اجرای طرح خط لوله گاز تربتجام از نمادهای خستگیناپذیری خدمت به مردم است
پیام تسلیت وزیر نفت در پی درگذشت ۵ تن از کارکنان مرکز انتقال نفت برداسپی
ترابری حلقهای از زنجیره تولید نفت و گاز
شکوه تــــوسعه در شرقی ترین سرزمین ایران
ایستگاه آرادان نماد تمام ایرانی
دانش مدیریتی نفت به قوه قضائیه منتقل میشود
افتتاح پروژه احیای خاکهای آلوده و ایجاد مزرعه زیستی
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری در بازدید ویدیوکنفرانسی از پروژه ساخت خط تقویتی انتقال گاز تربت جام که وزیر نفت نیز در آن حضور داشت، گفت: اجرای طرح ضربتی خط تقویتی انتقال گاز تربت جام در مدتی زمان کوتاه، یکی از نمادهای خستگی ناپذیری دولت برای خدمت به مردم است.
سیدابراهیم رئیسی روز جمعه (۲۴ آذرماه) با حضور در ستاد مرکزی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص) از نمایشگاه طرح های راهبردی این قرارگاه شامل بخش های مختلف نفت و پتروشیمی، راه و شهرسازی، صنعت و معدن، ارتباطات و فناوری اطلاعات، کشاورزی و امنیت غذایی، صنعت آب و برق و بنادر و دریانوردی بازدید کرد.
رئیس جمهوری با مرکز فرماندهی و پایش پروژه های این قرارگاه به صورت برخط و از طریق ویدیوکنفرانس با مهندسان و متخصصان حاضر در ۱۱ طرح در حال احداث قرارگاه خاتم الانبیا(ص) ارتباط برقرار کرد و از وضع احداث این پروژه ها مطلع شد.
وی همچنین به صورت ویدیوکنفرانس از محل پروژه خط تقویتی انتقال گاز صالح آباد به تربت جام بازدید کرد.
رئیسی در این بازدید که جواد اوجی، وزیر نفت نیز حضور داشت، از عوامل اجرایی این پروژه ضربتی تشکر و قدردانی کرد و گفت: اجرای طرح ضربتی خط تقویتی انتقال گاز تربت جام در مدت زمان کوتاه، یکی از نمادهای خستگی ناپذیری دولت برای خدمت به مردم است.
رئیس جمهوری اظهار کرد: از همه عوامل اجرایی به ویژه قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص) که در گرمای تابستان و سرمای پاییز برای آماده سازی این طرح تلاش کرده اند، تشکر می کنم.
در ابتدای این نشست، گزارش روند اجرای پروژه خط تقویتی انتقال گاز صالح آباد تربت جام در حضور رئیس جمهوری تشریح شد.
با تلاش شرکت گاز استان خراسان رضوی و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص) و حمایت های وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و استاندار خراسان رضوی، پروژه خط تقویتی انتقال گاز تربت جام که گاز خروجی پالایشگاه شهید هاشمی نژاد را از مسیر صالح آباد به تربت جام منتقل خواهد کرد، در آستانه زمستان ۱۴۰۲ آماده بهره برداری است تا در صورت بروز شرایط افت فشار مشابه شرایط زمستان سال گذشته، نسبت به افزایش پایداری خطوط انتقال گاز کمک کند.
طراحی و خدمات فنی و مهندسی و تامین کالا و اجرای این خط به صورت معمول نیازمند چندین سال زمان بود که با همکاری و تعامل همه بخش های دولتی در مدت زمان کمتر از ۹ ماه انجام شده است، حاصل این اقدام تقویت شبکه خطوط انتقال گاز منطقه مرزی تربت جام و شهرستان های مجاور خواهد بود.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت درباره اقدام های قوه مجریه برای اصلاح ناترازی سوخت و انرژی در کشور گفت: برنامه های دولت در حوزه مدیریت مصرف انرژی، به ویژه سوخت در دو حوزه کلان پیگیری شده است.
علی بهادری جهرمی در نشست خبری درباره دستاورد سفر اخیر رئیس جمهوری به مسکو اظهار کرد: در سفر رئیسی به مسکو در حوزه های انرژی، بانکی، پولی، کشاورزی و ترانزیتی، همچنین مسیر راه تجاری شمال و جنوب گفت وگو و ابتکارهای جدید برای تسریع همکاری انجام شد.
وی درباره اقدام های دولت برای اصلاح ناترازی سوخت و انرژی در کشور گفت: برنامه های دولت در حوزه مدیریت مصرف انرژی و به ویژه سوخت در دو حوزه کلان پیگیری شده است. حوزه نخست افزایش ظرفیت های تولیدی با سرمایه گذاری متعدد در این عرصه و حوزه دوم مدیریت مصرف و بهینه سازی سوخت است. افتتاح فاز دوم پالایشگاه آبادان و افزایش ظرفیت در پالایشگاه های دیگر هم از نمونه اقدام های تولیدی است. سخنگوی دولت تصریح کرد: دولت در برخورد و جلوگیری از قاچاق برنامه ریزی های گسترده انجام داده و تنها در ۶ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۲، ۷۲ درصد افزایش کشف سوخت قاچاق را شاهد بودیم. برای بهینه سازی هم اقدام های متعددی انجام شده که حرکت به سوی ناوگان حمل ونقل برقی یکی از مهم ترین این اقدام هاست و نمونه آن فعال شدن ایستگاه های شارژ برقی در کلان شهرها و تحویل ۴۰ دستگاه اتوبوس برقی تولید داخل در کرج بود یا تحویل ۸۸ تاکسی به شهرداری تهران است. بهادری جهرمی این اقدام ها را همسو با کمک به کاهش آلودگی هوا و نیز مدیریت مصرف سوخت دانست و اظهار کرد: دولت با طرح های متعددی در زمینه مدیریت و افزایش تولید انرژی و سوخت گام برداشته است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی:
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ در مقایسه با لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ واقع گرایانه تر است و اتفاقاً درآمدهای نفتی در این لایحه واقعی تر دیده شده است. سیداحسان خاندوزی در حاشیه نشست روز یکشنبه، ۱۹ آذرماه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، اظهار کرد: ما به شکل بسیار جدی معتقدیم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ در مقایسه با لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ واقع گرایانه تر است و اتفاقاً درآمدهای نفتی در این لایحه واقعی تر دیده شده است. وی افزود: ما به جای عدد ۸۵ دلار به ازای هر بشکه صادرات نفت که در قانون سال ۱۴۰۲ مدنظر بود، عدد واقع بینانه تر و کمتری را در این بخش پیش بینی کرده ایم. وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به موضوع درآمدهای ناشی از فروش اموال غیرمنقول دولتی تصریح کرد: امسال ۱۰۸ هزار میلیارد تومان در قانون بودجه ۱۴۰۲ برای این اموال منابع دیده بودیم، از این رو روشن بود که این حجم جهش فوق العاده به آن حد محقق نخواهد شد، بنابراین ما برای این درآمدها در سال آینده درآمدهای واقع گرایانه تری را پیش بینی کرده ایم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست:
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به معضلات ناشی از زباله سوزی در جنوب تهران گفت: ۱۵ تا ۲۰درصد آلودگی هوای تهران به دلیل زباله سوزی است.
علی سلاجقه در آیین گرامیداشت روز جهانی خاک که در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد، در خصوص آلودگی آب و خاک کشور به دلیل مدیریت ناصحیح پسماند اظهار کرد: در آلودگی هوای تهران ۱۵ تا ۲۰ درصد سهم زباله سوزی های جنوب تهران است که در این خصوص شهردار تهران را مکلف به مدیریت صحیح آن کرده ایم.
وی افزود: منابع آلاینده و شیرابه های این پسماندها در حال از بین بردن تمام منابع آب و خاک این منطقه بود، اما به دور از شعار در دولت مردمی وارد میدان شدیم و تاکنون در ساماندهی ۶۰ درصد پسماندهای سراوان موفق بوده ایم.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه یکی از دلایل مهم آلودگی هوای تهران موضوع آتش زدن زباله هاست، گفت: بر اساس نظر کارشناسان زباله سوزی سهم قابل توجهی از منابع ثابت در آلودگی هوای تهران را به خود اختصاص می دهد. سمیه رفیعی با بیان اینکه ۲۳ دستگاه در زمینه آلودگی هوا نقش دارند که مجلس شورای اسلامی برابر وظایف نظارتی خود بر عملکرد این دستگاه ها و نتایج اجرای قانون نظارت می کند، اظهار کرد: یکی از دلایل مهم آلودگی هوای تهران موضوع آتش زدن زباله هاست. بر اساس نظر کارشناسان زباله سوزی سهم قابل توجهی از منابع ثابت در آلودگی هوای تهران را به خود اختصاص می دهد.
با حضور وزیر نفت
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از بررسی وضع تأمین سوخت زمستانی با حضور وزیر نفت در این کمیسیون خبر داد. مصطفی نخعی در تشریح نشست اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که دوشنبه 21 آذرماه با حضور جواد اوجی، وزیر نفت به منظور بررسی وضع تأمین سوخت زمستانی برگزار شد، اظهار کرد: در ابتدای این نشست وزیر نفت و معاونان وی گزارشی از اقدام های این وزارتخانه برای تأمین سوخت زمستانی و افزایش تولید و توسعه زیرساخت های انتقال نفت و گاز در کشور ارائه کردند. وی با بیان اینکه ذخیره سازی گاز عدد بی سابقه ای در کشور است و نسبت به پارسال نیز ۳۶ درصد افزایش داشته است، افزود: باید این کار را یکی از اقدام های بسیار خوب وزارت نفت دانست. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس به اقدام های انجام شده از سوی وزارت نفت در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی با توجه به گزارش ارائه شده ازسوی مسئولان این وزارتخانه در کمیسیون انرژی اشاره و تصریح کرد: ما در بودجه سنوات گذشته و امسال و برنامه هفتم توسعه، احکام بسیاری همسو با بهینه سازی تصویب کردیم که وزارت نفت اقدام های خوبی در این باره انجام داده است. نخعی نوسازی و بهسازی رایگان موتورخانه ها در مناطق مختلف کشور و هدف گذاری تعویض بیش از ۴ میلیون بخاری پرمصرف با کم مصرف برای مدیریت مصرف را از دیگر برنامه های وزارت نفت اعلام کرد. وی به افزایش تولید گاز از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون با توجه به گزارش ارائه شده در کمیسیون انرژی اشاره و اظهار کرد: اگرچه زمستان امسال قطع گاز خانگی نخواهیم داشت، اما با توجه به ناترازی موجود باید محدودیت هایی برای صنایع و نیروگاه ها ایجاد کرد.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور اظهار کرد:
رئیس کل دیوان محاسبات کشور با حضور در وزارت نفت از مرکز رصد شرکت ملی نفت ایران بازدید و از نزدیک در جریان تولید نفت و گاز کشور قرار گرفت.
سیداحمدرضا دستغیب، در نشست مشترک با جواد اوجی، وزیر نفت و معاونان وی در چهار شرکت اصلی این وزارتخانه (شرکت ملی نفت، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت ملی گاز و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران) با بیان اینکه وزارت نفت در توسعه زیرساخت های صنعت نفت موفقیت های خوبی داشته است، گفت:این موضوع به پایداری منابع بودجه کمک می کند. وی پس از نشست با وزیر نفت در جمع خبرنگاران نیز اظهار کرد: امروز فرصتی مغتنم بود که بازدیدی از وزارت نفت داشته باشیم و البته نشستی مطلوب برگزار شد.
دستغیب افزود: آن چیزی که اتفاق افتاد و دغدغه رهبری نیز هست، موضوع رابطه مالی نفت و دولت است که خوشبختانه قدم های خوبی از سوی وزارت نفت در این حوزه برداشته شده است.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور تصریح کرد: امروز با حضور در مرکز پایش و رصد شرکت ملی نفت ایران، تولید نفت کشور را تا رسیدن محصول به پایانه های صادراتی مشاهده کردیم که شفافیت در این حوزه تا حد قابل قبولی مشخص بود.
دستغیب ادامه داد: نکته دیگر توسعه زیرساخت های وزارت نفت در حوزه بالادست و پایین دست بود که به طور مشخص نمایان بود که این موضوع به پایداری منابع بودجه کمک می کند.
وی با بیان اینکه صنعت نفت، صنعتی مهم و تلاش بر این است که در گام دوم در حوزه مالی شاهد شفافیت بیشتری در این بخش باشیم، اظهار کرد: در حساب واحد خزانه کار خوبی از سوی وزارت نفت انجام شده که قابل قبول است، هم اکنون ۹۵ درصد حساب های ریالی مجموعه نفت به خزانه منتقل شده که با رفع برخی مشکلات این عدد به ۱۰۰ درصد می رسد.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور گفت: تعداد باقیمانده حساب های منتقل نشده به خزانه عدد قابل توجهی نیست و تعداد کمی باقی مانده که این مهم نشان می دهد وضع وزارت نفت نسبت به دیگر وزارتخانه ها قابل قبول است.
سه شنبه 21 آذرماه، احمدرضا دستغیب رئیس کل دیوان محاسبات کشور با جواد اوجی وزیر نفت نشست مشترکی برگزار کرد و در آن وزیر نفت گزارشی از عملکرد دو ساله وزارت نفت را ارائه کرد. در این نشست مشترک، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، همچنین مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران حضور داشتند.
همکاری بسیار مطلوبی بین وزارت نفت و دیوان محاسبات برقرار است
وزیر نفت نیز در حاشیه حضور سیداحمدرضا دستغیب، رئیس کل دیوان محاسبات کشور در وزارت نفت در جمع خبرنگاران بیان اینکه دیوان محاسبات کمک مطلوبی به صنعت نفت داشته که آثار آن را هم مشاهده می کنیم، گفت: همکاری بسیار مطلوبی بین وزارت نفت و دیوان محاسبات برقرار است.
وزیر نفت در پیامی، درگذشت پنج تن از کارکنان مرکز انتقال نفت برداسپی در منطقه لرستان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران را تسلیت گفت.
متن پیام تسلیت جواد اوجی در پی حادثه مرکز انتقال نفت برداسپی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان به شرح زیر است:
«خبر توأم با اندوه درگذشت تعدادی از کارکنان عزیز پیمانکار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان به هنگام انجام ماموریت سبب تأثر و تألم فراوان شد.
اینجانب به نمایندگی از کارکنان صنعت نفت، این ضایعه تأسف بار را به خانواده ها و همکاران محترم داغدار تسلیت عرض می کنم، از درگاه حق تعالی برای روح آن درگذشتگان غفران و رحمت واسعه الهی و برای بازماندگان گران قدر صبر و سلامت مسألت دارم.
تأکید می شود گروه مدیریتی و کارشناسی اعزام شده به منطقه زیر نظر مدیریت بهداشت، ایمنی، محیط زیست، پدافند غیرعامل و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با حضور در محل وقوع حادثه، ضمن دلجویی از آسیب دیدگان، ابعاد و دلایل بروز این اتفاق ناگوار را بدقت بررسی و تدابیری مؤثر اتخاذ کنند تا از تکرار چنین حوادثی پیشگیری شود.»
مشعل نشست خبری دومین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری و افزایش تولید دانش بنیان در زنجیره ارزش صنعت نفت (پتروتک) با حضور مسؤولان برگزاری آن در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد. این کنفرانس قرار است با حضور شرکت های فناور و دانش بنیان و شرکت های متقاضی در صنعت نفت و دانشجویان و استادان به مدت سه روز(28 الی 30 آذرماه) در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شود.
عظیم کلانتری، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از متولیان، درباره جزئیات برگزاری این کنفرانس گفت: چهار نشست تخصصی درباره نیازهای فناورانه و توانمندی های شرکت های دانش بنیان برای چهار شرکت اصلی وزارت نفت در عصر روز سه شنبه (۲۹ آذرماه) و صبح روز چهارشنبه (۳۰ آذرماه) برگزار می شود که این نشست ها نسبت به سال گذشته تخصصی تر شده و اهداف مشخصی همچون توسعه دانش فنی، زنجیره ارزش، مسائل مرتبط با محیط زیست و ارتقای عملکرد صنعت را دنبال می کند.
کلانتری اصل از امضای چند قرارداد کلان تولید بار اول در چهار شرکت اصلی وزارت نفت در جریان دومین همایش پتروتک خبر داد.
در این نشست، همچنین محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت با تاکید بر اینکه در یک سال اخیر و پس از اولین دوره پتروتک، یکپارچگی مطلوبی در زیست بوم فناوری شامل پژوهشگاه، بخش تحقیق و توسعه چهار شرکت اصلی و پژوهش و فناوری وزارت نفت به وجود آمده است، گفت: با بهره گیری از قانون جهش تولید و با توجه به ظرفیت مهندسی در کشور، می توانیم جزو معدود کشورهای برتر در بحث تحقیق و توسعه (R&D) و گسترش آن و سرمایه گذاری در آینده نزدیک باشیم.
مهدیا مطهری، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران هم در این نشست، با اشاره به تلاش های وزارت نفت برای تولید بار اول و حمایت از دانش بنیان ها که به اذعان مسؤولان در صدر همه دستگاه های اجرایی است، افزود: این موضوع نشان می دهد زیست بوم نوآوری در صنعت نفت بخوبی کار می کند و خروجی قابل اعتنایی دارد.
وی افزود: رتبه اول وزارت نفت در تولید بار اول، بیش از آنکه شاخصی در حمایت از شرکت های دانش بنیان باشد، نشان دهنده همکاری مؤثر بازیگران مختلف زیست بوم در صنعت نفت است. در واقع وزارت نفت این فرصت را فراهم کرده که بخش های مختلف در این زیست بوم از مزایای این فرصت ها بهره مند شوند.
غلامرضا خوانساری، مدیرکل نظام تأمین و تجاری سازی فناوری معاونت پژوهش و فناوری وزارت نفت هم در این نشست گفت: توسعه بازار شرکت های دانش بنیان در دولت سیزدهم در بخش تجاری سازی شرکت های سازنده بسیار گسترده شد، به گونه ای که هم اکنون ۲ هزار شرکت سازنده در فهرست بلند منابع وزارت نفت ارزیابی شده اند.
در این نشست، صادق صفارزاده، رئیس دانشکده نفت محمودآباد؛ هاجر فرشیدی، مدیرکل پژوهش وزارت نفت و رضا عاشوری زاده، دبیر برگزاری رویداد پتروتک درباره ضرورت برگزاری آن و برخی موضوعات اصلی مرتبط با آن توضیحاتی را ارائه کردند.
با حضور معاون مدیر امور مالی شرکت نفت برگزار شد
آیین گرامیداشت روز حسابدار با حضور سیدمحسن جمالی، معاون مدیر امور مالی شرکت ملی نفت ایران در سالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد. سیدمحسن جمالی در این مراسم روز حسابدار را به تمام حسابداران شاغل در صنعت نفت کشور خصوصاً آن ها که در مناطق مختلف عملیاتی در حال فعالیت در این شغل خطیر هستند تبریک گفت. وی در بخش دیگری از سخنان خود تلاش بی وقفه، اهمیت، حساسیت و دقت نظر حسابداران صنعت نفت را شایسته تقدیر دانست و اظهار امیدواری کرد بتوان به نحو ویژه قدردان زحمات حسابداران زحمتکش شاغل در این صنعت بود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران:
مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران جمعه (۲۴ آذرماه) در نشست سالانه مجمع گاز روسیه که در قالب ویدیوکنفرانس برگزار شد، گفت: ایران آماده همکاری ها برای تبادلات فناورانه و اقلام ساخته شده صنعت گاز از سوی متخصصان ایرانی با کشورهای دوست به ویژه روسیه است. وی افزود: این نشست در زمانی برگزار می شود که شرایط منطقه ای و جهانی در بعد انرژی هم به دلایل فرایندی و هم با پیشران تمایلات یکجانبه بعضی از کشورها وارد عصری تازه می شود که هرچند ما را با چالش های جدی روبه رو می کند، اما به این معنا نیست که در شرایطی نامناسب قرار داریم، بلکه برعکس، ما در شرایطی قرار داریم که می توانیم با اتخاذ تصمیم های مناسب از طریق ایجاد و تقویت ساختارها و سازوکارهای همکارگرا، فرصت های تازه، خلاقانه و سودبخشی را در زمینه های مختلف با یکدیگر در مقابل تهدیدها و چالش های نوظهور ایجاد کنیم. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: اکنون که شواهد نشان از وجود اراده و تمایل های همکاری گرا ناشی از چالش های نوظهور دارد، این رویداد، فرصتی مغتنم برای گسترش و تحکیم همکاری های دوجانبه و چندجانبه میان کشورهای منطقه در زمینه های مختلف صنعت گاز است، از این رو تلاش خواهم کرد به بعضی از زمینه های مشترک اشاره و تأکید کنم. معاون وزیر نفت در امور گاز ادامه داد: مصرف سوخت های فسیلی و روند سرمایه گذاری و تولید آن در کنفرانس های جهانی اخیر مورد چالش و تهدید قرار گرفته است که به نظر من هرچند افراط گرایی های ایجاد شده از سوی بعضی کشورها در این زمینه نه تنها اهداف محیط زیستی را محقق نخواهد کرد، بلکه باعث تشدید امنیت عرضه انرژی می شود.
چگنی گفت: به عنوان نخستین نکته قابل توجه می خواهم بگویم که الگوی سنتی تجارت خریدار و فروشنده باید به سمت شبکه مبادلات ترکیبی و شبکه قطب های هم پیوند منطقه ای برای دسترسی به بازار به منظور غلبه بر شرایط و محدودیت های ایجاد شده از سوی تحریم کنندگان و بعضی از کشورهای غیردوست، تغییر یابد، بنابراین لازم است رقابت گرایی غیرسازنده به سمت منافع مشترک پایدار تغییر کند.
مدیرعامل شرکت ملی گازایران اظهار کرد: بنده با امیدواری به آینده بیان می کنم که هرچند سطح تعاملات گازی ایران و کشورهای اوراسیا در حال تحول و ارتقاست، اما هنوز فاصله زیادی با سطح مورد قبول متناسب با ظرفیت های موجود دارد. شبکه مبادلات گازی شمال و جنوب باید در اسرع وقت از روسیه تا جنوب خلیج فارس و جنوب آسیا طراحی و متصل شود تا ظرفیت های صادرات، واردات و تجارت گاز کشورها در این شبکه مبادلاتی هم پیوند محقق و از قفل شدن ظرفیت های صادراتی به بازارهای نوظهور جلوگیری شود.
چگنی ادامه داد: سهل انگاری در این موضوع سبب می شود که بازارهای نوظهور به عرضه ال ان جی کشوری غیردوست تقدیم شود. این مهم نیازمند بازنگری در الگوهای توسعه زیرساخت های مناسب مشترک و بهره گیری از راهبرد مبادلات شبکه ای گاز در منطقه است و از الگوی سنتی خرید و فروش دوجانبه برتر است.
وی با اشاره به محورهای تبادلات فناوری در بستر هم افزایی تلاش های مشترک تحقیق و توسعه بیان کرد: تمرکز جزیره ای هر کشور در حوزه فناوری های گازی زمینه ساز تحول در سطح تعاملات نمی شود. هم افزایی مشترک فناورانه برای تقویت صنعت گاز میان کشورهای گازی لازم است.
معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: الگوی همکاری ایران و روسیه در زمینه فناوری در قالب پلتفرم مشترک همکاری در حوزه های اولویت دار، آموزش نیروی انسانی متخصص، تبادلات فناورانه و یا ایجاد لابراتورهای مشترک توسعه فناوری های گاز، مراکز مشترک تحقیق و توسعه، دیپلماسی علم و فناوری و حضور در مجامع جهانی در حوزه علم، فناوری و نوآوری های گازی می تواند توسعه یابد.
وی ادامه داد: شرکت های دانش بنیان ایرانی، با حمایت دولت و شرکت ملی گاز ایران به فناوری های پیچیده در ساخت اقلام پرکاربرد در صنعت گاز دست یافته اند. کلدباکس های کرایوژنیک، توربوکمپرسورهای کوچک مقیاس تا ۳۵ مگاوات، بوسنج های گاز طبیعی، نشت یاب های لیزری مکشی گاز طبیعی، انواع کاتالیست، کنتورهای گازهای مشعل از جمله این دستاوردها هستند. ما آماده تعاملات برای تبادلات فناورانه و اقلام ساخته شده با کشورهای دوست به ویژه روسیه و سایر شرکت های مشارکت کننده در این نشست تخصصی هستیم.
فعالیت مدیریت عملیات عمومی پایانه های نفتی در قلب صادرات نفت ایران
معصومه اصغری از سال 1330 که خارگ به عنوان جزیره نفتی انتخاب و مخازن در آن احداث شد و نفتکش ها در اسکله های بارگیری پهلو گرفتند، چند دهه گذشته و امروز خارگ همچنان نقشی بی بدیل در روند صادرات نفت کشور دارد و پایگاهی مهم در خلیج فارس به شمار می آید. این یک موضوع اثبات شده درصنعت نفت است که رضایت ساکنان جزیره خارگ همانند درست کارکردن تاسیسات نفتی و گازی برای کشوراهمیت دارد. صنعت نفت دراین سال ها درکنار نیروهای شرکتی خود، برای تامین نیازهای ساکنان بومی این جزیره نیزتلاش کرده است. دراین که تاچه حد موفق بوده، شاید اما و اگرهایی وجود داشته باشد، اما به هر روی، این خدمات ادامه دارد و مجموعه ای دردل شرکت پایانه های نفتی ایران به نام «عملیات عمومی» می کوشد این خدمات رسانی را بیش از پیش درمسیرتامین نیازهای واقعی سکنه جزیره خارگ اجرایی سازد. درسفربه جزیره خارگ، فرصتی فراهم شد تا در زمانی هرچند کوتاه، از خدماتی که مجموعه عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی به ساکنان جزیره خارگ ارائه می دهد، بازدید وبا حسین احمدی، سرپرست عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران، برخی همکاران وی و شماری از مردم ساکن در این جزیره گفت وگو کنم. مشروح این گفت وگوها را می خوانید.
شرکت پایانه های نفتی ایران، سال های سال است درجزیره خارگ و درکنارمردم صبور وبا صفایش، درامر صادرات نفت فعالیت می کند، اما این همه ماجرا نیست و خدمات رسانی به مردم جزیره نیزبخش دیگری ازبی شمارفعالیت هایی است که این شرکت با تلاش مجموعه عملیات عمومی انجام می دهد؛ مجموعه ای که حسین احمدی عهده دارمسئولیت درآن است.
حسین احمدی از22سال قبل درجزیره خارگ مشغول به کار است وبخش زیادی از این زمان به عنوان رئیس تعمیرات خطوط لوله فعال بوده و از حدود 6 ماه قبل به عنوان سرپرست عملیات عمومی به کار در این مجموعه گمارده شده است. او با اشاره به سابقه تاسیس عملیات عمومی جزیره خارگ درسال ۱۳۸۲به عنوان یک مدیریت مستقل زیرنظر اداره عمران مناطق نفت خیز گفت: چند سال بعد و در دهه 90 با تغییراتی که اتفاق افتاد، این بخش عنوان زیرمجموعه شرکت پایانه های نفتی ایران به کار خود ادامه داد. وی با بیان اینکه عملیات عمومی درجزیره خارگ چندمسئولیت اصلی و مهم دارد که یکی از اصلی ترین آنها فرودگاه جزیره خارگ است، افزود: کلیه عملیات ترابری و انتقال نفرات به استان های دیگر را انجام می دهد. از فرودگاه خارگ و درطول هفته به تمام مراکزاستان ها پرواز داریم و رفت و آمد حدود ۸۰ درصد نفرات شاغل درجزیره خارگ با هواپیما انجام می شود، البته تعداد محدودی هم از طریق شناورمنتقل می شوند. احمدی با بیان اینکه کارکنان شرکتی به شهرهای مختلف تردد دارند و فرودگاه موقعیتی راهبردی دارد، گفت: افزون بر رفت و آمد و انتقال نفرات شرکتی و مردم بومی، فرودگاه دربخش پدافند غیرعامل هم اهمیت زیادی دارد. تنها فرودگاه جزیره خارگ همین فرودگاه است که صنعت نفت از ابتدا و در دهه 60 میلادی برای مصارف خود آن را ساخته است. از آن هنگام تاکنون این فرودگاه چند نوبت اصلاح وبه فضای عمومی و باند آن اضافه شده است. توسعه فضای فرودگاه خارگ نیز از جمله طرح های مهمی است که در صورت تامین اعتبارانجام می شود.
سرپرست عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران یکی دیگر از وظایف مهم عملیات عمومی درجزیره خارگ را توجه به محیط زیست و اقدام های زیست محیطی درجهت توسعه پایدار برشمرد و گفت: شرکت های حاضر درجزیره خارگ درمورد محیط زیست پیرامون و رعایت ضوابط زیست محیطی، در داخل فنس خود تعهد دارند، اما یکی ازمسئولیت های اصلی عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران، دفع پسماندهای تر و خشک بخش شرکتی وخانگی مردم ساکن درجزیره خارگ است.
احمدی با تاکید بر اینکه عملیات عمومی بنابر وظیفه ذاتی عمومی خود درحوزه زیست محیطی مسئولیت جمع آوری و دفع زباله های خانگی دربخش شرکتی و شهری را به عهده دارد، افزود: درحال حاضرروزانه بیش از 15 تن پسماند دراین جزیره تولید می شود که این مجموعه عملیات عمومی آنها را جمع آوری وپس از انتقال به مرکزپسماند به تفکیک آن برای تبدیل به کود کمپوست اقدام می کند. وی با بیان این که در مرکزپسماند، روی زباله های تر فرآیندی انجام و به کود کمپوستی تبدیل می شود، تصریح کرد: کود تولیدی در بخشی از سایت پسماند، پشته گذاری و هوادهی می شود و فروش آن نیزمنبع درآمدی برای شرکت است؛ بنابراین یکی از ماموریت های مجموعه عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران که مدیریت پسماند درجزیره خارگ است، مدیریت می شود.
سرپرست عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران اظهار کرد: ازآن جهت که تفکیک زباله باید ازمبدا انجام شود، این مجموعه نیز تلاش می کند این کاررا به شکلی کامل انجام دهد، اگرچه ممکن است کاستی هایی در این زمینه وجود داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه زباله های صنعتی از زباله های خشک جداسازی می شود، گفت: زباله های پرخطر وبازیافتی درچند مرحله فشرده و به بیرون ازجزیره منتقل می شوند. ازحدود 20 سال قبل که عملیات عمومی کارخود را شروع کرده است، واحد پسماند به شکل ابتدایی فعالیت می کرد و به شکل امروزی نبود. درمورد زباله های صنعتی هم بخش شهری و شرکت های عملیاتی موظفند زباله های صنعتی خود راجمع آوری و بسته بندی کنند و به بیرون ازجزیره انتقال دهند که البته مجموعه عملیاتی دراین زمینه مسئولیت ندارد.
سرپرست عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران یکی دیگر از مسئولیت های عملیات عمومی را درحوزه حفاظت از محیط زیست جزیره خارگ، جلوگیری ازهرگونه عملیات تخریبی و ایجاد آلودگی دراین جزیره برشمرد و افزود: یکی ازموضوع های اصلی و قدیمی درجزیره خارگ، رها کردن زباله ونخاله ساختمانی است. از آنجا که انتقال زباله به بیرون از جزیره مقرون به صرفه نیست، رها می شود؛ به همین خاطرگشت شبانه روزی درمنطقه فعال است تا ازهرگونه عملیات تخریبی و ایجاد آلودگی جلوگیری کند.
احمدی با اشاره به مدیریت نخاله های ساختمانی جمع آوری شده گفت: این نخاله ها در فضایی نگهداری وبا تبدیل کردن آنها به مواد اولیه شن و ماسه، به عنوان مصالح زیرساخت به ویژه زیرسازی جاده ها از آن استفاده می شود.
احمدی یکی دیگر از اقدام های عمومی مجموعه عملیات عمومی خارگ را راه اندازی دو دستگاه شناورمسافربر درمسیر گناوه و بوشهر اعلام کرد و گفت: با توجه به نیازساکنان بومی جزیره برای تردد، دو دستگاه شناوردریایی فعال شده اند که بخش اصلی تکمیل ظرفیت آنها درمسیر رفت وبرگشت، از طرف عملیات عمومی چارترمی شود. با توجه به اینکه جزیره خارگ تحت تاثیر شرایط خاص اقلیمی خاص است وشرایط آب و هوایی دراین تردد اثر دارد،تلاش می شود این شناورها بیشترین کارکرد را برای مردم داشته باشد. سرپرست عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران افزود: شناور مسیر گناوه 180 صندلی دارد که 120 صندلی آن را شرکت پایانه های نفتی ایران چارتر کرده و در اختیار عملیات عمومی است. شناورمسیر بوشهر نیز234 صندلی دارد که 200 صندلی آن در اختیار پایانه های نفتی است و ساکنان بومی نیزطی هفته برای انجام امور اداری ازخدمات آن استفاده می کنند. البته چند فروند کشتی خصوصی نیزدراین مسیر فعال است که ساکنان درشرایط خرابی دریا از آنها استفاده می کنند.
سرپرست عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران به عملکرد حراست به عنوان یکی از اصلی ترین بخش های این مجموعه اشاره و تصریح کرد: بخشی از نیروهای حراست درفرودگاه خارگ مستقرهستند، اما مسئولیت اصلی آنها حراست و حفاظت از اراضی است. اراضی جزیره خارگ متعلق به دولت است که وزارت نفت مسئولیت حفاظت و صیانت از آن را به عهده دارد؛ به همین دلیل هر گونه تغییر و فعالیت جدید درجزیره از سوی شرکت ها یا ساکنان باید با مجوز انجام شود. در بخش شهری هم هیچ مالکیتی به مردم احرازنشده است. وی با بیان اینکه نیروهای حراست با گشت های ۲۴ ساعت شبانه روز از اراضی صیانت می کنند، افزود: اگر شرکتی بخواهد اقدام به هرگونه جابه جایی یا تجهیز کارگاه و یا پروژه ای را شروع کند، باید از مراجع مربوط مجوز داشته باشد ومدارک خود را به عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران ارائه کند تا مطابق با طرح اراضی جزیره و طرح جامع جزیره ارزیابی شود. برای جزیره خارگ ازسال ها قبل یک نقشه مشخص شده که بر اساس آن، کاربری همه چیز ازجمله زمین ها وجانمایی شرکت ها در آن مشخص است وهرگونه واگذاری زمین و مجوز ازسوی دولت انجام می شود.
احمدی با اشاره به پروژه های فنی و عمرانی در دستور کار عملیات عمومی گفت: عملیات و اجرای طرح های عمرانی مربوط به تاسیسات و ابنیه عملیاتی و عمومی خارج از فنس در جنبه عمومی قرار دارند. شرکت های عملیاتی نمی توانند عملیاتی مانند احداث جاده ها، پل ها، پارک ها و... را انجام دهند، همچنین پروژه هایی مانند لایروبی قنات های قدیمی جزیره که عملیات عمومی روی در این زمینه ها مسئولیت دارد. این قنات ها به واسطه تاریخی بودن و قدمتشان در آثار میراث فرهنگی ثبت شده اند، اما در این سال ها لایروبی نشده اند و با توجه به قدمتی که دارند، نگهداری از آنها اهمیت زیادی دارد. سرپرست عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران افزود: یکی دیگر از اقدام های مجموعه عملیات عمومی به تعمیرات و بازسازی اماکن و ادارات و مراکز خیریه مانند کمیته امداد، بهزیستی، مساجد و فضای تفریحی عمومی در شهر مربوط می شود.
احمدی یکی از فعال ترین بخش های عملکردی این مجموعه را دفتر ارتباط مردمی اعلام کرد و گفت: یکی از مهم ترین بخش های ارتباطی عملیات عمومی با شرکت ها وساکنان بومی و درگاه ورودی تمامی مکاتبات و مراودات اداری و نیازهای جامعه درجزیره خارگ، دفتر ارتباط مردمی و و روابط عمومی است. درجزیره خارگ پنج شرکت پایانه های نفتی، شرکت نفت فلات قاره ایران، پتروشیمی خارگ، شرکت ملی نفتکش ایران وشرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران فعال هستند که اقدام هایی را در حوزه مسئولیت های اجتماعی انجام می دهند. این اقدام ها برپایه مکاتبه با عملیات عمومی، مشخص و با مصوبه انجام می شود.
وی با تاکید بر اینکه این واحد امورمرتبط با شرکت ها و پروژه های عمومی را با هم تطبیق می دهد، افزود: روابط عمومی عملیات عمومی با تمام شرکت های مستقر در جزیره درارتباط است و نیازها وخواسته ها به این مجموعه اعلام می شود. درمواردی از این شرکت ها خدمات دریافت می کنیم و آنها موظف به ارائه خدمات هستند.
سرپرست عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران همچنین با تاکید بر اینکه توجه به محیط پیرامونی شرکت ها در اولویت قرار دارد، افزود: صنعت نفت به واسطه حضور تاسیسات مختلف و نفتی شدن این جزیره به محیط پیرامون خود تعهدهایی دارد؛ از این رو با نیازسنجی های مختلف و ارتباط مردمی سعی می کنیم بخشی از نیازهای این جزیره را برطرف کنیم.
احمدی با بیان اینکه مردم بومی جزیره عموما با برخی محرومیت ها مواجه هستند و اقدام هایی در جهت توانمند سازی آنها انجام می شود، افزود: درهمین زمینه برگزاری دوره های فنی -حرفه ای برای متقاضیان در داخل جزیره درنظرگرفته شده است. قرارداد مربوط به برگزاری این دوره ها با سازمان فنی - حرفه ای استان بوشهرمنعقد شده است که امسال اجرا می شود. با تحقق این مهم افزون بر کاهش فاصله بخش شرکتی و شهری، شرایط برای مردم جزیره در استفاده از این امکان نفت نیزفراهم خواهد شد. وی افزود: اگر قرار باشد فقط پول و امکانات به مردم داده شود، ممکن است منفعل شوند، اما اقدام هایی که برای توانمندسازی آنها انجام می شود، اثرات بلند مدت تری دارد. جوانانی که درجزیره حضور دارند، می توانند برای اشتغال و آینده خود از این دوره های فنی – حرفه ای بهره ببرند. این دوره ها برای تمام سنین جویای کار و البته تعدادی از جامعه افراد کم توان جسمی پیش بینی شده است. تعدادی از این مددجویان کمیته امداد و بهزیستی امکان بیرون آمدن از خانه و یا تردد به خارج جزیره را ندارند و با گذران این دوره ها می توانند در رشته های مختلف توانمند شوند.
سرپرست عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران در ادامه افزود: این دوره ها که گواهی پایان دوره هم دارند، در داخل جزیره خارگ برگزار و رشته هایی در آن ارائه می شود که در داخل جزیره خارگ هم امکان جذب داشته باشد و هم فرصت کار برای افراد بومی بیشتر شود. این دوره ها رایگان است و متقاضیان لازم نیست به بوشهر یا شهرهای دیگر بروند و هزینه های تردد و اقامت را متحمل شوند. وی افزود: زمانی از نیروهای بومی تنها برای اشتعال درامورساده مثل کارگر ساده یا نیروهای خدماتی استفاده می شد، اما در دوره های فنی - حرفه ای، دوره های تخصصی مثل کنترل پروژه برگزار می شود؛ طوری که افراد آموزش دیده می توانند در پروژه ها و طرح های فعال جزیره مشغول به کار شوند.
احمدی یکی دیگر از خدمات مهم و کاربردی را راه اندازی یک مهد کودک درجزیره خارگ ازسوی شرکت پایانه های نفتی ایران اعلام کرد و گفت: یکی از نیازهای اصلی و مهم چند سال قبل به دلیل کرونا تعطیل شد و پس از آن دودیگر راه اندازی نشد. عملیات عمومی فضای مناسبی برای راه اندازی این مهد کودک درنظر گرفته است وبا امکاناتی در سطح استاندارد شهرهای بزرگ بزودی راه اندازی خواهد شد. وی افزود: به عنوان نیروی شرکتی که 22 سال است درخارگ زندگی می کنم و 12 سال است که خانواده ام درخارگ حضور دارند، تلاش می کنم اینگونه امکانات بیشتر و بیشتر شود و فعال شدن مهد کودک، یکی ازهمین نیازهای اولیه مهم است که بزودی انجام خواهد شد. احمدی همچنین با اشاره به روند مهاجرت معکوس سال های اخیر درجزیره خارگ افزود: بسیاری از ساکنان جزیره و نیروهای شرکتی به دلیل کمبود برخی امکانات در داخل و بیرون از فنس به دنبال خارج شدن ازجزیره هستند. از آنجا که طی سال های گذشته در ایجاد زیرساخت ها و امکانات عمومی پیشرفت قابل ملاحظه ای رخ نداده، امکانات در حوزه های آموزش، رفاه و بهداشت برای ساکنان و نیروهای شرکتی کافی به نظر نمی آید؛ به همین دلیل هر کس که بتواند ازخارگ می رود.
وی برگزاری کلاس های کنکور و کلاس های تقویتی برای دانش آموزان را یکی دیگر ازخدمات عمومی مجموعه عملیات عمومی درجزیره خارگ برشمرد و گفت: یکی ازموارد پر تقاضا برگزاری کلاس های تقویتی بود که امیدوارم بزودی به نتیجه برسد. این کلاس ها نیز در داخل جزیره خارگ و با استفاده از امکانات داخلی شرکت ها اجرایی خواهد شد. از آنجا که هر روز هفته به شهرهای مختلف امکان پرواز وجود دارد، می توان در طول هفته اساتید را به شکل پروازی به جزیره خارگ اعزام کرد.
وی درخصوص ارائه خدمات عمومی به ساکنان بومی افزود: جزیره خارگ به واسطه شرایط خاص اقلیمی برای تردد محدودیت دارد و افرادی که بیماری خاص یا نیاز به درمان فوری دارند، باید با پرواز ازجزیره خارج شوند. بخش مددکاری عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران خدمات پروازی را برای این گروه بیماران درنظرگرفته است و درمواقعی نیزهزینه های درمان را هم پرداخت می کند.
احمدی با بیان اینکه بیمارستان خلیج فارس خارگ محدودیت و بضاعتی دارد و تامین همه نیازها در آن فراهم نیست، افزود: چنانچه کسی دچار سانحه شود یا شرایط ویژه داشته باشد، برای اعزام بیماران به بیرون ازجزیره خارگ از اورژانس هوایی و بالگردهای شرکت نفت فلات قاره ایران استفاده می شود. سال گذشته 45 مورد اعزام اورژانسی به بیرون ازجزیره و نزدیک ترین سرزمین مادری(بوشهر)انجام شد.
سرپرست عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران یکی دیگر از خدماتی را که این واحد به ساکنان جزیره ارائه می دهد، حمل مصالح ساختمانی واثاثیه ساکنان بومی اعلام و اظهارکرد: با توجه به بالا بودن این گونه هزینه ها درجزیره، عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران چنین امکانی را با هدف حمایت ازجوامع محلی فراهم کرده است. برای مثال اگرهزینه خریدمصالح پنج میلون تومان باشد، باید به همین مقدار هزینه حمل پرداخت شود وتامین چنین ارقامی برای ساکنان بومی منطقه سنگین است.
احمدی با اعلام اینکه در طول هفته یک روز برای ملاقات عمومی با مردم و نمایندگان شرکت ها اختصاص داده شده است، نیز افزود: این نشست هفتگی روزهای دوشنبه در دفتر روابط عمومی شرکت پایانه های نفت ایران برگزار می شود. در این نشست افراد موارد مورد نظرخود را بیان می کنند. درعین حال، نماینده عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران درجلسات بخشداری، شورای شهر، شورای تامین و جلسات عمومی جزیره حضور دارد.
وی یکی دیگر از اقدام های عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران را صدرو 13 هزار کارت تردد برای افرادی که تردد دائم به جزیره خارگ دارند، اعلام کرد و گفت: یکی از مسائل مهم جزیره خارگ، ورود و خروج افراد است که باید کنترل شده باشد. پیش تر برای همه این تردد ها نامه اداری داده می شد، اما اکنون کارت تردد صادرشده و نفرات شرکتی وغیر شرکتی( بومیان) کارت تردد دارند.
دراین سال ها پروژه های زیادی از سوی عملیات عمومی درجزیره خارگ اجرایی شده است که از جمله آنها می توان به پروژه مخازن آب بتنی برای تامین آب جزیره،اجرای جاده کمربنی اطراف جزیره که تاکنون دو بخش آن به بهره برداری رسیده است، تعریض و تطویل باند فرودگاه جزیره خارگ از800 متر اولیه به دوهزارمترکنونی و تلاش برای توسعه بیشتر آن و سالن فرودگاه در فازهای بعدی، همچنین اجرای اسکله مسافربری، اجرای بازارچه ماهیگیران، اجرای ساختمان بهزیستی خارگ، اجرای پروژه میدان تره بار خارگ، پروژه المان شهدای گمنام و... اشاره کرد. بخش هایی از این خدمات درهمکاری با دیگر ارگان ها اجرایی شده و بخش های دیگر را عملیات عمومی تامین اعتبار و اجرا کرده است.
داریوش اسدی، مدیر اچ اس ای ارشد در عملیات عمومی به اقدام هایی که برای آهوان جزیره خارگ در این سال ها صورت گرفته است، پرداخت و گفت: در این سال ها کمترین آسیب و بیماری به جمعیت آهوان جزیره وارد شده است. پس از آن که در سال 85 نوعی اپیدمی درمیان آهوان موجب تلف شدن جمعیت زیادی از آنها شد، موضوع بیماری مشترک بین آهوان و دام های جزیره پیگیری ومشخص شد بیماری مشترک با گوسفندان و بزها عامل این بیماری بوده و پس ازآن عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی گوسفندان و بزها را ازجزیره خارج کرد و نگهداری دام در جزیره ممنوع شد. وی افزود: درحال حاضرعلوفه مورد نیاز آهوان را شرکت نفت فلات قاره ایران با همکاری محیط زیست همسو با مسئولیت اجتماعی خود خریداری کرده است وعملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران نیز حمل آنها را انجام می دهد. وی با بیان اینکه آهوان در این جزیره نفتی شرایط ایده آلی ندارند، اما درچند دهه دهه گذشته، خود را با شرایط منطقه وفق داده اند، گفت: افزون برتالاب های طبیعی، سه آبشخور برای آهوان ایجاد شده است. در داخل جزیره خارگ محدوده ای به عنوان محل زیست و تولید مثل آهوان مشخص شده و آبشخورها و علوفه ها هم بیشتر درهمین محدوده قرار دارد. آبشخورها عموما از آبهای زیرزمینی یا بارش های فصلی پر می شوند و از آبان ماه تا تیرماه هرسال پرآب هستند و پس ازآن هم با مخازنی که جانمایی شده است، آبرسانی به آنها انجام می شود. اسدی درمورد جمعیت پرندگان جزیره خارگ هم گفت: پیش ترسازمان محیط زیست اعلام کرد که حدود 83 نوع پرنده دائمی و مهاجر درجزیره خارگ شناسایی شده و پرنده اصلی که بیش از همه به چشم می آید، کلاغ هندی است. کلاغ های جزیره خارگ نقش زیادی در اکوسیستم آن دارند. به واسطه کشتی ها و نفتکش هایی که در اسکله پهلو می گیرند، موش ها از طریق طناب های کشتی وارد جزیره می شوند، همچنین تعداد مارها در سطح جزیره زیاد است و این کلاغ ها نقش قابل توجهی درکنترل جمعیت موش ها و مارها دارند.
ابوالفضل کرمی، سرپرست سایت بازیافت جزیره خارگ هم درگفت وگو با خبرنگار «مشعل» با اشاره به فعالیت رسمی سایت پسماند از سال 96 افزود: تا پیش از راه اندازی رسمی جمع آوری زباله های جزیره، جمع آوری و تا حدی تفکیک زباله ها درهمین بخش انجام می شد، اما درسال 96 با راه اندازی رسمی این مجموعه زباله های شهری و شرکتی جمع آوری و ساماندهی می شوند. وی با اذعان به اینکه میزان تولید زباله و پلاستیک در بخش شرکتی قابل توجه است و روند تفکیک زباله از مبدا هم کامل اجرایی نمی شود، افزود: نسبت به جمعیت حجم زباله خشک و تر زیاد است و روزانه 12 تا 15 تن زباله وارد سایت پسماند می شود که بیشتر آن مربوط به شرکت های نفتی است. کرمی با اعلام اینکه تجهیزات این واحد نیاز به نوسازی و تکمیل دارند، گفت: یکی از نقاله های اصلی با مشکل مواجه شده و هر بار که متوقف می شود، بخش زیادی از پسماندها روی زمین باقی می ماند. در هر نوبت کاری حدود 40 نیروی پیمانکاری و شرکتی حضور دارند که مستقیما با زباله ها در ارتباط هستند. سرپرست سایت بازیافت جزیره خارگ با بیان اینکه زباله های صنعتی وارد این سایت نمی شوند و زباله های خشک پس از قالب گیری می شوند و در دوره های زمانی مشخص از خارگ خارج می شوند، افزود: جا به جایی زباله از جزیره متناسب با شرایط جوی است و هر ماه 6 تا 7 سرویس منتقل می شوند. کرمی در ادامه با اعلام اینکه کود کمپوست تولیدی شرکت های نفتی در داخل جزیره خریداری و مصرف می شود، افزود: زباله های تر تبدیل به کمپوست شده و در محلی پشته گذاری و هوادهی می شوند و هر 4 تا 6 ماه آماده مصرف می شوند.
آنچه نفت و مردم بومی را برای سالیان طولانی درکنارهم ماندگارکرده، میزان توجه صنعت نفت به نیازهای ساکنان جزیره خارگ بوده است. ساکنان بومی جزیره خارگ از دهه ها قبل چه در روزهای سخت و پرخطر جنگ تحمیلی و چه سال های پس از آن، با انواع محدودیت و محرومیت کنار آمده و دراین جزیره به عنوان گوشه ای از خاکشان باقی مانده اند. بی شک، حضور و زندگی بومیان در این جزیره تاکیدی جدی بر مالکیت و حاکمیت در این جزیره و خلیج فارس است. به همین دلیل است که میزان رضایت این ساکنان بومی اهمیت زیادی دارد. اگرچه عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران از ابتدای دهه 80 در این جزیره فعالیت داشته، اما خدماتی که درچند ساله اخیربه نتیجه رسیده از نگاه ساکنان، قابل توجه بوده است. محمد جعفر پورقصاب، ماهی فروش قدیمی دربازارچه ماهی فروشان می گوید: ازسال 59 در خارگ ساکن بوده است و همراه با پدرش از قدیم برای شرکت نفت گوشت می آورده اند و بعد هم کم کم ساکن جزیره شده اند.
او به اقدام هایی که عملیات عمومی در این سال ها انجام داده اشاره کرد و گفت: بسیاری از این اقدام ها مانند همین بازارچه ماهی فروش ها یا تره بار خوب بوده، اما کار را دست شهرداری داده اند و شهرداری هم چون درآمدی ندارد، از مردم پول می گیرد.
وی با اشاره به احداث بازارچه ماهی فروشان جزیره خارگ و مزایای آن گفت: مغازه ها یکجا جمع شده اند و مشتری برای مراجعه شرایط بهتری دارد.
این ساکن جزیره خارگ با بیان اینکه عملیات عمومی کارهای خوبی برای مردم انجام می دهد، به تسهیلات موجود برای تردد دریایی و هوایی اشاره کرد و گفت: مراحل اداری این تسهیلات زیاد، اما در کل برای مردم خوب است. امکاناتی که برای مردم ایجاد شده یا در شهر ایجاد کرده اند، با آنچه که باید باشد فاصله دارد، اما همین تلاش هم خوب است.
این ماهی فروش در جزیره خارگ با بیان اینکه مردم بومی خارگ شرایط سخت زیادی را در این سال ها تحمل کرده اند، اما به همان اندازه در رفاه و آسایش نیستند، افزود: در مقایسه با سایر مناطق نفتی و گازی مثل جم، امکانات شهری و رفاهی خارگ کمتر است. شهرداری هم درآمدی ندارد تا با عوارضی که می گیرد، کاری کند.
او از مسئولان اجرایی خواست تا برای امر تردد دریایی و هوایی به خصوص در روزهایی که دریاخرابی وجود دارد، تمهیداتی اندیشیده شود تا مردم با مشکل مواجه نشوند.
ماشاالله بیعی، در فلکه اصلی و کوچک جزیره خارگ مغازه لوازم الکترونیکی دارد. او متولد خارگ است و 60 سالی می شود که ساکن این جزیره است و از نزدیک شرایط دوره های زمانی مختلف را دیده است. او می گوید امکانات و خدماتی که امروز وجود دارد، نسبت به گذشته بسیار متحول شده است. او می افزاید: برخی خدمات مثل تسهیلاتی که برای رفت و آمد دریایی و هوایی، حمل مصالح ساختمانی، ساخت خانه برای مردم بومی و ... انجام شده قبلا وجود نداشت.
وی با اشاره به کشتی هایی که روزانه از جزیره خارگ به گناوه و بوشهر و برعکس سرویس دارند، افزود: مردم بومی از یارانه بلیت این مسیر دریایی استفاده می کنند و تخفیفاتی وجود دارد که کمک بزرگی برای مردم است. برای پرواز هم کل پروازها تخفیف از 50 درصد هم بیشتر شده و هر خانواده بیشتر از دو بار در سال می توانند استفاده کنند.
آقای بیعی با تاکید بر اینکه مردم بومی جزیره خارگ چیز زیادی نمی خواهند و خواسته هایشان در حد امکانات رفاهی اولیه است، افزود: ایجاد میدان تره بار و بازارچه ماهی فروشان اقدام خوبی بوده اما باید روی مدیریت این مجموعه از سوی شهرداری هم نظارت شود.
وی با بیان اینکه این امکانات می تواند بهتر شود چون همدلی خوبی میان مسئولان وجود دارد، افزود: ما شاهد هستیم که نیازهای مردم در اولویت قرار گرفته است. مدیران اجرایی جزیره از اهالی بومی هستند که شناخت آنها از مشکلات تاثیر زیادی در رفع آنها داشته است.
حسین رنجبر، یکی از بومی های قدیمی جزیره خارگ است که از 60 سال قبل در این جزیره به دنیا آمده و زندگی می کند و یک پارچه فروشی قدیمی در فلکه اصلی جزیره دارد. او از امکان تخفیف برای پرواز و کشتی استفاده کرده و از این شرایط ابراز رضایت می کند و می گوید: این خدمات برای مردم بومی جزیره که عموما از اقشار ضعیف هستند، کمک زیادی است و حتی برای برخی افراد که بضاعت ندارند، رایگان محاسبه می شود.
وی با بیان اینکه عملیات عمومی در بسیاری از مناسبت های عمومی و جشن ها و اعیاد و عزاداری ها و یا سالگرد شهدا پیشتاز است و برنامه های فرهنگی و حمایتی دارد، افزود: یکی از اقدام های خوب این بوده که برای بیماران خاص که نیاز به اعزام فوری دارند، امداد هوایی و اورژانسی در نظر گرفته اند که من شخصا از این خدمات استفاده کردم و رضایت دارم.
بومیان خارگ، از خدماتی که صنعت نفت به ویژه عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران طی سال ها به آنها ارائه کرده است، رضایت دارند، زیرا درجزیره ای دور واحاطه شده از آب این خدمات به آنها داده می شود. از سوی دیگرهمه بخش های صنعت نفت نیزعمل به مسئولیت اجتماعی را سرلوحه کارخود قرار داده اند و آن را عاملی برای عمیق تر شدن تعامل با جامعه ای می دانند که همه تلاش ها در جهت رشد و ترقی آنها و افزایش این میزان رضایت جامعه محلی است.
گفت وگو با مدیر عملیات ترابری و پشتیبانی تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مشعل ترابری واژه ای است که با آنکه بیشترین استفاده از آن را می بریم، اما کمتر به گوشمان خورده و شاید تاحدودی هم برایمان ناآشنا و بیگانه به نظر بیاید. این واژه شش حرفی تنها مجموعه ای از حروف نیست و به عنوان یک زیرساخت مهم در همه بخش ها و با تقسیم بندی های مختلف زمینی، دریایی، هوایی، ریلی و. . . کاربردهایی بی نهایت دارد تا آنجا که در گاهنامه ها مناسبتی به آن اختصاص یافته است و 26 آذرماه را روز حمل و نقل نام گذاری کرده اند.
ترابری، افزون برتقسیم بندی های معمول و کاربرد آن در زمینه های مختلف که پیش تر به آنها اشاره شد، در صنایع مختلفی همچون صنعت نفت با گستره ای از فعالیت در تولید نفت و گاز نیز نقش آفرین است وحلقه ای مهم درجای جای آن به شمارمی آید؛ حلقه ای از یک زنجیر با ارزش.
شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب، از جمله شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت است که ترابری همچون دیگر بخش های تشکیل دهنده آن، ازجایگاه و اهمیتی خاص برخوردار است. واحدی که امیر بصیری با عنوان سازمانی مدیرعملیات ترابری وپشتیبانی تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب عهده دارمسئولیت درآن است.
بصیری در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» مطالبی را درباب اهمیت ترابری، نقش و جایگاه آن، همچنین چالش هایی که این بخش از زنجیره تولید با آن روبه روست، بیان کرده است که می خوانید.
در وهله نخست باید بگویم که عملیات ترابری در صنعت نفت و گاز نقش بسیارمهمی ایفا می کند، زیرا این صنعت بسیار به انتقال کالا و تجهیزات از یک مکان به مکان دیگر وابسته است. ترابری ناکارآمد می تواند به تأخیرهای قابل توجهی منجر شود که در نهایت به فرایند تولید آسیب بزند و منجر به کاهش بهره وری شود. در زمینه اهمیت خدمات ترابری چند عامل نقش آن را درصنعت نفت و گاز برجسته می کند؛ نخست آنکه این صنعت اغلب دارای پراکندگی جغرافیایی است و از آنجا که فعالیت های کاوش و تولید در مکان های دورافتاده و چالش برانگیز صورت می گیرد، داشتن خدمات ترابری قابل اعتماد و کارآمد می تواند افراد، تجهیزات، لوازم و امکانات را منتقل کند؛ دوم آنکه صنعت نفت و گاز نیازمند تجهیزات ویژه است که اغلب دارای ابعاد با وزن بالا و ارزش مالی زیادی هستند و با توجه به شرایط تحریم، تهیه این نوع تجهیزات بسیار دشوار و گاه ناممکن است.
مدیریت عملیات ترابری و پشتیبانی تولید در صنعت نفت و گاز به عنوان یک مؤلفه مهم، نقش مهمی در زنجیره تولید نفت و گاز ایفا می کند، زیرا تولید پایدار به شدت به کارآمدی این مدیریت وابسته است. ماموریت ما از بخش بالادست تا پایین دست صنعت نفت استمرار دارد و تقریبا تمام بخش های فنی، عملیاتی و ستادی از خدمات تخصصی مدیریت ترابری بهره می برند. این همان زنجیره تولید است که به واسطه حلقه های مهم ماشین آلات سبک تا فوق سنگین و خدمات زیرساختی مدیریت ترابری، ثبات یافته و تداوم دارد.
در دوره فعالیت دولت سیزدهم افزون بر جابه جایی دکل های تعمیراتی حفاری مناطق نفت خیز جنوب، نزدیک به ۴۶ میلیون لیتر سوخت نفت گاز دکل های حفاری و لوله مغزی سیار راحمل و ارسال کردیم. حدود ۱۲۸ هزار تن مواد شیمیایی را به دکل های حفاری و دستگاه های لوله مغزی سیار ارسال و بیش از ۱۴۳ میلیون لیتر آب آشامیدنی و آب خام دکل های حفاری، دستگاه های لوله مغزی سیار وتأسیسات شرکت های بهره بردار تابع مناطق نفت خیز جنوب از سوی مدیریت ترابری تامین شد.
افزون براین، ۶۹۹ دستگاه ماشین آلات سیار ساختمانی شامل انواع دستگاه راه سازی و بالابرنده، کمپرسورهوا، موتورجوش و مولد برق را نیز به واحدهای ستادی و شرکت های بهره برداری نفت و گاز تابع ارسال کرده ایم. در بخش عملیات ویژه خطوط لوله شامل تعمیرات هات تپ، بورینگ و لوله بُر، 174 دستگاه روز را برای شرکت های تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تامین کردیم. طی این یک سال، بیش از 80 هزار و 520 دستگاه روز جابه جایی کارکنان واحدهای بهره برداری، خانواده ها و دانش آموزان انجام و 12 هزار و 24 دستگاه خودرو به اردوهای دانش آموزی، راهیان نور و رویدادهای مختلف فرهنگی اختصاص یافت، همچنین 44 هزار و 314 مورد تعمیرات اضطراری و تعمیرات عمومی، 9 هزار و 141 مورد تعمیرات بازرسی فنی دوره ای خودروها و ماشین آلات شرکتی مورد بازرسی فنی دوره ای خودروهای شرکتی و استیجاری، بازسازی کامل ۸۰ دستگاه خودرو و ماشین آلات، 35 هزار و ۱۷۳ مورد تعمیرات اضطراری را می توان از اهم فعالیت های این مدیریت در یک سال گذشته برشمرد.
همسو با اهداف مسئولیت اجتماعی، خدمات مختلفی از جمله دستگاه سبک، سنگین و فوق سنگین از جمله کمپرسی، کشنده، کانکس، جرثقیل، بیل مکانیکی، دوکابین، اتوبوس، مینی بوس، تانکر آب و سواری را در اختیار ارگان ها و نهادهای برون سازمانی قرار دادیم. مشارکت در آواربرداری ریزش ساختمان متروپل آبادان، کمک به ستاد اربعین و ستاد راهیان نور، تامین سرویس رفت و آمد دانش آموزان روستایی رامشیر رامهرمز و غیزانیه، آبرسانی به شهرستان رامشیر و روستاهای حومه، ارائه خدمات بارگیری، تخلیه، انواع خاکبرداری و خاکریزی برای گروه های جهادی، فرمانداری های رامشیر، رامهرمز، باغملک، هلال احمر، لایروبی و بهسازی نهرهای کشاورزی در شهرهای مختلف استان از جمله رامهرمز، رامشیر و شادگان، از جمله اقدام های مدیریت عملیات ترابری و پشتیبانی تولید در همسویی با عمل به مسئولیت های اجتماعی در سال گذشته محسوب می شود. ما همزمان در دو پایانه مرزی شلمچه و چذابه برای بهـبود خدمـت رسانی به زائران 1400دستگاه روز خودرو شامل کمپرسی، کشنده، تانکر آب، غلتک، گریدر، لودر، بولدوزر، اتوبوس، مینی بوس، کرین و وانت دو کابین را اختصاص دادیم.
این ماشین آلات به منظور خاکبرداری، خاکریزی، تسطیح و بهسازی پارکینگ ها و محوطه مواکب، حمل و جابه جایی زائران و خدمت رسانی به کاروان ها در پایانه های مرزی از ابتدای ماه محرم تا پایان مراسم عزاداری اربعین حسینی به خدمت رسانی ادامه می دهند.
تولید، یک فرایند پرخطر یا به اصطلاح ریسکی است. این خطرها همواره پایش می شوند و همه تلاش می کنند تا سطح آن را به صفر برسانند، اما به دلیل گستردگی کار در برخی موارد مجبور شده ایم که امکانات موجود در یک عملیات را به لوکیشنی منتقل کنیم تا بتوانیم از بروز حوادث احتمالی جلوگیری کنیم، بعد از آن باید برگردیم و عملیات پیشین را با سرعتی مضاعف به پیش ببریم تا برنامه تولید تحقق یابد.
با توجه به این تفاسیر عمده چالش های این مدیریت، فرسودگی ناوگان ترابری و نیروی انسانی هستند که در این خصوص توضیحاتی را ارائه می دهم.
الف) فرسودگی ناوگان: با توجه به اینکه طی سال های گذشته در زمینه خودروهای عملیات ترابری اقدامات شایانی صورت نگرفته، همین موضوع سبب فرسودگی بیش از ۸۰ درصد ناوگان شده است که در کاهش سرعت خدمات دهی به درخواست کنندگان و ایجاد خرابی های اضطراری در حین انجام عملیات تولید و بروز وقفه در سرویس دهی موثر بوده است.
ب) چالش نیروی انسانی: در سال های اخیر به دلیل بازنشستگی، فوت و بیماری تعدادی از همکاران از بدنه سازمان جدا شدند و هیچ نیرویی جایگزین نشد و همین موضوع سبب شده است تا مابقی نیروها با توان حداکثری فعالیت کنند که این امر افزایش ضریب خطا را به همراه دارد.
کمبود نیروی انسانی به کارکنان کارگاهی فشاری مضاعف تحمیل کرده است؛ به گونه ای که یک کارگاه که قبلا دارای ۲۰۰ پرسنل بوده هم اکنون با ۳۵ نفر در حال فعالیت است که این موضوع با توجه به فرسودگی ناوگان، خطرهای بسیار زیادی را در بخش تعمیرات و نگهداری خودرو و ماشین آلات ایجاد می کند و در صورتی که چاره اساسی در این زمینه اندیشیده نشود و نیروی ماهر، متخصص و جوان به مجموعه تزریق نشود، با مشکلات عدیده ای رو به رو خواهیم شد.
به منظور تقویت ناوگان عملیاتی حمل و نقل به عنوان بازوی توانمند تولید، راهکارهای کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برنامه ریزی شده و اقدام های لازم در دستور کار قرار گرفته است.
در این خصوص یک فقره پروژه سرمایه ای برای بازسازی ۱۸۶ دستگاه خودروی سنگین و ماشین آلات سیار ساختمانی تعریف شده و تعمیرات اساسی و بازسازی آنها در حال انجام است.
همچنین یک فقره شرح نیاز برای بازسازی ۳۲۶ دستگاه خودروی سبک و ۷۲ دستگاه اتوبوس و مینی بوس تهیه شده و در مرحله طرح در هیئت مدیره محترم شرکت ملی نفت ایران قرار دارد. در بحث نوسازی ناوگان نیز اقدام های گسترده ای صورت گرفته است. در نتیجه این اقدام ها ۱۸ دستگاه مینی بوس به ناوگان اتوبوسرانی افزوده شده و خرید حداقل ۹ دستگاه مینی بوس و ۱۰دستگاه اتوبوس نیز تا پایان سال محقق خواهد شد. افزون بر این، مطابق با برنامه ریزی بلندمدت چهار ساله، یک فقره شرح نیاز جهت خرید خودروهای سنگین و ماشین آلات سیار ساختمانی تهیه شده و به تصویب رسیده است و یک فقره شرح نیاز نیز برای خرید ۱۰۰ دستگاه اتوبوس درون شهری و برون شهری تهیه شده که در مرحله طرح در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران است.
در بخش خودروهای سبک نیز برنامه جامعی برای نوسازی وانت های ستاد اهواز و کلیه شرکت های بهره بردار تهیه و در نتیجه، پروژه خرید ۱۹۰ دستگاه وانت تک کابین و دو کابین عملیاتی مصوب و قرارداد ۸۰ دستگاه آن نیز منعقد شده که تا پایان سال تحویل عملیات خواهد شد.
با توجه به پیگیری های صورت گرفته جهت مبادله موافقت نامه طرح تملک دارایی های سرمایه ای سال ۱۴۰۲ مناطق نفت خیزجنوب، اخذ مصوبه و خرید ۳۷۷ دستگاه وانت دیگر نیز در دستور کار قرار دارد.
یکی دیگر از چالش های ترابری، فرسودگی و کمبود ابزارآلات و تجهیزات کارگاهی بوده که طی سالیان متمادی، نوسازی و تکمیل نشده اند، در این خصوص نیز پروژه ای شامل ۸۸ قلم انواع ابزار آلات و تجهیزات کارگاهی به تصویب رسیده و مراحل خرید آنها در حال پیگیری است.
بدیهی است دستیابی به موفقیت ها و نتایجی که به آن اشاره شد، با حمایت های بی دریغ مدیر عامل و مدیران شرکت ملی نفت ایران و مدیرعامل مناطق نفت خیزجنوب و تلاش ها و پیگیری های مستمر سایر مسئولین، رؤسا و کارشناسان محترم حاصل شده که قدردان این حمایت ها و زحمات بوده و سپاسگزاریم. امید است بتوانیم ناوگان خودرویی و ماشین آلات مناطق نفت خیزجنوب را نوسازی و تقویت کنیم و در خدمت تولید باشیم.
در مدیریت عملیات ترابری و پشتیبانی مناطق نفت خیزجنوب در مجموع2 هزار و 199 نیروی رسمی، قراردادی و ارکان ثالث فعالیت می کنند. کار در فضای باز، آن هم در مناطقی که حدود هشت ماه از سال گرم است، عمده ترین مشقت همکاران به خصوص در ماه مبارک رمضان است. کمبود نیروی انسانی نیز مزید بر علت شده و گاه باعث افزایش ساعت کاری کارکنان می شود. به هر حال امیدوارم که دو موضوع تامین نیروی انسانی کارآمد و نوسازی ناوگان ترابری (سبک و سنگین) در دستور کار قرار گیرد. سرمایه های انسانی سازمان واقعا به صورت جهادی با خلوص نیت در همسویی با فرمایشات مقام معظم رهبری و حمایت از تولید، تلاش را سرلوحه کار خود قرار داده اند و با وجود تمام مشکلات، روند خدمات رسانی و پشتیبانی از تولید به صورت مستمر انجام می شود و همین موضوع سبب شده است تاثیر تحریم های ظالمانه کشورهای استعمارگر برای کاهش و توقف تولید بی اثر شود و در نتیجه نه تنها تولید کاهش نیافته بلکه افزایش هم پیدا کرده است.
اقدام شرکت ملی پخش برای اجرای یک طرح ملی
مشعل بهمن ماه پارسال بود که هیئت وزیران با تمدید مهلت قانونی هوای پاک مبنی بر موظف کردن همه جایگاه های بنزین، انبارهای نفت و نفتکش های حامل سوخت برای نصب تجهیزات و بهره برداری از طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) تا پایان سال ۱۴۰۳ موافقت کرد. البته مهلت قانونی برای اجرای طرح کهاب پایان سال 1401 تعیین شده بود که بنا بر اعلام وزارت نفت مبنی بر اینکه با وجود مشکلات اجرایی فراروی طرح یاد شده قادر نیست اجرای آن را تا پایان مهلت تعیین شده، عملیاتی کند، به همین خاطر هیئت وزیران با تمدید مهلت قانونی موافقت کرد. به این منظور شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان متولی اصلی اجرای طرح کهاب، سرعت بخشی به اجرای این طرح را در جایگاه های عرضه سوخت در دستور کار قرار داد. بنابر آخرین اظهارات فضل الله اکبری، قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، جدیت لازم برای شتاب گیری روند اجرای طرح کهاب و افزایش میزان مشارکت جایگاهداران به کار گرفته شده است و هرگونه تخطی از اجرای آن، قطعا جریمه های سنگینی را در پی خواهد داشت. در ادامه به بازتاب نظر او درباره ابعاد مختلف این طرح و اطلاع از آخرین وضعیت اجرای آن پرداخته ایم.
طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) در سال 87 و با اخذ مصوبه هیئت دولت، نهادهایی چون وزارت نفت، سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت صنعت، معدن و تجارت را به اجرای آن ملزم کرد، اما دراین بین، رویارویی با شدیدترین تحریم ها و نوسان های نرخ ارز، مزیدی بر علت شد تا این طرح به مانند بسیاری از طرح ها در دولت گذشته تا مدت ها مسکوت ماند. به زعم اغلب متولیان امر، گره زدن اجرای طرح های ملی به تحریم ها قطعا منصفانه نیست و این موضوع درباره طرحی چون کهاب، به درستی صادق است، اما نکته حائز اهمیت که جز اهمال کاری درفرآیند اجرای آن را نمی توان متصورشد،اصلاح زیرساخت های موجود، تکیه بر توان سازندگان داخلی و حرکت به سمت بومی سازی، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی سریع و به موقع،همچنین تامین منابع مالی با استفاده از تسهیلات بانکی است که انتظار می رود با عزم و اراده راسخ دولت سیزدهم، فرجامی نیک برای همه ابعاد و اهداف این طرح بزرگ ملی رقم زده شود.
فضل الله اکبری، قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به آخرین وضع اجرای طرح ملی کهاب پرداخت و گفت: همه تلاشمان درمسیر کاهش تصدی گری دولت مورد تاکید قرار گرفت که طرح را در وهله نخست به شکل خاص تمرکززدایی کنیم، به این منظور دو استان کرمانشاه و زاهدان را به عنوان استان های پایلوت برای اجرای طرح کهاب انتخاب کردیم و رسما وارد فاز اجرا شدیم، البته اجرای طرح کهاب تنها محدود به مجاری عرضه نیست و انبارهای نفت و نفتکش های حامل بنزین از مبادی به جایگاه ها را نیز شامل می شود، اما مطابق با برنامه ریزی های تعیین شده، جایگاه ها ملاک عمل قرار گرفت.
وی افزود: به موازات اجرای طرح در جایگاه ها، قرارگیری تجهیزات کهاب در انبارهای نفت و نفتکش های جاده ای هم در دستور کار قرار گرفت؛ به طوری که در حال حاضر حدود 50 درصد از ناوگان حمل سوخت مجهز به این طرح است و با توجه به واگذاری هایی که در این زمینه داریم، مقرر شد هر ناوگان جدیدی که وارد چرخه حمل ونقل می شود، ملزم به تجهیز طرح کهاب باشد، ضمن اینکه این ضوابط و مقررات برای جایگاه های تازه احداث نیز به اجرا درآمده است. قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه روزانه بالغ بر 3 هزار و 800 محموله بنزین از انبارهای نفت به مبادی مصرف جابه جا می شود، گفت: این حجم از توزیع فرآورده این الزام را برای انبارهای نفت هم ایجاد می کند که به اجرای طرح کهاب مصمم باشند، در حال حاضر بخشی از انبارهای نفتی که در محدوده شهری به ویژه کلانشهرها قرار دارند، مجهز به تجهیزات طرح کهاب هستند و مراحل پیمان سیاری در دیگر انبارهای دارای اولویت نیز در دست اقدام است.
به گفته اکبری، طرح کهاب دارای سه مرحله یا به اصطلاح استیج است که هر یک از مراحل یک و سه اجرایی شده و مرحله دوم نیز که به عنوان هزینه زاترین بخش اجرای طرح کهاب است، در همه جایگاه ها اجرا نشده است. 400 باب از جایگاه های عرضه سوخت در سال گذشته به طرح کهاب تجهیز شدند و طبق برنامه ریزی های اعمال شده، تا پایان امسال حدود هزار باب جایگاه و سال آینده نیز همین تعداد جایگاه به این طرح ملی مجهز می شوند.
وی از دو مولفه تمرکززدایی و فرهنگ سازی به عنوان مهم ترین مبانی اجرای طرح کهاب یاد کرد و با اشاره به اینکه برنامه های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران حول این دو محور متمرکز است، گفت: دستورعملی تبیین شده مبنی بر اینکه اجرای طرح کهاب منوط به یک یا چند شهر و استان نباشد و تجهیزات به صورت پراکنده در اختیار همه شهرها و استان ها قرار گیرد، همچنین برای اجرا و پیاده سازی فرآیند تجهیز جایگاه ها، کارگروهی در تهران و دیگر استان ها تشکیل و تصمیم گیری ها و برنامه ها به طور مستمر طی جلسات ماهانه پیگیری می شود.
مـعاون مدیـرعامل شـرکت مـلی پخش فراورده های نفتی ایران اظهار امیدواری کرد سعی مان بر این است که تا پایان سال 1403 تمام جایگاه های عرضه سوخت به طرح کهاب مجهز باشند، از این رو انتظار داریم با همکاری جایگاه داران این مهم در موعد زمانی خود محقق شود. بی شک، طرح کهاب نمونه موفق ترین طرح ملی است که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به نحوه اجرای مطلوب آن اهتمام لازم را به خرج داده است، همچنین وقت و انرژی مضاعفی برای به ثمرنشستن این طرح ازسوی همکارانم اختصاص داده شده است تا رضایتمندی لازم حاصل شود. اکبری تصریح کرد: درحال حاضر انبار نفت شهرهای مشهد، اهواز، تبریز و اصفهان، کرج، همچنین شمال غرب تهران (کن) و بندرعباس از تجهیزات مربوط به طرح کهاب بهره مند هستند. اجرای این طرح درانبار نفت ری تا پایان امسال به بهره برداری می رسد و انبار نفت هرمزگان نیز با رفع اختلالات سیستمی انجام شده در آن به زودی در سرویس قرار می گیرد.
وی همچنین از تخصیص بودجه 440 میلیارد تومانی برای اجرای طرح کهاب از سوی دولت در جایگاه های عرضه سوخت خبر داد و گفت: در سال های قبل روال کار براین منوال بود هر جایگاهی که به طرح کهاب مجهز می شد، رقمی معادل 82 ریال به عنوان به ازای فروش هر لیتر بنزین بازپرداخت هزینه اجرای طرح دریافت می کرد که برای جایگاهی که روزانه 10 تا 15 هزار لیتر فروش فراورده دارد، بازگشت این رقم صرفه اقتصادی نداشت؛ از این رو شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ملزم شد ظرف 48 ماه به بازپرداخت هزینه اجرای طرح افزون بر عدم النفع ناشی از مدت زمانی که جایگاه برای تجهیز طرح کهاب تعطیل باشد (یک بازه زمانی 15 تا 30 روزه که آن هم بستگی به تعداد نازل های جایگاه دارد) اقدام کند. از این رو تصمیم براین شد که به جای 82 ریال، مبلغ 337 ریال پرداخت شود که باز هم این راهکار موفق نبود و سرانجام با رایزنی های مسئولان و متولیان، موفق شدیم بودجه ای برای اجرای این طرح دریافت کنیم وهمان طور که پیشتر عنوان شد، در مرحله نخست تجهیز جایگاه ها در دستور کار است و به تناسب میزان فروش در هر شهر و استان، این بودجه تخصیص داده خواهد شد. وی بازیافت بخارات بنزین از محل استحصال بنزین را یکی از مهم ترین مزیت های اجرای طرح کهاب برای جایگاهداران دانست و افزود: عایدی حاصل از هر میزان بازیافتی در اختیار جایگاهداران قرار خواهد گرفت، این میزان بازیافتی به طور متوسط حدود 15 صدم درصد از بخارات بنزین است که درمجموع 3 دهم درصد است. به عنوان مثال اگر جایگاهی روزانه 30 هزار لیتر فروش بنزین داشته باشد، 90 لیتر بازیافت نصیب جایگاهدار می کند، فعلا در این مرحله از اجرای طرح، تمام تمرکزمان براین موضوع معطوف است که طرح اجرایی و عملیاتی شود و در مراحل بعدی می توان برای دیگر مزیت های حاصل از طرح کهاب برنامه ریزی کرد. افزون بر صرفه اقتصادی ،عدم انتشار بخارات بنزین در هوا موجب کاهش آلودگی محیطی شده و به تبع آن، این مهم موجب سلامت عموم مردم به ویژه حفظ سلامت شغلی افراد شاغل در جایگاه های سوخت می شود. قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عملکرد برخی سازندگان داخلی به منظور پیشبرد اهداف تعیین شده در طرح یاد شده پرداخت و گفت: چالش اجرایی نشدن طرح کهاب تنها منوط به نبود بودجه لازم و کافی نیست و سازندگان آن طور که انتظار می رفت، پای کار نبودند. البته آنها اذعان می کنند در زمینه ساخت تجهیزات طرح کهاب به توانمندی کامل رسیده اند و به دانش و فناوری مورد نیاز دست یافته اند، اما متاسفانه در اجرا آن گونه که باید و شاید، نتیجه مطلوب حاصل نشده است.
وی تامین و توزیع فرآورده، صیانت از آن و بهینه سازی مصرف انرژی را سه ماموریت اصلی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران خواند و یادآور شد: دریافت انواع فراورده های نفتی از پالایشگاه ها و رساندن آن به دست مصرف کننده نهایی، فعالیتی است که غالبا در بسیاری از شرکت های دنیا انجام می شود، اما اینکه چرا در ایران فراورده های نفتی اینقدر مورد سوءاستفاده قرار می گیرند، اختلاف قیمتی است که در داخل و کشورهای همسایه وجود دارد، همچنین نرخ ارزی است که مدام تغییر می کند و بیشتر به این مسئله دامن می زند.
قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به مقوله صیانت از فراورده های نفتی اشاره کرد و با بیان اینکه باید مراقب بود تا فراورده به دست مصرف کننده اصلی برسد، عنوان کرد: سامانه تجارت آسان که بعدها به اسم سامانه درخواست فراورده های نفتی(سدف) تغییر نام داد، این الزام را ایجاد کرد تا تمامی نیازهای مربوط به انواع فراورده های نفتی از طریق این سامانه درخواست شود، ضمن آنکه برای هر مصرف کننده ، سازمان متولی مشخص تا از این طریق، آن نیازمندی ها راستی آزمایی شود و در صورت نبود اعتماد به فرآیند راستی آزمایی، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی وارد عمل شده و با بازرسی میدانی، میزان مورد نیاز مصرف را تعیین می کند، گاه پیش آمده است که در بررسی های میدانی به اختلاف فاحش 25 درصدی به میزانی که سازمان متولی درخواست و شرکت ملی پخش آن را تایید کرده است، رسیده ایم.
اکبری ادامه داد: با مصرف کنندگان عمده که حوزه های مختلف اعم از اصناف، جهاد کشاورزی، صنایع و معادن، نیروهای نظامی و انتظامی و راه و مسکن را شامل می شود، همیشه این بحث را داریم که آنچه متقاضی درخواست می دهد، متولی به این میزان مصرف را تایید می کند؛ درحالی که بررسی های میدانی مقدار متفاوتی را نشان می دهد که شاید در بعضی موارد ناچیز باشد اما مادامی که به آن به دید بلندمدت و در سطح کلان نگریسته شود، به عدد بزرگی دست می یابیم که قابل چشم پوشی و اغماض نیست، متاسفانه در این مسئله هم همیشه متولیان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران مورد سوال و مواخذه قرار می گیرند؛ درحالی که باید به این موضوع واقف باشند که این شرکت همان طور که وظیفه تامین و توزیع فراورده های نفتی را به عهده دارد، صیانت از این فراورده ها نیز بخش دیگر از مسئولیت خطیری است که به دوش این شرکت نهاده شده است و باید به درستی این مسئولیت را به انجام برساند.
قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در ادامه به موضوع بهینه سازی مصرف سوخت اشاره و اظهار کرد: از حق نگذریم این مولفه وظیفه همه دستگاه ها و سازمان های اجرایی کشور است و می طلبد تا همه برای تحقق آن پای کار باشند و راهکارها برای تحقق آن به درستی عملیاتی شود، تا جایی که امکان دارد باید از سوخت گاز طبیعی بهره جست و سوخت مایع را تنها برای شرایط اضطرار به کار گرفت، از این رو تمام سیاست ها و ماموریت ها باید حول محور بهره مندی از سوخت گاز طبیعی تبیین و تعریف شود.
وی با بیان اینکه بهینه سازی مصرف سوخت این امکان را به ما می دهد که در ذخیره سازی انرژی هوشمندانه عمل کنیم و در شرایط ناتراز، مدیریت کارآمدی داشته باشیم، افزود: البته در این زمینه عواملی وجود دارد که در اختیار ما نیست و نمونه بارز آن شیوه تولید خودرو در داخل است.
اکبری با بیان اینکه در حال حاضر 2 هزار و 557 باب جایگاه عرضه گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) در سراسر کشور احداث شده است، عنوان کرد: این تعداد جایگاه به طور میانگین ظرفیت توزیع روزانه 40 میلیون مترمکعب گاز را دارد؛ این در حالی است که روزانه تنها حدود 22 میلیون مترمکعب از این ظرفیت توزیع می شود و متاسفانه این روند روز به روز در حال کاهش است. در اصل، برای استفاده از سی ان جی جذابیتی وجود ندارد و تنها عامل آن هم به خاطر اختلاف قیمت بین بنزین و این سوخت پاک است.
وی گفت: حتی اگر ما سوخت سی ان جی را به رایگان هم در اختیار متقاضیان قرار دهیم، باز برایمان صرفه اقتصادی بالایی به همراه خواهد داشت، در این زمینه فرهنگ سازی مناسبی صورت نگرفته و مردم هنوز به این درک و باور نرسیده اند که مصرف این سوخت می تواند برایشان صرفه اقتصادی بالایی به همراه داشته باشد، البته زیرساخت های لازم هم باید در این باره فراهم شود.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به این موضوع که برای تبدیل خودروهای بنزینی یا دیزلی به سی ان جی، وزارت نفت ذی نفع نیست و این موضوع در حیطه وظایف و اختیارات آن تعریف نشده است، ادامه داد: با وجود این، مصوبه ای دریافت کرده ایم مبنی بر اینکه یک میلیون خودرو را به صورت رایگان به سی ان جی سوز تبدیل کنیم، سازوکار آن هم فراهم است و هفت پیمانکار با 355 کارگاه، روزانه و به طور میانگین یکهزار و 500 خودرو را سی ان جی سوز می کنند.
اکبری می گوید: به دنبال این هستیم تا به سی ان جی سوز کردن خودروهای شخصی هم ورود و آنها را هم به رایگان گازسوز کنیم، اما پیش بینی ها حاکی از آن است که خودروهای شخصی هم از این طرح استقبال نخواهند کرد.
وی همچنین درباره احداث جایگاه های کوچک مقیاس هم گفت: به دلیل بالا بودن قیمت زمین در تهران چندان رغبتی برای احداث جایگاه های عرضه سوخت وجود ندارد، اما این مسئله در مورد جایگاه های کوچک مقیاس قدری متفاوت و قرار است با همکاری شهرداری تهران، زمین هایی برای احداث این دست از جایگاه ها برای مدت ده سال به اجاره گرفته شود.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان متولی توزیع روزانه مقادیر فراوان انواع فراورده نفتی خاصه بنزین و گازوییل، بخش خدمات رسانی است که فراتر از وظیفه و ماموریت خود تلاش می کند. از طرح کهاب گرفته تا سی ان جی سوز کردن خودروها همه در این جهت است که درجهت خدمات رسانی به مردم گام برداشته شود.
خراسان جنوبی در فهرست رکورددارترین شرکت های گاز استانی قرار گرفت
مشعل خراسان جنوبی را شاید بتوان یکی از موفق ترین شرکت های گاز استانی برشمرد که در طول سال های گذشته در بسیاری از حوزه ها در فهرست نخستین های صنعت گاز بوده است. کسب رکورد بالاترین میزان اجرای شبکه گاز طی چند سال متوالی، رکورد گازرسانی به روستاها درچند سال پیاپی، دریافت عناوین مختلف فناوری اطلاعات، اچ اس ای و ... تنها بخشی از افتخار آفرینی کارکنان این شرکت در این سال ها به شمار می آیند.
این شرکت در آخرین بررسی ها، با اجرای 694 کیلومتر شبکه تا پایان مرداد ماه سال جاری، بالاترین میزان اجرای شبکه تغذیه و توزیع گاز را در میان شرکت های گاز استانی به نام خود ثبت کرده است. رحمان محمودی، مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی به توضیح درباره فعالیت ها و دستاوردهای این شرکت گاز پرداخته است که در ادامه می خوانید.
شرکت گاز استان خراسان جنوبی، همچون دیگر شرکت های گاز استانی با شروع فعالیت دولت سیزدهم و رویکرد آن در حوزه گازرسانی با نگاه به محرومیت زدایی، فعالیت های متعددی را در دستور کار قرار داده است. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی با اشاره به فعالیت های انجام شده در این استان می گوید: هم اکنون حدود ۱۴ هزار و 934 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع در استان وجود دارد که از این مقدار ۱۱ هزار و 680 کیلومتر شبکه روستایی و حدود سه هزار و 254 کیلومتر شبکه شهری است.
رحمان محمودی با اشاره به این که بخشی از فعالیت های این شرکت مربوط به سال 1402 بوده است، می گوید: در نیمه نخست امسال ۱۲۸ روستای زیر ۲۰ خانوار دارای قابلیت گازرسانی در اقصی نقاط استان خراسان جنوبی به شبکه گاز متصل و چهار هزار و 522 مشترک روستایی جدید از نعمت گاز طبیعی بهره مند شده اند. وی با اشاره به بهره مندی همه روستا های بالای ۲۰ خانوار استان از گاز طبیعی تاکید کرد: هم اکنون یکهزار و 972 روستا در استان خراسان جنوبی به شبکه گاز طبیعی متصل هستند و بیش از 99.8 درصد جمعیت روستایی استان زیر پوشش گاز قرار دارند.
محمودی با اشاره به بهره مندی 100 درصدی شهر های استان از گاز تصریح می کند: به زودی روستا های باقی مانده زیر ۲۰ خانوار در استان نیز به شبکه گاز طبیعی متصل می شود و پرونده گازرسانی روستایی در استان خراسان جنوبی بسته خواهد شد.
به گفته وی، پایان پروژه های گازرسانی در روستا های استان، پایان ماموریت شرکت گاز نیست بلکه ارائه خدمات با کیفیت به مشترکان، توسعه گازرسانی در سایت های نهضت ملی مسکن، اقدام های مرتبط با مقاوم سازی شبکه و انشعابات، بهینه سازی و هوشمند سازی مطابق با سیاست های بالا دستی از ماموریت های اساسی شرکت گاز خراسان جنوبی است.
مديرعامل شركت گاز استان خراسان جنوبی با اشاره به اجرای طرح های توسعه از سوی این شرکت می گوید: این شرکت همسو با رسالت کاری خود و در جهت خدمات رسانی مستمر به مردم، همچنین ایجاد زیر ساخت های گازرسانی در استان طی نیمه نخست امسال 46 مورد پیمان را با پیمانکاران، مشاوران و تامین کنندگان مختلف منعقد کرده است. وی ادامه می دهد: از 46 مورد معاملات ثبت شده، 18 مورد مناقصه در بخش طرح های عمرانی، 7 مورد در بخش جاری و پشتیبانی و 21 مورد در بخش خرید کالا بوده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی با اشاره به انتخاب این شرکت به عنوان استان معین در گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان می گوید: 22 مورد از پیمان های برگزار شده مربوط به پروژه های گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان بوده است. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی یادآور می شود: استفاده از سامانه تدارکات الکترونیکی یکی از راهکارهای کلیدی در جهت افزایش بهره وری، مبارزه با فساد، ایجاد شفافیت و مدیریت تخصیص منابع سازمانی است. همه مراحل شامل انتخاب پیمانکاران، مشاوران و تامین کنندگان پیمان های یادشده، مراحل تخصیص و تامین اعتبار، طراحی و تکمیل نقشه ها و سایر موارد در سایت های مربوطه از جمله پایگاه اطلاع رسانی مناقصات، سایت شرکت گاز استان خراسان جنوبی، سامانه تدارکات الکترونیکی دولت و پایگاه اطلاعات قراردادها درج می شود.
رحمانی با اشاره به دیدار استاندار خراسان جنوبی و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران می گوید: خط انتقال گاز دشتک زابل به نهبندان و سربیشه در خراسان جنوبی در اولویت پروژه های شرکت ملی گاز ایران است. به گفته وی، جواد قناعت، استاندار خراسان جنوبی در دیدار با مجید چگنی، معاون وزیر نفت از فعالیت های شرکت گاز استان قدردانی و تاکید کرده است که شرکت گاز در طول دو سال گذشته فعالیت های بزرگی در سطح استان اجرایی کرده است. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی اعلام کرد: خط انتقال گاز دشتک به خراسان جنوبی همچنان در اولویت پروژه های شرکت ملی گاز ایران است و با قدرت ادامه می یابد و با اجرای این پروژه، خراسان جنوبی به رینگ گاز کشور متصل می شود. ماه های پایانی سال، پرباران و سرد پیش بینی می شود، با توجه به ناترازی تولید و مصرف گاز در کشور، آمادگی رویارویی با شرایط فصل سرد را در دستور کار داریم. محمودی با ارائه گزارشی از وضعیت مصرف گاز استان خراسان جنوبی می گوید: در هشت ماه امسال یک میلیارد و 343 میلیون مترمکعب گاز طبیعی در استان مصرف شده که این میزان 0.4 نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش داشته است. به گفته وی، بخش نیروگاهی با مصرف 575 میلیون متر مکعب و پس از آن بخش خانگی-تجاری- عمومی با مصرف حدود 427 میلیون مترمکعب، بیشترین میزان مصرف را به خود اختصاص داده اند. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی ادامه می دهد: بخش فولاد با مصرف حدود 182 میلیون مترمکعب، سیمان با مصرف حدود 118 میلیون متر مکعب و جایگاه های سوخت سی ان جی با مصرف حدود 41 میلیون مترمکعب، بیشترین مصرف گاز طبیعی را در هشت ماه امسال به نام خود ثبت کرده اند. محمودی با اشاره به مقایسه مصرف گاز طی هشت ماه امسال نسبت به بازه مشابه سال گذشته می گوید: در هشت ماه سال 1401 در بخش های مختلف استان خراسان جنوبی حدود یک میلیارد و 337 میلیون مترمکعب گاز طبیعی مصرف شده است.
به گفته محمودی، شرکت گاز خراسان جنوبی برای مقابله با افت احتمالی فشار گاز، ضمن تجربه بحران سال گذشته، آمادگی حداکثری را به منظور تامین گاز با اولویت مشترکین خانگی برای زمستان امسال در نظر دارد. وی ادامه می دهد: براساس بررسی مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی، عملکرد شرکت گاز و دستگاه های اجرایی استان در عبور از بحران افت فشار گاز زمستان سال گذشته مورد تایید بوده و باید از تجربیات این بحران به خوبی درس آموزی شود. برای زمستان امسال نیز آماده و بررسی کرده ایم که تجربه بحران سال گذشته چه تأثیری بر دستگاه اجرایی و جامعه هدف داشته است و با شناسایی نقاط قوت و نقاط قابل بهبود به آمادگی حداکثری در صورت بروز بحران جدید دست یافته ایم. محمودی یادآور می شود: برای آمادگی بیشتر، مانور قطع گاز مشترکان غیرخانگی در همه شهرستان های استان برگزار شده است. مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی با توجه به اینکه همه ادارات باید آمادگی لازم را برای احتمال قطع گاز داشته باشند، تاکید می کند: مشترکان گاز غیرخانگی باید نسبت به ذخیره سوخت جایگزین خود اقدام کنند و وجود مشعل دوم و سوخت دوم از سوی سازمان های متولی به صورت جدی بررسی شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی ادامه می دهد: بر اساس پیش بینی های سازمان هواشناسی، امسال میانگین دمای هوا در نیمه شمالی کشور ۲ درجه سردتر خواهد بود و این موضوع لزوم آمادگی حداکثری همه نیرو ها را می طلبد.
وی با اشاره به بخشی از فعالیت های این شرکت برای آمادگی عبور از فصل زمستان می گوید: با هدف ایجاد آمادگی لازم برای مقابله با شرایط بحران افت فشار و احتمال قطع گاز، همچنین ارزیابی میزان آمادگی مشترکان غیرخانگی و بررسی وضعیت مشترکان از نظر تجهیز به مشعل دوگانه و سوخت جایگزین مانور سطح B قطع گاز مشترکان غیرخانگی در استان برگزار شد.
به گفته محمودی، مانور سطح B قطع گاز مشترکان غیرخانگی همزمان با مرکز استان در ۱۱ شهرستان استان خراسان جنوبی برگزار شد و بازرسان شرکت گاز استان و نمایندگانی از فرمانداری، جهاد کشاورزی، صمت، شرکت شهرک ها، شرکت پخش و اصناف نسبت به بررسی وجود مخازن سوخت جایگزین و مشعل های سوخت جایگزین در صنایع، ادارات و سازمان ها، مدارس و دانشگاه ها، نانوایی ها و مراکز تجاری استان اقدام کردند. وی تصریح می کند: اولویت شرکت گاز استان خراسان جنوبی تامین گاز مشترکان خانگی است و مشترکان غیرخانگی استان باید نسبت به تهیه سوخت دوم اقدام کنند. بر اساس اعلام استانداری خراسان جنوبی، در بحران سرمای سال گذشته در مجموع سه میلیون لیتر نفت گاز بین واحد های گلخانه ای و مرغداری ها، صنایع و ادارات استان توزیع شد و زمستان امسال هم براساس گزارش دستگاه های متولی تامین و ذخیره سوخت به خصوص نفت سفید و نفت گاز مشکلی وجود نخواهد داشت.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی با اشاره به دیگر فعالیت های این شرکت همسو با مدیریت مصرف بهینه در سطح استان می گوید: با هدف مدیریت انرژی و صرفه جویی، طرح پایش مصرف گاز در ادارات دولتی استان آغاز شده است. محمودی ادامه می دهد: براساس بخشنامه صرفه جویی مصرف بهینه و ایمن از سوی معاون اول رئیس جمهوری و ابلاغ به همه ادارات و نهادهاي دولتي در جهت رعايت حداکثر صرفه جويي، شرکت گاز خراسان جنوبی اقدام به پايش مصرف گاز در ادارات و ارگان هاي دولتي کرده است. وی با اشاره به یکهزار و 363 پایش انجام شده از ابتدای آذرماه در استان اعلام می کند: مطابق بخشنامه صرفه جویی، ادارات و ارگان های دولتی باید در وقت اداری نسبت به رعایت دمای رفاه (18 تا 21 درجه سانتی گراد) اقدام و در ساعات غیر اداری و روزهای تعطیل، سامانه های گرمایشی را خاموش کنند.
به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی، برای انجام این ماموریت، بازرسان شرکت گاز استان با مراجعه منظم و روزانه به ادارات، سازمان ها و نهادهای دولتی نسبت به پایش و کنترل دمای مصرف گاز طبیعی در ادارات (۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد) اقدام و در صورت رعایت نکردن، پس از اخطار کتبی و بازرسی مجدد، گاز اداراتي كه از مفاد بخشنامه پيروي نمي كنند، قطع می شود. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی با اعلام اینکه در ایام سرد تامین گاز پایدار برای بخش خانگی در اولویت است، از مدیران ادارات دولتی درخواست کرد تا با رعایت صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی، یاری رسان شرکت گاز در این زمینه باشند.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی همچنین از ثبت بیش از ۱۷ میلیون نفر_ساعت کار بدون حادثه در شرکت گاز استان خراسان جنوبی از سال ۱۳۹۶ تا کنون خبر داد و گفت: با توجه به اینکه صنعت گاز، دومین صنعت پرریسک جهان به شمار می آید، آموزش نیروی انسانی و مدیریت ریسک های این صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است. در این زمینه از ابتدای امسال ۲۸ دوره آموزشی مرتبط با اچ اس ای در شرکت گاز استان خراسان جنوبی برگزار شده است. به گفته محمودی، همه پیمانکاران موظف به اجرای کامل دستور عمل اچ اس ای تدوین شده در وزارت نفت شده اند و نظارت دقیق بر اجرای دستورعمل های ایمنی و رعایت مقررات در پهنه گسترده استان در دست اجراست. وی با اشاره به اهمیت آموزش اچ اس ای تاکید می کند: با هدف فرهنگ سازی ایمنی کارکنان و افزایش دانش از ابتدای امسال دوره های متنوع آموزشی از جمله دوره ایمنی گاز طبیعی در شبکه های گازرسانی، مجموعه مقررات نظام پروانه ای انجام کار، مهندسی ایمنی انفجار، بررسی و تجزیه و تحلیل حوادث، اصول و مفاهیم پدافند غیرعامل در شرکت گاز استان خراسان جنوبی برگزار شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی با اشاره به اینکه فعالیت های این شرکت سبب کسب تندیس جشنواره شهید رجایی شده است، می گوید: جشنواره شهید رجایی به منظور شناسایی و تقدیر از تلاشگران عرصه خدمت به نظام مقدس جمهوری اسلامی و ملت ایران، همچنین نهادینه کردن فرهنگ ارتقا و بهبود عملکرد دستگاه های اجرایی هر سال و در سطوح ملی، دستگاهی و استانی برگزار می شود. وی ادامه می دهد: با اهدای تندیس جشنواره شهید رجایی و لوح تقدیر از سوی جواد قناعت، استاندار خراسان جنوبی، از شرکت گاز استان به عنوان دستگاه برتر استانی تقدیر شد.
محمودی می گوید: با حضور ناصر ناصری، معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری خراسان جنوبی و حمید جهانشاهی، رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان خراسان جنوبی از شرکت گاز استان خراسان جنوبی به عنوان دستگاه برتر در جشنواره شهید رجایی تقدیر شد.
وی اعلام می کند: در مسیر تحقق سیاست های کلی نظام اداری ابلاغی مقام معظم رهبری و تأکیدات رئیس جمهوری بر اجرای برنامه های اصلاح نظام اداری با هدف ارتقای بهره وری، پیشرفت و توسعه استان و بر اساس نتایج بررسی ها و ارزیابی ستاد جشنواره، شرکت گاز استان خراسان جنوبی حائز کسب عنوان برتر ارزیابی عملکرد در جشنواره شهید رجایی سال ۱۴۰۲ شد.
پایداری انتقال گاز رینگ شرقی افزایش یافت
مهدی مهرابی تکمیل رینگ شرقی کشور که به صورت ضربتی از زمستان سال گذشته کلید خورده، این روزها به مراحل پایانی خود نزدیک شده است و در گام های پایانی آن، تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان در مسیر خط اصلی ۴۸ اینچ شمال-شمال شرق کشور، زمینه ساز افزایش پایداری انتقال گاز به مناطق شمالی کشور می شود. تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان را باید نقطه عطفی در ایرانی سازی و بهره گیری از ظرفیت های داخلی برشمرد، زیرا برپایه گزارش ها، بیش از ۹۰ درصد کالاهای این پروژه از جمله توربوکمپرسور، سیستم کنترل ظروف تحت فشار، برق و شیرآلات و... از شرکت های ایرانی تامین شده است. با بهره برداری از این تاسیسات راهبردی، افزون بر تقویت شبکه و ایستگاه های تقویت فشار گاز سمنان و پارچین، زمینه انتقال روزانه پنج میلیون مترمکعب گاز بیشتر به مناطق شمال و شمال شرق کشور فراهم می شود. منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران که به عنوان یکی از مناطق عملیاتی شرکت انتقال گاز ایران درهفت استان کشور فعالیت می کند، به تازگی راه اندازی، راهبری و بهره برداری از تاسیسات تقویت فشار آرادان را به عهده گرفته است. گزارش پیش رو اختصاص دارد به بازدید اخیر غلامعباس حسینی، مدیر عامل شرکت انتقال گاز ایران از این تاسیسات که در ادامه می خوانید.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران دربازدید از این تاسیسات گفت: کارکنان این شرکت برای پایداری انتقال گاز در سال گذشته به طور شبانه روزی تلاش کردند و امسال نیز با آمادگی کامل وارد فصل سرد سال شده اند.
غلامعباس حسینی با بیان اینکه دیگر تابستان و زمستان برای صنعت گاز تفاوتی ندارد، افزود: 6 ماه نخست امسال روزانه بیش از 200 میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه ها تحویل و افزایش گازرسانی به نیروگاه ها منجر به افزایش ذخیره سازی سوخت مایع دراین واحدها شد.
به گفته وی، بیش از 90 درصد تعمیرات پیش بینی شده مناطق ده گانه شرکت انتقال گاز ایران در کوتاه ترین زمان انجام شده و تعمیرات باقیمانده نیز براساس برنامه و اولویت در جریان است. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران ادامه داد: منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران یکی از مناطقی به شمار می آید که بیشترین تعمیرات پیش بینی شده را در دستور کار داشت و خوشبختانه همه این برنامه ها محقق شده است.
وی یادآور شد: کریدور اصلی شبکه انتقال گاز شمال، شمال شرق و غرب کشور از منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران عبور می کند و زمستان سال گذشته زمستان فشار سنگینی بر کارکنان این منطقه تحمیل شد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران اعلام کرد: حراست و اچ اس ای منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران در میان مناطق این شرکت و شرکت های تابعه صنعت گاز رتبه برتر را کسب کرده اند که از آنها قدردانی می کنم.
حسینی با بیان اینکه امسال وضعیت بهتری نسبت به سال گذشته داریم، گفت: واردات از ترکمنستان براساس قرارداد در جریان است. ذخیره سازی خوبی نیز در مخازن انجام شده است. با همکاری منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران و ارسال یک توربین، ذخیره سازی مناسبی نیز در شوریجه انجام شد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران اعلام کرد: فاز نخست خط لوله انتقال گاز تقویتی دشتک_ نهبندان به طول 90 کیلومتر در حال آزمایش است که با بهره برداری از آن شاهد افزایش پایداری شبکه استان خراسان جنوبی خواهیم بود. خط لوله صالح آباد_تربت جام نیز در آینده نزدیک تزریق گاز می شود. وی ادامه داد: تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان، می تواند زمینه ساز تقویت شبکه و ایستگاه ها سمنان و پارچین شود. افزون براین، تاسیسات آرادان در پیک مصرف می تواند پنج میلیون مترمکعب گاز بیشتری را به شبکه این مناطق منتقل کند. وی با اشاره به راه اندازی تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان یادآور شد: عصر چهارشنبه دستور راه اندازی این تاسیسات از سوی معاون وزیر نفت صادر و جمعه شب این تاسیسات وارد مدار شد.
حسینی با اشاره به دیگر اقدام های این شرکت گفت: تاسیسات تقویت فشار گاز خط دهم سراسری (نورآباد 10، دوراهان 10 و پل کله 10) نیز راه اندازی شده است. ظرفیت انتقال گاز مرکز کشور حدود 50 میلیون مترمکعب افزایش یافته که این موضوع قابلیت اطمینان انتقال گاز در این مناطق را افزایش می دهد.
در ادامه، مدیر منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران با ارائه گزارشی از اقدام های های سال گذشته، فعالیت های امسال و برنامه های سال آینده این منطقه گفت: این منطقه هفت استان تهران، قزوين، البرز، قم و بخش هایی از استان های زنجان، سمنان و مركزي را تحت پوشش دارد.
مهدی زارع با بیان اینکه با بهره برداری از بیش از سه هزار و 797 کیلومتر خطوط لوله، وظیفه انتقال حدود 40 درصد گاز کل کشور را برعهده داریم، افزود: منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران تنها منطقه عملياتي به شمار می آید که افزون بر ماموریت های سازمانی، وظیفه بهره برداری از مجتمع پالایش و ذخيره سازي گاز سراجه را نیز در دستور کار دارد. براساس برنامه تعریف شده، 820 میلیون مترمکعب گاز در مخزن سراجه ذخیره شده است.
وی با بیان اینکه 8 ماه امسال در مجموع 67.7 میلیارد مترمکعب گاز به این منطقه تحویل شده است، اظهار کرد: پس از تحویل گاز به مراکز تحت پوشش، 40.2 میلیارد مترمکعب گاز به مناطق 4، 7، 8 و9 عملیات انتقال گاز ایران ارسال شده است.
وی تاکید کرد: انجام تعمیرات حین سرویس و بدون تخلیه گاز خط 56 اینچ سوم سراسری در خروجی ایستگاه قزوین 280 میلیارد ریال (ناشی از عدم تخلیه 28 کیلومتر گاز) و ارزیابی ریسک مربوط به پایش IJ ایستگاه قزوین و عدم تخلیه 22 کیلومتر و 160 میلیارد ریال صرفه جویی حاصل شده است.
این عملیات ها افزون بر صرفه جویی ریالی، در حوزه حفظ محیط زیست نیز بسیار تاثیر گذار بوده است. کاهش چشمگیر پساب سراجه با روش هوادهی و تبخیرآب نیز، زمینه ساز صرفه جویی چند میلیاردی ریالی در این منطقه شده است.
مدیر منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران با اشاره به بخشی از فعالیت این منطقه برای ورود به فصل سرد سال گفت: تعمیرات اساسی 24 هزار ساعته هفت دستگاه کمپرسور گاز، تعمیرات سطوح B و D سه دستگاه توربین، نصب و راه اندازی یک دستگاه توربین (واحد سوم تاسیسات سراجه)، اورهالLPT توربین تاسیسات قزوین، اورهال سه دستگاه کمپرسور هوای تاسیسات قم و سراجه، تعمیرات دیزل ژنراتور تاسیسات ری تنها بخشی از اقدام های کارکنان این منطقه همسو با برنامه تعمیرات اساسی امسال به شمار می آید.
وی اظهار کرد: اورهال بخش های 1 و 2 پالایش مجتمع سراجه نیز انجام و این تاسیسات برای ورود به فصل سرد سال آماده است. تعمیر 70 عدد ولو با سایز و کلاس های مختلف، کالیبره کرده 90PSV ، انجام جوشکاری لاین های TK-204 B و تعویض لاین های معیوب، تعميرات اساسي 11 عدد بال ولو بخش پالايشگاهي ميدان گازي سراجه، راه اندازی پکیج نیتروژن واحد پالایش و تعمیرات اساسی و اورهال کامل پست برق 20/63 کیلوولت این مجتمع نیز انجام شده است.
مدیر منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران ادامه داد: اجرای پروژه مهندسی آنالیز تنش سامانه پایپینگ فاز تزریق برای نخستین بار در سطح شرکت ملی گاز ایران در تاسیسات سراجه انجام شد.
وی ادامه داد: راه اندازی آزمایشی دستگاه هات تپ 2460TDW نیز برای نخستین بار در ایران از سوی کارکنان این منطقه انجام شده است.
زارع با اشاره به برنامه های این منطقه در حوزه ارتقاي مديريت نگهداري و تعميرات گفت: براساس نتایج حاصل از پیگرانی هوشمند؛ شناسایی، حفاری، آماده سازی، اجرای تعمیرات، NDT و پوشش مجدد 670 شاخه لوله خطوط لوله 56 اینچ سوم و چهارم سراسری، 48 اینچ پنجم تهران، 48 اینچ صادرات،40 اینچ اول سراسری، 36 اینچ سوم تهران، 30 اینچ اول تهران و... انجام شده است.
وی یادآور شد: با تلاش کارکنان این منطقه، 10مورد انشعاب گرم در ایلام، خوزستان، تهران، سمنان، ساوه، کرمانشاه و البرز اجرا شده است.
مدیر منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران گفت: 37 پیمان (جاری و سرمایه ای) انعقاد و 15 مناقصه نیز در حال برگزاری است.
به گفته زارع، تاسیسات تقویت فشار گاز ساوه به عنوان بزرگ ترین تاسیسات خاورمیانه از سوی کارکنان این منطقه راهبری می شود. مدیر منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران تاکید کرد: با پیگیری های انجام شده، 48 مورد رفع تجاوز به حريم خطوط لوله ثبت و 361 اخطار نیز صادر شده است.
وی با اشاره به بخشی از برنامه های سال آینده این منطقه گفت: انجام بازرسي فني و تعميرات دوره اي تاسیسات تقويت فشارو اندازه گيري در سطح منطقه، اورهال 96 هزار ساعته توربین A قم2، اورهال 60 هزار ساعته توربین B قم3، اورهال 20 هزار ساعته توربین C قم3، ادامه پیاده سازی سیستم مدیریت نگهداری و تعمیرات IPCMMS بر بستر جدید APEX در سطح منطقه بر اساس برنامه اعلامی ستاد انتقال گاز تنها بخشی از برنامه های تعمیراتی سال 1403 این منطقه به شمار می آید. اورهال واحد های پالایش و تزریق سراجه، تعمیرات خط لوله 48 اینچ پارچین سمنان ناشی از پیگرانی هوشمند، تعمیرات بخشی از خط 56 اینچ سوم سراسری (75 شاخه لوله)، تعمیرات خط اول سراسری (25 شاخه لوله)، تعمیرات خط 56 اینچ چهارم سراسری (30شاخه) بخش دیگری از برنامه های تعمیراتی سال آینده است. در جریان بازدید 6 ساعته مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره شرکت انتقال گاز ایران، مدیران منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران نیز درباره حوزه های کاری خود گزارشی ارائه کردند. دیدار و گفت وگو با کارکنان تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان، از دیگر بخش های این بازدید بود.
تا پایان امسال پروژه های متنوعی در تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی به بهره برداری می رسند
مشعل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دو سال و اندی که از فعالیت دولت سیزدهم می گذرد، چند موضوع کلان همچون کاهش خام فروشی، تکمیل زنجیره ارزش، صنایع پایین دستی و تکمیل پروژه های نیمه تمام را در دستور کار داشته است. در همین مدت، طرح های زیادی به بهره برداری رسیده اند و تعداد دیگری هم در نوبت بهره برداری و افتتاح رسمی قرار دارند. بنا بر اعلام مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تا پایان امسال و بهار 1403 بیش از ۱۰ طرح در نوبت افتتاح قرار دارند.
در حال حاضر، ظرفیت صنعت پتروشیمی از مرز ۹۵ میلیون تن در سال عبور کرده و برنامه ریزی برای افزایش بیش از دو برابری این ظرفیت تولید تا پایان برنامه هشتم توسعه در دستور کار قرار دارد. عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس هم که تعداد زیادی از پروژه های تولیدی و توسعه ای در زیرمجموعه او قرار دارد، چندی قبل اعلام کرد که حداقل ۲۸ پروژه در دستور کار هلدینگ خلیج فارس است که چند مورد از آنها تا پایان امسال آماده بهره برداری و افتتاح نهایی خواهند بود.آمونیاک هنگام، نخل آسماری و واحد اتیلن اکساید پتروشیمی مارون از جمله پروژه های در نوبت افتتاح تا پایان سال هستند. همچنین 6 طرح از زیرمجموعه گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (پترول) در نوبت افتتاح هستند که شامل پتروشیمی صدف (تولید لاستیک سبز)، ارغوان گستر ایلام، کریستال ملامین آرمند لردگان، پلی آلومینیوم کلراید ارومیه، پتروپرک پویا ماهشهر و متیل آمید سنقر می شود.
طرح آمونیاک و اوره پتروشیمی هنگام، واقع در منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی (فاز 2 طرح های پتروشیمی) قرار گرفته است. قرارداد این پروژه از سال 1387 با مشارکت چند شرکت خارجی منعقد شد؛ اما در ادامه به دلیل تحریم ها و عقب نشینی شرکت های خارجی پروژه با توقف مواجه شد و در سال های بعد با بازتعریف پروژه و انتقال سهام، پروژه دوباره جان گرفت.پتروشیمی هنگام با تولید روزانه ۲۲۰۰ تن آمونیاک و ۳۵۰۰ تن اوره در زمینی به مساحت ۲۵ هکتار، در آستانه بهره برداری قرار دارد. این مجموعه توانسته است با ثبت رکورد ۱۸ میلیون نفر- ساعت کارکرد بدون حادثه از ابتدای آغاز طرح، رکوردی قابل توجه ثبت کند. عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس چندی قبل با اشاره به برنامه افتتاح این پروژه گفت: پروژه هنگام از افتخارات کشور و هلدینگ خلیج فارس است و در سال ۱۴۰۲ به بهره برداری می رسد و درصدد دعوت از رئیس جمهور برای راه اندازی فاز اول آن (آمونیاک) هستیم. همزمان با طرح پتروشیمی هنگام، به همت این شرکت (هلدینگ خلیج فارس) اسکله شماره ۱۷هم آماده افتتاح می شود.با افتتاح این اسکله، امکان بارگیری کشتی و صادرات آمونیاک از طریق این اسکله به بازارهای صادراتی هدف فراهم شده است. اختصاصی بودن سیستم هوشمند و مکانیزه برای مسیریابی درست و دقیق کشتی ها و بازوی بارگیری منحصربه فرد از ویژگی های این اسکله است که می توان از آن به عنوان نخستین بازوی خنک کننده کرایوژنیک ایرانی ساخته شده به دست متخصصان داخلی برای بارگیری محصول آمونیاک اشاره کرد.
میزان سرمایه گذاری انجام شده در شرکت پتروشیمی نخل آسماری بیش از ۳۵ میلیون یورو برای پروژه های جاری و برای واحدهای جدید حدود ۴۳۰ میلیون یورو اعلام شده است. این پروژه که در منطقه اقتصادی ماهشهر قرار گرفته، سال ها متوقف بود؛ اما در روند شتاب بخشی به تکمیل پتروشیمی راکد و نیمه راکد دولت سیزدهم، سرمایه گذاری مجدد روی این پروژه انجام شد.ظرفیت تولید واحد فرمالین پتروشیمی نخل آسماری ۶۶ هزار تن، استالدئید 6 هزار تن، پارافرمالدئید ۱۰ هزار تن، پنتااریتریتول ۱۵ هزار تن، فورمات سدیم ۱۰ هزار تن، پلاستیک های زیست تخریب پذیر ۶۰ هزار تن و پلی استال ۴۰ هزار تن است. محصولات نهایی این شرکت در انتهای زنجیره ارزش افزوده پتروشیمی هستند و برای نخستین بار در کشور تولید می شوند.واحد پنتااریتریتول دارای دو خوراک فرمالین و استالدئید است که متانول به عنوان ماده اولیه تولید فرمالین از یکی از واحدهای پتروشیمی تأمین می شود و اتانول به عنوان ماده اولیه تولید استالدئید از شرکت های داخلی استان خوزستان تأمین خواهد شد. محصولات نهایی پتروشیمی نخل آسماری در انتهای زنجیره ارزش افزوده پتروشیمی هستند و برای نخستین بار در کشور تولید می شود.
این پروژه با هدف اجتناب از خام فروشی محصول MEG و ارزش افزوده محصول تولیدی اجرا شده است. میزان سرمایه گذاری ارزی شرکت پتروشیمی مارون برای این پروژه 12.5 میلیون یورو و میزان سرمایه گذاری ریالی طرح 1900 میلیارد ریال بوده است. این واحد پتروشیمیایی هم در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر قرار گرفته است. این واحد می تواند اتیلن اکساید خالص را با ظرفیت ۴۵ هزار تن تولید کند و در اختیار طرح پتروناد آسیا که قرار است MDEA مورد نیاز پالایشگاه های گاز را تأمین کند، قرار دهد. واحد اتیلن اکساید پتروشیمی مارون هم اکنون با بیش از ۹۹ درصد پیشرفت و با بهره گیری از توان سازندگان داخلی آماده بهره برداری است که پیش بینی می شود در دهه مبارک فجر امسال به طور رسمی به بهره برداری برسد. همچنین تولید آزمایشی واحد گلیسیرین دارویی پتروناد آسیا هم به طور همزمان انجام می شود و با تولید این محصول بخش عمده ای از نیازهای دارویی کشور تأمین و کشور از واردات این محصول بی نیاز خواهد شد.
شرکت پتروشیمی صدف خلیج فارس، بزرگ ترین مجتمع تولیدی الاستومر در کشور و منطقه با هدف تولید سالانه ۱۳۶ هزار تن لاستیک استایرین بوتادین و با چشم انداز تأمین خوراک بازارهای داخلی و جهانی است. این طرح در زمینی به مساحت بیش از 8 هکتار در فاز 2 مجتمع های پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس قرار گرفته است. هدف از ایجاد این طرح، اجرا و بهره برداری از واحد پتروشیمی تولید لاستیک مصنوعی استایرن- بوتادین به روش امولسیونی E-SBR با چشم انداز تأمین خوراک بالادستی صنایع تولید تایر و قطعه سازان (محصولات لاستیکی) است. براساس برآوردهای صورت گرفته، هر تن محصول این پتروشیمی ارزشی معادل ۱۷۰۰ دلار دارد و با راه اندازی و بهره برداری از پروژه ۱۳۶ هزارتنی صدف، درآمد ارزی قابل توجهی عاید کشور خواهد کرد.
طبق برنامه ریزی انجام شده، این پروژه برای تکمیل زنجیره تولید مجتمع پتروشیمی ایلام با تبدیل پروپیلن به پلی پروپیلن و ایجاد ارزش افزوده بیشتر، ایجاد اشتغال در منطقه و توسعه صنایع پایین دستی اجرایی شده است. ظرفیت این پروژه 150 هزار تن پلی پروپیلن در سال است. خوراک مورد نیاز این پروژه از واحد الفین پتروشیمی ایلام و برخی دیگر از منابع تامین می شود. اتفاق مهم در این پروژه، اضافه شدن محصول پلی پروپیلن به سبد محصولات هلدینگ خلیج فارس است که با تامین این محصول نیاز کشور به واردات این محصول مرتفع می شود. این طرح به طور مستقیم برای ۲۲۰ نفر و به طور غیرمستقیم برای بیش از دو هزار نفر اشتغالزایی خواهد داشت.برآورد سرمایه گذاری نهایی طرح ارغوان گستر ایلام بیش از ۵۱.۲۶ میلیون یورو و ۱۷.۵۵۰ میلیارد ریال پیش بینی شده است که مبلغ ریالی بیشتر از محل تسهیلات بانکی و بازار سرمایه و مبلغ ارزی از محل منابع ارزی حاصل از صادرات غیر، از سوی هلدینگ خلیج فارس تأمین شده است.
پروژه کریستال ملامین لردگان به منظور تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی و ایجاد اشتغال در استان های دور از مراکز پتروشیمیایی پیش بینی شده است. پروژه پتروآرمند لردگان در پایین دست مجتمع کود شیمیایی اوره لردگان و تکمیل کننده زنجیره محصول اوره است و با راه اندازی این واحد 40 هزار تنی، ظرفیت تولید محصول «کریستال ملامین» ایران هم دو برابر می شود. در کنار ساخت طرح جدید کریستال ملامین کشور در لردگان، برنامه ریزی هایی هم با هدف احداث اولین پارک ملامین در مجاورت پتروشیمی ارومیه صورت گرفته است. کریستال ملامین، یک محصول پرطرفدار و کاربردی در صنایع چوب، کاغذ، رنگ، چرم، نساجی، قالب گیری، چسب، لاستیک و... است و کشورهایی همچون ترکیه، هند و چین از مشتریان این محصول پتروشیمیایی محسوب می شوند. خوراک و یوتیلیتی های لازم طرح کریستال ملامین شرکت صنایع پتروشیمی پتروآرمند لردگان از پتروشیمی لردگان تأمین می شود. این طرح، در زمینی به مساحت ۱۰ هکتار و در مجاورت پتروشیمی اوره و آمونیاک لردگان اجرا شده و سرمایه مورد نیاز برای تکمیل این طرح، بیش از ۱۴ هزار میلیارد ریال اعلام شده است.
محصول پلی آلومینیوم کلراید در صنعت تصفیه آب و پساب های شهری و صنعتی کاربرد دارد و با راه اندازی پروژه پلی آلومینیوم کلراید ارومیه، کشور تا حد بسیار زیادی از واردات این محصول مهم و راهبردی که در صنعت تصفیه پساب کاربرد دارد، بی نیاز می شود.
کاربرد و موارد مصرف پلی آلومینیوم کلراید برای تصفیه آب آشامیدنی، آب استخر، تصفیه فاضلاب و پساب صنعتی، صنعت خمیر کاغذ و کاغذ، فاضلاب شهری و تصفیه فاضلاب کشاورزی کاربرد دارد. پلی آلومینیوم کلراید ارومیه با ظرفیت تولید سالانه ۷۰ هزار تن در فضایی مشترک با پتروشیمی ارومیه قرار گرفته است.
با اجرای طرح پتروپرک پویا در منطقه اقتصادی ماهشهر سود پرک گرید پزشکی برای نخستین بار در کشور تولید می شود و ایران می تواند در زمینه این محصول در منطقه حرفی برای گفتن داشته باشد. نزدیک به ۳۰ هزار تن بازار این محصول، در منطقه واقع شده که ایران می تواند این مقدار را پوشش دهد. ظرفیت تولید سود پرک گرید پزشکی این واحد 45 هزار تن در سال است و در صنایعی همچون داروسازی و آرایشی بهداشتی، صنایع باتری سازی، صنایع فلزی، روی و شیشه، صنایع غذایی، صنایع رنگرزی، صنایع کاغذ و کارتن سازی، صنایع چرم و نساجی و...کاربرد دارد. این پروژه در واقع یک پلنت کوچک است که در فاز اجرا 300 نفر و در مرحله بهره برداری تا 150 نفر را مشغول به کار خواهد کرد و با راه اندازی این واحد و ایجاد ارزش افزوده محصولات تولیدی، ثروت بیشتری برای منطقه ایجاد خواهد شد.
شرکت صنایع شیمیایی نگین سنقر با ظرفیت 22 هزار و 600 تن در سال به منظور تولید انواع مشتقات متیل آمین اعم از مونو متیل آمین، دی متیل آمین و تری متیل آمین در شهرک صنعتی سنقر در استان کرمانشاه اجرا شده است. مواد اولیه اصلی این طرح، متانول و آمونیاک است. متانول مورد نیاز حدود ۳۱ هزار تن در سال و آمونیاک مورد نیاز این طرح نیز حدود ۱۰ هزار تن در سال برآورد شده که هر دو از منابع داخلی تامین خواهند شد. کاتالیست های مورد نیاز طرح نیز از طریق واردات تامین شده است. این پروژه در زمینی به مساحت 4.5 برای محصولات بالادستی تولید متیل آمین و بخش پایین دستی محصولات مشتق گرفته از تولیدات بالادستی پیش بینی شده است. پتروشیمی، صنعتی است که با تکمیل زنجیره ارزش خود می تواند ارزش افزوده بالایی را برای کشور به همراه آورد و بی تردید افتتاح هر طرح در این صنعت، افزون بر جلوگیری از خام فروشی، ایجاد اشتغال و ارزش افزوده، رونق اقتصادی نیز برای کشور در پی خواهد داشت.
شعیب بهمن در سال های اخیر عزم جهان برای تولید انرژی های تجدیدپذیر بیش از هر زمانی دیگر جزم شده است؛ به گونه ای که بیشتر کشورهای توسعه یافته و حتی در حال توسعه، تمایل زیادی به جانشین کردن این نوع از انرژی با نفت و گاز پیدا کرده اند. آنچه مزید بر علت شده و کشورهای مختلف را به توسعه انرژی های تجدیدپذیر سوق داده، مسائل زیست محیطی و گرمایش بیش از حد زمین بوده که دولت ها را به کنار گذاشتن انرژی های فسیلی ترغیب کرده است. در این میان سرمایه گذاری در انرژی های تجدیدپذیر صرفا به کشورهای مصرف کننده نفت و گاز محدود نبوده و بسیاری از کشورهای تولیدکننده انرژی های فسیلی را نیز دربرگرفته است. به عنوان مثال، در سال های اخیر چرخش کشورهای عربی از نفت به هیدروژن سبز آنقدر مشهود بوده است که برخی اعتقاد دارند خلیج فارس به عنوان قطب نفت دنیا، در آینده به صادرکننده انرژی پاک تبدیل می شود. در سال های اخیر، چند کشور عربی از جمله مصر، عمان، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، الجزایر و مراکش پروژه های جدید و جاه طلبانه ای را در حوزه تولید هیدروژن سبز آغاز کرده اند. این پروژه ها نشان دهنده اهمیت روزافزون منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در تولید و صادرات هیدروژن سبز جهانی در سال های آینده است.
درباره تولید هیدروژن سبز برآوردهای مختلفی صورت گرفته است. طبق اعلام آژانس بین المللی انرژی هرچند طرح های هیدروژنی کنونی منجر به رشد عظیمی در تولید هیدروژن کم کربن در جهان در دهه جاری می شود، اما تعداد پروژه ها باید تا ۹ برابر کنونی افزایش یابد تا جهان در مسیر دستیابی به خالص انتشار صفر گازهای گلخانه ای تا سال ۲۰۵۰ قرار گیرد. چشم انداز طرح های کنونی نشان می دهد تولید هیدروژن کم کربن می تواند تا سال ۲۰۳۰ به ۱۷ میلیون تن برسد، در حالی که این مقدار، اکنون کمتر از یک میلیون تن است، اما برای تحقق سناریوی خالص انتشار صفر ۲۰۵۰ آژانس بین المللی انرژی تا سال ۲۰۳۰ باید ظرفیت تولید هیدروژن کم کربن به ۱۵۰ میلیون تن برسد. با وجود تمام کاستی ها در حوزه تولید هیدروژن سبز، برخی معتقدند صنعت نفت و گاز در آستانه تحولی بزرگ است و می تواند در آینده به طور کل از سبد انرژی صرفی کشورهای جهان خارج شود. در این دیدگاه، حرکت برخی کشورهای تولیدکننده نفت به سوی تولید هیدروژن سبز نشان می دهد که آنها یک راهبرد بلندمدت را برای دوران پس از اتمام ذخایر انرژی فسیلی تعقیب می کنند.
رویکرد بلندمدت به انرژی های پاک از جمله هیدروژن سبز در قاره اروپا نیز کاملا مشهود است. در ۱۸ مه ۲۰۲۲ کمیسیون اروپا به ارائه یک برنامه سوختی پرداخت که هدف آن کاهش سریع وابستگی کشورهای اتحادیه اروپا به سوخت فسیلی روسیه و تسریع در گذار به سوی یک سوخت پاک و به هم پیوند دادن نیروها برای ایجاد یک نظام سوختی پابرجاتر بود. در این سند ۲۰ صفحه ای، ۵۴ بار واژه «هیدروژن» به کار برده شده بود. اتحادیه اروپا تاکید دارد که هیدروژن سبز می تواند به عنوان یک انرژی تجدیدپذیر برای جانشینی گاز طبیعی، زغال سنگ و نفت در صنایع و حمل ونقل هایی که کربن زدایی در آنها دشوار است، مورد استفاده قرار گیرد. بر این اساس هدف تعیین شده اتحادیه اروپا مبنی بر تولید ۱۰ میلیون تن هیدروژن تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ است. بر اساس برآورد کمیسیون اروپایی برای ایجاد زیرساخت های مربوط به تولید هیدروژن سبز به ۲۸ تا ۳۸ میلیارد یورو و برای خط لوله های انتقال و ذخیره سازی آن به ۶ تا ۱۱ میلیارد یورو سرمایه نیاز است.
با آنکه برخی دولت ها با شدت هرچه بیشتر هیدروژن را به عنوان راه حل و سوخت «پاک» آینده معرفی می کنند، اما استفاده از انرژی های تجدیدپذیر همچون هیدروژن سبز با وجود تمام مزیت هایی که به خصوص در حوزه زیست محیطی دارد، به سادگی امکان پذیر نیست. در واقع استفاده هیدروژن سبز در سطح کلان مشکلات فنی و مالی بزرگی ایجاد می کند و نیز تبعاتی در زمینه های آلودگی، امنیت و کارآمدی نیرو دارد.
در وهله نخست، استفاده از هیدروژن سبز نیازمند سرمایه گذاری های جدی است. این سرمایه گذاری صرفا به تولید هیدروژن سبز یا سایر انرژی های تجدیدپذیر محدود نمی شود، بلکه مسئله تغییر پایه انرژی مصرفی در صنایع بزرگ مطرح است که به سادگی نمی توان در این حوزه ورود کرد، زیرا سرمایه گذاری های بسیار عمده و کلانی را می طلبد که در حال حاضر هیچ کشوری توان تغییر اساسی در این حوزه را ندارد.
نکته دوم درباره تبعات زیست محیطی تولید انبوه هیدروژن سبز است. اگرچه هیدروژن به صورت ترکیب با اکسیژن به شکل آب در طبیعت فراوان است یا در ترکیب مواد و گازهای مختلف وجود دارد، اما جداسازی و استخراج آن به صورتی که به انرژی تبدیل شود، قابل اشتعال است و به همین دلیل تا حد زیادی گازهای گلخانه ای را افزایش می دهد.
محدودیت دیگر هیدروژن سبز مربوط به قابلیت حمل آن است که با توجه به وزن پایین، باید تحت فشار بالا نگهداری شود. از دیگر محدودیت های اصلی هیدروژن مربوط به ضعف بازدهی است. استفاده از هیدروژن سبز در صنایع مستلزم انجام تغییراتی متعدد از جمله الکترولیز، فشرده سازی یا مایع سازی، حمل ونقل، ذخیره سازی و تبدیل آن است. هریک از این مراحل می تواند موجب کاهش کارآمدی صنایع مختلف شوند، زیرا اکثر صنایع موجود در جهان برای استفاده از انرژی های فسیلی به عنوان سوخت پایه طراحی شده اند.
با وجود استقبال گسترده بسیاری از کشورها از تولید انرژی های پاک همچون هیدروژن سبز، استفاده از این انرژی همچنان با محدودیت های قابل توجه همراه است. توجه بیشتر به این محدودیت ها شاید تا حدی از رقابت برای تولید این نوع از انرژی بکاهد. چنانکه گمانه زنی هایی درباره کاهش تقاضای استفاده از هیدروژن سبز در جهان مطرح شده است.
مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت
مدیرکل آموزش قوه قضائیه با درخواست انتقال تجربیات و دانش مدیریتی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به معاونت منابع انسانی و فرهنگی قوه قضائیه گفت: توانمندسازی مدیران در قوه قضائیه از برنامه ها اصلی و اهداف روشن ماست؛ یک قاضی باید علاوه بر دانش حقوقی و قانونی مهارت های خاص مدیریتی در جهت اقناع کنندگی و ارتباطی داشته باشد.نشست مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت و معاونان و رؤسای واحدها با مدیرکل آموزش قوه قضائیه و هیئت همراه برای انتقال تجربیات و دانش مدیریتی به قوه قضائیه در سالن کنفرانس مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت برگزار شد.
مهدی جوهری، مدیرکل آموزش قوه قضائیه با درخواست انتقال تجربیات و دانش مدیریتی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به معاونت منابع انسانی و فرهنگی قوه قضائیه اظهار کرد: تلاقی و اشتراک ما در تربیت مدیر متخصص است، با این ویژگی که گروه های شغلی و حرفه های ما تفاوت هایی دارند. شما مدت هاست که برنامه کاری مشخصی دارید و با تدوین نظام نامه جامع توسعه مدیریت در صنعت نفت به دنبال این هستید که افراد متخصص را بدون وابستگی ها و سوگیری های خاصی برای آینده صنعت نفت کشور تربیت و ارزیابی کنید.وی ادامه داد: توانمندسازی مدیران در قوه قضائیه از برنامه های اصلی و اهداف روشن ما است. یک قاضی باید علاوه بر دانش حقوقی و قانونی مهارت های خاص مدیریتی در جهت اقناع کنندگی و ارتباطی داشته باشد. اینها باید بخشی از توان مدیریتی قاضی، دادیار و... باشد؛ از همین جهت است که به انتقال تجربه شما نیازمندیم.مدیرکل آموزش قوه قضائیه با تاکید بر همدلی و هم افزایی همه دستگاه ها در نظام مقدس جمهوری اسلامی تأکید کرد: همه ما یک کشوریم و باید به هم کمک کنیم تا نظام جمهوری اسلامی سربلند و کارآمدتر باشد.جوهری با تاکید بر اینکه با آموزش صحیح می توانیم موفق عمل کنیم، گفت: در روش های آموزش ما را یاری دهید و در کنار روش های سنتی ما را با روش های نوین آشنا کنید. چنانچه لازم است، آموزش را فازبندی کنید تا زودتر بتوانیم بهره مند شویم و حرکت تحولی را پیش ببریم. از آنجایی که ما ارتباط مستقیمی با مردم داریم، این انتقال تجربیات را می توانید به عنوان یک مسئولیت اجتماعی نیز بدانید.
شرکت شیمیایی لاوان
شرکت شیمیایی لاوان به منظور جلوگیری از خام فروشی و تنوع محصولات پتروفرهنگ با شرکت بام دژ طرح، توافقنامه تأمین فناوری، انجام مهندسی پایه توسعه یافته و اجرای طرح به شکل LEPCCF امضا کرد.
حجت الله اسماعیلی، نایب رئیس هیئت مدیره و سرپرست شرکت شیـمیایی لاوان در حاشـیه دومین نمایشگاه اختصاصی اوراسیا درباره این توافق نامه اعلام کرد: این موافقت به منظور تحقق منویات مقام معظم رهبری درباره جلوگیری از خام فروشی، اهداف توسعه صنایع پایین دستی و ایجاد ارزش افزوده برای سهامداران انجام شده است.
وی اظهار کرد: تأمین فناوری، حق لیسانس، طراحی فرآیندی، مهندسی پایه و اجرای ساخت کارخانه اسید استیک به روش LEPCCF از جمله بخش هایی است که در این توافقنامه توافق شده است.شرکت شیمیایی لاوان یکی از طرح های اولویت دار زیرمجموعه هلدینگ پتروفرهنگ، در زمینی به مساحت ۲۴.۸ هکتار در فاز ۲ منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس فعالیت خود را آغاز کرده است. پس از بهره برداری از این طرح، تولید اسید استیک به مقدار ۲۰۰ هزار تن در فاز نخست، وینیل استات منومر به مقدار ۱۰۰ هزار تن و اتانول سنتزی به حجم ۳۰۰ هزار تن در فاز دوم از خوراک متانول و گاز سنتز موجود در منطقه تولید خواهد شد
شرکت پایانه های نفتی ایران
سرپرست مدیریت عملیات عمومی خارک گفت: با امضای تفاهم نامه میان شرکت پایانه های نفتی ایران با مرکز آموزش فنی و حرفه ای استان بوشهر، برگزاری هفت دوره تخصصی فنی و حرفه ای با هدف توانمندسازی جوانان جویای کار مستقر در جزیره خارگ عملیاتی شد.
حسین احمدی تصریح کرد: با توجه به ابلاغ سیاست ها و راهبردهای آموزشی و تأکید مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران بر توجه به حوزه مسئولیت های اجتماعی نفت، همچنین نگاه ویژه به توانمندسازی جوانان جویای کار مستقر در جزیره خارگ متناسب با نیاز صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، اردیبهشت ماه امسال تفاهم نامه ای میان شرکت پایانه های نفتی ایران و مرکز آموزش فنی و حرفه ای امضا شد.
وی ادامه داد: نگاه و تأکید مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران توسعه متوازن جزیره خارگ است که همسو با توسعه صنعتی مردم هم به رفاه پایدار دست یابند.
سرپرست مدیریت عملیات عمومی خارگ اظهار کرد: هفت دوره تخصصی بهداشت و ایمنی، تأسیسات، ساختمان، صنایع خودرو، فناوری اطلاعات، معماری و برق به صورت رایگان برگزار و در پایان گواهینامه معتبر سازمان فنی و حرفه ای صادر می شود.
احمدی تأکید کرد: علاقه مندان می توانند تا پایان آذرماه برای نام نویسی به روابط عمومی مدیریت عملیات عمومی مراجعه کنند.
شرکت نفت مناطق مرکزی
مدیرعامل نفت مرکزی به همراه جمعی از اعضای هیئت مدیره و مسئولان ارشد سازمان بازرسی کل کشور، از تأسیسات این شرکت و طرح های توسعه ای در منطقه عملیاتی آغار و دالان، میدان دی و پالایشگاه فراشبند بازدید کردند.
موسی مؤیدی، بازرس کل امور نفت سازمان بازرسی کل کشور و جمعی از نمایندگان این سازمان به همراه مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی در منطقه عملیاتی آغار و دالان و میدان گازی دی حضور یافتند و از نزدیک در جریان روند پیشرفت پروژه های گازی این شرکت قرار گرفتند.
حیدری در این بازدید از آمادگی شرکت نفت مناطق مرکزی برای تأمین سوخت زمستان خبر داد و گفت: با تلاش همکاران در مجموعه ستاد و شرکت های تابعه بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، شرق و غرب، این شرکت برای انجام تعهدهای تکلیفی در بخش تولید نفت و گاز، ذخیره سازی گاز طبیعی و انجام پروژه های در حال اجرا همه تلاش خود را به کار گرفته تا خللی در انجام تعهدها و امور محوله رخ ندهد.
وی درباره برنامه های توسعه ای به منظور تثبیت و افزایش تولید گاز اظهار کرد: توسعه ۱۳ میدان جدید دی ، سفیدزاخور، هالگان ، سفیدباغون ، خارتنگ ، گردان ، ارم ، پازن ، مدار، توس ، باباقیر، بیستون و آغار- فاز۲ به همراه توسعه پالایشگاه گازی فراشبند و احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز میدان های سرخون و شانول با صرف بودجه حدود ۴ میلیارد دلار برای تثبیت و افزایش تولید گاز در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران مصوب و به شرکت نفت مناطق مرکزی ابلاغ شده است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه تاکنون ۸ قرارداد تولید بار اول به ارزش ۵ هزار میلیارد ریال به مرحله اجرا رسیده است، گفت: در افق دو ساله ارزش جذب فناوری های جدید نیز بالغ بر ۳۰ هزار میلیارد ریال برآورد می شود.محمد گلستان باغ گفت: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب همسو با اجرای قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی و بهره مندی از مصوبه تولید بار اول (ماده ۱۰ قانون جهش تولید دانش بنیان – بند «ی» ماده ۲۹ قانون برگزاری مناقصات مصوب ۱۳۸۳.۰۱.۲۵) به منظور تأمین نیازهای فناورانه، راهبردی و تحریمی، سطح ارتباطات علمی و مالی خود را با شرکت ها و مؤسسه های دانش بنیان افزایش داده است.وی ادامه داد: تا کنون هشت قرارداد جاری تولید بار اول به ارزش ۵ هزار میلیارد ریال در این شرکت به اجرا در آمده که شامل پلاگ های متورم شونده قابل بازیافت، سیال جایگزین گِل روغنی و کنترل هرزروی، نرم افزار جامع مهندسی بهره برداری، خدمات جریان سنج چندفازی، نرم افزار اسیدکاری و شبیه ساز جریان چندفازی پایا و پمپ های چندفازی است.رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اظهار کرد: استفاده از ظرفیت قانونی مصوبه تولید بار اول، تجاری سازی محصولات فناورانه را شتاب بخشیده است، به نحوی که حجم مالی قراردادهای فناورانه در مناطق نفت خیز جنوب در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ بیشتر از ۶ برابر ۱۰ سال پیش از آن شده است. این قراردادهای فناورانه در ۲ سال اخیر در این شرکت درمجموع ۱۲ میلیون یورو صرفه جویی ارزی به همراه داشته و بیش از ۱۳۰ موقعیت شغلی مستقیم در حوزه دانش بنیان ایجاد کرده است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس گفت: با بهره برداری از یک جایگاه عرضه سوخت در کلان شهر شیراز، شمار جایگاه های عرضه سوخت مایع استان به ۳۱۹ باب رسید.اسداله طاهری در آیین بهره برداری از جایگاه سوخت «کشمیری» در ناحیه مرکزی گفت: با افتتاح این جایگاه تعداد مجاری عرضه سوخت مایع ناحیه مرکزی شیراز به ۱۰۵ باب افزایش یافت.وی درباره وضع مصرف سوخت در استان و کلانشهر شیراز افزود: به طور میانگین روزانه حدود ۲ میلیون لیتر بنزین در این شهر مصرف می شود و به منظور سرعت بخشیدن به فرآیند سوخت رسانی در این ناحیه، توسعه کمّی و کیفی جایگاه ها از اولویت های منطقه است.مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس با اشاره به قرار گرفتن این جایگاه در محور شمال غرب شیراز و حجم تردد در این محور اظهار کرد: این جایگاه با سرمایه گذاری حدود ۱۵۰ میلیارد ریال از سوی بخش خصوصی در زمینی به مساحت ۲ هزار مترمربع در بلوار دکتر حسابی شیراز افتتاح شده است و نقش تأثیرگذاری در تسریع فرآیند سوخت رسانی در این محور دارد.
شرکت پتروشیمی جم
مدیرعامل پتروشیمی جم گفت: سومین و بزرگ ترین تعمیرات اساسی تاریخ پتروشیمی جم با هدف جهش تولید، قابلیت اطمینان و رفع گلوگاه ها به همت کارکنان متعهد این شرکت با موفقیت کامل و بدون حادثه پایان یافت و واحدهای مجتمع عملیاتی شدند.
عبدالرحیم قنبریان ضمن قدردانی از حمایت های بی دریغ هیئت مدیره و تلاش بی وقفه و خستگی ناپذیر مجموعه مدیران و کارکنان خدوم شرکت در تعمیرات اساسی ۱۴۰۲ اظهار کرد: پس از حدود یک ماه کار شبانه روزی کارکنان متعهد و متخصص و با تحقق موفقیت آمیز همه اهداف از پیش برنامه ریزی شده، واحدهای عملیاتی پتروشیمی جم در مدار تولید قرار گرفت، همچنین با طراحی جدید، مشکل بدسوزی مشعل مجتمع در زمان راه اندازی برای همیشه حل شد.
وی افزود: نتیجه این تعمیرات اساسی سبب رشد تولید، کاهش هدررفت سرمایه ها و افزایش سود شرکت برای همه ذی نفعان به ویژه بازنشستگان شد.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی جم با بیان اینکه پیشبرد پروژه به صورت ایمن از رکوردهای مهم تعمیرات اساسی ۱۴۰۲ بود، ادامه داد: نکته مهم تعمیرات اساسی ۱۴۰۲ این است که برای چنین عملیاتی با حجم بالای فعالیت های تعمیراتی در حالت عادی بیش از ۶۰ روز زمان صرف می شود، اما خوشبختانه با تمهیدات انجام شده، مدیریت خوب و تلاش حدود ۵ هزار نیروی عملیاتی، نظارتی، پشتیبانی و هماهنگی، این عملیات طی حدود ۴۰ روز با کمترین میزان انحراف به پایان رسید.
قنبریان اظهار کرد: مهم ترین فعالیت انجام شده، تعویض بخش فوقانی و هسته گرم کلدباکس و رفع مشکل مبدل های آب دریا بود. تعدادی قابل توجه از تجهیزات از ابتدای راه اندازی باز نشده بودند که در این تعمیرات اساسی بر اساس برنامه ریزی و خروجی استانداردهای بازرسی فنی بر مبنای ریسک و حصول اطمینان از وضع کارکردی، ۱۲۰۵ نقطه از تجهیزات و خطوط بازرسی، ۲۲۶ نقطه در موقعیت های مختلف پایش و نقاط دارای مشکل تعویض یا تعمیر شدند که امیدواریم شاهد تولید ایمن و پایدار در سال های آینده باشیم.
وی تصریح کرد: در گذشته به علت نبود کارایی و نشتی داخلی کلدباکس، شاهد هدررفت مقدار قابل توجهی محصول باارزش اتیلن و پروپیلن بودیم که با اعتماد به سازنده داخلی، نخستین کلدباکس ایرانی با مهندسی داخلی که بیشتر تجهیزات مورد استفاده در آن نیز ایرانی بود از سوی یک شرکت دانش بنیان با مشارکت، همکاری و نظارت متخصصان و مهندسان مجتمع طراحی و ساخته شد.
مدیرعامل پتروشیمی جم افزود: هم اکنون نشتی جریان های قبلی کلدباکس برطرف شده و از لحاظ عملکردی کارایی خوبی دارد. با نصب کلدباکس جدید از هدررفت حجم بالایی از محصول پیشگیری شده و به تبع آن مبلغ قابل توجهی در سود حاصله نمایان خواهد شد.قنبریان توضیح داد: با تلاش بی وقفه متخصصان بومی هم اکنون واحدهای الفین، HD، PE،BD و B1 وارد مدار تولید شده اند. عملیات تعمیرات اساسی و به سرویس درآمدن واحدهای تولیدی جم مرهون تلاش های مسئولانه یکایک سخت کوشانی است که در دشوارترین مسیر تعمیرات اساسی همواره به جمله «ما می توانیم» باور داشته و نگاه های خود را معطوف به قله کرده بودند.
شرکت ملی گاز ایران
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، با اهدای لوح سپاس، شرکت ملی گاز ایران را به پاس همکاری اجرایی و صنعتی با دانشگاه ها به عنوان دستگاه اجرایی برتر در زمینه همکاری های پژوهشی و فناورانه معرفی کرد.
سی و ششمین نشست مدیران ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی به میزبانی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، با معرفی شرکت ملی گاز ایران به عنوان دستگاه برتر اجرایی در این عرصه برگزار شد.
در این نشست، با اهدای لوح سپاس و نماد دستگاه اجرایی برتر به مجید چگنی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، از اقدام های این شرکت در حوزه همکاری های پژوهشی و فناورانه و همکاری اجرایی و صنعتی با دانشگاه ها قدردانی شد.
در این دوره از بین همه دستگاه های اجرایی کشور، تنها سه شرکت ملی گاز ایران، مپنا و ایمیدرو حائز عنوان دستگاه های اجرایی برتر شدند؛ افزون بر این از رؤسای دانشگاه، استادان، پژوهشگران و طرح های برتر نیز قدردانی شد.
شرکت نفت ستاره خلیج فارس
خانواده کارکنان پالایشگاه ستاره خلیج فارس با راه اندازی پویش سلامت، ساحل پاک، اقدام به پاکسازی ساحل بندرعباس کردند.در این اقدام که با حمایت علیرضا جعفرپور، مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس و به همت امور زنان و خانواده این مجموعه اجرایی شد، خانواده بزرگ نفت ستاره خلیج فارس ساحل بوستان غدیر بندرعباس را عاری از زباله کردند.
در این همایش فرهنگی و ورزشی که با همراهی شهروندان بندرعباس همسو با ایفای مسئولیت های اجتماعی شرکت نفت ستاره خلیج فارس برگزار شد، علاوه بر پاکسازی ساحل، اجرای ورزش صبحگاهی و بازی های بومی و محلی و اهدای جوایز به حاضران از اهم برنامه ها به شمار می رفت.
شرکت نفت ستاره خلیج فارس همواره به منظور فرهنگ سازی حفظ محیط زیست تلاش می کند با اجرای برنامه های مختلف ارتقای نشاط شهروندی و حفظ سلامت خانواده ها را به بار نشاند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
همزمان با ۱۴ آذرماه روز جهانی خاک، آیین افتتاح پروژه احیای خاک های آلوده و ایجاد مزرعه زیستی در مجموعه صنعتی شماره ۲ شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون برگزار شد.
حسن شهروئی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون با ارائه گزارشی از فعالیت های زیست محیطی این شرکت اظهار کرد: در پروژه احیای خاک های آلوده و ایجاد مزرعه زیستی که برای نخستین بار در سطح شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در شرکت نفت و گاز کارون عملیاتی و اجرایی شده است، ۳۵۰ مترمکعب خاک های آلوده به مواد نفتی از سوی یکی از شرکت های داخلی با روش ترکیبی لندفارمینگ و تحریک زیستی (Biostimulation) در مدت ۶ ماه و در مزرعه زیستی با ابعاد هزار و ۶۰۰ مترمربع پاکسازی می شود.
وی اعتبار این پروژه را حدود ۳۰ میلیارد ریال عنوان کرد و هدف از اجرای آن را پاکسازی خاک آلوده به مواد هیدروکربنی و رسیدن به کمتر از حد مجاز آلودگی خاک برشمرد و گفت: در انجام همه پروژه ها تلاش کرده ایم الزام های محیط زیستی را رعایت کنیم و خوشبختانه اقدام های خوبی نیز همسو با صیانت از محیط زیست در شرکت نفت و گاز کارون انجام شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون ادامه داد: ۳۲ مورد نظارت بر دستگاه سیار فرآورش نفت و جلوگیری از سوزانده شدن بیش از ۷۱ هزار بشکه نفت، اجرای پروژه مطالعه بهسازی سیستم مشعل های موجود با هدف جلوگیری از گازسوزی و کاهش آلایندگی با ۷۶ درصد پیشرفت فیزیکی، اسیدکاری و بهبود وضعیت تزریق پذیری تعداد ۱۴ حلقه چاه تزریقی پساب با هدف افزایش و نگهداشت ظرفیت تزریق پساب به چاه ها، اجرای پروژه جایگزینی خطوط لوله غیرفلزی پساب، احداث ۵ نهالخانه با رویکرد پرورش درختان مثمر، توزیع ۱۰ هزار نهال در روستاهای اطراف تأسیسات و شهرداری منطقه ۳ اهواز، کاشت ۱۰ هزار نهال درون و پیرامون تأسیسات عملیاتی و اجرای ۲۰ مانور ایمنی، زیست محیطی و بهداشتی با هدف حفظ و ارتقای آمادگی در شرایط اضطراری، از جمله اقدام های این شرکت در صیانت از محیط زیست است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اصفهان
سرپرست خدمات فنی - مهندسی انبار نفت شهید منتظری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اصفهان از افزایش زیرساخت های سوخت رسانی در انبار نفت شهید منتظری خبر داد و گفت: یک دستگاه پمپ جدید اسکرو (مارپیچی) در حوضچه های تفکیک OWS (جداکننده آب از مواد نفتی) تأسیسات این انبار نصب و راه اندازی شد.
پرهام امیدیان در این باره گفت: به دلیل فرسودگی و استهلاک پمپ اسکروی قدیمی (عمودی) و کاهش کارایی این پمپ در انتقال فاضلاب صنعتی به پالایشگاه اصفهان به ویژه در زمان بارندگی های فصلی، همچنین ایجاد مشکلات عدیده زیست محیطی در این انبار، پس از پیگیری های خدمات فنی - مهندسی انبار نفت شهید منتظری، یک دستگاه پمپ مارپیچی برای حوضچه های تفکیک تأسیسات انبار و انتقال آب روغنی به پالایشگاه، تهیه و نصب شد.
وی با اشاره به اینکه راه اندازی این پمپ از اقدام های مؤثر کارکنان در واحد مهندسی این انبار نفت است، درباره مزایای آن اظهار کرد: نصب دستگاه الکتروپمپ جدید سبب رفع مشکلات عمده زیرساختی سال های گذشته شده است.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران
کوره زباله سوز واحد گوگردزدایی پالایشگاه نفت آبادان با هدف دستیابی این پالایشگاه به استانداردهای صنعت سبز به بهره برداری رسید.این کوره که به دست کارشناسان ایرانی طی پنج سال ساخته شده است، صبح روز پنجشنبه (۱۶ آذر) با حضور فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به بهره برداری رسید.بهره برداری از این کوره به منظور ایجاد زمینه مناسب در مسیر حرکت به سوی «پالایشگاه سبز» اجرایی شده است و افزون بر تولید روزانه ۴۶ تن گوگرد در روز، از سوختن این مقدار گوگرد جلوگیری می کند و شاخص های محیط زیستی تولید در این پالایشگاه را به مقدار قابل ملاحظه ای افزایش خواهد داد.
پالایشگاه آبادان به عنوان قطب راهبردی فرآورده های نفتی کشور و خاورمیانه شناخته می شود که ۱۹ درصد سهم تولید بنزین کشور را به عهده دارد.بخش نخست گام دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان ۲۹ اسفندماه سال ۱۴۰۱، همزمان با سالروز ملی شدن صنعت نفت با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به بهره برداری رسید.
طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان چهار گام دارد که گام دوم آن از سال ۹۶ با امضای قراردادی با مشارکت کنسرسیومی متشکل از یک شرکت ایرانی و یک شرکت خارجی وارد مرحله عملیاتی و در بخش دوم نیز کیفیت محصولات تولیدی افزوده خواهد شد.شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان بازوی اجرایی شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی مجری این پروژه بوده است و بیش از ۶۰ شرکت در زیرمجموعه شرکت طراحی و ساختمان نفت ایران (ODCC) هدایت و راهبری این پروژه را در کشور به عهده داشتند.
هلدینگ انرژی سپهر
مدیرعامل هلدینگ انرژی سپهر، بهره برداری از طرح های پتروشیمی دنا و سیراف انرژی در دو سال آینده را هدف اصلی این هلدینگ اعلام کرد و گفت: طرح پتروشیمی دنا تنها ۱۹ درصد تا تکمیل فاصله دارد و امیدواریم این طرح در پایان سال آینده و طرح سیراف انرژی نیز با ۵۹ درصد پیشرفت فیزیکی در سال ۱۴۰۴ به بهره برداری برسد.
علی یاری در مجمع عمومی عادی سالانه هلدینگ انرژی سپهر با ارائه گزارش سال مالی اظهار کرد: تولید حدود ۷۹۶ هزار تن محصول متانول به عنوان بالاترین مقدار ثبت شده در شرکت پتروشیمی سبلان و ارزآوری نزدیک به ۱۷۵ میلیون دلاری برای کشور یکی از مهم ترین اقدام های در سال مالی منتهی به ۱۴۰۲ بود و هم اکنون نیز مقدار تولید در این مجتمع بیش از ۱۰۰ درصد ظرفیت است.وی بهره برداری از دو پتروشیمی در دو سال آینده را هدف اصلی هلدینگ انرژی سپهر اعلام کرد و افزود: همزمان با پیگیری افزایش تولید سبلان، پیشرفت دو طرح دنا و سیراف انرژی نیز با جدیت دنبال شد، اما با توجه به تحقق نیافتن بودجه پیش بینی شده از محل فروش متانول سبلان، تا حدودی تأمین مالی مورد انتظار محقق نشد. با این همه اکنون طرح دنا تنها ۱۹ درصد تا تکمیل فاصله دارد و امیدواریم با حمایت بیشتر سهامداران در پایان سال آینده به بهره برداری برسد، همچنین طرح سیراف انرژی با ۵۹ درصد پیشرفت فیزیکی سال ۱۴۰۴ تکمیل می شود و ظرفیت اسمی تولید سالانه متانول در سه شرکت انرژی سپهر به حدود ۵ میلیون تن می رسد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: پروژه کاهش سوختن گازهای ارسالی به مشعل در ۱۲ پالایشگاه پارس جنوبی تاکنون ۲۳ درصد پیشرفت داشته است و انتطار داریم با تکمیل این پروژه در پایان مرداد ۱۴۰۳ به کاهش سالانه ۸۵۰ میلیون مترمکعبی نسبت به سال ۱۴۰۰ برسیم.
احمد باهوش در نشست مشترک با معاون حقوقی رئیس جمهوری و معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیرنفت با اشاره به پروژه کاهش سوختن گازهای ارسالی به مشعل اظهار کرد: به دستور رئیس جمهوری و وزیر نفت، طبق مصوبه هایی که به مجتمع گاز پارس جنوبی ابلاغ شده است، در سه مرحله شامل خرید، اجرا و مزایده گازهای مشعل اقدام کرده ایم و امید داریم در سایه تلاش و کار جهادی پروژه کاهش گازسوزی در مشعل های پالایشگاه های پارس جنوبی به سرانجام برسد.
وی تصریح کرد: خوشبختانه همسو با پروژه کاهش مشعل سوزی در حوزه خرید، اجرا و مزایده اقدام های مطلوبی انجام شده و هم اکنون حوزه خرید و اجرا همگام با هم پیشرفت های خوبی داشته است.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی ادامه داد: پروژه های کاهش سوختن گازهای مشعل یک ساله شامل خرید و اجراست که اکنون به صورت تجمیعی ۲۳ درصد پیشرفت داشته است و انتظار داریم تا پایان مردادماه ۱۴۰۳ به سرانجام مطلوب برسد و با پایان یافتن این پروژه شاهد کاهش سالانه ۸۵۰ میلیون مترمکعبی و ۲۶۰ هزار تن دی اکسید گوگرد نسبت به سال ۱۴۰۰ خواهیم بود.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مدیر کار و خدمات اشتغال سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از واجد شرایط شدن ۶۰۹ نفر از نیروهای بومی استان بوشهر در آزمون شرکت اویکو برای جذب در پالایشگاه های پارس جنوبی خبر داد.محمدعلی موسوی با اشاره به شرکت ۸۵۸ نفر در آزمون شرکت اویکو برای جذب در پالایشگاه های پارس جنوبی گفت: در ابتدا براساس حد نصاب نمره نهایی تعداد ۱۵ نفر از داوطلبان بومی استان بوشهر واجد شرایط حضور برای مرحله مصاحبه شدند اما با پیگیری های انجام شده و همکاری معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، حدنصاب نمره نهایی داوطلبان به گونه ای که سطح علمی آنان نیز رعایت شود، پایین آورده شده و سرانجام ۶۰۹ نفر برای حضور در مرحله بعدی جذب فراخوان خواهند شد.وی با بیان اینکه نتایج آزمون به زودی اعلام می شود، اظهار کرد: پس از اعلام نتایج آزمون، تاریخ آغاز مرحله مصاحبه نیز به پذیرفته شدگان اطلاع رسانی خواهد شد.مدیر کار و خدمات اشتغال سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در پایان از تلاش های مدیرعامل این سازمان، مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی، مجموعه مدیریت منابع انسانی ستاد مجتمع گاز پارس جنوبی و معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت برای جذب نیروهای بومی استان بوشهر قدردانی کرد.
شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد از افزایش تولید گاز در این مجموعه و ذخیره سازی بیشتر در مخزن شوریجه خبر داد.
یحیی فیضی در این باره گفت: همزمان با آغاز سال جدید کارگروه تحقق شعار سال در این شرکت با حضور همه کارکنان سطوح عملیاتی، مهندسی، مالی و ستادی تشکیل شد تا راهکارهای عملی برای تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در حوزه های مختلف فعالیت های پالایشگاه به ویژه بخش تولید گاز و تعمیر و نگهداشت تجهیزات و تاسیسات محقق شود.
وی افزود: با توجه به برنامه ریزی های انجام شده و در روزهای گرم امسال، روزانه ۱۰ میلیون متر مکعب گاز به مخزن زیرزمینی شوریجه تزریق و از ابتدای سال تاکنون دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب گاز در این مخزن ذخیره شده است که پشتیبان مناسبی برای پایداری تولید در فصل زمستان و روزهای سرد پیش رو خواهد بود.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد تاکید کرد: ذخیره سازی گاز امسال نسبت به پارسال با توجه به تلاش شبانه روزی کارکنان نزدیک به ۱۵ درصد رشد داشته که بیانگر تحقق شعار سال و رشد تولید در این مجتمع گازی است.
فیضی ادامه داد: مدت تعمیرات اساسی این شرکت نیز با برنامه ریزی مناسب و با کوشش کارکنان ۴۰ روز کمتر از پارسال و در پایان شهریورماه پایان یافت و همین موضوع سبب افزایش تولید و کاهش هزینه های مرتبط در حوزه تعمیرات شده است.
وی با اشاره به اینکه همه واحدهای عملیاتی این پالایشگاه در آمادگی کامل برای خدمت رسانی در زمستان هستند، اظهار امیدواری کرد که با افزایش تولید و با رعایت الگوهای مصرف از سوی هموطنان، در زمستان پیش رو مشکلی از بابت تامین گاز وجود نداشته باشد.
فیضی همچنین در نشست آغازین فرآیند تدوین استانداردهای انبارش و انتقال گوگرد گزارشی از روند تولید و فرآورش گاز طبیعی در واحدهای عملیاتی و پالایشی، ذخیره سازی گاز طبیعی، حجم گوگرد تولیدی، تنوع محصول گوگرد، ایجاد پژوهشکده توسعه زنجیره ارزش گوگرد و جذب سرمایه گذاران در پارک گوگردی شهید سلیمانی ارائه کرد.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با اشاره به ایجاد شفافیت در همه فرآیندهای مالی و بین سازمانی این شرکت با آغاز به کار دولت سیزدهم گفت: هم اکنون در صنعت سی ان جی کشور بیش از ۳۵ میلیون مترمکعب ظرفیت خالی وجود دارد که با ایجاد ظرفیت از سوی خودروسازها، از این ظرفیت استفاده و افزون بر آن سبد سوخت کشور متنوع تر خواهد شد.
جلیل سالاری در نشست هم اندیشی جهاد تبیین در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با حضور مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه و علی جمادی، معاون قضایی دادستان کل کشور برگزار شد، با ارائه گزارشی درباره عملکرد این شرکت در طول دو سال گذشته از آغاز به کار دولت سیزدهم اظهار کرد: دولت انتظار دارد که بحث شفاف سازی در مجموعه دستگاه های اجرایی اتفاق بیفتد و وظایفی که دستگاه های اجرایی در حوزه قوانین دارند، مراعات شود. سیاست دولت هم در طرح تحول مبارزه با فساد و فسادستیزی، همین ایجاد شفافیت بوده است.
وی با اشاره به اینکه با استقرار دولت سیزدهم با یک سری فروش ها روبه رو شدیم که یا وصول شده یا منابع آن در خزانه هزینه شده بود، اما تعهداتش در دولت باقی مانده بود، گفت: از سال ۹۷ بحث اتصال حساب ها به خزانه مطرح بود و نزدیک ۷۰۰ تا ۸۰۰ حساب در فروشندگی ها داشتیم که همه این حساب ها در یک بازه زمانی ۶ ماهه در ۲۶۰ حساب متمرکز شد و مورد تقدیر بانک مرکزی قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران همچنین با اشاره به تمرکز بر ظرفیت دانش بنیان ها در حوزه خدمات توزیع سوخت تصریح کرد: در دو سال گذشته، بسیاری از تجهیزاتی که در سامانه و دیگر بخش ها بوده، با ظرفیت شرکت های دانش بنیان بومی شد و افزون بر آن، بسیاری از دانش های فنی نیز بومی شدند.
سالاری با اشاره به پیگیری برای خروج شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از فهرست واگذاری ها، بیان کرد: در برخی از واگذاری ها تعهدها و دیونی دولت داشته است که استراد این مطالبات و انتقال آن به سهامداران ضرورت داشت که پیگیری و بخش زیادی از این مطالبات حل و فصل شد.
تاریخچه قراردادهای نفتی ایران (بخش نخست)
مشعل یکی از وجوه مهم در تاریخ نفت ایران، امتیاز و قراردادهای نفتی است که در طول تاریخ بیش از 115 نفت همواره در زندگی اقتصادی-اجتماعی و سیاسی مردم تأثیرگذار بوده اند. برای یافتن این پرسش که زمینه های تاریخی و مفاد قراردادهای نفتی ایران چه بوده است، کندوکاو در تاریخ نفت موضوعی ضروری است؛ از این رو نوشتار حاضردر چند نوبت با بهره گیری از منابع مستند نوشتاری و اسناد موجود در مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت به بررسی سیر تاریخی قراردادهای نفت ایران پرداخته است. در بخش نخست این نوشتار به بررسی امتیاز و قراردادهای نفتی ایران از ابتدا تا قرارداد دارسی پرداخته شده است.
تاریخ کهنسال ایران، رد و اثر نفت را در دوره های بسیار دور گواهی می دهد و این از باب اسناد و نشانه های یافت شده در این حوزه است.
قدیمی ترین نشانه های وجود نفت در ایران به دوره سومریان (هزاره چهارم پیش از میلاد) در شوش باز می گردد که به صورت استفاده از منابع قیر طبیعی برای مصارف ساختمانی و استفاده های روزمره بوده است. در دوره هخامنشیان نیز از نفت برای روشنایی و مقاصد طبی استفاده می شد. (فاتح، 1335: 6)
در دوره ساسانیان، به وفور از منابع طبیعی قیر، نفت و حتی گاز برای مصارف مختلف استفاده می شد. حتی به اذعان برخی جهانگردان و سفرنامه نویسان، منبع سوخت برخی از آتشکده های این دوره، گاز طبیعی بوده که تا مدت ها سبب حیرت و ستایش بینندگان بوده است. برای نخستین بار در سال 1855 میلادی، زمین شناس انگلیسی به نام «ویلیام کنت لوفتوس» (William Kennett Loftus) به عنوان یکی از نخستین کاوشگران محوطه تاریخی شوش، ضمن مقاله ای که در مورد مرز ایران و عثمانی منتشر کرد، به وجود نفت در این منطقه اشاره می کند. (تقویم صنعت ایران، بی تا: 9)
در سال 1872 میلادی نیز شخصی به نام «بارون پاول جولیوس دو رویتر» (Paul Julius de Roeuter) امتیازاتی از ناصرالدین شاه قاجار، از جمله امتیاز بهره برداری انحصاری از معادن ایران را دریافت کرد؛ البته این امتیاز با مخالفت روحانیون و مردم لغو شد. (علم، 1392: 21)
در سال 1884 میلادی یک شرکت انگلیسی به نام «هوتز» (Hootz) امتیاز نفت دالکی، نزدیک بوشهر را از دولت ایران گرفت، اما موفق به استخراج نفت نشد، سپس سازمانی به نام «بانک تعاونی معادن ایران» امتیاز این شرکت را خرید و زمین شناسان این شرکت در سمنان و دالکی و جزیره قشم به کاوش پرداختند که نتیجه ای در بر نداشت. (ساتن، 1372: 18)
در سال 1891 میلادی، یک هیئت فرانسوی به سرپرستی «ژان-ژاکدو مرگان» (Jean-jacques de Morgan) به ایران اعزام و به پیشنهاد حاکم کرمانشاه، به «چیاسرخ» واقع در 145 کیلومتری غرب این شهر فرستاده شد.گزارش این هیئت در فوریه 1892 میلادی در مجله معادن فرانسه (Annales des mines: memories,1892, pp 227-238) انتشاریافت. در این مقاله به این که در نواحی اطراف قصرشیرین، نفت وجود دارد، اشاره شده است. (یعقوبی نژاد: 1373: 36)
در سال 1896 نخستین امتیاز اکتشاف منابع معدنی ازجمله نفت در مناطق شمالی ایران به امضای ناصرالدین شاه قاجار رسید. به موجب این فرمان اجازه استخراج نفت در محال ثلاثه تنکابن و کجور و کلارستاق (مازندران) به «محمد ولی خان خلعتبری» واگذار شد که متأسفانه هیچ نسخه ای از آن در ایران موجود نیست. خلعتبری در سال 1916 حق استفاده از این امتیاز را طی قراردادی به «اکاکی خوشتاریا» (Akaki Khoshtaria) تبعه گرجستانی روسیه داد. در همان سال خوشتاریا امتیاز استخراج نفت در سایر مناطق شمال ایران نیز از دولت ایران دریافت کرد که نهایتاً زمینه ساز ایجاد «شرکت نفت های شمال ایران» در سال 1920 شد. (فاتح، 1358: 331-326)
در ماه صفر سال 1297/ژانویه 1880 ناصرالدین شاه طی چهار فرمان مالکیت 35 معدن مختلف را در شاهرود، بسطام، سبزوار، سمنان و دامغان؛ به دو نفر از بازرگانان تهاران به نام های حاج علی اصغر و حاج علی اکبر امین معادن واگذار کرد. طبق این فرامین استخراج منابع نفت احتمالی در کویر خوریان به همراه معادن زغال سنگ، مس و سرب و ... به مدت هفتاد سال به حاج علی اکبر امین معادن رسید. بنا بود که وی پس از ده سال، 10 درصد منافع حاصل را به دولت بپردازد. پس از فوت حاج امین، در حالی که هنوز منافع عملی از این امتیاز حاصل نشده بود، ورثه وی سهم خود را به تدریج به اکاکی خوشتاریا واگذار کردند. این در حالی بود که روسیه نیز به دنبال تصاحب این امتیاز بود. در 1304ش/ 1925م خوشتاریا شرکت نفت کویر خوریان را با حمایت روسیه و با سرمایه 50 میلیون ریال تشکیل داد. طی دو سال بعد برخی اقدام های اکتشافی در منطقه انجام شد که نتایج قطعی در پی نداشت. فعالیت های اکتشافی در این منطقه به مدت حدود بیست سال بین شرکت های مختلف ایرانی، روسی و فرانسوی دست به دست شد تا این که در پی ملی شدن صنعت نفت، به طور کلی ملغی شد. (فاتح، 1358: 344)
در سال 1900 م «ادوارد کوت»، از کارمندان رویتر، گزارش دو مورگان را مطالعه و با آنتوان کتابچی خان، متصدی گمرک ایران، که به همراه شاه برای بازدید از نمایشگاه پاریس در فرانسه حضور داشت، گفت وگو کرد. کتابچی کوشید سرمایه داران فرانسوی و ارمنی را به موضوع نفت ایران علاقه مند سازد که در راه این راه موفقیتی به دست نیاورد. سپس او با «هنری دراموند وولف» (Henry Drummond Wolff) وزیر مختار پیشین انگلیس در ایران گفت وگو کرد و به درخواست وی، کوت را به عنوان نماینده لندن فرستاد تا با «ویلیام ناکس دارسی» (William Knox D’arcy) صحبت کند. دارسی پیشنهادهای کوت را پذیرفت و دو زمین شناس به نام های «بلز و دالتون» را برای بررسی بیشتر به مناطق ایران از جمله چیاسرخ و شوشتر فرستاد. گزارش زمین شناسی مساعد بود؛ پس دارسی در سال 1901 نماینده خود، «ماریوت» را به همراه کوت و کتابچی خان به ایران فرستاد تا مسئله را با امین السلطان، اتابک اعظم در میان بگذارند. (ساتن، 1372: 19) در جلسه ای که برگزار شد. (موحد، 1392: 54)
نخستین امتیاز اعطا شده برای استخراج نفت در ایران به شرکت انگلیسی م.ا.هوتز اعطا شد که در سال 1884 امتیاز استخراج نفت در دالکی و جزیره قشم را به دست آورد، اما به نتیجه ای دست نیافت. این شرکت مدتی بعد امتیاز خود را به «شرکت حقوق معنی بانک ایران» (Persian bank mining rights corporation) واگذار کرد. این شرکت نیز به مدت 3 سال از 1891 تا 1893 تلاش های ناموفقی برای استخراج نفت در دالکی و قشم به عمل آورد. در سال 1899 با الغای امتیازات معادن از طرف دولت ایران این امتیاز نیز لغو شد. (ذوقی، 1378: صص 4-43؛ ساتن، 1372: 18)
این امتیاز بین «ادوارد کوت» (Edward coote) با میرزا حسین خان سپهسالار منعقد شد و در تاریخ 25 ژوئیه 1872 به امضای ناصرالدین شاه رسید. بر اساس این قرارداد، رویتر به مدت 70 سال انحصار ساخت راه، راه آهن، تراموا، بهره برداری از جنگل ها و ... را به دست می آورد. طبق بند 11 این قرارداد، رویتر امکان استخراج منابع نفتی ایران را نیز به دست آورد.دولت ایران به حکم امتیازنامه و قرارنامه حاضره به اصحاب این امتیاز، حق مخصوص و امتیاز انحصاری و قطعی می دهد که در طول این امتیاز در تمام ممالک ایران، معادن زغال سنگ، آهن، مس، سرب و پترول (نفت) و غیره را و هر معدن دیگر که ایشان مناسب بدانند، کار بکنند و از آنها تمتع بردارند و غیر از آن معادنی که ملک مردم است و صاحبان آنها در آنها کار می کنند ... دولت معادن طلا و نقره و جواهر را برای خود نگاه می دارد. برای کار کردن این نوع معادن، دولت می تواند با کمپانی قراردادهای مخصوص بگذارد. (ذوقی، 1378: ص 49)
پیتر برادرهود ( 1217 _ 1281 ) یک مهندس انگلیسی بود که موتور برادرهود و بسیاری دیگر از موتورها را برای استفاده در اژدرها اختراع کرد. در سال 1311 تولیدات این کارخانه شامل کمپرسورها، توربین های بخار، توربوژنراتورها، موتورهای دیزلی/بنزینی/گازسوز، پمپ ها، برج های خنک کننده آب، پایگاه های تصفیه سازی و دیگر ابزارهای دقیق سنجش بود. کارآموزان طرز کار انواع پمپ، کمپرسور، توربین و تعمیرات آنها را در کارگاه پمپ به طور عملی می آموختند. این دروس جزو واحدهای درسی سال دوم و سوم کارآموزان محسوب می شدند. یک نمونه از توربین بخار ساخت این کارخانه هماکنون در موزه کارآموزان در بخش کارگاه پمپ در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد. موزه كارآموزان آبادان، دومين طرح موزه هاي صنعت نفت در محل آموزشگاه آبادان است که از اتاق هاي پنج گانه، محوطه آموزشگاه و كارگاه هاي آموزشي، موتورهاي درون سوز، لوله و مبدل، مقدماتي يا پايه، نجاري، ابزار دقيق، تراشكاري و فلزكاري تشکیل شده است. قدمت آموزشگاه حرفه اي آبادان به سال ۱۳۱۲ خورشيدي (۱۹۳۳ ميلادي) برمي گردد.
قسمت 20
به نظر می رسید که زکی یمانی می خواهد فردا تا ظهر موارد دستورجلسه را ببرد و بعد هم بگوید از ریاض این طور گفته اند که مطابق میل خودشان باشد و نشود جلسه را به عقب بازگرداند! در این جلسه قرار گذاشتیم سعی کنیم فردا جلسه دیرتر وارد دستور شود و وقت را آن گونه بگذرانیم که اگر هیئت عربستانی سر هماهنگی نداشت، ما هم اقدام مقتضی به عمل آوریم. در حقیقت، عاملی که ما را تقویت می کرد، پایداری و مقاومت ملت ایران بود. پیروزی قطعی ایران در کنفرانس قبلی (بالی) و ابتکار سفر به آفریقا - که طی آن، حمایت خود را از کاندیدای گابن (یک کشور کوچک آفریقایی) اعلام کرده بودیم- ما را در موقعیت فرادست و برتر قرار داده بود.
شب، دیروقت جلسه مان با دوستان که تمام شد، مهندس فیروزان به من گفت: «من به اخبار «رویترز» نگاه می کنم تا ببینم آیا خبر جالب و به درد بخوری خواهیم شنید.» صبح زود با صدای مهندس فیروزان از خواب بیدار شدم. گفت: «دیشب تا صبح نخوابیدم؛ مرتب اخبار را نگاه می کردم. اتفاق مهمی پیش آمده، هواپیمای رئیس جمهوری اکوادور دیشب هنگام پرواز سقوط کرده و رئیس جمهوری فوت کرده است.» با این خبر به این نتیجه رسیدیم که برگزاری جلسه می تواند به تعویق بیفتد! به او گفتم که به همه اعضای هیئت ایرانی بگوید که زود آماده باشند، در نخستین فرصت به دیدار وزیر نفت اکوادور می رویم. هماهنگی هم کرده بودند؛ وزیر نفت اکوادور گفته بود که خود را برای بازگشت به اکوادور آماده می کند. با قاطعیت گفتم به دیدارش می رویم و می گوییم در ایران وقتی پدر خانواده ای فوت می کند، همه برای تعزیت و تسلیت به دیدارش می روند. ما مطابق رسم ایران به دیدار شما آمده ایم. همین کار را کردیم.در چهره اش می شد انعکاس محبت و صمیمیت هیئت ایرانی را خواند. صمیمانه از محبت و صمیمیت و ابراز همدردی ما تشکر کرد و گفت که می خواهد به فرودگاه برود تا با نخستین پرواز به کشورش بازگردد. برادرانه به او پیشنهاد کردم که در اول اجلاس حضور به هم رساند. به او گفتم که در آغاز جلسه، موضوع را مطرح خواهم کرد و او در ورود به اکوادور به خبرنگاران خواهد گفت که همه اعضای اوپک به او درگذشت رئیس جمهوری را تسلیت گفته اند. پیشنهاد مرا پسندید. جلسه به موقع برگزار شد؛ دکتر سوبراتو ضمن تشکر از حضور همه، برای اجلاس آرزوی موفقیت کرد. قبل از اینکه جمله دیگری بگوید، دست راست من بلند شده بود. به طرف من نگاه کرد. در جلسه سکوت برقرار شده بود. همه به طرف هیئت ایرانی می نگریستند. من آغاز سخن کردم و گفتم: عالیجناب! متأسفانه دیشب - که در آرامش خوابیده بودیم- هواپیمای حامل رئیس جمهوری اکوادور سقوط کرده است. من خواستم در آغاز جلسه، ضمن طرح موضوع با اغتنام فرصت، از طرف هیئت ایرانی، این فاجعه دردناک را به هیئت اکوادور تسلیت بگویم. عالیجناب! پیشنهاد می کنم پیش از آنکه وارد دستور جلسه شوید، اجازه بفرمایید که هر یک از هیئت ها احساسات خود را نسبت به این حادثه دردناک اعلام کند.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سیدحسن سادات
حکمت های رضوی
معمر بن خلاد، نزد آن حضرت از مردی یاد کرد و گفت: او ریاست طلب است. حضرت فرمود: ما ذِئبانِ ضارِیانِ فی غَنَمِ قَومٍ قَد تَفَرَّقَ رُعاؤُها بِاَضَرَّ فی دینِ المُسلمِ مِنَ الرِّیاسَهِ
دو گرگ درنده در گله بی چوپان، به اندازه ریاست طلبی در دین یک مسلمان زیانبار نیست. «اصول کافی، ج ۲، ص ۲۹۷»
انسان موجود ضعیفی است و خیلی زود فریب شیطان را می خورد و قدرت و ریاست او را به ظلم و حق کشی وا می دارد.
ریاست طلبی، تنها در سطح یک جامعه نیست.
گاهی خصلت ریاست طلبی و برتری طلبی و سلطه جویی در محیط خانه، محیط کار، در کلاس و کارگاه و محله و بازار بروز می یابد و در نتیجه، حقوق دیگران نادیده گرفته می شود و افراد قدرت طلب، برای سلطه یافتن بر دیگران، حق و عدل را زیر پا می گذارند.
هم ریاست داشتن انسان را در معرض خطر قرار می دهد، هم ریاست طلبیدن؛ البته این دومی خطرناک تر و زشت تر است.
تشبیه حضرت رضا (ع) درباره ریاست طلبی زیبا و در خور تأمل است.
گرگ های درنده وقتی به گله ای می زنند، چنان نیست که یک گوسفند را ببرند و بخورند. ابتدا به تعدادی گوسفند حمله می کنند و حلقوم شان را می درند و از پای درمی آورند، سپس سر فرصت سراغشان می آیند و آنها را می خورند، تصور کنید گله ای را که چوپانش همراهش نیست و در معرض حمله دو گرگ درنده از دو سو قرار گیرد، چه قدر ضربه به آن می زند؟ ضرر ریاست طلبی به دین یک مسلمان بیش از آن است.
چه بسا کسی برای انتخاب شدن برای یک پست و مسئولیت، وارد عرصه رقابت می شود و برای جلب آرای دیگران پول خرج می کند و وعده های دروغ می دهد و چون به ریاست رسید، به هیچ یک از آن وعده ها عمل نمی کند؛ از این رو هم دین خود را می بازد، هم به اعتقاد دیگران صدمه می زند.
حدیث فوق، با اندکی تفاوت در عبارات از امام باقر (ع) و امام کاظم (ع) هم روایت شده است.
فاطمه زهرا(س) بانویی آگاه به مبانی اسلام و آشنا به اصول اخلاقی بود. او که با آیات قرآن و حلاوت آن در تلاوت، تفکر و تأمل خویش مأنوس بود و از سیره و سخن رسول اللّه نسبت به اخلاق الهی و پسندیده آگاهی داشت، از آغاز طفولیت نمونه ای کامل و اسوه ای برجسته برای همگان بود. اطلاعات بیکران آن پاک بانو نسبت به ارزش های اصیل اخلاق و آداب و شناخت ژرف اخلاقیات به عنوان بخش عظیمی از معارف دین در چهره ها و نمودهای گوناگون گاهی همه سویه و پر وسعت در این باره به وی بخشیده بود، به گونه ای که در سیره و سخن او، ده ها نکته درس آموز و معرفت آفرین دیده می شود که برای شیفتگان تهذیب و تربیت، ره توشه هایی ارزشمند و جاودان خواهد بود. با هم برخی از این گلواژه های معرفت را می نگریم.
گستره پروسعت جامعه گرچه همانند اقیانوسی بیکران می نماید و از ابهتی چشمگیر و خیره کننده برخوردار است، اما مناسبات اجتماعی و نیازهای افراد به همدیگر، این اقیانوس را به صورت دریاها، نهرها، جویبارها و برکه ها می سازد و ضرورت نشست و برخاست ها و رفت و آمد انسان ها را بیشتر و بیشتر می سازد. آنچه تراکم بسیار این شیوه را با نسیم سلامت و شیرینی و حلاوت همراه می سازد، اخلاق اجتماعی است. بی شک این اخلاق چون از بارش آسمان عصمت فرو بارد و در آغوش جان انسان ها نشیند، تأثیری بسیار والا ـ و حتی مقدس ـ بر جای خواهد گذارد. سیمای منبسط یا چهره گشاده که «خوشرویی» نام دارد، کیمیایی بس گرانبهاست که در صحنه های گوناگون زندگی و در بین انسان های مختلف ـ با هر سلیقه و مذهب و مکتب ـ کارآمدی فراوان دارد و در سخنان معصومان ـ درود خداوندی بر آنان باد ـ به طور پی در پی بدان تأکید شده است. دخت آفتاب، فاطمه زهرا(س) در سخنی کوتاه، بلندای این حقیقت را این گونه ترسیم کرده است: «ِالبشرفی وجه المؤمن یوجبُ لِصاحبه الجنّة و بشرٌ فی وجه المعاند المعادی یقی صاحبه عذاب النار»(پاداش خوشرویی در برابر مؤمن بهشت است و خوشرویی با دشمن انسان های ستیزه جو انسان را از عذاب آتش باز می دارد). بیان معیار بنیادین در گشادگی چهره ـ و گاه لبخند زیبا ـ هنگام روبه رو شدن با افراد در سخن آن بانو، نشانگر هدفمند بودن گفت و گوها و دید و بازدیدهای انسان های دین باور است؛ از این رو به کارگیری این شیوه برای گروهی پاداشی چون بهشت به دنبال دارد و برای پاره ای آتش دوزخ فراهم می سازد. بی شک چنین ملاک ـ که در اصول مکتب و ارزش های مذهب برای خداجویان ترسیم شده است ـ ما را از واژگونی اهداف که ثمری جز خوش بودن و شاد شدن ـ با هر کس و به هر صورت ـ می رهاند و احترام و بزرگداشت افراد را در چارچوب پایبندی آنان به مذهب ارائه می دهد.
زندگی، کانونی است که با فرازها و نشیب های بسیاری همراه است و شادی ها و شیون ها در کنار هم دیده می شود. نوع نگاه و بینش زن و شوهر و اهداف آن دو، سختی ها را سهل و ناهمواری ها را هموار می سازد؛ به گونه ای که هر یک به استقبال حوادث می روند و با تمام تلاش در پی آرامش، صفا، صمیمیت و مهربانی در زندگانی خواهند بود. به یقین آنچه به جلوه های تلخ و شیرین زندگی رنگ دیگری می بخشد و ظرفیت فراوان نسبت به رفاه و غنا و شکیبایی لازم در فقر و اندوه به ما می دهد؛ به گونه ای که با روحیه ای سرشار و به دور از یأس و نومیدی و یا بی هویتی و از خودباختگی به حیات خود ادامه می دهیم، ارزش های اخلاقی و صفات روحی روانی است. روابط عاطفی و منطقی انبیا با مردم و نقش کیمیاگون حسن خلق و احسان رسولان و رهبران فکری فرهنگی در جلوه «اخلاق انبیا» مطرح شده که فاطمه زهرا(ع) اسوه ای تمام عیار در این میدان است.
او از اوان طفولیت با سختی ها و مشکلات همزاد بود. دشواری های سه ساله در شعب ابوطالب و سنگلاخ های مبارزه با سران کفر و نفاق، مردان مرد را از پای در می آورد، اما نیروی ایمان و عشق چنان توانی به این نوجوان و جوان بخشیده بود که با نهادی پاک و روانی شفاف یکایک ناهمواری ها را پشت سر می گذاشت و آن هنگام که به خانه همسر پای گذارد، آغازی دیگر با مرحله ای نو در ستیز با سختی ها بود و در این هنگامه های طاقت سوز «اخلاق زناشویی و خانوادگی» او پدیدار می شد نه آنکه تنها در رفاه، شادی و فراوانی امکانات، از همسر و زندگی خویش اظهار رضایت کند!! روزی که امام(ع) غذایی از همسر عزیز خود خواست تا با آن گرسنگی خود را برطرف سازد، فاطمه(ع) در جواب گفت: سوگند به خدایی که پدرم را به نبوت و شما را به امامت برگزید، دو روز است که در منزل غذای کافی نداریم، آنچه بود به شما و فرزندانم حسن و حسین دادم و خود از غذای اندک موجود استفاده نکردم. حضرت با تأسف بسیار فرمود: فاطمه جان! چرا مرا آگاه نکردی تا به دنبال تهیه غذا بروم؟ و آن بانو در جواب فرمود: ای اباالحسن! من از پرودگار خود حیا می کنم چیزی را که تو بر آن توان و قدرت نداری درخواست کنم و در زمانی دیگر که فاطمه(س) سؤال از غذای روزشان مطرح کرد و پس از آن از انفاق درآمد همسر خود در راه خدا آگاه شد، با اندوه بسیار ـ از سؤال خود ـ فرمود: فَاِنّی اَسْتَغْفِرُ اللّه و لا اَعودُ اَبَدا (من از خدا آمرزش می طلبم و دیگر مرتکب این رفتار نخواهم شد).
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
بنده ایشان را قبل از شهادت هم از نزدیک مى شناختم. قبل از این که وزیر شود، در جلسه اى که با مرحوم آقاى «بهشتى» و بعضى دیگر در منزل یکى از دوستان برگزار شد، از ایشان هم دعوت کردند که بیاید تا ما ایشان را از نزدیک برانداز کنیم؛ چون بنا بود وزیر «شهید رجایى» شود. مرحوم رجایى مشورت مى کرد و اصرار داشت ما نظر بدهیم. به نظرم در بین ما کسى از ایشان خیلى سابقه اى نداشت؛ شاید آقاى بهشتى یکى دو بار با ایشان ملاقات کرده بود. آقاى تندگویان به جلسه آمد و به تعبیرى باید بگویم همه را مرید خودش کرد. خیلى جوان به نظر مى رسید و تیپ دانشجویى هم داشت. از لحاظ روحیه و رفتار و برخورد و خانواده، خیلى با شخصیت بود. بیانات در دیدار اعضاى هیئت دولت، 28/9/1378
نقش و تاثیر ساخت فیلم مستند نفتی در گفت وگو با یک مستندساز
حامد شکیبانیا تهیه کننده، رئیس هیأت مدیره انجمن تهیه کنندگان سینمای مستند و معاون سابق مستند مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی است که پیش از این آثار مختلف مستندی از جمله «ایران و غرب»، «جنگ به شیوه آمریکایی»، «دانشمند»، «سیاستمدار و بمب»، «من انرژی هسته ای نیستم»، «ایران بدون آب» را تهیه کرده است
مشعل تولید مستندهای صنعتی در حوزه های مختلف، بخصوص صنعت نفت که قدمتی نزدیک به 115 سال دارد، می تواند مسیر پیشرفتی را که این صنعت از گذشته تا به امروز پشت سر گذاشته، به تصویر بکشد تا جامعه بخوبی با اهمیت این صنعت چه در حوزه اقتصاد و چه در حوزه علم آشنا شود. حامد شکیبانیا، تهیه کننده و کارگردان سینمای مستند در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» درباره اهمیت تولید مستندهای صنعتی، بخصوص در حوزه نفت صحبت کرد. او در بخشی از سخنان خود تاکید می کند که اگر مستندهای صنعتی، به مستندهای تبلیغاتی که دچار شعارزدگی شده اند، تبدیل نشود، می تواند در جشنواره مهمی مانند «سینماحقیقت» به نمایش درآید و مورد استقبال مخاطبان قرار گیرد. شکیبانیا که تجربه تولید مستندهای صنعتی را در کارنامه کاری خود دارد، تاکید می کند که تولید چنین آثاری می تواند سطح دانش ملی را در جامعه نسبت به تلاش ها و فداکاری هایی که در صنعت نفت صورت می گیرد، بالا ببرد. مشروح این گفت وگو را می خوانید.
اغلب هزینه کرد بودجه ها برای تولید مستند، به خصوص در حوزه های خود، به تولید مستندهای تبلیغاتی و گزارش کار نهاد مربوطه اختصاص می یابد؛ چنین مستندهایی معمولا مخاطب خاص خود را دارند، به طوری که نه مورد اقبال مردم قرار می گیرند و نه در جشنواره های سینمایی از جمله جشنواره «سینماحقیقت» جایگاهی دارند.
حامد شکیبانیا، تهیه کننده و کارگردان سینمای مستند درباره تولید مستندهای صنعتی می گوید:گاه فیلم های مستندی ساخته می شود که به نظر نمی آید یک اثر تبلیغاتی باشد؛ اما عملا درحال معرفی و ارائه گزارشی از کارهای خوبی است که در نهاد مربوطه انجام شده و البته این گزارش کار، با ظرافت و هنری خاص به تصویر کشیده شده که ذوق مخاطب را از بین نمی برد. چنین مستندهایی معمولا می توانند در جشنواره های سینمایی راه پیدا کنند و مورد استقبال قرار گیرند. این مستندساز با اشاره به اینکه مشکل اصلی که هم اکنون در تولید مستندهای صنعتی وجود دارد، این است که این تولیدها، بسیار سطحی یا تبلیغاتی بوده و بیشتر دچار شعارزدگی شده اند، بیان می کند: این در حالی است که براحتی می توان از چنین موضوع هایی، مستندهای بسیار قابل توجهی ساخت؛ البته این را هم نباید فراموش کرد که برخی نهادهای دولتی ترجیح می دهند بودجه های فرهنگی خود را صرف تولیدات نمایشی از جمله سریال یا آثار سینمایی کنند که البته هزینه بیشتری هم می خواهند و تولید مستند برای این نهادها در اولویت دوم قرار دارد. به همین دلیل کمتر شاهد تولید مستندهای تاثیرگذار در حوزه صنعت و تولید در کشور هستیم.
وی در ادامه توضیح می دهد: نباید فراموش کرد که بخش اعظمی از بودجه کشور از سوی صنعت نفت تامین می شود، اما دانش مردم نسبت به چنین صنعت مهمی بسیار پایین است و همین مساله سبب شده حتی نخبگان ما نیز بیشتر به تحصیل در رشته های برق، الکترونیک یا کامپیوتر گرایش داشته باشند. در حالی که نفت در کشور ما، از صنایع اصلی به شمار می رود، از این رو باید پایه علمی مناسبی برای آن در نظر گرفته شود و همه این مسائل به این دلیل است که دانش عمومی ملی ما پایین است و چنین معضلی را می توان با تولید فیلم و مستند جبران کرد. اگر مدیران دولتی با قدرت سینما آشنا باشند، براحتی می توانند برای مستندهایی هزینه کنند که آگاهی جامعه را بالا ببرد. شکیبانیا می گوید: برای تولید فیلم های مستند و البته جذب هنرمندان در تولید چنین آثاری، اولین نکته موضوع عرضه و تقاضاست. اگر تقاضایی برای چنین تولیداتی وجود نداشته باشد، از تمایل مستندسازان برای تولید مستندهای صنعتی آگاه نمی شویم و تا زمانی که چنین مستندهایی تولید نشود، نخواهیم فهمید که مستندسازان ما توانایی تولید آثاری با موضوع صنعت در کشور را دارند یا خیر؟
وی ادامه می دهد: بی شک اگر تقاضا شکل بگیرد، از بین جامعه بزرگ مستندسازان، هنرمندانی هستند که می توانند در تولید چنین مستندهایی موفق باشند؛ البته همین حالا هم مستندسازانی هستند که تجربه های خوبی در حوزه مستندهای صنعتی دارند؛ این گروه از فیلمسازان، مستندهایی تولید کرده اند که در زمره فیلم های تبلیغاتی به شمار نمی رود؛ اما به سفارش نهادهای صنعتی تولید و به یک اثر هنری تبدیل شده است؛ البته تعداد چنین مستندهایی بسیار اندک است و مهم ترین دلیل تولید آن هم، علاقه فیلمساز و تلاش او برای تولید چنین مستندهایی بوده است. این مستندسازان، زمانی که بتوانند رضایت مدیران دولتی را به دست آورند، می توانند از حمایت آنها برای تولید چنین آثاری بهره بگیرند. این تهیه کننده مستند تاکید می کند: بی شک روابط عمومی وزارتخانه ها و نهادهای صنعتی می توانند در زمینه تولید مستندهای صنعتی گام بزرگی بردارند و مستندسازان نیز با همکاری آنها، از ظرفیت موجود برای تولید مستندهای صنعتی قابل قبول استفاده کنند.
شکیبانیا توضیح می دهد: در گذشته تجربه تولید مستند صنعتی، بخصوص با موضوع نفت را داشتم که یکی از این مستندها درباره عملیات خاموش کردن چاه گازی شماره 44 کنگان در سال 1385 بود. در طول تولید این مستند، شاهد ترکیب حضور آدم هایی در بیابانی بودم که بدون امکانات، این عملیات را انجام دادند. این مستند، داستانی از قهرمانی این افراد و روایتی از پیشرفت و فعالیت در حوزه صنعت نفت بود؛ البته تمام تلاش خود را کردیم تا رنگ و بوی تبلیغاتی و شعاری نگیرد؛ چراکه وقتی تعدادی از کارگران و مهندسان در یک بیابان در حال انجام یک کار سخت هستند، دیگر نیازی نیست به صورت شعاری بگوییم که این آدم ها در این صنعت، با توجه به شرایط موجود چه فداکاری هایی انجام می دهند؛ زیرا مستند با به تصویر کشیدن این فداکاری ها، بهترین راوی برای بیان پیشرفت ها و سختی های صنعت نفت است و مخاطب براحتی آن را می پذیرد. این مستندساز ادامه می دهد: البته ساخت این مستند (چاه شماره 44) نیز به سفارش وزارت نفت بود و به خاطر دارم که عملیاتی بزرگ به شمار می رفت، به طوری که کسی تصور نمی کرد چنین عملیاتی بخوبی به انجام برسد؛ زیرا یک لوله باید در عمق 4 هزار متری مسدود می شد، از این رو عملیاتی سخت و پرریسک بود. شکیبانیا در پایان می گوید: بی شک نگاه مستندسازان در تولید آثار صنعتی، می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال برای من به عنوان مستندسازی که تحصیلات مهندسی دارم، این گونه بحث ها و فرایند تولید در حوزه صنعت نفت جالب است؛ اما برای یک مستندساز اجتماعی ممکن است قصه زندگی صنعتگران و کارکنان آن و سختی ها، پیروزی ها و شکست ها و ...آنها جالب باشد.
ناگفته های سرمربی تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب در گفت و گو با «مشعل»:
باشگاه وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب در لیگ برتر وزنه برداری کشور با درخشش قابل توجهی همراه بوده و بخوبی توانسته است در رده جوانان و بزرگسالان در جایگاه مناسب قرار بگیرد و باتوجه به آموزش ها و حمایت هایی که در امر توسعه وزنه برداری داشته، ورزشکاران با استعداد و آینده داری را برای دعوت به تیم ملی معرفی کند. همین موفقیت ها سبب شد تا با جواد نادری، سرمربی تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب گفت وگویی داشته باشیم.
این مربی پیش ازهرچیز درباره موفقیت باشگاه وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب در لیگ برتر وزنه برداری کشور می گوید: هفته دوم مسابقات لیگ وزنه برداری کشور در اهواز و به میزبانی مناطق نفت خیز جنوب به پایان رسیده و خوشبختانه تیم ما توانسته در این هفته نیز نتایج خوبی به دست آورد، به گونه ای که تیم جوانان در رده اول و تیم بزرگسالان در رده دوم قرار گرفتند که نشان دهنده تلاش خوب آنهاست؛ البته یک هفته به پایان لیگ باقی مانده و باید دید در نهایت چه نتایجی را به دست می آوریم. با ما در این گفت وگو همراه باشید:
خوشبختانه می توان گفت که تیم مناطق نفت خیز جنوب، یکی از تیم های بسیار خوب در لیگ برتر وزنه برداری کشور به شمار می رود و تیم جوانان ما توانسته است بهترین عملکرد را داشته باشد، به گونه ای که از8 مدال طلایی که در رده جوانان اهدا شد، هر 8 طلا به تیم جوانان مناطق نفت خیز جنوب اختصاص داده شد. این برای اولین بار است که در طول مسابقات، تمام اعضای یک تیم توانسته اند مدال طلا به دست آورده و اول شوند.بنابراین می توانیم بگوییم که ما، یک تیم قدرتمند داریم که توانسته با اختلاف امتیاز خوبی نسبت به دیگر تیم ها، در رده اول قرار بگیرد.
با توجه به اینکه من رئیس کمیته استعدادیابی فدراسیون وزنه برداری هستم و حمایت هایی که از سوی مدیریت ورزشی مناطق نفت خیز جنوب از رشته وزنه برداری شده، طی چند سال گذشته اتفاقات خوبی درتوسعه این ورزش رخ داده است، به گونه ای که سال گذشته در مسابقات نونهالان استان خوزستان، نزدیک به 35 ورزشکار ازباشگاه نفت شرکت کردند که این موضوع، نشان دهنده شناسایی و تربیت استعدادهای ورزشی در استان است. خوشبختانه برای آموزش پایه، تلاش بسیاری شده و نتایج خوبی نیز به دست آمده است. به عنوان مثال، دو ماه پیش یکی از فرزندان شرکتی استان توانست در مسابقات استعدادهای برتر، مقام قهرمانی را به دست آورد. بنابراین می توان گفت که باشگاه با حمایت و همکاری مدیریت ورزشی، توانسته به جایگاه لازم برسد؛ البته ورزش طی چند سال گذشته، به دلیل سیاست ها و برنامه هایی که در صنعت نفت دنبال می شد، از ایده آل های خود دور شده بود؛ اما با سیاست های جدید، این تیم ها در حال پیشرفت هستند و درآینده نیز بیشتر از قبل از تیم های نفتی خواهیم شنید.
می توان گفت همین حالا نیز بخشی از ورزشکاران تیم ملی از ورزشکاران نفتی تشکیل شده اند که از آن جمله می توان به ایلیا صالحی پور اشاره کرد که در مسابقات جهانی مکزیک حضور پیدا کرد؛ در کنار آن از 10 ورزشکار اعزامی به مسابقات جهانی مکزیک، 5 ورزشکار وزنه بردار باشگاه های نفتی بودند و می توان گفت شاکله اصلی تیم ملی وزنه برداری جوانان در حال حاضر از بچه های نفتی شکل گرفته است و همه این مسائل نشان دهنده آن است که ورزشکاران ما به خوبی در حال پیشرفت هستند.
پیش از هر چیز باید بگویم که ورزش نفت را با تیم های وزنه برداری می شناسند و می توان این ورزش را یکی ازقدیمی ترین رشته های ورزشی درصنعت نفت دانست. تیم وزنه برداری مناطق نفت خیزجنوب در حال حاضر، یکی از پرافتخارترین تیم های آسیا به شمار می رود که تا امروز 7 دوره قهرمان باشگاه های آسیا شده است. در واقع بسیاری از وزنه برداران نامدار کشور از جمله بهداد سلیمی و حسین رضازاده به نوعی در تیم های نفتی حضور داشته اند که این امر حاکی از اهمیت وزنه برداری در ورزش نفت است.
تیم های نفتی طی چند سال گذشته از لحاظ بودجه با مشکلات بسیاری مواجه بودند و همین امر باعث کندی رشد ورزش نفت در رشته های مختلف و دور شدن این تیم ها از ایده آل های تعریف شده بود.
به همین دلیل فکر می کنم باید سطح حمایت ها افزایش پیدا کند تا تیم های نفتی دوباره روی ریل قرار بگیرند.
درحال حاضر، تیم های وزنه برداری که در لیگ با آنها رقابت می کنیم، درشرایط بسیارخوبی هستند و قراردادهایی دارند که با دستمزد ورزشکاران ما قابل مقایسه نیست. اگر تیم های نفتی، بخصوص تیم ما به شرایط سابق خود بازگردند، بی شک می توانند مانند سال های گذشته حرفی برای گفتن در میان باشگاه های آسیا داشته باشند.
وزنه برداری، رشته ای است که ورزشکاران آن طی یک یا دو روز تربیت و ساخته نمی شوند، به همین دلیل موضوع آموزش، بخصوص در رشته وزنه برداری از اهمیت بسیاری برخوردار است. در همین خصوص، پنج مربی آموزشی در باشگاه حضور دارند که علاقه مندان را برای تیم های ورزشی آموزش می دهند. موضوع دیگر این است که در این باشگاه، از همان ابتدای ورود ورزشکاران، افرادی که از نظر فیزیکی و قدرتی، استعدادی در این رشته دارند، شناسایی شده و آموزش های مناسب و پایه برای آنها آغاز می شود تا این گروه از ورزشکاران با آموزش های دقیق بتوانند در این ورزش، ماندگار شوند. بی شک با حمایت های لازم از این ورزشکاران که ازکارکنان و خانواده صنعت نفت هستند، در آینده در تیم های ملی حضور خواهند داشت.
رده نونهالان وزنه برداری در باشگاه مناطق نفت خیز جنوب از 12 سال شروع و مسابقاتی نیز برای این رده های سنی در سطح کشور برگزار می شود. خوشبختانه مربیان خوبی برای رده سنی نونهالان در اختیار داریم که همگی از قهرمانان این رشته به شمار می روند و می توانند بهترین ورزشکاران را آموزش دهند.
طبق قوانین موجود، 50 درصد از اعضای تیم باید از ورزشکاران بومی باشند. ( 25 درصد از ورزشکاران شرکتی و 25 درصد از ورزشکاران استان های دیگر) و تیم ما براساس همین قوانین شکل گرفته است. تیم ما با توجه به شرایط موجود و البته دستمزدهایی که می توان پرداخت کرد، سعی کرده از ورزشکاران با استعداد که در آینده نزدیک، حرفی برای گفتن در این ورزش دارند، استفاده کند و خوشبختانه همه این ورزشکاران موفق عمل کرده اند.
درباره روند استعدادیابی ورزشکاران برای پیوستن به تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب توضیح دهید.
درسال، دو مسابقه استعدادیابی برای بچه های زیر12 برگزارمی شود تا کسانی که استعداد وزنه برداری دارند، شناسایی شوند. آکادمی وزنه برداری نفت نیز راه اندازی شده که آموزش های قابل قبولی در این زمینه دارد. در این آکادمی، ورزشکاران بخوبی زیرنظرگرفته می شوند تا بهترین آموزش ها را فرا بگیرند.
در همه رشته های ورزشی، استعدادهای متعددی وجود دارد که باید شناسایی شوند و آموزش های لازم را زیر نظر مربیان ببینند. درصنعت نفت نیز افراد مستعدی در رشته های مختلف از جمله وزنه برداری هستند که می توانند زیرنظرمربیان دلسوز و علاقه مند، آموزش های لازم را دیده و برای صنعت نفت و ایران، افتخار آفرینی کنند که همه اینها، مستلزم سرمایه گذاری است.
نخستین جشنواره فرهنگی-ورزشی فرزندان توان یاب وزارت نفت 17 آذرماه در مجموعه فرهنگی- ورزشی شماره یک نفت، با حضور مدیران ورزشی شرکت ملی نفت ایران برگزار شد.
پیش از این شرکت ملی نفت ایران دو دوره این جشنواره را برگزار کرده و این دوره (سوم )برای نخستین بار در سطح وزارت نفت برگزار شده است .
در این جشنواره، تعدادی از فرزندان توان یاب وزارت نفت با همراهی خانواده خود در مسابقات ورزشی همچون طناب کشی، پرتاب توپ در حلقه بسکتبال و... شرکت کردند.
هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت در گفت وگو با «مشعل»، با بیان اینکه جای خالی جشنواره معلولان و توان یابان در میان تمام المپیادهای ورزشی وزارت نفت کاملا احساس می شود، گفت: با توجه به این موضوع، امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران برگزاری جشنواره فرهنگی- ورزشی فرزندان توان یاب را در دستور کار قرار داده که تاکنون دو دوره برگزار شده و این سومین دوره آن است که برای نخستین بار در سطح وزارت نفت برگزار می شود.
وی با بیان اینکه نباید فراموش کرد که رسالت اصلی وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در حوزه ورزش، خدمت رسانی به همه کسانی است که در این وزارتخانه و زیرمجموعه آن فعالیت می کنند، تاکید کرد: در این میان، خانواده های نفتی که فرزندان توان یاب دارند، به دلیل شرایط خاص با محدودیت هایی مواجه هستند، از این رو باید برنامه ریزی مناسبی را به منظور استفاده از امکانات مختلف ورزشی برای آنها فراهم کرد.
رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: یکی از مهم ترین اهدافی که در برگزاری این جشنواره دنبال می شود، خارج کردن فرزندان توان یاب از خانه و حضور آنها در جامعه است. در این میان، خانواده های این قشر از جامعه بسیار علاقه مند هستند تا فرزندانشان در فعالیت های ورزشی شرکت کنند.
وی خاطرنشان کرد: در واقع شعار ما این است که ورزش و استفاده از امکانات ورزشی، باید برای همه اقشار باشد و نه متعلق به یک قشر خاص.
افشار با بیان اینکه در تلاش هستیم یک پروتکل مناسب برای ورزش توان یابان تنظیم کنیم تا این موضوع برای آنها نیز به یک امر پیوسته و ادامه دار تبدیل شود، خاطرنشان کرد: همانطور که فدراسیون جانبازان و معلولین برای ورزشکاران در تیپ ها و کلاس های مختلف مسابقه برگزار می کند، سعی داریم برای این بچه ها، شرایطی را ایجاد کنیم که بتوانند با ورزش، فعالیت بدنی بیشتری داشته باشند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در مسابقات سراسری ورزشی کارکنان خانم، همسران و فرزندان دختر شرکت نفت مناطق مرکزی ایران خوش درخشید.
مسابقات سراسری ورزشی کارکنان خانم، همسران و فرزندان دختر ۲۶ سال و بالاتر شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و شرکت های تابعه (بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، نفت و گاز شرق، نفت و گاز غرب و ستاد تهران) در ۶ رشته آمادگی جسمانی، تیراندازی، شطرنج، تنیس روی میز، والیبال و شنا با شرکت ۱۹۵ ورزشکار به میزبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در شهر شیراز برگزار شد و با شناخت نفرات و تیم های برتر به کار خود پایان داد.
ورزشکاران شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق موفق شدند عناوین برتر ورزشی به شرح زیر را کسب کنند:
تیم نفت و گاز شرق رشته شنا در مجموع توانست ۱۹ مدال طلا، ۱۳ مدال نقره و یک مدال برنز را به دست آورده و قهرمان مسابقات شود.
در رشته آمادگی جسمانی نیز به ۶ مدال طلا، ۴ مدال نقره و یک مدال برنز دست یافته و به عنوان قهرمان مسابقات در این رشته معرفی شد.
تیم تنیس روی میز شرکت بهره برداری نفت و گازش شرق در این رشته با کسب مدال نقره نایب قهرمان مسابقات شد.
تیم تپانچه شرکت نفت و گاز شرق در بخش تپانچه، قهرمان و در رشته تفنگ نیز به مقام سوم مسابقات دست یافت.
نمایندگان ورزش نفت و گاز شرق در رشته شطرنج 4 مدال طلا به دست آورد و در رشته والیبال نیز به قهرمانی دست یافت.
هفته دوم مسابقات لیگ برتر وزنه برداری کشور با عملکرد درخشان تیم مناطق نفت خیز جنوب به پایان رسید.
هفته دوم مسابقات وزنه برداری لیگ برتر باشگاه های کشور از روز ۱۳ تا ۱۵ آذرماه با حضور ۱۱ تیم در ۲ رده سنی جوانان و بزرگسالان به میزبانی باشگاه مناطق نفت خیز جنوب در اهواز برگزار شد. در این پیکارها علیرضا یوسفی، علی مکوندی از مناطق نفت خیز جنوب در جمع وزنه برداران برتر هفته دوم مسابقات در رده سنی بزرگسالان شناخته شدند.
همچنین ابوالفضل زارع، آریا پایدار و علی علیپور از تیم مناطق نفت خیز جنوب نیز در جمع وزنه برداران برتر رده سنی جوانان معرفی شدند. حضور علی داوودی در دسته سنگین وزن و رقابت او با علیرضا یوسفی از نکات جالب توجه در این پیکارها بود.اجرای تکنیک وزنه برداری توسط نونهالان خوزستانی در مراسم اختتامیه از دیگر حواشی این مسابقات بود.
تیم تکواندو مناطق نفت خیز جنوب در هفته هشتم و نهم لیگ دسته اول باشگاه های کشور، مقابل تیم های هیئت بوشهر و باشگاه جوانه به برتری دست یافت.
مسابقات هفته هفتم تا نهم لیگ دسته اول تکواندو باشگاه های کشور به میزبانی تهران برگزار شد و تیم مناطق نفت خیز جنوب در هفته هشتم با نتیجه 6 بر 2 هیئت بوشهر را شکست داد و در بازی هفته نهم، 5 بر 3 باشگاه جوانه را مغلوب کرد. شاگردان عبدالرضا حمیدی پس از کسب این نتایج با 17 امتیاز، مکان پنجم جدول رده بندی را به خود اختصاص دادند. بیست و نهمین دوره مسابقات لیگ تکواندو دسته اول باشگاه های کشور با حضور 10 تیم در حال برگزاری است.
هفته سوم لیگ برتر گلف باشگاه های کشور با برتری تیم نفت مسجدسلیمان مقابل تیم تاراز جوان به پایان رسید.
در بازی های این هفته لیگ برتر گلف باشگاه های کشور، تیم نفت مسجدسلیمان با نتیجه 6 بر صفر همشهری خود تیم تاراز جوان را مغلوب کرد. در سایر بازی های تیم منطقه آزاد اروند 5 بر یک مقابل آیلند تهران به برتری دست یافت، هیئت اصفهان مقابل میزبان خود تیم کسری افق هندیجان به تساوی 3 بر 3 رضایت داد و ملی حفاری اهواز 4 بر یک، مغلوب سورتمه تهران شد. لیگ برتر گلف باشگاه های کشور با حضور 9 تیم در حال برگزاری است.
تیم فوتسال بانوان نفت امیدیه در هفته سوم لیگ برتر باشگاه های کشور مقابل تیم آوا آباندخت البرز به پیروزی قاطع 5 بر صفر دست یافت. در این بازی مرجان یوسفی، رباب ستارزاده، زینب امیری، سها عبودزاده و یلدا تاجیک برای تیم بانوان نفت امیدیه گلزنی کردند. نفت امیدیه با کسب این برد 9 امتیازی شد و با تفاضل گل کمتر نسبت به تیم فولاد هرمزگان، در مکان دوم جدول رده بندی قرار گرفت. نفت امیدیه پیش از این مقابل تیم های افلاک زاگرس تهران و گلبرگ تاکستان به برتری دست یافته بود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات