وحدت و همکاری در نقطه مطلوب است
تلاش جهادی بدون یک ساعت وقفه در تامین سوخت
کارکنان و بومیان زیر چتر یک بیمارستان
تشریح وضعیت بزرگترین شرکتهای تولیدکننده نفت ایران
وزیر نفت پس از نشست اوپک پلاس:
جواد اوجی، وزیر نفت ایران پس از برگزاری نشست های وزارتی ۱۸۷ اوپک و ۳۶ اوپک پلاس با بیان اینکه اکنون تولیدکنندگان اوپک پلاس از نظر وحدت همکاری و تفاهم میان خود در نقطه ای مطلوب هستند، گفت: تلاش ما نهادینه کردن همکاری با تولیدکنندگان غیراوپک در چارچوب ائتلاف اوپک پلاس است. وی افزود: در سی وششمین نشست وزارتی اوپک پلاس اشاره شد که این ائتلاف به دقت شرایط بازارهای جهانی نفت خام و توازن عرضه و تقاضا را زیر نظر گرفته و این آمادگی وجود دارد تا به اقتضای شرایط بازار نفت به سرعت تصمیم گیری کند و اقدام های لازم ازسوی اوپک پلاس برای ثبات بازار انجام شود. وزیر نفت ادامه داد: درباره تعویق در برگزاری نشست های وزارتی اوپک و اوپک پلاس و ارتباط آن با برخی اختلاف نظرهای داخلی میان کشورهای عضو، نخست باید اشاره کرد که هر دو در مقاطع مختلف از تاریخ فعالیت های خود از این گونه اختلاف نظرها داشته اند و موضوعی تازه نیست، با این حال آنچه همواره اهمیت داشته، دستیابی به توافق آن هم مبتنی بر اجماع میان همه تولیدکنندگان اوپک پلاس است.
اوجی با بیان اینکه تولیدکنندگان اوپک پلاس در نقطه ای مطلوب از نظر وحدت، همکاری و تفاهم میان خود هستند، اظهار کرد: تلاش ما، نهادینه کردن همکاری با تولیدکنندگان غیراوپک در چارچوب اوپک پلاس است؛ از این رو هرگونه تصمیمی که در نشست های این ائتلاف گرفته می شود، مبتنی بر اجماع میان همه تولیدکنندگان و برای حفظ ثبات بازار نفت و منافع جمعی اعضاست.
وی تصریح کرد: بازار نفت دوره ای چالش برانگیز با اطمینانی فراوان را تجربه می کند، افزایش عرضه برخی تولیدکنندگان خارج از ائتلاف اوپک پلاس در کنار تردیدهای حاکم بر اقتصاد جهان، چشم انداز بازارهای جهانی، اقدام های سفته بازان در بازار نفت و پیامدهای تحولات یادشده، پیام هایی هشداردهنده برای ثبات بازار نفت است. وزیر نفت اظهار کرد: توافق اوپک پلاس و تصمیم های نشست وزارتی، منجر به حصول دستاوردهایی قابل توجه منطبق با منافع مشترک کشورهای عضو اوپک و غیراوپک شده و حفظ این حرکت موفقیت آمیز در مسیر آینده برای ثبات بازار و تأمین منافع تولیدکنندگان نفت حیاتی است. اوجی تصریح کرد: بر اساس گزارش ها و تحلیل های منتشرشده در هر دو سمت عرضه و تقاضای جهانی نفت، تردیدهای جدی وجود دارد که هر کدام می تواند پیامدهای خاص خود را برای چشم انداز تحولات آینده به دنبال داشته باشد. وی گفت: در همین حال افزایش فعالیت های سوداگران در بازار کاغذی نیز بر نگرانی ها افزوده است؛ از این رو نمی توان درباره چشم انداز روندهای حاکم بر بازار جهانی نفت صحبت کرد و من نیز نمی توانم هیچیک از این گمانه زنی ها را تأیید کنم.
اوجی ادامه داد: آنچه می توان اعلام کرد این است که اوپک پلاس به طور دقیق و منظم تحولات بازار جهانی نفت و عوامل تأثیرگذار بر آن را زیر نظر دارد و همانند تجربه سال های گذشته در موقع نیاز، تصمیم های متناسب برای برقراری و حفظ ثبات در بازار نفت را اتخاذ و اجرا خواهد کرد. وی گفت: اگر امروز آمریکا و دیگر مصرف کنندگان بزرگ جهان درباره وضع بازار و امنیت عرضه نفت و انرژی نگران هستند، این موضوع نتیجه اقدام ها و سیاست های آمریکا برای اعمال فشار بر اوپک پلاس و تولیدکنندگان، فشار سیاسی بر بعضی از تولیدکنندگان بزرگ نفت و گاز از طریق تحریم های ظالمانه و یکجانبه و دامن زدن به تحولات ژئوپلیتیک از طریق دخالت سیاسی و حمایت از جنگ در منطقه خاورمیانه است. وزیر نفت افزود: توافق اوپک پلاس و تصمیم های آن عاملی مهم در حذف نوسان های بازار نفت، کمک به بهبود شرایط اقتصادی جهان، تشویق سرمایه گذاری های در صنعت جهانی نفت و تأمین امنیت انرژی است. باور ما این است که توافق اوپک پلاس و همکاری میان تولیدکنندگان بزرگ، نفت تنها گزینه برای تحقق امنیت انرژی جهان در کوتاه مدت و بلندمدت است. اوجی افزود: همان گونه که پیش تر اشاره کردیم، همه ناظران و متخصصان بازار نفت به دستاوردهای سازنده توافق اوپک پلاس برای ثبات بازار و تحقق امنیت انرژی اذعان دارند و ایران هم از توافق اوپک پلاس و تصمیم های آن به طور کامل حمایت می کند، زیرا توافق «بیانیه همکاری میان تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک» را به سود بازار نفت، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان و اقتصاد جهانی می داند. وی یادآور شد: پیش از نشست وزارتی اوپک پلاس هم نشست عادی ۱۸۷ اوپک برگزار شد و مطابق روال معمول موارد دستورکار نشست شامل مجموعه ای از مسائل اداری مالی و مدیریتی مربوط به اوپک بود که به طور معمول دو بار در سال در سطح وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو برگزار می شود. وزیر نفت گفت: در این نشست هم افزون بر ارزیابی تحولات بازار جهانی نفت و مواضع اعضا، موارد اداری مالی و مدیریتی نیز مطرح و از سوی دبیرخانه اوپک گزارش داده شد و تصمیم های متناسب از سوی وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو گرفته شد.
یکصدوهشتادوهفتمین نشست عادی اوپک پنجشنبه (نهم آذر) که درقالب ویدیوکنفرانس برگزار شد، براساس چرخش الفبایی به ترتیب کشورها، گابن و ایران به عنوان رئیس و نایب رئیس نشست های اوپک در سال ۲۰۲۴ میلادی انتخاب شدند.
سی وششمین نشست وزیران نفت و انرژی ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) وغیراوپک (اوپک پلاس) نیز همان روز( پنجشنبه نهم آذر) از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد که اعضای اوپک پلاس در این نشست از درخواست الکساندر سیلویرا اولویرا، وزیر معادن و انرژی برزیل برای الحاق این کشور به منشور همکاری اوپک و غیر اوپک(ائتلاف اوپک پلاس) از یکم ژانویه ۲۰۲۴ (۱۱ دی ۱۴۰۲) استقبال کرده و با انتشار بیانیه ای در سی وششمین نشست خود با هدف بهبود ثبات بازار نفت بر تداوم توافق «بیانیه همکاری» تأکید کردند. شماری از کشورهای عضو اوپک پلاس نیز پس از سی وششمین نشست وزارتی این ائتلاف از طریق ویدیوکنفرانس از مجموع کاهش عرضه داوطلبانه اضافه درمجموع به مقدار ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه خبر دادند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه:
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: قیمت نفت در بودجه سال آینده ۷۱ دلار پیش بینی شده که عددی قابل دفاع در بازار جهانی انرژی است. داود منظور، (سه شنبه، 7 آذرماه) در نشست خبری درباره لایحه بودجه ۱۴۰۳ اظهار کرد: در لایحه بودجه سال آینده سعی کردیم به هیچ وجه کسری پنهانی در اعداد نداشته باشیم و اعداد بر اساس مؤلفه های واقعی برآورد شده است. مقدار صادرات نیز عددی است که وزارت نفت تعهد کرده می تواند صادر کند و شبکه صادرات آن نیز فراهم است. وی افزود: بی شک کسری حقوقی پنهان در بودجه نداریم و می توانیم نرخ رشد حقوق و دستمزد را به جای ۱۸ درصد ۲۵ درصد کنیم، کما اینکه دولت قبل هم این کار را کرد و سال ۱۴۰۰ دولت قبل بودجه را دو برابر کرد و این رقم بیشتر صرف حقوق و دستمزد شد، اما زمانی که منبع ناپایداری دارید که نمی توانید محقق کنید، این کسری بودجه است و ما این کار را نکردیم. رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: لایحه بودجه بر اساس توان سنجی که دولت از ظرفیت کشور دارد، تنظیم شده و اگر بنا باشد تغییراتی ایجاد کنیم ایرادی ندارد، البته باید منبع آن پیش بینی شود و اینکه بگوییم قیمت نفت از ۷۱ دلار به ۷۵ دلار برسد، کسری بودجه پنهان است. منظور اظهار کرد: اگر نمایندگان مجلس نسبت به لایحه نظرات اصلاحی داشته باشند، استقبال می کنیم، مشروط بر اینکه طبق رویکرد رهبر معظم انقلاب باشد و همان طور که رهبری فرمودند مداخلات مجلس بر لوایح نباید شاکله لوایح را به هم بزند. ما از تعامل با مجلس و نمایندگان استقبال می کنیم، کما اینکه در فرایند برنامه هفتم نیز تعامل خوبی شد.
وی با اشاره به گزارش رشد اقتصادی مرکز آمار تصریح کرد: بر اساس گزارش مرکز آمار رشد متفاوت و قابل توجهی را در اقتصاد ملی در ۶ ماه نخست سال تجربه کردیم. در3 ماهه دوم رشد اقتصادی با نفت ۷.۱ درصد و بدون نفت ۴.۲ درصد بوده و ما توانستیم دوره های کم رشد و رشد منفی را به رشد مثبت و رشد مثبت بالا تبدیل کنیم. رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه امیدواریم آهنگ رشد را در ۶ ماهه دوم نیز حفظ کنیم، اظهار کرد: رشد اقتصادی گروه صنایع و معادن در 3 ماه دوم ۸.۷ درصد است، همچنین در دیگر صنایع رشد ۲.۶ درصد بوده است. رشد گروه خدمات ۷.۵ درصد بوده و بالاترین رشد در این گروه به بخش واسطه گری های مالی با ۱۶.۹ درصد مربوط است.
با تکمیل حفاری و راه اندازی ۱۱ حلقه چاه
تولید نفت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با جریان دهی و راه اندازی ۱۱ حلقه چاه جدید در میدان نفتی دانان روزانه حدود ۱۱ هزار بشکه نفت افزوده شد. مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران درباره اجرای طرح نگهداشت و افزایش تولید میدان نفتی دانان، اظهار کرد: میدان نفتی دانان در حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب از شرکت های زیرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است که سال ۱۳۵۰ کشف شد و ۹ حلقه چاه دارد، اکنون با حفاری ۱۱ حلقه چاه جدید، فاز دوم توسعه این میدان تکمیل شد. وی افزود: نفت برداشت شده از چاه های این میدان با خطوط لوله به واحد بهره برداری و نمک زدایی دهلران انتقال خواهد یافت. در این طرح، افزایش ظرفیت تولید میدان از ۸ هزار بشکه به ۱۹ هزار بشکه در روز هدف گذاری شده است. مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ضمن قدردانی از حمایت های همه جانبه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از این طرح، درباره مهم ترین ویژگی های اجرای طرح های توسعه ای میدان هایی از جمله دانان گفت: مهم ترین ویژگی های اجرای طرح های توسعه ای شامل حفظ، نگهداشت و افزایش تولید با استفاده از دانش فنی و توان متخصصان، پیمانکاران و سازندگان قطعات و تجهیزات ساخت داخل است که در شرایط تحریم با اتکا به منابع و توانمندی های کشور اجرا می شود. بر اساس این گزارش، قرارداد طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت میدان دانان بین شرکت ملی نفت ایران و گروه مپنا امضا شد. طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت دانان در استان ایلام، افزایش بیش از ۱۰ هزار بشکه ای ظرفیت تولید روزانه این میدان را با حفاری ۱۱ حلقه چاه جدید و طراحی و اجرای عملیات شکافت اسیدی در گروه بنگستان برای دو حلقه از این ۱۱ حلقه چاه هدف گذاری کرده است، همچنین در این پروژه، خدمات فنی ژئوفیزیکی شامل طراحی، جمع آوری، انجام مطالعات لرزه نگاری سه بعدی در مساحتی حدود ۵۰۰ کیلومتر مربع، احداث یک دستگاه پکیج نمک زدایی با ظرفیت ۱۰ هزار بشکه در روز، توسعه چندراهه دانان، احداث جاده های دسترسی به چاه ها و اجرای خط لوله ۶ اینچ به طول ۵۵ کیلومتر لحاظ شده است. میدان نفتی دانان در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی دهلران در استان ایلام و ۸۰ کیلومتری شمال غربی اندیمشک قرار دارد.
معاون وزیر نفت:
مراسم گرامیداشت هفته بسیج با عنوان علمداران فاطمی به منظور پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی و فرهنگ عاشورایی و تقویت روحیه امید و شادابی، خودباوری، توسعه فرهنگ و تفکر بسیجی با حضور جلیل سالاری، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران درسالن همایش های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برگزار شد. در این مراسم، معاون وزیر نفت با اشاره به وظایف وزارت نفت و آنچه دولت بر دوش این وزارتخانه گذاشته است، گفت: انتظار رئیس جمهوری از وزارت نفت، ویژه است؛ زیرا رشد اقتصادی، وابسته به نفت و انرژی است، از این رو تمام تلاش خود را می کنیم تا در تامین سوخت، اجرای طرح ها و حمایت از شرکت های دانش بنیان، با دقت بیشتری عمل کنیم و با همدلی و روحیه جهادی توطئه های دشمن را خنثی کنیم. سالاری ادامه داد: برای ورود به همکاری با بسیج، راهیان پیشرفت را ایجاد کردیم تا بر مبنای آن شکاف بین نسلی را کاهش داده و دستاوردهای شکل گرفته در کشورمان را در حوزه مباحث ساخت داخل نهادینه و مستند کنیم.
معاون وزیر نفت ومدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در ادامه به هیأت های اندیشه ورز پرداخت و گفت: باید نگاه ویژه ای به حوزه تخصصی بومی سازی و استفاده از ظرفیت ها و زیرساخت های داخلی داشته باشیم. وی با اشاره به شکل گیری ظرفیت ها افزود: دشمن به دنبال توطئه است و ازفضای مجازی برای ترویج بی تقوایی درکشور استفاده می کند. از این رو باید حوزه حریم ها و معیار تقوا را رعایت کنیم و با گفتار و عمل در محیط کار، جذب نیروی انسانی داشته باشیم تا بتوانیم با استفاده از تمام ظرفیت ها، نیروهای جوان را به سمت تفکر بسیجی سوق دهیم.
سالاری گفت: باید فعالیت ها شتاب بگیرد و مسؤولان نیز ریسک پذیر باشند. بسیاری از مجموعه ها و دستگاه های نظارتی نادانسته موضوعاتی طرح می کنند و اگر کسی زندگی پاک و سالم داشته باشد، هیچ مجموعه و دستگاهی نمی تواند برای او در فضای مجازی و بیرون چالش ایجاد کند.
سالاری با تاکید بر اینکه باید با سوء جریان ها برخورد شود، افزود: همه باید در عرصه تولید، توزیع و ... حضور داشته باشیم و تفکر بسیجی را باید درچرخه تولید، توزیع، انتقال و جابه جایی در تمام بخش ها نهادینه کنیم.
وزیر نفت در آیین تقدیر از تلاشگران عرصه سوخت رسانی مطرح کرد:
مشعل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران امسال نیز مانند سال گذشته، به پاس قدردانی از یکسال تلاش و زحمات شبانه روزی و بی وقفه کارکنان و دست درکاران امر سوخت رسانی کشور، همایشی با عنوان «تقدیر از تلاشگران سوخت رسانی» برگزار کرد. این گردهمایی میزبان جواد اوجی، وزیر نفت، جلیل سالاری، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، جعفر سالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی، سیدمجید میراحمدی، معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور، منصور شکرالهی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و جمعی از مدیران مجموعه صنعت نفت و دیگر دستگاه های اجرایی کشور بود تا محملی باشد برای مرور اقدام های سال گذشته شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و بهره مندی از تجارب به دست آمده برای زمستان پیش رو.
پنج شنبه 9 آذرماه جواد اوجی، وزیر نفت به پاس یک سال تلاش شبانه روزی مدیران و کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به طبقه پانزدهم شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران رفت تا از مدیران و کارکنان تلاشگر عرصه سوخت رسانی تشکر و قدردانی کند. وی پیش از برگزاری مراسم اهدای تندیس به مدیران مناطق سی و هفتگانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در نقاط مختلف کشور که به نمایندگی از کارکنان تلاشگر خود در این مراسم شرکت کرده بودند، سخنان مبسوطی گفت.
وزیر نفت با بیان اینکه پارسال زمستان سختی را پشت سر گذاشتیم، گفت: در ماه های سرد سال گذشته، دمای هوا در 22 استان کشور بین 20 تا 23 درجه منهای صفر بود، کار جهادی و تلاش بسیجی همه همکاران صنعت نفت سبب شد که یک روز و یک ساعت هم توقف در تامین سوخت کشور نداشته باشیم.
وی به مقوله تامین امنیت انرژی کشور اشاره و از آن به عنوان مهم ترین و تاثیرگذارترین مولفه در امر سوخت رسانی یاد کرد و افزود: برای بنده که حدود ٣٠ و اندی سال است در صنعت نفت مشغول به فعالیت و خدمت هستم، تامین سوخت زمستان سال گذشته واقعا یک معجزه بود، الحق که خوب درخشیدید و ماحصل این زحمات هم این شد که در میان تمامی شرکت ها، وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی کشور، تنها شرکتی که در جشنواره شهید رجایی عنوان برترین را از آن خود کرد، شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران بود، خوب کارنامه ای بهتر از این نیست و امیدوارم زحمات شما عزیزان در عرصه سوخت رسانی ذخیره و ره توشه آخرتتان باشد.
وزیر نفت همچنین از دیگر مجموعه ها و سازمان های ذی نفع ازجمله وزارت کشور، پلیس راهور، استانداران و همه عزیزانی که به نوعی در ماه های سرد سال حامی و پشتیبان صنعت نفت بودند، تشکر و قدردانی کرد و گفت: کار کردن در این حوزه مصداق واقعی خدمت به مردم است، اگر تعامل و همدلی دیگر مجموعه ها نبود، قطعا چالش های عمده ای برای تامین آسایش و امنیت انرژی مردم حادث می شد، همچنین تامین سوخت در ایام اربعین حسینی واقعا ستودنی است و چه افتخاری بالاتر از این باید باشد. اوجی به موضوع ناترازی در تولید و مصرف گاز و فراورده های نفتی به ویژه بنزین اشاره و از نبود سرمایه گذاری در دولت های گذشته گلایه کرد و گفت: اولا باید بگویم که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تا به امروز در تمامی ادوار برای آبادانی این کشور زحمت کشیده شد، اما قابل کتمان نیست؛ در دو سال و اندی که از عمر دولت مردمی سیزدهم می گذرد، این خدمت رسانی ها شتاب بیشتر و مضاعفی به خود گرفته است. وی عنوان کرد: شاهد بودیم که قبل از پیروزی انقلاب،صنعت نفت و گاز کشور کاملا وابسته و تحت سلطه مستشاران آمریکایی، اسرائیلی و کشورهای اروپایی بود، هیچ یک از کارکنان نفت در تولید و صادرات نقشی نداشتند و همه ماحصل این صنعت را خودشان به یغما می بردند، اما امروز افتخار می کنیم که به برکت خون شهدا و انقلاب هیچ مستشاری در این صنعت وجود ندارد. وزیر نفت با بیان اینکه در تمام حوزه ها و مجموعه های صنعت نفت و گاز کشور اعم از بالادستی و پایین دستی راهبری و هماهنگی از سوی کارکنان و زحمتکشان انجام می شود، افزود: شما ببینید که قبل از انقلاب ما چه وضعی داشتیم، چه میزان خدمت رسانی به مردم شده بود، چه تعداد شهر و روستا از نعمت گاز طبیعی برخوردار بودند و چه میزان تامین سوخت انجام می شد و این فعالیت ها امروز به چه نحوی ارائه می شود.
اوجی ادامه داد: امروز به لطف الهی و زحمات همکاران صنعت نفت، 98 درصد شهرها و بیش از 86 درصد روستاها از نعمت گاز طبیعی برخوردارند و اگر در نقاطی از شهرها و روستاها بنا به دلایلی امکان دسترسی به گاز طبیعی مهیا نیست، اما گاز مایع به میزان کافی در اختیارشان قرار داده شده است، اینکه عنوان می کنیم، 29 میلیون خانوار در جمهوری اسلامی ایران از نعمت گاز طبیعی بهره مند هستند، پشت این عملکرد ستودنی قطعا تلاش های بی شائبه ای نهفته است. وی گذری هم به حوزه پتروشیمی زد و با اشاره به اینکه تنها پتروشیمی فعال پیش از انقلاب، پتروشیمی شیراز بود، یادآور شد: امروز با افتخار می گوییم که بیش از 68 مجتمع پتروشیمی در حال فعالیت است، سال گذشته 14 میلیارد دلار صادرات محصولات پتروشیمی رقم خورد. وزیر نفت بار دیگر به موضوع ناترازی ها و متناسب با آن نبود سرمایه گذاری در دوران های گذشته اشاره کرد و گفت: اگر مسئله سرمایه گذاری در دوره های گذشته به جد پیگیری می شد، امروز حداقل میزان تولید و مصرف با یکدیگر همخوانی داشت، همه ساله 5 الی 6 درصد مصرف افزایش پیدا کرده اما به موازات این افزایش، متاسفانه تولید رشدی نداشته است، اما یکی از اتفاق های خوبی که در دو سال عمر وزارت نفت دولت سیزدهم رقم خورد این بود که سقف تولید با افزایش سرمایه گذاری رشد دوچندانی یافت.
اوجی تصریح کرد: بدیهی است که اگر سرمایه گذاری انجام شود و تولید افزایش یابد، متناسب با آن شاهد رشد صادرات خواهیم بود و تامین امنیت انرژی نیز کاملا حاصل خواهد شد. وی به پروژه ها و طرح های عملیاتی شده در مجموعه صنعت نفت اشاره کرد و گفت: خوشبختانه در این دو سال و چند ماه، نزدیک به 132 پروژه یا طرح های نیمه تمام و بعضا طرح های جدید به ارزش 5/208 میلیارد دلار به بهره برداری رسید که همه این پروژه ها در بخش های بالادستی و پایین دستی به منظور افزایش تولید بود که ارزش افزوده بالایی هم به دنبال داشت. به گفته وزیر نفت؛ پروژه های کلانی تعریف و بعضا به بهره برداری رسید، از جمله راه اندازی فاز 2 پالایشگاه آبادان با ٢١٠ هزار بشکه تولید انواع فراورده های نفتی، طرح تصفیه نفت گاز پالایشگاه اصفهان، طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی و افزایش ۵ میلیون تنی محصولات پتروشیمی بود که همه این موارد با انجام سرمایه گذاری رقم خورد، بسیاری از این پروژه ها با پیشرفت 50 و یا 70 درصدی در دولت گذشته مسکوت مانده بود که طی این دو سال گذشته تکمیل و به بهره برداری رسید که کمک شایانی به بحث تولید، صادرات و تامین امنیت انرژی شد.
اوجی با بیان اینکه بالغ بر ۵٠ پروژه جدید به ارزش 48 میلیارد دلار را آغاز کرده ایم، گفت: مروری بر کارنامه صنعت نفت حاکی از آن است که در سه ماه نخست امسال در حوزه نفت و گاز بیش از 19 درصد رشد اقتصادی را شاهد بودیم و این عدد در سه ماه دوم به رقم 6/25 درصد رسیده است که همه این دستاوردها مرهون انجام سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز بوده است.
وی با اشاره به اینکه هیچ کاری امروز مهم تر و واجب تر از سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز نیست، عنوان کرد: بهانه برای تکمیل و شروع پروژه های کلیدی این بود که سرمایه نیست و تامین منابع مالی هم نمی شود،اما می بینیم که با یک کار جهادی و استفاده از همه ظرفیت های موجود در کشور سرمایه گذاری رونق پیدا کرد و پروژه هایی که از قبل مانده بود، تکمیل شد و به بهره برداری رسید، میزان اختلاف درآمدهای ارزی دولت امروز در مقایسه با دولت گذشته خود نمایانگر بسیاری از واقعیت هاست، بخشی از درآمدهای ارزی که امروز به دست آمده صرف سرمایه گذاری و بخش دیگر آن هم برای تامین مایحتاج مردم هزینه شده است. وزیر نفت بر ضرورت جلوگیری از خام فروشی تاکید و با بیان اینکه اولویت نخست ما تبدیل نفت خام به ارزش افزوده است، بیان کرد: امروز پالایشگاه ها با حداکثر توان و ظرفیت در مدار تولید هستند، بالغ بر 2 میلیون و 300 هزار بشکه نفت و میعانات در پالایشگاه ها فرآورش می شود که این فراورده ها مازاد بر نیاز و ظرفیت پالایشگاه ها به سمت بازارهای صادراتی روانه خواهد شد و درآمدهای ارزی را وارد کشور خواهد کرد.
اوجی تصریح کرد: اخباری را که درباره احداث و راه اندازی پروژه هایی که امروز در حوزه راه و شهرسازی، حمل ونقل، راه آهن، بیمارستان و... می شنوید، تماما از قبل درآمدهای ارزی آنها محقق شده است که عملیاتی می شود. از خدا می خواهیم روزی برسد که حتی یک بشکه نفت هم صادر نکنیم و همه را تبدیل به ارزش افزوده کنیم، چراکه تبدیل به ارزش افزوده و فرآورده های نفتی قطعا ارزش بالایی خواهد داشت، ارزآوری بیشتر، اشتغال زایی و از همه مهم تر تغییرناپذیری فراورده ها ماحصل این دستاورد خواهد بود.
وی با تأکید بر اهمیت احداث مخازن ذخیره سازی و سرمایه گذاری در زیرساخت های صنعت پالایش گفت: در حوزه پالایش و پخش نیز با طراحی و احداث پالایشگاه های نو گام هایی مؤثر در زمینه سرمایه گذاری برداشته شده است و با احداث طرح هایی نظیر پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و پتروپالایش مکران، روزانه ۲ میلیون بشکه به ظرفیت پالایشی کشور افزوده می شود. وزیر نفت با اعلام اینکه امسال ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون لیتر نفت گاز در نیروگاه ها ذخیره شده که کاری بسیار بزرگ است، به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر امر سرمایه گذاری و رشد و رونق تولید اشاره و اذعان کرد: خوشبختانه وزارت نفت با عملکرد خود نشان داد که به تکالیف و تعهدهای قانونی و بودجه ای خود عمل کرده است و امیدواریم رشدی که در سال گذشته در گروه نفت و گاز به ثبت رسید، امسال نیز تداوم داشته باشد.
در ادامه جلیل سالاری، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در این همایش بر همدلی و همکاری تمام کارکنان مجموعه پالایشی کشور اشاره و این حرکت جهادی را مثال زدنی دانست و گفت: همه پالایشگاه های کشور به صورت هفتگی و روزانه پایش و برنامه ریزی می شود، اما موضوعی که مقام عالی ریاست جمهوری که در نشست اخیر خود با مجموعه مدیران نفت به آن اشاره و تاکید داشت، جهش در تمامی ارکان صنعت نفت است. وی افزود: ما باید در این مسیر حرکت کنیم، راه های مانده زیادی داریم که باید تلاش کنیم تا همه آنها را حل وفصل کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به افزایش 21 درصدی ذخیره سازی سوخت به نیروگاه ها در زمستان پارسال اشاره و با بیان اینکه توزیع 18 میلیارد لیتر سوخت بخش نیروگاهی عدد قابل توجهی است، عنوان کرد: اگر به موضوع بهینه سازی مصرف سوخت توجه کنیم و از طرفی راندمان نیروگاه های ما افزایش یابد، معادل 47 میلیارد بشکه سوخت صرفه جویی خواهد شد. سالاری تصریح کرد: همه مجموعه های صنعت نفت و شرکت ملی گاز در تلاش هستند، اما با این روند مصرفی که در جریان است، قطعا مشکل آفرین خواهد بود. وی به میزان مصرف خودروها اشاره و بر ضرورت توجه جدی به زیرساخت های بخش حمل ونقل عمومی تاکید و بیان کرد: در سال 99، میزان مصرف روزانه بخش خودرویی معادل 8/2 لیتر بوده که این میزان مصرف در سال 1400، 1/3، در سال 1401، 4/3 و امسال میزان مصرف روزانه به 7/3 درصد افزایش رسیده است که بخش عمده میزان افزایش مصرف به کیفیت خودروها و افزایش ترددها بازمی گردد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با بیان اینکه باید به سرمایه های ملی توجه کرد، گفت: اگر این ارزش وارد سبد صادراتی کشور بشود، با جایگاهی که در منطقه داریم، اقدام های بزرگی رقم خواهد خورد.
سالاری افزود: روزانه 760 میلیون لیتر نفت خام و فرآورده با همین زیرساخت های موجود جابه جا می شود که این میزان انتقال نسبت به سال گذشته رشد 11 درصدی داشته و عددی قابل توجه است.
وی با بیان اینکه 60 درصد از میزان انتقال و جابه جایی فرآورده(معادل 86 میلیارد لیتر) از سوی شرکت های حمل ونقل انجام شده است، افزود: در سال 1401 نزدیک به 304 میلیارد لیتر فرآورده در کشور جابه جا شده که نسبت به سال ماقبل 11 درصد رشد داشته است؛ این حجم تردد در مسیر جاده ای امروز و از سوی شرکت های حمل ونقل انجام شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی حجم جابه جایی نفت خام و انواع فرآورده را معادل 46 میلیارد لیتر دانست و با بیان اینکه نزدیک به 17 همت در بخش حمل ونقل فرآورده ها هزینه شده است، گفت: حدود 195 میلیون لیتر خوراک پتروشیمی ها از سوی خطوط انتقال تامین شده است از طرفی تنوع محصولات تولیدی از جمله بنزین یورو 4 و 5 و انتقال آن ها به مبادی مصرف با همین ظرفیت های موجود صورت گرفته ضمن آنکه مصرف روزانه بنزین نیز به 248 میلیون لیتر در روز که رشد 12 درصدی را نشان می دهد، افزایش داشته است. سالاری به افزایش سهم حمل ونقل ریلی هم اشاره کرد و گفت: این اقدام با کار جهادی در بازه زمانی ۴۵ روزه محقق شده که حجم انبوهی از نفت گاز و نفت کوره از سوی شبکه ریلی جا به جا می شود. وی با بیان اینکه در حوزه فروش مرزی 369 درصد رشد نفت گاز روبه رو بودیم، به نوسازی در بخش حمل ونقل اشاره کرد و گفت: هزار و 520 دستگاه به چرخه ناوگان حمل ونقل اضافه کردیم و افزون بر آن مقوله محیط زیست را فراموش نکردیم، به استاندارد و کیفی سازی واحد های جدید توجه کردیم، همچنین 93 درصد پساب های صنعتی را پوشش دادیم و فلرها را به صفر رساندیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران ادامه داد: 98 درصد استانداردها در بحث مدیریت آلودگی ها را پوشش و افزون بر آن 40 درصد فضای سبز را افزایش دادیم.
سالاری تصریح کرد:تلاش های شبانه روزی همکارانم در خطوط لوله و مراکز انتقال و به ویژه تعرضاتی که به این شبکه وارد می شود، قابل تقدیر است؛ بر اساس برنامه انتقال، رقمی معادل 57 میلیارد لیتر پیش بینی شده بود که عملکرد بخش خطوط لوله، جابه جایی 68 میلیارد لیتر را نشان می دهد و این در حالی است که در بخش انتقال نفت خام نیز طبق برنامه تعیین شده میزان 65 میلیارد لیتر بود، حال آنکه این رقم 68 میلیارد لیتر جابه جایی را نشان می دهد. وی در ادامه به بخش حمل ونقل دریایی نیز اشاره کرد و گفت: 6/3 میلیارد لیتر انواع فرآورده با سه فروند کشتی و 5 شناور به کار گرفته شد تا عملیات به نحو مطلوبی انجام شود، همکاران من 267 فروند نفتکش را ترخیص کردند، همین طور 1/8 میلیارد لیتر نفت سفید در میان خانوارها و متقاضیان توزیع شد که همه اینها اقدام جهادی بود که از سوی همه بزرگواران و قاطبه همکاران وزارت نفت و گمنامانی رقم خورد که در دمای منهای ٢۵ درجه بالای سکوها فعالیت می کردند و همین طور مدیران مناطق سی وهفت گانه که شبانه روز کار می کردند که مبادا کسری ایجاد نشود.
معاون وزیر نفت در امور پالایش ادامه داد: اقدام هایی که در حوزه کارت سوخت انجام شد، جایگاهداران و مجموعه انجمن های صنفی همه وهمه دست به دست هم داد تا وقفه ای در سوخت رسانی ایجاد نشود که جا دارد از همه این عزیزان تشکر و قدردانی کنم.
جعفر سالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در همایش تقدیر از تلاشگران عرصه سوخت رسانی عنوان کرد: زنجیره تولید، توزیع و انتقال فراورده های نفتی و فرآیندهایی که در این زنجیره تعریف شده است، به عنوان ماموریت اصلی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تعیین شده که ما توانستیم به همت همه کارکنان مجموعه در سال گذشته این ماموریت را به خوبی به سرانجام برسانیم.
وی افزود: شرایط بدی حاکم بود، شیوع ناشی از بیماری کرونا فروکش کرده و عطش سفرها دوچندان شده بود و خوب طبیعتا مهم ترین نیاز برای شروع هر سفر هم موضوع سوخت بود که در این بین مجاری عرضه ساعتی تعطیل نشد و سوخت مورد نیاز به میزان کافی در اختیار هموطنان قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به نخستین آیتم از زنجیره سوخت رسانی یعنی بخش تولید اشاره و عنوان کرد: شاهد بودیم در 28 اسفند سال گذشته رکورد بی سابقه مصرف بنزین یعنی معادل 142 میلیون لیتر را ثبت کردیم، افزایش بی سابقه مصرف و نبود ذخایر قابل اطمینان، همه دست به دست هم داد و استرس سنگینی بر مجموعه پالایش و پخش کشور حاکم ساخت و از طرفی خط لوله 26 اینچ بندرعباس-رفسنجان که ماموریت انتقال بنزین و نفت گاز را به شمال کشور داشت، با اختلال رو به رو شد که این مسئله هم مزید بر علت شد و سختی های کار را دوچندان کرد.
سالاری نسب تصریح کرد: بخش انتقال که دومین گزینه از این زنجیره محسوب می شود نیز با مجاهدت ها و تلاش های شبانه روزی کارکنان روزانه بالای ٣٠٠ میلیون لیتر انواع فراورده را در کشور از مبادی تولید به انبارها و مجاری عرضه منتقل کرد.
وی به موضوع توزیع به عنوان سومین و آخرین آیتم از زنجیره سوخت اشاره و بیان کرد: عمده پالایشگاه ها در جنوب کشور مستقر هستند و برعکس، بیشترین مصرف در شمال کشور متمرکز است و برای این گستره انتقال می بایست برنامه ریزی دقیق، تعامل و همدلی مضاعفی شکل می گرفت که اگر این تعامل وجود نداشت، ما به سختی می توانستیم در بخش نیروگاهی سربلند بیرون آییم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه روزانه با مجموعه دیسپچینگ برق و گاز و دیگر دستگاه ها نشست ها و جلسات مکرری برگزار می شد، گفت: درست 26 دی ماه پارسال بود که تیم های عملیاتی، تامین و توزیع شرکت پالایش و پخش با مدیریت جهادی و قوی که در مجموعه وزارت نفت و نگاه ویژه به منابع انسانی، فعالیت و عملیات وجود داشت، با دلگرمی و پشتوانه ای بی سابقه توانستیم از سرمای زمستان عبور کنیم.
سالاری نسب تصریح کرد: سه ماه از فصل زمستان سال گذشته با همکاری مدبرانه مدیران سی وهفت گانه منطقه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و با عشق به خدمت توانستیم امروز به راحتی در ارتباط با سرمای پارسال صحبت کنیم که از همه این عزیزان تشکر و قدردانی می کنم.
سیدمجید میراحمدی، معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور با قدردانی از همه تلاشگران عرصه سوخت رسانی در کشور گفت: خوشحالم که امروز در جمع شما خدمتگزاران صدیق، مجاهدان و مدیران جهادی دولت خدمت گزار و مردمی توفیق حضور پیدا کردم که از جانب همه مسئولان وزارت کشور از تلاش های شما در کلیه ایام سال تقدیر و تشکر کنم. وی عنوان کرد: امروز وزارت نفت با مسئولیت مدیری پرتلاش چون مهندس اوجی و مدیران شایسته، لایق و مخلص ایشان با وجود چالش های بسیار عمیقی که در مسیر انجام وظایف این عزیزان بوده و هست اما به فضل الهی توانسته اید با تدبیر و تلاش های شبانه روزی بر این چالش های بزرگ فائق بیایید. معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور با بیان اینکه مشکلات عمیق، ریشه دار و کهنه ای در حوزه فعالیت وزارت نفت وجود دارد، افزود: ناترازی در امر تولید و مصرف، قاچاق سوخت، بد مصرفی و عدم مراعات در استفاده درست و بهینه از این موهبت الهی چالش ها را دوچندان کرده که بخش قابل توجهی از این مسایل و چالش ها، برون سازمانی است.
میراحمدی به پدیده شوم قاچاق سوخت در کشور اشاره و اظهار کرد: در حقیقت موضوع قاچاق سوخت مربوط به وزارت نفت نیست اما متاسفانه چالش های عدیده ای را برای این دستگاه اجرایی کشور ایجاد کرده است، روزانه میلیون ها لیتر گازوییل قاچاق می شود و آن هم به دلیل اختلاف قیمتی این سوخت با دیگر کشورهاست و شرایط بسیار سختی برای حفظ این سرمایه گرانبها و مصرف درست آن در کشور ایجاد شده است.
وی ادامه داد: وقتی قانون در دولت های گذشته برای افزایش منطقی انرژی اصلاح نشد و ما هم هنوز تصمیم نگرفته ایم که هم رعایت حال مردم را کنیم و هم آثار تورمی آن کنترل شود، طبیعتا چالش ها هم همچنان کهنه و کهنه تر می شود، نبود سرمایه گذاری های لازم در دولت های گذشته در امر زیرساخت ها و تولید مشکلات مضاعفی را ایجاد کرده که خوشبختانه در وزارت نفت دولت سیزدهم اقدام های خوبی صورت گرفته است. معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور با بیان اینکه سوخت رسانی در ایام اربعین حسینی که در جای خود قابل تقدیر است، گفت: به حق در این ایام همه خواسته های ما مبنی بر تامین سوخت زائران از سمت وزارت نفت پاسخ داده شد و هیچ گاه این عزیزان نه به زبان نیاورند و بنده صمیمانه و خاضعانه از همه شما عزیزان و مدیران محترم قدردانی می کنم.
میراحمدی عنوان کرد: طبیعتا امسال دغدغه ها و چالش ها بیشتر است و باز مجاهدت، فداکاری و تلاش های شبانه روزی شما عزیزان را می طلبد، به امید روزی که بتوانیم به طور اساسی بر چالش های مهم امروز در حیطه سوخت رسانی غلبه کنیم و بشود با یک روش درست و منطقی و در عین حال عقلانی به این ناترازی ها خاتمه دهیم که البته همکاری همه دستگاه ها و تصمیم های مدبرانه آنان در تحقق این مهم راهگشاست.
منصور شکرالهی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: وزارت نفت دولت سیزدهم احیاکننده دیپلماسی فعال انرژی بوده است که امضای قرارداد سه جانبه سوآپ گاز بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان، فروش نفت در حیاط خلوت آمریکا، صادرات حجم قابل توجهی نفت خام و میعانات گازی از خدمات ارزشمند وزارت نفت و اقدامات خوب مقام عالی وزیر نفت بوده است. وی افزود: توسعه همکاری با کشورهای آمریکای لاتین با امضای قراردادها و تفاهم نامه های متعدد و صادرات خدمات فنی - مهندسی نیز از دیگر اقدام های مهم وزارت نفت دولت سیزدهم بوده است. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: ارتباطات تنگاتنگ وزارت نفت در منطقه و فراتر از آن در پروژه های فراسرزمینی که در این دولت شکل گرفت، در اقتصاد کشور تأثیرگذار خواهد بود. شکرالهی گفت: وصول درآمدهای نفتی، افزایش تجارت فرآورده های نفتی پتروشیمی، تحقق پروژه های فراسرزمینی در حوزه صنایع پالایشی و پتروشیمی برای نخستین بار در این دولت، تحقق تعهدات بودجه ای و افزایش وصول درآمدهای صادرات نفت کارهای بزرگی بوده است که به صورت ویژه از وزیر نفت و همه کارکنان وزارت نفت تشکر می کنم. پایان بخش این مراسم اهدای تندیس به جهادگران عرصه سوخت رسانی بود. این تندیس ها از سوی جواد اوجی وزیر نفت، جلیل سالاری معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی، جعفر سالاری نسب، سیدمجید میراحمدی، معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور و منصور شکرالهی به نمایندگی از مجلس شورای اسلامی به تلاشگران عرصه سوخت اهدا شد.
نقش تعمیرات اساسی پارس جنوبی در برداشت حداکثری
مشعل : میدان گازی پارس جنوبی به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده هیدروکربور کشور با انجام تعمیرات اساسی روی سکوهای تولیدی، آماده برداشت حداکثری است. با پایان تعمیرات اساسی سکوهای میدان گازی مشترک پارس جنوبی که سلمان خزایی، معاون عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» آن را یکی از متفاوت ترین تعمیرات اساسی در طول عمر 23 ساله پارس جنوبی در تابستان و پاییز 1402 می داند، می توان برای زمستانی گرم در سردترین روزهای سال اطمینان خاطر داشت. چه آنکه پارس جنوبی افزون بر انجام تعمیرات اساسی، آغاز تولید زودهنگام از فاز ۱۱ و بهره برداری از خط لوله جدید فاز ۱۶، آماده تولید پایدار گاز از بزرگ ترین میدان مشترک گازی جهان در زمستان ۱۴۰۲ است. برنامه تکلیفی شرکت نفت و گاز پارس، تأمین گاز زمستانی 696 میلیون متر مکعب در روز است و خزائی اظهارامیدواری می کند نه تنها مقدار برنامه بلکه فراتر از آن هم برویم.
میدان پارس جنوبی از بزرگ ترین منابع گازی مستقل جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس و ۱۰۰ کیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار گرفته است. در سال ۱۳۶۹ با حفر نخستین چاه اکتشافی در این میدان، وجود گاز تأیید شد. سهم ایران از این میدان ۹۷۰۰ کیلومترمربعی، ۳۷۰۰ کیلومترمربع است که با ذخایر ۱۴هزار میلیارد مترمکعب، حدود ۸ درصد از ذخایر کل جهان را در خود جای داده و حجم ذخایر میعانات گازی این میدان ۱۸ میلیارد بشکه تخمین زده شده است.
سلمان خزایی، معاون عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس با مروری کوتاه از میدان گازی پارس جنوبی می گوید: 9 سال پس از اکتشاف میدان عظیم پارس جنوبی، نخستین قرارداد توسعه ای این میدان برای فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی در حالی امضا شد که قطر شریک ایران در این میدان مشترک کارش را از سال ۱۹۹۰ (۱۳۶۹) آغاز کرده بود. عملیات توسعه فازهای ۲ و ۳ در مهرماه ۱۳۷۶ به شرکت فرانسوی توتال با سهم ۴۰ درصد، شرکتهای گازپروم روسیه و پتروناس مالزی هر یک با ۳۰ درصد واگذار شد. کار توسعه پارس جنوبی در آن سالها به این قرارداد ختم نشد. کمی بعد، در بهمن ماه همان سال قرارداد توسعه فاز یک پارس جنوبی با شرکت تمام ایرانی پتروپارس و توسعه فازهای ۴ و ۵ هم سال ۷۹ به کنسرسیومی متشکل از شرکت های انی ایتالیا به میزان ۶۰ درصد، پتروپارس و نیکو به میزان ۲۰ درصد، واگذار و قرارداد توسعه فازهای ۶ تا ۸ و ۹ و ۱۰ پارس جنوبی نیز تیر و شهریورماه ۷۹ و ۸۱ امضا شد. فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی به عنوان نخستین فاز پارس جنوبی بهمن ماه ۱۳۸۱ تکمیل و سرانجام ایران موفق به برداشت روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز از این میدان مشترک شد. افتتاح فازهای ۱ و ۴ و ۵ پارس جنوبی نیز از دیگر فازهایی بود که در آبان ماه ۸۳ و فروردین ماه ۸۴ افتتاح شد و این روند ادامه یافت تا وزارت نفت دولت سیزدهم با تمركز بر توسعه ميدان گازی پارس جنوبي، اتخاذ تمهيدات لازم و استفاده از تمامی ظرفیت های موجود، افزايش توليد گاز غني از اين ميدان مشترك گازي را در برنامه قرار داده و با فعالیت های انجام شده، میانگین تولید گاز غنی از میدان گازی مشترک پارس جنوبی در سال های اخیر، از روند افزایشی قابل توجهی برخوردار و با ثبت رکورد در تولید همراه بوده است.
انجام تعمیرات سکوهای دریایی، فعالیتی متفاوت با سکوهای خشکی است و خزایی در این مورد می گوید: 20 سکو از مجموع 36 سکوی گازی در حال تولید به مدت 105 روز همزمان، در بازه زمانی 30 خرداد تا 5 آبان امسال در برنامه تعمیرات اساسی سالانه از سوی تیم های تخصصی تعمیرات در بخش خشکی و فراساحل پایش و تعمیر شدند معاون عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس با تاکید بر ضرورت تعمیرات اساسی سکوهای گازی میدان مشترک پارس جنوبی می گوید: همیشه آمادگی برای تامین پایدار گاز در فصل سرما وجود دارد. او درباره برنامه ها و اقدام ها برای پایداری شبکه تامین گاز در فصل سرما از سوی شرکت نفت و گاز پارس اظهار می کند: در مدت زمان تعمیرات اساسی سال 1402 افزون بر سایر فعالیت های تعمیراتی متعدد، عملیات های سنگین و حساس شامل ایزولاسیون خطوط ۳۲ اینچ دریایی سکوهای گازی SPP1 و SPD15 (محدود کردن خطوط به کمک پیگ های جداکننده و سیالات خنثی) و متعاقب آن اصلاح خط جوش اتصالی این دو خط به سکوهای مربوط به خود، عملیات نصب دو دستگاه MOV32 سکوی SPD8، عملیات ترمیم عیوب ساختاری مخازن سکوی SPD10 و عملیات نصب گلایکول هیترهای سکوی SPP1 با موفقیت پایان یافت. معاون عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به اینکه یکی از متفاوت ترین تعمیرات اساسی در طول عمر 23 ساله پارس جنوبی در تابستان و پاییز 1402 اتفاق افتاد، درباره جزییات آن توضیح می دهد: در این عملیات برای نخستین بار عملیات تفکیک و جداسازی خط لوله دریایی با تزریق توپک های اسفنجی نیتروژن، گلایکول و کف آتش نشانی و مسدودکننده مکانیکی انجام تا شرایط جوشکاری روی لوله 32 اینچ مهیا شود. براساس توضیحات خزایی، تفاوت و مشخصات تعمیرات اساسی امسال سکوهای گازی پارس جنوبی با سال های قبل شامل مواردی همچون جداسازی و مهیا کردن شرایط برای جوشکاری و رفع اشکان سرجوش خطوط لوله 32 اینچ در سکوهای شماره 1 و 15، تعویض دو دستگاه شیر32 اینچ در سکوی شماره8، جابه جایی و نصب مجدد دو دستگاه شیر 32 اینچ در وضعیت عمودی در سکوهای شماره 1 و15 بوده است. خزایی در پاسخ به اینکه برای زمستان امسال، عمده گاز از چه مجموعه هایی تامین می شود، می گوید: همانند سال های گذشته و حتی به میزان بیشتر با توجه به توسعه میدان گازی پارس جنوبی باز هم شرکت نفت و گاز پارس بیشترین سهم را از تولید انرژی کشور به ویژه در تولید گاز با سهم بیش از 70 درصدی و در بخش گاز و 40 درصدی بخش بنزین عهده دار است . او همچنین به صرفه جویی 200 میلیارد ریالی و بیش از 92 هزار نفر-ساعت کارکرد بدون حادثه در تعمیرات اساسی سکوهای گازی پارس جنوبی در سال ۱۴۰۲ اشاره می کند و می گوید: براساس بازرسی های صورت گرفته در طول سال و صدور دستور کارهای تعمیراتی، تعداد 13 هزار و 214 مورد دستورکار با پیشرفت میانگین بیش از ۹۸ درصد (وزنی) انجام شد.
بی تردید انجام تعمیرات اساسی آن هم در دل دریا و زیر آب، سختی ها و حساسیت های خود دارد. وقتی از خزایی درباره سختی ها و ریسک هایی که در تعمیرات اساسی با آن مواجه بودند، سوال می کنم، می گوید: با توجه به شرایط گرم و شرجی سکوها در روزهای گرم تابستان یکی از سختی ها و خطرهای گرما زدگی نفرات در فصل گرم است. او همچنین نبود شناور جرثقیل دار منطقه عملیاتی را از دیگر موارد در این عملیات برمی شمرد. به گفته معاون عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس، سخت ترین بخش تعمیرات و کار در سکوی فاز یک به دلیل گستردگی تجهیزات در این سکو و بازکردن یک دستگاه شیر عمودی بوده است که از ابتدای نصب (23 سال قبل) تاکنون باز نشده و به دلیل زنگ زدگی پیچ های کاملا سفت و محکم شده بود. یکی دیگر از نکات بارز در تعمیرات اساسی سال جاری، تجربه استفاده از دانش بنیان ها در تامین قطعات بوده است که به گفته خزایی، تعمیرات کرمگن برقی فاز یک، مبدل های حرارتی و ... بسیاری دیگر از قطعات یدکی و فیلتر آب دریا از جمله آنهاست.
خزایی یادآور می شود: با بهره گرفتن از تخصص و تجربه کارکنان تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس و توانمندی شرکت های داخلی، 200 میلیارد ریال در تعمیرات اساسی سال جاری صرفه جویی شد و این تعمیرات در نتیجه کار گروهی منظم به ثمر نشست و با توجه به تجربیات ممتاز و ارزشمندی که در مدت زمان اجرا کسب شده، می توان در دیگر زمینه های عملیاتی مشابه و سایر شرکت ها نیز از این تجربیات در سال های آتی بهره مند شد. معاون عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به تلاشی که در مسیر تعمیرات اساسی انجام شده و حداقل 50 درصد تولید وابسته به انجام تعمیرات اساسی است، نقش مهم مردم به عنوان مصرف کننده را مهم می داند و توصیه می کند که قدر این نعمت الهی را بدانند و در مصرف گاز صرفه جویی لازم را داشته باشند.
گفت و گو با سرپرست مدیریت تولید شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب
مشعل تولید نفت خام ایران که در آغاز دولت سیزدهم در مرز ۲.۱ میلیون بشکه قرار داشت، در آستانه ورود به سال سوم دولت به کانال تولید روزانه سه میلیون و ۱۹۰ هزار بشکه نفت و هم اکنون به ۳.۴ میلیون بشکه رسیده که با وجود تشدید تحریم ها، افزایش ۵۰ درصدی داشته است. رئیس جمهوری، افزایش تولید و صادرات نفت را با وجود تحریم ها و تهدیدها، برگ زرینی در کارنامه دو ساله دولت مردمی خوانده است. تحریم های ظالمانه آمریکا پس از خروج از برجام، بیش از نیمی از ظرفیت صادراتی کشور را متوقف و میلیاردها دلار از درآمدهای کشور را حذف کرد و فرصت سوزی ها و عدم صیانت از بازارهای صادراتی نفت کشور، به تضعیف امنیت بخش تقاضا منجر شد، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم، ورق برگشت و وزارت نفت طی 20 ماه اخیر توانسته است با بازاریابی و دیپلماسی انرژی فعال، صادرات نفت خام و میعانات گازی خود را در اوج تحریم های تاریخ صنعت نفت افزایش قابل توجهی بدهد که سهم حداکثری آن به شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب اختصاص دارد. این شرکت بزرگ ترین شركت تابع شركت ملی نفت ایران است که با ۴۵ میدان و ۶۵ مخزن هیدروكربوری بزرگ و كوچك در گستره ای افزون بر ٧٠ هزار كیلومتر مربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان، حدود ۸۰ درصد نفت خام و ۱۶ درصد گاز كشور را تولید می كند. در این قلمرو وسیع نفتی میدان های بزرگی همچون اهواز، گچساران، مارون، آغاجاری، كرنج و پارسی و بی بی حكیمه قرار دارند. در سال 1401 با فروش نفت و هماهنگی های انجام شده متوسط تولید در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان بزرگ ترین شرکت تولید کننده نفت درکشور افزایش قابل توجهی داشته است ودر تیرماه 1402 به رکورد تولید دو میلیون و 450 هزاربشکه رسیده است؛ این میزان تولید حدود 85 درصد برنامه سقف تولید کشور را در بر می گیرد و درصورت برداشته شدن تحریم ها آمادگی کامل برای تولید حداکثری ایجاد می شود. غلامرضا نورانی، سرپرست مدیریت تولید شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب در گفت وگو با «مشعل» به زوایای دیگری ازاین اقدام ها پرداخت که در ادامه خوانید.
در پالایشگاه های داخلی حتی در زمان تحریم نیز کاهش تولید به واسطه کاهش خوراک نداشتیم و حدود 85 تا 90 درصد خوراک پالایشگاه های داخل از میدان های مختلف مانند اهواز، مارون و گچساران تأمین می شود. هم اکنون به علت وضعیت پیش آمده در سطح بین الملل و تحریم ها تولید برخی مخازن نفت صادراتی همچون منطقه آب تیمور، منصوری، گچساران و آغاجاری کاهش پیدا کرده است که در حال اصلاح آنها هستیم.
توان تولید نفت خام شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب در زمستان سال 1401 به حدود 9/2 میلیون بشکه در روز(ظرفیت پیش از تحریم ها) رسید که این توان تولید در صورت ایجاد شرایط مناسب، می تواند افزايش يابد.
سقف روزانه تولیدشرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب پیش از تحریم های ترامپ، حدود دومیلیون و 800 هزار بشکه بوده که با آغاز تحریم ها به شدت کاهش پیدا کرده ، به طوری كه درخرداد ماه 1399 به یک میلیون و 100 هزاربشکه که کمترین مقدار تولید در طول سال های پس از انقلاب اسلامی به شمار می آید، رسید.همچنین صادرات نفت در این زمان به کمترین مقدار ممکن رسیده بود. از آذر ماه 1400 با تمهیدات صورت گرفته، روند تولید افزایش پیدا کرد و سپس به بیش از دومیلیون و 400 هزاربشکه در روز رسید و روند افزایشی تداوم یافت.
از پاییز 1400 تا خردادماه امسال، تولید نفت از یک میلیون و 600 هزاربشکه در روز به دو میلیون و 350 هزاربشکه در روزرسید.
این یعنی ما حدود 750 هزار بشکه افزایش تولید داشته ایم که حاکی از 47 درصد افزایش تولید است.
تاکید می کنم تفاوتی میان شرکت ها قائل نیستیم. به عنوان مثال شرکت بهره برداری نفت و گازمارون تأمین کننده خوراک پالایشگاه های کشوراست. تولید این شرکت، حتی درمواقع تحریم نیزبین 90 تا 95 درصد بوده وهم اکنون نزدیک به 100 درصد رسیده است؛ بنابراین، تحریم ها هیچ تاثیری روی این شرکت نداشته است، اما بیشترین تاثیر تحریم روی شرکت های بهره برداری نفت و گاز گچساران، آغاجاری و کارون بوده، زیرا این شرکت ها افزون برتامین نیاز پالایشگاه های داخلی، نفت صادراتی را نیز تأمين می کنند.
میدان نفتی اهواز بالاترین تولید را دارد و پس از آن مارون و گچساران هستند. البته باید این را هم اضافه کنم که به صورت طبیعی حدود 350 تا 500 هزاربشکه درسال کاهش در کل میدان های نفتي داریم. به همین منظور، برای نگهداشت آنها تعمیرات چاه ها و چاه های توسعه ای جدید را داریم که در طول سال ها انجام شده و افزون برآن، باید تأسيسات سطح الارض (روی زمینی) را تعمیر و نگهداری کنیم.
تاکنون تنها دو گرید نفتی (نفت سبک و نفت سنگین ) صادرات داشتیم که هم اکنون با تغییرات ایجاد شده، توانایی خود را برای ارائه دو گرید جدید نفتی شامل نفت فوق سنگین و نفت سنتزی نیز ایجاد کرده ایم، از نفت سنتزی محصولات سبک تر مانند بنزین و گازوییل تولید می شود که با توجه به نیاز کشور به بنزین و گازوییل بیشتر این ترکیب به پالایشگاه های کشور کمک می کند تا محصول اصلی شان افزایش پیدا کند.
این گرید به منظور استفاده پالایشگاه های داخلی طراحی شده و هم اکنون به بازارهای صادرتی نیز قابل عرضه است. با وجود آن که تحریم ها تهدیدی برای کشور محسوب می شد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با توجه به قدمت تأسیسات خود از زمان اعمال کاهش تکلیفی تولیدات، برنامه منسجمی را برای تعمیر تاسیسات خود آغاز کرد که طی ساليان گذشته به علت تولید حداکثری این اقدام صورت نگرفته بود. در سال 1401خوشبختانه حدود 50 درصد بیش از سال های پیشین کار های تعمیراتی در شرکت انجام شد، از این رو با توجه به انجام کا رهای تعمیراتی به راحتی آماده بازگشت به بازار هستیم. برخی تصور می کردند بازگشت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به بازار سال ها طول بکشد و اذعان داشتند ایران برای جبران این یک میلیون کاهش حداقل شش ماه تا یک سال به وقت نیاز دارد، اما ظرف 45 روز تا حداکثر 2 ماه و در دو مرحله این اتفاق رخ خواهد داد. اکنون به تدریج بخش عمده ای از تولید نفت بازگشته و با استفاده از تغییرات ایجاد شده به حدود 80 تا90 درصد ظرفیت تولید رسیده است.
پتروشیمی ها خوراک های متفاوتی همچون گاز و گازمايع و نفت از شرکت ما دریافت می کنند، به عنوان مثال روزانه حدود 65 هزار بشکه خوراک مایع به پتروشیمی بندر امام ارسال می شود، افزون برآن پتروشیمی بوعلی سینا به طور متوسط 21 هزار بشکه نفتا، پالایش گاز بید بلند خلیج فارس 30 میلیون متر مکعب گاز را از شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تامین می کند. کل خوراک پتروشیمی رازی 1.8میلیون متر مکعب است که ازطریق شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب روزانه 25 میلیون متر مکعب از خوراک گازی پتروشیمی مارون و بیش از 90 درصد خوراک پالایشگاه های نفت از سوی این شرکت تامین می شود.
با توجه به وضعیت مناسب فروش و صادرات نفت تصور می کنم تا پیش از پایان سال 1402 به سقف تولید باز گردیم. در دو زمستان گذشته در زمینه تامین گاز رکورد زدیم و باتوجه به مشکلات و ناترازی شدید گازی حدود 80 میلیون متر مکعب گاز را تامین کردیم و این گاز به شبکه سراسری تزریق شد. با توجه به افزایش تولید نفت در میدان های نفتی، پیش بینی می شود چهار تا پنج میلیون متر مکعب گاز همراه نفت بیشتر به تاسیسات منتقل و از طریق فراورش به شبکه بازگردانده شود.
مدیریت کاهش ناترازی زیر ذره بین رسانه و مسئولان
مهدی مهرابی رسانه ها و اصحاب خبر در مقاطع مختلف زمانی نشان داده اند که در ایجاد همسویی و تعامل مردم و مسئولان افراد، به ویژه در بزنگاه ها می توانند ایفاگر نقش مهمی باشند و با اطلاع رسانی شفاف و به موقع به مدیران و مسئولان یاری کنند.
در هفته ای که گذشت، دومین هم اندیشی تخصصی اصحاب رسانه و مدیران شرکت ملی گاز ایران در حالی به میزبانی خانه گاز ایران در موسسه مطالعات بین المللی انرژی برگزار شد که در آن گزارشی از عملکرد صنعت گاز نیز در دو سال فعالیت دولت سیزدهم اطلاع رسانی شد. گزارش تفصیلی این نشست هم اندیشی تخصصی را در ادامه می خوانید.
خانه گاز ایران بار دیگر میزبان مدیران شرکت ملی گاز ایران و اصحاب رسانه بود تا همزمان با آغاز فصل سرد سال از این ظرفیت مهم برای فرهنگ سازی مصرف بهینه و ایمن گاز، همچنین ترغیب مشترکان به مدیریت مصرف بهره برده شود.
در این نشست حسینعلی محمدحسینی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران گفت: با راه اندازی سه ردیف پالایشگاه فاز 14 هم اکنون ظرفیت فرآورش یک میلیارد و 74 میلیون مترمکعب در 20 پالایشگاه وجود دارد. صنعت گاز با 39 هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز فشار قوی، 90 ایستگاه تقویت فشار گاز و 333 توربوکمپرسور وظیفه تامین گاز همه بخش های کشور را به عهده دارد. با این زیرساخت ها، توزیع گاز میان 27.5 مشترک در یکهزار و 255 شهر، 39 هزار و 700 روستا و 103 نیروگاه انجام می شود.
محمدحسینی با مقایسه فعالیت های صنعت گاز پیش از برنامه ششم توسعه گفت: طول خطوط فشار قوی از 35 هزار کیلومتر در برنامه ششم توسعه به 39 هزار کیلومتر، ایستگاه تقویت فشار از 80 به 90 مورد، توربوکمپرسورها از 276 به 333 مورد، شبکه گاز از 310 هزار به 440 هزار کیلومتر رسیده است.
وی ادامه داد: مصرف کنندگان گاز شهری و روستایی از 21 به 27.5 میلیون مشترک، شهرهای برخوردار از یکهزار و 85 به یکهزار و 255 مورد، روستاهای برخوردار از 23 هزار و 206 به 39 هزار و 700 مورد افزایش یافته است. سهم گاز در سبد انرژی کشور در ابتدای برنامه ششم توسعه 56 درصد و هم اکنون 74 درصد است.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران با اشاره به عملکرد دولت سیزدهم گفت: در دو سال گذشته یکهزار و 155 کیلومتر خط فشار قوی راه اندازی و چهار ایستگاه تقویت فشار گاز نیز احداث شده است. در گازرسانی به شهرها 3 درصد و در بخش روستایی 15 درصد رشد داشته ایم. 11 درصد رشد در میزان شبکه گذاری گاز، 7 درصد در نصب انشعابات و 6 درصد نیز در تعداد مصرف کنندگان شهری و روستایی ثبت شده است. 8 هزار مگاوات نیروگاه به شبکه متصل شده و با 33 میلیون مترمکعب افزایش، مصرف گاز نیروگاه ها 20 درصد رشد داشته است. در صنایع عمده نیز 10 درصد افزایش مصرف داشته است.
محمدحسینی یادآور شد: سال 1400 بیش از 2 هزار و 600 میلیارد تومان حواله صرفه جویی برای 90 نیروگاه تجدیدپذیر صادر کردیم که جزو مطالباتشان از دولت بود.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه معادل 40 میلیون مترمکعب در ظرفیت پالایشی کشور افزایش ثبت شده است، گفت: تزریق ال پی جی به خطوط 52 درصد کاهش یافته است.
محمدحسینی یادآور شد: افزون بر موارد یادشده، مزایده گازهای مشعل در پارس جنوبی را تعیین تکلیف کرده ایم. برنده مزایده در سایت 1 و 2 پارس جنوبی، پالایشگاه های ایلام و پارسیان مشخص شده اند. مزایده متنوعی در حوزه ایجاد ارزش افزوده در دیگر پالایشگاه ها در حال برگزاری است. مزایده گازهای CO2 در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد و بیدبلند در حال برگزاری است که سرمایه گذاران متقاضی می توانند در آن شرکت کنند.
وی گفت: تفاهمنامه 800 میلیون یورویی طرح افزایش راندمان اتان در 18 فاز معادل 9 پالایشگاه پارس جنوبی را امضا کرده ایم. هم اکنون جلسات کمیته های فنی، تامین مالی و قراردادهای این تفاهم نامه در حال برگزاری است و امیدواریم با تامین مالی خوبی که در این پروژه انجام می شود بتوانیم راندمان اتان را از 66 به 78 درصد افزایش دهیم.
محمدحسینی اعلام کرد: مگاپروژه هوشمندسازی گاز را آغاز کرده ایم که با بیش از 4 میلیارد دلار سرمایه گذاری، همه کنتورهای شبکه مصرف گاز هوشمند می شوند. در حوزه ایجاد مرکز کالیبراسیون کنتور گاز نیز خود را مکلف می دانیم. این طرح آغاز شده و با محوریت مدیریت پژوهش در حال انجام است.
به گفته وی، برای اینکه بتوانیم عدم النفع توقف تولید را در بخش های صنعتی عمده کاهش دهیم، شیوه نامه ذخیره سازی روزمینی را در قالب طرح های مینی ال جی، اس ان جی، سی ان جی و واردات ال ان جی نهایی کرده ایم. این شیوه نامه از سوی وزیر نفت ابلاغ شده و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به طور جدی در حال پیگیری آن است.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: در این زمینه، درخواست هایی از برخی شرکت های صنایع عمده داریم و اخیرا نیز جلسه ای با دبیر انجمن صنفی کارفرمایی ایران داشته ایم. براساس برنامه های تعریف شده، این طرح را به طور کامل و شفاف به شرکت های پتروشیمی ارائه می دهیم. با ایجاد ظرفیت های مینی ال ان جی به صورت محلی (LOCAL) این شرکت ها می توانند از سوخت ذخیره شده در زمان هایی پیک مصرف استفاده کنند.
محمدحسینی تاکید کرد: سال گذشته بسته کاهش 100 میلیون مترمکعبی مصرف گاز تدوین و مصوب شد. با اینکه با توجه به شرایط جوی انتظار می رفت مصرف افسارگسیخته ای رخ دهد، ولی خوشبختانه با فرهنگ سازی، مدیریت مصرف در بخش های صنعتی و به روزرسانی تعرفه گاز در بخش های غیرمولد توانستیم درصد بالایی از این میزان کاهش مصرف را محقق کنیم.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: تعرفه گاز از سال 94 تغییری نداشته و همین عامل باعث شده بود که مصرف گاز افسارگسیخته شود. با اصلاح تعرفه گاز در سال گذشته کاهش قابل توجهی اتفاق افتاد و امسال نیز انتظار داریم با اطلاع رسانی که در کنار این موضوع اتفاق می افتد دستاوردهای خیلی خوبی داشته باشیم.
به گفته محمدحسینی، امیدوارم با همکاری اصحاب رسانه و تلاش مدیران و کارکنان صنعت گاز مثل سال گذشته در حوزه مدیریت مصرف بتوانیم دستاوردهای خوبی داشته باشیم. تجربیات بین المللی نشان داده که با اقدامات فرهنگی در فصل سرد سال 5 تا 10 درصد اوج سایی خواهیم داشت. این وظیفه بزرگ به عهده مدیران شرکت گاز و اصحاب رسانه است که بتوانیم با برنامه های مشخص به این اهداف دست پیدا کنیم.
وی افزود: شرکت ملی گاز ایران در حمایت از شرکت های دانش بنیان، معادل 400 میلیارد تومان را به صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت تخصیص داد. طبق گزارش ها، فراخوان این طرح ها برگزار شده و شرکت های دانش بنیان متقاضی در بخش های مختلف درخواست خود را ارائه کرده اند و هم اکنون در حال بررسی این طرح ها هستیم.
به گفته محمدحسینی، در مدیریت برنامه تلفیقی شرکت ملی گاز ایران در مسیر اقتصاد دیجیتال صنعت گاز در حال مذاکره با مشاور توانمندی هستیم که بتوانیم طرح تحول دیجیتال در زنجیره تولید، فرآورش، انتقال و توزیع را در بخش های مختلف داشته باشیم و مصمم هستیم این موضوع اجرایی شود. به گفته وی، با سرمایه گذاری بسیار کلان، شرکت ملی گاز ایران برنامه ریزی و اقدامات متنوعی برای پایداری شبکه شمال، شمال شرق و شمال غرب انجام داده است.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: در حوزه افزایش پایداری شبکه شمال شرق حدود 45 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری کرده ایم. خط لوله انتقال گاز 36 اینچ دوراهی دشتک_زابل_سربیشه به طول 300 کیلومتر در دستور کار است که قطعه نخست آن به طول 170 کیلومتر در آینده نزدیک راه اندازی می شود. خط لوله انتقال گاز 16 اینچ صالح آباد_ تربت جام با سرمایه گذاری 600 میلیارد تومان نیز در قالب مناقصه به پیمانکار واگذار شده و پیشرفت بالایی دارد.
محمدحسینی گفت: طرح شوریجه D که ظرفیت ذخیره سازی گاز را از دو میلیارد و 250 میلیون مترمکعب به 4.5 میلیارد مترمکعب افزایش می دهد نیز در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار دارد.
به گفته وی، با تحقق این طرح ها و راه اندازی ایستگاه تقویت فشار گاز آرادان، پایداری شبکه شمال شرق کشور افزایشی چشمگیر می یابد.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: در حوزه شمال غرب، احداث خط لوله انتقال گاز 30 اینچ چلوند_ اردبیل به طول 55 کیلومتر آغاز شده و پیمانکار اجرایی در حال اقدام است. چهار قطعه خط لوله نهم سراسری از اهواز به کوهدشت به طول 400 کیلومتر نیز در حال اقدام است. امتداد خط لوله انتقال گاز نهم از میاندوآب به تبریز به طول 160 کیلومتر هفته گذشته مصوبه هیات مدیره را دریافت کرد. این مصوبه برای اجرا به شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران ابلاغ شده است. در مجموع 28 هزار میلیارد تومان برای پایداری شبکه شمال غرب کشور سرمایه گذاری شده است.
محمدحسینی با بیان اینکه شرکت ملی گاز ایران با چالش هایی مواجه است که انتظار داریم اصحاب رسانه در این مسیر ما را یاری رسانند، گفت: یکی از مهم ترین چالش هایی که صنعت گاز برای انجام این پروژه ها با آن مواجه بوده، محدودیت شدید منابع مالی است. نگهداری و توسعه این حجم عظیم دارایی فیزیکی نیازمند سرمایه گذاری بسیار بالاست.
وی ادامه داد: صنایع نفت و گاز به شدت سرمایه بر و فناوری محور هستند. این توسعه ها با منابع داخلی تامین می شود که فروش ال پی جی یکی از آنهاست. در صورت کاهش این منابع ماموریت های شرکت ملی گاز ایران دچار اختلال جدی می شود و انتظار داریم این اتفاق رخ ندهد. جلساتی در جریان است تا از این چالش عبور کنیم.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران افزود: مکلف هستیم به تکالیفی که به عهده شرکت ملی گاز ایران قرار داده شده است، عمل کنیم ولی کاهش منابع مالی طرح های سرمایه ای ما را به شدت دچار چالش کرده اند.
وی با بیان اینکه شرکت ملی گاز ایران در روش های دیگر جذب سرمایه و تامین منابع مالی در حال برنامه ریزی و کار است، گفت: 20 میلیارد دلار در سرفصل های متنوع، بسته های سرمایه گذاری ارائه کرده ایم.
رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی گفت: براساس رصدهای انجام شده، فعالیت، مشارکت و همکاری مدیران صنعت گاز با اندیشکده ها، پژوهشگاه ها و... در حوزه اجرایی زبانزد است.
محمدصادق جوکار افزود: به نوبه خود از اهتمام مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نسبت به تعامل با کارگزاران اثرگذار در تبیین موضوعات انرژی کشور به ویژه گاز قدردانی می کنم. جای خوشحالی و تقدیر دارد که مدیران ارشد صنعت گاز در این سطح در این میزگرد تخصصی حضور دارند.
وی اعلام کرد: از نظر اثرگذاری اجتماعی در موضوعات پیچیده مثل ناترازی انرژی، رسانه ها را تنها به عنوان یک عامل میانجی که انتقال دهنده یک موضوع باشند در نظر نمی گیریم، بلکه آنها را کارگزار اجرایی تبیینی می دانیم. وی اظهار کرد: خبرنگاران می توانند جریانی را ایجاد کنند و در مسیر حل قرار گیرند براین اساس به طور پیوسته با آنها در ارتباط هستیم.
رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی با بیان اینکه این جلسات تخصصی با هدف حل موضوعات کلان حوزه انرژی برگزار می شود، گفت: براین اساس، در گام نخست یک سال تلاش خدمتگزاران کشور در شرکت ملی گاز ایران از فیلتر انصاف خبرنگاران عبور و به جامعه و مردم منتقل می شود. امیدواریم که گذار آسوده تری از موضوعات مرتبط با ناترازی های انرژی و گاز داشته باشیم. در این مسیر، برنامه های مدیران و کارکنان صنعت گاز نیازمند حمایت اجتماعی و رسانه ای است.
وی ادامه داد: در گام دوم، اگر ما بتوانیم جامعه رسانه ای کشور را نسبت به موضوعات مختلف آگاه تر کنیم، با رویکرد تبیینی حل مسئله راحت تر می شود. بر این اساس در یک فرایند تعاملی و بازخوردی می توانیم موضوعات مرتبط با شرکت ملی گاز ایران را در نقاطی که نیاز به حل مسئله دارد را با اصحاب رسانه به اشتراک بگذاریم.به گفته وی، خانه گاز ایران، خانه همه افرادی است که در حل معضلات و مشکلات حوزه گازی کشور دغدغه مند هستند. به هرحال موضوع گاز با بحث انرژی کشور ارتباط پیدا می کند.
سرپرست دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: مصرف 850 میلیون مترمکعب گاز معادل 5.5 بشکه نفت خام است.
به گفته سعید عقلی، تعمیرات اساسی واحدهای پالایشگاهی، شبکه انتقال، تاسیسات تقویت فشار و گازهای استانی واقعا جهادی انجام شد. در جنوب کشور دو درصد تولید را افزایش داده ایم و 12 میلیون مترمکعب گاز را از محل جمع آوری گازهای مشعل به چرخه مصرف بازگردانده ایم.
به گفته وی، 93 درصد برق تولیدی کشور به گاز وابسته است؛ بنابراین اگر برای گرمایش از برق استفاده شود، یعنی باز هم از گاز بهره می برند. هشت ماه امسال 5 میلیارد مترمکعب گاز بیشتری نسبت به سال گذشته به نیروگاه ها تحویل داده ایم و زمینه ذخیره سازی معادل همین میزان (5 میلیارد لیتر) سوخت مایع فراهم شده است.
عقلی اظهار کرد: اوایل هفته گذشته، مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده از 438 در سال گذشته به 474 میلیون مترمکعب رسید. در بازه زمانی یاد شده، مصرف بخش صنایع عمده نیز از 160 به 180 میلیون مترمکعب رسید.
سرپرست دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: براساس قراردادها، تنها در هشت ماه تعهد تامین گاز واحدهای صنعتی را داریم و این واحدها در چهار ماه دیگر باید از سوخت مایع استفاده کنند. هم اکنون حتی یک لیتر نفت کوره استفاده نمی کنیم.
به گفته عقلی، در هشت ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن 1.8 میلیارد مترمکعب گاز بیشتری به صنایع تحویل شده است. سال گذشته 3میلیارد گاز بیشتری نسبت به سال 1400 به واحدهای فولادی تحویل شده است.
سرپرست دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: حدود 14 درصد گاز بیشتری به مخازن ذخیره شوریجه و سراجه تزریق کرده ایم.
وی با مقایسه صنعت برق و گاز اظهار کرد: وزارت نیرو سه ساعت قبل حادثه می توانند در جریان قرار گیرد و سه ساعت پس از حادثه قضیه را راهبری کند؛ درحالی که فرایند صنعت گاز فعالیتی مکانیکی است و یک سیال (گاز) را جابه جا می کند.
سرپرست دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: برای تحقق موفق این فرایند باید 10 روز بعد را پیش بینی کنیم. از سوی دیگر پس از یک افت فشار شدید و قطع گاز، 10 روز برای بازگشتن به حالت عادی زمان لازم است.
به گفته عقلی، بخش کشاورزی روزانه 48 تا 52 میلیون مترمکعب و بخش تجاری و عمومی 46 تا 55 میلیون مترمکعب از مصرف گاز کشور را به خود اختصاص می دهد. بخشی از این گاز برای تولید استفاده نمی شود و هدررفت و بازیافت آن بسیار تاثیرگذار است. تنها با تنظیم مشعل در بخش کشاورزی می توان 25 درصد مصرف را کاهش داد.
وی تاکید کرد: برای اصلاح الگوی مصرف گاز باید مجموعه های بسیار زیادی در این حوزه ورود و این قضیه را حل کنند. سرپرست دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران یادآور شد: سال گذشته یک قبض 50 میلیون تومان صادر شده بود. این واحد ویلایی در دامنه شیرکوه از استخر روباز استفاده کرده بود. به گفته عقلی، اگر بخاری یک واحد مسکونی به جای 17 ساعت، 14 ساعت روشن باشد 1.5 میلیون مترمکعب و معادل مصرف یک واحد فولادی صرفه جویی می شود.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه تاسیس خانه گاز تصمیم هوشمندی بود، گفت: با تلاش همکارانی که در شرکت ملی گاز ایران خدمتگزار جامعه رسانه ای و مردم ایران هستند، امیدوارم بتوانیم امسال نیز مثل سال های قبل در انجام خدمتی که به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران تعهد داده ایم، موفق باشیم.محسن مظلوم فارسی باف با قدردانی از اصحاب رسانه گفت: خود را موظف می دانیم با دوستان رسانه ای تعامل داشته باشیم. ارتباط مستقیم با 80 میلیون نفر غیرممکن خواهد بود. رسانه می تواند آینه تمام نمای نظرات مردم باشد؛ بنابراین اصحاب رسانه می توانند این حلقه ارتباطی را به عهده بگیرند.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران گفت: بیشترین رکورد انتقال روزانه گاز در سال گذشته 858 میلیون مترمکعب بود. هفته گذشته حدود 810 تا 827 میلیون مترمکعب در روز گاز را منتقل کرده ایم و به رکورد سال گذشته نزدیک می شویم.غلامعباس حسینی گفت: گاز را از 20 پالایشگاه، سه پایانه واردات، 16 نقطه در مناطق نفتخیز و دو مخزن ذخیره سازی دریافت می کنیم.
وی افزود: سال گذشته در مجموع 273.8 میلیارد مترمکعب و در هشت ماه امسال 151.4 میلیارد مترمکعب دریافت کرده ایم و این گاز را از طریق 39 هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز، 90 ایستگاه تقویت فشار به 2 هزار و 205 نقطه است تحویل می دهیم.
وی با بیان اینکه برای عبور از فصل سرد سال آماده ایم، گفت: 75 مورد اورهال توربین و توربوکمرسور انجام داده ایم. در خطوط سراسری نیز یکهزار و 112 مورد تعمیرات انجام شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، سال گذشته ایستگاه نورآباد 10 و پل کله 10 وارد مدار شد. در خاش نیز حدود 253 کیلومتر خطوط 20، 16 و 10 اینچ، 110 کیلومتر خط 36 اینچ در زاهدان_ دوراهی دشتک، 22 کیلومتر خط 16 اینچ در پلور و... نیز به شبکه انتقال گاز افزوده شد. مرکز بهره برداری زاهدان، کهنوج و عسلویه نیز احداث شد.
حسینی اظهار کرد: امسال نیز ایستگاه تقویت فشار گاز آرادان به ناوگان این شرکت افزوده شده و تا دو ماه آینده نیز تاسیسات تقویت فشار گاز دوراهان 10، خورموج 6 و آب پخش 6 به بهره برداری می رسند.
به گفته وی، بر اساس آخرین برنامه های تعریف شده، قطعه دوم خط لوله انتقال گاز 56 اینچ محمدیه_پارچین به طول 58 کیلومتر تزریق گاز شده و خط تقویتی 36 اینچ مارون_گندمکار نیز به طول 11 کیلومتر به زودی وارد مدار می شود.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران اظهار کرد: با در سرویس قرار گرفتن خط لوله انتقال گاز قم_پارچین و تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان، روزانه 5 میلیون مترمکعب گاز بیشتری از ایستگاه سمنان به شبکه شمال شرق کشور گاز منتقل می کنیم. به گفته وی، در مجموع شبکه انتقال ظرفیت انتقال روزانه 950 میلیون مترمکعب گاز را دارد.حسینی با اشاره به برنامه های توسعه ای صنعت گاز گفت: اجرای بخش پایانی خط لوله انتقال گاز نهم سراسری در دستور کار و افزایش ظرفیت ایستگاه های خط هشتم سراسری (دهشیر و اردستان) نیز در برنامه قرار دارد. براساس برنامه های تعریف شده، بهره برداری از ایستگاه های تقویت فشار گاز خط لوله هفتم سراسری، ایستگاه تقویت فشار گاز شوش در خط ششم سراسری و ادامه خط دهم سراسری تا قم در دستور کار قرار دارد.
سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران با تاکید بر اینکه این مدیریت نوپا به دنبال تعریف نقش و اهداف صنعت گاز برای حضور فعال در راه اندازی و رونق این بازار است، گفت: پاشنه آشیل طرح های بهینه سازی انرژی، توجیه اقتصادی و به صرفه بودن آنهاست تا سرمایه گذاران و بخش های مختلف اقتصادی در آن مشارکت داشته باشند.
ساجد کاشفی افزود: درصدد هستیم تا شیوه های متنوع و جذاب تامین مالی پروژه های بهینه سازی از جمله گواهی های صرفه جویی گاز و انرژی و عرضه آنها در بورس انرژی را طراحی و اجرا کنیم. البته همزمان در حال طراحی و تدوین سیاست ها و سازوکارهایی برای ایجاد جذابیت گواهی های صرفه جویی گاز در دوره های غیرپیک هم هستیم.
وی تاکید کرد: مذاکرات خوبی با شرکت های خدمات انرژی صورت گرفته و درصدد هستیم با در نظر گرفتن استانداردهای نهادهای نظارتی نظیر سازمان ملی استاندارد، پیوست های الزام آوری با عنوان پیوست انرژی برای صنایعی که متقاضی دریافت اشتراک گاز هستند، تدوین کنیم تا موضوع رعایت معیار مصرف انرژی و بهینه سازی به عنوان یک الزام و پیش نیاز برای برخورداری از گاز در صنایع به ویژه صنایع پرمصرف در نظر گرفته شود.
سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران همچنین از تدوین پیوست های الزام آور رعایت معیار مصرف انرژی و بهینه سازی برای همه متقاضیان و مشترکین صنعتی شرکت ملی گاز ایران در آینده نزدیک خبر داد.وی با اشاره به اینکه عملکرد و پیاده سازی راهبردها در حوزه بهینه سازی فاصله زیادی با صحبت و اظهارنظر در این خصوص دارد، گفت: در سال 1396 آیین نامه بازار بهینه سازی و محیط زیست تدوین شده، ولی خروجی آن در مرحله اجرا تاکنون چندان ملموس و اثربخش نبوده است.کاشفی با اشاره به تاثیر بسزای بهینه سازی در فرایند مدیریت مصرف و کاهش هدررفت انرژی در کشور گفت: در عمل به تکالیف شورای اقتصاد در زمینه بهینه سازی، بحث بهسازی، نوسازی و هوشمندسازی موتورخانه ها در دستور کار است و تاکنون بهسازی بیش از 75 هزار موتورخانه در کشور انجام شده است. با توجه به مصوبه اسفندماه سال 1401 شورای اقتصاد، بهسازی موتورخانه های بخش دولتی نیز از جمله موضوع هایی است که در اولویت اقدام های این بخش قرار گرفته است.وی اظهار کرد: علاوه بر این موارد، در اجرای طرح نصب 4 میلیون و 100 هزار بخاری با راندمان بالا به جای بخاری های با راندمان پایین، فراخوان شناسایی و ارزیابی سرمایه گذاران طی دو مرحله منتشر شده و در حال حاضر همکاران ما در شرکت بازرگانی گاز در حال ارزیابی شرکت کنندگان در فراخوان هستند. همچنین برای رفع چالش های اجرایی این طرح به ویژه در حوزه مبحث 17 مقررات ملی ساختمان، مذاکراتی با وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان انجام شده که امیدواریم در آینده ای بسیار نزدیک این موانع نیز برطرف شود.
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران از تشویق مشترکان خوش مصرف در آیین نامه جدید اصلاح تعرفه های گاز خبر داد.مسلم رحمانی افزود: مشترکانی که بین ۱۰ تا ۳۵ درصد و در بازه زمانی ۱۶ آذر تا ۱۵ اسفندماه نسبت به دوره مشابه در سال قبل صرفه جویی کنند، نه تنها هزینه ای پرداخت نخواهند کرد، بلکه مبلغی نیز به عنوان پاداش صرفه جویی دریافت خواهند کرد.
وی ادامه داد: الگوی مصرف این گونه است که در سه پلکان اول، مشترکین کم مصرف قرار دارند که حدود ۷0 درصد مصارف به این پلکان تعلق دارد؛ پلکان های بعدی به ترتیب، مشترکین با مصرف متوسط، پرمصرف و بسیار پرمصرف خواهند بود، ضمن آن که دامنه مصرف نیز از ۷۵ مترمکعب به ۱۰۰ مترمکعب افزایش یافته است.به گفته رحمانی، از ابتدای سال ۱۴۰۲، دامنه مصرف برای ۱۲ پله اشاره شده، ۱۰۰ مترمکعب خواهد بود، ضمن آن که به رغم افزایش دامنه مصرف، تعرفه ها هیچ تغییری نکرده و همانند سال قبل اعمال می شود و تنها در پلکان ۱۱ و ۱۲، به ازای هر مترمکعب، ۵ و ۶ هزار تومان دریافت می شود.
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران، پیشی گرفتن مصرف از تولید را در کشور، واقعیتی انکارناپذیر خواند و گفت: با توجه به روند رو به رشد مشترکین و ضریب نفوذ 94 درصدی گاز طبیعی در کشور، تنها راه عبور موفقیت آمیز از زمستان پیش رو، مدیریت مصرف در تمامی بخش هاست. این در حالی است که هم اکنون پروژ ه های گازرسانی به 27 شهر و 3 هزار و 200 روستای جدید نیز در حال اجراست.
رحمانی تصریح کرد: امسال با محدودیت های بودجه ای مواجه شدیم که امیدواریم با پیگیری ها، این محدودیت ها رفع شود؛ این در حالی است که بیش از 3 هزار و 300 پروژه تعریف شده در بخش گاز داریم که تکمیل آنها به 33 هزار میلیارد تومان تامین مالی نیاز دارد.
پژوهشگر ارشد موسسه مطالعات بین المللی انرژی گفت: مشابه سال های گذشته در سال 1401 نیز عمده تامین گاز کشور از طریق پارس جنوبی بوده است.امیرحسین فاکهی افزود: 733 میلیون مترمکعب گاز خروجی پالایشگاه ها و با احتساب واردات و برداشت و دریافت از مخازن ذخیره سازی میزان انتقال گاز این میزان به 744 میلیون مترمکعب رسیده است.
وی ادامه داد: پس از صادرات و مصارف داخلی و عملیاتی شامل تزریق ها و تامین سوخت ایستگاه ها و... حدود 660 میلیون مترمکعب به شبکه گازرسانی تزریق شد.
وی با بیان اینکه نیروگاه ها یکی از بزرگ ترین مصرف کنندگان گاز کشور هستند، گفت: به طور میانگین در سال گذشته بخش خانگی روزانه 193 میلیون مترمکعب، صنایع عمده 134 میلیون مترمکعب و نیروگاه ها نیز 205 میلیون مترمکعب گاز مصرف کرده اند. مصرف گاز در ماه های گرم و سرد تغییر می کند. به طور میانگین در 4 ماه سرد 783 میلیون مترمکعب و در 8 ماه گرم 600 میلیون مترمکعب مصرف شده است.
فاکهی تاکید کرد: در موسسه مطالعات بین المللی انرژی برای مدیریت تقاضا و عرضه گاز راهکارهای مختلف مورد بررسی قرار می گیرد و سناریوهایی برای مدل سازی کوتاه، میان و بلندمدت تعریف می شود.
وی ادامه داد: در سناریو کوتاه مدت، می توان به افزایش تولید داخلی با فشارافزایی و کاهش فلرینگ، اجرای طرح ضربتی نفت مرکزی، واردات، راهکارهای مدیریتی، مدیریت تقاضا و آزادسازی ظرفیت از طریق فرهنگ سازی، بهینه سازی و کاهش مصرف اشاره کرد. با تحقق این برنامه در کوتاه مدت 107 تا 190 میلیون مترمکعب بهبود تراز عرضه و تقاضا داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در اسناد بالادستی کشور هدف گذاری های بسیار خوبی در زمینه کاهش شدت انرژی داریم که در قالب سیاست های اصلاح الگوی مصرف به تفصیل ارائه شده است، تصریح کرد: متاسفانه عملکردمان در سال های گذشته آنچنان مطلوب نبوده ، ضمن آنکه شدت انرژی کشور با وجود اینکه در هدف گذاری ها باید نصف می شد، افزایشی بوده است.
پژوهشگر ارشد موسسه مطالعات بین المللی انرژی ادامه داد: این شاخص باید مدیریت و طبق اسناد بالادستی کشورمان کاهش پیدا کند. این هدف گذاری ابتدا در قانون اصلاح الگوی مصرف لحاظ شد و پس از آن در سند راهبرد انرژی 1420 تمدید شده است.
نگاهی به اثرگذاری دولت سیزدهم درمسیر تحول و توسعه صنعت پتروشیمی
مشعل صنعت پتروشیمی در سال های سخت شرایط اقتصادی و تحریم های شکننده توانسته است گلیم خود را به خوبی از آب بیرون بکشد و در کنار سرمایه گذاری های داخلی خود: توسعه صنایع پایین دستی و تکمیل زنجیره ارزش محصولات پایه: همچنین حرکت به سمت کاهش خام فروشی: در بالادستی صنعت نفت به خصوص برای سرمایه گذاری نیز حضور موثرداشته باشد.
صنعت پتروشیمی به عنوان صنعتی خود محور که مستقل از دولت عمل می کند، توانسته است سرمایه گذاری روی پروژه های بزرگ را نیز با اتکا به سرمایه داخلی خود به انجام برساند. این میزان از سرمایه گذاری صنعت پتروشیمی در دولت سیزدهم روندی پرشتاب داشته است و به گفته جواد اوجی، وزیر نفت در دو سال و اندی اخیر، سرمایه گذاری 3. 5 میلیارد دلاری در صنعت پتروشیمی انجام شده است. بنابر آخرین آمارهای اعلام شده، مجموع سرمایه گذاری صنعت پتروشیمی ایران برای اجرای طرح ها و احداث مجتمع های پتروشیمی از آغاز تاکنون از منابع داخلی و خارجی، حدود 85 میلیارد دلار بوده است و طرح های در دست اجرای صنعت پتروشیمی ظرفیت بیش از 70 میلیارد دلار جذب سرمایه دارند. به نظر می رسد با این روند جذب سرمایه، می توان امیدوار بود که برنامه ریزی های پیش بینی شده برای این صنعت در افق پیش رو محقق خواهد شد.
طبق برآوردها و برنامه ریزی های شرکت ملی صنایع پتروشیمی، قرار است تا سال 1404 میزان سرمایه گذاری کلی در صنعت پتروشیمی به نزدیک 100 ميليارد دلار و بیشتر از آن برسد. وزیر نفت چندی پیش در آخرین اظهارات خود در حضور رئیس جمهوری اعلام کرد که در دولت سیزدهم، در مجموع 182 طرح به ارزش 76 میلیارد دلار در صنعت نفت با هدف افزایش ظرفیت تولید در بالادست و پایین دست درجریان است. جواد اوجی همچنین اعلام کرد که این میزان سرمایه گذاری برای 15 ایجاد میلیون تن ظرفیت اسمی و 5 میلیون تن ظرفیت عملیاتی انجام شده است. چندی قبل نیز مرتضی شاهمیرزایی،مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از 150 تا 180 میلیارد دلار فرصت سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران گفت که در افق برنامه هشتم توسعه در بخش های مختلف صنعت از بالادست تا میان دست و پایین دست، امکان تحقق دارد. به این ترتیب می توان گفت که صنعت پتروشیمی در برنامه پیش روی خود مستقل از دولت و با توان داخلی خود این امکان را دارد که برنامه های توسعه را پیش ببرد و همزمان، نگاهی به بازارهای بین المللی و شناسایی شرکا و مشتریان جدید در منطقه و بازارهای دورتر داشته باشد. نکته قابل توجه در عملکرد صنعت پتروشیمی البته این است که در دو سال اخیر و با توجهی که وزارت نفت به صنایع پایین دستی داشته، بخش قابل توجهی از سرمایه گذاری های خرد و کلان را به سمت صنایع پایین دست پتروشیمی و احداث پارک های پتروشیمی معطوف کرده است که می تواند سهم قابل توجهی در درآمدهای آینده این صنعت داشته باشد.
بر اساس اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی، درحال حاضر 36 موافقت نامه اصولی برای طرح های تکمیل زنجیره ارزش صادر شده که طبق برنامه قرار است عملیات اجرایی بیشتر آنها تا پایان دولت سیزدهم شروع شود. حسن عباس زاده، مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم چندی قبل اعلام کرد که ظرفیت صنعت پتروشیمی به 110 میلیون تن تا پایان دولت سیزدهم افزایش می یابد و سرمایه گذاری انجام شده در صنعت پتروشیمی تا پایان این دولت به 100 میلیارد دلار خواهد رسید که بخش قابل توجهی از این سرمایه گذاری با شناسایی فرصت های سرمایه گذاری و تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی بوده است. بر اساس این گزارش بخش زیادی از فرصت های ورود برای سرمایه گذاران در قالب طرح های زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی در 20 بسته در پنج زنجیره پروپیلن، متانول، اتیلن، آروماتیک و بوتیلن با مجموع ظرفیت اسمی سالانه 3. 8 میلیون تن با سرمایه گذاری 4. 2 میلیارد دلار و با قابلیت تولید سالانه 4. 4 میلیارد دلار از انواع محصول پایین دستی است. در عین حال تاکید شده است که بخش زیادی از سرمایه گذاری این پروژه های جدید از سوی هلدینگ های بزرگ پتروشیمی و بر اساس دسترسی هلدینگ ها به خوراک های مورد نیاز پیش بینی شده اند. آن طور که عباس زاده، مدیربرنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرده است، هم اکنون موافقت نامه اصولی 36 مورد از این پروژه های به ظرفیت بیش از 5 میلیون تن در سال برای طرح های زنجیره ارزش صادر شده است و هفت طرح دیگر نیز منتظر ورود سرمایه گذاران جدید هستند. او گفته است که بیشتر طرح های تعریف شده در زنجیره ارزش سرمایه گذار دارند و کار را آغاز کرده و موافقت اصولی را گرفته اند. پیگیری های شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم حاکی از آن است که تا پایان عمر دولت سیزدهم حداقل 15 میلیارد دلار دیگر سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی انجام می شود. بررسی ها نشان می دهد که صنعت پتروشیمی برای تکمیل برنامه های اجرایی خود نیازمند سرمایه گذاری سالانه 7 تا 10 میلیارد دلار است؛ در حالی که در سال های گذشته رقم سرمایه گذاری ها، بسیار کمتر از این رقم بوده است.
اما آنچه در روند سرمایه گذاری های صنعت پتروشیمی باید مورد تاکید قرار بگیرد، ایجاد زمینه های مختلف اقتصادی – مالی، مجوزهای قانونی و تسهیل بوروکراسی اداری و کاهش موانع فراروی بخش خصوصی و . . . است که باید از سوی دولت صورت بگیرد. صنعت پتروشیمی انتظار دارد که در میانه تلاش های همه جانبه بخش های مختلف خود در داخل و خارج از کشور، همراهی و همکاری از سوی دولت و نهادهای اجرایی و نظارتی وجود داشته باشد. صنعت پتروشیمی منافع کوتاه و بلند مدت زیادی را برای کشور به همراه داشته و دارد و بر همین اساس انتظار می رود مراجع تصمیم گیر کشوری در برخی زمینه های اجرایی و حل مشکلات بر سر راه آنها بهتر از گذشته عمل کنند. مواردی مثل اختلاف ها و تصمیم های موازی با برخی حوزه های مرتبط مثل وزارت صمت، اخذ انواع مالیات از پتروشیمی ها به عنوان بخش خصوصی، قرار گرفتن در اولویت بهره بردن از صندوق های حمایتی دولتی، قرار گرفتن در نوبت تامین اعتبارات ارزی و . . . از جمله موضوع هایی هستند که این صنعت پس از سال ها همچنان با آنها در پروژه های مختلف مواجه است. سرمایه گذاران و فعالان این صنعت برای اجرای پروژه ها در شرایط تحریم و محدودیت های بین المللی مختلف، برای تامین تجهیزات و دانش فنی و انتقال فناوری با شیوه ها و از مسیرهای مختلفی تلاش کرده اند نیازهای خود را تامین کنند، حالا اینکه در داخل کشور هم به نوعی مورد تحریم قرار بگیرند، کار را برایشان چند برابر سخت می کند. رفع دغدغه تامین خوراک که امروز برای همه بخش های صنعت پتروشیمی، یک چالش مهم شده، یکی ازحوزه های مهمی است که وزارت نفت و بخش های مختلف دولت می توانند برای آن چاره ای بیندیشند. سرمایه گذاری های بیشتر دولت دربالادست صنعت نفت، حتی اگر با کمک خود صنعت پتروشیمی صورت گیرد، امید به آینده و پایداری تولید و سرمایه گذاری را در این صنعت بیشتر می کند. در واقع صنعت پتروشیمی تلاش می کند با شناسایی موانع و مشکلات و افق پیش رو برای سرمایه گذاری و تولید بیشتر، توسعه متوازنی برای خود پیش بینی و طراحی کند و در این مسیر نیاز به حمایت دولت و نگاه بالادستی مثبت دارد که خوشبختانه در دولت سیزدهم این رویکرد وجود دارد و شاهد رویدادهای مثبت در این مسیر هستیم.
بررسی نقش و جایگاه اچ اس ای در پیشبرد اهداف هلدینگ پتروپالایش اصفهان
هلدینگ پتروپالایش اصفهان تلاش کرده تا تمام فعالیت های خود را بر پایه اچ اس ای و پدافند غیر عامل قرار دهد که در این خصوص توانسته به موفقیت هایی نیز دست یابد که از آن جمله می توان به ترویج فرهنگ اچ اس ای درسطح سازمان، نظارت بر فعالیت های توسعه ای مبتنی بر رعایت دستورالعمل های اچ اس ای، ایجاد زیرساخت سیستماتیک و اجرای پروژه های زیست محیطی اشاره کرد.
به منظورآگاهی از فعالیت های اچ اس ای و پدافندغیرعامل، همچنین برنامه های پنج سال آینده این حوزه با یاسین محمدی، مدیربهداشت، ایمنی ومحیط زیست و پدافند غیرعامل هلدینگ پترو پالایش اصفهان گفت وگویی انجام شده است که در ادامه می خوانید.
اچ اس ای هلدینگ پتروپالایش اصفهان به دنبال شرایطی از نظر ذهنی است تا از آن طریق بتواند فعالیت های خود را با سازماندهی بهتری انجام دهد. از این رو، روشی با عنوان «پیتزا» را برگزیده تا بر اساس آن، اچ اس ای، مرکز و محورفعالیت ها باشد. براساس این مدل همانند برش های یکسان پیتزا که دارای یک مرکز هستند، فعالیت های اچ اس ای در محور قرار می گیرد.
مدیربهداشت، ایمنی ومحیط زیست و پدافند غیرعامل هلدینگ پترو پالایش اصفهان می گوید: تلاش براین است که اچ اس ای ازسوی همه کارکنان و با تمام وجود احساس شود وسیستم نیز آن را بخوبی درک کند، از این رو، استقرار نیروی اچ اس ای درهمه واحدهای عملیاتی در دستورکار قرار دارد تا نظارت دقیق تر، مسؤولیت پذیری منطقی تر وهمراهی بیشتر افراد را در این حوزه محقق سازیم. یاسین محمدی بابیان اینکه ایجاد زیرساخت سیستماتیک نیز از دیگر نیازهای هلدینگ پتروپالایش اصفهان در بخش بهداشت، ایمنی، محیط زیست وکیفیت(HSEQ) است، ادامه می دهد: بنابر تغییرات سیستم توسعه محورهلدینگ پتروپالایش اصفهان، بخش اچ اس ای نیز نیازمند تغییراتی است که باید در مسیر آن حرکت کرد.
وی با تاکید بر اینکه ضروری است ساختارهای پروژه محور یا بخش ساختمان، به گونه ای سیستماتیک ومتناسب با نیازها باشد، تصریح می کند: به همین منظورمدلی طراحی شده است که درگذشته نیزدرپالایشگاه جنوبی استفاده می شد. این مدل که منطبق برالزام های سیستم مدیریت پروژه، براساس استاندارد مدیریت پروژه (PMBOK) تعریف شده، دارای یک نقیصه بزرگ است. به عبارت دیگر درسیستم مدیریت پروژه، زبان ونگاه مشترکی نسبت به ریسک وخطر برپایه اچ اس ای وجود ندارد، از این رو باید انطباقی ایجاد شود تا مدیر پروژه درهمه مراحل پروژه (مطالعات پایه، برنامه ریزی، اجرا) بداند چه مطالباتی باید از اچ ای ای داشته باشد. مدیربهداشت، ایمنی و محیط زیست و پدافندغیرعامل هلدینگ پترو پالایش اصفهان با بیان اینکه 10 حوزه دانش درحوزه اچ اس ای تعریف شده که ازیکپارچگی آغاز و به ذی نفعان ختم می شود، می گوید: درمدیریت تدارکات وبازرگانی، بهداشت مدیریت کیفیت و دیگربخش های سازمان، مدلی طراحی شده که برمبنای آن هریک ازمدیریت ها می توانند ما را به اهداف اچ اس ای سازمانی نزدیک کنند.
محمدی باتاکید برضرورت تغییر در نگرش فعالان حوزه اچ اس ای و دورکردن آنها از ترس، ادامه می دهد: در برخی افراد این تصورحاکم است که پذیرفتن یک مسؤولیت موجب ایجاد نقص در دیگر بخش ها می شود، از این رو میلی به پذیرفتن آن ندارند، درحالی که این طور نیست و ارزیابی آنها مراتب و مراحلی دارد و این رویکرد که قصورسیستم به گردن افراد بیفتد، باید تغییرکند. یک سازمان، زمانی پاسخگوی خوبی است که ارزیابی درستی از افراد و ظرفیت استفاده از این ارزیابی ها داشته باشد. او با بیان اینکه در پالایشگاه نفت اصفهان، نیازی به ترویج فرهنگ اچ اس ای نیست و بنا داریم که با استقراریک سیستم، مسیر رشد را ایجاد کنیم، می افزاید: با توجه به اینکه در شرایط توسعه ای و مدیریت تغییر قرار گرفته ایم و مقررشده که درسال ۱۴۰۵به برند بین المللی تبدیل شویم، این افق که با خطری مواجه نباشیم، باید ترسیم شود. مدیربهداشت، ایمنی ومحیط زیست و پدافند غیرعامل هلدینگ پترو پالایش اصفهان در ادامه می گوید: برای اینکه بتوان دراین حوزه موفق عمل کرد، در گام نخست شعاری بامحوریت «همیشه اچ اس ای مقدم و پیشقدم است» تعریف شده است. محمدی بابیان اینکه همیشه تلاش کرده ایم در بخش ایمنی واکنش گراباشیم تا کنش گرا می افزاید: قصد بر این است این ذهنیت در همه کارکنان ایجاد شود که در اقدام های پیشگیرانه، پیش قدم باشند. اچ اس ای امروز به این درک رسیده که مسؤولیت او، حفاظت ازجان وسلامت افراد، حفاظت از دارایی سازمان و حفاظت از اعتبار شغلی افراد است. او در تعریف حفاظت از اعتبار شغلی افراد می گوید: براساس فرهنگ اچ اس ای که درسطح کشورهم جا افتاده، درنگرش و فرهنگ سازمانی اگراتفاقی رخ دهد، سازمان همیشه به دنبال مقصر وسرزنش کردن افراد است. از این رو به جای سرزنش کردن افراد و حضورشان درکمیته انضباطی برای تحمیل هزینه های ناشی ازنادانسته ها وجلوگیری از تکرارحوادث، مقررشده است که از اعتبارشغلی، منافع و دارایی های افراد دفاع شود. مدیربهداشت، ایمنی ومحیط زیست و پدافند غیرعامل هلدینگ پترو پالایش اصفهان ادامه می دهد: این نگرش باید درهمه بخش های تولید و عملیات ساخت مورد توجه باشد. براساس قوانین و مقررات اچ اس ای برای هر کس مشخص شده است که چه وظایفی دارد و افراد توجه داشته باشند که هر کاری باید در زمان درست خودش انجام شود و برای پیشگیری از بروز حوادث، باید نگاه وظیفه گرا به فعالیت ها داشته باشند.
هلدینگ پتروپالایش اصفهان به دنبال ایجاد زنجیره سبز است، از این رو پروژه های زیست محیطی را تعریف و برای آن برنامه ریزی کرده تا افزون برعمل به مسؤولیت اجتماعی خود، منافع آیندگان در این حوزه نیز حفظ شود. برای مثال، طرح تصفیه گازوییل با هدف حذف روزانه 300 تن گوگرد ازهوای کلانشهر اصفهان و 16 استان دیگر، نمونه ای از این دست طرح های زیست محیطی به شمار می آید که مدیربهداشت، ایمنی ومحیط زیست و پدافندغیرعامل هلدینگ پترو پالایش اصفهان به آن اشاره دارد. محمدی با بیان اینکه خاموش سازی مشعل ها نیز در دستورکارهلدینگ پتروپالایش اصفهان قرار دارد، تصریح می کند: باتوجه به فعالیت های انجام شده، نتایج خوبی دراین زمینه به دست آمده است. مدیریت منابع آب و استفاده بهنیه ازآن نیزموضوع دیگری است که پیگیری می شود و نتایج آن درآینده قابل مشاهده خواهد بود.
تولید دی متیل کربنات که محصولی برای افزایش ایجاد ارزش افزوده در بنزین است و با استفاده از آن دی اکسید کربن ازچرخه تولید حذف می شود، از دیگر طرح های مورد توجه درهلدینگ پتروپالایش اصفهان است.
مدیر بهداشت، ایمنی ومحیط زیست و پدافندغیرعامل هلدینگ پترو پالایش اصفهان درادامه با اشاره به گام های برداشته شده درحوزه پدافند غیرعامل اشاره وتصریح می کند: با توجه به تغییر درنوع تهدیدها که بیشترسایبری هستند، شناسایی نقاط آسیب پذیر(باگ)زیرساخت های ارتباطی وتقویت آن باهمکاری حراست هلدینگ پتروپالایش اصفهان با هدف ناتوان کردن دشمن، نکته مهمی است که به آن توجه بسیارشده است.
محمدی ادامه می دهد:اچ اس ای از گذشته سرآمد بوده و امروز نیزادامه دهنده راه وتکمیل کننده طرح های اجرا شده از قبل است. خوشبختانه مجموعه نیز به درک صحیحی از اچ اس ای دست یافته و اچ اس ای نیزحسب وظیفه ای که به عهده دارد، مخاطرات مشاغل را پایش وآگاهی های لازم را به کارکنان وخانواده های آنها می دهد.
وی تصریح می کند: باید توجه داشت که غالب بیمارهای شغلی، پس ازسن بازنشستگی بروز می کند. این یعنی سرمایه ای که افراد برای گذران این دوران کنار گذاشته اند، باید صرف هزینه های درمانی شود. بنابراین تلاش شده است که با تغییر رویکرد آموزش کارکنان در این حوزه، در مسیر افزایش سلامت آنها گام برداشته شود.
محمدی ازایجاد یک مرکز طب کار درهلدینگ پتروپالایش اصفهان خبرمی دهد و می افزاید: با ایجاد مرکز طب کار، تلاش شده که آموزش های حوزه اچ اس ای بویژه دربخش ایمنی، روزانه و به روز باشد. با ایجاد این مرکز، حتی کارکنانی که مدت زمان کوتاهی درمحیط کارحضور دارند نیزمی توانند براحتی از آموزش های این مجموعه که ایمنی آنها را مورد توجه قرار داده، استفاده کنند.
مدیربهداشت، ایمنی ومحیط زیست وپدافند غیرعامل هلدینگ پترو پالایش اصفهان تصریح می کند: باید توجه داشت که اچ اس ای، زمانی موفق عمل می کند که آگاه و به علوم و تجهیزات روز مجهز باشد.
محمدی با اشاره به ضرورت تقویت سیستم آتش نشانی می گوید: دراین بخش از اچ اس ای، به روز بودن ناوگان و تجهیزات آتش نشانی وتناسب آن با نیروی انسانی فعال دراین حوزه اهمیت بسیاری دارد. به این معنا که هردو آنها (نیروی انسانی و تجهیزات) باید تازه نفس و روزآمد باشند.
وی با اشاره به اینکه تجهیزات به همراه نیروهای آموزش دیده و زبده نقش مهمی درکارکرد و عملکرد آتش نشانی دارد و می تواند حافظ سرمایه سازمان باشد، تصریح می کند: درحوزه تامین تجهیزات، اقدام هایی با هدف بهبود بخشی انجام شده که انتظار می رود در آینده، شاهد تحقق عملی آن باشیم.
محمدی به تجهیز اچ اس ای هلدینگ پالایشگاه اصفهان به چند دستگاه خودروی کف ساز، دستگاه های پلتفرم و تجهیزات مورد نیازامداد ونجات اشاره وتصریح می کند: در این زمینه مجوزهای مورد نیاز دریافت شده است که امیدواریم درسال ۱۴۰۲به سطح ایده آلی درخصوص تجهیز امداد و نجات وآتش نشانی برسیم و به عنوان یک برند درسطح کشورعمل کنیم و درافق پیش بینی شده برای تبدیل شدن به پتروپالایشگاه نیز به سطح بالایی از استانداردهای بین المللی دست یابیم. مدیربهداشت، ایمنی ومحیط زیست و پدافند غیرعامل هلدینگ پترو پالایش اصفهان همچنین بااشاره به شرایط روحی نیروهای آتش نشان می گوید: نیروی انسانی آماده چه به لحاظ تئوری و چه آمادگی جسمانی نیز بسیار نقش آفرین است و باید بتواند در مواقع بروز بحران های احتمالی، تصمیم گیر باشد و بهترین عملکرد را ارائه دهد.
محمدی ادامه می دهد: برای افزایش قوای جسمانی کارکنان آتش نشانی، ورزشگاه های بزرگ وکوچک تجهیز شده تا آمادگی بویژه درعضلات و تنفس آنها تقویت شود. به منظور افزایش علوم مربوط به این حوزه نیز از مدرسان بین المللی برای آشنایی و شناسایی هرچه بیشترخطرات بهره گرفته می شود.
محمدی با بیان اینکه درحوزه ایمنی، تغییر نحوه ارتباط با مدیران پروژه ها نیز در دستور کار قرار گرفته است، اظهار می کند: برپایه این تغییر رویکرد، به سمتی خواهیم رفت که در زمینه مانیتورینگ کمک دهنده باشیم وسیستم ایمنی را بهبود بخشیم. برای این امر از سیستم آنومالی و پرمیت استفاده خواهیم کرد وبه سمتی حرکت می کنیم که شرایط غیرایمن را قبل از دیگر واحدها نیز رصد و اشکالات با همکاری دیگر بخش ها برطرف شود.
مدیربهداشت، ایمنی و محیط زیست و پدافند غیرعامل هلدینگ پترو پالایش اصفهان با اشاره به سطح دانش سازمانی در زمینه ایمنی تاکید می کند: افزایش سطح سازمانی به کاهش آسیب ها کمک قابل توجهی خواهد کرد و این نکته باید مورد توجه باشد که نگاه به اچ اس ای نباید نگاه پلیس گونه باشد. از این رو درصدد تغییر این نگاه هستیم تا افراد درصورت مشاهده اچ اس ای، حسی غیر از امنیت نداشته باشند.
وی می افزاید: درگام نخست لازم است که فعالان حوزه اچ اس ای درسیستم برخورد باخطاهای انسانی تغییر رویه دهند. رویه برخوردباخطاهای انسانی باید برپایه روانشناسی باشد. به عبارتی باید برخورد اصلاحی صورت گیرد. افراد نیز باید درک درستی از اچ اس ای وشرایط آن داشته باشند. دراین سیستم نظارتی تلاش می شود مدیران و افراد خاطی را درگیر کنیم تا زیرساخت های مدیریتی به ایمنی بیشتر توجه داشته باشند.
محمدی ادامه می دهد: درصورتی که خطایی از ناحیه افراد صورت گیرد، باید مراحلی طی شود. نخست مدیر واحد، درصورت تکرار رئیس منطقه و درصورت تکرارچندباره نیز مدیران بالاتر باید پاسخگوی این خطا باشند.
اچ اس ای باید چشم سوم تیم اجرای عملیات و بهره بردار باشد و هر طرح و برنامه ای را که قرر است انجام شود، حتما اچ اس ای نیز از آن مطلع باشد.
مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست و پدافند غیر عامل هلدینگ پترو پالایش اصفهان در بخش دیگری از صحبت های خود به پروژه های بهبود فرایند در زمینه اچ اس ای اشاره می کند و ادامه می دهد: در زمینه های ایمنی، محیط زیست، بهداشت و پدافند غیرعامل پروژه های بسیارخوبی تعریف شده که استقرار ماژول اچ اس ای در نرم افزار SAP در شرکت یکی ازمهم ترین آنهاست.
محمدی به نظارت عالیه درحوزه اچ اس ای اشاره می کند و می گوید: درباره بحث نظارت باید این اصل را بپذیریم که اچ اس ای، نظارت عالیه دارد و اگر این نظارت عالیه وجود نداشته نباشد، نمی تواند خیلی ازموارد را در سلسله مراتب کنترل ریسک، راهبری کند و آنها را در زمان خودش انجام دهد.
اچ اس ای برای دیده شدن درمجموعه باید پیشقدم باشد واگر نخواهد ازخودش آغاز کند، سازمان باید هزینه بیشتری بدهد. ازسویی ایجاد نوبت کاری و مدیریت کار در ساعات غیر اداری و شیفت شب را هم تعریف کرده ایم.
همسو با مسئولیت اجتماعی صنعت نفت در جزیره خارگ رقم می خورد
سمیه راهپیما بیمارستان خلیج فارس جزیره خارگ، تنها بیمارستان مجهزمنطقه است که افزون بر ارائه خدمات درمانی به کارکنان خود، این خدمات را به بومیان منطقه نیز ارائه می دهد؛ از این رو بومیان با پوشش بیمه های سلامت، تامین اجتماعی و . . . در آن پذیرش می شوند و آنان که به مراقبت های ویژه و خدمات درمانی بیشتر نیاز داشته باشند، به بیمارستان نفت بوشهر انتقال داده می شوند. برای آشنایی بیشتر با خدمات این بیمارستان، خبرنگار«مشعل» به جزیره خارگ رفته و پای صحبت های آرام پیله رودی، سرپرست بیمارستان خلیج فارس خارگ نشسته است. مشروح این گفت و گو را می خوانید.
28 سال پیش، زمانی که وارد صنعت نفت شدم، برای آشنایی با محیطی که قراربود درآن کارکنم، به جزیره خارگ آمدم. با خود قراردوهفته ای گذاشته بودم وتصمیم به ماندنم منوط به بررسی هایی بود که باید انجام می دادم. خاک جزیره خارگ، آنقدر گیرا بود که دو هفته به 28 سال انجامید و این همکاری همچنان ادامه دارد.
جزیره خارگ درطول وعرض 20 کیلومترخلاصه می شود وآب وهوای آن درچندماه پایانی سال بسیارمطبوع واغلب بهاری است، اما دربیشتر اوقات سال آنقدر شرجی می شود که نفس کشیدن را هم سخت می کند. صنعت نفت فعالیت های صنعتی وخدماتی مختلفی همسو با مسئولیت های اجتماعی در این جزیره انجام می دهد که ارائه خدمات درمانی ازسوی بیمارستان خلیج فارس خارگ از آن جمله است. این بیمارستان که تنها بیمارستان این دیار است، افزون برخدمات رسانی به کارکنان بخش های مختلف صنعت نفت، به بومیان جزیره خارگ نیز خدمات رسانی می کند و بیشتر این خدمات رایگان است. بیمارستان خلیج فارس، تنها بیمارستان جزیره خارگ است که برای خدمات رسانی به حدود چهارهزار نفر طراحی شده بود، اما اکنون جمیعت 20 هزارنفری را پوشش داده وخدمات یکسانی به کارکنان و بومیان آن ارائه می دهد. این بیمارستان در دسته بندی دانشگاه علوم پزشکی ایران به لحاظ سطح بندی در ارائه خدمات درمانی، سطح 2 را به خود اختصاص داده است. در بیمارستانی با این مشخصه و سطح بندی، چهاربخش تخصصی اصلی داخلی، جراحی، اطفال و زنان و زایمان فعال هستند و با توجه به این سطح بندی، تخت های ویژه در بخش داخلی به بیماران قلبی اختصاص داده شده است.
معمولا تصوری که ازبیمارستان در ذهن شکل می گیرد، ساختمانی است که در فضایی بزرگ بناشده و چندین بخش را که هریک مجهزبه دستگاه های خاص آن بخش است، تشکیل می دهد. 28 سال پیش که ابتدای ورودم به جزیره خارگ است، این بیمارستان مشتمل برچند کانکس بود که برخی جراحی ها نیز در همان کانکس ها انجام می شد. بیمارانی که در کانکس ها عمل جراحی شده اند، هم اکنون در سلامت هستند. بارشد جمعیت دراین جزیره، فعالیت های درمانی و خدمات رسانی که متولی آن بهداشت و درمان صنعت نفت است، نیز افزایش یافته است. پیش ترسطح فعالیت ها درجزیره خارگ بسیارمحدود بود، اما اکنون با توجه به رشد فعالیت ها در تمام بخش ها و تجمع نیروی انسانی، حادثه خیز بودن آن بسیار اهمیت یافته است.
بیشتربومیان منطقه برای دریافت خدمات ابتدا به اورژانس بیمارستان خلیج فارس و بخش داخلی آن مراجعه می کنند و با بررسی بیشتر درصورت نیاز برای بستری وحتی عمل جراحی به دیگر بخش های بیمارستان معرفی می شوند.
بیشتر بومیان منطقه دفترچه تأمین اجتماعی دارند ودر زمان بستری شدن هزینه ای ازآنها دریافت نمی شود. برای مراجعان سرپایی نیز هزینه ها براساس قراردادهای منعقد شده با سازمان های بیمه گر نظیر تامین اجتماعی، خدمات درمانی نیروهای مسلح و بیمه سلامت با تعرفه دولتی محاسبه و دریافت می شود وهزینه بسیار کمی راپرداخت می کنند.
درباره اینگونه بیماران همه چیزبه دریا و شرایط آن بستگی دارد؛ به عبارتی اگر دریا مواج باشد و طوفانی، امکان استفاده از بالگرد و شناورنیست و این مهم کار مداوا و ادامه آن را سخت می کند. جزیره خارگ، محصور درآب است و شرایط بد آب و هوایی این اجازه نمی دهد که ازبالگرد یا کشتی برای انتقال بیماران بدحال استفاده شود؛ بنابراین، افزون براین که تمام توان خود را برای شرایط بهتر بیماربه کارمی گیریم تا مشکل خاصی ایجاد نشود، گاه چاره ای و کاری از دست کسی جز انتظاربر نمی آید؛ باید منتظر ماند تا اوضاع برای انتقال مساعد شود.
برخی پزشکان و کارکنان بیمارستان به سن بازنشستگی رسیده و از بدنه نفت خارج شده اند، برخی دیگر به دلیل شرایط سخت کار، مسائل مالی و معیشتی و دسترسی کم به امکانات یا از بدنه نفت جدا شده اند یا به بخشی دیگری از صنعت نفت مهاجرت کرده اند و به شهرهای خود بازگشته اند؛ از این رو کمبود نیروی انسانی، یکی ازمهم ترین مشکلات است؛ البته برای جبران آن درخواست جذب نیروشده، اما تمایل چندانی برای کار دربیمارستان خلیج فارس خارگ دیده نشده است، زیرا این اعتقاد وجود دارد که درخارج از این جزیره هم درآمد بهتر است و هم شرایط زندگی؛ بنابراین ماندگاری نیروها نیز کاهش می یابد.
راهکارهایی همچون افزایش کارانه پزشکی به منظورماندگاری پزشکان برای خدمت دربیمارستان خلیج فارس ارائه شده است که امیدوارم به این مهم ازمسئولان ذی ربط پاسخ داده شود و خدمت رسانی دراین بیمارستان واین جزیره به نحومطلوب تری انجام شود.
معاینات دوره ای طب صنعتی کارکنان صنعت نفت با اطلاع رسانی در این زمینه به صورت مستمر انجام می شود. در طب صنعتی تمام موارد منتج به سلامت افراد بررسی می شود و آنها که نیازبه پیگیری بیشتر داشته باشند، شناسایی و به منظور بررسی تخصصی تر به پزشکان متخصص معرفی می شوند. افرادی را که محیط کاریشان باعث ایجاد مشکلات بیشترمی شود، جابه جا و درمحیطی با فعالیت متناسب با شرایط آن شخص مستقر می کنیم. اکنون تمام ارائه خدمات طب صنعتی کارکنان استخدامی بر اساس بندهای «د» و «و» در این بیمارستان انجام می شود و سلامت آنها بررسی و پایش دقیق می شود. شرکت های مستقر در جزیره مانند نفت مناطق مرکزی، فلات قاره، پتروشیمی و پایانه های نفتی را نیز تحت پوشش قرار می دهیم.
مدیران، کارکنان و بومیان جزیره خارگ همواره در توسعه و تجهیز بیمارستان خلیج فارس جزیره تاکید دارند؛ از این رو امسال دستگاه های سی تی اسکن، دندان پزشکی و چشم پزشکی را تجهیز کردیم، ضمن آنکه در صدد تجهیز بخش های دیگر هستیم و در صورت تایید، تامین اعتبار آنها را دنبال می کنیم. همواره به دنبال ارائه خدمات بهتر به کارکنان و بومیان منطقه هستیم.
بهداشت و درمان، جز جدایی ناپذیر امنیت روانی جامعه است و دراین زمینه نیازمند تامین نیروی بیشتر و تجهیز به روزتر برای ارائه خدمات درمانی مطلوب تر هستیم. بی شک، مجموعه این موارد به همراه توجه به مسائل اقتصادی کارکنان، می تواند شرایط را برای خدمات رسانی بهتربه کارکنان صنعت نفت درجزیره خارگ وبومیان ساکن درآن بهترکند. انتظار می رود مسئولان نیز به این مهم توجه داشته باشند و ما را در خدمت رسانی بیشتر و بهتر یاری کنند.
وزیر نفت اقدام های مورد انتظار حوزه پژوهش و فناوری صنعت نفت را ابلاغ کرد
مشعل اینکه گفته می شود پژوهش موتورمحرک پیشرفت و توسعه کشور به شمار می آید، پیش زمینه مهمی را مطرح می سازد که آن، اتکا به توان داخل است و با همین نگاه در حداقل یک دهه اخیر، شاهد تغییرات بنیادین و چشمگیری در حوزه ساخت داخل محصولات صنایع مختلف، بویژه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی بوده ایم. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، پژوهش و تعریف طرح های پژوهشی با الهام گرفتن از فرامین مقام معظم رهبری در مقاطع مختلف زمانی مبنی بر جدی گرفتن مقوله پژوهش، تربیت افراد پژوهشگر وتقویت روحیه پژوهشگری، شتابی مضاعف گرفت. موضوعی که وزارت نفت نیز با جدیتی بیش از پیش، آن را در دستور کار خود قرار داد و به عنوان اولویتی مهم در معاونت پژوهشی و فناوری این وزارتخانه، به پیگیری آن پرداخت و حالا وزیر نفت، اقدام های مورد انتظار در حوزه پژوهش و فناوری صنعت نفت را ابلاغ کرده است که می تواند راهگشای مسیر پیش رو باشد.
می توان گفت مسیری که قرار بود در حوزه پژوهش و فناوری کشور طی سال ها و به دلایل مختلف با تاخیر اجرایی شوند، در دو سال گذشته با شتابی بیش از پیش انجام شده است، به طوری که تقریبا در دو سال گذشته، شاهد اقدام های قابل توجهی در بخش های مختلف صنعت نفت بوده ایم. این تغییرات به حدی قابل توجه بوده اند که از سوی مقام معظم رهبری و رئیس جمهور مورد تقدیر قرار گرفته اند. در همین خصوص، وزارت نفت موضوع حمایت از شرکت های فناور و دانش بنیان را به عنوان یک اولویت و محور اصلی در برنامه های توسعه ای خود قرار داده، تا آنجا که منجر به تفاهم و قراردادهای مهمی در زیرمجموعه های صنعت نفت شده است.
وزیر نفت، چندی قبل به منظور مدیریت یکپارچه، منسجم و راهبردی زیست بوم پژوهش، فناوری و نوآوری صنعت نفت، اهم اقدام های مورد انتظار این صنعت را به معاونان خود و مدیران عامل شرکت های اصلی ابلاغ کرد. در متن این ابلاغیه تاکید شده است که به منظوراجرای بند (6) سیاست های کلی علم و فناوری ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، بند (4) سیاست های کلی بخش نفت و گاز، بند(۲) سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی مواد آیین نامه تولید، دانش بنیان و اشتغالزایی در صنعت نفت تصویب نامه هیأت وزیران، همچنین اجرای بند (5) از جزء (الف) بندهای (7) و (8) از جزء (ب) و بند (4) از جزء (پ) ماده (۳) قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت و به منظور مدیریت یکپارچه، منسجم و راهبردی زیست بوم پژوهش، فناوری و نوآوری صنعت نفت لازم است مجموعه اقدام هایی انجام شود.
این اقدام ها شامل چابک سازی، بازنگری، ساختار، ارکان، وظایف و نحوه ارتباطات نهادهای مؤثر و فعال در زیست بوم صنعت نفت به منظور تدوین خط مشی توانمندسازی آن، سیاستگذاری برای تدوین سبد طرح های اولویت دار پیشران فناوری صنعت نفت کشور، راهبری و نظارت بر اجرای آن و تدوین روش ها و سازوکارهای متنوع مبتنی بر قوانین مصوب برای تأمین مالی طرح های راهبردی می شود.
همچنین مواردی مانند تسهیل فرایندهای به هم رسانی عرضه و تقاضای فناوری مبتنی بر سازوکارهای نوین، تقویت زنجیره تأمین کالاها و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت از داخل کشور با رویکرد افزایش عمق ساخت داخل و با تمرکز بر اقلام اساسی و گروه های کالایی با مشخصه هایی از جمله ارزبری بالا، اهمیت بالا، مصرف کمی بالا مورد تاکید قرار گرفته است.
جهت دهی به فعالیت های پژوهشی و فناورانه صنعت نفت با هدف رفع نیازهای واقعی صنعت نفت و تدوین و ارائه ساز و کارهایی برای تسهیل انجام آزمایش های مربوط به تجهیزات فناورانه و دانش بنیان تولید داخل با بهره گیری از امکانات شرکت های اصلی و تابعه، از دیگر مواردی هستند که در ابلاغیه وزیر نفت بر آنها تاکید شده است.
باید توجه داشت که توسعه علم، فناوری و نوآوری آن هم در صنایع های تک، همچون صنعت نفت، پیشران های اصلی بهره وری و حرکت های رو به جلو و تثبیت در بازارهای رقابتی است. آنچه در دهه های قبل برای ساختارهای علوم و فناوری کشور اجرایی شده، کافی نبوده یا متناسب با شرایط و نیازهای روز، رشد نکرده، از این رو وزارت نفت در دولت سیزدهم با توجه به شناسایی نیازها و خاستگاهی که در حوزه پژوهش و فناوری دارد، تلاش می کند زیست بوم پژوهش و فناوری خود را ایجاد و تقویت کند.
در باره اهمیت این ابلاغیه می توان به چند مورد اشاره کرد که اجرایی شدن آنها بی شک در بهبود عملکرد مجموعه های فناور، دانش بنیان و پژوهش محور صنعت نفت که عموما جوان و از بخش خصوصی هستند، تاثیر بسزایی دارد. یکی از موضوع های مهم نحوه شناسایی، ارتباط با مجموعه های فناور و دانش بنیان و نحوه رتبه بندی و سپرده پروژه ها به آنها بوده است. در سال های اخیر، شرکت های دانش بنیان سردرگم بودند و لازم بود شفافیت و روالی قانونی در این مسیر ایجاد شود.
بسیاری از پروژه های فناور محور بویژه در صنعت نفت، دارای ریسک های قابل توجه یا نتیجه پیگیری ها و آزمایش های مختلفی هستند که طی یک زمان بندی حاصل می شوند، در حالی که سرمایه گذاری در چنین فضایی نمی تواند برای سرمایه گذاران قابل قبول باشد. به همین دلیل بازتعریف از تامین هزینه ها، وثیقه های مالی و تضمین پروژه ها از سوی کارفرما برای شرکت های دانش بنیان لازم بود تا منافع دو طرف در نظر گرفته شود.
یکی دیگر از مشکلات شرکت های فناور و دانش بنیان، مسیرهای تامین مالی است.
بسیاری از این شرکت های کوچک، در ابعادی با مسؤولیت محدود شکل گرفته اند و مجموعه های دولتی مالی و اقتصادی، امکان تخصیص وام و اعتبارات سنگین به این شرکت ها و پروژه هایشان را ندارند. تجربه نشان داده است که بیش از ۸۰ درصد شرکت های نوظهور به همین دلایل با شکست مواجه می شوند؛ اما با مدل و راهکارهایی که وزارت نفت پیش پای آنها قرار داده، فرصت بیشتری برای اقدام و عمل خواهند داشت.
وزارت نفت در دوسال اخیر صندوق های حمایتی را برای مجموعه های دانش بنیان راه اندازی کرده است. هم اکنون بیش از ۹ هزار شرکت دانش بنیان در کشور وجود دارد و قراردادن شرکت های دانش بنیان در یک زنجیره کنار هم می تواند در انواع حمایت های مالی و اقتصادی، رفع موانع قانونی، صدور انواع مجوز ها و اعطام انواع وام و اعتبارات تاثیری بسزا داشته باشد.
باید توجه داشت که زیست بوم فناورانه ای که در صنعت نفت شکل گرفته، به اذعان مسؤولان اجرایی این عرصه در همه سطوح، موفق تر از دیگر ارگان ها بوده است. به دلیل همین اثرگذاری و البته تعداد مجموعه های فناوری و دانش بنیان، زیست بوم فناوری صنعت نفت تا حد زیادی الگو دهی به دیگر بخش هاست. از این رو هرگونه تلاش و همراهی با هدف موفقیت این زیست بوم، بر افق بلند مدت دانش و فناوری اقتصاد کشور نور افشانی و مسیر توسعه را هموارتر خواهد کرد.
آژانس بین المللی انرژی و ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک بر برآوردهای افزایشی خود برای رشد تقاضای جهانی نفت در سال 2023 میلادی که انتظار می رود بخش عمده آن از سوی مشتریان آسیایی باشد، تأکید دارند، اما واقعیت واردات واقعی نفت خام ازسوی خریداران نفت در قاره کهن، گویا داستانی متفاوت را بیان می کند.
آژانس بین المللی انرژی در تازه ترین گزارش ماهانه چشم انداز کوتاه مدت خود که 14 نوامبر (23 آبان ماه) منتشر شد، برآورد خود را درباره رشد تقاضای نفت خام در سال 2023 میلادی را نسبت به پیش بینی پیشین روزانه 100 هزار بشکه افزایش داد و این رقم را دو میلیون و 400 هزار بشکه در روز اعلام کرد.افزایش پیش بینی آژانس بین المللی انرژی که به کشورهای صنعتی مشاوره می دهد و به گونه ای نماینده واردکنندگان نفت خام است، نشان می دهد برآوردهایش به پیش بینی های گزارش 13 نوامبر (22 آبان ماه) دبیرخانه اوپک درباره تقاضای جهانی نفت خام نزدیک است. این سازمان که 13 کشورصادرکننده نفت را نمایندگی می کند، پیش بینی تقاضای نفت در سال 2023 میلادی را دومیلیون و 460 هزار بشکه در روز اعلام کرد واین رقم نسبت به برآورد پیشین روزانه 20 هزار بشکه افزایش را نشان داد .
آژانس بین المللی انرژی و اوپک در سناریوهای خود مربوط به برآورد رشد تقاضا، نقش چین را محوری نشان داده اند، به طوری که پیش بینی کرده است تقاضای نفت خام بزرگ ترین واردکننده نفت جهان درسال ۲۰۲۳ میلادی، روزانه یک میلیون و 800 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
در حالی که بین تقاضای کلی نفت یک کشور و سطح واردات آن تفاوت وجود دارد، در پیش بینی آژانس بین المللی انرژی، بین رشد تقاضا و افزایش واردات کنونی در سال 2023 میلادی هم شکافی قابل توجه وجود دارد.
داده های رسمی گمرک نشان می دهد میانگین واردات نفت خام چین در 10 ماه نخست امسال 11 میلیون و 360 هزار بشکه در روز بوده که نسبت به مدت مشابه سال 2022، روزانه یک میلیون و 430 هزار بشکه افزایش داشته؛ این رقم پارسال در دوره مورد بررسی 9 میلیون و 930 هزار بشکه در روز بوده است.
مجموع واردات نفت خام چین درسال 2022 میلادی 10 میلیون و 170 هزار بشکه در روز بوده و نشان می دهد تنها یک میلیون و 210 هزار بشکه، کمتر از سرعت 10 ماه سال 2023 میلادی بوده است.این آمارها معنایش این نیست که تولید نفت خام چین با افزایشی قابل توجه روبه رو بوده است، زیرا داده های رسمی حکایت از آن دارد که برداشت نفت خام از میدان های داخلی این کشور در 10 ماه سال میلادی جاری،چهار میلیون و 180 هزار بشکه در روز بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 1.7 درصد افزایش را نشان می دهد.
رشد تقاضای نفت چین نیز می تواند با برداشت از ذخیره سازی های این کشور آسیایی تأمین شود، با این حال این اتفاق نیفتاده، زیرا چین در 10 ماه امسال به مقدار ذخیره سازی های نفت خام خود افزوده است.
چین حجم نفت خام ورودی یا خروجی از ذخیره سازی های راهبردی و تجاری را هیچگاه اعلام نمی کند، اما با کسر مقدار نفت خام فرآوری شده در پالایشگاه ها، می توان کل نفت خام وارداتی و تولید داخلی این کشور را تخمین زد.حجم کل نفت خام در دسترس پالایشگاههای چین از واردات و تولید داخلی در 10 ماه سال 2023 میلادی، روزانه 15 میلیون و 540 هزار بشکه بوده است، اما پالایشگاه ها در دوره مورد بررسی 14 میلیون و 860 هزار بشکه نفت خام فرآوری کرده اند؛ به این معنا که 680 هزار بشکه به مخازن ذخیره سازی نفت خام این کشور اضافه شده است.
به طورکلی پیشبینی آژانس بین المللی انرژی برای رشد تقاضای چین بسیار بالاتر از افزایش واردات واقعی نفت خام این کشور است و این شکاف را نمی توان با تغییر در تولید داخلی یا موجودی ذخیره سازی ها توضیح داد.
به نظر می رسد برآورد اوپک از رشد تقاضای نفت خام چین در سال 2023 میلادی که یک میلیون و 140 هزار بشکه در روز اعلام شده بسیار دقیقتر است و احتمال وقوع آن هم وجود دارد.
خارج از چین، تقاضای نفت در دیگر کشورهای آسیایی تصویری تا حدودی متفاوت از خود نشان داده، اما واردات کلی نفت در قاره کهن تاکنون در سال 2023 میلادی رشدی خیره کننده داشته است.
بر اساس داده های گروه بورس اوراق بهادار لندن (LSEG)، واردات نفت خام آسیا در 10 ماه سال 2023 میلادی، روزانه 26 میلیون و 930 هزار بشکه بود که نسبت به کل سال 2022 میلادی، روزانه یک میلیون و 340 هزار بشکه افزایش نشان می دهد، این رقم در سال 2022 میلادی، 25 میلیون و 590 هزار بشکه در روز بوده است.
بر اساس داده های گروه بورس اوراق بهادار لندن، هند، دومین واردکننده بزرگ نفت در آسیا، در 10 ماه سال جاری میلادی چهارمیلیون و 620 هزار بشکه وارد کرده است که نسبت به دوره مشابه سال 2022 میلادی 462 هزار بشکه افزایش نشان می دهد.
واضح است که چین و هند در 10 ماه امسال، رشدی نسبتاً مطلوب داشته اند، اما بقیه کشورهای آسیایی با کاهش واردات روبه رو بوده اند که این شرایط باعث شده مجموع افزایش واردات نفت خام قاره کهن تا حدودی اندک شود و به اندازه کافی نتواند برآوردهای آژانس بین المللی انرژی و اوپک را محقق کند.
بنابراین اگر آسیا به اندازه کافی نفت خام برای برآورده کردن پیش بینی های افزایشی وارد نمی کند، آیا این احتمال وجود دارد که دیگر مناطق نیز بتوانند این شرایط را جبران کنند؟
بر اساس تازه ترین گزارش اوپک، رشد تقاضا احتمالاً در اروپا منفی، در آمریکای شمالی و آفریقا نسبتاً بالاتر و در آمریکای جنوبی اندکی بالاتر خواهد بود.جایی که اوپک شرایط را برای افزایش تقاضا مهیا می بیند، افزون بر چین و هند، رشد تقاضا درخاورمیانه است، جایی که برآورد کرده است که درسال 2023 میلادی نسبت به سال 2022، این مقدار روزانه 340 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.با فرض اینکه برآورد اوپک صحیح باشد، پرسشی که در بازارهای جهانی نفت خام مطرح می شود این است که آیا رشد مطلوب تقاضا در خاورمیانه برای قیمت های جهانی نفت مهم است یا اینکه کشورهای منطقه به جای صادرات این مقدار نفت خام را خودشان مصرف می کنند.
به طور کلی، آنچه بازار جهانی نفت خام باید انجام دهد این است که آیا پیش بینی تقاضا در تعیین سطح قیمت ها مهم تر از واردات واقعی ازسوی کشورهای مصرف کننده است یا خیر.
شرکت مناطق نفت خیز جنوب
تازه ترین وضعیت بزرگ ترین شرکت های تولیدکننده نفت خام ایران در نشست هم اندیشی مدیران عامل شرکت های بهره برداری تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با هدف هم افزایی و با نگاه همه جانبه به موارد روز تشریح شد.علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب هدف برگزاری این گونه نشست ها را ایده گرفتن مدیران عامل از دستاوردهای شرکت های دیگر و به اشتراک گذاری تجربه ها دانست و گفت: مهم ترین راهبردهای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اصلاح فرایندهای تولید، روزآمد کردن سیستم های کنترل گر (PLC)، احیای کریدورهای نفتی، نوآوری و انجام امور به صورت خلاقانه و مدیریت پساب ها برای نگاه به نگهداشت محیط های پیرامونی است.
غلامرضا کمالی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران نیز در این نشست با ارائه گزارشی از عملکرد این شرکت در حوزه بهسازی فضای کار کارکنان، آسفالت محوطه های شرکت، تعمیر اماکن، پیاده روسازی و ایجاد مجتمع های رفاهی، اجرای این موارد را برای ایجاد فضای زندگی ضروری خواند.
وی در ادامه از امضای قراردادهای سه جانبه شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها برای رفع موانع تولید در زمینه هایی همچون ساخت پمپ چندفازی، بومی سازی فرایندهای جلوگیری از خورندگی تأسیسات، ایجاد سیستم نشت بند و توپک رانی هوشمند خبر داد.
جواد تقی زاده، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری هم در سخنانی گفت: در تهیه کالای شرکت های عملیاتی، قوانین موجود چابکی سازمان را به چالش می کشند، به طوری که گاهی تا ۱۶۴ روز خرید کالا به درازا می انجامد که همکاران ما در این شرکت به روش هایی برای سرعت بخشیدن به این موضوع دست یافته اند.وی اظهار کرد: مهندسان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری در حال طراحی کارخانه نمک زدایی هستند و تمهیدها به گونه ای است که این تأسیسات به صورتی پیاده سازی شوند تا پساب دورریز نداشته باشد. این مهم به حفظ و نگهداشت محیط های پیرامونی کمک بسزایی خواهد کرد.
علیرضا هیهاوند، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان نیز نشست هم اندیشی مدیران عامل شرکت های بهره برداری تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از خرید تعلیق شکن هایی برای تأسیسات ژوراسیک این شرکت به واسطه استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان خبر داد.وی گفت: شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان، همسو با اهداف مدیریت بالادستی برای افزایش حداکثری تولید با ابتکار مهندسان خود و استفاده از دانش فنی داخلی با تزریق آب در میدان مسجدسلیمان قادر به افزایش برداشت از این مخازن شده است.
قباد ناصری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون نیز در این نشست گفت: این شرکت در یک حرکت جهادی اقدام به احداث ۲۳۶ کیلومتر خط لوله ۱۰ اینچ با هدف افزایش تولید ۲۰ هزار بشکه در روز کرده است. همکاران ما در شرکت نفت و گاز مارون با نصب دو پمپ P68 و P100 تزریق ۱۰ تا ۱۲ هزار بشکه در روز پساب های همراه نفت را عملیاتی کرده اند. نفت و گاز مارون برای صیانت از تولید، اقدام به ایمن سازی هدر سراسری ۱۶ اینچ تزریق گاز مارون به طول ۱۱ کیلومتر کرده است.
حسن شهرویی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون هم در نشست مزبور از اقدام های جهادی همکاران خود گفت و در تأیید این اقدام ها به رفع نشتی خطوط لوله انتقالی، تعمیرات اساسی تأسیسات اهواز ۵، استانداردسازی تابلوهای برق، تعمیرات اساسی ماشین آلات سنگین ترابری، لایروبی نهرها و آبراهه ها، بازسازی آبدارخانه های تأسیسات، نهضت رنگ آمیزی تأسیسات و بهسازی تجهیزات اداری تأسیسات فراورشی اشاره کرد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت آمادگی این پژوهشگاه برای هم افزایی با بخش های مختلف وزارت نفت و شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران به لحاظ فنی و فناوری برای پیشبرد اهداف کشور در حوزه نفت و گاز را اعلام کرد.
عظیم کلانتری اصل در نشست شورای پژوهش، فناوری و تجاری سازی شرکت ملی نفت ایران که در منطقه عملیاتی خانگیران برگزار شد، گفت: بازدیدهای دوره ای برنامه ریزی شده از سوی مدیریت پژوهش شرکت ملی نفت ایران کار بسیار مهم و برای شناسایی ظرفیت ها بویژه در لایه های پایینی سازمان ها نیازمند ساختار و چابک سازی است.
وی گفت: گستره فعالیت های پژوهشگاه صنعت نفت بررسی و تحقیق در خصوص بیشتر مسائل مربوط به حوزه شرکت ملی نفت شامل اکتشاف، تولید و حوزه ذخیره سازی گاز را شامل می شود، از این رو در کنار شرکت ملی نفت ایران و دیگر بخش های وزارت نفت می تواند به لحاظ فنی و فناوری نقش آفرینی کند.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت ادامه داد: پژوهشگاه صنعت نفت می تواند در مسأله حفاظت صنعتی، با توجه به گاز ترش تولیدی منطقه خانگیران، پاکسازی حوضچه های مربوط به حفاری و عملیات تولید و به طور کلی مسائل زیست محیطی در کنار شرکت نفت مناطق مرکزی ایران کارهای ارزشمندی انجام دهد. این پژوهشگاه آمادگی دارد در پروژه های مرتبط با حوزه نفت و گاز به صورت مستقل و چه در کنار دیگر شرکت های صاحب دانش مشارکت کند.
کلانتری اصل تصریح کرد: مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت این امکان را دارد که فناوری های عرضه شده به شرکت نفت مناطق مرکزی ایران را با تمام توان اصلاح و تکمیل کند. این کار می تواند محصولات کامل نشده شرکت های فناور را با توافق طرفین به مرحله اجرا یا پایلوت برساند.
وی اظهار کرد: تجربه پژوهشگاه صنعت نفت نشان می دهد پروژه هایی با موفقیت انجام می شود که از سوی گروه سیاستگذار بدرستی تعریف شده و کارفرما نیز افزون بر نظارت و مشارکت متعهدانه، هدف نهایی پروژه را به طور کامل مشخص کرده است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
رئیس پایانه نفتی خارک به همراه رؤسای اداره های عملیاتی به منظور بررسی روند انجام کارهای باقیمانده پهلوگاه ۱۵ اسکله غربی از این پهلوگاه بازدید کردند.
یکشنبه (5 آذرماه) سید ابراهیم حسینی، رئیس پایانه نفتی خارک در این بازدید اظهار کرد: با تأکید مدیرعامل و برای انجام مأموریت خطیر واگذارشده به شرکت پایانه های نفتی ایران، روزآمد کردن تجهیزات و آماده سازی شرایط عملیاتی در دستور کار است.
وی افزود: بازدیدی متشکل از رؤسای اداره های عملیاتی، فنی، بازرسی، ایمنی، حراست و پشتیبانی اسکله غربی، بخصوص خارک ۵ انجام و موانع راه اندازی بررسی شد و توصیه لازم به منظور رفع پانچ و عملیاتی کردن پهلوگاه در دستور کار اداره های عملیاتی قرار گرفت.
رئیس پایانه نفتی خارک با قدردانی از فعالیت اخیر انجام شده از سوی اداره تعمیرات در ایجاد مسیر تردد و دسترسی به تجهیزات این پهلوگاه، بر تکمیل کارهای باقیمانده پهلوگاه ۱۵، برنامه ریزی و انجام اقدام های تعمیراتی مورد نیاز و عملیاتی کردن آن طی سال ۱۴۰۲ به عنوان هدف اصلی اداره ها تأکید کرد.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با بیان اینکه ضریب پایداری صندوق نسبت به گذشته افزایش یافته است، گفت: با بهره برداری از طرح های سرمایه گذاری و افزایش بهره وری شرکت های تولیدی، وضع صندوق ها تا ۲۵ سال آینده پایدار خواهد بود.
عبدالحسین بیات در بیست وسومین نشست سراسری رؤسای کانون های بازنشستگی صنعت نفت که در مشهد مقدس برگزار شد، با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره بازنشستگان و اینکه آنها آینه تمام نمای شاغلان هستند، گفت: اگر مشکلی در وضع معیشتی این قشر از کارمندان صنعت نفت ایجاد شود، سبب بی انگیزگی در بخش شاغلان صنعت نفت خواهد شد و این پدیده، فرایند توسعه صنعت نفت و تولید را با پیامدهای منفی روبه رو می کند؛ از این رو شأن و منزلت بازنشستگان و شاغلان رابطه مستقیم و ناگسستنی با یکدیگر دارد.
وی تأکید کرد: بازنشستگان و شاغلان صنعت نفت در همه ادوار از پیروزی انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی، دوران سازندگی و برنامه های اول تا ششم توسعه، همواره در خدمت میهن اسلامی، مردم و نظام جمهوری اسلامی ایران بوده اند.
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با بیان اینکه ما در مقابل بازنشستگان صنعت نفت و آینده آنها مسؤولیم، اذعان کرد: بر اساس تکالیف هیأت امنای صندوق همه فرایندهای کاری باید به اعتلای اقتصادی صندوق منجر شود، در این میان کانون های بازنشستگی می توانند یکی از دریچه های هم اندیشی میان بازنشستگان و صندوق ها برای تعالی امور باشند.
بیات با یادآوری برگزاری مجمع عمومی سالانه صندوق بازنشستگی صنعت نفت در هفته پیش گفت: هم اکنون دارایی های صندوق بیش از ۴۰۰ همت افزایش یافته است. یکی از تکالیف مهمی که به عهده ماست، حفظ و افزایش ارزش دارایی های صندوق است که با برنامه ریزی های انجام شده، هم اکنون صندوق در مسیر بسیار خوبی قرار دارد؛ البته اگر برخی بی تدبیری های غیرکارشناسانه خارج از مجموعه خللی در آن ایجاد نکند، درحالی که این بنگاه اقتصادی، مستقل و غیردولتی است.
وی با اشاره به محتوای گزارش شده به اعضای هیأت امنا اظهار کرد: پارسال ۵ هزار و ۶۹۹ مورد وام قرض الحسنه از منابع بانک قرض الحسنه مهر و یکهزار و ۹۶۶ مورد وام قرض الحسنه از طریق منابع صندوق به بازنشستگان صنعت نفت اعطا شده است، همچنین ۲ هزار و ۴۵۶ مورد وام تعمیرات مسکن و یکهزار و ۳۰۸ مورد وام تأمین مالی در حوزه بازنشستگی پرداخت شد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
کارکنان پالایشگاه دوازدهم مجتمع گاز پارس جنوبی در برنامه کوهنوردی به پاکسازی کوهستان «بنو» از توابع شهر تاریخی «سیراف» اقدام کردند.
مهدی گرامی شیرازی، مدیر پالایشگاه دوازدهم پارس جنوبی در این باره گفت: برنامه پاکسازی کوهستان بنو با هدف ترویج و اشاعه فرهنگ حفاظت از محیط زیست و ایجاد علاقه و انگیزه بین کارکنان و به منظور پاکسازی محیط زیست از زباله، پلاستیک و طبیعت گردی انجام شد.
وی ادامه داد: کارکنان پالایشگاه دوازدهم پارس جنوبی در کنار تولید پایدار گاز توجهی بسیار ویژه به محیط زیست پیرامونی دارند و از ابتدای سال تاکنون اقدام های شایسته ای در این مسیر انجام داده اند.
مدیر پالایشگاه دوازدهم پارس جنوبی تصریح کرد: کارکنان و متخصصان این مجموعه پس از پاکسازی محیط پیرامونی کوهستان بنو به انجام برنامه های فرهنگی و ورزشی پرداختند.
گرامی شیرازی یادآور شد: طبق برنامه ریزی دقیق و منظم اجرای برنامه های محیط زیستی و توجه به زیست مناطق پیرامونی را در دستور کار قرار داده ایم و امید داریم بتوانیم در حوزه گسترش فضای سبز و پاک سازی محیط گام های مهمی برداریم.
بسیج وزارت نفت
دبیر قرارگاه روایت پیشرفت و خدمت صنعت نفت مرکز بسیج وزارت نفت از برگزاری دومین دوره مقدماتی تربیت و تعالی راویان پیشرفت صنعت نفت در اصفهان خبر داد.
سیدمحمدتقی قریشی، دبیر قرارگاه روایت پیشرفت و خدمت صنعت نفت گفت: پس از برگزاری نخستین دوره مقدماتی تربیت و تعالی راویان پیشرفت صنعت نفت در 2 آبان ماه، دومین دوره مقدماتی روزهای سه شنبه و چهارشنبه (7 و 8 آذرماه) در هلدینگ پتروپالایش اصفهان با حضور ۴۰۰ نفر از متخصصان و کارشناسان صنعت نفت و راویان پیشرفت استان اصفهان برگزار شد.
وی با تأکید بر پرچمداری و پیشتازی صنعت نفت در جهاد تبیین افزود: روایت پیشرفت، یک نهضت ملی است که بذر امیدآفرینی را در دل و ذهن جوانان و نوجوانان کشورمان می کارد و اجازه نمی دهد بیگانگان افکار عمومی را مسموم کنند. صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران در میدان عمل پرچمدار و پیشتاز نهضت روایت پیشرفت کشور در مدیریت اجرایی کشور است.
دبیر قرارگاه روایت پیشرفت و خدمت صنعت نفت اظهار کرد: صنعت نفت ایران، صنعتی شکوهمند و عظیم است که کارهای بسیار بزرگی در آن انجام شده، از این رو رسالت ما این است که با بیان توانمندی ها و ظرفیت های نیروی انسانی این صنعت در همه سطوح و تأسیسات صنعتی و فنی که گستره آن در همه این مرز و بوم نمایان است، اعتمادبه نفس و عزتمندی بازدیدکنندگان را تقویت کنیم و برای همه ایرانیان روایت کنیم که ایرانی در صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی چه دستاوردها و افتخاراتی داشته است.
قریشی گفت: با توجه به ارزیابی های دوره نخست، دومین دوره مقدماتی تربیت و تعالی راویان پیشرفت صنعت نفت را در شهر اصفهان و با همکاری و همراهی مرکز آموزش راویان معاونت فرهنگی سپاه پاسداران و دانشگاه جامع امام حسین(ع) به همت و میزبانی هلدینگ پتروپالایش اصفهان برگزار خواهیم کرد.
نخستین دوره مقدماتی تربیت و تعالی راویان پیشرفت صنعت نفت 2تا 5 آبان ماه با حضور۱۴۰ نفر از متخصصان و کارشناسان از چهار شرکت اصلی در مرکز همایش های بین المللی صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت و مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت در تهران برگزار شد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
رئیس نگهداری و تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از راه اندازی دومین پمپ گریز از مرکز (P68) در مجتمع صنعتی شماره (یک) این شرکت خبر داد که به سبب آن، ظرفیت تزریق پساب های نمک زدایی به چاه های دفعی تا ۱۲ هزار بشکه در روز افزایش می یابد.
منوچهر حیدری نیا با بیان اینکه پروژه تزریق پساب به چاه ها یکی از راهبردهای اصلی شرکت همسو با صیانت از زیست بوم پیرامونی تأسیسات بویژه در بخش آب و خاک است، اظهار کرد: پمپ های گریز از مرکز، اصلی ترین تجهیز فرایندی کنترل پساب نمک زدایی به شمار می آیند که با نصب آنها به جای پمپ های P33 برند سانداین، ظرفیت تزریق پساب را به حدود سه برابر ارتقا بخشیدیم.
وی افزود: پمپ P68 یک پمپ گریز از مرکز (multi stage) با فشار خروجی ۴۰۰ تا ۶۰۰ پوند بر اینچ مربع (PSI) و ظرفیت ۱۰ تا ۱۲ هزار بشکه در روز است که مزایایی همچون انتقال پرقدرت پساب، قابلیت اطمینان، پایداری، حذف آلاینده های صوتی و کاهش هزینه های تعمیراتی را نسبت به پمپ های سانداین دارد.
رئیس اداره نگهداری و تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با قدردانی از همه کارکنان اجرای این پروژه، اظهار کرد: بزودی دو پمپ P58 و P100 دیگر در واحدهای نمک زدایی شماره ۳ و ۶ این شرکت نصب خواهد شد.
علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با حضور در جمع کارکنان شرکت نفت و گاز مارون گفت: باید قدردان تلاش های نیروی انسانی صنعت نفت در عرصه جهاد اقتصادی و پیشبرد اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران باشیم.
وی با بیان اینکه رویکرد دولت سیزدهم، کاملاً زیست محیطی بوده و برآورده سازی انتظارات مردم در برخورداری از محیط زیست سالم را هدف گذاری کرده است، اظهار کرد: صنعت نفت باید با استفاده از دانش تراز خود، توسعه و تولید پایدار را در کنار رعایت استانداردها و ارتقای شاخص های محیط زیستی راهبری کند، زیرا محیط زیست خوزستان در شرایط خاصی قرار دارد و همیاری مردم و مسؤولان اعم از اجرایی و صنایع، تنها راه صیانت از آن است.وی تأکید کرد: سازمان حفاظت محیط زیست خوزستان، صنعت نفت را در مسیر حفاظت از محیط زیست یا توسعه آن یاری دهد و فرایندها را برای رسیدن به نتیجه مطلوب سرعت بخشد.شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، به عنوان یکی از شرکت های تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در زمینه بهره برداری، فراورش و انتقال نفت خام و گاز طبیعی و تولید میعانات گازی فعالیت می کند و عملیات تولید از میدان های نفتی مارون، کوپال و شادگان را به عهده دارد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه خلیج فارس
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه خلیج فارس گفت: روزانه نزدیک به ۵۲ میلیون لیتر انواع فراورده نفتی از طریق خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس به مبادی مصرف انتقال داده می شود.
محمد نصر تصریح کرد: فراورده های نفتی انتقال یافته از طریق خط ۲۶ اینچ بندرعباس - رفسنجان شامل نفت سفید، بنزین وگازوییل بوده است که فراورده بنزین بیشترین حجم انتقال فراورده را به خود اختصاص داده است.
وی بیان کرد: منطقه خلیج فارس، یکی از مناطق 12 گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است که با بیشترین حجم انتقال فراورده های نفتی نقش بسیار مؤثری در تأمین انرژی کشور به عهده دارد.
شرکت پالایش گاز فجر جم
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم از کاهش ۲۷ درصدی انتشار گازهای اسیدی طی دو سال گذشته در این شرکت خبر داد.
سیدمحمدمهدی هاشمی در ایــن بــاره گـفت: خوشبـختانه با انـجام اقدام های مؤثر و فنی، موفق شدیم حجم انتشار گازهای مشعل را نسبت به سال پیش ۱۴ درصد و نسبت به دو سال قبل ۲۷ درصد کاهش دهیم.
وی ادامه داد: کاهش انتشار این نوع گازها سبب پایداری هوای پاک شده و بهبود مناسب و قابل مؤثری در منطقه و محیط پیرامونی به شمار می رود.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم، ترکیبات اسیدی را جزو جدایی ناپذیر گازهای استحصالی از چاه و مخازن گازی دانست و تصریح کرد: این ترکیبات در فرایند شیرین سازی گاز از آن جدا می شود و در کوره های زباله سوز تغییر شکل می یابد و به گازهای کم خطر و غیرآلاینده تبدیل می شود.
هاشمی تأکید کرد: هرچند انتشار این نوع گازها به لحاظ عملیاتی کاملاً طبیعی به نظر می رسد؛ اما همکاران متخصص ما در واحدهای مهندسی و اچ اس ای اقدام به اصلاح و بهبود فرایند شرایط کنونی کرده و توانسته اند حجم انتشار گازهای اسیدی را کاهش دهند.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با همکاری پلیس راهور فراجا به نمایندگی از شرکت پژوهش و توسعه ناجی، تفاهمنامه ای را امضا کردند که بر اساس آن، از این پس فرآیند درخواست کارت سوخت به صورت هوشمند و در بستر اینترنت صادر می شود.
تفاهم نامه و رونمایی از سامانه برخط ثبت درخواست صدور کارت هوشمند سوخت با حضور جعفر سالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و مهدی سیدهاشمی، مدیرعامل شرکت پژوهش و توسعه ناجی امضا شد.
با امضا تفاهم نامه و رونمایی از سامانه برخط ثبت درخواست صدور کارت هوشمند سوخت این امکان ایجاد می شود که متقاضیان بدون مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیکی به صورت آنلاین برای صدور کارت سوخت خود اقدام کنند. هم اکنون فرآیند پیش راه اندازی این سامانه آغاز شده و حداکثر تا دو ماه آینده به طور کامل برای عموم متقاضیان قابل دسترس خواهد بود.
جعفر سالاری نسب ، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در آیین امضای تفاهمنامه رونمایی از سامانه برخط ثبت درخواست صدور کارت هوشمند سوخت گفت: بر اساس تکالیف قانونی دولت، 95 درصد کارت سوخت ها می بایست شخصی سازی شود و راه اندازی این سامانه کمک خواهد کرد تا فرآیند صدور کارت ها سریع تر انجام شود.
وی افزود: هم اکنون فرآیند پیش راه اندازی این سامانه آغاز شده و حداکثر تا دو ماه آینده به طور کامل برای عموم متقاضیان قابل دسترس خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با اشاره به اینکه با راه اندازی این سامانه فرآیند درخواست صدور کارت هوشمند سوخت به 10 روز کاهش می یابد، عنوان کرد: هزینه صدور هر کارت همان مبلغ سابق، یعنی معادل 100هزار تومان است و با توجه به اینکه این سامانه متصل به درگاه بانکی است بنابراین متقاضیان می توانند وجه مورد نیاز را به صورت آنلاین پرداخت کنند.
شرکت نفت فلات قاره ایران
برج بازیافت حلال (LEAN OIL STILL) با وزن عملیاتی ۲۰۳ تن مربوط به طرح ان جی ال خارک با حضور مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران و هیأت همراه، از محل کارخانه آن در اهواز بارگیری و برای نصب در جزیره خارک حمل شد.
علیرضا مهدی زاده و هیأت همراه از کارخانه شرکت رآکتورساز، محل ساخت ظروف و تجهیزات ثابت طرح ان جی ال خارک در اهواز بازدید کردند.
در این بازدید مراحل حمل برج بازیافت حلال مربوط به این طرح با وزن عملیاتی ۲۰۳ تن، ارتفاع ۳۷ متر و قطرهای متفاوت ۲.۵، ۳ و ۴ متر از کارخانه اهواز به جزیره خارک آغاز شد و پیش بینی می شود تا ۲۵ روز آینده به محل نصب برسد.
در همین زمینه، تاکنون ۱۳ تجهیز ثابت با وزن عملیاتی بیش از ۸۰۰ تن از سوی کارخانه شرکت رآکتورساز در اهواز ساخته و به محل ساخت حمل و نصب شده است.
همه مراحل طراحی، تأمین کالا، ساخت، حمل و نصب این برج از سوی متخصصان داخلی انجام شده و مواد اولیه نیز از داخل کشور تهیه شده است.
افزون بر این موارد، ساخت ۱۰ تجهیز سنگین و نیمه سنگین دیگر در کارخانه های اهواز و بندرعباس شرکت رآکتورساز در حال انجام بوده که وزن آنها نزدیک به ۵۰۰ تن است و پیش بینی می شود این تجهیزات تا پایان امسال ساخته و تحویل شود.طرح ان جی ال خارک با هدف جمع آوری و جلوگیری از سوختن گازهای همراه نفت در مشعل، همچنین تبدیل آنها به محصولات ارزشمند از سوی سرمایه گذار پروژه در حال انجام است.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
تولید نفت مناطق مرکزی ایران با جریان دهی و راه اندازی ۱۱ حلقه چاه جدید در میدان نفتی دانان روزانه حدود ۱۱ هزار بشکه نفت افزوده شد.
مهدی حیدری، مدیرعامل این شرکت درباره اجرای طرح نگهداشت و افزایش تولید میدان نفتی دانان، اظهار کرد: میدان نفتی دانان در حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب از شرکت های زیرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است که سال ۱۳۵۰ کشف شد و ۹ حلقه چاه دارد، اکنون با حفاری ۱۱ حلقه چاه جدید، فاز دوم توسعه این میدان تکمیل شد.
وی افزود: نفت برداشت شده از چاه های این میدان با خطوط لوله به واحد بهره برداری و نمک زدایی دهلران انتقال خواهد یافت. در این طرح، افزایش ظرفیت تولید میدان از ۸ هزار بشکه به ۱۹ هزار بشکه در روز هدف گذاری شده است.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ضمن قدردانی از حمایت های همه جانبه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از این طرح، درباره مهمترین ویژگی های اجرای طرح های توسعه ای میدان هایی از جمله دانان گفت: مهم ترین ویژگی های اجرای طرح های توسعه ای شامل حفظ، نگهداشت و افزایش تولید با استفاده از دانش فنی و توان متخصصان، پیمانکاران و سازندگان قطعات و تجهیزات ساخت داخل است که در شرایط تحریم با اتکا به منابع و توانمندی های کشور اجرا می شود.
بر اساس این گزارش، قرارداد طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت میدان دانان بین شرکت ملی نفت ایران و گروه مپنا امضا شد. طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت دانان در استان ایلام، افزایش بیش از ۱۰ هزار بشکه ای ظرفیت تولید روزانه این میدان را با حفاری ۱۱ حلقه چاه جدید و طراحی و اجرای عملیات شکافت اسیدی در گروه بنگستان برای دو حلقه از این ۱۱ حلقه چاه هدف گذاری کرده است، همچنین در این پروژه، خدمات فنی ژئوفیزیکی شامل طراحی، جمع آوری، انجام مطالعات لرزه نگاری سه بعدی در مساحتی حدود ۵۰۰ کیلومتر مربع، احداث یک دستگاه پکیج نمک زدایی با ظرفیت ۱۰ هزار بشکه در روز، توسعه چندراهه دانان، احداث جاده های دسترسی به چاه ها و اجرای خط لوله ۶ اینچ به طول ۵۵ کیلومتر لحاظ شده است. میدان نفتی دانان در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی دهلران در استان ایلام و ۸۰ کیلومتری شمال غربی اندیمشک قرار دارد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه
عملیات بارگیری از انبار نفت شهید سلیمانی با حضور مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران آغاز شد.
جعفر سالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران گفت: انبار نفت جدید ارومیه از نظر مقدار ذخیره سازی و تجهیزات جدید ظرفیت مطلوبی دارد و یکی از انبارهای نفت راهبردی شمال غرب کشور به شمار می آید.
وی افزود: مقدار ظرفیت ذخیره سازی انبار نفت شهید سلیمانی ارومیه نزدیک به ۱۲۰ میلیون لیتر و دارای ۳۶ سکوی بارگیری و تخلیه است و برابر با استانداردهای روزآمد فنی و مهندسی طراحی و ساخته شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تصریح کرد: در مجموعه ای مانند انبار نفت جدید ارومیه که فعالیت های بی وقفه عملیاتی از اهم ویژگی های آن به شمار می رود، کارکنان دلسوز و زحمتکش در کمال گمنامی با قبول وظایف سخت و طاقت فرسا هدفی جز تأمین سوخت مورد نیاز منطقه را دنبال نمی کنند، چه بسا نقشی بسیار حیاتی و انکارناپذیر در روند خدمت رسانی به مردم ایفا می کنند.
سالاری نسب با اشاره به موقعیت جغرافیایی انبار نفت جدید ارومیه بر ظرفیت های بسیار زیاد استان به عنوان کریدور تجاری شمال غرب کشور و عزم راسخ شرکت همسو با حمایت از همه شرکت ها و صنایع فعال تأکید کرد.
شرکت پتروشیمی غدیر
تولید پی وی سی شرکت پتروشیمی غدیر در 8 ماه ۱۴۰۲ به ۹۷ هزار و ۵۳۰ تن رسید که بالاترین مقدار تولید ۸ماهه از زمان بهره برداری این شرکت تاکنون است.تولید پی وی سی این شرکت از شرکت های تابع هلدینگ سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین (تاپیکو)، در 8 ماه ۱۴۰۲ به ۹۷ هزار و ۵۳۰ تن رسید که بالاترین مقدار تولید 8 ماهه از زمان بهره برداری این شرکت یعنی از سال ۱۳۸۹ تاکنون است.
مقدار تولید پی وی سی شرکت پتروشیمی غدیر در 8 ماهه امسال ۱۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۱ و ۴۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ افزایش نشان می دهد.این در حالی است که همزمان با انتشار این خبر تولید پتروشیمی غدیر به ۱۰۰ هزار تن رسیده است.
صنعت نفت با قدمتی نزدیک به 115 سال، فراز و فرودهای بسیار داشته و درگذر زمان وقایع متعدی همچون کاپیتولاسیون، ملی شدن صنعت نفت، اعتصابات سراسری دوران انقلاب اسلامی را در دل خود ثبت کرده است. در ادوار مختلف فعالیت این صنعت، وقایع مختلفی رخ داده که برخی اسناد و دست نوشته های آن درموزه هایی که مدیریت موزه ها و مرکز اسناد وزارت نفت در نقاط مختلف کشور به ایجاد آنها اقدام کرده، نگهداری می شوند.
دراین موزه ها برخی متون قراردادهای نفتی و دست نوشته های باقیمانده از دوره های مختلف فعالیت صنعت نفت و اشیایی با مضامین و ریشه های نفتی نیز حفظ و مراقبت می شود. مجموعه باغ آقا درمحله زريسف كرمان، یکی از این موزه هاست. موزه ای در دل کویر لوت با شن هایی روان.
«در اكتبر سال 1894 من مأمور تأسيس كنسول خانه كرمان و بلوچستان شدم. اين ماموريت افتخاری و بدون حقوق و اعتبار مخارج اوليه آن نيز خيلی كم و معدود بود؛ اما چون از آن طریق به مسافرت و سير و سياحت مي پرداختم، مأموريت جديد را قبول و خواهرم را نيز راضی كردم و او را به همراه بردم. »
اين جملات، بخشی از خاطرات ژنرال سايكس (سركنسول انگليس در كرمان و از چهره های تأثيرگذار انگليس ها در تاريخ معاصر ايران) در كتاب «ده هزارمايل در ايران» است.
سِرپِرسی سايكس، مأمور تأسيس كنسولگری انگليس دركرمانی شده بود كه در آن دوران، دروازه ورود به هند محسوب می شد و برای ارتش انگليس از اهميت ويژه ای برخوردار بود تا جايی كه عده ای كنسولگری انگليس در كرمان را پايگاه ديده بانی انگليس ها عليه روس ها می دانند كه راه را برای ارسال اخبار به وزارت خارجه انگلستان در هند نزديک كرده بود.
ژنرال كهنه كار انگليسی كه زبان فارسی را در دوران خدمتش در ارتش هندوستان آموخته بود، برای تأسيس اين كنسول خانه، منزل سيد ابوالحسن خان بيگلربيگی، والی كرمان را كه در فاصله سال های 1195 تا 1206 (دوره زنديه) ساخته شده بود، در نظر می گيرد تا امور كنسولی مربوط به همسايه های شرقی ايران را در آن انجام دهد؛ هر چند رواياتی هم از فعاليت های اقتصادی، تجاری و مناسبات مالی با هند و كشورهای همجوار خبر می دهند.
بعد ازآنكه انگلستان، كنسولگری خود را در كشورهای همسايه شرقی ايران تأسيس كرد، ژنرال سايكس هم بنای كنسولگری در كرمان را ترک كرد و اين بنا در اختيار شركت نفت ايران و انگليس قرار گرفت و به محل اقامت كاركنان و مديران شركت نفت تبديل شد تا روزی كه نفت ملی شد و این بنا به شركت ملی نفت واگذار شد. اکنون این مجموعه، موزه ای است در دل کویر لوت.
مجموعه باغ آقا در محله زريسف كرمان، با درخت های سر به فلک كشيده اش هر نگاهی را متعجب مي كند. از باغی كه در كويری خشک، سرو 500 ساله، قامتش را به رخ مي كشد. درختانی سبز و در هم فشرده كه نشانی از كم آبی و خشكی اقليم گرم كرمان ندارند. اين باغ، يكی از با ارزش ترين بناهای تاريخی شهر كرمان به شمار می رود. مجموعه باغ آقا سر در زيبا و باشكوهی دارد و عمارت و كوشک در ميان آن قرار گرفته و بر اساس اسلوب های اصيل باغ ايرانی ساخته شده است. از شاخصه های بنا، تالار ستوندار و ستون های سنگی است كه در قسمت بيرونی و داخلی ديده می شود.
این عمارت پس از رفتن انگلیسی ها به شرکت نفت انگلیس و ایران واگذار شد و تا زمان ملی شدن صنعت نفت در اختیار آنها باقی ماند. بعد از ملی شدن، اين ساختمان در اختیار شرکت ملی نفت و سپس شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمان قرار گرفت و از آن برای كاربری مسكونی بهره برداری شد.
در باغ موزه نفت سوزهای كرمان كه اسفندماه 1399 پس از پشت سر گذاشتن دو مرحله استحکام بخشی و جلوگیری از تخریب بیشتر، با مرمت و بازسازی به بهره برداری رسمی رسید، مجموعه ای از چراغ ها، وسايل گرمايشی، اجاق های خوراک پزی نفت سوز و. . . نگهداری مي شود.
این موزه از سه بخش اصلی نفت سوزها، تاریخچه باغ، ساختمان و استقرار کنسول گری و شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه کرمان تشکیل شده است. بخش اصلی نفت سوزها متشکل از ۵ اتاق تو در تو در ساختمان عمارت تاریخی قرار گرفته که هر یک از آنها راوی داستانی مرتبط با نفت سوزها هستند.
اتاق نخست با عنوان گرمایشی، روایتگر نفت سوزهایی است که گرما و حرارت تولیدی آنها در استفاده مدنظر بود. اتاق دوم، روشنایی متصل به هم به دو موضوع روشنایی های خانگی، ثابت و روشنایی های متحرک و در مواردی غیرخانگی پرداخته شده است. در اتاق سوم، قطعات و اجزای تشکیل دهنده نفت سوزها و فرایند اولیه آنها و نیز تشریح عملکرد و راه اندازی تعدادی از این دستگاه ها نمایش داده شده است.
اتاق معرفی سازندگان ایرانی، چهارمین بخش از این مجموعه به شمار می رود. در این اتاق، فضایی برای معرفی مشاهیر و سازندگان داخلی نفت سوزها در سطوح افراد کارگاه ها و کارخانه های سازنده فراهم شده است. قصه سازندگان داخلی نفت سوزها نیز در نوع خود جالب است؛ چرا که در مقطعی که ایران با تحریم مواجه شد و توان عرضه نفت خود را در بازارخارجی نداشت. آنها با تولیدات خود و ظرفیت سازی برای بازار داخلی، مانع فشار بیشتر به مردم در مصرف نفت سوزها شدند.
فضایی تا حدی خاطره انگیز از خانه های ایرانی در اتاق پنجم به تصویر کشیده شده است. این اتاق، تداعی کننده حس و حال خانه های ایرانی در دهه ۲۰ خورشیدی است که با نمونه هایی از دستگاه های نفت سوز مزین شده است.
اتاق منفصل که در مسیر بازدید مقدم بر ساختمان ۵ اتاق در محوطه باغ قرار گرفته، از دیگر بخش های موزه نفت سوزها به شمار می رود. در اتاق منفصل با به نمایش گذاشتن مدارک، عکس ها، نقشه ها و دیگر مستندات تاریخچه فعالیت های نظامی، اقتصادی و فرهنگی انگلیس در جنوب ایران به تصویر کشیده شده است.
در باغ موزه نفت كرمان، به عنوان یکی از زیباترین موزه های کشور 470 قلم شی تاریخی نگهداری می شود.
این موزه برای عموم قابل بازدید است.
سینما تابستانی باشگاه کارگران شرکت نفت آبادان، دهه 1340
شرکت پریموس در سال 1892 در سوئد آغاز کرد، این اتفاق زمانی رخ داد که فردی به نام فرانس ویلهلم لیندکویست «اجاق گاز نفتی بدون دوده»، خود را به ثبت رساند. این اجاق، نخستین اجاق گاز پارافین تحت فشار جهان بود. پریموس مدل ۷۱ در سال ۱۹۹۲در کارخانه ای که موسس آن، کارل نایبرگ بود، تولید شد. این اجاق از ویژگی هایی چون کوچک بودن و عملکرد ساده برخوردار بود و به همین دلیل مورد علاقه عموم قرارگرفت.
نمونه ای از پریموس مدل ۷۱ در موزه بنزین خانه آبادان نگهداری می شود. در موزه بنزين خانه آبادان تمامی اسناد، مدارك و اشيای مرتبط با پمپ بنزين مانند تلمبه ها، پيمانه ها، ظروف حلبي و ابزار و تجهيزات مرتبط و همچنين روزنامه ها، مكتوبات، تصاوير و اسناد قديمي و اسكانس هاي منقش به تصاوير پالايشگاهي و تأسيسات نفتي وجود دارد، پمپ بنزين آبادان در سال 1306 از سوي شركت بريتيش پتروليوم در آبادان بنا شد.
(قسمت 18)
هیچ یک از کشورهای عضو اوپک در زمره کشورهای پیشرفته نبودند؛ به اصطلاح، کشورهای عضو، «در حال توسعه» بودند. از سویی، این اتحاد کشورهای در حال توسعه برای دفاع از حقوق ملی در مقابل کشورهای قدرتمند، طبعا موضوع مهمی بود. از سوی دیگر، نفت، مهم ترین و پردرآمدترین بخش اقتصادی آنان به شمار می رفت و نیز به این دلیل که اوپک تنها مظهر اتحاد کشورهای ضعیف علیه کشورهای قدرتمند بود، طبعا پررنگ به نظر می رسید. اکنون، وضع در جهان تغییر کرده است، به عنوان مثال، پیدا شدن نفت دریای شمال یا نفت شیل (Shale Oil) در آمریکا، قدرت مانور کشورهای با قدرت اقتصادی بیشتر را افزایش داده است. به دلیل افزایش قیمت ها، کشورهای پیشرفته اقتصادی، ذخیره سازی زیادی کرده اند. حجم فعالیت غیراوپکی بیشتر شده و از سوی دیگر، انرژی های نو بتدریج و آرام آرام بیشتر نقش آفرین می شوند. نقش گاز نیز در سبد انرژی جهان بیش از گذشته شده و همچنین، نقش انرژی های نو و بویژه انرژی خورشیدی و باد افزایش یافته است. با پیشرفت تکنولوژی برای کاهش مصرف انرژی از اهمیت «نفت» به طور نسبی کاسته شده است. این است که اوپک به قول شما رنگ می بازد؛ البته، زمینه های دیگر اقتصادی نیز در کشورهای عضو اهمیت یافته، مثلا گاز در قطر و ایران یا پتروشیمی در ایران که می تواند با تلاش ویژه سهم بیشتری در اقتصاد ما پیدا کنند. من دوبار در اجلاس اوپک شرکت کردم. دفعه دوم که اجلاس در ژنو برگزار شد هم مهم است. در آن اجلاس، قصد داشتیم به طور عمده دو هدف ملی خود را به نحو احسن تحقق بخشیم. هدف نخست آن بود که نفت خام را در اوضاع بحرانی جنگ به قیمت بالا به فروش برسانیم. هدف دومی که برای شرکت در اجلاس ژنو دنبال می کردیم، آن بود که دبیرکل اوپک در دور بعدی ایرانی باشد. می دانید که دبیرکل هر دو سال به صورت گردشی از میان کشورهای عضو اوپک برگزیده می شد. در دو دوره اول اوپک، «فؤاد روحانی» از ایران دبیرکل بود. دو دوره یکساله بود، یعنی در مجموع دو سال سمت دبیرکلی اوپک را به عهده داشت. در مدت بیش از 20 سال، این مسؤولیت در میان کشورهای عضو اوپک چرخیده بود و به کشور گابن از قاره آفریقا رسیده بود. بعد از گابن هم به طور طبیعی و با همین روش چرخشی، سمت دبیرکلی اوپک دوباره به ایران می رسید. پس ما به آن دلیل که این نظم به هم نخورد، مجبور بودیم با رعایت دیپلماسی قدم برداریم. برای این کار، ابتدا و پیش از برگزاری کنفرانس اوپک، با همان هواپیمای کوچک به چهار کشور آفریقایی عضو اوپک سفر کرده و از دبیرکلی گابن حمایت کردیم و در آنجا هماهنگی هایی انجام دادیم. در این سفر، تأکید ما بر دبیرکلی یک آفریقایی بود؛ البته در کنار آن، اقدام های دیگری مثل اعزام کارشناسان ایرانی به آن کشورها (که در مورد لیبی به نتیجه رسید) به جای کارشناسان غربی انجام شد. این هماهنگی و اقدام در آن زمان، نوعی سرمایه گذاری برای صنعت نفت بود و طبیعتا اگر دبیرکل دوره بعدی اوپک ایرانی بود، خیلی به حیثیت صنعت نفت ایران کمک می کرد و منافع جانبی دیگری نیز داشت.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سیدحسن سادات
حکمت های رضوی
امام رضا(ع) فرموده اند: مَن فَرجَ عَن مُؤمِنٍ فَرجَ اللهُ عَن قَلبهِ یَومَ القِیامَةِ: هر کس گِرِه از کارِ مؤمنی بگشاید (و غمی را از او بزداید)، خداوند هم در قیامت، کار بسته او را می گشاید (و اندوهش را می زداید).
(اصول کافی، ج ۲، ص ۲۰۰)
کسی نیک بیند به هر دو سرای
که نیکی رساند به خلق خدای
خدا را بر آن بنده بخشایش است
که خلق از وجودش در آسایش است.
در حدیثی از امام صادق(ع) نیز آمده است:
هر کسی رنج و غصه و مشکلی را از یک مؤمن برطرف سازد، خداوند غصه های آخرت را از او دور می کند و چون در روز رستاخیز از قبر بیرون می آید، قلبی خنک و آرام دارد. خدا کسانی را دوست دارد که در دنیا به فکر کمک و غم زدایی از مؤمنان باشند و از بار مشکلاتشان بکاهند و شریک رنجشان شوند و آنان را در هنگام حوادث تلخ، تنها نگذارند.
در سیره امامان معصوم علیهم السلام، نمونه های فراوانی نقل شده است که با مساعدت و یاری رساندن به گرفتاران، خاطر آنان را شاد می کردند و غبار غم را از چهره آنها می زدودند. این نوعی فتوت و مردانگی است که خدا هم این صفت را در بندگانش می پسندد و در آخرت هم پاداشی بزرگ عطا می کند.
صد خانه اگر به طاعت آباد کنی
زان به نبود که خاطری شاد کنی
گر بنده کنی به لطف، آزادی را
بهتر که هزار بنده آزاد کنی
حضرت زهرا(س) دو ویژگی دارند که وقتی کنار هم گذاشــته می شوند، سبک زندگیشان، به عنوان مدل و الگو برای تمامی انسان ها قابل عرضه است. نخستین ویژگی حضرت زهرا(س) آن است که ایشان، از نظر بینش، شــناخت و ابعاد فهمی معارف دین، نه تنها دانشمند، بلکه حکیم بودند، یعنی مجموعه این دانش ها را گرد آورده، قالب داده و پخته بودند و بعد بر اســاس مجموعه دانسته ها، بینش ها و خواسته های متعالی که در دین فرا گرفته و با شناخت عمیق خداوند، جهان هستی، جامعه، تاریخ، راه کمال و سعادت، پیامبران الهی، کتب آسمانی و فرشتگان، به حکمت فاطمی رسیده بودند.
در تعبیر قرآن «وَلَمَا بَلَغَ أَشُدَهُ آتَيْنَاهُ حُكْمًا وَعِلْمًا وَكَذَلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ»(یوسف/۲۲)آمده اســت که اینها از راه احسان به درجه ای رسیده اند که خداوند به آنها حکمت می دهد، یعنی همه دانشش بسرعت در مواجهه با یک پدیده، به رویش می رسد و بر اساس آنها بسرعت می تواند به تصمیم برسد و نظر قطعی پیدا کند.
حکیـم، نظر آخر را می دهد و تردیدی ندارد، در مواجهه با پدیده ها، بسرعت به حق می رسد؛ هرچند حق مخفی باشد. باطل را کنار می زند و فریفته آن نمی شود؛ هرچند باطل، بسیار زینت داده شده باشد.
یکی از دلایلی که می توان با آن سبک حضرت زهرای مرضیه(س) را شناخت و به دیگران معرفی و توصیه کرد، این اســت که ایشان در مرتبه حکمت نشسته اند و حکیمانه به مسائل نگاه می کنند. از منظر حکمت نگاه کردن، به انسان قدرت می دهد تا در مواجهه با اتفاقات دنیا، کاملا سازگار و هماهنگ عمل کند.
ویژگی دوم ایشــان، موقعیت شناسی و اســتفاده از موقعیت های پیش آمده است. آن حضرت از فرصت های داده شــده، کمال اســتفاده را می بردند. ایشان در کانون تحولات، فرصت ها، تهدیدها و چالش ها قرار گرفتند، یعنی هر آنچه را که زمینه ای برای ورود به عرصه های عمیق، نو و به اصطلاح، درگیری در سطوح عالی است، در زندگی حضرت زهرا (س) دیده می شود.
ایشان دوران سخت تنهایی و دوره اولیه زندگی پیامبر(ص) را پشت سر گذاشتند، سپس در دوره ای که پدرشان به عنوان حاکم و رهبر، مورد اســتقبال مردم بودند، قرار گرفتند؛ در وضعیتی که سخت ترین درگیری های نظامی و ترکیب بندی اجتماعی، سیاســی و مذهبی در مدینه شکل گرفت، یا معاهداتی که نوشته یا شکسته شد، حضور داشتند؛ همچنین دوره ای را که افراد، با ایمان ظاهری، خود را فدایی راه پدر آن بانو و فدایی راه اسلام معرفی می کنند.
حضرت زهرا(س) در زمان حیات پدرشان در کانون مهم ترین مسائل جامعه بودند و بعد از ایشان نیز با موضوع غصب خلافت مواجه شــدند. نکته مهم آن بود که ایشان از همه این فرصت ها اســتفاده و در همه این درگیری ها و چالش ها سهم و نقش خویش را ایفا کردند.
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته بسیج یادآور ژرف اندیشی بی بدیل بنیانگذار کبیر انقلاب است که به زیبایی در تقویم تاریخ انقلاب اسلامی ایران می درخشد. بسیج مظهر ایمان راسخ، اراده، عدالتخواهی، شجاعت، ظلم ستیزی، انگیزه خدمت رسانی و عشق ولایی است. این اوصاف، از بسیج اسطوره ای در قواره حاج قاسم و تمام حاج قاسم ها ساخته است تا معادلات ظلم و ظالم پرور را واژگون سازد و از تمدن انسانی و الهی، وادی ایمن بسازد.
هفته بسیج فرصتی است تا ضمن گرامیداشت یاد و خاطره حماسه آفرینان بسیجی و تکریم شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی با آرمان ها و ارزش های مؤسس و معمار کبیر نهاد مردمی بسیج، تجدید میثاق کنیم.
فرا رسیدن هفته بسیج را خدمت تمامی بسیجیان عزیز، بویژه همکاران بسیجی و خدوم صنعت نفت تبریک و تهنیت عرض کرده و سربلندی و توفیق روزافزون تمام بسیجیان و طول عمر با عزت برای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی را از درگاه خداوند متعال مسألت داریم.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
حضرت زهرا(س) تجسم عالی ترین مفاهیم انسانی و اسلامی در مورد زن است که به اینها باید توجه کرد؛ درس فاطمه زهرا(س) بیشتر این موارد است. برخی از مفاهیم اسلامی مفاهیم اختصاصی است، مثل مادری، همسری، کدبانویی، تربیت فرزند؛ در همه اینها اوج قله تصور، حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) است. در عرصه تربیت فرزند، در عرصه همکاری با شوهر، در عرصه های مشترک و در آن چیزهایی که بین زن و مرد مشترک است، مثل بندگی خدا -وظایف بزرگ مثل بندگی خدا- وضعیت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) یک وضعیت فوق العاده اعجاب انگیز و مهم است.
امام حسن مجتبی(ع) می فرمایند: شب جمعه تا صبح مادرم بیدار بود، عبادت می کرد، هر وقت صدای او را شنیدم، دیدم برای دیگران دعا می کند؛ صبح گفتم مادر! برای دیگران دعا کردی، برای خودت دعا نکردی؛ فرمود: پسرم! اَلجارَ ثُم الدار؛ این درس است. در قضیه نزول سوره هل اَتی آمده است: «اِنما نُطعِمُکُم لِوَجهِ الله»؛ من این را به عنوان یک درس برای امت اسلامی، برای جامعه اسلامی، برای جمهوری اسلامی تلقی می کنم که کار با اخلاص انجام بگیرد. حسن بصری که از زهاد ثمانیه معروف است و زاویه هم دارد با اهل بیت، می گوید که «ما کان فی هذه الامة اعبد من فاطمة کانت تقوم حتی تورم قدماها». معنای این تعبیر «ما کان اعبد من فاطمة» این نیست که شبیه او و به اندازه او تعدادی وجود داشتند؛ نه، در تعبیرات عربی، معنایش این است که هیچ کس در امت، مانند او نبود از لحاظ عبادت. این را حسن بصری می گوید. حسن بصری دوران فاطمه زهرا(س) را درک نکرده، اما اینکه اینطور قاطع این حرف را می زند، نشان می دهد که این جزو مسلمات و متواتراتی بوده که در آن زمان وجود داشته است. اینکه وظیفه عبادت، بعد وظیفه امر به معروف و مجاهدت، یعنی حضور در آن میدان عجیبی که بنا بود سرنوشت امت اسلام در آن میدان تعیین بشود و آن حضور توفانی عجیب فاطمه زهرا(س) با آن خطبه های عجیب. نقشه جامع هویت زن در منطق اسلام این است؛ مادر خوب، همسر خوب، مجاهد فی سبیل الله، در عین حال کدبانو، مدیر خانه و در عین حال عابد و بنده خدای متعال و در نهایت، فاطمه زهرا(سلام الله علیها) نشان داد که زن می تواند به رتبه عالی عصمت برسد که اینها خصوصیات این بزرگوار است.
15/11/1399
گفت و گو ی خانوادگی بایک همکار نفتی هنرمند
مشعل حمید مرادی، کارمند بخش حراست ستاد مرکزی دوم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است که نزدیک به 24 سال سابقه کار در این حوزه دارد. او متولد سال 1350 است و افزون برفعالیت در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، فعالیت های هنری همچون قالیبافی، آینه کاری و تکه دوزی با پارچه راهم انجام می دهد. او می گوید، یکی از مهم ترین دلایلی که باعث شد به هنرعلاقه مند شود، تماشای مادرش هنگام قالیبافی وشعرهای او در دوران کودکی است.
مرادی در گپ وگفت با «مشعل«، علایقش به هنرهایی که ریشه در دوران کودکی و مهرمادری دارد را بازگو کرد.
ازسال 1387 وارد صنعت نفت شدم و در شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران خدمت می کنم. قبل ازاینکه درصنعت نفت مشغول به کارشوم، پدرم (حسین مرادی) نیز در این حوزه کار می کرد که البته هم اکنون بازنشسته شده است. من از کودکی کم و بیش و به واسطه پدرم با نفت آشنا بودم، البته ورودم به صنعت نفت و کار در این حوزه از طریق پدرم نبوده؛ بلکه به واسطه یکی از دوستان و به صورت کاملا تصادفی برای کار در حراست معرفی شدم و تا امروز هم مشغول خدمت هستم.
پیش از هر چیز باید بگویم یکی از مهم ترین دلایلی که من به هنرهای دستی علاقه مند شدم، این است که در دوران کودکی، وقتی مادرم قالی می بافت، همزمان شعرهایی هم زمزمه می کرد و من با تماشای مادر و شنیدن این شعرها که برایم بسیار لذت بخش بود، قالیبافی را یاد گرفتم. در واقع شنیدن شعرهایی که مادرم هنگام ریشه زدن درکنار دار قالی می خواند، برای من یکی از بهترین خاطرات دوران کودکی ام است.
علاقه به بافندگی از آن دوران درمن باقی ماند، طوری که در بزرگسالی نیز آن را ادامه دادم و افزون بر طراحی، تابلو فرش های مختلفی هم بافته ام؛ البته بجز بافت فرش، هنرهای دستی دیگری را هم انجام می دهم. به عنوان مثال برخی اوقات سعی می کنم به جای آنکه با گوشی، خود را سرگرم کنم، فعالیت های هنری مثل تکه دوزی با پارچه را انجام دهم. آینه کاری نیز از دیگر فعالیت هایی است که اوقاتم را با آن می گذرانم. البته این نکته را باید بگویم که من هیچ یک از این هنرها را در جایی آموزش ندیدم و یاد گیری آنها خودجوش بوده است.
در گذشته همسرم با گذراندن دوره های عروسک سازی، این حرفه را یاد گرفت و من نیز این کار را از او یاد گرفتم و در کنار هم، سیسمونی تولید می کردیم و از این راه درآمدی هم داشتیم؛ اما بعد از آن با ورود کالاها و عروسک های چینی، کار ما دیگر مشتری نداشت؛ اما درباره دیگر فعالیت هایی که درحال حاضر انجام می دهم، باید بگویم بیشتر دلی بوده و هنوز هم به عنوان یک منبع درآمد به آنها نگاه نمی کنم، مگراینکه کسی بخواهد و سفارش کار بدهد. گاهی سفارش هایی در خصوص تابلوفرش و آینه کاری داشته ام.
از کودکی همیشه به طراحی و نقاشی علاقه مند بودم و زمانی که بزرگ تر شدم، تلاش کردم خودم برخی از این رشته های هنری مانند آینه کاری یا تکه دوزی با پارچه را یاد بگیرم. به یاد دارم که چند سال پیش در یکی از روزنامه ها، برای شرکت در مسابقه ای، فراخوان داده بودند که شرکت کننده در آن، باید تعدادی طرح با مضمون «الرحمن الرحیم» ارائه می کرد. من نیزاین طرح ها را روی آینه زدم که البته در این مسابقه هم شرکت نکردم. معتقدم برای یادگیری چنین هنرهایی، باید علاقه ذاتی داشت.
نزدیک به 25 سال است که دراین زمینه کار می کنم. قبل از ورودم به صنعت نفت در صنعت طلاکاری مشغول به کار بودم که به دلایلی این کار ادامه نیافت و آن را رها کردم.
بله؛ تقریبا سه سال دیگر بازنشسته می شوم و درنظر دارم بعد از بازنشستگی، یک کارگاه قالیبافی راه اندازی کنم. درحال حاضر، زمان کافی برای اینکه بتوانم به صورت حرفه ای این کار را ادامه دهم، ندارم؛ البته نمی دانم درآمد چنین کارهایی اگر به صورت حرفه ای دنبال شود، چقدر است و آیا کفاف زندگی را می دهد یا خیر؟
30 سال است که ازدواج کرده ام و یک دختر و یک پسر دارم. دخترم ازدواج کرده و دو فرزند دارد و پسرم نیز 14 ساله است. هیچ کدامشان در زمینه هنری فعالیت ندارند و فقط من و همسرم به هنر علاقه داریم ودر این حوزه فعالیت می کنیم.
با توجه به علاقه ای که به هنرهای دستی دارم، زمانی که ازسرکار به خانه بازمی گردم، در کنار همسرم قالیبافی می کنم. درست است که بعد از کار و رسیدن به منزل خسته هستم؛ اما ریشه زدن و قالیبافی برای من نوعی تفریح است که موجب آرامش روحم می شود. به همین دلیل هیچ گاه از این کار خسته نمی شوم.
یکی از مهم ترین اهدافم این است که بتوانم در نمایشگاه قرآن امسال شرکت کنم و تابلوفرش های خود را در معرض دید قرار دهم.
مرضیه رمضانی، همسر حمید مرادی درباره همکاری با همسر خود در زمینه تولید هنرهای دستی از جمله قالیبافی می گوید: هردوی ما از کودکی به قالیبافی علاقه مند بودیم؛ به همین دلیل زمانی که با یکدیگر ازدواج کردیم دار قالی گرفتیم و درکنارهم، قالیباقی کردیم و تا امروز این کار ادامه دارد؛ البته علاقه همسرم به قالیبافی بیشتر از من بود، به طوری که بارها از خواب خود می زند و قالی می بافد.
وی تاکید می کند: از آنجا که همسرم خیلی به قالیبافی علاقه دارد، معمولا طرح هایی که برای تابلو فرش ها استفاده می کنیم را ایشان طراحی می کنند؛ البته درحال حاضر هیچ درآمدی از تابلوفرش ها نداریم و بیشتر برای علاقه و تفریح، این کار را انجام می دهیم.
رمضانی می گوید: اینکه در کنار همسرم فعالیت های هنری را دنبال کرده و در کنار هم رج می زنیم، برای من بسیار جذاب است؛ چون لذت قالیبافی را در کنار هم تجربه می کنیم و این همکاری بیش از 10 سال است که ادامه دارد. در واقع می توان گفت این همکاری سبب شده تا به یک هماهنگی در زندگی دست پیدا کنیم.
همه چیز درباره مرکز مشاوره ورزش و حرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران
شرکت ملی نفت ایران، مدتی است که با راه اندازی مرکز مشاوره ورزش و حرکات اصلاحی، پذیرای کارکنان خود، شرکت های تابعه وخانواده آنهاست با این هدف که بتوانند ازخدمات این مرکز برای شناسایی ساختار اسکلتی و دریافت حرکات اصلاحی در صورت وجود عارضه استفاده کنند؛ اما اینکه چرا و چگونه این مرکز به محلی برای صدورشناسنامه ورزشی یا همان سلامت تبدیل شد، دراین گزارش به آن اشاره شده است. در گزارش پیش رو، هفته نامه «مشعل» با عبدالغفار سقر، رئیس مر کز مشاوره ورزش و حرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران و زهرا قویدل، معاون و مسؤول بانوان این مرکز گفت وگو و تلاش کرده تا معرفی درستی از فعالیت های این مرکز و اهمیت مراجعه به آن برای کسانی که علاقه مند به سلامت خود وخانواده شان هستند، داشته باشد.
رئیس مرکز مشاوره ورزش وحرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران، درباره شکل گیری مرکز مشاوره ورزش و حرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران درساختمان مرکزی هشتم واقع درخیابان جمهوری، می گوید: شکل گیری این مرکز به سال 1388 باز می گردد؛ درست زمانی که تیم فوتبال نفت تهران به لیگ برتر راه یافت. در آن زمان، بنا به دستور کنفدراسیون فوتبال آسیا(AFC)تیم های حرفه ای فوتبال موظف بودند که یک کلینیک طبی-ورزشی اختصاصی داشته باشند. برهمین اساس، منصور قنبرزاده، مدیرعامل وقت تیم فوتبال نفت تهران به ایجاد وتجهیز این کلینیک اقدام و امکانات لازم را برای راه اندازی آن تامین کرد. این کلینیک در اختیار تیم فوتبال نفت تهران بود تا اینکه درسال 1393 وزیر وقت، سندی را که شامل اسناد راهبردی ورزش درصنعت نفت بود، با 17 ماده تصویب کرد. ماده سوم این سند درباره حلقه سلامت بود و هدف از آن ایجاد یک شناسنامه ورزشی برای همه کارکنان وزارت نفت با هدف پیشگیری از بیماری ها و کاهش هزینه های درمان بیان شد.
عبدالغفارسقر با اشاره به اینکه درسال 1396 مرکزمشاوره ورزشی و حرکات اصلاحی تاسیس شد، تاکید می کند: با توجه به اینکه تیم فوتبال نفت تهران واگذار و تیم داری در وزارتخانه ها منحل شد، فعالیت کلینیک طبی-ورزشی نیزبه کارخود پایان داد. منصور قنبرزاده، مدیرعامل وقت تیم فوتبال نفت تهران و هادی افشار که در آن زمان رئیس ورزش مرکز مشاوره بود، این کلینیک را به مرکز مشاوره ورزشی تبدیل کردند. این مرکز هم اکنون شامل دو بخش فیزیوتراپی (طب ورزشی) و تست های ورزشی برای صدورشناسنامه ورزشی است و به مراجعه کنندگان خدمات مربوط را ارائه می کند.
وی در ادامه می گوید: با توجه به تعریف فعالیت های جدید دراین مرکز، یک سری تست های ورزشی برای سنجش سلامت افراد در نظرگرفته شد وکارکنان شرکت های تابعه که دارای مرکز مشاوره هستند نیز همین روال را دنبال می کنند تا طرح یکپارچگی صدورشناسنامه سلامت یا همان شناسنامه ورزشی، در همه شرکت ها اجرا شود.
معاون و مسؤول بانوان مرکز مشاوره ورزش و حرکات اصلاحی شرکت ملی نفت نیز درباره طرح یکپارچگی صدورشناسنامه ورزشی می گوید: لازم به یادآوری است که طرح یکپارچگی صدورشناسنامه سلامت درسال 1396 تایید و با توجه به فعال شدن مراکزسلامت، به مرورشرکت های تابعه نیزملزم به اجرای آن شدند. در نتیجه درسال 1398 این طرح اجرا شد وهمه شرکت های تابعه نیز دراین زمینه همسو هستند.
رئیس مرکز مشاوره ورزش وحرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران، درباره دریافت شناسنامه ورزشی یا شناسنامه سلامت می گوید: برای دریافت شناسنامه مورد نظر، راه های مختلفی در نظرگرفته شده است. در اولین قدم به شرکت های تابعه، نامه ای ارسال و از آنها خواسته شد تا کارکنان و خانواده هایشان را برای تست سلامت به مرکزمعرفی کنند. راه دیگر این است که علاقه مندان از طریق ثبت نام درخواست دهند که ازمزایای مرکز استفاده کنند. دراین خصوص، خانم زهرا قویدل راهنمایی های لازم را به متقاضیان ارائه می دهد. لازم به ذکر است که هریک از همکاران و خانواده هایشان که تمایل به شرکت درکلاس های ورزشی دارند، باید شناسنامه ورزشی دریافت کند. به عبارت دیگر هر فرد، پس از ثبت نام درکلاس های ورزشی، به صورت خودکار، دعوت نامه ای برای شناسنامه ورزشی دریافت خواهد کرد.
زهرا قویدل، معاون مرکزمشاوره ورزش و حرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران نیز می گوید: فرایندی برای انجام تست های ورزشی دراین مرکز درنظر گرفته شده که براساس آن زمانی که افراد به مرکز مراجعه می کنند، در گام نخست، با دستگاهی به نام «آنالیزپاسچر» ساختار قامتی شان ارزیابی می شود تا ناهنجاری های ساختار اسکلتی آنها شناسایی شود. در گام بعد، با دستگاه آنالیز بدن، درصد چربی، عضله، آب و تقارن بدن مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین با استفاده از دستگاه تعادل، تعادل جسمانی شخص سنجیده می شود. دستگاه عکس العمل، ارزیابی قدرت دست و پنجه، پرش عمودی، کشش همسترینگ و بالاتنه برای بررسی انعطاف بدن، از دیگر تست هایی است که برای شناسایی سلامت افراد انجام می شود. از میان تست هایی که نام برده شد، تست تعادل بسیار اهمیت دارد. در این تست، تعادل افراد براساس رده سنی و جنسیت آنها بررسی و ارزیابی می شود. اگر تعادل جسمانی فرد پایین تر ازحد نرمال فاکتورهای مورد نظر باشد، یکسری تست ها و ورزش ها به فرد ارائه می شود تا عضله و عصب او قوی تر شود.
رئیس مرکزمشاوره ورزش وحرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران، همچنین درباره امکانات موجود در این مرکز می گوید: می توان گفت با توجه به تست های 12 گانه، 12 دستگاه در نظر گرفته شده که به صورت روزانه، سلامت جسمانی20 تا 30 نفر را مورد بررسی قرار دهند. این مهم برای آقایان در روزهای شنبه، یکشنبه، سه شنبه، چهارشنبه و برای خانم ها نیز روزهای دوشنبه هر هفته انجام می شود. لازم به یادآوری است که این مرکز، بخش فیزیوتراپی دارد که در روزهای زوج از ساعت 12 تا 16 آماده ارائه خدمات به بانوان است. این بخش همچنین برای تیم های ورزشی و به معنای دیگر آسیب های ورزشی تعریف شده و افرادی که در طول ورزش های همگانی دچار آسیب می شوند، می توانند برای رفع عارضه به آن مراجعه کنند. تیم های نفت که شامل 10 تیم است نیز در صورت آسیب دیدگی به این مرکز مراجعه می کنند.
قویدل با اشاره به میزان استقبال از این مرکز ادامه می دهد: استقبال برای دریافت شناسنامه ورزشی خوب است، بخصوص در روزهای زوج که برای بانوان در نظر گرفته شده و با توجه به تعداد بالای مراجعه کنندگان تمام تلاش خود را می کنیم که از زمان در نظر گرفته شده بخوبی استفاده شود. خوشبختانه استقبال مراجعه کنندگان خوب است و به گونه ای که از ابتدای امسال تاکنون بیش از 700 نفر خانم و 1500 نفر آقا به مرکز مراجعه کرده اند؛ البته تعداد بانوان به نسبت در نظر گرفتن یک روز در هفته بسیار خوب و قابل توجه است.
معاون مرکزمشاوره ورزش وحرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران بیان می کند: نکته بسیار مهم این است، هرفردی که وارد مرکز می شود، فرمی را پر و اطلاعات مربوط به خود را در آن ثبت می کند و در طول انجام تست های مختلف، ناهنجاری های شناسایی شده از سوی کارشناسان، به مراجعه کننده اعلام وحرکات اصلاحی مورد نظر به آنها گفته و راهنمایی های لازم نیز داده می شود. در ادامه این روند، افرادی که ناهنجاری بسیار دارند، از سوی مرکز پایش مجدد می شوند و با تماس با فرد درباره سلامت او و برطرف کردن عارضه شناسایی شده پیگیری های لازم انجام می شود.
سقر می گوید: با توجه به آمار مراجعه کنندگان به مرکز و بررسی آن، متوجه شدیم که بیشترین عارضه ای که در آقایان وجود دارد، عارضه سربه جلو و برای خانم ها شانه افتاده و گودی کمر بوده است. نکته ای که وجود دارد، این است که در ابتدا افراد تمایلی به حضور برای انجام این تست ها ندارند؛ اما بعد از تاکید برای حضور و انجام تست ها به این نتیجه می رسند که دریافت چنین شناسنامه ای تا چه اندازه می تواند برای آگاهی از بدن فرد مهم باشد. این درحالی است که براساس آمار به دست آمده، درصد قابل توجهی از افراد دچار عارضه ساختار اسکلتی هستند. وی تاکید می کند: این تست برای همکاران و خانواده آنها به صورت رایگان انجام می شود؛ اما اگر بخواهند چنین فرایندی را خارج از مجموعه انجام دهند، بیش از یک میلیون تومان باید هزینه کنند.
قویدل درباره محدودیت انجام این تست می گوید: می توان گفت هیچ محدودیت سنی برای انجام این تست ها در نظر گرفته نشده است؛ البته این را هم باید بگوییم که انجام برخی تست ها برای برخی کودکان، با توجه به فیزیک آنها قابل اجرا نیست. در فرمی که به افراد ارائه می شود، موارد مختلفی از جمله عارضه های فیزیکی مثل دیسک کمر یا مواردی که فرد از آن اطلاع دارد، پرسیده شده تا براساس آن تست ها انجام شود.
معاون مرکز مشاوره ورزش و حرکات اصلاحی در پایان توضیح می دهد: ارائه این خدمات برای تمام همکاران در هرسطح و هر نوع قراردادی در نظر گرفته شده و هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. درصورتی که هرکدام از همکاران تمایل دارند در این فرایند به صورت انفرادی شرکت کنند، می توانند با شماره های 66703106 و 66703107 تماس گرفته و درخواست خود را برای دریافت وقت اعلام کنند.
سرمربی تیم ملی جوانان وزنه برداری ایران :
سرمربی تیم ملی وزنه برداری جوانان ایران با اشاره به مسابقات جهانی وزنه برداری جهان که چندی پیش در مکزیک برگزار شد، گفت: آینده درخشانی در انتظار ایلیا صالحی پور، وزنه بردار نوجوان دسته 81 کیلوگرم تیم ملی ایران و باشگاه شرکت نفت و گچساران است .
حمید رشیدی، سرمربی تیم ملی وزنه برداری جوانان ایران، درباره عملکرد تیم ملی وزنه برداری جوانان ایران درمسابقات جهانی مکزیک گفت: بجز یکی، دو وزنه بردار تیم ملی جوانان که در روز مسابقه از نظر روحی و بدنی، روز آن ها نبود و دچار استرس شده بودند، بقیه وزنه برداران عملکرد خوبی داشتند. او گفت: در دسته ۸۱ کیلوگرم انتظار می رفت عبدالله بیرانوند با توجه به تجربه خوبی که دارد، بهتر کار کند؛ اما او وزنه های خوبی نزد. درهمین دسته ایلیا صالحی پور، وزنه بردار نوجوان خوزستانی با وزنه هایی که بالای سر برد، نشان داد پیشرفت بسیار خوبی در چند ماه گذشته نسبت به مسابقات آسیایی داشته است.
وی تصریح کرد: صالحی پور اگرچه به مدال نرسید؛ اما ارتقای رکورد داشت و نشان داد که در آینده می تواند حداقل یکی، دو مدال خوش رنگ طلا در مسابقات جهانی برای ایران کسب کند.
سرمربی سابق تیم ملی وزنه برداری جوانان گفت: با توجه به قد و قامتی که صالحی پور دارد، اگر برای او در دسته ۸۹ یا ۹۶ کیلوگرم برنامه ریزی کنند، درسال های آینده نتیجه بهتری در مسابقات جوانان خواهد گرفت. صالحی پور نشان داد که یک وزنه بردارخوب است و روی مدال آوری اش در آینده می توان سرمایه گذاری کرد.
زهرا کرم زاده، ازکارمندان اداره ورزش شرکت ملی حفاری است که ازسال 1390 به عنوان فرزند بازنشسته به کار در این شرکت مشغول شد. او ازسال ۱۳۸۷نیز به پیشنهاد رئیس هیأت جانبازان و توان یابان استان خوزستان به عنوان نایب رئیس هیأت جانبازان و توان یابان و مربی استان منصوب شد.
کسب عنوان مربی برتر آسیا در مسابقات پاراآسیایی جوانان ۲۰۱۷ امارات از دیگر افتخارات اوست.
کرم زاده که مربیگری تیم های ملی پارا دو و میدانی، حضوردربازی های پاراآسیایی هانگژو و کسب افتخارات گوناگون را در کارنامه ورزشی خود دارد،
در گفت وگو با رسانه باشگاه فرهنگی -ورزشی شرکت ملی حفاری ایران اظهارکرد: با افتتاح مجموعه ورزشی شماره (۲) شرکت ملی حفاری، فعالیت درتیم های ورزشی این شرکت را آغازکردم و در مسابقات فرزندان وزارت نفت، لیگ باشگاه های استان و کشور نیز در کنار تیم شرکت ملی حفاری بودم.
وی گفت: درکنار ورزشکاران جانباز و توان یاب استان خوزستان و تیم ملی پارادوومیدانی در رقابت های بین المللی، جهانی، پارالمپیک و بتازگی پاراآسیایی ۲۰۲۳ هانگژو حضور داشتم که شاگردانم موفق شدند پرچم پرافتخار ایران را بارها به اهتزاز درآورند.
دهمین دوره مسابقات فوتسال کارکنان شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به مناسبت هفته بسیج با هدف همبستگی، ایجاد نشاط و دوستی بین همکاران مراکز، با قهرمانی تیم مرکز اراک درتهران به پایان رسید. این دوره از مسابقات به مدت سه روز در مجموعه ورزشی دهکده نشاط تهران برگزار شد. تیم فوتسال مرکز اراک در این دوره از مسابقات با غلبه بر تیم های حریف، عنوان قهرمانی را کسب کرد. در این دوره از مسابقات، تیم های مرکز تهران و مرکز ماهشهر نیز به ترتیب دوم و سوم شدند.
ورزشکاران استان فارس با حضور درچهاردهمین مسابقات او اسپرت قهرمانی جهان توانستند سه مدال ارزشمند طلا را کسب کنند. دراین مسابقات که از سری اردوی تیم ملی رزمی نخبگان جهان و اعزام به مسابقات جهانی نخبگان رزمی شهرچبوکساری روسیه بود، بیش از ۲۵ کشور دنیا با حدود دو هزار ورزشکار حضور داشتند. فرجام شفیعی سروستانی، کارمند شرکت ملی نفت توانست به همراه هم تیمی هایش، مدال طلا این دوره از مسابقات را کسب کند.
با شروع مسابقات لیگ برتر فوتبال بانوان کشور در فصل ۱۴۰۳-۱۴۰۲ که از اواخر آبان ماه آغاز شده است، تیم فوتبال باشگاه فرهنگی_ ورزشی پالایش گاز ایلام در دومین بازی خود مهمان تیم هیأت فوتبال البرز در شهرستان کرج بود. این تیم موفق شد با تک گل روژین تمریان با نتیجه یک بر صفر میزبان خود را مغلوب و با کسب ۳ امتیاز دیگر، عنوان دومی جدول لیگ برتر بانوان را بعد از تیم خاتون بم، تصاحب کند.
تیم ملی حفاری، حریفان خود را درسومین دوره لیگ پاورلیفتینگ (جام شهید مسعود پرکاس) شناخت. این رقابت ها در دو گروه (الف) و (ب) با حضور10 تیم برگزار می شود. باشگاه فرهنگی -ورزشی شرکت ملی حفاری ایران به عنوان نماینده خوزستان درگروه (ب)، با تیم های دانشگاه آزاد اسلامی فارس، ورامین، عقاب گیلان و کولاک اردبیل هم گروه است.
در گروه (الف) نیز تیم های نیروی زمینی ارتش، پرهام پیشوا ١، پرهام پیشوا ٢، اکوان چالوس(کانال ورزش) و شهرداری کرمانشاه حضور دارند. تیم ملی حفاری در دوره اول لیگ برتر پاورلیفتینگ به عنوان قهرمانی رسید و قهرمانی در باشگاه های جهان را نیز درکارنامه دارد.
یک دوره مسابقات ورزشی به مناسبت گرامیداشت هفته بسیج، از سوی کارگروه اعزامی امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی حفاری ایران در دکل های شماره ۲۳ و ۷۲ فتح واقع در مشراگه ۳ (مسیر اهواز به رامشیر) و پارک نفت با استقبال کارکنان عملیاتی شرکت ملی حفاری ایران برگزار شد و در پایان به رسم یادبود با اهدای جوایزی از نفرات برگزیده تقدیر شد.
هفته ششم لیگ برتربسکتبال ایران درحالی به پایان رسید که تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان، نماینده ورزش نفت ایران، با نتیجه ای متفاوت نسبت به هفته های گذشته، این هفته را به پایان برساند. این تیم که تا پایان هفته پنجم بدون برد از زمین خارج نشده بود، در آخرین بازی خود برابر تیم بسکتبال شهرداری گرگان، با نتیجه 73 بر 111 مغلوب میدان شد و درنهایت با 6 بازی و 11 امتیاز در رده چهارم جدول لیگ برتر بسکتبال ایران قرار گرفت.
با حضور منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت و هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت به مناسبت هفته بسیج، سالن شهید زرین در مرکز پشتیبانی فنی تخصصی اصفهان افتتاح شد. این مرکز برای اولین بار به همکاران و خانواده های ساکن آن و کارکنان اقماری سایر شرکت های نفتی خدمت رسانی خواهد کرد. لازم به ذکر است که سالن شهید زرین، رکورددار تیراندازی ۳ هزار تیر موفق در دوران هشت سال دفاع مقدس بوده است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات