قدردانی وزیر نفت از جهادگران مقابله با حمله خرابکارانه خطوط لوله سراسری گاز
الزام واریز درآمدهای نفتی به حساب بانک مرکزی
چشم نوازی پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس
بازرگان دروازه صادرات گاز ایران
تحقق 100 درصدی برنامهها تعمیرات اساسی
ادامه روند توسعه همراه با خوراک پایدار
سلامت روان ، حلقه مفقوده ای که نیازمند توجه بیشتر است
اقدامهای شاخص امور زنان و خانواده وزارت نفت
افزایش ۸ میلیون مترمکعبی تولید گاز
هموارسازی فعالیت دانشبنیانها
ارزیابی کارایی تحریم سقف خرید نفت روسیه
2 سیمرغ برای پرویزخان؛ مردی ازجنس نفت
نفت باعث ورودم به رشته تیراندازی شد
مسابقات شطرنج جام دهه فجر پالایش گاز ایلام برگزار شد
وزیر نفت در پیامی از همه کارکنان و مدیران در بالادست و پایین دست صنعت نفت به ویژه در شرکت ملی گاز و شرکت انتقال گاز که خانه های مردم را با کارجهادی دشوار، شب بیداری و تلاش در مناطق عملیاتی دورافتاده و بدون کوچک ترین امکانات و سرپناه در سرمای سخت زمستان، گرم نگه داشتند سپاسگزاری کرد.
متن پیام جواد اوجی خطاب به کارکنان صنعت نفت و دست اندرکاران تعمیر خطوط لوله سراسری گاز کشور به شرح زیر است:
«خداوند بزرگ را سپاس می گوییم و به رسول اعظم و خاندان پاکش صلوات می فرستیم و از ارواح طیبه شهدا مدد می گیریم. دشمنان توسعه و رفاه مردم ایران، برای گرفتن انتقام ناکامی های خود ناشی از ایستادگی مردم بر حق و آرمان ها که آخرین نمود آن راهپیمایی پرشور22بهمن بود، مانند گذشته زیرساخت های انتقال گاز کشور را هدف کینه جویی قرار دادند تا از این طریق به مردم آسیب زده و به نارضایتی و سرمایه اجتماعی کشور ضربه وارد کنند. برنامه دشمن این بود که جریان گاز را در فصل زمستان در تعدادی از شهرهای بزرگ و استان های کشور به صورت کامل قطع کنند ولی لطف خداوند و تلاش همکاران شریف و صدیق صنعت نفت باعث شد بتوانیم با توجه به آمادگی های قبلی، با تغییر آرایش شبکه و تعمیر خطوط در حداقل زمان ممکن، بدون قطعی گاز جلوی به هدف نشستن نقشه و برنامه دشمن را بگیریم. من ازهمه کارکنان و مدیران در بالادست و پایین دست صنعت نفت به خصوص در شرکت ملی گاز و شرکت انتقال گاز که با همت جهادی و تلاش کم نظیر و در یک عملیات کم سابقه از نظر زمان و شیوه اجرای کار، دشمن را ناامید کردند و خانه های مردم را با کار جهادی دشوار، شب بیداری وتلاش درمناطق عملیاتی دورافتاده و بدون کوچک ترین امکانات و سرپناه در سرمای سخت زمستان، گرم نگه داشتند سپاسگزارم و به دست و بازوی این عزیزان که آماده فداکاری برای رفاه و آسایش مردم ایران هستند بوسه می زنم.»
گازهیچ شهر و روستایی
در کشور قطع نیست
وزیر نفت اعلام کرد: شبکه گازسراسر کشورپایدار است و روستاهای نزدیک به مناطق انفجار خطوط انتقال گاز نیز دوباره به شبکه گاز کشور متصل شدند.
جواد اوجی درحاشیه نشست مدیریت بحران درمحل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به حادثه ترورریستی ساعت یک بامداد چهارشنبه 25 بهمن ماه منجر به انفجار درچند نقطه ازخطوط شبکه گازسراسری گفت: درهمان ساعات اولیه ستاد مدیریت بحران درشرکت ملی گاز ایران تشکیل شد؛ خود من هم بودم و از دستگاه های امنیتی هم آمدند.
وی افزود: به سرعت آرایش خطوط انتقال گاز راتغییر دادیم و مصرف را مدیریت کردیم و همه همکاران عملیاتی نیز در موقعیت قرار گرفتند، پس از خاموشی شعله ها، عملیات تعمیر و بازسازی خطوط لوله آغاز شد.
وزیر نفت با بیان این که خطوط لوله پس ازطی مراحل آزمون بزودی درمدار تولید قرار می گیرند، تصریح کرد: اکنون جای هیچ نگرانی نیست و درهیچ شهر و روستای کشور قطع گاز نداریم.
اوجی تصریح کرد: با لطف پروردگار و همت و کار جهادی همه همکاران در کمترین زمان این خطوط تعمیر شدند و به شبکه بازگشتند.
به گفته وی، شبکه گاز سراسر کشور پایدار است و روستاهای نزدیک به مناطق انفجار نیز دوباره به شبکه گاز کشور متصل شدند.
معاون وزیر نفت ومدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در آیین گرامیداشت روزجانباز با تبریک اعیاد شعبانیه گفت: نقش وزارت نفت شکوفایی اقتصاد و ثروت آفرینی با تولید نفت، گاز ومحصولات پتروشیمی است و تحقق رشد ۸ درصدی اقتصادی بدون کار جهادی و جانبازی امکان پذیر نیست.
محسن خجسته مهربا بیان این که خیلی مسرت بخش است که در حضور جانبازان و خانواده های این بزرگان حضور دارم، اظهار کرد:شهدا قبل ازشهادت جانبازهستند، به این معنا که همه هستی خود را تقدیم رهبر و کشور خود می کنند و برای موضوع های باارزش جان خود را تقدیم کرده اند.
وی با تاکید براین که امیدوارم روزجانباز برای همیشه در تار وپود انقلاب اسلامی بماند و پیشرفت و توسعه امروز کشور را مدیون جانبازان هستیم، تصریح کرد:جانبازان شهدای زنده کشور هستند و انقلاب اسلامی را بیمه کرده اند.
رشادت جانبازان نباید فراموش شود
طاهره کاظمی نیا، رئیس امور ایثارگران شرکت ملی نفت ایران نیز در آیین گرامیداشت روزجانباز با بیان اینکه بهانه جمع شدن ما جانبازان هستند، گفت: رشادت های این افراد برای پایداری و سلامت ایران نباید فراموش شود. وی افزود: هدف ما به عنوان خادم ایثارگران نمایش و شو نیست، بلکه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت از نسلی به نسل دیگر است.
سردارعلی فضلی،جانشین معاون هماهنگ کننده سپاه پاسداران نیز دراین مراسم باتبریک اعیاد شعبانیه و قدردانی از مجموعه شرکت ملی نفت ایران گفت: جوانانی که درهشت سال دفاع مقدس جنگیدند کسی غیر ازخدا را نمی دیدند و شهدا امروز اجر و مزد خود را از خدا می گیرند.
سردارمرتضی میریان، رئیس اداره عملیات زمینی سپاه پاسداران هم در این آیین با بیان اینکه بیشترین تحریم ها در زمان ملی شدن صنعت نفت بود، گفت: به همت بزرگ مردانی که در این صنعت حضور داشتند افتخارهای زیادی رقم خورد.
میریان گفت: کار کارکنان نفت نیز مانند رزمندگان است و درسرما، گرما برای پیشرفت و سربلندی ایران تلاش می کنند.
معاون برنامه ریزی وزیر نفت خبر داد
معاون برنامه ریزی وزیر نفت با اشاره به برنامه های وزارت نفت برای ساخت پتروپالایشگاه ها در کشور گفت: با ساخت این طرح ها، ظرفیت پالایشی کشور با افزایش 30 درصدی از 3/2 میلیون بشکه به سه میلیون بشکه می رسد.
هوشنگ فلاحتیان با بیان اینکه در عرصه احداث پتروپالایشگاه های جدید، زمانی با قانون حمایت از سرمایه گذاری مردمی در پایین دست صنعت نفت و گاز در مجلس شورای اسلامی روبه رو بودیم، گفت: پس از ابلاغ این قانون، حدود یک میلیون و 480 هزار بشکه ظرفیت پتروپالایشگاهی جدید مبتنی بر قانون تعریف شد. وی ادامه داد: مجوزهای لازم در این زمینه نیز صادر شده و با اقدام هایی که در دولت سیزدهم انجام شد، امیدواریم در آینده ای نزدیک، تنفس خوراک پتروپالایشگاه ها تنفیذ شود.
معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه همه موارد مانند صدورموافقتنامه اصولی و تنفس خوراک این پتروپالایشگاه ها به انجام خواهد رسید، افزود: البته طرح های پتروپالایشگاهی که درسال های گذشته تعریف شده بود، منتظر تنفس خوراک نبودند.
فلاحتیان تأکید کرد: افزون برمجوزهایی که در گذشته برای ساخت پتروپالایشگاه ها صادر شده بود، هم اکنون یک پتروپالایشگاه 300هزار بشکه ای درمنطقه جاسک در حال ساخت است که پیشرفت مناسبی دارد.
وی با بیان اینکه پتروپالایشگاه شهید سلیمانی نیز به ظرفیت 300هزار بشکه دربندرعباس ساخته خواهد شد، گفت: کارهای مقدماتی برای ساخت این پتروپالایشگاه آغاز شده و بزودی شاهد شروع فعالیت های اجرایی آن خواهیم بود.
معاون برنامه ریزی وزیر نفت ادامه داد: همچنین پالایشگاه مهر خلیج فارس به ظرفیت 120 هزار بشکه و پیشرفت بیش از 60 درصد در مجاورت پالایشگاه ستاره خلیج فارس درحال ساخت است و امیدواریم تا دو سال آینده این پتروپالایشگاه عملیاتی شود.
فلاحتیان افزود: در کنار آن، پتروپالایشگاه آدیش جنوبی و پتروپالایشگاه پیشگامان در مجموع به ظرفیت 120 هزار بشکه در روز در سیراف در حال ساخت است.
وی با اشاره به اینکه افزون بر این ظرفیت ها چه در قالب حمایت از سرمایه گذاری مردمی در صنایع پایین دست نفت و گاز و چه خارج ازاین قانون، همچنین برای ساخت مینی ریفاینری ها یا همان پالایشگاه های کوچک مقیاس در مناطق متعدد مجوز صادرشده است، گفت: امیدواریم درسال های آینده، پالایشگاه های متوسط و پالایشگاه بزرگ را در افق سال 1406 یا 1407 به بهره برداری برسانیم.
معاون برنامه ریزی وزیر نفت تأکید کرد: رویکرد و هدف وزارت نفت در دولت سیزدهم این است که ظرفیت پالایشی کشور را از ظرفیت کنونی دو میلیون و 300 هزار بشکه در روز به بالای سه میلیون بشکه در روز برساند.
فلاحتیان با اشاره به اینکه افزایش ظرفیت پالایشی در کشور، پیشگیری از خام فروشی را محقق می کند، اظهار کرد: ساخت پتروپالایشگاه ها حرکتی است که می توانیم به واسطه آن، نفت خام و گاز طبیعی را در زنجیره ارزش قرار دهیم و ثروت جدید ایجاد کنیم و سرانجام یک حرکت اقتصادی برای اقتصاد کلان کشور انجام خواهد شد.
وزیر انرژی امارات بر پایبندی این کشور به تعهدهای تولیدی خود در ائتلاف اوپک پلاس تأکید کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، سهیل بن محمد المزروعی گفت: امارات متعهد است با اعضای ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) برای مطالعه شرایط بازار و اتخاذ تصمیم هایی برای تضمین ثبات بازار نفت، همکاری کند.
وی افزود: بازار جهانی نفت گسترده است و متغیرها و معادلات زیادی از جمله شرایط ژئوپلیتیکی جهان را شامل می شود.
وزیر انرژی امارات تصریح کرد: وزارت انرژی امارات در حال کار روی ارتقای سیستم خودروهای برقی امارات متحده عربی با افزودن ایستگاه ها و امضای قراردادهای بیشتر با شرکت های بزرگ در این زمینه است.
المزروعی گفت: این روند سبب افزایش تعداد خودروهای الکتریکی مورد استفاده در امارات و کاهش ردپای کربن در بخش حمل ونقل می شود.
اوپک در گزارش ماهانه خود پیش بینی کرد تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۵، دو میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد و به مجموع ۱۰۶ میلیون و ۲۱۰ هزار بشکه در روز برسد.
به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، گزارش ماه فوریه اوپک که روز ۲۴ بهمن ماه منتشر شد، نشان می دهد ۱۳ عضو این سازمان بر اساس گزارش منابع ثانویه در ماه ژانویه (دی - بهمن ماه) ۲۶ میلیون و ۳۴۲ هزار بشکه نفت خام تولید کرده اند که ۳۵۰ هزار بشکه کمتر از ۲۶ میلیون و ۶۹۲ هزار بشکه ماه دسامبر بوده است.
بر اساس گزارش ماه فوریه اوپک، پس از عربستان با تولید روزانه هشت میلیون و ۹۶۵ هزار بشکه و عراق با تولید روزانه چهار میلیون و ۱۹۴ هزار بشکه، ایران با تولید روزانه سه میلیون و ۱۶۳ بشکه، جایگاه سومین تولیدکننده این سازمان را حفظ کرد.
بر اساس گزارش منابع ثانویه، ایران در ماه ژانویه سه میلیون و ۱۶۳ بشکه نفت خام تولید کرده که پنج هزار بشکه کمتر از ماه دسامبر ۲۰۲۳ (دی - بهمن ماه) بوده است.
بر اساس این گزارش، تولید پنج عضو این سازمان در دوره مورد بررسی با افزایش همراه بود که بیشترین افزایش تولید با ۳۱ هزار بشکه در روز مربوط به امارات متحده عربی است.
ایران، ونزوئلا و لیبی از توافق کاهش عرضه ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) معاف هستند.
قیمت نفت خام سنگین ایران بر اساس تازه ترین گزارش ماهانه اوپک، در ماه ژانویه نسبت به ماه دسامبر سال ۲۰۲۳ میلادی پنج دلار و ۹۴ سنت معادل هفت درصد کاهش یافته است.
قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه ژانویه ۲۰۲۴میلادی 80 دلار و ۱۴ سنت ثبت شد، در حالی که این رقم در ماه دسامبر ۲۰۲۳میلادی 79 دلار و ۶ سنت برای هر بشکه بود.
میانگین قیمت نفت خام سنگین ایران در سال ۲۰۲۳ میلادی ۸۱ دلار و ۵۶ سنت بوده است.
قیمت سبد نفتی اوپک هم در ماه ژانویه ۲۰۲۴ به ۸۰ دلار و ۴ سنت برای هر بشکه رسید که یک دلار و ۴ سنت (۱.۳ درصد) بیشتر از ماه دسامبر ۲۰۲۳ است.
بر اساس تازه ترین گزارش ماهانه دبیرخانه اوپک (فوریه)، تقاضای جهانی نفت خام برای سال ۲۰۲۴ میلادی با دو میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه افزایش روزانه همراه خواهد بود.
مجموع تقاضای نفت جهان برای سال ۲۰۲۴ میلادی ۱۰۴ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه پیش بینی شده، در حالی که این رقم در برآورد گزارش ماه ژانویه روزانه ۱۰۴ میلیون و ۳۶۰ هزار بشکه بوده است.
از سوی هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام شد
هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، شرکت ملی نفت ایران را ملزم به واریز درآمدهای حاصل از صادرات نفت به حساب ارزی بانک مرکزی کرد.
به گزارش صداوسیما، هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه رسیدگی به موارد مغایرت بودجه سال ۱۴۰۳ در جلسه فوق العاده دوشنبه - ۲۳ بهمن ماه خود که به ریاست محمدباقر ذوالقدر، دبیر هیئت عالی نظارت تشکیل شد، با مغایر دانستن بخشی از بند الف تبصره ۴ قانون بودجه ۱۴۰۳ در زمینه واریز درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز طبیعی به حساب ارزی مورد نظر خزانه داری کل کشور مصوب کرد: از آنجا که طبق قانون بانک مرکزی این بانک وظیفه نگهداری و مدیریت ذخایر ارزی کشور، نظیر ارز و طلا را دارد مغایر جز ۸بند ۹ سیاست های کلی نظام قانون گذاری است.
اعضای هیئت عالی نظارت همچنین سهم ۱۴.۵ درصدی شرکت های ذی ربط وزارت نفت را از محل فروش نفت و گاز به دلیل نداشتن مبنای محاسباتی و شفافیت نبودن مغایر سیاست های کلی نظام قانونگذاری دانستند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تأکید کرد
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: وزارت نفت در دولت سیزدهم موفقیت های خیره کننده ای به دست آورده که افزایش تولید نفت، همچنین به صفر رسیدن میعانات گازی ذخیره شده روی آب یکی از این موفقیت هاست.
محمدرضا میرتاج الدینی افزود: افزایش چند برابری فروش نفت، ارتباط با همسایگان در حوزه انرژی، موفقیت در بخش دیپلماسی انرژی، توسعه فازهای پارس جنوبی و...از مهم ترین اقدام های وزارت نفت دولت سیزدهم بوده است. این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصریح کرد: وزارت نفت در این مدت قراردادهای خوبی هم در بخش داخلی و دانش بنیان ها و هم در بخش خارجی و کشورهای همسایه امضا کرده است که در آینده چشم انداز خوبی را برای صنعت نفت و گاز کشور رقم خواهد زد.
هادی بیگی نژاد، عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز به موفقیت های وزارت نفت در دولت سیزدهم اشاره و اظهار کرد: در این مدت شاهد صدور دانش فنی و خدمات مهندسی در بخش نفت به برخی کشورها بودیم. دولت با این رویکرد نه تنها درآمدزایی ارزی خود را بهبود بخشید، بلکه در حقیقت علم و دانش فنی خود را نیز در این کشورها توسعه داد.
وی گفت: تحریم زمانی مؤثر است که دولت توان خرید و فروش کالا و خدمات خود را نداشته باشد، اما در این زمان که صادرات انجام می شود، بی اثر شدن تحریم ها به مرور زمان نمایان خواهد شد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در بازدید از پالایشگاه آبادان،اقدام های توسعه ای انجام شده در پالایشگاه آبادان در حوزه توسعه کمی و کیفی تولیدات، همچنین طرح های زیست محیطی را ستودنی خواند و بر لزوم سرمایه گذاری در سامانه های برخط پیشرفته به منظور حفاظت از منابع تأکید کرد.
سعید جلیلی در بازدید از پالایشگاه آبادان و نشست با رؤسا و مدیران ارشد این پالایشگاه، پیشرفت ها و اقدام های انجام شده در این شرکت پالایشی را امیدآفرین خواند و از مدیریت و پالایشگاه نفت آبادان برای رقم زدن این پیشرفت ها قدردانی کرد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به فرازی از بیانات مقام معظم رهبری که ایران تا قله راه زیادی ندارد، از ترور، جنگ تحمیلی و تحریم های حداکثری به عنوان گردنه های مسیر45 ساله پس از پیروزی انقلاب اسلامی یادکرد و افزود: رشد ما در سال های گذشته صفر یا منفی بوده، اما حالا پیشرفت کرده ایم و اکنون زمان آن رسیده است که هرچه سریع تر کمبودها و عقب ماندگی ها را جبران کنیم و برای رسیدن به این هدف شتاب بگیریم و جهش کنیم.
جلیلی تأکید کرد: به جایی رسیده ایم که باید با قدرت جلو برویم و این یک الزام است. باید با نگاه به آینده، مختصات نقطه کنونی و مختصات نقطه ای را که قرار است به آن برسیم بدانیم، از این رو به یک دید عمیق، برنامه ریزی دقیق و تلاش مضاعف نیاز داریم.
سفیر ایران در مسکو
سفیر ایران در مسکو با اعلام برگزاری هفدهمین کمیسیون دائمی همکاری های اقتصادی و بازرگانی ایران و روسیه افزود: انتظار می رود این نشست که 9 اسفندماه در تهران برگزار خواهد شد، به توسعه بیشتر مناسبات اقتصادی و تجاری دو طرف منجر شود.
کاظم جلالی در آیین گرامیداشت سالروز پیروزی انقلاب اسلامی که با حضور شخصیت ها و مقام های روس از جمله بلوسف معاون اول نخست وزیر، نوواک معاون نخست وزیر و ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه و جمعی از دیپلمات های خارجی در مسکو برگزار شد، اظهار کرد: ایران و روسیه، با ظرفیت های بالای موجود و بااراده سیاسی مستحکم، مصمم هستند از همه ظرفیت ها، برای ارتقای مناسبات دو طرف بهره برداری کنند.
وی با بیان این که برای دستیابی به این هدف نیز نهایی سازی و امضای معاهده جامع همکاری راهبردی بین دو کشور در دستور کاراست ومراحل پایانی خود را سپری می کند، اظهار کرد: امیدواریم این معاهده در آینده نزدیک به امضای مقام های عالی دو کشور برسد.
سفیر ایران در روسیه تصریح کرد: عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای، گروه بریکس، امضای موافقت نامه تجارت آزاد با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا، امضای موافقت نامه ساخت راه آهن رشت ـ آستارا به عنوان حلقه مفقوده راهگذر بین المللی شمال ـ جنوب، توافق ها در بخش های مختلف پولی و بانکی، اجرایی شدن موافقت نامه لغو روادید گروهی گردشگری برای اتباع ایران و روسیه و گسترش همکاری های بین استانی، از گام های مؤثری است که در مناسبات دوجانبه برداشته شده است.
جلالی با اشاره به سالروز پیروزی و انقلاب اسلامی و با بیان این که ملت ایران تحت رهبری حکیمانه امام خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، کماکان اهداف عالیه خود را به پیش می برد، اظهار کرد: مردم و دولت ایران در بیش از 4 دهه گذشته با وجود توطئه ها و موانع ایجاد شده از سوی دشمنان که با توسل به جنگ تحمیلی، تحریم، تروریسم اقتصادی و جنگ ترکیبی، فشار حداکثری را به کشور وارد کردند، با اتکا به جوانان برومند خود دستاوردهای فراوان علمی، اقتصادی و فناوری را در عرصه های مختلف داشته است.
وی گفت: به گواه آمار و ارقام مؤسسات معتبر بین المللی، ایران در بسیاری از این زمینه ها از جمله در حوزه هایی چون تولیدات صنعتی، فناوری نانو، داروهای نوترکیب، کشاورزی، انرژی صلح آمیز هسته ای، فناوری های برتر و دانش بنیان ها، بیوتکنولوژی، پزشکی، هوا فضا، پرتاب ماهواره بر و... به پیشرفت های قابل توجهی دست یافته و هم اکنون در بسیاری از موارد یادشده، رتبه های نخست جهان را به خود اختصاص داده است.
سفیر ایران در روسیه افزود: سیاست خارجی ایران بر پایه اصول و ارزش های انقلاب اسلامی، پیوسته در عرصه بین المللی، منادی ومدافع صلح و عدالت، عقلانیت، استقلال و رد تبعیض، تجاوز، مداخله و سلطه خارجی است وهمواره مبتنی بر مشارکت فعال در سازمان های بین المللی،مخالفت با یکجانبه گرایی، حمایت از چندجانبه گرایی بر پایه عدالت، همکاری، احترام متقابل و ضرورت ایفای نقش سازنده در رویارویی با چالش های جهانی و منطقه ای بوده و هست.
وی تصریح کرد: در همین چارچوب دولت سیزدهم با اتخاذ یک سیاست خارجی متوازن، پویا و هوشمند، اولویت خود را بر گسترش مناسبات خارجی با منطقه آسیا، به ویژه همسایگان و کشورهای دوست قرار داده است. در عین حال مصمم است این روابط سازنده و خوب را مبتنی بر احترام متقابل با دیگر کشورهای جهان از جمله در آفریقا، آمریکای لاتین، اروپا و دیگر مناطق تعمیق بخشد.
سفیر ایران در روسیه تصریح کرد:خوشبختانه روابط ایران با کشور دوست، فدراسیون روسیه، در سطوح عالی کماکان ادامه دارد و روزبه روز در همه ابعاد و حوزه های مختلف در حال گسترش است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی:
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: هرچند دشمنان درصدد هستند پیشرفت های کشور دیده نشود تا متوقف شوند، اما موفق نشده اند.
سیداحسان خاندوزی در دومین نمایشگاه روایت پیشرفت که در مشهد مقدس برگزار شد، اظهار کرد: از همه آنهایی که این نمایشگاه را برپا کردند قدردانی و تشکر می کنم، هرچند این نمایشگاه تنها بخشی از پیشرفت ها را روایت می کند.
وی افزود: همان طور که رهبر معظم انقلاب فرمودند بخشی از افراد جامعه از این پیشرفت ها باخبر نیستند که باید روشنگری لازم در این باره انجام شود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: به موازات برگزاری چنین نمایشگاهی باید روشنگری لازم برای روایت پیشرفت کشور در رسانه ها و فضای مجازی انجام شود تا همه افراد جامعه از تحولات کشور در بخش های مختلف با خبر شوند.
خاندوزی اظهار کرد: دشمنان درصدد هستند تا پیشرفت های کشور دیده نشود یا متوقف شود، اما به فضل الهی و پشتکار دولت مردمی، کشور به پیشرفت خود ادامه خواهد داد.
گزارش عملکرد معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت از آغاز دولت سیزدهم
مشعل معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت از ابتدای دولت سیزدهم بر اساس جایگاه، نقش و مأموریت ذاتی خود همسو با اسناد و تکالیف بالادستی و چشم انداز، مأموریت و اهداف کلان صنعت نفت و با نگاهی واقع بینانه و توسعه گرا به سیاست گذاری کلان، تنظیم گری، راهبری و کنترل، نظارت عالیه بر فرآیندها و رویه های حوزه منابع انسانی پرداخته است. اقدام ها و برنامه های اجرایی از سوی مدیریت های منابع انسانی درشرکت های اصلی، فرعی، تابع و ستاد وزارت نفت انجام شده و در دو سال و اندی گذشته این فعالیت ها با جدیت و شتاب بیشتر درحال پیگیری و اجراست. گزارش پیش رو نیز مروری دارد براین اقدام ها از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تاکنون.
بی شک، نیروی انسانی به عنوان سرمایه ای مهم و کارآمد برای همه سازمان ها و نهادها ارزشمند است وانجام اقدام هایی در مسیر رشد و تعالی آن می تواند ارتقای آن سازمان یا نهاد را در پی داشته باشد. معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت نیز با توجه به این رویکرد، با روی کار آمدن دولت سیزدهم، تلاش کرده است در مسیر رشد و ارتقای آن گام بردارد.
مهم ترین اقدام ها و دستاوردها در این معاونت از آغاز به کار دولت سیزدهم شامل ابلاغ برنامه راهبردی توسعه منابع انسانی صنعت نفت در افق ۱۴۱۰، ابلاغ آیین نامه تعریف، تصویب و اجرای پژوهش های منابع انسانی وزارت نفت، طراحی و تصویب ارزش های اختصاصی حوزه فرهنگ سازمانی صنعت نفت به همراه کتابچه کدهای رفتاری، سیاست گذاری و ایجاد هماهنگی و وحدت رویه حوزه منابع انسانی صنعت نفت در شورای مدیران توسعه منابع انسانی، تعامل با سازمان اداری و استخدامی کشور به منظور همسویی با اسناد بالادستی، تدوین و ابلاغ شیوه نامه شورای عالی فرهنگی وزارت نفت از سوی مقام عالی وزارت و برگزاری ۲۵ جلسه شورا تاکنون و تدوین و ابلاغ شیوه نامه شورای هماهنگی نظام سلامت کارکنان صنعت نفت از سوی مقام عالی وزارت و برگزاری ۱۱ جلسه شورا و ابلاغ ۳۴ مصوبه تاکنون، بررسی و تدوین آیین نامه استخدامی پژوهشگاه صنعت نفت، تدوین شیوه نامه و دستورعمل ساماندهی پیمان های مستمر (غیرپروژه ای) بخش دیگری از این عملکرد به شمار می رود.
معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت در مقطع مورد بررسی ساماندهی نیروهای پیمانکاری را با تعريف پروژه بازنگری طرح طبقه بندي مشاغل پيمانكاري صنعت نفت، شناسایی و تغذیه اطلاعات تمامی کارکنان واجد شرایط در سامانه ساپنا و همچنین باز طراحی و توسعه سامانه جامع نیروهای پیمانکاری ساپنا (فاز اول) در دستور کار قرار داد.
ساماندهی مشاغل و پرداخت حقوق و مزایای کارکنان قرارداد مدت موقت، تعیین نیازسنجی برای تامین نیروی انسانی و اخذ مجوزهای استخدامی و برگزاری آزمون استخدامی صنعت نفت، بخش دیگری از این عملکرد به شمار می رود.
از دیگر مواردی که در دستور کار این معاونت قرار گرفته، توسعه همکاری های بین المللی آموزشی بوده است که با برنامه ريزي هاي به عمل آمده، صنعت نفت جمهوري اسلامي ايران ظرفيت ها و توانمندي هاي خوبي در امر آموزش از جمله شبيه سازها، آزمايشگاه ها و كارگاه ها را در مراكز آموزشي خود توسعه داده است. با توجه به وجود دانش فني و زيرساخت هاي يادشده جهت صدور به ساير كشورها و همچنين تأمین نيازمندي هاي خاص با توجه به محدوديت هاي برخاسته از تحريم هاي ظالمانه در چارچوب تفاهم نامه همكاري دوجانبه وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران و وزارت نفت جمهوري عراق، نيازهاي آموزشي في مابين مشخص شد و كار در مرحله تبادل اولين دوره هاي آموزشي مورد نياز جهت برگزاري است.
همچنين در چارچوب تفاهم نامه همكاري مابين وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران و جمهوري تاجيكستان، برنامه آموزشي تخصصي ويژه متخصصان نفت كشور تاجيكستان در زمينه اكتشاف و حفاري طراحي شده است.
جذب و نگهداشت نیروی انسانی در سکوهای دریایی از دیگر مواردی است که در مقطع موردنظر در دستور کار این معاونت قرار گرفته است که با بررسی شرایط و محدودیت های سهميه ارزيابي عملكرد كاركنان شاغل در سكوهاي بهره برداري در دريا و تعدیل شرایط برای رئیس سكوهاي بهره برداري در دريا و جانشين رئيس سكو براساس نتايج ارزيابي عملكرد واقعي به منظور ارتقای انگيزه كاركنان و حفظ و نگهداشت نيروي انساني شاغل در سكوهاي بهره برداري در دريا گام برداشته شده است.
از ابتداي سال جاري تاكنون، تعداد 30 نفر از نخبگان (كه دوره آموزشي- ارزيابي مربوطه را در ساير سازمان ها پشت سرگذاشتند) به صورت موردي از سوي سازمان اداري و استخدامي كشور به وزارت نفت معرفي و پس از مصاحبه، كاريابي و اخذ مجوزهاي لازم، فرايند جذب ايشان در سطح شركت هاي تابعه/ ستاد وزارت نفت در دست اقدام است. همچنين برنامه ریزی و هماهنگي هاي لازم با شركت ها برای برگزاري دوره آموزشي براي تعداد 160 نفر ديگر از نخبگان معرفي شده از سوي سازمان اداري استخدامي كشور به منظور جذب نيمي از اين تعداد در دستور كار اين معاونت است.
استانداردسازی آموزش های بدو استخدام، بازطراحی نظام گروه بندی مشاغل صنعت نفت (خانواده های شغلی) از دیگر اقدام های وزارت نفت در حوزه منابع انسانی طی دو سال و نیم اخیر است.معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون در زمینه بررسی و اصلاح شرایط عمومی جذب و استخدام نیروی انسانی در صنعت نفت، بازآرایی و تقویت اغلب سازمان های موجود و ایجاد ظرفیت جدید سازمانی برای فعالیت های توسعه ای صنعت نفت، بررسی و بازنگری فوق العاده کارانه پزشکان، بررسی و بازنگری فوقالعاده کار روی سکوهای حفاری/ بهره برداری دریایی، جذب و نگهداشت نیروی انسانی در سکوهای دریایی، فراهم کردن استفاده از امکانات و تسهیلات خدمات ورزشی برای بازنشستگان، بازنگری ضوابط مرخصی زایمان کارکنان خانم شاغل در صنعت نفت، برقرار کردن طرح پس انداز مسکن کارکنان صنعت نفت، افزایش ودیعه مسکن کارکنان صنعت نفت، افزایش سقف تسهیلات مددکاری و تدوین و ابلاغ نظام جامع توسعه مدیریت صنعت نفت از سوی وزیر نفت فعالیت های خوبی داشته است.
همچنین تربیت نسلی نو از مدیران صنعت نفت، اجرای کامل قانون تفسیر بند (و) ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم توسعه و تبدیل وضعیت تعداد ۶ هزار و ۱۰۵ نفر، اجرای مفاد بند «د» تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ و تبدیل وضعیت حدود ۲۹ هزار و ۸۲۲ نفر، تعیین نیازسنجی به تعداد ۲ هزار و ۷۶ نفر برای تأمین نیروی انسانی از بین فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت از طریق برگزاری مصاحبه های فنی – تخصصی و روان شناختی، برقراری مجدد طرح نظام/ امریه – نخبه وظیفه (معرفی تعداد ۳۹۳ نفر طرح نظام/ امریه و معرفی تعداد ۱۳۹ نفر نخبه وظیفه به شرکت های تابع صنعت نفت)، نظارت و کنترل بر فرآیند تعدیل مدرک کارکنان و تعیین تکلیف بیش از ۱۰ هزار پرونده، جذب نخبگان، اخذ مجوز پرداخت سقف حقوق، استقرار کامل چرخه مدیریت بهره وری برای نخستین بار در صنعت نفت، نظام مند کردن فرآیند ارزیابی عملکرد سالانه وزارت نفت، فراهم کردن مشارکت کارکنان قرارداد مدت موقت و خانواده آنها در فعالیت های ورزشی، از دیگر اقدام های وزارت نفت در حوزه منابع انسانی در دو سال و نیم اخیر است. اصلاح شرایط پرداخت فوق العاده به ارائه دهندگان خدمات به بیماران مسری، بازنگری در میزان کمک بلاعوض پیوند کلیه و امکان تسری کمک بلاعوض به سایر اعمال پیوند اعضا، خدمات دندانپزشکی در طرح توسعه خدمات بهداشتی و درمانی در دسترس کارمندان، اصلاح ضوابط تعدیل مدرک گرفته شده کارکنان در حین خدمت، بررسی بهبود شرایط جذب و نگهداشت کارکنان شاغل در منطقه سرخس و خانگیران، تسری فوقالعاده گروه صادرات و تعمیرات اسکله دریایی آذرپاد، انجام فعالیت های محوله فراگیر شامل بازطراحی مدل حکمرانی صنعت نفت، بازطراحی نظام پیشنهادها با رویکرد نوین فناورانه و دانش بنیان، بازطراحی داشبورد مدیریتی و سایر موارد مشابه، انجام ۱۰ سفر استانی به عسلویه، خوزستان (اهواز و گچساران)، فارس (آغار و دالان)، جزیره خارک (پایانه های نفتی و فلات قاره)، خراسان رضوی (خانگیران)، کرمانشاه (چشمه خوش)، ایلام، هرمزگان و اصفهان/ تشکیل و راه اندازی ۲۷ کارگروه هماهنگی سرمایه انسانی با رویکرد قطب بندی (Hub) در مراکز استان های کشور و قرار گرفتن در زنجیره تصمیم سازی حوزه منابع انسانی صنعت نفت و اجرای جدول حقوق موضوع آیین نامه ماده ۱۰ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت، از دیگر اقدام های این وزارتخانه در حوزه منابع انسانی صنعت نفت بوده است.
کاهش 40 درصدی آلودگی هوا در غرب کارون
مشعل صف نامنظمی از فلرهای روشن در فواصل مختلف از مسیر اهواز تا هویزه ما را به تاسیسات عظیمی می رساند که سهمی موثر در کاهش آلایندگی هوا داشته و حتی توانسته است ایران را به ایفای تعهد خود در زمینه معاهده پاریس نزدیک کند. اینجا کارخانه پالایش هویزه خلیج فارس است که ابتدا به «ان جی ال 320» معروف بود و پس از آن به «یادآوران خلیج فارس» تغییر نام داد و امروز به این اسم و رسم جدید، یعنی«هویزه خلیج فارس» شناخته می شود. تاسیساتی در مساحتی 220 هکتاری که فلرخاموش آن چشم نوازی می کند.
عملیات اجرایی طرح پالایش گاز هویزه خلیج فارس که از سال ۹۲ کلید خورد، ابتدا در اختیار شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) بود؛ اما پس از چندی به هلدینگ خلیج فارس واگذار شد تا با سرعت گرفتن آن، بتوان تجربه حضور بخش خصوصی را در طرح های ملی نظاره گر بود.
این طرح در دو فاز با ظرفیت فراورش روزانه هر فاز ۲۵۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت احداث شده که پس از جمع آوری گازهای همراه نفت، محصولات با ارزش افزوده بالاتر تولید می کند، به طوری که روزانه ۹۷ هزار بشکه محصول اتان پلاس تولیدی آن از طریق ۱۸۵ کیلومتر خط لوله به پتروشیمی بندر امام منتقل و ۳۶۰ میلیون فوت مکعب گاز شیرین آن نیز به خط سراسری و نیروگاه غرب کارون تزریق می شود.
این کارخانه از ابتدای راه اندازی با دریافت گازهای مشعل میادین نفتی غرب کارون، افزون بر تبدیل آنها به محصولات با ارزش افزوده بالاتر، موجب کاهش انتشارحدود 1.5 میلیون تن گاز CO2 در منطقه شده و با تکمیل آن در فاز 2 تعهدات کشور در موافقت نامه اقلیمی پاریس محقق خواهد شد. ایران براساس اسناد بین المللی متعهد شده است که تا سال 2030 انتشارگازهای گلخانه ای خود را چهار درصد غیرمشروط و 8 درصد مشروط کاهش دهد.
بنابر اعلام جواد اوجی، وزیر نفت هم اکنون، روزانه حدود ۱۱میلیون مترمکعب گاز همراه جمع آوری می شود و این عدد تا پایان امسال به حدود ۱۷ میلیون مترمکعب در روز و تا پایان دولت مردمی نیز به روزانه حدود ۴۰ میلیون متر مکعب خواهد رسید.
گزارش شرکت ملی نفت ایران نیز حاکی از این است که در مجموع ۵ میلیارد دلار پروژه به منظور جمع آوری گازهای همراه تعریف شده و تا پایان سال 1۴۰۴، کل گازهای مشعل جمع آوری خواهند شد که درآمد دو میلیارد دلاری را برای کشور به همراه خواهند داشت. برای جمع آوری همه گازهای همراه و مشعل در سطح شرکت ملی نفت ایران، ظرفیت جمع آوری و فراورش گازهای همراه و مشعل حدود ۲ میلیارد فوت مکعب معادل ۵۷ میلیون متر مکعب در روز در قالب پنج طرح بلند مدت با برگزاری ۱۴مزایده فروش برنامه ریزی شده است.
مجموعه پالایشگاه هویزه خلیج فارس افزون بر نقش آفرینی در هوای پاک، تامین خوراک پتروشیمی بندرعباس و تامین سبد سوخت سراسری، آبادانی و رونق را هم درحوالی روستاهایی همچون جفیر و هویزه به ارمغان آورده است؛ اگرچه هدف گذاری اصلی تاسیس این کارخانه با رویکردی زیست محیطی و جمع آوری گازهای همراه نفت و پالایش و شیرین سازی گاز ترش همراه نفت از چاه های نفت غرب کارون، یعنی میدان های نفتی یادآوران، آزادگان و دارخوین است؛ اما اشتغالزایی و حضور نیروهای بومی در رده های مختلف را نیز می توان شاهد بود.
فاز 2 پالایشگاه هویزه خلیج فارس نیز که مراحل تکمیل را پشت سر می گذارد، به گفته افشین کیانی، مدیرعامل این مجموعه، هم اکنون در مرحله خرید، نصب و اجرا، 82 درصد پیشرفت دارد. خبرخوب کیانی این است که بخش اجرایی فاز 2 نیز انتهای نیمه اول سال 1403 نهایی و در نیمه دوم همان سال وارد فاز راه اندازی شود.
هفته نامه «مشعل» در گفت وگو با افشین کیانی، مدیرعامل پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس به فعالیت ها و برنامه های این پالایشگاه پرداخته است که شرح آن را می خوانید:
قبل از اینکه شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس با این نام فعالیت کند، شرکت مهندسی و توسعه نفت که مسئول توسعه میدان های غرب کارون است، قراردادی به منظور جمع آوری گازهای همراه نفت میدان های غرب کارون (میدان های یاران شمالی، یاران جنوبی، آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی، یادآوران، دارخوین، سهراب و جفیر) منعقد کرد تا گاز همراه نفت این میادین را به این کارخانه منتقل و پس از جمع آوری گازهای ترش و شیرین سازی، بخشی از گاز متان تولیدی را به شبکه سراسری تزریق کند و مابقی آن به عنوان «ان جی ال» از طریق خط لوله به پتروشیمی بندر امام ارسال شود. کار اجرایی این پروژه از سال 1392 و با همکاری شرکت مهندسی وتوسعه نفت و قرارگاه خاتم الانبیا شروع شد. قرار بود پروژه در مدت زمان 48 ماه و در دو فاز به بهره برداری برسد؛ اما به دلیل تحریم ها تا سال 1395 کار از سرعت بالایی برخوردار نبود، از طرفی مشکل تامین مالی نیز وجود داشت. از این رو تصمیم گرفته شد به دلیل منفعتی که شرکت های پتروشیمی در تامین خوراک خود از محل اجرای پروژه های جمع آوری گازهای همراه نفت دارند، 100 درصد سهام این پروژه، به هلدینگ خلیج فارس واگذار شود. شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس به عنوان زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس، اجرای پروژه را به عهده گرفت. سرمایه اولیه اجرای طرح نیز یک میلیارد و 338 میلیون دلار به اضافه دو هزار و 210 میلیارد ریال بود. 70 درصد تامین مالی پروژه را پتروشیمی بندر امام از محل پیش خرید خوراک مورد نیاز خود و 30 درصد باقیمانده را نیز قرارگاه خاتم الانبیا تامین کرده است.
هدف از احداث این شرکت، جمع آوری گازهای همراه حاصل از فراورش نفت میادین حوزه غرب کارون و همچنین تامین خوراک مجتمع های پتروشیمی بندر امام و تبدیل گاز ترش به گازهای سبک و تصفیه شده برای تامین و تزریق گاز به شبکه سراسری گاز کشور است. از مزایای اجرای این پروژه می توان به تاثیر 40 درصدی در کاهش میزان آلودگی هوای منطقه اشاره کرد. افزون بر این، گوگرد گرانول شده تولیدی این کارخانه می تواند در صنایع شیمیایی و کشاورزی مورد استفاده قرار بگیرد.
این پروژه در دو فاز اجرا می شود که در هر فاز، روزانه 250 میلیون فوت مکعب خوراک گاز دریافت می کند. محصولات کارخانه شامل 340 میلیون فوت مکعب گاز معادل 6 هزار و 649 تن در روز است که از این میزان 250 میلیون فوت مکعب به شبکه گاز سراسری و 90 میلیون فوت مکعب هم به نیروگاه غرب کارون ارسال خواهد شد. همچنین روزانه 41 تن گوگرد جامد تولید خواهد شد. در فاز اول، گاز دریافتی به میزان 250 میلیون فوت مکعب در روز است و در فاز دوم به 500 میلیون فوت مکعب در روز می رسد. هم اکنون، روزانه 97 هزار بشکه محصول اتان پلاس تولید و از طریق خط لوله به طول 185 کیلومتر به پتروشیمی بندر امام ارسال می شود.
فاز 2 در مرحله خرید، نصب و اجرا 82 درصد پیشرفت دارد. امیدواریم پایان نیمه اول سال 1403 کار اجرایی این بخش به اتمام برسد و در نیمه دوم همان سال، وارد فاز راه اندازی شویم؛ البته این را هم باید اضافه کنم که برای سرعت بخشی به دریافت خوراک، هلدینگ خلیج فارس تصمیم گرفته است تامین مالی اجرای دو خط لوله ارسال گاز همراه نفت دارخوین 1 و 2 و میدان سهراب و جفیر را تا ورودی کارخانه جمع آوری گازهای همراه نفت به عهده بگیرد تا هرچه زودتر بتوانیم خوراک دریافت کنیم.
سرمایه گذاری و اجرای این دو بخش به میزان 100 میلیون دلار شامل خرید، مهندسی و اجرا برای خطوط، کمپرسورها و نم زدایی است. با اجرای آن نه تنها خوراک فاز یک این پروژه 100 درصد تامین می شود؛ بلکه می توانیم بخشی از خوراک فاز 2 را نیز تامین کنیم.
در حال حاضر با اجرای خط لوله و نم زدایی در دارخوین تا 100 میلیون فوت مکعب و 70 میلیون فوت مکعب هم از میدان های سپهر و جفیر افزایش ظرفیت خوراک خواهیم داشت. افزون بر 130 میلیون فوت مکعبی که از میدان یاران دریافت می کنیم، در مجموع می توانیم 300 میلیون فوت مکعب خوراک دریافت کنیم. از آزادگان جنوبی هم طبق برنامه 220 میلیون فوت مکعب گاز دریافت خواهیم کرد.
طی دو سال گذشته به دلیل اولویت دهی وزارت نفت به جمع آوری گازهای همراه، از دی ماه سال 1401 فرایند پیش راه اندازی کارخانه شروع و از اردیبهشت امسال، با دریافت خوراک از میدان های یادآوران، یاران شمالی و آزادگان شمالی، فاز نخست وارد مدار شد. در ابتدای راه اندازی این فاز، روزانه 104 میلیون فوت مکعب خوراک دریافت می کردیم و اکنون این میزان به 130 تا 140 میلیون فوت مکعب در روز رسیده که عملا 50 درصد ظرفیت فاز نخست است.
خوراک مورد نیاز شرکت از میادین نفتی کارون تامین می شود. در حال حاضر میادین آزادگان شمالی و یادآوران حدود 41 درصد از خوراک مورد نیاز خط اول تولید فاز یک را تامین می کنند. در حال حاضر نیز پروژه احداث خط لوله انتقال خوراک از میدان نفتی دارخوین از سوی شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس در دست اجراست و پیش بینی می شود با دریافت گاز ترش حاصل از فاز اول این میدان در ابتدای سه ماهه دوم سال 1403، مجموع خوراک دریافتی ما به حدود 53 درصد خط اول تولید افزایش یابد.
شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس در آبان امسال به رکورد بیشترین تولید از ابتدای راه اندازی خود رسیده است، در این ماه با تولید 36 هزار و 905 تن C2+ پلاس و یکهزار و 341 تن C5+ مجموعا 38 هزار و 246 تن میعانات گازی تولید شده که معادل 83.5 درصد برنامه تولید است. همچنین این شرکت با تولید 40 هزار و 215 تن گاز شیرین متان و ارسال آن به شبکه سراسری 97 درصد برنامه تولید ماهیانه خود را در تولید این محصول محقق کرده است. در همین مدت با دریافت گازهای مشعل میادین نفتی غرب کارون، ضمن تبدیل آنها به محصولات با ارزش افزوده بالاتر از ابتدای راه اندازی کارخانه موجب کاهش حدود 1.5 میلیون تن از میزان انتشار گاز CO2 در منطقه شده ایم. با راه اندازی کامل این طرح به مقدار 14 میلیون تن در سال و معادل 34 درصد تعهدات کشور در موافقتنامه اقلیمی پاریس محقق خواهد شد.
با توجه به دستور مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس مبنی بر اینکه تحت هر شرایطی باید کالای مورد نیاز این پروژه تامین شود تا وارد فاز راه اندازی شویم، به ثبت سفارش و تامین کالاها و تجهیزاتی که در داخل ساخته می شدند، پرداختیم و برخی کالاها مانند کمپرسورها هم باید وارد می شدند. با اینکه کمپرسورهای ما ساخت یکی از کشورهای اروپایی بودند، توانستیم 14 محموله از کمپرسورهای خود را وارد کنیم. تامین مابقی تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی، بویژه کمپرسورها مستلزم این بود که دنبال روش های جایگزین برویم. با دو شرکت داخلی، مابقی تجهیزات مورد نیاز کمپرسور از جمله سیستم کنترل، لرزه نگاری و... را تامین کردیم که خوشبختانه با اعتماد به سازندگان داخلی و پذیرش ریسک تولید آنها، کالاهای مورد نیاز در مدت زمان کوتاهی ساخته شدند.
اجرای این پروژه برای ما قطعا از ارزش افزوده بالایی برخوردار است. خوراک مورد نیاز واحدهای پتروشیمی گاز، ان جی ال است. با توجه به کمبود خوراکی که بویژه شرکت های وابسته به هلدینگ خلیج فارس با آن مواجه هستند، سرمایه گذاری در بخش بالادستی برای تامین خوراک واحدهای پتروشیمی از اهمیت زیادی برخوردار است و تامین خوراک پایدار نیز از اولویت های هلدینگ خلیج فارس به شمار می آید. در مرحله بعد و با توجه به کنوانسیون های بین المللی مبنی بر رعایت مولفه های زیست محیطی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، با اجرای کامل فاز نخست این پروژه، حدود 40 درصد از آلودگی خوزستان کاهش می یابد. در صورت تکمیل کامل پروژه و همچنین پروژه جمع آوری گازهای همراه نفت که از طریق پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس در حال اجراست، تقریبا 100 درصد از تعهدات ایران برای جمع آوری گازهای همراه نفت در این منطقه محقق می شود.
گاز همراه میدان آزادگان جنوبی، حدود 40 درصد خوراک پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس را تامین می کند که در حال حاضر 95 درصد خط لوله آن تکمیل شده و بزودی این خط به کارخانه وصل می شود. از سوی دیگر باید یکسری تاسیسات سرچاهی در میدان نصب شود تا نفت جدا شده و گاز همراه از طریق خط لوله به پالایشگاه ارسال شود که قرار شده است تا پایان سال 1403 این تاسیسات نصب شوند، از این رو انتظار داریم در ابتدای سال 1404 خوراک گاز مورد نیاز را از میدان آزادگان جنوبی دریافت کنیم.
85 درصد تجهیزات از داخل تامین می شوند؛ اما در بخش تامین کمپرسور، نیازمند واردات هستیم؛ اگرچه این توانمندی ایجاد شده و شرکت های داخلی می توانند قطعات کمپرسور را از طریق مهندسی معکوس داخلی سازی کنند.
به عنوان مثال 22 کمپرسور ساخت یکی از کشورهای اروپایی را برای این پروژه وارد کرده ایم که در بخش نرم افزاری، نواقصی داشت که با تکیه بر دانش داخلی و رعایت تمام استانداردها، موفق به رفع آنها شدیم.
از ابتدای راه اندازی نیز به منظور خودکفایی در تامین مواد و مواد شیمیایی مورد نیاز از داخل کشور با همکاری شرکت های دانش بنیان اقدام به تولید محصولاتی از قبیل کربن فعال، رطوبت سنج ( سیستم نم زدا) و آنتی فروم کرده ایم.
برای حدود 1100 نفر به شکل مستقیم و برای 5 هزار نفر نیز به شکل غیرمستقیم اشتغالزایی ایجاد کرده است.
حدود 92 درصد از نیروهای شاغل در کارخانه، از نیروهای بومی استان خوزستان که 30 تا 35 درصد بومی شهرستان هویزه و دشت آزادگان هستند. بخشی از نیروهای تخصصی و با تجربه، غیربومی هستند.
رکورد بیش از 30 میلیون و 709 هزار نفر - ساعت کار بدون حادثه داشته ایم و با اقدام های انجام شده 792 روز بدون حادثه در این پالایشگاه ثبت شده است.
امسال بودجه ای معادل 50 میلیارد تومان برای اجرای طرح هایی در حوزه مسؤولیت اجتماعی این منطقه اعتبار دریافت کردیم که اغلب آن در ساخت مدارس، جاده سازی، کمک های معیشتی، ایمن سازی، ساخت تاسیسات زیربنایی، خانه بهداشت، نوسازی و تجهیز مدارس، آسفالت، احداث جاده دسترسی، روشنایی معابر و... هزینه شده است. در بخش کمک های معیشتی و نیازهای آموزشی نیز حدود یکهزار و 500 بسته معیشتی کمک آموزشی تقدیم اهالی منطقه کرده ایم. همچنین برای مراجعان دو روستا، امکان استفاده از خدمات درمانی و دارویی شرکت مهیا شده است.
انجام 50 درصد مبادلات گازی از منطقه 8 عملیات انتقال گاز
مشعل|منطقه 8 عمليات انتقال گاز ایران با برخورداري از 60 درصد ايستگاه هاي صادراتي و اندازه گيري، گاز ايران را از ايستگاه بازرگان به تركيه، از طريق ايستگاه نوردوز به ارمنستان، از ايستگاه آستارا به جمهوري آذربايجان و از ايستگاه جلفا به جمهوري خودمختار نخجوان صادر مي کند. مي توان گفت بيش از 50 درصد مبادلات گازي كشور از اين منطقه صورت مي گيرد. از ويژگي هاي منحصر به فرد منطقه 8 مي توان به هم مرز بودن با پنج كشور تركيه، ارمنستان، عراق، آذربايجان و جمهوري خودمختار نخجوان اشاره کرد. تحت پوشش قرار دادن 12 درصد جمعيت كل كشور شامل استان هاي سردسير با قوميت، فرهنگ و زبان هاي متفاوت، تحت پوشش قراردادن بيشترين پايانه هاي صادرات گاز كشور، برخورداري از ظرفیت صادرات گاز به اروپا و قرارگرفتن در سرشاخه هاي مصرف با فاصله فراتر از دوهزار كيلومتر از مبادي توليد، از دیگر ویژگی های خاص منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران به شمار می آید که جزئیات بیشتر درباره آن را از زبان فيروز خدايي، مدیرمنطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران می خوانید.
منطقه 8 عمليات انتقال گاز ایران واقع در شمال غرب كشور به مركزيت شهر تبريز، يكي از مناطق ده گانه عملياتي به شمار می آید و استان هاي آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي، اردبيل و بخشي از استان هاي كردستان، زنجان و گيلان را تحت پوشش دارد.
ماموريت این منطقه، دريافت گاز از مناطق 3، 7 و 9 عمليات انتقال گاز ایران و انتقال پاك، ایمن، پایدار و بهره ور به مبادی داخلی مصرف و پايانه هاي صادراتي (کشورهای ترکیه، نخجوان، ارمنستان و جمهوري آذربايجان) در محدوده تحت پوشش منطقه و همسو با ماموریت تعریف شده شرکت انتقال گاز ایران است.
منطقه 8 عمليات انتقال گاز ایران داراي چهارهزار و 111 كيلومتر خطوط لوله انتقال گاز، 9 تاسيسات تقويت فشار گاز، چهار ايستگاه اندازه گيري صادرات گاز و 6 مركز بهره برداري خطوط لوله انتقال گاز است.
اين منطقه عملياتي گام هاي بزرگي با هدف خودكفايي و خوداتكايي در ساخت كالاها و قطعات راهبردی مورد نياز خود برداشته و در اين مسير، بالابردن كيفيت در حد استانداردهاي ملي و جهاني، استفاده حداكثري از امكانات داخلی و صرفه جويي ارزي و ريالي را در راس فعاليت هاي خود قرار داده است.
داخلي سازي 83 قلم تا سال 1400 شاملVME TURBINE CARD ،SPEED PROBE SENSOR، ONE MODULE ، O-RING، GAS SHUTTLE VALVE COMPLETE و راهبري برنامه هاي داخلي سازي 38 قلم در سال 1402 شامل ديسك و پره رديف اول توربين زيمنس SGT 400، نازل سگمنت رديف دوم توربين زيمنس SGT 400، سیل مورد استفاده در محفظه احتراق و...تنها بخشی از اقدام های این منطقه در حوزه بومی سازی به شمار می آید.
حفظ حريم خطوط انتقال گاز برای تامين ايمني آحاد مردم از اهميت بالايي برخوردار است و اين منطقه در محدوده عملياتي خود از سوی مراكز بهره برداري خطوط لوله و نفرات گشت حريم حراست، كنترل هاي لازم را به عمل مي آورد. از سوی دیگر از ساخت و سازهاي غيرمجاز جلوگيري مي كنیم و در مواردي كه حريم رعايت نمي شود، با دریافت دستور دادستان و همكاري نيروي انتظامي به تخريب اعياني هاي احداثي غير مجاز اقدام مي کنیم. افزون بر موارد یادشده، با فرهنگ سازي و توزيع مقررات حريم در قالب بروشور، تقويم و دفتر در روستاهاي مجاور نسبت به آگاه سازي روستاهاي همجوار در مورد رعايت مقررات حريم اقدام مي کنیم. از سوی دیگر، مكاتبات لازم را با سازمان هاي مختلف برای رعايت حريم در مجوزهاي صادرشده به عمل مي آوریم.
با توجه به حساسیت هایی موجود و گستردگی فعالیت های جاری در منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران، در نیمه نخست سال، برنامه ریزی مدونی برای ایستگاه ها و خطوط لوله انجام می دهیم تا امور مربوط به تعمیرات با نظم و روال خاصی به انجام برسد و در زمستان، چالشی نداشته باشیم. خوشبختانه تاکنون با معضلات جدی مواجه نبوده ایم. مسئله مهم در این میان، تامین قطعات و تجهیزات مورد نیاز بوده که با وجود تحريم هاي ظالمانه استكبار جهاني، با همراهی همه کارکنان و اتخاذ تدابیر مدیریتی لازم، بر مشکلات موجود فائق آمده و گام هاي بزرگي با هدف خودكفايي و خوداتكايي در مسیر ساخت كالاها و قطعات راهبردی مورد نياز خود برداشته ايم. همسو با پايداري انتقال گاز براي فصل زمستان در حوزه عمليات خطوط لوله پيگراني هوشمند خطوط 12 اينچ بانه / سردشت، 12 اينچ خمارلو ، 10 اينچ اصلاندوز ، 12 اينچ دندي و 10 اينچ دوزدوزان / اهر- جمعاً به مقدار 984 كيلومتر انجام شده است.
در مجموع 11 مورد اسلیو نوع A ، 14 مورد اسليو نوع B، دو مورد تعمير سرجوش، دو مورد تعويض نيپل نیز انجام شده است.
اجراي پروژه اجراي واريانت خط 30 اينچ چلوند- اردبيل در محدوده رانشي گردنه حيران با 85 درصد پیشرفت در جریان است. در قالب این پروژه 31 شاخه لوله استفاده و یکهزار و 267 مترمربع عايق كني انجام شده است. نشت يابي چهار هزار و 110 كيلومتر از خطوط لوله، ولتاژگيري بیش از هفت هزار كيلومتر و تعويض پوشش بیش از یکهزار متر مربع خطوط لوله انتقال گاز، از دیگر اقدام های کارکنان این منطقه به شمار می آید. در نیمه نخست امسال، تزريق گاز به خط لوله انتقال گاز جديدالاحداث 8 اينچ پتروشيمي آرتاانرژي اردبيل، 6 اينچ صفاخانه بوكان و 6 اينچ كارخانه قند مرواريد نیز انجام شده است.
اجراي پروژه مسير كنترل ولو رابط دوم 12اينچ بين خط 48 اينچ صادراتي و رابط 24 اينچ خط 30 اينچ سراب/تبريز و 48 اينچ زنجان / تبريز، در محوطه لانچر/رسيور مركز بهره برداري خطوط لوله تبريز، اجراي مسير اينتركانكشن مابين خط20 اينچ دوزدوزان / اهر و 10 اينچ انشعاب كليبر در راستاي پايداري گاز، بازديد از مسير خطوط لوله، تسطيح و مرمت خطوط لوله، بازديد از شيرهاي خودكار و ايستگاه هاي حفاظت از زنگ منطقه و بازرسي از لانچرها و رسيورهاي خطوط لوله منطقه، از دیگر فعالیت های کارکنان این منطقه در حوزه خطوط لوله انتقال گاز ایران به شمار می آید.
در حوزه عمليات ايستگاه ها نیز، بازرسي فني اقلام برقي و مكانيكي تاسيسات تقويت فشار گاز و ايستگاه هاي اندازه گيري گاز منطقه انجام شده است.
اورهال 40 هزار ساعته ( LEVEL C ) واحد B تاسيسات زنجان، اورهال 32 هزار ساعته واحد يك تاسيسات مرگنلر، اورهال 20 هزار ساعته LEVEL B ) واحد C تاسيسات هشترود و واحد C تاسيسات زنجان، از جمله اقدام های این منطقه در حوزه تاسیسات تقویت فشار گاز به شمار می آید.
انتقال توربين واحد يك تاسيسات سراب به تاسيسات اردبيل و نصب در واحد چهار تاسيسات اردبيل، انجام روتين هاي پيشگيرانه، پايش وضعيت، كاليبراسيون تجهيزات اندازه گيري گاز تاسيسات تقويت فشار و اندازه گيري گاز و خطوط انتقال گاز و... از دیگر اقدام های این منطقه برای آمادگی ورود به فصل سرد سال به شمار می آید.
با توجه به اهميت حفظ پايداري گاز به ویژه در فصل زمستان، همه تلاش كاركنان خدوم منطقه به صورت شبانه روزي در جهت حفظ پايداري و جلوگيري از قطع گاز مصرف كنندگان گاز بوده؛ از این رو از همه مصرف كنندگان در همه بخش هاي خانگي، تجاري و صنعتي درخواست دارم ضمن مصرف بهينه گاز و استفاده از لوازم گازسوز استاندارد، مانند سال هاي قبل به خادمان خود در شركت ملي گاز ايران كمك كنند تا در نقطه اي از كشورمان و منطقه شاهد قطع گاز مشتركان نباشيم.
انتقال پایدار گاز تداوم دارد
مشعل بیش از 4 هزار و110کیلومتر خط لوله انتقال گاز، 6 يارد بهره برداری، 140 ايستگاه حفاظت كاتديك، 353 ايستگاه شير بین راهی و 100 ايستگاه فرستنده- گيرنده توپك تحت پوشش منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران قرار دارد.
معاون خطوط لوله منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران می گوید: وظيفه حفظ، نگهداري و بهره برداری از اين خطوط و تامين فشار مورد نياز شهرها و روستاها، به عهده معاونت خطوط لوله این منطقه عملیاتی است.
پرويز بهاري با بیان اینکه اين منطقه در يكي از سردسيرترين مناطق ايران واقع شده است، تاکید می کند: برای تامين گاز مورد نياز شهروندان و صنايع لازم است که قبل از شروع فصل سرما تمهيدات خاصي انديشيده شود.
به گفته وی، برگزاري جلسات متعدد با روساي ياردها و واحدهاي ستادي برای آمادگي 100درصدي همه ماشین آلات سنگين و سبك در سرویس دهی به موقع، انجام تغييرات مورد نياز ولوهاي بین راهی در ارتفاعات و مناطق سخت گذر، همچنین انجام تعميرات خطوط لوله در فصل كاري به منظور جلوگيري از توقف انتقال گاز و نصب چند مورد شیر (ولو) در محوطه لانچر رسيور تبريز براي آرايش بهتر خطوط به منظور انجام مانور در تنظيم فلوي خطوط و جبران ناترازي گاز از جمله فعالیت های این معاونت برای عبور از فصل سرد سال است.
بهاری ادامه می دهد: از ابتداي امسال هم اقدام های متنوعی در این منطقه اجرایی شده که می توان به احداث و اجراي رابط بين خطوط 20 اينچ اهر به كليبر به منظور پايداري انتقال گاز، جوشكاري لوله های 30 اینچ پروژه واريانت در ارتفاعات اردبيل (خان بلاغي)، اتصال خط 42 اينچ تازه ساخت رشت – چلوند به خط لوله 30 اينچ چلوند – اردبيل و احداث كنترل ولو دوم در ايستگاه تبريز با هدف پايداري در انتقال گاز اشاره کرد.
ارزيابي و انجام 37 مورد تعميرات ناشي از پيگراني هوشمند، 553 مترمربع تعمير پوشش، 4 هزار و 300 كيلومتر ولتاژگيري، یکهزار و 280 مورد بازديد ترانس ركتيفاير،12 هزار و611كيلومتر بازديد خطوط، 327 مورد سونداژ خطوط و21 مورد احداث ابنيه در مسير خطوط براي جلوگيري از آب بردگي، دیگر فعالیت هایی هستند که بهاری به آنها اشاره می کند.
معاون خطوط لوله منطقه 8عملیات انتقال گاز ایران ادامه می دهد: یکهزار و 125 مورد بازديد شير بین راهی، 820 كيلومتر پيگراني هوشمند خطوط انتقال بانه- سردشت، دوزدوزان- اهر، دندي، آبش احمد، خمارلو، 2 هزار و 55 كيلومتر تسطيح و رگلاژ خطوط، 13 مورد تعويض يا تعمير اساسي ولو باي پس، 167 مورد رفع نشتي از ولوها، 16 مورد تعميرات در ایستگاه های فرستنده- گيرنده توپك، پنج مورد اتصال نهايي خطوط جديد، حدود 50 كيلومتر تزريق گاز، 11 مورد انجام عمليات هات تپ، حدود 18 هزار كيلومتر گشت حريم و... بخشی دیگر از فعالیت های این منطقه به شمار می آید.
وی اعلام می کند: برنامه های تعمیراتی و عملیاتی منطقه برای سال آینده از هم اکنون در دستور کار قرار دارد. بر اساس برنامه های تعریف شده، سال آینده تعويض پوشش 10 كيلومتر از خط صادراتي 48 اینچ ميانه- تبريز، تعويض كلاس 6 كيلومتر خط 40 اینچ و 2 كيلومتر خط 24 اینچ، تكميل پروژه واريانت خط 30 اینچ چلوند اردبيل، اجراي 9 مورد بستر آندي، احداث 15 مورد ارت، تعويض 11 مورد اتصال عايقي، پيگراني تميزكننده 6 خط لوله انتقال گاز، رفع نشتی های باقيمانده بلودان ها و تعمير 13 مورد غلاف خطوط لوله در دستور کار سال آینده این معاونت قرار دارد.
از ابتداي سال تاكنون، کارکنان معاونت مهندسي و خدمات فني منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران توانسته اند در حوزه های مختلف، همه برنامه هایی كه پیش بینی شده بود را با تلاش و پیگیری های مستمر به نتيجه برسانند.
معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 8عملیات انتقال گاز ایران می گوید: از مهم ترین برنامه های در حال پیگیری این معاونت، می توان به ساخت قطعات مورد نياز توربين و كمپرسور از سوی شرکت های توانمند دانش بنیان داخلي اشاره کرد. تامين این قطعات به دليل تحریم های ظالمانه با مشكل مواجه شده بود و با استفاده از ظرفيت شیوه نامه اجرایي كارگروه توليد بار اول قانون جهش توليد و همچنين قانون جهش توليد دانش بنیان (مصوبه سال 1401 مجلس شوراي اسلامي) در دستور کار منطقه قرار گرفته است.
به گفته عليرضا عربلو، این منطقه به عنوان پایلوت مقاوم سازی تاسيسات تقويت فشار گاز و خطوط لوله شرکت انتقال گاز ایران انتخاب شده است. بر این اساس، پروژه های مهمی در حوزه های یادشده به نتیجه رسیده است.
وی با بیان اینکه پروژه یادشده شامل دو فاز می شود، ادامه می دهد: فاز نخست شامل مطالعات اوليه و پایه ای مقاوم سازی بوده كه اين بخش به پایان رسيده است. فاز دوم شامل طراحي و برآورد طرح های مقاوم سازی نیز در حال انجام است.
به گفته عربلو، خوشبختانه در سال های اخير با تلاش و كوشش همه همكاران، اقدام های بسيار خوبي در حوزه های مختلف انجام شده که از آن جمله می توان به داخلي سازي قطعات آسیب دیده گيربكس Voith واحد F تاسيسات تقويت فشار گاز تبريز و راه اندازی مجدد آن بعد از سال ها وقفه به دلیل همكاري نکردن كارخانه سازنده و بهره برداری دوباره از آن و همچنین ساخت روتور كمپرسور گاز MAN تاسيسات تبريز كه از سوی سازندگان داخلي و با نظارت همكاران انجام شده، اشاره كرد.
تامین حداکثری قطعات، کالاها و تجهیزات مورد نیاز منطقه از شرکت های توانمند داخلی در دستور کار قرار دارد.
رئيس تداركات و عمليات كالای منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران می گوید: با پیگیری های انجام شده، داخلی سازی 83 قلم انجام و فرايند داخلي سازي 38 قلم دیگر نیز در دست اقدام است.
به گفته بهروز بخت آور، شناسايي MESC حقيقي براي اقلام پروژه انبارهاي اصلي فرعي و انتقال بيش از 4 هزار قلم كالا به رمزهاي موجودي انبار با هدف كنترل موجودي مطلوب تر و مصرف بهينه انجام شده است.
وی یادآور می شود: افزون بر موارد یاد شده، برنامه ریزی برای افزايش ميزان خريدها تا 20 درصد سال قبل در صورت افزايش چارت سازماني، برنامه ریزی برای كمتر شدن ميزان سفارش های تاييد نشده تا ميزان یک درصد خريدهاي انجام شده، افزايش ميزان سقف ريالي خريد طي دو سال آینده تا بيش از 30 درصد سال گذشته، افزايش ميزان رضایت مندی واحدهای سازماني و شرکت ها و تامين كنندگان و افزايش سرعت و دقت خريدها و پاسخگویی بهتر سيستم با اعمال و بهینه سازی سیستم های خريد از جمله برنامه های در دستور این امور برای سال آینده است.
بخت آور ادامه می دهد: افزايش شاخص کارآمدی سيستم در بهبود سلامت اداري و كمتر شدن گلوگاه های فساد با شفاف سازی بيشتر، افزايش سرعت و دقت روی پکیج های پيماني و قراردادها با آموزش نفرات مرتبط و پايش مستمر قراردادها، افزايش فيلترها و بررسي مداوم و مستمر ايندنت ها در جلسات كميته بررسي تقاضاها به منظور صرفه جویی و كاهش هزینه ها از دیگر برنامه های مدیریت تداركات و عمليات كالای منطقه به شمار می آید.
رئيس تداركات و عمليات كالای منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران تاکید می کند: در مسیر ارتقای سطح آگاهي کارکنان واحدهاي مختلف كالا (كنترل، تدارکات، رسيد و ارسال و عمليات انبارها) گام هایی برداشته ایم. با تهيه بروشورها و جزوات آموزشي، گردآوري دستورعمل ها، آیین نامه های درون و برون سازمانی و جزوات آموزشي از سطوح مختلف وزارت نفت و برگزاری دوره های آموزشی، اطلاعات کاری همکاران را افزایش داده ایم.
وی ادامه می دهد: با هدف ایجاد زبان مشترک تخصصی، سيستم مديريت اطلاعات كالا را در منطقه اجرایی کرده ایم و با سرعت بخشيدن به تبادل اطلاعات، مدت زمان انجام كارها را کاهش داده ایم.
اچ اس ای منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران، بيش از 48 مورد نظارت و مشاركت در عملیات فرايندي و تعميراتي نظير تزريق گاز، انشعاب گيري گرم، تعميرات خطوط لوله و تاسيسات و توپك راني و... داشته است.
رئيس ديسپچينگ و هماهنگ کننده واحد اچ اس ای منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران می گوید: بازديد از تجهيزات اعلان و اطفای حريق، مشاركت در برگزاري 6هزار نفر_ساعت دوره های آموزشي براي كاركنان، نظارت بر روند رعايت الزام های اچ اس ای در فعالیت پيمانكاران، برگزاري و مشاركت در رزمایش آمادگي براي واكنش در شرايط اضطراري، مشاركت و نظارت در فرايند برگزاري معاينات دوره ای و موردي سلامت كاركنان، انجام اقدام های موثر در زمينه مديريت پسماند و مديريت سبز، مديريت پساب، مشاركت و نظارت بر پايش آلاینده های زیست محیطی ناشي از فعاليت سازمان، از جمله فعالیت سال جاری این امور به شمار می آید.
به گفته شاپور مستقيمي مطلق، تجهيز ساختمان ها و اماكن منطقه به سيستم اعلان حريق كه فاقد اين زیرساخت ها بودند، با هدف ایمن سازی ساختمان ها، پيگيري رفع مشكلات مربوط به دستورعمل فوریت های پزشكي، بویژه در حوزه اعزام بيماران و مصدومان و جذب پزشكيار براي تاسيسات ايده لو، اردبيل، چلوند و بازرگان، بازآموزي و برگزاري دوره های آموزشي عمومي و تخصصي در زمينه اچ اس ای براي كاركنان، راه اندازی سيستم تصفيه فاضلاب براي مجموعه مهمانسراهاي ساحلي آستارا و بهینه سازی سيستم و برگزاری رزمایش های آمادگي براي واكنش در شرايط اضطراري در دستور کار سال آینده این امور قرار دارد.
وی تاکید می کند: با پیگیری های انجام شده، پزشكيار مورد نیاز این منطقه، جذب و مراكز سلامت كار سطح يك براي تاسيسات تبريز، تكاب، مرگنلر، مرند، هشترود و نوردوز راه اندازي شده است.
انتقال پايدار و ايمن گاز در سايه بازرسي فني كارآمد و بهره ور محقق می شود و همكاران امور بازرسي فني منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران هميشه پشتيبان عمليات بوده و با پايش هاي هدفمند تجهيزات و پشتيباني به موقع از تاسيسات و خطوط لوله، مسير انتقال مستمر گاز را هموار می کنند.
رئيس امور بازرسي فني منطقه 8 عمليات انتقال گاز ایران می گوید: برنامه های این امور در 9 ماه امسال به طور 100 درصدی محقق شده است.
به گفته محمدرضا عليزاده، پايش سلامت تجهيزات مكانيكي، برقي، ابزار دقيق و كنترل خوردگي تحت نظارت امور بازرسي فني در قالب بازرسی های برنامه ریزی شده در 9 مركز تاسيسات تقويت فشار، 4 ايستگاه اندازه گیری و صادرات گاز و 6 مركز بهره برداری خطوط لوله در سطح منطقه، نظارت بر پروژه های در دست اجرای تاسيسات تقويت فشار گاز، ایستگاه های اندازه گیری گاز و مراكز بهره برداری خطوط لوله منطقه، نظارت بر 3سه مورد عمليات هات تپ اجرا شده در گستره منطقه و نظارت بر اجراي تعميرات خطوط لوله شامل اسليوگذاري روي عيوب موجود به تعداد 20 مورد از عمده ترین فعالیت های انجام شده در حوزه بازرسي فني طي 9 ماه امسال به شمار می آید.
وی ادامه می دهد: بازرسي از كالاهاي استراتژيك خريداري شده شامل لوله ها، اتصالات، شيرآلات، اقلام توربوكمپرسور، بازرسي و نظارت بر تعميرات اورهال توربوكمپرسورهاي منطقه در قالب پیمان های اورهال و تامين قطعات و بازسازي از سوی شرکت های داخلي، ارزيابي نتايج پيگراني هوشمند به تعداد 55 مورد، بازرسي كالاي حين ساخت به تعداد 135 مورد، بازرسي كالاهاي مازاد و اسقاط به تعداد 470 مورد، بازرسي كالاهاي نهايي موجود در انبارهاي منطقه به تعداد 494 مورد، بازرسي اقلام برق و ابزار دقيق به تعداد 805 مورد و بازرسي اقلام كنترل خوردگي به تعداد 56 مورد از ديگر فعالیت های انجام شده امسال این امور است.
به گفته عليزاده، از ساير فعالیت های انجام شده از سوی امور بازرسي فني منطقه می توان به همكاري با امور بازرسي فني ستاد شركت ملي و انتقال گاز ايران در زمينه بازنگري و تدوين دستورعمل ها، انجام بازرسی ها و كنترل و پايش وضعيت خوردگي در خطوط لوله و تاسيسات منطقه، بازرسي رايزرها و همچنين نظارت بر پروژه های تعويض عايق، نشت یابی 4 هزار و 109 كيلومتر از خطوط لوله منطقه و 550 مورد نشت یابی از ایستگاه های تقويت فشار، اندازه گیری و لانچر و رسيور اشاره کرد.
به گفته رئيس امور بازرسي فني منطقه 8 عمليات انتقال گاز ایران، با هدف جهت گیری های راهبردي امور بازرسي فني كه در سند اهداف و راهبردهاي استراتژيك امور بازرسي فني تدوين شده، می توان به بهبود تعاملات برون سازمانی، بهبود تحويل و تحول، ارتقاي مديريت نگهداري و تعميرات و توسعه شراکت های استراتژيك اشاره كرد.
طرح پژوهشی شرکت ملی پخش به جمع برترین های کشوری راه یافت
دامنه گستردگی جایگاه پژوهش، نوآوری و فناوری در هر سازمان و دستگاه اجرایی تاآنجاست که بدون وجود چنین مولفه هایی امکان رشد و تعالی بی معناست. بی شک هر صنعتی برای بقا و دوام خود نیازمند داشتن دستاوردهای علمی و پژوهشی است که این مسئله در نفت به عنوان یک صنعت پیشران اقتصادی عینیت بیشتری دارد. در این میان، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به موازات دیگر شرکت های تابعه و فعال حوزه صنعت نفت و گاز کشور، سعی دارد تا ضمن بهره مندی از توان و ظرفیت مراکز و نهادهای پژوهشی، در زمینه خودکفایی نیز گام های اساسی بردارد و به مراتب نیازمندی های خود را با حمایت و تعامل این دست از مراکز جامه عمل بپوشاند.
ایرج کلهری، سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی درباره پیش زمینه پروژه «تعیین حدود مجاز انتشار آلایندگی هیدروکربن ها» (تی اچ سی) که حالا از آن به عنوان یک طرح پژوهشی برتر در سطح کشور یاد می شود، گفت: این طرح در اصل به منظور عملیاتی کردن مفاد تفاهمنامه سه جانبه ای پایه ریزی شد كه میان شركت ملي پالايش و پخش، سازمان حفاظت محيط زيست و ایران خودرو منعقد شد. با توجه به اعمال محدودیت از سوی سازمان محیط زیست، بررسی حدود مجاز انتشار آلایندگی (Total Hydro Carbon)كه به اختصار تی اچ سی خوانده مي شود، در تبدیل خودروها به دوگانه سوز، در دستور کار قرار گرفت.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی گفت: الزام ها و استانداردهای قانونی مطابق درخواست سازمان محیط زیست در دستور کار قرار گرفت. بعد از انجام مراحل مقدماتی، سیستم بلافاصله دست به کار شد و فرآيند انتخاب و انعقاد پروژه طبق نظام نامه پژوهش و فناوري وزارت نفت پیش رفت، به این منظور از محل اعتبارات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در سامانه ساتع، فراخوان اجرای طرح مورد اشاره منتشر شد و از ميان پيشنهادهای واصله، پروپوزال پژوهشکده خودرو، سوخت و محیط زیست دانشگاه تهران بر اساس دستورعمل های مربوط انتخاب شد.
وی ادامه داد: ناظرین تخصصی از طرف مدیریت سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نظارت کامل روی پروژه داشتند و خوشبختانه طرح پژوهشی با موفقیت خاتمه پیدا کرد، بعد از اتمام کار، در سازمان محیط زیست مورد بررسی و ارزیابی کامل قرار گرفت و در نهایت، حد مجاز متان خودروهای دوگانه سوز(بنزین/گاز) در حالت کارکرد گاز، از سوی سازمان محیط زیست ابلاغ شد.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از این طرح به عنوان گره گشایی از آلودگی هوا نیز یاد کرد و با بیان اینکه برای نخستین بار است که در تاریخ شرکت ملی پخش فراورده های نفتی این موفقیت حاصل شده است، افزود: با توجه به اهمیت این پروژه در تدوین استانداردها و کنترل آلودگی های مربوط به خودروهای دوگانه سوز، بنا به تشخیص وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و دیگر مراجع ذی صلاح، به عنوان طرح پژوهشي برتر در سطح کشور انتخاب شد که یک موفقیت ملی و مایه مباهات وزارت نفت است.
کلهری تصریح کرد: در کنار حجم عظیمی از فعالیت ها در زمینه سوخت رسانی، انتخاب یک چنین طرحی، آن هم به عنوان یک طرح حائز رتبه برتر کشوری، نشان از عملکرد شایسته شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان یکی از زیرمجموعه های فعال در صنعت نفت دارد.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در خصوص مخازن ای ان جی و چگونگی کارکرد آن در خودروهای پایه گازسوز گفت: ای ان جی به معنای گاز طبیعی جذب شده است، این فناوری به منظور ذخیره سازی گاز طبیعی برای سوخت وسایل نقلیه کاربرد دارد که به دلیل فشار کم و ایمنی بالا مهم ترین جایگزین برای مخازن حال حاضر خودروهای گازسوز است. وی ادامه داد: به منظور بهبود و افزايش سهم سی ان جی در سبد سوخت، پروژه پژوهشي با پژوهشگاه صنعت نفت منعقد شد که هم اکنون مراحل اجرايي آن به پایان رسیده و آزمایش میدانی به منظور اطمینان از عملکرد این گونه مخازن نیز با همكاری مركز تحقيقات موتور ایران خودرو (ايپكو) انجام شده است که در صورت تامین منابع مالی، به طور حتم در دستور کار خودروسازان قرار خواهد گرفت.
کلهری تصریح کرد: در مخازن ای ان جی آجرک هایی از جنس نانو تعبیه شده كه گاز در هنگام سوخت گیری به صورت فشرده در آن ذخیره سازی می شود و با کاهش فشار ناشی از مصرف، سوخت داخل مخزن آرام آرام رها شده و میزان پیمایش بیشتری بر اثر این مخازن صورت می گیرد.
وی به دیگر امتیازهای ویژه مخازن ای ان جی و به کارگیری آن در ناوگان حمل ونقل اشاره کرد و گفت: مزیت دیگری که می توان برای مخازن ای ان جی نام برد، شکل ظاهری آن است که حجم كمتري از صندوق ماشین ها را به خود اختصاص می دهد و به همین خاطر می تواند جذابیت زیادی برای استفاده در بین عموم مردم داشته باشد. سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی افزود: همچنین میزان مصرف سی ان جی در این مخازن بسیار کم است و با توجه به شرایط حال حاضر ناترازی بنزین و جایگزینی سوخت سی ان جی، وجود مخازن ای ان جی می تواند اثربخشی دوچندانی را در مصرف فراورده بنزین به همراه داشته باشد، که امیدواریم دست درکاران و سازمان های ذی نفع هرچه سریع تر منابع مالی لازم برای تجاری سازی این مخازن را در دستور کار قرار دهند.
کلهری یادآور شد: امروزه یکی از مهم ترین دلایل نبودرغبت برای استفاده از فراورده سی ان جی ایمنی لازم مخازن به کار برده شده در وسایل نقلیه است. نگاهی به آمارهای موجود نشان می دهد که درصد بالایی از حوادث مربوط به خودروهای گازسوز بر اثر انفجارهای ناشی از مخازن سی ان جی است كه به صورت غیرقانوني و خارج از كارخانه و گاه غیراستاندارد مخازنی را در داخل صندوق های ماشین تعبیه کردند و از سوخت سی ان جی استفاده می کنند که این مسئله به شدت ایمنی ماشین را با مخاطرات فراوانی همراه می سازد.
وی با بیان اینکه فناوری ای ان جی، نه تنها راهکار عملی برای افزایش سهم سی ان جی در سبد سوخت کشور خواهد بود، بلکه تاثیر بسزایی در کاهش آلودگی هوا نیز خواهد داشت، گفت: براي اينكه بتوانیم پروژه ای ان جی را توسعه داده و به مرحله تجاری سازی نزدیک کنیم، ضروری است تا سازمان های دیگری مانند ایران خودرو و وزارت صمت نیز پای کار بیایند و با تخصیص تسهیلات کافی، زمینه لازم برای تولید انبوه را فراهم آوریم.
کلهری با بیان اینکه تجهیزات اندازه گیری(ميترهای كوريوليس ديسپنسرهای) جايگاه های سی ان جی از تجهیزات مورد نیاز صنعت سی ان جی است که در قالب پروژه پژوهشي با دانشگاه صنعتی شریف در دستور كار اين اداره قرار گرفته است افزود: در حقیقت به دنبال این هستیم تا این تجهیز کاربردی را برای نخستین بار در کشور از سوی سازندگان داخلی بومی سازی کنیم. در صورت موفقيت در ساخت نمونه اوليه صنعتي و تجاری سازی آن، تجهيز مورد اشاره، كاربرد گسترده ای در سطح وزارت نفت خواهد داشت، اين پروژه نيز از محل اعتبارات شركت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در سامانه ساتع تامين اعتبار شده است.
وی بیان کرد: این طرح پژوهشی با پیشرفت های قابل توجهی همراه بوده، اما تنها چالش پیش رو این است که میترها می بایست مطابق با استانداردها و معیارهای تعیین شده، مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند و این مرحله از کار باید با تایید کارشناسان مربوطه در وزارت نفت انجام شود. با معرفی مراکزی از سوی وزارت نفت برای انجام کالیبراسیون میترها، نمونه های ارسالی برای آزمایش به این مراکز ارسال می شوند و در صورت تطابق با استانداردها، پس از تصویب برای اجرا در دستور کار قرارمی گیرند.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با بیان اینکه در حال حاضر منتظریم تا مرکزی از سوی وزارت نفت معرفی شود، گفت: امیدواریم وزارت هرچه سریع تر نسبت به این موضوع اهتمام لازم را به کار گیرد.
کلهری با طرح این سوال که چرا شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به دنبال ساخت میترهای مورد استفاده در جایگاه های سی ان جی است، عنوان کرد: این دست از مدل های کمپرسورهای سی ان جی در داخل تولید نمی شد و تماما وارداتی بود. تحریم های سال های اخیر ما را بر آن داشت تا برای رفع چالش در زمینه تامین قطعات و تجهیزات مورد نیاز، به بومی سازی روی آوریم و یک محصول ایرانی، آن هم بر اساس دانش و تکنولوژی داخلی تولید کنیم. وی ادامه داد: از طرفی، موضوع ساخت داخل و به ویژه ساخت بار اول ملاک و مبنای تمامی صنایع فعال در کشور است و ما نیز به عنوان یکی از دستگاه های ذی نفع در اجرای این موضوع می بایست برنامه ها، تصمیم گیری ها و سیاست گذاری های خود را حول محور ساخت داخل پیاده سازی می کردیم که خوشبختانه به موفقیت های چشمگیری نیز در این زمینه دست یافتیم.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی یادآور شد: هم اکنون می توان به روش های مختلفی بسیاری از کالاها و تجهیزات را وارد کشور کرد، اما دیگر انتظار رشد و شکوفایی صنایع داخلی بیهوده قلمداد می شود و اینکه وارد کردن تجهیزات به لحاظ قیمتی هم ارزبری بالایی به همراه خواهد داشت، از این رو طبق قوانین جاری و ساری، می بایست ساخت داخل و تامین کنندگان داخلی ارجحیت داشته باشند.
مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران سال گذشته طی فراخوانی به مناطق سی وهفت گانه تحت مدیریت این شرکت اعلام کرد که می توانند اولویت ها و نیازهای پژوهشی خود را به ستاد ارسال کنند. بر این اساس نیازهای پژوهشی ارسالی از سوی مناطق و مدیریت های ستادی در کمیته های تخصصی، ارزیابی و در نهایت 23 مورد به منظور تایید به شرکت ملی پالایش و پخش ارسال شد و از میان این تعداد نیاز پژوهشی اعلام شده، 17 عنوان در قالب سند راهبردی پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش تایید شد.
کلهری درباره نتیجه و ماحصل ارائه 17 نیاز فناورانه تایید شده، عنوان کرد: فرآیند تاییدیه عناوین پژوهشی به این صورت است که همه زیرمجموعه های فعال در صنعت نفت نیازهای خود را به وزارت نفت اعلام می کنند که در این میان ممکن است برخی نیازهای پژوهشی مشابه باشد و يا لازم باشد كه با نيازهاي ساير شرکت های زيرمجموعه شركت ملی پالايش و پخش فراورده های نفتی ایران، تلفيق شود. در نيتجه 9 مورد از نیازهای فناورانه مورد تایید قرار گرفت.
به گفته وی، البته تا زمانی که مهر تایید وزارت نفت بر موضوع های پژوهشی زده نشود، نمی توانیم برای اقدام و عملیاتی کردن این طرح ها کاری کنیم و اینکه به واقع مهم ترین اصل در اجرای هر طرح و پروژه ای، تامین منابع مالی است، مادامی که پروژه ای به فرض، روند تایید شدن را طی کند، اما بودجه ای برای اجرای آن تخصیص داده نشود، نمی توان کاری از پیش برد. امیدواریم تمهیدات لازم در این زمینه هرچه سریع تر اندیشیده شود.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی بیان کرد: ناگفته نماند که مدیریت پژوهش و فناوری شرکت پخش فراورده های نفتی نیز دست روی دست نگذاشته تا پروژه های ارسالی به تایید نهایی برسد، بلکه به موازات آن اقدام های درخور توجهی در دستور کار مدیریت قرار دارد که به مرور زمان در حال پیگیری است، به عنوان مثال فراخوان يك پروژه پيشنهادي در حوزه اچ اس ای به عنوان بررسي و ارزيابي روش هاي سيستماتيك اجرايي كاهش مواجهات شيميايي كاركنان بارگيري انبارهاي نفت به تازگي به اتمام رسيده و در حال بررسي پروپوزال هاي دريافتي به منظور انتخاب مجري هستيم.
کلهری راه اندازی تورهای پژوهشی برای دانشگاهیان و پژوهشگران عرصه صنعت نفت را ضروری دانست و گفت: این موضوع را در نشست پتروتک که چندی پیش از سوی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، مطرح کردم، معتقدم برگزاری این دوره های آموزشی و مواجهه میدانی پژوهشگران با صنعت نفت، سطح دانش و آگاهی آنان را بالا می برد و با دید وسیع تری مباحث را مورد ارزیابی و واکاوی قرار می دهند.
وی تصریح کرد: دانشگاهیان و نخبگان به فراخور ماهیت و فعالیتشان به دانش روزآمد مجهز و باخبر هستند و این موضوع می تواند کمک شایانی به روند فعالیت های صنعت نفت کند.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در این زمینه به نقش تاثیرگذار شرکت های دانش بنیان پرداخت و افزود: مدیریت پژوهش و فناوری با اغلب فعالان حوزه دانش بنیان کار می کند و حضور فعالی در صنعت نفت را از آنان شاهد هستیم، تفاهمنامه های همکاری نیز با برخی فعالان این عرصه به امضا رسیده است، اما اجرای آن منوط به تامین منابع مالی کافی و لازم است، افزون بر این تفاهمنامه در اصل یک پیش زمینه برای آشنایی است و در صورت اجرا کردن هر یک از طرح های پژوهشی، می بایست فراخوان داده شود و شرایط را برای حضور تمامی شرکت های دانش بنیان فراهم ساخت.
کلهری بر لزوم تشکیل مدیریت پژوهش و فناوری منسجم در سطح مناطق سی وهفت گانه شرکت پخش فراورده های نفتی تاکید کرد و گفت: امیدوارم با تغییراتی در ساختار سازمانی کارکنان بتوانیم از حضور جدی تر مدیران پژوهشی مناطق بهره کافی و لازم را ببریم، هرچند در حال حاضر برخی کارکنان در زمینه پژوهشی در مناطق زیرمجموعه به عنوان شبكه پژوهشي شركت فعالیت چشمگيري دارند، اما همین افراد به ناچار می بایست در حوزه های دیگر هم کمک حال مجموعه باشند و تمرکز کافی و لازم روی مباحث پژوهشی نخواهند داشت، که مدیران بالادستی باید تدابیری را اتخاذ کنند تا فضا برای حضور بیشتر کارکنان در این بخش از کار فراهم شود.
در گفت وگو با مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیرتشریح شد
مشعل پتروشیمی امیرکبیر، یکی از بزرگ ترین و قدیمی ترین مجتمع های پتروشیمی کشور به شمار می آید و بسیاری از اولین های صنعت پتروشیمی در این مجموعه رقم خورده است. این مجموعه تا کنون توانسته است افزون بر حفظ برنامه تولید و تامین ارز برای کشور، روند توسعه خود را ادامه دهد و به دنبال خوراک پایدار باشد. با سعید صادقی، مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر، برخی اولویت ها و برنامه های پیش روی این مجموعه صنعتی مرور شده است که در ادامه می خوانید.
در دل پتروشیمی امیرکبیر، طرح های کوتاه مدت و بلندمدت توسعه ای در دست اجراست که با به ثمر نشستن آنها در بازه های زمانی پیش بینی شده، تاثیرشان را شاهد خواهیم بود؛ موضوعی که مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر نیز به آن اشاره دارد.
سعید صادقی با اشاره به برنامه های توسعه ای شرکت پتروشیمی امیرکبیر و تشریح برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت برای تأمین خوراک پایدار، از توسعه میدان مارون خامی و احداث یک واحد پالایشگاه کوچک از سوی این شرکت خبر داد و افزود: سعی می کنیم تا دو سال آینده، امیرکبیر متفاوتی داشته باشیم.
سند بالادستی مطالعات راهبردی شرکت پتروشیمی امیرکبیر به منظور اجرای برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت در برابر تمام چالش ها و ریسک های پیش روی تولید مستمر این مجموعه، پیش بینی و تدوین شده است.وی همچنین با اشاره به استفاده طیف وسیعی از خوراک ها در واحد الفین پتروشیمی امیرکبیر از خوراک های گازی گرفته تا خوراک های مایع اظهار کرد: تأمین خوراک پایدار، اساسی ترین چالش و ریسک پیش روی مجموعه امیرکبیر است؛ زیرا منبع ثابتی برای آن در نظر گرفته نشده و این موضوع، پتروشیمی امیرکبیر را با چالش های فراوانی از جمله مشکلات بین مجتمعی روبه رو کرده است.
صادقی با اشاره به برنامه های کوتاه مدت پتروشیمی امیرکبیر برای تأمین خوراک گفت: با وجود تعهد درون گروهی پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس در هلدینگ خلیج فارس برای تأمین خوراک پتروشیمی تازه به بهره برداری رسیده گچساران، قرارداد تأمین خوراک پتروشیمی امیرکبیر با این شرکت به مدت یک سال تمدید و قرارداد تأمین خوراک پشتیبان یکساله نیز با پتروتجهیز ایرانیان منعقد شده است. وی تصریح کرد: به لحاظ فنی و در عمل، کوره های خوراک گازی و مایع (دوال) مجموعه را به سمت استفاده بیشتر از گاز اتان برده ایم تا تولید بیشتری از آن داشته باشیم. درست است که این برنامه کوتاه مدت می تواند سودآوری برای شرکت داشته باشد؛ اما حفظ اصل مال بر سودآوری اولویت دارد. بنابراین، موضوع تأمین خوراک پایدار پتروشیمی امیرکبیر باید به صورت اساسی حل شود.
مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر با بیان اینکه با شرکت ملی نفت ایران در مورد میدان مارون خامی با توجه به بعد مسافت و حجم میدان به منظور تأمین پایدار خوراک تفاهم کرده ایم، اظهار کرد: کنسرسیومی با حضور شرکتی از مجموعه انرژی گسترسینا (زیرمجموعه بنیاد مستضعفان) به عنوان شریک اکتشاف و تولید تشکیل شده و هم اکنون با همکاری شرکت حفاری شمال در فاز تهیه پروپوزال هستیم و این برنامه در حال انجام است.مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر با بیان اینکه نوع قرارداد این طرح به احتمال زیاد آی پی سی(IPC) خواهد بود، گفت: از آنجا که سهامدار عمده پتروشیمی امیرکبیر، بانک رفاه است، بنابراین از طریق منابع این بانک، تضامین مالی تأمین خواهد شد،
ضمن اینکه با چند مجموعه دیگر نیز برای فاینانس، مذاکره شده است. صادقی با اشاره به اینکه با توسعه مخزن گازی مارون، ظرفیت بسیار بالایی برای رفع ناترازی گاز کشور در 6 ماهه دوم سال ایجاد می شود، افزود: توسعه این مخزن برای کشور، بسیار مهم است و پتروشیمی امیرکبیر با قبول ریسک آن می تواند با توجه به ظرفیت بالای اتان موجود، بخشی از نیاز پتروشیمی بندر امام و ان جی ال 3200 را تأمین کند.
مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر در زمینه تأمین پایدار خوراک مایع واحد الفین این مجموعه نیز گفت: احداث سه مخزن ذخیره سازی خوراک مایع و یک واحد پالایشگاه کوچک کنار آنها، در زمینی از منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در دستور کار قرار گرفته که در حال اخذ مجوزهای آن هستیم.
وی افزود: با اجرای این طرح می توانیم به طور مستقیم و بدون واسطه، خوراک را از پالایشگاه ها خریداری و در یک واحد پالایشگاه کوچک احداث شده خودمان براساس نیاز به برش های لازم استحصال کنیم و به خوراک پایدار دست یابیم، ضمن اینکه دیگر نیازی به اجاره مخزن نخواهیم داشت.
صادقی با بیان اینکه پس از اخذ مجوز لازم، وارد فاز طراحی خواهیم شد و بر مبنای خوراک های مورد نیاز این واحد، طراحی انجام خواهد شد، افزود: برآورد می شود این پالایشگاه در مدت زمان 18 ماه احداث شود. با تأمین 100 درصدی خوراک واحد الفین به عنوان واحد مادر این شرکت، در نهایت 60 تا 65 درصد خوراک واحدهای پلی اتیلنی ما تأمین می شود و برای تولید با 100 درصد ظرفیت اسمی، به حدود 250 هزار تن اتیلن مازاد نیاز است.
مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر در ادامه از اخذ مجوز ساخت یک مخزن اتیلن که یکی از بزرگ ترین مخازن راهبردی کشور خواهد بود، خبر داد و گفت: اقدام های اولیه برای ساخت این مخزن در دست انجام است. با ساخت این مخزن، در مواقع اضطراری، تا یک ماه خوراک اتیلن واحدهای پایین دست این مجموعه تأمین خواهد بود.
صادقی ادامه داد: این مخزن 16 هزار تنی اتیلن، پتروشیمی امیرکبیر را به یک شرکت بزرگ در تأمین خوراک اتیلن تبدیل خواهد کرد و اجرای این سیاست در همسویی با تکمیل زنجیره ارزش است.
وی همچنین با بیان اینکه پتروشیمی امیرکبیر با مدیریت دریافت خوراک هوشمند در 6 ماهه اول امسال، رکورد دریافت گاز اتان از پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس در طول سه سال و نیم گذشته را شکسته است، گفت: این مجموعه با مدیریت هوشمند دریافت خوراک، توانسته است گاز بیشتری با تغییر آرایش کوره ها و در خوراک مایع نیز خوراکی که درصد بیشتری اتیلن تولید می کند، دریافت کند.
مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر با بیان اینکه روزانه حدود 44 تن بر ساعت، اتان از پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس دریافت می شود، ادامه داد: در مجموع روزانه حدود 92 تن بر ساعت اتیلن مورد نیاز شرکت از واحد الفین خود شرکت، پتروشیمی های مارون و بندرامام و گاه از خط اتیلن غرب تأمین می شود.
صادقی به تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت پتروشیمی امیرکبیر برای مدیریت چالش تأمین خوراک اشاره کرد و افزود: این شرکت در مرداد امسال، حدود 68 هزار تن پلیمر تولید و رکورد ادوار گذشته در تولید ماهانه پلی اتیلن را شکست و در شهریورماه این رکورد را تثبیت کرد.
وی با بیان اینکه این شرکت افزون بر تولید محصولات بین مجتمعی، 516 هزار تن محصولات پلیمری پلی اتیلن سبک، پلی اتیلن سبک خطی و پلی اتیلن سنگین از ابتدای امسال تا ابتدای دی ماه تولید کرده است، گفت: این شرکت در کنار تولیدات اصلی، حجم تولیدات جانبی که زیان ده هستند را با مدیریت بهینه کاهش داد و امیدواریم تا پایان سال به تولید 700 هزار تن پلی اتیلن دست یابیم.
مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر با اشاره به اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، تعهد پتروشیمی امیرکبیر در تأمین نیاز داخل را 50 درصد نسبت به پارسال افزایش داده است، تصریح کرد: این موضوع موجب کاهش 50 درصدی حجم صادرات این مجموعه شده است؛ اما در بعضی گریدها 30 درصد نیاز بازار را پتروشیمی امیرکبیر تأمین می کند.
صادقی به عرضه ماهانه 32 هزار تن محصول در بورس کالا اشاره و اظهار کرد: تا 10 آبان امسال 450 هزار تن محصول به فروش رسیده که نزدیک به 230 تا 240 هزار تن از تولیدات شرکت صادر و مابقی در بورس عرضه شده است. براساس سیاستگذاری دولت، اولویت، تأمین نیاز داخل است و عرضه داخلی پتروشیمی امیرکبیر در قیاس با مدت مشابه سال گذشته،5 درصد افزایش عرضه داشته است.
وی عمده بازار محصولات پتروشیمی امیرکبیر را کشورهای همسایه و بازارهای کشورهای مستقل مشترک المنافع (سی آی اس) دانست و ادامه داد: سهامدار پتروشیمی امیرکبیر، دولتی است و سعی می شود مقاصد بازار صادراتی شرکت به نحوی باشد که بیشترین ارزش خرید را محقق کند. به این دلیل بازارهای صادراتی این مجموعه متعدد نیست.
مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر تأکید کرد: تقاضا برای سه گرید تولیدی پتروشیمی امیرکبیر بسیار بالاست؛ اما پس از انجام تعمیرات اساسی، به دنبال توسعه گریدهای شرکت هستیم.
صادقی با اشاره به اینکه برخی تجهیزات حساس پتروشیمی امیرکبیر11سال است که تعمیرات اساسی نداشته اند، بر ضرورت انجام تعمیرات اساسی این تجهیزات تأکید و تصریح کرد: برای انجام تعمیرات اساسی، باید قطعات و تجهیزات مورد نیاز و خوراک کافی برای واحدهای پایین دستی موجود باشد که به این منظور تا جایی که مقدور بود، سفارش داخلی تجهیزات مورد نیاز داده شده است.
وی با اشاره به افزایش 3.5 برابری حجم سفارش کالا در پتروشیمی امیرکبیر اعلام کرد: جایگزینی کاتالیست 14 میلیون دلاری با کاتالیست 2 میلیون دلاری ایرانی در این مجتمع در حال انجام است.مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر همچنین یادآور شد: هم اکنون 50 درصد از نیازمندی های تعمیرات اساسی آماده است و بقیه نیز تا فروردین سال 1403 آماده خواهد شد؛ البته بنا بود امسال، تعمیرات اساسی این مجتمع آغاز شود؛ اما به دلیل زمان بر شدن سفارش گذاری های خارجی با توجه به تحریم ها، این مهم به تعویق افتاد.صادقی در بخشی دیگر به تبدیل وضعیت 350 نفر از نیروی انسانی این شرکت براساس قانون ایثارگری اشاره و تصریح کرد: هم اکنون از سه هزار و 300 نیروی این شرکت، بیش از 60 درصد بومی ماهشهر و بیش از 80 درصد بومی استان هستند.
وی با تأکید بر حمایت حداکثری از ساخت داخل گفت: در اجرای طرح های توسعه و قطعات و تجهیزات مورد نیاز، هر آنچه که قابل تأمین در داخل باشد، از توان متخصصان داخلی استفاده می شود.
مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر با اظهار امیدواری از اینکه تا دو سال آینده، امیرکبیر متفاوتی خواهیم داشت، افزود: اجرای طرح های توسعه ای، تولید محصول پتروشیمی امیرکبیر را از 80 درصد به بالای 100درصد می رساند و پیش بینی شده است که حتی به 110 درصد نیز برسد. به این ترتیب تا 30 درصــــد افـزایــش تــولـیـد خواهیــم داشت.
شرکت پتروشیمی امیرکبیر همسو با اجرای تعهدات تولیدی خود، همواره تلاش کرده است تعهد خود نسبت به مردم شهرستان بندرماهشهر را در قالب مسؤولیت های اجتماعی عملی سازد و براین اساس برای تامین حق السهم خود در شورای راهبری سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی (متشکل از نمایندگان شرکت های پتروشیمی مستقر در منطقه) به منظور تأمین مالی پروژه ها و موضوعات مطروحه در حل مشکلات منطقه کوشیده است. از سوی دیگر، این مجموعه تولیدی با همکاری سازمان ها و نهادهای منطقه ای تلاش دارد تا برخی نیازهای مهم با اولویت مردم منطقه را برطرف سازد. از این رو پتروشیمی امیرکبیر افزون بر آغاز ساخت ۲۰ واحد مسکونی برای مددجویان کمیته امداد و ساخت یک مدرسه دخترانه ۱۲ کلاسه در فاز 7 بندرماهشهر را هم اجرایی کرده است. همچنین مشارکت با سازمان حفاظت محیط زیست در تکمیل پروژه باغ موزه محیط زیست بندرماهشهر و تأمین روزانه غذای مرکز نگهداری از کودکان معلول تحت نظر سازمان بهزیستی، از دیگر اقدام های این مجموعه تولیدی در عمل به تعهدات اجتماعی برای مردم منطقه است .
از دیگر اقدام های مرتبط با مسؤولیت های اجتماعی پتروشیمی امیرکبیر، می توان به اهدای البسه و پوشاک به مؤسسات و افراد نیازمند، ﺣﻤﺎﯾﺖ و ﮐﻤﮏ ﺑﻪ آزادی زﻧﺪاﻧﯿﺎن ﻣﺤﮑﻮم ﺑﻪ ﭘﺮداﺧﺖ دﯾﻪ ﻧﺎﺷﯽ از ﺟﺮاﯾﻢ غیرعمد و حمایت از اقتصاد محلی به وسیله خریدهای محلی و اجرای پروژه های اجرایی از طریق پیمانکاران بومی اشاره کرد.
در آخرین اقدام نیز پتروشیمی امیرکبیر، در تهیه و ارسال 150 دستگاه لوازم سرمایشی به مددجویان کمیته امداد بندرماهشهر با کمیته امداد این شهرستان مشارکت داشته است.
اقدام های زیست محیطی این مجموعه در حوزه محیط زیست نیز اقدام های قابل توجهی انجام داده که از جمله آن می توان به ﺗﺮوﯾﺞ ﺑﻬﺪاﺷﺖ، ﺳﻼﻣﺖ ﺧﺎﻧﻮاده از طریق مشاوره و سمینارهای آموزشی و همایش های علمی، ﻣﺸﺎرﮐﺖ در ﻧﻬﺎدﯾﻨﻪ ﺷﺪن روز ﻫﻮای ﭘﺎک، زﻣﯿﻦ ﭘﺎک و دیگر روزﻫﺎی ﻣﺮﺗﺒﻂ با موضوع محیط زیست در ﺗﻘﻮﯾﻢ ﮐﺸﻮر و تقویم جهانی، ﻣﺸﺎرﮐﺖ در ﻃﺮح ﭘﺎﮐﺴﺎزی آلودگی های زﯾﺴﺖ ﻣﺤﯿﻄﯽ ﭘﺎرک ها و ﻓﻀﺎﻫﺎی ﺳﺒز و عدم ارسال پساب صنعتی به خور به عنوان اولین و تنها شرکت پتروشیمی منطقه اشاره کرد. درنتیجه این اقدام ها، تندیس ویژه صنعت سبز کشور برای پنجمین سال متوالی به پتروشیمی امیرکبیر اهدا شده است.
در بیست وچهارمین همایش ملی واحدهای صنعتی، معدنی و خدماتی سبز، از اقدام های پتروشیمی امیرکبیر با هدف تصفیه پساب های صنعتی، کاهش محسوس گازهای فلر وهمچنین کمک به کاشت گیاهان بومی تجلیل شد.
صنعت نفت در مسیر تقویت و رفع مشکلات دانش بنیان ها قرار گرفته است
مشعل | حمایت های همه جانبه ای که طی دو سال گذشته در مسیر تقویت دانش بنیان ها شکل گرفته، به نحوی بوده که این شرکت ها توانسته اند در حوزه های مختلف از جمله در صنعت نفت، جایگاه و موقعیت مناسب خود را پیدا کنند. از نامگذاری سال 1401 به عنوان سال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» تا دستورات مهمی که در مسیر رفع موانع و افزایش عملکرد دانش بنیان ها و مجموعه های فناور صادر شد، زمینه ای را فراهم کرده اند تا صنایع کشور در بخش های مختلف، بویژه صنعت نفت بتوانند از ظرفیت مجموعه های فناور و دانش بنیان بهره ببرند.
حضور موثر شرکت های دانش بنیان در بخش های مختلف، ازجمله صنعت نفت،موجب شده این شرکت ها در اجرای طرح ها،نقش آفرین ظاهر شوند و با ورود بیش از پیش خود به پروژه ها، راه را برای ادامه مسیر هموار سازند.
با تاکید رهبر معظم انقلاب در بهره گیری از توانمندی شرکت های دانش بنیان و حمایت از آنها برای اجرای طرح ها، دولت سیزدهم در شروع به کار خود، این موضوع را فصل الخطاب دستگاه های اجرایی زیرمجموعه خود قرار داد. جواد اوجی، وزیر نفت نیز از ابتدای شروع به کار خود در دولت سیزدهم، حمایت و راهگشایی مسیر برای شرکت های دانش بنیان را در دستور کار خود قرارداد. افزون بر این، در این مدت، موضوع دانش بنیان کردن صنایع بالادستی و پایین دستی نفت و گاز، با تاسیس و تقویت شرکت های دانش بنیان برای طراحی، مهندسی، ساخت، نصب تجهیزات و انتقال فناوری به منظور افزایش خودکفایی مورد تاکید بوده است.
در برنامه ریزی های صورت گرفته برای صنعت نفت، از توسعه نوآوری مبتنی بر نظام ملی نوآوری، بهبود مستمر فرایندها و محصولات مبتنی بر پیشرفت روبه جلوی فناوری، سازمان و بازار با هدف خلق ارزش اقتصادی بیشتر در دوره گذار انرژی از سوخت فسیلی به انرژی های تجدیدپذیر و همچنین تحول دیجیتال و هوش مصنوعی به عنوان انقلاب صنعتی چهارم یاد شده است.
روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری در بازدید مقام معظم رهبری از غرفه وزارت نفت در نمایشگاه توانمندی های تولید ایرانی در حسینیه امام خمینی(ره)، گزارشی از عملکرد مثبت وزارت نفت در حوزه حمایت از دانش بنیان ها ارائه کرد. وی همچنین گزارشی از عملکرد دولت در حوزه حمایت از دانش بنیان ها و رشد فعالیت شرکت های فناور و سیاستگذاری های انجام شده، درباره فعالیت های وزارت نفت در این حوزه نیز توضیحاتی به مقام معظم رهبری ارائه کرد.
دهقانی با اشاره به کسب رتبه نخست وزارت نفت در اجرای برنامه «تولید بار اول اقلام راهبردی» طی دو دوره متوالی افزود: این وزارتخانه همچنین امسال موفق به کسب رتبه نخست حمایت از نخبگان و شرکت های دانش بنیان شده است.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، حمایت گسترده از شرکت های دانش بنیان و ورود آنها برای کمک به حل مشکلات فناورانه صنعت نفت را از بهترین نمونه های همکاری صنعت و دانشگاه توصیف و اظهار کرد: درمجموع، با وزارت نفت برای مدت پنج سال در حجم تقریبی دو میلیارد دلار توافقنامه امضا شده که این توافقنامه ها و قراردادها، میان وزارت نفت با شرکت های دانش بنیان در هفت گروه کالایی منعقد شده است.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور نیز در جریان بازدید از نمایشگاه توانمندی های تولیدات داخل، دستورهایی برای رفع مشکلات و تسهیل و تسریع در روند فعالیت های شرکت های دانش بنیان صادر کرد.
در جریان بازدید رئیس جمهوری از این نمایشگاه، فعالان و شرکت های دانش بنیان با ارائه توضیحات لازم درباره محصولات تولیدی و تشریح فعالیت های خود، مشکلات در مسیر تولید را با وی درمیان گذاشتند.
رئیسی در این بازدید سه ساعته، همچنین از بخش های مربوط به ارائه توانمندی ها و دستاوردهای شرکت های دانش بنیان در طراحی و ساخت تجهیزات صنایع حفاری چاه های نفت و صنعت پتروشیمی و کاتالیست ها، و سایر حوزه ها دیدن کرد.
در حاشیه بازدید رئیس جمهوری از این نمایشگاه، برنامه ریزی های انجام شده شرکت های بزرگ صنعتی برای دانش بنیان شدن و ارتقای کیفی خود و فعالیت و مسائل و مشکلات شرکت های دانش بنیان در بخش های مختلف تشریح شد و رئیس جمهوری، ضمن قدردانی از تلاش ها، دستورهایی برای رفع مشکلات و تسهیل و تسریع در روند فعالیت این شرکت ها صادر کرد.
البته این پیگیری و صدور دستور برای رفع موانع شرکت های دانش بنیان و فناور در دو سال گذشته برای اولین بار نبوده است. وزیر نفت و معاون فناوری ریاست جمهوری نیز در این مدت بارها موانع اجرایی و حمایت های مالی از شرکت های دانش بنیان و عقد تفاهمنامه و قرارداد جدید با این شرکت ها را پیگیری کرده اند.
وزیر نفت، در حاشیه بازدید از دومین نمایشگاه روایت پیشرفت در مشهد هم با اعلام ساخت داخل ۲۰۰ قلم کالای پرمصرف صنعت نفت در دولت سیزدهم گفت: در مجموعه وزارت نفت در آغاز دولت، ۱۵۰شرکت دانش بنیان در وزارت نفت فعال بود و امروز این عدد به بیش از ۶۵۰ شرکت در مجموعه وزارت نفت رسیده است.
اوجی با تاکید بر اینکه در بخش های مختلف صنعت نفت خودکفا هستیم، افزود: امروز در صنعت نفت در همه بخش های این حوزه خودکفا هستیم و وجود شرکت های دانش بنیان و نخبگانی که کار می کنند، تاییدی بر این ادعاست. در این دولت، فعالیت های جدی انجام شده و از مهم ترین موارد استفاده بهینه از توان شرکت های دانش بنیان است.
وزیر نفت همچنین گفت: ۲۰۰ قلم کالای راهبردی که مورد نیاز صنعت نفت بوده و پیش از این از طریق واردات تامین می شد، اکنون با تکیه بر توان سازندگان داخلی ساخته می شود.
تا زمانی که شرکت های خارجی در کشورمان رفت و آمد داشتند و واردات تجهیزات، کالاها و دانش فنی از شرکت های معتبر بین المللی آسان بود، توجه به توانمندی داخلی و اعتماد به تجهیزات ساخت داخل هم بسیار محدود و نزدیک به صفر بود؛ اگرچه تحریم های همه جانبه در سال های گذشته برای اقتصاد کشور و صنعت نفت، محدودیت و خسارت های زیادی به همراه داشته؛ اما به مدد همین محدودیت ها، بسیاری از شرکت های فناور و دانش بنیان در همکاری و تعامل با شرکت های بزرگ صنعتی کشور، نیازهای آنها را برآورده کردند.
در این مدت، بسیاری از مواد شیمیایی و تجهیزات و دانش فنی از سوی شرکت های داخلی دانش بنیان تولید شد و امروز همکاری و ارتباط با این شرکت ها برای صنعت نفت و زیرمجموعه هایش، به یک الزام تبدیل شده است. همانطور که وزیر نفت اعلام کرده، بیش از 650 شرکت دانش بنیان در ارتباط با صنعت نفت هستند و هزاران میلیارد تومان قرارداد مشترک بین آنها منعقد شده است.
باید توجه داشت که اقتصاد دانش بنیان، تنها راه رسیدن به بهره وری برای تحقق رشد تولید و مهار تورم در کشور است. از آنجا که بزرگ ترین چالش امروز ما، نداشتن فناوری در حوزه های گوناگون است، افزایش فناوری می تواند به افزایش بهره وری منجر شود و این همان نیاز امروز صنعت نفت است. بهره وری، مقوله ای نسبی و قیاسی است و اگرچه خوب است خودمان را با رقبای مختلف در بازارهای جهانی بسنجیم؛ اما رسیدن به حد مورد نیاز از فناوری هم اهمیت دارد. مسأله دانش بنیان شدن صنایع امروز مهم تر از نان شب است و باید در همه حوزه ها، بخصوص در بخش های دولتی که بهره وری کمتری دارند، این موضوع پیگیری شود.
اهمیت دیگر حرکت در مسیر فناوری و دانش بنیان شدن صنایع از آن جهت است که برای ماندگاری در بازارهای جهانی و رقابت با کشورهای تولیدکننده صنایع نفت، گاز و پتروشیمی لازم است که به آخرین تکنولوژی ها و فناوری های روز دنیا دسترسی داشته باشیم. آنچه به عنوان استقلال صنعت نفت از کشورهای خارجی مورد توجه است، همین موضوع است که بتوانیم در شرایط تحریم و محدودیت های بین المللی، نیازهای داخلی را تامین کنیم و روند برنامه های توسعه ای متوقف نماند.
گفت وگو با دکتر سعید گران پی، رئیس شورای تخصصی سلامت روان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
سمیه راهپیما سلامت روان، یکی از موضوعات مهم برای تمام کارکنان به شمار می رود و حمایت از عوامل روانی محیط کار، امری بسیار ضروری است. بیشتر افراد می دانند که شناخت عوامل خطر مرتبط با کار، می تواند بر ارتقای سلامت روان تاثیر بگذارد و از فرسودگی شغلی، کاهش کارآمدی در محیط کار و پیشرفت شغلی جلوگیری کند. بنا بر اهمیت این موضوع، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، در دل خود نهادی را با عنوان شورای تخصصی سلامت روان ایجاد کرده که سعید گران پی، متخصص اعصاب و روان و رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت استان بوشهر با بیش از 25 سال سابقه خدمت در منطقه عملیاتی اقتصادی انرژی پارس، با اشراف بر معضلات و چالش های سلامت روان در صنعت نفت، مسؤولیت آن را به عهده دارد. او در گفت وگو با «مشعل» به فعالیت های دو ساله این شورا پرداخت که در ادامه می خوانید.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، در زمینه هایی چون طب صنعتی، مسائل ایمنی، پزشکی خانواده و... به صورت تخصصی ورود کرده، به همین منظور و با هدف تکمیل این زنجیره، از دو سال گذشته، شورای تخصصی سلامت روان تشکیل شد. چنانکه می دانید، فعالیت های عملیاتی صنعت نفت، هم اکنون سطح وسیعی از جغرافیای کشور را در برگرفته، مواردی همچون اقماری کاری، مهاجرت نیروهای تخصصی به مناطق عملیاتی و شرایط سخت کاری، می تواند تاثیر قابل توجهی بر سلامت روان کارکنان و خانواده های آنها داشته باشد.
از این رو و به منظور تعدیل عوامل منفی تاثیرگذار بر سلامت روان، همچنین حفظ سلامت کارکنان و خانواده های آنها، شورای تخصصی سلامت روان بهداشت و درمان صنعت نفت، با رویکرد جامع نگر هدفمند و با بهره گیری از تخصص های مرتبط و متنوع د ر حوزه های روانشناسی، روانپزشکی، طب کار، پزشکی خانواده و مددکاری اجتماعی، با حضور معاونت زنان سازمان بهداشت و درمان تشکیل شد. این شورا، برنامه عملیاتی متناسب با اولویت های حوزه سلامت روان کارکنان را در پایان هر سال، به روزرسانی و به روسای مناطق 16گانه بهداشت و درمان صنعت نفت ابلاغ و اجرای آن را نیز رصد می کند.
معمولا در اغلب سازمان ها با فرد دچار اختلال روانی، برخورد انضباطی و قانونی می شود و این خود، می تواند از عوامل ایجاد چرخه منفی در روند بیماری و تشدید اختلال در عملکرد فعالیت های شغلی و ارتباط بین فردی در محیط کار و خانواده شود.
از آنجا که اولین حلقه شناسایی اختلالات رفتاری در سازمان ها، واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی است، تعامل و گسترش ارتباط نظام سلامت روان سازمان با واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی صنعت نفت، به عنوان یکی از ارکان اصلی مورد توجه قرار گرفت و بر نظارت رئیس روابط کار و مددکاری بهداشت و درمان نیز به عنوان یکی از اعضای شورای تخصصی سلامت روان، بر پیشبرد اهداف مشترک و همکاری بین بخشی تاکید شد. از سوی دیگر، براساس یافته های علمی در زمینه سلامت روان، مشخص شده که بسیاری از اختلالات روانشناختی و رفتاری در محیط کار، به دلیل عوامل مختلفی ایجاد می شوند که کنترل و مدیریت آن، افزون بر اقدام های درمانی، نیازمند مداخلات مددکاری اجتماعی است.
محوریت برنامه های آموزشی و ارتقای سواد سلامت روان در برنامه های عملیاتی، مبتنی بر رویکردی جامع محور و بهره مندی از ظرفیت کارشناسان واحدهای مددکاران اجتماعی صنعت نفت در رفع مشکلات کارکنان است.
با این رویکرد و با هدف آموزش و گسترش مشارکت بین بخشی، برای نخستین بار گردهمایی هم اندیشی و هم افزایی کیفی ارائه خدمات موثر به کارکنان را با حضور روسای مددکاری اجتماعی شرکت های پتروشیمی منطقه پارس و به میزبانی پتروشیمی پردیس در مهر امسال برگزار کردیم. انتظار می رود روسای دیگر مناطق سازمان بهداشت و درمان نیز با برگزاری اینگونه گردهمایی ها، زمینه بهره گیری از ظرفیت حوزه مددکاری شرکت ها را در درمان و کمک به بیماران حوزه سلامت روان فراهم کنند.
سلامت روان مدیران، می تواند نقشی بسیار مهم در افزایش نشاط اجتماعی و به تبع آن، افزایش روند بهره وری و خلاقیت در محیط کار داشته باشد. حفظ سلامت کارکنان نیز به عنوان یکی از اصلی ترین مسؤولیت های مدیران محسوب می شود و نقش آنها را در پیشگیری از ایجاد استرس و فرسودگی شغلی(Burn Out) در کارکنان سلامت روان مجموعه دوچندان می کند. بنابراین، ایجاد فرهنگ ساختاری مراقبت از خود و دیگران به عنوان یکی از مسؤولیت های سازمانی به شمار می رود.
امروزه با توجه به موضوع اقتصاد سلامت و محدودیت های منابع مالی در نظام سلامت، خود مراقبتی و دیگر مراقبتی، به عنوان یکی از ارکان اصلی در نظام های موفق سلامت در کشورهای پیشرفته مطرح است. از این رو و به منظور آموزش و گسترش این رویکرد علمی موفق و با هدف ارتقای سلامت روان و مشارکت افراد در پایش و مراقبت فعال از سلامت خود، خانواده و همکاران در منطقه اقتصادی انرژی پارس، شورای تخصصی سلامت روان از دو سال قبل، اقدام به اجرای طرح آزمایشی «آموزش مدیران کلیدی در صنعت نفت (Gatekeepers)» کرد که در این خصوص، گردهمایی های متعددی با حضور مسؤولان و مدیران شرکت های صنعتی منطقه پارس به صورت ماهیانه برگزار می شود. در این طرح، رویکرد و رفتار مناسب با کارکنان دارای اختلالات شایع سلامت روان (اختلالات خلقی، ارتباطی، مصرف مواد، تاب آوری و خودکشی که البته شایع نیست، اما اهمیت بسیار دارد)، آموزش داده می شود.
پرهیز از برخورد سازمانی و مقابله ای در این موارد و ترغیب به مراجعه و پیگیری درمان، همچنین بهره گیری از ظرفیت واحد مددکاری در رفع مشکلات و فاکتور های زمینه ساز، از مهم ترین محور های مورد تأکید در این آموزش هاست.
طرح Gatekeepers با برنامه ریزی و حضور صاحبنظران علمی حوزه روانپزشکی و مطابق با دستورعمل های نظام سلامت روان کشور اجرا می شود که خوشبختانه مورد استقبال مدیران ارشد شرکت های صنعتی منطقه قرار گرفته و با توجه به بازخوردهای مثبت، این طرح از سال آینده در دیگر مناطق صنعت نفت سراسر کشور اجرایی خواهد شد.
برنامه محور های عملیاتی براساس اولویت های استخراج شده از اطلاعات پرونده های طب صنعتی کارکنان، همچنین سنجش سلامت روان خانواده های کارکنان در پرونده های پزشکی خانواده آنان و مراجعان به درمانگا ه های روانپزشکی سازمان و همچنین گزارش واحد های مددکاران اجتماعی مناطق با برگزاری جلسات هم اندیشی اعضای شورای تخصصی و رابطان سلامت روان بهداشت و درمان صنعت نفت تدوین و اجرایی می شود. محوریت اصلی برنامه عملیاتی طی دو سال گذشته، ارتقای «سواد سلامت روان» براساس فرزندپروری، پیشگیری از خودکشی، خودمراقبتی، پیشگیری از مصرف مواد، اختلالات خلقی، اختلالات اضطرابی، مهارت کنترل استرس و مهارت ارتباطی با همسر در برنامه عملیاتی لحاظ شده است. همچنین به روزرسانی دانش و مهارت بالینی ارائه دهندگان خدمت، انتخاب پرسشنامه های متناسب با گروه هدف در معاینات طب صنعتی و پزشکی خانواده و تدوین دستورعمل های کاربردی در این زمینه، از جمله فعالیت های اصلی شورای تخصصی سلامت روان بهداشت و درمان صنعت نفت بوده است.
این برنامه عملیاتی، حاصل ساعت ها هم اندیشی با کارشناسان و متخصصان باتجربه و آشنا به مشکلات کارکنان صنعت و خانواده های آنهاست که تدوین شده و اجرا می شود؛ اما متاسفانه یکی از چالش های اصلی در این خصوص، مداخلات غیرحرفه ای و موازی کاری ارائه خدمات روانشناسی درمانی و آموزشی بدون هماهنگی با سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در برخی شرکت های صنعتی است. به طوری که مدتی قبل، یکی از پالایشگاه های گاز، ارائه خدمات سلامت روان به کارکنان خود را به مناقصه گذاشته بود. این رویکرد، ناصواب افزون بر هدر رفت منابع مالی، روند درمان و آموزش های پیشگیری موثر و متناسب در این زمینه را نیز دچار اختلال می کند. لازم به ذکر است، براساس مصوبه شورای مدیران و معاونین وزارت نفت در سال 1401، تمام اقدام های مرتبط با حوزه سلامت روان از جمله مراکز مشاوره باید زیر نظر سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت فعالیت کنند.
با توجه به اهمیت سلامت روان، تا دستیابی به انتظارات قابل قبول و استاندارد فاصله زیادی وجود دارد، کمبود منابع مالی و نیروی انسانی در این بخش، از جمله مهم ترین چالش ها به شمار می رود. حمایت سیاستگذاران و مدیران ارشد در این زمینه، بسیار راهگشا خواهد بود. از سوی دیگر، توسعه صنعتی در مناطق، آثار فرهنگی - اجتماعی قابل توجهی بر جمعیت پیرامونی صنعت دارد که توجه به ابعاد فرهنگی و سلامت روان آنان نیز بخشی از مسؤولیت های اجتماعی صنعت نفت به شمار می رود. بنابراین ارائه خدمات درمانی، بویژه آموزش سواد سلامت روان آنان، یکی از اهداف شورای تخصصی سلامت روان بهداشت و درمان صنعت نفت به شمار می رود. از این رو و با هدف اجرای مسؤولیت اجتماعی، با آموزش و پرورش، کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی برخی مناطق، مانند عسلویه و بوشهر تفاهم نامه هایی برای ارائه خدمات درمانی و آموزشی امضا کرده ایم که ارائه خدمات آموزشی به مدارس جمعیت پیرامونی و برگزاری کلاس های آموزشی در کمپ های ترک اعتیاد زیر نظر اداره بهزیستی، بخشی از فعالیت های دیده شده در این تفاهمنامه هاست.
اکنون بخشی از کارکنان صنعت نفت، به صورت اقماری فعالیت می کنند که این شیوه کاری، سبب بروز برخی مشکلات روحی در این افراد می شود.
در زمینه سلامت روان، محورهای متعددی وجود دارد و میزان استرس کارکنان اقماری با توجه به محیطی که در آن فعالیت می کنند، متفاوت است. از این رو می توان گفت که شرایط روحی کارکنان سکوهای نفتی در قیاس با دیگر کارکنان اقماری صنعت نفت سخت تر و درصد اختلالات روانپزشکی و ارتباطی در میان این کارکنان و خانواده های آنان بیشتر است.
بهتر است، افرادی که شغل اقماری را انتخاب می کنند، از قبل خصوصیات شخصیتی آنها بررسی و آموزش های لازم به آنها داده شود. به عنوان نمونه، یک نفر چند سال در شمال کشور فعالیت می کند؛ اما برای افزایش حقوق خود، تصمیم به کار اقماری می گیرد، حال آنکه از سختی و مشکلات آن و ظرفیت روانی و تحمل خودآگاهی ندارد. به دلیل حساسیت این موضوع، کارگروهایی همانند بهداشت و درمان در مرکز توسعه مدیریت نفت فعال هستند که درباره تعدیل مدرک، تعیین سمت و تناسب فعالیت شغلی کارکنان تصمیم گیری می کند. نکته مهم در این میان، آن است که نباید اعمال قوانین براساس احساسات و بدون توجه به شرایط و خصوصیات شخصیتی افراد باشد.
پیشنهاد می شود، از ابتدای ورود افراد به صنعت نفت، آموزش های لازم در مورد مشاغل اقماری به آنها داده شود تا از شرایط کار در چنین محیط هایی آگاهی پیدا کنند، ضمن آنکه تمام افراد متقاضی کار اقماری، ارزیابی و نتیجه آن برای مدیریت منطقه ارسال شود.
مشاوره در مراکز به صورت حضوری و تلفنی صورت می گیرد و با توجه به محدودیت های مـوجـــود، در حـال حــاضر امکـــان استفاده از این خدمـــات برای متقاضیان در برخی مناطق فراهم نیست. از این رو برای رفع این کاستی، با مراکز مورد تایید سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت قراردادهایی بسته شده تا کارکنان و خانواده های آنها، امکان دسترسی به مراکز مشاوره ای را داشته باشند.
طی 6 ماه اول امسال، در محور ارتقای توانمندی ارائه دهندگان خدمات سلامت روان، در مجموع بیش از 48 پمفلت آموزشی، 3 وبینار هارد کیس تخصصی، 8 وبینار آنلاین آموزشی، 37 پادکست صوتی آموزشی 5 دقیقه ای با موضوعات مختلف و 3 وبینار آنلاین هم اندیشی با حضور اعضا و رابطان سلامت روان و مددکاران اجتماعی سازمان بهداشت و درمان برگزار شد. ضمن آن که به مناسبت هفته سلامت روان در سراسر کشور بیش از 84 کارگاه آموزشی در شرکت های صنعتی و سالن های همایش خانوادگی برگزار شده است. به مناسبت هفته پیگیری اعتیاد در مدارس سراسر کشور 56 کارگاه آموزشی با حضور دانش آموزان، مدیران و معاونان آموزشی مدارس و خانواده های آنان اجرا شده است. با همکاری شرکت ملی نفت، برگزاری اولین همایش سلامت بانوان وزارت نفت با هدف تقویت تعامل درون سازمانی برگزار شد. برنامه مبارزه با اعتیاد در محیط کار از سوی شورای تخصصی سلامت روان تدوین و جهت اجرا به مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ارسال شده است. ضمن آنکه از ابتدای سال تاکنون از سوی همکاران شورای تخصصی سلامت روان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت 81 هزار و 474 نفر ساعت کلاس آموزشی برگزار شده است .
برای ارائه خدمات سلامت روان در صنعت نفت، هیچ گونه تفاوتی بین نیرو های رسمی و پیمانکاری قائل نیستیم و در حد توان و بضاعت سازمانی در زمینه های آموزشی و درمانی آماده ارائه خدمات به این عزیزان هستیم و معتقدیم که اثرات مثبت ارتقای سلامت روان، علاوه بر بهبود کیفی زندگی آنان، موجب افزایش انگیزه کاری و بهره وری در صنعت خواهد شد.
سلامت روان در کشور، تا حدودی مغفول مانده و کمتر به آن توجه شده است. با توجه به تاثیر متقابل سلامت جسم و روان، بدون تردید سرمایه گذاری و اهتمام به این موضوع می تواند ضمن افزایش کیفیت زندگی و ایجاد نشاط اجتماعی، سبب کاهش قابل توجه مراجعان بیماری های جسمی شود و از هدر رفت منابع مالی نیز پیشگیری کند. از سوی دیگر، این مهم می تواند زمینه ساز محیط کار و زندگی شاداب، همچنین توسعه اقتصادی اجتماعی کشور باشد. بهداشت و درمان صنعت نفت، نیازمند حمایت های جدی و مستمر مسؤولان و سیاستگذاران ارشد صنعت نفت با هدف تقویت زیرساخت های مورد نیاز بویژه تامین نیروی انسانی کارآمد و تقویت عوامل انگیزشی لازم در این حوزه است.
امید است، با توجه به سختی و ماهیت شغلی کارکنان حوزه سلامت روان، توجه به شرایط اقتصادی و جایگاه شغلی این همکاران زحمتکش در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بیش از پیش مورد توجه مسؤولان قرار گیرد.
زنان به عنوان نیمی از جمعیت تشکیل دهنده جوامع بشری، همواره نقشی تاثیرگذار داشته اند و حضور این بخش از جمعیت در کنار مردان موجب شده است نظام ساختاری جامعه در مسیر پویایی گام بردارد و تحول آفرین ظاهر شود. در کشور ما نیز نقش و تاثیر زنان بر ساختار جامعه مشهود است و این مهم را می توان از شکل گیری انقلاب اسلامی در دهه 50 تاکنون که در آستانه چهل و پنجمین سال پیروزی انقلاب قرار داریم، مشاهده کرد. زنان این مرز و بوم با ایفای نقش موثر خود در عرصه های مختلف، اثبات کرده اند، این شایستگی را دارند که برای اداره امور در زمینه های مختلف از توانمندهای آنها بهره گرفته شود که خوشبختانه صنعت نفت از حضور و توانمندی چنین زنانی بی بهره نیست.در این صنعت زیربنایی، بخشی با عنوان امور زنان و خانواده فعال است. در ادامه به برخی اقدام های انجام شده یا در دست اجرای این بخش اشاره شده است.
پيگيري تصويب ارائه سهميه خاص كاركنان معلول یا داراي فرزند معلول تحت تكفل از ظرفيت اماكن تفريحي نفت
پيگيري اختصاص يك روز يا نسبتي از ظرفيت باشگاه های ورزشی نفت به كاركنان معلول یا داراي فرزند معلول تحت تكفل
پیگیری برقراری عدالت جنسیتی در پرداخت مزایای رفاهی به زنان شاغل دارای فرزند مشابه مردان و حذف شرط تکفل فرزندان از طريق معاونت زنان و خانواده رياست جمهوري
پیگیری تامین مهدکودک برای نگهداری فرزندان مادران شاغل از طریق خرید خدمات از سوی مديريت هاي منابع انساني شركت هاي اصلي
بند (پ) ماده (15) قانون حمايت از خانواده و جواني جمعيت در خصوص افزايش يك سال به سنوات معتبر بازنشستگي به ازاي هر فرزند حداكثر تا فرزند پنجم (حداكثر سه سال) به كاركنان رسمي، پيماني و قراردادي كه از تاريخ لازم الاجرا شدن قانون مذكور (19/08/1400) صاحب فرزند سوم تا پنجم مي شوند.
بند (ت) ماده (17) قانون حمايت از خانواده و جواني جمعيت در خصوص برخورداري از كاهش سن بازنشستگي كاركنان زن شاغل رسمي، پيماني و قراردادي كه از تاريخ لازم الاجرا شدن قانون مذكور (19/08/1400) صاحب فرزند يا فرزنداني مي شوند (به ازاي فرزند اول و دوم يك سال و فرزند سوم و بيشتر يك و نيم سال (به ازاي هر فرزند)
برقراری ارزشیابی سالیانه خارج از سهمیه برای زنان شاغل در دوران مرخصی زایمان
اضافه شدن اعطای وام اضطراری برای «تولد فرزند» به سایر موارد
اظهارنظر تخصصی در خصوص لوایح و طرح های دولت محترم و مجلس محترم شورای اسلامی از جمله برنامه پنج ساله توسعه هفتم، پيش نويس ماده واحده معافيت خدمت زنان داراي شرايط خاص خارج از محل سكونت، آيين نامه جديد دوركاري، لايحه مربوط به روش هاي كمك باروري در مراكز درمان ناباروري و...
مكاتبه با مديران عامل شركت هاي اصلي و واحدهاي مستقل در خصوص تسهيل دوركاري و مرخصي بدون حقوق مادران شاغل داراي فرزند زير سه سال
پيگيري ايجاد زيرساخت بانك اطلاعاتي زنان توانمند شاغل در صنعت نفت
نيازسنجي، احصا، تدوين و تصویب دوره هاي آموزشي ويژه توان افزايي مشاوران امور زنان و خانواده مشتمل بر 19 دوره آموزشي در تقویم آموزشی نفت
نيازسنجي و احصای اولويت هاي آموزشي ويژه تحكيم بنيان خانواده مشتمل بر 20 عنوان
برگزاري مستمر نشست هاي تخصصي و دوره هاي آموزشي در خصوص توازن نقش هاي خانوادگي و شغلي زنان شاغل، توسعه فردی و ...
برگزاري نشست آموزشي با عنوان «نگاهي نو به نقش زنان در پيروزي انقلاب اسلامي» به مناسبت دهه مبارك فجر
به روزرسانی صفحه امور زنان و خانواده وزارت نفت در شبکه داخلی نفت و ارائه مطالب مختلف از جمله اطلاعيه ها، بخشنامه ها، مصوبه ها، محتوای فرهنگی و ... در حوزه زنان، خانواده وجمعیت
چاپ اولین فصلنامه امور زنان و خانواده وزارت نفت در پاییز 1402
برگزاري مسابقات فرهنگي به مناسبت هفته بزرگداشت مقام زن
دیدار با همکاران توانخواه در روزهای مناسبتی مانند روز جهانی عصای سفید، روز جهانی معلول، روز ناشنوایان و تجلیل از آنها
دیدار مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده و مشاور مديرعامل شركت نفت فلات قاره در امور زنان و خانواده با کارکنان اقماری سکوی سروش و پايانه شناور خليج فارس در منطقه نفتی بهرگان به مناسبت روز پدر، پخش کلیپ های تبریک فرزندان و اعطای لوح تقدیر
مجتمع پارس جنوبی
سرپرست خط لوله جدید فاز ۱۶ پارس جنوبی با اشاره به افزایش بیش از ۸ میلیون مترمکعبی تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی گفت: با بهره برداری از خط لوله جدید فاز ۱۶ پارس جنوبی، امکان تولید پایدار گاز از این فاز به میزان ۲۸.۳ میلیون مترمکعب در روز فراهم شده است.
نعمت الله شهرویی با اشاره به افتتاح خط لوله جدید این فاز اظهار کرد: این خط لوله به منظور انتقال ۲۸.۳ میلیون مترمکعب گاز و میعانات گازی از سکوی فاز ۱۶ به پالایشگاه ششم پارس جنوبی برای انتقال پایدار گاز در دستور کار شرکت نفت و گاز پارس قرار گرفت.
وی ادامه داد: با توجه به قدمت خط لوله قبلی و مشکلاتی که وجود داشت، امکان تولید حداکثری گاز با ظرفیت اسمی از فاز ۱۶ نبود و ظرفیت انتقال گاز از سکوی فاز ۱۶ با خط لوله پیشین به حدود ۲۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده بود.
سرپرست خط لوله جدید فاز ۱۶ پارس جنوبی با بیان اینکه بر این اساس تصمیم گرفته شد برای پایداری جریان گاز از فاز ۱۶ پارس جنوبی خط لوله جدیدی اجرا شود، تأکید کرد: طول این خط لوله ۱۱۵ کیلومتر است که ۱۱۰ کیلومتر آن دریایی است و هم اکنون به طور کامل اجرا شده و به بهره برداری رسیده است.
شهرویی گفت: با توجه به اینکه گاز تولیدی از فاز ۱۶ پارس جنوبی ترش است، باید جنس این لوله ها متفاوت باشد، بنابراین تأمین این خط لوله از خارج انجام شده است، اما تمام مراحل اجرایی مانند جوشکاری و لوله گذاری در بستر دریا از سوی پیمانکار داخلی بود.
وی ادامه داد: برای تولید پایدار گاز در زمستان از فاز ۱۶ پارس جنوبی، از ۲۰ مهر امسال خط لوله دریایی را به بخش قدیم خشکی متصل کردیم و این خط لوله با ظرفیت ۲۸.۳ میلیون مترمکعب در روز در مدار قرار گرفت و با این اقدام ۸.۳ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور در دولت سیزدهم اضافه شد.
سرپرست خط لوله جدید فاز ۱۶ پارس جنوبی ارزش قرارداد ساخت خط لوله جدید فاز ۱۶ را ۱۶۰ میلیون یورو و مدت قرارداد را ۱۵ ماه اعلام و اظهار کرد: این کار با تکیه بر دانش و توانمندی پیمانکار داخلی انجام شده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، برخی شایعات مطرح شده درباره استانی شدن کارت های هوشمند سوخت را تکذیب کرد و گفت: هیچ محدودیتی برای سوخت گیری در هیچ کدام از مناطق کشور وجود ندارد.
جعفر سالاری نسب با رد برخی شایعات مطرح شده درباره فاقد اعتبار بودن کارت های سوخت در سفر شهروندان به دیگر مناطق افزود: هیچ محدودیتی برای کارت سوخت هیچ کدام از شهروندان وجود ندارد.
وی تاکید کرد: هم وطنان می توانند بدون هیچ گونه محدودیتی از طریق کارت سوخت شخصی در همه استان ها سهمیه سوخت خود را دریافت و سوخت گیری کنند.
پالایشگاه نفت آبادان
مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان از تکمیل پروژه اجرای خطوط انتقال فرآورده های پالایشگاه آبادان برای صادرات از اسکله های این شهرستان با دریافت مجوز مالی در بودجه ۱۴۰۳ خبر داد.
حکیم قیم در حاشیه سفر جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: نخستین محموله های صادراتی با صادرات گاز مایع آغاز شد اما برنامه هایی برای توسعه این اسکله ها دیده شده است که دیگر فرآورده ها مانند نفتا، وکیوم باتوم و انواع محموله را از این اسکله ها صادر کنیم برای همین خطوط لوله مورد نیاز کشیده شده و در حال تکمیل است.
وی ادامه داد: با پیگیری مدیرعامل شرکت پالایش و پخش و مجموعه وزارت نفت و همکاری مجلس شورای اسلامی مجوز لازم برای اختصاص بخشی از بودجه سال آینده از محل افزایش ظرفیت تولید پالایشگاه در نظر گرفته شده است که از آن برای پرداخت اقساط فاز ۲ و انجام پروژه های مختلف همچون توسعه خدمات اسکله صادراتی آبادان استفاده خواهد شد.
مدیرعامل پالایشگاه آبادان به ظرفیت صادرات محصولات مختلف از پالایشگاه آبادان اشاره کرد و توضیح داد: این مورد بستگی به ظرفیت کشتی ها دارد، که در حال حاضر کشتی های حمل گاز ال پی جی با توجه به نوع خاصشان و اینکه آبخور زیادی دارند در حدوده یکهزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار و ۵۰۰ تن می توانند وارد اسکله نفتی آبادان شوند امابه خاطر محدودیت های اتصال اروندرود به خلیج فارس باید آبخور آنها ۴ متر و ۸۰ سانت باشد.
قیم افزود: با رفع مشکلات می توانیم کشتی هایی حامل مواد نفتی سیال با ظرفیت ۵ تا ۱۰ تن را با توجه به کیفیت ساخت و فلت بودن آنها نیز پذیرا باشیم.
وی ابراز امیدواری کرد با توجه به این مصوبه اخیر در بودجه سال ۱۴۰۳ بتوان شاهد آمد و شد کشتی ها و رونق بیشتر اسکله های نفتی بود.
پخش فراورده های نفتی منطقه بوشهر
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر گفت: همزمان با ایام الله دهه مبارک فجر، سه مجتمع خدماتی رفاهی در سطح منطقه بوشهر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به بهره برداری رسید.
علیرضا برازجانی در آیین بهره برداری از این جایگاه ها که معاون استاندار بوشهر، فرماندار، نماینده مجلس و دیگر مدیران شهرستانی نیز حضور داشتند، گفت: جایگاه مجتمع خدماتی رفاهی «چرخاب» واقع در کمربندی برازجان به اهرم به مساحت ۱۸ هزار متر مربع با ۳۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری احداث و به بهره برداری رسید.
وی اظهار کرد: این جایگاه دارای دو سکو بنزین با هشت نازل و همچنین دو سکو نفت گاز با هشت نازل طراحی و احداث شده و زمینه اشتغال زایی ۲۵ نفر را نیز فراهم کرده است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر درباره دیگر جایگاه تازه تأسیس گفت: مجتمع خدمات رفاهی «یزدانی» واقع در جاده شبانکاره به روستای سراج آباد، به مساحت ۱۲ هزار مترمربع دارای دو سکو بنزین با ۱۰ نازل و یک سکو نفت گاز با هشت نازل، با ۲۵۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری و اشتغال زایی برای ۲۳ نفر احداث و راه اندازی شده است.
این مقام مسئول درباره دیگر جایگاه احداث شده گفت: مجتمع خدمات رفاهی «مهاجر» واقع در جاده برازجان به بوشهر با زمینی به مساحت ۱۰ هزار مترمربع دارای دو سکو بنزین با ۶ نازل و یک سکو نفت گاز با چهار نازل است.
مدیر منطقه بوشهر افزود: این جایگاه با سرمایه گذاری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال طراحی و احداث شده و زمینه اشتغال زایی ۲۳ نفر را نیز فراهم کرده است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر با ۸۲ باب جایگاه عرضه سوخت مایع، ۳۵ باب جایگاه عرضه سی ان جی و ۱۴ باب جایگاه در حال ساخت در حال خدمت رسانی به مردم استان بوشهر و هموطنان است.
پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی
جایگاه اختصاصی «رضایی مرند» به عنوان یکصدوهشتادوششمین جایگاه عرضه سوخت منطقه آذربایجان شرقی همزمان با گرامیداشت دهه فجر با حضور معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری، مدیریت و مسئولان منطقه و شهرستان مرند به بهره برداری رسید.ناصر راشدی، مدیر منطقه آذربایجان شرقی در آیین گشایش این جایگاه عرضه سوخت، با تبریک چهل و پنجمین فجر شکوهمند انقلاب اسلامی ایران و تاکید بر حفظ ارزش های نظام و اهداف بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) گفت: به منظور خدمت گزاری به مردم شریف با پیگیری و نظارت مدیریت و مسئولین منطقه و سرمایه گذاری بخش خصوصی، ۱۰ باب جایگاه اختصاصی جدید امسال در سطح منطقه بهره برداری و عملیاتی شده است.وی با اشاره به اینکه این جایگاه سوخت سیزدهمین جایگاه عرضه ناحیه مرند است، افزود: این جایگاه در زمینی به مساحت هزار و ۸۲۲ مترمربع با هزینه حدود ۱۲۰ میلیارد تومان با سرمایه گذاری بخش خصوصی در ورودی شهرستان مرند به بهره برداری رسید.مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی افزود: این جایگاه دارای سه سکوی بنزین معمولی و سوپر با چهار دستگاه تلمبه دو نازله، دو دستگاه تلمبه چهار نازله با اشتغال زایی برای ۱۲ نفر آماده ارائه خدمات سوخت رسانی به مردم عزیز است.راشدی تصریح کرد: این جایگاه با سه سکوی سی ان جی و سه دستگاه دیسپنسر و 6 نازل با رعایت استانداردهای لازم مورد بهره برداری قرارگرفته است و ماهانه به طور میانگین ۵۰۰ هزار لیتر در مصرف بنزین صرفه جویی می شود.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
پروژه احداث خط لوله انتقال پروپان و بوتان از پالایشگاه های سایت یکم پارس جنوبی به اسکله های بندر پتروشیمی و اسکله شماره ۱۰ یکی از پروژه های ملی و راهبردی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران است.بیژن گرجیان، مجری طرح خط لوله نهم سراسری گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به ضرورت اجرای این پروژه گفت: به دلیل قدیمی بودن خطوط لوله کنونی انتقال پروپان و بوتان به اسکله صادراتی پتروشیمی، ایراداتی در پوشش و عملکرد آن ایجاد شده است، از این رو احداث این خط به منظور تعمیرات خطوط موجود در اولویت قرار گرفت تا پایداری صادرات این دو محصول کلیدی حفظ شود.گرجیان با بیان حجم پیشرفت پروژه افزود: این پروژه بر اساس دستورعمل و پیمان ۱۵ ماهه است اما بررسی ها در حال اجراست تا مدت زمان این پروژه به ۱۰ ماه کاهش یابد که البته این مهم بستگی به عوامل زیادی دارد. اکنون نیز حجم پیشرفت واقعی پروژه ۸ درصد است که از پیشرفت برنامه ریزی شده جلوتر هستم.
سیروان امینی، مدیر پروژه لوله جدید صادرات گاز مایع درباره لزوم اجرای این پروژه توضیح داد: خطوط لوله ای که اکنون پروپان و بوتان را به اسکله صادراتی پتروشیمی منتقل می کند، پس از گذشت سال های متمادی فعالیت، دچار ایرادهایی شد و با توجه به خاص بودن خطوط لوله و چندلایه بودن این لوله ها و دمای منفی ۴۱ درجه سیال پروپان و منفی ۶ درجه سیال بوتان در برخی نقاط این خطوط با فرسوده شدن و تخریب پوشش بالایی لوله دچار یخ زدگی شده است. فارغ از این مشکل، به دلیل فرآیند دستی شیرهای ایستگاه ها و گرم شدن سیال و افزایش بخار، بارگیری در کشتی ها از ۲۲ ساعت به ۶ یا ۷ روز افزایش پیدا می کند و این تأخیر، سبب پرداخت جریمه ۴۰ هزار دلاری در روز می شود.وی در ادامه با اشاره به هدف اصلی این پروژه گفت: ازآنجا که نمی شود صادرات کشور را قطع کرد و این منطقه و صادرات آن یکی از گلوگاه های صادراتی کشور به شمار می رود، تعمیر خطوط صادرات پروپان و بوتان اهمیتی ویژه دارد و دلیل و هدف اصلی احداث خط جدید نیز همین نکته است که با احداث آن، تک تک خطوط کنونی از سرویس خارج و سیال به این خط منتقل می شود و پس از تعمیر دوباره به سرویس بازمی گردد، از این رو هدف و ضرورت این پروژه تعمیرات خطوط و پایداری صادرات است.
مدیر پروژه لوله جدید صادرات گاز مایع با تأکید بر پیچیدگی این پروژه اظهار کرد: تعدد ذی نفعان در این کریدور یکی از مشکلاتی است که در این پروژه با آن روبه رو هستیم و هرگونه فعالیت مستلزم هماهنگی با چندین بخش و واحد است و برای فعالیت باید برنامه فعالیت روزانه ارائه و مجوز فعالیت روزانه کسب شود. یکی دیگر از مشکلاتی که با آن روبه رو هستیم، شلوغ بودن و ازدیاد خطوط لوله در این کریدور است که مباحث ایمنی اچ اس ای را در اولویت قرار می دهد و این سبب پیچیدگی و حساسیت های بیشتر پروژه می شود.
امینی روند پیشرفت این پروژه را قابل قبول دانست و گفت: پیشرفت برنامه ریزی ما تا به امروز ۵.۴ درصد بود که به دلیل خرید به موقع لوله ها، پیشرفت واقعی پروژه به ۸ درصد رسیده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی
وزیر نفت با اهدای لوح های جداگانه از مدیر تامین و توزیع و معاون مدیر تامین و توزیع در حمل ونقل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی برای تلاش در امر سوخت رسانی تجلیل و قدردانی کرد.جواد اوجی در این لوح ها افزون بر قدردانی از تلاش بی شائبه و مساعی بی دریغ مرتضی عابدینی، مدیر و رمضان هاشمی معاون، از همکاری صمیمانه و مشارکت مسئولانه مجموعه تحت مدیریت در امر خطیر و محوری سوخت رسانی و خدمت رسانی به آحاد مردم شریف ایران اسلامی قدردانی و تشکر کرده است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مدیر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: ۸.۲ هزار میلیارد تومان محصولات پتروشیمی در دی ماه ۱۴۰۲ در بورس های کالایی عرضه اعتباری شده است.عباس غلامی اظهار کرد: مجموع عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس کالا و انرژی ۳۵ درصد و ارزش عرضه های اعتباری در بورس های کالایی در دی ماه بالغ بر ۸.۲ هزار میلیارد تومان بوده است.
وی ادامه داد: از فروردین تا پایان دی ماه ۱۴۰۲ بیش از ۶۳ هزار میلیارد تومان محصولات پتروشیمی به صنایع پایین دست عرضه شده است.
مدیر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر استمرار نهضت احیای واحدهای تولیدی افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی با ترغیب شرکت های پتروشیمی به عرضه اعتباری محصولات بر این نوع عرضه تاکید دارد.عملکرد عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در فروردین ماه ۳.۲ همت، اردیبهشت ماه ۵.۵ همت، خردادماه ۵.۸ همت، تیرماه ۶ همت، مردادماه ۷ همت، شهریورماه حدود ۶.۲ همت، مهرماه ۷.۲ همت، آبان ماه ۷.۱، آذرماه ۷.۵ و در دی ماه ۸.۲ همت بوده که نشان از شکست رکورد عرضه اعتباری ماهانه دارد.براساس عارضه یابی موانع تولید صنایع تکمیلی از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، موضوع تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش یکی از مهم ترین چالش های فعالان صنایع تکمیلی پتروشیمی کشور برای خرید مواد اولیه است.فروش اعتباری افزون بر احیای واحدهای صنعتی، سبب شتاب دهی توسعه محصولات نهایی، ایجاد حداکثر ارزش افزوده و افزایش اشتغال زایی در کشور شده است.
مدیریت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، اقدام های صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت به عنوان بزرگ ترین صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی کشور برای دانش بنیان شدن صنعت نفت را تشریح کرد.وحیدرضا زیدی فرد گفت: صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی صنعت نفت از سال ۱۴۰۰ با مجوز صندوق نوآوری و شکوفایی و با سرمایه ثبتی هزار و ۳۰ میلیارد ریال تأسیس شد. این صندوق با همت و سهامداری ۱۲ شرکت اصلی دولتی (شرکت ملی نفت ایران، ملی گاز ایران، ملی صنایع پتروشیمی، ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی) و غیردولتی صنعت نفت (هلدینگ خلیج فارس، مجموعه صندوق بازنشستگی صنعت نفت و...) با هدف ارزش آفرینی در حوزه ارائه خدمات مالی و تسهیل تأمین مالی - اعتباری شرکت های دانش بنیان، فناور و فعال در صنعت نفت فعالیت می کند.وی ادامه داد: صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت آذرماه ۱۴۰۱ سرمایه ثبتی خود را به مبلغ ۲هزار و ۶۰میلیارد ریال و در خردادماه امسال نیز سرمایه ثبتی خود را به مبلغ ۵ هزار میلیارد ریال افزایش داد و بزرگ ترین صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی کشور به شمار می آید.معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری گفت: با توجه به تصویب آیین نامه اجرایی ماده (۸) قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی و با هدف حمایت از تولید محصولات دانش بنیان، توسعه و حمایت از شرکت های تولیدکننده محصولات و کالاهای ساخت داخل و تسهیل ارائه خدمات مالی و تضامین موردنیاز شرکت های فعال در حوزه صنعت نفت دستورعمل اجرایی «ترهین مطالبات قراردادی» یکم بهمن ماه ۱۴۰۱ از سوی وزیر نفت ابلاغ شده است.زیدی فرد با اشاره به اینکه تاکنون بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان انواع خدمات مالی و اعتباری از این طریق به شرکت های دانش بنیان ارائه شده است، افزود: فرآیند ترهین مطالبات قراردادی با ارسال کتبی اطلاعیه تصمیم به ترهین قرارداد از سوی نهاد مالی به کارفرما آغاز می شود و در ادامه کارفرما با تأیید اصالت قرارداد، رضایت خود را برای اشتراک گذاری اطلاعات مالی قرارداد به نهاد مالی اعلام می کند. قرارداد ترهین با تأمین کننده امضا و کارفرما برای هر پرداخت قراردادی به شرکت متقاضی مجوز لازم را از نهاد مالی اخذ می کند.
پخش فراورده های نفتی منطقه ایلام
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ایلام از افتتاح ناحیه آبدانان در این منطقه همزمان با چهل و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران خبر داد.پرویز ایدون در مراسم افتتاح این ناحیه جدید که روز سه شنبه (۱۷ بهمن) با حضور جمعی از مدیران استانی برگزار شد، گفت: ناحیه آبدانان پنجمین ناحیه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه و دویست و سی و سومین ناحیه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در کشور است.وی تصریح کرد: به منظور ایجاد سهولت، افزایش سرعت در خدمت رسانی، جلب رضایت ارباب رجوع، تأمین، توزیع و نظارت بر توزیع سوخت شهرستان که قبلا در ناحیه دره شهر انجام می شد، از روز گذشته با سه نفر کارمند، خدمات رسانی به مردم شریف این شهرستان را آغاز کرد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه قراردادهای فناورانه طی دو سال اخیر در این شرکت به ارزش تقریبی ۸۰۰ میلیارد تومان است، گفت: این قراردادها در مجموع ۱۷ میلیون یورو صرفه جویی ارزی به همراه داشته و بیش از ۱۹۰ موقعیت شغلی مستقیم در حوزه دانش بنیانی ایجاد کرده است.
محمد گلستان باغ با بیان اینکه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به منظور تأمین نیازهای فناورانه، راهبردی و تحریمی، سطح ارتباطات علمی و مالی خود را با شرکت ها و مؤسسه های دانش بنیان افزایش داده است، اظهار کرد: این شرکت در دومین رویداد پتروتک به عنوان شرکت برتر صنعت نفت در اجرای قانون تولید بار اول معرفی شد که این نشان از اهمیت و جایگاه شرکت های دانش بنیان در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب دارد.
وی ادامه داد: طراحی، ساخت داخل و ارائه خدمات «پلاگ متورم شونده» قابل نصب و برداشت در محدوده سایزهای ۱.۶۹ تا ۳ اینچ یکی از قراردادهای بار اول در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که با توجه به قابلیت انبساط بالا، امکان انجام عملیات انتخابی، تعمیر و ایمن سازی چاه بدون صرف هزینه های زیاد جهت بیرون کشیدن رشته تکمیلی را فراهم می سازد. پلاگ متورم شونده از طریق لوله مغزی سیار با هدف قطع موقت جریان و ارتباط لایه ها در چاه های جداره پوش به درون چاه رانده می شود و پس از نصب در عمق مناسب، عملیات انتخابی مورد نظر (اسیدکاری، تزریق ژل، چاه آزمایی و...) روی چاه انجام و در صورت نیاز دوباره دستگاه لوله مغزی سیار یا وایرلاین با پلاگ درگیر و پس از جداسازی از چاه خارج و بازیابی می شود.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه طراحی و ارزیابی میدانی سیال پایدارکننده شیل های حفاری با نام تجاری (NACOL) یکی دیگر از قراردادهای بار اول در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و جایگزین گِل روغنی در ابعاد نانو و سازگار با محیط زیست است که محدودیت وزن گِل ندارد، اظهار کرد: این ماده افزون بر صرفه جویی اقتصادی ناشی از واردات، به دلیل سازگاری با محیط زیست هزینه پاکسازی کمتری نسبت به گِل روغنی دارد.
گلستان باغ با اشاره به قرارداد بومی سازی مواد جلوگیری کننده از هرزروی سیال حفاری (Ligno Seal) و کنترل کننده هرزروی سیال حفاری (Spark Seal & Stone Seal) متناسب با فرکچر سایزهای متفاوت در سازندها و سنگ مخزن مناطق نفت و گاز ایران گفت: مواد کنترل کننده هرزروی سیال حفاری می توانند از مکانیسم های مختلف وارد سازندهای تراوا شوند و به روش های مختلف از هرزروی سیال ممانعت یا شدت آن را کنترل کنند. این مواد می تواند افزون بر جلوگیری از آسیب سازندی و انتظارات دکل ها و کاهش زمان های از دست رفته، سبب جلوگیری از هدررفتن حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه گِل حفاری در سال شود.
وی با بیان اینکه قرارداد طراحی و تولید، آموزش و خدمات رفع باگ نرم افزار جامع اسیدکاری در سازندهای کربناته و ماسه سنگی (AcidPro) یکی از قراردادهای ساخت بار اولی است که در دو سال اخیر در این شرکت اجرایی شده است، افزود: نرم افزار جامع اسیدکاری (AcidPro) به منظور مدل کردن و طراحی عملیات اسیدکاری چاه به کار می رود. این نرم افزار قادر است بر اساس الگوهای حل معتبر و با استفاده از داده های ورودی شامل اطلاعات چاه، مخزن و سیالات اسیدکاری، با شبیه سازی نرخ بهینه اسیدکاری و طراحی و راستی آزمایی نتایج آزمایشگاهی در مقیاس مغزه با در نظر گرفتن توزیع خواص سنگ (تخلخل، تراوایی و...)، نتیجه حاصل از فرآیند اسیدکاری را پیش بینی کند.
رییس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به اینکه محصول تولیدی پروژه استفاده از خدمات طراحی، توسعه، تحویل و پشتیبانی نرم افزار یکپارچه مهندسی بهره برداری (Promate)، نرم افزار جامع مهندسی بهره برداری در صنایع بالادستی نفت و گاز است، اظهار کرد: این نرم افزار برای مهندسی بهره برداری در نفت طراحی می شود که نرم افزاری یکپارچه و قدرتمند در زمینه تجزیه و تحلیل مخزن برای نظارت و مدیریت روزانه میدان ها و پیش بینی تولید آینده نفت و گاز در این میدان های نفتی است.
وی یکی از مهم ترین قراردادهای ساخت بار اول در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را طراحی، نصب و راه اندازی چهار دستگاه پمپ چندفازی( (Perla۲۶۰ برشمرد.
هلدینگ پتروفرهنگ
مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ از ارزآوری ۷۷۰ میلیون دلاری این هلدینگ در سال مالی منتهی به شهریور ۱۴۰۲ خبر داد.جواد زارع پور در نشست مجمع عمومی عادی سالانه هلدینگ پتروفرهنگ با ارائه گزارش عملکرد یک ساله به سهامداران گفت: ارزآوری ۷۷۰ میلیون دلاری در سال مالی منتهی به شهریورماه ۱۴۰۲ در شرکت های زیرمجموعه هلدینگ یکی از هدف گذاری های انجام شده برای حمایت از اقتصاد ملی بود که در شرایط سخت تحریم به دست آمد.وی ادامه داد: در گذشته حدود ۸۰ درصد سبد سرمایه گذاری پتروفرهنگ در حوزه متانول انجام شده که همین مسئله بزرگ ترین ریسک موجود در مجموعه است؛ از همین رو تصمیم داریم که با یک برنامه ریزی مدون، ضمن اصلاح سبد سرمایه گذاری نسبت به ورود به صنایع پایین دست مانند اسید استیک، وینیل استات مونومر پلیمرها و اتانول سنتزی اقدام تا ضمن ایجاد ارزش افزوده، بازار آتی این هلدینگ را بیمه کنیم.مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ با تشریح برنامه هلدینگ برای ورود هدفمند به حوزه پایین دست صنعت پتروشیمی گفت: برنامه ریزی های مبسوطی در این باره انجام شده تا بیشترین حجم متانول تولیدی در سه شرکت کیمیا، سبلان و دنا به عنوان خوراک دیگر پتروشیمی های زیرمجموعه استفاده شود تا ضمن خلق ثروت پایدار برای صندوق ذخیره فرهنگیان، بزرگ ترین ریسک پتروفرهنگ را که تنوع پایین سبد سرمایه گذاری است، برطرف و این تهدید را به فرصتی ارزشمند تبدیل کنیم.زارع پور تصریح کرد: برنامه آتی هلدینگ آن است که تا افق ۱۴۰۷ تمام متانول تولیدی در پتروشیمی کیمیا با ظرفیت سالانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن را به عنوان خوراکِ پایین دست طرح مهتاب پارسیان، ۵۳۳ هزار تن متانول و معادل ۵۷۸ هزار تن گاز سنتز از ظرفیت تولید متانول دنا و سبلان را به منظور تأمین خوراک اسید استیک و اتانول برای طرح پایین دست شیمیایی لاوان استفاده کند.وی با اشاره به بهره برداری از دو پتروشیمی دنا و سیراف انرژی در ۲ سال آینده، افزود: اهتمام جدی در هلدینگ برای تکمیل و راه اندازی پتروشیمی دنا در اواخر سال ۱۴۰۳ وجود دارد.
مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ با تأکید بر تمرکز فروش محصولات تولیدی در شرکت های تابعه گفت: ایجاد یک ساز و کار هدفمند و در عین حال چندوجهی برای فروش متمرکز تمام محصولات تولیدی شرکت ها در یک قالب مشخص، یکی از برنامه های آتی هلدینگ است تا ضمن افزایش بهره وری، بر چابک سازی سیستم نیز تمرکز داشته باشیم.زارع پور یادآور شد: به این منظور و در گام نخست با پیاده سازی قسمتی از این برنامه توانستیم برای نخستین بار هزینه های بازرگانی را از یک درصد فروش به ۰.۲ کاهش دهیم و توسعه زنجیره لجستیک با اجرای برنامه هایی در حمل ونقل دریایی، احداث و اجاره مخازن سرزمینی و فراسرزمینی از دیگر چشم اندازهایی است که برای توسعه همه جانبه هلدینگ در نظر گرفته ایم.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
عملیات تعویض شیرآلات و احیای چاه شماره ۱۴۶ آغاجاری در کمترین زمان ممکن بدون استقرار دکل و در شرایطی ایمن با موفقیت انجام شد.حیدر الیاسی نیا، مدیرفنی شرکت نفت و گاز آغاجاری با اعلام این خبر گفت: همسو با نگهداشت تولید و استفاده از دانش بومی کارشناسان شرکت آغاجاری، شیرآلات معیوب سرچاهی چاه شماره ۱۴۶ بدون حضور دکل حفاری و با رعایت عوامل ایمنی، تحت نظارت مستقیم کارشناسان مهندسی بهره برداری شرکت نفت و گاز آغاجاری و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با موفقیت تعویض شد.الیاسی نیا با اشاره به توان تولید روزانه یکهزار و ۵۰۰ بشکه ای این چاه بیان کرد: این عملیات با همکاری گروه های عملیاتی و پشتیبانی شرکت آغاجاری و گروه های خدمات فنی سرچاهی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با استقرار دستگاه ها و ادوات مورد نیاز در محل چاه، ایمن کردن چاه، تعویض شیر معیوب و نصب شیر ایمنی جدید در محل مورد نظر با موفقیت آزمایش و دوباره عملیاتی شد. وی گفت: جلوگیری از توقف تولید، نگهداشت چاه در طول یک سال زمان برنامه ریزی، محوطه سازی، عدم تعمیر با دکل و راه اندازی چاه که منجر به صرفه جویی ارزی ۲۴۰ میلیارد ریالی از نتایج موفقیت آمیز این عملیات است.
پتروشیمی نوری
مدیر امور توسعه محصول، فناوری و نوآوری شرکت پتروشیمی نوری از رشد چشمگیر مشارکت و حضور فعال شرکت های فناور و دانش بنیان در پروژه ها و فعالیت های اجرایی این پتروشیمی در سال ۱۴۰۲ خبر داد.
حمید رجایی اظهار کرد: واگذاری پروژه ها به شرکت های دانش بنیان از سوی این شرکت در سال ۱۴۰۲ در مقایسه با سال ۱۴۰۱ با رشد بیش از ۱۳۰ درصدی همراه بوده که رقمی بی سابقه و کم نظیر است.
وی با اشاره به اهمیت همکاری دو سویه بین صنعت و شرکت های فعال در حوزه فناوری و دانش یادآور شد: شرکت های دانش بنیان داخلی، توانستند با حمایت شرکت پتروشیمی نوری، در بخش های مختلفی از جمله طراحی و تولید قطعات و تجهیزات مکانیکی، برق و ابزار دقیق، تولید کاتالیست ها و مواد شیمیایی، شیرین سازی ترکیبات سنگین و زیرو فلرینگ با این شرکت همکاری داشته باشند.
مدیر امور توسعه محصول، فناوری و نوآوری شرکت پتروشیمی نوری با اشاره به افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان و حجم مبالغ قرارداد آنها در بخش های طراحی، ساخت و اجرای پروژه ها، تصریح کرد: حجم ریالی قراردادهای شرکت های دانش بنیان با شرکت پتروشیمی نوری در سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۱۲ هزار میلیارد ریال بوده است که این رقم تا پایان سال ۱۴۰۲ با افزایش بیش از ۱۳۰ درصدی، به بیش از ۲۸ هزار میلیارد ریال خواهد رسید.
رجایی، هدف گذاری بزرگ ترین آروماتیک ایران برای تداوم همکاری و توسعه حضور شرکت های دانش بنیان در سال ۱۴۰۳ را در سطحی بسیار بالاتر دانست و تأکید کرد: چشم انداز ما در امور توسعه محصول، فناوری و نوآوری شرکت پتروشیمی نوری استفاده حداکثری از ظرفیت سازندگان مطرح داخلی و توانمندسازی آنان به منظور تداوم تولید و رفع تنگناهای احتمالی آن و نیز گسترش سبد محصولات با ارزش افزوده بالاتر است.در نمایشگاه «ایران پتروکِم» که با شعار «حمایت از تولید دانش بنیان در صنعت پتروشیمی، پالایش و پتروپالایش» از ۲۴ تا ۲۶ بهمن ماه در جزیره کیش برگزار می شود، ۱۸ قرارداد و تفاهمنامه تازه بین شرکت پتروشیمی نوری و شرکت های دانش بنیان به امضا خواهد رسید.
شعیب بهمن | از زمان آغاز بحران اوکراین، کشورهای غربی تلاش کردند با استفاده از گزینه تحریم، کرملین را تحت فشار شدید بگذارند تا رویکرد خود را تغییر دهد. با این حال، هیچ یک از تحریم های غرب علیه روسیه نتوانست بر سیاست خارجی این کشور تاثیر قابل توجهی بگذارد یا به تغییر نگرش مسکو به اوکراین منتهی شود. این در حالی است که آمریکایی ها همچنان اصرار به اعمال تحریم های بیشتر علیه روسیه، بخصوص در حوزه انرژی دارند. آخرین اقدام آنها به تشدید برنامه تحریم ها علیه صادرات نفت روسیه مرتبط می شود که یکبار دیگر، بحث درباره میزان کارایی تعیین سقف برای خرید نفت از این کشور را مطرح کرده و البته عواقب خاص خود را نیز دربر داشته است.
گروه هفت، اتحادیه اروپا و استرالیا از 5 دسامبر 2022، با هدف محدود کردن درآمدهای مسکو، سقف قیمت ۶۰ دلار در هر بشکه را برای صادرات نفت روسیه از طریق دریا اعمال کردند. بر این اساس شرکت های گروه هفت و اتحادیه اروپا اجازه ندارند برای نفت و فراورده های نفتی روسیه که بالاتر از سقف قیمت تعیین شده فروخته شده ، خدمات حمل، بیمه و تامین مالی فراهم کنند.
اگرچه در ماه های گذشته، برخی شرکت های نفتکش از انتقال نفت روسیه امتناع ورزیده اند؛ اما واقعیت آن است که اعمال این نوع تحریم ها نمی تواند دستاورد چندان قابل اعتنایی داشته باشد. چنانکه بتازگی گزارش «مرکز تحقیقات در زمینه انرژی و هوای پاک» نیز تاکید کرده که مکانیزم سقف قیمت گروه هفت برای نفت روسیه، نتوانسته به طور کامل به هدف خود دست پیدا کند. این گزارش مدعی شده که اگرچه مکانیزم سقف قیمت گروه هفت موفق شده درآمد مسکو از صادرات نفت را کمتر کند؛ اما به پتانسیل کامل خود دست پیدا نکرده است.
بتازگی ایالات متحده آمریکا اقدام به ارسال نامه هایی به شرکت های نفتکش درباره نقض احتمالی مکانیزم سقف قیمت نفت گروه هفت برای تجارت نفت روسیه کرده و برخی از آنها را متهم به رعایت نکردن این مقررات کرده است. این نامه ها که از سوی اداره کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری ارسال شده اند، تغییر لحن نظارتی آمریکا را نشان می دهد؛ زیرا واشنگتن و متحدانش، پیش از این، رویکرد ملایمی برای اجرای مکانیزم سقف قیمت داشته اند.
اقدام سختگیرانه آمریکا درحالی که اروپا در آستانه ورود به فصل سرد زمستان است، نگرانی هایی را برانگیخته و به مسأله افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی دامن زده است؛ زیرا این احتمال وجود دارد که سختگیری های آمریکا در این خصوص، به ایجاد اختلال در جریان صادرات روسیه منجر شود و بر افزایش قیمت ها تاثیر بگذارد. در عین حال، اقدام آمریکا می تواند بر کاهش عرضه نیز موثر باشد.
تاکنون آمریکا و سایر اعضای گروه هفت نتواسته اند تصمیم خود درباره تعیین سقف قیمت را بر خریداران نفت روسیه تحمیل کنند. چنانکه تقریبا همه نفتی که از سوی روسیه در بازارهای مختلف فروخته می شود، بالاتر از سقف قیمت ۶۰ دلار در هر بشکه است. این امر نشان می دهد که تصمیم گروه هفت، دست کم تاکنون نتوانسته بر بازارهای جهانی درباره خرید نفت روسیه تاثیر منفی بگذارد. اعضای گروه هفت امیدوار بودند با تصمیم خود در خصوص تعیین سقف قیمت برای نفت روسیه از ارائه خدماتی همچون تامین مالی، حمل و بیمه محموله های نفتی این کشور ممانعت به عمل آورند. با این حال، حتی شرکت های فعال در خود کشورهای گروه هفت نیز از این قوانین پیروی نکردند.
واقعیت آن است که تحریم نفت روسیه می تواند تاثیر بسیار منفی بر بازارهای جهانی انرژی بگذارد؛ زیرا روسیه، دومین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان و یکی از مهم ترین صادرکنندگان است. به همین دلیل تحریم ها تاکنون نتوانسته از صدور نفت این کشور جلوگیری کند. در حال حاضر دست کم دو مسأله مهم، مانع اجرای تحریم های مدنظر آمریکا و گروه هفت خواهد شد. نخستین عامل، برآوردهای مرتبط با رشد تقاضای جهانی برای نفت است که خود می تواند موجب افزایش قیمت ها شود. دومین عامل نیز قرار گرفتن در آستانه زمستان است که معمولا میزان مصرف انرژی در این فصل با افزایش قابل توجهی مواجه است.
البته در این بین، احتمال دارد که آمریکایی ها در استراتژی کلان خود، برای تحت فشار قرار دادن اروپایی ها، از حربه فشار بر صادرات نفت روسیه استفاده کنند تا بیش از پیش جایگاه خود را در بازار انرژی اروپا مستحکم کنند. همچنین تحریم های آمریکا علیه صاحبان نفتکش هایی که حامل نفت روسیه به قیمتی بالاتر از سقف قیمت غربی بوده اند، ممکن است توانایی هند برای دریافت نفت ارزان تر را محدود کند.
درمجموع، تعیین سقف برای فروش نفت روسیه، اگرچه اقتصاد این کشور را با آسیب هایی مواجه می کند؛ اما نمی تواند مسکو را با چالشی جدی روبه رو کرده و اقتصاد روسیه را از بین ببرد. در عین حال، وضع چنین تحریم هایی به تغییر نگرش سیاست خارجی روسیه در قبال اوکراین یا کشورهای غربی نیز منجر نخواهد شد. کشورهای غربی، بخوبی این نکته را دریافته اند که منزوي کردن اقتصادی کشور بزرگي چون روسيه، کار دشواري است. ضمن آنکه تلاش براي محدود کردن صادرات انرژی روسيه به بازارهاي غربی باعث تغییر مقصد صادرات نفت این کشور به سمت بازارهای آسیایی و شرقی شده است. بنابراين حتی اگر تمام کشورهای عضو گروه هفت و اتحادیه اروپا، تحریم ها درباره سقف قیمت را رعایت کنند، باز هم نمی توانند تاثیری بر صادرات نفت روسیه به کشورهای آسیایی داشته باشند، به خصوص که انتقال نفت می تواند از سوی شرکت های غیر غربی انجام شود. از این رو نمی توان انتظار داشت که تحریم ها به صورت کامل به اجرا درآيد يا به اقتصاد روسيه، ضربه ای اساسي وارد کند.
حکمت های فاطمی
حضرت فاطمه (س) فرموده اند: «قَد اَوصاکُم رَسُولُ اللهِ بِاتِّباعِنا وَ مَوَدَّتِنا وَ التَّمَسُّک بنا فقال اللّه :« قُلْ لا أَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْراً إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبى: پیامبر خدا شما را به تبعیّت از ما، دوستی با ما و تمسّک و اطاعت از ما وصیت کرده است.»
خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید: «(ای پیامبر!) بگو من هیچ پاداشى از شما بر رسالتم درخواست نمىكنم جز دوست داشتن اهل بیتم» (العوالم، ج ۱۱، ص ۶۱۲)
شرح حدیث
تداوم خط رسالت، در سایه ولایت و وصایت است. اینکه «مودّت اهل بیت» در قرآن، اجر رسالت حضرت رسول (ص) قرار گرفته، برای آن است که امت محمدی، با تمسّک به ولایت این خاندان و مهرورزی با عترت پاک پیامبر، راه طهارت و هدایت را بپویند و به بیراهه و ضلالت نیفتند.
کلام حضرت زهرا (س) نکوهش آنانی است که بر خلاف توصیه پیامبر (ص) به خاندان رسالت بی مهری کردند و به جای آن که پیرو آنان باشند، در پی دیگران رفتند و تکلیف واجب و الهیِ «مودّت ذی القربی» را به فراموشی سپردند.
چگونه می توان دم از سنت نبوی زد و فرمان او را از یاد برد؟ چگونه می توان مدعی دوستی حضرت محمد (ص) بود و وصیت او را درباره اهل بیت (ع) عمل نکرد؟
در این سخن، تکیه بر سه عنصر «تبعیّت»، «مودّت» و «تمسّک» است و این سه، گواه صداقت افراد در مسلمانی و حب خدا و رسول است.
آنکه پیرو اهل بیت باشد، به بیراهه نمی رود، آنکه مودّت این خاندان را داشته باشد، هدایت یافته است و آنکه تمسّک به عترت پاک پیامبر بجوید، به شفاعت آنان خواهد رسید.
ماه شعبان که از راه می رسد، پس از سپری شدن آغازین روز های آن، که مصادف با ولادت امام حسین (ع)، حضرت ابوالفضل (ع) و امام سجاد(ع) است، گویی شهر و دیار، کوی و برزن به جنبش و تکاپو برای گرامیداشت مولود نیمه شعبان می افتد و از این رهگذر، صحنه های زیبای عشق به مهدی موعود (عج) در جنبشی کاملاً مردمی و عاشقانه خلق می شود که بدون شک، در ایام دیگر سال مثل آن تکرار ناشدنی است.
برگزاری جشن های باشکوه نیمه شعبان، اگرچه زیبا و پر از حسنه است؛ اما متأسفانه رسوخ خرافات و انجام برخی حرکات نسنجیده، زیبایی آن را تحت الشعاع قرار می دهد. به عنوان مثال ساختن مجسمه های اژد ها، حیوانات و این قبیل ساخته های عوامانه، ضمن آنکه حال و هوای مذهبی و معنوی جشن ها را کمرنگ و نامحسوس می کند، به دلیل رسوخ خرافات و بدعت هایی در آن، ذهن جوان مسلمان ایرانی را از درک حقیقت و معرفت مهدوی دور می کند. حقیقت و معرفتی که بی گمان غایت اصلی همه این شور و شعف و برگزاری جشن ها به شمار می رود و غفلت از آن، ضایعه اسفباری است که دل نازنین امام عصر(عج) را به درد می آورد.
مسأله تأسفبار دیگر، پخش موسیقی های غیرمجاز در برخی چادر هایی است که به مناسبت نیمه شعبان در کوچه و محلات برپا می شود که گذشته از حرمت شرعی آن، خود عامل وهن اهل بیت (ع) و شخص امام زمان(عج) است؛ البته ناگفته نماند که در سالیان اخیر، حجم این قبیل ناهنجاری های دینی در شهر ها رو به کاهش است. با این حال نمی توان به طور کلی از وجود آن غافل شد و بی تفاوت از کنارش گذشت.
نکته حائز اهمیت دیگر در این میان، ضرورت تبیین زوایای گوناگون مهدویت برای جوانان، بویژه پاسخگویی به ده ها و صد ها شبهه ای است که در ارتباط با امام زمان (عج) طرح می شود. این وظیفه البته در وهله نخست از عالمان دینی مورد انتظار است و اینکه بتوانند متناسب با درک و فهم مخاطبان خویش و نیز بهره گیری از بیان شیوا و جذاب در انجام این مأموریت خطیر موفق باشند و برای این کار، چه زمانی بهتر از ایام نیمه شعبان و چه مکانی مناسب تر از چنین محافلی که جوانان در آن گردهم می آیند. چه خوب است بانیان این مجالس و محافل از استادان و روحانیونی که در این زمینه دارای تخصص لازم بوده و از انحرافات و آسیب ها جدا هستند، بهره کافی ببرند.
عوامل تخریب فرهنگ مهدویت
آنچه مشخص است، اینکه متاسفانه عوامل تخریب فرهنگ مهدویت، در سال های اخیر افزایش یافته است. شاید اشاره به این عوامل به اختصار لازم باشد تا خطرها مطرح شود و افرادی که برای مقابله با این خطرها احساس وظیفه می کنند، به فکر چاره بیفتند.
* ترویج خرافات و پیرایه بستن به وجود مقدس حضرت حجت (عج).
* تعیین زمان برای ظهور حضرت با آنکه مورد نهی صریح است و کسی نمی تواند و حق ندارد زمانی برای ظهور تعیین کند.
* ادعای ارتباط با حضرت حجت (عج) که شمار مدعیان در سال های اخیر رو به فزونی رفته و همچنان ادامه دارد.
* بیان این قبیل ادعاها ـ چه مربوط به گذشته و چه مربوط به حال ـ از سوی بعضی سخنرانان و مداحان و سرگرم کردن مردم بی خبر به مطالبی که با مبانی دینی در تضاد است.
* پخش برخی مطالب سست از رسانه ملی که در باور مردم تاثیرگذار است.
* اضافه شدن بر تعداد اماکنی که ادعای تعلق آنها به حضرت امام زمان (عج) از طریق افراد سودجو مطرح می شود و افراد بی خبر نیز آن را باور می کنند و این اماکن به محل رفت و آمدهای عمومی تبدیل می شوند و عناصر فریبکار هر روز پیرایه هایی نیز بر پیرایه های موجود اضافه می کنند.
* رواج ملاهی و مناهی و منکرات در مجالس جشن نیمه شعبان و به فراموشی سپرده شدن سنت های قدیمی که بر اعتقادات دینی استوار بودند و پایه های اعتقادی مردم را تحکیم می کردند.
* سوء استفاده هایی که دشمنان مهدویت از رواج خرافات در میان مردم می کنند و اصل اعتقاد به مهدی موعود را زیر سؤال می برند.
در برخورد با این خطرها، وظیفه همه پیروان اهل بیت بسیار سنگین است. با تمام تلاش و کوشش مراجع بزرگوار و علمای دلسوز، باز به نظر می رسد که جای افرادی چون شهید مطهری خالی است که با قلم و بیان خود، در برابر این همه انحرافات بایستند و امام زمان (عج) را با علم خود در این دوران غربت، یاری کنند.
فرهنگ مهدوی، مظلوم است. این مظلومیت را حوزه های علمیه با قیام علمی و تبلیغی خود می توانند برطرف کنند.
و ختم کلام هم اینکه اگر ما ادعای شیعه بودن داریم و خود را از محبان حضرت حجت (عج) به شمار می آوریم ـ که ان شاءالله همین گونه هم است ـ باید ضمن حضور در شادی های اهل بیت(ع) با رفتار و کردار خود، وظیفه شیعه بودن خویش را بدرستی انجام دهیم و بکوشیم که در برگزاری جشن های ماه شعبان، موجب عزت بیشتر دین و آیین مان شویم، نه اینکه خدای ناکرده، با افتادن در دام خرافات، موجب وهن بزرگان دین خود باشیم.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
(درسی) که اعتقاد به مهدویّت و جشن های نیمه شعبان، باید به ما بدهد، این است؛ عدالتی که ما در انتظار آن هستیم - عدالت حضرت مهدی (عج) که مربوط به سطح جهان است - با موعظه و نصیحت به دست نمی آید، یعنی مهدی موعودِ ملت ها نمی آید ستمگران عالم را نصیحت کند که ظلم و زیاده طلبی و سلطه گری و استثمار نکنند.
با زبان نصیحت، عدالت در هیچ نقطه عالم مستقر نمی شود. استقرار عدالت، چه در سطح جهانی - آن طور که آن وارث انبیا انجام خواهد داد- و چه در همه بخش های دنیا، احتیاج به این دارد که مردمان عادل و انسان های صالح و عدالت طلب، قدرت را در دست داشته باشند و با زبان قدرت، با زورگویان حرف بزنند.
با کسانی که سرمست قدرت ظالمانه هستند، نمی شود با زبان نصیحت حرف زد؛ با آنها باید با زبان اقتدار صحبت کرد. آغاز دعوت پیغمبران الهی با زبان نصیحت است؛ اما بعد از آنکه توانستند طرفداران خود را گرد آورند و تجهیز کنند، با دشمنان توحید و دشمنان بشریت، با زبان قدرت حرف می زدند... امام زمان ارواحنافداه، با اقتدار و قدرت و تکیه بر توانایی هایی که ایمان والای خودِ او و ایمان پیروان و دوستانش، او را مجهّز به آن قدرت کرده است، گریبان ستمگران عالم را می گیرد و کاخ های ستم را ویران می کند.
30/07/1381
مروری بر آثار برگزیده چهل و دومین جشنواره فیلم فجر
مشعل چهل ودومین جشنواره فیلم فجر با حضور فیلم های مختلفی که سوژه های متفاوتی را به تصویر کشیده بودند، به پایان رسید. در این دوره از جشنواره، مخاطبان و علاقه مندان به سینما با گونه های مختلفی از فیلم ها روی پرده سینما مواجه بودند؛ از کمدی، تاریخی، عاشقانه، دفاع مقدس، کودک و نوجوان و اجتماعی گرفته تا بیوگرافی از چهره های ادبی و ورزشی همچون پروین اعتصامی، شاعر نامدار ایرانی؛ سردار احمد کاظمی؛ طیب حاج رضایی و پرویز دهداری از چهره هایی بودند که در آثار حاضر در جشنواره فیلم فجر روی پرده سینما رفتند.
اما یکی از فیلم هایی که در این دوره مورد توجه سینما دوستان قرار گرفت، یک فیلم با تم «فوتبالی» بود؛ فیلمی که به دوره حساسی از تاریخ فوتبال ایران اشاره کرده بود. فیلم سینمایی «پرویزخان» به کارگردانی علی ثقفی، داستانی از پرویز دهداری و هدایت تیم ملی فوتبال ایران توسط او را به تصویر می کشد. فیلمی که توانست در اختتامیه جشنواره فیلم فجر، 2 سیمرغ برای بهترین فیلم اول سینمایی، بهترین تدوین و یک دیپلم افتخار برای بهترین فیلمنامه را از آن خود کند.
مرحوم پرویز دهداری، در واقع یکی از بازنشستگان صنعت نفت ایران به شمار می رفت که برای مدتی نیز سرپرستی باشگاه فوتبال صنعت نفت آبادان را نیز عهده دار بود و پیش از آن نیز سال ها به عنوان مربی در تیم نفت تهران حضور داشت. دهداری که به «پرویزخان» نیز معروف بود، یکی از با اخلاق ترین مربیان ورزشی در تاریخ فوتبال ایران به شمار می رفت و می توان گفت از جمله کسانی بود که اخلاق را بر ورزش مقدم می دانست و همین موضوع سبب شده بود که اهالی ورزش، او را «معلم اخلاق» خطاب کنند.
ماجرای استخدام پرویز دهداری در صنعت نفت، اینگونه رقم خورد که پرویز، نوجوان و عاشق فوتبال در طول تحصیل در تیم شاهین آبادان بازی می کرد. او که در بازی برابر تیم شاهین تهران حضور داشت، مورد توجه مدیران وقت تیم شاهین تهران قرار می گیرد و به تهران می آید. در نهایت هم به استخدام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در آمده و در تهران ماندگار می شود. پرویز دهداری، یکی از چهره های سرشناس صنعت نفت ایران درحوزه ورزش است که توانست در دوره پرتلاطم فوتبال ایران، ستاره هایی را به فوتبال کشور معرفی کند که تا همیشه نام و درخشش آنها در تاریخ ایران به یادگار می ماند؛ از جمله این فوتبالیست ها می توان به احمدرضا عابدزاده، جواد زرینچه، صمد مرفاوی و سیروس قایقران اشاره کرد که از شاگران پرویز دهداری بودند.
لازم به یادآوری است که سعید پورصمیمی در این فیلم، نقش زنده یاد پرویز دهداری را بازی کرده است.
اما فیلم «پرویزخان»، تنها حضور کارکنان نفت در فیلم های چهل و دومین دوره جشنواره فیلم فجرنبود؛ بلکه فیلم سینمایی «بهشت تبهکاران» به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی نیز ماجرای اعدام حسن جعفری، یکی از کارمندان شرکت نفت در اواخر دهه 20 شمسی و همزمان با ملی شدن صنعت نفت را به تصویر می کشد؛ کارمندی که به اشتباه به دلیل تروراحمد دهقان، روزنامه نگار در سال 1329 اعدام شد.
لازم به یادآوری است که در این دوره ازجشنواره فیلم فجر32 فیلم در بخش های مختلف سودای سیمرغ، فیلم های اول و انیمیشن با یکدیگر به رقابت پرداختند. این فیلم ها عبارتند از: «آبی روشن» به کارگردانی بابک خواجه پاشا، «آسمان غرب» به کارگردانی محمد عسگری، «آغوش باز» به کارگردانی بهروز شعیبی، «احمد» به کارگردانی امیرعباس ربیعی، «بهشت تبهکاران» به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی، «پرویزخان» به کارگردانی علی ثقفی، «تابستان همان سال» به کارگردانی محمود کلاری، «تمساح خونی» به کارگردانی جواد عزتی، «دروغ های زیبا» به کارگردانی مرتضی آتش زمزم، «دست ناپیدا» به کارگردانی انسیه شاه حسینی، «دوروز دیرتر» به کارگردانی اصغر نعیمی، «شه سوار» به کارگردانی حسین نمازی، «شورعاشقی» به کارگردانی داریوش یاری، «صبح اعدام» به کارگردانی بهروز افخمی، «صبحانه با زرافه ها» به کارگردانی سروش صحت، «قلب رقه» به کارگردانی خیراله تقیانی پور،«مجنون» به کارگردانی مهدی شاه محمدی، «پروین» به کارگردانی محمدرضا ورزی، «میرو» به کارگردانی حسین ریگی، «نبودنت» به کارگردانی کاوه سجادی حسینی، «نپتون» به کارگردانی محمدابراهیم غفاریان، «نوروز» به کارگردانی سهیل موفق، «آپاراتچی» به کارگردانی قربانعلی طاهرفر، «باغ کیانوش» به کارگردانی رضا کشاورز، «بی بدن» به کارگردانی مرتضی حسین علی زاده، «پرواز 175» به کارگردانی محمدحسین حقیقت، «شکار حلزون» به کارگردانی محسن جسور، «ظاهر» به کارگردانی حسین عامری، «ملکه آلیشون» به کارگردانی ابراهیم نورآورم، «ببعی قهرمان» به کارگردانی حسین صفارزادگان و میثم حسینی، «رویاشهر» به کارگردانی محسن عنایتی، «ساعت جادویی» به کارگردانی محمدعلی بصیری نیک و «انیمیشن و اندوه» به کارگردانی عماد رحمانی و مهرداد محرابی.
درچهل و دومین جشنواره فیلم فجر، در بخش های مختلف، سیمرغ بلورین به برگزیدگان آنها اهدا شد.
سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیأت داوران به قربانعلی طاهرفر برای «آپاراتچی»، سیمرغ بلورین بهترین کارگردان فیلم اول به جواد عزتی برای فیلم «تمساح خونی»، سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول سینمایی به عطا پناهی برای «پرویزخان»، سیمرغ بلورین بهترین دستاورد هنری به رضا کشاورز برای «باغ کیانوش» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین جلوه های بصری به محمد برادران برای «احمد»، سیمرغ بلورین بهترین جلوه های ویژه میدانی به حمید رسولیان برای «دست ناپیدا»، سیمرغ بلورین بهترین چهره پردازی به مرتضی کهزادی برای «احمد»، سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه به کامیاب امین عشایری برای «تابستان همان سال»، سیمرغ بلورین بهترین طراحی لباس به مهرنوش بیانی برای «تابستان همان سال»، سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری به امیر عاشق حسینی برای «قلب رقه»، سیمرغ بلورین بهترین صداگذاری به بهمن اردلان برای «آسمان غرب»، سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن به مجید انتظامی برای «مجنون»، سیمرغ بلورین بهترین تدوین به حسن حسندوست برای «پرویزخان»، سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری به کوهیار کلاری برای «تابستان همان سال»، دیپلم افتخار بهترین پویانمایی به محمدمهدی مشهوری برای «ببعی قهرمان»، دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه به علی ثقفی برای «پرویزخان»، سمیرغ بلورین بهترین نقش مکمل مرد به بهزاد خلج برای «مجنون»، سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل زن به شبنم قربانی برای «مجنون»، اهدای دیپلم افتخار به مهرو نونهالی برای «تابستان همان سال»، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد به ارسطو خوش رزم برای «صبح اعدام»، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن به مارال بنی آدم برای «پروین»، اهدای دیپلم افتخار به ساره رشیدی برای «احمد»، سیمرغ بلورین بهترین کارگردان به بهروز افخمی برای «صبح اعدام» و سیمرغ بلورین بهترین فیلم به عباس نادران برای «مجنون» اهدا شد.
گفت وگو با همکار نفتی و مربی تیم ملی حفاری، قهرمان لیگ برتر تیراندازی
مشعل مهدی نیسی پور ازکارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون است که به عنوان مربی تیم لیگ برتر تیراندازی ملی حفاری نیز فعالیت می کند. او از دهه 80 و با ورود به صنعت نفت، توانست رشته تیراندازی را به صورت حرفه ای دنبال کند و مقام های قابل توجهی را به عنوان یک تیرانداز به دست آورد. او در حال حاضر به عنوان مربی، تیم 7 نفره ملی حفاری را هدایت می کند و توانسته است با حضور در لیگ برتر، قهرمانی این لیگ در تیراندازی با تپانچه را به دست آورد.
مهم ترین دلیل من برای انتخاب و ادامه رشته تیراندازی، شرکت نفت بود. من کارم را در دهه 80 در صنعت نفت آغاز کردم و بعد از آشنایی با امکانات موجود، متوجه شدم که می توانم ورزش مورد علاقه ام که همان تیراندازی بود را ادامه دهم. در آن زمان مسابقات ورزشی به صورت گسترده در صنعت نفت برگزار می شد و همین مساله سبب شده بود تا شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت، تجهیزات کاملی را برای تیم های مختلف خود در نظر بگیرند. وجود چنین امکاناتی سبب شد من نیز شانس خود را برای ورود به این رشته امتحان کنم.
اولین موفقیت من، همزمان با اولین حضورم در مسابقات بود و توانستم با شرکت در مسابقات تیراندازی که سال 1387 در مناطق نفت خیز جنوب برگزار شد، به مقام قهرمانی دست پیدا کنم. این موفقیت که برای اولین بار آن را تجربه کردم، علاقه و اشتیاقم را به آموزش رشته تیراندازی به صورت کاملا حرفه ای صدچندان کرد و تصمیم گرفتم یک فضای حرفه ای برای آموزش و ادامه تمرین هایم پیدا کنم تا اینکه متوجه شدم در استان خوزستان، یک هیأت تیراندازی قدرتمند، حرفه ای و مدعی در سطح کشور وجود دارد. با ملحق شدن به این گروه، مسیر تازه ای را در این رشته آغاز کردم. در سال 1388 به عنوان بازیکن تفنگ، با تیم ملی حفاری قرارداد بستم و حدود 4 سال برای این تیم تیر زدم.
بنا به دلایلی، مدتی از تیراندازی فاصله گرفتم؛ اما از سال 1396 به عنوان تیرانداز تپانچه همکاری با هیأت استان خوزستان را شروع کردم و همان سال توانستم به عضویت تیم خوزستان درآیم و در مسابقات قهرمانی کشور شرکت کنم. به عبارت دیگر، از سال 1396 تا 1401 تقریبا تمام مقام های قهرمانی استان را کسب کردم. در نهایت، سال گذشته به همراه تیم ملی حفاری به عنوان تیرانداز تپانچه، قهرمان لیگ دسته یک کشور شدیم و به لیگ برتر صعود کردیم؛ اما با توجه به سطح بسیار بالای مسابقات در لیگ برتر تیراندازی، تصمیم گرفتم به عنوان مربی در کنار تیم خود باشم که خوشبختانه با همراهی تیم و موفقیت هایی که به دست آوردیم، هفته دوم بهمن ماه، عنوان قهرمانی تیم ما، در لیگ برتر کشور قطعی شد.
اولین گام، جذب 2 تیرانداز حرفه ای و باسابقه بود. تصمیم گرفتم تیم را به گونه ای بچینم که هم از بازیکنان حرفه ای بهره ببریم و هم از بازیکنان بومی و جویای نام. خوشبختانه اعضای تیم در کنار هم بخوبی توانستند از پس مسابقات برآیند و در لیگ برتر خوش بدرخشند. یکی دیگر از دلایل موفقیت ما در لیگ برتر، این بود که بعد از آمادگی کامل اعضای تیم و رسیدن آنها به سطح مطلوب، هر 6 تیم حاضر در لیگ برتر را بدقت آنالیز کردم و با تکیه بر توان بچه ها، بدون باخت در کل تورنمنت، با 7 هفته پیروزی پی درپی، با اقتدار قهرمان لیگ برتر ایران شدیم، حتی در این مسابقات، یکی از بچه های تیم موفق شد رکورد تاریخ مسابقات را بشکند. این تیرانداز که نامش وحید گلخندانه است، توانست امتیاز 586 از 600 را کسب کند و کلکسیونی از افتخارات را برای تیم به ارمغان آورد که در نوع خود بی نظیر است.
تیراندازی در ظاهر ایستادن یک فرد و شلیک به سمت هدف است؛ اما واقعیت چیز دیگری است. در هر مسابقه، شما باید 60 تیر را به سوی یک هدف با قطر نیم میلی متر شلیک کنید که برای این کار به آمادگی بالایی نیاز است. باید از نظر ذهنی، تمرکز کافی و از نظر بدنی، استقامت لازم را داشته باشید. باید ضربان قلب را به 50 تا 60 تپش در دقیقه برسانید که این خود، مستلزم انجام تمرین های هوازی، یوگا، تن آرامی و افزایش مهارت توجه و تمرکز است. روتین های بسیاری در زندگی یک تیرانداز وجود دارد؛ اما اینکه باید 60 بار به سوی یک هدف شلیک کرد، کار بسیار دشواری است. نحوه نگه داشتن سلاح، تنظیم تنفس و هماهنگی با ریتم شلیک، نحوه ماشه کشی و تطبیق عناصر دید سلاح یا همان نشانه روی، شلیک، ارزیابی پس از شلیک و شلیک مجدد را باید در هر 60 مرحله به یک شکل انجام داد که تنها از پس یک ذهن آماده و پرورش یافته برمی آید. همه این موارد، تیراندازی را به یک رشته جذاب تبدیل کرده است.
معتقدم که تیراندازی، مانند امضا زدن است. امضای غلط، نشانه نداشتن توازن روحی و روانی فرد است. تیراندازی به فرد، خودباوری، عزت نفس و اعتمادبه نفس می بخشد و روح انسان را بزرگ می کند و باوری را به ورزشکار می دهد که در کمتر رشته ورزشی می توان به آن رسید. زمانی که تیراندازی را یاد بگیرید، دیگر نمی توانید از آن دل بکنید و رهایش کنید. همه ما، نیازمند راهی برای تقویت تمرکز، حافظه و اعتماد به نفس هستیم. شاید تیراندازی، یکی از آن راه حل ها باشد؛ راه حلی که مستلزم ممارست و پیگیری است، هرچند در کنار این سختی، لذت و هیجانی بی مانند را تجربه می کنید.
اولین دوره مسابقات شطرنج سریع ویژه کارکنان شرکت پالایش گاز ایلام با حضور ۱۸ شطرنج باز در بازه زمانی ۱۵ دقیقه در قالب رپید در ۵ دور به روش سوئیسی به میزبانی امور ورزش شرکت پالایش گاز ایلام و با همکاری هیئت شطرنج استان ایلام به مناسبت بزرگداشت دهه فجر انقلاب اسلامی برگزار شد.
براساس رنکینگ به دست آمده، اسامی شطرنج بازان حاضر در تورنمنت به این شرح است: فریدون جعفریان، محمداسماعیل زندی، مظفر مظفری زاده، امین کولیوند، میثم خدادوستی، محسن عزیزیان، محمد یارعزیز، مراد کرم خورانی، مجتبی عبدی، یوسف حاتمی، مجید مظفری، علی حسینی، مسعود گوهری، حسین عباسی، سعید منصوری، محمدرضا بیگی، یونس الماسی.
محمد نیکوکار (داور بین المللی)، داوران: مهدی نیکوکار، زینب اسماعیلی و کادر برگزاری: روح الله توکلی، علی اصغر کاکی، یاسر مهدی بیگی، بهروز اعتقادی نیز، مسئولان برگزاری مسابقه بودند.
دهمین رویداد ورزشی در هیئت وزنه برداری خوزستان با شناخت تیم های برتر به کار خود پایان داد.
نتایج فینال لیگ وزنه برداری هیئت های وزنه برداری خوزستان اعلام شد؛ رویدادی که وزنه برداران استان میسان کشور عراق نیز در آن به رقابت پرداختند. هفته پایانی این رقابت ها به مناسبت پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در سالن شهدای وزنه برداری خوزستان برگزار شد و استاندار خوزستان نیز میهمان ویژه این مسابقات بود. ۷۲ ورزشکار در قالب ۱۲ تیم در این رقابت ها حضور داشتند که در نهایت تیم مسجدسلیمان با ۱۴۸۱ امتیاز به قهرمانی رسید، ایذه با ۱۲۵۵ امتیاز دوم شد و دزفول با ۱۰۸۲ امتیاز در رده سوم قرار گرفت. همچنین تیم های آبادان، اندیمشک، بندرامام، اندیکا، رامهرمز، اروندکنار، میسان عراق، شوشتر و بهبهان در رده های چهارم تا دوازدهم قرار گرفتند.
تیم ملی حفاری به مرحله نیمه نهایی لیگ برتر بسکتبال با ویلچر کشور صعود کرد.
جواد حردانی، رییس هیئت جانبازان و توانیابان خوزستان درباره این دوره از مسابقات گفت: تیم ملی حفاری در هفته چهارم از دور برگشت لیگ برتر بسکتبال با ویلچر در اهواز میزبان نماینده مشهد بود و توانست با نتیجه ۶۵ بر ۵۱ برنده این مسابقه شود و به نیمه نهایی صعود کند.
وی با بیان اینکه مسابقه در سطح کیفی بسیار خوبی برگزار شد، گفت: بسکتبالیست های این تیم سنگ تمام گذاشتند. امیدوارم با توجه به روندی که تیم ملی حفاری دارد و حمایت هایی که این باشگاه از تیم انجام می دهد، جام قهرمانی از آن حفاری شود که واقعا نیز شایسته رسیدن به عنوان قهرمانی است.
رییس هیئت جانبازان و توانیابان خوزستان گفت: جا دارد از حمایت های باشگاه ملی حفاری و مدیریت باشگاه و نیز مدیرکل ورزش خوزستان تشکر کنم که حمایت ها و دلگرمی این دوستان رونق خوبی به این رشته و سایر رشته های جانبازان و توانیابان استان است؛ امیدوارم تیم ملی حفاری با قهرمانی در لیگ برتر بتواند جواب زحمات تمامی کسانی که کنار تیم بودند را بدهد و باعث خوشحالی مردم شریف خوزستان شود.
آمادگی باشگاه مناطق نفت خیز جنوب
سرپرست دبیری فدراسیون کبدی گفت: باشگاه مناطق نفت خیز جنوب امکانات و تجهیزات بسیار خوبی دارد و می تواند مسابقات آسیایی و جهانی را میزبانی کند.
صفرمحمد ساریخانی، سرپرست دبیری فدراسیون کبدی در حاشیه هفته سوم لیگ برتر کبدی کشور در اهواز گفت: مسابقات با ۵ تیم در حال پیگیری است و لیگ برتر نیز 20 اسفندماه با شناخت تیم های برتر به پایان می رسد و قهرمان این دوره به مسابقات باشگاه های آسیا اعزام خواهد شد. سیاست فدراسیون، پویا کردن بیشتر لیگ برتر است و در همین لیگ نیز از یکی، دو بازیکن پاکستانی استفاده شده است، ضمن این که از داوران پاکستانی هم برای قضاوت در لیگ ایران دعوت کرده ایم.
سرپرست دبیری فدراسیون کبدی با بیان این که خوزستان سوابق بسیار خوبی در کبدی دارد، گفت: این امید را داریم که با همبستگی خوب مانند سابق بتوانند یک تیم خوب را راهی رقابت های کشوری کنند؛ باشگاه مناطق نفت خیز جنوب امکانات و تجهیزات بسیار خوبی دارد و می تواند مسابقات آسیایی و جهانی را میزبانی کند.
وی عنوان کرد: به همت رییس فدراسیون نیز جهت همسان سازی قوانین داوری، یک دوره داوری بین المللی از ۲۴ تا ۲۶ اسفندماه در تهران برگزار خواهد شد که داوران بین المللی ایران و کشورهای آسیایی در این دوره حضور خواهند داشت تا با آمادگی کامل در مسابقات آسیایی و جهانی به قضاوت بپردازند؛ امیدوارم مانند سابق در مسابقات آسیایی و جهانی بتوانیم رنگ مدالمان را حفظ کنیم.
امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران با هدف توسعه ورزش همگانی، سلامت و نشاط کارکنان و خانواده های آنان اقدام به برگزاری برنامه کوه گشت خانوادگی به مناسبت دهه مبارک فجر و عید بعثت رسول اکرم حضرت محمد(ص) در مجتمع ورزشی آموزشی نفت آبعلی کرد. نزدیک به ۶٠٠ نفر از کارکنان و خانواده های آنان در این برنامه ورزشی خانوادگی حضور داشتند که گروهی از ساعت ۹ صبح در جاده سلامت این مجتمع به کوه پیمایی پرداختند و تعدادی از خانواده های نفتی در چند رده سنی (نوجوان تا بزرگسال) در مسابقات دارت شرکت کردند و در پایان به نفرات برتر جوایزی به رسم یادبود اعطا شد.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در هفته نوزدهم لیگ برتر بسکتبال کشور مقابل تیم کاله آمل قرار گرفت و این بازی را 89 بر 76 به نفع خود به پایان رساند. این بازی در سالن 17 شهریور آبادان و با رای کمیته انضباطی فدراسیون بسکتبال بدون تماشاگر برگزار شد.
حامد حدادی فر، محمد حسن زاده، امیر صدیقی، فرید اصلانی و احسان دلیرزهان نیز برای تیم پالایش نفت آبادان در این دیدار به میدان رفتند. تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان با این پیروزی ۳۱ امتیازی شد و در رده پنجم جدول رده بندی رقابت های لیگ برتر قرار گرفت.
باشگاه صنعت نفت آبادان برای تقویت تیم خود در نیم فصل دوم لیگ برتر، یک بازیکن و دو مربی جذب کرد.
محمدصادق بارانی، هافبک ملوان بندرانزلی با نظر سهراب بختیاری زاده به نفت آبادان پیوست. او سابقه حضور در تیم های ذوب آهن اصفهان، پیکان تهران، نساجی مازندران و سایپا را در کارنامه دارد. همچنین علی بختیاری زاده کاپیتان سابق صنعت نفت آبادان و حبیب خدری با نظر سرمربی نفتی ها به کادرفنی طلایی پوشان اضافه شدند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات