آمادگی ایران برای ارتقای همکاری گازی با ترکمنستان
پایان بلاتکلیفی یک طرح پتروشیمی
اینجا پارسیان به وقت اقماری ها
دانشبنیانها در مسیرارزش آفرینی
اثرگذاری فعال بر زیست بوم فناوری
ارمغان سلامت برای ساکنان جزیره
تحریمهای نفتــــی راه به جایی نمیبرند
افزایش حجم انتقال گاز در شرق کشور
دوست داشتم در جایی که به دنیا آمدم خدمت کنم
ویسی و بازگشت مشروط به نفت آبادان
رئیس جمهوری اعلام کرد:
رئیس جمهوری در مکالمه تلفنی با همتای ترکمنستانی خود ضمن ابراز رضایت از رشد قابل توجه روابط دو کشور، به ویژه در عرصه تجاری گفت: ایران آماده افزایش همکاری ها بین دو کشور در حوزه برق و گاز است.
سیدابراهیم رئیسی در گفت وگوی تلفنی با سردار بردی محمداف، رئیس جمهوری ترکمنستان، ضمن ابراز رضایت از رشد قابل توجه روابط دو کشور در سال های اخیر، به ویژه افزایش حجم تجارت فی مابین بر ضرورت تسریع در اجرای توافق های مهم نشست کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی در زمینه انرژی، حمل ونقل و ترانزیت تأکید کرد.
وی ضمن اعلام آمادگی ایران برای ارتقای همکاری میان دو کشور در حوزه برق و گاز، بر توسعه همکاری های تهران - عشق آباد در بخش حمل ونقل و ترانزیت با بهره گیری از ظرفیت بنادر جنوبی ایران از جمله بندرعباس و بندر چابهار نیز تأکید کرد.
رئیس جمهوری همچنین با اشاره به پیشینه تاریخی و تمدنی دو کشور و فراهم بودن زمینه ارتقای بیشتر همکاری های فرهنگی دو ملت، از آمادگی ایران برای برگزاری برنامه مشترک فرهنگی با ترکمنستان و بزرگداشت چهره ها و شخصیت های مشترک فرهنگی خبر داد.
سردار بردی محمداف، رئیس جمهوری ترکمنستان نیز در این گفت وگوی تلفنی ضمن ابراز خرسندی از روند رو به رشد روابط دو کشور در بخش های مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، همچنین قدردانی از مشارکت فعال و مؤثر ایران در نشست مشترک کمیسیون اقتصادی دو کشور و نمایشگاه های جانبی این نشست، بر آمادگی کشورش برای گسترش سطح همکاری ها و اجرای توافق های صورت گرفته در بخش انرژی، حمل ونقل، ترانزیت و فرهنگی تأکید کرد.
در نشست شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا انجام شد
راهکارهای جلوگیری از قاچاق سوخت و تقویت معیشت مرزنشینان در نشست شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا بررسی شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، موضوع مقابله با قاچاق سوخت از مناطق مرزی و تدبیراندیشی برای تقویت معیشت مرزنشینان و ایجاد اشتغال بر اساس منابع حاصل از جلوگیری از قاچاق، دستور نشست شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا به ریاست سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری بود.
در این نشست، وزارت کشور، ستاد مقابله با قاچاق کالا و ارز و فراجا موظف شدند تدابیر لازم را برای ساماندهی تجارت مرزی و مسدودسازی مسیرهای قاچاق سوخت بر اساس مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی اتخاذ و کنترل لازم را در مبادی قاچاق اعمال کنند.
سخنگوی اقتصادی دولت:
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: تابستان امسال رشد اقتصادی با نفت به ۷.۱ درصد و بدون احتساب نفت به ۴.۲ درصد رسیده است.
سیداحسان خاندوزی در نشست خبری سه شنبه (28 آذر) با بیان اینکه تابستان امسال، رشد اقتصادی با نفت به ۷.۱ درصد و بدون احتساب نفت به ۴.۲ درصد رسیده است، اظهار کرد: در بخش صنعت و معدن در شرایطی در ۶ ماه امسال رشد ۸ درصدی داشتیم که در ۶ ماه سال قبل نیز رشد ۵.۲ درصدی رقم خورده بود، بنابراین رشدهای امسال در تداوم روند رشد سال گذشته رقم خورده است و رشد مقطعی نیست. وی در ادامه افزود: بنا بر اطلاع من، ادغام هیچ کدام از صندوق های بازنشستگی در دستور کار نیست، اما اصلاح مدیریت در برنامه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای صندوق کشوری و شرکت سرمایه گذاری سازمان تأمین اجتماعی چند ماه است که در دستور کار این وزارتخانه بوده و پیگیری می شود. سخنگوی اقتصادی دولت درباره حوزه نفت و انرژی نیز تصریح کرد: در دهه ۹۰ به جهت کاهش جدی که در میزان عایدات ارزی و نفتی کشور صورت گرفت، امکان تقویت طرف عرضه در بخش های مختلفی از جمله بخش انرژی، در اقتصاد ایران بسیار ضعیف و این موضوع باعث شد بین عرضه و تقاضا در بخش مسکن و انرژی و بخش های متعددی فاصله و شکاف ایجاد شود و در بخش مسکن به افزایش قیمت ها و فشار به طبقات متوسط و ضعیف مستاجران و تهیه کنندگان مسکن منجر شد. در بخش انرژی این فاصله و شکاف موجب شد هزینه های بیشتری بر اقتصاد ایران تحمیل شود و گاهی کشور به واردات حامل های انرژی محتاج شود. خاندوزی با اشاره به حل وفصل ناترازی ها اظهار کرد: هفته گذشته محور همایش اقتصاد ایران اصلاح ساختارها و رفع ناترازی ها بود و سیاست دولت تمرکز بر موضوع کاهش ناترازی ها از طریق حل مسئله خام فروشی، همچنین حرکت کردن به سمت سیاست های بهینه سازی مصرف است.
معاون حقوقی رئیس جمهوری:
معاون حقوقی رئیس جمهوری، پالایشگاه های میدان گازی پارس جنوبی را نماد شکست تحریم ها قلمداد کرد و گفت: سکوهای نفتی و پالایشگاه هایی که در این منطقه به دست متخصصان ایرانی طراحی شده است، نشان می دهد هیچ قدرتی نمی تواند در اراده ملت ایران در مسیر پیشرفت خللی وارد کند. محمد دهقان در نشست شورای معاونان معاونت حقوقی رئیس جمهوری با اشاره به سفر اخیر خود به عسلویه و بازدید از پیشرفت طرح های عظیم در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، این منطقه را نماد شکست تحریم ها علیه ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران قلمداد و اظهار کرد: سکوهای نفتی و پالایشگاه هایی که در این منطقه به دست متخصصان ایرانی طراحی، تولید و راه اندازی شده و در حال بهره برداری است، نشان می دهد هیچ قدرتی نمی تواند در اراده ملت ایران در مسیر پیشرفت خللی وارد کند. وی با تأکید بر اینکه بار سنگین اداره تأسیسات موجود در عسلویه زیر سایه تحریم های ظالمانه بر دوش کارکنان صنعت نفت است، افزود: مقام معظم رهبری در سفری که به عسلویه داشتند، ثروت اصلی این منطقه را نه نفت و گاز، بلکه نیروی انسانی توانمند فعال در آن دانستند که بدون حضور شرکت ها و کارشناسان خارجی توانسته اند این صنعت را اداره کنند. معاون حقوقی رئیس جمهوری سرمایه گذاری نزدیک به ۹۰ میلیارد دلاری طی دو دهه گذشته در این حوزه را حاصل ابتکار مقام معظم رهبری در ایجاد صندوق توسعه ملی دانست. دهقان با قدردانی از اقدام های وزارت نفت در اجرای طرح کاهش گازسوزی در ۱۲ پالایشگاه پارس جنوبی اظهار کرد: با تکمیل این طرح انتشار سالانه هزاران تن دی اکسیدگوگرد کاهش خواهد یافت.
وزیر نفت با اشاره به اختلال اخیر در جایگاه های عرضه سوخت کشور و اینکه عده ای می خواستند مردم را عصبانی کنند، گفت: خبر ندارند اینجا ایران است و در سال ۵۷ پر عقاب ریخت، چه برسد به گنجشک.
جواد اوجی، چهارشنبه ۲۹ آذرماه در حاشیه نشست هیئت دولت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: صبح دوشنبه (۲۷ آذرماه) ساعت ۹ تا ۱۰ تعدادی از جایگاه های کشور عملیات سوخت رسانی شان متوقف شد که بلافاصله در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ستاد بحران را تشکیل دادیم و با بسیج ۲۲ هزار نفر از همکاران و با صبوری مردم و پای کار آمدن صداوسیما در همان ساعات اولیه این توطئه را خنثی کردیم و عملیات سوخت رسانی در جایگاه ها به صورت دستی برقرار شد.
وی با بیان اینکه مرکز داده سامانه هوشمند سوخت در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران واقع شده و خوشبختانه مشکلی پیدا نکرده است، افزود: از عصر روز سه شنبه (۲۸ آذرماه) هم سامانه هوشمند کارت سوخت در ۷۸ درصد جایگاه ها بالا آمد و اکنون فعال است.
وزیر نفت تصریح کرد: آنها می خواستند مردم را عصبانی کنند، اما با کار جهادی که کردیم خیلی ها متوجه این موضوع نشدند، همچنین اسم عملیاتشان را گنجشک گذاشته اند، اما خبر ندارند اینجا ایران است و در سال ۵۷ پر عقاب ریخت، چه برسد به گنجشک.
اوجی گفت: امسال ۹۳ درصد سبد سوختی وزارت نفت در نیروگاه ها گاز بوده و بیش از ۳۶ میلیون مترمکعب گاز بیشتر به نیروگاه ها عرضه شده، همچنین امسال روزانه ۶ میلیون مترمکعب گاز بیشتر به صنایع عرضه شده است.
وی با اشاره به اینکه کیفی سازی فرآورده های نفتی در پالایشگاه ها در دولت سیزدهم آغاز شده است، افزود: بنده بیش از ۳۰ سال در صنعت نفت فعالیت دارم، اما فرآیند کیفی سازی سوخت پالایشگاه ها که در این دولت رقم خورده بی سابقه بوده است.
وزیر نفت اظهار کرد: ظرف دو تا سه سال آینده همه محصولات پالایشگاهی ما استانداردی در حد یورو ۵ خواهند داشت.
اوجی درباره انتقال کارت سوخت به کارت ملی یا کارت بانکی نیز گفت: این موضوع در مرحله کارشناسی است.
دستاوردهای سفر یک روزه وزیر نفت به استان گلستان
مشعل صنعت نفت هفته گذشته با اخبار خوشی در سفر رئیس جمهوری با همراهی وزیر نفت به استان گلستان همراه بود که طی آن، عملیات اجرایی طرح اوره و آمونیاک پتروشیمی گلستان که مدت ها متوقف مانده بود، از سر گرفته شد و در این میان، ایستگاه تقلیل فشار گاز بصیرآباد در این استان نیز به بهره برداری رسید. جواد اوجی در این سفر، همچنین از دکل حفاری اکتشافی در پهنه (میدان) «زیار» دیدن کرد.
جواد اوجی، وزیر نفت، پنج شنبه هفته ای که گذشت، با ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور همراه شد و در سفر به استان گلستان، دو طرح مهم در حوزه های پتروشیمی و گاز را افتتاح کرد.
در سفر یک روزه وزیر نفت به استان گلستان به دستور اوجی، عملیات اجرایی طرح مهم اوره آمونیاک پتروشیمی این استان که سال ها متوقف و بلاتکلیف مانده بود، از سر گرفته شد. این طرح پتروشیمی که بخش بزرگی از سهامداران آن مردم هستند، مشکلات بسیاری را در چند سال اخیر ازسرگذرانده است. به دنبال پیگیری های نماینده استان گلستان در مجلس شورای اسلامی، وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، کارگروهی تشکیل شد تا به صورت تخصصی از سرگیری دوباره ساخت آن را پیگیری کنند. به دنبال حضور هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس در اجرای این طرح و سهم ۶۰ درصد در آن، به نظر می رسد طرح اوره و آمونیاک پتروشیمی گلستان تا سه سال آینده تکمیل شود. با توجه به اشتغالزایی بالای صنعت پتروشیمی، راه اندازی طرح اوره و آمونیاک پتروشیمی گلستان، اشتغالزایی قابل توجهی را برای مردم منطقه به همراه خواهد داشت.
وزیر نفت در حاشیه آیین ازسرگیری عملیات اجرایی طرح اوره و آمونیاک پتروشیمی گلستان گفت: با سرمایه گذاری ارزی ۷۰۰ میلیون دلاری و ۳۵ هزار میلیارد تومانی در طرح اوره و آمونیاک پتروشیمی گلستان، این پروژه به بزرگ ترین پروژه عمرانی این استان تبدیل می شود. اوجی با یادآوری اینکه طرح یاد شده، سال ها بلاتکلیف مانده بود، گفت: با پیگیری نمایندگان این استان در مجلس شورای اسلامی و تلاش شرکت ملی صنایع پتروشیمی، قرار است تا سه سال و نیم آینده، یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن اوره و آمونیاک در این استان تولید شود. وی با بیان اینکه با سرمایه گذاری ۷۰۰ میلیون دلاری (ارزی) و ۳۵ هزار میلیارد تومانی (ریالی) در پتروشیمی گلستان، این طرح به بزرگ ترین پروژه عمرانی این استان تبدیل می شود، افزود: احداث خط لوله انتقال گاز (خوراک) این پروژه بزودی آغاز خواهد شد و وجود خط آهن در نزدیکی آن، یکی از فرصت های مطلوب برای این طرح به شمار می آید. وزیر نفت اظهار کرد: با اجرای این پروژه به صورت مستقیم برای ۱۵۰۰ نفر اشتغالزایی در استان گلستان ایجاد می شود و بر اساس برنامه های کنونی عمده تجهیزات این طرح از شرکت های دانش بنیان داخلی تأمین خواهد شد. اوجی ادامه داد: طرح های مربوط به زنجیره ارزش پتروشیمی به موازات تجهیزات تولید اوره و آمونیاک در این طرح آغاز خواهد شد. وزیر نفت گفت: همان طور که پیش از این گفتم، با بسیج عمومی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت، میدان نفتی «هیرکان» و میدان گازی «قزل تپه» کشف شده است، بزودی با تکمیل عملیات اکتشافی در میدان احتمالاً گازی «زیار»، خبرهای خوشی به مردم گلستان خواهیم داد.
وی تصریح کرد: تا پایان امسال با تکمیل عملیات گازرسانی، شاهد گازرسانی به همه روستاها و شهرهای استان گلستان خواهیم بود و این استان به جمع استان های سبز کشور می پیوندد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی گفت: هلدینگ خلیج فارس با در اختیار داشتن بیش از ۶۰ درصد از سهام پتروشیمی گلستان، در سه سال آینده، فاز نخست این طرح را افتتاح خواهد کرد.
مرتضی شاهمیرزایی در حاشیه آیین رسمی از سرگیری عملیات اجرایی طرح اوره و آمونیاک پتروشیمی گلستان اظهار کرد: پیش از این، برخی گمانه زنی ها بر این بود که این پروژه جمع آوری و به منطقه دیگری منتقل شود؛ اما با پیگیری های نمایندگان مجلس شورای اسلامی در استان گلستان و تلاش دولت سیزدهم با توجه به مردمی بودن سهامداران، این طرح احیا شد.
وی اظهار کرد: هلدینگ خلیج فارس اکنون با در اختیار داشتن بیش از ۶۰ درصد از سهام این طرح پتروشیمی طی سه سال آینده، گام نخست این طرح را راه اندازی خواهد کرد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی ادامه داد: ۹۵ هزار نفر در قالب سهام عدالت در این مجتمع پتروشیمی سهامدار هستند، از این رو، مردم منطقه باید این پروژه را از خود بدانند تا با همدلی و همراهی هم بتوانیم هرچه زودتر آن را به سرانجام برسانیم. شاهمیرزایی با اشاره به ظرفیت تولید یک میلیون و ۱۰۰ هزار تنی طرح اوره و آمونیاک پتروشیمی گلستان گفت: بخشی از محصول اوره و آمونیاک این مجتمع برای رفع نیاز استان و بخش قابل توجهی از آن برای صادرات در نظر گرفته شده است.
وزیر نفت همچنین در حاشیه سفر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به استان گلستان، ایستگاه تقلیل فشار بصیرآباد این استان را با ظرفیت روزانه ۲.۵ میلیون مترمکعب افتتاح کرد.
برای ساخت این ایستگاه تقویت فشار ۳۰ میلیارد تومان هزینه شده و کل تجهیزات آن از سوی سازندگان ایرانی و دانش بنیان ها تأمین شده است.
این ایستگاه، استمرار گازرسانی به ۱۵۰ روستا و پنج شهر استان گلستان را تضمین و در مدیریت ناترازی گاز کمک شایانی به شرکت گاز استان گلستان خواهد کرد.
ایستگاه های تقلیل فشار از مهم ترین بخش های تأسیسات گازرسانی برای استمرار و پایداری جریان گاز است. با توجه به اینکه تعداد مشترکان گاز منطقه اعم از خانگی و صنایع در شهرستان گمیشان استان گلستان افزایش یافته است، برای پایداری جریان گاز بویژه در فصل زمستان لازم بود که ظرفیت ایستگاه های تقویت فشار گاز این منطقه افزایش یابد.
وزیر نفت در دومین سفر استانی رئیس جمهوری به استان گلستان، از دکل حفاری اکتشافی در پهنه (میدان) «زیار» نیز دیدن کرد و از وضع حفاری در این میدان گازی مطلع شد.
این دکل هم اکنون در موقعیت میدان گازی «زیار» در گلستان مستقر شده و تا عمق حدود ۴ هزار و ۶۴ متری زمین برای رسیدن به گاز حفاری کرده و در حال آماده سازی شرایط برای آغاز عملیات آزمایشی مرحله به مرحله است.
به گفته یوسف رضا اکبری، رئیس منطقه حفاری پهنه «زیار» هم اکنون بیش از ۱۴۰ حفار مرد شرکت پدکس روی این دکل حفاری در میدان گازی زیار فعالیت می کنند و بر اساس مطالعات اولیه به نظر می رسد تا پایان امسال، اخبار خوشی از ذخیره گازی این میدان منتشر شود.
با قطعی شدن نتیجه اکتشاف ها در پهنه «زیار»، این میدان سومین میدان هیدروکربوری اثبات شده در گلستان خواهد بود و این استان را به طور رسمی به جمع استان های نفت خیز و گازخیز کشور اضافه می کند.
دکل حفاری مستقر بر پهنه «زیار» تا رکورد روزانه ۳۱۰ متر حفاری انجام داده است.
مقابله زودهنگام شرکت ملی پالایش و پخش با اختلال در سامانه سوخت
مشعل در واپسین روزهای آذرماه، ناگهان سامانه هوشمند سوخت با اختلال مواجه و فعالیت جایگاه های عرضه سوخت کشور برای ساعاتی با قطع گسترده همراه شد؛ تهدیدی که در همان ساعات نخست با بهره گیری از توان نیروهای فنی و عملیاتی وزارت نفت و هوشیاری مدیریت و چرخه سوخت رسانی در جایگاه های عرضه سوخت کشور آن هم در کوتاه ترین زمان ممکن مهار شد و سرعت عمل تلاشگران عرضه تامین سوخت کشور در رفع بحران پیش آمده، اجازه نداد توطئه دشمنان مورد سوءاستفاده و دستمایه فرصت طلبان قرار گیرد.
در دو سال اخیر این دومین بار است که مجاری عرضه سوخت کشور با اختلال روبه رو می شود. نخستین بار پیش از ظهر روز سه شنبه، چهارم آبان 1400 بود که خبر ایجاد اختلال درسامانه هوشمند سوخت و اختلال در روند فعالیت مجاری عرضه در خروجی خبرگزاری ها قرار گرفت و در همان دقایق نخست از سوی مسئولان وزارت نفت تایید شد. هرچند اختلال ایجاد شده سراسری بود، اما با تصمیم گیری اصولی و مدیریت شده، طولی نکشید که فرآیند سوخت گیری به روال عادی بازگشت.
با ایجاد اختلال در سامانه هوشمند سوخت و قطع ناگهانی فرایند سوخت رسانی، یک باره صف های طولانی در جایگاه های عرضه سوخت تشکیل شد، اما خوشبختانه با هوشمندی دست درکاران وزارت نفت، شرایط به گونه ای مطلوب مدیریت شد و وزارت نفت بار دیگر از این چالش سربلند بیرون آمد و با اطلاع رسانی شفاف، دقیق و به موقع دسیسه ها خنثی و توفیق لازم حاصل شد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در دقایق ابتدایی بروز این اختلال در جایگاه های عرضه سوخت ضمن تایید این خبر، اعلام می کند که کارگروه های تخصصی برای رفع اختلال در کوتاه ترین زمان ممکن تشکیل شده است و تا زمان رفع مشکل و اتصال دوباره سامانه سوخت، توزیع فرآورده های نفتی به صورت دستی (آفلاین) انجام خواهد شد.
در این اطلاعیه به این نکته که بروز اختلال فنی در بعضی جایگاه های عرضه سوخت کشور ناشی از توطئه معاندان برای تحت الشعاع قرار دادن رفاه و آسایش مردم اشاره و این اطمینان نیز به هموطنان داده شد که کارشناسان و کارگروه های تخصصی در حال رفع مشکل هستند و تا ساعاتی دیگر همه جایگاه ها به وضع عادی بازخواهند گشت و روند سوخت گیری عادی نیز خواهد شد.همچنین در این اطلاعیه همچنین تاکید شد که سهمیه سوخت هم میهنان در کارت سوخت آنها محفوظ است و پس از رفع مشکل قابل استفاده خواهد بود.
در همین حال، رئیس جمهوری، جواد اوجی وزیرنفت را موظف می کند تا ضمن بررسی علت وقوع اختلال در عرضه سوخت در برخی جایگاه های سوخت رسانی، به نحو مقتضی به رفع فوری اختلال پیش آمده اقدام کند، رئیس جمهوری همچنین وزیر نفت را موظف کرد تا در جهت به اطلاع رسانی مناسب و به موقع به مردم هم اقدام های مقتضی به عمل آید.
همچنین در ساعات ابتدایی بروز اختلال در سامانه هوشمند سوخت (27 آذرماه) سازمان پدافند غیرعامل کشور نیز اطلاعیه صادر و اعلام می کند که همه گزینه های محتمل از جمله نفوذ و هک را در نظر و تحت بررسی دارد. در این اطلاعیه همچنین عنوان می شود که در شرایط کنونی نمی توان ادعاهای مطرح شده از سوی دشمن را تأیید کرد، اما گروه های واکنش اضطراری وزارت نفت با همکاری مجموعه پدافند غیرعامل وارد عمل شده و تصمیم های لازم برای رفع اختلال و استمرار خدمات زیرساخت سوخت اتخاذ می شود.
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی حدود ساعت 12 ظهر همان روز (27 آذرماه) در گفت وگو با شبکه خبر سیما به تشریح چالش کارتخوان های جایگاه های عرضه سوخت کشور اشاره و اذعان می کند که فرآیند ارتباط آفلاین بین جایگاه های عرضه فرآورده و سامانه هوشمند سوخت به تدریج در حال انجام و تلاش بر این است که در کمترین زمان ممکن این چالش برطرف شود.
وی همچنین از تشکیل گروه های تخصصی در کل کشور خبر می دهد و از مردم نیز می خواهد همکاری لازم را داشته باشند و این اطمینان را می دهد که با تلاش همکارانش همه مجاری عرضه سوخت در کمترین زمان ممکن وارد سرویس شوند. سالاری با اشاره به اینکه جایگاه های پر مراجعه و بین راهی در اولویت راه اندازی قرار دارند، بر این نکته تاکید می کند که گروه های فنی در جایگاه های سراسر کشور فعال شده اند و مدیریت بحران نیز در همه مناطق شکل گرفته است و جایگاه ها به تدریج فعال خواهند شد.
دشمنان در چنین مواقعی با طرح و برنامه، شایعاتی در جامعه انتشار می دهند و این بار و شاید برای چندمین بار، افزایش نرخ بنزین و تغییر سهمیه بندی را دهان به دهان می چرخانند. موضوعی که بارها از سوی وزیر نفت و همکارانش با قوت رد شده است، اما از آنجا که دشمنان درصدد دروغ پردازی هستند، برای اینکه اطمینان دیگری در این زمینه به مردم داده شود، جعفر سالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان یکی از مدیران ارشد و اصلی مرتبط به سامانه هوشمند سوخت بر این موضوع تاکید می کند که این اختلال هیچ ارتباطی به تغییر قیمت و سهمیه سوخت در کشور ندارد و به هموطنان خود اطمینان خاطر می دهد که با تلاش همکارانش در مجموعه پخش فراورده های نفتی، مشکل در اسرع وقت حل وفصل خواهد شد. وی با اشاره به اینکه گروه های فنی در جایگاه های کشور مستقر شده اند، از مردم می خواهد تا حوصله لازم را به خرج دهند و به جایگاه ها مراجعه نکنند.
عقربه های ساعت حدود دو ظهر را نشان می دهد که جواد اوجی، وزیر نفت با حضور در جایگاه های عرضه سوخت سطح شهر تهران، نسبت به آخرین اقدام های انجام شده این وزارتخانه برای رفع اختلال پیش آمده، توضیحات مبسوطی را ارائه می دهد.
اوجی البته از صبوری مردم برای رفع اختلال در سامانه هوشمند سوخت تشکر و قدردانی و تاکید می کند که هیچ گونه برنامه ای برای افزایش قیمت فراورده های نفتی در دستور کار نیست و هم اکنون شرایط ذخیره سازی ها در انبارهای سوخت کشور مطلوب است. وزیر نفت همچنین تاکید می کند سهمیه سوخت شهروندان در کارت های هوشمند سوخت محفوظ است و خللی در آن به وجود نخواهد آمد.
بر اساس این گزارش، اختلال در سامانه هوشمند سوخت و به دنبال آن از دسترس خارج شدن جایگاه های عرضه، ساعت 9 و 40 دقیقه صبح روز دوشنبه، 27 آذرماه رخ داد و حدود سه ساعت بعد از بروز این حادثه، وزیر نفت خبر می دهد که هزار و ۶۲۵ جایگاه سوخت به صورت دستی در کشور عملیاتی شده و سوخت رسانی در حال انجام است که این تلاش شبانه روزی کارکنان خستگی ناپذیر عرصه خدمت رسانی ستودنی است. اوجی به رخداد چنین اختلالی در آبان 1400 اشاره و تصریح می کند: دشمن صهیونیستی و آمریکا به دلیل اینکه در جبهه های دیگر ضربه خورده اند، می خواستند با اختلال در سامانه سوخت کشور، مردم ایران را دچار چالش و زحمت کنند، اما اطمینان داشته باشند خادمان این مردم در صنعت نفت نخواهند گذاشت این اتفاق رخ دهد و به زودی این توطئه خنثی خواهد شد.
وی بیان می کند: همکاران ما در بخش فناوری اطلاعات (IT) در حال بررسی این موضوع هستند و به زودی با مشخص شدن ابعاد فنی این اختلال، جایگاه ها تدریجی و به صورت سیستمی و پایدار عملیاتی می شوند.
ظهر همان روز و در پی سرعت عمل وزارت نفت برای فعال سازی هر چه سریع تر جایگاه های عرضه سوخت، مالک شریعتی نیاسر، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به همراه وزیر نفت با حضور در جایگاه های عرضه سوخت تهران می گوید: مسئولان وزارت نفت در سراسر کشور، استانداری ها و دیگر مجموعه های خدمت رسانی از دقایق ابتدایی اختلال در سامانه هوشمند سوخت پای کار آمدند و درصدد رفع مشکل هستند. شریعتی نیاسر می افزاید: دشمن بار دیگر دشمنی خود را به مردم نشان داد و خدمت رسانی و آرامش آنها را هدف قرار داد و امروز هم مانند دو سال گذشته بیش از ۶۰ درصد جایگاه های عرضه سوخت کشور درگیر این اختلال شدند، اما مسئولان وزارت نفت در تلاشند تا این چالش به زودی رفع شود. وی شایعه افزایش قیمت بنزین در پی این اتفاق را قویا رد و تاکید می کند که این موضوع به هیچ عنوان صحت ندارد، وزیر نفت و معاونانش در حال رفع مشکل هستند و این اختلال به زودی و به تدریج برطرف خواهد شد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی همچنین با بیان اینکه تا فعال شدن دوباره سامانه هوشمند سوخت باید با قیمت دوم سوخت گیری کنند، تصریح می کند: مردم نگران تأمین سوخت نباشند.
بعدازظهر روز حادثه، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی بار دیگر در گفت وگو با شبکه خبر سیما درباره روند فعال سازی جایگاه های عرضه سوخت اعلام می کند: سوخت رسانی هوشمند در یک جایگاه به صورت پایلوت آزمایش شده است و با همکاری سازمان پدافند غیرعامل دستورعمل مورد نظر را به دیگر مناطق ابلاغ می کنیم تا همه جایگاه ها به سمت استفاده از کارت سوخت بروند. طبق اعلام سالاری، در کشور ۴ هزار و ۲۰۰ جایگاه عرضه سوخت وجود دارد که تاکنون (۱۵ و ۳۰ دقیقه بعدازظهر) ۲ هزار و ۴۵۰ جایگاه فعال شده و به تدریج دیگر جایگاه ها نیز فعال می شوند.
با اینکه همه جایگاه های عرضه سوخت با تهدید اختلال سوخت رسانی هوشمند روبه رو بودند، اما حدود 60 درصد از مجاری عرضه دچار اختلال شدند که معاون وزیر نفت در امور پالایش ضمن بیان این مطلب توضیح می دهد: بخشی از جایگاه های عرضه به طور کامل فعال نیستند و بخشی نیز به طور کامل متوقف شده اند که البته همکاران من به صورت لحظه ای در حال تلاش هستند، به طوری که در یک بازه ۱۰ دقیقه ای، حدود ۱۵۰ جایگاه فعال می شود، اما این امیدواری وجود دارد که با پایش و بررسی محیط های مجازی آلوده و عدم سرایت به دیگر بخش ها تا پایان امروز و فردا سوخت رسانی در جایگاه های سوخت به روال عادی بازگردد.
شامگاه همان روز اتفاق، سالاری اعلام می کند که شمار جایگاه های فعال عرضه سوخت از 4 هزار باب گذشته و هم اکنون تنها 120 جایگاه غیرعملیاتی است که آنها هم به زودی عملیاتی خواهند شد.
سرانجام مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در گفت وگو با بخش خبری ساعت 8 بامداد روز سه شنبه (28 آذر) اعلام می کند که کل جایگاه های سوخت کشور به طور کامل عملیاتی شده اند.سالاری نسب با اشاره به وضع سوخت رسانی در کشور اظهار می کند: در مرحله نخست توانستیم کل جایگاه های عرضه سوخت در سراسر کشور را به صورت دستی عملیاتی کنیم، سپس استفاده از کارت هوشمند سوخت در جایگاه ها مطرح شد که با اقدام های انجام شده هم اکنون ۴۰ درصد جایگاه های کشور این قابلیت را دارند که فرآیند سوخت گیری را با استفاده از کارت سوخت انجام دهند.
سرانجام وزیر نفت چهارشنبه، 29 آذرماه در حاشیه نشست هئیت دولت در پاسخ به سوال خبرنگاران پیرامون اختلال ایجاد شده برای سامانه هوشمند سوخت توضیح می دهد: با بسیج ۲۲ هزار نفر از همکاران و صبوری مردم، همراهی جایگاه داران و پای کار آمدن صداوسیما در همان ساعات اولیه، این توطئه خنثی و عملیات سوخت رسانی در جایگاه ها به صورت دستی برقرار شد.
وی با بیان اینکه مرکز داده سامانه هوشمند سوخت در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران واقع شده و خوشبختانه مشکلی پیدا نکرده است، می افزاید: از عصر روز سه شنبه، 28 آذرماه هم سامانه هوشمند کارت سوخت در 88 درصد جایگاه ها بالا آمد و اکنون فعال است.
بدون تردید از آغاز به کار دولت سیزدهم، صنعت پالایش یکی از پرکارترین و فعال ترین مجموعه های صنعت نفت بوده که افزون بر پیشبرد برنامه های اصلی خود در بخش تولید و توزیع فراورده های نفتی در ابتدای کار با چالشی بزرگ و حساس همچون اختلال در سامانه هوشمند سوخت روبه رو شد که خوشبختانه توانست با همت و اقدام جهادی کارکنان صنعت نفت به خوبی از این چالش گذر کند. حمله سایبری دوم نیز در بازه زمانی کوتاه خنثی شد تا وزارت نفت بار دیگر از آزمون حوادث سربلند بیرون آید و نمره قبولی را به نام خود ثبت کند.
حرفه ای که عشق می خواهد و صبوری
مشعل اقماری بودن در ماهیت خود یک حرفه است؛ حرفه ای که در کنار تخصص ها و فعالیت های شغلی، عشق می خواهد وبه پیشواز سختی رفتن ها. اقماری ها را جور دیگر باید دید، دو هفته فرسنگ ها دور از خانه و خانواده در مناطق عملیاتی و در سخت ترین شرایط جغرافیایی به ماموریت های سازمانی پرداختن بسیار طاقت فرساست؛ ماموریت هایی که در صورت کوچک ترین خلل، زنجیره ای از چالش ها در بخش های مختلف ایجاد خواهد شد. در روزهایی که به فصل سرد زمستان نزدیک می شویم، فعالیت کارکنان صنعت گاز در شرکت های پالایشی بیش از پیش خودنمایی می کند و حساسیت ها برای فرآورش حداکثری گاز افزایش می یابد. در این میان کارکنان شرکت پالایش گاز پارسیان که به صورت اقماری فعالیت می کنند، برای تامین گاز کشور بسیج شده اند تا تولیدات راهبردی این پالایشگاه از جنوب و به وسیله خطوط سراسری به دیگر مناطق کشور ارسال شود. خبرنگار «مشعل» در سفر به استان فارس با حضور در پالایشگاه پارسیان پای صحبت کارکنان واحد ثبت و اتاق کنترل این پالایشگاه نشسته و با آنها درباره کار و شرایط کاریشان صحبت کرده است که شرح آن در ادامه می آید.
کار در پالایشگاه ها، شرایطی خاص دارد؛ خاص از جهت دور از شهربودن و کسانی هم که در این مکان ها کار می کنند، دسترسی آسانی به شهرها ندارند. حال اگر موضوع اقماری بودن هم در میان باشد، تحمل شرایط سخت تر می شود. منظوراز اقماری ها کارکنانی هستند که به واسطه شرایط کاری مجبورند دو هفته یا بیشتر در پالایشگاه بمانند و پس از آن به «رست» یا همان استراحت بروند تا اوقاتی را در کنار خانواده شان بگذرانند.
مجید یعقوبی، سرپرست نوبتکار واحد تثبیت پارسیان 1 و 2 این پالایشگاه می گوید: 20 سال سابقه کار دارم. چند سالی در صنایع پتروشیمی فعالیت داشتم و پس از آن به پالایشگاه پارسیان آمدم. یعقوبی با مقایسه صنایع پتروشیمی و گاز می گوید: صنایع پتروشیمی و گاز هرکدام به نوبه خود پیچیدگی و سختی کار دارند. به لحاظ فنی پتروشیمی یکسری فرایندهای شیمیایی پیچیده تری دارد؛ با این حال خطرهای پالایشگاه های گاز به مراتب بیشتر است، همچنین حساسیت کار از لحاظ ایمنی و رعایت مسائل فرایندی که به ایمنی منتهی می شود نیز بیشتر است. به گفته وی، پالایشگاه پارسیان در دو فاز تعریف شده است. در بخش پالایش پارسیان 1 حدود پنج نفر از همکارانم در اتاق کنترل حضور دارند که به تناوب نفرات ممکن است در برخی شیفت ها کمتر باشند؛ در پارسیان 2 نیز چهار نفر هستند.
سرپرست نوبتکار واحد تثبیت پارسیان 1 و 2 یادآور می شود: سال های گذشته در فصول سرد و گرم شرایط ویژه ای داشتیم. این موضوع فعالیت ها و استرس ها را بیش از پیش افزایش می دهد.
وی ادامه می دهد: در فصل زمستان با اولویتی خاص بر پالایش حداکثری و ارسال گاز به خطوط سراسری تاکید می شود. محدودیتی برای دریافت خوراک از بالادست نداریم و می توانیم نسبت به پالایش حداکثری اقدام کنیم.
یعقوبی با بیان اینکه در کمترین زمان موارد تعمیراتی را انجام می دهیم تا شاهد توقف پالایش گاز نباشیم، می گوید: مصرف گاز بخش خانگی در فصل تابستان کاهش می یابد؛ با این حال فرایند تعمیرات اساسی پالایشگاه ها آغاز می شود. از سوی دیگر تامین گاز نیروگاه ها و صنایع نیز در فصل تابستان در اولویت قرار دارد و برای اینکه در تامین گاز این بخش ها محدودیتی ایجاد نشود، در 12 ماه سال فرایند پالایش گاز تداوم دارد.
سرپرست نوبتکار واحد تثبیت پارسیان 1 و 2 با بیان اینکه در فعالیت های عملیاتی همیشه شرایط خاص وجود دارد و استرس کار بالاست، می گوید: در طول سال شاهد رخ دادن شرایط خاص هستیم و برای مناطق عملیاتی هر روز خاص است. بخشی از شرایط در کنترل پالایشگاه نیست و در برخی موارد شاهد از سرویس خارج شدن ایستگاه تقویت فشار گاز یا ایجاد نشتی در خطوط انتقال هستیم که این موارد فرایند پالایش را تحت الشعاع قرار می دهند. زمانی که نتوانیم گاز تولیدی را به خطوط تزریق کنیم، فشار عملیاتی افزایش می یابد و کارکنان شرکت انتقال گاز ایران در کمترین زمان نسبت به رفع مشکل اقدام می کنند.
وی ادامه می دهد: تعمیرات اضطراری در پالایشگاه یا از سرویس خارج شدن یک پمپ نیز بخشی از فرایند پالایش گاز را محدود می کند که این موضوع در فصل زمستان و پیک مصرف به هیچ وجه قابل قبول نیست و باید نسبت به رفع آن اقدام کنیم. تا برطرف نشدن مشکل و آغاز مجدد پالایش حداکثری استرس بالایی بر همه مدیران و همکاران حاکم می شود.
سرپرست نوبتکار واحد تثبیت پارسیان 1 و 2 اعلام می کند: در یکی از روزها، رکورد تولیدمان را به 83 میلیون مترمکعب رساندم؛ ثبت این رکورد بدون رخ دادن مورد تعمیراتی و ایمنی محقق شد.
یعقوبی با بیان اینکه برای ما کار ایمن بهترین خبر است، تصریح می کند: اگر حادثه ای رخ ندهد و بتوانیم با کیفیت خوبی فرایند پالایش گاز را انجام و گاز را به خط سراسری تحویل دهیم، یک روز خوب برای ما محسوب می شود. امیدواریم زمستان امسال نیز پربرکت و پربارش باشد و همکارانم با فعالیت شبانه روزی گاز مورد نیاز بخش های مختلف را تامین کنند.
رسول امیدان، نوبتکار ارشد اتاق کنترل، اهل اصفهان با 22 سال سابقه کار از ابتدا در پالایشگاه پارسیان فعالیت داشته است.
وی که چندسالی در سایت پالایشگاه حضور داشته و پس از آن به اتاق کنترل منتقل شده است، می گوید: شیفت های کاری ما 2 به 1 بود و حدود 12 سال است که به صورت 2 به 2 و اقماری هستیم. 14 روز در پالایشگاه هستم و 14 روز استراحت خود را به اصفهان می روم.
امیدان با اشاره به شرایط کاری پالایشگاه یادآور می شود: اتاق کنترل استرس خاص خود را دارد. با توجه به کنترل واحدها و شرایط عملیاتی پالایشگاه باید هر لحظه آماده و هوشیار باشیم.
نوبتکار ارشد اتاق کنترل پالایشگاه گاز پارسیان می گوید: در فصل زمستان به فراخور مصرف و نیاز کشور، پالایش گاز نیز باید افزایش یابد. به میزان افزایش تولید، شرایطمان نیز حساس تر می شود.
وی با اشاره به اتفاق ها و شرایط خاص زمستان سال گذشته می گوید: سال گذشته در منطقه لامرد و پالایشگاه شاهد بارش شدید بودیم. شیفت مقابل به دلیل وقوع سیل نتوانست در زمان خود به محل کار بیاید و مجبور شدیم تا نیمه های شب به شیفتمان که از صبح آغاز شده بود، ادامه دهیم.
امیدان با بیان اینکه کار اقماری مشکلات خاص خود را دارد، می گوید: به هرحال 14 روز از خانه و خانواده دور هستیم و در نبود سرپرست خانواده آنها با مشکلاتی مواجه می شوند. در طول این 22 سال به دلیل شرایط اقماری نتوانسته ام در بسیاری از مراسم های شادی و عزا حاضر شوم. این موضوع دیگر عادی شده و خانواده و اقوام با آن کنار آمده اند.
بهنام زارع، نوبتکار ارشد اتاق کنترل، استخدام سال 85 و اصالتا شیرازی است. وی از زمان راه اندازی پارسیان 2 فعالیت خود را در پالایشگاه آغاز کرده و پس از فعالیت در واحدهای عملیاتی، 15 سال در اتاق کنترل مشغول به کار است.
وی با بیان اینکه کارهای اقماری و شیفتی به نوبه خود سخت و با چالش همراه است، می گوید: در شیفت شب سختی کار دوچندان می شود. با توجه به شرایط عملیاتی، آب و هوا و فرایند تعمیرات اساسی در همه ماه های سال شرایط کاریمان خاص است.
نوبتکار ارشد اتاق کنترل تاکید می کند: در بسیاری از صنایع دنیا، پس از پنج سال از آغاز نوبتکاری، شرایط کاری کارکنان را تغییر می دهند. از طرفی کار شیفتی مزایای خاصی ندارد. با توجه به مشکلات پزشکی امکان حضور در شیفت را ندارم، ولی به دلیل کمبود نیرو نمی توانم به بخش دیگری منتقل شوم.
وی یادآور می شود: سال گذشته شاهد وقوع سیل بودیم و یکی از همکاران تعمیرات ابزار دقیق در مسیر غرق شد. کارکنان شیفتی و نوبتکار باید از نظر سلامت جسمی و روحی تحت نظر باشند. به تازگی واحد مددکاری با یک کلینیک روان شناسی برای مشاوره قرارداد امضا کرده و در محل پالایشگاه نیز حضور می یابند.
زارع با اشاره به امکانات رفاهی پالایشگاه برای کارکنان می گوید: در کمپ چند سالن ورزشی وجود دارد که به تدریج کامل شده و در زمان های استراحت (خارج از شیفت) از آنها استفاده می کنیم. 12 ساعت سر کار هستیم، یک ساعت هم تعویض شیفت طول می کشد و زمان باقیمانده هم در نهایت یک ساعت ورزش و پس از آن استراحت می کنیم.
وی با بیان اینکه دور از خانه بودن آن هم به مدت دو هفته واقعا سخت است، اعلام می کند: بیشتر کارکنان پالایشگاه فرزند کوچک و مدرسه ای دارند. در صورت بیماری هرکدام از اعضای خانواده دو هفته کامل از آنها دور هستیم و امکان حضور در کنارشان را نداریم.
جلال غلامزاده، از سال 81 به استخدام پالایشگاه گاز پارسیان در آمده و فعالیت خود را در واحد اداری آغاز کرده است. پس از آن تغییر رسته داده و در واحدهای بهره برداری و اتاق کنترل به فعالیت خود ادامه داده است.
وی که اهل شهرستان فراشبند است، با خانواده به شهرستان لامرد نقل مکان کرده است.
نوبتکار ارشد اتاق کنترل می گوید: برخی همکاران از شهرهای دیگر به پالایشگاه می آید و در برخی مواقع که پروازها کنسل یا تاخیر داشته باشد، مجبوریم تا حضور نفرات مقابل در شیفت باقی بمانیم. به گفته وی، زمانی که تاسیسات با مشکل مواجه می شود، خبری از استراحت نیست و تا رفع مشکل همه کارکنان بسیج می شوند. غلامزاده با بیان اینکه در حوزه ارائه خدمات بهداشت و درمان همواره با چالش مواجه هستیم، اعلام می کند: ارائه خدمات داخل پالایشگاه، شهرستان لامرد و دیگر مناطق مطلوب نیست. مراکزی که با بهداشت و درمان قرارداد دارند نیز خدمات مطلوبی ارائه نمی دهند. وی یادآور می شود: برای نفرات کمپ امکانات جزئی رفاهی همچون استخر و سالن های ورزشی فراهم شده ولی برای نفرات ساکن شهرهای اطراف موردی خاص و ویژه ای وجود ندارد.
حمید شفیعی، نوبتکار ارشد اتاق کنترل، حدود هشت سال سابقه کار دارد و اصالتا اهل فراشبند است. وی با بیان اینکه بهره برداری به دلیل ماهیت کاری پراسترس است، می گوید: در زمستان که تولید حداکثری و پایدار گاز بسیار مهم است، معمولا حساسیت ها بالاتر می رود و به همان نسبت فشار کاری هم بالاست. تصور کنید در این شرایط یک تجهیز از مدار خارج یا در فرایند پالایش خللی ایجاد شود. در این شرایط از مدیرعامل پالایشگاه تا دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران پیگیر موضوع می شوند. براین اساس کارکنانی که در سایت، تعمیرات، ابزار دقیق و اتاق کنترل مشغول به فعالیت هستند، باید در کوتاه ترین زمان مشکل را حل کنند. نوبتکار ارشد اتاق کنترل با بیان اینکه کار در اولویت نخست قرار دارد، تاکید می کند: حتی اگر نفر مقابل تا یک هفته هم نتواند به محل بیاید، باید در محل حاضر باشیم.
رضا کهنسال، نوبتکار ارشد اتاق کنترل اصالتا لامردی است.
وی 20 سال در پالایشگاه پارسیان مشغول به کار است و از ابتدا در واحدهای عملیات، پالایش و اتاق کنترل پالایشگاه بوده است.
کهنسال با بیان اینکه سختی کار مقوله ای است که به سطح انرژی فرد و نوع اتفاق هایی که در کنار کار رخ می دهد، بستگی دارد، می گوید: در سایت و اتاق کنترل به قدرت تجزیه و تحلیلی نیاز دارید تا در یک لحظه بتوانید تصمیم درست بگیرید و نسبت به چالش پیش رو واکنش نشان دهید. در سایت هم درصد کار فیزیکی بیشتر و در اتاق کنترل هم با مانیتور و سیستم های الکترونیکی سر و کار دارید که هرکدام سختی خود را دارند.
به گفته وی، نیروی انسانی در صنعت نفت و گاز باید جایگاه و ارزش ویژه ای برای سازمان داشته باشد. در واحدهای عملیاتی مزایایی نداریم و اپریزال ها هم بسیار پایین است. قانون سقف حقوق ها هم به دیگر چالش هایمان اضافه شده است. نوبتکار ارشد اتاق کنترل با بیان اینکه سرویس دهی خدمات بهداشت و درمان در منطقه ضعیف است، اعلام می کند: برای دریافت یک قرص سرماخوردگی باید چند امضا و مجوز دریافت کنیم. به همین دلیل بخش زیادی از خدمات درمانی را به صورت آزاد پیگیری می کنیم. کهنسال تاکید می کند: از لحاظ فنی به شغلم علاقه مند هستم و پس از استراحت دوباره پر انرژی به محل کار بازمی گردم. درصورتی که به عقب بازگردم، باردیگر این مسیر را طی و این شغل را انتخاب می کنم. به گفته وی، در اتاق کنترل از میان 100 شیر می توانید کنترل یک شیر را به دست بگیرید و آن را مدیریت کنید. یک تشخیص درست از وقوع حادثه جلوگیری می کند و با این کار به خودمان آفرین می گوییم و به همکارانمان افتخار می کنیم. از این چالش ها و سختی ها لذت می بریم.
میثم پاینده، اصالتا شیرازی است ولی به دلیل شرایط اقماری و دوری از خانواده در نزدیکی پالایشگاه ساکن شده ام.
از سال 88 در پالایشگاه مشغول به کار شده ام؛ در واحد پالایش بوده ام و هم اکنون نوبتکار ارشد اتاق کنترل هستم. وی با بیان اینکه مسئولیت پالایش و تولید گاز به ویژه در زمستان بسیار بالاست، تاکید می کند: در صورت رخ دادن کوچک ترین اتفاق، واحد پالایش باید آن را مدیریت کند و با همه واحدها ارتباط مستقیم داشته باشد.
به گفته نوبتکار ارشد اتاق کنترل، زمستان های پالایشگاه هر روز خاطره است. در برخی موارد دو شیفت برای رفع مشکل یک واحد بسیج می شوند و از همه ظرفیت ها برای رفع مشکل استفاده می کنیم. کاری که کارکنان اقماری پالایشگاه گاز پارسیان انجام می دهند، سخت است؛ سخت از آن جهت که نتیجه تلاش دیگر همکاران بالادست را در تابستان داغ و زمستان استخوان سوز به محصولی با ارزش تبدیل و گازترش را پس از شیرین سازی برای استفاده هموطنان به شبکه سراسری تزریق می کنند، اما سخت تر از آن دوری از خانه و کاشانه است و تنها التیام بخش این روزهای دوری عشق است و ایثار.
لحظه های پرفروغ کارکنان پالایشگاه گاز پارسیان در سخت ترین روزهای سال
مهدی مهرابی زمستان از راه رسیده و تولید پایدار گاز بیش از پیش در اولویت قرار دارد و برای روزهای سرد سال، این سوخت پاک، گوهری بی مثال به شمار می آید. همچون گذشته، دیگر فصل سرد و گرم تفاوتی برای کارکنان صنعت گاز ندارد و گازرسانی حداکثری به واحدهای تولیدی و نیروگاهی در تابستان و تامین پایدار گاز بخش خانگی در زمستان، روزهایی پرفروغ را برای کارکنان این صنعت رقم زده است.
با گذر از فصل گرم سال و تحقق برنامه های تعمیرات اساسی، کارکنان شرکت های پالایشی برای تولید حداکثری در آماده باش کامل قرار گرفته اند تا گاز همه بخش ها به ویژه خانگی تامین شود.
در این میان، کارکنان شرکت پالایش گاز پارسیان به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های پالایشی، با وجود همه چالش های پیش رو، رسم ایستادگی را آموخته اند تا برای رفاه و آسایش اهالی ایران زمین از جان و دل مایه بگذارند.
علیرضا جعفری، سرپرست مدیریت منابع انسانی پالایشگاه پارسیان باتوجه به جایگاه سازمانی که در این پالایشگاه دارد، به تشریح اقدام های انجام شده در حوزه منابع انسانی و برنامه ریزی های صورت گرفته در این بخش پرداخته است.
نیروی انسانی همراه با برنامه ریزی برای پیشبرد اهداف، منشا اثر و تحول در در هر فضای کاری صنعتی و غیرصنعتی است. در صنعت نفت و بخش های مختلف آن اعم از پالایشگاه های نفت و گاز نیز این موضوع اهمیت بسزایی دارد.
سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: در مجموع یکهزار و 277 نفر در شرکت پالایش گاز پارسیان در حال فعالیت هستند.
به گفته علیرضا جعفری، در حوزه تبدیل وضعیت مشمولان ایثارگر، تشریفات استخدامی 15 نفر در قالب بند «و» و قرارداد مستقیم انجام و در سیستم ثبت شده است. از این پس، این تعداد نیروی رسمی و شاغل در چارت سازمانی محسوب می شوند. در حوزه بند «د» نیز 135 نفر مشمول بودند که مراحل نهایی 130 نفر انجام و کد استخدامی آنها دریافت شده است. فرایند تبدیل وضعیت پنج نفر باقیمانده نیز در دست اقدام است.
وی با اشاره به واگذاری پالایشگاه پارسیان به بخش خصوصی می گوید: با توجه به آغاز فرایند واگذاری این پالایشگاه به بخش خصوصی براساس قوانین اصل 44، به درخواست این شرکت مبنی بر تامین نیرو از طریق جذب انبوه و آزمون استخدامی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران موافقت نشد که این موضوع یک چالش به شمار می آید. هم اکنون 15 سمت خالی و بلاتصدی در پالایشگاه وجود دارد که می توان از طریق آزمون استخدامی به تامین و تکمیل نیرو اقدام کرد. در این زمینه مکاتباتی انجام شده تا در مرحله نهایی تعدادی نیرو به این پالایشگاه اختصاص یابد.
جعفری ادامه می دهد: همزمان با پیگیری این موضوع، 20 نفر از کارکنان این شرکت جزء برگزیدگان طرح توانمندسازی نیروهای قرارداد مستقیم بودند که از این تعداد، کد استخدام 14 نفر ابلاغ و فرایند جذب این کارکنان در دست اقدام است. 6 نفر باقیمانده نیز در انتظار اعلام کد جذب هستند. این کارکنان از قرارداد مدت موقت به قرارداد مدت معین تبدیل وضعیت می شوند.
سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت پالایش گاز پارسیان با بیان اینکه به روزرسانی ساختار سازمانی باید فرایندی توامان باشد، می گوید: آخرین به روزرسانی ساختار سازمانی این شرکت مربوط به سال 95 بود. سال 81 که پالایشگاه راه اندازی شد حدود 90 درصد کارکنان از طریق انبوه و گروهی جذب شدند. حدود 20 سال از جذب این کارکنان می گذرد و همه آنها سیم گرید شده اند.
به گفته وی، در دوسال گذشته جلسات متعددی برگزار و دغدغه ها و چالش های ساختار سازمانی را استخراج و با مسئولان مربوطه به اشتراک گذاشته ایم. از کارشناسان و مدیران مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران دعوت کرده و گزارش ها و تجزیه و تحلیل های لازم را در اختیار آنها قرار دادیم. با آغاز فرایند خصوصی سازی، سرعت فرایندهای به روزرسانی ساختار کاهش یافت؛ با این حال همزمان پیگیر تحقق آن هستیم. با پیگیری، همکاری و همراهی مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران، چالش بخشی از واحدهای مالی، حراست، مهندسی، برق، آی سی تی و... حل و افزون بر به روزرسانی ساختار چند سمت نیز ارتقا یافت.
سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت پالایش گاز پارسیان با اشاره به برنامه های این شرکت در حوزه افزایش رضایت مندی کارکنان می گوید: ساختار سازمانی که پیشتر درباره آن توضیح دادم، یکی از مواردی بود که تحقق آن در افزایش رضایت مندی کارکنان تاثیر بسزایی داشت.
جعفری یادآور می شود: کارکنان این پالایشگاه اقماری هستند. شهرک سازمانی نداریم و برای تشویق و ترغیب همکاران امکانات مناسبی نیز در شهرهای همجوار برای سکونت نداریم. بر این اساس برنامه های کلان زیادی برای ایجاد و افزایش رضایت مندی در دستور کار قرار دارد.
به گفته وی، خوشبختانه مدیرانی خوب، پیگیر و همسو برای رفع چالش ها و دغدغه های نیروی انسانی داریم.
جعفری با بیان اینکه همکاران ما در مناطق عملیاتی با محدودیت های بسیار زیادی مواجه هستند، اعلام می کند: خانواده های کارکنان اقماری دور از آن ها هستند و برای مراجعه و دریافت نوبت در حوزه بهداشت و درمان محدویت دارند. افزون بر اینکه ارائه خدمات بهداشت و درمان براساس بازخوردهایی که داریم، مطلوب و اثربخش نیست.
سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت پالایش گاز پارسیان با اشاره به پیگیری های انجام شده این زمینه می گوید: مدیر بهداشت ودرمان صنعت نفت استان فارس را به همراه همه مسئولان مرتبطی که در سازمان وجود داشت، به پالایشگاه دعوت و دغدغه های همکاران را به آن ها منتقل کردیم. بر این اساس ضمن ارائه درخواست و پیشنهادی، این مدیران و کارشناسان به همراه با مسئولان پالایشگاه، در شهرستان های اطراف بررسی های میدانی انجام دادند.
وی ادامه می دهد: با توجه به برگزاری جلسات، شرایط خاص کارکنان اقماری و بازدیدهای میدانی، قراردادهای جدیدی با کلینیک های تخصصی پزشکی در شهرهای همجوار امضا شد. براین اساس دو کلینیک تخصصی مربوط به بیمارستان شهر لامرد و کلینیک تخصصی که از پزشکان تخصصی پروازی بهره می برد، برای ارائه خدمات به کارکنان و خانواده ها آماده شدند. جلسات متعددی نیز در رده های مختلف پس از حضور مدیران بهداشت و درمان در پالایشگاه برگزار شد تا همکارانی که به صورت اقماری در پالایشگاه کار می کنند و خانواده هایی که در شهرهای اطراف هستند، بتوانند از ظرفیت های جدید درمانی استفاده کنند. بهداشت و درمان صنعت نفت همچنین با دو کلینیک دندان پزشکی در شهرستان های اطراف پالایشگاه قرارداد امضا کرد. با توجه به این اقدام ها، هم اکنون محدودیت ها و چالش هایی که در این حوزه ها داشتیم، تا حدودی برطرف شده است.
جعفری یادآور می شود: برای خانواده همکارانی که در شهرهای دیگر حضور دارند نیز مذاکراتی انجام شده تا زمان نوبت دهی و پزشکان تخصصی برای همکاران اقماری کوتاه شود.
سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: اخیرا شرایط امضای قرارداد برای دریافت نوبت از مراکز ام آر آی با یک موسسه فراهم شده تا این مرکز نسبت به دریافت نوبت اقدام کند.
وی تصریح می کند: کارهای خوبی در حوزه بهداشت و درمان انجام شده و این اقدامات کم و بیش ادامه دارد. در استان فارس با توجه به کمبود امکانات و فرسودگی زیرساخت های ارائه خدمات با چالش هایی همراه هستیم؛ با این تاکنون حال خدمات ارزنده ای ارائه شده است.
به گفته جعفری، چند ماه دیگر اقدام به برگزاری نظرسنجی می کنیم و این نظرها می تواند در افزایش کیفیت ارائه خدمات اثربخش باشد و نتیجه آن در تصمیم ها و پیگیری های آتی به کارگیری شود.
سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت پالایش گاز پارسیان یادآور می شود: از ابتدای تاسیس پالایشگاه تاکنون با هیچ مرکز مشاوره روانشناسی همکاری و قرارداد نداشتیم. با رعایت قوانین، مقررات و همراهی و پیگیری مدیرعامل و مدیران ارشد شرکت، نسبت به امضای قرارداد با مرکز مشاوره روانشناسی برای ارائه خدمات به کارکنان و خانواده ها اقدام کردیم. بیشتر پزشکان این مرکز مشاوره در شهر شیراز عضو هیئت علمی دانشگاه های استان فارس هستند. این خدمات رایگان مشاوره در همه حوزه ها از جمله کاری، خانوادگی، تربیت و آموزش کودکان، برنامه ریزی تحصیلی و... ارائه می شود و استقبال خوبی از این مرکز شده است.
وی با اشاره به پیگیری ارائه خدمات بیمه تکمیلی به همه کارکنان به ویژه پیمانکاران می گوید: از زمان آغاز هر پیمان، بیمه تکمیلی برای کارکنان ارکان ثالث اجرا می شود و مشکلات همکاران با بیمه از سوی منابع انسانی پیگیری و رصد می شود. با اجرای این طرح رضایت مندی کارکنان پیمانکار افزایش یافته است.
به گفته جعفری، کارکنانی از 14 استان و 83 شهر کشور در این پالایشگاه مشغول به کار هستند و این ویژگی منحصر به فرد است. مدیریت ایاب ذهاب این کارکنان به ویژه طی چند ماه گذشته که ناوگان هوایی دچار مشکلاتی بود و تعداد پروازها کاهش یافته بود، بسیار دشوار بود. دراین زمینه هم توانسته ایم با تعاملی که با شرکت های هواپیمایی منطقه داشته ایم، همه دغدغه همکاران در این زمینه را برطرف کنیم.
سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت پالایش گاز پارسیان با اشاره به عدم بهره مندی از شهرک سازمانی و واقع شدن پالایشگاه در منطقه ای محروم و به دور از امکانات رفاهی می گوید: سعی کرده ایم امکانات و تجهیزات ورزشی کمپ پالایشگاه را فعال کنیم. این تجهیزات و امکانات در دوسال گذشته به نحو مطلوبی از سوی کارکنان استفاده می شود.
وی ادامه می دهد: در کنار ارائه خدمات ورزشی از جمله استخر و باشگاه های ورزشی، در کمپ نخلستان که برای سکونت کارکنان اقماری در نظر گرفته شده محوطه ای را به بخش تفریحی و برگزاری دورهمی اختصاص داده ایم. همکاران شب ها دراین محوطه دور هم جمع می شوند و پذیرایی مختصری در حد امکانات از آن ها انجام می شود. راه اندازی این محوطه نیز باعث شده همکاران در زمان استراحت دورهم جمع شوند و نشاط آن ها افزایش یابد.
جعفری یادآور می شود: با همکاری روابط عمومی، فیلم های روز سینما را در سالن اجتماعات پالایشگاه پخش می کنیم. در کنار آن، یک شبکه اختصاصی پخش فیلم داریم که براساس برنامه، همکارانی که در کمپ هستند از آن شبکه استفاده می کنند. براین اساس، فیلم های به روز که برای پخش مجاز می شوند خریداری و برای همکاران به نمایش می گذاریم که این موضوع نیز رضایت همکاران را در پی داشته است.سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت پالایش گاز پارسیان ادامه می دهد: سالن روباز برای نمایش فیلم در محوطه کمپ تجهیز شده و در 6 ماه دوم سال که هوا بسیار مناسب است این سالن می تواند بخشی از زمان همکاران در استراحت را به خود اختصاص دهد.
جعفری اعلام می کند: همه کارکنان این پالایشگاه اقماری هستند و به هرحال کمبود حضور همکاران در محیط خانه و خانواده حس می شود. برای اینکه میان کار و زندگی همکاران تعادل ایجاد کنیم، محل اقامت یک سفر را برای آنها هماهنگ می کنیم. برای این موضوع با دیگر شرکت ها در سراسر کشور ارتباط و تعامل برقرار کرده ایم. مامورسرای شیراز را با دیگر شرکت ها به تبادل گذاشته و از هر شرکت یک واحد تبادلی دریافت کرده ایم. با تعاملی که میان مدیریت منابع انسانی شرکت ها ایجاد شده این فرایند به خوبی در جریان است. این تبادل به طور کاملا مناسب انجام شده است و به همه درخواست ها پاسخ مثبت داده ایم.
وی با بیان اینکه واحد مددکاری شرکت، مشکلات همکاران به ویژه در حوزه های درمانی را پیگیری می کند، می گوید: پس از بررسی و در نظر گرفتن موارد قانونی و بودجه ای، درخواست این همکاران که نیاز به یاری دارند را به هیئت مدیره شرکت ارائه می دهیم. پس از بررسی از سوی هیات مدیره، وام هایی به این همکاران اعطا می شود.
جعفری با بیان اینکه برای تعدادی از همکاران این فرایند طی شده است، یادآور می شود: این اقدام ها باعث شده است انگیزه همکاران برای فعالیت بیش از پیش افزایش یابد و به حمایت از سوی مدیران مجموعه دلگرم شوند. سعی کرده ایم که همه امتیازهای قانونی را که می توان برای همکاران برقرار کرد، به صورت جدی پیگیری کنیم.
سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت پالایش گاز پارسیان با اشاره به فاصله 30 کیلومتری این پالایشگاه تا دریا می گوید: در ایام نوروز از سفر به جنوب استقبال می شود، براین اساس شرایط را برای میزبانی از همکاران به همراه خانواده هایشان فراهم می کنیم. با هماهنگی و پیگیری شورای فرهنگی، در ایام نوروز برای حضور همکاران به همراه خانواده برنامه ریزی و دعوت می کنیم. با توجه به محدودیت های اسکان که داریم طی دو گروه در هفته های اول و دوم نوروز میزبان خانواده ها هستیم. به گفته وی، در این ایام برنامه های متنوعی با همکاری روابط عمومی برگزار می شود. سعی می کنیم با استفاده از ظرفیت های شرکت از خانواده ها پذیرایی می کنیم. این برنامه های باعث می شود خانواده ها از نزدیک در محل فعالیت همسرانشان حضور یابند و با شرایط سخت، چالش ها و جایگاه مهم آن ها در تولید و تامین گاز کشور آشنا شوند. به هر حال خانواده حامی اصلی تولید پایدار هستند.
جعفری با بیان اینکه با توزیع پرسشنامه سطح رضایت مندی را در بخش های مختلف می سنجیم، می گوید: در پیمان غذا و رستوران در بازه زمانی مشخص نظرسنجی برگزار می شود. سعی می کنیم علاوه بر نظارت های بهداشتی، به طور مستمر در حوزه افزایش کیفیت غذا نیز ورود کنیم.
وی ادامه می دهد: این نظرسنجی در بخش های برگزاری دوره های آموزشی، خدمات ایاب و ذهاب، غذا و... به صورت داخلی انجام می شود. افزون بر برگزاری نظرسنجی و بررسی رضایت کارکنان از سوی پالایشگاه، سالانه پرسشنامه هایی نیز از سوی ستاد شرکت ملی گاز ایران منتشر و توزیع می شود. خوشبختانه با همکاری منابع انسانی و روابط عمومی پالایشگاه، همکاران در فرایند نظرسنجی حضور می یابند و مشارکت گسترده ای دارند.
سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت پالایش گاز پارسیان با بیان اینکه توجه ویژه ای به حوزه آموزش می شود، می گوید: نیمه نخست امسال 58 دوره آموزشی در پالایشگاه برگزار کرده ایم. در مجموع 12 هزار و 500 نفرساعت دوره آموزشی برای کارکنان رسمی و قراردادی برگزار شده است. هفت دوره آموزشی نیز برای کارکنان جدیدالاستخدام مشمول تبدیل وضعیت ایثارگران برگزار کرده ایم.
جعفری ادامه می دهد: در حوزه دستورالعمل صلاحیت حرفه ای که از سوی شرکت ملی گاز ایران ابلاغ شده، دبیری کارگروه بازرسی فنی برای شناخت شغل ها، تولید محتوا و... به این پالایشگاه واگذار شده است. بر این اساس با تلاش همکاران در بخش های مختلف، تدوین شغل های بازرسی فنی به مرحله نهایی رسیده است. نخستین کارگروهی هستیم که شغل های یک واحد را در حوزه صلاحیت حرفه ای بررسی و تدوین کرده است.
وی در پایان اعلام می کند: تا یک ماه آینده تدوین شغل های کارگروه بازرسی فنی به پایان می رسد و این اطلاعات را به شرکت ملی گاز ایران تحویل می دهیم. در ادامه، ستاد شرکت ملی گاز ایران و سازمان فنی و حرفه ای؛ استاندارهای مربوطه را ابلاغ و دوره های آموزشی مرتبط برای کارکنان برگزار می شود.
گذری بر دومین رویداد پتروتک و حاشیه های آن
مشعل دومین رویداد پتروتک سه شنبه ۲۸ تا 30 آذرماه با پیام وزیر نفت و حضور بخش های مختلف زیست بوم فناوری وزارت نفت برگزارشد. درحاشیه روز اول این رویداد که با حضور مسؤولان وزارت نفت و کارشناسانی از چهار شرکت اصلی و مجموعه های فناور و دانش بنیان آغاز شد، تعدادی قرارداد و تفاهمنامه مربوط به ساخت بار اول به امضا رسید. همچنین تعدادی ازحامیان تولید ساخت بار اول مورد تجلیل قرار گرفتند.
پتروتک، در صنعت پتروشیمی، رویدادی مهم به شمار می رود واین اهمیت تا آنجاست که بسیاری شرکت های مرتبط به این صنعت را گرد هم می آورد که برای ایجاد یک زنجیره با ارزش در صنعت پتروشیمی، هم اندیشی کنند.
در دومین رویداد پتروتک، جواد اوجی، وزیرنفت، پیامی برای برگزارکنندگان و حاضران در این رویداد مهم در صنعت پتروشیمی ارسال وعظیم کلانتری، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت آن را قرائت کرد. وزیرنفت دراین پیام، برگزاری دومین رویداد «پتروتِک» در هفته پژوهش را فرصتی مناسب برای بحث و تبادل نظر ارکان زیست بوم نوآوری و فناوری وزارت نفت و فعالان این حوزه در شبکه دانش بنیانی درجهت کمک به ترسیم آینده پیش رو و شکل دهی آن متناسب با نیازهای حال و آینده برشمرد. در متن وزیر نفت آمده است: «در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری مدظله العالی مبنی بر رشد تولید در بستر اقتصاد دانش بنیان، حمایت از گسترش پژوهش، توسعه فناوری و رشد شرکت های دانش بنیان در زنجیره ارزش صنعت نفت، رویکرد اولویت دار وزارت نفت دولت سیزدهم بوده که با قوت بیشتری ادامه خواهد یافت.
عملکرد وزارت نفت در پشتیبانی از بومی سازی تجهیزات، دانش های فنی، محصولات و تولیدات ساخت بار اول و کسب رتبه اول حمایتی در این زمینه برای دومین سال پیاپی بیانگر تلاش شبانه روزی، نوآوری ها و ابتکارات عملیاتی همه کارکنان خدوم صنعت نفت و ارکان زیست بوم نوآوری و فناوری مرتبط با این صنعت به منظور کاهش وابستگی ها، کاهش خام فروشی و ارزش آفرینی برای ایران اسلامی در شرایط تحریم های ظالمانه است. برنامه های مرتبط با افزایش تولید پایدار نفت و گاز، صدور خدمات فنی - مهندسی و محصولات دانش بنیان، ارتقا و کیفی سازی فناورانه محصولات پالایشگاهی، توسعه فناوری های زنجیره پایین دست صنعت پتروشیمی، تسهیل حضور شرکت های توانمند ایرانی در پروژه های فراسرزمینی، تسهیل شرایط حمایتی از ریسک های مرتبط با توسعه و نفوذ فناوری های مورد نیاز در دو سال گذشته محقق شده و حمایت مداوم و استمرار این برنامه ها از اهداف کلان وزارت نفت است. برگزاری این رویداد در هفته پژوهش، فرصت مناسبی برای بحث و تبادل نظر ارکان زیست بوم نوآوری و فناوری وزارت نفت و فعالان این حوزه در شبکه دانش بنیانی برای کمک به ترسیم آینده پیش رو و شکل دهی آن متناسب با نیازهای حال و آینده است.
اینجانب ضمن تبریک هفته پژوهش و قدردانی از تمامی فعالان عرصه علم، فناوری و نوآوری صنعت نفت، مشارکت هرچه بیشتر نخبگان و خبرگان عرصه علم و صنعت در توسعه فناوری های مورد نیاز این صنعت عظیم را که پیشران اقتصاد کشور است، خواستارم.»
علی آقامحمدی، رئیس کارگروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری به عنوان یکی از مهمانان در افتتاحیه پتروتک با تاکید بر اینکه نفت را نباید معطل بودجه کرد، گفت: جایگاه نفت روشن است و باید به نفت استقلال دهیم.
وی با بیان اینکه یکی از شاخص هایی که مقام معظم رهبری خواستار آن است که رشد ۸ درصد اقتصادی است، گفت: این رقم یک الزام است نه انتخاب و کشور برای پویایی ناچار به داشتن نرخ رشد بالاست. آقامحمدی افزود: نرخ رشد جمعیت نیز یک الزام است و مهم ترین منبع برای داشتن یک جمعیت ثروتمند، نفت و گاز است. رئیس کارگروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری با اشاره به اینکه حرکت جهانی برای از دور خارج کردن انرژی فسیلی در حال انجام است، گفت: تولید حداکثری و صیانتی نفت و گاز یک امر الزام آور برای کشور است. آقامحمدی با بیان اینکه همه جزئیات رسیدن به تولید روزانه ۷ میلیون و ۴۰۰هزار بشکه نفت بررسی شده است، افزود: در گام نخست در برنامه هفتم توسعه تولید ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه جزو برنامه های شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته و در تولید گاز نیز باید افزایش ۵۰ درصدی داشته باشیم.
وی افزود: در ساختارهای پایین دستی صنعت پتروشیمی عقب هستیم و مسأله ما ورود همه سرمایه ها به این صنعت است.
رئیس کارگروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری گفت: نفت را نباید معطل بودجه کرد. جایگاه نفت روشن است و باید به نفت استقلال بدهیم.
آقامحمدی با بیان اینکه جمعیت ایران به سمت پیری می رود و ما نمی توانیم جمعیتی پیر و فقیر داشته باشیم و منبع مهم برای رشد اقتصادی، توسعه ذخایر نفت و گاز کشور است، افزود: این مسأله در صورتی مطرح است که کشورهای دیگر به سمت استفاده از انرژی های تجدیدپذیر به جای سوخت های فسیلی حرکت می کنند.
وی با بیان اینکه کشور ایران به عنوان قطب انرژی در منطقه شناخته می شود، افزود: یک سوم رشد اقتصادی ایران باید با بهره وری در اقتصاد محقق شود و مهم ترین ظرفیت برای بهره وری، استفاده بهینه از نفت و گاز است که تحقق چنین هدفی به سرمایه گذاری ۳۰۰ میلیارد دلاری نیاز دارد.
رئیس کارگروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری تغییرات بنیادی در سازوکار و ۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در زمینه نفت و گاز را یک الزام دانست و گفت: امروز موضوع تولید روزانه ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه ای نفت و نحوه به کارگیری این پروژه و مقدار سرمایه گذاری و به کارگیری درست از دانش دانشگاه ها مطرح است.
آقامحمدی با اشاره به سخنان معظم رهبری با بیان اینکه صنعت نفت باید دانش بنیان شود، اظهار کرد: ما در زمینه صنعت نفت نیازمند توسعه فناوری هستیم و بعضی از کشورهای منطقه از لحاظ استخراج فناوری ها در این حوزه گام هایی بلند برداشته اند.
وی با اشاره به لزوم توسعه صنعت پتروشیمی و تأکید بر اینکه همه سرمایه ها باید در بخش پتروشیمی وارد شود، یادآور شد: افزایش ضریب بازیافت نفت، موضوع ساده ای نیست و همه دانشگاه ها باید به دانش بهبود ضریب بازیافت از چاهای نفتی مجهز شوند تا مقدار بازیافت از چاه های نفت در کشور به حداکثر برسد.
رئیس کارگروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه ایران، دارای جایگاه نخست فناوری در چشم انداز منطقه است، گفت: در این زمینه نیازمند انتقال فناوری و تولید دانش فنی هستیم و دانشگاه صنعت نفت باید راهبری فناوری را انجام دهد، همچنین پژوهشگاه صنعت نفت باید محور پژوهشگاه ها قلمداد و شرایط برای این اتفاق باید ازسوی کل کشور فراهم شود.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در افتتاحیه دومین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری و افزایش تولید دانش بنیان در زنجیره ارزش صنعت نفت با اشاره به امضای توافقنامه با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای استقرار مرکز راهبردی مخازن دیجیتال نفتی و گازی تصریح کرد: ۱۵ میدان نفتی و گازی کشور با هوش مصنوعی اداره می شود که در این زمینه نخستین میدان که تفاهمنامه آن با دانشگاه صنعتی شریف امضا شده، میدان گازی پارس جنوبی است و می خواهیم قطب گازی ایران را در قالب هوش مصنوعی مدیریت کنیم.
وی در ادامه گفت: زمان کاهش مدت اجرا و افزایش تولید کالاهای راهبردی در صنعت نفت فرا رسیده است، اگر بتوانیم به این دو موضوع برسیم شاید بتوانیم بگوییم این صنعت به مفهوم دانش بنیان رسیده است.
معاون وزیرنفت تصریح کرد: بر اساس آمار بانک مرکزی، نفت و گاز در رشد اقتصادی کشور بیشترین سهم را دارد، همچنین در دو سال اخیر رشد ۶۰درصدی در تولید نفت کشور رخ داده که این دستاورد، حاصل برنامه ریزی در دولت سیزدهم در بخش نفت بوده است.
خجسته مهر استفاده از هوش مصنوعی و فناوری های دیجیتال در صنعت نفت را یکی از حوزه های مهم فناورانه در این صنعت دانست و گفت: ما به دنبال افزایش تولید نفت از مخازن خود با هوش مصنوعی هستیم. امروز این علم در صنعت نفت کشور جزو علوم ناشناخته است و از این رو باید روی آن کار بیشتری کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: برای نخستین بار در کشور بحث بورسیه پژوهشی شهید تندگویان در هماهنگی کامل با وزارت علوم راه اندازی شده است. در قالب این بورسیه ها قراردادی ۳۶ ماهه با دانشجویان مقطع دکترا منعقد خواهد شد.
خجسته مهر با تأکید بر اینکه بزودی بورسیه دانشجویان مقطع دکترا شروع می شود، گفت: صنعت نفت، چالش های فناورانه خود را از طریق سامانه ای که در سایت وزارت علوم مشخص شده، در اختیار دانشجویان کل کشور قرار می دهد. برای شروع کار با ۱۵ دانشجوی دکترا قرارداد منعقد و هر ماه به آنها ماهانه ۱۵ میلیون تومان حقوق پرداخت می شود.
وی با بیان اینکه در دو سال اخیر ۵۴ قرارداد به ارزش ۸۰ میلیون دلار در صنعت نفت امضا شده است، افزود: سهم شرکت ملی نفت ایران با ۲۹قرارداد ۲۹ میلیون دلار است که تا پایان سال ۴۰ میلیون دلار دیگر فقط به سهم این شرکت اضافه خواهد شد.
معاون وزیر نفت با تأکید بر اینکه حفاری، مقاومتی ترین بخش صنعت نفت است، گفت: در این حوزه، چالش های زیادی همچون پایین بودن متراژ حفاری در مقایسه با میانگین جهانی و پایین بودن نرخ نفوذ مته در سازند وجود دارد. در رویداد پتروتک پارسال، چالش های حفاری مطرح شد که خوشبختانه ۲۳پیشنهاد علمی از سوی شرکت های دانش بنیان به ما رسیده است.
خجسته مهر رسیدن به جهش تولید نفت و گاز در کشور را منوط به داشتن ناوگان حفاری قوی دانست و اظهار کرد: ما در سال های آینده به ۲۵۰دستگاه دکل حفاری، حفاری ۲ هزار و ۴۰۰ چاه جدید، تعمیر ۲ هزار و ۴۰۰چاه نفتی و گازی، نصب یکهزار و ۷۰۰ پمپ درون چاهی و تأسیس تأسیسات نمک زدایی به حجم یک میلیون بشکه نیاز داریم. اگر به دنبال رشد ۸ درصدی اقتصاد در کشور هستیم، این رشد از مسیر صنعت نفت می گذرد.
وی با بیان اینکه با همکاری دانشگاه صنعتی شریف، نمودار نگار تولید (آرال تی) به بهره برداری رسیده و آماده تحویل به صنعت نفت شده است، افزود: برای نخستین بار از طریق بازگشایی اعتبارات اسنادی (ال سی) داخلی پول شرکت های دانش بنیان را به صورت قطعی و کامل پرداخت خواهیم کرد. هم اکنون بزرگ ترین چالش این شرکت ها، معوقات مالی است.
تحقق خودکفایی ۱۰۰ درصدی کاتالیست
وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری به عنوان یکی از متولیان برگزاری پتروتک با بیان اینکه هم اکنون تقریباً در زمینه کاتالیست به خودکفایی رسیده ایم، گفت: تا پایان دولت سیزدهم این کار به طور ۱۰۰ درصد انجام می شود.
وی با بیان اینکه تلاش شبکه دانش بنیان کشور، تبدیل ایده به محصول است، تصریح کرد: می توانیم از ظرفیت این شبکه برای موفقیت فعالیت های صنعت نفت استفاده کنیم.
زیدی فرد با اشاره به اینکه توسعه دانشگاه ها، پژهشگاه ها و مجموعه های فناور و نوآور، دغدغه اصلی مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری است، گفت: حمایت از شرکت های دانش بنیان و ساخت بار اول، اولویت وزارت نفت است، به طوری که برای سال دوم نیز مقام اول را در استفاده و حمایت از شرکت های دانش بنیان در میان سایر دستگاه ها به دست آورده است.
وی شناسایی دقیق نیازهای فناورانه، استفاده از ظرفیت قانون ساخت بار اول و شناسایی چالش های ساخت بار اول را از جمله اقدام های وزارت نفت برشمرد و افزود: برای حل چالش های ساخت بار اول از ظرفیت صندوق فناوری استفاده کرده ایم. همچنین باید با تشکیل کارگروه فنی - مهندسی در وزارت نفت و فعالیت این کارگروه از ظرفیت فناوری و نوآوری کشور استفاده کنیم.
زیدی فرد با بیان اینکه وزارت نفت، هرگونه حمایتی را که بتواند از شرکت های دانش بنیان از لحاظ قانونی انجام می دهد، گفت: صدور چند هزار تجهیزات به ونزوئلا موفقیت بزرگی برای صنعت نفت بوده است.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری گفت: قراردادهای متعددی را به صاحبان فناوری و بخش فناور سایر دستگاه های اجرایی برای ساخت تجهیزات امضا کرده ایم، همچنین با حمایت و ایجاد زمینه برای خلاقیت و نوآوری برای افراد در داخل صنعت نفت و بیرون از آن توانسته ایم از اختراعات و محصولات آنها بخوبی استفاده کنیم.
عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز با اعلام اینکه در حاشیه رویداد پتروتک چند قرارداد به ارزش هزارمیلیارد تومان و ده ها توافقنامه با شرکت های دانش بنیان امضا خواهد شد، گفت: صنعت نفت کشور از گذشته تاکنون مورد تحریم و تهاجم کشورهای غربی و استکبار جهانی بوده است، از این رو تنها راه خودکفایی این صنعت، ایستادن روی پای خود با تکیه بر شرکت های دانش بنیان و مراکز تحقیقاتی است.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به برگزاری نمایشگاه جانبی در حاشیه برگزاری دوین رویداد پتروتک و فعالیت 120غرفه در حاشیه این رویداد تصریح کرد: این غرفه ها همسو با حمایت از شرکت های دانش بنیان به صورت رایگان به آنها برای معرفی توانمندی های خود واگذار شده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: ۲۰ طرح مهم پتروشیمی همسو با مسیر توسعه زنجیره ارزش افزوده پتروشیمی برای سرمایه گذاری به هلدینگ های بزرگ کشور معرفی و پیشنهاد شده است.
وی ادامه داد: برای ایجاد تحول در وضع اشتغال جوانان باید به صنعت پتروشیمی توجهی ویژه داشت و در این مسیر تلاش می کنیم تا پایان این دولت همه کاتالیست های مورد نیاز صنعت نفت کشور بومی سازی شود. هم اکنون ۹۷ درصد مصرف کاتالیست های داخلی این صنعت از داخل تأمین می شود.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تأکید بر اینکه تا پنج سال آینده همه ماشین آلات دوار این صنعت در داخل کشور بومی سازی خواهند شد، گفت: توسعه زنجیره ارزش پتروشیمی از دیگر اهداف ما خواهد بود.
شاهمیرزایی ادامه داد: هم اکنون ۱۰۸ طرح پتروشیمی کشور در مرحله دریافت مجوز، مطالعه و اجرا هستند و برای امسال ۱۲ طرح نیمه کاره در برنامه افتتاح قرار گرفت. برای نمونه پتروشیمی همدان را پس از حدود ۲۰ سال بلاتکلیفی ماه گذشته به مرحله اجرا رساندیم.
همچنین پارسال مجوز فعالیت ۱۹ طرح بلاتکلیف که سرمایه گذاران آن هیچ گونه اقدامی نداشتند، لغو شد و سهمیه خوراک آنها به دیگر طرح های تازه تخصیص یافت.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: صنعت پتروشیمی کشور پارسال، ۱۶ میلیارد دلار ارز آوری برای کشور داشت و تلاش می کنیم امسال این رقم افزایش یابد. برای نخستین بار در ۶ ماه نخست امسال به منظور جلوگیری از خام فروشی وحمایت از واحدهای تولیدی، بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان عرضه اعتبار داخلی محصولات پتروشیمی انجام شده است.
شاهمیرزایی گفت: ۲۰ طرح مهم پتروشیمی برای توسعه زنجیره ارزش افزوده پتروشیمی برای سرمایه گذاری به هلدینگ های بزرگ کشور معرفی و پیشنهاد شده است.
مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس مطرح کرد:
مشعل صنعت پتروشیمی در عبور از میانه تحریم های همه جانبه تلاش کرده است در کنار ادامه روند توسعه ای خود، به سمت کاهش خام فروشی و تامین تجهیزات و دانش فنی مورد نیاز خود حرکت کند. در این میان برخی از هلدینگ های بزرگ پتروشیمی به عنوان مجموعه های اثرگذار در تامین مالی و تامی خدمات فنی توانسته اند اقدام های مهم و اساسی را اجرایی کنند. انگیزه ایجاد یک هلدینگ تخصصی صنایع پتروشیمی که موضوع های مرتبط با حوزه پایین دست پتروشیمی را دنبال کند، دلیل اصلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برای ایجاد مجموعه «پترول» بوده است.
فعالیت اصلی شرکت پترول در زمینه تهیـه و تولیـد انـواع مـواد و محصـولات پتروشـیمی و شـیمیایی و فرآورده هـای فرعـی آنهـا و خریـد و تأمیـن مـواد اولیـه مـورد نیـاز بـرای تهیـه و تولیـد محصـولات سـایر شرکت های سـرمایه پذیر، طراحی و مهندسی اصولی و تفصیلی پروژه های در دست اجرا و آتی بوده است. پترول در مدت کوتاه فعالیت خود در صنعت پتروشیمی توانسته است نقش و جایگاه ارزنده ای را برای خود به دست بیاورد و در عین حال با سرمایه گذاری که در حوزه پایین دستی انجام داده است، در آینده این صنعت هم نقش قابل توجهی خواهد داشت.
رشید قانعی، مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (پترول) در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به برخی سیاست های اصلی و اولویت برای این شرکت اشاره کرد و گفت: 6 پروژه اصلی شرکت که تعدادی از آنها در آستانه بهره برداری هستند، سال ها با مشکل در تامین مالی و محدودیت در تامین تجهیزات روبه رو بودند که از ابتدای دولت سیزدهم با مساعدتی که از سوی مسئولان اجرایی صورت گرفت، این پروژه ها به جریان اصلی خود بازگشتند و تزریق نقدینگی به ۶ طرح مهم این شرکت در سال گذشته ۲ برابر ۱۰ سال گذشته بوده است. وی با اشاره به سیاست کلی وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای تکمیل زنجیره ارزش محصولات پایه پتروشیمی و توسعه صنایع پایین دستی و حمایت هایی که در این مسیر صورت گرفته و ورود هلدینگ خلیج فارس و به تبع آن مجموعه پترول برای احداث پارک های پتروشیمی، گفت: ساخت حداقل دو پارک پتروشیمی جهت توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی در دستور کار پترول قرار گرفته است. قائمی با بیان اینکه در پارک متانول که در منطقه پارسیان پیش بینی شده است، حداقل ۱۷ واحد پتروشیمی با سرمایه گذاری بیش از 2.5 میلیارد دلار احداث می شوند، افزود: پترول به عنوان زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس در حوزه صنایع پایین دستی همراهی خوبی برای احداث پارک های پتروشیمی دارد و به زودی خبرهای خوبی در حوزه ساخت پارک های پتروشیمی خواهیم داشت. مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (پترول) با اشاره به 6 طرح پایین دستی که در دستور کار این مجموعه است، گفت: پتروشیمی های صدف و ارغوان گستر تا پایان سال به بهره برداری می رسند و 4 تا پروژه دیگر تا اوایل سال آینده در مدار تولید قرار خواهند گرفت.
وی با تاکید بر اینکه 8 پروژه کلی در دست پترول به ارزش ۵۱۶ میلیون دلار و بیش از ۹۱ هزار میلیارد ریال، ۵۴۲ هزار تن محصول به ظرفیت کلی هلدینگ خلیج فارس اضافه خواهد کرد و برخی از این محصولات برای اولین بار در کشور تولید می شوند، افزود: با اجرای 6 پروژه پتروشیمی که در آستانه بهره برداری هستند، 700 میلیون دلار به درآمد ارزی کشور اضافه می شود و عمده محصولات این واحدهای پتروشیمی صادراتی هم هستند.
در حال حاضر پتروشیمی های ایلام، ارومیه و کود شیمیایی لردگان به عنوان واحدهای تولیدی این مجموعه مشغول به کار هستند. پترول یک زیرمجموعه دیگر به نام شركت سرمایه گذاری «حامیم» صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس دارد. همچنین طرح های پتروشیمی آوات اورامان، پتروشیمی ارغوان گستر ایلام، پتروشیمی پترو پرک پویا، پتروشیمی پتروفراز هوران، پتروشیمی صدف، پتروشیمی ممسنی، پتروشیمی کازرون، صنایع شیمیایی پتروآرمند لردگان و صنایع شیمیایی نگین سنقر در دستور کار این مجموعه قرار دارد که تعدادی از آنها هم در آستانه بهره برداری قرار دارد. پترول به عنوان یکی از زیرمجموعه های فعال شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس که مسئولیت مهم توسعه صنایع پایین دستی و تکمیل زنجیره ارزش را به عهده دارد و پروژه های در دست اجرای این مجموعه هم در مسیر تکمیل زنجیره ارزش محصولات پایین دستی هستند. آنطور که رشید قانعی، مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس اعلام کرده است، شش پروژه مهم این مجموعه در پایین دستی بیش از 70 درصد پیشرفت را دارند و در چرخه تکمیل زنجیره محصولات قرار می گیرند و به شکلی سبب هم افزایی بین مجتمع ها و سبد محصولات می شوند و در شکل کلی زمینه خلق ثروت را برای کشور فراهم می کند.
مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (پترول) با اشاره به نگاه ویژه ای که به تکمیل زنجیره ارزش و صنایع پایین دستی در دوره اخیر وجود دارد، گفت: با تلاشی که در جهت تکمیل زنجیره ارزی و توسعه صنایع پایین دستی در هلدینگ خلیج فارس انجام شده، متوسط ارزش محصولات هلدینگ خلیج فارس از ۴۰۰ تا ۵۰۰ دلار امروز، به هزار دلار و بیشتر خواهد رسید.
وی با اعلام اینکه در حال حاضر بیش از 500 شرکت دانش بنیان با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس قرارداد و همکاری دارند، افزود: حجم قراردادهای هلدینگ با این مجموعه های دانش بنیان تا ابتدای 1402 بیش از 10 همت بوده است که این رقم در پایان سال 1402 بسیار بیشتر خواهد بود.
قانعی حوزه های همکاری با دانش بنیان ها را بیشتر در حوزه ساخت تجهیزات دوار و ثابت، کاتالیست ها، موارد مصرفی و شیمیایی، ابزار دقیق و... برشمرد و گفت: با توجه به سیاست های کلی وزارت نفت و هلدینگ خلیج فارس قرارداد با شرکت های دانش بنیان و فناور در اولویت قرار دارد.
مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (پترول) با بیان اینکه مهم ترین مساله در توسعه صنایع پایین دستی، دسترسی به دانش فنی است، افزود: در شرکت های دانش بنیان نخبگان و استعدادهای برتری حضور دارند که می توانند سهم قابل توجهی در دستیابی و تکمیل دانش فنی مورد نیاز صنعت پتروشیمی داشته باشند.
قانعی با اشاره به تحریم های همه جانبه و مستقیمی که برای صنعت پتروشیمی وجود دارد، افزود: دسترسی ما به شرکت های خارجی و بسیاری از دانش های فنی و تجهیزات محدود شده و لازم است از ظرفیت این شرکت ها در توسعه پایین دستی صنعت پتروشیمی استفاده کنیم؛ البته در این دو سال اخیر این همکاری شکل گرفته و در حال حاضر با شرکت های دانش بنیان زیادی برای تکمیل زنجیره ارزش همکاری داریم و این همکاری بیشتر هم خواهد شد.
گذری بر دستاوردهای فناورانه پژوهشگاه صنعت نفت
مشعل پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی علمی و فناوری این صنعت طی حداقل 6 دهه اخیر توانسته است سهم قابل توجهی درافزایش تولید داخلی، کاهش وابستگی به شرکت های خارجی و خام فروشی در محصولات اولیه داشته باشد.این مجموعه همچنین این توفیق را داشته که در تولید ثروت از طریق دانش فنی و ساخت تجهیزات و قطعات مورد نیاز صنعت نفت، اختراع و ارائه مقاله های معتبر در سطح بین الملل و... نقش مهمی ایفا کند. این گزارش نیز اشاراتی دارد به پژوهشگاه صنعت نفت نقش وتاثیر آن بر فعالیت های این صنعت به عنوان یک مرجع علمی و رسمی معتبر.
پژوهشگاه صنعت نفت، همواره در این سال ها نشان داده که می تواند به عنوان یک مرجع علمی تاثیر گذار در صنعت نفت ایفای نقش کند، به طوری که دیگر فعالیت همزمان این مجموعه در بخش های بالادست و پایین دست صنعت نفت و همراهی آن با زیرمجموعه های این صنعت موجب شده که دلگرمی برای این مجموعه ها و راهگشایی در برنامه های آنها ایجاد شود.
اما این مجموعه در عین اجرای پروژه ها و برنامه های تعیین شده خود با برخی چالش ها و الزام ها نیز روبه روست که از آن جمله می توان به ماموریت محور شدن فعالیت های پژوهشگاه با شرح کار، مدت زمان و خروجی های مشخص، نگهداشت و ارتقای نیروی انسانی که شامل خروج نیروی دانشی، ایجاد انگیزه های توسعه فناوری و تزریق پژوهشگران توانمند می شود، اشاره کرد.همچنین به روزرسانی و نوسازی تجهیزات آزمایشگاهی و زیرساخت های IT، جبران هزینه های ناشی از نیروی انسانی پیمانکاری و ایجاد صندوق حمایت از پروژه های فناورانه در حین اجرا ازجمله موضوع های مهم پیش روی پژوهشگاه صنعت نفت است.
یکی از حوزه های فعالیت شاخص پژوهشگاه صنعت نفت، در حوزه اکتشاف منابع متعارف و نامتعارف نفتی و گازی است.این مجموعه در زمینه بررسی کمی و کیفی منابع هیدرات گازی دریای عمان، مطالعه و شناسایی اولین منابع شیل های گازی در کشور (ناحیه لرستان)، بزرگ ترین مطالعات بنیادی اکتشاف نفت و گاز در خاورمیانه (طرح مروارید)، اجرای بزرگ ترین پروژه مدل سازی یکپارچه مخزنی کشور(دشت آبادان) و مطالعه جامع و ارائه طرح توسعه میادین (MDP) نفت و گاز پیشگام بوده است.
همچنین از سوی پژوهشگاه اقدام هایی در حوزه ازدیاد برداشت و بهره وری تولید صورت گرفته که می توان به بهینه سازی فرایندهای تولید و افزایش ضریب برداشت میادین اهواز، رگ سفید و بی بی حکیمیه، تزریق نانوسیال با هدف ازدیاد برداشت برای اولین بار در کشور، تولید ژل های از قبل شکل گرفته (PPG) به منظور کنترل آب دهی برای اولین بار در کشور، مدل سازی یکپارچه دارایی های نفتی در مخازن ایلام و سروک میدان آبتیمور، مطالعه جامع و ارائه طرح توسعه میدان گازی هما، شناسایی منشأ نشت های سطحی و ارائه راهکار برای جلوگیری از نشت نفت از میدان آغاجاری و توسعه مطالعات ژئوشیمی مخزن و تولید در کشور اشاره کرد.
پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه تهیه لیسانس فرایندی در صنعت پالایش نیز اقدام های قابل توجهی داشته که بومی سازی و ارائه 54 دانش فنی واحدهای پالایشگاه های نفت و گاز طی پنج سال گذشته به پالایشگاه های امام خمینی(ره) شازند، بندرعباس، کرمانشاه، خانگیران و... از آن جمله است. تهیه لیسانس، طراحی و راه اندازی واحد مرکاپتان زدایی از میعانات گازی (DMC3) فازهای 2 و 3 پارس جنوبی هم از اقدام های انجام شده از سوی این پژوهشگاه است.
از دیگر اقدام های انجام شده از سوی پژوهشگاه صنعت نفت می توان به دانش فنی و طراحی طرح تولید کک سوزنی شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند، دانش فنی و طراحی طرح کک اسفنجی پالایشگاه بندرعباس، دانش فنی و طراحی پایه واحد بازیابی گوگرد پتروشیمی ایلام و دانش فنی و طراحی پایه واحدهای مرکاپتان زدایی پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس اشاره کرد که برخی از آنها را انجام داده و برخی دیگر را در دستور کار دارد. افزایش ظرفیت واحد ادورانت از 700 تن به 2000 تن در سال نیز از سوی پژوهشگاه صنعت نفت اجرایی شده است.
یکی دیگر از اقدام های مهم این پژوهشگاه، مشارکت در رفع چالش های مرتبط با صنعت گاز کشور بوده است. مطالعه میادین غیرمتعارف شیل گازی در کشور، شناسایی و غربالگری ساختارهای ذخیره سازی گاز طبیعی در کشور، بهینه سازی مصرف گاز در کوره های صنعتی، ارائه راهکار برای استفاده از سوخت های جایگزین طبیعی (هیدروژن) و تولید حلال شیرین سازی گاز (پارسی سول) از جمله این اقدام ها به شمار می رود.
ارزیابی عمر باقی مانده و ارائه مجوز افزایش طول عمر تیوب های کوره های پالایشگاه های گاز، توسعه دانش فنی ذخیره سازی گاز در نانو ساختارهای متخلخل (سیلندر سوخت خودرو و ذخیره سازی برای شبکه گاز و صنایع) دیگر اقدام هایی هستند که در پژوهشگاه صنعت نفت انجام شده است.
بخشی از اقدام های مهم پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه تولید پایدار صنعت نفت بوده است. مواردی همچون دانش فنی تعمیر راکتور و مبدل های واحد آیزوماکس برای پالایشگاه های تبریز، اصفهان، بندرعباس و اراک، تدوین نظام بومی مدیریت خوردگی و پیاده سازی آن در شرکت ملی گاز ایران، پاکسازی آب های آلوده زیرزمینی در منطقه عسلویه و تهران و پاکسازی خاک های آلوده در مناطق عملیاتی، بازیابی بیش از 53 هزار بشکه میعانات گازی از آب های زیرزمینی، بهینه سازی انرژی کوره های تولید الفین پتروشیمی، ارائه برنامه بازرسی بر مبنای ریسک و ارزیابی کارآمدی با هدف اطمینان از یکپارچگی و افزایش طول عمر ایمن بهره برداری در پالایشگاه های مختلف کشور از کارهای انجام شده پژوهشگاه صنعت نفت در این حوزه است.
این مجموعه همچنین ارائه برخی خدمات فناورانه و شبکه همکاری با بخش های دیگر صنعت نفت را نیز دارد که از جمله آن می توان به ارائه 1600 عنوان خدمت آزمایشگاهی، ارائه آموزش های تخصصی صنعتی و بین المللی، میزبانی از نخبگان وظیفه و سربازان امریه، حمایت از دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه های برتر کشور و همکاری با دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و انجمن های علمی اشاره کرد.
پژوهشگاه صنعت نفت به منظور ایجاد و تقویت مرکز نوآوری، استقرار شتاب دهنده های مرتبط با فناوری های مورد نیاز صنعت نفت و شرکت های دانش بنیان و فناور در مرکز نوآوری، به ارائه خدمات فناورانه آزمایشگاهی به شرکت های دانش بنیان و طرح میزبانی تکمیل، اصلاح و ارتقای فناوری های توسعه یافته از سوی شرکت های دانش بنیان و حمایت از تکمیل 16 مورد فناوری اقدام کرده است.
این پژوهشگاه، طی این سال ها همکاری های بین المللی با دیگر کشورها داشته که از جمله آن می توان به تعاملات بین المللی برای انتقال فناوری از کشور روسیه برای تولید ماده بودارکننده گازDMD و DMC، ارتقای نفت کوره، LNG ،HRH و انعقاد تفاهمنامه با دانشگاه های سن پترزبورگ و کازان اشاره کرد.
این مجموعه همچنین دانش فنی و طراحی پایه 9 واحد فرایندی پالایشگاه الفروقلوس سوریه را ارائه کرده و خدمات آزمایشگاهی، مشاوره، توسعه و ازدیاد برداشت میادین نفتی سوریه را هم انجام داده، ضمن اینکه پژوهشگاه افزایه سیمان سبک (ریپی بلاک) را برای متقاضیان در سوریه و عمان احداث کرده است.
صدور 20 تن کاتالیست تولید بنزین به پالایشگاه های ونزوئلا با همکاری مجموعه های فناور و دانش بنیان هم از جمله این همکاری های بین المللی بوده است. همچنین این مجموعه، تفاهمنامه همکاری در زمینه انتقال دانش فنی واحد کریستال ملامین پتروشیمی با ایتالیا، درخواست ارتقای طراحی واحد فرایندی تولید قیر با اندونزی، تامین تجهیزات واحد SRU، MINI LNG و کاتالیست سوپرکلاوس با کشور چین را در دستور کار دارد.
اما یکی از حوزه های پرکاربرد همکاری پژوهشگاه صنعت نفت، فناوری های واگذار شده منجر به تولید محصول است. مواردی همچون کاتالیست واحد RCD جاذب رطوبت زدا3 A، آروماتیک سازی، مرکاپتان زدایی از برش های نفتی و میعانات گازی، سولفورزدایی هیدروژنی نفتا، تیتانیا فرایند SRU، ریفورمینگ نفتا، هیدورتریتینگ گازوییل، فرایند اکسید اتیلن، بازیافت گوگرد، سامانه تولید همزمان برق و حرارت، انواع نانومواد، گریس آب بندی شیرهای سرچاهی و ماده تعلیق شکن و... از جمله فناوری های پژوهشگاه بوده که منجر به تولید محصول شده اند.
پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی پژوهشی صنعت نفت، طرح هایی را هم در دستور کار دارد که از جمله آن می توان به طراحی و مشارکت در اجرای اولین پایلوت سیلاب زنی آب برای ازدیاد برداشت در میدان اهواز – سنگستان، طراحی و مشارکت در اجرای اولین پایلوت چاه های هوشمند در غرب کارون، طراحی و مشارکت در اجرای اولین پایلوت تزریق CO2 در یکی از میادین غرب کشور، ارزیابی و اولویت بندی ذخیره سازی گاز در میادین توسعه نیافته و تولیدی، مدل سازی حوضه و سیستم های هیدروکربنی نواحی فروافتادگی دزفول و دشت آبادان و ارائه لیسانس های فرایندی واحدهای پتروپالایشی مکران انرژی مفید، جاوید انرژی و شهید سلیمانی اشاره کرد.
مدیریت مصرف انرژی در شرکت ملی نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شبکه پایش آلودگی آب و هوا و خاک در منطقه عسلویه، مدیریت خوردگی و بازرسی بر مبنای ریسک در خطوط لوله و کارخانه های بهره برداری شرکت ملی نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، مشارکت در توسعه دانش فنی در زنجیره پایین دستی پتروشیمی از جمله این اقدام های مشترک بوده است. همچنین پژوهشگاه صنعت نفت دو مرکز و پژوهشکده تحول دیجیتال و زنجیره ارزش هیدروژن را ایجاد کرده است.
پروژه هایی همچون نانو سیال برای کاهش تولید آب و افزایش تولید نفت، پروژه پلیمر از پیش شکل گرفته برای کنترل آب، پروژه سیال فوق سنگین تکمیل چاه جانشین کلسیم برماید، مسدودکننده های پلیمری، O ring مکانیکال سیل مربوط به محیط سیال ترش و مخزن ذخیره سازی گاز صنعتی و شبکه از جمله پروژه هایی بوده که پژوهشگاه امکان واگذاری آنها را داشته یا واگذار کرده است. علاوه بر این موارد، امکان واگذاری پروژه 9 مورد کاتالیست، 10 مورد روغن صنعتی و سنتزی، 11 مورد سنسور آلاینده های محیط زیست و 8 مورد افزایه های سیمان و سیال حفاری گریس زنجیره باز و... در دستور کار هستند که امکان واگذاری این پروژه ها به غیر وجود دارد.
بی تردید پهنه فعالیت های پژوهشگاه صنعت نفت بسیار گسترده تر از آن است که به آن اشاره شد. این مجموعه علمی – پژوهشی، روشنایی بخش و راهگشای مسیر تحقق اهداف پیش روی صنعت نفت به شمار می آید و هم اکنون نیز ایده هایی همچون ایجاد شورای عالی فناوری، تدوین نظام یکپارچه پژوهش و فناوری صنعت نفت، شورای سیاستگذاری ریسک فناوری های راهبردی، طرح توانمند سازی صنعتی فارغ التحصیلان نخبه، چاه پایلوت برای تسهیل نفوذ فناوری های مرتبط با بالادستی، نشست های اشتراک تجربیات و کرسی های خبرگی صنعت نفت و... را در مسیر توسعه زیست بوم نوآوری و فناوری صنعت نفت مطرح کرده است.
نگاهی به خدمات رسانی بیمارستان نفت خلیج فارس درخارگ
سمیه راهپیما بیمارستان نفت خلیج فارس در دل جزیره خارگ، تنها امید و چشم و چراغ مردمانی است که در آن زندگی می کنند از آن جهت که از11 سال پیش تاکنون، افزون برخدمات رسانی به کارکنان صنعت نفت مستقر در این جزیره، به بومیان آن نیز خدمات درمانی گسترده ای ارائه می دهد و این موضوع، آرامش را برایشان به ارمغان آورده و به آنان اطمینان خاطر داده است که در صورت بیماری، جایی هست که درمانگر دردهایشان باشد. خدیجه رضوانی، 51 ساله یکی از ساکنان این منطقه می گوید: در هر ساعت از شبانه روز، اگر یکی از افراد خانواده بیمار شود، بیمارستان خلیج فارس تنها مکان درمانی است که می تواند به ما کمک کند. پزشکان و پرستاران این بیمارستان مجهز در کوتاه ترین زمان ممکن بر بالین بیمار حاضر می شوند و برای معالجه و بهبود بیمار هرآنچه در توان دارند، انجام می دهند. این گزارش، روایتی است از زبان کادر درمانی بیمارستان خلیج فارس وبومیان ساکن دراین جزیره؛ آنان که می کوشند بهترین خدمات درمانی را ارائه کنند و کسانی که دریافت کننده این خدمات هستند.
عقربه های ساعت 7و 30 دقیقه صبح را نشان می دهد. نم نم باران هوای جزیره خارگ را بسیار مطبوع کرده و با عطر نارنج های نارس در هم آمیخته است. ریه هایم پر می شود از این هوای عطر آگین وشادابی ام دو چندان می شود. مقصد بیمارستان خلیج فارس است که فاصله چندانی تا محل اقامتم ندارد. نسیم خنکی از پنجره خودرویی که مسیر محل اقامت تا بیمارستان را طی می کند، صورتم را نوازش می دهد؛ هوایی وصف ناپذیر است.
با طی مسافتی کوتاه درحد 10 دقیقه به بیمارستان نفت خلیج فارس خارگ می رسم. ساختمانی با سنگ مرمر شکلاتی روشن که در دو طبقه با بخش های درمانی مختلف بنا شده که فضای سبز بیرونی، جلوه ای خاص به آن داده است.
باگذر از در شیشه ای که با هر ورود و خروجی باز و بست می شود، دنیایی دیگر در مقابل چشمانم ظاهر می شود. بخش هایی مجزا از هم با اتاق هایی که هریک با تابلویی مشخص شده اند.
در این میان، بخش پزشکی خانواده جلب نظر می کند؛ بخشی که در آن خدمات مختلف مانند صدور کارت بهداشت به کارکنان و بومیان ارائه می شود. با این کارت، امکان استفاده از اماکن ورزشی برای همگان مهیاست.
مرضیه زمانی که کارشناس مامایی است و مسئولیت واحدکلینیک خانواده را تا آمدن پزشک متخصص این واحد به عهده دارد، می گوید: به دلیل شیوع قارچ پوستی در یکی از استخرها مقرر شده است هر فردی که می خواهد از باشگاه ورزشی جزیره استفاده کند و یا فرزندانی که مدرسه می روند، باید گواهی سلامت و نامه حضور بلامانع دریافت کنند. افزون برصدورگواهی سلامت در کلینیک خانواده، در این واحد پایش رشد کودکان و واکسیناسیون تمام گروه های سنی برای کارکنان و بومیان منطقه انجام می شود.
زمانی ادامه می دهد: باتوجه به تعداد کم کودکان تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت خارگ، برای آن که مازاد واکسن ها از بین نرود، واکسیناسیون کودکان بومی منطقه انجام می دهیم و آموزش خود مراقبی برای مادران قبل و بعد از زایمان نیز داریم.
افزون برخدماتی که کلینیک خانواده به طور مشترک به کارکنان، خانواده آنها و بومیان منطقه ارائه می دهد، برخی خدمات مختص کارکنان و افراد تحت پوشش است، این کلینیک بیش از 600 نفر را تحت پوشش دارد و اطلاعات آنها در سامانه ای به نام «سینا» وارد شده است. به دلیل نبود پزشک متخصص خانواده در بیمارستان نفت خلیج فارس خارگ، تنها خدمات مختص به مامایی در این سامانه وارد می شود. این کارشناس مامایی و مسئول کلینیک خانواده بیمارستان نفت خلیج فارس خارگ با اشاره به مطلب فوق می گوید: باوجود پزشک متخصص خانواده در این بیمارستان و تشکیل پرونده برای بیماران می توان اطلاعات آنها را وارد سامانه سینا کرد و پزشکان هر منطقه بهداشت و درمان صنعت نفت می توانند از اطلاعات بیمارانی که جهت درمان به آنها مراجعه می کنند، آگاه شوند. بیرون از اتاق نفراتی به انتظار نشسته اند که باید ویزیت شوند. به مرضیه زمانی که سال های سال است در این جزیره به مردم و همکاران خود خدمت رسانی می کند، خداقوت می گویم و برایش آرزوی سلامت می کنم.
در هر بخش از بیمارستان و کلینیک های آن بیمارانی به انتظار نشسته اند تا دکتر متخصص آنها را معاینه کند. برخی تنهایند و برخی نیز همراه به همراه دارند. به هریک ازچهره ها که می نگری، انگار در پشت نگاهشان حرف های زیادی برای گفتن دارند؛ شاید می خواهند تشکر کنند یا از کمبودهایشان در این جزیره محصور شده در آب بگویند.
پذیرش، بخش دیگری است که روزانه افراد زیادی به آن مراجعه می کنند. یکی با روی گشاده و دیگری با صورتی اخم آلود و شاید هم نگران. مهم برخورد صبورانه متصدی این بخش است برای هدایت مراجعان به بخش های مختلف بیمارستان.
یکی ازکارکنان این واحد که با15سال سابقه کار از قدیمی های بیمارستان هم محسوب می شود، عین اله غلامی، اهل گناوه است. غلامی که کارشناس بخش پذیرش است، به صورت اقماری کار می کند و هر ماه 14 روز می تواند کنار خانواده اش باشد.
او می گوید: پسرکوچکم که 4 ساله است، دوست ندارد که من برای کار و امرار معاش به خارگ بیایم و می گوید در شهرخودمان لبنیاتی بزن، اما نرو.
غلامی با مکثی کوتاه ادامه می دهد: زمانی به اسکان در جزیره فکر می کردم، اما وقتی سختی زندگی و نداشتن امکانات و سرگرمی خارگ را با پوست و گوشت و استخوان خود لمس کردم، از اینکه خانواده ام در جزیره باشند، منصرف شدم.
وی می گوید: همگی سعی می کنیم در 14 روز کار خود در جزیره مشکلی پیش نیاید تا این دو هفته بگذرد و نزد خانواده های خود بازگردیم. این کارشناس پذیرش بیمارستان نفت خارگ کمبود نیرو را یکی از مشکلات و موارد مهم برمی شمرد و ادامه می دهد: بسیاری از همکاران بازنشسته شده اند و جایگزینی برای آنها نداریم. این واحد به صوت 24 ساعته است و یک هفته شب کار و یک هفته روز کار هستیم و این کار کردن را طاقت فرسا می کند.
شبیه گفته های غلامی را از زبان دیگر همکارانش در دیگر مناطق بهداشت و درمان شنیده ام. غلامی هم با تکرار این حرف، امیدوار است این مشکل به نوعی حل شود تا افراد به فرسایش نیفتند.
فاصله بخش ها ازهم زیاد نیست و با گشتی کوتاه دسترسی به آنها امکان پذیر است، یکی از آنها آزمایشگاه است.
واحدی باتمام امکانات وبضاعتش به جمعیت 20 هزار نفری جزیره خارگ به کارکنان صنعت نفت، بومیان منطقه و برخی کارکنان سازمان ها و نهادهای مستقر در جزیره خدمت رسانی می کند.
فضای زیادی را در اختیار ندارد و دستگاه و تجهیزات آزمایشگاهی با فاصله کمی کنار هم قرار گرفته اند، اما در همین فضا، فعالیت های متعددی که خدمت رسانی به انسان هاست، انجام می شود.
مسئولان و کارکنان این بخش تلاش کرده اند تا با وجود کوچکی محیط و کمبود نیرو کار را به بهترین نحو ممکن انجام دهند.
محمد حق پرست، مسئول آزمایشگاه بیمارستان نفت خلیج فارس خارگ با سابقه ای 29 ساله، کارکنان آزمایشگاه را سپید جامگان گمنام می خواند و می گوید: با انجام آزمایش، کارکنان این واحد در معرض خطر و آسیب های میکروبی و ویروسی قرار می گیرند.
او با نگاهی به فضای آزمایشگاه می گوید: اکنون تهیه معکوس برای این محیط مناسب نیست و باید فیلترها مرتب بررسی شوند، ضمن آنکه فضای آزمایشگاه نیز کم اما قول هایی برای بزرگ تر شدن فضا داده شده است. با وجود کمبود برخی تجهیزات و دستگاه های قدیمی مانند هورمون شناسی درصد خطای نتیجه آزمایش هایی که در اینجا انجام می شود، بسیار پایین است. حق پرست می گوید: با جبران کمبود نیرو می توان نوبت شب آزمایشگاه را راه اندازی کرد تا کارکنان آزمایشگاه استرس آنکال بودن را نداشته باشند. با وجود کمبود برخی تجهیزات آزمایشگاه در صورت پایش بیشتر به بیرون از جزیره جهت آزمایش های تکمیلی فرستاده می شوند و مسئولیت آن را واحد امور اعزام و بیمه گری به عهده دارد.
زمان مصاحبه با علی اصغر تبریزی، مسئول امور اعزام وبیمه گری و طب صنعتی بیمارستان نفت خلیج فارس خارگ باران شدیدی گرفت و آفتاب و باران دو روی یک سکه شدند و صدای قطرات باران که بر زمین می خورد، موسیقی ای شده بود گوشنواز.
او واحد اعزام و بیمه گری را به دو بخش اورژانس و ساکنان منطقه تقسیم می کند و می گوید: در اعزام اورژانسی، فرم های مربوطه پر شده و با هماهنگی منطقه ای بیمار به بیمارستان بیرون از جزیره فرستاده می شود، همچنین اعزام برای کارکنان ساکن و خانواده آنها در منطقه که خدمات تکمیلی درمان برایشان مقدور نیست، به دیگر مراکز فرستاده می شوند.
به گفته تبریزی، بومیان منطقه در برخی موارد با هماهنگی بخشدار و عملیات عمومی پایانه های نفتی که بیماری خاصی دارند، برای استفاده از تسهیلات پروازی و استفاده از خدمات درمانی مانند شیمی درمانی و... نامه های مربوطه را از بهداشت و درمان صنعت نفت دریافت می کنند.
او در ادامه با اشاره به خدمات طب صنعتی می گوید: برای کارکنان، ارزیابی سلامت عمومی به صورت سالانه انجام می شود و تمام جمعیت طبی از نظر سلامت عمومی علاوه برچربی خون، فشار خون، بیماری های مزمن و... ارزیابی کلی می شوند، ضمن آنکه کارکنان مشاغل خاص نیز از نظر شنوایی سنجی، بینایی سنجی و تست تنفسی مورد پایش قرار می گیرند. برای افراد بالای 50 سال نیز غربالگری سرطان های گوارشی و سرطان های مردان و زنان... انجام می شود.
به گفته او، بعد از معاینات پزشکی و پاراکلینیکی، اطلاعات در نرم افزاری ثبت می شود و در صورتی که بیماری یک نفر شناسایی شود، مسئول او را در جریان قرار می دهیم تا با توجه به شرایطش محدودیت هایی برایش در نظر گرفته شود. زمان معاینات اگر فردی نیاز به مشاوره تخصصی داشته باشد، مشاوره های آنها را درخواست می کنیم. برخی از این مشاوره ها داخل جزیره و برخی دیگر مانند چشم پزشکی و... را به بیرون می فرستیم.
این مسئول طب صنعتی ارائه کارت بهداشتی را از دیگر اقدام های واحد طب صنعتی بیان می کند و می گوید: افرادی که در آشپزخانه و آبدارخانه با مواد غذایی در ارتباط هستند، به صورت جداگانه معاینات بهداشتی و تنفسی و عفونی آنها مورد پایش قرار می گیرند و برای آنها هر شش ماه کارت بهداشتی صادر می شود.
از او در باره پایش سلامت روان کارکنان می پرسم که در پاسخ می گوید: در معاینات شغلی افراد تازه استخدام، تست های روان شناسی کاملی صورت می گیرد و بر اساس پرسشنامه هایی که داریم، نمرات آنها استخراج و در صورت احتمال بیماری روحی و روانی به مسئولان آنها اطلاع داده می شود.
زمانی که صحبتم با تبریزی پایان یافت، دیگر خبری از موسیقی باران نبود و آبی هم جمع نشده بود چون منطقه به واسطه ماهیت جغرافیایی، آبرفتی است.
برای تکمیل این بخش از گزارش با رضا عزیزی، سرپرستار بیمارستان خلیج فارس خارگ هم صحبت می شوم. او به همراه خانواده خود در داخل جزیره ساکن است. این واحد علاوه بر ارائه خدمات معمول به کارکنان، به تیم های ورزشی نیز در زمانی که مسابقه ای برگزار می شود، با اعزام یک پرستار مرد به همراه آمبولانس خدمت سانی می کند؛ از این رو به دلیل تنوع در مسئولیت واحد پرستاری، کارکنان این بخش به گونه ای چیدمان شده اند که با وجود کمبود نیرو بتوانند تمام تعهدات خود را انجام دهند. اما در زمینه پرستار مرد کمبود نیرو دارند.
عزیزی می گوید: برای اعزام یک بیمار به خارج از جزیره باید یک پرستار نیز به همراه او اعزام شود، این یعنی طی روز پرستار از گروه جد اشده و دسترسی به او امکان پذیر نیست، ضمن آنکه به دلیل عملیاتی بودن منطقه، امکان سوختگی و حوادث شغلی وجود دارد و باید برای هر فرد حادثه دیده دو پرستار در نظر گرفته شود، اما با کمبود پرستار مواجه هستیم.
وی که نگاهش به نقطه ای خیره شده است، پس از چندثانیه مکث به بخش دیگری از وظایف واحد پرستاری اشاره و تصریح می کند: برای افزایش سطح آگاهی پرستاران و پزشکان هر چهارشنبه برای آنها دوره های آموزشی برگزار می شود، برای این امر از اساتید داخل و بیرون از بیمارستان دعوت می کنیم. برای طب اورژانس از افراد متخصص داخل بیمارستان و برای احیا، زنان و زایمان از اساتید بیرون از جزیره و دانشگاه علوم پزشکی استفاده می کنیم.
عزیزی با اشاره به سختی ها و مشکلات پرستاران و کارکان ساکن بهداشت و درمان صنعت نفت ادامه می دهد: شرکت های پتروشیمی، پایانه های نفتی و فلات قاره برای رفت و آمد کارکنان خود به بیرون از جزیره پروازهای چارتر دارند، اما کارکنان بهداشت و درمان ساکن تنها سه بار طی سال می توانند از خدمات پروازی استفاده کنند. از مسئولان مربوطه تقاضای بیشتر شدن تعداد پروازها برای کارکنان بهداشت ودرمان خارگ را دارم. اکنون 25 درصد نارضایتی ها به رفت و آمد باز می گردد و مناطق دیگر به دلیل دسترسی به خشکی مشکلات ما را در داخل جزیره ندارند.
خلاصه آنکه غلامی، زمانی، حق پرست و تبریزی به نمایندگی از دیگر همکارانشان صحبت کردند؛ حرف هایی زدند که شاید پیش تر نیز از زبان دیگران در بخش های مختلف صنعت نفت شنیده شده است، اما باز هم گفتند تا این شنیده ها تکرار وترتیب اثر داده شوند.
بومیان جزیره خارگ هم که از خدمات بیمارستان خلیج فارس استفاده می کنند، حرف هایی داشتند. تنها با گفت وگو بود که می شد از سطح رضایت مندی و احیانا کمبودها در این زمینه مطلع شد.
در راهروهای بیمارستان و بخش های مختلف شماری مراجعه کننده در انتظار نوبت هستند. در نگاه اول احساس می شود سن بالایی دارند، اما همکلامی با آنها این فرضیه را باطل می سازد و تازه متوجه می شوی سختی روزگار، موجب شده است چهره شان شکسته شود و از سنشان پیشی بگیرد.
ساکنان جزیره از بیمارستان و خدماتش می گویند
فرزندش را در آغوش گرفته و دست مهربان مادری بر سر کودکش می کشد و آرام زیر لب می گوید: دردت به جانم خوب می شوی، کمی تحمل داشته باش. دیدن این صحنه سبب شد تا به سمت او بروم و دلیل آوردن فرزندش به بیمارستان را جویا شوم. او خود را زینب حامدی، 39 ساله و خانه دار معرفی می کند و می گوید: در جزیره خارگ به دنیا آمده، بزرگ شده و ازدواج کرده ام. پسرم را که 10 سال سن دارد، به دلیل سرماخوردگی و تب و لرز جهت درمان به بیمارستان آورده ام. به گفته او، بیشتر ساکنین جزیره ترجیح می دهند که از بیمارستان نفت برای درمان خود و بستگانشان استفاده کنند، زیرا هزینه درمان آنها نسبت به بهداری کمتر است و می توانند از خدمات بیشتری بهره مند شوند. حین مصاحبه با او، صدای یکی از اورژانس می آید که التماس کنان به پرستار و پزشک می گوید برایم سرم نزنید و دستش را به نشانه اعتراض می کشد. برای رفع کنجکاوی به سمت اورژانس می روم.
نزدیک به 7 سال سن دارد و روی تخت اورژانس خوابیده، پرستار برای اینکه بتواند روند درمان را ادامه دهد، به او می گوید، دستت را نکش، این برایت خوب است و باعث کاهش دردت می شود.
بعد از آرام شدن پسربچه با پدرش فرزاد غلامی که یکی از کارکنان شرکت های نفتی است، صحبت می کنم، او می گوید: پسرم سردرد شدیدی داشت که برای کاهش درد، او را به بیمارستان آورده ام. تشخیص پزشک برای درمان سریع، تزریق سرم بود. از او در زمینه سطح رضایتمندی دریافت خدمات از بیمارستان خلیج فارس خارگ می پرسم که در پاسخ می گوید: بیمارستان از نظر ارائه خدمات بسیار خوب است و کارکنان آن با مهربانی با بیماران بخصوص کودکان برخورد می کنند تا کودک را با خود همراه کنند.
در بخش کلینیک های تخصصی خانم مسنی را روی ویلچر می بینم که کیسه داروهایش را در دست دارد و غرق در افکارش است. سلام می کنم و او از دنیای تفکر بیرون می آورم. می پرسم چرا به اینجا آمده ای؟ او با لهجه شیرین بروجردی من را به نشستن روی یکی از صندلی های کلینیک هدایت می کند و می گوید: چند سالی است که مشکل کلیه دارم و برای بررسی بیشتر به بیمارستان می آیم. همچنین قلب او بر اثر برخی غم ها و ناراحتی ها به خاطر شهادت دو پسر خود در جنگ تحمیلی دچار مشکل شده است. او خاتون دلیری نام دارد و وقتی سنش را سوال کردم، در پاسخ گفت: نمی دانم چند سال سن دارم، اما دو پسرم را در جنگ تحمیلی از دست داده ام و از آن زمان دیگردلخوشی در زندگی ندارم.
با نگاهی معنادار به کیسه دارویش نگاه می کند و می گوید: برای چند بیماری ای که دارم، طی شبانه روز داروهای زیادی مصرف می کنم. زمانی که به بیمارستان می آیم، پزشکان و پرستاران با مهربانی برخورد می کنند.
روز از نیمه گذشته است و بعد از اتمام گزارش خود به سمت محل اسکانی که برایم داخل جزیره خارگ در نظر گرفته شده است می روم؛ جزیره ای محصور در آب که ساکنین آن گاهی در شرایط بحرانی دسترسی به دنیای بیرون را از دست می دهند و کارکنان بیمارستان نفت خلیج فارس خارگ با وجود کمبود نیرو همچنان به خدمت رسانی به هموطنان خود علاقه دارند تا بتوانند گوشه ای از سختی زندگی را برای ساکنان جزیره به آسانی تبدیل و دریچه ای رو به امید برایشان باز کنند.
رکود اخیر قیمت نفت در بازارهای جهانی، قیمت نفت خام شاخص اورال روسیه را به زیر سقف قیمتی 60 دلاری که پارسال از سوی کشورهای عضو گروه هفت (G7)، اتحادیه اروپا و استرالیا برای محموله های دریایی صادرات نفت این کشور اعمال شد، رسانده است.
شاید این اتفاق دلیلی برای خوشحالی در گروه هفت باشد یا شاید زمان خوبی است که لحظه ای وقت بگذارید و در نظر بگیرید که قیمت شاخص نفت خام اورال از کجا سقوط کرد تا به سطح سقف تعیین شده از سوی گروه هفت برسد
در بسیاری از زمان ها، از زمان اجرای طرح سقف قیمتی، نفت روسیه که تنها نوع اورال را شامل نمی شود، بالای 60 دلار به ازای هر بشکه معامله می شود.
باید گفت با وجود اینکه بسیاری از معماران این طرح که فکر می کنند طرحشان کارساز بوده و توانسته اند روسیه را از درآمدهای حیاتی محروم کنند، اینگونه نبوده است.
از آنجا که نفت کالایی بسیار ضروری است و همانطور که مورد روسیه نشان داد، همیشه راهی برای رساندن آن از فروشنده به خریدار وجود دارد، حتی اگر فروشنده به شدت تحریم شده باشد. آلن بیتی، ستون نویس روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز و سردبیر پیشین بخش تجارت، در ستون اخیر خود درباره تحریم ها نوشته است که دولت ها نمی توانند نظارت و رصد کافی بر تقاضای جهانی برای دستکاری و جلوگیری از تجارت داشته باشند. در واقع،همانطور که ناتوانی تحریم های ایالات متحده آمریکا بر ایران و ونزوئلا و اکنون تحریم های گسترده تر غرب علیه روسیه نشان داده اند، تحریم ها نیز به ندرت به اهدافی که برای دستیابی به آنها تحمیل شده بود، رسیده اند. هیچ اتفاقی در ونزوئلا یا ایران رخ نداده است، روسیه هم، دست از مواضع خود در موضوع تنش های مسکو-کی یف عقب نشینی نکرده و صادرات نفت هر سه کشور جریان دارد.
طبق آمارها، جریان صادرات نفت خام نفت از ونزوئلا و ایران از زمان اعمال تحریم های ایالات متحده امریکا چندی پیش کاهش یافته بود، اما هر دو کشور به تازگی شاهد افزایش صادرات نفت بوده اند که نشان از ضروری بودن نفت برای بازارهای جهانی است؛ به طوری که شاهد هستیم با وجود افزایش صادرات از سوی این کشورها، صادرات نفت ایالات متحده آمریکا هم تا حد قابل توجهی افزایش یافته است. بااین حال، مورد روسیه به دلیل گستردگی فشار تحریم ها از سوی اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا بسیار مهم است، شاید فشارها تا حدودی بر مقدار فروش نفت این کشور به مسیرهای پیشین اثرگذار بوده باشد، اما با مسیرهایی دیگر در آسیا جایگزین شد، البته طرح سقف قیمتی در دستیابی به هدف تعیین شده مؤثر نبوده است. خبرگزاری بلومبرگ این هفته گزارش داد که روسیه اکنون نسبت به پیش از آغاز تنش های مسکو-کی یف درآمد بیشتری از محل صادرات نفت خام خود به دست می آورد. گزارش دیگری از ماه نوامبر امسال که به ارقام بانک مرکزی استناد می کند نشان از این دارد که این وضع برای ماه ها ادامه داشته است. مرکز غیردولتی تحقیقات انرژی و هوای پاک مستقر در فنلاند که صادرات انرژی روسیه را رصد می کند، به تازگی گزارش داده که تحریمهای نفتی اتحادیه اروپا و اعمال طرح سقف قیمتی علیه روسیه 34 میلیارد یورو (37 میلیارد دلار) برای این کشور زیان به همراه داشته است. این رقم که به نظر می رسد قابل توجه است، تنها حکایت از افت 14 درصدی درآمدهای نفتی روسیه دارد. نه تنها درآمدهای روسیه آسیب چندانی ندیده است، بلکه اقتصاد کلی این کشور توانسته است از بسیاری از آثار نامطلوب تحریم ها جلوگیری کند. بلومبرگ دوباره گزارش داد که رشد تولید ناخالص داخلی روسیه در سه ماه سوم سال جاری میلادی 5.5 درصد افزایش یافته که نسبت به رشد بسیار خیره کننده 4.9 درصدی ثبت شده در سه ماه دوم سال افزایش بیشتری داشته است. این در حالی است که منطقه مالی یورو برای مثبت نگه داشتن رشد تولید ناخالص داخلی تلاش می کرد و آلمان در حال ورود به رکود بود. بی شک این اوضاعی است که این پرسش را مطرح می کند که چه کسی از تحریم ها بیشتر آسیب می بیند کشور هدف یا مجریان؟ در پاسخ می توان گفت حداقل درباره اتحادیه اروپا، به نظر می رسد بسیار ناخوشایند است و این شرایط موضوع را به نوعی تابو تبدیل می کند. درباره از دست رفتن بزرگ ترین بازار گاز برای روسیه، سخن بسیار به میان آمده است، اما مانند نفت، این کشور بیشتر جریان را از غرب به بازارهای شرق و چین هدایت کرد. درهمین حال، اروپا حجم گاز دریافتی با خط لوله را با محموله های وارداتی گاز طبیعی مایع شده(ال ان جی) جایگزین کرد، هیچ کدام از این حرکت ها برای تحریم کنندگان مطلوب نبوده است، حال اینکه کدام یک در نتیجه آن وضع بدتری داشته است، این را می توان در گزارش های تولید ناخالص داخلی مشاهده کرد.
نفت و گاز به ویژه، نفت، همواره هدف مورد علاقه تحریم کنندگان است، در ظاهر تحریم صنعت نفت کشوری که وابسته به این صنعت است کاری بیهوده است.
بعدها مشخص شد که تحریم این کالای راهبردی برای خود تحریم کنندگان عواقبی دارد، پالایشگاه های نفت ایالات متحده آمریکا زمانی که جریان نفت خام سنگین ونزوئلا با اعمال تحریم های نفتی علیه این کشور آمریکای جنوبی متوقف شد، آن را احساس کردند. زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده آمریکا دوباره تحریم هایی علیه صنعت نفت و فروش نفت ایران اعمال کرد، قیمت ها هرچند موقت افزایش یافت و این شرایط کل جهان را تحت تأثیر قرار داد. ستون نویس روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز پس از اشاره به اینکه گروه هفت و اتحادیه اروپا به اندازه کافی بخش بزرگی از اقتصاد جهانی نیستند که فروش نفت روسیه را متوقف کنند، گفت: مهار صادرات حاوی ذره هایی از نابودی خود است و با توجه به وجود کشورهایی مانند هند که به دنبال معامله برای واردات نفت ارزان تر هستند، تأثیری که آرزویش را داشتند، محقق نشد.
نه تنها این اتفاق رخ نداد، بلکه اتحادیه اروپا که با تحریم صادرات فرآورده های نفتی روسیه خود را در زمینه گازوییل اندکی در تنگنا قرار داد و آنها به احتمال زیاد مجبور شدند محموله های گازوییل هند را که از نفت خام روسیه تولید شده بود، وارد کنند؛ به همین دلیل است که تحریم های نفت و گاز هرگز جواب نمی دهد، زیرا نفت خام و گاز طبیعی یعنی انرژی و انرژی به معنای امنیت است. کشورهای واردکننده که به واردات انرژی وابسته هستند، صرف نظر از مقدار نمی توانند تأمین کنندگان خود را حداقل بدون عواقب نامطلوب برای اقتصاد خود، تحریم کنند.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: آیرینا اسلاو
مترجم: امیر دشتی
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران افزایش حجم انتقال گاز در استان های شرقی کشور را از دستاوردهای اجرای پروژه خط لوله دوراهی دشتک - نهبندان - سربیشه دانست و اعلام کرد، این خط لوله، روزانه تا ۷ میلیون مترمکعب به ظرفیت انتقال گاز در این منطقه می افزاید.
رضا نوشادی در این باره گفت: در صورت احداث یک ایستگاه تقویت فشار گاز در مسیر خط لوله، امکان افزایش انتقال به ۱۰ تا ۱۱ میلیون مترمکعب گاز در روز فراهم می شود.
وی ادامه داد: پروژه خط لوله گاز دوراهی دشتک - نهبندان - سربیشه به طول ۳۰۰ کیلومتر با برآورد ارزش سرمایه گذاری ۲۰۰ میلیون یورو تعریف شده و در دستور کار شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران قرار گرفته است.
این پروژه از انتهای خط انتقال گاز زاهدان - دوراهی دشتک آغاز می شود و پس از عبور از نهبندان به سربیشه در خراسان جنوبی می رسد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران توضیح داد: این پروژه پس از بررسی فنی و تعیین روش اجرا در ۲ فاز مشتمل بر فاز اول، حدفاصل دوراهی دشتک - نهبندان به طول ۱۷۶ کیلومتر و فاز دوم، حدفاصل نهبندان - سربیشه به طول ۱۲۲ کیلومتر، اولویت بندی و برای اجرا به طرح خط هفتم سراسری ابلاغ شد.
نوشادی با اشاره به پیشرفت حدود ۹۰ درصدی فاز اول این خط لوله، برای بهره برداری آن در آینده نزدیک ابراز امیدواری کرد و افزود: این پروژه با هدف تکمیل رینگ شرقی کشور و به منظور کاهش ناترازی و پایداری جریان گاز در شبکه انتقال و افزایش پایداری شبکه گاز استان خراسان جنوبی تعریف شده است.
وی با اشاره به فاز دوم این پروژه که به طول ۱۲۲ کیلومتر از نهبندان به سربیشه در دستور کار است، اظهار کرد: فاز دوم پروژه نیز به طور موازی با فاز نخست در دستور کار قرار گرفته و مشاور طراحی مشخص و طراحی پایه آغاز شده که امیدواریم تا نیمه نخست سال ۱۴۰۴، امکان بهره برداری از این فاز نیز به طور کامل محقق شود.
هلدینگ پتروپالایش اصفهان
مدیر روابط عمومی و بین الملل هلدینگ پتروپالایش اصفهان گفت: حادثه آتش سوزی که در واحد تقطیر شماره 3 اتفاق افتاده بود، با مهارت آتش نشانان در کمترین زمان ممکن مهار شد.
محمد دهبیدیان با اشاره به حادثه آتش سوزی در پالایشگاه شمالی اصفهان اظهار کرد: این حادثه که صبح (شنبه، ۲۵ آذرماه) رخ داد، با حضور به موقع آتش نشانان مهار شد و خوشبختانه هیچ خسارت جانی بر اثر وقوع این حادثه نداشتیم.
وی با تاکید بر اینکه علت وقوع این حادثه در حال بررسی است، گفت: باید توجه داشت که سرعت عمل و اطفای به موقع این حریق، بیانگر توانمندسازی بخش ایمنی در این هلدینگ پتروپالایشی است.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی گفت: به منظور همفکری با نخبگان دانشگاهی و استادان دانشگاه برای رفع چالش های صنعت پالایش کشور، کارگروه های تخصصی علمی برای بررسی و انتخاب راهکارها تشکیل خواهد شد.
جلیل سالاری در نشست همفکری با نخبگان و استادان دانشگاهی به دعوت حوزه مقاومت بسیج شرکت ملی پالایش و پخش که در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی برگزار شد، افزود: امیدواریم با همفکری بخش دانشگاهی و به صورت کارگروهی، نقطه نظرها را جمع بندی و براساس دستور کار برای رفع چالش های صنعت پالایش حرکت کنیم. وی گفت: در مسیر همکاری بین صنعت و بخش های دانشگاهی می توان مدیر و مجریان خوب برای اجرای پروژه ها تربیت کرد و با کارآموزی و کارورزی می توان مسیری را برای خوداشتغالی آیندگان ایجاد کرد. همه این ظرفیت ها، اگر در قالب یک بسته معین و با قبول مسؤولیت تعریف شود، نتیجه بخش خواهد بود. وی با بیان اینکه امیدواریم شما نخبگان که در این نظام مسؤولیت پذیرفته اید، بتوانید بخوبی ادای وظیفه کنید، تصریح کرد: عمده مسائلی که امروز در کشور با آن روبه رو هستیم، بحث امنیت انرژی است و دشمن نیز در این باره همیشه تمهیداتی اندیشیده است. معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی گفت: زمانی تمام تجهیزات و ساخت آنها با اتکا به خارج انجام می شد؛ اما با حمایت مجموعه و ارتباط با فن آوران، مجموعه های دانشگاهی، ارتباط با شرکت های دانش پژوهی، پژوهشگاه ها، یکپارچگی و ارتباط و بومی سازی و مهندسی معکوس، امروز در بسیاری از حوزه ها موفق شده ایم.
سالاری اظهار کرد: در پروژه فراسرزمینی ونزوئلا یک میلیون و ۷۰۰ هزار قطعه داخلی را به کشوری صادر کردیم که تمام طرح های پالایشی آنها دست شرکت های شل و بی پی بود و حاضر شد کالای ایرانی را به آنجا صادر کنیم و استانداردهای ما را پذیرفت که همه اینها با اراده و تصمیم دولت سیزدهم محقق شد و در بخش های دیگر نیز به همین ترتیب حمایت شد.
سالاری افزود: برای نخستین بار در حوزه کیفی سازی نفت کوره که فرایند آن پیچیده است و به سرمایه گذاری و تجهیزات پیچیده نیاز دارد، با حمایت دولت، ظرفیت های پایین را به صورت پایلوت اجرا و در دو مجموعه پیاده سازی کردیم و تجاری شده است و در دو پالایشگاه نیز با وجود اصل ۴۴ قرارداد بستیم و طرح تصفیه نفت کوره اجرایی شد که البته در قانون نیز اجرای طرح های بهینه سازی تکلیف و بر پایه آن اجرایی شد.
وی تاکید کرد: در حوزه فرهنگی نیز باید دستاوردها را به نسل های جدید منتقل کنیم و شکاف بین نسلی را حل کنیم. طرح راهیان پیشرفت نیز طرح خوبی بود و همگان تجهیزات ساخته شده در داخل کشور را دیدند و با این دستاوردها آشنا شدند. همچنین در بخش نرم افزاری نیز زیرساخت های خوبی شکل گرفته و زیرساخت های موجود نیز بازسازی شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با اشاره به اینکه بهینه سازی نیز بخشی از وظایف ما در حوزه صنعت پالایش است، گفت: روزانه ۸۰۰ میلیون مترمکعب گاز و ۳۰۰ میلیون لیتر فراورده مصرف می کنیم که اگر این مصرف را به بخش فناوری ببریم، ارزش افزوده ایجاد می شود و به این ترتیب یکی از چالش های ما حل خواهد شد.
شرکت گاز استان کردستان
شرکت گاز استان کردستان و معاونت مهندسی و پدافند غیرعامل سپاه بیت المقدس کردستان در زمینه تعویض بخاری ها و آب گرم کن های با بازده پایین و بهسازی و اصلاح موتورخانه مراکز نظامی متعلق به سپاه پاسداران تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
احمد فعله گری، مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در آیین امضای این تفاهم نامه همکاری اظهار کرد: سپاه پاسداران از بدو تأسیس همسو با عمل به تعهد و مسؤولیت خطیر خود در صیانت از کیان اسلامی و اقتدار نظام، در عرصه های سازندگی، عمران، آبادانی و توسعه ایران اسلامی حضوری فعال و سازنده داشته و این همکاری زمینه ساز تقویت توان در عمل به مسؤولیت اجتماعی در عرصه های مختلف خواهد بود.
وی ادامه داد: پیشرفت استان کردستان در زمینه گسترش شبکه های گازرسانی مرهون زحمات و جان فدایی های همه عزیزانی است که امنیت پایدار را فراهم کرده اند و کشور را از گزند توطئه ها و اقدام های خرابکارانه دشمنان مصون داشته اند و این امنیت پایدار زمینه ساز خدمت رسانی شرکت گاز استان کردستان به نیابت از شرکت ملی گاز و دولت در دورترین نقاط استان شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان با اشاره به اهداف این تفاهم نامه افزود: ارتقای درجه مسؤولیت اجتماعی دو طرف و ارتقای آگاهی عمومی و فرهنگ سازی مصرف ایمن و بهینه از گاز طبیعی از اهداف کلان این تفاهم نامه است و شرکت گاز، تعویض بخاری ها و آب گرم کن های با بازده پایین همچنین بهسازی و اصلاح موتورخانه مراکز نظامی متعلق به سپاه پاسداران را جزو اولویت های کاری خود قرار داده است.
فعله گری گفت: اهتمام به ایجاد فرصت های همکاری در زمینه بهبود سرمایه های اجتماعی، رشد دانش و آگاهی، حمایت و مشارکت اجتماعی، آموزش فرهنگ شهروندی در ارتباط با مصرف گاز و جلوگیری از آسیب های ناشی از مصرف غیرایمن و غیراستاندارد گاز طبیعی از مهم ترین محورهای همکاری با سپاه بیت المقدس کردستان خواهد بود.
وی در ادامه مزیت های تعویض بخاری ها و آب گرم کن های با بازده پایین همچنین بهسازی و اصلاح موتورخانه را چنین بیان کرد: با اقدام هایی که از سوی واحد بهینه سازی شرکت گاز استان کردستان برای اصلاح موتورخانه ها انجام می گیرد، حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد در مصرف گاز طبیعی صرفه جویی می شود. مهدی محمدی، معاونت مهندسی و پدافند غیرعامل سپاه بیت المقدس کردستان نیز ضمن استقبال از توسعه همکاری ها در خدمت رسانی به هم استانی ها و مردم استان کردستان و فعالیت در عرصه فرهنگی و مصرف صحیح گاز طبیعی گفت: سپاه بیت المقدس کردستان بر اساس تعهد خود مبنی بر حفظ امنیت ملی و منافع اجتماعی، آمادگی دارد با همکاری شرکت گاز نهادینه کردن فرهنگ مصرف ایمن و بهینه گاز طبیعی و کاهش صدمات جبران ناپذیر ناشی از استفاده ناایمن از گاز طبیعی را در برنامه های فرهنگی خود قرار دهد.
وی یادآور شد: هدف از امضای این تفاهم نامه، پیشرفت فعالیت ها در زمینه ایجاد زیرساخت های لازم برای تعویض بخاری ها و آب گرم کن های با بازده پایین با بخاری ها و آب گرم کن های با بازده بالاست و بهسازی و اصلاح موتورخانه مراکز نظامی، متعلق به سپاه پاسداران است که سبب می شود دورترین مراکز نظامی و پاسگاه ها از خدمات ارزنده شرکت گاز استان کردستان بهره مند شوند.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی گفت: با تأکید وزیر نفت و موافقت مدیرعامل شرکت ملی نفت و در مسیر خدمات رسانی به مردم جزیره خارک در قالب ایفای مسؤولیت اجتماعی، هماهنگی لازم برای اعزام گروه دندانپزشکان جهادی به این جزیره انجام شده است.
عباس غریبی با اشاره به اینکه شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان شرکتی فنی، عملیاتی و حرفه ای با وجود وظایف ذاتی خود در زمینه دریافت، ذخیره سازی و صادرات نفت خام، همچنین ارائه خدمات آزمایشگاهی، به محیط پیرامون خود به عنوان بخشی از مسؤولیت اجتماعی همواره توجه داشته است، افزود: خدمت به مردم و یاری رساندن به آنها از وظایفی است که بسیاری از ما خواهان انجام آن هستیم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه هزینه های درمانی، پزشکی و دندانپزشکی برای برخی اقشار بسیار سنگین است و بسیاری از افراد محروم و نیازمند توانایی مالی برای درمان بیماری خود را ندارند، از این رو با تأکید جواد اوجی، وزیر نفت و موافقت محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، اعزام گروه جهادی دندانپزشکی در دستور کار این شرکت قرار گرفته است.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران به حضور پزشکان در قالب تیم پزشکی جهادی اشاره کرد و اظهار کرد: اقدام ارزشمند پزشکان جهادگر در حوزه سلامت و فعالیت جهادی در مناطق کم برخوردار، اقدامی خداپسندانه و بیانگر عشق به همنوع است که جای قدردانی دارد.
حسین احمدی، سرپرست مدیریت عملیات عمومی خارک نیز گفت: در ادامه برگزاری برنامه های عام المنفعه شرکت پایانه های نفتی ایران و مدیریت عملیات عمومی و با هدف زمینه سازی برای اثرگذاری بیشتر خدمات تخصصی پزشکی در جامعه بومی و آشنایی بیشتر آنان با نیازها و چالش های موجود در جامعه، اردوی جهادی دندانپزشکی و کارگاه آموزشی برای دانش آموزان جزیره خارک به همت شرکت ملی نفت ایران و شرکت پایانه های نفتی ایران برگزار شده است.
وی با بیان اینکه این گروه جهادی شامل ۱۱ دندانپزشک و ۱۰ دستیار است، افزود: این گروه مجرب با ۱۰ یونیت دندانپزشکی در جزیره خارک حضور یافته و به ۵۰۰ دانش آموز در مقطع ابتدایی نیز آموزش مراقبت های دندانپزشکی خواهند داد.
تاریخچه قراردادهای نفتی ایران (بخش دوم)
مشعل قرارداد دارسی در تاریخ 28 می1901 در کاخ صاحبقرانیه تهران به دست مظفرالدین شاه قاجار امضا شد. این امتیاز نامه که به مدت 60 سال اعتبار داشت، اجازه اکتشاف و استخراج ماده نفتی را در کل ایران به جز پنج ایالت گیلان، مازندران، خراسان، آذربایجان و استرآباد و حق انحصار لوله نفت تا خلیج فارس را به صاحب امتیاز می داد. معاهده دارسی دارای صحه (مهر) شاه و مهر اتابک و میرزا نصرالله خان مشیرالدوله و نظام الدین غفاری (مهندس الممالک) بود. (فاتح، 1335: 254؛ همایونفر، 1324: 24).
سهم ایران از قرارداد دارسی 20 هزار پوند (یک میلیون و 700 هزار پوند کنونی) به صورت نقد و 20 هزار پوند نیز به صورت سهام شد. به علاوه مقرر شد 16 درصد از سود شرکت مزبور (دارسی) یا هر شرکت دیگری که مربوط به امتیاز می شود، متعلق به ایران باشد. (ساتن، 1372: 22) دارسی برای اکتشاف و بهره برداری احتمالی از منابع زیرزمینی ایران، در سال 1903 شرکت «بهره برداری اولیه» (The first exploitation company) را تأسیس کرد. سپس شرکت جدیدی به نام «سندیکای امتیازات» تشکیل شد که متشکل از «شرکت نفت برمه» و مدیر کانادایی آن به نام «دونالد الکساندر اسمیت» (Donald Alexander smith) بود که لقب «بارون استراثکونا» (Baron Strathcona) داشت. در 31 ژوئیه 1907 دارسی تمام سهام خود در شرکت بهره برداری اولیه را به شرکت نفت برمه واگذار کرد(ساتُن، 1372: 25)
فرارداد دارسی مشتمل بر 18 بند است که به برخی از آنها اشاره شده است.
1. دولت ایران به موجب این امتیازنامه، اجازه مخصوص جهت تفتیش و تفحص و پیدا کردن و استخراج و بست دادن و حاضر کردن برای تجارت و نقل و فروش محصولات زیر که عبارت از گاز طبیعی و نفت قیر و موم طبیعی باشد، در تمام وسعت ممالک ایران در مدت شصت سال از تاریخ امروز اعطا می کند.
2.صاحب این امتیاز دارای حق انحصار کشیدن لوله های لازمه از سرچشمه های نفت و قیر و غیره تا سواحل خلیج فارس و کذلک و شعبات لازمه لوله های فوق به جهت توزیع و تقسیم نفت به جاهای دیگر خواهد بود و حق بنای چاه های نفت و حوض ها و تلمبه و مواقع جمع و تقسیم و تأسیس کارخانه و غیره و هرچه که لازم باشد، خواهد داشت.
3.دولت ایران اراضی بایرة خود را در جایی که مهندس صاحب امتیاز به جهت بنا و تأسیس کارهایی که در فوق مذکور است، لازم بداند، مجاناً به صاحب امتیاز واگذار خواهد کرد و اگر آن اراضی دایره باشد، صاحب امتیاز باید آن را از دولت به قیمت عادله خریداری کند و دولت به صاحب امتیاز حق می دهد که اراضی و املاک لازمه را به جهت اجرای این امتیاز، از صاحبان ملک، به رضایت آنها ابتیاع کند و معلوم است که این ابتیاع موافق شرایطی خواهد بود که مابین صاحب امتیاز و مالکین ملک مقرر خواهد شد، ولی صاحبین املاک مجاز نخواهند بود از قیمت عادله اراضی واقعه در حول و حوش تجاوز کنند. جاهای مقدسه و جمیع متعلقات آنها در دایره ای که 200 ذرع (208متر) شعاع آن باشد، مجزی و مستثنی باشد.
4.چون معادن نفت شوشتر و قزوین و دالکی بندر بوشهر که بالفعل دایر و مبلغ 2000 تومان جمع دیوانی دارند و متعلق به دیوان اعلی هستند، شرط شد که آنها را نیز دولت به موجب فصل اول به صاحب امتیاز واگذارکنند مشروط بر اینکه علاوه بر صدی شانزده مذکور در بند شانزدهم که باید به دولت برسد، صاحب امتیاز، همه ساله 2000 تومان جمع حالیه معادن مذکور را نیز به دولت کارسازی دارد.
5. طرح ریزی و نقشه کارگذاشتن لوله ها توسط مهندسین صاحب امتیاز و یا خود او خواهد بود.
6. قطع نظر از آنچه در فوق ذکر شد، این امتیاز شامل ولایات آذربایجان وگیلان و مازندران و استرآباد و خراسان نخواهد بود، اما به شرط این که دولت علیه به هیچ کس اجازه ندهد که لوله های نفت به سمت رودخانه و سواحل جنوبی ایران تأسیس کنند.
7. تمام اراضی که به صاحب امتیاز واگذار شده و همچنین اراضی که به صاحب امتیاز به موجب اصل سیّم استملاک خواهد کرد و همچنین تمام محصولات آنها که به خارجه حمل شود، از هر نوع مالیات و عوارضی در مدت این امتیازنامه معاف خواهد بود و کلیه اسباب و آلات لازمه برای تفتیش و استخراج معادن و بست آنها به جهت تأسیس آنها در وقت دخول به ایران، به هیچ وجه من الوجوه حقوق گمرک را نخواهند پرداخت.
8. صاحب امتیاز موظف است که بدون تعلل و تأخر به خرج خود یک یا چند نفر را از اهل خبره ایران به جهت تفتیش صفحاتی که صاحب امتیاز احتمال وجود معادن را در آنها می برد، ببرد و در صورتی که راپرت های آن اشخاص خبره به عقیده صاحب امتیاز کافی باشد، صاحب امتیاز مکلف است که بدون تأخیر و به خرج خود، ابزار علمی لازمه با اسباب و آلات و ادوات استخراج به جهت تعمیق و کندن چاه ها و امتحانات لازمه بفرستد.
9. دولت ایران به صاحب امتیاز اجازه می دهد که یک یا چند شرکت به جهت انتفاع از آن امتیاز تأسیس کند. اسامی و نظام نامه آن شرکت ها از سوی صاحب امتیاز معیت خواهد شد، مشروط بر اینکه در ایجاد هر شرکتی صاحب امتیاز آن ایجاد را رسماً از سوی کمیسر به دولت اطلاع بدهد و نظام نامه آن شرکت را با تعین محلی که شرکت مذبور باید در آنجا کار کند، به دولت اظهار دارد و مدیرهای شرکت ها نیز به توسط او انتخاب خواهند شد. این شرکت یا آن شرکت ها تمام حقوق صاحب امتیاز را خواهد داشت، ولی از طرف دیگر آنها باید تمام تعهدات و مسئولیت صاحب امتیاز را در عهده خود گیرند.
10. بین صاحب امتیاز از یک طرف و شرکتی که تشکیل کند از یک طرف، قرارداد خواهد شد که یک ماه پس از تاریخ تأسیس رسمی شرکت اول، صاحب امتیاز مکلف است مبلغ 20 هزار لیره انگلیسی نقداً و 20 هزار لیره دیگر سهام پرداخت شده به دولت بدهد. علاوه بر آن شرکت و تمام شرکت هایی که تأسیس خواهد شد، مکلف خواهند بود که از منافع خاص سالیانه خود صدی شانزده به دولت، سال به سال کارسازی کنند.
11. دولت مختار است که یک نفر کمیسر معین کند که آن کمیسر طرف شور صاحب امتیاز و مدیران شرکت ها خواهد بود و محض خبر این تأسیس، هرگونه اطلاعات مفیده داشته باشد، به آنها داده؛ همه نوع راهنمایی به آنها خواهد کرد و محض حفظ حقوق دولت، متفقاً با صاحب امتیاز، هرگونه تفتیشی که مفید بداند، به عمل خواهد آورد. حقوق و مشاغل کمیسر دولتی صریحاً در نظام نامه شرکتی که تشکیل شود، معین خواهد شد. صاحب امتیاز همه ساله، ابتدا از تاریخ تشکیل شرکت، همه ساله هزار لیزه انگلیسی (85800 لیره به قیمت امروز) به کمیسر دولتی حق خواهد داد.
12.عمله و فعله که در تأسیسات فوق کار می کنند، باید رعیت حکومت باشند، به استثنای اجزای علمی از قبیل مدیر و مهندس و عماق و مباشرین.
13. در تمام جاهایی که مدلل شود که اهالی محلیه حالاً از نفت آنها متمتع می شدند، شرکت باید به آنان مجانی همین مقدار نفت را که اهالی سابقاً جمع می کردند، حالا بدهند. این مقدار به اظهار خود آنها و به تصدیق حکومت محلیه، معین خواهد شد.
در ادوار تاریخ بشر، همواره افرادی بوده اند که با رفتار، شیوه زندگی و عملکردی که در طول حیاتشان داشته اند، نامشان را در صفحه قطور تاریخ ثبت و درج کرده و از این روی در میان مردم و نسل های بعد از جایگاه، احترام و شأن و مرتبت والایی برخوردار شده اند و به همین خاطر مردم همواره از آنها به نیکی یاد می کنند و آنها را به عنوان الگو و سرمشق قرار می دهند. نمونه بارز آن را در جریان جنگ تحمیلی شاهد بودیم. زمانی که خبر شهادت چند فرزند را در جبهه های جنگ به مادران می دادند. آنها این جمله را تکرار می کردند که خون ما که رنگین تر از خون حضرت ام البنین نیست؛ ایشان در یک واقعه و تنها در صحرای کربلا چهار فرزند خویش را در راه خدا فدا کرد.
شخصیتی که با ولایت مداری، اوج گذشت و فدارکاری در راه مولا و سرور خویش حضرت امام حسین (ع) به عنوان الگو سرمشق بانوان مسلمان قرار گرفت. اگر چه در واقعه کربلای حسینی آنچه رخ داده، سراسر درس و عبرت است.
اتفاقاتی که پس از این حادثه و به دنبال واقع شد نیز نوعی درس و آموزه ای خاص برای ماست و در این برهه از زمان که از حساسیت زیادی است و می تواند مفید واقع شود، باید از سوی اندیشمندان و محققان برای رهنمون سازی و هدایت جامعه اسلامی، بازتعریف و احیا شود.
کاروان کربلا بعد از اربعین به سمت مدینه حرکت کرد. امام سجاد (ع) به محض نزدیک شدن به مدینه دستور داد تا بشیر خبر آمدن کاروان را به اطلاع مردم مدینه برساند. بشیر هم سوار بر اسب شد و در حالی که پرچم سیاه در دست داشت، به شهر مدینه رفت و از مردم این شهر خواست تا در کنار قبر پیامبر (ص) جمع شوند و خبر حادثه کربلا را به اطلاع مردم برساند. مردم مدینه به خصوص آنهایی که از نزدیکان آنها در کاروان امام حسین(ع) بودند، سراغ عزیزانشان را از بشیر می گرفتند. در این میان، بشیر زن مجلله و رشیده ای را دیدند که با زمزمه «واحسینا واحسینا» به سوی او می آید. بشیر فهمید که این زن ام البنین است و در این فکر بود که چگونه خبر شهادت چهار فرزندش را به او بدهد. آنچه در این صحنه بسیار مایه عبرت و درس برای همه ماست. این نکته مهم بود ام البنین به محض دیدن بشیر در ابتدا هیچ خبری از پسرانش نگرفت و اولین کارش اطلاع یافتن از امام حسین(ع) بود و به بشیر گفت: از حسین چه خبر؟، بشیر هم گفت عون تو در کربلا شهید شد. سپس ام البنین گفت تمام بچه هایم فدای یک تار موی امام حسین(ع)، از حسین چه خبر؟ بشیر گفت جعفر تو در کربلا شهید شد. باز دوباره ام البنین گفت از حسین چه خبر؟ بشیر گفت عباس تو هم شهید شد. ام البنین فرمود: من از حسین سئوال می کنم، تو از بچه هایم می گویی؟ از حسین چه خبر؟ به محض اینکه بشیر خبر شهادت امام حسین(ع) را داد، ام البنین گفت: مگر عباس من آنجا نبود که حسین شهید شد. بشیر هم جریان رشادت ها و فدارکاری و قطعه و قطعه شدن پیکر حضرت ابوالفضل(ع) را به ام البنین داد. ام البنین هم سریع رو به کربلا کرد و گفت: عباس من، شیرم حلالت. یعنی رضایت و حلال کردن کردن شیرش را در میزان وفاداری و استقامت و جانفشانی فرزندش در رکاب امامش دانست.
با این بیان درمی یابیم که همیشه ظرف و مظروف باید با هم هماهنگ و قابل درک باشند. اگر حضرت عباس(ع) و سه برادر بزرگوار دیگر ایشان، چنین ظرفیت بالایی در دین مداری و ولایت پذیری دارد، زمینه ساز و تقویت کننده چنین احساسی نسبت به امام، نتیجه آموزه و درس هایی است که حضرت ام البنین(س) مادر بزرگوار ایشان به آنان داده است. چنین مادری برازنده و شایسته چنین فرزندی است.
امام رضا (ع) فرمودند: مَن سَألَ اللهَ التَّوفیقَ وَ لَم یَجتَهِد، فَقَدِ استَهزَءَ بِنَفسِهِ؛ هر کس از خداوند، توفیق بطلبد، ولی تلاش نکند، خودش را مسخره کرده است. (مسند الامام الرضا علیه السلام، ج ۱، ص ۲۸۳).
شرح حدیث:
از رایج ترین دعاهای روزمره ما درباره یکدیگر، آرزوی موفقیت است. توفیق، یعنی هماهنگ سازی همه علل و عوامل و اسباب برای رسیدن به مقصود و برطرف شدن موانع کار. وقتی به کسی می گوییم: خدا توفیقت دهد؛ یعنی اسباب رسیدن به هدف را برایت فراهم آورد.
یکی از نام های خدا «موفِّق» است؛ توفیق دهنده. از زبان حضرت شعیب هم که قوم خود را دعوت به خداپرستی می کرد و هدف خود را اصلاح در حد توان بیان می کرد، آمده است: «و ما توفیقی اِلاّ باِلله»(۱)، توفیق من جز به کمک خدا و یاری او نیست.
این همه را گفتیم، تا بگوییم وقتی از خداوند توفیق در راهی و برای هدفی را می طلبیم، باید خودمان هم در آن راه بکوشیم تا خداوند هم عوامل رسیدن به هدف را برایمان فراهم سازد؛ از تو حرکت، از خدا برکت.
درخواست توفیق از خدا، بدون کوشش به جایی نمی رسد و به تعبیر امام، چنین کسی خودش را مسخره کرده است؛ مثل آن که کسی از خدا روزی بخواهد، ولی هیچ فعالیت و تلاشی برای معیشت نکند. یا غلبه بر دشمنان و نصرت الهی را بخواهد، ولی پای در میدان جهاد و مبارزه نگذارد، یا شفای بیماری را بطلبد، اما مراجعه به طبیب و رعایت توصیه های پزشکی را نکند.
خداوند فرموده است: آنان که در راه ما جهاد و تلاش می کنند، ما هم راه های خود را به آنها نشان می دهیم: «الَّذینَ جاهدُوا فینا لَنَهدِیَنَّهُم سُبُلَنا» پس دعا را با تلاش و کوشش همراه سازیم.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
بعضی ها دو سه یا چهار فرزندشان به شهادت رسیدند. این چه نیرویی است که به زنی که فرزند خودش را عاشقانه دوست می دارد، آنچنان قوتی می بخشد که در مقابل شهادت فرزند یا فرزندانش چنین قدرتی را از خود نشان می دهد؟ این از ایمان است. 13/10/1369
گفت وگو با سوپروایزر اورژانس بیمارستان خارگ
مشعل هاجر سنامیری، متولد سال 1361، یکی از پرستاران برتر و شناخته شده بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر است که از ابتدای آغاز به کار خود به عنوان پرستار در جزیره خارگ در کنار دیگر اعضای بخش کادر درمان مشغول خدمت رسانی به ساکنان این جزیره است. او، مهم ترین هدف خود را از انتخاب این شغل، کمک به مردم جزیره ای می داند که خود بومی آن است.
سنامیری، در خانواده ای نفتی بزرگ شده است؛ زیرا به واسطه زندگی در این جزیره، بیشتر اعضای خانواده و اقوام او در صنعت نفت مشغول به کار شده اند.او در گفت وگویی کوتاه با هفته نامه «مشعل»، درباره پرستاری و سختی های این شغل، همچنین اهداف و معضلاتی که با آن مواجه است، گفت.
بعد از دریافت مدرک کارشناس پرستاری از دانشگاه، در سال 1387 به عنوان پرستار در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مشغول به کار شدم؛ البته در ابتدا به صورت پیمانکاری، در بیمارستان فعالیت می کردم و از آن پس تاکنون، به عنوان کارمند رسمی مشغول کار هستم. هم اکنون نیز به عنوان سوپروایزر بخش اورژانس بیمارستان خلیج فارس خارگ فعالیت می کنم.
با توجه به اینکه من و خانواده ام از بومی های جزیره خارگ هستیم، تقریبا بیشتر افراد خانواده و فامیل در صنعت نفت مشغول به کار شده اند. به عنوان مثال پدرم بازنشسته شرکت نفت فلات قاره ایران است.
از همان ابتدا که به عنوان دانش آموز تحصیل می کردم، بسیار علاقه داشتم وارد کادر درمان شوم و معتقد بودم با انتخاب یکی از رشته های پزشکی می توانم به مردم کمک کنم که خوشبختانه این اتفاق افتاد و با قبولی در رشته پرستاری دانشگاه آزاد کازرون، توانستم در رشته پرستاری ادامه تحصیل دهم و در نهایت نیز به عنوان پرستار، کار خود را آغاز کنم؛ البته این را هم بگویم که سال آخر تحصیل در دانشگاه، به عنوان پرستار در یکی از بیمارستان های شیراز، دوره عملی خود را پشت سر گذاشتم و بعد از آن، دوباره به خارگ بازگشتم.
از آنجا که خودم بومی جزیره خارگ هستم، یکی از مهم ترین دلایل انتخاب این رشته، کمک به بومیان این منطقه بود. به همین دلیل تصمیم گرفتم دوباره به خارگ بازگردم تا بتوانم درجایی که به دنیا آمده ام، خدمت کنم؛ چراکه بیش از هر کسی می دانستم که شرایط جزیره خارگ با دیگر مناطق کشور تفاوت دارد و به دلیل جزیره بودن آن، مردم به بسیاری از امکانات دسترسی ندارند. از این رو باید بازمی گشتم تا به مردم جزیره خود کمک کنم.
افرادی که به این جزیره می آیند، به صورت اقماری کارمی کنند. از این رو برنامه های کاری نیز بر همین اساس طراحی می شود. ما هم به عنوان ساکن و بومی جزیره، در برخی موارد شامل برنامه اقماری می شویم. در حال حاضر مدتی است که فعالیت خود را به عنوان پرستار ساکن انجام می دهم.
بی شک امکانات درمانی در جزیره خارگ به نسبت دیگر شهرها کم بوده و همین مساله ممکن است مشکلاتی را به همراه داشته باشد. با توجه به شرایط جغرافیایی و اقلیمی خاص منطقه، ممکن است در ماه دو روز متخصص برای ویزیت بیمار داشته باشیم و اگر بیماران شرایط حادی داشته باشند، باید به دیگر شهرها منتقل شوند. بنابراین مسؤولیت ما در برابر بیماران بسیار بیشتر است و باید همه شرایط را برای ارائه خدمت به بیماران در نظر بگیریم .
به عنوان مثال در بیمارستان ما بخش ای سی یو وجود ندارد. بنابراین باید در چنین شرایطی بیمار را کاملا آماده و به بیمارستان های دیگر در شهرهای بزرگ تر منتقل کنیم تا درمان آنها در این بیمارستان ها دنبال شود. چنین شرایطی هم برای کادر درمان و هم برای بیماران سخت است؛ اما نکته مهم این است که همه افراد در کادر پزشکی دست به دست هم می دهند تا به بهترین نحو، خدمات لازم ارائه شود؛ البته این را هم باید بگویم که بیمارستان صنعت نفت، تنها بیمارستان جزیره خارگ به شمار می رود، از این رو ما باید هم به کارمندان و هم به مردم بومی خدمات درمانی ارائه دهیم.
زمانی که برای اولین بار وارد بیمارستان صنعت نفت در خارگ شدم، با توجه به اینکه این بیمارستان تنها دو بخش اورژانس و بخش بستری دارد، کار خود را در هر دو بخش شروع کردم. در واقع با توجه به اینکه خارگ، سکنه زیادی ندارد، بیمارستان شامل واحد اورژانس و بخش بستری است و پرستارانی که در بخش بستری شیفت هستند، همه بیماران را پذیرش می کنند. به همین دلیل نمی توان گفت که پرستاران به صورت تخصصی برای یک بخش فعالیت می کنند و همین مساله سبب شده تا پرستاران این بیمارستان در همه بخش های بستری بیمارستان به صورت تخصصی آموزش ببینند تا بتوانند به بهترین نحو از بیماران مراقبت کنند؛ البته اینکه باید اطلاعات لازم درباره همه بخش ها را داشته باشیم، کار را بسیار سخت تر می کند، چراکه باید درباره بیماران کودک، زنان، داخلی، جراحی و... اطلاعات کامل داشته باشیم و به طور مرتب این اطلاعات را به روز کنیم.
متاسفانه چند سال پیش در بخش پتروشیمی، حادثه آتش سوزی رخ داد و من آن روز در بیمارستان شیفت بودم. شرایط آتش سوزی به گونه ای بود که امکان تخلیه جزیره نیز وجود نداشت. خوشبختانه آتش سوزی مهار شد؛ اما چند نفر از کارگران در این سانحه جان خود را از دست دادند. این مساله برای ما بسیار سخت بود؛ چراکه تقریبا همه اهالی جزیره را می شناسیم، چه کسانی که بومی هستند و چه آنهایی که برای کار به خارگ آمده اند. به همین دلیل دیدن افراد در شرایط بحرانی و از دست دادنشان برای ما بسیار سخت است. آن روز، همه تلاش می کردیم تا به بهترین نحو به مصدومان کمک کنیم و در صورت لزوم، آنها را به بیمارستان های دیگر بفرستیم. آن روز، یکی از روزهای تلخ و فراموش نشدنی برای کادر درمان این بیمارستان بود. به هرحال خارگ، منطقه ای عملیاتی است و همه ما باید همیشه، برای روزهای بحرانی آماده باشیم.
لازم است بگویم، پرستارانی که در جزیره خارگ ساکن هستند، تلاش می کنند تا بتوانند در شرایط سخت، هوای همکاران خود را داشته باشند. به عنوان مثال، اگر برای یکی از همکاران شرایطی پیش آید که نیاز باشد جزیره را ترک کند، همه سعی می کنیم همکاری لازم را با او داشته باشیم و به یکدیگر کمک کنیم. این همدلی و همراهی، یک اتفاق بسیار مهم است که همه ما بخوبی قدر آن را می دانیم و امیدوارم در آینده نیزاین همکاری ها ادامه داشته باشد.
گفت و گوی اختصاصی با سرمربی تیم فوتسال پالایش نفت آبادان
مشعل تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان، به سرمربیگری پریسا امامی زاده، توانست درنیم فصل اول سوپرلیگ فوتسال بانوان، نتایج خوبی کسب کند و در رده اول جدول سوپرلیگ قرار بگیرد. این تیم در هفت بازی که در نیم فصل داشت، توانست به 6 برد دست یابد و تنها یک باخت را تا به امروز تجربه کند. پریسا امامی زاده، سرمربی تیم فوتسال پالایش نفت آبادان می گوید: با شروع نیم فصل جدید، تمام پیروزی های خود را فراموش و برای رسیدن به موفقیت از صفر شروع می کنیم. با پریسا امامی زاده گفت وگوی کوتاهی داشتیم تا از برنامه هایش برای موفقیت هرچه بیشتر تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان بگوید.
تمرین های تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان، نسبت به دیگر تیم هایی که در سوپر لیگ قرار داشتند، خیلی زود آغاز شد و شاید یکی از مهم ترین دلایلی که باعث تمرین قبل از شروع سوپرلیگ شد، تغییر چند باره تاریخ شروع سوپرلیگ بود. ابتدا قرار بود این فصل، اواخر شهریورماه شروع شود، به همین دلیل ما نیز تمرین ها را براساس این تاریخ برنامه ریزی کرده بودیم؛ اما دوباره، آغاز مسابقات تا پایان مهرماه به تعویق افتاد. تا امروز بجز یک مسابقه، در همه مسابقات پیروز میدان بوده ایم و معتقدم اگر در بازی اول نیز عدالت رعایت می شد، از آن بازی هم پیروز خارج می شدیم؛ البته یکی از مهم ترین استراتژی هایی که در این فصل دنبال کردیم، این است که تمام بازی ها برای ما به نوعی یک فینال به شمار می رفت و توانستیم 3 امتیاز همه بازی های نیم فصل اول را به غیر از بازی اول، دریافت کنیم. خوشبختانه بازیکنان تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در وضعیت خوبی قرار دارند و این مساله، یکی دیگر از مهم ترین دلایل موفقیت ما به شمار می رود.
سال گذشته، مسابقات فوتسال بانوان در سه نیم فصل برگزار شد و تیم ما تا سه بازی آخر نیم فصل سوم، در صدر جدول بود. اگر تیم شرایط مناسب تری داشت، حتما می توانستیم فصل گذشته قهرمان شویم؛ اما متاسفانه در رده سوم جدول قرار گرفتیم و به موفقیتی که می خواستیم، نرسیدیم.
خوشبختانه با تغییر سیاست ها و دیدگاه های صنعت نفت به ورزش، وضعیت تیم ما نیز نسبت به سال گذشته بهتر شده و می توان گفت که بودجه و امکانات بهتری در اختیار ما قرار گرفته است. به گونه ای که برای شروع سوپرلیگ توانستیم تمام بازیکنانی را که لازم داشتیم، بگیریم و این برای تیم بسیارخوب است. بی شک راضی کردن بازیکنان برای بستن قرارداد خیلی سخت است، هر چند قراردادهای تیم فوتسال پالایش نفت آبادان نسبت به دیگرتیم ها چندان بالا نیست؛ اما شرایط موجود در تیم باعث شده بازیکنان، به همکاری با تیم علاقه مند شوند؛ چرا که تا امروز 40 درصد از قرارداد خود را دریافت کرده ایم و این مساله بی شک برای بازیکنان مهم است.
مهم ترین مساله برای انتخاب بازیکن، شناخت نقاط ضعف تیم است. ما نیزبرهمین اساس بازیکنان مورد نظر خود را انتخاب و به تیم دعوت کردیم. خوشبختانه بازیکنانی که در فصل جاری در تیم حضور دارند، نسبت به فصل گذشته، باتجربه تر هستند و همین مساله سبب شده از هرجهت به یک تیم، تبدیل شویم.
از ابتدای سال تاکنون 6 بازیکن جدید برای تیم فوتسال پالایش نفت آبادان در اختیار گرفته ایم که سه نفر آنها ملی پوش هستند و دوبازیکن دیگر نیز آنقدر خوب در زمین بازی کردند که به اردوی تیم ملی دعوت شدند.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان شامل بازیکنان بومی استان، غیربومی و شرکتی هستند. در این میان، سه بازیکن زیر 18 سال در تیم داریم که دو نفرشان شرکتی هستند. خوشبختانه استعدادهای قابل توجهی دراستان خوزستان وجود دارد و اگر تیم پایه برای فوتسال بانوان ایجاد شود، ازهمان ابتدا می توان با آموزش بازیکنان با استعداد، بازیکن خوب آینده را از تیم های پایه تامین کرد. درست است که آبادان، شهرکوچکی است؛ اما مهد فوتبال به شمار می رود و می توانیم استعدادهای خوبی را برای فوتسال بانوان در این شهر پیدا کنیم.
بی شک همانطور که برای ادامه بازی ها، تیم های دیگر را آنالیز می کنیم تا بهترین استراتژی و بهترین بازی را ارائه دهیم، تیم های دیگر نیز بازی های ما را مورد ارزیابی قرارمی دهند تا بتوانند در مقابل ما بهتر بازی کنند. به همین دلیل فکر می کنم شرایط سخت تری نسبت به نیم فصل اول در انتظارمان باشد و بازی های سخت تری را تجربه کنیم؛ البته ما هم تمام پیروزی های نیم فصل اول را فراموش و از نو برای پیروزی، برنامه ریزی و تلاش می کنیم.
هر تیمی، با مشکلاتی مواجه است که باید با درایت و برنامه ریزی مناسب، آن را برطرف کند. برخی بازیکنان تیم مصدوم شده اند وبرای آنکه بتوانند با آمادگی کامل در مسابقات حضور داشته باشند، ریکاوری لازم برای همه بازیکنان انجام شده است. موضوع دیگر، برگزاری اردوهای تیم ملی است که می تواند تیم ما را دچار مشکل کند؛ چرا که در حال حاضر 5 بازیکن ما در تیم ملی حضور دارند که حضورشان در اردو می تواند به ضرر تیم باشد و برای حل این مساله باید فکری شود. خوشبختانه، بازیکنان به موقع شارژ مالی شده اند. این انگیزه ای است که می تواند به بازی بهتر آنها درتیم کمک کند و امیدوارم قسط های بعدی قراردادها نیز به موقع پرداخت شود. لازم است از مسؤولان ورزش پالایش نفت آبادان نیز تشکر کنم که تا امروز همکاری لازم را برای تامین نیازهای تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان داشته اند.
یکی از مهم ترین دغدغه های من به عنوان یک مربی، موضوع تربیت تیم های پایه است؛ به گونه ای که هنگام عقد قرارداد با تیم به مساله تشکیل و تربیت تیم های پایه اشاره و تاکید شده است. لازم به یادآوری است که فوتسال بانوان ایران یک نسل فوق العاده داشت که عمر حرفه ای آنها به عنوان بازیکن درحال پایان است وهنوز جایگزینی هم برای آنها پیدا نشده و همچنان سوپرلیگ فوتسال بانوان بردوش بازیکنان قدیمی و حرفه ای است. اگر یکی از این بازیکنان حذف شود، تاثیر غیبت آنها در فوتسال بانوان بخوبی احساس می شود، این درحالی است که همچنان نتوانسته ایم جایگزین مناسبی برای بازیکنانی که دو دوره قهرمان آسیا شده بودند، پیدا کنیم. به عنوان یک مربی تلاش بسیاری کردم تا بتوانیم در پالایش نفت آبادان یک تیم پایه برای پشتوانه تیم خودمان داشته باشیم که متاسفانه تا امروز نتوانسته ایم در این زمینه موفق باشیم. معتقدم در صورتی که به تیم های پایه توجه نشود، بزودی دست سرمربی تیم ملی فوتسال بانوان برای انتخاب بازیکن بسته خواهد شد.
یکی از دلایلی که نمی توان براحتی تیم پایه فوتسال بانوان را شکل داد، این است که مسابقات چندانی برای این رشته ورزشی برگزار نمی شود. به عنوان مثال، تیم ملی فوتسال بانوان عملا هیچ مسابقه ای برگزار نمی کند و تازه بعد از مدت ها امسال اردوی تیم ملی بزرگسالان فوتسال بانوان تشکیل و همین مساله سبب شده تا فوتسال بانوان کمتر دیده شود. امیدوارم شرایط بهتری فراهم شود تا علاقه مندان بیشتری به سمت فوتسال بانوان بیایند. ابتدای فصل یک فراخوان در تمام استان منتشر شد تا علاقه مندان به فوتسال اعلام آمادگی کنند؛ اما متاسفانه در شهر آبادان هیچ استقبالی از این فراخوان نشد که دلیل آن را درک نکردم.
ورزش بانوان، جای کار بسیاری دارد، از این رو افزون بر علایق و انگیره های افراد مستعد، باید بسترهای مناسب نیز فراهم باشد که مهم ترین آن، حمایت های مالی تیم و تداوم آن است. بی تردید، تلفیق این حمایت با انگیزه ها و علایق می تواند عاملی موثر در پیشبرد اهداف تیم و کسب موفقیت های بیشتر آن باشد، بویژه آنکه در استان خوزستان، ظرفیت زیادی وجود دارد که می تواند پایه های خوبی برای آینده ورزش فوتسال بانوان باشد.
عبدالله ویسی سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان از ابتدای شروع فصل جدید لیگ برتر بارها تاکید کرده بود که تمام تلاش خود را می کند تا این تیم به بهترین شکل ممکن در لیگ برتر فوتبال ایران حضور داشته باشد؛ حتی از پیش از شروع فصل جدید فوتبال برتر اعلام کرده بود که هدف او دریافت سهمیه آسیاست.
اما تیم فوتبال صنعت نفت ایران با وجود گذشت 13 هفته ازبازی های لیگ برتر فوتبال ایران، نتوانسته از نتیجه های قابل قبولی برخوردار شود و همچنان در رده 13 جدول لیگ برتر فوتبال ایران قرار دارد. این تیم با 12 بازی، تنها توانسته 10 امتیاز دریافت کند به این معنا که شاگردان ویسی تنها دو بار توانسته اند پیروز ازمیدان خارج شوند. این تیم از 12 بازی خود 4 نتیجه مساوی و 6 باخت بدست آورده است. درچنین شرایطی که تیم صنعت نفت آبادان با آن مواجه است، عبدالله ویسی به دلیل نارضایتی هواداران صنعت نفت از امتیازهای موجود و شعارهایی که علیه او می دادند از سمت خود استعفا داد و دربخشی از صحبت های خود تاکید کرد که فصل گذشته، هفته بیست و سوم به نفت آبادان آمدم و تیم ۱۰ امتیاز داشت. اکنون هم هفته دوازدهم است و ۱۰ امتیاز داریم و فکر می کنم دو امتیاز بدهکار باشم. من صد درصد استعفا می دهم و دیگر به هیچ عنوان نمی مانم چون امروز شعارها را با گوش های خودم شنیدم و مردم هم واقعا حق دارند. دیگر تمرکز کافی برای کار کردن ندارم.
به احترام مردم آبادان دیگرنیستم و ازهیات مدیره ومدیرعامل باشگاه می خواهم روی من حساب نکنند. دیگرجایز نیست بمانم، حتی اگر این تیم آسیایی شود.
درنهایت این درخواست استعفای سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان به جایی نرسید و عبدالله ویسی همچنان به عنوان سرمربی در این تیم باقی مانده که البته این ادامه همکاری با شروطی ازسوی ویسی همراه بوده است.
باشگاه نفت آبادان دراطلاعیه ای پیرامون آخرین وضعیت همکاری عبدالله ویسی وباشگاه نفت آبادان اعلام کرد: «اعضای هیات مدیره موسسه فرهنگی، ورزشی صنعت نفت، رایزنی های خود را با عبدالله ویسی به منظور جلب رضایت او برای ادامه همکاری شروع کرد و در پایان این مذاکرات، سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت به حرمت مردم عزیز آبادان، مشروط به پذیرش استعفا در نیم فصل مسابقات لیگ برتر، در ۳ بازی پیش روی تیم، روی نیمکت زردپوشان آبادانی می نشیند.»
باید دید، باشگاه نفت آبادان در سه هفته پیش رو می تواند رضایت عبدالله ویسی را برای ادامه همکاری جلب کند. مساله مهم تر این است که عبدالله ویسی تا چه اندازه فرصت این را پیدا می کند تا با آماده کردن شاگردان خود و کسب نتیجه باعث رضایت هواداران آبادانی شود.گفتنی است تیم صنعت نفت آبادان در آخرین دیدار خود در لیگ برتر با تیم شمس آذر قزوین به تساوی صفر بر صفر دست یافت .
تیم واترپلو نفت امیدیه با برتری مقابل نفت گچساران به صدرنشینی خود در لیگ برتر باشگاه های کشور ادامه داد. از هفته ششم دور رفت لیگ برتر واترپلو باشگاه های کشور، دربی تیم های نفتی گچساران و امیدیه در استخر آزادی گچساران با نتیجه 25 بر 8 به سود تیم نفت امیدیه به پایان رسید. با ثبت این نتیجه، تیم نفت امیدیه بدون باخت و با 15 امتیاز همچنان در صدر جدول باقی ماند و تیم های رعد پدافند و پالایش نفت آبادان به ترتیب با 12و11 امتیاز درجایگاه دوم و سوم قرار دارند. سی و سومین دوره لیگ برتر واتر پلو باشگاه های کشور با حضور 7 تیم در حال برگزاری است.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان در هفته شانزدهم لیگ دسته اول باشگاه های کشور مقابل مس کرمان به برتری 2 بر صفر دست یافت و در مکان سوم جدول رده بندی قرار گرفت.
دیدار تیم های فوتبال نفت مسجد سلیمان و مس کرمان، به علت محرومیت تیم نفت مسجد سلیمان، در ورزشگاه شهید مهدوی بوشهر برگزار شد و تیم نفت مسجدسلیمان با گل های محمدرضا خدری در دقیقه 29 و رضا رضایی در دقیقه 72 حریف خود را شکست داد. نفت مسجدسلیمان با کسب این پیروزی 32 امتیازی شد و در رده سوم قرار گرفت تا فقط 3 امتیاز با صدر جدول فاصله داشته باشد.
مسئول خدمات ورزش مجتمع گازپارس جنوبی ازآغاز بزرگترین لیگ فوتسال کشور با هدف اجرای برنامه های فرهنگی- ورزشی، دراین مجتمع گازی خبر داد. حمید افشاری با اشاره به افتتاحیه این رویداد مهم ورزشی در مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: لیگ فوتسال مجتمع گاز پارس جنوبی با حضور ۱۷تیم برگزارمی شود. در این دوره از مسابقات لیگ فوتسال مجتمع، ۱۳ تیم پالایشگاهی، حراست مجتمع، فجر جم، نفت و گاز پارس و شهرک مسکونی پارس جم حضور دارند. وی افزود: ۳۴۰ فوتسالیست در بزرگترین همایش همگانی لیگ فوتسال مجتمع گاز پارس جنوبی حضور خواهند داشت و امید داریم درسایه همدلی و برنامه ریزی دقیق و منسجم گام برداریم. همچنین در نظر است که تا در آینده نزدیک نیز لیگ های ورزش همگانی در سایر رشته ها برگزار شود.
طی مراسمی از پیراهن تیم بسکتبال بانوان شرکت ملی گاز ایران با شعار گازسرمایه ملی رونمایی شد. این تیم درهفته ششم لیگ برتر بسکتبال بانوان، میزبان ذوب آهن اصفهان بود وبا نتیجه ۶۳ بر ۴۳ نتیجه را واگذار کرد. پریسا کرمی با ۱۸ امتیاز، 6 ریباند، هفت پاس گل و کارایی ۲۰، بهترین بازیکن این دیدار بود.
مدیرعامل باشگاه نفت و گازگچساران عضوهیات رئیسه مجمع سازمان لیگ فوتبال ایران شد.
ابوالحسن غلامی مدیرعامل باشگاه فوتبال نفت و گازگچساران با رای مدیران عامل باشگاه های لیگ یک، به عضویت مجمع سازمان لیگ فوتبال کشور پیوست.
این انتخابات با حضور رئیس سازمان لیگ، کشوری و دبیرسازمان لیگ، رئیس کمیته مسابقات، رئیس کمیته تدوین مقررات ومدیران عامل تیم های لیگ یک برگزارشد و ابوالحسن غلامی توانست با کسب آراء به عضویت این مجمع درآید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات