نیروی انسانی، اینگونه نظارت ها را درآینده توسعه دهیم. بهداشت و پیشگیری، جزو هسته مرکزی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است و این بازدیدها به صورت مداوم انجام می شود. پیوندی در ادامه به تشکیل شورای عالی سلامت روان در سطح وزارت نفت و با دستور مستقیم مدیرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت اشاره وتصریح می کند: سلامت روان، یکی از محورهای مهم در واحد سلامت کار و خانواده به شمار می رود. به همین دلیل، در معاینات شغلی و زمان استخدام، تکمیل پرسشنامه سلامت روان اهمیت دارد. اولویت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، حفظ و ارتقای سلامت روان کارکنان در بخش عملیاتی است.
پیوندی در ادامه با اشاره به موضوع جوانی جمعیت وتاکید دولت سیزدهم به آن می گوید: ماده 65 قانون جوانی جمعیت در مدیریت بهداشت و اچ اس ای مورد بررسی قرار می گیرد و این موضوع به شورای عالی تخصصی طب کار و سلامت کار و خانواده سازمان ارجاع شده است تا براساس آن، موارد احتمالی وتاثیرگذار بر باروری کارکنان را مورد ارزیابی قرار دهد.پیرو این موضوع، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت درحوزه سلامت خانواده و مامایی، امکانات تشخیصی را ایجاد و برنامه هایی را دراین حوزه اجرایی کرده است. همچنین باتوجه به اهمیت سلامت بانوان، فعالیت هایی ویژه و مرتبط با این بخش انجام شده است.
مدیر بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، ایجاد شورای تخصصی بهبود تغذیه و دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی وزارت نفت را از دیگر فعالیت های این مدیریت بیان و اظهار می کند: مسؤولیت دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی در وزارت نفت، به عهده مدیرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت است.
پیوندی با اشاره به برگزاری نشست های مختلف با سازمان پدافند غیرعامل، همچنین تدوین اجرای برنامه هایی دراین حوزه، از امضای توافقنامه بادانشگاه علوم پزشکی بقیه الله خبر می دهد و اظهار می کند: این توافقنامه که میان مدیریت بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت درمان صنعت نفت با دانشگاه بقیه الله امضا شده است، بر آموزش پدافند شیمیایی تاکید دارد.
یکی از گام های مهم برداشته شده درحوزه پزشکی خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، ایجاد پرونده الکترونیک سلامت خانواده بوده که سال گذشته پرونده الکترونیک سلامت خانواده محقق شده است.
کوروش هاشمی اصل، رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت دراین باره می گوید: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور چهار نرم افزار الکترونیک دارد که شامل پارس، ناب، سیب و سیناست. از دو نرم افزار نخست در مناطق شمالی کشور استفاده می شود و نرم افزار سیب در سراسر کشور و نرم افزار سینا نیز در چند دانشگاه علوم پزشکی به اجرا درآمده است.
او دلیل انتخاب نرم افزار سینا را علاوه بر واردکردن خدمات بهداشتی بیماران، ایجاد اطلاعات آزمایشگاه، رادیولوژی و فیزیوتراپی بیان می کند و ادامه می دهد: این نرم افزار مجوزهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور و حراست را دارد و قابل لینک با سایر نرم افزارهای وزارت بهداشت است. این وزارتخانه نرم افزاری واسط به عنوان سامانه پرونده الکترونیک سلامت (سپاس) دارد که تمام اطلاعات وزارت بهداشت در این نرم افزار جمع آوری می شود. به این ترتیب باید نرم افزاری داشته باشیم که اطلاعاتمان را به سامانه سپاس بدهد و نرم افزار سینا این قابلیت را دارد.
رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بابیان اینکه بیشتر مناطق تحت پوشش ما چگونگی استفاده از نرم افزار سینا را آموزش ندیده بودند، به همین دلیل برای تمام مناطق 15 گانه دوره آموزش برگزار شد، ادامه می دهد: سعی کرده ایم این نرم افزار در مناطق کاربردی شود؛ البته روی سرور سازمان نصب است و هرجا که به سیستم برید سازمان دسترسی داشته باشد، این نرم افزارها را هم دارد و همه کارکنان می توانند از طریق اینترانت به آن دسترسی پیدا کنند. از این رو تمام کارکنانی که به درمانگاه های ما مراجعه می کنند، پرونده الکترونیک سلامت دارند. او می گوید: سیستم پیامکی نرم افزارسینا را فعال کرده ایم تااطلاع رسانی بخوبی انجام شود و باز خورد و ارزیابی های مراکز نیز از طریق پیامک انجام شود و بعد از مراجعه فرد به مراکز بهداشتی درمانی به صورت رندم به برخی از افراد پیامک داده شود که آیا از خدمات درمانگاه رضایت دارید یا خیر؟
هاشمی اصل، یکی دیگر از گام های برداشته در مسیر سلامت خانواده سال گذشته را امضای تفاهمنامه با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عنوان می کند و می گوید: بر اساس این تفاهمنامه، پزشکی خانواده صنعت نفت، زیر مجموعه پزشکی خانواده کشور قرار گرفت. این قرارداد سالانه تمدید و محورهایی به آن افزوده می شود. به عنوان نمونه بر اساس این قرارداد سال گذشته در ارزیابی های وزارت بهداشت قرار گرفتیم. با این روند علاوه براینکه جزو جمعیت پزشکی خانواده کشور قرار می گیریم، مراکز پزشک خانواده صنعت نفت نیز به عنوان مراکز جامع سلامت شهری شناخته می شوند. این کار به صورت پایلوت در گیلان آغاز شد و پس از آن، تمام مراکز سلامت خانواده منطقه اصفهان به عنوان مرکز جامع سلامت شهری قرار گرفتند. برای وارد کردن دیگر مناطق نیز در حال رایزنی هستیم.
واحد سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سال 1401 بیشتر فعالیت های خود را روی بسته های خدمتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور گذاشته است. فعالیت واحدهای پزشکی خانواده، سلامت کار و سلامت خانواده طی سال های گذشته بر اساس برنامه های عملیاتی نوشته شده در ابتدای هر سال بود. این برنامه های عملیاتی 43 محور داشت که برخی مناطق بسیاری از این محورها را انجام نمی دادند. از این رو هسته اصلی برنامه مناطق عملیاتی امسال روی تمامی بسته های خدمتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور بر اساس سن مراجعه کنندگان انجام شد. رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در این باره گفت: پرونده الکترونیک سلامت، این امکان را به ما می دهد که ارائه خدمات درمانی بر اساس سن را پر قدرت تر از گذشته دنبال کنیم. به گفته او، نرم افزار سینا این قابلیت را دارد تا هرکسی که به مراکز سلامت مراجعه می کند، در صورت داشتن پرونده الکترونیک سلامت بر اساس سن و جنس، فرم هایی تعیین کند تا مراقبان سلامت به اطلاعات آنها دسترسی داشته باشند و بر این اساس، روند درمان آنها مشخص شود.
از سوی مدیریت پزشکی خانواده، سال گذشته آموزش نیروهای انسانی در زمینه مراقبت سلامت و پزشکان تقویت شد. هاشمی اصل با بیان این مطلب می گوید: در گذشته پرستار خانواده و ماما داشتیم؛ اما سال گذشته بر اساس تفاهمنامه با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مراقب سلامت را پرستاران تشکیل می دهند و از ماماها نیز به عنوان مراقبان سلامت ماما یاد می شود و بر اساس بسته های خدمتی وظایف آنها مشخص شده است. براساس این تفاهمنامه نیز وزارت بهداشت در شهرهای مختلف آموزش هایی از سوی دانشگاه ها برای پرستاران و ماماها داشته و آنها را به مراقب سلامت تبدیل کرده اند.
تغییر پرداخت دستمزد پزشکان خانواده از دیگر گام های برداشته شده از سوی واحد سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سال 1401 است. هاشمی اصل در این باره می گوید: بر اساس مصوبه جدید، سال گذشته تعرفه ای بر اساس نسخه دست نویس نداریم.
عملکرد پزشکان خانواده بر اساس تعداد نسخه های الکترونیک است و بیشتر پرداختی پزشکان خانواده، مشابه سرانه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. به گفته او، بخشی از پرداخت به صورت تعداد ویزیت های پزشکان است و بر اساس تعرفه وزارت بهداشت تمام موارد بخیه، پانسمان، تزریقات و... نیز زیر نظر پزشک خانواده انجام می شود و بر اساس تعرفه وزارت بهداشت پرداخت خواهد بود. این موارد انگیزه ای برای پزشکان خانواده شد تا جمعیت تحت پوشش خود را بهتر ببینند و پرداخت پزشکان خانواده در سال جاری بهبود یابد. هاشمی اصل ادامه می دهد: بر اساس استاندارد موجود، هر 2 هزار و 500 نفر یک پزشک؛ هر چهار هزار نفر یک پرستار خانواده یا یک ماما، هر 10 هزار نفر یک دندانپزشک خواهند داشت. بتازگی نسخه 03 پزشک خانواده آمده که در آن تغییر استاندارد پزشکی خانواده ایجاد کرده است. این نسخه را از وزارت بهداشت خواهیم گرفت و در فروردین ماه آن را برای وزارت نفت، بومی خواهیم کرد.
دو ماه قبل از پایان سال از مناطق تحت پوشش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت خواسته شد تا برنامه های سال 1402 خود را اعلام کنند. بر این اساس جلسه ای از سوی مدیریت سلامت خانواده سازمان با این مناطق برگزار و اهداف سازمان به آنها توضیح داده شد. هاشمی اصل در این باره می گوید: اسفند 1401 با تک تک مناطق جلسه داشتیم تا برنامه هایشان را ارائه کنند. این برای نخستین بار است که قبل از آغاز سال جدید، برنامه های عملیاتی سال 1402 تدوین می شود.
همایش کشوری پزشکی خانواده در روزهای 10 و 11 اسفند ماه سال گذشته در دانشگاه علوم پزشکی مازندران برگزار شد و تمام معاونان وزیر بهداشت، رئیس بیمه سلامت، رئیس بیمه تامین اجتماعی و بیش از 300 مدعو حضور داشتند و 150 مقاله برای این همایش ارسال و ظرف دو روز 50 سخنرانی برگزار شد. یکی از این سخنرانی ها از سوی وزارت نفت، ارائه خدمات نوین پزشکی خانواده در این صنعت بود. به گفته هاشمی اصل، این همایش سه سخنران برتر و سه مقاله برتر داشت که واحد سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت عنوان مقالات برتر و سخنران برتر در سطح کشور را دریافت کرد و بسیاری از افراد حاضر در جمع درخواست بازدید از پزشک خانواده صنعت نفت را داشتند.
مراکز سلامت کار سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در چهار سطح فوریت های پزشکی و پزشکیاری، مراکز پزشکی مناطق عملیاتی، مناطق عملیاتی بزرگ با امکانات تشخیصی و مراکز تخصصی طب کار خدمات ارائه می کند و 284 مرکز در سطح کشور به شاغلان صنعت نفت خدمات مراقبتی و فوریت های پزشکی و سلامت شغلی ارائه می دهد. پیمان فریدنیا، رئیس امور سلامت کار و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در این باره می گوید: خدمات قابل ارائه در این مراکز، شامل خدمات معاینات دوره ای است که تا ابتدای اسفند سال 1400 حدود 90 هزار معاینات دوره ای در سامانه ثبت و معاینات بدو استخدام در سال 1401 برای مشمولین بند «د» و«و» نیز 29 هزار و 705 مورد بود که در سامانه تخصصی طب کار ثبت شد. به گفته او، افزایش کیفیت خدمات مراقبتی و ارتقای رضایتمندی شاغلان، افزایش کارایی و اثر بخشی خدمات، بهبود هزینه اثر بخشی، پوشش خدمات و ایجاد دسترسی مناسب به خدمات مراقبتی و تولید خدمات ادغام یافته مراقبت های سلامت به صورت مدیریت واحد و یکپارچه حداکثری، پنج استراتژی اصلی حوزه سلامت کار به شمار می رود.
واحد سلامت کار و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت سال گذشته گام هایی در این مسیر برداشته که از آن جمله می توان به استانداردسازی و ابلاغ خدمات سلامت کار و فرایندهای مربوطه در سطح صنعت نفت، تجمیع اطلاعات پرونده معاینات طب صنعتی و مواجهات شغلی در سامانه جدید، پوشش 80 درصدی خدمات غربالگری افراد با ریسک قلبی عروقی بالا و پیگیری مداخلات و استانداردسازی اورژانس های پیش بیمارستانی در مناطق عملیاتی اشاره کرد. فریدنیا با اشاره به اهداف بلند مدت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برای سال های آینده می گوید: طی 5 سال آینده 25 درصد خطر مرگ های زودرس ناشی از بیماری های قلبی و عروقی کاهش خواهد یافت. او کاهش 20درصدی میزان تحرک بدنی ناکافی طی 3 سال آینده، جلوگیری از افزایش بیشتر چاقی و دیابت طی 3 سال آینده، کاهش 20 درصدی شیوع پر فشار خون طی 5 سال آینده و کاهش 30 درصدی میزان مصرف نمک در رستوران های صنعت نفت را از دیگر برنامه های بلند مدت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بیان کرد. رئیس امور سلامت کار و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت می افزاید: دسترسی 100 درصدی جمعیت تحت پوشش به داروها و مراقبت های مربوطه در درمان بیماری های غیرواگیر در آینده ای نزدیک، کنترل 100 درصدی بیماری های شغلی صنعت نفت طی 3 سال آینده و کنترل 100 درصدی بیماری های مزمن غیر واگیر در صنعت نفت طی 3 سال آینده را شاهد خواهیم بود.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت علاوه بر این، ریسک ها و چالش های عملیاتی را نیز پیش رو دارد. یکی از آنها نیاز به توجه مدیران شرکت ها به خدمات بهداشتی و مراقبت های پیشگیرانه شاغلان است، ضمن آنکه با افزایش سطح تهدیدها و حوادث شیمیایی، بیولوژیکی در مناطق عملیاتی نیاز به مراقبت های پزشکی وجود دارد. با افزایش متوسط سن شاغلان صنعت نفت، شاهد افزایش شیوع بیماری های مزمن غیر واگیر نیز خواهیم بود. فریدنیا، کاهش منابع انسانی و مالی به منظور برنامه های مداخله فوریت های پزشکی در شرایط اضطراری را از دیگر چالش های پیش روی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بیان می کند و می افزاید: متاسفانه قوانین موثری در بهبود سطح سلامت شاغلان نداریم.
او در ادامه به اقدامات پیشگیرانه آینده برای مقابله با ریسک ها و چالش های عملیاتی پیش روی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اشاره می کند و می گوید: به منظور افزایش سطح سواد سلامت و برنامه های خود مراقبتی در شاغلان، برنامه مشارکتی با آموزش و روابط عمومی شرکت ها را خواهیم داشت. برای افزایش مشارکت در حوزه سلامت شاغلان، توسعه برنامه های جامعه محور سلامت و پویش های مربوطه را در دستور کار داریم.
سازمان بهداشت و صنعت نفت، توسعه خدمات سلامت کار، خانواده و اچ اس ای را سر لوحه خود قرار داده است، به گونه ای که خدمات پیشگیرانه سلامت را که به عنوان یکی ازاولویت های سازمان محسوب می شود، همانند سال های گذشته در ایام نوروز فصل الخطاب خود قرار داد تا ارائه دهنده خدمات درمانی – پزشکی به افراد تحت پوشش باشد. این سازمان همچون سال های قبل درحوزه پدافند غیر عامل و مدیریت بحران، اعضای EOC را تعیین کرد و بخش های اورژانس مراکز کار و خانواده نیز در این ایام اقدام به ارائه خدمات به صورت شبانه روزی کردند. افزون براین، در ایامی مانند نوروز، سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت با سازمان هلال احمر هماهنگ می شود تا در شرایط اضطراری بتواند ارائه دهنده خدمات سریع تر و مناسب تری باشد. با توجه به اینکه سلامت کار در مراکز عملیاتی اهمیت زیادی دارد، ارائه خدمات در روزهای تعطیل نیز صورت می گیرد و وظایف واحد پدافند غیرعامل نیز کاملا مشخص و معین است، ضمن آنکه در حوزه بیمارستانی و ارائه خدمات درمانی، آمادگی لازم برای ارائه خدمات به کارکنان رسمی صنعت نفت و خانواده های آنها نیز فراهم شد. برخی از مناطق به دلیل نداشتن اورژانس، از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با تمامی بیمارستان های منطقه قرارداد منعقد کردند تا افراد بتوانند به اورژانس بیمارستان مراجعه کنند. همچنین در ایام تعطیلات نوروز مشابه سالیان قبل، ارائه خدمات از سوی سازمان در مناطق جنوب کشور برای مسافران برنامه ریزی شد و ستاد سازمان هم به عنوان پشتیبان مناطق برای مدیریت شرایط اضطراری یا بروز مشکلات احتمالی به صورت آنکال در خدمت کارکنان و خانواده آنها بود.
شرکت فجر انرژی خلیج فارس
شرکت فجر انرژی خلیج فارس در قالب شورای راهبردی و با مشارکت دیگر شرکت های منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، بیش از ۱۵ پروژه عام المنفعه را آغاز کرده که سهم این شرکت در این پروژها بیش از ۲۳۶ میلیارد ریال است. این شرکت با پایبندی به چارچوب اخلاقی عمل به مسؤولیت اجتماعی، اقدام هایی پیوسته را از سال های گذشته برای خدمت و توسعه جامعه تعریف کرده که این اقدام ها با همراهی دیگر شرکت های منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در قالب شورای راهبردی بوده است. شورای راهبردی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، شورایی متشکل از مدیران عامل شرکت های پتروشیمی مستقر در این منطقه است که برای هزینه کردهای مسؤولیت اجتماعی تصمیم گیری می کنند. تعریف پروژه های شورای راهبردی و نیازهای شهرستان نیز به عهده کمیته ای متشکل از مدیران ارشد منطقه پیرامونی (شهرستان بندرماهشهر) است.
فجر انرژی با مشارکت دیگر شرکت های منطقه بیش از ۱۵ پروژه بزرگ عام المنفعه را (از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا پایان دی این سال) در سطح منطقه آغاز کرده که سهم این شرکت در این پروژه ها بیش از ۲۳۶ میلیارد ریال است. اعتباری که شرکت فجر برای سال مالی جاری در نظر گرفته است ۳۰۰ میلیارد ریال بوده که تا پایان سال مالی جاری مابقی اعتبار نیز برای دیگر پروژه ها هزینه خواهد شد.
طرح های حوزه مسؤولیت اجتماعی شرکت فجر در چند بخش زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و ... بوده که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره می شود. فجر انرژی در بخش سلامت با اعتباری بیش از ۲۵ میلیارد ریال در طرح راه اندازی بخش شیمی درمانی و غربالگری بیماران سرطانی، ۱۴ میلیارد ریال در هزینه های بیمارستان صنایع پتروشیمی و ۱۶ میلیارد ریال برای بیماران بومی و کرونایی شهرستان در سال ۱۴۰۱ مشارکت کرده است.
این شرکت در کنار دیگر شرکت های منطقه ۱۰ میلیارد ریال در استقرار دو ایستگاه سنجش آلودگی کیفی هوا، ۱۳ میلیارد ریال در کمک به بهبود محل سکونت کارکنان و خانواده هایشان در شهرک بعثت، ۱۲.۷ میلیارد ریال برای برگزاری تقویم ورزشی نیز هزینه کرده است.
فجر انرژی بیش از ۱۷ میلیارد ریال برای تأمین نیازهای فرودگاه ماهشهر، بیش از ۱۱ میلیارد ریال برای بیمارستان های منطقه، ۲۸.۵ میلیارد ریال برای خرید تجهیزات و ملزومات حفاظت از ویروس کرونا، ۱۴۸ میلیارد ریال برای هزینه طرح های تکمیل طرح های عمرانی منطقه، ۵۷۰ میلیون برای خرید و آزادسازی ماهی در دریاچه نمک و ۱۵ میلیارد ریال برای ساماندهی منازل مسکونی شهرک ولیعصر (گاما) مشارکت کرده است.
همچنین شرکت فجر انرژی خلیج فارس در کنار دیگر شرکت های گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس مستقر در منطقه و با اجرای پروژه های خرسندساز نظیر حمایت از مشاغل کوچک، دانش آموزان کم بضاعت، ورزشکاران و ... به جامعه محلی خدمت کرده است. سهم فجر در این کمیته ۶۵ میلیارد ریال است.
شرکت فجر انرژی خلیج فارس به عنوان شرکتی پیشرو در گزارش دهی و شفاف سازی عملیات و فعالیت های اقتصادی، محیط زیستی و اجتماعی خود از سال ۱۳۹۳، گزارش مسؤولیت اجتماعی در چارچوب جهانی GRI تهیه و منتشر می کند. این شرکت به علت اقدام های پیشگامانه خود، تاکنون دو تندیس زرین جایزه مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت را دریافت کرده است.
شرکت فجر به عنوان یک شرکت فعال در حوزه پایداری در ابعاد اقتصادی، محیط زیستی و اجتماعی است. تصفیه پساب های صنعتی، کمک به بیمارستان ها با ارسال اکسیژن در دوره اوج شیوع کرونا و تزریق ۵۰۰ مگاوات برق لحظه ای در ماه های گرم سال برای کاهش قطعی برق مردم بخش دیگری از اقدام های فجر در حوزه مسؤولیت اجتماعی است. این شرکت با دریافت و تصفیه پساب های صنعتی با املاح بالا و تبدیل آن به آب فضای سبز در نگهداشت محیط زیست گام بزرگی برداشته و از ریخته شدن این پساب ها در خور جلوگیری می کند. فجر انرژی همچنین با راه اندازی ایستگاه بارگیری اکسیژن مایع توانسته در اوج همه گیری ویروس کرونا، اکسیژن مورد نیاز بیمارستان های منطقه را تأمین کند.
تزریق ۵۰۰ مگاوات ساعت برق لحظه ای در ماه های گرم امسال به شبکه سراسری نیز از دیگر کمک فجری ها به منطقه بوده که مانند سال های گذشته انجام شده و این شرکت بیش از نیمی از کسری برق استان خوزستان را تأمین کرده، همچنین فجر انرژی در سال ۱۴۰۰ نیز بیش از ۳۷۲ میلیارد ریال برای حوزه مسؤولیت اجتماعی خود تخصیص داده است.
شرکت گاز استان خراسان جنوبی
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی از بهره مندی ۲۳۸ روستای این استان از گاز طبیعی در سال ۱۴۰۱ خبر داد.
رحمان محمودی گفت: با تلاش همکاران و اتصال ۲۳۸ روستا به شبکه گاز طبیعی، حدود ۱۳ هزار مشترک روستایی در اقصا نقاط استان از نعمت گاز طبیعی بهره مند شدند.
وی با بیان اینکه اکنون یکهزار و ۸۴۴ روستا و همه شهرهای استان زیر پوشش گاز طبیعی هستند، افزود: اکنون ۹۹.۸ درصد خانوار روستایی و ۱۰۰ درصد خانوار شهری استان به شبکه گاز طبیعی متصل هستند.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی با اشاره به نکات مثبت بهره مندی روستاها از گاز طبیعی اظهار کرد: گازرسانی به روستاها افزون بر اینکه سبب ماندگاری جمعیت و جلوگیری از مهاجرت به شهرها می شود، به عنوان منبع سوخت پاک و ارزان، به حفظ محیط زیست نیز کمک فراوانی می کند.
شرکت پتروشیمی بوعلی سینا
گزارش ۱۲ ماهه فعالیت شرکت پتروشیمی بوعلی سینا از افزایش ۸۵ درصدی درآمد این شرکت و به دست آوردن بیش از ۴۸ هزار میلیارد تومان حکایت دارد.
شرکت پتروشیمی بوعلی سینا بر پایه گزارش منتهی به اسفند ۱۴۰۱ اعلام کرد که درآمد حاصل از فروش محصولات این شرکت به ۴۸.۴۴۹ میلیارد تومان رسیده که به معنای افزایش ۸۵ درصدی درآمد نسبت به مدت مشابه پارسال است. این مجتمع آروماتیکی که پیش از این ظرفیت تولید خود را تا ۱۲۰ درصد ظرفیت اسمی رسانده بود، طی ۲۹ روز اسفندماه ۲۹۹۰ میلیارد تومان درآمد کسب کرده است. عملکرد فعالیت شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در بخش تولید نیز نشان می دهد میزان تولید محصولات این پتروپالایشگاه علاوه بر عبور از ۱۲۰ درصد ظرفیت اسمی به بیش از ۱۳۰ درصد برنامه رسیده و با تحقق تولید بیش از ۲ میلیون تن محصول، رکوردی تازه در تاریخ فعالیت این مجتمع ثبت کرده است.
وزارت نفت
در نشست هم اندیشی دبیران تدوین و اعضای منتخب کمیسیون های فنی استانداردهای بهداشت، ایمنی و محیط زیست صنعت نفت بر مشکلات پیش روی فعالیت در بخش استانداردهای اچ اس ای تاکید شد. مظاهر انصاری،مدیر کل اچ اس ای و پدافند غیر عامل وزارت نفت در این نشست تخصصی گفت: یکی از مشکلاتی که با آن مواجه هستیم، این است که فعالیتی در بخش استانداردهای اچ اس ای انجام، اما رها می شود. او با بیان اینکه سعی بر ایجاد فصل جدیدی از اچ اس ای در وزارت نفت داریم و برای تحقق این امر دست یاری به سوی همه آنهایی که فکر و اندیشه نو در ایجاد استانداردهای جدید در اچ اس ای دارند، دراز می کنیم، ادامه داد: صنعت نفت برای پیش راندن خود نیاز به گروه فکر، اندیشه و نوآوری دارد، از این رو نمی توان با تک محوری در استانداردها به جلو حرکت کرد. علیرضا نریمان نژاد، مدیر اچ اس ای و پدافندغیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز دراین نشست، برلزوم تشکیل کار گروهی دائمی برای روزآمد کردن سالانه استانداردهای مربوط به اچ اس ای تاکید کرد. سیدجلال نورموسوی، مدیر اچ اس ای شرکت ملی گازایران هم دراین نشست برهمکاری هرچه بیشتر شرکت های اچ اس ای وزارت نفت با سازمان محیط زیست تأکید داشت. در نشست هم اندیشی دبیران تدوین و اعضای منتخب کمیسیون های فنی استانداردهای بهداشت، ایمنی و محیط زیست صنعت نفت، تعدادی از کارشناسان حوزه اچ اس ای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی به ارائه گزارشی از اقدام های انجام شده درحوزه بازنگری، تدوین و ملی سازی استانداردهای اچ اس ای پرداختند و مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت با اهدای لوح سپاس از آنها قدردانی کرد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی به مناسبت گرامیداشت «ساعت زمین» در ششم فرودین امسال، همگام با حرکت جهانی ساعت زمین، با خاموش کردن روشنایی های غیرضروری ساختمان های صنعتی و غیرصنعتی، همگام با ساکنان کره زمین در رویداد جهانی ساعت زمین مشارکت کردند. محمد مسعودنیا، رئیس امور بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به اینکه «ساعت زمین» یک رویداد جهانی است که هر سال برگزار می شود، گفت: این آیین، امسال از ساعت ۲۰ و ۳۰ دقیقه تا ۲۱ و ۳۰ دقیقه به وقت محلی در سراسر جهان برگزار و مجتمع گاز پارس جنوبی هم در این حرکت جهانی با برنامه ریزی دقیق و منظم همگام شد.
وی افزود: پالایشگاه های 13گانه و عملیات مشترک، به عنوان عضوی از خانواده صنعت پالایش گاز کشور، در اقدامی آگاهانه و همسو با اجرای مسؤولیت اجتماعی برای پویش جهانی «ساعت زمین» با هدف آگاهی بخشی نسبت به بحران تغییرات اقلیم و گرمایش زمین، با هماهنگی واحدهای فرایندی، پشتیبانی و حراست این اقدام شایسته را ثبت کردند.
رئیس امور بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل در ادامه تصریح کرد: با پیاده سازی طرح خاموشی در بخش معابر سایت صنعتی و غیرصنعتی، محوطه ساختمان های سایت صنعتی و غیرصنعتی، ایستگاه آتش نشانی و در بخش هایی از مخازن میعانات گازی و برخی مناطق که به لحاظ ملاحظات ایمنی و فرایندی بلامانع بود، به مدت یک ساعت در زمان مقرر در این رویداد جهانی، مشارکت بسیار درخشانی انجام شد.
مسعودنیا بیان کرد: «ساعت زمین» یک رویداد جهانی سازمان دهی شده از سوی صندوق جهانی طبیعت است و در آخرین شنبه ماه مارس هر سال برگزار می شود که خانواده ها و کسب وکارها با خاموش کردن چراغ ها و دیگر دستگاه های الکتریکی غیرضروری خود به مدت یک ساعت آن را یادآوری می کنند که آرمان نخست این اقدام، هم آگاهی درباره تغییرات آب و هوایی و نیاز به مصرف محتاطانه انرژی در جهان است.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که در سال ۱۴۰۱ با تکیه بر توان و دانش جوانان ایرانی، بیش از ۲۲۱ هزار و ۱۷۱ میلیون مترمکعب گاز در این مجموعه فراورش شده است.
احمد باهوش، رشد تولید را با توجه به نامگذاری سال نو از سوی رهبر انقلاب، مهم ترین هدف پالایشگاه های 13گانه این مجموعه در سال ۱۴۰۲ دانست و گفت: با توجه به اینکه نقشه راه در سال ۱۴۰۲ با عنوان «مهار تورم و رشد تولید» مشخص شده است، به لطف پرورگار و با همت و تلاش جوانان باتجربه، نوآور و کارآمد این مجموعه برای افزایش تولید گاز و محصولات جانبی حرکت خواهیم کرد.
وی با اشاره به فراورش گاز در پالایشگاه های پارس جنوبی در سال ۱۴۰۱ افزود: در سایه کار گروهی و تکیه بر توان داخل، پارسال بیش از ۲۲۱ هزار و ۱۷۱ میلیون مترمکعب گاز در این مجموعه فراورش شد و امید داریم امسال هم با انجام اقدام های لازم و عملیات تعمیرات اساسی دقیق و منظم، شرایط را برای تأمین گاز مورد نیاز بخش خانگی و صنعتی کشور فراهم کنیم.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی ادامه داد: جوانان خلاق و نوآور این مجتمع همواره در کسب دستاوردهای مهم در سال های اخیر خوش درخشیده اند و توانسته اند با اقدام های مهم و راهبردی روزانه بیش از ۵۷۰ میلیون مترمکعب گاز در پالایشگاه های 13گانه تولید کنند و سهم ۷۵ درصدی در تأمین سبد انرژی کشور داشته باشند.
باهوش تصریح کرد: پارسال با اقدام های شاخص، نوآورانه و دانش بومی مدیران و کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی، بیش از ۱۹۰ هزار و ۵۰۹ میلیون مترمکعب گاز شیرین به خطوط سراسری کشور تزریق شد و این حجم تولید رشد سه درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰ داشته که امیدواریم امسال نیز با تأمین کالاهای اساسی و با تکیه بر توان داخل، این مقدار افزایش قابل توجهی داشته باشد.
وی با بیان اینکه مأموریت اصلی این مجتمع، ارزش آفرینی حداکثری از منابع گازی منطقه است، اظهار کرد: کارکنان تلاشگر و متخصص مجتمع با پایبندی به ارزش های سازمانی، گام های بلندی همسو با این موضوع برداشته اند و با مسؤولیت پذیری در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی، با دستاوردهای درخشان و ارزشمند، به توانمندسازی سرمایه های انسانی و اشتغال جوانان، اهتمام ورزیده و با خودباوری و خوداتکایی، پیشگام در تولید پایدار گاز بوده و به برداشت پایدار از منابع همت گماشته اند.
شرکت پایانه های نفتی ایران
سیستم حفاظت کاتدی میترینگ ساحل آذرپاد شامل نوسازی سیستم کابلینگ، جابه جایی رکتی فایر شماره ۷ و ۸ و ایجاد حوضچه آندی در ضلع جنوبی خطوط لوله ۵۶ و ۲۰ اینچ در پایانه نفتی خارک بازسازی شد. همچنین با توجه به فرسودگی کابل های انتقال جریان دو عدد رکتی فایر شماره ۷ و ۸ در محوطه میترینگ ساحل آذرپاد و کاهش اختلاف ظرفیت مورد نیاز، با تلاش کارشناسان اداره تعمیرات خطوط لوله رکتی فایرهای موجود به محل جدید در ضلع غربی محوطه میترینگ منتقل شدند. بستر آندی ضلع جنوبی خطوط لوله احیا و در سرویس عملیاتی قرار گرفت، صرفه جویی انجام شده در این پروژه حدود ۵ میلیارد ریال برآورد شده است. سیستم حفاظت کاتدی یکی از روش های محافظت از خوردگی فلزات از طریق کاتد، قرار دادن سطح فلز در یک سلول الکتروشیمیایی است. این سیستم یکی از مؤثرترین روش های جلوگیری از خوردگی برای سازه ها و خطوط مدفون در خاک یا ساخته شده در دریاست.
فعالیت های عملیاتی شرکت پایانه های نفتی ایران به منظور تولید پایدار و آماده بودن تأسیسات و تجهیزات در تعطیلات نوروز با همه توان در حال اجرا بوده است.
حفظ پایداری تولید و ارتقای توانمندی ها در زمینه به روزرسانی تجهیزات وآماده سازی شرایط عملیاتی برای کمک به تولید وانجام مأموریت صادرات نفت خام و میعانات گازی همسو با سیاست های صنعت نفت در دستور کار شرکت پایانه های نفتی ایران است.
اداره تعمیرات صنعتی پایانه نفتی خارک در واحدهای مختلف خطوط لوله، برق، مکانیک و ابزار دقیق همواره می کوشد تا رسالت خود را در همه روزهای سال به نحو کارا، مؤثر و مطمئن انجام دهد.
رفع نشتی ازمفاصل ارتجاعی خط ۳۶ فیول، تکمیل تعمیرات اساسی رکتی فایرهای شماره ۲۱ و ۲۲ برای نصب در اسکله آذرپاد، عادی سازی سیستم پرووینگ پهلوگاه ۳ پس از آزمون سالانه و عملیانی کردن پهلوگاه، تعویض درین ولو پهلوگاه ۳ به دلیل نشتی، برق رسانی میتر شماره ۱۲ سیستم دائم میترینگ آذرپاد، رفع اشکال از کمپرسور هوای فشرده نیروگاه بزرگ، رفع اشکال از اختلاف دمای میترهای هدر یک سیستم جدید میترینگ آذرپاد، جداسازی شیر ۴۲ اینچ رابط ورودی و خروجی مخزن ۲۴، اسپیدگذاری سیستم پرووینگ و آغاز آزمون سالانه پهلوگاه ۷، تمیزکاری صافی میترهای پهلوگاه ۶ و ۵، آماده سازی و جایگزینی آندهای فرسوده پایه های روشنایی چراغ های دریایی از جمله فعالیت های اضطراری و عملیاتی انجام شده، در نوروز ۱۴۰۲ بوده است.
شرکت گاز استان لرستان
مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان از تحقق بیش از ۱۰۰ درصدی اهداف تعیین شده برنامه سال ۱۴۰۱ در گازرسانی روستایی و صنعتی این استان خبر داد.
کرم گودرزی دراین باره گفت: امسال باگازرسانی به ۱۳۰روستا، ۴۰۰ واحد تولیدی، صنعتی و کشاورزی و اجرای بیش از ۶۰۰ کیلومتر خطوط تغذیه و توزیع در سطح استان، توانستیم اهداف برنامه ریزی شده را محقق و به تعهداتمان عمل کنیم.
وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ با گازرسانی به ۳۶ روستای دلفان و ۳۱ روستای چگنی، این دو شهرستان به مجموع شهرستان های سبز استان افزوده شدند.
مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان تصریح کرد: با گازرسانی به پنج شهرک صنعتی، همه شهرک های صنعتی استان از گاز طبیعی بهره مند شدند و جشن پایان گازرسانی به شهرک های صنعتی استان برگزار شد.
گودرزی یادآور شد: در کنار پروژه های ایجاد زیرساخت گازرسانی صنعتی و روستایی، در بخش های مقاوم سازی و بازسازی خطوط لوله، تأسیسات و ساختمان های اداری نیز اقدام های بسیار مؤثری انجام شد که عملیات اجرایی ساختمان های ناحیه ۲ خرم آباد و اشترینان تکمیل شد و مقاوم سازی نواحی ازنا و نورآباد هم در حال اجراست.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
امکان دریافت روزانه ۶۰ هزار بشکه نفت سنتزی از سکوهای نفتی بهرگان با انجام اصلاحیه های فرایندی در تلمبه خانه های نفت آغاجاری محقق شد. جواد تقی زاده، مدیرعامل این شرکت بیان کرد: با توجه به نیاز شرکت ملی نفت ایران برای پایداری و تنوع تولید گریدهای نفتی متفاوت، راهکار دریافت نفت سنتزی ارسالی از سکوهای نفتی بهرگان در شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با هماهنگی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب پیگیری و اصلاحیه دریافت نفت سنتزی با حداقل کالا ارائه و شماتیک آن تهیه شد. وی افزود: در این طرح نفت فوق سنگین از طریق خط لوله رابط ۳۲ اینچ خروجی تلمبه خانه ممزوج به خط لوله ۴۲ اینچ نیوچم در شیرخانه مایل ۷.۷۷ صادراتی هدایت و نفت سنتزی نیز با این اصلاحیه به طرف شیرخانه مایل ۷.۲۱ و پالایشگاه اصفهان ارسال می شود. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با اشاره به نقش این اصلاحیه فرایندی در پایداری دریافت نفت سنتزی ادامه داد: تلمبه خانه های نفت امیدیه از طریق خطوط لوله پالایشگاهی و مبادی صادرات با تبادل چهار گرید نفتی سبک، سنگین، فوق سنگین و سنتزی همچنان به عنوان شاهرگ حیاتی شرکت ملی نفت ایران ایفای نقش می کنند و با اجرای این اصلاحیه فرایندی بر خطوط صادراتی، هم اکنون روزانه ۵۵ هزار بشکه نفت سنتزی از سکوهای نفتی بهرگان دریافت می شود که این ظرفیت تا ۶۰ هزار بشکه در روز قابل افزایش است. تقی زاده گفت: اجرای این اصلاحیه در روزهای آغازین سال ۱۴۰۲ نمادی از تعصب و غیرت کارکنان صنعت نفت را در جامه عمل پوشاندن به شعار سال که از سوی مقام معظم رهبری به عنوان رشد تولید مورد تأکید قرار گرفت، به نمایش گذاشت.
شرکت ملی حفاری ایران
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری گفت: حفار مردان این شرکت در ساعات پایانی سال ۱۴۰۱ موفق به تکمیل نودونهمین حلقه چاه نفت و گاز شدند و این در حالی است که حفر و تکمیل تعداد قابل توجهی چاه در مراحل اجرا قرار دارد . مسعود افشار اعلام کرد: چاه شماره ۱۸۹ در مناطق نفت خیز جنوب آخرین حلقه چاهی بود که تکمیل آن در کارنامه عملکرد سال گذشته شرکت ثبت شد. وی اظهار کرد: از مجموع چاه های حفرشده در سال ۱۴۰۱، ۱۵ حلقه توسعه ای توصیفی، پنج حلقه اکتشافی و ۷۹ حلقه تعمیری تکمیلی بوده است. افشار گفت: از این تعداد ۷۷ حلقه چاه در گستره فعالیت پنج شرکت بهره بردار تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، هشت حلقه در شرکت نفت فلات قاره ایران در حوزه فراساحل، هشت حلقه در اجرای طرح های توسعه ای شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)، دو حلقه در قالب پروژه و چهار حلقه در پروژه های مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، حفاری و تکمیل و در اختیار شرکت های کارفرما قرار گرفت.
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری با بیان اینکه هم اکنون از شمار ۷۳ دکل حفاری سبک، سنگین و فوق سنگین ناوگان شرکت ۶۳ دستگاه در مدار عملیات و یا جابه جایی هستند، افزود: تعداد دستگاه های در حال جابه جایی ۲۰ دکل است. وی متراژ حفاری در سال ۱۴۰۱ را بیش از ۶۷ هزار متر اعلام و اظهار کرد: برنامه ریزی جامعی برای شتاب بخشی در عملیات حفاری انجام شده و انتظار می رود با بازسازی و نوسازی دستگاه ها و تجهیزات حفاری، در سال نو شاهد به کارگیری تعداد دیگری دستگاه های حفاری شرکت در مناطق نفت خیز کشور باشیم.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر دیــسپچینگ شرکت ملی گاز از افزایش ۶ درصدی گازرسانی به بخش خانگی و تجاری در سال ۱۴۰۱ در مقایسه با سال پیش از آن (سال ۱۴۰۰) خبر داد. محمدرضا جولایی با اشاره به افزایش ۶ درصدی مصرف گاز در بخش های خانگی و تجاری طی سال ۱۴۰۱ در مقایسه با سال ۱۴۰۰ گفت: افزایش مصرف گاز در بخش خانگی باعث ایجاد محدودیت در دیگر بخش ها از جمله صنایع عمده، نیروگاه ها و خوراک پتروشیمی ها در زمان اوج مصرف شد.
وی با تأکید بر اینکه این افزایش تأثیری بر تعهدهای صادراتی گاز ایران نداشته است، افزود: تعهدها مربوط به صادرات گاز به عراق به صورت کامل انجام شد؛ اما به دلیل مشکل فنی در یکی از ایستگاه های صادرات گاز به ترکیه که پیش از زمستان رخ داده بود، صادرات گاز به ترکیه در روزهایی با مشکل همراه شد؛البته اکنون تعمیرات آن انجام شده و روند صادرات عادی است.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که اکنون از دو منطقه چالایوک و سرخس در مجموع روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز از ترکمنستان دریافت می شود. جولایی با تأکید بر اینکه جریان گاز از چالایوک پارسال برای دو هفته در زمان اوج مصرف و سرما در شمال شرق کشور قطع شد، گفت: اکنون با کاهش مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری، همه محدودیت ها از صنایع و نیروگاه ها برداشته شده است.
شرکت نفت فلات قاره ایران
رئیس اداره پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره ایران از تصویب کلیات بزرگ ترین پروژه پژوهشی– پایلوت و فناورمحور این شرکت خبر داد. مهدی توکلی درباره این مصوبه گفت: در نشست شورای پژوهش و فناوری این شرکت، پروژه پژوهشی مطالعه و ارزیابی وضعیت موجود انتشار آلاینده دی اکسید گوگرد از زباله سوز تأسیسات پالایشگاه گاز هنگام و اجرای فرایند ارتقا و توسعه زیرساخت ها و کاهش بار آلایندگی تا دستیابی به استانداردهای محیط زیستی و بهداشتی مربوطه بررسی و کلیات آن تصویب شد. وی با بیان اینکه اجرای این پروژه به عنوان یکی از پروژه های شاخص پژوهش و فناوری ذیل برنامه هفتم توسعه کشور است، افزود: این پروژه با همکاری و اعلام نیاز مدیریت های اچ اس ای، مهندسی ساختمان، امور تولید و مدیریت منطقه عملیاتی قشم در دستور کار قرار گرفته و در سی وهفتمین شورای پژوهشی شرکت نفت فلات قاره ایران با تصویب کلیات طرح موافقت و مقرر شد پس از دریافت دیدگاه های اداره برآوردها، طرح برای تصویب نهایی به مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران فرستاده شود. رئیس اداره پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره ایران اظهار کرد: افزون بر این، انتشار دی اکسید گوگرد در محیط اطراف تأسیسات می تواند سلامت کارکنان ساکن در آن محدوده را با مشکل مواجه سازد، بنابراین انجام مطالعه و اجرای موضوع یادشده از این نظر که نتیجه پژوهش های فاز مطالعاتی (راهکار بهینه) در فاز اجرایی همین پروژه در مقیاس صنعتی به بهره برداری می رسد، از اهمیت بسزایی برخوردار است و دستاوردهای قابل ملاحظه ای در ارتقای وضعیت محیط زیستی منطقه قشم به همراه خواهد داشت. توکلی، دیگر مزایای این پروژه را برشمرد و تصریح کرد: اجرای این پروژه سبب محافظت از سلامت کارکنان فعال در منطقه از نظر کاهش آثار نامطلوب سلامت ناشی از انتشار آلاینده دی اکسید گوگرد در محیط اطراف تأسیسات و هوای محیطی می شود، همچنین این طرح با هدف کاهش عوارض و جلوگیری از وضع جرایم محیط زیستی و به منظور همکاری سازنده با سازمان حفاظت محیط زیست در دستور کار قرار دارد. وی گفت: خلاقیت و نوآوری نظام مند موجود در این طرح سبب افزایش کارایی، اثربخشی و بهبود کیفیت و ارتقای سطح ایمنی فرایندی و کاهش ریسک های سلامت در محدوده فعالیت های شرکت نفت فلات قاره می شود، همچنین عمل به تعهدهای شرکت نفت فلات قاره ایران همسو با مسؤولیت های اجتماعی و افزایش بازدهی سامانه های کنترل آلودگی های هوا از دیگر نتایج اجرای این پروژه بزرگ است.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
سال ۱۴۰۱ شمسی در حالی به ایستگاه پایانی رسید که این سال را می توان سالی طلایی برای بزرگ ترین گروه پتروشیمی کشور دانست؛ سالی که رکوردهای تولید و سودآوری شکسته شد و هلدینگ خلیج فارس شتاب خود در مسیر توسعه را چند برابر کرد. تولید به عنوان مهم ترین شاخص عملکردی در این گروه بزرگ پتروشیمی که توانست با جهش ۱۴ پله ای در رتبه ۲۳ جهان بر اساس رتبه بندی آی سی آی اس ICIS بایستد، در پایان سال ۱۴۰۱، رقم بی سابقه ۲۳ میلیون تن تولید انواع محصول را ثبت کرد و این به معنای ۴.۵ درصد تولید بیشتر نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ است. در بخش بازار سرمایه اما سال ۱۴۰۱ را می توان سال رکوردها برای غول بازار سرمایه ایران نامید، سالی که برای نخستین بار در تاریخ بازار سرمایه ایران، ارزش بازار هزار هزار میلیارد تومان برای یک هلدینگ به ثبت رسید و البته این سال را هلدینگ خلیج فارس با ارزش بازار ۱۲۰۰ همت به پایان رساند. ارزش بازار نماد «فارس» به عنوان ارزشمندترین شرکت بازار سرمایه ایران از ۳۲۵ هزار میلیارد تومان در پایان سال ۱۴۰۰ به بیش از ۵۳۸ هزار میلیارد تومان رسید و این یعنی بازدهی ۶۶ درصدی این شرکت پیشرو ارزش آفرین که توانست در رده بندی IMI۱۰۰ با کسب رتبه نخست در سه شاخص «مقدار فروش»، «صادرات» و «بالاترین ارزش بازار»، عنوان شرکت برتر ایران را از آن خود کند.
در بررسی عملکرد این گروه بزرگ در بازار سرمایه که با ۱۵ نماد و ارزش بازاری که به آن اشاره شد، سهم بیش از ۱۳ درصدی از بازار سرمایه را به خود اختصاص داده، بازدهی «بوعلی» با ۱۶۸ درصد، «شاروم» با ۱۰۹ درصد و «بفجر» با ۱۰۳ درصد خیره کننده بوده است. نکته قابل توجه آنکه هلدینگ خلیج فارس که بیش از ۴۰ میلیون سهامدار به صورت مستقیم و غیرمستقیم از آحاد مختلف مردم دارد، در مجموع بیش از ۹۱ هزار میلیارد تومان سود، در سال ۱۴۰۱ میان سهامداران شرکت مادر و شرکت های تابعه تقسیم کرد. گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس که توسعه صنایع پایین دست در کنار حضور در توسعه بالادست با هدف تأمین و پایداری خوراک را جزو راهبردهای اصلی خود قرار داده است، در سال ۱۴۰۱ برنامه احداث ۱۳ پارک پایین دستی سودآور، ارزش آفرین و اشتغال آفرین در نوار ساحلی جنوب کشور را آغاز کرد.
از دیگر سو، گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس که برای رسیدن به اهداف مورد نظر خود در تولید و سودآوری، تمرکزی ویژه بر تکمیل طرح های نیمه تمام اعم از ابرپروژه ها، طرح ها و طرح های درون مجتمعی کرده است، توانست پنج پروژه مهم را آماده بهره برداری رسمی کند، به طوری که روبان افتتاح آنها در هفته های آغازین ۱۴۰۲ از سوی مسؤولان بریده خواهد شد.
هلدینگ خلیج فارس همچنین در سال ۱۴۰۱ بیش از ۴ میلیارد و ۷۳۷ میلیون دلار ارز حاصل از فروش محصولات را خود را به سامانه نیما، همچنین بازار متشکل ارز ایران عرضه کرد که نسبت به سال قبل از آن افزایشی حدود ۱۰ درصد داشته است.
این هلدینگ در واپسین روزهای سال ۱۴۰۱ موفق شد برای نخستین بار در تاریخ تأسیس خود گزارش حسابرسی مقبول و بدون بند و نکات حسابرسی را در «کدال» منتشر کند. بر اساس این گزارش عملکرد ۶ ماه منتهی به پایان آذر ۱۴۰۱، سود شرکت اصلی ۲۶۵ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه و سود تلفیقی بیش از ۲۰ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه داشته است.
برگزاری موفق چهارمین نمایشگاه و همایش تخصصی حمایت از ساخت داخل و دانش بنیـان در صنعت پتروشیمی، پالایش و پتروپالایشی از سوی گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با بیش از ۲۰۰ تفاهمنامه، موافقت نامه و قرارداد به ارزش بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان، برگزاری موفق رویداد پتروفن و حضور موفق و تقدیر شده در بیستمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست نیز از دیگر دستاوردهای این هلدینگ بزرگ پتروشیمی در سال ۱۴۰۱ بود.
دورهمی 120 بازنشسته
سمیه راهپیما دوران طلایی زندگی خود را درصنعت نفت به خصوص درپالایشگاه بندرعباس گذرانده اند؛ برخی شان، سال هاست که از محیط کارفاصله گرفته اند و به قولی خانه نشین شده اند تا بیشتر از قبل به امورات منزل بپردازند وبرخی نیز هنوز درارتباط با فضای کار هستند و از تجربه شان در پالایشگاه بندرعباس یا دیگر پالایشگاه ها بهره گرفته می شود. صحبت از بازنشستگان پالایشگاه بندر عباس است. جمع 120 نفره ای که در دوره های مختلف فعالیت این پالایشگاه درآن کارکرده اند تاچرخ این بخش ازصنعت نفت بچرخد و اسفندماه سال گذشته در دور همی سه روزه ای در همین پالایشگاه گرد هم آمدند تا با یادی از گذشته، دیدار تازه کنند و دراین میان به پاس خدمات ارزنده شان، از آنها تجلیل شود. افزون برتجلیل از این پیشکسوتان درمراسمی ویژه، سفر به جزایر زیبا و دیدنی قشم و هرمز، خاطره گویی وگشت در پالایشگاهی که این پیشکسوتان عمری را در آن گذرانده بودند، ازجمله برنامه های این دور همی بود و در این بین کسانی هم بودندکه عنوان نخستین های پالایشگاه بندرعباس را داشتند. خبرنگار «مشعل» با این گروه همراه شده و پای صحبتشان نشست.
باهدف یک دورهمی صمیمی و دیدار چهره های آشنا، میهمان ها کم کم از راه های دور و نزدیک رسیدند؛ شاید دیگر جوان نباشند، اما به واسطه شغلی که سال ها در آن برای سرفرازی کشور تلاش کرده اند، هنوز روحیه جوانی دارند. از شمال، شرق و غرب کشور به جنوب که باگرما و شرجی روزها و افرادی که از روز و شب های پالایشگاه بندرعباس خاطره داشتند ، بعد از دوران بازنشستگی جهت مرور خاطرات به آنجا بازگشتند.با ورود هریک از این میهمان های خاص وخاطره انگیز، جمع دوستان و همکاران سال های دورجمع تر می شود؛ یکی استادروزهای ابتدای کارش را می بیند و دیگری، رفیق دوران سخت کاری را؛ این جمع پیرشدنی نیست؛ شوخی هایشان دقیقا همان شوخی های دوران پرشور جوانی در پالایشگاه است؛ جمعی که روزها وشب های بسیاری را در واحدهای عملیات، تعمیرات، مهندسی و اداری گذرانده و امروز و در این لحظه، کار و فعالیت درموقعیت ها و بزنگاه های حساس رادر ذهن مروری دیگر می کنند. نگاهی پر غرور و توام با افتخار به پالایشگاه می اندازند و به خود که زمانی در فرآیند تولید آن نقش آفرینی کرده اند تاامروز پالایشگاه بندرعباس به یکی از مهم ترین ها و بزرگ ترین ها تبدیل شود، می بالند.
عبدالحسین مریدی، نخستین مدیر عملیات پالایشگاه بندرعباس است؛ درسال 1344 وارد صنعت نفت شده و41 سال از عمرش را دراین صنعت گذرانده است. او 16سال از دوران کاری اش را در پالایشگاه بندرعباس سپری کرد و در سال1384 به جمع بازنشستگان صنعت نفت پیوسته است و امروز با 78سال سن، دوران بازنشستگی را می گذراند. مریدی می گوید: در زمان راه اندازی پالایشگاه تهران درسال 1346به پالایشگاه تهران منتقل شدم و با بضاعت دانش و تخصص خود در راه اندازی این پالایشگاه و پالایشگاه اصفهان حضور داشتم. وی با بیان این که درپالایشگاه تهران به عنوان رئیس آموزش تجهیز نیروی انسانی پالایشگاه ها فعالیت می کرده است، ادامه می دهد: در جذب نیرو برای دیگر پالایشگاه ها از جمله پالایشگاه بندر عباس هم نقش داشته ام. این بازنشسته سال های دور بااشاره به سختی جذب نیرو درپالایشگاه بندرعباس درسال هایی که این مسئولیت را به عهده داشته است، اظهار می کند: پالایشگاه بندرعباس درسال 1375 تحویل بهره بردار شد؛ به طوری که به لحاظ شرایط آب و هوایی و هم نبود محل اسکان برای کارکنان، از آن به عنوان تبعیدگاه یاد می شد. برای رفع این مشکل تا آماده شدن فضای اسکان، چند خانه در روستای «بستانو» در نظر گرفته شد ودرهرخانه 5 -6 نفر اسکان داده شد. وی در ادامه می گوید: زمان راه اندازی پالایشگاه بندرعباس، شرایط خوبی نداشتیم؛ شرایط بد آب و هوایی از یک سو و عادت نداشتن برخی نیروها به این شرایط از سوی دیگر، کار را سخت کرده بود اما همان نفرات در همان شرایط بد آب و هوایی، برای راه اندازی پالایشگاه ازخود مایه گذاشتند و افتخار آفرینی کردند. مریدی می گوید: نیروهای پالایشگاه بندرعباس که امروزعمری ازآنها گذشته است، جوان های آن زمان هستد. آنها سرمایه های این صنعت هستند که برخی شان هنوز مشغول به کارند و بازنشسته نشده اند و سمت های بالایی هم دارند.
مریدی با اشاره به خاطرات تلخ و شیرین آن دوران نیز می گوید: حضور کنونی من درپالایشگاه بندرعباس خاطراتی را برایم زنده کرده که چیدن سفره هفت سین در اتاق کنترل پالایشگاه، یکی از ماندگارترین آنهاست. این سفره با محصولات نفتی که با «سین» شروع می شد، چیده شده بود. وی در ادامه تصریح می کند: همه دوران کاری ام درپالایشگاه بندرعباس خاطره است؛ کارهایی که روزگاری سخت بود، اکنون خاطره شده است. مثل روزهای نخست راه اندازی پالایشگاه که وقتی به خانه می رفتیم پالایشگاه Shut Down می شد و باید دوباره به پالایشگاه بر می گشتیم. مریدی با اشاره به خاطره ای دیگر در دوران کاری خود در پالایشگاه بندرعباس می گوید: واحد تقطیر شماره یک پالایشگاه، نخستین واحد راه اندازی بود. روز عاشورا همکاران از مدیرعامل وقت خواستند که این روز را تعطیل کنند، اما پاسخ وی این بود که «عاشورا همین جاست» و پالایشگاه باید راه اندازی شود.
پرویز صفایی زاده، یکی دیگر از نخستین های پالایشگاه بندرعباس و مسئول تدارکات کالا بود که سال 1325 در نائین دیده به جهان گشود. او لیسانس بازرگانی خود را در مدرسه عالی تهران گرفت و سال 1346 هم وارد صنعت نفت شد. 10سال از عمرکاری اش رادر عملیات آب و بخار پالایشگاه تهران فعالیت کرده و همه دوره های مرتبط یا تدارکات، کدگذاری، انبارداری و ساخت انبارهای مهم را گذرانده و آموزش را گذرانده است. وی سال 1383 با کوله باری از تجارب بازنشسته شد. صفایی زاده با 40 سال کار و فعالیت در صنعت نفت، پس از بازنشستگی تمام وقت خود را صرف خانواده کرده است که نبودن هایش را تاحدی جبران کند. رسا، شیوا وگیرا صحبت می کند؛ طوری که محو حرف هایش می شوی. وی می گوید: 6ماه به صورت ماموربه پالایشگاه بندرعباس آمدم و به واسطه تخصص ومهارتی که داشتم، به این پالایشگاه منتقل شدم. به منظورکسب مهارت بیشتر، به مدت دوسال دوره های مربوط به نگهداری کالا وانبارهای پالایشگاه رابا همکاری تدارکات کالای پالایشگاه اصفهان گذارندم. صفایی زاده تصریح می کند: روشی که در زمینه تدارکات کالای پالایشگاه بندرعباس بنیان نهادم، امروزنیز قابل مشاهده است؛ مصداق این امر قفسه بندی وکدگذاری 40 هزار قلم کالاست؛ به گونه ای که هنوز باگذشت سال ها از دوران بازنشستگی ام، آنچه پایه گذاری شده، به همان شکل باقی مانده است. وی می گوید: عاشقانه سرکارخود حاضر می شدم، ساعت6 صبح تا پاسی ازشب کار می کردم. روزها برای هماهنگی در واحدهای مختلف بودم و بعد از ساعت کاری هم به آنچه دردفتر کار(کارتابل)داشتم، رسیدگی می کردم. همیشه اعتقاد داشتم باید از زمان بیشترین استفاده را کرد. صفایی زاده تاکید می کند: همکاری وهمدلی که درکارکنان پالایشگاه وجود داشت، برایم بسیار ارزشمند و راهگشا بود وتوانست آنچه برای نظم دادن کارها در ذهن دارم، انجام دهم. خدا را شکر می کنم که توانسته ام اندوخته های خود در صنعت نفت را در پالایشگاه بندرعباس به منصه ظهور برسانم.
وی با اشاره به نوروز وخاطره ای در این باره می گوید: این روزها بیشتر دلتنگ خانواده هایمان می شدیم و برای این که شرایط روحی بهتری ایجادشود، امکانی ایجاد می شد تاخانواده های کارکنان بتوانندچند روزی را در کنارمان باشند. آن دوران برایم خیلی خاطره انگیز و به یاد ماندنی است.
جذب نیروی ماهر و با تجربه در صنعت نفت، بسیار مهم و اساسی است. مسئولیت این امر در پالایشگاه بندرعباس برای نخستین به عهده محمدرضا موسوی بود. او نیز همانند دیگر همکاران خود با کوله باری از تجربه به این پالایشگاه می آید. او اسفند ماه 1325 در تهران متولد شده است. موسوی سال 1347 استخدام صنعت نفت و سال 1385 بازنشسته شد. ابتدا دو سال در پالایشگاه تهران و پس از آن در سال های 1349 تا 1352 در پالایشگاه کرمانشاه خدمت کرده است، از آنجا به پالایشگاه شیراز منتقل می شود. وی می گوید: بعد از راه اندازی پالایشگاه جدید کرمانشاه در سال 1352 به پالایشگاه شیراز رفتم که تازه تاسیس بود و تا سال 1358 در آنجا با سمت های مختلف عملیاتی فعالیت می کردم. موسوی ادامه می دهد: درسال 1358 به پالایشگاه کرمانشاه برگشتم وتا سال 1374 درآنجا بودم. پذیرفتن مسئولیت پالایشگاه کرمانشاه مصادف با جنگ تحمیلی و بمباران مکرر و بازسازی بعد از جنگ بود. سال 1374 نیز به پالایشگاه درحال ساخت بندرعباس منتقل شدم، گروهی به عنوان هیئت رئیسه از سوی پالایشگاه مامور شدیم تا بعد از راه اندازی پالایشگاه درآنجا حضور داشته باشیم و مقدمات راه اندازی و تحویل گیری از شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت را انجام دهیم. وی تصریح می کند: برای آغاز به کارسرویس هانیازمند جذب نیرو بودیم، برای این کار نیروهای مجرب پالایشگاه های کشور از جمله تهران شیراز، کرمانشاه و آبادان را جذب کردیم تاراه اندازی پالایشگاه بندرعباس با تکیه بر توان و تخصص آنها انجام شود. موسوی با غروری وصف ناشدنی می گوید: تمام نیروهایی که در آن سال ها برای کار دربخش های مختلف جذب کرده بودیم، امروز در زمره مدیران پالایشگاه هستند.
این بازنشسته قدیمی در باره نوروز وحال و هوای آن روزهای پالایشگاه نیز اظهار کرد: فعالیت پالایشگاه 24 ساعته است ومی بایست به صورت نوبت کاری در محل کار خود حاضر می شدیم؛ بنابراین اگر ایام نوروز مصادف با نوبت کاری مان بود، موظف به حضور بودیم و بیشتر نوروزها را این گونه گذراندم سال نو را در پالایشگاه تحویل می کردم. موسوی به خاطرات روزهای کاری خود نیز اشاره می کند و می گوید: روزهای نخست که هنوز خانه های سازمانی ساخته نشده بود، با چند نفر از همکاران در خانه ای که در روستای حاشیه شهر در اختیارمان بود، زندگی می کردیم؛ اگرچه از خانواده های خود دور بودیم، اما اینجا خانواده دیگری شده بودیم. وی ادامه می دهد: به ورزش علاقه مند بودم و هنوز هم ورزش می کنم. در آن سال ها هم با ورزش کردن خود را مشغول می کردم؛ کار سخت بود و ورزش می توانست با انرژی که از آن دریافت می کردم، به من برای مقاومت در برابر این کار سخت کمک کند. موسوی تصریح می کند: پس از بازنشستگی، 10 سال دیگر در شرکت های مرتبط با حوزه پتروشیمی کارکردم. به عنوان مدیر پروژه بنزین سازی پالایشگاه اصفهان نیز فعالیت کرده ام، همچنین مدیر پروژه اسید سولفوریک سازی مس سرچشمه بودم ودرسال 1397 برای بار دوم بازنشسته شدم.
هنوز جمعشان جمع است و با شوخی و مطایبه و مرورخاطرات آن دوران، این فرصت دورهمی را غنیمت می شمارند. دورهمی 120 نفره بازنشستگان پالایشگاه بندرعباس برای من نیز که نگارنده آن بودم، خاطره شد، خاطره از مو سفیدکردگانی که بیشترسال های عمرخود رادور ازخانه و خانواده گذرانده بودند تا ایران سربلند بماند.
گفت وگو با دختر رزمی کار و فرزند نفتی
می گویند، انگیزه موفقیت از دل خانواده می جوشد، فضای آرام و خانواده با نشاط، دختری را پرورش داده که ضمن موفقیت تحصیلی، با سن و سال کمش، در ورزش نیز روی سکوهای قهرمانی نام و نشانی برای خود دست و پا کرده است.
زهرا توکلی، دختر 10 ساله کارمند حراست مرکز انتقال نفت نایین که کاراته را برای ورزش انتخاب کرده، دوست دارد بارسیدن به تیم ملی بتواند در المپیک شرکت کند و روی سکوی قهرمانی برود.
گفت وگویی با این فرزند نفتی داشتیم که با هم می خوانیم.
زهرا توکلی هستم، دانش آموز مقطع ابتدایی، پایه چهارم.
درس خواندن را خیلی دوست دارم و همیشه نمره هایم بسیار خوب است. به قول معروف دانش آموز موفقی هستم و دوست دارم در آینده دکتر شوم و به دیگران کمک کنم تا حالشان بهتر شود.
از کودکی به ورزش های رزمی علاقه داشتم و چون نزدیک منزلمان باشگاه کاراته بود، در این رشته ثبت نام کردم و خدا را شکر با توجه به استعدادی که داشتم، کاراته را ادامه دادم و از 5 سالگی تاکنون در این رشته کار کرده ام و مانع بازی های کودکی ام نشده است.
زمانی که کرونا شیوع پیدا کرد و مدتی باشگاه تعطیل بود، فنون رزمی را با پدر کار می کردم و آنها را یاد می گرفتم. از 5 سالگی در مسابقات شرکت کردم و ابتدا کمربند سفید داشتم و از همان 5 سالگی مدال آوردم و در بخش کومیته و گاهی کاتا در مسابقات شرکت می کنم.
ورزش، بسیار خوب است و درآن چیزهای زیادی یاد می گیرید، بخصوص در این رشته(کاراته) حفاظت از خود و دفاع شخصی را می آموزیم و در مجموع برای سلامت بسیار خوب است.
هر دو را. دوست دارم تحصیل و ورزش را با هم ادامه بدهم و می خواهم در این رشته به قهرمانی المپیک دست پیدا کنم.
در نوزدهمین دوره مسابقات کاراته قهرمانی استان اصفهان، در رده کومیته خردسالان، مقام سوم را به دست آوردم. در بیستمین دوره همین مسابقات در رده کاتای خردسالان مقام اول را کسب کردم؛ همچنین در این مسابقات در بخش کومیته خردسالان صاحب مقام دوم شدم و مدال نقره به دست آوردم. در بیست و سومین دوره از مسابقات در رده سنی نونهالان نیز مقام دوم را در بخش کومیته از آن خود کردم.
در اولـین دوره مـسابقات قهرمانی کاراته سبک کوبه ازاکا چندجانبه شهرستان شهرکرد در بخش کومیته خردسالان اول و در دومین دوره همین مسابقات در بخش کومیته خردسالان دوباره مقام اول را به دست آوردم و صاحب مدال طلا شدم.
در ششمین دوره مسابقات قهرمانی کاراتـه استان اصفهان هم که به مناسبت هفته فرهنگی شاهین شهر برگزار شد، در رده سنی نونهالان در رشته کاتا مقام سوم را به دست آوردم.
در حال حاضر صاحب کمربند قرمز هستم. از طرف هیأت کاراته استان اصفهان در سبک کوبه اوزاکا به دلیل فراگیری هنر و تکنیک های رزمی به ترتیب ابتدا موفق به دریافت کمربند سفید، زرد، نارنجی، سبز، آبی، بنفش و قرمز شدم.
بله، رتبه برتر را در مسابقات قرآن و عترت مدارس استان اصفهان به دست آورده ام و لوح تقدیر و عنوان رتبه عالی را در رشته الگوی تلاوت مسابقات قرآن و عترت مدارس استان اصفهان کسب کرده ام. در مسابقات نهج البلاغه مدارس نیز موفق شدم رتبه بگیرم. من قرآن را هم حفظ می کنم و از همه لحاظ به من آرامش می دهد.
در زمان اهدای مدال و در مسابقات نیز با حجاب کامل هستم.
والدینم همیشه تشویم می کنند و همین موجب شده انگیزه پیدا کنم و مسیرم را ادامه بدهم و هر زمان که شکست خورده یا سوم شده ام، دلداریم داده اند و معلمان هم بعد از مسابقات و کسب مدال، همیشه به من آفرین گفته و تشویقم کرده اند.
از خدا تشکر می کنم که به من نعمت سلامت داده و از مادر و پدرم که مشوقم بوده اند، ممنونم و از مربی های عزیزم هم تشکر می کنم.
فرزند نفتی همکار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه شمال، موفق به کسب مقام قهرمانی رقابت های کاراته استان مازندران شد.
متین احمدی، فرزند حبیب احمدی همکار واحد ترابری خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال موفق به کسب مقام قهرمانی در مسابقات کاراته سبک شیتوریوها یاشی قهرمانی استان مازندران شد.
این نوجوان 13ساله با پیروزی در فینال وزن منفی ۴۰ کیلوگرم این مسابقات، مقام نخست را از آن خود کرد. متین احمدی، ورزش کاراته را از سن 10سالگی در شهرستان قائمشهر آغاز کرد و تاکنون مقام های مختلفی از جمله 3 مقام اول درمسابقات قهرمانی کشور و 5 قهرمانی در رقابت های استانی به دست آورده است.
گروه كوهنوردي شركت پژوهش فناوري پتروشيمي 27 آبان 1401 با 19 نفر از همكاران تشكيل شد. اين گروه براي آمادگي به صعود قله توچال به طور مستمر چند برنامه كوهنوردي از مسيرهاي مختلف تا ايستگاه 5 اين قله اجرا كرد ونهايتا در دو گروه شش نفره در اواخر سال 1401 و در روزهای پایانی اسفند در دوازدهمين و سيزدهمين برنامه خود موفق به صعود قله 3964 متري توچال در تهران شد.
اين گروه در نظردارد، دربرنامه هاي آينده، صعود به قله هاي بالاي چهار هزار متر را اجرا و در تابستان 1402 به قله دماوند صعود کند.
فرزند نفتی در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه جنوب شرق، موفق شد در مسابقات مینی هندبال استان یزد، بین چهار تیم شرکت کننده، مدال طلا کسب کند.
یاسر دهقانی، مسؤول امور ورزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه جنوب شرق در این باره گفت: يگانه ملک زاده، فرزند دختر ناصر ملک زاده، از کارکنان مرکز انتقال نفت یزد، در مسابقات چهارجانبه هندبال که به میزبانی مدرسه هندبال دختران آفتاب شهر یزد برگزار شد، توانست بین چهار تیم شرکت کننده، مقام اول را در رده سنی مینی هندبال به دست آورد و مدال طلا کسب کند. یگانه ملک زاده، دانش آموز پایه پنجم مقطع ابتدایی است و این مسابقات با عنوان انتخابی تیم منتخب استان یزد در رشته مینی هندبال دختران برگزار شد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات