اولویت کشور با موضوع اقتصاد است
درآمدهای ارزی در سال جهش تولید افزایش مییابد
رکوردهای تازه توزیع و مصرف بنزین در نوروز امسال
تصفیه 40 تن لجن نفتی در هر ساعت
توسعه میدان گازی مختار بهزودی آغاز میشود
فرصت ناب بعد از ماه رمضان را از دست ندهیم
معجزه برای فوتبال صنعت نفت تکرار میشود؟
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با بیان اینکه اولویت با موضوع اقتصاد است، گفت: وحدت و انسجام در میان دستگاه های مسؤول و میدان دار، ضروری است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی یکشنبه، ۱۹ فروردین ماه، در «نشست مشترک نمایندگان و منتخبان مجلس شورای اسلامی با هیأت دولت»، هفکری، همگرایی، هم اندیشی و همکاری را در میدان خدمت به مردم بسیار مهم و ضروری دانست و افزود: خروجی تلاش های نمایندگان مجلس و کارگزاران دولت باید کسب رضایت حضرت حق از مسیر کسب رضایت خلق الله باشد.
رئیسی با تأکید بر اینکه در قانونگذاری باید نیازهای مردم بر اساس اولویت و اهمیت مورد توجه باشد، تصریح کرد: بر اساس فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی، امروز اولویت با موضوع اقتصاد است و اگرچه همه شئون باید مورد توجه باشد؛ اما اقتصاد باید در محور توجهات و تلاش های همه ما باشد و در تلاش برای حل مسائل اقتصادی نیز باید لایحه محوری اصل قرار گیرد. درست است که مجلس، اختیار قانونگذاری در قالب ارائه طرح را هم دارد؛ اما هرچه کار با کارشناسی بیشتر انجام شود، طبیعتا نتیجه بهتری به دست خواهد آمد.
رئیسی با اشاره به جهش تولید با مشارکت مردم به عنوان شعار سال افزود: جهش تولید، متفاوت از رشد تولید است و الزام های مختص به خود را دارد. انتظار رهبر انقلاب اسلامی و مردم از ما جهش تولید است. بنابراین زمینه سازی برای مشارکت حداکثری مردم در جهش تولید، از جمله مسائلی است که باید به شکل جدی مورد توجه دولت و مجلس باشد.
وی با اشاره به مأموریتی که به دستگاه های اجرایی برای تعریف نسبت و مسؤولیت های آنها در تحقق مشارکت مردم در عرصه جهش تولید محول کرده، اظهار کرد: ایجاد یک کارگروه مشترک میان مجلس و دولت برای همفکری و هم افزایی همسو با طراحی و اجرایی ساز و کارهای لازم برای مشارکت حداکثری مردم در تحقق جهش تولید نیز از دیگر موضوعاتی است که باید مورد توجه باشد.
رئیسی با بیان اینکه هر کدام از شما نمایندگان، صرف نظر از اینکه از کدام حوزه انتخابیه رأی آورده اید، نماینده همه ملت هستید، تصریح کرد: شما باید به همه اقشار مردم نگاه یکسانی داشته باشید و به دنبال حل و رفع مشکلات باشید. رفع مشکلات و کاهش تورم در گرو آن است که هر تصمیم تورم زایی را کاملا از دستور کار خارج کنیم، مگر جایی که ضرورت جدی داشته باشد که لاجرم باید مجلس و دولت در این رابطه تصمیم گیری و مسأله را پیگیری کنند.
وی با تأکید بر اینکه همه اقدم های دولت و مجلس باید در چارچوب مهار تورم باشد، اظهار کرد: همچنین باید همه تلاش های ما برای تحقق جهش تولید با مشارکت آحاد مردم باشد.
وزیر نفت در نشست هیأت دولت از وضع مصرف سوخت گزارش داد و رئیس جمهوری وزارت نفت را مکلف کرد تا زمینه های کاهش مصرف را بررسی کند و مورد توجه قرار دهد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سید ابراهیم رئیسی در نشست یکشنبه ۱۹ فروردین ماه هیأت دولت در تبیین وظایف بخش های مختلف دولت به منظور اجرای محورهای بیانات مهم رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با کارگزاران نظام، تأیید تلاش های متراکم دولت از سوی ایشان در مقاطع مختلف از جمله در دیدار با مسؤولان نظام را افتخاری برای دولت دانست و افزود: ایشان در کنار اشاره به شیرینی های اقتصادی کشور، به برخی تلخی ها نیز اشاره داشتند که همه تلاش مسؤولان دستگاه های اجرایی در تعامل و همکاری دیگر قوا باید برای تبدیل این تلخی ها به شیرینی ها باشد.
توجه ویژه به ایجاد ثبات در بازار و کاستن از فاصله طبقاتی در کشور از تأکیدهای رئیس جمهوری در نشست هیأت دولت بود که بخش های اقتصادی دولت بویژه سازمان برنامه و بودجه و وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف شدند از اتخاذ سیاست ها و تصمیماتی که سبب بی ثباتی در بازار یا افزایش فاصله طبقاتی می شود، پرهیز کنند. «مدیریت زمان و حساسیت نسبت به انجام دقیق و به موقع امور، بویژه تاکید بر پرهیز دستگاه های اجرایی کشور از هرگونه تاخیر در انجام اقدام هایی که به نفع مردم است»، «توجه ویژه به رفع موانع سرمایه گذاری با استفاده از ظرفیت قانون رفع موانع تولید و بهره گیری از منابع و ظرفیت های موجود در کشور»، «مصون سازی و افزایش تاب آوری اقتصاد کشور در رویارویی با تکانه های خارجی» و «رفع مشکلات و پیگیری مجدانه اجرای قانون مولدسازی» از دیگر محورهای مهم سخنان رئیسی خطاب به وزرا و مسؤولان دستگاه های اجرایی در نشست هیأت وزیران بود.
وی در این نشست با اشاره به گزارش جواد اوجی، وزیر نفت از وضع مصرف سوخت، وزارت نفت را مکلف کرد زمینه های کاهش مصرف را مورد بررسی و توجه قرار دهد.
در پنجاه وسومین نشست کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس مطرح شد
کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس در تازه ترین نشست خود بر برنامه کاهش عرضه این ائتلاف تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی و در عین حال کاهش تولید داوطلبانه شماری از اعضا تأکید کرد.
پنجاه وسومین نشست کارگروه مشترک وزارتی نظارت بر توافق ائتلاف تولیدکنندگان عضو اوپک و غیراوپک (اوپک پلاس) روز، سوم آوریل ۲۰۲۴ (چهارشنبه، ۱۵ فروردین ماه) از طریق ویدیوکنفرانس برگزار شد.
کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس ضمن بررسی داده های تولید نفت خام در ماه های ژانویه و فوریه ۲۰۲۴ میلادی بر پایبندی کل اعضای اوپک پلاس به بیانیه همکاری و سازوکار جبران تخطی ها تأکید کرد. این کارگروه از تعهد عراق و قزاقستان برای دستیابی به پایبندی کامل و جبران تخطی از سهمیه های تولید تعیین شده استقبال کرد.
کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس همچنین از تصمیم روسیه مبنی بر کاهش عرضه داوطلبانه در سه ماه دوم سال ۲۰۲۴ میلادی بر اساس تولید به جای صادرات، استقبال کرد.
کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس که در ماه های ژانویه، فوریه و مارس ۲۰۲۴ میلادی مازاد عرضه داشتند، برنامه های دقیق جبران تخطی ها را تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۴ میلادی به دبیرخانه اوپک ارائه خواهند کرد.
این کارگروه بر ادامه نظارت بر پایبندی کشورهای عضو به برنامه کاهش عرضه که تا پایان سال ۲۰۲۴ مطابق با سی وپنجمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپک و غیراوپک (ONOMM) در چهارم ژوئن ۲۰۲۳ توافق شده بود و در عین حال کاهش عرضه داوطلبانه شماری از اعضای ائتلاف اوپک پلاس که در آوریل ۲۰۲۳ و پس از آن نوامبر ۲۰۲۳ و فوریه ۲۰۲۴ اعلام شد، تأکید کرد.
این کارگروه با اشاره به ادامه ارزیابی دقیق شرایط بازارهای جهانی نفت خام به تمایل کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس برای رسیدگی به تحولات بازار و آمادگی برای اتخاذ تدابیر اضافی در هر زمان، با تکیه بر انسجام بین اوپک و غیراوپک اشاره کرد. پنجاه وچهارمین نشست کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس برای یکم ژوئن ۲۰۲۴ (۱۲ خردادماه ۱۴۰۳) برنامه ریزی شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی:
رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: نباید حل مشکلات را به افراد دیگر حواله دهیم و همه ما به صورت مستقیم مسؤول هستیم تا در حل مشکلات کشور، بویژه برای ایجاد جهش اقتصادی تلاش کنیم.
به گزارش خبرگزاری خانه ملت، محمدباقر قالیباف در نشست مشترک نمایندگان و منتخبان مجلس شورای اسلامی با هیأت دولت که در محل سالن اجلاس سران برگزار شد، با بیان اینکه هر اتفاق، تحول و امیدی که باید در جامعه ایجاد شود، در دست جمعی است که زیر سقف خانه ملت قرار دارند، اعلام کرد: ما نباید حل مشکلات را به افراد دیگر حواله دهیم و همه ما به صورت مستقیم مسؤول هستیم تا در حل مشکلات کشور، بویژه برای ایجاد جهش اقتصادی تلاش کنیم.
وی تصریح کرد: به لحاظ زمانی نیز در ابتدای سالی هستیم که منویات رهبر معظم انقلاب نیز از طریق شعار سال و فرامین ایشان در دیدار با مسؤولان نظام به ما ابلاغ شده و در سال نخست اجرای قانون برنامه هفتم هستیم و قرار است مجلس دوازدهم نیز کار خود را آغاز کند، از این رو نقش و رسالتی که داریم، بسیار مهم است.
قالیباف همچنین اولویت نخست را احیای امید در جامعه دانست و افزود: مسؤولیت این امیدآفرینی با اینکه به عهده همه مردم است؛ اما به صورت ویژه بر دوش ما مسؤولان است که باید آن را انجام دهیم. مهم ترین نکته برای امیدآفرینی نیز این است که هر اقدامی که انجام می دهیم، معطوف به این باشد که آثار آن در سفره و معیشت مردم و در حوزه تولید و روند تجارت کشور مشهود باشد و اینها به عنوان دو شاخص اصلی مد نظر باشد.
وی ادامه داد: اگر رهبر معظم انقلاب بر حفظ وحدت تأکید فرمودند، به این دلیل است که باید برای ایجاد امید در مردم و جامعه تلاش کنیم تا بتوانیم به این نقطه برسیم و اهداف خود را تحقق بخشیم؛ البته بدون شک در این مسیر بار سنگین حرکت به دوش دولت است و طبیعی است که ما در مجلس شورای اسلامی با قانونگذاری باید تسهیل گری کرده و راه را برای این امیدآفرینی فراهم کنیم. ما باید مجوزهای لازم را طراحی کنیم تا مردم بتوانند این موضوعات را به صورت ملموس حس کنند. این مسائل در قانونگذاری های دائمی و راهبردی و از سوی دیگر در حوزه مربوط به برنامه پنجساله و قانون سالیانه بودجه باید خود را نشان دهد.
اعضای کمیسیون انرژی تاکید کردند:
رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه دولت سیزدهم با بالا بردن رقم فروش نفت، درآمدهای ارزی را افزایش داد، گفت: وصول درآمدهای ارزی کشور حاصل از فروش نفت نسبت به دوره های گذشته افزایش یافته است.فریدون حسنوند با بیان اینکه آمار و ارقام حوزه فروش نفت در دولت سیزدهم نشان می دهد با تدابیر اتخاذشده، همکاری ها و دیپلماسی قوی، فروش نفت در این دولت نسبت به دوره های گذشته چند برابر شده است، اظهار کرد: قیمت فروش نفت نیز نسبت به گذشته افزایش یافته و این اقدام دولت در حوزه فروش نفت از شیرینی های اقتصادی کشور است. وی افزود: در آماری که بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه ارائه داده اند، درآمدهای ارزی کشور حاصل از فروش نفت مشخص است. افزایش تولید، فروش و قیمت نفت کاملا مشهود بوده، همچنین وصول درآمدهای ارزی کشور حاصل از فروش نفت نسبت به دوره های پیش افزایش یافته است و نظارت دقیق تری هم بر توزیع درآمدهای نفتی وجود دارد. رئیس کمیسیون انرژی مجلس، رفع ناترازی در حوزه انرژی کشور را از دیگر اقدام های مطلوب دولت سیزدهم دانست و گفت: در این باره دولت و مجلس اقدام ها و هماهنگی های لازم را انجام دادند و کارهای مؤثری برای کاهش ناترازی و سرمایه گذاری در بخش های مختلف انجام شده است. حسنوند با اشاره به همکاری سازنده وزارت نفت با شرکت های دانش بنیان تصریح کرد: شرکت های دانش بنیان در تقویت و توسعه حوزه انرژی مساعدت های خوبی انجام داده اند و وزارت نفت هم در این حوزه، اقدام های مؤثری داشته و در مجموع می توان گفت که کارنامه دولت در حوزه انرژی قابل دفاع بوده است.
حسین حسین زاده نیز با اشاره به موفقیت های دولت در بخش انرژی گفت: توسعه پالایشگاه های فراسرزمینی نخستین بار در دولت سیزدهم شکل گرفت. اگر مدعی خنثی کردن تحریم ها هستیم، یکی از راهکارهای آن، توسعه پالایشگاه های فراسرزمینی است و اکنون متخصصان ایرانی در حال فعالیت در این زمینه هستند. این عضو کمیسیون انرژی مجلس، افزایش تولید و صادرات نفت، گذر از فصل زمستان بدون قطعی گاز در بخش خانگی و تأمین سوخت مورد نیاز مردم با وجود مصرف بالا و ناترازی های موجود را از دیگر موفقیت های وزارت نفت برشمرد.
هادی بیگی نژاد، عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز گفت: در دولت گذشته اعلام می شد به دلیل تحریم، امکان فروش حتی یک قطره نفت و بازگرداندن درآمد آن وجود ندارد، در حالی که در دولت سیزدهم بدون اینکه توافقی شود، سطح درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت افزایش یافته است. وی تصریح کرد: طبق آمار ارائه شده، صنعت نفت رتبه نخست را در بخش سرمایه گذاری به خود اختصاص داده که این مهم نشان می دهد در دولت سیزدهم اقدام های مؤثری برای حوزه زیرساختی و زیربنایی در بخش های مختلف از جمله صنایع نفت و گاز انجام شده است.
وزیر نفت:
وزیر نفت با انتشار مطلبی در حساب کاربری خود در اکس نوشت: درآمدهای ارزی در سال جهش تولید افزایش می یابد.
جواد اوجی(سه شنبه، ۲۱ فروردین ماه) در صفحه کاربری شخصی خود در «اکس» نوشت:
خداوند متعال را شاکرم که گروه نفت و گاز با همت همکارانم، سال ۱۴۰۲ را با رشد اقتصادی قابل توجه و از همه مهم تر، رشد صادرات و افزایش چشمگیر وصول درآمدهای ارزی به پایان رساند.
ان شاءالله در سال جهش تولید، جهش درآمدهای ارزی را هم رقم خواهیم زد.
وزیر نفت اعلام کرد: با توجه به منابع ارزی مناسب، تأمین مالی ارزی طرح های وزارت نفت با همکاری بانک مرکزی در دستور کار قرار می گیرد.
جواد اوجی گفت: به دلیل منابع ارزی مناسب، با همکاری بانک مرکزی تأمین مالی ارزی طرح های وزارت نفت در دستور کار قرار می گیرد و محدودیتی در ارز نداریم.
درهمین حال، سید احسان خاندوزی، وزیر اموراقتصاد و دارایی نیز درباره موفقیت های بانک مرکزی گفت: سه عامل نرخ رشد نقدینگی، تراز تجاری و نرخ رشد اقتصادی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر نرخ ارز است که آمارها حاکی از اوضاع مناسب این عوامل بنیادی طی سال ۱۴۰۲ بوده است.
پوستر بیست وهشتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با شعار «صنعت نفت، جهش تولید، بهینه سازی فناورانه» رونمایی شد.
در بیست وهشتمین نمایشگاه بین المللی نفت ایران بیش از هزار و ۷۵۰ شرکت ایرانی و خارجی در بخش های مختلف از جمله شرکت های بالادست نفت و گاز، اکتشاف و تولید، سازندگان داخلی، صنایع میان دستی و پایین دستی گاز، پالایش و پتروشیمی و شرکت های دانش بنیان، پارک های فناوری، دانشگاه ها، استارت آپ ها و دیگر شرکت های مرتبط با صنعت نفت حضور دارند.
نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به عنوان اصلی ترین و مهم ترین رویداد نفتی ایران با حمایت و سیاستگذاری وزارت نفت، از سوی شرکت ملی نفت ایران برگزار می شود و شرکت های اصلی وزارت نفت (شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی)، شرکت های زیرمجموعه و تابعه آن ها و دست اندرکاران اصلی صنعت نفت در آن حضور جدی و فعال دارند.
بیست وهشتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی روزهای ۱۹ تا ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار می شود و علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند به پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران به نشانی www.nioc.ir و سایت نمایشگاه صنعت نفت به نشانی www.iran-oilshow.ir مراجعه کنند.
وزیر نفت طی پیامی درگذشت پدر مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) را تسلیت گفت.
متن پیام تسلیت جواد اوجی به شرح زیر است:
«انالله و انا الیه راجعون
برادر ارجمند، جناب آقای مهندس ابوذر شریفی
مدیرعامل محترم شرکت مهندسی و توسعه نفت
خبر درگذشت پدر بزرگوارجنابعالی سبب تاثر و تالم خاطرشد.اینجانب از طرف خود و به نمایندگی از سوی مدیران و کارکنان شریف صنعت نفت اندوه وارده را محضر شما وخانواده محترم تسلیت عرض کرده، از درگاه ایزد منان برای روح آن مرحوم آرامش و آمرزش الهی و برای بازماندگان معزز سلامت و شکیبایی مسئلت دارم».
از ابتدای ۱۴۰۲ تاکنون انجام شده است
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از انجام موفقیت آمیز پایش و ارزیابی بیش از ۴۲ هزار و ۵۸۰ محل، مستعد خوردگی در خطوط لوله و تجهیزات این شرکت خبر داد.
غلامرضا کمالی گفت: بازرسی فنی از تأسیسات با دو رویکرد پیشگیری (شناسایی و ارزیابی محل های مستعد خوردگی و حادثه) و درمان (تهیه دستورعمل های تعمیراتی مورد نیاز برای حذف محل های مستعد خوردگی)، از مهم ترین اقدام ها در زمینه مورد اشاره است. وی افزود: با توجه به اینکه نیروی انسانی متخصص به عنوان بزرگ ترین سرمایه یک سازمان مورد توجه است، کارکنان اداره بازرسی فنی و خوردگی فلزات با استناد به استانداردهای طراحی، بازرسی و تعمیرات، تجهیزات و سیستم های لوله کشی تأسیسات، ضمن آشنایی به فنون پیشرفته روزآمد، با برنامه ریزی دقیق و حساب شده وظایف محوله را بخوبی انجام می دهند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران اظهار کرد: در این شرکت وجود ده ها کارخانه، تأسیسات و هزاران کیلومتر خطوط لوله زیرزمینی و روزمینی جریانی نفت، گاز و میعانات گازی، گستردگی و سخت گذر بودن جغرافیای عملیاتی این شرکت در چهار استان اهمیت کار همکاران این اداره را بخوبی نشان می دهد.
کمالی تصریح کرد: کار سرکشی و بازرسی ها حسب روال معمول در حال اجراست؛ اما از مهم ترین آن می توان به حدود ۱۵۰ مورد نظارت بر تعمیرات اساسی ایستگاه های تقویت فشار گاز و تزریق گاز نرگسی و گچساران ۴، واحدهای بهره برداری بی بی حکیمه ۲، واحد نمکزدایی گچساران ۳ و تفکیک گرهای سرچاهی اشاره کرد که مانع ازکارافتادگی تجهیزات و بروز حوادث احتمالی شد.
وی افزود: یکی دیگر از مهم ترین پروژه های اجرایی که در دستور کار قرار گرفت، بررسی وضع خوردگی و نظارت بر ایمن سازی بخش هایی از خطوط لوله تزریق گاز به چاه های تزریقی بود که به نحو مطلوب در حال انجام است و در ایمن سازی این تأسیسات سهم بسزایی دارد.
در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال محقق شد
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه شمال از انتقال بیش از ۴۲۸ میلیون و ۵۹۸ هزار لیتر انواع فراورده نفتی در نوروز امسال به استان های مازندران و گلستان خبر داد.
محمدمهدی جامعی با اشاره به تلاش صنعت انتقال نفت برای تأمین رفاه و آسایش مردم و مسافران نوروزی گفت: در فاصله روزهای 15 اسفند ۱۴۰۲ تا ۱۵ فروردین امسال، بیش از ۴۲۸میلیون لیتر انواع فراورده نفتی تولیدی پالایشگاه های کشور به مبادی ذخیره سازی و مصرف در انبارهای شرکت پخش نواحی ساری، گرگان و گنبد منتقل شد.
وی افزود: از این مقدار ۲۳۳ میلیون لیتر بنزین، ۷ میلیون لیتر نفت سفید و ۱۸۸ میلیون لیترگازوییل بوده است.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال با اشاره به اهمیت منطقه شمال به عنوان مقصد بسیاری از مسافران نوروزی و قرار گرفتن در مسیر تردد زائران حرم مطهر رضوی یادآور شد: این حجم از فراورده های نفتی با تلاش شبانه روزی کارکنان خدوم منطقه و با بهره گیری از هفت مرکز انتقال نفت و ۲۰ ایستگاه مخابراتی از طریق خطوط لوله ۱۶ و ۱۲ اینچ ری - ساری و خطوط لوله ۱۰ و ۸ اینچ شاهرود– علی آباد به گرگان و گنبد انتقال و به انبارهای ذخیره سازی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تحویل داده شد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از تشکیل کارگروه های جهش تولید در سه سطح شرکت ملی صنایع پتروشیمی، هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی با هدف تحقق شعار سال ۱۴۰۳ با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» خبر داد.
مرتضی شاهمیرزایی در نشست مدیران ارشد صنعت پتروشیمی که به منظور تحقق جهش تولید با مشارکت مردم از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شد، اظهار کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان شرکت مادر تخصصی این صنعت، برای تحقق شعار سال ۱۴۰۳ با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم»، تشکیل کارگروه های جهش تولید در سه سطح شرکت ملی صنایع پتروشیمی، هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی را برنامه ریزی کرده و عوامل کاهش تولید و موانع پیش روی تولید در نشست های تخصصی تر تشریح خواهد شد.
وی جمع آوری گازهای مشعل را از برنامه های اولویت دار در صنعت پتروشیمی عنوان کرد و ادامه داد: با فراورش گازهای جمع آوری شده، به بخشی از تأمین خوراک مجتمع ها کمک خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه شرکت های پتروشیمی پارسال در عرضه اعتباری محصولات شاهکار کردند، تصریح کرد: ۸۰ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی انجام شد که هدیه ای به صنایع پایین دست کشور بود.
شاهمیرزایی با اشاره به اینکه درمجموع حدود ۹ درصد گاز تولیدی خوراک پتروشیمی های کشور است، تأکید کرد: همچنان پیگیر تأمین خوراک پایدار مجتمع های پتروشیمی که مجوز آنها از سوی وزارت نفت داده شده است، هستیم و از شرکت های ملی نفت، گاز و پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تقاضا داریم جایگاه نخست را برای صنعت ارزش آفرین پتروشیمی قائل شوند؛ زیرا مشتری گران ترین گاز کشور، این صنعت است.وی گفت: توقع است که شرکت های پتروشیمی نیز با کمترین هدررفت ظرفیت تولید این صنعت، بیشترین آورده را برای کشور به ارمغان بیاورند که به این منظور، بی شک موضوع خوراک واحدهای پتروشیمی در شورای معاونان وزیر نفت مطرح و پیگیری خواهد شد.
معاون وزیر نفت اظهار امیدواری کرد که با به کارگیری همه ظرفیت ها و تأمین خوراک پایدار، جهش تولید را رقم خواهیم زد و سرمایه گذاری های تازه در سال های آینده می تواند پشتوانه محکمی برای افزایش تولید این صنعت باشد.
اقماری های کوروش از سختی های کار در دریا می گویند
مرجان طباطبایی| کارکردن در دریا فقط از دور زیباست و برای مسافرانی همانند ما که حداکثر یک شبانه روز مهمان سکوهای نفتی هستیم، درک دقیق زندگی اقماری دشوار است. در سفر به مناطق عملیاتی همواره می شنویم «تا زمانی که چند ماه و چند سال در این فضا زندگی نکنید، زندگی اقماری برایتان قابل درک نخواهد بود.» روایت زندگی ساکنان پایانه شناور فرآورشی کوروش (FPSO CYRUS) همسایه قطر در موقعیت لایه نفتی میدان پارس جنوبی درخلیج فارس هم از این قاعده مستثنی نیست. اگر چه مسیر یک ساعته برای رسیدن به این پایانه شناور را که در 180کیلومتری جزیره کیش واقع شده است، با هلیکوپتر طی می کنیم، اما رفت و آمدهای هر ماهه به بخشی از سختی کار ساکنان کوروش بدل شده است و اینجا ناخودآگاه به یاد این جمله یکی از کارکنان می افتم که می گوید: بعد از چند هفته کار در سکو با تکانه های مدام، وقتی هلیکوپتر آرام آرام در جزیره فرود می آید، همین که پایمان به زمین ثابت می رسد به آرامش می رسیم. سنگین بودن نفت لایه نفتی پارس جنوبی نفتی با API 20 مهم ترین دلیلی است که تصمیم گرفته شد از پایانه شناورکوروش استفاده شود، زیرا هزینه انتقال این نفت سنگین با توجه به فاصله زیاد با خشکی، بسیار بالا و توجیه ناپذیر است؛ به همین دلیل زمینه استفاده از شناور فرآورشی کوروش فراهم شده که قابلیت استخراج، فرآورش، ذخیره سازی و صادرات نفت خام از لایه نفتی میدان پارس جنوبی را به طور همزمان دارد.
میزبانی و استقبال گرم، خلق و خوی اصلی کارکنان اقماری است. به محض ورود با چای و شربت و شیرینی های تازه پز قناد سکو همراه می شویم و آغاز ماموریتمان به پایانه شناورفرآورشی کوروش (FPSO CYRUS) اینگونه رقم می خورد.
از همان لحظه ورود به کوروش متوجه می شویم که موبایل ها آنتن ندارد و این گلایه همیشگی کارکنان از زندگی در اینجاست. ارتباط با خانواده فقط به شکل اینترنتی میسر است که البته با حال و روز وضعیت اینترنت، همین هم به آسانی امکان پذیر نیست. وقتی می گویم این هم بخش سخت کار وسط دریاست، یکی از کارکنان می گوید: سختی و تلخی کار تا آنجاست که همکار ما به دلیل بدی آب و هوا و خرابی دریا به مراسم تشییع پدرش نرسید.
سکو با ساکنان جوانش، حال و هوایی متفاوت دارد. در یک بازدید مختصر و گپ وگفت های کوتاه با تیمی جوان با میانگین سنی 28 تا 30 سال مواجه می شوم که در میان آنها می توان تخصص های مختلف مهندسی نفت، مکانیک، برق، ابزار دقیق و... را دید. جامعه فعلی کارکنان شاغل در پایانه شناور فرآورشی کوروش (FPSO ) 128 نفر است که فعالیت آنها در بخش های بهره برداری، بارگیری مخازن، یوتیلیتی، تعمیرات ( برق-مکانیک-ابزار دقیق)، آزمایشگاه و خدمات، گسترده است. از این تعداد 86 نفر در قالب پیمان خدمات بهره برداری، تعمیر و نگهداری و خدمات پشتیباتی (طبخ و توزیع غذا و اتاقداری) و 42 نفر هم نیروهای رسمی شرکت نفت فلات قاره ایران هستند. 39 نفر در واحد بهره برداری نفت، آزمایشگاه و آب و بخار، 30 نفر در واحد بارگیری و مخازن، 30 نفر در واحد تعمیرات (برنامه ریزی، تعمیرات مکانیک، برق، ابزار دقیق و انبار)، 20 نفر در واحد خدمات عمومی و مابقی نفرات در سایر بخش ها شامل ایمنی، بهداری، رئیس و جانشین پایانه و مسئولین کنترل کیفیت و بازرسی فنی فعالیت دارند. کار در اینجا به شکل اقماری 14 روز کار و 14 روز استراحت است که با توجه به نیاز عملیاتی یا موارد پیش بینی نشده، این میزان با تایید رئیس شناور قابل کاهش یا افزایش است. روز کاری، از ساعت پنج و نیم صبح پس ازصرف صبحانه همراه با نان داغ تازه از تنور آمده دستپخت کارکنان آشپزخانه آغاز می شود که هر یک از بخش ها براساس فهرست کاری(پرمیت) دریافت شده، به شکل منظم دستور کار فعالیت های خود را در اختیار دارند. در این میان، کار برای کارکنان شیفت شب که تا صبح، بیدارباش هستند، پایان می یابد. شیفت های کاری روزانه و شبانه هر چهار روز چرخشی است؛ با این حال قابی که در طول شبانه روز از فعالیت های این سکو به چشم می آید، تلاش، تکاپوی زیاد و فعالیت های مستمری است که به شکل منسجم در حال انجام است. با آنکه جمعیت جوان و تازه نفس با روحیه ای خاص، حال و هوای متفاوتی در این مجموعه ایجاد کرده، اما سختی دوری از خانواده همچنان پابرجاست. تازه وقتی در جمع کارکنان اقماری قرار می گیریم، متوجه می شویم زندگی وسط دریا، روی غول آهنین، دور از خانواده و اجتماع، فرسنگ ها با زندگی عادی ما فاصله دارد. یکی مثل آقای خوارزمی حال و هوای فرزند یک ساله اش را در طول کار به همراه دارد و از گوشی موبایل صدای ارسال شده فرزندش را که در نبود او «بابا گفتن» را یاد گرفته پخش می کند و آن دیگری، خاطره دخترش که هر سفر مانع آمدنش می شود با اوست.
کارکنان شاغل در پایانه شناور فرآورشی کوروش(FPSO CYRUS) برای گذران اوقات فراغت خود با سبد متنوعی از فعالیت ها، تفریح و بازی ها همراه هستند که در میان آنها از پینگ پنگ تا دارت و فوتبال دستی به چشم می آید و سعی شده است محیطی دوستانه و خودمانی در کنار فعالیت 14 روزه فراهم شود. اگر چه برخی بی اعتنا به این تفریحات ترجیح می دهند در اتاق خود استراحت کنند، اما مسئولان پایانه شناور با تدارک مسابقات هفتگی سعی کردند همین دسته از کارکنان را هم پای بازی بیاورند تا با توجه به شرایط محیط سکو، استرس کار و افسردگی کمتر سراغ آنها بیاید. در این میان ترکیب جوانان شاغل در پایانه شناور که دهه هفتادی هم درمیان آنها کم نیست، سبک اوقات فراغت آنها را هم متفاوت با دیگر سکوها کرده است. اولین بار است که در یک سکو با PS5 مواجه می شوم که رقابت بر سر آن بیداد می کند و ازجمله بخش های پرهیاهوست که کارکنان آن را با هزینه شخصی تهیه کرده و رقابت درمسابقات شبانه این بخش به قدری بالاست که برای برخی تازه فراغت از کارمساوی با آغاز شرکت در رقابتی فشرده است که برای کسب پیروزی، مدام در حال به روز کردن اطلاعات بازی و تست و پیاده سازی مدل های جدید هستند، درغیر این صورت از دور رقابت حذف خواهند شد. از این رو معمولا صبح روزهای کاری با جملات کل کل از باخت و پیروزی شب قبل شروع می شود و نزدیک غروب با کری خوانی برای دور تازه ای از بازی ها ادامه خواهد داشت. نسل قدیمی تر هم اگر چه کم شمارتر اما سنت را حفظ کرده و امثال «حاج مرتضی» همچنان به ورزش تنیس روی میز وفادار مانده است و در بازی به قدری حرفه ای هستند که در مقابل آنها بی ادعا خواهید بود.
می توان انتظار داشت در آینده با ورود نسل جدید درسکوها فضا و سبک نوینی از کار و زندگی را در آنها شاهد باشیم.
گشت و گذار بخش عملیاتی و ارائه توضیحات مرتبط از سوی مسئولان که به پایان می رسد، در محوطه بیرونی سکو با مجموعه ای که آن را باغ و گلخانه سکو می خوانند، مواجه می شوم. کارکنان با توجه به اینکه نیمی از عمر خود را باید در اینجا سپری کنند، دست به کار شده و فضای زندگی و کار بهتر را برای روح و روان خود نیز فراهم کرده اند. پاتوقی دنج رو به دریاست که اطراف آن هم مملو از گل و گیاهان مختلفی است که می گویند: ازیک نهال کوچک به این درخت رشد کردند و از آنجا که امکانات انتقال درخت بزرگ نبود، خودمان این امکان را فراهم کردیم.
می توان گفت بعد از تله کابین موجود در شناور کوروش برای ارتباط با بخش سکوی سرچاهی لایه نفتی پارس جنوبی به عنوان تنها نمونه موجود در صنعت نفت، یکی دیگر از جذابیت های کوروش همین فضای باغ است که هرچه در آن است از نیمکت و صندلی تا گل های متنوع و پرشمار، هنر دست ساکنان همین جاست که بخشی از اوقات آنها در شب یا وقت استراحت در این کافی شاپ سپری می شود. گفت و گو با کارکنان بخش های پایانه شناور کوروش تا پاسی از شب درهمین بخش دنبال می شود. عمده حرف کارکنان از درخواست تبدیل وضعیت نیروهای پیمانکاری تا مالیات وسقف حقوق کارکنان رسمی و محدودیت های زندگی و کار اقماری متنوع است. گاهی صدای خنده های بلند از شنیدن خاطره ای، صدای موج های بی امان دریا را خاموش می کند و موارد بسیاری هم بیان تلخی های دوری از خانواده با سکوتی ممتد همراه می شود. شنیدن روایت ساکنان کوروش، بخش های غم انگیزی هم با خود دارد. مثل زمانی که «حاج مرتضی» درخلال حرف هایش از زندگی اقماری، خاطره ای تلخ شرح داده و می گوید: ما اقماری ها از همان لحظه خروج از منزل، به استقبال خطراتی می رویم که در کار با تجهیزات دوار، نفت و گاز، آتش سوزی، گازگرفتگی و... وجود دارد و دراین صورت به دلیل دسترسی نداشتن به یک بیمارستان، موضوع حمل و رسیدن به سرزمین اصلی از دغدغه های اصلی محسوب می شود. آیا این موارد که با جان ما کارکنان در ارتباط است، با هیچ عدد و حقوقی قابل جبران است؟
مرتضی ترابی، خوزستانی و اهل اهواز که 45 سالگی را پشت سرگذاشته، مسئول واحد یوتیلیتی کارشناس ارشد مکانیک است. تمام سوابق کاری وی که از سال 84 وارد شرکت نفت فلات قاره شده، با کار روی دریا همراه بوده است و در کارنامه کاری اش سکوهای مختلف نفتی، شناور ذخیره سازی سورنا و شناور ذخیره سازی خلیج فارس به چشم می خورد. از او می پرسم چه شد که سر از دریا درآوردید؟ از عوالم نوجوانی خود می گوید که به نوعی از کار اقماری به دلیل دوری از خانواده حذر داشته و می گوید: آن زمان با خود می گفتم چطورعده ای خانواده را رها کرده و به دریا می روند. با قطعیت با خود می گفتم: «اصلا سراغ این کار نخواهم رفت.» اما با قبولی در آزمون نفت، سر از دریا درآوردم و باید بگویم کم کم برای من و خانواده ام عادت شده است. او با اشاره به سختی کار در دریا معتقد است: حتی چند برابر شدن حقوق، پاسخگوی کار سخت روی دریا نیست. دوری از خانواده، اجتماع و شهر و زندگی مداوم در یک محیط بسته در انحصار آب، به مرور زمان شرایط روحی روانی اجتماعی را متاثر می کند. اومعتقد است: هرمیزان برای جوان ترها، این نوع زندگی آسان تر می گذرد، اما نیروهای پیمانکاری قدیمی، با سختی های خاصی مواجه هستند .
ترابی، تجربه خاصی از نوع زندگی و کار اقماری را روایت می کند که «اگر تا قبل از 10 سال از کار اقماری خارج نشویم، باعث عادت سفت و سخت به این محیط می شود و تمام ساکنان و کارکنان اینجا به بخشی از زندگی و خانواده ات بدل می شوند. آن موقع ترک کردن این فضا از لحاظ روحی، سخت و آسیب پذیر خواهد بود.»
به نظرمی رسد او آسیب شناسی دقیق از سبک زندگی و کار اقماری در وسط دریا دارد که می گوید: در فاصله 10 تا 20 سال حضور در اینجا هم به خانه و خانواده و هم زندگی در اینجا علاقه مند هستی، اما بعد از 20 سال کار روی سکو، اینجا را دوست داری. او همکارانی را مثال می زند که پس از بازنشسته شدن هم تمایلی به رفتن از سکو نداشته و دل تنگ اینجا می شوند. ترابی معتقد است: در فاصله 20 تا 60 سالگی دل کندن از اینجا سخت است.
یکی دیگر از آسیب های زندگی اقماری که بیشتر ساکنان کوروش اشاره می کنند، فاصله گرفتن از اجتماع و زندگی عادی است. می گویند در اینجا سختی های کار را که بسیار زیاد است، به جان خریده، اما با قوانین سقف حقوق و مالیات، کاممان تلخ می شود.
امین شادمان، جانشین رئیس شناور کوروش از دهه شصتی ها (1365) با اشاره به این موارد معتقد است که برخی سیاست های مرتبط با کارکنان صنعت نفت نیازمند بازنگری است.
وقتی از او که از سال 94 تاکنون در شرکت نفت فلات قاره فعالیت دارد و ابتدا در جزیره سیری مشغول بوده و بعد به کوروش آمده، درباره زندگی اقماری می پرسم، می گوید: یک صفحه ای از دفتر بزرگتر زندگی است. هر نوع سبکی از زندگی و کار بستگی به طرز فکر و نگاه شما دارد. هر لحظه با توجه به اینکه در زندگی خود را آماده چه چیزی می کنید، با آن مواجه می شوید. نوع مواجهه با زندگی اقماری آقای شادمان که روی شناور او را دکتر خطاب می کنند، بسیار متفاوت است و نوعی پذیرش و انس با زندگی اقماری در او وجود دارد. شاید به خاطر تجربه ای است که از دوره تحصیل در مقطع راهنمایی تا امروز داشته است، به نظر می آید او هم جزو آن گروه از کارکنان صنعت نفت است که با زندگی اقماری انس گرفته اند و از جذابیت های آن سخن می گویند. از جمله آنکه در این مدل از کار، از روزمرگی زندگی هم فارغ می شویم. او می گوید: شاید اگر اقماری نبودیم، زندگی ام به این خوبی نبود و این سبک زندگی را دوست دارم.
او که فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته بازرسی فنی از دانشگاه صنعت نفت آبادان است، می گوید: عظمت و بزرگی شناور کوروش آنقدر برایم زیاد بود که نقش مهمی در انتخاب اسم فرزندم «کوروش» داشت و به نوعی دوست داشتم این اسم همیشه همراهم باشد. او اشاره می کند اینجا هر روز به داشته هایت افزوده می شود.
خوارزمی، متولد 68 لیسانس مهندسی نفت و فوق لیسانس ابزار دقیق از دانشگاه صنعت نفت اهواز است که از زمان راه اندازی سکو اینجا حضور داشته است. با این حال اولین تجربه کار اقماری خود را در پایانه صادراتی خلیج فارس پشت سرگذاشته که در واقع نوعی آمادگی برای حضور در کوروش بوده است. او می گوید: ماهیت کار اقماری با شرایط خاص، عجین شده وممکن است برای هر کسی قابل پذیرش نباشد. با پذیرش کار در چنین فضایی باید از خیلی چیزها گذشت که بدترین بخش آن، دوری از خانواده و فرزند کوچک است. صدای فرزندش که برای نخستین بار «بابا» گفتن را یاد گرفته است، از گوشی او در محیط پخش می شود. می پرسم 14 روز دوری واقعا سخت است؟ می گوید: بسیاری مواقع به دلیل شرایط خاص خارج از شرایط نرمال، بیشتراز دو هفته در اینجا می مانیم.
او کوروش را مقیاسی کوچک از کل شرکت ملی نفت ایران می داند که در آن برداشت نفت خام، فرآورش، ذخیره سازی و صادرات انجام می شود. به همین دلیل برای کار در اینجا از مجموع توانایی های فنی، فیزیکی، مهندسی نرم افزاری و... برخوردار هستیم. وقتی از او درباره سخت ترین بخش کارش می پرسم، به توان فیزیکی بالای کارکنان برای رنگ آمیزی های مستمر، تعمیرات سخت و فشرده اشاره می کند.
خوارزمی با اشاره به همدلی، اتحاد و تعصب میان نفرات برای کار و فعالیت می گوید: اینجا تمام کارکنان برای آنچه در شرح وظایفشان است، تلاش می کنند. برخی مواقع قید استراحت، تماس با خانواده و بسیاری دیگر از تایم های خود را می زنند تا کاری روی زمین نماند. تمام نفرات برای آنچه موظف به انجام آن هستند، تلاش می کنند. همه از استراحت و تماس با خانواده می زنند تا با تمام محدودیت ها بهترین خروجی را داشته باشند. وقتی از اومی خواهم تعریفی از زندگی اقماری داشته باشد، می گوید: باید در موقعیت کار و زندگی اقماری باشید تا سختی آن را درک کنید. او به موضوعی اشاره می کند که تجربه آن ممکن است برایمان قابل درک نباشد، می گوید: در بخش خشکی همین که پای شما روی زمین است، نعمت بزرگی است و تا وقتی آن را از دست ندهید، آن را درک نمی کنید. اوایل کار وقتی پس از سه تا چهار هفته کار در کوروش با تکانه های مداوم دریا لحظه ای که از هلی کوپتر پیاده می شدیم و روی زمین ثابت، پا می گذاشتیم که دیگر تکان نمی خورد، یک نعمت بود. خوارزمی می گوید: با وجود محدودیت نفرات، بهترین کار و عملکرد را ثبت کرده ایم و همواره در آمار رو به پیشرفت بوده ایم.
او به صمیمی بودن فضای کار و زندگی درسکو اشاره دارد و می گوید: اینجا خانواده دوم و شاید هم اول ماست چون همکاران را از برخی اعضای خانواده از جمله خواهران و برادران بیشتر می بینیم و در مراوده هستیم. با این حال با توجه به ترکیب جوان نفرات شاغل در اینجا، در یک شرایط مساوی هستیم و اگراختلاف نظرهم باشد، قابلیت تغییر و انعطاف زیاد است.
محسن خضری بر خلاف غالب کارکنان کوروش، علاقه ای به فوتبال ندارد و اهل موسیقی، طراحی و نقاشی است که ترم سه قلم سیاه را سپری می کند.
شاید تاثیرهنر است که روزهای کاری برای ساکن 38 ساله اهوازی بسیار خوب و عالی می گذرد با این حال او این نوع از زندگی را در طولانی مدت، مناسب نمی داند. صحبت با او رو به اتمام است که این نکته را هم به عنوان یکی از نیروهای پیمانکاری یادآوری می کند که ما پیمانکاران از نظر مزایا در پله آخر هستیم.
رمضان حلفی از کارکنان بخش بارگیری مخازن خوزستانی است و درست روز قبل مصاحبه 45 ساله شد. وقتی صحبت از سختی کار می شود، به استرس زیاد، کار در ارتفاع، عملیات حساس بارگیری نفت، بدی آب و هوا اشاره می کند و می گوید: برخی مواقع رطوبت درحدی است که اکسیژن برای نفس کشیدن وجود ندارد.به نظر می رسد اوقات فراغت در برنامه او وجود ندارد که می گوید: کار در اینجا از ابتدای صبح شروع می شود و ممکن است تا ساعت دو بامداد هم ادامه یابد.
حلفی که از کارکنان پیمانکاری است، می گوید: اگر صدای من به مسئولین می رسد، از آنها درخواست دارم با توجه به سختی های کار اقماری توجه بیشتری به نیروهای ارکان ثالث داشته باشند.
کار اقماری برای قناد سکو هم که از همان بدو ورود طعم شیرینی های دلچسب خامه ای و چیزکیک اسم او را به میان می آورد، همچون دیگر نیروهای پیمانکاری با سختی زیادی همراه است. حبیب علیزاده اهل کرج، قناد کوروش است و حدود سال 97 به اینجا آمده و اولین تجربه اقماری اوست. کار را مملو از سختی می داند، اما خروجی کار او شیرین است. می گوید: باید حتما وارد این کار شوید و آن را تجربه کنید؛ با صحبت من، سختی آن قابل درک نیست. دو هفته حضور هم شب کاری هستم و همین سختی کار را بیشتر می کند. کار ما اگر چه به ظاهر شغل فنی نیست اما سختی های خود را دارد. دوری از خانواده فصل مشترک تمام حرف هایی است که ساکنان کوروش به آن اشاره می کنند. مثل محمد جعفری که اگر چه دوری از خانواده را بخش سخت کار دانسته اما می گوید: با این وجود به آن عادت کردیم. او که از طرفداران بازی پی اس است، اوقات فراغت خود را بیشتر سرگرم همین بازی است. بخش سخت کار برای او نوع قرارداد است که به شکل پیمانکاری فعالیت دارد. او مزیت های کار روی سکو را فضای صمیمی آن دانسته و می گوید: دراینجا احساس رئیس و مرئوسی وجود ندارد و همه با هم رفیق هستند.
آنچه مشخص است ساکنان کوروش این نوع از کار را پذیرفته و بخش زیادی از آنها با آن عجین شده اند. رضا علی اکبری از کارکنان واحد یوتیلیتی که 6 سال از فعالیت او در کوروش می گذرد، می گوید: دست تقدیر ما را به دریا و نفت رقم زد. اگر چه این نیمی از سرنوشت او بوده و این آخرین حضورش در این سکو است و با توجه به اینکه از طریق بند دال ایثارگری تبدیل وضعیت شده در حال انتقال به تهران است و می گوید: قطعا دلتنگ اینجا خواهم شد.
میثم پارسا اهل آمل استان مازندران هم که از خرداد 98 به شناور کوروش آمده و در اتاق کنترل مشغول فعالیت است، درباره فرایند فعالیت در موتورخانه توضیح می دهد و می گوید: کار در موتورخانه سکو، با آلودگی صوتی بسیار زیاد همراه است و همین موضوع در شنوایی ما تاثیر گذاشته و وقتی برای رست به خانه بر می گردیم این گلایه اهل خانه را می شنویم که چرا اینقدر بلند صحبت می کنید.
حامد آبرود متولد 1369 اهل دهدشت است و از سال 97 به کوروش آمده است. او می گوید: اولین بار که به اینجا آمدم، با وجود تفاوت بسیار زیاد کار و فضای فعالیت در اینجا ماندگار شدم. اما برخی ها همان ابتدا که آمدند، رفتند و دیگر برنگشتند. او به کار در شناور فرآورشی کوروش با وجود همه مشکلات علاقه مند شده و در حال فعالیت است.دنیای اقماری از نگاه آبرود دو مشخصه دارد: زندگی روی آب و دوری از خانواده و دوری از زندگی که با خدمت به صنعت، اقتصاد کشور همراه است.وی می گوید: وقتی به اینجا می آییم به فکرخانواده هستم و وقتی به منزل می رویم در فکر اینجا هستیم و تا بیاییم با حال و هوای خانه انس بگیریم، بلیت برگشت می آید که باید برگردیم.یکی از مشکلات کاری که آسیب های زیادی به همراه دارد، از نظر او شیفت های شبانه است که می گوید: در مقطعی با مشکلات مختلف فیزیولوژی، روحی، جسمی و ... مواجه شدم و مشاوره روان شناسی آن را ناشی از کار شیفت شب اعلام کرد.
هوا که رو به تاریکی می رود، در محوطه بیرونی غیر از صدای دستگاه های در حال فعالیت و دریا همه چیز آرامِ آرام است. در داخل شناور هم غیر از کارکنان شیفت شب که با دقت فعالیت خود را دنبال می کنند، جمعیت قابل توجهی از کارکنان در اتاق های خود مشغول استراحت هستند و تنها صدایی که به گوش می رسد، از اتاق بازی پی اس است.
طبقات مسکونی شناورشامل 3 طبقه A،B و C است که در طبقه A دفاتر کار واحدهای مختلف، رستوران، اتاق کنترل بهره برداری و بارگیری و مخازن، اتاق کنفرانس و 2 اتاق مسکونی و در طبقات B و C سایر اتاق های استراحت پرسنل در نظر گرفته شده است.
تعداد اتاق کارکنان که بیشتر آنها در طبقات B و C شناور است، در مجموع 50 اتاق 1، 2 و 3 نفره است که هر چند ظرفیت 100 نفره سکونت نفرات را فراهم می سازد، اما به دلیل محدودیت ظرفیت قایق های نجات، حداکثر 76 نفر است.
اتاق من به شماره 415 پنجره ای رو به دریا دارد که از این نظر امکان دیدن دریای زیبا را فراهم می سازد. تجربه خواب روی آب در سکوی آهنی با تکان های دریا جذاب است. شب تاریکی مطلق از پنجره تنها صدای دریا می پیچد و شروع صبح با نمایی زیبا از طلوع آفتاب کاملا بکر است.
درحالی ساعات پایانی حضور ما در کوروش است و منتظر هلی کوپتر برای عزیمت به جزیره کیش هستیم که کارکنان نیمه شناور درحال برطرف کردن مشکل دستگاه آبسازی در موتورخانه هستند. مرتضی صادقیان به عنوان مسئول بخش تعمیرات می گوید: با توجه به تامین آب شیرین از این بخش با سرعت در حال حل این مشکل هستیم. وقتی از او درباره سخت ترین بخش کار می پرسم، می گوید: سخت ترین قسمت زمانی است که از خانه عازم سکو هستم و دختر پنج ساله ام مانع آمدن می شود که بیشتر پیششان بمانم. به معلم خود گفته که قبلا موقع رفتن پدرم گریه می کردم، الان میدانم باید برود و من هم تحمل می کنم. او می گوید: به هر حال برای کار اینجا باید از خیلی چیزها گذشت.
برخی کارکنان شاغل در کوروش هم می گویند: پس از 10 سال فعالیت روی سکو به قدری به این محیط عادت می کنیم که وقتی به خانه می رویم اذیت می شویم.
یکی دیگر از کارکنان می گوید: 25 درصد از عمر ما در همین سکو سپری می شود. گاهی تعصب به آن به قدری زیاد است که آن را مثل خانه خود حتی با وسواس بیشتر مرتب تمیز می کنیم. او این نوع فعالیت را چون با خدمت برای مردم و کشور همراه است، فعالیتی ویژه می خواند و می گوید: به شغل خود می بالیم.
هلیکوپتر رسیده و عکس یادگاری حسن ختام سفرمان می شود که برخی از آنها می گویند: ما فراموش شدگانیم.
نگاهی به قانون طلایی افزایش رضایت مندی کارکنان گاز سیستان و بلوچستان
مشعل همزمان با فعالیت های توسعه ای، پیشرفت های چشمگیر در حوزه های مختلف و تحقق برنامه های کلان صنعت گاز، افزایش رضایت مندی و بهبود معیشت کارکنان نیز به عنوان رکن اصلی سازمان درحال پیگیری و برنامه ریزی است.در سال های گذشته، طرح های متنوعی ازسوی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران اجرایی و ابلاغ شده تا زمینه افزایش رضایت مندی و انگیزه کارکنان بخش های مختلف را فراهم کند.در این میان، شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان به عنوان یکی ازشرکت های جوان و نوپا، شاهد توسعه های بی نظیری بوده و همزمان با این اقدام ها، مواردی همچون تغییر و تحول درساختار سازمانی، بالابردن سطح رضایت مندی کارکنان با افزایش موارد رفاهی و معیشتی و ایجاد امکانات ورزشی نیز در دستور کار قرارگرفته است.در ادامه گفت وگو با مریم ناروئی، مدیر منابع انسانی شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان را درباره جزئیات طرح های افزایش رضایت مندی کارکنان می خوانیم.
در مدیریت منابع انسانی نگهداشت و توانمندسازی کارکنان در دستور کار قرار دارد. در حوزه نگهداشت کارکنان غیررسمی، اتفاق های بسیار مثبتی رخ داده است. در قالب دستورعمل ابلاغی، طرح طبقه بندی مشاغل از سال 99 تاکنون به طورکامل برای کارکنان پیمانکار شاغل در پیمان های مستمر(کارکنان ثبت شده در سامانه ساپنا) اجرا می شود. از سوی دیگر، همه کارکنان مشمول بیمه تکمیلی درمان هستند. این دو طرح، به صورت 100 درصد در شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان اجرا شده است.
کارکنان پیمان های مستمر تابع قانون کار هستند و افزایش حقوق سالانه آنها پس از ابلاغ رسمی در پیمان ها لحاظ می شود.
بله. برای پرداخت مزایای معیشتی نیز دستورعمل داریم و این موضوع از ابتدای مهرماه امسال در پیمان های مستمر اجرایی شده است. افزون بر این، پرداخت مناسبت ها، بنابر مصوبه هیئت وزیران در حال اجراست. در مناسبت ها نیز سعی کرده ایم عدالت را اجرا کنیم و همه کارکنان را در نظر بگیریم.
افزون بر این، هرساله بودجه مشخصی به حوزه ورزش کارکنان رسمی و قراردادی اختصاص می یابد که با توجه به بهره مندنشدن شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان از سالن و امکانات ورزشی، با شرکت های و باشگاه ها وارد مذاکره شده ایم. در این بخش نیز با در نظر گرفتن بیمه برای کارکنان پیمانکار، امکان بهره مندی آنان از تسهیلات ورزشی نیز فراهم شده است.
در حوزه ساختار سازمانی، آموزش، توانمندسازی، رفاهیات، بهداشت و درمان کارکنان رسمی و قراردادی، فعالیت های خود را مطابق با دستورعمل ها برنامه ریزی و اجرایی می کنیم. به هرحال استانی به نسبت محروم هستیم و در حوزه بهداشت و درمان با بسیاری از استان ها قابل مقایسه نیستیم؛ از این رو، بهداشت و درمان شمال شرق صنعت نفت بامراکز معتبر درمانی وارد مذاکره شده است و ما نیز برای استفاده کارکنان از خدمات درمانی تفاهم نامه و قرارداد امضاکرده ایم. با تداوم این اقدام ها، ارائه خدمات درمانی به کارکنان در مقایسه به سال های قبل، بهتر شده است.در حوزه پیمانکاری نیز این موضوع جاری شده است. آنچنان که پیش تر اشاره شد، براساس شیوه نامه شرکت ملی گاز ایران، قرارداد بیمه تکمیلی درمان امضا شده و در همه پیمان های مستمر جاری است. بنابر جلساتی که با بیمه البرز داشتیم، از آنها خواسته ایم که با مراکز درمانی معتبر استان سیستان و بلوچستان قرارداد ببندند که کارکنان پیمانکار نیز بتوانند از امکانات درمانی بهتری برخوردار باشند.
براساس شیوه نامه تدوین شده، همه پیمان های مستمر بررسی و برآورد ساختار غیر رسمی انجام شده است، ضمن آنکه برای تامین نیاز و تکمیل سمت در ساختار غیر رسمی، آزمون های استخدامی و مصاحبه انجام می شود.در این بخش نیز عدالت محوری را در دستور کار قرار داده ایم و جذب نیرو بر اساس دستورعمل ابلاغی وزیر نفت انجام می شود.
شعار «آموزش در همه جا و برای همه» را سرلوحه برنامه های خود قرار داده ایم و همه کارکنان پیمانکاری در دوره های آموزشی حضور فعال دارند.برای توانمندسازی کارکنان شاغل در بخش های بهره برداری، امداد، گازبان و... دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای درحال پیگیری است که تاکنون تعداد زیادی از کارکنان این گواهینامه را دریافت کرده اند. در زمینه توانمندسازی و برگزاری دوره های آموزشی به منظور ارتقای دانش و تخصص کارکنان اقدام های گسترده ای درحال انجام است. برای اعضای هیئت مدیره نیز دوره های آموزشی خاصی ازسوی شرکت ملی گاز ایران برگزار می شود. تعدادی از همکاران، سطح 3 گواهینامه حرفه ای کمیسیون مناقصات و کمیته فنی بازرگانی را دریافت کرده اند و درحال دریافت سطح 2 این گواهینامه هستند.
بله. در حوزه نگهداشت به دنبال اعطا و جاری شدن آیتم های ویژه ای هستیم تا انگیزه کارکنان را افزایش دهیم. براین اساس، طرحی درحوزه بهبود معیشت کارکنان شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان به ستاد ارائه کرده ایم. این طرح درحال بررسی در ستاد شرکت ملی گاز ایران است که امیدواریم به نتایج خوبی دست یابد. پرداخت اضافه کاری بالاتر ازسقف، تهیه بلیت پرواز و...، از جمله آیتم های این طرح هستند که باید به تصویب برسد و محل تامین بودجه آن نیز مشخص شود. استفاده از مهمان سرا، مامورسرا و خانه های سازمانی نیز در این طرح دیده شده است.
در شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان در مجموع 75 نفر نیروی رسمی، 38 نفر نیروی قرارداد مستقیم و پنج نفر نیروی قرارداد مدت معین فعالیت هستند.سال گذشته ساختار سازمانی شرکت گاز استان، جهش خوبی را تجربه کرد و از B به C ارتقا یافت. با این تغییر، ساختار مدیریت بهره برداری و مدیریت مهندسی نیز تغییر کرد. با این تغییر ساختاری برخی از کارکنان رسمی که فریز شده بودند، رتبه سازمانی شان ارتقا یافت و موجب ایجاد رضایت نسبی شد.در خصوص ساختار سازمانی، افزایش تعداد سمت های رسمی شرکت را در دستور داریم. این موضوع، افزون بر سمت های تبدیل وضعیت شدن افراد در طرح ایثارگری است. شهر و روستاهای جدیدی به شبکه گاز متصل می شوند و بر این اساس، نفرات سازمان درحوزه بهره برداری نیز افزایش یافته است.با توجه به برگزاری آزمون استخدامی در اردیبهشت 1402، سمت های بلاتصدی سازمان برای جذب انبوه اعلام شد. براین اساس 18 تا 20 نفر برای جذب انبوه و پذیرفته شدگان سال 1402 به این شرکت اختصاص یافت. در این زمینه خوب عمل شده و تعدادی از سمت های سازمانی که بلاتصدی بود، تصدی دار شدند. فرایند تشریفات جذب این دسته از کارکنان هم در حال انجام است.
درحوزه تبدیل وضعیت مشمولان ایثارگر، در حوزه کارکنان بند «و» (قرارداد مستقیم) 16 نفر و در حوزه کارکنان بند «د» (پیمانکاری) نیز 69 نفر تبدیل وضعیت شدند.
در حوزه طرح توانمندسازی کارکنان قرارداد مستقیم نیز 6 نفر مشمول شدند که پنج نفراز آنها به قرارداد مدت معین تبدیل وضعیت شده اند.
افزون بر موارد یادشده، از دانش آموختگان برتر و معدل الف صنعت نفت نیز سه نفر جذب داشته ایم. این کارکنان برای سمت های بلاتصدی، به کارگرفته شده اند.در دوسال گذشته سمت های بیشماری از سازمان رسمی ما بلاتصدی بود و با جذب های صورت گرفته که بخش قابل توجهی از آنها درحال تکمیل شدن است.
در حوزه برآورده کردن نیازهای شغلی وسازمانی کارکنان رسمی، قرارداد مستقیم و پیمانکاری، طبق روال های جاری درحال فعالیت هستیم.از سوی دیگر، درحوزه سلامت اداری که مصوبه هیئت وزیران و مورد توجه شرکت ملی گاز ایران است، این مهم به صورت جدی پیگیری می شود. خوشبختانه در سه سال گذشته درحوزه سلامت اداری امتیازهای مربوط به این بخش رشد کرده است. نهمین دوره سنجش نیز درحال انجام است و امیدوارم بتوانیم رتبه خوبی دریافت کنیم.مجموعه فعالیت های حوزه منابع انسانی از طریق نظرسنجی رصد و پایش می شود. افزون بر برگزاری نظرسنجی های سراسری از سوی ستاد شرکت ملی گاز ایران، با همکاری روابط عمومی شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان به طور اختصاصی به برگزاری نظرسنجی اقدام و همه فعالیت های شرکت پایش می شود، ضمن آنکه از طریق نظرسنجی میزان موفقیت طرح ها را رصد می کنیم.
با اجرای طرح ضربتی گازرسانی در شهرهای سیستان و بلوچستان رقم می خورد
مشعل| گازرسانی در استان سیستان و بلوچستان مسیری پرفراز و نشیب داشته و سال های 92 تا 95 چشم انداز روشنی برای اجرای طرح های صنعت گاز در این استان ترسیم نشد. این درحالی است که در طول سال های گذشته با برنامه ریزی اصولی و بهره گیری از ظرفیت دیگر استان ها به عنوان شرکتی معین، شاهد توسعه های چشمگیر و بهره مندی مشترکان بیشتر از سوخت پاک در دیار مهربانی هستیم. پهناوری و شرایط خاص استان سیستان و بلوچستان، افزون بر سختی اجرای پروژه ها، احداث خطوط و تاسیسات گاز، خدمات رسانی و بهره برداری را نیز با چالش هایی همراه می سازد. در مجموع 55 شهر این استان در دستور گازرسانی قرار دارد و هم اکنون شهرهای ادیمی، زهک، زابل، علی اکبر، محمدآباد، زاهدان، خاش، اسماعیل آباد، بمپور، بزمان، محمدان و ایرانشهر گازدار شده اند و همزمان عملیات اجرایی گازرسانی در 16 شهر دیگر از سوی شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان و شرکت های گاز استانی معین در دست اجراست. به گفته مدیر بهره برداری شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان، تاکنون حدود 140 مشترک در سطح استان فعال شده است و با توجه به برنامه های توسعه ای و چشم انداز ترسیم شده، پیش بینی می شود این میزان به 500 هزار مشترک افزایش یابد. مهدی تواضعی فر در گفت وگو با «مشعل» در این باره و دیگر اقدام های انجام شده و در دست انجام، توضیحاتی داده است که در ادامه می خوانید.
سال 1387 با اجرای خط لوله انتقال عسلویه-ایرانشهر، گاز به استان سیستان و بلوچستان رسید و ایرانشهر به عنوان نخستین شهر این استان پهناور با اجرای خط لوله انتقال گاز 56 اینچ به شبکه سراسری گاز متصل شد.
مدیر بهره برداری شرکت گاز استان سیســتـان و بلوچستـان با اشــاره بـه تاریخــچه گازرسـانی در این استان می گوید: خط انتقال گاز اصلی ورودی به استان سیستان و بلوچستان در سال 85 کلید خورد، سال 89 تکمیل و تزریق گاز به شبکه گاز ایرانشهر به عنوان نخستین شهر در آن انجام شد.
به گفته مهدی تواضعـی فر، با اجـرای خـط انتقال گــاز، خدمــات بهره برداری در این شهر آغاز شد؛ با این حال توسعه گازرسانی با وقفه ای چند ساله همراه بود. سال های 95 و 96 گاز به زاهدان رسید و با توجه به مصوبه طرح ضربتی در سطح شرکت ملی گاز ایران، چند استان معین در حوزه طراحی و اجرای شبکه به کمک شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان آمدند.
مدیر بهره برداری شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان ادامه می دهد: با اجرای این طرح ضربتی، گازرسانی به استان شتاب گرفت. از سال 98 طرح های گازرسانی با برنامه ای مشخص آغاز و نیمه دوم سال 1400 و 1401، حجم بالایی از شبکه استان گازدار شد. از سوی دیگر، خدمات بهره برداری تا سال گذشته به دو شهر محدود بود و هم اکنون 12 شهر، چند نیروگاه و واحد صنعتی را شامل می شود.
تواضعی فر اعلام می کند: همزمان با توسعه گازرسانی در سطح استان، اقدام های موازی انجام شد تا زیرساخت های بهره برداری نیز تامین و تکمیل شوند. براین اساس، بهره برداری از گازرسانی به شهرها، همزمان با درخواست تزریق گاز به شبکه کلید می خورد و خدمات رسانی به مشترکان آغاز می شود.
مدیر بهره برداری شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه امور بهره برداری این شرکت در مراحل اجرایی پروژه ها نقشی نظارتی دارد، می گوید: پس از اعلام مجری مبنی بر آمادگی برای تزریق گاز به شبکه، امور بهره برداری فعالیت خود را آغاز می کند. از سوی دیگر، افزون بر جلسات و بازدیدهای کنترلی برای اطمینان از اجرای کیفی شبکه گاز، رعایت ضوابط و استانداردهای طراحی و اجرا، بر انجام صحیح و اصولی تست ها نیز به طور کامل نظارت می شود. افزون بر این موارد، اجرای حوضچه ها، سامانه های حفاظت کاتدی و... نیز بررسی می شود.
تواضعی فر یادآور می شود: همزمان با گازدار شدن علمک ها، متقاضی پس از مراجعه به سازمان نظام مهندسی برای اجرا و تایید شبکه داخل ساختمان و تهیه نقشه، می تواند به درخواست و دریافت اشتراک گاز اقدام کند؛ کنتور گاز برای مشترکان نیز پس از طی مراحل اداری نصب خواهد شد.
وی تاکید می کند: برای اینکه بهره برداری از یک شهر را آغاز کنیم، یک سال پیش از گازدار شدن مکاتبات و برنامه ریزی ها کلید می خورد. در مدت زمان باقیمانده تزریق گاز به شبکه، مکاتبات با مدیریت مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران انجام و براساس میزان اشتراک پذیری، تعداد ایستگاه ها و... نیروی انسانی مورد نیاز پیش بینی و اعلام می شود. پس از بررسی و تصویب ساختار، مجوز جذب نیروی انسانی دریافت و فرایند برگزاری آزمون، مصاحبه و آموزش طی می شود.
مدیر بهره برداری شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان با اشاره به برنامه های توسعه ای این شرکت در حوزه ایستگاه های سی جی اس می گوید: در شهر زاهدان دو ایستگاه سی جی اس در نظر گرفته شده که با توجه به طبق طراحی و با افق توسعه ای، مصرف 25 سال آینده این شهر به ویژه در حوزه شهرک صنعتی تضمین می شود. شهرک صنعتی زاهدان در حوزه شهری واقع شده و به ناچار به جای خط انتقال از خط تغذیه (پس از سی جی اس) گاز دریافت می کنند.
تواضعی فر ادامه می دهد: برای شهر زاهدان دو ایستگاه سی جی اس 300 هزار مترمکعب بر ساعت تعریف شده است؛ با این حال، به دلیل عدم فعالیت شهرک صنعتی در این شهر هم اکنون گازرسانی به زاهدان را با دو ایستگاه 30 و 100 هزار مترمکعب بر ساعت آغاز کرده ایم. با توجه به برنامه های توسعه ای، نخستین ایستگاه 300 هزار در آینده نزدیک مستقر خواهد شد. با استقرار این ایستگاه، گازرسانی به شهر زاهدان تا 15 سال یا 25 سال آینده تضمین می شود.
به گفته مدیر بهره برداری شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان، در حوزه سیستان نیز دو ایستگاه 200 هزار مترمکعب بر ساعت در نظر گرفته شده است. هم اکنون یک ایستگاه 100 هزار متر مکعبی راه اندازی شده است و به دلیل نبود مشترکان صنعتی بزرگ، این ایستگاه تا سال های آینده پاسخ گوی نیاز مشترکان خواهد بود.در پنج سال آینده نیز یک ایستگاه 100 هزار مترمکعبی دیگر احداث خواهد شد.
تواضعی فر یادآور می شود: عملیات گازرسانی در 55 شهر استان در جریان است و اقدام های مقدماتی دریافت ساختار، آزمون، جذب نیرو، آموزش و ساختار فیزیکی باید شتاب یابد.
وی اعلام می کند: سال آینده با 10 درخواست تزریق گاز رو به رو می شویم و کماکان ساختار آماده نشده است. در سال های 1400 تا 1405 بیش از 50 درصد فعالیت ها در حوزه بهره برداری و 50 درصد دیگر نیز در حوزه تامین زیرساخت های فیزیکی متمرکز خواهد بود.
به گفته مدیر بهره برداری شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان در این سال ها فعالیت های گازرسانی چند برابر می شود و شهرهای جدید گازدار شده نیاز به خدمات بهره برداری دارند. بر این اساس اشتراک پذیری، تعمیرات و امداد با حجم و ترافیک بالا انجام می شود.
تواضعی فر تاکید می کند: چهار سال سخت و پرکار پیش رو داریم و باید زیرساخت های مورد نیاز را تامین کنیم. پس از چهار سال که همه مشترکان جذب شوند و همه زیرساخت ها را تامین کنیم، شرایط پایدار می شود.
مدیر بهره برداری شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه هم اکنون در منطقه سیستان تنها یک اداره گاز فعال است، می گوید: این شهرها به تازگی گازدار شده اند و پست امداد در آنها مستقر کرده ایم.
به گفته وی، همه خدمات گازرسانی مکانیزه شده و نیازی به مراجعه مردم به شرکت گاز نیست. ارائه خدمات و ثبت نام اولیه به صورت آنلاین انجام می شود. از سوی دیگر، با دفاتر پیشخوان دولت نیز قرارداد امضا شده تا همه خدمات حوزه گاز ارائه شود. در مجموع 27 خدمت مکانیزه گاز از سوی دفاتر پیشخوان به مردم و مشترکان ارائه می شود.
تواضعی فر با بیان اینکه به دنبال دریافت مجوز احداث ساختمان اداره های گاز شهرهای جدید هستیم، اعلام می کند: زاهدان با 120 هزار مشترک، بیشترین میزان اشتراک استان را به خود اختصاص داده و بر اساس برنامه های تعریف شده این میزان به 140 هزار مورد افزایش می یابد. بر این اساس مجوز ناحیه 2 اداره گاز زاهدان را پیگیری کرده ایم و به زودی مصوبه آن صادر و تصویب می شود.
مدیر بهره برداری شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان با اشاره به امدادرسانی به مشترکان می گوید: به دلیل اینکه شبکه های گاز استان جدید بوده و پایدار نشده، بیشترین میزان تماس و ارائه خدمات امداد در حوزه رفع نشتی است. تخریب و سرقت نیز از دیگر موارد امداد است. به هر حال قسمت های فلزی و در دسترس علمک ها مورد سرقت قرار می گیرند که امدادگران برای رفع مشکل در محل حاضر می شوند.
وی در پایان با اشاره به زمان ثبت شده برای خدمات امداد می گوید: امدادرسانی و ارائه خدمات گازرسانی زیر هفت دقیقه انجام می شود، همچنین رکورد ارائه خدمت در سه دقیقه را در موارد اضطراری ثبت کرده ایم. تجهیزات و خودروهای شهر زاهدان پس از چهار سال فعالیت مستهلک شده بود، بر این اساس همه خودروهای امداد این شهر جدید و به روز شده تا در حوزه ارائه خدمات کیفی نیز موفق باشیم.
ثبت رکوردهای جدید در نوروز امسال
مشعل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اعلام کرد نوروز امسال و در فاصله زمانی یکم تا سیزدهم فروردین ماه به طور میانگین ۱۲0 میلیون و 8۰۰ هزار لیتر بنزین در کشور توزیع شد که این عدد در مقایسه با رقم ۱۱3 میلیون و 900 هزار لیتر مدت مشابه پارسال(یکم تا سیزدهم فروردین) ۶ میلیون و 9۰۰ هزار لیتر معادل 6 درصد افزایش داشته است.
بر پایه این گزارش، روز دوشنبه (۱3 فروردین ماه ۱۴۰۳) 104 میلیون لیتر بنزین در سراسر کشور توزیع شد که این مقدار در مقایسه با مدت مشابه پارسال با 93 میلیون و 1۰۰ هزار لیتر، 11.7 درصد افزایش نشان می دهد.
همچنین در روز ۲۹ اسفندماه ۱۴۰۲ (آخرین روز پارسال)، بیش از ۱۵۲ میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شد که رکوردی بی سابقه در مصرف بنزین سراسر کشور به شمار می آید.
جهش کم سابقه سفرها در سال های اخیر، روند فزاینده مصرف بنزین را بیش از هر زمانی دیگر نمایان کرده است، به طوری که چندین بار در طول سال به میزان قابل توجهی رکورد مصرف روزانه بنزین به ثبت می رسد. این افزایش سرسام آور مصرف، کار را به جایی رسانده است که مقدار کنونی تولید بنزین، کفاف نیاز کشور را ندهد.
سهل انگاری دولت های پیشین نسبت به سرمایه گذاری در طرح های پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی هم مزید بر علت شده و دامنه ناترازی تولید و مصرف بنزین در کشورمان را گسترده کرده است که به فوریت برای عبور از آن باید چاره اندیشی کرد.
براساس آمارهای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، از روز یکم تا سیزدهم فروردین ماه سال جاری(1403) به صورت میانگین بیش از 120 میلیون لیتر بنزین توزیع شده است، به طوری که میانگین روزانه مصرف بنزین کشور در ایام نوروز 1403(یکم تا سیزدهم فروردین) در مقایسه با مدت مشابه 1402 با 120میلیون و 800 هزار لیتر بنزین، از رشد 6 درصدی مصرف بنزین کشور در ایام نوروز امسال حکایت دارد.
همچنین در 29 اسفند سال گذشته(1402)، 152 میلیون لیتر بنزین در کشور به مصرف رسیده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (29 اسفند ۱۴۰1)، رقمی معادل 144 میلیون و 300هزار لیتر بوده است. این آمار در حالی از سوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اعلام می شود که همه ساله با نزدیک شدن به تعطیلات نوروزی و افزایش ترددهای بین شهری، مصرف روزانه بنزین در کشور به اوج می رسد؛ بنابراین روند فزاینده مصرف در تعطیلات نوروزی چندان دور از ذهن نبوده و آمارهای دریافتی نیز گویای این واقعیت تلخ است.
تاریخ پربارترین مصرف بنزین در 29 اسفندماه 1402 همزمان با افزایش ترددهای درون و برون شهری رقم خورد و نگرانی ناترازی مصرف و تولید بنزین را بیش از گذشته نشان داد. هرچند پیش بینی ها مبنی بر افزایش مصرف مطرح بود، اما یکباره این میزان مصرف آن هم تنها در یک روز تصورناپذیر بود.
اهمیت آمار اعلام شده برای میانگین مصرف بنزین در حالی است که می تواند ملاک و معیاری برای ترسیم چشم انداز سال پیش رو باشد؛ البته تداوم فزاینده مصرف سوخت، افق روشنی را به همراه نخواهد داشت، به گونه ای که جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران هشدار داده که باید فکری به حال مدیریت مصرف سوخت کرد تا تولید در زنجیره ارزش مورد توجه قرار گیرد. نباید منابع و سرمایه ملی را با مصرف ناصحیح از بین ببریم. او همچنین نسبت به افزایش تصاعدی مصرف بنزین هشدار داده و اذعان می کند که میزان مصرف سوخت در کشور با استانداردهای جهانی فاصله دارد.
به باور اغلب کارشناسان حوزه انرژی در نخستین گام، اصلاح الگوي مصرف، سیاست نوسازی ناوگان حمل ونقل، توسعه حمل ونقل عمومی و ریلی شهری، مدیریت مصرف سوخت از طریق سهمیه بندی بنزین، دوگانه سوز کردن خودروها و مدیریت تقاضای سفر می تواند در دستور كار باشد. در بلندمدت، با توجه به سرعت گرفتن روند گذار جهانی انرژی، برای رهایی از وابستگی به سوخت های فسیلی، به ویژه بنزین باید به تدوین یک راهبرد ملی برای پیوستن به این گذار اقدام و زیرساخت های لازم برای آن را ایجاد کرد.
پیامدهای منفی حاصل از افزایش قیمت بنزین، مقام های وزارت نفت دولت سیزدهم را بر آن داشت تا برای مهار مصرف فزاینده این فرآورده ارزشمند سوختی، اقدام های پیشگیرانه ای را مدنظر قرار داده و با اعمال سیاست گذاری های جامع، تصمیم گیری کنند؛ بنابراین وزارت نفت برای عبور از مشکل ناترازی بنزین دو اقدام را در دستور کار قرار داد از جمله اتخاذ سیاست های غیرقیمتی و دیگری سرمایه گذاری در زمینه طرح های پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی که در صدر برنامه های شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی جای گرفت.
در حقیقت ناترازی بنزین، محصول عملکرد دولت قبلی است، زیرا سهل انگاری و بی توجهی به طرح های پالایشی و همچنین نبود سیاست گذاری صحیح، شرایطی را رقم زد که امروز ناترازی بنزین بیش از هر زمان دیگری خودنمایی می کند.
در این ارتباط وزارت نفت با اعمال سیاست های غیرقیمتی از جمله سهمیه آزاد کارت سوخت خودروهای شخصی و افزایش کنترل کارت سوخت جایگاهداران تا حدود زیادی توانسته است از عمق فاجعه بکاهد.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی طرحی را از اواخر فروردین ماه پارسال اجرایی کرد تا از این طریق ساماندهی بهتری در حوزه مصرف سوخت انجام شود. به همین دلیل استفاده از کارت های سوخت موجود در جایگاه های عرضه بنزین را محدود و استفاده از کارت های شخصی خودروها را الزامی اعلام کرد با این هدف که بتواند نظارت بهتری بر مدیریت مصرف بنزین و همین طور پیشگیری عرضه خارج از شبکه مجاز سوخت داشته باشد. خوشبختانه این طرح نتایج مثبتی به همراه داشت و در یک بازه زمانی کوتاه، درصد بالایی از هموطنان توانستند برای سوخت گیری از کارت سوخت شخصی خود استفاده کنند.
واقعیت نشان می دهد که باید نسبت به افزایش ظرفیت و توان تولید و نیز سرمایه گذاری در کشور اقدام کرد. به همین منظور دولت سیزدهم در برنامه ارتقای کمی و کیفی پالایشگاه های کنونی و همچنین ایجاد ظرفیت پالایشی جدید، ساخت پتروپالایشگاه ها را در برنامه دارد که ازجمله طرح پتروپالایشگاه 300 هزار بشکه ای شهید سلیمانی را تدوین کرده است. جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران از آغاز عملیات اجرایی این پتروپالایشگاه در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: مجمع سهامداری با حضور صندوق ها، بانک ها و هلدینگ خلیج فارس تشکیل و نزدیک به ۲۰۰ هکتار زمین در بندرعباس نیز استحصال شده است. افزون بر آن مجوزهای زیست محیطی و پدافند غیرعامل اخذ و مطالعات بنیادی طرح نیز آغاز شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تأکید کرد: واحدهای تحت لیسانس این پروژه تعیین تکلیف شده است و امیدواریم از ابتدای سال ۱۴۰۳، مراحل عملیات اجرایی را آغاز کنیم.
ناگفته نماند سرمایه گذاری لازم در زمینه زیرساخت های پالایشگاهی و بهره برداری از آن حداقل به سه تا چهار سال زمان نیاز دارد و این مقوله در کوتاه مدت راهکار زود بازدهی به حساب نمی آید، از طرفی رو آوردن به مقوله واردات که در شرایط فعلی چندان دور از انتظار نبوده، هم اکنون تنها راهکار برای عبور از بحران ناترازی تولید و مصرف بنزین به کارگیری سیاست های بهینه سازی مصرف انرژی است. هرچند در اجرای بهره مندی از این نوع ابزارها، تنها وزارت نفت ذی نفع نبوده و بسیاری از ارگان ها و سازمان ها در این امر دخیل هستند؛ بنابراین اجرای آن نیازمند عزم ملی است.
جوان سازی ناوگان خودرویی و تولید خودروهای کم مصرف، از مهم ترین موضوع هایی است که باید به آن توجه اکید شود، زیرا طبق برآوردهای حاصله، اسقاط خودروهای فرسوده روزانه 4 تا 5 میلیون لیتر مصرف سوخت را کاهش می دهد.
بر اساس آخرین اظهارات مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، هم اکنون 55 درصد خودروهای کلانشهرها فرسوده اند و چنین به نظر می رسد که از رده خارج کردن خودروهای فرسوده یکی از اهرم های موثر کنترل مصرف سوخت است که در صورت اجرای آن می توان نسبت به کاهش حجم بالایی از میزان مصرف بنزین امیدوار بود. تکالیفی در قوانین هوای پاک در حوزه ساخت خودرو مطرح شده است که در صورت اجرا علاوه بر کاهش آلایندگی به کاهش مصرف هم کمک می کند.
جلیل سالاری از صدور سالانه حدود ۱.۲ میلیون کارت سوخت نو شماره برای خودروهای نو (معادل مصرف ۳.۵ میلیون لیتر بنزین در روز و ظرفیت تولید بنزین پالایشگاه تبریز به تنهایی) خبر داد و ابراز نگرانی کرد که روند کنونی مصرف بنزین را نمی توان با احداث پالایشگاه، پتروپالایشگاه و یا افزایش تولید بنزین مدیریت کرد و در صورت ادامه این روند، ما به ناترازی بنزین خواهیم رسید و واردکننده خواهیم شد.
چنین به نظر می رسد که از رده خارج کردن تدریجی خودروهای پرمصرف و ارتقای کیفیت خودروهای بنزین سوز در داخل کشور باید مدنظر قرار گیرد. متاسفانه ما به وفور شاهد خودروهای تک سرنشین در سطح شهرها هستیم که مصرف بنزین را به شدت بالا می برد، وقت آن فرارسیده که توجه جدی به اقدام های بهینه سازی، توسعه حمل ونقل عمومی (به ویژه ریلی) و فعال سازی بازار بهینه سازی انرژی در دستور کار باشد.
احیای صنعت سی ان جی و تنوع بخشی به سبد سوخت کشور می تواند صرفه جویی قابل توجهی در مصرف فرآورده بنزین و گازوییل و همچنین حل مشکل ناترازی داشته باشد. اکنون بسیاری از کشورها با توسعه سوخت های پاک و ارزان از جمله سی ان جی و ال پی جی سعی دارند تا سهم سبد سوخت حمل ونقل خود را در زمینه مصرف بنزین و گازوییل کاهش دهند.
توسعه صنعت سی ان جی پیرو سیاست های توسعه ای دولت های گذشته در دستور کار دولت سیزدهم نیز قرار گرفته است. شورای عالی انرژی در سند «تامین انرژی بخش حمل ونقل کشور تا افق 1420» به تمرکز سیاست های دولت بر توسعه سی ان جی تاکید کرده است. بر این اساس، پیش بینی شده است در صورت اعمال حمایت های ویژه از صنعت سی ان جی، میزان مصرف این سوخت پاک در خودروها 9.9میلیاردمترمکعب در سال 98، به 4.19 میلیارد مترمکعب در افق 1420 برسد؛ با وجود این بر اساس اظهارات فعالان صنعت سی ان جی در کشور، میانگین مصرف روزانه این فراورده، رقمی بالغ بر 22 میلیون مترمکعب و این در حالی است که ظرفیت موجود برای عرضه این سوخت پاک،40 میلیون مترمکعب در روز تخمین زده شده که با توجه به شرایط حال حاضر ناترازی در سوخت بنزین و گازوییل توسعه این صنعت، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
در این زمینه سعید رحمان سالاری، مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: هم اکنون حدود ۲ هزار و ۵۵۰ تجهیز سی ان جی در سطح کشور وجود دارد که این تعداد، ظرفیت توزیع روزانه ۳۵ تا ۴۰ میلیون مترمکعب در کشور را فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه به طور میانگین روزانه حدود ۲۲ میلیون مترمکعب سی ان جی در جایگاه های کشور توزیع می شود که این مقدار جایگزین توزیع روزانه ۲۲ میلیون لیتر بنزین در کشور شده است، بر لزوم همکاری همه نهادهای مرتبط با صنعت سی ان جی و تأمین بودجه لازم برای توسعه این صنعت تاکید کرد و افزود: باید تلاش کنیم کاستی های این صنعت برطرف شود؛ هم اکنون حدود ۱۷ میلیون لیتر ظرفیت خالی در کشور وجود دارد که باید هرچه سریع تر با افزایش تعداد خودروهای گازسوز از این ظرفیت خالی به منظور افرایش سهم سی ان جی در سبد سوخت خودروها و کاهش ناترازی بنزین استفاده کنیم.
رحمان سالاری گفت: توزیع هر مترمکعب سی ان جی حدود یک دلار به اقتصاد کشور کمک می کند که این موضوع افزون بر مزایای زیست محیطی با احتساب ۱۵ میلیون مترمکعب ظرفیت خالی روزانه، صرفه جویی بزرگی را در کشور به همراه خواهد داشت.بی شک تمامی راهکارهای عنوان شده، مادامی می تواند اثربخشی لازم را به همراه داشته باشد که ضمانت اجرایی برای آن وجود داشته باشد. مسلما شیب تند مصرف بنزین یک اتفاق غیرقابل پیش بینی نیست و مسئولان در قالب ارائه دورنمای انرژی کشور هشدار بحران کمبود بنزین را عنوان می کنند. به نظر می رسد وقت آن فرا رسیده است که توجه جدی به اقدام های بهینه سازی و توسعه حمل ونقل عمومی (به ویژه ریلی) در دستور کار باشد. امید می رود موضوع منفی شدن تراز تولید و مصرف بنزین بتواند جرقه اولیه این موضوع را در سطح سیاست گذاری کشور به وجود آورد.
بررسی سهم پتروشیمی ها در کاهش گازسوزی و خاموشی مشعل ها
مشعل یکی از موضوعات مهم در دستور کار دولت سیزدهم طی دو سال و اندی فعالیت، موضوع جلوگیری از گازسوزی در مشعل ها و به کارگیری گازهای مشعل به عنوان خوراک پتروشیمی ها و کمک به ناترازی گاز در شبکه سراسری بوده است. برپایه گزارش ها، آن طور که دولت سیزدهم اعلام کرده، برنامه خاموشی فلرها، با شیب تندی درحال انجام است و بنابر برآورد ها، تا پایان سال1404، تکلیف بیشتر مشعل ها روشن می شود و تعداد قابل توجهی از آنها خاموش خواهند شد؛ اما دلیل این تسریع در برنامه های کاهش و به صفر رساندن گازسوزی ها در صنعت نفت چه بود؟ دولت سیزدهم این توفیق را داشت که برخی موانع حقوقی و مالی در مسیر تبدیل گازهای مشعل به انواع دیگری از فراورده های نفتی را حل و فصل و در عین حال سازوکاری را برای سرمایه گذاری در این عرصه با همکاری بخش خصوصی و با میدان داری اصلی پتروشیمی ها ایجاد کند که هم اکنون این برنامه ریزی با یک الگوی موثر بخوبی پیش می رود.
جلوگیری از خام سوزی و تبدیل گازهای همراه نفت به خوراک مورد نیاز برای مجتمع های پتروشیمی و پالایشگاهی و سایر صنایع، همواره مورد تاکید مسؤولان صنعت نفت بوده و از سوی رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) هم بارها بر آن تاکید شده است؛ اما چون در اولویت برنامه های وزارت نفت نبود، سازوکار اجرایی هم برای آن اتخاذ نمی شد. با این وجود از ابتدای دولت سیزدهم، موضوع جمع آوری گازهای همراه نفت و جلوگیری از گازسوزی، به عنوان یک برنامه اصلی در دستور کار وزارت نفت قرار گرفت.
برنامه ریزی برای جمع آوری گازهای همراه شرق و غرب کارون در دولت سیزدهم به طور زود هنگام آغاز شد و تا امروز که بیش از دو سال از این زمان گذشته، بنابر گفته محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، نزدیک به 70 درصد پروژه های جمع آوری گازهای همراه نفت منطقه کارون انجام شده و هم اکنون، چند مجموعه بزرگ و کوچک در مناطق عملیاتی در ارتباط با پروژه جمع آوری گازهای همراه نفت و انتقال آنها به واحدهای پتروشیمیایی و پالایشگاهی فعال هستند که از جمله آن می توان به مجموعه های پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس، پالایشگاه بید بلند خلیج فارس، یادآوران خلیج فارس و کارخانه گاز و گاز مایع 3100 و 3200 و ... اشاره کرد که یا تکمیل و شروع به کار کرده اند و یا در حال تکمیل هستند.
در واقع صنعت پتروشیمی به عنوان صنعتی پیشرو که با توان و سرمایه گذاری داخلی خود اداره می شود، برای تامین خوراک پایدار خود در سال های آینده به عنوان سرمایه گذار و پیگیری کننده اصلی پروژه های جمع آوری گازهای همراه نفت ورود کرده است؛ اگرچه این تعامل و ارائه مجوز برای ورود به بالادستی صنعت نفت را وزارت نفت صادر کرده؛ اما این اعتماد و همکاری، ناشی از توانمندی های پتروشیمی ها در سال های اخیر بوده است. آن طور که وزارت نفت اعلام کرده است، در مجموع ۵ میلیارد دلار پروژه برای جمع آوری گازهای همراه تعریف شده و تا پایان سال ۱۴۰۴ همه گازهای مشعل جمع آوری خواهند شد. بخش قابل توجهی از این پروژه های جمع آوری در قالب پروژه جمع آوری گازهای غرب و شرق کارون است، به طوری که تنها دریک مورد، پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس بنابر تعهد باید 56 مشعل روشن را خاموش کند.
محمود امین نژاد، مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس پیشتر در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» درباره تعهدات این مجموعه برای خاموشی مشعل ها گفته بود: طبق قرارداد مشترک بید بلند خلیج فارس و مناطق نفت خیز جنوب که با هدف خاموشی مشعل ها و رفع کمبود خوراک بید بلند انجام می شود، روزانه تا 600 میلیون فوت مکعب گاز از مشعل های شرق کارون جمع آوری می شود.
امین نژاد با اعلام اینکه تاکنون چهار پروژه از مجموعه این پروژه ها تکمیل شده و دو تا سه پروژه دیگر نیز طی دو تا سه ماه آینده تکمیل می شود، اظهار امیدواری کرده که تا پایان سال 1404 کل گازهای مشعل که در دستور کار این شرکت است، خاموش شود.
اگرچه تلاش وزارت نفت و پتروشیمی ها برای خاموشی فلرها و کاهش گازسوزی، اهداف مهمی همچون تامین خوراک و کمک به ناترازی گاز در کشور را در بردارد؛ اما اهداف ثانویه ای هم در این روند دیده شده که یکی از آنها،کاهش آلایندگی و برنامه های کلان وزارت نفت در مسیر مدیریت کربن است. داوود عمادی، مدیراچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران چندی قبل به خبرنگار « مشعل» گفت: طی دو سال اخیر،گازهای همراه نفت منطقه گچساران، دهلران و غرب کارون از سوی پتروپالایشگاه ها جمع آوری شده و این روند با سرعت ادامه دارد.
وی با بیان اینکه تعداد محدودی از شرکت های پتروشیمی در فهرست صنایع آلاینده قرار دارند، افزود: با این حال، شرکت های پتروشیمی درچند سال اخیر تلاش کرده اند خروجی صنعتی آنها به محیط زیست اطرافشان کمترین خسارت را وارد آورد و عملکردشان با استانداردهای ملی و بین المللی مطابقت داشته باشد.
عمادی با اشاره به سرمایه گذاری که شرکت های پتروشیمی در حوزه جمع آوری گازهای همراه دارند، گفت: تنها هلدینگ خلیج فارس، رقمی حدود 8 میلیارد دلار را در حوزه کاهش گازسوزی و جمع آوری گازهای مشعل، سرمایه گذاری کرده و این نشان از توجه مجموعه پتروشیمی به آلودگی هوا و کاهش آلایندگی مجتمع های پتروشیمی دارد.
البته این تلاش پتروشیمی ها در مسیر کاهش گازسوزی تنها از سوی هلدینگ خلیج فارس بوده و سایر شرکت های پتروشیمی و هلدینگ های فعال در صنعت پتروشیمی در این مسیر قدم گذاشته اند. بابک افقهی، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تأمین( تاپیکو) در جریان بازدید از شرکت های پتروشیمی غدیر و فن آوران با اشاره به اجرای پروژه به صفر رساندن سوزاندن گازهای مشعل در مجموعه های تاپیکو از به صفر رسیدن گازسوزی در مشعل های مجتمع های پتروشیمی غدیر و فن آوران خبر داد.
نگاه برد- بردی که در مورد جمع آوری گازهای همراه نفت و کاهش گازسوزی، در شرکت های پتروشیمی و زیرمجموعه های صنعت نفت آغاز شده، تاکنون نتیجه بخش بوده و این برنامه ریزی طبق آنچه اعلام شده تا پایان فعالیت دولت سیزدهم در سال 1404، به مرحله ای قابل قبول خواهد رسید.
جواد اوجی، وزیر نفت، اردیبهشت ماه 1402 و در مراسم بهره برداری از طرح پالایش گاز هویزه خلیج فارس که به منظور جمع آوری گازهای همراه نفت میدان های مشترک اجرا می شود، به این حرکت پتروشیمی ها اشاره و تصریح کرد: هفت بسته سرمایه گذاری از شهریور ۱۴۰۰ برای جمع آوری ۳۰ تا ۴۰ میلیون مترمکعبی گازهای همراه نفت که سوزانده می شوند، مشخص شده که تعدادی از آنها به نتیجه رسیده است.
وی تصریح کرد: پالایشگاه هویزه خلیج فارس، ان جی ال۳۱۰۰، جمع آوری گازهای همراه نفت غرب کارون، جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون و ... پروژه هایی هستند که یا انجام شده و یا در حال انجام از سوی هلدینگ خلیج فارس هستند.
وزیر نفت تاکید کرد که تا پایان دولت سیزدهم، همه گازهای همراه میدان های نفتی مشترک و مستقل و مشعل پالایشگاه ها را تعیین تکلیف و جمع آوری می کنیم. بر اساس اعلام شرکت ملی نفت ایران، تعداد مشعل های موجود در سطح مناطق عملیاتی از ۱۷۰۰ مورد به حدود ۶۷۵ مورد رسیده و روند رو به کاهش این مشعل های روشن در ماه های پیش رو، ادامه دارد. نکته قابل توجه در مورد همراهی و مشارکت پتروشیمی ها در کاهش خام سوزی مشعل ها، اهمیت تامین خوراک پایدار برای پتروشیمی ها و کمک به حرکت آنها در مسیر تکمیل زنجیره ارزش محصولات است. گاز حاصل از خاموشی مشعل های روشن در بلند مدت نه تنها جلوی از بین رفتن سرمایه ها را می گیرد؛ بلکه به پتروشیمی ها در تولید پایدار و ارزآوری شان برای کشور کمک می کند.
دستاوردهای اچ اس ای و پدافند غیرعامل پالایشگاه آبادان در دولت سیزدهم
سمیه راهپیما| پالایشگاه آبادان به عنوان پالایشگاهی سرآمد و پیشرو در تولید، با توجه به اقدام هایی که از سالیان گذشته به خصوص در دولت سیزدهم انجام داده، همسو با رعایت الزام های اچ اس ای و پدافند غیرعامل توانسته است دستاوردهای متعددی از جمله جمع آوری لجن های نفتی، لایروبی اسکله های نفتی و مواردی از این دست را در کارنامه خود ثبت کند. غلامرضا مکوندی، رئیس اچ اس ای و پدافند غیرعامل پالایشگاه آبادان در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» درباره فعالیت های این حوزه توضیحات بیشتری داده است که مشروح آن را می خوانید.
با تغییر مدیریت پالایشگاه آبادان که همزمان با تغییر دولت بود، مسئولیت اداره این واحد به بنده سپرده شد؛ در این مدت، رویکرد اچ اس ای نیز قابل توجه بود و حرکت آن از سنتی به سوی مدرن سوق یافته است، ضمن اینکه در این مسیر، نگاه کلان مجموعه نیز پروژه محور شده است.
در فرایند مدرن سازی بسیاری از روش ها اصلاح و بازنگری، و برخی تجهیزات نیز بازسازی و نوسازی شده اند. مصداق این مهم درحوزه آتش نشانی و بازسازی سه دستگاه خودروی اطفای حریق است.
مصوبه های خوبی برای احداث ایستگاه جدید آتش نشانی کلاس A و اتاق بحران داریم که تمام آنها را پیگیری و اجرایی خواهیم کرد. به دلیل امکانات خاصی که برای اتاق بحران در نظر گرفته شده است، این امکان فراهم خواهد شد که بتوان کنترل بحران پالایشگاه و حتی شهر آبادان را در دست گرفت.
از دیگر اقدام ها و دستاوردهای مهم حوزه اچ اس ای، اجرای طرح مطالعات مفهومی پالایشگاه برای واحدهای قدیمی و جدید است که پروژه بزرگ پدافندی را شامل می شود. شروع عملیات اجرایی این پروژه مربوط به سال 96 است و به نتیجه نرسیده بود، اما با پیگیری های زیاد منجر به نتیجه شد.
همان طور که می دانید، شهر آبادان در سال 1401 با حادثه آتش سوزی ساختمان متروپل روبه رو شد و در آن سال تمام نیروهای اچ اس ای پالایشگاه برای مهار حادثه حضور داشتند. تمام مسائل از جمله غذا، کنترل آب، مسائل محیطی و... با اچ اس ای در ارتباط بود. در کنار آن 18 تا 20 واحد کوچک و بزرگ را بدون حادثه راه اندازی کردیم که دستاورد بزرگی برای پالایشگاه بود. همچنین در فصل تابستان همان سال به دلیل مشکل در شبکه آب زیرزمینی یکی از مناطق، شاهد پارگی خطوط آب زیرزمینی بودیم. به دلیل اینکه توازن میان تولید بنزین در سطح کشور برهم نخورد، همزمان با تولید، اقدام ها و پروژه های اصلاحی نیز انجام شد.
از دیگر اقدام های مهمی که البته مربوط به سال 1401 است، افتتاح بزرگ ترین واحد تقطیر خاورمیانه با راه اندازی واحدهای فاز 2 است و در کنار آن، 18 واحد فرایندی نیز راه اندازی و تکمیل شد.
یکی از کارهای خوبی که در فاصله زمانی 1401 و 1402 انجام شد، رفع مشکل پارکینگ برای تانکرهای حامل فراورده های نفتی است. برای رفع این مشکل، زمینی در ایستگاه 8 آماده سازی شد و افزون بر رفع مشکل پارکینگ، مخاطرات زیست محیطی به حداقل ممکن کاهش و شرایط ایمنی نیز در حد بالایی افزایش یافت.یکی دیگر از اقدام های مهم در این حوزه عملیات برون سازمانی است. می توان گفت بیش از یک سوم سال به خدمات رسانی برون سازمانی مربوط می شود. برای مثال در سال 1401، بیش از 114 مورد اعزام نیرو برای عملیات اطفای حریق ثبت شده و در سال 1402 نیز (تا بهمن ماه) 100 مورد اعزام برای خدمات رسانی به ثبت رسیده است.
باید گفت در زمینه ابلاغیه ها و روش های نوینی که در کشورهای جهان اول انجام می شود، پروژه PSM یا مدیریت ایمنی فرایند را در دستور قرار داده ایم، فاز اول آن مصوب شده است و مهرماه 1403 آغاز خواهد شد.
پروژه طرح پیش از حادثه(PIP) را نیز در دستور کار داریم و اکنون 85 درصد پیشرفت داشته است و گزارش نهایی آن در نیمه نخست 1403 تکمیل خواهد شد.
پروژه دیگر به تعیین مناطق بسیار سرد(هات کول) و بسیار گرم(هات وارم) که ناشی از آتش سوزی های کلان در آنهاست، بازمی گردد. این طرح برای اولین بار در پالایشگاه آبادان اجرا می شود. بنا بر این طرح اگر یک مخزن، حالت انفجاری پیدا کند، لازم است محدوده تحت الشعاع قرار گرفتن این انفجار ارزیابی شود تا بتوان آن حادثه را کنترل کرد و فعالیت های لازم را برای کاهش این فرایند مدنظر قرار داد.
فاز دوم این طرح نیز در دستور کار قرار دارد و در بخش های مختلف پالایشگاه اجرایی خواهد شد. بنا بر این طرح در صورت بروز حادثه، مواردی همچون دامنه حادثه، پیامدهای و اقدام های اصلاحی با شرایطی ایمنی تری برای مردم شهر و پالایشگاه لحاظ شده است. با توجه به اقدام های انجام شده در حوزه ایمنی و آتش سوزی توانسته ایم 56 درصد کاهش آتش سوزی را در سطح پالایشگاه شاهد باشیم.
همچنین بیشتر فعالیت های تعمیراتی مثل کپسول های آتش نشانی، پودرساز، تعمیرات خودروهای آتش نشانی و پمپ ها در پالایشگاه و از سوی کارکنان واحد مربوطه انجام می شود. نیروی انسانی از جمله موارد مهمی است که خوشبختانه با تلاشی که در این جهت صورت گرفت، توانستیم بخشی از این کمبود را با جذب نیرو جبران کنیم، همچنین توانستیم دوره های جدیدی از دستورعمل ایمنی پیش از راه اندازی واحدها (PSSR) در تعمیرات اساسی را برای کارکنان این حوزه لحاظ کنیم، ضمن اینکه توانسته ایم چرخه مدیریت پسماند( LCA) را با ایجاد نرم افزار مربوط به آن (FAST) برای ایمنی و محیط زیست اجرایی کنیم.
طرح مقابله با آلودگی زیست محیطی را به تصویب رسانده ایم که نهایی شده و مورد تایید سازمان محیط زیست و اداره بندر قرار گرفته است. یکی از مواردی که پالایشگاه توانست به سرانجام برساند، بحث گازهای ارسالی به مشعل است که طرح مطالعاتی واحد دوم بازیافت گازهای فلر را انجام می دهیم و مراحل خود را برای رسیدن به نتیجه طی می کند.
چندین سال بود که لجن های نفتی پالایشگاه سردرگمی خاصی داشت و با پیگیری های صورت گرفته و در قالب جلسات متعدد با شرکت های دانش بنیان و دانشگاه های تهران، امیرکبیر، بهشتی، چمران و تبریز توانستیم این پروژه را به سرانجام برسانیم و نهایی کنیم. چندین پروژه اجرایی در کشور داریم که برخی از آنها برای نخستین بار در کشور است. با دانشگاه تبریز و یک شرکت دانش بنیان قرار داریم تا دستگاهی برای تصفیه 40 تن لجن نفتی در ساعت بسازد، ضمن آنکه برای جمع آوری لجن های نفتی، پودرهای لجن خوار را نیز خریداری کرده ایم. اکنون به دنبال ایجاد سازوکاری مناسب برای استفاده از این پودرها هستیم.
یکی از دستاوردهای دیگر، افزایش وسعت فضای سبز در پالایشگاه و محیط پیرامون آن است. الزام فضای سبز پالایشگاه 10 درصد بود و هم اکنون 38 درصد فضای پالایشگاه به فضای سبز اختصاص یافته است، ضمن آنکه امسال 23 هزار اصله درخت حرا را در اختیار شهر قرار دادیم و طرح فضای سبز ورودی شهر آبادان را نیز دنبال می کنیم.
در حوزه بهداشت پروژه بررسی مشاغل را شروع کرده ایم که بر پایه آن ماهیت عوامل زیان آور و چگونگی آن پایش می شوند. همچنین این واحد شرایط خاصی دارد و به دلیل گستردگی، عملیات غیرصنعتی زیادی را انجام می دهد. مصداق آن نیز تامین و طبخ و توزیع غذا، ایجاد بهداشت در منازل سازمانی و... است.
پالایشگاه آبادان گستردگی زیادی در پهنه فعالیت های خود دارد و کنترل آن برای ساختار اچ اس ای مهم است. با اینکه وسعت، گستردگی، تعدد و جمعیت زیادی داریم، در سال های 1401 و 1402 توانستیم حوادث را کنترل کنیم. سال 1401 و 1402 برای بیش از 3 هزار نفر معاینات دوره ای استخدامی انجام داده ایم و گزارش مربوط به آن به ستاد پالایش و پخش ارائه شده است.
روند آموزشی پیمانکاران بعد از کرونا به واحد اچ اس ای سپرده شده است و توانستیم آن را ترمیم کنیم. موفق شدیم در سه ماه اخیر میزان سرانه را از 82 صدم به 4.2 دهم برای هر نفر برسانیم. بیشتر آموزش ها در زمینه ایمنی و مباحث عمومی است و برای کارآموزان حین کار آموزش هایی را در نظر گرفته ایم.
دستورعمل اچ اس ای پیمانکاران را وزارت نفت اعلام کرده، اما برای آن ساختار سازمانی ایجاد نکرده است. ساختار جامعی در این زمینه نداریم، اما توانستیم ساختار مناسبی را برای اچ اس ای پیمانکاران ایجاد کنیم و در آن شرایط قراردادها، ریسک و وسایل استحفاظی را نیز مشخص خواهیم کرد. آموزش های لازم پیمانکاران را تعیین و برنامه های آموزشی آن را مشخص می کنیم.
یکی دیگر از مواردی که در پالایشگاه آبادان به آن توجه می شود، فعالیت در حوزه مسئولیت اجتماعی است.
همسو با این مهم با مسئولان محلی شهر، هماهنگی و تعامل های لازم وجود دارد. برای مثال هنگام برگزاری مسابقات در شهر آبادان، واحد اچ اس ای، خودروهای آتش نشان را همراه با نیروهای مربوط به محل برگزاری اعزام می کند.
در حوزه مسئولیت اجتماعی، این واحد (اچ اس ای) خدمات زیادی نیز به شرکت های اطراف خود ارائه می دهد؛ تامین آب آتش نشانی پتروشیمی، ارائه برخی خدمات به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت خطوط لوله و مخابرات و... . همچنین جامع سازی بیمه های تمام تاسیسات، آتش سوزی ها و مسئولیت مدنی دیگر فعالیت هایی است که اچ اس ای پالایشگاه آبادان به انجام آنها مبادرت می ورزد.
نگاهی به اقدام های وزارت نفت در حوزه ساخت داخل
مشعل| روند ساخت داخل و حمایت از سازندگان داخلی در صنعت نفت از دهه ۸۰ شروع شد؛ اما حرکتی کند داشت و نتوانست آن طور که باید، موضوع داخلی سازی قطعات مورد نیاز صنعت نفت را به یک ضرورت تبدیل کند. در دو سال و اندی اخیر و با شروع به کار دولت سیزدهم، جهشی چشمگیر در حوزه ساخت داخل را شاهد بوده ایم، به نحوی که بخش قابل توجهی از نیازهای صنعت نفت، حتی در شرایط تحریمی در داخل کشور و از سوی متخصصان داخلی تامین می شود.
وزارت نفت با آغاز فعالیت دولت سیزدهم، تلاش های همه جانبه ای را در حوزه ساخت داخل داشته و سعی کرده است علاوه بر رفع موانع اجرایی، حقوقی و قراردادی، مسیرهای مشخصی را برای سرمایه گذاری و تامین مالی و قراردادهای مشترک با مجموعه های نوپای فناور و دانش بنیان برای ساخت داخل داشته باشد. در حال حاضر بخش قابل توجهی از مشکلات قانونی همکاری شرکت های فناور و دانش بنیان برای ساخت داخل و ساخت بار اول حل شده و ابلاغ دستورالعمل ساخت بار اول، راه را بدون هیچ محدودیتی برای همه سازندگان باز کرده است؛ اگرچه مسیر همراهی و تعامل با مجموعه های فناور و دانش بنیان برای هر دو سوی این معامله سخت و طاقت فرسا بوده؛ اما همزمان، منافع قابل توجهی را هم به همراه داشته است.
در عین حال وزارت نفت با توجه به منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و تاکیداتی که در نامگذاری سال های ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ داشتند، علاوه بر برنامه ریزی های زیرساختی تلاش کرد روند اعتماد به مجموعه های نوپا برای ساخت داخل را با عقد قراردادهای بلندمدت و معتبر در داخل صنعت نفت و بیرون از آن بیشتر و مستحکم تر کند. قرار گرفتن 14 مگاپروژه ساخت داخل در فهرست صنعت نفت، شروعی مهم برای موضوع ساخت بار اول بود. این برنامه ریزی به ارزش یک میلیارد دلار و با رویکرد فرهنگ سازی ساخت داخل و اهمیت به کارگیری تجهیزات داخلی شده در دستور کار قرار گرفته است، ضمن اینکه همزمان، بسیاری دیگر از پروژه ها با همکاری زیرمجموعه های صنعت نفت آغاز شده اند.
این عملکرد طی دو سال و اندی قبل به نحوی بوده که در چند نوبت وزارت نفت رتبه نخست برنامه «تولید بار اول اقلام راهبردی» را کسب کرده است. بر اساس آنچه مسؤولان اجرایی صنعت نفت بارها اعلام کرده اند، از حدود دو سال و اندی اخیر که این تغییرات مهم و ساختاری شروع شده است، بیش از 4 هزار میلیارد تومان مجوز ترک تشریفات از قانون مناقصات برای بومی سازی ساخت اقلام راهبردی و تحریمی اختصاص یافته صادر شده و70 درصد این مجوزها مرتبط با ساخت بار اول تجهیزات در صنعت نفت بوده است.
غلامرضا خوانساری، مدیرکل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت چندی قبل در گفت و گو با «مشعل»، با اعلام اینکه در بخش ساخت بار اول بیش از ۵۴ قرارداد را به امضا رسانده ایم و طرف قراردادمان ۴۳ شرکت دانش بنیان بوده، اظهار کرده است: این میزان قرارداد، بیش از ۶۵ درصد کل قراردادهای بار اولی است که تاکنون در همه دولت ها اجرا شده است. همچنین ارزش قراردادهای تولید بار اولی که تاکنون به امضا رسیده، بالغ بر ۸۰ میلیون دلار است که رشد ۵۰۰ درصدی را نشان می دهد. به این ترتیب از نظر ارزشی نیز ارزش قراردادی این تعداد قرارداد هم ۸۰ درصد ارزش کل قراردادهای ساخت بار اول تاکنون بوده که در دولت سیزدهم رقم خورده است.
با وجود تلاش های بسیار وزارت نفت و قرار گرفتن موضوع ساخت داخل در مرکز و محور اصلی برنامه شرکت ها، هنوز هم حرکت و برنامه مجموعه های دانش بنیان و فناور در ساخت داخل باید با برنامه ریزی و هماهنگی بیشتری با نیازهای این صنعت باشد. برزو قنبری عدیوی، مدیر پشتیبانی ساخت و تامین کالای شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر اینکه دانش بنیان ها باید ورودی مستقیم به فرایند ساخت داخل و ارتقای فناوری و نوآوری داشته باشند، گفت: نیازهای فناورانه صنعت نفت در دسترس عموم شرکت های دانش بنیان و فناور قرار گرفته تا بر مبنای آن، همکاری ها شکل بگیرد.
وی با اشاره به پیگیری هایی که در مورد ۱۴ مگاپروژه ساخت داخل صنعت نفت انجام شده است، گفت: دوسوم این پروژه ها به مرحله قرارداد رسیده اند که شماری از آنها امسال به تولید انبوه خواهند رسید. موضوع دیگر اینکه پس از شناسایی نیازهای فناورانه و معرفی تجهیزات راهبردی و گلوگاهی شرکت ملی نفت ایران، استعلام و نظرخواهی از شرکت ها انجام شده است.
قنبری، تسهیل گری، جلوگیری از موازی کاری و تجمیع تقاضا را مهم ترین دلیل ورود شرکت ملی نفت ایران به این موضوع ذکر کرد و افزود: ترجیح می دهیم که شرکت ها مستقیماً وارد ساخت داخل شوند.
یکی از اقدامات مهم وزارت نفت در حوزه ساخت داخل، حمایت از خرید محصولات و تامین بازار آنها بوده تا شرکت های تولیدکننده نیازهای فناورانه صنعت نفت، نگرانی از بابت بازار فروش محصولات خود حداقل در داخل کشور نداشته باشند. به عبارتی وزارت نفت در برنامه ریزی هدفمند، علاوه بر تضمین خرید کالاهای اساسی داخلی سازی شده، اقداماتی را برای ایجاد بازارهای داخلی و خارجی این محصولات هم انجام داده است.
افزایش شمار شرکت های دانش بنیان از ۱۵۰ به بیش از650 شرکت در فهرست بلند وزارت نفت، امضای ۱۲قرارداد طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی با شرکت های دانش بنیان و فناور، اعطای نیاز برای ۵۴۴قلم کالای راهبردی دارای کاربرد در صنعت نفت، صدور کاتالیست پتروشیمی به ارزش بیش از ۱۱ میلیون دلار برای نخستین بار به روسیه، ثبت بیشترین طرح های پژوهشی اولویت دار در سامانه نظام ایده ها و نیازها(نان) جایگزینی شناورهای استیجاری خارجی با ایرانی با اعتبار یک میلیارد یورو در قالب خرید بلندمدت خدمات، صدور خدمات فنی و مهندسی به ارزش ۳۲۵ میلیون دلار، صدور 2 میلیون ۷۰۰ میلیون دلار تجهیزات و کالا از جمله کمپرسور و قطعات یدکی واحد بنزین سازی به ونزوئلا از مواردی هستند که در حداقل یک سال اخیر وزارت نفت برای ایجاد بازارهای داخلی و خارجی انجام داده و به نتیجه رسانده است.
گفت وگو با دندانپزشک سرآمد بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز:
مشعل دندان درد از جمله مواردی است که دردهای مرموزی را هم به گوش و چشم و سر می دهد و مراجعه به دندانپزشک را ضروری می سازد. دندانپزشکی از جمله شغل های مهم در حوزه بهداشت دهان است که شاید از نگاه عموم مردم جامعه، حرفه ای راحت به نظر می آید، اما از دید علمی، حرفه ای است بسیار حساس که به صبوری زیاد نیاز دارد. جایگاه و اهمیت این حرفه به قدری است که به منظور پاسداشت و تقدیر از جامعه دندانپزشکان «روز ملی دندانپزشکی» در تقویم نام گذاری شده است. دندانپزشکان برای درمان، باید علم و هنر را کنار هم داشته باشند تا بتوانند افزون بر کار حرفه ای که انجام می دهند، رضایت بیماران را نیز به همراه داشته باشند. زهره حقیقی با 30 سال فعالیت در بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز از جمله این افراد است و هم اکنون دوران مرخصی قبل از بازنشستگی را می گذراند. خبرنگار «مشعل» به مناسبت روز دندانپزشک، با وی به عنوان یکی از سرآمدهای حرفه دندانپزشکی در صنعت نفت گفت وگو کرده است که در ادامه مشروح آن را می خوانید.
زهره حقیقی در سال 1373 پس از پایان تحصیلات دانشگاهی در رشته دندانپزشکی دانشگاه شهید بهشتی تهران، به شهر اهواز رفت و کار خود را ابتدا در یک مرکز تامین اجتماعی در مدتی کوتاه آغاز کرد، اما آذرماه همان سال با قبولی در آزمون استخدامی صنعت نفت به عنوان دندانپزشک وارد بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز شد.
حقیقی می گوید: در دوران خدمتم، از سال 1395 تا 1400 معاون دندانپزشکی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز و از سال 1400 تا 1402 نیز رئیس خدمات دندانپزشکی همان جا بوده ام.
وی با بیان اینکه از دوران کودکی به رشته پزشکی علاقه داشته و با علاقه وارد این حرفه شده است، تاکید می کند: اگر زمان به عقب بازگردد، دوباره همین حرفه را انتخاب می کنم.
حقیقی به نوع دیدگاه عموم جامعه به حرفه دندانپزشکی می پردازد و ادامه می دهد: از دید عموم جامعه دندانپزشکی شغل راحتی است، اما مشکلات زیادی دارد؛ برای مثال، ترمیم دندان از یک فرد با فرد دیگری متفاوت است و شاید لازم باشد در انجام کار صبر و حوصله بیشتری داشته باشیم.
او حرفه دندانپزشکی را هم علم می داند و هم هنر و ادامه می دهد: یک دندانپزشک باید در کنار علم خود، دستانی هنرمند ودر عین حال، دقت زیادی داشته باشد، اما متاسفانه این موارد از دید عموم جامعه پنهان مانده است.
حقیقی درباره مشکلات حرفه دندانپزشکی نیز اظهار می کند: کار دندانپزشکی در یک فضای محدود و فک های افراد با یکدیگر متفاوت است. مثلا بخیه کردن یک دندان عقل بعد از جراحی با بخیه دیگر اعضای بدن تفاوت دارد و کار مشکلی است، ضمن آنکه با وسایل تیز و برنده در ارتباط هستیم. همچنین برخی بیماران از دندانپزشکی ترس دارند؛ با آنها باید به گونه ای برخورد شود که ترسشان کاهش یابد.
او به دیگر مشکلات دندانپزشکی نیز اشاره و تصریح می کند: برخی مشکلات این حرفه مربوط به قوانین است، به عنوان مثال، کارانه دندانپزشکان سقف ثابتی دارد، در حالی که پزشکان این حوزه بیشتر از آن سقف کار می کنند و همین موضوع، انگیزه کاری را کاهش می دهد. همچنین گریدهای سازمانی این حرفه پایین است و برخی از همکاران سال ها در یک گرید باقی مانده اند و به عبارتی «فریز» شده اند.
حقیقی در ادامه با اشاره به نوع دیدگاه عموم جامعه نسبت به دندانپزشکی می گوید: بر اساس دید عموم جامعه وقتی یک دندان ترمیم می شود، این دندان باید تا آخر عمر برایشان کار کند، اما باید گفت؛ وقتی دندانی ترمیم می شود دیگر مثل دندان طبیعی عمل نمی کند و مثل هر وسیله ترمیمی، بعد از مدتی باید دوباره به پزشک مراجعه کنند.
این دندانپزشک با تجربه بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز یکی از سختی های کار خود را ترمیم دندان کودکان می داند و می گوید: معمولا بچه ها در جلسات اول با دندانپزشک بیگانه اند و همکاری ندارند؛ به همین دلیل هنگام مراجعه آنها، ابتدا تجهیزات را به زبان کودکانه به آنها معرفی می کردم. مثلا دستگاه ساکشن را یک جاروبرقی، یونیت دندانپزشکی را مبل راحتی و انبرک را هم یک کاوشگر برایشان معرفی می کردم، اما امروز دیگر خبری از مشکلات پزشکان با کودکانی که ترس از دندانپزشکی دارند نیست چون با بیهوشی موضعی که انجام می شود، دندانپزشک می تواند درمان را ادامه دهد.
حقیقی با توجه به اینکه سابقه زیادی در حرفه دندانپزشکی دارد و اکنون در آستانه بازنشستگی است با اشاره به تجربه های به دست آمده در این حرفه می گوید: در مدت 30 سالی که در بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز مشغول به کار بودم، می توانم بگویم بازخوردی که از احساس رضایت بیماران بعد از اتمام کار می گیریم، حس خوبی به پزشک منتقل می کند. این دندانپزشک با تجربه بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز ادامه می دهد: در سال های آخر کارم وقتی فرد جوانی مراجعه می کرد، می گفت بچه که بودم، شما دندان مرا درست می کردید و برخی مادرها هم می گویند، رفتار حرفه ای شما در مقابل فرزندانمان باعث شده که آنها به حرفه پزشکی روی بیاورند.
خوشبختانه سطح آگاهی کارکنان صنعت نفت و خانواده آنها در زمینه مسائل پزشکی به ویژه دندان بالاست و این امر سبب شده تا هرگاه کوچک ترین مشکلی برایشان به وجود می آید، فوری به پزشک متخصص مراجعه و درمان را در روزهای آغازین مشکل دنبال می کنند. این رویکرد هم صرفه اقتصادی برای بیمار دارد و هم از تبدیل شدن به شرایط سخت جلوگیری می کند. این تفاوت دیدگاه موجب شده است که شمار مراجعه کنندگان به واحد دندانپزشکی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز نیز پرونده درخشانی داشته باشد و ارائه 96 هزار و 143 هزار خدمت را در کارنامه خود ثبت کند.
دندانپزشکی یک علم تخصصی برای مراقبت از دهان و دندان است و متخصصان این رشته تلاش دارند با روش های تخصصی، مشکلات دندان را شناسایی کرده و با کمک ابزارهای دندانپزشکی و تکنیک های خاص به درمان آنها بپردازند. اما چیزی که یک دندانپزشک را در مقایسه با دیگران متمایز می سازد، توجه همه جانبه او به مشکلات بیمار و بررسی علل آن است تا با دستان هنرمند و توانا بتواند کارهای ظریف دندانپزشکی را انجام دهد.
کسی را می توان دندانپزشک سرآمد نامید که به نیازهای روز جامعه توجه کافی داشته باشد. برای نمونه امروزه نیاز به ملزومات زیبایی دندان و نیز سلامت بهداشت دهان و دندان کودکان روزبه روز در حال پیشرفت است. ضمن آنکه ایده و اختراعات و نوآوری های بروز از برتری های یک دندانپزشک خوب است. از این رو می توان گفت؛ بهترین دندانپزشک کسی است که تمام جوانب را در نظر گیرد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از آغاز توسعه میدان گازی مختار با حفاری نخستین چاه در آینده نزدیک خبر داد.مهدی حیدری در بازدید از میدان گازی مختار با بیان اینکه ذخیره سازی و جبران ناترازی گاز کشور در برنامه های ویژه وزیر و شرکت ملی نفت ایران قرار دارد، اظهار کرد: پروژه مختار یکی از پروژه های مهم و اساسی بوده که با تمرکز ویژه و با محوریت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در حال انجام است.وی افزود: پس از رفع مشکلات و مقدمات، اجرای پروژه از شرایط خوبی برخوردار شده و به زودی با حضور دکل و کامل شدن موقعیت، شاهد حفاری اولین چاه خواهیم بود.مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی تصریح کرد: با حفر این چاه، اطلاعات کاملی از میدان و مخزن مختار به دست می آید تا تحلیل کاملی داشته باشیم و بتوانیم نگاه منطقی و درازمدت شرکت ملی نفت را در این منطقه ترسیم کنیم.حیدری با بیان اینکه با توسعه این میدان چشم انداز روشنی پیش روی این منطقه قرار خواهد داشت، گفت: مجموعه شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت هیچ وقت نمی تواند نسبت به محیط پیرامون خود در مجموعه صنعت نفت بی تفاوت باشد، هر جایی که صنعت نفت در آن شروع به کار کرده، نه تنها عمران و آبادی و اشتغال ایجاد شده، بلکه نگاه دغدغه مند وزارت نفت نسبت به محیط پیرامونی وجود داشته است.وی گفت: اعتقاد داریم تولید پایدار با پایداری در محیط معنا پیدا می کند، اگر جایی اراضی گرفته شده یا آسیبی به محیطی وارد شده، حتماً سعی کرده ایم با نگاهی ویژه به محیط زیست، دغدغه مندانه پیگیری کنیم و در این زمینه کوتاهی نخواهیم کرد.نکته مهم در توسعه این میدان گازی آن است که میدان گازی مختار پس از تخلیه کامل با توجه به موقعیت استراتژیک استان کهگیلویه و بویراحمد، به عنوان سومین مخزن ذخیره سازی گاز طبیعی در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به فعالیت خود ادامه خواهد داد.این میدان گازی، از میدان های هیدروکربوری توسعه نیافته کشور است که به لحاظ نزدیکی به مراکز پرجمعیت و خطوط لوله گاز، میدانی ایده آل برای ذخیره سازی محسوب می شود. براساس برآوردهای اولیه پس از تخلیه مخزن ، امکان ذخیره سازی سالانه معادل یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب گاز فراهم می شود.بر این اساس، در هشت ماه گرم سال روزانه پنج میلیون مترمکعب در مخزن ذخیره و در ماه های سرد سال روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب از آن بازتولید خواهد شد. این مخزن در استان کهگیلویه و بویراحمد و در ۱۰ کیلومتری شهر یاسوج واقع شده است و وجود گاز در مخزن مختار با حفر نخستین چاه اکتشافی در سال ۱۳۶۹ به اثبات رسید.
شرکت ملی نفت ایران
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران برابر تعهدهای اجتماعی خود، طرح های توسعه زیرساخت و جایگزینی نخیلات، همچنین کمک به اجرای زیرساخت های آبزی پروری در استان خوزستان را با اعتبار ۵۰۰ میلیارد ریال در حال اجرا دارد.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت تلاش کرده است ضمن شناسایی عوامل بروز مشکل و ارائه راهکارهای اجرایی در فاز نخست ایجاد زیرساخت های آب رسانی به نخیلات، همچنین جایگزینی نخیلات تا سطح ۱۱۰۰ هکتار را در دستور کار قرار دهد که این پروژه با استقبال قابل وصف روستاییان و آغاز مهاجرت معکوس به دلیل پیدایش منبع درآمدی تازه و پایدار روبه رو شود.
در همین زمینه بخشی از اراضی ازدست رفته با اجرای طرح های زهکشی و شبکه های آب رسانی احیا و به کشاورزان صاحب نسق تحویل داده می شود.
در بخش دیگری با مشارکت کشاورزان علاقه مند، نخل مورد نیاز برای کاشت در اراضی آنان تأمین و این نخل های جوان از سوی کشاورزان غرس شد که به دلیل این مشارکت کشاورزان در اجرای پروژه و تأمین بخشی از اعتبار موردنیاز، پایداری طرح نیز تضمین شد.
این پروژه در بخش محیط زیستی فواید زیادی به دنبال دارد که می توان به کنترل ریزگرد و کاهش آلاینده ها از طریق ترسیب (رسوب) کربن به وسیله درختان، همچنین کشاورزی حفاظتی در این اراضی اشاره کرد. در همین حال به دلیل جایگاه محصول خرما در بخش صادرات، می توان به ارزآوری آن با توسعه پروژه در سال های آتی اشاره کرد.
با تکمیل و اجرای طرح توسعه زیرساخت و جایگزینی نخیلات، برای ۴۲۰ نفر به صورت دائم و برای ۷۰۰ نفر به صورت موقت اشتغال زایی خواهد شد، همچنین مهم ترین اثر آن بازگشت روستاییان به مناطق خواهد بود که به عنوان مرزبانان دائمی نقش بسیار مهمی در تأمین امنیت مرزی کشور ایفا می کنند.
پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زاهدان گفت: با ادامه نهضت احداث جایگاه های عرضه سوخت تازه در سیستان و بلوچستان، یک جایگاه عرضه سوخت مایع در زابل به بهره برداری رسید.
قربانعلی مردانی در آئین بهره برداری از این جایگاه که با حضور جمعی از مقام های محلی برگزار شد، گفت: جایگاه اختصاصی «مشهدی منصوری»، هفتاد و هفتمین جایگاه عرضه سوخت منطقه است که در شهرستان نیمروز سیستان به بهره برداری رسید.وی با اشاره به موقعیت مکانی مطلوب این جایگاه که در محور خروجی شهرستان زابل به سمت نهبندان و همچنین در محدوده شهرستان نیمروز واقع شده است، گفت: احداث این جایگاه که بنزین و نفت گاز در آن عرضه می شود، اقدامی مؤثر و ضروری به منظور مدیریت توزیع سوخت و تأمین رفاه مردم است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفت منطقه زاهدان در این باره گفت: این جایگاه دارای دو سکو، چهار تلمبه و هشت نازل عرضه بنزین و نفت گاز است.
مردانی افزود: این جایگاه در قالب مجتمع خدماتی، رفاهی در زمینی به وسعت ۳۰ هزار مترمربع و با اشتغال زایی ۱۰ نفر و اعتباری بالغ بر ۲۵ میلیارد تومان با سرمایه گذاری بخش خصوصی احداث و به بهره برداری رسیده است.وی تأکید کرد: این جایگاه پنجمین جایگاه جدید منطقه به شمار می آید که از دهه مبارک فجر سال ۱۴۰۲ تاکنون به بهره برداری رسیده است.مدیر منطقه زاهدان ابراز امیدواری کرد: یک جایگاه دیگر نیز تا پایان فروردین ماه در ناحیه زابل افتتاح و به بهره برداری خواهد رسید.
مردانی درباره احداث جایگاه های سی ان جی در استان گفت: فراخوان احداث ۲۹ باب جایگاه عرضه سی ان جی در منطقه زاهدان و ۲۱ جایگاه سی ان جی دیگر نیز در منطقه چابهار انجام شده و در مرحله تشکیل پرونده متقاضیان است.
وی همچنین اظهار کرد: تعداد ۱۶ جایگاه سوخت مایع جدید نیز در مرحله فراخوان و جذب سرمایه گذار است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران ضمن بازدید از پروژه های پایانه نفتی خارک گفت: اثرگذاری این پروژه ها در تحقق افزایش توان ذخیره سازی و ارتقای شاخص های عملیاتی شرکت بسیار زیاد است.عباس غریبی در بازدید از پروژه های نوسازی پهلوگاه ۱۵ اسکله آذرپاد، مخازن ذخیره سازی، تاسیسات آب و برق و خط لوله آب آتش نشانی به همراه رؤسای اداره های عملیاتی پایانه نفتی خارک گفت: نظارت مستمر بر پروژه های فعال باید از اولویت های اساسی مدیریت ها متولی باشد.وی در بازدید از اسکله آذرپاد افزود: با توجه به مأموریت شرکت پایانه های نفتی در تکمیل زنجیره ارزش شرکت ملی نفت ایران، آماده سازی شرایط عملیاتی و روند پیشرفت پروژه ها باید همواره در دستور کار باشد و برای رفع موانع و تنگناهای پروژه ها تلاش شبانه روزی داشته باشیم.مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی با اشاره به اهمیت موضوع نظارت بر پروژه ها افزود: موضوع نظارت بر پروژه ها به مسئولان ابلاغ شده و انتظار می رود کارها طبق برنامه زمان بندی شده و در چارچوب بودجه تعیین شده اجرا شوند.در بازدید مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی از پایانه نفتی خارک، مسئولان حاضر گزارشی از روند پیشرفت پروژه های تعمیرات و نوسازی اسکله های صادراتی، مخازن ذخیره سازی و خط لوله آب آتش نشانی ارائه کردند و به صورت میدانی روند پیشرفت این پروژه ها بررسی شد.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران از برگزاری موفق رزمایش پدافند غیرعامل مشترک به منظور مدیریت شرایط اضطراری و مدیریت بحران در پایانه نفتی خارک خبر داد.غریبی در حاشیه برگزاری رزمایش مدیریت شرایط اضطراری در پایانه نفتی خارک گفت: برگزاری رزمایش ها و تمرین های شرایط اضطراری بر اساس نتایج شناسایی و ارزیابی خطرها و ریسک ها و تهدیدهای روزآمد، رمز موفقیت سازمان در افزایش توانایی مقابله با شرایط اضطراری و کاهش تبعات هر نوع حادثه ای است.وی افزود: با این هدف و مطابق برنامه، مانورها و تمرین های سالانه، تمرین عملی وقوع شرایط اضطراری روی نفتکش در بزرگ ترین بارانداز (اسکله) نفتی کشور با موفقیت انجام و نقاط قابل بهبود به منظور افزایش شاخص های عملکردی کشف و اقدام های اصلاحی لازم تعریف و صادر شد.مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران تاکید کرد: در این مانور علاوه بر تمرین ارتباطات درون سازمانی در شرایط اضطراری، ارتباطات برون سازمانی با سازمان های مسئول به عنوان یکی از مهم ترین شاخصه های مهار هر چه مؤثرتر شرایط اضطراری تمرین و اجرا شد.سیدعلی میری، رئیس پایانه نفتی خارک نیز در تشریح سناریوی برگزاری رزمایش در این پایانه نفتی گفت: رزمایش مقابله با حمله ریزپرنده به نفتکش در حال بارگیری با اطلاع رسانی به مسئولان مربوطه طبق دستور عمل های شرایط اضطراری آغاز شد و پس از اعلام کاپیتان نفتکش، گروه های مقابله روی اسکله اقدام های لازم برای حفاظت از تأسیسات را آغاز کردند و یدک کش های آتش خوار برای جدا کردن و خاموش کردن آتش نفتکش به محل اعزام شدند.رزمایش مدیریت شرایط اضطراری با حضور فرمانده ارشد پدافند غیرعامل و مدیریت بحران جزیره خارک با مشارکت پایانه نفتی خارک، ناوتیپ ذوالفقار سپاه خارک و دیگر نهادهای متولی برگزار شد.
شرکت پتروشیمی بوعلی سینا
پتروشیمی بوعلی سینا درسال ۱۴۰۲، 2 میلیون تن محصول معادل110 درصد ظرفیت اسمی مجتمع تولید داشت.
ارزش بازار این شرکت در زمان عرضه اولیه در آذر ۱۳۹۹معادل ۱۴۵هزار و ۵ میلیارد ریال بود که در پایان معاملات روز یکشنبه ۱۹ فروردین، به عدد ۹۸۱ هزار و ۹۷۰ هزار میلیارد ریال رسید، این در حالی است که این شرکت در سه مجمع سالانه خود در مجموع مبلغ ۱۳۴ هزار و ۷۸۵ میلیارد ریال سود میان سهامداران تقسیم کرد.
اما در کارنامه کاری پتروشیمی بوعلی سینا بر اساس صورت های مالی حسابرسی شده این شرکت در ۹ ماه ۱۴۰۲ توانسته با کسب ۱۰۵ هزار میلیارد سود، رشد ۱۸۰ درصدی سود نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۱ را به ثبت برساند.
پتروشیمی بوعلی سینا همچنین توانسته در سال ۱۴۰۲، ۲ میلیون تن محصول تولید کند و بفروشد که ۱۱۰ درصد ظرفیت طراحی این مجتمع است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران گفت: در تعطیلات نوروز امسال، افزایش ۹ درصدی مصرف بنزین برای منطقه تهران ثبت شده است.
فریدون یاسمی اعلام کرد: مصرف بنزین در منطقه تهران از آغاز تعطیلات نوروزی به بیش از ۱۹۰ میلیون لیتر رسید که در مقایسه با مصرف ۱۷۴ میلیون لیتری بنزین در دوره مشابه پارسال ۹ درصد افزایش یافته است.
وی افزود: از ۲۰ اسفندماه پارسال گروه های ویژه بازرسی در قالب طرح نظارت بر سوخت رسانی نوروزی بر عملیات و روند سوخت رسانی در جایگاه های عرضه سوخت نظارت داشتند که این بازرسی ها تا پایان تعطیلات عید سعید فطر نیز ادامه دارد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران تأکید کرد: در این مدت کل جایگاه های منطقه تهران فعال خواهد بود و عملیات سوخت رسانی به شهروندان و مسافران به صورت شبانه روزی انجام می شود و سامانه پاسخگویی و ارتباط با مشتریان ۰۹۶۲۷ شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، آماده دریافت شکایات، انتقادها و پیشنهادهای هموطنان است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به بهبود شرایط انبار تجهیزات این شرکت نسبت به گذشته گفت: این انبارها از نظر خرید کالا و تأمین ابزار و ادوات مناسب اوضاع قابل قبولی دارد و گام های اساسی در زمینه تعمیر ماشین آلات برداشته شده است.
علیرضا دانشی با اشاره به راه اندازی دوباره کارگاه بازسازی ناوگان سبک و سنگین «اتوبوس» این شرکت پس از یک دوره رکود طولانی گفت: پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم بنا داشتیم همه شریان های اساسی تولید نفت کشور را احیا کنیم، ازاین رو این کارگاه فعال شد و هم اکنون همکاران در تلاشند اوضاع آن مطلوب شود.
وی افزود: زمانی که رئیس جمهوری با افتخار از رشد اقتصاد ۶ درصدی صحبت می کند، حاصلش را می توان از نقطه صفر تولید نفت تا پایانه های صادراتی جست وجو کرد، هم اکنون در جنوب کشور حلقه ای از فعالیت های اقتصادی در حوزه صنعت نفت به لطف خداوند شکل گرفته است که البته بنا بر توان موجود در این مناطق به این مقدار قانع نیستیم.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب کارکنان این شرکت را سرداران جبهه اقتصاد کشور دانست و گفت: آنچه در توان داریم برای پیشبرد اهداف والای مناطق نفت خیز جنوب به میدان می آوریم.
دانشی در حاشیه رونمایی از پروژه خرید ابزارآلات تعمیرات از سوی مدیریت عملیات ترابری و پشتیبانی تولید شرکت مناطق نفت خیز جنوب نیز اظهار کرد: در سال های گذشته مجموعه عملیات ترابری به دلیل نگاه های غیرکارشناسی به حال خود رها شده بود، اما اکنون پس از سال ها دوباره به جایگاه خود بازگشته است.
وی با بیان اینکه مدیریت عملیات ترابری در شرکت مناطق نفت خیز جنوب یکی از مجموعه های مهم صنعت نفت است که وظیفه حمایت، پشتیبانی و پیگیری مشکلات پیش آمده را دارد، تصریح کرد: این مدیریت به تازگی اقدام به خرید و نوسازی ناوگان ماشین آلات سبک و سنگین مناطق نفت خیز کرده است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: حدود ٧ هزار قلم محصول راهبردی از مواد هیدروکربوری تهیه می شود و این ارقام به سرعت در حال افزایش است، از این رو صنعت نفت باید توان خود را در حوزه پایین دستی ارتقا دهد و با قدرت به سوی قله های رفیع پیشرفت حرکت کند.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت از مطالعه به منظور راهکارهای تقویت تسهیلات وام به بازنشستگان صنعت نفت خبر داد و گفت: در افق ۱۴۰۴ با افتتاح برخی پروژه ها منابع برای تقویت بخش وام ها بهبود خواهد یافت.عبدالحسین بیات در جریان بازدید از بخش های مختلف نمایندگی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در غرب تهران گفت: گذر زمان بعضی از روش های قدیمی خدمات رسانی در صنعت نفت را بی اثر خواهد کرد، ازاین رو سازمان های پویا همواره در حال تحقیق و توسعه و نوگرایی بخش های ارائه خدمات و پشتیبانی هستند.
وی با تأکید بر توسعه برنامه های گردشگری و رفاهی مانند استفاده از اماکن اقامتی برای بازنشستگان صنعت نفت از کارشناسان و مدیران این بخش خواست به روند توسعه خدمات یادشده در قالب طرح های نو شتاب بخشند.رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در بازدید از بخش مددکاری نمایندگی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در غرب تهران، این بخش را بسیار حائز اهمیت و ستودنی دانست و گفت: مددکاری اجتماعی تنها ارائه کمک های مالی نیست، ازاین رو پیاده سازی تدابیر و برنامه های توان بخشی حرفه ای، بهزیستی جامعه هدف را در پی دارد؛ بنابراین تقویت سازوکار نقش مؤثر سال دیدگان در اجتماع یکی از نکات توان بخشی است.بیات همچنین در بازدید از بخش نسخ درمان نمایندگی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در غرب تهران با اشاره به کاهش مدت زمان بازپرداخت هزینه های درمان، یکی از چالش های حوزه خدمات به بازنشستگان و شاغلان را سامانه های قدیمی مبتنی بر کاغذ دانست و گفت: اگر روش های روزآمد به درستی و کامل و علمی از سوی متخصصان اجرا شود، تجربه مطلوبی برای جامعه خدمات گیرنده ایجاد می کند که نخست آسایش و سپس رضایتمندی در آن ها ایجاد خواهد کرد.وی گفت: در همه بنگاه های اقتصادی و سازمان های خدمات رسان که با اجتماع و مردم مرتبط هستند، بهبود تجربه جامعه خدمات گیرنده از طریق ارزیابی، طراحی و مدیریت روزآمد خدمات محقق خواهد شد؛ گذر زمان بعضی از روش های قدیمی خدمات رسانی را بی اثر خواهد کرد، ازاین رو سازمان های پویا همواره در حال تحقیق و توسعه و نوگرایی بخش های ارائه خدمات و پشتیبانی هستند.رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت تصریح کرد: تعدیل مستمری و مقرری متناسب با تعدیل حقوق شاغلان صنعت نفت همواره انجام شده است و این تناسب یکی از اصول نظام بیمه ای صندوق هاست. همه جهت گیری ها و فعالیت های صندوق ها در چارچوب حفظ و تحکیم مبانی دیرینه آن است.
شرکت گاز استان سمنان
مدیرعامل شرکت گاز استان سمنان از جذب ۸ هزار و ۴۹۴ اشتراک تازه گاز طبیعی در این استان طی سال ۱۴۰۲ خبر داد.
سیدجواد حقیقت حسینی اظهار کرد: تعداد ۶ هزار و ۹۲۷ اشتراک خانگی، ۱۰۵۰ اشتراک تجاری، ۳۳۴ اشتراک صنعتی و نیروگاهی، ۱۳۷ اشتراک عمومی و ۴۶ اشتراک مذهبی در سال ۱۴۰۲ پذیرش شده اند.
وی افزود: با احتساب جذب و پذیرش این تعداد مشترک در سال ۱۴۰۲، تعداد مشترکان گاز طبیعی در استان سمنان به ۳۲۷ هزار و ۶۱۴ مشترک رسید.
مدیرعامل شرکت گاز استان سمنان با اشاره به اینکه هم اکنون ۱۰۰ درصد از جمعیت شهری و ۹۱ درصد از جمعیت روستایی استان سمنان زیر پوشش گاز قرار دارند، گفت: استان سمنان استانی پهناور است و تلاش داریم با برنامه ریزی مدون در سال نو، بهره مندی جمعیت روستایی استان از گاز طبیعی را به حداکثر برسانیم.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از تحقق بیش از ۱۰۱ درصدی برنامه تولید نفت خام این شرکت در سال ۱۴۰۲ خبر داد.
قباد ناصری با اشاره به رکورد تحقق ۱۰۱ درصدی برنامه تولید نفت خام با توجه به وجود موانع تحمیلی گفت: پیچیدگی فرآیند تولید افزون بر منحصربه فرد بودن مخازن تحت راهبری و قرار داشتن در دوره برداشت ثانویه، عواملی هستند که دستاورد یادشده را به عنوان نتیجه تعهد، تجربه و تفکر جهادی سرمایه انسانی سازمان، به صورت یک مورد کم نظیر بازتاب داده است.
وی با اشاره به سختی های پیش آمده از شرایط ویژه فرآیندی در سال ۱۴۰۲ افزود: با استفاده از تفکیک گر سیار نفت (MOS) و فرآورش سیار نفت (MOT) توانستیم بیش از ۱۵۳ هزار و ۵۷۰ بشکه نفت را برداشت و عملیاتی کنیم که این اقدام سبب جلوگیری از آلودگی محیط زیست و هوا در حوزه عملیاتی شرکت شد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون ۱۴۵ مورد عملیات با استفاده از لوله مغزی، ۸۰ مورد نمودارگیری، مسدودسازی و مشبک کاری (شرکت های نمودارگیر)، ۲۰ مورد اسیدکاری گسترده، ۲۰۰ مورد زنده سازی و راه اندازی، ۲۷۰ مورد خدمات فنی درون و سرچاهی و ۴۵۰ مورد برنامه ریزی برای تداوم تولید را ازجمله مهم ترین اقدام های انجام شده در سال ۱۴۰۲ برای پایداری تولید برشمرد.
ناصری یادآور شد: نصب و راه اندازی سه دستگاه تلمبه تزریق پساب P-۶۸ و P-۱۰۰ در واحدهای نمکزدای یک، ۵ و ۶، انتقال تلمبه پساب p۳۵ از نمکزدایی مارون یک به نمکزدایی مارون سه برای کاهش ارسال پساب به حوضچه های تبخیر و تکمیل و راه اندازی چاه های جدید تزریق پساب در واحد نمکزدایی مارون ۴ نیز ازجمله اقدام هایی است که همسو با مدیریت بهینه پساب های نمکزدایی انجام شده که به تبع آن، بیش از ۹۸ درصد این پساب ها به چاه های دفعی تزریق شدند.
وی در پایان گفت: با توجه به تصمیمات شرکت ملی نفت و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب درباره تسریع در تعمیرات اساسی و راه اندازی پروژه های مرتبط با تولید، مسیر نگهداشت و افزایش تولید در سال ۱۴۰۳ هموارتر خواهد بود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
عملیات نوسازی بلوار ورودی شهرستان امیدیه در منطقه محروم کوی یاسر این شهرستان از سوی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری آغاز شد.
حسین مسعودیان، سرپرست خدمات مهندسی و بهسازی اماکن و تأسیسات این شرکت گفت: عملیات نوسازی بلوار ورودی شهرستان امیدیه شامل تخریب کلی بلوار فعلی و نوسازی و نماسازی بلوار با سنگ های گرانیتی، ایجاد فضای سبز از طریق کاشت درختچه های متناسب با شرایط اقلیمی است.
وی افزود: ایجاد کانال دفع آب های سطحی و فاضلاب در حاشیه این بلوار از اهداف دیگر این پروژه است که به صورت همزمان اجرایی خواهد شد.
سرپرست خدمات مهندسی و بهسازی اماکن و تأسیسات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری یادآور شد: در صورت همراهی و موافقت دیگر دستگاه های اجرایی شهرستان امیدیه آمادگی داریم مسیر بلوار ورودی تا میدان ترمینال این شهرستان را به صورت مسیری مستقیم اصلاح کنیم.
بر پایه این گزارش، در سفر نخست رئیس جمهوری به استان خوزستان، ۸.۵ همت پروژه مسئولیت اجتماعی و در سفر دوم ایشان نیز به همین مقدار پروژه جدید تعریف شد. خوزستان تنها استانی است که حدود ۱۷ همت پروژه مسئولیت اجتماعی دارد.
از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم تا امروز ۱۳۸۷ پروژه مسئولیت اجتماعی در خوزستان تعریف شده که تاکنون نزدیک به ۳۸۰ پروژه به ارزش ۳.۵ همت به بهره برداری رسیده است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس از تولید حدود ۲۴ میلیون تن محصول پتروشیمی با حدود ۶ درصد افزایش در این مجموعه در سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: ظرفیت تولید هلدینگ خلیج فارس امسال حدود ۱۴ درصد و تولید واقعی بیش از 2 میلیون تن افزایش می یابد.عبدالعلی علی عسکری در نشست مدیران ارشد صنعت پتروشیمی به میزبانی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران اظهار کرد: کلمه جهش در شعار سال که از سوی مقام معظم رهبری تعیین شده است یک پیام دارد. این کلمه یعنی حرکت عادی و معمولی کافی نیست.
وی با بیان اینکه موانع کسب وکار بسیار است، گفت: مردم در حرکت به سمت صنایع پایین دستی پتروشیمی بیشتر می توانند مشارکت و سرمایه گذاری کنند. باید به مردم احترام گذاشت و آنها را تکریم کرد.
علی عسکری با تأکید بر اینکه محیط کسب وکار در کشور باید مناسب و اصلاح شود، ادامه داد: برای فراهم سازی محیط مناسب کسب وکار باید گره گشایی کنیم تا سرمایه گذاران به سمت کار مولد روی آورند.
وی اظهار کرد: دولت باید در تأمین مالی به سرمایه گذاران کوچک و متوسط کمک کند تا سرمایه های خرد به سمت سرمایه گذاری های مولد آورده شود.مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس از تولید حدود ۲۴ میلیون تن محصول پتروشیمی در این مجموعه در سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: ۱.۶ میلیون تن، یعنی حدود ۶ درصد افزایش تولید در سال گذشته داشتیم.علی عسکری با اعلام این خبر که ظرفیت تولید هلدینگ خلیج فارس امسال حدود ۱۴ درصد و تولید واقعی بیش از دو میلیون تن افزایش می یابد، افزود: طرح های پتروشیمی هنگام، صدف، ارغوان گستر ایلام، شیرین سازی پتروشیمی نوری، بازسازی پارازایلین بوعلی، تصفیه خانه و بازیافت اتان پتروشیمی بندرامام، هایکو کارون، پتروپرک پویا، نگین سنقر و پتروآرمند لردگان امسال به بهره برداری می رسند.
اسمعیل قنبری، مدیرعامل شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان نیز در این نشست گفت: برای مشارکت مردم در توسعه صنعت پتروشیمی باید جذابیت سرمایه گذاری در این صنعت وجود داشته باشد که نیازمند حمایت های دولت و مجلس است.
علیرضا منیری ابیانه، مدیرعامل شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران از بهره برداری از مرحله نخست یوتیلیتی به عنوان نخستین واحد در منطقه مکران در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: دو واحد متانول نیز تا پایان امسال وارد مرحله پیش تولید خواهند شد.وی اظهار کرد: مکران به عنوان قطب سوم پتروشیمی ایران از سال ۱۳۹۰ پایه گذاری و تا سال ۱۳۹۶ تعریف اقتصادی پروژه کامل شد، این پروژه از سال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ متوقف و پس از آن اجرای آن آغاز شد.وی افزود: ۸ میلیارد دلار پروژه در قطب سوم پتروشیمی در حال سرمایه گذاری است که همه بخش خصوصی هستند.
احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی نیز در این نشست تأکید کرد: بر اساس شعار سال، ورود توان و سرمایه مردم به عرصه تولید نیاز به زیرساخت دارد و باید امنیت اقتصادی برای مشارکت مردم در نظر گرفته شود.وی اظهار کرد: برای افزایش تولید در کشور باید تصمیم های انقلابی و با جرأت گرفته شود زیرا فرصت کم است.
شرکت گاز استان کرمانشاه
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه اعلام کرد: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۲۷ هزار و ۷۲۱ مشترک تازه در استان جذب شد.
ناصر حسینی با بیان اینکه در استان کرمانشاه ۷۰۳ هزار مشترک گاز طبیعی وجود دارد، گفت: از مشترکان جذب شده در سال گذشته، ۱۶ هزار و ۶۳۱ مشترک به بخش شهری،10 هزار و ۹۰۰ مشترک به بخش روستایی و ۱۹۰ مشترک نیز به بخش صنایع اختصاص دارد.
وی ادامه داد: به همت کارکنان پرتلاش شرکت گاز استان، پارسال، ۱۱هزار و ۸۳۳ علمک نصب و ۵۲۸ کیلومتر شبکه اجرا شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان بیان کرد: مجموعه اقدام های شرکت گاز سبب شده است که اکنون ضریب نفوذ گاز در بخش شهری به ۱۰۰ درصد و در بخش روستایی به ۹۸ درصد برسد.
حسینی تصریح کرد: تا گازرسانی به همه نقاط باقیمانده استان و بهره مندی مردم از نعمت گاز، از تلاش در این زمینه دست نخواهیم کشید.
شرکت پتروشیمی اروند
پتروشیمی اروند در سال ۱۴۰۲، در چهار محصول پرکاربرد و راهبردی نمک شسته شده، EPVC و SPVC و VCM به ترتیب به افزایش تولید ۷.۳۱، ۸.۱۹، ۲۰.۴۵ و ۶.۹۷ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ دست یافته است.این در حالی است که در ۲ محصول نمک شسته شده و EPVC بهترین رکورد تولید از بدو راه اندازی محقق شده و حال ادامه این روند سبب شده تکمیل زنجیره ارزش محصول ارزشمند پی وی سی در این شرکت در بهترین وضع قرار گیرد.در واقع این افزایش تولید افزون بر پایداری سود ابرتولیدکننده کلر خاورمیانه، سبب تأمین خوراک پایدار برای دیگر صنایع مادر و افزایش تولید و سودآوری پتروشیمی های وابسته به محصولات شرکت پتروشیمی اروند نیز شد، همچنین تولید محصول EPVC به حدی رسیده که همه نیاز بازار داخل را برطرف کرده است و اکنون اروندی ها به فکر صادرات این محصول ارزشمند هستند.
افزایش تولید نمک به مقدار بی سابقه یک میلیون و ۱۴۴ هزار و ۵۷۲ تن در سال ۱۴۰۲ منجر به پایداری تولید واحد راهبردی و قلب تپنده پتروشیمی اروند یعنی واحد CA (کلرآلکالی) شده و به همین علت، افزایش و استمرار تولید محصول PVC نیز میسر شده است تا زنجیره بی نقص بزرگ ترین تولیدکننده کلر در خاورمیانه کار خود را به خوبی در سال مهار تورم و رشد تولید به انجام برساند و شاهد افزایش تولید و به تبع آن ثبات قیمت عرضه محصول PVC و حتی کاستیک باشیم که در بیش از ۱۸ شرکت پایین دست وابسته به پتروشیمی اروند کاربرد دارند. این موضوع سبب مهار قیمت محصولات عرضه شده در بازار و جلوگیری از افزایش قیمت کالاهای مصرفی تولید شده از این محصول برای کشور شده است.پتروشیمی اروند در سال ۱۴۰۲ با امضای تعداد قابل توجهی قرارداد و تفاهم نامه با شرکت های داخلی و دانش بنیان و همچنین تولید چندین کاتالیست باارزش در حوزه داخلی سازی تولید محصول و نیل کلراید (وی سی)، زمینه احداث واحد تمام ایرانی پی وی سی ۲ (PVC) را میسر ساخته است.شرکت پتروشیمی اروند، در رده بندی بیشترین بازده فروش در میان ۱۰۰ شرکت برتر ایران توانست رتبه پنج را به دست آورد و در حوزه منابع انسانی نیز این شرکت با حضور در الگوی تعالی ۳۴۰۰۰ و کسب تندیس C2، ارتقای رتبه و عملکرد مثبت خود را نشان داد. این شرکت در نظر دارد در حوزه آموزش مدیران، در سال آینده رویکردهایی نو داشته تا توانمندسازی حداکثری کارکنان و مدیران در سطوح مختلف دانشی و حرفه ای انجام شود.
افزایش تولید نفت خام آمریکا و تغییر در مسیرهای عرضه جهانی این کالای راهبردی در بحبوحه تحولات ژئوپلیتیک، سبب ثبت رکوردی تازه در صادرات نفت ایالات متحده طی ماه های اخیر شده است. محموله های نفت خام آمریکا درحال ورود به بازارهای کلیدی نفت کشورهای عضو اوپک پلاس(ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) وغیراوپک است، در حالی که اعضای این ائتلاف در مسیر تلاش برای ثبات عرضه و حمایت از قیمت های جهانی نفت خام، تولید خود را کاهش داده اند.
به دنبال تشدید تحریم های مسکو و تردید درباره تمدید لغو تحریم های ونزوئلا، خریداران از اروپا تا آسیا، به دنبال افزایش خرید محموله های نفت روسیه هستند، زیرا اعمال تحریم ها، پالایشگاه ها را در واردات نفت خام روسیه و ونزوئلا نگران کرده است.اروپا هم به دلیل طولانی تر شدن زمان تحویل محموله ها از آسیا به افزایش خرید نفت از آمریکا روی آورده است.همچنین درپی حمله حوثی ها به کشتی های تجاری در دریای سرخ، نفتکش ها ازکانال دریای سرخ- آبراهه سوئز به سمت دماغه امید در اطراف آفریقا تغییر مسیر داده اند.
از آنجا که تولید نفت خام آمریکا، برآوردهای کاهشی رشد درسال گذشته میلادی را به چالش کشید و به بالاترین حد خود رسید، صادرات این کشور باز هم افزایشی شد.میانگین روزانه صادرات نفت خام ایالات متحده آمریکا در سال گذشته میلادی به بالاترین حد خود، یعنی 4 میلیون و 100 هزار بشکه در روز رسید که در مقایسه با رکورد پیشین آن درسال 2022 میلادی بر اساس داده های اداره اطلاعات انرژی آمریکا، روزانه 482 هزار بشکه (13درصد) جهش نشان می دهد.صادرات نفت خام ایالات متحده آمریکا به جز سال 2021 میلادی، از زمان لغو ممنوعیت بخش عمده صادرات درسال 2015 میلادی، هر سال با افزایش روبه رو بوده است.با توجه به ثبت افزایش9 درصدی تولید نفت خام آمریکا و رسیدن به رکورد روزانه 12میلیون و 900 هزار بشکه و در عین حال، طراحی بسیاری از پالایشگاه های آمریکایی برای استفاده از انواع نفت خام سنگین تر و ترش تر، مازاد نفت خام سبک شیرین تولیدی نفت شیل درخارج از مرزهای ایالات متحده، خریداران بیشتری پیدا کرده است.اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد: از آنجا که بیشتر حجم تولید خام ایالات متحده آمریکا نفت خام سبک و شیرین است، مشوق های صادراتی را برای فعالان این بخش ایجاد کرده است.اعضای ائتلاف اوپک پلاس در عین حال برای بازگرداندن «ثبات بازار» یا به عبارت دیگر، برای حمایت از قیمت نفت خام، به توقف عرضه داوطلبانه ادامه می دهند.گری راس، مشاور نفتی که به عنوان مدیر صندوق های پوشش ریسک در مؤسسه بِلک گُلد اینوسترز (Black Gold Investors) فعالیت می کند، به تازگی به بلومبرگ گفته است: تولید نفت خام ایالات متحده آمریکا درحال افزایش بوده و تولید کشورهای عضو اوپک و روسیه روند کاهشی در پیش گرفته است؛ بنابراین ایالات متحده طبق این تعریف، سهم بیشتری از بازارخواهد داشت.
پارسال، پس از تحریم های غرب علیه روسیه به دلیل تنش های مسکو و کی یف، اروپا به بزرگ ترین خریدار نفت خام آمریکا بدل شد.
گنجاندن نفت خام شاخص دبلیوتی آی (نفت خام آمریکا) در قیمت گذاری نفت خام شاخص برنت دریای شمال تاریخ دار نیز سبب خرید انواع نفت خام ایالات متحده آمریکا شد.
نفت خام دبلیوتی آی که در تعیین قیمت برنت تاریخ دار گنجانده شده است، به پایانه نفتی روتردام( یک مرکز بزرگ ذخیره سازی و تجارت نفت خام در هلند) ارسال می شود؛ درنتیجه، هلند بیش از هر کشور دیگری درسال 2023 میلادی محموله های صادراتی نفت خام ایالات متحده را دریافت کرده که بر اساس برآورد اداره اطلاعات انرژی آمریکا، به طور میانگین روزانه 652 هزار بشکه بوده است.
مجموع صادرات نفت خام آمریکا به اروپا درسال گذشته میلادی به طور میانگین روزانه یک میلیون و 800 هزار بشکه بوده است که کمی بیشتر از رقم روزانه یک میلیون و 700 هزار بشکه ای صادرات آمریکا به مقاصد آسیا و اقیانوسیه بود. نفت خام آمریکا، جانشین بخش بزرگی از نفت خام روسیه شده است که اروپا قبل از سال 2022 وارد می کرد.
برآوردهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان داد که چین پس ازهلند، دومین بازار بزرگ نفت خام آمریکا بوده که به طور میانگین، روزانه 452 هزار بشکه خریده و این رقم بیش از دو برابر حجم سال 2022 میلادی بوده است. پس از تشدید تحریم های غرب علیه مسکو، چین پارسال خرید نفت از روسیه را افزایش داد و به بزرگ ترین خریدار نفت خام روسیه بدل شد. هند همچنین در اواخر سال 2022 و در بیشتر ماه های سال 2023 از نفت ارزان تر روسیه خرید کرد، اما پس از تشدید تحریم های آمریکا در پایان سال گذشته میلادی، واردات از روسیه را کاهش داد. ایالات متحده آمریکا همچنین شرکت نفتکش دولتی روسیه به نام «سوکامفلوت» (Sovcomflot) را تحریم و خریداران هندی را درباره نقض احتمالی تحریم های واشینگتن نگران کرد.
طبق گزارش ها، پالایشگاه های هندی اکنون از تحویل محموله های نفت خام روسیه که با ناوگان نفتکش های شرکت ملی نفتکش روسیه حمل شود، سربازمی زنند و مدام زنجیره مالکیت نفتکش های حامل نفت روسیه را برای حصول اطمینان از این که نفتکش ها عضو ناوگان «سوکامفلوت» یا دیگر نهادهای موجود در فهرست تحریم های اخیر آمریکا نیستند، به دقت بررسی می کنند.
دهلی نو قرار است در ماه آوریل بالاترین حجم وارداتی نفت خام خود طی 11 ماه اخیر را از ایالات متحده آمریکا وارد کند، زیرا اجرای سختگیرانه تحریم های واشنگتن علیه مسکو سبب کاهش عرضه نفت خام روسیه به هند، سومین واردکننده بزرگ نفت خام جهان شده است.
بیشتر محموله های خریداری شده در ماه مارس برای بارگیری در ماه آوریل امسال از نوع «دبلیو تی آی میدلند» است که اگرچه گران تر ازبرخی انواع نفت خام خاورمیانه است، اما مشابه ویژگی های گرید «سوکول» روسیه است. در دوران تحریم، بخش عمده محموله های وارداتی هند از روسیه از نوع نفت «سوکول» بوده است.
گفته می شود که پالایشگاه های هندی خرید نفت خام از ونزوئلا را به دلیل انقضای معافیت تحریم های آمریکا برای صادرات نفت ونزوئلا در 18 آوریل امسال به حال تعلیق درآورده اند و امکان دارد در صورت تمدید نشدن، پیامدهایی را به دنبال داشته باشد.
هند و اروپا به دنبال تنوع بخشی به خرید محموله های نفت خام از تولیدکنندگان اوپک پلاس هستند و نفت خام آمریکا هم اکنون برای جایگزینی موقعیت مناسبی دارد.
مترجم: امیر دشتی
منبع: اویل پرایس
انسان بعد از ماه رمضان، حال خوشی دارد، مثل کسی که به کربلا برود و برگردد و حال خوشی پیدا کند. چنین کسی، وقتی بعد از بازگشت از کربلا دلش هوای امام حسین(ع) پیدا کند و به هیئت برود، خیلی بیشتر از قبل، به او مزه می دهد و اگر او دلش هوایی شود، هیچ کاری نکند(مثلاً به هیئت یا جلسۀ روضه نرود) در واقع دارد این فرصت ناب بعد از سفر کربلا را از دست می دهد. در حالی که او الان وقتی به اباعبدالله الحسین(ع) سلام بدهد، خیلی بهتر از قبل جوابش را خواهند داد، چون تازه از کربلا برگشته و پاک تر و نورانی تر از قبل شده است.
بعد از ماه رمضان، هیئت ها و مساجد باید رونق دیگری داشته باشند و رفتارها باید تفاوت پیدا کند. البته درباره این تفاوت و تغییر، پیشنهادهایی را می توان مطرح کرد. یکی از پیشنهادها «عادت دادن جان خود به کارهای خوب و خیر» است. امام محمد باقر(ع) می فرماید: «عَوِّدُوا أَنْفُسَکُمْ الْخَیْرَ»(الخرائج و الجرائح/2/596) یعنی خودتان را به کارهای خیر عادت دهید.
بهترین استفاده برای بعد از ماه رمضان این است که خودمان را عادت دهیم. انسان بعد از ماه رمضان «قدرت عادت کردن» پیدا می کند، چون عادت نیاز به تداوم دارد و این صفای بعد از ماه رمضان می تواند این قدرت را برای تداوم در عمل، به انسان بدهد. تداوم عمل، موجب عادت می شود. برخی از مردم تصور می کنند که عادت چیز بدی است. کلمه عادت، در بین مردم، بد جا افتاده است. در حالی که عادت به خوبی ها از سقوط انسان جلوگیری می کند و می تواند موجب رشد انسان شود. مثلاً اینکه کسی «نماز برایش عادت شده باشد» این عادت خیلی هم خوب است. البته اگر «نماز اول وقت» برای کسی عادت شود، خیلی بهتر است.
بعد از ماه رمضان بهترین کاری که می توانیم انجام دهیم این است که شروع کنیم خودمان را عادت دهیم؛ نه فقط به انجام «کار خوب»، بلکه خودمان را به «حالِ خوب» هم عادت دهیم. مثلاً بعد از ماه مبارک رمضان، شروع کنید هر روز دعای عهد بخوانید و بعد تصمیم بگیرید و بگویید: «حالا می خواهم عادت کنم و دعای عهد را با گریه بخوانم» اگر این کار را انجام دهید، می توان گفت که این روایت را اجرا کرده اید: «عَوِّدُوا قُلُوبَکُمُ الرِّقَّةَ وَ أَکْثِرُوا مِنَ التَّفَکُّرِ وَ الْبُکَاءِ مِنْ خَشْیَةِ اللَّه»(اعلام الدین/146) یعنی دلِ خود را به رقت قلب عادت داده اید.
هیئتی ها به گریه کردن عادت دارند و می توان گفت: «عَوِّدُوا أَنْفُسَکُمْ الْخَیْرَ» در هیأت محقق می شود. کسانی که به هیئت عادت می کنند و به رقت قلب در هیئت و روضه، عادت می کنند، واقعاً با بقیه فرق می کنند. مثلاً در کنار خانه خدا می توانید ببینید که هیئتی ها در میان سه میلیون زائر بیت الله الحرام در ایام حج، کاملاً متمایزند و با دیگران متفاوت هستند. شما اگر در کنار خانه کعبه بنشینید و نگاه کنید، متوجهِ این تفاوت می شوید. وقتی یک گروه هیئتی از هر کشوری که باشند، وارد می شوند و می خواهند دور بزنند(طواف کنند) به راحتی متوجه می شوید که اینها از بقیه متمایز هستند. مثلاً وقتی دارند طواف می کنند یا در سعی بین صفا و مروه، یک دفعه ای یکی از آنها این شعر را می خواند «به یوم الترویه، محمل ببستند...» و بقیه اشک می ریزند. اینها یک شور و حال متمایزی دارند، اینها بلد هستند ذکر بگویند، اشک بریزند. اینها به گریه کردن عادت دارند.
شما منتظر چه چیزی هستید که اهل رقت قلب شوید؟ شاید برخی بگویند: «ما اول سعی می کنیم که عاشق بشویم، بعد از اینکه عاشق شدیم، همین طوری مثل ابر بهار اشک می ریزیم!» بله، گاهی این اتفاق برای بعضی ها می افتد، ولی آنهایی که در یک زندگی طبیعی اهل رقت قلب شده اند، خودشان را به رقت قلب عادت داده اند. البته برای این عادت، برنامه یک ساله نیاز است و بهترین وقت برای یک برنامه یک ساله از این ماه رمضان تا ماه رمضان بعدی است(امام صادق(ع): مَنْ عَمِلَ عَمَلًا مِنْ أَعْمَالِ الْخَیْرِ فَلْیَدُمْ عَلَیْهِ سَنَةً وَ لَا یَقْطَعْهُ دُونَهَا؛دعائم الاسلام/1/214) (إِیَّاکَ أَنْ تَفْرِضَ عَلَى نَفْسِکَ فَرِیضَةً فَتُفَارِقَهَا اثْنَیْ عَشَرَ هِلَالا؛کافی/2/83) (إِذَا کَانَ الرَّجُلُ عَلَى عَمَلٍ فَلْیَدُمْ عَلَیْهِ سَنَةً ثُمَّ یَتَحَوَّلُ عَنْهُ إِنْ شَاءَ إِلَى غَیْرِهِ وَ ذَلِکَ أَنَّ لَیْلَةَ الْقَدْرِ یَکُونُ فِیهَا فِی عَامِهِ ذَلِکَ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ یَکُون؛ کافی/2/82)
الان که هنوز آثار روزه و عبادت های ماه رمضان در شما هست، شروع کنید به برنامه ریزی کردن برای یک سال آینده. اگر این کار را انجام دهید، ان شاءالله تا شب قدر سال آینده، به نتایج خوبی خواهید رسید.
بعد از ماه رمضان باید از ثمرات ماه رمضان استفاده کرد. در ماه رمضان خیلی چیزها به ما می دهند، ولی ما بهره برداری نمی کنیم. روز قیامت خواهیم دید که ما تشنه کامان جرعه های معنویت از کنار دریا آب زلال شیرین عبور کرده ایم، ولی خودمان نخواسته ایم و برنداشته ایم! این طور نیست که به ما کم عنایت کنند و لازم باشد که ضجه بزنیم تا به ما زیاد عنایت کنند، بلکه لازم است ضجه بزنیم تا از این عنایت هایی که به ما می شود، بهره برداری کنیم و اینها را برای خودمان حفظ کنیم؛ مکانیزم حفظ کردن هم عادت کردن است، راه دیگری نیست.
حکمت های حسینی
از امام حسین(ع) درباره شریف ترین مردم پرسیدند. آن حضرت فرمودند: «مَنِ اتَّعَظَ قَبلَ اَن یوعَظَ، وَ استَیقَظَ قَبلَ اَن یوقَظَ؛ کسی که پیش از آنکه پندش دهند، پند پذیرد و پیش از آنکه بیدارش کنند، بیدار شود.» (موسوعه کلمات الامام الحسین(ع)، ص ۷۴۳)
شرح حدیث:
دنیا سراسر پند است، اگر انسان گوش پندشنو داشته باشد. جهان و تاریخ، سراسر عبرت است، اگر انسان چشم عبرت بین داشته باشد. آگاهان و بیداردلان، از در و دیوار، از کاخ و کوخ، از مرگ و بیماری انسان ها، از طلوع و غروب قدرت ها، از شکست و پیروزی انسان ها، از عزت و ذلت اقوام، از فضای گورستان و خفتگان در قبرها، از بی وفایی مال و مقام و ثروت «پند» می گیرند.
کاش انسان به مرحله ای از خودآگاهی و بصیرت و هوشیاری برسد که «پیام» ها را درک کند و «هشدار» ها را بشنود و بداند که «زنگ ها برای که به صدا درآمده اند؟»
خدایا! پند و موعظه را محبوب ما بگردان.پیش از آنکه مرگ، ما را بیدار کند، ما را از خواب غفلت بیدار کن.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
یک نکته ای که در امر اقتصاد همیشه باید مورد نظر مسئولان باشد، این است که انتظار مردم آن است که تصمیم ها و اقدام هایی که مسئولان کشور در مسائل اقتصادی انجام می دهند، در زندگی آنها اثر محسوس و ملموس داشته باشد؛ این انتظار مردم است. کاری کنیم که این انتظار برآورده بشود؛ انتظار به جایی هم هست. اینکه می گوییم «انتظار به جایی است»، به خاطر همین نکته ای است که آقای رئیس جمهور هم اشاره کردند: «ظرفیت های فوق العاده کشور» که من چند مورد را یادداشت کرده ام و طبق آمارهایی که به بنده داده اند، به نظر من قابل توجه است؛ هم ظرفیت های طبیعی، هم ظرفیت های نیروی انسانی.
۱۵/۰۱/۱۴۰۳
با توجه به موقعیت تیم فوتبال صنعت نفت آبادان و تکرار وضعیت مشابه فصل گذشته این تیم در فصل جاری، باید دید که دوباره شانس با نفتی ها همراه خواهد بود تا این تیم، یک فصل دیگر نیز در لیگ برتر حضور داشته باشد.
پس از برکناری سهراب بختیاری زاده از سرمربیگری تیم فوتبال صنعت نفت آبادان به دلیل کسب نتایج ضعیف، سرمربی جدید این تیم انتخاب شد. فراز کمالوند که پیش از انتخاب بختیاری زاده نیز از گزینه های سرمربیگری نفت آبادان بود، در اولین روزهای فصل بهار به عنوان سرمربی جدید نفتی ها انتخاب شد. این مربی در حالی به صنعت نفت آبادان پیوست که این تیم در قعر جدول رده بندی لیگ برتر قرار داشت. به همین دلیل می توان گفت که کمالوند نیز همانند عبدالله ویسی که فصل گذشته تقریبا در همین بازه زمانی به صنعت نفت آبادان پیوست، کار بسیار سختی را پیش رو دارد. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در اولین دیدار خود با هدایت فراز کمالوند با سپاهان، توانست نتیجه بازی را 2 بر صفر به نفع خود به پایان برساند تا با دریافت 3 امتیاز، یک رتبه جایگاه خود را در جدول رده بندی بالا ببرد تا شاید کمی از خطر حذف فاصله بگیرد. این نتیجه سبب شد که امید دوباره به تیم فوتبال صنعت نفت آبادان بازگشته و بازیکنان تلاش بیشتری را برای کسب نتایج بهتر داشته باشند.
اما فراز کمالوند در اولین مصاحبه خود بعد از پیروزی در برابر سپاهان با اشاره به اینکه این پیروزی مانند یک معجزه برای این تیم به شمار می رود، گفت: در سخت ترین زمان، بازیکنان من توانستند یک شاهکار خلق کنند؛ اما این پایان ماجرا نیست و تیم صنعت نفت آبادان 8 فینال دیگر را پیش رو دارد. وی افزود: بازی با سپاهان، بازی بسیار سنگینی بود. سپاهان، تنها تیم ایرانی است که در لیگ قهرمانان آسیا توانست از گروه خود بالا بیاید. سپاهان به قول معروف یک پا تیم ملی است و بازیکنان خیلی خوبی دارد. شاکر خدا هستیم که امروز توان مضاعفی به بازیکنان ما داد و توانستیم با این فشار سنگین، حدود ۱۵ دقیقه ۱۰ نفره بازی کنیم و پیروز شویم.
نکته مهم این است که آیا در این فصل نیز بخت با صنعت نفت آبادان یار خواهد بود تا بتواند همچنان در لیگ برتر باقی بماند یا فصل دیگر نام این تیم را در جدول لیگ دسته یک خواهیم دید؟ این تیم قرار است در هفته های باقی مانده تا پایان این فصل از لیگ برتر در مقابل تیم هایی چون استقلال خوزستان، پرسپولیس، هوادار، مس رفسنجان، آلومینیوم اراک، شمس آذر قزوین، ذوب آهن و تراکتور قرار گیرد. این تیم برای حفظ جایگاه خود در لیگ برتر باید بتواند امتیازهای مناسبی از این 8 بازی باقی مانده به دست آورد.
یک شروع طلایی برای مناطق نفت خیز جنوب
یکتا لرکیان، پینگ پنگ باز باشگاه فرهنگی -ورزشی مناطق نفت خیز جنوب برای حضور در مسابقات قهرمانی نوجوانان دختر آسیا انتخاب شد.
در دوره پایانی مسابقات انتخابی تیم ملی پینگ پنگ نوجوانان دختر کشور که فروردین امسال در تهران برگزار شد، یکتا لرکیان (از فرزندان کارکنان مناطق نفت خیز جنوب) با نتیجه ۳ بر صفر از سد الینا ابراهیمی از استان فارس گذشت و با کسب عنوان قهرمانی، جواز حضور در مسابقات قهرمانی آسیا را به دست آورد. لرکیان در مسابقات انتخابی تیم ملی کشور، مقابل حریفان خود به ۱۰ پیروزی و یک شکست دست پیدا کرد.
مهرداد بابادی وند از کارکنان مناطق نفت خیز جنوب نیز به عنوان عضو کمیته مربیان و جوانان کنفدراسیون آسیا در مسابقات قهرمانی آسیا نظارت می کند. مسابقات پینگ پنگ قهرمانی نوجوانان آسیا اردیبهشت ماه در کشور چین برگزار می شود.
مسابقات والیبال جام رمضان شهرستان سرخس در دو رده سنی آقایان و بانوان از ابتدای ماه مبارک رمضان به همت هیأت والیبال شهرستان در سالن ورزشی اداره تربیت بدنی این شهرستان برگزار شد. تیم والیبال فرزندان کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، قهرمان رده بانوان و تیم والیبال کارکنان نایب قهرمان رده آقایان شدند.
در پایان مسابقات در رده آقایان تیم های رکورد، نفت و گاز شرق و آکادمی گاز به ترتیب مقام اول تا سوم و در رده بانوان تیم های نفت و گاز شرق، آفاق و آموزش و پرورش به ترتیب مقام اول تا سوم را کسب کردند.
تیم بسکتبال نفت آبادان بازی نخست خود در پلی آف، لیگ برتر را با پیروزی برابر تیم طبیعت تهران پشت سر گذاشت.
در جریان بازی های نخست سری مرحله یک چهارم نهایی لیگ برتر بسکتبال مردان ایران، تیم های طبیعت تهران و نفت آبادان به مصاف یکدیگر رفتند که این دیدار با پیروزی نفت آبادان پایان یافت . این دیدار به میزبانی تیم طبیعت در سالن بسکتبال آزادی برگزار شد که در پایان، شاگردان حماد سامری موفق شدند میزبان قدرتمند خود را با نتیجه ۸۸ - ۹۴ شکست دهند.
مرحله یک چهارم نهایی لیگ برتر بسکتبال ایران به صورت سری (سه از پنج) برگزار می شود. هر تیمی که در مجموع پنج بازی، در سه بازی حریف مقابل خود را شکست دهد، راهی مرحله بعد خواهد شد.
به مناسبت روز ملی شدن صنعت نفت و با هدف توسعه ورزش همگانی و استفاده بهینه همکاران نفتی و خانواده هایشان، باشگاه بدنسازی در ساختمان مرکزی ششم افتتاح شد. منصور قنبرزاده، مدیر اداره کل ورزش و سلامت وزارت نفت؛ هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران؛ ایرج ایری، رئیس ورزش همگانی شرکت ملی نفت و گروهی از مسؤولان و همکاران، طی مراسمی این باشگاه بدنسازی تجهیز شده به وسایل روز را در مساحتی بالغ بر120 متر افتتاح کردند. با افتتاح این باشگاه بدنسازی در ساختمان ششم مرکزی،همکاران آقا و خانم به همراه خانواده هایشان می توانند طبق برنامه با ثبت نام در کلاس ها از امکانات آن استفاده کنند.
سرمربی تیم فوتبال امید صنعت نفت آبادان انتخاب شد.
عباس هاشم پور به عنوان سرمربی جدید تیم زیر23سال صنعت نفت آبادان انتخاب شد. او در سال ۱۳۷۰ زمانی که ۱۵سال داشت، به عضویت باشگاه صنعت نفت آبادان درآمد و به مدت ۱۲سال در این تیم بازی کرد.
هاشم پور به عنوان بازیکن، تجربه سه دوره حضور در جام های جهانی فوتبال ساحلی ۲۰۰۶، ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸،همچنین سابقه کاپیتانی تیم ملی فوتبال ساحلی و هشت سال مربیگری تیم ملی را در کارنامه خود دارد.
وی به عنوان مربی، موفق به کسب مقام های قهرمانی آسیا، قهرمانی جام بین قاره ای در سال های (۲۰۱۳ و ۲۰۱۸) و سومی جام جهانی نیز شده و عنوان سرمربی قهرمانی جام بین قاره ای فوتبال ساحلی ۲۰۱۹ در کشور امارات متحده عربی را هم کسب کرده است.
هاشم پور، مدرس رسمی کنفدراسیون فوتبال آسیا و دارای مدرک مربیگری سطح یک آسیاست.
دروازه بان تیم فوتبال پرسپولیس طبق نظر پزشکان باید مچ دست خود را گچ بگیرد.
علیرضا بیرانوند، دروازه بان ملی پوش پرسپولیس به دلیل آسیب دیدگی از ناحیه مچ باید دست خود را گچ بگیرد. به توصیه پزشکان این کار مانع افزایش آسیب دیدگی او می شود؛ اما بیرانوند به دلیل حساسیت بازی های پیش روی پرسپولیس، فعلا زیر بار نرفته و دست خود را آتل گرفته است.
با این حال متخصصان فیزیوتراپ معتقدند او تنها در صورتی که بتواند مچ دستش را ثابت نگه دارد، می تواند در دروازه قرار بگیرد. حال باید دید آیا او با دستی که آتل گرفته شده است، در چهارچوب دروازه می ایستد یا بار دیگر امیررضا رفیعی، گلر جوان این تیم در ترکیب قرار می گیرد.
رقابت های بین المللی کشتی فرنگی به میزبانی خوزستان برگزار می شود.
رقابت های بین المللی کشتی فرنگی جام تختی روزهای ۶ و ۷ اردیبهشت ماه به میزبانی استان خوزستان و در شهر اهواز برگزار می شود. این استان پیش از این نیز رقابت های بین المللی کشتی فرنگی جام تختی را میزبانی کرده و در حاضر یکی از قطب های کشتی فرنگی ایران به شمار می رود.
مسابقات بین المللی کشتی فرنگی جوانان با عنوان «جام شاهد» به میزبانی مریوان برگزار می شود.
این مسابقات در وزن های منفی ۵۵ کیلوگرم، منفی ۶۰، منفی ۶۳، منفی ۶۷، منفی ۷۲، منفی ۷۷، منفی ۸۲، منفی ۸۷، منفی ۹۷ و منفی ۱۳۰ کیلوگرم در روزهای ۳۰ و ۳۱ فروردین در مریوان برگزار خواهد شد.
ماردین سلطانی در وزن ۶۷ کیلوگرم و کیارستمی در وزن ۷۲ کیلوگرم، دو کشتی گیر کردستانی در این مسابقات حضور پیدا می کنند و محمد رحیم پور و عدنان خدامرادی دو داور کردستانی نیز قضاوت این مسابقات را به عهده دارند. همچنین فدراسیون کشتی نفرات مجاز به حضور در این دوره از مسابقات به عنوان نماینده کشورمان را اعلام کرد.
طبق اعلام فدراسیون، نفرات منتخب مسابقات قهرمانی کشور ۱۴۰۲ شیراز، ملی پوشان مسابقات آسیایی و جهانی جوانان ۱۴۰۲ با توجه به شرایط سنی، ملی پوشان مسابقات آسیایی و جهانی نوجوانان ۱۴۰۲ با توجه به شرایط سنی، استان های اول تا سوم قهرمانی کشور ۱۴۰۲ شیراز به ترتیب ۱۰، ۸ و ۶ سهمیه و استان های چهارم تا هشتم قهرمانی کشور ۱۴۰۲ به ترتیب ۴، ۳، ۲، ۲، ۲ و سایر استان ها هم هر کدام با یک سهمیه مجاز به شرکت در این رقابت ها هستند.
فوق ستاره تیم بسکتبال لس آنجلس لیکرز، امتیازآورترین بازیکن تاریخ بسکتبال جهان شد.
لبران جیمز، فوق ستاره تیم بسکتبال لس آنجلس لیکرز، همچنان در بالاترین سطح قرار دارد و اکنون موفق شده رکورد بیشترین امتیاز کسب شده از سوی یک بازیکن بسکتبال در رقابت های مختلف را شکسته و از آن خود کند.
لبران جیمز طبق آمار، از نظر کسب امتیاز در هر بازی، نسبت به سال های اولیه دوران خود، نه تنها افتی نداشته؛ بلکه پیشرفت هم کرده است. او اکنون با عبور از «اسکار اشمیت» برزیلی، امتیازآورترین بازیکن تاریخ بسکتبال جهان با در نظر گرفتن همه مسابقات شده است. این رکورد پیش از این با ۴۹ هزار و ۷۳۷ امتیاز در اختیار اشمیت برزیلی بود؛ اما اکنون لبران جیمز با ۴۹ هزار و ۷۳۸ امتیاز، در این بخش هم رکورددار است. جیمز، رکورد امتیازآورترین بازیکن تاریخ NBA را هم در اختیار دارد.
جیمز ۳۹ ساله، بیست و یکمین فصل حضور متوالی در لیگ NBA را تجربه می کند و طبق آمار اعلام شده، از نظر کسب امتیاز، ثبت پاس گل و ریباند، تقریبا همان روند فوق العاده سال های ابتدایی فعالیتش را با افت بسیار ناچیز دارد.
علیرضا جهانبخش در پایان فصل از تیم فاینورد هلند جدا می شود.
فاینورد به طور رسمی قرارداد علیرضا جهانبخش را فسخ کرد تا این مهاجم پس از این فصل از جمع هم تیمی هایش جدا شود. یک رسانه هلندی خبر داده است که تیم فاینورد گزینه یک طرفه برای تمدید قرارداد جهانبخش 30 ساله به مدت یک سال را داشت؛ اما برای فعال سازی آن باید این کار را تا قبل از اول آوریل انجام می داد. بعد از امتناع مدیران فاینورد برای تمدید قرارداد، جدایی جهانبخش از فاینورد رسمی شد؛ البته نمی توان جهانبخش را به طور قطع از فاینورد جدا شده دانست. او در تابستان، بازیکن آزاد می شود و باشگاه می تواند با این بازیکن مذاکره کند، درست مانند اتفاقی که تابستان قبل برای سامان قدوس رخ داد؛ اما با توجه به ترکیب نفراتی که فاینورد دارد، احتمال ماندن او در تیم خیلی کم است.
جهانبخش از تابستان ۲۰۲۱ با فاینورد قرارداد بست و در این فصل عمدتا به عنوان بازیکن ذخیره در ترکیب تیمش حضور داشت. این مهاجم فصل گذشته در سالی که فاینورد قهرمان هلند شد، ۲۸ بازی انجام داد.
رزمی کار روسی، برای دفاع از عنوان قهرمانی سنگین وزن سازمان «وان» امیر علی اکبری را به مبارزه دعوت کرد.
در حاشیه برگزاری لیگ بیست و یکم اصلی سازمان «وان»، «آناتولی مالاخین» نخستین قهرمان سه دسته میان وزن، نیمه سنگین وزن و سنگین وزن هنرهای رزمی ترکیبی (MMA) در تاریخ این رشته، امیر علی اکبری را به مبارزه برای دفاع از عنوان قهرمانی دسته سنگین وزن خود فراخواند.
«مالاخین» قهرمان بدون شکست سازمان «وان» با آمار فوق العاده ۱۴ پیروزی و ۱۰ ناک اوت، در پاسخ به سوال «میتچ چلسون»، گوینده این سازمان در مورد اینکه در مبارزه بعدی، از کدام یک از عناوین خود قصد دفاع دارد؟ پاسخ داد: می خواهم به سنگین وزن برگردم و بار دیگر از عنوان قهرمانی خود دفاع کنم. هر آن کس که مدعی است، در هر زمان و در هر مکان با او مبارزه خواهم کرد. وی در پاسخ به این سوال که آیا کسی هست بخواهی او را به مبارزه دعوت کنی، گفت: امیر
تیم والیبال فولاد سیرجان ایرانیان با کسب دومین پیروزی مقابل شهداب یزد، به عنوان قهرمانی لیگ برتر والیبال ایران در سال ۱۴۰۳ رسید. تیم های والیبال شهداب یزد و فولاد سیرجان ایرانیان در دومین فینال لیگ برتر والیبال به مصاف هم رفتند که در نهایت شاگردان بهروز عطایی در فولاد سیرجان با برتری ۳ بر ۲ قهرمان لیگ برتر والیبال شدند. علی اکبری، بهترین گزینه است. او را به مبارزه فرا می خوانم.
اتحادیه تکواندو آسیا با ارسال نامه ای به تهران، از تعویق رقابت های قهرمانی آسیا در سال ۲۰۲۴ به میزبانی کشور ویتنام خبر داد. قرار بود ویتنام در شهر «دانانگ» طی روزهای ۲۵ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ میزبان بیست و ششمین دوره رقابت های تکواندو و هشتمین دوره رقابت های پومسه قهرمانی آسیا باشد که این میزبانی با اعلام اتحادیه آسیا به تعویق افتاد. به همین منظور اتحادیه تکواندو آسیا، با ارسال نامه ای به فدراسیون تکواندو اعلام کرد که این رقابت ها به تعویق افتاده است. در این نامه، از دلایل تعویق مسابقات حرفی به میان نیامده و تنها عنوان شده که زمان جدید برگزاری، به زودی اعلام خواهد شد.
رئیس هیأت کوهنوردی در امور ورزش شرکت ملی نفت ایران:
مشعل| اکبرمهدی زاده، متولد سال 1354 درشهرستان نقده است که هم اکنون به عنوان رئیس هیأت کوهنوردی امور ورزش شرکت ملی نفت ایران فعالیت می کند. او ازجمله ملی پوشان رشته کوهنوردی است که سابقه نزدیک به 8 سال عضویت در تیم ملی را دارد و بهمن پارسال به همراه گروهی از کوهنوردان، موفق به صعود قله 5895 متری کلیمانجار و قاره آفریقا شده است. این صعود، بهانه ای شد تا گفت وگوی کوتاهی با این ملی پوش قدیمی داشته باشیم.
با توجه به شهری که درآن به دنیا آمده ام (نقده) و فضای کوهستانی که در آن وجود دارد، از کودکی به کوهنوردی علاقه مند شدم و گاهی نیز برای تفریح کوهنوردی می کردم؛ اما شروع فعالیت حرفه ای ام در این رشته ورزشی در همکاری با تیم ملی امید، ازسن 22 سالگی آغاز شد و اولین تجربه صعودی هم که داشتم، مربوط به قله «پوبدا» با ارتفاع7439 متر درمنطقه «تیان شان» مرز بین چین و قرقیزستان است که بلندترین قله در شمال کره زمین به شمار می رود؛ البته زمان فتح قله، 6سال از آخرین صعود آن می گذشت و تیم ملی کوهنوردی ایران، اولین تیمی بود که پس از گذشت 6 سال، دوباره این قله را فتح می کرد.
دوره ای که در تیم ملی کوهنوردی حضور داشتم، به قله های زیادی صعود کردم و موفق به دریافت مدال های مختلفی نیز شدم که از آن جمله می توان به صعود به قله 8210 متری چوايو در چين، قله 8016 متری شيشا پانگ ما در فلات تبت و قله 8465 متری ماکالو در نپال که به قله هيولای سياه در دنيا معروف است، اشاره کرد. يک طلا، دو نقره و يک برنز جهانی، همچنین يک طلا و برنز آسيایی، حاصل فعالیت های من در رشته کوهنوردی است.
در بهمن سال گذشته، قله کلیمانجارو را که بزرگترین قله آفریقاست، فتح کردیم. در واقع این قله، یکی از 7 قله مرتفع جهان به شمار می رود که ارتفاع آن به 5895 متر می رسد. برای رسیدن به این قله 5 مسیر وجود دارد که ما در آخرین صعود خود، تصمیم گرفتیم مسیر مارانگو را برای صعود انتخاب کنیم.
پیش از این دوبار به همراه تیم هایی از نفت به این قله صعود کرده بودم که یکی از این تیم ها، تیم جانبازان بود که تعدادی از آنها توانستند این مسیر را تکمیل کنند، یک بار نیز گروه کوهنوردی بانوان را به این قله بردیم که همه آنها موفق شدند به این قله صعود کنند. با این توضیح می توان گفت، این سومین بار است که قله کلیمانجارو را فتح می کنم؛ البته در این صعود، من به عنوان مربی یک تیم 26 نفره حضور داشتم. اعضای این تیم اکثرا غیرنفتی بودند که با هزینه شخصی خود به این سفر آمده بودند.
معمولا صعود به قله ها با خطرهای بسیاری همراه است؛ اما بی شک سخت ترین صعودی که در این سال ها تجربه کرده ام، فتح قله های بالای 8 هزار متر، یعنی قله 8210 متری چوايو در چين و قله 8016 متری شيشا پانگ ما در فلات تبت است؛ چراکه به نوعی جزو اولین تجربه های من در حوزه کوهنوردی حرفه ای به شمار می رفت.
من از جمله قهرمانان ملی هستم که در سال 1383 جذب صنعت نفت شدم تا بتوانم در حوزه کاری خود، یعنی کوهنوردی گامی را برای توسعه این رشته در نفت بردارم. خوشبختانه در این رشته، پیشرفت های قابل توجهی صورت گرفته و قله های بسیاری را با حضور کارمندان شرکت نفت در خارج از مرزهای کشور فتح کرده ایم؛ البته روند صعودهای برون مرزی بعد از کاهش بودجه های این بخش کاملا متوقف شد؛ اما هیات کوهنوردی به فعالیت های داخلی خود ادامه داده و سال گذشته 60 صعود و امسال بالای 80 صعود داخلی را پشت سرگذاشتیم. پیش بینی می شود با توجه به برنامه ریزی های صورت گرفته، در سال آینده تعداد صعودها افزایش پیدا کند.
یکی از قله هایی که همیشه دوست داشتم آن را فتح کنم، قله K2 در پاکستان بود؛ اما متاسفانه شرایط کار و زندگی به گونه ای پیش رفت که دیگر امکان سفر و رسیدن به این قله فراهم نشد و فکر می کنم حسرت رسیدن به این قله همیشه در دل من باقی بماند؛ البته اگر تامین اعتبار برای چنین سفری صورت گیرد، با شروع تمرین های مناسب می توانیم به این قله و قله اورست صعود کرده و پرچم جمهوری اسلامی ایران را روی این قله ها برافراشته کنیم.
واقعیت این است که خودم دوست ندارم هیچ کدام از فرزندانم از نظر حرفه ای وارد این عرصه شوند؛ البته خود آنها هم علاقه ای به این رشته نشان نمی دهند و یکی از پسرانم به نام پارسا به والیبال علاقه مند است. دلیل اینکه دوست ندارم فرزندانم وارد این رشته ورزشی شوند این است که خطرهای کوهنوردی بسیار زیاد و درصد سالم بازگشتن از صعود کم است، بنابراین دلم نمی خواهد فرزندانم این رشته را دنبال کنند.
درست است که کوهنوردی، آن هم به صورت حرفه ای و صعود به قله های مرتفع جهان می تواند با خطرهای بسیاری همراه باشد و حتی برخی صعودها به نوعی ریسک روی زندگی است؛ اما می توان این رشته را جاذب و به یادماندنی دانست.
گفت وگو با کارمند نمونه شرکت منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران:
مشعل مسئولیت، وظیفه شناسی و تعهد، سه ویژگی است که همیشه با نام کارمند همراه است. کارمند بودن شايد به زبان راحت باشد و پشت ميز نشستن ساده را برای همه تداعی کند، اما به جرأت می توان گفت که پويايي و موفقيت يک سازمان وابسته به تلاش و پشتكار كارمندانش است. گفت وگويي داريم با كارمند نمونه منطقه 8 شرکت عمليات انتقال گاز (زیرمجموعه شركت ملي گازايران)، كسی كه همه او را به خلاق و پرتلاش بودن وعاشق پيشرفت و متعهد می شناسند. كمال يوسف پوردر سال 1356 در شهرستان خوی به دنیا آمد. وی مدرك كارشناسی مدیریت مالی را از دانشگاه اروميه وكارشناسی ارشد این رشته را نیز ازدانشگاه آزاد اسلامی بناب دریافت کرده است.
سال 1380 به استخدام شركت گاز استان آذربايجان غربی درآمده و چهار سال بعد به منطقه 8 عمليات انتقال گازمنتقل و در واحدهای مختلف ازجمله حسابداری فروش، پیمان ها، اموال انبار و كالا و واحد بودجه انجام وظیفه کرده و هم اکنون نیز رئیس بودجه این منطقه عملیاتی(منطقه 8 انتقال گاز) است.
یوسف پور در20 سالگی ازدواج کرده وهم اکنون دارای 2 فرزند پسر15 و 20 ساله است.اومی گوید: تاریخ استخدامش درشرکت گازهمزمان با تاریخ تولد همسرش در 29مهرماه ومعتقد است که این تاریخ برای او خوش شانسی می آورد. با او و همسرش گفت و گویی کوتاه کرده ایم که در ادامه می خوانید.
رشته دانشگاهیم شیمی بود، اما بعد ازمدتی یکی از دوستانم پیشنهاد کرد که رشته ای را در دانشگاه ادامه دهم که بازارکارخوبی دارد و با توجه به اینکه ازدواج کرده بودم، تصمیم گرفتم تغییر رشته دهم و این شد که حسابداری را در دانشگاه دنبال کردم. در نهایت درشرکت گاز ارومیه مشغول به کار شدم و بعد از آن و با توجه به اینکه همسرم اهل تبریز بود، به منطقه 8 عملیات انتقال گاز در تبریز منتقل شدم.
از بعد مسئولیت پذیری، تمام فعالیت های کاری ام را علاوه بر انجام وظیفه، به عنوان فرصتی برای یادگیری در نظر گرفته و هميشه تلاش کرده ام دانش خود را ارتقا دهم.
در کمیته های مختلف مشاركت دارم.هميشه به دنبال يادگيری هستم و دوست دارم از همكاران خود بیاموزم، ضمن اینکه در انتقال تجربه به دیگران هم كوتاهی نمی کنم.
می توانم بگويم «ز دانش بود جان و دل را فروغ» حفظ كرامت انسانی همكاران با توجه به ارتباط كاري واحد بودجه با واحدهاي عملياتي و پشتيباني سازمان با در نظر گرفتن منابع محدود و نيازهای نامحدود، در چارچوب رعايت قوانين و مقررات نیز از اولويت های کاری ام است.
تلاش زياد و تسلط نسبي بر خستگي همسو با هدف تعيين شده، مشاركت در انجام امور، ارتقای دانش در زمينه كاري، تعامل با دیگر واحدها، حفظ جايگاه و حرمت همكاران و ابواب جمعی، خوش بینی، منظم بودن، همچنین خلاقيت و تحليل مسائل، در كنار همه اينها، صبر، شكيبايي و رفتارخوب و در یک مفهوم كلی، عمل به اصل رضايت مشتری مواردی هستند که بايد مدنظر قرار گیرند.
موفقيت مانند يك پازل است و تمام قطعات اين پازل، نقش اساسي در تکمیل آن دارند. به صراحت می گویم كه همه همكاران من در امور مالي و دیگر واحدهاي شركت، نمونه اند و بدون اين عزيزان، موفقيتي به تنهايي حاصل نمی شود؛ بنابراین جا دارد از همه کسانی که مرا در مسیر پرفراز و نشيب موفقيت همراهي کرده اند، تشكر کنم.
يكي از مولفه هاي اصلي و شاخص كارمند نمونه، داشتن دانش و مهارت كافي در حوزه کاری مربوطه است. حل مسائل مالي با توجه به پيچيدگی روزافزون فعالیت ها و کسب و كار، همچنين تعدد قوانين و مقررات وضع شده، مستلزم يادگيری مستمر و ارتقای دانش در حوزه مربوطه برای حل مسائل در جهت جلوگيری از ايجاد مشكل برای سازمان است.
تعيين هدف در مسائل كاري و زندگي، رفع موانع پيش روي هدف اتخاذ شده و پايين آوردن سطح توقعات از سیستم در قبال كار انجام شده و مديريت تعارضات، باعث لذت بردن بيشتر از كار می شود، همچنین در کنار انجام فعالیت های ورزشي كه سلامت جسم را ارتقا می دهد، فعالیت های مختلف فرهنگي و مطالعه قوانين و مقررات و استانداردهاي حوزه مالي را نیز مدنظر دارم.
بدون مشارکت پذیری و بدون تكيه بر خرد جمعي، پيشرفت قابل ملاحظه ای در سازمان ايجاد نخواهد شد. از جمله اقدام هایی كه طي چند سال به طور مستمر در بخش مالي با راهبري مديريت مالي شركت انتقال گاز ايران انجام شده است، می توان به اجراي پروژه استقرارسيستم حسابداري بهاي تمام شده بر مبناي فعاليت (ABC) و انبارگردانی پايان سال اشاره کرد. درهردو مورد،بدون مشاركت و بهره جویی از ظرفیت همكاران بخش مالی و دیگر بخش ها(فنی و پشتيبانی) امكان اجرا و پیاده سازی وجود نداشت.
تفويض اختياربخشی از فعاليت، مشاركت در کار تيمی، برگزاری دوره های آموزش حضوری و مجازی، نگارش آموخته ها و انتقال آنها با روش های مفيد و اشتراك دانش جهت استفاده همكاران كه به مجموعه شرکت انتقال گاز وارد می شوند، شیوه هایی هستند که می توان از آنها برای انتقال دانش وتجربه به دیگران بهره گرفت.
خداوند عليم و رحمان را شاكرم به خاطر تمام نعمت هایی كه به من ارزاني داشته است، از خانواده خوبم كه ساعت های زياد، دوری ام را تحمل کردند و از مجموعه مديريت و همكاران عزيزم در شركت كه با حمایت های خود در كسب موفقیت های سازمان در كنار هم بوديم، صميمانه تشكر می کنم. بديهی است لازمه انجام كارهای بزرگ داشتن همت بالا، ايمان به خدا و صبر و شكيبايی است؛ اين ابتدای راه بوده و ان شاءالله توفيقی باشد تا در كسب موفقیت های بيشتر براي سازمان ثابت قدم باشيم.
سمیه تیمورپورهمسر کمال یوسف پورنیز درگفت و گویی کوتاه با «مشعل»درباره زندگی مشترک خود با وی می گوید: با همسرم که باهم نسبت خانوادگی داشتم و از قبل هم همدیگر را می شناختیم، ازدواج کردم.با اینکه شرایط کاری همسرم سخت است اما تمام این سال ها تلاش کرده ام تا او را به خوبی درک کنم و فضای خانه و زندگی را به گونه ای آرام نگهدارم که خیال او از خانه و خانواده راحت باشد. در واقع تمام کاری که می توانم برای همسرم انجام دهم این است که او هیچ نگرانی ازسوی خانه و بچه ها نداشته باشد. همه این سال ها مسئولیت بچه ها به عهده من بوده تا همسرم بتواند درکار خود پیشرفت کند.
وی ادامه داد: ما تمام این سال ها را باعشق،علاقه و درک کنار هم زندگی کرده ایم؛ به همین دلیل پذیرش چنین مسئولیت هایی برای من سخت نبود. البته همسرم هرزمان هم که درخانه حضور داشت، در کارها به من کمک و من را حمایت کرده است.
فکر می کنم با توجه به اینکه من و همسرم کنار یکدیگر بزرگ شده ایم، توانستیم به درک درستی از زندگی و یکدیگر برسیم. اینکه همسر و یاور یک زن درخانه نباشد و از او دور باشد، بسیارسخت است اما اگر بخواهیم این دوری را سخت تر و بزرگتر کنیم، بی شک، سختی دوری هم چندین برابر می شود.
تیمورپوردربخش دیگری ازصحبت های خود بیان کرد: معتقدم اگر یک فرد آرامش کافی از سمت خانواده خود داشته باشد، به راحتی می تواند روی کارخود تمرکز کند و هیچ درگیری ذهنی هم نداشته باشد.البته گاهی هم اتفاق هایی مثل بیمارشدن فرزندانمان رخ داده است، اما از آنجا که همسرم در ماموریت بود، ترجیح داده ام به او چیزی نگویم تا به خانه بازگردد.
او درپایان درباره مهم ترین ویژگی همسرش گفت: فکرمی کنم همسرم یکی از صبورترین، مهربان ترین وباگذشت ترین انسان هایی است که در زندگی دیده ام و این توصیف تنها به این دلیل نیست که کمال یوسف پورهمسرم است، بلکه به خاطرشناختی است که از شخصیت وی دارم.
وقتی فناوری به کمک صنعت می آید
مشعل فناوری به پیشرفت و پیشبرد سریع هر حوزه ای کمک می کند. استفاده از فناور ی های نوین در حوزه های مختلف از جمله نفت و گاز نیز می تواند توان این حوزه ها را در بسیاری از بخش ها افزایش دهد.فناوری های حوزه نفت به موضوعاتی مانند زیست فناوری، رباتیک، هوش مصنوعی، خودرانی، شبکه های ۵G و ۶G واقعیت افزوده، اینترنت اشیا، ابرداده ها، پردازش داده های بزرگ (Big Data)، امنیت سایبری و بانک های اطلاعاتی غیرمتمرکز، تقسیم بندی شده و در آینده نیز این انتظار وجود دارد که ترکیبی از این فناوری ها برای ایجاد مجموعه هایی عظیم و پایدار به دنیا عرضه شود و مورد استفاده قرار گیرد. فناوری هایی که توان بسیاری از حوزه ها را افزایش می دهد و مسیر رشد و توسعه آنها را کوتاه می کند. به عنوان مثال می توان به شبکه ۵G و ۶G اشاره کرد. این شبکه به دسترسی سریع و قابلیت انتقال داده های بزرگ و پیچیده کمک می کند. همچنین هوش مصنوعی و یادگیری عمیق، امکان تشخیص الگو و پردازش داده های بزرگ را به ما می دهد و در بهینه سازی عملیات نفت و گاز بسیار کارآمد است.
به طور کلی باید گفت آینده به شدت تحت تاثیر فناوری هایی خواهد بود که بتوانند در زمینه های مختلف کمک کننده باشند، به طوری که می توان بیشتر از گذشته از داده ها و اطلاعات استفاده کرد و به دنبال آن، پیشرفت بیشتری را در زمینه های مختلف از جمله حوزه نفت و گاز شاهد بود.
امروزه باپیشرفت فناوری و استفاده از آن درحوزه نفت و گاز شاهد اتفاقات خوبی هستیم و استفاده از حسگرهای جدید پیشرفته به منظور پایش و کنترل فعالیت های تولیدی و حفاری، ساخت ماشین های خودران، رباتیک، اینترنت اشیا، همچنین بهره گیری از هوش مصنوعی و پردازش داده های بزرگ و امنیت سایبری، نمونه هایی از این رخدادها هستند.
در حال حاضر حسگرهای هوشمند، شبکه های ارتباطی پیشرفته، پردازش داده ها و داده کاوی، فناوری های مبتنی بر ابرداده ها و توسعه سیستم های امنیت سایبری، فناوری هایی هستند که درحوزه نفت و گاز کاربرد دارند.
به عنوان مثال رباتیک و ماشین های خودران درصنعت نفت و گاز، بهبود بهره وری و کاهش خطر در فعالیت های حفاری و تولید را به دنبال دارد. همچنین استفاده از هوش مصنوعی و پردازش داده های بزرگ در تحلیل داده های جمع آوری شده می تواند به پیش بینی کاهش مشکلات و هزینه ها کمک قابل توجهی کند.
استفاده از فناوری های نوین درصنعت نفت و گاز جای خود را پیدا کرده و توانسته است تاثیر زیادی بر بهبود منابع نفت و گاز و کنترل بهینه آن داشته باشد، افزون بر این، توانسته است هزینه های تولید، انتقال و ذخیره سازی را کاهش دهد.
سیستم های پایشگری و حسگرهای هوشمند: حسگرهای هوشمند که در سیستم های صنعتی نفت و گاز مورد استفاده قرار می گیرند، می توانند دقیقا تعیین کنند که کدام قطعات خراب هستند و به پایش وضعیت فرآیند و ماشین آلات و تجهیزات نیز کمک می کنند.
رباتیک: ربات ها توانسته اند در فعالیت هایی مانند حفاری، ساخت تجهیزات، خط لوله، پایش برخط وضعیت کمک کننده و بهبود بهره وری را به دنبال داشته باشند.
اشیای هوشمند و اینترنت اشیا: این اشیا می توانند به کنترل و پایش فرایندهای تولید کمک کنند و امنیت و کارایی دستگاه ها را بهبود بخشند.
هوش مصنوعی و یادگیری عمیق: این فناوری توانسته است در تحلیل داده ها به کار آید و ارائه پیش بینی ها را در مورد رفتار مخازن و تجهیزات نفت و گاز و فرایندهای عملیات تولید را فراهم کند.
امنیت سایبری: برای افزایش امنیت در صنعت نفت و گاز استفاده از فناوری های مبتنی بر هوش مصنوعی و همچنین توسعه سیستم های امنیتی غیرقابل نفوذ امری ضروری است.
سامانه های تشخیص پیشرفته: این سامانه ها، امکان شناسایی زودهنگام خطرها و مسائل ایمنی را فراهم می آورد، به طوری که باعث کاهش خطرات و بهبود ایمنی در صنعت نفت و گاز می شود.
استفاده از فناوری تاثیرات قابل توجهی در صنعت نفت و گاز خواهد داشت، به ویژه با ورود فناوری های هوشمند و اینترنت اشیا، این صنعت می تواند به سرعت به یک صنعت هوشمند و اتوماسیون شده تبدیل شود. به عنوان مثال استفاده از فناوری های هوشمند، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا یا رباتیک موجب افزایش بهره وری و کاهش هزینه ها می شود.همچنین تحلیل داده های بزرگ می تواند به کمک شرکت هابیاید تا هزینه های مرتبط با تعمیرات و نگهداری به طور بهینه تر مدیریت شود. یکی دیگر ازمزایای استفاده از فناوری های هوشمند، بهبود ایمنی است، به طوری که با تشخیص زودهنگام خطر های بالقوه، شاهد ایمنی بیشتر، کاهش خطرها و از بین رفتن تجهیزات خواهیم بود. حمایت از محیط زیست با استفاده از تجزیه و تحلیل داده های بزرگ و فناوری های هوشمند، یکی از مهم ترین مزایای استفاده از فناوری های هوشمند است. صنایع نفت و گاز با بهره گیری ازاین فناوری ها می توانند بیش از پیش برحمایت از محیط زیست تمرکز کنند و آلودگی به نحو قابل توجهی کاهش یابد.
انرژی های تجدیدپذیری مانند باد، نور، خورشید و گسترش آنها نیز می توانند به کاهش پیامدهای استفاده از سوخت های فسیلی بینجامد. توسعه شبکه های انرژی هوشمند می تواند به صنایع نفت و گاز کمک کند و با برقراری ارتباط میان آنها، سبب بهره وری بیشتر و هزینه کمتر شود و دستاوردهای مهم اقتصاد انرژی را رقم بزند. تولید انرژی پاک هم از جمله مواردی است که امروزه از اهمیت زیادی برخوردار است و بسیاری از شرکت های نفت و گاز در حال توسعه فناوری های خود در این زمینه هستند.
هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) که به اختصارAI نیزخوانده می شود، این روزها به یکی از داغ ترین مباحث فناوری و کامپیوتر تبدیل شده است؛ از این رو اخبار بی شماری را از پیشرفت های رخ داده در این حوزه می شنویم. اگر بخواهیم هوش مصنوعی را به صورت مختصر و مفید تعریف کنیم باید بگوییم «هوش مصنوعی شاخه ای گسترده از علوم کامپیوتر است که بر شبیه سازی هوش انسانی در ماشین ها، به ویژه سیستم های کامپیوتری تمرکز دارد و از دیرباز و با قدرت گرفتن سیستم های کامپیوتری، نسخه های اولیه آن نیز معرفی و عرضه شد. امروزه در بسیاری از صنایع به دلیل استفاده از ماشین آلات بزرگ و صنعتی از هوش مصنوعی استفاده می شود، از آن جهت که می تواند به افزایش دقت و کاهش نیروی انسانی کمک کند. نسخه های اولیه این فناوری تنها قابلیت برنامه ریزی های ساده و ابتدایی، اما کاربردهای زیادی داشتند. به مرور زمان و با قدرت گرفتن و پیشرفت روزافزون هوش مصنوعی که به ماشین ها اجازه می دهد توانایی های ذهن انسان را مدل سازی کنند یا حتی آنها را بهبود بخشند، بسیاری از شرکت های بزرگ و کوچک صنعتی به این فناوری روی آوردند تا به کمک آن بازدهی کارکنان و ماشین آلات خود را افزایش دهند. در واقع می توان گفت در سیستم های هوش مصنوعی با ترکیب مجموعه های بزرگی از داده ها و الگوریتم های پردازش هوشمند و تکراری سعی می شود یادگیری ماشین بهبود یابد و سرعت بیشتری پیدا کند، به طوری که این ماشین ها تصمیماتی می گیرند که معمولاً نیازمند سطحی از تجربه انسانی است و به انسان ها کمک می کند تا مشکلات احتمالی را پیش بینی و آنها را حل و فصل کنند. نقطه خاص هوش انسان، انطباق پذیری است. انسان این ظرفیت را دارد که با وضعیت های گوناگون محیط پیرامون خود کنار بیاید و رفتارش را با استفاده از شرایط تغییر دهد. از این رو تلاش برای دادن این ویژگی به ماشین ها منجر به شکل گیری شاخه ای به نام یادگیری ماشین شده است. به باور بسیاری از متخصصان، این حوزه مهم ترین زیرشاخه AI است.
پیشرفت روزافزون علم و فناوری و استفاده از آن، توسعه و پیشرفت بسیاری از کشورها را در پی داشته، به همین دلیل امروزه استفاده از فناوری های نوین در زندگی روزمره موضوعی اجتناب ناپذیر و شاید به همین دلیل است که حضور در بین کشورهای دارای جایگاه در فناوری از اهمیت بالایی برخوردار است.
Nature Index که یک پایگاه داده در زمینه رتبه بندی کشورها در حوزه هوش مصنوعی است، کشورها را براساس مقالات تحقیقی منتشر شده در ۸۲ مجله علوم طبیعی با کیفیت که از سوی یک گروه مستقل از محققان انتخاب می شوند، دنبال می کند. براساس گزارش ها، ایران در رتبه بندی Nature Index با انتشار ۳۰۲۲۱ مقاله در حوزه هوش مصنوعی در بین کشورهای برتر این حوزه، جایگاه سیزدهم را در اختیار دارد.
عملکرد و محبوبیت هوش مصنوعی به شکل قابل توجهی درحال افزایش است. این فناوری، توانایی یک سیستم یا یک برنامه را برای تفکر و یادگیری ماشینی از تجربه ارتقا می دهد، موضوعی که باعث شده هوش مصنوعی در ایران نیز کاربردهای زیادی پیدا کند.
فناوری هوش مصنوعی این امکان را برای کسب و کارهای آنلاین فراهم آورده که بتوانند با مشتریان خود تعامل بهتری داشته باشند و کیفیت ارائه خدمات خود را تا حد زیادی بالا ببرند. به عنوان مثال، هوش مصنوعی می تواند به کاهش احتمال کلاهبرداری از کارت های اعتباری کمک زیادی کند.
درست است که بخش آموزش بیشترین تأثیرپذیری از انسان را دارد، اما هوش مصنوعی به آرامی توانسته است در این بخش نیز خود را نشان دهد و مورد استفاده قرار گیرد. هوش مصنوعی به افزایش بهره وری دانشکده ها کمک کرده و باعث بالا رفتن کیفیت آموزش شده است.
براساس تحقیقات MIT، فناوری GPS مبتنی بر داده های هوش مصنوعی، بهترین مسیر و ایمن ترین آن را در اختیار کاربران قرار می دهد که به عنوان مثال می توان به استارت آپ های فعال و موفق ایرانی اشاره کرد که تا حدودی هوش مصنوعی را وارد چرخه خدمات خود کرده اند.
شاید برایتان جالب توجه باشد که هوش مصنوعی کاربردهای متنوعی هم در بخش مراقبت های بهداشتی دارد وسیستم بهداشت و درمان کشور نیز درحال استفاده از آنهاست. با کمک هوش مصنوعی، ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته پزشکی که در انجام عمل های جراحی حساس به کار می روند، طراحی و ساخته شده اند. علاوه بر این، هوش مصنوعی می تواند به تجزیه و تحلیل شرایط یک بیمار با داده های آزمایشگاهی ودیگر داده های پزشکی برای اطمینان از تشخیص زودهنگام کمک کند.
هوش مصنوعی برای شناسایی عیوب و کمبود مواد مغذی در خاک هم مورد استفاده قرار می گیرد. برای این کار از برنامه های بینایی کامپیوتر، رباتیک و یادگیری ماشین نیز کمک گرفته شده است. گفته می شود هوش مصنوعی می تواند محل رشد علف های هرز را تجزیه و تحلیل یا به برداشت محصولات با حجم بالاتر و سرعت بیشتر نسبت به کارگران انسانی کمک کند.
با توجه به پیشرفت روزافزون هوش مصنوعی، بسیاری بر این باورند که هوش مصنوعی(AI) حال و آینده بخش فناوری را به طور کامل در دست می گیرد. امنیت داده ها یکی از مهم ترین دارایی شرکت های فناورمحور است، از این رو یکی از رایج ترین وحیاتی ترین بخش ها برای استفاده از هوش مصنوعی به شمار میروند. تامین امنیت داده ها برای هر مؤسسه ای برای برآوردن وظایف قانونی و عملیاتی حیاتی است. این کار در حال حاضر به همان اندازه که اهمیت دارد، دشوار نیز شده است و بسیاری از کسب وکارها راه حل های امنیتی مبتنی بر هوش مصنوعی را به کار می گیرند تا داده های مشتریان خود را از دست
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات