ظرفیت قابل توجهی برای همکاری انرژی ایران و چین وجود دارد
هیچ پروژهای در صنعت نفت بدون پیوست اچاسای اجرا نمیشود
دانشبنیانها باور ملی صنعت نفت هستند
تبدیل شدن به بزرگترین بازیگر PVC دنیا تبدیل خواهیم شد
از گذرگاههای سخت تا جایگاههای سوخت
کاهش صادرات نفت اوپک پلاس به امریکا
توزیع بیش از ۹ هزار بسته آموزشی میان دانشآموزان کم برخوردار
احداث همزمان ۱۰ تأسیسات تقویت فشار گاز در کشور
با کسب بهترین نتایج به روزهای اوج میرسیم
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه دولت چین شرکت های نفتی بزرگ خود را برای حضور و سرمایه گذاری مشترک در پروژه های نفت و گاز ایران تشویق کند، گفت: ظرفیت قابل توجهی برای همکاری میان ایران و چین در بخش نفت و گاز وجود دارد. محمد مخبر (دوشنبه ۱۵ آبان) در جریان سفر به شانگهای در همایش تجاری ایران و چین که با حضور تجار و فعالان اقتصادی دو کشور برگزار شد، اظهار کرد: ظرفیت قابل توجه همکاری شرکت های دو کشور در بخش نفت و گاز از طریق سرمایه گذاری در توسعه میدان های نفتی با تأکید بر میدان های مشترک، توسعه میدان های گازی، مشارکت راهبردی سه جانبه ایران - چین - پاکستان در پروژه آی پی و انتقال گاز، مشارکت راهبردی سه جانبه ایران - چین - ترکمنستان به منظور سوآپ گاز از ترکمنستان به سواحل مکران، پروژه ایران در احداث مجتمع های گاز طبیعی با اولویت ال ان جی و زمینه سازی برای واردات ال ان جی و سرمایه گذاری شرکت های چینی در صنعت پتروشیمی ایران وجود دارد که باید در این زمینه اهتمام ویژه داشت. وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از ظرفیت های بالایی در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی، همچنین همکاری در حوزه فناوری های نو برخوردار است و از همکاری ها و سرمایه گذاری مشترک در این زمینه نیز استقبال می کند، گفت: انتظار داریم دولت چین شرکت های نفتی بزرگ خود را برای حضور و سرمایه گذاری مشترک در پروژه های نفت و گاز ایران تشویق کند، ضمن آنکه شرکت های بزرگ ایرانی نیز برای صادرات محصولات دانش بنیان ایرانی به چین آمادگی کامل دارند. معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: با توجه به راه اندازی مرکز توسعه صادرات محصولات دانش بنیان در چین در سال ۲۰۱۴، برگزاری نشست های تجاری - فناوری با هدف توسعه بسترهای وارداتی شرکت های دانش بنیان و توسعه صادرات ۵۰ شرکت دانش بنیان ایرانی در حوزه های مختلف به چین، برگزاری نشست تجاری مشترک بین شرکت های دانش بنیان ایرانی و شرکت های چینی توصیه می شود.
معاون اول رئیس جمهوری همچنین در دیدار با مانوئل ماررو، نخست وزیر کوبا در حاشیه ششمین اکسپو واردات چین با اشاره به جایگاه مثبت فیدل کاسترو، رهبر فقید کوبا در میان مردم ایران از زمان انقلاب اسلامی اظهار کرد: از همان زمان روابط نزدیکی میان دو کشور شکل گرفت، ضمن آنکه هر دو کشور دشمن مشترکی دارند که اقدام های ناجوانمردانه ای علیه دو ملت انجام داده است.
محمد مخبر مهم ترین گام در توسعه همکاری های اقتصادی را فعال شدن بخش خصوصی دو کشور دانست و افزود: تهاتر،همکاری های پولی و بانکی و معامله از طریق ارز ملی از مقدمات لازم برای توسعه همکاری های اقتصادی است و دلیلی ندارد دو کشور همسو با ارز کشور دشمن، مبادلات تجاری خود را انجام دهند.
وی از آمادگی ایران برای همکاری با کوبا در حوزه انرژی، بازسازی پالایشگاه ها و فناوری های نو خبر داد و تصریح کرد: لازم است کمیسیون مشترک دو کشور فعال شود و نقشه راهی برای گسترش مناسبات اقتصادی فی مابین ترسیم کند.
مخبر با اشاره به اینکه زمینه های همکاری را که نقش مؤثری در پیشبرد روابط اقتصادی فی مابین دارند، شناسایی کرده ایم، اظهار کرد: حوزه معدن، نیرو، انرژی، فناوری های زیستی و بیوتکنولوژی از زمینه های مهم همکاری برای دو کشور محسوب می شود که می توانیم با توسعه همکاری در این بخش ها، مناسبات خود را ارتقا دهیم.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس:
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس ضمن انتقاد از اصلاح سازوکار صندوق رفاه صنعت نفت که بودجه دولتی ندارد و بر اساس کسورات بازنشستگی اداره می شود، گفت: این اقدام باعث بی انگیزگی متخصصان و بازنشستگانی می شود که منشأ خدمات بزرگ و صادرکنندگان خدمات مهندسی هستند.
مصطفی نخعی در نشست علنی (سه شنبه ۱۶ آبان) مجلس شورای اسلامی در تذکری ضمن انتقاد از اصلاح اساسنامه نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی در صندوق رفاه صنعت نفت اظهار کرد: این اصلاحیه، سازوکار جدیدی را برای بازنشستگی نفت ایجاد می کند که به نظر می رسد مسئول دبیرخانه آن نمی داند اساسنامه صندوق، چند سال پیش به تصویب هیئت وزیران رسیده و سازوکار اصلاح آن پیش بینی شده است.
وی با بیان اینکه این صندوق از هیچ بودجه دولتی استفاده نمی کند و نظام یارانه ای نیز ندارد، افزود: منابع این صندوق تنها براساس کسورات بازنشستگی خود اعضای آن است و به هیچ عنوان مشمول قانون ساختار نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی نمی شود.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: چرا برخی افراد در شرایطی که کشور نیاز به آرامش دارد، صنعت عظیمی مثل نفت را که بار عمده اقتصاد کشور بر دوش آن است، این گونه وارد حاشیه کرده و باعث بی انگیزگی کارکنان و بازنشستگان زحمتکش این صنعت می شوند.
نخعی با بیان اینکه رئیس جمهوری در عمل نشان داده از قانون تمکین کرده و بر مدار آن حرکت می کند، گفت: رئیس جمهوری باید با این افراد برخورد کرده و اجازه ندهد فضای این صنعت و کارکنان آنکه منشأ خدمات بزرگی در کشور هستند مسموم شود.
وی اظهار کرد: امروز افتخار می کنیم که صدور خدمات مهندسی از سوی متخصصان صنعت نفت انجام می شود، از این رو نباید آرامش آنها به هم بخورد.
بر اساس برنامه هفتم توسعه
نمایندگان مجلس شورای اسلامی مقرر کردند به منظور تبدیل ایران به مرکز مبادلات (هاب) انرژی منطقه، با هدف دستیابی به حجم صادرات و واردات گاز کشور ظرف مدت ۶ ماه از لازم الاجرا شدن قانون برنامه هفتم توسعه، ستاد راهبری تجارت منطقه ای انرژی تشکیل شود.
نمایندگان در نشست علنی (دوشنبه ۱۵ آبان) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزییات لایحه برنامه هفتم توسعه، با بند (ت) ماده ۴۴ اصلاحی این لایحه موافقت کردند.
بر اساس بند(ت) ماده ۴۴ لایحه مذکور، دولت مکلف است در اجرای بند (۱۰) سیاست های کلی برنامه، به منظور تبدیل ایران به مرکز مبادلات (هاب) انرژی منطقه، با هدف دستیابی به حجم صادرات و واردات گاز کشور به ترتیب به ۴۰ و ۲۰ میلیارد مترمکعب در سال، سوآپ فرآورده های نفتی و نفت خام از کشورهای مستقل مشترک المنافع به مقدار ۲۰۰ هزار بشکه در روز و تبادل برق کشور به مقدار حداقل ۲۰ میلیارد کیلووات ساعت در سال، ظرف مدت ۶ ماه از لازم الاجرا شدن این قانون، ستاد راهبری تجارت منطقه ای انرژی را تشکیل دهد.
این ستاد به ریاست رئیس جمهوری (و در غیاب وی معاون اول رئیس جمهوری) و با عضویت وزیران نفت، امور خارجه و نیرو و یک عضو ناظر شامل مجلس شورای اسلامی تشکیل می شود و ضمن تدوین سند و نقشه راه دیپلماسی منطقه ای انرژی شامل فهرست کشورهای هدف با رعایت اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی و در چارچوب قوانین، نسبت به تصمیم گیری در مورد امور مربوط به قراردادهای صادرات، واردات، سوآپ و ترانزیت انرژی (گاز، برق، نفت و فرآورده های نفتی) اقدام می کند.
در شورای اقتصاد تصویب شد
در دهمین نشست شورای اقتصاد که به ریاست محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری برگزارشد، احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی به تصویب رسید.
در آغاز این نشست، رئیس کل سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران گزارشی از وضع تأمین مالی بسته سرمایه گذاری ۵ میلیارد دلاری کشور روسیه مصوب سال ۱۳۹۵ و پروژه های در حال اجرا مانند پروژه احداث نیروگاه سیریک و پروژه برقی سازی راه آهن گرمسار- اینچه برون ارائه کرد و درباره برخی موانع اجرای پروژه ها تصمیم هایی گرفته شد.
در این نشست همچنین تازه ترین وضع پروژه طراحی و ساخت راه آهن رشت - آستارا و تصمیم هایی برای تسریع در تملک اراضی و اجرای قرارداد فی مابین ایران و روسیه بررسی شد.
در این نشست که رئیس دفتر رئیس جمهوری، وزیران نفت، نیرو، راه و شهرسازی، صمت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جهاد کشاورزی، امور اقتصادی و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی نیز حضور داشتند، دو درخواست وزارت نفت مبنی بر احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی در بندرعباس و توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهری در تهران و هشت کلانشهر اصفهان، تبریز، شیراز، اهواز، کرمانشاه، مشهد، کرج و قم به تصویب رسید.
توسعه فاز نخست میدان نفتی مشترک یادآوران در قالب قرارداد بیع متقابل، درخواست دیگر وزارت نفت در این نشست بود.از وزارت نیرو نیز در این نشست درخواستی مبنی بر احداث ۳۰۰۰ مگاوات نیروگاه بادی مطرح شد که پس از بحث و تبادل نظر، این درخواست نیز به تصویب رسید.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر مصوبه خود در قانون بودجه ۱۴۰۲ درباره اختصاص قیر رایگان به پروژه های عمرانی اصرار کردند که در نتیجه، طرح یادشده به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد.
نمایندگان در نشست علنی (یکشنبه ۱۴ آبان) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی طرح اصلاح بند (ک) تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ در خصوص اختصاص قیر رایگان به پروژه های عمرانی اعاده شده از شورای نگهبان، با ۱۸۶ رأی موافق، ۱۲ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع بر مصوبه قبلی خود اصرار کردند، از این رو این طرح برای تعیین تکلیف به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد.
تکلیف مجلس برای کاهش ۵۰ درصدی یارانه نفت گاز معادن طی ۵ سال
نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر اساس ماده الحاقی ۲۲ لایحه برنامه هفتم توسعه دولت را مکلف کردند نسبت به کاهش یارانه نفت گاز معادن عمده کشور و پروژه های بالادستی نفت و گاز کشور با شرط حفظ قیمت تمام شده کالا و خدمات تا حداقل ۵۰ درصد در سال پایانی اجرای برنامه اقدام کند. نمایندگان در نشست علنی (یکشنبه ۱۴ آبان ) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزییات لایحه برنامه هفتم توسعه، با ماده الحاقی ۲۲ این لایحه موافقت کردند. بر اساس ماده الحاقی22 این لایحه، دولت مکلف است از طریق شرکت های تابع ذی ربط وزارت نفت نسبت به کاهش یارانه نفت گاز در معادن عمده کشور و پروژه های بالادستی نفت و گاز کشور، به گونه ای اقدام کند که با حفظ قیمت تمام شده کالا و خدمات، در سال آغاز اجرای برنامه نسبت به کاهش ۱۰ درصد از یارانه تخصیص یافته و نسبت به سال پایه ۱۴۰۲ و تا انتهای برنامه حداقل به ۵۰ درصد کاهش یارانه اقدام کند.
آیین نامه اجرایی این بند با تعریف دقیق و تعیین مصادیق معادن عمده و صنایع نفت و گاز کشور، ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، توسط سازمان با همکاری وزارتخانه های نفت، صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی تهیه می شود و به تصویب هیئت وزیران می رسد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تأکید کرد:
مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران گفت: آینده انرژی جهان را بازیگران اصلی تعیین می کنند و در ایران نیز به عنوان یکی از بازیگران اصلی، فرصت سرمایه گذاری ۲۵۰ میلیارد دلاری در صنعت نفت در ۸ سال آینده وجود دارد.
محسن خجسته مهر که به نمایندگی از سوی وزارت نفت به شانگهای سفر کرده بود، یکشنبه (۱۴ آبان ماه) در روز نخست برگزاری ششمین نمایشگاه بین المللی واردات چین در نشستی با حضور معاون اول رئیس جمهوری در جمع مدیران و مهمانان بین المللی نمایشگاه تصریح کرد: حضور جمهوری اسلامی ایران در این نمایشگاه بیانگر تعاملات گسترده اقتصادی بویژه در زمینه انرژی و تجارت بین المللی است.
وی افزود: این نمایشگاه نشان دهنده تعهد دو کشور ایران و چین به توسعه همکاری های دوجانبه و ارتباط مناسب بازار داخلی ایران با بازار چین است.
معاون وزیر نفت ادامه داد: ما به دنبال ایجاد یک پلتفرم پایدار در سطح راهبردی و ایجاد یک محیط تجاری بازارمحور و بین المللی هستیم و درهای ایران و چین به روی هم باز و روند گشایش در حال گسترش است. جمهوری اسلامی ایران در عمل نشان داده بازاری مطمئن و پایدار در حوزه تجارت انرژی است.
خجسته مهر ادامه داد: در اهمیت حضور ایران بویژه وزارت نفت در این نمایشگاه همین بس که معاون اول رئیس جمهوری، چند نفر از وزیران و صاحبان شرکت های مختلف در این نمایشگاه و این نشست حضور دارند.
وی با بیان اینکه ایران با شرکت های پرشمار در این نمایشگاه مهم حضور یافته است، افزود: این نمایشگاه، بیانگر تعامل گسترده در بخش های صنعتی و اقتصادی بویژه در بخش انرژی است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: ایران دارای رتبه اول از نظر ذخایر توأمان نفت و گاز در جهان و دارای حدود ۳۴۰ میلیارد بشکه معادل نفت خام است که این ذخایر ارزشمند نیازمند سرمایه گذاری حدود ۲۵۰ میلیارد دلاری در بخش های بالادستی و پایین دستی تا هشت سال آینده است. خجسته مهر تصریح کرد: در بخش بالادست ما با اجرای حدود ۱۰۰ طرح مربوط به توسعه میدان های نفت و گاز حدود ۱۶۰ میلیارد دلار فرصت سرمایه گذاری داریم و برای افزایش ظرفیت تولید نفت خام ۵.۷ میلیون بشکه در روز و ۱.۵ میلیارد مترمکعب گاز برنامه ریزی کرده ایم.
وی افزود: برای ایجاد ظرفیت جدید حدود ۴۰ میلیون تن در سال طرح های پتروشیمی نیز حدود ۳۵ میلیارد دلار و ایجاد ظرفیت پالایشی جدید ۱.۵ میلیون بشکه ای بخش پالایشی نیز حدود ۸۰ میلیارد دلار فرصت سرمایه گذاری در ایران وجود دارد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران افزود: بخش قابل توجهی از نیازمندی ها در این سرمایه گذاری مربوط به خرید و تأمین کالاست و ایران افزون بر استفاده از توان داخل در این بخش، از ظرفیت واردات و صادرات کالا به چین نیز استفاده می کند و در این بخش هم می توان به تبادل تجربه ها و تولیدات کمک کرد.
خجسته مهر ادامه داد: سرمایه گذاری ها می تواند به پایداری و امنیت انرژی جهان کمک کند؛ آینده انرژی جهان را بازیگران اصلی تعیین می کنند و ایران به عنوان یکی از بازیگران اصلی بخش انرژی نقشی تعیین کننده دارد.
وی اظهار کرد: امیدوارم برگزاری این نمایشگاه فرصتی باشد برای اینکه ما یک تجارت بین المللی را با همکاری سازنده تقویت کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی خبر داد:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از افزایش ظرفیت تولید سالانه صنعت پتروشیمی به حدود ۱۳۰ میلیون تن تا پایان برنامه هفتم توسعه خبر داد.
مرتضی شاهمیرزایی در آیین آغاز عملیات اجرایی طرح پتروشیمی بیجار اظهار کرد: با تلاش متخصصانی که دل در گرو سربلندی کشور دارند، پتروشیمی و صنایع نفت و گاز پیشرفت های ویژه ای حاصل شده و در جایگاه مناسبی قرار دارد. وی افزود: کل تولید صنعت پتروشیمی کشور در طلوع انقلاب اسلامی حدود ۱.۵ میلیون تن بود که امروز ظرفیت نصب شده این صنعت سالانه ۹۲ میلیون تن است و این قدرت جمهوری اسلامی و ظرفیت ملت ایران را نشان می دهد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه پیشرفت ها در صنعت پتروشیمی نشان دهنده قدرت جمهوری اسلامی است، گفت: براساس برنامه ریزی های فشرده انجام شده، ظرفیت صنعت پتروشیمی ایران در برنامه هفتم توسعه سالانه نزدیک به ۱۳۰ میلیون تن و در برنامه هشتم توسعه ۱۸۰ میلیون تن خواهد بود.
شاهمیرزایی با اشاره به تحریم های مختلف در تمامی حوزه ها ادامه داد: دشمن تلاش کرد ما قوی و بزرگ نشویم، اما با تلاش مردم و مسؤولان، این امر میسر نشد و این طرح که امروز شاهد اجرای عملیات عمرانی آن هستیم، زنجیره های بعدی این صنعت را در استان کردستان به دنبال خواهد داشت. وی اظهار کرد: ۷۲ مجتمع پتروشیمی در ایران وجود دارد و سالانه ۱۶ میلیارد دلار از این صنعت صادرات داریم و بالغ بر ۱۱۰ طرح پتروشیمی در نقاط مختلف کشور در حال آماده سازی و اجراست. گفتنی است، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در جریان سفر به استان کردستان، ظهر جمعه (۱۲ آبان ماه) در آیین سیاسی عبادی نماز جمعه شهر بیجار حضور یافت و در سخنانی به تشریح دستاوردهای این صنعت پرداخت.
مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت:
مدیرکل بهداشت، ایمنی ،محیط زیست و پدافند غیرعامل وزارت نفت گفت: با تأکید وزیر نفت و صدور دستورعمل های متعدد درباره رعایت الزام های اچ اس ای این اصل در وزارت نفت حاکم شده که هیچ پروژه ای در صنعت نفت بدون پیوست اچ اس ای اجرا نخواهد شد. مظاهر انصاری در همایش سراسری اچ اس ای صنعت گاز ایران که با حضور مجید چگنی، معاون وزیر نفت در امور گاز و جمعی از مدیران ارشد صنعت نفت و گاز برگزار شد، درباره اهمیت اچ اس ای به عنوان یکی از الزام های اعتباربخش به پروژه ها اظهار کرد: تجربه ما در همه این سال ها و طی مذاکره با شرکت های بین المللی در حوزه نفت و گاز حاکی از تقدم سرفصل های اچ اس ای برای سرمایه گذاری و اهمیت آن در آغاز و تکامل پروژه هاست. وی با اشاره به اقدام های قابل تحسین در زمینه اچ اس ای در مجتمع گاز پارس جنوبی افزود: تأکید وزیر نفت و تلاش مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در اجرای راهبردهای اچ اس ای در پارس جنوبی در زمینه کاهش مشعل سوزی، یکی از ارزنده ترین اقدام های صنعت نفت در این حوزه است. مدیرکل بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل وزارت نفت گفت: به روز رسانی و تغییر رویکرد به اچ اس ای و بهره مندی از نگاه راهبردی در این زمینه یک ضرورت جدی برای توسعه صنعت نفت و گاز در تراز بین المللی است.
انصاری تصریح کرد: رعایت الزام های اچ اس ای منطبق بر استانداردهای پیشگیرانه، باید در شرکت های تابع و شرکت های پالایش گاز در اولویت باشد، ضمن آنکه ماحصل دو دهه پشتوانه علمی، دانشگاهی و اجرایی در رابطه با اچ اس ای، گنجینه ای بزرگ از دانش است که می تواند نگاهی راهبردی در این عرصه را به ما نشان دهد. وی با تأکید بر اینکه اچ اس ای در وزارت نفت برنامه محور است، افزود: یکی از آفات مترتب بر ملاحظات اچ اس ای و کار در زمان عملیات، اقدام های سلیقه ای است. این در حالی است که مدیران ما بخشی از فرایند عملیات هستند و کار استاندارد این است که در فرایند عملیات، چارچوب های مورد نظر اچ اس ای که از نهادهای بالادستی از جمله اچ اس ای وزارت نفت صادر شده، به طور کامل اجرایی شود. مدیرکل بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل وزارت نفت با اشاره به اهمیت برخورداری از یک اچ اس ای یکپارچه در صنعت نفت اظهار کرد: اجرا و رعایت فرایند اچ اس ای، وظیفه همه ارکان یک سازمان است و فرهنگ سازمانی باید به سمتی سوق یابد که جزء به جزء بخش های هر سازمان، وظیفه تکمیل این پازل را در سازمان داشته باشند.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت:
چهارمین نشست تخصصی توسعه کاربرد لوله های کامپوزیت GRE در خطوط انتقال نفت و گاز در مرکز همایش های بین المللی پزوهشگاه صنعت نفت با حضور شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت و شرکت های خصوصی و تولید کننده این نوع لوله ها برگزار شد.
عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در این نشست با تاکید بر رسالت پژوهشگاه صنعت نفت در یکپارچه سازی مسائل با محوریت فناوری و ایجاد فضای تعامل بین شرکت های کارفرمایی و شرکت های توانمند خصوصی افزود: تمرکز این سلسله نشست های تخصصی بر ایجاد فضای تعاملی و حمایت از هسته های توانمند نوآوری، شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها با بدنه صنعت نفت است.
وی تصریح کرد: هرچه نفوذ و استقرار فناوری بیشتر شود، فضای اعتماد هم بیشتر می شود و در فضای پسا اعتماد فرصت های بیشتری برای بروزتوانمندی ها و تطبیق نیازها و توانمندی ها وجود خواهد داشت.
وی با اشاره به قرار داشتن صنعت نفت کشور در شرایط تحریم و محدودیت هایی که ایجاد شده است، افزود: در این شرایط نیاز به شتاب و شناخت بیشتری در مورد نیازها و زمینه های فعالیت وجود دارد و ما به دنبال تسهیل دراین ارتباط و حرکت به سمت اجرایی شدن ایده ها هستیم.
کلانتری اصل افزود: تامین لوله های کامپوزیت، بخشی از فرآیند تولید پایدار در کشور است که صنعت نفت به خصوص دو بخش نفت و گاز نیازهای مرتبط زیادی به این لوله ها دارند و می دانیم که لوله های فلزی برای انتقال نفت و گاز با مشکلات زیادی مواجه هستند. پژوهشگاه صنعت نفت از حدود 8 سال قبل و در ارتباط با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مطالعاتی را در مورد لوله های کامپوزیتی شروع کرد تا متناسب با نیاز کارفرما الزام ها و نیازهای مرتبط شناسایی شوند و خوشبختانه امروز این لوله ها نتایج خوبی را نشان داده اند.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به برگزاری این سلسله نشست های تخصصی در پژوهشگاه صنعت نفت افزود: ماهانه یک نشست تخصصی مرتبط با مسائل عمده مرتبط با صنعت نفت با محوریت فناوری به میزبانی پژوهشگاه برگزار می شود. ما خوشحال هستیم که در فضای ایجاد شده، شرکت ها تجربیات و نیازهای خود را مطرح می کنند و این تعاملات در نهایت به نفوذ فناوری در صنعت منجر می شود.
وی با تاکید بر اینکه تنها نخبگی اهمیت ندارد، باید خبرگی را دنبال کنیم، افزود: ظرفیت های زیادی برای برگزاری این نشست ها وجود دارد و تجربه نشان داده است که این تعامل ها، دستاوردهای خوبی برای صنعت به ارمغان می آورد.
در این نشست رئیس بازرسی و حفاظت فنی شرکت مهندسی و توسعه نفت، رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، مسئول طرح کامپوزیت پژوهشگاه صنعت نفت و رئیس اداره بهره برداری شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون هم به بیان نقاط قوت و ضعف لوله های کامپوزیت و تجربه به کارگیری این لوله ها برای انتقال نفت و گاز پرداختند. شرکت های تولیدکننده لوله های کامپوزیت هم توضیحاتی درباره این نوع لوله و کاربردهای آن دادند.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت:
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت بر ضرورت تغییر رویه روابط عمومی ها از تأسیسات محور به انسان محور تأکید کرد.
علی فروزنده در نشستی با حضور جمعی از مدیران روابط عمومی شرکت های گروه اقتصادی صندوق بازنشستگی نفت با اشاره به وظایف سنگین روابط عمومی ها در شرایط کنونی اظهار کرد: با توجه به حجم بالای اطلاعات نادرستی که بعضاً به صورت سازماندهی شده یا ناشی از نبود مسؤولیت پذیری در استفاده از رسانه ها در فضای عمومی کشور بویژه شبکه های اجتماعی منتشر می شود، وظیفه روابط عمومی ها در تبیین واقعیت ها همچنین نشان دادن تلاش های گسترده کارکنان صنعت نفت برای پیشرفت کشور و چرخیدن چرخ های اقتصاد، بی بدیل و غیرقابل جایگزین است.
وی اداره صندوق بازنشستگی نفت و شرکت های زیرمجموعه آن به وسیله متخصصانی از درون گروه اقتصادی صندوق ها را دلیل اساسی توفیق این صندوق در سودآوری و رشد سرمایه گذاری های مولد و افزایش تولید دانست و گفت: از این رو وظیفه مضاعفی به عهده روابط عمومی های شرکت های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی است که هم تلاش های در حال انجام را بخوبی تبیین و اطلاع رسانی کنند و هم به بازنشستگان و شاغلان صنعت نفت اطمینان خاطر بدهند که منابع و دارایی های صندوق بازنشستگی با حداکثر دقت مدیریت و از آنها صیانت می شود.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت ادامه داد: وزیر نفت ضمن تأکید بر اداره تخصصی، استقلال و غیردولتی بودن صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت، بر استمرار اداره صندوق ها هماهنگ با سیاست های توسعه ای وزارت نفت با رویکرد حرفه ای و بنگاه اقتصادی نیز تأکید دارد.
فروزنده افزود: مدیران شرکت های تحت مدیریت شرکت های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی نفت نیز باید در ایفای این وظیفه سنگین به روابط عمومی ها کمک کرده تا تصویر معوج شکل گرفته در جامعه نسبت به صنعت نفت اصلاح شود.
وی اضافه کرد: بر اساس اصول حاکم بر اداره صنعت نفت در دولت سیزدهم، بارها از مدیران روابط عمومی خواسته ام و اینجا نیز تکرار می کنم که باید از روابط عمومی تأسیسات محور، به روابط عمومی انسان محور تغییر رویه بدهیم و بدانیم که انسان های متخصص و مسؤولیت پذیر محور توسعه بویژه در بخش مهم و زیربنایی نفت و گاز هستند.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت یادآور شد: دستاوردهای صنعت نفت مهم ترین دستاوردهای اقتصادی ملی کشور در ۴۰ سال گذشته بوده و مردم نیز باید از عمق و گستردگی این دستاوردها، بویژه در مقایسه با کشورهای درحال توسعه هم رده ما در جهان مطلع شوند.
معاون رئیس جمهوری در آیین امضای قراردادهای ارتقای کیفی نفت کوره پالایشگاه های لاوان و کرمانشاه:
مشعل ارتقای کیفی محصولات پالایشگاه های کشور ازجمله برنامه های مهم و راهبردی است که دولت سیزدهم از شروع فعالیت خود به عنوان یک اولویت آن را در دستور کار قرار داده است. پیرو این مهم، وزارت نفت با راهبری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برای تحقق این امر، ورود جدی و پیگیرانه ای را به این مقوله آغاز کرده اند تا بستر مناسبی برای کیفی سازی محصولات پالایشگاهی مثل نفت کوره فراهم باشد.
با توجه به این موضوع مهم، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به نمایندگی از وزارت نفت، مکلف شده است تا گام های عملی در این زمینه بردارد. برهمین اساس، اواسط هفته گذشته، ارتقا و کیفی سازی نفت کوره تولیدی دو پالایشگاه مهم کشور، یعنی لاوان و کرمانشاه به قرارداد رسید و روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و جلیل سالاری، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با ارائه مطالبی بر آن صحه گذاشتند. آنچه در پی می آید، گزارشی است از این رخداد.
وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به نمایندگی از آن به عنوان راهبر اجرای طرح های توسعه کیفی پالایشگاهی، با اجرای طرح های ارتقای کیفی نفت کوره در پالایشگاه های کشور برای نخستین بار و با اتکا به توان داخلی،همچنین حمایت از شرکت های دانش بنیان، گام مهمی در مسیر ارتقای شاخص های زیست محیطی و عمل به تعهدها و قوانین هوای پاک برداشت.
این مهم در هفته ای که گذشت، عملیاتی شد و مدیران عامل پالایشگاه های لاوان و کرمانشاه، به ترتیب قراردادهای جداگانه ای را باهدف کیفی سازی و ارتقای کیفیت نفت کوره با شرکت اکسیر نوین فرایند آسیا و آذر انرژی تبریز امضا کردند.
روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری که مهمان ویژه این آیین بود، نکاتی را در باب این موضوع مطرح کرد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری به کسب رتبه نخست وزارت نفت طی دو سال متوالی در بین دستگاه ها با محوریت قراردادهای امضا شده با شرکت های دانش بنیان اشاره و تصریح کرد: تعداد شرکت های دانش بنیان مرتبط با وزارت نفت بین 500 تا 600 شرکت است.
فیروزآبادی ادامه داد: این باور ملی در صنعت نفت به عنوان صنعت مادر و موتور محرکه اقتصادی کشور ایجاد شده که باید بر توان داخلی و شرکت های دانش بنیان ایرانی تکیه شود و کار را پیش برد. وی گفت: از وزارت نفت، وزیر نفت و معاونان ایشان برای استفاده حداکثری از بازوهای بومی و توان داخلی، صمیمانه تشکر می کنم.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری افزود: در شرایطی که استانداردهای زیست محیطی سختگیرانه تر می شود، باید به سمت ارتقای کیفی نفت کوره تولیدی پالایشگاه ها و طرح هایی از این دست حرکت کنیم.
دهقانی فیروزآبادی تاکید کرد: اجرای طرح های ارتقای کیفی در پالایشگاه های کرمانشاه و لاوان هرچند در مقیاس صنعتی هستند و حجم بزرگی ندارند، اما بشدت تعیین کننده محسوب می شوند؛ این پروژه ها خط شکن هستند و در صورت موفقیت می توانند به عنوان الگو از سوی دیگر پالایشگاه های کشور اجرا شوند.
«ارتقای کیفی نفت کوره تولیدی هم از لحاظ زیست محیطی و هم از نظر اقتصادی برای کشور بسیار حائز اهمیت است و تولید نفت کوره کم گوگرد و ارتقا یافته از نظر کیفی، ارزش اقتصادی بالایی برای کشور به همراه دارد، به طوری که تفاوت نفت کوره 3.5 درصد با نفت کوره نیم درصد، در هر تن 200 دلار است، یعنی در یک واحد 5 هزار تنی سالانه ۵۲ میلیون دلار ارزش افزوده خواهیم داشت.»
این مطالب بخشی از صحبت های جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در آیین امضای قراردادهای کیفی سازی نفت کوره پالایشگاه های لاوان و کرمانشاه است.
او در ادامه با بیان اینکه هم اکنون در دانش فنی کیفی سازی و کمی سازی پالایش نفت به خودکفایی رسیده ایم، افزود: در گذشته با چالش کیفی سازی نفت کوره روبه رو بودیم، اما به سطحی از دانش فنی رسیده ایم که امروز در این حوزه گره گشایی شده است و قراردادهایی با موضوع مهم کیفی سازی نفت کوره تولیدی در دو پالایشگاه کرمانشاه و لاوان با اعتماد به دانش فنی داخلی انجام می شود.سالاری با بیان اینکه در تولید و دانش فنی کاتالیست نیز به خودکفایی رسیده ایم و اکنون صادرکننده آن هستیم، تصریح کرد: امروز با مشارکت صنعت نفت ایران، همچنین بنیه علمی شرکت های دانش بینان و دانشگاه های کشور، در باک خودروهای ونزوئلایی بنزینی استفاده می شود که کاتالیست آن ایرانی است؛ این افتخاری برای کشور است و به این دستاورد می بالیم.به گفته مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در نقشه راه شرکت های پالایشی برای کیفی سازی نفت کوره، باید به رعایت استاندارد و حفظ محیط زیست توجه شود؛ افزون بر اینکه این مهم، اشتغالزایی راهم به همراه خواهد داشت و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز تلاش می کند امکانات لازم را نیل به این هدف مهیا سازد.او با بیان اینکه توسعه فناوری شروع شده و باید ادامه یابد و از مرزهای کشور نیز عبور کنیم، گفت: امروز کمپرسور ساخته شده از سوی سازندگان داخلی جای کمپرسور آمریکایی را گرفته است و کارفرما نیز بر کیفیت استاندارد آن صحه گذاشته است. سالاری تاکید کرد: کیفی سازی نفت کوره اتفاقی مهم درصنعت نفت است و با این اقدام شاهد افزایش ظرفیت بانکرینگ خواهیم بود، البته نقدینگی مورد نیاز برای تحقق این هدف نیز تأمین خواهد شد.
در ادامه آیین امضای قرارداد ارتقای نفت کوره پالایشگاه های لاوان و کرمانشاه با شرکت های دانش بنیان اکسیر نوین فرایند آسیا و آذرانرژی تبریز، محمد اخباری، مدیرعامل شرکت پالایش نفت لاوان با ابراز خرسندی از انعقاد این قرارداد گفت: پالایشگاه لاوان در زمینه اجرای طرح های مختلف ازجمله ایزومریزاسیون، گام بزرگی برداشته و با همکاری از یک شرکت دانش بنیان، برای نخستین بار اقدام به تامین کاتالیست کرده است. وی افزود: از این کاتالیست به مدت دو سال است که در رآکتور واحد آیزومریشن پالایشگاه لاوان بدون هیچ مشکلی استفاده می شود.
اخباری با اشاره به توانمندی شرکت های دانش بنیان تصریح کرد: گام های برداشته شده در حوزه فناوری و دستیابی به فناوری های نوین از سوی شرکت های دانش بنیان، شرایطی را فراهم کرده که آنها بتوانند در صنایعی پیچیده مانند نفت، فعالیت های موثری داشته باشند.
شرکت های دانش بنیان نشان داده اند که می توانند، از این رو برای استفاده از توانمندی های بیشتر شرکت دانش بنیان اکسیر نوین و حمایت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، زمینه هایی برای ارتقای نفت کوره تولیدی فراهم شده است.وی تصریح کرد: در قرارداد فی مابین پالایشگاه لاوان و شرکت دانش بنیان اکسیر نوین، این شرکت با حمایت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در زمینه ارتقابخشی نفت کوره تولیدی پالایشگاه لاوان همکاری خواهد داشت.
فرهاد کاویانی، مدیر عامل شرکت پالایش نفت کرمانشاه و طرف قرارداد شرکت آذر انرژی تبریز به منظور ارتقای کیفی نفت کوره پالایشگاه کرمانشاه نیز با ابراز خرسندی از انعقاد این قرارداد تصریح کرد: بنا بر قرارداد امضا شده با شرکت آذرانرژی تبریز، ارتقای کیفی نفت کوره درمدت زمان 18 ماه انجام و با بهره گیری از روش تقطیر امولسیونی،روزانه 3 هزار بشکه گازوییل(نفت گاز) از نفت کوره استحصال خواهد شد. مدیرعامل شرکت پالایش نفت کرمانشاه گفت: در دولت سیزدهم، نیروی محرکه خوبی برای پیشبرد طرح های ارتقای کیفی پالایشگاه های موجود، ایجاد شده است.وی بابیان اینکه هدف از طرح ارتقای کیفی نفت کوره، در پالایشگاه کرمانشاه کاهش گوگرد نفت کوره از 3.2 به 0.8 درصد است، افزود: با اجرای این طرح 30 درصد از نفت کوره تولیدی پالایشگاه کرمانشاه به گازوییل تبدیل می شود.به گفته کاویانی در 18ماه آینده، طبق قرارداد منعقد شده، یک واحد صنعتی با ظرفیت تولید روزانه 12هزار بشکه نفت کوره احداث و تولیدات آن با کیفیت بالا در اختیار کارخانه های متقاضی نفت کوره قرار خواهد گرفت.
شرکت دانش بنیان اکسیر نوین فرایند آسیا ازسال ۱۳۸۹ با هدف بومی سازی تولید کاتالیست های استراتژیک صنعت نفت به همت مجموعه ای از نخبگان دانشگاهی و صنعتی نفت تاسیس شده و تاکنون افزون بر ۱۰۰ نوع کاتالیست استراتژیک را بومی سازی و در واحدهای صنعتی شارژ کرده و دوران گارانتی همه محصولات با موفقیت در بازه زمانی 8ساله طی شده است. شرکت آذرانرژی تبریز هم فعالیت خود را از ابتدای دهه 70 در زمینه تولید تجهیزات فرایندی و جداسازی مانند انواع سینی و پکینگ برج های صنایع نفت، گاز و پتروشیمی آغاز کرده و پس از طی روند مهندسی معکوس و به دست آوردن دانش فنی و طراحی، نیاز صنایع داخل به این تجهیزات را با هزینه ای تقریبا یک پنجم شرکت های خارجی برطرف کرده است. از سال ۸۲ نیز این شرکت با احداث واحد تحقیق و توسعه و ایجاد پایلوت هایی در زمینه اینترنال برج ها موفق به ثبت اختراع نوع خاصی سینی شده است. به موازات این فعالیت ها از سال ۸۴ این شرکت تحقیقات بسیاری در زمینه سولفورزدایی از نفت کوره و سبک سازی نفت سنگین با روش های نوین انجام داده که نتایج حاصل از آزمایش خروجی پایلوت ها نشان دهنده موفقیت آمیز بودن این تحقیقات است. در زمستان سال ۱۴۰۱ مراسمی با عنوان رونمایی از پایلوت سولفورزدایی از نفت کوره به روش کاویتاسیون برگزار شد و شرکت پالایش نفت کرمانشاه با حمایت از این طرح، مقدمات ایجاد پایلوت ۳۰۰ بشکه در روز را فراهم کرد. قرارداد نهایی این طرح برای طراحی، مهندسی، ساخت و اجرای واحد گوگردزدایی از نفت کوره با ظرفیت ۱۲ هزار بشکه در روز و تولید حدود ۳۵ درصد گازوییل کم سولفور ۰.۷ درصد به ارزش تقریبی ۳۷ میلیون دلار خواهد بود.
تولید روزانه نفت ایران رکورد زد
مشعل اخبار خوش تولید و صادرات نفت خام ایران که در فواصل زمانی کوتاه، آمارها و رکوردهای تازه ای را تجربه می کند هر روز بیش از گذشته صنعت نفت ایران را به سمت قله پیشرفت سوق می دهد. خبر جدید این است که تولید روزانه نفت ایران به حدود سه میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه رسیده است. جواد اوجی وزیر نفت کشورمان اعلام کرده است: همسو با برنامه های افزایش تولید نفت، روزانه حدود سه میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه نفت تولید می کنیم.
گروه نفت و گاز در بهار امسال رشد اقتصادی بیش از ۱۹ درصد داشته است و طبق اعلام اوجی، رشد گروه نفت و گاز با افزایش بهره وری از پالایشگاه ها و پتروشیمی ها افزایشی می ماند.
رشد تولید و صادرات نفت خام از اولویت های دولت سیزدهم بوده و در حالی که در آغاز به کار دولت، تولید روزانه نفت دو میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه بیشتر نبود که با اقدام های وزارت نفت طی ۲۴ ماه گذشته و همسو با طرح های افزایش تولید، امروز به رقم تولید روزانه سه میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه نفت رسیده ایم.
رسیدن به این کانال تولیدی جدید نفت خام در حالی رخ داده که دولت سیزدهم در آستانه سال سوم فعالیت خود، در ماه های اخیر به کانال تولید روزانه سه میلیون و ۱۹۰ هزار بشکه نفت و یک میلیارد مترمکعبی گاز وارد و از ظرفیت تولید نفت سه میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه در روز برخوردار شده است. برنامه ریزی دولت براین متمرکز است که در مقطع زمانی کوتاه، رکوردی دیگر را تجربه کند.
افزایش چشمگیر صادرات نفت خام و وصول درآمدهای نفتی کشور از آغاز استقرار دولت سیزدهم، یکی از برنامه ها و اولویت های اصلی جواد اوجی، وزیر نفت، اعلام شد که با بهره گیری از راهکارهای موثر و دیپلماسی فعال در مسیر خنثی سازی تحریم ها به درستی رقم خورد. همسو با رشد تولید و صادرات نفت خام، درآمدهای وزارت نفت جهش های جدیدی را تجربه کرده و در حال تجربه است.
افزون بر آن، تازه ترین نتایج حساب های ملی فصلی مرکز آمار ایران نشان از رشد ۷.۹ درصدی تولید ناخالص داخلی با نفت و ۶. ۱ درصدی تولید ناخالص داخلی بدون نفت در فصل بهار سال ۱۴۰۲ دارد.
براساس گزارش مرکز آمار ایران، مطابق تازه ترین نتایج حساب های ملی فصلی این مرکز، تولید ناخالص داخلی (GDP) به قیمت ثابت سال ۱۳۹۰، در سه ماه نخست سال ۱۴۰۲، به رقم ۲۱۴۴ هزار میلیارد ریال با نفت و ۱۸۱۸ هزار میلیارد ریال بدون احتساب نفت رسیده است، در حالی که رقم یادشده در فصل مشابه پارسال با نفت ۱۹۸۶ هزار میلیارد ریال و بدون نفت ۱۷۱۴ هزار میلیارد ریال بوده که نشان از رشد ۷. ۹ درصدی محصول ناخالص داخلی با نفت و ۶. ۱ درصدی تولید ناخالص داخلی بدون نفت در فصل بهار سال ۱۴۰۲ دارد.
افزون بر بخش نفت، در میعانات گازی نیز ابتدای دولت ۸۷ میلیون بشکه ذخیره سازی داشته است و پیشنهاد دولت قبل این بود که ۱۲ نفتکش دیگر برای ذخیره میعانات گازی روی آب خریداری شود، اما در دولت سیزدهم با اصلاح فرآیند پالایشگاه ها و پتروشیمی ها و شناسایی بازارهای جدید میعانات گازی در جهان، این مقدار به صفر رسید.
بازگشت تحریم ها از سال های گذشته و پیش از روی کارآمدن دولت سیزدهم، فصل تازه ای از بی سابقه ترین محدودیت ها را در صنعت نفت ایران حاکم کرد؛ وضعیتی که نگاه غالب در آن، استفاده از ابزار سیاسی نفت برای تحت فشار قرار دادن ایران بود. در واقع از همان دوره ریاست جمهوری ترامپ که دور جدید تحریم های ظالمانه و یک جانبه با وضع نمونه ای تازه از محدودیت ها برای کشور همراه بود، صنعت نفت ایران، روایتی تلخ و متفاوت تر را شاهد بود، به این دلیل که تحریم ها، محدودیت های بیشتری را در این حوزه نشانه رفته و در واقع هدف اصلی آن، ناکارآمد ساختن کامل این حوزه بود. فراموش نکردیم آنچه از سخنان مسئولان وقت آمریکا شنیده می شد که آرزوی صفر کردن صادرات نفت ایران را در سر داشتند؛ آرزویی که تا همین امروز محقق نشده است و با تلاش همه جانبه در این صنعت، هیچ زمان دیگری هم محقق نخواهد شد.
در جریان دور دوم تحریم هایی که از سوی آمریکا اعمال شد، بخش صنعت نفت، مبادلات بانکی، کشتیرانی، خدمات بیمه ای و بخش انرژی ایران مورد هدف قرار گرفت؛ در این میان آمریکا اگرچه چند بازه زمانی مختلف را به منظور معافیت برای خریداران عمده نفت ایران در نظر گرفت و به تمدید آن اقدام کرد، اما آنچه در سر داشت این بود که پس از چند مرحله تمدید معافیت ها، با هدف پیدا شدن بازار جدید برای خریداران نفت ایران، در نهایت تمامی معافیت ها را لغو کند و آنچه در برنامه داشت، این بود که برای اعمال فشار حداکثری، صادرات نفت ایران را به صفر برساند و تکرار ناکامی ها در دستیابی به اهداف نفتی باعث شد تحریم های جدیدتری وضع شود.
هرچند رویای آمریکا در سقوط کامل صنعت نفت با صفر کردن کامل صادرات آن بر باد رفت، اما در بعد دیگر ماجرا نمی توان منکر آن شد که حجم بالایی از فروش آن به دلیل محدودیت های نفتی و بانکی کاهش یافت؛ البته نباید از نظر دور داشت که تحریم نفت و به تبع آن، کاهش صادرات و فروش این کالای مهم و راهبردی، خسارت هایی را هم متوجه صنعت نفت ساخته؛ به طوری که بنابر اعلام جواد اوجی، وزیر نفت، تحریم های جمهوری اسلامی ایران سبب شده است که از آوریل ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱، ایران از تولید یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون بشکه نفت خود (براساس آمار منابع ثانویه) که منجر به وارد آمدن بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار خسارت در زمانی شد که نیازمند تأمین ضروریات کشور از جمله برای مقابله با شیوع ویروس کرونا بود، محروم شود.
از سویی اگرچه نمی توان منکر سختی های ایجاد شده ناشی از تحریم ها بر صنعت نفت شد، اما هنر مدیریت در این حوزه، وضع قوانین درست در همین شرایط سخت است.
حال سخنان جدید وزیر نفت می تواند بیانگر وضعیت امروز تولید و صادرات نفت خام ایران باشد که گفته است: یک زمانی خارجی ها برای ما تعیین تکلیف می کردند که چقدر نفت تولید و صادر کنیم؛ امروز متخصصان صنعت نفت به هر جایی که اراده کنند، محموله های نفت خام و میعانات گازی ایران را صادر خواهند کرد.
مسیری که تا امروز از سوی وزارت نفت دولت سیزدهم طی شده، برخاسته از رویکرد مهمی است که وزیر نفت از ابتدا به آن اعتقاد داشت. آنگونه که جواد اوجی در برنامه پیشنهادی خود به مجلس شورای اسلامی، در بخش چالش های اساسی پیش روی صنعت نفت، با اشاره به فروش نفت خام و میعانات گازی و محدودیت های حاصل از تحریم، این موضوع را مورد یادآوری قرار داده که تحریم های ظالمانه آمریکا پس از خروج از برجام، بیش از نیمی از ظرفیت صادراتی کشور را متوقف کرده و طی دو- سه سال گذشته میلیاردها دلار از درآمدهای کشور را حذف کرده و فرصت سوزی ها وعدم صیانت از بازارهای صادراتی نفت کشور، به تضعیف امنیت بخش تقاضا منجر شده است. او در سرفصلی مجزا، با عنوان بازاریابی و فروش نفت، گاز، میعانات گازی و فراورده های نفتی، به مواردی همچون ایجاد تنوع در روش های فروش نفت و فراورده های نفت و گاز، استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی داخلی و سایر دستگاه های اجرایی در فروش نفت خام، به کارگیری روش تهاتر نفت با کالا و انتخاب مشتریان راهبردی در آسیا از جمله هند و چین، سیاست گذاری یکپارچه فروش نفت خام و فراورده در شرکت های تابعه وزارت نفت، اخذ مجوزهای لازم و اختیارات کافی از سایر ارکان نظام به وزارت نفت برای فروش نفت با رعایت صرفه و صلاح کشور، ظرفیت سازی و مدیریت مصرف در زمینه افزایش صادرات گاز و توجه ویژه به تجارت گاز بخصوص سواپ و واردات، تعیین تکلیف قرارداد واردات گاز از کشور ترکمنستان و پیگیری تمدید قراردادهای گازی (که در ۴ سال آتی منقضی می شوند)، افزایش صادرات محصولات پتروشیمی و فراورده های نفتی و شناسایی بازارهای جدید اشاره کرده است. همچنین در برنامه پیشنهادی اوجی به مجلس شورای اسلامی این موضوع مورد اشاره قرار گرفته که استفاده از سازوکارهای بورس انرژی در خرید و فروش نفت خام و میعانات گازی و فراورده های نفتی و انرژی برق در اولویت قرار دارد.
وزیر پیشنهادی نفت در تشریح برنامه های خود برای تصدی وزارت نفت در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گفت: رویکرد فعالی برای دور زدن و بیاثر کردن تحریم ها در پیش گرفته و با استفاده از روش های موجود و سایر روش ها، اقدام های مهمی را برای فروش نفت پیاده کرده و در این راه از ظرفیت تمام دستگاه های اجرایی استفاده می شود. او با اشاره به اینکه صنعت نفت در شرایط تحریم، در خط مقدم جبهه اقتصادی کشور قرار دارد، اعلام کرد که همه تلاش خود را برای مقابله با تحریم و فروش حداکثری نفت خام و میعانات به کار خواهد بست. اوجی با تاکید بر اینکه صنعت نفت از اصلی ترین مزیت های اقتصادی کشور است، به سهم بیش از ۹۵ درصدی این صنعت در تأمین انرژی کشور و سهم مهم آن در تولید ناخالص ملی و نقش قابل توجه این صنعت در توسعه اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: عرصه های فروش نفت و فراورده های نفتی، محصولات پتروشیمی، تأمین کالا و جذب سرمایه گذاران خارجی در این صنعت، عرصه های جهاد روزمره ما با استکبار جهانی است. صنعت نفت در جنگ تمام عیار اقتصادی در بخش های مختلف خود به دلیل مشکلات مزمن ساختاری، بی تدبیری ها، ناکارآمدی ها و فشار ناشی از تحریم های ظالمانه دچار چالش ها و آسیب هایی است و بازگرداندن لکوموتیو صنعت نفت به ریل مناسب، نیازمند اعمال جراحی در سطوح مختلف صنعت نفت است و غیر از مسیر تحول، راهکار دیگری برای برون رفت از وضع موجود باقی نمانده است.
او با اشاره به اینکه اقدام های مهمی را برای فروش نفت در پیش خواهیم گرفت، گفت: از ظرفیت بخش خصوصی و ظرفیت همه دستگاه های اجرایی در فروش نفت استفاده می کنیم. اوجی با ابراز امیدواری از شناسایی بازارهای جدید، با بیان اینکه نیازمند اصلاح بودجه سال ۱۴۰۰ هستیم که در اسرع وقت خدمت شما نمایندگان تقدیم می شود، یادآور شد: امیدوارم با طی کردن مسیر پیشرفت و توسعه زنجیره ارزش، روزی برسد که شما از من بخواهید فروش نفت را تعطیل و خام فروشی را متوقف کنیم. وزیر نفت ۴ شهریور امسال در نخستین روز کاری خود در وزارت نفت، با تشریح مهم ترین اولویت های کاری خود، در جمع خبرنگاران نیز به موضوع فروش نفت خام و میعانات گازی هم اشاره کرد و گفت: خوشبختانه راهکارهای خوبی اندیشیده شده که با بهره مندی از همه ظرفیت های موجود در وزارت نفت و دیگر دستگاه ها، ارقام خوبی در بخش فروش نفت خام و میعانات گازی رقم خواهد خورد.
اوجی از زمانی که به طور رسمی کار خود را در وزارت نفت آغاز کرده، در کنار مسائل ریز و درشت صنعت نفت که از اولویت های اصلی این وزارتخانه است، اعلام کرد که موضوع اصلی، بهبود فروش نفت بود. به گونه ای که همان ایام در برنامه گفت وگوی ویژه خبری هم این موضوع را مورد اشاره قرار دارد و ضمن آن تهاتر با کالا و سرمایه گذاری را از راه های فروش نفت خام ایران در شرایط تحریم اعلام و اظهار کرد: قول می دهیم در ماه های آینده، اتفاق های خوبی در حوزه فروش نفت رقم بخورد. اوجی در همان مقطع نیز با اشاره به برنامه دولت سیزدهم برای فروش نفت خام و دور زدن تحریم ها گفت: با ظرفیت موجود در وزارت نفت و مجموعه شرکت های تابعه، وجود نیروهای توانمند و متخصص، اراده برای فروش نفت و استفاده از ظرفیت ها و دستگاه های خارج از مجموعه وزارت نفت، به همراه مجوزهای خوب و نفت و مجموعه شرکت های تابعه، وجود نیروهای توانمند و متخصص، اراده برای فروش نفت و استفاده از ظرفیت ها و دستگاه های خارج از مجموعه وزارت نفت، به همراه مجوزهای خوب و اختیاراتی که شورای عالی امنیت ملی به وزیر نفت داده است، بی شک با برنامه ریزی و اراده محکم در کنار حمایت های دولت، قول می دهیم ان شاءالله اتفاق های خوبی در حوزه فروش نفت رقم بخورد؛ اگرچه پس از تحریم های ظالمانه علیه ایران، فروش نفت کاهش جدی داشته، اما این توان و ظرفیت در وزارت نفت وجود دارد و از راه های آن هم تهاتر با کالا و سرمایه گذاری نه تنها در حوزه نفت، بلکه در دیگر بخش ها و صنایع است که از آنها بهره می بریم.
آنچه اوجی بر آن وعده کرد، محقق شد و نکته مهم در ایام فعالیت وزارت نفت دولت سیزدهم آن بود که شهریور ماه امسال در گزارش جدید اوپک، ایران باوجود باقی ماندن تحریم ها، در مرداد به جایگاه سوم تولید نفت بازگشت.
ایران از سال ۲۰۱۹ تا سه ماه اول ۲۰۲۱ پس از کویت، در جایگاه پنجم کشورهای تولید نفت اوپک قرار داشت و به ترتیب عربستان، عراق، امارات و کویت در رده های اول تا چهارم ایستاده بودند. در آوریل ۲۰۲۱ (فروردین - اردیبهشت) توانست با پیشی گرفتن از کویت، در جایگاه چهارمین تولیدکننده نفت اوپک قرار گیرد و از آن زمان تا اکتبر ۲۰۲۱ (مهر - آبان) این جایگاه را حفظ کرد، اما در ماه نوامبر یعنی آبان - آذرماه همان سال، بار دیگر تولید نفت کویت از ایران پیشی گرفت و در جایگاه چهارم نشست و ایران به رتبه پنجم بازگشت. اما در سال ۲۰۲۳، روند تولید نفت در کشور رو به افزایش گذاشت و پس از یک سال و چهار ماه، یعنی مارس ۲۰۲۳ (اسفند - فروردین) با تولید ۲ میلیون و ۶۹۴ هزار بشکه در روز از کویت با تولید ۲ میلیون و ۵۸۵ هزار بشکه پیشی گرفت و دوباره به جایگاه چهارمی تولید نفت اوپک بازگشت و کویت در جایگاه پنجم قرار گرفت، اما هنوز ۷۲ هزار بشکه با جایگاه سومی تولید اوپک فاصله داشت تا شهریور ماه امسال که ورق به شکل دیگری برای صنعت نفت کشورمان برگشت. تولید نفت خام ایران بر اساس تازه ترین گزارش اوپک، در ماه سپتامبر (شهریورماه - مهرماه) با ۱۵ هزار بشکه افزایش به ۳ میلیون و ۵۸ هزار بشکه رسید و جایگاه سومین تولیدکننده نفت در این سازمان را حفظ کرد.
اوپک در گزارش ماهانه خود همچنین پیش بینی کرد تقاضای جهانی نفت در سال 2023. دومیلیون و ۲۵۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت و به مجموع ۱۰۴ میلیون و ۳۱۰ هزار بشکه در روز می رسد.
ایران بزرگ ترین دارنده ذخایر نفتی و گاز جهان است و با توجه به برداشت از میدان های نفت و گازی خود، تا ۱۰۰ سال دیگر می تواند تولید منابع هیدروکربوری را ادامه دهد؛ با این حال تداوم روند تولید در صنعت نفت نیازمند سرمایه گذاری و استفاده از تجهیزات روز است. از سویی لازم است صنعت نفت ایران برای حفظ ظرفیت تولید و افزایش برداشت، جذب سرمایه را شتاب بخشد. براساس برنامه ریزی انجام شده قرار است تا سال ۱۴۰۸ ظرفیت تولید روزانه نفت از چهار میلیون بشکه کنونی به پنج میلیون بشکه در روز و افزون بر آن ظرفیت تولید گاز نیز از یک میلیارد مترمکعب در روز با افزایشی ۵۰ درصدی به ۱. ۵ میلیارد مترمکعب در روز برسد.
برای این منظور ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز است که دوسوم آن باید از منابع خارجی تأمین شود.
آنچه نباید از نظر دور داشت این است که وزارت نفت دولت سیزدهم با برنامه ریزی ها و پروژه های سرمایه گذاری شده در بخش های مختلف از جمله میدان های مشترک و مستقل در خشکی و دریا قصد دارد روند افزایشی تولید نفت را تداوم بخشد.
بدون تردید، کسب سرمایه های ناشی از صنعت نفت پس از وقفه ای طولانی می تواند نفس تازه به این صنعت بدمد که از مقاصد مهم برای تزریق این درآمدها میتوان طرح های مهم و اولویت دار نیمه کاره در این صنعت باشد و در این باره برنامه های متنوعی در دستور کار قرار دارد.
طبق آنچه وزیر نفت در شهریور ماه امسال اعلام کرد: از آغاز دولت سیزدهم تاکنون ۳۳ پروژه نیمه تمام با سرمایه گذاری ۱۲میلیارد دلار افتتاح شد و تا پایان امسال نیز بهره برداری از ۶۷ پروژه نیمه تمام دیگر به ارزش ۱۵ میلیارد دلار هدف گذاری شده است.
به گفته محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ذخایر فعلی نفت و گاز ایران با برخورداری از رتبه نخست دنیا به میزان ۳۴۰ میلیارد بشکه معادل نفت خام در ۴۰۰ مخزن نفت و گازی است و افزون بر آن ذخایر شناخته نشده مناسبی وجود دارد که در آینده احصا می شود.
در این میان گزارش شرکت ملی نفت ایران هم حکایت از آن دارد که حدود ۵۰ میلیارد دلار پروژه جاری برای افزایش تولید نفت و گاز در کشور در حال اجراست و ۳۳ میلیارد دلار پروژه نیز در آینده اجرا خواهد شد.
برای افزایش تولید نفت نیز حدود ۲۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در دست اجراست که بخشی از این طرح ها شامل توسعه میدان آزادگان جنوبی با سرمایه گذاری ۱. ۵ میلیارد دلار، توسعه میدان های سپهر و جفیر با سرمایه گذاری حدود دومیلیارد دلار، تکمیل و نگهداشت و افزایش تولید نفت،33 طرح با سرمایه گذاری ۵. ۸ میلیارد دلار، که توسعه میدان یادآوران با سرمایه گذاری ۳. ۸ میلیارد دلار و… است.
هفت طرح نیز با سرمایه گذاری بیش از ۱۵میلیارد دلار برای افزایش تولید از میدان های گازی در آینده اجرا خواهد شد.
یکی از مهم ترین طرح ها برای افزایش ظرفیت تولید گاز کشور، توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی است که ماه گذشته بعد از ۲۰ سال نخستین تولید را تجربه کرد. همچنین حفاری ۳۵ حلقه چاه در پارس جنوبی با سرمایه گذاری ۱. ۱ میلیارد دلاری با هدف جلوگیری از مهاجرت گاز، ایجاد ایستگاه های فشارافزایی در پارس جنوبی با سرمایه گذاری ۱۵ میلیارد دلار، توسعه فاز نخست کیش با سرمایه گذاری ۹۳۰ میلیون دلار، میدان بلال با سرمایه گذاری ۴۴۰ میلیون دلار و میدان فرزاد B با سرمایه گذاری ۱. ۸ میلیارد دلار در دست توسعه قرار دارد.
فرصت سرمایه گذاری در ۱۰۰ میدان نفت و گاز نیز، رخداد مهم دیگری است که در هفته های پیش رو از آن رونمایی خواهد شد.
اهتمام دولت سیزدهم و وزارت نفت آن همواره برای این بنا شده است تا به کمک رویکردهای تازه علمی و تجربه نخبگان و دلسوزان، افزون بر خنثی سازی و ناکارامد کردن تحریم های ظالمانه، اهداف ترسیم شده برای رشد و تعالی صنعت نفت کشور را پیش ببرد. گذر سال ها با شرایط سخت تحریم نشان داده که این مهم شدنی است و پرچم سه رنگ ایران و صنعت نفت کشورمان همچنان بر قله های پیشرفت برافراشته خواهد بود.
در نشست هم اندیشی مدیران عامل شرکت های اکتشاف و تولید مطرح شد:
مشعل دومین نشست هم اندیشی مدیران عامل شرکت های اکتشاف و تولید پیرامون صدور پروانه های اکتشاف و تولید روز یکشنبه (14آبان) در محل همایش های بین المللی وزارت نفت (کوشک) برگزار شد و شرکت های E&P و بخش های مرتبط با این موضوع ازجمله انجمن شرکت های اکتشاف و تولید به بحث و بررسی و تبادل نظر پرداختند. صدور پروانه اکتشاف و تولید، یکی از چالش برانگیزترین موضوع ها در صنعت نفت است که این روزها در جریان بررسی برنامه هفتم توسعه در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی، به آن توجه و پرداخته شده است. گزارش پیش رو به بخش هایی از موارد مطرح شده دراین نشست می پردازد.
در دومین نشست هم اندیشی با مدیران عامل شرکت های اکتشاف و تولید که پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت و محمد اسماعیل کفایتی، رئیس این مجموعه، برگزارکننده و میزبان آن بود، مهمانانی همچون داریوش لالی، مدیر برنامه ریزی راهبردی معاونت نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت، محمدجواد شمس، رئیس هیئت مدیره انجمن شرکت های اکتشاف و تولید و رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز حضور داشتند و هر یک به فراخور محدوده مسئولیت، مطالبی را در حوزه اکتشاف و تولید مطالبی ارائه کردند.
داریوش لالی ، مدیر برنامه ریزی راهبردی معاونت نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت به عنوان یکی از سخنرانان دعوت شده به دومین نشست هم اندیشی با مدیران عامل شرکت های اکتشاف و تولید با ارائه توضیحاتی درباره سابقه و ضرورت برگزاری این نشست و اقدام های انجام شده در صدور پروانه های اکتشاف اظهار کرد: افزایش نقش بخش خصوصی در صنعت نفت، طبق اسناد بالادستی، از جمله ضروریاتی است که می تواند به بهبود شاخص ها کمک کند؛ در عین حال، بخش قابل توجهی از شرکت های فعال در این عرصه را شرکت های خصوصی تشکیل می دهند که بازگشت سرمایه و کاهش موارد ریسک برای آنها اهمیت بسزایی دارد؛ از این رو شاخص های افزایش تولید نفت و گاز، افزایش ضریب بازیافت، همچنین افزایش مشارکت بخش خصوصی مورد تأکید است.
وی با اشاره به سابقه ایجاد مجوز صدور پروانه به عنوان یک ظرفیت قانونی در برنامه پنجم توسعه و اینکه این مساله با تغییرات و اصلاح های زیادی روبه رو بوده است، گفت: در ماده ۱۵ برنامه هفتم توسعه که هم اکنون در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است، موارد مورد نظر برای اصلاح دیده شده است که امیدواریم به خوبی بررسی شود.
لالی با اشاره به اینکه بنا بر اقدام های انجام شده، ۱۵۰ پروانه در سال های قبل صادر و ساختارها طراحی شده است، گفت: آیین نامه صدور پروانه و چارچوب اجرایی، تدوین شده و نیاز است که با اشتراک تجارب و هم اندیشی ها، گام های مؤثرتری برداریم و امیدواریم با برگزاری جلسات و مذاکراتی که با مجلس شورای اسلامی در جریان است، شاهد اعمال موارد مورد نظرمان باشیم.
وی با تاکید بر اینکه وزارت نفت می خواهد از ظرفیت قانونی که برای صدور پروانه شرکت های اکتشاف و تولید وجود دارد استفاده کند و موفق به بهره برداری به موقع از منابع کلان خدادادی در زمان مناسب و با شرایط معقولانه شود، افزود: وزارت نفت در تلاش است با توجه به اسناد بالادستی کشور مجری تصمیم های ابلاغی شود و صدور پروانه یک تکلیف قانونی است که می خواهیم در این مسیر با توجه به تجربه های جهانی و الگوهای موفق، لحاظ وظایف حاکمیتی و اعمال شفافیت قدم برداریم و امیدواریم با راهکارهای تازه، شرکت ملی نفت ایران را به بنگاه تجاری تبدیل کنیم.
محمدجواد شمس، رئیس هیئت مدیره انجمن شرکت های اکتشاف و تولید نیز به عنوان دیگر سخنران این هم اندیشی، با اشاره به عملکرد دولت های قبل در پیگیری و اجرای پروژه های مختلف گفت: در دوره قبل، ۲۸ میدان از میادین کم بازده واگذار شد، اما اهدافی چون افزایش تولید یا فضای توسعه میدان چندان محقق نشد.
وی با اشاره به اینکه فضای توسعه در دولت سیزدهم باید تغییر کند تا به اهداف توسعه ای صنعت نفت دست یابیم، گفت: برای توسعه میدان ها با چالش های بزرگ، باید الگوی صحیح قراردادی مشخص شود.
رئیس هیئت مدیره انجمن شرکت های اکتشاف و تولید با اشاره به اینکه موضوع پروانه بهره وری در برنامه هفتم توسعه گنجانده شد، ادامه داد: با این اقدام می توان به حضور بخش خصوصی در بخش بالادست صنعت نفت امیدوار بود اما این کافی نیست چون رقبای ما بسیار فعال هستند.
شمس با اشاره به سال ها تلاش در پارس جنوبی برای افزایش تولید روزانه گاز از این میدان با هدف برابر شدن و حتی پیشی گرفتن از قطر در برداشت گاز تصریح کرد: با ادامه روند کنونی، برداشت گاز قطر از ایران پیشی خواهد گرفت؛ از این رو لازم است تلاشمان را بیشتر کنیم و نگاه به توسعه نیز تغییر کند.
وی با بیان اینکه اگر توسعه را در چارچوب قراردادهای گذشته ببینیم، شاهد پیشرفت نخواهیم بود، گفت: دولت باید تسلط خود را بر صنعت نفت کاهش دهد تا نفت به عنوان پیشران شرایط اقتصادی، نقش درست خود را ایفا کند.
رئیس هیئت مدیره انجمن شرکت های اکتشاف و تولید تاکید کرد: نوع قراردادها باید تغییر کند و نگاه به توسعه نیز باید ارتقا یابد، در غیر این صورت اتفاق جدید در صنعت نفت رخ نخواهد داد.
رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز هم در این نشست با اشاره به اینکه ایران را کشوری نفتی عنوان می کنند، افزود: در واقع کشوری هستیم با ذخایر ارزشمند گاز؛ ارزش حرارتی گازی که تولید می شود، معادل روزانه ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت خام است.
وی با اشاره به تاریخچه وابستگی صنعت نفت ایران و تلاش های انجام شده برای کاهش وابستگی و قطع آن در چند دهه گذشته گفت: در این سال ها، مهندسی تفصیلی، مطالعات پایه و تولید قطعات و تجهیزات، در دستور کار شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران قرار داشته است؛ به طوری که هم اکنون بیش از 90 درصد ایستگاه های تقویت فشار با تکیه بر تولید داخلی آماده می شود.
وی با تأکید بر اینکه منافع ملی باید در چارچوب هر قرارداد تعریف شود، گفت: بزرگ ترین مانع نفت و گاز در کشور، پول و سرمایه است و هر اقدامی که بتواند پول و سرمایه را وارد صنعت نفت کند، خیر است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با تاکید بر اینکه رقابت در این مسیر اهمیت زیادی دارد، تصریح کرد: شرکت های اکتشاف و تولید باید در شرایط رقابتی به دنبال توسعه بروند.
حسین آبنیکی، مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت نیز در نشست هم اندیشی با مدیران عامل شرکت های اکتشاف و تولید داخلی پیرامون صدور پروانه های اکتشاف و تولید، یکی از دلایل تلاش برای تولید بیشتر را وجود ناترازی در نفت و گاز برشمرد و گفت: یکی از سازوکارهای مهم در جبران ناترازی، بهینه سازی و مدیریت مصرف انرژی در کشور است. هم اکنون هفت میلیون بشکه معادل نفت خام، انرژی در کشور مصرف می شود و ظرفیت بهینه سازی مصرف انرژی هم معادل 3.5 میلیون بشکه نفت خام، معادل 50 درصد مصرف کنونی است.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت با تاکید بر اینکه این ناترازی و مصرف بی رویه انرژی رو به افزایش است و به زودی با مشکلات جدی مواجه می شویم، افزود: در همه صنایع ظرفیت های بهینه سازی شناسایی شده و اتفاقا یکی از حوزه هایی که ظرفیت بهینه سازی بالایی دارد، صنعت نفت و گاز و پتروشیمی است.
وی گفت: سرمایه گذاری مورد نیاز برای مجموع طرح های بهینه سازی در کشور حدود ۱۵۰ میلیارد دلار است که ۵۰ میلیارد دلار باید هزینه شود و ۱۰۰ میلیارد دلار می تواند به صورت تسهیلات باشد. اجرای پروژه های بهینه سازی مصرف انرژی، افزون بر کاهش آلودگی محیط زیستی می تواند ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد سالانه کشور را افزایش دهد.
آبنیکی راهکار دیگر مقابله با ناترازی را افزایش تولید برشمرد و گفت: در این زمینه دولت ها بهره برداری از مخازن و ایجاد ظرفیت های تولیدی جدید را در دستور کار قرار داده اند و برای این ظرفیت جدید، نیاز به سرمایه گذاری زیادی است.پیش بینی می شود حدود ۱۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش های مختلف صنعت نفت نیاز باشد. افزون بر این، اکوسیستم صنعت نفت نیز باید تغییر کند و بهبود یابد و از جهت قانون و مقررات برای حضور شرکت های خصوصی مناسب شود.
آبنیکی با اشاره به اینکه مشکل مهم در این زمینه سرمایه گذاری است و باید در حوزه مالی از بخش خصوصی حمایت شود، گفت: ایجاد یک صندوق بهینه سازی انرژی را پیش بینی کرده ایم و اکنون نیز حساب بهینه سازی انرژی با ظرفیت ۳۰ هزار میلیارد تومان در بودجه سال ۱۴۰۲ ایجاد شده است که تا ۵۵ هزار میلیارد تومان قابل ارتقا خواهد بود.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت اظهار کرد: بر اساس این پیش بینی ها، صندوق بهینه سازی انرژی ابتدا ۱۰ میلیارد دلار اعتبار خواهد داشت و هزینه انرژی از محل صرفه جویی به صندوق واریز می شود و پروژه های بعدی با آن انجام خواهد شد.
محمداسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت هم در این نشست با تاکید بر اینکه زنجیره ارزش صنعت نفت از بالادست آغاز می شود و پتروشیمی ها می توانند در توسعه بالادست فعال شوند تا قیمت تمام شده محصولات کاهش یابد، افزود: پتروشیمی های تولیدی بزرگ درآمد خوبی دارند و می توانند با ورود به این عرصه نگرانی ها در مورد تامین خوراک را هم برطرف کنند.
کفایتی فناوری و نوآوری را در ارزش آفرینی برای صنعت نفت موثر خواند و گفت: مذاکرات و پیگیری هایی در مجلس شورای اسلامی و برای برنامه هفتم شده است و به دنبال آن هستیم که نقش فناوری در زنجیره ارزش بالادست صنعت نفت بیشتر شود.
وی با تاکید بر جایگاه فناوری و نوآوری در صنعت نفت امروز گفت: از آنجا که به دنبال افزایش ظرفیت تولید نفت از سه میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز به روزانه۶ میلیون بشکه هستیم، باید از روش های سنتی قدیمی فاصله و روش های نو را به کار گیریم. با روش های قدیمی، حتی در صدور پروانه نیز زمان مناسب و فرصت های خوب را از دست می دهیم.رئیس پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت با تأکید بر اینکه وقتی از دانش بنیان شدن صنعت نفت صحبت می کنیم، باید برنامه مشخص داشته باشیم و زیرساخت های لازم را ایجاد کنیم، ادامه داد: باید از طریق فناوری و نوآوری، تولید را افزایش دهیم و زنجیره ارزش صنعت نفت را تکمیل کنیم.کفایتی با اشاره به اینکه در صنعت پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم توسعه باید به ظرفیت تولید سالانه ۱۳۰میلیون تن محصول دست یابیم، گفت: پتروشیمی ها می توانند در توسعه بالادست و رسیدن به این هدف فعال شوند.وی با بیان اینکه شرکت ملی نفت ۱۰۰ میدان نفت و گاز در اختیار دارد، افزود: به ازای هر چاه روزانه هزار و ۵۵۰ بشکه نفت برداشت می شود که باید این رقم به دو هزار بشکه در روز برسد، از این رو همه چاه های نفت و گاز باید احیا شوند و این موضوع تنها با توجه به فناوری، محقق خواهد شد و باید از توان و دانش شرکت های اکتشاف و تولید داخلی استفاده شود.
گازرسانی به مناطق مرزی در ایستگاه پایانی
مشعل تعمیرات اساسی درشرکت های گاز استانی در حالی اوایل فصل سرد سال به پایان رسیده است که مانورهای خاصی را با هدف آمادگی بیشتر برای تامین پایدار گاز مشترکان و فعالیت درشرایط منحصر به فرد برخی استان ها در زمستان، از سوی آنها شاهد هستیم. در این میان شرکت گاز استان گلستان با توجه به شرایط ویژه از جمله دوری از منابع تامین گاز، قرارگیری در سرشاخه های شبکه انتقال گاز، شرایط ویژه جغرافیایی و... با حساسیتی ویژه تر نسبت به دیگر شرکت های گاز استانی روبه به رو است. در ادامه آماده سازی زیرساخت های گازرسانی، انجام تعمیرات اساسی، افزایش ظرفیت ایستگاه های گاز و... مانورهای واقعی برای مدیریت شرایط ویژه و خاص برگزار شده که در آخرین مورد، جریان گاز 6 هزار و 500 مشترک به صورت واقعی قطع و آمادگی برای مدیریت این شرایط بررسی شد. علی طالبی، مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان، درباره فعالیت های این شرکت به ویژه مدیریت درشرایط بحران، توضیحاتی داده است که می خوانید.
مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان در این باره می گوید: شرکت گاز استان گلستان با هدف انجام پروژه تعمیر و وصل شبکه گاز، برنامه قطع و وصل جریان گاز 6 هزار و 500 مشترک خانگی شهر گمیشان و روستای صفاایشان در قالب مانوری واقعی به صورت مطلوبی انجام داد. به گفته علی طالبی، در این مانور که با همکاری اچ اس ای، مدیریت مهندسی و اجرای طرح ها و اداره گاز شهرستان گمیشان انجام شد، افزون برمشترکین خانگی، جریان گاز واحد های تجاری و صنعتی در طول مسیر شبکه نیز قطع شد. وی تاکید می کند: در این مانور که بر اساس سناریوی تدوین شده اجرا شد، در ابتدا، گاز مشترکان شهرگمیشان و روستای صفاایشان با اطلاع رسانی از قبل، قطع و شبکه گذاری جدیدی که از رو به روی روی اداره گاز شهرستان به سمت ایستگاه تقلیل فشار گاز تی بی اس شهرک صنعتی شهرستان اجرا شده بود، طی عملیاتی به خطوط اصلی گاز وصل شد. مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان با بیان این که شبکه اجرا شده گاز در شرق شهرستان گمیشان، تقویت شبکه گاز مسیر و شهرک صنعتی این شهرستان را به همراه دارد، تصریح کرد: این عملیات در پی تلاش کارکنان و پیمانکاران مربوط با اجرای 11 کیلومتر لوله گذاری 10 اینچ، انجام و عملیات وصل و تزریق گاز در آن به نحو مطوب انجام شد.
وی با اشاره به طرح های توسعه این شرکت می گوید: توسعه های کمی و کیفی از سوی این شرکت در جریان است و در آخرین مورد شاهد افتتاح و آغاز عملیات اجرایی 164 طرح گازرسانی بوده ایم. افتتاح گازرسانی به 154 طرح صنعتی، هشت پروژه روستایی، نصب و راه اندازی نیروگاه خورشیدی 25 کیلووات، بازچرخوانی پساب فاضلاب ساختمان مرکزی گاز گلستان، آغاز عملیات اجرایی احداث ساختمان اداری و پست امداد شهر فراغی از جمله این طرح ها به شمار می آید. در بخش روستایی نیز شاهد بهره مندی یکهزار و 135 خانوار از نعمت گاز بوده ایم. طالبی ادامه می دهد: برای افتتاح و آغاز عملیات اجرایی این طرح ها در مجموع یکهزار و 457 میلیارد ریال از محل پروژه های عمرانی شرکت هزینه شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان یادآور می شود: با برنامه های تعریف شده در شهرستان گمیشان شاهد اجرای طرح های گازرسانی هستیم و با هدف تحقق شعار سال، چهار پروژه صنعتی و تولیدی با 24 میلیارد و 750 میلیون ریال هزینه به شبکه گاز متصل شد. به گفته وی، با تلاش کارکنان شرکت گاز در شهرستان گمیشان تاکنون افزون بر 447 کیلومتر شبکه اجرا، بیش از 12 هزار و 880 انشعاب نصب، 20 هزار و 145 مشترک جذب، 19 هزار 250 خانوار و 28 روستا از نعمت گاز طبیعی برخوردار شده اند. مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان با اشاره به اجرای طرح های گازرسانی به صنایع استان می گوید: توسعه گازرسانی در شهرستان کردکوی به ویژه در بخش صنعتی و تولیدی در دستور قرار دارد و درآخرین گام، 17 طرح صنعتی و تولیدی با هزینه 49 میلیارد و 372 میلیون ریال به شبکه گاز متصل شد.
به گفته وی، در شهرستان کردکوی تاکنون افزون بر 416 کیلومتر شبکه اجرا، بیش از 16 هزار انشعاب نصب، 31 هزار و 650 مشترک جذب، 29 هزار 200 خانوار به همراه 24 روستا از نعمت گاز طبیعی بهره مند شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان اعلام می کند: گنبد از شهرستان هایی به شمار می آید که گازرسانی به روستاهای واجد شرایط آن در گام پایانی قرار دارد و در آخرین مورد 6 روستای این شهرستان به شبکه گاز پیوست. با گازرسانی به این روستاها در مجموع بیش از یکهزار خانوار با 462 میلیارد و 500 میلیون ریال هزینه از نعمت گاز بهره مند شدند. وی با بیان اینکه با هدف ایجاد اشتغال و رونق تولید، برنامه های گازرسانی و تامین سوخت پاک از سوی این شرکت در جریان است، ادامه می دهد: براین اساس 22 واحد صنعتی – تولیدی شهرستان گنبد نیز با 106 میلیارد و 800 میلیون ریال هزینه شبکه گاز متصل شده است.
توسعه گازرسانی در واحدهای تولیدی شهرستان آق قلا از دیگر برنامه های شرکت گاز استان گلستان به شمار می آید که طالبی دراین مورد می گوید: امسال در مجموع برای گازرسانی به 15 واحد صنعتی و تولیدی این شهرستان بیش از 131 میلیارد و 766 میلیون ریال از محل اعتبارات عمرانی شرکت هزینه شده است. وی ادامه می دهد: نیمه نخست امسال، چهار واحد صنعتی و یک روستا با هزینه بیش از 60 میلیارد و 600 میلیون ریال در شهرستان آزادشهر و پنج واحد صنعتی با هزینه 48 میلیارد و 450 میلیون ریال در شهرستان مینودشت نیز به شبکه گاز متصل شده اند.
مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان یادآور می شود: در نیمه نخست امسال در مجموع 9 هزار 863 مشترک گاز از نعمت گاز بهره مند شده اند. از مجموع این تعداد، پنج هزار و 628 مشترک شهری و چهار هزار و 225 مشترک در بخش روستایی جذب شده است.
به گفته طالبی، شهرستان گرگان با بیش از سه هزار و 360 مورد و گنبد با یکهزار و 900 مورد بیشترین حجم مشترکین را جذب کرده اند.
وی اعلام می کند: درمجموع تاکنون بیش از 656 هزار و 950 مشترک درسطح استان مصرف کننده گاز هستند که از این تعداد 400 هزار و 750 مورد شهری و 256 هزار و 200 مورد نیز در بخش روستایی قرار دارند.
مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان یادآور می شود: برنامه نصب انشعاب درسطح شهرها، روستاها و صنایع استان در نیمه اول سال 1402 تحقق 68 درصدی داشته است.
طالبی ادامه می دهد: برای امسال نصب 6 هزار و 720 مورد انشعاب هدف گذاری شده بود که خوشبختانه این شرکت در این حوزه عملکرد بسیار مطلوبی داشته وتوانسته است از ابتدای فروردین تا پایان شهریور ماه با چهار هزار و 560 انشعاب را درسطح استان نصب کند. وی ادامه می دهد: انشعاب های یادشده در بخش های مختلف خانگی، تجاری، صنعتی درشهرها و روستاهای استان نصب شده که از این میزان یکهزار و 409 مورد درشهرها و سه هزار و 151 مورد نیز دربخش های روستایی و صنعتی نصب شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان، تاکنون بیش از 319 هزار و 964 مورد انشعاب در استان نصب شده که از این تعداد 161 هزار و 790 مورد در شهرها و 158 هزار و 174 مورد نیز در روستاهای استان نصب شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان با اشاره به پیشرفت بیش از 75 درصد گازرسانی به پاسگاه هنگ مرزی خواجه نفس ویگان حفاظت منابع آبزی پایگاه خواجه نفس می گوید: خوشبختانه طرح های یادشده از پیشرفت بسیار خوبی برخوردار است. در قالب این پروژه، دو هزار و 300 متر لوله پلی اتیلن ۹۰ میلیمتری و 100 متر لوله ۶۳ میلیمتری اجرا و دو مورد عبور عرضی نیز انجام شده است.
شرکت گاز استان آذربایجان شرقی آرایش تازه گرفت
مهدی مهرابی ناترازی تولید و مصرف گاز در سال های گذشته به عنوان یکی از چالش های تامین انرژی کشورمان مطرح بوده و با افزایش شمار مصرف کنندگان و عدم سرمایه گذاری مناسب در دهه گذشته، این وضعیت تشدید شده است. با وجود شرایط و ظرفیت های موجود، همسو با بهره برداری از فازهای جدید پارس جنوبی، برنامه ریزی و اجرای طرح های فشارافزایی، افزایش بازدهی چاه ها و... در دستور کار قرار دارد؛ با این حال همسو با این فعالیت های توسعه ای، بهینه سازی مصرف انرژی با اولویت بیشتری نسبت به قبل، در حال اجراست. بهینه سازی موتورخانه ها را می توان نخستین گام دراین مسیر طولانی بر شمرد که راهبری آن به شرکت ملی گاز ایران سپرده شده است و براساس گزارش ها این شرکت توانست عملکردی مطلوب در این حوزه ثبت کند. در دومین گام، تعویض و جایگزینی بخاری های با راندمان بالا و هرمتیک با بخاری های فرسوده کلید خورد که در قالب این طرح نیز طی پنج سال بیش از پنج میلیون بخاری تعویض می شود.
نادر کمالی، مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی افزون برتشریح اقدام های انجام شده درخصوص بهینه سازی مصرف سوخت با اجرای طرح هایی همچون جایگزینی بخاری های هرمتیک با راندمان بالا و بهینه سازی موتورخانه ها، درباره فعالیت های این شرکت در خصوص گازرسانی توضیحاتی داده است که می خوانید.
شرکت های گاز استانی به عنوان خط مقدم طرح های بهینه سازی برنامه های مشخصی در دستور کار قرار داده اند و نقش شرکت هایی که در مناطق سردسیر فعالیت می کنند، پررنگ تر است.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی درباره فعالیت های این شرکت در حوزه بهینه سازی مصرف گاز می گوید: در تداوم اجرای طرح بهینه سازی موتورخانه ها، تا پایان سال یک هزار و 800 بخاری هوشمند و کم مصرف (هرمتیک) جایگزین بخاری های فرسوده خواهد شد.
به گفته نادر کمالی، بخاری هرمتیک، بخاری گازی کم مصرف با عملکردی هوشمند است که با توجه به راندمان 90 درصدی علاوه بر کاهش چشمگیر مصرف گاز طبیعی، ایمنی بالایی را نیز برای مصرف کننده به ارمغان می آورد. راندمان بخاری های هرمتیک بالاتر از بخاری های سنتی بوده و 50 درصد صرفه جویی بیشتر در مصرف گاز ثبت می شود.
وی ادامه می دهد: امسال در بخش جایگزینی بخاری های هرمتیک براساس مصوبه شورای اقتصاد، حدود یک هزار و 800 مورد تامین و حدود 150 مورد بخاری به صورت پایلوت در روستاهای اسب فروشان سراب به عنوان سردسیرترین مناطق روستایی استان نصب شده و مراحل نصب سایر بخاری ها با هماهنگی و نظارت نظام مهندسی در حال پیگیری و اجراست.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی با اشاره به حجم عملیات اجرایی حوزه بهینه سازی در سطح صنعت گاز کشور یادآور می شود: فرآیندهای اصلاح و به روزآوری این حوزه با عنوان بهسازی موتورخانه مشترکان در 11 سر فصل از سوی کارگروه تخصصی بهینه سازی تدوین و در سامانه مربوطه بارگذاری شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی با اشاره به دیگر پروژه کلان این شرکت در حوزه بهینه سازی می گوید: امسال اعتباری بالغ بر 800 میلیارد ریال برای اصلاح، جایگزینی و بهینه سازی سیستم موتورخانه مشترکین و ایمن سازی سیستم گرمایشی مدارس و نصب بخاری های هرمتیک اختصاص یافته است.
کمالی ادامه می دهد: تاکنون هفت هزار و 220 موتورخانه مشترکین با مبلغی بالغ بر 255 میلیارد و 774 میلیون ریال از طرح رایگان بهینه سازی مصرف گاز شرکت ملی گاز ایران بهره مند شده اند. در 6 ماه نخست امسال نیز اطلاعات 470 موتورخانه ثبت و با اعتباری بالغ بر 256 میلیون ریال در دستور کار قرار گرفته است.
کمالی با اشاره به آخرین وضعیت بهینه و ایمن سازی سیستم گرمایشی مدارس استان اظهار می کند: بر اساس تفاهم نامه با سازمان نوسازی مدارس استان در سال گذشته، 31 موتورخانه و 11 پکیج اصلاح و به روزرسانی شده و 598 بخاری هرمتیک هوشمند نیز با بخاری های سنتی مدارس جایگزین شده است.
به گفته وی، نوسازی مدارس در سال جاری طبق روال سال گذشته در بخش جایگزینی بخاری های فرسوده با بخاری های هوشمند و کم مصرف هرمتیک و بهینه سازی مدارس مجهز به موتورخانه تداوم خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی همچنین با اشاره به سرد شدن هوا و اعلام آمادگی برای ورود به فصل سرد سال، اعلام می کند: تاسیسات گازرسانی استان آذربایجان شرقی برای فصول سرد و کمترین دمای هوا آماده شده است. بر این اساس، عملیات تعمیرات و نگهداری تاسیسات گازرسانی به صورت دوره ای و عمدتا در فصول گرم سال اجرایی شده و با بازبینی، انجام عملیات تعمیراتی و بررسی وضعیت موجود و بهینه، تاسیسات گازرسانی برای خدمات رسانی و توزیع ایمن جریان گاز مصرفی مشترکین آماده می شوند.
کمالی ادامه می دهد: در 6 ماه نخست سال جاری 15 هزار و 965 مورد نگهداری شامل تجهیزات مربوطه و 11 هزار و554 مورد عملیات نگهداری و تعمیرات از سوی سامانه مکانیزه ثبت و اجرا شده است.
وی با اشاره به اقدام های لازم برای فصول سرد سال اظهار می کند: آمادگی نیروهای امدادی و عملیاتی، تجهیز کانکس های بحران، بازبینی اقلام و عملکرد امدادی و عملیاتی سال های گذشته و بهبود عملکرد اجرایی، بررسی و رصد مدون ایستگاه های توزیع گاز استان، هماهنگی با سازمان ها و نهادهای اجرایی، اطلاع رسانی مدیریت مصرف بهینه و ایمن گاز، نشت یابی تاسیسات و شبکه گازرسانی و ... در صدر اقدام های اجرایی برای گذر از زمستان سرد همزمان با جریان مستمر گاز طبیعی قرار دارد.
وی مصرف بهینه را رمز پایداری جریان گاز می داند و تصریح می کند: این شرکت همه توان خود را برای حفظ آمادگی نیروها و تأسیسات ایمن به کار بسته و این تلاش زمانی تحقق خواهد یافت که با همراهی مردم در مصرف بهینه شاهد زمستان سرد استان با گرمای همدلی مردم باشیم.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی با اشاره به دیگر اقدام های این شرکت برای گذر بدون دغدغه از فصل سرد سال می گوید: در 6 ماه نخست سال جاری با احداث ایستگاه گازرسانی و افزایش ظرفیت ایستگاه های موجود به منظور تامین پایدار جریان گاز مصرفی مشترکین تلاش شده است.
کمالی ادامه می دهد: امسال ایستگاه های گازرسانی به تعداد 6 مورد شامل ایستگاه سی جی اس سهند4 تبریز، ایستگاه سی جی اس محور صنعتی بناب با ظرفیت 120 هزار متر مکعب بر ساعت، ایستگاه سی جی اس شهرک صنعتی خضرلوی عجب شیر با ظرفیت 50 هزار متر مکعب بر ساعت، ایستگاه تی بی اس خوئینه رود ورزقان با ظرفیت پنج هزار متر مکعب بر ساعت، ایستگاه اندازه گیری روستای جهانگیر کندی از توابع مراغه، ایستگاه شرکت کشت و صنعت و دامپروری دشت آذر نگین از ایستگاه های راه اندازی شده برای توزیع پایدار گاز در اقصی نقاط استان بوده است. به گفته وی، افزون بر احداث ایستگاه های گازرسانی، شركت گاز استان با رويكرد پايداري جريان گاز، همچنين پيش بيني توسعه مصارف آتي استان، اقدام به افزايش ظرفیت 11 مورد ايستگاه تقليل فشار سی جی اس کرده كه پس از دریافت مجوز نهايي اجرایی خواهد شد؛ همچنین هم اکنون افزايش ظرفيت ایستگاه سی جی اس مرند از 80 هزار به 120 هزار متر مكعب بر ساعت در حال اجراست.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی یادآور می شود: بازرسی فنی تضمینی برای کیفیت و پایداری گازرسانی بوده و نقش مهمی در کاهش خسارت های ناشی از خوردگی خطوط انتقال و تأسیسات و جلوگیری از بروز حوادث و هدررفت انرژی به عهده دارد. به گفته کمالی، در 6 ماه نخست امسال، 16 هزار کیلومتر شبکه گازرسانی در اقصی نقاط استان نشت یابی شده است. گـستردگی شبکه گازرسانی و مسیرهای سخت گذر و کوهستانی استان، اهمیت کنترل و جلوگیری از وقوع نشتی را به منظور حفظ سرمایه ملی و پیشگیری از مخاطرات گاز طبیعی را دو چندان ساخته است. وی با اشاره به برنامه ریزی های مدون نشت یابی تجهیزات و شبکه گازرسانی در استان ادامه می دهد: به منظور بهره برداری ایمن، شناسایی و کنترل ریسک ها، اجتناب از بروز حوادث و تطابق هر چه بیشتر امور و فعالیت ها با استاندارد و دستورالعمل های شرکت ملی گاز ایران، علاوه بر پروژه های نشت یابی، بازرسی ایستگاه های تقلیل فشار و سیستم حفاظت کاتدی نیز صورت میگیرد.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی در ادامه با اشاره به برنامه های توسعه ای این شرکت به ویژه در بخش روستایی می گوید: در 6 ماه نخست سال جاری بیشترین درصد تحقق تعهدات گازرسانی مربوط به نصب اجرای شبکه و نصب انشعاب در بخش روستایی استان آذربایجان شرقی بوده است.
وی ادامه می دهد: امسال 7 هزار و 168 عدد انشعاب در سطح استان نصب شده که چهار4 هزار و 612 مورد آن مربوط به نصب انشعاب روستایی است.
کمالی با اشاره به عزم دولت بر تحقق رفاه و عدالت اجتماعی به ویژه در مناطق محروم اظهار می کند: امسال همه شهرها و روستاهای با قابلیت گازرسانی در استان به مدار مصرف گاز کشور متصل خواهد شد. در6 ماهه نخست سال جاری 378 کیلومتر شبکه گازرسانی در قطرهای مختلف برای بهره مندی و تامین گاز خانوارهای استان اجرا شده است.
وی می گوید: با توجه به آمار کل اشتراک پذیری خانوار در استان که هم اکنون به رقمی معادل یک میلیون و 926 هزار و 642 رسیده، اقداماتی نظیر حفظ و نگهداری تاسیسات، بازسازی و مقاوم سازی شبکه، خدمات مشترکین، امداد مکانیزه، خدمات غیرحضوری، حفظ پایداری گاز و.... نیز به فراخور نیاز این حجم از مشترک تحت پوشش افزایش یافته است. مدیرعامل شرکت گاز استان تصریح می کند: همواره دغدغه و اولویت این شرکت توزیع جریان گاز ایمن و پایدار در بین هم استانی های عزیز بوده و مهم ترین انتظار در قبال تلاش کارکنان امدادی و عملیاتی شرکت که گاها در دمای منفی 37 درجه نیز به منظور پایداری جریان گاز مصرف مردم تلاش دارند، رعایت نکات ایمنی و بهینه در مصرف گاز طبیعی است.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی می گوید: بررسی روند اجرای پروژه ها، حاکی از گام های پایانی شرکت برای تحقق تعهدات شرکت گاز در سال جاری و توزیع عادلانه رفاه در همه روستاهای دارای قابلیت گازرسانی در استان است.
کمالی یادآور می شود: با افتتاح پروژه های گازرسانی به 26 روستای استان در هفته دولت با خانواری بالغ بر 428، درصد بهره مندی خانوارهای روستایی استان به 98.99 درصد افزایش یافته است. وی با اشاره به هدف گازرسانی شرکت به همه روستاهای بالای 20 خانوار در سال جاری تصریح می کند: از دو هزار و756 روستای استان، دو هزار و 491 روستا گازدار شده و تامین گاز 60 روستای استان با خانواری بالغ بر یک هزار و 670 خانوار به عنوان تعهدات سال جاری با شتابی مطلوب تداوم دارد.
کمالی درخصوص دیگر روستاهای باقیمانده اظهار می کند: تامین گاز 39 روستای دیگر در مرحله طراحی و انتخاب پیمانکار مجری قرار داشته و 166 روستا نیز به دلیل پراکندگی خیلی زیاد و با میانگین 6 خانوار و هزینه های بالای گازرسانی، مستلزم ارائه مجوز اجراست که در مرحله پیگیری قرار دارد و متعاقب تایید اجرا خواهد شد. هم اکنون یک میلیون و 221 هزار و 166 خانوار شهری و روستایی استان از نعمت الهی و انرژی پاک گاز طبیعی بهره مند هستند.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی با اشاره به شعار سال و تامین پایدار سوخت بخش های صنعتی و تولیدی می گوید: 6 ماه نخست سال جای 60 واحد صنعتی عمده به شمار واحدهای صنعتی گازدار در استان آذربایجان شرقی افزوده شد. این واحدهای صنعتی عمده با اعتباری بالغ بر190 میلیارد ریال به شبکه گاز متصل شده و با افتتاح این پروژه های گازرسانی شمار واحدهای صنعتی گازدار به بیش از 10 هزار مورد افزایش یافته است. وی ادامه می دهد: آنچنان که پیشتر اعلام شد، راه اندازی ایستگاه های گازرسانی سی جی اس شهرک صنعتی خضرلوی عجب شیر، ایستگاه 120 هزار مترمکعبی محور صنعتی بناب نیز از پروژه های افتتاحی در تقویت محورهای صنعتی و زیرساختی استان بوده است.وی به عملکرد مصوبه شورای اقتصاد در طول دولت سیزدهم اشاره و تصریح می کند: در طول خدمت دولت سیزدهم 202 واحد صنعتی در قالب مصوبه شورای اقتصاد در سطح استان آذربایجان شرقی از گاز طبیعی بهره مند شده است. گازرسانی به واحدهای صنعتی در طول دولت سیزدهم زمینه ساز 239 میلیون ليتر در مصرف سوخت مایع صرفه جویی شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی یادآور می شود: در 6 ماه نخست سال جاری مشترکین گاز استان آذربایجان شرقی چهار میلیارد و 484 میلیون مترمکعب گاز طبیعی مصرف کرده اند. این میزان مصرف در مقایسه با 6 ماه نخست سال گذشته حاکی از روند کاهشی باوجود افزایش تعداد مشترکین گاز است.کمالی اعلام می کند: در 6 ماه نخست سال جاری بیشترین مصرف با 33 درصد شامل بخش نیروگاهی بوده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی می گوید: در 6 ماه نخست سال جاری، نیروگاه های استان آذربایجان شرقی 33 درصد مصارف گاز را به خود اختصاص داده اند. امسال بیش از یک میلیارد و 490 میلیون مترمکعب گاز طبیعی برای تأمین پایدار جریان برق مصرفی به نیروگاه های استان تخصیص یافته است. به گفته کمالی، براساس دستورالعمل های کشوری، تعهد گازرسانی به نیروگاه های استان طی 8 ماه از سال است که بر اساس عملکرد سال های گذشته غالبا این شرکت فراتر از تعهدات خود در تامین گاز نیروگاه ها اقدام کرده است.
وی اظهار می کند: با افزایش تعداد مشترکین گاز در کشور به ویژه طی چند سال اخیر و ضرورت افزایش ظرفیت های گازرسانی که موضوعی زمانبر و پر هزینه است، در فصول سرد سال به دلیل افزایش بیش از مصرف استاندارد و هدررفت گاز طبیعی در بخش خانگی لزوما گاز بخش های صنعتی و نیروگاهی محدود می شود که این موضوع تبعات اجتماعی و اقتصادی و زیست محیطی در پی دارد.مدیرعامل شرکت گاز استان تصریح می کند: هم اکنون بازگرداندن مصرف به مدار مصرف بهینه و فرهنگ سازی این موضوع که گاز همیشگی نیست و نسل آینده و فرزندان ما وارثان این انرژی خواهند بود؛ مسئولانه مصرف کرد و در حفظ این نعمت الهی کوشا بود. وی با اشاره به آمادگی های ضمنی برای تأمین جریان گاز پایدار مشترکین در فصول سرد سال می گوید: با توجه به مکانیزه سازی و مونیتورینگ همه ایستگاه های گاز در استان، رصد مدون و پایش لحظه ای مصارف و فشار گاز ایستگاه ها به صورت شبانه روزی زمینه اقدام های بموقع و توزیع پایدار گاز را فراهم می سازد. امسال با افزایش ظرفیت ایستگاه ها و احداث ایستگاه های جدید گازرسانی در حفظ پایداری گاز مشترکین اقدام شده است. مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی اعلام می کند: در فصول سرد سال اولویت توزیع گاز با بخش های خانگی بوده و مدیریت مصرف از سوی مردم، مهم ترین همراهی و همیاری با شرکت گاز در گذر از زمستان سرد سال بدون افت یا قطع جریان گاز خواهد بود.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی با اشاره به اهمیت توانمندسازی نیروی انسانی برای ایفای موثر نقش ها و وظایف سازمانی یادآور می شود: مرکز آموزش شرکت گاز استان با ایجاد زیر ساخت های لازم در ارتقای سیستم آموزشی تلاش داشته و با برنامه ریزی درست و هدفمند و برگزاری انواع دوره های حضوری، آنلاین و آفلاین در توسعه دانش، نگرش و مهارت کارکنان اقدام کرده است. به گفته وی، در 6 ماه نخست سال جاری برگزاری دوره های آموزشی در شرکت گاز استان آذربایجان شرقی به نسبت مدت مشابه سال قبل، حاکی از رشد 46 درصدی است. در بازه زمانی یادشده بیش از 63 هزار نفر-ساعت دوره آموزشی در این شرکت برگزار شده که در مقایسه با 43 هزار و 274 نفر ساعت عملکرد مدت مشابه سال قبل، 46 درصد رشد داشته است.به گفته وی، تقویم آموزشی این شرکت هر ساله با هدف تحقق شایستگی های عمومی و تخصصی و با زیربنای شناخت محیطی در سه حوزه شغلی، فردی و سازمانی تدوین شده و بارزترین ویژگی چنین دوره هایی، ایجاد ظرفیتی برای تطبیق دوره با چالش های اجرایی بوده که ضامن ارتقای کیفیت خدمات رسانی است. مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی در پایان اعلام می کند: از ابتدای امسال این شرکت 83 دوره و سمینار آموزشی را به صورت حضوری و غیر حضوری با بیش از 63 هزار نفر- ساعت با میانگین ارزشیابی 86 درصد با مشارکت واحدهای تخصصی - فنی استان برگزار کرده است.
کسب پروانه نشان استاندارد برای فراورده های نفتی در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند
مشعل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، با همت و توان متخصصان داخلی کشور و ساخت تولید کاتالیست توانسته در زمره پالایشگاه های تولید بنزین مرغوب جای بگیرد و پروانه کاربرد نشان استاندارد برای فراورده بنزین را از آن خود کند. مجید رجبی، مدیرعامل این پالایشگاه می گوید: تولید بنزین در این پالایشگاه از گذشته استاندارد بوده و اکنون گواهی استاندارد با انجام مراحل و فرایندهای لازم برای این محصول صادر شده است، ضمن آنکه تولید بنزین یورو4 در پالایشگاه امام خمینی (ره ) شازند از ۱۲ سال پیش آغاز شده و پیش از آن، بنزین یورو3 در این پالایشگاه تولید می شد. اواسط آبان ماه امسال، آیین به میزبانی شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند با حضور مسؤولان سازمان ملی استاندارد استان مرکزی برگزار شد. آنچه در پی می آید، برگزیده ای از این آیین است.
مجید رجبی با توجه به قدمت 30 ساله پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، صحبت های خود را با مروری بر تاریخچه فعالیت این پالایشگاه و گذر آن در طی زمان شروع می کند.
او با اشاره به اینکه پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، فعالیت خود را درسال 1372 با ظرفیت پالایش روزانه 159 هزار بشکه نفت خام آغاز کرده، می گوید: هم اکنون این میزان به 250 هزار بشکه در روز رسیده است.
مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند در آیین اعطای پروانه کاربرد نشان استاندارد برای فراورده بنزینی با بیان اینکه روزانه۱۶ میلیون لیتر بنزین و ۱۲ میلیون لیتر گازوییل یورو 4 در این پالایشگاه تولید و به کشور عرضه می شود، گفت: همچنین ۱۸۰ هزار تن ال پی جی و ۴۵۰ تن پروپیلن نیز در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند تولید می شود، ضمن آنکه شش فراورده شامل بنزین، گاز مایع، نفت سفید، نفت کوره، پروپیلن و سوخت جت در پالایشگاه این شهرستان تولید می شد که اکنون به ۱۰ محصول افزایش یافته است.
به گفته رجبی، اکنون تولید گوگرد پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند از ۶۰ تن به ۲۵۰ تن افزایش یافته و این نشان از افزایش گوگردگیری از محصولات تولیدی این واحد صنعتی است.
او در ادامه به تعداد کارکنان شاغل در پالایشگاه اشاره کرد و افزود: حتی برای یک ساعت نباید این واحد تعطیل شود. این پالایشگاه با دو هزار و ۷۰۰ نفر نیرو اکنون به صورت شبانه روزی و سه شیفت محصولات خود را تولید و در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهد.
مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند با بیان اینکه تولید بنزین در این پالایشگاه از گذشته استاندارد بوده و اکنون گواهی استاندارد با انجام مراحل و فرایندهای لازم برای این محصول صادرشده است، گفت: تولید بنزین یورو4 در پالایشگاه شازند از ۱۲سال پیش آغاز شده و بنزین تولیدی پیش از آن، بنزین یورو3 بود.
رجبی تاکید کرد: افزون بر موارد ذکر شده، پالایشگاه امام خمینی (ره)شازند برای مسائل زیست محیطی نیز برنامه داشته و اکنون نیز با توجه به این حوزه، طرح هایی را با دانشگاه های اراک و تهران امضا کرده است.
قانون هوای پاک در سال ۸۶ به تصویب رسید که بر اساس این قانون، وزارت نفت باید ظرف مدت سه سال نسبت به استاندارد سازی محصولات و فراورده های نفتی اقدام می کرد و پس از آن نباید محصولات غیر استاندارد تولید می شد. از این رو پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند باید استاندارد بنزین تولیدی خود را به اثبات می رساند. برای این موضوع همکاری پالایشگاه با سازمان ملی استاندارد شکل گرفت.
سید سعید میرنظامی، مدیرکل استاندارد استان مرکزی نیز درباره نظارت های سازمان استاندارد بر تولید کیفی محصولات پالایشگاهی گفت: نظارت ها قبلا هم انجام می شد، اما به این دلیل که اشکالی در بنزین تولیدی وجود نداشت، بدون پروانه شروع به تولید کرد؛ اما به دلیل ضرورت قانونی، اخذ این پروانه در دستور کار قرار گرفت و چند بار نمونه برداری از تولیدات انجام شد و تیم کنترل کیفیت استاندارد معرفی و در نهایت شرایط استاندارد به اثبات رسید و در صدمین سالگرد تاسیس سازمان ملی استاندارد، این نشان به این مجموعه اعطا شد.
«استاندارد مسدودگر نیست؛ بلکه نگاهی تسهیل گر دارد. تحول عظیمی در کشور در حال شکل گیری است که مبنای حرکت آن، دانش و فناوری روز است.» این بخشی از صحبت های مدیرکل بازرسی و دفتر پاسخگویی به شکایات و ارزیابی عملکرد سازمان استاندارد ایران در آیین اعطای پروانه کاربرد نشان استاندارد برای فراورده بنزینی بود.مجید آقابابایی اظهار کرد:کشور با تحریم ظالمانه ای رو به روست و این تحریم ها نباید به دست خودمان تسری یابد. بنابراین، به هیچ وجه نگاه سلبی در سازمان استاندارد وجود ندارد و این نگاه تسهیل گر است. به گفته او، آزمایشگاه به دلیل تایید استاندارد محصولات اهمیت بسزایی دارد، از این رو می توان علاوه بر استفاده از توان آزمایشگاه های داخل پالایشگاه از آزمایشگاه های همکار به عنوان آزمایشگاه مرجع در کشور بهره گرفت، نباید کار این آزمایشگاه ها نادیده گرفته شود.
مدیرکل بازرسی و دفتر پاسخگویی به شکایات و ارزیابی عملکرد سازمان ملی استاندارد ایران ادامه داد: اعطای نشان استاندارد بنزین به پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند نشان می دهد که دولت نگاه کیفی و ارتقایی دارد و در استاندارد، تمام جوانب را در نظر می گیرد و جاری شدن این نگاه در ارتقای توسعه کشور موثر است.
اگر استاندارد، یکی از ارکان توسعه به شمار می رود، پس باید به توسعه کمک کند. در غیر این صورت، معنای توسعه را نقض می کند. اگر استاندارد به توسعه کمک نکند، حتما دچار اشکال است و این نشان می دهد که استانداردها به روز رسانی نشده اند.
آقا بابایی افزود: شعارهای دولت سیزدهم باید در ادارات عمق پیدا کند و مدل رفتاری و مدل عملکرد نیز باید در اداره استاندارد تغییر یافته و ارتقا یابد.
فرایند علمی پالایشگاه، پیچیده و نشان استاندارد، سرمایه گذاری خوبی برای آینده است و از جان و مال و کیفیت زندگی مردم حمایت می کند و کیفیت زندگی افراد را ارتقا می دهد.
مدیرعامل پتروشیمی بندر امام مطرح کرد:
مشعل صنعت پتروشیمی ایران با سابقه ای که از بیش از نیم قرن قبل تاکنون داشته، توانسته است سهم قابل توجهی را در منطقه خاورمیانه و بازارهای جهانی کسب کند. در این میان، تعدادی از پتروشیمی های بزرگ و تاثیر گذارهمچون پتروشیمی بندر امام(ره)، با قدمت و اثرگذاری بالایی که دارند، توانسته اند سهمی قابل توجه دراعتلای این صنعت و کشور داشته باشند. به گفته سپهدار انصاری نیک، مدیرعامل پتروشیمی بندر امام (ره) با توجه به برنامه ریزی زیرساختی که این مجموعه در حوزه PVC داشته است، انتظار می رود این مجموعه تا پایان امسال شاهد یک جهش بزرگ باشد. پتروشیمی بندر امام (ره) قرار بود از چند سال قبل از انقلاب 57 با مشارکت ژاپنی ها ساخته شود؛ اما به دلیل تحریم های ظالمانه آمریکا پس از پیروزی انقلاب اسلامی و ترس شرکت های ژاپنی برای ادامه همکاری، این پروژه متوقف شد. با این حال، متخصصان و دلسوزانی از صنعت نفت در این فاصله تلاش کردند تا پروژه ای را که تا حدی آغاز شده بود، ادامه دهند، به طوری که با وجود محدودیت های تحریمی، با تاخیری چند ساله در سال 1369 به مرحله تولید و در سال 1373 کل مجتمع به طور رسمی به تولید و بهره برداری رسید.
پتروشیمی بندرامام(ره) امروز قطب اثرگذاری در تامین نیاز داخلی و بازارهای جهانی است، اما به همین میزان بسنده نکرده و همسو با سیاست های توسعه و تکمیل زنجیره ارزش در کل صنعت پتروشیمی، به دنبال تکمیل زنجیره ارزش PVC خود است. طبق آخرین اعلام و برنامه ریزی، تا پنج سال آینده تولید این مجتمع از ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کنونی به ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تن و درآمد سالانه از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار به دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار و حاشیه سود ۱۷ درصد کنونی به ۴۵ درصد خواهد رسید. به گفته انصاری نیک، مدیرعامل پتروشیمی بندرامام(ره) با توجه به برنامه ریزی زیرساختی که این مجموعه در حوزه PVC داشته، تا پایان سال این مجموعه شاهد یک جهش بزرگ خواهد بود.
انصاری نیک در گفت وگو با خبرنگار "مشعل" با اشاره به برنامه های توسعه ای این شرکت و نوسازی آن طی یک دهه آینده افزود: در پنج سال آینده تنوع محصولات را در دستور کار داریم و حداقل چهارمحصول جدید به تولید مجتمع افزوده خواهد شد. یوتیلیتی مجزا و خطوط لوله تأمین خوراک متمرکز، ۳۰۰ هکتار زمین آزاد درمجاورت مجتمع، درآمد سالانه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلاری و منابع انسانی متخصص از جمله مزیت های رقابتی پتروشیمی بندر امام(ره) است. وی با تاکید بر اینکه برنامه آینده این شرکت، تکمیل زنجیره ارزش و پیشگیری از خام فروشی است، افزود: برنامه ریزی مناسبی برای تامین خوراک از طریق پروژه هویزه خلیج فارس و جمع آوری گازهای همراه نفت در غرب کارون صورت گرفته که با این برنامه ریزی، پایداری تولید تضمین می شود. وی درباره پروژه هویزه خلیج فارس که خوراک آن از گازهای همراه میادین غرب کارون تامین می شود نیز گفت: محصول ان جی ال که متناسب با شرایط پتروشیمی بندرامام(ره) است، از این مجموعه دریافت می شود. عملکرد این واحد که با سرمایه گذاری پتروشیمی بندر امام(ره) راه اندازی شده است، مستقیم روی افزایش تولید این مجموعه تاثیر دارد وهم اکنون روزانه 16هزار بشکه افزایش دریافت خوراک دارد که تاثیر ملموسی برتولید محصول در پتروشیمی بندر امام(ره) می گذارد، به طوری که حدود 25 درصد به خوراک دریافتی این مجتمع پتروشیمی اضافه شده است. انصاری نیک افزود: درشرایطی که طی 10سال اخیربا کمبود خوراک مواجه بودیم، اجرای این پروژه و دسترسی به خوراک از این طریق، پایداری خوراک را برای بندر امام(ره) به همراه داشته است. در فاز بعدی پروژه هویزه خلیج فارس، قرار است میزان خوراک ارسال شده ازگازهای همراه نفت، تا 90 هزار بشکه در روز افزایش یابد.
مدیرعامل پتروشیمی بندر امام(ره) با اشاره به برنامه توسعه بندر امام «نوین» که طی 5 تا 7 سال آینده، نوسازی و توسعه را با اهداف کمی و کیفی دنبال می کند، گفت: سه میلیون تن افزایش ظرفیت محصولات، افزایش 1.5میلیارد دلاری ارزش محصولات و افزایش تعداد محصولات از 31 مورد فعلی به 40 مورد در دستور کار این برنامه توسعه ای قرار دارد.
وی درپاسخ به این پرسش که دربرنامه توسعه، چه پروژه هایی اجرایی می شوند، افزود: احداث دو کارخانه بزرگ کلر آلکالی را پیش بینی کرده ایم تا زنجیره کلر را تکمیل کنیم و همزمان احداث دو واحد PVC را شروع خواهیم کرد. در عین حال، برنامه احداث دو واحد 300 هزار تنی PVC را هم در دستور کار داریم که در مجموع زنجیره ارزش PVC بندر امام(ره) به 775 هزار تن می رسد و می توان گفت که عملا بندر امام به یکی از بزرگترین بازیگران PVC دنیا تبدیل خواهد شد.
انصاری نیک با تاکید براینکه چرخه تامین و دسترسی به این محصولات از تامین زمین تا سرمایه و تجربه انجام و تولید خوراک و... در اختیار پتروشیمی بندرامام(ره) قراردارد، گفت: مجوز اولیه این تغییرات و توسعه را از سهامداران دریافت کرده ایم و طبق زمان بندی در چهار سال آینده، کل زنجیره را تکمیل می کنیم.
مدیرعامل پتروشیمی بندر امام(ره) با اعلام اینکه طبق پیش بینی برای کل سرمایه گذاری کلر تا PVC به قیمت امروز 1.2 میلیارد دلار نیاز داریم، گفت: البته این تنها برای تکمیل زنجیره کلر است و برنامه هایی را برای زنجیره های آروماتیک و الفین هم داریم، البته ورود به این عرصه ها مشروط به نظر سهامداران و میزان سرمایه گذاری و اخذ مجوزهای لازم است؛ اما طبق پیش بینی ها، به حدود سه میلیارد دلار سرمایه گذاری برای تکمیل کل زنجیره ارزش نیاز است.
وی با تاکید بر اینکه تا پایان سال 1402 یک جهش بزرگ را در پتروشیمی بندرامام(ره) شاهد خواهیم بود، افزود: این روند آغاز شده و در حال حاضر مناقصه پیشرفت پروژه آروماتیک برگزار، مصوبه هیات مدیره اخذ و تامین مالی آن نیزانجام شده است. طی سه ماه آینده، کار مهندسی و اجرای پروژه PVC آغازخواهد شد؛ البته مطالعات مهندسی زنجیره پلی الفین هم درحال انجام است و با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس همکاری داریم تا امکان پذیری اقتصادی و اجرایی آن را به تصویب هیات مدیره برسانیم. شرکت پتروشیمی بندر امام(ره) به عنوان قدیمی ترین و بزرگ ترین مجتمع پتروشیمی کشور با نیم قرن قدمت، در چشم انداز1407 که از اصلی ترین برنامه های این شرکت به شمارمی رود، بناست بار دیگر به بزرگ ترین شرکت پتروشیمیایی برخوردار از کامل ترین و متنوع ترین زنجیره محصول تبدیل شود و درسه زنجیره اصلی کلر، آروماتیک و الفین ها توسعه یابد تا به 9.5میلیون تن تولید محصولات با ارزش و2.5 میلیارد دلار درآمد درسال برسد. نکته قابل توجه در فرایند توسعه پتروشیمی بندر امام(ره)، استفاده از ظرفیت شرکت های توانمند ایرانی بویژه شرکت های دانش بنیان درمسیر تکمیل طرح های توسعه ای است.
این مجتمع، تنها در سال گذشته 70 تفاهمنامه و قرارداد با مجموعه های دانش بنیان منعقد کرد.
این مجتمع پتروشیمی تلاش می کند تا گلوگاه های تولید را با تکیه بر دانش ایرانی برطرف سازد و از ظرفیت های ایرانی حمایت کند.
صنعت انتقال نفت، حلقه مفقوده در بخش پایین دست
سمیه مهدوی صنعت نفت به عنوان موتور محرکه اقتصاد، همیشه یکه تاز و سرآمد در ارزآوری کشور بوده است تا در رقابت با همتایان نفتی خود به صورتی راهبردی و کلیدی در منطقه خاورمیانه و بازارهای بین المللی ظاهر شود. استخراج، تولید، انتقال و توزیع فرآیندی خاص و پیچیده است تا ذخایر هیدروکربوری را با پمپاژ از بطن زمین به مقاصد مصرف انتقال دهد. نباید از نظر دور داشت که این صنعت ارزآور فقط در کنار دکل های حفاری، واحدها و تأسیسات پالایشگاهی، پتروشیمی و ... خلاصه نمی شود. شاید بتوان مدعی شد که در این زنجیره نقش انتقال در صنعت نفت به عنوان یک حلقه مفقوده، اما اثرگذار در بخش پایین دستی سازوکار مهمی را برای طلای سیاه که خاستگاهی جهانی دارد، ایجاد کرده است؛ بنابراین در این میان نقش شبکه خطوط لوله انتقال را نمی توان دست کم گرفت. وجود ۱۴ هزار کیلومتر خط لوله انتقال از خاور تا باختر از شمال تا جنوب بیانگر وسعت این صنعت در کشور است.
اگر نگاهی به نقشه کشور انداخته شود، ردپای سازه های آهنی را در هیبت خطوط لوله می توان به صورتی محسوس و نامحسوس مشاهده کرد؛ لوله هایی که گاه در برخی مناطق سر از دل خاک بیرون زده و بر پایه هایی کوتاه سوار شده اند و گاه از کنار امواج نهرها و رودها عبور کرده اند و در مناطقی دیگر با سنگ و صخره همجوار شده اند. اهواز - امیدیه مبدأ حرکت خط لوله ای است که شهره ای جهانی برای خود رقم زده است؛ موضوعی که آمریکایی ها نیز در مجلهINDUSTRY PIPELINE به آن اذعان داشته اند که بعد از خط لوله آلاسکا، خط لوله مارون - اصفهان سخت گذرترین خط لوله جهان به شمار می رود. عبور از رشته کوه های زاگرس و همجوار شدن با رود کارون علت اصلی این ماجراست.
مثلث طلایی این خط لوله پرفراز و نشیب و کلیدی از استان خوزستان شروع می شود و پس از عبور از استان چهارمحال و بختیاری به نقطه عطف ماجرا یعنی استان اصفهان می رسد. میدان نفتی مارون به عنوان سومین میدان نفتی بزرگ کشور، نفت خام این خط لوله را که از قضا نفتی سبک و مرغوب است، تامین می کند. نفت خام میدان مارون پس از ورود به واحدهای بهره برداری از محدوده آغاجاری (که شرکت بهره بردار از این میدان است) به وسیله خط لوله انشعابی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان به عنوان یک خط پالایشگاهی در امتداد خط لوله ای ۳۶ اینچی جاری می شود، اما در این مسیر سخت گذر با توجه به گستره جغرافیایی باید از امیدیه ۴۳۰ کیلومتر طی شود تا به پالایشگاه اصفهان برسد. برای پمپاژ نفت خام در این مسیر نیز باید تلمبه خانه هایی تعبیه شوند تا با توجه به اختلاف ارتفاعات در مسیر که رفته رفته بیشتر و بیشتر می شود، بتوانند فرآیند انتقال بدون چالشی را برای این حجم از مواد نفتی با توجه به مشکل افت فشار فراهم کند.
به این منظور ۸ مرکز انتقال نفت و تأسیسات در این راه پرسنگلاخ قرار گرفته، ایستگاه نخست مرکز انتقال نفت شهید آل خمیس (شماره ۱ امیدیه) در نزدیکی جاده اهواز - امیدیه، اما ایستگاه بعد مرکز انتقال نفت و تأسیسات شماره ۲ در رامهرمز، شماره ۳ در باغملک، شماره ۴ در ایذه، شماره ۵ در دهدز، شماره ۶ در گندمکار و شماره ۷ و ۸ در اصفهان واقع شده است.
باید تأکید کرد که با توجه به اختلاف ارتفاع از مبدأ حرکت خط لوله تا مقصد در فواصل مختلف افت فشار در این مسیر خاص به دفعات رخ می دهد. این در حالی است که در مرکز انتقال نفت شماره یک (امیدیه) اختلاف ارتفاع از سطح دریا ۷۴ متر است و این فرآیند در ادامه مسیر بعد از مرکز شماره ۶ که پیک این ارتفاع را دربرمی گیرد به ۲۷۰۰ متر می رسد، بنابراین برای غلبه به این ارتفاع نیاز به وجود تلمبه خانه هایی است که کار پمپاژ نفت خام را با حرکت توربین ها از کنار رودها، رشته کوه ها و صخره ها به نحو مطلوب و استاندارد انجام دهد.
کمی آن سو تر از مجموعه تأسیسات نفت و گاز شماره ۳ و ۴ آغاجاری با طی مسافتی چند کیلومتری، مرکز انتقال نفت شهید آل خمیس (شماره یک امیدیه) به چشم می خورد تا نفت خام با آی پی ۳۵ از میدان نفتی مارون را در شریان های این شبکه انتقال دهد. پس خط لوله نفت مارون با این آی پی نفتی مرغوب را به سمت گلوگاه های نفتی ارسال می کند. این در حالی است که یک خط لوله صادراتی ۳۶ اینچی نیز در مجاورت خط لوله اصفهان - مارون تعبیه شده است تا نفت خام صادراتی را به سمت خارک مشایعت کند، اما سهم این خط لوله پالایشگاهی از میدان مارون که ظرفیت تولید روزانه اش به طور متوسط به ۵۲۰ هزار بشکه می رسد، انتقال روزانه ۵۵۰ هزار بشکه نفت خام است. این در شرایطی است که ذخیره درجای نفت خام این میدان ۴۶ میلیارد بشکه برآورد می شود تا نبض تولید و انتقال را همچنان در این مسیر فعال نگه دارد.
قدرت سر بازی، مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان با اشاره به گستردگی این منطقه می گوید: این منطقه دارای هشت رشته خط لوله است که از این میان یک خط لوله ۳۲ اینچی نفت خام مارون را به سمت پالایشگاه اصفهان انتقال می دهد. حدود ۷۰ درصد از این نفت به سمت پالایشگاه اصفهان و مازاد آن در حدود ۳۰ درصد از طریق یک رشته خط ۲۴ اینچی به سمت پالایشگاه تهران ارسال می شود. خط لوله دیگر خط ۱۸ اینچی نیز فرآورده های نفتی پالایشگاه اصفهان را به سمت تهران هدایت می کند. دو خط لوله دیگر ۲۰اینچی و ۱۶ اینچی در مسیر جنوب شرق فرآورده های نفتی پالایشگاه بندرعبارس را دریافت و به سمت تهران ارسال می کند. این در حالی است که در مجموع ظرفیت فرآورده انتقالی روزانه ۳۵۰ هزار بشکه برآورد می شود. به گفته وی نیروگاه اسلام آباد، تاسیسات آبنیل و فرودگاه اصفهان و پایگاه هشتم شکاری از دیگر مقاصدی هستند که از طریق یک خط ۱۲ و دو خط ۸ اینچی سوخت رسانی می شوند.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان با اشاره به اینکه این منطقه دارای حدود ۸۰۰ نیروی انسانی است، به سختی پایش خطوط و آنلاین بودن این فرآیند تأکید می کند و ادامه می دهد: خط بانان، واحدهای بسیج و حراست و عملیات با اعزام و حضور در مناطق عملیاتی گشت زنی می کنند و موارد مشکوک و نیاز به رسیدگی را گزارش می دهند. به گفته سربازی، خوشبختانه این منطقه به صورت مستمر با رصد و کنترل شبانه روزی پایش می شود، اما یکی از مشکلات عدیده در این منطقه به حوادث طبیعی مثل رانش زمین و آسیب وارده از شخص ثالث مانند فعالیت ماشین آلات سنگین و راهسازی است که به حریم خطوط تجاوز صورت می گیرد.
اما در امتداد این مسیر لاجرم باید از پرآب ترین رود کشور یعنی کارون در جوار بزرگ ترین سد برق آبی کشور یعنی کارون ۳ عبور کرد. برای خروج از خوزستان باید از شهرستان دزپارت رد شد. خط لوله مارون - اصفهان به مسیر خود ادامه می دهد و به سد کارون ۴ می رسد. در این محدوده ۴ کیلومتر از خط لوله از داخل دریاچه سد عبور می کند، اما این تمام ماجرا نیست؛ خط لوله روگذری به موازات این خط به عنوان خط لوله «بای پاس» به طول ۱۲ کیلومتر از روی طولانی ترین پل کابلی کشور که روی مخزن ذخیره آب سد کارون ۴ برای این منظور تعبیه شده عبور می کند تا در صورت لزوم به عنوان جایگزین برای انتقال پایدار مواد نفتی استفاده شود. پل کابلی که با داشتن ۴۶۰ متر طول و ارتفاع ۷۰ متری از سطح دریاچه از طولانی ترین پل های معلق در کشور به شمار می آید، عرشه فلزی آن در دو طرف با دو خط لوله گاز و نفت همجوار شده است. این در حالی است که ارتباط بین دو استان خوزستان و چهارمحال و بختیاری را برای عبور و مرور عشایر بختیاری تسهیل کرده است. به گفته مدیر منطقه اصفهان، ساخت این پل سال ۹۸ به اتمام رسیده و سال ۱۴۰۱ به خطوط لوله منطقه اصفهان به عنوان بهره بردار تحویل شده است.
پس از عبور از امیدیه، رامهرمز، باغملک و ۱۶ کیلومتر قبل از رسیدن به مرکز انتقال نفت ایذه این خطوط لوله باید از دل دو تنگه عبور کند تا به دو دره اصلی یعنی اوج سخت گذر بودن این خط برسد. «لیر» و «اوند» دو دره ای است که در امتداد یکدیگر زیر تیغ آفتاب برهوتی از صخره، سنگ و سنگلاخ را دربر گرفته است. مسیری که فراز و نشیب های 3 تا 4 متری آن با شیب تند طی کردن ورود به دهدز را در هاله ای از گردوغبار و صدای مهیب باد سخت و دیرگذر می کند. دره هایی که در فصل پاییز پرآب و سیلابی می شوند و زحمت کار حراست از خطوط را به دلیل آب بردگی از خطوط و حرکت خاک روی خطوط دوچندان می کنند؛ جایی که از امکانات ارتباطی و ترددی خبری نیست و پس از ورود به دهدز که گلوگاه ارتباطی و اصلی این خط پرفراز و نشیب تلقی می شود، این خط لوله وارد مرز دو استان خوزستان و چهارمحال و بختیاری می شود و مسیر خود را بعد از گذر از مرکز انتقال نفت گندمکار به سمت پالایشگاه اصفهان ادامه دهد. جاری شدن و انتقال پایدار روزانه ۸۷ میلیون و ۴۵۰ هزار لیتر نفت خام در این مسیر پرپیچ و خم کاری است سخت که بدون لحظه ای توقف در کوران چالش ها و سختی شرایط جغرافیایی و آب و هوایی با استفاده از توربین ها و سایر تجهیزات صنعتی که با دانش و تخصص بومی تعمیر و اورهال می شوند، در حال انجام است. خط لوله ای که از بطن خاک و سنگلاخ عبور کرده است، در طول مسیر هرچند کیلومتر با مجموعه ای از نشانگرهای زرد رنگ علامت گذاری شده اند. در این گذرگاه سکوهایی به چشم می خورند که پوششی را روی خطوط و در محدوده هایی که احتمال رانش و ریزش وجود دارد، ایجاد کرده اند تا براثر ریزش کوه از ضربه وارده به خط لوله ای که در زیرزمین گذاشته شده است، ممانعت شود.
رحمت الله مصباح، رئیس مهندسی خوردگی فلزات منطقه از ماجرایی می گوید که برای تعمیر یکی از خطوط کارکنان مجبور به اسکان شبانه در کنار رود کارون می شوند، چراکه بارندگی ها اجازه تردد و بازگشت به مرکز انتقال را نداده بود. حفاظت از محیط زیست، حراست از تأسیسات، کنترل بحران ها، نظارت بر فرآیند مستمر انتقال آن هم در این شرایط سخت کاری طاقت فرساست که وجود مشکلاتی بر این سختی می افزاید. شهاب نادری، رئیس مرکز انتقال نفت شماره ۴ یکی از معضلات جدی امروز را بحث تعرض به حریم خطوط عنوان می کند. او می گوید: برای این کلاف درهم تنیده شده باید مسئولان ذی ربط به فکر یک راهکار اساسی باشند.
ماحصل این فرآیند پیچیده و پرمشقت که در مناطق عملیاتی با حضور متخصصان و تلاشگران این عرصه رقم می خورد، بسترساز تولید فرآورده های نفتی از واحدهای پالایشگاهی می شود. طی این فرآیند هم خوراک پالایشگاه یعنی نفت خام را برای تولیدات تأمین می کند و هم محصولات تولیدشده اعم از بنزین و گازوییل را به سمت انبارهای پخش برای ارسال به جایگاه های عرضه سوخت فراهم می کند. پر شدن مخازن سوخت گیری و فعال کردن نازل های سوخت در جایگاه های عرضه سوخت برای تأمین سوخت مصرفی خودروها با طی شدن این مسیر پرپیچ و خم توسط متخصصان متعهد و حراست از تأسیسات و تجهیزات این صنعت کلیدی این گونه رقم می خورد تا تردد بی دغدغه خودروها را در سطح شهرها و کلانشهرها رقم بزند. افزون بر فرآیندهای از اکتشاف تا تولید نفت و تلاش همه روزه و بی وقفه تلاشگران بخش بالادست صنعت پرپیچ و خم نفت، انتقال و ارسال به مبادی مصرف نیز خود یک کتاب است با فصل هایی پر از داستان واقعی ایثار و تلاش مردانی که شب و روز را به هم دوخته اند تا پایین دست نفت نیز همچون بالادست آن بی وقفه کار کند تا ثمره این همدلی را به ایران و ایرانی هدیه کند؛ ایرانی که دل ها برایش می تپد.
سهم شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در توسعه فناوری های نوین
مشعل شرکت پژوهش و فناوری پتروشيمی، به عنوان یکی از بازوهای شرکت ملی صنايع پتروشيمی، بیش از20 سال است که این صنعت را به سمت استفاده از فناوری های نو و کاربردی شدن پژوهش ها هدایت می کند. این مجموعه در چند سال اخیر، با تحریم های مستقیم و همه جانبه ای که صنعت پتروشیمی متاثر از آن بوده، توانسته است سهم قابل توجهی در ایجاد ثروت و کاهش وابستگی به شرکت های خارجی به منظور واردات محصولات شیمیایی و انواع کاتالیست ها داشته باشد.
گروه های مختلف پژوهشی و فناوری اعم از پليمر، کاتاليست، فرايندهای شيميايی، مواد شيميايی و توسعه محصول، همچنین فناوری های نوين، فنی و مهندسی و پايلوت و مستندسازی و مالکيت فکری، در سه مرکز تهران، اراک و ماهشهر شرکت پژوهش و فناوری پتروشيمی، مشغول به فعاليت هستند.
این مجموعه ها در چند سال اخیر و در جریان قراردادهای مشترکی که با شرکت های دانش بنیان داشته اند، تعداد زیادی از کاتالیست های پرکاربرد و راهبردی صنعت پتروشیمی را تولید تجاری کرده اند و امسال نیز این قراردادهای داخلی و خارجی ادامه یافته است.
براین اساس و با توجه به سند چشم انداز توسعه 20 ساله کشور،هماهنگ با آرمان صنعت پتروشیمی، چشم انداز شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، تبدیل شدن به یک مرکز جهانی و پیشرو در زمینه توسعه و تجارت فناوری های پلیمری، کاتالیست های صنعت پتروشیمی، فرایندهای شیمیایی و پتروشیمیایی، همچنین فناوری های نوین است. این مجموعه، به همراهی مراکز پژوهشی خود، امسال در سه بخش مجزا چند قرارداد مهم امضا کرده یا در دستور کار دارد. به عنوان مثال، شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و شرکت پتروشیمی مارون، قرارداد اعطای حق استفاده از دانش فنی (لیسانس)، تهیه بسته طراحی فرایندی واحد تولید پلی اتیلن سبک خطی/ سنگین به ظرفیت سالانه 310 هزار تن را امضا کرده اند. شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، همچنین تفاهمنامه همکاری را به منظور استفاده از دانش فنی تولید پلی اتیلن ترفتالات، با پتروشیمی مروارید امضا کرده است.
این مجموعه (شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی)، در نمایشگاه ایران پلاست هفدهم که شهریورامسال برگزار شد نیز 6سند همکاری را با شرک های داخلی امضا کرد.ارائه لیسانس تولید پروپیلن از متانول به ظرفیت سالانه 120 هزار تن و تولید پلی پروپیلن با ظرفیت سالانه 120هزارتن با شرکت پتروکیمیای قشم هم نمونه های دیگری از قراردادهای امضا شده از سوی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی هستند. امضای سه تفاهمنامه ارائه دانش فنی و بسته طراحی فرایندی، مهندسی فرایند(PDP) دو واحد تولید پلی پروپیلن از پروپان با ظرفیت سالانه 600 هزار تن با شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس،توسعه کاتالیست های هم رسوبی مثل متاناسیون و شیفت دم پایین و سنتزمتانول با شرکت مواد پژوهان گوهرفام، همچنین تولید گریدها و تست کاتالیست های جدید تولید پلی پروپیلن با شرکت جم پیلن، دیگر مواردی هستند که شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با تکیه بر دانش فنی و ظرفیت شرکت های داخلی به انجام آن مبادرت کرده است.
شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی همچنین یک موافقتنامه همکاری در زمینه توسعه، تکمیل و ثبت دانش فنی فرایندهای تولید آروماتیک ها و محصولات مرتبط را با شرکت مهندسین مشاور گسترش فرایند شریف امضا کرده است.
ساختار اجرایی کلان تدوین شده برای شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به گونه ای است که ستاد این مجموعه، سیاستگذاری، برنامه ریزی، پشتیبانی و نظارت بر پژوهش های صنایع پتروشیمی را انجام می دهد. در این میان، مرکز پژوهش تهران در حوزه پژوهش های بنیادی و کاربردی و مراکز پژوهش و فناوری اراک و ماهشهر نیز در حوزه تبدیل پژوهش های انجام شده به فناوری، فعالیت می کنند. هر مرکز نیز متناسب با حوزه ماموریتی خود، به زیرساخت های پژوهشی و فناوری نظیر پیشرفته ترین امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی و پایلوتی مجهز است.
از طرف دیگر، مراکز پژوهشی مجتمع های پتروشیمی با هماهنگی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، شبکه بزرگی از پژوهش و توسعه فناوری را در کل صنایع پتروشیمی تشکیل می دهند که در حل مشکلات تولید و به روز رسانی دانش و فناوری واحدهای تولیدی فعالیت می کنند.
مرکز پژوهش و فناوری اراک در جوار مجتمع پتروشیمی شازند، با هدف افزایش ظرفیت پژوهش های صورت گرفته در مقیاس نیمه صنعتی و انجام آزمون های تکمیلی قبل از تحویل فناوری به صنعت و آماده سازی بسته دانش فنی، واقع شده است. ازجمله امکانات این مرکز می توان به واحد نیمه صنعتی ساخت پایه و کاتالیست های زیگلرناتا، واحد نیمه صنعتی تولید پلی اتیلن سنگین(HDPE)، واحد نیمه صنعتی ساخت آنتی اکسیدانت ها، پایلوت بازیافت آمین، پایلوت ساخت گاما آلومینا، پایلوت ساخت کاتالیست های همرسوبی(متانول ، MEK، LTSC ) و پایلوت تولید اروکامید اشاره کرد.
همچنین در این مرکز واحد نیمه صنعتی تولید پلی پروپیلنPP)P)، دستگاه های شکل دهی کاتالیست ها شامل قرص زنی، گرانول سازی و دیگر تجهیزات مرتبط نیز پیش بینی شده و فعالند. از جمله امکانات و فعالیت های این مرکز می توان به بومی سازی و راه اندازی واحد نیمه صنعتی پلی اتیلن سنگین با ظرفیت 1200 تن در سال به دست متخصصان و پژوهشگران این شرکت برای نخستین بار در خاورمیانه اشاره کرد.
پایلوت ساخت پایه کاتالیست، همچنین دستیابی به دانش فنی و ساخت کاتالیست متانول، کاتالیست MEK و تولید مقدماتی این کاتالیست برای تحویل به مجتمع های متقاضی نیز یکی دیگر از امکانات این مرکز است. در پژوهش و فناوری پتروشیمی اراک،آزمایشگاه های مجهزی به منظور انجام آزمون های تکمیلی و راکتوری نیز وجود دارد.
مرکز پژوهش و فناوری ماهشهر با دسترسی مناسب به خوراک های مختلف پتروشیمی و تسهیلات فرایندی، همجوار با مجتمع های بزرگ تولیدی صنعت پتروشیمی به منظور افزایش ظرفیت پژوهش تا مقیاس نیمه صنعتی در منطقه ماهشهر پیش بینی و واقع شده است.
ازجمله امکانات و فعالیت های این مرکز می توان به پایلوت و واحد نیمه صنعتی تولید پروپیلن از متانول (PARS MTP) ، واحد نیمه صنعتی PET ، واحد نیمه صنعتی PVC و کوره شکست حرارتی الفین ها اشاره کرد. دراین مرکز،همچنین پایلوت تهیه مخلوط گازهای استاندارد، پایلوتRPB ، پایلوت فرایند متانول، پایلوت HDPE-PP و سوپرپایلوت VAM و اتیلن اکساید اشاره کرد. مرکز پژوهش و فناوری ماهشهر نیز همچون دیگر مراکز(تهران و اراک) دارای آزمایشگاه های مجهز برای انجام آزمون های تکمیلی است.
وجود و فعالیت مرکز پژوهشی و فناوری تهران ﺑﻪ دلیل ﻣﺠﺎورت با برخی ﻣﺮاﮐﺰ داﻧﺸﮕﺎﻫﯽ و ﭘﮋوﻫﺸﯽ شاخص ﮐﺸﻮر و ﻫﻤﮑﺎری این ﻣﺮاﮐﺰ ﺑﺎ ﺻﻨﻌﺖ ﭘﺘﺮوﺷﯿﻤﯽ، بسیار اهمیت دارد.
ﻣﺮﮐﺰ ﭘﮋوﻫﺶ و ﻓﻨﺎوری ﺗﻬﺮان، وظیفه انجام پژوهش در مقیاس آزمایشگاهی و تجاری سازی را به عهده دارد. دﺳﺘﺎوردﻫﺎی ﺣﺎﺻﻞ در این ﻣﺮﮐﺰ با افزایش مقیاس در مراکز اراک و ﻣﺎﻫﺸﻬﺮ در مقیاس های پایلوت و ﺑﺎﻻﺗﺮ اﺟﺮا ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ و درﺻﻮرت حصول نتیجه مورد نظر، برای تجاری سازی در صنعت، ارائه می شود. واحد تجاری سازی شرکت، ﺻﻨﻌﺘﯽ کردن دﺳﺘﺎوردهای ﺣﺎﺻﻞ از پژوهش های انجام شده را امکانپذیر ﻣﯽﺳﺎزد.
در این مرکز به منظور انجام فعالیت های پژوهشی، آزمایشگاه های متعددی از جمله آزمایشگاه های پلیمری ، فناوری های فرایندی، کاتالیست های پلیمری و غیرپلیمری، آنالیز و شناسایی مواد و اندازه گیری خواص فیزیکی و مکانیکی مواد وجود دارد.همچنین به منظور انجام آزمون های راکتوری و حصول اطمینان از نتایج آزمایشگاهی و افزایش مقیاس، پایلوت های متعددی در سوله های پژوهشی این مرکز مستقر هستند.
ازجمله امکانات ﭘﮋوﻫشی مرکز پژوهش فناوری تهران می توان به SET UP متانول، سیستمMTP ، سیستم MEK/DME ، SET UP هیدروژناسیون کامل الفین ها، SET UP آمونیاک، سیستم تبدیل LPG به آروماتیک ها و SET UP دهیدروژناسیون اشاره کرد.
در این مرکز همچنین سیستم های نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک پلیمریزاسیون الفین ها، اتوکلاوهای همزن دار متعدد در ابعاد مختلف، سیستم خالص سازی خوراک برای پلیمریزاسیون الفین ها و دستگاه های شکل دهی پلیمرها شامل دستگاه های اکستروژن فیلم دمشی، اکستروژن لوله، قالب گیری دمشی و قالبگیری تزریقی، پرس داغ و... وجود دارد. همچنین اولین مرکز فناوری پیشرو غشا در خاورمیانه شامل سیستم های فناوری غشا تخت و بیوراکتور غشایی در این مرکز راه اندازی شده است.
بر اساس این گزارش، نقش و جایگاه مجموعه هایی همچون شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به آن دلیل است که بخش قابل توجهی از تامین نیاز کاتالیست صنایع پتروشیمی داخل کشور و صادرات کاتالیست ها را این شرکت به عهده دارد. علاوه بر آن، طبق گزارش های رسمی این شرکت، استفاده از لایسنس ایرانی که این شرکت تامین می کند ۳۰ تا ۴۵ درصد کاهش قیمت تمام شده واحد صنعتی را به همراه دارد. ازاین رو تلاش برای توسعه فعالیت و حذف موانع اجرایی برای فعالیت این مجموعه ضرورت دارد.
داده های مؤسسه های رصد حمل و نقل محموله های نفت خام و تحلیلگران حوزه انرژی حکایت از آن دارد که واردات محموله های دریایی نفت خام ایالات متحده آمریکا از اعضای ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک موسوم به اوپک پلاس از جمله عربستان سعودی در سال 2022 میلادی پیوسته با کاهش همراه بوده و این شرایط موجب شده است صادرات نفت خام آن با افت رو به رو شود؛ درحالی که عرضه نفت آن به دیگر بازارها از جمله کشورهای اروپایی حفظ شده است.انتظار می رود در پی کاهش واردات محموله های دریایی نفت خام ایالات متحده آمریکا از اعضای اوپک و دیگر صادرکنندگان غیراوپک و عرضه محموله های نفت ایالات متحده به اروپا به لطف تغییری که در اوایل سال جاری در شاخص نفت خام برنت دریای شمال ایجاد شد، شاهد تأثیری مستقیم تر بر قیمت جهانی این کالای راهبردی باشیم.
پایین آمدن سطح واردات محموله های دریایی نفت خام ایالات متحده آمریکا با افت عرضه اعضای اوپک پلاس و در عین حال تمدید کاهش عرضه داوطلبانه نفت خام عربستان سعودی و روسیه تا پایان سال 2023 میلادی (مجموع روزانه یک میلیون و 300 هزار بشکه ای) همزمان شده است.
تصمیم عربستان سعودی و روسیه برای تمدید کاهش عرضه داوطلبانه نفت سبب شد قیمت های جهانی این کالای راهبردی در اواخر سپتامبر سال جاری میلادی به بیش از 90 دلار هر بشکه برسد.
کاهش عرضه عربستان و روسیه در عین حال عرضه نفت خام، به ویژه انواع نفت خام ترش، پیش از فصل زمستان را کاهش داد.
براساس آمارهای مؤسسه تحقیقاتی کپلر (Kpler)، درپی کاهش عرضه نفت خام تولیدکنندگان اوپک پلاس از جمله نیجریه، الجزایر وعربستان سعودی مجموع واردات محموله های دریایی نفت خام ایالات متحده آمریکا به طور میانگین در ماه اکتبر روزانه 2 میلیون و 470 هزار بشکه خواهد بود؛ در حالی که این مقدار در سپتامبر امسال 2 میلیون و 920 هزار بشکه در روز بود.
داده های مؤسسه تحقیقاتی کپلر مستقر در اسلو نروژ نشان می دهد که در دوره مورد بررسی، صادرات نفت خام عربستان سعودی به ایالات متحده آمریکا در اکتبر امسال به 241 هزار بشکه در روز می رسد، در حالی که این رقم در سپتامبر سال 2023 میلادی روزانه 286 هزار بشکه بوده و در اکتبر سال 2022 میلادی رقم روزانه 410 هزار بشکه را ثبت کرده است.
بخشی از این کاهش عرضه به تغییر فصل مربوط می شود، دوره اوج تقاضا برای بنزین در ایالات متحده آمریکا در پایان فصل تابستان کاهش می یابد، زیرا پالایشگاه ها مقدار بهره گیری از ظرفیت تولید خود را به دلیل اجرای عملیات تعمیرات دوره ای و نگهداری کاهش می دهند، اما به گفته تحلیلگران، دلایل دیگری هم برای کاهش عرضه وجود دارد.
مت اسمیت، تحلیلگر ارشد بازارهای نفت آمریکا در مؤسسه تحقیقاتی کپلر با اشاره به شرایط عرضه نفت عربستان سعودی گفت: با کاهش ارسال دریایی بشکه های نفت خام به ایالات متحده آمریکا بازارهای جهانی این کالای راهبردی تحت تأثیر قرار می گیرد، زیرا این شرایط بر ذخیره سازی ها و سرانجام قیمت های جهانی نفت خام اثر می گذارد.
وی افزود: در عوض، عربستان سعودی محموله های نفت خام بیشتری به چین صادر می کند.
داده های مؤسسه تحقیقاتی کپلر نشان از این دارد که صادرات نفت خام عربستان سعودی به چین در ماه سپتامبر سال جاری میلادی به حدود یک میلیون و 600 هزار بشکه در روز رسید که نسبت به رقم روزانه یک میلیون و 200 هزار بشکه ای ماه اوت امسال و یک میلیون و370 هزار بشکه ای ژوئیه امسال، افزایش نشان می دهد.
روهیت راتود از مؤسسه تحلیل بازارهای نفت ورتکسا (Vortexa) در این باره گفت: پالایشگاه های واقع در امتداد سواحل غربی ایالات متحده آمریکا از جمله ریچموند متعلق به شرکت آمریکایی شورون در ایالت کالیفرنیا، پالایشگاه و پالایشگران منطقه لس آنجلس در ماه سپتامبر محموله های نفت خام کمتری از عربستان سعودی دریافت کردند
از آنجا که ایالات متحده آمریکا شاهد کاهش واردات نفت خام بوده، نفت کمتری به قاره سبز صادر کرده است.
داده های مؤسسه تحقیقاتی کپلر حکایت از آن دارد که صادرات نفت خام ایالات متحده آمریکا به کشورهای اروپایی در ماه سپتامبر 2023 به روزانه یک میلیون و860 هزار بشکه و درماه اوت امسال هم به یک میلیون و 840 هزار بشکه در روز رسید، در حالی که این رقم در ژوئیه سال جاری میلادی 2 میلیون و 10 هزار بشکه در روز بود.
برخی معامله گران اعلام کردند که افت صادرات محموله های نفت خام آمریکا به اروپا بر قیمت های بازارهای آتی نفت خام شاخص برنت دریای شمال تأثیر گذاشته است.
عرضه اندک نفت خام ایالات متحده آمریکا به قاره سبز باعث شد ارزش معاملات آتی نفت خام شاخص برنت دریای شمال در ماه نخست سه دلار و26 سنت به ازای هر بشکه بالاتر از ماه دوم و بالاترین سطح از سال 2022 میلادی باشد.آدی ایمسیروویچ، یکی از مشاوران مؤسسه «سوری کلین انرژی» (Surrey Clean Energy) و یکی از تحلیلگران ارشد مؤسسه سی اس آی اس (CSIS) در این باره گفتند که به دلیل افزایش نقش نفت خام آمریکا در شاخص برنت، هر گونه تغییر و افت عرضه در بازار نفت خام ایالات متحده در بازارهای بین المللی نسبت به گذشته سریع تر احساس می شود.
ایمسیروویچ، یک تاجر کهنه کار بازار نفت در این باره گفت: این واقعیت که اکنون اثر عرضه نفت آمریکا مستقیم تر است، احتمال دارد موضوع خوبی باشد، بازار نفت ایالات متحده ارتباط مستقیم تری با معیار کلیدی جهانی (برنت) نسبت به گذشته دارد و می توانید بلافاصله اثرش را مشاهده کنید.
معرفی نفت خام شاخص «دبلیو تی آی میدلند» (WTI Midland) در ماه ژوئن سال جاری میلادی برای کمک به تعیین قیمت شاخص برنت تاریخ دار که ازسوی مؤسسه «اس اندپی گلوبال کامودیتی اینسایت (S&P Global Commodity Insights) ارزیابی شده، به این معناست که تأثیر بازار نفت خام ایالات متحده آمریکا بر قیمت های خارج از این کشور افزایش یافته است.برنت تاریخ دار که در سطح جهانی برای مصارف تجارت استفاده می شود، اکنون بر اساس قیمت پنج نوع نفت خام دریای شمال و قیمت شاخص «دبلیو تی آی میدلند» آمریکا قیمت گذاری می شود.به گفته تاجران و تحلیلگران بازارهای جهانی نفت خام، صادرات بالای شاخص «دبلیو تی آی میدلند» به بازارهای اروپا در طول تابستان امسال به حفظ قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال کمک کرد.
منبع: رویترز
نویسندگان: استفانی کلی و الکس لاولر
مترجم: امیر دشتی
شرکت نفت فلات قاره ایران
شرکت ملی نفت ایران با مشارکت شرکت نفت فلات قاره و منطقه ویژه اقتصادی لاوان، بیش از 9هزار بسته آموزشی میان دانش آموزان زیرپوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) در مناطق نفت خیز استان هرمزگان توزیع کرد.
آیین توزیع ۹ هزار بسته آموزشی میان دانش آموزان کم برخوردار استان هرمزگان یکشنبه ۱۴ آبان با حضور حسین نصر، سرپرست مدیریت منطقه عملیاتی قشم؛ حمید باسره، مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان هرمزگان؛ یدالله شهریاری، رئیس روابط عمومی شرکت نفت فلات قاره؛ سعید زنگنه، رئیس روابط عمومی شرکت منطقه ویژه اقتصادی لاوان و جمعی از مسؤولان کمیته امداد امام خمینی (ره) استان هرمزگان در کانون فاطمیه (س) بندرعباس برگزار شد.
حسین نصر، سرپرست مدیریت منطقه عملیاتی قشم شرکت نفت فلات قاره ایران در این آیین گفت: صنعت نفت کشور همواره وظایفی در اجرای مسؤولیت های اجتماعی خود دارد که به صورت جدی به آن، بویژه در مناطق محروم عمل کرده است.در همین زمینه امسال نیز در قالب تفاهمنامه شرکت ملی نفت ایران با کمیته امداد حضرت امام خمینی (ره) ۹ هزار و 180 بسته نوشت افزار و لوازم آموزشی برای کمک به تحصیل دانش آموزان زیر چتر حمایت این نهاد در استان هرمزگان تأمین شد.
وی ارزش هر بسته را ۷۵۰ هزار تومان اعلام و اظهار کرد: برای تأمین این تعداد بسته بیش از ۶ میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان هزینه شده است.
سرپرست مدیریت منطقه عملیاتی قشم با اشاره به اینکه تعداد بسته های آموزشی اهدایی امسال نسبت به سال گذشته بیش از ۳ برابر شده است، ابراز امیدواری کرد که با تقویت همکاری ها بین شرکت ملی نفت ایران و کمیته امداد، این روند افزایشی در سال های آینده نیز ادامه داشته باشد.
نصر همچنین با اشاره به آیه قرآن و بیان اینکه همه ما نسبت به آنچه در اطرافمان می گذرد مسؤولیم، گفت: همه باید در حد توان و بضاعت خود برای رفع فقر و محرومیت در جامعه تلاش کنند و هیچ دانش آموزی به دلیل فقر نباید از تحصیل محروم شود، بنابراین اقدام هایی از این دست می تواند بسیار مؤثر باشد.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مجری طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک گفت: ساخت دو دستگاه شیر کنترل جریان از سوی شرکت های دانش بنیان داخلی با نظارت طرح گوره - جاسک و نصب آن در محل تلمبه خانه شماره ۵ با موفقیت انجام شد.
علی جعفرزاده با اشاره به اینکه یکی از تجهیزات حیاتی مورد نیاز تأسیسات نفتی، شیرهای کنترلی هستند که در کلاس های کاری و سایزهای مختلف تولید می شوند، افزود: برخی از این سایزها و کلاس ها سابقه ساخت در داخل کشور را به طور کامل نداشته اند.وی ادامه داد: طرح گوره - جاسک پس از بررسی های میدانی و انجام فرایندهای مهندسی و فنی، ساخت دو دستگاه شیر کنترل جریان ۲۴ اینچ با کلاس کاری ۹۰۰ را به یک شرکت دانش بنیان داخلی واگذار کرد که با پیگیری ها، حضور در آزمون های کارخانه ای و همه مراحل ساخت و نظارت و پیگیری و همفکری فنی مهندسی با سازنده، این شیر در زمان برنامه ریزی شده ساخته و مطابق با استانداردهای روزآمد دنیا تست شد.
مجری طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره -جاسک گفت: شیرهای یادشده پس از قبولی در همه آزمون های کارخانه ای، به محل تلمبه خانه شماره ۵ ارسال و در این سایت نصب شد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از تکمیل ۳۲ پروژه عمده در زمینه های افزایش سطح ایمنی و بهبود تولید، دسترسی به تأسیسات و بهسازی اماکن با اعتبار بیش از یکهزار میلیارد ریال در این شرکت طی یک سال اخیر خبر داد.حسن شهروئی، ضمن قدردانی از تلاش کارکنان بخش های مختلف این شرکت و با تأکید بر اهمیت و جایگاه شرکت نفت و گاز کارون در چرخه اقتصاد کشور اظهار کرد: همسو با ارتقای ضریب ایمنی و بهره وری در حوزه تولید و بهسازی تأسیسات و ایمن سازی مسیرهای دسترسی به آنها، اجرای پروژه های مرتبط در دستور کار قرار گرفت که با تلاش جهادی کارکنان این شرکت، این پروژه ها تکمیل و اجرایی می شود.وی از نصب و راه اندازی مبدل نفت در نمک زدایی منصوری، نصب و راه اندازی الکتروپمپ نفت P۵۲B واحد نمک زدایی شماره ۲ اهواز با ظرفیت ۶۰ هزار بشکه، احداث و ترمیم بیش از ۷۰ کیلومتر مسیر آسفالت و خط کشی جاده های دسترسی به تأسیسات، ترمیم و بازسازی پل های دسترسی به تأسیسات و چاه ها، بررسی و تعویض بخش های آسیب دیده خطوط لوله جریانی چاه ها، بهسازی حوضچه نفت شیرگاه ۲۴ اینچ نفت سراسری واقع در واحد بهره برداری شماره ۲ اهواز، بهسازی روشنایی واحد بهره برداری شماره ۵ با نصب ۳۶ عدد پایه روشنایی، ساخت و نصب پلکان و راهروی دسترسی واحدهای فراورشی و تأمین روشنایی مسیر ورودی به مجموعه صنعتی آب تیمور با نصب ۲۴ پایه در جاده اهواز به خرمشهر به عنوان بخشی از پروژه های انجام شده در شرکت نفت و گاز کارون نام برد.
پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری
مانور ایمنی و آتش نشانی در تأسیسات انبار نفت سردار شهید قاسم سلیمانی شهرکرد برگزار شد.بدری حسینی، رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری گفت: این مانور همزمان با هفته پدافند غیرعامل به منظور آمادگی هرچه بیشتر نیروهای عملیاتی درشرایط مختلف با حضور سردار علی مهدی پور، رئیس بازرسی پدافندغیرعامل کشور، ساسان تیموری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری و جمعی از مدیران این منطقه و مقام های استانی برگزار شد.
وی افزود: افزایش توانمندی های عملیاتی کارکنان انبار نفت برای حفظ آمادگی پدافندی درشرایط اضطرار، ارتقای سطح ایمنی تأسیسات به منظور اجرای فرایندهای مقابله در حوادث غیرمترقبه درون و برون سازمانی از اهداف برگزاری مانور ایمنی و آتش نشانی است و هر ساله در تأسیسات انبار نفت منطقه به منظور آمادگی نیروهای عملیاتی در مواجهه با شرایط اضطرار برگزار می شود.رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری تأکید کرد: جمعیت هلال احمر، مرکز فوریت های پزشکی (اورژانس) استان و سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرکرد مشارکتی فعال در این مانور داشتند و مراحل مانور از جمله اطفای حریق فرضی مخزن و سکوهای بارگیری، عملیات امداد و نجات مصدومان در ارتفاع و فضای معلق، راپل و دیگر مراحل از سوی گروه های حرفه ای این سازمان ها در کنار کارکنان ایمنی و آتش نشانی و عملیاتی با مشارکت پایگاه بسیج پایگاه شهید تندگویان منطقه انجام شد.حسینی بیان کرد: مانور اطلاع رسانی شرایط اضطرار در همکاری با خبرگزاری ها و رسانه های استان بخشی دیگر از اجرای این رزمایش بود که با در نظر گرفتن اجرایی شدن شیوه نامه مدیریت اطلاع رسانی شرایط اضطرار در صنعت نفت محقق شد.
وی تأکید کرد: در نشست پایانی مسؤولان حاضر در مانور پس از مشاهده عینی مراحل انجام شده، با بیان دیدگاه های تخصصی، نحوه اجرای مانور را ارزیابی کردند.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
گروه اعزامی گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با درخششی کم نظیر در عرصه جهانی توانست چهار مدال و جایزه نمایشگاه بین المللی اختراعات آلمان از جمله مدال طلای جایزه ویژه کلاس صنعتی را با دو طرح خلاقانه در رقابت با ۵۰۰ طرح ارائه شده از آن خود کند. مصطفی رحیمی و کوروش رضایی با دو طرح خلاقانه کولر خورشیدی با قابلیت سرمایش و گرمایش و تولید آب از رطوبت هوا و پروژه سامانه مدیریت تأمین، تولید، انبارش و فروش بر پایه یادگیری ماشین و هوش مصنوعی در نمایشگاه نورمبرگ آلمان iENA2023 شرکت کردند.
طرح های ارائه شده از سوی مخترعان جوان و متخصص هلدینگ خلیج فارس در رقابت با ۵۰۰ طرح، توجه داوران انستیتوی فناوری کشور آلمان و کمیسیون مشترک کشورهای عضو فدراسیون جهانی مخترعان را به خود جلب کرد و توانست مدال طلای جایزه ویژه در کلاس صنعتی، جایزه ویژه مؤسسه تحقیقات و نوآوری ملی کشور تایلند و دو مدال نقره در بخش فناوری های نوآورانه اقتصادی و کاربردی را برای کشورمان به ارمغان آورد. گفتنی است، این مسابقات تحت حمایت علمی فدراسیون مخترعین بین المللی جهانی IFIA، تحت نظارت سازمان ملل و معاونت علمی و فناوری کشور چین، تایلند و مرکز فناوری و مخترعان آلمان برگزار شد.
شرکت نفت و گاز پارس
سرپرست مدیریت تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس از تحقق بیش از ۹۱ درصدی برنامه تعمیرات پیشگیرانه در بخش تجهیزات چاه های تولیدی سکوهای پارس جنوبی در نیمه نخست سال ۱۴۰۲ خبر داد.
علیرضا ریخته گر دزفولی گفت: متخصصان این شرکت موفق به تحقق بیش از ۹۱ درصدی برنامه تعمیرات پیشگیرانه در بخش تجهیزات سرچاهی و شیرهای ایمنی درون چاهی مربوط به ۳۲۴ حلقه چاه تولیدی سکوهای پارس جنوبی در نیمه اول سال ۱۴۰۲ شدند.وی با اشاره به اهداف انجام تعمیرات پیشگیرانه در بخش تجهیزات سرچاهی و شیر ایمنی درون چاهی سکوهای پارس جنوبی گفت: تجهیزات سرچاهی و شیر ایمنی درون چاهی سکوهای پارس جنوبی از مهم ترین و باارزش ترین دارایی های فیزیکی شرکت نفت و گاز پارس به شمار می روند و انجام به موقع و باکیفیت تعمیرات پیشگیرانه دوره ای و اضطراری به منظور حفظ تولید ایمن و پایدار، نگهداری صحیح و به تبع آن افزایش طول عمر این تجهیزات، همچنین پایش مستمر وضع چاه ها از نظر جلوگیری از نشتی و خرابی در تجهیزات سرچاهی، جلوگیری از وقوع موارد نا ایمن در شیرهای درون چاهی برای حفظ چاه ها در شرایط تولید ایمن و پایدار، اهمیت زیادی دارد.سرپرست مدیریت تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس افزود: تجهیزات سرچاهی (Xmas Tree) به عنوان ابزار کنترل فشار چاه های تولیدی در نظر گرفته می شوند و با توجه به اینکه این تجهیزات در تماس مستقیم با گاز ترش قرار دارند، نیاز است به منظور حفظ تولید ایمن و پایدار از میدان گازی پارس جنوبی، به صورت مستمر و دوره ای صحت و عملکرد دقیق آنها بررسی شود.
سلمان خزایی، معاون عملیات و پشتیبانی شرکت نفت وگاز پارس از صرفه جویی ۲۰۰ میلیارد ریالی و بیش از ۹۲ هزار نفر- ساعت کارکرد بدون حادثه در تعمیرات اساسی سکوهای گازی پارس جنوبی در سال ۱۴۰۲ خبر داد.وی با اشاره به اینکه پیچیده ترین برنامه عملیات تخصصی تعمیرات اساسی سالانه سکوهای گازی پارس جنوبی امسال با صرفه جویی ۲۰۰ میلیارد ریالی به پایان رسید، گفت: ۲۰ سکو از مجموع ۳۶ سکوی گازی در حال تولید به مدت ۱۰۵ روز همزمان، در بازه زمانی ۳۰ خرداد تا ۵ آبان امسال، در برنامه تعمیرات اساسی سالانه از سوی تیم های تخصصی تعمیرات در بخش خشکی و فراساحل پایش و تعمیر شدند.معاون عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه در تعمیرات سالانه ۱۴۰۲ بیش از ۹۲ هزار نفر-ساعت کارکرد بدون حادثه ثبت شد، افزود: بر اساس بازرسی های انجام شده در طول سال و صدور دستورکارهای تعمیراتی، تعداد ۱۳ هزار و ۲۱۴ مورد دستورکار با پیشرفت میانگین بیش از ۹۸ درصد (وزنی) انجام شد.
شرکت گاز استان خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی گفت: طرح ضربتی خط انتقال تقویتی گاز ۱۶ اینچ صالح آباد به تربت جام از سوی قرارگاه خاتم الانبیا(ص) با سرعت مناسب در حال اجراست. حسن افتخاری در حاشیه بازدید از پروژه خط انتقال تقویتی گاز ۱۶ اینچ صالح آباد به تربت جام که همراه استاندار خراسان رضوی انجام شد، اظهار کرد: خط انتقال گاز به طول ۷۳ کیلومتر و به قطر ۱۶ اینچ با اعتباری ۶ هزار میلیارد ریال حدفاصل صالح آباد به تربت جام از اواخر سال ۱۴۰۱ و اوایل امسال با هدف افزایش پایداری خطوط انتقال گاز این شهرستان آغاز شده است. وی با بیان اینکه اجرای این پروژه به همت قرارگاه خاتم الانبیا با سرعت مناسب و طبق برنامه زمان بندی در حال اجراست، افزود: هم اکنون پیشرفت پروژه که شامل 73 کیلومتر مسیر سازی، ۷۱ کیلومتر حفاری، تهیه کل لوله های پروژه از شرکت لوله سازی اهواز و عایق کاری و حمل آن به تربت جام، 43 کیلومتر جوشکاری خط به 70 درصد رسیده و بخش عمده ای از چهار ایستگاه پروژه نیز پایان یافته که انتظار می رود طبق وعده داده شده، زمستان امسال شاهد بهره برداری از این طرح باشیم.به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی، بیش از ۷۰ دستگاه خودروی سنگین عملیاتی در مسیرهای سخت گذر یا سنگلاخی صالح آباد - تربت جام، حدود ۲ میلیون مترمکعب عملیات خاکبرداری انجام داده اند. مطابق قرارداد، طراحی، تأمین کالا و اجرای پروژه به صورت کامل به عهده قرارگاه خاتم الانبیا (ص) است.افتخاری یادآور شد: مطالعات پایه ای اجرای خط انتقال گاز ۱۶ اینچ تربت جام از سوی مهندسان مشاور و حوزه خدمات فنی و مهندسی شرکت گاز استان خراسان رضوی در پایان سال ۱۴۰۱ در کمترین زمان ممکن انجام و پس از اخذ مجوزهای محیط زیستی و پدافند غیرعامل امکان آغاز عملیات اجرایی در سال جاری فراهم شد.وی از تأمین منابع مالی و حمایت های کامل وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، همچنین همراهی و حمایت های استانداری خراسان رضوی و فرمانداری شهرستان های تربت جام و صالح آباد در اجرای طرح ضربتی مورد اشاره قدردانی کرد.
قرارگاه خاتم الانبیا(ص) پیش از این نیز تجربه اجرای موفق خط انتقال گاز سرخس درگز را در دهه ۸۰ شمسی داشته است، همچنین همسو با افزایش تاب آوری خطوط انتقال گاز شرق کشور افزون بر اجرای خط انتقال گاز صالح آباد به تربت جام، اجرای خط انتقال دوراهی دشتک به نهبندان در استان خراسان جنوبی در حال اجراست که بهره برداری از این خط نیز کمک شایانی به افزایش پایداری استان های خراسان رضوی و خراسان جنوبی می کند.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با احداث همزمان ۱۰ تأسیسات تقویت فشار گاز، موفق به ثبت رکوردی تازه در تاریخ صنعت گاز ایران شد.
صمد رحیمی، مجری طرح تأسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در تشریح دلیل این موفقیت، توربوکمپرسور را مهم ترین تجهیز و قلب تأسیسات تقویت فشار گاز توصیف کرد و گفت: یکی از ارکان اصلی موفقیت پروژه های طرح تأسیسات تقویت فشار گاز، همکاری هدفمند و مؤثر با دو شرکت بزرگ سازنده توربوکمپرسور کشور است.
وی ادامه داد: فرایند ساخت ۲۰۰ دستگاه توربوکمپرسور از سوی شرکت های ایرانی مپنا و اوتی سی به گونه ای مدیریت شده که به موازات روند انتخاب و آغاز به کار پیمانکار، توربین ها نیز ساخته و به سایت حمل می شوند. بی شک ساخت این توربین ها با سرمایه گذاری حدود ۲ میلیارد دلار، در ردیف مگاپروژه های شرکت مهندسی و توسعه گاز به شمار می رود.
مجری طرح تأسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه تأسیسات «نورآباد»، «پل کله» و «دوراهان» روی خط لوله دهم سراسری قرار دارند، اظهار کرد: تأسیسات «پل کله» با توجه به اینکه در انتهای خط است، از آرایش توربین ۲+۱ بهره می برد، اما نورآباد و دوراهان دارای آرایش ۳+۱ هستند.
رحیمی پروژه دوراهان را از سخت ترین پروژه های تأسیسات تقویت فشار گاز از منظر جغرافیایی خواند و تصریح کرد: از آنجا که محل اجرای این پروژه در دامنه کوه و شیب تند قرار دارد به صورت پله ای اجرا و یک دیوار حائل ۱۲ تا ۱۳ متری در سرتاسر تأسیسات احداث شد. از سوی دیگرهر ۴ کمپرسور این پروژه تأمین شده و در مرحله پیش راه اندازی است و پیش بینی می شود در زمستان این ایستگاه هم راه اندازی و زنجیره خط دهم سراسری کامل شود.
به گفته وی، تأسیسات تقویت فشار گاز آرادان نیز زودتر از موعد مقرر روی خط ۴۸ اینچ شمال - شمال شرق راه اندازی شد و به این ترتیب اکنون ایستگاه های آرادان، پل کله و نورآباد در انتظار بهره برداری هستند.
مجری طرح تأسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران درباره زمان راه اندازی تأسیسات «خورموج و آب پخش» که در استان بوشهر و روی خط ششم سراسری احداث می شوند و برای کریدور غرب حیاتی هستند، گفت: با توجه به اینکه در طرح تأسیسات از تجهیزات دارای فناوری بالا استفاده می شود، راه اندازی چند توربوکمپرسور به صورت همزمان کار بسیار سنگینی است و یکپارچه کردن کل پروژه شامل سیستم های برق، کنترل و ابزار دقیق و رساندن کار به نتیجه و راه اندازی ایستگاه، مسیر سختی است.
وی گفت: امیدواریم اواخر آبان ماه اگر مشکلی در بحث فنی توربین ها نداشته باشیم، خورموج و متعاقب آن آب پخش را راه اندازی شوند.
شرکت گاز استان خراسان رضوی
رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی از صرفه جویی سالانه تا ۴۰ درصد مصرف گاز مشترکان با بهینه سازی موتورخانه ها خبر داد و اعلام کرد که تاکنون موتورخانه ۱۴۶۰ مشترک در این استان بهینه شده است.
حدود سه سال پیش بود که شرکت ملی گاز ایران در آیینی از طرح ملی بهینه سازی موتورخانه واحدهای مسکونی و تجاری رونمایی کرد و همسو با سیاست های کلان وزارت نفت مبنی بر بهینه سازی مصرف گاز طبیعی و در نتیجه کاهش آلودگی هوا و هزینه مشترکان، همچنین ایجاد اشتغال در کشور اجرای این طرح در دستور کار قرار گرفت تا با حمایت مالی و فنی از آن دسته از مشترکان گاز طبیعی که سیستم موتورخانه مرکزی گرمایشی دارند، نسبت به بررسی وضع فنی آنها به صورت رایگان اقدام شود.
بر اساس اعلام شرکت ملی گاز ایران، تعداد بهینه سازی موتورخانه ها در سال نخست اجرا ۹ هزار و سال دوم ۳۴ هزار بوده و اکنون به حدود ۸۰ هزار رسیده که از روند رو به افزایش استقبال مشترکان از اجرای این طرح حکایت دارد.
براین اساس، با اختصاص و پرداخت هزینه های لازم از سوی شرکت ملی گاز ایران، سیستم موتورخانه مشترکان در بخش های سرویس و تنظیم مشعل، عایق کاری تأسیسات و نصب دستگاه ضدرسوب مغناطیسی ارزیابی، اصلاح و بهینه سازی می شود که مشترکان واجد شرایط و شرکت های دارای رتبه یک تا پنج تأسیسات از سازمان برنامه و بودجه یا شرکت های معرفی شده از سوی اتحادیه شوفاژکاران می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر و تکمیل فرم ثبت نام از این سامانه استفاده کنند.
حمیدرضا افشون، رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی همچنین با اشاره به تازه ترین آمار درخواست و اجرای این طرح در خراسان رضوی گفت: تاکنون ۳۶۰۰ مشترک در این استان برای بهینه سازی موتورخانه های خود ثبت نام کردند، البته برای نمونه دانشگاه فردوسی یک مشترک است، اما ۸۴ موتورخانه دارد، بنابراین تعداد مشترک با تعداد موتورخانه متفاوت است.به گفته وی، در سامانه اعلام شده و طبق مصوبه شورای اقتصاد برای تفکیک این دو، از واحد موتورخانه استفاده کردند. به این معنا که به ازای هر ۵۰۰ متر زیربنای مجموعه، یک واحد موتورخانه محاسبه می شود. به همین دلیل در آمار، تعداد مشترک و تعداد موتورخانه متفاوت است.رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی تصریح کرد: از مجموع ۳۶۰۰ واحد مشترک ثبت نام شده تاکنون ۱۴۶۰ مورد بهینه سازی تکمیل شده که معادل ۷۵۴۰ واحد موتورخانه است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان
عملیات ترمیم و تعویض خط لوله انتقال آب شرب منطقه سی برنج به عنوان یکی از مناطق مهم و پرجمعیت مسکونی شهر مسجدسلیمان، از سوی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان انجام شد.ترمیم خط لوله منطقه سی برنج با درخواست اداره آب و فاضلاب شهرستان مسجدسلیمان در چارچوب ارائه خدمات عام المنفعه این شرکت انجام شد.بر پایه این گزارش، ۱۰۰ متر از خط لوله ۸ اینچ انتقال آب منطقه سی برنج حدفاصل میدان بسیج (نفتون) تا سه راهی سی برنج که به دلیل پوسیدگی، به دفعات سبب تخریب بخش هایی از سطح پیاده رو و سواره رو مسیر و دچار هرزروی و افت فشار شده بود، از سوی واحد خدمات عمومی مهندسی با تأمین لوله از منابع موجود شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان ترمیم و تعویض شد.
عملیات راه اندازی و بهره برداری از ایستگاه مخابراتی بی بیان با همت متخصصان جوان اداره مخابرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان با موفقیت انجام و سبب صرفه جویی ۱۵ میلیارد ریالی در بودجه این شرکت شد.ایرج باقری، رئیس اداره مخابرات شرکت بهرهبرداری نفت و گاز مسجد سلیمان گفت: این اقدام در پی لغو مجوز استفاده از لینک رادیویی ایستگاه شهنی - بی بیان به دستور سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات کشور و قطع ارتباط تلفنی اداره شیمیایی نفت، موزه نفت، باشگاه گلف و منازل سازمانی مستقر در منطقه بی بیان انجام شد.وی با اشاره به اینکه در پروژه طرح جامع مخابراتی نفت مسجدسلیمان، طرح نصب مرکز تلفن جدید و ایستگاه مخابراتی مایکروویو اختصاصی پیش بینی شده بود، افزود: این طرح به دلایلی اجرایی نشد تا اداره مخابرات با استفاده از دانش و تجربه نیروهای متخصص خود به دنبال رفع این مشکل باشد.رئیس اداره مخابرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان اظهار کرد: عملیات راه اندازی ایستگاه همراه با نصب پروگرام و راه اندازی لینک ارتباطی مایکروویو با استفاده از تخصص و تعهد کارکنان جوان این اداره انجام و سبب صرفه جویی ۱۵ میلیارد ریالی در بودجه شد، ضمن آنکه ظرفیت ارتباطی نیز از ۲E۱ به ۱۶E۱ ارتقا یافت.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر پالایشگاه هشتم مجتمع گاز پارس جنوبی از آمادگی کامل برای تولید حداکثری و پایدار گاز و محصولات جانبی بویژه در فصل سرد سال، با اقدام های ویژه خبر داد.
هادی چابوک بیان کرد: تولید گاز پالایشگاه هشتم در نیمه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ١٣.٥ درصد و تولید گاز مایع ٢٧ درصد افزایش یافته و حجم مشعل سوزی نیز ٩١ درصد کاهش یافته است.
وی گفت: متخصصان و کارکنان این مجموعه با هدف پایداری و حفظ تولید، با اجرایی کردن رویکرد جدید اتخاذ شده در انجام عملیات تعمیرات اساسی در کوتاه ترین زمان و کمترین فرصت ازدست رفته تولید، ضمن افزایش قابل توجه تولید در نیمه نخست امسال نسبت به پارسال در همه واحدهای تولیدی آمادگی لازم را برای تولید پایدار در فصل سرد پیش رو ایجاد کردند.
مدیر پالایشگاه هشتم پارس جنوبی افزود: انجام تعمیرات اساسی و تعویض کاتالیست بسترهای نم زدایی در هر چهار ردیف، همچنین تعمیرات و اصلاحات روی تجهیزات کولد باکس همه ردیف های شیرین سازی گاز یکی از اقدام های شاخص برای افزایش و پایداری تولید گاز در روزهای سرد سال است.
چابوک ادامه داد: با استفاده از توان ۱۰۰ درصدی شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی، تعمیرات اساسی دو دستگاه توربو کمپرسور صادرات گاز پالایشگاه هشتم پارس جنوبی با موفقیت انجام شد که گامی بزرگ برای آغاز فصل نو در تولید پایدار گاز خواهد بود.
وی تصریح کرد: همچنین همسو با تأمین اقلام یدکی مورد نیاز برای تجهیزات حیاتی و مؤثر پالایشگاه عمدتا از طریق سازندگان دانش بنیان داخلی، کمبودها تا حد قابل توجهی رفع شده و ان شاءالله در این زمینه مشکلی درروزهای پیش رو نخواهیم داشت. مدیر پالایشگاه هشتم مجتمع گاز پارس جنوبی در ادامه تأکید کرد: متخصصان و کارکنان این پالایشگاه با استفاده از روش های نو و در کوتاه ترین زمان ممکن، تعمیرات اساسی تجهیزات مهمی مانندکمپرسورهای سردساز پروپان، کمپرسورهای احیای گاز و هوای ابزار دقیق، بویلرها، پکیج های آب شیرین کن و بازیافت گلایکول را با بهترین سطح کیفیت به پایان رسانده اند.
چابوک افزود: پالایشگاه هشتم همچنین با تأمین به موقع قطعات یدکی و انجام به موقع تعمیرات کمپرسورهای off gas، مانند گذشته متعهدانه برای کاهش مشعل سوزی گازهای آلاینده قدم برداشته است. از دیگر اقدام های محیط زیستی، تعمیرات کامل واحد تصفیه پساب و تخلیه، لایروبی و امحای بخش قابل توجه لجن و رسوبات از این واحد بوده که این مهم کمک شایانی به کاهش بار آلودگی به سمت دریا کرده است
پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت
دانشگاه های صنعتی اصفهان و سهند تبریز در مسابقه دانشجویی چالش احیای چاه های نفتی مقام های نخست و دوم را به دست آوردند و دانشکده فنی فومن دانشگاه تهران و دانشگاه علم و صنعت تهران به صورت مشترک سوم شدند.
مسابقه دانشجویی چالش احیای چاه در محل مجتمع آموزش فنون اهواز با حضور محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت؛ محمد چهاردولی، رئیس دانشگاه صنعت نفت؛ محمد گلستان باغ، رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب؛ فرخ ناصری کریم وند، رئیس مرکز آموزش و فنون اهواز و سعید آتشبار، سرپرست روابط عمومی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برگزار شد.
از بین ۱۰ تیمی که در این مسابقه شرکت کردند، تیم نخست، دانشگاه صنعتی اصفهان، تیم دوم، دانشگاه سهند تبریز و تیم سوم به صورت مشترک دانشکده فنی فومن دانشگاه تهران و دانشگاه علم و صنعت تهران پذیرفته شدند..
شرکت ملی گاز ایران
مدیرعامل شرکت بازرگانی گاز ایران اعلام کرد که متقاضیان برای مشارکت در مرحله دوم فراخوان سرمایه گذاری در طرح جایگزینی بیش از ۴ میلیون بخاری با بازده بالا به جای بخاری های با بازده پایین، تا ۲۰ آبان ماه مهلت دارند اسناد مربوطه را تهیه و ارسال کنند.شهرام اسدپور با اشاره به استقبال متقاضیان بخش خصوصی برای مشارکت در طرح سرمایه گذاری برای نصب بخاری های بازده بالا به جای بخاری های بازده پایین، گفت: وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران با توجه به بحث مدیریت بهینه مصرف در کشور، با هدف مدیریت مصرف انرژی و کاهش هدررفت گاز، اقدام به «فراخوان شناسایی و ارزیابی سرمایه گذاران برای اجرای طرح جایگزینی بخاری های گازسوز بازده بالا به جای بخاری های گازسوز بازده پایین» کرده است.وی افزود: با وجود اطلاع رسانی پیشین و برگزاری یک مرحله فراخوان ثبت نام تا ۱۸ مردادماه سال ۱۴۰۲، برخی متقاضیان پس از پایان مهلت مقرر، با مراجعه حضوری، درخواست کتبی برای مشارکت در طرح داشتند. بر این اساس، آگهی فراخوان جدید منتشر و متقاضیان تا ۲۰ آبان ماه مهلت دارند در این طرح مشارکت کنند.مدیرعامل شرکت بازرگانی گاز ایران ادامه داد: سرمایه گذاران بنا بر آگهی مناقصه که در پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی گاز ایران منتشر شده، می توانند ضمن اطلاع از شرایط و ضوابط مشارکت در طرح تا موعد مقرر، مستندات لازم را تهیه و درخواست کتبی خود را برای شرکت در این مناقصه به اداره تدارکات کالای شرکت بازرگانی شرکت ملی گاز ایران تحویل دهند.به گفته اسدپور، این شرکت نیز بر اساس معیارهایی که در سامانه تدارکات الکترونیکی دولت بارگذاری شده، ارزیابی سرمایه گذاران و تهیه فهرست کوتاه را در دستور کار قرار خواهد داد.مدیرعامل شرکت بازرگانی گاز ایران تصریح کرد: چشم انداز ما در این طرح این است که در یک بازه زمانی ۵ ساله، ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار بخاری با بازده A و B جایگزین بخاری های فرسوده شوند. براساس برآوردها، هرکدام از این بخاری ها سالانه به ترتیب ۴۶۶ و ۳۷۸ مترمکعب گاز صرفه جویی خواهند کرد.اسدپور با بیان اینکه سرمایه گذاران می توانند به صورت مستقل یا در قالب یک گروه در این طرح شرکت کنند، گفت: با توجه به ظرفیت و توان تولیدکنندگان، این ملاحظه در نظر گرفته شده که تا دو سال نخست بتوان از ظرفیت بخاری با بازده B هم استفاده کرد، اما سرانجام اولویت ما در این طرح جایگزینی حداکثری بخاری های با بازده سطح A به جای بخاری های فرسوده است.وی تأکید کرد: اولویت در اجرای این طرح برای تعویض بخاری با خانواده های زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور، مدارس، دانشگاه ها، مساجد، دستگاه های اجرایی دولتی و ارگان های نظامی و انتظامی کشور با نظر شرکت ملی گاز ایران است.
فرایندی تاریخی که برای احقاق حقوق کارکنان شکل گرفت
صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه كاركنان صنعت نفت، از جمله تشكيلات مهم و باسابقه در صنعت نفت است كه تاريخچه آن به فعاليت هاي صنفي براي احقاق حقوق كارگران پيوند مي خورد. اما این که این بخش در صنعت نفت ایران به منظور استفاده کارکنان آن چگونه شکل گرفت، فرایندی است که در این نوشتار به آن پرداخته شده است.
كارگران صنعت نفت در جنوب كه بخش عمده نيروي كار اين صنعت را تشكيل مي دادند، تا قبل از سال 1325 از بسياري مزاياي شغلي مانند تعطيلات آخر هفته، ساعات كاري مشخص روزانه و هفتگي و .. محروم بودند. اينها مزايايي بود كه بعدا با تلاش كارگران و به موجب قانون مصوب كار به دست آمد. اين در شرايطي بودكه مشابه مزاياي فوق در بسياري از كشورهاي صنعتي وجود داشت و كارگران از آنها برخوردار بودند.كارگران نفت در جنوب براي به دست آوردن اين مزايا، اعتصاب گسترده اي را در سال 1325 در سراسر مناطق نفت خيز و عمدتا در پالايشگاه آبادان به راه انداختند. اين تلاش ها پس از مقاومت طولاني، به برخي موفقيت ها منجر شد.
تا سال 1325 ايران فاقد قانون كار بود، اما پس از اعتصاب كارگران نفت، نخستين قانون كار در زمان حكومت قوام السلطنه تدوين و به مورد اجرا گذاشته شد. اين اقدام از سوی كارگران صنعت نفت صورت گرفت و كارمندان در آن دخالتي نداشتند. متعاقب انجام اصلاحات مورد درخواست كارگران، موضوع تشكيل صندوق بازنشستگي براي كارمندان صنعت نفت نيز مطرح و به تشكيل نخستين صندوق بازنشستگي كارمندان در دي ماه 1326 (ابتداي سال 1948) ميلادي از سوي شركت نفت سابق منجر شد. پيش از به وجود آمدن نخستين مقررات بازنشستگي كارمندان صنعت نفت، كارمندان مذكور از دريافت مستمري ماهانه بازنشستگي در پايان خدمت يا از كار افتادگي محروم بودند و تنها صندوقي به نام صندوق اندوخته احتياطي (Provident Fund) وجود داشت كه مانند صندوق پس اندازي بود و حتي كليه كارمندان نيز مشمول آن بودند. مزايايي كه نخستين آيين نامه و صندوق بازنشستگي نفت براي كارمنداني كه بازنشسته مي شدند، در نظر گرفته بود، چندان رضايت خاطر كارمندان را فراهم نمي ساخت، با وجود این به عنوان نخستين طرح صندوق بازنشستگي كارمندان صنعت نفت درخور توجه بود. پس از ملي شدن صنعت نفت، آيين نامه جامع تري تدوين و پس از تصويب در شوراي عالي نفت، از سوی شركت ملي نفت ايران به اجرا گذاشته شد. پس از شروع فعاليت كنسرسيوم نفت، با توجه به اين كه مدت قرارداد كنسرسيوم محدود بود و شركاي تشكيل دهنده صندوق كنسرسيوم می خواستند در محدوده زماني قرارداد تعهدات خود از جمله تعهدات مربوط به صندوق بازنشستگي كارمندان و سهم هر شركت تشكيل دهنده كنسرسيوم مشخص باشد، مذاكرات و توافق هايي بين شركت ملي نفت ايران و شركت هاي تشكيل دهنده كنسرسيوم صورت گرفت.
اين مذاكرات در حالي انجام مي شد كه كارمندان صنعت نفت براي بهبود مزاياي بازنشستگي و شرايط بازنشسته شدن تلاش مي كردند؛ از اين رو اصلاحات قابل ملاحظه اي در مقررات آيين نامه بازنشستگي كارمندان صوت گرفت و افزون بر آن، به تشكيل صندوق پس انداز كارمندان صنعت نفت با مشاركت كارمندان و كارفرما اقدام شد. اين تصميمات پس از تصويب، از خرداد1337 (ژوئن 1958) به مورد اجرا گذاشته شد.
به اين ترتيب جامعيت ضوابط بازنشستگي كارمندان صنعت نفت، عملا از تاريخ مذكور (خرداد 1337) شروع شد و با تشكيل سازمان صندوق هاي بازنشستگي و پس انداز آغاز به كار كرد. به موجب مقررات جديد بازنشستگي در مورد كارمندان، از تاريخ تشكيل كنسرسيوم به نسبت زماني كه هر كارمند براي شركت ها خدمت می كرد، انجام تعهدات به عهده آن شركت ها بود. تأييد سوابق شغلي، اعم از زمان مربوط به شركت نفت سابق و دوره اي از تاريخ ملي شدن نفت تا تشكيل كنسرسيوم، به عهده شركت ملي نفت ايران بود.
اين مقررات در زمان رياست هيئت مديره مرحوم انتظامي به تصويب رسيد و به مورد اجرا گذاشته شد. اين صندوق منحصرا مربوط به كارمندان صنعت نفت بود و كارگران مشمول قانون كار بودند. اما چنانچه كارمندي داراي سابقه خدمت كارگري، پيش از ارتقاي به كارمندي بود، اين سابقه سنوات خدمت وي براي بازنشستگي محسوب مي شد.
ضوابط اجرايي و مقررات مصوب سال 1337، در حال حاضر نيز اساس و بنياد سازمان صندوق هاي بازنشستگي و پس انداز و رفاه كارمندان صنعت نفت است كه البته بعدها حسب ضرورت، اصلاحاتي در ضوابط اجرايي آن صورت گرفت و به مورد اجرا گذاشته شد.
فعاليت صندوق بازنشستگي در آغاز به كار اين تشكيلات، يعني سال 1326خورشيدي (1948 ميلادي) بسيار محدود بود و چند كارمند در حسابداري پالايشگاه آبادان وظيفه نگهداري حساب هاي صندوق بازنشستگي و پس انداز را عهده دار بودند.
از سال 1337 با تشكيل صندوق مالي صندوق هاي بازنشستگي و پس انداز، بلافاصله پس از تصويب مقررات اجرايي، هيئتي از طرف شركت ملي نفت ايران و همكاري شركت هاي كنسرسيوم براي رسيدگي به سوابق شغلي كارمندان تشكيل شد. اين هيئت كه مركب از چهار نفر بود، از طرف شركت ملي نفت ايران و شركت هاي مذكور مأمور تهيه پرونده هاي اطلاعات مربوط به سوابق خدمت كارمندان در سراسر مناطق صنعت نفت شد. تهيه اين اطلاعات حدود 2 سال تمام طول كشيد و از سال 1339 سازمان جديد صندوق هاي بازنشستگي و پس انداز در تهران شروع به كار كرد. محل استقرار سازمان ابتدا در ساختمان هيئت مديره شركت ملي نفت ايران در خيابان فرانسه بود و پس از يك سال به ساختماني در خيابان شيراز (حافظ) منتقل شد و در سال 1341 به ساختمان مركزي شركت ملي نفت ايران، طبقه چهارم و بعدا در سال 1354 در ساختماني مستقل در خيابان طالقاني كنوني روبه روي ساختمان اداره مركزي و متعاقبا به ساختمان ديگري در خيابان حافظ انتقال يافت. از لحاظ سازماني صندوق بازنشستگي اوليه كارمندان صنعت نفت، زيرمجموعه امور مالي شركت بود، ولي در سال 1337 به سازماني مستقل تبديل شد و زير نظر هيئت امناي صندوق (هيات مديره شركت ملي نفت ايران) قرار گرفت. معمولا يكي از اعضاي هيئت مديره به عنوان نماينده امنا، سرپرستي عاليه فعاليت صندوق ها را عهده دار بود، از نظر اجرايي نيز امور مالي صندوق ها در سازمان صندوق ها و امور اداري آن در واحد امور بازنشستگي قرار داشت كه وظيفه اين واحد تطبيق وضع كارمندان با مفاد آئين نامه بازنشستگي بوده است.
با توسعه سازمان صندوق ها كه به دليل گسترش فعاليت ها آنها بود، وظايف ديگري از جمله صندوق پس انداز كارگران، به وظايف صندوق ها اضافه شد. اين مورد در وظايف مرتبط به قانون كار ديده نشده و منحصر به صنعت نفت بود. بنا به تصميم هيئت مديره شركت ملي نفت ايران براي كارگران نيز صندوق پس اندازي تأسيس شد كه هر ماه كارگران و كارفرماي مربوطه وجوهي به حساب پس انداز كارگران واريز مي كردند. وظيفه نگهداري حساب ها و مديريت صندوق پس انداز كارگران نيز به سازمان صندوق هاي بازنشستگي و پس انداز كارمندان واگذار شد.
عراقی ها گفته بودند در صورت قرائت بیانیه، کنفرانس را ترک می کنند، من هم گفته بودم Crew (هواپیما، خلبان، کمک خلبان و میهماندار) آماده باشند. بعد از استراحت، نشست اصلی شروع شد و همه 13 وزیر به سالن کوچکی رفتیم و روی صندلی ها نشستیم. وقتی که می خواستم به سالن جلسه بروم، به بهانه آنکه مهندس عظیمی در ترجمه مرا کمک می کند، وی را همراه خود به سالن جلسه بردم. در این جلسه می خواستند در مورد قرائت بیانیه مذاکره کنند. معلوم بود بیشتر مسئولان دیگر کشورها به شدت مخالف قرائت بیانیه بودند. وقتی که در سالن مستقر شدیم، بحث درباره قرائت بیانیه ما بالا گرفت و وزیران مخالفت خود را اعلام کردند. بالاخره سوبراتو به عنوان رئیس جلسه و وزیر میزبان چنین گفت: «در روایات اسلامی آمده که اول مشورت کنید، بعد تصمیم بگیری». در اندونزی ضرب المثلی داریم که می گوید: «اگر این میوه را بخورم پدرم می میرد، اگر نخورم مادرم می میرد.» من هم الان در اینجا به عنوان میزبان همین وضع را دارم. اگر ایرانی ها سخنرانی کنند، عراقی ها جلسه را ترک می کند. اگر هم صحبت نکنند، هیئت ایرانی جلسه را ترک می کنند. با این رویه، کنفرانس با موفقیت برگزار نخواهد شد، به ویژه که با رسم میزبانی ما هم سازگار نیست.» او واقعا در تنگنایی قرار گرفته بود و چون مشاهده کرد هر دو کشور همچنان محکم بر مواضع خود پافشاری می کنند، سرانجام گفت: «در این مورد رأی می گیریم.» ما می دانستیم وقتی رأی گرفته شود، خیلی به ضرر ما تمام خواهد شد و در یک موقعیت کاملا منفعلانه ای قرار می گیریم؛ چون در این جلسات عمومی وقتی که عرب ها کنار هم جمع می شدند قطعا به نفع هم رأی می دادند. پس این کار به شدت به ضرر ما بود. هرچند اجلاس اوپک به مسائل نفت و اقتصاد و بازرگانی مربوط بود و هیچ ربطی به مسائل سیاسی و حقوق بشر نداشت، اما وقتی که کار به مرحله رأی گرفتن رسید، باز خدا به ما کمک کرد. من پیش از آنکه رأی بگیرند به زبان انگلیسی گفتم: برادران! نخستین بار است که به جلسات اوپک می آیم. اینجا که آمدم با دوستان عزیزی آشنا شدم. من این اتاق را ترک می کنم. اما دوست دارم اکنون که می روم شما هم هر کدام با خود بیندیشید که برادر تندگویان در چه شرایطی است و به وجدان خود مراجعه کنید. وجدانتان هر چه گفت، همان کار را انجام دهید. دیگر حرفی برای گفتن ندارم. بعد از جای خود برخاستم و با مهندس عظیمی حسینی از سالن اجلاس بیرون آمدیم. به حدی مأیوس و ناامید شده بودم که دیگر هیچ مطلبی به ذهنم نمی رسید. به محل اقامت رفتم. هنوز مدت زیادی نگذشته بود که مهندس میرعمادی با هیجان زیاد به محل اقامت آمد و گفت: «بلند شو. بلند شو. سوبراتو با شیخ علی خلیفه دنبال تو آمده اند تا به جلسه بروی.» گفتم: بسیار خوب! شما بروید، من هم آماده می شوم و به آنجا برمی گردم. وقتی که آماده رفتن شدم، سوبراتو و شیخ علی خلیفه را دیدم که با گشاده رویی به سمت محل اقامت ما آمدند و مرا با خود تا سالن اجلاس همراهی کردند.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سیدحسن سادات
نمونه استشهاد رسمی کارگران شرکت نفت مبنی بر دریافت تمامی حق و حقوق پس ازخاتمه خدمت
کارخانه «رابینسن و پسر» یکی از نخستین و بهترین سازندگان دستگاه های «چوب بری» به شمار می رود؛ دستگاهی که تنه های قطور درختان را به الوار تبدیل می کند. این کارخانه در سال 1282 به طور رسمی از سوی «توماس رابینسن» در انگلستان تأسیس شد. نمونه ای از ماشین های ساخت این کارخانه در موزه کارآموزان نگهداری می شود که کارآموزان طریقه کار کردن با این دستگاه را در دوران آموزش خود در آموزشگاه حرفه ای یاد می گرفتند.
آموزشگاه حرفه اي آبادان در سال 1312 خورشيدي (1933ميلادي) تأسيس شد. این آموزشگاه محل آموزش کارگران پالایشگاه نفت آبادان بود که در آن مهارت های لازم مانند برق، مكانيک و فرآیند پالایش به کارگران و نیروها آموزش داده می شد.اتاق های پنج گانه، محوطه وكارگاه های مختلف مانند فلزکاری، تراشکاری و نجاری، بخش های مختلف این موزه را تشکیل می دهند. در این موزه کارگاه ها، ابزار و وسایل حرفه های صنعتی، اسناد و مدارک صنعت نفت، همچنین عکس های کارآموزان در طی دوره های مختلف و سایر اشیا مربوطه به نمایش گذاشته شده است.
گفت وگو با همکار بهداشت و درمان صنعت نفت که پزشکیار تیم های ورزشی است
مشعل توفیق سلامات، یکی از کارکنان صنعت نفت ایران در شهر اهواز است که سال هاست به عنوان بهیار در بیمارستان نفت اهواز فعالیت می کند. او با مدرک دیپلم به این بیمارستان پیوست و حالا با مدرک کارشناسی ارشد مشغول به کار است. اگر بخواهیم بگوییم توفیق سلامات، یک بهیار یا تکنیسین فوریت های پزشکی است، حق مطلب را ادا نکرده ایم. به همین دلیل می توان گفت او فردی است با چند مهارت که توجه و رسیدگی به بیماران برایش در اولویت قرار دارد. گفت وگو با توفیق سلامات، فرصتی شد تا وی از خود و فعالیت هایش بیشتربگوید.
تا امروز نزدیک به 24 سال است که به عنوان بهیار دربخش بهداری و بهداشت صنعت نفت اهواز کار می کنم. متولد سال 1356 در شهر اهواز هستم و نزدیک به 20 سال است که همکاری ام با بیمارستان نفت اهواز و تیم های ورزشی ادامه دارد. تا امروز هم در کنار تیم های مختلف در رده های سنی نونهالان، امید، بزرگسالان و ... بوده ام و می توان گفت که درتمام المپیادهای ورزشی که در وزارت نفت برگزارشده، به عنوان پزشکیار حضور داشته ام.
در سال 1378 در بیمارستان نفت اهواز مشغول به کار شدم و بعد از سه سال فعالیت در این بیمارستان، واحد امور ورزش طی نامه ای به بیمارستان اهواز اعلام کرد که هنگام برگزاری مسابقات ورزشی نیاز به تیم فوریت های پزشکی در کنار زمین است و من برای حضور در این مسابقات معرفی شدم. همین موضوع سبب شد تا امروز افزون بر فعالیت دربیمارستان در کنار تیم های ورزشی نیز به عنوان پزشکیار فعالیت کنم که البته بیشترین همکاری ام با تیم های فوتبال و فوتسال بوده است. می توان گفت سال هاست که با امور ورزش بیمارستان نفت منطقه اهواز فعالیت می کنم.
در ابتدا مدرک تکنیسین فوریت های پزشکی را گرفتم و پس از آن هم موفق به کسب مدرک فوق لیسانس فیزیولوژی بالینی شدم. برهمین اساس تا سه سال گذشته در دانشگاه تدریس می کردم؛ اما بعد از آن به من گفته شد که برای ادامه تدریس در دانشگاه، به مدرک دکترا نیاز است. به همین دلیل دیگر به تدریس در دانشگاه ادامه ندادم؛ البته با توجه به علاقه ام به تدریس، هم اکنون در یکی از مدارس غیرانتفاعی اهواز به عنوان دبیرتربیت بدنی فعالیت می کنم.
البته من تدریس را بسیار دوست دارم و همیشه سعی کرده ام در این زمینه فعالیت داشته باشم. به همین دلیل است که این روزها در مدارس غیردولتی تدریس می کنم؛ اما کار در بیمارستان برای من از هرچیز دیگری مهم تر است و از اینکه درکناربیماران سعی کنم حال شان بهترشود، حال مرا هم خوب می کند. معتقدم دعای خیر بیماران باعث پیشرفت من شده است. در زمینه ادامه تحصیل باید بگویم که متاسفانه درحال حاضر، زمان کافی برای این کار ندارم، بخصوص که هزینه تحصیل درمقطع دکترا بسیار بالاست.
به عنوان بهیار یا به نوعی تکنیسین فوریت های پزشکی که کارش بیشتر در اورژانس است، تلاش کرده ام تجربه های زیادی به دست آورم و این تجربیات را در در زمان و وقت خود به کار گیرم. به عنوان مثال یکی از فعالیت هایی که انجام می دهم، حضور درمیدان تیر اهوازاست. هر روز تعدادی از نیروهای حراست مناطق مختلف نفتی با هدف حفظ آمادگی ومهارت در تیراندازی، درمیدان تیر اهواز حاضر می شوند ومن نیز به عنوان تکنیسین فوریت های پزشکی به همراه همکارانم درمحل حضور می یابیم تا درصورت وقوع حادثه به وظیفه مان که رسیدگی به مصدوم است، عمل کنیم. بی تردید تجربه و مهارت در کار بویژه در زمان های اولیه بروز حادثه بسیار اهمیت دارد و من نیز به عنوان فردی که این مهارت ها را برای چنین زمان هایی آموخته است، تلاش کرده ام از تجربیات خود به بهترین نحو استفاده کنم.
معمولا زمانی که همراه تیم ورزشی و یا کنار زمین هستم، ممکن است اتفاقات مختلفی رخ دهد که بیشتر آنها مربوط به گرفتگی عضله یا مصدومیت های سطحی ناشی از برخورد بازیکنان است. در این موارد معمولا درمان به صورت سرپایی انجام می شود، ولی اگر شرایط به گونه ای دیگر باشد، عملیات انتقال مصدوم به بیمارستان در دستور کار قرارمی گیرد. اما طی 24 سال کار و تجربه در این حوزه، مواردی هم پیش آمده که لازم به انجام عملیات سی پی آر یا احیا در کنار زمین بوده تا بیمار در شرایط طبیعی قرار بگیرد و زنده بماند. هنگام انجام مسابقات ورزشی فوتبال، بیشتر حادثه ها مربوط به کشیدگی عضله است و کمتر شکستگی یا دررفتگی اتفاق می افتد. بیشتر آسیب های کنار زمین، جزئی هستند و همان جا برطرف می شوند.
به یاد دارم، دی ماه 1400، تیم فوتبال پیشکسوتان نفت دراهواز مسابقه داشت که برای رسیدگی های اولیه پزشکی، از بیمارستان نفت اهواز هم کمک خواسته شد. پیرو این درخواست بود که یک دستگاه آمبولانس به همراه تیم پزشکی به ورزشگاه آمد و در کنار زمین برگزاری مسابقه حاضر شدیم. درحین بازی، یکی از بازیکنان به زمین افتاد. بسرعت وارد زمین بازی و متوجه شدیم بیمار به سی پی آر نیاز دارد و لازم است عملیات احیا انجام شود. هرچند فاصله زمین بازی تا بیمارستان 6 دقیقه بود؛ اما تلاش کردم تا درهمین بازه زمانی و درمسیر بیمارستان، شرایط وی را باماساژ قلبی و تنفس دهان به دهان حفظ کنم تا دوباره به زندگی بازگردد. حضور درچنین شرایطی می تواند بسیارسخت باشد؛ اما من و همکارانم تمام تلاش خود را کردیم تا او زنده بماند و از این لحاظ بسیار خوشحالم؛ البته بجز این، یک تجربه دیگر درهمین زمینه دارم که مربوط به امسال است و در شیراز رخ داد. خوشبختانه این مورد هم ختم به خیر شد.
بله، هفته ای دو روز به همراه دوستانم، فوتسال بازی می کنم و گاهی هم درمسابقات شرکت دارم.
من سه فرزند دارم که بزرگ ترین فرزندم 18 ساله، دختر دومم در مقطع سوم راهنمایی است و یک پسر 5 ساله هم دارم. همسرم خانه دار است و تمام این سال ها تلاش کرده تا بتواند بهترین شرایط را برای من و فرزندانم درخانه فراهم کند. این درحالی است که من به دلیل مشغله زیاد کاری، زمان کمی را به آنها اختصاص داده ام، مگر برخی روزهای جمعه که زمان آزاد برای بودن در کنار خانواده داشته ام. خانواده ام از این شرایط احساس نارضایتی دارند؛ اما سعی می کنند با درک شرایط کاری ام، با آن کنار بیایند.
گفت وگو با سرمربی تیم دو و میدانی نفت تهران و قهرمان سابق آسیا
تیم دوومیدانی نفت تهران بتازگی موفق شد که در رقابت های دوومیدانی باشگاه های کشور به مقام نایب قهرمانی دست پیدا کند؛ تیمی که از زمان شکل گیری خود توانسته است با استفاده از قهرمانان ملی این رشته، بهترین نتایج را به دست آورده و با 11 قهرمانی به عنوان پرافتخارترین تیم دوومیدانی کشور شناخته شود. با عدالغفار سقر، سرمربی این تیم که خود از قهرمانان ملی این رشته ورزشی درسطح آسیاست، گفت وگو کرده ایم. با ما همراه باشید.
متولد سال 1353 در شهرستان «آق قلا»ی استان گلستان هستم و فعالیت در این رشته ورزشی را از سال 1371 و با تشویق معلم ورزش خود با نام محمدرضا احمدی شروع کردم. اولین مربی ام در این رشته، عبدالصادق گرگانی (رکورددار و قهرمان کشور در دوومیدانی) بود و در سال 1378 توانستم رکورد ملی ایران را ارتقا دهم و 14 سال هم رکورددار دو 100 متر ایران باشم. همچنین در سال1382 در دوومیدانی داخل سالن، توانستم به عنوان قهرمانی آسیا برسم و یک سال پس از آن نیز براساس مصوبه جذب قهرمانان ملی وارد صنعت نفت شدم. در واقع در سن 30 سالگی، قهرمان آسیا شدم و پیش از آن چند بار به مقام قهرمانی رسیدم.
فعالیت خود را در دوومیدانی به عنوان ورزشکار تا سال 1385 ادامه دادم و زمانی که به صنعت نفت پیوستم، اواخر دوره ورزشی ام بود و حتی در لیگ دوومیدانی نیز به عنوان ورزشکار و به نمایندگی از تیم باشگاه نفت تهران در این مسابقات شرکت کردم.معتقدم در دوره ای که به عنوان ورزشکار فعالیت می کردم، تجربه های بسیار خوبی به دست آوردم و توانستم به عنوان مربی با تیم های نفتی، به کار خود ادامه دهم.
تیم دوومیدانی باشگاه نفت تهران در سال 1384 در لیگ دوومیدانی حضور پیدا کرد و من نیز به عنوان ورزشکار با این تیم همراه بودم. از آن سال تا امروز، تیم باشگاه نفت تهران در لیگ دوومیدانی شرکت می کند و پس از19 سال حضور در این لیگ، موفق به کسب 11 عنوان قهرمانی، 4 دوره مقام دوم، یک دوره مقام سوم و یک دوره هم مقام چهارم لیگ شده است. می توان گفت باشگاه نفت تهران، پرافتخارترین تیم لیگ دوومیدانی ایران و رکورددار قهرمانی در لیگ است؛ البته در کنار حضور در لیگ، سفرهای برون مرزی هم داشته که می توان به سه بار حضور در کشور چین تایپه و کسب یک قهرمانی در مسابقات بین المللی، همچنین دو دوره مقام دومی و یک مقام سومی در مسابقات دوومیدانی مجارستان در سال 1391 اشاره کرد.
شاید بتوان گفت مهم ترین دلیلی که تیم نفت تهران در تمام این سال ها توانسته به بهترین شکل ممکن ماندگار باشد و ورزشکاران دوومیدانی علاقه مند به حضور در این تیم باشند، این است که کادر فنی این تیم همگی از قهرمانان این رشته در سطح آسیا بوده اند.این تیم، به همه تعهدات خود عمل کرده و همین موضوع موجب محبوبیت آن در بین ورزشکاران این رشته شده است. حضور مدیرانی که به توسعه ورزش اهمیت بسیاری می دهند نیز نباید نادیده گرفته شود.
اگر بخواهم وضعیت استعدادیابی و تربیت ورزشکار در حوزه دوومیدانی را مورد بررسی قرار دهم، بی شک یکی از مهم ترین نقاط ضعف، دسترسی سخت خانواده ها به اماکن ورزشی است.به عنوان مثال در تهران برای بانوان و آقایان علاقه مند به این رشته در ورزشگاه شیرودی کلاس هایی با مربیان بسیار خوب برگزارمی شود؛ اما موضوع، استقبال از این ظرفیت است که آن هم به دسترسی کافی به اماکن ورزشی بستگی دارد.مساله دیگر توجه به فیزیک و استعداد علاقه مندان به ورزش است. برای مثال در کلینیک پزشکی ورزشی شرکت ملی نفت، بخشی برای بررسی ترکیبات بدن و ساختار قامتی در نظر گرفته شده که در صورت مراجعه خانواده ها، استعدادیابی لازم در زمینه ورزش صورت می گیرد.
طبق مصوبه اداره کل ورزش، 10 درصد از تیم های لیگ برتر باید از بین فرزندان شرکتی تامین شود. به همین ترتیب از 25 عضو تیم، سه نفر از فرزندان شرکتی هستند، این در حالی است که 80 درصد کادر فنی، از کارکنان شرکت نفت هستند. دیگر اعضای تیم نیز از ورزشکاران حرفه ای از سراسر کشور هستند که همگی آنها رکورددارند. همچنین برخی از مربیان دوومیدانی در حال آموزش به علاقه مندان در استادیوم شهید شیرودی هستند و تاکنون17 نوجوان مشغول به تمرین در این رشته اند که امیدواریم در سال های آینده بتوان از آنها برای حضور درتیم نفت استفاده کرد. در واقع به نوعی می توان گفت در حال تشکیل تیم های پایه در حوزه دوومیدانی هستیم. معتقدیم که باید کلاس های دوومیدانی را گسترش دهیم تا در آینده، بتوانیم بیشتر از ورزشکاران حرفه ای نفت استفاده کنیم.
تیمی که در این دوره از لیگ دوومیدانی اول شد، تنها با 5 امتیاز توانست قهرمان شود. شاید یکی از دلایلی که در این دوره نتوانستیم به قهرمانی دست پیدا کنیم، این است که یکی از ورزشکاران تیم به دلیل بیماری نتوانست در مسابقات حضور داشته باشد.اگر او در این دوره شرکت می کرد، حتما عنوان قهرمانی را به دست می آوردیم؛ البته باید به سرمایه گذاری هم اشاره کرد که تیم نفت تهران با بودجه ای 2میلیارد تومانی نایب قهرمان لیگ شد و تیم اول لیگ با 5 میلیارد تومان.خوشبختانه مدیران ورزشی نفت همکاری خوب داشتند و هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت نیز قول داده اند تا در سال جدید، افزایش بودجه داشته باشیم و ما نیز این قول را داده ایم که سال آینده حتما به قهرمانی دست پیدا می کنیم.
فکر می کنم با بودجه 4 میلیارد تومانی بتوانیم قهرمان سال آینده لیگ دوومیدانی شویم.
پیش بینی ما این است که حداقل در سال آینده برای تیم جوانان دختر، تیم داشته باشیم که البته نیاز به برنامه ریزی دقیق دارد؛ چراکه لیگ دوومیدانی دختران بسیار فشرده و حساس است و باید برای ورود به این لیگ برنامه مناسب داشته باشیم. درباره فرزندان کارکنان نیز باید بگویم که تیم های خوبی برای حضور در المپیادهای ورزشی فرزندان وجود دارد؛ اما اگر بخواهیم وارد سطح قهرمانی کشور شویم، باید زمان بیشتری را برای آموزش و ارتقای فرزندان در این رشته در نظر بگیریم.
ورزش دوومیدانی شامل 24ماده است و ممکن است هر استان استعدادهای خاص خود را داشته باشد. به عنوان مثال ورزشکاران استان لرستان می توانند در ورزش های هوازی موفق عمل کنند و در دوی استقامت بهتر باشند. در دوی سرعت معمولا استعدادهای قابل توجهی را از مناطق نفت خیز جنوب کشف می کنیم؛ چراکه طبیعت این منطقه جغرافیایی می تواند در این رشته تاثیرگذار باشد. به دلیل پراکندگی جمعیت آماری امور ورزش نفت، نمی توان گفت یک منطقه استعداد خاص دارد؛ اما این را بخوبی می دانم که استعداد در مناطق نفت خیز جنوب بسیار زیاد است و تنها باید انگیزه لازم را در میان استعدادها ایجاد کنیم؛ چراکه تمرین های دوومیدانی بسیار سخت است و ورزشکاران در این رشته با متر، ثانیه و صدم ثانیه کار دارند. نکته بسیار مهمی که وجود دارد، این است که بچه ها معمولا دوست دارند فوتبالیست شوند؛ چراکه ورزش بسیار شیرینی است و در همه جای دنیا روی این ورزش تمرکز و سرمایه گذاری می کنند؛ اما با توجه به اینکه همه بچه ها استعداد فوتبالیست شدن ندارند، حضور کارشناسان در حوزه استعدادیابی می تواند کمک قابل توجهی به شناسایی و هدایت استعدادها داشته باشد. به عنوان مثال، احسان حدادی که نایب قهرمان المپیک است و چهار مدال طلای آسیایی دارد، در ابتدا در رشته هندبال فعالیت می کرد یا خود من در ابتدا در رشته والیبال فعالیت می کردم؛ اما معلم ورزشم آن قدر در زمینه استعدادیابی خوب عمل کرد که تشخیص داد من می توانم در رشته دوومیدانی سریع تر به نتیجه برسم.
معتقدم استعدادیابی کار بسیار سختی نیست، بلکه پرورش استعدادها از اهمیت بسیاری برخوردار است. برای پرورش استعدادها به امکانات لازم نیاز داریم و یکی از بزرگ ترین آرزوهای من این است که بتوانیم یک پیست دوومیدانی خوب و استاندارد داشته باشیم. درحال حاضر باشگاه تهرانسر، قابلیت این را دارد که یک پیست استاندارد داشته باشد. اگر از این پتاسیل استفاده شود، بی شک از همان زمین، قهرمان های بنامی بخصوص از خانواده های نفت خواهیم داشت. به همین دلیل از آقای قنبرزاده، مدیر اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت که سیاستگذاری های لازم در این زمینه را انجام می دهد، می خواهم که پیست دوومیدانی باشگاه تهرانسر ایجاد شود تا بتوانیم در زمینه استعدادیابی و پرورش استعدادها موفق عمل کنیم.
فکر می کنم، در شهر تهران به این بزرگی و با جمعیت زیاد، سه پیست دوومیدانی(در شهرک اکباتان، ورزشگاه شهید شیرودی و مجموعه آفتاب انقلاب) وجود دارد؛ اما چون دسترسی به این مجموعه ها سخت است، خانواده ها به حضور در کلاس های دوومیدانی استقبالی نشان نمی دهند. به طور حتم وجود فضاهای ورزشی، افزون بر اینکه می تواند این امکان را برای استفاده بسیاری از علاقه مندان به این رشته ورزشی فراهم کند، بستری خواهد بود برای شناخت استعدادهای هرچه بیشتر در رشته دوومیدانی.
دارنده نشان طلای آسیا در وزنه برداری:
وزنه بردار تیم شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب به عنوان بهترین وزنه بردار لیگ برتر بزرگسالان انتخاب شد.
علی مکوندی، فرزند شرکتی و دارنده مدال طلای آسیا به عنوان بهترین وزنه بردارهفته نخست لیگ برتر وزنه برداری بزرگسالان معرفی شد. هفته نخست لیگ برتر وزنه برداری ایران در حالی در رشت برگزارشد که علی مکوندی، ملی پوش سابق ایران، در این رقابت ها موفق شد در دسته ۸۹ کیلوگرم برای تیم شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با ثبت رکورد ۱۶۲کیلوگرم در حرکت یکضرب، ۲۰۳ گیلو گرم در حرکت دو ضرب و مجموع ۳۶۵ کیلوگرم در رده اول قرار بگیرد.
علی مکوندی درباره سطح رقابت های در دسته ۸۹ کیلوگرم گفت: در این دسته، وزنه های خوبی زده شد؛ وزنه هایی که درسطح آسیا و جهان شانس مدال هستند.
وی همچنین درباره تیم داری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در لیگ برتر و توجه آن به وزنه برداران خوزستانی بیان کرد: تیم مناطق نفت خیز جنوب، جزو اولین تیم ها در وزنه برداری ایران است که در لیگ برتر فعالیت داشته و تمرکز آن روی وزنه برداران خوزستانی بوده است.
مکوندی تصریح کرد: با توجه به شرایطی که مناطق نفت خیز جنوب دارد، این تیم می تواند در سال های آینده در وزنه برداری، نتایج بهتری کسب کند و به روزهای اوج گذشته خود بازگردد. همچنین جا دارد از مسؤولان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و به واسطه زحماتی که برای وزنه برداری می کشند، تشکر و قدردانی کنم.
دارنده مدال طلای وزنه برداری کاپ آسیا، همچنین با قدردانی از تلاش های جواد نادری، سرمربی و مهمدی، مربی تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب گفت: کادر فنی تیم در سه روز برگزاری مسابقات هفته اول، فشار زیادی را متحمل شدند و از آنجا که مناطق نفت خیز جنوب در رده سنی جوانان و بزرگسالان در لیگ برتر، تیم داری می کند، زحمت زیادی کشیدند که حاصل آن تشکیل تیم جوانان و تیم بزرگسالان در پایان هفته اول بود.
به گفته مکوندی، اختلاف تیم بزرگسالان مناطق نفت خیز جنوب با تیم اول یعنی ذوب آهن به صورتی است که امکان جبران در ادامه رقابت ها وجود دارد. هفته دوم این رقابت ها ۲۶ آذر به میزبانی مناطق نفت خیز جنوب برگزار خواهد شد که امیدوارم بهترین نتیجه تیمی را کسب کنیم.
وی با بیان اینکه بی شک در هفته های دوم و سوم لیگ برتر، شاهد رقابت نزدیکی بین تیم ها خواهیم بود، اظهار کرد: فکر می کنم شاهد اوج رقابت خواهیم بود و رکوردهای خوبی ثبت خواهد شد.
شورای ورزشی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران وشرکت های تابعه، همزمان با آغاز رقابت های ورزشی کارکنان این شرکت در مشهد مقدس تشکیل شد. ایمان ارجمندراد، جانشین مدیرمنابع انسانی این شرکت گفت: این شورا با هدف همگرایی و هم افزایی، وحدت رویه و برنامه محور بودن فعالیت های ورزشی در سطح ستاد و شرکت های بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، غرب و شرق تشکیل و نخستین نشست خود را با حضور مدیران منابع انسانی و روسای امور ورزش شرکت های یادشد به میزبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق برگزار کرد.
وی افزود: در نخستین نشست این شورا، برنامه هایی از قبیل تدوین تقویم سالیانه ورزشی، بررسی برنامه ها و طرح های عملکردی با هدف استفاده بهینه و هدفمند از بودجه ورزشی همگانی و قهرمانی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و شرکت های تابع، پیگیری زیرساخت ها و گسترش فضاهای ورزشی در ستاد و مناطق عملیاتی، همچنین مستندسازی اقدام های انجام شده در حوزه ورزش تربیت محور و آموزش ورزش همگانی، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
ارجمندراد یادآورشد: با حمایت مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و علی سلمانی پور، مدیرمنابع انسانی این شرکت، مقررشد رسیدگی به امور مربوط به ورزش بانوان، پایش سلامت کارکنان، همچنین تدوین شناسنامه ورزشی و برگزاری المپیادهای ورزشی در دستور کار این شورا قرار گیرد. جانشین مدیرمنابع انسانی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با اشاره به اعضای تشکیل دهنده شورای ورزش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران اظهار کرد: در این شورا، مدیر منابع انسانی شرکت نفت مناطق مرکزی به عنوان رئیس شورای ورزش، رئیس خدمات رفاهی نفت مناطق مرکزی ایران در مقام دبیر شورای ورزش حضور دارند.به گفته وی، مدیران منابع انسانی شرکت های بهره برداری زاگرس جنوبی، غرب و شرق به عنوان اعضای اصلی شورا و روسای ورزش ستاد و شرکت های تابعه نیز به عنوان اعضای اجرایی شورا فعالیت خواهند کرد. افزون براین، یک عضو اصلی نیز به عنوان نماینده مالی شورای ورزش در این شورا حضور دارد.
تیم پالایش نفت آبادان در هفته سوم لیگ برتر بسکتبال کشور به برد رسید. این تیم 15 آبان ماه در خانه خود و با حضور تماشاگران خانم و آقا، با نتیجه ۶۸ بر ۶۰ برابر تیم آورتا ساری به برتری رسید. تیم پالایش نفت آبادان با این برد، ۹ امتیازی شد و در صدر جدول قرار گرفت. حماد سامری، هدایت این تیم را در لیگ برتر بسکتبال به عهده دارد.
امور ورزش شرکت پایانه های نفتی ایران از آماده سازی زمین چمن مجموعه ورزشی شهید آباش خبر داد.
بنابر اعلام امور ورزش شرکت پایانه های نفتی ایران، آماده سازی این زمین چمن با هدف برگزاری جشنواره ورزشی دانش آموزی به مناسبت گرامیداشت روز دانش آموز انجام می شود.
جشنواره ورزشی دانش آموز باهمکاری مدیریت عملیات عمومی و اداره آموزش و پرورش شرکت پایانه های نفتی ایران برگزار و زمان آن متعاقبا اعلام خواهدشد.
امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب پیاده روی یک روزه ای با عنوان گلگشت برگزار کرد.
این گلگشت با حضور جمعی از بانوان شاغل و همسران کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب- اهواز در منطقه تاریخی اشکفت سلمان ایذه برگزار شد.
ایجاد روحیه نشاط و شادابی، ترویج فرهنگ ورزش و افزایش کارایی و سلامت بانوان از جمله اهدافی است که امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در این گلگشت به آن توجه کرده است. دراین گلکشت با اجرای مسابقه فرهنگی و طرح سوالات با موضوع های متنوع به شرکت کنندگان که پاسخ صحیح به سوالات دادند، جوایزی به رسم یادبود اهدا شد.
با حکم دبیرکل کمیته ملی المپیک، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران به عضویت مجمع کمیته ملی المپیک منصوب شد.
درحکم سید مناف هاشمی، هادی افشار به نمایندگی از باشگاه های ورزشی به عضویت مجمع کمیته ملی المپیک منصوب شده است. مجمع عمومی کمیته ملی المپیک تاکنون پنجاه و یک نشست برگزارکرده و درپنجاه و دومین اعضای این مجمع در خصوص مباحث مختلف و مهمی همچون گزارش حسابرسی این کمیته بحث و تبادل نظر خواهد شد.
هفته دهم لیگ آزادگان در حالی به پایان رسید که تیم های نفتی با 2 تساوی و یک برد آن را پشت سرگذاشتند. تیم فوتبال پارس جنوبی جم در هفته دهم لیگ آزادگان توانست با نتیجه 2 بر1 تیم مس سونگون را شکست دهد. همچنین تیم نفت مسجد سلیمان با نتیجه 2 بر 2 در برابر تیم مس شهر بابک به تساوی رسید. تیم فوتبال نفت و گاز گچساران نیز بازی در برابر تیم شهرراز شیراز را با نتیجه صفر بر صفر به پایان رساند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات