افزایش 50 هزاربشکهای ظرفیت تولید نفت
سپهر و جیفر وعدهای که محقق شد
سال نو،تلاش برای آبادانی بیـشتر است
روزهای پرفروغ صنعت گاز در راه است
17 تفاهم نامه برای تولید 400 قلم کالا
توزیع روزانه 113 میلیون لیتر بنزین
ظرفیت تولید 100 میلیون تن انواع محصول
محرومیتزدایی از چهره جوامع نفتی
کاتالیست های ایرانی در راه بازار جهانی
افتتاح های مهم صنعت نفت در سال 1402
پذیرش گواهی صرفهجویی گاز در بورس انرژی
شرکت نفت انگلیس و ایران یا ایران و انگلیس؟
صله ارحام ارمغان نوروز و رمضان
از تمساح خونی تا قهرمانی در آسمان
باید به تعهد کاری خود پایبند باشیم
طرح فشارافزایی پارس جنوبی در دولت سیزدهم کلید خورد
مشعل وعده جواد اوجی، وزیر نفت با امضای قراردادهای طرح فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی به عنوان مهم ترین طرح وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران محقق شد. این قرارداد راهبردی با سرمایه گذاری ۲۰ میلیارد دلار وهدف ۹۰۰ میلیارد دلاردرآمدزایی برای کشور در 20 اسفندماه 1402 بین شرکت نفت و گاز پارس و پیمانکاران در حضور وزیر نفت امضا شد .
از آنجا که بخش اعظم گاز تولیدی ازمیدان گازی پارس جنوبی در بخش های خانگی، صنایع و واحدهای پتروشیمی مصرف و بخشی نیزصادر می شود، همچنین با توجه به این موضوع که به دلیل روند افزایشی مصرف گاز درکشور، بخش قابل توجهی از فازهای میدان گازی پارس جنوبی، نیمه اول عمرخود را پشت سر گذاشته اند و شاهد کاهش تدریجی فشار گاز سرچاهی هستیم، این مهم تسریع در اجرای برنامه فشارافزایی در این میدان گازی را بسیار ضروری ساخته است.
برآورد کارشناسان این است که افت فشارگاز درمیدان مشترک پارس جنوبی تا چند سال آینده آغازخواهد شد و اگر از هم اکنون فکری برای آن نشود، باید منتظرکاهش سالانه بیش از25میلیون مترمکعب گاز از تولید این میدان باشیم. با همین آمار و ارقام می توان به این نتیجه رسید که چرا جواد اوجی، وزیر نفت طرح های فشارافزایی پارس جنوبی را برنامه ای کلیدی، ملی و از مهم ترین پروژه های صنعت نفت کشورخوانده است.بر اساس این قراردادها، طرح فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی با سرمایه گذاری ۲۰ میلیارد دلاری و با هدف افزایش برداشت ۹۰ تریلیون فوت مکعب گاز و ۲ میلیارد بشکه میعانات گازی اجرا خواهد شد و درآمدزایی ۹۰۰ میلیارد دلاری برای کشور به دنبال دارد.پیمانکاران اصلی در اجرای طرح ملی فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی شامل شرکت های پتروپارس، اویک، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص) ، مپنا و پیمانکار مهندسی مفهومی، پایه مقدماتی و پیشرفته، یک شرکت مشاور ایرانی هستند که این قرارداد را امضا کردند.
بر اساس این قرارداد پیمانکاران بررسی و صحه گذاری مدارک مهندسی پایه مقدماتی و پیشرفته و ارائه دیدگاه های اصلاحی را انجام خواهند داد.
همکاری با کارفرما برای نهایی سازی برنامه اجرای طرح، سفارش گذاری اقلام دیرتحویل، تهیه راهبرد واگذاری پیمان های فرعی در قالب قراردادهای ای پی سی، مذاکره و ایجاد مشارکت بین یاردهای سکوساز داخلی و بین المللی برای ساخت سکوهای فشارافزایی در خلیج فارس و انجام اقدام های لازم برای آغاز قراردادهای ژئوتکنیک و ژئوفیزیک از جمله شرح کار پیمانکاران این قرارداد خواهد بود.
این قرارداد در حالی امضا می شود که قطر نیز در بخش جنوبی این میدان مشترک در حال احداث سکوهای فشارافزایی است.
وزیر نفت در حاشیه آیین امضای قراردادهای اجرایی طرح ملی فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی درجمع خبرنگاران با اشاره به اینکه طرح ملی فشارافزایی در پارس جنوبی ازسال 1397معطل و بلاتکلیف بود، تصریح کرد: وزارت نفت در دولت سیزدهم همتی جانانه کرد و با انجام کارهای کارشناسی تصمیم گرفته شد احداث واحد فشارافزایی در دریا باشد، این در حالی است که قطر هم چند ماه پیش به منظور توسعه و فشارافزایی در بخش قطری پارس جنوبی (گنبد شمالی) در دریا، با شرکت های خارجی قرارداد امضا کرد.
اوجی با تأکید بر اینکه طرح فشارافزایی در پارس جنوبی با وجود غفلت در دولت های گذشته، سرانجام در دولت سیزدهم تعیین تکلیف شد، ادامه داد: فشارافزایی در پارس جنوبی با ۲۸ سکو (۱۴ سکوی فشار افزا و ۱۴ سکوی پشتیبان در هفت منطقه تعیین شده) انجام خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه اکنون گاز خام از میدان مشترک پارس جنوبی با ۳۸ سکوی تولیدی و پشتیبان برداشت می شود، گفت: قرارداد اجرایی طرح ملی فشارافزایی در پارس جنوبی با چهار پیمانکار اصلی امضا شده است و با ساخت ۲۸ سکو (۱۴ سکوی فشار افزا و ۱۴ سکوی پشتیبان در هفت منطقه تعیین شده) اجرا خواهد شد.
وزیرنفت با بیان اینکه اجرای طرح ملی فشارافزایی در مناطق مرزی میدان مشترک پارس جنوبی با قطر در اولویت است، افزود: برای ساخت این سکوها از توان پیمانکاران و سازندگان ایرانی استفاده می شود.
اوجی ضمن اشاره به اینکه با توانمندی و تجربه کار به نتیجه می رسد، تأکید کرد: امروز پیمانکارانی که قرارداد احداث این سکوها و فشارافزایی را امضا کردند، همان هایی هستند که فازهای پارس جنوبی را توسعه داده اند.
وی با اشاره به اینکه دولت سیزدهم کار فردا را قربانی امروز نمی کند و مردم در سال های آینده نتیجه این قرارداد را خواهند دید، ادامه داد: امروز طرحی ملی تر از فشارافزایی در میدان مشترک پارس جنوبی وجود ندارد.
وزیر نفت تصریح کرد: ۷۰ درصد گاز ایران از میدان مشترک پارس جنوبی برداشت می شود و ۴۵ درصد خوراک پالایشگاه های نفتی از تولیدات این میدان است و با راه اندازی سکوهای فشارافزایی در این میدان، تا ۷۰ سال برداشت گاز از پارس جنوبی ادامه می یابد.
اوجی با بیان اینکه حدود ۹۳ درصد سوخت نیروگاه ها در سال ۱۴۰۲ از گاز تأمین شده و وضع در صنایع خرد و عمده هم به همین شکل است، گفت: برای فشارافزایی منتظر شرکت های خارجی نماندیم و امیدواریم این تعلل هشت ساله و پیش از آنکه افت فشار بر تولید اثرگذار باشد، با کار جهادی جبران شود.
وی ارزش پروژه های امضا شده برای فشارافزایی در پارس جنوبی را ۲۰ میلیارد دلار اعلام کرد و افزود: با اجرای این طرح ۹۰ تریلیون فوت مکعب گاز و بیش از ۲ میلیارد بشکه میعانات گازی به ارزش ۹۰۰ میلیارد دلار به ظرفیت های هیدروکربنی کشور افزوده خواهد شد.
اوجی ادامه داد: با احداث سکوهای فشارافزایی از همه ظرفیت سازندگان داخلی استفاده خواهد شد و این موضوع در رشد اقتصادی کشور هم تأثیرگذار است.
وی با بیان اینکه توانمندی پیمانکاران و سازندگان داخلی بالاست و این توانمندی در داخل کشور وجود دارد تا از قطر عقب نمانیم، گفت: با برنامه ریزی شرکت ملی نفت ایران تا چهارسال آینده بهره برداری از سکوهای فشارافزایی انجام خواهد شد.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه ۵۰ درصد ذخایر گازی ایران در میدان مشترک پارس جنوبی واقع شده است، افزود: در دولت سیزدهم تحریم ها مانع رشد توسعه صنعت نفت و گاز نشده است و امسال در ۴۰ سال گذشته برای نخستین بار برای سه فصل پیاپی، شاهد رشد اقتصادی بالای ۲۰ درصد در بخش نفت و گاز بوده ایم.
اوجی با اشاره به اینکه رشد اقتصادی کشور با نفت دو برابر رشد اقتصادی بدون نفت بوده است، ادامه داد: در نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در الجزایر، میانگین رشد تولید گاز ایران ۵ درصد اعلام شد، در حالی که میانگین رشد جهانی ۲.۵ درصد بوده است.
وی تأکید کرد: امروز نیز با تحریم هایی شدیدتر از تحریم های سال ۹۷ روبه رو هستیم، اما صادرات نفت به بالاترین سطح از آن سال تاکنون رسیده است.
وزیر نفت افزود: وزارت نفت در سال ۱۴۰۲ در میان وزارتخانه های دولتی شاخص بوده و بالاترین رشد اقتصادی، رتبه نخست در استفاده از توان شرکت های دانش بنیان و ساخت اقلام بار اول و تأمین امنیت انرژی در کشور را به دست آورده است.
وی اظهار کرد: با اینکه در دوران فعالیت دولت سیزدهم طی دو نوبت به سامانه هوشمند سوخت حمله سایبری شد، اما در تأمین سوخت مورد نیاز کشور لحظه ای مشکل پیش نیامد.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در این آیین گفت: سال ۱۴۰۲ حدود ۲ میلیارد و ۵۰۰ هزار بشکه معادل نفت به ذخایر نفت خام و گاز طبیعی ایران اضافه و چند میدان تازه نفتی هم کشف شد.
وی ادامه داد: برنامه اکتشاف در حوزه سرزمینی در پارس جنوبی پایان نیافته و یک چاه اکتشافی جدید حفاری و تکمیل شده است و در حال مطالعه برای چاه دوم اکتشافی هستیم.
معاون وزیر نفت تأکید کرد: سال ۱۴۰۲ حدود ۲.۵ میلیارد بشکه به ذخایر نفتی و گازی ایران اضافه و چند میدان جدید نفتی نیز کشف شد.
خجسته مهر با اشاره به اینکه برای نگهداشت توان تولید از پارس جنوبی و افزایش برداشت گاز از این میدان سه روش را در دستور کار داریم، گفت: اقدام نخست حفاری ۳۵ حلقه چاه جدید در کنار چاه های پیشین به ارزش یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار است که قرارداد آن با چهار شرکت اکتشاف و تولید ایرانی امضا شده است.
وی اقدام دوم را اسیدکاری گسترده چاه های گازی در میدان پارس جنوبی خواند و افزود: فشارافزایی به عنوان سومین اقدام انجام می شود تا حداکثر تولید صیانتی در میدان مشترک پارس جنوبی به انجام برسد.
بهره برداری از گام نخست میدان های سپهر و جفیر در سفر رئیس جمهوری به خوزستان
مشعل| در آستانه روزهای پایانی سال، تلاش و همت کارکنان و دست درکاران صنعت نفت برای به ثمر رساندن طرح های توسعه ای با محوریت رشد تولید و سرمایه گذاری همچنان ادامه دارد و این روزها شاهد بهره برداری رسمی از میدان های سپهر و جفیر در سفر یک روزه رئیس جمهوری به خوزستان در قالب ویدیوکنفرانس با حضور وزیر نفت بودیم تا با این اقدام مهم ۵۰ هزار بشکه به ظرفیت تولید روزانه نفت کشور افزوده شود. این آیین شامل بهره برداری از گام نخست میدان های سپهر و جفیر است. ارزش کلی قرارداد توسعه میدان های سپهر و جفیر ۲.۸ میلیارد دلار است که از این مقدار تاکنون ۳۳۰ میلیون دلار آن هزینه شده است و با اجرای کامل این قرارداد، تولید نفت به روزانه ۱۱۰هزار بشکه در روز می رسد. تاکنون حفاری ۱۲ حلقه چاه در این میدان های نفتی تکمیل شده است؛ چاه هایی که در لایه فهلیان و در عمق بیش از ۴۶۰۰ متر و با فشار بالای ۱۰ هزار پوند بر اینچ مربع (پام) به مخزن نفتی رسیده اند و تولید روزانه نفت، بیش از عدد پیش بینی شده در گام نخست خواهد بود.
18 اسفندماه تقویم صنعت نفت ورق خورد و رویداد مهمی در آن ثبت شد، میدان های نفتی سپهر و جفیر که از جمله طرح ها و برنامه های مهم وزارت نفت دولت سیزدهم ، در سفر ابراهیم رئیسی، رییس جمهوری و جواد اوجی، وزیر نفت به استان خوزستان به بارنشست و گامی دیگر در جهت رونق بخشی به اقتصاد و آبادانی کشور برداشته شد.
رییس جمهوری پس از صدور فرمان بهره برداری از این میدان های مشترک از طریق ویدیوکنفرانس ضمن قدردانی از تلاش همه دست درکاران، سخنانی مبسوط بیان کرد.
ابراهیم رئیسی، رییس جمهوری در آیین بهره برداری رسمی از طرح توسعه میدان های نفتی سپهر و جفیر اظهار کرد: امروز شاهد بهره برداری از طرح های مهمی در عرصه اقتصاد و تولید به دست با برکت و باکفایت مهندسان، مشاوران و کارگران شریف بودیم که جا دارد از همه آنها صمیمانه قدردانی کنم.
وی با تأکید بر ضرورت پرهیز از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده در فروش نفت و گاز کشور گفت: آنچه در میدان های نفت و گاز کشور به دست توانای مهندسان ایرانی در افزایش تولید و جلوگیری از هدررفت ثروت ملی در جمع آوری گازهای مشعل در حال انجام است، سبب افتخار کشور است که در هفتمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز هم از آن قدردانی شد و باید با جدیت دنبال شود.
رئیس جمهوری همچنین بر ضرورت بهره گیری از شرکت های نفت و گاز در خوزستان برای ایجاد اشتغال و رفع مشکلات زیرساختی مردم این استان تأکید کرد و افزود: خواهش من از همه همکاران در دولت این است که درباره آنچه از کارهای بزرگی که با اخلاص و به صورت شبانه روزی برای رفع مشکلات مردم انجام می شود، به درستی تبیین، روشنگری و اطلاع رسانی کنید.
رئیسی در ادامه استفاده از ظرفیت جوانان بومی نخبه خوزستان در پروژه ها و طرح های بزرگ عمرانی را از جمله اقدام های ستودنی دانست و تصریح کرد: تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز همواره استفاده از دانایی ها و توانایی ها برای رشد اقتصادی، رشد تولید و مهار تورم بوده است که باید نصب العین همه مسئولان باشد.
رییس جمهوری افزود: شما در شرایط اقلیمی دشوار خوزستان و نیز با وجود تحریم های بی سابقه علیه کشور توانستید اراده خود را به دشمن تحمیل کنید؛ دشمن اراده کرد تولید و اشتغال در کشور ما رونق نداشته باشد و منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی اجرا نشود، اما شما در میدان تقابل و جنگ اراده ها، اراده خود را بر او تحمیل کردید.
رئیسی از همه مسئولان و دست اندرکاران بخش های مختلف اقتصادی و تولیدی از جمله صنایع فولاد و انرژی خواست همه تلاش خود را برای رفع مشکل بیکاری و افزایش بیش از پیش تولید در خوزستان به کار گیرند و یادآور شد: از همه واحدهای تولیدی و صنعتی می خواهم افزون بر ایجاد زمینه مشارکت و همکاری بیشتر با شرکت های دانش بنیان، موضوع ایفای مسئولیت اجتماعی را با جدیت بیش از گذشته دنبال کنند.
در این آیین، جواد اوجی، وزیر نفت نیز که در محل افتتاح پروژه سپهر و جفیر حضور داشت نیز درخصوص این طرح مهم، توضیحاتی ارائه کرد.
اوجی گفت: پیش بینی می شود در سه ماه چهارم ۱۴۰۲ رشد اقتصادی بخش نفت و گاز کشور همچنان بالای ۲۰ درصد باشد و قول می دهیم به همت کارکنان صنعت نفت این روند در سال ۱۴۰۳ هم ادامه یابد.
وی گفت: در آغاز به کار دولت سیزدهم برداشت روزانه نفت از میدان های نفتی در خوزستان یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه بود و امروز با همت کارکنان صنعت نفت این رقم به ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه رسیده است.
وزیر نفت افزود: در این دولت تاکنون ۱۳۲ پروژه ناتمام به ارزش ۲۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار تکمیل و ۵۰ پروژه جدید به ارزش ۴۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار طراحی شده و در حال اجراست.
وی بیان کرد: در چند سالی که از عمر دولت سیزدهم می گذرد، تولید نفت ۶۰ درصد، تولید روزانه گاز طبیعی ۵۰ میلیون مترمکعب، ظرفیت پالایش نفت روزانه ۲۱۰ هزار بشکه و ظرفیت پالایش گاز ایران روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب افزایش یافته است.
اوجی با اشاره به اینکه در آغاز به کار فعالیت دولت سیزدهم، تنها یک میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب گازهای همراه نفت جمع آوری می شد، اعلام کرد: این رقم هم اکنون به ۱۷ میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب رسیده است.
وزیر نفت گفت: رشد اقتصادی بخش نفت و گاز کشور براساس آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار ایران در سه ماه نخست، دوم و سوم امسال به ترتیب ۱۹.۸، ۲۵.۶ و ۲۱.۸ درصد اعلام شده است و پیش بینی می شود در سه ماه چهارم، این رشد همچنان بالای ۲۰درصد باشد، در عین حال قول می دهیم با همت کارکنان صنعت نفت این روند در سال ۱۴۰۳ هم ادامه یابد.
اوجی با اشاره به میدان های مشترک در غرب کارون تصریح کرد: هم اکنون توسعه این میدان ها تعیین تکلیف شده و از میدان های غرب کارون روزانه ۴۵۰ هزار بشکه نفت و ۱۳۰ میلیون فوت مکعب گاز برداشت می شود که بخش اعظم آن از میدان های مشترک است.
وی با اشاره به بهره برداری از گام نخست طرح توسعه میدان آزادگان جنوبی با سرمایه گذاری ۲ میلیارد دلاری در نیمه نخست سال ۱۴۰۳ گفت: با بهره برداری از این طرح تولید روزانه در این میدان به ۲۰۰ هزار بشکه می رسد.
وزیر نفت با یادآوری اینکه پیشرفت فیزیکی طرح توسعه میدان های سپهر و جفیر در آغاز دولت سیزدهم ۱۵ درصد بود، اظهار کرد: امروز گام نخست این طرح با ظرفیت برداشت روزانه ۵۰ هزار بشکه با سرمایه گذاری ۴۱۴ میلیون دلاری به بهره برداری می رسد و سال آینده رقم تولید در این میدان ها به ۷۵ هزار بشکه خواهد رسید.
اوجی با اشاره به مذاکرات با شرکت گسترش انرژی پاسارگاد برای توسعه میدان پارس شمالی و طرح های ال ان جی (گاز طبیعی مایع شده) کشور گفت: تلاش می کنیم ظرفیت تولید نفت و گاز کشور را افزایش دهیم.
مشعل توسعه میدان های نفتی،اولویتی مهم است که دولت سیزدهم با شروع فعالیت خود به انجام و تحقق آن اهتمام ورزید و جواد اوجی، وزیر نفت نیز در برنامه پیشنهادی خود به مجلس یازدهم، با جدیت آن را پیگیری کرد.
اگرچه قرارداد توسعه میدان های نفتی سپهر و جفیر طی سال های گذشته و در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی امضا شده بود، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم توسعه آنها شتابی معنادار گرفت و گام اول این میدان ها در واپسین روزهای سال 1402 با فرمان ابراهیم رئیسی، رییس جمهوری به بهره برداری رسید.
با آغاز فرآیند تولید از میدان های سپهر و جفیر و ادامه سرمایه گذاری شبکه بانکی و شرکت های اکتشاف و تولید (E&P) در فعالیت های توسعه میدان ها، گام مهمی در مسیر افزایش تولید نفت خام در کشور برداشته می شود.
ذخیره نفت در جای منطقه غرب کارون، مشتمل بر یازده میدان نفتی را 67 میلیارد بشکه تخمین می زنند. میدان های نفتی در منطقه غرب کارون، مخازنی بکر و توسعه نیافته (Green Field) است که از نزدیکی شهر اهواز آغاز می شود و تا منتهی الیه نوار مرزی ایران ادامه می یابد. عرض و طول این مستطیل نفتی از ساحل غربی کارون در نزدیکی منطقه جفیر تا مرز مشترک ایران و عراق و از جنوب چزابه تا غرب منطقه دارخوین امتداد دارد که همان منطقه نفتی غرب کارون را تشکیل می دهد. حوزه غرب کارون از دو ناحیه نفتی آزادگان (میدان های آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی، یاران شمالی و یاران جنوبی) و میدان یادآوران (دو ناحیه نفتی کوشک و حسینیه) تشکیل شده است؛ سه میدان مشترک آزادگان، یاران و یادآوران در این منطقه قرار دارد که سابقه تولید از آنها به سال های گذشته بازمی گردد. سپهر و جفیر نیز در زمره میدان های مستقل به شمار می آیند و زمان زیادی نیست که رنگ تولید نفت را به خود دیده اند. میدان های سپهر و جفیر در بخش شمال شرقی حوزه رسوبی دشت آبادان و در 60 کیلومتری جنوب غربی اهواز، در مجاورت میدان های نفتی آزادگان و یادآوران واقع شده اند.
افزایش ظرفیت تولید صیانت شده نفت، متناسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از افزایش قدرت اقتصادی، امنیتی و سیاسی از سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در بخش نفت و گاز است؛ از این رو توسعه میادین مستقل، افزون بر اولویت بخشی میادین مشترک نفت و گاز در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفته است. از سپهر و جفیر به عنوان یکی از عمیق ترین و پرفشارترین لایه های نفتی ایران یاد می شود.
قرارداد توسعه این میدان ها در قالب قراردادهای بالادستی صنعت نفت (IPC) بین شرکت ملی نفت ایران و گروه گسترش انرژی پاسارگاد 27 اسفندماه 1396 میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت گسترش انرژی پاسارگاد برای یک دوره 20 ساله با هدف دستیابی به تولید روزانه حداکثر 110 هزار بشکه نفت و تولید تجمعی حدود 512 میلیون بشکه در 20 سال امضا شد. هزینه های سرمایه ای مستقیم توسعه این میدان ها معادل 2 میلیارد و 427 میلیون دلار و هزینه های غیرمستقیم معادل 413 میلیون دلار برآورد شده است. هم اکنون ظرفیت تولید روزانه 50 هزار بشکه وجود دارد و با ادامه روند توسعه در فازهای بعدی امکان تولید 110 هزار بشکه نفت در روز از این میدان ها فراهم خواهد شد. این قرارداد را می توان نخستین قرارداد از قراردادهای جدید نفتی دانست که به تولید نفت منجر شده است تا با اجرای کامل آن، ۵۴۰ میلیون بشکه نفت قابل برداشت در دسترس باشد.
براساس این قرارداد، تولید نفت در فاز نخست ۳۶ هزار بشکه در روز با حفر ۱۲ حلقه چاه خواهد بود. چاه هایی که در لایه فهلیان و در عمق بیش از ۴۶۰۰ متر و با فشار بالای ۱۰ هزار پی اس آی به مخزن نفتی رسیده اند. با توجه به فشار بالای این مخزن نفتی، استفاده از تجهیزات سرچاهی معمول امکان پذیر نبوده و از همین رو در جریان توسعه میدان های سپهر و جفیر بومی سازی تجهیزات تکمیل چاه با فشار ۱۰ هزار پی اس آی برای نخستین بار در کشور به انجام رسید.
میدان های سپهر و جفیر سال ۱۹۷۶ میلادی با حفر چاه شماره یک جفیر کشف شدند. این میدان ها در بخش شمالی حوزه رسوبی دشت آبادان در جنوب غربی استان خوزستان و حدود ۶۰ کیلومتری غرب اهواز و ۳۰ کیلومتری جنوب سوسنگرد واقع شده و با حدود ۲۳ کیلومتر طول و ۲۷ کیلومتر عرض حدود ۳۵۲ کیلومتر مربع مساحت دارند.
مقدار نفت درجای این میدان ها ۵.۴ میلیارد بشکه و نفت قابل استحصال ۴۵۰ میلیون بشکه برآورد می شود. نفت این میدان ها در مخزن ایلام از نوع سنگین و با درجه API ۲۰ و در مخزن فهلیان نفت سبک با درجه API ۴۳ است.
در مجموع در این میدان ها تاکنون بیش از ۶۰ هزار متر حفاری انجام شده و با فعالیت هفت دکل حفاری همزمان، رکورد حفاری ۶۱۰۰ متر در ماه به ثبت رسیده است.
کاهش مدت زمان حفاری از ۳۳۰ روز به ۹۰ روز در عمیق ترین چاه، نصب، اجرا و تکمیل ۵۱ کیلومتر خط لوله جریانی نفت و احداث بیش از ۳۲ کیلومتر جاده دسترسی و معابر از دیگر اقدام های انجام شده در توسعه میدان های سپهر و جفیر است. با این اقدام ها و سرمایه گذاری حدود ۴۰۰ میلیون دلاری بخش خصوصی در این میدان ها تا اینجای کار، فتح یکی از عمیق ترین و پرچالش ترین لایه های نفتی ایران با اتکا بر مدیریت، دانش و سرمایه ایرانی محقق شد.
نکته مهم آن است که میزان تولید نفت از چاه های میدان های سپهر و جفیر با تولیدی شدن چاه ها افزایش یافته که می تواند در ادامه سبب افزایش پیش بینی نفت قابل استحصال از این میدان ها باشد. این قرارداد که با هدف تولید نفت از یکی از عمیق ترین و پرفشارترین لایه های نفتی ایران امضا شد، سرانجام نخستین قرارداد از قراردادهای جدید نفتی بود که به تولید نفت منجر شده است تا با اجرای کامل آن، ۵۴۰ میلیون بشکه نفت قابل برداشت در اختیار ایران باشد.
با وجود پیچیدگی های کار، با روی کار آمدن دولت سیزدهم توسعه این میدان ها شتابی معنادار پیدا کرد و سرانجام مرحله نخست این میدان به بهره برداری رسید.
از دیگر اهداف این طرح اشتغال نزدیک به ۳ هزار نفر نیروی کار به صورت مستقیم در مراحل توسعه و تولید است، همچنین بومی سازی فناوری های شکافت هیدرولیک و حفاری افقی با دستگاه RSS در طول دوره توسعه هدف گذاری شده است.
گزارش نوروزی «مشعل» از تلاش کارکنان عملیاتی شرکت نفت و گاز گچساران
مرجان طباطبایی-معصومه اصغری کمتر از دو هفته مانده به آغاز سال نو 1403، همراه با سفره هفت سینی که برخی سین های آن دقیقه نود در بازار شهر گچساران کامل می شود، به جمع کارکنان صنعت نفت در یکی از تاسیسات نفتی متفاوت در ارتفاع 300 متری از سطح دریا می پیوندم.
از اینجایی که ایستاده ایم، درست در ارتفاع بیش از ۹۱۰ فوت از سطح دریا بر بلندای قله بینک، گستره خلیج فارس و شهرهای ساحلی پیش رو قرار دارد. در بستر قله، نام برخی کارکنان شاغل در روزگاران دور و نزدیک نقش بسته است.
از این نقطه تا چشم کار می کند انبوهی از تپه های به هم پیوسته را در ارتفاع پایین تر می بینم که در میانه آنها سیاه چال و غارهای کوچک و بزرگ طبیعی و حوضچه های نمک و گودال حفاری چاه های قدیمی تر هم به چشم می آید. در میان این دامنه وسیع، به شکل پله پله در فواصل مختلف آن می توان تاسیسات نفتی را از آن بالا نظاره کرد. اینجا تاسیسات بهره برداری مجتمع نفتی بینک است که با سه شعله بلند و همیشه روشن مشعل از نزدیک به 80 سال قبل، روی قله بینک جای گرفته است.
مجتمع بینک، شامل کارخانه بهره برداری، نمک زدایی، تقویت فشار گاز، مجتمع بوستر کلاستر و گلخاری است که در ۴۵ کیلومتری آن قرار دارد. تاسیسات بهره برداری مجتمع نفتی بینک درست در ۱۲۰ کیلومتری شهرستان گچساران و ۳۰ کیلومتری شهرستان گناوه در استان بوشهر واقع شده اند؛ نیروهای شاغل در این تاسیسات به صورت 12 روز کار و 12 روز استراحت مشغول به فعالیت هستند که نیمی از آن هم به شکل شیفت روزانه و شبانه سپری می شود.
هفت سین را در میان یکی از شیرهای نفت درست در بالاترین نقطه این منطقه عملیاتی صنعت نفت می چینیم. به نظر بهترین موقعیتی است که می توان نمایی دقیق و کامل از مجتمع با منظره اطرافش را در تصویر داشت. هر یک از کارکنان دست به کار شده و یکی از سین های سفره را برمی دارند، در قابی دیگر هم سعی می کنیم خطوط لوله صادراتی که نفت را از این ارتفاع که تا تلمبه خانه گوره سرازیر و از مسیر دریا روانه جزیره خارگ می شود، ثبت کنیم. کارکنان می گویند حال و هوای عید و نوروز را چند هفته زودتر به اینجا آوردید. از «عبدالکریم» یکی از کارکنان واحد بهره برداری بینک که کمک می کند «سین ها»ی هفت سین را یک به یک بچینیم و موقعیت مناسب برای آن پیدا شود، می پرسم: «نوروز در اینجا چه حال و هوایی دارد؟» و می گوید: «مظلومانه است؛ غریبانه است». می پرسم: «چون در کنار خانواده نیستید؟» و باز می گوید: «آنها به نوروز بدون من که عادت نکردند؛ اما راه گریزی هم از آن نیست.»
آنچه مشخص است کار در صنعت نفت تعطيل و غيرتعطيل نمی شناسد و چرخ اين صنعت با فعاليت کارکنان در تمامی مناطق عملياتي نفت خيز کشور، در دریا و خشکی، حتی در ايام نوروز و زمان تحويل سال می چرخد.
عبدالکریم موسوی که شمار نوروزهایی که کنار همکاران بوده از تعداد حضورش در کنار خانواده در حال سبقت گرفتن است، ادامه می دهد: فکر می کنم خانواده هم دیگر انتظاری ندارند. با این حال او انتظار دارد که سال جدید برایش با امتیازهای بهتر کاری از جمله اصلاح ماده 10، اصلاح پایه حقوق و... همراه باشد.
موسوی که از استخدامی های سال 92 نفت است، درخواستش اصلاح و ساماندهی وضعیت پایه حقوق و مزایای خود و هم دوره ای هایش است. می گوید: در دوره فعالیت یک دولت قبول شدیم و در زمان انتقال دولت دیگر سرکار آمدیم و از بسیاری از امتیازها محروم ماندیم. وقتی از او می پرسم که موقع تحویل سال چه آرزویی داری، می گوید: «همه شاد و سلامت باشند. وضعیت اقتصادی بهتری برای همه مردم ایجاد شود.»
عکس ها، یک به یک با کارکنانی که تنگ ماهی را کنار تاسیسات نفت و هفت سین به دست می گیرند، ثبت می شود. به نظر ماهی ها هم برای عکس گرفتن همراهی نمی کنند؛ کف تنگ باقی می مانند و نمی خواهند در قاب دوربین قرار گیرند. یکی از کارکنان می گوید: «آنها هم از قرار گرفتن در این فضا و ارتفاع مبهوت شده اند.» ثبت خنده هایی از ته دل حین کار از کارکنان حاضر در این تاسیسات هم به نظر آسان نمی آید. هرچه سعی می کنیم خنده تصنعی «عبدالکریم» شکل واقعی تر به خود بگیرد، سخت است. حالت های مختلف را امتحان می کند، اما بی فایده است؛ یکی از همکاران عبدالکریم می گوید: «فکر کن عکس عروسی ات است» که با همین جمله خنده ای از ته دل به خود می گیرد و می شنود که «آفرین حالا درست شد.»
«سیاوش شهبازی» هم ازجمله کارکنانی است که از همان ابتدا در چیدمان سفره هفت سین در این تاسیسات، بسیار پرانرژی ظاهر می شود. او که حدود هفت نوروز خود را در همین تاسیسات گذرانده و به نظر می رسد از آن خاطره ریز و درشت زیادی دارد، می گوید: «به هرحال لحظه تحویل سال با همکاران هم پرخاطره است و سعی می کنیم درهمی گرم و حال و هوایِ خوشی با وجود دوری از خانواده در کنار یکدیگر در محیط کار داشته باشیم.»
شهبازی می گوید: «با این حال کنار خانواده بودن لذت خاصی دارد و با توجه به ماهیت کار ما، دور بودن از آنها هم بخشی از کار است.»
از آرزوهای او هنگام تحویل سال 1403 که می پرسم، می گوید: «آرزوی سلامتی و دل خوش و وضعیت اقتصادی خوب برای همه مردم ایران دارم. برای خود و خانواده ام هم آرزوی ایامی پر از موفقیت و سلامتی دارم.»
شهبازی که از نیروهای پیمانکاری شاغل در تاسیسات بهره برداری بینک است، فعالیت در مناطق عملیاتی صنعت نفت را حساس و نیازمند دقت بالا دانسته و می گوید: «به شکل مداوم و شبانه روزی باید به تاسیسات سرکشی کنیم و حواسمان به تمام امور باشد.»
او در میان حرف هایش درخواست اصلاح و بهبود وضعیت معیشتی کارکنان پیمانکاری را هم دارد و اشاره می کند: «با وجود اجرای طرح طبقه بندی مشاغل هزینه ای برای بعد مسافت کارکنان در نظر گرفته نشده است، امیدوارم وعده معاونت منابع انسانی و پشتیبانی وزارت نفت برای تحقق این وعده عملی شود.»
با توجه به اینکه هیچ وقفه ای در جریان تولید نفت کشور وجود ندارد، برخی از کارکنان ممکن است حتی امکان حضور در دورهمی نوروزی کوچک ما را هم پیدا نکنند و بی وقفه باید پای کار باشند. عبادالله کاظمی نیا، مسئول نوبت کار واحد بهره برداری بینک که به دلیل اهمیت کار امکان حضور در کنار سفره هفت سین پیش از عید را در جمع ما برای ثبت عکس یادگاری با سفره هفت سین پیدا نمی کند، در اتاق کنترل باقی می ماند، به همین خاطر ما به سراغ او می رویم.
کاظمی نیا از جمله کارکنانی است که چند سالی از موعد 30 سال خدمتش گذشته، اما باید چند سال دیگر کار کند؛ درحالی که به قول خودش، این چند سال در سابقه بازنشستگی اش حساب نمی شود و از این قانون، ناراضی است. او که در طول هفت سال فعالیت کاری خود در این کارخانه، 6 تحویل سال را در اینجا سپری کرده است، در این مورد می گوید: «با همکاران یک دورهمی کوچک و سفره ای در نظر می گیریم و تمام.» او آرزوی خود در زمان تحویل سال نو را سلامتی خانواده و همکاران ذکر کرده و امیدوار است که تا زمان بازنشستگی، هیچ اتفاقی برای کسی پیش نیاید و همگی سالم و سلامت باشند.»
سختی کار، شیفت های 12 ساعته و بعد مسافت از گچساران تا کارخانه، موضوع دیگری است که کارکنان این جمع به آن اشاره دارند.
داریوش ولی زاده، از کارکنان بخش خدمات نزدیک به پنج سال در این کارخانه فعالیت دارد. آرزوی او خوشبختی و دل خوش برای همه مردم ایران از جمله همکاران و خانواده اش است. او هم مثل دیگر کارکنان شاغل در اینجا وقتی صحبت از سختی کار می شود، به مسیر طولانی رفت وآمد از گچساران تا این ارتفاع اشاره می کند.
از گچساران مسیری سه، چهار ساعته را با گذر از پیچ وخم های گچساران و دیلم پشت سرمی گذاریم تا به منطقه عملیاتی بینک برسیم. هرچند نمی توان از زیبایی های مسیر و کوه هایی که در هر پیچ، شکلی نو به خود می گیرند، چشم پوشید. دشت ها در این فصل سرسبز و حال و هوای بهاری گرفته اند. در مسیر به منظره ای با شکوه از کوهی که به «دژ سلیمان» معروف شده است و روستایی به همین نام دارد، می رسیم. مسیر منتهی به تاسیسات بینک، حتی همین یک بار و در فصل بهار آنجا هم برای ما سخت است، اما کارکنان شاغل در آنجا برای آمدورفت هر روزه در این مسیر با مشکلات زیادی روبه رو هستند. شاید اگر ما هم همچون کارکنان شاغل در منطقه عملیاتی بینک هر روز سال در گرما و سرما با اتوبوس در رفت وآمد باشیم، تمام زیبایی ها رنگ ببازد. مسافتی که چاشنی سختی های نوع کار و فعالیت در مناطق عملیاتی شده و به عنوان یکی از دغدغه های آنها مطرح می شود و به واسطه آن درخواست اختصاص تراول یا همان ایاب و ذهاب در فیش های حقوقی شان را دارند.
گفت وگو با کارکنان کارخانه بهره برداری بینک رو به اتمام است که سرپرست کارخانه بهره برداری بینک به جمع کارکنان می آید. سیدکریم موسوی از صبح به همراه مهندسان و کارشناسان در حال رفع ورجوع برای بخشی از کار بوده است. با حضور او می توانیم اطلاعات دقیق تری از این مجموعه تاسیسات داشته باشیم که سال 1346 راه اندازی شده و شامل دو مجموعه نفتی بینک و گلخاری است. او اشاره می کند که چاه های نفت در بخش پایین دست هستند و نفت پس از برداشت در مجتمع کلاستر(تفکیک گر) که 10 کیلومتری کارخانه قرار دارد با جداسازی گاز به وسیله تلمبه به کارخانه بهره برداری ارسال می شود و مقصد نهایی نفت از تاسیسات بهره برداری به سمت پایانه صادراتی خارگ است.
پیش از رسیدن به تاسیسات، مخزن نفتی بینک نیز در مسیر قرار دارد، درست 20 کیلومتری شمال غربی شهرستان گناوه در ساحل خلیج فارس و در حوزه فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران که نفت آن به همراه نفت میدان گلخاری، پس از ارسال به این تاسیسات و تفکیک گازهای همراه روانه تلمبه خانه گوره می شود. در واقع همان میزان که میدان نفتی بینک سن و سال دار است و سابقه اکتشاف آن به 1328 می رسد، تاسیسات بهره برداری بینک هم از نظر قدمت دست کمی از آن ندارد. ذخیره در جای نفت خام این میدان حدود 2 میلیارد و ۸۹۰ میلیون بشکه برآورد می شود و در حال حاضر طرح توسعه برای افزایش برداشت از آن در حال اجراست. میدان نفتی گلخاری هم باسابقه اکتشاف در سال ۱۳۴۲، کمی جوان تر از بینک است. نفتی که از دو میدان پس از فرآورش از خطوط لوله صادراتی که از همان بالا رد قدمت و البته کهنگی را به رخ می کشند تا تلمبه خانه گوره و سپس گناوه امتداد داشته تا درنهایت روانه پایانه صادراتی خارگ کنند.
وقتی در گفت وگو با سرپرست کارخانه به موضوع حال و هوای نوروز در مناطق عملیاتی می رسیم، وی از تجربیات خود می گوید که سال های زیادی از آن را در ایام نوروز در محل کار بوده است. او یادآوری می کند که با توجه به ماهیت صنعت نفت که هیچ توقفی در چرخه تولید وجود ندارد و تعطیل بردار نیست، کارکنان هم بدون وقفه مشغول فعالیت بوده و همیشه باید سرکار حاضر باشند.
از موسوی می پرسم اینجا چه تدارکی برای تحویل سال نو در نظر گرفته می شود که اشاره می کند: «برای ایام نوروز و یا تحویل سال تدارک خاصی در کارخانه نداریم. همه دور از خانواده دقایقی از لحظه تحویل سال دور هم جمع می شویم و دعایی و آرزویی می کنیم.»
او می گوید: آرزوی من هم سلامتی برای همکاران و خانواده ها و مردم ایران است. امیدوارم صنعت نفت همیشه در اوج باشد تا با مشکلات باقیمانده فعلی هم درگیر نباشیم.
وقتی از سرپرست واحد بهره برداری بینک می خواهم از سختی کار بگوید، در صدر حرف هایش، به مسافت 120 کیلومتری رفت وآمد از گچساران تا این نقطه اشاره می کند. گرما موضوع دیگری است که او با اشاره به آن می گوید: هوا در تابستان داغ و با شرجی بالای 80 تا 90 درصدی همراه است و در این ارتفاع، شرایط خاص و حساس بیشتری هم دارد.
خبر خوشی که در آستانه سال نو از سوی او مطرح می شود، اشاره به افزایش تولید نفت خام در این تاسیسات است. به گفته موسوی، در حال حاضر پیمانکار در مجتمع گلخاری مشغول فعالیت است و امیدواریم در سال آینده تولید افزایش یابد که نکته مهم آن این است که کار به شکل کامل توسط متخصصان داخلی انجام می شود. او در صحبت هایش با اشاره به تلاش کارکنان می گوید: کاهش تکلیفی کامل رخت بر بسته است و در سقف تولید قرار داریم.
سفره هفت سین را جمع می کنیم تا با پهن شدن سفره ناهار، غذای منطقه عملیاتی بینک که هر وعده از تلمبه خانه گوره به اینجا ارسال می شود، صرف کنیم و همین حسن ختام برنامه ما در این کارخانه است.
در قسمت انتهایی تاسیسات بینک که به لبه دیواره قله و منظره رو به خلیج فارس مشرف است، روی سنگ های یک تکه آنجا نوشته های حکاکی شده؛ علی امینی، عوض کنارگویی، سهام خلیفه و... با دست خطی به یادگار از خودشان. نیروی حراست همراهمان می گوید اینجا محل خلوت کردن کارکنان بوده، جایی که زیر نور مشعل شب ها می نشینند و روبه رویشان یک دشت و یک دریا و چراغ های شهر آشکار است. او که در آستانه بازنشستگی است می گوید: بعضی از آن اسامی بازنشسته شده اند و برخی هم دیگر در قید حیات نیستند.
افزایش 12 برابری حاصل تلاش شما کارکنان است
غلامرضا کمالی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با اشاره به تلاش بی وقفه همکاران خود در مناطق عملیاتی مختلف در سال 1402 در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» می گوید: کارکنان صنعت نفت گچساران با عبور از سقف تولید برنامه شده در طلیعه نوروز ۱۴۰۳حماسه ای ماندگار را رقم زدند.
او با تبریک بهار سال ۱۴۰۳ و ماه مبارک رمضان ادامه می دهد: همه افرادی که مخلصانه در سراسر کشور تلاش و امیدآفرینی می کنند شایسته قدردانی و تشکر هستند و من به رسم ادب و وظیفه دستان کارکنان بزرگ و خدوم این شرکت را به گرمی می فشارم و بر آنها بوسه بزنم که حماسه تولید در این منطقه را رقم زدند .
کمالی در تشریح روند تولید از چاه های تحت پوشش این شرکت در منطقه های عملیاتی در حوزه چهار استان، به مجموعه کارکنان بی ادعای صنعت نفت که در گرما و سرما و نقاط سخت گذر خالصانه و بی ادعا برای تامین پایدار گاز و افزایش تولید نفت از هیچ تلاشی دریغ نکردند، تقدیر می کند و می گوید: افزایش 12 برابری تولید نفت در این شرکت اقدامی مهم و بزرگ و حاکی از آن است که کارکنان صنعت نفت مردان روزهای سخت هستند .
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با اشاره به اینکه افزایش تولید در دولت انقلابی سیزدهم توسط کارکنان جهادی این شرکت موجب رونق اقتصاد و سبب افزایش اعتماد عمومی و رضایتمندی خواهد شد، یادآور می شود: تحقق این مهم از سوی کارکنان این شرکت اقدامی ماندگار و بزرگ است.
مدیرعامل نفت و گاز گچساران به تمامی همکاران خود در کل صنعت نفت که با وجود تحریم ها خوش درخشیدند، خداقوت گفته و می افزاید: تمام موفقیت های صنعت نفت از جمله افزایش تولید مرهون تلاش و عزم نیروی انسانی است؛ از این رو ما مسئولیت سنگینی در قبال این ظرفیت درونی صنعت نفت به عهده داریم و باید بتوانیم زحمات کارکنان صنعت نفت را پاس بداریم و آنها را مورد تکریم قرار دهیم.
معمولا برای گزارش های نوروزی هر سال به یکی از سکوهای نفتی که در شرایط سخت و دور از سرزمین مادری هستند، می رفتیم، اما امسال سراغ یکی از واحدهای سخت عملیاتی در موقعیتی خاص رفتیم. منطقه عملیاتی گچساران در درون خود مجموعه ای از میدان های فعال را جای داده و از دهه ها قبل داستان نفت از کوه ها و پیچ وخم جاده ها و دشت ها این منطقه مثل رد پای لوله های نفت شروع شده است. در دو مرتبه ای که به این منطقه رفته ایم، هنوز فرصت نشده از همه مناطق بازدید و گزارش داشته باشیم و یکی از دلایل آن دوری و سختی مسیر برخی از مناطق عملیاتی مثل نرگسی و بی بی حکیمه یک است. راننده ای که ما را به منطقه عملیاتی بینک و ایستگاه تقویت فشار گاز «بینک» می برد می گوید چند سالی است در این جاده هر روز تردد داشته و تعداد پیچ های مسیر هر کدام از منطقه ها را می داند و توصیه می کند هیچ وقت سمت بی بی حکیمه یک نرویم چون 341 پیچ خیلی بدی دارد و تا چند روز بدن درد می گیرید. بعد می گوید «من هر روز کارکنان را جا به جا می کردم و بنده های خدا هر هفته برای شیفت جا به جا می شدند و دیگر عادت کرده اند.»
جاده ای که به قله بینک و واحد بهره برداری بینک می رسد، سختی زیادی ندارد. در همین پایین قله و ابتدای مسیر ایستگاه تقویت فشار گاز «بینک» قرار دارد. واحدی که حالا بیش از 20 سال از راه اندازی آن گذشته و قرار است به زودی توسعه هم داشته باشد. آنطور که ابراهیم یوسفی، سرپرست ایستگاه تقویت فشار گاز بینک می گوید کارکنان برای برنامه شیفت روزانه خود هر روز باید حداقل 140 کیلومتر و بیشتر را بروند و همین میزان مسافت را برگردند. یوسفی از سال 1383 که این مجموعه راه اندازی شده در ایستگاه تقویت فشار گاز حضور داشته و شاهد تغییرات و برنامه ریزی های مختلف آن بوده است.
او با اشاره به وظیفه اصلی این مجموعه برای جمع آوری گازهای همراه نفت از منطقه کلاستر و واحدهای بهره برداری و انتقال آنها به ایستگاه سیاه مکان و در ادامه ارسال به میدان بی بی حکیمه پس از تقویت فشار، گفت: این واحد روزانه 13 میلیون فوت مکعب گاز را تحویل می گیرد و همین میزان را با فشار بالاتر تحویل می دهد.
یوسفی با اشاره به تعداد نفرات و برنامه های شیفت بندی نفرات گفت: چهار نفر نیروی اصلی این واحد هستند که شامل یک اپراتور، یک استادکار و دو یونیت کار می شود. البته با توجه به حجم گسترده کار و فاصله مسیر کارکنان، نیاز است که نفرات این مجموعه بیشتر شود. دو نفر از نفرات روزکار و دو نفر شب کار و 4 روز هم استراحت هستند، هرچند که اگر برنامه فوق العاده ای باشد، نفرات معمولا در مجموعه حضور دارند.
وی به سختی مسیر و تردد هفتگی و روزانه کارکنان اشاره کرد و گفت: خود من هر روز 140 کیلومتر رفت و 140 کیلومتر برگشت در همین جاده تردد دارم. علاوه بر اینها گازهای همراه نفت هیدروژن و سولفوری که در محیط کارخانه وجود دارد، روی ریه نفرات تاثیر دارد. همچنین این محیط همواره در خطر انفجار و خوردگی خطوط است و نفرات باید مراقبت های لازم را داشته باشند.
او که از 32 سال قبل در همین مجموعه حضور داشته است، می گوید که روزهای مهم و حساس زیادی در زندگی خود و خانواده در مجتمع بوده که عدم حضورش باعث ناراحتی و دلخوری شده است. او افزود: لحظه تحویل سال و روزهای نوروز هم اینجا بوده ام و با همکاران تدارک سفره عید را می بینند و دور هم هستیم. در این سال ها زمان کمی را کنار خانواده بوده ام و آرزو می کنم در سال جدید بیشتر در کنارشان باشم و فرصت جبران برای آنها داشته باشم.
محسن آقایی، تکنیسین مکانیک است و از 19 سال قبل در واحد تعمیرات مجتمع حضور داشته است. آقایی به کارهایی که برای سال تحویل با کمک همکاران انجام می دهند اشاره کرد و گفت: تجربه حضور در زمان سال تحویل در کنار همکاران را داشته ام. اینجا برنامه رسمی نداریم، ولی سین هفت سین را با ابزار کاریمان مثل سیم چین آماده می کنیم و دور هم جمع می شویم. ساعتی را کنار هم خوش می گذرانیم تا جای خالی خانواده حس نشود.
او برای خانواده و همکاران آرزوی سلامتی دارد و می گوید: امیدوارم وضعیت اقتصادی برای همه مردم ایران بهتر از قبل باشد و همه سلامت و خندان در کنار هم باشند.
آقایی افزود: واحد ما، شرایط سخت زیاد دارد باید با توجه به حساسیت صنعت نفت تحمل بیشتری داشته باشیم و وظیفه را درست انجام دهیم. کار ما در واحد تعمیرات به دلیل حضور در فضای باز و گرما و سرما سختی بیشتری هم دارد، اما در هر صورت جزو کار است و آن را قبول کرده ایم.
روح الله میری، تکنیسین ارشد مکانیک در حوزه تعمیرات است. او سابقه 15 ساله در بخش های مختلف صنعت نفت داشته و مدتی است در واحد تقویت فشار بینک مشغول به کار است. او درباره سختی کار اداره تعمیرات، به مشعل گفت: واحد تعمیرات، یک واحد عملیاتی پرکار است که کار تعمیرات تمام پمپ ها و کمپرسورها و ادوات دیگر را انجام می دهد. ماهیت این کار شبانه روزی است و عملا مسئولیت صحت و سلامت تجهیزات با ماست.
او با بیان اینکه تا به حال تحویل سال در محیط کار نبود و به دلیل حضور خانواده در منطقه سعی کرده همیشه در کنار خانواده باشد، گفت: سختی مسیر و رفت وآمد طولانی کار را فرسایشی می کند، اما در هر صورت ما به کارمان تعهد داریم و در هر شرایطی کارمان را انجام می دهیم. در واقع ما برای رسیدن به اینجا هر روز از سه استان می گذریم اما افراد کارخانه در واقع خانواده دوم ما هستند، چراکه بیشتر زمان ما در کنار همکاران می گذرد.
علی شریفی نیا، اپراتور ارشد واحد تقویت فشار گاز بینک است که از 12 سال قبل در این مجموعه حضور دارد. او هم درباره تابستان های گرم و شرجی این منطقه صحبت می کند، اما بلافاصله اضافه می کند که شرایط کاری سخت گذرا و ممکن است شرایط سخت و فشار کاری زیاد باشد، اما کارشان را دوست دارند. .
شریفی نیا با بیان اینکه چند باری در این سال ها زمان تحویل سال در واحد تقویت فشار و در کنار همکارانش بوده است، افزود: معمولا با همکاران وسایل و تنقلات و شیرینی را خریداری می کنیم یا از خانه می آوریم و هفت سین را به شکلی می چینیم. زمان تحویل سال هم مثل خانواده کنار هم هستیم.
اپراتور ارشد واحد تقویت فشار گاز بینک می گوید مهم ترین آرزو برای سال جدید، آرزوی سلامتی برای خانواده و همکارانم است تا سال بدون حادثه ای را در کنار هم داشته باشیم.
فریدون آبدان، اپراتور سرشیفت واحد تقویت فشار گاز بینک و اهل خوزستان است. به چهره اش اصلا نمی آید اما 39 سال سابقه کار دارد و دو پسرش فارغ التحصیل شده اند. او از معدود کارکنان قدیمی است که از 14 سالگی در آموزشگاه شهید رجایی آغاجاری درس خوانده و از سوم راهنمایی پس از قبول شدن در رشته مکانیک در صنعت نفت مشغول به کار شده است اما باید تا 6 سال دیگر و زمان بازنشستگی کار کند.
او هم همانند بسیاری از کارکنان در آستانه بازنشستگی از قانونی که مدت سال های فعالیت و کسر حق بیمه را برایشان محاسبه نمی کند، ناراضی هستند. آبدان افزود: من 39 سال سابقه کار دارم و تا 6 سال دیگر که با توجه به سن بازنشسته شوم، 45 سال سابقه کار دارم ولی همان 30 سال را برای من محاسبه می کنند، درحالی که حق بیمه این 15 سال از من کسر شده است.
او افزود: درخواست ما بازگشت این قانون به شرایط قبلی است، چراکه این مبلغ از جیب کارمند کم می شود و اجحاف است که ما در این هوای گرم و شرجی 98 درصد و مسیر طولانی 15 سال اضافه کار کنیم و این سال ها برایمان محاسبه نشود.
او برای سال جدید و لحظه تحویل سال آرزوی سلامتی و شادکامی برای همکاران خود کرد و گفت: امیدوارم در سال جدید همه مردم ایران و همکاران و جوانان در سلامتی و موفقیت و آرامش باشند.
روح الله کیان مهر، سایت من است. او یک سالی می شود که در ایستگاه تقویت فشار گاز بینک مشغول به کار است و قبلا در منطقه سیاه مکان و نرگسی بوده است.
او که قبلا در منطقه ای با شرایط ترددی و آب و هوایی سخت تری بوده است، گفت: سختی کار همه جا وجود دارد، اما بالاخره باید کارمان را انجام دهیم. وقتی محیط سالم و دوستانه است و فکر و خیالمان راحت باشد، کار هم خوب پیش می رود.
او که از بندر دیلم به ایستگاه تقویت فشار تردد دارد، گفت: منطقه شرایط آب و هوایی خوبی ندارد و مسیر تردد هم طولانی است اما در هر صورت این شرایط را پذیرفته ایم.
کیان مهر هم که تجربه تحویل سال در محل کار و در کنار همکارانش را داشته، می گوید: معمولا در کنار همکاران ساعتی خوش را می گذرانیم و بعد هم خیلی زود سرکار برمی گردیم.
عزت الله یزدان شناس، افسر گشت حراست ایستگاه تقویت فشار بینک است که سابقه زیادی دارد اما از 5 سال قبل در این واحد مشغول به کار شده است. او هم تجربه حضور در لحظه تحویل سال مجموعه را دارد و گفت: اتفاقا لحظه تحویل امسال در حال سوار شدن به اتوبوس سرویس بودم و بعد هم در مجتمع حضور داشتم .
او افزود: معمولا با همکاران دور هم جمع می شویم. اغلب افراد این مجموعه از همین شهرهای اطراف هستند و همدیگر را می شناسیم و همه اینجا مثل یک خانواده کنار هم هستیم.
آرزوی یزدان شناس برای سال جدید سعادت و سربلند و سلامتی همه همکاران و مردم ایران بود و گفت: امیدوارم کشورمان سرافراز باشد و در کارها پیشرفت حاصل شود. البته کار سختی است چون اقتصاد کشور با نفت می چرخد و باید کارها با حساسیت بیشتری انجام شود.
سالار اخلاصی، یونیت کار واحد تقویت فشار گاز بینک است. می گوید خانه و خانواده در گچساران هستند و او تا 8 شب اینجاست و 11 شب به خانه می رسد. نوبت کاری آنها 2 روز صبح کار و 2 شب کار و 4 روز استراحت است. او به شرایط سخت تردد و مانده در جاده اشاره کرد و گفت: اینجا سختی کار زیاد است؛ از شب کاری و بدخوابی مواقع اضطراری تا شرجی بالای هوا را داریم اما باز هم همه تلاش می کنند که کارخانه سرپا باشد و برنامه ها اجرایی شوند.
اخلاصی می گوید امسال هم دور هم سر سفره هفت سین جمع می شوند و آرزوی سلامتی برای هموطنانش دارد. او افزود: امیدوارم اقتصادمان رونق پیدا کند، چراکه به نظرم همه چیز با اقتصاد سالم حل می شود حال همه خوب می شود. آرزو می کنم برای مردم گشایشی حاصل شود و همه مردم و همکاران و خانواده ها سالم باشند.
در محدوده 15 کیلومتری جنوب غربی شهرستان گچساران به سمت بهبهان، تاسیسات عظیم نفتی به چشم می آید که سر درِ آن، روی تابلوی سفیدرنگ عنوان «واحد بهره برداری شماره 3 گچساران» حک شده است. مجموعه ای مهم که تازه چند ماهی است پرونده کاهش تکلیفی نفت خام در آن بسته شده و دوباره به روزهای خوش تولید حداکثری رسیده است. این تاسیسات در جغرافیایی متفاوت از دیگر مناطق نفتی قرار دارد و در یک نگاه کلی می توان قابی کامل از تاسیسات صنعت نفت را پیوسته و در کنار هم شاهد بود: واحدهای بهره برداری، نمک زدایی، ایستگاه های تقویت فشار قوی و ضعیف و پالایشگاه ان جی ال 1200 که در طبیعتی زیبا در دلِ دشت های «گز» و «لیشتر»، در دل کوه های «سرخ» و «گچ عوض» خودنمایی می کنند. با لوازم سفره هفت سین و تقریبا سرزده همراه با روابط عمومی وارد این مجموعه می شویم و می خواهیم برای این صحنه آرایی نوروزی همراهمان باشند.
نفرات محدود داخل شیفت نوبتی همراهی می کنند و سفره هفت سین را می چینیم و عکس می گیریم و بعد هم به گفت وگو می نشینیم. عبدالرضا امین پور، رئیس واحد بهره برداری گچساران 3 است که به تازگی برنامه نوسازی و بازسازی واحدش تمام شده و از اینکه همکاران و مهمانان جدید وارد فضایی رنگ شده و زیباتر شده اند، احساس رضایت دارد.
امین پور درباره برنامه نوسازی و بازسازی اخیر واحد به «مشعل» گفت: این واحد عملیاتی با تولید روزانه بیش از 100 هزار بشکه پس از سال ها، به تازگی بازسازی و رنگ آمیزی شده است. از دو، سه ماه قبل تعمیرات و بازسازی همه بخش ها را شروع کردیم و نقاط آسیب دیده حذف شدند.
او درباره نفرات این واحد و شیفت بندی های آنها می گوید: به صورت مستقیم 24 نفر در هر شیفت این واحد مشغول به کار هستند، ولی با نفرات تعمیرات و سرویس کار این تعداد بیشتر می شود و گاهی تا 50 نفر روزانه با کار درگیر هستند. شیفت ها 12 نفره هستند که دو روز، روزکار و 2 شب، شب کار و چهار روز استراحت دارند.
رئیس واحد بهره برداری گچساران 3 به شیفت های کارکنان در لحظه سال تحویل و ایام نوروز اشاره می کند که همه آنها مثل سایر شیفت های ایام سال از قبل مشخص هستند و از قبل همه می دانند و برای آن برنامه ریزی می کنند. روابط عمومی شرکت اقدام هایی را برای سال تحویل و نوروز انجام می دهد، اما ما خودمان هم به شکل سنتی سفره را می چینیم البته اما همکاران تحت هر شرایطی فعال هستند و فضا کار عملیاتی برقرار است.
وی با اشاره به نوسازی و رنگ آمیزی فضای واحد بهره برداری که مستقیما روی روحیه نفرات تاثیر دارد، گفت: تلاش می کنیم به کارکنان انگیزه بدهیم و همزمان موارد تشویقی و هدیه هایی را در نظر بگیریم تا روحیه کارکنان بیشتر شود و سال جدید را بهتر آغاز کنند. او برای مردم ایران و همکاران و خانواده خود سلامتی و عاقبت به خیری را آرزو کرد و گفت: دوری از خانواده و عدم حضور در کنار خانواده در شرایط حساس واقعا سخت است و کارکنان در این شرایط به زندگی روتین و معمولی خود نمی رسند اما همه تلاش ما این است که با این شرایط کارکنان همراه شویم و همراهی کنیم تا کمترین میزان آسیب را داشته باشند.
امین پور بهترین دستاورد سال 1402 را رسیدن به سقف تولید با وجود مشکلات زیاد عنوان کرد و گفت: برای ما اهمیت زیادی داشت که همزمان تعمیرات اساسی و اورهال را انجام دادیم و همه اینها با توجه به تحریم ها و محدودیت در تامین قطعات و تجهیزات بوده است.
نفرات شیفت واحد گچساران 3 محدود بودند و ما تنها با سه نفر آنها فرصت صحبت داشتیم. احمدرضا اجرایی، 32 ساله و مهندس اتاق کنترل واحد بهره برداری است. او از حدود یک سال قبل در این واحد مشغول به کار شده و مشخص است هنوز شوق و ذوق روزهای اول کار را دارد. او به مشعل گفت: از اینکه اینجا مشغول به کار هستم، خوشحالم. اینجا در کنار همکاران و دوستان محیط خوبی را تجربه می کنم و امیدوارم سال جدید تحولات خوبی را با خود داشته باشد.
اجرایی برای خانواده و همکاران و همه مردم ایران آرزوی سلامتی و شروع اتفاقات خوب داشت و گفت: امیدوارم گشایشی در حوزه اقتصادی برای مردم ایران و کارکنان وزارت نفت رخ دهد و مسئولان اجرایی نگاه ویژه تری داشته باشند.
امین موسوی زاده، یکی دیگر از کارکنان این واحد است که به عنوان استادکار اتاق کنترل و واحد بهره برداری از 5 سال قبل مشغول به کار است. آرزوی موسوی زاده برای همکاران و مردم ایران سلامتی و رفع مشکلات اقتصادی مردم است و افزود: آرزو می کنم در سال جدید مشکلات شخصی و کاری و مشکلات اقتصادی با تصمیمات درست مسئولان برطرف شود.
سیدمسیح موسویان فر، متولد 68 است و در 8 سال گذشته سابقه کار در بخش های مختلف منطقه عملیاتی گچساران را داشته است. این نیروی عملیاتی واحد بهره برداری گچساران 3 به مشعل گفت: در لحظه تحویل سال همیشه آرزوی سلامتی برای خانواده و همکارانم دارم و امیدوارم خداوند در سال جدید یک فرزند سالم به من هدیه دهد .حرفش در میانه شوخی و جدی است و همکارانش هم می خندند، اما او دوباره می گوید یک فرزند دارم و می خواهم فرزند دیگری هم داشته باشم.
گفت وگو با کارکنان پالایشگاه آبادان در آستانه نوروز 1403
مشعل با نزدیک شدن به روزهای پایانی اسفندماه، شهرهای جنوبی کشور، رنگ و بوی بهاری را زودتر از دیگر نقاط کشور به خود می گیرند که آبادان یکی از آنهاست؛ شهری که سال ها مقاومت را در دوران جنگ تجربه کرد؛ شهری که پالایشگاه آبادان را دارد و کارکنانش تلاش کردند تا فعالیت های پالایشی آن حتی در بحبوحه جنگ هم متوقف نشود. امروز این پالایشگاه قدیمی و باوقار، دوران دیگری را می گذراند که ریشه در غیرت کسانی دارد که تلاششان این بوده تا پرچم این پالایشگاه همیشه در اهتزاز باشد و با از راه رسیدن سال جدید، می رود که کارنامه درخشان دیگری در پالایش نفت خام و تبدیل آن به فراورده های نفتی رقم بخورد.
عقربه های ساعت، 8 صبح را نشان می دهد و من وارد کارگاه مرکزی پالایشگاه آبادان می شوم، محیطی با سقف های بلند و پر سر و صدا که در هر بخش آن، کارکنان در تلاشند تا ثمره کارشان، بهتر شدن چرخه پالایش باشد.
قابی از تصاویر مختلف از مقابل چشمانم می گذرد؛ یکی جرثقیل غول پیکری را هدایت می کند، دیگری به جوشکاری مشغول است و آن دیگری نیز در کوتاه زمانی و تنها برای این که کمی از خستگی اش کاسته شود، جرعه ای چای می نوشد.
بخش های مختلفی در پالایشگاه آبادان فعال است و درهر بخش، مسؤولیت با یکی است. به بخش برق کارگاه مرکزی می روم و با میلاد ناصریان که سرپرست نیروهای پیمانکاری بخش برق است، هم صحبت می شوم. او متولد سال 1368 درشهر آبادان است. افزون بر کارشناسی مهندسی برق، کارشناسی مکاترونیک با گرایش اتوماتیک و کنترل تولید را در کارنامه تحصیلی اش دارد. چهره اش به دلیل فعالیت های مختلف در این محیط کاری، نشان از فردی پخته دارد که می تواند در تحقق بخشیدن به اهدافش، با دیگران تعامل خوبی برقرار کند.
از او در مورد چگونگی ورودش به پالایشگاه آبادان می پرسم که می گوید: سال 1392 وارد پالایشگاه آبادان و اداره کالای آن شدم. سپس در بخش سیم پیچی کارگاه مرکزی به کار خود ادامه دادم و توانستم خیلی زود با فراگیری فعالیت های مربوط به این بخش، به مراتب بالاتر بروم.
ناصریان مکثی کوتاه می کند و با اشاره به اینکه در ابتدای ورود، علاقه زیادی به کارش نداشته است، می گوید: بر این اعتقادم که در هرکاری باید بهترین بود و تلاش کردم همین طور باشم. با توجه به جدیت در کار و تعاملی که با همکاران داشتم، مسؤولیت برنامه ریزی واحد برق به من سپرده شد و در کنار این مسؤولیت، سرپرستی نیرو های پیمانکاری واحد برق را هم به عهده دارم. او از روحیات خود می گوید: در زندگی، کارهایم را سریع انجام می دهم و تلاشم برای رسیدن به اهداف بسیار زیاد است. انسان قانعی نیستم و همیشه برای راضی نگه داشتن خود در محیط کار تلاش می کنم.
از این نیروی جوان در مورد چگونگی ایجاد تعادل میان کار و زندگی شخصی می پرسم که در پاسخ می گوید: همواره سعی کرده ام مشکلات کار را به خانه نبرم؛ اما خواه ناخواه به دلیل ماهیت کاری که دارم، مسائل کار به خانه نیز کشیده می شود؛ زیرا در روزهای تعطیل آنکال هستیم و امکان تماس در هر ساعتی از شبانه روز وجود دارد، از این رو به دلیل تعهدی که به کار دارم، زمان بروز حادثه و مشکل، بسرعت خود را به پالایشگاه می رسانم تا مسأله ایجاد شده را برطرف کنیم.
او کمی به فکر می رود و ادامه می دهد: اکنون بیشتر بار خانه از جمله کارهای اداری، خرید، رسیدگی به فرزندم و . . . به عهده همسرم است. اگر وی با من همراه نبود، نمی توانستم در محیط کار، بدون دغدغه ذهنی فعالیت کنم.
ناصریان، امسال را به دلیل اقدام هایی که مدیریت پالایشگاه آبادان برای نیروهای ارکان ثالث در نظر گرفته است، سالی خوب می داند و می گوید: علاوه بر مزایای مختلف برای نیروهای ارکان ثالت، برای آنها بیمه تکمیلی نیز در نظر گرفته شده و طرح طبقه بندی مشاغل برای این گروه به اجرا درآمده است.
به گفته او، مهم ترین هدف در زندگی، ساختن یک زندگی خوب است تا بهترین شرایط و امکانات را فراهم کنیم. اگر این هدف گذاری را داشته باشیم، تلاش خود را دو چندان می کنیم تا در کار، شرایط بهتری را به لحاظ یادگیری ایجاد کنیم.
ناصریان برای ورود به سال جدید، آرزومند سلامت برای خود و عزیزانش است و می گوید: امیدوارم سال جدید برای خود و خانواده ام سالی سرشار از سلامت و شادی باشد و مردم نیز در بهترین شرایط، کار و زندگی کنند.
کارگاه مرکزی، بخش دیگر پالایشگاه آبادان است که بعد از گشتی کوتاه در محوطه و گفت و گو با ناصریان، در مسیرم قرار می گیرد.
در کارگاه مرکزی، معمولا چند نفر دور هم جمع می شوند و در مورد موضوعی با هم همفکری می کنند. در این محیط کارگاهی، می توان جریان کار، تلاش و زندگی را به گونه ای ملموس دید. محمدرضا دریس، به عنوان استادکار فرزکاری طرف صحبتم می شود. دریس 43ساله است و در سال 1384 وارد پالایشگاه شده و با توجه به مهارتش، در سال 1391 به کارگاه مرکزی منتقل شده ست.
او می گوید: قبل از آنکه نیروی ثابت پالایشگاه باشم، گاهی برای تعمیرات اساسی وارد پالایشگاه می شدم. بعد به صورت پیمانکار جذب شدم و اکنون هم در بخش فرزکاری کارگاه مرکزی کار می کنم.
او در کنار دیگر همکارانش، اقدام های ارزشمندی در مسیر رشد و توسعه پالایشگاه انجام داده و پیشنهاد ساخت سایکلون (تجهیزی که جداسازی ذرات کاتالیست از گازهای خروجی برج احیای کاتالیست را به عهده دارد ) در کارگاه مرکزی از آن جمله است.
دریس ادامه می دهد: کسی که وارد حرفه مهندسی می شود، باید شامه قوی داشته باشد. یکی از تفریحات این حرفه، وجود خلاقیت در آن است؛ خلاقیت، موجب می شود کار و فعالیت یکنواخت نباشد و همواره آرزو دارم که فرزندانم بر اساس علاقه، حرفه خود را انتخاب کنند.
وقتی از آرزویش درسال جدید می پرسم، اظهارمی کند: آرزوی شخصی ام این است که فرزندانم به گونه ای پرورش یابند که برای جامعه و محیط پیرامون خود مفید باشند و آرزوی کلی و بزرگترم، سربلندی کشورم با اتکا به نیروهای خلاق است.
در قسمت های مختلف کارگاه مرکزی، صندلی هایی به منظور لختی استراحت برای کارکنان در نظر گرفته شده تا برای رفع خستگی و نوشیدن جرعه ای چای، کار را با انرژی بیشتری پیش برند.
روی یکی از این صندلی ها می نشینم و با رسول جراح زاده که کارگر تعمیرات کارگاه مرکزی پالایشگاه آبادان است، هم کلام می شوم.
او 16سال سابقه کار دارد واصالتا شیرازی است و در سال 1388 با موفقیت در آزمون پالایشگاه آبادان و قبولی در تست فنی آن، به صورت نیروی ارکان ثالث در این پالایشگاه و در کارگاه مرکزی آن به کار مشغول شده است. نکته دیگر اینکه پدر رسول هم در همین پالایشگاه کار می کرده و همین موضوع باعث شده که مشتاق به فعالیت در محیط پالایشگاه باشد.
در چهره او جسارت و شوق پیشرفت دیده می شود. پا به پای دیگر همکاران خود در بخش تعمیرات ابزار کار می کند. روزکار است و سعی او همواره بر این است که بعد از پایان کار، مشکلات را پشت در بگذارد و با رویی گشاده وارد خانه شود و کنار آنها باشد. جراح زاده، امسال را سال خوبی توصیف می کند؛ چرا که توانسته نفت کارت دریافت و برخی مشکلاتش را با آن رفع کند.
او اهل سفر است و هر سه ماه یک بار، به همراه خانواده به مسافرت می رود. در کارهای خانه نیز بخصوص، خانه تکانی و استقبال از فصل بهار، برای ورود به سال نو، به همسرش کمک می کند.
جراح زاده، اولین آرزوی خود در سال جدید را سلامت و رفاه برای عموم مردم بیان می کند و از صمیم قلب، خواستار طول عمر و سلامت برای نزدیکانش است.
او می گوید: من و همه همکارانم، به عنوان بخش کوچکی از صنعت بزرگ نفت، تلاشمان بر این است که لحظه ای توقف در فعالیت پالایشگاه آبادان ایجاد نشود و مطمئنم با یکدلی که میان کارکنان همه بخش ها وجود دارد، این تلاش ها به پاسخ مناسبی که رشد و پیشرفت کشور است، منجر خواهد شد.
صدای زیادی مثل سایش فرز با دور تند روی لوله، چکش کاری و . . . در محیط می پیچد و کارکنان برای کاهش این صداها و جلوگیری از آسیب های ناشی از آن، از گوشی هایی که واحد بهداشت، ایمنی و سلامت در اختیارشان قرارداده، استفاده می کنند. به همین دلیل، وقتی با همکارانشان صحبت می کنند، برای اینکه صدای یکدیگر را بشنوند، مجبور به صحبت کردن با صدای بلند هستند که این موضوع به مرور زمان، روی تارهای صوتی شان تاثیر خواهد گذاشت. یکی از این افراد، محسن خدادادی است که 10 سال سابقه کار دارد و در بخش تراشکاری کارگاه مرکزی کار می کند. او همانند برخی همکارانش، ابتدا به عنوان نیروی تعمیرات اساسی وارد پالایشگاه شده است.
خدادادی خود را فردی صبور در کار می داند و می گوید: باید برای پیشبرد بهتر و به نتیجه رساندن کارها، ارتباط خوبی با همکارانمان داشته باشیم. از این رو داشتن صبر، یکی از ارکان مهم در این زمینه است. به اعتقاد او، انسان باید به قدری خوب باشد تا دیگران اجازه بد بودن، به خودشان ندهند.
از او در مورد ایجاد تعادل میان کار و زندگی می پرسم که در پاسخ می گوید: دو دختر 10 و 16 ساله دارم که به دلیل ماهیت و نوع کارم، نمی توانم زمان زیادی را با آنها بگذرانم. از این رو همسرم، بیشتر کارهای خانه را بر دوش دارد و تنها روز جمعه در خدمت خانواده خود هستم. برای اینکه شرایط کاری ام به خانواده صدمه نزند، باید ارتباط معقولی میان کار و خانواده ایجاد کنم.
خدادادی ادامه می دهد: کار درچنین محیط هایی سخت است؛ اما آنچه دلگرممان می کند، صمیمیتی است که بین همکاران وجود دارد. وقتی کاری به بخش ما ارجاع می شود، همه یکدل می شویم تا آن کار به بهترین نحو انجام شود.
وی درباره سالی که روزهای آخرش را می گذرانیم و سالی که بزودی از راه خواهد رسید، می گوید: همه روزهای سال تلاش کردیم تا پالایشگاه در شرایط خوبی فعالیت کند و این تلاش در سال آینده هم ادامه خواهد یافت. دعا و آرزویم در سال جدید، به طور حتم سلامت است؛ هم برای خود و خانواده ام و هم دیگر همکاران و مردم کشورم و امیدوارم شرایط برای همه مردم ایران از هر نظر خوب باشد و چرخ زندگی بر وفق مراد بچرخد.
بعد از صحبت با کارکنان گارگاه مرکزی، از آنها خداحافظی کرده و هنگام بیرون آمدن از کارگاه، فلنج هایی را مشاهده می کنیم که در کنار کارگاه، جمع آوری شده اند و گاه در برخی تعمیرات، از آنها استفاده می کنند. از واحد بخار، فاز دو و . . . عبور کرده و به سمت اتاق کنترل منطقه 3 می روم؛ اتاقی با مانیتورهای مختلف که قلب پالایشگاه به شمار می رود؛ زیرا همواره بدون وقفه، باید تمام فعالیت های این واحد رصد شود تا در صورت بروز حادثه بتوانند در کوتاه ترین زمان ممکن، اقدام های لازم را برای جلوگیری از حادثه ای بزرگ تر انجام دهند، از این رو در تیررس انواع حوادث قرار دارند.
با ورودم به منطقه 3 پالایشگاه، بوی گاز ترش را استشمام و دچار سردرد و سرگیجه می شوم. برای ادامه گزارش خود، به اتاق کنترل رفته و با یکی از خوش صحبت ترین افراد این اتاق همکلام می شوم. او سعید عطر شانی، کارمند اتاق کنترل از عملیات پالایش منطقه 3 پالایشگاه است که در واحد های سه گانه فاز 3 به مدت 13 سال مشغول به کار بوده و از نیروهای قرارداد مدت معین است. او می گوید: مجموعه و مدیران ارشد، باید ارزش فعالیت و تلاش نیروهای خود را بدانند و با ایجاد شرایط بهتر، به بالا بردن انگیزه کارکنان کمک کنند.
او ادامه می دهد: محیط عملیاتی، فضایی است که افراد با سمت ها و تحصیلات مختلف حضور دارند، از این رو باید با یکدیگر همکاری و تعامل داشته باشیم تا بتوانیم شیفت 12 ساعته خود را بخوبی و بدون تنش، سپری کنیم.
عطرشانی می افزاید: تصور و نگاه افراد بیرون پالایشگاه به ما، اینگونه است که رفاه زیادی داریم؛ در حالی که اینگونه نیست و درآمدها با توجه به ردیف های مختلف شغلی، با هم تفاوت دارد.
از او درباره لحظه تحویل سال نو و دعایش برای سال آینده می پرسم که در پاسخ می گوید: با توجه به اینکه روزکار هستم و ساعت 6 صبح باید در محل کار خود حاضر باشیم، امسال می توانم این لحظه زیبا را در کنار خانواده ام باشم. برای تمام عزیزانم سالی پر ازسلامت و موفقیت آرزو می کنم و اینکه در کارمان موفق باشیم و هر سال بهتر از سال قبل باشد.
نزدیک ظهر است و هوای پالایشگاه گرم تر شده، کارکنان یکی پس از دیگری برای صرف ناهار و کمی استراحت، محیط کاری را ترک می کنند تا برای ادامه کار در روز آینده، انرژی تازه ای داشته باشند؛ اما کارکنان آزمایشگاه مرکزی به دلیل ماهیت کارشان، به صورت نوبتی برای صرف ناهار می روند و گاه پشت میز کار، به صرف غذا می پردازند.
یکی از واحدهای این بخش، آزمایشگاه ویژه است که مسؤولیت آن را انسیه خلفی با 15 سال سابقه کار به عهده دارد. او ابتدا به صورت پیمانکار جذب شده و اکنون یکی از نیروهای قراردادی است. خلفی می گوید: کارم را در بخش های مختلف آزمایشگاه از جمله آب، گاز و . . . از سال 1391 شروع کردم و اکنون در آزمایشگاه ویژه مشغول به کار هستم. از آنجا که رشته کاری ام با تحصیلاتم همخوانی دارد، بسیار خوشحالم؛ زیرا حرفه ام به گونه ای است که همیشه در حال یادگیری بوده و همواره با چالش های مختلفی در کار روبه رو هستم. از این رو باید خود را برای عبور از آنها با آموزش و یادگیری آماده کنم.
به گفته او، فعالیت در آزمایشگاه، به کار گروهی و همکاری با یکدیگر نیاز دارد. برای تحقق این امر، باید در کار صبور باشیم تا بتوانیم عبور از موانع و مشکلات را بخوبی مدیریت کنیم.
خلفی ادامه می دهد: به این دلیل که در خانواده نفتی بزرگ شده و پرورش یافته ام، می توانم مسؤولیت کار و زندگی شخصی را از هم جدا کنم و بعد از اتمام ساعت کاری، بدون اینکه مشکلات کار را به خانه ببرم، به منزل و کنار خانواده می روم.
از او در مورد تحقق اهدافش طی 15 سال فعالیتش می پرسم که در پاسخ می گوید: با تلاش و پشتکار توانسته ام به هدف خود در محیط کار برسم و در آزمایشگاه پیشرفت خوبی داشته باشم و اهداف پژوهشی خود را بخوبی پیاده سازی کنم. برای سال آینده در نظر دارم تا دانش خود را به روز کنم و بتوانم برای محیط کاری خود مفیدتر باشم.
خلفی اهل سفر است و فرصت پیدا کند، حتما به فضاهای تاریخی و طبیعت می رود؛ اما در نوروز دوست دارد در شهر خود باشد؛ زیرا، آبادان در این ایام مهمان پذیر است و رنگ و بوی دیگری دارد. او در پایان برای تمام عزیزانش، سالی سرشار از شادی و سلامت آرزو می کند.
زمان بیرون آمدن از پالایشگاه، اشعه خورشید آرام آرام دامن بر می چیند تاغروبی زیبا بر پهنه دریا نقش بزند. کار و تلاش در پالایشگاه آبادان و هم صحبتی چند ساعته با برخی کارکنان، ذهن و افکارم را به سمت تلاش هایی که با تکیه بر توانمندی های داخلی تاکنون برای رشد و آبادانی کشور انجام شده و پس از این نیز انجام خواهد شد، می کشاند.
تلاشی که به واسطه آن همه کارکنان پالایشگاه و مدیران آن دست در دست هم داده اند و توانسته اند دوران سخت تحریم، کرونا و. . . را پشت سر بگذارند تا شرایط را برای پیشرفت بهتر فراهم کنند. به همه آنها که بدون وقفه، در سرما و گرما و تعطیلات، در محیط کارشان حضور دارند و بیشتر مواقع برای اینکه چرخ اقتصادی کشور ازحرکت باز نایستد، ازخانواده خود نیز می گذرند، باید دست مریزاد گفت. آنها نوروز امسال را که با بهار قرآن نیز عجین شده است، همانند سال های قبل، پای کارخواهند بود و یکدل و همصدا به کار و تلاش خود در مسیر سازندگی ایران ادامه خواهند داد.
آمادگی مناطق مسافرپذیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برای ایام نوروز
مشعل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با اعلام افزایش13درصدی مصرف بنزین در سال 1402 نسبت به مدت مشابه سال گذشته، از آمادگی لازم برای توزیع سوخت نوروزی خبر داده است. این شرکت همچنین اعلام کرده که همه انبارها و ذخیره سازی های کشور در شرایط مطلوب به سر می برند و هیچ کمبودی در زمینه توزیع سوخت نوروزی در کشور وجود ندارد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در تعطیلات نوروز پیش رو، همچون سال های گذشته بر روند سوخت رسانی در جایگاه های عرضه سوخت سراسر کشور بویژه در محورهای مهم مواصلاتی، نظارت خواهد کرد. این شرکت فروردین امسال نیز همچون فروردین سال گذشته، افزون بر نظارت بر روند سوخت رسانی، کیفیت و کمیت سوخت عرضه شده در جایگاه ها، بر توزیع وجود کارت آزاد به اندازه کافی درجایگاه های عرضه سوخت نیز تاکید کرده است. در گزارش پیش رو نگاهی داریم به آمادگی برخی مناطق 37گانه این شرکت در نقاط مختلف کشور برای عرضه هرچه مطلوب تر سوخت نوروزی.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بنابر تجربیات سال های گذشته، برای ورود به سال جدید، اقدام هایی را با هدف خدمت رسانی بهتر به مردم در دستور کار قرارمی دهد. این شرکت برای عملیاتی کردن این اقدام ها از مدت ها قبل برنامه ریزی می کند و مواردی همچون ذخیره سازی مطلوب انواع فراورده نفتی بویژه بنزین، نظارت و کنترل کیفی فراورده های نفتی و انجام پیش بینی های لازم برای ارائه مطلوب خدمات درجایگاه های عرضه سوخت را کانون توجه این برنامه قرار می دهد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در نیمه نخست اسفندماه، 100گروه عملیاتی در قالب طرح گلگشت های نوروزی در سراسر کشور به منظور بازدید و نظارت بر عملکرد جایگاه های عرضه سوخت در ایام نوروز را فعال کرد.
گروه گلگشت های نوروزی در حوزه ستادی و در مناطق عملیاتی 37گانه فعال شده اند که این گروه ها از طرف ستاد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، بازدید و نظارت عالیه از همه جایگاه های عرضه سوخت در محورهای مواصلاتی مناطق زیر پوشش خود را انجام می دهند. گلگشت های نوروزی با همراهی و همکاری هم و در ارتباط و تعامل تنگاتنگ با ستاد و مناطق همجوار به صورت مستمر از نحوه سوخت و خدمات رسانی جایگاه های عرضه سوخت در روزهای نوروز بازدید می کنند.۲ هزار و ۵۰۰ نفر-ساعت در این طرح مشارکت و فعالیت می کنند و گروه های عملیاتی ماموریت دارند نحوه توزیع را پایش کنند. این ۱۰۰ گروه در سراسر کشور به بیش از ۴ هزار جایگاه عرضه در سراسر کشور بویژه جایگاه های محورهای مواصلاتی اصلی، ترانزیتی و فرعی اعزام می شوند و بر نحوه نظارت سوخت در این محورها نظارت کامل دارند.طرح نظارت بر عرضه نوروزی سوخت تا ۱۵ فروردین سال 1403 به صورت شبانه روزی ادامه خواهد داشت. با توجه به اینکه این نظارت در همه ایام سال وجود دارد؛ اما در ایام نوروز به صورت ویژه و شبانه روزی انجام خواهد شد.
جعفرسالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی بتازگی درباره مقدار مصرف بنزین در کشور اعلام کرد: میانگین مصرف بنزین هم اکنون ۱۱۵میلیون لیتر در روز است که پیش بینی می کنیم در این روزها به بیش از ۱۲۰ میلیون لیتر برسد.وی افزود: در روزهای گذشته با توجه به آغاز سفرهای نوروزی، رقم مصرف ۱۳۳ میلیون لیتر بنزین در یک روز هم ثبت شده است.مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی همچنین از در اختیار گذاشتن کارت آزاد جایگاه داران به مقدار کافی در جایگاه های سراسر کشور بویژه محورهای مواصلاتی پرتردد خبر داد و گفت: به مقدار کافی کارت آزاد به مناطق ارسال شده و هیچ کمبودی در این زمینه وجود ندارد و مسافران می توانند در صورت نیاز از کارت سوخت آزاد جایگاه داران برای دریافت سوخت استفاده کنند.سالاری نسب بیان کرد: مردم می توانند از سهمیه یارانه ای و آزاد کارت سوخت خود استفاده و مابه التفاوت موردنیاز سوخت را از جایگاه داران دریافت کنند؛ اما خواهش و تاکید ما این است که مردم در سفر، کارت های شخصی خود را همراه داشته باشند، مصرف خود را مدیریت و از کارت های سوخت شخصی خود استفاده کنند.وی افزود: بیش از10هزار نفتکش در این روزها فعال هستند تا سوخت را به صورت مناسب در بخش های صنعتی، خانگی و خودرویی کشور توزیع کنند. همه کاروان حمل ما از نفتکش ها، کشتی ها، ریل و ...در آمادگی کامل به سر می برند و تلاش می کنند در بخش تامین نفت گاز، بنزین و سوخت هوایی کشور مشکلی نداشته باشیم.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از معدود شرکت های خدمات رسانی است که در طول 365روز سال فعال بوده و تلاش کارکنان خدوم و زحمتکش آن برای تامین و عرضه سوخت مورد نیاز همه بخش ها اعم از خانگی، تجاری، صنعتی، نیروگاه ها و ... بدون کوچکترین خلل و وقفه ای بر کسی پوشیده نیست. در واقع همزمانی روزهای پایانی سال و آغاز تعطیلات نوروز پیش رو، حساسیت و پیگیری وظیفه خطیر و مهم سوخت رسانی را بیش از هر زمان دیگری نمایان می سازد. در گفت وگو با برخی مدیران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران این اطمینان خاطر داده شده که هموطنان در ایام نوروز با مشکلی در تامین سوخت مواجه نخواهند بود.
عبدالله گیتی منش، مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان از این منطقه به عنوان هاب انرژی مرکز کشور یاد کرد و این امتیاز را مرهون وجود پالایشگاه اصفهان دانست و گفت: انبار نفت منطقه اصفهان با ظرفیتی معادل یک میلیارد و 500 میلیون لیتر انواع فراورده، افزون بر تامین سوخت مورد نیاز، دیگر استان های کشور از جمله قم، چهارمحال وبختیاری، مشهد، شهرهای شمالی استان فارس و بخش هایی از شهرهای استان یزد را نیز پوشش می دهد.
وی افزود: انواع فراورده های توزیعی شامل بنزین، نفت گاز، نفت کوره، نفت سفید، گاز مایع و سوخت هوایی است که به مقدار مورد نیاز در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان بیان کرد: با توجه به نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و همچنین اوج سفرهای نوروزی، بالطبع مصرف فراورده بنزین با روند افزایشی روبه رو است. به همین منظور همه ساله برای تامین سوخت مورد نیاز هموطنان، نشست های متعددی در سطح منطقه با مسؤولان و دست درکاران ذینفع و بویژه جایگاهداران برگزار و نسبت به اجرای برنامه ها و تصمیم های به کار گرفته شده، راهکارهای لازم ارائه می شود.
گیتی منش گفت: طرح نظارت نوروزی بر جایگاه های عرضه سوخت منطقه اصفهان با هدف تامین رفاه گردشگران در تعطیلات نوروزی از نیمه نخست اسفند امسال با اعزام گروه های فنی و مهندسی به جایگاه های عرضه سوخت منطقه آغاز شده که هدف از اجرای این طرح، نظارت بر توزیع، کنترل کمی و کیفی فراورده های عرضه شده در جایگاه ها، وضعیت نمازخانه ها، سرویس های بهداشتی، رعایت نکات ایمنی و بهداشتی و سایر مسائل مربوط به جایگاه هاست.
وی با بیان اینکه هم اکنون حدود 2 هزار و 500 نفتکش تحت پوشش 20 شرکت حمل ونقل، در استان اصفهان مستقر هستند، اظهار کرد: یکی دیگر از اقدام های انجام شده، برگزاری نشست های متعدد با همکاران حوزه حمل ونقل فراورده های نفتی و تعیین لیست کشیک های ایام نوروز بوده است تا مجاری عرضه فعال در سطح منطقه در ایام تعطیلات با کمبود سوخت مواجه نباشند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان یادآور شد: همچنین نشست هایی با شرکت های توزیع کننده گاز مایع برای تامین این فراورده مورد نیاز مصرف کنندگان برگزار و برنامه های اجرایی به این شرکت ها ابلاغ شده است؛ چراکه برخی هموطنان ما در سفرهای خود از وسیله پیک نیک برای رفع نیازمندی خود استفاده می کنند که خوشبختانه با تمهیداتی که اندیشیده شده، گاز مایع مورد نیاز در اختیار متقاضیان قرار خواهد گرفت و مشکلی از نظر تامین فراورده گاز مایع وجود نخواهند داشت.گیتی منش تعداد جایگاه های عرضه فراورده بنزین و سی ان جی در سطح منطقه را به ترتیب 360 و 157 باب دانست و اظهار کرد: رصد و پیمایش از جایگاه ها با حضور تیم های نظارتی تشکیل شده است که تا پایان تعطیلات نوروز در تمامی جایگاه های سطح استان مستقر هستند و افزون بر آن، کنترل کمی و کیفی فراورده عرضه شده ازسوی جایگاه ها منطبق با استانداردهای لازم بوده و مردم عزیز ما با خیال راحت می توانند اقدام به سوختگیری کنند.
وی با بیان اینکه هم اکنون در حال تامین سوخت مورد نیاز بخش های نیروگاهی و صنایع هستیم، عنوان کرد: میانگین مصرف روزانه فراورده بنزین منطقه اصفهان رقمی معادل 7 میلیون و 800 هزار لیتر است که پیش بینی می کنیم این میزان مصرف در ایام نوروز به بیش از 8 میلیون لیتر در روز برسد.
مجتبی شکوری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گیلان با اعلام اینکه تمامی مجاری عرضه سوخت استان در ایام تعطیلات پیش رو از آمادگی کامل برخوردارند، گفت: با توجه به اینکه استان گیلان از جمله شهرهای گردشگرپذیر است، از این رو در بحث ذخیره سازی سوخت بنزین اقدام های لازم صورت گرفته و هم اکنون در شرایط مطلوبی به سر می بریم.
وی افزود: بازدید میدانی نیز به صورت مستمر از مسیرهای اصلی که مجاری عرضه فراورده های نفتی در آنها قرار دارند، انجام شده است.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گیلان تعداد جایگاه های بنزین سطح استان را 130 و جایگاه های عرضه سی ان جی را 100 باب عنوان و اظهار کرد: تمامی جایگاه های سی ان جی سطح استان کاملا با استانداردهای ابلاغی منطبق و فضای ایمنی در محدوده این دست از جایگاه ها برقرار است. کپسول های آتش نشانی به میزان مورد نیاز در جایگاه ها وجود دارد تا هموطنان ما از این بابت نگرانی نداشته باشند.
شکوری، نظافت محوطه جایگاه ها، نمازخانه ها و سرویس های بهداشتی را از مهم ترین برنامه های شرکت پخش منطقه گیلان برشمرد و یادآور شد: این اقدام با همکاری و مشارکت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، ستاد اقامه نماز و شرکت پخش منطقه گیلان انجام شده و به این منظور نشست های متعددی برگزار، نواقص موجود شناسایی و تصمیم های لازم نیز اتخاذ شده و هم اکنون طرح نوسازی سرویس های بهداشتی و نمازخانه در حال اجراست.
وی بیان کرد: میزان مصرف روزانه فراورده بنزین، رقمی معادل 3 میلیون و 500 هزار لیتر است که پیش بینی می کنیم این میزان در ایام نوروز به بالای 5 میلیون لیتر برسد. همچنین میزان مصرف فراورده سی ان جی روزانه 800 تا 900 هزار مترمکعب است که تغییر محسوسی در مورد مصرف این فراورده نخواهیم داشت.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گیلان با بیان اینکه تیم های بازرسی در جایگاه ها مستقر هستند و به صورت شبانه روزی اقدام به پایش و رصد مجاری عرضه خواهند کرد، گفت: شرایط بسیار مطلوب و قابل قبولی در سطح استان برای مسافران نوروزی مهیا شده تا هموطنان ما بتوانند تعطیلات خوبی را سپری کنند.
استان فارس، یکی از بزرگترین مناطق عملیاتی است که خط لوله برای انتقال انواع فراورده های نفتی در آن وجود ندارد و تمامی فراورده های مورد نیاز این منطقه به وسیله نفتکش ها حمل و عرضه می شود. به طور کلی 7 مبدأ برای تامین و عرضه فراورده های نفتی در نظر گرفته شده تا با توجه به موقعیت مکانی استان و ورود شمار زیادی از گردشگران داخلی و خارجی، خدمت رسانی در عرصه سوخت به نحو مطلوب و شایسته ای صورت گیرد.در این خصوص، اسدالله طاهری حسینخانی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس از آمادگی کامل امکانات و تجهیزات مجاری عرضه سوخت برای استقبال از سال نو و مسافران نوروزی خبر داد و گفت: به طور کلی مناطق تحت پوشش شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه فارس در 37 شهرستان و 16 ناحیه مستقر است و بر این اساس، اقدام های نظارتی و بازرسی از اوایل اسفند آغاز شده و تمامی گروه های معین به نواحی اعزام و تمامی مجاری عرضه سوخت نیز در رصد و پایش کامل قرار دارند.
وی افزود: با اعزام گروه های فنی و تخصصی، تجهیزات مربوط به سامانه هوشمند سوخت در جایگاه ها مورد ارزیابی قرار گرفته تا با حداکثر ظرفیت در خدمت هموطنان عزیزمان باشند.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس با بیان اینکه بیش از یکهزار و 300 نفتکش جاده پیما کار حمل ونقل فراورده نفتی را انجام می دهند، گفت: عمده مبدأ تامین فراورده منطقه فارس از مرکز بندرعباس است که سوخت مورد نیاز نواحی جنوبی استان از این مرکز تامین می شود. نواحی مرکزی از پالایشگاه شیراز و پایانه بوشهر و نواحی شمالی استان نیز از انبار نفت اصفهان و یزد تامین می شود.
طاهری حسینخانی ادامه داد: در 10 ماه گذشته مصرف روزانه بنزین منطقه فارس، رقمی معادل 7 میلیون و 600 هزار لیتر و میزان مصرف روزانه گازوییل به طور میانگین 6 میلیون لیتر بوده که نسبت به سال گذشته 13 درصد رشد داشته است؛ اما تجربه نشان داده که در سنوات گذشته تقریبا از روز 20 اسفندماه تا پایان نیمه نخست فروردین ماه، میزان مصرف بنزین روند فزاینده دارد و میانگین رشد مصرف به 18 درصد می رسد.وی با بیان اینکه تیم های گشتی و نظارتی منطقه به صورت کامل فعال است، بیان کرد: استان فارس به دلیل گستردگی و نزدیکی به بندر، تقریبا بارانداز قاچاق فراورده های نفتی بخصوص نفت گاز محسوب می شود و به هر میزان به نواحی جنوبی نزدیک تر می شویم، میزان قاچاق و سوء استفاده از فراورده ها افزایش می یابد. تفاوت فاحشی که به لحلاظ قیمت دولتی و حال حاضر فراورده ها وجود دارد، زمینه را برای قاچاق مهیا کرده، بنابراین گروه های نظارتی به صورت هفتگی در شهرستان ها به محل های غیرمجاز ورود کرده و با همکاری نیروی انتظامی، سازمان هان تعزیزات و دیگر دستگاه های اجرایی دخیل در این امر، ماشین های حمل سوخت غیرمجاز را شناسایی و به کمیته های تخلف برای رسیدگی تحویل داده می شود.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس عنوان کرد: نظافت و آراستگی سرویس های بهداشتی و نمازخانه های بین راهی به منظور استفاده هموطنان نیز در دستور کار است و برنامه ریزی شده تا نسبت به موارد بهداشتی آنان رسیدگی های لازم انجام شود.طاهری حسینخانی ادامه داد: 326 جایگاه عرضه فراورده بنزین و 133 جایگاه عرضه سی ان جی در استان فارس فعال است که هموطنان ما می توانند بدون کمترین دغدغه ای نسبت به سوختگیری خودروهای خود اقدام کنند.
سبحان رجب پور، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ساری، ضمن قدردانی از زحمات و تلاش خالصانه مدیران و کارکنان جایگاه ها در سال جاری گفت: منطقه ساری، مانند دیگر مناطق برای آمادگی بهار طبیعت که امسال نیز مشابه سال گذشته مقارن شده با ماه مبارک رمضان، اقدام ها و فعالیت های متفاوتی را در صدر برنامه های خود قرار داده است.وی افزود: به منظور آمادگی برای سوخت رسانی نوروز، هماهنگی و تمهیدات لازم با جایگاه داران، انجمن های صنفی، مدیران شرکت های صاحب نشان و شرکت های حمل ونقل سطح منطقه انجام و بازدید از کل جایگاه های عرضه فراورده بنزین و سی ان جی استان از نیمه نخست اسفند امسال آغاز شده و تا پایان سفرهای نوروزی ادامه دارد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ساری با بیان اینکه تمام تلاش ما تامین و توزیع به موقع سوخت مورد نیاز هموطنانمان است، عنوان کرد: بنزین مصرفی روزانه کل استان، رقمی بالغ بر 9 میلیون لیتر و فراورده نفت گاز 6 میلیون لیتر است، از این رو پیش بینی ما بر این است که میزان مصرف فراورده بنزین در ایام تعطیلات پیش رو، روزانه به 8 میلیون لیتر نیز برسد.رجب پور با اشاره به اینکه متوسط میزان مصرف سی ان جی حدود 700 هزار مترمکعب در روز است، گفت: هم اکنون 144 محل عرضه بنزین و 85 نقطه فعال عرضه سی ان جی در سطح استان آماده ارائه سوخت مورد نیاز هموطنانمان است.
علی اصغر اصغری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی از اجرای طرح کنترل و نظارت بر عرضه سوخت در مجاری عرضه فراورده های نفتی در قالب گلگشت نوروزی خبر داد و اعلام کرد: بعد از فراغت از سوخترسانی زمستانی، تلاش منطقه برای سوخترسانی مطلوب تر به مردم عزیز بخصوص خیل عظیم زائران و مسافران نوروزی از نیمه نخست اسفندماه با شعار(سوخت، تلاش، آبادانی) به عنوان گلگشت های نوروزی و در قالب 10 تیم نظارتی برای کنترل مستمر جایگاه های منطقه آغاز شد که تا پایان تعطیلات نوروزی ادامه خواهد داشت.
وی ضمن اشاره به حضور واحدهای سامانه هوشمند سوخت، مهندسی فراورده ها، روابط عمومی، بسیج، بازرگانی، اچ اس ای، مهندسی و نواحی در این پایش ها اظهار کرد: تمامی موارد مربوط به مجاری عرضه از قبیل عملیات جایگاه ها، کنترل کمی و کیفی فراورده ها، موارد مرتبط با سامانه هوشمند سوخت، پیشنهادات، انتقادات و شکواییه های مردمی، موارد مربوط به ایمنی و نظافت نمازخانه ها، جایگاه ها و سرویس های بهداشتی مورد رصد قرار گرفته و مشکلات احتمالی برطرف می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی، ضمن قدردانی از تلاش شبانه روزی همه همکاران ستادی و عملیاتی با هدف آماده سازی جایگاه ها برای استقبال از سال جدید و خدمت رسانی مطلوب به همشهریان، زائران و مسافران نوروزی گفت: به منظور ایجاد محیطی مناسب برای میزبانی از مسافران نوروزی، همه واحدهای ستادی، عملیاتی و نواحی، با دریافت تمهیدات لازم، آماده خدمت رسانی شبانه روزی به مسافران است.
سال 1402به روزهای پایانی خود نزدیک شده و در این گذر، فراز و فرودهایی را در تقویم خود ثبت کرده است. صنعت نفت نیز در این سال با رخدادهایی همراه بود که به برخی از آنها اشاره می شود.
سفر وزیر نفت به ونزوئلا
برگزاری آیین دیدار نوروزی وزیر نفت با کارکنان صنعت نفت
تحقق امکان دریافت روزانه 60 هزار بشکه نفت سنتزی از سکوهای بهرگان
قدردانی رئیس مجلس از وزارت نفت برای عبور موفق از زمستان
برگزاری نمایشگاه بین المللی 27 نفت گاز پالایش و پتروشیمی
امضای 170 قرارداد، تفاهمنامه و توافقنامه در بیست و هفتمین نمایشگاه
سفر وزیر نفت به عراق و امضای تفاهمنامه نفتی
سفر وزیر نفت به سوریه و امضای اسناد همکاری
بهره برداری از طرح افزایش تولید روزانه 45 هزار بشکه ای نفت از میدان مشترک آزادگان
بهره برداری بلوک بخار نیروگاه غرب کارون
آغاز عملیات اجرایی طرح توسعه میدان نفتی سهراب
آغاز عملیات اجرایی مرحله دوم توسعه لایه نفتی پارس جنوبی
برگزاری آزمون استخدامی صنعت نفت
توافق تمدید صادرات گاز به عراق
سفر وزیر نفت به کشورهای آمریکای لاتین و امضای اسناد همکاری
سفر وزیر نفت به اندونزی
امضای موافقتنامه مطالعه و همکاری میدان مشترک هنگام میان ایران و عمان
کسب رتبه برتر وزارت نفت در سامانه ملی انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات
گشایش هفتمین موزه مدیریت مرکز اسناد صنعت نفت در محمودآباد
نصب سکوی فاز 11 پارس جنوبی
حضور وزیر نفت در هشتمین سمینار بین المللی اوپک در وین
اعلام نتایج آزمون استخدامی وزارت نفت
تنفیذ ساخت و نصب عرشه سکوی میدان گازی بلال
قدردانی 220 نماینده مجلس از وزارت نفت
افزایش سرانه باشگاهی بازنشستگان صنعت نفت
ابلاغ دستورعمل تشکیل باشگاه خبرگان صنعت نفت از سوی اوجی
حضور نمایندگان وزارت نفت در نمایشگاه بین المللی نفت روسیه
آغاز برداشت گاز از فاز 11 پارس جنوبی
تشکیل کارگروه فشارافزایی میدان پارس جنوبی
حفر 3 حلقه چاه توسعه ای در میدان نفتی سپهر
قدردانی رئیس جمهوری از وزیر و کارکنان وزارت نفت
برگزاری کنفرانس بهینه سازی مصرف و بهره وری انرژی
بهره برداری رسمی از فاز 11 پارس جنوبی با حضور رئیس جمهوری
سفر وزیر نفت به آفریقای جنوبی
دیدار وزیر نفت با وزیر خارجه بورکینافاسو
رسیدن تولید نفت خام ایران به روزانه 3 میلیون و 300 هزار بشکه
برگزاری نشست هم اندیشی شرکت ملی نفت با شرکت های بیمه ای
سفر وزیر نفت به مسکو برای شرکت در هفته انرژی روسیه
سفر وزیر نفت به بلاروس
سفر استانی وزیر نفت به استان فارس
کشف 4 میدان جدید نفت و گاز
آغاز توسعه میدان گازی توس
تفاهمنامه پویش اهدای بسته های آموزشی به مناطق نفتخیز
حضور رئیس جمهوری در وزارت نفت
سفر وزیر نفت به قرقیزستان و حضور در نشست سازمان همکاری های شانگهای
سفر وزیر نفت به قم و دیدار با مراجع عظام و بازدید از نمایشگاه روایت پیشرفت
دیدار وزیر نفت و وزیر برق عراق در تهران
روشن شدن مشعل نخستین چاه میدان گازی کیش
برگزاری نخستین دوره تربیت و تعالی راویان پیشرفت نفت
برگزاری آیین نکوداشت پدافند غیرعامل
سفر وزیر نفت به استان گلستان
سفر وزیر نفت به روسیه
بهره برداری فاز دوم توسعه میدان نفتی دانان
برگزاری دومین رویداد پتروتک
اعلام نتایج آزمون استخدامی وزارت نفت
قدردانی رئیس جمهور از وزارت نفت در رفع سریع اختلال سامانه هوشمند سوخت
سفر وزیر نفت به ترکمنستان
دیدار وزیر نفت با وزیر خارجه نیکاراگوئه
رتبه نخست وزارت نفت در دسترسی آزاد شهروندان به اطلاعات
برگزاری نشست وزیر نفت و رئیس ستاد اجرایی فرمان امام(ره)
امضای تفاهمنامه همکاری وزارتخانه های نفت ایران و عراق در حوزه آموزش
برگزاری چهاردهمین نمایشگاه ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان
بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه توانمندی های تولید داخل
بهره برداری از 7 طرح نفتی و گازی در سفر وزیر نفت به خوزستان
سفر وزیر نفت به ترکیه و امضای سند همکاری در حوزه انرژی
سفر وزیر نفت به ونزوئلا
حضور فعال وزارت نفت در دومین رویداد ملی روایت پیشرفت
تشکیل کارگروه تخصصی رفع ناترازی انرژی در وزارت نفت
قدردانی وزیر نیرو از وزارت نفت برای افزایش تحویل گاز به نیروگاه ها
برگزاری هفدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه و امضای 19 سند همکاری
بازدید وزیر نفت از مرکز رصد و پایش شرکت ملی نفت ایران
برگزاری نشست فوق العاده وزارتی هفتمین اجلاس سران جی ای سی اف
دریافت جایزه سال ۲۰۲۴ جی ئی سی اف از سوی ایران برای جمع آوری گازهای مشعل و قدردانی رئیس جمهوری از پیگیری های وزارت نفت برای جمع آوری گازهای مشعل
تأکید تهران و کاراکاس بر توسعه همکاری های دوجانبه در صنعت نفت در دیدار وزیران نفت ایران و ونزوئلا
بررسی توسعه یکپارچه میدان های مشترک و تجارت گاز و فرآورده بین ایران و عراق در دیدار وزیران نفت ایران و عراق
آمادگی ایران برای صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشور آنگولا در دیدار وزیران نفت ایران و آنگولا
همکاری ایران و ازبکستان در بخش انرژی
بهره برداری رسمی از میدان های نفتی سپهر و جفیر
امضای قراردادهای اجرایی طرح ملی فشارافزایی پارس جنوبی
شکست اهداف دشمنان در سلب آسایش مردم
مشعل داستان گاز در سال 1402 به پایان رسید، اما روزهای پرفروغ این صنعت همچنان ادامه دارد و روز به روز شاهد حضور فعال تر و تاثیرگذارتر این سوخت پاک در همه ارکان توسعه و رونق اقتصاد، اشتغالزایی، بهداشت، رفاه عمومی و زندگی مردم کشورمان هستیم.
آوازه صنعت گاز به دوردست ها رسیده است؛ به طوری که شاهد افتتاح طرح گازرسانی در هر کوی و برزن هستیم؛ شاید همین فعالیت های تاثیرگذار بود که دشمنان را بر آن داشت تا در سردترین روزهای سال، با آن که دمای هوای بیش از20 استان به زیر صفر درجه رسید، 40 درصد ظرفیت انتقال گاز را درعملیاتی تروریستی از مدار خارج کنند.
دشمنان این مرز و بوم آسایش مردم را در روزهای سرد هدف قرار داده و در تلاش بودند با وارد کردن آسیب جدی به زیرساخت های حیاتی صنعت گاز، از گرمابخشی به خانه های مردم جلوگیری کنند درحالی که در کمترین زمان، شرایط به حالت عادی برگشت و حماسه آفرینان گمنام شرکت ملی گاز ایران بار دیگر توطئه های پوشالی علیه رفاه اهالی ایران زمین را با شکست روبه رو کردند.
در همین حال، اعداد و ارقام و بررسی اقدام ها و عملکرد شرکت ملی گاز ایران در سال 1402 شاهد این ادعاست که تلاش های کارکنان این صنعت در همه بخش ها به ثمر نشسته و نمود عینی آن در پس آمارهای رسمی و غیررسمی به راحتی قابل استخراج است.
صنعت گاز را می توان یکی از انقلابی ترین و مردمی ترین صنایع کشور برشمرد؛ ویژگی که در «دولت سیزدهم» نمود ویژه تری یافته و شاهد ثبت اقدام های مثبت و تاثیرگذاری در آن هستیم.
با مرور تاریخ پرافتخار صنعت گاز، کارنامه ای درخشان در همه بخش ها مشاهده می شود؛ کارنامه صنعتی که این روزها به اصلی ترین زیرساخت، محرک اقتصاد و رونق تولید بدل شده است.
در عرصه بین المللی نیز چندی پیش بود که ایران در میان اعضای جی ای سی اف یکی از پنج جایزه سال ۲۰۲۴ میلادی این نهاد را برای جمع آوری گازهای مشعل به دست آورد و توافق های مطلوبی با کشورها و اعضای جی ای سی اف در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی، بخش فروش فرآورده های گازی، توسعه میدان های گازی، توسعه ایستگاه های تقویت فشار، خطوط انتقال و ذخیره سازی و... به دست آمد.
صنعت گاز افزون بر عرصه بین المللی، در حوزه داخلی نیز دستاوردهایی مهم داشته است. بدون اغراق گاز یکی از مهم ترین مولفه های تحقق سیاست های عدالت اجتماعی و محرومیت زدایی به شمار می آید که زمینه ساز افزایش رفاه و آرامش به ویژه برای مناطق کمتر توسعه یافته شده است. از سوی دیگر، انرژی یکی از مهم ترین پایه های توسعه بوده و هرکجا که گاز توسعه یافته، همزمان دیگر شاخص ها نیز رشد کرده و این روزها گاز در محروم ترین و دورافتاده ترین مناطق کشور هم خودنمایی می کند و همگان از این نعمت خدادادی بهره مند شده اند.
دومین دارنده ذخایر و سومین تولیدکننده گاز جهان، سهم بیش از 74 درصدی در سبد انرژی کشور و بهره مندی خانوارهای ایرانی از نعمت گاز، تنها بخشی از عناوینی به شمار می آید که صنعت گاز در کارنامه درخشان خود ثبت کرده است.
درصد بهره مندی خانوارهای شهری و روستایی از گاز شاید بهترین شاخص برای نمایش کارنامه گاز در حوزه محرومیت زدایی از کشور باشد؛ بر این اساس هم اکنون (تا پایان بهمن ماه 1402) بیش از یکهزار و 253 شهر و 39 هزار و 700 روستا از نعمت گاز برخوردارند و توزیع گاز میان 27.5 میلیون مشترک بخش خانگی در جریان است. این رقم بیانگر آن است که کارکنان این صنعت توانسته اند گاز را مهمان بسیاری از خانه های اهالی ایران زمین کنند.
از سوی دیگر، در بخش تولید و پالایش گاز نیز شاهد شکوفایی هستیم. ناگفته پیداست که گاز طبیعی به عنوان سوختی پاک، انعطاف پذیر و قابل دسترس، یکی از عناصر اصلی نظام کنونی انرژی جهان به شمار می آید که سبب افزایش رفاه و توسعه اقتصادی می شود. بر اساس آمارها، میانگین افزایش تولید گاز در ایران در سال های اخیر با وجود تحریم ها و محدودیت های بین المللی سالانه ۵.۲ درصد بوده، درحالی که میانگین افزایش تولید گاز در جهان طی بازه زمانی یادشده، ۲.۵ درصد بوده که این موضوع نشان می دهد افزایش تولید گاز کشور دو برابر میانگین جهانی بوده است.
افزایش40 میلیون مترمکعبی ظرفیت پالایشی کشور، کاهش 52 درصدی تزریق ال پی جی به خطوط، تعیین تکلیف مزایده گازهای مشعل پارس جنوبی و پالایشگاه های ایلام و پارسیان، برگزاری مزایده گازهای CO2 در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد و بیدبلند، امضای تفاهمنامه 800 میلیون یورویی طرح افزایش راندمان اتان در 18 فاز معادل 9 پالایشگاه پارس جنوبی، اجرای فاز 2 پالایشگاه ایلام و... تنها بخش کوچکی از اقدام های صنعت گاز در حوزه پالایشی دولت سیزدهم به شمار می آید.
از سوی دیگر با راه اندازی سه ردیف پالایشگاه فاز 14 هم اکنون ظرفیت فرآورش یک میلیارد و 74 میلیون مترمکعب وجود دارد.
در ادامه مسیر و پس از تولید گاز، اجرا و احداث زیرساخت های کلان انتقال نیز به طور همزمان با برنامه رشد تولید در دستور کار قرار داشته است. انتقال گاز از مبادي توليد و پالایشگاه ها تا مراكز مصرف از حساسيت و اهميتي بالا برخوردار است. نباید از نظر دور داشت که ایران، دارای چهارمین شبکه گسترده دنیا از نظر طول خطوط است. این شبکه به لحاظ پیچیدگی، مشابهی در دنیا ندارد و به واسطه وجود کریدورهای مختلف و رابط های بین خطوط سراسری، دارای ساختاری حلقوی بوده که آن را از شبکه های عمدتا خطی یا درختی سایر کشورهای دنیا از جمله روسیه و کانادا متمایز کرده است. صنعت گاز هم اکنون با بیش از 39 هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز فشار قوی، 91 ایستگاه تقویت فشار گاز و 333 توربوکمپرسور وظیفه تامین گاز همه بخش های کشور را به عهده دارد. زیرساخت هایی که برای ساخت آن هزاران هزار میلیارد تومان هزینه شده تا گاز تولیدی کشور به ویژه از پارس جنوبی را از جنوب به مرکز، شرق، غرب و شمال کشور منتقل کند.
توسعه خطوط انتقال و تاسيسات تقويت فشار گاز در حالي شتابي چشمگير داشته که براساس برنامه های تعريف شده، در قالب سند چشم انداز 20 ساله، طول خطوط انتقالي از 39 هزار کیلومتر کنونی بايد به حدود 70 هزار كيلومتر و تاسیسات تقویت فشار گاز نیز از 91 به 140 مورد افزايش يابد.
صنعت گاز ایران در مسیر تحول خود توانسته با شکستن مرزهای دانش، زنجیره ساخت، نصب و راه اندازی مدرن ترین و پیچیده ترین تجهیزات را به طور کامل بومی سازی کند.
این صنعت با اتکا به سرمایه انسانی متخصص و کوله باری از تجارب ارزنده در توسعه زیرساخت ها، همچنین در چارچوب شراکت راهبردی با شرکای صنعتی توانمند و شرکت های دانش بنیان، مصمم تر از همیشه، ارزش آفرین و تأثیرگذار در عرصه خدمت به کشور به پیش می رود. بر این اساس در حوزه مهندسی و توسعه با تجربه احداث پیچیده ترین شبکه انتقال گاز جهان، توانسته با هدایت هدفمند شرکت های سازنده، تجهیزات به کاررفته در تأسیسات تقویت فشار گاز را بومی سازی کند که دستیابی به این موفقیت در شرایط تحریم بوده است.
با وجود تحریم های گسترده و بی سابقه چند دهه گذشته، صنعت گاز برای تحقق برنامه های تعریف شده راهی جز خودکفایی، بومی سازی و خوداتکایی نداشت. محدودیت هایی که از سوی برخی کشورها در دستور کار قرار گرفت تلاش داشت تا مانع توسعه صنعت گاز شود، اما هم اکنون نام صنعت نفت و گاز ایران در بسیاری از حوزه ها در میان کشورها و شرکت های بزرگ صاحب فناوری خودنمایی می کند.
این صنعت هم اکنون به جایگاهی دست یافته که پیشرفته ترین فناوری های روزآمد را در اختیار دارد؛ به گونه ای که در برخی حوزه ها گوی سبقت را از رقبای صاحب نام ربوده و در فهرست نخستین های صنعت گاز جهان جای گرفته است.
توجه ویژه به توسعه و بهره مندی از نعمت گاز در دولت سیزدهم با حساسیتی ویژه در دستور کار قرار داشت و در بیش از دو سال گذشته شاهد ثبت واقع و رویدادهای مثبتی در این حوزه بوده ایم. گازرسانی به 50 شهر و 6 هزار و 354 روستا تنها بخشی از اقدام های شرکت ملی گاز ایران در طول بیش از دو سال فعالیت دولت سیزدهم به شمار می آید.
برای گازرسانی به این شهرها و روستاها، یکهزار و 472 کیلومتر خط لوله انتقال گاز و پنج ایستگاه تقویت فشار گاز اجرا و احداث شده است. بر این اساس در طول دو سال گذشته در مجموع 46 هزار کیلومتر شبکه توزیع شهری و روستایی، 836 هزار مورد انشعاب نصب و بیش از یک میلیون و 538 هزار مشترک جدید جذب شده است.
از سوی دیگر، هشت هزار مگاوات نیروگاه به شبکه گاز متصل شده و با 33 میلیون مترمکعب گاز بیشتر، مصرف گاز نیروگاه ها 20 درصد رشد داشته است. در صنایع عمده نیز شاهد افزایش 10 درصدی گازرسانی بوده ایم.
توسعه صنعت گاز در همه بخش ها همچنان ادامه دارد و امسال نیز شاهد افتتاح و آغاز عملیات گازرسانی در شهرها و روستاهای کشور بوده ایم و بهره برداری از سه هزار و 605 پروژه گازرسانی با 23 هزار میلیارد تومان کلید خورد.
خط انتقال گاز قم- محمدیه- پارچین، ایرانشهر- چابهار، جویم- بنارویه و... نیز چند ایستگاه تقویت فشار و گازرسانی به یکهزار و 56 روستا، 13 شهر و دو هزار و 518 واحد صنعتی بخش کوچکی از دستاوردهای صنعت گاز در سال 1402 به شمار می آید.
در حوزه گازرسانی به همه بخش ها نیز شاهد ثبت رکوردهایی جدید هستیم. همزمان با پایداری 100 درصدی گازرسانی به بخش خانگی و جلوگیری از قطع گاز در دورترین و سخت گذرترین مناطق، میزان تحویل گاز به نیروگاه ۱۴ درصد، صنایع عمده ۷.۲ درصد، پتروشیمی ۷.۹ درصد، سیمان ۹.۶درصد و فولاد ۹.۱ درصد افزایش داشته است.
باید در نظر داشت که صنعت گاز، رویکردی فنی- تخصصی با هدف خدمت رسانی حداکثری به کشور دارد. بر این اساس همسو با سیاست های کلان و تحقق برنامه های دانش محور در سال 1402، حدود 400 میلیارد تومان تسهیلات به 19 شرکت دانش بنیان در عرصه داخلی سازی، تجهیزات راهبردی، هوشمندسازی گاز طبیعی، جمع آوری گاز فلر پارس جنوبی با کارمزد پایین پرداخت شده تا این شرکت ها با اطمینان به سمت تعالی پیش رفته و در خدمت کشور و صنعت باشند.
دولت سیزدهم از حوزه ذخیره سازی گاز نیز غافل نمانده و در پی افزایش میزان و حجم ذخیره سازی گاز است. بر این اساس طرح شوریجه D که ظرفیت ذخیره سازی گاز را از 2 میلیارد و 250 میلیون مترمکعب به 4.5 میلیارد مترمکعب افزایش می دهد، در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار دارد.
اجرای فاز 2 شوریجه، فاز 2 سراجه، بانکول، مختار، قزل تپه و یورتشا ورامین، از دیگر اقدام های مهم صنعت گاز در حوزه ذخیره سازی به شمار می آید.
در دیگر سو، شرکت ملی گاز ایران همسو با فعالیت های توسعه ای، تحقق برنامه های گازرسانی و کاهش میزان مصرف سوخت های مایع و حفظ محیط زیست، به حوزه منابع انسانی نیز نگاهی ویژه داشته است.
بر این اساس، بیش از 68 هزار و 800 نفر از کارکنان قرارداد موقت، پیمانکاران و مشمولین بندهای «و، د» در شرکت ملی گاز ایران ساماندهی شدند.
در رابطه با ساماندهی مشمولین بند (د) تکالیف ابلاغی در خصوص تبدیل وضعیت مشمولین، درمجموع 11 هزار و 945 سمت و در رابطه با ساماندهی مشمولین بند (و) تکالیف ابلاغی در خصوص تبدیل وضعیت مشمولین، درمجموع به تعداد یکهزار و 445 سمت و نیروهای پیمانکاری نیز 48 هزار و 287 سمت محقق شد.
شفاف سازی اندازه دقیق سازمان و شناسایی همه شاغلین سازمان از جمله کارکنان رسمی، قراردادی، بند «و»، بند «د» و نیروهای پیمانکاری و احصا و ابلاغ اندازه سازمان 24 شرکت گاز استانی، شرکت انتقال گاز و پارس جنوبی و در دست اقدام بودن اندازه مابقی شرکت ها از اقدام های پراهمیت حوزه منابع انسانی و مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید.
صنعتی که یکی از مهم ترین اولویت هایش، محرومیت زدایی از مناطق مختلف به ویژه روستاها و تحقق سیاست های کلان نظام جمهوری اسلامی در حوزه عدالت اجتماعی بود، توانسته است در بسیاری از حوزه موفق عمل کند. روند گازرساني به اندک شهرهاي باقی مانده، روستاهاي بالاي 20 خانوار، صنايع و نیروگاه ها جاني تازه به این بخش ها تزریق کرده و با ورود گاز، فرآورده های نفتي که پيش از اين در اين واحدها مصرف می شد، به بخش صادرات اختصاص يافته است. با تداوم جايگزيني گاز با فرآورده های نفتي، افزون بر کاهش آلاینده های زیست محیطی و حفظ محیط زیست، شاهد ارزآوري از محل صادرات فرآورده ها هم خواهیم بود.
نقش گاز طبیعی در زندگی مردم فراتر از یک حامل انرژی بوده و این سوخت به عنوان خوراک اصلی برای تولید مواد اولیه محصولات بسیار متنوعی است که در جهان مدرن امروز و حتی آینده نمی توان از آن صرف نظر کرد.
طبق تازه ترین گزارش چشم انداز جهانی گاز، سهم این سوخت پاک در سبد انرژی جهان در سال ۲۰۵۰ میلادی ۳۶ درصد افزایش می یابد و این موضوع نشان می دهد که گاز برای بسیاری از اقتصادهای جهان، یک انرژی مقرون به صرفه، ایمن و قابل اتکاست.
در این میان ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین صاحبان ذخایر اثبات شده گاز جهان و از بزرگ ترین دارندگان شبکه توزیع داخلی گاز طبیعی، آینده روشنی پیش رو دارد و با وجود محدودیت ها و تحریم های بین المللی می تواند در تجارت، سوآپ، انتقال فناوری و... گاز به بازیگری موثر تبدیل شود.
نگاهی به دستاوردهای مجموعه پالایشی کشور در مسیر خوداتکایی
در یک سال گذشته شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گام های بلندی در مسیر خودکفایی و پایداری تولید در کشور برداشته و توانسته است رتبه برتر هجدهمین جشنواره شهید رجایی را در ارزیابی عملکرد گروه تولیدی از آن خود کند. این شرکت همچنین به همراه دیگر مجموعه های پالایشی در زمینه صدور خدمات فنی - مهندسی و همکاری با پالایشگاه های فراسرزمینی، اقدام های قابل توجهی انجام داده، ضمن آن که با اعتماد به شرکت های دانش بنیان و امضای تفاهم نامه های متعدد با آنها توانسته است در مسیر خوداتکایی گام بردارد. در این گزارش به فعالیت های برخی پالایشگاه های کشور درسال 1402 پرداخته ایم که شرح آن را در ادامه می خوانید.
پالایشگا ه های ده گانه کشور به منظور پایداری تولید و تامین فراورده های نفتی توانسته اند روزانه دو میلیون و 200 هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی پالایش کنند.
آمار 10ماه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورد ه های نفتی ایران نشان می دهد که روزانه 111.2 میلیون لیتر نفت گاز، 11 میلیون لیتر گاز مایع، 113 میلیون لیتر بنزین، 67 میلیون لیتر نفت کوره روزانه 1.5 میلیون لیتر نفت کوره کم گوگرد کشتیرانی، 5 میلیون لیتر سوخت هواپیما و 8 میلیون لیتر نفت سفید را پالایشگاه های کشور تولید و توزیع کرده اند.
ارتقای کیفیت فراورده های نفتی، همچنین حرکت به سمت کاهش تولید نفت کوره و حذف آن از جمله فعالیت ها و اولویت های در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به شمار می رود. این مهم در مجموعه پالایشگاه های کشور مورد توجه قرارگرفته که افزون بر ارتقا بخشی به کیفیت محصولات، ارزش افزوده آن نیز رونق بخش چرخه اقتصادی کشور باشد.
از جمله اقدام های شرکت های پالایشی در این زمینه، ارتقای کیفی وکاهش تولید نفت کوره در پالایشگاه آبادان است. این پالایشگاه با احداث واحدهای فرآیندی با ظرفیت210 هزاربشکه در روز، طرح تثبیت ظرفیت را باسرمایه گذاری یک میلیارد و 200 میلیون یورو اجرا کرده است.
از دیگر دستاوردهای این پالایشگاه می توان به افتتاح ایستگاه فرعی برق، رونمایی از نخســتین نسخه بهینه سازی شده موتور سوپر شارژ، رونــمایـی از مجموعه آموزش انـدازه گیری عدداکتان و جایگزینی سیستم کنترل مولد ایرانی با مولدهای ژاپنی اشاره کرد، ضمن آنکه این پالایشگاه از 6 مخزن کروی جدید در هفته دولت بهره برداری کرده است. پالایشگاه اصفهان در زمینه طرح تثبیت ظرفیت، به افزایش تولید گازوییل یورو 5 به میزان روزانه 16 میلیون لیتر، معادل تولید 100 هزار بشکه با هدف جلوگیری از انتشار 300 تن گوگرد در سال با سرمایه گذاری طرح محیطی به میزان 67 میلیارد و 848 میلیون ریال و 511 میلیون یورو اقدام کرده است.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز در این مسیر تولید بنزین را از 36 میلیون لیتر به 40 میلیون لیتر با شاخصه های منطبق با استاندارد افزایش و واحد شیرین سازی نفت سفید در سرویس قرار داده است.
در پالایشگاه لاوان طرح افزایش ظرفیت تولید روزانه بنزین یورو 4 به میزان یک میلیون لیتر اجرایی شده است. همچنین واحد تصفیه نفتا در این پالایشگاه احداث و راه اندازی شده و برای احداث واحد ایزومریزاسیون به منظور تولید 1.5 میلیون لیتر بنزین نیز گام برداشته است.
پالایشگاه های آبادان و امام خمینی (ره) شازند همسو با ارتقای کیفی سوخت و فراورده های نفتی تولیدی در پالایشگاه ها در زمینه تولید کاتالیست نیز به خود کفایی رسیده و از خروج سالانه 35 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری کرده اند. پتروپالایش اصفهان نیز همسو با طرح ارتقای کیفی سوخت و فراورده های نفتی اقدام به احداث واحد گوگردزدایی ته ماند برج تقطیر کرده است. اجرای این واحد سالانه 315 میلیون دلار سودآوری خواهد داشت. پالایشگاه بندرعباس نیز 16 واحد فرآیندی جدید در سه فاز با هدف ارتقای کیفیت محصولات سنگین، تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی برای نخستین بار و جلوگیری از تحریم های ظالمانه زیر ساخت های صنایع کشور در بین هفت کشور تولید کننده احداث کرده است. اقدام به ساخت پتروپالایشی شهید سلیمانی با ظرفیت 300 هزار بشکه در روز و پالایشگاه خوزستان با ظرفیت 180 هزار بشکه در روز، از دیگر دستاوردهای طرح ارتقای کیفی سوخت و فراورده های نفتی کشور به شمار می روند.
شرکت های دانش بنیان در صنعت پالایش و پخش نقشی مهم و حیاتی دارند. برای حمایت از شرکت های دانش بنیان و ساخت بار اول با 17 شرکت توانمند برای تولید 400 قلم کالا تفاهم نامه همکاری به ارزش 75 میلیون دلار امضا شده است.
با اجرای اقدام هایی همچون تولید دستگاه جداسازی روغن از پساب، رونمایی از دستگاه سولفورزدایی از مازوت و تولید سوخت امولسیونی شاهد کاهش آلایندگی محیط زیستی و جلوگیری از آلودگی هوا خواهیم بود. همچنین شرکت های پالایشی برای بومی سازی و انتقال دانش فنی و عملیاتی، 25 تفاهم نامه همکاری با شرکت های دانش بنیان امضا کرده اند که اجرای همزمان پروژه بومی سازی و برندسازی سیستم های اندازه گیری و ابزار دقیق به ارزش 60 میلیون دلار از جمله آنهاست.
صدور خدمات فنی و مهندسی از دیگر دستاوردهای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است؛ به گونه ای که برای همکاری با پالایشگاه های فراسرزمینی و جلوگیری از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده و رونق اقتصادی در صنعت پالایش قراردادی به ارزش 110 میلیون یورو منعقد شده است، ضمن آنکه با بومی سازی و تولید کاتالیست پالایشگاه و صادرات به کشورهای حوزه کارائیب، از شرکت های دانش بنیان حمایت شده است. تولید و صادرات کمپرسورهای پالایشگاهی نیز با حمایت شرکت های دانش بنیان ایرانی صورت گرفته است. اجرای تعمیرات اساسی و صدور خدمات فنی و مهندسی به پالایشگاه حمص سوریه از سوی متخصصان ایرانی، از دیگر اقدام های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در حمایت از شرکت های دانش بنیان است.
شرکت های پالایشی در کنار فرآیند تولید، از مسائل زیست محیطی غافل نمانده و برای بهبود محیط پیرامون، اقدام های ارزشمندی انجام داده اند که از جمله آنها می توان به افزایش 4.4 هکتار فضای سبز در سال 1401 و دستیابی به بیش از دو هزار 234 هکتار فضای سبز معادل 41.1 درصد فضای صنعتی در اختیار (فراتر از حد استاندارد قانونی: 10 درصد) اشاره کرد. در زمینه مدیریت آب و پسماند نیز نسبت به سال گذشته شاهد افزایش 3 درصدی هستیم. مدیریت بیش از 50 میلیون متر مکعب پسماند تولیدی صورت گرفته است. پیشرفت 80 درصدی پروژه های پایش آنلاین در بخش پساب (10 درصد افزایش نسبت به سال قبل) را نیز شرکت های پالایشی از آن خود کرده و توانسته اند 89 درصد از آب تازه برداشت شده در مجموعه پالایش و پخش را به سیستم بازگردانند، همچنین مصرف آب در یک سال گذشته نسبت به سال پیش از آن بیش از دو میلیون متر مکعب کاهش یافته است.
در زمینه کنترل آلودگی هوا نیز شاهد تحقق 99 درصدی حدود مجاز آلاینده های هوا در بخش منابع ثابت شرکت های پالایشی و پیشرفت 41 درصدی پروژه های پایش آنلاین در بخش هوا هستیم.
در زمینه کنترل آلودگی خاک و آب زیرزمینی نیز باید گفت که شرکت های پالایشی 99 درصد استاندارد آلاینده های خاک را رعایت کرده اند. شبکه پایش آب زیر زمینی در پالایشگا ه های تهران، امام خمینی شازند، تبریز، شیراز، کرمانشاه و بندرعباس تکمیل نیز تکمیل شده است. شبکه پایش آب زیرزمینی در پالایشگاه های آبادان، اصفهان و لاوان و ستاره خلیج فارس توسعه یافته است.
در زمینه مدیریت پسماند نیز سیستم یکپارچه کدگذاری و گزارش دهی فرآیند مدیریت پسماند در شرکت های پالایشی به کار گرفته شده است، ضمن آنکه 50 درصد از حدود 68 هزار تن پسماند تولیدی به صورت اصولی مدیریت می شود.
در مجموع می توان گفت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در سال 1401 برای اجرای پروژه های زیست محیطی بیش از 39 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری کرده است؛ این میزان سرمایه گذاری در سال 1402 نیز در ابتدای سال آینده برآورد می شود.
شرکت های پالایشی برای توسعه فعالیت های خود طرح ها و پروژه هایی را نیز در دست اجرا دارند که از آن جمله می توان به اجرای پروژه زیست محیطی با اجرای تکالیف قانونی در پالایشگاه کرمانشاه و شیراز و کاهش نفت کوره تولیدی اشاره کرد. پالایشگاه اصفهان به منظور بهره برداری از واحدهای پتروپالایشی اقدام هایی را در دستور کار دارد و هدف از آن افزایش کیفیت سوخت های تولیدی و کاهش گوگرد به زیر 10 ppm با بهره برداری از واحدهای تصفیه نفت گاز واحد آب و برق و بخار و آفسایت به ظرفیت 100 هزار بشکه در روز است.
پالایشگاه بندر عباس نیز در 3 فاز احداث و 15 واحد فرآیندی جدید را دنبال می کند. هدف از آن نیز ارتقای کیفیت محصولات سنگین، تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی برای نخستین بار و جلوگیری از تحریم های ظالمانه زیرساخت های صنایع کشور در بین 7 کشور تولید کننده با درآمد سالانه 400 میلیون دلار است.
پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند نیز اقدام به احداث واحد کک اسفنجی کرده است و هدف از آن را حذف کامل نفت کوره و تولید محصولات با ارزش مانند بنزین و نفت گاز و تولید کک اسفنجی جهت استفاده در صنایع آلومینیوم اعلام می کند.
پالایشگاه تبریز نیز بهره برداری از واحد تصفیه نفت گاز با هدف تصفیه نفت گاز با استاندارد یورو 5 را در دستور کار دارد.
پالایشگاه کرمانشاه نیز با بهره برداری از واحدهای جدید می خواهد، ظرفیت کیفی سازی محصولات و کاهش نفت کوره را افزایش دهد، ضمن آنکه برای حذف بنزن از بنزین با ظرفیت 150 بشکه در روز، واحدهای تقطیر در خلا با ظرفیت 20 هزار بشکه در روز و واحد تصفیه هیدروژنی نفت گاز با ظرفیت 8 هزار و 794 بشکه در را دنبال می کند.
برخی واحدها نظیر تولید هیدروژن، هیدروکراکر،آمین، آب ترش و واحد گوگرد سازی و برج تفکیک نفتا نیز در پالایشگاه آبادان با هدف ارتقای بهینه سازی و تثبیت ظرفیت پالایشی دنبال می شود.
پالایشگاه لاوان نیز احداث واحدهای جدید با هدف حذف فرآورده نفت کوره و تامین نفت کوره کم گوگرد برای سوخت بانکرینگ و اجرای واحد تقطیر در خلا جدید و واحد قیرسازی را در دستور کار دارد.
مرور رویدادها، فعالیت ها و دستاوردهای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در سالی که گذشت
مشعل یک سال دیگر هم با فراز و نشیب های بسیار و مشقت های کاری به پایان رسید. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان سکاندار عرصه سوخت رسانی در کشور چالش ها و مشکلات فراوانی را پشت سر گذاشت و توانست با تلاش خستگی ناپذیر کارکنان زحمتکش خود همانند سال های گذشته در مسیر پیشتازی قدم بگذارد. از سوخت رسانی در تمام ایام سال گرفته تا برنامه ریزی برای ذخیره سازی فراورده های نفتی در مخازن و انتقال آنها به مبادی مصرف از نمونه فعالیت هایی است که این شرکت به عنوان یکی از مهم ترین زیربخش های اصلی مجموعه پالایشی کشور به عهده دارد؛ البته شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران نیز به عنوان زیرمجموعه صنعت پالایش و بازوی اجرایی این شرکت در یک سال اخیر فعالیت های قابل توجهی را عملیاتی کرده است
بارها از شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به عنوان ویترین صنعت نفت نام برده شده است؛ شرکتی که با بهره گیری از توان عملیاتی بالا در 37 منطقه کشور توانسته است زنجیره تامین و توزیع سوخت را به نحو مطلوب هدایت و راهبری کند. اکنون یک سال دیگر هم گذشت و به این مناسبت، اهم اقدام ها و فعالیت های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت های تابعه آن طی سال 1402 در گزارش «مشعل» گردآوری شده است که از نگاهتان می گذرد.
مهم ترین فعالیت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت های زیرمجموعه، تامین سوخت در تمامی ایام سال است به ویژه آنکه این دغدغه و حساسیت سوخت رسانی در برهه هایی از زمان مانند ایام نوروز به اوج می رسد. براساس آمارهای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، از روز یکم تا سیزدهم فروردین ماه 1402 به طور میانگین ۱۱۳میلیون و ۹۰۰ هزار لیتر بنزین توزیع شده و بنابر آمارها، میانگین روزانه مصرف بنزین کشور در ایام نوروز در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن (1401) با رشد مصرفی معادل 6/5 درصد روبه رو بوده است. ناترازی تولید و مصرف بنزین که به ویژه در سال های اخیر با فروکش کردن ویروس کرونا روند فزاینده ای به خود گرفته، بسیار جدی است. مدیریت مصرف در ایام پایانی اسفندماه جاری و ایام نوروز سال 1403 باید به جد مورد توجه و تاکید قرار گیرد که اگر چنین نشود، به یقین برای تامین بنزین با چالش ها و مشکلات فراوان رو به رو خواهیم شد.
البته ناترازی تولید ومصرف بنزین و روند افزایشی مصرف، مسئولان را بر آن داشت تا سناریوی جدیدی را تعریف و اجرا کنند. به همین منظور طرح سامان دهی وضع کارت های سوخت آزاد موجود در جایگاه ها با هدف بهبود نظام توزیع سوخت در دستور کار قرار گرفت و متعاقب آن تمامی مجاری عرضه ملزم شدند تا نسبت به توزیع سوخت مورد نیاز خودروها آنهم با کارت سوخت شخصی اقدام کنند. مسئولان حوزه مدیریت سوخت، دلیل انجام این کار را نظارت بهتر مدیریت مصرف بهینه بنزین و پیشگیری عرضه خارج از شبکه مجاز سوخت اعلام کرده اند. با آغاز طرح سامان دهی کارت های اضطراری موجود در جایگاه های عرضه سوخت در سطح کشور، به تعداد هر سکو یک یا دو کارت سوخت اضطراری و یک قطعه به سکوی موتورسیکلت در جایگاه ها برای ارائه خدمات به شهروندانی که کارت سوخت شخصی خود را دریافت نکرده اند یا به دلایلی همراه ندارند، موجود است.
بنابرآمارهای اعلامی تا پیش از اجرای این طرح، 46 درصد سوختگیری با بنزین1500تومانی با کارت های شخصی و54 درصد سوختگیری بنزین به قیمت سه هزارتومان هم با کارت سوخت جایگاه داران انجام می شود؛ ازسوی دیگر، جمع آوری کارت سوخت جایگاه داران، تکلیف قانونی است که در قانون بودجه سال 1402 به آن اشاره شده است. بی شک با اجرای این طرح، بخش عمده ای ازاهداف تعیین شده محقق خواهد شد. سامان دهی کارت های سوخت مجاری عرضه نیازمند همت و همکاری بین دستگاهی، مردم و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است و شرکت پخش نیز نظارت و پایش لازم را به منظور به سرانجام رساندن موفقیت آمیز این طرح انجام داده است که خوشبختانه با وجود گذشت چند ماه از اجرای این طرح، نتایج آن قابل توجه بوده و همکاری لازم نیز در این زمینه صورت گرفته است.
امضای تفاهم نامه چهارجانبه سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن) میان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا و سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای، از دیگر رخدادهای حوزه پخش فراورده های نفتی بود که اردیبهشت ماه 1402 بود هدف از اجرای این تفاهم نامه که به منظور مدیریت مصرف سوخت، مدیریت هوشمند ترافیک و ایمنی جاده ها و اختصاص سهمیه سوخت به ناوگان حمل ونقل بین جاده ای براساس پیمایش است، در مرحله نخست این طرح تنها برای ناوگان حمل ونقل برون شهری اجرایی خواهد شد. طبق مصوبه سال ۹۳ شورای اقتصاد، امسال باید ۵۰ درصد ناوگان حمل بار و مسافر بین جاده ای به این سامانه متصل شوند. مجری این طرح سازمان راهداری است و سرمایه گذار این پروژه برای تجهیز جاده ها به دوربین های نظارتی بخش خصوصی خواهد بود که از طریق برگزاری مناقصه مجری طرح انتخاب خواهد شد و منابع مالی آن از محل صرفه جویی سوخت با اجرای این طرح تامین خواهد شد.حدود ۳۶۸ هزار دستگاه خودرو سنگین فعال در ناوگان حمل ونقل برون شهری به این سامانه متصل شده و تحت نظارت و پایش هوشمند چندجانبه این طرح قرار خواهند گرفت. با اجرایی شدن طرح سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن)، افزون بر مدیریت مصرف سوخت، توزیع سوخت ناوگان برون شهری به سمت عدالت محوری حرکت می کند و سبب رضایتمندی مالکان خواهد شد. پیاده سازی اولیه این طرح در سال ۱۳۹۴، صرفه جویی ۱۰ درصدی در طول بازه زمانی یک ساله در مصرف سوخت بخش حمل ونقل جاده ای را به همراه داشت.
شرکت های ملی پخش فراورده های نفتی و مخابرات ایران به منظور تامین ارتباط پایدار و امن روی زیرساخت های شبکه سوخت رسانی کشور، تفاهم نامه همکاری امضا کردند. این مهم نیز از رویدادهای مهم درحوزه شرکت پخش فراورده های نفتی ایران است.
با توجه به گستردگی شبکه سوخت رسانی در کل کشور در ۳۷ منطقه عملیاتی و ۲۳۲ ناحیه، زیرساخت ارتباطی قوی با تاب آوری بالا و پایدار جزء ضروریات است و این تفاهم نامه مشترک منشا خیر برای خدمات رسانی به مردم کشور خواهد بود. پایداری شبکه ارتباطی بیش از ۴ هزار و ۲۰۰ جایگاه عرضه سوخت بنزین و نفت گاز سراسر کشور و توزیع نظام مند فراورده های نفتی با کارت هوشمند سوخت در درجه نخست اهمیت است و همسو با همین اهداف، تقویت ارتباطات مخابراتی در مناطق شرق و جنوب شرقی کشور در دستور کار قرار گرفته است که بر این اساس و با توجه به تجربیات گذشته در زمینه حملات سایبری، بحث اهمیت امنیت تبادل اطلاعات باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
امضای تفاهم نامه سه جانبه برای تجهیز ۴۰۰ جایگاه سوختگیری گازطبیعی فشرده (سی ان جی) بین شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، قرارگاه خاتم الاوصیا (عج) و شرکت صنایع هواپیماسازی ایران (هسا) از دیگر اتفاقات خوب در سال 1402 است.این تفاهم نامه همکاری با هدف توسعه زیرساخت های صنعت سی ان جی افزایش سهم سوخت پاک سی ان جی در سبد سوخت خودروها با تاکید بر استفاده حداکثری از زیرساخت های داخلی و توان صنعتی کشور به منظور ارائه خدمات و تامین تجهیزات موردنیاز ۴۰۰ جایگاه سوخت سی ان جی بوده است. بر اساس این تفاهم نامه با استفاده از ظرفیت و توانمندی فناورانه شرکت هسا و بخش خصوصی و با تصویب منابع لازم در شورای اقتصاد، ۴۰۰ جایگاه سوخت سی ان جی در نقاط مختلف کشور ایجاد و تجهیز خواهد شد.
ایستگاه های سوخت گیری سی ان جی به تجهیزاتی نظیر میترینگ، خشک کن، کمپرسور، مخازن، توزیع کننده، تابلوهای کنترل و ... مجهز هستند و نحوه پراکندگی و استانداردهای فنی، ایمنی جایگاه های جدید از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی تعیین و اعلام خواهد شد. توسعه صنعت سی ان جی، پیرو سیاست های توسعه ای دولت های گذشته در دستور کار دولت سیزدهم نیز قرار گرفته است. معاونت پالایش و پخش فراورده های نفتی نخستین گام را در دولت سیزدهم با امضای قرارداد تولید ۴۵ هزار خودرو دوگانه سوز آذرماه سال ۱۴۰۰ بین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و گروه صنعتی ایران خودرو برداشت. بر پایه این قرارداد همکاری به ارزش حدود ۲۰ میلیون دلار، ۴۵ هزار خودرو پایه گازسوز در شرکت ایران خودرو تولید می شود که از این تعداد ۴۰ هزار خودرو تولیدی تاکسی و ۵ هزار خودرو نیز وانت خواهد بود. ایران با دسترسی به منابع عظیم گازی و بهره مندی حدود ۹۶ درصد از جمعیت کشور از نعمت گاز، زیرساخت های بسیار مطلوبی برای توسعه این صنعت دارد که نگران نبودن بابت قطعی سوخت، دسترسی آسان و سرمایه گذاری و ایجاد ایستگاه های سی ان جی با سرعت زیاد به دلیل توسعه شبکه گازرسانی و رشد و خودکفایی در تولید داخلی تجهیزات و خدمات جانبی این صنعت از آن جمله است.
تامین سوخت وسایل نقلیه زائران کربلای معلی در مسوم اربعین حسینی، موضوعی بسیار مهم برای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است. این شرکت با آنکه در روزهای عادی تمامی جاده ها و مسیرهای اصلی و فرعی کشور را تحت پوشش سوخت رسانی خود دارد، اما با فرارسیدن ایام میزبانی مشتاقان سفر به کربلا،جنب وجوش بیشتری برای خدمت رسانی پیدا می کند و در قالب طرح های ویژه، توجه بیشتری به مسیرهای منتهی به حرم حضرت اباعبدالله الحسین(ع) دارد. به ویژه آن که محدودیت های زمان شیوع بیماری کرونا هم وجود ندارد و دو سالی است که استقبال از این آیین ملی-مذهبی بسیار پرشورتر از سال های گذشته برگزار می شود. همه ساله از ماه ها قبل مدیرعامل و مدیران ستادی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با حضور درکارگروه های ویژه اربعین و برگزاری نشست های تخصصی با مدیران مناطق سی وهفت گانه شرکت های پخش مناطق به ویژه کرمانشاه، ایلام، خوزستان، آبادان، کردستان، میاندوآب، همدان و لرستان، برنامه ریزی دقیق برای گذر مطمئن از این روزها انجام دادند تا تامین و توزیع سوخت مورد نیاز مردم در این روزها بدون خلل انجام شود.
استقرار ۲۴ جایگاه سیار سوخت و ۱۶ دستگاه خودرو سوخت رسان سیار در مرزهای هفت گانه خروجی به عراق تعیین شد که نقش مهمی در کاهش بار ترافیکی جایگاه های مناطق مرزی و تسهیل سوخت رسانی داشت. همچنین ارسال ۲۰ درصد سهمیه نفت گاز روزانه برای مناطق مرزی و یک محموله ۵ میلیون لیتری نفت گاز به خارج از کشور نیز در نظر گرفته شد تا سوخت موردنیاز اتوبوس هایی را که از مرزها خارج شدند، تامین شود.
براساس مصوبه شورای اقتصاد این مجوز به وزارت نفت داده شده است که مخازن تاکسی های فرسوده به صورت رایگان تعویض شود. به همین خاطر مالکان خودروهای گازسوز که تاریخ انقضای مخزن آنها فرارسیده (۱۵ سال سن) می توانند با مراجعه به سایت gcr.niopdc.ir برای تعویض مخزن خود ثبت نام و پس از دریافت نوبت از نزدیک ترین کارگاه، مخزن خودرو خود را تعویض کنند. همچنین مالکانی که پس از ثبت نام، پیامک مشمول نبودن دریافت کردند، لازم است به مراکز معاینه فنی مراجعه کنند و چنانچه مخازن فرسوده و معیوب تشخیص داده شود، از طریق مراکز معاینه خودرو یادشده به اتحادیه تاکسیرانی استان برای تعویض مخازن معرفی می شوند. این طرح به صورت کاملا رایگان و از محل مصوبه ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر اجرایی شده است و کارگاه ها حق دریافت هیچ گونه هزینه ای برای تعویض مخزن ندارند. همه کیت ها و مخازن ساخت کشور ایران است و از محل این طرح می توان حدود ۱۰۰ هزار مخزن خودرو را تعویض کرد.
آذرماه امسال، تفاهم نامه سامانه برخط ثبت درخواست صدور کارت هوشمند سوخت با همکاری پلیس راهوار فراجا به نمایندگی شرکت پژوهش و توسعه ناجی و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی امضا شد که هدف از راه اندازی این سامانه اجرای تکالیف دولت در تبصره ۱۴ برای استفاده ۹۵ درصدی از کارت سوخت شخصی و مقدمه ای است تا این فرآیند سریع تر اجرایی شود. فرآیند صدور کارت سوخت در گذشته یک ماه زمان می برد اما با راه اندازی این سامانه، فرآیند صدور آن ۱۰ روزه شد، همه فرآیندهای بین دستگاهی با راه اندازی این سامانه حذف و درخواست ها برای خط تولید به طورمستقیم ارسال خواهد شد و حداکثر ۴۸ ساعت زمان خواهد برد. از طریق این سامانه خدمات ثبت نام کارت هوشمند سوخت در بستر اینترنت ارائه می شود؛ به این منظور، نرم افزاری در بستر اینترنت طراحی شده که با عملیاتی شدن آن افراد در هر نقطه از کشور می توانند از طریق اینترنت برای کارت هوشمند سوخت خود ثبت نام کنند. سامانه «مدیریت کارت هوشمند سوخت» به درگاه بانکی متصل می شود و هزینه ثبت نام نیز به صورت اینترنتی دریافت خواهد شد. هزینه ثبت نام کارت هوشمند سوخت هم اکنون ۱۰۰ هزار تومان است و تمامی دارندگان کارت هوشمند سوخت شامل مالکان خودروهای شخصی و موتورسیکلت ها که جامعه آماری ۳۰ میلیون نفری را تشکیل می دهند، می توانند از طریق این سامانه درخواست خود را ثبت کنند. پیش بینی می شود از طریق این سامانه، روزانه حدود ۱۵ هزار درخواست کارت هوشمند سوخت دریافت شود.
حدود چهار سال پیش سامانه دریافت فراورده های نفتی (سدف) با هدف توزیع کپسول گاز مایع و نفت سفید برای خانوارهایی که به شبکه سراسری گاز متصل نیستند، ایجاد شد تا با پایش این خانوارها، سوخت یارانه ای به دست مصرف کننده واقعی برسد و از مسیر اصلی منحرف نشود. در واقع هدف اصلی شفاف سازی عملیات توزیع و جلوگیری از عرضه خارج از شبکه، سوختی بود که در سمت دیگر مرز، با قیمتی تا ۶۰ برابر بیشتر به فروش می رسد و سامانه سدف با شناسایی تقاضای واقعی از این انحراف جلوگیری می کرد. با این حال اگرچه سامانه سدف در این مدت برای توزیع نفت سفید فعال بود، اما گاز مایع هنوز جای خود را در این سامانه پیدا نکرده بود و همین موضوع باعث می شد با وجود توزیع بیش از نیاز واقعی گاز مایع به شرکت های توزیع از سوی وزارت نفت، در بزنگاه هایی کپسول گاز در مناطقی که به گاز شهری دسترسی نداشتند، نایاب و حتی کمیاب شود و قیمت آن که با یارانه دولت، حدود ۲۸ هزار تومان بود، با قیمتی بیش از ۲۰۰ هزار تومان فروخته شود. پس از آن شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اعلام کرد که به منظور اجرای بند (ب) تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ و آیین نامه اجرایی هیئت وزیران، توزیع گاز مایع برای مصرف کنندگانی که از گاز شهری بی بهره هستند، همانند گذشته در صورتی با نرخ یارانه ای بوده و بدون تغییر انجام خواهد شد که این افراد در سامانه سدف ثبت نام و درخواست خود را از این طریق اعلام کنند.
حدود ۹۵ درصد از متقاضیان دریافت گاز مایع مشمول قیمت یارانه ای هستند که با ثبت نام در سامانه سدف، ماهانه ۴ کپسول گاز مایع به نرخ هر کپسول ۲۷۹۰۰ تومان دریافت می کنند و ۵ درصد باقیمانده که بیشتر گاز مایع را برای مصارف غیرضروری یا به عنوان سوخت دوم استفاده می کنند که با تصمیم دولت، این سوخت را به قیمت ۱۰ درصد بیشتر از قیمت گاز مایع یارانه ای دریافت خواهند کرد.
در بودجه ۱۴۰۲ مجلس در ذیل تبصره ۱۴ دولت را موظف کرده که توزیع گاز مایع تنها از طریق سدف انجام شود و آیین نامه آن را هم وزارت اقتصاد در دولت مصوب کرده است. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی نیز موظف است تنها در پالایشگاه، گاز مایع را به صورت عمده تحویل شرکت های موزع یا توزیع کننده ها بدهد که این شرکت ها زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) و سازمان حمایت از مصرف کننده و تولیدکننده این سوخت را به شکل کپسول به خانوارهایی که به شبکه سراسری گاز متصل نیستند، می رسانند.
در واپسین روزهای آذرماه، سامانه هوشمند سوخت با اختلال مواجه و فعالیت جایگاه های عرضه سوخت کشور برای ساعاتی با قطع گسترده همراه شد، تهدیدی که در همان ساعات نخست با بهره گیری از توان نیروهای فنی و عملیاتی وزارت نفت و هوشیاری مدیریت و چرخه سوخت رسانی در جایگاه های عرضه سوخت کشور آن هم در کوتاه ترین زمان ممکن مهار شد و سرعت عمل تلاشگران عرضه تامین سوخت کشور در رفع بحران پیش آمده، اجازه نداد توطئه دشمنان مورد سوءاستفاده و دستمایه فرصت طلبان قرار گیرد.
در دو سال اخیر این دومین بار است که مجاری عرضه سوخت کشور با اختلال روبه رو می شود. نخستین بار پیش از ظهر روز سه شنبه، چهارم آبان 1400 بود که خبر ایجاد اختلال درسامانه هوشمند سوخت و اختلال در روند فعالیت مجاری عرضه در خروجی خبرگزاری ها قرار گرفت و در همان دقایق نخست از سوی مسئولان وزارت نفت تایید شد. هرچند اختلال ایجاد شده سراسری بود، اما با تصمیم گیری اصولی و مدیریت شده، طولی نکشید که فرآیند سوخت گیری به روال عادی بازگشت. با ایجاد اختلال در سامانه هوشمند سوخت و قطع ناگهانی فرایند سوخت رسانی، یکباره صف های طولانی در جایگاههای عرضه سوخت تشکیل شد، اما خوشبختانه با هوشمندی دست درکاران وزارت نفت، شرایط به گونه ای مطلوب مدیریت شد و وزارت نفت بار دیگر از این چالش سربلند بیرون آمد و با اطلاع رسانی شفاف، دقیق و به موقع دسیسه ها خنثی و توفیق لازم حاصل شد.
پروژه تعیین حدود مجاز انتشار آلایندگی هیدروکربن ها (تی اچ سی) به عنوان تنها پروژه پژوهشی وزارت نفت، به مرحله نهایی جشنواره برترین های پژوهش و فناوری راه یافت و به عنوان طرح پژوهشی برگزیده کل کشور انتخاب شد. در این جشنواره که همزمان با هفته پژوهش توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد، ضمن انتخاب این طرح پژوهشی، لوح تقدیر و تندیس جشنواره را دریافت کرد.
این پروژه به منظور اجرایی سازی مفاد تفاهم نامه توسعه و ارتقای خودروهای سبک گازسوز تولید داخل (بین سازمان محیط زیست، وزارت نفت و شرکت ایران خودرو) با تقاضای مدیریت سی ان جی منعقد و موجب ابلاغ استاندارد حد مجاز متان خودروهای دوگانه سوز (بنزین و گاز) در حالت کارکرد گاز ازسوی سازمان حفاظت محیط زیست در سال گذشته شد.
تفاهم نامه های هوشمندسازی عرضه سوخت و توسعه و ارتقای زیرساخت های امنیت شبکه سامانه هوشمند سوخت کشور اوایل اسفندماه 1402 به ترتیب بین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و شرکت ارتباطات سیار (همراه اول) و بانک ملی امضا شد. هدف از این تفاهم نامه، هوشمندسازی عرضه سوخت که با حمایت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی اجرایی شده، شناسایی هوشمند خودرو در جایگاه، پلمب هوشمند ناوگان حمل ونقل سوخت و هوشمندسازی نظارت بر توزیع فراورده های نفتی است. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با استقرار دولت سیزدهم و تمرکز وزارت نفت بر توسعه بخش پایین دستی صنعت نفت، توسعه زیرساخت ها و خودکفایی و بومی سازی تجهیزات عرضه و توزیع فرآورده های نفتی را در دستور کار قرار داده است. همچنین هدف از امضای سند تفاهم نامه با بانک ملی، سرمایه گذاری در ترمینال جدید سامانه هوشمند سوخت، نگهداشت ترمینال ها در سطح شبکه، ارتقای شبکه و روزآمدسازی سیستم های نرم افزاری سامانه هوشمند سوخت کشور است.
امضای توافق نامه کارتخوان های ساخت داخل سامانه هوشمند سوخت بین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و شرکت صنایع الکترونیک شیراز و شرکت یاور همگامان کویر یزد اوایل اسفندماه 1402 یکی دیگر از رخدادهای ثبت شده در کارنامه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است. هدف از این توافق نامه استفاده از توان داخلی برای توسعه زیرساخت های زنجیره توزیع سوخت و ارتقای امنیت سامانه هوشمند توزیع سوخت در کشور است.
نیمه نخست اسفندماه 1402 همه نفتکش های فعال در انبار نفت شمال غرب منطقه تهران به سامانه جی پی اس مجهز شدند. این سامانه در انبار نفت یادشده به عنوان نخستین انبار در کل کشور و در مناطق سی وهفت گانه پخش آغاز به کار کرد و از این پس همه نفتکش های فعال در انبار نفت شمال غرب تهران از مبدا به مقصد از طریق این سامانه رصد خواهند شد. با راه اندازی این سامانه، افزون بر توزین نفتکش بدون فراورده و محتوای سوخت می تواند در صورت جداسازی تانکر از بدنه نفتکش یا حتی تغییر مسیر نفتکش به صورت حفاظتی عمل و اطلاع رسانی کند.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، شرکتی است با ارائه خدمات متعدد در حوزه سوخت رسانی بلاانقطاع در همه فصل و روزهای سال، از بهار تا تابستان داغ و از پاییز رنگارنگ تا زمستان سرد و سفید. بی تردید آنچه در این حوزه رقم خورده است و می خورد نمی تواند بازتاب دهنده همه تلاش های این مجموعه باشد. سالی که گذشت، پر بود از تلاش؛ تلاشی که همچنان پایدار ادامه خواهد یافت.
شکوفایی های صنعت پتروشیمی در سال سخت تحریم
مشعل صنعت پتروشیمی کشور به عنوان یکی از بازیگران اصلی، سودآور و مهم در اقتصاد کشور توانسته است در مسیر نقش و جایگاه اصلی خود قرار بگیرد. این صنعت با پشتوانه منابع غنی خوراک و منابع انسانی کشور این توفیق را داشته است که در مسیر توسعه فناوری و دانش فنی و توسعه پروژه های کلان خود گام بردارد و ثروت آفرینی کند. این صنعت مهم و راهبردی در تولید ثروت، سال 1402 را در حالی پشت سر می گذارد که توانسته است ظرفیت و تنوع محصول خود را به حدود 100 میلیون تن انواع محصول برساند و با تولید محصولات جدید، در مسیر تکمیل زنجیره ارزش نیز گام بردارد.
در سالی که گذشت، در ادامه برنامه های توسعه ای صنعت پتروشیمی بسیاری از پروژه های نیمه تمام در مسیر تکمیل قرار گرفتند و کلنگ برخی دیگر از پروژه ها بر زمین خورد. در سال 1402 شاهد افتتاح تعدادی از پروژه های صنعت پتروشیمی بودیم. در ابتدای سال کارخانه گاز و گاز مایع 900 و پیش تراکم کارخانه گاز و گاز مایع 1000 به بهره برداری رسیدند. در ادامه هم ایرانی ترین پروژه پتروشیمی، یعنی پتروشیمی گچساران به بهره برداری رسید. پتروشیمی گچساران جزو پروژه های روی زمین مانده و معوق بود که پس از 19 مورد توجه قرار گرفته و در فاصله حدود یک سال و اندی به مرحله بهره برداری و افتتاح رسید.
امروز که در روزهای پایانی 1402 هستیم تعدادی از پروژه های اصلی پتروشیمی در نوبت افتتاح با حضور رئیس جمهوری، وزیر نفت و مقام های عالی کشوری هستند، درحالی که مراحل پیش راه اندازی خود را شروع کرده اند. طرح پتروشیمی آپادانا خلیج فارس یکی از این پروژه هاست که اواخر اسفندماه با اتصال به شبکه برق شرکت دماوند انرژی عسلویه، یکی از گام های مهم در فعالیت های پیش راه اندازی خود را برداشته است. علاوه بر آن نخستین واحد طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس نیز با اتصال طرح به شبکه برق شرکت دماوند انرژی عسلویه در روزهای آینده وارد فاز راه اندازی می شود.
جواد اوجی، وزیر نفت چندی قبل فهرستی از طرح های آماده افتتاح صنعت نفت، گاز و پتروشیمی را که آماده بهره برداری با حضور رئیس جمهوری هستند، اعلام کرد و در میان آن پتروشیمی آرتا انرژی اردبیل، فاز یک پتروشیمی هنگام، پتروشیمی آرین متانول، پتروشیمی پتروناد آسیا، تصفیه خانه مرکزی پتروشیمی امام خمینی(ره)، واحد هوا پتروشیمی دماوند و بازسازی واحد زایلین پتروشیمی بوعلی قرار دارد.
در کنار این موارد و بنا بر گزارش های رسمی شرکت های پتروشیمی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، طرح های پتروشیمی های نخل آسماری و پتروشیمی کنگان هم مراحل پایانی ساخت خود را گذرانده و تا پایان سال یا ابتدای سال آینده، در نوبت بهره برداری قرار دارند.
یکی از تلاش های مهم صنعت پتروشیمی در سال های اخیر این بوده که مستقل از دولت بتواند روی پای خود بماند و علاوه تداوم برنامه تولید، توسعه پروژه ها از نفس نیفتد. به همین دلیل بوده است که بخش زیادی از پتروشیمی های بزرگ و اصلی و هلدینگ های بزرگ پتروشیمی به عنوان سرمایه گذار پروژه های جدید حتی در بالادستی معرفی شده و به این ترتیب بخشی از مسئله تامین خوراک برای پروژه های پایین دست خود را هم حل کرده اند. سال 1402 تعدادی طرح جدید کلید خورد و عملیات اجرایی آنها شروع شد. این طرح ها شامل طرح پتروالفین فناوران، طرح سبزواره پتروشیمی همت، طرح تبدیل گاز به محصولات با ارزش افزوده بالاتر (GTX) پتروشیمی تفتان آریا، طرح PDH/PP پلیمر کنگان، طرح پتروشیمی ابن سینا، طرح پتروشیمی سیگلو، طرح پتروشیمی بعثت کردستان، ازسرگیری طرح پتروشیمی گلستان و طرح پتروشیمی تربت حیدریه می شود. بر اساس آنچه مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرده است، هم اکنون 116 طرح پتروشیمی با حجم سرمایه گذاری حدود 100 میلیارد دلار در کشور در حال اجراست که هر یک به مرور در نوبت افتتاح و بهره برداری قرار می گیرند.
افزون بر برنامه افتتاح و بهره برداری و شروع پروژه های جدید، صنعت پتروشیمی در سال 1402 تحولات مهم دیگری هم داشته است که شاید مهم ترین آن حرکت شتابان سمت دانش بنیان شدن و تولید دانش فنی برای نیاز داخل و صادرات بوده است. نمونه این تحول مهم را در تولید لایسنس ایرانی واحد متیل دی ایزوسیانات پتروشیمی کارون باید دید. پتروشیمی کارون که یکی از شرکت های پیشرو در مسیر دانش بنیان شدن بوده، توانسته است لایسنس دانش فنی ایزوسیانات را داخلی سازی کند و در مسیر صادرات این دانش فنی قرار بگیرد. ساخت نخستین راکتور سنتز متانول ایرانی در شرکت ماشین سازی اراک و تولید کاتالیست پالادیوم و بسیاری دیگر از کاتالیست های باارزش و پرکاربرد صنعت پتروشیمی، از دیگر اقدام های صنعت پتروشیمی در نتیجه همکاری با مجموعه های دانش بنیان بوده است. در عین حال صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از فعال ترین بخش ها در ارتباط با مجموعه های فناوری و دانش بنیان در سال 1402 علاوه بر برگزاری هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست که با رویکرد حمایت از دانش بنیان ها بود، رویدادهای پتروفن و پتروکم را هم برگزار کرد که در آن فرصتی برای تعامل رودررو شرکت های فناور و دانش بنیان و شرکت های پتروشیمی و ارائه نیازهای فناورانه آنها فراهم شد.
برای صنعت پتروشیمی ایران که در افق 10سال آینده خود می خواهد از حدود 100 میلیون تن ظرفیت تولید به 200 میلیون تن برسد، داشتن برنامه مشخص برای توسعه و سرمایه گذاری یکی از الزامات است. به همین دلیل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سالی که گذشته 19 پروژه جدید به ارزش 9 میلیارد دلار در زنجیره های مختلف از جمله زنجیره متانول را جهت سرمایه گذاری داخلی و خارجی تعریف و معرفی کرد. در واقع صنعت پتروشیمی در قالب یک کل منسجم که در حال حاضر متشکل از شرکت ها و هلدینگ های بزرگ و کوچک می شود، نیازها و چالش های بلندمدت خود را پیش بینی کرده و در همین مسیر به دنبال تبدیل شدن به یک قدرت بزرگ در منطقه است. صنعت پتروشیمی با شناختی که از شرایط و نیازهای داخلی به خصوص در حوزه خوراک دارد، حرکتی به موقع در مسیر تکمیل زنجیره ارزش و تکمیل صنایع پایین دستی خود شروع کرده و سرمایه گذاری های آینده نیز در همین مسیر پیش بینی شده است.
یکی از برنامه های مهم صنعت پتروشیمی در سال 1402 که با قوت ادامه پیدا کرد و به نتایج قابل قبولی هم رسید، حرکت در مسیر بازارهای صادراتی جدید و بیشتر بوده است. بازار روسیه و ونزوئلا و چند کشور دیگر آمریکای لاتین که به واسطه دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم مسیرشان باز شد، حالا تبدیل به یکی از بازارهای اصلی صادراتی کاتالیست ها و محصولات پتروشیمی ایرانی شده اند. مشارکت ایران برای زنده کردن 12 میلیون تن ظرفیت پتروشیمی ونزوئلا در قالب نخستین قرارداد پتروشیمی فراسرزمینی اتفاق مهمی بود که در سال 1402 کلید خورد و در سال جدید مراحل اجرایی آن شروع خواهد شد. این برنامه ریزی برای صادرات یک وجهه مهم برای کشور به همراه دارد که همان ارزآوری و تزریق ارز به سامانه نیما است. بر اساس آخرین آماری که احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی اعلام کرده است، صنعت پتروشیمی در پنج سال گذشته نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار ارز به سامانه نیما تزریق کرده است. او با اعلام اینکه در سال گذشته (1401) بیش از ۱۶ میلیارد دلار برای کشور ارزآوری داشته، گفته است که در 8 ماه 1402 تولید صنعت پتروشیمی 8 درصد افزایش یافته و این به آن معناست که رقم کلی این آمار در پایان سال 1402 بیش از 16 میلیارد و یک رکورد جدید خواهد بود. سال 1403 در پیش است و بی تردید صنعت پتروشیمی در سال جدید، با پیگیری برنامه ها و طرح های توسعه این صنعت در پی آن است که اهدافی را که وعده آنها را پیش تر داده شده است، محقق سازد. کارکنان این بخش از صنعت نفت نیز همچون دیگر بخش ها هم پیمان شده اند تا با تلاش بیشتر، دست اندازهای جاده تحریم ها را هموار و با گذر از آنها، دشمنان را مایوس سازند.
همسو با اهداف مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت رقم می خورد
مشعل پیشگامی صنعت نفت در ایفای مسئولیت اجتماعی و کوشش برای زدودن غبار فقر و محرومیت از چهره جوامع نفتی، این صنعت را از دیگر دستگاه های اجرایی متمایز کرده است. اقدام های انجام شده در مسیر رونق و شکوفایی مناطق نفت خیز و گازخیز کشور شامل حوزه های آموزش، ورزش، بهداشت، راه، آبرسانی، برق رسانی، طرح هادی روستایی و خدماتی است که به طور گسترده در حال انجام است.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران با اجرای طرح های متعددی در حوزه مسئولیت اجتماعی به ویژه در دولت سیزدهم که به این مهم بیش از پیش بها داده، این توفیق را داشته که گام هایی بلند را در مسیر زدودن محرومیت از جوامع محلی بردارد. بر این اساس، بر این اساس، از ابتدای شهریور 1400 تاکنون تعداد 6 هزار و 418 پروژه به تفکیک هزار و 173 طرح آموزشی، هزار و 851 طرح ورزشی، 364 طرح بهداشتی، 476پروژه راه وشهرسازی، 213 طرح آبرسانی، 53 طرح برق رسانی، هزار و 770 طرح هادی و 518 طرح خدماتی با اعتباری بیش از 187 میلیارد ریال تعریف شده است. همچنین تکالیف تکمیلی انجام شده در سال 1402، معادل هزار و 884 پروژه بوده که به تفکیک 363 طرح آموزشی، 200 طرح ورزشی، 99 مورد بهداشتی، 102 طرح راه و شهرسازی، 70 طرح آبرسانی، 9 پروژه برق رسانی، 791 طرح هادی و 150 پروژه خدماتی که با اعتباری بالغ بر 29 میلیارد ریال اجرایی شده است. آنچه در ادامه می آید، تنها گوشه ای از خدمات شرکت ملی نفت ایران در حوزه مسئولیت های اجتماعی با محوریت مدیریت نظارت بر طرح های عمران مناطق نفت خیز است.
عملیات اجرایی احداث راه اصلی و چهار خطه کردن مسیر خرمشهر - اهواز به طول ۴۰ کیلومتر و عرض ۱۲.۲ متر با اعتبار بیش از ۳ هزار میلیارد ریال در دست اقدام است. این خط یکی از مسیرهای صادرات به مرز شلمچه و از مسیرهای پرترافیک استان خوزستان به شمار می رود و احداث آن در سال ۱۴۰۱ ابلاغ شد. در این مسیر شرکت های متعددی فعالیت دارند که به همین دلیل روزانه حدود هزار و ۱۵۰ دستگاه وسایل نقلیه در این محور تردد می کنند و چهار خطه کردن این محور از اولویت هایی است که در دستور کار مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز کشور با مشارکت اداره کل راه و شهرسازی استان خوزستان قرار دارد. چهار بانده کردن جاده خرمشهر - اهواز علاوه بر تقویت مسائل مربوط به پدافند غیرعامل در منطقه، تردد کاروان راهیان نور و زوار اربعین حسینی به سمت مرز شلمچه را نیز تسهیل می کند. همچنین تکمیل این پروژه در رشد و توسعه روستاها و مناطق کمتر توسعه یافته در طول مسیر اهمیت بسزایی دارد. کاهش مصرف سوخت و آلایندگی به مقدار ۳۰ درصد، کاهش زمان سفر و ایمنی، از دیگر مزایای اجرای این طرح است. چهار خطه کردن این محور در شکوفایی اقتصادی منطقه و تسهیل تردد یک میلیون و ۸۳۰ هزار نفر از شهروندان و کاهش تصادف های جاده ای به مقدار ۶۰ درصد تأثیرگذار خواهد بود. ترانزیت جاده ای این محور ۹۷۱ دستگاه گزارش شده است.
آبرسانی به روستای پادیک شهرستان سرباز استان سیستان و بلوچستان که جزو مصوبات سـفرهـای استانی رئیس جمهوری است، با اعتبار ۵۰ میلیارد ریال و با همکاری اداره کل آب و فاضلاب این استان به بهره برداری رسید. با توجه به فرسوده بودن تاسیسات قدیمی، در ۱۰ سال گذشته ساکنان روستا از آب تصفیه نشده چاه برای آشامیدن استفاده می کردند که با حمایت شرکت ملی نفت ایران و با ایجاد 7 هزار و 200 متر لوله خط انتقال و یک مخزن ۲۰۰ مترمکعبی و تصفیه آب موجود مردم این منطقه از نعمت آب آشامیدنی سالم بهره مند شدند. این مسئله بر جمعیت هزار و 719 نفری روستا تاثیر گذاشته و از مهاجرت این عزیزان به علت مشکلات آبرسانی جلوگیری می کند.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران بر اساس تفاهم نامه با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، ایمن سازی هوتگ های ۴۴ روستا در جنوب استان سیستان و بلوچستان را در حال اجرا دارد. اعتبار پروژه ایمن سازی و مرمت هوتگ ها و آبگیرها در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۲۶.۵ میلیارد تومان بود و در آن ساخت و بهسازی، تسطیح و پر کردن هوتگ، فنس کشی، زیرسازی آسفالت، پلکان ایجاد دسترسی و آبشخور در نظر گرفته شد. هوتگ ها در شهرستان های دشتیاری و چابهار (۴۴ روستا) مشمول این طرح هستند. سامان دهی هوتگ ها با استفاده از تجربه ریش سفیدان و افراد بومی در روستاها می تواند در آینده ای نه چندان دور روستاها را از خشکسالی و کمبود آب رهایی بخشد و مانع بروز برخی مشکلات شود. این اقدام بر جمعیت روستایی بیش از ۲۳ هزار نفری در جنوب استان تأثیر گذار بوده است. این پروژه هم اکنون در دست اجراست و پیشرفت فیزیکی قابل قبولی دارد. از آثار مثبت این طرح می توان به مواردی مانند کاهش مرگ ومیر، حفظ، احیای روستاها، افزایش جمع آوری آب و تأمین آب آشامیدنی مردم روستا و احشام، جلوگیری از خشکسالی، کنترل و بهره برداری از سیلاب، ایمن سازی و رفع نقاط حادثه خیز و زیباسازی فضای روستایی اشاره کرد.
مشکل آب آشامیدنی پایدار روستای «دول گل» شهرستان مهران با اجرای پروژه لوله گذاری خط انتقال آب ۱۰۰ میلی متری گالوانیزه به طول ۷ کیلومتر از محل اعتبارات مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران، رفع شده است. برای آبرسانی به این روستا با اعتبار ۶۵ میلیارد ریال، ۷ کیلومتر خط انتقال به سمت روستا از مخزن مادر مجتمع آب رسانی چالاب و چنگوله اجرا و این روستا از نعمت آب آشامیدنی پایدار برخوردار شده است. با تکمیل و راه اندازی این پروژه، جمعیتی افزون بر ۵۰ خانوار از نعمت آب آشامیدنی سالم و بهداشتی بهره مند خواهند شد.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت از ابتدای سال ۱۴۰۲ تاکنون با اعتبار افزون بر یک هزار و ۲۶۰ میلیارد ریال، ۹ پروژه مشترک در حوزه بهداشت و درمان با علوم پزشکی استان خوزستان را تکمیل کرده و به بهره برداری رسانده است. کمک به تجهیز بیمارستان سوانح سوختگی اهواز با اعتبار ۲۰ میلیارد ریال، کمک به تکمیل و تجهیز دانشکده دندان پزشکی اهواز با اعتبار ۲۰۰ میلیارد ریال، کمک به تجهیز بیمارستان شهدای هندیجان با اعتبار ۱۰ میلیارد ریال، کمک به خرید تجهیزات مراکز درمانی بخش مرکزی شهرستان لالی با اعتبار ۳۹ میلیارد ریال و کمک به تکمیل و تجهیز بیمارستان یا زهرا دزفول با اعتبار ۷۰۰
میلیارد ریال که در سقف اعتباری نفت به دستگاه بهره بردار تحویل شده، از جمله این پروژه ها بوده است. از میان دیگر پروژه های به بهره برداری رسیده می توان به کمک به خرید، نصب و راه اندازی ۲۰۰ دستگاه کولر اسپیلت بیمارستان های استان خوزستان با اعتبار ۱۰۰ میلیارد ریال، کمک به خرید، نصب و راه اندازی CARM بیمارستان های امام خمینی، گلستان و سینای شهر اهواز با اعتبار ۱۰۰ میلیارد ریال، کمک به خرید، نصب و راه اندازی چیلر تراکمی بیمارستان امام خمینی شهر اهواز با اعتبار ۴۰ میلیارد ریال و کمک به خرید، نصب و راه اندازی سیستم استریلیزاسیون اتاق های عمل بیمارستان امام خمینی (ره) شهر اهواز با اعتبار ۶۰ میلیارد ریال اشاره کرد.
با توجه به نقش حیاتی آب و در جهت حفظ قنات به عنوان میراثی ماندگار، شرکت ملی نفت ایران با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و با هدف ایفای نقش مسئولیت اجتماعی خود در سال ۱۴۰۱ اعتبار ۲۰ میلیارد تومانی را برای کمک به احیا و بازسازی ۲۷ قنات مهم استان خراسان جنوبی در شهرستان های بیرجند، خوسف، درمیان، بشرویه، سرایان، طبس، فردوس، زیرکوه، قاین، سربیشه و نهبندان تصویب کرد. این اقدام در زمانی کوتاه به افزایش ۳۰ درصدی بازدهی این قنات ها منجر شده است. از آثار این طرح می توان به بیابان زدایی، توسعه دامپروری و اشتغال، افزایش بهره وری آب، تأمین آب کشاورزی و آشامیدنی، رونق کشاورزی و تأثیر آن بر درآمد کشاورزان اشاره کرد. قنات یا کاریز، شریان های اقتصادی و حیاتی مناطق کویری از جمله استان خراسان جنوبی به شمار می روند که رابطه ای پایدار و منطقی با طبیعت دارند. به طور کلی ۱۴ درصد اراضی آبی کشور وابسته به قنات است. استان های یزد، کرمان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و سمنان از جمله استان هایی هستند که بیشترین کارکرد قنات را دارند. طی بررسی های کارشناسان، در خراسان جنوبی بیش از ۷ هزار رشته قنات وجود دارد که برخی از آنها به واسطه خشکسالی های متمادی و تعدادی نیز بر اثر سیل دچار تخریب و مشکل شده اند.
با تلاش مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران و همگام با دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، اعتبار ۵۰ میلیارد ریالی از محل مصوبات سفر ریاست جمهوری برای تکمیل و تجهیز فاز ۲ کلینیک ناباروری بیمارستان بنت الهدی اختصاص یافت. این کلینیک، سرانجام با هزینه کرد ۴۷ میلیارد و ۵۴۹ میلیون ریال به بهره برداری رسید و نور امیدی در دل والدین نابارور روشن شد. تجهیزاتی همچون دستگاه سونوگرافی، اتوکلاو، سلترم اویل، اتو آنالایزر و... به همت شرکت ملی نفت ایران برای این کلینیک خریداری شده است؛ کلینیکی که در آن امید به فرزندآوری دوچندان شده و انتظارها به دیداری شیرین ختم می شود. همچنین از بهمن ماه ۱۴۰۱ که به همت شرکت ملی نفت ایران، بخش آی وی اف این کلینیک راه اندازی شده است، ۴۰ والد از این طریق اقدام به فرزندآوری کرده اند که برای نخستین بار والدینی که پنج سال به دلیل نازایی برای داشتن فرزند انتظار می کشیدند با عمل آی وی اف به آرزوی خود رسیدند و فرزند دلبندشان را در آغوش کشیدند. تا پیش از تاسیس این مرکز، زوجین نابارور این استان برای درمان مجبور به مراجعه به استان های دیگر بودند، اما هم اکنون این مرکز توانایی درمان ناباروری را دارد.
تجهیز و روزآمد کردن تجهیزات و سازه های فیزیکی در بخش های درمانی، آموزشی و پژوهشی، ضمن ارتقای سطح کیفی خدمات بر کمیت خدمات نیز اثرگذار است که مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز حسب تفاهم نامه همکاری با دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، همواره کمک کننده ستودنی بوده است. عملکرد هزینه ای انجام شده در بخش نوزادان بیمارستان حضرت امام خمینی (ره) اهواز در افزایش دستگاه های پیشرفته ونتیلاتور (کمک تنفسی) که در کاهش مرگ ومیر نوزادان بدحال متولدشده از مادران باردار پر خطر نقش مؤثری داشته، از جمله این کارهای عام المنفعه صنعت نفت است که کمک های شایانی به اهداف کیفی و کمی بیمارستان کرده است. تجهیز بخش به دستگاه های فتوتراپی که برای درمان نوزادان با زردی استفاده شده و از عوارض جدی زردی نوزادان جلوگیری می کند، تجهیز بخش به دستگاه های پمپ سرم که تنظیم کننده دوز دارو به صورت دقیق با توجه به وزن کم نوزاد که خطر افزایش دوز مصرفی در صورت نبود این دستگاه وجود دارد، تجهیز بخش به مانیتورهای پیشرفته که وضعیت قلب و اشباع اکسیژن نوزادان را نمایش می دهد، از دیگر حمایت های شرکت ملی نفت است که این موارد را می توان به عنوان گام های مهم و کلیدی نام برد که در بیمارستان امام خمینی (ره) تحقق یافته است.
جنگل های زاگرس به عنوان یکی از ارزشمندترین ذخایر اکولوژیک کشور نقش زیادی در تامین علوفه، جلوگیری از بروز سیلاب، تغذیه سفره های زیرزمینی، کنترل ریزگرد و ترسیب کربن و تلطیف هوا و ایجاد محیط تفرجگاهی مناسب دارد. اما متاسفانه در سال های اخیر به دلیل خشکسالی های پیاپی، بهره برداری مفرط، کشت دیم و در ادامه آتش سوزی های ویرانگر و سرانجام رسیدگی به سن دیرزیستی درخت بلوط، به عنوان مهم ترین گونه جنگلی این ناحیه رویشی، شرایط را برای حمله آفات و امراض و خشکیدگی این گونه ارزشمند فراهم کرده است؛ از این رو مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران، همسو با طرح کمک و مشارکت برای اجرای طرح های زیست محیطی صیانت از جنگل های زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد، مشارکت در تولید بیش از ۲ میلیون اصله نهال را در دستور کار قرار داده که تامین کننده نهال مورد نیاز حدود ۱۰ هزار هکتار از اراضی جنگلی خواهد بود. با توجه به اینکه جنگل های استان کهگیلویه و بویراحمد در معرض آفت زغالی بلوط قرار گرفت، از این رو به منظور مبارزه با این آفت، همچنین غنی سازی جنگل، مبلغ ۱۰۰ میلیارد ریال به این کار اختصاص یافت که در همین ارتباط در سطح ۵۰۰ هکتار اراضی جنگلی آفت دیده محلول پاشی شد، همچنین کاشت ۱۵۰ هزار اصله نهال در سطح ۶۰۰ هکتار از اراضی جنگلی در دستور کار قرار گرفته است.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز اقدام به تخصیص ۴۵ میلیارد ریال اعتبار برای کمک به احداث سایه بان و مه پاش در مسیر موکب های مرز چذابه در استان خوزستان کرد. برای کمک به اجرای شبکه آب موکب ها و آب سردکن ها و کمک به اجرای شبکه آب سرویس های بهداشتی در مسیر اربعین در استان ایلام اعتبار ۱۰ میلیارد ریالی اختصاص داده شد.
کمک به تکمیل سایت اسکان زائران، تأمین تجهیزات سرمایشی و ساخت سرویس بهداشتی در مسیر اربعین استان ایلام با اعتبار ۲۰ میلیارد ریالی، از دیگر اقدام ها برای خدمات رسانی به زائران اربعین حسینی است.
نگاهی به دستاوردهای پژوهشی صنعت نفت با تکیه بر دانش بنیان ها
مشعل صنعت نفت به عنوان صنعتی هایتک و پیشرو همواره کوشیده است خود را با آخرین فناوری های روزآمد دنیا همراه کند. حرکت در مسیر دانش و فناوری و دانش بنیان کردن صنعت نفت، یکی از اصلی ترین اهداف در سال های اخیر بوده و این روند به ویژه در دولت سیزدهم شتاب بیشتری گرفته است. در سال 1402 و در ادامه تلاش های فناورانه و دانش بنیان صنعت نفت، اقدام های متعدد به مرحله اجرا رسیده اند و برای بسیاری دیگر از اقدام ها نیز برنامه ریزی شده است. در این مسیر اگرچه مجموعه هایی همچون معاونت پژوهش و فناوری، پارک فناوری صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت و برخی زیرمجموعه هایی که به گونه ای مستقیم با موضوع پژوهش و فناوری ارتباط داشتند، فعالیت هایی انجام داده اند، اما شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت هم به شکل مجزا در این مسیر گام های مهمی برداشته اند که مرور آنها در پایان 1402 می تواند اثرگذار باشد.
صنعت نفت در دو سال و اندی فعالیت دولت سیزدهم بویژه در سال 1402 با تکیه و اعتماد به شرکت های دانش بنیان، موفق شده است گام های ارزشمندی را در مسیر داخلی سازی انواع مختلف تجهیزات موردنیاز این صنعت بردارد.
این شرکت ها با روزآمد کردن خود در حوزه های مختلف به بالی برای پرواز مطمئن در صنعت نفت بدل شده اند؛ به گونه ای که هم اکنون بیش از 650 مورد آنها با مجموعه های مختلف صنعت نفت همکاری دارند.
موضوع ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت و بومی سازی این نیازها هر روز بیش از پیش به شکوفایی و رکوردهای جدید منتهی می شود. بر اساس آمارهای رسمی وزارت نفت، شمار طرح های تولید بار اول صنعت نفت که در دوره ای ۱۲ ماهه (تا مهرماه ۱۴۰۱) به معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری ارسال شد، افزایش ۷۸ درصدی را در مقایسه با دوره مشابه نشان می دهد و البته بدون تردید، این آمار در به روزرسانی جدید، افزایش بیشتری خواهد داشت. جواد اوجی، وزیر نفت، در دومین نمایشگاه روایت پیشرفت که بهمن ماه 1402 در مشهد برگزار شد، با تأکید بر ساخت داخل ۲۰۰ قلم کالای پرمصرف صنعت نفت در دولت سیزدهم، گفت: در آغاز دولت ۱۵۰ شرکت دانش بنیان در وزارت نفت فعال بود و امروز بیش از ۶۵۰ شرکت در مجموعه وزارت نفت کار می کنند.
درسالی که گذشت، در ادامه فعالیت های ساخت داخل، توربواکسپندر پتروشیمی شازند با مشارکت یک شرکت دانش بنیان در مجتمع گاز پارس جنوبی بومی سازی شد و این مهم بیش از ۴ هزار میلیارد ریال صرفه جویی به ارمغان آورد. در نمونه مشابه توربواکسپندر برای مجتمع گازی پارس جنوبی، هزینه ساخت نمونه خارجی این تجهیز ۳.۵ مگاواتی ساخت شرکت کرایواستار (Cryostar) فرانسه در حدود ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار یوروست که با بومی سازی آن از سوی یک شرکت دانش بنیان ایرانی، افزون بر کاهش هزینه درحدود ۳ میلیون یورو ۵۵ درصد صرفه جویی ارزی ایجاد خواهد شد.
در صورت به کارگیری موفق این تجهیز در پالایشگاه پنجم پارس جنوبی، افزون بر رفع نیازهای پالایشگاهی کشور، ایران به یکی از معدود کشورهای تولیدکننده توربواکسپندر در جهان تبدیل می شود.
در اقدامی دیگر و به دلیل عملکرد و اعتمادی که صنعت نفت به شرکت های دانش بنیان داشته است، شرکت ملی نفت ایران، تفاهم نامه استقرار مرکز راهبری میدان های هیدروکربوری را برای ۱۵ میدان نفت و گاز با شرکت های دانش بنیان امضا کرد.
اما همراه شدن صنعت نفت با مجموعه های دانش بنیان به ویژه در بخش بالادستی این صنعت به این اندازه محدود نشده و به زودی بزرگ ترین طرح دانش بنیان کشور یعنی طرح احیای چاه های کم بازه و بسته به بار نشسته و به زودی نخستین بشکه از چاه های کم بازده احیا شده را برداشت خواهیم کرد. در طرح احیای چاه های کم بازده و بسته برای نخستین بار چاه ها در اختیار شرکت های فناور و نوآور دانش بنیان بیرون صنعت نفت قرار می گیرند و می توانیم تولید چاه ها را با اعمال فناوری به بالای ۲ هزار بشکه در روز برسانیم.
یکی از حوزه های مهم ساخت داخل، دستیابی به دانش فنی تولید و داخلی سازی انواع کاتالیست های پرکاربرد صنعت پتروشیمی و پالایش بوده است. در سالی که گذشت، افزون بر تولید و بومی سازی تعداد دیگری از کاتالیست های راهبردی همچون کاتالیست پالادیوم، بخش زیادی از این تولیدات برای بازارهای صادراتی آماده و ارسال شدند.
در گامی دیگر، کارشناسان یک شرکت دانش بنیان ایرانی درسه مجتمع فولاد و پتروشیمی روسیه در حال راه اندازی واحدهای تولیدکاتالیست برای کشور هستند و قرار است بزرگ ترین پتروشیمی تولیدکننده اوره و آمونیاک جهان نیز با کاتالیست های ایرانی این شرکت وارد مدار تولید شود. شرکت نفت و گاز سرو یکی از مجموعه های قدیمی دانش بنیان در حوزه ساخت انواع کاتالیست است که افزون بر تامین نیاز داخلی، محصولات خود را به کشورهای منطقه، همچنین روسیه و ونزوئلا هم صادر می کند. ایران در حال حاضر به ساخت حدود 95 درصد انواع کاتالیست های پر کاربرد در داخل کشور دست یافته و برای رسیدن به تولید 100 درصدی نیاز خود در کنار صادرات، دورخیز کرده است؛ ورود به حوزه تولید دانش فنی و تولید انبوه کاتالیست هایی مثل کاتالیست واحد RCD برای نخستین بار در کشور از همین دست تلاش هاست.
حالا دیگر تولید کاتالیست در داخل کشور و استفاده از نمونه های مشابه داخلی در مجتمع های پتروشیمی و پالایشگاهی به یک قرار ملی تبدیل شده است.
وزارت نفت دولت سیزدهم به دور از شعار و کلیشه های معمول، پای کار برای حمایت از شرکت های دانش بنیان ماند و از مسیرهای مختلف حقوقی، مالی، اداری، اصلاح قرارداد و یا ارائه تسهیلات مختلف بانکی و شکل گیری صندوق های مالی و تضامنی، زمینه این حمایت از شرکت های دانش بنیان و فناور را فراهم کرده است. مسئله مهم در این حمایت هم این بوده است که شرکت ملی نفت ایران و دیگر شرکت های زیرمجموعه، خودشان را متعهد به همکاری با این شرکت ها دانستند تا مجموعه های خصوصی و بیرونی صنعت نفت متوجه این اعتماد و حمایت بشوند و آنها هم پای کار بیایند.
این همکاری ها به شکلی گسترده از آغاز به کار دولت شروع شد و در سال 1402 با قوت ادامه یافت؛ به نحوی که تنها در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی تهران، ۵۰ قرارداد به همراه۱۲۰ تفاهم نامه و توافق نامه به امضا رسید و معاون علمی ، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری نیز از امضای ۵۱۶ میلیون دلار توافق نامه و قرارداد نفتی بین شرکت های دانش بنیان و فعالان صنعت نفت خبر داد. به دلیل همین عملکرد بود که روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری از وزارت نفت بابت حمایت از دانش بنیان ها و کسب رتبه نخست تولید اقلام راهبردی در سال 1401 و 1402 به شکلی متوالی قدردانی کرد. بر اساس اعلام معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری تنها در فاصله شهریور ۱۴۰۱ تا شهریور ۱۴۰۲ وزارت نفت موفق به دریافت ۱۷ ابلاغیه ترک تشریفات به ارزش ۱۰۱ میلیون دلار و عقد ۳۴ میلیون دلار قرارداد قطعی تولید بار اول با شرکت های دانش بنیان شده است.
جواد اوجی، وزیر نفت هم در نمایشگاه توانمندی های تولید ایرانی در حسینیه امام خمینی (ره) گزارشی از عملکرد دولت در حوزه حمایت از دانش بنیان ها و رشد فعالیت شرکت های فناور و سیاست گذاری های انجام شده، در مورد فعالیت های وزارت نفت در این حوزه نیز توضیحاتی به مقام معظم رهبری ارائه کرد. روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز در جریان این بازدید اعلام کرد: وزارت نفت در مدت پنج سال، تقریبا ۲ میلیارد دلار توافق نامه را در هفت گروه کالایی با مجموعه های دانش بنیان امضا کرده است؛.در همین نمایشگاه بود که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور هم در جریان آخرین اقدام های وزارت نفت قرار گرفت و دستورهایی برای رفع مشکلات و تسهیل و تسریع در روند فعالیت های شرکت های دانش بنیان صادر کرد.
اما در سال 1402 در کنار عملکرد سازنده و پرکار صنعت نفت که در این گزارش تنها بخش های محدودی از آنها معرفی شدند، چند رویداد داخلی و بین المللی نیز برگزار شد که به گسترش این تعاملات بین دانش بنیان ها و شرکت های فناور و زیرمجموعه های صنعت نفت کمک زیادی کرد. رویدادهای همچون «پتروتک» که با تلاش معاونت پژوهش و فناوری وزارت نفت و پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد. در این رویداد تعداد قابل توجهی از شرکت های دانش بنیان و کارشناسان و دانشجویان در پنل های تخصصی فرصت بحث و تبادل نظر پیدا کردند و تفاهم نامه ها و قراردادهایی به امضا رسید.
افزون بر این، دو رویداد پتروفن و پتروکم و تعدادی دیگر از نمایشگاه های داخلی نیز با تاکید بر تعامل دو و چند جانبه شرکت های دانش بنیان، شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت و حامیان مالی و بانک ها برگزار شدند. با توجه به اشاره به رویدادهای بین المللی در متن، لطفا به چند مورد آن به اشاره شود.
سال 1402 سالی پر کار برای وزارت نفت بود؛ سالی پر افتتاح و پر از بهره برداری پروژه های حساس و مهم و آغاز پروژه هایی ارزشمند. در هر ماه ازسالی که گذشت، طرح های مختلفی شروع و بهره برداری شد.
راه اندازی فاز نخست شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس
آغاز رسمی عملیات اجرایی طرح توسعه میدان نفتی سهراب
افتتاح طرح پیش تراکم کارخانه گاز و گاز مایع 900
رونمایی از سند توسعه و تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی
امضای بیانیه مشترک همکاری ایران و روسیه
بهره برداری از طرح پتروشیمی گچساران به عنوان ایرانی ترین الفین کشور
برگزاری آیین آغاز رسمی برداشت گاز از فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی
برگزاری آیین رسمی بهره برداری از واحد تصفیه گازوییل (DHT) پتروپالایش اصفهان
بهره برداری از فاز نخست طرح پالایشی شهرستان مهر
بهره برداری از طرح های گازرسانی شهرستان شهرستان مهر استان فارس
افتتاح ایستگاه تقلیل فشار بصیرآباد شهرستان گمیشان
بهره برداری و آغاز عملیات اجرایی هشت پروژه مسؤولیت اجتماعی در شهرستان های اندیمشک، دزفول و مسجدسلیمان
آغاز بهره برداری از میدان های نفتی سپهر و جفیر
امضای قراردادهای اجرایی طرح ملی فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اعلام کرد:
سمیه راهپیما خدمات درمانی در ایام نوروز از حرکت نمی ایستد و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در کنار دیگر وظایف، تلاش خود را برای ارائه خدمات بهتر در این ایام بیشتر می کند. از آن جمله می توان به افتتاح سه بیمارستان در مناطق آبادان، گچساران و سرخس، اخذ نوبت دهی اینترنتی، حذف دفترچه، تسریع در روند ساخت بیمارستان نفت تهران و... اشاره کرد. این تنها بخش کوچکی از فعالیت های این سازمان به شمار می رود. خبرنگار «مشعل» گفت وگویی با سید علی جزایری، مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در روزهای پایانی سال انجام داده که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
خدمات درمانی به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم تبدیل می شود. در خدمات مستقیم، درمانگاه های شبانه روزی فعال هستند و در ارائه خدمات غیرمستقیم نیز با خرید خدمت و بیمه گری، مراکز طرف قرارداد در این ایام فعال هستند و خدماتمان پیوسته ادامه دارد و قطع نخواهد شد، ضمن آنکه شرایط مناطق مسافر پذیر مانند مشهد و محمود آباد را پیش بینی کرده ایم و در ایام خاص مانند نوروز آمار مراجعه کنندگان به دو صورت ثابت و متغیر است؛ از این رو برنامه ریزی لازم برای تامین دارو و نیروی انسانی شده است.
از آغاز انتصاب بنده تاکنون اقدام های قابل توجهی صورت گرفته است، اما باید گفت هیچگاه نمی توان برای خدمات درمانی، حد و مرزی در نظر گرفت. از زمان ورود به سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به تمامی مناطق سفر کرده و در جریان مسائل آنها قرار گرفته ام و با مراکز درمانی و مدیران مناطق نیز نشست هایی داشته ام. در بازدیدهای صورت گرفته، نیازها ارزیابی شده است. مصداق این موضوع، دسترسی به اورژانس هوایی است که برای مناطق نفت خیز جنوب طی تفاهم نامه ای با ارتش این منطقه، اکنون یک فروند هلیکوپتر امداد در اختیار بیمارستان نفت اهواز قرار گرفته است و تمام مناطق نفت خیز جنوب را تحت پوشش دارد. تجهیزات پزشکی کامل در این بالگرد مانند دی سی شوک، دستگاه اکسیژن و مانیتورینگ لحاظ شده است و از ویژگی های این بالگرد می توان به جابه جایی 6 مصدوم با برانکارد یا 3 برانکارد و 4 مصدوم سرپایی اشاره کرد. شعاع پروازی این بالگرد نیز در محدوده استان خوزستان است.
ضمن آنکه در این قرارداد ذکر شده در صورت افزایش تعداد آسیب دیده ها در یک منطقه، ارتش هواپیمایی برای جابه جایی با ظرفیت 30 نفر را در اختیارمان خواهد گذاشت.
همچنین مناطقی مانند ماهشهر و آبادان را که زیرمجموعه مناطق نفت خیز جنوب نیستند را نیز تحت پوشش داریم. مذاکراتی نیز برای مناطق عسلویه و بوشهر انجام داده ایم، تا در صورت بروز حادثه بتوانند از خدمات اورژانس هایی مناطق نفت خیز جنوب استفاده کنند.
افزون بر مواردی که اشاره شد، چه برنامه هایی در دستور کار دارید؟
تکمیل ظرفیت تخصص ها و کلینیک های تخصصی را نیز آغاز کرده ایم. در مراکز درمانی که متخصص کم است، فارغ از مناطقی که دانشگاه علوم پزشکی متخصص در آن مناطق دارد، باید تامین نیرو صورت گیرد. اکنون در بیمارستان بزرگ نفت تهران نیز جراح متخصص مغز و اعصاب مقیم به صورت 24 ساعته داریم، ضمن آنکه به دنبال جذب و توسعه بخش دندانپزشکی هستیم. در این زمینه برای بهداشت و درمان صنعت نفت تهران به دنبال تحویل ساختمانی برای پلی کلینیک دندانپزشکی هستیم. بهداشت و درمان صنعت نفت، فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته و باعث کندی در چرخه پیشرفت شده است و اکنون نگاه مثبت وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران باعث شده تا دستمان برای ارائه خدمات بیشتر به مراجعه کنندگان بازتر شود.
با توجه به اینکه ماهیت بهداشت و درمان خدماتی است، نمی توان رضایتمندی 100 درصدی از خدمات گیرندگان را داشته باشیم. اما در تلاش برای ارائه بهترین خدمات درمان به کارکنان شاغل در صنعت نفت هستیم. این روند باعث افزایش کیفیت در مجموعه می شود.
اکنون شاهد هستیم که برخی خدمات برای نخستین بار است که در سطح سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت صورت گرفته، لطفا در مورد این خدمات توضیح دهید؟
در زمینه اولین های اقدام ها می توان به ارتباط تلفنی مستقیم مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با خدمات گیرندگان اشاره کرد. جنبه مثبت آن نیز ارتباط مستقیم مدیرعامل سازمان با خدمات گیرندگان است و گوش شنوای خدمات گیرندگان در بازگویی مشکلاتشان است.
نوبت دهی اینترنتی نیز به صورت پایلوت برای نخستین بار در سطح بهداشت و درمان صنعت نفت تهران در نظر گرفته شده است و در دیگر مناطق نیز گسترش خواهد یافت.
هدف از راه اندازی این سامانه اخذ نوبت در تمام ساعات شبانه روز، صرفه جویی در زمان و عدم انتظار تلفنی، سهولت در کاربری و کسب اطلاعات بیشتر در خصوص پزشکان است. ایجاد کال سنتر و سامانه 1519 نقش موثری در رضایت بیماران و نوبت دهی کلینیک ها، پاراکلینیک و بخش های بیمارستانی داشته است و با توجه به رشد تعداد تماس ها تمام تلاش ما این است که افزایش تعداد تماس ها کیفیت کار را کاهش ندهد؛ به همین منظور، علاوه بر سامانه تلفنی ۱۵۱۹، سامانه نوبت دهی اینترنتی را راه اندازی کردیم که امیدواریم موجب افزایش میزان رضایتمندی جمعیت تحت پوشش شود.
مطالبی که به آن اشاره شد بیشتر مرتبط با مباحث زیر ساختی است، در زمینه سلامت محور بودن چه طرح ها و برنامه های در دستور کار دارید؟
در زمینه بیمار محور بودن نیز به دنبال کسب نیاز بیماران هستیم و در تهران نیز بعد از ترخیص بیمار با او تماس گرفته و سوالاتی بر اساس استانداردهای بین المللی پرسیده می شود و با این روش می توان رتبه بیمارستان را محاسبه کرد. یکی از مزایای این روش، جمع آوری مشکلات و مستند سازی و تلاش جهت رفع آنهاست. با این روش خودمان به دنبال مشکلات و رفع آنها می رویم و می توانیم سطح کیفیت خدمات را افزایش دهیم. اکنون بهداشت و درمان صنعت نفت تهران به دلیل در برگیری بیشتر افراد تحت پوشش به عنوان پایلوت انتخاب کرده ایم و در صورت رضایتمندی مخاطبین در دیگر مناطق نیز اجرایی خواهد شد.
همچنین در خصوص بهداشت خانواده و سلامت در کشور اول هستیم و در زمینه پزشکی خانواده بطور میانگین بالای 75 درصد خدمات گیرندگان تحت پوشش قرار دارند و بیش از 90 درصد برخی مناطق تحت پوشش سلامت خانواده هستند. در زمینه طب صنعتی نیز در میان دیگر دستگاه های اجرایی اولین هستیم و سال گذشته برای 117 هزار و 54 نفر معاینات سلامت صورت گرفته است.
با حذف دفترچه خدمات درمانی و الکترونیکی شدن نسخ می توان قاچاق دارو را مهار کرد. تا قبل از این کار یارانه دارو را دولت به کارخانه دار پرداخت می کرد. با الکترونیک شدن نسخ دیگر ارز با قیمت پایین به تولید کننده داده نمی شود بلکه برای تامین مواد اولیه با ارز مشابه بازار آزاد داده می شود. برای این کار سازمان تامین اجتماعی را الگو قرار داده ایم. این سازمان برای تایید نسخ الکترونیک موارد را به سازمان غذا و دارو گزارش می دهد و یارانه به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز می شود.
همچنین برای این کار با یک شرکت خصوصی قرار داد بسته ایم تا اطلاعات افراد تحت پوشش را وارد سیستم کنند و تنها با ذکر کد ملی بیمار در سرنسخه پزشکان می توان وارد سیستم الکترونیک شد.
باید این اطمینان را داد، دفترچه خدمات درمانی دارای اعتبار است و برای تمدید آن نیازی به مراجعه حضوری نیست و می توان به صورت الکترونیک این کار را انجام داد.
دفترچه ها حذف و جمع آوری نمی شود و برای سهولت کار تنها کد ملی بیمار در سر نسخه ها کافی است. چاپ مجدد دفترچه بیمه نخواهیم داشت و مخاطبین تا زمانی که بخواهد می توانند دفترچه فیزیکی خودشان را در دست داشته باشند.
نمی توان برای ارائه خدمات درمانی مناطق میان کارکنان صنعت نفت و بومیان حد و مرزی در نظر گرفت، از این رو بر خود واجب می دانیم تا در مناطقی که دسترسی به دریافت خدمات درمانی کم است، شرایطی جهت توسعه خدمات به آنها فراهم کنیم و مصداق این امر ارائه خدمات درمانی به 22 هزار و 954 نفر بیمار بستری غیرشرکتی در سال 1401 است که در سطح مناطق عملیاتی صورت گرفته است. در خدمات سرپایی نیز 313 هزار و 601 مورد در سال 1401 داشته ایم. بیمارستان نفت در برخی شهرها تنها بیمارستان است و علاوه بر ارائه خدمات به کارکنان خود به بومیان منطقه نیز خدمات ارائه می دهد. اکنون بیمارستان جم 120 هزار نفر جمعیت را تحت پوشش دارد که ضریب اشغال تخت بومیان این شهرستان، بالای 85 درصد است. تلاش داریم تا حضورمان در مناطق نیز آورده داشته باشد.
همچنین باید گفت که سال 1402 از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، 88 اردوی برای مناطق کمتر برخوردار برگزار شده است.
عمده مشکل ما در مناطق عملیاتی تامین و نگهداری نیروی متخصص است. برای علاقه مندی و ماندن آنها در مناطق در نظر داریم تا پرداختی ها را افزایش دهیم. این کار را برای جراح مغز و اعصاب بیمارستان بزرگ نفت اهواز انجام داده ایم و اکنون در این زمینه پزشک مقیم داریم.
ما شرمنده کارکنان هستیم. در چارت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بیش از 5 هزار نفر نیروی انسانی در نظر گرفته شده، اما تعداد نیروهای فعال بسیار کمتر از این میزان است. برای رفع آن بازنگری چارت سازمانی را داریم، ضمن آنکه در بهداشت و درمان یکسری پرداختی های خاص مانند کارانه پزشکان و پرستاری و حق عفونی بروز رسانی نشده است، به دنبال آن هستیم تا آنچه را مجموعه دولت تصویب می کند، برای کادر درمان نیز لحاظ کنیم تا بتوانیم کمبود نیروها را جبران کنیم.
بیمه پایه ارکان ثالث تامین اجتماعی است و به صورت مستقیم تحت پوشش ما نیستند. برای استفاده آنها از خدمات درمانی صنعت نفت، بیمه تکمیلی در نظر گرفته شده تا بتوانند از خدمات ما استفاده کنند.
سال 1403 یکی از برنامه های ما تکمیل تجهیزات و نیروهای انسانی در مجموعه هاست، برای این کار یکسری اولویت بندی در نظر گرفتیم و تجهیز نرم افزارها و روند تکمیل جذب نیروهای متخصص را دنبال می کنیم، ضمن آنکه در جذب نیروهای متخصص و غیر متخصص نیز مشکل داریم و بعد از بازنشستگی یک نیروی رسمی نمی توان برای آن جایگزینی در نظر گرفت.
همچنین سال آینده تا هفته دولت سه بیمارستان افتتاح خواهند شد، یکی از آنها بیمارستان آبادان است که نزدیک به 10 ساله متوقف شده بود و اکنون در حال انجام است. دیگری بیمارستان گچساران است که بعد از سال ها مجدد ساخت آن شروع شده است. برای ایجاد بیمارستان سرخس نیز مجوزهای لازم اخذ و تفاهم نامه منعقد شده است. اکنون ساختمان آن تمام و تجهیزات گرفته شده است و به محض گرفتن مجوز از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشورسال آینده نیز راه اندازی خواهد شد.
موضوع دیگر این است که همسو با توسعه مراکز نفتی، بحث درمان نیز دیده خواهد شد.. اگر جایی پالایشگاه و تاسیسات نفتی ایجاد می شود، باید مرکز پزشک یاری نیز در نظر گرفته شود.
برای بیمارستان تهران نیز زمینی را که مجوز آن در سال 1386 گرفته شده است، دنبال می کنیم و اکنون در حال افزایش روند اداری است. امیدواریم سال آینده شاهد کلنگ زنی و ساخت آن باشیم.
در پایان اگر مطلبی باقی مانده لطفا توضیح دهید ؟
بهداشت و درمان صنعت نفت یک واحد پشتیبان کننده است. تلاش داریم تا همکارانی که به میدان صنعت نفت وارد می شوند، اطمینان داشته باشند که در صورت بروز حادثه مجموعه به آنها خدمات درمانی می دهد.
همچنین باید همکاران اقماری اطمینان خاطر داشته باشند که خانواده هایشان پوشش درمانی مناسبی دارند و تمام تلاشمان خود را در زمینه می کنیم. بهترین ها را برایشان ایجاد کنیم. بابت کمبودهایی که هست عذرخواهی می کنیم. زیرا برخی کمبود ها به دلیل قوانین بالادستی است و ما نمی توانیم در آن دخل و تصرفی داشته باشیم و تعرفه های ما نیز بر اساس مصوب هیئت دولت است. امیدوارم همکاران ما در بهداشت و درمان صنعت نفت سال خوبی پیش رو داشته باشند.
بازار سرمایه در مسیر بهینه سازی قرار گرفت
مشعل گواهی صرفه جویی گاز در بورس انرژی به عنوان یکی از ابزارهای تشویقی و ظرفیت سازی برای تحقق برنامه های صنعت گاز در حوزه بهینه سازی پذیرش شد؛ موضوعی که مجید چگنی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در نشست خبری 14 اسفند، در آیین نکوداشت دومین سالگرد تاسیس خانه گاز ایران به آن اشاره کرد.
بورس، بازار سرمایه ای است که می تواند با بهره گیری از سرمایه های سرگردان، بازی برد- بردی را هم برای صاحبان سرمایه و هم برای اقتصاد کشور رقم بزند.نیمه اسفندماه امسال، آیینی به مناسبت دومین سالگرد خانه گاز ایران برگزار شد و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از پذیرش گواهی صرفه جویی گاز در بورس انرژی برای اجرای طرح های بهینه سازی خبر داد.
مجید چگنی با بیان اینکه پذیرش گواهی صرفه جویی گاز در بورس یکی از زیرساخت های اصلی تأمین منابع مالی برای اجرای طرح های بهینه سازی است، تاکید کرد: یکی از محورهای مهم کشور موضوع بهینه سازی است، زیرا با وجود تولید بالای گاز، شدت مصرف انرژی در کشور بسیار بالاست. در روزهایی که سرما به اوج خود رسیده بود، حدود ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین به شبکه گاز تزریق شده، اما مصرف به گونه ای است که باید مدیریت آن در بخش های مختلف را در دستور کار قرار دهیم.
معاون وزیر نفت در امور گاز افزود: در تولید گاز جهان جایگاه بالایی داریم اما متأسفانه، مصرف نیز بسیار بالاست؛ از این رو، باید بهینه سازی را در دستور کار قرار دهیم.
چگنی با تأکید بر اینکه برای اجرای طرح های بهینه سازی، نیازمند منابع مالی در این زمینه هستیم، ادامه داد: یکی از این زیرساخت ها، استفاده از بورس انرژی بر بستر بازار سرمایه است تا منابع مالی برای بهینه سازی تأمین شود.
وی ادامه داد: استفاده از گواهی های صرفه جویی گاز یکی از این مسیرهاست که در گذشته نیز قانون بر آن تأکید داشته، ضمن آنکه در روزهای گذشته این گواهی ها در بورس پذیرفته و زیرساخت ها، آماده شده است. براین اساس، شرکت ملی گاز ایران، تضمین می کند که این گواهی را صادر کند و در بورس انرژی به فروش برساند؛ این می تواند گام مهمی برای ورود سرمایه گذاران در این زمینه باشد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تأکید کرد: تکالیف قانونی مانند تعویض 4میلیون بخاری کم بازده با بخاری های پر بازده، یکی دیگر از طرح های بهینه سازی است که از سرمایه گذاران دعوت می کنیم در این زمینه که بازگشت سرمایه سریعی دارد نیز وارد شوند.
چگنی با تأکید بر این که گواهی های صرفه جویی گاز در بورس انرژی را صادر و تضمین می کنیم، ادامه داد: فراموش نکنیم که تأمین مالی از طریق این گواهی ها بسیار مطمئن است.
معاون وزیر نفت در امور گاز اظهار کرد: موضوع دیگر در این زمینه، احیای آیین نامه اجرايی ماده (26) قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی است؛ به دنبال آن هستیم تا با اعمال آن، مشترکانی که بالاتر از الگوی تعیین شده، گاز مصرف می کنند، مازاد مصرف را از طریق گواهی های صرفه جویی مصرف از بورس انرژی تأمین کنند.
معاون وزیر نفت در امور گاز در بخش دیگری از این نشست با اشاره به تحویل گاز به بخش های مختلف از جمله نیروگاه ها و صنایع گفت: با تلاش کارکنان صنعت نفت در حوزه بالادست و پایین دست، امسال به نسبت سال گذشته، مقدار تحویل گاز به نیروگاه ها ۱۴ درصد، صنایع عمده ۷.۲ درصد، همچنین پتروشیمی ۷.۹ درصد، سیمان ۹.۶ درصد و فولاد ۹.۱ درصد افزایش داشته اند.
چگنی در ادامه به تاسیس خانه گاز نیز اشاره و تصریح کرد: خانه گاز به صورت ساختارمند با شبکه سازی و بهره گیری از تجربیات کشور، با مؤسسه هایی که در بخش پژوهش فعال هستند، ارتباط گرفته است و با ساختارهای انرژی کشور مانند کمیسیون انرژی، مرکز پژوهش مجلس شورای اسلامی و... همکاری مطلوبی داشته اند.
وی با اشاره به این که دست اندرکاران خانه گاز در این مدت گزارش های خوبی تولید کرده اند، گفت: با استفاده از توان نخبگان، آینده روشنی برای خانه گاز دیده می شود، چراکه سرعت رسیدن به اهداف خانه گاز در دو سال گذشته بسیار مناسب بوده و توانسته است در بخش های مختلف کشور مؤثر واقع شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: گاز یکی از مزیت های قطعی کشور به شمار می آید و این انرژی در تولید ناخالص داخلی موثر بوده و جایگزینی برای آن وجود ندارد که بتواند چرخ اقتصاد کشور را بچرخاند.
چگنی اعلام کرد: همه صنایع بزرگ و کوچک کشور و بخش های مولد با گاز فعال هستند و این مهم نشان می دهد که باید در این زمینه سرمایه گذاری و به صورت یکپارچه و منسجم جلو برویم تا این مزیت قطعی کشور را به صورت پایدار و قطعی حفظ کنیم.
محمدصادق جوکار، رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی نیز در این نشست اظهار کرد: آگاه سازی مراکز و افراد تصمیم گیر از جایگاه گاز در امنیت ملی کشور، اقدام بسیار مهمی است که به صورت فرآیندی و نه موردی، از سوی خانه گاز در دستور کار است.
وی افزود: تاسیس خانه گاز به عنوان نهادی که بخشی از وظیفه آن پایش راهبردهای شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید، دستاوردهای خوبی در دو سال گذشته داشته است.
رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی با بیان اینکه خانه گاز با همه اندیشکده هایی که در حوزه گاز سخنی داشته اند، ارتباط برقرار کرده است، گفت: شبکه همکاران دانشگاهی و رسانه ای ما طیف وسیعی از نخبگان و خبرگان حوزه انرژی و به طور مشخص صنعت گاز را شامل می شوند.
وی ادامه داد: در زمینه تولیدات محتوای پژوهشی و دانشگاهی نیز ارتباط خوبی با دانشگاه ها گرفته شده و حمایت از پایان نامه های مرتبط با گاز را ترتیب اثر داده ایم.
جوکار با اشاره به این که بخشی از اقدام های خانه گاز معطوف به این است که ضرورت تقدم مدیریت تقاضا بر عرضه را با عدد و رقم برای شخصیت های حقوقی و حقیقی تصمیم گیر در حوزه انرژی تبیین کند، گفت: آگاه سازی مراکز و افراد تصمیم گیر از جایگاه گاز در امنیت انرژی کشور اقدام بسیار مهمی به شمارمی آید که به صورت فرآیندی و نه موردی از سوی خانه گاز در دستور کار است. تداوم این روند سبب شده تا تصمیم گیران نسبت به اثرات تصمیم های خود بیشتر آگاه شوند.
خانه گاز ارتباط خوبی با اصحاب رسانه برقرار کرده و توانسته است در نشست های متعدد به تبیین راهبردهای صنعت گاز بپردازد.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران نیز گفت: خانه گاز که به ابتکار مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تاسیس شده، محلی برای ارائه نظرات و تصمیم سازی بر پایه دیدگاه نخبگان دانشگاهی و خبرگان صنعت گاز است.
محسن مظلوم فارسی باف افزود: خانه گاز در دو سال گذشته توانسته اقدامات ارزنده ای در زمینه تبیین گاز و ارزش این نعمت الهی، به سرانجام برساند.
وی تاکید کرد: برگزاری میزگردهای متعدد با موضوعات مشخص صنعت گاز مثل ناترازی و بهینه سازی گاز از جمله اقدام های مهم این نهاد در اطلاع رسانی و تصمیم سازی بوده است.
سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران نیز با اشاره به پذیرش گواهی های صرفه جویی گاز در بورس انرژی گفت: برآورد می شود ظرفیت کاهش مصرف گاز با پذیرش این گواهی ها به 10 میلیارد مترمکعب برسد.
ساجد کاشفی افزود: بهینه سازی مصرف گاز یک موضوع فرابخشی بوده و موفقیت در آن، نیازمند اقدام و همکاری همه دستگاه های مسئول است.در آیین نامه بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست، صراحتا به صدور گواهی صرفه جویی گاز به عنوان یکی از ابزارهای موثر این بازار تاکید شده است.
سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: از سوی دیگر براساس مصوبات سومین جلسه شورای عالی انرژی کشور که در آبان ماه سال جاری برگزار شد، موضوع صدور گواهی های صرفه جویی دوره اوج و غیراوج به صراحت مطرح شد. همچنین در بند «پ» ماده 47 پیش نویس برنامه هفتم توسعه و در نقشه راه انرژی کشور که در ستاد اقتصادی دولت به تصویب رسیده، صدور گواهی های صرفه جویی گاز یکی از راهکارهای تشویق بهینه سازی به منظور کاهش ناترازی انرژی کشور ضروری برشمرده شده است.
وی با بیان این که برآورد می شود ظرفیت کاهش مصرف گاز با پذیرش گواهی صرفه جویی در بورس۱۰ میلیارد مترمکعب باشد، گفت: شیوه صدور گواهی صرفه جویی گاز از این قرار است که سرمایه گذاران و علاقه مندان حوزه بهینه سازی طرح های خود را به دبیرخانه بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست که در معاونت علمی ریاست جمهوری واقع است ارائه می کنند و پس از طی مراحل تصویب خواهی، در صورت تصویب طرح، عامل صرفه جویی نسبت به اجرای آن اقدام می کند.
کاشفی افزود: پس از آن، میزان صرفه جویی محقق شده از سوی یکی از شرکت های اندازه گیری و صحه گذاری (M&V) مورد بررسی قرار می گیرد و شرکت ملی گاز ایران به میزان صرفه جویی مورد تایید قرار گرفته، نسبت به صدور و ارائه گواهی صرفه جویی به عامل صرفه جویی یا سرمایه گذار اقدام می کند.
سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران در خصوص طرح هایی که آماده صدور گواهی صرفه جویی هستند، گفت: طرح تعویض و جایگزینی 4.1 میلیون بخاری با بازدهی بالا با برچسب AوB به جای بخاری های مرسوم با بازدهی کم، طرح تعویض کوره های آجری هافمن با کوره های آجر تونلی و... ازجمله این طرح هاست.
کاشفی تهیه و تدوین اطلس بهینه سازی مصرف گاز در کشور و همکاری با سازمان ملی بهره وری در درج پروژه های بهینه سازی مصرف گاز در برنامه و ارزیابی بهره وری استان های کشور را از مهم ترین این برنامه ها خواند.
پاسخ تاریخی به بهانه 29 اسفند، روز ملی شدن صنعت نفت
مشعل - با رسیدن به 29 اسفند و سالروز ملی شدن صنعت نفت در سال 1329شمسی و طرح خلع ید از شرکت نفت ایران، این پرسش مهم مطرح می شود: «شرکتی که طی چند دهه و با فعالیت مستقیم، منابع نفتی ایران را در اختیار داشته، با چه عنوانی فعالیت می کرده و در منابع ایرانی به چه عنوان معروف شده است؟» در نوشته یونس صادقی، کارشناس مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت به این موضوع پرداخته شده است.
در کتاب پنجاه سال نفت، اثر مصطفی فاتح (از مدیران ارشد نفتی) که یکی از منابع بسیار مهم تاریخ نفت ایران است، از شرکت نفت با عنوان «شرکت نفت ایران و انگلیس» یاد شده و همین طور در برخی فیلم های سینمایی سالیان اخیر نظیر فیلم «خائن کشی»، مسعود کیمیایی با موضوع اوراق قرضه ملی در دوران نخست وزیری مصدق، از عنوان «شرکت نفت ایران و انگلیس» استفاده شده است؛ اما آیا براستی این عنوانی که در منابع ایرانی آمده، با اسناد و متون تاریخی همخوانی دارد؟
زمينه های تاريخي تأسيس شركت نفت انگليس و ايران به قبل از اکتشاف نفت در ایران برمي گردد. جست و جو برای نفت در خاورمیانه برای نخستین بار از سوی شرکت امتیازات حفاری آغاز و دو چاه بین سال های 1891 و 1893 میلادی در نزدیکی بوشهر و جزیره قشم حفاری شد که ناموفق بود.
در 26 مه سال 1908 مصادف با 5خرداد سال1287 با تلاش مهندسان و کارگران، نفت درچاه شماره (يك) مسجدسليمان فوران كرد. اين امر منجر به تغييرات بنيادی در کشور و ورود عناصر خارجي شد. با ورود انگلیسی ها به مناطق نفتی جنوب، لزوم تشكيل شركت نفت انگليس و ايران مطرح شد. این شرکت در سال 1288 و با سرمايه 2هزار پوند تشكيل و در لندن ثبت شد(نک فاتح، 1335: 285) نام اولیه این شرکت در مکاتبات رسمی و بین المللی Anglo-Persian Oil Company بود و از سال 1935 میلادی به بعد نیز با تغییر عنوان به Anglo-Iranian Oil Company مشهور شد. شرکت نفت با آرم بی پی و با رنگ های سبز، سفید و قرمز در جهان فروخته می شد.(همایونفر، 1324: 33)
زمزمه های ملی شدن صنعت نفت و از دور خارج شدن شرکت نفت انگلیس و ایران از دوره شانزدهم مجلس شورای ملی و با تلاش های دکتر محمد مصدق شکلی جدی به خود گرفت. براساس روایات منابع تاریخی، اولین جلسه کمیسیون نفت، روز پنجشنبه 5 تیر سال 1329(26 ژوئن 1950 ) تشکیل و در آن جلسه هیأت رئیسه آن انتخاب شد.
دکتر مصدق در نامه ای به روزنامه اطلاعات مورخه 29 آبان سال 1329 در مورد قرارداد الحاقی نفت، آن را مغایر استیفای حقوق ملت ایران دانست و تاکید کرد که این قرارداد، باعث سلب حقوق ملت ایران می شود. (ترکمان، 1375: 130) در جلسه پانزدهم کمیسیون نفت، سپهبد رزم آرا، نخست وزیر و چند تن از اعضای کابینه به منظور دفاع از لایحه قرارداد الحاقی حضور یافتند. جمال امامی با عنوان این مطلب که لغو قرارداد 1933 به صلاح نیست، از طرف اکثریت اعضای کمیسیون خواستار این شد که دولت با شرکت نفت مذاکره و قرارداد منصفانه تری به مجلس پیشنهاد کند.
رزم آرا در پاسخ به سؤالات اعضای کمیسیون نفت، از مذاکرات با شرکت نفت خبر داد (جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران و کودتای 28 مرداد 1332، بی تا: 15). او همچنین با اشاره به نظر کارشناسانی که مامور مطالعه نفت شده بودند، ملی کردن نفت در ایران را غیرعملی دانست (هوشنگ مهدوی، 1375: 53). پس از آن مصدق در کمیسیون نفت، نطق های مفصلی را درباره این لایحه نفت انجام داد(نک: جعفری قنواتی، 1380: 175). سپس نظریه سیاست منفی را به پیش برد که مبارزه بر ضد استقرار مجدد سلطه استبدادی و فراهم آوردن امکانات انتخابات آزاد، از الزامات آن به شمار می رفت. این نظریه از اواخر مجلس پانزدهم وارد مرحله جدی خود شد و در مجلس شانزدهم ادامه یافت(نطق های دکتر مصدق در دوره شانزدهم مجلس شورای ملی، ج1، 1357: 10). در کابینه حسین علاء که پس از رزم آرا روی کار آمده بود، کمیسیون نفت، لایحه مربوط به ملی شدن نفت را برای تصویب با مهلت دو ماه به مجلس فرستاد (فرمانیان، 1378: 558). در نهایت روز 29 اسفند 1329/ 20 مارس 1951هر دو مجلس طرح قانون ملی شدن صنعت نفت را در سراسر کشور تصویب کردند (عامری، 1388: 350).
طرح خلع ید و ملی شدن صنعت نفت در تاریخ 10 اردیبهشت سال 1330/ 1می 1951 به تصویب دو مجلس و توشیح شاه رسید و در نتیجه شرکت نفت انگلیس و ایران و دولت انگلیس، به دولت ایران بشدت اعتراض کردند که این اختلافات به دیوان داوری ارجاع داده شد (شجیعی، 1383: 228). به این ترتیب نفت ایران ملی و در اختیار دولت قرار گرفت.
جدا از ملی شدن صنعت نفت و خلع ید از شرکت نفت، موضوعی که در بین پژوهشگران تاریخ نفت دیده شده، استفاده از عنوان اشتباه «شرکت نفت ایران و انگلیس» به جای استفاده از عنوان دقیق و درست «شرکت نفت انگلیس و ایران» است که با توجه به سیر تاریخی عنوان این شرکت که در نوشتار حاضر به آن اشاره شد و همچنین رجوع به اسناد این شرکت در مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت، بخصوص در آرشیوهای کارگری و کارمندی پالایشگاه آبادان که عنوان و لوگوی شرکت نفت انگلیس و ایران در پرونده های پرسنلی افراد شاغل در این شرکت وجود دارد و همچنین رجوع به منابع اصلی این شرکت نظیر نشریه تخصصی نفت، براحتی می توان به عنوان اصلی آن پی برد و از جایگزین کردن عنوان غیرعلمی اجتناب کرد.
شهید دکتر محمدجواد باهنر، کابینه خود را به مجلس معرفی کرده بود؛ اما وزیر پیشنهادی قبل از رأی اعتماد مجلس، با چند تن رهسپار کنفرانس اوپک شده بود. تا آنجا که به یاد دارم در این هیأت از کارشناسان مدیریت بین الملل و امور اوپک، کسی همراه وزیر پیشنهادی نبود که از سوابق و پیشینه بحث ها و مذاکرات اطلاع داشته باشد.
از آنجا که با عزیمت وزیر پیشنهادی به خارج از کشور، وضع مدیریت وزارت نفت نامشخص بود، در نامه ای کوتاه و فوری، درباره مدیریت وزارت نفت استفسار کردم. شهید باهنر نیز بسرعت پاسخ داد که تا بازگشت وزیر پیشنهادی، به اداره وزارت نفت ادامه دهم.
وزیر جدید تا چند روز پس از بازگشت از اوپک به وزارت نفت نیامد. بالاخره در روزی که طبق اطلاع به ساختمان شرکت ملی نفت ایران در خیابان طالقانی (تخت جمشید پیشین) می آمد، به آنجا رفته و مدیران شرکت ملی نفت را به وی معرفی کردم.
مهندس غرضی، مسلح به وزارت نفت آمده بود! فردای آن روز یا سه روز پس از آن، برای معرفی هیأت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی رفتیم. با وجود اعلام آمادگی من برای معارفه با مدیران شرکت ملی گاز ایران، موضوع از سوی او پیگیری نشد و معارفه به پایان نرسید.
از زمان حضور مهندس غرضی در وزارت نفت، طبعا ادامه کار کفالت متوقف شد؛ اما کار معاونت گاز را تا معرفی معاون جدید در امور گاز ادامه دادم. پس از استقرار وزیر جدید نفت، به دیدار وزیر در خیابان طالقانی رفته و طی ملاقاتی به او گفتم: عده ای گمان می کردند که بیایند و وزارت نفت را فتح کنند! من به غیر از آنکه مسؤولیت های مهندس تندگویان و مهندس بوشهری را عهده دار بودم، خودم نیز به عنوان مدیرعامل شرکت ملی گاز، رئیس هیأت مدیره شرکت نفتکش و نیز عضو هیأت مدیره شرکت پتروشیمی ایران و ژاپن کار می کردم.
اعلام کردم که از همه سمت های خود استعفا می دهم تا ابواب فتوح به روی شان گشاده باشد! وزیر از عبارت «ابواب فتوح» خنده اش گرفت و کاغذ استعفا را دادم. در ادامه، چون فکر می کردم وزیر جدید با سیستم رتبه بندی صنعت نفت آشنا نباشد، گفتم: درجه من مثلا سرگردی یا سرهنگی است؛ اما در پست تیمساری مشغول کار بودم و می توانم (حاضرم) در سمتی مطابق رتبه شخصی ام کار کنم. در ادامه پرسیدم: آیا خودم کاریابی کنم یا شما کاری (سمتی) را برای من خواهید یافت؟ پاسخ این بود که «به شما خبر می دهم.»
برای اینکه پاسخ شما را کامل داده باشم، حدود 6 ماه پس از این دیدار در وزارت نفت به انتظار ارجاع کار ماندم. در مجموع، سه جزوه هم به شرح سرفصل های زیر نوشتم:
1 ـ تمهیدات و اقدامات انجام شده برای تأمین سوخت مورد نیاز در سال نخست جنگ تحمیلی؛ این جزوه نشان می داد که همه کارکنان صنعت نفت بویژه همکاران پالایش و پخش چگونه از هر فرصتی به شایستگی و با بهترین تدبیرها و بیشترین تلاش ها و فداکاری ها با وجود نرسیدن محصولات پالایشی از پالایشگاه آبادان توانستند سوخت مورد نیاز را برای هموطنان عزیز و جبهه های جنگ تأمین کنند.
2 ـ بحثی پیرامون نیروی انسانی وزارت نفت؛ در این جزوه نیز تحولات و اثرات تصمیمات و تغییرات بر نیروی انسانی وزارت نفت بررسی شده و راهکارهای بهبود کیفیت و افزایش کارایی و بهره وری نیروی انسانی با استفاده از نیروی انسانی موجود مطرح شده بود.
3 ـ پیشنهاد برای افزایش امنیت صادرات نفت که با توجه به اخبار رسیده در مورد انعطاف و افزایش نقاط صادراتی عربستان سعودی و امکان صادرات از دریای سرخ، علاوه بر خلیج فارس نوشته شده بود.
به هر حال، به این دلیل که از سوی وزیر جدید در مورد تعیین کار و سمت خبری نشد، همراه با تعدادی از دوستانی که شرایطی همچون من داشتند، از حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد ابطحی در قم خواستیم که «چون در وزارت نفت به دوستان کاری ارجاع نمی شود و کاری ندارند و امکان انتقال سوابق از صندوق بازنشستگی نفت هم وجود ندارد، بنابراین، ما در سازمان ها، وزارتخانه های دیگر مشغول شویم و درخواست مأموریت برای وزارت نفت ارسال شود که به این ترتیب سوابق خدمت ما هم محفوظ بماند.»
در پاسخ این تماس، اعلام شد که با مأموریت ما موافقت می شود.
تا آخر سال 1360 به دفترم در وزارت نفت می رفتم و از اوایل سال 1361 در معاونت برنامه ریزی «سازمان صنایع ملی» مشغول شدم. دلیل انتخاب این سازمان آن بود که معاونت برنامه ریزی این سازمان، هیچگونه ارتباط کاری با وزارت نفت نداشت. چند مکاتبه از طرف سازمان صنایع ملی به وزارت نفت ارسال شد؛ اما برخلاف قول داده شده قبلی وزیر نفت، مورد اقدام و موافقت قرار نگرفت.
کارخانه سازنده موتور دو زمانه گازوییلی فیربنکس مورس در ایالت کانزاس آمریکاست. این کارخانه فعالیت خود را در سال 1202 به عنوان کارخانه سازنده ترازو آغاز کرد و در ادامه، کار خود را با ساخت پمپ ها، موتورها، آسیاب های بادی، تراکتورها و سایر دستگاه های صنعتی گسترش داد. این موتور گازوییلی برای آموزش عملکرد موتورهای دو زمانه در آموزشگاه حرفه ای مورد استفاده قرار می گرفت. رشته مکانیک جزو دروس سال دوم و سوم کارآموزان محسوب می شود. این موتور هم اکنون در بخش کارگاه مکانیک موزه کارآموزان در معرض دید عموم قرار دارد.
آموزشگاه حرفه ای آبادان در سال 1312 خورشيدی (1933ميلادی) تأسيس شد. این آموزشگاه محل آموزش کارگران پالایشگاه نفت آبادان بود که در آن مهارت های لازم مانند برق، مكانيک و فرایند پالایش به کارگران و نیروها آموزش داده می شد.
اتاق های پنجگانه، محوطه و كارگاه های مختلف مانند فلزکاری، تراشکاری و نجاری بخش های مختلف این موزه را تشکیل می دهند. در این موزه کارگاه ها، ابزار و وسایل حرفه های صنعتی، اسناد و مدارک صنعت نفت، عکس های کارآموزان طی دوره های مختلف و سایر اشیای مربوطه به نمایش گذاشته شده است.
غزالی در کتاب کیمیای سعادت، روزه را به سه درجه تقسیم کرده است: روزه عوام، روزه خواص، روزه خاص الخاص. روزه عوام که کمترین درجه است و آخرین تلاش و نهایت حد آن نگهداری شکم و دامن است. روزه خواص که اعضا و جوارح را از ناشایست نگه دارند، چشم نگاه بد نکند و گوش بد نشنود و دست بد ندهد و بد نگیرد و پا بد نرود و وقت افطار از حرام و غذای شبهه ناک نخورد و از حلال هم پرخوری نکند و بین بیم و امید باشد که نداند روزه اش پذیرفته شده است یا خیر؟ روزه خاص الخاص که بالاترین درجه است؛ علاوه بر آن چه گفته شد، دل را از اندیشه غیر خدا نگه دارد و این درجه صدیقان است.
امام علی (ع) می فرماید: چه بسیار روزه داری که بهره ای نیست او را از روزه به غیر از گرسنگی و تشنگی و چه بسیار عبادت کننده ای که نیست او را بهره ای از عبادت به غیر از رنج، ای خوشا خواب فهمیدگان که بهتر از بیداری و رسم احمقان است؛ زیرا که خواب مقربان چون به نیت صحیح و قلب طاهر واقع می شود، از جمله عبادات ایشان است؛ بلکه ارواح آنها در عالم قدس با ارواح پیامبران و جانشینان آن ها و برگزیدگان از مومنین محشور می شود و بر اسرار غیب یا رؤیاهای صادقه آگاه می گردند و راهی از راه های قرب ایشان است و افطار دانایان چون روی خرد است و آنگونه که خدا خواسته، افطار می کنند، بهتر است از روزه احمقان که روزه را وسیله خودفروشی کرده و به تظاهر و تکبر ممزوج می گردانند و به شرایط روزه عمل نمی کنند. روزه تنها دهان بستن از خوردن و آشامیدن نبوده؛ بلکه تمرین برای توفیق یافتن در انجام خدمات خیرخواهانه انسانی نیز است.
در ميان تمامي عباداتی كه خدای متعال بر بندگان خويش واجب فرموده، بدون ترديد «روزه» از جايگاه ويژه اي برخوردار است؛ چرا كه در كلامي قدسي، خداوند اين عمل بزرگ را منتسب به خود کرده و پاداش آن را نيز خود به عهده گرفته است: رسول خدا(ص) از جانب خداوند مي فرمايد: «آن حضرت عِزّ شأنه فرموده كه: روزه از براي من است و مختص به من و من خود ثواب او را چنانكه لايق به من است، به روزه دار خواهم داد».
همچنین در شرافت قدر اين عبادت، همان بس كه در روايات اسلامي آن را به عنوان سپر و محافظي در برابر آفات و خطرات دنيوي و عذاب اخروي معرفي كرده اند، كما اينكه امام صادق (ع) از جد گرامي اش حضرت رسول (ص) نقل مي فرمايد كه آن حضرت (ص) فرموده اند: «روزه سپري است براي روزه دار از آفت هاي دنيا و مانعي است از عذاب آخرت براي او.»
اما بايد دانست اگرچه روزه در ميان عبادات اسلامي از چنين جايگاه رفيع و مرتبه والايي برخوردار است؛ اما چنان نيست كه هر روزه گرفتني مشمول اين پاداش و فوايد عظيم دنيوي و اخروي گشته و در نزد خداوند در خور ثواب باشد؛ زيرا با نگاهي به احاديث و بيانات اوليای دين و حضرات معصومين (ع) اين نكته بسيار مهم اثبات مي شود كه اين عمل با تمام اهميتي كه دارد، از جهات گوناگون و به وسيله عوامل متعدد در معرض آسيب و خطر است كه هرگاه از جانب حتي يكي از آنها تهديد واقع شود، نه تنها هيچ يك از پاداش فوق را شامل نمی شود؛ بلكه خود به وسيله اي تبدیل مي شود براي رنج و عذاب دنيوی و اخروی! از جمله اعمال و صفاتی كه اين عبادت را تهديد مي كند،عبارت است از:
ريا، از گناهان مهلكي است که درلسان رسول خدا (ص) به «شرك اصغر» تعبیر شده است. در روایتی ایشان فرموده اند: «بدرستی كه بدترين چيزی كه بر شما مي ترسم، شرك اصغر است. عرض كردند شرك اصغر چيست؟ فرمودند: ريا....». طبق روایات اگر در عملی به قدر ذره ای ریا وجود داشته باشد، آن عمل مورد قبول خدا واقع نمی شود.
عجب، عبارت است از: «بزرگ شمردن عمل صالح و مسرور شدن به آن و خود را از حد تقصير خارج دانستن.» يكي از مفاسد اخلاقي بسيار خطرناك و مهلك كه بر باد دهنده سرمايه هاي مادي و معنوي انسان است، «عجب و خودبيني» است. امام علی(ع) می فرمایند: «من دخله العجب هلك: كسي كه عجب در او راه يابد، هلاك شود.»
بنابراین عجب از مهم ترين آسيب هايي است كه عبادت انسان را مورد تهديد قرار مي دهد و بيم آن مي رود كه با نفوذ آن در دل و جان انسان، زحمات طاقت فرسای او را در راه بندگي پروردگار از بين ببرد و روزه گرفتن كه خود عبادتي بزرگ و نشانه تسليم انسان در برابر خداوند است نيز بشدت از جانب اين رذيله مهلك در معرض خطر قرار دارد؛ زيرا از آنجا كه اين عبادت برخلاف ساير عبادات، با سختي و مشقت بيشتري همراه است (مخصوصا در فصول گرم سال)، انسان غير مهذب و غافل مي پندارد به صرف تحمل اين سختي ها، كاري كرده و حتما مستحق پاداش است و چنانچه در مقابل اين زحمات از سوی خداوند كوچكترين بي توجهي به او شود، در حق او ظلم روا داشته اند! و از همين رو گستاخانه خود را از ذات باری تعالي طلبكار دانسته و در نتيجه به گناه بزرگ «عجب» گرفتار آمده و نه تنها هيچ گونه پاداشي را در مقابل روزه گرفتن دريافت نمي كند؛ بلكه با ابتلا به عجب و خودبينی، مستحق دخول در عذاب الهي می شود.
گناه و پیروی از شیطان از اموری است که به روزه و آثار آن آسیب می زند. کسی که مي خواهد روزه گرفتن او مورد رضاي خداوند باشد و به پاداش الهي واصل شود، باید در ایام روزه داری مراقب اعمال، اعضا و جوارح خود باشد تا مبادا مرتكب گناهي شده و در نتيجه از ثواب روزه خود كاسته يا در صورت تكرار به طور تام و تمام از پاداش روزه محروم شود.
در روايات اسلامي وارد شده است كه چه بسا افرادي كه بهره آنها از روزه و ماه مبارك رمضان، تنها گرسنگي و تشنگي است و بجز اين دو، بهره و پاداشي از آن نصيبشان نمي شود، از این رو در روایتی از امام صادق(ع) آمده است: «هرگاه اراده كردي كه روزه بگيري، لازم است قصد بازداشتن نفس از خواهش هاي نفساني بكني مثل فحش و مجادله با كسي و قسم دروغ خوردن و لغو گفتن و شنيدن؛ چرا كه ارتكاب اينها در روزه موجب نقصان ثواب روزه و باعث حرمان از قبول آن است.»
حکمت های فاطمی
حضرت فاطمه (علیها السلام)فرموده اند: «جَعَلَ اللهُ الایمانَ تَطهیراً مِنَ الشِّرکِ، وَ الصَّلاةَ تَنزیهًا لَکُم عَن الکِبرِ، وَ الزّکاةَ تَزکیَهً لِلنَّفسِ وَ نَماءً فِی الرِّزقِ، وَ الصّیامَ تَثبیتًا لِلإخلاصِ، وَالحَجَّ تشییداً لِلدّین؛
خداوند، ایمان را مایه پاکسازی از شرک قرار داد و نماز را وسیله دور ساختن شما از تکبّر و زکات را برای تزکیه نفس و افزایش رزق و روزی و روزه را برای استوار سازی اخلاص و حج را برای تقویت و استحکام دین.» (الاحتجاج طبرسی، ج ۱، ص ۱۳۴)
واجبات الهی و تکالیف شرعی هیچ کدام بی حکمت و دلیل نیست.
آثار آن گاهی به فرد برمی گردد و گاهی به جامعه، گاهی دنیوی است، گاهی اخروی، گاهی مادی و معیشتی است و گاهی معنوی و روحی.
در این حدیث، حضرت زهرا (علیهاالسلام) به حکمت تشریع برخی احکام الهی اشاره فرموده است. ایمان صحیح و ناب، انسان را از آلودگی اعتقادی به شرک پاک می کند. نماز و عبادت با تأثیر روحی که دارد، حالت خضوع و فروتنی پیش می آورد و از کبر و غرور باز می دارد.
زکات مال و پرداخت این مالیات الهی و حقوق مالی، هم فقر را از جامعه می زداید، هم وسعت رزق را برای زکات دهنده فراهم می آورد، هم از وابستگی او به مادّیات می کاهد و هم اینکه او را تزکیه می کند.
روزه چون عبادتی همراه با امساک و پرهیز است و نمود خارجی ندارد، خلوص را در جان روزه دار نهادینه می سازد.
حج و زیارت خانه خدا نیز تجدید عهد با توحید و کعبه و قبله و پیامبر و اهل بیت علیهم السلام است و مظهر شکوه امت اسلامی و همبستگی جهانی پیروان اسلام و قرآن، از این رو پایه های دین را محکم می کند. این گوشه ای از فلسفه احکام الهی است.
مسلمان چون به حکمت خدا عقیده دارد، همه فرمان های او را با جان و دل می پذیرد.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
مکرر عرض کرده ایم که اگر ما از سحر استفاده نکنیم، در این دنیای شلوغ، وقت دیگری نداریم برای خلوت با خودمان، با دلمان، با خدای خودمان؛ واقعا وقتی باقی نمی ماند. ما گرفتاریم؛ در این ۲۴ ساعت، چند ساعتش که خوابیم، آن ساعت هایی هم که بیدار هستیم، گرفتاریم؛ هر کسی یک مشغولیّتی دارد یا مشغولیّت های مختلفی دارد. آن فراغت هایی که وجود داشت، امروز وجود ندارد -[البتّه] نقص زمانه نیست، طبیعت زمانه است- بالاخره امروز وسایلی هست و زندگی، یک زندگی ماشینی است. امروز پدیده هایی وجود دارد که در گذشته وجود نداشته؛ [لذا] گرفتاری زیاد است. نمی شود در ایّام روز -چرا، [البتّه] اوحدی از مردم، در حال حرکت، در حال معامله، در حال کار فنی، در حال کار با رایانه، در همه اوقات با خدای متعال مأنوسند و مشغول ذکرند و ذکر دائم دارند: اَّلَّذینَ هُم عَلی صَلاتِهِم دائِمون.
بعضی ها این جور هستند که دائم در نمازند. حالا ما که دستمان به دامن آنها نمی رسد و از آنها دوریم؛ اما کسانی آن جور هستند. فرصت ما فقط سحر است. چنانچه سحر را از دست بدهیم، دیگر واقعا فرصتی باقی نمی ماند. خداوند ان شاء اللّه همه تان را محفوظ بدارد.
نوروز بهانه و وسیله ای است برای ارتباط قلبی میان مردم و میان مبدأ عظمت و عزت، یعنی ذات مقدس باری تعالی ... در نوروز ایرانی، حقیقت نوروز یک حقیقت مردمی است؛ مردم به مناسبت نوروز با یکدیگر با صفا و محبت رفتار می کنند؛ به یکدیگر تبریک می گویند و هدیه می دهند. رسم و سنت باستانی و پادشاهی، امروز بعد از گذشت سال ها و قرن ها، در نوروز وجود ندارد.
10/02/1398
در آستانه ماه خدا و ماه امت اسلام، یعنی ماه پربرکت رمضان قرار گرفته ایم تا بار دیگر در سفری بی نهایت به سوی مبدا هستی حرکت کنیم. آری! این ماه حقیقتی غیر از زمان های دیگر و هوایی متفاوت از باقی سال دارد، به طوری که هر عمل نیک و خیری که انجام دهیم، مزیتی چند برابر بیش از ماه های دیگر نصیب مان خواهد شد و تو گویی با برداشتن یک قدم به سوی حق، صد قدم پیش خواهیم رفت و رشد خواهیم کرد و این چه حقیقت بلندی است که بسا چشم های آلوده و در حجاب از درک حقیقت آن عاجز باشند! از همین رو اسلام به عنوان یک مکتب حیات بخش ما را به رعایت آدابی به ویژه در ساعات و لحظات ماه مبارک رمضان دعوت می کند تا بتوانیم هر چه بیشتر از برکات و فیوضات آن بهره مند شویم.
از جمله آدابی که طی سفارش های بیست گانه پیامبر اعظم(ص) در خطبه معروف به «شعبانیه» بر آن تأکید شده است «صله ارحام» یعنی ارتباط با خویشاوندان است که به خودی خود نیز آثار و نتایج مهمی دارد و در ایام نوروز این نتایج پررنگ تر نیز خواهد شد.
از اساسی ترین آثار صله ارحام، ایجاد پیوند و همبستگی اجتماعی است چه آنکه اگر خانواده ها با یکدیگر ارتباط داشته باشند و از این رهگذر به یکدیگر احسان کنند، روح رافت و گرایش به یکدیگر در ایشان پدید خواهد آمد و از آنجا که همین خانواده ها، خانواده ای بزرگ تر به نام جامعه را تشکیل می دهند، کل جامعه نسبت به یکدیگر مهربانی می ورزند و روح مواسات بر آنها سایه می افکند، بنابراین «صله ارحام» پدیده ای محدود به افرادی محدود نیست بلکه اگر با چشمی دیگر بنگریم، «صله ارحام» یک کنشگری اجتماعی است که اگر مانعی بر سر راه آن نباشد، بی شک تأثیر درخشانی دارد که می تواند جامعه را از درون اصلاح کند. علاوه بر این، در روایات فراوانی که از اهل بیت (ع) به یادگار مانده است، آثار مهم دیگری را به دنبال دارد که عبارتند از: دوستی و محبت خداوند، حمایت خداوند، عاقبت بخیری، جلوگیری از پیشامد های بد، دفع بلاها، آسانی حساب قیامت، عبور آسان از پل صراط، جلوگیری از گناهان، کفاره گناهان، حفظ نعمت ها، بهشتی شدن، پاکی اعمال، برطرف شدن فقر، زیادی روزی، برآورده شدن حاجات، زدودن کینه ها، پاداش سریع در دنیا، پاداشی برابر با پاداش صد شهید، خوش اخلاقی، بخشنده شدن، نشاط روح و جان، افزایش عمر، آبادی محیط زندگی و جلوگیری از مرگ های بد.
ممکن است تصور شود، رسیدن به آثاری که گفته شد، راهی سخت و دشوار دارد که مانع از کثرت «صله ارحام» می شود، اما باید گفت رسیدن به نتایج «صله ارحام» راحت تر از آن چیزی است که فکرش را بکنیم، گرچه به دست آوردن تمام و کمال آثار و فواید صله ارحام، به درجات تحقق آن وابسته است، اما به هر حال بر مبنای آنچه از روایات استفاده می شود، یک حداقلی تا صدق مسمای آن هم کفایت می کند. از جمله اینکه امام صادق(ع) می فرمایند: «همانا صله رحم و نیکی کردن، حساب را آسان ساخته، از گناه نگه می دارد، پس صله رحم کرده و به برادرانتان نیکی کنید، اگر چه به سلامی نیکو و جواب سلام دادن باشد» یا در کلام دیگر می فرمایند: «صله رحم کن، اگر چه با کمی آب باشد»، بنابراین به هیچ عنوان نباید به خود و دیگران در اقامه این سنت حسنه سخت بگیریم تا در نتیجه بتوانیم زندگی خود و جامعه را به سمت بهتر شدن سوق دهیم.
نقطه مقابل صله ارحام، قطع ارحام است که بسیار مذمت شده و عامل آن مرتکب گناه کبیره شناخته شده است. به قدری در بعضی روایات این گناه بزرگ نهی شده که از قاطعین رحم به عنوان ملعونان و دورشدگان از رحمت خدا با استناد به سه آیه قرآن کریم یاد شده و شاید این به آن علت است که انجام ندادن «صله ارحام» نه تنها موجب از دست رفتن منافع اجتماعی برای خود و جامعه می شود بلکه «قطع ارحام» موجب مشکلات فراوان و ضرر هایی که حتی می تواند به تغییر سرنوشت ما منجر شود. آنطور که از روایات معصومین (ع) برمی آید، لعنت خدا، مجازات سریع دنیوی، دور ماندن از بهشت، سودمند نبودن سایر کارها، کمک نرساندن ملائکه رحمت، قرار گرفتن ثروت جامعه در دست پلیدان، بخشی از آثار مخرب قطع ارحام است.
به امید آنکه بتوانیم در ماه مبارک رمضان که با نوروز متقارن شده است، بیش از پیش به انجام وظیفه خطیر صله ارحام اهتمام ورزیم.
حکمت های فاطمی
حضرت فاطمه (علیها السلام)فرمودند: «اَلبِشرُ فی وَجهِ الموُمِنِ یُوجِبُ لصاحِبِهِ الجَنَّةَ وَالبِشرُ فی وَجهِ المُعانِدِ المُعادی یَقی صاحِبَهُ عَذابَ النّار؛ خوشرویی و لبخند در چهره مؤمن برای صاحب این لبخند موجب بهشت می شود و خنده به چهره دشمن عنود، صاحبش را از عذاب دوزخ نگه می دارد.» (فاطمه الزهرا، بهجه قلب المصطفی، ج۱، ص ۳۰۰)
شرح حدیث:
درست است که یک مسلمان باید در مرحله ای از نهی از منکر در برابر گنهکاران اخم کند و با چهره عبوس با آنان برخورد کند، اما چهره باز و گشاده هم جاذبه دارد و محبت می آورد.
گاهی می توان با برخوردی خوب، دشمن سرکش را رام کرد، گاهی دلی سخت، با لبخند و تبسم شما نرم می شود و گاهی در برابر خشونت و تندی، رفتار نرم و محبت آمیز شما، او را منفعل و شرمنده می سازد و تغییر رفتار می دهد.
به چهره مؤمن باید لبخند زد، این توصیه دین است. پیشوایان ما نیز چنین اخلاقی داشتند.
پیامبر خدا (ص) در مواجهه با مردم بر لب تبسم داشت و سخن گفتن خود را با لبخند می آمیخت. یکی از جاذبه های اخلاقی رسول خدا (ص) هم همین رفتار و خصلت بود.
چه بسا لبخند به روی دشمن سرکش، موضع او را عوض کند و از کینه توزی دست بردارد و موافق شود.اگر خدا به چنین خنده رویی و تبسم اجر می دهد و این گونه رفتار انسان را از دوزخ نگه می دارد، به خاطر چنین آثاری است که دارد.
چهارمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم و نهج البلاغه ویژه کارکنان،همسران و فرزندان ستاد وزارت نفت در مرکز پژوهشگاه صنعت نفت در رده های سنی کودکان، نوجوانان و بزرگسالان برگزار شد. در مراسم افتتاحیه این دوره از مسابقات جواد یزدیان، مدیرکل منابع انسانی ستاد و رییس دارالقرآن کریم وزارت نفت ضمن خیرمقدم به شرکت کنندگان و داوران این دوره از مسابقات گفت: بی شک قرآن دلیلی برای جمع شدن دورهم است. قرآن، موضوعی است که دوست داریم در زندگی ما جاری باشد. هر چیزی که بخواهیم در قرآن پیدا می کنیم؛ اگر به قرآن و اهل بیت پناه ببریم، خداوند ما را همراهی می کند. وی با اشاره به اینکه در این دوره از مسابقات ۲۰۰ نفر ثبت نام کرده اند که در قیاس با سال گذشته ۷۰درصد افزایش نشان می دهد، افزود: برترین های این مسابقه به مسابقات سراسری در سطح وزارتی راه پیدا خواهند کرد.
محسن قاسمی، کارشناس دارالقرآن کریم ستاد وزارت نفت نیز با اشاره به اهمیت قرآن در زندگی انسان، اظهار کرد: زندگی مشکلات بسیاری دارد و اگر هم بخواهیم نمی توانیم در این مراسم ها شرکت کنیم پس باید قدر این لحظه ها را بدانیم، چون این توفیق که فرد بتواند به صورت زنده تلاوت قرآن را بشنود، خیلی کم پیش می آید. وی تصریح کرد: این مسابقات به دلیل استقبال زیادی که از آن شده است، در دو مرحله شفاهی و کتبی برگزار می شود. ظرفیت ستاد در رشته های قرآنی (حفظ، قرائت و...) بسیار بالاست و در صورتی که اطلاع رسانی دقیقی انجام می شد، به طور حتم تعداد شرکت کنندگان در آن نیز بیش از این بود. در این مسابقات از نفرات برتر اول تا سوم با اهدای لوح تقدیر شد.
نوروز در سینما چه فیلمی ببینیم؟
اکران نوروز 1403 را می توان یکی از اکران های قابل توجه در سینمای ایران دانست چراکه چینش فیلم های انتخاب شده در فهرست اکران نوروزی نشان از توجه به سلیقه های مختلف همه مخاطبان سینما دارد؛ بنابراین اگر در طول تعطیلات نوروز تمایل داشتید زمانی را برای رفتن به سینما صرف کنید، می توانید فیلم های مختلف در ژانرهای متفاوت را بررسی کنید و آنچه با ذائقه تان همخوانی داشته باشد، انتخاب کنید و لحظاتی به یادماندنی را برای خود و خانواده بسازید.
در اکران های نوروزی 1403 با فیلم های مختلفی در ژانرهای کمدی، جنایی، دفاع مقدس، ورزشی، اجتماعی، کودک و نوجوان، انیمیشن مواجه هستیم که این خود دست مخاطب را برای انتخاب گونه دلخواه بازمی گذارد.
«تمساح خونی» به کارگردانی جواد عزتی، «بی بدن» به کارگردانی مرتضی علیزاده، «آسمان غرب» به کارگردانی محمد عسگری، «پرویزخان» به کارگردانی علی ثقفی، همچنین «آپاراتچی» به کارگردانی قربانعلی طاهرفر، «نوروز» به کارگردانی سهیل موفق و «ایلیا در جست و جوی قهرمان» به کارگردانی سیدعلی موسوی نژاد، ازجمله اکران نوروزی هستند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.
فیلم «بی بدن» به کارگردانی مرتضی علیزاده یک اثر جنایی است که برداشتی آزاد از یکی از مهم ترین پرونده های جنایی 10 سال اخیر کشورمان دارد. فیلمی در رابطه با قتل دختری به وسیله دوستش. حتما پرونده قتل غزاله شکور به دست آرمان عبدالعالی را به خاطر دارید؛ غزاله دختر ۱۹ ساله ای بود که روز ۱۲ اسفند سال ۱۳۹۲ به دست دوستش آرمان عبدالعالی کشته شد و جسدش هرگز پیدا نشد. آرمان عبدالعالی در زمان وقوع جرم کمتر از ۱۸ سال سن داشت. روند طولانی رسیدگی به پرونده قتل غزاله شکور در نتیجه مفقودی جسد و همین طور صدور احکام متعدد اعدام و لغو در آخرین لحظات این پرونده را پیچیده کرد. عبدالعالی سرانجام در دادگاه مجرم شناخته و بامداد چهارشنبه ۳ آذر ۱۴۰۰ به دار آویخته شد. از این پرونده به عنوان یکی از پیچیده ترین پرونده های جنایی ایران یاد می شود.
حالا کارگردان فیلم مرتضی علیزاده، فیلم «بی بدن» را با برداشتی از این پرونده جنایی جلوی دوربین برده است؛ هرچند او و کاظم دانشی که فیلمنامه این اثر سینمایی را به نگارش درآورده است، بارها تاکید کردند که فیلم آنها ربطی به این پرونده جنایی ندارد، اما بخش زیاد داستانی که در «بی بدن» روایت می شود، شباهت فاحشی با پرونده اصلی این ماجرا دارد.
در این اثر سینمایی بازیگرانی چون الناز شاکردوست، نوید پورفرج، سروش صحت، پژمان جمشیدی و گلاره عباسی حضور دارند.
اگر عاشق سینما هستید، حتما عاشق «آپاراتچی» می شوید! کارگردانی این فیلم را قربانعلی طاهرفر به عهده دارد؛ فیلمی که دلبستگی های یک نقاش ساختمان عاشق سینما را روایت می کند. در خلاصه داستان این اثر سینمایی آمده است: «التفات، بتونه می زند…التفات دستیار کارگردان است… بایرام سمباده می کشد… بایرام فیلمبردار است… شهباز آستری می زند… شهباز بازیگر است… ایوب سقف را رنگ می زند… ایوب مدیر تولید است… جلیل، اما رنگ نهایی را می زند… وسواس دارد و هر دیوار را باید سه بار رنگ بزند… چرا؟ چون جلیل کارگردان است… حالا این جماعت می خواهند اولین فیلم بلندشان را بسازند…، اما حیدر، پدر جلیل نمی خواهد پسرش در منجلاب سینما فرو رود...» در این اثر سینمایی، بازیگرانی چون تورج الوند، فاطمه مسعودی فر و رضا ناجی، هومن برق نورد، بهنام تشکر، امید روحانی، وحید مبصری، امین گلستانه، حسین عابدینی، ولی فروتن و علیرضا استادی حضور دارند.
فیلم سینمایی «تمساح خونی» به کارگردانی جواد عزتی، اولین اثر سینمایی به شمار می رود که این بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر آن را کارگردانی کرده است. یک فیلم کمدی که می توانید با دیدن آن اوقاتی خوش و پر از شادی را تجربه کنید؛ البته جواد عزتی در این اثر سینمایی بازی می کند و در اولین تجربه کارگردانی اش از حضور بسیاری از بازیگران شناخته شده سینما و تلویزیون استفاده کرده است. در این فیلم سینمایی بازیگرانی چون جواد عزتی، عباس جمشیدی فر، سعید آقاخانی، الناز حبیبی، بهزاد خلج، شبنم قربانی، پژمان جمشیدی، کامبیز دیرباز، مهدی حسینی نیا، مهران غفوریان و هومن حاجی عبداللهی حضور دارند.
در خلاصه داستان این اثر سینمایی که منتقدان براین باورند می تواند پرفروش ترین فیلم سال 1403 باشد، آمده است: من یه تمساحم، یه تمساح خونی ! یه آدم زخمی که کل زندگیش فقط باخته و چیزی برای از دست دادن نداره...، ولی باز دلش ریسک های بزرگ می خواد!
«نوروز» به کارگردانی سهیل موفق یک اثر سینمایی و متفاوت که نه تنها برای کودکان و نوجوانان است، بلکه با توجه به اشاره ای که به نوروز و داستان های حواشی آن داشته است، می تواند برای مخاطب بزرگسال جذاب باشد. در خلاصه داستان فیلم «نوروز» آمده است: «نوروز در راه است، اما اهریمن در کمین است تا نوروز و بهار را از بین ببرد. عمو نوروز در مسیر کلبه ننه سرما و جست وجوی حاجی فیروز دچار سانحه می شود و طوفانی بزرگ آغاز می شود...»
در این اثر سینمایی بازیگرانی چون علی نصیریان، شبنم مقدمی، مهدی هاشمی، افشین هاشمی، مهتاب ثروتی، سیاوش چراغی پور، علی آرا، طاها شادی فر، سحر حسینی و علی بوراک سیلان بازیگران این فیلم هستند.
«ایلیا در جست و جوی قهرمان» به کارگردانی سیدعلی موسوی نژاد تنها انیمیشنی است که در نوروز اکران می شود و خانواده ها می توانند فرزندان خود را برای تماشای این فیلم به سینما ببرند. ایلیا در جست و جوی قهرمان، داستان آرش، نوجوان ایرانی یکی از چهار گیمر برتر جهان است و وارد مراسم افتتاحیه یک بازی کامپیوتری می شود که از طرف والدین خود نهی شده بود. این بازی یک توطئه است و همزمان که در حال گزارش مستقیم برای تمام بچه های جهان است، خانواده آرش تصمیم می گیرند هرچه زودتر فکری برای حل این مشکل بکنند و همه به ناچار درگیر یک ماجرای پلیسی معمایی بین المللی می شوند.
«پرویزخان» به کارگردانی علی ثقفی از دیگر فیلم هایی است که در اکران نوروز روی پرده سینما می رود. اگر به فوتبال و تاریخچه آن علاقه مند هستید، حتما پرویز دهداری سرمربی با اخلاق تیم ملی کشورمان را به خاطر دارید؛ پس باید بگوییم که «پرویزخان» بخشی از حضور پرویز دهداری در تیم ملی فوتبال ایران و مصائبی را که پشت سر گذاشته است، به تصویر می کشد. در واقع این فیلم داستانی فوتبالی-تاریخی دارد؛ پس از پیروزی انقلاب و در دهه ۶۰، نام پرویز خان دهداری با سرمربیگری تیم ملی فوتبال دوباره بر سر زبان ها افتاد. سال هایی که دهداری تیم ملی را برای حضور در بازی های آسیایی۱۹۸۶ سئول آماده کرد. داستان اختلاف با ستاره های نامدار تیم ملی هم از اینجا شروع شد. وقتی تیم ملی از سئول بازمی گشت، نامه ای از سوی ۱۴ بازیکن امضا شده بود که پس از رسیدن به فرودگاه مهرآباد، به بمب خبری تبدیل شد. استعفای ۱۴ بازیکن از حضور در تیم ملی جنجالی ترین رخداد فوتبالی دهه ۶۰ بود. نکته قابل توجه این است که دهداری تیم تازه ای از جوانان گمنام تشکیل می دهد که از جمله این فوتبالیست های جوان می توان به احمدرضا عابدزاده، مجتبی محرمی، جواد زرینچه و صمد مرفاوی اشاره کرد.
در این اثر سینمایی بازیگرانی چون سعید پورصمیمی، مریم سعادت، خسرو احمدی، حمیدرضا پگاه، بهنام تشکر، علی باقری، المیرا دهقانی، مهدی قربانی، یاسین مسعودی، محمدصادق ملک، نیما نادری، یدالله شادمانی، مهدی فریضه، روزبه رئوفی، منوچهر علیپور، امیر دانشجو، سید ابوالفضل موسوی، نصیر ساکی، امیرمهدی کوشکی و اسکندر کوتی حضور دارند.
«آسمان غرب» به کارگردانی محمد عسگری ازجمله فیلم های دفاع مقدسی است که در اکران نوروز 1403 قرارگرفته است، فیلم «آسمان غرب» رشادت، غیرت و میهن دوستی خلبان شهید علی اکبر شیرودی و دیگر همرزمانش را در روزهای آغازین جنگ به تصویر می کشد. میلاد کی مرام (در نقش شهید شیرودی)، امیرحسین آرمان (در نقش شهید ادیبان)، نادر فلاح، آرمین رحیمیان، کریم امینی، روح الله زمانی، محمدرضا صولتی، پیام اینالوئی، احسان عباسی، صفر محمدی، احسان صاحب الزمانی، یوسف فروتن، راهله لطفی، پرهام غلاملو، سمیه مهری، نیوشا علیپور و با حضور افتخاری تورج الوند و نسیم ادبی بازیگران این فیلم هستند.
رئیس ورزش شرکت ملی نفت ایران در تشریح برنامه های یک سال گذشته:
مشعل شرکت ملی نفت ایران در سال 1402 با توجه به سیاست اهمیت به ورزش که از سوی اوجی، وزیر نفت بر آن تاکید شده بود، برنامه های مختلفی را در این باره، بویژه ورزش های همگانی و قهرمانی در نظر گرفت و با اجرایی کردن آن توانست ورزش نفت را دوباره به روزهای اوج خود برساند. هرچند مدیران ورزشی صنعت نفت بر این اعتقادند که به گسترش ورزش باید بیش از گذشته امیدوار بود؛ اما بدون شک برای رسیدن به نقطه مدنظر مدیران ورزشی، نیاز به برنامه ریزی دقیق تری است. با هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران درباره فعالیت ها و برنامه های ورزشی یک سال گذشته در این شرکت گفت وگو کردیم و این قهرمان سابق تکواندو که حالا در کسوت یک مدیر ورزشی همچنان در این عرصه مشغول به کاراست، از تلاش هایی که برای رونق و توسعه ورزش طی این مدت انجام شده، گفت.
بی شک توجه به ورزش پایه، از مهم ترین سیاست ها و برنامه های امور ورزش شرکت ملی نفت ایران در سالی که گذشت، بود و در پی این توجه تلاش شد تا برای تمام شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت برای ورزش های پایه، بودجه ای مجزا تخصیص داده شود؛ موضوع استعدادیابی، ایجاد مدارس ورزشی و معرفی افراد مستعد برای ورود تیم های قهرمانی، بخشی از ورزش های پایه است که پیش از هر چیز مورد توجه قرار گرفت و البته نباید این را فراموش کرد که در شرکت ملی نفت ایران 158 تیم قهرمانی داریم و برای تشکیل آنها باید به طور میانگین باید از 70 درصد فرزندان شرکتی استفاده شود.
در سال 1402تلاش شد تا برای همه رشته های ورزشی که در مسابقات، لیگ های استانی و منطقه ای فعال هستند، مدرسه ورزشی ایجاد و برای همه کسانی هم که در این مدارس حضور می یابند، لباس، تغذیه و امکانات حرفه ای برای ورود آنها به دنیای ورزش قهرمانی فراهم کنیم. خوشبختانه بودجه ورزش پایه، رشد چشمگیر و بسیار خوبی داشت و باعث شد تا بتوانیم چنین امکاناتی را فراهم کنیم.
برای فرزندان کارکنان شرکت هایی که تیم نداشتند، از سوی خود شرکت، مدارس مختلف ورزشی ایجاد شده که این گام بزرگی در زمینه ورزش پایه و اهمیت توجه به این بخش از ورزش است.
در زمینه ورزش همگانی، نباید این نکته را فراموش کرد که این ورزش از دو بخش مهم تشکیل شده که مهم ترین محور آن، سلامت است. این موضوع، شامل کسانی است که به دلایل مختلف درگیر آسیب های اسکلتی یا عضلانی شده اند یا کسانی که سال های آخر دوران کاری خود را می گذرانند و در آستانه ورود به بازنشستگی هستند و یا بچه هایی که در حوزه ورزش قهرمانی می خواهند در تیم ها و یا مدارس ورزش قهرمانی حاضر شوند. این افراد در مراکز سلامت محور، مورد معاینه قرارمی گیرند که انجام این معاینه ها بسیار مهم است. خوشبختانه توانستیم چنین مراکزی را در شرکت های بهره برداری نفت و گاز و پایانه های نفتی ایجاد کنیم، به طوری که در حال حاضر تعداد آن ها به 8 مرکز رسیده است. نکته مهم درباره این مراکز و خدماتی که به مراجعان ارائه می کنند، روش پیشگیرانه آن هاست. در این زمینه جلساتی را با سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برگزار کرده ایم و امیدوارم ورزش بتواند میزی(کانتر) برای طب صنعتی داشته باشد تا افرادی که به برنامه های ورزشی، تغذیه ای و تمرینی نیاز دارند، در چرخه استعدادیابی قرار گیرند. در سالی که گذشت، تمام شرکت های زیرمجموعه، بودجه جداگانه ای را برای موضوع سلامت در نظر گرفته بودند. این را هم بگویم که شرکت های گاز، پالایش، پخش و پتروشیمی چنین امکاناتی را ندارند و تنها شرکت ملی نفت دارای این امکانات است. از آنجا که نیروی متخصص در صنعت نفت به دلیل آسیب های جسمانی و فعالیت های سنگین رو به کاهش است، موضوع پیشگیری در این صنعت اهمیت بسیار دارد، ازاین رو در شرکت ملی نفت ایران نیز موضوع پیشگیری حائز اهمیت است.
در سال 1403 تلاش می کنیم تا در سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس و شرکت نفت و گاز پارس، همچنین شرکت بهره برداری زاگرس جنوبی و شرکت نفت مناطق مرکزی، مراکز سلامت راه اندازی شود.
تمام برنامه های سال 1402 برای ثبت نام افراد به منظور حضور در کلاس های آموزشی به صورت اینترنتی انجام شده که می تواند آمار دقیقی را در اختیارمان بگذارد. در سال جاری 900 نفر از شرکت های فرعی در کلاس های ورزشی که در تهران برگزار می شود، ثبت نام شده اند.در سال 1398 کل ثبت نام شده ها در بخش آموزش 2 هزار و 50نفر بود که پس از دوران کرونا، سال گذشته به 7 هزار و 892 نفر رسید. از این تعداد، یکهزار نفر بازنشسته، 700 نفر از شرکت های فرعی و بقیه نیز از سوی ستاد ثبت نام شده اند. در سال 1402 مجموع افراد ثبت نام شده در کلاس های آموزشی به بیش از 10 هزار نفر رسید که می توان آن را یک عدد چشمگیر دانست. سانس های ورزشی نیز در سال 1398 از 138 سانس به 267 سانس در سال 1402 رسید که این نیز یک پیشرفت است.
با توجه به بررسی های انجام شده، سکونت افراد در غرب تهران بسیار زیاد است و امکانات پاسخگوی این حجم از کاری که می خواهیم انجام بدهیم، نیست. موضوع دیگر، تعداد مربیان آموزشی است که باید به تعداد آنها افزوده شود. مذاکراتی در این زمینه انجام شده تا با توجه به اینکه صنعت نفت در شرق و جنوب تهران هیچ فضای ورزشی ندارد، در استان البرز و شهرستان های اسلامشهر، رباط کریم و شهریار(با توجه به سکونت هایی که وجود دارد) به سمت فضاهای ورزشی استیجاری برویم تا کارکنان بتوانند در این مناطق نیز از امکانات ورزشی استفاده کنند.
یکی از مواردی که در این زمینه پیگیری شده، طرح استفاده مشترک از ظرفیت های صنعت نفت در شرکت های اصلی این صنعت برای همه کارکنان است. ایجاد چنین ظرفیت مشترکی سبب می شود تا در تمام استان ها از امکانات شرکت های دیگر به صورت مشترک استفاده کنند. این طرح تصویب شده و در تلاش هستیم تا هرچه سریع تر اجرایی شود. براساس این طرح، هریک از شرکت ها اگر فضای ورزشی فراهم کنند، آن را در اختیار شرکت های دیگر نیز قرار می دهند؛ همان چیزی که در تهران انجام می شود.
امسال توجه ویژه ای به سکوهای نفتی شمال و جنوب در حوزه توسعه فضای ورزشی داشتیم. سال گذشته بعد از بازدید از سکوهای نفتی جنوب تصمیم گرفته شد تا در سال 1402 برای شرکت های فلات قاره ایران و نفت و گاز پارس، به صورت مجزا 10 میلیارد تومان بودجه اختصاص یابد تا آنها به امکانات ورزشی مجهز شوند. درحال حاضر کانتیر روی 6 سکوی نفتی سوار شده و تجهیزات ورزشی مربوط به آنها نیز در حال خریداری است؛ البته این را هم بگویم که طی 4 سال گذشته 23 سکوی شرکت نفت و گاز پارس به فضای ورزشی مجهز شده اند که این موضوع نشان می دهد ورزش به جایی که باید برسد، رسیده است. نباید فراموش کرد که ایجاد فضای ورزشی، بویژه در سکوهای نفتی اهمیت بسیاری دارد، به این دلیل که تأمین سلامت جسمی و روحی کارکنان روی سکوها از اهمیت بسیاری برخوردار است.
خوشبختانه در سالی که پشت سر گذاشتیم، مسابقات بسیار خوبی را برگزار کردیم و در همین خصوص، شرکت های پایانه های نفتی ایران و نفت مناطق مرکزی، میزبان 2 رویداد مسابقات مردان بالای 45 سال و مسابقات فرزندان 25 سال و کمتر بودند که این امر برای اولین بار و با هدف تمرکززدایی صورت گرفت. در واقع می خواهیم شرکت های ما در برگزاری رویدادهای ورزشی، تخصص لازم را داشته باشند و بتوانند مسابقات ورزشی را بخوبی برگزار کنند.
یکی از نکات مهم این است که درجاهایی که نفت تولید می شود، جامعه پیرامون آن باید از امکانات نفت استفاده کنند و یکی از دلایلی که مسابقات در این شهرها برگزار می شود نیز همین است که افراد آن جامعه از تاکسی دار، راننده سرویس، داوران، مربیان و... ذی نفع برگزاری این مسابقات باشند؛ اما برگزاری مسابقات در شهرستان هایی که ظرفیت مناسب این کار را ندارند، از نظر من قابل قبول نیست. بودجه لازم برای ورزش به شرکت ملی نفت داده می شود. اگر این بودجه درجایی مثل محمودآباد هزینه شود، به معنای بازگشت آن به نفت است که به نوعی می تواند تبدیل به صرفه جویی شود.
یکی ازموضوعات مهمی که در طول برگزاری مسابقات ورزشی، بخصوص در رده سنی زیر 17 سال با آن برخورد داشتیم، این بود که خانواده ها کمتر تمایل دارند تا فرزندانشان از آنها دور باشند؛ اما خوشبختانه ورزش آن قدر در بین خانواده ها اعتمادسازی کرده است که اجازه می دهند فرزندانشان در مسابقات حضور پیدا کنند. نکته دیگر این است که برگزاری این مسابقات می تواند در روحیه کارمندان تاثیرگذار باشد و حس رقابت پذیری را در آن ها افزایش دهد.
با حضور در مناطق مختلف نفتی بخوبی می توانید تاثیرات روحی و جسمی برگزاری این مسابقات را حس کنید و بازدید از محیط های عملیاتی و سکوها نشان دهنده تاثیرگذاری قابل توجه چنین برنامه هایی درمیان کارکنان است. چنین مسابقاتی سبب شده که تقاضا برای استفاده از فضای ورزشی افزایش یابد و شرکت های زیرمجموعه به توسعه فضای ورزشی توجه بیشتری کنند. در همین خصوص می توان به منطقه کیش اشاره کرد که فضای ورزشی آن بخوبی بازسازی و تجهیز شده است. یا در کنار کمک های منطقه عملیاتی خارگ در شرکت فلات قاره ایران 4 هزار مترمربع زمین فوتبال افتتاح کرده ایم. همچنین در شرکت بهره برداری زاگرس جنوبی نیز 4 هزار مترمربع زمین فوتبال، والیبال ساحلی و سالن بدنسازی افتتاح شده است. در شیراز نیز یک سالن 5 طبقه که پیش از این پارکینگ بدون استفاده ای بود، به سالن های مختلف ورزشی تبدیل شده است.
ورزش قهرمانی نفت در سال جاری با حواشی بسیاری همراه بود. به عنوان مثال می توان به سقوط تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان به لیگ دسته یک اشاره کرد که حواشی و دغدغه های بسیاری را برای این تیم ایجاد کرد. در کنار آن، صعود تیم گچساران به لیگ دسته یک را داشتیم که می توان گفت در لیگ دسته یک، 3 تیم فوتبال نفتی داریم. نکته قابل توجه این است که از 330میلیارد تومان بودجه ورزش قهرمانی در نفت، چیزی حدود 190 میلیارد تومان تنها برای این 3 تیم هزینه شده است؛ چون این 3 تیم، درست در مناطقی قرار دارند که امید همه مردم آنها به تیم های فوتبال خود است. نکته مهم این است که در ورزش قهرمانی 6 هزار نفر جوان که امکانات لازم برای ورزش و زندگی نداشتند، مشغول به کار هستند که 70 درصد از این ظرفیت، مربوط به فرزندان نفتی است. به همین دلیل می توان گفت که ما در نفت توانستیم نسل جوان را از پای کامپیوتر کرده و به سوی سالن های ورزشی هدایت کنیم.
خوشبختانه توجه به ورزش قهرمانی، اتفاقات خوبی را برای ورزشکاران به ارمغان آورده است. به عنوان مثال، یکی از فرزندان شرکتی در تیم والیبال گچساران به تیم ملی دانش آموزی دعوت شده است، یا بچه هایی که در فوتبال اهواز آموزش دیده اند، به تیم های بزرگی مثل فولاد خوزستان راه پیدا کرده اند. به جرات می توان گفت که در رشته های ورزشی دیگر از جمله شنا، شیرجه، واترپلو، دوومیدانی و وزنه برداری، اگر نفت از مسابقات لیگ باشگاهی بیرون بیاید، اصلا مسابقات برگزار نمی شود. تاکید می کنم که ورزش قهرمانی باید از دل ورزش همگانی بیرون بیاید به همین دلیل تا زمانی که به ثبت نام کلاس های آموزشی اهمیت ندهیم و مربیان مجرب برای آنها فراهم نکنیم، ورزش قهرمانی از خط مشی اصلی خود که استفاده از فرزندان شرکتی است، خارج می شود. در این خصوص، یک کمیته فنی برای ورزش قهرمانی تشکیل شده تا گزارش های فنی در زمینه تیم های قهرمانی تهیه کند.
در سال جاری تقریبا تمام تیم های ستاد، جزو تیم های سکونشین بودند و در سال 1402 تیم بسکتبال خانم ها و آقایان در تهران به لیگ دسته دو باشگاه های کشور صعود کردند، همچنین تیم والیبال استان تهران در لیگ دسته دو حضور دارد، یا تیم دوومیدانی، سال گذشته در مسابقات لیگ سوم و در سال 1402 اول شد، تیم شیرجه قهرمان شده است و این روند قهرمانی ها در بسیاری از رشته ها ادامه داشته است. در دیگر شرکت ها نیز میزان مدال آوری در مقایسه با سال های گذشته، 20 درصد رشد داشته است.
در حال حاضر در کل کشور دو میلیون مترمربع فضای ورزشی در تملک شرکت ملی نفت ایران است که برای نگهداشت این فضا، به بودجه سرمایه ای نیاز داریم. بودجه ای که در اختیار ماست، بودجه جاری است. به همین دلیل شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت، تمام تلاش خود را می کنند تا سالن های ورزشی را تعمیر و تجهیز کنند. نکته مهمی که باید در ستاد تهران به آن اشاره کرد، این است که با همکاری واحد همگانی ستاد، در تلاش هستیم با توجه به گستردگی حجم ترافیک شهر تهران، دسترسی به سالن های ورزشی را برای کارکنان آسان تر کنیم و در هر ساختمان مربوط به صنعت در تهران، یک سالن ورزشی داشته باشیم.
بی شک سال آینده برای ما سال پرکاری از نظر برگزاری مسابقات سراسری و وزارتی خواهد بود. در سال آینده، مسابقات جشنواره جانبازان، همکاران زیر 44 سال، همکاران و فرزندان زیر 26 سال بانوان را خواهیم داشت. همچنین مسابقات المپیاد وزارتی بالای 45 سال و بالای 26 سال خانم ها و مسابقات فرزندان پسر زیر 25 سال و زیر 17 سال را خواهیم داشت که همه اینها رویدادهایی هستند که قرار است برگزار شود. همچنین یک کارگروه کارشناسی حرفه ای برای رصد تیم های قهرمانی در نظر گرفته ایم تا خدایی ناکرده به بیراهه کشیده نشوند.
سال آینده برنامه ریزی بر مبنای میزان حجم کار، آمایش سرزمینی، تعداد نیروی انسانی و تعداد تیم های قهرمانی در بحث تخصیص بودجه اهمیت خواهد داشت؛ اما اولویت اصلی ما رویکرد عملکرد گراست. به این معنا که شرکت هایی که واقعا پای کار ورزش بودند، بیشتر مورد توجه قرار گیرند. همچنین در نظر داریم تا سال آینده توسعه مراکز مشاوره و حرکات اصلاحی را مدنظر قرار دهیم. همچنین به دنبال اجاره فضای ورزشی برای توسعه ورزش همگانی در شهر تهران هستیم. به همین دلیل امیدوارم سال 1403 سال شکوفایی ورزش در وزارت نفت باشد.
از این فرصت استفاده کرده و از وزیر نفت به دلیل توجه ویژه ای که به ورزش دارد، همچنین از مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران که موضوع ورزش را با جدیت دنبال می کند، از اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت به دلیل حسن همکاری در توسعه ورزش و تسهیل بسیاری از فرایندها و دکتر فرشاد، رئیس شورای ورزش شرکت ملی نفت که به دغدغه های ورزش اهمیت داده و نگاه کارشناسی ما را قبول دارد، تشکر می کنم.
ورزش نفت در سالی که گذشت
با تغییر رویکرد سیاست های اداره کل ورزش وزارت نفت در زمینه توسعه ورزش و توجه دوباره این وزارتخانه به ورزش های همگانی و قهرمانی، وزارت نفت درسال گذشته، شاهد رونق و افزایش رشته های ورزشی بود که از آنها حمایت می کند.
درهمین خصوص، هفته نامه «مشعل» در ویژه نامه نوروزی خود به مرور و بازتاب بخشی از قهرمانی تیم های نفتی در سطوح مختلف ملی و بین المللی پرداخته است که در ادامه می آید.
در سال 1402تیم های ورزشی نفت در رشته های مختلف توانستند به موفقیت های متعددی دست یابند و با دریافت نشان های رنگارنگ، کام خود و تیم هایشان را شیرین سازند. درکنار کسب این موفقیت ها، رخدادهای دیگری مثل سقوط نفت مسجدسلیمان از لیگ برتر به لیگ دسته یک و معرفی مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان رقم خورد و تیتر اخبار ورزشی صنعت نفت شد.
مهران برخورداری و مهدی حاجی موسایی، از اعضای تیم تکواندوی باشگاه نفت و گاز زاگرس جنوبی فارس در مسابقات تکواندو گرندپری ۲۰۲۳ پاریس موفق به کسب دو مدال طلا شدند. در این رقابت ها، مهدی حاجی موسایی در وزن منفی ۵۸ کیلوگرم و مهران برخورداری، مبارزه کار وزن منفی ۸۰کیلوگرم به مدال طلا دست یافتند.
ایلیا صالحی پور، ازجمله وزنه برداران نوجوان خانواده نفت به شمار می رود که در مسابقات وزنه برداری قهرمانی نوجوانان و جوانان آسیا که در دهلی نو برگزار شد، در دسته 81 کیلوگرم رده سنی نوجوانان شرکت کرد. این ورزشکار نوجوان در یک ضرب با ۱۴۰ کیلوگرم، دوضرب با ۱۷۳ کیلوگرم و درمجموع با ۳۱۳ کیلوگرم، به سه مدال نقره دست پیدا کرد. او فرزند یکی از کارکنان مناطق نفت خیز جنوب و عضو باشگاه نفت و گاز مسجدسلیمان است.
قائم میرابیان ازکارکنان امور ورزش شرکت ملی نفت ایران در مسابقات جهانی شیرجه 3 مدال طلا کسب کرد. این ورزشکار و قهرمان شیرجه در سه رشته تخته یک متر، تخته سه متر و سکو موفق به کسب سه مدال طلا از مسابقات جهانی ورزش های آبی بزرگسالان در شهر کیوشو ژاپن شد. میرابیان برای اولین بار در تاریخ شیرجه ایران توانسته مدال طلا به دست آورد.
عرفان انوری ازجمله همکاران نفتی است که با حضور در مسابقات آسیایی گراپلینگ در قزاقستان توانست با پیروزی برابر رقیب هندی خود، مدال برنز این مسابقات را به دست آورد. در این مسابقات، با موفقیت دیگر ورزشکاران ایرانی، کشورمان توانست به مقام نایب قهرمانی دست پیدا کند.
سیدمحمد سجادی هزاوه، کارمند شرکت پالایش نفت لاوان (واحد کاتالیستی) که به عنوان داور به مسابقات قهرمانی کشتی جوانان آسیا در کشور اردن اعزام شده بود، موفق به دریافت نشان بهترین داور این دوره از مسابقات شد.
درمسابقات بین المللی 100امتیازی تنیس پیشکسوتان، ابراهیم مسلمی، از بازنشستگان شرکت ملی نفت ایران و پیشکسوت تنیس خاکی در بخش انفرادی و دونفره موفق به کسب عنوان قهرمانی شد. این مسابقات از 22 تا 28 بهمن سال 1402از سوی فدراسیون تنیس در رده سنی 55 تا 60 سال در جزیره کیش برگزارشد.
فاطمه غلامی، فرزند مسلم غلامی از واحد حمل ونقل شرکت پالایش نفت لاوان، موفق به کسب دو عنوان قهرمانی در دو بخش کاتا و کومیته در سومین دوره مسابقات آسیایی سبک شوتوکان در نجف آباد اصفهان شد.
تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی، در اولین حضورخود در لیگ برتر قایقرانی بانوان، به عنوان نایب قهرمان انتخاب شد. این تیم که در دو بخش رویینگ و آب های آرام لیگ برتر قایقرانی بانوان حضور داشت، در هر یک از این بخش ها، رتبه های مختلفی را به دست آورد و در نهایت توانست به مقام نایب قهرمانی دست یابد.
دهمین رویداد ورزشی در هیات وزنه برداری خوزستان با شناخت تیم های برتر به کار خود پایان داد.
نتایج فینال لیگ وزنه برداری هیات های وزنه برداری خوزستان اعلام شد؛ رویدادی که وزنه برداران استان میسان کشور عراق نیز در آن به رقابت پرداختند. هفته پایانی این رقابت ها به مناسبت پیروزی چهل وپنجمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در سالن شهدای وزنه برداری خوزستان برگزار شد و علی اکبر حسنی محراب، استاندار خوزستان نیز مهمان ویژه این مسابقات بود. دراین رقابت ها که 72 ورزشکار در قالب ۱۲ تیم حضور داشتند، تیم وزنه برداری مسجدسلیمان با ۱۴۸۱ امتیاز به قهرمانی رسید، ایذه با ۱۲۵۵ امتیاز دوم شد و دزفول با ۱۰۸۲ امتیاز در رده سوم قرارگرفت. تیم های آبادان، اندیمشک، بندرامام، اندیکا، رامهرمز، اروندکنار، میسان عراق، شوشتر و بهبهان نیز در رده های چهارم تا دوازدهم قرار گرفتند.
تیم پالایش نفت آبادان، عنوان قهرمانی سوپر لیگ فوتسال بانوان ایران را تصاحب کرد. این تیم با هدایت پریسا امامی و با حضور قدرتمند در این دوره از مسابقات، نتایج خوبی را کسب کرد. تیم فوتسال پالایش نفت آبادان با 13 بازی و 11 برد، یک مساوی و یک باخت را در کارنامه خود ثبت کرد و با توجه به 52 گلی که در این فصل زد، رکورد قابل توجهی به دست آورد. تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان، فصل گذشته در اولین سوپرلیگ فوتسال بانوان، در رده سوم جدول قرار گرفته بود.
تیم نفت امیدیه، قهرمان مسابقات لیگ برتر واترپلو باشگاه های کشور شد؛ تیم پالایش وپخش آبادان نیز درسکوی چهارم قرارگرفت و تیم نفت امیدیه در رده سنی زیر20 سال با نتیجه 14 بر 12 تیم پالایش و پخش آبادان را پشت سر گذاشت. نفت امیدیه با قهرمانی در سی وسومین دوره لیگ برتر واترپلو باشگاه های کشور، جواز حضور در لیگ واترپلو باشگاه های آسیا را نیز به دست آورد.
تیم والیبال ساحلی پارس جنوبی موفق شد در سومین دوره لیگ برتر والیبال ساحلی کشور به مقام قهرمانی دست یابد؛ علیرضا آقاجانی و عباس پورعسکری، والیبالیست های تیم والیبال ساحلی پارس جنوبی هستند. لازم به یادآوری است که تیم های ساوانا و پیکان بندر دیر، رتبه های دوم و سوم لیگ برتر ساحلی کشور را به دست آوردند.
تیم پالایش نفت آبادان، قهرمان لیگ برتر اسکواش باشگاه های کشور شد. این مسابقات در شهر یزد برگزار و تیم اسکواش پالاش نفت آبادان موفق شد با 22 امتیاز و با اختلاف 5 امتیاز نسبت به تیم دوم جدول یعنی الماس کویر یزد، به مقام قهرمانی دست یابد. علیرضا شاملی، سمیع اله قاصدآبادی، سپهر اعتمادپور، ماهان آقامردی، آرین مرزوق پور و محمدرضا شیرانی، بازیکنان و داریوش شیرانی (سرمربی)، محسن ترک نژاد (فیزیوتراپ) و حسین عبیدی (سرپرست) نیز اعضای کادر فنی تیم اسکواش آقایان صنعت نفت را تشکیل می دادند.
رسول گرمسیری، قهرمان کشتی فرنگی باشگاه مناطق نفت خیز جنوب در تازه ترین موفقیت خود توانسته است عنوان نخست وزن 82 کیلوگرم کشتی فرنگی قهرمانی کشور را به دست آورد تا بتواند دوباره در اردوی تیم ملی کشتی فرنگی قرار گیرد. او که متولد 1372 در خوزستان است، از دوران کودکی در باشگاه ورزشی مناطق نفت خیز جنوب در رشته کشتی فعالیت کرده و تا به امروز توانسته است موفقیت های بسیاری از جمله کسب مدال طلای مسابقات قهرمانی کشتی آسیا در سال 2022 و کسب مدال طلای جام جهان پهلوان تختی را به دست آورد. گفت وگو با وی را می خوانید.
تیم والیبال نفت امیدیه با نایب قهرمانی در مسابقات والیبال دسته اول بانوان باشگاه های کشور به لیگ برتر صعود کرد. در فینال مسابقات والیبال دسته اول باشگاه های کشور، تیم های نفت امیدیه و چادرملو اردکان یزد، روز یکشنبه ١٧ دی ماه در تبریز مقابل یکدیگر قرار گرفتند و نماینده خوزستان در سه گیم متوالی نتیجه را به حریف خود واگذار کرد و با کسب عنوان دومی به کار خود پایان داد. تیم های نفت امیدیه و چادرملو اردکان یزد با راهیابی به فینال، صعود خود را به مسابقات فصل آینده لیگ برتر والیبال بانوان باشگاه های کشور قطعی کرده بودند.
لیگ برترمسابقات هندبال بانوان (باشگاه های ایران) با کسب مقام سومی تیم بانوان نفت و گاز زاگرس جنوبی به پایان رسید.
این دوره از مسابقات لیگ برتر بین ۸ تیم و به صورت رفت و برگشت انجام شد و در دیدار پایانی این رقابت ها که بین 2 تیم سنگ آهن بافق یزد و فولاد هرمزگان صورت گرفت، با نتیجه تساوی پایان یافت که درنهایت، سنگ آهن بافق یزد که قهرمانی خود را از هفته قبل مسجل کرده بود، به عنوان نخست رسید. فولاد هرمزگان با این تساوی و با یک پله صعود، دوم و تیم زاگرس جنوبی هم در رده سوم ایستاد.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران با مربیگری داریوش یزدی در آخرین بازی خود مقابل تیم مس سونگون قرار گرفت.
این بازی که در برابر چشمان امیر قلعه نویی، سرمربی تیم ملی فوتبال انجام شد، در دقایق آخر بازی به تساوی یک بر یک رسید تا نتیجه نهایی بر اساس پنالتی های دو تیم مشخص شود. شاگردان داریوش یزدی، کار خود را در ضربات پنالتی بخوبی انجام دادند و توانستند با نتیجه 4 بر3 تیم مس سونگون را شکست دهند. این دیدار تنها برای تعیین قهرمان لیگ دسته دوم بود و هر دو تیم با قرارگرفتن در صدر گروه های اول و دوم، جواز صعود به لیگ دسته اول را پیدا کردند.
پرونده چهاردهمین دوره رقابت های لیگ برتر شیرجه سال 1402 در اولین روز اسفندماه با برگزاری مرحله دوم این مسابقات بسته شد.
مرحله دوم و پایانی رقابت های لیگ برتر شیرجه، 30 بهمن و اول اسفند امسال به میزبانی استخر بین المللی مجموعه ورزشی شهید شیرودی برگزار شد که درپایان، تیم نفت تهران در جایگاه نخست ایستاد و تیم های مس سونگون و آکادمی آزادی ۱ به ترتیب در رده های دوم و سوم قرار گرفتند.
هاشمیه متقیان، ملی پوش دوومیدانی جانبازان و معلولان کشورمان در ماده پرتاب نیزه با ایستادن در جایگاه سوم جهان، سهمیه پارالمپیک پاریس را کسب کرد. در رقابت های دوومیدانی قهرمانی جهان که در پاریس برگزار شد، هاشمیه متقیان، نماینده کشورمان در ماده پرتاب نیزه کلاس F56 با ثبت رکورد ۲۲٫۹۵ متر در رده سوم جهان ایستاد و با کسب مدال برنز موفق شد سهمیه پارالمپیک پاریس را از آن خود کند و سهمیه های کشورمان را به عدد ۶ برساند. هاشمیه متقیان از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران است که تا کنون در مسابقات جهانی، چند مدال طلا برای کشور به ارمغان آورده است.
مدیرعامل و اعضای هیات مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران معرفی شد.
براین اساس، محمد علی شکوهی، سید علی آل یاسین، حسن گله داری، محمد حسین رحمانی و حمید جوادی نژاد، پنج عضو اصلی این چارت مدیریتی جدید هستند. همچنین در اولین جلسه ای که از سوی هیات مدیره برگزار شد، محمد علی شکوهی به عنوان رئیس هیات مدیره، سید علی آل یاسین به عنوان نایب رئیس هیات مدیره، محمدحسین رحمانی به عنوان مدیرعامل و حسن گله داری به عنوان دبیر هیات مدیره انتخاب شدند.
صنعت نفت در سال 1402 با برگزاری المپیادهای ورزشی در رشته ها و سنین مختلف، کارنامه ای دیگر را برای خود ثبت کرد و موجب شد تا جان تازه ای درکالبد ورزش های گروهی کارکنان و خانواده هایشان دمیده شود.
مسابقات سراسری، افزون بر نفس ورزش کردن به افزایش نشاط در روحیه کارکنان و خانواده منجر می شود؛ موضوعی که اداره کل ورزش نفت نیز با برگزاری المپیادها و مسابقات سراسری مختلف در سال 1402 به آن بها داد.
مسابقات سراسری دختران زیر 17 سال شركت ملي نفت ايران از 5 تا 13 اردیبهشت ماه 1402در دو مجموعه ورزشي- آموزشي آبعلی و شهيد زرگر با حضور 200 ورزشکار در قالب 8 شركت تابعه شامل ستاد تهران، شركت نفت مناطق مركزي، شركت پايانه هاي نفتي ايران، سازمان منطقه ويژه اقتصادي پارس جنوبي، شركت نفت فلات قاره، شركت بهينه سازي و مصرف سوخت، پژوهشگاه و شركت نفت و گاز پارس در 6 رشته ورزشی واليبال- تنيس روي ميز- شطرنج- آمادگي جسماني- بدمينتون و تنیس خاکی برگزار شد كه با درخشش ورزشکاران ستاد تهران همراه بود تا جایی که رتبه های این ستاد بیشتر رشته ها را به خود اختصاص دادند.
پس از مشخص شدن نتايج تيمي و انفرادی، در نهايت كاروان ورزشي ستاد تهران مقام اول، كاروان ورزشي پايانه هاي نفتي ايران مقام دوم و كاروان ورزشي نفت مناطق مركزي مقام سوم را كسب کردند.
چهاردهمین دوره مسابقات سراسری فرهنگی- ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در شهر آبادان برگزار شد.
این مسابقات با هدف اهميت دادن به نشاط، شادابی روحي و توجه به سلامت جسم و روان جانبازان و معلولان شركت ملی پالايش و پخش و با همکاری امور ورزش و تربيت بدنی و هيات ورزشی جانبازان و معلولان، در 6 رشته ورزشی دارت، تنيس روی ميز، شنا، فوتسال، تيراندازی و شطرنج، به ميزبانی شرکت های پالايش نفت لاوان دریک رشته (دارت)، آبادان در چهار رشته و شرکت پالايش نفت امام خمينی(ره) شازند در رشته شنا برگزار شد. شرکت های پالايش نفت تهران، آبادان، لاوان، اصفهان، شيراز، امام خمینی(ره) شازند، همچنین شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، شركت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت به همراه تيم شركت ملی پالايش و پخش فراورده های نفتی ایران با 370 ورزشکار در این مسابقات شرکت کردند. در این دوره از مسابقات، با توجه به لزوم کلاس بندی در برخی رشته های ورزشی، با هماهنگی فدراسيون پزشكی ورزشی و فدراسیون جانبازان و معلولان و همچنین با حضور پزشک مربوط، در روز برگزاری، کلاس بندی در برخی رشته های ورزشی انجام شد.
مراسم اختتامیه ششمین المپیاد سراسری فرهنگی- ورزشی جانبازان و معلولان وزارت نفت، در مجموعه فرهنگی -ورزشی نفت محمودآباد برگزار شد. در این دوره از مسابقات بیش از400 ورزشکار در 6 رشته شنا، شطرنج، دارت، تیراندازی، تنیس روی میز و فوتسال با یکدیگر به رقابت پرداختند وشرکت ملی صنایع پتروشیمی توانست باکسب قهرمانی در چهار رشته، چهره درخشان این دوره از المپیاد معرفی شود.
مسابقات ورزشی سراسری فرزندان پسر 25 سال و پایین تر(کمتر از 17 سال و بالاتر از 17 سال) شرکت ملی نفت ایران از 6 تا 17 بهمن ماه 1402در مجموعه فرهنگی- ورزشی محمودآباد در هشت رشته ورزشی و با حضور10 شرکت برگزارشد. رشته های ورزشی این مسابقات شامل فوتبال، والیبال، تنیس روی میز، شنا، شطرنج، بدمینتون، تنیس خاکی و دوومیدانی بود که با میزبانی شرکت نفت مناطق مرکزی با شعار «تحصیل، تهذیب، ورزش» و «نفت مناطق مرکزی دوستدار خانواده» برگزارشد.
بیش از 850 ورزشکار، مربی و کادر اجرایی در قالب 10 تیم از شرکت های نفت مناطق مرکزی (میزبان )، نفت فلات قاره، نفت و گازپارس، منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، ملی حفاری، نفت خزر، مدیریت اکتشاف، بهینه سازی مصرف سوخت، پایانه های نفتی و ستاد تهران در این مسابقات با هم به رقابت پرداختند.
در پایان این مسابقات و پس از 11 روز رقابت میان ورزشکاران حاضر، تیم ملی حفاری با 7 عنوان قهرمانی و 2 مقام دومی درمقام اول، ستاد تهران با 2 قهرمانی و 4 مقام دومی در رده دوم، تیم مناطق ویژه با 2 قهرمانی درمقام سوم، فلات قاره با یک قهرمانی و 2 مقام دومی در رده چهارم و نفت و گاز پارس نیز با کسب یک قهرمانی، یک مقام دومی و 2 مقام سوم در رده پنجم قرارگرفتند.
تیم تنیس روی میز بانوان نفت تهران، به عنوان نایب قهرمان مسابقات لیگ استان تهران، به کاپ بانوان تهران دست پیدا کرد.
در این مسابقات که به صورت دوره ای برگزار شد، تیم بانوان تهران با ترکیب نسیم طاهری، معصومه موسوی، آتوسا کلهر، فاطمه یاری، ملیکا عباسی، کیمیا رستمی و مربیگری خدیجه کرمی و سرپرستی محبوبه بهجتی، موفق شد نتایج درخشانی را دراین رقابت ها کسب کند و نایب قهرمان این فصل شود.
به همت امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت و با همکاری آموزش مرکزی و موافقت فدراسیون شنا به منظور توانمندی همکاران مربی شنا در حوزه داوری، یک دوره داوری درجه ۳ شنا به مدت ۴ روز در باشگاه نفت تهرانسر برگزار شد .
این دوره آموزشی از ۱۷ اسفند با تدریس مدرس فدراسیون شنا آغازشد و تا 21 اسفندماه ادامه یافت.
لیگ برتر تکواندو بانوان؛
جام قهرمانی دومین دوره رقابت های لیگ برتر تکواندو بانوان در حضور معاون وزارت ورزش به تیم پارس جنوبی اهدا شد.
هفته چهارم و پایانی دومین دوره رقابت های لیگ برتر تکواندو «جام ایراندخت»، یادواره شهیده شاخص ورزش کشور «شهناز حاجی شاه» با برگزاری مبارزات اوزان ۴۹-، ۵۷-، ۶۷- و ۷۳+ کیلوگرم در سالن خانواده تکواندو با حضور مریم کاظمی پور، معاون امور بانوان وزارت ورزش و جوانان و هادی افشار، مدیر ورزش شرکت ملی نفت ایران برگزار شد. در پایان این رقابت ها تیم پارس جنوبی با کسب ۵۶۲ امتیاز روی سکوی نخست ایستاد. آکادمی ویسی با کسب ۴۳۴ امتیاز عنوان نایب قهرمانی را از آن خود کرد و پایگاه سلامتی رها و بیمه تجارت نو به ترتیب با کسب ۴۰۱ و ۳۴۸ امتیاز سوم و چهارم شدند. همچنین مهروز ساعی از تیم پارس جنوبی به عنوان بهترین مربی، انتخاب شد.
تیم تکواندو زاگرس جنوبی در دومین حضور خود در لیگ برتر تکواندو باشگاه های ایران به مقام دوم دست پیدا کرد.
مسابقات لیگ برتر تکواندو در سال ۱۴۰۲ با حضور ۱۰ تیم شامل دمنده، بارمان ابزار و یراق توسن، زاگرس جنوبی، پالایش نفت، شهرداری ورامین، میکس پلاس، یزدان، دانشگاه آزاد، پاس، مس کرمان و نزدیک به ۲۰۰ تکواندوکار آزاد (در مجموع) به روش گرندپری به صورت تیمی و انفرادی برگزار شد که در نهایت پس از چهار هفته مبارزه تیم های مدعی، با قهرمانی شهرداری ورامین و نایب قهرمانی زاگرس جنوبی به پایان رسید.
فاصله نزدیک تیم های اول تا سوم جدول حساسیت هفته پایانی را دو چندان کرد و در نهایت دو تیم شهرداری ورامین و زاگرس جنوبی تا دو مبارزه آخر شانه به شانه هم برای رسیدن به سکوی نخست تلاش کردند و در پایان، این ورامینی ها بودند که با ۵۳۱ امتیاز گوی سبقت را از رقبا ربوده و عنوان قهرمانی را کسب کردند. شاگردان بهزاد خداداد در تیم زاگرس جنوبی که هفته به هفته بهتر مبارزه کرده و خود را به صدر جدول نزدیک کرده بودند، با آنکه در روز آخر ملی پوشان خود چون آرین سلیمی، میرهاشم حسینی و امیرمحمد بخشی را در اختیار نداشتند، با درخشش نفراتی چون متین رضایی، مهدی حاج موسایی و... با ۵۱۳ امتیاز نایب قهرمان شدند.
دیدارهای نهایی روز پایانی و مراسم اختتامیه این دوره از مسابقات با حضور هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران، محمد شروین اسبقیان، معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفه ای وزارت ورزش و جوانان و هادی ساعی برگزار شد. در پایان این دوره از مسابقات، متین رضایی از زاگرس جنوبی به عنوان بهترین تکواندوکار انتخاب و معرفی شد.
همچنین در روز پایانی این رقابت ها، مسابقات اوزان زوج برگزار شد که دو طلا به تکواندوکاران زاگرس جنوبی رسید. در وزن ۵۸- کیلوگرم مهدی حاج موسایی در مبارزه نهایی برابر آرین ابراهیم زاده از مس کرمان صاحب برتری شد و یک طلای مهم برای زاگرس جنوبی کسب کرد.
در وزن ۶۸- کیلوگرم حامد اصغری از زاگرس جنوبی و محمدصادق دهقانی از شهرداری ورامین، راهی دیدار نهایی شدند که در نهایت، این اصغری بود که دومین طلای روز پایانی را برای زاگرسی ها کسب کرد.
دیدار نهایی وزن ۸۰+ کیلوگرم که در واقع نقش تعیین کننده در معرفی تیم قهرمان داشت، بین سعید فتحی از شهرداری ورامین و امیرمحمد قهرمانی از زاگرس جنوبی برگزار شد که در نهایت، فتحی حریف خود را شکست داد تا هم خودش طلا را کسب کند و هم شهرداری ورامین قهرمان شود و پس از آن، زاگرس جنوبی با کسب مدال نقره در این وزن، به نایب قهرمانی مسابقات رسید.
منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، در پیام نوروزی خود ضمن تبریک فرا رسیدن سال جدید و همراهی آن با ماه مبارک رمضان، به اهم فعالیت های اداره سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت در سالی که گذشت، اشاره کرد.
«بسمه تعالی
خدای سبحان را شاکریم که در سایه الطاف و عنایت خاصه او، با وجود برخی فراز و نشیب های حوزه ورزش، اداره کل سلامت و تربیت بدنی با حمایت مقام عالی وزارت، معاون محترم وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، مدیران محترم منابع انسانی شرکت های اصلی/ فرعی و تابعه و تلاش خالصانه همکاران حوزه ورزش در شرکت های اصلی/ فرعی و تابعه توانست همگام با سایر خدمتگزاران صادق صنعت نفت، گام هایی استوار در پویایی این بخش از صنعت بردارد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
فراهم شدن امکان مشارکت کارکنان قرارداد مدت موقت و خانواده تحت تکفل آنها در برنامه های ورزشی.
نگاه ویژه به ورزش بانوان از طریق تشکیل کارگروه تخصص ورزش بانوان در شورای هماهنگی ورزش صنعت نفت.
فراهم شدن مشارکت حداکثری کارکنان و خانواده آنها در فعالیت ها و برنامه های ورزشی، المپیادها و مسابقات در راستای توسعه ورزش همگانی.
حمایت از ورزش قهرمانی در سایه مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت در مناطق عملیاتی منطبق با راهبردهای صنعت نفت در ورزش قهرمانی مصوب شورای مرکزی ورزش وزارت نفت.
راه اندازی امکانات جدید و تجهیز مجموعه های ورزشی موجود در حوزه زیر ساخت های ورزشی صنعت نفت.
پیشاپیش فرا رسیدن سال نو شمسی و تقارن آن با ماه مبارک رمضان را خدمت تمامی کارکنان شریف صنعت نفت تبریک عرض می کنم و با آرزوی سلامت و قبولی طاعات و عبادات برای همه همکاران عزیز، این نوروز زیبایی و این بهار پویایی را به یکایک همکاران و خانواده محترم، تهنیت و شادباش می گویم و از پروردگار متعال، سالی توأم با رایحه باغ و بهار، سرشار از سلامت، موفقیت و شادکامی برای همگان مسألت دارم.»
تیم نفت امیدیه با کسب عنوان نایب قهرمانی در لیگ برتر فوتسال زنان، به سوپرلیگ کشور صعود کرد.
تیم فوتسال بانوان نفت امیدیه در آخرین مسابقه خود در لیگ برتر با حساب ۲ بر صفر برابر مس کرمان به برتری رسید و با کسب عنوان نایب قهرمانی این رقابت ها، موفق شد به سوپرلیگ فوتسال زنان کشور صعود کند.
گفت وگو با همکار نفتی که سال تحویل درکنارخانواده اش نیست
مشعل علی راستی از همکارانی است که درپالایشگاه گاز پارسیان، واقع در شهرستان مهر استان فارس به عنوان سرپرست فاز یک این پالایشگاه مشغول به کار است. او سال 1356 در شهرستان مرودشت به دنیا آمده؛ اما در شیراز بزرگ شده و حدود 22 سال است که در این پالایشگاه کار می کند. آقای راستی، 8 سال پیش ازدواج کرده و یک پسر سه ساله به نام آروین دارد. او می گوید به دلیل ماهیت کاری اش، چند سالی است که نمی تواند هنگام تحویل سال کنارهمسر و پسرش باشد. این همکار نفتی و همسرش پریسا جیران زاده در گفت و گو با نشریه مشعل از سختی ها و تجربه هایشان درباره این نوع زندگی گفتند.
نزدیک به 8 سال است که ازدواج کرده ام؛ اما 5 عید را کنار خانواده خود نبودم و این موضوع می تواند شرایط سختی را برای من و تمام کسانی که شرایط کاری مشابهی دارند، به وجود آورد؛ البته نکته مثبتی که درپالایشگاه پارسیان وجود دارد، این است که مدیرعامل آن (علمداربابایی) طی دوسال اخیر، شرایطی را فراهم کرده تا همکارانی که شیفت نوروزی هستند، بتوانند به مدت یک هفته درکنارخانواده هایشان باشند که این اقدام بسیار خوبی است.
بی شک همه دوست دارند هنگام تحویل سال، کنار همسر و فرزند خود باشند؛ اما ماهیت کاری هر فرد کاملا متفاوت است. برای مثال، همکاران عملیاتی صنعت نفت و گاز، مسؤولیت سنگینی به دوش دارند و باید به تعهد کاری خود پایبند باشند تا کوچکترین مشکلی در روند تولید پیش نیاید.
پسرم، آروین که هم اکنون سه ساله است، به سنی رسیده که از نبود من دلتنگ می شود؛ البته من هم وقتی به دلیل شرایط کاری، زمان زیادی را از او دورهستم، دلتنگش می شوم؛ اما سعی می کنم این دلتنگی را با تماس تصویری کمتر کنم. باید اعتراف کنم که دلتنگی های پسرم، در روزهای آخر کارم، واقعا مرا اذیت می کند.
در دبیرستان به رشته شیمی بسیار علاقه مند بودم. به همین دلیل، این رشته را برای تحصیل در دانشگاه انتخاب کردم و در نهایت موفق شدم درپالایشگاه پارسیان مشغول به کار شوم؛ هرچند کار در پالایشگاه بسیارسخت است ومسؤولیت آن بسیار مهم؛ اما باید بگویم که این شغل را براساس علاقه ای که در دوره نوجوانی شکل گرفت، انتخاب کردم.
مهم ترین آرزوی من این است که همه مردم کشورم خوشحال باشند که این خوشحالی می تواند روحی و اقتصادی باشد.
پریسا جیران زاده، 37 ساله و فوق لیسانس روانشناسی بالینی است که درحال حاضر برای نگهداری از فرزند کوچک خود، خانه دار است.
او درباره مدیریت شرایط هنگام غیبت همسرش می گوید: بی شک نمی توان گفت که چنین شرایطی می تواند با گذشت سال ها، به شرایطی طبیعی تبدیل شود. به همین دلیل باید بگویم که شرایط سختی را با نبود همسرم تحمل می کنم؛ اما بعد از گذشت این سال ها، سعی کرده ام در چنین مواقعی، صبوری و درک خود را بیشتر کرده و تا آنجا که می توانم این غیبت ها را تحمل کنم. به هرحال در چنین شرایطی هر زنی فشار زیادی را تحمل می کند؛ اما باید با آن کنار بیاید.
وی ادامه می دهد: البته گاهی سعی می کنم برای قانع کردن خودم، به این نوع زندگی، به عنوان سبک جدیدی از آن نگاه کنم که این نگاه می تواند برای من و زندگی ام کارساز باشد.
جیران زاده با اشاره به اینکه یکی از مهم ترین نکاتی که باید به آن توجه کند، شکل گیری روابط پدر و پسری میان فرزند و همسرش است، توضیح می گوید: پسرم نسبت به سنش از هوش و درک بالایی برخوردار است و نبود پدر را بخوبی احساس می کند و دلتنگ پدرش می شود. به همین دلیل سعی می کنم با روش های مختلف، نبود و کمبود پدر را برایش جبران کنم؛ اما این را هم مد نظر دارم زمانی که همسرم به خانه بازمی گردد، سعی می کنم حضورم را برای پسرم کمرنگ کنم تا وی زمان بیشتری را با پدرش بگذراند که رابطه پدر و پسری بدرستی شکل بگیرد.
وی با اشاره به تجربه زندگی خود با همسرش که ماهیت شغلی او اقماری است، می گوید: تجربه، نتیجه سال ها زندگی است. خانواده هایی که شرایط زندگی شان، مشابه من است، استرس و خستگی زیادی را تحمل می کنند، از این رو نیاز به مشاوره و راهنمایی دارند.
جیران زاده ادامه می دهد: معتقدم روانشناسانی که در حوزه خانواده، زوج درمانی و همسرداری فعال هستند، می توانند به خانواده ها کمک کنند تا زندگی بهتری داشته باشند. در واقع ارائه مشاوره و راهکار مناسب به همسران و فرزندان کارکنان اقماری می تواند شرایطی را فراهم کند تا همسران در دو هفته ای که کنار خانواده خود حضور دارند، نهایت استفاده را برای استراحت و رونق روابط خانوادگی و عاطفی خود ببرند.
او در پایان می گوید: این آموزش ها اگر مستمر باشد، می تواند مهارت زندگی خانواده ها را بالا ببرد؛ چرا که آرامش، شرط لازم برای ایجاد کانونی گرم درخانواده است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات