اصلاحیه بند (ک) تبصره (۱) قانون بودجه ۱۴۰۲
کیفی سازی کانون توجه پالایشگاههای کشور
پالایشگاه شازند؛ اجرای پروژه کیفی سازی
پایش سوخت با فیلتر سختگیرانه استاندارد
تقویت زیست بوم پتروشیمی برای دانش بنیانها
مبارزه با گرمایش جهانی به کمک فناوریهای نو
پیگیری مستمر مطالبات بانوان صنعت نفت
تهیه ۴۲ طرح راهبردی تولید بار او ل
نشـت گـاز و رســیدن بـه مــنبع
حکمتهای رضوی صله رحم و طولانی شدن عمر
وجود همسرم نگرانیهایم را کاهـــش داد
در سفر معاون حقوقی رئیس جمهوری به مناطق عملیاتی صنعت نفت تاکید شد
معاون حقوقی رئیس جمهوری طی سفری به منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس وهمچنین منطقه عملیاتی لاوان از بخش های فرآیندی و جانبی پالایشگاه فاز ۱۴ میدان گازی مشترک پارس جنوبی و سکوی سلمان بازدید کرد و طی آن بر حمایت دولت از افزایش سقف حقوق کارکنان صنعت نفت در مناطق سخت عملیاتی تاکید کرد.
محمد دهقان در سفر به عسلویه با همراهی سجاد خلیلی، معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت، مهدی علی مددی، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت، محمدحسین متجلی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس و جمعی از مدیران ارشد این شرکت در حوزه توسعه و عملیات تولید گاز از پالایشگاه طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی بازدید کرد و در جریان روند توسعه تا بهره برداری، حجم سرمایه گذاری و مشتقات گازی آخرین طرح عظیم پالایشگاهی پارس جنوبی قرار گرفت.
بازدید از طرح ایران ال ان جی و بندر خدماتی، صادراتی سیراف پارس در منطقه پارس ۲ و نشست با مدیران و متخصصان صنعت نفت در منطقه ویژه پارس از دیگر برنامه های سفر معاون حقوقی رئیس جمهوری به قطب تولید گاز ایران خواهد بود.
محمد دهقان در نشست مشترک با مدیران منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با بیان این که در بازدیدی که از تأسیسات نفتی و گازی موجود در این منطقه داشتیم شاهد مجاهدت های ارزشمند کارکنان صنعت نفت بودیم، گفت: زبان از بیان این همه تلاش شبانه روزی برای تأمین امنیت انرژی مردم در عسلویه قاصر است.
معاون حقوقی رئیس جمهوری با اشاره به رعایت سقف حقوق کارکنان صنعت نفت گفت: با توجه به اینکه مجلس بعضی از اختیارات و مجوزهای لازم را به دولت داده است، به نظر می رسد بتوان در این زمینه گفت وگو کرد، از این رو ما از تغییر سقف حقوق در مناطق عملیاتی با شرایط سخت آب وهوایی و کاری حمایت می کنیم.
وی ادامه داد: کارکنان صنعت نفت طی دو دهه اخیر نشان دادند که می شود زیر سنگین ترین تحریم ها کارهای عظیمی را به ثمر رساند تا امنیت انرژی کشور و تأمین نیازهای ارزی کشور با مخاطره روبه رو نشود. باید قدردان زحمات شبانه روزی کارکنان بی ادعای صنعت نفت کشورمان باشیم.
معاون امور حقوقی رئیس جمهوری با اشاره به مطرح شدن مشکلات حقوقی صنعت نفت و اختلافات این صنعت با دیگر دستگاه های اجرای و دولتی کشور اعلام کرد: برخی از این مشکلات به صورت مستقیم به امور حقوقی ریاست جمهوری مربوط می شود، از مدیران حاضر در این نشست می خواهم مستندات و مدارک مربوط به این مشکلات را ارسال کنند تا ما بتوانیم در حل آنها بهتر عمل کنیم.
دهقان با اشاره به قانون کلی مناطق آزاد و ویژه در کشور تأکید کرد: هر استان و شهرستان این مناطق اقتضائات خود را دارد، از این رو رئیس جمهوری به تازگی برای اصلاح این قوانین این موضوع را به ما ارجاع داد تا با همکاری و هماهنگی سازمان مناطق آزاد کشور اصلاحاتی در این قوانین انجام شود، البته در این زمینه نیاز است اصلاحاتی در قوانین کشور هم صورت بگیرد که بحث آن در این نشست نمی گنجد، اما از مدیران صنعت نفت حاضر در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس می خواهیم مشکلات و چالش های خود با گمرک را برای ما ارسال کنند تا بررسی های لازم انجام شود.
وی درباره برخی مشکلات و دغدغه های کارکنان صنعت نفت مانند اخذ مالیات های سنگین از حقوق کارکنان گفت: نهادی جز مجلس نمی تواند در این زمینه تصمیم بگیرد. بنده خیلی بعید می دانم بتوان قوانین مجلس شورای اسلامی در این زمینه را تغییر داد، خیلی به انجام این موضوع خوش بین نیستیم، زیرا قوانین مربوط به اخذ مالیات موضوعی سراسری در کشور است.
معاون حقوقی رئیس جمهوری همچنین اظهار کرد: درباره رعایت سقف حقوق دریافتی کارکنان صنعت نفت که مورد اشاره معاون وزیر نفت در امور منابع انسانی است، به نظر می رسد در این زمینه با توجه به اینکه مجلس به دولت برخی اختیارات و مجوزها را داده است بتوان اقدام هایی انجام داد، زیرا به طور مثال دریافتی کسی که روی سکوهای دریایی کار می کند با کسی که در تهران زیر باد کولر کار می کند نمی تواند یکسان باشد، از این رو ما از تغییر سقف حقوق در مناطق عملیاتی با شرایط سخت آب و هوایی و کاری حمایت می کنیم.
دهقان درباره پرداخت پاداش پایان خدمت به کارکنان صنعت نفت نیز گفت: پرداخت پاداش پایان خدمت به کارکنان دولت در زمان مجلس شورای اسلامی پنجم از سوی برخی نمایندگان به دولت پیشنهاد و از همان زمان آیتم موضوع باب شده است، با توجه به اینکه کمیت و کیفیت این پاداش مصوبه مجلس شورای اسلامی است بنده بعید می دانم بتوان تغییری در آن ایجاد کرد.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه به دلیل پرداخت حقوق پایین نیروهای متخصص در بدنه دولت خیلی ماندگار نیستند، تأکید کرد: بخش خصوصی با پرداخت حقوق های بالاتر نیروهای آموزش دیده در بخش دولتی را جذب می کند، از این رو باید برای رفع این مشکل راهکاری اندیشیده شود.
معاون وزیر نفت در امور نظارت بر منابع هیدروکربوری مطرح کرد
سجاد خلیلی، معاون وزیر نفت در امور نظارت بر منابع هیدروکربوری در نشست مشترک با محمد دهقان، معاون حقوقی رئیس جمهوری در عسلویه گفت: برای مدیریت بهتر توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی و با توجه به نقش این میدان در تأمین امنیت انرژی کشور نیازمند مجوزهای ویژه از دولت و مجلس شورای اسلامی در این زمینه هستیم.
خلیلی با بیان اینکه همه تأسیسات بالادستی و پایین دستی صنعت نفت در عسلویه به برکت وجود میدان مشترک پارس جنوبی است، توضیح داد: کشور طی ۲۵ سال اخیر بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار در بخش های بالادستی و ۳۰ میلیارد دلار در بخش های پایین دستی این منطقه سرمایه گذاری کرده است. وی با تأکید بر اینکه بار سنگین اداره تأسیسات موجود در عسلویه زیر سایه تحریم های فلج کننده بر دوش کارکنان صنعت نفت است، افزود: مقام معظم رهبری در سفری که سال ۱۳۹۰ به عسلویه داشتند ثروت اصلی این منطقه را نه نفت و گاز آن، بلکه نیروی انسانی توانمند فعال در آن دانستند که بدون حضور شرکت ها و کارشناسان خارجی توانسته اند این صنعت را اداره کنند. معاون وزیر نفت در امور نظارت بر منابع هیدروکربوری به تحمل استرس ها و سختی های ناشی از کار با گاز ترش فوق العاده سمی پارس جنوبی از سوی کارکنان صنعت نفت اشاره کرد و ادامه داد: بهره برداری از پالایشگاه فاز ۱۴، تسریع در تعمیر سکوی A فاز ۱۳ و چاه های آن و به تولید رساندن فاز ۱۱ بعد از ۲۰ سال در دو سال اخیر با اراده و تلاش کارکنان صنعت نفت و مدیریت کلان آن از سوی وزیر نفت انجام شده است.
خلیلی گفت: همان طوری که این میدان نقش بی بدیلی در تأمین امنیت انرژی ایران دارد، می تواند با نبود مدیریت به پاشنه آشیل کشور تبدیل شود، از این رو حل مشکلات و چالش های تأسیسات و کارکنان موجود در آن و رعایت الزام های آن باید اولویت نخست صنعت نفت کشور باشد و برای مدیریت بهتر توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی با توجه به اهمیت تأمین امنیت انرژی کشور نیازمند مجوزهای ویژه از دولت و مجلس شورای اسلامی هستیم.
از سوی معاون وزیر نفت در منابع انسانی اعلام شد:
مهدی علی مددی، معاون وزیر نفت در منابع انسانی در نشست مشترک محمد دهقان، معاون حقوقی رئیس جمهوری گفت: با اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در بخش نیروهای پیمانکاری اقدام های خوبی انجام شده است که البته این پروژه مرحله دومی نیز دارد.
علی مددی با بیان اینکه کارکنان صنعت نفت کشور در زمان آغاز به کار دولت مردمی سیزدهم دریافتی حقوق خوبی نداشتند، گفت: خیلی از قوانین در دولت پیش در حوزه سرمایه انسانی ابتر و اجرا نشده بود، از جمله آنها می توان به قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت، آیین نامه ماده ۱۰ و قوانین مربوط به ایثارگری اشاره کرد. معاون وزیر نفت در منابع انسانی تصریح کرد: با مساعدت های دولت مردمی سیزدهم و نگاه حکیمانه مقام عالی وزارت نفت توانستیم تا حدودی بر مشکلات موجود در حوزه سرمایه انسانی صنعت نفت فائق آییم، به طوری که با اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در بخش نیروهای پیمانکاری اقدام های خوبی انجام شده است که البته این پروژه فاز دومی نیز دارد که با تأمین بار مالی آن شاهد اتفاق های بهتری برای این دسته از کارکنان صنعت نفت خواهیم بود.
وی ادامه داد: از سال ۱۳۹۲ شاهد نبود اجرای نظام جامع جبران خدمات مناسبی در بخش کارکنان قرارداد مدت موقت و مدت معین نیز بودیم، از این رو با حمایت وزیر نفت توانستیم یک نظام جبران خدمات مناسب و منطبق با قوانین صنعت نفت را برای این دسته از کارکنان اجرا کنیم.
معاون وزیر نفت در امور سرمایه انسانی اظهار کرد: در حوزه نیروهای رسمی اجرای ماده ۱۰ آیین نامه پس از تأیید شورای حقوق و دستمزد و شورای حقوقی ریاست جمهوری با تصویب رئیس جمهوری از یکم فروردین ماه امسال لازم الاجرا شد. علی مددی تأکید کرد: در حوزه نیروهای رسمی صنعت نفت سه دغدغه و مشکل در صنعت نفت شامل سقف حقوق، مالیات و پاداش سنوات بازنشستگی وجود دارد که منابع انسانی وزارت نفت برای حل هر سه مورد راهکار و پیشنهادهایی را به شورای حقوق و دستمزد کشور ارائه کرده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران:
وزیر نفت در پیامی درگذشت بیژن عالی پور، مدیرعامل پیشین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را تسلیت گفت.
متن پیام تسلیت جواد اوجی به شرح زیر است:
«انالله و اناالیه راجعون
مهندس عالی پور سال های متمادی از عمر خویش را در مسیر خدمت به صنعت نفت ایران زمین گذراند و در هر جایگاه شغلی و مدیریتی از جمله در مدیرعاملی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، همواره منشأ خدماتی ارزشمند بود.
ایشان به گواه و بیان همکارانی که او را می شناختند پیوسته بر مدار اخلاق گام برمی داشت و در یاد دوستان و همراهان، بذر و نهالی نکاشت مگر آمیخته با صمیمیت، دوستی و نکویی.
از درگاه ایزد منان برای این همکار تلاشگر و درست کار، غفران و آمرزش الهی مسئلت می نمایم.
همچنین به نمایندگی از کارکنان خدوم و همه مدیران صنعت نفت، خدمت خانواده محترم شان تسلیت عرض نموده از درگاه احدیت برای فرزندان و سایر بستگان، دوستان و دوستداران آن مرحوم، صبر و سلامت آرزو می کنم.
با اولویت بخشی وزارت نفت به سرمایه گذاری رقم خورد
مشعل توسعه صنعت نفت ایران که از نظر حجم ذخایر هیدروکربوری ظرفیت هایی عظیم دارد، نیازمند جذب سرمایه و چشم به راه سرمایه گذاران است؛ از این رو وزارت نفت دولت سیزدهم بارها اعلام کرده که پذیرای سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای توسعه بخش بالادست صنعت نفت و گاز با هدف کمک به حفظ و ارتقای ضریب امنیت عرضه انرژی جهان برای سال ها و دهه های پیش روست. از آنجا که صنعت نفت به عنوان پیشران توسعه اقتصادی کشور، نقشی مهم و موثر در توسعه، اشتغال و رشد اقتصادی داشته و دارد، حرکت در این مسیر می تواند شاخص های مهم اقتصادی را بهبود ببخشد؛ به این دلیل که صنعت نفت ایران این ظرفیت را دارد که سرمایه گذاری آن در مدت زمان ٥ تا ٦ سال قابل بازگشت باشد و به افزایش درآمد کشور و بهبود دیگر شاخص های اقتصادی کشور بینجامد. با در نظر گرفتن همین اهمیت، موضوع جذب سرمایه به عنوان یکی از مسیرهای تقویت صنعت نفت در اولویت های کاری جواد اوجی پس از در اختیار گرفتن سکان وزارت نفت و به تبع آن دولت سیزدهم قرار گرفت. از دو سال و اندی گذشته و با شروع به کار دولت سیزدهم، توجه به سرمایه گذاری در بخش های مختلف صنعت نفت به عنوان یکی ازمهم ترین وعده ها و برنامه های دولت سیزدهم کلید خورد و پیرو آن سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری نیزبا تاکید بر همین رویکرد به دفعات مختلف که آخرین آن 29 آبان ماه امسال بود به منظور پیگیری روند سرمایه گذاری در صنعت نفت و تاکید موکد بر ادامه این مسیر به وزارت نفت رفت.
جواد اوجی، وزیر نفت در برنامه پیشنهادی خود به نمایندگان مجلس شورای اسلامی که در پنج فصل شامل فصل نخست «مقدمه»، فصل دوم «برخی از اسناد بالادستی مرتبط با صنعت نفت حاکم بر برنامه پیشنهادی»، فصل سوم «چالش های اساسی پیش روی صنعت نفت»، فصل چهارم «اقدامات اساسی و فوریت دار در صنعت نفت» و فصل پنجم «اقدامات راهبردی و عملیاتی وزارت نفت با لحاظ نمودن اولویت ها» ارائه کرد، در بخشی مجزا به موضوع سرمایه گذاری در صنعت نفت پرداخته و در سرفصلی با عنوان «تامین منابع مالی و جذب سرمایه در صنعت نفت از مسیر طراحی مشوق های لازم» به راه هایی همچون گسترش تنوع ابزارهای سرمایه گذاری و تکمیل ساختارهای آن، اعمال سیاست های تشویقی برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی از جمله بازار سرمایه، مردمی سازی اقتصاد نفت و گاز و جذب سرمایه های مردمی و مشارکت آنها در سود پروژه های صنعت نفت، گاز پالایش و پتروشیمی، همچنین به کارگیری منابع بانکی و توان نهادهای حاکمیتی برای سرمایه گذاری در پروژه های بزرگ و زیربنایی، تشکیل صندوق های سرمایه گذاری با هدف حمایت از طرح های صنعت نفت، پیگیری جذب سرمایه گذاران خارجی در صنعت نفت از جمله توافق جامع راهبردی با کشور چین و امکان سنجی اقتصادی و انتشار اوراق مشارکت ارزی برای پروژه های نفت و گاز، اشاره کرده بود.
با گذشت بیش از دو سال از عمر دولت سیزدهم، تازه ترین گزارش وزارت نفت، اعداد و ارقامی امیدوارکننده در حوزه سرمایه گذاری صنعت نفت را پیش رو قرار می دهد که با توجه به تحریم های یک جانبه بین المللی باید آن را از دستاوردهای مهم دولت خواند که در فضایی با انسداد سیاسی اقتصادی و با استفاده از توان داخلی برای اجرای پروژه ها تحقق یافته است. در گزار ش جواد اوجی به رئیس جمهوری دولت سیزدهم آمده است که در صنعت نفت ۱۸۲ طرح به ارزش ۷۶ میلیارد دلار با هدف افزایش ظرفیت تولید در بالادست و پایین دست در جریان است و با این اوصاف در این دولت، طرح های نیمه تمام به ارزش ۲۸.۵ میلیارد دلار که عمده آنها طرح های نیمه تمام بالادست و پایین دست صنعت نفت بوده اند، تکمیل شده و به بهره برداری رسیده اند.تعریف 50 طرح جدید به ارزش 47.5 میلیارد دلار و امضای 6 قرارداد در میدان های مشترک غرب کارون به ارزش 14.5 میلیارد دلار، بخشی از توفیقات وزارت نفت دولت سیزدهم در مقطع زمانی دوسالانه است.
آنچه در برنامه ریزی صنعت نفت دولت سیزدهم در بخش سرمایه گذاری، اولویت قرار گرفته است، سوق دادن سرمایه ها به سمت و سوی پروژه های کلیدی بوده و در این فهرست، سرمایه گذاری ها در حفظ و نگهداشت تولید، رشد تولید نفت و گاز، افزایش تولید از میدان های مشترک، جمع آوری گازهای مشعل، ذخیره سازی گاز طبیعی،توسعه اکتشاف میدان های نفتی و گازی جدید، افزایش ظرفیت های پالایشی نفت و فرآورده های نفتی، همچنین احداث پالایشگاه ها، کیفی سازی فرآورده های نفتی در پالایشگاه های موجود، افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی و افزایش فرآورش گاز در پالایشگاه های گازی از موارد کلیدی بوده اند.
در فهرست طرح های نیمه کاره می توان به ساخت پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی اشاره کرد که با طولانی شدن عمر طرح به بیش از ۱۴سال تکمیل نشده و با شتاب گرفتن آن در دولت سیزدهم تعیین تکلیف شد. از دیگر طرح های مهم در بخش موارد نیمه کاره می توان به فاز 11 پارس جنوبی اشاره کرد که در اولویت برنامه ریزی و در مدار پیشرفت قرار گرفت. این رویکرد باعث شد مخزن مشترک پارس جنوبی که روزگاری دغدغه از دست رفتن منابع آن به سمت همسایه قطری خود را داشتیم، نسبت به شروع به کار دولت سیزدهم،۵۰ میلیون مترمکعب گاز بیشتر از این حوزه تولید شود.وزارت نفت در دوره دولت سیزدهم با اولویت قرار دادن میدان های مشترک نفت و گاز، در امضای 6 قرارداد موثر واقع شد که بیشتر مرتبط با میدان های مشترک غرب کارون مانند آزادگان، یاران و... با ارزش ۱۴.۵ میلیارد دلار بود.اولویت بخشی و تدابیر مهم وزارت نفت دولت سیزدهم در بخش سرمایه گذاری باعث شد که تولید نفت از روزانه ۲.۱ میلیون بشکه در ابتدای دولت سیزدهم به روزانه ۳.۴ میلیون بشکه برسد.
افزون بر جذب سرمایه در طرح های نهایی شده و در حال اجرا، بنا بر گزارش مدیران شرکت ملی نفت ایران، ۳۳ میلیارد دلار پروژه در آینده اجرا خواهد شد. اهمیت این رویکرد از آن جهت است که تا سال ۱۴۰۸ ظرفیت تولید نفت به ۵.۵ میلیون بشکه در روز و ظرفیت تولید گاز نیز با 50 درصد افزایش به ۱.۵ میلیارد مترمکعب در روز خواهد رسید که برای این منظور نیاز به 160 میلیارد دلار سرمایه گذاری است که دوسوم آن باید از منابع خارجی تأمین شود.
مطابق گزارشی که چندی قبل رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران ارائه کرد، ایجاد ایستگاه های فشارافزایی در پارس جنوبی با سرمایه گذاری ۱۵ میلیارد دلار، توسعه فاز نخست کیش با سرمایه گذاری930 میلیون دلار، میدان بلال با سرمایه گذاری ۴۴۰ میلیون دلار و میدان فرزاد B با سرمایه گذاری ۱.۸ میلیارد دلار در دست توسعه قرار دارند.در مجموع برای افزایش تولید گاز در کشور22 میلیارد دلار پروژه در حال اجراست، ۳.۶ میلیارد دلار قرارداد در قالب ۱۴ طرح برای افزایش تولید گاز مانند احداث ایستگاه های تقویت فشار، توسعه میدان های گازی مانند خارتنگ، مدار، توس و... نیز اجرا می شود.
برای افزایش تولید نفت حدود ۲۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در دست اجراست که این طرح ها شامل توسعه میدان آزادگان جنوبی با سرمایه گذاری ۱.۵ میلیارد دلار، توسعه میدان های سپهر و جفیر با سرمایه گذاری حدود 2 میلیارد دلار، تکمیل و نگهداشت و افزایش تولید نفت (۳۳ طرح) با سرمایه گذاری ۵.۸ میلیارد دلار، توسعه میدان یادآوران با سرمایه گذاری ۳.۸ میلیارد دلار و... است.افزون بر آن، هفت طرح توسعه میدان های نفتی با سرمایه گذاری ۱۸میلیارد دلار در سال های آینده اجرا خواهد که توسعه یکپارچه میدان آزادگان، توسعه میدان اروند، دارخوین، منصوری، آب تیمور، دهلران و سوسنگرد شامل این طرح ها خواهد بود.با دستاوردهای حاصل شده در مسیر مهم سرمایه گذاری، وزارت نفت دولت سیزدهم به سوی آنچه برای خروج از انفعال در دوره تحریم ها باور داشت،حرکت کرد و این حرکت نتیجه داد تا آینده ای روشن حتی با وجود تحریم، در انتظار صنعت نفت ایران باشد.
وزارت دولت سیزدهم در بهینه سازی محصول گام های مهمی برداشته است
مشعل صنعت نفت وتوسعه آن به عنوان موتوری محرک و قوی برای پیشبرد اهداف کلان اقتصادی کشور، موضوعی مهم دردولت سیزدهم است که مدیران ارشد این صنعت دربخش های مختلف آن را در دستورکارخود قرار داده اند. دراین میان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیزبه عنوان متولی و راهبرتولید فراورده های نفتی درپالایشگاه نفت کشور، بنابرمسؤولیت خود به کیفی سازی محصول به عنوان یک اصل مهم توجه دارد. یکی ازمهم ترین کانون های تمركزشركت ملی پالايش وپخش فراورده های نفتی ایران به عنوان متولی توسعه حوزه صنعت پالايش، ایجاد زمينه برای اجرای طرح های ارتقای كيفی در پالايشگاه های نفت و افزايش ظرفيت پالايشی درآنها از طريق توسعه پتروپالايشگاه ها متناسب با منابع قابل تامين در برنامه های ميان مدت وبلند مدت است. گزارش پیش رو به بررسی فرایند ارتقا بخشی به کیفیت فراورده های نفتی درپالایشگاه کشور پرداخته است. دراین زمینه وزیرنفت به امضای قرارداد 6 طرح کلان کیفی سازی و افزایش ظرفیت تولید در پالایشگاه ها به ارزش 2. 7 میلیارد دلار اشاره دارد که بخشی از آن مانند طرح توسعه پالایشگاه آبادان و بهبود کیفیت پالایشگاه اصفهان به بهره برداری رسید، همچنین فرایند ساخت پتروپالایشگاه شهیدسلیمانی و مروارید مکران هرکدام به ظرفیت 300 هزار بشکه در حال انجام است. با توجه به اهمیت کیفیت فراورده های صنعت پالایش کشور گزارشی تهیه کرده ایم که در ادامه می خوانید.
طرح این موضوع که نفت خام کشور به سمت سنگین شدن درحرکت است، موجب شده است اجرای طرح های کیفی سازی در پالایشگاه ها نیزبا ضرورت و شتاب بیشتری پیگیری شود. بنابرهمین ضرورت، صنعت پویای پالایش نفت کشور با درنوردیدن مرزهای دانش وتکیه بر تخصص و تجربه متخصصان داخلی، حرکت خود را به سمت کیفی سازی محصولات آغاز و افزون برخوداتکایی در این حوزه به صدورخدمات فنی مهندسی و دانش فنی نیز ورود کرده است.
یکی ازاهداف وبرنامه های وزارت نفت در دولت سیزدهم، افزایش کیفیت فراورده های نفتی درپالایشگاه های موجود وکاهش ترکیبات گوگردی است. برای کیفی سازی محصولات همه پالایشگاه ها ازجمله پالایشگاه اصفهان برنامه ریزی هایی انجام شده است. دراین پالایشگاه با توجه به فرایند کیفی سازی، روزانه 13میلیون لیتر بنزین تولیدمی شود. مهر امسال نیزطرح تولید 16میلیون لیترگازوییل بااستاندارد یورو5 در همسویی باقانون هوای پاک به بهره برداری رسیده است. موضوعی که جواد اوجی، وزیرنفت برآن تاکید داشته وگفته است: کیفی سازی محصولات پالایشگاه ها ازجمله گازوییل، بنزین و نفت کوره در تمام پالایشگاه های کشور به طورجدی پیش می رود.
چندی پیش وزیر نفت با حضور رئیس جمهوری درآیین بهره برداری و آغاز عملیات پروژه های صنعت پالایش کشور که در هلدینگ پتروپالایش اصفهان برگزارشد، به این نکته اشاره داشت که بخش قابل توجهی از افزایش تولید و تکمیل طرح های نیمه تمام صنعت نفت، مربوط به ارتقای ظرفیت پالایشی وکیفی سازی فراورده های نفتی درپالایشگاه های نفت است. وزیرنفت با بیان اینکه اکنون توسعه ظرفیت پالایش و پتروپالایش نفت خام ومیعانات گازی کشورنزدیک به ۳. ۲ میلیون بشکه در روز است، اظهار کرده است: خام فروشی افزون براینکه ما را ازایجاد ارزش افزوده بی نصیب می کند، درسال های اخیر پاشنه آشیل کشور و سبب آسیب پذیری درحوزه تحریم ها شده است. به گفته اوجی، شدت مصرف انرژی درکشوربه منظور تأمین امنیت انرژی و پوشش کامل نیاز داخلی با فراورده های نفتی، احداث پالایشگاه های جدید را برای جلوگیری از خام فروشی به ضرورتی انکارناپذیرتبدیل کرده است. موضوعی که رهبر انقلاب و رئیس جمهوری نیز بارها بر آن تاکید داشته اند.
افزون برموارد اشاره شده براساس ماده ۵۹ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی، افزایش کیفیت فراورده های نفتی و کاهش ترکیبات گوگردی به صورت جدی در دستور کار وزارت نفت در دولت سیزدهم قرارگرفته و در این زمینه ۱۱ طرح بهینه سازی و ارتقای کمی وکیفی فراورده های تولیدی پالایشگاه های موجود، ذیل قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با مجموع سرمایه گذاری ۶. ۷ میلیارد دلار درحال اجراست. وزیرنفت دراین باره از امضای مشارکت نامه و تأمین مالی ساخت پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و پالایشگاه مروارید مکران درمجموع با ظرفیت ۶۰۰هزار بشکه در روز نفت خام سنگین و سرمایه گذاری بیش از ۱۸ میلیارد دلار با بانک ها و هلدینگ های بزرگ داخلی خبر داده است.
یکی دیگرازمحورهای دستیابی به کیفیت فراورده های نفتی، شرکت های داخلی و دانش بنیان است. با این رویکرد می توان در بازارهای جهانی وپالایشگاه های فراسرزمینی حضوری فعال داشت. درگذشته براساس برخی تکلیف های قانونی، مشکلاتی در مسیر توسعه پالایشگاه ها و اجرای طرح های بهبود کیفیت وجود داشت؛ اما درقانون بودجه امسال به این موضوع توجه شده است و منع قانونی برای سرمایه گذاری در طرح های کیفی سازی فراورده های نفتی وجود ندارد.
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران درخصوص مشکلات قانونی سال های قبل به این موضوع اشاره دارد که پیش از این، مدیران عامل پالایشگاه ها برای اجرای طرح های کیفی سازی با مخالفت هایی از سوی هیأت مدیره یاحتی سهامداران شان برای تقسیم سود رو به رو بودند و موجب می شد تا به مسائل توسعه ای توجه چندانی نشود.
همت متخصصان ایرانی درخوداتکایی صنعت نفت مثال زدنی است. این خوداتکایی در حوزه های های مختلف این صنعت از جمله توسعه، تولید و ساخت داخل موجب شده تا تحریم های بین المللی کم اثر و در مواردی نیز بی اثر شوند. خوداتکایی افزون برتامین نیاز داخل به صدورخدمات فنی ومهندسی به پالایشگاه های فراسرزمینی نیزتسری یافته و موجب شده است که دانش ومحصول صنعت نفت ایران درفراسوی مرزهای کشورنیزحرفی برای گفتن داشته باشند. اینها همه نتیجه توجه و اعتماد به شرکت های دانش بنیان و مراکز آموزشی و پژوهشی است. موضوعی که سالاری، مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان بخشی از بدنه اصلی وزارت نفت برآن تاکید دارد و دراین مسیر گام برداشته است. مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران دراین زمینه با بیان اینکه خوراک پالایشگاه کرمانشاه ازمیادین نفتی که به نیمه دوم عمرخود رسیده اند، تامین می شود، می گوید: نفت خامی که به عنوان خوراک دراین پالایشگاه به مصرف می رسد، بتدریج سنگین ترخواهد شد، از این رو باید تغییراتی در واحدهای فرایندی ایجاد شود تا کیفیت نفت این پالایشگاه کاهش نیابد. جلیل سالاری بااشاره به اینکه یکی ازموضوعات مهم دراین خصوص، کیفی سازی نفت کوره است ودر این زمینه استفاده ازفناوری های سنگین به دلیل سرمایه بر بودن وتحریم ها علیه نفت ایران قابل انجام نیست، اظهار می کند: باید از فرایندهایی که درفشار و دمای پایین قابل استفاده است، بهره ببریم؛ زیراهزینه کمتری به دنبال دارد. پالایشگاه کرمانشاه در اجرای طرح بهبود کیفیت نفت کوره، دانش بنیان ها را در کنار خود دارد و از توان و تخصص آنها در این جهت بهره می برد.
یکی از چالش های اصلی صنایع پالایشگاهی کشور، طراحی بنیادی طرح کیفی سازی نفت کوره و تولید کک سوزنی درکیفی سازی آن است. به دلیل اهمیت این موضوع، پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند به منظور دستیابی به دانش فنی فرایند کیفی سازی، تصمیم به بومی سازی دانش واحد کک سازی با حمایت پژوهشگاه صنعت نفت در تکمیل زنجیره ارزش گرفته است. جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران دراین باره می گوید: طراحی پالایشگاه نفت امام خمینی (ره) شازند مبتنی بر تولید ۸ تا ۱۲ درصد نفت کوره است که این عدد با اجرایی شدن پروژه کیفی سازی به صفر نزدیک خواهد شد. ضمن آنکه با اجرای طرح کیفی سازی نفت کوره، بخشی از زنجیره نیاز کشور تامین می شود.
پالایشگاه آبادان نیز با تکمیل و راه اندازی فاز 2 طرح توسعه و تثبیت ظرفیت خود، اقدام به تولید محصولات با کیفیت کرده است و بهرام جمالی، مدیرمالی شرکت پالایش نفت آبادان دراین باره می گوید: کیفی سازی و ارتقای کیفیت فراورده های تولید پالایشگاه آبادان در سطح تولیدات برتر جهان سبب شد رتبه نخست بورس انرژی کشور را از آن خود کند. او برنامه ریزی و تلاش برای تداوم این پیشتازی را افتتاح فاز ۲ پالایشگاه و بهره برداری از مخازن کروی برای عرضه گاز مایع با کیفیت و ویژگی درخواستی مشتریان را ۲ عامل موثر درتحقق این موفقیت برشمرده است. بخش نخست فاز 2 طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، یکی ازبزرگترین پروژه های پالایشی منطقه غرب آسیا محسوب می شود. با افتتاح این طرح، ظرفیت تولید پالایشگاه آبادان با افزایش 210 هزار بشکه ای به روزانه 630 هزار بشکه خواهد رسید. بر این اساس میزان تولید بنزین در این پالایشگاه از 10 میلیون لیتر به 14 و تولید گازوییل از 16 به 20 میلیون لیتر در روز خواهد رسید.
واحدهای تصفیه تعریف شده در فاز دوم پالایشگاه منجر به ارتقای کیفیت محصولات تولیدی این پالایشگاه به یورو ۵ خواهند شد که با بهره برداری از آنها، این پالایشگاه جوان تر و توان تولید آن نیز افزایش خواهد یافت. همچنین فعالیت این فاز باعث کاهش آلاینده های زیست محیطی، کاهش درصد تولید مازوت، افزایش تولید ۵۳ درصدی گاز مایع، ۲۳ درصدی گازوییل و ۶ درصدی بنزین خواهد شد.
از دیگر ثمرات بهره برداری از این واحد، تکمیل زنجیره ارزش، کاهش آسیب پذیری کشور در برابر تحریم ها از طریق تبدیل نفت خام و میعانات گازی به فراورده های نفتی و با توجه به روند مصارف داخلی فراورده های نفتی، توسعه ظرفیت پالایشی کشور و نیز ارتقای کیفیت فراورده های نفتی خواهد بود.
هلدینگ پتروپالایش اصفهان نیزهمسو با دیگر پالایشگاه های کشور گام های مهمی در زمینه ارتقای کیفی محصولات خود برداشته است. از آن جمله می توان به واحد محیط زیستی تصفیه گازوییل برای ارتقای کیفی محصولات و جداسازی گوگرد از گازوییل اشاره کرد.
ازجمله دستاوردهای مهم اجرای این طرح می توان به ۱۵هزار میلیارد ریال صرفه جویی در بخش پروژه و ارزآوری معادل ۱۸۰ هزارمیلیارد ریالی ازمحل عدم النفع به ازای یک میلیون و250هزار دلار در روزاشاره کرد. این واحد صنعتی با هدف کاهش میزان گوگرد از10هزارپی پی ام به ۱۰ پی پی ام احداث شده و در زمان حاضر ظرفیت آن به ۱۲۰ هزار بشکه در روز رسیده است. با اجرای این طرح، روزانه ۳۶۰ تن گوگرد از گازوییل جداسازی می شود.
پالایشگاه تهران نیز مانند دیگر پالایشگاه های کشورطرح کیفی سازی نفت کوره را با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان در دستورکار خود دارد. برای اجرایی شدن این طرح و ارتقای نفت کوره نزدیک به 11 طرح مورد بررسی قرار گرفته است. اکنون مطالعات امکان سنجی آن به اتمام رسیده و در حال ورود به فاز طراحی تفصیلی و پایه و خرید لایسنس (دانش فنی) هستیم.
مطالعات طرح کیفی سازی نفت کوره برای اجرا ازسوی شرکت های مطرح دانش بنیان داخلی آغاز خواهد شد. برای ارتقای محصول نفت کوره حدود ۱۱ طرح را بررسی کردیم و با یک شرکت وارد قرارداد شدیم. مطالعات امکان سنجی آن به اتمام رسیده است
حدود ۳۵ درصد محصولات تولیدی این پالایشگاه را نفتگاز تشکیل می دهد که پروژه های توسعه ای آن انجام شده است. به طور میانگین روزانه ۱۴ میلیون لیتر گازوییل یورو ۵ (گوگرد کمتر از ۵۰ پی پی ام) در پالایشگاه تهران تولید می شود که با توجه به اینکه همه نیاز شهر تهران به نفتگاز را تأمین می کند، نقش مهمی در کاهش آلودگی هوای پایتخت دارد.
حامد آرمان فر، مدیرعامل پالایشگاه نفت تهران در این باره گفته است که حدود ۱۳ درصد از محصولات تولیدی پالایشگاه تهران را بنزین تشکیل می دهد که از نظر گوگرد، مطابق استانداردهای یورو است؛ اما از نظر اکتان و بنزن با استانداردهای یورو همخوانی ندارد و به همین منظور طرح محیط زیستی (CCR) بنزین سازی این پالایشگاه طراحی شد و فروردین ماه ۱۴۰۰ کلنگ آن به زمین خورد که هدف آن تولید بنزین یورو بوده است.
به گفته او، مقدار بنزین تولیدی پالایشگاه تهران روزانه ۶. ۵ میلیون لیتر است که با اجرای طرح بنزین سازی و ورود نفتای تولیدی این پالایشگاه به واحد سی سی آر، به طور میانگین روزانه هشت میلیون لیتر بنزین با کیفیت یورو ۵ در این پالایشگاه تولید خواهد شد.
پالایشگاه شیراز نیز برای اجرای طرح های توسعه ای و کیفی سازی نفت کوره سرمایه 350 میلیون یورویی در نظر گرفته است و بر این اساس تفاهمنامه گوگردزدایی از نفت کوره شرکت پالایش نفت شیراز شهریور امسال با یک شرکت داخلی امضا شد. هدف از اجرای این تفاهمنامه کاهش حجم گوگرد نفت کوره تولیدی در پالایشگاه شیراز به منظور کیفی سازی فراورده های نفتی تولیدی در این پالایشگاه است. این شرکت در نظر دارد برنامه کیفی سازی نفت کوره تولیدی در پالایشگاه های کشور را با استفاده از دانش فنی شرکت های دانش بنیان داخلی در همه پالایشگاه های کشور اجرایی کند.
حمیدرضا دهقان، مدیرعامل پالایشگاه شیراز در خصوص افزایش ظرفیت پالایشی و کیفی سازی گفته است که ۳۵۰ میلیون یورو پروژه کیفی سازی داریم که از این میزان ۳۰ میلیون یورو مربوط به کیفی سازی بنزین و ۱۸۰ میلیون یورو مختص به کیفی سازی گازوییل است.
به گفته او، در حال حاضر کیفی سازی بنزین ۹۴ درصد پیشرفت دارد و تا قبل از ۲۲ بهمن به بهره برداری می رسد و پروژه کیفی سازی گازوییل نیز با ۷۲ درصد پیشرفت، سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.
قرارداد ارتقای کیفی نفت کوره تولیدی پالایشگاه نفت لاوان با بهره گیری از ظرفیت دانش فنی شرکت های دانش بنیان آبان امسال با حمایت سازمان تأمین اجتماعی و برای اولین بار در کشور، با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری امضا شد.
محمد علی اخباری، مدیرعامل شرکت پالایش نفت لاوان با اشاره به اینکه در این پالایشگاه، کیفی سازی نفت کوره تولیدی با تکیه بر توان شرکت های دانش بینان انجام می شود، گفته است: این پالایشگاه درنظر دارد با حمایت های سازمان تأمین اجتماعی برنامه کیفی سازی نفت کوره تولیدی خود را با استفاده از دانش فنی شرکت های دانش بنیان داخلی در مدت زمان ۲۴ ماه اجرایی کند.
پالايشگاه ميعانات گازی ستاره خليج فارس، به عنوان بزرگترين پالايشگاه ميعانات گازي دنيا که مي توان آن را به لحاظ استفاده از توانمندي متخصصان داخلي در اجرا و استفاده از تجهيزات توليد داخل، ايراني ترين پالايشگاه کشور دانست، روزانه با پالايش 450 هزاربشکه ميعانات گازي باارزش ميدان مشترک پارس جنوبي و تبديل آن به فراورده هاي سبک و باکيفيت، کشور را در مسير خودکفايي در تامين بنزين قرار داده است.
ساخت پالايشگاه ستاره خليج فارس با ظرفيت دريافت روزانه 360 هزار بشکه خوراک از ميدان مشترک پارس جنوبي در قالب 3 فاز 120 هزار بشکه اي از سال 1385، با هدف حفظ و استمرار عمليات برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي، کاهش آلايندگي هاي محيط زيستي و کمک به خودکفايي کشور در تامين فراورده هاي راهبردي انرژي آغاز شد. فاز سوم اين پالايشگاه در دي ماه سال 97 به بهره برداري رسيد و با توليد روزانه 45 ميليون ليتر بنزين و 15 ميليون ليتر گازوييل باکيفيت در اين پالايشگاه، سقف توليد بنزين کشور به روزانه 105 ميليون ليتر رسيد و کشور در شرايط باثباتي به لحاظ توليد فراورده هاي باکيفيت قرار گرفت و از واردات بنزين بي نياز شد. هم اکنون به طور ميانگين روزانه 47 ميليون ليتر بنزين با کيفيت يورو 5 در اين پالايشگاه عظيم ملي توليد مي شود.
تکالیف و پیرو آن اجرای طرح هایی باهدف کیفی سازی محصول، به عهده وزارت نفت است و دراین میان پالایشگاه های نفت برای پویایی هرچه بیشتر دراین زمینه به منابع مالی برای سرمایه گذاری در چنین طرح هایی نیاز دارند.
از آنجا که همه پالایشگاه ها بجز پالایشگاه آبادان، همگی به بخش خصوصی واگذار شده اند، لازم است سهامداران آنها دراین موضوع توجیه باشند که برای اجرای طرح های کیفی سازی، سرمایه گذاری لازم را انجام دهند.
در بند «ر» تبصره ۲ قانون بودجه امسال (۱۴۰۲) قانونگذار تکلیف کرده است که از محل سود پالایشگاه ها، ۴۰ درصد به عنوان اندوخته سرمایه ای ذخیره شده و به پروژه های کیفی سازی اختصاص داده شود که این مقدار دست پالایشگاه ها را باز کرده و واحدهای پالایشی مکلف می شوند که ۴۰ درصد از سود خود را به اجرای طرح های بهینه سازی اختصاص دهند.
از سویی طبق همین قانون، مقررشده است که شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، پروژه های کیفی سازی را رصد کرده و درباره پیشرفت پروژه در رابطه با تخفیف ۵ درصد خوراک این پالایشگاه ها، اظهارنظر کند. بنابراین هر پالایشگاه که از پیشرفت خوبی در زمینه اجرای طرح های کیفی سازی برخوردار باشد، این تخفیف را کامل دریافت خواهد کرد؛ اما اگر عقب ماندگی داشته باشند، تخفیف خوراک آنها به نسبت عقب ماندگی کاهش می یابد. بنابراین، پالایشگاه ها مکلف می شوند، پروژه های بهینه سازی خود را شتاب دهند و جدیت بیشتری برای اجرای پروژه های کیفی سازی طبق برنامه به کار بندند.
داستان مازوت سوزی درنیروگاه ها تکراری شده است!
مشعل هر ساله و با آغاز فصل سرما میهمانی ناخوانده و ناخوشایند به نام «آلودگی هوا» به اوج می رسد و به موضوعی پردغدغه و البته پردردسر برای مسئولان و مردم تبدیل می شود؛ موضوعی کهنه که از دیرباز به آن توجه و پرداخته شده و هر زمان نیز نوک تیز پیکان حمله، عامل «سوخت» را نشانه می رود و آن را به عنوان متهم ردیف اول معرفی می کند. جواد اوجی، وزیر نفت بارها براین موضوع تاکید کرده است که فراورده های نفتی تولیدی پالایشگاه ها، پیش از تحویل به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران(متولی توزیع) در آزمایشگاه های صنعت نفت، کیفیت سنجی سختگیرانه می شود و این شرکت نیز با پایش مجدد، آن را روانه بازار مصرف می کند، ضمن اینکه نباید نقش فیلترهای سختگیرانه سازمان استاندارد و شاخص های آلودگی را هم ازنظر دور داشت، اما گویا تلاش می شود چرخش این توپ گرد تنها در میدان صنعت نفت دیده شود و نه در زمین جاهای دیگر! موضوعی که گاه با اظهارنظرهای بی پایه و اساس همراه می شود و این بار هم همانند قبل، کیفیت سوخت تحویلی به نیروگاه ها و مازوت سوزی کانون توجه قرار گرفت و وزارت نفت متهم شد که در نیروگاه های کلانشهر تهران مازوت مصرف می شود؛ موضوعی که البته جعفر سالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفت ایران در نشستی که چندی قبل با همین مضمون برگزار شد، آن را رد کرد و خواستار آن شد تا مسئولان اگر در این زمینه ادعا و اظهارنظری دارند، بر اساس مستندات مستدل صحبت کنند، زیرا اظهارات بی اساس در مورد آلودگی هوا جز اینکه دغدغه خاطر برای مردم ایجاد کند، نتیجه ای ندارد و خوب است که مسئولان به این امر واقف باشند که کیفیت فراورده های تولیدی پالایشگاه ها به ویژه بنزین و گازوییل بر اساس استانداردهای تعیین شده، مدام پایش و ارزیابی می شود.
آلودگی هوا خیال دست کشیدن از سر پایتخت را ندارد و همچنان حریف می طلبد. این میهمان ناخوانده که هر ساله با شروع فصل سرما به اوج می رسد، چنان شرایط نگران کننده ای را برای تهران و تهران نشینان رقم زده که گویا خلاصی از آن نیست.در میان انبوه اظهارنظرها درباره آلودگی فزاینده هوا، این وزارت نفت است که براساس گمانه زنی ها، به مازوت سوزی نیروگاه ها به عنوان متهم ردیف اول شناخته می شود، غافل از آنکه تردد افزون بر 25 میلیون دستگاه انواع خودرو که بیش از 11 میلیون دستگاه آن در مرز فرسودگی قرار دارند، نادیده انگاشته شده است و برخی مدیران حتی نمی خواهند به این باور اذعان داشته باشند که باید فکری به حال زیرساخت های حمل ونقل عمومی شهر تهران نیز شود، ضمن اینکه ترک فعل خودروسازها هم ریه شهر را چنان از آلودگی پر کرده که گریزی از آن نیست.
در هفته های اخیر اظهارنظری مطرح شد مبنی بر اینکه منشا و مقصر اصلی آلودگی هوای شهر تهران، مازوت سوزی در نیروگاه هاست. اظهارنظری شگفتی آور که در همان آغاز از سوی مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی بی پایه و اساس خوانده و قویا رد شد و تعجب آورتر اینکه چرا گاهی مسئولان بدون داشتن اسناد معتبر، اظهاراتی این چنین نا مستند مطرح می کنند و با نشر اکاذیب، زمینه ساز تشویش اذهان عمومی می شوند. سالیان متمادی است که در نیروگاه های اطراف شهر تهران مازوت سوزانده نمی شود و این دوستان نمی خواهند این موضوع را هضم و چاره کار را در جایی دیگر بیابند و امنیت روانی جامعه را به خطر نیندازند.
پیرو این اظهارنظر ناصحیح، جعفر سالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در نشست با اصحاب رسانه به منظور روشنگری بیشتر در این خصوص با انتقاد از نحوه اظهارات برخی مسئولان درباره آلودگی هوا و مازوت سوزی در نیروگاه های تهران گفت: خواهشم این است کسانی که در این زمینه اظهاراتی را مطرح می کنند، مستند هم ارائه دهند، اینکه صرفا صحبتی شود، آن هم نه براساس دلیل و مدرک، جز اینکه دغدغه ای برای هموطنان ایجاد کند، ثمری نخواهد داشت.وی افزود: اینکه وزارت نفت را مسبب آلودگی هوا جلوه دهیم و فقط عملکرد این سازمان را نشانه برویم و اعلام کنیم که نفت به تکالیف خود عمل نمی کند، کار درستی نیست.مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران گفت: اجازه ای برای استفاده از نفت کوره در نیروگاه های تهران و همین طور البرز نداریم، سال های قبل هم وضع به همین منوال بوده است، همچنین برنامه ای برای استفاده از این سوخت در زمستان نخواهیم داشت.
سالاری نسب همچنین درباره اینکه فراورده بنزین و گازوییل توزیعی در همه کلانشهرها کاملا مطابق با استانداردهای تعیین شده است، گفت: این اطمینان خاطر را به همه هموطنان عزیزمان می دهم که کیفیت بنزین و نفت گاز توزیعی براساس استانداردهای تعیین شده است و خواهشم از همه کسانی که نسبت به کیفیت این فراورده ها دغدغه دارند این است که به هر جایگاه و مجاری عرضه که می خواهند مراجعه و این فراورده ها را به لحاظ کیفی بررسی و ارزیابی کنند.وی کیفیت بنزین یورو را قابل قبول و حتی بهتر از بنزین سوپر خواند و افزود: اداره استاندارد مدام در حال نمونه برداری و ارزیابی فراورده های توزیعی است و هیچ گونه نگرانی در این زمینه وجود ندارد، بنزین و نفت گاز (گازوییل) توزیعی بر اساس استاندارد یورو است و آلودگی به همراه نخواهد داشت، بر اساس آخرین ارزیابی های سیستم های نظارتی، میزان گوگرد موجود در نفت گاز به زیر (PPM) 10 است و دقیقا بر اساس استانداردهای موجود توزیع می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه هم اکنون نفت گاز در همه پالایشگاه های فعال کشور به میزان کافی و لازم تولید می شود، گفت: توزیع نفت گاز در جایگاه های عرضه سوخت بیش از نیاز حمل ونقل کشور است و از طرفی صادرات نفت گاز که نداریم، بنابراین دلیلی برای توزیع نشدن این فراورده در کشور وجود ندارد.
سالاری نسب همچنین با اشاره به حواشی اخیر ایجاد شده در زمینه مازوت سوزی در تهران، مطالبه گری از خبرنگاران و اصحاب رسانه را ضروری خواند و افزود: گاه اخباری از درگاه های خبرگزاری ها منتشر می شود که لازم است درستی و نادرستی آنها سنجیده شود، اینکه صرفا یک خبر منتشر شود، ملاک عمل نخواهد بود؛ چه بسا این خبر تبعات و تاثیرات منفی به همراه داشته باشد.
وی ادامه داد: از تمام رسانه ها خواهش می کنم از موضوع مازوت سوزی در نیروگاه ها غافل نباشند و مداوم و به طور مکرر آن را از سوی مجموعه وزارت نفت و دیگر دستگاه های مرتبط مطالبه گری و البته با ذکر مستند و دلیل این مسئله را مطرح کنند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ذخیره سازی موجود در نیروگاه ها را هم 80 درصد تخمین زد و با بیان اینکه در حال حاضر وضعیت ذخیره سازی نیروگاه ها در شرایط مطلوب و مناسبی است، گفت: سال گذشته که زمستان سختی را پشت سر گذاشتیم، حتی تا سه مرتبه ذخیره سازی نیروگاه ها پر و خالی شد و امسال نیز با توجه به تامین مخازن سوخت مایع نیروگاهی، امیدواریم مشکل حادی ایجاد نشود.سالاری نسب تصریح کرد: روزانه 300 میلیون لیتر فراورده و حدود 110 میلیون لیتر بنزین در کشور انتقال و توزیع می شود، ضمن آنکه میزان مصرف بنزین کشور 13 درصد بیشتر از سال گذشته است که باید برای این میزان مصرف راهکاری منطقی اندیشه شود، بارها گفته شده که میزان مصرف انرژی در کشور بسیار بالاتر از استاندارد جهانی است و در این زمینه دولت مدام در حال پایش و ارزیابی میزان مصرف تولید و مصرف است.
وی افزود: در نقاطی که مردم از نعمت گاز طبیعی برخوردار نیستند، دولت گاز مایع یارانه ای را در اختیار آنان قرار می دهد که قیمت این سوخت به ازای هر کیلوگرم 230 تومان و برای هر کپسول 11 کیلویی، معادل 2 هزار و 530 تومان محاسبه می شود. این سوخت به شرکت های موزع تحویل داده می شود و نحوه خدمات توزیع نیز به عهده وزارت صمت (صنعت، معدن و تجارت) است؛ بنابراین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در این زمینه دخیل نیست.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران گفت: هموطنان اگر در زمینه دریافت خدمات از شرکت های موزع انتقادی دارند، باید از طریق مجموعه وزارت صمت پیگیری کنند، زیرا شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران تنها متولی تامین است، اما گاه دیده یا شنیده شده که کپسول ها با قیمت های بالاتری به دست مصرف کننده می رسد که وزارت نفت در این زمینه ذی نفع نبوده و شرکت های توزیع کننده باید پاسخگو باشند. سالاری نسب افزود: هم اکنون بیش از ۸۰ درصد گاز مایع توزیعی در کشور به صورت الکترونیک و از طریق سامانه سدف تحویل می شود.
سوخت اعم از بنزین، گازوییل و گاز مایع از آنجا که آحاد مردم با آنها سر و کار دارند، موضوعاتی جدی هستند که متولی تامین و توزیع آن وزارت نفت است. این فراورده های نفتی را افزون بر اینکه وزارت نفت با شاخص های سختگیرانه تایید می کند، باید از فیلتر سازمان استاندارد نیز بگذرد و تایید مصرف بگیرد.پس هیچ فرآورده آلوده ای نمی تواند در چرخه مصرف قرار بگیرد. جدای از اظهارنظرها که گاه بی پایه و منطق هم هستند، به نظرمی آید مسئولان در همه بخش ها باید به یک موضوع مهم توجه داشته باشند که همه مجموعه ها و دستگاه های حاکمیتی و غیرحاکمیتی همانند حلقه های یک زنجیر به یکدیگر متصل هستند. به طور قطع در موضوعی همچون آلودگی هوا یا مواردی مشابه، به جای اینکه یکدیگر را متهم کنیم، بهتر است به این اندیشه کنیم که هریک از بخش ها، حلقه های اتصال یک زنجیرند که باید درجای خود قرار بگیرند و کار خود را به درستی انجام دهند. توپ را در زمین یکدیگر نیندازند و ضربه بی ثمری به آن نزنند.
در دومین رویداد پتروفن با تاکید بر رویکرد تقاضا محوری تاکید شد
مشعل صنعت پتروشیمی توانسته است از آزمون تحریم های مستقیم و همه جانبه، سربلند بیرون بیاید و امروز بخش قابل توجهی از نیازهای دانش فنی و فناورانه خود را در داخل کشور و در همکاری نزدیک با مجموعه های دانش بنیان و فناور تامین کند.
امروز چرخه تامین تجهیزات و نیازهای فنی و خدماتی، مواد شیمیایی و کاتالیستی صنعت پتروشیمی در داخل کشور، بازاری را ایجاد کرده است که به همراستایی وهماهنگی بیشتری نیاز دارد. به همین دلیل است که رویدادی همچون «پتروفن» تلاش می کند نیازهای مرتبط با صنعت پتروشیمی را با کنارهم قراردادن دو سوی عرضه و تقاضا، در دسترس همه صنعت قرار دهد .در هفته دوم آذرماه امسال، این رویداد مهم درصنعت پتروشیمی، با حضورفعالان این عرصه به مدت سه روز به میزبانی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس وهمراهی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران درتهران برگزارشد. گزارش پیش رو شرحی است براین رویداد.
اولین دوره رویداد «پتروفن»، درسال1401 با تلاش شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برگزار شد ودرسال دوم افزون برشرکت های تابعه هلدینگ خلیج فارس، این مهم باهمراهی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و 13 شرکت پتروشیمی دیگر، درسطحی گسترده تر از دوره نخست برگزارشد.
رشید قانعی، مدیرعامل پترول و دبیر رویداد «پتروفن» ۱۴۰۲ درآیین افتتاحیه دومین دوره برگزاری رویداد «پتروفن» با محوریت «مسیر نوآوری پتروشیمی» از افزایش سه برابری تعداد شرکت های دانش بنیان در «پتروفن» امسال خبر داد و گفت: تعداد شرکت های دانش بنیان علاقه مند برای حضور در رویداد «پتروفن» امسال نسبت به پارسال به سه برابر و از ۱۰۰ شرکت به بیش از ۳۰۰ شرکت رسیده است.
وی افزود: بسیاری از پیگیری ها نیز برای انعقاد قرارداد از سال گذشته به نتیجه رسیده اند، به طوری که ۴۸ درصد از تفاهم های انجام شده بین شرکت ها در نخستین دوره رویداد «پتروفن»، به قرارداد منتج شده و بقیه نیز درحال مذاکره است.
قانعی اظهار کرد: «پتروفن» بارویکرد ارائه معکوس نیازهای فناورانه کارخود را شروع کرده و درحالی که در نخستین دوره آن ۸۰ نیاز فناورانه اعلام شد، امسال این رقم به سه برابر و230 نیاز رسیده است.
وی به همراهی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت و دیگر نهادها برای برگزاری رویداد «پتروفن» اشاره و تصریح کرد: تعداد شرکت های دانش بنیان علاقه مند برای حضور در رویداد «پتروفن» امسال نسبت به پارسال سه برابر شده و از ۱۰۰ شرکت به بیش از ۳۰۰ شرکت رسیده است. همچنین بسیاری از پیگیری ها برای انعقاد قرارداد از سال گذشته به نتیجه رسیده و ۴۸ درصد از تفاهم های صورت گرفته بین شرکت ها در نخستین دوره رویداد «پتروفن» به قرارداد منتج شده و مابقی نیز در حال مذاکره است.
محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری وشکوفایی نیز دررویداد «پتروفن» به تلاش هایی که در دوسال اخیر و در دولت سیزدهم برای شکل گیری و گسترش فعالیت دانش بنیان ها صورت گرفته است، اشاره و اظهار کرد: امروز بازار بزرگی برای شرکت های دانش بنیان شکل گرفته است، به طوری که سال گذشته، فروش محصولات دانش بنیان ها به حدود ۴۳۰ هزارمیلیارد تومان رسید.
وی مهم ترین عنصر در توسعه ایران را نیروی انسانی توانمند برشمرد و گفت: امروز تعداد زیادی از شرکت های خارجی سرمایه گذاری های کلان در منطقه ما دارند و به صراحت اعلام می کنند که نیروی انسانی ایرانی به کار خواهند گرفت؛ به همین دلیل باید سرمایه گذاری های کلان برای نگه داشتن نخبه ها و نیروهای خلاق و توانمند بیشتر شود.
وی افزود: فناوری و دانش پیشرفته سبب ایجاد ارزش افزوده می شود و شرکت های دانش بنیان مطلوبی در ایران شکل گرفته اند که با حمایت های انجام شده، اکنون به ۱۰ هزار شرکت دانش بنیان رسیده اند.
خیاطیان، یکی از راه های حفظ نخبگان در کشور را توسعه شرکت های دانش بنیان و حمایت از آنها عنوان کرد و افزود: سرمایه گذاری های ریسک پذیر باید از سوی شرکت های بزرگ انجام شود که در دنیا نیز به همین شکل است و شرکت های خارجی افزون بر سرمایه گذاری در زنجیره ارزش خود، در سایر حوزه های های تک نیز با رویکرد تنوع سازی سرمایه گذاری می کنند.
بابک افقهی، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تأمین نیز با تأکید بر اینکه دست یاری به سمت شرکت های دانش بنیان درازمی کنیم، گفت: مهم ترین راه دور زدن تحریم ها کمک گرفتن ازشرکت های دانش بنیان است و امیدواریم این رویداد (پتروفن)فصل نوینی در به کارگیری توان جوانان متخصص و خوش فکر ایرانی درکلیدی ترین صنعت کشور، یعنی صنعت پتروشیمی باشد.
افقهی ادامه داد: شرکت های دانش بنیان افزون بر بومی سازی دانش فنی می توانند در بخش های نرم افزاری، افزایش بهره وری، کاهش هزینه ها و جلوگیری از خام فروشی به سودآوری شرکت های پتروشیمی کمک کنند. اعتقاد داریم که باید شرکت های دانش بنیان را بیش از گذشته به حوزه عملیاتی نزدیک کنیم تا هرچه سریع تر به یک بازآفرینی و بازمهندسی فرایندها در مجتمع های پتروشیمی دست یابیم.
عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس هم در رویداد «پتروفن» با تأکید بر اینکه تمرکز بر اقتصاد مقاومتی متکی بر اقتصاد دانش بنیان و فناوری های تحول آفرین، ضامن عبور کشور از اقتصاد شکننده و وابسته است، گفت: کلید پیشرفت صنعت پتروشیمی در این حوزه، افزایش اعتماد به شرکت های دانش بنیان است. وی تحریم ها را سبب افزایش خودباوری درکشور وصنعت پتروشیمی برشمرد و گفت: ایران به لطف مردم غیور و با همت و نخبگان، در تحریم ها به فولاد آبدیده تبدیل شد. هلدینگ خلیج فارس امروز به لطف عزم جهادگونه همکاران و با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان به جایگاهی مناسب در صنعت پتروشیمی کشور دست یافته و با اتکا به روحیه خودباوری و امید، در تلاش برای ارتقای جایگاه جهانی خود است. مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با بیان اینکه نگاه صادرات محور از ضرورت های زمان کنونی است، گفت: اقتصاد ما باید قوی و درون زا باشد؛ اما نباید کشوری درون گرا باشیم و باید برای فتح بازارهای جهانی تلاش کرد. زمانی که چنین عزمی شکل بگیرد، شاهد روحیه جهادی و حماسی در صنعت خواهیم بود. علی عسکری با اشاره به اینکه ورود به بازارهای جهانی سبب تقویت قابل توجه تولید و اقتصاد کشور می شود، افزود: کلید پیشرفت صنعت پتروشیمی در این حوزه، افزایش اعتماد به شرکت های دانش بنیان وتوسعه محصولات دانش بنیان درصنعت پتروشیمی است. باید برای استفاده از شرکت های دانش بنیان در صنعت، تلاش بسیار بیشتری شود و به جایگاه امروز قانع نباشیم. مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، راه عبور از اقتصاد شکننده و وابسته را تمرکز بر اقتصاد مقاومتی متکی بر اقتصاد دانش بنیان و فناوری های تحول آفرین و برتری ساز درکشور عنوان و بر لزوم اصلاح نگاه سیستم اداری کشور به شرکت های دانش بنیان تأکید کرد. علی عسکری همچنین با اشاره به جایگاه مهم شرکت های دانش بنیان در راهبردهای ترسیم شده برای هلدینگ خلیج فارس، طراحی پارک های فناوری پتروشیمی را با هدف رویکرد شکل گیری زنجیره ارزش، توسعه زیست بوم فناوری و نوآوری از طریق نفوذ فناوری و نوآوری در شرکت های بزرگ و استفاده از شرکت های دانش بنیان در حل معضلات صنعت پتروشیمی و کشور ازجمله راهبردهای عملیاتی این هلدینگ عنوان کرد. وی با بیان اینکه تصمیم گرفتیم در هلدینگ خلیج فارس، پژوهش ها را تابع نیازهای شرکت قرار دهیم، فلسفه تولد و رشد «پتروفن» را تغییر رویکرد از عرضه محور به تقاضامحور اعلام کرد. مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به اهمیت و جایگاه رگولاتوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ابراز امیدواری کرد که با مشارکت این سه رگولاتور در رویداد «پتروفن»، شاهد گسترش جایگاه دانش بنیان ها در صنعت پتروشیمی باشیم. علی عسکری، تقدیر از شرکت های پیشرو در روز سوم رویداد «پتروفن» را از ابتکارات مثبت در این دوره خواند و یادآور شد: معتقدیم ایجاد حس و فرهنگ نوآوری در شرکت ها، موجب ارتقای سودآوری و بهره وری در آنها می شود.
مجید دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی هم در این رویداد، با اشاره به تعدد بالای فناوری های مورد نیاز در صنعت پتروشیمی گفت: صنعت پتروشیمی با حدود ۲۶۰ فناوری، صنعتی دانش محور است. وی با اشاره به برنامه ریزی صورت گرفته در دولت سیزدهم برای داخلی سازی همه کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی تا پایان دولت گفت: براساس برنامه ریزی انجام شده تا پایان برنامه هفتم و هشتم توسعه، این میزان ظرفیت دو برابر می شود و صنعت پتروشیمی می تواند موتور محرکه تمام صنایع کشور باشد و در داخلی سازی تجهیزات، کاتالیست و مواد شیمیایی بخش بالایی از شرکت های دانش بنیان را می تواند جذب کند و با اشتغالزایی سبب جلوگیری از خروج نخبگان کشور شود.
دفتری با بیان اینکه شرکت پژوهش و فناوری در دو سال اخیر در دولت سیزدهم با حمایت وزارت نفت و صنعت پتروشیمی، مرجع صادرات فناوری ، کاتالیست و مواد شیمیایی به کشورهای مختلف شده است، گفت: بهره گیری از فناوری بومی و دانش بنیان، مزایایی دارد که از آن جمله می توان به بهبود فرایند بر اساس بازخوردهای واحدهای صنعتی، ایجاد مرجع برای صادرات فناوری و خدمات به کشورهای دیگر و ارزآوری، جلوگیری از فرار مغزها و نخبگان، ایجاد اشتغال و جلوگیری از خروج ارز، پشتیبانی از شرکت های تولیدکننده تجهیزات، کاتالیست و موادشیمیایی داخلی، کاهش چشمگیر قیمت تمام شده واحد صنعتی ومحصولات دانش بنیان و توانمندسازی شرکت های داخلی و ... اشاره کرد.
رضا اسدی فرد، معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری واقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، هم در نشست های تخصصی رویداد «پتروفن» با اعلام اینکه وزارت نفت با همه زیرمجموعه هایش درمجموع بیشترین عملکرد را در تولید بار اول در میان دستگاه های اجرایی داشته است، گفت: رویکرد حمایت ازشرکت های دانش بنیان، بیشتر شرکت های کوچک و متوسط فعال در حوزه تولید محصولات با فناوری پیشرفته بود؛ اما اقتصاد کشور تحت تأثیر صنایع بزرگ مانند پتروشیمی و فولاد قرار داشت که بیشتر دولتی، نیمه دولتی و بخشی نیز خصوصی بود. وی با اشاره به محدودیت های همکاری شرکت های دولتی و نیمه دولتی با شرکت های دانش بنیان و حتی دانش بنیان شدن این شرکت ها افزود: این تجارب سبب شد قانون جهش تولید دانش بنیان تدوین و تغییر رویکرد از شرکت های دانش بنیان به اقتصاد دانش بنیان انجام شود.
اسدی فرد با تشریح ظرفیت های قانونی تولید بار اول در ماده ۱۰ قانون جهش تولید دانش بنیان و اعتبار مالیاتی در ماده ۱۱ این قانون گفت: پایه هر نوآوری یک تحقیق و توسعه است. اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه در قانون جهش تولید برای حمایت از فعالیت های تحقیق و توسعه و سرمایه گذاری های فناورانه و نوآورانه تعریف شده است.
فوزیه مروت، مدیر راهبرد و زیرساخت توسعه محصول فناوری و نوآوری شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس نیز در این نشست با تشریح اهداف و برنامه های نوآوری شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به اینکه «نوآوری اهرم توسعه پایدار صنعتی» شعار ماست، اظهار کرد: صنعت پتروشیمی صنعتی جهانی، دارایی محور، با حجم سرمایه گذاری بالا و فناوری های بالغ شده است که باید به سمت فناوری های نو گام برداریم. وی افزود: شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، رویکردهای فناوری جهانی را در ۶ شرکت مشاور مطالعه اصولی و بررسی کرده است.
مدیر راهبرد و زیرساخت توسعه محصول فناوری و نوآوری شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس روندهای اصلی در چارچوب مدیریت نوآوری را در پنج قالب همکاری ها، توسعه کسب وکار، سرمایه گذاری، توسعه پایدار و منابع کلیدی اعلام کرد و گفت: شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس کلان روندها، نوآوری در محصول و نوآوری در فرایندها را مطالعه کرده است. مروت ادامه داد: توسعه پایدار اقتصاد چرخشی، تحول دیجیتال، مدیریت منابع (آب و انرژی)، کاربردهای جدید، منابع تجدیدپذیر، گسترش و توسعه موازی از روندهای کلان فناوری و نوآوری هستند که در شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس تعریف شده است. وی با اشاره به چهار محور فروش، منابع انسانی، دارایی ها و توسعه کسب وکار در نوآوری ارزش محور اظهار کرد: تاب آوری در عملیات و بهره وری، سرآمدی در بازارهای جهانی و تسلط و تصاحب دانش فنی را از مضامین راهبردی نوآوری در شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس عنوان کرد. مدیر راهبرد و زیرساخت توسعه محصول فناوری و نوآوری شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس تأکید کرد: تنظیم مقررات فناوری و نوآوری، بومی سازی و تسلط بر دانش فنی، توسعه و بهبود محصولات زنجیره ارزش و توسعه زیرساخت و نظام نوآوری محورهای اصلی برنامه های شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس است.
مهیار نادری، مسؤول امور توسعه کسب وکارهای دانش بنیان و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم از راه اندازی سامانه هوشمند سازندگان و منابع مورد تأیید صنعت پتروشیمی برای به هم رسانی نیاز شرکت های پتروشیمی، توانمندی شرکت های داخلی و بازخورد اقلام ساخته شده خبر داد. وی گفت: این شرکت بتازگی بااستفاده از زیرساخت های موجود شرکت های دانش بنیان و عملکرد شرکت پژوهش و فناوری پترو شیمی، اقدام به تجمیع اطلاعات و نتایج داخلی سازی ها در صنعت پتروشیمی کرده است. بر اساس رسالت احصای نیازمندی ها و شناسایی توانمندی ها و به هم رسانی عرضه و تقاضا در حوزه دانش بنیان مجموعه ای پدید آمده که خروجی آن سامانه هوشمندی است که نیازهای شرکت های پتروشیمی و توانمندی های شرکت های دانش بنیان در این سامانه تغذیه می شود. مسؤول امور توسعه کسب وکارهای دانش بنیان و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: بر اساس بانک اطلاعاتی جمع آوری شده ۱۲ هزار کالا داخلی سازی در صنعت پتروشیمی کشور انجام شده که مطمئن هستیم آمار بیش از این است. به گفته نادری، براساس این اطلاعات، هلدینگ خلیج فارس رتبه نخست ساخت داخل در صنعت پتروشیمی را با ۳۵ درصد به خود اختصاص داده است؛ هلدینگ تاپیکو نیز با ۲۱ درصد در رده دوم و هلدینگ های باختر و پارسیان در رتبه های بعدی قرار دارند.
وی گفت: در آینده نزدیک سامانه هوشمند سازندگان و منابع مورد تأیید صنعت پتروشیمی برای تجمیع نیاز شرکت های پتروشیمی، توانمندی شرکت های داخلی و بازخورد اقلام ساخته شده راه اندازی می شود که اطلاعات آن مرتب به روز خواهد شد.
مسؤول امور توسعه کسب وکارهای دانش بنیان و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر معرفی نیازمندی های شرکت های پتروشیمی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای ارائه راهکارهای مناسب از طریق سامانه هوشمند تأکید کرد.
هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامه ریزی وزیر نفت گفت: انتظارم از شرکت های دانش بنیان این است که در حوزه خلق دانش های بومی صنعت پتروشیمی بیش از پیش فعال شوند تا بتوانیم تکمیل زنجیره ارزش را که سیاست دولت سیزدهم است، بیش از پیش تحقق بخشیم. وی اظهار کرد: بسیاری از افراد به دلایل مختلف در جامعه نمود پیدا می کنند. باید بپذیریم که دانشمندان و افراد نوآور که در اقتصاد و پیشرفت کشور و ارتقای جایگاه ایران در دنیا نقش آفرینی می کنند، بیش از دیگران باید مورد توجه و تشویق قرار گیرند که چنین رویدادهایی انگیزه مضاعفی به آنها می دهد تا پیشرفت بیشتری را نصیب کشور کنند. ایران نسبت به کشورهای اروپای شرقی و غربی، بالاترین میزان مهندس را داراست؛ براساس آمارها نسبت فارغ التحصیلان علوم و فناوری و مهندسی ایران ۳۹ درصد، آمریکا ۱۷ درصد، روسیه ۳۵ درصد و ژاپن ۱۵ درصد است. معاون برنامه ریزی وزیر نفت با بیان اینکه ایران نیروی انسانی متخصص قابل توجهی دارد و باید از این سرمایه وسیع استفاده حداکثری کنیم، ادامه داد: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، سهم ایران از تولید علم در دنیا یک صدم درصد بوده؛ اما هم اکنون به ۲ درصد رسیده است. جایگاه ایران باید بالاتر از این باشد و باید از چنین فرصت هایی استفاده حداکثری کرد. فلاحتیان به حدود ۷۰ مجتمع پتروشیمی فعال و طرح های پتروشیمی در حال اجرا در کشور اشاره کرد و گفت: اگر ۲ تا ۴ درصد از سود این شرکت ها در بخش تحقیق و توسعه هزینه شود، منشأ تحولات و پیشرفت های اساسی برای کشور خواهد شد. وی با اشاره به وابستگی صنعت پتروشیمی در لایسنس های مورد نیاز برای تکمیل زنجیره ارزش تصریح کرد: انتظارم از شرکت های دانش بنیان این است که در حوزه خلق دانش های بومی بیش از پیش فعال شوند تا تکمیل زنجیره ارزش که سیاست دولت است را بتوانیم بیش از پیش تحقق ببخشیم. معاون برنامه ریزی وزیر نفت با اشاره به اینکه در معاونت مهندسی وزارت نفت اقدام به ایجاد بانک اطلاعاتی نیازهای فناورانه صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی شده است، اظهار کرد: از شرکت های دانش بنیان دعوت می کنم که فهرست این نیازها را در سایت وزارت نفت مشاهده و برای بومی سازی آنها برنامه ریزی کنند.
فلاحتیان افزود: برای ساخت تجهیزات بار اول، مشوق های زیادی در نظر گرفته شده و از بومی سازی تجهیزات مورد نیاز بویژه در شرایط تحریم به منظور خودکفایی کشور استقبال می کنیم. وی تأکید کرد: درحالی که معادل حدود هفت میلیون بشکه در روزمصرف انرژی کشور است، در طول برنامه هفتم توسعه کاهش یک میلیون و ۲۸۰ هزار بشکه ای مصرف انرژی هدف گذاری شده که این هدف به طور عادی انجام نمی شود و شرکت های دانش بنیان و فناور باید به صحنه بیایند و کمک کنند تا این شدت مصرف انرژی را به حداقل ممکن برسانیم. بازدهی این سرمایه گذاری، بسیار سریع خواهد بود و برای کشور تولید ثروت و ارزش افزوده بالایی خواهد کرد.
با احداث همزمان ۱۰ تاسیسات تقویت فشار گاز در گستره کشور رقم خورد
مشعل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با احداث همزمان ۱۰ تاسیسات تقویت فشار گاز، موفق به ثبت رکوردی تازه در تاریخ صنعت گاز ایران شد و این دستاورد، مرهون اتکا به توان طراحان و مهندسان مستعد کشور در داخلی سازی فرآیند ساخت، نصب و راه اندازی تجهیزات فوق پیشرفته است.
یکی از ارکان اصلی موفقیت پروژه های طرح تاسیسات تقویت فشارگاز را باید تعاملات هدفمند و موثر با دو شرکت بزرگ سازنده توربوکمپرسورکشور برشمرد.
فرآیند ساخت ۲۰۰ دستگاه توربوکمپرسور ازسوی این دو شرکت ایرانی مپنا و او تی سی به گونه ای مدیریت شده است که به موازات روند انتخاب و آغاز به کار پیمانکار، توربین ها نیز ساخته و به سایت حمل می شوند.
بی شک ساخت این توربین ها با سرمایه گذاری حدود دو میلیارد دلار، در ردیف مگا پروژه های شرکت مهندسی و توسعه گازایران محسوب می شود.
توضیحات صمد رحیمی، مجری طرح تاسیسات تقویت فشار گاز درشرکت مهندسی و توسعه گاز ایران را درخصوص احداث همزمان این10 ایستگاه تقویت فشار را می خوانید.
ناگفته پیداست که توربوکمپرسور، مهم ترین تجهیز وقلب تاسیسات تقویت فشار گاز است که در انتقال وجا به جایی گاز نقش اساسی ایفا می کند.
صمدرحیمی، مجری طرح تاسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران بابیان اینکه تاسیسات «نورآباد»، «پل کله» و« دوراهان» روی خط لوله دهم سراسری قراردارند، اظهارکرد: تاسیسات «پل کله» با توجه به اینکه در انتهای خط قرار دارد، از آرایش توربین ۲+۱ بهره می برد، اما نورآباد و دوراهان دارای آرایش ۳+۱ هستند.
وی پروژه دوراهان را یکی از سخت ترین پروژه های تاسیسات تقویت فشارگاز ازمنظر جغرافیایی می داند و تاکید می کند: ازآنجاکه محل اجرای این پروژه در دامنه کوه و شیب تندقراردارد، به صورت پله ای اجرا شد و یک دیوارحائل ۱۲ تا ۱۳متری درسرتاسر تا سیسات احداث شده است. خوشبختانه هم اکنون هرچهار کمپرسورآن تامین شده و در مرحله پیش راه اندازی قرار دارد.پیش بینی ما این است که این ایستگاه در زمستان راه اندازی شود و در مدار قرار گیرد و به این ترتیب زنجیره خط دهم نیز کامل شود.
به گفته رحیمی، تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان نیز زودتر از موعد مقرر روی خط ۴۸ اینچ شمال – شمال شرق راه اندازی شد و به این ترتیب اکنون ایستگاه های آرادان، پل کله و نورآباد در انتظار افتتاح رسمی هستند.
مجری طرح تاسیسات تقویت فشار گاز درباره زمان راه اندازی تاسیسات «خورموج و آب پخش» که در استان بوشهر و روی خط ششم سراسری احداث می شوند و برای کریدورغرب حیاتی هستند، اظهار می کند: با توجه به اینکه در طرح تاسیسات از تجهیزات دارای فناوری بالا استفاده می شود، راه اندازی چند توربوکمپرسور به صورت همزمان، کار بسیار سنگینی است و یکپارچه کردن کل پروژه شامل سیستم های برق، کنترل و ابزار دقیق و رساندن کار به نتیجه و راه اندازی ایستگاه، مسیر سختی است. امیدواریم اواخر آبان ماه اگر مشکلی در بحث فنی توربین ها نداشته باشیم، خورموج و متعاقب آن، آب پخش را راه اندازی کنیم.
رحیمی درباره تاسیسات در دست اقدام روی خط لوله هشتم سراسری گاز می گوید: دو تاسیسات «دهشیر و اردستان» روی خط هشتم سراسری گاز قرار دارند که به صورت ویژه در حال پیگیری و انجام است. این دو ایستگاه هم اکنون با پیشرفت بیش از ۶۰ درصد در حال انجام است و50 درصد توربین های مورد نیاز ساخته و به سایت منتقل شده و مابقی توربین ها هم در مرحله تست و ساخت هستند.
وی درباره آرایش توربین ها و توان هر ایستگاه می گوید: همه ایستگاه های روی خط هشتم به دلیل ظرفیت بالای این خط (حدود ۱۱۰ میلیون متر مکعب)، از آرایش ۳+۱ بهره می برند.همچنین با توجه به اینکه اکثر خطوط ایران ۵۶ اینچ و یا سایز کوچکتر هستند، هرکدام از توربین های نصب شده در هر ایستگاه، توان معادل ۲۵ مگابایت تولید می کنند.
رحیمی با اشاره به اینکه در سرویس قرار گرفتن پروژه های جاری، افزایش چشمگیر ظرفیت انتقال گاز کشور را در پی دارد، تاکید می کند: خطوط لوله سراسری گاز براساس یک ظرفیت مشخص (اغلب برای انتقال ۱۱۰ میلیون متر مکعب در روز) طراحی شده اند و بدیهی است هنگامی امکان انتقال این مقدار گاز ایجاد می شود که همه ایستگاه های طراحی شده در سرویس قرار گیرند.
مجری طرح تاسیسات تقویت فشار گاز با بیان اینکه در خط هشتم سراسری گاز، پیش از این برخی ایستگاه ها ازجمله خنج، جهرم و صفا شهر وارسنجان، خیرگو وکاشان و نائین بهره برداری شده و ظرفیت آن را تا حدی بالا برده اند، تصریح می کند: با تکمیل و راه اندازی دو تاسیسات باقی مانده «دهشیر و اردستان»، زنجیره ایستگاه های خط هشتم تکمیل شده و به ظرفیت نامی ۱۱۰ میلیون متر مکعب در روز می رسد و به این ترتیب از عسلویه تا مرکز کشور و شمال شرق و شمال غرب از مواهب آن استفاده می کنند.
رحیمی با اشاره به برنامه های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران برای هدایت گاز از منابع تولید به سمت جنوب شرق کشور و یادآوری اقدام های این شرکت در به ثمر نشاندن ضربتی طرح های توسعه ای در استان سیستان و بلوچستان و چابهار و همچنین وجود پتانسیل صادرات گاز در این خطه، از احداث ۲ ایستگاه تقویت فشار گاز «لامرد و بستک» بر روی خط لوله هفتم سراسری گاز خبر می دهد و می گوید: هم اکنون ۶ ماه است که فعالیت ها آغاز شده و پس از پایان روند طراحی، تجهیز کارگاه و کارهای خرید و اجرا در حال اجراست.
به گفته مجری طرح تاسیسات تقویت فشار گاز، با توجه به اهمیت ویژه خط هفتم سراسری گاز، احتمالا در آینده نیز همسو با افزایش مصارف، حداقل سه یا چهار ایستگاه دیگر به جز «لامرد و بستک» روی این خط احداث می شود.
مجری طرح تاسیسات تقویت فشار گاز با اشاره به اقدام سال گذشته شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در کمک به تامین نیاز فوری دیگر شرکت های تابع وزارت نفت به سیستم های فشارافزایی در فصل زمستان می گوید: سال گذشته تعدادی از توربین ها و core engine ایستگاه های آرادان، خورموج، دوراهان و نورآباد تقدیم شرکت های POGC SPGC و انتقال گاز شد که نیاز مبرم به این تجهیزات برای تداوم روند تولید داشتند.
وی با تاکید بر اینکه امروز دامنه برخورداری از برکات و آثار داخلی سازی توربین، فراتر از مرزهای شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گسترش یافته و به دیگر بخش های صنعت نفت رسیده است، تاکید می کند: مایه مباهات است که سرریز فناوری ها یی که طی سال ها با حمایت مالی و از محل قراردادهای انتقال فناوری مهندسی و توسعه گاز ایران با کارخانه های سازنده داخلی به دست آمده، سبب پیشرفت و رفع نیاز بخش های دیگر صنعت می شود.
روند روبه رشد گازرسانی در استان بوشهربه ثمر نشست
مشعل گاز اکنون به یکی از بی بدیل ترین و مهم ترین زیرساخت های کشور تبدیل شده و براساس آخرین گزارش ها، این سوخت پاک، 74 درصد از سبد انرژی را به خود اختصاص داده است. توسعه گازرسانی درکشور به گام های پایانی نزدیک شده است و همزمان با افزایش بهره مندی خانوار شهری و روستایی از این سوخت ارزان، بخش قابل توجه صنایع، شهرک های صنعتی، واحدهای تولیدی و... نیز به شبکه سراسری آن متصل شده اند. دراین میان بوشهر از جمله استان هایی به شمار می رود که فعالیت های گازرسانی در آن به ویژه در دولت سیزدهم روند رو به رشد داشته است؛ به گونه ای که به گفته علی اکبر فقیه، مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر در دو سال و اندی که از فعالیت دولت سیزدهم می گذرد، 127 واحد صنعتی و تولیدی این استان زیرپوشش گازطبیعی قرار گرفته اند. در ادامه به شرح فعالیت های گازرسا نی در استان بوشهردر گفت و گو با علی اکبر فقیه ، مدیرعامل این شرکت می پردازیم.
امروزه وجود گاز مقوله ای تثبیت شده در جریان زندگی، اقتصاد انرژی و سیاست گذاری برای انرژی به شمار می آید و دولت سیزدهم نگاهی ویژه به این حوزه مهم در کشور داشته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر می گوید: از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون به 127 واحد صنعتی و تولیدی گازرسانی شده و 657 واحد صنعتی کوچک و بزرگ در استان از نعمت گاز طبیعی برخوردارند. به گفته علی اکبر فقیه، از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تاکنون، 42روستا نیز با اعتبار1520 میلیارد ریال گازرسانی شده است. دربازه زمانی یادشده، 520 کیلومتر شبکه گذاری در سطح استان انجام شده و هم اکنون ضریب نفوذ گاز شهری و روستایی این استان به 99 درصد رسیده است.
وی اعلام می کند: از ابتدای دولت سیزدهم تا کنون 9 هزار و 400 انشعاب در استان نصب و 32 هزار مشترک جدید از گاز استفاده می کنند. فقیه با بیان این که دولت سیزدهم درجهت گازرسانی شهری و روستایی با هدف توسعه رفاه مردم و ایجاد زیرساخت ها گام برمی دارد، می افزاید: از مجموع 40 شهر استان بوشهر، ۳9 شهر دارای شبکه گازرسانی بوده و هم اکنون امکان گازرسانی به تنها شهر فاقد گاز استان (جزیره خارگ) وجود ندارد. آمار گازرسانی به روستاها همواره مورد توجه دولت سیزدهم بوده و هم اکنون 495 روستای استان بوشهر نیز از نعمت گاز طبیعی برخوردار است. به منظور توسعه گازرسانی شهری، روستایی و با هدف محرومیت زدایی و رونق تولید در دولت سیزدهم پنج هزار و 100 میلیارد ریال اعتبار در استان بوشهر پروژه اجرا و به بهره برداری رسیده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر به یکی از بزرگ ترین پروژه های گازرسانی در استان اشاره می کند و ادامه می دهد: پروژه بزرگ گازرسانی به جزیره شیف یکی از موفقیت های این شرکت در بحث گازرسانی است. این اقدام، نخستین و بزرگ ترین پروژه گازرسانی از طریق دریا در کشور و شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید. مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر با بیان اینکه پتروشیمی های مستقر در استان عمده بدهکاران شرکت گاز استان محسوب می شوند، عنوان کرد: این شرکت به صورت جدی پیگیر وصول مطالبات و احقاق حقوق دولت است و تحت تاثیرحاشیه ها قرار نمی گیرد.
مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر در ادامه با اشاره به افزایش متوازن ضریب نفوذ گاز در شهرستان های این استان می گوید: 426 کیلومتر شبکه گازرسانی در شهرستان دیر انجام شده که از این میزان، 280 کیلومتر مربوط به شهرها و 146 کیلومتر نیز در روستاها اجرا شده است. فقیه ادامه می دهد: با اجرای این میزان شبکه گذاری، هر پنج شهر دیر و 25 روستای آن گازدار شده اند که این میزان، معادل 100 درصد از جمعیت شهری و 95 درصد از جمعیت روستایی این شهرستان است.
به گفته وی، تا کنون 13 هزار و 62 انشعاب در شهرستان دیر اجرا شده که از این میزان 10 هزار و 515 انشعاب در بخش شهری و دو هزار و 547 انشعاب مربوط به بخش روستایی بوده است. مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر یادآور می شود: امسال عملیات اجرایی گازرسانی به شهرک صنعتی دیر و شرکت هونامیک کانی زرین با اعتبار بیش از 130میلیارد ریال نیز آغاز شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر در ادامه با اشاره به عملکرد این شرکت در نیمه نخست امسال می گوید: با توجه به گـستردگی شبکه گازرسانی در استان و اهمیت کنترل این شبکه به منظور جلوگیری از وقوع نشتی و اتلاف سـرمایه حیاتی گاز، نشت یابی خطوط لوله از اهمیت بالایی برخوردار است. بر این اساس در 6 ماه امسال 9 هزار و 500 کیلومتر از خطوط گازرسانی استان نشت یابی شده است.
به گفته وی، با هدف جلوگیری از بروز حادثه جانی و مالی ناشی از نشت گاز در استان، نشت یابی های زمینی و هوایی به صورت مستمر در حال انجام است.
فقیه یادآور می شود: 6 ماه نخست امسال بازرسی کالا ها قبل از خرید، بازرسی و نشت یابی ایستگاه های گاز و بازرسی ایستگاه های حفاظت کاتدیک؛ همچنین بازرسی از پروژه های گازرسانی استان انجام شده است.
به گفته وی، در نیمه نخست امسال، کالیبراسیون 447 مورد تجهیزات اندازه گیری این شرکت نیز انجام شده است. واحد اندازه گیری و توزیع گاز همسوبا هدف راهبردی «نگهداری بهینه و توسعه تجهیزات و تاسیسات» و «ارتقای سیستم سنجش مشترکین» و در قالب برگزاری پیمان های نگهداشت و کالیبراسیون تجهیزات اندازه گیری اقدام به تعمیر و کالیبراسیون کرده است.
وی ادامه می دهد: در 6 ماه نخست امسال نزدیک به 117 دستگاه کنتور توربینی و دیافراگمی مشترکین عمده و بیش از 300 دستگاه دماسنج و فشارسنج عقربه ای و 30 دستگاه تصحیح کننده از طریق برون سپاری، شرکت های ذی صلاح و مورد تایید شرکت ملی گاز ایران، تعمیر و کالیبره شده است. این اقدامات در جهت اطمینان از صحت عملکرد و دقت دستگاه های اندازه گیری و مطابق با دستورعمل های ابلاغی مدیریت گازرسانی و با درنظر گرفتن سوابق تجهیزات، دقت و حساسیت نقطه مصرف برنامه ریزی و اجرا شده است.
وی درباره مانیتورینگ و قرائت از راه دور این شرکت در نیمه نخست امسال می گوید: به منظور دستیابی به اهداف راهبردی سازمان، «ارتقای سیستم سنجش مشترکین» و «نگهداری بهینه و توسعه تجهیزات و تاسیسات» رویکرد توسعه سامانه مانیتورینگ و قرائت از راه دور از سال 1394 از سوی واحد اندازه گیری و توزیع گاز با فراهم کردن زیرساخت های لازم و نصب تجهیزات ارتباطی و همچنین ارتقای تجهیزات اندازه گیری از جمله تصحیح کننده و ایجاد بسترهای ارتباطی ایمن برای 63 ایستگاه تقلیل فشار و مشترکین حائز اهمیت و پر مصرف فراهم شده است.
فقیه تاکید می کند: در 6 ماه نخست امسال، تجهیزات ارتباطی، مودم و RTU، 12 ایستگاه پر مصرف شامل پتروشیمی ها و نیروگاه ها و ایستگاه های تقلیل فشار ارتقا یافته و جریان ورودی به تابلو های مانیتورینگ در 10 ایستگاه با نصب تجهیزات کنترل فاز ایمن شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر در ادامه از ثبت 900 هزار نفر_ساعت کار بدون حادثه در این شرکت خبر می دهد و می گوید: این شرکت به منظور اجرای الزامات HSE با برگزاری مستمر دوره های آموزشی، اجرای بازرسی های ایمنی، صدور اقدامات اصلاحی و پیگیری های انجام شده و همچنین درس آموزی از حوادث رخ داده در صنعت توانسته است به این میزان کارکرد بدون حادثه دست یابد.
وی اعلام می کند: با توجه به هدف تعیین شده در ابتدای سال 1402، تا پایان شش ماه اول سال 25 هزار و 800 نفر_ساعت کار بدون حادثه دست پیدا کرده است.
فقیه تاکید می کند: التزام همگانی به قواعد و مقررات بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل و رعایت شایسته اصول و الزامات ایمنی، دقت و مسئولیت پذیری کارکنان از مهم ترین عوامل در بهبود شاخص های HSE در شرکت گاز استان است.
مدیرعامل شرکت گاز استان ادامه می دهد: این شرکت همواره تلاش می کند تا با افزایش سطح آمادگی کارکنان برای مقابله با بحران های احتمالی میزان وقوع خسارت های جانی و مالی را به حداقل برساند. دوره های آموزشی و بازآموزی ایمنی و آتش نشانی و پروانه های انجام کار برای ارتقای سطح دانش HSEکارکنان هر ساله به صورت مستمر برای کارکنان برگزار می شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر به راه اندازی دو نیروگاه خورشیدی 15 کیلو واتی به روش ( ON GRID) از نوع متصل به شبکه با استفاده از انرژی های تجدیدپذیرخبر اشاره می کند و می گوید: به طور کلی رویکرد مدیریت انرژی مطابق با اصول خط مشی سیستم مدیریت یکپارچه بر مبنای بهبود عملکرد انرژی از طریق خرید محصولات و خدمات دارای کارایی بیشتر انرژی در شرکت گاز استان بوشهر ایجاد شده است.
به گفته وی، فرآیند مدیریت انرژی به عنوان زیر فرآیندی از فرآیندهای اصلی مدیریت منابع و با هدف حفظ منابع انرژي براي نسل هاي آینده، ایجاد فرهنگ مناسب و صحیح مصرف و پایش و آنالیز حامل های انرژی به منظور صرفه جویی در هزینه های جاري شرکت و کاهش آلاینده هاي زیست محیطی ایجاد شده است.
فقیه تصریح می کند: این پروژه به عنوان یکی از پروژه های بهبود با هدف استفاده از انژری های تجدید پذیر به دلیل پایدار بودن و انرژی پاک به دلیل ناآلایندگی زیست محیطی، صیانت از منابع انرژی فسیلی کشور و حفظ محیط زیست و کاهش هزینه برق مصرفی با ظرفیت تولید 15 کیلو وات برق به روش( ON GRID ) از نوع متصل به شبکه جهت ساختمان اداره گاز شهر برازجان و همچنین ظرفیت تولید 15 کیلو وات برق جهت ساختمان اداره گاز شهرخورموج راه اندازی شده و به بهره برداری رسیده است.
وی ادامه می دهد: این پروژه شامل فعالیت های اصلی مختلفی از جمله فاز طرح ریزی و شناخت (بررسی فضای مورد نیاز جهت اجرای طرح - طراحی سیستم خورشیدی بر اساس توان مصرفی - تهیه کالای مورد نیاز)، پیاده سازی و اجرا، آموزش و ارزیابی (نگهداری و بازرسی دوره ای از تجهیزات) است.
مدیرعامل شرکت گاز استانب وشهردر پایان یادآور می شود: در سال های 98 و 99 تولید 20 کیلو وات برق به روش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در ساختمان مرکزی ستاد و تولید 20 کیلو وات برق خورشیدی در ساختمان اداره گاز شهرستان بوشهر راه اندازی شده و به بهره برداری رسیده است.
مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران:
مشعل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با تلاش شبانه روزی و بی وقفه سی وهفت منطقه عملیاتی زیرمجموعه خود، همچون سال های قبل در آماده باش کامل برای عبور از روزهای سرد پیش روست.
این شرکت به عنوان تنها متولی تامین و توزیع سوخت کشور با ذخیره سازی مطلوب و مناسب پیش از آغاز فصل سرما، اقدام های مقتضی را به عمل آورده تا خللی در روند تامین سوخت مورد نیاز مصرف کنندگان در بخش های خانگی، تجاری، صنعتی و نیروگاهی در زمستان جاری ایجاد نشود.
جعفر سالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران هم بر این موضوع صحه گذاشت و از آمادگی کامل این شرکت برای عبور بی دغدغه از روزهای سرد پیش رو خبر داد و در نهایت ابراز امیدواری کرد که هیچ گونه نگرانی و کمبودی وجود ندارد، اما هموطنان عزیز هم از یاد نبرند که در این برهه حساس نسبت به صرفه جویی و پرهیز از اسراف، نگاهی درست و ویژه تر داشته باشند.
همه ساله با ورود به دوره سرد سال ذخیره سازی سوخت در انبارهای نفت و مناطق سخت گذر در صدر برنامه های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران قرار دارد و این شرکت با برنامه ریزی و نیازسنجی دقیق به عمل آمده، به تامین سوخت مورد نیازهموطنان در همه بخش ها اقدام می کند. در حال حاضر همه هموطنان ساکن در نقاط روستایی و سخت گذر که به شبکه گاز شهری دسترسی ندارند، سوخت مورد نیازشان را دریافت کرده اند و سوخت رسانی زمستانی به نیروگاه ها نیز به صورت مستمر و شبانه روزی درحال انجام است.
جعفر سالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران درباره اقدام های این شرکت برای تامین سوخت زمستانی گفت: طبق روال همه ساله، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در زمینه تامین سوخت زمستانی همه بخش ها اعم از خانگی، حمل ونقل، نیروگاه ها، صنایع و... اقدام هایی را در دستور کار دارد و امسال نیز این موضوع با جدیت تمام و البته زودتر از موعد مقرر پیگیری و انجام شده است. ذخیره سازی های مناسب و مطلوبی در بخش نیروگاهی انجام شده و به نوعی ذخایر نیروگاه های راهبردی کشور، از سوخت 100 درصدی برخوردارند و در دیگر نیروگاه ها هم بالای 70 درصد ذخیره سازی محقق شده است.
وی افزود: همه تلاشمان بر این منوال بوده است که با توجه به میزان مصرف، انتقال سوخت به نیروگاه ها به نحو احسن انجام شود تا خللی در روند تامین پایدار برق ایجاد نشود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اذعان به اینکه امسال برخلاف سال های گذشته ذخیره سازی انواع فراورده زودتر از موعد مقرر شروع شده است، گفت: با وجود این همچنان نگرانی ها و دغدغه ها وجود دارد، چرا که به هر میزان که مصرف گاز در فصل زمستان روند افزایشی داشته باشد، شرکت ملی گاز نیز در تحویل سوخت به نیروگاه ها با محدودیت رو به رو می شود و این میزان کسری باید با سوخت دوم (گازوئیل)جبران شود.
سالاری نسب گفت: همین جا از همه هموطنان و مردم عزیزمان درخواست می کنیم که قدری در میزان مصرف صرفه جویی های لازم را داشته باشند و با انجام برخی دستورعمل ها از جمله نگه داشتن دمای محیط خانه در حد ایده آل و استانداردهای تعیین شده ما را در این شرایط حساس و دشوار یاری و همراهی کنند. باید همه دست به دست هم دهیم تا فرایند تولید و توزیع سوخت در فصل زمستان پیش رو با کمترین دغدغه و چالشی به سرانجام برسد. وی تصریح کرد: هم اکنون به دلیل ناترازی در تولید و مصرف، برخی از نیروگاه ها به ناچار به سمت استفاده از سوخت دوم رفته اند، اما به هر حال همه همکاران من در شرکت پخش فراورده های نفتی تمام عزم خود را جزم کرده و در آماده باش کامل هستند تا بتوانیم فصل سرد امسال را به خوبی پشت سر بگذاریم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اذعان به اینکه سوخت رسانی به مناطق سخت گذر نیز از دیگر اقدام های در دست اجرای این شرکت است، بیان کرد: با توجه به اینکه در زمستان مصرف نفت سفید افزایش قابل توجهی دارد، ذخیره سازی مناسب نفت سفید در روستاها به ویژه در نقاط سخت گذر انجام شده و به جرات می گویم که هیچ روستایی در نقطه ای از کشور وجود ندارد که با مشکل کمبود سوخت روبه رو باشد، همچنین در مورد سوخت گاز مایع هم ذخیره سازی به میزان کافی و مناسب صورت گرفته است و مشکلی در این زمینه هم وجود ندارد.
سالاری نسب با اشاره به رشد 13 درصدی مصرف بنزین در مقایسه با پارسال گفت: اواخر اسفندماه سال گذشته بود که مصرف 140 میلیون لیتری بنزین در روز را ثبت کردیم که با توجه به روزهای پایانی سال این مسئله قابل پیش بینی و چندان دور از ذهن نبود. امسال نیز اما گویا این روال تداوم یافت و در مردادماه چندین بار میزان مصرف بنزین به 140 میلیون لیتر در روز رسید، در شهریورماه که با مناسبت هایی مثل ایام اربعین حسینی، رحلت پیامبر(ص)،همچنین ماه صفر و آخرین دور از سفرهای تابستانی تقارن داشت، میزان مصرف، رشد فزاینده ای یافت.انتظار داشتیم این روند در مهرماه فروکش کند، اما باز هم این اتفاق حاصل نشد و در مهرماه با میانگین مصرف 115 میلیون لیتر بنزین در روز مواجه شدیم.
وی ادامه داد: در زمینه گازوییل، تولید و مصرف تقریبا در نقطه سربه سر قرار دارند و به هرمیزان تولید معادل آن نیز مصرف می شود.امسال مصرف گازوییل در مقایسه با پارسال، با رشد 8 درصدی روبه رو است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران درباره دیگر اقدام های انجام شده در این شرکت برای سوخت رسانی مطلوب به تمام نقاط کشور گفت: نشست های تخصصی با راهبری شرکت ملی گاز ایران و با حضور دستگاه های اجرایی ذی نفع ازجمله وزارت نیرو، شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی، وزارت کشور، صدا وسیما، شرکت ملی نفت، دیسپچینگ برق، دیسپچینگ گاز و... به صورت هفتگی و ماهانه برگزار شده و نسبت به برنامه های در دست اقدام برای امر تامین سوخت رسانی بی کم وکاست در زمستان پیش رو تصمیم گیری می شود. همچنین در سطح وزارت نفت نیز جلساتی با موضوع سوخت رسانی زمستانی به صورت هفتگی برگزار می شود و تمام دستورعمل ها با هماهنگی مسئولان و مدیران بالادستی بررسی و ارزیابی می شود، به انضمام اینکه مدیران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیزروزانه نشست هایی را به منظور سوخت رسانی پایدار و مطلوب در زمستان امسال در دستور کار دارند و برنامه ها و نحوه عملکرد این شرکت را به صورت روزانه رصد و پایش می کند.
سالاری نسب در ادامه با بیان اینکه موضوع ساماندهی کارت آزاد جایگاهداران تا حصول نتیجه مطلوب کماکان در دستور کار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی قرار دارد، عنوان کرد: در شهریورماه به دلیل همزمانی چندین مناسبت که عنوان کردم و به موازات آن افزایش میزان مصرف بنزین ما به ناچار الزام برای استفاده از کارت شخصی را به تعویق انداختیم، اما اکنون روال به سابق بازگشته و همچنان مصمم هستیم تا هموطنان برای استفاده از سوخت مورد نیازشان از کارت شخصی استفاده کنند، پیشرفت خوبی در این زمینه حاصل شده است، در حال حاضر حدود 67 درصد از متقاضیان در سطح کشور از کارت شخصی برای سوختگیری استفاده می کنند و این یکی از بیشمار طرح های تاثیرگذار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برای کاهش میزان مصرف بنزین در کشور به شمار می آید. وی در ادامه به نقش تاثیرگذار نیروی انسانی در پیشرفت و توسعه صنعت نفت و گاز اشاره و بهره گیری از تکنیک ها و روش های مناسب برای نگهداشت منابع انسانی را از مهم ترین ضرورت ها خواند و گفت: در حوزه منابع انسانی اعتقاد راسخ دارم که مهم ترین رکن و به واقع هویت اصلی هر شرکت و سازمانی سرمایه انسانی است، زیرا قطعا با بهره مندی از نیروی انسانی متعهد، کارآمد، خلاق، زبده و در عین حال منضبط می توان به اوج شکوفایی و بالندگی دست پیدا کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ادامه داد: همه سعی و تلاش بنده بر این است که با طرح محورها و موضوع هایی بتوانم تغییراتی را در ساختار بنیادین منابع انسانی شرکت پخش فراورده های نفتی ایجاد کنم تا امید و انگیزه مضاعفی در دل یکایک کارکنان حاصل شود، واگذاری یکسری امتیاز به افراد شایسته و لحاظ کردن مزایای رفاهی و معیشتی که قطعا بار روحی و روانی فراوانی خواهد داشت، در دستور کار است که با تدوین یک برنامه صحیح و کارآمد به این موارد جامه عمل پوشانده می شود. سالاری نسب تصریح کرد: لازم است از همه همکاران زحمتکش شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در ستاد و مناطق سی وهفت گانه عملیاتی، انبارهای نفت، اسکله ها و ناوگان حمل ونقل که همه دست به دست هم داده اند تا سوخت بدون هیچ وقفه ای به مبادی اصلی منتقل شود، تشکر و خدا قوت بگویم و امیدوارم با زحماتی که شما عزیزان در این برهه حساس کنونی از خود مایه می گذارید، مشکل و چالشی در امر سوخت رسانی حادث نشود، این نوید را به شما خواهم داد تا با نگاهی ویژه تر زحمات منابع انسانی در این شرکت دیده شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران همچنین به آخرین وضع توزیع الکترونیکی گاز مایع در بستر سدف اشاره و عنوان کرد: از ابتدای دی ماه سال گذشته به صورت ویژه توزیع گاز مایع در بستر الکترونیکی(سامانه سدف) را در دستور کار قرار دادیم. تا قبل از راه اندازی این سامانه توزیع گازمایع در کشور به صورت سنتی انجام می شد، اما در حال حاضر بالای 70 درصد متقاضیان سوخت گازمایع مورد نیازشان را از طریق سامانه سدف دریافت می کنند، بر اساس مصوبه دولت، این سوخت به قیمت کیلویی 230 تومان در اختیار شرکت های موزع قرار داده می شود و این شرکت ها سوخت گازمایع را با احتساب هزینه های شارژ سیلندر، حقوق کارکنان، حمل ونقل و دیگر هزینه های جانبی به قیمت هر کیلو 2 هزار و 537 تومان در میان خانوارها توزیع می کنند. وی گفت: بر اساس تازه ترین تصمیم های اتخاذ شده، قرار است از این پس گازمایع برای آن دسته از متقاضیانی که از نعمت گاز شهری برخوردار هستند، با نرخ دوم که نرخ یارانه ای نیست، این سوخت را دریافت کنند، این قیمت به زودی نهایی و از طریق رسانه ها اعلام عمومی می شود. سالاری نسب هدف از اجرای این طرح را تأمین رفاه شهروندان، جلوگیری از عرضه خارج از شبکه، استفاده غیرمجاز از گازمایع و نیز ساماندهی توزیع فراورده های نفتی برشمرد و تصریح کرد: همه زیرساخت ها برای توزیع الکترونیکی گازمایع فراهم است، متقاضیان در بستر سامانه سدف شناسایی شده و بر اساس کارت بانکی، مشخصات افراد دریافت و از این طریق مشخص می شود که از چه نوع گازی استفاده می کنند و در نهایت قیمت مورد نظر برایشان لحاظ می شود، از سوی دیگر دولت هم می داند یارانه تخصیص داده شده قرار است به چه کسانی تعلق گیرد. وی با بیان اینکه درحال حاضر 99 درصد از توزیع گازمایع در سطح شهر تهران در بستر سامانه سدف انجام می شود، افزود: موضوع قیمت گذاری و کنترل عرضه و توزیع گازمایع جزو حیطه وظایف سازمان تعزیرات تعریف شده است، شرکت پخش ملزم است که گاز مایع تولیدی پالایشگاه ها را در اختیار شرکت های موزع قرار داده و آنها خودشان نسبت به توزیع میان متقاضیان اقدام کنند، خوشبختانه در زمینه توزیع الکترونیکی گازمایع مشکلی نداریم و خدمات دهی لازم هم از طریق سامانه سدف در حال انجام و پیگیری است.مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران توزیع الکترونیکی گازمایع را کارآمدترین روش برای مدیریت و ساماندهی مصرف این نوع سوخت قلمداد کرد و گفت: خوشبختانه در دولت سیزدهم بسترهای لازم برای صادرات دریایی گازمایع فراهم شد، در واقع این تغییر سیاست در سبد سوخت کشور و اجرای تکلیف ایجاد شده در قانون بودجه، امکان دیگری را فراهم کرد تا مصارف مازاد بر مصارف مجاز داخلی و استانداردسازی همه بخش های مصرف، گازمایع به سمت بازارهای صادراتی سوق داده شده و از این نظر منبع درآمدی برای کشور حاصل شود.
سالاری نسب در ادامه اظهارات خود به موضوع معطلی کارت سوخت متقاضیان در باجه های پست هم اشاره کرد و یادآور شد: فرآیند تولید و صدور کارت سوخت با توجه به روزآمدی تجهیزات و لوازم مورد استفاده، به کمتر از مدت زمان یک ماه تقلیل یافته و در اختیار متقاضیان قرارداده می شود، اینکه گاهی شنیده می شود، تعلل در تولید و صدور کارت های سوخت از جانب شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است، کاملا بی انصافی است، سابق به این منوال بود که حدود 6 تا 7 ماه طول می کشید تا کارت سوخت متقاضیان صادر می شد، اما امروز به جرات می گویم که با توجه به زیرساخت هایی که در شرکت پخش فراورده های نفتی شکل گرفته این شرکت قادر است حتی چند برابر بیشتر از تقاضای روزانه کارت تولید و صادر کند.وی تصریح کرد: البته نکته حائز اهمیت دیگر آن است که یکسری از دستگاه ها و ارگان ها می بایست باشرکت پخش فراورده های نفتی همکاری و تعامل لازم را داشته و اطلاعات مورد نیاز را در اختیارمان قرار دهند که اگر این امکان فراهم شود و اطلاعات به سرعت به ما منتقل شود قطعا کارت های سوخت در بازه زمانی کوتاهی تولید و بلافاصله چاپ می شود، مهم تر آنکه کارت سوخت ها اغلب در باجه های پستی معطل می مانند، بنابراین ضروری است سازوکاری تعریف شود تا این کارت ها در باجه های پستی سرگردان نباشند.مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران همچنین با اشاره به طرح ایجاد سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن) عنوان کرد: این تفاهم نامه میان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا و سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای به امضا رسیده است، در اصل متولی این طرح سازمان راهداری است و شرکت پخش فراورده های نفتی نیز به عنوان یکی ازذی نفعان اصلی عملیاتی شدن طرح سپهتن به شدت خواهان اجرای آن است. سالاری نسب با بیان اینکه این طرح در حقیقت تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش است و از این طریق می توان در مصرف بهینه سوخت ناوگان حمل ونقل بین شهری تحولی بنیادین ایجاد کرد، افزود: در حال حاضر طرح سپهتن در فرآیند پیمان سپاری است و به محض اینکه مراحل مقدماتی انجام شود، طرح برای اجرا به دستگاه های مربوطه ابلاغ خواهد شد، به طور قطع اجرای این طرح کمک شایانی برای رصد فرآیند توزیع سوخت مایع در کشور خواهد بود که امیدواریم هرچه سریع تر عملیاتی شود.
درگفت و گو با رئیس سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت تشریح شد
سمیه راهپیما پزشکی خانواده در صنعت نفت، افزون برکارکنان، مسؤولیت درمان خانواده آنها را نیز در مناطق 16گانه تحت پوشش خود به عهده دارد و برای هر منطقه، 32 برنامه عملیاتی بر اساس توانایی های آنها در نظر گرفته است. از ابتدای امسال تاکنون، مجموع برنامه های عملیاتی مناطق 16 گانه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، مشتمل بر 670 صفحه بوده که برای اجرای آنها با مسؤولان بهداشت و درمان هر منطقه، نشست های جداگانه ای برگزار شده است. خبرنگار هفته نامه « مشعل» به منظور جویا شدن از اقدام های اجرایی و برنامه های واحد پزشکی خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با کوروش هاشمی اصل، متخصص پزشکی خانواده و رئیس سلامت خانواده این سازمان گفت و گویی انجام داده که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
از ابتدای امسال، هر یک از مناطق 16گانه براساس توانایی و ظرفیت خود 32 برنامه مشتمل بر 670 صفحه را تهیه و تدوین کرده و بر همین مبنا، واحد پزشکی خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز برای اجرایی شدن این برنامه ها، نشست های مستقلی را با هریک از مناطق برگزار کرده است. در این برنامه های عملیاتی، برخی بسته های خدمتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور در نظر گرفته شده که کودکان، نوجوانان، جوانان، میانسالان و سالمندان را در بر می گیرد. ضمن آنکه بسته های خدمتی بهداشت خانواده برای دختران و بانوان در سنین باروری، پیش از بارداری، زمان بارداری، همچنین پس از بارداری و زمان یائسگی در قالب خدمات مامایی ارائه شده است. برای کنترل بیماری های مزمن غیرواگیر مثل دیابت، چربی خون بالا، فشار خون بالا و چاقی نیز برنامه هایی در نظر گرفته شده که ازسوی واحد پزشکی خانواده در سطح مناطق 16 گانه صنعت نفت پیگیری می شود. تا پایان امسال می توان بر اساس دریافت بسته های خدمتی، آمار دقیق تری از جمعیت زیر پوشش در سطح صنعت نفت ارائه کرد.
اواخرشهریور امسال، گزارش 6 ماهه برنامه عملیاتی مناطق 16 گانه به واحد سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت ارسال شد که در آن، هر یک از مناطق اهدافی را براساس وضع منطقه خود مشخص کرده بودند. این برنامه ها و اهداف در ستاد سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت پایش شده است. طبق این پایش ها، سعی شد اگر امتیاز منطقه ای کمتر از میانگین مورد انتظار سازمان بود، با بررسی موانع و ارائه راهکار، اهداف آن منطقه را به میانگین اهداف کلان واحد پزشکی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نزدیک کرد. این ارزیابی و پایش ها با هدف برطرف کردن نواقص، طی 6 ماه نخست امسال انجام شد تا در 6 ماهه دوم سال، گزارش کامل تری از مناطق دریافت کنیم.
بنابر ارزیابی های انجام شده درخصوص برنامه های عملیاتی6 ماه نخست امسال می توان گفت که اجرای بسته های خدمت تعیین شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور بیش از حد انتظار بوده است. با توجه به تاکیدهای صورت گرفته، امسال نسبت به سال های قبل، مناطق اقدام های خوبی در زمینه نوجوانان و جوانان انجام داده اند. این گروه نسبت به دیگر گروه های سنی، کمتر به مراکز درمانی مراجعه می کنند و ارائه فراخوان آنها و تاکید بر حضورشان، تنها راه دستیابی به آنها در مراکز درمانی برای پایش سلامتشان است. در فصل تابستان با توجه به تعطیلی مدارس، فرصت مناسبی برای دسترسی به جوانان و نوجوانان است، به همین دلیل قبل از ورود به این فصل، با هماهنگی مراکز سلامت خانواده مناطق و ارسال نامه به شرکت های اصلی، برای این گروه های سنی و به منظور پایش سلامت، فراخوان هایی داده می شود که تا کنون همکاری های خوبی هم انجام شده است. افزون براین، با توجه به سیاست های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور در زمینه فرزندآوری، فعالیت های خود را در زمینه های سلامت باروری وسلامت کودکان افزایش داده ایم و پایان امسال گزارش کامل تری از ارائه خدمات دراین حوزه ها خواهیم داشت.
براساس آمار 6 ماهه نخست امسال، نزدیک به 70 هزارنفر نوجوان وجوان را زیر پوشش داریم. بسته های خدمتی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور برای آنها تعریف شده که پایش سلامت روان، انداز ه گیری مصرف دخانیات، فعالیت بدنی و تغذیه آنها را شامل می شود. ناگفته نماند که درصورت نیاز و ارائه خدمات بیشتر به کلینک های سلامت روان، تغذیه و ترک اعتیاد ارجاع داده می شوند.
تنها راه دسترسی به این گروه های سنی، فصل تابستان است. بیشتر مراکز بهداشت و درمان صنعت نفت در جنوب کشور مستقر هستند و به همراه خانواده هایشان در این فصل به مناطق دیگر می روند. با این رویکرد دسترسی به نوجوانان و جوانان در برخی مناطق مثل تهران، اصفهان و شیراز راحت تر است؛ اما در مناطقی مثل مسجد سلیمان، عسلویه، ماهشهر و... این راه دسترسی محدودتر می شود، از این رو، پایش سلامت جوانان و نوجوانان به فصول دیگر سال انتقال می یابد.
آمارخدمات ارائه شده مراکز خانواده صنعت نفت، هم اکنون درسامانه سینا که زیر پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور است، ثبت می شود. سال گذشته سامانه ای در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با نام «سلامت نگار» بومی سازی و راه اندازی شد.
این سامانه نسبت به نسخه وزارت بهداشت و آموزش پزشکی کشور تغییراتی داشته که طی 6 ماه نخست امسال در مناطق ساری، اراک و ماهشهر به صورت پایلوت تست و مشکلات آن شناسایی شده و بعد از رفع نواقص کلی درسطح مناطق 16 گانه قابل استفاده خواهد بود.
سامانه سینا بر اساس سیاست های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور ایجاد شده که برخی محورهای آن مانند رابط سلامت، بهورز، پزشک خانواده روستایی و.... با سیاست های وزارت نفت همخوانی نداشت. بر اساس سیاست های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سامانه سلامت نگار، مراقب سلامت و مراقب سلامت ماما به دیگر خدمات افزوده شد. همچنین بخش های نسخه نویسی و آزمایشگاه در سامانه سلامت نگار بر اساس رویکرد صنعت نفت و بخش داروخانه هم با توجه به فارماکوپه وزارت نفت تقویت شد و اکنون پرونده الکترونیک سلامت برای هر فرد در سامانه سلامت نگار وجود دارد. در صورت عملیاتی شدن این سامانه در تمام مناطق، پرونده پزشکی کارکنان در دسترس خواهد بود. افزون براین، می توان آمارها را به روز رسانی و اطلاعات را نیز تکمیل کرد.
سواد سلامت، یعنی هر فرد چه میزان از وضع بهداشت خود آگاهی دارد و می تواند از این آگاهی استفاده کند. اکنون وضع درمان، از نوع نسخه نویسی پزشک برای مصرف دارویی به بیمار خارج شده و پزشک برای ادامه درمان بیمار خود، باید با او به تعامل برسد. به این معنا که روش درمان را با مشورت با خود بیمار طراحی می کند و این اهمیت، سطح سواد سلامت جمعیت تحت پوشش را نشان می دهد. هرچه سطح سواد سلامت بالاتر باشد، تعامل در درمان بهتر صورت می گیرد. به عنوان مثال اگر برای کنترل سطح دیابت خود باید لاغر شود، با توجه به سطح سواد سلامتی که دارد، می تواند یک رژیم را بهتر رعایت کند.
در حال حاضر، سطح سواد سلامت جمعیت زیر پوشش خود را نمی دانیم و برای آگاهی از این موضوع، پرسشنامه ای بر اساس استانداردهای کشوری تدوین کرده ایم که به صورت لینک پیامکی در قالب 32 سوال از سوی روابط عمومی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ارسال می شود. برای این منظور 4 هزار نفر را ازسطح مناطق 16 گانه به صورت رندم انتخاب کرده ایم که ارسال پیامک ها به آنها از مهر امسال آغاز شد. بعد از تکمیل پرسشنامه و ارجاع آنها به سازمان، پاسخ ها تجزیه و تحلیل و سطح سلامت جامعه صنعت نفت مشخص می شود.
درصورت پایین بودن سطح آگاهی، آموزشی هایی به افراد ارائه می شود و پس از آن، سواد سلامت آنها دوباره پایش خواهد شد.
اکنون افزون بر 500 هزار نفر را تحت پوشش داریم که در مناطق عملیاتی، از مراقبان سلامت خدمات دریافت می کنند. این خدمات شامل ویزیت، معاینات، خدمات درمانی، غربالگری، ارجاع، مامایی، بهداشت خانواده و دهان و دندان می شود. مراقبان سلامت، برای پایش بیشتر جمعیت تحت پوشش خود فراخوان می دهند و ارزیابی اولیه مانند کنترل فشار خون، قد و وزن و BMI انجام و بعد از تکمیل پرسشنامه ها بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور تجزیه و تحلیل می شوند. از آنجا که آموزش خود مراقبتی و تعیین و پیشگیری نیز برای جمعیت زیرپوشش خود داریم، می توان گفت که مراقبان سلامت، اشراف کاملی به این بخش دارند، به طوری که در شهرستان ها و مناطق کوچک تر، مراجعه کنندگان خود را با نام کوچک می شناسند. این بسته های خدمتی با توجه به دستورالعمل های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور و براساس سن و جنس ارائه می شود و مراقبان سلامت به طور مرتب بازآموزی دارند.
طی 6 ماه گذشته با استفاده از غربالگری های انجام شده، شمار زیادی ازسرطان ها، در مراحل اولیه، تشخیص داده و درمان شده اند. به عنوان نمونه در منطقه اهواز با 300 معاینه زنان بدون علایم، چهار بیمار سرطان سینه شناسایی و با برداشتن توده اولیه، درمان شدند. این اتفاق در همه مناطق افتاده و در آقایان، سرطان روده و ریه در مراحل اولیه، شناسایی و از پیشرفت آن جلوگیری شده که به این ترتیب، هزینه های درمان نیز کاهش یافته است.
کارکنان پیمانکار، بیمه تامین اجتماعی هستند و در صورت قید شدن ارائه خدمات درمانی در پیمانشان می توانند از مناطق خدمات دریافت کنند. این دسته از افراد در موارد اورژانسی می توانند از خدمات نفت استفاده کنند؛ اما برای دریافت خدمات از بخش های سرپایی، حتما باید این موضوع در بیمه آنها ذکر شده باشد.
نیروی انسانی، طی زمان، بازنشسته یا فوت می شود که برای جایگزینی آنها باید مجوزهای لازم از سوی وزارت نفت گرفته شود. اکنون با مشکل جایگزینی نیروی انسانی مواجهه هستیم؛ اما از نظر استاندارد ارائه خدمات در واحد سلامت خانواده مشکلی نداریم.
یکی از اقدام های ارزنده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور برای سازمان بهداشت و درمان، معرفی بیمه صنعت نفت به عنوان الگو برای دیگر بیمه های موجود در سطح کشور بود که مهر امسال، با بیمه صدا و سیما برای استفاده از این الگو جلساتی برگزار شد.
برای کارانه پزشکان، سیستمی طراحی کردیم که کیفیت ارائه خدمات پزشکان، به صورت مستقیم پایش می شود. این کارانه تا حدود زیادی طبق استانداردهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور است و مطابق با قوانین وزارت نفت تغییراتی در آن ایجاد شده که بر اساس کیفیت خدمات پزشکان، میزان دریافت کارانه آنها افزایش یا کاهش می یابد. با تمهیداتی که در نظر گرفته شده، در آینده نزدیک محاسبه کارانه به صورت خودکار از سوی سامانه سلامت نگار انجام خواهد شد که در این زمینه اطلاع رسانی لازم صورت می گیرد.
رئیس واحد اطلاعات علمی و مدیریت دانش پژوهشگاه صنعت نفت تاکید کرد:
مشعل پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی علمی و فناوری صنعت نفت توانسته است سهم قابل توجهی در افزایش تولید داخل، کاهش وابستگی به شرکت های خارجی و خام فروشی در محصولات اولیه داشته باشد. راهبرد پژوهشگاه صنعت نفت، ایجاد ارزش افزوده از راه تولید و تجاریسازی فناوری با رویکرد اصل انجام پژوهش برای توسعه و داخلی سازي فناوریهای جدید است. این مجموعه در کنار دانشجویان و پژوهشگران در رقابت با شرکت های خارجی قرار گرفته و دراین مسیر توانسته است سهم قابل توجهی در تامین نیازهای فناورانه ودانش فنی دوران تحریم و محدودیت های اقتصادی که کشورهای دیگر اعمال کرده اند، داشته باشد. یکی از بخش های مهم و تاثیرگذار در پژوهشگاه صنعت نفت واحد اطلاعات علمی و مدیریت دانش پژوهشگاه صنعت نفت است که زهره غلامحسین زاده، رئیس این واحد در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به تشریح جزئیاتی از اقدام های مهم و اثرگذار آن پرداخته است.
در سابقه و اهداف اولیه پژوهشگاه صنعت نفت از ابتدا تا امروز، پیش بینی شده بود که این مجموعه به شکلی پیشرو در زمینه فناوری، علوم و فناوری های جدیدی که در صنایع نفت و مرتبط با نفت وجود دارد، حرکت کند. «اثربخشی در صنعت از طریق پژوهش و توسعه فناوری و ارائه راه حل های فناورانه» و «ثروت آفرینی از طریق تکمیل زنجیره توسعه و تجاری سازی فناوری با رویکرد شبکه سازی و بهره مندی از ظرفیت های داخلی و خارجی» از مهم ترین اهداف این مجموعه است که در همه برنامه ها و زیرمجموعه ها در اولویت قرار دارد. همسو با منویات مقام معظم رهبری در حوزه سیاست های اقتصاد مقاومتی، اقدام های بسیاری انجام شده که وابستگی های قدیمی را کاهش داده یا حذف کرده است.
صنعت نفت به عنوان یکی از صنایع پیشرو، همواره تلاش کرده است نیازهای تخصصی را در بدنه خود تامین کند. این موضوع از آن جهت اهمیت بیشتری دارد که در چند دهه گذشته تحریم های همه جانبه صنعت نفت را تحت فشارهای سنگینی قرار داده و ورود و تامین بسیاری از تجهیزات و دانش فنی مورد نیاز پروژه ها از خارج کشور متوقف شده است. متخصصان داخلی و نیروهای فناور و دانشگاهی همواره تلاش کرده اند بسیاری از این نیازهای فناورانه را در داخل کشور تامین کنند. پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از بازوهای اصلی پژوهش و فناوری صنعت نفت و گاز در جهت تامین نیازهای صنعت و در ارتباط با دانشگاه و حوزه های فناوری گام های موثری برداشته و یکی از بخش های مهم و تاثیرگذار آن واحد اطلاعات علمی و مدیریت دانش بوده است.
زهره غلامحسین زاده، رئیس واحد اطلاعات علمی و مدیریت دانش پژوهشگاه صنعت نفت با ارائه سابقه ای از عملکرد این واحد افزود: مدیریت دانش در پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از حوزه های فعال از سال 1389 و مسیر اهداف و چشم انداز پژوهشگاه اقدام به استقرار و پیاده سازی فرآیندهای مدیریت دانش براساس سه فاز شناخت، استقرار و بهره برداری و پایش کرده است.
وی به پروژه های اجرا شده این واحد اشاره کرد و گفت: سه پروژه امکان سنجی آمادگی پژوهشگاه برای استقرار مدیریت دانش، تدوین استراتژی و تعیین مدل اجرایی مدیریت دانش و در نهایت تهیه 15 دستورعمل و روش اجرایی مدیریت دانش، ایجاد زیرساخت مناسب ( فرهنگ سازمانی، ساختار، فناوری اطلاعات) و استقرار فرآیندهای مدیریت دانش ( ترسیم درخت دانش، شناسایی کارکنان کلیدی، تدوین نقشه دانش) برای تقویت چرخه مدیریت دانش و جلوگیری از رسوب دانش از فعالیت هایی است که از سوی مدیریت دانش پژوهشگاه صنعت نفت انجام شده است.غلامحسین زاده افزود: این واحد با برگزاری بیش از 26 ژورنال کلاب 22 نشست دانشی خبرگان کلیدی سازمان، 20 نشست دانشی طرح و پروژه، بیش از 40 جلسه بازنگری پس از اقدام (AAR) و 3 دوره کافه دانش، تلاش کرده است موضوع مدیریت دانش را به مرحله اجرایی و کاربردی برساند. دوره های آموزشی متعددی نیز از سوی مدیریت دانش تا کنون برای مدیران، کارشناسان و مسئولان طرح ها و پروژه ها در بخش های ستاد و صف و برای همکاران خارج از سازمان از سوی همکاران مدیریت دانش برنامه ریزی و اجرا شده است.رئیس واحد اطلاعات علمی و مدیریت دانش پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه توضیحاتی را درباره برگزاری نشست های تخصصی و اثرگذاری آن در صنعت نفت ارائه و تصریح کرد: نشست های تخصصی مدیریت اطلاعات علمی و مدیریت دانش، به منظور انتقال تجربیات بخش های اجرایی است و پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان میزبان، این نشست ها را برگزار می کند. هدف از برگزاری این نشست ها، تسریع انجام پروژه های فناورانه در صنعت نفت است و پژوهشگاه نیز به دنبال فضایی برای یکپارچه سازی فناوری های مورد نیاز صنعت نفت در میان شرکت های کارفرما و خارج از سیستم دولتی است. رئیس واحد اطلاعات علمی و مدیریت دانش پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید بر برگزاری بیش از 100 رویداد دانشی با ماهیت و کارکرد ژورنال کلاب ها در پژوهشگاه صنعت نفت که از سال 96 تا کنون اجرایی شده است، افزود: جلسات ژورنال کلاب با هدف اطلاع از آخرین پیشرفت های علمی و جدیدترین دستاوردهای پژوهشی و فناورانه روز جهان در حوزه های کاری اولویت دار پژوهشگاه، برگزار می شود و در آن خبرگانی از صنعت و دانشگاه ها نیز حضور دارند. خروجی این جلسات، راهکارهایی است که می تواند در بهبود فعالیت ها مورد استفاده قرار گیرد.غلامحسین زاده با اشاره به برگزاری نشست های دانشی طرح و پروژه ها برای اولین بار در صنعت نفت، هدف از برگزاری این جلسات را هم فزایی نظام مند دانش از طریق تعامل بین تمامی مشارکت کنندگان برای انتقال درس آموخته ها، تجارب و مهارت های حاصل از طرح ها و پروژ ها برشمرد.رئیس واحد اطلاعات علمی و مدیریت دانش پژوهشگاه صنعت نفت برگزاری اولین نشست تخصصی مدیریت دانش شرکت های پالایشی وزارت نفت با رویکرد انتقال تجارب و هم افزایی توانمندی های مدیریت دانش در صنعت نفت راکه با هماهنگی مدیریت دانش پژوهشگاه انجام شد، اقدامی موثر در جهت شناسایی چالش ها، اولویت بندی و ارائه راهکارهای موثر برای استقرار مدیریت دانش در صنایع پالایشی کشور خواند.
غلامحسین زاده با تاکید بر اینکه برای استقرار فرآیندهای مدیریت دانش می باید خط مشی کلی به عنوان مرجع وجود داشته باشد، افزود: استقرار و پیاده سازی نظام جامع مدیریت دانش نیازمند حمایت مدیریت ارشد سازمان، بودجه مناسب، بازنگری فرآیندهای سازمانی مبتنی بر درس آموخته های ثبت شده همچنین برقراری ارتباط میان مدیریت دانش با سایر نظام های مدیریتی سازمان و در نهایت وجود فرهنگ سازمانی مناسب است که می باید مورد توجه قرار گیرد.وی وجود یک نظام جامع مدیریت دانش برای صنعت نفت را الزامی خواند و افزود: در حال حاضر هر کدام از چهار شرکت اصلی به صورت جداگانه کارهایی در خصوص مدیریت دانش انجام داده اند، اما هیچ کدام نمی دانند شرکت دیگر چه می کند و از توانمندی های یکدیگر بی خبر هستند و ممکن است کارهای تکراری و موازی زیادی انجام شود؛ از این رو می باید فضای تعاملی و ارتباطی در این خصوص شکل گیرد و وجود یک نظام نامه جامع می تواند بسیار موثر باشد. کسب بالاترین سطح گواهینامه با عنوان بالندگی در مدیریت دانش و تندیس برنزین در هفتمین جایزه ملی مدیریت دانش، ایجاد ساختار سازمانی برای مدیریت دانش، استقرار سامانه مدیریت دانش در پژوهشگاه و استقرار فرآیندهای مدیریت دانش در انستیتو فرآورش گاز، از موارد دیگری بود که رئیس واحد اطلاعات علمی و مدیریت دانش به آنها پرداخت.
دولت ها و سرمایه گذاران میلیاردها دلار را به سمت فناوری های نوظهور برای مبارزه با گرمایش جهانی سرازیر می کنند و در چشم انداز بلندمدت روی اینکه توسعه کارآفرینی در این زمینه می تواند به ایجاد جهانی سازگار آب وهوا کمک کند، حساب باز کرده اند.بیست وهشتمین نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل(کاپ 28) دربازه زمانی 30 نوامبرتا12 دسامبر2023 در دوبی برگزار خواهد شد و مقام های نزدیک به 200 کشوربه دنبال دستیابی به توافق در زمینه استقرار فناوری های نوپا خواهند بود.
بنابرگزارش شرکت پرایس واترهاوس کوپرز(PricewaterhouseCoopers- PwC)، حجم سرمایه گذاری در سراسر جهان با سرمایه های مخاطره آمیز و سهام خصوصی در استارت آپ های فعال درحوزه خلق فناوری های مقابله با تغییرات اقلیمی در پروژه هایی از جذب کربن و هیدروژن سبز گرفته تا کاهش ضایعات موادغذایی و پاکسازی صنایع سنگین درسال 2023 میلادی به 490 میلیارد دلار رسیده است.
شرکت پرایس واترهاوس کوپرز اعلام کرده است: درحالی که به دلیل تردیدهای اقتصادی، تورم سرسخت و نرخ بالای بهره، سرمایه گذاری ها در زمینه مقابله با تغییرات اقلیمی با استفاده از فناوری های نو نسبت به سال 2022 میلادی 40 درصد کاهش یافته است، اما با توجه به کاهش 50 درصدی سرمایه گذاری در همه بخش های تجاری در دوره یاد شده، این رقم ازسرمایه گذاری نشان دهنده شرایطی نسبتاً مطلوب است.در اینجا به بعضی از روندهای سرمایه گذاری اشاره شده است:
سالانه حدود37 میلیارد تن دی اکسید کربن که سبب گرمایش کره زمین می شود، از دو بخش سوخت های فسیلی و صنایع در سراسر جهان منتشر می شود.گروهی ازفناوری ها، با عنوان فناوری «جذب و ذخیره سازی کربن» از انتشار گازهای گلخانه ای پیش از رسیدن به جو زمین جلوگیری و پس از آن با ذخیره کربن در زیر زمین یا استفاده از آن برای تولید محصولات، با گرمایش کره زمین مقابله می کند. با این حال، پرسش بزرگ این است که آیا با توجه به هزینه ها و مقدار انرژی مورد نیاز، اجرای این پروژه ها مقرون به صرفه است و کارآیی دارد.آژانس بین المللی انرژی، درماه نوامبر اعلام کرده بود که صنایع نفت و گاز بیش از حد به جذب کربن متکی است و این رویکرد را نوعی توهم نامعقول خواند.با این حال، عملیات حذف کربن، پول و سرمایه زیادی را به خود جذب می کند. برای نمونه، ایالات متحده آمریکا درسال جاری میلادی اعلام کرد که بیش از یک میلیارد دلار به دو پروژه حذف کربن در تگزاس و لوئیزیانا که با استفاده از روش حذف کربن، سالانه بیش از دو میلیون تن کربن را از آسمان جذب می کند، اعطا خواهد کرد، این روش جذب مستقیم کربن از هوا نامیده می شود.
گداخت هسته ای می تواند با مهار انرژی تولید شده از هل دادن اتم ها به سوی هم،به جای تقسیم آنها، مقادیر عظیمی از قدرت بدون انتشار تولید کند،اما این واکنش به سختی تولید می شود و هر انرژی تولید شده را به شبکه مهار می کند.دراین فرآیند برعکس عمل شکافت هسته ای و درگداخت هسته ای، هسته های سبک مانند هیدروژن، دوتریوم و تریتیوم با یکدیگر همجوشی داده شده و هسته های سنگین تر و مقداری انرژی تولید می شود.سرمایه گذاری ها در زمینه گداخت هسته ای که بخشی از روند گسترده ترکاهش سرمایه گذاری خطرپذیر است، امسال کاهش یافت.طبق گزارش انجمن صنعت گداخت هسته ای، شرکت های بین المللی گداخت هسته ای حدود یک میلیارد و 400 میلیون دلار سرمایه بیشتر از بخش خصوصی جذب کردند که درمقایسه با رقم دو میلیارد و 830 میلیون دلاری جدید در سال گذشته میلادی کاهش نشان می دهد.بر اساس گزارش انجمن صنعت گداخت هسته ای (FIA)، خبر امیدوارکننده درمسیر این صنعت به افزایش شرکت های سرمایه گذار اشاره دارد که از 33 به 43 است و،بیشتر این سرمایه گذاری مربوط به آمریکا می شود.(ایالات متحده حدود 25 شرکت دارد.) استرالیا، چین، آلمان، ژاپن و بریتانیا از دیگر کشورهایی هستند که به دنبال سرمایه گذاری در این حوزه هستند.انتظارمی رود جان کری،فرستاده جوبایدن، رئیس جمهوری آمریکا به نشست کاپ 28 یک راهبرد جهانی در زمینه صنعت گداخت هسته ای را ارائه دهد.
هیدروژن سوختی است که با الکترولیزآب تولید می شود وطی فرآیندی پاک می سوزد، اگرهیدروژن با استفاده ازانرژی های تجدید پذیرمانند انرژی باد یاخورشیدی تولید شود،برخلاف انرژی تولید شده ازسوخت فسیلی به آن هیدروژن سبز گفته می شود و اگر با انرژی هسته ای تولید شود، به آن هیدروژن صورتی یا بنفش اطلاق می شود.ایالات متحده آمریکا در تلاش است تا تولید انبوه هیدروژن پاک را آغاز کند و در ماه اکتبر سال 2023 میلادی تزریق هفت میلیارد دلار به هفت پروژه «قطب هیدروژن» در سراسر ایالات متحده کشور را اعلام کرد.قانون، کاهش تورم ایالات متحده همچنین اعتبار مالیاتی برای تولید هیدروژن را فراهم می کند.دولت ها وشرکت ها فکر می کنند هیدروژن سبزمی تواند راهی برای پاکسازی صنایعی مانند فولاد وسیمان سازی و دیگر تولیدات صنعتی که به سختی کربن زدایی می شوند، باشد اما این عملیات مانند حذف کربن، گران و پر انرژی است، به این معنا که مشخص نیست آیا در مقیاس گسترده قابل انجام باشد یا خیر.شرکت پرایس واتر هاوس کوپرز (PricewaterhouseCoopers- PwC) در این باره اعلام کرد که فناوری هایی مانند هیدروژن سبز و کاهش ضایعات مواد غذایی، ظرفیت کاهش انتشار نسبتا بالایی دارند، اما سهمی اندک از سرمایه گذاری اولیه را دریافت می کنند. در سال 2023 میلادی هیدروژن سبز 3.9 درصد از بودجه جهانی فناوری آب و هوا را دریافت کرد، در حالی که ضایعات غذایی 0.7 درصد بود.
شمار زیادی فناوری دیگر درحال توسعه هستند که نوید می دهند درصورت بقا تغییراتی در آب وهوا ایجاد کنند، آنها شامل همه موارد از گوشت های آزمایشگاهی گرفته تا باتری های پیشرفته و حشرات به عنوان منبع غذایی هستند.درمیان آنها، گوشت تولید شده در آزمایشگاه درسال جاری میلادی پیشرفت هایی داشته است. درماه ژوئن، در ایالات متحده آمریکا نخستین فروش مرغ پرورش یافته ازسلول های داخل خمره رخ داد، گوشت در بخش های کوچک در رستوران های سطح بالا سرو می شد.این صنعت اعلام کرده است که اگر بتواند برهزینه های بالا، چالش های افزایش تولید و «عامل بیماری» غلبه کند، می تواند کشاورزی را متحول کند و انتشار قابل توجهی از گازهای گلخانه ای مربوط به پرورش دام را حذف کند.
طبق اعلام شرکت دیلویت (Deloitte)، یک شبکه خدمات حرفه ای، شرکت ها در ایالات متحده آمریکا هنوز بیشترین سرمایه گذاری در فناوری های مربوط به جلوگیری از تغییرات اقلیمی را دارند که حدود 49 درصد از کل جهان را شامل می شود اما کشورهای دیگر از این سهم استفاده کرده اند.
برای نمونه، تأمین مالی در چین در بازه زمانی سال های 2020 تا 2023 میلادی 22 درصد بوده است که در مقایسه با رقم 2 درصد در بازه زمانی سال های 2010 تا 2014 افزایش نشان می دهد، در حالی که در فرانسه، بریتانیا و هند و دیگر کشورهای آسیایی و آفریقا هم افزایش یافته است.دیوید شاتسکی، مدیرعامل دیلویت گفت: سرمایه گذاری در توسعه سوخت های زیستی در قاره آسیا افزایش یافته است، در حالی که شرکت های سازنده دوچرخه و موتور سیکلت الکتریکی در آفریقا عملکرد مطلوبی دارند.وی تصریح کرد: کارآفرینی در خارج از جهان توسعه یافته این ظرفیت را دارد که اگر اکوسیستمی پیرامون فناوری های مرتبط با آب و هوا ایجاد شود، به جذب سرمایه بیشتر به این مناطق کمک کند.
منبع: گزارش رویترز
مترجم: امیردشتی
شرکت ملی نفت ایران
مشاور مدیرعامل در امور زنان و خانواده شرکت ملی نفت ایران گفت: تبعیض جنسیتی را در هیچ سطحی نمی پذیریم و برای پیگیری مشکلات بانوان باید از فضای چانه زنی خارج شویم و با اشراف به بسترهای قانونی و مقررات از راه اصولی مطالبات را دنبال کنیم و راه حل ارائه دهیم.
خدیجه گودرزی، مشاور مدیرعامل در امور زنان و خانواده شرکت ملی نفت ایران در پانزدهمین نشست هم اندیشی شبکه مشاوران امور زنان و خانواده شرکت ملی نفت ایران که به منظور تبادل نظر مشاوران و بحث و بررسی درباره مسائل، مشکلات و چالش های بانوان شاغل در شرکت ملی نفت ایران برگزار شد، در جریان مشکلات بانوان در شرایط کاری مختلف قرار گرفت.
وی برقراری ارتباط مستمر و سازنده با مدیرعامل و مدیر منابع انسانی شرکت متبوع را از وظایف مشاوران امور زنان و خانواده خواند و گفت: با توجه به قدرت اجرایی مدیریت منابع انسانی، بیشترین اثرگذاری در رفع مشکلات و چالش های بانوان معزز از این طریق متصور است.
مشاور مدیرعامل در امور زنان و خانواده شرکت ملی نفت ایران با اشاره به تعدد قراردادها و تنوع شرایط کاری در صنعت نفت گفت: تبعیض جنسیتی را در هیچ سطحی نمی پذیریم و برای پیگیری مشکلات بانوان باید از فضای چانه زنی خارج شویم و با اشراف به زمینه های قانونی و مقررات از راه اصولی مطالبات را دنبال کنیم و راه حل ارائه دهیم.
گودرزی با اشاره به اهمیت و لزوم توجه به مقوله سلامت جسمی و روانی بانوان شاغل گفت: در این زمینه با همکاری سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و مرکز مشاوره، بسته خودمراقبتی تهیه کرده ایم که بزودی برای اجرا به مشاوران ابلاغ می شود.
وی ادامه داد: این بسته شامل آموزش های موردنیاز بانوان با توجه به مشغله کاری آنهاست و از آنجا که خانم های شاغل، وظیفه مراقبت از سلامت اعضای خانواده را نیز تا حدی عهده دار هستند، کمک بزرگی به آنها برای ارتقای سطح سلامت جسمی و روانی خانواده خواهد بود.
در ادامه نشست، کارگاه آموزشی با عنوان «قوانین سیر تحول رویکردهای مهم در حوزه زنان و خانواده» ویژه مشاوران امور زنان و خانواده برگزار و پرسش های بانوان حاضر در نشست مطرح و به بحث و بررسی گذاشته شد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
شناورهای عملیات دریایی شرکت نفت فلات قاره ایران پس از هفت ساعت جست وجو در آب های خلیج فارس توانستند جان ۶ خدمه لنج باری مسیر امارات به آبادان را نجات دهند.
مسعود علی نژاد، رئیس عملیات دریایی منطقه خارک گفت: پیرو اعلام اضطرار نیروی دریایی سپاه به اتاق رادیوی سکوی مجتمع دریایی ابوذر مبنی بر غرق شدن یک فروند لنج سافاری در مسیر امارات به بندر آبادان در محدوده سکوهای نفتی ابوذر و نوروز بر اثر شرایط نامساعد دریا، پس از هماهنگی رئیس مجتمع ابوذر با منطقه نسبت به اعزام شناور امین ۱ به محل اقدام شد.
وی ادامه داد: همزمان عملیات دریایی شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه خارک اقدام به اطلاع رسانی به اداره بندر و دریانوردی جزیره و عملیات دریایی بهرگان کرد که در پی آن، شناورهای آدیش ۴ و کارن ۳ از سکوهای نوروز و سروش به سوی موقعیت بسیج شدند.
رئیس عملیات دریایی منطقه خارک گفت: سرانجام پس از هفت ساعت جست وجو در شرایط جوی نامساعد، با استمرار و پایمردی کاپیتان شهرادی و کارکنان شناور امین ۱، قایق نجات حامل خدمه لنج باری در فاصله ۹ مایلی جنوب میدان ابوذر پیدا و پس از نجات به شناور ناجی ۹ اداره بندر تحویل داده شدند.
شرکت ملی نفت ایران
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران بر اهتمام این شرکت به حل چالش ها با استفاده از فناوری های دیجیتال و هوشمندسازی میدان های نفت و گاز تأکید کرد و گفت: با استفاده از این فناوری ها ارزش افزوده چشمگیری ایجاد می شود.
سیدمهدیا مطهری با اشاره به نشست انتقال تجربه و دانش شرکت های چینی در زمینه طراحی، پیاده سازی و راه اندازی میدان های نفتی و گازی دیجیتال که چندی پیش برگزار شد، گفت: از شرکت های تابع درخواست شده است چالش های مرتبط با اکتشاف، حفاری، توسعه و تولید را که با استفاده از این فناوری ها قابلیت برطرف شدن دارند شناسایی کنند.
وی با بیان اینکه استفاده از این فناوری ها، ارزش افزوده چشمگیری به همراه دارد، تصریح کرد: امیدواریم نشست مشترک با شرکت های چینی سرآغازی باشد برای تغییرات بزرگ که قراراست در حوزه تحول دیجیتال و میدان های نفتی و گازی هوشمند در مجموعه نفت رقم بخورد؛البته در این مسیر نیازمند همکاری شرکت های تابع، متخصصان این حوزه و همچنین خبرگان دانشگاهی هستیم.
مطهری تأکید کرد: کاهش هزینه ها، مدیریت دارایی، بهبود تصمیم گیری، بهبود کارایی، مدیریت ریسک و به حداکثر رساندن تولید از ذخایر نفت و گاز را می توان از مزایای دیجیتالی شدن میدان های نفتی و گازی برشمرد.
مدیرعامل شرکت صنایع پلیمر گچساران با اشاره به تعریف این طرح به عنوان طرح اولویت دار هلدینگ خلیج فارس، از تأمین ویژه منابع مالی اعم از ریالی و ارزی برای تسریع در اجرای این طرح خبر داد.سید محمدحسین جزایری موسوی با اشاره به راهبرد تسریع در اجرای طرح های در دست انجام هلدینگ خلیج فارس گفت: در پلیمر گچساران بر اساس همین راهبرد و توجه ویژه ای که معاونت برنامه ریزی و توسعه کسب وکار گروه معطوف این طرح کرده، عزم خود را جزم کرده ایم تا با تلاش همه جانبه و بسیج امکانات، زمان اجرای پروژه را از زمان تعریف شده نیمه دوم ۱۴۰۴، کوتاه تر کنیم.وی با اعلام پیشرفت کلی ۲۴.۵۱ درصدی و پیشرفت بخش مهندسی ۶۶.۶۷ درصد طرح اظهار کرد: طرح پلی اتیلن سنگین شرکت صنایع پلیمر گچساران، با سرمایه گذاری بالغ بر ۲۰۰ میلیون یورو در حال اجراست که در بخش تأمین و ساخت تجهیزات پروژه، تمرکز خود را بر ساخت داخل گذاشته ایم و بیش از ۷۰ درصد تجهیزات این طرح با اتکا به دانش و توان متخصصان ایرانی، داخلی سازی خواهد بود.مدیرعامل شرکت صنایع پلیمر گچساران ادامه داد: تاکنون بیش از ۵ میلیون یورو سفارش گذاری ارزی در تجهیزاتی که هنوز امکان تولید داخل ندارد، انجام شده و تأمین ویژه منابع مالی، اعم از ریالی و ارزی نیز با پیگیری های صورت گرفته، ایجاد شده که این اعتبارات می تواند به پیشرفت پروژه کمک شایانی کند.جزایری موسوی یادآور شد: پیش بینی می شود در زمان بهره برداری ۲۵۰ اشتغال مستقیم و بیش از ۶۰۰ اشتغال غیرمستقیم ایجاد شود و امیدواریم با راه اندازی سریع تر این طرح و همکاری هلدینگ خلیج فارس، بانک مرکزی و وزارت صمت شاهد آن باشیم که صنایع پلیمر گچساران، نقش بسزایی در توسعه پایدار اقتصادی منطقه گچساران ایفا کند.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
نخستین دوره جشنواره بین المللی عکس پارس ۲۰۲۳ با برنامه ریزی مدیریت روابط عمومی و تشریفات سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، همکاری روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نمایندگی فدراسیون بین المللی هنر عکاسی (فیاپ) برگزار می شود.
سیدمحمدباقر یوسف زاده، مدیر روابط عمومی و تشریفات سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با اشاره به حمایت مدیرعامل این سازمان از برگزاری این رویداد و تصویب آن در شورای فرهنگی منطقه ویژه اقتصادی پارس گفت:همسو با ایفای نقش مسؤولیت اجتماعی در زمینه حمایت از هنرعکاسی و با هدف توسعه این هنر در میان جوانان، حمایت از جوانان مستعد و هنرمند، همچنین معرفی ظرفیت های منطقه ویژه پارس، این جشنواره برگزار می شود.
وی اظهار کرد: نخستین دوره این رویداد در سه بخش صنعت نفت، خانواده، محیط زیست و گردشگری برگزار می شود که عکاسانی از ۶۳ کشور، آثار خود را در این بخش ها به دبیرخانه جشنواره ارسال کردند.
دبیر جشنواره عکس پارس با بیان اینکه داورانی از کشورهای ایران، عمان و بلژیک داوری آثار این دوره را انجام دادند، افزود: نتایج جشنواره مشخص شده و آیین پایانی و معرفی برگزیدگان این جشنواره بزودی برگزار می شود.
یوسف زاده تصریح کرد: رونمایی از کتاب جشنواره و برگزاری نمایشگاه آثار برگزیده نیز همزمان با آیین پایانی برگزار خواهد شد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
پروژه بازیافت انرژی از اگزوز توربین های گازی با هدف استفاده بهینه از منابع موجود و به منظور بالا بردن بازده تأسیسات تقویت فشار گاز در دستور کار قرار گرفت.صمد رحیمی، مجری طرح تأسیسات تقویت فشار گاز درشرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به وجود حدود ۸۰ تأسیسات تقویت فشار گاز در کشور گفت: اکنون شاهد هدررفت مقدار زیادی انرژی حرارتی از اگزوز توربین های موجود در تأسیسات هستیم که می توان آن را با بهره گیری از فناوری های نو به برق تبدیل کرد.وی با اعلام اینکه این پروژه با بهره گیری از دو فناوری برای اقلیم های متفاوت انجام می شود، افزود:یک نوع فناوری، ویژه ایستگاه هایی است که دسترسی به آب دارند و فناوری دیگر مخصوص ایستگاه هایی است که در جغرافیای کم آب واقع شده اند.مجری طرح تأسیسات تقویت فشار گاز با اشاره به اینکه بیشتر ایستگاه های کشور در نقاط بیابانی واقع شده اند، یادآور شد: برای رفع این مشکل، در دنیا روشی به نام ORC توسعه یافته است که در آن از یک ترکیب آلی به جای آب استفاده می شود.رحیمی درباره دسترسی به فناوری ORC در کشوربیان کرد: در مذاکره با شرکای خارجی به نتایج خوبی رسیده ایم و به زودی نشستی با سازندگان مطرح برای ورود این فناوری خواهیم داشت و امیدواریم طی ماه های آتی در صورت تصویب هیئت مدیره شرکت ملی گاز ایران وارد مرحله اجرا شویم.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
سمینارهای علمی پژوهشی طراحی و ساخت شیپور مافوق صوت و جریان سنج مجازی، به عنوان دو محصول جدید تولید بار اول شرکت های دانش بنیان در مناطق نفت خیز جنوب برگزار شد.در سمینار نخست، پروژه طراحی و ساخت شیپور مافوق صوت به منظور عملیات نم زدایی یا برداشت مایعات گازی از گاز در مقیاس نیمه صنعتی، از سوی محمدرضا خسروی نیکو، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعت نفت ارائه شد.خسروی نیکو در تشریح جزئیات این طرح گفت: فناوری این محصول فقط در اختیار دو کشور هلند و روسیه است. با تولید این محصول در کشور ما، ایران نیز به جمع تولیدکنندگان شیپور مافوق صوت اضافه خواهد شد.عضو هیأت علمی دانشگاه صنعت نفت افزود: در صنعت ال ان جی از این محصول کاربردی برای تبدیل گاز به مایع در کمترین زمان و هزینه ممکن استفاده می شود. از سوی دیگر با استفاده از این محصول میزان تولید گازهای خطرناک نیز کاهش می یابد.خسروی نیکو درباره صرفه اقتصادی این محصول اظهار کرد: قیمت تمام شده تولید این محصول در ایران نسبت به نمونه های خارجی آن بسیار به صرفه و تقریباً یک به ۲۰ است، از این رو با تولید این محصول در داخل از خروج ارز به میزان بسیار زیادی جلوگیری می شود.وی ادامه داد: دانش فنی شیپور مافوق صوت تلفیقی از نمونه های خارجی و متناسب با فشار گاز موجود در مناطق نفت خیز جنوب است که همه قطعه های نمونه آزمایشی آن از سوی یکی از شرکت های دانش بنیان داخلی با دقت بسیار بالایی طراحی و ساخته شده است. هم اکنون فرایند آزمایشی این محصول در یکی از مجموعه های ان جی ال شرکت نفت و گاز کارون در حال سپری شدن است.در سمینار دوم نیز محصول جریان سنج مجازی برای بهینه سازی برخط پمپ های درون چاهی ESP از سوی روح الله میری، عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران معرفی شد.وی گفت: در بسیاری از کشورها و شرکت های پیشرفته، سنسورها، سیستم های جمع آوری، انتقال، ذخیره سازی و تجزیه و تحلیل داده ها، مهم ترین سامانه های صنعتی هستند.عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران افزود: از حدود ۱۰۰سال گذشته تاکنون شرکت ها و مجموعه های صنعتی، بیشتر به سمت جمع آوری و ذخیره سازی داده ها حرکت کرده اند و کمتر با فرمول های فیزیکی سروکار داشته اند که هم اکنون به وسیله هوش مصنوعی، این مهم امکان پذیر شده است.میری با اشاره به اهمیت نقش هوش مصنوعی در صنعت نفت اظهار کرد: به کارگیری هوش مصنوعی در صنعت نفت بسیار فراگیر شده است؛ چراکه هوش مصنوعی افزون بر بیان وضع فعلی چاه های نفت و گاز، دبی چاه را در مراحل مختلف تخمین می زند که پس از آن، شرایط نرمال و مساعد پمپ و در نهایت پیش بینی وضعیت آینده آن را بیان می کند.
عملیات جابه جایی دکل ۱۰۲مدیریت تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه ها از چاه ۱۸۷ مسجدسلیمان به منطقه عملیاتی شیبان اهواز با موفقیت انجام شد.
این عملیات به مسافت ۱۸۰ کیلومتر با بهره گیری از ۳۷ دستگاه کشنده ملکی و استیجاری در محور مسجدسلیمان به اهواز با عنوان بار ترافیکی با رعایت موارد ایمنی حمل، انتقال و تخلیه شد.
۱۰۲ یک دکل تعمیراتی سبک با قدرت ۴۶۵ اسب بخار است و کارایی بینابین مزیت برجسته آن نسبت به دیگر دکل های تعمیراتی متداول و دستگاه های لوله مغزی سیار به شمار می رود؛ زیرا قدرت آن از دیگر دستگاه های لوله مغزی سیار بیشتر و امکان جابه جایی و چالاکی آن از یک دکل تعمیراتی بالاتر است.
شرکت نفت مناطق مرکزی
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی گفت: با احداث ایستگاه های تقویت فشار هما، وراوی و مرکز تفکیک تابناک و با مشارکت سرمایه گذار ایرانی، تولید گاز در منطقه عملیاتی پارسیان تثبیت و تضمین می شود.
مهدی حیدری در بازدید دوره ای از منطقه عملیاتی پارسیان درباره طرح های توسعه ای شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در منطقه عملیاتی پارسیان اظهار کرد: به منظور نگهداشت و افزایش سقف تولید گاز به میزان ۶۰ میلیون مترمکعب در روز از سه میدان هما، وراوی و تابناک با سرمایه ۲۸۱ میلیون یورو، طرح احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز هما، وراوی و مرکز تفکیک تابناک در حال اجراست و ایستگاه تقویت فشار وراوی طی چند ماه آینده به بهره برداری می رسد.
وی افزود : طرح احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز هما به منظور تثبیت تولید ۱۲ میلیون مترمکعب در روز، وراوی تا سقف روزانه ۷ میلیون مترمکعب و مرکز تفکیک تابناک با هدف افزایش خوراک ورودی به پالایشگاه پارسیان و نگهداشت تولید روزانه ۳۶ میلیون مترمکعب برنامه ریزی شده است.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی درباره مدت زمان و هزینه طرح های یادشده گفت: بودجه احداث ایستگاه تقویت فشار هما ۲۰۴ میلیون دلار و مدت زمان اجرای آن سه سال است. احداث ایستگاه تقویت فشار وراوی با بودجه ۸۸۰ میلیون و ۶۶۰ هزار ریال و طی مدت سه سال تکمیل می شود، همچنین برای احداث مرکز تفکیک تابناک با هدف افزایش کیفیت خوراک ورودی به پایین دست و کاهش تولید آب از مخزن ۷۴ میلیون دلار سرمایه نیاز است.
میدان گازی وراوی در ۳۰ کیلومتری شرق شهرستان لامرد واقع شده است. گاز تولیدی این میدان به وسیله یک خط لوله ۱۶ اینچی به پالایشگاه گاز پارسیان ارسال می شود.
میدان های گازی شانول و هما در مجاورت شهر خنج قرار گرفته اند و گاز تولیدی این میادین پس از ارسال به مرکز تفکیک که شامل لخته گیر، مخزن سه فازی و پمپ ارسال مایعات است، به صورت گاز و مایعات گازی از طریق دو خط لوله ۳۶ و ۶ اینچ به پالایشگاه گاز پارسیان ارسال می شود.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی از تهیه ۴۲ طرح زیربنایی و راهبردی تولید بار اول در این مجموعه خبر داد و اعلام کرد که از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون، با ۱۷ شرکت دانش بنیان قرارداد امضا شده است.
کسب رتبه نخست حمایت از نخبگان و دانش بنیان ها از افتخاراتی است که با مهر تأیید سخنگوی دولت، در کارنامه وزارت نفت سیزدهم حک شده است؛ موضوعی که حکایت از برنده شدن این وزارتخانه در ماراتن حمایت و صیانت از شرکت های دانش بنیان دارد و تعداد دانش بنیان های همکار با مجموعه های وزارت نفت از ۱۵۰ به حدود ۶۰۰ شرکت رسیده که همین تعداد همچنان در حال افزایش است.
از سویی برای تقویت این شرکت ها اقدام های گسترده ای همچون امضای ۷۵۱ قرارداد صنعت نفت با شرکت های دانش بنیان به ارزش ۳۴۰ میلیون دلار و ۵۱ قرارداد تولید بار اول اقلام راهبردی و تحریمی به ارزش ۶۲ میلیون دلار صورت گرفته و سبب شده صنعت نفت، رتبه نخست در تولید بار اول را کسب کند که ۶۵ درصد این طرح ها و ۷۴ درصد ارزش این قراردادها تولید بار اول در دولت سیزدهم بوده است.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی بیان کرد: این مجموعه بزرگ گازی کشور با تدبیر مدیران و تلاش کارکنان خود ضمن بهره مندی از ظرفیت قانون تولید بار اول، رتبه نخست را طی چهار سال اجرای این برنامه در میان شرکت های دولتی کسب کرده است.
به گفته باهوش، مجتمع گاز پارس جنوبی از ابتدای کار دولت سیزدهم تاکنون، ۴۲ طرح زیربنایی و راهبردی تولید بار اول تهیه و برای کارگروه تولید بار اول معاونت علمی ریاست جمهوری ارسال کرده است که ۲۳ طرح تایید نهایی و اجرایی شده و مابقی طرح ها در حال ارزیابی هستند و مراحل پایانی بررسی را طی می کنند.
وی گفت: برای اجرای این طرح ها که شامل کالاها و تجهیزات حیاتی و بسیار مهم مجتمع گاز پارس جنوبی می شود، با ۱۷ شرکت دانش بنیان قراردادهایی از نوع ساخت بار اول مبنی بر قانون جهش تولید امضا شده است.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد: حاصل این همکاری مشترک شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و شرکت های نوآور و دانش بنیان داخلی، ساخت و تولید بار اول ماژول های سیستم کنترل MARK V، سیستم تشخیص نفوذ شبکه سیستم کنترل یوکوگاوا، کارت های سیستم کنترل توربواکسپندر نسخه دوم، سیستم بهینه شده کنترل سوخت توربین زوریا، توسعه دانش فنی و تولید انبوه جاذب جیوه، تنظیم کننده اتوماتیک ولتاژ سیستم تحریک ژنراتور (AVR)، الکتروموتور ضد انفجار پمپ آمین، شیرهای کنترلی ایستگاه کاهش فشار بخار، کولدباکس هفت جریانه، توربواکسپندر ۲.۵ مگاوات و کمپرسورهای افگس بورفیک و... است.
پالایشگاه نفت بندرعباس
شرکت پالایش نفت بندرعباس در هجدهمین دوره همایش مدیریت سبز از سوی انجمن مدیریت سبز اروپا به عنوان شرکت برتر معرفی و تجلیل شد.
این شرکت با اجرای طرح تغییر خوراک واحد کاهش گرانروی و افزایش ظرفیت پالایش نفت خام به مقدار ۳۰ هزار بشکه در روز و ارزیابی نتایج سبز مبتنی بر محاسبه ردپای کربن و کاهش ۳۷.۴۲ درصدی انتشار گازهای گلخانه ای با اجرای این طرح، از انجمن مدیریت سبز اروپا گواهینامه مدیریت کربن ( Carbon Saving) و گواهینامه مسؤولیت پذیری با رویکرد سبز (Green CSR Label) دریافت کرد.هاشم نامور، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس در این زمینه گفت: طرح تغییر خوراک واحد کاهش گرانروی که با منطق EAST در چهار شاخص محیط زیستی، اقتصادی، اجتماعی و فناوری نوین از سوی انجمن مدیریت جهانی سبز ارزیابی شد، از طرح های ارزشمند اجراشده در پالایشگاه نفت بندرعباس است که به موجب آن، بدون هیچ گونه سرمایه گذاری و تنها با استفاده از خلاقیت، خرد جمعی، تغییرات تجهیزاتی و فرایندی، ظرفیت پالایش این پالایشگاه به ۳۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت.
وی افزود: با توجه به نتایج سبز مبتنی بر محاسبه ردپای کربن و دستاوردهای زیست محیطی، اجرای این طرح از جمله کاهش مصرف انرژی، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای ۳۷.۴۲ درصد و بر مبنای مدل های 27 گانه مدیریت سبز، شرکت پالایش نفت بندرعباس از بین ۵۸۵ سازمان تولیدی و خدماتی موفق به دریافت گواهینامه مدیریت کربن (Carbon Saving) از انجمن مدیریت سبز اروپا شد.مدیرعامل پالایشگاه نفت بندرعباس با بیان اینکه این موفقیت حاصل تعهد شرکت پالایش نفت بندرعباس در تحقق توسعه سازگار با محیط زیست است، تصریح کرد: به دلیل پوشش شاخص های مدیریت سبز، کاهش هزینه های اقتصادی و آلودگی های زیست محیطی و مصرف بهینه منابع انرژی و بازخوردهای آن بر جامعه، گواهینامه مسؤولیت پذیری با رویکرد سبز (Green CSR Label) نیز از سوی انجمن مدیریت سبز اروپا به این شرکت اهدا شد.هجدهمین دوره همایش مدیریت سبز با محوریت دانش سبز به منظور کاهش هزینه های تولید و آلودگی های زیست محیطی با حضور شرکت های معتبر تولیدی و خدماتی کشور در تهران برگزار شد.
بیست وسومین نمایشگاه بین المللی رنگ، رزین، پوشش های صنعتی، مواد کامپوزیت و صنعت آبکاری با تمرکز بر افزایش صادرات و افزایش تولید داخل از ۱۳ تا ۱۶ آذرماه در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار می شود.
بیست وسومین نمایشگاه بین المللی رنگ، رزین، پوشش های صنعتی، مواد کامپوزیت و صنعت آبکاری با حضور ۲۰۰ شرکت داخلی و ۷۰ شرکت خارجی در نمایشگاه بین المللی تهران برگزار می شود.
در مهم ترین رویداد تخصصی صنعت رنگ، رزین و پوشش های صنعتی ایران، شرکت های صنایع شیمیایی، صنایع رنگ سازی، تولیدکنندگان انواع چسب، تولیدکنندگان رزین های رنگ و پوشش و صنعت آبکاری حضور دارند و با توجه به برنامه های اقتصادی کشور از جمله طرح جهش مسکن، خودکفایی تولید در پوشش های صنعتی، برگزاری چنین رویدادی می تواند فرصتی مناسب برای تعامل صنایع مرتبط باشد.
بیست وسومین نمایشگاه رنگ، رزین، پوشش های صنعتی، مواد کامپوزیت و صنعت آبکاری در نمایشگاه بین المللی به وسعت ۳۵ هزار مترمربع برگزار خواهد شد. علاقه مندان می توانند برای اطلاعات بیشتر به پایگاه اطلاع رسانی رویداد https://ipcc.ir مراجعه کنند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از امضای ۶۰ قرارداد مهم برای تأمین و تولید قطعات موردنیاز در این مجموعه خبر داد.غلامرضا کمالی بابیان اینکه مجموع ارزش این قراردادها حدود 3 هزار میلیارد ریال است، اظهار کرد: خرید سیستم ها و قطعات توربین، کمپرسورهای گازی، تلمبه های نفت، قطعات الکترونیک و ابزار دقیق از جمله قراردادهایی هستند که مجوزهای امضای آنها صادر شده است.وی با اشاره به اینکه بیش از ۸۰ درصد این قراردادها از تولیدات شرکت های داخلی است، افزود: عمده این نیازها شامل ماشین آلات، قطعات الکتروپمپ ها، توربوکمپرسورها، تجهیزات، مواد شیمیایی و خدمات و نرم افزار در حوزه های فنی، عملیاتی و خدماتی است.مدیرعامل نفت و گاز گچساران همچنین از تهیه و تأمین بیش از 2900 قلم کالا به ارزش بیش از پنج هزار میلیارد ریال از ابتدای امسال تاکنون در این شرکت خبر داد و گفت: از مجموع این تعداد قلم کالا،بیش از 2300 قلم ، به ارزش بیش از سه هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال از سوی سازندگان داخلی و به سفارش این شرکت ساخته شده است.وی افزود: این اقلام در قالب ۶۵۰ درخواست از اداره های مختلف از سوی شرکت های داخلی ساخته شده و این مقدار خرید نسبت به مدت مشابه پارسال ۴۵ درصد رشد داشته است.کمالی اظهار کرد: این شرکت همچنین از ابتدای امسال بیش از ۹۰۰ قلم کالا به ارزش بیش از ۷۰۰ میلیارد ریال از فروشندگان و تأمین کنندگان در شهر گچساران خریداری کرده که این حجم از خرید کالا تأثیری بسزا بر توانمندسازی، ایجاد اشتغال و گردش مالی و رونق اقتصادی در شهرستان گچساران داشته است.وی گفت: با توجه به قانون حمایت از تولید بار اول در معامله با شرکت های دانش بنیان، برخی نیازهای فناورانه شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از این طریق در دست پیگیری است و تأکید این شرکت استفاده حداکثری از توانمندی های شرکت های داخلی با برنامه ریزی دقیق و نیازسنجی صحیح در کنار حمایت از شرکت های دانش بنیان است و بر همین اساس استفاده از ظرفیت های موجود در حوزه ساخت قطعات حساس و پیچیده از نمونه های بارز در این زمینه به شمار می رود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران همچنین از رفع تصرف ۳۵ هکتار از اراضی این شرکت پس از ۷۰ سال انتظار با دستور ویژه دادستان شهرستان گچساران خبر داد.وی تاکید کرد: به دلیل قدمت این شرکت در گستره چهار استان جنوبی کشور، دارای اراضی مالکیتی در نقاط مختلف است که متاسفانه قبلا در برخی نقاط تصرف هایی در این زمین ها شده بود.
کمالی افزود: اراضی رفع تصرف شده که در ضلع جنوب غربی و غرب فرودگاه شهرستان گچساران در اختیار ۱۲ نفر بود، با پیگیری های امور حقوقی و همکاری و دستور ویژه دادستان شهرستان گچساران و نیروی انتظامی با حضور اداره حراست رفع تصرف و معارض شد.
وی ادامه داد: با رفع تصرف این زمین ۳۵ هکتاری در مجاورت فرودگاه گچساران تقریباً ۲۲۰ میلیارد تومان از منابع ریالی شرکت ملی نفت ایران آزاد و رفع تصرف شد.
شرکت گاز استان ایلام
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام گفت: یک شرکت دانش بنیان با همکاری شرکت گاز ایلام موفق به ترمیم خطوط لوله انتقال گاز با استفاده از کامپوزیت های زمینه پلیمری شد.محمود کشاورز با اشاره به اینکه براساس استانداردهای جهانی ترمیم خطوط لوله تا کاهش ۸۰ درصدی ضخامت جداره لوله ها امکان پذیر است، افزود: تاکنون برای شرایطی که جدار لوله به واسطه خوردگی سوراخ شده باشد دستورعملی وجود ندارد.وی اظهار کرد: شرکت های دانش بنیان برای نخستین بار در کشور موفق به ترمیم خطوط انتقال گاز دارای حفره ناشی از خوردگی با استفاده از پوشش های کامپوزیتی شدند.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام تصریح کرد: با اعتماد به شرکت های داخلی می توان شاهد شکوفایی توانمندی های شرکت های دانش بنیان و فناور بود.کشاورز گفت: پس از ترمیم لوله ۱۰ اینچ گرید B خط توزیع گاز استان ایلام تحت فشار ۲۵۰ psi با حفره ناشی از خوردگی به قطر ۸ میلی متر، با گذشت یک ماه از ترمیم، تاکنون نشتی از محل ترمیم مشاهده نشده است.وی با بیان اینکه از این روش برای ترمیم کل خطوط لوله در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی می توان استفاده کرد، اظهار کرد: روش، مواد اولیه، ترکیبات و همه مواد استفاده شده در این محصول، نتیجه تحقیقات شرکت های دانش بنیان و متخصصان داخلی است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
در حالی که نیمی از زمان پروژه خط لوله گاز دوراهی دشتک - نهبندان سپری شده، این پروژه نزدیک به ۸۷ درصد پیشرفت دارد که رکوردی مهم در تاریخ صنعت گاز ایران به شمار می رود.مجید علیپوری، مجری طرح خطوط لوله هفتم و یازدهم سراسری گاز در بازدید جمعی از مدیران ارشد شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از پروژه ۱۷۶ کیلومتری «خط لوله گاز دوراهی دشتک – نهبندان»، با بیان اینکه مقدمات آزمون هیدرواستاتیک را آغاز کردیم تا نخستین گستره پروژه را تحویل بهره بردار بدهیم، گفت: در تلاش هستیم تا این پروژه را که مدت زمانش ۱۸ ماه است و به طور تقریبی ابتدای پاییز سال بعد تکمیل می شود، چند ماه پیش از موعد مقرر به بهره برداری برسانیم.وی در تشریح ضرورت اجرای این پروژه توضیح داد: پیش از مشکلاتی که در سرمای سال ۱۴۰۱ در شرق کشور و استان خراسان رخ داد، وزارت نفت تصمیم گرفت اقدامی اساسی برای پایداری گاز در این خطه انجام دهد، از این رو پروژه خط لوله گاز ۳۶ اینچ، «دوراهی دشتک - نهبندان»، در اواسط بهمن پارسال در دستور کار شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران که به اجرای فوری و باکیفیت پروژه ها در صنعت گاز مشهور است، قرار گرفت.مجری طرح خطوط لوله هفتم و یازدهم سراسری گاز درباره اقدام هایی که سبب تسریع در روند این پروژه شده است، اظهار کرد: فولاد مبارکه، تنها تولیدکننده اسلب برای ساخت لوله در کشور است و سفارش همه متقاضیان در نوبت تولید این کارخانه قرار می گیرد که به طور معمول حداقل حدود ۶ ماه زمان می برد؛ اما با مذاکرات انجام شده با مدیران شرکت که به ارسال توصیه نامه از طرف شرکت ملی گاز ایران به فولاد مبارکه انجامید، این کارخانه، سفارش های پروژه را در اولویت قرار داد و در حداقل زمان ممکن، ۵۲ هزار تن اسلب برای این پروژه تولید کرد.وی با بیان اینکه فراِیند تبدیل اسلب به ورق لوله هم در سطح کشور تنها از سوی شرکت اکسین خوزستان انجام می شود، تصریح کرد: در این پروژه ۵۲ هزار تن اسلب از اصفهان به اهواز حمل شد و آنجا هم یک توصیه نامه نوشتیم و درخواست کردیم به دلیل اضطراری بودن پروژه، تولید ورق های آن در اولویت گذاشته شود. شرکت اکسین نیز همکاری کرد و بلافاصله تولید ورق ها آغاز شد و به طور دقیق در میانه تابستان و با همه شرایط کمبود انرژی در کشور به لحاظ تولید برق و محدودیت های وزارت نیرو سرانجام ورق مورد نیاز هم تولید شد.مجری طرح خطوط لوله هفتم و یازدهم سراسری گاز، همکاری بین ارکان پروژه را از عوامل موفقیت «احداث خط لوله گاز دوراهی دشتک - نهبندان» دانست و بیان کرد: بنا به اضطراری بودن پروژه، افزون بر بهره گیری از مشاور و پیمانکار توانمند، تلاش کردیم در لحظه لحظه پروژه، پیمانکار را به لحاظ تأمین منابع مالی و اجرا به صورت تمام قد حمایت کرده و شانه به شانه این گروه مؤثر از همکاران، پروژه را به جلو هدایت کنیم.
نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه (Preventive Maintenance) نوعی تعمیرات است که به شکل منظم روی تجهیزات صورت می گیرد تا احتمال از کار افتادن و وقوع حوادثی را که ممکن است بر اثر خوردگی و سایر عوامل رخ دهد، کاهش دهد. مطالعات نشان می دهد که ارتباطی نزدیک میان نگهداری و تعمیرات و بروز حوادث عمده و بزرگ وجود دارد و این موضوع سبب شده است بازرسی های مبتنی بر ریسک به عنوان یک معیار برای اقدام های نگهداری و تعمیرات انجام شود. هر چند تا اوایل قرن بیست ویکم ایمنی و نگهداری و تعمیرات (نت) به عنوان دو موضوع مستقل از هم مورد توجه قرار می گرفتند، اما از ابتدای قرن حاضر تعدادی از محققان با رویکردی تازه، سیستم های یکپارچه نت و ایمنی را به عنوان ابزاری مناسب برای پیشگیری از حوادث مطرح کرده اند. تجزیه و تحلیل حوادث فرآیندی نیز اهمیت تعمیرات پیشگیرانه در جلوگیری از حوادث بزرگ را تایید می کند.
ضعف در تدوین و اجرای الزامات نگهداشت خط شامل دستورعمل های تعمیراتی و بازرسی فنی.
ضعف در اجرای برنامه ریزی دوره ای و منظم برای فعالیت های بازرسی فنی.
ضعف در پایش و نگهداری و تعمیرات سیستم های کنترل خوردگی سطح خارجی خط لوله شامل پوشش و حفاظت کاتدی.
نبود بانک اطلاعات خط شامل اسناد فنی زمان ساخت و نیز نبود مستندسازی بازرسی های فنی و تعمیراتی دوران بهره برداری (در صورت وجود این بانک اطلاعاتی، پیش بینی نیازهای دوره ای آتی بازرسی فنی و امکان آمادگی برای سرویس دهی مهیا بود).
ضعف در تدوین روش های اجرایی راه اندازی، بهره برداری و از سرویس خارج کردن ایمن خط لوله.
ضعف در آموزش نیروی انسانی
تهیه نشدن برنامه آمادگی و واکنش در شرایط اضطراری. در صورت داشتن برنامه کنترلی (بستن جاده و...) از گسترش حادثه و آسیب به افراد جلوگیری می شد.
ضعف در نحوه ارتباط، تعامل و هماهنگی بین واحد بازرسی فنی و واحد فرآورش(در انجام پایش و نحوه و میزان استفاده از بازدارنده خوردگی (Inhibtor) تعامل مناسبی برقرار نبود).
ضعف در نحوه ارتباط، تعامل و هماهنگی بین واحدهای مهندسی، عملیات چاه ها و خوردگی فلزات نیز، از عوامل گسست یکپارچگی در مدیریت خط و بروز حادثه است.
نبود چرخه بهبود سیستم مدیریت یکپارچگی شامل گردآوری اطلاعات و انجام بازرسی های فنی، ارزیابی ریسک، انجام اقدام های اصلاحی و کنترل های مهندسی و ارزیابی یکپارچگی.
علت مستقیم حادثه / نشت گاز و رسیدن به منبع حرارت (تانکر عبوری در جاده: خطوط انتقال برق فشار قوی)
ضعف در سیستم های کنترل و پایش فرآیند و نمونه گیری و آنالیز سیال شرایط فرایندی سیال شامل فشار، فازهای موجود و ترکیب درصد عناصر تشکیل دهنده گاز در محل های مورد نظر در دسترس نیست.
ضعف در پایش وضعیت و در نگهداری و تعمیرات سیستم حفاظت کاتدی
نبود بازرسی های فنی موثر از خط لوله (توپکرانی هوشمند) و پایش پوشش (مانند DCVG و CIPS) که بیانگر وضعیت خط لوله است.
اجرانشدن ارزیابی ریسک صحیح به دلیل کمبود اطلاعات فنی خط لوله که منجر به ایجاد شرایط ناایمن شده است.
ضعف در به روزرسانی وضعیت و قابلیت سرویس دهی خط لوله به دلیل کمبود مستندات فنی و مدارک بازرسی های فنی.
اجرا و احداث جاده دسترسی موقت از روی خط مذکور به چاه بدون مطالعه و مدنظر قرار دادن عبور خط لوله Underground از زیر جاده.
تحت کنترل نبودن و پایش نشدن نحوه و میزان استفاده از بازدارنده خوردگی (Inhibitor)
ناآشنایی عموم مردم به نقش خود در زمان مشاهده رویدادها (نشت گاز) و نقص فرهنگی.
1. با توجه به مشاهده ترک در خط لوله، توپک رانی با پیگ در موارد مشابه توصیه می شود.
2. نمونه برداری از فلز خط لوله، جوش های طولی و عرضی قسمت های خط لوله قبل از سرویس دهی مجدد آنها و انجام آزمون های متالورژیک کامل توصیه می شود.
3. آزمایش های کامل در زمینه ممانعت کننده های خوردگی مورد استفاده انجام شود. ممانعت کننده های خوردگی قبل از اطمینان کامل در خطوط لوله حساس و حیاتی مورد تست میدانی قرار نگیرند. همچنین راندمان این ممانعت کننده ها در طول مسیر خط لوله باید به صورت مرتب پایش شود.
4. از سلامت پوشش خط لوله با توجه به نفوذ مقادیر بسیار زیاد ترکیبات گوگردی و کلر در ترک های موجود در نواحی تست شده اطمینان حاصل شود. برای این منظور می توان از روش های پایش وضعیت پوشش نظیر DCVG و CIPS استفاده کرد.
5. بررسی کامل مسیر خط لوله و شناسایی نقاط بحرانی باید انجام شود. امکان پایش خوردگی در تمامی نقاط تقاطع با جاده ها، ریل آهن، نهرها و کانال های آب که احتمال تخریب وخوردگی دارند؛ با توجه به گزارش های اداره خوردگی و حفاظت کاتدی در این نقاط پایش مناسبی مشاهده نشد.
6. محل های اندازه گیری پتانسیل حفاظت کاتدی (Test Point) به منظور پایش کامل و صحیح وضعیت حفاظت کاتدی باید مناسب و قابل استفاده باشند.
7. نقاط پایش لحظه ای فشار و دبی به شکلی که امکان اخذ داده از خطوط مختلف که به یک Header وارد می شوند، باید به صورت مجزا وجود داشته باشد.
8. تجهیزات آزمایشگاه آنالیز ترکیبات هیدروکربنی اصلاح شده و کالیبراسیون دوره ای صورت گیرد. اندازه گیری ترکیبات گوگردی به صورت دوره ای انجام شود.
9. میزان فشار مجاز سیال خط لوله باید براساس استاندارد API597-1 و بازرسی های فنی و متالورژیک تحت کنترل و پایش قرار گیرد.
10. مقدار تنش خارجی اعمالی مجاز روی لوله باید محاسبه و اعمال شود و براساس این محاسبات تهمیدات مناسبی در نظر گرفته شود. در محدوده هایی از مسیر که تقاطع با جاده و ریل آهن وجود دارد، کالورت گذاری شود. همچنین مناطقی که ارتفاع خاک روی لوله کمتر از مقدار استاندارد است، اصلاح شود.
ساعت 9 و 25 دقیقه صبح نشت شدید گاز از خط لوله همراه با پاشیده شدن خاک از سطح زمین مشاهده می شود. با توجه به اظهارات نگهبان چاه که درفاصله حدود 70 متری محل مستقر بوده است، نشت به همراه لرزش شدید زمین احساس می شود. در اثر نشت شدید گاز، توده ابر بخار شکل می گیرد و در اثر رسیدن به منابع جرقه و حرارت (ناشی از خودروهای عبوری با کابل برق فشار قوی) ابر بخار ناشی از انفجار UVCE تشکیل می شود وبا برگشت شعله به منبع نشت، ادامه پیدا می کند. در اثر انفجار، توده ابر بخار به سطح جاده گسترش یافت و خودروهای عبوری دچار حریق شدند، این اتفاق منجر به فوت و مجروح شدن تعدادی از سرنشینان خودروها و نفرات در حال عبور شد.
تعمیرات پیشگیرانه و پایش و کنترل خوردگی از اساسی ترین راه های پیشگیری از حوادث بزرگ فرآیندی است.
مشعل جايگاه سوخت شماره 6 يا همان پمپ بنزين دروازه دولت تهران در سال هاي پاياني دهه 1310 هجري شمسي مقارن با دوره پهلوي اول، از سوی شركت نفت انگليس و ايران برای توزيع فراورده هاي نفتي همچون نفت سفيد، بنزين و امشي احداث شد. ساختمان اين جايگاه كه سال ها به صورت متروكه رها شده بود، پس از شروع فعاليت مديريت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت در دستور كار برای تبدیل به موزه قرار گرفت و در تير سال 1398 افتتاح شد. گزارش پیش رو اختصاص دارد به معرفی موزه دروازه دولت.
موزه دروازه دولت که زمانی در سال های دور پمپ بنزین بود، امروز به مرکزی تبدیل شده است که در آن اسناد و اشیای مختلفی که شناسنامه تاریخ صنعت نفت ایران به شمار می آیند، نگهداری می شود.
در هريك از بخش هاي اين موزه به موضوعات مختلفي اعم از تاريخچه محله دروازه دولت، نحوه شكل گيري و فعاليت جايگاه پرداخته شده و همچنين عكس ها، اسناد، نقشه ها و فيلم هاي تاريخي مرتبط با اين مكان، نمونه اشياي مربوط به توزيع، حمل و تخليه سوخت و نمونه دستگاه هاي پمپ بنزين در اين موزه به نمايش درآمدند. اين جايگاه در مرداد سال 1393 به شماره 31711 در فهرست آثار ملي وزارت ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي به ثبت ملي رسيده است.
نفت سفيد، از زمان نه چندان دور تا به امروز، از جمله مواد پر كاربرد زندگي روزمره مردم در منازل، محل كار و محيط هاي گوناگون به حساب مي آمد. آنها برای انجام کارهایی نظير پخت و پز، روشنايي و ...از نفت سفید استفاده می کردند. به همين دليل براي تهيه آن در ايران، فروشندگي ها يا شعبه هاي نفت در تمامي شهرها، روستاها و جاده هاي بين راهي تأسيس شدند.
بديهي است جايگاه هاي پمپ بنزين به علت برخورداري از شرايط لازم براي كنترل اندازه گيري و محاسبه در عرضه آن به مشتري، مكاني مناسب و مورد اطمينان به شمار مي آمدند. در فروشندگي هاي نفت مستقر در پمپ بنزين ها به طور معمول غير از نفت سفيد، محصولات ديگري با پايه هاي نفتي از جمله روغن موتور، حشره كش ها (با نشان امشي و ...) و موارد ديگر نيز عرضه مي شد و در مواقع بحراني همچون جنگ، انقلاب واعتصاب به علت كمبود مواد نفتي شاهد تشكيل صف هاي طولاني و در مواردي فروش سوخت با بهره گيري ازكالا برگ بودیم. اين جايگاه هم از اين امر مستثنا نبود.
در بخش فروشندگي يا همان شعبه نفت موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران كه از دو محوطه داخلي و بيروني تشكيل شده است، انواع ابزارهاي اندازه گيري اعم از كيل، پيمانه، قيف و لوازم مورد استفاده در توزيع و انتقال نفت سفيد براي مصارف خانگي و همچنين در ديگر بخش ها، نمونه هايي از كالابرگ ها،مستندات مرتبط و فراورده هاي عرضـه شـده در فروشـندگـي ها در معـرض ديـد بازديدكنندگان قرار گرفته اند.
سكوها، عمومي ترين و قسمت اصلي مراجعه خودروها به جايگاه ها هستند. در گذشته، فراورده هايي مانند بنزين معمولي و سوپر، گازویيل و روغن موتور از طريق دستگاه هاي پمپ بنزين كه روي آنها تعبيه شده بود، عرضه مي شد.
دستگاه هاي پمپ بنزين ابتدا كنار خيابان قرار داشتند. با گذشت زمان و افزايش خودرو در سطح شهرها، مكان هاي ويژه اي براي توزيع بنزين به نام جايگاه هاي پمپ بنزين ساخته شد. با افزايش ظرفيت جايگاه ها براي ارائه خدمات به خودروها و ضرورت رعايت اصول ايمني، تعدادي دستگاه پمپ بنزين را براي عرضه چند نوع سوخت روي سكوهاي موازي با هم برای نظم دهي به حركت خودروهاي وارد شده به جايگاه ها قرار دادند، به صورتي كه گاه هر سكو براي يك يا دو نوع سوخت در نظر گرفته مي شد و اغلب سكوي عرضه نفت گاز (گازویيل) براي وسايط نقليه سنگين مانند كاميون، تريلي، اتوبوس، ميني بوس و ... جدا از سكوهاي سواري ها طراحي و ساخته شد.
نقشه ها و عكس هاي قديمي جايگاه دروازه دولت، وجود يك تا سه سكو را به تناسب نياز در مقاطع مختلف زماني نشان مي دهند كه در هر سكو بين 2 تا 4 دستگاه قرار داشت.
در اين بخش از موزه، تعدادي از دستگاه هاي پمپ بنزين قديمي، ويترين لوله هاي گردش فراورده و تعدادي وسيله نقليه قديمي به صورت نمادين به نمايش گذاشته شده اند.
مخازن سوخت در جايگاه هاي پمپ بنزين با ظرفيت گوناگون و بر حسب نياز جايگاه از 12 هزار ليتر تا 45 هزار ليتر در زير زمين (كه امنيت بيشتری دارند) ساخته و ورودي هر كدام با رنگي استاندارد در هر كشور مشخص مي شوند كه در ايران رنگ قرمز براي بنزين، رنگ زرد براي گازویيل، رنگ سبز براي بنزين سوپر و رنگ آبي براي نفت سفيد در نظر گرفته شده است. در جايگاه پمپ بنزين دروازه دولت تهران، ابتدا 2 مخزن كوچك در دو طرف سكوي اول تعبيه شده بود كه به مرور زمان و با توجه به مصرف فراورده، بر حجم، تنوع و پراكندگي آنها افزوده و مخزن گازویيل به مرور زمان به مخزن بنزين سوپر تبدیل شد.در اين موزه، ويترين هاي زميني برای نمايش مسيرهاي انتقال سوخت به مخازن و از مخازن به سكوها در محوطه بيروني موزه تعبيه شده است.
از زماني كه جايگاه هاي پمپ بنزين ابداع شدند، تحويل سوخت خودروها به وسيله دستگاه هاي تلمبه يا پمپ صورت مي گرفت. اين دستگاه ها امروزه وظيفه انتقال سوخت از مخزن جايگاه به باك خودرو، محاسبه حجم سوخت انتقالي و محاسبه قيمت را به عهده دارند. در بخش معرفي دستگاه هاي پمپ بنزين، نمونه اي از نخستین و قديمي ترين تا جديد و مدرن ترين دستگاه ها به نمايش درآمده اند. قديمي ترين دستگاه، دستي، كاليبره دو شيشه اي، متعلق به شركت SATAM فرانسه و مربوط به دهه 20 ميلادي است. تشريح داخلي دستگاه پمپ در بخش ديگري از موزه به نمايش در آمده است.
تا سال 1330 هجری شمسی كه تعداد پمپ بنزين ها در تهران به 10 جايگاه مي رسيد، معماري همه آنها يكسان و همخوان با معماري سنتي ايران در نظرگرفته شده بود و جايگاه پمپ بنزين دروازه دولت كه سومين جايگاه سوخت ساخته شده در تهران به شمار مي آمد، تنها جايگاهي است كه نماي آن تا به امروز به همان شكل اوليه باقي مانده است. نماي ساختمان مركزي، با طاق قوسي و دو رديف كاشي تك رنگ سبز لجني در بالا، كاشي هاي معرق و كاشي هاي هفت رنگ با نماي دو پنجره در دو طرف بنا در دو قاب مربع شكل با طاق قوسي كشيده، چشم هر بيننده اي را به سوي خود جلب مي كند. در ساختمان اصلي موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران سه اتاق وجود دارد كه هريك از آنها به موضوعات مختلفي اختصاص داده شده است.علاقه مندان به بازدید از موزه دروازه دولت می توانند همه روزه بجز دوشنبه ها از ساعت 9 تا 17 از این موزه واقع در تهران، تقاطع خیابان انقلاب اسلامی و سعدی شمالی، نبش کوچه فیات بازدید کنند.
کارخانه ای_جکس در سال 1318 از سوی جورج کارتر و دونالد واکر تأسیس شد که نام آن برگرفته از ناو جنگی ای_جکس است. این شرکت، ساخت دریل های صنعتی و ماشین آلات فرزکاری را در شعبه هالیفاکس خود در شمال انگلستان آغاز کرد.یادگیری چگونگی کار با ماشین آلات مختلف فلزکاری از قبیل دریل ها و آسیاب های صنعتی، جزو دروس سال دوم کارآموزان آموزشگاه حرفه ای بوده است. کارآموزان افزون بر نحوه کار با دستگاه تعمیرات، آنها را نیز عملا آموزش می دیدند. نمونه ای از دریل های ساخت این شرکت هم اکنون در موزه کارآموزان در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد. موزه كارآموزان آبادان، دومين طرح موزه هاي صنعت نفت در محل آموزشگاه آبادان است که از اتاق های پنجگانه، محوطه آموزشگاه و كارگاه های آموزشی، موتورهای درون سوز، لوله و مبدل، مقدماتی يا پايه، نجاری، ابزار دقيق، تراشكاری و فلزكاری تشکیل شده است. قدمت آموزشگاه حرفه ای آبادان به سال ۱۳۱۲ خورشيدي (۱۹۳۳ ميلادي) برمی گردد.
بعد از این هماهنگی ها در اجلاس اوپک در ژنو شرکت کردیم. معمولا وزرا و مسؤولان در این کنفرانس های بین المللی از یکی دو روز قبل به آن جلسات می روند تا خود را برای اهدافشان آماده کنند. ما هم به ژنو رفتیم و با هیأت های کشورهای عضو جلسه گذاشتیم. موفقیت های بزرگی که از جلسه قبل داشتیم و سفری که به چهار کشور آفریقایی کرده بودیم و سفر دکتر سوبراتو به ایران، همه حاکی از آن بود که ایرانی ها در این اجلاس دست برتر را دارند و چه بسا رهبری این جلسه با ایرانی ها خواهد بود.
غیر از عراقی ها، با بیشتر هیأت ها مذاکره کردیم. طبق معمول، کویتی ها سعی می کردند که رابط مذاکرات باشند و مثلا می خواستند که میان ما و عربستان هم واسطه گری کنند، پیغام ببرند و پیغام بیاورند. در مورد خود مسائل نفت، از حرف های آنها فهمیدیم که عربستان می خواهد وقت بخرد.
در جلسات داخلی خودمان به این جمع بندی رسیدیم که بهتر است به جای پیغام رسانی کویتی ها، خودمان با عربستانی ها به طور مستقیم صحبت کنیم و ببینیم که چه می گویند و بر اساس آن تصمیم بگیریم. هماهنگی انجام شد و به دیدار شیخ زکی یمانی رفتیم. در جلسه بالی، او با من، بامحبت و صمیمیت صحبت کرده بود، می شد استنباط کرد که احترامش برانگیخته شده است. در بالی سعی می کرد رفتار دوستانه ای داشته باشد، حتی وقتی صحبت از سفارش به بالی شده بود، در مورد توقفش در سنگاپور، به من دوستانه گفته بود که خیاط در سنگاپور برایش لباس دوخته است و به لباسی که پوشیده بود نیز اشاره کرده بود که این، یکی از آن دو دست لباس است. از این رابطه باید به نفع خودمان استفاده می کردیم.
جوانان ما در جنگ، جانانه جنگیدند. ما نیز باید در جبهه نفت جانانه می جنگیدیم. هر اطلاع کوچکی برای ما مهم بود. صحت و دقت اخبار برای ما مهم بود. شیخ زکی یمانی بعد از تعارفات اولیه، درباره نفت گفت: منتظریم تا از تصمیم ریاض خبر بگیریم و این تصمیم گیری تا فردا حدود ظهر به طول می انجامد.»
وقتی در ملاقات دوستان هیأت ما با هیأت آنها مشغول صحبت بودند، خصوصی راجع به وضع جنگ از من پرسید. من با قاطعیت گفتم: «ما پیروز جنگ خواهیم بود. چون ما با ایمانمان دفاع می کنیم.» و بعد به پیروزی های نیروی دریایی اشاره کردم. با دقت گوش کرد و گفت: «می دانم نیروی دریایی ایران، قوی ترین نیروی دریایی منطقه است.» جمله ای هم گفت که معنای آن، این بود که «ما تا به نیروی دریایی ایران برسیم، فاصله زیادی داریم!» البته می فهمیدم که روحیه، قاطعیت و صلابت گفتار من به هنگام مذاکره، اثر خود را گذاشته است.طی این جلسه و بیرون از این جلسه، ما از خرید هواپیماهای آواکس از سوی عربستان باخبر شدیم. همه این موارد را نیز در بازگشت به تهران به شهید رجایی نخست وزیر اطلاع دادم. اینکه عربستان به هواپیماهای مجهزتر از F14 دسترسی پیدا کرد، برای ما مهم بود؛ تا آن موقع، F14 پیشرفته ترین هواپیمای جنگی در منطقه و متعلق به ایران به شمار می رفت. به هر روی، خداحافظی کرده و بیرون آمدیم.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سیدحسن سادات
امام رضا (ع) فرمودند: یَکوُنُ الرَّجُلُ یَصِلُ رَحِمَهُ، فَیَکُونُ قَد بَقِیَ مِن عُمرِهِ ثَلاثُ سِنینَ، فَیُصَیِّرهَا اللهُ ثَلاثینَ سَنهً، وَ یَفعَلُ اللهُ ما یَشاءِ؛ گاهی کسی صله رحم می کند، در حالی که از عمرش سه سال باقی مانده است. خداوند (به خاطر این عمل) باقی مانده عمر او را سی سال می کند و خداوند آنچه را بخواهد، می کند. (اصول کافی، ج ۲، ص ۱۵۰)
شرح حدیث:
صله رحم به معنای رفت و آمد با خویشاوندان واحوالپرسی از آنان و رسیدگی به مشکلاتشان و کمک به رفع نیازهای آنان است. حداقل آن، سلام و احوالپرسی است. در حدیث است که «صِلوا اَرحامَکُم وَ لَو بالسَّلام»؛ صله رحم کنید، هر چند با سلام دادن باشد.
آثار دنیوی و اخروی صله رحم بسیار است. در این حدیث، یکی از فواید آن که طولانی شدن عمر انسان است، بیان شده است. خداوند که سررشته امور عالم در دست اوست، چنین مقدر فرموده است که اگر کسی به خویشاوندانش رسیدگی کند، بر عمرش بیفزاید و حتی سه سال باقیمانده عمر را به سی سال تبدیل کند. امروز، وسایل ارتباط جمعی، سبب شده صله رحم کمرنگ شود.
گرچه تماس تلفنی یا فرستادن پیامک هم نوعی ارتباط و پیوند است و بهتر از هیچ است، ولی این کجا و دیدار حضوری و چهره به چهره و ارتباط از نزدیک کجا؟
در روایات، آثاری از این قبیل برای صله رحم بیان شده است: زیادی عمر، به تأخیر افتادن اجل و مرگ، افزایش رزق و روزی، رفع فقر و تنگدستی، آبادانی سرزمین ها، افزایش جمعیت، ایجاد محبت و محبوبیت در میان خویشان، آرامش روان، بهتر شدن اخلاق، بخشش گناهان، آسان شدن مرگ، رهایی از عذاب جهنم و. . . به امید رواج بیشتر این سنت دینی در جامعه اسلامی.
کسب آگاهی درباره مقام اهل بیت(ع) و سبک زندگی شان، وظیفه همه شیعیان است که باید به آن توجه ویژه شود.
سبک زندگی یعنی جزئیات روش زندگی، یعنی تعامل و نحوه برخورد با دیگران و برای اعمال زندگی دینی باید انسان هایی چون حضرت زهرا (س) الگویمان باشند. در ادامه به بررسی ابعاد زندگی ایشان می پردازیم.
بیراهه نیست اگر حضرت زهرا(س) را اجتماعی ترین زن تاریخ زمان خود و اعصار بعد معرفی کنیم. این حضرت در کنار ایفای نقش های خانوادگی، فرزندپروری و خانه داری، به مسائل اجتماعی و به زنان عصر خودش هم توجه می کرد و از حوزه فردی و شخصی زندگی خودش هم غافل نبود که این جنبه شخصی بیشتر شامل ارتباط فردی با پروردگار بود. ارتباطی شهودی و معنوی که حضرت با وجود چهار فرزند و همسری امیرالمومنین (ع) از آن غفلت نمی کرد.
حضرت زهرا(س)، امور و مشغله های زیادی داشت و با این که خانه او ملجأ رفت و آمد بود، اما همه اینها، جا را برای عبودیت حضرت تنگ نکرد.
احترامی که حضرت فاطمه(س) برای پدر خود قائل بودند، در نوع خود بی نظیر است؛ برای مثال هنگامی که حضرت علی(ع) برای خواستگاری حضرت صدیقه(س) آمده بودند، حضرت زهرا(س) به پدر خود فرمودند: «پدر، نظر شما بر نظر من اولی تر است» و این یعنی احترام و تعامل یک دختر با پدر در سبک زندگی اسلامی. این در حالی است که برخی فرزندان به دلایل مختلف از جمله پدر و مادر را فراموش کردن (چه در قید حیات و چه بعد از مرگ)، رعایت نکردن احترام آنها و . . . عاق والدین می شوند.
اگرچه فرهنگ سنتی در بسیاری از خانواده های ایرانی کار مرد را در منزل نکوهش می کند اما دانستن این نکته که حضرت علی(ع) در امور منزل مشارکت جدی داشتند بسیار جالب توجه است. امیرالمومنین (ع) با این که مرد کارزار و فردی اجتماعی و سیاسی است، مشارکت زیادی در منزل دارد و در اموری مثل نظافت منزل، رتق و فتق امور فرزندان، کمک به پخت غذا و . . . با فاطمه زهرا(س) همراهی می کند.
در بحث مادری هم ارتباط حضرت زهرا (س)با فرزندان، ارتباطی عمیق و قابل الگوگیری است. روایت های زیادی از رفتار مادرانه ایشان وجود دارد شامل: در آغوش گرفتن فرزندان، آموزش دادن، قصه گفتن و بازی کردن با آنها که همه در زمره آموزه های نوین روان شناسی به شمار می رود. اینها چیزهایی است که کهنه نمی شود و مادران امروز به آن نیاز دارند. امروز شاهدیم مادرانی به صورت فانتزی کودکان خود را بزرگ و بچه ها را از روابط گرم مادرانه محروم می کنند.
یکی از مسائلی که سبب می شود زوجین کمتر به مسائل خانواده و روابط همسری بیندیشند، مشغله های مادی و اقتصادی است. زندگی خانوادگی دختر پیامبر(ص) و امیرالمومنین(ع) هم خالی از دغدغه های مادی نبوده اما این مسئله سبب نشده است که دغدغه های مادی، جای اهداف اصلی زندگی را بگیرد. حضرت زهرا(س) در کنار شرایط سخت مادی، مادر چهار فرزند بود با این حال جایگاه امیرالمومنین(ع) در زندگی او محفوظ و نقش مادری، جا را برای نقش همسری تنگ نکرد. مدیریت عواطف حضرت زهرا(س) مثال زدنی است؛ محبت ایشان به پیامبر(ص) طوری است که او را «ام ابیها» می کند؛ محبت به فرزندان، او را مادری دلسوز و محبتش به امیرالمومنین(ع) او را به یک انسان عاشق تبدیل کرده است. در واقع همه اطرافیان نزدیک از عواطف او بهره مند می شدند اما در جهات مختلف. این الگو نشان می دهد برخلاف برخی نظریات امروزی، مدیریت عاطفه در مقدورات یک زن هست و کاملا قابل الگوگیری است، بدون این که موازنه روابط به هم بخورد. در واقع این مدیریت عواطف یک شاخص در زندگی حضرت زهرا (س) است که می شود در طول تاریخ از آن بهره برد.
حضرت زهرا (س) نمونه بارز مطالبه گری هستند که این خصوصیت را به شکل بارز و نمایان در زندگی نامه حضرت زینب(س) نیز مشاهده می کنیم. این مطالبه گری و پیگیری در کنار توجه به حیا، ادب و جدیت بوده است.
خطبه حضرت زهرا(س) در مسجد کوفه نمونه بارز مطالبه گری یک زن در تاریخ است. به جرات می توان گفت پابرجایی اسلام نتیجه مطالبه گری و روحیه سختکوشانه و پیگیری های حضرت زهرا (س) است.
میزان توجه حضرت زهرا(س) به همسایگانشان به حدی بود که گاهی فرصت نداشتند برای خودشان دعا کنند. این نکته مسئولیت اجتماعی ایشان را نشان می دهد. بهترین کاری که یک نفر می تواند در حق دوست و افراد مهم زندگی اش انجام دهد، دعا و درخواست نیکی و خیر است زیرا کسی که در حق دیگری خیری را بخواهد، پس به صورت عملی نیز پیگیری می کند و خواستن خوبی دیگران باعث شکل گیری محبت عمیق می شود. مسئولیت اجتماعی یعنی من مسئولیت مسائل مربوط به جامعه و همسایه ام را می پذیرم و تلاش مستمر می کنم.
فاطمه زهرا(س) به شکل های مختلف با جامعه ارتباط داشت. خانه اش محل رفت و آمد و بخشی از بدنه اجتماعی بود.گاهی کسانی پیش پیامبر(ص) می آمدند و درخواست کمک می کردند که ایشان، آن افراد را به منزل دخترش ارجاع می داد. این نشان می دهد، خانه حضرت زهرا(س) و شخص این بانو، ملجأ مددکاری اجتماعی است. در موارد زیادی زنان از پایگاه های متفاوت اجتماعی، اختلافات خود را پیش حضرت زهرا(س) مطرح می کردند و حضرت، نقش قاضی را ایفا و اختلاف های آنها را داوری می کرد. داوری های عادلانه ایشان به میزان زیادی در جامعه زنان امیدوارکننده بود. حل و فصل نیازمندی های علمی و پاسخگویی به پرسش های علمی و دینی گروه های مختلف جامعه به ویژه زنان از دیگر فعالیت های اجتماعی بانوی اول اسلام است.
ابراز علاقه به همسر
بعد حقوقی در زندگی خانوادگی، تابع یک سری قوانین معین است که در شرایط خاص ممکن است تغییر کند اما در همین باره مسائلی وجود دارد که در طول زمان ثابت و تابع اصول اخلاقی است؛ برای مثال توصیه شده است که زن و شوهر باید طراوت زندگی را در دوران زندگی حفظ کنند. حضرت زهرا(س) و امیرالمومنین(ع) ۹ سال زندگی مشترک داشتند و در این مدت از عشق، علاقه و طراوت رابطه آنها کم نشد. از دیگر نشانه های ارتباط سالم زوجین، ابراز عشق و علاقه زن و شوهر به یکدیگر است؛ به گونه ای که بچه ها احساس کنند رابطه ای گرم و انرژی مثبت داخل خانه وجود دارد. این احساسات به علاوه احترام متقابل، توقعات منطقی، ایثار و گذشت و همچنین مشارکت در امور روزمره زندگی، چیزی است که در زندگی حضرت زهرا (س) موج می زد و بعد از گذشت ۱۴۰۰ سال، خانواده امروزی هنوز به این الگوی روابط زوجیت نیاز دارد.
زندگی مشترک آن بزرگوار نیز سرشار از احترام، اطاعت، مهربانی، شفقت و بردباری بود. جالب است بدانید که گریه انواع مختلفی دارد و همین جا باید به شفقت و مهربانی حضرت زهرا(س) نسبت به امیرالمومنین (ع) اشاره کرد. هنگامی که حضرت علی(ع) آماده عزیمت به میدان جنگ می شد، حضرت زهرا (س) از روی مهربانی اشک می ریختند.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
رژیم صهیونیستی در ماجرای اخیر در حوزه های مختلف ضربات گوناگونی خورده است. اما آنچه که درجه اهمیت بیشتری دارد، سه موضوع است که درباره دو مورد آن بیشتر صحبت خواهم کرد. اولین موضوع ضربه ای است که به ستون فقرات نظامی رژیم صهیونیستی وارد آمده است. دومین مورد زلزله ای که در سلسله اعصاب امنیتی رژیم رخ داد و سومین آن پتک محکمی است که به بخش سیاسی این رژیم وارد شده است.
18/07/1402
گفت وگو با زوج نفتی پرستار بیمارستان خلیج فارس خارگ
مشعل ضرغام قاسمی از پرستاران نمونه بخش بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر است که از حدود 10 سال پیش تاکنون در بیمارستان خلیج فارس جزیره خارگ مشغول به کار است. او به همراه همسرش فریده صالحی، زوج پرستاری هستند که تصمیم گرفتند در کنارهم، سختی های زندگی اقماری را پشت سربگذارند.
زمانی که از ضرغام قاسمی خواستیم معرفی کوتاهی ازخود داشته باشد، گفت: متولد سال 1368 هستم و با مدرک کارشناسی پرستاری ازسال 1393 در بیمارستان خلیج فارس خارگ مشغول به کار شدم. 10 سال است که به صورت پیمانکاری و البته اقماری درخارگ خدمت می کنم و هنوز مشخص نیست که امکان تبدیل وضعیتم وجود دارد یا خیر؟
گفت وگوی کوتاهی با این زوج جوان وهمکار نفتی انجام شده است که در ادامه می خوانید.
ورودم به بهداشت ودرمان صنعت نفت بوشهربه 10سال پیش، یعنی زمانی که طرحم را در بیمارستان اهرم بوشهر می گذراندم، برمی گردد. در آن زمان بنا به پیشنهاد یکی از دوستانم، در درمانگاه پتروشیمی مشغول به کار شدم. پس ازمدتی نیزدر بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر کارم را ادامه دادم ویک سال بعد، یعنی درسال 1393 به جزیره خارگ آمدم ودربیمارستان خلیج فارس کارخود را آغاز کردم.
من متولد شهر برازجان استان بوشهرهستم. زمانی که برای اولین بار پا به جزیره خارگ گذاشتم، با توجه به اینکه به صورت اقماری کار می کردم، درهمان 14 روز اول به این فکر افتادم که وقتی به بوشهربازگشتم، دیگر به خارگ برنگردم.دریک سال اول کارم در این جزیره، هرروز به این موضوع فکرمی کردم؛ اما الان نزدیک به 10سال است که در این جزیره کارمی کنم.
با همسرم در یک دانشگاه، همکلاسی بودیم ودردوران دانشجویی بایکدیگرازدواج کردیم. درحال حاضر نزدیک به 11 سال است که درکنارهم زندگی می کنیم.او تا مقطع کارشناسی ارشد پرستاری ادامه تحصیل داد و بعد از پایان طرح خود با توجه به اینکه بیمارستان خلیج فارس خارگ نیازمند نیروی جدید بود، در آزمون آن شرکت کرد و نفر اول و در نهایت درکنارمن مشغول به کار شد.
از آنجا که دوره اقماری من وهمسرم دریک زمان تعیین شده، با سختی های دوری مواجه نیستیم؛ البته چهارسال اول حضورم درخارگ، مجبور بودم دوره 14 روزه را دور ازخانواده ام بگذرانم؛ اما زمانی که همسرم با من همکارشد، بسیاری ازمشکلاتمان از بین رفت. با این وجود، زندگی اقماری مشکلات خاص خود را دارد.همسرم بیشتر درنوبت شب ومن به این دلیل که بیماران بخش دیالیز، روزها پذیرش می شوند، همیشه روزکارم.همسرم درطول 14 روز یک هفته شب کار است.
با توجه به اینکه 14 روز ازخانه و زندگی خود دورهستیم، زمانی که به شهر (بوشهر) و خانه خود بازمی گردیم، زمان بسیاری را برای انجام کارهای اداری، بانکی، رسیدگی به خانه ای که 14 روز خالی مانده و دیدار با خانواده در نظر می گیریم.
ازاینکه قراربود به عنوان پرستارنمونه بیمارستان خود انتخاب شوم، اصلا خبر نداشتم. مدتی پیش زمانی که به خارگ بازگشتم، همکارانم گفتند که به عنوان پرستارنمونه انتخاب شده ام. من در بیمارستان خلیج فارس در دو بخش دیالیز و و اورژانس مشغول به کارهستم که به نوبت، این شیفت ها را می گیرم. این بیمارستان دو تخت دیالیز دارد که من یک روز درمیان در این بخش کار می کنم؛ البته این را هم بگویم که از نظر من همه همکارانم در این بیمارستان که تلاش می کنند شرایط مطلوبی را برای بیماران و مراجعه کنندگان ایجاد کنند، نمونه هستند.
جدا ازاینکه شغل اقماری سختی های بسیاری دارد، مثل دوری ازخانواده و تجربه کار در جغرافیایی که شاید تحمل آن سخت باشد؛ اما شغل پرستاری وقتی با زندگی اقماری همراه می شود، دشواری آن دوبرابر خواهد شد. به عنوان مثال، شیفت های ما 12 ساعت درنظر گرفته شده که واقعا طولانی است.
گاهی درآخرین روز از14 روز اقماری خود، زمانی که شیفت کاری تمام می شود، متوجه می شویم که دریا ناآرام است وکشتی ها حرکت نمی کنند. به همین دلیل نمی توانیم جزیره را ترک کنیم و به خانه بازگردیم.
از دیگرسختی هایی که می توان به آن اشاره کرد، اعزام بیمار با هلی کوپتر است که بی شک خطرات بسیاری دارد.
موضوع دیگراینکه طی این 14 روزکار، نه وقت آزادی برای تفریح داریم و نه جایی برای تفریح.
بیشترین تفریح من، مطالعه وکتاب خواندن است و همیشه سعی کرده ام کتاب های مختلفی مطالعه کنم. درکنارآن به ادبیات و مطالعه متون ادبی خیلی علاقه دارم. بیشتر اشعار ایرانی می خوانم و داستان های خارجی را دنبال می کنم و یکی از بهترین کتاب هایی که تا امروز خوانده ام، «فراسوی نیک و بد» اثر نیچه بوده است.
10 سال از دوران کاری ام به صورت نیروی پیمانکار اقماری دربیمارستان خلیج فارس خارگ می گذرد و هنوز نمی دانم امکان تبدیل وضعیت وجود دارد یا نه!
فریده صالحی:
فریده صالحی، به همراه همسرخود ضرغام قاسمی نزدیک به 6 سال است که دربیمارستان خلیج فارس جزیره خارگ مشغول به کار است.
او می گوید: در بیمارستانی که من و همسرم در آن کار می کنیم،تعداد زوج هایی که در کنار هم زندگی اقماری را تجربه می کنند، کم نیست واین موضوع می تواند زندگی اقماری را برای هر دو طرف آسان ترکند. قبل از اینکه بخواهم در بیمارستان خارگ مشغول به کارشوم، تجربه همکاری با بیمارستان های وابسته به نفت را نداشتم؛ اما با توجه به اینکه همسرم چند سالی زندگی اقماری را در این جزیره تجربه کرده بود و از آنجا که سختی ها و مشکلاتی هم به دلیل این دوری ایجاد شده بود، تصمیم گرفتم برای کار در بیمارستان نفت اقدام کنم.
وی ادامه می دهد: بسیاری از افراد فکرمی کنند زندگی اقماری بسیارخوب است؛ چرا که 14 روز در ماه کار نمی کنیم؛ اما بی شک، این زندگی با سختی های بسیاری همراه است و تا زمانی که کسی درگیر آن نشود، نمی تواند درک درستی از آن داشته باشد.
مهم ترین مشکل اقماری ها دوری همسران از یکدیگر است.من نتوانستم این دوری و سختی را تحمل کنم و ترجیح دادم با کار درخارگ در کنار همسرم باشم و مهم ترین دلیلم برای پذیرش چنین سختی، بودن در کنار او بود.
فریده صالحی درپایان می گوید: زندگی اقماری، سختی های بسیاری دارد. به عبارت دیگرمی توان گفت که چمدان ما همیشه بسته است وهمواره آماده رفتن هستیم؛ البته در 14 روزی که درخارگ حضور داریم، یک هفته من در شیفت شب مشغول به کارم و طی این هفت روز، من و همسرم تنها در زمان تعویض شیفت همدیگر را می بینیم.
پس از یک سال تاسیس و در اولین حضور
فرنگی کاران تیم نفت و گاز زاگرس جنوبی در اولین حضور خود در لیگ برتر کشتی ایران بر سکوی نایب قهرمانی ایستادند. رقابت های لیگ برتر کشتی فرنگی ایران با قهرمانی فولاد و نایب قهرمانی نفت و گاز زاگرس جنوبی به پایان رسید.
مرحله نهایی این رقابت ها در اهواز جریان داشت و کشتی گیران نفت و گاز زاگرس جنوبی تنها نماینده فارس که با اقتدار توانسته بودند به این مرحله راه پیدا کنند، در نخستین بازی مقابل کشتی گیران دانشگاه آزاد قم روی تشک رفتند. شاگردان مجید رمضانی در این دیدار با حساب پنج بر پنج حریف را متوقف کردند و به دلیل کسب امتیازات بهتر در جریان دیدارها، به عنوان تیم برنده و فینالیست انتخاب شدند.
کشتی گیران نفت و گاز زاگرس جنوبی در جدال نهایی برابر تیم فولاد، با شایستگی هایی که داشتند، اما نتیجه را واگذار کردند و به نایب قهرمانی و مدال نقره لیگ برتر ایران رضایت دادند.
مهدی احدی، محمد عشیری، میثم دلخانی، سعید ارجمند، مرتضی پورعیسی، محمدرضا مختاری، جمال اسماعیلی، پژمان پشتام، وحید دادخواه، امید آرامی، مرتضی الغوثی، رضا عباسی و امیررضا اکبری، برای نفت و گاز زاگرس جنوبی در دیدارهای مرحله نهایی روی تشک رفتند.
ماشاالله حسینی (مدیر فنی)، مجید رمضانی (سرمربی)، رحیم گیوی و قیطاسی (مربی)، اعضای کار مدیریتی و فنی تیم کشتی فرنگی نفت و گاز زاگرس جنوبی را تشکیل می دهند.
آرش فدعم، مدیر باشگاه نفت و گاز زاگرس جنوبی در گفت و گو با هفته نامه « مشعل» درباره این موفقیت گفت: تیم کشتی فرنگی نفت و گاز زاگرس جنوبی در اولین حضور خود در لیگ برتر کشتی ایران، موفق به کسب مقام نایب قهرمانی شد. باشگاه فرهنگی- ورزشی زاگرس جنوبی از سال 1401 تاسیس شده و در سال جاری تیم کشتی فرنگی خود را راهی لیگ برتر کشتی کشور کرد.
وی درباره انتخاب فرنگی کاران تیم نفت و گاز زاگرس جنوبی توضیح داد: کشتی گیران این تیم، ترکیبی از ورزشکاران بومی، شرکتی و قهرمانان ملی هستند که برخی براساس مسابقات انتخابی و برخی دیگر نیز به عنوان ملی پوش جذب شده اند. تمام تلاش ما در اولین دوره حضور در لیگ برتر، کسب یک مقام ارزشمند بود که خوشبختانه به دست آمد و امیدواریم با برنامه ریزی صحیح و حمایت های بیشتر، موفقیت های ارزشمندتری را در آینده کسب کنیم.
فدعم تصریح کرد: حضور در لیگ برتر کشتی فرنگی کشور، همواره یکی از نیازهای استان فارس محسوب می شد که بعد از مدت ها رایزنی و تلاش و با موافقت وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران انجام شد و خوشبختانه در گام نخست، توانستیم با موفقیت در این مسابقات روسفید شویم.
رئیس امور ورزش نفت و گاز زاگرس جنوبی افزود: بی شک تمام برنامه ریزی هایی که در وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، بخصوص در حوزه ورزش صورت می گیرد، برپایه آموزش و تقویت زیرساخت هاست. برهمین اساس در اولین حضور خود به عنوان تیم حرفه ای با ورزشکاران بزرگسال شروع کرده و سعی خواهیم کرد که از سال آینده، تیم نوجوانان خود را آماده حضور در رقابت ها کنیم.
شایان احمدنژاد، وزنه بردار تیم مناطق نفت خیز جنوب گفت: در هفته دوم، در رده سنی جوانان و بزرگسالان رتبه اول را به دست آوردم. سطح مسابقات در حد جهانی بود و در مجموع معتقدم که در این هفته، سبک وزن ها در حد جهانی وزنه زدند.
احمدنژاد که در دسته ۶۱ کیلوگرم وزنه می زند، درباره حمایت باشگاه مناطق نفت خیز جنوب نیز عنوان کرد: حمایت این باشگاه بسیار خوب است و جا دارد که از ابوالقاسم حبیبی پور، مدیرمنابع انسانی؛ اسکندر فرهمند، مدیرعامل باشگاه فرهنگی ورزشی مناطق نفت خیز جنوب؛ جواد نادری سرمربی و مهرزاد مهمدی، مربی تیم مناطق نفت خیز جنوب قدردانی کنم.
وی درباره قرارداد و دستمزد وزنه برداران گفت: به نظرم مبلغ قراردادها باید باتوجه به مقام و سطح وزنه برداران تعیین شود.
کاپیتان تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان گفت: این تیم، تنها به فکر صعود به لیگ برتر است.
امین هاشمی فر با اشاره به شرایط لیگ آزادگان (دسته اول) گفت: قطعا جدول مسابقات آزادگان در ادامه تغییرخواهد کرد؛ اما هدف مسجد سلیمان صعود به لیگ برتر است. وی ادامه داد: خوشبختانه نفت مسجدسلیمان در شرایط خوبی قرار دارد و در چند بازی اخیر ثابت کرده ایم که می توانیم مدعی اول صعود به لیگ برتر باشیم. در بازی های اخیر کاملا تاکتیکی عمل کردیم و نتیجه گرفتیم. خوشبختانه تلاش بازیکنان و کادر فنی در حال رسیدن به نتیجه است.
هاشمی فر با تاکید بر اینکه از شروع بازی ها به فکر صدر جدول بودیم و خدا را شکر به این هدف نزدیک هستیم، افزود: البته فعلا به جدول توجهی نداریم و با هدف و برنامه خودمان پیش می رویم. بی شک جدول لیگ در ادامه بالا و پایین زیادی خواهد داشت. کاپیتان تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان خاطرنشان کرد: نکته مثبتی که در تیم ما وجود دارد، حمایت هواداران است و خدا را شکر هماهنگی خوبی بین هواداران، مدیریت باشگاه، بازیکنان و کادر فنی ایجاد شده است. این اتفاق باعث شده نتایج خوبی به دست بیاوریم. از هواداران و مدیریت باشگاه می خواهیم حمایت های خود را بیشتر کنند؛ زیرا این تیم قطعا پتانسیل صعود دارد و هدف ما نیز خوشحال کردن هواداران است.
تیم تپانچه باشگاه ملی حفاری ایران در نیم فصل لیگ برتر تیراندازی مردان در رتبه نخست ایستاد.
تیم های تیراندازی تفنگ و تپانچه بادی مردان باشگاه ملی حفاری ایران هفته های سوم و چهارم را به ترتیب به مصاف تیم های نزاجا و هوا فضای سپاه رفت که در پایان، تیم تپانچه هر دو حریف خود را از پیش رو برداشت و موفق به کسب مقام نخست نیم فصل این دوره از مسابقات لیگ برتر شد. همچنین تیم تفنگ، هفته سوم را با اختلاف بسیار ناچیز به تیم نزاجا واگذار کرد؛ اما در هفته چهارم توانست تیم هوا فضای سپاه را شکست دهد. تیم تیراندازی باشگاه ملی حفاری ایران در ماده تفنگ با در اختیار داشتن هادی قره باغی، مازیار ملکی، امیر حسین گلپسند، محمد امین رهسپار و علی بخشی و همچنین در ماده تپانچه با وحید گلخندان، امیر جوهری خو، رضا قره گوزلو، وحید پورصیدی و داوود افشاری به دیدار رقبای خود رفتند.
سرمربی تیم بسکتبال بانوان ستاد گاز تهران:
مشعل تیم بسکتبال بانوان ستاد گاز تهران از جمله تیم های شناخته شده در سوپرلیگ بسکتبال بانوان است که توانسته سال ها جایگاه خود را در این سوپرلیگ حفظ کند. این تیم در نیم فصل جدید سوپرلیگ بسکتبال بانوان در گروه خود به مقام دوم رسید و در حال حاضر نیز خود را برای آغاز نیم فصل دوم آماده می کند. فرانک طیاری، سرمربی این تیم، یکی از مربیان کهنه کار رشته بسکتبال به شمار می رود و سال هاست که به عنوان مربی و سرمربی در تیم های نفتی حضور دارد. تیم بسکتبال بانوان ستاد گاز تهران در فصل گذشته در رده پنجم جدول قرار گرفت. اما فرانک طیاری می گوید با توجه به پیشرفت هایی که تیم داشته، حتما یکی از 4 تیم اول سوپرلیگ خواهند بود؛ البته لازم به یادآوری است که این تیم پیش از این توانسته بود مقام های قهرمانی، نایب قهرمانی و سومی سوپرلیگ را به دست آورد. خبرنگار «مشعل» با فرانک طیاری درباره آمادگی تیمی که او سرمربیگری اش را به عهده دارد و شرایط برگزاری مسابقات سوپرلیگ بسکتبال بانوان گفت وگویی انجام داده که در ادامه می خوانید.
تیم بسکتبال بانوان ستاد گاز در حالی خود را برای شرکت در نیم فصل دوم سوپرلیگ بسکتبال آماده می کند که در نیم فصل اول موفق شد مقام دومی را از آن خود کند.
فرانک طیاری، سرمربی تیم بسکتبال بانوان ستاد گاز تهران درباره این دوره از سوپرلیگ و بازی هایی که تا امروز انجام شده، گفت: تیم بسکتبال بانوان ستاد گاز تهران در نیم فصل سوپرلیگ بسکتبال بانوان در گروه خود در رده دوم قرارگرفته است. سوپر لیگ در دو گروه شامل یک گروه چهار تیمی و یک گروه پنج تیمی، شکل گرفته و هرکدام درنیم فصل به مصاف هم می روند تا تیم های اول تا چهارم مشخص شود؛ البته یک بازی برگشت دیگر نیز وجود دارد تا در نهایت 4 تیم موفق برای قهرمانی، نایب قهرمانی و رده بندی با یکدیگر مسابقه بدهند.
وی در ادامه بیان کرد: خوشبختانه تیم هایی که در سوپرلیگ حضور دارند، همگی خوب و حرفه ای هستند و بیشتر آنها از بازیکنان خارجی بهره می برند؛ البته تیم ستاد گاز تهران براساس قوانین موجود، اجازه استفاده از بازیکن خارجی را ندارد، هرچند سال گذشته تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان توانست از بازیکن خارجی استفاده کند. این نکته را هم باید بگویم که نزدیک به 20 سال پیش، تیم بسکتبال نفت آبادان که آن زمان به عنوان مربی در این تیم حضور داشتم، جزو اولین تیم های نفتی بود که بازیکن خارجی گرفته بود.
طیاری یادآوری کرد: از اولین دوره لیگ های بسکتبال که بعد از انقلاب اسلامی شکل گرفته بود، مربیگری تیم های مختلفی را به عهده داشتم که از آن جمله می توان به 10 سال مربیگری در تیم بسکتبال نفت آبادان و 12 سال مربیگری تیم بسکتبال گاز اشاره کرد.
در ابتدا تیم های نفتی معمولا رده های اول تا چهارم را از آن خود می کردند؛ اما با ظهور تیم هایی که بودجه بیشتری داشتند، بهترین بازیکنان تیم های بسکتبال صنعت نفت بانوان به این تیم ها پیوستند؛ چراکه دستمزدهای بیشتری دریافت می کردند. این در حالی است که تیم بسکتبال ستاد گاز تهران، مقام های قابل توجهی را در سوپرلیگ بانوان به دست آورده بود.
وی ادامه داد: باید بگویم که تیم بسکتبال بانوان ستاد گاز تهران در تمام این سال ها توانسته بازیکنان بسیار خوبی را به تیم ملی بزرگسالان، جوانان و تیم سه نفره معرفی کند که این یکی از افتخارات تیم های بسکتبال صنعت نفت در بسکتبال بانوان به شمار می رود.
سرمربی تیم بسکتبال بانوان ستاد گاز تهران، درباره وضعیت تیم دراین دوره از سوپرلیگ بسکتبال گفت: تیم بسکتبال بانوان ستاد گازتهران، پیش از شروع سوپرلیگ با چالش کمبود بازیکن حرفه ای مواجه شد، در حالی که در پذیرش بازیکن بسیار سختگیر است. از آنجا که این تیم، یکی از با اخلاق ترین تیم های بسکتبال ایران به شمار می رود، در تمام این سال ها سعی کرده براساس منش موجود در تیم، بازیکن جذب کند. اگر بخواهم تعریفی کلی از وضعیت این تیم در فصل جاری داشته باشم، باید بگویم که تیم بسکتبال بانوان ستاد گاز تهران نسبت به فصل گذشته در شرایط بسیارخوبی قرار دارد و می تواند از مدعیان 4 تیم برتر سوپرلیگ باشد.
وی در پاسخ به اینکه چه دلایلی باعث پیشرفت تیم در فصل جدید شده است، بیان کرد: یکی از دلایل پیشرفت تیم، افزایش زمان تمرین گروه بوده است. با افزایش بودجه، شرایطی فراهم شد تا بتوانیم بازیکنان قابل توجهی را به تیم دعوت کنیم. در کنار آن، سالن مناسبی برای تمرین در نظر گرفته شد و هم اکنون این تمرین ها نسبت به فصل گذشته با نظم بیشتری انجام می شود. تمام این مسائل سبب شده تا بتوانیم با یک تیم قدرتمند به میدان برویم. خوشبختانه درتمام این سال ها با تلاش و همکاری ورزشکاران تیم، هیچ گاه به دسته یک یا دو بسکتبال سقوط نکرده ایم و حتی در بدترین شرایط و بدون بازیکنان حرفه ای، توانسته ایم خود را در سوپرلیگ حفظ کنیم.
این سرمربی قدیمی تیم های نفتی ادامه داد: معتقدم تیم بسکتبال بانوان ستاد گاز تهران، هنوز جای پیشرفت دارد. تیم های دیگر با توجه به تجربه ای که به دست آورده اند و بودجه و امکاناتی که در اختیار دارند، یک قدم از ما جلوتر هستند. نباید فراموش کرد که بیشتر تیم هایی که در سوپرلیگ بالا می آیند، دو بازیکن خارجی دارند که بیشتر آنها آمریکایی هستند و از بازیکنان ما بسیار قوی ترند؛ البته با توجه به شرایط موجود، می توانم بگویم که صنعت نفت ایران، برای ورزش بانوان، بخصوص در سال های اخیر، کارهای زیادی انجام داده که موجب پیشرفت بانوان در ورزش شده است.
طیاری با تاکید بر اینکه یکی از مهم ترین نقاط مثبت تیم های نفتی، بخصوص در رشته بسکتبال بانوان، این است که این ورزشکاران معمولا به تیم ملی دعوت می شوند، تصریح کرد: این موضوع، نشان دهنده آن است که تربیت و آموزش مناسبی در حوزه ورزش صورت می گیرد و باعث می شود که این تیم ها، محلی برای تربیت ورزشکارانی باشد که به تیم ملی راه پیدا می کنند. تیم بسکتبال بانوان ستاد گاز تهران، بیشترین بازیکنان را به تیم ملی دعوت می کند و شاید یکی از مهم ترین دلایل آن، این باشد که ما روی بازیکنان خودمان به جای بازیکن خارجی حساب می کنیم.
طیاری در پایان صحبت های خود با اشاره به اینکه تیم او در فصل جاری، همانند گذشته از بازیکنان شرکتی بهره برده است، افزود: معتقدم یکی از مهم ترین نکات مثبتی که درباره ورزش نفت وجود دارد، توجه به آموزش و تربیت ورزشکاران است. در این زمینه در حوزه آموزش و سرمایه گذاری روی تیم ها،کارهای بسیار خوبی انجام شده است.
یادآور می شود، سوپرلیگ بسکتبال بانوان در دو گروه در حال برگزاری است که تیم ستاد گاز تهران در گروه A با تیم های ذوب آهن اصفهان، داتیس یزد، کنگوی تهران و بینالودخودرو نیشابور هم گروه است. در دور رفت مسابقات که عصر جمعه 10 آذر به پایان رسید، در بازی اول، نماینده شرکت ملی گاز ایران در اصفهان به مصاف ذوب آهن رفت که این دیدار، به نفع تیم ذوب آهن پایان یافت. در هر سه دیدار باقیمانده از دور رفت نیز تیم ستاد گاز تهران موفق شد با برتری قاطع مقابل حریفان به پیروزی دست یابد. این تیم نخست به مصاف تیم کنگو در تهران رفت و پس از پیروزی در هفته دوم، دیدار سوم خود را در یزد مقابل تیم داتیس برگزار کرد و به عنوان تیم برتر، یزدی ها را شکست داد. در هفته پایانی مسابقات نیز این تیم در مقابل تیم بینالودخودرو نیشابور قرار گرفت که در یک دیدار نزدیک و پایاپای، توانست به پیروزی دست یابد.
در دور رفت از مرحله مقدماتی مسابقات، تیم گاز ستاد تهران، عنوان دومی را به خود اختصاص داد و مسابقات دور برگشت نیز از 24 آذرماه آغاز خواهد شد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات