عملکرد وزارت نفت در زمینه افزایش برداشت گاز قابل دفاع است
افزایش ۴۰ درصدی توان تولید نفت ایران در دولت سیزدهم
برقراری ارتباطات مویرگی درصنعت گاز
به کارگیری راهبردهای هوشمندانه برای ماندگاری نیروی انسانی
تعیین تکلیف پروژه های روی زمین مانده
حمـــایتی در مسیر ایجاد اعتماد و همکاری
افزایش ۲۵ درصدی عرضه محصولات در بورس کالا
استفاده حداکثری از دانشبنیانها در صنعت انتقال نفت
چرا جهان به نفت بیشتر نیاز دارد؟
از معرفی اولین های نفت تا تاریخ اجتماعی معاصر
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس:
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: عملکرد وزارت نفت و دولت سیزدهم در زمینه افزایش برداشت گاز قابل دفاع است و معتقدم کارهای خوبی در مدت زمان روی کار آمدن این دولت در زمینه برداشت گاز انجام شده است.
جعفر قادری با اشاره به آغاز تولید گاز در فاز ۱۱ پارس جنوبی اظهار کرد: این اقدام های وزارت نفت و دولت سیزدهم همسو با افزایش بهره برداری از گاز انجام شده که می تواند به ما در افزایش صادرات گاز، رفع ناترازی و ذخیره سازی گاز کمک شایانی کند.
وی افزود: این اقدام دولت کمک می کند در ماه هایی، بویژه در زمستان که اوج مصرف گاز داریم و با بیشترین حجم مصرف هم روبه رو هستیم، کسری گاز نداشته باشیم و در تابستان هم این ظرفیت جدید به ما امکان می دهد با قطعی برق روبه رو نشویم و واحدهای پتروشیمی کشور در مقاطع مختلف در زمینه مصرف گاز بتوانند انرژی مورد نیاز خود را دریافت کنند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصریح کرد: عملکرد وزارت نفت و دولت سیزدهم در زمینه افزایش برداشت گاز، عملکرد قابل دفاعی است و معتقدم کارهای خوبی در مدت زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم در زمینه برداشت گاز انجام شده است. اینکه ما بتوانیم از میدان های مشترک بهره برداری بیشتری داشته باشیم، سبب می شود از دیگر رقبایمان در این حوزه جلو بیفتیم.
نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تاکید کرد:
نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: وزارت نفت دولت سیزدهم در بحث توسعه زیرساخت های حوزه نفت و گاز، افزایش تولید و فروش نفت، همچنین وصول مطالبات موفقیت های خوبی کسب کرده است.
مهرداد گودرزوند چگینی، با تقدیر از اقدام های شایسته وزارت نفت در دولت سیزدهم اظهار کرد: وزارت نفت در دولت سیزدهم در بحث توسعه زیرساخت های حوزه نفت و گاز، افزایش تولید و فروش نفت، همچنین وصول مطالبات موفقیت های خوبی کسب کرده است.
وی افزود: همان طور که مجلس شورای اسلامی در حوزه نظارتی خود از وزیران سؤال می کند، یا حتی موضوع استیضاح نیز مطرح می شود، اما موفقیت های وزیر را نیز نادیده نمی گیرد.
نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصریح کرد: معتقدم شخص وزیر نفت تاکنون فعالیت های شایسته ای برای توسعه صنعت نفت و گاز کشور داشته است.
گودرزوند چگینی اظهار کرد: وزارت نفت با اقدام های خود ثابت کرد می توانیم در خنثی سازی تحریم ها موفق باشیم که این مسئله اتفاقی بسیار مهم و ستودنی است.
بر اساس مصوبه هیأت وزیران
بر اساس مصوبه هیأت وزیران، اجرای هر نوع طرح یا پروژه مشمول ارزیابی بدون مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست ممنوع شد. بر اساس این مصوبه به منظور تعیین تکلیف طرح های تملک دارایی های سرمایه ای و طرح های صنعت نفت مشمول ارزیابی اثرات محیط زیستی و فاقد مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست و دارای پیشرفت فیزیکی منتهی به سال ۱۴۰۱، کارگروهی متشکل از سازمان حفاظت محیط زیست (مسؤول)، وزارت کشور، معاونت اجرایی رئیس جمهوری، سازمان برنامه و بودجه کشور، معاونت حقوقی رئیس جمهوری و دستگاه مجری تشکیل می شود و این کارگروه موظف است حداکثر ظرف ۶ ماه از تاریخ ابلاغ این تصویب نامه طرح های مربوط را تعیین تکلیف کند.
تشکیل کارگروه مذکور، رافع مسؤولیت های قانونی سازمان حفاظت محیط زیست و دستگاه های مجری نیست.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: دیپلماسی مؤثر دولت به افزایش صادرات نفت منجر شده است.
منصور شکراللهی افزایش صادرات نفت را نشان دهنده موفقیت دولت و وزارت نفت در بخش دیپلماسی انرژی دانست و اظهار کرد: بهره برداری از فاز ۱۱ میدان پارس جنوبی از موفقیت های بزرگ دولت سیزدهم است.
وی با بیان اینکه مجموعه وزارت نفت نشان داده متخصصان ایرانی می توانند با وجود تحریم ها خوب کار کنند و موفق باشند، افزود: خوشبختانه ظرفیت های بالایی در حوزه نفت داریم و تاکنون قراردادهای خوبی با کشورهای مختلف به امضا رسیده و بهره گرفتن از این ظرفیت ها آغاز شده و آینده وزارت نفت روشن است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: اکنون از یک سو تولید نفت و فروش آن افزایش یافته و از سوی دیگر مطالبات را به بهترین نحو دریافت می کنیم.
شکراللهی اظهار کرد: همه این دستاوردها با دیپلماسی موفق دولت و توانمندی های وزیر نفت حاصل شده است.
قیمت جهانی نفت خام به دنبال انتظارها درباره تمدید عرضه بعضی از تولیدکنندگان عمده اوپک پلاس تثبیت شد.
قیمت نفت در بحبوحه انتظارات مبنی بر اینکه تولیدکنندگان عمده عضو ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیر اوپک (اوپک پلاس) عرضه را محدود نگه خواهند داشت، در معاملات روز دوشنبه (۱۳ شهریورماه) ثابت بود، در حالی که امیدها به بانک مرکزی ایالات متحده برای ثابت ماندن نرخ بهره برای جلوگیری از تضعیف اقتصاد آمریکا افزایش یافت.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در معاملات بازار آی سی ای لندن برای تحویل در ماه نوامبر در ساعت ۸ صبح روز دوشنبه با ۱۶ سنت افزایش به ۸۸ دلار و ۷۱ سنت به ازای هر بشکه رسید.
قیمت نفت خام شاخص دبلیوتی آی آمریکا در معاملات بازار بورس نیویورک (نایمکس) برای تحویل در ماه اکتبر با ۱۸ سنت افزایش ۸۵ دلار و ۷۳ سنت برای هر بشکه داد و ستد شد.
هر دو شاخص نفتی در معاملات هفته گذشته پس از دو هفته کاهش به بالاترین حد خود در بیش از نیم سال گذشته رسیدند.
سوگاندا ساچدوا، معاون اجرایی و استراتژیست ارشد شرکت آسم اینوستمنت آدوایزرز (Acme Investment Advisors) در این باره گفت: قیمت نفت خام تا حد زیادی ناشی از پیش بینی کاهش بیشتر عرضه از سوی کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت از جمله روسیه و عربستان سعودی بوده است.
وی افزود: با این حال، افزایش مداوم تولید نفت آمریکا می تواند افزایش قابل توجه قیمت های نفت را محدود کند.
الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه روز پنجشنبه هفته گذشته (نهم شهریورماه) اعلام کرده بود روسیه با شریکان خود در اوپک پلاس روی پارامترهای ادامه کاهش عرضه نفت به توافق رسیده است.
وزیر نفت اعلام کرد:
وزیر نفت با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در مورد آثار افزایش سرمایه گذاری در رشد تولید گفت: با افزایش سرمایه گذاری در طرح های نیمه تمام طی دو سال اخیر ۴۰ درصد به توان تولید نفت کشور افزوده شده است.
جواد اوجی با تأکید بر اینکه از ابتدای آغاز دولت سیزدهم، افزایش سرمایه گذاری در طرح های صنعت نفت، یکی از بحث های کلیدی وزارت نفت بوده است، افزود: به همین دلیل از روز نخست، طرح های این وزارتخانه اولویت بندی شد و طرح های جدیدی که در رشد اقتصادی مهم بودند، در دستور کار قرار گرفت.
وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در مورد آثار افزایش سرمایه گذاری در رشد تولید ادامه داد: با افزایش سرمایه گذاری در طرح های نیمه تمام طی دو سال اخیر ۴۰ درصد به توان تولید نفت کشور افزوده شده است. روزی که کارم را در وزارت نفت آغاز کردم، تولید عملیاتی نفت خام روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه بود؛ اما امروز این رقم به روزانه ۳ میلیون و ۱۰۰ تا ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه رسیده است.
وزیر نفت با بیان اینکه در حوزه گاز نیز طرح های نیمه تمامی همچون فاز ۱۴ و فاز ۱۱ پارس جنوبی اولویت بندی شد، اظهار کرد: برای نمونه طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی در ۲۰ سال اخیر از این دولت به آن دولت فقط دست به دست شد و آخرین اقدام برای توسعه این فاز، قرارداد ۴.۸ میلیارد دلاری شرکت توتال بود. متأسفانه در آن زمان ضمانت نامه های اجرایی خوبی نیز از این شرکت خارجی برای ادامه کارش گرفته نشد و تنها این شرکت آمد و اطلاعات میدان پارس جنوبی را گرفت و رفت.
اوجی تصریح کرد: با سرمایه گذاری های انجام شده، تولید گاز کشور در پنج ماهه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۴۰ میلیون مترمکعب افزایش یافته است. در بخش ظرفیت فراورشی گاز نیز با راه اندازی پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی، بیش از ۵۰ میلیون مترمکعب به این ظرفیت افزوده شد.
وی به تولید ۷ تا ۱۰ میلیون مترمکعبی گاز از سکوی فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی اشاره کرد و گفت: این تولید تا پیش از فصل سرما به ۱۵ میلیون مترمکعب و در آینده با افزایش تعداد چاه ها در فاز تولید به ۵۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید. این در حالی است که ایران تحت شدیدترین تحریم های تاریخ قرار دارد و رقیب ما در آن سوی میدان پارس جنوبی، بدون هیچ گونه محدودیتی مشغول تولید است؛ اما جالب است بدانید که به لطف خداوند و تلاش کارکنان صنعت نفت، تولید گاز ایران هم اکنون از قطر در این میدان بیشتر است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی خبرداد:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: حدود ۱۵۰ میلیارد دلار فرصت سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران برای ۱۰ سال آینده در حال فراهم شدن است. مرتضی شاهمیرزایی در آیین امضای تفاهمنامه تأمین دانش فنی و اجرای طرح پتروالفین فن آوران با کنسرسیوم چینی اظهار کرد: امضای این تفاهمنامه با شرکت های زیرمجموعه تاپیکو آغاز توسعه همکاری های آتی صنعت پتروشیمی ایران با شرکت های چینی خواهد بود. وی با اشاره به اینکه حدود ۱۵۰ میلیارد دلار فرصت سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران برای ۱۰ سال آینده در حال فراهم شدن است، افزود: کشورهای همسایه و همسو می توانند برای سرمایه گذاری، توسعه فناوری ها و انتقال دانش فنی با ایران همکاری داشته باشند. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به تاریخچه دیرینه همکاری های ایران و چین اشاره کرد و گفت: دولت و شرکت های چینی را بابت اینکه تحت تأثیر کشورهای یکجانبه گرای بین المللی قرار نگرفتند، تحسین می کنم. شاهمیرزایی ادامه داد: شرکت های چینی می توانند در طرح های توسعه ای صنعت پتروشیمی ایران در هاب های ماهشهر، عسلویه، جاسک و مکران همکاری های مثمرثمری داشته باشند.
وی با تأکید بر اینکه سیاست شرکت ملی صنایع پتروشیمی بومی سازی تمام دانش های فنی، کاتالیست ها و تجهیزات این صنعت است، تصریح کرد: تفاهمنامه امروز نیز همسو با این سیاست با هدف سرعت بخشی به توسعه صنعت و تکمیل زنجیره ارزش انجام شده است.
براساس این گزارش، تفاهمنامه سه جانبه تأمین دانش فنی و اجرای طرح پتروالفین فن آوران ۱۳ شهریورماه امسال با حضور مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی میان نوید شهیدی نیا، سرپرست پتروالفین فن آوران و کنسرسیوم چینی امضا شد.
این تفاهمنامه همکاری با کنسرسیوم چینی به صورت EPC+F برای طرح پتروالفین فن آوران که شامل چهار واحد بزرگ متانول، الفین، پلی پروپیلن (PP) و پلی اتیلن سنگین (HDPE) است، منعقد شد.
رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز:
رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز وزارت نفت گفت: وزارت نفت دولت سیزدهم با رویکردهای تحول آفرین، طرح های دانش بنیان فراوانی را اجرایی کرده است که از جمله آنها می توان به طرح احیای چاه های کم بازده و بسته و طرح های محیط زیستی، همچنین قراردادهای هوش مصنوعی در گاز، پمپ سه فازی و توربوکمپرسور و ده ها قرارداد بار اول اشاره کرد.
محمداسماعیل کفایتی گفت: دانش بنیان شدن صنعت نفت، موضوع بسیار مهمی است که ثمرات فراوانی را در بالادستی و میان دستی و پایین دستی از جمله افزایش ضریب برداشت و صیانتی از مخازن و هوشمندسازی و ارتقای بهره وری چاه های نفتی، کاهش خوردگی، کاهش هدررفت نفت و گاز و هزینه های انتقال و خوردگی و جمع آوری گازهای همراه و جلوگیری از فلرینگ، همچنین تکمیل زنجیره ارزش و تحول دیجیتال و پایداری اقتصاد نفتی و از همه مهم تر بهینه شدن مصرف سوخت و جلوگیری از قاچاق و فروش لایسنس و صدور خدمات فنی و مهندسی به همراه خواهد داشت.
وی افزود: دولت سیزدهم و وزارت نفت با رویکردهای تحول آفرین، طرح های دانش بنیان فراوانی را اجرایی کرد که از جمله آنها می توان به طرح احیای چاه های کم بازده و بسته و طرح های زیست محیطی، همچنین قراردادهای هوش مصنوعی در گاز، پمپ سه فازی و توربوکمپرسور و ده ها قرارداد بار اول اشاره کرد.
رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز گفت: در بسیاری از حوزه های نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش هم طرح های دانش بنیانی در مرحله مقدماتی و شکل گیری است که در آینده نزدیک و میان مدت به نتایج فراوانی منجر خواهد شد که حاصل آن جنبش فناوری و نوآوری و صدور بیش از پیش محصولات و خدمات دانش بنیان فنی و مهندسی و نوآوری در عرصه نفت خواهد بود.
پروژه تمام ایرانی استحصال بوتان در پالایشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبی در کمترین زمان ممکن در دولت سیزدهم با درآمد ارزی ۱۰۰ میلیون دلاری به بهره برداری رسید. این پروژه در جریان سفر اخیر مجید چگنی، معاون وزیر نفت در امور گاز به عسلویه و بازدید از مجتمع گاز پارس جنوبی که با هدف ارتقای سطح آمادگی و افزایش هماهنگی واحدهای عملیاتی و ستاد برای تولید پایدار گاز در زمستان انجام شد، به عنوان یکی از پروژه های مهم استحصال میعانات گازی کشور در پالایشگاه دوم این مجتمع گازی به بهره برداری رسید.
تغییر نگاه به اجرای پروژه ها با تکیه بر دانش مهندسان ایرانی
احمد باهوش، مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی در این باره توضیح داد: در طراحی اولیه پالایشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبی، تدبیری برای استحصال جداگانه دو ماده پروپان و بوتان در این پالایشگاه اندیشیده نشده بود و صنایع پتروشیمی از ۱۰۰ درصد خوراک بوتان تولیدشده از سوی این پالایشگاه بهره مند نمی شدند. وی ادامه داد: با تأکید مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران بر بهینه سازی تولید و ارتقای کمّی و کیفی حجم استحصال میعانات و فراورده های گازی در پالایشگاه های گازی، مهندسان پالایشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبی با امکان سنجی، طراحی، تأمین متریال و اجرای موفقیت آمیز این پروژه تمام ایرانی، توانستند کل بوتان تولیدی پالایشگاه دوم را به صنایع پتروشیمی مربوطه ارسال کنند.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی تأکید کرد: پیش از این، رویکرد اصلی در این پروژه ها، به کارگیری مشاور و مجری خارجی بود؛ اما باور مدیران صنعت گاز به دانش و توان مهندسان و متخصصان ایرانی، این دستاورد را برای کشور رقم زد.
حسین باغبان، مدیر پالایشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبی نیز درباره فرایند اجرای این پروژه گفت: مطابق برنامه ریزی اولیه، قرار بود پروژه طی مدت دو سال به سرانجام برسد؛ اما با تلاش مجموعه همکاران ما در پالایشگاه، بازه زمانی پروژه از مرحله مطالعه تا اجرا، به یک سال کاهش یافت. وی درباره منافع اجرای این پروژه برای کشور تصریح کرد: افزون بر دستاوردهای مادی پروژه، مانند اینکه از هدررفت سالانه ۱۶۸ هزار تن بوتان جلوگیری کرده و حدود ۱۰۰ میلیون دلار در سال درآمد ارزی را نصیب کشور خواهد کرد، تقویت روحیه خودباوری و اتکا به توان مهندسان و متخصصان ایرانی دستاورد به مراتب ارزشمندتری برای کشور است. مدیر پالایشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبی در پایان یادآور شد: در فرایند مطالعات و اجرای پروژه، ابتکاراتی از سوی مهندسان پالایشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبی انجام شد که افزایش سرعت اجرای پروژه و در عین حال کاهش هزینه ها را به همراه داشت. این درحالی است که مشاور خارجی پیش از اجرای پروژه، تنها برای مرحله مطالعاتی درخواست ۷۰ هزار دلاری کرده بود؛ اما پالایشگاه دوم با رد این پیشنهاد، کل فرایند مطالعه تا اجرای پروژه را با دانش و تخصص مهندسان ایرانی پیش برد.
وزیر نفت، مریم مقدسی را به عنوان مشاور خود در امور بانوان و خانواده منصوب کرد.
در حکم جواد اوجی آمده است:
«با عنایت به تعهد، تخصص و تجارب ارزشمند سرکار عالی به موجب این حکم به عنوان مشاور وزیر در امور بانوان و خانواده منصوب می شوید.
امید است با اتکال به الطاف خداوند متعال موفق و مؤید باشید.»
گام های مسئولیت اجتماعی صنعت نفت در توسعه پایدار
مشعل بیش از یک قرن از اکتشاف نفت، این ارزشمندترین حامل انرژی جهان در دل خاک های تفتیده خوزستان می گذرد و این صنعت در طول سالیان متمادی چنان با معاش و معیشت مردم مناطق نفت خیز و گازخیز کشور گره خورده است که انتظاری جز تحقق توسعه پایدار و رفع هر نوع فقر، تبعیض و محرومیت زدایی از آن را ندارند. اغلب فعالان حوزه انرژی بر این باورند که باید به توسعه جوامع پیرامون مناطق نفتی نگاهی همه جانبه و متوازن داشت، متوازن از این نظر که توسعه، از مولفه های چندبعدی است نه یک بعدی؛ به این معنا که نباید نگاه ها تنها به توسعه اقتصادی معطوف باشد، زیرا در توسعه و پیشرفت یک جامعه، باید همه ابعاد از جمله ابعاد اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را مدنظر قرار داد. شرکت ملی نفت ایران با شکل گیری و راه اندازی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با هدف کاهش محرومیت ها به دنبال آن است تا ایفای مسئولیت اجتماعی در جوامع پیرامونی را به بهترین نحو ممکن عملیاتی کند. از حق نگذریم؛ این مدیریت در طول سال ها فعالیت با تلاشی ستودنی همه عزم خود را برای اعتلای نام صنعت نفت ایران و همچنین دستیابی به توسعه پایدار و تعالی جزم کرده و توانسته است گام های ارزشمندی را در مسیر رشد و پیشرفت مناطق محروم نفتی بردارد.
خبرنگار «مشعل» در گفتوگو با بابک دارابی، مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، ازعملکرد وزارت نفت دولت سیزدهم در ایفای مسئولیت اجتماعی پرسیده است که مشروح آن در ادامه می آید.
این مدیریت به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران در طول سال های اخیر در تمامی مناطق نفت خیز طرح ها و برنامه هایی را اجرا و عملیاتی کرده است. تمرکز و تاکید وزارت نفت دولت سیزدهم بر اجرای طرح های مسئولیت اجتماعی و انجام خدمات عام المنفعه به نحوی بود که به صراحت می توان اذعان کرد که دستاوردهای ارزشمندی در طی این دو سال از عمر دولت سیزدهم به ثبت رسید. اقدام های گسترده ای که در حوزه نوسازی مدارس، افزایش سرانه فضاهای آموزشی، ورزشی و درمانی، راهسازی، توانمندسازی نیروهای بومی، آب رسانی و اجرای پروژه های دفع فاضلاب شهری و توسعه منابع طبیعی به انجام رسیده است، نشان از آن دارد که وزارت نفت در حوزه فعالیت های ذاتی خود، پا را فراتر گذاشته و توانسته است نقش موثری در رونق و شکوفایی اجتماعی و فرهنگی مردم مناطق محروم داشته باشد.
بر اساس آمارها از حوزه برنامه ریزی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، از ابتدای شهریور 1400 تاکنون، تعداد 6 هزار و 42 پروژه به تفکیک هزار و 96 طرح آموزشی، هزار و 696 طرح ورزشی، 341 پروژه بهداشتی، 451 پروژه راه، 203 طرح آبرسانی، 50 طرح برق رسانی، هزار و 733 طرح هادی و 472 پروژه خدماتی با اعتبار افزون بر 16 هزار و 700 میلیارد تومان تعریف که از میان آنها 4 هزار و 374 پروژه در دست اقدام و هزار و 668 پروژه نیز تکمیل شده است.
صنعت نفت ایران در طی عمر بیش از یکصد ساله به تجربههای بسیاری در مناسبات صنعتی خود با محیط اجتماعی و طبیعی پیرامون دست یافته است. اگرچه صنعت نفت در آغاز عمده توجه خود را به امور رفاهی و شغلی کارکنان و بهبود این امور معطوف میداشت و این امر به بعد درون سازمانی مسئولیت اجتماعی شرکت مربوط میشد. اما با توسعه و تثبیت صنعت نفت در مناطق نفت خیز، توجه به شرایط شغلی و ابعاد زندگی کارکنان صنعت نفت، همچنین شرایط زندگی جوامع محلی و بومی پیرامون و بالاخره موضوعات محیطزیستی به تدریج به شکل گیری ساختارهای خاصی منجر شد. این وضعیت حاکی از وقوع یک روند در سیر توجه صنعت نفت به موضوعات اجتماعی و محیطزیستی است که از شکل درون شرکتی(توجه به کارکنان) آغازشده و تا گستره بیرون از صنعت (توجه به محیط پیرامونی) ادامه یافته است.
در یک دهه اخیر ضرورت توجه جدی تر به جوامع محلی پیرامون مناطق عملیاتی با رویکرد توسعه پایدار محلی مورد تاکید وزارت نفت قرار گرفته است که ارتباط مستقیم تری با موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتی دارد و روند توجه و عمل هدفمند به مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت، با ابلاغ نظام نامه جديد مسئوليت اجتماعي از سوی مقام عالی وزارت، وارد مرحله جدیدی شد و اکنون موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتی در صنعت نفت به طور منسجم تر، عملياتي تر و شفاف تری دنبال می شود.
اجرای برنامههای آموزشی برای توانمندسازی جوامع محلی با تاکید بر گروه های آسیب پذیر مانند مهارت های فنی حرفه ای و توسعه فردی، کمک به تقویت بنیه علمی دانش آموزان ساکن جوامع محلی مناطق فعالیت صنعت نفت، تقویت و استفاده از ظرفیت های تولیدی و خدماتی جامعه پیرامونی و پیمانکاران محلی(با اولویت تعاونی های محلی) در زمینه تامین کالاهای مورد نیاز صنعت، حمایت و جلب مشارکت شرکت های دانش بنیان و استفاده از دستاوردها و ابتکار عمل های آنان در طراحی و اجرای برنامههای مسئولیت اجتماعی شرکت، همچنین ایجاد شرایط الزام برای ساکنان بومی همجوار تاسیسات نفتی(اقشار تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی و گروه های آسیب پذیر) و در صورت امکان، استفاده از امکانات خدماتی نظیر آموزشی، بهداشتی و درمانی و ورزشی در اختیار شرکت و مشارکت دادن آنها در برنامههای فرهنگی، مراسم و رویدادهای مختلف شرکت در چارچوب قوانین و مقررات صنعت نفت، آموزش و آگاه سازی جوامع محلی در زمینه اهداف توسعه پایدار از جمله صرفه جویی در مصرف آب و انرژی، تصفیه پساب و بازیافت پسماند و استفاده مجدد از آنها برای توسعه فضای سبز، امور کشاورزی محلی و نظایر آن و مشارکت با ذینفعان کلیدی و نخبگان محلی در احصای ظرفیت ها، نیازمندی ها و تدوین برنامههای عملیاتی مسئولیت اجتماعی را می توان از جمله اقدام های انجام شده در حوزه مسئولیت اجتماعی برشمرد.
موارد یادشده، از جمله اقدام هایی است که در نظام نامه صنعت نفت نیز مورد تاکید قرار گرفته اند و امید است بتوان گام های موثرتری در پاسخگویی به چالش های مناطق همجوار تاسیسات صنعت نفت برداشت. در سه سال اخير تا پايان سال گذشته، 124هزار و 815 مترمربع افزايش فضاي آموزشي در همه مقاطع از مدارس 1 كلاسه تا 24 كلاسه در سطح كشور داشته ايم كه استان هاي نفت خيز سهم بيشتري از اين افزايش را داشته اند.
افزون بر افزايش فضای آموزشي ذكر شده در كل كشور به صورت ويژه مي توان به فضاهای آموزشی دانش آموزی خاص از جمله مواردی مانند مركزگذاری آسيب های اجتماعی دانش آموزان، كمك به احداث مدارس كودكان استثنايی و مدارس دانش آموزان استثنايی، كمك به مدارس شبانه روزی، كمك به مدارس عشايری، كمك به تجهيز مدارس اوتيسم، كمك به احداث مجتمع های معلولين، كمك به تكميل مراكز فرهنگی و اردوگاه های دانش آموزی، هنرستان، فني حرفه ای ها و پژوهش سراها و احداث آمفی تئاترها، كتابخانه ها، مجتمع های فرهنگی، تربيتی و آموزشی اشاره کرد.
در حوزه ورزش و جوانان نیز هزار و 177 پروژه ورزشی تعريف شده است كه از این تعداد 800 پروژه روستايي و 377 پروژه شهری است كه از اين تعداد 807 پروژه زمين چمن، 223 پروژه سالن ورزشی، 63 مورد احداث و تجهيز فضاهاي ورزشی، 37 زمين ورزشی، 28 استخر سرپوشيده و روباز، 15 پارك ورزشی و 4 سالن ورزش های باستانی را مي توان نام برد.
وقتی صحبت از مسئولیت اجتماعی به میان می آید، بدون شک نمی توان نسبت به موضوع ذینفعان بی تفاوت بود. همکاران صنعت نفت از ذی نفعان اصلی و کلیدی این صنعت هستند. جا دارد این فرصت را مغتنم شمرده و از کلیه همکاران صنعت نفت و به خصوص شاغلین مناطق عملیاتی که در بسیاری از مواقع سال در شرایط سخت محیطی چه از لحاظ آب وهوایی و چه از لحاظ دوری از خانواده و گاه در محیط های دارای ریسک بالا فعالیت می کنند، قدردانی کنم و برای آنان آرزوی سلامتی و توفیق روزافزون داشته باشم. در خصوص توجه به کارکنان باید بگویم در نظام نامه صنعت نفت که به عنوان نقشه راه مسئولیت اجتماعی این صنعت است از شرکت های فعال در این صنعت خواسته شده که توجه به بهبود شرایط کار و زندگی کارکنان و حمایت اجتماعی از خانواده آنان را مورد توجه قرار داده و توسعه ایمنی و بهداشت در قبال کارکنان و جوامع محلی را سرلوحه برنامههای خود قرار دهند. بر این اساس، مواردی از جمله برگزاری دوره های آموزشی برای خانواده کارکنان نظیر دوره های تحصیلی، هنری، ورزشی و نظایر آنها، برگزاری دوره های مشاوره برای خانواده کارکنان در زمینه های تحصیلی، شغلی، آسیبهای اجتماعی و نظایر آن، توازن کار و زندگی و توجه به شایسته سالاری، نشان از اهتمام وزارت نفت به موضوع کارکنان دارد که به آن اشاره شد.
از ابتدای شروع به كار دولت سيزدهم، مصوبات سفرهای استاني رياست جمهور نيز به اين مديريت ابلاغ شده است و انجام خدمات عام المنفعه به ترتیب اولویت در دیگر استان ها نیز در دستور کار قرار دارد؛ با وجود این بالاترین سهم انجام این دست از اقدام ها و مناسبات مسئولانه اجتماعی در استان های نفت خیز، گازخیز و مناطق محروم بوده است.
طرح توانمندسازی دبیران و معلمان و در برخی زمینه ها توانمندسازی دانش آموزان از آن دست اقدام های جدیدی به شمار می رود که مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با هدف توانمندسازی این قشر از زحمت کشان جامعه را در دستور کار خود قرار داده است. خوشبختانه این طرح در استان های بوشهر و خوزستان اجرایی شده است و نتایج تاثیرگذاری هم به دنبال داشت.
پیش از اجرای طرح توانمندسازی دبیران و معلمان، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در اقدامی تازه بیش از سه دوره کلاس های کنکور با عنوان طرح تقویت بنیه علمی دانش آموزان منطقه پارس جنوبی و غرب کارون را برگزار کرد که همین دوره آموزشی سبب ساز اجرای طرح توانمندسازی شد. در طرح تقویت بنیه علمی دانش آموزان در مجموع هزار و 261 دانش آموز در آستانه کنکور را با هزینه ای افزون بر 100 میلیارد ریال تحت پوشش دوره های تقویت بنیه علمی قرار داد. در سال تحصیلی گذشته این طرح در استان بوشهر در برخی زمینه ها کلیه دانش آموزان پایه دوازدهم استان به تعداد 8 هزار و 599 نفر را تحت پوشش قرار داد که نهایتا رضایتمندی 96 درصدی دانش آموزان را به همراه داشته است. در بخش معلمان و آموزگاران نیز دوره های دانش افزایی برای کلیه دبیران متوسطه اول و دوم استان بوشهر به تعداد 4 هزار و 667 نفر برگزار شد که رشد 20 درصدی موفقیت های کسب شده استان در جشنواره ها و مسابقات برگزار شده کشوری و رضایتمندی 94 درصدی جامعه هدف را نشان می دهد. دراستان خوزستان امکان استفاده غیرحضوری و برخط (آنلاین) برای کلیه دانش آموزان پایه دوازدهم استان فراهم شد و 6 هزار و 287 نفر از دانش آموزان در طرح حضور داشته اند که از جمله نتایج آن ارتقای 6 دهم ميانگين نمرات آزمون نهايي استان خوزستان در مقایسه با ميانگين كشوري نسبت به سال تحصیلی گذشته بوده است. طرح در بخش معلمان و آموزگاران استان خوزستان برای دبیران متوسطه اول و دوم استان به میزان 249,547 نفر ساعت برگزار شده که ضمن ارتقای سطح علمی، رضایتمندی 95 درصدی آنها را نشان می دهد.
با توجه به اين حجم تعهدات مي توان گفت رويكرد بسيار پراهميتی برای اين اقدام و ايفای نقش مسئوليت اجتماعی صنعت نفت انجام شده است.
مسئولیت اجتماعی، تکلیفی است که شاید نتوان برای آن پایانی قائل شد؛ صنعت نفت نیز بر این رویه است تا با سلسله اقدام های خود در این حوزه در این مسیر به درستی گام بردارد و در زدودن محرومیت، نقش آفرینی کند.
وعده های معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت محقق شد
مشعل با گذشت دوسال از عمر وزارت نفت دولت سیزدهم، اگر بخواهیم قضاوتی واقع بینانه و بیطرف به عملکرد حوزه منابع انسانی به عنوان یکی از مهم ترین بخش های این صنعت داشته باشیم، معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت را باید یکی از پرکارترین مجموعه های این وزارتخانه نامید؛ مجموعه ای که تمام قد رسیدگی به مطالبات کارکنان را در دستور کار دارد وبه سبب توجه ویژه وزیر نفت به حوزه منابع انسانی، همواره مطالبات کارکنان و وعده مسئولان در آن در حال تحقق است.آنچه در گزارش عملکرد دوسالانه معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت مورد اشاره قرار گرفته و48 مورد را شامل می شود، بیانگر انبوه مطالبات انباشته شده از دوره های گذشته است.این اقدام ها شامل محورهای ریل گذاری زیرساخت ها، توسعه، تحول و فسادستیزی، ارتباطات مردمی، جذب واستخدام نیروی انسانی، ارتقای سطح انگیزش ورضایت کارکنان به منظورارتقای عملکرد و بهره وری است که مواردی متنوع و مهم را دربرمی گیرد. اکنون کارکنان صنعت نفت چشم به راه تحقق وعده های مهمی هستند که معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت در دست پیگیری دارد.بر اساس گزارش منتشر شده معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، این معاونت براساس جايگاه، نقش و ماموريت ذاتي خود همراستا با اسناد و تكاليف بالادستي و چشم انداز، ماموريت و اهداف كلان صنعت نفت و با نگاهي واقع بينانه و توسعه گرا به سياست گذاري كلان، تنظيم گري، راهبري و كنترل، نظارت عاليه بر فرآيندها ورويه هاي حوزه منابع انساني پرداخته است و اقدام ها و برنامه هاي اجرايي از سوی مديريت هاي منابع انساني در شركت هاي اصلي، فرعي، تابعه و ستاد وزارت نفت در حال پيگيري و اجراست. مهم ترين اقدام ها و دستاوردهاي به دست آمده در اين معاونت از آغاز شروع به كار دولت سيزدهم را در ادامه می خوانید.
همسو با سیاست های کلی نظام، اولویت بخشی و تاکید بر بیانیه گام دوم انقلاب و با استناد به جزء «3» بند «ث» ماده 3 قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت نفت مبنی بر «تدوین نظام جامع سرمایه انسانی متناسب با نیازهای صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و نظارت برحسن اجرای آن»، برنامه راهبردی توسعه منابع انسانی صنعت نفت در افق 1401 از سوی وزیر نفت ابلاغ شد.
در همسویی با عمل به تکالیف و اسناد بالادستی شامل: نظام پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت، سند جهت گیری کلان و سیاست های پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت و برنامه راهبردی توسعه منابع انسانی صنعت نفت در افق 1401، آیین نامه تعریف، تصویب و اجرای پژوهش های منابع انسانی وزارت نفت از سوی معاونان وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و مهندسی پژوهش و فناوری با رویکرد زیست بوم فناوری و نوآوری صنعت نفت ابلاغ شد.
وفق مفاد ردیف سوم از ماده 3 ذیل فصل دوم (اجرا و نهادینه سازی عوامل محتوایی فرهنگ سازمانی) و بر اساس تصویب نامه ابلاغی شورای عالی اداری با موضوع «نظام نامه مدیریت توسعه فرهنگ سازمانی» طراحی و تصویب ارزش های اختصاصی حوزه فرهنگ سازمانی صنعت نفت به همراه کتابچه کدهای رفتاری صورت گرفت.
برگزاري 60 جلسه شوراي مديران توسعه منابع انساني صنعت نفت به منظور ايجاد هماهنگي و وحدت رويه در به کارگیری شيوه هاي اجرايي متناسب با مقررات، بخشنامه هاي موضوعه و تبيين سياست ها و راهبردهاي توسعه سرمايه انساني صنعت نفت در ارتباط با موضوع های مختلف نيروي انساني و ساختار، همچنين بررسي مشكلات، چالش ها و پيشنهادها درباره ايجاد انگيزه، تعالي و ارتقای بهره وري و حل مشكلات شركت ها در اين حوزه به صورت خاص يا عام و ابلاغ آنها در قالب 61 مصوبه این بخش را در برمی گیرد.
برگزاري 7 نشست شوراي اداري و استخدامي صنعت نفت، با حضور نماينده سازمان اداري و استخدامي كشور، مديران عامل چهار شركت اصلي و معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني و ابلاغ 25 مصوبه از آغاز دولت سيزدهم.
تشكيل و راه اندازي شوراي عالي فرهنگي وزارت نفت براساس ابلاغيه شماره 830-2/20 مورخ 26/10/1401 وزیر نفت و برگزاري حدود 25 جلسه در ارتباط با موضوع های مختلف فرهنگي صنعت نفت.
تشكيل و راه اندازي شوراي هماهنگي نظام سلامت كاركنان براساس ابلاغيه شماره 20-2/20 مورخ 09/01/1401 مقام عالي وزارت، برگزاري 10 نشست شورا و ابلاغ 28 مصوبه.
همسو با رعایت الزامات ماده 1 قانون احکام دائمی و آرای قطعی هیات عمومی دیوان عدالت اداری، تدوین آیین نامه استخدامی ویژه پژوهشگاه برای اعضای هیأت علمی و ارسال برای طرح و تأیید از سوی هیأت امنای پژوهشگاه و اخذ تصویب وزیر علوم، تحقیقات و فناوری.
ساماندهي فعاليت هاي مستمر پيمان سپاري شده (غيرپروژه اي) به ويژه از نظر نيروي انساني شاغل در شركت هاي پيمانكاري طرف قرارداد صنعت نفت (اركان ثالث) و استفاده بهينه از ظرفيت نيروي انساني مازاد پيمان هاي موجود برای تامين نيروي انساني مورد نياز.
نيروهاي پيمانكاري از طريق بازنگري و تعريف پروژه طرح طبقه بندي مشاغل پيمانكاري صنعت نفت، شناسایی و تغذیه اطلاعات کلیه کارکنان واجد شرایط در سامانه ساپنا و پس از آن بازطراحی قابليت هاي سامانه ساپنا با رويكرد استقرار و راه اندازي سامانه جامع نيروهاي پيمانكاري.
انجام اقدام های مرتبط با برگزاري آزمون استخدامي به دستور وزير نفت، شامل: شناسايي نيازمندي هاي استخدامي صنعت نفت در حدود 5.085 نفر، طراحي دفترچه ها و مواد آزمون و صدور مجوزهاي لازم از مبادي ذي ربط. (بر اساس مجوزهای اخذ شده از سازمان اداری و استخدامی کشور، برای جذب و به کارگیری نیروی انسانی به تعداد 2.482 نفر.
در سطح زیرمجموعه وزارت نفت فراخوان انجام و برهمین اساس اولين مرحله آزمون كتبي در ارديبهشت سال جاري برگزارشد كه با توجه به نتايج، اقدام های مرتبط با برگزاري ارزيابي تكميلي در دستور كار شركت هاي اصلي قرار گرفته است.
با هدف كمك به ديپلماسي انرژي، برنامه آموزشي براي متخصصان كشورهاي عضو سازمان همكاري اقتصادي (اكو) طراحي و برنامه ريزي هاي لازم برای اجراي برنامه هاي یادشده، صورت گرفته است. همچنين برنامه آموزشي (كارآموزي) براي كارشناسان كشور ازبكستان تدوين شده و در حال مبادله است.
به منظور به روزآوري و يكپارچه سازي دوره هاي آموزش بدواستخدام برای پاسخ به نيازها و تكاليف جديد، مجموعه دوره های یادشده با همكاري اركان آموزشي صنعت نفت برای جذب2.482 نفر و تجارب برگرفته از دستورالعمل هاي كارآموزي از جمله شيوه نامه كارآموزي مشمولين قانون تفسير بند «و» ماده 44 قانون برنامه پنجم توسعه كشور و بند «د» و بند «و» تبصره 20 قانون بودجه سال 1400 و 1401، بازنگري دوره هاي اچ اس ای و همچنين نيازهاي آموزشي جديد با همكاري اركان آموزشي صنعت نفت و اداره كل اچ اس ای مورد بررسي و اجماع قرار گرفت و نتيجه در قالب دوره هاي استاندارد آموزشي تدوين و جهت اجرا ابلاغ شد.
بازطراحي نظام گروه بندي مشاغل صنعت نفت (خانواده هاي شغلي) در سطح مشاغل حرفه اي و مديريتي با هدف بهينه سازي مسيرهاي شغلي برای زمينه سازي ارتقا و توسعه نيروي انساني.
بررسی پیامدها و ایرادهای فنی تسری مفاد نسخه پیشنهادی طرح مذکور به صنعت نفت و تدوین و ارسال گزارش آسیب شناسی و پیشنهادهای اجرایی مربوطه به مبادی ذی ربط (همچنان تحت اقدام).
بررسی تبعات تسری سقف یکسان به تمامی شاغلان در صنعت نفت براساس لایحه پیشنهادی بودجه و تهیه و ارسال گزارش و راهکارهای اجرایی برون رفت از این چالش.
اتخاذ رويكرد عدالت محوري در فرآيند جذب نیروی انسانی و بهبود شرایط جذب همسوبا تکالیف قانونی جوانی جمعیت به ویژه در آزمون استخدامی تحت اقدام صنعت نفت.
بازآرايي و تقويت اغلب سازمان هاي ستادي وزارت نفت و سازمان هاي عملياتي شركت هاي تابعه با توجه به تغيير در سياست ها، راهبرد ها، رويكردها و برنامه ها، همچنين اضافه کردن ظرفيت هاي جديد سازماني به كالبد ساختاري صنعت نفت و تعبيه سازوكارهاي سازماني مورد نياز برای بهره برداري از طرح هاي توسعه اي.
بازنگري و اصلاح ضوابط فوقالعاده كارانه پزشكان، باتوجه به تغييرات دستورالعمل هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي ازمنظر چگونگي محاسبه فو ق العاده كارانه پزشكان و نرخ هاي سالانه ابلاغي (ويزيت و مبلغ K) ازسوي هيأت وزيران- تطابق با ضوابط وزارت بهداشت.
احتساب فوقالعاده کار روی سکوهای حفاری/ بهره برداری در دریا (فقط تا 14 روز ماهانه) جزء موارد عدم محاسبه در سقف مصوب خالص حقوق (برای کارمندان مشمول آیین نامه نظام های اداری و استخدامی) به منظور جذب، حفظ و نگهداشت نیروی انسانی و همچنین ویژگی های تخصصی و انحصاری کار و فعالیت در سکوهای حفاری و بهره برداری در دریا.
بررسی شرایط و محدودیت های سهميه ارزيابي عملكرد كاركنان شاغل در سكوهاي بهره برداری در دريا و تعدیل شرایط برای رئیس سكوهاي بهره برداری در دريا و جانشين رئيس سكو براساس نتايج ارزيابي عملكرد واقعي به منظور ارتقای انگيزه كاركنان و حفظ و نگهداشت نيروي انساني شاغل در سكوهاي بهره برداری در دريا.
فراهم کردن امكان برخورداري از خدمات ورزشي در كليه شركت هاي اصلي، فرعي و تابعه به بازنشستگان و خانواده هاي آنان همانند كارمندان شاغل رسمي، براساس مصوبات شوراي مركزي ورزش وزارت نفت.
بازنگري و اصلاح ضوابط مرخصي زايمان كارمندان اناث شاغل در صنعت نفت، درهمسویی با عمل به بند «الف» ماده (17) «قانون حمايت از خانواده و جواني جمعيت» و افزايش مدت مرخصي زايمان دوقلو و بيشتر براي بانوان كارمند به مدت يك سال (12 ماه) همراه با پرداخت حقوق و فوق العاده هاي مربوطه، طي مدت مرخصي.
تصويب و ايجاد طرح پس انداز مسكن كاركنان در شوراي اداري و استخدامي صنعت نفت با هدف ارتقای رفاه كاركنان شاغل و بازنشسته عضو صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه كاركنان صنعت نغت از طريق تامين مسكن افراد واجد شرايط.
بازنگري و افزايش وديعه اماني مسكن كاركنان به منظور مساعدت در تامين مسكن استجاري كاركنان مشمول و كمك به جذب و نگهداشت نيروي انساني متخصص و مجرب به ويژه در مناطق عملياتي.
افزايش سقف مساعدت هاي بلاعوض مددكاري به دليل ثابت ماندن مبالغ مذكور از سال 1393 با هدف ارتقای رضايتمندي و انگيزه كاركنان مشمول در صنعت نفت.
ابلاغ نظام جامع توسعه مديريت صنعت نفت با رويكرد افزايش كارآيي و كاربردي سازي وظايف ذاتي مركز توسعه مديريت برای ارزيابي و استقرار نظام شايسته گزيني و انتصاب مديران كارآمد و زمينه سازي ارتقای مديران فساد ستيز و انقلابي در صنعت نفت.
با هدف تحقق بند چهارم سياست هاي كلي نظام اداري ابلاغي مقام معظم رهبري مبني بر دانش گرايي و شايسته سالاري مبتني بر اخلاق اسلامي در نصب و ارتقاي مديران و همچنين بند پنجم اصول دوازده گانه حاكم بر نقشه ملي پيشگيري و مقابله با فساد اداري و اقتصادي ابلاغي رييس جمهوری ناظر بر استقرار نظام شايسته گزيني و انتصاب مديران كارآمد و فساد ستيز و انقلابي در لايه ها و سطوح مختلف نظام اداري و توانمندسازي نيروي انساني و رفع كمبود نيروي انساني صاحب صلاحيت در تصدي مناصب دولتي، نظام جامع توسعه مديريت صنعت نفت با رويكرد حكمراني متعالي تدوين و ابلاغ شد كه در چارچوب آن زير ساخت هاي لازم برای تدوين مدل شايستگي هاي مديران در گروه هاي شغلي مختلف، مراكز ارزيابي و ارزيابان و ابزارهاي مختلف سنجش و ارزبابي شايستگي ها، فرصت هاي يادگيري و توسعه، مديريت عملكرد، خانه مديران، برنامه هاي جاشيني و صدور گواهينامه هاي صلاحيت حرفه اي و اركان موضوعه از جمله هيئت هاي عالي و خبرگان فني- تخصصي در حال ايجاد و استقرار است.
ايجاد ظرفيت سازماني جديد و اجرايي کردن قانون تفسير بند «و» ماده (44) قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه كشور و تبديل وضعيت تعداد 6 هزار و 121 نفر به عنوان افراد واجد شرايط.
ايجاد ظرفيت سازماني جديد و اجرايي کردن مفاد بند «د» تبصره 20 قانون بودجه سال 1400 و همچنين بند «و» تبصره 20 قانون بودجه سال 1401 و تبديل وضعيت حدود 29 هزار و 203 نفر به عنوان افراد واجد شرايط.
انجام اقدام های لازم برای برگزاري فرآيند مصاحبه فني - تخصصي و روان شناختي براي جذب و استخدام تعداد 2 هزار و 76 نفر از فارغ التحصيلان گروه «الف» دانشگاه صنعت نفت.
برقراري مجدد طرح نظام/ امريه - نخبه وظيفه، از تيرماه 1401 به مدت 2 سال و به تعداد سالانه 350 نفر، پس از وقفه 14 ماهه، صدور امريه و معرفي تعداد 333 نفر، همچنين با پيگيري هاي متعدد معرفي تعداد 112 نفر نخبه وظيفه به شركت هاي تابعه صنعت نفت.
تشكيل شوراي جديد بررسي و تعيين سوابق و تعيين تكليف کلیه مدارک تحصیلی اخذ شده برای بازنگري ابلاغيه تعديل مدرك با هدف برقراري عدالت و رفع تبعيض (بيش از 10 هزارپرونده) با توجه به مصوبات اخیر ابلاغی.
با توجه به قانون بودجه سال 1402 که سقف حقوق را 550 میلیون ریال برای تمام مناطق کشور تکلیف کرده بود، با برگزاری جلسات کارشناسی با سازمان اداری و استخدامی كشورو شورای حقوق و دستمزد و تببین جایگاه و شرایط کاری کارکنان صنعت نفت، مجوز افزایش سقف حقوق درصنعت نفت متناسب با منطقه و شغل از شورای حقوق و دستمزد اخذ شد.
اجرايي کردن تكليف مندرج در ماده 3 قانون برنامه ششم توسعه كشور و استقرار كامل چرخه مديريت بهره وري براي نخستين بار در صنعت نفت و ثبت بالاترین میزان رشد بهره وری کل عوامل تولید در سال 1401 در گروه نفت به میزان 3/9 درصد که مبین نقش موثر و بالای گروه نفت در سهم 75 درصدی بهره وری از مجموع رشد اقتصادی کشوراست.
طراحي فرآيند ارزيابي عملكرد «برنامه محور» از طريق تشكيل كارگروه هاي تخصصي با هدف اجرايي کردن سياست هاي كلي نظام اداري ابلاغي مقام معظم رهبري و نقشه راه اصلاح نظام اداري كشور.
فراهم کردن امكان برخورداري از خدمات ورزشي و شركت در مسابقات و المپيادهاي ورزشي وزارت نفت براي كاركنان قرارداد موقت و خانواده هاي آنان، همانند كارمندان رسمي، براساس مصوبات شوراي مركزي ورزش وزارت نفت.
تسری «فوقالعاده کارمندان ارائه دهنده خدمت به بیماران مسری» مطابق ضوابط تعيين شده تا پايان دوره همه گيري كرونا، با توجه به شرايط ويژه همه گيري ويروس كرونا و مخاطرات پيش روي كادر درمان ازجمله پرستاران و پيراپزشكان و ضرورت حمايت از فعالان سلامت در مقابله با بیماریهای مسری ازجمله ويروس كرونا به منظور مساعدت لازم برای حفظ انگيزه، تقدير از تلاش و جبران زحمات کارکنان مدافع سلامت شاغل در بخش هاي مرتبط با بيماران كرونايي.
افزايش سقف مبلغ كمك بلاعوض پيوند كليه و پرداخت 50 درصد به پيوند كبد، ريه، پانكراس، مغز استخوان و قلب.
تسری خدمات دندانپزشكي در طرح توسعه خدمات بهداشتي و درماني در دسترس كارمندان جهت استفاده از مراکز خارج از صنعت نفت، با توجه به عدم گسترش مراکز ملکی خدمات دندانپزشکی در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و پراکندگی جغرافیایی مشمولین در اقصی نقاط کشور.
بازنگری ضوابط تعدیل مدرک درراستای افزایش انگیزه و حصول رضايت شغلي كاركنان و ايجاد انگيزه در آنان.
بازنگری شرایط جذب و نگهداشت با توجه به مکاتبات و درخواست های متعدد شاغلین شرکت بهرهبرداری نفت و گاز شرق در منطقه سرخس و خانگیران مبنی بر وجود چالشها و مشکلات سازمانی فراوان مرتبط با موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی خاص شهر سرخس و منطقه عملیاتی خانگیران ازنقطه نظر دامنه بالای نوسان های دما، غلظت بالای ریزگردها، همچنین باتوجه به حساسیت و اهمیت منطقه از نظر ضرورت تولید و تامین پایداری گاز مورد نیاز 6 استان بزرگ کشور در سخت ترین شرایط آب و هوایی و گستردگی محدوده جغرافیایی استقرار چاه ها و تاسیسات بهره برداری در آن، همچنین نبود زیرساخت های لازم و امکانات رفاهی، درمانی و فرهنگی و ورزشی مناسب در شهر سرخس و درنتیجه درخواست های متعدد انتقال و جابه جایی کارکنان شاغل این منطقه.
با توجه به تشابه وظايف و مسئوليت هاي كاركنان گروه صادرات و تعميرات اسكله دريايي آذرپاد با كاركنان گروه صادرات و تعميرات اسكله T و گروه كار تعميراتي روي گوي هاي شناور پايانه ميعانات گازي پارس جنوبي، تسری فوقالعاده گروه صادرات و تعميرات اسكله دريايي آذرپاد به كاركنان شاغل در گروه تعميراتي روي گوي هاي شناور پايانه ميعانات گازي پارس جنوبي (شاغلين برنامه كار اقماري) و براي كاركنان گروه صادرات و تعميرات اسكله T (شاغلين برنامه كار اقماري) نيز به دليل ارتباط اسكله T با ساحل و عمق كمتر آب اطراف اسكله به نسبت اسكله آذرپاد تسری آن به ميزان50درصدفوقالعاده یادشده.
باز طراحی مدل حکمرانی صنعت نفت
باز طراحی نظام پیشنهادات با رویکرد نوین فناورانه و دانش بنیان
باز طراحی داشبورد مدیریتی
ساير موارد مشابه
انجام 9 سفر استاني به: عسلويه، خوزستان (اهواز و گچساران)، فارس (آغار و دالان)، جزيره خارك (پايانه هاي نفتي و فلات قاره)، خراسان رضوي (خانگيران)، كرمانشاه (چشمه خوش)، ايلام، هرمزگان و اصفهان/ تشكيل و راه اندازي (27) كارگروه هماهنگي سرمايه انساني با رويكرد قطب بندي (Hub) در مراكز استان هاي كشور و قرار گرفتن در زنجيره تصميم سازي حوزه منابع انساني صنعت نفت، تشكيل و راه اندازي کارگروه هاي هماهنگی سرمایه انسانی با رويكرد قطب بندي (Hub) در مراكز استان ها با هدف ایجاد هماهنگی و وحدت رویه در شناسایی مسائل و مشکلات حوزه منابع انسانی، ارائه پیشنهادهاي عملی در چارچوب قوانين و مقررات، پیگیري مصوبات سفرهاي استانی مرتبط با حوزه منابع انساني و هماهنگي و اشتراک مساعي در حل مشكلات و استفاده از ظرفيت هاي مشترك.
اجراي جدول حقوق، موضوع آیین نامه ماده 10 قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت با هدف پاسخگویی قانع کننده و عمل به بخشي از مطالبات معوقه کارکنان رسمی صنعت نفت از سال ۱۳۹۳ و تصويب و ابلاغ آن از مبادي ذي ربط و اعمال آن در سیستم های پرداخت صنعت نفت برای مشمولین در سال1402.
در گفت و گو ی مشعل با رئیس پژوهش و فناوری مناطق نفت خیز جنوب مطرح شد:
مشعل نفت را می توان صنعتی متبلور برای جهش و درخشش فعالیت های پژوهش و دانش محور دانست به ویژه آنکه برآیند فعالیت هایی که در این حوزه به خصوص در دو سال فعالیت دولت سیزدهم انجام شده، بیش از ادوار گذشته، چشمگیر بوده است؛ آن گونه که در سایه این فعالیت ها، شاهد آن هستیم که مراکز علمی- دانشی و شرکت های دانش بنیان از حاشیه خارج شده اند و پای در متن گذاشته اند. رویکرد مهم وزارت نفت با حمایت از زیست بوم نوآوری و فناوری صنعت نفت، در حال حاضر با دستاوردهای مختلفی همچون افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان، تسهیل ورود شرکت های تولیدکننده به فهرست خرید صنعت نفت، برگزاری رویدادهای علمی همچون دومین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان و همکاری های متشرک در زمینه های متعدد و ... همراه بوده است. در این میان پژوهش شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نیز به عنوان بزرگ ترین شرکت تولیدکننده نفت کشور، با حرکت در مسیر استفاده از ظرفیت ها و قابلیت های این مراکز، اقدام های مهمی را به ثمر رسانده است و محمد گلستان باغ،رئیس پژوهش این شرکت، در گفت و گو با مشعل، انعقاد قرارداد حدود 2 هزار میلیارد تومان پروژه فناورانه با اشتغال وابسته برای کارسازی بيش از 1000 نفر در مدت زمان یک سال را نمونه ای از این اقدام ها برشمرد.
فعالیت های مهم و تحول آفرینی در حوزه پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت مناطق نفت خیز جنوب رخ داده است و اقتصاد فناورمحور و دانش بنیان، سبب افزایش بهره وری می شود. این بخشی از صحبت های گلستان باغ، رئیس پژوهش فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که در نشست با خبرنگاران رسانه های روابط عمومی وزارت نفت به آن اشاره کرد.
محمد گلستان باغ با تاکید بر اینکه تحول كنونی حوزه فناوري مناطق نفتخيز وابسته به مطالعه دقيق، آسیب شناسی و تبيين رویکرد «ما می توانیم» بر اساس ظرفيت بالنده علمی كشور است، می گوید: در اين دوره يك ساله سعي شد، تمام ابزارهاي ممكن قانونی از جمله قانون جهش توليد دانش بنیان و ظرفيت نظام نامه پژوهش و فناوري وزارت نفت در كنار ابزارهاي موجود پژوهشي قرار گيرد؛ اين امر، ضمن اصلاح فرآيندها و شکل دهی ساختارها جهش قابل توجهی در تقاضای محصولات فناورانه و كارسازی و قراردادهای پژوهشی و فناوری سازمان ايجاد کرده است. وی با اشاره به اینکه تحول كنونی تاثير بسزايی در ايجاد اعتماد سازمان به جهت حل مسائل و چالش های حياتی توليد از درگاه پژوهش و فناوري داشته است، تاکید می کند: در برخي موارد، موضوعات مهمی كه بالغ بر 5 سال رها شده بود، از طريق درگاه پژوهش و كارگروه بار اول، همچنین همكاری مستمر مدیریت های متقاضی در مدت كمتر از 6 ماه، كارسازی و در مرحله عقد قرارداد قرار گرفت.
براین اساس، طبق گزارش رئیس پژوهش شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب 6 قرارداد تولید بار اول در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به امضا رسیده و دو مجوز قراردادي صادر شده از سوی معاونت علمی نيز در آستانه عقد قرارداد با شرکت های دانش بنیان است که مجموع اين هشت قرارداد به ارزش مجموع حدود 600 ميليارد تومان شامل پلاگ های متورم شونده قابل بازيافت، تولید دو سيال شیمیایی، سه نرم افزار و سامانه تخصصي بالادستی، پمپ های روزمینی(سطح الارضي) چند فازی با تاثير افزايش توليد 12 هزار بشکه ای و خدمات فناورانه جریان سنج چند فازی است.نکته مهم در توضیحات گلستان باغ اشاره به این موضوع است که رقم برآورد شده از صرفه جویی ارزی این پروژه ها حدود 12 میلیون یورو و ميزان اشتغال مستقيم و غیرمستقیم بالغ بر 250 نفر است.
رئیس پژوهش و فناوری مناطق نفت خیز جنوب در ادامه می گوید که بیش از 10 بسته فناورانه در آستانه صدور مجوز قرارداد بار اول از سوی معاونت علمی رياست جمهوری است که ارزش تقريبی این بسته های قراردادی، بالغ بر 1800 ميليارد تومان و شامل تجهيزات روز زمینی(سطح الارضی) و زیرزمینی (تحت الارضی) خدمات فناورانه و نرم افزارهای تخصصی حوزه بالادستی نفت است. صرفه جویی ارزی حاصل از اين قراردادها نیز بالغ بر 25 ميليون يورو بوده و ميزان اشتغال مستقيم و غیرمستقیم اجرايی شدن اين طرح ها بيش از 1000 نفر است كه شاخص مهم كليه اين طرح های فناورانه و دانش بنیان بدون شك طراحی، ساخت و اجرای آنها براي نخستين بار در كشور خواهد بود. افزون بر اين 15 بسته فناورانه و پژوهشي نيز با اعتبار دوسالانه حدود 4500 ميليارد تومان در مرحله نهايی سازي پيشنهادهای فني و مالي است.وی در ادامه با اشاره به محدوديت سقف قراردادی بار اول یادآور شد: طرح های مهمي در حوزه تاسيسات فراورشي و بومی سازی تجهيزات، قطعات و ماشین آلات فرآيندی، همچنين حوزه زنجيره ارزش بالادستی نفت خام از طريق ظرفيت طرح های پيشران معاونت علمي در دست اقدام است كه جزئيات آن در صورت موافقت های اوليه و ستادی به زودی منتشر خواهد شد. تنها به اين نكته بسنده می شود كه حجم پروژه ها و نوع موضوع ها و اقدام ها پرداختی در اين حوزه در مسير نوآوری و دانش بنیان شدن صنعت نفت انشاءالله در صورت وقوع بدون شك کم نظیر خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه در حوزه قراردادهای پژوهشی نيز 33 قرارداد جاری با 16 مرکز تحقیقاتی مجزا امضا شده و 26 پروژه نيز در مرحله انعقاد قرارداد است، تصریح کرد: از ابتداي حضور تاکنون بيش از 240 پیشنهاد پژوهشی و بار اول را از مراکز دانشگاهي و دانش بنیان کشور دريافت و بالغ بر 70 نیاز پژوهشی نيز از مجموعه مدیریت های مناطق نفت خيز اخذ کرده ایم، همچنين بالغ بر 110 پروژه تحصیلات تکمیلی در مقطع ارشد و دكتری حمايت شده كه مجموع حمایت از پایان نامه دانشجویان در طی 10 سال اخیر به بیش از هزار دانشجو می رسد كه عدد قابل توجهي است. او همچنین به امضای چهار قرارداد فرصت مطالعاتی برای اولین بار از سوی اعضای هیئت علمی دانشگاه ها و 10 تفاهم نامه با مراکز علمی، دانشگاهی و دانش بنیان اشاره می کند.
براساس توضیحات رئیس پژوهش شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، افزون بر راه اندازی پنل دائمی دوشنبه های دانش بنیانی در شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، دو رویداد فناورانه هوشمندسازی چاه ها و تسویه پسابهای صنعتی در سال گذشته برگزار شد و سمينار مسير نوآوري باز و توسعه اقتصاد دانش بنیان با همكاری معاونت علمی فناوری رياست جمهوری با محوريت صنايع استان خوزستان به ميزبانی پژوهش و فناوري مناطق نفت خيز در تيرماه امسال برگزار شد.
مشعل در تازه ترین تحول در ستاد شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، این بار نوبت به مدیریت منابع انسانی رسید که به عنوان یکی از معدود شرکت های تابعه صنعت نفت، فرآیند ارزیابی عملکرد کارکنان غیررسمی را به سبک و سیاق حرفه ای- عملیاتی، انجام و موفقیت جدیدی را وارد تالار افتخارات بازوی فنی - اجرایی صنعت گاز کشور کند.همکارانی که وقایع و تحولات شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران را پایش می کنند، می دانند که این مجموعه خوشنام، افزون بر مشهور بودن به برپایی افتتاحیه های پشت سرهم و باشکوه طرح های عظیم ملی، وجوه درخشان دیگری هم دارد. بله؛ درست حدس زده اید، همکاران شاغل در ستاد نیز همپای مهندسان طرح ها، در عرصه های گوناگونی دست به نوآوری و خلاقیت زده اند که پیشتر درگزارش دستاوردهای همکاران امور پیمان ها به آنها اشاره و منتشر شد.
مهدی ذوقی، مدیرمنابع انسانی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران که از جوانان با انگیزه، با تجربه و دارای تحصیلات مرتبط این صنعت است، در این گفت و گو، ضمن نتایج اهداف این فرآیند نوآورانه همچون افزایش تعهد و انگیزه سازمانی و افزایش رقابت پذیری سالم، همچنین همگرایی و نهایتا افزایش بهره وری سازمانی، فرآیند انجام امور را تشریح کرده است.
به اعتقاد من همه افرادی که در عینیت بخشی به اهداف سازمان می کوشند، جزو سرمایه انسانی محسوب می شوند. در ابتدا لازم است توضیح دهم که سرمایه انسانی با منابع انسانی یا نیروی کار متفاوت است. سرمایه انسانی به نیروی باانگیزه ای گفته می شود که (فارغ از نوع استخدام) برای سازمان ارزش افزوده ایجاد می کند. همیشه این سوال در ذهن من بوده که چرا تلاش نیروهای غیررسمی که بسیاری از آنها در زمره سرمایه انسانی به شمار می آیند و برای سازمان ارزش افزوده ایجاد می کنند، دیده نمی شوند و گاه حس تبعیض با همکاران رسمی در این عزیزان ایجاد می شود. از سال های گذشته حرکت هایی شروع شده بود که با عنایت به رویکرد عدالت محور مسئولین شرکت، این اقدام ها در دوسال گذشته به اوج خود رسید. برخی تسهیلات رفاهی مانند استفاده از مهمانسراهایی که با پیگیری مدیریت منابع انسانی در سطح کشور با سایر شرکت های تابعه هماهنگ شده بود، به وجود آمد که خوشبختانه بسیاری از همکاران غیر رسمی از این ظرفیت استفاده کردند. نقطه اوج این اقدام های رو به جلو در سال گذشته به وقوع پیوست و چند تن از همکاران غیررسمی در دوره حرفه ای مدیریت پروژه حضور یافتند. این به آن معناست که شرکت برای نیروهای غیررسمی ارزش قائل است و به خوبی می داند که در بلند مدت تجمیع دانش و مهارت این قشر از همکاران، منجر به افزایش بهره وری سازمانی می شود؛ از این رو ارزیابی عملکرد این دسته از همکاران و تقدیر از آنها در دستور کار ارکان مدیریت منابع انسانی شرکت قرار گرفت.
درباره آموزش و توسعه، دوره های آموزشی گوناگونی برای گروه های شغلی مختلف از جمله مسئولان دفاتر، راننده ها، همکاران حراست و نیروهای خدماتی برگزار شد و حتی در مذاکرات اخیر با مدیر عامل مقرر شد برای ارتقای شغلی و جابه جایی افرادی که دارای مزیت های برجسته نظیر مدرک تحصیلی بالا، مهارت های خاص، روابط اجتماعی خوب و رفتار سازمانی حرفه ای هستند، طرحی نو در انداخته شود. در بحث جبران خدمات میانگین اضافه کاری همکاران قرارداد معین، موقت و پیمانکاری در سقف شرح خدمات پیمان رشد داشته است. در بحث ورزش همه همکاران غیررسمی بدون تبعیض از امکانات ورزشی این شرکت استفاده می کنند. بسیاری از همکاران غیررسمی از امکاناتی که برای فرزندان همکاران رسمی تدارک دیده می شود نیز استفاده می کنند. بنابراین در بیشتر اقدام های مدیریت منابع انسانی، همکاران غیررسمی به مثابه همکاران رسمی، از ظرفیت های سازمانی بهره مند می شوند.
ارزیابی عملکرد را مهم ترین زیر سیستم منابع انسانی می دانم، زیرا ارزیابی عملکرد، زیرسیستمی است که مستقیما با آموزش ارتباط دارد و خلاهای آموزشی از دل آن استخراج می شود و سنگ بنای ارتقا، انتصاب و حتی نظام جبران خدمات، انجام یک ارزیابی عملکرد مترقی است؛ بنابراین نبود متد علمی برای سنجش عملکرد نیروهای غیررسمی، یک نقص در برخی اجزای سیستم ایجاد کرده بود و مهم تر آنکه در شرکت های تابعه وزارت نفت، به ندرت تجربه ای قابل اتکا در انجام با کیفیت و استاندارد آن وجود داشت. این قضیه باعث شد به فکر یافتن راه حل برای قدردانی ازهمکارانی باشیم که باوجود شایستگی و خلق ارزش افزوده دیده نمی شوند. کما اینکه از نگاه مدیرعامل و براساس یک رویکرد علمی و عدالت محور، می بایست بین نیروهای کیفی و متعهد که همه تلاش خود را در رسیدن سازمان به اهدافش انجام می دهند، با سایر نیروها تفاوت قائل شد. تفاوت در برخورداری از امکانات شرکت، حس خوب دیده شدن، اضافه کاری و... از این رو برآن شدیم تا با تدوین یک دستورالعمل مدون که به تایید بالاترین مقام سازمان رسیده است، فرآیند ارزیابی را شروع کنیم. برنامه ما از بهمن ماه سال گذشته آغاز و فرم ها توزیع شد تا در روز جهانی کارگر بتوانیم از همکاران غیررسمی نمونه تقدیر کنیم. فراتر از همه این موارد، قوت قلب و چراغ راهنمای ما در این مسیر، همان اصل زیبای انسانی یعنی حفظ کرامت انسانی کارگر و توجه به قشر زحمت کش است که در آموزه های دینی و سیره بزرگان هم بسیار مورد تاکید بوده است.
پس از تدوین دستورالعمل، ۵ گروه شغلی مشتمل بر نیروهای حراست (فیزیکی)، خدماتی، دفتری، کارشناسی و حمل و نقل، مورد تجزیه و تحلیل کارشناسانه قرار گرفتند. فرم ارزیابی متناسب با شرح وظایف هرکدام از گروه های شغلی طراحی شد. شاخص ها و ضرایب آنها در هرگروه متفاوت بود. در انتهای سال گذشته مدیران و مجریان فرم های ارزیابی را تکمیل کردند و سپس هیئت انتخاب کارمندان نمونه متشکل از رئیس اچ اس ای، روسای واحدهای مددکاری، برنامه ریزی و تامین نیروی انسانی، مدیر منابع انسانی و معاون مهندسی و طراحی و رئیس کمیته فنی بازرگانی (به عنوان نمایندگان مدیرعامل/ معاون) تشکیل شد و شروع به کار کرد.
در ارزیابی هم از رویکرد کمی استفاده شد و هم رویکرد کیفی. در مرحله اول که امتیازدهی بود، از رویکرد کمی استفاده شد. در مرحله دوم که خروجی مرحله کمی هست، از رویکرد کیفی برای انتخاب نفرات استفاده شد. در این مرحله، افرادی که پیشتر حد نصاب لازم را در فرم های ارزیابی کسب کرده بودند، برای ارائه نقاط قوت و بیان نگرش و دستاورد خود در خلق ارزش برای شرکت به نشست های حضوری دعوت شدند. از آنجا که ماهیت فعالیت های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، تخصصی و کارشناسی است، طبیعتا تعداد نفرات منتخب در گروه کارشناسان بیشتر از دیگر گروه ها بود. در جلسات ارزیابی حضوری، مواردی مانند مدارک تحصیلی، سوابق و تجربه کاری برجسته، سابقه تدریس یا تالیف کتاب، تعهد سازمانی و... مورد بررسی قرار گرفت. جالب توجه آنکه در این نشست ها متوجه شدیم، در بین عزیزان غیررسمی، فردی با مدرک دکترای مدیریت استراتژیک حضور دارد که دو جلد کتاب را نیز به زیور طبع آراسته است. نکته جالب توجه دیگر نیز علاقه وافر همکارانی است که باوجود مشکلات شخصی، تمام وجود خود را وقف سازمان کرده اند که تعهد و وظیفه شناسی این عزیزان، تحسین ارزیابان را برانگیخت. درنهایت این نشست های جالب توجه و پرثمر با انتخاب نفرات برتر و منتخب به پایان رسید.
بنا بر دستورالعمل ارزیابی، قرار است با مساعدت مدیرعامل از این عزیزان در بحث حقوق و مزایا به نحو مقتضی تقدیر شود که این کار باعث افزایش انگیزه و تعهد سازمانی می شود. با این تدبیر، نفرات کارآمد افزون بر دیده شدن، تغییرات مثبت در جبران خدمات را به صورت ملموس احساس می کنند و دیگران نیز به کار، تلاش و نوآوری ترغیب می شوند، ضمن اینکه دیده شدن در سطح سازمان در حضور مدیران عالی شرکت نیز باعث قوت قلب نفرات برگزیده شده است.
در واقع با این اتفاق، چرخه مدیریت منابع انسانی نیروهای غیررسمی (که پیشتر با ابزارهای آموزشی و رفاهی قوام گرفته بود)، کامل شد. نتایج این زیر سیستم در سایر موارد مانند جبران خدمات، آموزش و ارتقای شغلی کاربرد دارد و چه بسا سرپرستان آینده برخی واحدها از بین همین افراد انتخاب شوند. مانند دیگر فرآیندها امکان بهبود روند ارزیابی در آینده متصور است. ممکن است برخی نفرات شایسته از قلم افتاده باشند اما قطعا محاسن این کار بسیار بیشتر از معایب آن بوده و با اجرای آن برای اولین بار مفهوم ارزیابی عملکرد نیروهای غیررسمی وارد فرهنگ سازمانی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و حتی صنعت نفت می شود.
در موضوع آموزش عمومی هیچ گونه محدودیتی نداریم. کلاس هایی برای نیروهای دفتری با موضوع رفتار سازمانی برگزار شده که ادامه می یابد. برای فرزندان همکاران هم (فارغ از نوع استخدام) کلاس های تابستانی و همچنین آموزش شنا (دختران و پسران) و فوتسال دایر شده است. استفاده از ظرفیت مشاوره روان شناس مستقر در شرکت دیگر امکانی به شمار می آید که برای همه گروه های شغلی فراهم است. اکنون انواع کلاس های ورزشی، استخر و سالن ورزشی ساختمان ششم و مرکز پایش سلامت از سوی طیف متنوعی از همکاران مورد استفاده قرار می گیرد. این تسهیلات به ویژه برای برخی عزیزان که توانایی مالی برای ثبت نام در کلاس های بیرون از شرکت را ندارند، ارزشمندتر است. در یک کلام می توان گفت نبود تبعیض در بهره مندی از امکانات، فضایی بسیار دلنشین در شرکت ایجاد کرده است. حتی برای نیروهای خدماتی و آبدارخانه دوره آداب و کیفیت پذیرایی و همچنین آموزش های قرآنی در ماه مبارک رمضان برگزار شد. دوره آداب حمل مسافر نیز برای همکاران نقلیه برگزار شد که گواهینامه صلاحیت حرفه ای به آنها اعطا می شود. در بخش تاسیسات نیز دوره آموزشی مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان را داریم که متناسب با شغل عزیزان است.
از همکاران خوب و پرتلاشم در واحد برنامه ریزی و تامین نیروی انسانی که با تعهد کاری، امانت داری و رعایت جانب انصاف، نقش بزرگی در رقم زدن این موفقیت داشتند، قدردانی می کنم.
منطقه 3عملیات انتقال گاز ؛ برترین در ICT
مشعل منطقه3 عملیات انتقال گاز ایران با 17 ایستگاه مخابراتی و تجهیزات متنوع از جمله مايكروويو، VHF و كابل فيبر نوری، یکی از مناطق راهبردی شرکت انتقال گاز ایران است.
ازسوی دیگر، این منطقه عملیاتی در موقعيت های جغرافيايی كه به نصب تجهيزات VHF نیاز باشد و ایستگاه مخابراتی در آن نباشد، از فضای مخابراتی دیگر سازمان ها مثل ايستگاه مخابراتی صائين قلعه و بايندر، ايستگاه های شركت ارتباطات زيرساخت و در كوشك نصرت از فضای ايستگاه مخابراتی راه آهن استفاده شده است.
افزون برايستگاه های یادشده، این منطقه 64 ايستگاه RTU فعال دارد که شمارآنهابا پایان پروژه شمال- شمال شرق به 72 مورد افزايش خواهد يافت. ايستگاه های LBV نیز نقشی بسزا درانتقال ايمن، پايدار، پاك و بهره ور گاز دارند.
با سيد احمد موسوی، رئيس ICT منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران در حوزه ICT و نقش آن درانتقال ایمن و پایدار گاز گفت وگو شده است که در ادامه می آید.
طول كابل فيبر نوری تحت پوشش واحد ICT منطقه هم اكنون 524 كيلومتر است كه با پایان پروژه شمال- شمال شرق،همچنین طراحی و اجرای پروژه كابل فيبر نوری تهران- بازرگان، افزايش و توسعه چشمگيری خواهد داشت. خدمات ارائه شده از سوی اين واحد در قالب سيستم انتقال مخابراتی شامل شبكه های مايكروويو، VHFو كابل فيبر نوری، سيستم های تلمتری و اسكادا با مركزيت واحد IOC منطقه و ديسپچينگ شركت ملی گاز، شبكه های تلفن، تلفن های ماهواره برای بهره برداری در شرايط اضطراری، سيستم پيجينگ و ويدئو كنفرانس، سيستم پزشكی از راه دور، شبكه های LAN,WAN و بهره برداری از نرم افزارهای بريد، پرگار، سينا، IPCMMS و سيستم هاي مالی و كالا دراين بستر انجام می شود.
اين منطقه بستر انتقال ترافيك مخابراتی بين دیگر مناطق عملياتی شركت انتقال گاز، شركت های گاز استانی و پالايشی از يك سو و ستاد شركت انتقال گاز، مركز ديسپچينگ ملی و ستاد شركت ملی گاز از سوی ديگر است. به عبارت ديگر همه ترافيك ICT مورد نياز شركت ملی گاز ايران از بستر ICT اين منطقه ترانسفر مي شود. اين امر بيانگر جايگاه استراتژيك ICT منطقه در مجموعه مديريت مخابرات و تلمتری شركت انتقال گاز و شركت ملی گاز ايران است. افزون بر این، واحدICT منطقه تعاملاتی با مديريت مخابرات شركت IOPTC، بهداری و بهداشت صنعت نفت، شركت مخابرات ايران و شركت ارتباطات زير ساخت ايران دارد.
تجهيزات ICT منطقه بر اساس آخرين نسخه استانداردهای مخابراتی روز بين المللي و صنعتی نصب و راه اندازی شده اند؛ البته بعضی از فناوری های روز ITU مانند فناوری DWDM هنوز در اين منطقه مورد استفاده قرار نگرفته اند. تجهيزات در حال بهره برداری بر اساس آخرين و به روزترين فناوري های ITU هستند. لازم به توضيح است كه به منظور صرفه جويی اقتصادی، بخشی از سيستم انتقال موجود از نسل PDH است كه در آينده نزديك جمع آوری و با تجهيزات SDH جايگزين خواهند شد.
پس از ايجاد بستر شبكه های LAN و WAN، اين منطقه همزمان با ستاد شركت انتقال گاز و ديگر مناطق عملياتي با نصب و راه اندازی انواع سرورها، نرم افزارهای كاربردی متنوعی را نصب و راه اندازی کرده و گام مهمی در استفاده از سيستم هاي مكانيزه و نرم افزارهای مديريتی و فرايندی برداشته است. مكاتبات اداری از طریق نرم افزارهای بريد و پرگار، فعاليت های مالي، كالا و ترابري با نصب نرم افزارهای مرتبط وسيستم حضور و غياب كاركنان با نصب و بهره برداری نرم افزار سينا، همگی به صورت مكانيزه انجام مي شوند. تعداد اين نرم افزارها با شناسایی نيازهای منطقه در آينده افزايش خواهد يافت. بهره برداری از اين نرم افزارها سبب صرفه جويي چشمگير در زمان، نيروی انسانی و هزينه ها شده و با سرعت بخشي به كارهای روزمره سبب تسريع در اجرای فرايندها و چابكی سازمان شده است.
با افزايش تعداد نرم افزارهای كاربردي و تنوع آنها، امنيت شبكه در مقابل حملات سايبری اهميت ويژه ای پيدا كرده است. واحد ICT منطقه باتكميل توپولوژی شبكه و خريد ونصب تجهيزات سخت افزاری و نرم افزاری مورد نياز، اقدام به امن سازی شبكه در برابر انواع تهديدات و حملات سايبری کرده است.
IPCMMS به طور كامل در منطقه راه اندازی شده و واحد ICT منطقه در بين مناطق 10گانه عملياتی رتبه نخست بهره برداري از اين نرم افزار را كسب كرده است. اين نرم افزار قابل توسعه است و می توان انواع ماژول ها را در آن تعريف كرد . سيستم GIS منطقه نيز در حال بهره برداری است. سيستم BPMS روی نرم افزار سينا و از سوی ستاد انتقال گاز تعريف شده و انواع ماژول هاي حضور و غياب، درخواست خودرو، تقاضاي خدمات IT، تقاضاي جلسات، IOC و قبوض آب، برق و گاز به مرور روی آن فعال شده اند. واحد ICT منطقه همگام با مديريت مخابرات و تلمتری شركت انتقال گاز درحال ايجاد بستر و شرايط استفاده از سيستم IOT، پهپاد و سيستم ماهواره اي است. محدوديت اصلی گسترش اين سيستم ها امنيت سايبری است كه سبب بروز ديدگاه هاي محتاطانه در اين زمينه شده است.
واحدهای ICT مناطق عملياتی گاز در حوزه فناوری تحت نظارت مستقيم مديريت مخابرات و تلمتری ستاد فعاليت می كنند. اين مديريت طرح جامع مخابراتی را سرلوحه فعاليت هايش قرار داده و برای تحقق آن، پروژه هایی را طراحی و از طريق مجری طرح های مخابرات و ديسپچينگ مديريت مهندسی و توسعه گاز اجرا مي كند. پروژه كابل فيبر نوری تهران-بازرگان، پروژه فيبر نوري و VHF شمال – شمال شرق از جمله اين پروژه ها هستند. همچنين مديريت مخابرات و تلمتری در حال جمع آوری ميداني اطلاعات فنی براي تعريف پروژه يكپارچه VHF و صوت و ديتا از مناطق عملياتي است تا پروژه را تعريف و اجرا کند. علاوه بر برنامه های جامع مديريت مخابرات و تلمتری واحد ICT این منطقه، عمليات بازسازی و تعميرات اساسی ايستگاه های مخابراتی، شبكه محلي و طراحی ديتا سنتر جديد مركز منطقه، اتصال مركز منطقه به شبكه كابل فيبر نوری شركت مخابرات ايران واصلاح و جانمايي دوباره ايستگاه مخابراتی را نيز در برنامه كاری خود دارد. اين فعاليت ها از اوايل سال جاری آغاز شده و در آينده ادامه خواهند يافت.
همه سيستم های PABX منطقه IP Base هستند؛ اما هنوز به صورت محلی بهره برداری مي شوند. مديريت مخابرات و تلمتری در حال تعريف، طراحی و اجرای پروژه يكپارچه صوت و ديتا در سطح شركت انتقال گاز است كه با اجرای اين پروژه، شبكه تلفن منطقه نيز به صورت يكپارچه درخواهد آمد و سوييچ های محلی جمع آوری می شوند.
سال گذشته، پروژه شبكه محلی تاسيسات پالايشگاهی و ذخيره سازی سراجه در دو بخش پسيو و اكتيو طراحی و اجرا شد. همچنین ICT منطقه با خريد، نصب و راه اندازی سرورها، سوييچ ها، روترها و تجهيزات امنيت سايبری به تكميل شبكه محلي خود پرداخته است. اين روند طراحي و آماده سازی اتاق ديتاسنتر جديد در آينده ادامه مي يابد. تعميرات اساسي ايستگاه هاي مخابراتي ري، رباط كريم و جعفرآباد درسال گذشته انجام و با خريداري و نصب تجهيزات در ايستگاه كوه نمك، امكان مانيتورينگ پارامترهاي سيستم تلمتري در دومحل مستقل فراهم شده است. یکی از RTU های خط سوم سراسری دوباره نصب و راه اندازی شده و در خط اول سراسری نيز به اين RTU متصل شده است. همچنين ترانسميتر فشار نيز در یکی از نقاط خط سوم سراسری نصب و به بهره برداری رسيده است. اين واحد در تعامل با معاونت عمليات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، برای احداث خطوط لوله، همچنین نصب و راه اندازی دوباره تجهيزات RTU ايستگاه های LBV و ترانسميترهای مربوطه است.
هم اكنون تعداد قابل توجهي شركت مستقل در حوزه ICT كشور فعال هستند. پنج شركت بزرگ اين حوزه شامل وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، مديريت مخابرات و تلمتری شركت انتقال گاز، مديريت مخابرات شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، شركت توانير و راه آهن جمهوری اسلامي ايران می شوند. عملكرد اين شركت ها به گونه ای است كه بیشتر مواقع هر شركت از فعاليت های ساير شركت ها بي خبر است و تعامل چنداني بين آنها وجود ندارد که اين امر به كارهاي سليقه اي، موازي و كاهش كارايي آنها منجر مي شود. تشكيل سازماني برای هماهنگی استاندارد فعاليت های اين شركت ها در سطح كشور با تعيين چارچوبی استاندارد و مشخص، به افزايش جهشی بازده و كارايی آنها منجر مي شود. در طول خدمتم در وزارت نفت نیز دو كتاب «ايمني در مخابرات صنعت نفت» و «تاريخ مخابرات صنعت نفت ایران» را به رشته تحرير درآورده ام که كتاب نخست، در تدوين استانداردهای مخابرات شركت پالايش و پخش فراورده های نفتی به عنوان مرجع مورد استفاده قرار گرفت.
شرحی بر فعالیت های فراسرزمینی صنعت نفت با تکیه بر دانش و تخصص مهندسان و ایده پردازان ایرانی
مشعل صدورخدمات فنی- مهندسی به بیرون از مرزهای کشور زیر نام پالایشگاه های فراسرزمینی، یکی از فعالیت های پر سود به شمار می آید؛ راهبردی که وزارت نفت دولت سیزدهم آن را به عنوان یکی از اولویت های مهم در دستور کارخود قرار داده و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی را پی گیر عملیاتی سازی آن کرده است. دراین رویکرد که موجب ایجاد ظرفیت تازه ای درکالبد صنعت نفت شده است، نیروهای خلاق و ایده پرداز، محصول اندیشه و مهارت تجربی خود را صرف ارتقا بخشی در داخل و فراسوی مرزهای آن کرده اند. به گونه ای که هم به غنای صنعت نفت کشورمان انجامیده و هم ارزش افزوده قابل توجهی را از این رهگذر به اقتصاد کشور تزریق کرده است. گزارش پیش رو، چشم اندازی است به این سیاست راهبردی کلان و آثار آن درکالبد اقتصاد کشور.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم، صادرات نفت خام و میعانات گازی، افزایش چشمگیری یافت و فروش نفت دو برابر شد. اما این افزایش صادرات نفت و میعانات گازی، اتفاقی و ناشی از تحولات و التهابات بازار نفت نبوده؛ بلکه وزارت نفت با تمرکز بر بازارسازی نفت ایران به جای خرید و فروش صرف، مسیر های تازه ای را برای فروش نفت قرار داد.
مصداق این امر، گسترش همکاری های نفتی با کشور های آمریکای لاتین است. بازارسازی نفت ایران در این کشور ها از طریق توسعه همکاری ها و صادرات خدمات فنی - مهندسی در ازای اخذ سهام صنایع پایین دست این کشور هاست؛ سیاستی که اقتصادهای برتر دنیا آن، مبتنی بر آن شکل گرفته اند و برای حفظ آن به ازای صادرات باید محصولی را خریداری کنند.
این سیاست تجاری(صادرات خدمات مهندسی و نفت در ازای سهام داری در صنایع پایین دست نفت کشور های آمریکای جنوبی) به تعریف بازاری جدید برای نفت ایران اقدام کرده که افزون بر سرمایه گذاری ارز های نفتی کشور و صدور خدمات فنی -مهندسی، بازار تضمین شده فروش نفت را هم برای ایران فراهم می کند.
هادی بیگی نژاد، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی دراین باره به «مشعل» گفت: تعداد کمی از کشورها، صادرات علم و خدمات فنی- مهندسی دارند که خوشبختانه یکی از آنها کشورمان است و قدرت بالایی در زمینه پالایشگاه سازی، بازسازی آن و صدور خدمات فنی- مهندسی دارد و می تواند در سطح بین الملل تاثیرگذار ظاهر شود.
به گفته بیگی نژاد، ایران همانطور که درحوزه هایی مثل درمان موفق به جذب مشتری از دیگر کشورها شده است، این توانایی را هم دارد که با ارتقای سطح دانش پالایشگاه سازی و صدورخدمات فنی- مهندسی فعالیت در این حوزه را گسترش دهد.
نماینده مردم ملایر با اشاره به مزایای فعالیت در حوزه پالایشگاهی و صادرات خدمات فنی مربوط به آن ادامه داد: فعالیت هایی همچون پالایشگاه سازی و درکنار آن صدور خدمات فنی - مهندسی به کشورهایی که این خدمات به آنها داده می شود، به لحاظ سیاسی، نوعی قدرت نرم به شمار می رود، ضمن آنکه به واسطه آن می توان شاهد پیوند میان نفت و میعانات گازی کشورمان با دیگر کشورهای جهان باشیم و اثر تحریم ها را خنثی سازیم، از این رو صدور خدمات فنی- مهندسی بازی دو سر برد است.
بیگی نژاد با بیان اینکه وزارت نفت بخوبی در حوزه پالایشگاه سازی ورود کرده است، گفت: در برنامه هفتم توسعه آمده است که هرگاه پالایشگاهی، خارج از کشور با تکیه بر خدمات فنی- مهندسی از سوی وزارت نفت تکمیل و راه اندازی شود، سود سالانه آن برای سرمایه گذاری در اختیار صنعت نفت قرار خواهد گرفت. این مصوبه اکنون در مرحله تایید قرار دارد.
او با تاکید بر اینکه پیش تر فعالیتی درحوزه پالایشگاه های فراسرزمینی نبوده است، تصریح کرد: با رویکرد جدیدی که در این حوزه در وزارت نفت دولت سیزدهم شکل گرفته، انتظار می رود صنعت نفت ایران در آینده نزدیک نیزگام های بیشتر و بلندتری در این عرصه بردارد و به یکی از کشورهای مطرح درصدور خدمات فنی- مهندسی بدل شود.
حسن مرادی، استاد حقوق انرژی دانشگاه تهران نیز درباره قابلیت های صنعت نفت ایران از جمله صدور خدمات فنی- مهندسی درحوزه پالایشگاه های فراسرزمینی گفت: صادرات خدمات فنی- مهندسی، بدون مشکل نیست؛ اما کشورهای فعال در این حوزه آن را به جان خریده اند. از این رو می توان به اهمیت بالای صادرات خدمات فنی- مهندسی در دیگر کشورها پی برد .
او با بیان تاثیر کم تحریم ها در صدور خدمات فنی- مهندسی ادامه داد: به وسیله پالایشگاه های فرا سرزمینی می توان محصولات آنها را درکشورهدف به فروش رساند. این روش، نوعی بازارسازی تضمینی برای فروش فراورده های نفتی کشورمان نیز به شمار می رود.
این استاد دانشگاه حقوق انرژی با اشاره به جایگاه شرکت های دانش بنیان درصدور خدمات فنی- مهندسی نیز گفت: خوشبختانه شرکت های دانش بنیان در زمینه ساخت، بسیار قوی عمل کرده اند و شاهد پیشرفت بسیارخوبی در این زمینه هستیم.
مرادی تاکید کرد: با ایجاد زیرساخت های مناسب در کشور و توسعه اشتغال می توان از خروج جوانان ازکشورمان جلوگیری و از توانمندی آنها در تمام بخش های فنی- مهندسی صنایع مختلف کشوراز جمله نفت که زیربنایی ترین آنها درحوزه اقتصاد است، بهره مند شد.
کارشناسان براین اعتقاد هستند که صادرات خدمات فنی -مهندسی از سوی شرکت های دانش بنیان، نقشی حیاتی درسرمایه گذاری ایران در پالایشگاه های فراسرزمینی دارد. از این رو جوانان و شرکت های دانش بنیان کشورمان با داشتن تخصص در خدمات فنی - مهندسی تجهیزات پالایشی، آنها را قادر می سازد تا بازسازی و بهینه سازی پالایشگاه ها را در کشور های هدف، انجام دهند.
اجرای راهبردی صادرات خدمات فنی- مهندسی در بازسازی پالایشگاه های فراسرزمینی، نتایج مثبتی برای ایران به همراه داشته و ضمن گسترش روابط و مناسبات سیاسی ایران با دیگر کشورها موجب افزایش قابل توجه صادرات نفت خام ایران به آنها شده که مصداق آن افزایش صدورنفت به کشور ونزوئلاست.
موفقیت سرمایه گذاری ایران در پالایشگاه های فراسرزمینی ازطریق صدور خدمات فنی- مهندسی، سیاستی راهبردی و البته متکی به تخصص جوانان ایرانی و شرکت های دانش بنیان است. بی تردید، در این رویکرد که توانمندی ، تخصص ومهارت صاحبان ایده واندیشه حرف اول را می زند، ورود به عرصه فعالیت های فراسرزمینی می تواند نقش و جایگاه صنعت نفت و متخصصان آن را بیش از پیش نمایان سازد. این مهم موجب خواهد شد برای ایران به عنوان کشوری صاحب فن در عرصه نفت، موقعیت های بهتری رقم بخورد و در پالایشگاه های بیرون از مرزهای خود، بخشی از سرمایه و سهام آنها را در اختیار گیرد.
اقدام دولت سیزدهم در راه اندازی پالایشگاه فراسرزمینی (ونزوئلا)، اقدامی مناسب است؛ چرا که این راه اندازی پالایشگاه و مشابه آن، بازاری برای نفت خام ایران خواهند بود و از نظر صادرات خدمات مهندسی، دانش فنی و تجهیزات ساخته شده از سوی مهندسان داخلی گامی روبه جلو خواهدبود. تردیدی نخواهد بود که با ایجاد بازارهای جدید درکشورهای آمریکای جنوبی یا آفریقا می توان به توسعه این بازاربیش از پیش امیدواربود. ایران هم اکنون ظرفیت و توان راه اندازی پالایشگاه را در دیگر کشورها تجربه کرده و دراین زمینه لازم است برنامه ریزی مناسبی صورت گیرد تا آثار وثمرات آن ملموس شود.
صدورخدمات فنی- مهندسی، راهبردی مهم است که می تواند در افزایش درآمدهای اقتصادی کشورنقش آفرینی کند؛ سیاستی که دولت سیزدهم نیزبه آن توجه دارد و فعال شدن این بخش را به عنوان اولویتی مهم پیگیری می کند.
مدیر منابع انسانی شرکت پالایش نفت تبریز در گفت وگو با «مشعل» تشریح کرد:
سمیه راهپیما منابع انسانی به عنوان رکنی مهم و تاثیرگذار در پیشبرد اهداف یک سازمان، همواره مدیران را بر آن داشته است تا به این حوزه، توجه بیشتری نشان دهند و با ایجاد فضای مطلوب کار برای کارکنان، زمینه بهتری را به منظور رشد و شکوفایی خلاقیت ها و ایده های شان که در نهایت منجر به بهره وری بیشتر خواهد شد، فراهم سازند. هر تصمیمی که در سازمان ها گرفته می شود، تاثیر مستقیم آن بر منابع انسانی خواهد بود؛ از این رو توجه به تصمیم سازی ها و تصمیم گیری ها در این حوزه اهمیت بسیاری دارد. در بخش های تولیدی همچون پالایشگاه ها نیز این مهم صدق می کند، به این معنا که نیروی انسانی و کارآمدی آن می تواند بر زنجیره تولید و محصول نهایی آن تاثیر مستقیم بگذارد و این واحد تولیدی را سرشار از منفعت و یا عکس آن، متضرر سازد. از این رو واحدی به همین نام دایر شده تا ضمن بهره برداری مطلوب از نیروی انسانی، چرخ های اقتصاد نیز در مسیر کسب منافع کشور روان بچرخد. غلامرضا تندرو، مدیر منابع انسانی پالایشگاه تبریز در خصوص نیروی انسانی، اهمیت آن و فعالیت های انجام شده در این حوزه، مواردی را مطرح کرده که در ادامه می خوانید.
برای ارائه خدمات منابع انسانی، نمی توان سطحی در نظر گرفت؛ اما می توان گفت این حوزه به لحاظ کمی و کیفی، فضای زیادی برای کار دارد. ما هم تلاش می کنیم برای این نیروی تحول آفرین و مهم که در کنار فعالیت های تولیدی که در پالایشگاه تبریز انجام می هند، خدمات حداکثری را به آنها ارائه دهیم.
در دو سال گذ شته، اقدام های خوبی برای رفاه کارکنان انجام شده و سعی کرده ایم از تلاش مدیران پیشین نیز به عنوان سکویی آماده برای این منظور استفاده کنیم که هم زحمات آنها بی نتیجه نماند و هم گامی برای بهتر شدن شرایط کار و رفاه کارکنان برداشته شده باشد.
قراردادهای کاری افرادی که در پالایشگاه فعالیت می کنند، به چند بخش رسمی، مستقیم، پیمانکاری و روزمزد تقسیم می شود. در دو سال گذشته 60 نفر از افراد روز مزد، به پیمانکاری و قرارداد مستقیم تبدیل وضعیت شده اند.
150 نفر دیگر هم که در زمره ایثارگران هستند، در مرحله تبدیل وضعیت از پیمانکاری به قرارداد مستقیم قرار دارند.
پالایشگاه تبریز به این دلیل که خصوصی است،جذب نیرو به صورت رسمی ندارد و تنها می تواند قرارداد مستقیم داشته باشد.
هم اکنون کسانی در پالایشگاه هستند که طی 5 سال آینده بازنشسته خواهند شد و این به معنای کمبود نیرو در آن زمان است. برای رفع این مشکل، هیأت مدیره پالایشگاه تبریز مصوبه ای برای جذب 211 نفر صادر کرده که 141 نفر آنها از طریق آزمون و از دانشگاه تبریز جذب خواهند شد.
روند مصاحبه کاری این افراد، طی چهار ماه آینده انجام می شود، ضمن آنکه در حال برنامه ریزی برای جذب مجدد نیرو از طریق برگزاری آزمون هستیم تا به صورت مستقیم و پیمانکاری بر اساس آیین نامه جذب شوند.
از مرداد سال 1400 طرح طبقه بندی مشاغل در این پالایشگاه اجرا شده و در پی آن، عدالت در دریافتی کارکنان قرارداد مستقیم و پیمانکاری بهبود یافته وبیش از50 درصد به دریافتی آنها افزوده شده که رضایتمندی کارکنان را به همراه داشته است.
در دوران کرونا ارائه تسهیلات رفاهی به کارکنان به دلیل شرایط آن زمان کاهش و گاه متوقف شده بود؛ اما پس از گذر از این دوران و باحمایت مدیریت ارشد شرکت پالایش نفت تبریز، خدمات دهی روالی عادی به خود گرفت و هم اکنون نزدیک به 80 درصد کارکنان از تسهیلات رفاهی و ورزشی استفاده می کنند.
مجتمع های رفاهی سرعین و انزلی، مجموعه هایی هستند که کارکنان پالایشگاه تبریز می توانند به همراه خانواده از این اماکن استفاده کنند. برخی از کارکنان تقاضای استفاده از خدمات مجتمع رفاهی محمود آباد و زائر سرای مشهد را دارند که برای پاسخ گویی به این درخواست کارکنان، با شرکت ملی نفت برای استفاده از فضاهای یاد شده تهاتر شده است.
با تهاتر انجام شده، توانسته ایم100سهمیه برای کارکنان پالایشگاه تبریز به منظور استفاده از مجتمع تفریحی محمود آباد اختصاص دهیم و مجوز 80 سهمیه دیگر را هم در فصل پاییز گرفته ایم. برای زائر سرای مشهد هم 25 سهمیه اختصاص یافته است. در مقابل؛ کارکنان شرکت ملی نفت هم می توانند از امکانات پالایشگاه (در سرعین و بندر انزلی) استفاده کنند.
در خصوص ارائه تسهیلات ورزشی نیز تلاش کرده ایم شرایطی را برای استفاده کارکنان از امکانات ورزشی فراهم کنیم.
به همین منظور پیرو تعامل انجام شده با پتروشیمی تبریز، چهار نوبت از استخر پتروشیمی تبریز به کارکنان پالایشگاه تبریز اختصاص یافته که دو نوبت آن مخصوص خانم هاست.
با هشت استخر دیگر نیز قرارداد بسته ایم و کارت های 10جلسه ای با کمترین هزینه برای کارکنان در نظر گرفته شده است. همچنین کلاس های آموزش شنا برای فرزندان کارکنان در استخرهای مجزا در نظر گرفته ایم و در این زمینه با چند استخر قرارداد داریم.
هم اکنون 240 نفر برای شرکت در کلاس های شنا ثبت نام کرده اند. برای فرزندان زیر 15سال کارکنان نیز مدرسه فوتبال دایر است که 120 نفر آنها مشغول به فعالیت در این رشته هستند.
افزون براین موارد، برنامه های ورزشی ژیمناستیک و تنیس سالنی هم در تابستان و مناسبت های مختلف سال مانند دهه فجر اجرا می شود.
در آن دوران که هیچ ارگان و شرکتی کارآموز پذیرش نمی کرد؛ پالایشگاه تبریز برای ارائه دوره های آموزشی این کار ار انجام می داد. برای این منظور، سالن «مدل روم» تجهیز و واحدهایی برای آموزش به کار آموزان، شبیه سازی شد. با این توضیح که آموزش به کارآموزان، محدود به فصل تابستان می شود.
برای نیروهای تازه استخدام هم دوره های آموزشی برگزارمی شود تا کارمحیط های عملیاتی را فراگیرند. نیروهای قرارداد مستقیم و پیمانکار هم با توجه به تقویم آموزشی، دوره آموزشی لازم را برای فعالیت در بخش های مختلف پالایشگاه طی می کنند.
آموزش اشکال مختلف دارد و از آنجا که اعتقاد بر تغییر شکل آموزش داریم، فعالیت هایی هم در این حوزه انجام شده است. برای مثال وقتی کاربر رایانه خود را فعال می کند، چند اسلاید آموزشی روی مانتیور او ظاهر خواهد شد و از این طریق برخی موارد آموزشی به او ارائه می شود. آموزش ایستا نیست و شکل پویایی دارد و در نشست 5 تا 10 دقیقه به نکات آموزشی اختصاص دارد.
در کنار جذب نیروی انسانی، ماندگاری آنها نیز بسیار اهمیت دارد. نیرویی که بدون تجربه و سابقه کار وارد پالایشگاه می شود، پس از مدت ها کار کردن، مهارت هایی را کسب می کند که به واسطه آن می تواند جذب شرکت های دیگر شود؛ از این رو باید به نوعی برای نگهداشت و ماندگاری برنامه ریزی کرد و تعلق سازمانی را افزایش داد. در این مسیر افزون بر ارائه خدمات رفاهی و ورزشی، تلاش شده است با فعالیت های جانبی مثل قدردانی از کارکنان و اهدای لوح یابود به آنها در مناسبت های مختلف، حس ماندگاری آنها درسازمان تقویت شود.
مدیریت منابع انسانی بسیار اهمیت دارد؛ چرا که اصلی ترین سرمایه یک سازمان به شمار می روند. اگر فردی بخوبی آموزش نبیند، در فرایند کار خود دچار مشکل می شود. اگر نیروی خوبی را جذب و روی مباحث دانشی و بینشی آنها کار شود، ماندگاری افراد در سازمان بیشتر خواهد شد. پالایشگاه تبریز آرمان رسیدن به رده چهارم آسیا را در زمینه پترو پالایش شدن دارد و این مستلزم راهبردی صحیح و هوشمندانه در منابع انسانی و پایش منظم آن است.
در بازنگری نمودار سازمان نیز، مدیریت دانش و نظام پیشنهادها را ساختارمند کرده ایم و هم اکنون زیر نظر منابع انسانی و آموزش قرار دارد. در این زمینه هر یک از کارکنان که پیشنهادهای خلاقانه و ارزنده ای داشته باشند، آن را درسامانه نظام پیشنهادها ثبت می کند و این پیشنهادهای خلاقانه پس از بررسی،در صورت عملیاتی بودن، در فرایند تولید یا بهبود فضای کار، مورد استفاده قرار می گیرند.
به طورحتم، باید فضای بهتری برای صاحبان فکر و اندیشه ایجاد شود تا ایده های بهتر و کاربردی تر نمود پیدا کند.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی همه جوانب تکمیل زنجیره ارزش را بررسی می کند
مشعل دولت سیزدهم از بدو شروع به کار خود ، تکمیل پروژه های نیمه تمام را در دستور کار قرار داده است. این موضوع در عین اهمیت ، حواشی و مشکلاتی را هم به همراه داشته؛ چراکه تعیین تکلیف برای پروژه هایی که سال هاست بلاتکلیف و نیمه کاره باقی مانده و اعتبارات زیادی را بدون ارائه گزارش و پیشرفت پروژه دریافت کرده، با مخالفت هایی از سوی ذی نفعان همراه است.
دولت سیزدهم و به طور مشخص وزارت نفت، از همان ابتدای مسیر برای ساماندهی اینگونه پروژه های روی زمین مانده، تلاش و برنامه ریزی کرد و حالا در نیمه راه، شمار بسیاری به انجام و بهره برداری رسیده و شماری دیگر نیز تعیین تکلیف شده اند.
در حوزه پتروشیمی، همچون دیگر بخش های صنعت نفت،طرح هایی نیمه کاره از قبل مانده بود که ضرورت داشت تعیین تکلیف شوند و دولت سیزدهم را بر آن داشت که با عزمی جدی به بازنگری آنها اهتمام ورزد تا از این رهگذر هم ارزش افزوده ای را که مدت ها حبس شده بود، آزاد سازد و هم چرخ های این صنعت را روان تر بچرخاند. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به بازنگری مجوز طرح های غیرفعال صنعت پتروشیمی در دولت سیزدهم اشاره و اعلام کرده است که مجوز حدود ۱۰ تا ۱۵ طرح غیرفعال باطل و برخی از آنها به طرح های زنجیره ارزش تغییر کرده اند. وی بتازگی در دیدار اعضای کمیسیون انرژی با جواد اوجی، وزیر نفت، به تلاش های گسترده انجام شده برای تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی اشاره کرده و گفته است: مجوز این طرح های غیرفعال صنعت پتروشیمی باطل و برخی از آنها تغییر کرده است. برای نمونه طرح هایی که به خوراک از بالادست نیاز داشتند، به دلیل ناترازی انرژی به طرح های زنجیره ارزش تبدیل شدند.
برنامه ریزی و هدف گذاری وزارت نفت در دولت سیزدهم در مورد پروژه های معوق و نیمه کاره، بخصوص در صنعت پتروشیمی طی دو سال اخیر همواره مورد توجه بوده است. اردیبهشت سال گذشته، نشست هم اندیشی مدیران عامل هلدینگ های پتروشیمی با مدیران ارشد صنعت نفت برگزار شد و در این نشست، مرتضی شاهمیرزایی ، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاکید کرد، مجوزهایی که تاکنون برای پتروشیمی ها صادرشده، راستی آزمایی می شوند تا در صورت پیشرفت نداشتن ، سهمیه های حبس شده خوراک، زمین و... آزاد و فرصت سرمایه گذاری به دیگر سرمایه گذاران داده شود. وی با تاکید بر اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، همه تدارکات و نیازهای لازم برای سرمایه گذاران را فراهم می کند تا سرمایه گذار با خیالی آسوده صنعت را توسعه دهد، افزود: «سرمایه گذاران در صورت تمایل به نقل و انتقال مجوز باید هماهنگی های لازم را با مرجع صادرکننده داشته باشند، در غیر این صورت ممکن است از اساس مجوز از دست آنها خارج شود. همچنین هلدینگ ها و سرمایه گذاران پتروشیمی برای طرح های توسعه ای خود، باید برنامه عملیاتی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی ارائه کنند. از نظر ما متولی توسعه هر بخش، مشخص است و بهتر است منافع کلان و ملی کشور دیده شود.» این اظهارات تاکیدی مدیرعامل پتروشیمی و پیگیری های لازم در مورد پروژه های مختلف پتروشیمی ادامه داشته و حالا پس از یک سال و اندی تعیین تکلیف در مورد تعدادی از پروژه ها صورت گرفته است. پیگیری مستمر پروژه های نیمه کاره و بررسی ابعاد مختلف توقف آنها، همان روندی است که دولت سیزدهم در پیش گرفته است. ابراهیم رئیسی ، رئیس جمهوری چندی قبل در سفر استانی خود به کهگیلویه و بویراحمد گفت: در کنار تکمیل پروژه های نیمه تمام، موفقیت های به دست آمده در بازگرداندن واحدهای تولیدی و صنعتی راکد به چرخه تولید، علاوه بر کمک به رشد و رونق اقتصادی، سبب احیای فرصت های شغلی ازدست رفته و ارتقای امید و اعتماد عمومی می شود. به عبارتی احیای پروژه هایی که سال ها روی زمین مانده، از فاز 14 پارس جنوبی تا یک واحد پتروشیمی، به طور مستقیم در توسعه همه جانبه استان ها و شرایط بهتر زندگی برای مردم تاثیر دارد. محسن منصوری ، معاون اجرایی رئیس جمهور هم تاکید کرده است که «دولت سیزدهم با تامین اعتبار لازم، اغلب پروژه های عمرانی را که بیش از ۳۰ سال راکد و نیمه تمام مانده بود، تکمیل و به بهره برداری رسانده است.»جواد اوجی ، وزیر نفت هم در این دو سال بارها بر ضرورت تعیین تکلیف پروژه های نیمه تمام و به سرانجام رساندن این پروژه ها تاکید داشته است. او چندی قبل در دیدار با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ، به مهم ترین اقدام های انجام شده در وزارت نفت، طی دو سال اخیر نیز اشاره و اعلام کرد: بحث توسعه سرمایه گذاری، تکمیل طرح های نیمه تمام، رشد تولید در حوزه گاز، نفت، پالایش و پتروشیمی از مهم ترین اقدام هایی بود که در این دو سال انجام دادیم و این موارد به فعال شدن زنجیره وسیعی از صنایع و پیمانکاران منجر شد که بدون شک تولید و صادرات نیز به تبع آن افزایش خواهد یافت.اوجی به موضوع تکمیل طرح های کلان نیمه تمام در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: در سال 1401، 31 طرح نیمه تمام به ارزش 12 میلیارد دلار را به اتمام رساندیم. همچنین آغاز عملیات اجرایی 15 طرح به ارزش 14 میلیارد دلار را نیز در نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی خواهیم داشت.وزیر نفت، چندی قبل و در مراسم بهره برداری رسمی از پتروشیمی گچساران که پس از 17 سال به بهره برداری رسید، اعلام کرد که 67 طرح نیمه تمام به ارزش 15.1 میلیارد دلار امسال (1402) به بهره برداری خواهد رسید که تعدادی از آنها هم پروژه های پتروشیمی هستند.
تعیین تکلیف پروژه های نیمه کاره صنعت پتروشیمی و قرار گرفتن تعدادی از آنها به عنوان طرح های زنجیره ارزش، یک وجه دیگر هم دارد. شرکت ملی صنایع پتروشیمی و هلدینگ های بزرگ، همسو با سیاست کلانی که وزارت نفت در دوره اخیر در پیش گرفته، موضوع تکمیل زنجیره ارزش محصولات پایه پتروشیمی را در دستور کار قرار داده اند. یکی از موضوعاتی که طی چند سال اخیر در مورد بازار محصولات پتروشیمی و پروژه ها مطرح بوده ، توسعه ناهمگون در برخی محصولات پایه همچون متانول بوده است. در دوره ای از مدیریت شرکت ملی صنایع پتروشیمی، مجوز احداث واحدهای پتروشیمی تولید متانول در نقاط مختلف کشور بدون توجه به تامین خوراک و چرخه محصولات پایین دستی آن صادر شد؛ مجوزهایی که بسیاری از آنها تا امروز به سرانجام نرسیده اند و حالا شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای آنها تعیین تکلیف کرده و آنها را در مسیر زنجیره ارزش محصولات مورد نیاز خود قرار داده است. یکی دیگر از پروژه های مهمی که سال ها در میان عملکرد وزارت نفت معوق باقی مانده بود، پروژه جمع آوری گازهای مشعل بود که در دولت سیزدهم با توجه جدی به موضوع پیگیری شد. در نهایت هم بخش های مهمی از این پروژه با همکاری شرکت های پتروشیمی، بخصوص هلدینگ خلیج فارس اجرایی شد و خوراک حاصل از نسوختن گازهای همراه در بید بلند خلیج فارس به کار گرفته می شود. به این ترتیب، نه تنها یک پروژه ملی و زیرساختی اجرایی شده ؛ بلکه نیاز امروز تعدادی از پتروشیمی ها ، یعنی خوراک به شکلی هدفمند تامین شده است.
طبق اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی، در حال حاضر ۱۱۶ طرح پتروشیمی با حجم سرمایه گذاری حدود ۱۰۰ میلیارد دلار در کشور در حال اجراست و هر کدام با شرایط و پیشرفت اجرایی مختلف در دستور کار قرار دارند. این توجه و جدیت شرکت ملی صنایع پتروشیمی و به طور مشخص دولت سیزدهم نسبت به تعیین تکلیف پروژه های نیمه کاره و شروع نشدن طرح های بدون برنامه ریزی ، باعث شده هلدینگ های پتروشیمی در برنامه بلندمدت خود، به دنبال شروع یا تکمیل پروژه هایی بروند که همه ابعاد اقتصادی و سرمایه ای آن دیده شده باشد.
سهم و نقش صندوق نوآوری و شکوفایی در پیشبرد اهداف دانش بنیان های صنعت نفت
حمایت دولت سیزدهم از شرکت های دانش بنیان طی دو سال اخیر بیش از پیش بوده است. این توجه و حمایت، بخصوص در صنعت نفت بیشتر از سایر بخش ها بوده و اثرگذاری بالایی در تامین تجهیزات و نیازهای این صنعت داشته است. بسیاری از اقداماتی که در سال های گذشته به عنوان روندی معمولی در حوزه دانش بنیان ها شروع شده بود، در دو سال اخیر با قوت ادامه پیدا کرد. در این میان مجموعه هایی همچون صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان بازوی حمایتی دولت تاثیری قابل توجه در توسعه نقش مجموعه های دانش بنیان داشته اند؛ مجموعه ای که سهمی قابل توجه در شکل گیری و اجرای پروژه ها و تحقق اهداف شرکت های دانش بنیان در ارتباط با صنعت نفت داشته است.
مجموعه وزارت نفت در کنار ارائه تسهیلات و حمایت های مختلف، اقدام به احداث پارک های فناوری و فضاهای اشتراکی برای گروه های جوان و تازه کار دانش بنیان کرده و در همکاری نزدیک و مشترک با صندوق نوآوری و شکوفایی تلاش کرده است موانع اجرایی و مالی را از پیش روی شرکت های دانش بنیان بردارد. بنا بر اعلام محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، در حال حاضر نزدیک به 8600 شرکت دانش بنیان در بخش های مختلف، از کشاورزی و تجهیزات پزشکی گرفته تا حوزه فناوری اطلاعات و الکترونیک مشغول به فعالیت هستند و ضریب نفوذ خدمات صندوق نوآوری به شرکت های دانش بنیان و فناور در سراسر کشور به بیش از ۶۰ درصد رسیده است. از آنجا که در گروه بندی های صندوق نوآوری و شکوفایی، گروهی با عنوان نفت وجود ندارد، حوزه های مشترک زیادی بین صنعت نفت، پتروشیمی و IT و ICT و گروه های فناوری ماشین سازی و مواد شیمیایی وجود دارد و می توان گفت حدود 800 تا 900 مورد از شرکت های دانش بنیان با ظرفیت نقش آفرینی در ارتباط مستقیم با صنعت نفت قرار دارند.
پس از آنکه سال 1387 از سوی مقام معظم رهبری به نام «نوآوری و شکوفایی» نامگذاری شد، نام صندوقی که قرار بود در حمایت از شرکت های فناور تشکیل شود، از همین عنوان گرفته شد و در ادامه صندوق نوآوری و شکوفایی شکل گرفت. این صندوق در این سال ها وظایف مالی و تعهدات اجرایی زیادی داشته که بسیاری از آنها بر اثر پیگیری نکردن دولت ها محقق نشده و حتی ساختار اجرایی آن در طول چند سال هنوز به شرایط ایده آل نرسیده است. با این حال، از ابتدای دولت سیزدهم و همراهی که دولت و بخش های مختلف آن، بخصوص صنعت نفت با صندوق نوآوری و شکوفایی داشتند، سهم شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت بیشتر و بیشتر شد. به نحوی که وحید رضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری اعلام کرده است که شرکت های دانش بنیان در حوزه صنعت نفت ۳ برابر شده اند. زیدی فرد همچنین گفته است: در دو سال اخیر فعالیت دولت سیزدهم تاکنون، ۷۵۱ قرارداد به ارزش ارزی - ریالی حدود ۳۴۰ میلیون دلار و ۷۲۰۰ میلیارد تومان با شرکت های دانش بنیان امضا شده است. شرکت های دانش بنیان صنعت نفت در دولت سیزدهم از حدود ۱۵۰ به حدود ۵۵۰ شرکت رسیده، یعنی بیش از سه برابر شده است. فهرستی داریم به عنوان فهرست بلند تجهیزات تأییدشده که هر شرکتی در صنعت نفت بخواهد تجهیزاتی را بخرد یا استفاده کند، باید از شرکت هایی که داخل این فهرست هستند، استفاده کند. تسهیلاتی را هم برای شرکت های دانش بنیان فراهم کرده ایم که بر تعدادشان اضافه می شود. زیدی فرد همچنین با اشاره به اجرای طرح چاه های بسته و کم بازده گفته است: با اعلام فراخوان، با شرکت های دانش بنیان قرارداد بسته ایم و تسهیلات و تضامین مختلفی را از طریق صندوق یا از راه های قانونی دیگر در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار می دهیم. وی افزوده است: در بحث صدور خدمات فنی و مهندسی نیز اقدام هایی برای شرکت ها صورت گرفته است، همچنین اکنون ۸۱ قرارداد با دانشگاه ها و پژوهشگاه های مختلف در سراسر کشور امضا شده و یکی از ویژگی های این دوره وزارت نفت، برقراری ارتباط بسیار خوب با وزارت علوم در دوره ها و رده های مختلف است که این ارتباط به همکاری بسیار خوبی بین وزارت علوم و وزارت نفت منجر شده است.
صندوق نوآوری و شکوفایی و صنعت نفت در حوزه های مختلفی طی دو سال گذشته همکاری داشته اند. انعقاد انواع تفاهمنامه و قرارداد مشترک، اعطای تسهیلات ویژه برای پروژه های ساخت بار اول یا همراهی در راه اندازی صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی در حوزه پتروشیمی از جمله این همکاری های اثرگذار بوده است. محمد صادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی هم چندی قبل، از اختصاص 10 هزار میلیارد تومان تسهیلات با همکاری چهار بانک عامل در کشور برای عملیاتی شدن بسته رشد تولید دانش بنیان که در این صندوق طراحی شده است، خبر داد. اهمیت این همراهی صندوق نوآوری و شکوفایی به این دلیل است که با کمک به شرکت های نوپای فناور و دانش بنیان، بخصوص درحوزه تخصصی صنعت نفت، بسیاری از شرکت های بزرگ و مجموعه های خصوصی، اعتماد بیشتری به سرمایه گذاری پیدا می کنند و منابع مالی بیشتری را وارد صندوق نوآوری و شکوفایی کرده یا تمایل بیشتری به همکاری مالی با شرکت های دانش بنیان پیدا می کنند. درشرایط اقتصادی و تحریمی که کشور در آن قرار دارد، تامین مالی برای پروژه های کوچک و بزرگ، نیازمند حمایت دولتی و همکاری شرکت های بزرگ اقتصادی است. در این شرایط مجموعه هایی مثل صندوق نوآوری و شکوفایی با ایجاد فضای همکاری بین خود و صنعت نفت، راهی را برای فعالیت شرکت های فناور و دانش بنیان باز گذاشته اند.
در نتیجه این حمایت های همه جانبه بوده است که به قول حمیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت از مهم ترین دستاوردهای این وزارتخانه، همکاری با شرکت های دانش بنیان و سه برابر شدن تعداد آنها بوده است.
زیدی فرد با اشاره به عملکرد وزارت نفت در حمایت از ساخت بار اول نیز گفت: دستاوردهای وزارت نفت در حمایت از ساخت بار اول به حدی درخشان و ارزشمند بوده که این وزارتخانه در سال ۱۴۰۱ رتبه نخست را در حمایت از ساخت بار اول تجهیزات راهبردی بین دستگاه های مختلف دولتی کسب کرده و امیدواریم با روندی که در پیش گرفته ایم، امسال نیز با حمایت از مجموعه های نوآور و دانش بنیان، در این بخش حائز رتبه نخست شویم.
صندوق نوآوری و شکوفایی از چند سال قبل تاکنون در همکاری مداوم با شرکت ملی نفت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت ملی گاز ایران، شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیازهای فناورانه صنایع مرتبط با صنعت نفت را به شرکت های دانش بنیان و استارت آپ های حوزه نفت منتقل و زمینه هایی را برای همکاری مشترک آنها فراهم کرده است. این روند در دو سال اخیر با شتاب و قوت بیشتری ادامه داشته و از این رو بوده که شمار طرح های تولید بار اول صنعت نفت در دوره ای ۱۲ ماهه (تا مهر سال ۱۴۰۱) افزایش ۷۸ درصدی را نسبت به دوره مشابه قبلی خود نشان می دهد. با روندی که در حمایت از مجموعه های دانش بنیان در ساختار دولت وجود دارد، به نظر می رسد که در آینده شاهد تحولات و اثرگذاری بیشتری از این شرکت ها در صنعت نفت باشیم.
نگاهي به فعاليت ها و خدمات گروه سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان
مشعل همسو با آغاز فعالیت صنعت نفت در کشور، سیستم سلامت نیز برای ارائه خدمات درمانی به کارکنان این صنعت آغاز به کار کرد و با تاسیس سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و براساس تجارب موفق جهانی، نظام ارائه خدمات خانواده در این سازمان، برنامه ریزی و اجرا شد. خدمات پزشکی خانواده برای نخستین بار در کشور به صورتی موفق در صنعت نفت ارائه شده است. در این سیستم هر تیم سلامت خانواده، متشکل از پزشک، پرستار(مراقب سلامت)، ماما و مشاوران سلامت و تغذیه مسئولیت مستقیم حفظ و ارتقای سلامت جمعیت مشخصی از کارکنان و خانواده های آنها را به عهده گرفته است. پرونده های سلامت ابتدا به صورت کاغذی و در حال حاضر به صورت الکترونیک به عنوان مناسب ترین قالب در تعاملات و ارائه خدمات پزشکی با تلاش بسیار تهیه و سازمان دهی شده است. امروزه پزشکی خانواده با نگاه جامع و سلامت نگر از جمله ارکان سازمان و بهداشت صنعت نفت محسوب می شود. یکی از این مراکز، بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان است که مریم طبائیان، مسئولیت پزشک خانواده آن را به عهده دارد، برای جویا شدن از روند فعالیت های این واحد با وی گفت وگو کرده ایم که شرح آن را می خوانید.
گروه سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان هر ساله در ابتدای تابستان نوجوانان کارکنان صنعت نفت در رده سنی 6 تا 18 سال در قالب طرح جوانه ها خدمات رسانی می کند.این طرح برای نخستین بار در سال 1396در همسویی با اهداف راهبردی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و در قالب محورهای عملیاتی، طراحی و به گونه ای موفق اجرا شد و از آن زمان هرسال نیز اجرا می شود.
مسئول پزشک خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان دراین باره می گوید: بررسی میزان مخاطرات جسمی و روانی در گروه سنی 6 تا 18 سال، شناخت افراد در معرض خطر، همچنین مداخلات بهداشتی، درمانی و آموزشی لازم جهت حفظ و ارتقای سلامت جسمی و بهداشت روان، از جمله اهداف اصلی طرح جوانه هاست.
مریم طبائیان با بیان اینکه در طرح جوانه ها گردش کار و دستورالعمل(راهنمای سریع) همچنین فهرست افراد واجد شرایط جهت فراخوان از سوی واحد برنامه ریزی پزشک خانواده تهیه و در اختیار مراکز قرار می گیرد، ادامه می دهد: دستورالعمل و روش اجرایی هر ساله بر اساس آخرین رفرنس ها و شرایط موجود به روز و بهینه میشود. به گفته او، مراحل مختلف طرح با همکاری تیمی در گروه سلامت خانواده شامل پزشک خانواده، پرستار خانواده، بهداشت خانواده همچنین سایر واحدهای کلینیکی و پاراکلینیکی اجرایی می شود. مسئول پزشک خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان می گوید: پس از اطلاع رسانی و فراخوان از طریق کانال های مختلف در این طرح از جمله تلفن به خانواده های دارای فرزندان 6 تا 18 سال، رویه های پیامکی، تبلیغات و...، با مراجعه نوجوان به مراکز درمانی (واحدهای پرستار خانواده برای پسرها و بهداشت خانواده برای دخترخانم ها) ضمن بررسی اولیه علایم حیاتی، قد و وزن، دید چشم با چارت اسنلن(حدت بینایی با معیار DECIMAL)، تست نجوا، فرم های مرتبط اعم از فرم های پرسشنامه ای سوابق واکسیناسیون، ریسک فاکتورها، مصرف مواد و الکل، تغذیه، فعالیت های فیزیکی، بهداشت دهان و دندان همچنین فرم روان شناختی تکمیل و سپس نوجوان به پزشک خانواده خود معرفی می شود.
طبائیان به دیگر فعالیت های پزشک خانواده اشاره می کند و می گوید: واحد سلامت خانواده ضمن انجام معاینات لازم نسبت به ارزیابی وضعیت سلامت عمومی و ارزیابی ریسک علائم ابتلا به دیابت، پرفشاری خون، اختلالات چربی خون یا وزن، نسبت به شناسایی افراد پرخطر اقدام می کند و بر اساس برنامه مداخلات درمانی دارویی و مراقبتی طرح، نوجوان را به واحدهای آزمایشگاه، اودیومتری، بینایی سنجی، آنتروپومتری، دندانپزشکی یا مشاوره های لازم از طریق متخصصین مختلف ارجاع می دهند.
به گفته او، موارد روان شناختی تشخیص داده شده نیز ابتدا از سوی کارشناس ذی ربط هر مرکز بررسی و در صورت نیاز ارجاع و پیگیری لازم از طریق متخصصین یا مرکز مشاوره انجام خواهد گرفت. در پایان طرح، بر اساس آنالیز آمار و اطلاعات به دست آمده، مراجعه، پیگیری بر اساس برنامه مراقبت و طرح های آموزشی برای افراد یا خانواده ها نوبت بعدی در نظر گرفته می شود.
مسئول پزشک خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان در ادامه به ارائه خدمات سال گذشته می پردازد و می گوید: تیم سلامت خانواده اصفهان در سال گذشته ضمن گذراندن مرحله گذار نرم افزاری در استقرار تکمیلی سامانه سینا و آموزش های لازم و مرتبط، همچنین مشارکت فعال در تحلیل سیستمی با نظام سلامت خانواده سازمان مرتبط با این سامانه توانسته است خدمات قابل توجهی در زمینه حفظ و ارتقای سلامت کارکنان با تمرکز بر خانواده های محترم صنعت نفت ارائه دهد.
او با اشاره به اینکه سال 1401 تیم سلامت خانواده اصفهان در پنج مرکز شهری و با تیمی متشکل از پزشک خانواده، پرستار خانواده و ماما توانسته است جمعیت بالای30 هزار نفر را پوشش دهد، می افزاید: تعداد مراجعات فعال و غیرفعال در سال گذشته به پزشک خانواده افزون بر 195 هزار مورد، پرستار خانواده حدود 31 هزار و بهداشت خانواده حدود 21 هزار مورد بوده است.
طبائیان ادامه می دهد: خدمات حوزه سلامت خانواده در این مراجعات بیشتر دربرگیرنده ویزیت، معاینات دوره ای خانواده (مطابق محورهای عملیاتی)، سیستم ارجاع، خدمات غربالگری، مامایی، سلامت روان، تغذیه، بهداشت دهان و دندان و... بوده است. مسئول پزشک خانواده بهداشت و درمان صنعت اصفهان تاکید کرد: معاینات دوره ای شامل گروه های سنی مختلف کودکان، نوجوانان، جوانان، میانسالان، و سالمندان آقا یا خانم می شود و در ارائه خدمات، تشخیص یا پیگیری بیماری های ایسکمیک قلبی ، دیابت، پرفشاری خون، سرطان ها، چاقی و اضافه وزن تاکید ویژه ای داریم.
او در زمینه ارائه خدمات تا پایان امسال می گوید: ارائه خدمات پزشکی خانواده همانند سال های گذشته در سه سطح صورت می گیرد. سطح یک شامل خدماتی است که در فهرست انواع مراقبت های پیشگیرانه و درمانی قرار می گیرند. سطح 2، خدمات تخصصی سرپایی یا بستری را در اختیار ارجاع شدگان از سطح یک قرار می دهد و نتیجه آن به پزشک خانواده ارجاع کننده اعلام می شود. در سطح سه نیز خدمات فوق تخصصی سرپایی یا بستری را در اختیار ارجاع شدگان از سطوح یک و دو قرار می گیرد و نتیجه را به اطلاع سطح ارجاع دهنده می رساند.
طبائیان با بیان اینکه از سال 1399 غربالگری کولون (روده بزرگ) را تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان آغاز کرده ایم، می افزاید: با استفاده از این تست می توان تعداد موارد مثبت به پزشک خانواده و سلامت کار را کنترل و با تشخیص و درمان به موقع بیماری به ویژه سرطان کولون از پیشرفت این بیماری پیشگیری به عمل آید.
انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با تأکید بر اینکه ارزآوری پتروشیمی ها همچنان در رأس شرکت های تولیدی کشور است، گفت: عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا در پنج ماهه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۵ درصد با هدف تأمین خوراک پایین دستی و رشد تولید افزایش داشته است.
احمد مهدوی ابهری در یک نشست خبری با اشاره به اینکه از ۵۳ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی ایران در پارسال ۱۶.۲۴ میلیارد دلار معادل ۳۰.۱ درصد سهم صنعت پتروشیمی است، اظهار کرد: این مقدار صادرات به غیر از محصولاتی است که در صنایع داخلی فروخته شده که بخشی از آن نیز به محصولات نهایی تبدیل شده و صادر می شود. وی با بیان اینکه ۳۰ درصد سهم بازار سرمایه متعلق به پتروشیمی هاست، افزود: اگر زنجیره تولید محصولات نهایی نیز حساب شود، سهم پتروشیمی ها از صادرات غیرنفتی به حدود ۴۵ تا ۵۰ درصد می رسد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، ارزش محصولات پتروشیمی در بورس کالا در سال ۱۴۰۱ را ۶.۵ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: توسعه این صنعت منافع بسیاری را برای اقتصاد ملی خواهد داشت.
مهدوی ابهری با تأکید بر اینکه صادرات محصولات پتروشیمی با وجود شرایط سخت تحریم های ظالمانه انجام می شود، تصریح کرد: ارزآوری پتروشیمی ها همچنان در رأس شرکت های تولیدی کشور است، به طوری که از حدود ۱۶ میلیارد دلار صادرات پتروشیمی ها در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۴ میلیارد دلار در سامانه نیما فروخته شده است. در مجموع در ۱۷ ماهه گذشته حدود ۱۷.۷۷۲ میلیارد دلار معادل ماهانه یک میلیارد و ۵۰ میلیون دلار به نیما ارز عرضه شده است.
وی با اشاره به اینکه تولید صنعت پتروشیمی در چهار ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۱.۴ درصد افزایش داشته است، افزود: صادرات این صنعت طی مدت گفته شده، به دلیل افزایش عرضه به داخل کشور، حدود ۲.۵ درصد از نظر وزنی کاهش داشته است.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با بیان اینکه عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا در پنج ماه امسال ۲۵ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش داشته است، ادامه داد: ۱.۶ میلیون تن در پنج ماه نخست پارسال و ۲.۰۲ میلیون تن در پنج ماه امسال در بورس عرضه شده که سبب کاهش ۴۳۷ میلیون دلاری صادرات محصولات با هدف تأمین خوراک صنایع پایین دستی و رشد تولید شده است.
پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز
وزارت نفت در دولت سیزدهم با رویکردهای تحول آفرین، طرح های دانش بنیان فراوانی را اجرایی کرد که از جمله آنها می توان به طرح احیای چاه های کم بازده و بسته و طرح های محیط زیستی، همچنین قراردادهای هوش مصنوعی در گاز، پمپ سه فازی و توربوکمپرسور و ده ها قرارداد بار اول اشاره کرد. محمداسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز معتقد است: دانش بنیان شدن صنعت نفت موضوع بسیار مهمی است که ثمرات فراوانی را در بالادستی و میان دستی و پایین دستی از جمله افزایش ضریب برداشت و صیانتی از مخازن و هوشمندسازی و ارتقای بهره وری چاه های نفتی، کاهش خوردگی، کاهش هدررفت نفت و گاز و هزینه های انتقال و خوردگی و جمع آوری گازهای همراه و جلوگیری از فلرینگ، تکمیل زنجیره ارزش و تحول دیجیتال و پایداری اقتصاد نفتی و از همه مهم تر بهینه شدن مصرف سوخت و جلوگیری از قاچاق و فروش لایسنس و صدور خدمات فنی و مهندسی به همراه خواهد داشت.
رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز گفت: در بسیاری از حوزه های نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش هم طرح های دانش بنیانی در مرحله مقدماتی و شکل گیری است که در آینده نزدیک و میان مدت به نتایج فراوانی منجر خواهد شد که حاصل آن جنبش فناوری و نوآوری و صدور بیش از پیش محصولات و خدمات دانش بنیان فنی و مهندسی و نوآوری در عرصه نفت خواهد بود.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی به مذاکرات انجام شده با کشورهای همسایه و همسو با توسعه روابط بین المللی در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: اعلام آمادگی کرده ایم که صفر تا ۱۰۰ پنج فرایند پتروشیمی را از دانش فنی تا راه اندازی در پتروشیمی های فراسرزمینی اجرا کنیم.
احمد شکری با تأکید بر اینکه بیشترین فعالیت مدیریت طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی مربوط به پیگیری مسائل و چالش طرح های پتروشیمی در حال اجرا برای افزایش سرعت تکمیل آنهاست، گفت: حدود ۱۰۰ طرح پتروشیمی در چارچوب برنامه هفتم و هشتم توسعه تعریف شده است. وی افزود: براساس برنامه ریزی انجام شده، ظرفیت کنونی صنعت پتروشیمی با اجرای این طرح ها تا پایان برنامه هشتم توسعه به سالانه ۲۰۰ میلیون تن می رسد و رسیدن به این ظرفیت به ۹۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد که ۳۶ میلیارد دلار آن در قالب برنامه هفتم توسعه بوده و ۳۰ درصد آن تاکنون هزینه شده است. مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه ۵۸ طرح از ۱۰۰ طرح صنعت پتروشیمی با میانگین پیشرفت حدود ۳۱ درصد فعال هستند، ادامه داد: در این طرح ها از محصولات پایه تا محصولات زنجیره ارزش و نهایی تولید خواهد شد.
شکری به تأکید شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر تکمیل زنجیره ارزش و توسعه متوازن صنعت پتروشیمی اشاره و تصریح کرد: به منظور افزایش روند پیشرفت این طرح ها به همراهی دستگاه ها و سازمان های مرتبط، بانک ها و صندوق توسعه ملی برای تأمین مالی نیاز داریم.
وی درباره ایجاد و فراهم کردن زیرساخت های لازم برای طرح های پتروشیمی به منظور صادرات، فروش و انبارش محصولات گفت: همزمان با افزایش ظرفیت صنعت پتروشیمی، توسعه زیرساختی بنادر صادراتی نیز در حال اقدام و اجراست.
مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی یادآور شد: با اجرای طرح های توسعه ای، ظرفیت اسکله صادراتی عسلویه از سالانه ۲۰ میلیون تن به سالانه ۴۲ میلیون تن افزایش می یابد.
شکری با بیان اینکه ظرفیت اسکله عسلویه برای صادرات محصول متانول با بهره برداری از واحدهای سبلان و پارس کیمیای خاورمیانه افزایش داده شد، اظهار کرد: با افزایش ظرفیت مخازن سبز عسلویه، ظرفیت انبارش متانول برای صادرات نیز افزایش یافت.
وی با تأکید بر تمرکز شرکت ملی صنایع پتروشیمی در تأمین کالا و تجهیزات از ساخت داخل گفت: حدود ۱۰ میلیارد دلار در دو سال اخیر صرف تأمین تجهیزات و کالاهای طرح های پتروشیمی شده است. بیش از ۸۰ درصد کالاها حدود ۸ میلیارد دلار از سوی شرکت های داخلی تهیه شده و بخشی از آنها ساخت بار اول بوده که پیش از این از خارج تأمین می شد.
مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه حدود ۱۵ کالا و تجهیز صنعت پتروشیمی از سوی شرکت های دانش بنیان در دولت سیزدهم داخلی سازی شده است، افزود: هم اکنون حداقل ۴۰ درصد و حداکثر ۹۰ درصد طرح های پتروشیمی از ساخت داخل استفاده می کنند و توانمندی شرکت های داخلی در ساخت تجهیزات و کالاهای ثابت بسیار مطلوب است.
شکری به بازنگری طرح های پتروشیمی در دولت سیزدهم اشاره و اظهار کرد: در بازنگری طرح های پتروشیمی حدود ۱۳ مجوز طرح پتروشیمی با دلایل مختلف از جمله مشکل تأمین مالی از سوی سرمایه گذار، تأمین دانش فنی و حتی مشکلات پیش بینی نشده ابطال شد و هم اکنون نیز موافقت اصولی ٣٠ درصد طرح های پتروشیمی در حال بازنگری است.
وی با اشاره به اینکه در صورتی که خوراک طرح قابل تأمین، سرمایه گذار توانمند در تأمین سرمایه و اجرا مطابق الگوی توسعه صنعت پتروشیمی باشد، مطابق رویه جاری مجوز برای متقاضیان صادر می شود.
مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی یادآور شد: پتروشیمی های گچساران، دی آریا پلیمر خمین، پارس گلایکول، فاز نخست پالایش گاز شهدای هویزه خلیج فارس، واحد دوم هوای فشرده دماوند انرژی عسلویه، پیش تراکم کارخانه گاز و گاز مایع ۹۰۰ و ۱۰۰۰ و مخازن 9گانه مخازن سبز پتروشیمی عسلویه از طرح هایی هستند که در دولت سیزدهم به بهره برداری رسیده اند. شکری از بهره برداری پنج طرح پتروشیمی با سرمایه گذاری یک میلیارد دلار تا پایان امسال خبر داد و گفت: با بهره برداری از طرح های آرین متانول، فاز نخست پتروشیمی هنگام، آرتا انرژی، پتروناد آسیا و واحد چهارم دماوند انرژی عسلویه، حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن به ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی افزوده می شود. وی به توسعه روابط بین المللی در دولت سیزدهم اشاره و تأکید کرد: در مذاکرات انجام شده با کشورهای همسایه و همسو، اعلام آمادگی کرده ایم که می توانیم صفر تا ۱۰۰ پنج فرایند پتروشیمی را از دانش فنی تا راه اندازی به عنوان پتروشیمی های فراسرزمینی اجرا کنیم؛ از جمله فرایندهای پلی اتیلن سنگین و سبک، آمونیاک، زنجیره تبدیل گاز به پروپیلن و پلی پروپیلن. مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پایان تصریح کرد: هم اکنون سازندگان ایرانی بسیاری در حال ارائه خدمات به کشورهای همسایه و کشورهای آسیای جنوب شرقی و ۹ سازنده از صادرکنندگان تجهیزات عمده هستند.
مدیریت اکتشاف شرکت ملی حفاری
مدیر پروژه حفاری چاه های اکتشافی در شرکت ملی حفاری ایران گفت: ۱۳ حلقه چاه در مناطق مختلف خشکی کشور در چارچوب سه قرارداد همکاری با مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران حفر و تکمیل شد و سه حلقه در مراحل پایانی عملیات حفاری است.
محمدامین آقاجری گفت: بر اساس قراردادهای مدیریت اکتشاف با این شرکت، حفاری ۱۶ حلقه چاه اکتشافی به شرکت ملی حفاری ایران واگذار شده که از تیر سال ۱۳۹۷ تاکنون ۱۳ حلقه آن تکمیل شده و در اختیار کارفرما قرار گرفته است.
وی با اشاره به تفاوت حفاری چاه های اکتشافی با چاه های توسعه ای و تعمیری اظهار کرد: هدف از حفر چاه اکتشافی، تکمیل داده ها به منظور قطعیت کشف یک مخزن اعم از نفتی یا گازی پس از بررسی مطالعات زمین شناسی است، از این رو حفاری های اکتشافی پرریسک، نیاز به دقت عمل بیشتری دارد و نسبت به انواع دیگر حفاری چاه ها، بسیار زمان بر است.
مدیر پروژه حفاری چاه های اکتشافی در شرکت ملی حفاری ایران افزود: در چارچوب نخستین قرارداد موسوم به حفاری هشت حلقه چاه، هفت حلقه چاه اکتشافی در استان های فارس، خوزستان و بوشهر با کاربست دکل های سنگین خشکی ۳۲، ۳۳، ۴۰ و دکل فوق سنگین ۶۰ فتح حفاری شد که حفر چاه های دنگ یک با به کارگیری دستگاه ۳۳ فتح در شهرستان خنج در استان فارس نویدبخش کشف میدان گازی ارم بود و حفاری پنج حلقه چاه دیگر منتج به تأمین اهداف مورد نظر کارشناسان مدیریت اکتشاف شد و حفر یک حلقه دیگر در استان خوزستان از اردیبهشت امسال آغاز شده که در مراحل حفاری قرار دارد.
آقاجری تصریح کرد: در اجرای قرارداد حفاری ۶ حلقه چاه که سال ۱۳۹۹ کلید خورد، از مجموع ۶ حلقه، حفر پنج حلقه چاه با نظر کارفرما اجرایی و این چاه ها با استفاده از دکل های ۳۱، ۳۳، ۵۴، ۷۴ و ۸۹ در استان های خوزستان، گلستان، اردبیل و فارس حفاری شد که حفر سه حلقه چاه به اتمام رسیده و دو حلقه در استان فارس و اردبیل در مراحل انجام کار است.
وی با اشاره به اینکه در این قراردادها ثمره کارکرد دستگاه حفاری ۸۹ فتح در گستره عملیاتی مناطق نفت خیز جنوب در استان خوزستان، کشف میدان نفتی نام آوران را که در ردیف میدان های بزرگ کشف شده در کشور است، قطعیت بخشید، اظهار کرد: در سومین قرارداد ملی حفاری با مدیریت اکتشاف ۶ حلقه چاه اکتشافی پیش بینی شده که بنا به نظر کارفرما هم اکنون حفاری چهار حلقه چاه با به کارگیری دکل های ۳۱، ۷۴ و ۸۹ در استان خوزستان با دستیابی به اهداف مورد نظر مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، تکمیل و تحویل شد.
مدیر پروژه حفاری چاه های اکتشافی در شرکت ملی حفاری ایران با بیان اینکه عملکرد متخصصان این شرکت در همکاری مستمر و مؤثر با کارشناسان مدیریت اکتشاف، کشف میدان های نفت و گاز از جمله میدان نفتی آزادگان و میدان گازی پارس جنوبی را رقم زده است، افزود: متراژ حفاری چاه ها در اجرای سه پروژه پیش گفته تاکنون از مرز ۶۰ هزار متر عبور کرده و در حفاری ۱۳ حلقه چاه با وجود خطرهای بالقوه و ریسک بالای مربوط به عملیات حفاری چاه های اکتشافی، دستیابی به ضریب تکرار حوادث تلف کننده وقت (LTIF) صفر گزارش شد که این مهم، بیان کننده رخ ندادن هرگونه حادثه انسانی در کارکرد و عملیات حفاری این چاه ها تلقی می شود.
آقاجری گفت: اهمیت و مدیریت صحیح در بخش جلوگیری از آلودگی های محیط زیست با توجه به رعایت استانداردهای زیست محیطی در اجرای حفاری چاه های اکتشافی از اهمیت بالایی برخوردار است که رعایت الزام ها و ملاحظات دانش مدیریت پروژه شامل هزینه، کیفیت، منابع انسانی، ریسک پذیری، تدارکات، کیفیت و هماهنگی و همیاری مستمر با کارفرما از نکات قابل توجه در این قراردادها به شمار می آید.
شرکت ملی گاز ایران
موکب های برپا شده از سوی شرکت گاز استان ایام و پالایشگاه ایلام به زائران اربعین حسینی خدمات مختلفی ارائه می دهند.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه روزانه ۹ هزار پرس غذا در دو وعده ناهار و شام از سوی موکب های این شرکت واقع در اردوگاه قدس سپاه چرداول و سه راهی جندالله صالح آباد بین زائران اربعین توزیع می شود، افزود: از این تعداد 5 هزار پرس غذا در اردوگاه قدس سپاه چرداول، 3هزار پرس غذا به صورت توافقی با فرمانداری چرداول در دیگر مواکب شهرستان و هزار پرس غذا هم در سه راهی جندالله صالح آباد شهرستان مهران با همکاری هیأت ابنا الزهرا بین زوار توزیع می شود.
به گفته محمود کشاورز موکب برپا شده از سوی این شرکت با رعایت کامل دستورعمل های بهداشتی به عنوان مرکز اصلی پذیرایی از زائران اربعین در شهرستان چرداول خدمات رسانی به زائران را انجام می دهد.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام همچنین تصریح کرد: این موکب روزانه پخت غذای گرم برای ناهار و شام و توزیع آب معدنی، چای و شربت میان زوار اربعین حسینی را به عهده دارد، ضمن اینکه خدمات فرهنگی و آموزشی نیز به زائران ارائه می شود.
روح الله نوریان، مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام هم از توزیع غذا به همت کارکنان این پالایشگاه بین زوار اربعین حسینی خبر داد و گفت: برنامه ریزی لازم برای توزیع ۱۰ هزار وعده در مسیر برگشت زوار انجام شده است، همچنین انواع پذیرایی میان وعده برای زائران انجام می شود.
وی با اشاره به اینکه پالایشگاه گاز ایلام با حمایت ستاد اربعین وزارت نفت و شرکت ملی گاز به راه اندازی دو موکب اقدام کرده است، افزود: یکی از موکب ها در ورودی شهر چوار و موکب دوم نیز در کمربندی شرقی شهر اسلام آباد خدمات رسانی به زائران اربعین را انجام می دهند.
مدیرعامل پالایشگاه گاز ایلام ادامه داد: ایجاد پایگاه بهداشتی و درمانی، استقرار یک دستگاه آمبولانس، ایجاد و تجهیز نمازخانه به متراژ ۲۰۰ مترمربع برای برپایی نماز جماعت و استراحت زائران در موکب چوار و اسکان و پذیرایی از زائران از دیگر اقدام های این پالایشگاه برای خدمات رسانی به زائران است.
نوریان با بیان اینکه این پالایشگاه در ستاد اربعین استان به عنوان معین شهرستان ایلام انتخاب شده است، اظهار کرد: کمک های لجستیکی به قرارگاه اربعین استان از جمله در اختیار گذاشتن اتوبوس، مینی بوس و سواری و جرثقیل های ۳۵ و ۵۵ تنی، همچنین آبرسانی به دیگر موکب های اسلام و چوار تنها بخشی از اقدام هاست.
وی همچنین از نصب و راه اندازی دو سردخانه و دو کارخانه یخ در پایانه مرزی مهران خبر داد و تصریح کرد: برای نصب و راه اندازی آنها مبلغ ۱۲۴ میلیارد ریال از محل اعتبارات وزارت نفت هزینه شده است.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از امضای دو تفاهمنامه همکاری علمی و فناوری این شرکت با شرکت های دانش بنیان به منظور بومی سازی، ساخت و اجرای سیستم های نشت یاب خطوط لوله نفت کشور در یک سال گذشته خبر داد.
علیرضا رضایی گفت: با توجه به نامگذاری سال ۱۴۰۱ به نام «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» و در اجرای منویات مقام معظم رهبری برای استفاده حداکثری از توانمندی و ظرفیت های علمی و فنی شرکت های دانش بنیان و پارک های علم و فناوری، نشست های پرشماری در سطوح مدیریتی و کارشناسی این شرکت با شرکت های دانش بنیان برگزار شد که پس از بررسی و جمع بندی نهایی، دو تفاهمنامه همکاری علمی و فنی با شرکت های دانش بنیان منعقد شد.
وی افزود: بومی سازی، ساخت و بازرسی داخلی خطوط لوله انتقال نفت با استفاده از پیگ هوشمند و پروژه بومی سازی، ساخت و اجرای سیستم نشت یاب و انشعاب یاب خطوط لوله، پروژه هایی هستند که به منظور اجرای آنها با شرکت های دانش بنیان تفاهمنامه همکاری امضا شد.
رضایی، جمع آوری و تدوین مجموعه نیازهای فناورانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و درج در کتابچه مجموعه نیازهای فناورانه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی را از دیگر اقدام های انجام شده در یک سال گذشته برشمرد و یادآور شد: سال ۱۴۰۱ با هدف دانش بنیان کردن مجموعه فعالیت های شرکت و احصای چالش های فنی و عملیاتی، همچنین دستیابی به تولید داخل اقلام راهبردی، ابتدا با استعلام از مدیریت ها، مناطق عملیاتی و واحدهای فنی نسبت به جمع آوری نیازهای پژوهشی و فناورانه مورد نیاز اقدام و پس از بررسی کارشناسی، طبقه بندی و گزینش نهایی این نیازها، شناسنامه مربوط به هرکدام تهیه و در نهایت در کتابچه مجموعه نیازهای فناورانه شرکت ملی پالایش و پخش ثبت شد.
وی ادامه داد: پس از برگزاری نشست های پرشمار در سطح شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، همچنین مدیریت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت و پس از تکمیل پرسشنامه های مربوطه از سوی مدیران و نخبگان صنعتی، سند راهبردی توسعه فناوری های شرکت ملی پالایش و پخش تهیه و به استناد ابلاغ مصوبه هیأت مدیره شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تصویب و ابلاغ شده است. سرپرست پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به استفاده از ظرفیت کارگروه ساخت بار اول اشاره و اظهار کرد: پارسال همچنین پیگیری های لازم برای استفاده از ظرفیت کارگروه ساخت بار اول به منظور دریافت مجوز اجرای پروژه های ساخت بار اول بومی سازی و ساخت روتور GGT توربین Sulzer S7 و بومی سازی تجهیز پیگ هوشمند برای بازرسی خطوط لوله انجام شد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، دانشگاه آزاد اسلامی گچساران و پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با هدف توسعه سطح همکاری های علمی و فناوری تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
غلامرضا کمالی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: به منظور دستیابی به اهداف مندرج در سند چشم انداز، برنامه ششم توسعه کشور وگام دوم انقلاب اسلامی، همچنین با توجه به ظرفیت علمی استان کهگیلویه و بویراحمد، تعامل، اشتراک و بهره مندی از ظرفیت های دانشی استان بیش از پیش ضرورت دارد؛ از این رو با نگاه استفاده حداکثری از ظرفیت بومی و علمی استان تفاهمنامه حاضر میان پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گچساران و شرکت بهره برداری نفت و گچساران امضا می شود.
وی افزود: این تفاهمنامه شامل همکاری در همه زمینه های آموزشی، پژوهشی، فناوری، خدماتی و دانشجویی خواهد بود. بررسی، طراحی و اجرای دوره های کارگاهی تخصصی برای بالا بردن مهارت و تخصص افراد بومی، استفاده از تجهیزات و امکانات علمی و آموزشی، همکاری در زمینه تهیه و تبادل اطلاعات علمی، تحقیقاتی و مشاوره ای مورد نیاز، فرصت مطالعاتی اعضای هیأت علمی در منطقه عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، اجرای طرح پژوهانه برای انجام هدفمند تحقیقات با محوریت ارتقای نوآوری و ابتکار در تأمین نیازهای تحقیقاتی صنعت نفت، همچنین واگذاری چالش های اولویت دار و نیازهای شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران به دانشگاه گچساران و دیگر واحدهای دانشگاهی و فناور استان کهگیلویه و بویراحمد که دارای توانمندی درزمینه های مورد نظر باشند، بخش های مهم و اهداف این تفاهمنامه به شمار می روند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران تصریح کرد: همکاری با شرکت های دانش بنیان و بهره گیری از تجربه ها و ظرفیت علمی استان برای حل چالش های این شرکت از درگاه راه حل های فناورانه، بدون شک از اهداف تعیین شده مدیریت کنونی است.
در ادامه محمد گلستان باغ، رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به تحول حوزه پژوهش در پیگیری مشکل ها و چالش های سازمان گفت: در مدت یک سال گروه جوان پژوهش و فناوری توانست حدود ۲ هزارمیلیارد تومان پروژه پژوهشی و بار اول با اشتغال بیش از یکهزار نفر را کارسازی کند.
وی گفت: هشت قرارداد تولید بار اول در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با ارزش مجموع حدود ۶۰۰ میلیارد تومان امضا شده که رقم برآورد شده از صرفه جویی ارزی این پروژه ها حدود ۱۲ میلیون یورو است.گلستان باغ با اشاره به اینکه در حوزه قراردادهای پژوهشی ۳۳ قرارداد جاری با ۱۶ مرکز تحقیقاتی مجزا امضا شده و ۲۶ پروژه نیز در مرحله امضای قرارداد است، تصریح کرد: از ابتدای حضور تاکنون بیش از ۲۴۰ پیشنهاد پژوهشی و بار اول را از مراکز دانشگاهی و دانش بنیان کشور دریافت کرده و بیش از ۷۰ نیاز پژوهشی نیز از مجموعه مدیریت های مناطق نفت خیز جنوب گرفته ایم.
وی اظهار کرد: چهار قرارداد فرصت مطالعاتی برای نخستین بار از سوی اعضای هیأت علمی دانشگاه ها و ۱۰ تفاهمنامه با مراکز علمی، دانشگاهی و دانش بنیان امضا شده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
موکب دائمی شهدای کهگیلویه و بویراحمد در مرز شلمچه، با امکانات کامل برای پذیرایی از زائران اربعین حسینی(ع) در حال آماده شدن است.
غلامرضا کمالی، مدیرعامل این شرکت گفت: خوشحالیم که موفق شدیم وعده ای را که به مردم خوب و نجیب استان کهگیلویه و بویراحمد داده بودیم، به سرانجام برسانیم.
وی با بیان اینکه موکب استان کهگیلویه و بویراحمد فقط یک زمین خالی بود که هر سال به صورت موقت برپا می شد، افزود: با توجه به پیگیری های استاندار، برنامه ریزی برای ساخت ساختمان موکب این استان در دستور کار شرکت نفت و گاز گچساران قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران اظهار کرد: با وجود گرمای طاقت فرسای جنوب، با انجام کار به صورت شبانه روزی هم اکنون بیش از ۶۰ درصد کار با پیشرفت خوبی مراحل پایانی خود را طی می کند و بزودی ساختمان موکب شهدای استان کهگیلویه و بویراحمد تقدیم مردم خوب استان خواهد شد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
فاز نخست جاده امیدیه به جایزان به طول ۸.۵ کیلومتر از سوی شرکت نفت و گاز آغاجاری پس از 16 سال وقفه در اجرا به بهره برداری رسید.
جواد تقی زاده، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری در آیین بهره برداری از این طرح ضمن تسلیت ایام اربعین حسینی گفت: همسو با مسؤولیت های اجتماعی، فاز نخست پروژه جاده امیدیه به جایزان که عملیات اجرایی آن از ۱۶سال پیش تاکنون راکد مانده بود، با تأکید دولت سیزدهم بر انجام پروژه های نیمه تمام در زمان مشخص، از سوی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، به طول ۸.۵ کیلومتر شامل اجرای روکش آسفالت، ایمن سازی، نصب علائم راهنمایی، گاردریل و خط کشی جاده با اعتباری بیش از ۴۵۰ میلیارد ریال تکمیل شد و به بهره برداری رسید.
وی افزود: فاز دوم این طرح نیز طبق برنامه زمان بندی با هزینه ای بیش از ۶۳۰ میلیارد ریال در حال انجام است که عملیات اجرایی آن تا پایان سال انجام خواهد شد.
حجت الله دهدشتی، معاون استاندار خوزستان نیز در این آیین، ضمن تسلیت ایام اربعین سیدالشهدا(ع) و تبریک هفته دولت اظهار کرد: کار بزرگی که در دولت سیزدهم به عنوان یک ابرپروژه در حال انجام است، امیدآفرینی است و رویکرد همه دولتمردان در زمینه اجرای فرمایش رهبر انقلاب اسلامی که فرمودند:« نزدیک قله ایم، خستگی و ناامیدی ممنوع» در دستور کار قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: در زمینه اجرای مصوبه های سفر ریاست جمهوری، با پیگیری های مستمر نماینده مردم در مجلس و مسؤولان بخش های مختلف شهرستان، کارهای خوبی در حوزه مسؤولیت های اجتماعی در حال تحقق است که امیدواریم این پروژه ها بزودی به مرحله نهایی برسد و مردم این شهرستان و مناطق همجوار از این خدمات بهره مند شوند.
مدیریت عمران مناطق نفت خیز
عملیات اجرایی 4 خطه کردن مسیر خرمشهر به اهواز با هدف توسعه مسیرهای صادراتی، تقویت پدافند غیرعامل و کاهش مصرف سوخت در قالب اجرای مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت در حال اجراست.عملیات اجرایی 4 خطه کردن این مسیر به طول ۴۰ کیلومتر و عرض ۱۲.۲ متر با اعتباری بیش از ۳ هزار میلیارد ریال اجرا می شود.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی همسو با ایفای مسؤولیت اجتماعی به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران، 4 خطه کردن جاده خرمشهر _اهواز را که یکی از مسیرهای صادرات به مرز شلمچه و از مسیرهای پرترافیک استان خوزستان به شمار می رود و سال ۱۴۰۱ ابلاغ شده، به عهده دارد.با توجه به فعالیت شرکت های متعدد در مسیر خرمشهر به اهواز و تردد روزانه بیش از 150 هزار دستگاه وسیله نقلیه از این مسیر، 4 خطه کردن این محور از اولویت هایی است که در دستور کار مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز کشور با مشارکت اداره کل راه و شهرسازی استان خوزستان قرار دارد.4 بانده کردن جاده خرمشهر - اهواز افزون بر تقویت مسائل مربوط به پدافند غیرعامل در منطقه، تردد کاروان راهیان نور و زوار اربعین حسینی به سمت مرز شلمچه را نیز تسهیل می کند.
تکمیل این پروژه نیز در رشد و توسعه روستاها و مناطق کمتر توسعه یافته در طول مسیر اهمیت بسزایی دارد. کاهش مصرف سوخت و آلایندگی به مقدار ۳۰ درصد، کاهش زمان سفر و ایمنی از دیگر مزایای اجرای این طرح است.شکوفایی اقتصادی منطقه، تسهیل در تردد یک میلیون و ۸۳۰ هزار نفر از شهروندان، همچنین کاهش تصادفات جاده ای به میزان۶۰ درصد، از دیگر مزیت های 4بانده کردن مسیر خرمشهر - اهواز است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان
مدرسه 4 کلاسه شهید قاسم سلیمانی در کوی آریای شهرستان خرمشهر از سوی شرکت نفت و گاز اروندان به بهره برداری رسید.عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل این شرکت در آیین گشایش مدرسه ۴ کلاسه شهید قاسم سلیمانی که با حضور جمعی از مسؤولان استانی برگزار شد، گفت: این مدرسه در ادامه اقدام های این شرکت در حوزه مسؤولیت های اجتماعی به همت پایگاه بسیج در قالب طرح سازندگی و محرومیت زدایی احداث و به نام سردار شهید قاسم سلیمانی نامگذاری شده است.
وی افزود: شرکت نفت و گاز اروندان همسو با وظایف ذاتی خود در امر تولید نفت تلاش کرده که در زمینه مسؤولیت های اجتماعی به مناطق و شهرهای پیرامونی تأسیسات نفتی در غرب کارون خدمات ارزنده ارائه دهد.
عذاری اهوازی تصریح کرد: این شرکت احداث، مرمت و تعمیر مدارس با اولویت ساخت فضاهای آموزشی را در دستور کار خود قرار داده است. مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به تلاش های انجام شده در ساخت وتکمیل مدرسه4 کلاسه شهید سلیمانی در کوی آریای خرمشهر از همه کارکنان وبسیجیان جهادگر این شرکت، همچنین مسؤولان دست درکار شهرستان خرمشهر قدردانی کرد.
هیثم القیص، دبیرکل اوپک خمیردندان، دئودورانت، صابون، دوربین، کامپیوتر، بنزین، روغن گرمایشی، سوخت جت، لاستیک خودرو، لنزهای تماسی و اندام مصنوعی (پروتزها) چه اشتراک هایی دارند؟ اگر امروز نفت تمام می شد، محصولات یادشده و بسیاری دیگر از مواد و خدمات حیاتی که از نفت یا مشتقات آن تولید می شوند، به طور کامل از صحنه روزگار حذف و شبکه های حمل ونقل متوقف می شوند، گرمایش و سرمایش خانه ها با مشکلات فراوان روبه رو می شوند، زنجیره های تأمین از بین می روند و فقر انرژی گسترش می یابد. هفتادودومین نسخه گزارش «بررسی آماری انرژی جهان»، به عنوان معیاری برای صنعت انرژی که برای نخستین بار انتشار آن از سوی شرکت بی پی انگلیس به مؤسسه انرژی (EI) واگذار شده است و با مشارکت شرکت حسابداری کی پی ام جی (KPMG) و شرکت مشاوره کرنی (Kearny) منتشر شد، یادآور می شود که سهم سوخت های فسیلی از انرژی جهان در سال 2022 میلادی 82 درصد بوده که سطح آن مشابه 30 سال گذشته است. پس چرا در بیشتر بحث های انتقال انرژی، نقش حیاتی کالاهایی مانند نفت و گاز در بهبود زندگی، تقویت ثبات و امنیت انرژی و تلاش های صنایع مرتبط برای توسعه فناوری ها و بهترین شیوه ها برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای نادیده گرفته می شود؟ پس چرا در بیشتر بحث های انتقال انرژی، نقش حیاتی کالاهایی مانند نفت و گاز در بهبود زندگی، تقویت ثبات و امنیت انرژی و تلاش های صنایع مرتبط برای توسعه فناوری ها و بهترین شیوه ها برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای نادیده گرفته می شود!
مقیاس چالش تغییرات آب و هوایی دلهره آور است، اما پاسخگویی به تقاضای فزاینده انرژی در جهان و کاهش تغییرات اقلیمی نباید در خلا قرار گیرد یا با یکدیگر در تضاد باشد؛ در عوض جهان باید برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و اطمینان از دسترسی مردم به محصولات و خدمات مورد نیاز برای زندگی راحت، گام های اساسی بردارد. برای تحقق این اهداف، اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در حال سرمایه گذاری در بخش های بالادست و پایین دست صنعت نفت به منظور ایجاد ظرفیت های تولیدی جدید، بسیج فناوری های پاک تر و به کارگیری تخصص گسترده برای کربن زدایی از صنعت نفت هستند. سرمایه گذاری های عظیمی در حوزه انرژی های تجدیدپذیر و ظرفیت سازی برای تولید هیدروژن، استفاده از فناوری های جذب کربن و ذخیره سازی و تلاش برای ارتقای اقتصاد دایره ای کربن می شود. همگام با سرمایه گذاری های هنگفت در زمینه تولید انرژی های تجدیدپذیر می توان به تولید نفت مورد نیاز جهان امروز و دهه های آینده ادامه داد. این رویکرد همچنین به ثبات جهانی در زمان وقوع نوسان ها کمک می کند و با توجه به اینکه تاریخ نشان می دهد پدیده انتقال انرژی طی دهه ها تکامل می یابد و مسیرهای بسیاری را طی می کند، حیاتی است. خودروهای برقی را در نظر بگیرید: اگرچه تویوتا پریوس نخستین خودروی هیبریدی تولید انبوه جهان در اواخر دهه 1990 شد، اما برآوردهای انجمن ملی فروشندگان خودرو ایالات متحده آمریکا نشان می دهد که فروش خودروهای هیبریدی، پلاگین هیبریدی و خودروهای برقی باتری (BEV) تنها 12.3 درصد از کل وسایل نقلیه جدید فروخته شده در این کشور را طی سال 2022 میلادی شامل شده است؛ در حالی که افزایش محبوبیت خودروهای برقی انکارناپذیر است، فروش کل خودروهای برقی نیز تنها 19 درصد از فروش خودروهای جدید در چین را طی سال گذشته میلادی تشکیل می دهد. به طور مشابه، در اتحادیه اروپا، وسایل نقلیه با استفاده از بنزین یا گازوئیل همچنان حدود نیمی از کل فروش خودرو در سال 2022 میلادی را شامل شدند. زمانی که سخن از بخش حمل ونقل و بسیاری از زمینه های دیگر به میان می آید، نادیده گرفتن این موضوع که میلیاردها نفر در سراسر جهان متکی به مصرف نفت هستند، عقلانی به نظر نمی آید. این موضوع زمانی که با سرمایه گذاری مورد نیاز برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده انرژی، تضمین امنیت انرژی و دسترسی مقرون به صرفه، و کاهش انتشار جهانی گازهای گلخانه ای مطابق با توافقنامه اقلیمی پاریس همراه شود، تشدید می شود.
جمعیت جهان در حال افزایش است. چشم انداز جهانی نفت اوپک (WOO) برای سال 2022، افزایش 1.6 میلیارد نفری را تا سال 2045 میلادی نشان می دهد، در حالی که آمارهای سازمان ملل متحد از رشد حدود 10.4 میلیارد نفری تا سال 2100 حکایت دارد. به موازات آن، برآوردهای اوپک نشان می دهد که تقاضای جهانی انرژی تا سال 2045 میلادی 23 درصد افزایش می یابد. پیش بینی می شود در این مدت، تقاضای نفت به حدود 110 میلیون بشکه در روز برسد؛ بنابراین، واضح است که نفت در دهه های آینده همچنان بخش مهمی از زیرساخت انرژی جهان خواهد بود. این موضوع با بسیاری از بیانیه های دهه های گذشته که می گفتند عصر نفت به پایان رسیده، در تضاد کامل است. تقاضا برای نفت در دوران معاصر به بالاترین حد خود نزدیک است و در سال های 2023 و 2024 میلادی نزدیک به روزانه 5 میلیون بشکه افزایش خواهد یافت. اکنون هیچ شکل واحدی از انرژی نمی تواند به تنهایی تقاضای انرژی مورد انتظار آینده را برآورده کند، در عوض، به رویکرد «همه مردم، انواع سوخت و فناوری» مورد نیاز است. به این ترتیب، کشورهای عضو اوپک آماده، مایل و قادر به تأمین انرژی مقرون به صرفه مورد نیاز برای تامین نیازهای انرژی در آینده هستند و در عین حال انتشار گازهای گلخانه ای خود را کاهش می دهند و در انجام این کار به ریشه کنی فقر انرژی کمک می کنند. سازمان ملل متحد یادآور می شود که بیش از 700 میلیون نفر هنوز به برق دسترسی ندارند و حدود یک سوم جمعیت جهان از منابع ناکارآمد و با آلایندگی بالا برای مصارف آشپزی و گرمایش استفاده می کنند. این افراد در زندگی روزمره خود با خودرو شخصی، لپ تاپ یا تهویه مطبوع سروکاری ندارند، بلکه برای نیازهای اولیه مانند گرما و برق با چالش روبه رو هستند. برای دسترسی جهان به انرژی کافی و مقرون به صرفه و ریشه کنی فقر انرژی، نفت می تواند نقش کلیدی در کشورهای در حال توسعه ایفا کند. کشورهای در حال توسعه در این باره بسیار شفاف هستند و همچنان تلاش هایشان ادامه دارد. آیا کشورهای توسعه یافته هم به این موضوع توجه دارند؟
واقعیت نگران کننده دیگری که اکنون در سراسر جهان وجود دارد این است که سرمایه گذاری کافی در زمینه انرژی های مختلف انجام نمی شود، رشد تقاضا برای نفت به تنهایی مستلزم سرمایه گذاری بسیار بیشتری برای حفظ عرضه پایدار است.
با سرمایه گذاری 12.1 تریلیون دلاری یا سالانه بیش از 500 میلیارد دلار نفت تا سال 2045 نزدیک به 29 درصد از نیاز جهانی به انرژی را شامل می شود، اما سطوح سالانه اخیر بسیار کمتر از این بوده است. نتایج بررسی های اخیر دبیرخانه اوپک نشان می دهد که طی 5 سال آینده بین افزایش پیش بینی شده تقاضا و عرضه جهانی، کسری روزانه 16 میلیون بشکه ای در بازارهای جهانی نفت وجود خواهد داشت و این شرایطی است که امروز برخی خواستار آن هستند. صنعت نفت تا به امروز نقش اساسی در بهبود زندگی میلیاردها نفر داشته است. اگر قرار است وضع به همین منوال ادامه یابد و اگر جهان در اجرای انتقال منظم انرژی و تأمین تقاضای انرژی در آینده و در عین حال تضمین امنیت انرژی برای همه جدی است، مشکل رقم اندک سرمایه گذاری ها در این صنعت باید به سرعت برطرف شود. سلطان احمد الجابر، رئیس منتخب نشست تغییرات اقلیمی کاپ 28 (کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد) که قرار است در امارات متحده عربی برای ارزیابی پیشرفت در توافق پاریس برگزار شود، می گوید جهان به حداکثر انرژی و حداقل انتشار گازهای گلخانه ای نیاز دارد. وی معتقد است که اگر می خواهیم نیازهای کنونی و آینده جهان به انرژی را برآورده کنیم، درجه ای از عمل گرایی سالم برای دستیابی به این هدف به ویژه با توجه به نیاز آشکار به استفاده از انواع انرژی ضروری خواهد بود. سرانجام، هیچ تولیدکننده، کشور یا صنعتی را نمی توان نادیده گرفت و ما معتقدیم که بحث ها در کاپ 28 امسال بازتاب دهنده این موضوع خواهد بود. تاریخ مملو از نمونه های بی شماری از آشفتگی است و این آشفتگی زمانی به وجود می آید که سیاست گذاران نتوانند پیچیدگی های درهم تنیده انرژی را درک کنند.
نشریات تاریخی که در گنجینه مرکز اسناد صنعت نفت نگهداری می شوند
یونس صادقی در مرکز اسناد صنعت نفت و بخش کتابخانه و آرشیو نشریات، افزون بر انبوهی از کتب و نشریات تاریخی و صنعتی حوزه نفت، چند نشریه ارزشمند تاریخی وجود دارد که قدمت برخی از آنها بسیار زیاد است. نشریاتی همچون «مجله رسمی وزارت عدلیه»، «نامه راه»، «مجله اطاق تجارت»، «نامه شهربانی» و «یادگار» زینت بخش این مجموعه هستند که بر غنای کتابخانه افزوده اند. این نشریات به طور تخصصی در بردارنده اطلاعات پیرامون صنعت نفت نیستند؛ اما از جنبه فهم تاریخ معاصر در حوزه های عدلیه، شهربانی، راه آهن و ادبیات بسیار حائز اهمیتند. تنها نشریه «مجله اطاق صنایع و معادن ایران» بود که اطلاعات پیرامون صنعت پتروشیمی کشور را در پی داشت. در این مجال کوتاه ضمن معرفی و محتوای نشریات ذکر شده به توضیح مقاله مندرج در نشریه « مجله اطاق صنایع و معادن ایران» پرداخته خواهد شد.
یکی از ارزشمندترین نشریات در گنجینه کتابخانه و آرشیو نشریات مرکز اسناد صنعت نفت «مجله رسمی وزارت عدلیه» متعلق به سال 1307 شمسی است که هم به لحاظ قدمت و هم به لحاظ محتوا ارزش تاریخی دارد. مجلد سال اول این نشریه، از شماره 101 در بهمن سال 1307 تا شماره 152 را در بر می گیرد. مجلد بعدی این نشریه، متعلق به سال دوم و از شماره 417 در تاریخ چهارم اردیبهشت سال 1309 تا شماره 438 را داراست. موضوعات مطرح شده در این نشریه، حاوی محاکمه افراد، اعلان ها، نظام نامه ها، ثبت اسناد و املاک کل مملکتی و ثبت عمومی املاک شخصی است. این نشریه، منبعی مهم برای تاریخ اجتماعی مردم پیرامون دعاوی و شکایات خصوصی و عمومی است. همچنین این نشریه به دلیل تعدد در ذکر اسامی افراد و رجال، منبعی غنی برای تاریخ خاندانی در کشور است. از این رو وجود این دو مجلد در کتابخانه مرکز اسناد صنعت نفت به بار تاریخی این مجموعه افزوده و راهگشای پژوهشگران حوزه تاریخ معاصر است.
نامه شهربانی (سال هفتم، شماره 1 و 2، دی و بهمن 1320): نشریه تخصصی حوزه پلیس و شهربانی است که اطلاعات مفصل پیرامون کارمندان پلیس، زندانیان، قتل و جنایت و حوادث پلیسی دارد.
یکی دیگر از نشریات ارزشمندی که در این مجموعه نگهداری می شود، متعلق به انتشارات وزارت راه است که از شماره دوم در تیر و مرداد تا شماره دهم در اسفند سال 1319 شمسی را در بردارد. موضوعات بسیار مهمی که در این نشریه آمده، حاوی اطلاعات با ارزش از ساخت و توسعه راه آهن درکشور است. از پل ورسک در شمال تا تشریح مجموعه نفیسی از آثار تاریخی واقع در مسیر خط آهن جنوب که برای فهم حوزه حمل و نقل حائز اهمیت است.
شماره های 82 و 83 از این نشریه متعلق به سال 1313 در کتابخانه نگهداری می شود که حاوی اطلاعاتی پیرامون تجارت ایران در سطح بین المللی، خلاصه واردات و صادرات ایران در سال های 1311 و 1312 شمسی، قانون توحید اوزان و مقیاس ها، اسامی تجار طهران و شرکت های تجاری در طهران و افرادی است که دراطاق تجارت در شهرهای مختلف کشور بودند.
مجله یادگار، به مدیر مسؤولی استاد عباس اقبال در زمره مهم ترین نشریات ادبی، تاریخی و علمی کشور است. مجلد سال پنجم این نشریه که شامل شماره اول تا دهم است، زینت بخش کتابخانه مرکز اسناد صنعت نفت است. این نشریه گرچه به موضوعات صنعتی نپرداخته؛ اما به لحاظ فهم تاریخ معاصر در زمره مهم ترین منابع این دوره به شمار می رود.
در بین نشریات ارزشمند تاریخی که بر شمردیم، دو شماره از مجله « اطاق صنایع و معادن ایران» (شماره اول تیر سال 1342 و دیگری شماره هفتم مرداد سال 1343) در کتابخانه مرکز اسناد صنعت نفت وجود دارد که حاوی مطالبی با موضوع حوزه صنعت نفت است. در شماره سال 1342 مقاله ای با عنوان «صنایع پتروشیمی و اهمیت آن برای کشور» به قلم مهندس رضا رزم آرا وجود دارد. این مقاله با تعریف پتروشیمی آغاز شده که در تعریف ساده آن، یعنی «موادی که بر اثر ترکیب یا تغییر فرمول مواد نفتی و گازهای نفتی به وجود می آید». صنعت پتروشیمی از سال 1920 به وجود آمده و به مناسبت ارزانی مواد نفتی، این صنعت بسرعت پیشرفت کرده است. به طوری که نویسنده مقاله معتقد است: «در سال 1950 حدود 70 درصد از مواد شیمیایی هیدروکربن زنجیری و 33 درصد از مواد حلقوی اصلی در آمریکا از طریق صنعت پتروشیمی تهیه شده اند و ارزش این فراورده های پتروشیمی، قریب به 60 درصد تمام مواد شیمیایی تولید شده بوده است.»
سپس مهندس رضا رزم آرا پیش بینی کرده که در سال 1975 معادل سال 1354 شمسی، این مصرف حدود 5 الی 7 برابر بیش از سال 1950بوده و دست کم 2 درصد از مواد نفتی تولید شده در ترکیب و 5 درصد مواد نفتی تولید شده صرف سوختن در صنایع پتروشیمی شود. در ادامه مؤلف به سراغ توسعه صنعت پتروشیمی در آمریکا و اروپا رفته و با ارائه ارقام، تولیدات کشورهای مختلف اروپایی را با هم دیگر مقایسه کرده است. این نویسنده با اشاره به مطالعه آمار گمرکی سال های سال 1336 تا 1340 شمسی، اشاره کرده مصرف محصولات پتروشیمی در ایران به طور قابل توجهی افزایش یافته است. به عنوان مثال در مناطق نفت خیز جنوب، روزانه بیش از 600 میلیون پای مکعب نفتگاز تولید می شد. با توجه به منابع عظیم نفتی و گازی که در مناطق دیگر کشور مثل ناحیه سراجه و قم کشف شده بود، توصیه کرده که زمامداران عصر(پهلوی) واقعیت و اهمیت صنعت پتروشیمی را دریابند و مقامات دولتی در پی ایجاد یک صنعت عظیم پتروشیمی باشند.
سینما تابستانی باشگاه کارگران شرکت نفت آبادان دهه 1340
تلمبه سوخت رسان ساتام (SATAM) به سال ۱۹۲۱ میلادی در کشور فرانسه مربوط است. این مدل در برخی مناطق ایران تا دهه 50 شمسی استفاده می شده است. بسیاری از پمپ بنزین های اولیه دارای سیلندر شیشه ای کالیبره شده مشابه این دستگاه بوده اند. سوخت مورد نظر به داخل هر یک از استوانه ها تزریق شده، سپس پمپاژ متوقف و بنزین با کرانش به داخل باک وسیله نقلیه مشتری منتقل می شده است. این تلمبه حدود 100سال قدمت داشته و ویژگی منحصر به فرد تلمبه سوخت رسان ساتام، کارکرد هندلی و دستی آن و گنجایش مخزن آن به صورت دو شیشه ای و 5 لیتری دیده می شود. این دستگاه، نمایشگر عقربه ای نیز دارد. نوع سوخت نفت سفید، بنزین و گازوئیل را شامل می شود.
روایت یک پدر و پسر از موفقیت در کنکور
مشعل انسان به عنوان موجودی هدفمند در رده های مختلف سنی، اهدافی را برای خود ترسیم کرده و برای رسیدن به آن تلاش می کند. این اهداف براساس شرایط اجتماعی، اقتصادی و البته سنی شکل می گیرد و فرد برای رسیدن به آن با برنامه ریزی مناسب، تمام تلاش خود را می کند تا به هدف مورد نظر دست یابد.
هرچند همه اهداف و تصمیم های پیرامونی آن، می تواند برای فرد سرنوشت ساز باشد؛ اما تصمیم گیری و هدف گذاری در دوره نوجوانی برای رسیدن به مهم ترین هدف این دوره سنی که همان پذیرفته شدن در بهترین دانشگاه ها و تحصیل در آن است، از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و نه تنها نوجوان؛ بلکه خانواده او نیز برای رسیدن به این هدف تلاش می کنند. اما یکی از دانش آموزانی که توانسته این روزها به هدف و رویایی که از کودکی تا امروز در سر می پرورانده، دست یابد، پدرام آریانیا از شهر آبادان است که موفق به کسب رتبه 91 رشته علوم تجربی در کنکور امسال شده است. پدرام؛ فرزند ارشد محمدرضا آریانیا از کارمندان شرکت ملی نفت است. خانواده او 3 نسل است که در این شرکت مشغول به کار بوده و حالا پدرام که فرزند ارشد محمدرضا آریانیاست، به عنوان نسل چهارمی خانواده، با رتبه بسیارخوب، کنکور را پشت گذاشته است.این مهم بهانه ای شد تا با پدرام و پدرش گفت وگوی کوتاهی داشته باشیم و از تجربه شان برای رسیدن به چنین هدفی بیشتر بدانیم.
پدرام آریانیا، دانش آموزی که توانست رتبه بالایی در کنکور به دست آورد، مهم ترین دلیل این موفقیت را چه می داند؟
پیش ازهر چیز فکرمی کنم هر کسی باید به دنبال علاقه خود برود تا بتواند با تلاش برای رسیدن به آن با شادی، نتیجه ای را که می خواهد، به دست آورد. اگر هیچ علاقه ای برای رسیدن به یک هدف وجود نداشته باشد، بی شک تلاش قابل قبولی نیز وجود نخواهد داشت. به همین دلیل من به دنبال چیزی که به آن علاقه داشتم، رفتم تا بتوانم به پیشرفتی که می خواهم، دست پیدا کنم؛ اما مساله این است که شهر ما (آبادان) امکانات زیادی ندارد. به همین دلیل دوست داشتم تلاش کنم به جایی بروم که امکانات بیشتری دارد تا موفق تر شوم.
فکرمی کنم علاقه و رسیدن به موفقیت، یکی از مهم ترین دلایل من برای دستیابی به آنچه که می خواستم، بود. بی شک برای رسیدن به هدفی که انتخاب کرده بودم، باید برنامه ریزی مناسبی نیز در نظرمی گرفتم. به همین دلیل از تابستان قبل (دوره یازدهم دبیرستان) شروع به درس خواندن برای کنکور کردم.
بی تردید یکی از مهم ترین دلایل موفقیت یک دانش آموز، خود دانش آموز است؛ اوست که تصمیم می گیرد از امکاناتی که برایش فراهم کرده اند، چگونه استفاده کند. اگر یک دانش آموز علاقه ای به آینده و اهدافش نداشته باشد، هرچقدر هم امکانات مناسبی برای او فراهم شود، بازهم برای رسیدن به آن هدف، تمام تلاش خود را نمی کند؛ البته شکی نیست که پدر و مادرم مشوق های اصلی من بودند و همیشه من را برای رسیدن به اهدافم همراهی می کردند؛ هیچگاه نشد که از پدر و مادرم چیزی بخواهم و آنها برایم فراهم نکنند؛ این موضوع برای من بسیار ارزشمند است.
بله؛ در واقع از بچگی علاقه زیادی به رشته دندانپزشکی داشتم. وقتی به مطب دندانپزشکی می رفتم، بو و حس و حالی که در مطب بود و حتی دستگاه هایی که در آن قرار داشت، برای من بسیار جذاب بود. به همین دلیل از بچگی دوست داشتم که دندانپزشک شوم و این مساله را همیشه با پدر و مادرم مطرح می کردم.
مادر من، پسرخاله ای دارد که رتبه بسیار خوبی در کنکور ریاضی کسب کرده بود و جزو افراد محبوب فامیل به شمارمی رفت، به طوری که تمام اقوام همیشه درباره او صحبت می کردند و من او را به عنوان الگو انتخاب کرده بودم.
بی شک ترجیح می دهم در ایران بمانم و این رشته را در کشور خودم دنبال کنم؛ چراکه معتقدم دندانپزشکی در ایران به لحاظ اجتماعی و کسب درآمد، از جایگاه بسیار خوبی برخوردار است و فکرمی کنم برای این رشته، ماندن در ایران عاقلانه تر از مهاجرت باشد. هنگام انتخاب رشته تنها دندانپزشکی را انتخاب و سعی کردم تا جایی که می توانم، برای دانشگاه های خوب کشور درخواست بدهم. باید ببینم در کدام یک از این دانشگاه ها پذیرفته می شوم.
در پایان از علاقه مندی هایی که داشتی و برای رسیدن به هدفت، مجبور به کنار گذاشتن آنها شدی، بگو.
پیش از اینکه بخواهم برای کنکور آماده شوم، فعالیت های مختلف هنری و ورزشی را دنبال می کردم؛ اما بسیاری از آنها را به دلیل کنکور و آمادگی در آن کنار گذاشتم. ازجمله این فعالیت ها می توانم به گیتار، بسکتبال و بدنسازی اشاره کنم که برای رسیدن به هدف اصلی خود که موفقیت در کنکور بود، آنها را کنار گذاشتم.
محمدرضا آریانیا هستم. از سال 1378جذب شرکت ملی نفت ایران شدم و هم اکنون نیز به عنوان کارشناس آزمایشگاه بیمارستان امام خمینی (ره) شرکت ملی نفت ایران در آبادان به فعالیت مشغولم. البته این را هم بگویم که من نسل سوم خانواده آریانیا هستم که در شرکت ملی نفت فعالیت می کند؛ در واقع پدربزرگ و پدرم هم در این حوزه فعالیت می کردند. به گونه ای که می توان گفت زمانی که کلنگ شرکت ملی نفت خورد، پدربزرگ من در آنجا مشغول به کار شد و بعد از آن پدرم و حالا من در این شرکت کارمی کنم. اگر خدا بخواهد پسرم هم به کار در این شرکت ادامه خواهد داد. می توان گفت به نوعی حضور در شرکت ملی نفت برای خانواده ما موروثی شده است.
فرزند شما توانست با رتبه بسیار خوبی در کنکور سراسری سال جاری به موفقیت دست پیدا کند. کمی درباره پدرام بگویید.
پدرام، فرزند ارشد من و متولد سال 1383در آبادان است که توانست رتبه 91 رشته علوم تجربی کنکور سراسری سال جاری را به دست آورد. این موفقیت بی شک، یکی از افتخارات من در زندگی به شمار می رود. او تمام تلاش خود را کرد تا بتواند به هدف و آرزویی که از کودکی آن را دنبال می کرد، برسد و این نشان می دهد که پدرام برای رسیدن به اهدافش، تمام تلاش خود را می کند تا به آن دست یابد.
پدرام از کودکی بسیار هدفمند بود و اگر تصمیم می گرفت چیزی را به دست آورد، با برنامه ریزی دقیق به آن هدف می رسید. او از بچگی دوست داشت دندانپزشک شود و این مساله برای من بسیار جالب بود. آن زمان وقتی پدرام کودک بود و از آرزوی خود برای اینکه دندانپزشک شود، می گفت، آن را یک رویای بچگانه می پنداشتم. همانطور که هر کدام از ما در بچگی آرزو داشتیم یک شغل خاص مانند خلبانی داشته باشیم؛ اما پدرام از کودکی به این شغل علاقه داشت و با رتبه و موفقیتی که در کنکور کسب کرده، باز هم می خواهد دندانپزشک شود و با رویای کودکی اش، تنها یک قدم فاصله دارد.
جدا از تلاشی که پدرام برای موفقیت در کنکور داشت، نقش مادر (راشین امانی) بیشتر و پررنگ تر از من بود. همسرم از فرهنگیان شهر آبادان و دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته روانشناسی است و هم اکنون هم به عنوان کارشناس ارشد مشاوره، در آموزش وپرورش فعالیت می کند. بارها گفته ام که من در این موفقیت، به عنوان یک تدارکاتی بودم ؛ البته لازم است تاکید کنم که هماهنگی من و همسرم هم به گونه ای بود که پدرام بتواند بخوبی راه خود را پیدا کند و این مساله بسیار مهمی است که والدین با ایجاد فضای مناسب، موجب آرامش فکری فرزندان خود شوند.
پدرام حق انتخاب و رسیدن به آرزویش را دارد؛ اما آرزوی هر کارشناس بیمارستانی این است که پزشک شود؛ چون خودم این هدف را دنبال نکردم، آرزو داشتم یکی از فرزندانم تا مقطع دکترا پیش برود؛ البته پسر دومم که امیرپوریا و متولد سال 1386 است، در حال حاضر در رشته ریاضی تحصیل می کند.
نکته بسیار مهم برای رسیدن به موفقیت، بخصوص در کنکور این است که علاوه بر تلاش بی وقفه دانش آموز باید امکانات آموزشی مناسبی نیز فراهم باشد. اگر امکانات مناسب وجود داشته باشد، دانش آموزان می توانند نتایج بهتری کسب کنند؛ اما متاسفانه در شهر آبادان امکانات آموزشی مناسبی به ویژه برای مدارس تیزهوشان وجود ندارد و این موضوع مشکلات زیادی را برای خانواده ها ایجاد می کند.
گفت وگو با رئیس هیات شنا، شیرجه و واترپلو شرکت ملی نفت ایران (بخش دوم )
مشعل جلال چاوشی فر، رئیس هیات شنا، شیرجه و واترپلو شرکت ملی نفت ایران با حضور در تحریریه هفته نامه «مشعل» درباره یکی از موفق ترین تیم های ورزشی شرکت ملی نفت ایران یعنی تیم شنای نفت تهران و برنامه های حمایتی وزارت نفت برای توسعه ورزش نفت برای کارکنان و خانواده های آنان با هدف افزایش سلامت و شناخت استعدادهای ورزشی صحبت کرد. چاوشی فر تاکید می کند با توجه به وقفه ای که در آموزش و استعدادیابی در رشته شنا در دوره کرونا وجود داشت، تمام تلاش خود را خواهد کرد تا هرچه سریع تر بهترین استعدادها را شناسایی و آنها را برای حضور در لیگ شنا آماده کند. در شماره قبل هفته نامه مشعل بخش اول گفت و گو با چاوشی فر منشر شد و در این شماره نظر خوانندگان عزیر را به بخش دوم آن جلب می کنیم .
در دوره کرونا به دلیل حذف المپیادهای ورزشی، در زمینه شناسايي و جذب استعدادها تا حدودي عقب ماندیم؛ این در حالی است که در مجموع استعدادهای بسیاری در رشته های مختلف شنا، شيرجه و واترپلو در حوزه نفت وجود دارد؛ به این معنا که بدنه اصلی تیم های ما که شامل 90 درصد از نیاز تیم برای قرار گرفتن روی سکوهاست، از سوی فرزندان شرکتی تامین می شود.
در این دوره توقف، سن قهرمانان ورزشی ما در حوزه ورزش بالا رفته و به همین دلیل در دوره جدید نتوانستیم برای حضور تیم در لیگ برتر از فرزندان شرکتی به حد مطلوب و كافي استفاده کنیم؛ درنتیجه نیاز به ورزشکاران خارج از مجموعه صنعت نفت بیشتر احساس می شود. با توجه به حمایت هایی که از نظر سخت افزاری، نرم افزاری و بودجه ای که از سوی اداره كل ورزش وزارت نفت و امور ورزش و تربيت بدنی شركت ملي نفت صورت می گیرد، می توانیم این نوید را بدهیم که در آينده نزدیک به طور حتم فرزند شرکتی ملی پوش در رشته شنا خواهیم داشت.
در دوران شیوع کرونا استخرها تعطیل شده بود؛ از این رو آموزشی نیز در این حوزه وجود نداشت تا بتوانیم استعدادیابی کنیم، اما خوشبختانه استخرهای ما در حال حاضر در شرایط خوبی قرار دارند و می توانیم دوباره شاهد روزهای درخشان در حوزه ورزش شنا در تیم های نفتی باشیم.
در سرفصل های بودجه ای اداره کل ورزش و شورای مرکزی وزارت نفت و امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي نفت چند مساله مورد توجه قرار گرفته است که از آن جمله می توان به بودجه ورزش همگانی، ورزش قهرمانی و بودجه زیرساخت های ورزشی اشاره کرد.
زمانی که بحث زیرساخت پیش می آید، موضوع بودجه اجاره اماکن ورزشی نیز مورد توجه قرار می گیرد. خوشبختانه بودجه های بسیار خوبی به منظور توسعه و گسترش ورزش در این زمینه مورد توجه قرار گرفته است و از آنجا که در همه نقاط کشور امکانات شرکتی نداریم، اجاره اماکن ورزشی به عنوان سرفصل بودجه ای در نظر گرفته شده است تا هر جا که خانواده های کارکنان حضور دارند، فضای مناسب ورزشی تامین شود.
در مناطق عملياتي و غيرعملياتی امکانات ورزشی مناسب شرکتی فراهم شده، اما در آن مناطقي که فضای ورزشی شرکتی وجود ندارد، با هدف حمایت از سلامت کارکنان و خانواده های آنان فضای ورزشی در قالب اجاره اماكن ورزشی تامین می شود.
یکی از مهم ترین کارهایی که در این زمینه صورت می گیرد، نظرسنجی از کارکنان است تا براساس آن، اولویت ورزشی همكاران و خانواده آنها شناسایی و تامین شود. خوشبختانه نگاه حمایتی قابل توجه مدیریتی در وزارت نفت به ورزش وجود دارد. در واقع در این بخش نگاه هزینه ای به ورزش وجود ندارد و ديدگاه، سرمایه گذاری برای سلامت کارکنان و خانواده هایشان است.
از همان روزی که مسابقات لیگ در سال گذشته به پایان رسید، فعالیت خود را برای شناسایی بهترین ها در سه رشته شنا، شيرجه و واترپلو را آغاز کرده ایم. تیم های شنای نفت در سراسر کشور رصد شده اند تا بتوانیم استعدادهای مناسب را شناسايي کنیم. در کنار آن، کسانی که خارج از مجموعه نفت فعالیت می کنند نیز بررسی می شوند. مسابقاتی که در سطح کشور برگزار می شود، از سوی مربی و سرمربی تیم شنای نفت رصد می شوند تا ببینیم چه استعدادهای جدیدی به مجموعه ورزش ملی ما اضافه شده و کدام یک از آنها می تواند در آینده درخشان باشد.
بعد از شناسایی این ورزشکاران، سراغ مربیان آنها رفته و با ایجاد تعامل با مربیان و والدین ورزشکاران، همچنین کسب رضایت از آنها، این استعدادها را به سمت تیم های حرفه ای خود و عقد قرارداد هدایت می کنیم.
چنین کاری بسیار سخت است، چراکه رقیبان ما نیز بیکار ننشسته اند و همان طور که ما به دنبال شناسایی استعدادهای برتر و جذب آنها به تیم خود هستیم، تیم های رقیب نیز همین روش را دنبال می کنند؛ به همین دلیل به راحتی نمی توان هر ورزشکاری را به راحتی پای میز مذاکره نشاند.
تمام تلاش خود را می کنیم که نظر فرزندان شرکتی را جلب کنیم تا به تیم نفت بپیوندند. البته نباید این را فراموش کرد که ما یک تیم دولتی هستیم و الزامات قانونی برما حاکم است و همانند تیم های خصوصی دستمان برای هزینه کردن باز نیست و پیشنهادهای محدودی با توجه به قوانین بالادستی ارائه می دهیم. با توجه به حمایت های اداره كل ورزش وزارت نفت و امور ورزش شركت ملي نفت ايران، سعی کرده ایم با دست بالا وارد تعاملات ورزش قهرمانی شویم و خوشبختانه با اعتباری که در ورزش های آبی در کشور داشته ایم تا امروز توانسته ایم موفق باشیم و امیدوارم این روند همچنان ادامه پیدا کند.
در ورزش شنا، چند شهر هستند که می توان گفت بیشتر از شهرهای دیگر خروجی استعدادهای برتر و ملی پوش دارند که یکی از آنها مشهد است.درسال های قبل نیز خوزستان را می توانستیم به عنوان مهد شنا بدانیم اما چند سالی است که مشهد چنین جایگاهی را به دست آورده است.
بعد از مشهد، می توان به اصفهان اشاره کرد که 3 ملی پوش مطرح ما از این استان هستند. کرمانشاه و تهران که شامل البرز هم می شود، ازجمله این شهرها هستند. نکته مهم این است که شهرهایی که بیشترین جمعیت خانواده های نفتی را دارند، باید مورد توجه قرار گیرند که از آن جمله می توان به خوزستان، بوشهر یا خراسان رضوی اشاره کرد. البته این را هم باید بگویم که از میان فرزندان نفتی که به عنوان استعداد شناسایی کرده ایم، می توان به شهرهایی چون زنجان، اراک، هرمزگان و شیراز اشاره کرد.
در شیرجه نیز بیشترین استعدادها مربوط به تهران است و در رشته واترپلو بیشترین استعدادهای فرزندان شرکتی از خوزستان هستند؛ به گونه ای که بدنه اصلی تیم واترپلو، فرزندان نفتی این استان هستند. تاکید می کنم که برای شناسایی و آموزش استعدادها در ورزش شنا، یک نگاه کاملا ملی داشته و اصلا به دنبال نگاه با محدودیت شهرهای خاص نیستیم.
با توجه به استقبال کارکنان و خانواده های آنان از ورزش شنا، به اندازه کافی دوره های آموزشی و تمرینی برگزار می شود، اما در حوزه شیرجه و واترپلو، اطلاع رسانی برگزاری مدرسه شيرجه و واترپلو داشته ایم تا براساس آن کسانی که تمایل به فعالیت در این دو رشته دارند، در یک آزمون شرکت کنند و بعد از موفقیت در آن مورد حمایت و آموزش فنی قرار گیرند که بتوانند وارد تیم قهرمانی ما شوند. در شیرجه استقبال از مدرسه شيرجه خوب بوده است ولی در واترپلو از آنجا كه یک ورزش بسیار سنگین و پربرخورد است، پیدا کردن استعداد فرزند شركتی در این رشته تا حدودی محدود است.
موفقیت فرزند نفتی در مسابقات قهرمانی دفاع شخصی کشور
النا اسکندری، نوجوان 14 ساله یک خانواده نفتی است که توانسته در مسابقات قهرمانی کشوری دفاع شخصی و هنرهای فردی 3 مدال طلا به دست آورد. این دختر نوجوان با توجه به سن کمی که دارد، برای رسیدن به اهداف خود برنامه ریزی دقیقی داشته است.
دریافت سه مدال طلا از اولین حضورش در مسابقات کشوری سبب شد تا با او و مادرش، شهناز مولایی که ازکارکنان شرکت ملی نفت درمدیریت اکتشاف است، گفت وگوی کوتاهی داشته باشیم.
النا که متولد آذر 1388 است، می گوید: در اولین حضور خود درمسابقات کشوری در بخش رزمی توانستم 3 نشان طلا کسب کنم که 2 نشان آن دربخش دفاع شخصی تیمی و یک نشان نیز دربخش انفرادی نانچیکو بود و این اولین موفقیتم درسطح کشوری است.
او ادامه می دهد: برای حضور دراین مسابقات 2 ماه کامل هر روز تمرین کردم و استادم برای اینکه بتوانیم برای این مسابقات آماده شویم، بسیاربه ما سخت گرفت و تمام تلاش خود را کرد تا با آمادگی کامل در مسابقات حضور داشته باشیم.
النا درباره علاقه اش به رشته های رزمی توضیح می دهد: سه سال است که در رشته «آی کی دو» فعالیت می کنم؛ البته ازهمان دوران کودکی به ورزش رزمی علاقه مند بودم. زمانی که فیلم های اکشن می دیدم، از صحنه های مبارزه لذت می بردم. از آنجا که ورزش آی کی دو، یک ورزش ترکیبی است و چند ورزش رزمی را با هم شامل می شود، این رشته را انتخاب کردم.
اما النا برای آینده خود نیز برنامه های مختلفی دارد. او درباره برنامه هایش می گوید: درحال حاضر تلاش می کنم که بتوانم دراین رشته (دفاع شخصی) حرفه ای تر شوم؛ البته علاقه بسیاری به ورزش دارم و در رشته هایی مانند شنا هم کار می کنم، حتی می توانم بعد ازمدتی تمرین، در مسابقات این رشته حضور داشته باشم؛ اما هدفم این است که رشته دفاع شخصی را تا مرحله مربیگری ادامه بدهم و بتوانم یک باشگاه اختصاصی برای خودم تاسیس کنم؛ البته این احتمال نیز وجود دارد که برای ادامه تحصیل رشته تجربی را انتخاب و در کنکور شرکت کنم که در صورت موفقیت، ورزش و باشگاه را به عنوان شغل دوم انتخاب خواهم کرد.
شهنازمولایی، مادر النا اسکندری نیز که از کارکنان نفت است و در بخش مدیریت اکتشاف کار می کند، می گوید: ما سعی کردیم با فراهم کردن امکانات مناسب، به النا برای رسیدن به اهدافش، کمک کنیم. او از سه سال پیش فعالیت خود را در این حوزه آغاز کرد؛ البته به ورزش های دیگری هم علاقه مند بود، حتی دوست داشت در رشته بدنسازی فعالیت کند؛ اما من چندان تمایلی به آن نداشتم. النا در رشته های والیبال و شنا هم فعالیت دارد؛ اما در بخش ورزش های رزمی توانست موفقیت هایی کسب کند.
او درباره فراهم کردن امکانات لازم برای ورزش النا توضیح می دهد: ما درشهر کرج زندگی می کنیم و دراین شهر امکانات ورزشی نفت، وجود ندارد. بیشتر سالن های ورزشی نفت درتهران هستند، این عامل و دوری راه باعث شد به صورت خصوصی ورزش دفاع شخصی را دنبال کند و نتواند از امکانات ورزشی زیرمجموعه نفت بهره ببرد.
مولایی درپایان صحبت های خود می گوید: این اولین بار است که النا به صورت حرفه ای در مسابقات کشوری حضور دارد، امیدوارم بتواند موفقیت های بیشتری را درحوزه ورزش به دست آورد؛ البته در دوران شیوع کرونا قصد داشت در برخی مسابقات شرکت کند که این مسابقات کنسل شد.
با شروع هفته اول لیگ دسته یک فوتبال کشور، سه تیم نفتی نفت مسجد سلیمان، نفت و گاز گچساران و پارس جنوبی جم به میدان رفتند و توانستند با پیروزی در برابر حریفان خود سه امتیاز هفته اول این رقابت ها را کسب کنند.
تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان با هدایت ابراهیم اشکش در اولین دیدار خود در لیگ دسته یک برابر فجر سپاسی، به نتیجه یک بر صفر دست پیدا کرد و اولین برد خود در این لیگ را رقم زند.
نفت مسجد سلیمان که فصل قبل در لیگ برتر حضور داشت، به دلیل کسب امتیازهای پایین در نهایت به لیگ دسته یک سقوط کرد. بعد از انتخاب ابراهیم اشکش به عنوان سرمربی این تیم، او در مصاحبه های خود اعلام کرده بود که تمام تلاشش را می کند تا این تیم دوباره به لیگ برتر صعود کند. ابراهیم اشکش در بخشی از مصاحبه خود تاکید کرده بود که برای صعود به لیگ برتر می جنگیم و با توجه به بازی های پیش فصل، می توان گفت در میان چند مدعی اصلی لیگ دسته اول هستیم. انتظار داریم که نگاه ها نسبت به نفت مسجدسلیمان مثبت تر باشد.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران نیزهمانند دیگر تیم نفتی کشور، توانست در اولین دیدار خود مقابل تیم خوشه طلایی اردبیل یک بر صفر پیروز میدان شده و اولین 3 امتیاز خود را در لیگ دسته یک به دست آورد. تیم فوتبال نفت و گاز گچساران فصل گذشته توانسته بود به لیگ دسته یک صعود کند و حالا نیز با مربیگری پیروز قربانی موفق شد اولین بازی خود را با پیروزی پشت سربگذارد. پیش از این نیز قربانی در مصاحبه ای با هفته نامه «مشعل» تاکید کرده بود که با همراهی تیم خود تلاش می کند، در این لیگ به موفقیت برسد.
اما تیم پارس جنوبی جم با هدایت امید روانخواه نیز سومین تیم نفتی به شمار می رود که در هفته اول لیگ دسته یک کشور توانست دست پر از میدان خارج شود. این تیم نیز با قرار گرفتن در برابر تیم فوتبال خیبر خرم آباد موفق شد به تساوی یک بر صفر دست پیدا کند و با توجه به میزبانی در این مسابقه، اولین سه امتیاز خود را به دست آورد.
نفت مسجد سلیمان، نفت و گاز گچساران و پارس جنوبی جم مهم ترین رقیبان یکدیگر در لیگ دسته یک هستند که باید دید کدام یک از آنها می توانند به رویای صعود به لیگ برتر دست یابند.
طاها فتحی، نماینده شایسته آکادمی وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب-اهواز موفق شد مدال طلای چهارمین دوره مسابقات وزنه برداری المپیاد استعدادهای برتر ورزش کشور را کسب کند. در پایان رقابت های دسته ۹۶کیلوگرم مسابقات وزنه برداری قهرمانی استعدادهای برتر ورزش کشور که به میزبانی مرودشت در شیراز برگزار شد، طاها فتحی، وزنه بردار مناطق نفت خیز جنوب-اهواز با مجموع ۲۷۵ کیلوگرم توانست با ایستادن روی سکوی قهرمانی، مدال طلا را از آن خود کند. پیکارهای وزنه برداری چهارمین دوره استعدادهای برتر پسران کشور شامگاه جمعه ۱۰ شهریور با شرکت ۱۹۵ ورزشکار و همراه از ۲۶ استان کشور پایان یافت.
کوهنورد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب- اهواز به قله 5610 متری دماوند صعود کرد. علی رادمنش ازکارکنان امور حقوقی و قراردادهای مناطق نفت خیز جنوب در ابتدای شهریور امسال موفق به فتح بام ایران دماوند شد. وی فاتح ۳۰ قله مرتفع ایران
(طرح سیمرغ) و قله آرارات ترکیه است و درآینده نزدیک برنامه فتح قله کلیمانجارو ( ازقلل هفتگانه دنیا) را دربرنامه کاری خود قرار داده تا پرچم مقدس جمهوری اسلامی و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را بربام این قله به اهتزاز درآورد.
قله دماوند، مرتفع ترین قله آتشفشانی در ایران و خاورمیانه است که از جاذبه های دیدنی استان مازندران نیز به شمار می آید و درشمال کشور قرار دارد. دماوند از نظر تقسیمات کشوری در بخش لاریجان شهرستان آمل در استان مازندران قراردارد.
مرحله نهایی سومین دوره لیگ برتر والیبال ساحلی جام خلیج فارس از صبح روز چهارشنبه 8 شهریور آغاز و 10 شهریورماه با معرفی تیم های برتر این دوره از مسابقات به پایان رسید. در مراسم اختتامیه این رقابت ها که همزمان با پایان دیدار فینال در زمین والیبال ساحلی فدراسیون والیبال برگزارشد، وحید مرادی، نایب رئیس فدراسیون والیبال؛ توفیق کابلی، سرپرست کمیته ساحلی؛ نادر انصاری، نایب رئیس کمیته والیبال ساحلی وعضو کمیته ساحلی آسیا، همچنین طهماسبی، مدیرعامل شرکت ساوانا؛ محمد فرض، مدیرعامل باشگاه پیکان بندر دیر و رسول مقیمی، به نمایندگی از باشگاه پارس جنوبی حضور داشتند.
اهدای جوایز ومدال تیم ها به شرح زیراست:
مقام اول: پارس جنوبی (علیرضا آقاجانی و عباس پورعسکری)
مقام دوم: ساوانا (سینا شوکتی و بهمن سالمی)
مقام سوم: پیکان بندر دیر (آرش وکیلی و حامد میرزاعلی)
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات