نقش موثر تبصره ۱۸ قانون بودجه در اشتغالزایی، تولید و مهار تورم
علاقهمندی پاکستان به احیای خط لوله گازی آیپی
توسعه میادین مشترک با حمایت صندوق
پیشتازی در صادرات کاتالیست ایرانی
تبدیل شدن به پتروپالایشگاه واقعی
بزرگترین صندوق غیر دولتی در خدمت دانش بنیان ها
گشایش مجموعه انبارهای سردار شهید سیدرضی موسوی
چالش اقتصادی تغییر پارادایمهای انـرژی
نفت تهران قهرمان لیگ برتر شیرجه شد
برای صعود به لیگ برتر مصمم هستیم
معاون اول رئیس جمهوری اعلام کرد
معاون اول رئیس جمهوری گفت: استفاده صحیح از تبصره ۱۸ قانون بودجه، بخش اشتغال و تولید را متحول و به مهار تورم کمک می کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس جمهوری، نشست هیأت امنای حساب ملی پیشرفت و عدالت با موضوع اصلاحیه دستورعمل اجرایی تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ دوشنبه -۳۰ بهمن ماه به ریاست محمد مخبر برگزار شد که بر اساس مصوبات این نشست، تخصیص تسهیلات مرتبط با این تبصره، به صورت تا ۳۰ درصد در سطح ملی و ۷۰ درصد در سطح استانی تعیین شد.
معاون اول رئیس جمهوری در این نشست با تأکید بر اهمیت تبصره ۱۸ قانون بودجه و نقش آن در اقتصاد کشور گفت: اگر این تبصره بدرستی استفاده شود، می تواند در بخش اشتغال و تولید منشأ تحول باشد و در مهار تورم نیز اثر بگذارد.
وی از دستگاه های ذی ربط خواست نشست های مرتبط با تبصره ۱۸ قانون بودجه را مستمر دنبال کنند و همراهی و همکاری لازم را در این باره داشته باشند تا این تبصره از کارکرد مناسبی برخوردار شود.
مخبر با تأکید بر اینکه عدالت، یکی از شعارهای اصلی دولت سیزدهم و ممیزه نظام حق و باطل است، تصریح کرد: در نظام اسلامی بر اساس آموزه های دینی و چارچوب فکری حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری، عدالت از موضوعات بسیار مهم به شمار می رود و یکی از مأموریت های تبصره ۱۸ قانون بودجه نیز عدالت است که دولت با جدیت نسبت به اجرای آن اهتمام دارد.
در این نشست که وزیران نفت، امور اقتصاد و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جهاد کشاورزی، ارتباطات و فناوری اطلاعات و معاون اجرایی رئیس جمهوری نیز حضور داشتند، گزارشی از مشکلات و موانع پیش روی اجرای تبصره ۱۸ قانون بودجه ارائه و تصمیم های لازم نسبت به اصلاح بخش هایی از دستورعمل اجرایی این تبصره اتخاذ شد.
عضوکمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با سرعت عمل بالایی که مدیران صنعت نفت و گاز کشور در حادثه انفجار تروریستی خطوط انتقال گاز سراسری داشتند، دشمن نتوانست در امر گازرسانی به مردم، خللی ایجاد کند. رمضانعلی سنگدوینی، به انفجار تروریستی در چند نقطه از خطوط انتقال گاز سراسری که هفته گذشته روی داد، اشاره و اظهار کرد: دشمنان گمان می کردند با این حوادث، خللی در گازرسانی آن منطقه یا کل کشور ایجاد خواهند کرد؛ اما با سرعت عمل بالای مدیران صنعت نفت و گاز کشور به اهداف خود نرسیدند.
وی با تشکر از مدیریت وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در این حادثه افزود: مدیران صنعت نفت و گاز کشور با عملیات فشرده و ۲۴ ساعته توانستند مشکل ایجادشده را برطرف و خطوط آسیب دیده را ترمیم کنند که این موضوع باعث شد خللی در گازرسانی به مردم ایجاد نشود و تنها گاز بخش کوچکی از روستاهای اطراف منطقه آسیب دیده قطع شد که مشکل آن روستاها نیز بسرعت رفع شد.عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به اینکه مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران نیز در این حادثه، واکنش سریع و خوبی از خود نشان داد، تصریح کرد: همان طور که شخص وزیر نفت نیز بیان کرد، نیروهای عملیاتی و فنی وزارت نفت در هر شرایطی آماده اند و نخواهند گذاشت سوخت رسانی یا گازرسانی در هیچ نقطه ای از کشور با اختلال روبه رو شود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن تاکید کرد
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، ترمیم خطوط انتقال گاز سراسری در کوتاه ترین زمان ممکن را نشانه مدیریت قوی و هوشمندانه مسؤولان وزارت نفت در رویارویی با بحران ها دانست.
فرهاد طهماسبی در واکنش به اقدام خرابکارانه و تروریستی انفجار در خطوط انتقال گاز کشور گفت: این اقدام کوری بود که جریان ها و گروه های وابسته به ضدانقلاب انجام دادند؛ اما بی شک هیچ اثری بر مسائل اقتصادی و امنیتی ما ندارد.
وی مدیریت وزارت نفت در این حادثه را بسیار مناسب دانست و افزود: مدیران ارشد وزارت نفت، پس از این حادثه وارد میدان شدند و با تلاش شبانه روزی متخصصان این حوزه در کمترین زمان ممکن خطوط آسیب دیده ترمیم شد تا مشکلی در بخش گازرسانی، بویژه خانگی ایجاد نشود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس تصریح کرد: دشمنان ما به دلیل ناتوانی خود به دنبال انتقام از مردم هستند که البته هیچ وقت موفق نشده اند و در آینده هم موفق نخواهند شد.
معاون حقوقی رئیس جمهوری
معاون حقوقی رئیس جمهوری با بیان اینکه دولت سیزدهم معطل برجام نماند و توانست صنعت نفت را بدون حضور خارجی ها بخوبی اداره کند، اظهار کرد: جهش اقتصادی بدون جهش در صنایع نفت و گاز امکانپذیر نیست و این صنعت، باید اولویت نخست کشور برای توسعه باشد.
محمد دهقان در نخستین گردهمایی «شورای حقوقی صنعت نفت» با بیان اینکه حجم تحریم ها در دولت گذشته عده ای از مدیران را نگران کرده بود، تصریح کرد: دولت سیزدهم آوار ناامیدی ایجادشده بر سر ملت ایران در صنایع نفت و گاز را با کار جهادی و امید از بین برد.
وی با اشاره به اینکه در اواخر دولت گذشته، صادرات نفت بشدت کاهش یافته بود، ادامه داد: هم اکنون افزون بر تشدید تحریم ها شاهد تشدید درگیری های منطقه ای نیز هستیم؛ اما صادرات نفت به صورت منظم در حال انجام است.
معاون حقوقی رئیس جمهوری گفت: رابطه ایران با آمریکا و غرب نسبت به پیش درست نشده؛ اما با همت صنعت نفت، بسیاری از مسائل و مشکلات کشور و اقتصاد حل شده است.
دهقان با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره معطل ماندن اقتصاد کشور در دهه ۹۰ و نبود سرمایه گذاری در صنعت نفت و کشور افزود: دولت سیزدهم معطل برجام نماند و توانست این صنعت را بدون حضور خارجی ها بخوبی اداره کند؛ زیرا زمینه لازم، نیروی انسانی و تجربه کافی برای توسعه در این صنعت وجود دارد.
وی با تأکید بر دستور رئیس جمهوری برای بررسی و اصلاح رابطه مالی شرکت ملی نفت ایران و دولت گفت: جذب نیروی نخبه در امور حقوقی صنعت نفت را پیگیری می کنیم و بتازگی نیز جذب نیروی نخبه در این بخش در دستور کار قرار گرفته است.
نخستین گردهمایی «شورای حقوقی صنعت نفت» به منظور هم افزایی و هم اندیشی مدیران حقوقی شرکت های تابع وزارت نفت درباره مسائل و چالش های حقوقی صنعت نفت به میزبانی مدیریت امور حقوقی شرکت ملی نفت ایران در مرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت (باشگاه کوشک) با حضور معاون حقوقی رئیس جمهوری، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مدیران و رؤسای امور حقوقی شرکت های ملی نفت، گاز، پالایش و پخش، پتروشیمی و شرکت های تابع آنها و سازمان های مستقل وابسته به وزارت نفت برگزار شد.
معاون حقوقی رئیس جمهوری
مدیر مالی شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو عربستان از انتشار اوراق قرضه با سررسیدهای طولانی تر در سال ۲۰۲۴ میلادی خبر داد.
زیاد المرشد اعلام کرد که احتمال می رود آرامکو امسال انتشار اوراق قرضه با سررسیدهای طولانی تر تا ۵۰ سال را در اولویت قرار خواهد داد.
وی گفت: انتشار برنامه ریزی شده اوراق قرضه بخشی از یک راهبرد برای بهینه سازی ساختار سرمایه شرکت است.
آرامکو، آخرین بار در سال ۲۰۲۱ میلادی با دستیابی به ۶ میلیارد دلار از فروش یک صکوک سه سهمی یا اوراق قرضه اسلامی به بازارهای بدهی جهانی دست یافت.
شرکت ها و دولت های خلیج فارس از ابتدای سال ۲۰۲۴ میلادی برای بهره جستن از کاهش اخیر نرخ های بهره جهانی برای بهره برداری از بازارهای بدهی هجوم آورده اند و عربستان سعودی همسو با این گام در ژانویه امسال ۱۲ میلیارد دلار اوراق قرضه دلاری منتشر کرد.
المرشد گفت: دوره ای حالت سکون وجود داشت؛ زیرا بازارها باثبات نبودند. اکنون، بازارها در حال تثبیت هستند، بنابراین می توانید انتظار داشته باشید که ما فعال تر باشیم.
وزارت انرژی عربستان، ماه گذشته به آرامکو دستور داد برنامه رساندن ظرفیت تولید پایدار خود به روزانه ۱۳ میلیون بشکه را متوقف کند و به هدف پیشین روزانه ۱۲ میلیون بشکه بازگردد.
آرامکو قرار است نتایج مالی سالانه و پرداخت سود سهام را در ماه مارس اعلام کند.
شرکت ملی نفت ابوظبی اعلام کرد که راهبرد آینده اش را بر محور تولید گاز طبیعی متمرکز کرده است.
مصبه الکعبی، مدیر بخش راه حل های کم کربن و رشد جهانی شرکت ملی نفت ابوظبی (ادنوک)در همایش انرژی قاهره با اشاره به راه حل های کم کربن و رشد جهانی اعلام کرد که راهبرد این شرکت، حول محور تولید گاز خواهد بود و مصر به عنوان بازاری با ظرفیت بالا شناخته شده است.
ادنوک، غول نفتی امارات در راهبرد رشد بین المللی خود بر صنایع گاز طبیعی، گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) پتروشیمی و انرژی های تجدیدپذیر متمرکز شده است.
ادنوک هفته گذشته اعلام کرد که یک سرمایه گذاری مشترک با شرکت انگلیسی بی پی در مصر برای تمرکز اولیه بر گاز طبیعی ایجاد خواهد کرد.
ادنوک به دنبال توسعه تجارت گاز خود در داخل و خارج از مرزهای امارات است و گاز طبیعی را سوخت انتقالی به منابع انرژی تجدیدپذیر نامیده است.
شرکت بی پی انگلیس در نظر دارد تولید نفت و گاز خود را تا سال ۲۰۳۰ میلادی نسبت به سال ۲۰۱۹ میلادی، ۲۵ درصد نسبت به سال ۲۰۱۹ کاهش دهد؛ اما همچنان به سرمایه گذاری هنگفت در سوخت های فسیلی ادامه می دهد.
وزیر نفت:
وزیر نفت گفت: قرارداد صادرات گازایران به پاکستان قراردادی بین المللی است وما هم این آمادگی را داریم که به محض آنکه طرف پاکستانی از نقطه صفر مرزی عملیات اجرایی خود را آغاز کند، تصمیم هایی مطلوب در این باره بگیریم.
جواد اوجی درحاشیه نشست هیأت دولت و درجمع خبرنگاران با اشاره به اینکه این قرارداد را بنده ۱۰ سال پیش با طرف پاکستانی امضا کردم، افزود: طرف پاکستانی به دلیل تحریم ها جلو نیامد و متاسفانه در دولت گذشته هم کوتاهی هایی در این باره انجام شد.
وی با بیان اینکه خط لوله هفتم سراسری انتقال گاز را ازعسلویه تا ایرانشهر، از آنجا به چابهار و پس از آن نیز برای صادرات به پاکستان مدنظر قرارداده ایم، اظهار کرد: این خط، یک خط لوله انتقال گاز ۵۶ اینچ است که با آن روزانه ۱۲۰ میلیون مترمکعب گاز را به استان هایی که در مسیر قرار دارند، انتقال می دهیم و بخشی نیز برای صادرات به پاکستان مدنظر بوده است.
وزیرنفت گفت: خوشبختانه در این دولت مذاکراتی با طرف پاکستانی انجام داده ایم و آنها نیزعلاقه مند به احیای این پروژه هستند.
وزیرنفت همچنین بابیان اینکه انفجارخطوط لوله گاز کشورتوطئه اسرائیلی بود، اظهارکرد: در این حادثه یک کار بی نظیر انجام شد و آن خنثی کردن توطئه دشمن بود.
اوجی با بیان اینکه در کوتاه ترین زمان ممکن خطوط لوله گازی که بیشتر در مناطق کوهستانی و سخت گذر بود، ترمیم و دوباره به بهره برداری رسید، افزود: در پی این حادثه درهیچ جای کشورقطع گاز نداشتیم.
وی تصریح کرد: دشمن قصد داشت با قطع گاز بخش خانگی در استان های بزرگ، مردم را دچار مشکل کند؛ اما به لطف خدا و همت متخصصان صنعت نفت موفق نشد؛ زیرا در تمام حوزه های صنعت نفت چه بالادست و چه پایین دست، آمادگی کامل داشتیم.
اوجی با اشاره به اینکه این اقدام خبیثانه و توطئه دشمن خنثی و بخوبی مدیریت شد، اظهار کرد: دو ساعت از انفجار نگذشته بود که همه تجهیزات مستقر شدند و در کوتاه ترین زمان، خطوط ترمیم شد و به بهره برداری رسید.
معاون وزیر نفت در امور گاز از پذیرش گواهی صرفه جویی گاز در نشست هیأت پذیرش بورس خبر داد.
مجید چگنی در حاشیه نشست هیأت پذیرش بورس که برای بررسی و پذیرش گواهی صرفه جویی گاز برگزار شد، گفت: بهینه سازی انرژی موضوعی ملی و فرادستگاهی است و برای رسیدن به نقطه مطلوب در این زمینه نیاز داریم که همه نهادها و دستگاه های مسؤول حسب وظیفه خود در این عرصه نقش آفرینی کنند.
وی افزود: شرکت ملی گاز ایران در دولت سیزدهم اهتمام ویژه ای به مقوله بهینه سازی دارد و طرح های متعددی را در دستور کار قرار داده است. با این حال باید مدنظر داشت که در موضوع بهینه سازی انرژی و به طور مشخص بهینه سازی مصرف گاز، تنها نمی توان مشترکان خانگی را مخاطب قرار داد و ضرورت دارد بخش های تولیدی و خدماتی نیز رفتار مسؤولانه ای نسبت به بهینه سازی فرایند مصرف انرژی داشته باشند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: برای کاهش ناترازی تولید و مصرف گاز راهکارهای مختلفی در حوزه عرضه و تقاضای گاز وجود دارد که مزیت های بهینه سازی مصرف و مدیریت تقاضا، به دلیل دسترسی بیشتر و بازدهی در کوتاه مدت، آن را از دیگر راهکارها متمایز کرده است.
چگنی تصریح کرد: با توجه به اینکه شاخص شدت مصرف انرژی در کشور ما از میانگین جهانی بسیار بیشتر است، با ایجاد زیرساخت های لازم برای راه اندازی و توسعه بازار بهینه سازی انرژی می توان از فشار سمت تقاضای گاز کاست و مابه ازای گاز صرفه جویی شده را به دیگر بخش های مولد اقتصاد ملی عرضه کرد.
وی پذیرش گواهی صرفه جویی گاز در بورس انرژی را زیرساختی ترین اقدام شرکت ملی گاز در حوزه بهینه سازی مصرف گاز دانست و گفت: برداشتن این گام به منزله فراهم کردن بستر عرضه این اوراق و شکل گیری بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در پایان بیان کرد: یکی از چالش های مهم پیش روی طرح های بهینه سازی محدودیت منابع مالی در دسترس به منظور پیشبرد طرح های توسعه ای در این حوزه است، از این رو عرضه گواهی صرفه جویی گاز و توسعه بازار آن، یکی از شیوه ها و ابزارهای مطمئن تامین مالی و بازگشت سرمایه پروژه های بهینه سازی است که می تواند رونق اجرای این طرح ها را به دنبال داشته باشد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به افزایش خیره کننده تأمین مواد اولیه و خوراک مورد نیاز صنایع پایین دستی و تکمیلی در سال ۱۴۰۲ گفت: اجرای راهبرد عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی سبب افزایش تولید، ایجاد امنیت و آرامش در بازار شده است.
مرتضی شاهمیرزایی در نخستین نشست شورای سیاستگذاری رویداد علمی صنعتی (CDIE) اظهار کرد: حمایت از تولید داخل و رونق فعالیت های واحدهای تولیدی در حوزه صنایع پایین دستی از راهبردهای مهم شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دولت سیزدهم است.
وی یادآور شد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزون بر تأمین مواد اولیه و خوراک مورد نیاز صنایع پایین دستی و تکمیلی که در امسال رشدی خیره کننده داشته، با اجرای راهبرد عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی سبب افزایش تولید، ایجاد امنیت و آرامش در بازار شده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: همگرایی و همکاری میان شرکت های فعال در صنایع پایین دستی پتروشیمی سبب یکپارچگی و ثبات بازار می شود و شرکت ها نباید سودای واسطه گری داشته باشند.
شاهمیرزایی با اشاره به ضرورت ایجاد نوآوری و پژوهش در حوزه صنایع پایین دستی کشور افزود: خوشبختانه با همکاری و تلاش های شرکت ها و صنایع در تأمین نیازهای فناورانه خود از داخل، شاهد خودکفایی کشور در حوزه دانش فنی هستیم.
وی ادامه داد: باید زمینه توسعه متوازن و تکمیل زنجیره ارزش از سوی صنایع پتروشیمی مورد توجه قرار گیرد تا با تنوع تولید گریدهای جدید نیاز بخش های مختلف صنایع پایین دستی تأمین شود.
نخستین رویداد صنعتی - علمی «CDIE2024» از ۲۶ تا ۲۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ با مشارکت سازمان غذا و دارو، وزارت صمت و نیز فعالان حوزه شوینده و محصولات آرایشی و بهداشتی برگزار می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران خبر داد
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی از سرمایه گذاری70 میلیون یورویی برای توسعه صنایع پالایشی خبر داد.
جلیل سالاری در آیین امضای دو تفاهمنامه و یک توافقنامه در زمینه توسعه زیرساخت های زنجیره توزیع سوخت در کشور با اعلام این خبر افزود: در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی نزدیک به ۷۰ میلیون یورو قرارداد برای توسعه زیرساخت های صنایع پالایشی داریم و تاکنون سه تا چهار دانش فنی را در شرکت های پالایشی در زمینه تولید کاتالیست، کمپرسورسازی و کیفی سازی نفت کوره بومی سازی شده است.
سالاری گفت: در حوزه صدور خدمات فنی و مهندسی شرکت های دانش بنیان، تاکنون نزدیک به50 میلیون یورو انتقال خدمات و تجهیزات در حوزه برون مرزی انجام شده است.
وی تأکید کرد: در مجموعه های تولیدی شرکت ملی پالایش و پخش افراد زیادی هستند که به شکل دانش بنیان در حال تولید هستند و باید این افراد را در کنار مجموعه های دانش بنیان قرار داد و مشارکت شکل بگیرد. در قالب چنین مشارکتی می توانیم افزون بر کارآفرینی، فرصت شغلی را ایجاد کنیم و از ظرفیت های نخبگانی دانشگاه ها استفاده شود
سالاری تصریح کرد: امیدواریم با ایجاد مشارکت بین بخش های دولتی و خصوصی، اجرای طرح های توسعه ای و تأمین منابع مالی این طرح ها و روند داخلی سازی تجهیزات صنایع پالایشی تسریع شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی موضوع تأمین منابع مالی را یکی از چالش های مهم در حوزه شرکت های دانش بنیان عنوان کرد و افزود: اگرچه صندوق نوآوری و شکوفایی در این باره به عنوان یک الگوی تأمین منابع را انجام می دهد، به دنبال یک مدل بالاتر هستیم تا شرکت های دانش بنیان در کنار همکاران ما مشارکت کنند و الگوی سهامداری را با توجه به مالکیت معنوی پیاده کنیم که در چنین شرایطی دانش فنی در اختیار دو مجموعه قرار خواهد گرفت.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران طی مراسمی به منظور توسعه زیرساخت های زنجیره توزیع سوخت در کشور و سامانه هوشمند سوخت با بانک ملی ایران، شرکت ارتباطات سیار(همراه اول) و دو شرکت دانش بنیان دو تفاهمنامه و یک توافقنامه امضا کرد.
این مراسم با حضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران؛ جعفر سالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، همچنین ابوالفضل نجارزاده، مدیرعامل بانک ملی ایران و مدیران شرکت های دانش بنیان (صنایع الکترونیک شیراز و یاور همگان کویر یزد) در ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برگزار شد.
تولید دو نوع کارتخوان از سوی شرکت صنایع الکترونیک شیراز و شرکت یاور همگامان کویر یزد، موضوع توافقنامه های امضا شده میان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با این دو شرکت دانش بنیان است.
هوشمند سازی عرضه سوخت نیز با محورهای شناسایی هوشمند خودرو در جایگاه ها، پلمپ هوشمند ناوگان حمل ونقل سوخت و هوشمند سازی نظارت بر توزیع فراورده های نفتی نیز موضوع تفاهمنامه ای است که میان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با شرکت ارتباطات سیار امضا شد. در این میان بانک ملی ایران نیز به عنوان بانک عامل و تامین کننده منابع مالی عمل خواهد کرد.
در این مراسم، همچنین از کارتخوان های تولیدی شرکت های دانش بنیان حاضر در مراسم رونمایی شد.
تداوم اقدام های پالایشگاه های کشور در همسویی با محیط زیست
مشعل ارزیابی آثار زیست محیطی طرح ها و پروژه های عمرانی به عنوان یکی از مهم ترین ابزار مدیریتی، نقش اساسی در نیل به اهداف توسعه پایدار دارد. چنانچه پروژه های احداث پالایشگاه از طریق ارزیابی با ملاحظات زیست محیطی ادغام شوند، نه تنها موفق به حذف یا کاهش اثرات سوء خواهند شد، بلکه توسعه پایدار را نیز به دنبال خواهند داشت. پالایشگاه های کشور همسو با رعایت الزام های زیست محیطی، اقدام های قابل توجهی در این حوزه انجام داده اند که از آن جمله می توان به نسبت آنالایزرها برای پایش کنترل کیفیت هوا، همچنین تصفیه پساب های صنعتی و استفاده دوباره آنها در پالایشگاه ها، کاشت نهال با هدف توسعه فضای سبز و... اشاره کرد. آنچه در پی می آید، اشاره ای است به برخی اقدام های زیست محیطی انجام شده یا در دست انجام از سوی پالایشگاه های کشور با هدف بهبود بخشی هرچه بیشتر این حوزه.
محیط زیست و آینده آن، موضوع مهمی است که صنعت نفت به آن توجه ویژه دارد و با تسری بخشی آن به زیرمجموعه های خود از جمله پالایشگاه های نفت، تلاش کرده است گام های رو به جلویی بردارد.
مجموعه پالایشگاهی کشور در زنجیره فعالیت های خود برای پالایش فراورده های نفتی، با ترسیمی از محیط زیست و آینده آن همواره بر این کانون متمرکز است که افزون بر توسعه زنجیره این مجموعه (پالایشگاه ها) در مسیر پیشبرد اهداف کلان آن، تا حد امکان نیز به محیط زیست آسیبی وارد نکند، از این رو طرح های متنوع و مختلفی را تعریف و اجرا کرده است.
هلدینگ پتروپالایش اصفهان در عمل به تعهدات زیست محیطی خود، طرح تصفیه پساب شاهین شهر را با اعتبار ۸۰ میلیارد تومان برای استفاده از آب های خاکستری این شهر در دستور کار دارد. با بهره برداری از پروژه تصفیه خانه شاهین شهر، امکان تصفیه و بازگردانی ۴۰۰ مترمکعب در ساعت پساب ارسالی از واحدهای عملیاتی در تصفیه خانه صنعتی، تصفیه و بازگردانی ۳۳۰ مترمکعب در ساعت پساب از واحد اسمز معکوس قدیم و جدید، تصفیه و بازگردانی ۹۰۰ مترمکعب در ساعت پساب از تصفیه خانه پساب شاهین شهر و تصفیه ۴۰ مترمکعب در ساعت فاضلاب بهداشتی و استفاده برای آبیاری فضای سبز امکانپذیر می شود.
از دیگر اقدام های زیست محیطی این مجموعه پتروپالایشی می توان به پروژه اصلاح سیستم تصفیه پساب ورودی با استفاده از نصب سیستم separation Galaxie اشاره کرد. این پروژه به منظور مدیریت آب های ورودی به حوضچه تبخیری شماره ۹ هلدینگ پتروپالایش اصفهان در دستور کار قرار گرفته است.
می توان گفت، تمام پساب های صنعتی تصفیه شده هلدینگ پتروپالایش اصفهان به مصرف فرایندهای پالایشی رسیده و پساب های بهداشتی تصفیه شده به مصرف فضای سبز می رسد ودر خروجی این تصفیه خانه آنالایزرهای آنلاین متصل به سایت سازمان حفاظت محیط زیست وجود دارد.
ضمن آنکه با ارزیابی ۵۴ شاخص در بخش های هوا، پساب، پسماند، فضای سبز، پروژه های زیست محیطی، خاک، آب های زیرزمینی و غیره در کمیته تخصصی محیط زیست شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، جایگاه ۵ ستاره به هلدینگ پتروپالایش اصفهان اختصاص یافت.
طبق نظر کمیته تخصصی محیط زیست شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، پالایشگاه های اصفهان، تهران، تبریز، بندرعباس و ستاره خلیج فارس حائز رتبه های پالایشگاهی ۵ ستاره شدند .
پالایشگاه بندرعباس نیز گام های بلندی در زمینه نگهداشت محیط زیست و ارتقای آن برداشته و با توجه به اهمیت توسعه جنگل کاری و فضای سبز و تقویت پوشش گیاهی غرب بندرعباس همسو با پویش ملی کاشت یک میلیارد درخت، تفاهمنامه کاشت 200 هزار اصله نهال حرا و کاشت درختان بومی و جنگل کاری در 100 هکتار از زمین های شمال پالایشگاه نفت بندرعباس بین این شرکت نفتی با استانداری هرمزگان، اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان به امضا رسیده است.
بر اساس این تفاهمنامه که با نگاه به برون رفت از مشکلات و چالش های مختلف زیست محیطی مانند آلودگی هوا، فرسایش خاک، ریزگردها، فرونشست زمین و بیابان زدایی انجام می شود، علاوه بر تولید و کاشت 200 هزار اصله نهال حرا در بخش هایی از سواحل خلیج فارس، درختان بومی متناسب با اقلیم منطقه نیز در 100 هکتار از زمین های شمال پالایشگاه بندرعباس کاشته می شود.
این تفاهمنامه همسو با ایفای مسؤولیت های اجتماعی شرکت پالایش نفت بندرعباس به منظور حفظ محیط زیست در کنار توسعه طرح های پالایشی این شرکت انجام و این طرح در ادامه طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه نفت بندرعباس اجرا می شود. ادامه حیات و تولید مستمر پالایشگاه نفت بندرعباس در آینده به این طرح وابسته است. این طرح با تلاش متخصصان داخلی دانش فنی طرح که پیش از این تنها در اختیار آمریکا و فرانسه بود، بومی سازی شده است. با تغییر الگوی پالایشی و متناسب با نیاز کشور، کک اسفنجی مورد استفاده در صنایع آلومینیوم سازی کشور که در حال حاضر به میزان ۳۵۰ هزار تن در سال است، تامین می شود. حفظ و صیانت از محیط زیست، استمرار تولید، قطع وابستگی به خارج از کشور، جلوگیری از خروج ارز، بهبود عملکرد اقتصادی، بومی سازی دانش فنی و ایجاد اشتغال، بخشی از دستاوردهای اجرای این طرح است.
پالایشگاه تبریز نیز به عنوان صنعت پیشرو در مسیر حفظ و صیانت از محیط زیست با اجرای ۱۵ طرح زیست محیطی گام برمی دارد که روغن پایه گروه دو برای نخستین بار در کشور و در این پالایشگاه تولید شده است.
این شرکت به منظور انطباق با استانداردهای ملی و بین المللی در حوزه محیط زیست و مسؤولیت اجتماعی، با اجرای پروژه های عمده و سرمایه گذاری های کلان، عملکرد شاخص و چشمگیری داشته است.
با احداث واحد بنزین سازی جدید و تبدیل واحد بنزین سازی قدیم پالایشگاه با حرکت ابتکاری مهندسان داخلی شرکت به کاربری واحد (ISOM ) واحد ایزومریزاسیون توانسته کل محصول بنزین تولیدی را به استاندارد یورو ۵ ارتقا دهد و با اجرای پروژه GHP روزانه ۳-۲,۸ میلیون لیتر (معادل ۷۰-۶۰ درصد ظرفیت طراحی واحد گازوییل پاک بر اساس استاندارد یورو ۵) ارائه کند که با تکمیل زیرساخت های مورد نیاز و اجرای پروژه های مکمل نظیر پروژه های زیست محیطی استحصال گازهای انتهایی (TGT) و برج های خنک کننده جدید شاهد کارکرد واحد با ظرفیت کامل طراحی خواهیم بود. از دیگر پروژه های مهم زیست محیطی پالایشگاه تبریز می توان به اجرا و بهره برداری از واحد گرانولاسیون گوگرد به منظور تولید و عرضه گوگرد گرانولی برای کاهش انتشار ریزگردها، اجرا و بهره برداری از پروژه بازیابی گازهای ارسالی به فلر (FGR) در سال ۹۵ در قالب کنوانسیون بین المللی (CDM)ثبت شده در سازمان ملل به نام کشور جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد. این پالایشگاه به منظور حفاظت از محیط زیست، اقدام هایی همچون اجرای پروژه بهینه سازی سیستم هوای فشرده و تولید و توزیع بخار پالایشگاه برای اولین بار در کشور از سوی سازمان توسعه صنعتی ملل متحد UNIDO به عنوان پایلوت در بین صنایع کشور و پروژه تفکیک لجن های نفتی- بیولوژیکی و آهکی داده است .
از سوی دیگر این شرکت برای اجرای بند (ب) ماده ۱۹۲ قانون توسعه پنجم مبنی بر نصب «سیستم های پایش لحظه ای روی خروجی منابع ثابت»، به عنوان یک شرکت پیشرو و فراتر از الزام های قانونی، نسبت به احداث و بهره برداری از مرکز پایش آنلاین اقدام کرده است.
غلامرضا باقری دیزج، مدیرعامل پالایشگاه تبریز درباره اجرای مهم ترین برنامه های توسعه ای، زیست محیطی و زیرساختی در دست اجرای پالایشگاه نفت تبریز گفته که شرکت پالایش نفت تبریز همسو با کاهش یا حذف کامل نفت کوره و تبدیل آن به محصولات کیفی سازگار با محیط زیست، اجرای طرح جامع ارتقای کیفی محصولات خود را در برنامه دارد که این طرح، بزرگ ترین سرمایه گذاری در تاریخ پالایشگاه خواهد بود.
پالایشگاه تهران نیز در زمینه حفاظت از محیط زیست و بهداشت صنعتی توانسته رتبه اول را در میان پالایشگاه های کشور کسب کند و در این مسیر گام های ارزشمندی برداشته که از آن جمله می توان به بازیابی و بازچرخانی پساب تصفیه شده برای مصارف صنعتی، تصفیه زیستی و بازیابی پساب های ویژه و ارزیابی و بهینه سازی فرایندهای موجود برای تصفیه پساب های صنعتی و بهداشتی و امضای تفاهمنامه با پژوهشگاه صنعت نفت اشاره کرد.
این پالایشگاه در زمینه اقدام های زیست محیطی با معرفی کارشناسان علمی به منظور مشارکت در تهیه شرح کار پروژه های اجرایی، بررسی فناوری های روز دنیا و امکان سنجی اولیه، ارائه پیشنهاد فنی بر اساس روش منتخب با در نظر گرفتن شاخص های فنی، اقتصادی و زیست محیطی و همچنین ارائه مشاوره علمی و آموزش در زمینه فناوری های محیط زیست مورد نیاز پالایشگاه نیز گام هایی برداشته که و در این زمینه با پژوهشگاه صنعت نفت به منظور استفاده از متخصصان و کارشناسان آن تفاهمنامه امضا کرده است. شرکت پالایش نفت تهران با هدف استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان، همکاری علمی و فناوری خود را در رأس کارها و برنامه های خود دارد.
از دیگر دستاوردهای این پالایشگاه در کنار دیگر پالایشگاه های کشور می توان به کاشت درخت های مثمر برای کاهش آلودگی هوا اشاره کرد که در این زمینه مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران گفته است، از مجموع ۴۷۰ هکتار زمین این شرکت ۲۷۰ هکتار آن درختکاری و فضای سبز شده است، ضمن آنکه از سه هزار درخت کاشته شده در این پالایشگاه، حدود یکهزار اصله زیتون تلخ، ۳۰۰ اصله نهال سنجد، یکهزار اصله درخت توت، ۲۵۰ اصله بادام تلخ ، ۲۰۰ اصله ارغوان و ۲۰۰ نهال از گونه های دیگر بود. گفتنی است، فضای سبز و درختان این پالایشگاه با استفاده از پساب کلانشهر تهران آبیاری می شود.
زمان ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس به دلیل جوان تر بودن آن نسبت به دیگر پالایشگاه های کشور، رویکردهای زیست محیطی نیز لحاظ شده که از این طریق، در زمینه مسؤولیت اجتماعی برای احیا و بازسازی اکوسیستم های واقع در منطقه حفاظت شده گنو طی عقد توافقنامه با صندوق ملی محیط زیست، گامی بلند به منظور حفاظت این زیست کره ارزشمند استان هرمزگان برداشته شده است. این اقدام سبب ارتقای شاخص های زیست محیطی استان هرمزگان و حفاظت از گونه های طبیعی و جانوری این منطقه خواهد شد. مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج فارس در این باره گفته است، انجام اقدام های حمایتی زیستگاه و گونه از طریق احیای زیستگاه های طبیعی، توزیع علوفه دستی در مراتع، آب رسانی به همه منابع آبی مصنوعی و ایجاد مرکز قرنطینه و بازپروری حیات وحش آسیب دیده را در دستور کار قرار داده ایم.
خرید، آزادسازی و رفع تعارضات مردمی داخل زیستگاه ها و کریدورهای حساس زیستی، شامل پروانه چرا، طرح مرتع داری، مزرعه، چشمه و ساخت یا بهسازی و تجهیز پاسگاه های محیط بانی (بویژه به لحاظ بهره مندی از انرژی پاک خورشیدی) از دیگر توافق های انجام شده در این حوزه است که پژوهش، آموزش و فرهنگ سازی محیط زیست، بنچ مارک گذاری مرز و نصب تابلوهای مناسب و کافی، ساخت، تجهیز و راهبری سامانه و ایستگاه پایش کیفی محیط زیست، ایجاد سامانه گسیل هوشمند ماشین آلات و پایش مناطق، ایجاد مرکز قرنطینه و بازپروری حیات وحش آسیب دیده را نیز دنبال می کند.
قرارگیری پالایشگاه کرمانشاه در داخل شهر باعث شده وظایف و مسؤولیت کارکنان شاغل در این مجموعه در قبال محیط زیست و مسائل زیست محیطی و آلودگی هوا سنگین تر شود و مسؤولان این پالایشگاه در کنار تولید موظف به رعایت استانداردهای زیست محیطی هستند.
این پالایشگاه در زمینه کاهش آلودگی هوا در استان کرمانشاه، همزمان با دهه فجر امسال ایستگاه سنجش کیفیت هوا در محوطه داخلی پالایشگاه را ایجاد کرده است. این دستگاه سنجش آلودگی هوا قابلیت اندازه گیری همزمان ذرات معلق PM۱۰ و PM ۲/۵ و آلاینده های گازی مانندNOX، SOX و CO را دارد و دارای سیستم انتقال داده به شبکه ملی پایش آلودگی هواست.
فرهاد کاویانی، مدیرعامل پالایشگاه کرمانشاه در این باره گفته است، این پالایشگاه، همسو و همگام با رعایت مسائل زیست محیطی، راه اندازی فازهای جدید را با هدف به حداقل رساندن آلایندگی های زیست محیطی در برنامه دارد، ضمن آنکه با توجه به شرایط خاص پالایشگاه که در داخل شهر کرمانشاه مستقر شده است، ملزم به رعایت تمام استانداردها و شاخص های زیست محیطی هستیم.
محیط زیست و اقدام های زیست محیطی، حوزه ای است گسترده که به پالایشگاه هایی که از آنها نام برده شد، محدود نمی شود. اهمیت این موضوع آن قدر بالاست که دیگر پالایشگاه های نفت کشور ازجمله آبادان به عنوان قدیمی ترین پالایشگاه کشور نیز با رعایت الزام هایی در این بخش، طرح هایی را تعریف و اجرا کرده اند تا مسیری سبز و عاری از آلایندگی برای جوامع پیرامونی مهیا شود.
خبر خوش رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت در گفت و گو با «مشعل»
مشعل صنعت نفت کشوربرای افزایش تولید روزانه 5.5 میلیون بشکه ای نفت و 500 میلیون مترمکعبی گاز در افق 1408 به 160 میلیارد دلارسرمایه گذاری نیاز دارد؛ ضرورت این میزان سرمایه گذاری با توجه به محدودیت های سیاسی - اقتصادی ناشی از تحریم های یک جانبه آمریکا، وزارت نفت دولت سیزدهم را به سمت خلق تجربه های جدید برای جذب سرمایه سوق داده است تا با تکیه بر توان داخلی در اجرای پروژه ها و تأمین مالی آنها برتحریم ها غلبه کند. مشارکت مالی شرکت ملی نفت ایران با فعالان بازار مالی به امضای تفاهم نامه برای توسعه یکپارچه میدان مشترک آزادگان انجامید و با تشکیل شرکت دشت آزادگان اروند، با مشارکت هشت بانک و دو شرکت اکتشاف و تولید ایرانی و سرمایه گذاری 7 میلیارد دلاری همراه بود. تجربه موفقی که امروز شکل نوین دیگری از آن با به میدان آمدن صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت به عنوان بازویی قدرتمند برای توسعه میدان های نفتی همراه شده است تا روند اجرایی شدن اولویت مهم وزارت نفت در تکمیل و توسعه میدان های نفتی و گازی به ویژه میادین مشترک شتاب گیرد.
عبدالحسین بیات، رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت چندی پیش درحاشیه دیدار با بازنشستگان صنعت نفت درمشهد مقدس درگفت وگوی اختصاصی با هفته نامه "مشعل" با اعلام خبر ورود صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت برای توسعه میدان های نفتی به ارائه جزییات و مطالب بیشتری درباره این موضوع ودیگر فعالیت های صندوق پرداخته است که شرح آن در پی می آید...
ورود به موضوع سرمایه گذاری درتوسعه میدان های مشترک نفت و گاز با رویکرد از "میدان تا بازار" رویکرد مهمی است که صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت آن را به عنوان یک اولویت و ضرورت در دستور کار قرار داده است .
رئیس هیئت رییسه صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت با اشاره به این موضوع گفت: دراین زمینه ابتدا دربخش میدان های نفتی متمرکزشده ایم تا درشرایط موجود، افزون بر خلق ثروت برای صندوق ها، با توجه به در دسترس نبودن منابع مورد نیاز برای فعالیت های توسعه ای، کمک کننده شرکت های اصلی برای توسعه میادین باشیم. عبدالحسین بیات درباره مذاکره صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت با شرکت ملی نفت ایران برای توسعه میدان های سروک آذر 2 که قرارداد آن به زودی بسته خواهدشد، گفت: مذاکره برای توسعه میدان های نفتی چنگوله و دهلران نیز درحال انجام است که امیدواریم آنها به نتیجه برسد. بنابر توضیحات رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت، این صندوق با اهتمام ویژه در زمینه توسعه میدان های نفتی و گازی در تلاش است ضمن توسعه میدان، درمسیر تکمیل زنجیره ارزش و تامین خوراک واحدهای پالایشگاهی و پتروشیمی گام بردارد. بیات درباره آخرین وضعیت پروژه های در دست اقدام صندوق های بازنشستگی کارکنان نفت گفت: خوشبختانه پروژه های در اختیار از پیشرفت مناسبی برخوردار بوده و رضایت بخش است و به شکل ماهانه درصد پیشرفت آنها به عنوان گزارش های شفاف عمومی در بخش توسعه و همچنین تولید و تحقق برنامه های سالانه تولید، در سایت صندوق شفاف اطلاع رسانی شده و در دسترس است و همچون گذشته گزارش های مخفی مدیریتی نیست.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت، هدف مهم صندوق را افزایش ارزش افزوده دارایی های کارکنان صنعت نفت در حوزه صندوق اعلام و اظهارامیدواری کرد: در افق پیش رو، بسیاری از سرمایه گذاری ها به نتیجه خواهد رسید؛ به طوری که دوسال آینده ( 1403 و 1404) می تواند بهار افتتاحیه های رسمی و راه اندازی طرح های در دست اقدام باشد.
وی تصریح کرد: درآمدزایی های حاصل از اجرای این طرح ها برای سرمایه گذاری در طرح های جدید وعمدتاً با اولویت توسعه میدان های نفتی هدایت خواهد شد. بیات گفت: افتخار ما این است که صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت، مطابق ماده ۱۴ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت، متعلق به کارکنان است. تبصره همان ماده نیز یادآوری می کند که دارایی های صندوق متعلق به هیچ یک ازچهار شرکت اصلی وزارت نفت نیست. رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت همچنین یادآوری کرد: سیاست اصولی هوشمندانه ای که مقام معظم رهبری مبنی بر واگذاری پروژه های نفتی به بخش خصوصی مورد تأکید قرار داده اند، در وزارت نفت آغازشده و برون سپاری توسعه میدان های نفت و گاز درحال شکل گیری و نمود آن مذاکره صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت به عنوان بخش غیردولتی مستقل برای توسعه چند میدان نفتی با شرکت ملی نفت ایران است.
صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت اقدام های متعدد ومتنوعی را در صنعت نفت رقم زده است.
افزون برمواردی که ازسوی بیات، رییس هیئت مدیره صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت عنوان شد، گزارش گروه اقتصادی صندوق های بازنشستگی پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت نیز تا پایان آذرماه امسال، از انجام اقدام هایی همچون دسترسی به فرمولاسیون قیرمصرفی در چین و راهیابی به بازار این کشور با صادرات محصولات نمونه، افتتاح و بهره برداری مجتمع تولید و ذخیره سازی سایت بندرعباس، افزایش ظرفیت تولید پارافین از 65 تن به 100 تن در روز، توسعه صادرات محصولات در بازارهای پاکستان، افغانستان و ونزوئلا با رویکرد فروش محصولات نهایی از قبیل روغن های موتوری و دیزلی با حجم 55 تن در ماه، همچنین افزایش ظرفیت واحد بازیابی اتان از 63 درصد به 1404 درصد و آغاز تولید محصول راهبردی پنتااریتریتول در پتروشیمی نخل آسماری پس از ۲۰ سال بلاتکلیفی حکایت دارد.
اولویت وزارت نفت در توسعه بخش بالادست، توسعه میدان های مشترک است. گستردگی میدان های نفت و گاز در ایران موجب شده است برخی از این میادین با کشورهای همسایه مشترک باشد؛ به گونه ای که نیمی از میدان در ایران و نیمی دیگر در کشور همسایه قرار گیرد. ايران در تمام سال های پس از انقلاب به جز در دوران جنگ، هر سال کشفی جديد داشته و طی اين مدت درمجموع 73 ميدان مشتمل بر 36 ميدان نفتي و 37 ميدان گازی کشف شده است که بخش زیادی از آنها مرزی و مشترک بوده اند. ایران با در اختیار داشتن حداقل ۲۸ میدان مشترک نفت و گاز با کشورهای همسایه ازجمله ۱۸ میدان نفتی، چهار میدان گازی و ۶ میدان نفت و گاز، یکی از معدود کشورهای جهان با این تعداد ساختار مشترک است. از این ۲۸ میدان، ایران با عراق، ۱۲ حوزه مشترک، با امارات 7 مخزن مشترک، با قطر و عمان هرکدام، ۲ مخزن مشترک و با عربستان، کویت و ترکمنستان نیز هر کدام یک مخزن مشترک دارد؛ به عبارتی حدود۵۰ درصد ذخایر گاز طبیعی ایران در مخازن مشترک جی گرفته است.
افزون بر این، ایران در 5 میدان با امارات متحده عربی، 4 میدان با عربستان، 4 میدان با قطر و یک میدان با هرکدام از کشورهای عمان، کویت و ترکمنستان مشترک است، همچنین حدود ۵۰ درصد ذخایر گاز طبیعی ایران در میدان های مشترک قرار دارد. در مجموع، ۱۵ میدان از این میدان های مشترک در حال تولید هستند. در مناطق خشکی، ایران دریک میدان گازی با کشور ترکمنستان مشترک بوده و بقیه میدان ها (که همه آنها نفتی هستند) با کشور عراق مشترکند که بیش از ۸۲ درصد ذخیره نفت مشترک ایران با کشورهای همسایه را در خود جای داده اند.
بنا بر اعلام جواد اوجی، وزیر نفت اولویت وزارت نفت در توسعه بخش بالادست، توسعه میدان های مشترک است که بسیاری از آنها هم به طور کامل توسعه نیافته اند و در طول عمر دو سال و نیم دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفته اند.
اولویتی که در دستور کار صندوق های بازنشستگی
مشعل| راهبرد «برنامه خلق منابع پایدار برای صندوق ها» هدف گذاری و اولویتی مهم است که تا امروز از سوی صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت دنبال شده و با توسعه و پیشرفت پروژه ها تقویت منابع صندوق ها را به نفع بازنشستگان به همراه داشته است. عبدالحسین بیات، رئیس هیئت رئیسه برای بازنشستگان که در دیدار با جمعی ازخانواده های ایثارگران بازنشسته صنعت نفت کشور در مشهد مقدس سخن می گفت، با تاکید بر راهبرد مهمی که از سوی این مجموعه برای تقویت منابع صندوقها دنبال می شود، خدمت حداکثری به بازنشستگان از این حوزه را اولویتی مهم برشمرد که در دستور کار قرار دارد.
کارکنان صنعت نفت البته با تفاوت هایی درسختی ها و پیچیدگی های کار، همچون دیگر بازنشستگان بخش های مختلف با شروع این دوران، نیازمند توجه های ویژه هستند و لازم است شرایطی فراهم شود تا نشاط وشادابی و امید به زندگی درآنان نمیرد؛ موضوعی که رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت در این دیدار بر آن تاکید کرد.
عبدالحسین بیات گفت: رویکرد صندوق ها به تأسی ازسیره مقام معظم رهبری، دولت کریمه اسلامی و همچنین وزیر مجاهد، بسیجی و متخصص صنعت نفت، خدمت حداکثری و تلاش برای فراهم کردن خدماتی درخور شأن و منزلت بازنشستگان پس از پایان دوره خدمت در صنعت نفت است.
وی دو مسئولیت مهم صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت را مشتمل بر خدمت رسانی در شأن جامعه هدف (بازنشستگان)، همچنین حفظ پایداری و عمر صندوق ها خواند و اظهار امیدواری کرد در عمل به این دو مسئولیت، توفیق لازم حاصل شود.
او با اشاره به محدودیت ها برای تحقق 100 درصدی مطالبات به پرداخت ماهانه سه همت در بخش مستمری و حقوق بازنشستگان صنعت نفت از محل کسورات شاغلان و عایدی حاصل از حوزه فعالیت اقتصادی گفت: بخش منابع از مسیر وصول کسورات کفایت هزینه های موجود را نداشته و با ناترازی همراه بود که برای رفع این ناترازی باید بخش دیگر منابع از محل سودآوری سرمایه گذاری های صورت گرفته تامین شود. برای همین با راهبرد «برنامه خلق منابع پایدار برای صندوق ها» که توسعه و پیشرفت در پروژه ها را ایجاد کرده است، در پایان دوره ساخت و احداث پروژه ها و به بهره برداری رسیدن آنها، منابع صندوق ها تقویت خواهد شد که دستاوردی بسیار بزرگ برای صندوق هاست.
بیات افزود: توسعه پروژه ها به معنای پایداری، استقلال و توان انجام تعهدهاست، ما از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ در اندیشه تامین منابع برای ایفای تعهدهای سال های پیش رو بودیم؛ برای همین در ۲۹ ماه گذشته و با اعمال برنامه های منظم نظارتی و پیگیری، پروژه ها و بخش تولیدی و اقتصادی صندوق ها رشد و توسعه یافت.
او با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری که دوره بازنشستگی را آیینه اشتغال خواندند، گفت: با تأسی از این رهنمودها، نوع فعالیت و خدمات صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت از فعالیت همکارانمان در معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت در زمینه حفظ و نگهداشت و اشتغال نیروی انسانی سخت تر است، زیرا نتیجه اقدام های ما در صندوق ها باید در سطحی باشد که هم رضایت بازنشستگان عزیز را فراهم کند و هم باعث امید به آینده شاغلان و ماندگاری آنها در صنعت نفت شود.
بیات خطاب به ایثارگران بازنشسته اظهار کرد: باید شرایطی فراهم کنیم که همکاران شاغل در مناطق عملیاتی نفت که فعالیت شان با تلاش و مجاهدت شبانه روزی به ویژه در سکوهای نفتی همراه است، آینده خود را به خوبی در شرایط مطلوب زندگی شما مشاهده کنند.
وی با اشاره به سفر مقام معظم رهبری به عسلویه در فروردین ۱۳۹۱ که خطاب به کارکنان صنعت نفت فرمودند کار خود را جهاد فی سبیل الله بدانید و احساس خستگی نکنید، فعالیت در این عرصه را ارزشمند خواند و یادآور شد: صنعت نفت در دوره های مختلف پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا امروز در معرض تهاجم های مختلف از جنگ تا تحریم و به تازگی خرابکاری در خط لوله اصلی گاز کشور بوده که با مجاهدت، تلاش های جهادگونه و نقش آفرینی کارکنان همچنان روی پای خود ایستاده است و تمام این خدمات و زحمات در صنعت نفت عین جهاد در راه خداست.
وی گفت: افتخار ما این است که این صندوق مطابق ماده ۱۴ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت، متعلق به کارکنان است. تبصره همان ماده نیز یادآوری می کند که دارایی های صندوق متعلق به هیچ یک از چهار شرکت اصلی وزارت نفت نیست.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت افزود: صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت از برنامه های ستاد امور ایثارگران وزارت نفت با هدف کرامت بازنشستگان حمایت خواهد کرد و اقدام های منسجم و خدمت رسانی بیشتر مورد تأکید ماست.
او از بازنشستگان صنعت نفت خواست در فعالیت های متنوع گروهی که از سوی صندوق ها و نیز کانون ها برای ایجاد نشاط و روحیه و تحول مطلوب برنامه ریزی می شود، فعالانه شرکت کنند و افزون بر آن آموزه های تجارب دوران خدمات خود را برای بهره مندی نسل جدید و آینده مکتوب کنند.
بیات با بیان اینکه صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت با فعالیت های اقتصادی، ناترازی درآمدی را پوشش خواهد داد؛ در این زمینه خطاب به ایثارگران بازنشسته حاضر در نشست گفت: پیشنهاد می شود اهتمام اصلی شما کمک به پایداری و استمرار صندوق باشد. هر چند وضع صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت از همۀ صندوق های موجود بهتر است، اما تلاش ما باید در مسیر حفظ، پایداری و تداوم آن برای نسل های آینده باشد.
در قالب طرحی با عنوان «سپاس» که سومین دوره آن از سوی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با حضور مشاور وزیر درامور ایثارگران در مشهد مقدس برگزارشد، از خانواده معزز شهدا و جانبازان صنعت نفت تقدیر به عمل آمد.
سید شریف حسینی، مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران در آیین تجلیل از خانواده شهدای صنعت نفت که با حضورعباس حاجی صادق، رییس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت وجمعی از خانواده شهدا و جانبازان معزز درسالن همایش زائرسرای نفت برگزار شد، خطاب به خانواده معزز شهدا و ایثارگران گفت: هر گامی برای شهدا و ایثارگران انجام شود، وظیفه قانونی و شرعی است و خود را خادم شما می دانیم.
او همچنین از تنوع و افزایش ظرفیت امور رفاهی و گردشگری برای آنان خبر داد و با استماع درخواست جانبازان و خانواده شهدای معزز حاضر، درخواست تشکیل جلسه برای آسیب شناسی موضوعات مطرح شده را داد.
مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران گفت: وزارت نفت برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت 20 همت برای هزینه کرد اعتبار دارد.
او از ابلاغ مصوبه ای با هدف افزایش ظرفیت و تنوع در برخورداری از امکانات رفاهی و گردشگری خبر داد که براساس آن امکان انعقاد قرارداد با سایر مراکز تفریحی در شمال کشور افزون بر محمودآباد امکانپذیر خواهد شد.
حسینی، طرح صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با عنوان «سپاس» برای تجلیل از خانواده معزز شهدا و جانبازان را قابل تقدیر و محلی برای همفکری با هدف رفع مشکلات و نیازهای این جامعه خواند و افزود: با وجود اقدام های مختلف وزارت نفت برای جانبازان و ایثارگران با مصوبات و پیگیری های مختلف، وقتی اقدام های صندوق های بازنشستگی صنعت نفت را مشاهده می کنیم، یک گام از ما جلوتر هستند.
عباس حاجی صادق، رییس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت نیزتلاش و اراده صندوق را متمرکز بر رفع مشکلات و نیازمندی های ایثارگران مطابق با تصمیم های ستاد ایثارگران دانست.
او نگاه مثبت وزیر نفت و نماینده امورایثارگران در تمام ابعاد را حایز اهمیت خواند و اظهار کرد: ایثارگران با ایثارجان خود بر ما حق و منت گذاشته اند و امروز مرهون خدمات آنها هستیم.
رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: افتخارمی کنیم در جلساتی که با محوریت رسیدگی به امور ایثارگران برگزار می شود، در خدمت این قشر معزز هستیم.
حاجی صادق با اظهار امیدواری از این که بتوان خدمتگزار کوچکی برای این جامعه بزرگ بود، تصریح کرد: خوشبختانه روند برگزاری برنامه های فرهنگی و اجتماعی برای بازنشستگان از سوی امور ایثارگران صندوق ها رو به رشد است.
تلاش زحمتکشان زنجیره تامین و توزیع سوخت درهمه روزهای سال ادامه دارد
مشعل | متولیان تامین و توزیع فراورده های سوختی کشور با وجود فراز و نشیب های بسیار، به منظور ساماندهی زنجیره تامین و توزیع و ذخیره سازی سوخت مایع در صنایع و نیروگاه ها، همچنین تامین سوخت مورد نیاز خانوارها در جای جای کشور، برنامه ای را تدوین کرده و در صدر اولویت های کاری قرار داده اند تا در تمام فصول سال و به ویژه با ورود به فصل سرما، خطر توقف در سوخت رسانی به حداقل ممکن برسد. امسال نیز مانند سال های گذشته، مدیریت تامین و توزیع فراورده شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نه تنها در تامین و توزیع سوخت مورد نیاز نیروگاه ها، بخش های صنعتی و خانگی در تلاش و تکاپوست، بلکه در ایام خاص سال مانند نوروز، اربعین، سفرهای تابستانی و رخدادهای طبیعی همچون سیل و زلزله نیز درکار سوخت رسانی فعالیت مداوم دارد؛ به گونه ای که می توان گفت این حوزه عملیاتی از معدود دستگاه های اجرایی در کشور است که در همه روزهای سال، بدون توقف و یک نفس در حال خدمت رسانی است.
چندی پیش، جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم بر اهمیت امر خطیر و محوری سوخت رسانی صحه گذاشته و ضمن قدردانی و ارج نهادن به فعالیت ها و اقدام های زحمتکشان عرصه سوخت رسانی، تلاش های بی شائبه و بی دریغ این عرصه را برآیند همکاری مجدانه و مشارکت مسئولانه بخش تامین و توزیع شرکت ملی پخش فراورده های نفتی خواند. گزارش پیش رو، نیم نگاهی دارد به برخی اقدام ها و ماموریت های کاری حوزه تامین و توزیع شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران که می خوانید.
تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه ها یکی از اصلی ترین دغدغه های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به شمار می رود. این دل نگرانی ها همگام با آغاز روزهای سرد زمستانی و به موازات آن افزایش مصرف در بخش خانگی به اوج می رسد. کوچک ترین خلل در تامین و توزیع سوخت مورد نیاز نیروگاه ها تاثیر بسزایی نه تنها بر رفاه و آسایش مردم بلکه اقتصاد کشور را نیز درگیر خود می سازد و از این نظر استمرار در سوخت رسانی به نیروگاه ها در اولویت برنامه های حوزه تامین و توزیع سوخت قرار دارد.
در این زمینه، جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز آذرماه امسال از رشد ۲۱ درصدی ذخیره سازی سوخت نیروگاهی برای ایام زمستان سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: با توجه به دستور رئیس جمهوری برای اقدام های ویژه و جهشی، ما نیز در همان مسیر حرکت و تلاش کردیم و با افزایش خیره کننده ذخیره سازی، امسال مشکلی در زمینه سوخت رسانی به بخش های صنعتی وجود نداشته باشد تا بتوانیم چالش های این حوزه را به طور کامل حل وفصل کنیم.
وی تاکید کرد: اگر به حوزه نیروگاهی توجه کنیم و بازده نیروگاهی افزایش یابد، معادل ۴۷ میلیارد بشکه سوخت در کشور صرفه جویی می شود که عدد بزرگی است. همکاران ما در مجموعه وزارت نفت، شرکت های ملی گاز و پخش فراورده های نفتی تلاش می کنند، اما لازم است بهینه سازی نیز اتفاق بیفتد.
تامین پایدار و ذخیره سازی سوخت مورد نیاز ۱۱۰ نیروگاه کشور با ظرفیت حدود ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون لیتر گازوییل(نفت گاز) و ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون لیتر نفت کوره در ۲۹ ماه فعالیت دولت سیزدهم، تامین و تحویل ۱۸ میلیارد لیتر سوخت مایع به نیروگاه های کشور در سال ۱۴۰۱، توزیع بیش از ۵ میلیارد و ۷۹۰ میلیون لیتر گازوییل به این بخش در ۱۰ ماه امسال، همچنین تامین و ذخیره سازی پایدار سوخت دوم (نفت گاز) مورد نیاز نیروگاه ها، صنایع، کارخانه های سیمان و... به منظور مدیریت بحران افزایش احتمالی مصرف گاز در فصول سرد سال، از جمله دستاوردهای چشمگیر حوزه تامین و توزیع شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است.
سال گذشته با وجود برودت هوا و هجوم سرمای بی سابقه به کشور، شاهد بودیم که هیچ یک از نیروگاه ها با کمبود سوخت مواجه نشدند. روزهایی را تجربه کردیم که مصرف نفت گاز برخی نیروگاه ها از 80 میلیون لیتر هم عبور کرد، اما سختکوشی شبانه روزی کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، امکان کمبود سوخت را برای بخش نیروگاهی کشور به صفر رساند. البته ناگفته نماند، موضوع ناترازی تامین گاز طبیعی هم مزید بر علت بود و شرایط دشواری را به این مجموعه تحمیل کرد، اما خوشبختانه چالش ها و دغدغه های احتمالی با برگزاری نشست ها و جلسات متعدد و هماهنگی دیگر دستگاه های اجرایی و تصمیم های مقتضی از سوی مدیران و دست درکاران سبب شد تا کار سوخت رسانی با کمترین مشکل به سرانجام مطلوب برسد.
امسال نیز ذخیره سازی مناسب در زمینه تامین سوخت نیروگاهی در صدر برنامه های مدیریت تامین و توزیع شرکت پخش فراورده های نفتی قرار گرفت و این روند تا پایان زمستان نیز تداوم خواهد داشت. در این مسیر نباید از نقش موثر رانندگان نفتکش ها غافل ماند، عزیزانی که مسافتی بالغ بر هزار و 800 کیلومتر را طی طریق می کنند تا سوخت مورد نیاز نیروگاه ها را از جنوبی ترین نقاط کشور یعنی بندرعباس، ماهشهر و بوشهر به شمالی ترین نقاط برسانند و در این مسیر هم با انواع حادثه ها روبه رو هستند، اما تعهد به انجام وظیفه، سبب شده است تا مسیر سوخت رسانی لحظه ای با وقفه همراه نشود و هموطنان با کمترین چالش روبه رو شوند.
مرتضی عابدینی، مدیر تامین و توزیع شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، در مهرماه امسال اعلام کرد که 90 درصد مخازن نیروگاه های کشور تکمیل ظرفیت شده و با توجه به تلاش و پشتکار همکاران مجموعه سوخت رسانی، فصل زمستان بدون دغدغه سپری خواهد شد. بر این اساس، بالغ بر 3 میلیارد و 100 میلیون لیتر سوخت در نیروگاه ها ذخیره سازی شده است که این عدد یک میلیارد و 41 میلیون لیتر از میزان ذخیره سازی نیروگاهی در سال گذشته بیشتر است و مطابق برنامه ریزی انجام شده، روزانه سوخت مورد نیاز به نیروگاه ها تحویل داده می شود.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در بازه زمانی فروردین تا پایان آذرماه سال ۱۴۰۲ بیش از ۵ میلیارد و ۷۹۱ میلیون و ۸۰۹ هزار لیتر سوخت نفت گاز به نیروگاه های کشورارسال کرده است. بسیاری از نیروگاه ها سال گذشته بیش از چهار بار مخازنشان پر و خالی شد. مخازن نیروگاه شیروان ۱۲.۵ نوبت، تکمیل ظرفیت و مصرف شد و دوباره تکمیل شد. همچنین نیروگاه دماوند به تنهایی روزانه ۹ میلیون لیتر مصرف سوخت مایع دارد و نکته حائز اهمیت آن است که این حجم از عملیات، نیازمند برنامه ریزی دقیق در ناوگان و سیستم حمل ونقل و طراحی عملیات است. همچنین نیروگاه ها در برخی روزهای سال، ۸۰ میلیون لیتر نفت گاز مصرف دارند که همکاران مجموعه تامین و توزیع شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و مناطق سی وهفت گانه، همواره تلاششان این بوده تا هیچ نیروگاهی با کمبود فرآورده روبه رو نشود.
همچنین آمارها نشان می دهد، سال گذشته(1401) بیش از 7 میلیارد و 500 میلیون لیتر نفت کوره به نیروگاه های کشور منتقل شده که 3 میلیارد و 663 میلیون لیتر آن از طریق نفتکش ها، 2 میلیارد و 670 میلیون لیتر آن از طریق خطوط انتقال و یک میلیارد و 311 میلیون لیتر از طریق مخزن دارهای حمل ریلی بوده است.
ناترازی در تولید و میزان مصرف فراورده بنزین که با فروکش کردن بیماری کرونا و به موازات آن افزایش سفرهای درون و برون شهری به اوج خود رسید، چالش های فزاینده ای نه تنها به مجموعه صنعت نفت، بلکه به دیگر دستگاه ها و ارگان های اجرایی تحمیل کرد. بر اساس آخرین آمارهای اعلامی از سوی مجموعه شرکت پخش فراورده های نفتی ایران، متوسط رشد تولید بنزین در پالایشگاه های کشور 2/10 درصد تخمین زده شده و از دیگر سو میزان مصرف این فراورده از ابتدای امسال تاکنون با رشدی معادل 9/12 درصد همراه بوده است.
این میزان رشد مصرف بنزین نسبت به سال قبل عدد بسیار سنگینی است و به طور قطع با ترافیک مجاری عرضه نیز همراه خواهد بود که البته این ترافیک ناشی از کمبود جایگاه ها نیست، بلکه افزایش تقاضا را نشان می دهد. شواهد گویای این است که تعداد احداث جایگاه ها امسال نیز نسبت به سال گذشته روند افزایشی داشته است و همه تلاش و همت مجموعه شرکت پخش فراورده های نفتی نیز حول این محور است که با وجود زیرساخت های فعلی و ناوگان حمل ونقل موجود، فراورده ها از مبادی تامین به انبارهای ذخیره سازی و در نهایت متقاضیان، به نحو مطلوب و بدون وقفه ارسال و توزیع شود.
در باب ناترازی تولید و مصرف بنزین چاره ای نداریم جز اینکه تقاضا را تحت کنترل درآوریم. یکی از مجموعه اقدام های شرکت پخش فراورده های نفتی در زمینه مدیریت تقاضای فراورده بنزین همان مصوبه مجلس مبنی بر استفاده از کارت سوخت شخصی در جایگاه های عرضه بود که هرچند در ابتدا با موانعی همراه شد، اما در میانه راه توانست به خوبی این مسئله را مدیریت کند و اکنون درصد بالایی از متقاضیان سوخت از کارت شخصی خود استفاده می کنند.
طبق آمارهای به دست آمده از شرکت پخش فراورده های نفتی، میزان مصرف فراورده نفت سفید 9/22 درصد افزایش را نشان می دهد، حال آنکه تولید این فراورده با کاهش 4/3 درصدی روبه روست. رشد مصرف نفت سفید تا حدودی به این خاطر است که با توجه به اینکه در برخی روستاهای سخت گذر در نخستین بارش های سال امکان تردد و رفت وآمد به سختی انجام می شود، سوخت مورد نیاز این مناطق در دو ماه پایانی فصل تابستان تامین و در دسترس متقاضیان قرار می گیرد.
امسال نیز مانند سال های گذشته با توجه به پیش بینی های انجام شده ذخیره سازی سوخت نفت سفید و نفت گاز از مردادماه در فروشندگی های روستایی سراسر کشور آغاز و تا پایان شهریورماه تکمیل شده است. فراورده های نفتی برخی مناطق کشور که با کاهش دمای هوا، بارش های بیشتری را تجربه کردند، با وجود برفگیر بودن جاده ها و حمل ونقل سخت نفتکش ها به خوبی در قالب محموله های ویژه تامین شده است.
پیگیری مصوبات و تکالیف هوای پاک هم از نمونه مولفه های دیگری است که در صدر برنامه های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران قرار دارد. برنامه ریزی برای تجهیز 6 هزار خودروهای نفتکش به طرح محیط زیستی کهاب در همین زمینه اجرایی و عملیاتی شده است، البته از میان 16 هزار دستگاه نفتکش حمل فراورده، تعدادی مسئولیت حمل نفت کوره و نفت گاز را به عهده دارند که این خودروها نیاز به تجهیز طرح کهاب ندارند و تنها شش هزار دستگاه که کار انتقال فراورده بنزین موتور را انجام می دهند، مجهز به سیستم طرح کهاب خواهند شد.
همچنین موضوع یکنواخت سازی الگوی مصرف از نمونه سیاست گذاری هایی است که برای اجرا به کل مناطق سی وهفت گانه ابلاغ شده تا مناطق به صورت یکنواخت بحث تعیین سهمیه سوخت مصرف کنندگان را عهده دار باشند. به این منظور سال گذشته، 56 هزار بازدید از مصرف کنندگان عمده انجام شده تا اطمینان حاصل شود که آیا میزان تقاضای فراورده مصرف کنندگان عمده که به تایید سازمان های متولی نیز می رسد، مطابق با تقاضای واقعی و میزان تولیدشان است؟
با تمام این تفاسیر نکته ای که در این زمینه ضروری است به آن توجه و تاکید شود، در باب فرهنگ سازی برای مصرف بهینه در خصوص فراورده بنزین از طریق رسانه های جمعی به ویژه صدا وسیماست که آنگونه که باید و شاید اقدام موثری صورت نگرفته است. این تلاشگران در زمینه مدیریت مصرف گاز طبیعی و همینطور مصرف برق برای خانوارها و صنایع نقش موثری داشتند، اما در مورد مصرف بنزین غفلت های زیادی شده است. مدیریت مصرف سوخت در کشور به ویژه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی نیست و دیگر سازمان ها و دست درکاران ذی نفع باید در این زمینه کمک و حمایت کنند. ساخت کلیپ، تیزر و برنامه هایی از این دست می تواند تاثیرات شایانی در روند کاهشی میزان مصرف بنزین داشته باشد.
مورد دیگر، به برخی تصمیم گیری ها در برهه هایی از زمان باز می گردد. به عنوان نمونه از ابتدای تیرماه آهنگ تغییر ساعت کاری کارکنان در کشور زده می شود و ساعت کاری به 6 صبح تغییر می کند.با توجه به اینکه زیرساخت های حمل و نقل عمومی وضعیت بسیاری از مردم ترجیح می دهند با وسیله نقلیه شخصی برای عبور و مرور استفاده کنند و حجم عظیمی از تردد در ابتدای صبح خیابان ها را دربر دارد و این خود میزان مصرف بنزین را به مراتب بالا خواهد برد، این یک نمونه از آن دست مسائل کلانی است که باید مسئولان و تصمیم گیران پیش از اجرا به آن توجه کنند.
پیگیری و هماهنگی با پالایشگاه ها به منظور تامین انواع فراورده های مورد نیاز و همچنین برنامه ریزی در زمینه نحوه توزیع آن در کشور، رویکرد اصلی مدیریت تامین و توزیع شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران را شامل می شود، مهم تر آنکه نقش و وظیفه حوزه حمل ونقل فراورده های نفتی را نباید از نظر دور داشت. حمل فراورده از مبادی تامین انبارهای نفت و انتقال آن به انبارهای راهبردی، مجاری عرضه، نیروگاه ها و مصرف کنندگان، از نمونه فعالیت هایی است که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران اقدام های برجسته ای را برای رشد و ارتقای این حوزه به ثمر نشانده است، فعالیت بالغ بر 15 هزار نفت کش جاده پیما، 3 هزار و 500 مخزندار ریلی و سه فروند کشتی حمل فراورده در حوزه خلیج فارس و دریای عمان، گواه روشنی است بر این مدعا که حوزه سوخت رسانی بی کم وکاست و بی وقفه در حال ارائه خدمت رسانی است.
دراین میان بخش فنی مهندسی شرکت ملی فراورده های نفتی ایران را نیز نباید از قلم انداخت. این بخش وظایفی همچون بررسی درخواست های مصرف کنندگان عمده و جزء، کنترل کیفیت انواع فراورده و همینطور توزیع و ذخیره سازی آن در انبارهای نفت و مجاری عرضه را به عهده دارد.
ذخیره سازی افزون بر 16 میلیارد لیتر فراورده در نیروگاه ها که سال گذشته با تلاش همکاران مجموعه پخش فراورده های نفتی انجام و سبب شد نیروگاه ها با کمترین مشکل روبه رو شوند.
آنچه گذشت، مروری بود بر بی شمار فعالیت مجموعه ای که زنجیروار با تلاشی ستودنی انواع فراورده های نفتی را به مبادی مصرف می رسانند.
تحقق 100 درصدی مصوبات استانی رئیس جمهوری
مشعل گازرسانی در کشور وارد مرحله ای تازه ای شده است و با پایان فرایند توسعه، شاهد سبز شدن بسیاری از شهرها و استان های کشور هستیم. این انرژی ارزشمند و پاک گاز به دورافتاده ترین مناطق کشور رسیده است و با روشن شدن شعله های آبی آن، لبخند رضایت بر لبان اهالی روستاهای محروم از این نعمت می نشیند.در این میان، ایلام ازجمله استان هایی است که گاز درجای جای آن نفوذ کرده است. نام استان ایلام، با رشته کوه های زاگرس و جنگل های بلوط تنیده شده و با گازرسانی به مناطق جنگلی و کوهستانی، از قطع درختان و تبدیل آن به هیزم برای مصارف گرمایشی جلوگیری شده است.مجموعه فعالیت های شرکت گاز استان ایلام درحوزه گازرسانی به مناطق محروم و دورافتاده شرایطی فراهم آورد تاحسن بهرام نیا، استاندار ایلام از این شرکت قدردانی کند. محمود کشاورز، مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به این که گاز رسانی به مناطق دورافتاده و محروم از اولویت های مهم دولت سیزدهم به شمار می آید، به توضیحات بیشتری در خصوص گازرسانی به مناطق مختلف این استان پرداخته است که در ادامه می خوانید.
گازرسانی به مناطق سخت گذر، محروم و دورافتاده از برکات انقلاب اسلامی بوده که خوشبختانه همه مناطق شهری و ۹۹ درصد مناطق روستایی استان از نعمت گاز طبیعی برخوردارند.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با ذکر این مقدمه و تاکید بر این که گازرسانی به مناطق محروم از مولفه های اصلی توسعه پایدار روستایی است، می گوید: پرونده پروژه های گازرسانی روستایی باقیمانده استان که از مناطق کمتر توسعه یافته و سخت گذر به شمار می آیند، تا پایان امسال بسته می شود.
به منظور محرومیت زدایی از مناطق کمتر توسعه یافته روستایی استان ایلام و توزیع عادلانه امکانات در همه مناطق، همچنین خدمات دهی به صنایع موجود و توسعه و گسترش صنایع جدید در زمینه ایجاد اشتغال پایدار، اقدام های قابل قبولی از سوی شرکت گاز استان ایلام انجام شده است.
کشاورز اعلام می کند: تاکنون ۵۷۰ روستای استان از نعمت گاز برخوردار شده اند و با برنامه ریزی های انجام شده، تا پایان امسال، همه روستاهای دارای قابلیت گازرسانی در استان، گازدار خواهند شد.
وی با اشاره به اینکه پنج مصوبه قبلی سفر رئیس جمهوری و هیئت دولت به ایلام در دور اول، به صورت ۱۰۰ درصدی اجرایی شده است، می گوید: شرکت گاز استان ایلام به دور از هر حاشیه، تنها به خدمت بی منت به مردم استان فکر می کند و امسال با همکاری خوب مردم فهیم و با فرهنگ استان، همچنین زحمات همکاران این شرکت، هیچ مشکلی در تامین گاز مردم ایجاد نشد.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به عملکرد دولت سیزدهم در حوزه گازرسانی می گوید: در دولت سیزدهم، ۶۲ روستا و یک شهر استان ایلام گازدار شده اند.وی با بیان اینکه در این مدت، ۷۶۷ کیلومتر خطوط تغذیه و شبکه توزیع در سطح استان اجرایی شده است، تاکید می کند: از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون بیش از ۱۰ هزار و ۶۳۹ علمک در مناطق شهری و روستایی استان نصب و راه اندازی شده است.
کشاورز با بیان اینکه در طول بیش از دو سال گذشته تاکنون ۲۱ هزار و ۸۳۸ اشتراک جدید پذیرش شده است، اعلام می کند: گازرسانی به یک جایگاه سی ان جی، نصب و راه اندازی ۲۸ ایستگاه تقلیل فشار، راه اندازی ایستگاه میترینگ اندازه گیری و گازرسانی به دو شهرک صنعتی نیز از دیگر فعالیت های این شرکت به شمار می آید.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه در دولت سیزدهم گاز به بیش از ۳۴۲ واحد تولیدی و صنعتی رسیده است، می گوید: تکمیل گازرسانی و علمک گذاری به دو شهر میمه و پهله در سال ۱۴۰۰ هم انجام شد و مردم این مناطق هم اکنون از نعمت گاز برخوردارند.
وی به دیگر مصوبه های سفر رئیس جمهوری به ایلام شامل گازکشی داخلی منازل مسکونی ۴۵۰ مددجوی تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی به صورت رایگان اشاره می کند و می گوید: این شرکت همسو با عمل به مسئولیت اجتماعی و کمک به اقشار نیازمند جامعه در مجموع تعداد ۵۱۶ مورد گازکشی داخلی ساختمان شامل ۳۳۱ مورد افراد تحت پوشش کمیته امداد و ۱۸۵ مورد افراد تحت پوشش بهزیستی را به صورت رایگان انجام داده است.
به گفته کشاورز، این شرکت از تمام توان خود در جهت تحقق منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در حمایت از بخش تولیدی و صنعتی، از طریق توزیع انرژی و ارتقای شاخص های اقتصادی استفاده خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام ادامه می دهد: با همکاری شرکت گاز استان ایلام، برای نخستین بار درکشور از سوی یک شرکت دانش بنیان، ترمیم خطوط گازرسانی شهرستان دهلران با استفاده از کامپوزیت های زمینه پلیمری، بدون قطع جریان گاز انجام شد. این موضوع موید توجه و اعتماد این شرکت به دانشِ روز کارشناسان توانمند شرکت های دانش بنیان داخلی است.
کشاورز در خصوص مهم ترین اقدام های کیفی شرکت گاز استان ایلام طی بیش از دوسال گذشته می گوید: حذف قبوض کاغذی،کسب رتبه برتر رضایتمندی مشترکین و رتبه برتر در استقرار میز خدمت، اجرای طرح طبقه بندی نیروهای پیمانکاری، کاشت بیش از دو هزار و 500 اصله درخت، دریافت 10 تقدیرنامه، همچنین کسب عناوین برتر حوزه انرژی، آموزشی و ورزشی در سطح استان و کسب عنوان واحد خدماتی سبز کشور، از جمله فعالیت ها و افتخارات شرکت گاز استان ایلام در دولت سیزدهم به شمار می آید.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام در ادامه با اشاره به برنامه های این شرکت در دهه فجر می گوید: همزمان با این ایام، ۲۵ پروژه عمرانی و گازرسانی افتتاح و کلنگ زنی شد؛ از این تعداد 21 مورد افتتاح و چهار مورد دیگر کلنگ زنی شده است.
به گفته کشاورز، اجرای مجموعه خط انتقال، خط تغذیه و ایستگاه تقلیل فشار سی جی اس دوم شهرستان های سیروان و چرداول، افتتاح گازرسانی به ۱۲ روستا در شهرستان های هلیلان و مهران و ایوان، افتتاح ساختمان اداری ناحیه دهلران و سیروان، افتتاح گازرسانی به ۶ صنایع تولیدی در سطح استان در دهه فجر امسال با حضور مسئولان استانی افتتاح و به بهره برداری رسید.
وی درباره طرح ها و پروژه های عمرانی که در این ایام کلنگ زنی شد، می گوید: این طرح ها شامل اجرای مجموعه خط انتقال، خط تغذیه و ایستگاه تقلیل فشار سی جی اس دوم شهرستان ایلام، توسعه پایدار زیرساخت های گازرسانی روستاهای شهرستان چوار، توسعه زیرساخت های گازرسانی به شهرستان های ایلام و بدره شامل ایستگاه و لوپ کردن شبکه و احداث ساختمان اداری گاز ناحیه ایوان بود.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره کلنگ زنی چهار طرح عمرانی در دهه فجر امسال یادآور می شود: برای اجرای این طرح ها ۱۱۷۰ میلیارد ریال از محل اعتبارهای داخلی شرکت ملی گاز ایران هزینه خواهد شد.
وی با بیان اینکه برای اجرای طرح ها و پروژه های عمرانی و گازرسانی افتتاحی ۷۰۶ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است، تاکید می کند: برای اجرای مجموعه خط انتقال، خط تغذیه و ایستگاه تقلیل فشار سی جی اس دوم شهرستان های سیروان و چرداول دو کیلومتر خط انتقال، یک ایستگاه نصب و راه اندازی و ۵ هزار متر مکعب خاک برداری انجام که برای اجرای این پروژه نیز ۱۲۰ میلیارد ریال هزینه شده است.
کشاورز با اشاره به گازرسانی به ۱۲ روستای محروم در شهرستان های هلیلان، مهران و ایوان می گوید: از این تعداد ۱۰ روستا در زردلان سردسیر هلیلان، یک روستا در مهران و یک روستا در ایوان بوده که برای گازرسانی به این روستاها بیش از ۷۳ کیلومتر شبکه توزیع اجرا و مبلغ ۳۶۳ میلیارد ریال از محل اعتبارات داخلی شرکت ملی گاز ایران هزینه شده است.مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام می گوید: ساختمان اداری گاز ناحیه دهلران و سیروان با اعتبار ۱۰۵ میلیارد ریال در این ایام افتتاح شد. در این ایام ۶ صنایع تولیدی و صنعتی با اعتبار ۱۱۸ میلیارد ریال و با اجرای ۸ هزارو ۹۲۴ متر شبکه توزیع و ۶ ایستگاه تقلیل فشار نیز به بهره برداری رسید.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه همه واحدهای این شرکت در مسیر تحقق برنامه ها نقش دارند، یادآور می شود: ۳۱ مناقصه بزرگ و متوسط عمرانی و جاری برای گازرسانی به مناطق روستایی ایلام، تعمیرات و نگهداری، گازرسانی به حفره های خالی، اجرای سیستم حفاظت کاتدی، مقاوم سازی و ایمن سازی خطوط تغذیه، ایستگاه های تقلیل فشار، خدمات بهره برداری و پشتیبانی و غیره انجام شده است.
کشاورز ادامه می دهد: این مناقصات برای تامین، مقاوم سازی و ایمن سازی خطوط گاز شهری و روستایی و خدمات بهره برداری و پشتیبانی؛ همچنین خرید کالاهای پروژه ای در شهرها و روستاهای استان و مناطقی همچون هلیلان، ایوان، سرابله، سیروان، شهرستان های جنوب استان و روستاهای تابعه برنامه ریزی شده است.وی با بیان اینکه ارزش کل مصوبات صادره برای برگزاری مناقصات ۹ ماه سال ۱۴۰۲ بیش از دو هزار و 276 میلیارد ریال بوده است، تاکید می کند: فرآیند این مناقصات در شهرستان ها برای گازرسانی به روستاها و پروژه های مختلف در نقاط دورافتاده استان انجام شده است.
به گفته کشاورز، شرکت گاز استان ایلام در سامانه تدارکات الکترونیک دولت(ستاد) در حوزه معاملات جز و متوسط به روش اعلان عمومی اقدام کرده است. این شرکت برای شفاف سازی در مناقصات و فرآیند انتخاب پیمانکار و واگذاری پیمان از طریق سامانه الکترونیک دولت (ستاد) و پایگاه اطلاع رسانی مناقصات کشور؛ درج آگهی در روزنامه های سراسری، بخشنامه های سازمان مدیریت و داخلی وزارت نفت برای تعیین دامنه مناسب ترین قیمت استفاده می کند.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام در ادامه با اشاره به تدابیر ایمنی و اچ اس ای برای اجرای پروژه های گازرسانی می گوید: برای ایجاد شرایط ایمن اجرای پروژه ها، هفت هزارو ۷۵۲ پروانه انجام کار صادر شده که از این تعداد، دو هزارو ۶۱۶ پروانه گرم و یکهزار و ۲۶۵ پروانه سرد بوده است.وی تاکید می کند: این تعداد پروانه انجام کار صادر شده تاثیر بسزایی در کاهش ضریب شدت و میزان تکرار حوادث در این مدت داشته است.کشاورز یادآور می شود: تلاش واحد اچ اس ای این شرکت برای اجرای مطلوب طرح بازنگری ارزیابی صلاحیت پیمانکاران، برگزاری دوره های آموزشی، آزمون های کتبی و مصاحبه برای ارتقای ضریب ایمنی کار و کاهش حوادث ادامه دارد.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به اینکه ۲۳۹ جلسه ایمنی و آموزشی قبل از آغاز به کار در این شرکت برگزار شده است، تاکید می کند: شرکت گاز استان ایلام به مسئله ایمنی کارکنان توجه ویژه دارد؛ به طوری که در سایه این توجه، خوشبختانه هیچ حوادث ناتوان کننده رخ نداده است.کشاورز یادآور می شود: با توجه به مجموعه فعالیت ها در حوزه زیست محیطی، شرکت گاز استان ایلام از سوی سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان واحد خدماتی سبز کشور معرفی شد.به گفته وی، براساس گزارش سازمان محیط زیست، شرکت گاز استان با مدیریت، آینده نگری و استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان داخلی و آخرین یافته های علمی جهان، دور اندیشی و پاسداری از محیط زیست را سرلوحه کاری خود قرار داده است.مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به برگزاری دوره های آموزشی به منظور ارتقای دانش و اشاعه فرهنگ زیست محیطی در این شرکت اعلام می کند: مدیریت مصرف انرژی و جایگزینی انرژی پاک و تجدید پذیر و رعایت الزامات زیست محیطی در اجرای پروژه های مختلف و... تنها بخشی از اقدام های این شرکت به شمار می آید.کشاورز ادامه می دهد: اجرای بهینه سازی مصرف انرژی در واحدها، اصلاح الگوی مصرف و مدیریت بهینه مصرف آب، مدیریت پسماند درمسیر کاهش، استفاده مجدد و بازیافت پسماندها و مدیریت کنترل آلایندگی ها، ایجاد و فضای سبز از دیگر اقدام های شاخص این شرکت برای حفظ محیط زیست بوده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام در پایان با اشاره به اینکه همه خدمات این شرکت به مشترکان با تکمیل زیرساخت های فنی به صورت الکترونیکی ارائه می شود، می گوید: این مجموعه به عنوان نخستین شرکت گاز استانی و به صورت پایلوت در سطح کشور همه خدمات خود را به صورت الکترونیکی و بدون نیاز به حضور مردم به محیط اداری انجام می دهد.کشاورز ادامه می دهد: این موارد شامل همه خدمات قابل ارائه (۲۱ خدمت) می شود. این موضوع با هدف طرح تکریم ارباب رجوع، رضایتمندی مردم از خدمات این مجموعه و جلوگیری از اتلاف زمان آنان انجام می شود.
رونق تولید در استان مرکزی با گازرسانی به صنایع
مشعل تامین پایدار انرژی از نخستین مولفه های توسعه، بویژه در حوزه صنایع و واحدهای تولیدی به شمار می آید و در این میان، گاز با اختصاص بخش قابل توجهی از سبد این حوزه به خود، توانسته در مسیر رونق اقتصاد کشور گام بردارد. در این میان، استان مرکزی در فهرست بزرگ ترین مراکز صنعتی کشور قرار دارد و فعالیت این بخش وسیع و متنوع با سوخت گاز، در سال های گذشته، زمینه ساز توسعه اقتصاد، اشتغالزایی و کاهش آلاینده های زیست محیطی شده و در حوزه قیمت تمام شده محصولات و کالاهای تولیدی نیز تغییراتی قابل توجه ایجاد کرده است. بر پایه گزارش ها، در 9 ماه امسال با افزایش 5 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل، بیش از 5میلیارد و 314 میلیون مترمکعب گاز در سطح استان مرکزی مصرف شده که بخش های نیروگاهی و صنایع توانسته اند سهم بیشتری از مجموع گاز تحویلی را به خود اختصاص دهند.در همین حال، مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی می گوید: مصرف بهینه گاز، افزون بر حفظ منابع طبیعی، از نظر اقتصادی نسبت به سوخت مایع به صرفه تر بوده و می تواند هزینه های خانوار را تا حدی کاهش دهد. همچنین با مصرف بهینه می توان به دیگر هموطنانمان نیز کمک کرد تا بتوانند از موهبت داشتن این نعمت الهی بهره مند شوند. بنا بر مطالعات، فقط با فرهنگ سازی و اطلاع رسانی گسترده می توان صرفه جویی قابل توجهی در موضوع انرژی در بخش خانگی و سایر بخش ها ایجاد کرد و شبکه های اجتماعی، رسانه ملی و اطلاع رسانی دقیق، تاثیر مهمی در تحقق این هدف دارند.
به گفته مهدی کمال آبادی فراهانی، مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی، به منظور تحقق برنامه های این شرکت در مسیر کاهش هدررفت گاز،گام های زیادی برداشته ایم، به طوری که براساس برنامه های تعریف شده،شاهد کاهش یک درصدی میزان هدررفت گاز بوده ایم.
کمال آبادی فراهانی با اشاره به نقش تاثیرگذار تشکیل کارگروه اختصاصی، تدوین برنامه های عملیاتی، پایش برنامه های اجرایی و بهبود مستمر، در کاهش هدررفت گاز طبیعی به عنوان یکی از مهم ترین رویکردهای شرکت گاز استان مرکزی اعلام می کند: حفظ و نگهداری مستمر و دوره ای تاسیسات، تجهیزات و تعمیرات سیستماتیک از طریق ثبت اطلاعات نرم افزاری از راهکارهای مهم شرکت گاز برای پیشگیری از هدررفت گاز طبیعی در تاسیسات گازرسانی استان است.
مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی با اشاره به شناسایی دقیق مکان های هدررفت و اتخاذ تمهیدات لازم در پیشگیری از هدررفت گاز تصریح می کند: اقدامات اصلاحی بر اساس مکان های هدررفت گاز، تفاوت داشته و هرساله میزان آن به صورت دقیق مورد اندازه گیری قرار می گیرد تا اثربخشی اقدامات اصلاحی در هر حوزه، بررسی و راهکارهای پیشگیرانه ارائه و اعمال شود.
وی در مورد نقش برخی از اقدام های اصلاحی در جلوگیری از هدررفت گاز طبیعی تاکید می کند: بهینه سازی مصرف سوخت و خاموشی به موقع هیترها در ایستگاه های تقلیل فشار گاز، نشت یابی دوره ای اتصالات گاز، جمع آوری شیرها و علمک های بلااستفاده، بررسی و کاهش احتمال هرگونه خطای اندازه گیری در سیستم های مشترکان عمده و جزء، بخشی از اقدامات مهم در کاهش هدررفت گاز طبیعی از طریق تجهیزات و تاسیسات گاز است.
به گفته کمال آبادی فراهانی، یکی دیگر از ویژگی های موثر در افزایش میزان هدررفت و گازهای شمارش نشده، وجود انشعابات غیرمجاز بوده که در راستای صیانت از منابع ملی، حقوق عمومی و ایمنی جان مردم، اقدامات قانونی مربوط به بازرسی، شناسایی و برخورد قضایی با متخلفان دارای انشعابات غیرمجاز به عمل می آید.
مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی با تاکید بر جلوگیری از هدررفت گاز به عنوان سرمایه ملی در همه بخش هاست، می گوید: در 9 ماه سال1402 با تلاش واحد بازرسی فنی این شرکت، عملیات نشت یابی 12هزار و 774 کیلومتر از شبکه های تغذیه و توزیع در سطح استان مرکزی انجام شده است.
به گفته وی، با وجود اهمیت نشت یابی در شناسایی و کنترل نقاط مخاطره آمیز به منظور جلوگیری از هدررفت انرژی و سرمایه ملی، از مجموع 13 هزار و 276 کیلومتر خطوط گاز سطح استان 12هزار و774 کیلومتر نشت یابی شده است. از سوی دیگر نشت یابی 29هزار و 485 عدد انشعاب به صورت مستمر و براساس برنامه ریزی دقیق و مدون صورت گرفته است.
کمال آبادی فراهانی در ادامه با اشاره به اهمیت ایستگاه های تقلیل فشار گاز یادآور می شود: در بازه زمانی یادشده افزون بر نشت یابی شبکه و انشعابات، یکهزار و 103 مورد از ایستگاه های تقلیل فشار و اندازه گیری نیز مورد بازدید و بازرسی قرارگرفته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی در ادامه بر لزوم نظارت جدی بر نحوه عملکرد سیستم گرمایشی ادارات، سازمان ها و مراکز آموزشی تاکید می کند و می گوید: از ابتدای فصل سرد سال، به منظور مدیریت و جلوگیری از مصرف بی رویه گاز، طرح پایش در همه اداره ها، سازمان ها و ارگان های دولتی و خصوصی، مساجد و حسینیه های استان اجرا شد. براین اساس هماهنگی های لازم برای استفاده از نیروهای بسیج و حراست ادارات برای پایش گسترده تر دمای نهادها و ارگان های دولتی به عمل آمد و این فرایند در حال انجام است.
وی با بیان اینکه برای تامین شبکه پایدار گاز و برخورداری همگانی از این نعمت پاک و ارزان، مدیریت مصرف گاز و صرفه جویی، امری ضروری است، یادآور می شود: برای حفظ هرچه بیشتر تعادل در تولید، مصرف و پیشگیری از ناترازی شبکه گازرسانی، همه سازمان ها و اداره های دولتی و خصوصی موظف به رعایت مصرف بهینه گاز هستند.
مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی با بیان اینکه صرفه جویی در مصرف گاز ادارات و مصارف خانگی، باعث رفع محدودیت مصرف گاز صنایع و رونق تولید می شود، اعلام می کند: با صرفه جویی مصرف گاز در مراکز دولتی، خصوصی و آحاد مختلف مردم، حجم گازرسانی به مراکز صنعتی و تولیدی افزایش می یابد. تداوم این روند باعث می شود که این مراکز بتوانند فعالیت خود را به صورت مستمر ادامه داده و در ایجاد اشتغال پایدار نیز تاثیرگذار باشند.
تشریح فعالیت های توسعه شرکت گاز استان مرکزی و تامین اقلام، کالاها و تجهیزات مورد نیاز در تعامل با شرکت های دانش بنیان و داخلی از دیگر مواردی است که مدیرعامل این شرکت بر آن تاکید دارد و می گوید: تامین کنندگان کالا و خدمات، سهم چشمگیر و مهمی در بخش های عملیاتی شرکت گاز دارند. بر این اساس، امسال 66 مورد مناقصه در شرکت گاز استان مرکزی ثبت شده است.
وی تاکید می کند: همسو با رسالت کاری و به منظور خدمات رسانی مستمر به هم استانی های عزیز و ایجاد زیرساخت گازرسانی و فرصت اشتغال و احداث کارگاه های زودبازده، 47 قرارداد عمرانی به مبلغ حدود 2 هزار میلیارد ریال و 19قرارداد جاری به مبلغ حدود 4 هزار میلیارد ریال در شرکت گاز استان مرکزی منعقد شده است. در مجموع 66 مورد پیمان با مبلغ حدود 6هزار میلیارد ریال در امور قراردادهای این شرکت امضا شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی، شفافیت و رعایت دقیق قانون برگزاری مناقصات و معاملات را یکی از اولویت های ویژه در شرکت گاز این استان می داند و اعلام می کند: به همین منظور شرکت گاز استان مرکزی ضمن اطلاع رسانی از طریق کانال های ارتباطی و ایجاد شرایط یکسان برای همه مناقصه گران، نسبت به برگزاری معاملات و مناقصات از طریق سامانه ستاد اقدام می کند.
مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی با اشاره به دیگر فعالیت های این شرکت می گوید: به روز بودن، نیازمند تبادل نظر و تعامل با اهل فن است و تفکرات کارکنان مرتبط با موضوع، با توجه به زوایای مختلف بینش آنها مورد توجه قرار گرفته و در مسیر بهبود و تکامل گام برمی دارند.
وی اعلام می کند: در سال مهار تورم و رشد تولید، 77 پیشنهاد از داخل و خارج مجموعه دریافت کرده ایم که منجر به ثبت هفت مورد تجارت دانش شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی تاکید می کند: دراین ارتباط این شرکت به طور ماهیانه اقدام به برگزاری فراخوان برای دریافت پیشنهاد ذینفعان می کند. از سوی دیگر پروژه های پژوهشی و پایان نامه های مورد حمایت همسو با نیازهای سازمان در زمینه های مختلف و با برقراری ارتباط میان سامانه ارتباط با مشتریان، امکان دریافت پیشنهادات سایر شهروندان نیز میسر شده است.
مشعل حرکتی که از چند سال قبل به عنوان تولید داخل انواع کاتالیست های پرکاربرد آغازشده، به مرحله تازه و ارزشمند صادرات این محصول رسیده است. بسیاری از شرکت های دانش بنیان و فناوری که در این مسیر گام برداشته اند، پس از عبور از مراحل پرپیچ و خم مشکلات اقتصادی، همچنین محدودیت های مالی و حقوقی توانسته اند به سوی خودکفایی در تولید و مقاصد صادراتی حرکت کنند. به عبارتی این شرکت ها توانسته اند در کنار تولید داخل و تامین نیاز آنها، سهمی در بازار کاتالیست منطقه و بازارهای جهانی داشته باشند. یکی از شرکت های دانش بنیان موفق در زمینه تولید کاتالیست، نفت و گاز سرو است که به صورت مشارکتی در ابتدای دهه 80 شکل گرفته و هم اکنون در زمره اولین تولیدکنندگان کاتالیست های پرکاربرد در صنعت پتروشیمی است. مهران رضایی، مدیر مهندسی و تحقیق و توسعه شرکت نفت و گاز سرو، در گفت وگو با «مشعل» به تشریح فعالیت های این شرکت در بخش های مختلف آن پرداخته است که در ادامه می خوانید.
این شرکت غیردولتی در زمينه تحقيق و توليد انواع کاتالیست های صنايع نفت، گاز، پتروشيمي و صنعت فولاد، همچنین طراحی و اجرای واحدهای GTL (تولید نفت مصنوعی) موفقیت های چشمگيري كسب کرده و توانسته است تولید تمام کاتالیست های مورد استفاده در فرایند تولید متانول، آمونیاک، اوره، کاتالیست تولید گاز اتیلن در صنعت پتروشیمی و کاتالیست های صنایع پایین دستی را برای تبدیل متانول به فرمالدئید به ثمر برساند و اکنون نیز به عنوان یکی از تولیدکنندگان کاتالیست ایرانی در جمع تولیدکنندگان این محصول در جهان شناخته می شود.
مهران رضایی گفت: این شرکت همانند بسیاری دیگر از شرکت های دانش بنیان به دنبال آن بوده که بخشی از محصول خود را روانه بازارهای خارجی کند و به همین دلیل در دو سال اخیر شرایط برای حضور در بازار روسیه فراهم شده است.
وی تصریح کرد: تنها کاتالیزور تولید اتیلن در سراسر جهان، کاتالیست هیدروژناسیون استیلن است که توانایی تولید آن فقط در اختیار چند شرکت خارجی است و حدود ۳۵ سال، این نوع کاتالیست از سوی مجتمع های پتروشیمی ایرانی از شرکت های خارجی وارد می شد. کاتالیست هیدروژناسیون استیلن یکی از راهبردی ترین کاتالیست هایی شناخته می شود که در صدر کالاهای تحریمی جای گرفته، به طوری که هدف از این تحریم ضربه زدن به شرکت های ارزش آفرین در صنعت پتروشیمی بوده است. این شرکت خصوصی با یک رویکرد ملی توانست در مسیر داخلی سازی این کاتالسیت قرار بگیرد و آن را به تولید تجاری برساند.
به گفته رضایی، پس از کسب امتیازهای فنی و عملکردی مدنظر، تولید این کاتالیست آغاز و ماه گذشته این کالای ارزشمند به صورت کامل برای استفاده صنعتی به یک شرکت پتروشیمی تحویل داده شد.
این مدیر دانش بنیان با اشاره به اینکه در صنعت پتروشیمی دو نوع گاز اتیلن و گاز سنتز وجود دارد و هر کشوری توانایی تولید گاز اتیلن و سنتز را داشته باشد، همه صنعت پتروشیمی را در اختیار دارد، تصریح کرد: هم اکنون این شرکت توانسته است این دو نوع گاز را بومی سازی کند و صنعت پتروشیمی را به خودکفایی قابل افتخار برساند.
رضایی اظهار کرد: بخش زیادی از بازار کاتالیست در سال های اخیر در دست شرکت های هندی و چینی بود و شرکت های پتروشیمی برای تامین و خرید آن باید هزینه هایی سنگین می پرداختند و حالا با تولید کاتالیست های مورد نیاز شرکت ها از سوی این تولیدکننده کاتالیست، بخش زیادی از این نیازها تامین شده است. شرکت نفت و گاز سرو تاکنون بیش از ۲۰ میلیون دلار صادرات کاتالیست تنها به روسیه داشته است و می توان گفت که این مسیر تازه برای آنها باز شده است.
مهران رضایی با اعلام اینکه اولین کاتالیست تجاری شده کشور، یعنی کاتالیست ریفورمینگ اولیه با بخار آب در سال 1386 از سوی شرکت تولید و در واحد آمونیاک پتروشیمی شیراز مورد استفاده قرار گرفته است، افزود: پس از ساخت این کاتالیست، انگیزه بیشتری پیدا کردیم و به دنبال تکمیل زنجیره تولید کاتالیست ها رفتیم.
وی با اشاره به رقابت نابرابر در تولید کاتالیست و عرضه آن در بازار گفت: تولیدکنندگان خارجی قیمت محصولاتی را که نداشتیم با قیمت بالا به ما می فروختند و در عوض محصولاتی را که خودمان تولید می کردیم، به پایین ترین قیمت به بازار عرضه می کردند تا از این طریق فرصت رقابت از ما گرفته شود؛ به همین دلیل بود که تلاش کردیم زنجیره تولید کاتالیست را در اختیار خودمان بگیریم.
رضایی با اعلام اینکه در حال حاضر محصولات کاتالیست این شرکت در پتروشیمی های مسجدسلیمان، مروارید، بوشهر، هنگام و آپادانا به کار گرفته می شود، افزود: سه محصول این شرکت از سه سال قبل راهی بازارهای بین المللی همچون روسیه، عراق و ونزوئلا شده است. به بازار روسیه یکهزار و 163 تن، بازار عراق ۱۹۲ تن و به ونزوئلا ۲۶۷ تن انواع کاتالیست را صادر کرده ایم و حدود یکهزار تن سفارش دیگر هم برای این سه کشور در دستور کار است.
وی با بیان اینکه ما یک رویا را برای خودمان محقق کرده و کاتالیست ایرانی را به بازار جهانی فرستاده ایم، افزود: هم اکنون ۴ هزار تن ظرفیت تولید داریم، اما با بررسی بازارهای جهانی و داخلی متوجه شدیم که نیاز است تا این ظرفیت را افزایش دهیم؛ از این رو کارخانه ۶ هزار تنی محصولاتمان را راه اندازی کردیم.
رضایی گفت: حاصل حداقل دو دهه تلاش ما این بوده است که ۳۰ نوع کاتالیست پرکاربرد را داخلی سازی کرده ایم که ۵۰ درصد آنها صادراتی است و این روند ادامه دارد.
وی با بیان اینکه چرخه تولید کاتالیست متانول را به طور کامل تولید و کاتالیست متانول پتروشیمی های زاگرس، آرین متانول، مرجان، بوشهر، آپادانا و شیراز، همچنین حدود 95 درصد کاتالیست آمونیاک واحدهای آمونیاکی کشور را هم تامین می کنیم.
رضایی با اشاره به اینکه در حال حاضر به دنبال گسترش فعالیت در بازارهای داخلی و خارجی هستیم، افزود: بخش دولتی در این بازار ورود پیدا کرده و بخش زیادی از نیروهای متخصص این بازار از قبل آماده را جذب کرده و از آنجا که موضوع مالکیت معنوی در ایران اجرا نمی شود، این موضوع قابل پیگیری هم نیست.
وی تصریح کرد: این بازار نابرابر بخش خصوصی را تحت تاثیر قرار می دهد و اگر تعداد شرکت های دولتی در بازار کاتالیست بیشتر شود، شرکت های خصوصی تولیدکننده کاتالیست با مشکل روبه رو می شوند؛ به همین دلیل نگران ورود این شرکت های دولتی به بازار کاتالیست هستیم.
اگرچه در دو سال اخیر و با رویکردی مثبت و پیگیری های واقعی دولت سیزدهم مسیر برای شرکت های دانش بنیان بیش از پیش باز شده است، اما هنوز شرکت های تولیدکننده کاتالیست در بخش خصوصی با موانع و مشکلاتی روبه رو هستند. مشکلاتی که باز هم گره آن به دست نهاد بالاسری و مسئولان اجرایی در صنعت پتروشیمی قابل حل است و می توان امیدوار بود که دولت سیزدهم همانطور که اقدام هایی در این زمینه حمایتی داشته، در مسیر رفع مشکلات آنها هم با شتاب بیشتری گام بردارد. شرکت های تولیدکننده کاتالیست در چند سال اخیر یکی از مجموعه های ارزآور در شرایط سخت تحریم بوده اند و از این نظر ادامه فعالیت و رفع موانع تولید برای آنها اهمیت زیادی دارد.
پروژه جمع آوری گازهای همراه شرق کارون بید بلند خلیج فارس تا 1404 تکمیل می شود
مشعل جمع آوری گازهای همراه نفت به عنوان یکی از الزام های قدیمی و روی زمین مانده صنعت نفت همواره مطرح بوده است. در دوره های گذشته بارها تلاش شده بود که گاز این مشعل های همیشه روشن برای تکمیل زنجیره تولید استفاده شده و خام سوزی پایان یابد، اما این تلاش ها بی نتیجه مانده بود. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، این مهم با توجه به تاکید رهبر معظم انقلاب در دستور کار قرار گرفت و دولت مصمم به جمع آوری گازهای شرق و غرب کارون شد. امروز بنابر اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، نزدیک به 70 درصد پروژه های جمع آوری گازهای همراه نفت منطقه کارون جمع آوری شده است. نکته قابل توجه در مورد این پروژه ها، همکاری صنعت پتروشیمی در تحقق بخشی به آرزوی قدیمی صنعت نفت است و شرکت بید بلند خلیج فارس به عنوان یکی از بزرگ ترین پتروپلایشگاه ها درخاورمیانه مسئولیت خاموش کردن بخش قابل توجهی از این مشعل ها را به عهده دارد و گازهای خام را به خوراک برای خود و تکمیل زنجیره ارزش محصولاتی دیگر تبدیل می کند. محمود امین نژاد، مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به توضیح بیشتر این موضوع پرداخته است که در ادامه می خوانید.
بر اساس آمار سالانه افزون بر 150 میلیارد مترمکعب گاز در مشعل های بالای چاه های نفت در جهان به مواد آلاینده تبدیل می شود و بر اساس آمارهای بانک جهانی، این رقم معادل یک سوم کل مصرف گاز اروپاست. بنابر آمارهای بانک جهانی، ایران تا سال 2018 سومین کشور بعد از روسیه و عراق در میان تولیدکنندگان این گازها بوده است، با این حال گفته می شود میزان مشعل سوزی درکشور از 17 میلیارد مترمکعب در سال 2018 به 13.78 میلیارد مترمکعب در سال 2019 رسیده و این به معنای سوختن روزانه حدود 38 میلیون مترمکعب گاز در روز است.
دولت سیزدهم در طول عمر دو سال و اندی خود توانسته است 28 قرارداد به ارزش بیش از یک میلیارد دلار در زمینه جمع آوری گازهای مشعل را که بیشتر با شرکت های خصوصی امضا شده، نهایی کند. افزون بر این متعهد شده است پرونده بیشتر پروژه های جمع آوری گازهای همراه نفت کشور را تا پایان عمر خود ببندد. در واقع از نگاه وزارت نفت دولت سیزدهم معامله ای برد- برد بین وزارت نفت و پتروشیمی ها رقم خورده است؛ به طوری که پتروشیمی ها در آن می توانند با توسعه میدان های نفتی در کمتر از سه سال، حداقل تا 30 سال تأمین خوراک گاز و خوراک مایع واحدهای خود را تضمین کنند. در عین حال شاید اگر از توانمندی فنی و درآمد مالی صنعت پتروشیمی برای اجرای این پروژه ها استفاده نمی شد، صنعت نفت به تنهایی توان تامین مالی اجرای این پروژه ها را نداشت.
پروژه بید بلند خلیج فارس از جمله پروژه های نیمه تمامی بود که سال ها روی زمین مانده بود، اما همزمان با راه اندازی دوباره آن، این پروژه به جمع آوری گازهای همراه نفت گره خورد و قرار شد همزمان با تکمیل بخش های مختلف، چرخه تولید این شرکت، مشعل های بیشتری خاموش و گازشان به سمت بید بلند خلیج فارس هدایت شود.
طرح بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل در پهنه چهار استان خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر و قسمتی از استان فارس شامل 27 پروژه فرعی و 6 پروژه مشترک است؛ 27 پروژه طرح در سه گروه جای گرفته اند؛ 5 پروژه در زمینه پیش تراکم تزریق گاز، 10 پروژه جمع آوری گازهای مشعل و 12 پروژه بهسازی تأسیسات. در این طرح در مجموع حدود 300 کیلومتر خط لوله احداث می شود.
حالا و در میانه راهی که به موفقیت رسیده است، محمود امین نژاد، مدیرعامل شرکت پالایش گاز بید بلندخلیج فارس در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» می گوید: روند تکمیل ظرفیت بید بلند تا 100 درصد با موفقیت پیش می رود و به زودی این ظرفیت تکمیل خواهد شد.
امین نژاد با اعلام اینکه بید بلند خلیج فارس از زمان افتتاح در سال 99 تا امروز همواره با چالش کمبود خوراک دست و پنجه نرم کرده است، افزود: ظرفیت بید بلند خلیج فارس روزانه 2 میلیارد فوت مکعب گاز است، اما الان با حدود 1.4 میلیارد فوت مکعب در روز یعنی حدود 70 درصد این ظرفیت کار می کند.
وی با اشاره به قرارداد مشترک بید بلند خلیج فارس و مناطق نفت خیز جنوب برای رفع این کمبود خوراک گفت: بر اساس این قرارداد، جمع آوری 56 مشعل در مناطق نفت خیز جنوب و در گستره جغرافیایی چهار استان در دستور کار قرار گرفت. این پروژه در قالب 19 پیمانکار و 25 پروژه جداگانه فعال شد و ظرفیت جمع آوری روزانه 600 میلیون فوت مکعب گاز از مشعل های شرق کارون را دارد.
امین نژاد در ادامه افزود: تاکنون چهار پروژه از مجموعه این پروژه ها تکمیل شده و دو تا سه پروژه دیگر در دو تا سه ماه آینده تکمیل می شود و پیشرفت کلی طرح حدود 61 درصد است. به مرور که این پروژه ها در مدار می آید، ظرفیت بیدبلند به شکل تدریجی افزایش پیدا می کند. وی اظهار امیدواری کرد که تا پایان 1404 کل گازهای مشعل که در دستور کار این شرکت است، خاموش شود و افزود: این میزان گاز مشعل به ظرفیت بید بلند اضافه می شود تا بتوانیم از این سرمایه گذاری عظیمی که برای احداث بید بلند خلیج فارس صورت گرفته استفاده کنیم.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بید بلند خلیج فارس با تاکید بر اینکه این پروژه در بید بلند فرصتی را برای صنعت نفت فراهم کرده که گازهای مشعل که سالیان سال می سوخت را جمع آوری کنیم، افزود: گاز مشعل، گازی بی مصرف محسوب می شود که کارکرد خاصی ندارد اما با استفاده در بید بلند خلیج فارس تبدیل به گاز مصرفی می شود و علاوه بر حفظ منابع ملی، درآمدی هم به برای کشور به همراه دارد.
امین نژاد با بیان اینکه بید بلند یک صنعت بالادستی محسوب می شود و در کنار خودش صنایع با ارزش دیگری همچون پتروشیمی گچساران شکل گرفته است، افزود: پتروشیمی گچساران به برکت اتانی که از بید بلند در یافت می کند، فعال است. از سوی دیگر پتروشیمی های امیرکبیر، مارون، بندر امام و فناوران در منطقه ویژه ماهشهر از خوراک بید بلند خلیج فارس استفاده می کنند. همچنین با اتیلن تولیدی پتروشیمی گچساران هم پتروشیمی های دهدشت و پلیمر گچساران تغذیه می شوند و به این ترتیب چرخه ای کامل می شود.
وی در ادامه تصریح کرد: بید بلند خلیج فارس بخش دیگری از چرخه توسعه خود را در حوزه پروپان شروع کرده است. پیمانکاران این طرح ها انتخاب و طراحی مهندسی انجام و قراردادها منعقد شده است. همچنین کار خرید لایسنس ها انجام شده و می توان گفت در کمتر از دو - سه ماه آینده کار اجرایی آن شروع می شود.
امین نژاد با اعلام اینکه مدت اجرای این پروژه 48 ماهه است، افزود: لایسنس پلی پروپیلن از شرکت پژوهش فناوری پتروشیمی خریداری و PDH از یک شرکت خارجی خارجی تامین شده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گازبید بلندخلیج فارس با تاکید بر اینکه می خواهیم بید بلند را به یک پتروپالایشگاه واقعی تبدیل کنیم که از سر چاه نفت و گاز تا پایین ترین زنجیره در چرخه مدیرت را در دست دارد، افزود: در حال حاضر قصد سرمایه گذاری روی پروژه های دیگر را نداریم و تنها روی تکمیل زنجیره محصولات خودمان تمرکز داریم تا چرخه کامل شود و از خام فروشی جلوگیری کنیم. وی با اعلام اینکه بیدبلند خلیج فارس در حال حاضر 3.5 میلیارد دلار سرمایه گذاری دارد و مجموعه پروژه های PDHPP، PDH گازهای همراه هم حدود 2 تا 2 و نیم میلیارد دلار هزینه دارد که در مجموع حدود 6 میلیارد دلار سرمایه گذاری بید بلند می شود.
اجرای پروژه جمع آوری گازهای همراه نفت در شرق کارون همزمان با منافع داخلی که برای صنعت پتروشیمی و وزارت نفت در پی دارد، به عنوان یک طرح زیست محیطی بزرگ و اثرگذار در جهان هم مطرح است. بیدبلند خلیج فارس طرح بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل را به عنوان یک طرح مهم در جهان معرفی کرده است. هر چهار سال یک بار کنوانسیون های محیط زیست برگزار می شود و کشورهای صنعتی جهان تعهدهایی برای کاهش گازهای گلخانه ای می دهند. ایران نیز در کنوانسیون پاریس متعهد به کاهش گازهای گلخانه ای شده است. اجرای این طرح به تنهایی ۹۸ درصد سهم نفت و گاز در تعهد ایران در کنوانسیون پاریس را در بخش نفت و گاز پوشش می دهد و این موضوع نشان دهنده اهمیت بالای پروژه به لحاظ محیط زیستی است.
آخرین دستاوردهای صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت تشریح شد
مشعل| وزارت نفت دولت سیزدهم در صدر مجموعه های حمایت کننده از شرکت های دانش بنیان و فناور قرار داشته است. این حمایت در حوزه های مختلفی صورت گرفته که یکی از مهم ترین آنها حمایت های مالی و اعتباری از شرکت های نوپای دانش بنیان بوده است؛ از این رو صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی صنعت نفت شکل گرفت تا نیازهای تخصصی پروژه ها و موانع مالی این شرکت ها پوشش داده شود. این صندوق با سرمایه و اعتبار 12 شرکت فعال صنعت نفت شکل گرفته و به همین دلیل این صندوق کاملا غیردولتی است.
شرکت هاي نوآوري که از دوره اولیه عبور کرده باشند، می توانند به عنوان گزينه سرمایه گذاری، مورد بررسی واقع شده و سرمايه مورد نیاز را از طريق سرمایه گذاری مستقیم و يا گرفتن وام قابل تبديل به سهام دريافت کنند. صندوق نفت با توجه به شبکه ارتباطی ايجاد شده در زیست بوم نوآوري حسب موضوع از سرمایه گذاری ساير صندوق های کشور نیز بهره مند بوده و از اين طريق ظرفیت سرمایه گذاری خود را افزايش داده و منابع بیشتري به سمت سرمایه گذاری خطرپذير در صنعت نفت جذب می کند.
نکته قابل توجه در مورد صندوق این است که تأمین منابع مالی 100 درصد مشارکتی است و در قبال آن هیچ گونه وثیقه ای از فعالان صنعت نفت دریافت نخواهد شد. در واقع ضرورت تسهیل تأمین مالی شرکت های فعال فناور و استارت آپ های حوزه صنعت نفت، مهم ترین ویژگی تأسیس صندوق پژوهش و فناوری نفت است. خرید تضمینی تولید بار اول، تضمین تسهیلات سرمایه در گردش، تضامین قراردادی نظارتی و بسته اعتباری مشارکتی، از جمله اقدام های این صندوق است که برای تسهیل و ارائه خدمات مالی به ذی نفعان و فعالان این حوزه در نظر گرفته شده است.
صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی صنعت نفت تلاش می کند علاوه بر ضمانت نامه های نظارتی، ضمانت نامه های متعارف پیمان را هم در نظر بگیرد. بر این اساس به جای دریافت وثیقه های زیاد از تولیدکننده، نظارت ها بر انجام قرارداد از سوی شرکت فنی که اغلب از شرکت های سهامدار صندوق به شمار می آید، افزایش می یابد و مطمئن می شوند که پیش پرداخت ها لزوماً در مسیر پروژه هزینه شده باشد.
اما این صندوق در دو سال اخیر و در دولت سیزدهم فعالیتی مضاعف و چشمگیر داشته است. وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، چندی قبل آخرین اقدام های صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت را به عنوان بزرگ ترین صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی کشور برای دانش بنیان شدن صنعت نفت تشریح کرد.
وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری در این باره گفت: صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی صنعت نفت از سال ۱۴۰۰ با مجوز صندوق نوآوری و شکوفایی و با سرمایه ثبتی هزار و ۳۰ میلیارد ریال تأسیس شد. این صندوق با همت و سهامداری ۱۲ شرکت اصلی دولتی (شرکت ملی نفت ایران، ملی گاز ایران، ملی صنایع پتروشیمی، ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی) و غیردولتی صنعت نفت (هلدینگ خلیج فارس، مجموعه صندوق بازنشستگی صنعت نفت و...) با هدف ارزش آفرینی در حوزه ارائه خدمات مالی و تسهیل تأمین مالی - اعتباری شرکت های دانش بنیان، فناور و فعال در صنعت نفت فعالیت می کند.
زیدی فرد اظهار کرد: صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت آذرماه ۱۴۰۱ سرمایه ثبتی خود را به مبلغ ۲ هزار و ۶۰ میلیارد ریال و در خردادماه امسال نیز سرمایه ثبتی خود را به مبلغ ۵ هزار میلیارد ریال افزایش داد و حالا دیگر به عنوان بزرگ ترین صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی کشور به شمار می آید.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تصریح کرد: با توجه به تصویب آیین نامه اجرایی ماده (۸) قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی و با هدف حمایت از تولید محصولات دانش بنیان، توسعه و حمایت از شرکت های تولیدکننده محصولات و کالاهای ساخت داخل و تسهیل ارائه خدمات مالی و تضامین مورد نیاز شرکت های فعال در حوزه صنعت نفت دستورعمل اجرایی «ترهین مطالبات قراردادی» یکم بهمن ماه ۱۴۰۱ از سوی وزیر نفت ابلاغ شده است.
زیدی فرد همچنین با اشاره به اینکه تاکنون بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان انواع خدمات مالی و اعتباری از این طریق به شرکت های دانش بنیان ارائه شده است، افزود: فرآیند ترهین مطالبات قراردادی با ارسال کتبی اطلاعیه تصمیم به ترهین قرارداد از سوی نهاد مالی به کارفرما آغاز می شود و در ادامه کارفرما با تأیید اصالت قرارداد، رضایت خود را برای اشتراک گذاری اطلاعات مالی قرارداد به نهاد مالی اعلام می کند. قرارداد ترهین با تأمین کننده امضا و کارفرما برای هر پرداخت قراردادی به شرکت متقاضی مجوز لازم را از نهاد مالی اخذ می کند.
وی گفت: با توجه به اهمیت سازوکار بیمه ای و صدور ضمانتنامه محصولات و خدمات شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت و به منظور اجرای ماده ۱۷ آیین نامه تولید، دانش بنیان و اشتغالزایی در صنعت نفت و به منظور حمایت از تولید مواد و تجهیزات راهبردی حوزه های نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی دستورعمل اجرایی «صدور ضمانت و بیمه مسئولیت کالای صنعت نفت» ۲۷اردیبهشت ماه امسال از سوی وزیر نفت ابلاغ شد.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهشی و فناوری و مهندسی ادامه داد: دستورعمل اجرایی صدور ضمانت و بیمه مسئولیت کالای صنعت نفت به منظور توسعه فناوری و تولید محصولات بار اول در صنعت نفت کشور، اهمیت حفاظت از دارایی ها و تجهیزات موجود در مناطق مختلف عملیاتی این صنعت راهبردی و کاهش خطر(ریسک) تجاری سازی محصولات دانش بنیان از طریق پوشش ریسک های احتمالی در استفاده از تجهیزات و جبران خسارت های احتمالی ابلاغ شده است.
زیدی فرد افزود: با ابتکار صندوق نفت در استفاده حداکثری از منابع کمک های فنی - اعتباری پیش بینی شده در قانون بودجه و به منظور تأمین بخشی از منابع موردنیاز پیاده سازی این بیمه نوین در صنعت نفت در اواخر پارسال هزار و ۲۶۰ میلیارد ریال از این محل جذب شده و اقدام های لازم برای جذب منابع کمک دیگر دستگاه های متولی از جمله معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در حال پیگیری است.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تصریح کرد: طراحی مدل کسب وکار و تسهیم ریسک، انتخاب سبدهای موضوع فعالیت، انتخاب شرکت های دانش بنیان فاز نخست؛ طراحی سامانه جامع اطلاعاتی محصولات وزارت نفت؛ تدوین و تصویب آیین نامه بیمه مسئولیت کالا وزارت نفت در بیمه مرکزی؛ امضای قرارداد با بیمه های اتکایی برای اتکایی کردن تضامین صادره؛ رونمایی از تصویر ضمانتنامه صادر شده و اجرای پایلوت برنامه به مدت ۶ ماه برای کالاهای هدف با ریسک کم، سایر اقدام های انجام شده در این حوزه از سوی صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت است. وی گفت: با توجه به اهمیت تسویه به موقع مطالبات قطعی پیمانکاران طرف قرارداد با شرکت ها و سازمان های تابع وزارت نفت در کاهش هزینه های سربار به پروژه ها ناشی از اعمال ضرایب تأخیر پرداخت در محاسبه هزینه ها و ضرورت این موضوع درباره شرکت های دانش بنیان و فناور که بیشتر از توان مالی محدودی برخوردار بوده و همواره با دغدغه دریافت مطالبات خود در موعد مقرر روبه رو هستند، دستورعمل «اجرایی اعتبار اسنادی ریالی دانش بنیان وزارت نفت» یکم شهریورماه امسال از سوی وزیر نفت ابلاغ شده است.
زیدی فرد با اشاره به اینکه تاکنون قراردادهایی به ارزش ۵ هزار میلیارد تومان با شرکت ملی نفت ایران به ذی نفعی شرکت های دانش بنیان طرف قرارداد با این مجموعه امضا شده است، گفت: امضای قرارداد تجمیعی اعتبار اسنادی ریالی با نهاد مالی، ارائه درخواست به شرکت تابع برای استفاده از اعتبار اسنادی ریالی، تدوین شرایط خصوصی اعتبار اسنادی و ضمانت تعهد پرداخت موضوع آن و اخذ مجوز استفاده از منابع برای گشایش، فرآیند اجرای اعتبار اسنادی ریالی دانش بنیان است.
نگاه جدی و پیگیر دولت سیزدهم به شرکت های دانش بنیان، همه بخش های آن ازجمله صنعت نفت را به این سمت وسو سوق داده است که در بهره گیری از این ظرفیت بالقوه، پیشران باشد، به گونه ای که هم اکنون با بیش از 650 شرکت دانش بنیان در حوزه های مختلف بالادست و پایین دست تعامل دارد و با تکیه بر این ظرفیت علمی و پژوهشی توانسته است بر بسیاری از چالش ها فائق آید.
فعالیت های بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری تشریح شد
سمیه راهپیما برخی مناطق بهداشت و درمان صنعت نفت بنا به گستردگی منطقه تحت پوشش خود برای خدمات رسانی، دارای پراکندگی جغرافیایی هستند، تا آنجا که کارکنان صنعت نفت و بومیان این منطقه عملیاتی برای دریافت خدمات درمانی با در نظر گرفتن دورترین فاصله (200کیلومتر) و نزدیک ترین فاصله (30کیلومتر) به طور میانگین باید مسیری نزدیک به 115 کیلومتر را طی کنند.
صحبت از بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری است؛ متشکل از یک بیمارستان، دو درمانگاه خانواده و هفت درمانگاه که ارائه دهنده خدمات اولیه درمانی هستند و افزون بر کارکنان صنعت نفت، به بیش از 16 هزار نفر جمعیت بومی این منطقه نیز خدمات می دهند.بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری، فعالیت های متعدد و متنوعی در حوزه های مختلف انجام می دهد؛ فعالیت هایی که رضا آموزش، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری در گفت وگو با «مشعل» به توضیح و تشریح آنها پرداخته است.
بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری سه منطقه شهرستان امیدیه، آغاجاری و بهبهان را با جمعیتی افزون بر 16 هزار نفر تحت پوشش دارد. از این تعداد، بیش از 11 هزار نفر شاغل و 5 هزار نفر بازنشسته هستند. همچنین 2 هزار و 778 نفر در شهرستان بهبهان و بقیه در شهرستان امیدیه و آغاجاری سکونت دارند.
این شبکه بهداشتی، دارای یک بیمارستان در شهرستان امیدیه، همچنین دو درمانگاه خانواده و هفت درمانگاه عملیاتی در نقاط مختلف با پراکندگی جغرافیایی است، به گونه ای که دورترین آن 200 کیلومتر و نزدیک ترین آن نیز 30 کیلومتر از بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری فاصله دارند.
بیمارستان شهید ایرانپور به عنوان یکی از زیرمجموعه های بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری که در شهرستان امیدیه بنا شده، 64 تختخوابی و مجهز به بخش های اصلی (جنرال) است. بخش های درمانی این بیمارستان را اورژانس، دیالیز، CCU، اطفال، زنان و زایمان، جراحی زنان و مردان، همچنین زایشگاه، فیزیوتراپی، دندانپزشکی و ICU تشکیل می دهند. در این بیمارستان 22 پزشک متخصص غیررسمی قراردادی، 5 پزشک موردی (پرکیس) و 5 نفر پزشک متخصص رسمی در بخش های مختلف فعالیت می کنند. هم اکنون کلینیک های بیمارستان شهید ایرانپور شهرستان امیدیه فعال است و تلاش شده به نیازهای درمانی مردم منطقه و بیمارانی که از شهرستان های ماهشهر، بهبهان و آغاجاری به این بیمارستان مراجعه می کنند، پاسخ داده شود. خوشبختانه استقبال عمومی طی یکی، دو سال اخیر بسیار خوب بوده است. برای همکارانی که ساکن بهبهان و آغاجاری هستند، به دلیل نداشتن مرکز درمانی در این شهرستان ها با 27 مرکز قرارداد منعقد و شرایطی فراهم شده تا همکاران ساکن امیدیه نیز بتوانند از خدمات این مراکز درمانی استفاده کنند. برای مثال از آنجا که این بیمارستان فاقد دستگاه MRI است، شرایطی ایجاد شده تا بیماران بتوانند با دفترچه بیمه، اینگونه خدمات را از مراکز درمانی طرف قرارداد دریافت کنند.
کلینیک های بیمارستان به سه بخش تخصصی، فوق تخصصی و کارشناسی تقسیم می شوند. در بخش تخصصی، کلینیک های داخلی، قلب و عروق، زنان و زایمان، اطفال، ارتوپدی، رادیولوژی، همچنین چشم پزشکی، جراحی کلیه و مجاری ادراری، پوست، جراحی عمومی، گوش، اعصاب و روان و مغز و اعصاب فعال هستند. در بخش فوق تخصصی نیز کلینیک های مربوط به غدد، کلیه، گوارش، روماتولوژی، ریه و آسم فعالیت می کنند و بخش کارشناسی مربوط به شنوایی سنجی، بینایی سنجی، تغذیه، مشاوره گفتار درمانی و مامایی می شود. در پاراکلینیک بیمارستان نیز بخش های رادیولوژی، سی تی اسکن، OPG، سونوگرافی، رادیوگرافی، ماموگرافی و دانسیومتری استخوان فعال هستند، ضمن آنکه در آزمایشگاه هم خدماتی همچون اورژانس، میکروب شناسی، هماتولوژی، بیوشیمی، سرولوژی، اورولوژی و بانک خون ارائه می شود. در بخش درمانگاه ها نیز درمانگاه سلامت کار که معاینات شغلی کارکنان در آنجا انجام می شود، فعالیت می کند. درمانگاه خانواده امام رضا(ع) هم افزون بر رسیدگی به موارد درمانی خانواده ها، نظام ارجاع در آن رعایت می شود. درمانگاه های پزشک خانواده، یکی دیگر از درمانگاه های فعال در بیمارستان شهید ایرانپور امیدیه است که خانواده ها بر اساس پروتکل های درمانی، غربالگری شده و برای آنها پرونده بهداشتی تشکیل می شود تا در صورت نیاز، به متخصص مربوطه ارجاع شوند.
در این منطقه ضریب اشغال تخت، نزدیک به 50 درصد بوده که این مهم، با توجه به فصول سال متفاوت است؛ اما در قالب مسؤولیت های اجتماعی در سال 1401، 59 درصد بستری ها به بومیان اختصاص داشت که دلیل آن هم اخذ تعرفه دولتی برای بخش های بستری است؛ چون مابه التفاوت این تعرفه را شرکت های مستقر در منطقه آغاجاری پرداخت می کنند.
به دلیل شرایط جغرافیایی شهرستان آغاجاری و کمبود زیرساخت های بهداشتی در آن با وجود بیمارستان امام رضا(ع) این شهرستان، بیشتر ساکنان آن با طی مسافتی به بیمارستان نفت (شهید ایرانپور) مراجعه می کنند. از ارائه این خدمات به بومیان منطقه می توان به عنوان یک فرصت برای بیمارستان نگاه کرد، چون ضریب اشغال تخت، بدون مراجعه بیماران غیرشرکتی، به 15 درصد می رسد که این صرفه اقتصادی ندارد.
ضریب اشغال تخت های بیمارستان به سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گزارش داده می شود. با توجه به آمار در دی ماه امسال از 46 درصد ضریب اشغال تخت، 30 درصد آن به بومیان منطقه اختصاص داشته است.
طی دو سال اخیر (1401 و 1402 ) زیرساخت های این بیمارستان به لحاظ تجهیزات، بررسی و برخی از آنها که قدیمی بودند، به روز شدند. مصداق آن، خرید دستگاه فیکو ویترکتومی برای انجام عمل آب مروارید است. پیش تر، پزشکان به دلیل قدیمی بودن دستگاه ها، علاقه ای به ماندن و عمل جراحی در کلینیک چشم پزشکی نداشتند؛ اما با خرید این دستگاه، عمل های چشمی فعال شده است. ارتقای سلامت افزون بر بهره مندی از پزشکان متخصص، به تجهیزات نوین نیز وابسته است. نوسازی و تجهیز اتاق عمل، چشم پزشکی و آزمایشگاه انجام شده و شاهد نمودار مثبت ارتقای سلامت براساس بازخورد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سال 1401 هستیم. در برنامه عملیاتی 1402 نیز در بخش تجهیزات پزشکی و ارتقای کیفیت خدمات، گام های ارزشمندی برداشته شده است. همچنین سرمایه گذاری هایی در حوزه سلامت خانواده انجام و برخی تجهیزات مورد نیاز برای این بخش خریداری شده که سال آینده، ارائه خدمات در حوزه را افزایش خواهیم داد.
به لحاظ تجهیزات، فعالیت های خوبی انجام و تجهیزاتی نیز برای آزمایشگاه خریداری شده است. کلینیک های تخصصی بیمارستان هم تقویت شده اند و با همکاری ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، تعرفه پزشکان را افزایش دادیم تا از این طریق، ماندگاری آنها در منطقه بیشتر شود. به دلیل نداشتن مرکز ملکی هم در برخی شهرهای اطراف، قراردادهایی با مراکز درمانی بسته شده تا بتوان خدمات قابل توجهی به مراجعان ارائه داد.
اولویت نخست، راه اندازی بخش ICU است. اکنون تجهیزات آن خریداری و مجوز جذب 9 پرستار از سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز گرفته شده و خرید و راه اندازی دستگاه MIR را در سال 1403 دنبال خواهیم کرد. یکی از نیازهای اصلی شهرستان امیدیه و دیگر شهرهای اطراف، وجود این دستگاه است که خرید آن مجوز معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی را می خواهد و نیازمند برخی شاخص های جمعیتی در این زمینه است. یکی از این شاخص ها، داشتن جمعیت 300 هزار نفری تحت پوشش است. داشتن این دستگاه در منطقه، کمک بزرگی به بیماران شرکتی و غیرشرکتی می کند و می توان شهرهای اطراف را هم تحت پوشش قرار داد.
بر این اعتقادیم که همیشه باید پروژه ای برای کار داشته باشیم. گاهی اوقات باید کار ایجاد شود و در برخی موارد هم نیاز به ارتقای کیفیت آن است. بخش های مهم و حیاتی را از نظر تجهیزات و نیروی انسانی، طی دو سال اخیر پوشش داده ایم، ضمن اینکه کمیته بهبود کیفیت، گزارش هایی مبنی بر داشتن برخی نقاط ضعف و قوت ارائه می دهد.
همکاری خوبی با شبکه بهداشت شهرستان امیدیه داریم که از جمله آنها می توان به تامین آمبولانس در مواقع اضطرار و اعزام آنها به مراکز بیمارستان نفت اشاره کرد. پوشش آزمایشگاه ها در زمان بحران را به عهده داریم. تعامل خوبی با مدیران و نهادهای بهداشتی و اداری شهرستان ایجاد کرده ایم و با موسسات و ادارات شهرستان نیز در قالب مسؤولیت اجتماعی همکاری نزدیکی وجود دارد.
عمل های سنگینی در بخش های مختلف عمومی، چشم پزشکی، ارتوپدی و زنان و زایمان در بیمارستان شهید ایرانپور امیدیه انجام می شود که مصداق آن، انجام 690 مورد عمل جراحی در 6 ماه نخست امسال بوده است. بیشترین درصد جراحی ها هم به زنان و زایمان با 287 مورد اختصاص داشته و بعد از آن، جراحی عمومی با 139 مورد، ارتوپدی 18 مورد و چشم نیز 9 مورد بوده است. دلیل کم بودن اعمال جراحی چشم و ارتوپدی، مربوط به مقیم نبودن پزشکان متخصص این حوزه هاست.
همچنین تعداد مراجعان به کلینیک های تخصصی در شش ماه نخست امسال 38 هزار و 824 مورد بوده و جمعیت تحت پوشش نیز 16 هزار نفر است، به این معنا که 2.5 برابر جمعیت تحت پوشش، مراجعه داشته ایم.
ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، از نظر تامین تجهیزات و تامین نیرو، همکاری های خوبی دارد؛ اما برخی مشکلات در حوزه زیرساخت های بهداشتی، فرهنگی و شهری، مختص به شهرستان است.
متاسفانه اکنون بجز تعداد کمی از پزشکان، بقیه یکی، دو سال در این بیمارستان کار می کنند و بعد هم می روند که یکی از دلایل آن، ضعف شهرستان امیدیه در زمینه درمانی است. نبود جاذبه مالی، وجود محرومیت های منطقه از لحاظ زیرساختی و شرایط جغرافیایی منطقه در این زمینه از جمله مواردی است که این امکان را نمی دهد تا پزشک بتواند در داخل شهر مطبی داشته باشد یا در بیمارستان تامین اجتماعی فعالیت کند، از این رو برای کسب درآمد بهتر و بیشتر به شهرستان های اطراف مهاجرت می کنند و همکاری آنها با بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری بیشتر به صورت پاره وقت است. اگر از سوی سازمان تامین اجتماعی در شهرستان امیدیه، یک بیمارستان ایجاد شود، جاذبه بیشتری برای پزشکان به وجود می آید و در داخل شهرستان نیز می توانند مطب داشته باشند، ضمن اینکه این حرکت باعث رشد خدمات درمانی می شود.
ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز همکاری خوبی با ما دارد و با افزایش تعرفه ها، پزشکان این بیمارستان نسبت به دیگر مناطق، دریافتی بهتری دارند. با این حال، تنها 15 روز در شهرستان می مانند و در عین حال حاضر نیستند خانواده هایشان را به دلیل نداشتن امکانات تفریحی، فرهنگی و آموزشی، در این شهرستان اسکان دهند.
مسائل درون سازمانی مثل بالا بودن هزینه های دندانپزشکی هم وجود دارد. کارکنان بیرون از بیمارستان خدمات دریافت می کنند که تعرفه ها بر اساس نظام پزشکی است و پرداخت آن بر اساس مصوبه هیأت دولت.
همچنین در بخش درمانی و غیردرمانی کمبود نیرو وجود دارد؛ چون جایگزینی برای نیروهای رسمی بازنشسته در نظر گرفته نشده که البته برای رفع این مشکل، با سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مکاتبه شده است. برای بهره مندی از نیروهای پیمانکاری هم باید آنها درسامانه ساتنا ثبت شوند و در صورت خروج از آن سامانه، می توان برایشان جایگزین گرفت.
این منطقه، بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری، شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، شرکت پالایش گاز بیدبلند، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت و هلدینگ خلیج فارس مستقر هستند و فعالیت می کنند. با توجه به تردد زیاد جاده ای در این منطقه، استانداردهای لازم در آن رعایت نشده، از این رو حوادث در آن افزایشی است.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، برای کاهش حوادث جاده ای و در نظر داشتن ثانیه های طلایی برای بیماران، با همکاری یکی از شرکت های ساکن در منطقه، اقدام به ایجاد اورژانس هوایی کرده؛ زیرا با توجه به پراکندگی درمانگاه های عملیاتی و داشتن جاده های سخت گذر، وجود این اورژانس بسیار کمک کننده است. امیدواریم نگاه ویژه ای به این منطقه شود و وزارت راه و شهرسازی، در استانداردسازی جاده های منطقه آغاجاری، گام های مثبت و بیشتری بردارد.
شرکت نفت سپاهان
مدیرعامل شرکت نفت سپاهان در آیین افتتاح مجموعه انبارهای سردار شهید سیدرضی موسوی که همزمان با اعیاد شعبانیه و میلاد امام حسین(ع) در شاهین شهر اصفهان برگزار شد، گفت: این شرکت با تلاش برای مهار تورم و رشد تولید با ۱۰۰ درصد ظرفیت خود تولید می کند.
فرهاد امین دهقان در آیین گشایش مجموعه انبارهای شرکت نفت سپاهان که با حضور جمعی از خانواده معظم شهدا، جانبازان دفاع مقدس، جمعی از مقام های محلی شاهین شهر اصفهان و اصحاب رسانه مورد بهره برداری قرار گرفت، اظهار کرد: شرکت نفت سپاهان در هر دو بخش مهار تورم و رشد تولید نقش خود را به خوبی ایفا کرده است، به گونه ای که هم اکنون این شرکت با ۱۰۰درصد ظرفیت تولید خود فعالیت می کند که جای قدردانی دارد.
وی افزود: این دو مجموعه انبار جدید به مساحت ۸ هزار و ۵ هزار مترمربع به منظور نگهداری ملزومات بسته بندی، مواد اولیه و افزودنی شرکت نفت سپاهان استفاده خواهند شد.
مدیرعامل شرکت نفت سپاهان با اشاره به صادرات محور بودن فعالیت های نفت سپاهان تصریح کرد: این ویژگی شرکت نفت سپاهان نقش قابل توجهی در مهار تورم، ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری ایفا کرده است.
امین دهقان همچنین با تبریک چهل و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و ایام شعبانیه گفت: همه ما مدیون خون شهدا و ایثارگری های جانبازان دفاع مقدس هستیم.
وی با اشاره به افتتاح مجموعه انبارهای سردار شهید سید رضی موسوی با تلاش همکاران در گذشته و حال تأکید کرد: اکنون با جنگ اقتصادی دشمن مواجه هستیم، مقام معظم رهبری امسال را سال مهار تورم و رشد تولید نام گذاری کردند که در حقیقت چراغ راه شرکت ها و مجموعه های داخل کشور را روشن کردند.
در پایان این آیین از جمعی از جانبازان دفاع مقدس در شهر شاهین شهر اصفهان، خانواده ایثارگران و جمعی از جانبازان شرکت نفت سپاهان تجلیل شد.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران گفت: طی ۲۹ ماه گذشته بیش از ۶۸ هزار و ۸۰۰ نفر از کارکنان قرارداد موقت، پیمانکاران و مشمولان بندهای «و» و «د» در این شرکت ساماندهی شدند.
آرین نصیری، سازماندهی کارکنان و مشمولان استخدامی شرکت و بررسی و بازنگری سازمان های مختلف شرکت ملی گاز ایران را از جمله مهم ترین اقدام های این مدیریت در دولت سیزدهم اعلام کرد و گفت: در موضوع ساماندهی کارکنان قرارداد مدت موقت، بر اساس تکالیف ابلاغی به شرکت های تابع وزارت نفت، در مجموع ۷۱۳۸ نفر از همکاران در شرکت ملی گاز ایران ساماندهی شدند و بررسی سوابق کاری و تحصیلات کارکنان در انطباق با مشاغل نیز در دستور کار است.
وی ادامه داد: در رابطه با ساماندهی مشمولان بند «د» تکالیف ابلاغی درباره تبدیل وضعیت مشمولان، جمعاً به تعداد ۱۱۹۴۵ سمت و در رابطه با ساماندهی مشمولان بند «و» تکالیف ابلاغی برای تبدیل وضعیت مشمولان، در مجموع به تعداد ۱۴۴۵ سمت و نیروهای پیمانکاری ۴۸۲۸۷ سمت محقق شد.مدیر مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران در ادامه به دستاوردهای ساماندهی کارکنان اشاره و تصریح کرد: شفاف سازی اندازه دقیق سازمان و شناسایی همه شاغلان سازمان از جمله کارکنان رسمی، قراردادی، بند «و»، بند «د» و نیروهای پیمانکاری و احصا و ابلاغ اندازه سازمان ۲۴ شرکت گاز استانی، شرکت انتقال گاز و پارس جنوبی و در دست اقدام بودن اندازه مابقی شرکت ها از جمله اقدام های پراهمیت این مدیریت طی ۲۹ ماه گذشته بوده است.
وی یادآور شد: برنامه ریزی و اقدام به منظور حفظ و بهبود جایگاه شرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت در میان دستگاه های اجرایی کشور در سطح دستگاهی و ملی در قالب ارزیابی جشنواره شهید رجایی به عنوان متولی و راهبر مباحث ارزیابی و استقرار کامل چرخه مدیریت بهره وری در سطح شرکت ملی گاز ایران و شرکت های تابع همگام با سازمان ملی بهره وری ایران، دو اقدام مهم دیگری است که از سوی این مدیریت طی این مدت در دستور کار قرار گرفته است.
شرکت نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران با اشاره به اقدام های فنی و عملیاتی در این شرکت اظهار کرد: بی شک همت، تلاش و روحیه جهادی کارکنان سبب افزایش ۱۲ برابری تولید نفت و افزایش بیش از ۳۰ هزار بشکه ای نفت در دولت سیزدهم شده است.
غلامرضا کمالی در نشست پیش بینی پنج ساله بهره دهی چاه های نفت، تولید، توزیع و تزریق گاز این شرکت که با حضور علیرضا دانشی، مدیرعامل مناطق نفت خیز جنوب و جمعی از مدیران مناطق برگزار شد، گفت: تحقق صددرصدی تولید با هم افزایی کارکنان نفت و گاز گچساران نشان از روحیه ایثار، انقلابی و ازخودگذشتگی کارکنان این شرکت است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با اشاره به محصولات تولیدی این شرکت افزود: نفت خام، گاز، گاز مایع و نفتا چهار محصولی است که شرکت نفت و گاز گچساران تولید می کند.کمالی ادامه داد: این شرکت در گستره ای به عرض ۱۵۰ کیلومتر و طول ۳۵۰ تا ۴۰۰ کیلومتر در محدوده چهار استان فارس، خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد فعالیت می کند.
وی اظهار کرد: مرکزیت شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، شهرستان گچساران است و این شرکت یکی از پنج شرکت زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با ۲۳ میدان نفتی است که هم اکنون ۱۶ میدان آن فعال است، همچنین ۸۵۷ حلقه چاه و ۱۰۵ مجموعه تفکیک گر در کنار چاه ها داریم که به هرکدام از این تفکیک گرها تعداد قابل توجهی چاه متصل است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران یادآور شد: شرکت نفت و گاز گچساران به عنوان یک شرکت ویژه و راهبردی در جنوب کشور، افزون بر مدیریت و راهبری کل صادرات نفت خشکی کشور، تأمین بخشی از خوراک پتروشیمی ها و پالایشگاه های کشور را نیز به عهده دارد، از این رو این شرکت را قلب نفت ایران نیز می شناسند.کمالی تصریح کرد: با تبعیت از راهبردهای درست و اصولی تدوین شده از سوی دولت سیزدهم، سیاست گذاری های صادقانه وزیر نفت و آمادگی نیروهای فنی و عملیاتی توانستیم برنامه های افزایش تولید شرکت نفت و گاز گچساران را محقق سازیم.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران از گشایش بیمارستان ۶۴ تختخوابی شهدای نفت گچساران از ابتدای سال ۱۴۰۳ خبر داد.
غلامرضا کمالی در حاشیه بازدید از روند عملیات تکمیل بیمارستان ۶۴ تختخوابی شهدای نفت گچساران گفت: خوشبختانه با پیگیری ها و رفع مشکلات مالی پیمانکار این مرکز درمانی از سوی مسئولان مهندسی و ساختمان و مدیریت مالی مناطق نفت خیز جنوب از ابتدای سال آینده به بهره برداری می رسد.وی با اشاره به وضع پروژه بیمارستان نفت گچساران یادآور شد: عملیات اجرایی این بیمارستان در سال ۱۳۸۷ در قالب سه طبقه و پنج بخش اصلی مانند کلینیک های تخصصی، بخش های بستری، اورژانس، آزمایشگاه، خدماتی و اداری آغاز شد و با کلنگ زنی احداث این طرح در زمینی به وسعت ۱۱ هزار مترمربع، مدت زمان اجرای این طرح سه سال پیش بینی شد، اما با گذر زمان و به دلیل بعضی مشکلات تکمیل نشد.مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران با بیان اینکه بیمارستان کنونی نفت در شأن کارکنان این شرکت و مردم گچساران نیست، تصریح کرد: با توجه به افزایش جمعیت سرویس گیرنده از بهداشت و درمان صنعت نفت و به منظور رفع مشکل مراجعه کنندگان اقدام های خوبی انجام شده است و در تلاش هستیم با راه اندازی بیمارستان شهدای نفت گچساران مشکلات کنونی را رفع کنیم.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب دو تفاهم نامه تولید بار اول برای طراحی، ساخت و نصب توربوکمپرسور با شرکت های دانش بنیان ایرسا و توربین ماشین خاورمیانه امضا کرد.
این شرکت با دو شرکت دانش بنیان داخلی «ایرسا» و «توربین ماشین خاورمیانه» برای ساخت 8 توربین و ۱۶ کمپرسور تفاهم نامه امضا کرد.
این تفاهم نامه ها با هدف مطالعات، طراحی، ساخت و نصب چهار دستگاه توربوکمپرسور شامل چهار توربین با توان چهار مگاوات و هشت دستگاه کمپرسور گریز از مرکز برای استفاده در ایستگاه های تقویت فشار آسماری اهواز۱، ۳، ۴ و ۵ امضا شد.
علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در حاشیه امضای این تفاهم نامه ها با اشاره به سیاست های جدید این شرکت در دولت سیزدهم مبنی بر استفاده از محصولات تولید داخل و نگاه حمایتی به شرکت های دانش بنیان گفت: مدیریت جهادی این شرکت مخالف نگاه تنگ نظرانه ای است که در دولت پیش بر این صنعت حاکم بود.
وی با بیان اینکه پیمانکار متعالی از دل کارفرمای خوب بیرون می آید، تصریح کرد: با توجه به توانایی ها و ظرفیت های موجود در شرکت های داخلی، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب همواره تلاش می کند از این ظرفیت ها به درستی بهره مند شود.
دانشگاه صنعت نفت اهواز
دومین دوره رویداد رقابتی مهندسی نفت شهید تندگویان (TPEC) درحوزه میدان نفتی دیجیتال اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در دانشکده نفت اهواز برگزار می شود.
میدان نفتی دیجیتال (Digital Oil Field: DOF) با استفاده ترکیبی از فناوری های نوظهور مانند هوش مصنوعی (AI)، اینترنت اشیا (IoT)، واقعیت افزوده، اتصال تلفن همراه و فضای ابری به اپراتورها کمک می کند تا در کمترین زمان با جمع آوری، تجزیه وتحلیل داده ها نسبت به وقایع یک میدان واکنش صحیح و بهینه انجام دهند و تصمیم درست را بگیرند.
ترکیب آخرین فناوری دیجیتال با فرآیندهای تازه برای ساده سازی عملیات در میدان نفتی دیجیتال ظرفیت افزایش تولید، کاهش هزینه های عملیاتی و به حداقل رساندن تعطیلی برنامه ریزی نشده چاه ها و تجهیزات را خواهد داشت. میدان نفتی دیجیتال موج بعدی تحول دیجیتال در صنعت نفت و گاز است که در رویارویی با رقابت شدید جهانی دراین موج، سرمایه گذاری های زیادی در میدان نفتی دیجیتال از سوی شرکت های بزرگ در دنیا انجام شده است.
در همین زمینه دانشگاه صنعت نفت در نظر دارد با همکاری پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دومین دوره رویداد رقابتی مهندسی نفت شهید تندگویان را در حوزه میدان نفتی دیجیتال برگزار کند. این رویداد اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در دانشکده نفت اهواز برگزار می شود، از این رو اعضای هیئت علمی دانشگاه ها، مؤسسات تحقیقاتی و شرکت های دانش بنیان و فناور سراسر کشور دعوت می شود با حضور در این رویداد و ارسال طرح های خود با توجه به محورهای آن، صنعت نفت کشور را در مسیر شناسایی متخصصان این حوزه یاری رسانند.
برای حمایت از طرح های برتر این رویداد، اهدای جوایز نفیس، امکان حمایت در قالب پروژه های پژوهشی، امکان حمایت بنیاد ملی نخبگان، امکان استقرار طرح های برتر در مراکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه صنعت نفت و امکان اعطای طرح پژوهانه به طرح های برتر مختص اعضای هیئت علمی در نظر گرفته شده است.
شرکت پالایش نفت آبادان
شرکت پالایش نفت آبادان و بانک تجارت برای توسعه همکاری ها و اعطای تسهیلات مختلف تفاهم نامه امضا کردند.این تفاهم نامه همکاری با حضور نمایندگان بانک تجارت استان خوزستان در ساختمان مرکزی این شرکت بین حکیم قیم، مدیرعامل پالایشگاه نفت آبادان و غلامرضا پرستش، مدیر بانک تجارت شعبه استان خوزستان به امضا رسید.مدت اجرای این تفاهم نامه یک ساله تعیین شده و با نظر دو طرف قابل تمدید است. بر پایه این تفاهم نامه، برای نخستین بار بسته ارزش پیشنهادی حقوق بگیران در قالب دو طرح تسهیلاتی «کارنووام» و «تسهیلات تسریعی» به مجموعه شرکت پالایش نفت آبادان ارائه خواهد شد.مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان در این نشست به پیشینه همکاری میان این دو بنگاه اقتصادی اشاره کرد و گفت: پالایشگاه آبادان در دو سال اخیر و در دولت سیزدهم تلاش کرده است در تمام زمینه ها به ویژه توجه به منابع انسانی سرآمد باشد.وی افزود: ما تلاش کردیم از ظرفیت بانکی برای تقویت قدرت خرید کارکنان بهره ببریم و به دنبال جلب رضایت آنها بوده ایم و با وجود پیشنهادهای متنوع از سوی مؤسسه های مالی مختلف، درصدد حفظ ارتباط با بانک تجارت هستیم، اما در مقابل از این بانک عامل انتظار داریم پیشنهادها را صادقانه مطرح کند و بر وعده های خود پایبند بماند.مدیر بانک تجارت شعبه استان خوزستان نیز در آیین امضای این تفاهم نامه گفت: شرکت پالایش نفت آبادان از مشتریان خوب بانک تجارت است و با تفاهم نامه یا بدون آن خود را ملزم به معرفی محصولات جدید بانکی به آنها می داند و همواره در جهت جلب رضایت دوسویه کوشیده است.وی با یادآوری اینکه این تفاهم نامه و مفاد درج شده در آن قرار است برای نخستین بار در قالب طرح ابداعی این بانک برای تعامل با شرکت های تولیدی مطرح شود، افزود: با توجه به اجرای این طرح برای نخستین بار، بدون شک مشکلاتی وجود خواهد داشت که با همکاری دوسویه رفع و طرحی مطالعه شده و رضایت بخش حاصل می شود.پرستش با بیان اینکه آبادان شهری است که سراسر کشور خود را مدیون آن می دانند، ابزار امیدواری کرد این تفاهمنامه در تهران نیز پذیرفته و بستر اجرایی آن فراهم شود.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
گوره-جاسک از آغاز راه اندازی و بهره برداری از خطوط انتقال برق و پست های مربوطه به تلمبه خانه شماره یک خط انتقال نفت گوره - جاسک خبر داد.علی جعفرزاده، مجری طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک گفت: با اتمام برق رسانی دائمی به تلمبه خانه شماره یک، راه اندازی و بهره برداری از این خطوط انتقال برق و پست های مربوطه آغاز شد.وی افزود: برای برق رسانی به این تلمبه خانه و اتصال به شبکه برق سراسری، اجرای بیش از ۸۴ کیلومتر خطوط انتقال ۲۳۰ کیلوولت دو مداره، احداث کامل پست برق ۲۳۰٫۶۳ دیلم به ظرفیت ۱۶۰×۲ مگاوات، توسعه فیدر خط و کوپلر پست ۲۳۰٫۳۳ کیلوولت بینک، تغییر آرایش بخش ۲۳۰ کیلوولت گناوه و احداث پست برق ۲۳۰٫۱۱ کیلوولت به ظرفیت ۵۰×۲ مگاوات تلمبه خانه شماره یک انجام شده است.مجری طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک ادامه داد: در ۲۲ دی ماه امسال، این تلمبه خانه به طور کامل برق دار و آماده بهره برداری شد.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت با اشاره به وجود تعهد مدیریتی و نگاه راهبردمحور به مقوله اچ اس ای به عنوان علل اصلی نهادینه شدن اچ اس ای در شرکت های پتروشیمی گفت: اچ اس ای در اقتصاد، تولید مستمر و پویا، همچنین سودآوری شرکت ها نقش بسیار مؤثر و اساسی دارد.مظاهر انصاری به همراه مدیران بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل چهار شرکت اصلی تابع وزارت نفت به منظور پیگیری اجرای الزام های اچ اس ای در طرح های پتروشیمی منطقه عسلویه از طرح های پتروشیمی و زیرساخت های منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس بازدید کرد.بازدید از فازهای ۱ و ۲ پتروشیمی، بازدید از ایستگاه آتش نشانی و زیرساخت های اچ اس ای شرکت پتروشیمی زاگرس، بررسی وضع شبکه آب آتش نشانی متمرکز فازهای ۱ و ۲ پتروشیمی و بررسی وضع پروژه جمع آوری پساب و تصفیه خانه پتروشیمی دماوند از دیگر برنامه های این سفر بود.
مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت ضمن خرسندی از وضع مناسب اچ اس ای در شرکت های پتروشیمی، به وجود تعهد مدیریتی و نگاه راهبردمحور (نه وظیفه محور) به مقوله اچ اس ای به عنوان علل اصلی نهادینه شدن اچ اس ای در شرکت های پتروشیمی اشاره کرد.وی همچنین به نقش اچ اس ای در اقتصاد، تولید مستمر و پویا و در نهایت سودآوری شرکت ها اشاره و ضمن اعلام حمایت همه جانبه وزیر نفت از موضوعات مرتبط با اچ اس ای بر لزوم استفاده از فضای مساعد کنونی برای ارتقا و فرهنگ سازی بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل و ضرورت نگاه به این مقوله به عنوان یک ارزش در همه بخش های صنعت نفت تأکید کرد.داود عمادی، مدیر اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در این بازدید به تشریح و معرفی اقدام های نوین انجام شده در حوزه اچ اس ای از سوی شرکت های پتروشیمی پرداخت.
شرکت پتروشیمی شیراز
مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز با تشریح دستاوردهای این شرکت در چهار دهه فعالیت پس از انقلاب تاکنون تصریح کرد: این شرکت هم اکنون در مسیر جهاد اقتصادی قرار دارد.
احمدرضا حیدرنیا ضمن تبریک فرا رسیدن چهل وپنجمین سالروز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی بیان کرد: پیش از انقلاب پتروشیمی در کشور از تولید زیادی برخوردار نبود و تنها حدود ۱.۵ میلیون تن در سال تولید داشتیم، اما اکنون با گذشت ۴۵ سال از انقلاب تولید صنعت پتروشیمی به حدود ۷۰ میلیون تن رسیده است.وی افزود: اگرچه پس از انقلاب جنگ هشت ساله به ما تحمیل و کشور با یک رکود نسبی مواجه شد، اما ۷۰ پتروشیمی در کشور فعال و تعداد زیادی هم در حال احداث و توسعه است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز همچنین با بیان اینکه قدیمی ترین پتروشیمی کشور، پتروشیمی شیراز با ۶۳ سال قدمت است، گفت: همه واحدهای این شرکت فعال و در حال تولید هستند.
حیدرنیا تصریح کرد: با وجود همه مشکلات برای تأمین قطعات، اما تا ۲۵ سال آینده قطعات مورد نیاز به مقدار کافی در پتروشیمی شیراز تأمین شده است.
وی با اشاره به اینکه از جمله مسائلی که در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی همیشه مورد بحث برای مردم بوده، یکی مصارف و دیگری بحث زیست محیطی بوده است، تأکید کرد: تنها ۸ درصد گاز طبیعی، همچنین آب کشور از سوی پتروشیمی ها مصرف می شود. مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز یادآور شد: با توجه به اینکه یکی از رسالت های پتروشیمی، ارزآوری است و یک سوم ارز کشور را پتروشیمی ها تأمین می کنند، باید تلاش کرد به سمتی حرکت کنیم که استمرار تولید تداوم یابد. حیدرنیا به نقش پتروشیمی شیراز در تأمین ارز کشور اشاره و بیان کرد: عمده محصول صادراتی این شرکت اوره در سه رتبه صنعتی است که ارزآوری مطلوبی نیز برای کشور دارد. وی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر این نکته که نگاه ما در جاهای مختلف باید به کار بردن تخصص در همان حوزه باشد، گفت: این مهم سبب می شود که پیشرفت و آبادی، سرعت بیشتری به خود گیرد. مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز ادامه داد: اکنون زمان جهاد اقتصادی است؛ در جهاد اقتصادی نیاز است همه کمک کنند.
حیدرنیا تأکید کرد: مردم بدانند که کار و تلاش شبانه روزی در کشور انجام می شود و باید در این باره دستاوردها تبیین شود. وی همچنین با اشاره به گام های پتروشیمی شیراز در زمینه مسئولیت اجتماعی اظهار کرد: رهبر انقلاب سال ۹۰ با حضور در پتروشیمی عسلویه و بازدید از طرح های در دستور کار، نکته ای مبنی بر لزوم فعالیت پتروشیمی ها در حوزه مسئولیت اجتماعی و کمک به شهرها و شهرستان های اطراف متذکر شدند.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز با تأکید بر این نکته که رسالت نخست ما ایجاد اشتغال است، اعلام کرد: ۲۸۰۰ نفر به صورت مستقیم در پتروشیمی شیراز مشغول به کارند و افزون بر آن حوزه حمل ونقل و ترابری، گمرک، کشتیرانی و... نیز فعال است و اشتغال خوبی ایجاد شده است.
حیدرنیا اظهار کرد: هر ساله بخشی از سود حاصل از درآمد این شرکت به حوزه مسئولیت اجتماعی اختصاص داده می شود. در شهرستان های مرودشت و شیراز هم بنا به نیاز و با هماهنگی استاندار فارس، در این حوزه هدفمند ورود کرده ایم.
وی افزود: در حوزه پتروشیمی حرکت مطلوبی در بالادست، میان دست و پایین دست انجام شده که می طلبد از شتاب بیشتری برخوردار شود. برای نمونه در شیراز و در حوزه پایین دست چند طرح در حل اجراست که در زمینه مسئولیت اجتماعی و اشتغال جوانان کشور و استان نقش مهمی ایفا می کند. مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز اضافه کرد: به تازگی نیز با مصوبه هیئت مدیره این شرکت و به منظور حفظ محیط زیست، حمایت از یک گونه جانوری در استان فارس (خرس قهوه ای) را بر عهده گرفته ایم.
حیدرنیا اعلام کرد که این شرکت، جزو نخستین شرکت ها در خاورمیانه است که با نصب سیستم CDM از پایش آنلاین آلودگی زیست محیطی استفاده می کند.
وی گفت: پتروشیمی شیراز، در سال «مهار تورم و رشد تولید» گام های مؤثری برداشته است. برای نمونه، رشد تولید این شرکت در بهمن ماه امسال ۲ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال بیشتر بوده است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر اختصاص بخش بیشتری از منابع خارجی، همچنین آورده سهامداران بر توسعه طرح های جدید پتروشیمی تأکید کرد و گفت: هلدینگ های بزرگ پتروشیمی بخشی از سود سالانه خود را به توسعه طرح ها اختصاص دهند.
حسن عباس زاده با اشاره به اینکه در سال های گذشته اغلب سرمایه گذاری ها به صورت فاینانس خارجی بوده است، اظهار کرد: برای تحقق جذب سرمایه های جدید باید از همه ظرفیت های موجود در کشور استفاده کرد.
وی افزود: به منظور توسعه صنعت ارزش آفرین پتروشیمی می توان از ظرفیت های بازار سرمایه برای تأمین مالی طرح های صنعت پتروشیمی بهره مند شد و همکاری های مختلفی را تحقق بخشید.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه تاکنون ۸۰ میلیارد دلار در صنعت پتروشیمی ایران سرمایه گذاری شده است، ادامه داد: با هدف توسعه متوازن صنعت پتروشیمی، پیشنهادهایی در برنامه هفتم توسعه مطرح شده و تکمیل زنجیره ارزش به عنوان یک راهبرد مهم مورد توجه قرار گرفته است.
عباس زاده با اشاره به اینکه برای تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه، سالانه ۵ تا ۷ میلیارد دلار در صنعت پتروشیمی باید سرمایه گذاری شود، گفت: در سال های گذشته با بهره گیری از روش های مختلف، به طور متوسط سالانه حدود ۳.۵ میلیارد دلار در صنعت پتروشیمی سرمایه گذاری شده است.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در بازدید از میدان گازی مختار در استان کهگیلویه و بویراحمد، از قابلیت و کارکرد دوگانه این میدان به عنوان مخزن تولید گاز و بازتولید در قالب مخزن ذخیره سازی گاز طبیعی خبر داد.
مهدی حیدری در بازدید از میدان گازی مختار در استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه بر اساس پیش بینی ها این میدان تا مدت ۱۰ سال ظرفیت تولید گاز را دارد، اظهار کرد: با انجام حفاری یک چاه توصیفی که در حال انجام است و نتایج لرزه نگاری، ظرفیت دقیق میدان مشخص می شود.وی افزود: این میدان پس از تخلیه کامل بنا به موقعیت راهبردی استان کهگیلویه و بویراحمد، به عنوان سومین مخزن ذخیره سازی گاز طبیعی در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به فعالیت خود ادامه می دهد.مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی از ایجاد فرصت های اشتغال و نقش صنعت در توسعه کشور اشاره و تشریح کرد: حضور صنعت نفت در هر نقطه از ایران اسلامی برکات نیکو و شایسته ای در ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی و توسعه همه جانبه به دنبال دارد و خداوند را شاکر هستیم که این افتخار نصیب ما شده است که بتوانیم قدمی برای مردم شریف این منطقه برداریم.
وی با ابراز رضایت از روند اجرای پروژه، از پیمانکاران پروژه قدردانی و تشکر کرد.مخزن گازی مختار از میدان های هیدروکربوری توسعه نیافته کشور است که به لحاظ نزدیکی به مراکز پرجمعیت و خطوط لوله گاز، میدانی ایده آل برای ذخیره سازی محسوب می شود. بر اساس برآوردهای اولیه پس از تخلیه مخزن، امکان ذخیره سازی سالانه معادل یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب فراهم می شود تا در هشت ماه گرم سال روزانه ۵ میلیون مترمکعب در مخزن ذخیره و در ماه های سرد سال روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب از آن بازتولید شود.این مخزن در استان کهگیلویه و بویراحمد و فاصله ۱۰ کیلومتری شهر یاسوج واقع شده است و وجود گاز در مخزن مختار با حفر نخستین چاه اکتشافی در سال ۱۳۶۹ اثبات شد.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران همچنین از تعهد و پایبندی این شرکت برای تأمین گاز مورد نیاز پالایشگاه های گازی پارسیان، فجر جم، سرخون و فاز دوم پالایشگاه فراشبند خبر داد.
حیدری در نشست پیش بینی تولید شرکت های تابع بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، شرق و غرب برای نیمه نخست سال ۱۴۰۳ در زمینه انجام پروژه های تأمین گاز مورد نیاز پالایشگاه های گازی کشور اظهار کرد: برنامه تأمین خوراک پایدار برای پالایشگاه گاز پارسیان شامل پروژه احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز هما، وراوی، مرکز تفکیک میدان گازی تابناک، طرح ضربتی توسعه میدان های پازن و ارم است.
وی درباره اهداف پروژه های یادشده یادآور شد: در پروژه احداث ایستگاه تقویت فشار هما، تولید روزانه ۱۲ میلیون مترمکعب گاز به مدت ۱۲ سال و در پروژه احداث مرکز تفکیک میدان گازی تابناک تولید روزانه ۳۶ میلیون مترمکعب گاز با مشخصات کیفی مناسب تضمین می شود.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ادامه داد: تولید روزانه ۷ میلیون مترمکعب گاز به مدت ۶ سال در پروژه احداث ایستگاه تقویت فشار وراوی و تولید روزانه ۸ میلیون مترمکعب گاز در پروژه احداث ایستگاه تقویت فشار گاز شانول هدف گذاری شده است.
حیدری درباره پروژه طرح ضربتی توسعه میدان پازن تصریح کرد: در این طرح روزانه ۱۵ میلیون مترمکعب گاز برای تأمین خوراک پالایشگاه پارسیان تولید می شود.
وی همچنین از تولید روزانه ۱۵ میلیون مترمکعب گاز در طرح ضربتی توسعه میدان ارم خبر داد و گفت: در این طرح روزانه ۱۵ میلیون مترمکعب گاز برای تأمین خوراک پالایشگاه پارسیان تولید خواهد شد.
۲۰ میلیون مترمکعب و طرح ضربتی توسعه میدان دی با تولید روزانه ۵ میلیون مترمکعب برای فاز دوم پالایشگاه فراشبند در نظر گرفته شده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آبادان از گشایش آموزشگاه تخصصی در این منطقه خبر داد.
محمد بنی سعید هدف از احداث این آموزشگاه را که همزمان با ایام سالروز پیروزی انقلاب اسلامی با نام «آموزشگاه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی» با حضور عبدالحسین غبیشاوی، امام جمعه آبادان و جمعی از مسئولان این شهرستان به بهره برداری رسید، ارتقای سطح کیفی دانش و مهارت های کارکنان با برگزاری دوره های تخصصی و کارگاه های آموزشی اعلام کرد.
وی در این باره گفت: ساختمان این آموزشگاه دارای کارگاه های فنی مهندسی، طرح کهاب، اچ اس ای و پدافند غیرعامل، سامانه هوشمند سوخت و مدیریت سایبری، همچنین سالن آموزش و در مساحت ۲۷۰ مترمربع احداث شده است.مدیر منطقه آبادان افزود: طبق تقویم آموزشی این منطقه در نظر است دوره های آموزشی برای رانندگان نفتکش و گازکش تحت پیمان های حمل ونقل فرآورده های نفتی این منطقه، همچنین ناظران و گروه های پشتیبانی از تجهیزات فنی جایگاه ها، مالکان و کارکنان جایگاه های عرضه سوخت در این مرکز آموزشی برگزار شود.
بر پایه این گزارش، آموزشگاه تخصصی جدید شهر آبادان در خیابان شهید منتظری جنب ساختمان شماره ۲ ناحیه مرکزی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آبادان، روبه روی پایگاه مقاومت بسیج سپاه آبادان واقع است.
پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی از افتتاح سه جایگاه عرضه سوخت مایع همزمان با ایام سالروز پیروزی انقلاب اسلامی در این منطقه خبر داد.علی اصغر اصغری در آیین بهره برداری از این جایگاه ها گفت: با بهره برداری از این سه جایگاه در دهه مبارک فجر، شمار جایگاه های فعال این منطقه به ۱۶۰ باب رسید.وی درباره این جایگاه های تازه تأسیس گفت: یک جایگاه عرضه سوخت در تقاطع خیابان چمن و فداییان اسلام مشهد، یک جایگاه در بزرگراه چراغچی این شهر و جایگاه دیگر در بلوار امام رضا نیشابور به بهره برداری رسید.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی گفت: ۳۹ جایگاه عرضه سی ان جی و فرآورده های نفتی دیگر در حال ساخت در منطقه وجود دارد که تا پایان امسال دو جایگاه در شهرهای فریمان و نیشابور به بهره برداری خواهد رسید.
اصغری تأکید کرد: با توجه به نقش جایگاه های عرضه فرآورده های نفتی و سی ان جی در خدمت رسانی مطلوب به مردم با هدف کاهش ازدحام و شلوغی جایگاه ها و صرفه جویی در مصرف سوخت و با توجه به اشتغال زایی جایگاه های سوخت، احداث جایگاه ها در کلانشهر مشهد و شهرستان های تابع در اولویت کار قرار گرفته است.
چرخش 360 درجه ای استفاده از سوخت های فسیلی به سمت انرژی های تجدیدپذیر، بازار کار ایالات متحده آمریکا را ویران می کند. در بعضی از موارد این چرخش می تواند آثاری مثبت در حوزه اشتغال داشته باشد؛ برای نمونه تعداد زیادی شغل با دستمزدهای بالا با مهارت های معمولی و برخی اوقات نیز بدون مهارت در جوار مزارع صفحه های فتوولتائیک خورشیدی و توربین های بادی در مقیاس بالا ایجاد می شود. در موارد دیگر اگر برای این چرخش به درستی برنامه ریزی و عواقبش در نظر گرفته نشود، حذف مشاغل مرتبط با صنایع مربوط به تولید و مصرف سوخت های فسیلی می تواند فاجعه بار باشد، زیرا ایالات متحده آمریکا، خانه یک میلیون و 700 هزار کارگر فعال در بخش های مختلف صنایع مربوط به سوخت های فسیلی است.
تا همین اواخر، داده های مناسبی درباره اینکه مشاغل مربوط به صنایع کجا متمرکزشده اند وجود دارد، اما بی شک مناطقی هم هست که با چرخش از سوی سوخت های فسیلی به انرژی های نو و تجدیدپذیر، بیشترین آسیب را خواهند دید.
موسسه فناوری ماساچوست (MIT) به تازگی برای کمک به حل این معضل، مطالعه ای با بررسی شهر به شهر در سراسر ایالات متحده آمریکا انجام داده است که بازارهای شغلی بیشترین ارتباط با سوخت های فسیلی را نشان می دهند و آسیب پذیرترین ها را مشخص می کند.
طبق بررسی نقشه ای که محققان آن را «ردپای کربن اشتغال» می نامند، سیاست گذاران که بار این چرخش بی سابقه اقتصادی را برای تضمین انتقالی عادلانه به دوش می کشند، می توانند حمایت مناسب از مناطق دارای بیشترین درگیری با مشاغل نفتی را داشته باشند.
تمرکز بر انتقال عادلانه اهمیتی بسیار دارد، زیرا گذار در حال انجام است و به نظر می رسد روند حذف مشاغل مرتبط با سوخت های فسیلی اجتناب ناپذیر است.
پس از تصویب قانون کاهش تورم از سوی دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا که بزرگ ترین قانون آب و هوایی تاریخ این کشور به شمار می آید، برنامه ای برای بیش از 110 میلیارد دلار سرمایه گذاری در زمینه تولید انرژی های پاک اعلام شد؛ به طوری که برآورد می شود از ژوئیه سال 2023 میلادی تاکنون، این سرمایه گذاری ها بیش از 170 هزار شغل در زمینه انرژی های تجدیدپذیر ایجاد کرده باشد.
درحالی که این امر دلگرم کننده است که این نوع مشاغل در سراسر کشور گسترده می شوند، اما هنوز درهر یک از ایالت ها نگرانی قابل توجهی درباره پشت سر گذاشتن خطر دوره گذار وجود دارد. درحالی که رونق مشاغل سبز برای بخش های آب وهوا و اقتصاد خبری بسیار مسرت بخش و مطلوب است، اما این ارقام برای مناطق متکی به سوخت های فسیلی در زمینه معیشت و رفاه شهرها و جوامع چندان رضایت بخش نیست. در مطالعه مؤسسه فناوری ماساچوست که در اوایل ماه جاری(فوریه) طی مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم (PNAS) منتشر شد، آمده است: «تلاش ها برای هدف قرار دادن جوامع در قانون کاهش تورم ایالات متحده آمریکا، تعداد قابل توجهی از مناطق با درگیری بالا،حوزه سوخت های فسیلی را پشت سر گذاشته است.»
این مطالعه نشان داده است که شمار قابل توجهی از شهرها برای سرپا نگه داشتن اقتصاد خود به شدت به سوخت های فسیلی وابسته هستند، اما هم اکنون واجد شرایط حمایت از قانون کاهش تورم نیستند. درک آثار اشتغال در سطح اقتصاد از سوی سیاست گذاران بسیار حائز اهمیت و هدف از ارائه این داده ها کمک به سیاست گذاران به منظور گنجاندن این ملاحظات در سیاست گذاری های آینده مانند قانون کاهش تورم است. افزون بر این، سرعت بالای افزایش شمار مشاغل مرتبط با صنایع تولید انرژی های تجدیدپذیر شکاف مهارتی عمده برای کارگران را در پی داشته است، از این رو به کار گرفتن کارگران بیکار شده از صنایع سوخت های فسیلی و استفاده از آنها در صنایع جدید انرژی سبز، آسان نخواهد بود.
روزنامه نیویورک تایمز سال گذشته میلادی در گزارشی اعلام کرد که فراتر از ساختو ساز، مزارع بادی و خورشیدی به طور معمول به تعداد اندکی کارگر نیاز دارد و دستمزد مشاغل تازه در حوزه انرژی های تجدیدپذیر ممکن است لزوماً با دستمزد مربوط به صنایع سوخت های مطابقت نداشته باشد.
مشاغل مرتبط با انرژی های پاک اکنون بیشتر از تعداد کارگران آموزش دیده در این حوزه است. هم اکنون تقاضای زیادی برای کارگران انرژی های تجدیدپذیر وجود دارد که کمبود نیروی کار، روند توسعه برنامه ریزی شده ایالات متحده آمریکا را برای تولید و ظرفیت تولید انرژی های تجدیدپذیر با تهدید روبه رو می کند. بدیهی است که برای هموار کردن مسیر انتقالی عادلانه، حمایت بیشتری ازهر دو طرف صنعت انرژی، برای کارگران انرژی های تجدیدپذیر و سوخت های فسیلی به طور یکسان مورد نیاز است.
حضرت زهرا (علیها السلام) خطاب به همسرش علی بن ابیطالب )علیه السلام( فرمود: «یا اَبا الحَسَن! اِنّی لَأستَحیی مِن اِلهی اَن اُکَلِّف نَفسَکَ ما لا تَقدِرُ عَلَیه؛ یا علی! من از پروردگارم شرم می کنم که از تو چیزی بخواهم که بر آن قادر نیستی.» (مناقب ابن شهر آشوب، ج ۲، ص ۷۷)
رفتار حضرت زهرا (علیها السلام) با همسرش علی بن ابیطالب (علیه السلام) در مسائل خانه و روابط دوجانبه، الگوی اخلاق متعالی در خانواده است. آن بانو نمونه ای برجسته برای «همسرداری» و قناعت و ساختن در تنگناهای معیشتی زندگی است.
روزی علی بن ابیطالب (علیه السلام) به همسرش گفت: فاطمه جان! غذایی داری تا بیاوری و از رنج گرسنگی خلاصی یابم؟ فاطمه(علیها السلام) پاسخ داد: به خدا قسم علی جان، دو روز است که در خانه غذای کافی نداریم، آنچه هم که بوده ایثار کرده ام و به شما و حسن و حسین داده ام و خودم چیزی نخورده ام. حضرت فرمود: چرا نگفتی تا چیزی تهیه کنم؟ فاطمه(علیها السلام) پاسخ داد: از خدا خجالت می کشم، درخواستی از تو کنم که توان انجامش را نداری. آنگاه امام از خانه بیرون رفت. یک دینار قرض گرفت، ولی در راه به مقداد برخورد کرد که او هم چیزی نداشت، همان دینار را به مقداد داد.
این است رفتار ایثارگرانه و کریمانه خاندانی که بااخلاق والای خود، الگوی فضیلت و درس آموز گذشت و سخاوت هستند.
یکی از مهم ترین دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، مسئله انتخابات است، زیرا اثبات کننده مردم سالاری دینی است. بر این اساس، شرکت در انتخابات وظیفه ای شرعی، الهی، اجتماعی، سیاسی و شرکت در آن دارای احکامی است. در این مجال برخی احکام شرعی انتخابات بر اساس فتوای مقام معظم رهبری بر اساس پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری بیان می شود.
حکم شرکت در انتخابات
آیا شرکت در انتخابات جمهوری اسلامی ایران شرعاً واجب و عدم شرکت، حرام است؟-شرکت در انتخابات نظام جمهوری اسلامی برای افراد واجد شرایط، یک وظیفه شرعی، اسلامی و الهی است.
واجب عینی بودن
آیا شرکت در انتخابات جمهوری اسلامی ایران واجب عینی است یا کفایی؟واجب عینی است.
اجازه از شوهر برای شرکت در انتخابات
اگر شوهر به همسرش اجازه شرکت در انتخابات را ندهد یا رضایت نداشته باشد، تکلیف زن چیست؟
شرکت در انتخابات منوط به اذن شوهر نیست.
دعوت از نامزدها برای تبیین مواضع در مسجد
با توجه به نزدیکی زمان انتخابات، آیا دعوت بسیج از نامزدها برای تبیین مواضع خود در مسجد اشکال دارد؟
باید طبق قوانین و مقررات نظام اسلامی عمل شود.
شخصی که توانایی انجام مسئولیت را در خود می بیند، آیا خود را در معرض مسئولیت قرار دادن و ثبت نام کردن در انتخابات بر او واجب است؟ بر کسانی که خود را دارای شرایط برای خدمتگزاری به نظام اسلامی می دانند، واجب کفایی است.
عمل به تکلیف مقدم است یا رسیدن به نتیجه؟ چگونه می توان هم به تکلیف عمل کرد و هم به دنبال نتیجه مطلوب بود؟تکلیف گرایی با دنبال نتیجه قانونی و شرعی بودن منافات ندارد؛ هرچند در انجام تکلیف تحقق نتیجه نیز مورد توجه است.
در انتخابات برای شناخت نامزد مناسب، باید نواقص، عیوب و امتیازهای آنان را در گذشته و حال تفحص و فرد لایق را پیدا کرد، آیا صحبت کردن پشت سر نامزدها برای انتخاب فرد اصلح جایز است؟ ملاک چیست؟ در امور مربوط به انتخابات در حد مشاوره، اشکال ندارد.
به نظر معظم له معیارهای نامزد اصلح چه مواردی است؟
با وجود شرایط قانونی، اهم معیارهای اصلح عبارتند از: تدین، تعهد و خوشنامی، وفاداری به انقلاب و ایستادگی در راه آن، عزم، اراده و نفوذناپذیری در مقابل دشمن و افراد ناصالح، برنامه و کفایت لازم، مرعوب نشدن در مقابل دشمنان، ساده زیستی و دوری خود و بستگان از اشرافی گری، مردمی و آشنا بودن به درد مردم، خدمتگزاری، اعتقاد واقعی به راه امام راحل(ره)، تقید به مسائل اخلاقی نظیر پرهیز از معامله گری، رشوه و توصیه پذیری و توجه به منافع طبقات محروم جامعه، همچنین تثبیت مواضع عزت آفرین، صحیح، عاقلانه و حکیمانه انقلاب و نظام، پرهیز از اسراف یا هزینه از بیت المال یا اموال شبهه ناک در تبلیغات و غیر آن، پرهیز از طرح اموری که در اختیار آنها نیست و شناخت اولویت ها و فوریت های نظام و مردم و پرداختن به آنها.
اگر اصلح را نشناسیم وظیفه چیست؟ از طرفی اگر تحقیق کنیم و به شخص اصلح نرسیم، می توانیم در انتخابات شرکت نکنیم؟
در تشخیص فرد اصلح می توانید از کسانی که به لحاظ تعهد دینی و بصیرت انقلابی مورد اعتماد هستند، کمک بگیرید و در هر صورت شرکت در انتخابات نظام جمهوری اسلامی برای افراد واجد شرایط، یک وظیفه شرعی است.
رای سفید دادن در انتخابات چه حکمی دارد؟
شرکت در انتخابات نظام جمهوری اسلامی برای افراد واجد شرایط، یک وظیفه شرعی، اسلامی و الهی و واجب عینی است و برای تشخیص فرد اصلح می توان از کسانی که به لحاظ تعهد دینی و بصیرت انقلابی مورد اعتماد هستند، کمک گرفت و در صورت عدم شناخت و تحقیق، یا تحقیق کافی و عدم وصول به نتیجه و تحیر در انتخاب اصلح، عمل به اصل وظیفه رای دادن، کافی است.
خرید و فروش آرا در انتخابات چه حکمی دارد؟ جایز نیست.
آیا استفاده از بیت المال برای تبلیغات انتخابات اشکال دارد؟
استفاده از اموال بیت المال بدون مجوز شرعی و قانونی جایز نیست و موجب ضمان است.
در صورتی که به شخصی رأی داده شود، سپس ایشان آن طور که باید به احکام اسلامی عمل نکند و موجب نارضایتی شود، آیا فرد رأی دهنده در محضر خداوند متعال مسئول خواهد بود؟
اگر طبق موازین شرعی عمل کرده است، مسئول نخواهد بود.
آیا تخریب نامزدها برای رأی آوردن فرد اصلح جایز است؟
بیان ضوابط و شرایط و نقد کردن برای روشن شدن اذهان مانعی ندارد، اما باید از هتک حرمت، تهمت و توهین اجتناب کرد.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
بنده اصرارم بر حضور حداکثری و عمومی ملت ایران به خاطر این است که می بینم و می دانم که حضور یکپارچه مردم، حضور پرشوق و امیدوارانه و قدرتمندانه مردم موجب می شود که دشمن مأیوس بشود؛ وقتی دشمن مأیوس شد، کارآیی خود را از دست خواهد داد.
۱۳۹۲/۰۳/۲۲
گفت وگو با یک همکارصنعت نفتی که در16سالگی جانباز شد
درمیان همکاران نفتی و خانواده آن ها، هستند کسانی که برای دفاع از وطن و مردم کشورمان به جبهه های جنگ رفتند و در این راه، جانباز شدند. مردانی که همچنان از پا ننشسته و با حرکت رو به جلو این روزها در میدان زندگی درحال تلاش هستند. ازمیان این گروه از همکاران که در عرصه صنعت نفت و گازمشغول به کارند، می توان به امیرحسین عظیمی که در دوران دفاع مقدس، درست زمانی که 16 سال سن داشت و از ناحیه پای راست جانباز شد، اشاره کرد.
امیرحسین عظیمی، متولد سال 1349 درتهران و فارغ التحصیل رشته مهندسی برق دانشگاه امیرکبیر در مقطع کارشناسی است. اوکه فارغ التحصیل سال 1373 ازهمین دانشگاه است، ازهمان سال وارد شرکت ملی گاز ایران شد وهم اکنون درشرکت مهندسی و توسعه گاز ایران مشغول به کار است.
گفت وگوی کوتاهی با امیرحسین عظیمی وهمسر این جانباز عزیز داشتیم که خواندن آن خالی از لطف نیست.
سال 1365 که دانش آموز دوم دبیرستان بودم، بعد از پایان امتحانات خردادماه به همراه دوستان خود تصمیم گرفتیم به جبهه برویم. ورود ما به جبهه، همزمان با عملیات کربلای یک درمنطقه مهران بود. من درهمان عملیات به درجه جانبازی نائل شدم و پای راستم ازبالای زانو قطع شد و دیگر نتوانستم در جبهه حضور داشته باشم. به همین دلیل به تهران برگشتم ودوباره به تحصیل ادامه دادم تا این که بعد از دریافت دیپلم درسال 1367 درکنکورشرکت کردم وبا سهمیه ایثارگران و به دست آوردن رتبه دو کشوری، توانستم دانشگاه مورد علاقه خود را که همان دانشگاه امیرکبیر بود، انتخاب کنم وبه تحصیل خود در این دانشگاه بپردازم.
درسال 1373 از دانشگاه فارغ التحصیل شدم؛ البته مهم ترین دلیلی که تحصیلم در دانشگاه بیشتر از حد معمول طول کشید، این بود که در زمان دانشجویی ازدواج کردم. بنابراین از آنجا که هم باید تحصیل می کردم و هم کار، واحدهای کمتری را برای هر ترم برمی داشتم.
مادرم در ابتدا به این تصمیم راضی نبود؛ اما پدرم خیلی زود قبول کرد و در نهایت مادر نیز به حضورم در جبهه رضایت داد و این رضایت هم، مربوط می شد به خوابی که دیده بود؛ البته هر دو به رحمت خدا رفته اند.
آن زمان شرایط به گونه ای بود که بیشتر همکلاسی هایم هم به جبهه می رفتند. من درمنطقه دولاب تهران درس می خواندم وهفته ای یک یا دوشهید را درمدرسه خود تشییع می کردیم. فضا و شرایط به گونه ای بود که همه تلاش می کردیم خود را به آنها برسانیم. در آن زمان روحیه جهادی درجامعه و مدارس حاکم بود و دل کندن از خانواده و دنیا سخت نبود.
من بیسیم چی بهداری لشکر 10 سید الشهدا (ع) بودم و به همراه تیم پزشکی باید به بیمارستان صحرایی می رفتم تا امدادرسانی انجام شود. به خاطر دارم درعملیات پس گرفتن منطقه مهران، با پیشروی نیروها، خط مقدم نیز جابه جا شد و به سمت عراق رفت. به همراه تیم پزشکی بودم که عراقی ها وجب به وجب جاده را با خمپاره می زدند. این صحنه را بخوبی به یاد دارم. صدای یک خمپاره به گوش آمد و بعد در دو متری ام منفجرشد. هرچند من روی زمین خوابیده بودم؛ اما این خمپاره پای راستم را قطع کرد. به یاد دارم که این اتفاق تیرماه رخ داد وهوا بسیار گرم بود. تعدادی از اعضای گروه امداد شهید شدند. من را به بیمارستانی در شهر ایلام منتقل و درمان را شروع کردند. پس ازچند روز به شیراز و سپس و به تهران منتقل شدم.
بعد از آن که به تهران منتقل شدم، دوماه بعد یعنی اول مهرماه با عصا به مدرسه برگشتم. آن زمان سال سوم دبیرستان و یکی از شاگردان زرنگ مدرسه بودم و تلاش کردم وارد دانشگاه شوم.
سال 1369 و در زمان دانشجویی تصمیم گرفتم ازدواج و درکنار تحصیل، کارکنم. از طرف مدرسه ای که درآن درس می خواندم، به من پیشنهاد تدریس داده شد؛ اما به دلیل شرایطی که داشتم، کارم را در کادر دفتری مدرسه شروع کردم.
درآن زمان برای صیانت از روحیه ای که داشتیم، موضوع ازدواج بسیارمهم بود به همین دلیل تصمیم به ازدواج گرفتم و با همسرم که دختر عمه ام است، ازدواج کردم.
ثمره ازدواج ما یک دختر و یک پسر است. دخترم دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی پزشکی از دانشگاه امیرکبیر است. پسرم هم از دانشگاه آزاد واحد جنوب لیسانس صنایع گرفته است. هر دوفرزندم هرکدام مشغول به کار و زندگی خودشان هستند. البته پسرم که به مدت 6 سال به عنوان مشاور در شرکت مهندسی توسعه گاز فعالیت می کرد؛ امسال با ابلاغ جواد اوجی، وزیرنفت مبنی برجذب فرزندان جانبازان، شهدا و آزادگان درهمین شرکت مشغول به کارشد و به نوعی همکارمن است ؛ اما دخترم به عنوان پژوهشگر در یک مدرسه به کار و فعالیت مشغول است.
فکر می کنم بهترین و مهم ترین چیزی که می توانم بگویم، این است که باید از همسرم به خاطر همه مهربانی و زحماتش برای من و فرزندانم تشکر کنم و خوشحالم از این که همسری مهربان و فرزندان صالحی دارم و خدا را از این بایت شکر می کنم.
نسترن رستمی، متولد سال 1345 و خانه دار است. او می گوید بعد از ازدواج با امیرحسین عظیمی به خواست همسرم تصمیم گرفتم خانه دار باشم و از این تصمیم بسیار راضی هستم.
رستمی ادامه می دهد: نمی خواهم به خانم های شاغل که درخانه و درخارج ازخانه، کمک خرج خانواده هستند، جسارت کنم؛ اما زمانی که بعد از ازدواج تصمیم گرفتم درخانه بمانم، برکت درخانه نشستن را دیدم؛ البته همسرم ازجمله مردانی است که برای امرارمعاش بسیار تلاش می کند، ضمن اینکه نباید فراموش کرد که خداوند نیز ازهر نظر به زندگی ما برکت داده است.
او می گوید: همیشه خانواده همسرم را، مانند خانواده خود دانسته ام. برای همین مادرشوهرم که زن دایی ام است را هیچ گاه به عنوان مادرشوهر ندیدم. او برای من بیشتر یک مادر بوده تا مادرشوهر.
وی در بخش دیگری از صحبت خود می افزاید: فکر می کنم ازدواج با همسرم، استجابت دعاهایی بود که می کردم. درست است که با هم فامیل بودیم؛ اما ارتباط چندانی با هم نداشتیم. من اهوازی هستم و در این شهر بزرگ شده ام و به نوعی بچه جنگ به شمار می روم و با چشمان خود شاهد بودم که پسران نوجوان و جوان شهرمان، همیشه به جنگ و دفاع از کشور فکر می کنند و جانشان را در راه خدا، مردم و مملکت، در طبق اخلاص گذاشته اند.
رستمی می گوید: همان دوران بود که ازخدا خواستم در زندگی، کنار یک رزمنده قرار بگیرم تا بتوانم یک رزمنده یا جانباز را در زندگی یاری دهم؛ اما در مسیر زندگی با همسرم، متوجه شدم این منم که در حال یاری گرفتن از او هستم و درکنار او رشد می کنم.
نکته دیگراینکه انتخاب همسرم به عنوان پسردایی ام نبود، بلکه هدفم ازدواج با یک جانباز بود و در نهایت قسمت بود که خواسته ام ازسوی خداوند اجابت شود و با یک جانباز که نسبت فامیلی هم داشتیم، ازدواج کنم.
وی ادامه می دهد: از دخترخاله ام شنیده بودم که امیرحسین درجنگ پای راست خود را از دست داده و جانباز شده است. درآن زمان حتی به ازدواج با او، فکر هم نمی کردم؛ اما قسمت این بود که ما با هم ازدواج کنیم.
رستمی می گوید: از ازدواج با همسرم راضی هستم و بسیار از آن خوشحالم.
پرونده چهاردهمین دوره رقابت های لیگ برتر شیرجه سال 1402 در اولین روز اسفندماه با برگزاری مرحله دوم این مسابقات بسته شد.
مرحله دوم و پایانی رقابت های لیگ برتر شیرجه، 30 بهمن و اول اسفند ماه امسال به میزبانی استخر بین المللی مجموعه ورزشی شهید شیرودی پیگیری شد که درپایان، تیم نفت تهران درجایگاه نخست ایستاد و تیم های مس سونگون و آکادمی آزادی ۱ به ترتیب در رده های دوم و سوم قرار گرفتند.
مس سونگون، نفت تهران، آراد مرکزی، هیات شنای مرکزی، هیات شنای خراسان رضوی، همچنین آکادمی آزادی ۱ و۲، ۹ دی تهران و فرهاد تبریز،تیم های حاضر در این دوره از مسابقات لیگ شیرجه باشگاه های کشور بودند.
جدول رده بندی نهایی لیگ برتر شیرجه باشگاه های کشور
نفت تهران- ۱۸۶ امتیاز
مس سونگون - ۱۶۴ امتیاز
آکادمی آزادی ۱ – ۱۰۷ امتیاز
آراد - ۷۷ امتیاز
مرکزی- ۳۰ امتیاز
آکادمی آزادی ۲- ۲۲ امتیاز
۹ دی تهران -۶ امتیاز
مشهد -۱ امتیاز
فرهاد تبریز ۰
برترین های رشته ۱ متر تخته:
سید محمد مقدسی- نفت تهران - ۵۸۹/۱ امتیاز
علیرضا صباغی - نفت تهران -۵۶۷/۵ امتیاز
مجتبی ولیپور -مس سونگون -۵۶۵/۳ امتیاز
برترین های رشته ۳ متر تخته:
مجتبی ولیپور - مس سونگون -۶۲۹ امتیاز
سید محمد مقدسی - نفت تهران - ۶۱۵/۵ امتیاز
علیرضا صباغی -نفت تهران - ۵۶۸/۵ امتیاز
برترین های رشته سکو:
مجتبی ولیپور- مس سونگون - ۶۳۷/۱ امتیاز
سید محمد مقدسی -نفت تهران - ۶۲۱/۲۵ امتیاز
علیرضا صباغی - نفت تهران - ۵۱۰/۵۵ امتیاز
مسابقات کشتی آزاد و فرنگی فرزندان پسر ۲۵ سال و کمتر شرکت ملی نفت ایران(منطقه جنوب) با برتری تیم های ستاد اهواز به پایان رسید.
مسابقات سراسری فرزندان پسر 25 سال و کمتر شرکت ملی نفت ایران (منطقه جنوب) در رشته های کشتی آزاد و فرنگی، روزهای 28 و29 بهمن ماه در مجموعه ورزشی شهرک نفت اهواز برگزار شد و با معرفی تیم های برتر به پایان رسید.
درکشتی آزاد، ستاد اهواز مقام نخست را از آن خود کرد و نفت و گاز آغاجاری و نفت و گاز گچساران به ترتیب به مقام های دوم و سوم این مسابقات دست یافتند.
درکشتی فرنگی نیزستاد اهواز به مقام نخست دست یافت؛ نفت و گاز گچساران دوم شد و نفت و گاز آغاجاری هم مقام سومی این مسابقات را از آن خود کرد.
درمراسم اهدای جام، مدال و جوایز این مسابقات با حضوراسکندرفرهمند، مدیرعامل باشگاه فرهنگی- ورزشی مناطق نفت خیز جنوب، مسئولان ورزش مناطق نفت خیز جنوب وقهرمانان ملی کشتی برگزار, ازپیشکسوتان کشتی مناطق نفت خیز جنوب با اهدای لوح یادبود تقدیرشد.
مسابقات سراسری فرزندان پسر25 سال تمام و کمترشرکت ملی نفت ایران (منطقه جنوب) به مناسبت چهل وپنجمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی از23 بهمن تا 9 اسفندماه با حضور902 ورزشکار و کادر اجرایی در15 رشته ورزشی به میزبانی ستاد اهواز وشرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری در حال برگزاری است.
درمسابقات بین المللی 100امتیازی تنیس پیشکسوتان، ابراهیم مسلمی، ازبازنشستگان شرکت ملی نفت ایران و پیشکسوت تنیس خاکی در بخش انفرادی و دو نفره موفق به کسب عنوان قهرمانی شد.
این مسابقات از 22 تا 28 بهمن ماه از سوی فدراسیون تنیس در رده سنی 55 تا 60 در جزیره کیش برگزارشد.
تیم شنای کارکنان شرکت ملی نفت ایران که در مسابقات کارکنان دولت در بخش ستادی شرکت کرده بود، ٧ مدال رنگارنگ کسب کرد.
دراین مسابقات، محمود غلام نژاد در رده زیر30 سال به مقام دوم دست پیدا کرد؛ مصطفی امامی در رده سنی 31 تا 35 سال، سوم و حسین داغری نیز در رده سنی 36 تا 40 سال قهرمان شد.
درمسابقات کارکنان دولت، قائم میرابیان نیز در رده سنی 41 تا 45 سال دوم شد؛ اسماعیل کبوتران در رده سنی 45 تا 50 سال مقام اول را کسب کرد، سعید برخوردار در رده سنی 51 تا 55 سال وعلی سرمدی در رده سنی 56 سال به بالا به مقام سوم این مسابقات دست یافتند.
در بخش تیمی هم تیم شرکت ملی نفت ایران با مربیگری جلال چاوشی فر بعد از وزارت دفاع، مقام دوم را کسب کرد.
تیم نفت امیدیه، قهرمانی خود را در مسابقات لیگ برتر واترپلو باشگاه های کشور قطعی کرد.
درآخرین بازی هفته مسابقات لیگ برتر واترپلوباشگاه های کشور، تیم نفت امیدیه در رده سنی بزرگسالان با حساب 22 بر 11 مقابل تیم پالایش و پخش آبادان به برتری رسید.
شاگردان حمید قدسی با کسب این پیروزی 33 امتیازی شدند و در آخرین هفته مانده به پایان رقابت ها قهرمانی خود را قطعی کردند.
تیم پالایش وپخش آبادان نیز درسکوی چهارم قرارگرفت و تیم نفت امیدیه در رده سنی زیر20 سال با نتیجه 14 بر 12 تیم پالایش و پخش آبادان را پشت سر گذاشت.
جوانان شرکت نفت و گاز گچساران، قهرمان مسابقات بدمینتون فرزندان پسر 25 سال وکمتر شرکت ملی نفت ایران (منطقه جنوب) شدند. مسابقات سراسری فرزندان پسر 25 سال و کمتر شرکت ملی نفت ایران (منطقه جنوب) در رشته بدمینتون روزهای 28 و29 بهمن ماه در مجموعه ورزشی شهرک نفت اهواز برگزار شد و با معرفی تیم های برتر به پایان رسید.
مقام های تیمی
قام اول نفت و گاز گچساران
مقام دوم ستاد اهواز
مقام سوم نفت و گاز آغاجاری
مصطفی اوزر، مربی ترکیه ای به عنوان دستیار سهراب بختیاری زاده به کادر فنی تیم صنعت نفت آبادان اضافه شد.
اوزرکه پنج بازی برای تیم ملی ترکیه انجام داده است، سابقه بازی در تیم های فنرباغچه، غازی انتپ اسپور وتسکی شهیر اسپور ترکیه را در کارنامه دارد. این مربی دارای مدرک پورلایسنس یوفاست و به مدت پنج سال در تیم های ملی پایه ترکیه سابقه مربیگری دارد. اوزرهمچنین در تیم های یوزگات اسپور ترکیه، اسکی شهیرترکیه، همچنین آنکارا اسپورترکیه و اردو اسپور ترکیه سابقه مربیگری دارد.
لیگ آزادگان فوتبال درحالی به کار خود ادامه میدهد که ازمیان 16 تیم حاضر در رقابت های این لیگ سه تیم نفتی برای صعود به لیگ برتر در تلاش هستند. در این فصل از لیگ فوتبال آزادگان تیم های نفت مسجد سلیمان، نفت و گاز گچساران و پارس جنوبی جم حضور داشته و هرکدام از این تیم ها به نوعی مدعی صعود هستند. هرچند تا امروز این تیم ها با توجه به بازی هایی که داشتند، در جدول لیگ آزادگان بارها بالا و پایین رفته اند، اما باید دید کدام یک موفق می شوند نام خود را جدول لیگ برتر جای دهند.
اما از بین این سه تیم، تیم نفت مسجد سلیمان عملکرد بهتری داشته و با 19 بازی، 11 برد، 5 مساوی و 3 باخت، موفق به کسب 38 امتیاز شده و در حال حاضر در رده سوم جدول لیگ آزادگان قرار دارد.
همچنین تیم نفت و گاز گچساران از 19 بازی 7 برد، 8 مساوی و 4 باخت را در کارنامه خود ثبت کرده و در حال حاضر با 29 امتیاز در رده 6 جدول قرار گرفته است.
تیم فوتبال پارس جنوبی جم نیز تا امروز 19 بازی را پشت سرگذاشته و با 8 برد، 3 مساوی و 8 باخت و کسب 27 امتیاز در رده پنجم جدول لیگ آزادگان قرار دارد.
جواد نادری باحکم سجاد انوشیروانی، رئیس فدراسیون وزنه برداری کشور، به عنوان عضوکمیته همگانی فدراسیون وزنه برداری کشور منصوب شد.
در حکم ابلاغی به نادری آمده است:
احتراما نظر به شایستگی سوابق و تجربیات ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به عنوان «عضو کمیته همگانی» فدراسیون وزنه برداری جمهوری اسلامی ایران منصوب می شوید.
امید است با استعانت از درگاه لایزال احدیت و درپرتوعنایات حضرت ولیعصر (عج) با بهره گیری از تمام ظرفیت های موجود در تحقق برنامه های فدراسیون برای رشد و توسعه این رشته ورزشی موفق و موید باشید.
نادری، رئیس هیات وزنه برداری مناطق نفت خیزجنوب، قهرمان و رکوردار پیشین وزنه برداری، همچنین کارمند امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است.
گفت و گو با مربیان تیم نوپای والیبال نفت تهرانسر
تیم نوپای والیبال نفت تهرانسر تهران درحال برنامه ریزی سه ساله برای صعود به لیگ برتر است.
تیم تازه شکل گرفته والیبال نفت تهرانسر تهران با سرمربیگری اصغر نجفی و مربیگری پیمان کریمی از سال جاری در لیگ دسته دوم کشور حضور پیدا کرده و تا امروز توانسته است موفقیت های قابل توجهی به دست آورد.این تیم که در حال بازی در نیم فصل دوم لیگ دسته دوم است، در نیم فصل اول توانست با اختلاف در رده دوم جدول مسابقات قرارگیرد که در گفت وگو با اصغر نجفی، سر مربی تیم و پیمان کریمی، مربی تیم والیبال نفت تهرانسر تهران به شرح آن پرداخته ایم که در ادامه می خوانید.
اصغر نجفی: بی شک برای شروع کار و تشکیل تیم، هدف بلندمدتی در نظر گرفته شده تا این تیم بتواند به لیگ برتر کشور صعود کند. براساس برنامه ریزی، به منظورتشکیل تیم بازیکنانی مدنظر بودند که از آنها برای حضور در تیم دعوت شد. تمرینات تیم نزدیک به سه ماه است که آغاز شده است. خوشبختانه دور اول مسابقات لیگ دسته دوم با نتایج خوبی برگزارشد و امیدوارم در دور بعدی نیز موفق عمل کنیم. البته هدف این است که تاسه سال دیگر، به لیگ برتر راه یابیم.
اصغر نجفی: بله دراین تیم از بچه های نفتی هم استفاده شده و بنابر هدف گذاری انجام شده برای سال های آینده، تعداد بازیکنان نفتی حاضر دراین تیم بیشترهم خواهد شد؛ براساس مسابقاتی هم که از سوی شرکت ملی نفت برگزارمی شود، بی شک استعدادهایی شناسایی می شوند که می توان با برنامه ریزی مناسب برای این مسابقات آنها را تربیت کرد. البته فکر می کنم لازم است که در استان ها آکادمی والیبال تشکیل شود تا ورزشکاران مستعد بتوانند با حضور در این آکادمی ها آموزش های لازم را فراگیرند و برای حضور در لیگ های معتبر کشور آماده شوند.
طبیعی است که در این سن و درچنین جایگاهی، این بازیکنان سطح مورد نظر ما را ندارند.هم اکنون مهم ترین موضوع، شکل گیری آکادمی ها در شهرهای مختلف برای بازیکنان مستعد است. بازیکنانی که قد بلند و یا پرش خوب و فیزیک مناسبی دارند، مورد آموزش قرارمی گیرند؛ این بازیکنان باید آموزش ببینند تا به سطحی برسند که تا بتوانند در تیم های حرفه ای نفت حضور داشته باشند.
اصغر نجفی: حتما همینطور است، بی شک برگزاری مسابقات درون شرکتی که در نفت برگزار می شود، می تواند در این زمینه تاثیرگذار باشد زیرا در ادامه این مسابقات بی شک آموزش های حرفه ای نیز آغاز می شود که این خود از اهمیت بسیاری برخوردار است. البته نباید فراموش کرد که پیشرفت، نیاز به زمان دارد و به این مسئله باید توجه ویژه داشت. درحال حاضر در تیم خودمان نیز از استعدادهای نفتی استفاده می کنیم. خوشبختانه در تهران آکادمی والیبال نفت فعال است و موفقیت های خوبی هم به دست آورده است.
اصغر نجفی:بیشتر بازیکنانی که در این مسابقات دیدم هنوزخام هستند و نیاز به آموزش مناسب و حرفه ای دارند. البته استعدادهایی در این تیم ها وجود دارد که می توانند در آینده، به خوبی رشد کنند اما این رشد نیاز به کار کردن دارد و تمرینات آنها باید به صورت مستمر ادامه داشته باشد.درست است که درتهران آکادمی والیبال نفت فعال است، اما به کشف و آموزش استعدادهای دیگری هم نیازهست؛ به همین دلیل باید چنین آکادمی هایی نیز دیگر در استان ها هم فعال شوند تا به استعداد های موجود آموزش داده شود.
اصغر نجفی: خوشبختانه تا اینجای کار همه امکانات، به طور مرتب و منظم در اختیار تیم قرارگرفته است، بازیکنان تیم نیز تمام تلاش خود را می کنند تا بتوانند از پس تمرینات سخت و مسابقات پیش رو برآیند.امیدوارم بتوانیم نیم فصل دوم و بعد از آن، مراحل حذفی را به خوبی پشت سربگذاریم؛ خوشبختانه از 5 بازی که تا امروز داشتیم 4 برد به دست آورده ایم و در نیم فصل اول با اختلاف یک امتیاز در رده دوم قرار گرفته ایم.
اصغرنجفی: باتوجه به بررسی هایم ازمسابقات سال گذشته لیگ دسته دوم والیبال، معتقدم امسال این لیگ در سطح بالاتری قرارگرفته است. می توان گفت که سال گذشته شاید تنها 2 یا 3 تیم خوب در آن حضور داشتند و بازیکنان خوب درآنها بازی می کردند، اما امسال حداقل 5 یا 6 تیم مدعی برای صعود به لیگ دسته یک حضور دارند و تیم ما هم از مدعیان مدعی صعود، اما هنوز خیلی زود است که بگوییم چند درصد امکان صعود برای تیم مان به لیگ دسته یک وجود دارد.
نجفی: یک برنامه 3 تا 4 سال برای صعود تیم در نظرگرفته ایم و امیدوارم بتوانیم همراه با تیم، پله های ترقی را بالا برویم.
لیگ دسته دو فوتبال بسیار سخت است و می توان آن را میدان جنگ دانست، می خواهم بدانم برای والیبال نیزچنین فضایی وجود دارد؟
اصغر نجفی: دقیقا چنین جنگی در لیگ دسته دوم وجود دارد، چرا که در نهایت دو تیم می توانند به لیگ دسته یک صعود کنند و درحال حاضر 6 لیگ مدعی صعود در لیگ وجود دارد. در لیگ برتر یک سری تیم ها برای قهرمانی بازی می کنند، برخی دیگر برای پلی آف و بعضی از تیم ها هم بازی می کنند که سقوط نکنند. اما در لیگ های پایین تر، تیم ها باید برای صعود مبارزه کنند و همین مسئله کار را برای همه تیم ها سخت کرده است و بازی های سختی را پشت سرمی گذارند. این وضعیت در لیگ دسته یک نیز وجود دارد و تنها دو تیم می تواند به لیگ برتر صعود کند.
پیمان کریمی: می توان گفت از زمانی که تیم والیبال نفت تهرانسر تهران فعالیت خود را آغاز کرد، نزدیک به 27 جلسه تمرینات منظمی داشته و در این مدت سطح رشد بچه ها خیلی خوب بوده و سعی کردیم تا تمرینات مدرن و والیبال روز دنیا را برای تیم پیاده کنیم. همچنین سعی کردیم بازیکنانی را برای تیم انتخاب کنیم که هم از لحاظ فنی و هم از نظر اخلاقی به شاکله تیم نفت بیایند تا وقتی به لیگ دسته یک و حتی لیگ برتر صعود کردیم بتوانیم از همین بازیکنان استفاده کنیم. به هرحال ما هدف سختی را انتخاب و برای رسیدن به آن تمرینات سختی نیز اجرا کرده ایم و خوشبختانه می توان گفت در همین مدت کوتاه بچه های تیم به یک آمادگی 60 تا 70 درصدی دست یافته اند. البته باید گفت بازیکنان تیم بازیکنان توانمندی هستند و ما نیز توقع بالایی از آنها داریم و در مجموع می توان گفت نسبت به عملکرد آنها رضایت وجود دارد.
پیمان کریمی: سعی کرده ایم تا یک تیم یک دست داشته باشیم؛ به همین دلیل می توان گفت همه بازیکنان تیم ستاره هستند. براساس هدف گذاری انجام شده تمام تلاش خود را می کنیم تا کار را به صورت تیمی جلو ببریم. البته نباید فراموش کرد که ورزش حرفه ای با مصدومیت عجین شده و متاسفانه دو تا از بازیکنان و یکی از مربیان خوبمان دچار مصدومیت یا بیماری هستند. به همین دلیل است که از همان ابتدا تصمیم گرفتیم تا فشار روی همه اعضای تیم باشد تا تنها، یک بازیکن ستاره نداشته باشیم و یک کار تیمی را دنبال می کنیم.
اصغر نجفی: خوشبختانه می توان گفت پیمان کریمی یکی از مربیان خوب والیبال و پیش از این نیز از ملی پوشان خوب کشورمان بوده است. خوشبختانه همکاری خوبی بین من و پیمان کریمی وجود دارد و این همکاری به خوبی پیش می رود و همیشه سعی کرده ایم تا بهترین تمرین را برای تیم طراحی و اجرا کنیم.
نجفی: در واقع لیگ امسال به گونه ای برگزار می شود که ما دیگر فرصتی برای جذب بازیکن جدید نخواهیم داشت و اگر در همان زمان نقل و انتقال قراردادی ثبت نشود دیگر در پلی آف نمی توانیم بازیکن جدیدی را به تیم اضافه کنیم.
نجفی: مسئله مهم برای صعود و موفقیت یک تیم بحث زیرساخت هاست که خوشبختانه نفت در این زمینه ما را بسیارحمایت کرده و مدیران ورزش نفت نظر مثبتی به والیبال نفت داشته و همیشه همراه تیم بوده اند و اگر زمانی نیز مشکلی وجود داشته باشد، سعی شده تا این مشکلات برطرف شود. مهم ترین مسئله، زمان تمرین های تیم است؛ در واقع این تیم زمانی تشکیل شد که بسیاری از سالن های تمرین اجاره داده شده بود، اما خوشبختانه در همین مدت، بخشی از مشکلات تیم برطرف شده است و با توجه به برنامه ریزی، این نواقص برطرف خواهد شد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات