تعریف بیش از 50 میلیارد دلار طرح جدید نفتی
تشکیل قرارگاه پایش امنیت انرژی در صنعت نفت
دستیابی به آسانترین راه افزایش تولید
نقش آفرینی غرب کارون درتولید نفت
پایـــــداری گـاز با مصرف بهینه
ایران و عربستان نقش آفرینان بازار پتروشیمی
نوزاد 2 روزهای که به زندگی بازگشت
ارسال و ذخیرهسازی بیش از ۸ میلیون لیتر نفتسفید
امیدوارم مدرسه فوتسال نفت به زودی راه اندازی شود
یک قدم جلوتر از دیگر تیمها هستیم
در دیدار آیات عظام با وزیر نفت مطرح شد
آیات عظام ومراجع تقلیدآیت الله جوادی عاملی و نوری همدانی، همچنین مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور، جمعه (26 آبان) در قم با جواد اوجی، وزیرنفت دیدار و گفت وگو کردند.
حضرت آیت االله جوادی عاملی در دیدار با وزیرنفت گفت: همه کوشش مسئولان این باشد که عظمت، بزرگی و کرامت مردم ایران محفوظ بماند.
وی ضمن قدردانی از زحمات مسئولان تصریح کرد: نفت و گاز سرمایه ملی کشور است و باید برای نسل های آینده هم باقی بماند.
این مرجع عالیقدر افزود: ایران یک کشور بزرگ است و ما ایرانی ها بزرگ زاده ایم، هم تاریخ داریم و هم جغرافیا، درتاریخ ایران بزرگان و عالمانی بودند که تولید را با علم هماهنگ کردند و ما نیز باید تولید را با علم هماهنگ و از خام فروشی نفت و گاز پرهیز کنیم چرا که اینها سرمایه ملی هستند و سرمایه فروشی خیانت به کشوراست؛ نباید تنها با فروش نفت و گاز کشور را اداره کنیم، باید اینها را به خدمت تولید درآوریم.
آیت الله العظمی نوری همدانی نیز در دیدار با وزیرنفت با اشاره به اینکه این مردم همان مردمی هستند که انقلاب کردند، در جنگ تحمیلی شهید دادند و اکنون در صحنه های حساس پای نظام ایستاده اند، گفت: باید قدر این مردم را دانست و مسئولان خدمات خود را به اطلاع آنها برسانند.
وی ضمن قدردانی از تلاش های وزیر نفت با بیان این که درمدیریت کشورعقلانیت بایدهمراه با عاطفه باشد، تصریح کرد: این تلاش ها و پیشرفت ها باید در سفره مردم نمود لازم را داشته ومحسوس باشد.
آیت الله نوری همدانی همچنین با تاکید بر ریشه کنی فقر از جامعه اظهار کرد: امروز معیشت مردم بسیار حائز اهمیت است، متاسفانه همچنان شاهد معضلاتی همچون فقر، گرانی، بیکاری و ارزش پایین پول ملی هستیم و متاسفانه با وجود تلاش ها، آنچنان که باید این معضلات برطرف نشده است که این خود نیاز به مدیریت بهتر و برنامه ریزی های دقیق تر و موشکافانه تر و بهره گیری از نخبگان حوزه های مربوطه دارد.
آیت الله علیرضا اعرافی در دیدار با جواد اوجی، نخبگان علمی در بخش های مختلف کشور را سرمایه ای بزرگ و ارزشمند برای تسریع در تحقق مولفه های پیشرفت توصیف و بر ضرورت حفظ این جوانان مستعد و دارای روحیه سازندگی تاکید کرد.
وی افزود: با برنامه ریزی های منسجم و هدفمند و همچنین فراهم کردن زمینه فعالیت نخبگان در عرصه های مختلف تا حد زیادی می توان آنان را نگه داشت و از ظرفیت، توانمندی و استعداد آنان در بخش های مختلف بهره برد.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور وزارت نفت را یکی از پشتوانه های تحرک دولت توصیف کرد و افزود: این وزارتخانه با عمل به رسالت های خود در حوزه تامین ذخایر انرژی و توسعه فعالیت های میدان های نفتی و گازی مشترک با دیگر کشورها می تواند دولت را در باز کردن گره های کور مشکلات و خدمت بیشتر به مردم کمک کند.
در این نشست ها وزیر نفت نیز با بیان خدمات و اقدام های انجام شده در دوران تصدی ایشان به تشریح برنامه های این وزارتخانه برای ارتقای هرچه بیشتر این صنعت و بهبود کیفیت خدمات آن به جامعه پرداخت.
جواد اوجی همچنین با ارائه گزارشی از وضع اقتصادی کشور به صنعت پتروشیمی اشاره و تصریح کرد: درصنعت پتروشیمی سعی کرده ایم با استفاده از دانش متخصصان ایرانی، جذب نخبگان و شرکت های دانش بنیان به سمت خود کفایی و صادرات در این صنعت برویم.
وزیر نفت خبرداد:
وزیر نفت با اشاره به اینکه با تکمیل طرح های نیمه تمام نفتی در دولت سیزدهم ۲۸ میلیارد دلار در بخش بالادست و پایین دست صنعت نفت سرمایه گذاری انجام شد، گفت: بیش از ۵۰ میلیارد دلار طرح جدید در صنعت نفت تعریف شده است.
جواد اوجی شامگاه جمعه (۲۶ آبان ماه) در نمایشگاه روایت پیشرفت و خدمات دوساله دولت مردمی در شهر قم با اشاره به دیدارهای خود با مراجع عظام و بازدید از این نمایشگاه افزود: یکی از مهم ترین صنایع کشور، منابع نفت و گاز است.
وی ادامه داد: امروز درمجموع ذخایر نفت و گاز ومیعانات گازی در دنیا رتبه نخست را داریم که ۳۲۰ میلیارد بشکه معادل نفت خام است.
وزیر نفت با اشاره به اینکه صنعت نفت و گاز کشور پیش از انقلاب یک صنعت وابسته و در دست مستشاران خارجی بود، گفت: امروز در این صنعت بزرگ حتی یک مستشار خارجی وجود ندارد و همه این صنعت به همت متخصصان ایرانی راهبری، مدیریت، تولید و صادرات می شود.
اوجی تاکید کرد: پیش از انقلاب یک پالایشگاه گازی با تولید ۲۳ میلیون متر مکب گاز در روز در ایران وجود داشت، اما امروز23 پالایشگاه گازی درکشور فعال هستند.
وی با اشاره به فعالیت یک مجتمع پتروشیمی در پیش از انقلاب در ایران افزود: اکنون ۶۸ مجتمع پتروشیمی در کشور فعالیت می کنند.
وزیر نفت ادامه داد: امروز۹۸ درصد خانوار شهری و ۸۴ درصد خانوار روستایی از نعمت گاز بر خوردارند و این شبکه گاز در دنیا بی نظیر است.
اوجی با اشاره به اینکه در توسعه میدان های نفتی و گازی، احداث پالایشگاه ها و پتروشیمی ها هم خودکفا شدیم و امکان حفاری تا ۶ هزار متر در چاه های نفت و گاز درکشور وجود دارد، گفت: ۸۰ درصد تجهیزات مورد نیاز این صنعت در داخل کشور تامین می شود.
وزیرنفت با بیان اینکه ایران رتبه نخست تحریم ها را در دنیا دارد، افزود: با این حال در صادرات خدمات فنی و مهندسی وارد شدیم و هر کجا که تحریم وجود دارد، برای بازسازی و نوسازی پالایشگاه های آن کشور ورود و برای نفت خام ایران نیز بازارهای جدید ایجاد کرده ایم.
اوجی با اشاره به اینکه در ابتدای دولت سیزدهم چالش های بزرگی در صنعت نفت وجود داشت، ادامه داد: در ابتدای این دولت، ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی معادل ۴۰ کشتی در کشور وجود داشت که ۴۶۰ میلیون دلار هزینه سالانه نگهداری این کشتی ها روی آب بود. همچنین ۲۵ میلیون بشکه نفت روی آب ذخیره شده بود.
وی تاکید کرد: برای تولید روزانه یک میلیارد متر مکعب گاز در کشور، روزانه ۸۰۰ هزار بشکه میعانات گازی در ایران تولید می شود.
اوجی ادامه داد: تولید نفت در ابتدای دولت سیزدهم ۲.۲ میلیون بشکه و حتی صادرات ۵۰۰ هزار بشکه ای نیز در معرض کاهش بود. این در حالی بود که بخش اعظم بودجه سالانه دولت در تبصره یک و تبصره ۱۴ مربوط به وزارت نفت است و این موضوع سبب شده بود در بودجه سال ۱۴۰۰ حدود ۴۵۰ هزار میلیارد تومان کسری وجود داشته باشد.
وزیر نفت با اشاره به 450 هزار میلیارد تومان کسری بودجه در تامین بودجه سال ۱۴۰۰، تصریح کرد: باافزایش صادرات نفت و گاز در دولت سیزدهم در پایان سال ۱۴۰۰ یک ریال کسری بودجه نداشتیم و در سال ۱۴۰۱ نیز وزارت نفت به تعهدهای خود عمل کرده است.
وی با بیان اینکه ۱۳۲ طرح نیمه تمام کلیدی همسو با تولید ارزش افزوده در کشور در دو سال دولت سیزدهم تکمیل شد، اظهار کرد: با تکمیل این طرح ها در دولت سیزدهم ۲۸ میلیارد دلار در تکمیل طرح ها در بالادست و پایین دست صنعت نفت سرمایه گذاری انجام و رشد تولید محقق شد که افزایش صادرات و درآمدهای ارزی را به دنبال داشته است.
معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی خبر داد
معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی گفت: مبالغ جدید وام های مسکن کارکنان صنعت نفت شامل وام خرید، تبدیل به احسن و تعمیرات به طور نهایی تصویب و ابلاغ شد. مهدی علی مددی با اشاره به اینکه مبالغ جدید وام های مسکن کارکنان صنعت نفت ابلاغ شده است، افزود: وام های مسکن شامل وام خرید، تبدیل به احسن و وام تعمیرات پس از تصویب در هیئت امنای صندوق ها و تأیید وزیر نفت سرانجام در شورای اداری و استخدامی صنعت نفت نیز تصویب نهایی شد. وی ادامه داد: تسهیلات مسکن شامل تسهیلات خرید به مبلغ ۵.۵ میلیارد ریال، تبدیل به احسن به مبلغ ۲.۳ میلیارد ریال و تسهیلات تعمیرات مسکن به مبلغ ۷۵۰ میلیون ریال تصویب شد. علی مددی تصریح کرد: این بخشنامه برای اجرا در شرکت ها و معرفی متقاضیان برای پرداخت در صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت ابلاغ شد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تأکید کرد:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از راهبرد یکپارچه سازی صادرات محصولات پتروشیمی در بازارهای هدف خبر داد و گفت: یکپارچگی و همکاری صادرکنندگان محصولات پتروشیمی می تواند زمینه ساز حضور موفق تر و پایدار ایران در بازارهای جهانی باشد.
مرتضی شاهمیرزایی در حاشیه حضور در ششمین دوره نمایشگاه بین المللی واردات چین CIIE اظهار کرد: محصولات مختلف تولیدی مجتمع های پتروشیمی ایران با بالاترین کیفیت در کشورهای مختلف جهان عرضه می شود و در این مسیر هم گرایی میان صادرکنندگان ضروری است.
وی با بیان اینکه باید از رقابت منفی میان صادرکنندگان صنعت پتروشیمی جلوگیری شود، گفت: صادرکنندگان در تراز جمهوری اسلامی و به دور از هرگونه رقابت منفی باید فعالیت کنند و شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای یکپارچگی و همکاری میان صادرکنندگان برنامه ریزی های مطلوبی را انجام داده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: باید بازارهای هدف را با حکمت و عزت شناسایی کنیم و در عرضه و فروش به منافع کشور توجه شود.
شاهمیرزایی با بیان اینکه بدخواهان و دشمنان نظام جمهوری اسلامی در عرصه های مختلف شکست خورده اند، افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اتخاذ سیاست های منسجم و راهبردی، به دنبال فراهم کردن حضور یکپارچه صادرکنندگان محصولات پتروشیمی ایران در بازارهای هدف است.
وی ادامه داد: چین در حالی یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان متانول در جهان است که یکی از بزرگ ترین واردکنندگان محصولات پتروشیمی نیز به شمار می آید و با توجه به مقدار ظرفیت تولید متانول در صنعت پتروشیمی ایران، عمده بازار تولیدکنندگان ایران، این کشور است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین به روند توسعه صنعت پتروشیمی ایران در برنامه های هفتم و هشتم توسعه اشاره کرد و با تأکید برحمایت کامل از سرمایه گذاری های خارجی در طرح های جدید پتروشیمی، افزود: هاب های جدید توسعه پتروشیمی در مناطق مکران، انرژی بر پارسیان، فاز دوم منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی(ماهشهر)، دیر، کنگان و قطب جدید لامرد ظرفیت بالای تولید انواع محصول پتروشیمی دارد.
شاهمیرزایی گفت: در برنامه های توسعه پیش رو منطقه جاسک به قطب پتروپالایشگاه های کشور تبدیل خواهد شد که با جذب سرمایه های تازه ضمن افزایش ظرفیت تولید در بالادست، با پیاده سازی سیاست تکمیل زنجیره ارزش و ایجاد شهرک های صنعتی و پتروشیمی، صنایع پایین دست نیز در منطقه رشدی قابل توجه خواهد کرد.
وی اظهار کرد: هم اکنون ۱۱۰طرح توسعه ای در صنعت پتروشیمی در حال اجراست که با سرمایه گذاری های تازه، سبد تولید محصولات پتروشیمی ایران متنوع تر خواهد شد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تأکید بر اینکه برنامه راهبردی صنعت پتروشیمی ایران تبدیل تهدیدها به فرصت های بالقوه است، گفت: خودکفایی در تأمین نیازهای صنعت و تأمین کالاها و تجهیزات به عنوان یک راهبرد مورد توجه قرار دارد و شرکت ملی صنایع پتروشیمی با همکاری و تلاش همه فعالان صنعت به دنبال داخلی سازی نیازهای صنعت تا شش سال آینده است.
شاهمیرزایی تصریح کرد: همه کاتالیست های مورد استفاده در صنعت تا پایان دولت سیزدهم با محوریت شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و همکاری مراکز پژوهشی و شرکت های دانش بنیان، داخلی سازی می شود و تاکنون دستاوردهای بزرگی رقم خورده است.
تشکیل قرارگاه پایش، رصد و صیانت امنیت انرژی کشور در حوزه صنعت نفت در نشست هماهنگی حراست های صنعت نفت در استان فارس مطرح شد.
این نشست به ابتکار حراست کل استان فارس و با حضور عظیم شیراوند، رئیس سازمان حراست صنعت نفت، مدیران عامل و مدیران حراست های تابع صنعت نفت در شرکت گاز استان فارس برگزار شد. در این نشست عظیم شیراوند، رئیس سازمان حراست ضمن اعلام تشکیل قرارگاه پایش، رصد و صیانت در سازمان حراست، از اقدام های مدیران عامل و حراست ها قدردانی کرد.
در ادامه نشست از فرزاد بادپا که با فداکاری و ازجان گذشتگی و اقدامی ایثارگرانه جلوه ای از غیرت ایرانی را در حمله تروریستی حرم شاهچراغ به نمایش گذاشت و منجر به دستگیری عامل تروریستی شد، قدردانی شد.
معاون برنامه ریزی و توسعه کسب وکار شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با تأکید بر اینکه برگ برنده این شرکت به عنوان بزرگ ترین شرکت بازار سرمایه تکیه بر شرکت های دانش بنیان برای تأمین نیازهای فناورانه است، گفت: امسال در دومین رویداد «پتروفن» ۲۳۰ نیاز فناورانه ارائه می شود.
حسن نشان زاده در نشست خبری رویداد «پتروفن ۱۴۰۲» با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر تقویت اقتصاد کشور اظهار کرد: در اسناد بالادستی به اندازه کافی از شرکت های دانش بنیان و تقویت اقتصاد و کاهش وابستگی صنعت حمایت شده است، اما متأسفانه شاهد هستیم که در عمل این اسناد اجرایی نشده اند.
وی با بیان اینکه لایسنس، تجهیزات و کاتالیست از مهم ترین نیازهای صنعت پتروشیمی است، افزود: نیروی انسانی به اندازه کافی در همه جوانب در کشور وجود دارد، اما آنچه مهم است اینکه این نیروی متخصص به سمتی حرکت کند که نیازهای کشور به طور حداکثری در داخل تأمین شود و روی پای خودمان بایستیم.
معاون برنامه ریزی و توسعه کسب وکار شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با تأکید بر اینکه بیش از ۹۰ درصد نیازمندی های صنعت پتروشیمی در داخل کشور تأمین می شود، ادامه داد: هلدینگ خلیج فارس طی یک سال گشته ۳.۵ میلیارد دلار طرح را به بهره برداری رساند که بیشتر تجهیزات آن از سوی داخلی ها تأمین، خریداری، نصب و راه اندازی شده است.
نشان زاده گفت: شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس طی یک سال گذشته ۱۳ تا ۱۴ هزار میلیارد تومان قرارداد با دانش بنیان ها امضا کرده است.
وی تصریح کرد: برنامه راهبردی پنج و ۱۰ ساله این شرکت هم اکنون در مراحل تدوین نهایی است و اینکه بخواهیم میان شرکت های برتر دنیا مطرح باشیم، فارغ از همه تحولات بین المللی از جمله تحریم، جز با تکیه بر توان داخل و اعتماد به مراکز دانشگاهی، دانش بنیان و پژوهشی محقق نخواهد شد.
معاون برنامه ریزی و توسعه کسب وکار شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با شاره به رویداد پتروفن، افزود: این رویداد امسال به طور ملی با حضور همه هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی کشور و با حمایت و همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار می شود.
وی با بیان اینکه پارسال در نخستین دوره رویداد «پتروفن» ۸۰ نیاز فناورانه شرکت های زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس در هشت گروه احصا شد، گفت: امسال ۲۳۰ نیاز فناورانه در دومین رویداد پتروفن در هفت گروه ارائه می شود.
رویداد «پتروفن» ۱۴۰۲ با شعار «پتروشیمی در مسیر نوآوری» ۱۲ تا ۱۴ آذرماه به همت شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در سالن همایش های صداوسیما برگزار می شود
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران:
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران از افزایش ظرفیت تولید روزانه ۲ میلیون لیتری بنزین و ۳.۵ میلیون لیتری گازوییل کشور تا اردیبهشت ۱۴۰۳ خبر داد.
جلیل سالاری گفت: ظرفیت کنونی تولید بنزین کشور روزانه ۱۱۵ میلیون لیتر است که با افزایش خوراک در چند پالایشگاه، ظرفیت تولید بنزین کشور روزانه ۲ میلیون لیتر و ظرفیت گازوییل کشور روزانه ۳ تا ۳.۵ میلیون لیتر افزایش می یابد.
وی افزود: برای افزایش خوراک پالایشگاه ها، نیاز به توسعه و سرمایه گذاری جزئی در سه خط لوله است که خطوط این بخش نهایی شده و در حال نهایی کردن ایستگاه ها به منظور بهره برداری از خطوط هستیم. علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل پیشین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیز مردادماه امسال درباره وضعیت تولید بنزین کشور گفته بود: وضع تولید و توزیع مناسب است و از ابتدای امسال در پالایشگاه های کشور حدود ۱۰ درصد افزایش تولید داریم که این افزایش در مردادماه به ۱۶ درصد رسید.
با امضای تفاهمنامه میان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و معاون رئیس جمهوری کلید خورد
مشعل وزارت نفت دولت سیزدهم رویکردهای تحول آفرینی را با پیگیری طرح های دانش بنیان در دستور کار قرار داده است و در این زمینه ورود «هوش مصنوعی» به میادین نفتی و گاز کشور را با امضای تفاهمنامه تاسیس مرکز راهبری هوش مصنوعی میان شرکت ملی نفت ایران و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری کلید زد.
براساس تفاهمنامه تاسیس مرکز راهبری هوش مصنوعی میان شرکت ملی نفت ایران و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، در پرتو تحول دیجیتال و هوشمندسازی، استقرار مرکز راهبری میدان های هیدروکربوری برای ۱۵ میدان نفت و گاز ایجاد خواهد شد. در این صورت با کاهش هزینه های سرمایه ای و عملیاتی، نظارت لحظه ای در همه مراحل برای پایداری تولید نفت و گاز و بررسی مشکلات عملیاتی به شکل هوشمند امکان پذیر خواهد شد و با تحقق آن سیاست و اولویت بخشی وزارت نفت برای حداقل زمان دستیابی به حداکثر تولید از میدان های مشترک و مدیریت تولید در دسترس خواهد بود.
تفاهمنامه تاسیس مرکز راهبری هوش مصنوعی و میادین نفتی و گازی دیجیتال، همچنین امضای قراردادکسب فناوی حفر چاه های افقی طویل و چند شاخه با بومی سازی ابزار آر. اس. اس، رخدادهایی بودند که چهارشنبه شب 23 آبان ماه درمحل همایش های وزارت نفت(کوشک) با حضور روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و محسن خجسته مهر، معاون وزیرنفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران امضا شد. در این آیین مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به عنوان میزبان درباره اهمیت بهره گیری از فناوری هوش مصنوعی درفرایند تولید از میدان های نفت گازمطالبی ارائه کرد.
محسن خجسته مهر با اشاره به امضای تفاهمنامه تأسیس مرکز راهبردی هوش مصنوعی و میدان های نفت و گاز دیجیتال برای هوشمندسازی ۱۵میدان نفت و گاز، اداره امروزجهان براساس هوش مصنوعی را مهم برشمرد و افزود: براساس تأکید مقام معظم رهبری باید در مسیری گام برداریم که جزو ۱۰ کشور بزرگ دنیا باشیم که ازعنصر و اِلمان هوش مصنوعی استفاده می کنند.
خجسته مهر با اشاره به ضرورت استفاده از هوش مصنوعی آن را در احصای مدیریت مخازن نفت و گاز، افزایش تولید و بازده نفت، حداقل زمان برای حداکثر تولید از میدان های مشترک و همچنین مدیریت تولید موثر خواند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر اینکه باید میدان های دیجیتالی نفت و گاز را ایجاد کنیم، گفت: در پرتو تحول دیجیتال و هوشمندسازی، استقرار مرکز راهبری میدان های هیدروکربوری را برای ۱۵ میدان نفت و گاز ایجاد خواهیم کرد و تفاهمنامه آن در این جلسه امضا شد و در این مسیر باید ۱۵ میدان نفت و گاز دیجیتال را عملیاتی کنیم که هزینه های سرمایه ای و عملیاتی را کاهش خواهد داد و نظارت لحظه ای در همه مراحل را برای پایداری تولید نفت و گاز و بررسی مشکلات عملیاتی به شکل هوشمند امکان پذیر می کند.
خجسته مهر با بیان اینکه باید از هوش مصنوعی برای رسیدن به پیشرفته ترین و مدرن ترین تجهیزات استفاده کنیم، بدون ذکر نام اعلام کرد: یکی از کشورهای همسایه ایران ۱۹ میدان نفت و گاز خود را دیجیتال راهبری و هدایت می کند.
خجسته مهر لازمه اجرایی کردن تاسیس مرکز راهبردی هوش مصنوعی و میدان های نفت و گاز دیجیتال را مستلزم پیاده سازی سه اقدام مهم خواند و افزود: در گام نخست باید کارگروه های مختلف در سطح شرکت های فرعی که بیشتر تولید نفت و گاز را به عهده دارند، ایجاد شود و با حضور متخصصان شرکت ملی نفت ایران، شرکت های دانش بنیان و اکتشاف و تولید و نخبگان دانشگاهی مسیرمشخص شود.
وی تصریح کرد: اقدام دوم با راهبری و مسئولیت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام می شود، به طوری که پیمانکاران عمومی فناورانه بزرگ تشکیل شوند و آنها هم کنسرسیوم های بزرگ ایجاد کنند. گام سوم نیز ایجاد نهاد تنظیم گری (رگولاتوری)، آزمایشگاه های مرجع و تولید استانداردهای لازم است تا تجهیزاتی که ساخته می شود کاربری مناسب داشته باشد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهارامیدواری کرد که پس از امضای این تفاهمنامه الگویی ارزشمند برای کشور ایجاد شود.
خجسته مهر تأکید کرد: اگر می خواهیم افزایش تولید را دنبال کنیم، ساده ترین راه نگهداشت توان تولید و مدیریت تولید است که استفاده از فناوری های نو می تواند ایران را به این هدف مهم برساند.
معاون وزیر نفت همچنین با اشاره به ضرورت میدان های دیجیتال، آن را آسان ترین راه افزایش تولید، جبران کاهش طبیعی تولید، نگهداشت توان و افزایش تولید موثر خواند و یادآورشد: با توجه به رتبه نخست ایران در برخورداری از بزرگ ترین ذخایر نفت و گاز که ۳۴۰ میلیارد بشکه معادل نفت خام منابع هیدروکربوری متمرکز در ۴۱۰ مخزن است، موضوع هوش مصنوعی اهمیت زیادی پیدا می کند.
خبرمهم دیگری که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این آیین اعلام کرد، اشاره به واگذاری حفاری 35 حلقه چاه در میدان گازی پارس جنوبی به ارزش 1.2 میلیارد دلار به پیمانکاران و شرکت های ایرانی بود. او افزود: 35 حلقه چاه دیگر هم قرار است به سایر شرکت های ایرانی واگذار شود.
امضای قرارداد کسب فناوری حفر چاه های افقی طویل و چند شاخه با بومی سازی ابزار آر.اس. اس (R.S.S)رخداد دیگری بود که با حضور روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان جمهوری و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران انجام شد. خجسته مهر در این زمینه نیز گفت: با توجه به اینکه تولید نفت در برخی لایه های نفتی بدون حفاری افقی امکان پذیر نیست، بومی سازی ابزار آر.اس. اس (R.S.S) در این موارد می تواند با ایجاد 100 درصدی افزایش، افزایش تولید را اقتصادی کند.وی با اشاره به اینکه یکی از دستاوردهای حفاری افقی این است که به ما اجازه می دهد حداکثر دسترسی را به لایه های نفتی داشته باشیم و افزایش تولید را محقق کنیم، تصریح کرد: در لایه های نفتی بسیار نازک امکان حفاری عمودی مشکل و غیرممکن است و باید به سمت حفاری افقی برویم؛ بنابراین باید از ابزاری استفاده کنیم که حداکثر تماس افقی را با لایه نفتی داشته باشد و در پیشرفته ترین حالت حفاری های افقی چند کیلومتری را به ثبت برسانیم. او در ادامه با بیان اینکه در دولت سیزدهم راهبردی ترین مسائل فناورانه با همکاری نزدیک و سازنده با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حال پیگیری است، توضیح داد: شرکت ملی نفت ایران درساخت و تولید بار اول ۸۲ پروژه را به مرحله قرارداد رسانده و افزون بر آن در ساخت تجهیزات راهبردی همچون ابزار حفاری هدایت پذیر نیز ورود کرده که قرارداد آن در این مراسم به امضا رسید که یکی از تجهیزات راهبردی و مهم برای تولید است.
خجسته مهر گفت: ضروری است با توجه به پیچیدگی لایه های زمین شناسی، صنعت نفت را دانش بنیان کنیم. او با اشاره به نام گذاری سال 1402 به «مهار تورم، رشد تولید» گفت: رویکرد شرکت ملی نفت ایران در دو سال و نیم اخیر در اجرای طرح های نیمه تمام و طرح هایی به ارزش 21میلیارد دلار با محوریت رشد تولید بوده و امروز اگر رشد تولید را دنبال می کنیم برای این است که رشد اقتصادی را به دست آوریم و اگرمی خواهیم اقتصاد دانش بنیان داشته باشیم، دلیل آن رشد تولید است.به گفته او، دانش بنیان کردن تولید نفت هدفی است که باید از تمام مقدورات داخل کشور و بازیگران نقش آفرین در زیست بوم فناوری برای تحقق آن استفاده کنیم. خجسته مهر افزود: افزون بر موارد فوق یکی از موارد برنامه هفتم توسعه کشور که برای آن آماده می شویم، افزایش تولید و ایجاد ارزش افزوده بالاتر است تا رشد هشت درصدی سالانه اقتصاد ایران محقق شود که رشد تولید به معنای رشد اقتصادی و درآمدزایی برای کشور است و ساخت تجهیز و کالاهای مرتبط همین هدف را دنبال می کند. او دست یابی به اهداف فوق و رشد اقتصادی را مستلزم چند اقدام در بالادست صنعت نفت از تولید تا صادرات نفت خام مشتمل بر اجرای پایلوت های فناورانه در زمینه ازدیاد برداشت، احیای چاه های بسته و کم بازده، تولید انرژی پاک (پروژه تحقیقاتی برای تولید هیدروژن) دانست و گفت: یکی از اقدام های ارزشمند دیگر این است که به دنبال ساخت تجهیزات راهبردی فناورانه بودیم که تجهیز حفاری هدایت پذیر از این دست به شمار می آید و برای بالابردن تولید باید از مهم ترین ابزارهای حفاری استفاده کرد تا حداکثر تماس و برخورد تجهیزات با سطح مخزن را داشته باشیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین در حاشیه این مراسم به توسعه هفت میدان نفتی کشورمان از سوی شرکت های روسیه اشاره کرد که طی آن از حداکثر توان شرکت های داخلی ایران استفاده می شود.
روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ر یاست جمهوری نیز در آیین امضای تفاهم نامه تأسیس مرکز راهبردی هوش مصنوعی و میدان های نفت و گاز دیجیتال و امضای قرارداد دستیابی به فناوری حفر چاه های افقی طویل و چند شاخه با بومی سازی ابزار آر.اس. اس یادآوری کرد: نفت به عنوان صنعت پیشران اقتصاد کشور الگویی موفق را تجربه می کند. او در این زمینه به رتبه نخست تولید بار اول شرکت ملی نفت ایران طی یک سال گذشته اشاره کرد و گفت: وزارت نفت نیز رتبه اول تولید بار اول را کسب کرده است. او گفت: تفاهمنامه هوشمندسازی دیجیتال ۱۵ میدان نفت و گاز برای بهینه سازی و بهره وری به منظور حرکت به سمت اقتصادی هوشمند امضا شد. معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری با اشاره به امضای قرارداد دستیابی به فناوری حفر چاه های افقی طویل و چند شاخه با بومی سازی ابزار آر.اس. اس که در افزایش تولید نفت به ویژه در برداشت از میدان های مشترک می تواند نقشی مهم داشته باشد، گفت: برای ساخت ابزار هدایت پذیر دورانی حفاری به۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز است که۲۰۰ میلیارد تومان ازسوی شرکت «رایا انرژی» و ۳۰۰ میلیارد تومان نیز ازسوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تأمین خواهد شد و شرکت ملی نفت ایران تا ۱۰ سال استفاده از این تجهیزات را تضمین می کند. دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه این مراسم طی سابقه خدمتم در این معاونت جزو بهترین ها از نظر قراردادی فناورانه در صنعت نفت است، افزود: با امضای قرارداد ساخت ابزار آر.اس. اس (R.S.S) سیستمی ایجاد می شود که کشور را در ساخت یک تجهیز با فناوری بالا خودکفا کرده و الگویی برای دانش بنیان شدن صنعت نفت ایجاد خواهد شد.
دهقانی فیروز آبادی همچنین با اشاره به برگزاری نشست ها و فراخوان های پرشماری برای استفاده از توان شرکت های دانش بنیان افزود: اکنون پنج پروژه به مرحله قرارداد رسیده است و صنایع مادر کشور و صنایعی که اقتصاد کشور بر پایه آنهاست، حرکت جدی به سمت اقتصاد دانش بنیان را آغاز کرده اند و اکنون فصل بهره وری شرکت های ایرانی است و با استفاده از ظرفیت های قانونی، شاهد اقتصاد دانش بنیان خواهیم بود. وی با بیان اینکه هنر امروز دنیا تولید نفت از ذخایر نامتعارف و غیراقتصادی است که با فناوری و دانش اکنون توجیه اقتصادی پیدا کرده است، در این زمینه کشور آمریکا را مورد اشاره قرار داد که با فناوری نو برداشت نفت و گاز از ذخایر شیل را اقتصادی و تحولی در بازار نفت ایجاد کرده است.
رضا اسدی فرد، معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری هم به عنوان یکی دیگر از سخنرانان آیین امضای تفاهمنامه تأسیس مرکز راهبردی هوش مصنوعی و میدان های نفت و گاز دیجیتال و امضای قرارداد کسب فناوری حفر چاه های افقی طویل و چند شاخه با بومی سازی ابزار آر.اس .اس (R.S.S) آمار مهمی از دستاوردهای صنعت نفت در حوزه فناورانه ارائه کرد که براساس عملکرد آن، افزایش استفاده از ظرفیت تولید بار اول را شاهد هستیم؛ در دوره چهارم با افزایش دو و نیم برابری در مقایسه با دوره سوم ۱۳۰ قرارداد به وزارت نفت اختصاص دارد و در این زمینه همواره وزارت نفت رتبه نخست را داشته و از شهریورماه ۱۴۰۱ تا پایان شهریورماه ۱۴۰۲ شرکت ملی نفت ایران فعال ترین زیر مجموعه وزارت نفت در استفاده از ظرفیت تولید بار اول بوده است. او با اشاره به وجود ۳۸۰ پروژه ۲۴۳ میلیون دلاری برای ساخت بار اول که تصویب و ابلاغ شده است، افزود: از این تعداد ۱۳۶ میلیون دلار در قالب ۹۲ پروژه اجرایی شده و ۲۰ قرارداد تکمیل شده است و بهره برداری از آن را آغاز کرده ایم. اسدی فرد با اشاره به رشد مطلوب در ساخت بار اول طی چهار دوره گذشته این مقایسه را داشت که از ۲۴۳ میلیون دلار قرارداد حدود ۱۸۰ میلیون دلار در دولت سیزدهم بوده و ۱۶۰ میلیون دلار آن طی یک سال گذشته انجام شده که صنعت نفت هم با رشد را شاهد بودیم و در دوره چهارم ۱۳۰ قرارداد مربوط به وزارت نفت بوده است که افزایشی ۲.۵ برابری را در مقایسه با دوره سوم شاهد هستیم و در مجموع چهار دوره شرکت ملی گاز ایران و در دوره چهارم شرکت ملی نفت ایران بیشترین پروژه ها را در این زمینه داشته اند؛ به عنوان نمونه مجموع ۸۲ طرح در شرکت ملی نفت ایران به امضای قرارداد منجر شده است. او وزارت نفت دولت سیزدهم را یکی از عرصه های شتاب در استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان دانست که با فعال کردن پروژه هایی که سال ها یروی زمین مانده بود از تداوم عدم النفعی معادل چند میلیون بشکه جلوگیری کرد.
اسدی فرد با اشاره به اینکه از شخص اول کشور تا رئیس جمهوری و همه ارکان نظام به این باور رسیده اند که راه نجات کشور و بزرگ شدن اقتصاد ورود به ارزش افرینی از طریق دانش است، یادآوری کرد: در این میان صنعت نفت یکی از مهم ترین و بزرگ ترین حوزه ها به شمار می رود.
رضا سلطانعلی زاده، دستیار معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری درحوزه توسعه بازار دانش بنیان نیزبه عنوان یکی از سخنرانان آیین امضای تفاهمنامه تاسیس مرکز راهبردی هوش مصنوعی و میدان های نفت و گاز دیجیتال و امضای قرارداد کسب فناوری حفر چاه های افقی طویل وچند شاخه با بومی سازی ابزار( R.S.S) گفت: در دی ماه ۱۴۰۱ در بعضی از مسائل که در زمینه علم و فناوری با صنعت نفت می توانست همکاری انجام شود، مذاکراتی داشتیم که ۲۳ پروژه شناسایی و هفت مورد به عنوان موضوع گلوگاهی و تعیین وظایف مشخص شد و در واقع یکی از بزرگ ترین بررسی ها شناسایی شبکه توانمندی بود که این مسائل را به نتیجه رساند.
به گفته او، در مسیر طی شده، تلاش کردیم با نگاه دقیق آینده شرکت های دانش بنیان را متحول کنیم و بعد فنی و اقتصادی روشنی داشته باشند. به گفته دستیار معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، در این زمینه با به کارگیری پارک های فناوری، شرکت های دانش بنیان و...، شرکت های صاحب صلاحیت برای اجرای این پروژه ها شناسایی شد که از زمره آنها می توان به ساخت و بهره برداری لوله های مغزی، موضوع مینی ال ان جی و همچنین طراحی، ساخت و بهره برداری از حفاری هدایت پذیر دورانی اشاره کرد که در زمینه آخرین مورد قرارداد آن در این جلسه به امضا رسید.
گزارش «مشعل» از تور رسانه ای به سرزمین طلای سیاه و ثروت ملی
مشعل در روزهایی که از داغی هوای خوزستان کاسته شده است، مسافر این دیار درجنوب کشور می شویم؛ البته مقصد حوزه «غرب کارون» است، همان جا که روزگاری ردِ خون و خمپاره و جنگ را بر خاک خود دیده بود و دشمن آرزوی تصاحب آن را داشت، اما امروز قبایی نو سنگفرش آن است که با طلای سیاه و ثروت ملی عجین است؛ ثروتی که تا گستره کشورهمسایه، عراق هم امتداد دارد. گردهم آمدن اهالی رسانه، پس از سال ها برای بازدید از مناطق غرب کارون اقدامی مهم بود که به کوشش اداره کل روابط عمومی وزارت نفت و به میزبانی شرکت گسترش انرژی پاسارگاد انجام شد. به خاطر نمی آوریم آخرین تور رسانه ای که نزدیک به 50-60 نفر از نمایندگان رسانه های کشور درآن حضور داشتند، چه زمانی بود. هدف از این سفر بازدید از میدان های سپهر و جفیر، آزادگان و یادآوران با هدف آشنایی با حوزه بالادستی نفت و گاز بود که پس ازگذراندن دوره های تئوری برگزار شد. این گزارش نیز شرحی است براین سفر رسانه ای ونگاه از نزدیک فعالان رسانه به فعالیت های تلاشگران این بخش از صنعت نفت کشور است که می کوشند زنجیره ای با ارزش از تولید را رقم بزنند.
ذخیره نفت درجای منطقه غرب کارون، مشتمل بر یازده میدان نفتی را 67 میلیارد بشکه تخمین می زنند. میدان های نفتی در منطقه غرب کارون، مخازنی بکر و توسعه نیافته (Green Field) است که از نزدیکی شهر اهواز آغاز می شود و تا منتهی الیه نوار مرزی ایران ادامه می یابد؛ عرض و طول این مستطیل نفتی از ساحل غربی کارون در نزدیکی منطقه جفیر تا مرز مشترک ایران و عراق و از جنوب چزابه تا غرب منطقه دارخوین امتداد دارد که همان منطقه نفتی غرب کارون را تشکیل می دهد. حوزه غرب کارون از دو ناحیه نفتی آزادگان (میدان های آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی، یاران شمالی و یاران جنوبی) و میدان یادآوران (دو ناحیه نفتی کوشک و حسینیه) تشکیل شده است؛ سه میدان مشترک آزادگان، یاران و یادآوران در این منطقه قرار دارد که سابقه تولید از آنها به سال های گذشته باز می گردد.
سپهر و جفیر که اولین مقصد بازدید تور رسانه ای است، در زمره میدان های مستقل به شمار می آیند و زمان زیادی نیست که رنگ تولید نفت را به خود دیده اند. محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، اواخر تیر ماه امسال از آغاز برداشت روزانه ۲۰ هزار بشکه نفت از این میدان ها خبر داده بود. میدان های سپهر و جفیر دربخش شمال شرقی حوزه رسوبی دشت آبادان و در 60 کیلومتری جنوب غربی اهواز، در مجاورت میدان های نفتی آزادگان ویادآوران واقع شده اند. وقتی به موقعیت میدان سپهر و جفیر می رسیم که دکل حفاری «TDDC۳۰۳» شرکت توسعه حفاری تدبیر با ارتفاع حدود 30 متر مستقر در این موقعیت، در حال راندن لوله کیسینگ درچاه شماره ۸ است. افزایش ظرفیت تولید صیانت شده نفت، متناسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از افزایش قدرت اقتصادی، امنیتی و سیاسی از سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در بخش نفت و گاز است؛ از این رو توسعه میادین مستقل، افزون بر اولویت بخشی میادین مشترک نفت و گاز در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفته است. از سپهر و جفیر به عنوان یکی از عمیق ترین و پرفشارترین لایه های نفتی ایران یاد می شود. قرارداد توسعه این میدان ها در قالب قراردادهای بالادستی صنعت نفت (IPC) بین شرکت ملی نفت ایران و گروه گسترش انرژی پاسارگاد 27 اسفندماه 1396 میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت گسترش انرژی پارسارگاد برای یک دوره 20 ساله با هدف دستیابی به تولید روزانه حداکثر 110 هزار بشکه نفت و تولید تجمعی حدود 512 میلیون بشکه در 20 سال امضا شد. هزینه های سرمایه ای مستقیم توسعه این میدان ها معادل دو میلیارد و 427 میلیون دلار و هزینه های غیرمستقیم معادل 413 میلیون دلار برآورد شده است. هم اکنون ظرفیت تولید روزانه 50 هزار بشکه وجود دارد و با ادامه روند توسعه در فازهای بعدی امکان تولید 110 هزار بشکه نفت در روز از این میدان ها فراهم خواهد شد. این قرارداد را می توان نخستین قرارداد از قراردادهای جدید نفتی دانست که به تولید نفت منجر شده است تا با اجرای کامل آن، ۵۴۰ میلیون بشکه نفت قابل برداشت در دسترس باشد.
براساس این قرارداد، تولید نفت درفاز نخست ۳۶ هزار بشکه در روز با حفر ۱۲ حلقه چاه خواهد بود که تاکنون حفاری ۱۱ حلقه چاه انجام شده است و حفاری چاه دوازدهم هم مراحل پایانی را پشت سر می گذارند. چاه هایی که در لایه فهلیان و در عمق بیش از ۴۶۰۰ متر و با فشار بالای ۱۰ هزار پی اس آی به مخزن نفتی رسیده اند. با توجه به فشار بالای این مخزن نفتی، استفاده از تجهیزات سرچاهی معمول امکان پذیر نبوده و از همین رو در جریان توسعه میدان های سپهر و جفیر بومی سازی تجهیزات تکمیل چاه با فشار ۱۰ هزار پی اس آی برای نخستین بار در کشور به انجام رسید. با کاهش ۶۰ درصدی زمان حفاری در میدان نفتی سپهر-جفیر زمان حفاری در این میدان ها که در لایه فهلیان مخزن خامی قرار دارد، از ۳۳۳ روز به ۹۰ روز رسیده است.آخرین حلقه چاه از ۱۲ حلقه چاه میدان سپهر- جفیر در مرحله نخست در حال حفاری و تکمیل است، این چاه ها در لایه فهلیان مخزن خامی حفاری شده است. همچنین چاه هایی که در عمق لایه فهلیان مخزن خامی حفاری می شود ۴۶۰۰ تا ۴۶۵۰ متر عمق دارند و ۶۰ هزار متر حفاری در میدان سپهر- جفیر انجام شده که حفاری همزمان لایه های کم فشار و پرفشار انجام شده است. همچنین با تغییر در ترکیبات سیال حفاری و کاهش سهم کلسیم برومات از ۳۰ تا ۴۰ درصد از هزینه حفاری کاهش یافته است. در مجموع در این میدان ها تاکنون بیش از ۶۰ هزار متر حفاری انجام شده و با فعالیت هفت دکل حفاری همزمان، رکورد حفاری ۶۱۰۰ متر در ماه به ثبت رسیده است. همچنین نصب، اجرا و تکمیل ۵۱ کیلومتر خط لوله جریانی نفت و احداث بیش از ۳۲ کیلومتر جاده دسترسی و معابر از دیگر اقدام هایی است که در توسعه میدان های سپهر و جفیر به انجام رسیده است. از مواردی که در طول بازدید از میدان جفیر و سپهر مورد اشاره قرار می گیرد این نکته است که میزان تولید نفت از چاه ها میدان های سپهر و جفیر با تولیدی شدن چاه ها افزایش یافته است که می تواند در ادامه باعث افزایش پیش بینی نفت قابل استحصال از این میدان ها باشد. تاکنون بخش خصوصی ۳۳۰ میلیون دلار در این میدان سرمایه گذاری کرده و ظرفیت تولید نفت به ۵۰ هزار بشکه در روز رسیده است. این دستاورد برای نخستین بار با تجهیزات کاملا بومی در لایه زمین شناسی فهلیان و با فشار ۱۰ هزار پی اس آی ( psi) ممکن شده است.
پس از سپهر و جفیر، تور رسانه ای به سمت میدان های یادآوران و آزادگان ادامه می یابد. توسعه میدان های آزادگان (شمالی و جنوبی)، یادآوران و یاران (شمالی و جنوبی) به دلیل مشترک بودن همواره از اولویت در شرکت ملی نفت ایران برخوردارند، در دوسال گذشته نیز مذاکرات قراردادی برای توسعه و افزایش تولید در غرب کارون در دستور کار بوده است؛ مذاکراتی که به گفته مسئولان شرکت ملی نفت ایران از پیشرفت قابل قبولی برخوردار است و فازهای بعدی توسعه آنها بزودی با شرکت های ایرانی و خارجی، نهایی خواهد شد. جواد اوجی، وزیر نفت از زمان تصدی پست وزارت بارها بر اولویت وزارت نفت در توسعه میدان های مشترک از جمله توسعه کامل میدان های مشترک از جمله غرب کارون که میدان های بزرگی هم هستند، تاکید کرده است.
گستردگی میدان های نفت و گاز در ایران باعث شده تا برخی از این میادین با کشورهای همسایه مشترک باشد؛ به گونه ای که نیمی از میدان در ایران و نیمی دیگر در کشور همسایه قرار بگیرد. ايران در تمام سال های پس از انقلاب غير از دوران جنگ، هر سال کشف جديدی داشته و در اين مدت در مجموع 73 ميدان مشتمل بر 36 ميدان نفتی و 37 ميدان گازی کشف شده که از اين ميان، بخش زیادی ميدان مرزي و مشترک بوده اند. ایران با در اختیار داشتن حداقل ۲۸ میدان مشترک نفت و گاز با کشورهای همسایه از جمله ۱۸ میدان نفتی، چهار میدان گازی و ۶ میدان نفت و گاز، یکی از معدود کشورهای جهان با این تعداد ساختار مشترک است.
در این میان، توسعه اولیه میدان آزادگان جنوبی در دهه ۸۰ شمسی آغاز شد، اما به دلیل وجود مشکل های مختلف کار در مقاطعی متوقف شد و گاهی نیز شدت گرفت که سرانجام از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ تکمیل و راه اندازی فاز اول این میدان در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت.
توسعه میدان آزادگان به عنوان بزرگ ترین میدان نفتی مشترک ایران واقع در جنوب غرب استان خوزستان از اهمیت ویژه ای برای شرکت ملی نفت ایران برخوردار است؛ از این رو در کنار مذاکرات قراردادی برای افزایش ظرفیت تولید و توسعه آن با شرکت های خارجی، طرح توسعه یکپارچه میدان آزادگان نیز از سوی شرکت ملی نفت ایران تعریف شد.
این طرح برای اولین بار به منظور استفاده از ظرفیت بانک های دولتی و خصوصی مطرح کشور(۶ بانک)، صندوق توسعه ملی و شرکت های اکتشاف و تولید (۶ شرکت) در قالب یک شرکت اکتشاف و تولید جدید اجرایی شد.
در طرح توسعه یکپارچه میدان آزادگان که با هدف رساندن تولید به ۵۷۰ هزار بشکه در روز نفت خام از کل میدان و سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلار اجرایی خواهد شد، برای اولین بارموضوع ازدیاد برداشت با تزریق آب در حجم وسیع را شامل شده است.
طول مدت این قرارداد در دوره توسعه هفت ساله است و بهره برداری از میدان تا 20 سال به طول خواهد انجامید.
طبق بررسی ها، یک برنامه جبرانی (Catch up Plan) نیز به منظور جبران عقب افتادگی طرح در این میدان مشترک ارائه شده که براساس آن پیشرفت پروژه در حال تسریع است.
البته در کنار اجرای این طرح، در دوسال گذشته ۶۰ حلقه چاه جدید به چاه های میدان آزادگان جنوبی اضافه شده که افزایش ۶۵ هزار بشکه ای تولید نفت را به دنبال داشته است.
در مجموع، میدان آزادگان جنوبی دارای ۲۰۶ حلقه چاه شامل ۲۰۱ حلقه چاه تولید و ۵ حلقه چاه دفع پساب است که نفت تولیدشده از این چاه ها، در ۱۰ چندراهه جمع آوری شده و در دو واحد تفکیک گاز از نفت جداسازی می شود.
اولین چاه اکتشافی در گستره این میدان نفتی در سال ۱۳۵۵ حفر و مجموعه مخازن عظیم این میدان با حفر دومین چاه در سال ۱۳۷۸ کشف شد. به دلیل وسعت زیاد میدان آزادگان، توسعه آن به دو بخش آزادگان شمالی و جنوبی تقسیم شد، اما اخیرا توسعه یکپارچه این میدان در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته است.
فاز اول توسعه میدان آزادگان شمالی با هدف تولید ۷۵ هزار بشکه در روز از طریق حفاری ۵۸ حلقه چاه شامل ۵۰ حلقه چاه تولیدی جدید، چهار حلقه چاه تحدیدی، چهار حلقه چاه دفع پساب و سه حلقه چاه به بهره برداری رسیده است.
در فاز اول توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی، نفت و گاز از ۱۷۶ حلقه چاه جدید به اضافه ۲۵ حلقه چاه موجود (درمجموع ۲۰۱ حلقه چاه) به واسطه ۱۰ واحد جمع آوری مرکزی و واحدهای تفکیک گاز از نفت شمالی و جنوبی جمع آوری و به واحد فرآورش مرکزی انتقال خواهد یافت.
این میدان از حیث وسعت و حجم ذخایر موجود در آن که حدود ۲۶ تا ۲۷ میلیارد بشکه نفت درجاست، اهمیتی دوچندان دارد. میدان آزادگان جنوبی دارای ۲۰۶ حلقه چاه است که از شمال تا جنوب میدان به ۱۰ چندراهه وصل می شوند، تا نفت برداشتی را به واحدهای جداسازی گاز از نفت منتقل کنند و بعد از اینکه گاز از نفت جدا شد با خط لوله به سمت مشعل می رود و نفت جداشده به وسیله خطوط لوله به مبادی صادراتی منتقل می شود.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مهر ماه جاری از عملیاتی شدن ۷۰ حلقه چاه جدید در میدان آزادگان طی یک سال اخیر خبر داد و با اشاره به اینکه پارسال ۴۰ حلقه چاه جدید در میدان مشترک آزادگان به بهره برداری رسید، گفت: تا پایان مهرماه ۱۵ حلقه چاه جدید و تا پایان آبان ماه ۱۵ حلقه چاه دیگر در این میدان مشترک عملیاتی می شود و در یک سال گذشته ۷۰ حلقه چاه جدید به بهره برداری رسیده است، ضمن آنکه دکل های حفاری را نیز در آنجا ۷۰ درصد افزایش دادیم.
میدان نفتی یادآوران هم که در مجاورت میدان سپهر و جفیر قرار دارد، از جمله میادین بزرگ کشورمان با میدان سندباد عراق مشترک است. یادآوران ١٧ میلیارد بشکه نفت را در دل خود جای داده است که سه میلیارد بشکه نفت خام آن قابل استحصال است.
طرح توسعه این میدان در سه فاز تعریف شد، تولید در فاز اول طرح توسعه میدان نفتی یادآوران باید به سقف ٨٥ هزار بشکه در روز می رسید که در حال حاضر ظرفیت تولید در فاز نخست بیشتر از رقم ذکر شده در فاز نخست است، در فاز دوم رسیدن به سقف تولید ١٨٠ هزار بشکه و فاز سوم رسیدن به سقف تولید ٣٠٠ هزار بشکه نفت در روز برنامه ریزی شد. فاز نخست این میدان به دست پیمانکار چینی توسعه داده شده است.
هم اکنون نیز مذاکراتی با شرکت های خارجی برای توسعه فاز دوم این میدان که به گفته مسئولان شرکت ملی نفت ایران از بازگشت بالای سرمایه گذاری برخوردار است در حال انجام است.
براساس طرح جامع توسعه (MDP) جدید با آغاز مرحله دوم، چشم انداز دستیابی به ظرفیت تولید روزانه ۱۸۰ هزار بشکه در بازه زمانی سه ساله و سرانجام طی چهار سال دستیابی به ظرفیت تولید روزانه ۲۳۰ هزار بشکه وجود دارد.
بی تردید تلاش هایی که از سویی با هدف ازدیاد برداشت ازحوزه های مستقل ومشترک، میادین نفت و گاز کشور و از سوی دیگر با هدف صیانت از آنها انجام می شود، بسیارفراتر از آن است که به آنها اشاره شد و آنچه خواندید، تنها بخش کوچکی ازهمه تلاشی است که درصنعت نفت انجام می شود. عکس یادگاری نفرات حاضر از رسانه های کشور حسن ختامی بر این سفر است که به ثبت می رسد
تمهیدات پیشگیرانه در استان سردسیر آذربایجان غربی
مشعل ناترازی تولید و توزیع گاز یک معضل جدی به شمار می آید که با توجه به روند فزاینده مصرف، مدیریت انرژی برای جلوگیری از افت فشار در فصل سرد سال ضروری است.
با توجه به اقدام های شرکت ملی نفت ایران در مناطق مختلف، میزان تولید گاز در مقایسه با سال گذشته، روند افزایشی داشته و همزمان با این افزایش، توسعه گازرسانی نیز انجام شده است؛ بنابراین نمی توان با وجود افزایش تولید گاز نسبت به فصل سرد سال قبل، انتظار بهبود شرایط و حل ناترازی گاز را داشت. در این میان، شرکت های گاز استانی همزمان با اجرای پروژه های بهینه سازی مصرف گاز و نصب بخاری های هرمتیک، به منظور کنترل و به صفر رساندن نشتی ها، همچنین جلوگیری از هدررفت گاز، گام های موثری برداشته اند که اجرای اتصالات مفصلی، تنها بخشی کوچکی از این اقدام ها به شمار می آید. علیرضا شیخی، مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی، درباره اقدام های این شرکت به منظور نظارت بیشتر بر مصرف بهینه گاز با هدف گذار کم دغدغه از زمستان پیش رو توضیح هایی داده است که می خوانید.
ورود به نیمه دوم سال به ویژه در استان های سردسیر همچون آذربایجان غربی، آمادگی بیشتری برای گذر از دوره سرما می طلبد؛ موضوعی که مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان نیز بر آن تاکید دارد. علیرضا شیخی می گوید: در این استان سردسیر تلاش شده است که با انجام تمهیداتی پیشگیرانه، از بروز مشکل، به ویژه در برخی مناطق مانند پیرانشهر و خوی جلوگیری شود. وی تصریح می کند: پیرانشهر به عنوان یکی از نقاط سردسیر استان آذربایجان غربی، در فصول سرد سال، به ویژه زمستان گاه با افت فشار گاز مواجه می شد که مهرماه امسال سایز خط انتقال ورودی ایستگاه سی جی اس تغییر یافت و ان شاءالله زمستان امسال همانند سال های قبل در این شهرستان دچار مشکل نخواهیم شد، ضمن آنکه برای تقویت شبکه توزیع در پیرانشهر، تابستان، امسال خط تقویت کننده (لوپی) نیز اجرا شده است که احتمال افت فشار گاز را به حداقل می رساند. وی با بیان اینکه همزمان با کاهش شدید دما، احتمال افت فشار گاز در شهرستان خوی نیز بیش از دیگر مناطق استان وجود دارد، تاکید می کند: در شهرستان خوی، اطلاعات مشترکان و میزان مصارف آنها در نقاط مختلف این شهرستان مورد مطالعه قرار گرفته و دلایل توجیهی نیز برای تغییر ظرفیت ایستگاه سی جی اس به شرکت ملی گاز ایران اعلام شده است. شیخی همچنین درباره سلماس به عنوان یکی دیگر از نقاط سردسیر استان آذربایجان غربی می گوید: خوشبختانه مشکلی از جهت ایستگاه و شبکه توزیع در شهرستان سلماس وجود ندارد و معمولا افت فشار گاز این شهرستان متاثر از خطوط انتقال مشترک با شهرهای بزرگ ارومیه و خوی است.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی همچنین با اشاره به اجرای طرح های بهینه سازی در سطح این استان می گوید: با هدف مصرف بهینه و ایمن گاز طبیعی، نخستین بخاری هرمتیک در روستای «وار خوی» روشن شد. شیخی با اشاره به خرید دو هزار دستگاه بخاری هرمتیک ادامه می دهد: به قیمت روز، 200 میلیون ریال برای خرید هر دستگاه بخاری هرمتیک از سوی شرکت گاز استان هزینه شده؛ از این رو احتمال نشت گاز منواکسیدکربن و مسمومیت و مرگ احتمالی ناشی از استنشاق در این بخاری ها صفر است.مدیرعامل شرکت گاز آذربایجان غربی با اشاره به بازده ۸۵ درصدی این سیستم گرمایشی که موجب صرفه جویی ۳۰ درصدی در مصرف سوخت می شود، تاکید می کند: بازده بخاری های معمولی در بیشترین حالت حدود ۳۰ درصد است.
شیخی با اشاره به اجرای طرح های نشت یابی با هدف به صفر رساندن هدررفت گاز می گوید: نیمه نخست امسال ۲۵ هزار و ۵۵۸ کیلومتر از شبکه گاز آذربایجان غربی نشت یابی شده است. با بازرسی های صورت گرفته، ۱۸۳ مورد نشتی زیرزمینی در این مدت کشف شده که این تعداد در قیاس با مدت مشابه سال قبل، ۴۲ درصد کاهش یافته است. در بازه زمانی یادشده، 842 مورد درخواست بازرسی کالا نیز انجام شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی با اشاره به اجرای پروژه های توسعه ای این شرکت نیز می گوید: در 6 ماه نخست امسال، بیش از 9 هزار اشتراک گاز جدید در شهرستان های این استان جذب شده است. از مجموع اشتراک های جذب شده، 5 هزار و 798 مورد شهری و 3 هزار و 217 مورد روستایی (به جز شهرستان ارومیه) بوده که این تعداد 5.2 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است. به گفته وی، در بازه زمانی یادشده، یکهزار و 885 انشعاب شهری و 5 هزار و 838 انشعاب روستایی نصب شده که این میزان نیز حدود 55 درصد رشد داشته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی یادآور می شود: در 6 ماه نخست امسال 62 روستا و 35 واحد صنعتی این استان به شبکه گاز متصل شده اند. برای گازرسانی به این روستاها و واحدهای صنعتی یکهزار و 670 میلیارد ریال هزینه و 700 کیلومتر شبکه گاز نیز اجرا شده است.وی با اشاره به تداوم پروژه های گازرسانی روستایی در آذربایجان غربی ادامه می دهد: هم اکنون 138 پروژه گازرسانی در سطح استان با 2 هزار 473 کیلومتر طول شبکه در حال اجرا و همه تلاش ما بر این است طی نیمه دوم سال جاری نیز ۱۲۰ روستای دیگر استان را به شبکه سراسری گاز متصل کنیم.وی به طراحی پروژه های جدید گازرسانی در استان اشاره می کند و می گوید: در نیمه نخست امسال، پروژه گازرسانی ۴۴ روستا و ۶۹ مورد از صنایع با مجموع ۳۳۵ کیلومتر شبکه توزیع و ۴۰ کیلومتر خط تغذیه طراحی شده و به پیمان سپاری خواهد رفت. در بازه زمانی یاد شده، ۹ ایستگاه تقلیل فشار در استان نصب شده و احداث ۲۷ ایستگاه دیگر هم در دست اجراست که ۱۴ مورد آن طی نیمه دوم سال جاری آماده بهره برداری می شود.شیخی یادآور می شود: در مجموع 46 ایستگاه جدید گاز در سطح استان در حال احداث است.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی با اشاره به بخشی از برنامه این شرکت همزمان با دهه فجر امسال می گوید: براساس برنامه های تعریف شده، گازرسانی به 39 روستای پیرانشهر، دهه فجر امسال به بهره برداری می رسد. هم اکنون 78 درصد خانوار روستایی این شهرستان از نعمت گاز برخوردارند و با افتتاح پروژه های گازرسانی در دهه فجر این میزان به 97 درصد افزایش می یابد.شیخی یادآور می شود: پروژه گازرسانی به ۱۲ روستای محور شلماش و قلعه رش سردشت نیز همزمان با دهه فجر افتتاح می شود.۱۸۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای این پروژه برآورد شده که با گازدار شدن روستاهای این محور، 2 هزار خانوار از نعمت گاز بهره مند می شوند. وی با اشاره به برخورداری ۱۰۰ درصد خانوار شهری و ۴۲ درصد خانوار روستایی سردشت از نعمت گاز ادامه می دهد: با پایان پروژه محور شلماش و قلعه رش، بهره مندی خانوار روستایی این شهرستان از نعمت گاز به ۶۵ درصد افزایش می یابد.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی تاکید می کند: در بیست و پنجمین جشنواره شهید رجایی و آیین تقدیر از دستگاه های اجرایی برتر استان که با حضور استاندار آذربایجان غربی برگزار شد، از مدیرعامل شرکت گاز استان به دلیل خدمات رسانی مطلوب تقدیر شد.به گفته وی، در این جشنواره شرکت گاز استان آذربایجان غربی در محور تبیین دستاوردهای دولت و اقناع افکار عمومی شایسته تقدیر شناخته شد. تعالی حکمرانی در پرتو؛ شفافیت در عملکرد، مشارکت در ارزیابی و بهره وری در اجرا از شاخص های این جشنواره بود.
پیشتازی شرکت ملی پخش در سود و صرفه اقتصادی رقم خورد
مشعل در باب واحد بازرگانی همین بس که از آن به عنوان قلب تپنده هر شرکتی یاد می کنند. کنترل و نظارت بر به ثمر رسیدن چشم انداز مجموعه، مهم ترین رویکرد تعریف شده برای واحد بازرگانی است؛ بخشی که می تواند با بهره مندی از ظرفیت های موجود و تدوین راهبردها و فرآیندهای تجاری، در مسیر دستیابی به اهداف مدنظر، مجموعه گام بردارد. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران سالیان متمادی به عنوان یک شرکت زیان ده فعالیت می کرد، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تدبیرهای موفق مدیران این مجموعه، اکنون به نقطه ای از پیشرفت دست یافته است که به عنوان یک سازمان سودآور و با صرفه اقتصادی بالا برای دولت، پیشتاز است. فرصتی پیش آمد تا گفت وگویی با مدیر بازرگانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی داشته باشیم. نکته مهم صحبت های علی اکبر عرب عامری این بود که اقدام های ارزشمندی در حیطه ساماندهی فروش فراورده و کالا به بار نشسته که رشد و بالندگی زنجیره تامین و توزیع سوخت کشور را رقم زده است. مشروح این گفت وگو را در ادامه می خوانید.
محور و اساس شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، بخش بازرگانی است؛ به گونه ای که پنج فراورده اصلی پالایشی به کوشش این واحد نرخ گذاری و به فروش می رسد. این شرکت طی دو سالی که از آغاز به کار دولت سیزدهم می گذرد، دستاوردهای ارزشمندی را همسو با ماموریت های اصلی خود در حیطه ساماندهی فروش فراورده و کالا به ارمغان آورده است که در این گزارش به آنها می پردازیم. بحث فروش در دو مقوله مجزای فروش داخلی و فروش مرزی پیگیری و نرخ گذاری می شود، مبنای فروش داخلی نرخ های مصوب دولت است و گروه حمل ونقل و مصرف کنندگان را شامل می شود. در این نوع فروش، قیمت گازوییل(نفت گاز) و دیگر فراورده ها ازجمله سوخت هوایی(ATK) از سال های گذشته تعیین و در سال 98 نیز تغییرات قیمت بنزین اعمال شده است. در حال حاضر روزانه 110 تا 120 میلیون لیتر بنزین و حدود 84 میلیون لیتر گازوییل به فروش می رسد که از این میزان حدود 60 میلیون لیتر در بخش حمل و نقل و با نرخ 300 تومان به ازای هر لیتر عرضه می شود.
در زمینه فروش داخلی، بخشی از مصرف کنندگان را صنایع تشکیل می دهند که معیار و مبنای نرخ فراورده این دسته از مصرف کنندگان نیز تابع مصوبه دولت است. به این منظور در مصوبات بودجه دو سال اخیر، نرخ فروش فراورده های نفتی به مصرف کنندگان صنایع، بر اساس 10 درصد نرخ گاز طبیعی خوراک پتروشیمی لحاظ شد، اما با توجه به تغییرات قیمتی، هر لیتر نفت کوره 300 تومانی، سال گذشته به قیمت 570 تومان و امسال نیز به قیمت هر لیتر یک هزار و 300 تومان به فروش رسید.
و اما فروش مرزی که نرخ گذاری آن هم از مصوبه دولت تبعیت می کند، از سه هزار تومان تا 43 هزار تومان برای هر لیتر گازوییل متغیر است. به عنوان نمونه قیمت هر لیتر گازوییل در مرز اینچه برون استان گلستان ۳ هزار و ۵۰۰ تومان، مرز بازرگان در ارومیه 42 هزار تومان و در مرز ماهی رود خراسان جنوبی ۲۵ هزار تومان است. نرخ گذاری هم بر اساس 90 درصد نرخ نخستین جایگاه کشور مقابل در کمیته استانداری تعیین می شود که پس از رصد و ارزیابی در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، نرخ های نهایی در سیستم فروش اعمال می شود. از محل فروش های داخلی و مرزی، عوایدی نصیب دولت می شود که تمام آن در جداول منابع و مصارف گنجانده شده است.
نرخ فروش هوایی را هم دولت مشخص می کند که در بحث خطوط هوایی خارجی مطابق مصوبات شرکت ملی پخش اعلام می شود. برای نمونه قیمت هر لیتر سوخت ATK برای خطوط هوایی داخلی، ۶۰۰ تومان و برای هواپیماهای خارجی ۲۴ هزار تومان بوده است. درآمد حاصل از تمامی این موارد مستقیم به خزانه واریز می شود و هیچ واسطه ای وجود ندارد و دولت از آن منابع مصرف می کند.
عرضه در بورس هم یکی دیگر از ارکان فروش داخلی است و 90 درصد فراورده عرضه شده در این بازار را نفت سفید تشکیل می دهد. عرضه این فراورده با توجه به تعداد مصرف کنندگان که عمدتا هم صنایع هستند، به صورت ماهیانه یا فصلی انجام و نرخ گذاری آن نیز بر اساس قیمت پایه یا فوب تعیین می شود. بحث صادرات فراورده های نفتی هم در حیطه وظایف شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی تعریف و برای آن نیز ردیف مجزایی در بودجه اختصاص داده شده است.
حالا که بحث فروش شد، از میزان فروش سوخت هم بگویید. سال گذشته شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با چه میزان افزایش فروش همراه بود؟
سال گذشته فروش بنزین 16 درصد، گازوییل 10 درصد و سوخت هواپیمایی نیز با توجه به فروکش کردن بیماری کرونا در دو سال اخیر، 20 درصد افزایش داشته است.
بله، اقدامی ارزشمند که در مدیریت بازرگانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی رقم خورد، وصول 50 درصد مطالبات بدهکاران این شرکت بود. نیروگاه ها، نیروهای مسلح و شرکت های هواپیمایی جزء گروه هایی هستند که به صورت عمده سوخت مورد نیاز را از شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران دریافت می کنند که از این میان شرکت های هواپیمایی در سال 1400 بالغ بر 900 میلیارد تومان بدهی داشتند و این میزان بدهی هم هر سال روند افزایشی داشت؛ بنابراین تصمیم بر این شد که سبک فروش به شیوه اعتباری تغییر کند تا بخش زیادی از مطالبات خود را از این شرکت ها دریافت کنیم. اتخاذ این تدبیر باعث شد که میزان بدهی ها به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از ابتدای سال 1400 تاکنون نه تنها افزایش نداشته باشد بلکه روند کاهشی بگیرد و در انتهای سال 1401 به مبلغ 340 میلیارد تومان کاهش یابد. اکنون بسیاری از شرکت های هواپیمایی موظف شده اند مبلغی را به حساب شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران واریز کنند و سوخت مورد نیاز خود را از این محل دریافت کنند. بدهی شرکت های تابعه نفتی مانند شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت ملی نفت ایران، پارس جنوبی و ... هم پروسه ای بود که خوشبختانه در دولت سیزدهم به سرانجام رسید.
سازوکار مشخصی برای پرداخت بدهی شرکت های تابعه نفتی وجود نداشت و هر شرکت شیوه پرداخت خودش را داشت که با تعریف یک دستورالعمل جدید، بدهی شرکت های نفتی مرتب سازی و به نوعی حساب هایمان با این شرکت ها اصلاح شد. در مورد تسویه بدهی ارگان نیروهای مسلح نیز در بودجه سال 1400 مبلغی به آنها تخصیص داده شده است؛ بنابراین با توجه به پرداخت بدهی این ارگان از بودجه جاری، نگرانی از این بابت نداریم و مشکلات ما با آنها در حال حل و فصل شدن است.
فعالیت دیگر واحد مدیریت بازرگانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، تامین کالای مورد نیاز این شرکت است. سال 1400 با یک میلیون تقاضا برای دریافت کارت سوخت رو به رو بودیم؛ در حالی که تنها موجودی ما 9 هزار قطعه کارت سوخت با یک قرارداد برای تامین آن بود. شرایط حادی ایجاد شده بود. اعمال تغییر قیمت سوخت و سیاست های مبارزه با قاچاق سوخت ازسوی دولت هم مزید بر علت و شرایط را سخت تر کرده بود؛ بنابراین سال 1401 جزء سخت ترین سال های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در زمینه تامین کارت سوخت مورد نیاز مردم با توجه به حجم بالای متقاضیان بود که روز به روز هم بر تعداد آنان افزوده می شد.
سال گذشته به هر نحو ممکن همه منابع موجود چه داخلی و چه خارجی برای تامین سه میلیون قطعه کارت سوخت استفاده و برای این مهم قراردادهایی با چند شرکت داخلی امضا شد. امسال هم تقریبا دو میلیون قطعه کارت سوخت وارد کرده ایم و هم اکنون حدود 800 هزار قطعه کارت مازاد هم داریم؛ بنابراین با توجه به تدابیر اتخاذ شده در حال حاضر هیچ درخواست کارت سوخت در انتظار نداریم. هم اکنون نیز یک قرارداد یک میلیونی آماده تحویل به انضمام یک قرارداد جدید 6 میلیونی داریم و می توان گفت که چالش تامین کارت سوخت به طور کلی به اتمام رسیده است.
درخواست های ثبت شده هر روز برای تولید ارسال می شود و ممکن است در پاکت گذاری و تحویل آن از سوی پست به متقاضی، چند روزی زمان ببرد. تقریبا نیاز کارت سوخت با احتساب خودروهای نوشماره روزانه بین 350 تا 400 هزار کارت است که این میزان در سال 1401 معادل 800 هزار درخواست بود. هم اکنون بیش از 95 درصد خودروهای کشور کارت سوخت دارند، اما اینکه از این کارت ها استفاده می کنند یا نه، مقوله دیگری است.
موضوع مهم دیگر در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، تامین تجهیزات سامانه هوشمندسوخت شامل آی پی سی و پین پد(کارتخوان) بود.
نزدیک به ۲۵۰ جایگاه آماده راه اندازی داشتیم که تجهیزات نداشتند و باید تامین می شد. بیشتر از یک سال جایگاه ها آماده راه اندازی بودند، اما به دلیل نبود تجهیزات فعال نبودند؛ بنابراین با چند شرکت دانش بنیان وارد مذاکره شدیم و از طریق این شرکت ها، قرارداد تامین تجهیز برای دو هزار و 500 جایگاه امضا و مقرر شد این تجهیزات بزودی تامین و تحویل شوند. همچنین بزودی مناقصه تامین ۱۰ هزار دستگاه کارتخوان(پین پد) برای استفاده در جایگاه های جدید و موجود برگزارخواهد شد. قرارداد تامین ۸۰۰ قطعه آی پی سی نیز با یک شرکت داخلی بسته شده که ۲۴۰ قطعه آن تحویل شده است و حدود ۸۰ قطعه مازاد نیز وجود دارد. مابقی نیز تا آذرماه تحویل می شود. در زمینه کارتخوان نیز با این شرکت و چند شرکت دیگر که اعلام آمادگی کرده اند، مذاکره کرده ایم که امیدواریم بتوانیم از خدمات آنها در تامین کالای سامانه هوشمند سوخت استفاده کنیم.
جایگاه ها به عنوان تامین کننده فرآورده در بخش حمل ونقل، جزء ارکان فروش به شمار می آیند که اتخاذ هرگونه سیاست گذاری در زمینه فعالیت و محل احداث مجاری عرضه باید مطابق قانون اختیارات وزارت نفت انجام شود. یکی از مهم ترین موضوع های چالش برانگیز شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، حاکمیتی بودن قیمت خرید، فروش و حق العمل است؛ از این رو لازم بود تا یک سامانه توزیع به صورت متمرکز در ستاد شرکت راه اندازی شود که از طریق آن بتوان چالش های حوزه مجاری عرضه سوخت تصمیم گیری کرد. با توجه به اصل 44 قانون اساسی در زمینه دریافت مجوزهای کسب وکار، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی نیز به این مقوله ورود کرد و توانست به عنوان نخستین شرکت در رده های دولتی، مجوز لازم را از سامانه مربوطه دریافت کند. هم اکنون بیش از یک سال از فعالیت این سامانه می گذرد و بیش از هفت هزار و 500 درخواست احداث جایگاه نیز در آن ثبت شده است.
یکی دیگر از اقدام های انجام شده کارمزد عوامل توزیع بود که پرداخت آن از حیطه تکالیف شرکت پخش ملی پخش فراورده های نفتی ایران خارج است. برخی مصرف کنندگان سهمیه کمتر از 6 هزار لیتر سوخت در ماه دریافت می کنند و تامین سوخت مورد نیاز این دسته از مصارف از طریق عوامل توزیع تامین می شود. پیش تر پرداخت کارمزد به عوامل توزیع، مطابق با سازوکار جایگاه ها بود و به آنها حق العمل پرداخت می شد، اما اکنون طبق تصمیم گیری های صورت گرفته، مصرف کننده ملزم است هزینه ها را خودش پرداخت کند و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران طبق قوانین و بودجه سنواتی، صرفا مکلف به پرداخت کارمزد تنها در گروه حمل ونقلی است و در گروه مصارف، تکلیفی ندارد. سازوکار این طرح در بستر سامانه مجوزها مشخص شده و مصوبه هیئت مدیره را اخذ کرده است و احتمالا امسال عملیاتی می شود.
درخواست های زیادی از سوی برخی شرکت های بزرگ برای احداث جایگاه در مقیاس کوچک مطرح و برای تامین سوخت مورد نیاز این دسته از شرکت ها نیز شیوه نامه ای تهیه و تنظیم و به سامانه مجوزها ارسال شده است و پس از دریافت تاییدیه های لازم، این کار هم عملیاتی خواهد شد.
قبل از ورود به موضوع جایگاه های کوچک مقیاس و چگونگی احداث آنان، لازم است این را عنوان کنم که در حال حاضر چهار هزار و 400 جایگاه سوخت در سراسر کشور فعالیت می کنند. به غیر از کلان شهرها و به ویژه تهران، در تمامی کشور ظرفیت مازاد جایگاه سوخت وجود دارد. بالغ بر 30 درصد نازل جایگاه های عرضه سوخت مازاد شناخته شده اند، ولی با توجه به اصل ۴۴ قانون اساسی، هنوز هم امکان احداث جایگاه های بیشتر در کشور وجود دارد. به طور خاص، بخش شمالی تهران فاقد جایگاه های کافی سوخت رسانی است. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران تفاهم نامه ای برای احداث جایگاه های کوچک مقیاس با متراژ ۱۵ در ۲۵ با شهرداری تهران امضا کرده و شهرداری نیز ۵۰ قطعه زمین را به این طرح اختصاص داده است، از این تعداد، 12 قطعه آن مشخص و استعلام آنها نیز انجام شده است و بزودی مراحل احداث آنها آغاز خواهد شد. امیدواریم با این تعداد و اضافه شدن خودروهای سوخت رسان سیار از شلوغی در جایگاه ها نیز کاسته شود.
احداث جایگاه های کوچک مقیاس مزیت های پرشماری دارد از جمله اینکه از حجم ترافیک جایگاه های مرکز شهر کاسته می شود و فاصله مراجعه به جایگاه ها و در انتظار ماندن برای سوختگیری را هم کاهش می دهد. بر اساس آمارهای موجود، میزان مصرف بنزین شهر تهران معادل 19 میلیون لیتر در روز است که درصدی از این میزان مصرف به ترددهای بیش از حد برای دریافت سوخت و بار ترافیکی زیاد شهر باز می گردد؛ از این رو احداث این دست از جایگاه ها سبب می شود که تعداد محل های سوخت گیری افزایش یابد و در کاهش مصرف نیز موثر باشد.
دستورعمل ساماندهی خودروهای سوخت رسان سیار هم تدوین و به این منظور سامانه ای برای صدور مجوز این دست از خودروها بر اساس نیاز و تحت راهبری مدیریت بازرگانی طراحی و پیاده سازی شد تا پس از دریافت تاییدیه های لازم و دریافت مجوز، به اعزام خودروهای سوخت رسان سیار در مواقع لزوم، اقدام های لازم صورت بگیرد. به این ترتیب مشابه با فعالیت تاکسی های اینترنتی، خودروهای سوخت رسان به هر کجا سوخت نیاز باشد، اعزام و خدمات لازم را ارائه می دهند.
موضوع دیگری که با جدیت ازسوی شرکت پخش ملی پخش فراورده های نفتی ایران پیگیری می شود، اجرای طرح کهاب در مجاری عرضه سوخت است که باید به استاندارد لازم برسد. در حال حاضر همکاران من با مراجعه به جایگاه ها و بازبینی مخازن، ایمن سازی های لازم را انجام می دهند تا مشکل خاصی ایجاد نشود. شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران مکلف است طرح کهاب را در سال 1402 در همه کلانشهرها و در سال 1403 غیرکلانشهرها و مسیرهای جاده ای اجرایی کند.
گسترش دامنه دیپلماسی انرژی در کشورهای منطقه
مشعل دولت سیزدهم در صدر برنامه های خود، دیپلماسی بخصوص در حوزه انرژی را فعال کرده و در دو سال و اندی گذشته توانسته است موفقیت های خوبی در این حوزه به دست بیاورد. این تلاش ها، در مقابل تحریم های همه جانبه علیه ایران و صنعت نفت آن، موثر بوده و توانسته بسیاری از این تحریم ها را کم اثر و درمقاطعی بی اثر سازد. تعاملاتی که در این مدت در حوزه انرژی بین ایران و کشورهای منطقه، بویژه روسیه، چین و تعدادی از کشورهای آمریکای جنوبی حاصل شده، گوشه ای از این موفقیت های دولت سیزدهم در حوزه دیپلماسی انرژی بوده است. این روابط با کشورهای تاثیرگذارهمسایه ادامه پیدا کرد و جمهوری اسلامی ایران، روابط خود با عربستان سعودی را به عنوان یکی از کشورهای مهم در حوزه انرژی منطقه ازسرگرفته و این شروع همکاری با محوریت صنعت پتروشیمی بوده است. ازیاد نبریم که دو کشورایران وعربستان از تاثیرگذاران عرصه انرژی هستند.
تحریم های آمریکا علیه صنعت نفت ایران را می توان نوعی «انسداد دیپلماسی انرژی» تعبیر کرد؛ فضایی مسموم که آمریکا به موازات تحریم های گسترده، بویژه علیه صنعت نفت ایجاد کرد تا از این طریق مانع هرگونه شکل گیری تعاملات موثر در بخش انرژی شود.
آنچه با روی کار آمدن دولت سیزدهم و جواد اوجی به عنوان وزیر نفت بر آن تاکید دارد، فعال سازی دیپلماسی قوی و تنظیم روابط بین الملل درحوزه انرژی است. دیپلماسی با محوریت تجارت نفت، گاز، فراورده و محصولات پتروشیمی، صدور خدمات فنی و مهندسی، همچنین تعامل با کشورهای همجوار با هدف کاهش تعرفه ها و یافتن راه حل های مناسب برای توسعه روابط، گسترش قراردادهای دو یا چندجانبه با کشورهای هدف و تشویق سرمایه گذاری خارجی، بخش مهمی از استراتژی وزارت نفت دولت سیزدهم با محوریت دیپلماسی انرژی است.
وزارت نفت در تلاش است با بهره گیری از دیپلماسی انرژی، زمینه لازم برای کاهش محدودیت بین المللی علیه ایران را فراهم سازد. در این مسیر تیم دیپلماسی صنعت نفت ایران با تکیه بر منابع عظیم نفت، گاز و پتروشیمی به دنبال نقش آفرینی بیشتر در بازارهای جهانی است. در واقع صنعت نفت ایران با توجه به افق پیش رو، برای خود به دنبال شناسایی و بهره گیری از ظرفیت های مختلف و قدرت های نوظهور اقتصادی و تعامل حداکثری برای رشد و تعامل اقتصاد و تجارت بین الملل انرژی است.
به همین دلیل و با توجه به ظرفیتی که صنعت نفت کشورمان ازحوزه پتروشیمی و شرکت های فعال در این عرصه سراغ دارد، راه تعامل با رقیب منطقه ای یعنی عربستان را در پیش گرفته و با چراغ سبز این کشور، زمینه های مختلف همکاری با عربستان طی چند ماه اخیر در دستور کار صنعت پتروشیمی ایران قرار گرفته است.
عربستان سعودی به عنوان کشوری با ذخایر نفت و گاز در دنیا شناخته می شود، اما این میزان از داشته های انرژی این کشور را در صنعت پتروشیمی هم پیشرو کرده است. عربستان در حداقل یک دهه گذشته تمرکز ویژه خود را بر توسعه صنعت پتروشیمی با محوریت تکمیل زنجیره ارزش و مبتنی بر دانش و فناوری اختصاص داده است.
اتحادیه پتروشیمی و شیمیایی خلیج فارس در سال 2020 اعلام کرده که ظرفیت تولید پتروشیمی کشورهای حوزه خلیج فارس، بالغ بر175.4 میلیون تن و سهم عربستان سعودی از این میزان تولید 70 درصد بوده است. همچنین بر اساس داده های رسمی، میزان مبادلات عربستان با کشورهای حاشیه خلیج فارس، در نیمه نخست سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۲۱ میلیارد دلار بوده است. صنعت پتروشیمی عربستان در همکاری با شرکت های چند ملیتی دنیا شکل گرفته و شرکت های بزرگی همچون سابیک (SABIC)، آرامکو (Saudi ARAMCO) ) و دیگر مجتمع های بزرگ پتروشیمی متعلق به شرکت های چند ملیتی در این کشور فعال هستند. عربستان سعودی، یکی از مهمانان نمایشگاه بین المللی هفدهم ایران پلاست بود و سفیر این کشور افزون بر گفت وگو با معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی از غرفه شرکت های مختلف پتروشیمی و بخصوص شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به عنوان بزرگترین هلدینگ پتروشیمی کشور بازدید و باب گفت وگو برای انجام مذاکرات بعدی را باز کرد.
عبدالله بن سعود العنزی، سفیر عربستان سعودی در دیدارهای مشترک به توانمندی های شرکت های ایرانی درصنعت پتروشیمی اشاره کرد و گفت: زمینه های مشترک همکاری میان شرکت سابیک و شرکت های پتروشیمی ایران وجود دارد و امیدواریم بزودی با هماهنگی شرکت ملی صنایع پتروشیمی شاهد برگزاری دیدارها و نشست هایی میان ایران و عربستان در زمینه صنعت پتروشیمی باشیم. ایران در زمینه دانش و فناوری های نوین در صنعت پتروشیمی، پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته و ما علاقه مند به همکاری هستیم.
جواد اوجی، وزیرنفت هم در این رابطه گفت: جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، دو قدرت بزرگ منطقه ای به شمار می روند که همکاری آنها در گسترش امنیت، رونق اقتصادی و شکوفایی فرهنگی و اجتماعی جهان اسلام و شکل دهی به تعاملات بین المللی و انرژی اثرگذارخواهد بود و در این راه، صنعت نفت می تواند نقش محوری در تقویت منافع مشترک اقتصادی دو ملت ایفا کند. وزیر نفت با بیان اینکه مناسبات جمهوری اسلامی ایران و عربستان در حال طی کردن روند رو به رشد و مثبتی است، اظهار داشت: ظرفیت های فراوان همکاری نزد مقام ها و مسؤولان دو کشور در تهران و ریاض در حال نمایان شدن است. اوجی با اشاره به اینکه مقام های عالی دو کشور دعوت های متقابلی برای دیدار به عمل آورده اند، گفت: ما در حال برداشتن گام هایی رو به آینده هستیم تا پیش از انجام سفر مقام های عالی دو کشور، شاهد دستاوردهای ملموس باشیم. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم با تاکید بر اینکه فرصت های سرمایه گذاری مطلوبی درصنعت پتروشیمی ایران مهیاست و آمادگی داریم با شرکت های بزرگ پتروشیمی مانند سابیک عربستان همکاری کنیم، گفت: ایران و عربستان به عنوان دو قدرت مهم منطقه ای با دارا بودن منابع بزرگ نفت و گاز، می توانند همکاری های خود را گسترش دهند. صنعت پتروشیمی ایران، دستاوردهای ارزشمندی را تحقق بخشیده و در مسیر توسعه قرار دارد و آمادگی داریم تا با شرکت های بزرگی مانند سعودی آرامکو و سابیک همکاری کنیم.
شاهمیرزایی ادامه داد: ظرفیت های بسیار مطلوبی در بخش دانش بنیان ها و سازندگان داخلی و مجریان طرح ها و بهره برداران طرح های پتروشیمی وجود دارد و آماده همکاری با شرکت های عربستان هستیم. حسین علیمراد، رئیس کل امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه صنعت پتروشیمی به دنبال گسترش بازارهای هدف است و کشورهای منطقه از جمله عربستان، ظرفیت های خوبی برای همکاری دارند، گفت: وقتی حرف از صنعت پتروشیمی در عربستان می زنیم، یکی از بزرگترین شرکت ها، سابیک است و تمام نگاه ها به هلدینگ خلیج فارس منتهی می شود. شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، تنها هلدینگ تخصصی در صنعت پتروشیمی است و توسعه های کلیدی آینده صنعت پتروشیمی از سوی این شرکت خواهدبود.
وی با اشاره به مذاکرات مشترک بین شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و مدیران صنعت پتروشیمی و سطوح بالاتر، اظهار امیدواری کرد که در آینده نزدیک، جلسه ای مشترک بین دوشرکت سابیک و هلدینگ خلیج فارس برگزار و درباره پروژه ها و زمینه های مشترک همکاری گفت وگو خواهد شد.
در همین خصوص، تعدادی از شرکت های پتروشیمی در کنگره اتیلن عربستان، در شهر الخُبَر شرکت کردند که نتایج خوبی را به همراه داشت. نمایندگان پتروشیمی مارون، به عنوان یکی از مگا الفین های خاورمیانه در این کنگره حضور داشتند تا به تبادل اطلاعات و بررسی آخرین دستاوردها در عرصه های تولید و تبادل دانش فنی، آخرین وضعیت صنعت پتروشیمی و دورنمای آینده این صنعت ارزش آفرین بپردازند. یکی دیگر از شرکت های بزرگ پتروشیمی، یعنی پلیمر آریاساسول هم از نمایشگاه ایران پلاست هفدهم با سفیر عربستان دیدارهایی داشتند و زمینه های شروع همکاری و فروش محصول کلید خورده است. سفیر عربستان سعودی از تمایل شرکت های این کشور برای همکاری با شرکت های معتبر در ایران خبر داد و دو طرف برای توسعه روابط در حوزه فنی، فناوری و پلیمری تبادل نظر کردند. عبدالله بن سعود العنزی، سفیرعربستان سعودی ضمن تأکید بر روابط دوستانه کشور عربستان با ایران و همکاری های دوجانبه در بخش صنعت، ابراز امیدواری کرد که مشارکت شرکت های پلیمر عربستان با شرکت آریاساسول به دنبال این رایزنی ها رقم بخورد. همچنین قرار شد شرکت آریاساسول، برای تعامل با شرکت های مرتبط در عربستان با سفارت این کشور در تهران در تماس باشند و حالا مدتی پس از این مذاکرات، نشانه های شروع این روابط و باز شدن درهای بازار عربستان به پتروشیمی های ایران را شاهد هستیم.
اما یکی از بزرگترین مجموعه هایی که برنامه بلند مدت همکاری با عربستان را دارد، هلدینگ خلیج فارس است که در رقابت با مجموعه سابیک قرار می گیرد. شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با بیش از 60 پروژه در دستور کار و تلاشی که در حوزه فناروی و تولید دانش آغاز کرده است، به دنبال تثبیت موقعیت تجاری و اقتصادی خود در منطقه و بازارهای فرامنطقه ای است و همکاری این مجموعه با شرکت های بزرگی همچون سابیک در عربستان می تواند به این موقعیت کمک کند.
مجموعه تعامل ها و نشست ها، گفت وگوها و مذاکراتی که درحوزه دیپلماسی درصنعت نفت خاصه در حوزه پتروشیمی با کشورهای هایی چون عربستان که خود از تاثیرگذاران بازار انرژی به شمار می آید، نماد و نمودی از تلاش جمهوری اسلامی برای ایجاد روابطی در چارچوب مناسبات میان دو کشور است و انتظار می رود باگشوده شدن این پنجره، افزون بر گسترش مبادلات تجاری درحوزه مختلف صنعت نفت، روابط این دو کشور تاثیر گذار نقش آفرین درمنطقه خاورمیانه نیز بیش از پیش تحکیم یابد.
چهارمین نشست تخصصی توسعه کاربرد لوله های کامپوزیت درخطوط انتقال نفت و گاز برگزار شد
مشعل چهارمین نشست تخصصی توسعه کاربرد لوله های کامپوزیت GRE درخطوط انتقال نفت و گاز درمرکز همایش های بین المللی پژوهشگاه صنعت نفت با حضورشرکت های زیرمجموعه صنعت نفت وشرکت های خصوصی و تولید کننده این نوع لوله های کامپوزیت برگزار شد. در این نشست تخصصی، عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، علی کلاکی، رئیس بازرسی و حفاظت فنی شرکت مهندسی و توسعه نفت، مصطفی ابراهیمی مقدم، رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، همچنین قادرخان بابایی، مسئول طرح کامپوزیت پژوهشگاه صنعت نفت و بزرگمهر باقری تبار، رئیس اداره بهره برداری شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون سخنرانی و مطالبی را در این حوزه مطرح کردند که مشروح آن در ادامه می آید.
لوله های کامپوزیت از محصولاتی است که درصنایع مختلف ازجمله صنعت نفت، کاربرد و اهمیت بسیار دارد؛ درتولید این محصول با ارزش، هم اکنون بازوهای علمی– پژوهشی کشوربه میدان عمل آمده اند تا درفضای تعاملی، درکنار صنایعی همچون نفت قرارگیرند و با تکیه بر دانش و توان داخلی، پیشران این حوزه باشند. به واسطه ایجاد این فضای تعاملی میان صنعت نفت و شرکت های دانش بنیان، مراکز دانشگاهی و شرکت های خصوصی توانمند درحوزه لوله های کامپوزتی، در هفته ای که گذشت، نشست تخصصی برگزارشد وعظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در آن، بر مطالبی تاکید کرد.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت دراین نشست با تاکید بر رسالت پژوهشگاه صنعت نفت در یکپارچه سازی مسائل با محوریت فناوری و ایجاد فضای تعامل میان شرکت های کارفرمایی و شرکت های توانمند خصوصی افزود: تمرکز این سلسله نشست های تخصصی بر ایجاد این فضای تعاملی و حمایت از هسته های توانمند نوآوری، شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها با بدنه صنعت نفت است. عظیم کلانتری اصل افزود: هرچه نفوذ و استقرار فناوری بیشتر شود، فضای اعتماد هم بیشتر می شود و درفضای پسااعتماد فرصت های بیشتری برای بروز توانمندی ها و تطبیق نیازها و توانمندی ها وجود خواهد داشت. وی با اشاره به قرار داشتن صنعت نفت کشور درشرایط تحریمی و محدودیت های ایجاد شده، افزود: دراین شرایط نیاز به سرعت، شتاب و شناخت بیشتری در مورد نیازها و زمینه های فعالیت وجود دارد و ما به دنبال تسهیل دراین ارتباط و حرکت به سمت اجرایی شدن ایده ها هستیم.
کلانتری اصل افزود: تامین لوله های کامپوزیت بخشی از فرآیند تولید پایدار در کشور است که صنعت نفت به خصوص دو بخش نفت و گاز نیازهای مرتبط زیادی به این لوله ها دارند و می دانیم که لوله های فلزی برای انتقال نفت و گاز با مشکلات زیادی روبه رو هستند. پژوهشگاه صنعت نفت از حدود 8 سال قبل و در ارتباط با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مطالعاتی را در مورد لوله های کامپوزیت شروع کرد تا متناسب با نیاز کارفرما الزامات و نیازهای مرتبط شناسایی شوند و خوشبختانه امروز این لوله ها نتایج خوبی را نشان داده اند.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به برگزاری این سلسله نشست های تخصصی در پژوهشگاه صنعت نفت افزود: ماهانه یک نشست تخصصی مرتبط با مسائل عمده مرتبط با صنعت نفت با محوریت فناوری به میزبانی پژوهشگاه برگزار می شود. ما خوشحال هستیم که در فضای ایجاد شده، شرکت ها تجربیات و نیازهای خود رامطرح می کنند و این تعاملات در نهایت به نفوذ فناوری در صنعت منجر می شود. وی با تاکید بر اینکه تنها نخبگی اهمیت ندارد و باید خبرگی را دنبال کنیم، افزود: ظرفیت های زیادی برای برگزاری این نشست ها وجود دارد و تجربه نشان داده که درپایان این تعاملات، دستاوردهای خوبی برای صنعت ایجاد می شود.
علی کلاکی، رئیس بازرسی و حفاظت فنی شرکت مهندسی و توسعه نفت نیز درباره الزامات خطوط لوله انتقال نفت و تجربیات شرکت مهندسی و توسعه نفت مواردی را مطرح کرد و گفت: از سال 2010 در یکی از خطوط مسجد سلیمان از این لوله ها استفاده شده و به جز برخی موارد تعمیراتی محدود مشکل دیگری گزارش نشده است. همچنین در سال 2016 و 2022 در آزادگان و یکی دیگر از میادین از این لوله ها استفاده شده که تاکنون بدون اشکال استفاده می شوند. وی درباره برخی الزام های این لوله ها در طراحی خطوط لوله و فرآیندها گفت: در این مورد باید به ترکیب شیمیایی سیال، مختصات، محیط اطراف لوله و عمر لوله، خواص فیزیکی و مکانیکی لوله ها، اتصالات لوله ها و استانداردهای نصب و بازرسی توجه بیشتری صورت گیرد. کلاکی همچنین به برخی ازجنبه های اقتصادی و فنی این نوع از لوله ها هم اشاره کرد و گفت: این لوله ها در برخی شاخص ها همچون ضریب اصطکاک، افت فشار، وزن، میزان خوردگی، مقاومت در برابر مواد شیمیایی و ... امتیازهای بیشتری نسبت به لوله های فلزی دارند. این لوله ها همچنین در برابر تغییرات شیمیایی و سایشی، رطوبت و خاک، ضربه و سوراخ شدن، زلزله، فرونشست، انفجار و ترک خوردگی هم مقاومت بسیار بیشتری دارند. رئیس بازرسی و حفاظت فنی شرکت مهندسی و توسعه نفت همچنین برخی چالش های مرتبط با کاربرد این لوله ها در صنعت نفت و گاز را هم مطرح کرد و گفت: رویه ها و نهاد تایید کننده در عملیات نصب مشخص نیست و اصولا استانداردی برای عملیات اتصال تعریف نشده است. در برخی از موارد این لوله ها در اتصال با لوله های فلزی استفاده می شوند و در این مورد هم استاندارد و روش تایید شده ای وجود ندارد و اتفاقا بیشترین آسیب این لوله ها از محل اتصالات بوده است.
مصطفی ابراهیمی مقد م، رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران هم دراین نشست، بخشی از مزایای استفاده از لوله های کامپوزیت را برای خطوط انتقال گاز مطرح کرد و گفت: استحکام بالا، مقاومت با خوردگی، عدم تعمیرات، عدم نیاز به حفاظت کاتدی، وزن کمتر، اجرای آسان، طول عمر زیاد و در نهایت قیمت کمتر از جمله این مزایا هستند. البته محدودیت هایی هم برای این لوله ها وجود دارد که می توان به محدودیت در قطر لوله، نفوذپذیری گاز، محدودیت های اتصال، انحطاف پذیری پایین و تردی و سختی پایین اشاره کرد. او با بیان اینکه به تازگی درخواستی مبنی بر استفاده از لوله های RTP در صنعت گاز کشور داشته ایم که خوشبختانه با توجه به روند موجود، مجوز ساخت بار اول آن دریافت شده است و امکان استفاده از این گونه لوله ها در شرکت ملی گاز ایران به جای لوله های فولادی می تواند مطرح شود. وی تصریح کرد: در حال حاضر سه شرکت در بخش خصوصی کشور در حوزه لوله های GRE فعالیت دارند و ما در جریان بازدیدهای متعدد توانمندی بالای همه این شرکت ها را شناسایی کرده ایم و مطمئن هستیم که استفاده از لوله های کامپوزیت برای خطوط لوله نفت و گاز بسیار کاربردی و مفید است.
قادرخان بابایی، مسئول طرح کامپوزیت پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان دیگر سخنران نشست تخصصی توسعه کاربرد لوله های کامپوزیت GRE درخطوط انتقال نفت و گاز، نتایج پروژه های مطالعاتی، آزمایشگاهی و عملیاتی مرتبط با طرح را مطرح و بر رفع برخی از نگرانی ها در مورد این لوله ها تاکید کرد. او با بیان اینکه درخطوط لوله زیرزمینی کامپوزیت حامل سیالات نفتی، نگرانی خاصی از ایجاد جرقه آتش زا و یا شوک وجود ندارد، افزود: انتقال حرارت بین سیال و محیط بیرون در لوله های فلزی 2.4 برابر بیشتر از لوله های کامپوزیت است؛ بنابراین لوله های کامپوزیت نیازی به عایق حرارتی ندارد. همچنین اختلاف دمای سطح داخلی و خارجی لوله برای لوله کامپوزیت 23 درجه سانتی گراد و در لوله های فلزی کربن استیل معادل 0.15 درجه سانتیگراد است و سیال داخل لوله فلزی به سرعت به دمای حریق می رسد. وی با اعلام اینکه در دمای عملیاتی 65 درجه سانتیگراد، لوله های کامپوزیت حدود 20 برابر لوله های فلزی معادل، منبسط می شود، افزود: افت فشار در لوله های فلزی 1. 3 برابر لوله های کامپوزیت بوده و با سرعت 2.2 برابر لوله های کامپوزیت در طول عمر سرویس دهی افت می کند. مهم تر اینکه دبی جریان درخط لوله کامپوزیت حدود 20 درصد بیش ازخط لوله فلزی مشابه است. خان بابایی با بیان اینکه لوله های کامپوزیت می توانند در برابر تمامی طیف سیالات خورنده مورد استفاده در مناطق نفت خیز جنوب مقاوم باشند، افزود: طبق بررسی ها وزن هر متر از لوله کربن استیل 8 اینچی 4.2برابر وزن لوله کامپوزیت 8 اینچ است. در هر کیلومتر خط لوله کامپوزیت تقریبا 63 ساپورت و در هر کیلومتر خط لوله فلزی 40 ساپورت مورد نیاز است. در عین حال لوله های کامپوزیت از نظر اثرهای زیست محیطی در مقایسه با لوله های فلزی بسیار کم ضررتر هستند. وی با اعلام اینکه هزینه های تعمیر و نگهداری شامل حفاظت کاتدی، پوشش دهی، نوارپیچی و استفاده از بازدارنده های خوردگی، ضخامت سنجی، رادیوگرافی، التراسونیک یا اشعه ایکس برای لوله های کامپوزیت موضوعیت ندارد، افزود: لوله های کامپوزیت نیازی به برنامه تعمیر و نگهداری مداوم که مستلزم تخلیه سیال و توقف بهره برداری از خط لوله است، ندارد. خان بابایی افزود: مقایسه هزینه تمام شده یک کیلومتر لوله کامپوزیت احداث شده با برآورد احداث خط لوله فلزی نشان می دهد که هزینه اجرای لوله های کامپوزیت 26 درصد ارزان تر از لوله های فلزی مشابه بوده است.
بزرگمهر باقری تبار، رئیس اداره بهره برداری شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون گزارشی از احداث 10 کیلومتر خط لوله غیر فلزی GRE انتقال نفت نمکی شادگان به مارون 4 و نتایج آن را ارائه کرد و گفت: با توجه به هزینه های بالای تعمیرات لوله های فولادی، در سال 1391 استفاده از خط لوله کامپوزیت بررسی شد. وی گفت: 250 مورد نشت در خطوط لوله شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در 6 ماه نخست امسال ایجاد شد که 128مورد آن در حوزه خطوط آب و پساب، 48 مورد در حوزه خطوط جریانی چاه ها و 74 مورد در حوزه خطوط درون واحدی بود، حال در صورت استفاده از خطوط کامپوزیت از بروز مشکلات این چنینی به صورت محسوس جلوگیری می شود.
رئیس اداره بهره برداری شرکت نفت و گاز مارون گفت : هم اکنون با توجه به مشاهده مزایای استفاده از لوله های کامپوزیت در صنعت نفت، بر اساس برنامه ریزی ها قرار است حدود 35 کیلومتر از لوله های GRE برای پروژه انتقال پساب در این شرکت خریداری شود.
انجام نخستین عمل جراحی لاپاراسکوپی در بیمارستان نفت تهران
سمیه راهپیما بیمارستان نفت تهران باقدمتی 60 ساله در قلب شهر تهران، به اندازه عمرخود، از زمان تاسیس تاکنون خدمات متنوع و مختلفی را به کارکنان صنعت نفت و خانواده های این عزیزان ارائه داده و طی سال ها خدمات رسانی، تلاش کرده است که از آخرین استانداردهای روز دنیا نیز بهره مند باشد. در این بیمارستان خدمات ارزشمندی به مراجعان ارائه می شود و مصداق آن عمل جراحی مری روی «آرتمیس»، دو روزه است؛ نوزادی که به دلیل ناهنجاری های مادرزادی، بخشی از مری اش تشکیل نشده بود و 40 روز پیش با انجام عمل لاپاراسکوپی از مرگ حتمی نجات یافت و به زندگی بازگشت. با توجه به اهمیت این عمل جراحی خاص که برای نخستین بار در سطح بیمارستان های وزارت نفت انجام شده است، خبرنگار «مشعل» همزمان با ترخیص آرتمیس 40 روزه در بیمارستان نفت تهران حضور یافت و با عبدالمجید ادراکی، رئیس بخش NICU نوزادان بیمارستان نفت تهران درباره حساسیت این عمل مهم، همچنین اورانوس محمدی، مادر آرتمیس، گفت و گو کرد.
عقربه های ساعت، 11صبح را نشان می دهد که تلفن همراهم زنگ می خورد. خبر این است که تیم جراحی بیمارستان عمل جراحی لاپاراسکوپی(درون بین) را حدود 40 روز پیش روی نوزاد دو روزه ای که بخشی از مری اش تشکیل نشده، انجام داده است؛ عملی سخت و حساس که برای نخستین بار در بیمارستان های صنعت نفت انجام شده است و اکنون فرصتی پیش آمده است که در باره این عمل سخت و حساس توضیح داده شود، پرسش های زیادی در ذهنم شکل می گیرد که باید به پاسخ هایش برسم. پش از انجام هماهنگی های لازم برای حضور در بیمارستان، راهی می شوم.
آرتمیس، 14 مهرماه امسال به دنیا آمد و دو روز بعد از تولد به دلیل ناهنجاری مادرزادی از ناحیه مری، در بیمارستان نفت تحت عمل جراحی آرتزی مری به صورت لاپاراسکوپی(درون بین) قرار گرفت.
عبدالمجید ادراکی، رئیس بخش NICU نوزادان بیمارستان نفت تهران درباره این عمل مهم و حساس که از سوی تیم جراحی این بیمارستان انجام شده است، می گوید: آرتمیس در یکی از بیمارستان های خصوصی تهران متولد شده و از آنجا که مسؤولیت NICU آن بیمارستان را هم به عهده داشتم، با تشخیص پزشک اطفال مبنی بر ناقص بودن مِری این نوزاد تازه متولد شده، درجریان بیماری او قرار گرفتم.
وی ادامه می دهد: هزینه عمل جراحی که باید روی آرتمیس انجام می شد، در بیماستان های خصوصی، با احتساب هزینه های جانبی و مراقبتی، نزدیک به 600 میلیون تومان برآورد شد، اما از آنجا که پدر آرتمیس از کارکنانی است که بتازگی به استخدام صنعت نفت درآمده، وی را برای انجام عمل جراحی فرزندش و مراقبت های بعدی او به بیمارستان نفت تهران معرفی کردم و به این ترتیب هزینه های او به صفر رسید.
ادراکی اظهار می کند: جراحی آرتزی مِری که به صورت لاپاراسکوپی (درون بین) روی آرتمیس انجام شد، عملی است که کمتر جراحی مسؤولیت انجام آن را به دلیل ریسک بالا به عهده می گیرد.
به گفته او، در گذشته جراحی های پرریسک به مراکز علوم پزشکی دانشگاهی ارجاع داده می شد؛ اما با توجه به تجهیزات تازه خریداری شده برای بخش نوزادان، پیشنهاد عمل جراحی لاپاراسکوپی در داخل بیمارستان مطرح شد و قرعه به نام آرتمیس دو روزه با نارسایی شدید مِری افتاد. به عبارتی، نخستین پذیرش بیمارستان نفت تهران در سطح صنعت نفت برای انجام چنین عملی، با آرتمیس آغاز شد؛ البته باید گفت که جراحی های باز نوزادان در داخل این بیمارستان انجام شده، اما این نوع جراحی، سختی های خاص خود را دارد.
ادراکی با بیان اینکه برای انجام عمل جراحی این نوزاد، کار تیمی خوبی انجام شد، تصریح می کند: مسؤولیت تیم بیهوشی و فوق نوزادان، بسیارسخت است و آرتمیس سه نوبت با مشکل جدی رو به رو شد. حتی بحثی مطرح شد که ترمیم انجام شده را پس زده است، اما خوشبختانه به لطف پروردگار، عمل بدون عارضه انجام شد و نوزاد به آغوش گرم خانواده خود بازگشت.
او می گوید: برخی سوال می کنند درآمد سرانه ای که در نظر گرفته می شود، در کجا هزینه می شود؟ آرتمیس حدود 40 روز در بیمارستان نفت تهران بدون دریافت هیچ هزینه ای جراحی و بستری شد. اگر این عمل و مراقبت های پس از آن در بخش خصوصی انجام می شد، باید حدود 600 میلون تومان هزینه می کردند.
رئیس بخش NICU نوزادان بیمارستان نفت تهران با تاکید براینکه د ر این بیمارستان، فعالیت های بزرگی انجام شده است، می افزاید: مادران باردار می توانند خود و فرزندشان را با اطمینان خاطر به بیمارستان نفت تهران بسپارند و با توجه به نوع بیمه کارکنان رسمی، هزینه های درمانی آنها رایگان است. این بیمارستان در بالاترین سطح خود به مراکز دانشگاهی و نمونه کشور خدمات ارائه می دهد.
او در ادامه به حمایت وزارت نفت در خرید تجهیزات HCU و NICU نوزادان اشاره و تصریح می کند: تجهیزات کمک تنفسی این بخش را به روز رسانی کرده ایم و اکنون از نظر تجهیزات، در سطح عالی هستیم.
ادراکی در بخش دیگری از صحبت های خود به نیروهای تازه استخدام و سنین باروری می پردازد و می گوید: در گذشته جمعیت تحت پوشش، بیشتر در سنین بالا و از باروری خارج شده بودند، اما اکنون با استخدام های جدید به تمام کارکنان جوان صنعت نفت این اطمینان را می دهیم که اگر قصد تشکیل خانواده دارند و می خواهند دارای فرزند شوند، همه کارهای درمانی فرزندان و نوزادان آنها در این بیمارستان انجام می شود.
وی با بیان اینکه هدف این است که جذب حداکثری از کارکنان صنعت نفت داشته باشیم که تمام خدمات درمانی را با خیال راحت دریافت کنند، ادامه می دهد: بخش NICU بیمارستان نفت تهران در سطح 5 قراردارد و در بالاترین سطح خدمات ارائه می دهد. در این بیمارستان به نوزادانی که به عمل جراحی نیاز دارند یا نوزادان نارس و کم وزن هستند، خدمات ارائه می شود.
اورانوس محمدی، مادرآرتمیس است؛ نوزاد دختری که حدود 40 روز پیش، عمل جراحی سخت آرتزی مری را به شیوه لاپاراسکوپی تجربه کرده است. او اکنون در آغوش مادر آرمیده و خوشبختانه دیگر آثاری از بیماری در او نمایان نیست.
وی می گوید: دریکی از بیمارستان های خصوصی تهران به صورت سزارین، آرتمیس را به دنیاآوردم و تیم پزشکی در همان ابتدا متوجه نارسایی مری در فرزندم شدند و او را به بخش NICU منتقل کردند. با توجه به اینکه همسرم بتازگی به استخدام صنعت نفت درآمده بود، فرزندم را به بیمارستان نفت تهران منتقل کردیم و دختر دو روزه خود را به پزشکان این بیمارستان سپردیم.
محمدی با مهربانی مادرانه به فرزندش نگاه می کند و ادامه می دهد: آرتمیس بعد از عمل جراحی سنگینی که داشت، به بخش مراقبت های ویژه نوزدان منتقل شد و 40 روز است که تحت مراقبت های بعد از عمل قرار دارد.
وی می گوید: دخترم در این مدت افت و خیزهای زیادی را تحمل کرده و با تخصص کادر درمان و صبوری گروه پرستاری بخش مراقبت های ویژه نوزادان، توانستم پس از این مدت طولانی، فرزندم را در آغوش بگیرم.
به گفته محمدی، در بخش NICU خدمات به صورت هتلینگ ارائه می شود و با آنکه نمی توانستم به فرزند شیر بدهم، اما هر لحظه از شبانه روز می توانستم به بالین او بروم و از یک هفته گذشته شروع به شیر دادن او کردم. از فرصت استفاده می کنم و از کادر درمان بیمارستان نفت که زحمت زیادی برای دخترم متحمل شدند، تشکر می کنم.
ساعت از 14 بعد از ظهر گذشته است؛ از آرتمیس 40 روزه و مادر مهربانش و همچنین کادر درمان بخش NICU خداحافظی می کنم؛ اما فکرم همچنان درگیر بیماری این نوزاد معصوم است و به سختی هایی که خانواده و کادر درمان برای بهبود او کشیده اند، می اندیشم و خوشحالم که این دختر زیبا به لطف خدای بزرگ و دستان پرتوان پزشکان بیمارستان نفت تهران به زندگی و به آغوش پر مهر پدر و مادرش برگشته است.
گزارش «مشعل» از تلاش و ایثار پرستاران بیمارستان نفت تهران
سمیه راهپیما اگر پرستار عاشق حرفه اش نباشد، نمی تواند شب بیداری ها و سختی های آن را تحمل کند و بر بالین بیمار با روی گشاده حضور یابد؛ این شغل چیزی جز عشق و دلدادگی نیست. پرستاران قبل از ورود به این حرفه، به سختی ها و مشکلات آن واقف هستند و تمام زندگی شان در کار خلاصه می شود. خبرنگار هفته نامه «مشعل» به مناسبت تولد حضرت زینب(س) و گرامیداشت روز پرستار، در گزارشی میدانی به سراغ پرستاران بیمارستان نفت تهران رفته و ضمن گفت وگو با این عزیزان، گوشه ای از زحمات و تلاش شبانه روزی آن ها را روایت کرده که در ادامه می خوانید.
وارد بیمارستان نفت تهران می شوم، بعد از گذشتن از دو ساختمان به واحد پرستاری می رسم. زهرا نوری نیارکی، مدیر پرستاری و مامایی بیمارستان با روی خوش از ما استقبال می کند. چهره اش نشان از تجربه کاری بالایی دارد. او فعالیت خود را از سال 1377 آغاز کرده، به ترتیب از 1386 تا 1393 به عنوان سوپروایزر نوبت عصر، از سال 1393 تا 1395 معاون سرپرستار و از 1395 تاکنون به عنوان مدیر پرستاری و مامایی این بیمارستان فعالیت داشته است. او می گوید: در این سال ها، فراز و نشیب زیادی را پشت سر گذاشته ام و بحران کرونا را با کمک گروه پرستاری سپری کردیم. به خطر دارم در آن دوران، ارزیاب های دانشگاه شهید بهشتی معتقد بودند که بیمارستان نفت تهران از نظر تجهیزات و مراقبت های پرستاری سرآمد بوده است.
نوری نیارکی از تمامی پرستاران که در دوران کرونا با وجود کمبود نیرو، بسیار تلاش و رشادت کردند، تشکر می کند و ادامه می دهد: برخی پرستاران بیمارستان نفت تهران بازنشسته شده یا انصراف داده اند و در مقطعی با کمبود نیرو مواجه شدیم. بر این اساس، با دستور فوری محمد جواد کیان، رئیس بهداشت ودرمان صنعت نفت تهران، تعدادی پرستار به صورت پیمانکار جذب شد.
وی می گوید: به دلیل اشتراک با درمانگاه ها در قسمت پیراپزشکی که شامل ماما، پرستار، کمک بهیار و کارشناس اتاق عمل، 10 نیروی جدید بسرعت به ما اضافه شد و در آینده نیز 15 نفر دیگر به این تعداد افزوده خواهد شد، البته این تعداد جوابگو خواهد بود و بحران کمبود نیرو در حال برطرف شدن است.
نوری نیارکی ادامه می دهد: در فصل تابستان با وجود کمبود پرستار، تیم های ورزشی در باشگاه آبعلی شرکت نفت، مجتمع ورزشی و آموزشی نفت محمودآباد و باشگاه های ورزشی را نیز همراهی می کنیم.
مدیرپرستاری و مامایی بیمارستان نفت تهران با بیان اینکه پرستاران با وجود کمبود نیرو، تمام توان خود را می گذارند و برای تشویق بیشتر آنها بهتر است طرح بهره وری اجرا و ساعت کاری آنها کاهش یابد، می گوید: باید برای آنها حق عفونی در نظر گرفته شود، زیرا هر بیماری که وارد بیمارستان می شود تا زمان اطلاع از وضعیتش، یک مورد عفونی به شمار می رود. تمام این موارد با رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت تهران در میان گذاشته شده و ایشان در حال پیگیری آن هستند.
پزشکان بعد از معاینه بیمار، ادامه کار درمان را به پرستاران می سپارند و آنها تا زمان مرخص شدن بیمار، همراه و مراقبشان هستند. مدیر پرستاری و مامایی بیمارستان نفت تهران در این باره می گوید: در برخی بخش ها، مانند NICU بعد از ویزیت نوزاد از سوی پزشک، نقش پرستاران بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه نوزادان توان صحبت و بازگو کردن مشکلات خود را ندارند و این پرستار است که با اتکا به مهارت، تجربه و دقت خود از این هدیه های معصوم خداوند مراقبت می کند.
به گفته او، برای افزایش سطح مراقبت های پرستاری باید در آموزش ها دقت کنیم و برای نیروها در سطح رشته های مختلف، جلسات و کنفرانس های درون بخشی داریم و از داخل مجموعه نیز پزشکان، آموزش هایی را به مجموعه پرستاری می دهند. ضمن آنکه از سوی دانشگاه علوم پزشکی تهران، کنفرانس ها و آموزش های حضوری برای پرستاران برگزار می شود.
نوری نیارکی با بیان اینکه قبل از انتخاب حرفه پرستاری باید به آن عشق داشت تا بتوان در آن موفق شد، می گوید: با ورود به این حرفه بیشتر اوقات از خانواده دور هستیم، تعطیلات نداریم و در هر مناسبتی باید سر کار حضور یابیم. در بحران هایی مانند آتش سوزی های پلاسکو، مسجد ارگ و قسمتی از بیمارستان، زمان بیشتری را باید در بیمارستان سپری می کردیم و به طور کلی باید در وقت استراحت هم اگر نیاز می شد، خود را به بیمارستان می رساندیم.
در ادامه وارد بخش مراقبت های ویژه نوزادان می شوم و با یکی از پرستاران که چهره آرامی دارد، صحبت می کنم. او پروانه گلچین، کارشناس پرستاری بخش مراقبت های ویژه نوزادان است. 20 سال در بخش های جراحی، ICU، CCU، اتاق عمل و مراقب های ویژه نوزادان کار کرده، متاهل و دارای دو فرزند است که یکی از آنها 12 ساله و دیگری 9 ساله است. او می گوید: فرزندانم در بیمارستان نفت تهران متولد شده و از مهد کودک اینجا استفاده کرده اند. زمانی که مریض و تب دار بودند و با آنکه نیاز بود کنارشان حضور داشته باشم، آنها را در مهد می گذاشتم و همواره احساس می کنم که از نظر عاطفی برای فرزندانم کم گذاشته ام، زیرا هفت صبح به سرکار می آمدم و هشت شب به منزل برمی گشتم و زمان طولانی فرزند یک ساله خود را در خانه می گذاشتم. با وجود این سختی ها به دلیل عشق به حرفه پرستاری و احساس رضایت مندی بیمار هنگام ترخیص، توانسته ام حرفه خود را ادامه دهم. او معتقد است: پرستاری عشق می خواهد و همواره با کمک به همنوع خود، آرامشی را تجربه می کند که در هیچ فعالیت دیگری مشابه این تجربه وجود ندارد. همین موضوع، باعث ورود من به حرفه پرستاری شد. گلچین ادامه می دهد: گاهی اوقات بیماران یک گوش شنوا می خواهند تا بتوانند با او درد دل کرده و تسلی خاطر پیدا کنند.
او در ادامه چشمانش پر از اشک می شود و می گوید: از همان ابتدای شروع به کار، خانواده در جریان مشکلات این حرفه قرار گرفتند و سعی کردم تا عشق و علاقه ای را که در محیط کار خود دارم، به خانواده منتقل کنم. به عنوان مثال، در زمان کرونا بخش مراقبت های ویژه نوزادان تعطیل بود و ما در بخش کرونا کار می کردیم. در آن موقع، روزها از خانواده خود دور بودیم و حتی زمانی توانستم به پدر و مادرم که در شهرستان ساکن بودند، سری بزنم که دیگر پدرم در میان ما نبود. گلچین ادامه می دهد: به دلیل شرایط کرونا مرخصی نداشتیم و خانواده خود را از طریق تماس تصویری می دیدیم. تمام وقت و انرژی مان را در اختیار خانواده نفت گذاشتیم و توانستیم بحران کرونا را بخوبی پشت سر بگذاریم. هر بیماری که از بخش کرونا مرخص می شد، خستگی از تنمان بیرون می رفت.
این کارشناس پرستاری بخش مراقب های ویژه نوزادان می گوید: قشر پرستار، بی ادعا کار می کند و تنها انگیزه کار می خواهیم و از مسؤولان تقاضا داریم در زمینه رفع مشکلات مالی و مرخصی ها مساعدت های لازم را داشته باشند، زیرا مرخصی 30 روزه با توجه به حجم بالای فعالیت برای یک سال خیلی کم است. به گفته گلچین، برنامه های پرستاران از پیش نوشته شده و در طول ماه هیچ جایگزینی نداریم و این فشار به دفتر پرستاری وارد می شود و با توجه به تعداد کم نیروهای پرستار نمی توانیم از امکانات رفاهی استفاده کنیم.
صحبت خود را با یکی از پرستاران بخش اعصاب و روان ادامه می دهم، اما به این دلیل که ورود افراد متفرقه به این بخش ممنوع است، گفت وگوی خود را با محسن رهبری، در دفتر مدیر پرستاری و مامایی بیمارستان نفت تهران انجام می دهم. او 55 سال سن دارد و سال 1371 از دانشگاه علوم پزشکی کاشان در رشته پرستاری فارغ التحصیل شده است. دو سال خدمت سربازی خود را در قالب پیام آوران بهداشت در جنوب کشور گذرانده و بعد از آن در یکی از درمانگاه های شبانه روزی شهرستان کرج ابتدا به صورت کارآموز و سپس به عنوان نیروی ثابت به مدت پنج سال مشغول به کار شده و از سال 1380 نیز به استخدام صنعت نفت درآمده است. رهبری می گوید: از هشت سال پیش که وارد بیمارستان نفت تهران شدم، پس از پیشنهاد پرستاری در بخش اعصاب و روان، به این بخش آمدم.
از او درباره نوع فعالیت در بخش اعصاب و روان می پرسم که در پاسخ می گوید: تمام افراد اختلالات خلقی دارند، اما تا زمانی که باعث اذیت و آزار دیگران نشود، مشکلی نیست و در غیر این صورت نیاز به روان درمانی و مراجعه به روانپزشکی دارند. این اختلالات شامل خلق بالا و خلق پایین، انواع افسردگی ها، دوقطبی ها، انواع وسواس های فکری و عملی می شود. از این رو می توان گفت که کار یدی و جسمی کمتر است و بیشتر با روان انسان ها درگیر هستیم. بخش های اعصاب و روان طبقه بندی شده اند و بیمارستان های مجهز، این بیماران را پذیرش می کنند و آنهایی که بیماری خاصی دارند، از سوی بهداشت و درمان صنعت نفت تهران به بیمارستان میمنت فرستاده می شوند. 80 درصد بستری ها، به اختلالات خلقی مربوط می شود.
این پرستار بخش اعصاب و روان در ادامه، ماجرای ورود خود به حرفه پرستاری را تعریف می کند و می گوید: ورودم به حرفه پرستاری، داستان زیادی دارد؛ بهترین رشته ای که می توانستم با توجه به رتبه کنکورم انتخاب کنم، پرستاری بود. به خاطر علاقه ای که به این رشته داشتم، آن را انتخاب کردم و اکنون 30 سال سابقه کار دارم و زندگی ام را وقف این حرفه کرده ام.
در پایان راه با نیلوفر قاضی مقدم، پرستاری که بیش از 22 سال در عرصه پرستاری خدمت کرده و سال های زیادی به عنوان پرستار بالینی در بخش های جراحی، سوانح سوختگی، اعصاب و روان و اتاق عمل و در ادامه به عنوان مراقب سلامت در مراکز درمانی حضور داشته، هم کلام می شوم. او اکنون دو سال است که به عنوان مسؤول مراقبین سلامت ستاد بهداشت ودرمان صنعت نفت فعالیت می کند.
قاضی مقدم می گوید: همکاران ما در مناطق، تمام توان خود را گذاشته اند و با کمبود نیروی انسانی روبه رو هستیم و باید برای ماندگاری نیروها عامل انگیزشی ایجاد کنیم. پرستاران رسمی بازنشسته می شوند و بسختی می توانیم مجوز جایگزینی نیرو داشته باشیم. با بحران عظیمی از کمبود نیرو در تمام مناطق رو به رو هستیم و بار کاری بر دوش پرستارانی می افتد که در محیط کارشان حضور دارند.
به گفته او، حرفه پرستاری راحت نیست، زیرا با تمام وجود درگیر کار می شوند. بازار کار برای حرفه ما در سطح جهانی زیاد است، اما متقاضی آن زیاد نیست، زیرا می دانند که وارد چه عرصه سختی می شوند. او حرفه پرستاری را لحظه به لحظه درس و عشق و فداکاری معنا می کند و می گوید: پرستاری هر لحظه به ما صبر، آرامش و امید می آموزد.
قاضی مقدم در پایان می گوید: پرستاران قابل ستایش هستند؛ چه آنهایی که یاد نگرفته اند صبوری کنند و چه آنهایی که در این رشته پخته شده اند و اهمیت حفظ آرامش و برقراری تعامل با بیمار را بخوبی درک کرده اند. پرستاران قبل از ورود به این حرفه، بهتر است که بدانند پا به چه عرصه ای می گذارند، زیرا ما تنها با یک بیمار طرف نیستیم؛ بلکه با یک خانواده آزرده روبه روهستیم و مدیریت آن لحظه بحرانی مهم است. پرستاری که بتواند در شرایط بحرانی، آرامش خود را حفظ کند و مدیریت داشته باشد، می تواند در حرفه خود موفق عمل کند.
بعد از گفت و گو با پرستاران ، زمانی که به دفتر تحریریه می روم تا نوشتن این گزارش را شروع کنم، سختی ها، از جان گذشتگی ها، صبر و شکیبایی پرستاران را در ذهن خود مرور می کنم. پرستاران، کسانی هستند که در سرما و گرما، تعطیلات رسمی، تاسوعا و عاشورا و در مواقع بحرانی کشور در خط مقدم حضور دارند. از جانشان می گذرند تا زندگی را به همنوع خود باز گردانند. به آنها دست مریزاد و خداقوت می گوییم و آرزوی سلامت و تندرستی برای تمامی آنها داریم.
مفهوم «اوج نفت» ده ها سال است که در برهه های مختلف مطرح می شود، این اصطلاح به دورانی اطلاق می شود که تولید نفت خام به حداکثر می رسد و پس از آن با تخلیه مخازن یا به دلیل اینکه مصرف انرژی های نو به حدی می رسد که دیگر نفت خام، سوختی که سال ها نقش تأمین کننده نیاز انرژی جهان را به دوش می کشد، از دور خارج می شود و تولید این حامل انرژی به طور برگشت ناپذیری با کاهش روبه رو می شود. تاکنون این مفهوم فریبی بیش نبوده است، زیرا تولید و تقاضای نفت همچنان روند افزایشی دارد و این خبر بدی برای حرکت به سو هدف به صفر رساندن انتشار کربن که در کنفرانس های سالانه کنفرانس تغییرات آب وهوایی سازمان ملل متحد با عنوان «کاپ» با هدفی تجارت گونه مطرح می شود.
بیست وهشتمین کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد (کاپ 28) در پایان ماه جاری میلادی در دبی آغاز به کار می کند. همان طور که پیش بینی می شود این نشست مانند 27 نشست پیشین «کاپ» بی شک با شکست روبه رو خواهد شد، به ویژه آن که یکی از امارت های امارات متحده عربی، یکی از تولید کنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) از سال 1976 میلادی، این رویداد جهانی را میزبانی می کند.
اوپک همواره براین باور است که پیش بینی ها درباره فرارسیدن دوران «اوج نفت» کاملا نادرست است؛ البته دوران «اوج نفت» سرانجام اتفاق خواهد افتاد، زیرا منابع هیدروکربن ها محدودهستند، اما جلوگیری از تغییرات آب و هوایی فاجعه بار برای وقوع این اتفاق کافی نیست.
بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی، عملیات تولید و مصرف نفت و گاز طبیعی، بیش از نیمی از تولید گازهای گلخانه ای جهان را تشکیل می دهد. نه تنها پایانی برای دوران سوخت های فسیلی به این زودی ها نمی توان متصوربود، بلکه زنده تر از همیشه هستند و برآوردهای بی پایان دوران«اوج نفت» را مخدوش می کنند.
پیش بینی ها درباره «اوج نفت» از دهه 1880 میلادی، زمانی که زمین شناسان ترسیدند استخراج نفت چاه های پنسیلوانیا که درسال 1859 میلادی شروع به فوران کرده بودند، تمام و صنعت نفت آمریکا با پایانی زودرس روبه رو شود، شروع شد. درسال 1956میلادی «ام کینگ هابرت»، زمین شناس مشهوری که برای شرکت شل و بعدها در سازمان زمین شناسی ایالات متحده فعالیت می کرد، پیشبینی کرده بود که تولید نفت خام ایالات متحده آمریکا در سال 1970 میلادی به اوج خود می رسد و دوره جهانی «اوج نفت» در سال 2000 میلادی خواهد بود. یکی دیگراز هم دوره های جوان«هابرت» به نام «کن دفیس»از دانشگاه پرینستون در این باره گفته بود که جهان در سال 2005 میلادی دوران «اوج نفت» را تجربه خواهد کرد. شرکت انگلیسی بی پی، یکی از بزرگ ترین شرکت های نفتی جهان، در دوران شیوع ویروس عالم گیر کرونا سناریویی را با این عنوان که احتمال می رود دوران «اوج نفت» در سال 2019 مطرح کرده باشد. بن ون بوردن، مدیرعامل وقت شرکت شل، تا حدودی با این دیدگاه مشکل داشت. دیدگاهی مشابه با این استدلال که تقاضای نفت پس ازشیوع ویروس کرونا ممکن است هرگز به سطح پیش از آغاز این بحران بازنگردد. دلیل اندکی وجود دارد که باور کنیم تازه ترین پیش بینی ها با اشتباه و خطای کمتری روبه رو هستند.
با وجود کاهش نرخ زاد و ولد، تا حدودی در بیشتر نقاط جهان، جمعیت همچنان در حال افزایش است؛ به طوری که طبق آمارهای سازمان ملل متحد، جمعیت جهان از رقم کنونی 8 میلیارد نفر به 9 میلیارد و 700 میلیون نفرتا سال 2050 میلادی خواهد رسید.
خودروهای برقی درحال هجوم به نمایندگی های فروش خودروهستند، اما آنچه درجایگاه های عرضه سوخت صرفه جویی می شود تا حد زیادی با افزایش تولید سوخت هواپیما و مجتمع های پتروشیمی جبران می شود.
تازه ترین پیش بینی آژانس بین المللی انرژی که به کشورهای توسعه یافته در حوزه انرژی مشاوره می دهد حاکی از آن است که تقاضای جهانی نفت تا سال 2028 میلادی به 105 میلیون و 700 هزار بشکه در روز می رسد که بالاترین رقم در سطح جهان به شمار می آید و 6 درصد بیشتر از سطح سال 2022 میلادی است، در حالی که تقاضای جهانی نفت در سال 1995 میلادی در نخستین دوره برگزاری نشست تغییرات آب وهوایی سازمان ملل متحد (کاپ 1) تقاضای جهانی حدود 70 میلیون بشکه در روز بود. افزایش تولید نفت برای پنج سال دیگر دستیابی به اهداف اقلیمی توافقنامه پاریس در سال 2015 میلادی را سخت خواهد کرد. برای دستیابی به هدف حفظ گرمایش ۱.۵ درجه سانتیگراد همسو با اهداف موافقت نامه پاریس انتشار کربن در سراسر جهان باید تا سال 2030 میلادی به 45 درصد کمتر از سطح سال 2005 میلادی برسد و تا سال 2050 باید صفر خالص شود. شاید پیش بینی آژانس بین المللی انرژی دراین باره که تقاضا برای نفت، گازطبیعی و زغال سنگ تا پیش از سال ۲۰۳۰ میلادی به اوج می رسد و جهان در آستانه آغاز دوران پایان عصر سوخت های فسیلی قرارگرفته است، خوش بینانه باشد. بی شک سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برآورد آژانس بین المللی انرژی را باور نمی کند و اعضای این سازمان به یک یا دو مورد درباره تولید و تقاضای نفت اعتقاد دارند، اینکه که هر دو (تولید و تقاضا) هنوز بی وقفه در حال افزایش هستند. اوپک در تازه ترین گزارش «چشم انداز جهانی نفت» خود پیش بینی کرد تقاضا برای نفت تا سال 2045 میلادی به 116 میلیون بشکه در روز خواهد رسید. هیثم الغیص، دبیرکل اوپک در این گزارش گفته آنچه واضح است این است که جهان در دهه های آینده با توجه به روند افزایش جمعیت، رشد اقتصاد و در عین حال نیاز مبرم به ارائه خدمات مدرن انرژی برای ساکنان کره زمین، به انرژی بیشتری نیاز خواهد داشت. عربستان سععودی، بزرگ ترین صادرکننده نفت جهان، معتقد است که طرح موضوع «اوج نفت» همچنان در حد یک فانتزی از سوی متخصصان محیط زیست و اقلیم شناس باقی می ماند. عربستان به آرامکو گفته است که روزانه یک میلیون بشکه دیگر به ظرفیت خود بیفزاید و تا سال 2027 میلادی ظرفیت تولید روزانه نفت خام خود را به 13 میلیون بشکه برساند. شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی به تازگی در یک کنفرانس سرمایه گذاری در ریاض گفت: اگر بدانیم تقاضا برای آن وجود، چرا باید به 13 میلیون بشکه در روز برویم؟
پیش بینی های نفتی بسیار دشوار است و ممکن است آژانس بین المللی انرژی درست و اوپک اشتباه کند، اما روی آن حساب نکنید. بازی حدس زدن دوران «اوج نفت» ثابت کرده است که تنها در حد یک حدس باقی مانده و همه برآوردها و گفته ها تاکنون اشتباه بوده است و حتی اگر پیش بینی آژانس بین المللی انرژی درست باشد و «اوج نفت» پیش از سال 2030 میلادی رخ دهد، شکی نیست که تقاضا برای سال های متمادی در سطح بالا باقی می ماند. نفت، انرژی نسبتاً ارزان و قابل اعتماد است و به این زودی کشورهای در حال توسعه آن را رها نخواهد کرد. این واقعیت ممکن است تضمین کند که نشست کاپ 28 راه به جایی نمی برد، هیچ توافق نامه ای در این نشست ها باعث کاهش انتشار گازهای گلخانه ای نشده است. روند افزایشی انتشار کربن تقریباً بی شک برای مدتی همراه با روند گرمایش جهانی باقی خواهد ماند.
منبع: «گلوب اند میل»
نویسنده: اریک رگولی
مترجم: امیر دشتی
دیسپچینگ شرکت ملی گاز
سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز گفت: میانگین مصرف گاز در بخش خانگی - تجاری با توجه به تغییرات آب و هوایی در شمال کشور و بارندگی های بسیار، به بالاترین مقدار از ابتدای فصل سرد سال ۱۴۰۲ رسید.
سعید عقلی گفت: آمار ارائه شده نشان می دهد با تشدید برودت هوا مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری و صنایع غیرعمده در سال ۱۴۰۲ رکورد زد و به ۳۹۰ میلیون مترمکعب در روز رسید که این رقم حدود ۵۱ درصد تولید را شامل می شود.
وی با بیان اینکه شرط عبوری آرام از زمستان پیش رو، مدیریت مصرف گاز در همه بخش هاست، ادامه داد: در ۷ ماه امسال نسبت به همین بازه زمانی در سال ۱۴۰۱، گازرسانی به نیروگاه های حرارتی، بیش از ۱۳ درصد رشد داشته و در کل، بیش از ۹۳ درصد سوخت مورد نیاز نیروگاه ها برای تولید برق کشور نیز تأمین شده که پیشرفت قابل توجهی در این زمینه به شمار می رود.
سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران افزود: در واقع در فصل گرم امسال بنا بر آمار به طور میانگین روزانه ۲۷۷ میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه ها تحویل شد که نسبت به همین دوره در سال ۱۴۰۱، ۱۳ درصد افزایش داشته است، همچنین در این فصل ۸۸ روز بیشتر از برنامه تعهد شده، گازرسانی به نیروگاه ها انجام شد که این موضوع سبب افزایش ظرفیت ذخیره سازی راهبردی نفت گاز و سوخت مایع برای آغاز فصل سرد در بخش تولید برق و دیگر بخش های مصرف کننده شده است.
وی با اشاره به اینکه مصارف بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده بیش از ۵۰ درصد از گاز تحویلی به شبکه انتقال کشور را به خود اختصاص داده است، گفت: از همه هموطنان می خواهیم با رعایت نکات ساده مانند پوشیدن لباس گرم، استفاده از پرده های ضخیم در منازل، تنظیم دمای وسایل گرمایشی و استفاده صحیح از وسایل گرمایشی در بخش های تجاری، کشاورزی و صنعتی و مدیریت مصرف انرژی، به حفظ جریان پایدار گاز در همه بخش ها در اقصی نقاط کشور کمک کنند.
پژوهشگاه صنعت نفت
بیست وششمین ژورنال کلاب با عنوان «انقلاب زیستی و آثار آن بر صنعت نفت» با هدف اطلاع از آخرین پیشرفت های علمی و جدیدترین دستاوردهای روز جهان در مرکز همایش های بین المللی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.سیدمحمدمهدی دستغیب، مدیر گروه بیوفناوری این پژوهشگاه در نشست انقلاب زیستی و آثار آن بر صنعت نفت به موضوع های مختلفی مانند معرفی فناوری های نوظهور زیستی در دهه اخیر و اثرات انقلاب زیستی در ابعاد گوناگون زندگی انسان اشاره کرد.
پیش بینی اثر فناوری های نوظهور زیستی بر تحولات صنعت نفت و آینده نگاری توسعه زیست فناوری نفت در کشور از دیگر مسائلی بود که در این نشست تخصصی درباره آن بحث و تبادل نظر شد.این نشست به همت واحد اطلاعات علمی و مدیریت دانش پژوهشگاه صنعت نفت باحضور متخصصان علاقه مند از حوزه های مختلف از جمله بیوفناوری، محیط زیست، شیمی و پلیمر و مهندسی نفت برگزار شد.پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بزرگ ترین مرکز پژوهشی در زمینه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی فعالیت می کند. این پژوهشگاه سال ۱۳۳۸ از سوی شرکت ملی نفت ایران تأسیس شد و فناوری های گوناگونی را در سه حوزه بالادستی نفت و گاز، پایین دستی نفت و گاز، انرژی و محیط زیست توسعه داده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان
پروژه بازسازی و بهسازی جاده دسترسی قدمگاه امام رضا(ع) تا روستای تنگ تلفن از سوی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان آغاز شد.
جاده میان قدمگاه امام رضا (ع) منطقه تمبی شهر مسجدسلیمان تا روستای تنگ تلفن در منطقه لَهبَری که از قدیمی ترین جاده های موجود در منطقه است، بازسازی و بهسازی می شود.
در این اقدام که در راستای ارائه خدمات عام المنفعه شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان به شهروندان انجام می شود، مسافت ۵ هزار و ۶۰۰ متری این جاده با صرف اعتبار ۳۶۴ میلیارد ریالی بازسازی و بهسازی خواهد شد.
عملیات اجرایی این پروژه که تجهیز کارگاه و نقشه برداری آن در روزهای پیش از سوی پیمانکار مربوطه آغاز شده است، طی ۱۲ ماه به سرانجام خواهد رسید.
با این اقدام شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در صورت بروز حادثه ای همچون ریزش و رانش کوه که منجر به مسدود شدن جاده فعلی مسجدسلیمان - اهواز بشود، امکان استفاده از این جاده برای دسترسی و انجام سفر وجود خواهد داشت.
زمان سفر شهروندان بخش شرقی و جنوب شرقی مسجدسلیمان به شهر اهواز با استفاده از این جاده به مقدار ۲۰ تا ۳۰ دقیقه کاهش یافته و روستاییان ساکن در این مسیر، زمان کوتاه تر و ایمن تری را برای رسیدن به مرکز شهرستان مسجد سلیمان صرف خواهند کرد، ضمن آنکه در مصرف سوخت نیز صرفه جویی می شود. شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در کاهش آلاینده های فسیلی هوا و حفاظت از محیط زیست گام بلند و ارزنده ای برداشته است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از آغاز مطالعات مفهومی و مهندسی پایه تلمبه خانه شهید مصاحب و کریدور خطوط لوله سه راهی فرودگاه برای نخستین بار در این شرکت خبر داد. حسن شهرویی گفت: بر اساس الزام های قانونی کشوری و ضرورت انجام مطالعات پدافند غیرعامل برای تأسیسات صنعتی و عملیاتی مهم و حیاتی کشور و با توجه به اهمیت کریدور خطوط لوله سه راهی فرودگاه اهواز و تلمبه خانه نفت شهید مصاحب در تولید پایدار نفت و گاز و همجواری کریدور خطوط لوله شرکت نفت و گاز کارون با اماکن مسکونی کلانشهر اهواز، برای نخستین بار خدمات مطالعات مفهومی و مهندسی پایه تلمبه خانه و کریدور به دو شرکت مشاور مورد تأیید سازمان پدافند غیرعامل شرکت ملی نفت واگذار و مطالعات یادشده از یکم آبان ماه آغاز شد. وی با اشاره به این مطلب که بیش از ۷۰ درصد تأسیسات شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون با مناطق مسکونی شهری و روستایی، رودخانه کارون، فرودگاه، ورزشگاه، مراکز نظامی و بزرگراه ها همجواری دارد، اظهار کرد: این همجواری افزون بر ایجاد بعضی محدودیت ها، رسالت ما را در تولید پایدار، ایمن و با رعایت الزام ها و دستورعمل های ایمنی و محیطی زیستی دوچندان می کند و در اجرای پروژه ها انجام مطالعات مفهومی و ریسک جایگاه اهمیت بالایی دارد که در همین خصوص، برای نخستین بار مطالعات مفهومی و مهندسی پایه تلمبه خانه نفت شهید مصاحب و کریدور خطوط لوله در این شرکت با محور و پیگیری اداره اچ اس ای این شرکت آغاز شد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون افزود: پیش از این نیز در این شرکت سیستم ارزیابی، پایش و کنترل و سطح بندی موارد ناایمن و عدم انطباق ها با تمرکز بر اقدام های پیشگیرانه تهیه و اجرایی شده بود که براساس آن اولویت ها، ریسک های غیرقابل تحمل و تکرارپذیر دقیقاً مشخص و اقدام های اجرایی طرح ریزی می شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون، بزرگ ترین شرکت بهره بردار شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که با توان تولید حدود ۲۷ درصد نفت خام کل کشور مسؤولیت راهبری و تولید صیانتی نفت، گاز و مایعات گازی را از میدان های تحت سرپرستی با رعایت الزام های ایمنی و محیط زیست به عهده دارد.
شرکت هواپیمایی قشم
یک فروند هواپیمای جت منطقه ای آرجی ۱۰۰ با انجام چک سنگین و تأمین قطعات و تعویض ۳ موتور با همت و تلاش جهادی متخصصان تعمیر و نگهداری شرکت هواپیمایی قشم، به ناوگان هوایی کشور اضافه شد.شرکت هواپیمایی قشم پس از الحاق یک فروند هواپیمای آرجی ۱۰۰ با هدف ارائه خدمات مناسب به مسافران، صندلی های هواپیمای آرجی ۱۰۰ را تغییر دادند و سیستم روشنایی داخل کابین با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان داخلی با تأیید سازمان هواپیمایی کشوری به سیستم روشنایی ال ای دی (LED) تجهیز شد.متخصصان شرکت هواپیمایی قشم با تلاش و همت جهادی در شرایط سخت تحریم با پشتیبانی و تأمین قطعات هواپیما تنها با تکیه بر درآمد داخلی شرکت و با بهره مندی از منابع تعمیرات داخلی، موفق به افزایش ناوگان خود شده اند.با الحاق این هواپیما، ماهانه ۱۸هزار صندلی به ظرفیت ناوگان هوایی کشور افزوده خواهد شد. این هواپیما با بهره مندی و تجهیز سامانه های ناوبری و ماهواره ای قابلیت پروازهای منطقه ای و بین المللی را دارد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
دومین نشست کمیسیون مشترک مدیران منابع انسانی، معاونان و رؤسای واحدهای ستادی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های تابع با هدف بررسی و حل چالش های حوزه منابع انسانی برگزار شد.
نشست کمیسیون مشترک مدیران منابع انسانی با حضور سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و معاونان، رؤسا و کارشناسان واحدهای ستادی، مدیران و سرپرستان منابع انسانی شرکت های بهره برداری نفت و گاز گچساران، آغاجاری، کارون، مارون و مسجدسلیمان و رؤسا و کارشناسان آنها برگزار شد.
یکسان شدن رتبه شخصی و سازمانی بیشتر کارکنان و ضرورت بازنگری ساختار سازمانی، تناسب نداشتن افزایش سقف ناخالص با افزایش عمومی سالانه و اضافات شایستگی، محدودیت سنوات و سقف میزان پاداش پایان خدمت، استقبال نکردن کارمندان رسمی(استادان) برای اجرای آموزش فراگیران به دلیل اعمال سقف حقوق، کمبود شدید نیروی انسانی و عدم جذب، پوشش ندادن مناسب اخبار و گزارش های مربوط به سختی کار در واحدهای عملیاتی از سوی روابط عمومی ها، مشکل های نیروهای قرارداد مدت موقت، نیروهای پیمانکاری، کارکنان اناث و دیگر نیروهای غیررسمی بخشی از چالش های مطرح در این نشست بود. متصل نبودن سازمان بهداشت و درمان به سازمان خدمات الکترونیک یا اتوماسیون اداری برای مکاتبات مربوطه، پایین بودن مبالغ و بودجه وام های تخصیصی مسکن(خرید، تبدیل به احسن، تعمیرات) و اضطراری(فوت، ازدواج، حوادث غیرمترقبه)، نبود شرح شغل برای کارکنان مشمول استخدام بند دال، نبود طرح های تشویقی بومی گزینی و طولانی شدن زمان تأییدیه حراست سمت های حراست پذیر از دیگر مواردی بود که در این نشست بیان شد.
در ادامه این نشست، بعضی از پیگیری های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای حل مشکل های یادشده از سوی معاونان و رؤسای اداره ها بیان شد. پذیرفتن بازنگری در میزان حق التدریس از سوی اداره کل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی، احصای نیازها و فرصت های جدید شغلی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و گرفتن مجوز هیأت وزیران برای استخدام نیرو با توجه به حذف بیش از ۸۵۰ عنوان شغل در جذب امسال، گرفتن مجوز برای مرکز آموزش و فنون اهواز به منظور آموزش نیروهای ارکان ثالث، پیشبرد پروژه های آموزشی و رفاهی در مجتمع آموزش و فنون اهواز و پیگیری وام نفت کارت برای بازماندگان تحت تکفل شهدا بخشی از این اقدام ها به شمار می روند.
آماده سازی نرم افزار نفت کارت، نرم افزار وام، طراحی پورتال مدیریت منابع انسانی از سوی تیم سیستم های اطلاعاتی مدیریت منابع انسانی، آغاز شناسایی و الگوسازی فرایندهای مدیریت منابع انسانی، رونمایی از سامانه خدمات رفاهی مدیریت منابع انسانی در بخش بیمه تکمیلی و تلاش برای توسعه زیرساخت های ورزشی و فرهنگی از دیگر اقدام ها و پیگیری های مدیریت منابع انسانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به شمار می آید.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران از تشویق مشترکان خوش مصرف در آیین نامه جدید اصلاح تعرفه های گاز خبر داد. مسلم رحمانی گفت: در آیین نامه جدید، بحث پاداش خوش مصرفی، هم برای بخش خانگی و هم بخش های غیرخانگی از جمله صنایع و مشترکان عمده در نظر گرفته شده است. وی ادامه داد: الگوی مصرف این گونه است که در سه پلکان نخست، مشترکان کم مصرف قرار دارند که حدود ۷۰ درصد مصارف به این پلکان تعلق دارد. پلکان های بعدی به ترتیب، مشترکان با مصرف متوسط، پرمصرف و بسیار پرمصرف خواهند بود، ضمن آنکه دامنه مصرف نیز از ۷۵ مترمکعب به ۱۰۰ مترمکعب افزایش یافته است. به گفته مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران، از ابتدای سال ۱۴۰۲، دامنه مصرف برای ۱۲ پله اشاره شده، ۱۰۰ مترمکعب خواهد بود، ضمن آنکه با وجود افزایش دامنه مصرف، تعرفه ها هیچ تغییری نکرده و همانند سال پیش اعمال می شود و تنها در پلکان ۱۱ و ۱۲، به ازای هر مترمکعب، ۵ و ۶ هزار تومان دریافت می شود. رحمانی با بیان اینکه نزدیک به ۷۰ درصد مشترکان، الگوی مصرف را رعایت می کنند، اعلام کرد: تعداد مشترکان بسیار پرمصرف که بیش از ۳ برابر الگوی مصرف، گاز مصرف می کنند، تنها کمتر از ۱.۳ درصد مشترکان را شامل می شود که از این مشترکان نیز صمیمانه تقاضا می شود با مدیریت مصرف، هم گازبهای کمتری پرداخت و هم با مصرف بهینه، به تأمین پایدار گاز در روزهای سرد سال کمک کنند. وی گفت: مشترکانی که بین ۱۰ تا ۳۵ درصد و در بازه زمانی ۱۶ آذر تا ۱۵ اسفندماه نسبت به دوره مشابه در سال پیش صرفه جویی کنند، نه تنها هزینه ای پرداخت نخواهند کرد، بلکه مبلغی نیز به عنوان پاداش صرفه جویی دریافت می کنند.
شرکت نفت فلات قاره ایران
مدیر منطقه عملیاتی خارک از افزایش ۳۰ هزار بشکه ای تولید روزانه نفت خام شرکت نفت فلات قاره ایران در خلیج فارس خبر داد.
علیرضا متعالی جهرمی گفت: با اجرای پروژه افزایش ظرفیت تولید میدان ابوذر، همچنین پروژه ساخت و نصب مبدل های حرارتی در کارخانه خشکی ابوذر، ظرفیت تولید نفت این شرکت ۳۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت و از ماه گذشته چاه F۸-5 میدان مشترک فروزان با تولید نزدیک به یکهزار بشکه در روز به بهره برداری رسید.
وی افزود: در پروژه افزایش ظرفیت تولید میدان ابوذر حدود ۲ کیلومتر خط لوله ۱۸ اینچ اجرا و راه اندازی شد. با وجود استفاده از خط لوله ۲۶ اینچ دریایی در دو سال گذشته، رفع گلوگاه ها در مسیرهای ارتباطی کارخانه ها ضروری بود که به دنبال آن با استفاده از زیرساخت ها و ظرفیت های موجود، این خط لوله در چهار مسیر اصلی طراحی و اجرا شد و در کوتاه ترین زمان ممکن به بهره برداری رسید.
مدیر منطقه عملیاتی خارک در تشریح مراحل مختلف اجرای این پروژه بیان کرد: در مرحله نخست پروژه، خط لوله ۱۸ اینچ از کارخانه درود ۲ خط موجود در مجاورت کارخانه، همچنین محل ایستگاه تقویت فشار تا کارخانه ابوذر اجرا شد و پس از آن خط لوله دیگری به طول حدود ۵۰۰ متر از محل انشعاب های بارگیری تا کارخانه ابوذر کشیده شد که با اجرای آن، قابلیت های عملیاتی و پایداری تولید افزایش قابل ملاحظه ای یافت.
متعالی جهرمی درباره پروژه ساخت و نصب مبدل های حرارتی در کارخانه ابوذر خشکی نیز گفت: با توجه به نقش حیاتی مبدل های حرارتی روی کیفیت نفت مربوط به کارخانه های ابوذر و فروزان، همچنین خارج از سرویس بودن تعداد زیادی از این مبدل ها، نوسازی آنها در دستور کار قرار گرفت و برای نخستین بار در طول عمر کارخانه، تعدادی از پوسته ها و تیوب باندل ها با انجام چند پروژه همزمان ساخته و نصب شدند.
به گفته وی، با توجه به محدودیت های موجود، تیوب باندل اول پس از انجام آزمایش های فنی لازم، اواخر تیرماه از طریق بندر بوشهر تحویل و در خارک نصب شد که مجموعه این اقدام ها افزایش چشمگیر تولید منطقه خارک را به دنبال داشت.
وی اضافه کرد: در ادامه پروژه ساخت پنج دستگاه تیوب باندل کارخانه فروزان خشکی از سوی واحد برنامه ریزی و هماهنگی تعمیرات در حال پیگیری است و علاوه بر آن تا پایان سال چند دستگاه دیگر نیز ساخته و نصب خواهد شد.
مدیر منطقه عملیاتی خارک گفت: از ویژگی های بارز این پروژه به کارگیری حداکثری توان تولید ساخت داخل و اقدام های هماهنگ مدیریت های مهندسی و ساختمان، مدیریت امور تولید و منطقه عملیاتی خارک، همسو با سیاست های مدیریت ارشد سازمان است.
متعالی جهرمی اظهار کرد: در منطقه عملیاتی خارک، همه واحدهای نوسازی و تعمیرات، بهره برداری، بازرسی فنی و خوردگی فلزات، تدارکات و امور کالا، مهندسی فراورش، برنامه ریزی و کنترل طرح ها، ایمنی، امور قراردادها و... در اجرای پروژه نقش مؤثری داشتند.
پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان
ارسال و ذخیره سازی بیش از ۸ میلیون لیتر نفت سفید
مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان گفت: از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۸ میلیون لیتر نفت سفید در سطح روستاهای استان کردستان توزیع شده که نسبت به مدت مشابه پارسال با کاهش ۱۸ درصدی همراه بوده است.
جهانبخش نوکانی در دیدار با محمدحسین محبیان ،فرماندار شهرستان بیجار اظهار کرد: با توجه به شرایط جغرافیایی و کوهستانی بودن استان، عملیات ارسال و ذخیره سازی نفت سفید مورد نیاز خانوارهای استان از ابتدای خردادماه آغاز شده و هم اکنون نیز ادامه دارد.
وی از وجود ۹ هزار خانوار مصرف کننده نفت سفید در استان خبر داد و افزود: به منظور ارائه خدمات مطلوب به روستاییان و تحقق حقوق شهروندی، عملیات توزیع این فراورده در روستاهای استان به صورت الکترونیکی انجام و در این مدت ۸ میلیون و ۵۰۰ لیتر نفت سفید به روستاهای استان ارسال شده است.
مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان با اشاره به ارسال بیش از ۶ میلیون لیتر نفت سفید به روستاهای سخت گذر استان افزود: تمام سهمیه سالانه نفت سفید روستاهای مناطق سخت گذر استان کردستان ارسال شده و ساکنان این روستاها امسال برای تأمین سوخت زمستانی خود مشکلی نخواهند داشت.
نوکانی با اشاره به مباحث کشاورزی و فعالیت ۴هزار و ۹۰۰دستگاه ادوات کشاورزی در شهرستان بیجار ادامه داد: از ابتدای امسال تاکنون در بخش کشاورزی این شهرستان بیش از ۲۲ میلیون لیتر نفت گاز تأمین و توزیع شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل با افزایش ۲۰ درصدی همراه بوده است.
فرماندار شهرستان بیجار نیز با بیان دیدگاه ها و پیشنهادهای خود درباره فعالیت ها و اقدام های انجام شده از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان بویژه تأمین و توزیع سوخت بخش کشاورزی این شهرستان و فعالیت مطلوب مجاری عرضه از عملکرد این منطقه تشکر و قدردانی کرد.
پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان
بهره برداری نخستین نیروگاه خورشیدی
نخستین نیروگاه برق خورشیدی شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان، همسو با مصوبه هیأت دولت درباره تأمین ۲۰ درصد برق مصرفی ساختمان های دولتی از منابع انرژی های تجدیدپذیر به بهره برداری رسید.
قربانعلی مردانی، مدیر منطقه زاهدان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با اعلام این خبر گفت: این نیروگاه با همکاری واحد برنامه ریزی و خدمات مهندسی منطقه، با توان ۱۵ کیلووات با ۵ میلیارد ریال اعتبار در ستاد این منطقه به بهره برداری رسیده است.
وی گفت: برق این نیروگاه به منظور تأمین بخشی از برق مصرفی ستاد منطقه و صرفه جویی در هزینه های مصرف برق با استفاده از انرژی سبز برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر تولید شده است.
مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان هدف از راه اندازی این نیروگاه و نیروگاه های مشابه در کشور را کمک به تأمین منابع انرژی پاک، کاهش مصرف سوخت های فسیلی، کاهش آلودگی محیط زیست، کاهش تلفات انرژی در سطوح انتقال و توزیع و کمک به تنوع بخشی منابع انرژی با هدف توسعه پایدار و رعایت استانداردهای پدافند غیرعامل برشمرد.
شرکت انتقال گاز ایران
امضای تفاهمنامه با پارک علم و فناوری هرمزگان
منطقه ۶ عملیات انتقال گاز و پارک علم و فناوری استان هرمزگان تفاهم نامه همکاری امضا کردند.این تفاهمنامه با عنوان تحقق بخشی به شعار سال با حضور رضا رفیعی، سرپرست منطقه ۶ عملیات انتقال گاز و علیرضا نصیری، رئیس پارک علم و فناوری استان هرمزگان با هدف رشد و ارتقای عملیاتی زیست بوم فناوری تخصصی با توجه به ظرفیت صنعتی استان، بهره گیری از توان شرکت های دانش بنیان، اشتراک گذاری ظرفیت علمی و تخصصی منطقه ۶ همسو با تربیت نیروی انسانی متخصص صنعت نفت و همکاری به منظور تحقق تجاری سازی خدمات و محصولات دانش بنیان و دانش نهاد و خرید دانش فنی و تجهیزات گلوگاهی بویژه تجهیزات با فناوری بالا امضا شد.
حمیدرضا بنی اسدی، معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه ۶ انتقال گاز در این باره گفت: این تفاهمنامه با پیگیری ها و برگزاری نشست های کارشناسی از سوی واحد پژوهش معاونت مهندسی و کارگروه تخصصی مدیریت هیأت اندیشه ورز پایگاه بسیج این منطقه با پارک علم و فناوری هرمزگان امضا شده و درباره شیوه اجرای آن مقرر شد نمایندگان دو مجموعه در قالب کارگروه مشترک برای پروژه های مورد نظر تصمیم گیری کنند.
وی با اشاره به برخی تعهدهای پارک علم و فناوری استان هرمزگان نسبت به منطقه ۶ عملیات انتقال گاز اظهار کرد: ارائه خدمات تخصصی و فرایندهای توسعه فناوری، برگزاری دوره های تخصصی و آموزشی مرتبط با کسب وکار و مالکیت فکری برای مدیران و کارشناسان، همکاری در رفع نیازهای فناورانه از طریق شرکت های دانش بنیان استان یا شبکه پارک علم و فناوری کشور، حمایت از ابتکارات و اختراعات همچنین در اختیار دادن تسهیلات لازم به متقاضیان معرفی شده طبق ضوابط و دستورعمل های پارک از جمله تعهدهاست.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
بهره برداری از پروژه نصب توپکران روی خطوط صادراتی
پروژه مهم نصب توپکران و توپک گیر روی خطوط ۲۶ و ۳۰ اینچ صادراتی نفت و گاز گچساران با هدف جلوگیری از هدر رفتن سرمایه ملی نفت و آلودگی محیط زیستی به بهره برداری رسید.
غلامرضا کمالی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در آیین بهره برداری از پروژه نصب توپکران و توپک گیر روی خطوط صادراتی با بیان اینکه ۲ هزار و ۳۲۶ کیلومتر از خطوط لوله این شرکت توپک رانی شده است، گفت: خطوط لوله نفت صادراتی ۲۶ و ۳۰ اینچ به سمت تلمبه خانه گوره از ۶۵ سال پیش تاکنون به صورت مستمر در حال انتقال نفت و گاز به پایانه صادراتی خارک بوده اند که عملیات نصب توپک گیر و توپکران استاندارد روی این خطوط محقق شد.
وی با بیان اینکه ساخت و نصب توپکران و توپک گیر از سوی متخصصان شرکت های داخلی انجام شده است، افزود: در این عملیات اصلاحی، با تعویض حدود ۴۰۰ متر از خطوط لوله آسیب دیده، حدود ۸ کیلومتر از این خطوط ایمن سازی شد.
حمید اسدپور، سرپرست مدیریت عملیات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران نیز گفت: این شرکت دارای بیش از ۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر خطوط لوله انتقال نفت و گاز در گستره جغرافیایی استان های کهگیلویه و بویراحمد، فارس، خوزستان و بوشهر است.
وی افزود: خطوط لوله فلزی انتقال نفت، به دلیل خاصیت خورندگی این سیال، در طول سال های متمادی در معرض آسیب هستند و در صورت وقوع ترک و شکستگی، آلودگی آب و خاک محیط زیست پیرامون را به دنبال خواهد داشت.
سرپرست مدیریت عملیات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران تصریح کرد: عملیات توپکرانی، با فرایندهای پیچیده فنی و مهندسی، یک شی ء خارجی از خطوط انتقال نفت و گاز عبور داده و با این اقدام شریان های انتقال از رسوبات ایجادشده پاک و پس از اندازه گیری قطر درونی، جداره لوله با مواد ضدخوردگی پوشش داده می شود.
پالایش نفت قشم
کسب عنوان صادرکننده نمونه مناطق آزاد کشور
شرکت پارس بهین پالایش نفت قشم به عنوان صادرکننده نمونه مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی در سال ۱۴۰۲ انتخاب شد.
آیین تجلیل از صادرکنندگان و سرمایه گذاران برتر نمونه مناطق آزاد با حضور حجت الله عبدالملکی، دبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور؛ منصور عظیم زاده اردبیلی، عضو موظف هیأت مدیره و معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد قشم؛ مدیران عامل مناطق آزاد و مدیران سازمان ها و مدیران عامل منتخب شرکت ها، در دهمین نمایشگاه بین المللی کیش اینوکس برگزار شد.
در این آیین، حامد دشمن فنا، مدیرعامل شرکت پارس بهین پالایش نفت قشم، لوح تقدیر صادرکننده نمونه مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی در سال ۱۴۰۲ را از دست حجت الله عبدالملکی، مشاور رئیس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی دریافت کرد. در متن لوح اهدایی آمده است: «توسعه صادرات به عنوان یکی از اصلی ترین مولفه های رشد اقتصادی توسعه همه جانبه و افزایش توان ملی نقش مؤثری در تحقق اهداف کلان اقتصادی کشور بویژه سیاست های اقتصاد مقاومتی و دستیابی به قله های پیشرفت و اقتدار ایران اسلامی ایفا می کند. همت و حمیت ستودنی آن مجموعه در رونق تولید و توسعه صادرات در سال مزین به شعار «مهار تورم و رشد تولید» نشان از حرکت صحیح فعالان اقتصادی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در مسیر دستیابی به جایگاه شایسته کشور در اقتصاد جهانی دارد. به پاس قدردانی از خدمات ارزنده و تلاش ارزشمندی که عرضه و معرفی محصولات کشور در عرصه بین المللی را به همراه داشته است، عنوان «صادرکننده نمونه مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی در سال ۱۴۰۲» به آن شرکت محترم تقدیم می شود. امید است در سایه توجهات حضرت ولیعصر(عج) در تحقق اهداف والای انقلاب اسلامی و سرافرازی ایران عزیزمان موفق و پیروز باشید.»
شرکت پارس بهین پالایش نفت قشم از شرکت های زیرمجموعه گروه گسترش انرژی پاسارگاد است که زمستان ۱۴۰۰ به دست رئیس جمهور افتتاح شد و نخستین پالایشگاه نفت فوق سنگین کشور است. از مهم ترین تولیدات پالایشگاه، قیر در گریدهای مختلف و محصولات هیدروکربنی است.
شرکت پارس بهین پالایش نفت قشم، بزرگ ترین تولیدکننده قیر در گریدهای مختلف با ظرفیت یک میلیون تن و محصولات هیدروکربنی و نفتا با ظرفیت ۸۰۰ هزار تن به صورت سالانه است.
پالایشگاه نفت سنگین پاسارگاد قشم نخستین پالایشگاه بر مبنای نفت فوق سنگین ایران به شمار می آید و از مهم ترین ویژگی های آن برخورداری از اسکله اختصاصی بارگیری فله محصولات با ریت بارگیری ۵۰۰ تن در ساعت قیر و قابلیت پهلودهی کشتی تا تناژ ۴۵ هزار تن در جزیره قشم است.
آیین انتخاب صادرکننده نمونه مناطق آزاد کشور در حاشیه دهمین نمایشگاه بین المللی بورس، بانک، بیمه، KishINVEX و نمایشگاه معرفی فرصت سرمایه گذاری کشور برگزار شد. در این نمایشگاه آخرین دستاوردها و ابزارهای نوین تأمین مالی و ظرفیت های سرمایه گذاری در کشور ارائه شد.
وزارت نفت
ابطال موافقتنامه احداث پتروشیمی میانکاله
معاون برنامه ریزی وزارت نفت از ابطال موافقتنامه احداث پتروشیمی میانکاله به دلیل دریافت نکردن مجوز محیط زیستی و ناترازی گاز طبیعی در کشور خبر داد.
نامه ای مبنی بر ابطال موافقتنامه وزارت نفت برای احداث «پتروشیمی میانکاله» به دلیل دریافت نکردن مجوز محیط زیستی و ناترازی گاز طبیعی در کشور منتشر شد.
هوشنگ فلاحتیان در نامه ای خطاب به مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی گهر مازندران(نام جدید شرکت متقاضی احداث پتروشیمی میانکاله که با نام صنایع پتروشیمی امیرآباد مازندران فعالیت می کرد) انقضای موافقت مقدماتی وزارت نفت با احداث پتروشیمی میانکاله را اعلام کرد.
پتروشیمی ارومیه
صادرات کود نیتروژن گوگردی به عراق
مدیرعامل شرکت پتروشیمی ارومیه از صادرات کود نیتروژن گوگردی گرانوله این شرکت به عراق خبر داد.
اکبر اسمعیلی با بیان اینکه حضور در عرصه صادرات و بازارهای جهانی از مهم ترین اهداف این شرکت است، افزود: با تلاش و هماهنگی های انجام شده، چند پارت از محصول نیتروژن گوگردی گرانوله شرکت پتروشیمی ارومیه به کشور عراق صادر شد.
وی ادامه داد: مقدار محصول صادرشده قابل افزایش بوده و امید است روز به روز بیشتر از قبل شاهد حضور شرکت پتروشیمی ارومیه در بازارهای جهانی باشیم.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با اشاره به تصویب پیشنهاد پرداخت عیدانه به مناسب میلاد با سعادت امام حسن عسگری(ع) در هیأت رئیسه صندوق ها گفت: این هفته مراحل تصویب نهایی آن پایان می یابد و همزمان با پرداخت مستمری و مقرری آبان ماه، ۴ میلیون تومان عیدانه مناسبتی تقدیم کارکنان بازنشسته می شود.
عباس حاجی صادق در دیدار با جمعی از بازنشستگان گفت: یکی از رویکردهای مجموعه صندوق ها در دو سال اخیر، گرفتن راهبرد «سیمای بازنشستگان و شاغلان» بوده است و این موضوع در تصمیم ها و گفت وگوهای درون سازمانی و بین دستگاهی تشریح و تأکید شده است.
وی افزود: معتقدیم توانمندسازی، توسعه و رشد انواع خدمات برای بازنشستگان، انگیزه بخشی به شاغلان محترم صنعت نفت است. از این رو شاغلان باید سیمای آینده خود را در چهره کنونی بازنشستگان ببینند.
رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت اظهار کرد: در مرحله نخست آنچه برای خدمات رسانی به بازنشستگان و به دنبال آن برای شاغلان مهم است، تقویت و توسعه پایداری صندوق بازنشستگی نفت است. از این رو در دو سال اخیر مقوله «پایداری صندوق ها» از منظر تناسب بخشی به منابع ورودی و خروجی در دستور کار قرار گرفت و به لطف خداوند دستاوردهای خیره کننده ای هم داشته است؛ در سال آینده شاهد بخشی از طرح های «خلق منابع پایدار» خواهیم بود. حاجی صادق با اشاره به بعضی از مبانی ذاتی پایداری در صندوق بازنشستگی صنعت نفت گفت: صندوق نفت از منظر ماهیت کسورپردازان دارای ویژگی های مهمی است، از جمله اینکه بسیاری از کسورپردازان سال های طولانی گاه دوره های بیش از ۴۰ سال حق بیمه پرداخت کرده اند و میزان پرداخت آنها نیز بیشتر از نمونه های مشابه بوده است.
رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت همچنین گفت: توجه خاص و اولویت دار به «محاسبات فنی(بیمه ای)» در همه سال های فعالیت صندوق نفت رکن همه برنامه ریزی ها بوده است، بنابراین در کنار مبانی حقوقی مناسب توجه به اصول بیمه ای از دلایل پایداری صندوق است. صندوق نفت هیچ گاه از منابع دولتی، بودجه و سایر موارد مشابه استفاده نکرده و ۷۶ سال است که از محل منابع داخلی خود تعهداتش را انجام می دهد.
وی افزود:پایداری کنونی صندوق نفت که گذشتگان نیز در آن سهیم هستند، محصول تصمیم گیری ارکان تخصصی آن است و امیدواریم روند پایداری صندوق ها در شأن صنعت پیشران نفت، رشد و توسعه یابد.
سیر تحولی نصب خطوط لوله نفت در ایران
مجله انگلیسی زبان «نفت»، بولتن خبری شرکت نفت انگلیس و ایران در ژوییه 1929میلادی شماره چهارم از دوره پنجم انتشار مجله، در صفحات 15 تا 21،گزارش مصور و دقیقی از سیر تحول نصب خطوط لوله نفت در ایران از آغاز تا آن تاریخ ارائه می دهد. چکیده ای از ترجمه این مقاله بلند (که متن کامل آن در کتابخانه مرکز اسناد صنعت نفت در معرض استفاده علاقه مندان قرار داده شده) را در ادامه بخوانید تا تحول و در عین حال سختی های این کار بیان شود.
نخستین خط لوله نفت که در ایران ساخته شد، قابلیت انتقال 9 میلیون بشکه مواد نفتی در ماه را داشت و تنها ایستگاه تلمبه زنی آن در تمبی تمام حجم ورودی را دریافت می کرد و سپس از دو مجموعه کوه امام رضا و تل خیاط که میان میدان های نفتی و دشت فاصله می انداخت، عبور می داد.
مرتفع ترین بخش این خط لوله 1300پا (396 متر) و خود ایستگاه تمبی 600 پا ( 183متر) ارتفاع دارند. خط لوله اولیه یک ساختار مرکب داشت و متشکل از یک لوله 8 اینچی به طول 2 مایل(3200متر) میان مخزن میادین نفتی و ایستگاه تلمبه زنی تمبی، خط لوله 6 اینچی به طول 46 مایل (74کیلومتر) بین تمبی و ویس(vais) و یک خط لوله 8 اینچی برای 90 مایل( 145کیلومتر) باقی مانده تا آبادان می شد. قطر بیشتر خط لوله در بخش پایانی، پیش بینی برای افزایش تولید پس از افزوده شدن محصول چشمه های نفت سفید بود.
سخت ترین بخش، کار انتقال لوله ها به محل نصب بود، کاری که حتی امروزه (1929ميلادی) با وجود پیشرفت های فناوری و حمل و نقل، دشواری های خاص خود را دارد. لوله های انتقال پس از رسیدن به آبادان به وسیله کشتی های اقیانوس پیما به کرجی هایی منتقل می شدند که برای حرکت در بخش های سفلای کارون، منطقه پایین تر از تندآب های اهواز مناسب بودند. با نگاهی به مسیر خط لوله، می توان دید که این خط به طور کلی، به غیر از بخش اولیه میان تمبی و «آب گنجی» مسیر رود کارون را دنبال می کند، امری که انتقال لوله ها را به صرفه و آسان می کرد. لوله های بخش اولیه را باید در اهواز پیاده و با استفاده از ترامواهای بخار به فاصله حدود 2 مایلی (3200متری) به منطقه بالاتر از تیزآب ها حمل می کردند.
در آنجا لوله ها سوار بر کرجی های سبک تری شده و مانند بخش های پایین دست، از طریق کشتی های بخار شرکت نفت، به مقصد نهایی یدک کشیده می شد. لوله های مربوط به بخش اولیه همه در خزینه پیاده شده و با خط آهن به مقصد نهایی حمل می شد.سرعت حمل و نقل لوله ها در نهایت به عمق آب بستگی داشت که مقدار بار ممکن برای حمل با هر کرجی را تعیین می کرد. در اواخر پاییز، بخصوص در کارون علیا، این مشکل نیازمند آمادگی های خاص بود؛ چراکه تنها یک تا 2 اینچ کمتر از 2پا (61 سانتی متر) ارتفاع آب، نهایت عمق ممکن برای کار بود.
از زمان نصب خطوط لوله اولیه در سال 1910 (1289شمسی/ 1328قمری) تغییرات زیادی در انتقال لوله ها صورت گرفته است. تا سال 1921 (1300شمسی/ 1339قمری) در دشت ها عمدتاً از واگن های مدل جیم استفاده می شد که با 8 قاطر کشیده می شدند؛ البته در مراحل انتهایی کار خط لوله اولیه از 2 تراکتور مستعمراتی مدل مارشال نیز استفاده شد. حداکثر طولی که گروه اتصال لوله ها در هر روز می توانستند انجام دهند، 4 قطعه لوله 8 اینچی یا 60 قطعه لوله 6 اینچی بود، یعنی حداکثر ربع مایل(400 متر) برای هر گروه. حتی با وجود این سرعت پایین، گروه نصب لوله باز هم نمی توانست همواره آنها را مشغول به کار نگاه دارد.
در زمـان احـداث خـط لـوله دوم در سـال 1914(1293شمسی/1332قمری) واگن های استادبیکر (Studebaker) با ظرفیت یک تن نیز به کاروان حمل و نقل اضافه شد که به وسیله 6 قاطر کشیده می شدند. در زمان توسعه خطوط لوله در سال 1921 ماشین آلات صنعتی بیشتری برای حمل و نقل وارد کار شدند. از جمله تراکتورهای هولت کاترپیلار با قدرت 120 و 75 اسب بخار که تریلرهای 10تنی مدل کاترپیلار را یدک می کشیدند. این واحدهای صنعتی خدمات گرانقدری ارائه می دادند.
در نوبت های بعدی توسعه خط لوله، انتقال لوله ها از بارانداز رودخانه تا محل احداث، به وسیله کامیون های باری 12تنی اسکمل (Scammell) انجام می شد. این پیشرفت ها سبب افزایش چشمگیر سرعت نصب لوله ها شده و اکنون رکورد سرعت نصب لوله از سوی یک گروه به 141 قطعه لوله 12 اینچی در روز رسیده بود.
سخت ترین بخش کار، رساندن لوله ها به بالای تپه بود. در زمان احداث نخستین خط لوله، این کار به این صورت انجام می شد که دو قاطر را پشت سر هم قطار می کردند و در هر طرف یک لوله می آویختند. با افزوده شدن لوله های 10 اینچی، گروه های چهارتایی از قاطرها ضروری شد. به این صورت که دو قاطر در هر سر لوله آن را حمل می کردند. روی هر قاطر زین مخصوصی نصب می شد که مشابه زین های حمل باتری در ارتش بود و هر 2 قاطر به وسیله یک مهار – معمولا لوله ای 3 اینچی– که به زینش متصل شده بود، در فاصله ای مشخص ثابت می ماند. این روش تا لوله های 10 اینچی بخوبی جواب می داد، اما با ورود لوله های 12اینچی، انتقال و هدایت بار با مشکلات فراوان مواجه شد.
نصب لوله ها در دشت کار آسانی بود، لوله داخل کانالی به پهنای2پا (61 سانتی متر) و عمق 2پا و 6 اینچ (79 سانتی متر) قرار گرفته و روی آن را با خاک می پوشاندند. در مناطقی که خاک آن خاصیت خورندگی دارد، لوله ها روی سطح نصب می شوند. مشکل در تپه ها کاملا متفاوت است.کانالی با پهنای حداقل 10پا (30متر) باید ایجاد می شد تا به کارگران اجازه فعالیت دهد و در صورت شکستن لوله ها در آینده، امکان انجام تعمیرات آتی را فراهم آورد.
وقتی که لوله ها به منطقه رسید و کانال آماده شد، گروه آماده نصب می شوند. گروه های 50 نفره کارگران تحت سرپرستی یک مهندس اروپایی مشغول انجام کار می شوند.کار به صورت قطعه به قطعه پیش می رود و سرکارگر، افراد را برای انجام کارهای مختلف تقسیم می کند. نخست، درپوش دهانه لوله جدا و داخل لوله ها و سرپیچ های داخلی و خارجی آنها برای اطمینان ازنبود آلودگی با سمبه تمیز می شود. آنگاه سرپیچ های نری و مادگی که قرار است به هم وصل شوند، با روغن مخصوصی آغشته می شوند و بعد از آن نوبت به نصب لوله ها می رسد. آنها را با میله های مخصوص بلند کرده و داخل طوقه هایی با اندازه مشابه لوله قرار می دهند. برای اطمینان از هم راستا بودن سرپیچ های نری و مادگی دو لوله انتهای طوقه ها روی جک هایی قرار گرفته است. تخته هایی که روی کانال حفر شده هستند، وزن انتهای خط لوله و جک ها را تحمل می کنند.
با توجه به اینکه سرپیچ های دو طرف لوله به شکل مخروطی برش خورده اند، حرکت و اتصال آنها در چند چرخش اول به آسانی صورت می گیرد. پس از آن هم از یک طناب برای ادامه کار استفاده می شود. 2 انبرک حمایتی در پشت طوقه آخرین لوله نصب شده، قرار می گیرد و 6 جفت قاشقک که 6 نفر روی هر کدام از آنها کار می کنند، لوله را به بقیه خط سفت می کنند. در تمام این مدت، طوقه را با چکش می زنند تا کج نشود. تمام لوله ها پیش از نصب داخل کانال با رنگ ضدزنگ پوشیده می شوند.
هر جا که شرایط محیطی ایجاب کند، لوله ها را برای تطابق با شیب زمین خم می کنند. این کار به شیوه سرد و مشابه روند خم کردن ریل ها در خطوط آهن انجام می گیرد. در مکان هایی که خاصیت خورندگی خاک منطقه ایجاب می کند تا لوله ها از روی سطح زمین عبور کنند، با توجه به اینکه شرایط دما و عوامل محیطی تأثیر بیشتری بر لوله ها دارند، لازم است تا از هر 10 لوله، یکی را اندکی خم کنند و بدون افزایش غیرضروری در طول لوله، به آن شکل زیگزاگی بدهند.
شاید تمام این امکانات و پیش بینی ها کمی زیاده روی به نظر برسد؛ اما باید به یاد داشت که تمام این تجهیزات باید 24 ساعته کار کنند تا جریان نفت خام به پالایشگاه قطع نشود.
در آموزشگاه حرفه ای قسمت های مختلف اتومبیل های متنوع به صورت مقطعی برش خورده و به منظور ملموس بودن محتوای آموزشی دروسی همچون مکانیک عمومی و تخصصی در کارگاه ویژه مکانیک آموزش داده می شد. مکانیک جزو دروس سال دوم و سوم کارآموزان محسوب می شد. یکی از این قطعات، سیستم دیفرانسیل اتومبیل ساخت کشور انگلستان است که برای آموزش متعلقات درون سیستم دیفرانسیل استفاده می شد. وظیفه دیفرانسیل، هدایت توان موتور به چرخ های عقب ماشین (در ماشین های قدیمی) و هدایت توان موتور به چرخ های جلو (در ماشین های جدید) و کنترل چرخش لاستیک ها در سرعت های متفاوت است. هم اکنون این قطعه در موزه کارآموزان در معرض دید عموم قرار دارد. موزه كارآموزان آبادان، دومين طرح موزه هاي صنعت نفت در محل آموزشگاه آبادان است که از اتاق های پنجگانه، محوطه آموزشگاه و كارگاه های آموزشی، موتورهای درون سوز، لوله و مبدل، مقدماتی يا پايه، نجاری، ابزار دقيق، تراشكاری و فلزكاری تشکیل شده است. قدمت آموزشگاه حرفه ای آبادان به سال ۱۳۱۲ خورشيدي (۱۹۳۳ ميلادي) برمی گردد.
همانطور که می دانید، در جلسات بین المللی، رعایت سلسله مراتب بسیار مهم است و مرسوم نیست که غیر وزیر با وزیر در یک ردیف بنشینند. در این اجلاس نیز کشورهای عضو اوپک در سطح وزیر، نماینده فرستاده بودند؛ اما من وزیر نبودم. با این وصف، دو وزیر به دنبال من آمده بودند و مرا تا سالن اجلاس همراهی کردند که برای هیأت ایرانی پیروزی تلقی می شد. وقتی وارد سالن شدیم، شیخ علی خلیفه سمت راست و سوبراتو سمت چپ من بودند و با شروع جلسه با احترام از من خواستند که بیانیه را قرائت کنم. این بیانیه با در نظر گرفتن اساسنامه اوپک و با توجه به آنکه بیشتر کشورهای عضو، مسلمان بودند، با آیه ای از قرآن شروع شده بود. در بخش آخر این بیانیه که متن آن را مهندس فیروزان با کمک مهندس سپهبان و با تأیید مهندس عظیمی حسینی تهیه کرده بودند، آمده بود: «اما اینک ما اعضای اوپک در این مجمع گرد آمده ایم و می خواهیم در مورد مصالح مشترک خود به بحث بنشینیم و از انسجام برای پیشبرد و اهداف مشترک سخن برانیم. برادران! منصفانه قضاوت کنیم؛ آیا می توان اسارت منجر به حضور نیافتن رئیس هیأت نمایندگی ایران را بکلی فراموش کرد و با فراغ بال و خیال راحت، به کار معمول خود بپردازیم؟ کدام وجدان آگاه و بیدار به چنین بی خیالی تن در می دهد. یک بار دیگر به شعار سازمان بیندیشید: «پیشبرد از طریق انسجام» و همزمان به این صندلی خالی بنگرید. دشمنان اوپک از آنچه پیش آمده خوشحالند، ولی دوستان و غمخواران اوپک نباید بپذیرند که یک عضو مؤثر از خانواده شما در اسارت به سر ببرد و شما زیر شعار «پیشبرد از طریق انسجام» بنشینید و با خیالی آسوده به حل وفصل مسائل روز سازمان بپردازید. با شناختی که از اعتقادات شما دارم، اطمینان دارم که تمهیداتی خواهید اندیشید که مساله برادر تندگویان را به نحوی مطلوب، ملهم از وجدان های بیدار و آگاه حل کنید. برادران! با توجه به آنچه برای شما گفتم، درخواست دارم ترتیبی بدهید هیأتی مرکب از چند وزیر به بغداد سفر داشته و چگونگی وضع جسمی و روحی برادر تندگویان و همراهان او را بررسی کرده و نتیجه مشاهدات خود را به دیگر وزیران گزارش کنند.» پس از صحبت من، «کالدرون برتی»، وزیر ونزوئلایی حاضر در جلسه، رسما آمادگی خود را برای رفتن به عراق و بازدید از وضع وزیر نفت ایران و گزارش به کنفرانس اوپک اعلام کرد. اعلام آمادگی کالدرون برتی با توجه به آنکه ونزوئلا، یکی از پنج کشور مؤسس عضو اوپک بود و نیز به این دلیل که شخصا انسان فعالی بود، خود موفقیتی دیگر برای هیأت ایرانی به شمار می آمد.
بعد از این سخنرانی، عراقی ها که آبروی خود را بر باد رفته می دیدند، پاسخ بی ربطی دادند. پس از صحبت آنها گفتم: «موضوعی که به صراحت درباره آن صحبت کردم، مسأله شکنجه برادر تندگویان بود؛ موضوعی که در مطالب اظهارشده هیات عراقی هیچ پاسخ و اشاره ای به آن نشد.» این صحبت بسیار شکننده بود و عراقی ها نمی توانستند پاسخی به آن بدهند و البته ندادند و این محکومیتی دیگر برای آنها به شمار می رفت. از آنجا که بیانیه رسما قرائت شده بود، دستاورد پیروزمندانه ای را نصیب هیات ایرانی کرد.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سیدحسن سادات
آتش نشان بازنشسته از خاطرات تلخ و شیرین در پالایشگاه آبادان می گوید
مشعل حسن صفرنژاد از آتش نشانان پالایشگاه نفت آبادان است که سال ها فعالیت خود را در این حوزه به خصوص در طول جنگ تحمیلی ادامه داده است. اوکه در سال 1354 به استخدام پالایشگاه آبادان درآمده است، درسال 1388 با خاطرات تلخ وشیرین بسیاری بازنشسته شد وحالا درخانه و کنار اعضای خانواده خود، گاهی این خاطرات را مرور می کند. او از جمله آتش نشانانی است که هنگام حمله عراق به آبادان 40 روز در این شهر ماند تا از مردم و پالایشگاه نفت دربرابر آتش دفاع کند. با این آتش نشان بازنشسته گفت وگویی کوتاه کردیم که در ادامه می خوانید.
من متولد سال 1332 درشهرآبادان هستم. سال 1354 دربخش انبارهای پالایشگاه نفت آبادان مشغول به کار شدم. در واقع شروع کارم در صنعت نفت از همین زمان است.
داستان پیوستن من به آتش نشانی و فعالیت در این حرفه، بسیار متفاوت است از این نظر که اصلا تصمیمی به کار در این حوزه نداشتم. حکایت از این قراراست که درسال 1354 برای اشتغال درنفت درخواست دادم و پذیرفته شدم. پس از انجام مصاحبه های لازم، مصاحبه دیگری با من انجام شد که درآن با توجه به اینکه قد بلند و جوان بودم، به عنوان آتش نشان دراین حوزه انتخاب شدم. همین مسئله سبب شد تا به مدت سه ماه و10روز به اهوازبروم و آموزش های لازم را برای فعالیت درحوزه آتش نشانی فرا بگیرم.
پس از پایان دوره آموزش ازمن خواستند شهرمحل خدمتم را انتخاب کنم و چون آبادانی هستم، بهتر دیدم که آبادان محل خدمتم باشد، اما اینطورنشد و قرار شد در هرجای دیگر به جز آبادان خدمت کنم. همین موضوع موجب شد که به خارگ بروم. چهارسال درجزیره خارگ خدمت کردم و پس از پیروزی انقلاب اسلامی درسال 1358 به آبادان منتقل شدم وتا سال 1388 درهمین این شهر به عنوان آتش نشان در پالایشگاه آبادان فعالیت کردم.
زمانی که من و دوستانم درجزیره خارگ به عنوان آتش نشان فعالیت می کردیم، انقلاب اسلامی به پیروزی رسید و ازآنجا که هنوز نیروهای انتظامی برای تامین امنیت جزیره شکل نگرفته بود، برخی کارهای حفاظتی را خودمان انجام می دادیم؛ به گونه ای که معروف شده بودیم به گروه «جوانمرد». پس از حدود چهارسال خدمت در خارگ درسال1358 با درخواست انتقالی من به شهر آبادان موافقت شد و به این ترتیب دوباره به زادگاهم بازگشتم.
همان طور که پیش تر اشاره کردم، قبل استخدام رسمی درشرکت پالایش نفت آبادان به صورت پیمانکار در قسمت انبارهای این پالایشگاه کار می کردم. در همان دوره با آتش نشان های پالایشگاه درارتباط بودم و به فعالیت آنها در این حوزه علاقه مند شدم. زمانی که به عنوان آتش نشان استخدام شدم، این اتفاق بسیارخوشحالم کرد و از آن استقبال کردم.
آن زمان من متاهل بودم و خانواده ام نیز از این تغییرات بسیارخوشحال بودند؛ البته باید این نکته را هم مد نظر قرار دهیم که دیگر کارمند رسمی صنعت نفت بودم که خود اتفاق بسیار مهمی به شمار می رفت.
زمانی که به آبادان منتقل شدم، هنوز شهرداری آبادان تشکیل نشده بود؛ به همین دلیل تمام خدمات آتش نشانی شهری به وسیله ایستگاه آتش نشانی پالایشگاه آبادان صورت می گرفت. متاسفانه با شروع جنگ تحمیلی، شماری از همکاران خود را از دست دادم. اولین گلوله توپی که به آبادان شلیک شد، به منطقه باوارده اصابت کرد وموجب شد یک مخزن و یک خط لوله آتش بگیرد؛ من و همکارانم به سرعت به محل مورد نظر اعزام شدیم تا آتش راخاموش کنیم.
درهمان روز اول جنگ، متاسفانه یکی از همکاران خود (شهید تنگستانی) که تلاش می کرد آتش مخزن را مهار کند، با گلوله دشمن شهید شد. روزبعد هم یکی دیگر از همکاران (شهیدسامریون) هنگام خاموش کردن آتش، مورد اصابت گلوله آرپیجی قرارگرفت و اوهم به شهادت رسید.
حدود 40 روز بعد از شروع جنگ، در ایستگاه آتش نشانی آبادان حضورداشتیم؛ به سه گروه تقسیم شده بودیم تا بتوانیم آتش را خاموش کنیم. تمام این مدت ازخانواده خود دوربودیم و نگران آنها و آنها نگران ما، زیرا آتش جنگ گسترش یافته بود و آنها محبوربه ترک آبادان شده بودند و من نمی دانستم کجا و در چه وضعیتی هستند. بعد از گذشت 40 روز، با موافقت ستاد آتش نشانی به مرخصی آمدم تا بتوانم خانواده خود را پیدا کنم.
بله دقیقا همینطوراست که می گویید. به یاد دارم وقتی در ماهشهر بودم، این شهر را بمباران کردند و به دلیل خیلی مهمی باید نزد خانواده ام می بودم، اما آتش جنگ چنین امکانی را از من و دیگر همکارانم گرفته بود و تحت هیچ شرایطی امکان خروج از ماهشهر نبود. از سوی دیگر، نگران خانواده هم بودم؛ چون همسرم باردار بود. ازهمه بدتر این که نمی دانستم خانواده ام پس ازخروج اجباری از آبادان به واسطه دور بودن از آتش جنگ، کدام شهر رفته اند. اصلا شرایط خوبی نبود؛ مدتی به دنبال خانواده گشتم تا این که ازطریق یکی از دوستان مطلع شدم آنها درشیراز اسکان داده شده اند. از دیدن خانواده بسیار خوشحال شدم به خصوص وقتی دیدم پسرم به دنیا آمده است.
شش فرزند دارم؛ چهار پسر و دو دختر هستند و از بین آنها تنها یکی از پسرانم به عنوان آتش نشان درمجموعه نفت فعالیت می کند. هرچند شغل آتش نشانی، سختی های خود را دارد، اما زمانی که پسرم تصمیم به انتخاب این شغل را گرفت او را بسیار تشویق و تاکید کردم که باید جای مرارا بگیرد.
درسال 1388 بازنشسته شدم. نکته ای را بگویم و این که آتش نشانی یک علم است و آتش نشان باید به درستی، این علم را بشناسد؛ آتش را بشناسد و بداند برای هرنوع آتش، چه اقدامی باید انجام دهد؛ به همین دلیل، یک آتش نشان همیشه باید درحال تمرین و مطالعه باشد.
اگر بخواهم از آتش نشانی تعریفی ارائه دهم، این جمله را می گویم که «آتش نشانی عشق است». زمانی که یک فرد شغل آتش نشانی را انتخاب می کند، درواقع همه چیز را از صفر شروع می کند چون قبل از آن، هیچ برداشت ذهنی درستی از این شغل ندارد. زمانی که یک آتش نشان موفق به خاموش کردن آتش می شود، همان لحظه به خود می بالد و از اینکه توانسته است آتشی را مهار کند؛ احساس افتخار می کند، زیرا از جان و اموال مردم محافظت کرده است. همه این مسائل سبب شد که من با افتخار در این شغل فعالیت کنم و بازنشسته شوم.
حکمت های رضوی
در نوشته امام رضا (ع) به مأمون چنین آمده است: بِرُّ الواِلدینِ واجِبُ وَ اِن کانا مُشرِکَینِ، و لا طاعَةَ لَهُما فی مَعصِیة الخالِقِ؛ نیکی به پدر و مادر واجب است، هرچند مشرک باشند. ولی در راه معصیت آفریدگار، اطاعتی از آن دو نیست. (بحارالانوار، ج ۷۱، ص ۷۲)
شرح حدیث:
این حدیث، جمله ای از یک حدیث بسیار مفصل است که حضرت رضا(ع) به درخواست مأمون عباسی بیان کرد و نگاشت. مأمون درخواست کرد که حضرت مجموعه ای از حلال و حرام و فرایض و سنن را برای او بنگارد. حضرت، کاغذ و قلمی طلبید و به فضل بن سهل (وزیر مأمون) داد و فرمود: بنویس.
کلام حضرت طولانی است و مجموعه ای از عقاید، احکام، واجبات و محرمات و فروع دین و آداب و سنن را بیان کرده که از جمله تکالیف واجب، همین است که می خوانید: «نیکی به پدر و مادر»، هرچند مشرک باشند.
مرز این، اطاعت و خط قرمز آن «معصیت» است.
اطاعت والدین و نیکی به آنان لازم است، ولی اگر بخواهند فرزند را به گناه وادارند، اطاعتشان لازم نیست، بلکه حرام است.
این نکته از آیه قرآن گرفته شده است و خود امام هم در همین حدیث به آن استناد فرموده اند.
قرآن می فرماید:
نسبت به خداوند و نسبت به پدر و مادر سپاسگزار باش و اگر والدین بکوشند تا برای خدا شریک قرار دهی، پس از آنان اطاعت نکن.
حضرت زینب كبری(س) همانند سایر اهل بیت عصمت و طهارت(س) مناقب و ویژگی های فراوانی داشت، اما یکسری ویژگی ها موجب برجسته تر شدن شخصیت آن حضرت شد. اكنون متناسب با شرایط روز به دنبال آنیم تا درس هایی را كه از حضرت زینب(س) می توانیم بیاموزیم، مرور كنیم.
مهم ترین و برجسته ترین ویژگی حضرت زینب(س) این بود كه او یك مادر واقعی بود و امروز برای نسل جدید بیش از هر زمانی نیاز به بانوانی داریم تا این نقش مادری را به خوبی ایفا كنند، زیرا اگر بتوانیم جایگاه مادر را در جامعه زنده كنیم، بسیاری از آسیب های اجتماعی كه متوجه خانواده هاست، كمرنگ تر خواهد شد.
حضرت زینب(س) در زندگی شخصی خود، الگوی كامل یك مادر نمونه و فداكار بود كه به خوبی توانست هم رسالت مادری، هم رسالت فرزندی و هم رسالت خواهری و از همه مهم تر رسالت ولایتمداری را به بهترین شکل به سرانجام برساند.
یكی دیگر از ویژگی های حضرت زینب(س) در حوزه رفتارهای اجتماعی ایشان است كه با توجه به شرایط امروز، یكی از مهم ترین ضرورت هایی است كه باید به آن توجه كنیم و از رفتارهای اجتماعی حضرت زینب(س) الگو بگیریم. حضرت زینب(س) تهدیدها را به فرصت تبدیل می كرد. چنانکه در تاریخ خواندیم، آن حضرت چگونه توانست آن فاجعه و مصیبت عظیمی راكه در عاشورا رخ داده بود، به یك فرصت تبدیل و به بهترین شكل مكتب اسلام را برای جهانیان تبیین كند، به طوری که ۱۴۰۰ سال است كه نهضت عاشورایی كه حضرت زینب(س) بعد از شهادت ولی و امام زمانش احیا كرد، همچنان در دنیا زنده و پویاست و همواره مریدان بسیاری در این مكتب رشد و راه حق و حقیقت را طی می كنند.
مشكلاتی كه در زمان شیوع ویروس كرونا به وجود آمد،می تواند درس بزرگی برای جامعه محسوب شود و مردم و مسئولان باید این درس را در ایام وفات آن بانو برای خود مرور كنند و بدانند كه می توان تهدیدها را به فرصت تبدیل كرد.تهدید ویروسی كه همه را نگران كرد،به یك پویش اجتماعی همدلی و مهربانی و اتحاد جامعه اسلامی برای مواجه با آن تبدیل شد.
درس های بزرگی می توانیم ازحضرت زینب(س)بگیریم که مهم تر از همه آنها توصیف زیبایی ها، مهربانی ها و تقسیم داشته های خود میان دیگران است که یكی از بزرگ ترین درس هایی است كه حضرت زینب(س) به انسان ها آموخت.
اصولاً زندگی حضرت زینب(س) پر از درس های مختلف زندگی فردی و اجتماعی است كه امروز می توانیم از تک تک این درس ها استفاده كنیم چراکه حضرت زینب(س) تربیت شده مكتب نبوت و امامت و نوه پیامبر خاتم(ص) و دختر بانوی دو عالم و امیرالمؤمنین است كه هرچه در این مكتب آسمانی مشاهده می كنیم، همدلی و مهربانی و كمك به همدیگر به خصوص نیازمندان است.
امروز كسانی كه در مقابل این زیبایی كمك به دیگران، نازیبایی و در مقابل مهربانی ها، نامهربانی نشان می دهند، در نقطه مقابل فرهنگ غنی و صحیح اسلامی قرار دارند.
عقیله بنی هاشم، اسوه صبر و مقاومت می گوید: حضرت زینب كبری(س) الگویی كامل برای انسان ها بود. در جمال و وقار مانند حضرت خدیجه(س)، در عصمت و حیا همانند مادرش حضرت فاطمه زهرا(س)، در فصاحت و بلاغت، همچون پدرش مولای متقیان حضرت علی(ع)، در حلم و بردباری، همسان امام حسن مجتبی(ع) و در شجاعت و قوت قلب نیز مانند امام حسین(ع) بود.دانش، عبادت، عقل و منطق، فصاحت و بلاغت، بصیرت در امور سیاسی و صبر و شكیبایی در برابر سختی ها و مصیبت ها از ویژگی های آن حضرت بود كه لازم است این ویژگی های فارغ از جنسیت آن بانو، برای همگان الگو قرار گیرد. درباره حیات درخشان این بانوی قهرمان، تاکنون ده ها کتاب و مقاله نگارش یافته و تاریخ نگاران شیعه و سنی هر کدام از دیدگاه خویش، به زندگانی و قهرمانی این بانوی بزرگ نگریسته و آن را مورد تحلیل و تجلیل قرار داده اند.
حضرت زینب(س) درس های بزرگی را از مكتب پدر و مادر خودآموخته بود و به زیبایی مسئولیت مادرانه و حتی پدرانه را می شناخت و با توجه به شناختی كه از این مسئولیت ها داشت، بسیار زیبا مدیریت اسلامی و جهادی را عملیاتی می كرد. آنچه امروز و در گام دوم انقلاب اسلامی ضرورت امروز جامعه ماست، همین مدیریت جهادی و انقلابی است و بزرگ ترین درس حضرت زینب(س) در حوزه مدیریت اسلامی آن نگاه جهادی و انقلابی و همچنین سبك زندگی اسلامی است كه امروز در این زمینه یك خلأ جدی در جامعه داریم؛ درحالی که می توان با تأسی به این مدیریت انقلابی و جهادی حضرت زینب(س) بر مشكلات فائق آییم.
تلاش برای کاهش آلام یک انسان، جزو زیباترین مناظر زندگی انسان هاست. این زیبایی در این سال کرونایی، در این ماه های کرونایی، بیشتر خودش را نشان داد. پرستارهای ما در بیمارستان ها، از خودشان حرکاتی را نشان دادند، مناظری را نشان دادند، فعالیت هایی را نشان دادند که حقیقتاً اینها مایه اعجاب انسان می شود. خود پرستاری یک کار دشواری است، کار پُراضطرابی است؛ حالا اگر چنانچه بر این دشواری و بر این اضطراب، این هم اضافه شد که خطر واگیری وجود دارد، خطر ابتلا وجود دارد، این خیلی کار را دشوارتر می کند. پرستاران ما این کار دشوارتر را در این دوران کرونایی انجام دادند؛ با اینکه جان خودشان در خطر بود، با اینکه احتمال می دادند که خودشان مبتلا شوند، در عین حال این کار را انجام دادند و مجموعه پرستاری ما، پرستاران عزیز ما، انصافاً کار بزرگی را در این مدت به ثبت رساندند.
30/09/1399
جواد اوجی، وزیر نفت، حجت الاسلام امیرحسین شاهانی را به سمت «مشاور وزیر در امور قرآنی و اقامه نماز» منصوب کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معراج، جواد اوجی در حکمی حجت الاسلام امیرحسین شاهانی را به سمت «مشاور وزیر در امور قرآنی و اقامه نماز» منصوب کرد.
در حکم وزیر نفت خطاب به حجت الاسلام شاهانی آمده است:
با عنایت به تجارب، تعهد و تخصص جنابعالی، به موجب این حکم به سمت «مشاور وزیر در امور قرآنی و اقامه نماز» منصوب می شوید. ضمن آرزوی توفیق برای جنابعالی، انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال و بهره گیری از کلیه ظرفیت ها، اقدامات لازم و موثر در دستور کار قرار گیرد.
گپ و گفتی با همکار نفتی و مربی دروازه بانان تیم ملی فوتسا
اصغر قهرمانی از قهرمانان ملی فوتسال که سال هاست به استخدام نفت درآمده، می گوید یکی از دلایل انتخاب دروازه بانی، فیگور و حرکات این پست بود.
از جمله کسانی که به واسطه افتخاراتی که برای ایران در سطح بین المللی به دست آورده و جذب وزارت نفت شده اند، اصغر قهرمانی از چهره های شاخص فوتسال ایران است. او سال ها در تیم ملی فوتسال کشور به عنوان دروازه بان حضور داشته و در حال حاضر نیز به عنوان مربی دروازه بانان تیم ملی فوتسال امید فعالیت دارد.قهرمانی می گوید: به دلیل اهمیت بالای فوتبال در جهان به رشته فوتسال، همچنین استعدادیابی و آموزش در این رشته،، توجه کمتری شده است. با همه اینها، این امکان وجود دارد که بزودی یک مدرسه فوتسال در نفت تشکیل شود. با این دروازه بان پیشکسوت، درباره فوتسال و فعالیت هایش در این حوزه به گفت وگو نشستیم.
زمانی که نوجوان بودم، رشته ای به نام فوتسال در ایران وجود نداشت و من نیز همانند دیگر ورزشکاران دوران خود، فوتبال بازی کردن را از زمین های خاکی محل زندگی ام، یعنی منطقه مجیدیه تهران آغاز کردم. به خاطر دارم زمین خاکی سبلان، یکی از بهترین زمین های فوتبال کشور بود و من بازی تیم های مختلف ازجمله تیم فوتبال «یاد مجیدیه» را بارها در این زمین دیده بودم، تیمی که بسیاری از بزرگان فوتبال در آن بازی می کردند. اما فوتبال را به صورت حرفه ای و به عنوان دروازه بان از تیم مهر شمیران آغاز کردم و بعد از آن نیز به تیم کشتیرانی رفتم. سال 1372 بود که با حضور در جام رمضان به رشته فوتسال پیوستم و توانستم افتخارات بسیاری را در این رشته کسب کنم. به یاد دارم که آن سال در تیم فتح بازی می کردم که به همراه بابک معصومی، احمد پری آذر، کیومرث کاظمی و رضا رضایی کمال به تیم ملی فوتسال دعوت و من سه دوره به عنوان دروازه بان برتر جام رمضان انتخاب شدم.
زمانی که بازی های فوتبال را در زمین های خاکی دنبال می کردم، یکی از جذاب ترین و هیجان انگیزترین پست ها از نظر من دروازه بانی بود و شاید یکی از مهم ترین دلایل آن، حرکات، فیگور و توپ گیری هایی بود که دروازه بان در نفس گیرترین شرایط انجام می داد؛ البته به غیر از علاقه، استعداد بسیاری نیز در این زمینه داشتم و معمولا در لیست اصلی تیم بخصوص در فوتسال قرار داشتم. در مدت حضورم درتیم ملی فوتسال، چهار دوره در مسابقات آسیایی شرکت کردم و دو دوره هم در جام جهانی شرکت داشتم. یادم می آید که در جام جهانی برزیل، تیم ملی فوتسال ایران به عنوان پدیده مسابقات انتخاب شد. 37 ساله بودم که بعد از بازگشت از جام جهانی برزیل، از تیم ملی فوتسال به عنوان ورزشکار خداحافظی کردم. تمام سال هایی که در تیم ملی فوتسال حضور داشتم، در کنار ستارگان این رشته، در تورنمنت های بسیاری حضور داشتیم و توانستیم موفقیت های بسیاری در سطح بین المللی به دست آوریم. بعد از آن بود که به عنوان مربی دروازه بان تیم ملی امید و جوانان با جوراندینیو، سرمربی تیم ملی فوتسال همکاری کردم و این همکاری سبب شد تا بسیاری از نکات دروازه بانی را فرا بگیریم.
زمانی که به عنوان فوتسالیست فعالیت می کردم، در تیم های مختلفی مثل دانشگاه آزاد، پرسپولیس و شهر آفتاب بازی کردم و هم اکنون نیز به عنوان مربی دروازه بانان درتیم ملی فوتسال امید حضور دارم.
از سال 1383 به نفت پیوستم که این حضور درست زمانی بود که وزارت نفت، قهرمانان ملی را استخدام می کرد. در آن دوره، وزارت نفت هیچ تیم فوتسالی نداشت و ما بیشتر در تیم ملی حضور داشتیم یا در امور ورزش نفت فعالیت می کردیم.
با توجه به فعالیت مدرسه فوتبال نفت و حضور شما در آن، کمی از اهمیت و فعالیت این مدرسه بگویید.
چند سالی که به عنوان مربی در مدرسه فوتبال نفت فعالیت می کردم، استعدادهای خوبی شناسایی شدند. این در حالی است که در گذشته، صنعت نفت تیم های پایه در رشته های مختلف نداشت. خوشبختانه با حضور هادی افشار ،به عنوان رئیس ورزش و تربیت بدنی در شرکت ملی نفت ایران، شرایطی فراهم شد تا تیم های پایه دوباره فعال شوند و مدرسه فوتبال به مکمل تیم های پایه تبدیل شد. دوره های آموزش فوتبال در مجموعه ورزشی تهرانسر برگزار و هرچند وقت، در اطلاعیه ای برای جذب علاقه مندان برای شرکت در این دوره ها منتشرمی شود. از آنجا که شرکت نفت فلات قاره ایران مدرسه فوتبال داشت، با مسؤولان ورزشی این شرکت صحبت شد تا فرزندان مستعد کارکنان را شناسایی و برای حضور در مدرسه فوتبال نفت معرفی کنند، البته این روند برای دیگر شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت نیز انجام می شود.
متاسفانه در حال حاضر حتی در شرکت ملی نفت ایران نیز چیزی به اسم فوتسال وجود ندارد. موضوع این است که فوتسال، یک ورزش متفاوت است؛ چه در کشور ما و چه در دنیا. بسیاری از خانواده ها تمایل دارند فرزندشان فوتبال بازی کند، اما افزون بر موارد زیرساختی، تفاوت هایی به لحاظ مالی در این رشته وجود دارد که شاید به نوعی مانع از آن شود که علاقه مندان به این رشته ورزشی روی آورند. به عنوان مثال، قرارداد یک دروازه بان حرفه ای در فوتبال، عدد قابل توجهی است، درحالی که در رشته فوتسال رقم آن زیاد نیست. بنابراین شرایط مالی می تواند بسیار تاثیرگذار باشد.
موضوع دیگر، زیرساخت های فوتسال است. بنا بر آمار هم اکنون نزدیک به 13 میلیون نفر علاقه مند فوتسالی در کشور داریم، اما مدرسه فوتسالی نیست تا علاقه مندان را جذب و از میان آنها استعدادها را شناسایی کند. خوشبختانه با دیدگاه خوبی که در شرکت ملی نفت ایران به این رشته ورزشی وجود دارد، بنا بر صحبت های انجام شده با هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران، قرار است یک مدرسه فوتسال تاسیس شود، اما زمان دقیق آن هنوز مشخص نیست.
در دهه 80، 9 نفر از بهترین های فوتسالیست کشور در نفت حضور داشتند و می توان گفت که یک تیم ملی به استخدام صنعت نفت درآمده بودند و با چنین تیمی می توانستیم هفت دوره قهرمان ایران و حتی قهرمان آسیا شویم، البته تلاش بسیاری کردیم تا بتوانیم از این موقعیت استفاده کنیم. در آن دوره فوتسالیست هایی مانند کاظم محمدی، احمد پری آذر، منصور مولایی، سعید عبدالنژاد، مجتبی آهنگران و عبدالله رضایی نژاد به استخدام نفت درآمده بودند، اما چون در آن زمان فوتبال در اوج بود، از این ظرفیت و موقعیت استفاده نشد. این در حالی بود که می توانستیم قهرمانی های بسیاری را برای صنعت نفت به ارمغان آوریم، البته 15 سال پیش با همراهی علی کاظمی، رئیس ورزش شرکت فلات قاره ایران یک مدرسه فوتسال شکل دادیم و استقبال خوبی هم از آن شد، اما باز فرصتی داده نشد که این ورزش رونق بگیرد و مانع فعالیت این رشته ورزشی شدند.
در چند سال اخیر، تاکتیک های فوتسال با تغییرات زیادی همراه بوده است، اما یکی از مهم ترین دلایلی که موجب شده بازیکن تکنیکی کم شود، جمع شدن زمین های خاکی و گل کوچک بود. فکر می کنم با وجود زمین های خاکی و فوتبال گل کوچک، بچه ها از همان ابتدا با فوتبال آشنا می شدند و همیشه در حال فوتبال بودند. نباید فراموش کرد که بزرگ ترین ستاره های فوتبال ایران، کار خود را از همین زمین های خاکی شروع کرده اند. سال گذشته یک تیم نونهالان با تیم مدرسه فوتبال شرکت ملی نفت بازی کرد و در آن تیم، یک اعجوبه 9 ساله دیدم. وقتی او شروع به دریبل زدن می کند، شوکه می شوید. همه کسانی که آنجا حضور داشتند، از دیدن او تعجب کردند و به نوعی می توان او را «مسی» ایران دانست.
ورزش ارتباط مستقیمی با سلامت فکر و جسم انسان ها دارد. فرقی هم نمی کند که فوتبال باشد یا فوتسال یا رشته ورزشی دیگری. آنچه در این میان اهمیت دارد، علاقه مندی به یک رشته ورزشی است. همان طور که اشاره شد، بیش از13میلیون نفر در سراسر کشور علاقه مند به رشته فوتسال هستند که ظرفیت بالقوه بسیار خوبی است و می توانند آینده ساز فوتسال کشور باشند و در تیم های ملی کشور بدرخشند. امیدوارم حرکتی که انتظار می رود در شرکت ملی نفت ایران برای تاسیس مدرسه فوتسال انجام شود، به ورزش کشور تعمیم یابد و با شناسایی استعدادهای این رشته ورزشی، فوتسالیست های مطرحی به جامعه ورزش کشور معرفی شوند.
سرمربی تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان:
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان با هدایت حماد سامری توانسته است چهار هفته متوالی در مسابقات لیگ برتر بسکتبال پیروزمیدان باشد. این تیم هم اکنون با چهار بازی و 8 امتیاز در صدر جدول لیگ برتر بسکتبال قرار گرفته است. حماد سامری، تیرامسال بعد از دو فصل دوری از تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان دوباره رهبری این تیم رابه عهده گرفته و توانسته است طی 4 هفته اخیر پیروز از میدان مسابقات خارج شود.
حماد سامری، سرمربی تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان درباره موقعیت تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در لیگ برتر بسکتبال به خبرنگار «مشعل» گفت: لیگ برتر بسکتبال کشور تازه شروع شده است و تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان دراین مدت با نوساناتی همراه بوده؛ اما بخوبی توانست نتیجه مورد نیاز خود را به دست آورد.
وی افزود: هنوز به فرم ایده آل خود برای حضور در لیگ نرسیده ایم و با ضعف هایی همراه هستیم که باید روی آن تمرکز و آنها را برطرف کنیم.
سرمربی تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان با تاکید بر اینکه لیگ برتر بسکتبال، یک لیگ بسیار سنگین با حضور تیم های قدرتمندی است که می تواند کار را برای تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان سخت کند، افزود: درحال حاضر تعدادی از بازیکنان ما مصدوم هستند و امیدوارم در هفته های پیش رو، بهبود پیدا یابند تا بتوانیم در ادامه مسابقات موفق عمل کنیم.
سامری گفت: خوشبختانه این تیم، یکی ازتیم های خوب بسکتبال کشوربه شمار می رود؛ اما با توجه به اینکه تعدادی از بازیکنان حاضر در تیم، تجربه همکاری با من را نداشته اند، به همین دلیل کمی با طرز تفکر و نوع هدایت من آشنا نیستند و کمی زمان می برد تاهر دو طرف نسبت به یکدیگر آگاه شویم؛ اما این تیم در قیاس با تیم های دیگر حاضر در لیگ، جایگاه خوبی دارد.
وی با اشاره به اینکه تیم های حاضر در لیگ برتربسکتبال، پرمهره تر هستند و ازبازیکن خارجی نیز استفاده می کنند، تصریح کرد: با توجه به روند پیشرفت تیم پالایش نفت آبادان، معتقدم که این تیم، نسبت به تیم های دیگریک قدم جلوتراست و بخوبی از پس کار تیمی برمی آید.
سرمربی تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان، یکی از مهم ترین شاخصه تیم پالایش نفت آبادان را کار تیمی و بی حاشیه بودن آن عنوان و اظهار کرد: اگر بتوانیم همین روند را در طول چند ماهی که لیگ برگزار می شود، حفظ کنیم، می توانیم نماینده شایسته ای برای آبادان باشیم.
سامری گفت: خوشبختانه مسؤولان محلی آبادان، حمایت های لازم را از این تیم می کنند و همین باعث پیشرفت ما می شود؛ اما مساله این است که تیم پالایش نفت آبادان براساس قوانین موجود نمی تواند ازبازیکن خارجی استفاده کند و تنها تیم مدعی در لیگ برتر هستیم که مجوز استفاده از بازیکن خارجی را نداریم و همین موضوع موجب شده که میان ما و تیم های دیگر، شرایط نابرابر وجود داشته باشد.
وی تصریح کرد: با این حال همه تلاش خود را می کنیم تا بهترین نتیجه را بگیریم. آبادان، شهری است که مردم آن بسیار ورزش دوست هستند و این وظیفه اجتماعی ماست که بتوانیم با پیروزی و کسب قهرمانی باعث شادی وخوشحالی آنها شویم. به همین دلیل تلاش می کنیم شرایط مناسبی برای موفقیت تیم فراهم شود. با توجه به حضور تیم های مختلف در لیگ و تلاش آنها برای بودن در بین 4 تیم اول، موفقیت در لیگ و کسب قهرمانی، بسیار سخت است.
سرمربی تیم ملی وزنه برداری کشور، ازچهار عضو تیم وزنه برداری باشگاه فرهنگی- ورزشی مناطق نفت خیز جنوب برای حضور در اردوی تیم ملی دعوت کرد.
بنابر اعلام نواب نصیر شلال، سرمربی تیم ملی وزنه برداری، مصطفی زارعی، علیرضا عباسپور، سپهر مردانی و علی عالیپور به اردوی تیم ملی وزنه برداری دعوت شده اند.اردوی آمادگی تیم ملی وزنه برداری تا زمان برگزاری رقابت های قطر کاپ (۲۳ آذر) ادامه خواهد داشت.
تیم های تیراندازی باشگاه ملی حفاری ایران باحضور در اولین هفته شانزدهمین دوره مسابقات تیراندازی لیگ برتر در سالن تیراندازی ۸۰ خط آزادی در دوماده تفنگ و تپانچه بادی به ترتیب تیم های هیات ایلام و هیات همدان را با اختلاف زیادی شکست دادند و در صدر جدول این دوره از رقابت ها قرار گرفتند.
تیم های تیراندازی باشگاه ملی حفاری ایران در ماده تفنگ بادی با در اختیار داشتن هادی قره باقی، محمد امین رهسپار، امیرحسین گل پسند و مازیار ملکی و درماده تپانچه بادی با در اختیار داشتن وحید گل خندان، امیر جوهری خو و رضا قره گوزلو به رقابت با حریفان خود پرداختند.
فتح اله دلفانی خان، سرمربی؛ مهدی نیسی پور و مهرشاد خسروی مهر، مربیان تفنگ و تپانچه و سید ناصرحسینی و سپیدار بختیاری نیز سرپرستان تیم تیراندازی ملی حفاری هستند.
علیرضا یوسفی، عنوان دار قوی ترین وزنه بردار جوانان جهان و دارنده مدال طلای المپیک جوانان، رسما به باشگاه فرهنگی ورزشی مناطق نفت خیز جنوب پیوست. جواد نادری، سرمربی تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب با انتشار بیانیه ای، جذب این وزنه بردار ملی پوش را تایید کرد.
تیم وزنه برداری مناطق نفت خیزجنوب در هفته نخست لیگ برتر باشگاه های کشور در سال ۱۴۰۲ در رده جوانان، در مقام اول و در رده سنی بزرگسالان، مقام دوم را به دست آورد.
بسکتبالیست های ملی حفاری موفق به دو پیروزی متوالی درمسابقات بسکتبال با ویلچر جانبازان و معلولان درلیگ برترکشور شدند. در هفته اول دور رفت مسابقات بسکتبال با ویلچر جانبازان و معلولان در لیگ برتر کشور تیم شرکت ملی حفاری ایران میزبان تیم فولاد هرمزگان بود و توانست این تیم را با نتیجه ۵۵ بر42 شکست دهد. همچنین در هفته دوم دور رفت، تیم ملی حفاری ایران مهمان تیم آسایشگاه فیاض بخش مشهد شد و توانست این تیم را با نتیجه ۵۵ بر۵۲ شکست دهد. تیم بسکتبال با ویلچر ملی حفاری ایران درهفته سوم لیگ برتر کشور، مهمان تیم بسکتبال یزد می شود.
سی وسومین دوره لیگ برتر واترپلو باشگاه های کشور با پیروزی قاطع تیم نفت امیدیه در دو رده سنی زیر 20 سال و بزرگسالان آغازشد. درهفته نخست این رقابت ها که 19 آبان ماه در استخر 9 دی مجموعه ورزشی شهید شیرودی تهران برگزارشد، تیم نفت امیدیه در رده سنی زیر 20 سال موفق شد با نتیجه 5 برصفر نیروی زمینی ارتش را شکست دهد. تیم نفت امیدیه همچنین در رده سنی بزرگسالان خود برابر نیروی زمنیی ارتش قرار گرفت و با نتیجه 5 برصفر حریف خود را شکست داد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات