تشکر ۲۲۰ نماینده مجلس از وزارت نفت و کارکنان
نقشه راه و سند جامع مقاومسازی تأسیسات صنعت گاز باید تدوین شود
پایان انتــــظار فـــــــــــاز 11
گـــــاز خراسان جنوبی مهمــــان دیار مهربانی می شود
یک گام رو به جلو در فراسوی مرزها
نگاهی نو بر پیکره منابع انسانی
ورود به بازار بزرگ آمریکای لاتین
عملیات انتقال گاز به نیروگاه جزیره هنگام تکمیل شد
تدوین برنامه ۵ ساله برای افزایش ظرفیت ذخیرهسازی
سهم موزههای صنعت نفت در حفظ اسناد و بناهای تاریخی
«نگهبان شب» به دور از پیچیدگی و خیانت
ديد و بازديد برادران دينى در کلام امام جواد (ع)
ضرورت استفاده از ظرفیت کامل ورزشکاران در مسابقات سراسری
کاهش ورزش قهرمانی به چهار رشته
دومین بیانیه قدردانی نمایندگان مجلس از وزیر نفت در صحن علنی قرائت شد
عضو هیئت رئیسه مجلس بیانیه ۲۲۰ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به رئیس جمهوری درباره اقدام های شایسته وزارت نفت را قرائت کرد.
احمد نادری در نشست علنی (سه شنبه، ششم تیرماه) مجلس شورای اسلامی بیانیه ۲۲۰ نفر از نمایندگان خطاب به رئیس جمهوری درباره اقدام های شایسته وزارت نفت را قرائت کرد که به شرح زیر است:
حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر رئیسی
رئیس محترم جمهوری
با سلام و احترام
بدینوسیله از تلاش و زحمات جناب آقای مهندس اوجی، وزیر محترم نفت و همکاران ایشان در وزارت نفت به واسطه اقدام های زیر قدردانی و تشکر می کنیم:
۱- تحقق صادرات نفت خام و میعانات برابر تکالیف مشخص شده در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ و عملکرد بالای درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت و فرآورده های نفتی.
۲- افتتاح فاز دوم پتروپالایشگاه آبادان همسو با سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری.
۳- تامین پایدار سوخت گاز مایع کشور در زمستان ۱۴۰۱ و عدم قطعی گاز خانگی و خاموشی نیروگاه ها.
۴- تامین و توزیع مناسب بنزین در سال گذشته و ایام پرتردد سال و عدم ازدحام در جایگاه ها.
۵- افتتاح و بهره برداری از فاز ۱۴ پارس جنوبی و بهره برداری از طرح های ان جی ال و کاهش تلفات و هدررفت گاز و خام سوزی گاز در مشعل در راستای سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری.
۲۸ اردیبهشت ماه پارسال هم ۲۲۶ نماینده مجلس از اقدام های جواد اوجی، وزیر نفت و کارکنان صنعت نفت در پنج محور قدردانی کرده بودند.
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: همکاری های ایران و قطر در این بخش می تواند دو کشور را به هاب گازی و انرژی منطقه تبدیل کند.
محمد مخبر (دوشنبه، پنجم تیرماه) در دیدار با علی بن صمیح المری، وزیر کار دولت قطر با اشاره به اینکه ارتباطات سیاسی بین ایران و این کشور و هماهنگی و همکاری در مجامع جهانی هم اکنون به سطح بسیار خوب و بالایی رسیده است، اظهار کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران از ثبات و پیشرفت های داخلی و خارجی دولت قطر خرسند است.
وی افزود: زمینه های همکاری بین دو کشور فوق العاده زیاد است، اما سطح مبادلات اقتصادی در سال های گذشته متناسب با سطح بالای روابط سیاسی نبوده و زمینه های مشترک دینی، فرهنگی، تاریخی و همسایگی دو دولت و ملت حرکت و برنامه ریزی جدی برای توسعه و ارتقای روابط را می طلبد. معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به همکاری های ایران و قطر در زمینه انرژی و به ویژه گاز تصریح کرد: همکاری های ایران و قطر در این بخش می تواند دو کشور را به هاب گازی و انرژی منطقه تبدیل کند.
مخبر گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد صدور خدمات فنی و مهندسی و دانش بنیان، رفع احتیاجات کشاورزی و سرمایه گذاری مشترک را در دستور کار قرار دهد تا رفع نیازهای آموزشی فنی و حرفه ای و دانشگاهی به صورت متقابل بیش از گذشته فعال شود.
علی بن صمیح المری، وزیر کار دولت قطر نیز در این دیدار با قدردانی از حمایت های دولت جمهوری اسلامی از دولت این کشور در نشست ها و مجامع جهانی تأکید کرد: دولت و ملت قطر هیچ گاه مواضع ایران در زمان مشکلات و بحران ها را فراموش نخواهد کرد.
وی گفت: دیدارها و ملاقات های رئیس جمهوری اسلامی ایران و امیر قطر نشان دهنده علاقه و اراده دو دولت بر توسعه روابط دوجانبه و هماهنگی در زمینه های مختلف تجاری و سرمایه گذاری است.
هم زمان با آغاز بررسی برنامه هفتم توسعه در مجلس شورای اسلامی نشست ارزیابی وضع ناترازی انرژی در کشور و پیش بینی راهبردها و راهکارهای رفع این مشکل در نشست چهار وزیر مرتبط با حوزه انرژی با رئیس مجلس، رؤسا و اعضای کمیسیون های تخصصی مرتبط برگزار شد.
نشست بررسی وضع ناترازی انرژی در آستانه بررسی برنامه هفتم توسعه در مجلس شورای اسلامی روز پنجشنبه (یکم تیرماه) با حضور محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، رؤسای کمیسیون های انرژی، کشاورزی، صنایع و معادن مجلس و وزیران نفت، نیرو، صمت و جهاد کشاورزی برگزار شد.
جواد اوجی، وزیر نفت در این نشست نبود سرمایه گذاری و توسعه نیافتن میدان های گازی و پتروپالایشگاه ها را از جمله دلایل ایجاد ناترازی در حوزه انرژی دانست و گفت: در برنامه هفتم توسعه باید درصدد پیش بینی راهکارهایی برای بهینه سازی در مصرف انرژی باشیم.
وی با بیان اینکه در کشور بیش از چهار برابر استاندارد دنیا مصرف انرژی انجام می شود، تصریح کرد: ایجاد انگیزه و زمینه لازم برای سرمایه گذاران یکی از راهکارهای افزایش تولید در بخش های مختلف صنعت انرژی محسوب می شود، بنابراین با پیش بینی راهبردهای مشخص می توان مصرف غیراستاندارد را کاهش داد که نتیجه آن سبب رفع ناترازی در حوزه انرژی می شود.
قالیباف نیز در این نشست با اشاره به اینکه ناترازی انرژی در کشور تهدید محسوب می شود و باید با اتخاذ راهکارهای کارشناسی این موضوع را به فرصت تبدیل کنیم، افزود: با توجه به اینکه در حال تدوین و تصویب برنامه هفتم توسعه برای پنج سال آینده کشور هستیم، باید مسیر درست در این عرصه دنبال شود.
وی در پایان این نشست با بیان اینکه تعداد مسائلی که می توانیم در برنامه توسعه حل کنیم کمتر از تعداد انگشتان یک دست است، گفت: یکی از این مسائل انرژی است و اتفاقاً اولویت اول ما باید حل مسائل مربوط به انرژی در کشور باشد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تحول در کشور را در گرو مدیریت فرصت های همراه با ریسک دانست و تصریح کرد: تهدید و فرصت در مدیریت جهادی معنایی ندارد و بی شک تحول زمانی رخ می دهد که بتوانیم فرصت های دارای ریسک را به خوبی مدیریت کنیم.
علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو نیز درباره علل وجود ناترازی در حوزه انرژی کشور اظهار کرد: اوایل انقلاب فقط ظرفیت تولید ۷ هزار مگاوات برق در کشور وجود داشت و همه نیروگاه ها نیز فرسوده بود، اما اکنون کشور یک میلیون کیلومتر خطوط توزیع برق دارد و خدمات فنی مهندسی در حوزه برق و آب ۱۰۰ درصد به خودکفایی رسیده است.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه منطقی کردن سرمایه گذاری، تأمین مالی، اصلاح الگوی مصرف و بهینه سازی از جمله راهکارهای اثرگذار برای رفع ناترازی در صنعت برق به عنوان صنعت مادر به شمار می آید، گفت: قانون مانع زدایی از صنعت برق از مترقی ترین قوانینی است که باید از مفاد آن در تصویب برنامه هفتم توسعه استفاده شود.
عباس علی آبادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز با تأکید بر اینکه حوزه انرژی برای ایران یک نقطه قوت به شمار می آید که نباید از آن غافل شد، اعلام کرد: این مهم در حالی است که نبود بهره وری درست و وجود ناترازی می تواند این نقطه قوت را به تهدید تبدیل کند، از این رو باید در این بخش با دیدگاه کارشناسی مسائل بررسی شود.
وی بر نقش صنایع در رفع ناترازی انرژی کشور تأکید کرد و افزود: باید در کارگروه های تخصصی موضوع ناترازی بررسی شود تا بخش های مختلف صنایع دچار مشکل و آسیب نشوند.
تازه ترین گزارش بررسی آماری انرژی جهان از افزایش نزدیک به ۱۷۰ هزار بشکه ای تولید نفت ایران در سال ۲۰۲۲ میلادی نسبت به سال پیش از آن (۲۰۲۱) حکایت دارد.
بر اساس داده های هفتاد و دومین نسخه گزارش «بررسی آماری انرژی جهان» که به بررسی عملکرد صنعت انرژی جهان در سال ۲۰۲۲ میلادی می پردازد، تولید نفت ایران (نفت خام، میعانات گازی و مایعات گازی) در سال ۲۰۲۲ میلادی به ۳ میلیون و ۸۲۲ هزار بشکه در روز رسیده است، درحالی که این رقم در سال پیش از آن (۲۰۲۱) ۳ میلیون و ۶۵۳ هزار بشکه در روز ثبت شده بود، مقایسه این آمار نشان از افزایش روزانه ۱۶۹ هزار بشکه ای یا رشد ۴.۶ درصدی تولید نفت خام ایران در بازه زمانی یادشده دارد.
بر اساس این گزارش، تولید نفت خام و میعانات گازی ایران در سال ۲۰۲۲ میلادی ۳ میلیون و ۳۱۳ هزار بشکه ثبت شده است، درحالی که این رقم نسبت به سال ۲۰۲۱ میلادی ۴.۱ درصد (روزانه ۱۲۹ هزار بشکه) افزایش نشان می دهد، تولید نفت خام و میعانات گازی ایران در سال ۲۰۲۱ میلادی ۳ میلیون و ۱۸۴ هزار بشکه در روز ثبت شده بود.
تولید مایعات گازی (ان جی ال) ایران به تفکیک در سال ۲۰۲۲ میلادی بر اساس گزارش بررسی آماری انرژی جهان، ۵۰۹ هزار بشکه در روز بوده است که نسبت به سال ۲۰۲۱ میلادی ۸.۵ درصد (روزانه ۴۰ هزار بشکه) افزایش نشان می دهد، این رقم در سال ۲۰۲۱ میلادی ۴۶۹ هزار بشکه بوده است.
این گزارش می افزاید که تولید فرآورده های نفتی ایران در پالایشگاه ها در دوره مورد بررسی (۲۰۲۲) به ۲ میلیون و ۳۹۷ هزار بشکه رسیده است، درحالی که این رقم در سال ۲۰۲۱ میلادی ۲ میلیون و ۳۴۴ هزار بشکه بوده است، مقایسه این آمار نشان از افزایش ۲.۲ درصدی دارد.
بر همین اساس، ظرفیت پالایش نفت خام ایران در هفتاد و دومین نسخه گزارش بررسی آماری انرژی جهان، ۲ میلیون و ۶۷۰ هزار بشکه اعلام شده است که نسبت به سال ۲۰۲۱ میلادی با رقم روزانه ۲ میلیون و ۶۱۰ هزار بشکه، ۲.۳ درصد افزایش نشان می دهد.
تولید گاز طبیعی ایران در تازه ترین گزارش بررسی آماری انرژی جهان در سال ۲۰۲۲ میلادی ۲۵۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب ثبت شده است که نسبت به رقم ۲۵۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب در سال ۲۰۲۱ میلادی ۱.۱ درصد افزایش نشان می دهد.
گزارش «بررسی آماری انرژی جهان»، به عنوان معیاری برای صنعت انرژی که برای نخستین بار انتشار آن از سوی شرکت بی پی انگلیس به مؤسسه انرژی (EI) واگذار شده است، همراه با شرکت حسابداری کی پی ام جی (KPMG) و شرکت مشاوره کرنی (Kearny) امروز (دوشنبه، پنجم تیرماه) منتشر شد.
گزارش سالانه بررسی آماری انرژی بی پی از زمانی که نخستین بار در آوریل سال ۱۹۵۲ میلادی منتشر شد، منبع و مرجعی مناسب برای صنایع انرژی جهان بوده و داده های دقیقی درباره تولید و مصرف جهانی نفت، گاز و زغال سنگ ارائه داده است.
بی پی از گزارش تازه پشتیبانی خواهد کرد، درحالی که شرکت های کی پی ام جی (KPMG) و کرنی به عنوان شریکان ئی آی به تأمین مالی انتشارات کمک خواهند کرد.
جمع آوری داده ها برای این گزارش از سوی مرکز تحقیقات و سیاست گذاری اقتصاد انرژی در دانشگاه هریت وات ادامه خواهد یافت.
نماینده تربت حیدریه در مجلس شورای اسلامی:
نماینده تربت حیدریه در مجلس با تأکید بر اینکه وزارت نفت یکی از سه وزارتخانه موفق تر دولت سیزدهم است، گفت: اتفاق های بسیار مطلوبی در صنعت نفت کشور با وجود تحریم ها و تمام چالش های موجود در دولت سیزدهم رقم خورده است.
محسن زنگنه (جمعه، دوم تیرماه) در آیین بهره برداری پروژه خط لوله گاز «دیزباد - تربت حیدریه» با قدردانی از تلاش های شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: وزارت نفت یکی از سه وزارتخانه موفقت تر دولت سیزدهم است.
وی افزود: رقم فروش نفت خام و میعانات گازی برای بودجه امسال (۱۴۰۲) یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه پیش بینی شده که اکنون ارقام حاکی از آن است که این مقدار از روزانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه هم عبور کرده است.
نماینده تربت حیدریه در مجلس ادامه داد: در ابتدای دولت سیزدهم با بحران قطع واردات گاز از مسیر ترکمنستان روبه رو شدیم و اختلاف های مالی وجود داشت که هم بحث مالی حل شد و هم اینکه مقدمات واردات گاز از ترکمنستان نیز فراهم شده است.
زنگنه با بیان اینکه پس از ایجاد اختلاف گازی ترکمنستان و ایران، بسیاری از پیمانکاران و شرکت هایی که کالا و خدمات فنی و مهندسی به ترکمنستان صادر می کردند، بیش از ۴۰ میلیون یورو از ترکمنستان طلبکار شدند، تصریح کرد: با پیگیری جدی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، در کمتر از چهار ماه بخش عمده ای از این مبلغ به شرکت ها برگردانده شد که جای قدردانی دارد.
وی درباره اثر پروژه خط لوله گاز «دیزباد - تربت حیدریه» در منطقه اظهار کرد: تربت حیدریه در حوزه صنعت به دلیل مهیا نبودن زیرساخت ها از دیگر شهرستان ها در طول دو دهه گذشته عقب افتاده است، اما امروز با افتتاح این خط افزون بر تقویت فشار گاز شهرها و روستاهای منطقه، گاز کارخانه های بزرگ در تربت حیدریه از جمله نیروگاه برق راشد و کارخانه فولاد تربت حیدریه را تأمین کند.
نماینده تربت حیدریه در مجلس گفت: عملیات اجرایی این پروژه سال ۱۳۹۷ آغاز شد اما تا سال ۱۳۹۹ در عمل اقدامی انجام نشد و از سال ۱۴۰۰ با عزم دولت سیزدهم در کمتر از ۶ ماه تست گاز این پروژه در شهریورماه ۱۴۰۱ انجام شد.
زنگنه افزود: اقدام های بزرگی در دولت سیزدهم انجام شده است، به طوری که نیروگاه راشد تا پیش از دولت سیزدهم کمتر از ۱۵ درصد پیشرفت داشت، اما این پروژه پارسال در دولت سیزدهم به بهره برداری رسید.
وی درباره آثار اجرای خط لوله گاز «دیزباد - تربت حیدریه» در صنایع تصریح کرد: شهرک صنعتی شماره یک ۱۰ واحد فعال تا سال ۱۳۹۹ داشت اما امروز ۱۷ واحد فعال دارد، پنج واحد راکد از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ به طور کامل احیا شده، سه زمین برای ساخت واگذار شده و هفت واحد در حال ساخت است که بهره برداری از این خط لوله گاز تحول بزرگی در صنایع منطقه ایجاد خواهد کرد.
به گفته نماینده تربت حیدریه در مجلس، شهرک صنعتی شماره ۲ تا سال ۱۳۹۹ دو واحد فعال داشت اما امروز ۱۰ واحد فعال دارد، یک واحد راکد به طور کامل احیا شده و ۴۰ زمین واگذار شده و ۱۵ واحد در حال ساخت و نصب ماشین آلات است، همچنین در منطقه شهرک صنعتی شماره ۲، مجوز مینی پتروپالایشگاه از شرکت ملی صنایع پتروشیمی دریافت شده و اقدام های بعدی در حال انجام است.
زنگنه افزود: در شهرستان مه ولات نیز افزون بر سه واحد فعال در شهرک صنعتی، کارخانه فولاد هم ۴۰ درصد پیشرفت دارد. شهرک صنعتی شهرستان زاوه هم در حال احیا شدن است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران:
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران بر تدوین نقشه راه و سند جامع مقاوم سازی تأسیسات صنعت گاز تأکید کرد. مجید چگنی در نخستین همایش مقاوم سازی تأسیسات و تجهیزات تولید، انتقال و شبکه توزیع گاز طبیعی کشور که در مرکز همایش های بین المللی کوشک در حال برگزاری است، گفت: این نشست با هدف انسجام بخشی و هماهنگی های بیشتر بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت های تابع برگزار شده است. وی افزود: شرکت ملی گاز ایران مسئولیت بسیار سنگینی در کشور به عهده دارد و یکی از شرکت های برتر دنیا با این حجم از تأسیسات است و افزون بر تأمین انرژی بخش خانگی، به صنایع، پتروشیمی ها و نیروگاه ها گازرسانی می کند و مقاوم سازی تأسیسات به دلیل اینکه خللی در خدمت رسانی به وجود نیاید، موضوع مهمی است. معاون وزیر نفت در امور گاز تصریح کرد: مقاوم سازی فقط فیزیکی نیست و گاهی مقاوم سازی و آموزش نیروی انسانی و ایجاد اراده ها برای راهبری تجهیزات شاید بسیار مهم تر است، به طوری که همکاران ما پارسال در سرمای منفی ۳۰ درجه در برخی مناطق با انگیزه و اراده قوی خدمت رسانی می کردند. چگنی با تأکید بر ضرورت تقویت پدافند غیرعامل در صنعت گاز بیان کرد: اگر قرار باشد برنامه ای بلندمدت در حوزه مقاوم سازی تدوین کنیم، باید همه عوامل را کنار هم در نظر بگیریم، زیرا این موضوع اقدامی بلندمدت است. وی با بیان اینکه ظرفیت سازی یکی از اهداف مقاوم سازی است، ادامه داد: ترازیابی و استفاده از الگوهای جهانی در حوزه مقاوم سازی تأسیسات مهم است، در عین حال باید از قوانین و اسناد بالادستی کشور نیز بهره برد تا نقشه راه و سند جامع مقاوم سازی صنعت گاز تدوین شود که نیاز است از مراکز علمی، دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان برای تدوین این سند جامع بهره برد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران همچنین با بیان اینکه می توان از نظر مشاوران بین المللی هم در این حوزه بهره برد، گفت: اکنون نیازمند تلاش جدی برای حفظ این سرمایه عظیم صنعت گاز هستیم و نباید از هیچ اقدامی کوتاهی کرد.
معاون برنامه ریزی وزیر نفت:
معاون برنامه ریزی وزیر نفت با تأکید بر اینکه وزارت نفت در کنار شرکت های پتروشیمی است، گفت: پایداری اقتصاد و فضای کسب وکار این شرکت ها برای کشور بسیار اهمیت دارد و وزارت نفت به عنوان نماینده و مدافع صنایع پتروشیمی، دغدغه پتروشیمی ها را به قانون گذار منعکس می کند. هوشنگ فلاحتیان با حضور در دومین روز از سی ودومین نشست مدیران عامل شرکت های پتروشیمی در جریان چالش ها و مسائل پیش روی تولید و توسعه صنعت پتروشیمی قرار گرفت و اظهار کرد: این نشست ها باید بیشتر و به صورت دوره ای برگزار شود تا روند افزایش تولید و توسعه صنعت تسهیل شود. وی درباره لایحه برنامه هفتم توسعه افزود: افزایش ظرفیت پتروپالایشگاهی، توسعه ذخیره سازی روزمینی و زیرزمینی گاز، تجدید ساختار بهینه سازی انرژی در کشور، جمع آوری گازهای مشعل، میترینگ و هوشمندسازی ورود و خروج حامل های انرژی و تخفیف پلکانی خوراک مایع، از جمله مواردی است که در این برنامه به آن توجه شده است. معاون برنامه ریزی وزیر نفت به شیوه نامه «جذب سرمایه گذار به منظور افزایش پایداری تأمین گاز طبیعی» که امسال از سوی وزیر نفت ابلاغ شده است، اشاره کرد و گفت: از شرکت های پتروشیمی دعوت می کنم به این شیوه نامه که درباره احداث تأسیسات ذخیره سازی روزمینی و زیرزمینی گاز طبیعی، مینی ال ان جی یا اس ان جی و واردات ال ان جی برای غلبه بر ناترازی گاز در فصل سرد تدوین شده است، توجه داشته باشند و اقتصاد اجرای این طرح ها برای تأمین پایدار خوراک گاز را بررسی کنند. فلاحتیان با تأکید بر اینکه وزارت نفت در کنار شرکت های پتروشیمی است و تعامل مثبتی بین این وزارتخانه و شرکت ملی صنایع پتروشیمی وجود دارد، ادامه داد: وزارت نفت به عنوان نماینده و مدافع صنایع پتروشیمی، دغدغه و درخواست های شرکت ها را برای مرتفع شدن به قانون گذار منعکس می کند. وی با اشاره به اینکه ابلاغیه های قانون گذار برای همه لازم الاجراست، تأکید کرد: پایداری اقتصاد و فضای کسب وکار شرکت های پتروشیمی برای کشور بسیار اهمیت دارد. معاون برنامه ریزی وزیر نفت به حمایت وزارت نفت از تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی نیز اشاره و تصریح کرد: شرکت های پتروشیمی با راهبری شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مواردی که زمینه توسعه وجود دارد حتی با استفاده از خوراک های بین مجتمعی در مسیر تکمیل زنجیره ارزش گام بردارند. فلاحتیان بر سرمایه گذاری شرکت های پتروشیمی در طرح های بالادستی صنعت نفت به منظور تأمین خوراک پایدار تأکید و اظهار کرد: اگر شرکتی به تنهایی توانایی سرمایه گذاری در این طرح ها را ندارد، می تواند با تشکیل کنسرسیومی در این طرح ها سرمایه گذاری کند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران:
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی از نهایی شدن ترکیب سهامداران پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و انتخاب اعضای هیئت مدیره این طرح خبر داد و گفت: هلدینگ خلیج فارس با ۳۰ درصد سهم به عنوان سهامدار عمده این پروژه انتخاب شد.
جلیل سالاری در این باره افزود: صندوق بازنشستگی صنعت نفت (شرکت سرمایه گذاری اهداف) با ۱۵ درصد، بانک ملی (گروه توسعه ملی) با ۱۵ درصد، بانک رفاه (شرکت آینده سازان رفاه پردیس) با ۱۵ درصد، بانک تجارت و ملت هرکدام با ۷.۵ درصد سهم به عنوان اعضای نهایی ترکیب سهامداران این پروژه انتخاب شدند و سهم شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی نیز ۱۰ درصد است.
وی در تشریح دلایل تأخیر در آغاز عملیات اجرایی پروژه گفت: مسیر ثبت شرکت به دلیل نیاز به مجوز شورای پول و اعتبار برای پرداخت قدرالسهم بانک ها به عنوان سرمایه اولیه، دچار مشکل شده بود، بنابراین درخواست ما به بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار برای اعطای مجوز به بانک های سهامدار پروژه ارائه شد که این مرحله نیز با فرآیندی زمان بر نهایی و مجوز دریافت شد.
معاون وزیر نفت در امور پالایش تأکید کرد: در ساختار سهامداری نیز اشکال هایی وجود داشت که مشارکت نامه جدید و هیئت مؤسس مورد بازنگری قرار گرفت و اساسنامه شرکت اصلاح شد و خوشبختانه امروز همه سهامداران قدرالسهم خود را پرداخت کردند و ترکیب سهامداران نهایی شد.
سالاری تصریح کرد: امروز هم جلسه ای با سهامداران پروژه داریم که اعضای هیئت مدیره شرکت مشخص شوند؛ اسنادی نیز باید به مدارک هیئت مدیره ضمیمه و در سامانه ثبت شرکت ها بارگذاری شود. پس از آن پیگیری ثبت شرکت و دریافت کد ثبتی را انجام خواهیم داد تا بتوانیم مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره را مشخص کنیم.
طرح ۳۰۰ هزار بشکه ای پتروپالایشگاه شهید سلیمانی نخستین پروژه صنعت نفت در حوزه تلفیق پالایش و پتروشیمی است که هدف از احداث آن، ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی در جهت همسویی با نگاه دولت و پیش بینی سند تحول است.
این پروژه همچنین نقش مهمی در حوزه تولید و انتقال دانش فنی، اشتغال زایی و به کارگیری توانایی شرکت های داخلی و ظرفیت دانش بنیان ها دارد و علاوه بر آن فرصت استمرار برای حضور صنعت نفت در بازارهای جهانی را فراهم می کند. این طرح همچنین از جمله اقدام ها و برنامه ریزی های دولت سیزدهم به منظور ممانعت از واردات بنزین در کشور و تنوع در سبد تولیدات محصولات نفتی است که افزون بر تولید سوخت، محصولات پتروشیمیایی را نیز تولید می کند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: هم اکنون میدان مشترک نفتی تعیین تکلیف نشده ای بین ایران و عربستان وجود ندارد، از سوی دیگر با توجه به احیای روابط بین دو کشور کارهای مقدماتی برای انجام همکاری دوجانبه آغاز شده است. محسن خجسته مهر در حاشیه نشست رویداد گام معکوس بهبود بهره وری در عملیات حفاری در جمع خبرنگاران گفت: برای همه میدان های مشترک بین ایران و عربستان برنامه و مصوبه های لازم برای افزایش تولید و نگهداشت توان تولید دریافت شده است. وی افزود: در میدان نفتی مشترک فروزان بین ایران و عربستان شرکت های پتروپارس و تأسیسات دریایی در دو جبهه مشغول فعالیت هستند و به زودی اخبار مثبتی درباره افزایش تولید این میدان اعلام خواهد شد، قرارداد ساخت جکت میدان گازی فرزاد(B) نیز امضا شده و هم اکنون ساخت این جکت نو از سوی شرکت پتروپارس در حال انجام است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: اکنون میدان مشترکی بین ایران و عربستان وجود ندارد که تعیین تکلیف نشده باشد، از سوی دیگر با توجه به احیای روابط دو کشور کارهای مقدماتی برای انجام همکاری دوجانبه آغاز شده است. خجسته مهر تصریح کرد: آمادگی کامل برای آغاز حفاری در میدان مشترک آرش وجود دارد و منابع قابل توجهی را برای اجرای طرح توسعه این میدان در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران مصوب کرده ایم و با آماده شدن شرایط، حفاری را در میدان مشترک آرش آغاز می کنیم. وی اذعان کرد: طرح توسعه میدان گازی فرزاد (A) به هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران ارائه شده است و در آینده نزدیک کار ساخت جکت این میدان نیز آغاز خواهد شد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران صنعت حفاری را یکی از مهم ترین حلقه های تولید نفت و گاز در مناطق خشکی و دریایی برشمرد و گفت: حفاری ضامن تداوم و پایداری در نگهداشت و افزایش تولید نفت و گاز است، به همین دلیل مدیریت در این صنعت به ویژه در بخش نیروهای متخصص و داشتن دکل های حفاری با تجهیزات فناورانه جدید از موضوع های با اهمیت در صنعت نفت به شمار می آید.
خجسته مهر با اشاره به اینکه در مجموع ناوگان حفاری خشکی و دریا بخش های خصوصی و دولتی کشور به ۱۳۳ دستگاه می رسد، اظهار کرد: برای افزایش تولید به ویژه از میدان های مشترک نیازمند دکل های حفاری جدید هستیم، از این رو در سال های اخیر از ظرفیت کامل بخش خصوصی در این زمینه استفاده کرده ایم. وی با تاکید بر اینکه از نظر شرکت ملی نفت ایران نقش شرکت ملی حفاری ایران در زنجیره تولید همانند خود تولید اهمیت دارد، تصریح کرد: همان طور که تولید نفت و گاز حاکمیتی است، تلقی ما این است که شرکت ملی حفاری ایران نیز حاکمیتی است.از این رو با حمایت های دولت امیدواریم بتوانیم در مسیر توانمند کردن این شرکت که عمده دکل های حفاری را در اختیار دارد، امکان سرمایه گذاری در شرکت ملی حفاری ایران را داشته باشیم. معاون وزیر نفت مهم ترین چالش صنعت حفاری را پایین بودن بهره وری دکل های حفاری و راندمان عملیات حفاری عنوان و اظهار کرد: به دنبال آن هستیم که با روش های مختلف سخت افزاری، نرم افزاری، همچنین سرمایه انسانی و به کارگیری تجهیزات فناورانه، این راندمان را بالا ببریم. وی اظهار کرد: با آغاز به کار دولت سیزدهم فعالیت های گسترده ای در زمینه های نگهداشت توان تولید و افزایش آن انجام شد، به طوری که همه ظرفیت های دکل های حفاری کشور را استفاده کرده ایم، هم اکنون حدود ۹۰ درصد دکل های حفاری کشور اعم از خشکی و دریایی کاملاً فعال هستند و امضای قراردادهای جدید مربوط به میدان های مشترک همچون میدان آزادگان حجم حفاری ها در کشور افزایش خواهد یافت، به طوری که نیازمند تأمین دکل های جدید هستیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به آغاز شمارش معکوس برای آغاز تولید از فاز ۱۱ پارس جنوبی گفت: به زودی پروژه حفاری ۳۵ حلقه چاه تازه در میدان گازی پارس جنوبی را در اختیار شرکت های خصوصی و داخلی کشور قرار می دهیم، همچنین شرکت نفت و گاز پارس فعالیت های اکتشافی جدیدی را در این میدان آغاز کرده و برای دسترسی به ذخایر جدید گازی مشغول تکمیل اطلاعات مهندسی است.
تولید بی وقفه در ارتفاعی نزدیک به هزارمتر بالاتر از سطح دریا
مشعل حضور نفت در جای جای کشورمان ایران داستان خاص خود را دارد. داستان برخی از اولین ها، مثل مسجد سلیمان را قدیمی ترها سینه به سینه تا امروز نقل کرده اند و حالا حسابی معروف هستــند و بــرخی مثل «دوگنبدان» و «بام نفت ایران» کمتر بر زبان عامه مردم آمده و شنیده شده است؛ از این دست داستان های روایت نشده در صنعت نفت پرشمار است.
قبل از رفتن به گچساران چیزی در مورد بام نفت ایران که به «سقلاطون» معروف است، نشنیده ایم و برای رسیدن و دیدنش باید ازجاده ای پرپیچ و خم دربیرون شهر بگذریم و ازمسیر همین جاده ها به بام نفت که درارتفاعی بلندتر ازهمه این منطقه قرار گرفته است، برسیم.
از بلندای سقلاطون، نمای شهردوگنبدان (گچساران)زیباتر از آنچه هست، به چشم می آید، به ویژه آنکه پیش از غروب به آنجا برسید. واحد بهره برداری شماره 1 گچساران در ارتفاع حدود هزارمتری از سطح دریا قرار دارد ونفت این تاسیسات بدون استفاده از پمپ با طی مسافت نود کیلومتری به تاسیسات تلمبه خانه گوره -قلب تپنده انتقال نفت کشور- سرازیر می شود. اینجا بام نفت ایران لقب گرفته است. یکی از کارکنان این تاسیسات می گوید: گچساران یک (بام نفتی ایران) یا سقلاطون آنطور که قدیمی ها می گویند این اسم از آنجا نشات گرفته است که کوه سقلاطون سه قله دارد و ابتدا اسم آن سه قلاتون بوده وپس از آن به سقلاطون تغییر نام داده است. گچساران 1 به دلیل شرایط خاص از تاسیسات خاص و مهم این منطقه به شمار می رود. این تاسیسات همچون دیگر بخش های صنعت نفت با بهبود و افزایش تولید همراه بوده و غلامرضا کمالی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران نیز به تازگی از افزایش روزانه حدود ۷ هزاربشکه ای نفت سبک در این شرکت خبر داده وبه توان تولید روزانه ۶۵۲ هزار بشکه ای نفت در گستره این منطقه عملیاتی اشاره داشته است. بام نفتی ایران در 20 كيلومتري جنوب شرقي از شهرستان گچساران، در مرتفع ترین نقطه نفتی ایران است و از آنجا می توان خطوط لوله های پیچ در پیچ شده به هر سو در دل دشت ها را نظاره کرد. لوله های تفتیده و سرخ شده از آفتاب سوزان یا زنگ زده که قدمت بالای چند دهه تاریخ نفت سیاه را به رخ می کشند و نفت را با گذر از دشت های گز و بلوط، روانه خارگ برای صادرات می کنند. از آن ارتفاع در خلیج فارس تنها نوارساحلی دیلم پیداست ومشعل های روشن با ارمغان تولید نفت در جای جای شهر، نقطه اتکا و امیدی برای کشور است.
رسیدن به این نقطه از تاسیسات متفاوت صنعت نفت کشور، از دل شهر نفتی «دوگنبدان» یا «گچساران» آغاز می شود. شهری در دل لوله های پیچ درپیچ و تاسیسات نفتی فراوان که کوه هایی بلند همچون دژی آنها را دربرگرفته و تولد نفت در آن به همان اعداد اکتشاف نفت در ایران نزدیک است. نخستین بار، منطقه نفت خیز گچساران در سال های 1302 و 1303هجری شمسی، از سوی كنسرسیوم دارسی مورد مطالعه قرار گرفت.استخراج نفت از میدان گچساران درسال 1318 هجری شمسی از چاه شماره 13 این شهرستان آغاز وبا استخراج نفت ازچاه، داستان طلای سیاه دوگنبدان آغاز شد. برنامه های حفاری تا پیش از ملی شدن صنعت نفت ادامه یافت و دراین مدت به 16حلقه چاه نفت تولیدی و ظرفیت تولید 60 هزار بشكه در روز نفت خام افزایش یافت. پس از ملی شدن صنعت نفت، شركت اكتشاف و تولید نفت ایران درسال های 1335 و 1336 عملیات حفاری رابار دیگر دراین منطقه آغاز كرد.این برنامه تا سال 1345 ادامه یافت و شمار چاه های حفاری شده به 46 حلقه افزایش یافت. این مجموعه تحت مدیریت شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران که حالا تولید حدود 20 تا 25 درصد نفت ومايعات گازي مناطق نفتخیزجنوب را عهده دار است، قراردارد وبه واسطه تلمبه خانه و مسيرخطوط لوله انتقال نفت، همچنین محصولات هیدروکربوری مناطق نفت خیزجنوب درحوزه عملياتي اين شركت، از نظر جغرافيايی و پدافند غيرعامل نیز دارای اهميت و توجهی خاص است.
آنچه در قدمت وجود نفت دراین حوزه تا رسیدن به واحد بهره برداری شماره 1 گچساران خودنمایی می کند، عبور از روستای قدیمی آبشیرین است که گفته می شود نخستین منازل سازمانی صنعت نفت در این منطقه احداث شده و قابل ثبت ملی است. اگرچه سند این منازل به نام شرکت ملی نفت بوده است، اما پس از آن میان مردم دست به دست شده و هنوز خانوارهایی در آن ساکن هستند تا این تاریخ را حفظ کنند. وقتی رد دکل بر بلندای کوه ها دیده می شود، یعنی به بام نفت ایران نزدیک می شویم و هرمیزان این فاصله نزدیک تر می شود، قطرتعداد لوله ها و تراکم آنها هم بیشتر می شود که در پیچ و خم جاده، در دل کوه و دشت و جاده رد نفت سیاه پنهان در خود را دارند. حال به مقصد رسیده ایم؛ روی تابلویی بر آن بلندا عنوان به واحد بهره برداری گچساران 1 (بام نفتی ایران) سقلاطون خوش آمدید حک شده است.تا چشم کار می کند، کوه ها و تپه های گنبدی شکل دیده می شود که در دل آنها شعله های تولید گاززبانه می کشد. کارخانه در آن ارتفاع و روی کوه همچون عرشه کشتی به نظر می آید. فتح الله ویسی، رئیس واحد بهره برداری گچساران 1 که از اهالی همین شهر واز سال 98 عهده دار این سمت شده است، درباره تاسیسات بام نفتی ایران می گوید: گچساران 1 ابرمخزن گچساران محسوب می شود که تقریبا در جنوب شهرستان واقع شده و ظرفیت اسمی آن 245 هزار بشکه در روز است. به گفته او، این واحد با حدود 79 چاه فعال در حال فعالیت است و در آن 11 مجموعه فعال تقویت فشار سرچاهی قرار دارد. اثرهای تحریم در سال های گذشته، این بخش از تاسیسات را هم متاثر ساخته است که ویسی می گوید: پس از وقفه ای چند ساله، اکنون با تولید نفت مناسب درحال فعالیت هستیم. کارکنان فعال حاضر در این تاسیسات، جوان واغلب مهندسان نفت، مدیریت، مکانیک و شیمی هستند.
شهرام هوشمندی، استاد کار گچساران 1 درباره اهمیت این تاسیسات و شرایط کاری کارکنان می گوید: این واحد از سال 1320 تاکنون درحال فعالیت است.نفت که از مجموعه چاه های منطقه گچساران 1به این تاسیسات می رسد، طی چند مرحله فراورش و به وسیله چندین پمپ، مورد استفاده قرار می گیرد. او با اشاره به دستگاه های موجود در اتاق کنترل این تاسیسات می گوید: به این دستگاه ها دقت کنید، اولین پنل ایجاد شده در این منطقه بوده که بخشی از آن به روزرسانی شده است. اکنون تمام اطلاعات در آن ذخیره شده و در صورت نیازحافظه آن برای تجزیه و تحلیل به بخش مهندسی می رود.
از او درباره شرایط سخت کار سوال می کنم، می گوید: اینجا با آهن سخت کار می کنیم. نفت، صنعت خشن و سختی است. با فشار گاز، دود و نفت سروکار داریم. با آهن هایی که این روزها در گرمای طاقت فرسا دست زدن به آن کار هر فرد نیست، اما ما از آنها حفظ و حراست می کنیم. اینجا در کار عملیاتی چیزی به اسم خواب و استراحت معنا ندارد و ما همیشه بیدار هستیم. هوشمندی ادامه می دهد: وقتی در شرایط سخت دوران کرونا، کل ایران در قرنطینه بود، ما اینجا مشغول فعالیت بودیم. این به آن معناست که صنعت نفت تعطیل بردار نیست و تمام قد درهر شرایط پای کار است. اگرچه بسیاری ازکارکنان در دوران کرونا، آسیب دیدند، اما کار در شرایط سخت ماهیت و خاصیت کارکارکنان صنعت نفت به ویژه در مناطق عملیاتی، مثل رزمنده هایی هستند که بی نام و نشان درصنعت فعالیت می کنند. کار دراین مجموعه به شکل شیفت بندی (چهار شیفت) درحال انجام است.درهر شیفت 4 تا 5 نفر مشغول فعالیت هستند. دو نفر در واحد و دو نفر هم گشت هستند. کارکنان می گویند که شیفت ها قبلا هشت ساعته بود و اکنون 12ساعته است.
او درباره نفت دریافتی در این تاسیسات که از چاه های نفت پرشمار در فواصل مختلف به اینجا می آید، به یک خط لوله نفت از جنوب غرب و سه خط شمال شرق اشاره و تصریح می کند: پس از آن، کار مهم و شبانه روزی ازسوی کارکنان در شرایط دوری از خانواده دراین فاصله دور درحال انجام است.
احسان سعیدی یکی دیگر ازکارکنان حاضر در این تاسیسات می گوید: ماموریت من، بازرسی از ادوات و مراقبت از آنهاست و به طور مرتب ادوات، فشار، حرارت، ایمنی و... ادوات و دستگاه ها را چک می کنم.
صحبت از سختی کار که می شود، می گوید: می بینید که اینجا فقط با آهن سروکار داریم. دور از خانواده و شرایط سخت کاری دربیابان از اجتماع دورهستیم و این موارد در روحیه تاثیر می گذارد. او که با 10سال سابقه کاری به عنوان نیروی پیمانکاری مشغول فعالیت است، درخواست توجه بیشتر به نیروهای ارکان ثالث و تبدیل وضعیت آنها را دارد.
یکی از سخت ترین بخش کار در این تاسیسات مربوط به نفرات گشت است. طبق اعلام ویسی، رئیس واحد بهره برداری گچساران 1 چاه های نفتی از نظر جغرافیایی شمال شرق و جنوب غرب واحد قرار دارند و برای حفاظت و حراست از آنها بازرسی و گشت مستمر در حال انجام است که این بخش از کار را می توان یکی از سخت ترین فعالیت ها عنوان کرد. برخی چاه ها در چهار کیلومتری و برخی هم 25 -30 کیلومتر فاصله دارد. کارکنان وقتی برای گشت زنی اعزام می شوند، مسافت و کار به قدری زیاد است که ممکن است هنگام عصر برای صرف ناهار به تاسیسات برسند. البرز رحیمی پور، 51 ساله با 18 سال سابقه فعالیت ازجمله نفرات شاغل دربخش گشت بهره برداری است، می گوید: درهر شیفت کاری باید دو نفرمشغول فعالیت باشند، اما اینجا فقط خودم هستم.
وی درباره سختی کار توضیح می دهد: باید یک روز از صبح تا غروب همراه من باشید تا نوع کار و سختی آن رامتوجه شوید. ازجمله مشکلات در کار او فرسودگی وسایل نقلیه، تاسیسات، ابزار آلات است. در بام نفتی که ایستاده ایم، یک چاه نفتی را که نزدیک ترین به شمار می رود نشان می دهد و می گوید: محدوده کاری من از اینجا شروع می شود تا گچساران قدیم در سد چمشیر جاده خاکی باید آخر سد برویم. یک به یک فلرهای روشن و جاده های سخت گذر را که باید برای سرکشی به چاه ها هر روز از آنها عبور کند، نشان می دهد. بیشترین مسافت به طورمیانگین 200 کیلومتر است. کار در بخش گشت بهره برداری همچون دیگر بخش های عملیاتی زمان مشخصی ندارد. رحیمی پور توضیح می دهد: هفت و نیم صبح می روم گاهی هشت شب غذا می خورم.تابستان و زمستان فرقی ندارند در جاده گیر می افتیم.
رحیمی پور به سختی کار در فصل گرما با آتشین شدن ادوات و تاسیسات و هوا، همچنین یخ زدگی تاسیسات در زمستان اشاره و تصریح می کند: با توجه به اینکه چاه ها تزریقی است، در فصل زمستان، جریان معکوس می دهیم تا گاز وارد آن شود و بالا بیاید؛ در غیر این صورت نفت نصف می شود. روزانه 20 تا 30 چاه را جریان معکوس می دهیم. برخی مواقع هم خطوط جریانی یخ می زند، یک اشتباه امکان انفجار دارد.
او با اشاره به مشکلات جاده ای تا رسیدن به چاه های نفت می گوید: در صورت بارندگی، اگر سیلی بیاید، باید در بیابان بمانیم تا باران قطع و مشکل حل شود.
از دیگر موارد مورد اشاره، تابستان طاقت فرساست. کارکنان می گویند: گرمای اینجا قابل مقایسه با دیگر نقاط نیست. نیروهای گشتی متوسط روزانه 200 کیلومتر در روز در رفت و آمد در چاه ها هستند. هر مجموعه چندین چاه دارد همه را باید بازرسی کنند برخی جاده مسدود می شود گشت بدون کمک می ماند.
صحبت از مطالبات کارکنان که می شود، فهرست متنوعی وجود دارد و درد دل ها زیاد است، برخی به سقف حقوق، مالیات و برخی دیگر به ضرورت توجه بیشتر به امکانات رفاهی اشاره می کنند و می گویند: رفاهیات می تواند سختی کار را کمتر کند.
بالابودن مبالغ اجاره مسکن در این شهر از دیگر کارکنان است.
یکی ازکارکنان می گوید: یک چهارم حقوق خود را برای اجاره می دهم. منازل مسکونی در حال متروکه شدن است و ای کاش فکری به منظور استفاده از آن شود.
یکی دیگر ازکارکنان با اشاره به 22 سال فعالیت خود در صنعت نفت این درخواست را دارد که وقتی برخی مطابق با قانون ایثارگری وحتی با سابقه دو سال فعالیت تبدیل وضعیت شده اند، خوب است آن دسته از کارکنان هم که سابقه بالایی دارند، نیز تبدیل وضعیت بشوند.
این تلاش شبانه روزی خاص تاسیسات بام نفت ایران نیست و در مناطق عملیاتی مختلف صنعت نفت کارکنان این فعالیت تداوم دارد. اگراخباری از بهبود صادرات، بهبود تولید و فروش نفت، میعانات و... می شنوید، بخشی از آن از بلندای 99 متری سقلاطون در حال انجام است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران يکی از شرکت های مهم زير مجموعه شرکت ملی مناطق نفتخيز جنوب است. قرار گرفتن تأسيسات اين شرکت در چهار استان کهگيلويه و بوير احمد، خوزستان، بوشهر و فارس، از ويژگی های اين شرکت است که در کنار قرار گرفتن تلمبه خانه عظيم گوره و چندراهه نفت خام صادراتی کشور در حوزه عمليات اين شرکت گچساران را به قلب صادرات نفت خام کشور تبديل کرده است. نفت گچساران و چند شرکت مهم ديگر با خط لوله به تلمبه خانه گوره منتقل می شود و با افزايش فشار در نهايت برای صادرات به سمت پايانه خارگ هدايت می شود. راهبری تمام اين مراحل، تعمير و نگهداری اين تأسيسات به عهده کارکنان تلاشگر شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران است.افزون بر آن، این شرکت حفظ و صيانت از 23 ميدان نفت و گاز ( 16 ميدان در حال توليد و 7 ميدان برنامه نشده ) را عهده دار است، برنامه ريزي و توليد از 813 حلقه چاه نفت و گاز كه متناسب با توسعه ميادين درحال افزايش است، توليد و تزريق گاز گنبدي پازنان، جمع آوري گازهاي همراه نفت، تراكم و تزريق گاز در ميادين نفتي گچساران و بي بي حكيمه و نرگسي از طريق 12 ايستگاه تقويت فشار و تزريق گاز، راهبري و فرآورش گاز در 3 مجتمع گاز و گازمايع (NGL-900 , 1200 , 1300) را در ماموریت خود دارد. به این موارد باید فرآورش نفت در10 واحد بهره برداري و 7 واحد نمكزدايي، يك سیستم و شبكه تولید و تزریق گاز، سیستم گاز آغار دالان، 6 واحد آبرسانی، 106 مجموعه تفكيك سر چاهي (تعداد 32مجموعه داراي تلمبه هاي تقويت فشار است)، 15 چندراهه گازي، راهبري بيش از 7000 كيلومتر خطوط لوله با قطر 2 تا 52 اينچ و كنترل كيفي وكمي نفت، گاز، نفتا، گازمايع در محدوده جغرافيايي4 استان پهناور خوزستان، بوشهر، فارس و كهگيلويه و بويراحمد با مساحت عملياتي 150×350 كيلومترمربع را هم افزود.
داستان سوخت پاک در سرزمین نخل و نارنج و نرگس
مهدی مهرابی ضریب نفوذ گاز در سومین استان پهناور ایران از میانگین کشوری فراتر رفته و افزون بر روستاهای بالای 20 خانوار، این سوخت پاک گرمابخش روستای کمتر از 20 خانوار خراسان جنوبی نیز شده است.
توسعه گازرسانی در استان خراسان جنوبی در حالی این روزها به یکی از دستاوردهای دولت تبدیل شده که این استان تا چند سال پیش در فهرست استان های کمتر برخوردار از نعمت گاز قرار داشت.
تقدیر رئیس جمهوری از فعالیت های شرکت گاز استان خراسان جنوبی در دهه فجر به دلیل تحقق مصوبات سفر استانی زودتر از موعد و انتخاب این شرکت برای توسعه گاز در 11 شهر استان سیستان و بلوچستان، نشان از جایگاه ویژه این شرکت در میان شرکت های گاز استانی دارد.
گازرسانی به 634 روستا، همچنین اتصال یکهزار و 11 واحد صنعتی به شبکه گاز در یک سال، کسب رتبه نخست در حوزه سلامت اداری، حضور در فهرست برترین های حوزه آی تی و حراست و... تنها بخشی از دستاوردهای کارکنان شرکت گاز استان خراسان جنوبی به شمار می آید که در گفت وگو با رحمان محمودی، مدیرعامل این شرکت به آن پرداخته ایم.
همه 32 شهر استان خراسان جنوبی به صورت 100 درصدی به شبکه گاز متصل شده و 13 شهرستان استان سبز است.
در بخش روستایی نیز 916 روستای بالای 20 خانوار استان به شبکه گاز متصل شده و افزون بر این روستاها، یکهزار و 13 روستای زیر 20 خانوار نیز از نعمت گاز برخوردار شده اند. در مجموع 99.8 درصد جمعیت روستایی استان به شبکه گاز متصل شده است. افزایش ضریب نفوذ گاز در حالی است که خراسان جنوبی چهار سال پیش جزو استان های کم برخوردار از گاز بود و با تلاش همکاران، تعصب کارکنان و فعالیت های جهادی توانستیم به استان های بهره مند از نعمت گاز بپیوندیم. به طور متوسط جمعیت روستایی کشور 88 تا 90 درصد از نعمت گاز برخوردارند و این میزان در خراسان جنوبی به عنوان سومین استان پهناور کشور به 99.8 درصد رسیده است.
در بخش صنعتی نیز با بهره گیری از مصوبه شورای اقتصاد اقدام های بسیار خوبی انجام شده است. تاکنون 2 هزار و 98 صنعت به شبکه گاز پیوسته و همه شهرک های صنعتی نیز از نعمت گاز برخوردارند. گازرسانی به صنایع جدید که به تازگی تاسیس و راه اندازی شده نیز در دستور کار قرار دارد.
سال گذشته گازرسانی به 238 روستا انجام شد. در بخش صنعتی نیز 103 واحد را به شبکه گاز متصل کردیم که کمک خوبی به بخش تولید شد. در حوزه نهضت ملی مسکن که از اهداف دولت سیزدهم به شمار می آید نیز اقدام های قابل توجهی انجام شده و بزرگ ترین سایت استان در شهرستان طبس به شبکه گاز پیوست. شرکت گاز آمادگی دارد زیرساخت های لازم برای دیگر سایت های نهضت ملی مسکن را فراهم کند. سال گذشته در مجموع بیش از 18 هزار مشترک جذب شد. همه اهداف تعیین شده در سال گذشته به طور کامل محقق شد و در برخی شاخص ها تحقق 150 درصدی داشته ایم. مجموع اقدام های شرکت گاز استان خراسان جنوبی رضایتمندی مردم و مسئولان را به همراه داشته است.
گازرسانی به 130 روستای زیر 20 خانوار در برنامه قرار دارد که از این تعداد 85 روستا در 3 ماه ابتدای امسال به شبکه متصل شده و 50 روستای باقی مانده نیز تا پایان سال گازرسانی می شود.
افزون بر این، شرکت گاز استان خراسان جنوبی به عنوان معین استان سیستان و بلوچستان انتخاب شده و باید اقدام هایی را در حوزه گازرسانی این استان انجام دهیم و 11 شهر در قسمت بلوچستان از سوی شرکت گاز استان خراسان جنوبی گازرسانی می شود. با 11 مشاور برای طراحی شبکه قرارداد امضا کرده ایم؛ هفته دولت عملیات اجرایی 6 پروژه کلید می خورد و وارد فاز اجرا می شویم. از ابتدای امسال عملیات اجرایی خط تغذیه شهر قصر قند را آغاز کرده ایم. اقدام های بسیار خوبی در این استان کلید خورده و امیدواریم بتوانیم از تجربیات همکاران که عملکرد موفقی در گازرسانی به خراسان جنوبی داشته اند، در استان سیستان و بلوچستان نیز بهره بگیریم و ضریب نفوذ گاز در این استان را افزایش دهیم.
استان خراسان جنوبی به لحاظ گازرسانی حدود 15 سال قدمت دارد. با توسعه گازرسانی، بحث ابنیه و ایستگاه های تقلیل فشار گاز نیز در دستور کار قرار گرفت. سال گذشته ایستگاه سی جی اس منطقه ویژه اقتصادی بیرجند راه اندازی شد. چند ایستگاه تی بی اس و اندازه گیری واحدهای صنعتی نیز توسعه یافته است. علاوه بر صنایع، احداث مرکز عملیات و پاسخگویی به مشترکان و ساختمان های اداری شرکت نیز انجام شده است. بر این اساس هفته دولت امسال تعدادی از این مراکز عملیاتی افتتاح یا عملیات اجرایی آن آغاز می شود. برای شهرهایی که فاقد اداره هستند و به لحاظ سازمان چارت دارند، هرسال باید احداث چند ساختمان آغاز شود تا همه مناطق دارای ساختمان عملیاتی شوند.
این استان به لحاظ مصرف به ویژه در بخش خانگی پایین است؛ با این حال بخش های نیروگاهی و صنایع مصرف قابل توجهی دارند. سال گذشته بیش از 950 میلیون مترمکعب در بخش نیروگاه، 600 میلیون مترمکعب در بخش صنعتی و 400 میلیون مترمکعب نیز در بخش خانگی مصرف شد. مصرف گاز سال گذشته در مقایسه با سال پیش از آن حدود پنج درصد افزایش یافته است.
سال گذشته یکی از زمستان های خاص بود. لطفا گزارشی از اقدام های ماندگار کارکنان برای عبور بدون دغدغه از فصل سرما و تامین پایدار گاز ارائه کنید.
گاز استان از خط سرخس و بخشی نیز از خط لوله 48 اینچ پارچین_سنگ بست تامین می شود. گاز دریافتی استان شاخه ای بوده و به خطوط لوله انتقال گاز جنوب کشور متصل نیست. این عاملی است که اگر استان های بالادستی گاز بیشتری مصرف کنند و افت فشار ایجاد شود، این افت فشار برای گاز خراسان جنوبی به مراتب شدیدتر خواهد بود.
1401 سالی خاص بود و ماندگاری سرما، ناترازی گاز و قطع صادرات گاز ترکمنستان باعث شد در استان خراسان جنوبی دچار چالش در حوزه افت فشار و کمبود گاز شویم. با تلاش همکارانم توانستیم این بحران را با موفقیت مدیریت کنیم. عوامل متعددی به استان کمک کرد. قرارگاه مدیریت بحران را با همکاری استانداری راه اندازی کردیم و جلسات آن به صورت روزانه تشکیل می شد. وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران وضعیت استان را رصد می کردند. با تمهیداتی که اندیشیده شد، توانستیم پایداری توزیع گاز را حفظ کنیم. مطابق سیاست های کلی اولویت را به بخش خانگی دادیم. از سوی دیگر باید افکار عمومی را اقناع می کردیم که با تلاش شبانه روزی همکاران روابط عمومی، مردم و مدیران استانی همراهی خوبی با شرکت گاز داشتند. همسو با فعالیت های عملیاتی، با تدوین برنامه در حوزه های مختلف توانستیم افکار عمومی را در حوزه مدیریت مصرف و صرفه جویی توجیه کنیم. در بازه زمانی که بحران رخ داد، از همه رسانه های استان برای حضور و همراهی با برنامه های شرکت در سه نوبت دعوت و آنها را با سیاست های تعیین شده همراه کردیم. از ظرفیت همه تریبون های نماز جمعه و مساجد استفاده و شرایط و وضعیت را تبیین کردیم. با مسئولان استانی از جمله استاندار، معاون عمرانی و دستگاه های نظارتی به طور مرتب جلسه داشتیم تا با شرکت گاز همراه شوند.
تغییراتی در آرایش شیرها و بای پس ایستگاه ها اعمال کردیم و تعداد نیروهای امدادی و عملیاتی را افزایش دادیم. اقدام های خوبی انجام دادیم و از این بحران عبور کردیم. افت فشار گاز در سطح استان ثبت شد، اما شاهد قطع گاز در بخش خانگی نبودیم و تجربه موفقی را سپری کردیم. بحرانی که اتفاق افتاد در انتها پیامد خوبی داشت. اراده وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی ایران بر خارج کردن شبکه گاز استان از صورت تک شاخه بود؛ بر این اساس خط لوله جدید برای استان در نظر گرفته و خط لوله 36 اینچ از دوراهی دشتک به طول 300 کیلومتر با 8 هزار میلیارد تومان اجرایی شد. این خط به سربیشه متصل می شود و خراسان جنوبی را از حالت تک خطی خارج می کند. این خط لوله انتقال در تامین پایدار گاز استان، حوزه های پدافندی و سرمایه گذاری برای توسعه های آینده تاثیرگذار خواهد بود.
در سفر نخست رئیس جمهوری به استان، گازرسانی به 169 روستا، تقویت خط 30 اینچ جنوب خراسان جنوبی و تامین بخشی از هزینه گازرسانی منازل مددجویان بهزیستی و کمیته امداد مصوب شد. با کار جهادی و خوب، 169 روستا در کمتر از 6 ماه گازرسانی شد که این موضوع در دهه فجر مورد تقدیر رئیس جمهوری قرار گرفت. در بخش زیرساخت های خطوط گاز نیز خط لوله دوراهی دشتک تا سربیشه کلید خورد و عملیات اجرایی آن با حضور مقامات آغاز شد. در حوزه گازرسانی به منازل مددجویان نیز پنج میلیارد تومان در سال گذشته تخصیص یافت و در مجموع همه مصوبات سفر رئیس جمهوری به طور 100 درصدی محقق شد.
در حوزه گازرسانی به روستاها اقدام های فوق العاده انجام شد که در تاریخ صنعت گاز این رکورد ثبت نشده است. 634 روستا در یک سال گازرسانی شد و بعید می دانم این رکورد دیگر شکسته شود. 420 روستا نیز در سال بعد به شبکه گاز متصل شد که این میزان نیز یک رکورد بود. سال گذشته نیز 238 روستا به شبکه گاز پیوست.
در بخش صنایع نیز با بهره گیری از ظرفیت مصوبه شورای اقتصاد در یک سال یکهزار و 11 واحد صنعتی گازرسانی شد که این میزان نیز رکوردی بی نظیر بود و رتبه نخست را در میان شرکت های گاز استانی کسب کردیم.
در حوزه سلامت اداری رتبه نخست را در میان همه شرکت های صنعت گاز به دست آوردیم. در بخش آی تی و حراست نیز در میان برترین ها هستیم و با چابکی و تلاش کارکنان، از این دست افتخارات زیادی در کارنامه داریم.
در بخش استانی نیز در مصوبات سفر رئیس جمهوری رتبه نخست را کسب کردیم و مورد تقدیر مقام های استانی قرار گرفتیم و در بسیاری از حوزه ها نیز در سطح استان جزو اولین ها هستیم و در حوزه خدمات رسانی نیز می درخشیم.
سال گذشته سه برابر تعهدات خود در حوزه جایگزینی گاز با سوخت های مایع را محقق کردیم. براساس برنامه باید 15 هزار مترمکعب جایگزین می کردیم که این میزان به بیش از 45 هزار مترمکعب رسید. در سال های قبل نیز با بهره گیری از ظرفیت مصوبات شورای اقتصاد اقدام های خوبی انجام شده است. از ابتدای امسال نیز 35 واحد صنعتی به شبکه گاز متصل شده و تا پایان سال 90 صنعت نیز گازدار و موجب تحقق شعار سال می شود.
با توجه به ناترازی گاز در کشور، بهینه سازی، اصلاح الگو و کاهش مصرف گاز بهترین و کم هزینه ترین اقدام است. خوشبختانه افزون بر اقدام هایی که در حوزه اطلاع رسانی و فرهنگ سازی داشتیم، اقدام های خوبی نیز در حوزه بهینه سازی موتورخانه ها انجام شد. همسو با سیاست شرکت ملی گاز ایران، پس از تصویب چارت سازمانی، واحد بهینه سازی فعالیت خود را آغاز کرد. در این واحد همکاران، کارشناسان و متخصصان با مدارک دکترا اقدام به تدوین و اجرای پروژه های این حوزه کردند. سال گذشته بهینه سازی 500 موتورخانه را تعهد کرده بودیم که با اقدام هایی که به صورت میدانی انجام شد، این میزان به بیش از 700 مورد افزایش یافت.
یکهزار و 500 مشترک برای بهینه سازی موتورخانه ها در سایت ثبت نام کرده اند و براساس برنامه، تا پایان سال موتورخانه 2 هزار مشترک را بهینه سازی کنیم تا شاهد کاهش مصرف باشیم. در ارزیابی انجام شده، مصرف گاز موتورخانه هایی که بهینه سازی شده اند، بیش از 24 درصد کاهش یافته است.
در بخش مدیریت کربن و کاهش هدررفت گاز و کاهش نشتی نیز اقدام های متنوعی انجام شده است. پیشنهاد طراحی نیپل یک تکه از سوی شرکت گاز استان خراسان جنوبی ارائه شد. در ادامه استاندارد این کالا از شرکت ملی گاز ایران دریافت و این طرح برای استفاده در دیگر شرکت های گاز استانی مصوب شد. با بهره گیری از نیپل زمینه کاهش اتصالات و کاهش نشتی فراهم می شود. افزون بر این، براساس مصوبه شورای اقتصاد از اتصالات مفصلی نیز استفاده می کنیم. سالانه باید 20 تا 25 هزار اتصال مفصلی اصلاح شود که این طرح براساس برنامه در جریان است. با توجه به گزارشی که به مجمع ارائه کردیم، اقدام های مدیریت شده ای در حوزه هدررفت گاز داریم و برای تخلیه حتی یک مترمکعب گاز باید مستندسازی انجام شود.
همسو با سیاست های کلان وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران، سومین شرکتی بودیم که طرح طبقه بندی مشاغل را برای همکاران اجرا کردیم. پس از اجرای این طرح، هرسال مطابق مقررات بازنگری انجام می شود.
در حوزه بیمه تکمیلی نیز با توجه به شرایطی که از سوی شرکت ملی گاز ایران اعلام می شود، اقدام به امضای قرارداد با شرکت بیمه می کنیم. بر این اساس 80 درصد حق بیمه سهم کارفرما و 20 درصد سهم کارکنان خواهد بود و تقریبا همه همکاران از این طرح استفاده می کنند. در خصوص تبدیل وضعیت همکاران ایثارگر نیز پیشتاز هستیم و با هماهنگی ستاد شرکت ملی گاز ایران در حال انجام این طرح هستیم. از 80 نفر کارکنانی که مشمول بودند، حکم 50 نفر صادر شده و به صورت رسمی تبدیل وضعیت شده و کد پرسنلی دریافت کرده اند. بقیه کارکنان نیز در حال طی کردن مراحل اداری هستند و به زودی تبدیل وضعیت آنها نیز کامل می شود.
پالایشگاه فراسرزمینی، ظرفیتی تازه که در دولت سیزدهم پا گرفت
مشعل دیپلماسی انرژی، یکی از موضوعات مهمی است که دولت سیزدهم از زمان روی کار آمدن، همواره به آن توجه داشته و تلاش های مجدانه ای نیز در این حوزه انجام داده که ورود به ساخت پالایشگاه فراسرزمینی و صدور خدمات فنی مهندسی در آن سوی مرزها از آن جمله است. ساخت پالایشگاه فراسرزمینی و صدور خدمات فنی مهندسی به دیگر کشورها، زمانی کلید خورد که دولت سیزدهم، برنامه هدر رفت و جلوگیری از خام فروشی را در دستور کار قرار داد و استارت آن با ورود به حوزه ارائه خدمات فنی مهندسی در آن سوی مرزها زده شد. وزارت نفت، همزمان با توجه به موضوع سرمایه گذاری درحوزه ساخت پالایشگاه در داخل، نگاهی هم به این حوزه در خارج از کشور دارد و از آنجا که اغلب پروژه های نفتی درکشورهایی مانند ونزوئلا درآمریکای لاتین ازسوی شرکت های آمریکایی و اروپایی نیمه کاره رها شده بود، ارائه خدمات فنی مهندسی و ساخت پالایشگاه در بیرون مرزها قوت گرفت. این گزارش نگاهی اجمالی دارد به گام های برداشته شده در تحقق اهداف دیپلماسی صنعت نفت در حوزه فعالیت های فراسرزمینی در زمینه ساخت پالایشگاه و صدورخدمات فنی مهندسی به کشورهایی چون ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا در آمریکای لاتین.
همراه با سفر وزیر نفت به سه کشور ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه، تفاهمنامه ها و قراردادهایی میان ایران با این کشورها به امضا رسید تا از این ظرفیت وزارت نفت و بخش خصوصی ایران ( پیمانکاران و سازندگان توانمند کشور) بیشتر و بهتر بهره گرفته شود. دولت سیزدهم در دو سال گذشته، با دیدی باز و مدبرانه و بارویکرد محقق سازی استفاده از ظرفیت های بالقوه فنی مهندسی خود، قدم به حوزه ساخت پالایشگاه و صدور خدمات فنی مهندسی در آن سوی مرزها گذاشت و با تکیه بر توان و تخصص نیروهای مستعد در صنعت نفت، توانست فعالیت های چشمگیری انجام دهد که یکی از این تلاش های به ثمر نشسته در حوزه فراسرزمینی، فعال سازی پالایشگاه های نفت در کشور ونزوئلاست. پالایشگاه های نفت ونزوئلا، به دلیل تحریم های وضع شده علیه این کشور فرسوده شده اند و شرکت های داخلی آن نیز توانایی بالایی برای روزآمد کردن آنها ندارند. به همین دلیل، ظرفیت اسمی پالایش نفت این کشور در سال ۲۰۲۰ به روزانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه و تولید پالایشی آن به ۱۲۳هزار بشکه رسید. این همکاری میان ایران و ونزوئلا و استفاده از تجارب متقابل، افزون بر تعمیق روابط دوستانه، موجب شده تا حدود زیادی از آثار تحریم های اقتصادی، بویژه بر صنعت نفت این کشور کاسته شود و ونزوئلا در مسیر بهتری برای توسعه و اداره امور قرار بگیرد.
با ایجاد پالایشگاه های فراسرزمینی، چند هدف همزمان با هم تحقق می یابد؛ نخست آنکه می توان نفت خام سنگین را به دیگرکشورها صادر و با ترکیب نفت فوق سنگین این پالایشگاه ها، آن را به بازار عرضه کرد. حضورمهندسان ایرانی برای ارائه خدمات تعمیراتی درپالایشگاه های فراسرزمینی، همچنین ارائه خدمات فنی مهندسی از سوی مهندسان ایرانی، دیگر اهدافی هستند که از این رهگذر تحقق می یابند. صادرات خدمات فنی مهندسی با هدف پالایشگاه سازی آن سوی مرزهاست که هم نیروی متخصص آن درکشورمان وجود دارد و هم تجهیزات و ادوات مورد نیاز برای این کار. استفاده از ظرفیت خالی پالایشگاه فراسرزمینی، تنها به این اقدام ختم نمی شود؛ بلکه وزارت نفت برای تعمیر پالایشگاه پاراگوانا، بزرگترین پالایشگاه نفتی ونزوئلا باظرفیت ۹۵۵هزار بشکه در روز آماده شده است. مجتمع پالایشگاه پاراگوانا، مستقر در پونتو فیجو ونزوئلاست که به عنوان سومین پالایشگاه جهان شناخته می شود. این مجتمع پالایشی، مشتمل بر سه پالایشگاه اوای، کادون و گرانده است که پس از تحریم ونزوئلا و عدم تعمیرات اساسی، فرسوده و از کار افتاده شده اند. وزیر نفت کشورمان درسفر اخیر رئیس جمهوری به آمریکای لاتین گفت: «در دولت سیزدهم بیش از 2 میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه، کالا و تجهیزات درحوزه صنعت نفت و گاز به منظور بازسازی پالایشگاه های نفت ونزوئلا از سوی سازندگان توانمند به این کشور ارسال شده است.»ونزوئلا، دارنده ذخایر نفتی قابل استحصال است و بیش از یک میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه ظرفیت پالایشگاهی دارد؛ اما به دلیل تحریم های ظالمانه، بخش اعظمی از تولید و ظرفیت پالایشی آنها روی زمین مانده بود که با ورود وزارت نفت ایران به این کشور، بخشی از این ظرفیت ها احیا شد و از سوی نیروهای متخصص، سازندگان و پیمانکاران توانمند، مورد بهره برداری قرار گرفت.
ایجاد پالایشگاه فراسرزمینی، افزایش تولید و فروش نفت با وجود تشدید تحریم ها و صدور خدمات فنی مهندسی از اقدام های مثبت وزارت نفت در دولت سیزدهم به شمار می رود و اکنون می توان شاهد به وقوع پیوستن آرزوی دیرینه پالایشگاه های فراسرزمینی بود، به گونه ای که با تقویت دیپلماسی انرژی، قراردادهای خوبی با کشورهای ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه منعقد شده است. خوشبختانه باوجود تحریم و تشدید اقدامات خصمانه آمریکا علیه کشورمان، دیپلماسی انرژی ایران در آسیای میانه، روسیه، حوزه خلیج فارس و شرق و غرب بخوبی و رو به جلو پیش می رود، به طوری که تاکنون تفاهمنامه ها و قراردادهای بسیار خوبی در این زمینه منعقد شده است. به گفته جواد اوجی، وزیر نفت کشورمان، طی ۲۰ ماه گذشته در حوزه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی اتفاقات خوبی رقم خورده است. یکی از این اتفاقات، حرکت به سمت پالایشگاه های فراسرزمینی است که برای نخستین بار پس از انقلاب اسلامی شاهد آن هستیم. فراورده های نفتی با توجه به نیازی که در سراسر دنیا وجود دارد، تحریم ناپذیر است. یکی از محورهای اصلی در وزارت نفت، استفاده از ظرفیت پالایشگاه های فراسرزمینی در کشورهای مختلف است که خوشبختانه برای اولین بار در منطقه آمریکای لاتین و ونزوئلا اتفاق افتاده و نفت کشورمان در این پالایشگاه ها فراورش می شود.
به گفته وزیرنفت، از هر سیاستی که بتواند در مقابله با تحریم ها به ماکمک کند و ناقل تعهدات بین المللی مقاومتی نباشد، از آن استقبال می کنیم. در این مسیر کشورهای همسایه، در اولویت نخست ما قرار دارند تا رابطه دو یا چندجانبه با محوریت نفت ایجاد شود.
بنابر تاکید اوجی، در صورتی که تمامی شرکت های دانش بنیان و اقتصاد دانش بنیان رشد کنند، ارزش افزوده کشور چند برابر درآمد نفت خام می شود؛ این اقدام مستلزم رشد پتروشیمی، پالایشگاه و شرکت های وابسته از سوی بخش خصوصی است. وی بر نقش شرکت های دانش بنیان نیز صحه گذاشت و گفت: تعلل در رشد شرکت های دانش بنیان جایز نیست، بنابراین در زمینه صادرات فراورده های نفتی باید گام هایی برداشته شود تا به سهولت جایگزین فروش نفت خام شود.
با نگاهی گذرا به سرمایه گذاری می توان گفت، هرگونه سرمایه گذاری در کشور مطلوب است؛ زیرا کشوری توسعه یافته به شمار می رود که بتواند در داخل سرمایه گذاری کند یا سازوکاری برای جذب سرمایه خارجی به کار بگیرد و در خارج سرمایه گذاری کند. در همه جای دنیا، ظرفیت استفاده از پالایشگاه های فراسرزمینی وجود دارد و کشورمان نیز با توجه به داشته های فنی تخصصی خود، می تواند در کشورهای دور مثل مالزی و اندونزی نیز اقداماتی را در این خصوص انجام دهد. اقدام دولت برای راه اندازی پالایشگاه فراسرزمینی در ونزوئلا اقدام مناسبی بود؛ چراکه این کشور، می تواند بازاری برای فروش نفت خام ایران باشد و از نظر صادرات خدمات مهندسی، دانش فنی و تجهیزاتی که می توانیم بسازیم نیز اقدام مثبتی به شمار می رود. اگر بتوانیم در ونزوئلا یا کشورهای آفریقایی و آمریکای جنوبی بازارهای جدیدی پیدا کنیم، برای توسعه بازار نفت ایران بسیار موثر خواهد بود، مشروط بر اینکه از نظر مالی نیز بررسی کافی انجام و در نهایت به این منجر شود که هزینه هایی که ایران انجام می دهد، بازگشت خوبی دارد و درآمد خوبی عاید کشور خواهد کرد. ظرفیت راه اندازی پالایشگاه در کشورهای آفریقایی و آمریکای جنوبی همچون برزیل و بولیوی برای ایران وجود دارد و به نظر می رسد، برنامه ریزی های مناسبی نیز در این بخش صورت گرفته است.
خرداد سال 1402 مقامات ایران و ونزوئلا در سفر رئیس جمهوری به کاراکاس، سندها و قراردادهای مختلفی امضا کردند. سهم صنعت نفت در این قراردادها بسیار حایز اهمیت بود و نشان از ورود شرکت های دانش بنیان ایرانی به ونزوئلا برای نخستین بار داشت.
در این سفر، روابط اقتصادی طرفین وارد مرحله جدیدی شد و شرکت های دانش بنیان ایرانی با حمایت وزارت نفت، پنج ایستگاه تقویت فشار گاز ونزوئلا را تجهیز خواهند کرد.
بر اساس قرارداد صادرات و تجهیز پنج ایستگاه تقویت فشار گاز که با ونزوئلا در زمینه تجهیزات سیستم های اتوماسیون، مخابرات و ابزار دقیق، تله متری و دیگر تجهیزات مورد نیاز ایستگاه های تقویت فشار به امضا رسید، تجهیزات مورد نیاز این ایستگاه های تقویت فشار گاز، از سوی شرکت های دانش بنیان ایرانی، ساخته و نصب خواهد شد.
نخستین بار است که شرکت های دانش بنیان ایرانی، با حمایت وزارت نفت، برای فروش خدمات دانش بنیان نفتی به یک شرکت خارجی، قرارداد امضا می کنند که این اقدام همسو با تحقق رویکرد وزارت نفت دولت سیزدهم به منظور حمایت از شرکت های دانش بنیان ایرانی فعال در صنعت نفت انجام شده است.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به عنوان نخستین مجموعه وابسته به وزارت نفت در این حوزه، ورود و بحث نوسازی پالایشگاه ها را بررسی کرد و پس از کارشناسی موضوع، باید یک اقناع گری اتفاق می افتاد تا بتوانیم صدور خدمات فنی مهندسی داشته باشیم و تجهیزات ایرانی را در آن پالایشگاه ها نصب کنیم.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، همسو با روابط میان ایران و ونزوئلا به منظور تامین قطعات مورد نیاز پالایشگاه ال پالیتو، کارگروهی تشکیل شد و کارشناسان ونزوئلایی از صنایع و شرکت های دانش بنیان ایرانی بازدید کردند و با مشاهده ظرفیت ها و استانداردها، قانع شدند که تجهیزات ساخته شده از سوی سازندگان ایرانی و شرکت های دانش بینان، در حد رقابت با کالاهای خارجی است.
به گفته جلیل سالاری، حوزه ساخت تجهیزات نفتی، حدود ۱.۶تا دو میلیون قلم کالا را در قالب ۲۷بسته به مناقصه گذاشته و با انتخاب شرکت های سازنده،تجهیزات مورد نیاز ساخته و به ونزوئلا منتقل شده است.
وی در ادامه گفت: در بخش مواد شیمیایی و کاتالیست نیز به همین ترتیب عمل و نمونه کاتالیست در پالایشگاه این کشور آزمایش و تایید شده است. صدور خدمات فنی مهندسی نیز گام دیگری است که برداشته شده و متخصصان ایرانی در آن فعال هستند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اظهار کرد: نتیجه این اقدامات، به گونه ای است که هم بتوان نفت خام کشورمان را در پالایشگاه ونزوئلا (اِل پالیتو) فراورش کنیم و هم کمکی به آنها کرده باشیم تا صنعت پالایشگاهی در این کشور احیا شود؛ زیرا از نظر ساختاری دچار مشکلاتی شده بودند که با صدور خدمات فنی مهندسی، صنعت پالایشگاهی این کشور تا حد زیادی احیا شد.
به موازات این اقدامات، نگاه بعدی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، تکمیل زنجیره ارزش بود، یعنی بعد از فراورش نفت خام در پالایشگاه ها، باید به سمت تولید محصولات پتروشیمی حرکت کنیم که یک واحد پتروشیمی هم از سوی بخش خصوصی انجام شد که بتواند راه اندازی شود و از محل فروش محصولات آن، بازپرداخت سرمایه گذاری هم صورت گیرد.
گام بعدی این بود که بتوانیم در زنجیره انتقال و توزیع هم ورود کنیم. در این خصوص مذاکراتی انجام شده و با توجه به پرسشنامه هایی که برای دریافت اطلاعات به سه کشور آمریکای لاتین داده بودیم و همچنین ظرفیت مورد نیاز آنها شامل ذخیره سازی، ظرفیت انتقال و توزیع، قصد داریم در این حوزه ها هم با استفاده از خط اعتباری و شرایطی که دولت و بخش خصوصی دارند، ورود کنیم.
به گفته جلیل سالاری، قیمت فراورده های نفتی را در بازارهای کشور خودمان و ونزوئلا بررسی کردیم و متوجه شدیم که قیمت ها در آنجا قابل توجه است. به طور مثال، یک لیتر نفتگاز یا بنزین در جایگاه های آمریکای لاتین حدود ۱.۲ دلار عرضه می شود.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در حوزه برون مرزی مشغول فعالیت است و همکاران ما در سایر کشورها هم مستقر شده اند. نگاه ما این است که زمینه سازی در این حوزه ها انجام شود. همچنین باید پالایشگاه های داخل کشور را به پالایشگاه های فراسرزمینی متصل کنیم تا بتوانند با یکدیگر انتقال تجارب و اطلاعات داشته باشند.
همچنین به گفته مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، تمام واحدهای پالایشی پالایشگاه ال پالیتو ونزوئلا با اعلام نظر طرف ونزوئلایی تا دو ماه آینده راه اندازی می شوند.
رشد و حمایت شرکت های سازنده تجهیزات پالایشی داخلی، یکی از مهم ترین اهداف این پروژه است. برای تعمیرات اساسی پالایشگاه ال پالیتو، نزدیک به ۳ میلیون قطعه نیاز بود که با استعلام از سازندگان ایرانی در ابتدای آغاز به کار پروژه، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، از وضع صلاحیت و توان تولید این شرکت ها در حوزه های مختلف مطلع شد.
با حمایت و ایجاد ظرفیت لازم برای تولید قطعات و تجهیزات مورد نیاز در بین شرکت های داخلی، حدود یکهزار و ۶۰۰ شرکت سازنده داخلی در این پروژه سهیم شدند و تجهیزات تولیدی این شرکت ها، به پروژه ارسال شد.
این شرکت های داخلی در تولید تجهیزات پالایشی نظیر کنترل ولو، پمپ، ابزارهای مکانیکال، ورق، کابل، مواد شیمیایی، کاتالیست و... فعال هستند.
امروز کشورهای دارنده نفت به دنبال راه های ابتکاری برای فروش نفت خام خود هستند. ما هم باید از فرصت ها به نحو احسن بهره ببریم. اینکه در سایر کشورها به تجهیز پالایشگاه های نیمه فعال بپردازیم، نوعی بازارسازی تضمینی برای فروش نفتمان به شمار می رود. این کاری است که در کشورهای آمریکای جنوبی نظیر ونزوئلا در پیش گرفتیم و موفق هم بودیم.
به گفته حمیدرضا صالحی، عضو اتاق بازرگانی تهران، موضوع همکاری با کشورهای دیگر چه در بحث پالایشگاه داری و چه در سایر حوزه ها بسیار حائز اهمیت است. این نوع تعاملات، بستری برایمان فراهم می کند تا به فروش نفت کشورمان بپردازیم و از مزیت هایش بهره مند شویم.
ما جزو کشورهای دارنده نفت هستیم و می توانیم با سهامداری در پالایشگاه های فراسرزمینی، به فروش تضمینی نفت خودمان به این کشورها مبادرت کنیم. سهامدار شدن در این پالایشگاه ها، زمینه را برای افزایش همکاری ها در حوزه های دیگر فراهم می کند. این سیاست به افزایش درآمدهای کشور منجر می شود و اقدام مثبتی است.
در شرایط فعلی که با تحریم مواجه هستیم و نمی توانیم براحتی نفت خام خود را صادر کنیم، سهامداری در پالایشگاه های فراسرزمینی، سیاست درستی است که می تواند بازارسازی برای فروش نفت کشورمان باشد.
باید با ملاحظات خاصی به این سیاست ورود و در کشورهایی آن را دنبال کنیم که منافع ما را تأمین کنند و همسویی سیاسی با ما داشته باشند، ضمن اینکه امنیت اقتصادی کشور هدف، بالا باشد و بتواند سرمایه ما را برگرداند. به طور کلی هر نوع معامله و همکاری که بتواند منافع کشور را تأمین کند، باید در دستور کار قرار بگیرد.
ما می توانیم به گسترش صنایع مختلف در کشور هدف بپردازیم و درآمدهای ارزی برای خودمان ایجاد کنیم. در شرایط فعلی و تحریمی نیز این سیاست در بازارسازی برای فروش نفت مؤثر است.
از باز سازی پالایشگاه های فراسرزمینی، باید به عنوان یک سیاست در خنثی سازی تحریم ها استقبال کرد تا براساس ثروت و ارزش افزوده ای که ایجاد می کند، بخشی از مشکلات داخل کشور حل شود.
با سرمایه گذاری در این پالایشگاه ها، از طریق صادرات خدمات فنی مهندسی، می توان افزون بر صادرات تضمینی نفت خام، در خروجی پالایشگاه نیز شریک شد و نفت خام را به بنزین و دیگر فراورده ها تبدیل کرد.
صادرات خدمات فنی مهندسی در بخش های مختلف ازجمله حوزه انرژی، یکی از حوزه های مغفول مانده در کشور است، از این رو با باز سازی پالایشگاه های فراسرزمینی به وسیله صادرات خدمات فنی مهندسی کشور به بازار های جدیدی دست خواهیم یافت که این موضوع، نقطه قوت ما در حوزه صادرات است و می تواند موثر باشد.
ویژگی دیگر این صادرات، ایجاد ارزش افزوده برای نفت خام و تبدیل آن به فراورده های نفتی غیرقابل تحریم است.
مدیرعامل پالایشگاه تهران:
سمیه راهپیما شرکت پالایش نفت تهران با هدف تامین فراورده های راهبردی نفتی مناطق مرکزی، شمال و شمال شرق کشور، نفت خام را پالایش و به محصولات متنوع تبدیل می کند. این مجتمع پالایشی متشکل از دو پالایشگاه جنوبی و شمالی است که به ترتیب در سال های 1347 و 1352 با مجموع ظرفیت 185 هزار بشکه در روز به بهره برداری رسید. اکنون ظرفیت این مجتمع پالایشی 250 هزار بشکه در روز است که به وسیله دو خط لوله 24 و 26 اینچ وارد مخازن ذخیره سازی می شود.
پالایشگاه نفت تهران هم اکنون حدود 13.5 درصد از ظرفیت پالایش نفت کشور را به خود اختصاص داده است. محصولات تولیدی این مجتمع پالایشی براساس استانداردهای بین المللی و مشخصات تعیین شده از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران آزمایش، کنترل و پس از صدور تاییدیه های نهایی به بازار مصرف ارسال می شود.
حامد آرمان فر، مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران درباره فعالیت این شرکت پالایشی و کم و کیف محصولات تولیدی آن در گفت وگو با خبرنگار«مشعل» توضیحاتی داده است که در ادامه می خوانید.
پالایشگاه تهران در زمان تاسیس خارج از شهر تهران بود، اما با گسترش این شهر، در مرکزیت قرار گرفت؛ از این رو برای کاهش مخاطرات زیست محیطی شهروندان اقدام های خوبی جهت شناسایی منبع آلودگی آب های زیرزمینی از سال ها پیش شروع شده است که هم اکنون نیز ادامه دارد. قصد داریم برای حفظ محیط زیست پالایشگاه فضای سبز آن را گسترش دهیم، ضمن آنکه فلرینگ(مشعل سوزی) این پالایشگاه بسیار کم است؛ به طوری که می توان گفت در زمره صنایع آلاینده قرار نمی گیریم.
کیفیت خط پایان ندارد و در همه زمینه ها باید پیشرفت کنیم. در کشور ظرفیت، بالقوه ای وجود دارد که باید بالفعل شوند.در این مسیر باید از توانمندی شرکت های دانش بنیان بهره بگیریم. این پالایشگاه ظرفیت تولید250هزار بشکه در روز را دارد و بنزین تولیدی آن در شمال کشور و کلان شهر تهران مورد استفاده قرارمی گیرد. برای دستیابی به بنزین یورو 4 واحدی در دست ساخت است که پیشرفت فیزیکی آن هم اکنون 52.8 درصد است. این پروژه را با حداکثر توان پیش می بریم؛ با اجرایی شدن آن خوراک پالایشگاه اضافه نمی شود، بلکه محصولات، کیفی تر و با استاندارد یورو 4 خواهند بود.
یکی از مهم ترین طرح های در دستور کار، پروژه ارتقای کیفیت بنزین است. این پروژه 52.8 پیشرفت داشته است و طبق برنامه پیش می رفت به دلیل برخی موضوعات انحرافمان از موضوع زیاد شد و این جزو معدود پروژه هایی بود که روی برنامه پیشرفت داشت.
ازت تولیدی پالایشگاه برای تبدیل شدن به بنزین یورو و دیگر محصولات، گوگرد نسبتا بالایی دارد که باید کاهش یابد؛ به همین منظور پروژه ای در سه فاز تعریف شده که فاز نخست آن تبدیل نفت خام به محصولات کیفی است و فازهای دوم و سوم این طرح در واحدهای پایین دستی و در نهایت در واحد پتروشیمی اجرا می شود تا این پالایشگاه را به یک پتروپالایشگاه تبدیل کند.
در این خصوص در سال های قبل، طرح جامعی تعریف، اما به دلیل برخی مشکلات، تغییراتی در اجرای آن انجام شد. اکنون نقشه راه برایمان مشخص است و می دانیم به چه واحدهایی نیاز داریم و برای ساخت آنها چقدر باید هزینه کنیم. هم اکنون مناقصه این طرح انجام، برنده آن مشخص و با آن قرارداد نیز منعقد شده است. از آنجا که اجرای طرح مزبور نیازمند مجوزهای زیست محیطی است، شرکت برنده در مناقصه باید به دنبال این موضوع باشد.
برای اجرای فاز نخست این پروژه از زمانی که کلنگ آن به زمین بخورد، حدود چهار سال زمان در نظر گرفته شده است. در زمینه تولید بنزین نیز برنامه داریم که با حداکثر توان پیش برویم و انحرافی را که در واحدهای CCR و بنزن به وجود آمده بود، جبران کنیم.
شرکت های دانش بنیان در جهت تحقق شعار «مهار تورم، رشد تولید» می توانند بسیار کمک کننده باشند؛ از این رو صنایع کشور سعی بر به کارگیری از دانش آنها دارند، پالایشگاه تهران در این زمینه چه همکاری هایی با شرکت های دانش بنیان برقرار کرده است؟
همواره تلاش کرده ایم تا همسو با اقتصاد مقاومتی با شرکت های دانش بنیان در تعامل باشیم، زیرا در بند دوم سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی بر پیشتازی اقتصاد دانش بنیان به منظور ارتقای جایگاه جهانی کشور و ارتقای سهم کشور از تولید و صادرات محصولات دانش بنیان و دستیابی به رتبه اول اقتصاد دانش بنیان در منطقه تاکید شده است. تمام تلاش ما این است که برنامه ای برای استمرار بهره مندی از توانمندی شرکت های دانش بنیان در سال های پیش رو داشته باشیم تا با ترسیم نقشه راه مستمر، حرکتی به سمت و سوی ارتقای شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت ایران ایفا کنیم.
رضایت خاطر کارکنان به ویژه در بخش های عملیاتی مانند پالایشگاه، از جمله مواردی است که همواره به آن توجه شده است تا کارکنان در اینگونه محیط های کاری با احساس مسئولیت و تعلق خاطر بیشتری به فعالیت بپردازند. برای این منظور هم همواره تلاش شده است با انجام اقداماتی این مهم فراهم شود تا هم بهره وری در کار بیشتر شود وهم رضایت خاطر کارکنان از کاری که انجام می دهند، افزایش یابد. اقدام های خوبی در جهت رفاه حال کارکنان انجام شده و افزون بر افزایش های معمول هر ساله از سوی دولت، پالایشگاه نیز امتیازهایی را در نظر می گیرد.
از نظر بهره مندی از امکانات رفاهی، تفریحی، آموزشی و تسهیلات نیز تلاش شده است کارکنان بتوانند از آنچه در این قالب وجود دارد، به گونه ای یکسان استفاده کنند.
گاهی برای پیشبرد پروژه ها با اتفاق هایی روبه رو می شویم که خارج از اختیار مسئولان است و پیشرفت پروژه با مشکل رو به رو می شود. برای مثال، اجرای بخشی از پروژه واحد یورو4 با رای مراجع قانونی متوقف شد. مواردی اینچنین موجب می شود در روند اجرای طرح ها کندی به وجود آید و فعالیت و سودآوری پالایشگاه را تحت تاثیر قرر دهد.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب تاکید کرد:
مشعل در همان ابتدای گفت وگو که حدود دو ساعت به طول انجامید، سوالات بی شماری مطرح شد و به قول معروف از هر دری صحبت به میان آمد؛ از برنامه ها و دستاوردهای دو ساله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب، میزان انتقال فراورده و وجود ظرفیت های خالی، صیانت از محیط زیست و چالش انشعابات غیرمجاز، ساخت توربین ها و اتکا به توان داخل و در نهایت منابع انسانی و چالش های آن. آنقدر بر منابع انسانی تاکید دارد که معتقد است، سازمان های موفق در جذب و نگهداشت نیروی انسانی متخصص، دانش مدار، بسیار هوشمندانه عمل می کنند. می گوید: «مادامی که نگاهی نو بر پیکره منابع انسانی حاکم شود و به عنوان، اصلی بی بدیل مورد تاکید قرار گیرد، قطعا آینده ای روشن و امیدوارکننده را می توان متصور بود.» و افسوس می خورد از اینکه «دیگر کمتر می توان نیروی انسانی سابق را در صنعت نفت یافت. آدم های دلبسته به کار و فعالیت که صدای توربین ها برایشان از هر نوع موسیقی خوشایندتر جلوه می کرد و تمام هم و غمشان اعتلای صنعت نفت بود و بس.»
از لابه لای صحبت هایش اطراف سرمایه انسانی و دغدغه اش برای مغفول ماندن اصل جانشین پروری در صنعت نفت، می توان دریافت که مدیر توانمند و باتجربه ای است؛ از آن دست مدیرانی که نمی توان نظریاتش را نادیده انگاشت. لیسانس برق خود را از دانشگاه پلی تکنیک تهران گرفته و اواخر اردیبهشت سال 1374 نیز به عنوان کارآموز وارد پالایشگاه اصفهان شده است. تجربه کار در واحدهای تعمیرات مهندسی عمومی و طرح ها را در کارنامه کاری خود دارد و بیش از 11 سال هم در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال به عنوان رئیس ابزار دقیق مشغول به فعالیت بوده است. او هم اکنون به عنوان مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب فعالیت می کند. مشروح گفت وگو با علی جعفرآقایی، مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب را در ادامه می خوانید.
درباره مختصات جغرافیایی خطوط لوله منطقه شمالغرب باید عنوان کنم که این منطقه، نزدیک به 2 هزار کیلومتر رشته لوله دارد که از استان های البرز، قزوین، زنجان، آذربایجان شرقی و غربی و اردبیل عبور می کند. مرکز و ستاد منطقه در 13 نقطه جغرافیایی گسترده شده و مجهز به 4 تلمبه خانه، 6 مرکز انتقال فراورده های نفتی و 9 ایستگاه مخابراتی است که ایستگاه ها خدمات مورد نیاز خود را از شرکت مخابرات دریافت می کنند. کل خطوط لوله منطقه شمالغرب بر اساس دسته بندی های انجام شده از مبدا ری تا تبریز با دو رشته خط لوله 14 و 16 اینچ، از مبدا تبریز به اردبیل 12 و 10 اینچ و از مبدا تبریز به ارومیه با سه رشته خط لوله با قطرهای 14، 10 و 8 اینچ مجزا شده اند.
از آنجا که انتقال پایدار و بی وقفه فراورده های نفتی به عنوان ماموریت اصلی شرکت های 12گانه خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تعریف شده است، این مسؤولیت اخیر نیز در صدر برنامه شرکت خطوط لوله منطقه شمالغرب قرار دارد. سوخترسانی به 4 استان شمال غربی کشور از جمله زنجان، اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی، تامین خوراک نفت خام پالایشگاه تبریز، تامین بخشی از خوراک نفتا پتروشیمی تبریز و تامین سوخت مایع نیروگاه های سبلان اردبیل، سلطانیه زنجان و سیکل ترکیبی ارومیه جزو وظایف محوله شرکت خطوط لوله مخابرات منطقه شمالغرب در نظر گرفته شده است؛ البته یک رشته خط لوله 14 اینچ به موازات خط لوله 10 اینچ تبریز-میاندوآب به عنوان ادامه خط لوله اتیلن غرب برای انتقال مواد مورد نیاز پتروشیمی تبریز در اختیار این واحد صنعتی است.
در باب بخش دوم سوال، باید این نکته را یادآور شد؛ به طور کلی اهمیت راهبردی خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی به عنوان حیاتی ترین بخش صنعت نفت را نمی توان تنها محدود به یک منطقه دانست. تمامی تاسیسات نقل و انتقالات فراورده های سوختی که در گستره پهناور جغرافیایی کشور پراکنده هستند، هر کدام ویژگی ها و خصوصیات مختص به خود را دارند؛ اما آنچه که در این زمینه حائز اهمیت است، توجه ویژه، برنامه ریزی دقیق و حساب شده در این حوزه است تا باوجود مشکلات فراوان، همچنان رو به توسعه و پیشرفت گام بر دارد. در این بین اما آنچه که شاید منطقه شمالغرب را نسبت به دیگر مناطق تا حدودی متمایز کند، طولانی بودن و بعد مسافت رشته خطوط، همچنین تراکم جمعیت بالا در این منطقه از کشور است. این منطقه به لحاظ وسعت و طول رشته خطوط، جزو چهار منطقه بزرگ شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران قرار گرفته و از این نظر سهمی بیشتر از یک دوازدهم را از آن خود کرده است.
در سال 1401، در مجموع بیش از 13 میلیارد و 632 میلیون لیتر نفت و فراورده از این منطقه منتقل شده که از این میزان، بیش از 6 میلیارد و 151 میلیون لیتر نفت خام و بیش از ۶ میلیارد و ۶۶۵ میلیون لیتر فراورده بوده است و این میزان، حدود ۹ درصد از کل نفت و فراورده انتقالی کشور را تشکیل می دهد. همچنین خوراک ارسالی به پالایشگاه نفت تبریز در سال 1401، رقمی افزون بر ۶ میلیارد و ۱۵۰ میلیون لیتر نفت خام بوده است. مضاف آنکه پارسال نیز در مجموع ۸۵۰ میلیون لیتر فراورده به عنوان سوخت مایع به سه نیروگاه مهم این منطقه ارسال شده است.
اما در دو ماهه نخست امسال، در مجموع ۸۰۱ میلیون و ۴۸۱ هزار لیتر نفت خام و یک میلیارد و ۶۷ میلیون لیتر فراورده از طریق خطوط لوله این منطقه منتقل شده است. هم اکنون انتقال نفت خام با بهره گیری از ظرفیت کامل خطوط و انتقال فراورده با حدود ۸۰ درصد از ظرفیت انتقال خطوط این منطقه انجام می شود و حدود ۲۰ درصد ظرفیت خالی، معادل یک و نیم میلیارد لیتر نیز برای انتقال فراورده در این منطقه وجود دارد.
همانطور که بدرستی اشاره شد، جان سیستم مراکز انتقال مواد سوختی، پمپ ها و توربین ها هستند. در حوزه استحفاظی منطقه شمالغرب در 4 نقطه برای انتقال فراورده از توربین استفاده می شود که البته هم اکنون به 3 نقطه کاهش پیدا کرده است و بزودی با نصب توربین جدید، نقطه ای را که از امکانات و تجهیزات خالی مانده، پوشش خواهیم داد.
هرچند ماهیت توربین ها خارجی است؛ اما چون به مرور زمان مستهلک شده اند، تجهیزات داخلی و در اصل، هسته مرکزی آن ازسوی سازندگان ایرانی ساخته و با همان کیفیت روی توربین ها نصب شده اند.
قطع به یقین این اقدام سازندگان ایرانی، مایه مباهات و دلگرمی است و اصلا ارتباطی به مسائل تحریم و نوسانات نرخ ارز ندارد.
به جرات می توان گفت که بیش از 90 درصد تجهیزاتی که در شرکت خطوط لوله منطقه شمالغرب به کار برده می شود، داخلی است و نمونه های آن نیز در نمایشگاه نفت امسال محرز شد؛ اما در این میان مسأله ای که من را به وجد می آورد، ساخت توربین و الکتروپمپ های ایرانی است. پمپ سازان استخوان داری داریم که در کشور فعالیت می کنند و خوشبختانه در این زمینه ما بی نیاز از هرگونه نمونه مشابه خارجی هستیم.
همچنین برای بهره مندی از توانمندی شرکت های دانش بنیان، مشتاقانه استقبال می کنیم و تکلیف ما نیز بر این منوال بوده است؛ چرا که معتقدم تعامل با دانش بنیان ها یک نوع تعامل برد -برد و سازنده است و ما کمک خواهیم کرد تا این بذر نوپا، ریشه زده و به مرور زمان دوام و قوام پیدا کند. تکلیف ما بر اصل همکاری، استوار و پایه ریزی شده است؛ البته استفاده از توانمندی سازندگان ایرانی پرتکرار شده؛ اما من به زعم خود معتقدم که حتی با وجود پرتکرار بودن هم باید این مسأله ورد زبان مدیران بالادستی باشد؛ چرا که آینده صنعت نفت با فعالیت سازندگان ایرانی و دانش بنیان ها گره خورده است.
در زمینه ملاحظات زیست محیطی، ایمنی و حفاظت فنی در سطح شرکت خطوط لوله شمالغرب چگونه عمل شده است؟
درباره مباحث زیست محیطی و صیانت از آن، حساسیتی است که از دیرباز مطرح بوده و مسأله ای نیست که ما وادار به رعایتش باشیم؛ بلکه یک الزام قانونی است و در صورت رعایت آن، چالش ها و گرفتاری های بی شماری را در پی خواهد داشت. شرکت خطوط لوله منطقه شمالغرب، محیط زیست را جدا از منافع خود نمی داند و قائل به مرزبندی برای آن نیست. خط بان های تحت اختیار شرکت، مدام خطوط لوله حوزه استحفاظی منطقه شمالغرب را رصد و پایش می کنند تا از هرگونه آسیب و نقصانی در امان باشند. در اتاق کنترل نیز پارامترهای عملیاتی اندازه گیری و تغییرات، به طور دائم اعمال می شود.
در این میان، بحث سرقت و برداشت غیرمجاز از خطوط لوله مطرح است که به لحاظ مسائل زیست محیطی بسیار آسیب زاست؛ زیرا غالبا برداشت های غیرمجاز بدون دانش و آگاهی کافی انجام می شود و طبیعتا چون نمی توانند خطوط آسیب دیده را مهار کنند، این موضوع بشدت محیط پیرامون را آلوده خواهد کرد که اگر این خطوط در مجاورت دریا یا زمین های کشاورزی باشد، قطعا آسیبش دو چندان خواهد بود و مواردی از این دست...
البته بهار پارسال یک نمونه انشعاب غیرمجاز در منطقه صورت گرفت که خوشبختانه با کمترین خسارت و آسیبی حل وفصل شد.
اینکه انشعاب غیرمجاز دقیقا بهار پارسال اتفاق افتاد یا نه خاطرم نیست؛ اما در منطقه بستان آباد، بنایی به عنوان دامداری، مجاور حریم خط لوله فراورده ما احداث شده بود که سارقان در پوشش این دامداری با حفر یک تونل به برداشت غیرمجاز مبادرت می کردند. تدبیری که به کار رفته بود، با یک انشعاب بسیار ریز و خیلی نامحسوس چیزی در حدود یک هشتم اینچ فراورده را از طریق شیلنگ های فشار قوی که از زیر خاک عبور داده بودند، برداشت می کردند. همینطور در انتهای دامداری، دور یک مخزن مکعبی شکل را دیوار کشیده بودند و به عنوان انبار دامداری، فراورده ها را به داخل آن انتقال می دادند. چنان پنهانی از خط برداشت می کردند که آلودگی محیط زیست، ما را از این اقدام شوم آنها آگاه کرد. پایش های معمول ما نمی توانست پاسخگو باشد؛ البته کار جاهلانه ای هم انجام داده بودند. یک چاه جذبی را به عنوان نمونه در نظر گرفته بودند و مواد را داخل آن می ریختند تا از این طریق، فراورده ها را از هم تفکیک کنند که البته این مواد به داخل خاک نفوذ کرد ودرخت های اطراف را خشکاند و چاه های زمین های کشاورزی را نیز آلوده کرد. همین کار سبب شد تا در بازرسی های همکارانم، وجود یک انشعاب غیرمجاز در منطقه تشخیص داده شود. بر اساس برآوردهای انجام شده، حدود 300 هزار لیتر از این انشعاب برداشت شد. طبیعتا برای کاهش مواجهه با این دست از سرقت های خط لوله، نمی توان کار خاص و فوق العاده ای انجام داد. تنها باید با پایش ها و بازرسی های مداوم از بروز چنین حوادث ناگواری جلوگیری کرد.
قبل از پاسخ به این سوال، بد نیست اشاره ای داشته باشم به تغییرات حاکم بر فضای کاری میان کارکنان. اگر در گذشته دغدغه مندی کارکنان تنها به محیط کار و چالش های پیرامون آن خلاصه می شد؛ اما متاسفانه اکنون این دغدغه ها و اولویت ها جای خود را به مباحث اقتصادی داده است. این روزها شاید کمتر بتوان نیرویی را یافت که صدای توربین برایش به مثابه موسیقی دلنواز باشد. معتقدم باید عاشق کارت باشی تا بتوانی بهترین خودت را ارائه کنی و مادامی که این موضوع ظهور و بروز نکند، به مرور زمان رخوت و سستی بر کار حاکم خواهد شد و آسیب آن کل بدنه صنعت نفت را نشانه خواهد گرفت.
اما با علم به این موضوع، در شرکت خطوط لوله منطقه شمالغرب سعی کرده ایم به نوعی از این بحران عبور و نیروی کار فعال را به نوع دیگری مدیریت کنیم. در یک سال اخیر تعداد قابل توجهی جابه جایی در سطح نیروهای ستادی و عملیاتی داشتیم. برای بهره مندی بیشتر از استعدادها، حدود 6 نفر از نیروهای مستعد و کارآزموده را به عنوان مسؤول انتخاب کردیم و سعی مان هم بر این بود تا با به چالش کشیدن نیروهای موجود در سمت های متفاوت و پرورش دادن آنان، به نوعی محکشان بزنیم تا در مواقع لازم و ضروری بتوانیم استفاده و بهره لازم را از این استعدادهای پنهان ببریم.
این اقدام، نخستین حسنی که برایمان داشت، این بود که ما به لحاظ کمبود نیروی انسانی چندان در مضیقه نیستیم. با آنکه به لحاظ کاهش تعداد نیروی انسانی نسبت به سال های گذشته تغییرات زیادی داشتیم؛ اما خوشبختانه با این تدبیر سعی کردیم از منابع موجود به نحو احسن استفاده کنیم و این رویه همچنان در جریان است و این یعنی توجه به اصل جانشین پروری و مدیریت استعدادها؛ اصلی که به نظر می آید در صنعت نفت مغفول مانده و لازم است به آن بیشتر توجه شود.
با این وجود درحال حاضر 660 نفر نیرو در شرکت خطوط لوله منطقه شمالغرب مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد، حدود 268 نفر نیروی رسمی و مابقی قراردادی و پیمانکاری هستند.
کاهش تعداد نیروی انسانی برمی گردد به رقیبان ما؛ شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و شرکت ملی گاز ایران. این دو شرکت در تمام شهرهای بزرگ و کوچک مراکز استان ها مستقر هستند و به همین دلیل اقبال زیادی برای کار در این دو شرکت از سمت کارکنان خطوط لوله شمالغرب وجود دارد. آن هم به این دلیل که می توانند در شهرهای خودشان کار کنند؛ البته در حال حاضر با جدیت با این موضوع برخورد شده و دیگر کسی به واسطه کار در یکی از این دو شرکت، نمی تواند به شهرهای دیگر مهاجرت کند.
در حال حاضر یک رشته خط انتقال جدید فراورده در شمال دریاچه ارومیه احداث شده که از مبدا تبریز در حوالی سلماس می گذرد. این خط لوله یک رشته انشعاب 34 کیلومتری به سمت خوی دارد که انبار نفت این منطقه را تغذیه کرده و در ادامه مسیر به انبار نفت جدید ارومیه ختم می شود. با اینکه مراحل ساخت و احداث خط لوله به اتمام رسیده؛ اما هنوز به تلمبه خانه و مراکز انتقال فراورده مجهز نیست. برخلاف نظر مدیران بالادستی، این خط آماده بهره برداری نشده؛ چرا که صرف پر بودن خط، نمی تواند دلیل قانع کننده ای برای فعال بودن آن به شمار آید. باید در طول مسیر تجهیزات لازم تعبیه شود تا بتوان از خط نهایت بهره برداری را داشت. امیدواریم چالش های پیرامون خط لوله دریاچه ارومیه هرچه سریع تر مرتفع شود.
در حوزه مسؤولیت اجتماعی از عملکرد ستاد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گلایه داریم؛ چون تکلیفی به دوش ما گذاشته شده؛ اما اعتبار لازم برای آن تخصیص داده نشده، به همین دلیل آنطور که باید و شاید نمی توانیم به وظایفمان عمل کنیم. ایفای مسؤولیت اجتماعی شرکت، تنها محدود است به در اختیار گذاشتن ماشین آلات و برخی تجهیزات و ادوات شرکت در زمان های بحرانی، حوادث و بلایای طبیعی مانند بروز سیل، زلزله و ... که امیدواریم برای این موضوع، اعتباری ابلاغ و معین شود تا با هزینه کرد آن بتوان شادی عده ای از هموطنان را رقم زد.
لازم می دانم بار دیگر به مقوله جانشین پروری و کشف استعدادهای برتر در مجموعه صنعت نفت تاکید موکد داشته باشم.
مدیران نباید از این موضوع براحتی عبور کنند؛ چرا که در آینده بشدت با کمبود نیروی انسانی کارآزموده و متخصص و در عین حال دانش مدار روبه رو خواهیم شد.
اغلب کارکنان بخش های فنی و عملیاتی که دائما سروکارشان با دستگاه هاست، از برخی از مسائل و مشکلات حیطه کاری خود غافل هستند.این موضوع سبب می شود به مرور زمان به دلیل برخی ناآگاهی ها، نقش منفعلی در سیستم پیدا کنندو در دراز مدت فرسوده شوند. باید شرایطی فراهم کرد تا نیروی انسانی با انواع چالش ها و گره های کاری رو به رو شود و در مواقع مقتضی بتوان از توانمندی های آنان نهایت بهره را برد.
آثار دیپلماسی انرژی در توسعه همکاری های صنعت پتروشیمی
مشعل با روی کار آمدن دولت سیزدهم، وزیر نفت همسو با فعال سازی دیپلماسی منطقه ای و بین المللی، دیپلماسی انرژی را با کشورهای مختلف به خصوص کشورهای همسو و همسایه در پیش گرفت. صنعت نفت ایران نشان داد این ظرفیت را دارد که با وجود تحریم ها، موفقیت هایی همه جانبه را برای خود در سطح ملی و بین المللی رقم بزند. وزارت نفت در دولت سیزدهم دیپلماسی انر ژی را با محوریت تجارت نفت، گاز، فرآورده و محصولات پتروشیمی، همچنین صدور خدمات فنی و مهندسی در پیش گرفته و تاکنون نتایج ارزشمندی از این رهگذر نصیب کشور شده است.
وزارت نفت در دو سال اخیر تعامل خوبی را در حوزه انرژی با کشورهای همجوار و کشورهایی در آسیا و آمریکای جنوبی داشته وتفاهم نامه و قراردادهای دو یا چندجانبه ای را با آنها امضا کرده است. از همان ابتدای دولت، سفرها و مذاکرات دو یا چند جانبه وزیر نفت با همتایان شروع شد وحضور سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران نیز در برخی از این سفرها و پیگیری مذاکرات در سطوح عالی، اعتبار بیشتری به این توافق ها بخشید.
مذاکرات هیئت های ایرانی حول محور انرژی، پس از روسیه به عنوان یکی از کشورهای تاثیرگذار در منطقه، به آمریکای جنوبی و کشورهای همسو در این منطقه رسید.
در آخرین سفری که رئیس جمهوری و هیئت همراه خود به سه کشور ونزوئلا و نیکاراگوئه وکوبا داشت، موضوعات مرتبط همکاری درحوزه انرژی، یکی از اصلی ترین موارد بود و توافق های خوبی نیز در این زمینه حاصل شد. از جمله این موارد، مشارکت ایران برای زنده کردن ۱۲ میلیون تن ظرفیت پتروشیمی ونزوئلا در قالب نخستین قرارداد پتروشیمی فراسرزمینی بود.
در جریان سفر هیئت ایرانی به ونزوئلا، نخستین قرارداد بازسازی و نوسازی پتروشیمی های فراسرزمینی برای نوسازی یک مجتمع تولید آمونیاک در ونزوئلا امضا شد. بر این اساس، شرکت ایرانی در قالب این قرارداد، تعمیر بخشی از واحدهای یک مجتمع آمونیاک ونزوئلا را انجام خواهد داد وبا شراکت در فروش محصولات این مجتمع، بازپرداخت سرمایه گذاری انجام خواهد شد.گروه کارشناسی صنعت پتروشیمی ایران دو ماه کار کارشناسی مفصل روی این واحد پتروشیمی انجام داده و به طور کامل نیازسنجی آن انجام شده است. با تعمیر این مجتمع، صادرات خدمات فنی -مهندسی و تجهیزات ایرانی انجام خواهد شد و این کمک بسیار زیادی به دیگر خدمات فنی -مهندسی و تجهیزات و کالاها و تجارت شرکت های خصوصی ایرانی در سطح بین الملل خواهد کرد.بررسی های کارشناسی وزارت نفت نشان می دهد با صادرات خدمات فنی -مهندسی و تجهیزات ایرانی به راحتی می توان ۴ میلیون تن از ظرفیت بالقوه ونزوئلا را بالفعل کرد، همچنین مذاکرات درباره مجتمع های دیگر پتروشیمی ونزوئلا برای فعال کردن ظرفیت بخش خصوصی ایرانی به منظور صادرات خدمات فنی -مهندسی و تجهیزات به این مجتمع های پتروشیمی ونزوئلا در حال انجام است.جواد اوجی، وزیر نفت پس از بازگشت از سفر آمریکای لاتین درجمع خبرنگاران گفت: قراردادهای خوبی را با مجموعه پتروشیمی های کشور ونزوئلا منعقد کرده ایم. با صدور خدمات فنی و مهندسی، صنعت پتروشیمی این کشور را فعال خواهیم کرد.
وزیر نفت بااشاره به قراردادهای امضا شده در حوزه پتروشیمی با کشور ونزوئلا گفته است: ونزوئلا حدود ۱۲ میلیون تن ظرفیت پتروشیمی نصب شده دارد که به خاطر تحریم ها و رفتن نیروهای متخصص از آن کشور، هم اکنون تنها دو میلیون تن از این ظرفیت عملیاتی است. قراردادهای خوبی را با مجموعه پتروشیمی های این کشور منعقد کرده ایم؛ به قول دوستان پتروشیمی ونزوئلا اسب های زین شده خوبی دارد.
وی گفت: خوشبختانه این نوع فعالیت ها از سوی وزارت نفت آغاز شده است. استفاده از ظرفیت های پالایشگاهی فراسرزمینی و پتروشیمی ها، هم سهم صادرات نفت و میعانات ما را افزایش می دهد و هم از رهگذر صدور خدمات فنی و مهندسی را خواهیم داشت.
اوجی ادامه داد: امیدواریم با تکیه بر توانمندی شرکت های ایرانی در حوزه خدمات فنی و مهندسی، کاتالیست ها و دانش فنی بتوانیم ظرفیت های بالقوه مجتمع های پتروشیمی این کشور را همچون پالایشگاه های نفتی آن به صورت مشارکتی بالفعل و محصولات این مجتمع ها را در بازارهای بین المللی عرضه کنیم.
این رویداد ارزشمند در ادامه مذاکرات و تفاهمنامه هایی بوده است که ازچند ماه قبل برنامه ریزی و اجرا شده بود. فروردین ماه 1402 جواد اوجی، وزیر نفت با سفر به کاراکاس، تفاهمنامه همکاری برای توسعه میدان ها، نوسازی پالایشگاه ها و پتروشیمی ها و تجارت نفت باونزوئلا امضا کرد.
در این اسناد همکاری درباره بازسازی و نوسازی مجتمع های پتروشیمی ونزوئلا با خدمات فنی، مهندسی و تجهیزات ایرانی، بازسازی و نوسازی اسکله بارگیری، پایانه نفتی، تجارت و صادرات نفت، میعانات گازی و فرآورده های نفتی توافق هایی انجام شد.
ونزوئلا بزرگ ترین ذخایر اثبات شده نفت جهان را به خود اختصاص داده است، از این رو ظرفیت بسیار بالایی برای جذب خدمات فنی و مهندسی، محصولات و کالاهای ایرانی دارد.
می توان گفت که ایران و ونزوئلا در مجموع حدود ۴۰ درصد ذخایر نفت جهان را در اختیار دارند، اما هر دو کشور با تحریم های یکجانبه آمریکا علیه صنعت نفت روبه رو هستند و آنچه به عنوان سیاست های ضد تحریمی در پیش گرفته شده است، در این شرایط می تواند برای هر دو طرف راهگشا باشد.
نکته قابل توجه این است که صنعت نفت ایران، با وجود تحریم های طولانی و همه جانبه و مستقیم، توانسته است نزدیک به ۸۵ درصد تجهیزات مورد نیاز خود را بومی سازی کند.
همچنین در همین دوران افزون بر تأمین نیاز داخلی، در صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشورهای منطقه و دیگر کشورهای نفتی، از جمله ونزوئلا اقدام کرده است و می توانیم به زودی شاهد تحولات بزرگ و مهمی در این زمینه باشیم.
محمدمهدی مفتح، رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و ونزوئلا با تاکید بر اثرگذاری دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم و تلاش های وزارت نفت در این حوزه گفت که مهم ترین هدف اقتصادی در توسعه روابط با ونزوئلا احیای اقتصاد انرژی است.
وی روابط تجاری ایران و ونزوئلا را در شرایط کنونی ۳.۶ میلیارد دلار برآورد و اظهار کرد: قرار شد این روابط اقتصادی و تجاری به ۵ میلیارد دلار و در ادامه به ۱۰ میلیارد دلار و سرانجام به ۲۰ میلیارد دلار برسد.
از سوی دیگر حجت الله فیروزی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز آمریکای لاتین را بازاری مطلوب برای صدور خدمات فنی و مهندسی در حوزه انرژی برای کشورمان ارزیابی کرد و گفت: فعالیت شرکت های ما در خارج از کشور و پروژه یابی برای اجرای کار در حوزه سیاسی و تقویت این حوزه با توجه به ارتباط با کشورهای آمریکای لاتین می تواند در منطقه آمریکا اثرگذار باشد و بر سیاست ها، اجرای راهبردها و تقویت حوزه های سیاسی، امنیتی و اقتصادی ما تأثیر بگذارد.
فیروزی اظهار کرد: ایران افزون بر صادرات نفت و محصولات پتروشیمی به منطقه آمریکای لاتین، ظرفیت پتروشیمی ها و پالایشگاه های ونزوئلا را احیا می کند و تعمیر بعضی از آنها را نیز در دستور کار دارد که این رویکرد همان اعتبارآوری برای کشور است.
بر این اساس به نظر می رسد موفقیت ایران در دیپلماسی انرژی به یکی از نقاط قوت و بازوی قدرتمند برای دولت و وزارت نفت در شرایط سخت و پرفشار تحریم های همه جانبه تبدیل شده است. این رویکرد که در شرایط فشارهای سیاسی و اقتصادی زیادی برای ضعیف و منزوی کردن ایران صورت گرفته، توانسته است به عنوان جایگزینی قوی عمل کند و بدون شک، نتایج این مذاکرات و بازآفرینی در روابط، در سال های آینده نیزادامه دارد.
شعیب بهمن زمستان نسبتا سخت اروپا که با شعله ور شدن جنگ روسیه و اوکراین به معضلی برای کشورهای این قاره در تامین انرژی مبدل شده بود، به پایان رسیده، اما همچنان مسئله تامین نفت و گاز به قوت خود باقی مانده است. اعمال تحریم برای خرید انرژی از روسیه و همچنین محدودیت هایی که مسکو برای صادرات انرژی به برخی از کشورهای اروپایی اعمال کرده، سیاستمداران این کشورها را ناگزیر به یافتن منابع جایگزین و البته مطمئن برای تامین انرژی مورد نیاز خود کرده است.
در میان کشورهای اروپایی، نروژ با دارا بودن یک درصد ذخایر گاز دنیا در رتبه هفدهمین کشور دنیا از لحاظ ذخایر گازی قرار دارد؛ به همین دلیل همواره از این کشور به عنوان یکی از منابع تامین بخشی از انرژی مورد نیاز اروپا یاد می شود. با این حال درباره اینکه تا چه حد می توان بر منابع گاز نروژ به عنوان راه حل مشکل تامین انرژی اروپا تکیه کرد، تردیدهایی وجود دارد.
نروژ با دارا بودن منابع فراوان انرژی طبیعی از جمله نفت، گاز طبیعی، هیدروپاور و باد، قادر است به عنوان یکی از تأمین کنندگان مهم انرژی برای اروپا عمل کند. برای مثال، نروژ بزرگترین تولید کننده گاز طبیعی مایع (LNG) در اروپاست و توانایی تامین بخشی از نیاز انرژی اروپا را دارد. شرکت اکوئینور نروژ اعلام کرده که حداکثر نرخ تولید گاز طبیعی را حفظ خواهد کرد تا از این طریق به اتحادیه اروپا در تامین انرژی یاری برساند.این شرکت تاکید کرده است که حداکثر نرخ تولید گاز طبیعی را در طول بهار و تابستان حفظ خواهدکرد تاکشورهای اروپایی بتوانند ذخایر گازی خود را پر کنند که در دوره اوج تقاضا در زمستان با مشکلات کمتری مواجه شوند، زیرا سال گذشته، بیشتر کشورهای اروپایی اطمینان کافی را برای تامین گاز مورد نیاز خود در فصل زمستان نداشتند.
نکته قایل اتکا برای کشورهای اروپایی در دسترسی به گاز نروژ این است که از لحاظ سیاسی بااسلو دچار چالش جدی نخواهند شد، زیرا نروژ همواره شریکی قابل اعتماد برای اروپا بوده و بر خلاف روسیه که دارای چالش های سیاسی متعدد با کشورهای اروپایی است، اسلو به هیچ وجه دارای این مشکلات نیست. علاوه بر این، نروژ در حوزه صنعتی به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در حوزه فناوری نفت و گاز شناخته شده است.
شرکت های نفتی نروژ، تلاش دارند از فناوری های جدید در حوزه تولید نفت و گاز بهره برداری کنند و در عین حال به حفظ محیط زیست نیز توجه داشته باشند؛ بنابراین نروژ علاوه بر تأمین انرژی، به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در حوزه حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار نیز شناخته می شود که این امر با سیاست های کلان اروپا در حوزه محیط زیست همخوانی دارد.
نروژ برنامه های بلندمدتی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای دارد و در سال ۲۰۱۶ به عنوان اولین کشور جهان اعلام کردکه هدف کلی آن برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای تا سال ۲۰۳۰ صفر است. همچنین نروژ در حوزه تحقیقات و توسعه فناوری های پایدار و تجدیدپذیر نیز به عنوان یکی از کشورهای پیشرو شناخته می شود.
از سوی دیگر تشدید نیاز و وابستگی اروپا به گاز نروژ برای این کشور نیز یک مزیت قابل توجه به شمار می آید. سقوط قیمت نفت در سال 2014 و سپس شیوع همه گیری کرونا آسیب های جدی به بخش نفت و گاز نروژ وارد کرد؛ به نحوی که هم مشاغل عده زیادی از دست رفت و هم میزان سرمایه گذاری کاهش یافت. با این حال شرایط جدید موجب شده که هم سرمایه گذاری های جدید در بخش نفت و گاز نروژ صورت گیرد و هم مشاغل زیادی ایجاد شوند.
افزون بر این، افزایش فروش گاز به کشورهای اروپایی موجب کسب درآمد قابل توجهی برای نروژ شده است که می تواند در آینده افزایش یابد.طبق بررسی های موسسه Nordea Markets، درآمد ۸۳۰ میلیارد کرونی نروژ از محل صادرات گاز در سال 2021 به ۱.۵ میلیارد کرون در سال ۲۰۲۲ رسید و انتظار می رود این رقم به ۱.۹ میلیارد کرون در پایان سال 2023 برسد.
باوجود تمایل سیاسی و اقتصادی میان نروژ واتحادیه اروپا برای انجام معاملات گازی میان طرفین، مشکلات و چالش هایی در این خصوص وجود دارد که حائز اهمیت است.
اولین چالش، وابستگی بیش از حد اروپا به واردات گاز از روسیه است. اتحادیه اروپا در نیمه اول سال گذشته ۸/ ۴۶ درصد از گاز طبیعی خود را از روسیه وارد کرده است. نروژ به نوبه خود ۵/ ۲۰ درصد از واردات گاز طبیعی را در آن دوره به خود اختصاص داده که کمتر از نیمی از گازی است که روسیه به اتحادیه اروپا ارسال کرده است.
دومین چالش، وجود رقیب قدرتمندی به نام ایالات متحده آمریکا است؛ چنانکه بسیاری معتقدند آمریکا برای به دست آوردن بازار اروپا حتی جنگ میان روسیه و اوکراین دامن زده تا از این طریق کشورهای اروپایی وابستگی خود به گاز روسیه را کاهش دهند و ایالات متحده بتواند با سهولت بیشتری در بازار اروپا نفوذ کند.
سومین چالش، ظرفیت های نروژ برای تولید و صادرات گاز به کشورهای اروپایی است. اگر چه نروژ تلاش کرده پمپاژ گاز را به حداکثر برساند، اما نمی تواند تقاضای همه کشورهای ارپایی را پاسخ دهد. در عین حال هرگونه آسیب احتمالی به تاسیسات گازی این کشور می تواند چالش های جدی برای اروپا ایجاد کند.
در مجموع باوجود این که نروژ یک منبع مطمئن برای تامین گاز مصرفی اروپاست، امادر عین حال کشورهای اروپایی ناگزیرند برای تامین گاز مورد نیاز خودبه تنوع منابع و مسیرهای وارداتی نیز بیندیشند.
به همین دلیل اروپایی ها در عین تلاش برای افزایش ظرفیت های نروژ به واردات گاز، نیم نگاهی هم به جمهوری آذربایجان، قطر و استرالیادارند.
با این حال باید توجه داشت که واردات گاز از کشورهای دیگر نیز هم نیازمند سرمایه گذاری است و هم به زمان کافی برای ایجاد تاسیسات نیاز دارد تا آن زمان قطعا نروژ می تواند نقش مهمی در تامین بخشی از گاز کشورهای اروپایی ایفا کند.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیر منطقه ۶ عملیات انتقال گاز از پایان عملیات اتصال ارتباطی (اینترکانکشن) خط لوله انتقال گاز ۳۰ اینچ نیروگاه برق جزیره هنگام به خط ۲۲ و ۱۲ اینچ نیروگاه برق حرارتی با ۱۰۰۰ نفر- ساعت در کمتر از ۴۸ ساعت در خردادماه امسال خبر داد.
علیرضا عربلو دراین باره گفت: همسو با تأمین سوخت پاک و پایدار نیروگاه ها در فصل گرم سال، عملیات اتصال ارتباطی (اینترکانکشن) انتهای خط ۳۰ اینچ منشعب از خط هفتم سراسری انتقال گاز به نیروگاه برق کلاس F هنگام به خط ۲۲ و ۱۲ اینچ نیروگاه برق حرارتی در دستور کار این منطقه قرار گرفت.
وی با اشاره به افزایش تاب آوری و قدرت مانورپذیری شبکه انتقال گاز پس از انجام این عملیات اظهار کرد: تزریق گاز به خط ۲۲ و ۱۲ اینچ توانیر به وسیله خط ۳۰ اینچ نیروگاه هنگام و امکان جریان معکوس گاز از توانیر به سمت جزیره قشم توسط خط ۱۲ اینچ در صورت نیاز امکان پذیر است.
مدیر منطقه ۶ عملیات انتقال گاز تصریح کرد: این عملیات بدون ایجاد محدودیت در انتقال گاز به صنایع و نیروگاه ها و بدون قطع گاز مصرف کنندگان با سرعت عمل بالای متخصصان و کارشناسان تعمیرات خط لوله منطقه ۶ عملیات انتقال گاز بر اساس دستورعمل های مدون و استاندارد تعمیرات خطوط لوله در گرمای بسیار بالا پایان یافت.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: هشت ایستگاه آتش نشانی این شرکت افزون بر انجام مأموریت های محوله به صورت شبانه روزی در صورت بروز حادثه نیز به مردم شهرستان گچساران خدمات ارائه می دهند. غلامرضا کمالی در بازدید سرزده از اداره ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، بیش از پیش در جریان عملکرد کارکنان آتش نشانی و ایمنی صنعت نفت و گاز گچساران و نظرها و پیشنهادهای این اداره قرار گرفت. وی با اشاره به نقش ویژه اداره ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل اظهار کرد: بدون تردید کارکنان این اداره خط مقدم پیشگیری از حوادث صنعت نفت هستند و باید بدانیم هر لحظه از زندگی آتش نشانان پر از فداکاری، ایثار و جهاد است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با بیان اینکه ویژگی خاص شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گستردگی تأسیسات این شرکت در چهار استان جنوبی کشور است، گفت: صنعت نفت پیشران اقتصادی کشور است و از این رو در این اداره همواره باید آموزش ایمنی، بهداشت و محیط زیست کارکنان در اولویت قرار گیرد.
کمالی تصریح کرد: باید بدانیم با حفظ سلامت و صیانت از منابع انسانی که وظیفه اصلی ما به شمار می رود، می توانیم از خطرهای موجود جلوگیری و از تأسیسات و تجهیزات محافظت کنیم. وظیفه داریم با علم روز در این زمینه برنامه ریزی کاملی برای کارکنان شرکت داشته باشیم.
وی با قدردانی از خدمات این اداره در زمینه مسؤلیت های اجتماعی و کمک به جامعه پیرامونی خود در بحران ها و آتش سوزی ها بیان کرد: وجود هشت ایستگاه آتش نشانی در تأسیسات صنعت نفت و گاز گچساران از ویژگی این اداره است که باید بتوانیم با برنامه ریزی و نشست های همفکری چالش های موجود را بررسی و برطرف کنیم.
شرکت گاز استان زنجان
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان اعلام کرد که این مجموعه امسال جایگزینی ۴۱ هزار مترمکعب سوخت پاک گاز طبیعی در بخش صنعتی استان را در برنامه دارد.
رحیم سلیمانی نژاد گفت: شرکت گاز زنجان با گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنایع غیرمشمول و مشمول مصوبه شورای اقتصاد درصدد بهره گیری از ۴۱ هزار مترمکعب بر ساعت سوخت پاک گاز طبیعی به جای سوخت های میان تقطیر در سال 1402 است.
وی با تأکید بر سیاست استفاده از گاز طبیعی به جای دیگر سوخت های فسیلی مانند مازوت و فرآورده های میان تقطیر تصریح کرد: توزیع گاز در محورهای صنعتی و فراهم کردن زیرساخت های لازم برای بهره مندی متقاضیان مستقر در مسیر اجرای خطوط گازرسانی اقدامی است که همسو با حمایت از بخش تولیدی و صنعتی استان با جدیت پیگیری می شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان با اشاره به عملکرد سال 1401 این شرکت در بخش گازرسانی به صنایع افزود: پارسال با جایگزینی 144 هزار و 841 میلیون مترمکعب گاز طبیعی در بخش صنعتی، تعهدهای اجرایی در این بخش ۱۱۶ درصد تحقق داشته و امسال برای تأمین گاز بخش صنعتی اجرای ۲۲ کیلومتر شبکه گاز پیش بینی شده است.سلیمانی نژاد با بیان اینکه توسعه شبکه گازرسانی در استان زنجان و ارائه خدمات پایدار رشد قابل توجهی دارد، بیان کرد: گازرسانی به صنایع در رشد اقتصاد، افزایش بهره وری و اشتغال زایی، کاهش آلاینده های محیط زیستی، جلوگیری از قطع درختان، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و صرفه جویی در مصرف سوخت نقش بسیار مهم و کاربردی دارد و از دستاوردهای مهم و قابل توجه جایگزینی گاز طبیعی با سوخت های میان تقطیر در صنایع استان است.
وی بخش صنعت را موتور محرکه اقتصاد استان زنجان و کشور توصیف و اظهار کرد: با تکمیل گازرسانی روستایی مهم ترین هدف شرکت، نهادینه سازی مصرف بهینه و استاندارد گاز طبیعی در بخش خانگی و انتقال گاز صرفه جویی شده به بخش های صنعتی و نیروگاهی همسو با ایجاد ارزش افزوده و حفظ محیط زیست خواهد بود.
شرکت ملی حفاری ایران
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری گفت: با هدف حفظ، نگهداشت و افزایش تولید، ۲۶ حلقه چاه نفت از سوی این شرکت در سه ماه نخست امسال حفر و تکمیل نهایی شد.
مسعود افشار گفت: از این تعداد چاه یک حلقه توسعه ای و ۲۵ حلقه تکمیلی بوده است.
وی اظهار کرد: از شمار چاه ها ۲۲ حلقه در گستره شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دو حلقه در پروژه های توسعه ای شرکت مهندسی و توسعه نفت و دو حلقه در چارچوب پروژه ای تکمیل شد و در اختیار کارفرماها قرار گرفت.
افشار مقدار حفاری چاه ها را از ابتدای فروردین تا پایان خردادماه امسال ۲۲ هزار و ۶۸ متر برشمرد و گفت: اکنون از مجموع ۷۳ دستگاه حفاری خشکی و دریایی ناوگان شرکت ۶۳ دکل در چرخه عملیات قرار دارند.
شرکت ملی گاز ایران
رئیس کمیته انرژی مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: بهینه سازی مصرف انرژی باید به طور جدی در دستور کار قرار گیرد تا آینده انرژی کشور را با اطمینان بیشتر رقم بزنیم.
احمد مرتضایی در آیین مقاوم سازی تأسیسات و تجهیزات تولید، انتقال و شبکه توزیع گاز طبیعی با بیان اینکه در سیاست های کلی ابلاغی رهبری در حوزه انرژی و سیاست های کلی پدافند غیرعامل و سیاست های کلی پیشگیری و کاهش خطرهای حوادث طبیعی به مسئله مقاوم سازی تأسیسات و تجهیزات گاز اشاره شده است، اظهار کرد: باید از ظرفیت های موجود برای گازرسانی و مقاوم سازی تجهیزات که در کشور وجود دارد، استفاده کرد.
وی با بیان اینکه عملکرد کشور در بحث گازرسانی و مقاوم سازی تجهیزات گازی مناسب بوده است، افزود: باید به موضوع افت فشار گاز در مخازن اصلی گاز در کشور توجه ویژه داشت، زیرا این موضوع می تواند در آینده ما را با چالش روبه رو کند.
رئیس کمیته انرژی مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: بهینه سازی مصرف انرژی باید به طور جدی در دستور کار قرار گیرد تا آینده انرژی کشور را با اطمینان بیشتر رقم بزنیم.
محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: زمستان پارسال با سرمای بی سابقه ای روبه رو شدیم که وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران به خوبی توانستند این بحران را پشت سر بگذارند.وی با بیان اینکه وزارت نفت یک وزارتخانه راهبردی است، اظهار کرد: از همکاران شرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت که به خوبی سرمای زمستان سال گذشته را مدیریت کردند، تشکر و قدردانی می کنم.
وی با بیان اینکه اگر تنها چند ساعت توزیع گاز در کشور با مشکل روبه رو شود، با بسیاری از مشکلات مواجه می شویم، افزود: زمستان سال گذشته مهم ترین مخاطره را تجربه کردیم که البته با تدابیر شرکت ملی گاز تلفات انسانی در اثر سرما نداشتیم و موضوع به خوبی مدیریت شد.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، پیشگیری را مهم ترین عامل در کاهش تلفات در بحران ها دانست و تأکید کرد: باید به سمت استفاده از مصالح و سازه های استاندارد حرکت کنیم تا در حوادث طبیعی همچون زلزله با کمترین خسارت ها روبه رو شویم.
نامی اظهار کرد: دشمن همیشه درصدد تخریب روحیه ملی است تا بگوید در ایران، بحران مدیریت نمی شود، اما مشاهده کردیم که زمستان پارسال با وجود سرمای هوا تلفات انسانی نداشتیم، اما دشمن واقعیت ها را به گونه ای دیگر بیان کرد.
حسینعلی محمدحسینی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران و دبیر شورای راهبری مقاوم سازی این شرکت نیز در این آیین بر ضرورت عملیاتی کردن اهداف راهبردی شرکت ملی گاز ایران در حوزه مقاوم سازی تأسیسات و تجهیزات تأکید کرد. وی با اشاره به اسناد بالادستی در این حوزه گفت: احداث، نوسازی و بازسازی زیرساخت های اساسی موردنیاز برای تولید، ذخیره سازی، انتقال و صادرات نفت و گاز، ضرورت مقاوم سازی تأسیسات و تجهیزات تولید، انتقال و شبکه توزیع گاز طبیعی کشور همسو با پیشبرد اهداف راهبردی ماست.
وی با بیان اینکه ۱۲۸۰۵ میلیارد تومان بودجه مصوب سال ۱۴۰۲ در حوزه مقاوم سازی است، ادامه داد: شرکت گاز استان تهران با امضای قراردادی با شرکت ژاپنی در این حوزه پیشرو است و پیشرفت فیزیکی آن در بسیاری از موارد 100درصد است.مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران با اشاره به سیاست گذاری درباره نقشه راه جامع مقاوم سازی ذیل شورای راهبری مقاوم سازی این شرکت تصریح کرد: روزآمد کردن ساختار سازمانی شرکت های تابع، برنامه ریزی برای اخذ مشاور مدیریت طرح، همچنین روزآمد کردن شیوه نامه مقاوم سازی از طریق تشکیل کارگروه تدوین شیوه نامه، از اهداف کنونی است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی به ۲ میلیارد دلار خرید ارزی شرکت های تولیدی پتروشیمی در سال گذشته اشاره کرد و گفت: این مقدار ظرفیت بسیار مطلوبی برای تبدیل به ساخت داخل است. حسن عباس زاده در سی ودومین نشست مدیران عامل شرکت های پتروشیمی با اشاره به اینکه ۷۰ میلیون تن محصول پتروشیمی در سال ۱۴۰۱ تولید شد، اظهار کرد: پارسال ۲۸ میلیون تن محصول به ارزش حدود ۱۶ میلیارد دلار صادر و ۱۲ میلیون تن در داخل به فروش رسید.
وی افزود: از ۱۶ میلیارد دلار درآمد ارزش صنعت پتروشیمی، ۱۴ میلیارد دلار به بانک مرکزی برای تأمین نیازهای ارزی کشور ارائه شد.مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی بخش هزینه ای ارزی به صورت سالانه نیز دارد که همه آن در همان سال هزینه نمی شود، ادامه داد: صنعت پتروشیمی پارسال ۳.۵ میلیارد دلار هزینه ارزی داشته است که حدود ۲ میلیارد دلار در بخش شرکت های تولیدی، حدود یک میلیارد دلار در بخش پرداخت تسهیلات خارجی و حدود ۴۰۰ میلیون دلار در بخش تأمین قطعات پروژه ها هزینه شده است.عباس زاده تأکید کرد: این ۲ میلیارد دلار خرید ارزی شرکت های تولیدی، ظرفیت بسیار مطلوبی برای تبدیل به ساخت داخل است که این کار در حال انجام در مجتمع هاست و امیدواریم این مقدار هر سال با کمک شرکت ها کاهش یابد.وی با بیان اینکه امسال به دلایلی پیش بینی می شود درآمدهای ارزی صنعت پتروشیمی کاهش یابد، تصریح کرد: کاهش حدود ۳۰ درصدی قیمت های جهانی محصولات پتروشیمی نسبت به سال قبل و پیش بینی حدود یک میلیارد دلار افزایش خریدهای داخلی برای امسال از جمله دلایل این کاهش درآمد ارزی است. مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی تأکید کرد: شرکت های پتروشیمی بر تعهدهای ارزی خود به بانک مرکزی همچون سال های پیش متعهد باشند.
فریبرز کریمایی، قائم مقام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی نیز دراین نشست گفت: صنعت پتروشیمی ۱۲۰ میلیون تن محصول پتروشیمی به ارزش ۶۱ میلیارد دلار طی سال های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ با وجود تحریم ها صادر کرده که ۸۱ درصد آن به سامانه نیما تزریق شده است. وی با اشاره به نقش صنعت پتروشیمی در اقتصاد کشور در سال های اخیر اظهار کرد: صنعت پتروشیمی با ظرفیت اسمی کنونی حدود سالانه ۹۲ میلیون تن، سال ۱۴۰۱ حدود ۷۰ میلیون تن محصول تولید کرد که حدود ۴۰ میلیون تن آن محصول نهایی قابل فروش بود. وی افزود: پارسال حدود ۲۸ میلیون تن محصول پتروشیمی صادر و ۱۲ میلیون تن در داخل فروخته شد که در مجموع ۲۷ میلیارد دلار درآمدزایی داشته است. قائم مقام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ادامه داد: سهم صادرات شرکت های پتروشیمی از صادرات غیرنفتی در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۰ درصد بوده است.
کریمایی درباره عملکرد صنعت پتروشیمی در اقتصادی کشور تصریح کرد: صنعت پتروشیمی ۱۲۰ میلیون تن محصول پتروشیمی به ارزش ۶۱ میلیارد دلار طی سال های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ با وجود تحریم ها صادر کرد که ۸۱ درصد آن به سامانه نیما تزریق شد. احمد مهدوی ابهری، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی نیز گفت: دولت باید شرایطی فراهم کند تا شرکت ملی صنایع پتروشیمی به جایگاه واقعی خود به عنوان نهاد سیاست گذار این صنعت دست یابد.وی اظهار کرد: این اجلاس با هدف بررسی مسائل مختلف در حوزه صنعت پتروشیمی به منظور یکپارچگی و تحقق اهداف و برنامه های جاری آن برگزار شده است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با اشاره به تدوین برنامه جامع پنج ساله این شرکت گفت: این برنامه شامل افزایش ظرفیت ذخیره سازی، نوسازی اسکله های صادراتی، ارتقای ناوگان دریایی و... خواهد بود.
عباس غریبی در نشستی با حضور مدیران، رؤسای ستادی و مناطق عملیاتی شرکت پایانه های نفتی ایران برای بررسی برنامه های عملیاتی و توسعه ای پنج ساله این شرکت با تشریح برنامه های عملیاتی و توسعه ای شرکت پایانه های نفتی ایران در قالب یک برنامه جامع پنج ساله اظهار کرد: شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان شرکتی فنی، تخصصی و عملیاتی برای اینکه به شکل مدرن و مبتنی بر فناوری های نو چه از نظر سخت افزار و چه نرم افزار اداره شود، باید بر اساس برنامه ای منسجم و منظم در برای دستیابی به اهداف و برنامه های محوله حرکت کند.
غریبی تصریح کرد: از آنجا که یکی از تأکیدهای محسن خجسته مهر، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در بازدید از پایانه نفتی خارگ، تدوین برنامه پنج ساله شرکت بود، با نشست های کارشناسی و مدیریتی برنامه های شرکت در قالب برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت طراحی و تدوین می شود.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران افزود: اهم برنامه ها با محور «افزایش ظرفیت ذخیره سازی نفت خام با انجام رسوب زدایی و تعمیرات اساسی مخازن، همچنین ساخت مخازن جدید»، «نوسازی و بهینه سازی اسکله های صادراتی»، «بهینه سازی، نوسازی و ارتقای ناوگان دریایی»، «ارتقای سطح ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل»، «بازرسی فنی و تعمیرات خطوط لوله به عنوان شریان اصلی صادرات نفت»، «بهینه سازی و تعمیرات اساسی تاسیسات جانبی و پشتیبان»، «توجه به حوزه منابع انسانی و خدمات پشتیبانی»، «نگاه ویژه به حوزه ساخت و خرید داخل تجهیزات و کالاها»، «حوزه مسئولیت های اجتماعی شرکت» و «مستندسازی عملکرد و فعالیت ها» در قالب برنامه پنج ساله تدوین خواهد شد.
غریبی تأکید کرد: کارکنان شرکت در همه مناطق عملیاتی و ستاد با روحیه جهادی همواره برای سربلندی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و انجام مأموریت های صنعت نفت تلاش می کنند و در این سال ها در زمینه فعالیت های مرتبط با صادرات نفت خام و میعانات گازی و پهلودهی و جداسازی نفتکش ها و در حوزه های مختلف تعمیرات و نگهداری تجهیزات و تأسیسات کارهای بزرگی را به سرانجام رسانده اند. در آینده نیز تلاش خواهد شد بر اساس این برنامه جامع پنج ساله برای دستیابی به اهداف و مأموریت های محوله اقدام های شایسته ای انجام شود.
شرکت نفت فلات قاره ایران
مدیر منطقه قشم شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: با انجام بیش از ۵هزار نفر-ساعت کار مستمر، کمپرسور پروپان تأسیسات پالایشگاه گاز هنگام در این منطقه عملیاتی راه اندازی شد که با این اقدام، تولید میعانات گازی به مقدار قابل توجهی افزایش می یابد.
محمد آتیار گفت: با این اقدام افزون بر رساندن گاز صادراتی به استانداردهای مدنظر شرکت ملی گاز و تنظیم هم زمان نقطه شبنم آبی و هیدروکربنی، برداشت مقادیر مطلوبی میعانات گازی موجود در گاز ورودی به تأسیسات فرآورش گاز هنگام امکان پذیر شد.
وی افزود: پس از آنکه به دلیل شرایط تحریمی امکان تأمین روغن مورد نیاز کمپرسورهای سیکل تبرید در تأسیسات فرآورش گاز هنگام میسر نشد، با اعلام آمادگی و ساخت روغن از سوی یکی از شرکت های داخلی فعال در زمینه تولید روغن های صنعتی و تهیه آن از سوی واحد تدارکات و عملیات کالا، مراحل پیش راه اندازی پکیج پروپان از فروردین ماه امسال آغاز شد.
مدیر منطقه قشم شرکت نفت فلات قاره ایران تصریح کرد: در این عملیات پس از آزمایش و راه اندازی همه الکتروموتورهای موجود در سیکل و روانکاری آنها، هم محور کردن الکتروموتور و کمپرسورهای پکیج پروپان به همراه نصب کوپلینگ های آنها و رفع اشکال از جرثقیل سقفی انجام شد.
آتیار اظهار کرد: در ادامه با رفع گرفتگی همه مسیرهای فرآیندی و ابزار دقیقی، سلونوئید ولوهای واحد پروپان و شبکه کنترل تمامی تجهیزات ابزار دقیق، همچنین پنل های برقی و شبکه برق بررسی و از آنها رفع اشکال شد و از سوی دیگر عملیات نشت یابی تجهیزات و هوازدایی سیکل انجام و برای عاری سازی آن از هرگونه رطوبت در سیکل، خلأ ایجاد شد.
وی با بیان اینکه هم زمان با آماده سازی این بخش، ایرادهای سیکل گلایکول که از ملزومات راه اندازی سیکل تبرید است، رفع شد، گفت: سرانجام واحد تعمیرات در حضور نماینده شرکت سازنده روغن اقدام به شارژ روغن فلاشینگ کرد و سپس ذرات ناخالص موجود در سیکل با فیلتر کردن روغن در حال چرخش حذف شد.
مدیر منطقه قشم شرکت نفت فلات قاره ایران افزود: در سرویس قرار گرفتن این بخش از تأسیسات، افزون بر واحدهای تعمیرات و بهره برداری حاصل همت و تلاش همه واحدهای منطقه اعم از ایمنی، بازرسی فنی، مهندسی، تدارکات کالا و ... است. سرانجام هر دو کمپرسور واحد سیکل تبرید پس از گذراندن آزمایش ۷۲ ساعته و انجام آزمایش های PM آن به منظور بررسی وضع روغن (آزمایش های مربوط به عملکرد روغن و صحت آن) و جایگزینی آن آماده بهره برداری شدند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان
مدیر مهندسی و ساختمان شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان از تکمیل ابنیه فنی (10 دستگاه پل) در جاده دسترسی روستاییان منطقه سلیران نرگسی بخش عنبر شهرستان مسجدسلیمان خبر داد.
مهرداد آقابیگی گفت: این اقدام با موافقت علیرضا هیهاوند، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان و در پی درخواست اداره امور عشایر شهرستان مسجدسلیمان مبنی بر نامناسب بودن وضع جاده دسترسی روستاییان و عشایر منطقه سلیران نرگسی انجام شد. وی افزود: این پروژه در چارچوب عمل به تعهدهای اجتماعی این شرکت به مجاوران تأسیسات صنعت نفت و با هزینه ۶ میلیارد و 900میلیون ریال و در مدت ۴ ماه و با تأسیس وتکمیل 10 دستگاه پل کوچک و نیمه کاره به اتمام رسید.
مدیر مهندسی و ساختمان شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان تصریح کرد: برای تکمیل این پل ها، اجرای دیوار و جان پناه، دال و بالشتک عملیات سنگ کاری و خاک ریزی دو طرف پل پیش بینی و انجام شد.
با این اقدام مهندسی و ساختمان شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان، دسترسی عشایر و روستاییان این منطقه تسهیل و ایمن شد.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر دارایی های فیزیکی شرکت ملی گاز ایران گفت: هر گامی که برای پیشرفت کشور در حوزه اقتصاد، خودکفایی و .... برداشته می شود، بی شک از مسیر شرکت های دانش بنیان خصوصی که مقتدرانه روی پای خود ایستاده اند، می گذرد.
ابوالفضل و روانی فراهانی در سمینار آیین نامه نظارت بر حسن اجرای استانداردهای تخصصی شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: بازرسی فنی به عنوان یکی از بازوهای اصلی و حیاتی این شرکت بر این باور است که اجرای استانداردهای تدوین شده در حوزه های مختلف، می تواند سازمان را بخردانه به سوی مقاوم سازی و نگهداری از تجهیزات رهنمون کند.
وی ادامه داد: سطح اجرای استانداردها در سازمان و بخش های مختلف، نشان دهنده پیشرفت در آن سازمان و به تبع آن کشور است. مدیر دارایی های فیزیکی شرکت ملی گاز ایران تأکید کرد: طرح های راهبردی بدون مدیریت دارایی که به نوعی مقاوم سازی درون سازمانی معنا می شود، توجیه اقتصادی خود را از دست داده و برگشت سرمایه به چرخه اقتصاد را بلندمدت می کند، پس در نظر گرفتن این موضوع می تواند راهکاری مطمئن برای تداوم چرخش سرمایه در اقتصاد کشور باشد.محسن مظلوم فارسی باف، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران نیز اعلام کرد که برای تدوین هر استاندارد در این شرکت در مجموع ۱۲۰۰ ساعت زمان کارشناسی صرف شده و این دقت نظر نشان از اهمیت جایگاه تدوین استاندارد، هم تراز با اقدام های حوزه عملیاتی است.وی تدوین استاندارد را از منظر اهمیت، هم تراز با بخش های عملیاتی دانست و گفت: شرکت ملی گاز ایران در زمینه تدوین آیین نامه نظارت بر حسن اجرای استاندارد، بین چهار شرکت اصلی وزارت نفت، پیشگام و رتبه نخست را دارد.
وی با بیان اینکه شرکت ملی گاز مقررات فنی را براساس استانداردهای علمی و بین المللی تدوین می کند، به بهره گیری از ظرفیت نخبگان در تدوین استانداردها اشاره کرد و افزود: افزون بر کارشناسان خبره ای که در مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران در زمینه تدوین استاندارد فعال هستند، از توان نخبگان قدیمی صنعت گاز، دانش بنیان ها و دانشگاه ها نیز استفاده شده و این همکاری ادامه دارد.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: ۱۵ کمیته تخصصی برای تدوین استاندارد در شرکت ملی گاز تشکیل شده که سه کمیته دائمی و ۱۲ کمیته ویژه هستند، در مجموع برای هر استاندارد تدوین شده در شرکت ملی گاز ایران ۶۰۰ ساعت زمان کارشناسی گذاشته و همین زمان کارشناسی هم در خارج از شرکت ملی گاز در بخش مشاوران بیرونی صرف شده؛ بنابراین می توان گفت برای تدوین هر کدام از استانداردها، ۱۲۰۰ ساعت زمان کارشناسی صرف شده است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: پروژه های فنی و عمرانی با سرعت مطلوب در حال انجام است که پیش بینی می شود تا پایان امسال به اهداف بسیار مهمی دست یابیم.
علیرضا دانشی در حاشیه بازدید از پروژه نصب و راه اندازی برج هیدروژن سولفوره زدای واحد بهره برداری مارون ۵ با بیان اینکه سرعت پیشبرد پروژه های مهندسی و عمرانی در صنعت نفت مطلوب است، اظهار کرد: امروز ما با حجمی از پروژه های بر زمین مانده در صنعت نفت روبه رو هستیم که با عزم مدیران کنونی، به خوبی این پروژه ها در حال پیشرفت هستند. وی در خصوص جزئیات پروژه برج هیدروژن سولفوره زدای مارون ۵ گفت: به همت مدیریت شرکت مارون و کارکنان، همچنین کمک شرکت های پیمانکاری، عملیات نصب این برج که در گذشته خریداری شده بود، با سختی بسیار انجام شد. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب افزود: این برج در اهواز و به دست توانمند جوانان داخلی طراحی و اجرا شده است که نصب آن با موفقیت انجام شد و براساس پیش بینی و وعده پیمانکار پروژه تا بهمن ماه پس از نصب سینی های داخلی راه اندازی می شود.دانشی تصریح کرد: هدف از نصب برج هیدروژن سولفوره زدا، جداسازی گاز هیدروژن سولفوره از نفت خام است که در واقع به گاز ترش معروف است و پس از انجام این کار و شیرین سازی نفت، خوراک با کیفیت بهتری در پتروشیمی مارون تزریق خواهد شد.وی ادامه داد: ارتفاع این برج حدود ۴۸ متر و مرتفع ترین سازه نصب شده در شرکت مارون است که وزن آن بدون سینی ها به حدود ۵۰ تن و پس از نصب سینی ها و راه اندازی به ۱۰۰ تن خواهد رسید. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب درباره هدف های اصلی برج شیرین سازی نفت خام شرکت مارون گفت: متأسفانه مدتی است نفت مخزن مارون ۵ دچار افت کیفیت شده است که باعث تحمیل هزینه های اضافی می شود و عملیات نصب و راه اندازی برج هیدروژن سولفوره زدا در دستور کار قرار گرفت. دانشی اذعان کرد: این برج پس از راه اندازی، روزانه ۴۰ هزار بشکه نفت شیرین را به شبکه تزریق می کند و نصب برج دیگری در واحد بهره برداری مارون ۳ در دستور کار است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب همچنین در جریان بازدید از پل رودخانه جراحی گفت: رودخانه جراحی به دلیل داشتن جریان تند همیشه برای خطوط انتقال نفت دچار مشکلاتی می شد که با افتتاح پل روگذر برای انتقال خط لوله انتقال نفت، این خطر رفع خواهد شد. وی افزود: این سازه بتنی که از لحاظ استحکام و قدرت در مناطق نفت خیز جنوب کم نظیر است، می تواند یکی از چالش های جدی مناطق نفت خیز جنوب در بخش مارون را رفع کند.
وی ادامه داد: این پل با طول یک کیلومتر و با هدف انتقال و تحمل وزن کریدوری از خطوط نفت در حال ساخت است. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب درباره جزئیات این طرح گفت: به همت و تلاش مدیریت شرکت مارون این پروژه توسط پیمانکار داخلی آغاز شد و تا پایان سال شاهد افتتاح این پروژه خواهیم بود.دانشی تصریح کرد: این پل از لحاظ استقامت و تحمل وزن بسیار مورد توجه است که تا حدود زیادی خیال ما را از سوی خطرهای رودخانه جراحی راحت می کند.
مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت، یکی از بخش های جدید، اما مهم و راهبردی برای صنعت نفت است که در سال های اخیر سهم قابل توجهی در حفظ اسناد و تجهیزات و بناهای تاریخی داشته است. این مرکز بنا بر رسالتی که به عهده دارد، اقدام های متعدد و مختلفی را در خصوص حفظ میراث پیشینیان و جایگاه تاریخی و واقعی صنعت نفت انجام داده و حسین شاملی، مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت در گفت وگو با «مشعل» به تبیین مهم ترین آنها پرداخته است.
موزه های نفت در شهرهای مختلفی از کشور فعال شده و توانسته اند مراحل مختلف عملیاتی صنعت نفت درگذشته، کارکردهای تجهیزات و... را به عموم مردم معرفی کنند؛ بااین حال مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت به عنوان یکی از زیرمجموعه ها، به شکلی پرکار برنامه های جدیدی در دستور کار دارد.
مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت در تببین مهم ترین اقدام های این مرکز جمع آوری اسناد و اشیای تاریخی صنعت نفت گفت: مهم ترین هدف این مدیریت، حفظ میراث پیشینیان و معرفي جایگاه تاریخی و واقعي صنعت نفت ايران است.
حسین شاملی در تشریح مهم ترین اقدام های مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت و اشاره به هفتمین موزه صنعت نفت محمودآباد (استان مازندران) که به تازگی بهره برداری از آن آغاز شده است، درباره چرایی انتخاب این محل برای برپایی موزه اظهارکرد: مجتمع فرهنگی – ورزشی محمودآباد، سالانه میزبان تعداد زیادی از کارکنان صنعت نفت و خانواده هایشان است، بنابراین برپایی این موزه درآن فرصتی برای خانواده بزرگ صنعت نفت است تا با یادگارهای گذشتگان و تاریخ پرتلاطم صنعت نفت که 115 سال از عمر آن می گذرد، آشنا شوند. وی با بیان اینکه در موزه میراث صنعت نفت محمودآباد، اسناد در هشت بخش اکتشاف، قراردادهای تاریخی نفت، کمک های اجتماعی شرکت ملی نفت ایران، دفاع مقدس، اسناد پرسنلی کارگری آبادان، کارمندی آبادان، اسناد مالکیت موزه های دایر شده نفت و اسناد موقعیت های نفتی ثبت شده در فهرست آثار ملی در معرض دید علاقه مندان قرار گرفته است، افزود: در این موزه گزارش حفاری اکتشافی گروه آلمانی در منطقه روستای خشت سر محمودآباد در سال 1315 شمسی برای نخستین بار نمایش داده شده است.
مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت با اشاره به اینکه کارگروه طرح ایجاد موزه های صنعت نفت دی ماه 1392 شکل گرفته و در طول این سال ها با وجود فراز و فرودها، کارهای بزرگی را به ثمر نشانده است، افزود: دستاورد این مدیریت در طول این سال ها، راه اندازی موزه های دروازه دولت تهران، بنزین خانه آبادان، کارآموزان آبادان، صنعت پخش سبزوار، چاه شماره یک مسجد سلیمان، نفت سوزهای کرمان، موزه میراث صنعت نفت محمودآباد و نمایشگاه دائمی میراث صنعت نفت تهران است. شاملی درباره برنامه آینده این مدیریت برای تأسیس و نمایشگاه دائمی موزه هم اظهار کرد: هم اکنون این مدیریت ۱۱ طرح را در شهرهای مسجدسلیمان، خارگ، آبادان، اهواز، مشهد و کرمانشاه در دست اجرا و پیگیری دارد. وی به این پرسش که هم اکنون چند سند و شیئ تاریخی در مجموعه مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت نگهداری می شود، پاسخ داد: 11 میلیون برگ اوراق و اسناد نفتی و حدود 9 هزار شی تاریخی در موزه ها وگنجینه های تحت راهبری مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت نگهداری می شود، امید که گنجینه ها و اسناد نفتی به حفظ میراث صنعت نفت و انتقال آن به نسل های آینده کمک کند.
مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت درباره اینکه تاکنون چند موقعیت نفتی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است، اظهار کرد: هم اکنون حدود 114 موقعیت نفتی از جمله ساختمان کنسولگری کرمان، فرودگاه مسجدسلیمان، جایگاه شرکتی شماره 6 تهران، خانه های تشریفاتی شماره 18 و 19 (بریم)، باشگاه کارمندان نفت گچساران، چاه شماره یک مسجد سلیمان و ... در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است، تلاش برای افزایش ثبت این آثار تاریخی در فهرست آثار ملی از سوی این مدیریت همچنان ادامه دارد. شاملی درباره تدوین تاریخ شفاهی نفت ایران نیز با اشاره به اینکه تاریخ شفاهی یکی از بخش های مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت است و کارهای خوبی در این زمینه صورت گرفته، اظهار کرد: در بخش تاریخ شفاهی، این مدیریت تاکنون اقدام به گفت وگو با پیشکسوتان و وزیران پیشین نفت از جمله علی اکبر معین فر، سید محمد غرضی، سید حسن سادات و ... کرده است.
وی افزود: این گفت وگوها منتشر و در دسترس علاقه مندان و پژوهشگران است، البته گفت وگو با پیشکسوتان در بخش های مختلف ادامه دارد و تلاشمان این است که برخی از آنها را به زودی پس از تطبیق تاریخی منتشر کنیم.
شاملی از مذاکره با سازمان بسیج برای تطبیق تاریخی اسناد موجود در مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت با اسناد دفاع مقدس برای گردآوری مجموعه کامل برای استفاده محققان در این حوزه خبر داد و درباره دیجیتال کردن اسناد اظهار کرد: هم اکنون در مرکز اسناد صنعت نفت روزانه 500 سند اسکن و در بانک دیجیتال اسناد نفت طبقه بندی می شود.
مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت درباره همکاری این مدیریت با موزه ها و مراكز صنعت نفت در سطح منطقه و جهان هم توضیح داد: اقدام های خوبی در این زمینه انجام شده است؛ به عنوان نمونه به تازگی (در حاشیه بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در اردیبهشت ماه) در پی تعامل با سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) دو مولاژ با قدمت 3 تا 4 هزار ساله به این سازمان اهدا شده است؛ بر اساس تحقیقات، ایران در بین کشورهای عضو اوپک تنها کشوری است که دارای مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت است.
شاملی ادامه داد: دیگر اقدامی که در زمینه همکاری این مدیریت با مجامع بین المللی انجام شده، امضای تفاهمنامه با موزه فیزونی ایتالیا برای گسترش همکاری و تبادل فرهنگی بوده است، در جریان این تفاهمنامه مقرر شد ۱۲ سند و ۱۵ شیء و در مجموع ۲۷ سند و شیئ از مدیریت فیزونی ایتالیا به مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت اهدا شود. وی با تأکید بر اینکه از زمان کشف نفت در کشور تاکنون، صنعت نفت همواره در بخش های مختلف پیشرو بوده و مبنایی که گذاشته بود تا به امروز نیز ادامه یافته است، تصریح کرد: اکنون وزارت نفت تنها سازمان و مجموعه صنعتی در کشور است که به صورت جدی حفظ میراث صنعتی را دنبال می کند و در این زمینه پیشرو است. مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت در پایان ضمن قدردانی از کارکنان مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت برای کارهای بزرگی که در این مجموعه به ثمر نشسته و کارهای مهمی که در دست اجراست، بیان کرد: شکل گیری مرکز اسناد و موزه ها بدون همکاری خانواده بزرگ صنعت نفت قابل تحقق نبود، فرصت خوبی فراهم است تا از این خانواده بزرگ قدردانی کنم، امیدوارم این خانواده بزرگ در ادامه مسیر نیز این مدیریت را همراهی کنند.
سند گزارش حفاری اکتشافی گروه آلمانی در روستای خشت سر در سال 1315 شمسی است که به دلیل آغاز جنگ حفاری آن متوقف شد.
شیء
توليد بخاري هاي فتيله اي تشعشعی مرسوم به تويوست با ابتكار شركت ژاپني تويوتومي آغاز شد. ويژگی های تكامل يافته در توليد بخاری ها در اين نمونه ها ايمنی بالا (جدا بودن مخزن و خاموش كننده خودكار)، مصرف بهينه و پایين سوخت و توليد گرمايش بيشتر نسبت به انواع ديگر بخاری ها (به صورتی كه در آنها افزون بر گرمايش توليد شده از طريق سوخت مستقيم نفت (با فتيله) گرمايش دوچندان به صورت تشعشع نور قرمز نيز به خاطر تعبيه حصيرها يا فنرهای فلزی ايجاد می شده) است.
این شی در باغ موزه کرمان نگهداری می شود؛ باغ موزه كرمان از جمله بناهای قديمی شهر كرمان است كه از سوی والی اين شهر در دوران زنديه ساخته شده و به عمارت «باغ آقا» معروف بوده است. اين عمارت سپس از سوی انگليس براي كنسول گری خريداری شد و پس از رفتن انگليسی ها، به ساختمان شركت نفت انگليس و ايران واگذار شد و تا زمان ملی شدن صنعت نفت در اختيار آنها باقی ماند.
باغ موزه كرمان پس از ملي شدن نفت ابتدا در اختيار شركت ملي نفت و سپس شركت ملي پخش فرآورده های نفتی ایران قرار می گيرد. در باغ موزه نفت سوزهای كرمان كه 12 اسفندماه 1399 افتتاح شد، مجموعه ای از چراغ ها، وسايل گرمايشی، اجاق های خوراک پزی نفت سوز و ... نگهداری می شود.
تاریخ شفاهی
در قسمت فیزیکی اش، همین حفاری چاه های نفتی بود. 10 تا 20 شرکت حفاری بودند. آنها را مجتمع کردیم. حفاری خیلی واحد خوبی است و الان هم توانمند است. اما خب مشکلاتی هم دارد که انشاء الله حل می شود. یکی هم شرکت فلات قاره است. تا آن زمان فلات قاره نبود و من آن را درست کردم. بعد شرکت های گاز استانی بسیار پرتوان در قسمت گاز تأسیس شد و من از همین جا نتیجه گرفتم و بعد که به وزارت پست و تلگراف و تلفن آمدم، در آنجا یک شرکت مخابرات بود که من آن را به شرکت استانی پرتوان تبدیل کردم. در آن زمان دانشکده نفت آبادان سالی 30 تا 50 نفر دانشجو می گرفت. دانشگاه بزرگی در اهواز ساختم که سالی هزار دانشجو می گرفت. حالا از فعالیت های آن خیلی مطلع نیستم. به اندازه ای در توسعه نیروی انسانی تحرک به خرج دادم که وزارت نفت نه تنها امروز، بلکه سال های آینده محتاج هیچ کارشناس خارجی نیست. خب استعداد ملی و مردمی است. قبلا در مورد اوپک توضیح دادم وقتی که فهمیدم مصوبه باید به اتفاق آرا باشد، این حق وتو را برای ایران ذخیره کردم و الان هم خیلی خوب استفاده می شود. قبل از اینکه من به وزارت نفت بیایم، در سراسر کشور فقط صد هزار مشترک گاز داشتیم، وقتی که من از وزارت نفت بیرون آمدم، در 374 شهر عملیات گازرسانی انجام شد. من دولت ها را کاملا می شناختم. آنها هر چه گیرشان بیاید کم شان است. یک میلیون بشکه کم شان است. 1.5 میلیون بشکه کم شان است، دو میلیون بشکه کم شان است. هر چه گیرشان بیاید، کم شان است. نه تنها دولت ایران بلکه روسیه و عربستان هم همینطور هستند. اصولا دولت ها این طوری هستند. همه تلاش من این بود که منافع نفت به مردم برسد. مثلا من 120 میلیارد دلار به دولت دادم. اما کفایت شان نمی کرد و باز فشار می آوردند. بعد هم که سالی 5 میلیارد دلار به آنها رسید بازهم فشار می آوردند. پدیده دولت، پدیده پرخوران کم نتیجه است؛ چه دولت قبل انقلاب باشد، چه دولت بعد از انقلاب باشد. احساس من این بود که بتوانم درآمد نفت را به مردم برسانم. شاید شما یادتان نباشد، به محض اینکه جنگ شد، بنزین و گازوئیل و اینها همه کوپنی شد. وقتی که من به وزارت نفت آمدم، با عزیزان برنامه ریز صحبت کردم و پرسیدم تولید روزانه پالایشگاه تهران چه مقدار است؟ گفتند 200 هزار بشکه نفت. گفتم: چقدر می توانید میزان تولید اضافه کنید؟ گفتند 300 هزار بشکه حجم تولید پالایشگاه اصفهان و جاهای دیگر را حساب کردم. روزی 10 میلیون لیتر بنزین مصرف می شد. بعد بنزین و گازوئیل را آزاد کردیم. آقا جایت خالی! در دولت سر من ریختند که خلاف مصوبه دولت است، چرا آزاد کردید و بحران ایجاد کردید؟ خب دیگه من آزاد کرده بودم و این رانت و گرفتاری و این چیزها همه از بین رفت. بعد عده ای خدمت حضرت امام رفتند و شکایت کردند و این چیزها.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سید محمد غرضی
فیلم سینمایی «نگهبان شب» به کارگردانی رضا میرکریمی از جمله فیلم هایی است که در اکران تابستانی روی پرده سینماها رفته است. یک فیلم ساده، خوش ساخت با روابط انسانی بدون حاشیه که تماشای آن روح مخاطب را تازه می کند.
اگر سینما رفتن در کنارخانواده را دوست دارید، حتما فیلم «یک حبه قند» یا «اینجا چراغی روشن است» را دیده اید؛ حتی اگر موفق به دیدن این فیلم ها در سینما نشده اید، حتما بارها این دو فیلم سینمایی را هنگام پخش از تلویزیون دیده اید.
حالا رضا میرکریمی، بعد از گذشت نزدیک به 3 سال یک اثر سینمایی دیگری جلوی دوربین برده که جدا از تعقیب و گریز و گره های داستانی که این روزها در سینما تبدیل به یک روال عادی شده، به شما کمک می کند تابراحتی روایت روابط عادی انسانی را تماشا کنید.
روابطی که به دوراز زیرو رو کشیدن شخصیت های اصلی داستان برای یکدیگر است. این فیلم، داستان یک روستایی جوان است که برای امرارمعاش به شهر می آید و به عنوان نگهبان شب یکی ساختمان نیمه کاره، مشغول به کار و در این میان عاشق دختری می شود که ناتوانی شنیداری و کلامی دارد. شاید بسیاری ازمخاطبان سینما، اگر فرصتی برای سینما رفتن پیدا کنند، ترجیح می دهند به تماشای فیلم های کمدی بنشینند تا دو ساعتی به دور از دغدغه های روزانه یک فیلم کمدی دیده تا کمی شاد شوند و بخندند.
اما پیشنهاد می کنیم دراین تابستان گرم که برخی از روزها خسته از روابط پیچیده زندگی روزانه هستیم، با تماشای یک فیلم ساده و خانوادگی به یاد آوریم که زندگی آنقدرها هم پیچیده نیست. این فیلم یک اثر اجتماعی است؛ اثری که کاملا با فیلم هایی که این روزها در گونه اجتماعی ساخته می شود، متفاوت است. ما در این فیلم، نقد جامعه امروز را از طریق روایت خرده داستان ها می بینیم؛ اما روایتی که نه سیاهی کامل و نه سپیدی کامل یک جامعه را توصیف می کند.
«نگهبان شب»سال 1400 در چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و توانست توجه بسیاری از منتقدان را به خود جلب کند. منتقدان نظرهای مختلفی درباره این فیلم سینمایی داشته اند که در یکی از آنها که از سوی حمیدرضا کاظمی پور نوشته شده، آمده است: یک کارگر ساختمانی ساده در یک مجتمع مسکونی نیمه ساز نگهبان شب می شود که در خلال آن، روایت عاشقانه ای هم شکل می گیرد و کلاهبرداری در پرونده مجتمع مسکونی هم از دیگر خرده روایت های جدیدترین اثر رضا میرکریمی است.
قصه پیچیده نیست و گره خاصی هم ندارد. قرار هم نیست مخاطب را غافلگیر یا رگ گردنی در فیلم ورم کند؛ اما فیلم نسبتا سرحال است و ایستا نیست. اصلی ترین نقطه عطف در فیلم نگهبان شب، بی شک زیست درست و انسانی کاراکتر های فیلم در قصه ای است که روایت آن را به عهده دارند. نگهبان شب، قطعا برگ برنده اش شخصیت پردازی اثر است؛ چیزی که بشدت فقدان آن در فیلمنامه نویسی سینمای ایران احساس می شود. کاراکتر ها تک بعدی و تک رنگ نیستند و لایه لایه شکل می گیرند وانسجام می بخشند.
در این فیلم سینمایی بازیگرانی چون محسن کیایی، ویشکا آسایش، تورج الوند، لاله مرزبان و در سکانسی کوتاه زنده یاد کیومرث پوراحمد حضور دارند.
چه فیلمی را با خانواده در سینما ببینیم؟ کمدی، سیاسی یا معمایی
تعطیلات تابستانی وپایان فصل امتحانات، فرصت بیشتری را دراختیار خانواده ها می گذارد تا زمانی را صرف تماشای فیلم درسینماها کنند. شما دوست دارید چه فیلمی ببینید؟ کمدی، سیاسی یا معمایی! با آغاز فصل تابستان وافزایش اوقات فراغت، سینما می تواند یکی از محبوب ترین سرگر می های خانوادگی به شمار رود. اینکه در یک عصر گرم تابستانی به همراه خانواده به یکی از سالن های سینمایی شهرخود سری بزنید و فارغ ازگرمای طاقت فرسای تابستانی، در فضای خنک سینما لحظاتی را درکناریکدیگرتجربه کنید، می تواند برایتان حال خوبی را رقم بزند. درهمین خصوص ما نیز در هفته نامه «مشعل» تلاش می کنیم تا هر هفته بامعرفی کامل فیلم هایی که برای اکران تابستانی در نظر گرفته شده، به انتخاب شما برای تماشای یک فیلم سینمایی جذاب درکنارخانواده کمک کنیم؛ اما در این نسخه یک نگاه کلی به فیلم های اکران تابستانی1402خواهیم داشت تا در شماره های بعد و به صورت کامل، هرکدام ازفیلم ها و جدول اکران را معرفی کنیم. دریک نگاه به گیشه سینمایی می توان چنین گفت که سعی شده تا سلیقه های متفاوت علاقه مندان به سینما مورد توجه قرارگیرد و از فیلم های اجتماعی گرفته تا جنایی و کمدی اکران شود.
یکی از فیلم های جدید گیشه تابستانی، «نگهبان شب» رضا میرکریمی است که در چهلمین جشنواره فیلم فجر به نمایش گذاشته شده است. یک اثر اجتماعی باهمان روایت های ساده و درخشانی که از سینمای رضا میرکریمی انتظار می رود. دراین فیلم سینمایی، زنده یاد کیومرث پوراحمد، کارگردان شناخته شده سینمای ایران، نقش آفرینی کوتاهی کرده ودرکنار او ویشکا آسایش نیزحضوری افتخاری داشته است. محسن کیایی، تورج الوند، لاله مرزبان، علی اکبر اصانلو، صفورا خوش طینت، فهیمه هرمزی، زهرا اسلامی، پرهام غلاملو، محمدصادق ملک، علی غابشی، مهراد اکبرآبادی، ایمان سلگی و نوید بانی، بازیگران «نگهبان شب» هستند.
فیلم سینمایی«مصلحت» به کارگردانی حسین دارابی است که با نگاهی متفاوت، یک داستان سیاسی را روایت می کند. دراین فیلم سیاسی- معمایی که دیپلم افتخار بهترین کارگردانی فیلم اول را هم برای کارگردانش در سی ونهمین جشنواره فیلم فجر به همراه داشت، فرهاد قائمیان، وحید رهبانی، نازنین فراهانی، مجید نوروزی، مهدی حسینی نیا، امیر نوروزی و سهی بانو ذوالقدر ایفای نقش کرده اند.
«کت چرمی» هم یکی دیگر از فیلم های غیرکمدی سینماهاست که یک اثر پلیسی- جنایی به شمار می رود. کارگردانی این فیلم را حسین میرزامحمدی به عهده داشته و بازیگرانی چون جواد عزتی، صابر ابر، گلاره عباسی، پانته آ پناهی ها، ستاره پسیانی، عباس جمشیدی فر، مائده طهماسبی، بهزاد خلج، امین میری، محمد صدیقی مهر، آیدا ماهیانی، با معرفی سارا حاتمی، رویا تیموریان و سیامک احصایی به ایفای نقش پرداخته اند.
«تصور» به کارگردانی علی بهراد درحال حاضر در سینماهای کشور در حال اکران است. در این فیلم سینمایی، که داستان آن درباره همراه شدن دو شخصیت اصلی و تصورات دست نیافتنی عشقی یکطرفه است، لیلا حاتمی و مهرداد صدیقیان نقش آفرینی کرده اند.
از دیگر کمدی هایی که این روزها روی پرده سینما رفته، فیلم سینمایی «شهر هرت» به کارگردانی کریم امینی است؛ کارگردانی که مدتی است با فیلم سینمایی «فسیل» گیشه ها را فتح کرده است. در این فیلم سینمایی، بازیگرانی چون پژمان جمشیدی، شبنم مقدمی و بابک کریمی حضور دارند.
فیلم سینمایی «عروسی مردم» به کارگردانی مجید توکلی که بعد از گذشت 4 سال قرار است در سینماهای کشور اکران شود، یکی دیگر از آثار کمدی است که در تابستان داغ روی پرده سینما رفته است. در این فیلم سینمایی، بازیگرانی چون نازنین بیاتی، شکیب شجره، زهرا داوودنژاد، خسرو بامداد، افسانه تهرانچی، سجاد تابش، محمد حیدری و احترام برومند حضور دارند.
گفت و گو با کارمندی که مدیر یک موسسه خیریه است
مشعل اردیبهشت ماه 1369 در استان مرکزی به دنیا آمد و از زمانی که پا به مدرسه گذاشـت، حسی انسان دوستانه ورای احساس هم سن و سالانش در او شکل گرفت. همواره چالش ذهنی اش این بود که من براحتی می توانم درس بخوانم و مدارج تحصیلی را طی کنم؛ اما آیا چنین شرایطی برای تمامی هم سن و سالان من فراهم بوده است؟ با این تفکرات، مراحل دانشگاهی را در مقطع کارشناسی رشته مهندسی شیمی و مدیریت را در مقطع کارشناسی ارشد به پایان رساند و پس از آن نیز با ورود به پالایشگاه امام خمینی(ره)، مرحله دیگری از زندگی را آغاز کرد. او که در بدو ورود به پالایشگاه امام خمینی(ره)، فعالیت خود را در واحد بهره برداریRFCC آغاز کرده بود، بنا به علایق و انگیزه های شخصی، به واحد منابع انسانی این پالایشگاه منتقل شد و پس از آن نیز در واحد روابط عمومی پالایشگاه امام خمینی(ره) ادامه فعالیت داد و هم اکنون در همین واحد به کار مشغول است. جدا از فعالیت در پالایشگاه امام خمینی(ره) به دنبال تحقق رویاهای انسان دوستانه اش هم رفت. همین تفکرات، سنگ بنای تاسیس یک موسسه خیریه شد. خیریه «حامی یار» که می توانست اهدافی را که او در حوزه کمک به همنوعان خود در سر داشت، تا حد زیادی جامه عمل بپوشاند. گفت وگوی این هفته صفحه خانواده نفت با حامد صوفی، مدیر موسسه «حامی یار» و از همکاران پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند است که با هم می خوانیم.
انسان ها، مجموعه ای از اهداف و آرزوها را دنبال می کنند. من هم به دنبال انجام فعالیت اجتماعی پرفایده ای بودم که نفع آن شامل حال کسانی شود که نیازمند دریافت آن کمک هستند، از این رو سال 1393 انگیزه آغاز فعالیت موسسه خیره «حامی یار» شکل گرفت که جامعه هدف و محوریت آن نیز کودکان مبتلا به سرطان شدند؛ زیرا معتقدم که این کودکان با مشکلات زیادی روبه رو هستند و به کمک نیاز دارند. فعالیت این موسسه از سال 1393 و با توزیع تغذیه شروع شد. از آبان همان سال توزیع میوه هایی مانند سیب، موز، خیار و همچنین کیک و شیر پاستوریزه به این سبد تغذیه اضافه که همراه با اسباب بازی میان بچه ها توزیع شد، به عبارت دیگر در این اقدام هم تغذیه بچه ها مورد توجه قرار داشت و هم شاد بودن آنها برای ما حایز اهمیت بود. هرچه کار را جلوتر بردیم، متوجه مشکلاتی فراتر از بحث تغذیه در این دسته از کودکان شدیم، از این رو از سال 1393 تا 1395 گروه دیگری از داوطلبان و خیرین به این مجموعه اضافه شدند و در سال 1395با ثبت رسمی «حامی یار» و اخذ پروانه از استانداری استان مرکزی، در زمره موسسات خیریه قانونی قرار گرفتیم و ادامه فعالیت دادیم. پس از ثبت این موسسه خیریه ، نخستین اقدام، تاسیس دفتر خدمات حمایتی در بیمارستان امیرکبیر اراک بود تا از این طریق بتوانیم به کودکان مبتلا به سرطان خدمات حمایتی ارائه کنیم. با توسعه و گسترش خدمات حمایتی و آموزشی به کودکان مبتلا به سرطان، به تاسیس یک مدرسه- بیمارستان نیز اقدام شد تا کودکان در زمان بیماری از تحصیل باز نمانند. به طوری که هم اکنون جدا از دفتر خدمات حمایتی در بیمارستان امیرکبیر اراک، یک مدرسه - بیمارستان هم فعال است تا افراد مبتلا به سرطان، ضمن طی روند درمانی، از ادامه تحصیل محروم نباشند و با یک معلم آموزش ببینند.
به منظور ارائه خدمات آموزشی، تفاهمنامه ای میان موسسه خیریه «حامی یار» با اداره کل آموزش و پرورش استان مرکزی منعقد شده تا از این طریق با همکاری معلمان رسمی آموزش و پرورش که اعلام داوطلبی کرده اند، آموزش تحصیلی کودکان در تمام مقاطع تحصیلی به صورت فردی انجام شود. کودکان دارای پرونده در مدرسه - بیمارستان، به گروه های چند نفره تقسیم بندی شده اند و برای هر گروه یک پشتیبان، مسؤول پیگیری امور تحصیلی آنهاست. به منظور ایجاد جذابیت و تنوع در محیط بیمارستان و بالا رفتن سطح یادگیری، همچنین کمک به انتقال و ادامه آموزش در منزل،از سیستم آموزشی مدرن با محتواهای آموزش الکترونیک بهره می گیریم.
فعالیت های این موسسه به مباحث آموزشی ختم نمی شود؛ بلکه موضوع درمان و روند بهبود یک کودک، از محورهای اصلی فعالیت «حامی یار» است و اکنون پرداخت هزینه های مربوط به جراحی، آزمایش ها و اسکن ها، همچنین هزینه تردد از دغدغه های مهم این موسسه به شمار می رود، از این رو سبد دوره های حمایتی به کودکان، آموزش تحصیلی و غیر تحصیلی و... به کودکان سرطانی را هم در دستور کار داریم.
براساس برنامه ارائه شده به کودکان،کلاس های آموزش غیرتحصیلی و اوقات فراغت مانند موسیقی، نقاشی، کاردستی، قصه گویی، عروسک گردانی، خوشنویسی، زبان انگلیسی و... تمامی روزهای هفته برگزار می شود .
استعدادیابی کودکان، یکی دیگر از مواردی است که به آن توجه شده و در پی آن دوره های آموزشی تخصصی برگزار می شود. بازی های دوره ای درمانی، همه روزه و آموزش مهارت ها نیز در قالب بازی انجام می شود. نمایش فیلم های کارتون و انیمیشن های مفید در فضای مدرسه- بیمارستان نیز از دیگر مواردی است که به آن توجه می شود.
تیم مجرب روانشناسی در کنار تیم آموزشی، در ساعات فعالیت مدرسه حضور دارد و برنامه درسی را برای کودکان بیمار با توجه به شرایط هر کودک تدوین می کند. افزون بر این، برای والدین کودکان نیز کارگاه های آموزشی هفتگی با موضوعات کاربردی در نظر گرفته شده است و مشاوره های فردی رایگان نیز به کودکان خانواده های نیازمند داده می شود.
برای هر کودک بستری با بیماری مزمن و سخت درمان در بیمارستان امیرکبیر اراک، پس از شناسایی و انجام مصاحبه حضوری، پرونده ای مجزا در مدرسه - بیمارستان تشکیل و نیازسنجی می شود.
کادر مدرسه - بیمارستان با بخش های بستری کودکان در ارتباط هستند و هر روز با آگاهی از تعداد کودکان بستری و شرایط آنان، ضمن ارتباط مستمر با پزشک معالج و مدرسه، آموزش تحصیلی آنها را رصد می کنند. همچنین همه روزه، کلاس های مختلف اوقات فراغت، در بخش بستری کودکان برگزار می شود.
این موسسه، کودکان نوزاد تا 18 سال را پذیرش می کند و در حال حاضر از استان های خوزستان، لرستان، همدان، قم و حتی کشور افغانستان هم پذیرش داریم و گستره فعالیت این موسسه از سطح شهر اراک فراتر رفته است. هم اکنون 220 پرونده تشکیل شده داریم که در حال دریافت خدمات از این خیریه هستند.
همیشه گوش سپردن به نداهای درونی، انسان را در مسیر کمک به همنوع و متعالی شدن روح قرار می دهد. درست مانند اتفاقی که در سال 1393 برای من رخ داد و ندای درونی ام مرا به سمت شناخت نیاز این دسته از کودکان راهنمایی و هدایت کرد. از این رو به مخاطبان خود توصیه می کنم برای صیقل دادن روح خود به ندای درونی شان گوش بسپارند و از رهنمود آن بهره بگیرند که نتیجه آن انجام کارهای خیرخواهانه، سبکی روح و دست یافتن به آرامش روحی عمیق و در نهایت احساس رضایت از خود خواهد بود.
حضرت عبد العظيم (ع) می فرماید که شنيدم امام جواد (ع) فرمود: «ديدار برادران با يكديگر، موجب انبساط خاطر و بارور شدن عقل است، هرچند اندك و كوتاه باشد» .
يكى از آداب اجتماعى كه در احاديث بر آن تأكيد شده، ديد و بازديد برادران دينى است. اين موضوع تا آنجا از اهميت برخوردار است كه در حديثى از پيامبر خدا (ص) نقل شده كه فرمود:
مَن زارَ أخاهُ المؤمنَ إلى مَنزِلِهِ لا حاجَةً مِنهُ إلَيهِ كُتِبَ مِن زُوّارِ اللَّهِ، وكانَ حَقيقاً على اللَّهِ أن يُكرِمَ زائرَهُ .
هر كس نه به قصد نيازخواهى، به ديدن برادر مؤمن خود به خانه او رود، از ديداركنندگان خدا نوشته مى شود و شايسته است كه خداوند ديداركننده اش را گرامى بدارد . در حديثى كه حضرت عبد العظيم از امام جواد (عليه السلام) نقل كرده، به دو حكمت از اين دستورالعمل اسلامى اشاره شده است:
1- ديدارهايى كه بر اساس انگيزه هاى الهى انجام مى شود، دل تنگى را زايل مى كند و موجب شادى و انبساط خاطر و دل و جان آدمى زنده و شاداب مى شود، چنان كه در حديثى از امام صادق (ع) آمده است:
تَزاوَرُوا فإنّ فى زِيارَتِكُم إحْياءً لِقُلوبِكُم؛ ديد و بازديد كنيد كه ديدار شما از يكديگر، موجب زنده شدن دل هاى شما مى گردد .
و در حديثى ديگر از امام على (ع) آمده است:
لِقاءُ أهلِ الخَيرِ عِمارَةُ القَلبِ؛ ديدار نيكان، موجب آبادانى دل است .
2- ديدارهاى دينى، موجب بارور شدن عقل مى شود، زيرا شادى و شادابىِ حاصل از ديدارهايى كه همراه با انگيزه هاى الهى است، سبب مى شود كه انسان بتواند بهتر فكر كند و از بركات عقل خويش بيشتر بهره ببرد و ديدارهايى كه انگيزه الهى دارند، معمولاً با كسانى انجام مى شود كه انسان از معرفت و معنويت آنها استفاده مى كند. چنين ديدارهایی بى ترديد در تقويت بنيه عقلى انسان، مؤثر است. در حديثى از امام على (عليه السلام) آمده است:
جالِسِ العُلَماءَ يَزدَدْ علمُكَ؛ با حكيمان، همنشين شو تا عقلت رشد كند .
و در حديثى ديگر مى فرمايد:
مجالَسةُ الحُكَماءِ حياةُ العُقولِ، و شِفاءُ النُّفوسِ؛ همنشينى با حكميان، حيات بخش خِردها و درمان جان هاست .
در بیان ائمه (ع) برای روز عید سعید غدیر اعمالی وارد شده است؛ برخی از این اعمال فردی و برخی جمعی و بعضی هم در قالب فردی و هم اجتماعی امکان پیاده سازی و اجرا دارد. منبرها، تریبون های سخنرانی، صدا و سیما، فضای مجازی و ابزار تبلیغی مرسوم نظیر بنر، بیلبورد و ... می توانند زمینه ساز نهادینه سازی این آداب باشند.
برگزاری جشن های غدیری: امام صادق (ع): روز غدیر، روز عید و جشن است.
عبادت: امام صادق (ع): روز غدیر، روز عبادت است.
لبخند زدن: امام رضا (ع): روز غدیر، روز لبخند است.
تبریک گفتن: امام رضا (ع): روز عید غدیر خم روز تهنیت گویی است. بعضی از شما به بعض دیگر تهنیت بگوید و هر گاه مؤمنی با برادرش برخورد کرد، بگوید: «الحمدالله الذی جعلنا من المتمسکین بولایه امیرالمؤمنین و الائمه سلام الله علیهم».
اظهار سرور و شادمانی: امیرالمؤمنین علی (ع): در روز عید غدیر اظهار فرح و شادمانی کنید و برادران مسلمان خود را نیز شاد کنید.
مصافحه کردن: امام علی (ع): روز عید غدیر هنگامی که یکدیگر را ملاقات می کنید، با هم مصافحه کنید.
تشکر از خداوند برای نعمت ولایت: ذکر مخصوص روز عید هنگام مصافحه: «الحمدالله الذی جعلنا من المتمسکین بولایة امیر المومنین و الائمة»؛ سپاس خدای را که ما را از متمسکین به ولایت امیرالمؤمنین علی (ع) و ائمه قرار داد.
آراستن خود: امام رضا (ع): روز غدیر، روز آراستن و زینت است. پس هر کس برای روز غدیر، زینت کند، خداوند هر خطای کوچک و بزرگ او را می آمرزد و فرشتگانی را به سوی او می فرستد، آنان نیکی های او را می نگارند و مراتبش را تا عید غدیر سال آینده بالا می برند. اگر او جان دهد، شهید مرده است و اگر زیست کند، خوشبخت زیسته است.
پوشیدن لباس نو: حضرت امام صادق (ع): یکی از وظایف روز غدیر این است که مؤمن تمیزترین و گرانقدرترین جامه های خویش را بپوشد.
استفاده از بوی خوش: امام صادق (ع) (در خصوص وظایف مؤمن در روز غدیر): و مؤمن به اندازه توان و دست باز بودنش بوی خوش استعمال کند.
پیمان اخوت و برادری: پیمان برادری و عقد اخوت بستن از اعمال وارده در روز غدیر است و صیغه مخصوصی دارد که در مفاتیح الجنان آمده است.
احسان و انفاق: در سیره امام حسن(ع) است که ایشان روز عید غدیر مهمانی می داد و شخص امام علی (ع) نیز در آن مراسم شرکت می کردند.
صله رحم: امام صادق (ع): از کارهایی که در روز عید غدیر مستحب است، صله رحم است.
دیدار با مؤمنان: امام رضا (ع): هر کس که در روز غدیر به دیدار مؤمنی برود، خداوند هفتاد نور در قبرش داخل کند و قبرش را بگستراند، و هر روز هفتاد هزار فرشته به زیارت قبرش آید و به او مژده بهشت دهد.
رفع حاجت مؤمنان: امام علی(ع): کسی که مؤمنان را در روز غدیر تکفل کند، نزد خدای متعال من ضامنش هستم که از کافر شدن و پریشان شدن در امان باشد.
غسل کردن: امام صادق (ع): هنگامی که روز غدیر فرا برسد، باید در فراز آن [هنگام ظهر] غسل کرد.
ذکر صلوات: حضرت رضا (ع): روز غدیر روز صلوات فرستادن فراوان بر محمد و آل محمد است.
روزه: امیرالمؤمنین (ع): روزه عید غدیر از مستحباتی است که او خداوند به آن فراخوانده است.
افطاری دادن: حضرت علی (ع): کسی که در شامگاه عید غدیر، به یک مؤمن افطاری بدهد، گویا یک میلیون نفر از پیامبران، شهیدان و صدیقان را افطاری داده است. حال چگونه است پاداش کسی که گروهی از مردان و زنان را افطاری دهد و من ضامنم بر خدا که از کفر و فقر آسوده شود و اگر در همان روز یا همان شب تا عید غدیر سال دیگر بمیرد، بر خداوند است پاداش او.
اطعام: امام صادق (ع): (درباره یکی از وظایف عید غدیر): و برادرانت را طعام ده.
دعا: حضرت رضا (ع): روز غدیر روزی است که خداوند، بر توان کسی که او را نیایش کند، می افزاید.
نماز: امام صادق (ع): هرکس در این روز دو رکعت نماز بگزارد، مانند کسی است که در غدیر حضور داشته و با پیامبر بر ولایت پیمان بسته باشد و در درجه
کسانی باشد که صادقانه در موالات مولا در آن روز، خدا و پیامبر (ص) را تصدیق کردند، مانند کسی که حضور پیامبر، امیر مؤمنان، امام حسن و امام حسین (ع) را درک کرده است و بنا بر نقلی در رکاب آنان شهید شده باشد و مانند نجبا و نقبایی که زیر پرچم قائم آل محمد (ص) و در خیمه آن حضرت باشند.
نماز عید غدیر دو رکعت است که باید در هر رکعت پس از حمد، ۱۰ مرتبه سوره توحید، ۱۰ مرتبه آیة الکرسی و ۱۰ مرتبه سوره قدر را خواند. وقت نماز نیم ساعت پیش از ظهر است و پاداش این نماز برابر است با ۱۰۰ هزار حج و صدها هزار عمره؛ همچنین کسی که این نماز را بخواند، هر چه از خداوند بخواهد برآورده شود.
زیارت: امام رضا (ع): «هر جا که باشی در روز عید غدیر در بارگاه امیرالمؤمنین، حاضر باش. بی تردید، خداوند، گناهان شصت ساله هر مرد و زن مؤمن را می آمرزد و چند برابر آنچه در ماه رمضان، شب قدر و شب عید فطر از آتش آزاد ساخته در آن روز آزاد می سازد.
مهرورزی متقابل: حضرت رضا (ع) روز غدیر را «یوم التودد» خواندند؛ یعنی «روز مهر ورزیدن.»
شادمان کردن دیگران: حضرت رضا (ع): [در روز غدیر] هر مرد و زن مؤمنی را شادمان سازید.
گشاده دستی نسبت به خانواده: امام صادق (ع): «[در روز غدیر] مرد باید برای خانواده خود گشایش بیشتری فراهم کند.
تغییر چهره زندگی: فیاض طوسی گوید: روز عید غدیر محضر مبارک امام رضا (ع) رسیدم، حضرت (ع) جمعی از خواص را برای افطار نگه داشته بود، برای خانواده آنها غذا، انواع هدیه و صله، لباس، انگشتر و کفش فرستاده بود. سر و وضع همه اطرافیان به دستور حضرت (ع) عوض شده بود و اسباب و آلات منزل تغییر کرده بود (همه با لباس نو، فاخر و جدید بودند) و حضرت برای آنها فضیلت و سابقه عید غدیر را بیان می فرمود.
هدیه دادن: حضرت رضا (ع): [روز غدیر] روز بخشش و هدیه دادن است.
نیکی کردن: امام رضا (ع) از پدران بزرگوارش نقل کرده که فرمودند: «امیرالمؤمنین (ع) فرمودند: نیکی کردن در روز عید غدیر، باعث زیاد شدن ثروت و طولانی شدن عمر است و مهربانی کردن به همدیگر، رحمت و رأفت خدا را به انسان جلب می کند.
کمک به نیازمندان حتی با قرض کردن: حضرت امام رضا (ع) از پدران بزرگوارش نقل می کند که امیرالمؤمنین فرمودند: من ضامنم که هر کس روز عید غدیر قرض بگیرد و به برادران دینی کمک کند، اگر زنده بماند، خدا قرضش را ادا کند و اگر بمیرد، از دوشش بردارد (یعنی خدا کاری کند که بدهی او پرداخت شود).
دعای مستجاب بعد از غدیر: امام صادق (ع): هرکس در روز عید غدیر نیم ساعت قبل از ظهر به قصد شکرگزاری خداوند دو رکعت نماز بگزارد که در هر رکعت بعد از حمد، هر یک از توحید، آیة الکرسی و قدر را ۱۰ مرتبه بخواند، نزد خدا برابر با ۱۰۰ هزار حج و صد هزار عمره است و هر حاجتی از حوائج دنیا و آخرت را از خود درخواست کند، هر چه باشد، به آسانی و با عافیت به او عنایت کند و بنا بر نقلی: اگر نماز و دعا از او فوت شد، قضای آن را به جای آورد.
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
عید غدیر اگرچه شاخص فرقه امامیه شیعه است، ولی در واقع با مفهوم و محتوا و مضمون گسترده ای که این حادثه دارد، این عید متعلق به همه مسلمانان، بلکه با توضیحی که عرض خواهم کرد، متعلق به همه کسانی است که برای بهروزی انسان دل می سوزانند. ما شیعیان این اعتقاد راسخ را که متکی به دلیل متقن و غیر قابل تردید است، درباره امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب (ع) داریم. این حدیث متواتر یعنی حدیث روز غدیر را که همه محدثین بزرگ اسلام، از شیعه و سنی نقل کرده اند، مستند این عقیده متقن می دانیم. پیغمبر اکرم در یک روز گرم و در یک نقطه حساس، در مقابل چشم مردم، علی بن ابی طالب (ع) را به عنوان امام مسلمین پس از خود و ولی امر امور اسلام معین و به مردم معرفی کرد «من کنت مولاه فهذا علیّ مولاه».(۱) این عطف به آیات متعددی است که ولایت پیغمبر از سوی خدای متعال تثبیت شده است؛ «انّما ولیّکم اللَّه و رسوله»(۲) و آیات متعدد دیگر. می فرماید: آن کسی که من ولی او هستم، این علی ولی اوست. هر معنایی که ولایت در مورد پیغمبر دارد، همان معنا در مورد امیرالمؤمنین با این نصب پیغمبر و معرفی پیغمبر محقق است. این یک دلیل محکم و مستند غیر قابل تردید است. در این خصوص، بزرگان بحث کرده اند. لازم نیست وارد بحث های اعتقادی بشویم؛ این مسلم است.
( 4/9/1389)
کارشناس امور ورزش های همگانی شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاکید کرد :
کارشناس امور ورزش های همگانی درشرکت ملی صنایع پتروشیمی می گوید: دو دسته شدن ورزشکاران صنایع پتروشیمی به دو بخش خصوصی و دولتی سبب می شود تا شرکت ملی صنایع پتروشیمی نتواند ازظرفیت کامل ورزشکاران خود درمسابقات سراسری استفاده کند. صفارزاده با اشاره به اهمیت توجه به ورزش و توسعه آن برای حفظ سلامت جسمی کارکنان و افزایش نشاط درآنها افزود: درصنایع پتروشیمی برنامه های مختلفی را در حوزه ورزش و سلامت کارکنان و خانواده هایشان دنبال می کنیم که ازآن جمله می توان به برگزاری کلاس های تابستانی برای دختران وپسران دررشته هایی چون تنیس، بدمینتون و تنیس خاکی اشاره کرد. حسین صفارزاده درباره فعالیت شرکت پتروشیمی در حوزه ورزش قهرمانی گفت: درحال حاضر پتروشیمی در حوزه ورزش قهرمانی فعالیتی نمی کند، زیرا بودجه لازم را دراین زمینه ندارد، اما در حوزه ایجاد شرایط مناسب برای ورزش و سلامت جسمی کارکنان خانم و آقا در شرکت پتروشیمی برنامه های مختلفی دنبال می شود و درهمین زمینه کلاس های مختلف شنا، والیبال، فوتسال، تنیس خاکی، تنیس روی میز برای آقایان و شنا، والیبال، تنیس روی میز، تنیس خاکی، بدنسازی و یوگا را برای خانم ها برگزار کرده ایم که مورد استقبال قرارگرفته است.
صفارزاده تصریح کرد: خوشبختانه باتوجه به رویکردی که مدیران جدید در صنایع پتروشیمی دنبال می کنند، مسئله ورزش کارکنان و خانواده آنها مورد توجه قرار گرفته است، هرچند هزینه برگزاری کلاس های ورزشی به نسبت بودجه ای که در اختیار داریم، بسیار زیاد است، اما مدیران ورزشی در وزارت نفت با همراهی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی همکاری های لازم را در این زمینه با ما داشته اند.
کارشناس امور ورزش های همگانی درشرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه بحث سلامت کارکنان در این شرکت از اهمیت بسیاری برخوردار است، تاکید کرد: در واقع معتقدیم ورزش نه تنها بر سلامت جسم بلکه بر سلامت روح نیز بسیار تاثیر می گذارد و باعث تزریق شادی بین کارکنان و خانواده های آنا ن می شود، به همین دلیل تمام تلاش خود را در زمینه گسترش ورزش انجام می دهیم.
صفارزاده گفت: یکی ازمسائلی که با آن مواجه هستیم، نبود فضای کافی برای ورزش است.در مناطقی مانند عسلویه وماهشهر فضای مورد نیازبرای ورزش کارکنان وخانواده های آنها وجود دارد، اما این فضا برای کارکنان درتهران بسیارمحدود است، زیرا شرکت ملی صنایع پتروشیمی درتهران سالن ورزشی اختصاصی ندارد؛ به همین دلیل بایدسالن های بخش خصوصی را اجاره کند. اما درمناطقی مثل عسلویه و ماهشهر، سالن های چند منظوره و اختصاصی دراختیار داریم.
وی به برخی مشکلات حوزه ورزش اشاره و تصریح کرد: دوقطبی شدن شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، ازجمله مشکلات مهم حوزه ورزش در این شرکت است؛ به این معنا که بخش دولتی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حال حاضر تنها دو شرکت به عنوان زیرمجموعه دارد و هلدینگ خلیج فارس با 20 شرکت تبدیل به بخش خصوصی شده است؛ این تقسیم بندی، تاثیر مستقیمی بر ورزش پتروشیمی گذاشته است؛ به این معنا که اگر قرار باشد جشنواره ها و یا المپیادهای مختلف ورزشی برگزار شود، با مشکلات مختلفی مواجه می شویم.
کارشناس امور ورزش های همگانی درشرکت ملی صنایع پتروشیمی درادامه افزود: در گذشته و قبل از تقسیم بندی پتروشیمی به بخش خصوصی و دولتی، همه شرکت ها برای حضور درمسابقات و برگزاری برنامه های ورزشی همکاری خوبی با هم داشتند، اما اکنون بخش خصوصی جدای ازبخش دولتی عمل می کند؛ به طوری که حتی برای برگزاری مسابقات و المپیادهای مختلف برنامه ریزی و مشکلات بسیاری را به ایجاد کرده است.
صفارزاده با بیان این که شرکت ملی صنایع پتروشیمی درحال حاضرتنها دوشرکت منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر و شرکت پژوهش فناوری شرکت پتروشیمی را به عنوان زیرمجموعه درخود دارد و 25شرکت دیگربه طور کامل زیر نظر هلدینگ خلیج فارس است، تصریح کرد: این شرکت ها، با توجه به خصوصی بودن همکاری وهمراهی با ما ندارند؛ درچنین شرایطی هرچند کارکنان این شرکت ها زیرمجموعه نفت به شمار می روند، اما به این دلیل که دربخش خصوصی کار می کنند، ازسوی مدیران شان برنامه های ورزشی جداگانه ای برای آنها در نظر گرفته می شود.
وی با بیان این که امکانات بسیارخوبی در حوزه ورزش برای کارکنان بخش خصوصی فراهم شده است، اما درمسابقات سراسری وزارت نفت شرکت نمی کنند، اظهار کرد: همین مسئله سبب می شود که بخش اعظمی از ظرفیت ورزشی شرکت ملی صنایع پتروشیمی نتواند در مسابقات و المپیادهای ورزشی حضور یابد.
صفارزاده گفت: باتوجه به آخرین بررسی ها، درچنین شرایطی، جمعیتی بین 8 تا 10 هزار نفر که شامل کارمندان و خانواده هایشان می شود، برای حضور در مسابقات ورزشی، از دسترس ما خارج می شوند.
کارشناس امور ورزش های همگانی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با ابرازنگرانی درباره کاهش تعداد ورزشکاران این شرکت تاکید کرد: در چنین شرایطی وقتی شرکت ملی صنایع پتروشیمی مسابقات داخلی برگزار می کند، قهرمانان این مسابقات به عنوان نماینده پتروشیمی در مسابقات سراسری حضور پیدا می کنند؛ با توجه به این مسائل سال آینده این امکان وجود دارد که پتروشیمی نماینده ای در مسابقات نداشته باشد، زیرا هیچ کدام از کارکنان هلدینگ خلیج فارس با ما همکاری نمی کنند و حتی ممکن است تا دوسال آینده، پتروشیمی دیگر تیمی برای حضور در مسابقات وزارت نفت نداشته باشد.
وی گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران توانست در المپیاد فرهنگی - ورزشی جانبازان و معلولان با حضور در6 رشته رتبه اول را به دست آورد. در این میان 5 تیم از شرکت پتروشیمی بندرامام ویک تیم از شرکت عملیات غیرصنعتی و خدمات صنایع پتروشمی ماهشهر بودند که جزوشرکت های هلدینگ خلیج فارس به شمار می روند، این تیم ها با توجه به اینکه سال گذشته در مسابقات داخلی پتروشیمی حضورداشتند، در المپیاد نیز حضوریافتند، اما ازسال دیگر دراین مسابقات حضور نخواهند داشت.
صفارزاده گفت: در تلاش هستیم برای حل چنین مشکلی با مدیران عامل بخش دولتی و بخش های خصوصی پتروشیمی نشست هایی برگزار کنیم تا بتوانیم هرچه سریع تر این مشکل را برطرف کرده و ورزشکاران بخش پتروشیمی، همه درکنار یکدیگر فعالیت های ورزشی را دنبال کنند.
سومین اردوی خانوادگی خدمات رفاهی، تفریحی و ورزشی به همت مدیریت منابع انسانی- امور اداری منطقه خانگیران با حضور 300 نفر از کارکنان و خانواده های آنان با هدف ایجاد فضای با نشاط و سرگرمی برای کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق و خانواده های آنان در تفرجگاه پل شهرستان طرقبه برگزارشد.دراین اردوی یک روزه، برنامه های شاد فرهنگی و مسابقات ورزشی ویژه خانواده های کارکنان برگزار شد.
امیرعباس جوان، سرپرست امور ورزش شرکت نفت و گاز اروندان از آغاز به کار رسمی آموزشگاه مدرسه فوتسال این شرکت و توزیع البسه و تجهیزات ورزشی به فرزندان کارکنان شرکت کننده در این آکادمی خبر داد. وی با قدردانی ازتلاش های مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان برای راه اندازی این آموزشگاه و توجه وی به امر ورزش در جهت سلامت روح و جسم کارکنان افزود: این آموزشگاه مهارت های ورزشی، برای اولین باردراین شرکت و برای فرزندان متقاضی کارکنان درسنین ۶ تا ۱۲سال تشکیل شده است. باتلاش کارکنان امور ورزش شرکت نفت و گاز اروندان، از ابتدای خردادماه به برگزاری دوره های ورزشی و آموزش آکادمیک در رشته های فوتسال، شنا و ژیمنانستیک به منظور آموزش فرزندان کارکنان این شرکت در مجموعه های ورزشی شهرهای اهواز، خرمشهر، آبادان، سوسنگرد و هویزه اقدام و با استقبال قابل توجه روبه رو شده است.
کاپیتان فوتبال نفت آبادان:
طالب ریکانی، کاپیتان شناخته شده تیم فوتبال صنعت نفت آبادان قرار است یک فصل دیگر هم برای این تیم بازی کند، تیمی که به گفته خودش از کودکی عاشق آن بوده و از اینکه همچنان در آن حضور می یابد، بسیارخوشحال است. این بازیکن درسال های گذشته علاوه بر حضور در صنعت نفت آبادان، در تیم های دیگری مانند فولاد خوزستان، استقلال اهواز و سپاهان اصفهان نیز حضور داشته است، اما درحال حاضر چندسالی است برای صنعت نفت آبادان بازی می کند. این فوتبالیست پیش از این به دلیل به وجود آمدن برخی مشکلات و بی مهری ها از این تیم دلخور شده و قرار بود برای فصل جدید از صنعت نفت آبادان جدا شده و با یک تیم دیگر قرارداد ببندد، در واقع پس از اخراج دربازی هفته ماقبل پایانی مقابل ذوب آهن وحواشی رخ داده پس ازاین مسابقه، ازبرخی بی مهری ها گلایه داشت و اعلام کرده بود که فصل آینده درتیم دیگری به میدان خواهد رفت، اما در نهایت صنعت نفتی ها توانستند دل کاپیتان 32 ساله خود را به دست آورده و برای فصل جدید او را درکنار خود داشته باشند.کاپیتان تیم فوتبال صنعت آبادان، پس از تمدید قرارداد خود با این تیم و حضور درلیگ بیست وسوم در مصاحبه ای ازعلاقه شدید قلبی خود به این تیم گفت. ریکانی که ازکودکی در این تیم پرورش پیدا کرده است، خطاب به هواداران صنعت آبادان گفت: خدا را شاکرم که فرصت پیدا کردم تایک سال دیگر در خدمت تیم بزرگ نفت آبادان باشم؛ تیمی که ازبچگی عاشقش بوده ام و برایم سخت است که بخواهم از آن جدا بشوم. وی در ادامه با تاکید براینکه همیشه با تمام وجود برای تیمش بازی کرده است، افزود: همیشه گفته ام که هر موقع باشگاه وهواداران به من نیاز داشته باشند، با تمام وجود برای آنها بازی خواهم کرد. امیدوارم امسال بهترین نتایج و بهترین اتفاق ها برای مردم آبادان رقم بخورد. امسال هم با قلبمان برای شادی مردم آبادان بازی خواهیم کرد.
در گفت و گو با مسئول ورزش قهرمانی شرکت ملی گاز ایران اعلام شد:
قهرمان سابق کشتی فرنگی کشورومسئول ورزش قهرمانی شرکت ملی گاز ایران گفت:باتغییرات آشکار دربخش ورزش این شرکت، از42رشته ورزش قهرمانی، تنها چهاررشته به فعالیت خود ادامه می دهند.
علی اشکانی در گفت وگو با «مشعل» با اشاره به اینکه در کنار ورزش قهرمانی، با بخش های دیگر ورزشی شرکت ملی گاز ایران به ویژه ورزش همگانی برای تقویت این بخش از ورزش همکاری دارد، افزود: ورزش قهرمانی در شرکت ملی گازایران، تغییرات آشکاری داشته است؛ به طوری که از 42رشته قهرمانی در سال های گذشته به چهار رشته ورزشی رسیده است. وی تصریح کرد: بودجه ای که برای بخش ورزش درنظرگرفته شده، بسیاراندک است، به همین دلیل نمی توانیم برنامه مناسبی برای توسعه ورزش قهرمانی در شرکت ملی گازایران داشته باشیم.
اشکانی تاکید کرد: طی جلساتی درباره وضعیت برخی رشته های قهرمانی توضیحاتی داده شده است که امیدوارم در آینده،بودجه لازم برای توسعه ورزش قهرمانی در اختیار قرار گیرد. مسئول ورزش قهرمانی شرکت ملی گازایران تصریح کرد: خوشبختانه استان های زیادی علاقه مند ورود به ورزش قهرمانی هستند و با توجه به گستردگی شرکت ملی گاز ایران در استان های مختلف، ظرفیت های فراوانی در رشته های مختلف ورزشی وجود دارد که برای توسعه استعدادهای آنها می توان برنامه ریزی مناسبی داشت. اشکانی گفت: درحال حاضر ازجمله رشته های ورزشی فعال در حوزه قهرمانی شرکت ملی گاز ایران می توان به آکادمی بسکتبال در استان تهران، فوتبال بانوان در ایلام و فوتسال اشاره کرد که البته فعالیت آنها بسیار کم است. این قهرمان سابق جهان در رشته کشتی فرنگی گفت: در تلاش هستیم تا سیستم استعدادیابی مناسبی را برای فرزندان کارکنان شرکت ملی گازایران دنبال کنیم؛ برای استعدادیابی و توسعه ورزش بسکتبال، فعالیت های زیادی انجام شده است و توانسته ایم حضوری فعال در لیگ استانی داشته باشیم.
وی با اشاره به کمبود امکانات ورزش در استان های مثل ایلام افزود: هرچند دراستان ایلام امکانات چندانی نداریم، اما با همین اندک امکانات، تلاش کرده ایم بومیان علاقه مند،همواره ازاین امکانات کم ورزشی، به همراه آموزش بهره مند شوند.
اشکانی با بیان اینکه در حال حاضر به برخی رشته ها در المپیادهای ورزشی وزارت نفت توجه می شود، اظهار کرد: باید به ورزش های دیگر نیز توجه شود تا استعدادهای بیشتری را در رشته های دیگر کشف کنیم.
وی با اشاره به اینکه هزینه های ورزش در کشور بسیار گران است، تصریح کرد: با تشکیل پایگاه های مختلف در سراسر کشور می توان شرایط بهتری برای توسعه سلامت جسمانی و کشف استعدادهای ورزشی فرزندان کارکنان فراهم کرد تا در آینده ورزشکاران حرفه ای به جامعه ورزش حرفه ای معرفی شوند.
گروه های کوهنوردی پالایشگاه نفت شیرازوشرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران، به همت امور ورزش و سلامت شرکت پالایش نفت شیرازبه قله برم فیروز- دومین قله مرتفع استان فارس- با ارتفاع 3708 متر صعود کردند.
این صعود سراسری از17 تا 20 خردادماه امسال به میزبانی شرکت پالایش نفت شیراز وهمراهی گروه های کوهنوردی ستاد شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت های پالایش نفت تهران، اصفهان، امام خمینی(ره) شازند، بندرعباس، لاوان،شیراز،همچنین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، شرکت نفت ستاره خلیج فارس، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نصب ایران انجام شد.
محسن سالاری، سرپرست گروه کوهنوردی شرکت پالایش نفت شیراز درباره صعود گروه های کوهنوردی یاد شده به دومین به قله مرتفع استان فارس گفت: صعود موفقیت آمیز سراسری به قله 3708 متری برم فیروز منطقه سپیدان با مسافت کوهپیمایی 18کیلومتر، 18خردادماه انجام شد.
وی با اشاره به اینکه برای اقامت تیم های دعوت شده به منظور صعود به قله برم فیروز از17خردادماه در محل هتل پارس برنامه ریزی شده بود، تصریح کرد: به منظور صعودی ایمن و موفق،جلسه هماهنگی نیز با حضور آزاد شیروانی، رئیس خدمات و امور اجتماعی،صمد زینعلی، رئیس امور ورزش شرکت پالایش نفت شیراز، سرپرست های تیم های شرکت کننده و اعضای اجرایی تیم ها برگزار شد.
سرپرست گروه کوهنوردی شرکت پالایش نفت شیراز با بیان اینکه صعود به قله برم فیروز، ساعت چهار صبح پنجشنبه 18خردادماه آغاز شد، تصریح کرد: پیمایش از دامنه کوه ساعت 7 صبح شروع شد و پس از چهار ساعت حرکت به سمت قله، صعود با موفقیت انجام شد.
وی با اشاره به وجود دریاچه ای زیبا در مسیر صعود به قله تصریح کرد: با توجه به مناسب بودن مسیر برای چادر زدن، تیم پیش رو گروه کوهنوردی شرکت پالایش نفت شیراز، بابرپایی چادرهایی در مسیر،این امکان را برای گروه های کوهنوردی میهمان ایجاد کرد تا ضمن استراحت،ازمحیط دریاچه و آب هوای بهاری منطقه با دمای 19درجه استفاده کنند و این مهم، لذت صعود به قله را دوچندان کرده بود.
سالاری بابیان اینکه تیم صعودکننده، ساعت12ظهر به قله برم فیروز رسید و پس از یک ساعت و نیم استراحت دراین محل، در مسیر برگشت قرار گرفت، افزود: برنامه صعود به قله یاد شده ساعت چهار بعدازظهر پایان یافت.
سرپرست گروه کوهنوردی شرکت پالایش نفت شیراز گفت:با توجه به هماهنگی های بسیار با بخش های مختلف ازجمله سازمان هواشناسی، مربیان کوهپیمایی،امدادگران حاضر در کادر اجرایی، همچنین در نظر گرفتن تمهیداتی همچون آمبولانس و پزشکیار بهداری پالایشگاه نفت شیراز، صعود به قله برم فیروز در شرایطی ایمن انجام شد.
سالاری گفت: پس از صعود قله، شیراز گردی در اماکن تاریخی شهر شیراز شامل بازدید از مسجد نصیرالملک، نارنجستان قوام و خانه زینت الملک، دیگر برنامه تدارک دیده شده برای گروه های کوهنوردی بود.
وی تصریح کرد: این دورهمی ورزشی، اختتامیه ای هم داشت که با حضور مدیر منابع انسانی، مسئول امور ورزش، اساتید کوهنوردی برگزار و در آن با اهدایی هدایایی از تیم های صعودکننده به قله برم فیروز تجلیل شد.
تیم دو و میدانی پتروشیمی تندگویان توانست مقام سوم درمرحله اول مسابقات نخل طلایی خوزستان را به دست آورد.
مرحله اول لیگ باشگاه های استان خوزستان «نخل طلایی» با حضور 14 تیم و 240 ورزشکار به میزبانی اهواز برگزار شد. در پایان این مسابقات، تیم مقاومت خوزستان با 79 امتیاز برسکوی نخست ایستاد، همچنین تیم های ایذه و پتروشیمی تندگویان به ترتیب با 47 و 46 امتیاز در رده های دوم و سوم قرار گرفتند.
سعید پویا، دبیرهیئت دوومیدانی خوزستان درباره برگزاری این مسابقات گفت: خوشبختانه دوومیدانی کاران در سطح بسیار خوبی با هم به رقابت پرداختند و باتوجه به این که معتقدیم این رشته دراستان خوزستان طی سال های اخیر با رشد و پیشرفت خوبی مواجه بوده است، شاهد رقابتی با کیفیت بین شرکت کنندگان بودیم. لیگ دوومیدانی «نخل طلایی» در سال ۱۴۰۲ طی سه مرحله برگزار می شود که مرحله اول این دوره از رقابت ها در بخش بانوان نیز روز جمعه (۲ تیر ماه) در استادیوم تختی اهواز برگزار شد.
مسابقات والیبال کارکنان شرکت پایانه های نفتی ایران با حضور ۸ تیم از چهارم تیرماه شروع به کار کرد.
مراد مرادی، رئیس ورزش پایانه های نفتی درباره برگزاری مسابقات والیبال کارکنان شرکت پایانه های نفتی گفت: با حضور ۸ تیم در دو گروه چهار تیمه، این مسابقات هیجان انگیز و پرتماشاچی کار خود را آغاز کرده است. در حالی که اخیرا با حضور پرشور تماشاگران شاهد برگزاری مسابقات فوتسال بودیم، این بار شور و هیجان را در برگزاری مسابقات والیبال کارکنان پایانه های نفتی شاهد خواهیم بود. در گروه «الف» تیم های عملیات، پشتیبانی، امور فنی و بازرگانی و در گروه «ب» تیم های ترابری، عملیات عمومی، ایمنی و حراست با یکدیگر به رقابت خواهند پرداخت. این مسابقات از چهارم تا دوازدهم تیرماه سال جاری در سالن شهیدآباش جزیره خارگ برگزار می شود.
عبدالله ویسی، سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، دو بازیکن جدید برای حضور تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در لیگ بیست و سوم فوتبال برتر خریداری کرد. رضا بهمئی و فرزین معامله گری، دوبازیکن خریداری شده در لیگ بیست و سوم با پیراهن فوتبال صنعت نفت آبادان به میدان می روند. بهمئی 28 ساله، پیش از این در تیم فوتبال ماهشهر در لیگ دسته یک بازی می کرد. معامله گری 21ساله نیز قبل از پیوستن به صنعت نفت آبادان در تیم فوتبال ایمان سبزشیراز بازی کرده و فصل گذشته نیزبه دعوت صمد مرفاوی در تیم ملی فوتبال جوانان حضور داشته است. این بازیکن خوزستانی در بین بازیکنان سهمیه زیر21سال تیم فوتبال صنعت نفت و نماینده آبادان در لیگ برتر قرار خواهد گرفت.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان قرارداد طالب ریکانی، کاپیتان و یکی از مهم ترین بازیکنان تیم را تمدید کرده است. فیاض میردورقی، مدافع فصل قبل تیم فوتبال صنعت نفت نیز قرارداد خود را به مدت دو فصل با این تیم تمدید کرد. میردورقی ۲۵ساله، سال گذشته هم برای فوتبال صنعت نفت به میدان رفته بود. همچنین رضا امانی نژاد، هافبک تیم فوتبال صنعت نفت قرارداد خود را با این تیم به مدت دو فصل تمدید کرد. امانی نژاد که از ۱۲سالگی فوتبال خود را از آکادمی صنعت نفت شروع کرده تا به امروز تنها پیراهن زردپوشان آبادانی را به تن کرده است. باید دید عبدالله ویسی، سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان برای حضور درفصل جدید لیگ برتر که مردادماه آغاز می شود، چه تغییرات دیگری را در تیم اعمال می کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات