تهاتر یکی از الگوهای مختلف همکاری ایران و عراق است
روزانه ۲۲۰ میلیون لیتر سوخت مایع سوزانده میشود
13هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری برای توسعه
افزایش سهم پتروشیمی ایران در جی ای سی اف
همسویی طرح میزبان با اهداف وزارت علوم
دستاوردهایی با چاشنی آمار و برنامه ریزی
اختلافنظر نهادهای بینالمللی انرژی بر سر تقاضای نفت
ثبت رکورد تازه سودآوری، فروش و درآمد عملیاتی در پتروشیمی پارس
ضرورت توجه به جانشین پروری در صنعت نفت
از بازی کنار خداداد عزیزی تا پشیمانی از حضور در فوتسال
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره قرارداد جدید ایران و عراق در قبال دریافت نفت و صادرات گاز گفت: ایران و عراق الگوهای مختلفی از همکاری را تجربه کرده اند، تهاتر یکی از شیوه های همکاری در دنیاست، این شیوه در مناسبات دوجانبه در حال انجام است.
ناصر کنعانی در نشست خبری درباره سفر وزیر امور خارجه عمان به تهران گفت: عمان کشور دوست، برادر و شریک ما در حوزه مسائل منطقه ای و کشوری است که نقشی سازنده در مسائل بین المللی دارد.
وی افزود: این سفر به طور حتم فرصتی برای استمرار گفت وگوی مشترک و سازنده میان ایران و عمان است و پس از مذاکرات امروز محتوای بیشتری را در اختیار شما قرار می دهیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تلاش های آمریکا برای بلوکه کردن دارایی های ایران در کشورهای مختلف تصریح کرد: ایران اقدام های غیرقانونی آمریکا را برای تعدی به دارایی ها و اموال ملت ایران برنمی تابد و آن را مصداق بارز راهزنی می داند. انتظار ایران از همه کشورهای دنیا این است که چنین تقاضاهایی را از سوی آمریکا نادیده بگیرند و به مسئولیت بین المللی خود پایبند باشند.
کنعانی درباره سفر اخیر رئیس جمهوری به سه کشور آفریقایی و توسعه همکاری ها گفت: توسعه مناسبات با آفریقا از دستورکارهای دولت سیزدهم است و اولین سفر آفریقایی رئیس جمهوری هم پس از یک دهه صورت گرفت. این سفر، سفری پرمحتوا از نظر اسناد همکاری های میان ایران با سه کشور آفریقایی بود، زیرا در زمینه مسائل مختلفی گفت وگو و تبادل نظر شد. وی درباره قرارداد ایران و عراق در قبال دریافت نفت و صادرات گاز اظهار کرد: همکاری های میان دو کشور در حوزه های مختلف یک همکاری دوجانبه و مبتنی بر نیازهای مشترک است، این همکاری ها با جدیت ادامه خواهد یافت و مداخلات خارجی از جمله نقش غیرسازنده آمریکا به عنوان یک عامل مخل در این موضوع عمل می کند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: توسعه دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم جایگاه ایران را در این بخش تقویت کرده است. ابراهیم متینیان در گفت وگو با خبرنگار شانا، با اشاره به دستاوردهای سفر جواد اوجی، وزیر نفت به وین برای شرکت در هشتمین سمینار بین المللی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) اظهار کرد: وزیر نفت در این سمینار به خوبی از مواضع صریح و شفاف کشور برای تأمین امنیت عرضه انرژی به نفع مصرف کنندگان و اقتصاد جهان دفاع کرد. وی افزود: آقای اوجی با مواضع شفاف خود اعلام کرد که هر نوع سیاسی کردن موضوع انرژی و بر هم خوردن امنیت انرژی در بازارهای جهانی بی ثباتی بازارهای جهانی و خسران تمام مردم جهان را در پی دارد. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دیپلماسی انرژی در این دولت به خوبی پیگیری می شود، تصریح کرد: محوریت ما در سمینار بین المللی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) این بود که همسو با راهبردهای دولت سیزدهم، از طریق توسعه دیپلماسی انرژی با کشورهای مستقل، جایگاه ایران تقویت شود. متینیان با تأکید بر اینکه در این سمینار وزیر نفت با وزیران انرژی و نفت عربستان، امارات، مصر و عراق دیدار و مذاکره داشت، اظهار کرد: در این دیدارها بر توسعه اجرای پروژه های مشترک نفتی، توسعه روابط دوجانبه نفتی، تبادلات در حوزه نفت، گاز و فرآورده های نفتی، سرمایه گذاری های مشترک، توسعه میدان های مشترک نفتی، صادرات خدمات فنی - مهندسی ایران به عراق و اجرای پروژه های مشترک تأکید شد.
وی گفت: سفرهای بین المللی وزیر نفت به ویژه سفر اخیر وی به وین در تداوم سیاست درست توسعه روابط در حوزه انرژی با تمام کشورهای منطقه و فرامنطقه مبتنی بر احترام و منافع متقابل، قابل ارزیابی و شایسته تقدیر است.
آژانس بین المللی انرژی در حالی که رشد تقاضای نفت در سال ۲۰۲۳ میلادی را برای نخستین بار کاهش داد، پیش بینی کرد تقاضای نفت امسال به بالاترین حد خود می رسد. به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، آژانس بین المللی انرژی (IEA) روز پنجشنبه اعلام کرد تقاضای نفت امسال به بالاترین حد خود می رسد و بازارهای جهانی این کالای راهبردی با تشدید کمبود عرضه روبه رو شده، اما چشم انداز ضعیف شرایط اقتصادی و افزایش نرخ بهره انتظارها برای رشد تقاضا را اندکی کاهش داده است. با این حال، آژانس بین المللی انرژی رشد تقاضای نفت در سال آینده را بیش از حد انتظار افزایش می دهد، در حالی که این افزایش کمتر از نصف سال جاری میلادی است. این نهاد بین المللی در گزارش چشم انداز کوتاه مدت انرژی خود اعلام کرد: تقاضای جهانی نفت زیر فشار شرایط چالش برانگیز اقتصادی قرار گرفته و سیاست های پولی در بسیاری از کشورهای پیشرفته و در حال توسعه این وضع را تشدید کرده است. در حالی که انتظار می رود تقاضای جهانی نفت خام به ۱۰۲ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه برسد، آژانس بین المللی انرژی پیش بینی خود درباره رشد تقاضا را برای نخستین بار در سال جاری میلادی، با کاهش روزانه ۲۲۰ هزار بشکه ای، ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز اعلام کرد. بر اساس برآورد این آژانس، بازار نفت در حال رویارویی با کمبود عرضه است و تقاضا برای ادامه سال ۲۰۲۳ از عرضه پیشی خواهد گرفت. بر اساس اعلام آژانس بین المللی انرژی، چین بیش از دوسوم رشد تقاضای سال جاری میلادی را شامل می شود، زیرا روند بهبود اقتصادی پس از لغو محدودیت های شیوع ویروس عالم گیر کرونا به ویژه در اواخر سال جاری میلادی شتاب می گیرد. با این حال، روند احیا تاکنون کند بوده است. آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد: بازگشایی ها در چین که به طور گسترده پیش بینی می شد، تاکنون از بخش سفرها و خدمات فراتر نرفته و بهبود اقتصادی این کشور پس از جهش در اوایل سال جاری میلادی اوضاع چندان مطلوبی نداشته است. تقاضا برای نفت خام در کشورهای توسعه یافته و به ویژه اروپا به دلیل افت بخش های تولیدی و در عین حال رویارویی کشورهای توسعه یافته عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی (اوای سی دی) در قاره سبز به دلیل پشت سر گذشتن چهار دوره سه ماه پیاپی تقاضای کاهشی تا سه ماه پایانی امسال، همچنان پایین است. آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد که رشد تقاضای نفت در سال آینده میلادی نسبت به سال جاری میلادی نصف می شود و به یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز می رسد که بازتاب دهنده افزایش استفاده از خودروهای برقی به منظور بهره وری انرژی است، هرچند این نهاد بین المللی پیش بینی خود را برای تقاضای جهانی نفت خام نسبت به برآورد رشد روزانه ۸۶۰ هزار بشکه ای در ماه گذشته میلادی افزایش داده است.
بر اساس اعلام این نهاد بین المللی، چشم انداز مطلوب اقتصاد جهانی در سال آینده میلادی و افزایش مورد انتظار مصرف سوخت در چین، عامل این افزایش پیش بینی است.
در صحن علنی مجلس قرائت شد
سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گزارش این کمیسیون درباره ارزیابی اثر فعالیت پتروشیمی های متانولی بر منابع بخش عمومی را قرائت کرد.
علی خضریان در نشست علنی (سه شنبه، ۲۷ تیرماه) مجلس شورای اسلامی در جریان قرائت گزارش کمیسیون اصل ۹۰ مجلس درباره ارزیابی اثر فعالیت پتروشیمی های متانولی بر منابع بخش عمومی گفت: صنعت پتروشیمی از جمله بخش های مهم و تأثیرگذار بر تولید ناخالص ملی است و برای کشورهای دارای ذخایر هیدروکربوری به عنوان صنعت پیشرو شناخته می شود. در بین محصولات تولیدی صنعت پتروشیمی ایران، متانول بیشترین سهم حجمی را به خود اختصاص داده است. اهداف اولیه توسعه این صنعت تأمین مواد اولیه برای توسعه صنایع کشور، اشتغال زایی، استقلال اقتصادی و خودکفایی از طریق تکمیل زنجیره های تولید و صدور محصولات و صیانت از منابع فسیلی کشور است.
وی افزود: هم اکنون ۹ پتروشیمی فعال متانول ساز با ظرفیت اسمی ۱۴ میلیون تن و تولید واقعی ۹ میلیون تن در کشور در حال فعالیت هستند. بیش از ۹۱ درصد متانول تولیدی این واحدها به صورت خام صادر می شود. پیش بینی می شود با راه اندازی ۶ واحد جدید تا پنج سال آینده، ظرفیت تولید متانول کشور (به عنوان محصول نهایی) به بیش از ۲۳ میلیون تن در سال برسد که این ظرفیت علاوه بر ۵ میلیون تن از ظرفیت تولید متانول دیگری است که در ۴ مجتمع جدید به ظرفیت صنعت پتروشیمی کشور افزوده خواهد شد و در فازهای بعدی آن مجتمع ها به مصرف خواهد رسید.
سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس تصریح کرد: در این گزارش سعی شده است قیمت گذاری و اثرات تخصیص گاز ارزان قیمت به پتروشیمی های متانولی، همچنین مجموع ارزش افزوده این صنعت مورد بررسی قرار گیرد. زیان ناشی از مداخله در فرمول قیمت خوراک پتروشیمی به منابع عمومی نیز مدنظر قرار گرفته است. پتروشیمی های تولیدکننده متانول و آمونیاک - اوره عمده ترین مصرف کنندگان خوراک گاز متان در صنعت پتروشیمی محسوب می شوند. موضوع قیمت گذاری خوراک گاز واحدهای پتروشیمی با شروع توسعه این واحدها به یکی از موضوع های اختلافی بین سرمایه گذاران، مجلس شورای اسلامی و دولت تبدیل شد. با آغاز اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها در سال ۱۳۸۹ و فراگیر شدن افزایش بهای حامل های انرژی، ضرورت افزایش بهای خوراک واحدهای پتروشیمی نیز به وجود آمد. در آبان ماه ۱۳۸۹ و همسو با اجرای فاز اول هدفمندی یارانه ها، قیمت گاز خوراک مصرفی واحدهای پتروشیمی معادل ۲۹ درصد قیمت سبد گاز صادراتی تعیین شد.
خضریان گفت: بنابراین در آن سال با اجرای فاز اول سیاست هدفمندسازی یارانه ها، با در نظر گرفتن تخفیف ۷۱ درصدی، قیمت گاز خوراک برابر ۷ سنت بر مترمکعب تعیین و با اعمال نرخ تسعیر ارز معادل ۱۰ هزار ریال، قیمت گاز تحویلی به مجتمع های پتروشیمی برابر ۷۰۰ ریال بر مترمکعب اعلام شد. با وجود پیش بینی قانون هدفمندی یارانه ها مبنی بر افزایش ۴ درصدی نرخ گاز صنایع به صورت سالانه طی ۹ سال تا سقف ۶۵ درصد نرخ گاز صادراتی، نرخ گاز تحویلی به این واحدها تا پایان سال ۱۳۹۱ همچنان ۷۰۰ ریال بر مترمکعب باقی ماند تا علاوه بر عمل نشدن به قانون، نرخ گاز واحدهای پتروشیمی با در نظر گرفتن نرخ دلار مبادله ای به ۲.۸ سنت بر مترمکعب برسد. در سال ۱۳۹۲ تعرفه گاز صنایع، مجتمع های پتروشیمی و تولید کود اوره در هفت ماه ابتدای سال و پنج ماه انتهای سال به ازای هر مترمکعب ۸۰۰ ریال تعیین شد. وی اظهار کرد: در سال ۱۳۹۳ و پس از گذشت چهار سال از اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها، همسو با تصحیح نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی، قیمت جدید گاز بر مبنای ۳۳ درصد قیمت گاز صادراتی محاسبه شد. با این فرمول و تخفیف ۶۷ درصدی نسبت به قیمت گاز صادراتی، قیمت خوراک گاز ۱۳ سنت بر مترمکعب محاسبه شد.
سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در جمع بندی گزارش گفت: توسعه احداث پتروشیمی های متانولی و قیمت خوراک این پتروشیمی ها همواره محل بحث متخصصان بوده است. در این باره سه اقدام اساسی در جهت اصلاح ریل گذاری گذشته ضروری به نظر می رسد، در قدم نخست پیشنهاد می شود مجوز تأسیس واحدهای متانولی جدید صادر نشود و تنها در صورت ارائه برنامه کامل توسعه زنجیره متانول برای این واحدها صادر شود و تعهد خوراک منوط به تکمیل زنجیره متانول باشد.
خضریان افزود: در گام دوم پیشنهاد می شود در خصوص واحدهای فعال و در حال ساخت، فرمول خوراک در یک بازه زمانی میان مدت به گونه ای تنظیم شود که بعد از پایان برنامه هفتم نرخ خوراک از ۶۵ درصد قیمت صادراتی به ۷۵ درصد نرخ گاز صادرات برسد که در این حالت، اعطای تخفیف خوراک (حداکثر ۳۰ درصد) مطابق بند الف قانون الحاق ۲ تنها در ازای توسعه زنجیره ارزش به پتروشیمی ها اعطا و موجب تغییر ریل گذاری و حرکت به سمت توسعه زنجیره خواهد شد و در نهایت با توجه به تشدید ناترازی گاز پیشنهاد می شود نخست از صدور مجوز تأسیس برای واحدهای تبدیل گاز به محصولات زنجیره متانول خودداری شود و تمرکز بر استفاده از ظرفیت متانول کشور به منظور توسعه زنجیره و تولید محصولات مذکور باشد و دوم، توسعه ظرفیت پتروشیمی کشور با رویکرد واحدهای خوراک مایع اتفاق بیفتد و از ظرفیت قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی استفاده شود.
وی اظهار کرد: در مجموع به نظر می رسد نظارت بر اجرای صحیح قوانین و تقنین و تصحیح قوانینی که در ادامه راه محیط کسب وکار را برای فعالان اقتصادی هموارتر بسازد، می تواند در دستیابی به این اهداف تأثیر بسزایی داشته باشد.
معاون وزیر نفت در امور پالایش در نشست باخودروسازان سنگین:
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی کشور با انتقاد از مصرف روزانه بیش از ۶۴ میلیون لیتر نفتگاز در ناوگان حمل ونقل سنگین کشور گفت: در مجموع روزانه ۲۲۰ میلیون لیتر سوخت مایع (بنزین و گازوییل) در کشور سوزانده می شود که عدد بسیار بالایی است و این عدد می تواند برای توسعه زیرساخت ها به کار گرفته شود.
جلیل سالاری در نشست «مدیریت مصرف نفتگاز کشور با استفاده از نوسازی ناوگان حمل ونقل» که با حضور مدیران شرکت های خودروساز در شرکت ملی پالایش و پخش فراوردهای نفتی برگزار شد، بیان کرد: حدود ۱۵۰ هزار خودرو در ناوگان سنگین حمل ونقل کشور فعال است و به طور میانگین روزانه، فقط ۶۴ میلیون لیتر نفتگاز در این بخش توزیع می شود که عدد بسیار بزرگی است.
وی با تأکید بر لزوم به کارگیری استانداردهای جدید در حوزه خودروسازی افزود: با طرح های جدیدی که بتازگی در حوزه ارتقای کیفیت در شرکت های پالایشی به بهره برداری رسیده، روزانه ۶۴ میلیون لیتر نفتگاز یورو در کشور تولید می شود که این مقدار چرخه حمل ونقل را به صورت کامل پوشش می دهد، بنابراین از نظر تأمین سوخت هیچ کمبودی وجود ندارد؛ اما اگر به این شکل باشد که سالی ۱۰ تا ۱۲ درصد رشد مصرف داشته باشیم، رشد مصرف غیرقابل کنترل خواهد بود و سرمایه سوزی اتفاق خواهد افتاد.
معاون وزیر نفت در امور پالایش بیان کرد: این در حالی است که اگر سطح کیفی خودروها در ناوگان سنگین کشور افزایش یابد و افزون بر آن نوسازی در ناوگان تحقق یابد، مقدار مصرف نفتگاز در این بخش به روزانه ۴۵ میلیون لیتر کاهش خواهد یافت که این شکاف ۱۵ میلیون لیتری، رقم بسیار قابل توجهی است.
سالاری با ابراز تأسف از سوزانده شدن روزانه ۲۲۰ میلیون لیتر سوخت مایع (بنزین و نفتگاز) در کشور تأکید کرد: این رقم معادل سوزانده شدن ۵۸ میلیارد دلار سرمایه در سال است که اگر فقط ۱۰ درصد آن صرفه جویی و صرف توسعه ناوگان شود، افزون بر توسعه زیرساخت ها در این بخش، این مقدار صرف توسعه زیربنایی در صنعت نفت و دیگر صنایع خواهد شد.
وی تصریح کرد: امروز در کشور برخی خودروها در ناوگان سنگین تا ۶۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر سوخت مصرف می کنند که این عدد در نرم جهانی ۳۰ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی گفت: حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار خودروی فرسوده در ناوگان حمل ونقل کشور داریم که با حذف این ناوگان از چرخه حمل ونقل، گام مهمی در بحث مدیریت مصرف سوخت در کشور محقق خواهد شد و افزون بر آن، نوسازی چرخه حمل ونقل، فعال سازی حوزه خودروسازی و اشتغالزایی نیز محقق می شود.
سالاری افزود: اگرچه مدیریت مصرف سوخت در حوزه وظایف شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی نیست، این شرکت با مدیریت عملیات حجیم توزیع روزانه ۲۲۰ میلیون لیتر سوخت در کشور، در حوزه سیاست های غیرقیمتی نظیر انحراف، قاچاق سوخت، ساماندهی کارت هوشمند سوخت و تسریع در اجرایی شدن سامانه های پایش مصرف سوخت اقدام های موثری انجام داده که کافی نیست و بهینه سازی مصرف در این حوزه، نیازمند هم افزایی بین دستگاهی و همکاری نهادهای مسؤول در این حوزه است.
وی با اشاره به اهمیت شکاف قیمتی در روند افسارگسیخته مصرف گفت: امروزه هر لیتر گازوییل در کشور با نرخ ۳۰۰ تومان عرضه می شود که این عدد در کشورهای همجوار ۴۰ هزار تومان است و اگر برنامه ریزی دقیقی با همکاری بین دستگاهی در این باره انجام نشود، انحراف مصرف در این زمینه روزبه روز افزایش می یابد و سرمایه کشور به جای به کارگیری در توسعه، کارآفرینی و مهار تورم، هدر خواهد رفت.
سالاری در این نشست، همچنین از تشکیل کارگروهی با حضور نمایندگان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمدرو)، سازمان حمل ونقل جاده ای و راهداری، سازمان ملی استاندارد و شرکت های خودروساز فعال در حوزه تولید خودروهای سنگین خبر داد.
در این نشست، نمایندگان شرکت های خودروساز فعال در حوزه تولید خودروهای سنگین نیز به ارائه گزارش هایی درباره آخرین ظرفیت تولید، برنامه تولید و ارتقای کیفیت و پیشنهادهای خود برای اجرای نوسازی ناوگان، چالش ها و موانع موجود و شیوه های صحیح اجرای این طرح با توجه به تجارب گذشته خود در طرح های مشابه پرداختند.
خبرگان و صاحبنظران صنعت نفت در ۲۱ حوزه تخصصی با محور مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت پس از تکمیل سوابق در سامانه معرفی شده برای تکمیل مستندات، از از 26 تیرماه امسال در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت در دو هفته حضور می یابند.
با ابلاغیه وزیر نفت و مصوبه شورای سیاستگذاری توسعه مدیریت صنعت نفت و با هدف پیاده سازی فرایندهای دانش گرایی، شایسته سالاری، توسعه و تعالی مدیریت در صنعت نفت، خبرگان و صاحبنظران صنعت نفت در۲۱ حوزه تخصصی با محوریت مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، پس از تکمیل سوابق در سامانه معرفی شده برای تکمیل مستندات از از 26 تیرماه امسال در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت طی دو هفته حضور می یابند.
این رویکرد با حمایت و هماهنگی معاونت سرمایه انسانی وزارت نفت برای نخستین بار و بر اساس سیاست های تحول خواه دولت مردمی در حال پیاده سازی است.
یکپارچه سازی فرایندهای ارزیابی در صنعت نفت، شفاف سازی انتصابات با رویکرد شایستگی محوری، کارآمدسازی طرح های توسعه و ساماندهی و پایش عملکرد مدیران و صاحبان گواهینامه صلاحیت حرفه ای مدیریت در صنعت نفت از جمله دستاوردهای تحولی استقرار فرایندهای نظام جامع توسعه مدیریت است.
مطابق این نظام جامع که به تصویب شورای سیاستگذاری با ریاست وزیر نفت و متشکل از مدیران عامل چهار شرکت اصلی، معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی به عنوان نایب رئیس، مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت، رئیس هیأت مدیره صندوق های بازنشستگی صنعت نفت و رئیس دانشگاه نفت رسیده است، یگانه مرجع صدور گواهینامه صلاحیت حرفه ای مدیریت در صنعت نفت، مرکز توسعه مدیریت با مشارکت هیأت های عالی فنی و تخصصی خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تأکید کرد:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر توسعه منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با رویکرد تکمیل زنجیره ارزش و تولید بار اول محصولات تأکید کرد.مرتضی شاهمیرزایی در مجمع عمومی عادی سالانه سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با بیان اینکه باید توسعه منطقه ویژه با رویکرد تکمیل زنجیره ارزش، همچنین تولید بار اول محصولات مورد توجه قرار گیرد، گفت: حرکت شتابان به سوی ایجاد ارزش افزوده بیشتر در صنعت پتروشمی، می تواند توسعه متوازن این صنعت ارزشمند را به دنبال داشته باشد.وی افزود: تنوع در سبد تولید محصولات پتروشیمی می تواند بسیاری از نیازهای صنایع دیگر، بویژه صنایع پایین دستی را تأمین و از روند خام فروشی در صنعت ارزش آفرین پتروشیمی جلوگیری کند.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: انتقال تجارب و دستاوردهای مختلف از سوی نخبگان و متخصصان می تواند به رشد آگاهی ها و سطح علمی و فنی فعالان صنعت پتروشیمی، همچنین انتقال به نسل های بعدی منجر شود.شاهمیرزایی با تأکید بر ضرورت جذب سرمایه گذاری های جدید و توسعه اشتغالزایی در منطقه گفت: ظرفیت های بسیار مطلوبی برای تکمیل زنجیره ارزش در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی وجود دارد و توسعه فناوری ها و استفاده از دستاوردهای مختلف شرکت های دانش بنیان، روند توسعه را شتاب خواهد بخشید.وی تصریح کرد: منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی باید در همه ابعاد، الگویی برای قطب های تازه پتروشیمی کشور باشد، بویژه در بحث مدیریت دانش این منطقه می تواند پیشرو و الگویی موفق و کاربردی برای سایر مناطق شود.معاون وزیر نفت با تأکید بر حمایت وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی از سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی گفت: از همه توان خود برای توسعه و پیشرفت این منطقه مهم و راهبردی استفاده خواهیم کرد.
در سفر رئیس جمهوری به کهگیلویه و بویراحمد از طرح های صنعت نفت بهره برداری شد
قدردانی رئیسی از وزیر و کارکنان صنعت نفت
مشعل دور دوم سفرهای استانی رئیس جمهوری به همراه شماری از اعضای هیئت دولت از جمله وزیر نفت به استان کهگیلویه و بویراحمد اختصاص یافت که در آن طرح های مهمی همچون مرحله نخست طرح ذخیره سازی میدان گازی مختار، الفین پتروشیمی گچساران با سرمایه گذاری حدود ۱.۳ میلیارد یورو وظرفیت تولید سالانه
یک میلیون تن اتیلن و ۸۴ هزار تن C۳+ ، همچنین گازرسانی به ۳۷ روستا به بهره برداری رسیدند. ابراهیم رییسی ضمن قدردانی از وزیرو کارکنان صنعت نفت برای به ثمر رسیدن طرح های نفت و گاز دراستان کهگیلویه و بویر احمد، وزارت نفت را مکلف کرد تا بخشی ازدرآمدهای نفتی، صرف تولید و اشتغال در این استان شود.
روزهای سه شنبه وچهارشنبه(27 و 28 تیرماه) مردم استان کهگیلویه و بویراحمد میزبان ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و برخی وزرای همراه وی بودند. این سفر دو روزه درکنار افتتاح و اجرای طرح ها در حوزه های مختلف ازجمله نفت و گاز، این پیام مهم را در پی داشت: توجه دولت سیزدهم به رونق تولید واشتغال دراین استان با صرف بخشی از درآمدهای نفتی.
رئیس جمهوری درسفر به استان کهگیلویه و بویراحمد در آیین افتتاح مجتمع پتروشیمی گچساران، به ثمر رسیدن این طرح را جلوه ای از شعار «ما می توانیم» و «تبدیل ظرفیت های کشور به ثروت» توصیف کرد. ابراهیم رئیسی گفت: ملت ایران این هنر را دارد که تحریم و تهدید را به فرصت و ثروت تبدیل کند و تکمیل و بهره برداری از این پروژه، یکی از جلوه های این هنر ملت ایران است. رئیسی در مراسم آغاز عملیات راه اندازی پتروشیمی گچساران ضمن تقدیر از همه مسئولان، مدیران، پیمانکاران، مشاوران، متخصصان و کارگران، افتتاح این پروژه بزرگ صنعتی را گامی مهم در جهت رشد تولید، افزایش اشتغال و امیدآفرینی در مردم استان کهگیلویه دانست. وی تولید زنجیره ای، طراحی، مهندسی، ابزار و تجهیزات تمام ایرانی، همچنین افزایش سه هزار نفری اشتغال را از ویژگی های مهم مجتمع پتروشیمی گچساران برشمرد و افزود: بهره برداری از این پروژه، به جلوگیری از هدررفت ثروت ملی و گازهای مشعل منجر و مانع آلایندگی خواهد شد که اقدامی بسیار ارزشمند است. رئیس جمهوری با تأکید براهمیت نقش شرکت های بزرگ صنعتی در توسعه و تأمین نیازهای شهرهای محل احداث در قالب مسئولیت اجتماعی تصریح کرد: بیش از دو هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان برای اجرای مصوبات استان از محل مسئولیت اجتماعی شرکت های بزرگ تصویب شده است و طبعاً مجتمع پتروشیمی گچساران نیز باید در این خصوص و در جهت رفع نیازهای مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد و به ویژه شهرستان گچساران به وظایف خود عمل کند. رئیسی با بیان اینکه بخش قابل توجه و کار اصلی در تکمیل این پروژه بزرگ صنعتی در دولت مردمی محقق شده، از همه دست درکاران و خانواده های آنان که در گرمای ۵۰ درجه به صورت چند شیفته برای تکمیل پتروشیمی گچساران همت گماردند، تشکر و قدردانی کرد.
ابراهیم رئیسی ضمن قدردانی از وزیر و کارکنان صنعت نفت، نماینده مقام معظم رهبری در استان و همه مسئولان در شهرستان گچساران و استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: تشکر اصلی را باید از کارکنان پتروشیمی گچساران کرد که نمونه و نمودی از کار، تلاش و فعالیت و هنرمندی هستند.
بخش دیگری از سفر دو روزه رئیس جمهوری به استان کهگیلویه و بویراحمد، سد چمشیر و افتتاح این طرح بود.
وی سد چمشیر و پتروشیمی گچساران را پروژه هایی عنوان کرد که در آنها کار به صورت جهادی انجام شده است و تأکید کرد: اگر این پروژه ها به صورت عادی پیگیری می شد، امروز به بهره برداری نمی رسید.
رئیسی در نشست شورای برنامه ریزی و توسعه استان که با حضور فعالان اقتصادی برگزار شد، حضور با معنا و شکوهمند مردم این خطه در استقبال از دولت مردان را مسئولیت آور خواند و دولت را مکلف کرد که باتلاش مضاعف و بهره گیری از ظرفیت های عظیم منطقه، در جهت حل مشکلات و رفاه حال مردم تلاش مضاعف کنند.
وی افزود: در استان کهگیلویه و بویراحمد به برکت انقلاب و نظام اسلامی کارهای بسیاری انجام شده که انصاف حکم می کند از زحمات انجام شده قدردانی شود، اما کاستی هایی نیز وجود دارد که باید با تلاش بی وقفه برای رفع آنها گام برداشت.
رئیسی با اشاره به برخی بهانه تراشی های گذشته که نتیجه بخش نبودن کارها را به نبود اعتبارها مربوط می کردند، اظهار کرد: بالاترین سهم در به سامان رسیدن کارها، سهم مدیریت است و چه بسیار که اعتبارها بوده، اما به دلیل نبود مدیریت، کاری صورت نگرفته است و از آن سو کارهایی با حداقل اعتبار به سامان رسیده است.
رئیسی با اشاره به ناترازی ها در عرصه های آب، برق و گاز افزود: کمبود نزولات آسمانی با مدیریت صحیح منابع تا حد زیادی قابل مدیریت است، همچنین دولت برای جبران ناترازی ها در زمینه انرژی، برای ایجاد ۳۵ هزار مگاوات برق جدید برنامه ریزی و اقدام کرده که تاکنون ۷ هزار مگاوات آن عملیاتی شده و در عرصه گاز نیز اقدام های خوبی برای رفع ناترازی ها در دست انجام است.
وی با تأکید بر اهمیت میدان دادن به بخش خصوصی تصریح کرد: در این نشست اعلام شد که بخش خصوصی آمادگی ورود به عرصه ساخت پتروپالایشگاه در استان را دارد، این موضوع باید با جدیت و فوریت از سوی بخش های دولتی دنبال شود و حتی یک روز نباید در این امر تأخیر وجود داشته باشد. دولت باید به بخش خصوصی میدان داده و خود در عرصه هدایت، حمایت و نظارت به شکلی اثربخش از فعالیت های آن پشتیبانی کند.
رئیس جمهوری موفقیت های حاصل شده درعرصه جمع آوری گازهای مشعل را بسیار خوشحال کننده توصیف و اظهار کرد: تا پیش از این دولت ۱۰۰ شرکت دانش بنیان در این زمینه فعال بودند که در این دولت تعداد آنها به ۵۰۰ شرکت افزایش یافته است. اقدام های در حال انجام در این زمینه باید مورد حمایت قرار گیرد تا خسارت هایی که از ناحیه سوزاندن گاز در مشعل ها چه به لحاظ ایجاد آلودگی و چه به لحاظ سوزاندن منابع انرژی، به کشور وارد می شود، هرچه زودتر متوقف شود.
رئیسی با بیان اینکه منابع در کشور فراوان بوده و مردم نیز نشان داده اند هرجا لازم باشد، پای کار هستند، خطاب به مدیران تأکید کرد: دیگر زمانی برای از دست دادن نداریم. همه باید به شکل جهادی و تحولی تلاش کنیم و ظرفیت ها و استعدادهای کشور را همسو با رفع مشکلات و ارتقای رفاه عمومی به کار گیریم.
رئیس جمهوری وجود ذخایر و میدان های نفتی در استان کهگیلویه و بویراحمد را از جمله ظرفیت های عظیم این استان برای توسعه دانست و گفت: وزارت نفت موظف شده است که بخشی از درآمد حاصل از استخراج میدان های نفتی این استان در قالب مسئولیت اجتماعی را به رفع مشکلات و نیازهای مردم آن از جمله تولید و اشتغال اختصاص دهد.
رئیسی در ادامه برنامه های روز دوم سفراستانی دولت مردمی به استان کهگیلویه و بویراحمد، دراجتماع پرشور مردم شهرستان بهمئی گفت: در این باره وزارت نفت موظف شده است بخشی از درآمد حاصل از استخراج میدان های نفتی این استان در قالب مسئولیت اجتماعی به رفع مشکلات و نیازهای مردم آن از جمله تولید و اشتغال تخصیص یابد.
رئیسی از مسئولان خواست آن دسته از مشکلات و مسائل منطقه را که سریع تر قابل حل وفصل است، در اولویت قرار دهند و مسائلی مثل احداث پالایشگاه و پتروپالایشگاه را که زمان بر خواهد بود، در اولویت های بعدی خود ببینند.
خبر خوش وزیر نفت در افتتاحیه پروژه های نفتی در استان کهگیلویه و بویراحمد:
وزیر نفت در سفر استانی رئیس جمهوری به کهگیلویه و بویراحمد، اخبار خوشی برای مردم این استان و کشور داشت.
جواد اوجی در سفر به این استان که با افتتاح رسمی چند طرح از جمله مجتمع پتروشیمی گچساران همراه بود، به عزم دولت سیزدهم برای تکمیل پروژه های نیمه تمام اشاره و تصریح کرد: برای بهره برداری از ۶۸ پروژه نیمه تمام به ارزش ۱۵ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۲ برنامه ریزی شده است و با راه اندازی آنها روزانه ۱۳۰ هزار بشکه نفت و ۴۰ میلیون مترمکعب گاز به تولید کشور افزوده می شود. وی تأکید کرد: پروژه های فاز دوم پتروپالایشگاه آبادان، پالایشگاه طرح توسعه فاز ۱۴ میدان مشترک گازی پارس جنوبی و پروژه های جمع آوری گازهای مشعل از جمله پروژه هایی هستند که درماه های اخیر به بهره برداری رسیده اند و اکنون شاهد راه اندازی سومین الفین کشور پس ازچند سال هستیم.
وی با بیان اینکه گازهای همراه میدان های نفتی در جنوب کشور در پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس فرآورش و اتان تولیدی به پتروشیمی گچساران ارسال می شود، با یادآوری فرآیند طولانی ساخت پتروشیمی گچساران طی ۱۷ سال گذشته گفت: در دو سال اخیر با تسریع این پروژه، توانستیم بار دیگر زنجیره ارزش پتروشیمی کشور را توسعه دهیم.
وی تأکید کرد: ان شاءالله درسال مهار تورم و رشد تولید، هر ماه یک پروژه بزرگ صنعت نفت آماده افتتاح خواهد شد.
وزیر نفت سهم شهرستان گچساران از اعتبارات سفر دوم استانی رییس جمهوری را ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد تومان در حوزه های مختلف عمرانی، آبرسانی و فرهنگی و ...عنوان و اظهار کرد: در سفر نخست نیز ۲۲۰ میلیارد تومان برای شهرستان گچساران در قالب ۱۱۳ پروژه اختصاص یافته بود.
اوجی با بیان اینکه پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی پس از دو دهه بلاتکلیفی به زودی آماده افتتاح رسمی با حضور رئیس جمهوری خواهد بود، ادامه داد: تا پایان امسال پنج طرح پتروشیمی دیگر در کشور به بهره برداری می رسد.
وی با اشاره به اینکه در سفر نخست ریاست جمهوری به استان کهگیلویه و بویراحمد بیش از ۶۰۰ میلیارد تومان پروژه مسئولیت اجتماعی به وزارت نفت واگذار شد، تصریح کرد: این رقم در سفر دوم ریاست جمهوری به این استان به بیش از ۲ هزار و ۵۰ میلیارد تومان رسیده است و وزارت نفت در این حوزه تلاش کرده است خوش قول باشد و طبق برنامه این پروژه ها را جلو ببرد.
وی با اشاره به حجم ۹۲میلیارد بشکه ای نفت درجای میدان های نفتی واقع دراستان کهگیلویه و بویراحمد گفت: این استان توان تولید روزانه ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار بشکه نفت را دارد و وزارت نفت در دو سال گذشته ۲.۶ میلیارد دلار پروژه نفتی و گازی در این استان طراحی کرده است.
وزیر نفت به بهره برداری از گازرسانی به ۳۷ روستای استان کهگیلویه و بویراحمد اشاره و اظهار کرد: طرح گازرسانی به ۷۸ روستای دیگر این استان نیز آغاز شد.
اوجی اظهارکرد: براساس برنامه ریزی انجام شده، پتروشیمی دهدشت که خوراک آن از پتروشیمی گچساران تأمین خواهد شد نیز تا پایان سال آینده به بهره برداری می رسد.
وی با تأکید بر اشتغال کارگران شاغل در پتروشیمی گچساران در سایر طرح های پایین دستی این پتروشیمی گفت: در این پروژه بیش از ۳ هزار نفر اشتغال دارند که قرار است در فاز دوم این پروژه و توسعه میدان های نفتی و گازی موجود در این استان به کارشان ادامه دهند.
وزیر نفت در نشست شورای اداری گچساران نیزحضور یافت و از روند اجرای طرح ها و سرمایه گذاری های انجام شده در این استان سخن گفت.
جواد اوجی در این نشست اظهار کرد: در مجموع حدود ۲.۶ میلیارد دلار پروژه بالادست و پایین دست صنعت نفت اعم از توسعه میدان های گلخاری و بی بی حکیمه برای تولید ۳۰ هزار بشکه نفت در روز، پتروشیمی های پایین دستی پلی اتیلن، توسعه میدان مختار برای ذخیره سازی گاز و ساخت پتروپالایشگاه ۱۱۰ هزار بشکه ای در ۳ فاز با تخصیص خوراک در استان کهگیلویه و بویراحمد اجرا خواهد شد. وی همچنین با اشاره به بهره برداری از پروژه پتروشیمی گچساران در جریان سفر استانی رئیس جمهوری به کهگیلویه و بویراحمد افزود: پروژه پتروشیمی گچساران پس از این که دو دهه معطل مانده بود، به بهره برداری رسید. اوجی با بیان این که این طرح با اقدام های جهادی چند ماه گذشته به بهره برداری رسیده است، از تولید محصول اتیلن در این مجتمع تا دو ماه آینده خبرداد.
وی با بیان اینکه گازهای همراه نفت در میدان های استان کهگیلویه و بویراحمد جمع آوری و درپالایشگاه بیدبلند فرآورش می شود، گفت: اتان جمع آوری شده به مجتمع پتروشیمی گچساران تزریق وبه اتیلن تبدیل می شود؛ درادامه نیز در پایین دست مجتمع های پتروشیمی گچساران و دهدشت، پلی اتیلن سنگین و سبک تولید خواهد شد. وزیر نفت تصریح کرد: کهگیلویه و بویراحمد، تنها استان کشور است که زنجیره ارزش از جمع آوری گازهای همراه، ارسال به پالایشگاه، تزریق به مجتمع پتروشیمی و تبدیل آن به محصول نهایی را داراست و در تلاشیم دو واحد تولید پلی اتیلن نیز تا پایان این دولت در آن به بهره برداری برسد. اوجی با اشاره به اینکه پروژه پتروشیمی گچساران برای نزدیک به سه هزار نفر اشتغال ایجاد کرده بود،افزود: در بخش پایین دست آن نیز بیش از یک هزار نفر را فعال می کند و درآمد خوبی دارد. وی به آغاز عملیات اجرایی میدان گازی مختار به منظور ذخیره سازی گاز با اعتبار ۴۵۰ میلیون دلار اشاره و تصریح کرد: برای ساخت پتروشیمی دهدشت حدود ۴۰۰ میلیون دلار و پایین دست پتروشیمی گچساران نیز ۳۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری خواهد شد.
وزیر نفت از دیگر پروژه های صنعت نفت درجریان سفر استانی رئیس جمهوری به استان کهگیلویه و بویراحمد را آغاز گازرسانی به 78 روستا دانست و گفت: پروژه گازرسانی به ۳۷ روستا نیز در این سفر به بهره برداری رسید.
اوجی با تأکید بر اینکه مردم میزبان تأسیسات نفت و گاز باید از درآمدهای آن به واسطه مزاحمت های ایجادشده، بهره مند شوند، افزود: در سفرهای استانی رئیس جمهوری به ویژه به استان های نفت خیر و گازخیز، مبالغ خوبی برای مسئولیت اجتماعی طی ۲۲ ماه گذشته اختصاص یافته است.
وی با اشاره به اینکه در سفر نخست رئیس جمهوری به استان کهگیلویه و بویر احمد ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای پروژه های عام المنفعه اختصاص یافت، گفت: در این سفر(دومین سفر) ۲ هزار و ۵۰ میلیارد تومان به استان کهگیلویه و بویراحمد اختصاص داده شد. وزیر نفت سهم شهرستان گچساران از اعتبارات سفر دوم را ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد تومان در حوزه های عمرانی، آبرسانی و فرهنگی و ... دانست و ادامه داد: در سفر نخست نیز ۲۲۰ میلیارد تومان برای شهرستان گچساران در قالب ۱۱۳ پروژه اختصاص یافت.
اوجی تأکید کرد: افزون بر این اعتبارها، به پیشنهاد امام جمعه و نماینده گچساران در مجلس شورای اسلامی، هدیه دولت به مردم این شهرستان ۲۲۰ میلیارد تومان اعتبار دیگر است که زیر نظر کارگروه سه نفره شامل فرماندار، نماینده مجلس و امام جمعه برای پروژه های عام المنفعه منظور خواهد شد،۴۰میلیارد تومان نیز برای دانشگاه و مصلای شهرستان پرداخت می شود.
وزیر نفت گفت: خوش قول ترین وزارتخانه درعمل به مسئولیت اجتماعی در سفرهای استانی به گواه استانداران کشور، وزارت نفت است.
وزیر نفت با بیان اینکه بیمارستان نفت مربوط به خود وزارت نفت است و با مشخص شدن پیمانکار و تزریق ۹۴ میلیارد تومان بودجه، ساخت آن تکمیل می شود، ادامه داد: تأمین نیروی انسانی هم انجام خواهد شد و مجوز آن را می دهیم، همچنین با هماهنگی ، مردم منطقه نیز می توانند از آن استفاده کنند.
اوجی با اشاره به موضوع اختصاص قیر رایگان بر اساس قانون بودجه گفت: در بودجه امسال ۱۹ هزار میلیارد تومان قیر رایگان به دستگاه های مختلف داده خواهد شد و در گچساران نیز می توانند از این قیر استفاده کنند، زیرا وزارت نفت مازاد بر این قیر ندارد.
وی در واکنش به برخی گفته ها درباره استفاده از نیروی غیربومی در پتروشیمی گچساران، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت را مأمور کرد که این موضوع را بررسی و تعداد افراد بومی و غیربومی در این پتروشیمی را مشخص کند.
وزیر نفت با اشاره به موضوع آموزش فنی وحرفه ای نزدیک به ۵۰۰ نفر ازجوانان این شهرستان با بودجه وزارت نفت گفت: نیاز نیروی انسانی مناطق نفت خیز جنوب را از همین نیروها تأمین خواهیم کرد.
اوجی به اختصاص سه سوله کارآفرینی به مبلغ ۶۰ میلیارد تومان در این شهرستان اشاره کرد و افزود: با این اقدام کمک خوبی به اشتغال زایی به ویژه برای زنان سرپرست خانوار انجام خواهد شد.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه هر سرمایه گذاری که در حوزه صنعت نفت، گاز و پتروشیمی سرمایه گذاری کند، دستش را به گرمی می فشاریم، ادامه داد: با توجه به پتروشیمی های این منطقه، صنایع تکمیلی قابلیت رشد دارند.
اوجی گفت: صنایع تکمیلی پتروشیمی سرمایه کمی می خواهد، دانش فنی آن در کشور وجود دارد، بازگشت سرمایه ۵۰ تا ۶۰ درصدی ایجاد می کند و با توجه به اصول اقتصاد مقاومتی ارزآوری و اشتغال زایی بالایی را به همراه خواهد داشت.
وزیر نفت با اشاره به اینکه دولت سیزدهم هم زمان با روی کار آمدن و از شهریورماه ۱۴۰۰ با مسائل و مشکلات مختلفی روبه رو بود، اظهار کرد: به لطف خدا این مشکلات را پشت سر گذاشتیم.
اوجی ادامه داد: این چالش ها در صنعت نفت و گاز نیز وجود داشت، برای نمونه با آغاز به کار وزارت نفت دولت سیزدهم با ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی ذخیره شده روی آب روبه رو بودیم.
وزیر نفت با بیان اینکه در فرآیند برداشت گاز، میعانات گازی هم تولید می شود، گفت: از آنجا که در آستانه زمستان قرار داشتیم، توجه به کاهش این ذخیره سازی الزامی بود، زیرا یکی از دلایلی که زمستان ۱۳۹۹ برای نخستین بار خاموشی داشتیم آن بود که تولید گاز به دلیل میعانات گازی که همراه گازتولید می شد، کاهش یافته بود.
اوجی با تأکید بر اینکه ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی بیش از ۳۰ تا ۴۰ نفتکش روی آب را اشغال کرده بود، افزود: ۴۶۰ میلیون دلار هزینه اجاره این نفتکش ها بود. وی تصریح کرد: از سوی دیگر آمار صادرات نفت ما بسیار پایین بود و حتی در مکاتبات وزیر وقت نفت تأکید شده بود همین ۵۰۰ هزار بشکه صادرات نفت به دلیل تحریم صادرات و محدودیت برای نفت سنگین ایران، در ماه های آینده کاهش می یابد. وزیر نفت چالش دیگر در آن زمان را ناترازی روزانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب گاز دانست و گفت: این ناترازی به دلیل مصرف بالا در بخش های مختلف و ثابت ماندن تولید گاز ایجاد شده بود.
اوجی چالش بعدی را کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیارد تومانی دولت در سال ۱۴۰۰ برشمرد و ادامه داد: دولت سیزدهم باید ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومان از اقساطی را که از دولت گذشته باقی مانده بود، پرداخت می کرد.
وی با اشاره به اینکه در ماه های نخست آغاز به کار دولت سیزدهم، حمله سایبری دشمن به بیش از چهار هزار جایگاه عرضه سوخت ایران رخ داد و هم زمان همه جایگاه های عرضه را در سراسر کشور از کار انداخت، افزود: اگر مدیریت به موقع و درست انجام نمی شد، می توانست چالش و ضربه مهلکی به کشور ایجاد کند.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه از همه این چالش ها به لطف پروردگار و اقدام های جهادی در این حوزه عبور کردیم، گفت: امروز حتی یک بشکه میعانات گازی روی آب نداریم، همه نفتکش ها که به عنوان محل ذخیره سازی استفاده می شد، وارد چرخه حمل ونقل نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی شده اند، همچنین هزینه ای که سالانه ۴۸۰ میلیون دلار بابت اجاره نفتکش ها پرداخت می شد، دیگر پرداخت نمی شود.
اوجی ادامه داد: به گفته رئیس جمهوری در سال ۱۴۰۰ با درآمدهای نفت همان سال، ۴۸۰ هزار میلیارد تومان کسری را جبران کردیم.
به گفته وی، افزون بر این اقدام ها، پروژه های بزرگی که در صنعت نفت به صورت نیمه کاره باقی مانده بود نیز در این دولت به بهره برداری رسید که از جمله آن می توان به پالایشگاه طرح توسعه فاز ۱۴ میدان گازی مشترک پارس جنوبی اشاره کرد که پس از تعللی ۱۲ ساله، پارسال عملیاتی شد و ظرفیت پالایش روزانه گاز کشور را ۵۰ میلیون مترمکعب افزایش داد.
وزیر نفت تأکید کرد: در ۲۹ اسفندماه ۱۴۰۱، فاز دوم پالایشگاه آبادان به بهره برداری رسید و این در حالی بود که پیشرفت این پروژه در آغاز دولت سیزدهم ۶۰ درصد بوده است. با بهره برداری این فاز پالایشگاه آبادان، ۲۱۰ هزار بشکه به ظرفیت تولید فرآورده های نفتی کشور افزوده شد که گامی مهم در زمینه جلوگیری از خام فروشی به شمار می آید.
اوجی با اشاره به پروژه جمع آوری گازهای مشعل گفت: آثار مثبت محیط زیستی این پروژه بسیار زیاد است، از سوزاندن ثروت ملی هم جلوگیری می کند.
وزیر نفت در واکنش به برخی اظهارات هم تأکید کرد: من نه سروانم، نه ژنرال بلکه فقط سرباز وطن هستم و به این سربازی هم افتخار می کنم.
سید امین الله حجازی، امام جمعه شهرستان گچساران نیز در نشست شورای اداری گچساران با اشاره به تولید بیش از یک چهارم نفت خام کشور از استان کهگیلویه و بویراحمد اذعان کرد: انتظار می رود با توجه به نقش این استان در اقتصاد کشور به روند اجرای پروژه های عام المنفعه به ویژه در بحث حل مشکلات بیکاری جوانان، فقرزدایی، استفاده از نیروی بومی، توجه به امور فرهنگی و عبادی در شرکت های تابع نفت در استان، توسعه شبکه بهداشت و درمان و سرمایش مصلای گچساران توجه بیشتری شود.
نماینده گچساران:
پیش از سخنان وزیر نفت دراین نشست، سیدناصر حسینی پور، نماینده گچساران در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به بدهی هایی که از دولت گذشته به دولت سیزدهم به ارث رسیده است، گفت: بعضی از این بدهی ها شامل ۱۵۰ هزار میلیارد تومان اوراق قرضه، بیش از ۵ هزار میلیارد تومان بدهی به صندوق توسعه ملی و ۷۵ هزار میلیارد تومان بدهی به نظام بانکی است که در مجموع این دولت ماهانه ۱۰ تا ۱۵ هزار میلیارد تومان اقساط این بدهی ها را پرداخت کرده است. وی ادامه داد: وزارت نفت به عنوان موتور اصلی اقتصاد کشور طی دو سال اخیر با وجود تحریم های خارجی و بدهی های سنگین به جا مانده از دولت گذشته توانسته به خوبی از پس مشکلات اساسی کشور همچون ناترازی ۲۵۰ میلیون مترمکعبی گاز برآید. نماینده گچساران در مجلس با بیان اینکه روزانه از چاه های نفت موجود در گچساران و شهرستان های اطراف آن بیش از ۵۷۶ هزار بشکه نفت خلق ثروت می شود، افزود: این شهرستان از مشکلات زیادی همچون نرخ بالای بیکاری و نبود امکانات زیربنایی رنج می برد که با توجه به عنایت دولت مردمی سیزدهم در امر اجرای پروژه های مسئولیت اجتماعی، انتظار داریم در این زمینه تلاش بیشتری در این شهرستان شود.
نماینده بویراحمد و دنا:
مهدی روشنفکر، نماینده بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی نیز تأکید کرد که طرح توسعه مخزن گازی مختار در اشتغال پایدار استان کهگیلویه و بویراحمد نقش مهمی دارد. وی گفت: راه اندازی میدان گازی مختار از مطالبات و خواسته های به حق مردم از مجموعه وزارت نفت بود که خوشبختانه امروز پس از گذشت ۱۱ سال، شاهد به ثمر نشستن آن هستیم. روشنفکرتصریح کرد: ابرپروژه حفاری و توسعه مخازن گاز مختار از آن دست پروژه هایی است که پهنه و گستره آن در استان های مختلف است، ولی کلنگ زنی آن در یاسوج، این شهر شهیدپرور انجام می شود. امیدوارم که در سال های بعد، بهره برداری از این پروژه تفاوت های زیادی را در چرخه صنعت این استان به وجود آورد. نکته قابل توجه اینکه اجرای طرح مختار، نقشی مهم در اشتغال پایدار و توسعه صنایع تولیدی دارد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد:
سیدعلی احمدزاده، استاندار کهگیلویه و بویراحمد درمراسم بهره برداری رسمی از مجتمع پتروشیمی گچساران اعلام کرد که طی دو سال اخیربیش از ۱۲۰ هزار میلیارد ریال به پروژه گچساران تزریق شده است. او با بیان اینکه پیشرفت فیزیکی این طرح پیش از آغاز به کار دولت سیزدهم کمتر از ۶۰ درصد بود، اظهار کرد: در دو سال اخیر بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد ریال به این پروژه تزریق شد. وی افزود: هدف از ساخت طرح پتروشیمی گچساران، تأمین خوراک مجتمع های واقع در مسیر خط لوله سراسری اتیلن غرب، همچنین پتروشیمی های ممسنی، دهدشت، بروجن و کازرون است. استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: آب پتروشیمی گچساران با لوله ۲۸ اینچی و به میزان یک هزار ۷۶۰ مترمکعب در ساعت و به طول ۲۷ کیلومتر تأمین شد. احمدزاده اظهار کرد: ۵۳ هزار و ۹۰۰ مترمکعب در ساعت سوخت مورد نیاز از خط لوله سراسری گاز و ۵۰ مگاوات برق مورد نیاز این طرح از سوی شرکت برق منطقه ای خوزستان تأمین شد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران:
مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درحاشیه آیین آغاز عملیات اجرایی مرحله نخست طرح ذخیره سازی میدان گازی مختار که به صورت ویدیوکنفرانس با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، جواد اوجی، وزیر نفت و جمعی از مسئولان استانی و کشوری در جریان سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد، اعلام کرد که با اجرای عملیات طرح ذخیره سازی میدان گازی مختار برای بیش از ۲ هزار نفر اشتغال زایی می شود.
او گفت: بر اساس برنامه ریزی انجام شده این طرح در دو مرحله اجرا می شود که پس از عملیات حفر چاه ارزیابی، کسب داده های مورد نیاز، تهیه طرح جامع توسعه و اسناد مناقصه توسعه در مرحله نخست، در نیمه دوم ۱۴۰۳ با انتخاب پیمانکار، وارد مرحله توسعه میدان می شویم.
وی افزود: اگرچه وجود گاز در مخزن مختار با حفر نخستین چاه اکتشافی در سال ۱۳۶۹ اثبات شد، دستیابی به ارقام و احجام دقیق، مستلزم انجام حفاری مجدد و برداشت داده های روزآمد است، از این رو حفاری چاه ارزیابی با هزینه ۲۰ میلیون یورو و مدت ۱۵ ماه در دستور کار قرار گرفت تا براساس نتایج حاصله، زمینه برای تدوین ام دی پی و سرانجام توسعه میدان مهیا شود. معاون وزیر نفت در امور گاز مدت اجرای عملیات توسعه مخزن مختار را سه سال و بودجه مورد نیاز را حدود ۴۲۰ میلیون یورو اعلام کرد و گفت: با توسعه این میدان، می توان روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب از این مخزن برداشت و به شبکه سراسری گاز تزریق کرد.
چگنی با بیان اینکه پیش بینی ما این است که تا سال ۱۴۰۶ این طرح تکمیل می شود، ادامه داد: مخزن مختار از میدان های هیدروکربوری توسعه نیافته کشور است که به لحاظ نزدیکی به مراکز پرجمعیت و خطوط لوله گاز، میدانی ایده آل برای ذخیره سازی است.
وی با اشاره به اینکه پس از تکمیل دوره پنج ساله تولید از میدان مختار، امکان بهره برداری از آن به عنوان یک مخزن ذخیره سازی گاز فراهم می شود، بیان کرد: در این مرحله سالانه ظرفیتی حدود ۱.۲۵ میلیارد مترمکعب در مخزن ایجاد می شود تا در هشت ماه گرم سال روزانه ۵ میلیون مترمکعب در مخزن ذخیره و در ماه های سرد سال نیز روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب از آن برداشت کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، ایجاد اشتغال برای متخصصان و جوانان مستعد کهگیلویه و بویراحمد را از دیگر برکات این طرح برشمرد و تصریح کرد: در مرحله حفر چاه ارزیابی و اقدام های مطالعاتی ۲۰۰، ۲۵۰ نفر و در فاز توسعه ای (شامل حفاری و احداث چاه توسعه ای، خطوط لوله، پالایشگاه و تاسیسات تزریق گاز) حدود ۲ هزار نفر در این میدان مشغول به کار می شوند، ضمن آنکه پس از بهره برداری نیز برای ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر به شکل دائم و پایدار شغل ایجاد می شود.
چگنی با بیان اینکه در مرحله توسعه مخزن، ۸ تا ۱۰ حلقه چاه حفاری می شود، یادآور شد: متعاقب این اقدام ها، تأسیسات پالایشگاهی و تزریق گاز و واحد نم زدایی آن احداث می شود تا گاز مخزن به خطوط لوله سراسری گاز تزریق شود و به این ترتیب، کمک شایان توجهی در بحث جبران ناترازی گاز خواهد داشت.
با سختی کار زیر تیغ آفتاب تا سرمای استخوان سوز در منطقه 5 عملیات انتقال گازآشنا شوید
مشعل تاسیسات تقویت فشار گاز را قلب تپنده صنعت گاز می دانند و کارکنانی از جنس ایمان و اخلاص، زیر تیغ آفتاب تا سرمای استخوان سوز، کیلومترها دور از شهرها حماسه می آفرینند و فاتحان عملیات دشوار هستند. کارکنان صنعت گاز به ویژه در مناطق عملیاتی با همه وجود پا در عرصه خدمات رسانی به مردم گذاشته اند و برای آسودگی خیال هموطنان خستگی، سختی کار و چالش های کار در مناطق دورافتاده را به جان خریده اند.
دوری از خانواده، استرس بالای کار، عدم حضور در مناسبت ها، مراسم و تعطیلات، حضور در شرایط عملیاتی خاص و... تنها بخشی از چالش های کارکنان عملیاتی در مناطق انتقال گاز به شمار می آید که برای اعتلای کشور عزیزمان همه این سختی ها را نادیده می گیرند.
در ادامه گفت وگو با روسا و کارکنان تاسیسات تقویت فشار گاز آباده و ارسنجان در منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران می آید.
ابراهیم یونسی، رئیس تاسیسات تقویت فشار گاز آباده می گوید: کارم در صنعت گاز را از تاسیسات صفاشهر آغاز و در راه اندازی تاسیسات جهرم 4 و آباده 4 در کنار همکاران و اساتید با تجربه منطقه دانش افزایی کردم. سپس به تاسیسات آباده منتقل شدم و هم اکنون در این تاسیسات مشغول خدمت هستم.
به گفته وی، تاسیسات تقویت فشار گاز آباده روی خط چهارم سراسری و ظرفیت 110 میلیون مترمکعب در روز طراحی و اجرا شده است. آباده، آخرین تاسیسات تقویت فشار گاز منطقه 5 به شمار می آید و گاز را به منطقه 2 عملیات انتقال گاز ایران تحویل می دهد.
یونسی با بیان اینکه ماموریت تاسیسات تقویت فشار گاز آباده، انتقال پایدار، ایمن و مستمر گاز و خدمت رسانی به هموطنان و صنایع اصلی کشور است، تاکید می کند: خوشبختانه به لطف خدا و تلاش همکاران از این ماموریت سربلند و موفق بیرون آمده ایم.
به گفته وی، این تاسیسات هرساله با انجام به موقع و بازرسی های فنی، همچنین مهندسی معکوس در تعمیر و ساخت قطعات توانسته است نیاز خود را برآورده کند و با انتقال دانش در جهت کمک به دیگر تاسیسات کوشا باشد. رئیس تاسیسات تقویت فشار گاز آباده یادآور می شود: موقعیت جغرافیایی و ارتفاع بالای 2 هزار متر از سطح دریا باعث شده است شرایط کاری به ویژه در فصل زمستان بسیار دشوار و طاقت فرسا شود؛ با این حال نگرش سازمانی و افتخار خدمت رسانی به هموطنان باعث تحمل و ادامه خدمت رسانی می شود.
یونسی می گوید: صنعت نفت و گاز یکی از پر مخاطره ترین و حساس ترین شرایط کاری را دارد؛ به طوری که با کوچکترین اشتباه با عواقب جبران ناپذیری مواجه خواهیم شد. با توجه به موارد یادشده، این صنعت در مناطق دور از شهرها و امکانات ایجاد شده و این موضوع سبب شده است تا کارکنان شاغل در این صنعت همواره در مناطق دور افتاده ساکن یا مشغول به کار باشند. وی با بیان اینکه بیشتر همکاران با مشکل دوری از خانواده و یا زادگاه خود مواجه هستند، ادامه می دهد: این دوری برای دیگر شرکت ها و سازمان ها قابل درک نیست در حالی که خانواده های کارکنان صنعت نفت و گاز مظلومانه پا به پای همسران خود در اعتلای این صنعت سهیم هستند.
امیرعباس صفی خانی با بیان اینکه سال 82 در واحد تعمیرات توربین سکوی نفتی سلمان (شرکت نفت فلات قاره) استخدام شدم، می گوید: پس از 10 سال فعالیت در این شرکت، سال 92 به منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران منتقل شدم و هم اکنون رئیس بهره برداری تاسیسات تقویت فشار گاز آباده هستم.
وی تاکید می کند: سرمای شدید در زمستان و استرس در محیط کار، تاثیر استرس کاری بر سلامت، ایجاد مشکلات روحی و روانی با توجه به شرایط عملیاتی و سر و صدای زیاد، از جمله دشواری و سختی کار عملیاتی به شمار می آید.صفی خانی با بیان اینکه با سفر و مطالعه سعی می کنم شرایط بهتری ایجاد کنم، می افزاید: محل زندگی را به محل کار نزدیک کرده تا حداقل چالش دوری از خانواده را تا حدودی مدیریت کنم.
رئیس بهره برداری تاسیسات تقویت فشار گاز آباده یادآور می شود: اورهال و تعویض PT توربین در سکوی سلمان و استارت و راه اندازی آن بدون نیاز ارسال به شرکت سازنده، از بهترین خاطرات دوران کاری ام به شمار می آید.
وی تاکید می کند: همیشه تفکر و هدفم خدمت مفید و موثر در شرکت و تلاش برای اعتلا و سربلندی کشور عزیزم بوده است. محیط کار را خانه خود دانسته و باوجود سختی ها، مشکلات و دشواری های کارم همواره با عشق و علاقه از انجام کارم لذت برده ام.
به گفته صفی خانی، کاهش میزان مالیات و استخدام نیروی جدید به دلیل کمبود نفر در واحد بهره برداری شرایط و سختی کار عملیاتی را کمی متعادل می کند.
محمد مصلحی می گوید: از سال 91 در شرکت مناطق نفت خیز جنوب فعالیت خود را آغاز کرده و سال 94 در واحد تعمیرات برق تاسیسات تقویت فشار گاز آباده مشغول به کار شده ام.
کارشناس تعمیرات برق تاسیسات تقویت فشار گاز آباده تاکید می کند: حساسیت ایستگاه ها، وابستگی و تاثیر ایستگاه ها برروی هم در فرآیند انتقال گاز، استرس و نگرانی از احتمال اتفاقات و مشکلات در فرآیند انتقال گاز جزء جدانشدنی از فرایند عملیات انتقال است. وی می گوید: استرس بر سلامت جسمی و روحی تاثیر مخربی دارد و اثر آن در طب صنعتی سالانه مشهود است. مصلحی یادآور می شود: همراهی و همکاری کارکنان در بخش های مختلف عملیاتی و اداری باعث مدیریت زمان، انجام بهتر و به موقع کارها، مدیریت و کاهش استرس و هیجان در کارها می شود. وی می گوید: گذر از زمستان های سخت با تلاش و همراهی همکاران، رفع اشکال از تجهیزات و کمک به پایداری انتقال گاز از خاطرات شیرین کار در این صنعت است. به گفته مصلحی، یادگیری، کسب دانش و تجربه، تامین انرژی برای خانه ها و واحدهای تولیدی از مزایای کار در صنعت گاز به شمار می آید. کارشناس تعمیرات برق تاسیسات تقویت فشار گاز آباده می گوید: امید به آینده، همراهی و همکاری بهتر و بیشتر سازمان با کارکنان صنعت گاز باعث کاهش خستگی و ایجاد روحیه می شود. از مدیران صنعت گاز انتظار داریم در بهبود شرایط اقتصادی، حمایت از کارکنان و کاهش مشکلات، همکاری بیشتری انجام دهند.
مهدی شریفی از سال 88 به استخدام شرکت انتقال گاز ایران در آمده و در سمت سرپرست نوبتکاران تاسیسات تقویت فشار گاز آباده در حال فعالیت است.
به گفته وی، شرایط آب و هوایی در زمستان های سرد و کار در شیفت شب از جمله دشواری های کاری کارکنان صنعت گاز به شمار می آید. از سوی دیگر استرس کار و شرایط عملیاتی باعث اختلال در خواب و افزایش ضربان قلب شده است. تلاش می کنیم با فعالیت های ورزشی برخی از این شرایط را مدیریت کنیم. شریفی ادامه می دهد: با توجه به شرایط عملیاتی و شیفت های کاری از خانواده دور هستیم که این شرایط باعث ناراحتی و بار فکری زیاد برای خود و خانواده شده است. در بسیاری از تعطیلات عید نوروز شیفت بوده ام و نتوانسته ام در کنار خانواده باشم. به گفته سرپرست نوبتکاران تاسیسات تقویت فشار گاز آباده، پیشرفت و موفقیت در محیط کار و زندگی شخصی برای خود و همکاران از خاطرات خوب و شیرین و انتقالی تعدادی از همکاران به تاسیسات دیگر و جدایی از آنها نیز از خاطرات بد به شمار می آید. بهره بردن از اعتبار سازمان و مزایای حقوقی و معنوی آن، امکان ارتقا و رشد، امنیت شغلی بالا و جایگاه اجتماعی از مزایای کار درصنعت گاز است. شریفی تاکید می کند: به امید روزی که شرکت انتقال گاز ایران بتواند علاوه بر تامین نیازهای داخلی، با صادرات خدمات مهندسی به سایر کشورها موجبات شکوفایی اقتصادی برای کشور عزیزمان را فراهم کند.
یاسر حسینی، نوبتکار ارشد تاسیسات تقویت فشار گاز آباده با بیان اینکه کار در تاسیسات تقویت فشار گاز با خطرات و سختی های بسیاری همراه است، می گوید: با توجه به ماهیت کار، تصمیمات و اقدامات فرایندی در انجام امور بهره برداری و نظارت بر کارهای تعمیراتی می تواند باعث بروز حوادث جبران ناپذیری برای فرد، دیگران و سیستم انتقال گاز شود. وی ادامه می دهد: بی خوابی و کار در شیفت های شبانه به سختی های کار نیز می افزاید. به گفته حسینی، باتوجه به مسئولیت های کاری و تصمیم گیری در انجام کارهای با پتانسیل خطر و در مواردی اقدام فوری، استرس زیادی بر افراد وارد می شود که بهره بردار نیز از این قاعده مستثنی نیست. مسلما این استرس ها بر جسم و روح و روان فرد تاثیر گذار بوده و در همه جوانب زندگی افراد نمود پیدا می کند. نوبتکار ارشد تاسیسات تقویت فشار گاز آباده می گوید: مطالعه و تسلط بر انجام امور، ایجاد روابط صمیمی بین همکاران، رفع مشکلات کاری و ارج نهادن به کارکنان در سازمان، خواب مناسب و انجام فعالیت ورزشی می تواند به کنترل استرس کمک کند. وی با اشاره به شرایط عملیاتی و چالش های دوری از خانواده می گوید: با توجه به فعالیت شیفتی، بارها اتفاق می افتد که در برخی زمان ها و شرایط خاص در کنار خانواده و فرزندان حضور نداشته ایم و این موضوع بار فکری زیادی بر شخص و خانواده وارد می کند. بارها پیش آمده در مناسبت هایی مانند تعطیلات سال نو، شب یلدا، جشن تولد و عروسی عزیزان نیز به دلیل شرایط عملیاتی و شیفت غایب بوده ایم. حسینی ادامه می دهد: به هرحال شرایط کاری اینگونه رقم خورده و سعی می کنیم اوقات بیشتری را در زمان های خارج از کار با خانواده، فرزندان و دوستان سپری کنیم و اوقات خوشی را رقم بزنیم. نوبتکار ارشد تاسیسات تقویت فشار گاز آباده یادآور می شود: قبولی برای کار در این صنعت و روزهای اول مواجهه با کار جزء خاطرات خوب خدمت بوده و ازدست دادن همکاران منطقه در پی حوادث جز بدترین خاطرات است. وی تاکید می کند: کار در محیطی که متناسب با تحصیلات، شان و علاقه باشد، بسیار حائز اهمیت است و صنعت گاز از این جمله کارهاست. از معایب آن هم می توان به خطرهای زیاد، انجام بعضی امور تکراری و روزمرگی اشاره کرد.
مهرزاد بذرگر که از سال 77 در منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران مشغول به کار شده، می گوید: سال ها در عملیات بهره برداری تاسیسات تقویت فشار و دیسپچینگ فعالیت داشته ام و از سال 89 همزمان با راه اندازی تاسیسات ارسنجان 4 در سمت رئیس این تاسیسات توفیق خدمت در صنعت گاز را داشته ام.
به گفته وی، تاسیسات تقویت فشار گاز ارسنجان با ظرفیت انتقال روزانه 110 میلیون مترمکعب وظیفه انتقال گاز روی خطوط سراسری 4 و 8 را به عهده دارد. این تاسیسات با توجه به شرایط جغرافیایی با تاسیسات بعدی و قبلی خود و همچنین مصارف عمده صنایع تولیدی بزرگ و نیروگاه و مصارف استان همجوار (کرمان) نقش مهمی در انتقال گاز و تنظیم فشار مطلوب مورد نیاز را دارد.
رئیس تاسیسات تقویت فشار گاز ارسنجان تاکید می کند: با بهره گیری از ظرفیت شرکت های داخلی اقدام به تعمیر، اصلاح قطعات و تجهیزات می کنیم و در بسیاری از حوزه به طور 100 درصدی خودکفا شده ایم.
عباس مهرابی که سال 83 از طریق آزمون ورودی استخدام شده و تا سال 89 در ایستگاه تقویت فشار نورآباد مشغول خدمت بوده است، می گوید: پس از آن به ایستگاه ارسنجان منتقل شدم و هم اکنون سرپرست نوبتکاران شیفت هستم. به گفته سرپرست نوبتکاران شیفت تاسیسات تقویت فشار گاز ارسنجان، کار کردن در ایستگاه های تقویت فشار گاز به دلیل بعد مسافت و فاصله تا شهرها همواره با مشکلات و سختی هایی همراه بوده که می توان به صرف وقت نسبتا زیاد و خستگی مسیر برای حضور در ایستگاه، نبود مرکز درمانی در صورت وقوع بیماری و حادثه، خطرات گاز، استرس و آلودگی صوتی اشاره کرد. وی ادامه می دهد: با توجه به شرایط کاری، چند مورد از مراسم ازدواج نزدیکان و چندین مورد از مناسبت ها از جمله عید نوروز را از دست داده و کنار خانواده نبوده ام. مهرابی یادآور می شود: بدترین خاطره ام مربوط به تصادف کارکنان ایستگاه خاوران است که دو نفر از همکارانمان را از دست دادیم.
به گفته وی، همدلی و هم افزایی در محیط کار و حمایت مسئولان می تواند به افزایش اعتماد به نفس کارکنان و غلبه بر استرس کمک کند.
دهقانیان تاکید می کند: شیرین ترین خاطرات برای فردی که در بخش تعمیرات فعالیت می کند، رفع اشکال از دستگاه ها و به مدار بازگشتن توربوکمپرسور است. از سوی دیگر، خاطره تلخ نیز مربوط به اورهال و حادثه و معلول شدن یکی از همکارانم می شود.
مهندس ارشد ابزار دقیق تاسیسات تقویت فشار گاز ارسنجان می گوید: به دلیل عدم اجرای برخی قوانین در سال های گذشته، سطح دستمزدها پایین است. مسئولان و قانون گذاران باید درک واقعی از سختی کار در صنایع نفت و گاز داشته باشند و قوانین مصوب در این حیطه اجرایی بشود.
امین اسکندری که سال 87 در آزمون استخدامی قبول و پس از مصاحبه و گزینش در اسفندماه 88 در مرکز آموزش اصفهان شروع به گذراندن دوره های آموزش بدو استخدام شرکت انتقال گاز ایران کرده است، می گوید: پس از آن به مدت یکسال در تاسیسات آباده و دو سال در تاسیسات خنج و 9 سال در تاسیسات ارسنجان مشغول به کار بوده ام. هم اکنون با سمت سرپرست نوبت کاران بهره برداری، وظیفه پایش و کنترل تاسیسات و هماهنگی با دیسپچینگ را برعهده دارد.
به گفته وی، شب کاری، استرس و نگرانی از ایجاد خلل در بهره برداری صحیح از تاسیسات خصوصا در هنگام پیک مصرف گاز سخت ترین قسمت کار است.
اسکندری ادامه می دهد: با تسلط بر نحوه عملکرد تجهیزات و دستگاه ها، دریافت آموزش های لازم، استفاده از تجربیات همکاران، مطالعه کتاب های مربوطه و... استرس کار را مدیریت می کنیم.
وی یادآور می شود: راه اندازی تاسیسات ارسنجان 8 از بهترین خاطرات و تصادف و فوت دو تن ازهمکاران تاسیسات خاوران در حین رفتن به محل کار از بدترین آنهاست.
مهدی فلاحی که سال 86 با سمت سرپرست نوبتکاران بهره برداری در منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران استخدام شده است، می گوید: پس از سال ها فعالیت در عملیات راه اندازی و بهره برداری ایستگاه های مختلف منطقه 5 و 10 از سال 94 باسمت رییس بهره برداری تاسیسات تقویت فشار گاز ارسنجان مشغول به خدمت هستم. به گفته وی، اصولا کار در عملیات صنایع نفت و گاز به ویژه در ایستگاه های تقویت فشار گاز با توجه به پایش مستمر سلامت تجهیزات و پارامترهای بهره برداری ماشین آلات، در سرویس بودن آنها برای برآورده کردن نیازهای فلو و فشار مناسب توام با ایمنی و سلامت تجهیزات و نفرات آن هم در شرایط تحریم و... سختی های خاص خود را به همراه دارد.
فلاحی با اشاره به تاثیر استرس بر جسم و روح کارکنان می گوید: سختی های کار اشاره شده و سالیان متمادی داشتن برنامه نوبتکاری و کم خوابی و به هم ریختگی ساعت فیزیولوژی بدن منجر به مستهلک شدن تدریجی فیزیکی و روانی می شود. تاثیر این موضوع در بلند مدت خود را نشان می دهد.
وی ادامه می دهد: در تاسیسات تقویت فشار گاز با توجه به پراکندگی و دوربودن از امکانات شهری و فعالیت حدود 17 ساعت (کار و زمان رفت و آمد به محل کار) عملا برای کنترل و مدیریت استرس و داشتن کارمندانی سالم از هر دو جنبه فیزیکی و روحی باید امکانات ورزشی و برنامه های سرگرمی و تفریحی برای کارکنان و خانواده ها فراهم کرد.
رییس بهره برداری تاسیسات تقویت فشار گاز ارسنجان یادآور می شود: در 10 سال اول کاری ام به دلیل شرایط اقماری معمولا عیدهای نوروز و لحظه سال تحویل سرکار و شیفت بودم. مراسمات مذهبی نظیر عاشورا و تاسوعا و اعیاد مذهبی بسیاری هم دور از خانواده سپری کرده ام. برای همکاران شیفت و نفراتی که اقماری هستند بودن در کنار خانواده در مواقع خاص و مناسبت ها گاها آرزویی است که عمق حسرت و سختی آن را می توان در موی سپید و چروک های صورت خیلی ها دید.
فلاحی تصریح می کند: انتظار داریم مسئولان نگاهی ویژه به تاسیسات و نفرات عملیاتی درجهت نگهداشت و حفظ انگیزه پرسنل داشته باشند. فعالیت ایستگاه های انتقال گاز و همکاران خط لوله در میان مردم شناخته شده نیستند. ان شاالله شرکت به سمتی حرکت کند که زحمت همکاران به هموطنان شناسانده شود و تا حد زیادی این به چشم آمدن باعث بالا رفتن انگیزه همکاران می شود.
در گفت وگوی اختصاصی «مشعل» با مدیرعامل پالایشگاه تبریز مطرح شد:
سمیه راهپیما پالایشگاه تبریز در زمره نخستین پالایشگاه های کشور است که در سال 1392 با خرید 50 درصد از سهام پتروشیمی توانست عنوان پتروپالایشی شدن را از آن خود کند و طرح های متعددی همچون افزایش ظرفیت، توجه با مباحث زیست محیطی، مبادلات تجاری، استفاده از توان مهندسان داخلی و شرکت های دانش بنیان را پیش ببرد. غلامرضا باقری دیزج، مدیرعامل شرکت پالایش نفت تبریز در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» فعالیت ها و پروژه های توسعه ای این پالایشگاه را تشریح کرده است که در ادامه می خوانید.
طی 5- 6 سال گذشته کارهای مهمی انجام شده و در حال پیگیری هستیم. با توجه به قیمت روز پروژه هایی که بعد از سال 1392 راه اندازی شده اند، تا به امروز 13 هزار میلیارد تومان (به نرخ روز) و دو هزار میلیارد تومان طرح دیگر تا هفته دولت در دست افتتاح داریم که شامل محورهای ارتقای کیفی فرآورده ها و طرح های زیست محیطی می شود. اکنون در پالایشگاه روزانه سه میلیون لیتر گازوئیل یورو 5 تولید می شود، این میزان تا هفته دولت به بیش از 5 میلیون لیتر در روز افزایش خواهد یافت، ضمن آنکه برخی طرح های زیست محیطی مانند واحد گوگردسازی جدید و تصفیه گازهای انتهایی واحد گوگرد معروف به TGT و پروژه PSA علاوه بر تحقق اهداف طرح های زیست محیطی، مسئله آلایندگی هوای پالایشگاه تبریز را برطرف می کند و باعث افزایش فرآورده های با کیفیت بالا مانند یورو5 می شود.
یکی از پروژه های طرح جامع پالایشگاه، کاهش نفت کوره است که در فاز اجرا قرار دارد. پالایشگاه ها نفت کوره را با الگوهای مختلف استخراج می کنند و پالایشگاه تبریز الگوی مختص به خود را دارد، طراحی مقدماتی آن انجام و مجوزهای مورد نیاز آن نیز از شرکت های معتبر خریداری شده است. پروژه نفت کوره شامل 16 واحد عملیاتی می شود و تقریبا معادل تعداد واحدهای پالایشگاه موجود است. هفت واحد تحت لیسانس و 9 واحد نیز از سوی شرکت های داخلی انجام شده و 8.5 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و طی دو سال گذشته بیش از 13 میلیون یورو برای این پروژه سرمایه گذاری شده است. ارزش این پروژه یک میلیارد و 700 میلیون دلار است و در طول یک سال گذشته وقت و جدیت بسیار زیادی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش و وزارت نفت در زمینه تسهیل امور و کاهش موانع صورت گرفته است. طرح کاهش نفت کوره نیازمند هماهنگی هایی با سازمان حفاظت محیط زیست کشور و بنگاه های اقتصادی برای تامین فاینانس و اخذ مجوزهای زیست محیطی است، زیرا پالایشگاه در شعاع ممنوعه از نظر سازمان محیط زیست قرار دارد. تامین چهار فاینانس این پروژه از سوی شرکت های چینی و یک خط آن نیز از سوی کشورهای اروپایی انجام می شود. مناقصه آن در حال برگزاری است و حداکثر تا هفته دوم مرداد ماه امسال پیمانکار برنده طرح عظیم این منطقه مشخص می شود و با دعوت از مسئولان بلند پایه وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و مسئولین استان ها آیین کلنگ زنی انجام می شود.
از دیگر کارهای اساسی انجام شده، تامین خوراک واحد پایین دستی است که با مجوزهای دولت، بخشی از گاز مایع اضافه در کشور به برخی واحدهای پایین دستی با همکاری شرکت های پتروشیمی ارسال می شود. این واحدها گاز مایع را جایگزین بنزین کرده اند، به عنوان خوراک تحویل می دهیم.
عمر پالایشگاه تبریز به بیش از 40 سال می رسد و نیازمند نوسازی برخی واحدهاست، چه برنامه ای در این زمینه دارید؟
در تعمیرات اساسی که طی بازه زمانی مشخصی صورت می گیرد، نوسازی واحدها را در دستور کار داریم. مصداق این امر عظیم ترین تعمیرات طی دو ماه گذشته است که چندین پروژه در دل آن قرار داشت. یکی از آنها نوسازی واحد گاز مایع است که هزینه بالایی را داشت و برای کاهش هزینه با اتکا به توانمندی شرکت های دانش بنیان توانستیم تعویض تجهیزات داخلی آنها و نصب تجهیزات مدرن ظرفیت دستگاه را تا 25 درصد افزایش دهیم.
به دنبال نوسازی پالایشگاه هستیم و 95 درصد قطعات و تجهیزات با همکاری شرکت های دانش بنیان بومی سازی شده اند، ضمن آنکه توانسته ایم 50 درصد تجهیزات مورد نیاز خود را از شرکت های منطقه تبریز تهیه کنیم. تمام طرح ها به قوت خود باقی است و با اجازه فروش فرآورده های ویژه توانسته ایم تامین نقدینگی کنیم و صنعت پایین دستی را رونق دهیم. تمام کارها و طرح ها نیز با هماهنگی دولت جهت قطع نشدن جریان انرژی دنبال می شود.
پالایشگاه تبریز بر اساس سه مدل مدیریت می شود؛ یکی از آنها استخراج ماهانه گزارش بر اساس مدل BSD است که از چهار منظر مالی، مشتری، رشد و یادگیری و فرآیند ارزیابی می شود.
در سطح کشور بحث خودکفایی در تامین قطعات یدکی بالای 92 رسیده است، اما از نظر تجهیزات عقب هستیم و دلیل آن به کمبود تقاضا باز می گردد. اکنون کمپرسورها و پمپ ها به وفور در کشور تولید می شود.
از نظر تجیهزات نزدیک به 60 درصد آنها ساخته می شود، ضمن آنکه در کنار استفاده از توان شرکت های دانش بنیان داخلی از شرکت های منطقه تبریز نیز استفاده کرده ایم. سال گذشته 50 درصد قطعات خریداری شده استانی بوده است. پالایشگاه تبریز را به پایگاهی تبدیل کرده ایم تا هر شرکت دانش بنیانی که ادعایی در تولید داشته باشد، ایده های خود را در آن اجرا کنند. برخی شرکت ها پیشنهاد اولیه ساخت تجهیزات را داده اند که پس از ساخت، در پالایشگاه استفاده شده است.
بسیاری از تجهیزات مورد نیاز را خودمان تولید می کنیم و اکنون بومی سازی در سطح ملی و بومی منطقه ای داریم.
واحد بنزین سازی سال 1392 در پالایشگاه تبریز تاسیس شد و تنها پالایشگاهی است که برخی محصولات را به صورت خاص تولید می کند. از جمله این محصولات، استخراج بنزن از بنزین است که هیچ پالایشگاهی در کشور آن را تولید نمی کند.
زمان احداث واحد بنزین سازی نزدیک به 27 درصد تجهیزات مورد نیاز از شرکت های داخلی خریداری شد، ضمن آنکه 50 درصد تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی واحد تصفیه بنزین یورو 5 از شرکت های دانش بنیان تهیه شده است.
اکنون به مانعی برخورد کرده ایم که حمایت از صنعت داخلی مرزی دارد و زمانی که به صورت ضربتی می خواهیم تعداد زیادی پتروپالایش در کشور ایجاد کنیم، نیازمند واردات هستیم. برای تامین نیازهایمان باید کارخانه های ساخت داخل نیازسنجی شوند و زمانی که ظرفیت آنها پایین است، وزارت صنعت و معدن اجازه واردات را بدهد. کارخانه ها باید در حد توانشان جلوی واردات را بگیرد.
همیشه این گلایه را از سازمان حفاظت محیط زیست داریم که با وجود فعالیت های زیست محیطی متنوع همواره جریمه می شویم و این روند باعث کاهش منابع مالی پالایشگاه و تاخیر در راه اندازی پروژه ها می شود. در کشور هیچ پالایشگاهی بدون فاینانس نخواهد توانست طرح جامع را انجام دهد.
برای اجرایی کردن طرح ها نیازمند همکاری اچ اس ای هستیم و جهت نوسازی بخش آتش نشانی آن 1.7 میلیارد دلار برای خرید ماشین های آتش نشانی جدید در منطقه سرمایه گذاری کرده ایم.
تنها مشکل ما کم کاری و کم لطفی سازمان محیط زیست است و برای انجام طرح های زیست محیطی نیز مجوزهای محیط زیستی می خواهیم. دولت مکلف به افزایش کیفیت فرآورده است و وزارت نفت نیز باید سوخت نیروگاه ها تامین کند و برای سوخت نفت کوره از جدیدترین دستگاه ها برای کاهش آلایندگی استفاده می کنیم.
اکنون نفت کوره که یک معضل زیست محیطی است، در عرض سه ماه به میزان چندین سال پالایشگاه آلایندگی تولید می کند و می خواهیم آن را صفر و به فرآورده اصلی تبدیل کنیم و گازوئیل پاک برای سوخت بدهیم و این امر نیازمند مجوز زیست محیطی است. در این خصوص مدیران وزارت نفت خیلی زحمت می کشند و مسئولین استانی در این دولت به خوبی ورود پیدا کرده اند.
پالایشگاه تبریز قبل از مطرح شدن به عنوان یک پتروپالایشگاه از سال ها قبل در این زمینه گام برداشته است، آیا تجربیات خود را در اختیار دیگر پالایشگاه ها قرار می دهید؟
شرکت پالایش نفت تبریز جزء معدود پالایشگاه هایی است که سیاست گذاری در مسیر پتروپالایشی شدن را نخستین بار در کشور انجام داد و سهام 50 درصد از سهام پتروشیمی تبریز را در سال 1392 خریداری کرد.
با ایجاد هم افزایی میان دو مجموعه پالایشگاه و پتروشیمی و تبادل خوراک میان آنها بهره وری هر دو مجموعه افزایش یافت.
سهولت کار در خرید سهام پتروشیمی به دلیل نزدیک بودن آن راحت تر بود، اما شرکت های دیگر امکان دارد با بعد مسافت سرمایه گذاری کنند. بعد از پالایش نفت تبریز، سال گذشته پالایشگاه اصفهان در مسیر پتروپالایشی قدم برداشت.
تجربیات خود را در انجمن صنفی صنعت پالایش برای دیگر همکاران به اشتراک می گذاریم. مهم ترین اثر آن این است که هم منافع آنی دارد و با مدیریت صحیح می توانیم تامین خوراک داشته باشیم و در گام بعد به واحدهای پایین دستی جهت می دهد.
از زمان خصوصی سازی تعدیل نیرو نداشتیم و طرح ها اگر بخواهد اجرایی شود، نزدیک 500 هزار نفر به ساختار سازمانی افزوده خواهند شد. به دلیل طرح هایی که داشته ایم، ساختار سازمانی از 1400 نفر به 1600 نفر افزایش پیدا کرد. یعنی باید یکسری نیرو جایگزین افراد قدیمی و یکسری نیز برای پیشبرد طرح های جدید باید جذب کنیم. نیروهای جدید که می آیند، کارگاهی برای آنها در نظر گرفته می شود و جزء معدود شرکت هایی هستیم که به شکل استاندارد طبقه بندی را انجام می دهیم؛ یعنی رضایتمندی شغلی به لحاظ طبقه بندی ایجاد می شود.
برای استفاده از حداکثر توان نیروها نظام پیشنهادات ایجاد شد که بر اساس آن هر کارشناس و گروهی که ایده های جذاب داشته باشد، پاداشی برایش در نظر گرفته می شود و بستر دوم، استفاده از مدیریت دانش و به کارگیری تجربیات افراد ماهر است که آن را از سال گذشته پیاده سازی کردیم.
تسهیلات متنوعی برای کارکنان در نظر گرفته ایم که یکی از آنها پرداخت وام 200 میلیونی با سود 6 درصد است، ضمن آنکه به تمام افراد متاهلی که به تازگی ازدواج کرده اند، وام 100 میلیونی می دهیم و این میزان بر اساس تورم افزایش می یابد.
به مناسبت های مختلف پاداش های مختلف می دهیم. عدالت گستر هستیم و امکانات رفاهی نیز برای آنها در نظر گرفته شده است. چند بهره وری در سال نیز پرداخت می کنیم و متوسط 25 تا 30 میلیون پاداش سالانه داریم.
یکی از وظایف مهم صنعت نفت در مقابل جوامع محلی، ارائه خدمات همسو با مسئولیت اجتماعی است، در این زمینه پالایشگاه تبریز چه خدماتی ارائه داده است؟
به دلیل اینکه جوامع محلی از فعالیت های ما متضرر نشوند، همیشه در مجمع بوجه ای به نام مسئولیت اجتماعی داریم و سال گذشته 8 میلیارد تومان برای انجام مسئولیت های اجتماعی سرمایه گذاری کرده ایم که این میزان امسال به 13 میلیارد تومان خواهد رسید. از جمله مسئولیت های اجتماعی می توان به حمایت از و آزاد سازی زندانیان، افراد سیل زده و زلزله زده، نوسازی مدارس و... اشاره کرد.
تنها پالایشگاهی هستیم که تولید روغن داریم و دو خط اولیه آن را وارد کرده ایم؛ خط سوم از داخل تامین شده و خط چهارم نیز در داخل پالایشگاه در حال ساخت است.
نگاهی به تغییر رویکردهای انرژی مجمع کشورهای صادرکننده گاز
مشعل حدود دو دهه از شکل گیری مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در سطح بین المللی گذشته و این نهاد گازی همانند سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) جایگاه خود را در میان بازیگران موثر بازار نفت، گاز، پتروشیمی و فراورده های دیگر به دست آورده است. این کشورها پس از سال ها فعالیت در بازارهای بین المللی و عرضه مستقیم گاز، درنتیجه مشاهده تحرکات بازارهای جهانی، به این نتیجه رسیده اند که باید وارد بازارهای دیگر همچون بازار پتروشیمی هم بشوند. براین اساس است که در مذاکرات و دیدارهای رسمی ، تلاش برای ارتباط با ایران به عنوان یکی از کشورهای تاثیرگذار در بازار گاز و پتروشیمی در اولویت قرار دارد.
اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۴۴ درصد از تولید گاز جهان را در اختیار دارند و به این ترتیب می توانند روی مناسبات مرتبط با این محصول در پایین دست و بالادست محصولات در منطقه خاورمیانه، اثرگذاری بالایی داشته باشند.
کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو و ونزوئلا، ١۱عضو اصلی جی ای سی اف هستند و مالزی، نروژ، عراق، پرو، آذربایجان و امارات به عنوان اعضای ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت می کنند. همچنین چندی قبل، موزامبیک به عنوان عضو ناظر این مجمع و عضو هجدهم پذیرفته شد.
اگرچه کشورهای عضو جی ای سی اف، دارنده ذخایر گاز هستند؛ اما آنها هم در نیمی از سال و در فصل زمستان و در اوج زمان مصرف به واردکننده گاز تبدیل می شوند. در عین حال کشورهای عضو این سازمان از نظر به کارگیری گاز در مصارف بالادستی و پایین دستی و صنایع تکمیلی، پیشرفته نیستند و تاکنون نتوانسته اند از این حامل انرژی به عنوان خوراک ارزشمند در تولید محصولات پتروشیمی بهره بگیرند.از این رو است که بسیاری از کارشناسان تاکید دارند، کشورهای عضو جی ای سی اف، باید بتوانند در حوزه های اثرگذار منطقه ای و نیازهای بازارهای جهانی، پیشتاز باشند.
در چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی (آی پی اف) که اردیبهشت امسال با حضور کشورهای فعال حوزه انرژی در منطقه برگزار شد، شماری از کشورهای جی ای سی اف نیز حضور داشتند و یکی از محورهای مهم در نشست های تخصصی ورود به حوزه تکمیل زنجیره ارزش خوراک گاز، متانول و محصولات بالادستی صنعت پتروشیمی بود.
رافیک آمورا، کارشناس ارشد مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در این همایش با اشاره به اینکه متانول، می تواند یکی از ظرفیت های اصلی درآمدزایی در آینده باشد، اظهار کرد: لازم است که به فکر توسعه زنجیره آن باشیم.
وی با اشاره به بحث درآمدزایی گاز در صنعت پتروشیمی گفت: توسعه صنعت پتروشیمی، بویژه در حوزه صنایع پایین دستی می تواند از منظر تنوع درآمدزایی برای صادرکنندگان گاز، قابل توجه باشد.
کارشناس ارشد مجمع کشورهای صادرکننده گاز،صنعت پتروشیمی را صنعتی سرمایه بر دانست و افزود: بازگشت سرمایه در بخش های پایین دستی صنعت پتروشیمی در مقایسه با سایر صنایع چند برابر سریع تر است. هم اکنون ایران، عربــستان و آمـریکا، بزرگ ترین صادرکنندگان عمده متانول در جهان هستند و مصرف این ماده هم اکنون نسبت به گذشته درحال افزایش است.
می توان گفت که متانول می تواند یکی از ظرفیت های اصلی درآمدزایی در آینده باشد، از این رو باید به فکر توسعه زنجیره آن نیز باشیم.
بر اساس گزارش های بین المللی از بازار گاز مجمع کشورهای صادرکننده گاز(جی ای سی اف) افزایش ارزش صادرات پتروشیمی کشورهای عضو این نهاد، طی سال های آینده در دستور کار قرارگرفته است. این سازمان در گزارش تحلیلی خود اعلام کرد، ارزش صادرات محصولات پتروشیمی از جمله متانول، آمونیاک، اتیلن، پروپیلن، پلی اتیلن و پلی پروپیلن کشورهای عضو جی ای سی اف در سال 2021 میلادی حدود 28 میلیارد و 800 میلیون دلار بوده که این رقم در سال های گذشته بی سابقه بوده است.
به نظرمی رسد، با توجه به برنامه های توسعه ای صنایع پتروشیمی در کشورهای عضو جی ای سی اف و مزیت های رقابتی آنها، احتمال می رود ارزش صادرات پتروشیمی اعضای این مجمع در سال های آینده افزایش یابد.
ضمن اینکه باید توجه داشت تعدادی از کشورهای عضو جی ای سی اف مصرف قابل توجهی در انواع کودها دارند که می تواند بازار خوبی را برای کشورهای دیگر داشته باشد.
با نگاهی به کشورهای عضو جی ای سی اف، متوجه می شویم که اگرچه تعدادی از کشورها، حکم رقیب را برای ایران در بازارهای پتروشیمی داشته و بخش زیادی از بازار پتروشیمی را در اختیار دارند؛ اما تعدادی از آنها نیز افزون بر بازار بالقوه بودن برای ایران ، هم پیمان اقتصادی ایران هم هستند.به عنوان نمونه، مذاکرات برای تبادلات اقتصادی و انرژی ایران با روسیه و ونزوئلا ، طی دو سال اخیر چند بار از سوی دولت سیزدهم مورد تاکید قرار گرفته است. یکی از دلایلی که ارتباط با کشورهای عضو جی ای سی اف را برای بازار پتروشیمی ایران جذاب و پرسود می کند، برخی از شرایط اقلیمی و جغرافیایی است. تعدادی از این کشورها در منطقه خاورمیانه و یا در فاصله کمتر از مرزهای ایران قرار گرفته اند و دسترسی به زیرساخت های صادراتی مانند پایانه ها، ساختار اقتصادی، اقلیم و بخش کشاورزی آنها می تواند بر روند صادرات و واردات محصولات پتروشیمی تأثیر داشته باشد. یکی دیگر از مزیت ها برای کشورهای ایران و کشورهای عضو جی ای سی اف خوراک ارزان است. در این میان برخی از کشورها همچون ایران با توسعه تکنولوژی و زمینه های کاربردی برای محصولات پایین دستی پتروشیمی و تلاش برای تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی تلاش می کنند فرصت بیشتری را در بازار رقابتی کشورهای عضو جی ای سی اف داشته باشند.
رویکرد دولت سیزدهم و شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این دوره به سمت بازارهای جدید و پایدار برای محصولات پتروشیمی بوده است. از این رو است که در میانه تحریم های مستقیم و هدفمند علیه صنعت پتروشیمی ایران،جواد اوجی ، وزیر نفت در سمینار بین المللی اوپک که کشورهای مختلف از جمله کشورهای عضو جی ای سی اف حضور داشتند تاکید کرد که ایران می تواند به همراه کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) بخش اعظمی از نیاز گازی جهان را تأمین کنند و همزمان با توسعه انرژی های فسیلی و تولید محصولات زنجیره ارزش پتروشیمی ، در آینده به فکر توسعه انرژی های نو باشند.
به نظر می رسد که رویکرد ایران در گسترش دیپلماسی انرژی که در دو سال اخیر در دستور کار قرار داده است در گسترش همکاری با کشورهای عضو جی ای سی اف هم اثرگذاری قابل توجه داشته است. چنین پیمان های بین المللی می تواند دیوار و سد تحریم های مستقیم علیه شرکت های پتروشیمی را به حداقل برساند.
به گفته کارشناسان، حفظ بازار و گسترش آن به محدوده کشورهای جدید یکی از سیاست های مورد قبول ایران در سال های اخیر بوده که اثرگذار هم بوده است.
در شرایطی که شرکت های پتروشیمی ایران کاملا مستقل از دولت فعالیت دارند اما باز هم تحت تحریم ها قرارمی گیرند، دسترسی به بازارهای جدید و ارتباط با کشورهایی همسو و هم پیمان می تواند تضمین بازار را بیشتر کند.
در شرایطی که کشورهای جی ای سی اف نیز به دنبال بازارهای جدید و ارتباط با کشورهای توسعه یافته تر در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی هستند و این تمایل وجود دارد که نیازهای این کشورها از طریق کشورهای عضو این سازمان تامین شود، فرصتی طلایی و غیرقابل تکرار برای بازار پتروشیمی ایران به وجود آمده است.
بر اساس گزارشی که مجمع کشورهای صادرکننده گاز منتشر کرده است،متانول، آمونیاک،اتیلن،پروپیلن،پلی اتیلن و پلی پروپیلن جزومحصولاتی هستند که در سال 2021 بیشترین میزان فروش را داشته اند و اینها محصولاتی هستند که در دو سال اخیر طبق برنامه ریزی های صورت گرفته در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، برای افزایش تولید و صادرات و تکمیل زنجیره ارزش آنها برنامه ریزی و اقدام کرده است.
با این برآوردها می توان انتظار داشت که سهم ایران از این بازار قابل توجه محصولات پتروشیمی کشورهای عضو جی ای سی اف هر روز بیشتر و بیشتر شود.
هنوز زمانی برای اجرای طرح توزیع بنزین با کارت بانکی اعلام نشده است
مشعل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به تازگی اعلام کرده است که طرح آزمایشی عرضه سوخت با کارت بانکی در یکی از جایگاه های عرضه سوخت شهر تهران، در قالب پایلوت، اجرایی خواهد شد که درصورت آماده بودن شرایط و دریافت مجوزها و انجام مراحل خوداظهاری از سوی افراد، به سمت عرضه بنزین سوپر با کارت مغناطیسی در دیگر جایگاه ها خواهیم رفت.
فارغ از چگونگی اجرای این طرح که گاه ممکن است به دلیل نبود برخی زیرساخت ها باچالش های پرشماری همراه باشد، اما اغلب متولیان عرضه سوخت براجرای چنین طرحی صحه گذاشته واستفاده از کارت بانکی به جای کارت سوخت فعلی را رویکردی می دانند که در بیشتر کشورهای دنیا درحال اجراست. آماده سازی زیرساخت های بانکی و جایگاه های عرضه سوخت،همچنین تامین سخت افزارهای موجود برای عملیاتی شدن انتقال سهمیه سوخت به کارت های بانکی، از ضرورت هایی است که با اتخاذ راهبردهای هوشمندا نه و مدیریت اصولی و کارآمد، نتیجه بخش خواهد بود.
کارت سوخت به کلیدواژه ای مبدل شده که هرازگاهی در صدر اخبار قرار می گیرد و به دنبال خود چالش ها و ابهام های بسیاری را نیز مطرح می کند.چندی پیش، دولت بر اساس یکی از بندهای قانون بودجه و به منظور بهبود نظام توزیع سوخت و کاهش قاچاق، وزارت نفت را مکلف به اجرای طرح ساماندهی کارت های سوخت جایگاهداران کرد.
براساس این بند قانونی، وزارت نفت می بایست تدبیری اتخاذ کند که تا پایان 6 ماه ابتدایی سال، حداقل ۹۰ درصد خودرو های بنزین سوز و ۹۵ درصد خودرو های نفت گازسوز(گازوئیل سوز) فقط با کارت های شخصی خود اقدام به سوخت گیری کنند. هم اکنون این طرح با قوت و موفقیت و با کمترین چالش ممکن درحال پیگیری است. از دیگر سو، به دنبال شخصی سازی کارت های سوخت و صرفه جویی و مدیریت در مصرف،اخیرا شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران اعلام کرده است درصدد جایگزینی کارت بانکی با کارت سوخت است تا از این طریق وضع موجود را ساماندهی کند و در جهت تحقق اهداف مورد نظر در طرح ساماندهی کارت سوخت شخصی برآید. این طرح که بنا به اظهارات علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در فاز مطالعه و توسعه قرار دارد، به زودی در یکی از جایگاه های شهر تهران به صورت پایلوت اجرایی و در صورت موفقیت آمیز بودن آن به سراسر جایگاه های سطح کشور تعمیم داده خواهد شد؛ از همین رو پربیراه نخواهد بود که شرکت ملی پخش ملی فراورده های نفتی ایران را به عنوان پیشگام در تحقق اهداف مدیریت مصرف سوخت قلمداد کنیم.
ناگفته نماند که طرح سوخت گیری با کارت بانکی در سال های قبل هم مطرح و عمده تاخیر در اجرای آن نبود زیرساخت های لازم و امکان دسترسی به فناوری روزآمد بوده است؛ موضوعی که مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز به آن باور دارد و معتقد است: حوزه های نرم افزاری و استفاده از تکنولوژی، نیازمند توسعه و گسترش است؛در نتیجه گروه های توسعه نرم افزار و گروه های توسعه فرآیندی باید راهکارهای ویژه و مناسبی را به عنوان راهکارهای توسعه ای ببینند تا بتوانند فرآیند کاری خود را گسترش دهند.براین اساس، در موضوع طرح جایگزینی کارت بانکی با کارت سوخت نیز این موضوع مطرح است. به گفته نژادعلی، با توجه به اینکه تراشه های کارت های سوخت وارداتی است و برای کشور ارزبری دارد، به دنبال روش هایی جایگزین هستیم که ارزبری و برای کشورهزینه زا نباشد و هیچ مورد خاص دیگری نیست؛ اجرای این طرح در فاز مطالعه و توسعه قرار دارد و هنوز اتفاق خاصی درهیچ یک از جایگاه های عرضه سوخت حادث نشده است. ازطرفی حجم بالای قاچاق سوخت درکشور آن هم به دلیل اختلاف قیمت در داخل و خارج، مزید برعلت شده و این پدیده مذموم و شوم سالیان متمادی است که خسارت های جبران ناپذیری را به کشور وارد کرده است. تنها راهکار مقابله با این میزان از حجم قاچاق، شفاف سازی میزان مصرف بنزین و گازوئیل جایگاه های عرضه سوخت است که در بحث جایگزینی کارت های بانکی با کارت های سوخت این مسئله دیده شده است. خوشبختانه عزم جدی برای جلوگیری از پدیده قاچاق سوخت در دولت سیزدهم و اجرای روش های متنوع مبارزه با آن در دستور کار ارگان ها و سازمان های ذی نفع قرار گرفته است. براین اساس،فعال کردن بازارچه های مرزی در کشور،اجرای فروش نفت گاز به روش باک پر،پایش کالابرگ های نفت سفید،افزایش سوخت رسانی به وسیله خطوط لوله،همچنین اجرای طرح ساماندهی کارت های سوخت، امکان سوخت گیری با کارت بانکی و ...از جمله راهکارهایی است که در صدر برنامه های وزارت نفت برای کاهش قاچاق سوخت قرار دارد.
به تازگی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به موازات اجرای طرح شخصی سازی کارت های سوخت، جایگزینی این نوع کارت ها با کارت های بانکی را نیز در اولویت برنامه های خود قرار داده است.این شرکت در تلاش است تا شرایط لازم را برای اجرای این طرح ایجاد کند و آنطور که از شواهد پیداست، هنوز زمانی برای اجرای رسمی آن اعلام نشده و درحد یک طرح آزمایشی است. به همین منظور چندی پیش، محمدصادقی، مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از اجرای طرح آزمایشی عرضه سوخت از طریق کارت بانکی دریک جایگاه شهر تهران خبر داده و گفته بود که در مرحله نخست، این طرح دریک جایگاه به صورت پایلوت در شهر تهران اجرایی خواهد شد و در صورت آماده بودن شرایط و دریافت مجوزها و انجام مراحل خود اظهاری از سوی افراد، به سمت عرضه بنزین سوپر با کارت مغناطیسی در دیگر جایگاه ها خواهیم رفت.وی با اشاره به اینکه عرضه بنزین سوپر هم اکنون با کارت آزاد انجام می شود، تأکید کرده که در حوزه توزیع سوخت نرخ اول، بستر ارتباطی ما باید آنلاین (برخط) باشد و اگر برخط نباشد، قطعا استفاده از کارت بانکی چالش برانگیز است. برای استفاده از کارت بانکی در توزیع سوخت نیاز به اتصال به شبکه شتاب وجود ندارد و افرادی که کارت بانکی دارند، مانند طرح هدفمندی یارانه ها یک شماره حساب در دسترس به عنوان کارت سوخت معرفی می کنند.مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با اشاره به اینکه سامانه هوشمند سوخت یک شبکه مستقل از سایر سامانه هاست که هیچ ارتباطی با پایگاه داده دیگر سامانه ها ندارد و فقط از کارت بانکی، برای توزیع سوخت استفاده می شود، عنوان می کند:در توزیع سوخت کشور، خود را به یک محل منحصر نکرده ایم.سامانه هوشمند سوخت مزیت آفلاین بودن را دارد که سایر این کارت ها این مزیت را ندارند و هیچ کدام از اینها به طور کامل جایگزین کارت هوشمند سوخت نخواهد شد. بسیاری از جایگاه های سوخت در نقاط دورافتاده هستند که با توجه به آفلاین بودن سامانه هوشمند سوخت، امکان توزیع سوخت در صورت قطع شدن هم وجود دارد، اما با توجه به آنلاین بودن شبکه بانکی، در صورت قطع شدن، در عمل جایگاه غیرعملیاتی می شود و به همین دلیل، فعلا توزیع بنزین سوپر از طریق کارت بانکی، در دستور قرارگرفته است.صادقی امکان کپی برداری از کارت های بانکی را از دیگر موانع این طرح اعلام کرده و می افزاید: این در حالی است که کارت هوشمند سوخت به هیچ وجه امکان کپی برداری ندارد. در این زمینه هم باید رایزنی هایی انجام شود تا راه حل های اساسی برای این موضوع پیدا کنیم، اما همه این موانع، باعث نشده است به این سمت حرکت نکنیم و توزیع سوخت از طریق کارت بانکی یکی از طرح های اولویت داری است که در حال پیگیری و پیاده سازی آن هستیم. وی درباره روند پیشرفت این پروژه می گوید:کدنویسی این طرح درحال اتمام است و درحال رفع چالش های طرح و هماهنگی با دیگر دستگاه ها هستیم. مدیر سامانه هوشمند سوخت کشور تأکید می کند:با توجه به موانع تأمین تراشه های کارت بانکی، این طرح نقش مهمی در کاهش هزینه های ارزی و رفع محدودیت های این حوزه خواهد داشت.هر تراشه بسته به نوع آن حدود یک دلار قیمت دارد که هزینه حمل و ثبت نام، صدور دوباره و توزیع آن نیز وجود دارد که با استفاده از کارت بانکی، در تمامی این هزینه ها و زمان صرف شده برای تولید و توزیع کارت سوخت صرفه جویی خواهد شد. صادقی با اشاره به اینکه شرکت پژوهش و توسعه ناجی، ثبت نام و شرکت پست، توزیع آن را به عهده دارند، عنوان می کند: هزینه تعمیر و نگهداشت، پالایش داده ها و شخصی سازی کارت ها نیز از دیگر هزینه های جانبی صدور کارت سوخت است که مجموع همه این موارد از بهای دریافتی برای ثبت نام کارت سوخت بیشتر است. موضوع کارت سوخت و جایگزینی آن با کارت بانکی در فرآیند سوخت گیر، از الزام هایی است که همه متولیان حوزه سوخت کشور بر پیاده سازی آن تاکید دارند؛ طرحی که قرار است به صورت آزمایشی عملیاتی شود و فرصت خوبی است تا موانع و چالش های احتمالی درباره اجرای چنین طرحی شناسایی و راهکارهای مرتبط برای برون رفت از چالش ها نیز در نظر گرفته شود.اما بدیهی است قابلیت جدیدی که در کارت های بانکی تعریف می شود، نیازمند تامین تجهیزات و ایجاد بسترهای مناسب است که امیدواریم در سایه تعامل و پشتیبانی مسئولان و جایگاهداران این مهم به خوبی پیاده سازی و اجرایی شود.
ظرفیت های سخت افزاری، دانشی، کارگاهی و آزمایشگاهی پژوهشگاه صنعت نفت در خدمت دانشجویان
مشعل جذب دانشجویان نخبه همواره به عنوان یکی از مسیرهای اصلی ورود به صنعت نفت مطرح بوده است. در این روند دوطرفه، هم دانشجویان و نخبه های رشته های تخصصی در موقعیت کاری مناسب خود قرار می گیرند و هم صنعت نفت می تواند از توانایی و ظرفیت های این نیروها بهره گیرد و مجموعه ای پویا و جوان داشته باشد. پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی پژوهشی صنعت نفت ، در سال های گذشته ارتباط خوبی با دانشجویان و مراکز فناوری و دانشگاهی داشته؛ اما از چند سال قبل طرحی با عنوان «طرح میزبانی» را شروع کرده که هم صنعت پویای نفت را منتفع ساخته است و هم مراکز علمی و دانشگاهی کشو ر را.
طرح میزبانی پژوهشگاه صنعت نفت از دانشجویان مقاطع ارشد و دکترای دانشگاه های کشور، به پیشنهاد و حمایت وزارت نفت،همسو با اجرای سیاست همکاری بین مراکز دانشگاهی و صنعت نفت کشور، با هدف باز شدن درهای پژوهشگاه روی محققان و جامعه علمی کشور در مرحله اجرا قرار گرفته است. اجرای این طرح، امکان بهره گیری از ظرفیت های سخت افزاری، دانشی، کارگاهی و آزمایشگاهی پژوهشگاه صنعت نفت را به منظور خدمت رسانی به بدنه علمی کشور از طریق پایان نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی فراهم می کند.
این طرح از اواخر سال 98 عملیاتی شد و در ادامه به دلیل ایجاد محدودیت های ناشی از شیوع ویروس کرونا در دانشگاه ها دچار رکود و مدتی هم متوقف شد، اما در ادامه به شکلی آنلاین این خدمات رسانی ادامه یافت.
از همان ابتدا دانشجویانی از دانشگاه های امیرکبیر، صنعتی شریف، آزاد، تربیت مدرس و دانشگاه های استان های دیگر برای بهره مندی از این خدمات، ثبت نام کردند. این طرح، برای میزبانی از ۵۰۰ دانشجوی کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه های کشور(سالانه 100دانشجو) پیش بینی شده و به طور مستقیم روی حوزه های مورد نیاز صنعت نفت تمرکز دارد و در چند سال اخیر، چرخه میزبانی از دانشجویان را ادامه داده است.
در عین حال، به شکل همزمان از طریق همکاری یک مجموعه شتاب دهنده دانش بنیان، بستری پویا به منظور سوق دهی پایان نامه ها و رساله های دکترا به سمت شکل گیری کسب و کارهای فناورانه ایجاد شده است. محققان جوان می توانند در بدو شروع، از مشاوره و منتورینگ متخصصان و کارشناسان ارشد اکوسیستم نوآوری و فناوری انرژی کشور بهره مند شوند. به این منظور، عناوین و موضوعات راهبردی پژوهشگاه صنعت نفت، برای تعیین و استخراج عناوین رساله ها و پایان نامه ها پیشنهاد شده است.
عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت از همان ابتدای شروع به کار خود، حضور نخبگان در پژوهشگاه صنعت نفت را بسیار حائز اهمیت دانسته و تاکید کرده بود که به دنبال روش هایی برای تزریق نخبگان به این مجموعه هستند؛ چراکه بدون تزریق نخبگان، این مرکز پژوهشی از بین خواهد رفت و فعالیت های برجسته این سازمان تحقیقاتی را باید حاصل ورود نخبگان دانست.
وی با بیان اینکه مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت، مرکز نوآوری وزارت نفت است و باید عملکردی متفاوت با مراکز نوآوری دانشگاه ها داشته باشد، تصریح کرد: این مجموعه باید بازویی برای رصد فناوری ها و حل مشکلات صنعت، دانشجویان و نخبگانی باشد که با پژوهشگاه در ارتباط هستند.
چندی قبل هم علی خیرالدین، معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم در بازدید از پژوهشگاه صنعت نفت و دیدار با رئیس این مجموعه گفت: راه اندازی سامانه نظام ایده ها و نیازها در دستور کار وزارت علوم است و با ایجاد آن، شناسایی نیازهای جامعه در هر بخش باید در اولویت کاری قرار گیرد.
وی افزود: این سامانه می تواند با ثبت و برطرف کردن این نیازها از سوی مراکز تحقیقاتی، دانشگاه ها و صنعت گام مؤثری را در پیشبرد اهداف جامعه بردارد.
خیرالدین تصریح کرد: می توان طرح ملی میزبانی را که در پژوهشگاه صنعت انجام می شود، همسو با اهداف این سامانه دانست و دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی می توانند با انجام پایان نامه یا رساله های خود، مشکلات و نیازهای صنعت را برطرف سازند. از سوی دیگر ،این طرح که توسط پژوهشگاه صنعت نفت اجرایی شده، می تواند با کارآفرینی و اشتغالزایی الگویی برای دیگر مراکز پژوهشی و سازمان ها شود.
معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم در این بازدید، بر گسترش ارتباط صنعت و دانشگاه تاکید کرد و افزود: چنانچه پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکترای دانشجویان در قالب موضوعات صنعتی و نیازمحور باشد، طبیعتاً حضور مجموعه ای نظیر پژوهشگاه صنعت نفت می تواند بستر مناسبی را برای پیشبرد اهداف دانشجویان فراهم کند.
وی یکی از راه های خلق فناوری را توسعه مراکز کارآفرینی دانست و گفت: تعامل میان دانشگاه ها با پژوهشگاه ها و پارک های علم و فناوری باید گسترش یابد، از این رو در جلسه ای با مدیران پژوهشگاه بر این موضوع مهم تاکید و مقرر شد، تفاهمنامه ای میان وزارت علوم و پژوهشگاه صنعت نفت با هدف توسعه همکاری های مراکز رشد و پارک های علم و فناوری منعقد شود.
خیرالدین به توانمندسازی دانشجویان در طول تحصیل نیز اشاره و تصریح کرد: متأسفانه دانشجویان در زمان تحصیل، آماده بازار کار نمی شوند و صرفاً مطالبی را به صورت تئوری فرامی گیرند که نمی توانند از آنها به صورت عملیاتی استفاده کنند، بنابراین ایجاد مراکز نوآوری در پژوهشگاه یا راه اندازی طرح ملی میزبانی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی می تواند در رشد و ارتقای دانشجویان بسیار موثر واقع شود.
در واقع پژوهشگاه صنعت نفت تلاش می کند تا جایگاه پژوهشگاه صنعت نفت را در زنجیره ایده تا بازار مشخص کند و در روند تحقق برنامه ها و طرح های دانشجویان و محققان، مسیر و جانمایی درستی را به آنها نشان دهد. پژوهشگاه صنعت نفت به همین منظور مطالعات گسترده ای را درباره فعالیت های پژوهشگاه های مشابه در سطح دنیا انجام داده و مشخص شده است که به عنوان یک سازمان پژوهش و فناوری در
(TRL (Technology Readiness Levels در سطح 4 از 7 جانمایی می شود. پژوهشگاه در چند سال اخیر تلاش کرده است، درهای خود را روی ظرفیت های علمیدانشگاه ها باز بگذارد تا دانشجویان و دانشگاهیان بتوانند در TRL های یک تا ۴ در این مجموعه به فعالیت های خود ادامه دهند، ضمن اینکه دانشجویان نیز می توانند از امکانات آزمایشگاهی و پتانسیل موجود در پژوهشگاه استفاده کنند. همزمان با این روند، صدها موضوع پژوهشی مورد نیاز صنعت در اختیار دانشجویان قرار می گیرد و آنها با استفاده از ظرفیت های موجود در پژوهشگاه می توانند این موضوعات را پیگیری کرده و به نتایج مثبتی دست یابند.
شاید یکی از خلأها در حوزه تحقیق و پژوهش و کار میدانی، وجود مراکزی باشد که دانشجویان رشته های تخصصی مرتبط با صنعت نفت، بتوانند ایده ها، ابتکارات و طرح های پیشنهادی خود را در این مراکز براحتی و بدون دغدغه پیاده سازی کنند. پژوهشگاه صنعت نفت در حال حاضر، نقش همین مرکز را دارد، به همین دلیل مراکز آموزشی و دانشگاهی باید قدر همکاری با آن را بدانند و از فرصت همکاری و کار مشترک با آن بهره ببرند.
پژوهشگاه صنعت نفت، همواره تکمیل کننده و حامی برنامه ها و پروژه های پژوهشی بوده و تلاش کرده به شکل موازی و در مسیر پروژه های دانشگاهی قرار نگیرد. پژوهشگاه در بسیاری موارد، نقش تسهیل کننده و رگولاتور را به عهده دارد و تلاش می کند موانع اجرایی را به حداقل برساند.
این پژوهشگاه، به پشتوانه میزان رضایت و استقبالی که از دانشجویان، دانشگاه ها، متخصصان و از سوی دیگر شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت به دست می آورد، به راه خود ادامه می دهد. به همین دلیل ارائه بازخوردهای ناشی از اجرای این طرح ها و اقدامات صورت گرفته از سوی دانشجویان و استادان می تواند در اجرای بهتر پروژه میزبانی و طرح های دیگر راهگشا باشد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس همکاری با شرکت های دانش بنیان را تشریح کرد:
سمیه راهپیما بخش های مختلف صنعت نفت، همسو باشعار«مهار تورم،رشد تولید»،تلاشی مجدادنه را آغاز کرده اند تا در مسیر تحقق این شعار، گام های موثری برداشته شود. بی تردید یکی از راه ها برای کوتاه سازی مسیر و زمان، بهره گیری از شرکت های دانش بنیان، به عنوان یکی از ظرفیت های بالقوه موجود در کشور است که بسیاری از آنها در تعامل با بخش های مختلف از جمله صنعت نفت، فعال شده اند. ازمیان شرکت های پالایشی که همکاری و تعاملی سازنده با شرکت های دانش بنیان دارند، شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس است که توانسته در توسعه توانمندی داخلی، ساخت تجهیزات و ایجاد انگیزه در میان کارکنان موثر عمل کند. برای جویا شدن از روند این اقدامات، با علیرضا جعفرپور، مدیرعامل شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس گفت وگویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.
با توجه به شعار امسال به نام «مهار تورم، رشد تولید» شرکت های دانش بنیان می توانند نقشی بسزا در این زمینه داشته باشند و کشور را از واردات قطعات بی نیاز کنند. پالایشگاه ستاره خلیج فارس در این زمینه چه گام هایی برداشته است؟
از بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، زمان زیادی نمی گذرد. در این نمایشگاه برای اینکه با شرکت های دانش بنیان، تعامل و ارتباط بیشتری داشته باشیم، فعالیت های مختلفی انجام شد تا این ارتباط سازنده، قوی تر شکل بگیرد. به همین دلیل، نیازهای فناورانه پالایشگاه را به صورت کتابچه و CD در اختیار شرکت های توانمند قرار دادیم تا از این طریق، بتوانیم با همکاری شرکت های دانش بنیان، تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه را با دانش ایرانی بومی سازی کنیم. امیدواریم شرکت های دانش بنیان داخلی که اکنون رشد و توسعه پیدا کرده اند و روی لبه دانش صنعت و فناوری حرکت می کنند، بتوانند گره های این صنعت را باز کنند.
به دلیل تحریم، نیاز داریم که روی پای خود بایستیم. بنابراین شرکت های ایرانی، دانشجویان و نخبگان کشور باید تهدیدها را به فرصت تبدیل کنند و ایران را در مسیر سازندگی بیشتر، بدون اتکا به کشورهای بیگانه قرار دهند.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس، بزرگترین پالایشگاه کشور است و ظرفیت تولید آن، در زمان طراحی 360 هزار بشکه در روز پیش بینی شده بود که اکنون و با توجه به افزایش ظرفیت های داده شده، به حدود 460 هزار بشکه در روز رسیده است و در آینده نزدیک، با توجه به طرح های آماده بهره برداری، این میزان به 480 هزار بشکه افزایش خواهد یافت.
طرح تصفیه گازوییل از سال های گذشته، راه اندازی و تکمیل نشده بود؛ اما با اقدامات صورت گرفته در سال 1401 این واحد آماده بهره برداری است و اکنون منتظر افتتاح رسمی آن هستیم. از این رو بخش زیادی از تولید دیزل پالایشگاه ستاره خلیج فارس، به یورو 5 تبدیل خواهد شد؛با این توضیح که اکنون حدود 15درصد گازوییل کشور از طریق این پالایشگاه تامین می شود. این گازوییل، با استانداردهای بین المللی فاصله زیادی ندارد و مقدار گوگرد آن حدود 1200 الی 1300 ppm است که قصد داریم این میزان را به زیر 50 ppm برسانیم؛ البته بخشی از آن به صورت گازوییل معمولی باقی خواهد ماند.
طرح توسعه ای دیگر، احداث واحد اکتان هگزان جدید است که در آن، بخشی از نفتای میانی، به ریفورمیت (کاتالیست اصلاحی) تبدیل می شود و با این روش، به مقدار بنزین پالایشگاه افزوده خواهد شد.
طرح دیگر نیز به استحصال هیدروژن های مازاد باز می گردد. اکنون مقداری هیدروژن مازاد در واحدهای بنزین سازی تولید می شود و بیشتر پالایشگاه ها در واحدهای پایین دستی، از هیدروژن مازاد استفاده می کنند. در این پالایشگاه نیز این هیدروژن مازاد، به آمونیاک و کودهای شیمیایی تبدیل خواهد شد که با این حساب، سالانه حدود 500 هزار تن انواع کود شیمیایی تولید خواهیم کرد.
اکنون مطالعات هر دو طرح شروع شده و در حال انجام است و امیدواریم بزودی قراردادهای ساخت این دو واحد شروع شود.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس، یکی از پالایشگاه های جوان در کشور به شمار می رود که سال 1385 فعالیت خود را آغاز کرد، از این رو می توان گفت که فناوری های روز دنیا در مبدل های حرارتی این پالایشگاه استفاده شده است و تمام گازهای تولیدی آن، بازیابی و به چرخه تولید باز گردانده می شود. یکی از دغدغه ها در این پالایشگاه، جمع آوری گازهای فلر است که بخش زیادی از انرژی پالایشگاه را به خود اختصاص داده و جزو ضایعات غیر مجاز به شمار می رود. از این رو به دلیل استهلاک بالای بوستر کمپرسورها، گازهای قابل کندانس را به مایعات نفتی تبدیل و جذب فراورده خواهیم کرد. با این روش تا حد امکان از ارسال گازهای ارزشمندی که می تواند به فراورده در سوخت پالایشگاه تبدیل شود، جلوگیری خواهد شد.
این پالایشگاه، از سال 1397 ساخت بیمارستانی را در قالب توسعه زیرساخت های پزشکی بندرعباس شروع کرد؛ اما طی این سال ها تنها 30 تا 35 درصد پیشرفت داشته است که یکی از دلایل این تاخیر, فعالیت همزمان تکمیل سیستم های مکانیکال و الکتریکال مانند لوله کشی های فاضلاب، آب، لوله کشی های آتش نشانی، اف اند جی، لوله کشی گازهای طبی، برق کشی ها، دیوارها و... است. برای رفع این مشکل، توانستیم از جمع عمومی پالایشگاه مبلغ 300 میلیارد تومان بودجه جذب کنیم و در مناقصه هم یکی از بهترین پیمانکاران را انتخاب کردیم و برای تکمیل بخش های ابنیه، برقی و صنعتی این میزان را به 400 میلیارد تومان رساندیم. این بیمارستان در بهمن سال آینده، به بهره برداری خواهد رسید. بجز این هزینه ها تجیهزات بزرگ مانند دیزل ژنراتور، سیستم های یو پی اس، تابلوهای برقی، موتورخانه، چیلرها، هواسازها و آسانسورهای متعدد را جداگانه خریداری و برای نصب در اختیار پیمانکار قرار خواهیم داد و در مجموع می توان گفت که همسو با اهداف مسؤولیت اجتماعی، طی حدود دو سال نزدیک به یکهزار میلیارد تومان سرمایه گذاری کرده ایم.
این طرح بیمارستانی در مساحتی حدود 27 هزار متر مربع زیر بنا در هفت طبقه و 265 تختخواب احداث خواهد شد، همچنین در آن، بخش های تخصصی و فوق تخصصی، 10 اتاق عمل، انواع سی تی اسکن، انواع جراحی های تخصصی، کلینیک مغز و اعصاب، کلینیک ریه و... در نظر گرفته شده است.
این بیمارستان همچنین به تخت های تخصصی مراقبت های ویژه مانند تخت های آی سی یو، سی سی یو، پست سی سی یو و بخش عفونی کامل مجهز است که این بخش، در مقابل بیماری های عفونی خطرناک مانند بحران کرونا خیلی کمک کننده بوده و 5 اتاق عمل مجزا هم برای آن در نظر گرفته شده است. به بیان کلی تر این بیمارستان، از نظر تکنولوژی، مطابق با استانداردهای روز دنیا طراحی شده است.
از سال گذشته بسته های مختلفی به امکانات رفاهی کارکنان اضافه کرده ایم که موجب رضایتمندی آنها شده است. اکنون یکی از دغدغه های این کارکنان، نداشتن مسکن است که در این زمینه نیز با استانداری و اداره کل راه، مسکن و شهرسازی رایزنی کرده ایم و قول های مساعدی هم داده شده تا در پهنه ای نزدیک به شهر بندرعباس، زمینی برای ساخت مسکن کارکنان به پالایشگاه اختصاص یابد. همچنین مدیریت دانش را در پالایشگاه مستقر کرده ایم و با آخرین استانداردهای موجود توانسته ایم 23 نوع فعالیت دانشی را شناسایی کنیم؛ فعالیت هایی مانند شناسایی انواع دانش، چاپ مقاله، چاپ کتاب، ثبت و پیاده سازی تجارب و همچنین برگزاری کلاس های آموزشی و انتقال تجربیات. با مجوزهایی که از هیأت مدیره گرفته شده برای هر یک از این رفتارهای دانشی، امتیازاتی به همکاران اختصاص خواهیم داد.
همچنین طرح طبقه بندی مشاغل را پیاده سازی کرده ایم که با این طرح، یکسان سازی حقوق ها اتفاق خواهد افتاد. این طرح به تایید وزارت کار و هیأت مدیره پالایشگاه رسیده و با وجود بار مالی که برای شرکت ایجاد کرده، امیدواریم بهار امسال، فعالیت های کامپیوتری آن انجام و احکام همکاران صادر شود.
کارکنان باید از نظر فکری و مالی اقناع شوند. برای تحقق این امر، در حوزه منابع انسانی چند طرح خوب دیده شده که یکی از آنها، جانشین پروری است که بر این اساس، افرادی که مسؤولیت پذیر هستند، انتخاب خواهند شد.
به همین منظور، به رؤسای بخش های مختلف پالایشگاه ستاره خلیج فارس ادارات گفته شده است که نفرات برتر مجموعه های خود را شناسایی و معرفی کنند و امیدواریم در مسیری حرکت کنیم که نیروهای سازمانی، به بالندگی برسند.
آژانس بین المللی انرژی، اوایل ماه ژوئن پیش بینی کرد، تقاضای جهانی نفت خام در پایان دهه جاری به اوج خود برسد، درحالی که برآوردهای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) نشان می دهد تقاضای جهانی نفت خام تا سال 2045 میلادی به 110 میلیون بشکه در روز خواهد رسید که این رقم بالاتر از اوج پیش بینی شده از سوی آژانس است. در چنین شرایطی، اگر نهادهای بزرگ و بین المللی قادر به حرکت در مسیری واحد نباشند، چگونه می توان چشم اندازی روشن برای سوخت های فسیلی در آینده متصور شد؟
آژانس بین المللی انرژی اوایل ماه ژوئن پیش بینی کرد که اوج تقاضا برای نفت چندان دور نیست، حتی می تواند پیش از سال 2030میلادی محقق شود. همچنین انتظار می رود این وضع به تداوم کاهش استفاده از سوخت های فسیلی و کند شدن رشد تقاضا برای این حامل های انرژی، بویژه زغال سنگ و نفت منجر شود. در عین حال، انتظار می رود نگرانی ها درباره امنیت انرژی به دلیل کمبودهایی که سال گذشته میلادی رخ داد و در کنار آن، بحران اقتصادی جهانی،سبب تشدید روند کاهش تقاضا شود؛ زیرا از سوی دیگر، دولت ها از طریق بخش انرژی سبز، بودجه را به سمت تضمین امنیت انرژی بلندمدت سوق می دهند.
فاتح بیرول،رئیس آژانس بین المللی انرژی بتازگی گفته است، تغییر به سمت اقتصاد انرژی های پاک در حال رخ دادن است و روندی افزایشی هم دارد، همچنین اوج تقاضای جهانی نفت، پیش از پایان دهه کنونی با پیشرفت خودروهای برقی، بهره وری انرژی و دیگر فناوری ها بسیار محتمل است. براساس گزارش آژانس بین المللی انرژی، انتظار می رود تقاضای جهانی نفت خام در سال 2023 میلادی با افزایش روزانه 2 میلیون و400هزار بشکه ای، به رکورد 102میلیون و300هزار بشکه در روز برسد. براساس گزارش یادشده، این افزایش می تواند به سمت کاهش تغییر مسیر دهد، به گونه ای که در سال 2024 میلادی به 860 هزار بشکه و تا سال 2028 میلادی هم به 400 هزار بشکه در روز برسد و در مجموع، تقاضای جهانی نفت خام سرانجام به 105 میلیون و 700 هزار بشکه در روز برسد. بنا براعلام آژانس بین المللی انرژی،این کاهش رشد که امنیت انرژی را به خطر انداخت و منجر به کمبود سوخت های فسیلی در سال گذشته همچنین در نظر گرفته شدن 2 تریلیون دلار برای پروژه های انرژی پاک تا پایان دهه شده، بیشتر به دلیل تنش های روسیه-اوکراین است. انتظار می رود، تقاضای جهانی برای نفت از سوخت های فسیلی قابل احتراق، بدون احتساب سوخت های زیستی، مواد اولیه پتروشیمی و دیگر مصارف غیر انرژی،تا سال 2028 میلادی به 81 میلیون و 600 هزار بشکه در روز برسد.
این در حالی است که آژانس بین المللی انرژی انتظار دارد تقاضای جهانی نفت برای حمل و نقل پس از سال 2026 ، روند کاهشی را طی کند و تنها بخش پتروشیمی است که تقاضای نفت را همچنان بالا نگه می دارد.
این نهاد بین المللی درعین حال پیش بینی می کند، رشد بازار خودروهای برقی سبب تسریع در روند گذر از خودروهای با سوخت فسیلی شود، به طوری که این فرایند مورد حمایت بیشتر دولت و سیاست های اقلیمی قرار می گیرد. بااین حال، بر اساس برآوردهای آژانس بین المللی انرژی، تقاضای رو به رشد صنایع پتروشیمی و افزایش مصرف در اقتصادهای نوظهور و درحال توسعه، کندی بیش ازحد در اقتصادهای پیشرفته را جبران خواهد کرد. در همین حال، اوپک براین باوراست که تقاضای جهانی نفت تا سال 2045 به 110میلیون بشکه در روز می رسد و تقاضای جهانی برای این کالای راهبردی را از هم اکنون 23 درصد افزایش خواهد داد.
هیثم الغیص، دبیرکل اوپک بتازگی در آیین گشایش رسمی همایش انرژی آسیا در کوالالامپور که به میزبانی شرکت ملی نفت مالزی (پتروناس) در ماه ژوئن برگزار شد، اعلام کرده بود که نفت برای آینده ای قابل پیش بینی غیرقابل جایگزینی است. الغیص پیشنهاد کرد، تا دو دهه دیگر،نفت همچنان حدود 29درصد از سبد ترکیبی انرژی جهان را به خود اختصاص می دهد.این چشم انداز با پیش بینی آژانس بین المللی انرژی برای تقاضای جهانی نفت خام در تناقض است. الغیص در سخنان خود اشاره کرده است، نبود سرمایه گذاری مناسب در صنعت نفت هم روند رشد تقاضا را متوقف نمی کند؛ اما می تواند بحران انرژی را رقم بزند.
وی همچنین معتقد است، سرعت افزایش شهرنشینی به طور قابل توجهی به افزایش تقاضای نفت در سراسر جهان می انجامد. بااین حال، دبیرکل اوپک بر نقش رو به رشدی که انرژی های تجدیدپذیر در ترکیب سبد انرژی جهان خواهند داشت، صحه می گذارد و این خود نشان از این دارد که کشورهای عضو اوپک هم درحال سرمایه گذاری قابل توجهی در مسیر انرژی سبز هستند. الغیص انتظار دارد، افزون بر نفت، گاز طبیعی، صنایع تولید هیدروژن، انرژی هسته ای و زیست توده نیز گسترش یابد. ظرفیت جهانی تولید انرژی های تجدیدپذیر پارسال به 3372 گیگاوات رسید که نشان از رشد 295گیگا واتی یا 9.6 درصدی دارد و حدود 83 درصد از کل ظرفیت برق اضافه شده در سال 2022 از منابع تجدیدپذیر تولید شده است. این بخش به لطف حمایت دولت ها و پیگیری مجدانه سیاست های اقلیمی در حمایت از انتقال سبز، رشد بی سابقه ای داشته است و تداوم خواهد داشت. این مسیر همچنین به روند کاهشی در تولید برق از سوخت های فسیلی و تنوع سرمایه گذاری در انرژی، حتی از سوی بعضی شرکت های بزرگ نفت و گاز جهان منجر شده است.
فرانچسکو لاکامرا، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی های تجدیدپذیر (IRENA) اعلام کرده که رشد بی سابقه تولید انرژی های تجدیدپذیر نشان دهنده انعطاف پذیری این نوع از انرژی در شرایط بحران انرژی است. وی افزود:شرایط مطلوب تجاری بودن انرژی های تجدیدپذیر در کنار سیاست های توانمندسازی، روند افزایش سهم این نوع از انرژی ها را در سبد انرژی جهان حفظ کرده است. اما اگر بخواهیم در مسیری باقی بمانیم که گرمایش جهانی را به 1.5 درجه سانتیگراد محدود می کند، باید تا سال 2030 میلادی ظرفیت سالانه تولید انرژی تجدیدپذیر به سه برابر مقدار کنونی برسد. بااین حال، بیشتر رشد ظرفیت تولید انرژی های تجدیدپذیر در چند کشور از قوی ترین اقتصادها و مناطق مختلف جهان از جمله آسیا، اروپا و ایالات متحده آمریکا متمرکز شده است. برای اطمینان از تداوم سرعت افزایش ظرفیت تولید جهانی انرژی تجدیدپذیر، اقتصادهای توسعه یافته جهان باید در مناطق فقیرتر سرمایه گذاری داشته باشند تا تقاضای فزاینده برای انرژی پاک را برآورده کنند. اگراین اتفاق نیفتد، این شرایط می تواند به صحت پیش بینی اوپک از رشد بلندمدت تقاضای نفت منجرشود، درحالی که پیش بینی خوش بینانه آژانس بین المللی انرژی می تواند درست باشد، اگر ظرفیت تولید جهانی انرژی های تجدیدپذیر باسرعت به رشد خود ادامه دهد، هر کاهشی می تواند به نتایج بدبینانه تری منجر شود.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: فیلیسیتی برداستاک
مترجم: امیر دشتی
پالایشگاه اصفهان
مدیرعامل هلدینگ پتروپالایش اصفهان از راه اندازی معاونت هوش مصنوعی در این هلدینگ خبر داد.
محسن قدیری در نشست هم اندیشی رؤسای روابط عمومی شرکت های صنعت پالایش و پخش کشور گفت: با فعالیت مناسب این معاونت و قرار گرفتن آن در فرایندهای هلدینگ، بهره وری ما ۱۰ برابر افزایش خواهد داشت. وی با بیان اینکه با وجود هوش مصنوعی دیگر نیازی به افراد متخصص نداریم، تصریح کرد: بیش از یکهزار تخصص در هوش مصنوعی تعریف شده و ما فقط دیتا را برای این هوش تعریف می کنیم و خروجی های تخصصی را دریافت خواهیم کرد. مدیرعامل هلدینگ پتروپالایش اصفهان با اشاره به اینکه در بحث روابط عمومی نیز هوش مصنوعی کاربرد زیادی در زمینه تولید محتوا دارد، اضافه کرد: ما از تکنولوژی هوش مصنوعی عقب هستیم و باید این موضوع جبران شود. همه شرکت های معتبر دنیا به هوش مصنوعی تجهیز شده اند و ما نباید از این فناوری عقب بمانیم.
قدیری با تأکید بر اینکه با استفاده از ظرفیت نخبگان و جوانان در هلدینگ پتروپالایش اصفهان، موفق به تحقق همه اهدافمان شدیم، گفت: همه پروژه ها در این شرکت پالایشی با SPI بالای ۹۸ درصد در حال انجام است و راهبرد در پالایشگاه اصفهان تغییر کرده است. ما دیگر وابسته به نفت نیستیم و برای رسیدن به پتروپالایش در حال حرکت هستیم.وی با بیان اینکه بارها پیکربندی هلدینگ پتروپالایش اصفهان را تغییر دادیم، افزود: در نظر داریم تا سال ۱۴۰۵ از پالایشگاه به پتروپالایش تبدیل شویم.مدیرعامل هلدینگ پتروپالایش اصفهان با تأکید بر اینکه تحریم ها محدودیتی برای ما ایجاد نخواهد کرد، گفت: شرکت راهبر ترابر انرژی در آینده بزرگ ترین شرکت حمل ونقل ایران خواهد شد و تاکنون ۲۰۰ تانکر برای این شرکت خریداری شده و تمام اقدام های آن با شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی هماهنگ می شود.
قدیری با اشاره به برنامه ویژه برای کاهش هزینه ها در هلدینگ پتروپالایش اصفهان بیان کرد: ما ابتدا راهبرد جسورانه را انتخاب و به دنبال آن پروژه های برنامه محور را تعریف و سرانجام ساختار هلدینگ را ایجاد کردیم.وی با بیان اینکه باید ارتباط سازمان ها با استفاده از هوش مصنوعی پاسخ داده شود، گفت: شبکه های اجتماعی، حاصل هوش مصنوعی است و باید ارتباط سازمان ها با استفاده از هوش مصنوعی پاسخ داده شود. ما هم اکنون در برخی بخش ها مانند تدارکات کالا و بازاریابی و فروش از هوش مصنوعی استفاده می کنیم.مدیرعامل هلدینگ پتروپالایش اصفهان افزود: هم اکنون در حال پیاده سازی روش ای آرپی با الگوبرداری از اس ای پی آلمان هستیم؛ ۹ ماژول امسال استفاده می شود و خروجی این برنامه به هوش مصنوعی وصل خواهد شد.
آزمون بازرسي محموله های نفتی و مخازن سوخت نفتكش ها (كشتی) از سوی اداره کل نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتی وزارت نفت، در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.
برای شرکت در این آزمون که پیرو اطلاع رسانی قبلی در تارنمای اداره کل نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتی جمعه 23 تیرماه برگزارشد، 415 نفراز متخصصان و فارغ التحصیلان کشوری در رشته های مهندسی نفت، مهندسی مخازن، فنی مهندسی وعلوم پايه و ساير رشته های مرتبط با آزمون بازرسی محموله ها و مخازن سوخت نفتكش ها (كشتی) ثبت نام کرده بودند.
اين آزمون طبق جدول زمانبندی ارائه شده، در دو بخش پرسش های چهار گزینه ای و تشریحی برگزار شد.
بازرسان شخص ثالث محموله های نفتی كشتی ها، به نمایندگی از ذی نفعان، مسؤولیت اندازه گيری احجام و اوزان، همچنین ارزيابی كمی و كيفی محموله ها را در مبادی صادراتی و وارداتی نفت خام و فراورده های نفتی و گازی به عهده دارند.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در بازدید از پروژه طرح توسعه میدان نفتی دانان گفت: شرکت نفت مناطق مرکزی آمادگی همکاری و حمایت از شرکت های دانش بنیان داخلی و دانشگاه ها را به منظور افزایش و نگهداشت تولید دارد.
مهدی حیدری و هیأت همراه با همراهی محمود نصیری، سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب، از روند پیشرفت فاز دوم طرح نگهداشت و افزایش تولید میدان نفتی دانان که شامل ۱۱ حلقه چاه جدید و واحد نمک زدایی است، بازدید کرد.
وی ضمن بررسی آخرین وضع چاه ها، نصب تأسیسات سرچاهی، وضعیت واحد نمک زدایی و تحویل نهایی پروژه میدان نفتی دانان به نفت مرکزی ایران گفت: با برنامه ریزی دقیق و تسریع در فعالیت های اجرایی و انجام کارهای باقیمانده، انتظار می رود دیگر چاه های پروژه نیز در کمترین زمان ممکن به تولید برسد و افزایش تولید برنامه ریزی شده محقق شود.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران همچنین بر حمایت از شرکت های دانش بنیان تأکید کرد و گفت: نفت مرکزی آمادگی همکاری و حمایت از شرکت های دانش بنیان داخلی و دانشگاه ها را به منظور افزایش و نگهداشت تولید دارد.
حیدری در ادامه از زحمات و تلاش های صادقانه و فداکاری کارکنان مناطق عملیاتی که در این فصل از سال در دمای ۵۰ درجه سانتی گراد مشغول خدمت رسانی به هموطنان هستند، تشکر و قدردانی کرد.
شرکت نفت و گاز اروندان
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان گفت: با جابه جایی بعضی خطوط جریانی نفت چاه ها در میدان آزادگان جنوبی، برای رفع مشکل عقب راندن نفت از سوی چاه های پرفشار به سمت چاه های کم فشار، از ابتدای امسال تولید نفت در غرب کارون ۲۰ هزار بشکه افزایش داشته است.
در نشستی با حضور عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان؛ ابوذر شریفی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت و با حضور جمعی از مدیران و رؤسای هر دو شرکت، آخرین وضع تولید در میدان های غرب کارون و آزادگان جنوبی در دفتر هماهنگی این شرکت در اهواز به بحث و گفت وگو گذاشته شد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان در این نشست با اشاره به اینکه عزم و اهتمام جدی ما حل مشکلات و چالش های تولید است، گفت: برگزاری این گونه نشست های هم اندیشی، هم افزایی هر دو شرکت را افزایش می دهد و شاهد پیشبرد بهتر امور خواهیم بود.
عذاری اهوازی افزود: هدف از برگزاری این نشست، بررسی و کار کارشناسی دقیق به منظور حل مشکلات و چالش های افزایش تولید از تأسیسات کارخانه فراورشی غرب کارون و ارتقای ظرفیت تولیدی آن با توجه به تحویل گیری چاه های نو است.
وی با اشاره به ابتکارها و اقدام های خوب همکاران خود در این شرکت به منظور افزایش تولید ادامه داد: ما توانستیم با جابه جایی بعضی خطوط جریانی نفت چاه ها در میدان آزادگان جنوبی، برای رفع مشکل عقب راندن نفت از طریق چاه های پرفشار به سمت چاه های کم فشار، از ابتدای امسال شاهد رشد ۲۰ هزار بشکه ای تولید نفت در غرب کارون باشیم.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
فرایند ارزیابی صلاحیت آزمایشگاه ها مطابق با استاندارد بین المللی ایزو و آی ای سی (ISO/IEC۱۷۰۲۵) برای نخستین بار در آزمایشگاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، به عنوان بزرگ ترین شرکت تولیدکننده نفت ایران انجام شد.
علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در اختتامیه نشست ارزیابی صلاحیت آزمایشگاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بر اساس استانداردهای بین المللی اظهار کرد: با ورود شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عرصه بین المللی، سازمان به صورت داوطلبانه از هرگونه نظارت و بازرسی استقبال می کند تا در مسیر کسب اعتبار، پیشرفت و اعتلای صنعت نفت در محیط های بین المللی موفق باشد.
در ادامه این نشست، شاهین پرچه خواری، سرپرست معاونت مدیر فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، به تلاش های مجموعه مطالعات شیمیایی و آزمایشگاه های کنترل کیفیت در دو سال اخیر اشاره کرد و افزود: عاملیت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان قطب تولید انرژی کشور، این ضرورت را ایجاب می کرد تا با دریافت استانداردهای بین المللی، بتوانیم کیفیت محصولات تولیدی خود را که شامل نفت خام، گاز و میعانات گازی است، مطابق استاندارد بازارهای جهانی ارتقا دهیم.در پایان این نشست، محمدرضا آبیار، رئیس مهندسی ساختار و بهره وری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز تصریح کرد: استقرار و صدور گواهینامه استاندارد تخصصی ویژه یادشده با استفاده از توان درون سازمانی و صرف حداقل هزینه انجام شد.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیأت رئیسه صندوق بازنشستگی صنعت نفت گفت: این صندوق در زنجیره ارزش پتروپالایشگاه دهلران، در مجموع حدود ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری می کند. عبدالحسین بیات در پنجاه ودومین نشست شورای عالی پروژه های صندوق بازنشستگی صنعت نفت با تأکید بر اینکه یکی از طرح های مورد توجه شورای عالی پروژه ها در طول یک سال گذشته، روند رشد و پیشرفت پتروپالایشگاه دهلران بوده است، اظهار کرد: هم اکنون این واحد از پیشرفت فیزیکی بالای ۸۳ درصد برخوردار است.وی افزود: گازهای همراه نفت تولیدشده در حوزه نفتی دزفول شمالی، شامل میدان های دهلران، آذر، پایدار، پایدار غرب، چشمه خوش و بنگستان بعد از تقویت فشار در این واحد پالایشی تبدیل به ارزش افزوده و محصولات پایین دستی می شوند. در مجموع ۲۴۰ میلیون فوت مکعب گاز جمع آوری شده از میدان های یادشده به سمت واحد ان جی ال ۳۱۰۰ پتروپالایشگاه دهلران تزریق می شود.رئیس هیأت رئیسه صندوق بازنشستگی صنعت نفت تصریح کرد: تا به امروز تنها راه از بین بردن گازهای همراه نفت خام، سوزاندن بود و سوزاندن این گازها جز آلودگی محیط زیست عملا فایده دیگری برای کشور نداشت؛ اما با بهره برداری از پتروپالایشگاه دهلران نزدیک به ۲۴۰ میلیون فوت مکعب گاز در روز به ۴۰ هزار بشکه محصول ترکیبات سنگین هیدروکربوری یا سیتوپلاس تبدیل می شود و مقرر است+ c2 تولیدی در این کارخانه گاز و گاز مایع در واحد الفین پتروشیمی دهلران، به محصول باارزش اتیلن تبدیل شود.بیات ادامه داد: محصول تولیدی دیگر این شرکت، تولید۱۵۳ میلیون استاندارد فوت مکعب گاز متان است که بخشی از این گاز در داخل واحد ان جی ال ۳۱۰۰ مصرف و مازاد آن به شبکه سراسری گاز کشور (آی گت) تزریق می شود. همچنین تولید میعانات گازی با حجم روزانه ۸۵۰ بشکه و تولید روزانه حدود ۴۰۰ تن گوگرد از دیگر محصولات جانبی این واحد است.وی افزود: نزدیک به ۶۰۰ هزار تن اتیلن تولیدی در پتروشیمی دهلران در واحدهای پایین دستی واحد الفین به پلی اتیلن سنگین، پلی اتیلن سبک خطی و پروپیلن تبدیل می شود. واحدهای پایین دستی الفین دهلران به صورت ای پی سی EPC از سوی شرکت EIED که از شرکت های گروه اقتصادی صندوق هاست، در حال اجراست.رئیس هیأت رئیسه صندوق بازنشستگی صنعت نفت گفت: در مجموع در این زنجیره از مرحله اخذ خوراک در ان جی ال ۳۱۰۰ تا واحدهای الفین و پلی الفین در پتروشیمی دهلران حدود ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری صورت خواهد گرفت که به یکی از منابع پایدار برای پشتوانه اقتصادی صندوق ها بدل خواهد شد.
شرکت بهره برداری نفت
مدیر خدمات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: ویژه برنامه حجاب و عفاف از سوی امور فرهنگی و هنری این شرکت با استقبال گسترده مردم برگزار شد.ابوالحسن غلامی، فعالیت های فرهنگی و هنری را گامی موثر در راستای اعتلای فرهنگ جامعه دانست و اظهار کرد: اقدامات فرهنگی و هنری با هدف ترویج فرهنگ دینی در حوزه حجاب و عفاف از جمله فعالیت های لازم و ضروری بویژه در دوران کنونی است.وی افزود: شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از دیرباز تاکنون، بانی خدمات ماندگار و موثر فرهنگی و هنری بوده که اوج آن را می توان در پیروزی نهایی انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس دید.مدیرخدمات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران تاکید کرد: این شرکت خود را متعهد به اجرایی کردن این اصل مهم و بنیادین می داند.غلامی با اشاره به برگزاری ویژه برنامه عفاف و حجاب در شرکت نفت و گاز گچساران عنوان کرد: این برنامه با محوریت امور فرهنگی و هنری شرکت نفت گچساران و همکاری اعضای کانون و عترت قرآن این شرکت برگزار شد که طی آن با اهدای چادر و بسته های فرهنگی از دختران نوجوانی که خواهان فرهنگ حجاب و عفاف بودند، قدردانی شد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
رئیس امور بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی، بر ضرورت پیشبرد و ارتقای برنامه های محیط زیستی منطقه ویژه انرژی پارس از سوی همه شرکت های این منطقه تأکید کرد.
محمد مسعودنیا درباره سی وچهارمین نشست هم اندیشی مدیریت محیط زیست منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس که به میزبانی واحد حفاظت محیط زیست مجتمع گاز پارس جنوبی برگزار شد، گفت: این نشست با حضور نمایندگان اداره کل اچ اس ای وزارت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت نفت و گاز پارس، مسؤولان و کارشناسان محیط زیست سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی و شرکت های پتروشیمی مستقر در منطقه به منظور هم اندیشی، رفع مشکلات و چالش های مرتبط با محیط زیست منطقه پارس جنوبی برگزار شد.
وی تصریح کرد: در این نشست با ذکر ضرورت برگزاری این نشست ها برای پیشبرد، ارتقا و هماهنگی برنامه های محیط زیست منطقه، اقدام های انجام شده برای عوارض سبز و ماده ۲۷ قانون مصوب دولت در سال ۱۴۰۰ مبنی بر اینکه واحدهای تولیدی، صنعتی و خدماتی که استانداردها و حدود مجاز محیط زیست را رعایت نمی کنند، مشمول پرداخت عواض آلایندگی بر اساس معیارهایی مانند شدت، مدت، نوع و مکان آلایندگی با نرخ ۰.۵، ۱ و ۱.۵ درصد می شوند، از سوی اداره کل اچ اس ای وزارت نفت ارائه شد.رئیس امور بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی تأکید کرد: یکی از موارد مهم و کلیدی در این نشست، ارائه گزارش پژوهشگاه صنعت نفت درباره پیشرفت پروژه طراحی شبکه پایش کیفیت خاک و آب زیرزمینی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس بود.به گفته مسعودنیا، این طرح به منظور استاندارد خاک برای پایش انواع آلودگی های خاک و آب زیرزمینی تعریف شده و در حال اجراست که نقاط پایش در هر یک از شرکت ها، تعیین شده و ضمن بررسی های اولیه زمین شناسی و مطالعات آب های زیرزمینی، ادامه پروژه در ماه های آینده اجرا و پیگیری می شود.وی با ابراز امیدواری از روند برگزاری این نشست ها اعلام کرد: برگزاری نشست های هم اندیشی، گامی برای حفظ و توسعه محیط زیست در سطح شرکت های فعال در منطقه بوده و امید است نتایج این نسست ها، سبب شناخت و همکاری بیشتر صنایع و شرکت ها در رفع چالش ها و مشکلات محیط زیستی شود.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
مدیر مالی پتروشیمی پارس با اشاره به اینکه در سال مالی ۱۴۰۱، این شرکت با ۱۴ درصد عملکرد فروش، توانست به فروش ۵۱ هزار و ۵۹۲ میلیارد تومان محصول دست یابد که تاکنون در این مجتمع بی سابقه بوده است، گفت: سودخالص پارس، رشدی ۱۹.۸ درصدی نسبت به سال مالی گذشته داشت و به رقم بی سابقه ۱۴ هزار و ۷۸۴ میلیارد تومان رسید.فریدون امیری، مدیرمالی پتروشیمی پارس به ارائه گزارشی از عملکرد و برنامه های این پتروشیمی پرداخت و اظهار کرد: هرچند به دلیل تحمیل برخی مشکلات که بیشتر ناشی از تحریم ها بود، پیچیده ترین تعمیرات اساسی پتروشیمی پارس از بدو تأسیس در واحد اتیل بنزن و واحد استایرن منومر خارج از برنامه پیش بینی شده به درازا کشید؛ اما فروش کل این مجتمع از نظر مقداری، تنها ۳ درصد تحت تأثیر این اتفاق قرار گرفت و در هفته اول دی سال ۱۴۰۱ واحد استایرن منومر با بالاترین خلوص به تولید ۱۰۰ درصدی رسید.مدیر مالی پتروشیمی پارس درباره این کاهش تولید افزود: دلیل کاهش تولید شرکت ۵۵ درصد خارجی بود. محدودیت خوراک و تعمیرات اساسی واحد اتیل بنزن از جمله دلایل داخلی این کاهش بوده است.فریدون امیری در عین حال از افزایش ۱۴ درصدی فروش مقداری پروپان، ۲۱ درصدی پنتان پلاس و ۲ درصدی بوتان خبر داد که از نظر ارزش ریالی فروش به ترتیب موجب افزایش ۴۵ درصدی، ۴۰ درصدی و ۳۱ درصدی این محصولات شده است.وی تأکید کرد: در سال مالی ۱۴۰۱، پتروشیمی پارس با ۱۴ درصد عملکرد فروش توانست به فروش ۵۱ هزار و ۵۹۲ میلیارد تومان محصول دست یابد که تاکنون در این مجتمع بی سابقه بوده است.
مدیر مالی پتروشیمی پارس همچنین از ثبت دو رکورد دیگر خبر داد و گفت: سودخالص پارس نیز با همه مشکلاتی که پشت سر گذاشتیم، رشد ۱۹.۸ درصدی نسبت به سال مالی گذشته داشت و به رقم بی سابقه ۱۴ هزار و ۷۸۴ میلیارد تومان رسید.
امیری در ادامه به دستاوردها و برنامه های پارس پرداخت و اظهار کرد: اجرای فاز به فاز پروژه رفع تنگناهای تولید استحصال اتان، اتیل بنزن و استایرن منومر شامل پروژه تزریق گاز مایع، ارتقای کیفیت فیلتراسیون و...، عملیاتی شدن پروژه افزایش دریافت بوتان همراه گاز خوراک از مجتمع گاز پارس جنوبی در اواخر سال ۱۴۰۱ شامل افزایش ۲۰ درصدی نسبت به ظرفیت اسمی، افزایش سود ۲۰ میلیون دلاری در سال، عملیاتی شدن پروژه تزریق گاز سوخت به شبکه گاز سوخت منطقه و اتمام مطالعات مهندسی و اصلاحات برای افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت واحد اتیل بنزن از جمله این دستاوردهاست.وی همچنین با تشریح اقدام های انجام شده برای اجرای طرح تولید پروپیلن و پلی پروپیلن پتروشیمی پارس و برنامه انجام آن تا سال ۱۴۰۵ گفت: در این واحد ۵۶ هزار تن خاکبرداری شده و عملیات اصلی اجرایی واحد PDH یک ماه آینده آغاز می شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان
عملیات بهسازی و مرمت بخشی از راه های دسترسی به چاه های نفت و گاز در شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان انجام شد.
عظیم احمدفخرالدین، رئیس اداره ترابری این شرکت گفت: با توجه به کوهستانی و سخت گذر بودن راه های دسترسی به چاه های نفت و گاز واحدهای عملیاتی این شرکت و به دلیل بارش های شدید زمستان گذشته راه دسترسی این چاه ها تخریب شده بود.
وی افزود: به منظور استمرار تولید با اعزام خودروهای راهسازی شامل لودر، گریدر و کمپرسی راه های ارتباطی و دسترسی به چاه های نفت و گاز در منطقه لب سفید و پلنگان مرمت و بهسازی شد.
رئیس اداره ترابری شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان اظهار کرد: در این اقدام ۵۳ کیلومتر از مسیر کوهستانی و سخت گذر دسترسی به چاه ها که البته راه تردد حدود ۲۰۰ خانوار روستایی و عشایری ساکن در آن منطقه است و بر اثر بارندگی و ریزش کوه، تخریب شده بود، مرمت و بهسازی شد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد که ساخــت نـسـل نـو توربوکمپرسورها برای اجرای مطلوب طرح های ذخیره سازی گاز در دستور کار این شرکت است.
رضا نوشادی در آیین آغاز عملیات اجرایی مرحله نخست طرح ذخیره سازی میدان گازی مختار که به صورت ویدیوکنفرانس با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری؛ جواد اوجی، وزیر نفت و جمعی از مسؤولان استانی و کشوری در جریان سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد، گفت: امروز پنجمین گام از فعال سازی طرح های ذخیره سازی در سطح کشور برداشته شده است.
وی اظهار کرد: پیش از میدان مختار، توسعه میدان های شوریجه و سراجه اجرایی شد و توسعه مخازن قزل تپه در شمال و بانکول در غرب کشور نیز در دستور کار است و امروز نیز برای پایداری و تثبیت گاز در شرایط اوج مصرف در این بخش از کشور، طرح توسعه میدان گازی مختار را آغاز کردیم.مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه این شرکت موضوع مدیریت اوج مصرف را با تمرکز بر مبحث ذخیره سازی گاز دنبال می کند، تصریح کرد: یکی دیگر از مأموریت های مهم مهندسی و توسعه گاز ایران، هوشمندسازی مصرف گاز است و فرزندان ملت در این شرکت، همه تلاش و دانش خود را به کار می گیرند تا اهداف این دو طرح مهم را در سراسر کشور محقق کنند.
شرکت پالایش نفت آبادان
رئیس سرویس آب، برق و بخار شرکت پالایش نفت آبادان گفت: راه اندازی نیروگاه چهارم پالایشگاه آبادان به منظور تأمین برق فاز ۲ این پالایشگاه در دستور کار قرار گرفت که فاز نخست این پروژه در ضلع شمالی نیروگاه فعلی در مرحله اجرا قرار دارد.
کریم افشاری افزود: در گام نخست پروژه احداث نیروگاه چهارم، یک مولد گازی CGT700 با ظرفیت اسمی ۳۰ مگاوات و ظرفیت عملیاتی ۲۵ مگاوات وارد مدار تولید انرژی خواهد شد که تا پایان امسال عملیاتی می شود.
وی با یادآور شدن اینکه فاز ۲ پالایشگاه آبادان پس از تکمیل به ۱۵۰ مگاوات برق نیاز دارد که هم اکنون ۶۰ مگاوات آن تأمین می شود، بیان کرد: برای تأمین برق فاز ۲ پالایشگاه پس از تکمیل بخش دوم آن، قرار است به صورت همزمان فاز ۲ احداث نیروگاه نیز با نصب مولد برق ۳۰ مگاواتی آغاز شود.
رئیس سرویس آب، برق و بخار شرکت پالایش نفت آبادان با بیان اینکه مرحله نهایی احداث نیروگاه چهارم و راه اندازی یک واحد ۳۵ مگاواتی، هنوز در مرحله مطالعاتی قرار دارد، مدت اجرای پروژه را پنج سال و چشم انداز آن را سال ۱۴۰۵ اعلام کرد.بخش نخست گام دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان ۲۹ اسفند سال ۱۴۰۱، همزمان با سالروز ملی شدن صنعت نفت با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به بهره برداری رسید. طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان چهار گام دارد که گام دوم آن از سال ۹۶ با امضای قراردادی با مشارکت کنسرسیومی متشکل از یک شرکت ایرانی و یک شرکت خارجی وارد مرحله عملیاتی شد و در بخش دوم نیز کیفیت محصولات تولیدی افزوده خواهد شد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران گفت: با توجه به حجم بالای تأمین و توزیع روزانه ۲۵۰ میلیون لیتر انواع فراورده نفتی، به کارگیری سامانه های اندازه گیری به روز و مکانیزه بشدت موردنیاز است تا از دقت انتقال و توزیع، اطمینان کامل حاصل شود.
فضل الله اکبری در این نشست که به منظور ارائه گزارشی از نحوه ساخت و تولید میترینگ در انبارها تشکیل شد، بر ارتقا و نصب سامانه های میترینگ و بسترسازی برای ایجاد سامانه یکپارچه تولید، انتقال و توزیع فراورده های نفتی و دقت در تحویل این حجم که در چند مرحله از طریق پالایشگاه ها، خطوط لوله، نفتکش های جاده پیما، مخزنداران ریلی، کشتی و شناورها انجام می شود، تأکید کرد.
وی با بیان اینکه نفتکش ها و ورودی جایگاه ها نیز باید مجهز به دستگاه میترینگ شوند، گفت: با توجه به تعداد نفتکش ها در کشور (حدوداً ۱۴ هزار دستگاه نفتکش) و ۴۳۰۰ جایگاه عرضه سوخت مایع، اهمیت این موضوع را در دقت اندازه گیری دوچندان می کند.معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ابراز امیدواری کرد که با مکانیزاسیون اندازه گیری بتوان در انبارها دقت و کنترل بیشتری نسبت به قبل داشت.
اکبری به تفاهمنامه ای که در این باره با شرکت سازنده به منظور ساخت میترینگ انبارهای نفت منعقد شده، اشاره کرد و گفت: این اقدام به منظور استفاده حداکثری از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی و ضرورت تبعیت از سیاست های کلان وزارت نفت اجرایی شده است.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از هدف گذاری در این سازمان برای تکرار رتبه یک صادراتی کشور در امسال خبر داد.سخاوت اسدی با اشاره به اینکه پارسال مجموع صادرات از منطقه ویژه پارس ۲۳ میلیون تن به ارزش ۱۲.۵ میلیارد دلار بوده است، گفت: از این حیث رتبه یک صادراتی کشور متعلق به این منطقه بوده است.وی ادامه داد: امسال تجاری سازی بندر و اسکله پارس به بندر جنرال کارگو بر افزایش درآمد گمرکی این منطقه در دستور کار است.مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس تکمیل حصار پیرامونی منطقه، پیگیری تبدیل منطقه ویژه به منطقه آزاد تجاری و سامان دهی درهای ورودی و خروجی گمرکی منطقه از دیگر برنامه های سازمان منطقه ویژه پارس در سال جاری است.در لجستیک، اصطلاح جنرال کارگو (General Cargo) به کالاهایی اطلاق می شود که می توان آنها را به صورت تکه تکه حمل کرد. در این حالت، محموله می تواند در قالب پالت، بسته، بشکه یا جعبه حمل شود. اگر این واحدها از فرستنده های مختلف جمع آوری شده و در واحدهای بزرگ تر ترکیب شوند، به آنها حمل ونقل گروهی یا جنرال کارگو گفته می شود.
شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان
مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان، تازه ترین وضع گازرسانی به شهرها، روستاها، صنایع و نیروگاه های این استان را تشریح و اعلام کرد که پروژه گازرسانی به نیروگاه شهرهای زاهدان و چابهار در نوبت اجرا هستند.محمدرضا میرشکاری گفت: بعضی از شرکت های گاز استانی با توجه به پهناوری استان سیستان و بلوچستان و نگاه ویژه شرکت ملی گاز ایران به این استان، با عنوان معین و با هدف تسریع در فرایند پروژه های گازرسانی با همه توان در سیستان و بلوچستان در حال فعالیت هستند.وی افزود: اکنون هشت شهر از مجموع ۵۵ شهر استان شامل زاهدان، زابل، ایرانشهر، خاش، بمپور، بزمان، اسماعیل آباد و محمدان از نعمت گاز طبیعی بهره مند شده اند.مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان ادامه داد: تاکنون بیش از 128 هزار و ۵۰ مشترک خانگی و حدود یکهزار و ۹۵۰ مشترک عمده از گاز استفاده می کنند، این در حالی است که امکان اشتراک پذیری برای ۲۲۳ هزار و ۴۰۰ مشترک دیگر مهیا شده است.میرشکاری تصریح کرد: شهرهای ادیمی، دوست محمد، محمدآباد، زهک و علی اکبر از دیگر شهرهای واقع در منطقه سیستان هستند که شبکه مورد نیاز آنان به طور کامل اجرا و طبق برنامه ریزی انجام شده، تزریق گاز این شهرها نیز در آینده ای نه چندان دور انجام می شود و براساس پیش بینی، حدود ۸ هزار مشترک در این شهرها خواهیم داشت.به گفته وی، دیگر پروژه های در حال اجرا، گازرسانی به شهر گلمورتی با پیشرفت ۹۷ درصدی، گازرسانی به شهر سرجنگل با پیشرفت ۱۲ درصدی، تکمیل انشعاب های شهر زابل، نصب انشعاب های شهرهای ادیمی، دوست محمد، محمدآباد، زهک، گازرسانی به شهر نصرت آباد، گازرسانی به نیروگاه ۴۸۴ مگاواتی زاهدان و نیروگاه سیکل ترکیبی چابهار هستند.مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه این شرکت از گازرسانی به روستاها نیز غافل نیست، گفت: گازرسانی به روستاها و صنایع نیز از اولویت های این شرکت است و تاکنون ۳۰ روستا واقع در شهرستان ایرانشهر و بمپور با جمعیتی حدود ۲ هزار و ۷۰۰ مشترک از این موهبت بهره مند شده اند، ضمن اینکه شبکه مورد نیاز ۱۳۵ روستا واقع در شهرستان خاش در حال اجراست و عملیات تزریق گاز آنان نیز بزودی تکمیل می شود.میرشکاری همچنین با بیان اینکه تجربه و توان استان های معین به کمک گازرسانی به شهرها و روستاهای استان سیستان و بلوچستان آمده است، تأکید کرد: شرکت گاز استان خراسان جنوبی، عهده دار گازرسانی به ۱۱ شهر و ۸۰۵ روستای این استان از قبیل شهرهای قصرقند، نیک شهر، سرباز و ساربوک و گازرسانی به روستاهای چانف، جکیگور و پارود شده و گازرسانی به ۱۲ شهر و بیش از ۹۰۰ روستا شامل روستاهای شهرستان نیمروز و گازرسانی به دیگر شهرها و روستاهای منطقه سیستان به عهده شرکت گاز استان یزد است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: با احداث سد چم شیر تعدادی از چاه های تولیدی غیرعملیاتی می شوند و از آنجا که منافع مردم برای ما اولویت اصلی است، با همه توان در حال ایمن سازی چاه های نفتی مجاور سد چم شیر هستیم.
غلامرضا کمالی در حاشیه بازدید از آخرین مراحل ایمن سازی چاه های نفتی مجاور سد چم شیر اظهار کرد: ایمن سازی چاه های پیرامون این سد به منظور جلوگیری از ایجاد زمینه وقوع مشکل محیط زیستی و پیروی از سیاست گذاری های کلان کشور به عنوان یک الزام در حال انجام است.وی همچنین در بازدید از خطوط صادراتی نفت این شرکت تصریح کرد: دیپلماسی دولت سیزدهم در حوزه انرژی، همچنین کارکنان جهادی و خستگی ناپذیر صنعت نفت نوید افق روشن آینده را می دهد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران اظهار کرد: با افزایش صادرات در حوزه انرژی معادلات دشمنان بر هم خورد و کارکنان صنعت نفت ثابت کردند تحریم ها نتوانسته است آنها را متوقف کند و برای اعتلای پرچم این کشور از تمام سختی های مسیر با سربلندی عبور کرده اند.
کمالی تصریح کرد: هم اکنون مهم ترین موضوع قابل پیگیری تعیین تکلیف اراضی واقع در حریم خطوط لوله نفتی به منظور ایمن سازی خطوط لوله است که ضرورت دارد با پیگیری ویژه برای اجرایی کردن کار تصمیم های لازم گرفته شود.
باحکم معاون وزیر نفت در امورمهندسی، پژوهش و فناوری، کیومرث کرمی مقدم، سرپرست اداره کل نظام مدیریت و دارایی فیزیکی این معاونت منصوب شد.
درحکم وحیدضا زیدی فرد خطاب به کرمی مقدم آمده است: امید است با اتکال به خداوند متعال در راستای منویات مقام معظم رهبری در گام دوم انقلاب اسلامی، ضمن تعامل با شرکت های اصلی، فرعی صنعت نفت، بهره گیری از توان و شایستگی همکاران خدوم آن مجموعه و کلیه ظرفیت ها، توفیق روز افزون داشته باشید.
معاون وزیرنفت در امورمهندسی، پژوهش و فناوری،از خدمات و زحمات سیدکاظم بحرینی در دوره تصدی این مسئولیت قدردانی و دوام توفیقات را برای وی آروز کرده است.
فارغ از آنکه خلا تامین نیروی انسانی خبره برای سمت های مدیریتی، صنعت نفت را از منافع پرشماری محروم کرده است، اما به واقع آنچه قرار است به توسعه و حرکت چرخ های صنعت نفت بینجامد، جذب و نگهداشت نیروی نخبه انسانی است. مغفول ماندن موضوع جانشین پروری و نخبه پروری در صنعت ارزشمندی مانند نفت و گاز در سال های آتی آسیب های زیادی را بر پیکره این صنعت وارد خواهد کرد.اگرچه رنج نامه کار و فعالیت در تاسیسات نفت و گاز و دریک کلام جهاد نفتی ها، همچنان بخش های ناخوانده زیادی دارد، اما این صنعت به عنوان بزرگترین نهاد اقتصادی و تامین سرمایه کشور امروز بیش از هر زمان دیگری، تشنه نیروی انسانی با استعداد و علاقه مند دارای توان کار است؛ نیروی انسانی که البته حمایت نیز می خواهد.
گاه صحبت از سختی ها و مرارت های کار در صنعت نفت می شود؛ غافل از اینکه در آینده ای نه چندان دور متوجه خواهیم شد که تنها راه ماندن در ساختار نفتی، تحقق نخبه پروری و پایانی بر همه محدودیت ها و فرصت سوزی هاست.
در باب بررسی و ارزیابی موشکافانه این موضوع، ذکر این نکته حائز اهمیت است که توجه به بدیهیات در محیط کار، الزامی است؛ به این معنا که ممکن است نیروی انسانی به هزار و یک دلیل، از احتمال بروز بیماری گرفته تا جابه جایی محیط کار، ترفیع شغلی، مسائل شخصی و یا مواردی از این دست، امکان همکاری با بخش مربوطه را نداشته باشد که در چنین مواقع بحرانی،بنا به دلیل فقدان نیروی جایگزین مناسب، عملا کارها به سختی انجام می شود.
سال هاست که از استقرار سیستم مدیریت یکپارچه در صنعت نفت می گذرد، اما به نظر می آید بازخورد چندانی به همراه نداشته که آن هم بازمی گردد به نوع نگاهی که بر کارکنان حاکم است و مهم ترین عامل برای جانشین تولید نشدن و جانشین پروری نکردن؛ از این رو منطقی است که مسئولیت ها با توازن خاصی بین نفرات تقسیم شود. ایجاد حس مسئولیت پذیری، ارتقای سطح دانش سازمانی و از همه مهم تر افزایش بهره وری از جمله مزیت های اجرای چنین راهبردی به شمار می رود.
ظرفیت هایی در صنعت نفت وجود دارد که می تواند بهره وری بالایی را برای این صنعت رقم بزند، اما گاه ممکن است این ظرفیت ها مغفول بماند که اگر چنین شود،خلا نیروی انسانی شایسته نیز در آن خودنمایی خواهد کرد و آسیب آن به همه حوزه های اقتصادی کشور سرایت خواهد کرد.پس چندان دور از ذهن نیست که بپذیریم مدیریت استعدادها و بهره مندی از ابزار قدرتمندی چون جانشین پروری، به هم افزایی بیشتر نیروها منتج خواهد شد و مسیر تحقق اهداف را برای مجموعه هایی چون صنعت نفت هموارتر خواهد کرد.آموزش های ضمن خدمت نیز که غالب اوقات به دلیل حجم بالای کار به فراموشی سپرده می شود، می تواند به عنوان راهبردی مستحکم و قابل اتکا در حوزه منابع انسانی مطرح باشد. به هرحال این حق مسلم کارکنان است که درسیستم تحت فعالیتشان آموزش خارج از مجموعه داشته باشند تا هم سطح علمی و کاری کارکنان ارتقا یابد وهم در یک بازه زمانی هرچند کوتاه، از فضای خشک و سخت محیط کار کمی فاصله بگیرند که متاسفانه این موضوع به دلیل کمبود نیروی انسانی محقق نمی شود.کشور ما نیروی تحصیلکرده جوان و بیکار کم ندارد و لازم است مدیران بالادستی به پیگیری این مسئله اهتمام ویژه داشته باشند.
اصولا کار و تحصیل در رشته های مهندسی به خشک بودن معروف است و ما نباید به این فضا دامن بزنیم. رشد انعطاف پذیری به لحاظ شخصیتی آن چیزی است که باید کارکنان بتوانند در درون خودشان تقویت کنند و موضوعی اکتسابی است. این مسئله یکی از بدیهیات و ضروریات فعالیت در حرفه صنعت نفت و گاز است و باید کارکنان به این درک و باور برسند که قبل از ورود به عرصه فعالیت، محیط کاری را به خوبی بشناسند، نسبت به فضای همکاری از درک متقابلی برخوردار باشند و در کنار تمام این موارد، آگاه بودن از خستگی کار در صنعت نفت، خود می تواند از فشار کارها تا حد زیادی بکاهد؛ در غیر این صورت اتفاق خوبی نخواهد افتاد.
شاید بد نباشد که کارکنان جنبه های علاقه مندی خودشان را در زمینه های مختلف فرهنگی، هنری، ورزشی و... بشناسند و شرایطی فراهم کنند تا خارج از فضای کار با بهره مندی از آن بتوانند در مسیر ارضای روحی و ذهنی خود گام بردارند.این مسئله تاثیری شگرف در میزان بهره وری و نیز تاب آوری شرایط سخت و طاقت فرسای حاکم بر کار روزمره به همراه خواهد داشت. تجربه نشان داده است که فعالیت مداوم و تکراری دربازه زمانی 6 ساله، آدمی را دچار روزمرگی و کسالت خواهد کرد و همه اینها بدون تردید در سایه تعریف علاقه مندی های درست، آموزش های به روز و مطالعات مستمر، کمرنگ. می شود.
از نقش رسانه به عنوان بازتاب دهنده دغدغه ها و مشقت های کاری کارکنان صنعت نفت نباید غافل بود. آنان که دستی بر قلم دارند یا تریبونی برای گفتن، درددل کارکنان را بشنوند.اگر انتقادی در میان است، باید گوش شنوایی برای آن وجود داشته باشد، زیرا انتقاد سازنده، تاثیرات مثبت و عمیقی به جا خواهد گذاشت. صحبت از کارکنانی است که در گرمای بالای 50 درجه و با کمترین امکانات آموزشی مشغول فعالیت هستند. زحمت کشانی که می توانستند در کلان شهری مثل تهران باشند و حتی در مدارج بالای علمی تحصیل کنند، اما حس مسئولیت پذیری آنان را تا به امروز سرپا و استوار نگه داشته است.به حق، این کارکنان سزاوار آن هستند که بعد از 10 سال یا بیشتر فعالیت و تلاش در صنعت نفت، بتوانند با کمترین دغدغه معیشتی امورات خود را بگذرانند.
رشد دلسردی و بی انگیزگی در کارکنان،موضوعی جدی و مهم است که می تواند بر بسیاری از بخش ها سایه بیفکند؛ صنعت نفت نیز ازاین قاعده مستثنی نیست؛ به گونه ای که شاید نتوان به راحتی روزنه های امیدی برای آن یافت. رخنه بی انگیزگی در محیط های کاری، شانه خالی کردن از کار را به یک عرف معمول بدل می سازد، اما به یقین با یک برنامه ریزی، مدیریت و همتی قوی می توان بذر امید را در دل کارکنان کاشت و البته در این مسیر، نقش بارز و پررنگ مدیران و تدابیر هوشمندانه آنان، بسیار حائز اهمیت خواهد بود. افزون بر شرایط آب وهوا و جغرافیایی خاص در استان های جنوبی که ماهیت طبیعی دارد و گریز از آن خارج از کنترل و توان ماست، اما برخی محرومیت ها و نبود پاره ای امکانات حداقلی و مناسب برای گذران زندگی کارکنان این نواحی، شرایط را سخت تر و پیچیده تر کرده است. توجه به اصل جانشین پروری در صنعت نفت، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. با آنکه که از صنایع نفت و گاز به عنوان ثروتی بی بدیل در صنایع کشورها یاد می شود، اما از آن مهم تر نیروی انسانی کیفی و متبحر است که در سایه آن می توان به خلاقیت و نوآوری، افزایش رقابت پذیری، ارائه محصولات و خدمات متفاوت و با کیفیت و کاهش هزینه ها دست یافت؛ از این رو حفظ و نگهداشت نیروی نخبه انسانی و فراهم کردن شرایط لازم برای پذیرش سمت های مدیریتی باید در صدر برنامه های تصمیم گیران و مدیران بالادستی باشد. به امید روزی که شاهد تحقق نخبه پروری در صنعت نفت باشیم.
سیری در شخصیت و اقدام های دکترنهاوندی؛ پدر چشم پزشکی صنعت نفت
اكتشاف و توليد نفت در ايران، با تحولات بسياري در عرصه هاي سياسي، اجتماعي و اقتصادي همراه بود. اين صنعت همچنين در بسياري از حوزه ها مانند بهداشت و پزشكي تأثيرات عمیقی داشت و شخصيت هاي ارزنده اي را به جامعه ايراني معرفي كرد.
تأسیس و ایجاد صنعت نفت در ایران از سوی صاحبنظران، همواره با دوگانه «طلا» یا «بلا» مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است! کشف نفت در ایران از 115 سال پیش تاکنون، تأثیراتی شگرف بر وضع حال و البته سرنوشت این سرزمین گذاشته و در میان تمامی این تأثیرات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، هستند افراد و نام آورانی که مسؤولیت های اجتماعی خود در قبال ایران و ایرانی را با حداکثر توان به انجام رسانده و ثابت کرده اند که در بلاخیزترین بخش تاریخ نیز می توان به «ایران» و به «انسانیت» متعهد و وفادار بود.زنده یاد دکتر علی نهاوندی (1388-1293) پدر چشم پزشکی در صنعت نفت، از جمله این افراد است که به کار خود متعهد بود و می توان در قامت یک الگوی شاخص طبیب ایرانی از وی و اقداماتش یاد کرد.علی نهاوندی، سال1293 خورشیدی، در محله شاپور تهران دیده به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی خود را در «دبستان شرف» و دبیرستان را در «دارالفنون» سپری کرد و در سال 1318 وارد دانشکده طب شد. وی جزء دومین دانشجویانی بود که زیر نظر پروفسور اوبرلن فرانسوی به تحصیل مشغول شد و در سال 1325 با مدرک دکترای پزشکی عمومی از دانشکده پزشکی تهران فارغ التحصیل شد. اسناد و دستخط های متعلق به دکتر علی نهاوندی همراه با برخی خاطرات وی به عنوان تاریخ شفاهی در مرکز موزه های نفت نگهداری می شود.
نهاوندي، دوره کارآموزی را در بیمارستان فارابی تهران سپري كرد. حضور وی در بیمارستان فارابی همزمان بود با حضور زنده یاد پروفسور محمدقلی شمس، پدر چشم پزشکی ایران در این بیمارستان و از همین جا بود که دکتر نهاوندی فعالیت خود را به صورت تخصصی در حوزه چشم پزشکی آغاز کرد.
نهاوندي در سال 1227به استخدام شرکت نفت درآمد و پس از اقامتی چند روزه در آبادان، به مرکز فعالیت های شرکت، یعنی مسجدسلیمان اعزام شد. او بخش خدمات درمانی شرکت نفت در هنگام ورود را بسیار نامناسب و غیراصولی توصيف كرده است! گزارشی که اومی دهد،گویای شرایط نامناسب خدماتی شرکت در ایام منتهی به ملی شدن صنعت نفت در ایران بوده و با گزارش های دیگری که از آن ایام در اختیار داریم، قابل مطابقت است!مجله «جهان نو» در نخستین شماره از سال دوم انتشار خود در اردیبهشت سال 1326 (یک سال قبل از حضور دکتر نهاوندی در مسجدسلیمان) در سرمقاله خود با عنوان «نفت ایران یا بزرگترین دارایی امپراتوری انگلستان در خارجه» گزارش مشاهدات نماینده خود را که همراه با گروهی از روزنامه نگاران از تهران به مسجدسلیمان رفته بودند، منتشر کرد.
در این گزارش می خوانیم: «...اما خاطره ای که از این سفر با من مانده و اسباب شگفتی است، مشاهده اوضاع رقت بار کارگرانی است که هنوز در کپر زیست می کنند و دیدار کارگرانی است که با روزی هشت ساعت کار و غالبا با ده سال خدمت، در پناه دیوار کارخانه گوگردسازی مسجدسلیمان، چه پیر و چه جوان، نان و تره می خورند.»
یک سال بعد، نهاوندی جوان، این فرصت را یافت تا در تیم پزشکی استاد خود، پروفسور شمس که برای ریشه کنی تراخم به خوزستان رفته بود، همکاری کند. تراخم، آبله و سرخک از بیماری های شایع آن ایام در منطقه خوزستان بودند. آنها با مطالعه روی آب های منطقه، همچنین مسأله بهداشت محیط، موفق به کنترل و پیشگیری از انتشار مجدد «تراخم» در خوزستان شدند.
ملی شدن صنعت نفت در ایران، تحقق آرزوی دیرینه دکتر نهاوندی بود. او محرومیت و محدودیت های ایرانیان در مقابل تصمیم های مدیران غیرایرانی شرکت را دیده و بارها بابت ویزیت بیماران غیرشرکتی در اتاق کار خود توبیخ شفاهی و کتبی شده بود؛ اما او عاشق خدمت به مردم بود. دکتر نهاوندی در تمامی سال های فعالیت خود در صنعت نفت، مسجدسلیمان را جز به اجبار مأموریت های کاری ترک نکرد و عاشقانه کنار هموطنان خود زیست و به آنان خدمت كرد.
به رسم معمول در صنعت نفت، 60 سالگی دکتر نهاوندی در سال 1353، موعد بازنشستگی اش بود؛ اما اهمیت اقدام ها و ارزش خدمات این پزشک انسان دوست، سبب شد تا رئیس منطقه مسجدسلیمان از مقام مافوق خود درخواست استفاده از دکتر نهاوندی را پس از بازنشستگی و به صورت پیمانی مطرح كند.
دکتر نهاوندی در تاریخ چهارم دی سال 1353 ذیل برگ دوم قرارداد پیمانی خود را امضا کرد. این قرارداد پیمانی تا پیروزی انقلاب اسلامی، چهار نوبت دیگر نیز تمدید شد تا وی، سرنگونی حکومت پهلوی را نیز در مسجدسلیمان شاهد بوده و در عین حال تنها به خدمت به محرومان و درمان درد بیماران فکر کند و در این زمینه کوشا باشد.هنوز ساختار نظام جدید سیاسی در کشور و به تبع آن در صنعت نفت شکل نگرفته بود که دشمن بعثی به خوزستان لشکر کشید. دکتر نهاوندی در چنین شرایطی نیز همچنان بر تعهد خود به مردم پابرجا بود و آماده فداکاری. جنگ تحمیلی محدود به مرزها نماند و طی مدت کوتاهی به بمباران شهرها انجامید. در چنین شرایطی، بسیاری از پزشکان حتی بومیان خوزستان آنجا را ترک کردند؛ اما نهاوندی بیش از گذشته به تعهد پزشکی خود در قبال مجروحان و جنگ زدگان وفادار ماند و لحظه ای به تنها گذاشتن هموطنانش در دوران سختی و عذاب فکر هم نکرد.
تنها درخواستی که به خط او در سوابق ثبت است، به این شرح است: «ریاست محترم اداره بهداری و بهداشت منطقه مسجد سلیمان، احتراما همانطور که مستحضر هستید، بدلیل بمباران های مکرر شهر توسط هواپیماهای مزدور عراقی و نبودن جای امن در محل سکونتمان و نداشتن امنیت جانی در مواقع خطر، خواهشمند است دستور فرمایید در اسرع وقت نسبت به احداث پناهگاه اقدام کنند و در صورت نبودن امکانی چنین، تا ساختن پناهگاه مناسب از استخر موجود در منزل شماره 178 (منزل سازمانی محل سکونتش) با مختصر تغییری می شود موقتا به عنوان سنگر استفاده کرد. خواهشمند است دستور فرمایید در این مورد اقدام جدی بعمل آورند.»
سرانجام، جنگ به پایان رسید و خاطرات آن، به دیگر خاطرات دکتر نهاوندی از مناطق نفت خیز خوزستان افزوده شد. او با خدمت به مجروحان و جانبازان، خود را در این دفاع مقدس با دیگر هموطنان سهیم می دانست و به آن مفتخر بود و این افتخار تا یکم مهر سال 1377 که دکتر نهاوندی اتاق خود را در بیمارستان نفت مسجدسلیمان برای همیشه ترک کرد، ادامه داشت.تولد 84 سالگی دکتر علی نهاوندی در تاریخ 1/7/1377دومین باری بود که او از خدمت در صنعت نفت بازنشسته می شد. بازنشستگی که هیچگاه در قاموس او معنا نداشت و همواره عاشقانه به دیگران مهر می ورزید. بزرگ منشی و خدمات برجسته دکتر نهاوندی سبب شد تا سال 1384 به عنوان بازنشسته نمونه معرفی شود.دکتر نهاوندی پس از بازنشستگی به همراه دختر خوانده اش، زنده یاد مریم که از سال 1342 به فرزندی پذیرفته بود، در ویلاشهر اصفهان رحل اقامت افکند و در تمام آن سال ها تا هنگام وفاتش در آخرین روز از اردیبهشت سال 1388 جز مهرورزی و عشق به مردم و تمامی مخلوقات خداوند، اندیشه، گفتار و کردار دیگری نداشت.او شاخص و الگوی یک طبیب ایرانی واقعی و الگویي مناسب برای کسانی است که ارزش حکمت و اخلاق در کارها و مسؤولیت ها را می دانند. روحش شاد و راهش پر رهرو باد.
سند تاریخی
چراغ های دیوارکوب نفتی، یکی از ابزارهای روشنایی در گذشته بوده که بنا به نیاز از نظر مقدار یا پوشش دادن روشنایی در فضای مطلوب از انواع فتیله های نخی اعم از تک و دو فتیله وگردسوز انتخاب می شدند. در مواردی برای صرفه جویی در استفاده از نور و تابش جهت دار آن، در پشت چراغ (سمت دیوار)، آینه یا فلزی بازتابنده قرار داده می شد.
تثبیت استقرار مکانی نفت سوزهای روشنایی، نیازی برای حفظ روشنایی دایم در معابر خانگی یا کاری بود و زمینه ای هم برای تولید چراغ های خیابانی و به تعبیری محیط های باز و شهری شد.نمونه ای از این چراغ دیوارکوب در موزه نفت سوزهای کرمان نگهداری می شود. باغ موزه كرمان از جمله بناهاي قديمي شهر كرمان است که پس از ملي شدن صنعت نفت، ابتدا در اختيار شركت ملي نفت و سپس شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي قرار گرفت. در باغ موزه نفت سوزهاي كرمان كه 12 اسفند سال 1399 افتتاح شد، 470 شیء از انواع چراغ ها، وسايل گرمايشي، اجاق هاي خوراك پزي نفت سوز و ... نگهداري مي شود.
اگر ما مجموعه وظایفی را که وزارت نفت دارد، درست انجام بدهیم، شما در خانه، بین دوستان، این طرف، آن طرف سرافراز می شوید و برایش همین مثال مربوط به آزاد شدن بنزین و گازوییل را آوردم. آن وقت هم بسرعت داشتیم در تهران کار می کردیم و ده ها شرکت مشغول گازکشی بودند. به آن بزرگ گفتم: به نظرم وظیفه من این باشد؛ اما کسب رضایت همه اشخاص غیرممکن است. با تلخی قبول کرد.
در زندگی من هیچ واقعه تلخی عبور نکرده است. باور کنید دروغ نمی گویم. در بدترین شرایط که عده ای لحظه ای از آن را نمی توانستند تحمل کنند، برای من روزهای خیلی خوشی بود. زمانی ساواک، منافقان و پیکاری ها علیه من مسلح بودند و هر سه دستور داشتند مرا با تیر بزنند؛ اما من لحظه ای کارهای خودم را رها نکردم. باور کنید این مطلب را برای این نمی گویم که کسی نگاه کند و بگوید: اوه، این چه آدمی است! نه، من هیچ کس نیستم، اما خاطره تلخ ندارم. هر چه بوده، شیرین بوده است.
درباره نامه نارضایتی کارگران در 25 شهریور سال 1360 باید بگویم؛ آن حرف ها درست بود و باید این حقوق پرداخت می شد؛ اما در جاهایی پرداخت این حقوق با مصوبات دولت مغایرت داشت و با گرفتاری هایی هم که دولت داشت، اینها را می خواست و نفت در دولت بشدت به عنوان دستگاهی که بیش از درآمد هزینه می کند، مطرح بود. من مصوبات دولت را اجرا کردم و از خودم چیزی نگفتم.
خوب است بدانید سال ۱۳۶۲، پنج هزار نیرو از نیروهای جبهه را آوردم و آموزش دادم و همه را داخل صنعت نفت به کار گرفتم. در سال های پیش از انقلاب موفق شدم کارهای خوبی انجام دهم، مثلا سال 1344 - 1345 به اصفهان رفتم، در حالی که نصف اصفهان برق نداشت. من چند برابر بودجه آن وقت برق منطقه اصفهان از مردم پول گرفتم و خرج کردم و برق اصفهان راه افتاد. از آن طرف به کاشان رفتم، از آن طرف به یزد رفتم بدون اینکه بودجه دولتی بخواهد. مدیرعامل ما هم خیلی آدم خوبی بود. وقتی که از من پرسید: «چه کار می کنی؟» گفتم: «پولش را من جمع می کنم، تو چه کار داری؟» گفت: «این کار، مصوبه هیأت مدیره می خواهد.» گفتم: «تهیه مصوبه با تو، کارش با من.»
یک لطف و نعمت الهی را برای شما تعریف می کنم. به نظرم 20-10 سالی که وزیر و وکیل و اینها بودم و 50 سال هم کار فنی کردم، یک نفر نیامد به من بگوید اضافه کار بده، یک نفر نیامد بگوید که مرخصی بده. من هرگز با این مسائل روبه رو نشدم. شما اگر توان این را داشته باشید که خدمت را طوری تعریف کنید که خود مدیرعامل هم شریک بشود، هیچ احتیاجی به دستورعمل و این چیزها ندارید. در همه این زمینه ها، عوامل تشخیص می دادند که هم درست است و هم به نفع است و هم واجب است. آنهایی هم که ممکن بود خدای ناکرده نظری داشته باشند، وقتی می دیدند با یک چنین منطقی روبه رو هستند، نمی آمدند مطرح کنند. در وزارت نفت، مدیران بخش ها امتیازات خاصی می خواستند؛ اما عموم کارکنان این طور نبودند.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران، سید محمد غرضی
گفت و گو با فرزند نفتی و نویسنده کتاب «جایی برای من»
مشعل «غزل رحمانی» در زمره نویسند ه های بسیار جوان کشوراست که نخستین اثرش با عنوان «جایی برای من» منتشرشده است.او انتشار این کتاب را ناشی از علاقه فراوان خود و حمایت های خانواده اش، بویژه پدرش که از خانواده صنعت نفت و شاغل درپایانه نفتی خلیج فارس است،می داند. رحمانی،اهل ساری است و از کودکی در اهواز زندگی کرده وهم اکنون نیز دانشجوی سال سوم رشته مهندسی پزشکی درهمین شهراست. گفت وگو با غزل رحمانی،مجالی شد تا وی از مسیری که برای نویسندگی طی کرده است، بگوید؛از حمایت های خانواده و پدری که دور؛ اما نزدیک بود و از کتابی که به رشته تحریر درآورده است؛ «جایی برای من».
غزل رحمانی متولد خرداد ۱۳۸۱در شهر ساری هستم. به واسطه شغل پدرم که ازخانواده صنعت نفت است، به اتفاق خانواده به اهواز آمدیم.ازسن دوسالگی دراین شهر زندگی می کنم و الان هم به عنوان دانشجوی سال سوم مهندسی پزشکی دانشگاه اهواز مشغول به تحصیل هستم.
حال وهوای مطالعه ونویسندگی به دلیل فضای خانواده وشعرهایی که مادر از سهراب سپهری برایم می خواند، از کودکی بامن بوده است.علاقه زیادی به نوشتن داشتم و چند بار هم ازطرف مدرسه برای مسابقات انشانویسی انتخاب شدم.
از زمانی که به خاطر دارم، دو دفتر مجزا همراه خود داشتم تا روزمرگی هایم را با ریزبینی درآنها یادداشت کنم؛یکی دفترچه شعر و دیگری خاطرات.
وقتی شعر یا خاطره ای دراین دفترچه ها می نوشتم، آنها رابا ذوق فراوان به مادر نشان می دادم تا او زیر غلط های املایی ام خط بکشد.مادرم با اشتیاق نوشته های پر از غلطم را می خواند و زیرآنها را خط می کشید. بعدها این نوشتن های روزمره، به ایده ای تبدیل شد وبه نسخه دست نویس پراز ایراد کتاب رسیدم و این روند ادامه پیدا کرد.
شوق نوشتن داشتم و فقط می نوشتم.از زمانی هم که استعداد نوشتن را در خود دیدم،سعی درخلق یک کتاب داشتم؛اما ایده کاملی پیدا نمی کردم.نسخه های دست نویسم، کم کم شکل رسمی تری گرفت و جای خود را به مطالب تایپی داد.این مطالب را برای پدرم که روی پایانه شناور صادراتی «خلیج فارس» کارمی کند،ارسال می کردم تا اوهم ببیند و ایراداتم را بگوید. اینکه ایده این کتاب ازکجا آمد، باید بگویم با توجه به جامعه ای که در آن زندگی می کنیم،به دنبال خلق یک فضای کلاسیک بودم؛فضایی که در آن زمان و مکان چندان اهمیتی نداشته باشد و افراد نیز کنجکاو به آن نباشند که با دیدن اولین تصویر از یکدیگر،آن را تحلیل و درک کنند. شخصیت پردازی افراد دراین کتاب،با ریزبینی در رفتار خود و اطرافیان شکل گرفته و هریک از شخصیت ها نیز به شکلی خلق شده اند که خواننده بتواند با آنها همزادپنداری کند.
نوشتن کتاب «جایی برای من» حدود چهار سال زمان برد. به این دلیل که هرروز سعی می کردم نوشته هایم پخته تر شود. برای همین دست از مطالعه نکشیدم و کتاب های زیادی خواندم.برای انتشار اولین کتابم با موانع زیادی مواجه بودم؛ اما دست از نوشتن برنداشتم تا اینکه «جایی برای من» به ثمر رسید.
بسیاری انتظار نداشتند که کتابم در چنین ژانری باشد و گمان می کردند داستان ایرانی است.بنابراین این سوال را می پرسیدند که چه شد در چنین فضایی نوشتی؟من از خوانندگان خواستم ایرادهای کتابم را باحوصله بیابند و آن را انعکاس دهند.از آنها می پرسیدم آیا خواندن این کتاب،احساس خوبی در آنها ایجاد کرده است؟ یا اینکه ارزش آن را داشت که برای خواندنش وقت صرف شود؟
نوشتن را دوست دارم و برای آن حاضرم زمان زیادی صرف کنم تا کار مورد علاقه ام (نویسندگی) را ادامه دهم؛ اما بدون عجله.نوشتن به فکر آزاد نیاز دارد تا بتوانی نشانه ها را دنبال کنی و به شکلی واضح، مسیر داستان را ببینی. دست به قلم بردن بدون فکر آزاد و علاقه، باعث می شود کلمات روح نداشته باشند و مخاطب هم نتواند با آن ارتباط برقرار کند.
بسیاری از علاقه مندان به دلیل کمال گرایی،هیچگاه دست به قلم نمی شوند؛چون همیشه منتظر بهترین ایده برای نوشتن هستند؛ اما باید بدانند کتاب ها از میان همین دل نوشته ها بیرون می آید. موانع زیادی سر راه افراد نوقلم وجود دارد؛ از پیدا کردن ناشر که ممکن است مانند من لازم باشد برای بیش از ۴۰انتشارات اثر خود را بفرستند تا ... و ممکن است در این راه ناامید هم شوند.
به علاقه مندان نویسندگی پیشنهاد می کنم،اگر به داستان خود ایمان دارند،هیچ وقت عقب نشینی نکنند.توصیه می کنم همیشه ایده های خود را به روز کنند و در ژانر موردعلاقه خود مطالعه کنند؛ پادکست گوش دهند و همیشه برای فکر کردن درباره ایده های خود،زمان بگذارند.
همچنین برای رسیدن به پختگی هرچه بیشتر ایده های خود، بعد از نوشتن یک قسمت یا رسیدن به بن بست فکری، کمی به خود فرصت و زمان بدهند.مدتی از نوشتن فاصله بگیرند، حتی اگر این زمان طولانی باشد.این کار موجب می شود نوشته خود را بیشتر درک کنند و ایده هایشان واضح تر باشد.بنابراین هیچگاه در نوشتن عجله نکنند و با احساس دست به قلم ببرند. باید با یک ذهن متمرکز نشانه ها را دنبال کنند.
بیشتر کسانی که به سراغ مطالعه نمی روند، دلایلی دارند که از شرایط شغلی و نداشتن زمان کافی برای مطالعه تا موارد دیگر را شامل می شود؛ اما با یک روش ساده مثل پیدا کردن یک ژانر مورد علاقه، می توان مطالعه را به عادت تبدیل کرد، یا زمانی را در روزبه مطالعه تعداد مشخصی از صفحات کتاب اختصاص داد، ضمن اینکه حضور در نشست های کتابخوانی و تحلیل کتاب هم می تواند در این راه موثر باشد.
بله، خانواده ام به ادبیات و نویسندگی علاقه مندند و پدرم متن های زیبایی می نویسد.در اینجا لازم می دانم از حمایت آنها تشکر کنم که اگر حضور آنها نبود، کتاب «جایی برای من» پس از چهار سال خلق نمی شد.
پدرم یکی از مشوق هایم در کار نوشتن کتاب است.ایشان چند بار مطالب تایپ شده اولیه کتابم را خواندند وایرادهایش را مشخص کردند تا روند انتشار آن آسان تر شود.
ورزش دوچرخه سواری را به صورت گروهی انجام می دهم و تجربیات بی نظیری هم کسب کرده ام.بدنسازی،نوازندگی، تنبک و تار را هم ازسن کم و به صورت جدی دنبال کرده ام. کتابخوانی هم که بخش مهم دیگری از فعالیت هایم است.قبل از خواب،زمانی را به شکل گیری ایده هایم اختصاص می دهم. همیشه یک دفترچه یادداشت کنار دستم دارم و افکار و ایده هایم را در آن می نویسم و گسترش می دهم.از سفر کردن و وقت گذراندن با افراد فعال و با ایده انگیزه می گیرم.
فرزند آخر خانواده ای تبهکار از کودکی برای مسؤولیت های مهمی آموزش دیده است تا بتواند کسب و کار خانواده خود را مدیریت کند؛ اما اتفاقاتی رخ می دهد که باعث می شود برای پیدا کردن واقعیت اصلی زندگی اش، به مقابله با مشکلات می پردازد و در همین زمان با واقعیت زندگی اطرافیانش هم مواجه می شود که دید او نسبت به زندگی تغییر می کند و با معنی عشق آشنا می شود.
رضا رحمانی، پدر غزل رحمانی است و در پایانه شناور صادراتی «خلیج فارس» مشغول به کار است. او اقماری و فعالیت خود در صنعت نفت را از سال 1375 آغاز کرده است. رحمانی درباره دخترش می گوید:سعی کرده ام دخترم را از بچگی در زمینه های مختلف، پویا و مستقل بار بیاورم.بنابراین از همان دوران کودکی، او را در یادگیری رشته هایی چون اسکیت، دوچرخه سواری و تنبک همراهی کردم، به طوری که امروز در نواختن تنبک و رشته ورزشی دوچرخه سواری به سطح حرفه ای رسیده است.پدر غزل درباره کتاب «جایی برای من» نیز اظهار می کند: غزل مدت ها در حال ویرایش کتابش بود. بعد از آن اجازه داد ما به عنوان خانواده،درباره کتابش نظر بدهیم.شاید10بارمطالبش را خواندم؛ اما دراصل کتاب، دخل و تصرفی نداشتم. عاملی را که در موفقیتش موثر می دانم، استقلال و پویایی اوست.وی نقش مادر غزل را نیز در شکل گیری شخصیت مستقل وی و مشخص شدن راهش موثرتر از خود می داند.
محرم برای ما «فروردین جان» و عاشورا برای ما «بهار ایمان» است؛ هرجا که شیعه ای زندگی می کند، در این ایام با عطر عاشورا معطر و دلش بیقرار کربلا می شود و با حضور در مجالس حسینی و دسته های عزاداری و حسینیه ها و با سوگواری و عرض ادب به ساحت حضرت اباعبدالله (ع) جانی تازه می گیرد و با اهل بیت عصمت و سالار شهیدان و شهدای کربلا پیوند می خورد.
مکتب عاشورا، دانشگاه عزت و حماسه و ایمان است و ما هم افتخار می کنیم که در این مدرسه عشق و ایثار، ثبت نام کنیم و درس های آن را بیاموزیم و در زندگی به کار ببندیم.
عاشورای حسینی برای ما درس ها و پیام های بسیار دارد. ده پیام از این قیام را مرور می کنیم:
1. عزت و سربلندی مسلمان، در سایه جهاد و شهادت و مبارزه در راه حق و عدالت است. مرگ شرافتمندانه در این راه، «حیات ابدی» و زندگی با خواری و خفت، تن دادن به زبونی و ذلت «مرگ تدریجی» است.
2. تکلیف یک مسلمان متعهد، دفاع از ارزش های دینی، دعوت به پاکی و نیکی، «امر به معروف ونهی ازمنکر»، اصلاح جامعه و مبارزه با مفاسد و منکرات و انحرافات است واگر این فریضه ترک شود، بدان مسلط می شوند و سقوط جامعه حتمی است. قیام کربلا برای عمل به همین تکلیف بود.
3. شهادت طلبی، سلاحی است که هر امتی به آن مسلح شود، شکست ناپذیر می شود. خون بر شمشیر پیروز است و شهیدان راه خدا زندگان همیشه تاریخ و سرمایه های الهام بخش جوامع هستند. پس برای عزت یک جامعه، باید «فرهنگ شهادت طلبی» را ترویج کرد.
4. فلسفه قیام کربلا، احیای دین و ترویج نماز وگسترش معنویات ومبارزه با منکرات است. پیروان اباعبدالله (ع) با ایمان و عمل و تقوا و جهاد خویش، نشان می دهند که این فلسفه را شناخته و آن را پذیرفته اند و در راه آن تلاش می کنند.
5. برای یک مسلمان، بالاتر از هر چیز، عمل به وظیفه و انجام تکلیف است، هرچه باشد و هرجا باشد، چه با فتح نظامی، چه با شهادت، چه با ماندن، چه با رفتن، چه با فریاد، چه با سکوت، قیام برای خدا شکست ندارد و هرکه به «وظیفه » عمل کند، پیروز است، هرچند در ظاهر شکست بخورد.
6. مدعیان مسلمانی بسیارند. اما در صحنه امتحان است که مؤمنان صادق و مدعیان دروغین و منافق شناخته می شوند. آنان که در جبهه نبرد حق و باطل، به هر بهانه ای امام حق را یاری نکنند و خود را کنار بکشند و به گوشه عافیت و راحت بخزند، مردود شدگان این امتحانند، هرچند سابقه درخشان ایمانی و انقلابی داشته باشند.
7. اگر چهره های شاخص و افراد نافذ و مورد توجه جامعه «خواص امت» در لحظه های حساس به وظیفه خود عمل نکنند، جامعه را به ذلت و حیرت وافکار را به انحراف واسلام و تشیع را به انزوا می کشانند. «رسالت خواص»، بسی سنگین است و تکلیف آگاهان، بسی خطیر و حساس!
8. شیعیان حسین (ع) و پیروان فرهنگ عاشورا، هرگز با دشمنان اسلام و مسلمین سازنش نمی کنند و عزت و سربلندی خود را به زندگی حقیرانه و بردگی ستمکاران و جباران نمی فروشند. جان می دهند، ولی دین و ایمان و شرافت را از دست نمی دهند.
9. عزاداری برای امام حسین (ع) و شهدای کربلا و اهل بیت مظلوم، نشانه همدلی و همراهی و همگامی با حماسه آفرینان عاشوراست.
زنده نگه داشتن عاشورا، رمز بقای این حماسه جاوید است و سلاح اشک، فریاد مظلومیت بر ضد ظالمان است.
10. آنان که به حکومت ظالمان و فاسدان تن بدهند و در برابر فساد و ظلم و بدعت و تحریف، سکوت و سازش کنند و جان خود را بیش از دین و عزت و شرف، دوست بدارند، ذلت دنیوی و عذاب اخروی و خشم خدا و نفرین خلق خدا را برای خود می خرند.
شعار عاشوراییان «هیهات منالذله» است و مدالشان عزت و آزادگی.
خدایا!... ما را در شناخت درس ها و پیام های قیام عاشورا و عمل به وظیفه، موفق بدار.
افتخار همدلی با اهل بیت (علیهم السلام) و همراهی با قرآن و عترت را از ما مگیر.
ما را به زیارت و شفاعت امام حسین (ع) برسان.
سلام برحسین (ع) و یارانش،
درود بر دوستان و پیروان و عزادارانش.
امام حسین (علیه السلام) فرمودند: مَن اَحَبَّک نَهاکَ وَ مَن اَبغَضک اَغراکَ؛ هر کس تو را دوست بدارد (از بدی ها) تو را نهی می کند و هر که دشمنت باشد (به بدی ها) تشویق می کند (موسوعة کلمات الامام الحسین، ص ۷۴۳).
شرح حدیث
دوست خوب، مثل آینه است، خوب و بد را آن گونه که هست، نشان می دهد. بی غرض و بی کینه است. نه بزرگ نمایی می کند، نه عیوب تو را از تو می پوشاند.
دوست نسبت به دوست باید «نیک خواه» باشد.
معنای نیک خواهی این است که اگر رفتار بدی در تو ببیند، دوستانه گوشزد می کند و تو را از انجام آن نهی می کند. اگر با دوستان بد نشست و برخاست کنی، تذکر می دهد. اگر غذای فاسد بخوری، تو را باز می دارد. اگر در سراشیبی سقوط قرار داشته باشی، هشدار می دهد و مانع سقوط تو می شود.
اینها نشانه محبت واقعی و دوست شایسته است.
ولی اگر کسی بدخواه تر باشد، تو را به بدی ها تشویق می کند و در راه غلط، چشم اندازی زیبا نشانت می دهد تا به هلاکت برسی.
معتادان، می کوشند دوستان خود را هم به اعتیاد بکشند.
خلافکاران، همراهان خود را هم به خلاف سوق می دهند.
گناهکاران، سعی می کنند دیگران را هم همرنگ و همراه خود کنند.
اینها نشانه آن است که خیرخواه تو نیستند و به مصلحت تو نمی اندیشند.
باید آغوشی باز برای پذیرش انتقادهای خیرخواهانه و مشفقانه دوستان دلسوز داشته باشیم و گوشی شنوا برای شنیدن هشدارها و نهی های آنان و چشمی تیزبین برای دیدن عیوب خویش و لغزشگاه های مقابل.
راستی، معیار دوست خوب چیست؟
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
ایام محرم [ایام مهمی] است. محرم فقط دهه عاشورا نیست؛ یک حادثه عظیم در ایام محرم در تاریخ اتفاق افتاده که این حادثه تمام شدنی نیست. نه به معنای اینکه نظایر آن و اشباه آن استمرار پیدا می کند، آن به جای خود محفوظ، که بحث دیگری است، اما خود این حادثه مثل خورشیدی است که غروب ندارد. یک وقت حادثه عظیمی اتفاق می افتد، امروز اتفاق می افتد و فردا از بین می رود؛ [مثل ] این حادثه نیست. این حادثه مثل خورشید بی غروبی است که همواره بوده تا امروز، بعد از این هم خواهد بود. یک تصویر و ترسیم جاندار و باحقیقتی است از مبارزه نور و ظلمت، جنگ حق و باطل، جنگ شرافت با لئامت و دنائت؛ البته اوجش روز عاشورا بود، لکن مقدمات آن روزهای اوایل محرم، قبل از عاشورا فراهم شد، بعد از عاشورا، مثل یک چنین روزهایی، حادثه عاشورا با رهبری زینب کبرا و امام سجاد (علیهماالسلام) تکمیل شد. بنابراین ایام، ایام بسیار مهمی است.
(28/07/1395)
نیوشا روزبان علی کاظمی، رییس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت نفت فلات قاره، از جمله مدیران ورزشی این شرکت به شمار می رود که به عنوان فوتبالیست و فوتسالیست دوران درخشانی را پشت سر گذاشته و بارها همراه با تیم ملی فوتسال موفقیت های بسیاری به دست آورده است. میزبان علی کاظمی شدیم تا درباره چگونگی حضور او در فوتبال و فوتسال و فعالیت به عنوان یک مدیر ورزشی در وزارت نفت، گفت وگو کنیم. این گفت وگو در دو بخش منتشر می شود که یک بخش درباره او و خاطراتش از فوتبال است و بخش دیگر درباره برنامه هایی است که در زمینه توسعه ورزش در شرکت نفت فلات قاره دنبال می کنند. با ما در بخش اول این مصاحبه که به نوعی خاطره بازی از دوران کودکی تا بزرگسالی این ورزشکار است، همراه باشید.
دوران کودکی من، شرایط به گونه ای بود که همه بچه ها در هر سنی در کوچه پس کوچه ها فوتبال بازی می کردند و می توان گفت همه کسانی که زمانی تبدیل به ستاره های فوتبال ایران شدند نیز، فوتبال را در چنین فضایی آغاز کردند. من هم همانند دیگران با فوتبال در کوچه ها و زمین های خاکی آشنا شدم و تا مدت ها در این فضا فوتبال بازی می کردم. این روند ادامه داشت تا اینکه به باشگاه استقلال جنوب راه پیدا کردم و کسانی مانند اردشیر لارودی و نادر فریادشیران به عنوان مربی به ما آموزش می دادند و در همان دوران بود که پاس توی در (اصطلاحی در فوتبال) را یاد گرفتم. مسئله جالب توجهی که وجود دارد این است که همه بچه هایی که در باشگاه حضور داشتند، بعدها به فوتبالیست های مطرح کشور تبدیل شدند که می توانم به محمد خاکپور، برادران (حمید و مسعود) استیلی یا مجید زارع اشاره کرد. برخی از این افراد در نهایت در تیم ملی فوتبال حضور پیدا کردند، همه ما به نوعی بچه محل هم بودیم و همگی با عشق وارد دنیای فوتبال شدیم و البته هرکدام با ورود به تیم های مختلف، راهمان از یکدیگر جدا شد و من بعد از مدتی به تیم ملی فوتسال دعوت شدم و حضور در فوتسال به یک پایان برای فوتبال حرفه ای من شد، چراکه بعد از حضور افرادی مانند من در تیم ملی فوتسال، بدون آنکه از قبل اطلاع دهند، اعلام کردند که کسانی که در تیم ملی فوتسال حضور پیدا کرده اند، نمی توانند در تیم ملی فوتبال هم باشند.
باشگاه فوتبال استقلال جنوب، درست روبه روی خانه ما بود و همه بچه هایی که نامشان را بردم، در آن باشگاه بازی می کردند. در آن زمان اگر کسی فوتبال را به صورت باشگاهی بازی می کرد، بسیار اتفاق مهمی بود، یکی از مربیان ما در این تیم اردشیر لارودی بود که از جمله مربیان شناخته شده در فوتبال پایه به شمار می رود و همه کسانی که عاشق فوتبال بودند، دوست داشتند در این تیم بازی کنند و زیر نظر او آموزش ببینند. در واقع حضور باشگاهی من با حضور در تیم نونهالان استقلال جنوب آغاز شد و بعد از آن به تیم های نوجوانان و جوانان این تیم راه پیدا کردم. زمانی که به تیم نوجوانان راه یافتم، حمید و مسعود استیلی به تیم پاس رفتند و من همچنان در تیم خود مانده بودم. بعد از آن به تیم دارایی رفته و سپس با شروع دوره خدمت سربازی، به تیم فتح رفته و آنجا فوتبال را ادامه دادم.
بله همین طور است، در همین دوران بود که مسعود استیلی داماد خانواده ما شد، او بسیار پسر خوب و باشخصیتی بود، در واقع ما و خانواده استیلی در منطقه نازی آباد همسایه بودیم و همین مسئله باعث آشنایی خانواده ها و بعد ازدواج او با خواهر من شد؛ البته تا یک زمانی من، مسعود و حمید استیلی هم تیمی بودیم و بعد از آن از هم جدا شدیم. حمید استیلی ابتدا به پاس و بعد به پرسپولیس رفت و در نهایت همه ما از هم جدا شدیم. در آن دوران تیم فتح از جایگاه خوبی برخوردار بود و از دسته دو به دسته یک صعود کرد؛ به خاطر دارم که به عنوان سرباز در تیم فتح بازی می کردم. رییس وقت باشگاه (حاج آقا سراجان) در بازی آخر در لیگ دسته دو به همه ما گفت اگر در این بازی پیروز نشوید و به لیگ دسته یک صعود نکنید، همگی به اندازه ماه هایی که خدمت کرده اید، اضافه خدمت می گیرید، همه بچه ها نیز تمام تلاش خود را کردند تا بتوانند به خوبی در این مسابقه که در برابر تیم فوتبال بانک ملی بود، بازی کنند و در نهایت آنها را سه بر یک در استادیوم آزادی شکست دادیم.
با حضور در لیگ دسته یک، چند سالی در این تیم بازی کردم، البته یک فصل نیز در تیم صنایع و معادن بازی کردم. فتح تیم بسیار خوبی بود، خداداد عزیزی و جواد منافی نیز در دوره سربازی خود در این تیم بازی می کردند، در آن دوران فتح تیم بسیار خوبی بود و به خاطر دارم 31 شهریور 1373 توانستیم پرسپولیس را 6 بر 0 در جام حذفی ببریم. در آن فصل من 19 گل ثبت کردم و به عنوان کاپیتان و هافبک نفوذی بازی می کردم؛ از میان این گل ها 8 گل پنالتی بود. در مقطعی نیز در مسابقات فوتسال جام رمضان که در آن سال ها بسیار پرشور برگزار می شد، توانستیم در فینال، تیم استقلال تهران را با بازیکنان مطرحی که داشت، با نتیجه 7 بر 3 شکست دهیم. در سال های 67 و 68 که در تیم دارایی بازی می کردم، مربیان تیم به جوانان بسیار اعتقاد داشتند و اجازه بازی به فوتبالیست های جوان می دادند. در آن دوران شب ها هم فوتسال بازی می کردیم. حضور من در تیم فتح تا سال 1377 ادامه داشت و در این دوره چندین بار قهرمان شدیم. همان سال بود که به تیم ملی فوتسال دعوت شدم و در مسابقات فوتسال حضور پیدا کردم و درست در همان دوران بعد از پایان مسابقات به کسانی که در تیم ملی فوتسال حضور داشتند، گفتند دیگر نمی توانید به فوتبال بازگردید و همین مسئله سبب شد تا برای همیشه در فوتسال باقی بمانم.
می توانم بگویم که حضور در فوتسال و ادامه فعالیت در این رشته انتخاب خودم نبود چراکه من فوتبال را بیشتر دوست داشتم. کسانی که آن دوران به تیم ملی فوتسال دعوت شدند، اصلا نمی دانستند که اگر در تیم ملی حضور داشته باشند، دیگر نمی توانند به عنوان فوتبالیست به کار خود ادامه دهند. به یاد دارم در آن دوران بسیاری از بازیکنان مطرح جزو گزینه های حضور در تیم ملی فوتسال بودند، اما به آنها گفته شد که به تیم ملی فوتسال نپیوندند، اما بعد به ما گفتند که دیگر نمی توانید فوتبال بازی کنید. متاسفانه فوتسال جزو رشته هایی بود که هیچ وقت به آن توجه نشده و امکانات بسیار کمی برای آن در نظر می گیرند. به عنوان مثال در یکی از دوره هایی که در مسابقات جام جهانی فوتسال شرکت کردیم، به تیم 14 نفره ما تنها 10 گرمکن و 50 دلار هزینه سفر دادند؛ این در حالی بود که در همان سال تیم ملی فوتبال نیز در جام جهانی حضور داشت و اعضای تیم مبلغ قابل توجهی هزینه سفر دریافت کرده بودند. می توانم بگویم که حضور در فوتسال یکی از بزرگ ترین پشیمانی های من در زندگی است، آن موقع رضا رضایی کمال بازی در تیم ملی فوتسال را نپذیرفت و همچنان به بازی فوتبال ادامه داد و در تیم هایی چون پاس، فجر سپاسی و ... بازی کرد وزندگی اش کاملا تغییر کرد. اما به ما نگفتند که فوتبال و فوتسال از هم جدا شده و نمی توانیم فوتبال بازی کنیم. البته می توانستیم همچنان فوتبال را به صورت حرفه ای بازی کنیم اما در این صورت دیگر اجازه حضور در تیم ملی فوتسال را نداشتیم و ما هم که جوان و عاشق بازی در تیم ملی بودیم. مسئله این است که بعد از گذشت این سال ها همچنان به فوتسال اهمیت چندانی داده نمی شود، هرچند این روزها قراردادهای خوبی با بازیکن های فوتسال می بندند، اما همچنان نیز قابل مقایسه با فوتبال نیست.
آن زمان با توجه به اینکه فوتبالیست ها، فوتسال هم بازی می کردند، شکل بازی و هیجان آن به نسبت فوتسال امروز کاملا متفاوت بود، آن زمان بازیکن ها به خوبی دریبل می زدند و حرکات تکنیکی زیادی داشتند، اما حالا بازیکن ها فقط پاس می دهند و حرکت چندانی ندارند. به خاطر دارم زنده یاد کاظم محمدی (بازیکن سابق تیم ملی فوتسال) که خود نیز کارمند وزارت نفت بود، یک سر توپ هایی (تکنیکی در فوتبال و فوتسال) می زد که واقعا در فوتسال استثنایی بود؛ همه فوتسالیست ها بازیکن های حرفه ای و بسیار خوب بودند، زمان حضور من در تیم ملی یک تیم کاملا استثنایی داشتیم. می توان گفت یکی از دلایلی که تیم ها آن زمان بسیار خوب عمل می کردند این بود که فوتبال خاکی و یا گل کوچک (نوعی بازی فوتبال با دروازه های کوچک) را فراموش نکرده بودند. به عنوان مثال ما از صبح که بیدار می شدیم، ابتدا گل کوچک بازی می کردیم، بعد در زمین خاکی به فوتبال می پرداختیم و در نهایت به باشگاه خودمان برای تمرین و بازی می رفتیم. می خواهم بگویم که بازی در زمین خاکی دورانی بسیار متفاوت و جذاب بود، به گونه ای که انگار دو تیم باشگاهی با هم بازی می کنند. اگر بخواهم از اهمیت و سطح حرفه ای بازی های خاکی بگویم همین بس که در این بازی ها چهره های فوتبالی مطرحی چون حمید استیلی، اصغر مدیرروستا، اکبر یوسفی، محسن گروسی و مجید زارع حضور داشتند، افرادی که همگی در لیگ یک و لیگ برتر بازی می کردند ، اما فوتبال خاکی هم بازی می کردند. به زمین خاکی که سر می زدید، فوتبالیست های بسیار شناخته شده و حرفه ای را می دیدید، حتی اگر فردی هم در باشگاه خاصی بازی نمی کرد، آنقدر خوب فوتبال بازی می کرد که اگر مشاور و یا مدیر برنامه داشت، می توانست در باشگاه های حرفه ای بازی کند. می توان گفت بسیاری از استعدادهای فوتبال کشور به دلیل نبود بودجه و یا مدیر برنامه خوب، به معنای کامل حیف شدند. متاسفانه این روزها همه زمین خاکی ها را گرفته و تبدیل به چمن مصنوعی کرده اند و به علاقه مندان به فوتبال اجاره می دهند. این درحالی است که آن دوران فوتبال فقط یک توپ و زمین خاکی نیاز داشت. اما این روزها هم توپ فوتبال گران است و هم هزینه اجاره زمین برای بازی بسیار گران شده است، کسی هم پول ندارد که بخواهد زمین اجاره کند ؛ به همین دلیل اکثر زمین های فوتبال خالی مانده است. اما آن دوران صبح تا شب همه در زمین های خاکی بازی می کردند و هفته ای یک کفش پاره می کردیم. ما فوتبالیست های خوبی داشتیم و همان زمین های خاکی محل مناسبی برای استعدادیابی بود. همه در کنار هم بازی می کردند و آنقدر در این زمین ها فوتبال بازی می کردند که تبدیل به بازیکن های حرفه ای می شدند.
البته، بارها از ما خواستند در جلساتی حضور پیدا کنیم تا درباره حل مشکلات رشته فوتسال راهکارهایی ارائه دهیم. در این جلسات شرکت و مواردی را گوشزد کردیم، اما متاسفانه کو گوش شنوا! متاسفانه این روزها فوتسال ما در حال پسرفت است و هیچ برنامه ای برای پیشرفت آن ندارند. نبود امکانات و پرداخت نکردن دستمزدها باعث وارد کردن صدمه به این رشته در سطح ملی شده است؛ البته وحید شمسایی به عنوان سرمربی تیم ملی فوتسال تلاش هایی در این زمینه انجام می دهد، مساله این است که فوتبال و فوتسال هرچند از هم جدا هستند، اما از طرف یک نهاد اداره می شوند. ما فقط یک کمیته فوتسال داریم، اگر برای فوتسال هم یک فدراسیون در نظر می گرفتند، اتفاق های خوبی رخ می داد. در حال حاضر بخش اعظم بودجه به فوتبال اختصاص داده می شود، بسیاری از مربیان فوتسال هنوز دستمزدهای خود را دریافت نکرده اند و همه هزینه ها به فوتبال اختصاص داده می شود. در صورتی که فوتسال ایران قهرمان آسیا می شود و پول بسیار زیادی از این برد به فدراسیون فوتبال اختصاص داده می شود و هیچ کدام از این پول ها خرج فوتسال نمی شود. در حال حاضر حتی تیم های بزرگ هم تیم فوتسال ندارند و معتقدند هزینه برای فوتسال، هزینه اضافی است و همین باعث شده تا فوتسال در ایران دیگر مثل سابق رشد نکند. فوتبال ایران سال هاست که هیچ مقام جهانی کسب نکرده است، اما فوتسال بارها توانسته است در سطح بین المللی موفق شود، هرچند بودجه مناسبی برای آن در نظر گرفته نمی شود. نزدیک به 20 سال در فوتسال حضور داشتم و در تیم هایی مانند فجر، پاس، دانشگاه آزاد و استقلال بازی کردم. در حال حاضر مدارک مربیگری فوتبال و فوتسال را دارم، اما برای مربیگری باید واسطه و پارتی داشته باشی که من ندارم و این معضل بزرگی است که بسیاری از فوتسالیست های قدیمی درگیر آن هستند.
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان:
با نزدیک شدن به شروع فصل جدید رقابت لیگ برترفوتبال از مرداد، تیم صنعت نفت آبادان با گذر از چالش هایی همچون انتخاب مدیرعامل، هیئت مدیره و سرمربی، امروز به ثبات نسبی رسیده است.
محمدحسین رحمانی که به تازگی به عنوان مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان فعالیت خود را آغاز کرده است، ازانتخاب عبدالله ویسی به عنوان سرمربی این تیم، همچنین چالش ها و برنامه های پیش روی صنعت نفت آبادان برای حضوری قدرتمند در مسابقات لیگ برتر فوتبال گفت.
با گذشت 31 روز از شروع فعالیت محمدحسین رحمانی درسمت مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان و تاکید او برماندن عبدالله ویسی باعنوان سرمربی تا پایان کارهیئت مدیره این باشگاه، وی گفته است که پای انتخاب خود ایستاده است.
رحمانی درباره انتخاب عبدالله ویسی به عنوان سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان می گوید: انتخاب ویسی نیازبه تیم فنی نداشت، زیرا فضا به نحوی بود که آبادانی ها خواهان او بودند، ضمن اینکه ویسی با آنچه مد نظرمابود، مطابقت داشت.
وی بابیان این که ویسی را ازسال ۹۴ (وقتی پایان نامه ارشدش را با موضوع انتخاب سر مربی می نوشته به همراه مربیانی چون گل محمدی) مد نظرداشته وازهمان سال به دنبال او بوده ام، اظهار می کند: ویسی انتخاب من است و در کل فصل هم پاسخگوی این انتخاب هستم. همکاری باویسی برای دوفصل و یک فصل نیست و کسانی که دنبال نیمکت اوهستند، باید سه سال صبرکنند؛ چون تازمانی که من و این هیئت مدیره هستیم، ویسی هم خواهد بود مگرخودش نخواهد.
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان درادامه با اشاره به این که تیم قبلی ویسی (استقلال خوزستان) دو سال تا پای سقوط رفت، اما درنهایت به تیم لیگ برترصعود کرد، می افزاید: آیا درآبادان هم هواداران ما این قدر حوصله دارند؟
رحمانی در ادامه با اشاره به این که برنامه ای موازی با برنامه های دیگر مد نظراست که در قالب برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت، اجرا می شود، تصریح می کند: حفظ جایگاه درلیگ برتر، برنامه کوتاه مدت و تقویت تیم امید برای تزریق بازیکنان به تیم بزرگسالان نیز برنامه بلند مدت مان است.
وی می گوید: صنعت نفت آبادان، احتمالا امسال پدیده لیگ برترخواهد بود.
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان همچنین بااشاره به مسائل پیش رو درحوزه نقل و انتقال در این تیم و تلاش باشگاه در این زمینه می گوید: مهمترین موضوع در این حوزه بودجه است، در واقع باید پول باشد تا بتوان بهترین انتخاب ها را داشت.
درحال حاضر بودجه کل باشگاه شامل تیم های پایه، تیم بزرگسالان، حقوق کارکنان ونگهداشت، 150میلیارد تومان برای یک فصل است.
رحمانی با اشاره به این که این مبلغ انتهای فصل به دستمان می رسد واکنون دستمان نیست که بتوان برای آن برنامه ریزی داشت، تصریح می کند: دستمان برای خرید بازیکن های درخشان بسته است؛ البته پنجره نقل وانتقالات هنوز برای ما بسته نشده وهمه تلاش خود رامی کنیم تا یک تیم قابل احترام راهی لیگ برتر شود.
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان دربخش دیگری ازصحبت های خود می گوید: درست است که بازیکنان بسیاری هستند که می توانند عضو تیم فوتبال صنعت نفت آبادان شوند، اما یکی از مهم ترین موانع حضور آنها، شرایط آب و هوایی این منطقه است؛ به همین دلیل به دنبال ایجاد شرایط مشابه برای جذب بازیکنان ازاستان هایی با شرایط آب وهوایی مشابه هستیم.
وی تصریح می کند: به هرحال مشکلات مالی، هرسال وجود دارد، اما تلاش می کنیم الگویی برای برنامه ریزی ها داشته باشیم.
رحمانی با اشاره به راه اندازی سفیران استعدادیاب درسراسرکشور ومشخص شدن آنها تااواخر مردادماه امسال، اظهار می کند: مهم ترین کار سفیران استعدادیاب، تزریق بازیکن به تیم های بزرگسالان و امید موسسه فرهنگی - ورزشی صنعت نفت آبادان است ومشکل نبودبازیکن را بااین شیوه حل خواهیم کرد.
وی در ادامه می گوید: مهم ترین نکته این است که هر بازیکن که از پایه به تیم بزرگسالان انتقال داده می شود، با او یک قرارداد پنج ساله بسته می شود تا اگر این بازیکن در آینده پیشنهادی داشت، بهترین مسیر و پیشنهاد انتخاب شود؛ در این صورت هم باشگاه سود خواهد برد وهم بازیکن آینده بهتری برای رشد خواهد داشت.
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان درباره اولویت هزینه کرد بودجه نیزمی گوید: اولویت برای ما پرداخت دستمزد بازیکنان است.
رحمانی با اظهارامیدواری ازوقوع اتفاقات خوب درتیم صنعت نفت آبادان، تصریح می کند: امسال تا پایان فصل، حتما بودجه ای به واسطه اسپانسر به تیم تزریق خواهد شد.
وزیرنفت طی حکمی پژمان بارون زاده بهبهانیان، کارمند مناطق نفت خیزجنوب را به عضویت شورای مرکزی ورزش این وزارتخانه منصوب کرد.
در بخشی از حکم جواد اوجی وزیر نفت خطاب به بارون زاده آمده است: به استناد بند 4 ماده 3 آیین نامه امور ورزش صنعت نفت و بنا به پیشنهاد معاون وزیر در توسعه مدیریت منابع انسانی وزارت نفت بدین وسیله به عضویت در شورای مرکزی ورزش صنعت نفت منصوب می شوید. وزیر نفت در بخش دیگری از این حکم سیاست گذاری، برنامه ریزی، نظارت، تخصیص و توزیع منابع مالی در فعالیت های ورزشی/ باشگاهی شرکت های اصلی و تابعه و واحدهای مستقل ستادی برای توسعه و ترویج ورزش و حفظ و ارتقای سلامت و تندرستی کارکنان صنعت نفت و خانواده های ایشان را از مهم ترین وظایف شورای ورزش وزارت این وزارتخانه عنوان کرد.
پژمان بارون زاده 47 ساله و دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی با 28 سال سابقه فعالیت در شرکت نفت و گاز گچساران است که سوابقی همچون مربی و داور شنا، دارای مدرک مربیگری بین المللی در رشته های شنا و واترپلو، رییس هیئت شنا استان کهگیلویه و بویراحمد، مدرس فدراسیون نجات غریق کشور، نایب قهرمانی امیدهای کشور به همراه تیم خوزستان به عنوان مربی در سال 1390، نماینده فدراسیون شنا در مسابقات واترپلو قهرمانی جوانان جهان در سال 2014 به میزبانی کشور ترکیه و دبیر کمیته امور استان های فدراسیون شنا را در کارنامه ورزشی خود دارد.
حسین ساکی، بازیکن تیم فوتبال صنعت نفت آبادان باعقد قراردادی به جمع بازیکنان استقلال خوزستان برای فصل پیش روی لیگ برتر پیوست. این بازیکن که نخستین بار تجربه بازی در رقابت های لیگ برتر را در فصل ۹۵-۹۴ همراه با استقلال اهوازبه دست آورد وپس از آن طی هفت سال پیاپی برای صنعت نفت آبادان به میدان رفت، تصمیم به جدایی ازجمع شاگردان عبدالله ویسی گرفت. این مدافع راست که درسالیان گذشته همواره یکی از مهره های ثابت صنعت نفت بود و در فصل اخیر لیگ برتر هم ۲۱ بار به میدان رفت، با اتمام قراردادش از جمع آبادانی ها جدا شد و رسما به استقلال خوزستان پیوست.
ابراهیم اشکش، سرمربی فصل گذشته نفت مسجدسلیمان،دوباره هدایت این تیم را به عهده گرفت.
باشگاه نفت مسجدسلیمان در اطلاعیه ای نوشت: کمیته فنی باشگاه پس از بررسی گزینه های بومی و غیربومی درنهایت ابراهیم اشکش را به عنوان سرمربی این تیم برای حضور در لیگ یک کشور انتخاب کرد.
دراین اطلاعیه آمده است: از برنامه های مدنظر باشگاه، بستن تیمی مقتدر برای بازگشت به لیگ برتر است. تمرینات نفت مسجدسلیمان به زودی زیر نظر ابراهیم اشکش آغاز خواهد شد.
نکته توجه جالب اینکه ابراهیم اشکش فصل گذشته در آخرین هفته های لیگ برتر هدایت نفت را به عهده داشت، اما با این تیم به لیگ یک سقوط کرد. اشکش چندی پیش به عنوان سرمربی خیبر انتخاب شد، اما پس از 24 ساعت از سمت خود کنار رفت. ابوذر شجاعی، مدیرعامل باشگاه نفت مسجد سلیمان نیز اعلام کرده است که مشکل مالی این باشگاه برای حضور در لیگ یک برطرف شده است، در واقع مسئولان باشگاه جلسه ای را با مدیران نفتی جهت تعیین و تکلیف بودجه تیم داشته و با حمایت مدیران ارشد منطقه نفت خیز جنوب، مساله بودجه نیز حل شد.
راکت به دستان ستاد اهواز قهرمان مسابقات تنیس خاکی کارکنان 45سال و بیشتر شرکت ملی نفت ایران (منطقه جنوب) شدند. مسابقات کارکنان 45 سال و بیشتر شرکت ملی نفت ایران (منطقه جنوب) که از۲۴ تیرماه به میزبانی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در شیراز آغازشده بود، با برگزاری رقابت های پایانی در رشته تنیس به کار خود پایان داد. این مسابقات که به صورت دوره ای در زمین اختصاصی تنیس خاکی مجموعه ورزشی صبوی عشق شیراز برگزار شد، با قهرمانی تیم ستاد اهواز به پایان رسید. همچنین تیم های شرکت ملی حفاری و نفت گچساران مقام های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.
هاشمیه متقیان، ملی پوش دو و میدانی جانبازان و معلولین کشورمان در ماده پرتاب نیزه با ایستادن در جایگاه سوم جهان، سهمیه پارالمپیک پاریس را کسب کرد. دررقابت های دو و میدانی قهرمانی جهان که در پاریس برگزاری شد، هاشمیه متقیان نماینده کشورمان در ماده پرتاب نیزه کلاس F56 با ثبت رکورد ۲۲٫۹۵ متر در رده سوم جهان ایستاد و با کسب مدال برنز موفق شد سهمیه پارالمپیک پاریس از آن خود کند سهمیه های کشورمان به عدد ۶ برساند.هاشمیه متقیان از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران است که تا کنون در مسابقات جهانی، چند مدال طلا برای کشور کسب کرده است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات