تأکید رئیسی بر مقابله بیامان با قاچاق سوخت
تکمیل ۲۸ میلیارد دلار پروژه نیمهتمام در سال ۱۴۰۲
مردم و کارکنان زیر چتر درمان نفت
خرید 2700 میلیارد ریال کنتور نسل جدید
گامی دیگردر شکست انحصار خارجـی ها
شکوفایی سازندگان داخلی و دانش بنیان ها
مصرف بنزین و تدبیرهایی برای مهار
چشم اندازی روشن برای مدیریت کربن
احیای زمینهای کشاورزی با ساخت سد سرپری
مسیر تولید از ایجاد اوضاع مطلوب برای کارکنان میگذرد
تکیه بر مهندسان ایرانی بعد از اخراج انگلیسیها
باشگاه بسکتبال ملی حفاری خوش درخشید
قهرمانی تیم ملی کشتی آزاد ایران
اتوماسیون صنعتی، ابزار حیاتی حوزه انرژی
در نشست ستاد اقتصادی دولت مطرح شد
رئیس جمهوری بر به کارگیری همه ظرفیت ها و هماهنگی دستگاه های اجرایی با ستاد مقابله با قاچاق برای مقابله بی امان با این معضل اقتصادی و اجرای دقیق قانون ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی با همکاری کل دستگاه های مسئول تأکید کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، نشست ستاد اقتصادی دولت روز سه شنبه، ۲۸ فروردین ماه به ریاست سیدابراهیم رئیسی و به منظور بررسی تازه ترین وضع پیشگیری و مقابله با قاچاق برگزار شد.
در ابتدای این نشست سیدمجید رضوی، دبیر ستاد مبارزه با قاچاق ارز و کالا ضمن ارائه گزارشی از وضع قاچاق کالا و سوخت از مبادی ورودی رسمی و غیررسمی، به دیگر ابعاد این پدیده از جمله حجم بالای گردش مالی قاچاق، استفاده از بسترهای قانونی برای دور زدن قانون، مسیرهای قاچاق کالا و سوخت از خارج به داخل و از داخل به خارج و نقش پشتیبانان مسیر و روند قاچاق پرداخت.
رئیس جمهوری پس از شنیدن این گزارش و دیدگاه های اعضای ستاد اقتصادی دولت در سخنانی با بیان اینکه مبارزه و مقابله با قاچاق، کمک به تولید و اشتغال در کشور است، بر برنامه ریزی هماهنگ همه دستگاه های اجرایی نسبت به شناسایی و مسدودسازی زمینه های قاچاق و هماهنگی کامل با ستاد مقابله با قاچاق برای مقابله بی امان با این معضل اقتصادی تأکید کرد.
رئیسی با اشاره به آثار سوء قاچاق، تبیین ابعاد خسارت های قاچاق به زیرساخت اقتصادی کشور را برای مدیران و همه استانداران ضروری دانست و تصریح کرد: مبارزه با قاچاق موضوعی فرادستگاهی است و همه مدیران دولتی موظفند بدون هرگونه تأخیر با بهره گیری از قانون موجود و به کارگیری همه ظرفیت ها، مقابله قاطع با قاچاق را جزو اولویت های کاری خود قرار دهند.
رئیس جمهوری در این نشست بر اجرای دقیق و کامل قانون تازه به تصویب رسیده ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی (کولبری، ملوانی و ته لنجی) با همکاری همه دستگاه های مسئول و اعمال نظارت جدی بر نوع و حجم کالاهای وارداتی و ثبت اطلاعات آن در سامانه های گمرکات کشور تأکید کرد.
معاون رئیس جمهوری:
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با بیان اینکه دشمنان سعی کردند بازار جهانی نفت را برای ما محدود کنند، گفت: وزارت نفت توانسته در عمل اثر تحریم ها را در زمینه فروش و تولید نفت کم کند و آنچه تولید می کند، از قبل بازارش مهیاست. داود منظور در نشست خبری مشترک با احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت، با بیان اینکه کل تبصره ۸ بودجه امسال موضوع هدفمندی یارانه ها را دنبال می کند، گفت: منابعی که دولت از فروش بنزین، گازوییل و دیگر فرآورده های نفتی به دست می آورد، صرف بازتوزیع به خود مردم می شود؛ به این معنا که در عمل منابع حاصل از بخش نفت و گاز که در فروش انواع حامل انرژی حاصل می شود، عینا در قالب تبصره ۸ یا قانون هدفمندی یارانه ها به مردم بازپرداخت خواهد شد. وی تأکید کرد: یکی از انواع پرداخت ، یارانه های نقدی است که بخش بزرگی از جامعه این یارانه های نقدی را دریافت می کنند، برخی براساس آزمون وسع خانوار ماهانه ۳۰۰ هزار تومان یا ۴۰۰ هزار تومان دریافت می کنند که کل منابع آن، سالانه ۳۳۰ هزار میلیارد تومان است.
معاون رئیس جمهوری درباره درآمدهای نفتی در بودجه افزود: به دنبال کاهش سهم نفت در بودجه کل کشور هستیم؛ در عین حال دولت سیزدهم تلاش کرد در ۲.۵ سال گذشته کشور را به ظرفیت های تولید و صادرات نفت بیش از تحریم ها نزدیک کند، امروز روزانه بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی در کشور تولید می شود که مقایسه آن با رقم روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه ای نیمه نخست سال ۱۴۰۰ نشان از تلاش دولت برای بازگرداندن ظرفیت های نفتی به قبل از تحریم است.
منظور با اشاره به اینکه تولید نفت ایران پیش از تحریم ها روزانه ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه بود، تصریح کرد: برنامه امسال دولت این است که روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار بشکه به ظرفیت تولید بیفزاید؛ بنابراین نظر دولت در مجموع این است که از ظرفیت نفت و گاز برای توسعه کشور حداکثر استفاده را ببرد، اما در عین حال منابع نفت و گاز را به منابع تأمین مالی هزینه های جاری و دستمزد دولت تبدیل نمی کنیم.
معاون رئیس جمهوری با بیان اینکه دشمنان سعی کردند بازار جهانی نفت را برای ما محدود کنند، گفت: آنها زحمت خود را زیاد کردند زیرا متخصصان ما در وزارت نفت و شبکه فروشی که این وزارتخانه در اختیار دارد در عمل توانستند تحریم ها را در زمینه صادرات و تولید نفت بلااثر کند، امروز دیگر نفتی روی کشتی ها نداریم که منتظر فروش آن باشیم؛ همه آنچه تولید می کنیم از قبل بازار آن مهیا شده است.
وی اظهار کرد: درباره گاز هم در مقایسه با پیش از دولت سیزدهم، یک جهشی قابل توجه در صادرات گاز داشتیم؛ به هر حال برنامه صادرات گاز به کشورهای همسایه را داریم و آقای اوجی، وزیر نفت در این باره هم توضیح خواهند داد؛ بنابراین صادرات نفت و گاز جزو اولویت های دولت است و موانع آن را هم برطرف کردیم و شبکه توزیع قابل اعتمادی ایجاد شده است، به تازگی هم قیمت نفت افزایش یافته و این برای ما یک فرصت است و امیدواریم از فرصت قیمت بالای نفت بتوانیم برای تأمین منابع توسعه کشور استفاده کنیم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور:
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه بار اصلی تحقق شعار سال بر دوش صنعت نفت است، گفت: در این جنگ اقتصادی که علیه ملت ایران راه افتاده است، سرداران دفاع از کشور مدیران صنعت نفت هستند و اگر آنها در میدان باشند، منویات رهبر معظم انقلاب محقق می شود.
ذبیح الله خدائیان در نشست با مدیران ارشد صنعت نفت با تأکید بر ضرورت حمایت از بخش خصوصی برای تحقق شعار سال ۱۴۰۳، خواستار شفافیت در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی شد.
وی با بیان اینکه زیرساخت مسائل و موضوع های فرهنگی، اجتماعی و... اقتصاد است، افزود: بیش از ۱۵ سال است که رهبر معظم انقلاب، شعار سال را با موضوع اقتصادی تعیین می کنند که این موضوع به مهم ترین مسئله کشور، یعنی معیشت مردم اشاره دارد.
خدائیان در بخشی دیگر از سخنان خود خطاب به مدیران ارشد صنعت نفت گفت: بار اصلی تحقق شعار سال بر دوش شماست، در این جنگ اقتصادی که علیه ملت ایران راه افتاده سرداران دفاع از کشور شما هستید و اگر شما در میدان باشید منویات رهبرمعظم انقلاب محقق می شود.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در ادامه سخنان خود چند توصیه مهم به مدیران ارشد صنعت نفت ارائه کرد که یکی از آنها استفاده گسترده از ظرفیت های بخش خصوصی در حوزه نفت، پتروشیمی و گاز بود.
خدائیان با اشاره به مدیریت در مصرف و نفت گاز و صرفه جویی حامل های انرژی در کشور، با یادآوری این مسئله که برای مدیریت این مصرف قانون وجود دارد، افزود: در این زمینه باید پیشگیری در دستور کار قرار گیرد و راهکارهای لازم برای ذخیره سازی گاز گرفته شود.
وی اظهار کرد: مدیران باید توسعه و گسترش میدان های نفتی و سرمایه گذاری در این بخش را دستور کار قرار دهند و در این زمینه توجه ویژه به بخش حقوقی در امضای قراردادها داشته باشند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور بر ارتقای سامانه سپهتن (پایش و نظارت هوشمند تردد ناوگان حمل و نقل جاده ای) به منظور جلوگیری از قاچاق سوخت تأکید کرد و خواستار راه اندازی این سامانه شد.
خدائیان با اشاره به اینکه سیاست قوه قضاییه و سازمان بازرسی کل کشور حمایت از بخش خصوصی و سرمایه گذاری مشروع است، اظهار کرد: از جمله مواردی که زمینه حضور بخش خصوصی در آن فراهم است، بخش پایین دست صنعت نفت به ویژه پتروشیمی هاست که باید شرایط حضور این بخش فراهم شود.
در نامه وزارت جهاد کشاورزی انجام شد:
وزارت جهاد کشاورزی از وزارت نفت برای همکاری و تلاش مستمر در مسیر تأمین کالاهای اساسی مورد نیاز مردم قدردانی کرد.
وزارت جهاد کشاورزی طی نامه ای به مسئولان ارشد دولت، با ارائه گزارشی از روند تامین کالاهای اساسی، از همکاری سازنده، تلاش های موثر و پیگیری مستمر وزارت نفت برای تامین کالاهای اساسی موردنیاز مردم در قالب های مختلف از جمله تهاتر نفت و کالاهای اساسی در سال ۱۴۰۲ تشکر و قدردانی کرد.
رویه تهاتر نفت و کالاهای اساسی چند اثر مهم برای کشور دارد که صرفه جویی ارزی ۱۵ درصدی در تامین کالاهای اساسی، کاهش قیمت ریالی کالاهای تامین شده از این طریق، کاهش زمان تامین کالاهای اساسی، پیشگیری از کمبود و نیز معطلی کالاها در بنادر و سرانجام شکست انحصار واردکنندگان بزرگ و انحصاری از مهم ترین این موارد است.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس خبر داد:
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: اصلاح جداول مرتبط با حوزه انرژی لایحه بودجه در کمیسیون انرژی و پیگیری تحقق این اصلاحات در کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۳ و صحن علنی با هدف حمایت از حوزه انرژی کشور از برنامه های ما خواهد بود.
مصطفی نخعی در تشریح نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به بررسی بخش انرژی جداول بودجه سال ۱۴۰۳ کشور(بخش دوم لایحه بودجه) با حضور مسئولان وزارتخانه های نفت و نیرو، سازمان انرژی اتمی، دیوان محاسبات و کارشناسان مرکز پژوهش های مجلس اشاره و اظهار کرد: با توجه به روش جدید بودجه ریزی مجلس، مقرر شده است جداول بودجه نیز در صحن علنی مجلس بررسی شود. وی افزود: به همین منظور کمیسیون انرژی مجلس، بررسی این جداول را در دستور کار خود قرار داد که در جریان این بررسی مشخص شد نواقص و کاستی هایی در آن وجود دارد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: اصلاح جداول مرتبط با حوزه انرژی لایحه بودجه در کمیسیون انرژی و پیگیری تحقق این اصلاحات در کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۳ و صحن علنی از سوی همکاران با هدف حمایت از حوزه انرژی کشور از برنامه های ما خواهد بود.
بین الملل
براساس تازه ترین گزارش دبیرخانه اوپک، ایران در ماه مارس (اسفند - فروردین) ۳ میلیون و ۱۸۸ بشکه نفت خام تولید کرده که ۲۸ هزار بشکه بیشتر از فوریه ۲۰۲۴ (بهمن - اسفند) بوده و به این ترتیب پیشتاز افزایش تولید در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) شده است.
به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) گزارش ماه آوریل اوپک نشان می دهد ۱۳ عضو این سازمان بر اساس گزارش منابع ثانویه در ماه مارس (اسفند - فروردین) ۲۶ میلیون و ۶۰۴ هزار بشکه نفت خام تولید کردند که ۳ هزار بشکه بیشتر از ۲۶ میلیون و ۶۰۱ هزار بشکه ماه فوریه است.
بر اساس گزارش ماه آوریل اوپک، پس از عربستان با تولید روزانه ۹ میلیون و ۳۷ هزار بشکه و عراق با تولید روزانه ۴ میلیون و ۱۹۴ هزار بشکه، ایران با تولید روزانه ۳ میلیون و ۱۸۸ بشکه جایگاه سومین تولیدکننده این سازمان را حفظ کرد.
بر اساس گزارش منابع ثانویه، ایران در ماه مارس (اسفند - فروردین) ۳ میلیون و ۱۸۸ بشکه نفت خام تولید کرده که ۲۸ هزار بشکه بیشتر از فوریه ۲۰۲۴ (بهمن - اسفند) بوده است.
بر اساس این گزارش، تولید ۶ عضو این سازمان در دوره مورد بررسی با افزایش همراه بود که بیشترین افزایش تولید با ۲۸ هزار بشکه در روز مربوط به ایران است. ایران، ونزوئلا و لیبی از توافق کاهش عرضه ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) معاف هستند.
قیمت نفت خام سنگین ایران بر اساس تازه ترین گزارش ماهانه اوپک، در ماه مارس نسبت به ماه فوریه سال ۲۰۲۴ میلادی ۳ دلار و ۱۴ سنت معادل ۳.۹ درصد افزایش یافته است. قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه فوریه ۲۰۲۴، ۸۰ دلار و ۳۴ سنت ثبت شد، در حالی که این رقم در ماه مارس ۲۰۲۴، ۸۳ دلار و ۴۸ سنت برای هر بشکه بود.
میانگین قیمت نفت خام سنگین ایران در سال ۲۰۲۴ میلادی ۸۱ دلار و ۲۷ سنت بوده است.
قیمت سبد نفتی اوپک هم در ماه مارس ۲۰۲۴ به ۸۴ دلار و ۲۲ سنت برای هر بشکه رسید که ۲ دلار و ۹۹ سنت (۳.۷ درصد) بیشتر از ماه فوریه ۲۰۲۳ است.
بر اساس تازه ترین گزارش ماهانه دبیرخانه اوپک (آوریل)، تقاضای جهانی نفت خام برای سال ۲۰۲۴ میلادی با ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه افزایش روزانه همراه خواهد بود. مجموع تقاضای نفت جهان برای سال ۲۰۲۴ میلادی ۱۰۴ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه پیش بینی شده، در حالی که این رقم در برآورد گزارش ماه مارس روزانه ۱۰۵ میلیون و ۵۷۰ هزار بشکه بوده است.
وزیر نفت خبر داد:
وزیر نفت با بیان اینکه وزارت نفت در سال ۱۴۰۲ پروژه های نیمه تمام به ارزش بیش از ۲۸ میلیارد دلار را به سرانجام رساند، گفت: از محل این پروژه ها تولید در صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی جهش داشت و به دنبال آن ثبت رشد اقتصادی بالای ۲۰ درصد در بخش نفت و گاز را شاهد بودیم. جواد اوجی، چهارشنبه، ۲۹ فروردین ماه درحیاط هیئت دولت در جمع خبرنگاران با بیان اینکه وزارت نفت در سال ۱۴۰۲ با سرمایه گذاری مؤثر در بخش های بالادست و پایین دست صنعت نفت توانست پروژه های نیمه تمام به ارزش بیش از ۲۸ میلیارد دلار را به سرانجام برساند، گفت: از محل تکمیل این پروژه ها رشد تولید در صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و به دنبال آن ثبت رشد اقتصادی بالای ۲۰ درصدی در بخش نفت و گاز را شاهد بودیم. وی افزود: برای سرمایه گذاری های تازه در پروژه های نیمه تمام باقی مانده در صنعت نفت برنامه ریزی جامعی شده است تا امسال هم جهش تولید مطلوبی در این صنعت داشته باشیم.
وزیر نفت تصریح کرد: امیدواریم سال ۱۴۰۳ هم مانند پارسال رکوردهای مطلوبی در زمینه جهش تولید داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به روند پرشتاب توسعه صنعت پتروشیمی ایران گفت: ظرفیت تولید این صنعت تا پایان امسال بیش از ۱۰۰ میلیون تن خواهد شد.
مرتضی شاهمیرزایی در کنگره ملی نفت و گاز آسیا - اروپا اظهار کرد: ایران با دارا بودن ذخایر غنی نفت و گاز، جایگاه ویژه و برجسته ای از زمان های بسیار دور در نقشه انرژی جهان داشته است.
وی ایران را لنگرگاه ثبات و امنیت در منطقه خواند و گفت: کشور ما به دلیل دارا بودن سواحل طولانی در خلیج فارس تا دریای عمان و اقیانوس هند به عنوان شاهراه عبور و حمل ونقل نفت، میعانات گازی، گاز مایع، محصولات مختلف پتروشیمی و دیگر محصولات به شمار می رود و نقش مهمی را ایفا می کند.
معاون وزیر نفت ادامه داد: صنعت پتروشیمی ایران در زمینه ارائه خدمات فنی و مهندسی به عنوان یکی از بازیگران مهم در دنیا مطرح و آماده همکاری در زمینه تولید و فروش کالاها و تجهیزات به شرکت ها و مشتریان همسو در سراسر جهان است.
شاهمیرزایی با اشاره به روند پرشتاب توسعه صنعت پتروشیمی ایران، یادآور شد: ظرفیت تولید این صنعت در سال ۱۴۰۲ از مرز ۹۵ میلیون تن عبور کرد و این ظرفیت تا پایان امسال بیش از ۱۰۰ میلیون تن خواهد شد.
وی با اشاره به تنوع سبد محصولات پتروشیمی ایران با بیش از ۵۵۰ گرید مختلف تصریح کرد: صنعت پتروشیمی ایران همکاری و سرمایه گذاری های مطلوبی با کشورهای همسو از جمله روسیه و کشورهای حوزه آسیای میانه در قطب های توسعه ای به ویژه در مناطق ماهشهر، چابهار و جاسک دارد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ۹۷ درصد از کاتالیست های مورد نیاز صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و صنایع معدنی داخلی سازی شده است، گفت: آمادگی کامل داریم تا با همسایگان و کشورهای همسو در زمینه های طراحی، اجرا، راه اندازی و بهره برداری، تعمیرات و نگهداشت تجهیزات و نیز تولید انواع فناوری ها و کاتالیست های مورد نیاز همکاری کنیم.
شاهمیرزایی افزود: ایران در تولید دانش فنی محصولات آمونیاک، اوره، الفین، تبدیل گاز به متانول، اتان، اتیلن و سایر فرآیندها به خودکفایی کامل رسیده است.
کنگره ملی نفت و گاز آسیا - اروپا ۲۸ فروردین ماه با حضور سفیر ایران در روسیه، معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و معاون وزیر انرژی فدراسیون روسیه برگزار شد.
با هدف شناسایی موقعیت های اکتشافی هیدروکربوری نفت و گازانجام شد
قرارداد «برداشت داده های لرزه نگاری دو بعدی و سه بعدی مغان» بین مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و شرکت توسعه انرژی و نفت نگین آفاق کیش «تنکو» امضا شد.
قرارداد برداشت داده های لرزه نگاری دو بعدی و سه بعدی مغان روز سه شنبه (۲۸ فروردین ماه) بین مهدی فکور، مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و عبدالرسول آقاجانی، مدیرعامل شرکت توسعه انرژی و نفت نگین آفاق کیش «تنکو» امضا شد.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در این آیین گفت: موقعیت جغرافیایی و محیط زیستی پروژه مغان که در گستره شمال و شمال غربی کشور قرار دارد، هم به لحاظ شرایط کشاورزی منطقه حائز اهمیت و هم به دلیل نزدیکی به مرزهای شمال غربی ایران نیازمند تدوین و تنظیم ملاحظاتی است که افزون بر صرفه جویی در زمان و هزینه انجام پروژه، زمینه اشتغال زایی و استفاده از ظرفیت های بومی را نیز فراهم کند.
فکور افزود: فعالیت های اکتشافی و عملیاتی باید همسو با انجام مسئولیت اجتماعی سازمان انجام و افزون بر پیشبرد اهداف اکتشافی، سبب ارتقای سواد عمومی افراد بومی شود و با اشتغال زایی و استفاده از امکانات محلی معیشت مردم را بهبود بخشیده و رونق اقتصادی در منطقه ایجاد کند.
عبدالرسول آقاجانی، مدیرعامل شرکت تنکو نیز با قدردانی از گروه مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، گفت: سابقه همکاری شرکت تنکو با مدیریت اکتشاف قدمتی بیش از ۱۵ سال دارد و در این مدت همواره پیشرفت و خدمت به صنعت نفت هدف مشترک دو طرف بوده است و امید می رود که با تکمیل این پروژه نیز گامی دیگر به منظور پیشبرد اهداف دو طرف برداشته شود.
این قرارداد با وسعت ۹۰۰ کیلومتر مربع عملیات برداشت لرزه نگاری سه بعدی و ۱۵۵۰ کیلومتر برداشت لرزه نگاری دو بعدی، به ارزش ۱۲ میلیون یورو و حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان در طول زمان ۲ سال انجام خواهد شد که پس از انجام عملیات های لرزه نگاری ژئوفیزیکی و با پردازش و تفسیر اطلاعات به دست آمده، سرانجام منتج به روشن شدن موقعیت های اکتشافی هیدروکربوری نفت و گاز در ناحیه دشت مغان خواهد شد.
با ارزیابی توجیه پروژه و بررسی ریسک های اقتصادی انجام شد
صندوق توسعه ملی با ارزیابی توجیه پروژه و بررسی ریسک های اقتصادی، در طرح توسعه میدان نفتی یاران به ارزش ۱۰۲ میلیون دلار سرمایه گذاری کرد.
صندوق توسعه ملی با توجه به مجوزهای قوانین بالادستی همسو با تبدیل سرمایه های ملی به ثروت، سرمایه گذاری در میدان های مشترک نفت و گاز را کلید زد.
یکی از خلأهای سرمایه گذاری های اقتصادی، بهره برداری ناکافی ایران از میدان های نفت و گاز مشترک در مقایسه با همسایگان است که صندوق توسعه ملی، با رویکرد افزایش منابع ملی و پررنگ تر شدن نقش ایران در میدان های مشترک، آمادگی خود را برای ورود به این عرصه اعلام و قوانین بالادستی نیز این مجوز را صادر کرد.
بر این اساس و با درخواست شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا، صندوق توسعه ملی با ارزیابی های فنی، مالی، اقتصادی و اهلیت شرکت، در فاز دوم طرح توسعه میدان نفتی یاران در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران سرمایه گذاری کرد، همچنین کارگروه سرمایه گذاری و ریسک صندوق توسعه ملی ضمن بررسی پروفایل ریسک و بازده طرح تصمیم به تأمین مالی این طرح از طریق مشارکت در قرارداد فاز دوم طرح توسعه میدان نفتی یاران به مقدار ۴۵ درصد به ارزش ۱۰۲ میلیون دلار گرفت.
میدان مشترک نفتی یاران، متشکل از میدان های یاران شمالی و یاران جنوبی، در واقع امتداد میدان مجنون در عراق است که در محدوده ۱۲۰ کیلومتری غرب اهواز، غرب میدان آزادگان جنوبی قرار دارد، این میدان نفتی شامل سه مخزن سروک، گدوان و فهلیان می شود که نفت درجای آن در دو بخش شمالی و جنوبی یک میلیارد و 600 میلیون بشکه برآورد می شود.
خدمات رسانی بهداشت و درمان منطقه آغاجاری زیر ذره بین مسؤولیت اجتماعی
سمیه راهپیما دو طرف راهروی اورژانس بیمارستان، ردیفی از صندلی است؛ صندلی هایی که مراجعه کنندگان را برای دقایقی استراحت یا انتظار برای مراجعه به پزشک در خود جای می دهند. مادری نوزاد خود را در آغوش می فشارد و با نگرانی که در چهره اش موج می زند، تلاش می کند با مهر مادری، فرزندش را که حالا بیمار شده است، آرام کند و آن دیگری، فردی پا به سن گذاشته که گذر زمان، توان حرکتی را تا حد زیادی از او سلب کرده است. به چهره هایشان که دقیق می شوی، سختی گذرعمر در عمق نگاهشان پیداست، آنقدر که سن و سال آنها را بیش از آنچه هست، نشان می دهد. هر دو با برگه ای در دست در نوبت مراجعه به پزشک نشسته اند.
آن سوی دیگر، پزشکان و پرستاران هستند؛ آنها که برای ارائه بهترین خدمات درمانی و مراقبتی به مراجعان، شب و روز خود را به هم می دوزند. اینجا بیمارستان نفت شهید ایرانپور امیدیه است؛ بیمارستانی در حوزه عملیاتی بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری که 16هزار نفر جمعیت را زیر پوشش دارد و همسو با مسؤولیت های اجتماعی به بومیان منطقه نیز خدمات درمانی ارائه می کند. خبرنگار «مشعل» در گفت وگو با کارکنان آن به تشریح فعالیت های این بیمارستان به عنوان یکی از زیرمجموعه های مهم بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری و دیگر بخش های این حوزه درمانی پرداخته است.
سفر در روزهای پایانی اسفندماه از آن نظر که چه زود دیر می شود و باید به کارها شتاب داد، بسیار متفاوت است. مقصد، بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری و ثبت دست نوشته ای از فعالیت های این مجموعه است.
صبح نسبتا سردی است؛ از مهرآباد تا فرودگاه اهواز، حدود یک ساعت زمان می برد. غول آهنین، آماده برخاستن است و طولی نمی کشد که چرخ های آن از آسفالت سرد باند جدا می شوند و لحظاتی بعد، آسمان است و آبی آن. «چاشتی» مختصر می شود چاشنی برای گذر بخشی از زمان پرواز این راه یک ساعته و کمی بعد صدای میهماندار... «مسافرین گرامی دقایقی دیگر در فرودگاه اهواز به زمین خواهیم نشست.» هنگام پیاده شدن، مشام پر می شود از بوی بنزین هواپیما، گریزی نیست و باید این دم را فرو برد.
باید به امیدیه بروم، جایی که بیمارستان شهید ایرانپور در این شهر افزون بر کارکنان و خانواده های صنعت نفت، به مردم بومی آن نیز خدمات رسانی می کند؛ بیمارستانی که با نوساز شدنش در سال 1396 خدمات بیشتری را به مراجعانش ارائه می دهد.
در این موقع از سال، هوای جنوب، بسیار مطبوع است، بویژه آن که بهار و نوروز را پیش رو دارد. به جاده که می زنی، نسیم خنکی از پنجره مرکبی که راه می پیماید، نوازشت می کند؛ چند نفس عمیق و همه را یکجا به ریه می ریزی، تازه می شوی، تازه از هوایی که تازه است.
راه طولانی نیست؛ دیری نمی پاید که مرکب راه، مقابل در ورودی ساختمان بیمارستان شهید ایرانپور متوقف می شود. استقبال، تعارفات معمول، صرف فنجانی چای و توضیحات ابتدایی برای ورود به بخش های مختلف این بیمارستان، می شود مقدمه شروع کار اصلی.
بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری، افزون بر بیمارستان شهید ایرانپور که جمعیت 16 هزار نفری از کارکنان و خانواده های آنها را زیرپوشش دارد، دو پایگاه پزشک خانواده «امام رضا (ع)»، «میانکوه» و 9 درمانگاه عملیاتی را هم در که مسیرهای دور و نزدیک قرار دارند، پوشش می دهد. نزدیک ترین درمانگاه عملیاتی به آن، «NGL 1000» است که در20 کیلو متری از شهر امیدیه قرار دارد و دورترین آن هم درمانگاه «تنگ پیرزال» است که در 292 کیلومتری این شهر واقع شده و به مردم این منطقه خدمات درمانی می دهد.
نقطه شروع کار از بیمارستان ایرانپور است؛ بیمارستانی با بخش های مختلف که هریک خدمات مربوط به خود را ارائه می کنند؛ معمولا اورژانس، شلوغ ترین بخش بیمارستان هاست که شهید ایرانپور هم از این قاعده مستثنا نیست. نکته مهم در این خصوص این است که 90 درصد مراجعه کنندگان به این بخش را غیرشرکتی ها تشکیل می دهند و این، همان عمل به مسؤولیت اجتماعی و تحقق بخشی آن است که صنعت نفت همواره به دیده تکلیف، به آن نگریسته است.
ساعت از10صبح گذشته و اورژانس بیمارستان کمی شلوغ است. یکی تصادفی و دست شکسته است که از فشار درد، به خود می پیچد. دیگری به واسطه مسمومیت احتمالی و افت فشار، سرم لازم شده است. سوی دیگر این بیمارستان، پزشکان و پرستارانی هستند که می کوشند به مراجعان رسیدگی کنند و از آلامشان بکاهند و در صورت نیاز به بخش های تخصصی ارجاع داده شوند.
مسؤولیت این بخش را علیرضا صداقتی به عهده دارد؛ هرچند که سابقه کاری اش کم است. اهل کاشان است و قبل از ورود به بیمارستان شهید ایرانپور، هرگز به مناطق عملیاتی نرفته بود. ابتدا به صورت سرباز پزشک به این منطقه آمده و بعد جذب بیمارستان شهید ایرانپور امیدیه شده است.
او از اورژانس به عنوان خط اول درمان یاد می کند و می گوید: بیشتر جمعیت ساکن در شهرستان امیدیه و شهرهای اطراف، از جوانان هستند که این امر باعث افزایش تصادفات جاده ای می شود و به دلیل همکاری با اورژانس 115، بیشتر تصادفی ها به این بیمارستان منتقل می شوند.
به گفته صداقتی، منطقه خوزستان تخت های بیمارستانی کم با مراجعه کنندگان زیاد دارد و با کمبود کادر درمان روبه روست، همین امر باعث سختی در کار می شود. از مسؤولان می خواهم که توجه بیشتری به منطقه داشته باشند و نگاهشان را تغییر دهند.
بخش دیگر بیمارستان شهید ایرانپور، دفتر پرستاری است؛ جایی که هماهنگی ها برای خدمات رسانی بهتر به بیماران در آنجا انجام می شود. منیژه شیرعلی که مسؤولیت اداره این بخش را عهده دار است، می گوید: نشستی با محوریت انجام ماموریت ها در سال 1403 برگزار شد که امیدوارم با تلاش همکارانم، خدمات خوبی به مراجعه کنندگان این بیمارستان ارائه دهیم.
منیژه شیرعلی که 26 سال سابقه کار در حوزه درمان دارد، متولد شهرستان امیدیه است. درباره فعالیت های دفتر پرستاری توضیحاتی می دهد: پس از معاینه بیمار از سوی پزشک، این پرستار است که باید طبق دستور پزشک، مراقبت های لازم را انجام دهد.
وی ادامه می دهد: پرستاری، حرفه ای است سخت که شب و روز نمی شناسد؛ باید به آن علاقه مند بود و به آن عشق داشت؛ کاری است که چون با افراد و روحیات متفاوت روبه روست، صبر و شکیبایی زیادی را می طلبد.
شیرعلی اشاره ای هم به مشکلات این حرفه دارد و می گوید: یکی از مهم ترین مواردی که با آن رو به رو هستیم، کمبود نیروی انسانی است. هم اکنون در بخش های بیمارستان به ازای هر12بیمار، یک پرستار انجام وظیفه می کند؛ زمانی که شرایطی برای اعزام بیمار پیش آید، به دلیل کمبود نیرو نمی توان پرستاری را به همراه بیمار اعزام کرد. استفاده از مرخصی که حقی برای همه همکارانم است نیز از دیگر چالش هاست. پرستاران درمانگاه های مناطق عملیاتی از آنجا که نیروی جایگزینی نیست، خیلی نمی توانند از این امتیاز استفاده کنند؛ این موضوع در روحیه کاری آنها اثرگذار است؛ اما با این وجود، هیچ گاه از انجام وظایف خود پا پس نکشیده اند.
وی که در مدت 26سال کار در حوزه بهداشت و درمان با تلخی ها و شیرینی های زیادی روبه رو بوده، با کندوکاوی در بایگانی ذهنش، به خاطره ای می رسد که پس از گذشت سال ها هنوز آن را از یاد نبرده است؛ خاطره ای از اهدای خون که اهدای زندگی است.
شیرعلی با مکثی کوتاه در این جست وجوی ذهنی که به دورانی خیلی دور بازمی گردد، می گوید: در سال های نخست کاری ام، پسربچه ای را به بیمارستان آوردند که شرایط خوبی نداشت و باید فورا عمل می شد. گروه خونی آن پسربچه O منفی بود و نیاز بود که بسرعت به او خون داده شود. از آنجا که گروه خونی من هم O منفی است، برای اهدا داوطلب شدم. با اینکه از این موضوع سال ها می گذرد؛ اما آن را فراموش نکرده ام و حس خوبی به آنچه انجام داده ام، دارم.
پرستاران، پزشکان و حتی کادر غیردرمان نیازمند به روز کردن اطلاعات خود هستند تا بتوانند خدمات بهتری به بیماران ارائه دهند، بنابراین لازم است هر سال دوره های آموزشی مرتبط برگزار شود و آنها نیز این دوره ها را بگذرانند.
شهناز ملک زاده، سوپروایزر آموزشی پرستاری بیمارستان شهید ایرانپور با 22 سال سابقه کار در این باره می گوید: دو ماه پایانی هر سال، نیازسنجی آموزشی برای همه واحدهای درمانی و غیردرمانی بیمارستان انجام می شود. بر پایه این نیازسنجی و مشخص شدن اولویت ها، تقویم آموزشی تدوین و در طول سال به آن عمل می شود. دوره های آموزشی، مرتبط با سمت سازمانی افراد برگزار می شود و البته برخی دوره ها نیز صرفا ویژه جمعیت زیرپوشش است. هدف از برگزاری این دوره های آموزشی، ارتقای سطح آموزش و توانمندسازی کادر درمان و غیردرمان است.
ملک زاده به دوره های آموزشی برگزار شده در سال گذشته اشاره و تصریح می کند: در10ماه سال قبل، 78 دوره آموزشی برای نیروهای شاغل در بیمارستان شهید ایرانپور امیدیه برگزار شد. همچنین دوره های آموزشی هم به دانش آموزان اختصاص داشت که با سرفصل های مدیریت استرس، نوجوانی، بلوغ و استفاده از فضای مجازی برگزار شد. این دوره های آموزشی، همچنان برای دانش آموزان و خانواده های آنها برگزار می شود.
درکلینیک های تخصصی بیمارستان شهید ایرانپور، فضایی دیگر حاکم است و مثل «اورژانس» به رسیدگی های آنی و فوری نیاز ندارند. تعدادی روی صندلی نشسته و برخی هم ایستاده اند تا نوبت معاینه شان شود.
در این کلینیک های تخصصی، 24پزشک متخصص و پنج پزشک فوق تخصص حضور دارند. آزاده شمسایی که مسؤولیت کلینیک های تخصصی بیمارستان شهید ایرانپور امیدیه را با 22سال سابقه کار به عهده دارد، می گوید: کم برخورداری از رفاه اجتماعی موجب شده است با مشکل «مهاجرت» پزشک یا حتی پرستار روبه رو باشیم. ماندگار کردن این افراد سخت شده و کمبود برخی زیرساخت ها آن را سخت تر کرده است. برای خدمت رسانی بهتر به مردم منطقه لازم است فکری شود تا «ماندگاری» پزشکان نیز افزایش یابد. هتلینگ، حق آنکال24ساعته و مواردی از این دست می تواند انگیزه های خوبی باشد.
شمسایی با توضیحاتی درباره این بخش اظهار می کند: در 6 ماهه نخست سال گذشته 39هزار نفر و در سه ماهه سوم نیز حدود22هزار نفر در کلینیک های مختلف این بیمارستان پذیرش شده اند.
از آنجا که این بیمارستان برای خدمت رسانی تمام تخصص ها را ندارد، به همین دلیل در صورت نیاز بیمار به برخی پزشکان متخصص، به دیگر مراکز درمانی مانند بیمارستان بزرگ نفت اهواز انتقال داده می شوند که در صورت تایید کمیسیون پزشکی، همه هزینه های درمانی و هتلینگ برای اقامت به عهده بیمارستان خواهد بود.
تجهیزات بیمارستانی، عامل مهمی است که پزشکان با بهره گیری مناسب از آنها می توانند خدمت رسانی بهتری به بیماران داشته باشند.
بیمارستان شهید ایرانپور و پزشکان آن نیز از این قاعده مستثنا نیستند. برخی تجهیزات این بیمارستان قدیمی به نظر می رسد و برخی نیز بتازگی خریداری و به خدمت گرفته شده اند.
تهیه و تامین تجهیزات پزشکی و روزآمد کردن آنها، نیازمند فردی است امین و متخصص در این حوزه که طاهره حسینی، مسؤولیت این بخش را به عهده دارد.
حسینی، قبل از ورود به بیمارستان شهید ایرانپور امیدیه به مدت 9سال با دانشگاه علوم پزشکی همکاری داشته و پنج سال است که در این بیمارستان فعالیت می کند. در این مدت توانسته با همکاری سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، تجهیزات بسیار خوبی خریداری کند. بیمارستان شهید ایرانپور «مرجع» بیمارستانی به شمار می رود، از این رو برای ارائه خدمات تخصصی در بخش های مختلف آن (اتاق عمل، ارتوپدی،چشم، ارولوژی و...) باید تجهیزات مناسب و روزآمد در اختیار داشت.
به گفته او، با توجه به اینکه تشخیص در درمان بسیار مهم است، تجهیزات مورد نیاز در زمینه خون شناسی خریداری شده که می تواند در تشخیص زودهنگام انواع سرطان از آنها استفاده کرد. در بخش های عمومی و کلینیک های تخصصی نیز خریدهایی انجام شده مثل دستگاه سی تی اسکن که سال گذشته برای ارائه بهتر خدمات درمانی و جلوگیری از اعزام مراجعه کنندگان خریداری و نصب شده است.
از حسینی درباره اولویت بندی خرید تجهیزات مورد نیاز بیمارستان می پرسم که در پاسخ می گوید: به این دلیل که بودجه سالانه بیمارستان محدود است، در این زمینه باید اولویت بندی هایی را در نظر گرفت. بیشتر تجهیزات مربوط به اتاق عمل است و در آزمایشگاه، ایمونولوژی و طب صنعتی نیز کالاهایی در دستور خرید قرار دارد. در برنامه عملیاتی سال 1403 نیز اولویت هایی با هدف ارتقا بخشی خدمات مشخص شده است.
هر کاری، سختی های خودش را دارد؛ این جمله حسینی است که در ادامه آن می گوید: تامین تجهیزات بیمارستانی بسیار سخت است؛ بودجه ای که سالانه برای خرید تجهیزات در نظر گرفته می شود، جوابگو نیست و انتظار می رود به این موضوع بخصوص با در نظر گرفتن محرومیت منطقه، توجه بیشتری شود و بودجه بیشتری برای خرید تجهیزات به این بیمارستان اختصاص یابد.
بجز مسؤولان بیمارستان شهید ایرانپور، برخی کارکنان نیز حرف هایی برای گفتن دارند؛ مثل امید لرکی که در بخش پذیرش مشغول به کار است .
پشت گیشه ای نشسته و بی وقفه پاسخ مردم و کارکنان را می دهد. شمار مراجعه کنندگان برای نوبت گیری زیاد است و خیلی نمی توان وقت زیادی را برای گفت وگو با او قائل شد.
وی می گوید: کمبود نیرو، موضوع مشترک همه بخش هاست و در بخش پذیرش نیز این مهم با توجه به حجم مراجعه کنندگان قابل مشاهده است.
لرکی ادامه می دهد: تعداد مراجعه کنندگان با توجه به استخدام های جدید موضوع بندهای «د» و «و» افزایش یافته است، به طوری که در هر نوبت کاری نزدیک به 120 نفر مراجعه کننده داریم. در این بخش از آنجا که با افراد و روحیات متفاوتی روبه رو هستیم، استرس کار هم بالاست. باید در نهایت احترام، تکریم ارباب رجوع را بجا آورد و با سعه صدر پاسخگوی او بود.
ضمن گفت وگوی کوتاه با لرکی (پذیرش اورژانس) الیاس آغاجاری با چهره ای نگران با عجله به پذیرش مراجعه می کند. خواهرش را به دلیل افت شدید فشار با اورژانس 115 آورده و می خواهد که به او رسیدگی و خدمات درمانی اش زودتر شروع شود.
کمی که آرام و مطمئن می شود خطری خواهرش را تهدید نمی کند، در پاسخ به این سوال که از خدمات درمانی که دریافت می کند، چقدر رضایت دارد، می گوید: من بومی منطقه هستم و خود و خانواده ام خدمات خوبی از این بیمارستان دریافت کرده ایم.
روژان 4 ساله، یکی دیگر از بیماران مراجعه کننده به پذیرش اورژانس بیمارستان شهید ایرانپور است. مادر روژان می گوید: دخترم مشکل تنفسی دارد و مرتب دچار آلرژی می شود و سرفه های خشکی هم دارد؛ امیدوارم با معاینه پزشک و درمانی که او تجویز می کند، حالش بهتر شود.
بخش دیالیز از جمله بخش هایی است که بیماران بستری شده در این بخش شرایطی ویژه دارند. این بخش سال 1386 با سه تخت دایر و در بازسازی انجام شده، تعداد آنها به 4 عدد افزایش یافته است.حسن مالکی با 32سال سابقه کار، مسؤولیت این بخش را به عهده دارد.
وی می گوید: دیالیز، بخشی است که امکان عفونی شدن در آن بالاست. به همین دلیل باید خیلی مراقب باشیم. نکته ای که وجود دارد، مربوط به دریافت «حق عفونی» می شود. از آنجا که به طور مستقیم با خون افراد سروکار داریم و احتمال عفونی شدن هم کم نیست، امتیاز حق عفونی به دلیل ماهیت کار، برایمان لحاظ می شد؛ اما مدتی است که در نظر گرفته نمی شود و امیدواریم تجدیدنظر شود.
او درباره تلخی ها و شیرینی های کارش می گوید: با توجه به اینکه تعداد مراجعه کنندگان به این بخش محدود است و افراد دیالیزی نیز مراجعه طولانی مدتی به این بخش دارند، یک نوع دوستی میان ما و بیماران شکل می گیرد، به طوری که وقتی یکی از آنها را از دست می دهیم، تا مدت ها دچار افسردگی می شویم.
گل انبر شکاری 72ساله ساکن شهرستان امیدیه از جمله بیماران مراجعه کننده به بخش دیالیز است. با اینکه درگیر دیالیز است؛ اما در چهره اش آرامش خاصی موج می زند؛ گل انبربا لهجه ای شیرین از بیماری اش می گوید: مدت ها کم کاری کلیه داشتم و یک سال است که هر دو آنها را از دست داده ام. حال باید دیالیز کنم و این کار هم باید دو بار در هفته انجام شود.
با خداحافظی از گل انبر شکاری، کار در بیمارستان شهید ایرانپور نیز تمام می شود. مقصد بعدی، درمانگاه امام رضا (ع) است که به ظاهر فاصله چندانی هم با این بیمارستان ندارد. ساعت از 13گذشته، گرما هم غالب شده و دیگر خبری از نسیم صبحگاهی و خنکای آن نیست.درمانگاه امام رضا (ع) هم زیرمجموعه بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری است که در ساختمانی کوچک تر از بیمارستان شهید ایرانپور و با امکاناتی محدودتر از آن، خدمات درمانی اولیه را به مراجعان ارائه می دهد. این درمانگاه نیز مراجعان خود را دارد؛ نفتی و غیرنفتی، فرقی نمی کند.سیدمحمود فاطمی که مسؤول پزشک خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری است، از فعالیت های این درمانگاه و درمانگاه میانکوه می گوید و تاکید می کند: نزدیک به 12 هزار و 500 نفر جمعیت تحت پوشش درمانگاه امام رضا (ع) و یکهزار و 500 نفر نیز تحت پوشش درمانگاه میانکوه است. در این درمانگاه ها به تمام کسانی که به صورت فصلی در این منطقه زندگی می کنند و همچنین بازنشستگان، خدمات ارائه می شود.
به گفته او، زمانی که خانواده ها را برای آزمایش های دوره ای فرا می خوانیم، افراد 6 تا 18ساله به دلیل تحصیل و حضور در مدرسه امکان مراجعه ندارند، به همین دلیل در تابستان پذیرش می شوند و در صورت داشتن مشکلات تغذیه ای به مشاوران مربوطه معرفی می شوند. بنا بر مشاهدات، بیشترین فراوانی بیماری در افراد به چاقی و افزایش وزن مربوط می شود.فاطمی با بیان اینکه کلینیک زنان و زایمان را نیز به منظور دسترسی بهتر مراجعه کنندگان در درمانگاه های خانواده، فعال کرده ایم، می گوید: بهتر است این درمانگاه ها شامل بخش های بیشتری مانند آزمایشگاه باشند تا بتوان خدمات کامل تری را ارائه دهیم.او ادامه می دهد: برای درمانگاه میانکوه به دلیل بعد مسافت و تعداد کم افراد تحت پوشش، پرستار را موظف به خون گیری کردیم تا نمونه خون را در جعبه مخصوص حمل خون (کلدباکس) به آزمایشگاه بیمارستان ارسال کند؛ اما برای درمانگاه امام رضا (ع) به دلیل حجم بالای افراد تحت پوشش، این کار امکانپذیر نیست.
فاطمی درباره بیماری های خاص منطقه آغاجاری نیز می گوید: با توجه به آلودگی هوا و گردوغبار، بیماری های تنفسی مزمن در این منطقه زیاد و با آلرژی های پوستی، تنفسی و... همراه است. بیماری شایع دیگر، بیماری اسکلتی عضلانی است که بیشتر در افراد شاغل وجود دارد.
گستره فعالیت بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری به کمی دورتر از امیدیه و به مناطق عملیاتی هم رسیده است؛ درمانگاه 1000 NGL زیرمجموعه ای است از آن. درمانگاهی با بنایی قدیمی و درب های فلزی که زیر آفتاب خوزستان، تفتیده شده اند. تقریبا غالب مناطق عملیاتی این گونه هستند.
دیوارها، عایق بندی نیستند و به همین دلیل اگر عملیاتی خارج از این بنای قدیمی انجام شود، صدا که به نوعی آلودگی صوتی محسوب می شود، براحتی قابل شنیدن است. این درمانگاه که در یکی از اتاق های کارخانه 1000 NGL واقع شده است، یک پزشک و یک پرستار دارد و یک دستگاه آمبولانس نیز در اختیار است تا در مواقع لزوم خدمت رسانی کند. این مرکز درمانی، افزون بر 1000 NGL ، کارخانه های ان جی ال پازنان، تفکیک و بازگردانی را با مجموع جمعیتی نزدیک به دو هزار نفر زیرپوشش دارد.
پزشک درمانگاه کارخانه 1000 NGL قاسم رمضانی است که 6 سال سابقه طبابت دارد. او از یاسوج آمده و به صورت اقماری در این منطقه عملیاتی کار می کند .
درمانگاه 1000 NGL ، در اتاقی خلاصه شده که او از کم و کیف فعالیت در این درمانگاه و خدمات رسانی می گوید: بیشتر افرادی که به این درمانگاه مراجعه می کنند، مشکلاتی مرتبط با کار خود دارند. مشکلاتی مثل گازگرفتگی به واسطه استنشاق هوای محیطی که در آن کار می کنند، تصادف یا طب صنعتی نیز بخش دیگری از مراجعان را تشکیل می دهد.
او درباره سختی های کارش می گوید: از نظر امکانات، مشکل جدی نداریم، اما فاصله از بیمارستان تا محل کار و امکانات رفاهی محلی که زندگی می کنیم، مواردی هستند که نیازمند توجه است؛ البته ساختمانی که در آن مستقر هستیم، عایق مناسبی ندارد و صداهای اطراف براحتی شنیده می شود.رمضانی ادامه می دهد: از ابتدا در جریان کامل مشکلات و سختی های کار بوده ام؛ با کار در چنین منطقه ای مشکل ندارم و با روحیات من سازگاری دارد؛ اما اقماری بودنم مشکل ساز شده است. زمانی که به خانه می روم، برای فرزند یک و نیم ساله ام بیگانه هستم و ساعت ها زمان می برد تا یخ بیگانگی بشکند و مرا به یاد آورد. جان کلامش، دوری از خانواده و نگرانی از آینده فرزندش است.وقت بازگشت به امیدیه است. در برگشت به محل اقامت، خدمات ارزنده بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری را یکبار دیگر در ذهن مرورمی کنم. «کمبود نیرو، بودجه بیشتر برای خرید تجهیزات، مرخصی که شاید برخی نتوانند بخوبی ازآن استفاده کنند، در صورتی که به آن نیاز دارند، حق عفونی و...»، اینها مواردی هستند که در ذهنم رژه می روند و انتظار این است که مسؤول و متولی آنها از آن «سان» ببیند.
اقدام های بهداشت و درمان صنعت نفت همسو با هفته سلامت تشریح شد
مشعل بی تردید یکی از عوامل مهم در پویایی یک جامعه را می توان سلامت افراد آن جامعه دانست و این عامل به قدری دارای اهمیت است که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، هفته ای را به این نام، نام گذاری کرده و با تمرکز بر آن، دستگاه یا سازمان های مختلف را بر اجرای برنامه های مرتبط با این هفته ترغیب کرده است. شعار امسال هفته سلامت، «سلامت خانواده و مردمی سازی سلامت» اعلام شده است. این شعار، بر نقش محوری خانواده در حفظ و ارتقای سلامت جامعه و ضرورت مشارکت فعال مردم در برنامه های سلامت عمومی تاکید دارد. هفته سلامت، فرصتی ارزشمند برای ارتقای سطح آگاهی جامعه درباره اهمیت موضوع سلامت و ترویج سبک زندگی سالم به شمار می رود. مدیریت های پزشک خانواده، بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز به همین مناسبت در نظر دارند به اجرای برنامه های آموزشی و اطلاع رسانی عمومی درباره شعار هفته سلامت و مناسبت های اعلام شده اقدام کنند. اقدام های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در گفت و گو با کوروش هاشمی اصل، رئیس سلامت خانواده این سازمان و همکاران وی در خصوص هفته سلامت و دیگر فعالیت های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تشریح شده است که در ادامه می خوانید.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، تاریخ اول تا هفتم اردیبهشت امسال را به عنوان هفته سلامت در نظر گرفته و شعار آن نیز «سلامت خانواده و مردمی سازی سلامت» بیان شده است.
واحد سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، یکی از قوی ترین واحدهای درمانی سطح کشور به شمار می رود که در همسویی با این شعار، فعالیت های قابل توجهی انجام داده، تا آنجا که سال گذشته، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، بهداشت و درمان صنعت نفت را به عنوان یکی از بهترین الگوهای پزشکی خانواده به برخی سازمان ها مانند مخابرات، صداوسیما و... معرفی کرد، حتی مراکز بهداشتی شهری مربوط به دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز برای فعالیت های پزشکی خانواده از صنعت نفت الگوبرداری می کنند.
کوروش هاشمی اصل، رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت: وزارت نفت تنها سازمان در سطح کشور است که پزشکی خانواده را به طور کامل اجرا می کند. امسال نیز شعار هفته سلامت مبتنی بر خانواده است که این امر، وظیفه ما را در اجرای هرچه بهتر برنامه های خود دوچندان می کند.
وی با بیان اینکه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در هفته سلامت، برای هر روز یک عنوان در نظر گرفته و روز اول اردیبهشت، به نام «سلامت خانواده، حق و مسؤولیت همگانی» نامگذاری شده است، افزود: اکنون در کشورهای پیشرفته جهان، پزشک خانواده و سلامت آن، حرف نخست را در اجرای حقوق یکسان برای همه می زند، بنابراین می توان گفت در سلامت خانواده، هر فرد به حقی که دارد، می رسد و بین افراد با درآمدهای مختلف، تفاوتی نیست. سلامت، یک حق همگانی است که باید تمام اقشار جامعه از آن برخوردار باشند.
هاشمی اصل، همچنین با اشاره به دومین روز هفته سلامت که به «سلامت خانواده از آموزش و پرورش تا آموزش عالی» اختصاص دارد، گفت: در کشورمان، آموزش پزشکی عمومی دوره 7 ساله دارد که 3 ماه از آن، مرتبط با آموزش بهداشت است و دانشجوی این رشته، باید یک ماه از این دوره 3 ماهه را به عنوان طرح در مراکز بهداشتی بگذراند تا با نظام شبکه بهداشت کشور آشنا شود.
رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ادامه داد: اکنون 200 نفر در کشور تخصص پزشک خانواده دارند که 6 نفر از آنها در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مشغول به کار هستند.
او با اشاره به اینکه مدارس زیرمجموعه وزارت آموزش و پرورش هستند و تنها مدارس داخل شهرک های نفتی مثل عسلویه، اراک، خارک و... تحت پوشش و نظارت بهداشت و درمان صنعت نفت قرار دارند، گفت: برای نهادینه شدن فرهنگ سلامت خانواده در این مدارس، برنامه های آموزش هفته سلامت و آموزش همگانی در زمینه سلامت خانواده خواهیم داشت. علاوه بر آن سعی کرده ایم برای کودکانی که به مراکز بهداشت و درمان صنعت نفت مراجعه دارند، فرهنگ سازی و مفاهیم سلامت مانند بهداشت دهان و دندان، محیط و سلامت فردی به آنها آموزش داده شود.
هاشمی اصل، «سلامت خانواده و سلامت زمین» را عنوان سومین روز از هفته سلامت بیان و اظهار کرد: افزون بر ارائه خدمات به جامعه صنعت نفت، وظایف دیگری نیز در مقابل محیط پیرامون خود داریم، از این رو مراکزی مانند خارک، عسلویه، خوزستان و... که تنها مرکز ارائه دهنده خدمات بهداشتی و درمانی هستند، برخی وظایف را در مقابل محیط زیست به عهده دارند و در این مناطق فعال تر عمل می کنند. سمپاشی، نگهداری از منابع آبی و آموزش مسائل مربوط به محیط زیست از مواردی است که این مراکز، افزون بر وظایف معمول خود، آن را انجام می دهند.
چهارمین روز هفته سلامت، به نام «سلامت خانواده و سلامت روان اجتماعی» نامگذاری شده است. رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در این باره گفت: کمیته های تخصصی بهداشت روان داریم که جلسات آن ماهانه برگزار می شود و سال گذشته بیش از چند 100 ساعت آموزش سلامت روان در مناطق مختلف صنعت نفت داشتیم.
به گفته او، کارشناسان بهداشت روان در تمام مناطق 15گانه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، زیرمجموعه واحد سلامت خانواده هستند و برای تمام مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی، فرم های ارزیابی سلامت روان را پر می کنند و سالانه بازخورد آن از سوی کارشناسان سلامت روان به پزشکان خانواده ارائه داده می شود، ضمن آنکه آموزشی هایی در زمینه نوجوانان، زوج ها، انتخاب همسر، کودکان و برخی بیماری های خاص مانند اوتیسم در واحد سلامت روان ارائه می شود.
هاشمی اصل به محور روز پنجم با عنوان «سلامت خانواده و فرهنگ سلامت» اشاره و افزود: در این روز، مراکز بهداشت و درمان صنعت نفت، توزیع پمفلت، آموزش چهره به چهره و برگزاری جشنواره های سلامت در مناطق را در برنامه خود خواهند داشت.
وی با دعوت از خانواده ها برای مراجعه به مراکز درمانی بهداشت و درمان صنعت نفت، تصریح کرد: در این روز، توضیحاتی در زمینه بهداشت و سلامت (سلامت فردی، سلامت دهان و دندان و سلامت محیط) از سوی کارشناسان این مراکز ارائه می شود.
رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت افزود: برای ارزیابی «سواد سلامت» افراد تحت پوشش، فرم های نظرسنجی میان 4 هزار نفر توزیع شده که بعد از جمع آوری و ارزیابی آنها، آموزش های لازم، در نظر گرفته خواهد شد.
وی تصریح کرد: امسال پایان سال 1403، ارزیابی سطح سلامت صنعت نفت را در برنامه خواهیم داشت و میزان تاثیر آموزش ها در مقایسه با سال گذشته بررسی خواهد شد.
هاشمی اصل با بیان اینکه سلامت خانواده و جوانی جمعیت، موضوع بسیار مهمی است، تصریح کرد: از این رو همسو با برنامه های روز ششم هفته سلامت، دستورعمل کشوردر زمینه جوانی جمعیت و فرزندآوری پیگیری می شود.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته چند برنامه آموزشی به صورت گروهی و فردی در مناطق برگزار شد،گفت: افزون بر این برنامه های آموزشی، با کمک واحد معاونت زنان وزارت نفت، همایش هایی برگزار و بانوانی نیز به عنوان رابط مشاور زنان در نظر گرفته شدند تا با امور زنان وزارت نفت همکاری داشته باشند.
هاشمی اصل ادامه داد: با توجه به دستورعمل های کشوری، مزایایی برای بانوان باردار و دارای فرزند کوچک در نظر گرفته می شود.
رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، درباره روز پایانی هفته که به «سلامت خانواده، غذای سالم و ورزش همگانی» اختصاص یافته است، گفت: واحدهای تغذیه و ورزش در فهرست تیم سلامت خانواده هستند. ارزیابی تغذیه ای، همانند ارزیابی سلامت روان، سالانه برای همه افراد مراجعه کننده (از کودک تا سالمند از طریق پرسشنامه های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور) به مراکز درمانی انجام می شود و اگر فردی دچار مشکل تغذیه ای باشد، به کارشناسان تغذیه معرفی شده و بر اساس ارزیابی ها، به آنها رژیم داده می شود.
هاشمی اصل، به اهمیت غذای سالم و سفره خانواده ها در بهداشت و درمان صنعت تاکید و تصریح کرد: کسی که تغذیه درستی دارد، کمتر دچار بیماری می شود و در این روز (سلامت خانواده، غذای سالم و ورزش همگانی) جشنواره های مختلفی در مناطق برگزار می کنیم و همایش هایی نیز درباره آموزش غذای سالم، سفره سالم خواهیم داشت .وی همچنین در زمینه ورزش همگانی گفت: یکی از برنامه های سال 1403 واحد پزشک خانواده، توجه به افزایش تحرک در خانواده هاست. اکنون تحرک کودکان بسیار کم شده که این کم تحرکی، به ایجاد بیماری های مزمن، منجر خواهد شد.رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت: علاوه بر برنامه های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور برای هفته سلامت، برخی برنامه های خاص نظیر بهداشت محیط کار و بهداشت حرفه ای در محیط های کاری داریم که شامل استفاده از وسایل حفاظت فردی (استفاده از گوشی، دستکش، عینک و لباس های خاصی) می شود. در تمام مراکز صنعتی نفت، حرف اول را ایمنی می زند و بعد کار، بنابراین در هفته سلامت سعی شده به فرهنگ سلامت توجه شود.
هاشمی اصل در ادامه به 28 برنامه عملیاتی در مناطق بهداشت و درمان صنعت نفت اشاره کرد و گفت: این برنامه ها به صورت معمول و گاهی برخی از آنها به صورت بسته خدمتی ارائه می شود که در هر بسته، تمام موارد، مورد بررسی قرار می گیرد.
او با اشاره به بسته خدمت کودک سالم افزود: در این بسته، علاوه بر اندازه گیری قد و وزن کودک، از او آزمایش گرفته و آموزش های مرتبط با سن آنها هم داده می شود. به عنوان مثال، برای کودک 2 تا 8 ساله پرونده ای تشکیل و در کنار اندازه گیری قد و وزن، پرسشنامه ای از نظر تکاملی برای او پر می شود، اختلالات کم کاری تیروئید نیز مورد بررسی قرار گرفته و کودک متناسب با سنش آموزش می بیند. سلامت دهان و دندان او بررسی شده و در صورت نیاز، به متخصص کودک ارجاع داده می شود، ضمن اینکه بینایی و شنوایی او هم سنجش می شود. اینها خدماتی است که کودکان در هر مراجعه ای، آن را دریافت می کنند.
رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به بسته نوجوان پسر، بسته نوجوان دختر، خدمات جوانان، میانسالان و سالمندان ادامه داد: بر اساس دستورعمل های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، برای هرکدام از آنها پروتکل هایی در نظر گرفته شده که به صورت روتین در تمامی مناطق 15 گانه اجرا می شود. به گفته او، بر اساس دستورعمل کشوری، بیشترین مرگ ومیر به بیماری های قلبی و عروقی اختصاص دارد. عوامل ایجاد این بیماری ها را ارزیابی کرده ایم که شامل دیابت، فشارخون، چربی خون و چاقی می شود و برای پیشگیری از آنها بسته های مراقبتی ویژه در نظر گرفته ایم.
هاشمی اصل ادامه داد: یکسری برنامه ها نیز مختص به خانم هاست که از سال گذشته پررنگ تر شده است، مانند بسته سلامت در سنین بارداری، قبل از بارداری و هنگام بارداری که این دسته از زنان، تا 6 ماه بعد از زایمان هم، سلامت آنها، بررسی می شود. ضمن آنکه خانم ها در دوران یائسگی به دلیل ایجاد اختلال های استخوانی و هورمونی، به صورت منظم ارزیابی می شوند. همچنین بسته خدمت تغذیه و سلامت روان داریم. ارزیابی فعالیت فیزیکی نیز در تمام گروه های سنی انجام می شود و در صورت لزوم، برنامه هایی برای آنها خواهیم داشت. وی با اشاره به بسته خدمتی مهارت های خانواده با گروه های شغلی خاص گفت: با توجه به اینکه صنعت نفت برخی مشاغل خاص مانند اقماری دارد که جزو دستورعمل کشور نیست این گروه از افراد را از نظر عوارضی مانند اعتیاد، طلاق، مشکلات روانی و اختلالات تغذیه و خواب و... در خانواده را بررسی می کنیم. او با اشاره به دیگر برنامه های واحد سلامت خانواده گفت: در زمینه آموزش نیز دو برنامه داریم که یکی از آنها آموزش تیم است که به صورت مستمر در طول سال انجام می شود. دیگری، آموزش جمعیت تحت پوشش است تا بتوانند از خودشان مراقبت کنند. این 28 برنامه به صورت روتین برای تمام مراکز 15گانه برنامه ریزی می شود و پایان سال ارزیابی برنامه ها را برای ما ارسال می کنند و مورد پایش و ارزیابی قرار می گیرد، حتی برخی مناطق در طول سال حدود 45 برنامه را به ما اعلام کرده اند.
رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، در بخش دیگری از صحبت های خود به برنامه های امسال اشاره کرد و گفت: پرونده الکترونیک سلامت امسال در سامانه سلامت نگار، یکپارچه سازی خواهد شد و اکنون مراکز، مراقبت هایشان را در این سامانه ثبت می کنند. نسخه نویسی نیز در این سامانه انجام می شود که این روش در بیماریابی و مصرف دارو به ما کمک می کند. به گفته او، پرداخت هایمان به پزشکان و پرستاران نیز بر اساس سامانه سلامت نگار است که با توجه به دستورعمل کشور با پرداخت کارانه به مراقبان سلامت، امسال سعی بر اجرای آن داریم.
هاشمی اصل ادامه داد: بجز شاخص های پوششی، شاخص های برونداد نیز خواهیم داشت. امسال میزان کنترل بیماری ها و اثربخشی نظام سلامت خانواده را در جمعیت تحت پوشش در دستور کار داریم. وی به یکی دیگر از برنامه های واحد سلامت خانواده اشاره کرد و گفت: تفاهمنامه ای با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور در زمینه پزشکی خانواده داریم که امسال آن را تمدید می کنیم و بر اساس آن، مراکز را به سلامت جامع شهری در نظام سلامت خانواده کشور تبدیل خواهیم کرد. شاغلان در سلامت کار وقتی برای معاینات دوره ای مراجعه می کنند، یکسری بیماری های مزمن در آنها تشخیص داده می شود و پزشک خانواده، مسؤولیت پیگیری آن را به عهده دارد.
رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ادامه داد: آموزش مراقبان سلامت، پزشک و ماما از برنامه های ماست؛ چراکه برخی افراد بتازگی به جمعیت ما اضافه شده اند و با مفاهیم اولیه پزشکی خانواده آشنا نیستند و یکسری پزشک و پرستار خانواده با سابقه هم داریم که برخی آموزش ها از ذهنشان رفته است، از این رو آموزش هایی برای آنها خواهیم داشت.
به گفته هاشمی اصل، در برخی مناطق بهداشت و درمان صنعت نفت مانند همدان، زنجان، قزوین، کرمان و یزد درمانگاه نداریم که این موضوع باعث شده از 500 هزار نفر جمعیت تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت، تنها برای 300 هزار نفر پرونده الکترونیک داشته باشیم. برای رفع این مشکل، امسال با برخی مراکز قرارداد خواهیم بست و سامانه سلامت نگار را در اختیارشان قرار می دهیم که به صورت مرکزی، آنها را رصد و پیگیری ها را انجام می دهیم.
او آموزش افراد بازنشسته دو سال قبل از بازنشستگی از سوی واحد سلامت کار، ارزیابی سطح سواد سلامت جمعیت تحت پوشش، نظام مراقبت سندرومیک، مداخلات ورزشی و تناسب اندام در خانواده ها با هوش مصنوعی، راه اندازی فراخوان و پیگیری آنها به صورت پیامکی را از دیگر برنامه های امسال واحد سلامت خانواده عنوان کرد.
رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تاکید کرد: مراکز سلامت خانواده، براساس استانداردهای جمعیتی است و با توجه به توسعه وزارت نفت، دو مرکز را در شهر ایلام و سواحل مکران که بالاتر از چهار هزار نفر است، راه اندازی خواهیم کرد.
غلامرضا پیوندی، رئیس بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز با اشاره به شعار امسال سازمان جهانی بهداشت برای هفته سلامت «سلامت من، حق من» گفت: این شعار بر اهمیت دسترسی همگانی به خدمات بهداشتی باکیفیت و نقش آحاد جامعه در حفظ و ارتقای سلامت خود و اطرافیانشان تأکید دارد. از طرفی هفته سلامت 1403 (یکم تا هفتم اردیبهشت) در کشورمان، با شعار «سلامت خانواده و مردمی سازی سلامت» برگزار می شود. سلامت خانواده، به عنوان واحد بنیادی جامعه، نقشی اساسی در سلامت جامعه ایفا می کند.
به گفته وی، خانواده سالم، جامعه ای سالم را به ارمغان می آورد. این امر در صنعت نفت، که کارکنان آن در نقاط مختلف کشور و در شرایط گاه سخت و طاقت فرسا مشغول به کار هستند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شرایط شغلی خاص کارکنان صنعت نفت، خطرات و مخاطرات متعددی را برای سلامت آنان به همراه دارد. علاوه بر این، فواصل زیاد محل کار از محل سکونت، شیفت های کاری نامنظم، استرس شغلی بالا و ماهیت طاقت فرسای برخی مشاغل در این صنعت، می تواند بر سلامت جسمی و روانی کارکنان و به تبع آن بر سلامت خانواده های آنان نیز تأثیر منفی بگذارد. پیوندی با بیان اینکه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، با درک این اهمیت، همواره در تلاش بوده تا با ارائه خدمات جامع و باکیفیت بهداشتی و درمانی به کارکنان، خانواده های محترم آنان و بازنشستگان گرامی، نقشی مؤثر در حفظ و ارتقای سلامت این سرمایه های ارزشمند صنعت نفت ایفا می کند، گفت: بر این باوریم که «سلامت خانواده و مردمی سازی سلامت» فقط یک شعار نیست؛ بلکه تعهدی است که همه ما در قبال سلامت خود، خانواده و جامعه مان داریم. در زمینه تحقق این شعار، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اقدامات متعددی را در دستور کار قرار داده است.
رئیس بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به برخی اقدامات سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ادامه داد: انجام معاینات دوره ای و غربالگری بیماری های شایع مانند دیابت، فشارخون بالا، چربی خون، سرطان و... برای کارکنان و خانواده های آنان، یکی از خدمات غربالگری و پیشگیری از بیماری هاست که از سوی این سازمان انجام می شود.
پیوندی، ارائه برنامه های واکسیناسیون بر اساس تقویم ملی، ارائه آموزش های لازم در زمینه خودمراقبتی و سبک زندگی سالم، برگزاری دوره های آموزشی در زمینه تغذیه سالم، فعالیت بدنی، کنترل استرس و... برای کارکنان و خانواده های آنان را از دیگر گام های برداشته شده بیان کرد.
وی با اشاره به توسعه و تجهیز مراکز بهداشتی و درمانی تابعه ادامه داد: احداث، نوسازی و تجهیز بیمارستان ها، درمانگاه ها و مراکز بهداشتی در مناطق مختلف تحت پوشش و تجهیز این مراکز به تجهیزات و امکانات مدرن تشخیصی و درمانی و جذب و تربیت نیروی متخصص و کارآمد در حوزه بهداشت و درمان نیز را به طور جد دنبال می کنیم. رئیس بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تاکید کرد: تحقق شعار هفته سلامت فقط با تلاش و همدلی مسؤولان و متولیان امر سلامت امکانپذیر نیست؛ بلکه نیازمند مشارکت فعالانه همه آحاد جامعه، بویژه کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنان است. هفته سلامت، فرصتی ارزشمند برای تفکر، تعهد و اقدام در مسیر ارتقای سلامت خانواده و جامعه است. این مهم با تلاش و همکاری تک تک افراد و حمایت جامعه، تحقق خواهد یافت. امید است با ایجاد خانواده ای سالم، شاهد جامعه ای پویا و شاداب باشیم.
همچنین نیلوفر قاضی مقدم، رئیس مراقبین سلامت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، یکی از اهداف هفته سلامت را افزایش آگاهی عمومی افراد جامعه نسبت به بیماری های غیرواگیر بیان کرد و گفت: باید دانش و آگاهی افراد نسبت به بیماری ها ارتقا یابد. عوامل بسیاری در ایجاد سلامت و تداوم آن نقش دارند که از جمله آن می توان به سطح سواد سلامت جمعیت اشاره کرد.
به گفته وی، در توسعه فرهنگ سلامت، فرد باید الگوی تغذیه سالم را بداند و فعالیت بدنی داشته باشد. توجه به این امر در تداوم سلامت جامعه نقش قابل توجهی دارد، ضمن آنکه نظام پزشکی خانواده، یکی از مهم ترین سیاستگذاری ها را دارد و باعث تحول عظیم در زمینه سلامت می شود. باید سلامت درمان محوری را به سمت سلامت محوری برد. این روند نقش چشمگیری در کاهش هزینه های درمان و ارائه خدمات سلامت دارد و در افزایش طول عمر و سطح کیفیت زندگی در جامعه تحت پوشش قابل لمس است .
رئیس مراقبین سلامت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تاکید کرد: به طور قطع پیاده سازی برنامه های عملیاتی و تحقق اهداف سازمان، حمایت مدیران سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را می طلبد. در سنوات گذشته نیز برنامه های خود را ارزیابی کرده ایم و در بسیاری از آنها شاخص ها، بالاتر از اهداف تعیین شده بود که این نشان از اجرای صحیح فرایند و تلاش مجدانه همکارانمان در مناطق دارد. با وجود کمبود نیرو از وظایف خود کوتاهی نکرده ایم.
قاضی مقدم با بیان اینکه مراقبین سلامت در کنار اقدامات و خدمات پرستاری، خدمات ارائه می دهند و همزمان پرونده الکترونیک را ثبت می کنند، گفت: بیش از 25 سال از ایجاد تیم سلامت خانواده در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت می گذرد، اما متاسفانه نگاه به تیم سلامت خانواده تغییر نکرده است .
همسو با مسؤولیت های اجتماعی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران انجام شد
مشعل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در اقدامی دوراندیشانه و در مسیر پیشبرد اهداف توسعه ای همسو با سیاست مسؤولیتهای اجتماعی خود، یک باب مدرسه چهارکلاسه دخترانه در روستای «دج رحمت» در حوالی بندرچابهار را احداث و راه اندازی کرد تا فرزندان نازنین این خطه از سرزمینمان بتوانند با تحصیل دراین ساختمان زیبا، آینده ای روشن را برای کشورشان ترسیم کنند. ساخت این واحد آموزشی با اعتبار بیش از دومیلیارد و 400 میلیون تومان طی چند ماه تکمیل شد و به بهره برداری رسید.
بهشت گمشده ایران زمین را از آنجا که در تمام فصول سال، آب وهوای معتدل بهار را تجربه می کند، چابهار نامیده اند. جاذبه های دیدنی طبیعی و تاریخی این خطه زیبای کشورمان، خیل عظیمی از گردشگران داخلی و خارجی را به خود جذب کرده است. بندر چابهار، نزدیک ترین مسیر دسترسی کشورهای همسایه ایران به آب های آزاد را فراهم می کند و به همین دلیل از اهمیت اقتصادی فراوانی نیز برخوردار است. با توجه به ویژگی های اقتصادی این منطقه، کمک به رشد و آبادانی و به تناسب آن، فراهم آوردن امکانات آموزشی برای ساکنان بومی، بویژه مناطق کم برخوردار، مولفه ای است که نقش موثری در رونق و شکوفایی اجتماعی و فرهنگی مردم بندراقیانوسی به همراه خواهد داشت.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم و با نگاه عدالت محوری که بر دولت مردمی حاکم بوده است، واژه مناسبات مسؤولانه اجتماعی و عمل به آن، که امروزه در دنیا، بخصوص برای بنگاه های اقتصادی، بسیار رایج و متداول است، رنگ واقعیت به خود گرفت. در این میان، وزارت نفت بیش از دیگر دستگاه ها و ارگان های اجرایی در باب مسؤولیت های اجتماعی، رویکرد مثبت و قابل توجهی در پیش گرفته است. درسال های اخیر اقدام ها، تصمیم ها و فعالیت های این وزارتخانه در امر مدرسه سازی، قابل توجه بوده؛ چرا که مدیران اجرایی این نهاد اقتصادی بخوبی واقفند که آموزش، سنگ بنای توسعه است و بدون توسعه آموزشی، قطعا به توسعه اقتصادی دست نخواهیم یافت. از این رو چنین به نظر می آید که هیچ سرمایه گذاری، پرسودتر و بالاتر از سرمایه گذاری در عرصه آموزش نیست.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به عنوان یکی از کلیدی ترین زیرمجموعه های صنعت گاز، توانسته است افزون بر نقش متعهدانه خود در توسعه اقتصادی کشور، کارهای ارزشمندی نیز در حوزه مسؤولیت اجتماعی و بویژه مدرسه سازی انجام دهد. به همین منظور، کلنگ احداث یک باب مدرسه چهارکلاسه دخترانه در روستای دج رحمت در حاشیه بازدید رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی وتوسعه گاز از پروژه خط لوله انتقال گاز «ایرانشهر - چابهار» بر زمین زده شد تا فضای استاندارد آموزشی با امکانات لازم برای تحصیل دانش آموزان روستاهای منطقه مهیا شود. بلافاصله پس از کلنگ زنی، ساخت مدرسه با تلاش دست اندرکاران و مجریان طرح آغاز و 6 مهر سال گذشته، همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید، مدرسه چهارکلاسه روستای دج رحمت شهرستان دشتیاری افتتاح شد تا این فضای آموزشی در آینده ای نزدیک به کانون توسعه تبدیل شود.
این واحد آموزشی، در قالب طرح محرومیت زدایی، احداث و به نام مدرسه جهاد نصر کرمان نامگذاری شد. مدرسه چهارکلاسه روستای «دج رحمت»، در زمینی به مساحت 250 مترمربع و با صرف اعتباری بالغ بر دومیلیارد و 400 میلیون تومان در بازه زمانی نزدیک به 6 ماه ساخته و راه اندازی شد تا از این رهگذر، دسترسی دانش آموزان روستای دج رحمت و روستاهای اطراف به مدرسه تسهیل شود. در گام نخست، مدرسه دخترانه برای دانش آموزان مقطع ابتدایی احداث شده و قرار است بزودی شرایط تحصیل آسان برای دیگر مقاطع تحصیلی در سطح روستاهای بندر چابهار برنامه ریزی و اجرایی شود.
به طور قطع ایجاد محیط تحصیلی مناسب، شور و شوق مضاعفی را در دانش آموزان ایجاد می کند. در مدرسه جهاد نصر کرمان، تمام امکانات و تجهیزات اعم از آموزشی، تفریحی، وسایل و تجهیزات سرمایشی و گرمایشی، دسترسی به فضا و محیط های رایانه ای و...در نظر گرفته شده تا دانش آموزان با آرامش خاطر به امر تحصیل و مهارت آموزی بپردازند. متاسفانه بندرچابهار در میان دیگر شهرها و استان های کشور، پایین ترین سرانه های آموزشی را دارد. از طرفی، شهرستان دشتیاری بندر چابهار، اغلب مواقع به دلیل بارش باران های سیل آسا و تخریب و بسته شدن جاده ها، با تعطیلی مدارس روبه روست. به همین منظور، ایجاد یک فضای آموزشی در روستاهای اطراف، ضروری به نظر می رسید که خوشبختانه با همت و تلاش مضاعف کارکنان شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران این مهم به شیوه ای کارا و اثربخش محقق شد و اکنون دانش آموزان چند روستا می توانند از امکانات این مدرسه استفاده کنند.
آموزش و پرورش، نهادی است که هم از نظر گستره و هم از لحاظ کارکرد، دارای اهمیتی ویژه است. تربیت نیروی انسانی به عنوان اصلی ترین و کلیدی ترین عامل توسعه پایدار در جوامع، از طریق فرایند تعلیم و تربیت در این دستگاه عظیم و مهم حاصل می شود. در این میان آنچه حائز اهمیت است و نباید از آن غافل ماند، این است که این نهاد برای تحقق اهداف خود، بدون همراهی و هم افزایی سایر نهادها توفیق چندانی کسب نخواهد کرد.
دراین میان، صنعت نفت همسو با انجام فعالیت های ذاتی خود، اعم از اکتشاف، استخراج، تولید و بهره برداری، در اموری چون عمران، آبادانی، محرومیت زدایی و بخصوص در مسیر ارتقای سطح کیفی آموزش مردم بومی مناطق نفتی، گام های بلندی برداشته و به موضوعاتی چون ساخت و احداث مدارس در مقاطع مختلف تحصیلی تا فراهم کردن امکانات و فضاهای ورزشی و فرهنگی، اهتمام ویژه ای گمارده است.
می توان گفت، طرح ها و برنامه های اجرا شده، اثر چشمگیری بر توسعه پایدار این صنعت و رضایت مردم، جوامع محلی و پیرامونی در این منطقه گذاشته است. در واقع، صنعت نفت و شرکت های زیرمجموعه آن، آموزش و بهبود زیرساختهای انسانی را به عنوان راهی میانبر در مسیر توان افزایی و تربیت نیروی انسانی پایدار، متخصص و ماهر انتخاب کرده اند؛ چرا که توجه به آموزش و کیفیت آن در نظام تعلیم و تربیت، نگاهی دوراندیش، ارزشمند و قابل تقدیر است و در دراز مدت می تواند پیامدهای مطلوبتر و راهگشاتری را به همراه داشته باشد.
به طور کلی موضوع مسؤولیت اجتماعی و پرداختن به آن، بابی است برای اینکه بتوان جوامع محلی را با توسعه همراه و عواید حاصل از آن، بویژه توسعه اقتصادی را در زندگی مردم جاری و ساری کرد. در واقع برای پرداختن به همه ابعاد انسانی، آنچه درباره مولفه توسعه قابل انتظار است، با مسؤولیت اجتماعی بدرستی محقق می شود و وزارت نفت دولت سیزدهم با عمل به تعهدات خود در امر خدمات عام المنفعه توانسته است اهداف این حوزه گسترده را بخوبی پاسخگو باشد.
بزرگ ترین قرارداد شرکت گاز آذربایجان غربی با سازندگان داخلی امضا شد
مشعل توسعه صنعت گاز در گام های پایانی قرار دارد و در این میان، برنامه ریزی برای اجرای پروژه های کیفی سازی ارائه خدمات و بهره گیری از فناوری های نوین در دستور کار برخی شرکت های زیر مجموعه قرار دارد.
شرکت گاز استان آذربایجان غربی، سال گذشته بزرگ ترین قرارداد تاریخ خود از آغاز تاسیس تاکنون را امضا کرد و بر اساس آن، خرید کنتور G4 در دستور کار قرار گرفت؛ موضوعی که علیرضا شیخی امامزاده، مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی درکنار دیگر فعالیت این شرکت به آن اشاره کرد.
روزهای پایانی سال گذشته، شرکت گاز استان آذربایجان غربی گامی دیگر در مسیر استفاده از ظرفیت های داخلی برداشت و یکی از بزرگ ترین قراردادهای تاریخ کاری خود را برای خرید کنتور با شرکت های سازنده داخلی امضا کرد.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی می گوید: خرید ۳۰۰ هزار کنتور G4 به ارزش دو هزار و 700 میلیارد ریال، بزرگ ترین قرارداد این شرکت از زمان تاسیس تاکنون امضا با شرکت های داخلی است.
علیرضا شیخی امامزاده مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی در ادامه اظهار می کند: سال گذشته، پنج هزار و 988 میلیارد ریال برای خرید و تامین کالا و تجهیزات هزینه شد. بیش از دو هزار قلم کالا به ارزش بیش از پنج هزار و 386 میلیارد ریال در انبارهای شرکت نگهداری می شود.
شیخی امامزاده، تحویل120 هزار و ۷۶۱ عدد انواع کنتور و رگلاتور به اداره های گاز شهرستان ها را که ۵۵ هزار و ۶۶ عدد مورد آن کنتور G4 بود، از دیگر فعالیت های امور تدارکات و عملیات کالای شرکت گاز آذربایجان غربی، برشمرد. به گفته وی، درمجموع نزدیک به یک میلیون و ۶۰۰ هزار متر لوله پلی اتیلنی و فولادی برای اجرای پروژه های گازرسانی، تحویل پیمانکاران شد.
وی با بیان اینکه از لوله های تحویلی یک میلیون و ۲۳۷ هزار و ۵۶۷ متر لوله پلی اتیلنی بود، یادآور می شود: ۳۵۱ هزار و ۱۵ متر نیز لوله فولادی در سایزهای مختلف تحویل پیمانکاران اجرایی گاز در سطح استان شد، همچنین سال گذشته ۵۴ دستگاه ایستگاه تقلیل فشار گاز نیز تحویل پیمانکاران شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی در ادامه با اشاره به فعالیت های توسعه ای این شرکت در دولت سیزدهم می گوید: در دولت سیزدهم چهار شهر و ۴۹۴ روستای این استان به شبکه سراسری گاز متصل شده است. وی ادامه می دهد: از ۴۹ شهر آذربایجان غربی، 48 شهر از نعمت گاز برخوردار بوده که از این تعداد، چهار شهر در دولت سیزدهم به شبکه سراسری گاز متصل شده است.
به گفته شیخی، گازرسانی به شهر قطور از توابع خوی نیز در مراحل پایانی قرار دارد.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی اعلام می کند: در بخش گازرسانی شهری استان، تاکنون 6 هزار و 360 کیلومتر شبکه گذاری، ۳۲۱ هزار نصب انشعاب و ۸۹۰ هزار اشتراک پذیری اجرا شده و از این میزان، ۵۵۰ کیلومتر شبکه گذاری، ۱۲ هزار و ۲۰۰ مورد نصب انشعاب و ۷۱ هزار و ۹۵۰ اشتراک پذیری در دولت کار و فعالیت انجام شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی در ادامه، با اشاره به این که از دو هزار و 549 روستای قابل گازرسانی استان، تاکنون به یکهزار و 735 روستا گازرسانی شده، می گوید: از این تعداد، ۴۹۴ روستا معادل ۲۷ درصد کل روستاهای استان در دولت سیزدهم از نعمت گاز برخوردار شده اند.
شیخی با اشاره به ضریب برخورداری ۸۴ درصدی خانوار روستایی آذربایجان غربی از نعمت گاز تاکید می کند: ۱۳ درصد از این آمار مربوط به عملکرد دولت سیزدهم است.
وی به ۱۲ هزار و ۵۵۰ کیلومتر شبکه گذاری، نصب ۲۰۵ هزار انشعاب و ۲۷۲ هزار مورد اشتراک پذیری گاز در بخش روستایی آذربایجان غربی اشاره می کند و ادامه می دهد: از این میزان دو هزار و 750 کیلومتر شبکه گذاری، ۳۴ هزار و ۲۰۰ مورد انشعاب نصب شده و ۴۳ هزار و ۹۰۰ مورد اشتراک پذیری در دولت سیزدهم رقم خورده است. شیخی با اشاره به برخورداری یکهزار و 836 مورد از صنایع و مصارف عمده آذربایجان غربی از نعمت گاز می گوید: ۳۹۲ مورد گازرسانی در دولت سیزدهم صورت گرفته است.
عملکرد شرکت گاز استان آذربایجان غربی در سال گذشته از دیگر مواردی است که مدیرعامل این شرکت به آن اشاره و تصریح می کند:۱۴۰۲ سالی بسیار ویژه از لحاظ ثبت رکورد برای گاز استان بود. این سال از نظر اشتراک پذیری سالی بی سابقه بود؛ به طوری که با ۴۸ هزار اشتراک پذیری جدید، توانستیم در این زمینه یک رکورد ثبت کنیم. مدیرعامل شرکت گاز آذربایجان غربی به شبکه گذاری گاز در استان طی سال گذشته اشاره می کند و ادامه می دهد: افزون بر اشتراک گذاری، سال گذشته یکهزار و 600 کیلومتر از شبکه تزریق گاز شد که در نوع خود کم نظیر بود.
شیخی یادآور می شود: با توجه به مروری که از ابتدای آغاز کار شرکت گاز در آذربایجان غربی داشتیم، در حوزه اشتراک پذیری و تزریق گاز شبکه، ۱۴۰۲ سالی بی نظیر و ماندگار برای گاز استان بود.
وی با اشاره به فعالیت های این شرکت در حوزه گازرسانی به روستاهای استان می گوید: پروژه گازرسانی به بیشتر روستاهای سخت گذر به پایان رسید و تنها چند روستای محور آغبلاغ تکاب باقی مانده که تا پایان امسال مشکل آنها نیز حل می شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی اعلام می کند: از مجموع پروژه های این شرکت، 174 پروژه گازرسانی روستایی و صنعتی همزمان با دهه فجر به بهره برداری رسید.
شیخی همچنین در تشریح پروژه های این شرکت در دهه فجر سال گذشته می گوید: همزمان با این ایام، ۱۴۳ روستای استان با مجموع ۱۳ هزار خانوار از نعمت گاز طبیعی برخوردار شد و شاخص بهره مندی خانوار روستایی استان دو درصد دیگر افزایش یافت. وی با بیان اینکه از این تعداد، ۵۸ روستا مربوط به چهار محور ارومیه است، ادامه می دهد: بر این اساس ۱۲ روستای محور زیوه، 11روستای دیزج مرگور، ۹ روستای محور خوشاکو، هشت روستای محور بهله، چهار روستای محور خوشالان، چهار روستای محور گنگچین، سه روستای محور مینگول، دو روستای ممکان، دو روستای محور رشکان، دو روستای محور موانا و یک روستای محور گزنه کش ارومیه از نعمت گاز بهره مند خواهند شد.
مدیرعامل شرکت گاز آذربایجان غربی با اعلام اینکه در ۹ شهرستان دیگر استان نیز اهالی روستاها ازنعمت گاز برخوردار شده اند، می گوید: ۲۰ روستای پیرانشهر، ۱۸ روستای بوکان، ۱۲ روستای سردشت و میرآباد، ۹ روستای چالدران، هفت روستای تکاب، هفت روستای اشنویه، پنج روستای خوی، چهار روستای پلدشت، دو روستای شاهین دژ و یک روستای مهاباد گازدار خواهند شد.
به گفته شیخی، برای اجرای پروژه های گازرسانی روستایی افتتاحی در دهه مبارک فجر، پنج هزار و 330 میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است. مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی یادآور می شود: افزون بر پروژه های گازرسانی به روستاها، 31 واحد صنعتی عمده با 270 میلیارد ریال اعتبار نیز دراین ایام به شبکه سراسری گاز متصل شد. مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی با اشاره به یکی از مهمترین پروژه های این شرکت در حوزه صنایع می گوید: سال گذشته عملیات اجرایی گازرسانی به شهرک صنعتی شماره دو و روستاهای کهریز بالا و طاهر آباد در شهرستان ماکو کلید خورد.
وی با بیان اینکه در قالب این پروژه ها ۲۱ کیلومتر شبکه گذاری انجام می شود، می گوید: برای گازرسانی به این دو روستا و شهرک صنعتی، ۲۰۰ میلیارد ریال هزینه می شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی با اشاره به دیگر برنامه های این شرکت همسو با مدیریت مصرف و عبور از ناترازی گاز می گوید: این شرکت به عنوان معین پنج استان دیگر در اجرای پروژه بهسازی موتورخانه ها تعیین شده است. به گفته وی، استان آذربایجان غربی از سوی شرکت ملی گاز ایران، به منظور ارائه مشاوره و راهنمایی های لازم برای رفع ابهامات احتمالی دستورالعمل های ابلاغی و تسریع یافتن اجرای پروژه بهسازی موتورخانه ها، به عنوان معین استان های زنجان، قزوین، البرز، قم و تهران انتخاب شده است.
شیخی در ادامه با اشاره به در اولویت قرار گرفتن عایقکاری و بهسازی موتورخانه های سپاه شهدای آذربایجان غربی می گوید: به منظور اصلاح الگوی مصرف و جلوگیری از ناترازی گاز در سطح استان تفاهم نامه ای میان شرکت گاز و سپاه شهدا منعقد شد که براساس آن تاکنون ۱۴۶ موتورخانه با معرفی آن نهاد و با هزینه شرکت گاز آذربایجان غربی، بهسازی شده است. وی دلیل این انتخاب را عملکرد موفق شرکت گاز آذربایجان غربی در بهسازی موتورخانه ها از لحاظ تعداد و سرعت اجرا می داند و ادامه می دهد: نصب بخاری های هرمتیک در سطح استان نیز بین خانواده های تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد آغاز شده؛ به طوری که همه خانوارهای روستایی تحت پوشش سازمان های حمایتی که قابلیت نصب داشتند، در برنامه قرار گرفتند. این بخاری های هرمتیک در مرحله نصب هستند و براساس برنامه های تعریف شده، ۴۰۰ دستگاه از آن نصب می شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی در پایان یادآور می شود: این شرکت با یکی از شرکت های دانش بنیان تفاهمنامه همکاری علمی، پژوهشی و فناوری امضا کرده است. به گفته شیخی، به منظور همکاری نظام یافته علمی، پژوهشی و فناوری به منظور گسترش دانش و کاهش وابستگی به خارج از کشور، شرکت گاز استان با این شرکت دانش بنیان تفاهمنامه امضا کرد.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی تاکید می کند: مشاوره در خصوص ترمیم خطوط لوله و سایر تجهیزات شرکت گاز با استفاده از پوشش های پلیمری با هدف کاهش خوردگی و افزایش استحکام، از دیگر همکاری های این دو شرکت خواهد بود.
با تعمیر شیرهای سماوری در صنعت گاز دستاوردی دیگر رقم خورد
مشعل| تولید شیرهای سماوری به عنوان یکی از با اهمیت ترین تجهیزات صنعتی راهبردی در عملیات انتقال گاز دنیا در انحصار شرکت های محدودی است. گزارش ها و نارضایتی ها از عملکرد ضعیف و نشتی شیرهای سماوری Z3 ساخت کشور سازنده (کره جنوبی)، متخصصان صنعت گاز را بر آن داشت تا به تعمیر، اصلاح و رفع عیوب موجود در این تجهیز کاربردی، اهتمام ورزیده تا افزون بر صرفه جویی در خرید شیرهای جدید، مانع از هدررفت سرمایه های کشور شوند.
مشعل| تولید شیرهای سماوری به عنوان یکی از با اهمیت ترین تجهیزات صنعتی راهبردی در عملیات انتقال گاز دنیا در انحصار شرکت های محدودی است. گزارش ها و نارضایتی ها از عملکرد ضعیف و نشتی شیرهای سماوری Z3 ساخت کشور سازنده (کره جنوبی)، متخصصان صنعت گاز را بر آن داشت تا به تعمیر، اصلاح و رفع عیوب موجود در این تجهیز کاربردی، اهتمام ورزیده تا افزون بر صرفه جویی در خرید شیرهای جدید، مانع از هدررفت سرمایه های کشور شوند.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در سال های اخیر توانسته است با اتکا به توانمندی سازندگان داخلی در ساخت برخی کالاها و تجهیزات پرمصرف صنعت گاز، نه تنها به پیشرفت های چشمگیری دست یابد، بلکه با بومی سازی آنها، صرفه جویی قابل توجه ارزی به ارمغان بیاورد.
سالیان متمادی است که تشدید تحریم ها علیه کشورمان، دسترسی ها را به تجهیزات و اقلام راهبردی به ویژه در صنعت نفت و گاز محدود و بهره مندی از توانمندی متخصصان داخلی را بیش از پیش نمایان ساخته است..
به زعم بسیاری از کارشناسان حوزه انرژی، ظرفیت های لازم در داخل کشور برای تولید تجهیزات و اقلام راهبردی صنعت نفت و گاز وجود دارد و به حق، تلاشگران عرصه این صنعت عظیم نیز نشان داده اند که زمینه های لازم برای رونق و شکوفایی فراهم است. به این منظور، اصلاح و تعمیر شیرهای سماوری (Plug Valve) ساخت شرکتZ3 کره جنوبی از نمونه های موفق اعتماد به توان داخلی است.
علی طاهری، مجری طرح سایر خطوط اصلی و فرعی شرکت مهندسی و توسعه گاز درباره اقدام های انجام شده در زمینه تعمیر شیرهای سماوری ساخت شرکت کره جنوبی گفت: با هماهنگی مدیریت دارایی های فیزیکی شرکت ملی گاز ایران و همکاری مدیریت تدارکات کالا و امور بازرسی فنی، مقرر شد تا ۲دستگاه از شیرهای موجود در انبار شهید طاهری در بزرگ ترین سایز رایج ۲۰ اینچ کلاس ۶۰۰ دسته بلند جوشی، به یکی از شرکت های داخلی، حمل و پس از بررسی دقیق و عیب یابی، اصلاحات مورد نظر روی شیرها، تحت نظر «طرح سایر خطوط اصلی و فرعی»، امور بازرسی فنی و مدیریت دارایی های فیزیکی شرکت ملی گاز ایران انجام شود.
وی با اشاره به گزارش ها و نارضایتی بهره برداران و مناطق مختلف عملیات انتقال گاز درباره عملکرد ضعیف و نشتی این شیرها افزود: برند ۳ Z مربوط به کشور کره جنوبی است که یکی از سازندگان تخصصی شیرهای سماوری در دنیا محسوب می شود و در گذشته تعداد قابل توجهی از این کالا از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران خریداری شده است که در حال حاضر یا در انبار درحالت انتظار برای تعیین تکلیف است یا در شرایط بهره برداری قرار دارند.
مجری طرح سایر خطوط اصلی و فرعی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه تعمیر و بازگردانی شیرهای مذکور به چرخه استفاده در پروژه ها به معنای احیای بیش از ۲۰۰ شیر در سایزهای مختلف از موجودی انبار شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران است، اظهار کرد: با این دستاورد این آمادگی وجود خواهد داشت که حسب نیاز و هماهنگی شرکت انتقال گاز ایران و دیگر واحدهای عملیاتی، به تعویض و تعمیر شیرهایی که در حال بهره برداری هستند، اقدام شود تا افزون بر جلوگیری از هدررفت منابع گاز کشور از محل شیرهای مورد بهره برداری، فشار گاز در خطوط نیز افزایش یابد.
موسوی، مدیر پروژه تعمیر و اصلاح شیرهای سماوری (Plug Valve) نیز در تشریح اهمیت استفاده از شیر سماوری در صنعت گاز گفت: «پلاگ ولو» یا همان شیر سماوری از سری شیرهای پر کاربرد در صنایع مختلف به ویژه صنعت نفت و گاز است؛ این قبیل شیرها قابلیت بالایی برای کنترل دبی سیالات درشرایط گوناگون را دارند. الگوی طراحی این شیرها متکی بر چرخش پلاگ در داخل محفظه عبور سیال است. این چرخش مکانیکی پلاگ باید درشرایط روان، آب بندی شود و کاملا مناسب با شرایط فیزیکی سیال باشد.
وی افزود: ﺑﺪﻧﻪ اﯾﻦ ﺷﯿﺮﻫﺎ عموما ﺑﻪ ﺷﮑﻠﯽ ﻃﺮاﺣﯽ می شود تا ﺑﺘﻮان از مجرابند ﻣﺨﺮوﻃﯽ ﯾﺎ استوانه ای اﺳﺘﻔﺎده ﮐﺮد. مجرابند اﯾﻦ ﺷﯿﺮﻫﺎ دارای حفره ای ﺑﺮای ﻋﺒﻮر ﺟﺮﯾﺎن است که ﺑﺎ ﭼﺮﺧش ۹۰ درجه ای دسته شیر، بخش ﺳﻮراخ ﺷﺪه مجرابند ﺑﺎ ورودی و ﺧﺮوﺟﯽ ﺷﯿﺮ در ﯾﮏ مسیر ﻗﺮار می گیرند و همین سبب ﺑﺎز ﺷﺪن ﻣﺴﯿﺮ می شود. به دلایلی شیرهای خریداری شده از برند Z3 هنگام بهره برداری دچار نشت گاز شده اند و تعمیر آنها در دستور کار قرار گرفته است.
مدیر پروژه تعمیر و اصلاح شیرهای سماوری (Plug Valve) به الزام ها و محدودیت های مدنظر در همه مراحل تعمیر و اصلاح شیرهای مزبور اشاره و عنوان کرد: امکان ایجاد کمترین تغییر در این قبیل شیرها، به حداقل رساندن ریسک در تمامی مراحل تعمیر و دستیابی به بالاترین میزان موفقیت، تهیه دستورعملی قابل استفاده برای همه شیرها با مشخصات مشابه سماوری و از برند Z3 و پرهیز از انجام جوشکاری روی پلاگ یا بدنه تا حد ممکن از جمله محدودیت های ناشی از کار به شمار می آید.
موسوی تصریح کرد: پس از عیب یابی، فرایند اصلاحات روی بدنه و پلاگ انجام می شود و مراحل تعمیر بر اساس استانداردهای (API 599 IGS-M-PL-002-17) و API 6D با بررسی محل نشتی شیرها دﻣﻮﻧﺘﺎژ، تمیزکاری، تست های حرکت و عملکردی (Function Test)، ﺗﺴﺖ اﺟﺰا آب بندی، اﺟﺮای ﻋﻤﻠﯿﺎت ماشین کاری و اﻋﻤﺎل پوشش های محافظتی ﺧﺎص با توجه به ﻧﻈﺮ ﮐﺎرﻓﺮﻣﺎ و ﺻﺪور گواهی نامه و ضمانت نامه های لازم انجام شد.
وی بر اهمیت استفاده حداکثری از ظرفیت های داخلی برای تعمیر و اصلاح شیرهای سماوری تاکید و بیان کرد: در پلاگ ها به دلیل سختی و مقاومت مناسب در برابر خوردگی، سایش از پوشش ENP (آبکاری نیکل فسفر) و برای آب بندی بیشتر و افزایش یکنواختی سطح پلاگ از پوشش PTFE استفاده شده است.
مدیر پروژه تعمیر واصلاح شیرهای سماوری (Plug Valve) یادآورشد: شرح کار و دستورعمل اصلاح شیرهای مزبور که درحقیقت راه حلی جامع برای تعمیر و اصلاح همه شیرهای با برند فوق به شمار می آید، به دست صنعتگران پر تلاش داخلی تهیه و ارائه شده است.
بررسی عملکرد تجمیعی وزارت نفت در توسعه همکاری با دانش بنیان ها
مشعل صنعت نفت برای تبدیل شدن به صنعتی پیشرو و همسو با فناوری های روزآمد دنیا در چند سال اخیر تلاش کرده است حداکثر همراهی و بهره برداری را از مجموعه های دانش بنیان و فناور و مراکز پژوهشی و تحقیقاتی داشته باشد. این تلاش تاکنون به سطحی رسیده که وزارت نفت در میان زیرمجموعه های دولت در صدر و رتبه برتر بوده و بارها مورد تقدیر رئیس جمهوری و معاونت پژوهش علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار گرفته است. این عملکرد مثبت وزارت نفت باعث شده است مسئولان اجرایی در دولت سیزدهم با توجه به اهمیت پرداختن به مسئله فناوری در صنعت نفت، مسئولیت های بیشتری را به وزارت نفت محول کنند و همزمان همراهی بیشتر برای رفع موانع داشته باشند.
هیئت دولت در اولین اقدام ها و تصمیمات خود در سال جدید (1403) نخستین اساسنامه سازمان توسعه ای و سرمایه گذاری در حوزه علم و فناوری را تصویب کرد. در پی آن، علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت هم اعلام کرد وزارت نفت مکلف شده است که به ایجاد، راه اندازی و تکمیل زنجیره ارزش مجتمع های پتروشیمی و پتروپالایشگاهی با بهره گیری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان در داخل کشور اقدام کند و از طریق صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت، سازوکاری برای انواع ضمانت نامه قراردادی برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی در حوزه صنعت نفت داشته باشد تا با سرعت بیشتری برای جهش تولید از مجموعه های تولیدی داخلی به ویژه مجموعه های دانش بنیان داشته باشند.
باید توجه داشت که حمایت های دولت از مجموعه های دانش بنیان و فناور و تلاش های وزارت نفت در این مسیر هر کدام با اهداف بلندمدت و عالی مرتبه ای اتفاق افتاده و پیگیری می شود. اهدافی همچون تحقق اقتصاد مقاومتی، استقلال در تامین نیاز داخلی و بومی سازی تجهیزات پرکاربرد و راهبردی، به حداقل رساندن خریدهای خارجی و خروج ارز از کشور و مبارزه با اشکال مختلف تحریم و مهم تر از همه؛ افزایش امید در میان جوانان متخصص و کاهش میزان مهاجرت در میان قشر تحصیلکرده از جمله این اهداف مشترک بوده که تا حد زیادی محقق شده است و تلاش ها در این مسیر ادامه دارد.وزارت نفت روندی را برای توسعه بلندمدت خود پیش بینی کرده است که بر مدار فناوری و دانش بنیان شدن می چرخد و این مسیر می تواند آینده ای روشن و آگاهانه و امیدبخش برای صنعتی مثل صنعت نفت باشد. در همین مسیر نیز یک برنامه راهبردی توسعه بخش های مختلف زیرمجموعه صنعت نفت پیش بینی شده است که همسو و هماهنگ با هم پیش می روند؛ یعنی شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت همچون شرکت های ملی نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی هر کدام به شکلی جداگانه در مسیر دانش بنیان شدن گام برمی دارند و تاکنون به موفقیت های چشمگیری هم دست یافته اند. البته بسیاری از این اقدام ها با محوریت معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت پیگیری و دنبال می شوند و همین تلاش ها نقطه امیدی برای مجموعه های خصوصی دانش بنیان بوده است تا بدانند این تلاش ها موقت نیست و می توانند برای بلندمدت سرمایه گذاری کنند.
صنعت نفت با هدف دانش بنیان شدن خود به دنبال استقرار و گسترش رویکرد توسعه صنعت نفت بر مبنای اقتصاد دانش بنیان است و در این مسیر، اقدام های موثری را در دستور کار دارد و می توان گفت در حال حاضر یک زیست بوم فناوری و نوآوری را شکل داده است. زیست بومی زنده و فعال که شرکت های دانش بنیان و فناور با رفع موانع مختلف، می توانند پروژه های بزرگ و کوچک صنعت نفت را در ارتباط با شرکت های صنعت نفت شروع کنند و تحولاتی مهم را رقم بزنند.
می توان گفت که وزارت نفت به منظور دستیابی به اهداف ترسیم شده خود در ارتباط با دانش بنیان ها و تقویت زیست بوم فناوری و نوآوری، در اسناد بالادستی و توسعه ای خود رویکردها را تغییر داده است.
وزارت نفت در یکی از قدم های مهم خود همسو با آیین نامه تولید، دانش بنیان و اشتغال زایی در صنعت نفت (مصوبه هیئت وزیران)، آیین نامه دستورالعمل توسعه و تقویت زیست بوم نوآوری و فناوری به منظور توسعه شبکه همکاری فناورانه را تدوین کرد و در دستور کار قرار داد و همزمان سند تلفیقی راهبرد فناوری وزارت نفت را هم تنظیم و اجرایی کرده است. در کنار این موارد همچنین دستورالعمل اجرایی تخصیص امتیاز معیارها در ارزیابی صلاحیت و سطح بندی سازندگان دانش بنیان را تهیه کرده است تا یکی از موانع شرکت ها در انعقاد قراردادهای مشترک برطرف شود. همسو با این تلاش های وزارت نفت طی دو سال و اندی اخیر، تعداد شرکت های دانش بنیان از 150 شرکت به بیش از 663 مورد رسیده است و همچنان روند تسهیل ورود این شرکت ها و انعقاد قراردادهای جدید با آنها ادامه دارد.
در کنار این موارد می توان به اقدام های دیگری همچون در دستور کار قرار دادن دستورالعمل اعطای امتیازها و مشوق ها همسو با دانش بنیان شدن شرکت های بزرگ، تضمین توسعه محصول فناورانه ساخت بار اول با هدف بومی سازی و دستیابی به دانش فنی محصولات فناورانه ساخت بار اول و تسهیل در توانمندسازی و بهره گیری از ظرفیت های سازندگان و نوآوران داخلی اشاره کرد. موارد دیگری همچون تهیه پیش نویس آیین نامه اصلاحی ایجاد بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست و پذیرش گواهی صرفه جویی گاز و شکل گیری بازار بهینه سازی انرژی از سوی شرکت ملی گاز ایران را هم می توان در این عملکرد یاد کرد.
افزون بر اقدام های اصلاحی و زیرساختی در مسیر شرکت های فناور و دانش بنیان، وزارت نفت حمایت های مالی و اعتباری هم از مجموعه های دانش بنیان داشته که در نوع خود بی سابقه است. تاکنون بیش از ۲۷۰ میلیارد تومان انواع خدمات مالی و اعتباری از طریق تدوین و اجرای دستورالعمل ترهین مطالبات قراردادی به شرکت های دانش بنیان اعطا شده است. همچنین برای رفع مسائل و مشکل های توسعه میدان های نفتی و گازی و روش های بهبود و ازدیاد برداشت، الگویی نو در توسعه روابط صنعت و دانشگاه ارائه شده است. همچنین برای رفع دغدغه وصول دیرهنگام مطالبه های شرکت های دانش بنیان تاکنون قراردادهایی به ارزش ۵ هزار میلیارد تومان بین صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت و شرکت ملی نفت ایران به ذی نفعی این شرکت ها به امضا رسیده است. علاوه بر این موارد به منظور کاهش خطر تجاری سازی محصولات دانش بنیان و جبران خسارت های احتمالی ناشی از به کارگیری این محصولات، دستورالعمل صدور ضمانت و بیمه مسئولیت کالای صنعت نفت تدوین و اجرا شده است.در همسویی با همکاری های مشترک وزارت نفت با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در مسیر حمایت از مجموعه های فناور و دانش بنیان نیز موافقتنامه هایی به ارزش 2.5 میلیارد دلار با معاونت علمی، فناوری ریاست جمهوری به امضا رسیده است که در مسیر بومی سازی و ساخت تجهیزات گلوگاهی مورد نیاز صنعت نفت همچون دکل های حفاری آب های کم عمق، بومی سازی و توسعه فناوری مایع سازی گاز طبیعی کوچک مقیاس و متوسط (Mini-LNG)، بومی سازی ساخت Coil Tubing، بومی سازی فناوری لوله های مغزی سیار، بومی سازی ساخت تجهیزات حفاری جهت دار، توسعه دانش فنی طراحی و ساخت واحد جداساز هوا و... بوده است.
با توجه به گستردگی حوزه ها و طولانی و بی انتها بودن مسیر فناوری و دانش نمی توان برای مسیری که تاکنون در حوزه توسعه فناوری گام نهاده ایم، درصد و میزانی را در نظر گرفت، اما می توانیم میزانی از موفقیت را برای این صنعت بزرگ در نظر گرفت که امیدوارکننده است. امیدوارکننده از این جهت که پشت سد تحریم و تهدیدهای مختلف و زیر فشارهای همه جانبه برای توقف این صنعت منتظر نماندیم و توانسته ایم روی پای خودمان بمانیم و قدمی محکم به جلو برداریم. امروز با افتخار می توانیم اعلام کنیم که برای حداقل 200 قلم کالای اختصاصی صنعت نفت دستور ممنوعیت خرید خارجی صادر شده؛ به این معنا که نمونه های داخلی این تجهیزات در داخل کشور با کیفیتی قابل قبول تولید می شود و دیگر وابستگی وجود ندارد. در کنار این موارد تاکنون 544 نیاز فناورانه شرکت های تابع وزارت نفت معرفی شده است تا شرکت های مختلف فناور و دانش بنیان و مراکز پژوهشی و دانشگاهی روی تولید و بومی سازی آنها کار کنند.
تعداد شرکت های سازنده داخلی و دانش بنیان در فهرست بلند منابع واحد دستگاه مرکزی وزارت نفت از هزار و 500 شرکت در آغاز دولت سیزدهم به 2500 شرکت رسیده و برای نخستین بار در فهرست بلند صنعت نفت تعداد سازندگان ایرانی نسبت به تأمین کنندگان پیشی گرفته و این تغییر ناشی از اثرگذاری شرکت های دانش بنیان بوده است.
صنعت نفت در افق بلندمدت خود مسیری را پیش بینی کرده است که در آن به عنوان یکی از قدرت های منطقه ای در تامین انرژی حداقل نیاز را به شرکت های تولید و تامین کننده تجهیزات و دانش فنی داشته باشد. مسیری که برای تحقق آن زیرساخت های خوبی همچون نیروی انسانی متخصص، دلسوز و متعهد را در اختیار دارد و ثمره حضورشان را در همین مجموعه های دانش بنیان و فناور به خوبی می بینیم.
نگاهی به طرح مدیریت سوخت گیری با کارت های شخصی
مشعل طرح محدودیت کارت های سوخت جایگاه داران به عنوان یکی از الزام های قانون بودجه و تاکید اخیر وزیر نفت بار دیگر مورد توجه قرار گرفته است. جواد اوجی پانزدهم فروردین ماه در حاشیه نشست هیأت دولت، در جمع خبرنگاران با استناد به قانون بودجه ۱۴۰۳ عنوان کرد که قانونگذار، وزارت نفت را مکلف کرده است امسال نیز همانند سال گذشته، ۹۵ درصد عملیات سوخت گیری خودروها با کارت سوخت شخصی انجام شود. به محض انتشار این خبر، برداشت های متناقضی از سوی رسانه ها مبنی بر افزایش قیمت یا تغییر در سهمیه بندی فراورده بنزین مطرح شد که در واقع محلی از اعراب نداشت؛ زیرا وزیر نفت، یکی از راه های مهار مصرف بنزین را استفاده از کارت سوخت شخصی خودروها دانسته و به صراحت تاکید کرده است که فرایند سوخت گیری با کارت های سوخت شخصی، به هیچ عنوان ارتباطی با افزایش قیمت بنزین ندارد و ما در حال استفاده از روش های غیرقیمتی برای مدیریت مصرف بنزین هستیم.
نگرانی از روند ناترازی تولید و مصرف بنزین که دورنمایی جز نیازمندی به بازارهای دنیا نخواهد داشت، اکنون به اوج رسیده است و بی گمان راهکارهای مدبرانه ای به منظور کنترل و مدیریت آن از سوی دولتمردان را می طلبد. متاسفانه طی سال های گذشته فرصت بهره مندی از ظرفیت ها و امکانات و متعاقب آن افزایش تولید این فراورده راهبردی، از میان رفت. شیوع سویه ویروس کرونا در سال های گذشته، می توانست فرصت مغتنمی برای دولت وقت به منظور سرمایه گذاری در طرح های پالایشی و پتروپالایشی باشد و حداقل، رویارویی تلاقی تولید و مصرف بنزین را برای مدت مدیدی حفظ کند؛ اما متاسفانه این فرصت بلااستفاده ماند و شکاف میان دو اهرم تولید و مصرف در سال های بعد، به دلیل کاهش محدودیت های کرونایی و همزمان با موج سفرهای درون و برون شهری، دوچندان شد و رسیدن تولید و مصرف فراورده بنزین به یک نقطه سربه سر را برای مدت زمانی کوتاه ناممکن ساخت. از سوی دیگر، شرایط اقتصادی حاکم برجامعه، امکان هرگونه افزایش قیمت را به صفر رسانده و به نظر می رسد که موضوع تراز تولید و مصرف بنزین جز با اقدام های غیرقیمتی مانند بهینه سازی مصرف سوخت، توسعه حمل ونقل عمومی و بویژه سرمایه گذاری در زیرساخت های پالایشی، تدبیر دیگری ندارد. بر اساس تازه ترین آمار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، میانگین مصرف بنزین در نوروز امسال (اول تا 15 فروردین ماه) 119.8 میلیون لیتر بوده که این مقدار در مقایسه با مدت مشابه پارسال( 112.9 میلیون لیتر) با اختلاف 6.9 میلیون لیتر معادل 6.1 درصد افزایش داشته است. بر پایه این گزارش، روز چهارشنبه (15 فروردین ماه) 109.1 میلیون لیتر بنزین در کشور توزیع شد که این عدد در مقایسه با مدت مشابه پارسال با 103.5 میلیون لیتر، 5.4 درصد افزایش را نشان می دهد. میانگین افزایش حدود 6 درصدی مصرف بنزین که در سال های اخیر روند صعودی به خود گرفته است، دولت و مجلس را بر آن داشته تا برای ساماندهی حوزه مصرف سوخت، سیاستگذاری های جامعی را اتخاذ کنند.
مجلس شورای اسلامی بر اساس قانون بودجه سال 1402، وزارت نفت را ملکف ساخته تا از این پس، مالکان وسایل نقلیه برای سوخت گیری ملزم به استفاده از کارت سوخت شخصی باشند و حتی الامکان کارت سوخت جایگاه ها در مواقع ضروری در دسترس عموم قرار داده شود؛ البته این تکلیف قانونی در بودجه سال 1403 نیز قید شده و وزارت نفت باید با اعمال محدودیت برای کارت سوخت جایگاه داران، به اصلاح فرایند عرضه این فراورده راهبردی کمک کند تا ضمن بهبود نظام توزیع بنزین و نفت گاز، در کاهش قاچاق سوخت نیز اثربخشی لازم را نیز به همراه داشته باشد. به این منظور شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، افزون بر توصیه به مدیریت صحیح و مصرف بهینه سوخت، بر لزوم همراه داشتن کارت سوخت شخصی هنگام مراجعه به جایگاه های عرضه سوخت تاکید کرده است.
جواد اوجی، وزیر نفت در تازه ترین اظهارات خود درباره الزام مجلس شورای اسلامی مبنی بر استفاده از کارت سوخت شخصی برای انجام عملیات سوخت گیری تاکید و عنوان کرد: در قانون بودجه امسال، قانونگذار وزارت نفت را مکلف کرده ۹۵ درصد عملیات سوخت گیری با کارت سوخت شخصی انجام شود.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه ممکن بود مردم در تعطیلات نوروز آمادگی لازم را نداشته باشند و کارت سوخت همراهشان نباشد، دستور دادیم در این دو هفته کارت سوخت جایگاه در اختیار مردم قرار گیرد؛ اما در هفته های آینده و همسو با مدیریت مصرف بنزین و حسب تکلیفی که قانونگذار به ما محول کرده است، سوخت گیری باید با کارت شخصی انجام شود، از این رو خواهش می کنم مردم با کارت سوخت شخصی سوخت گیری کنند؛ زیرا در مدیریت مصرف سوخت مؤثر است.
وزیر نفت، مدیریت مصرف سوخت از طریق استفاده از کارت های سوخت شخصی را وظیفه این ارگان دانست و با بیان اینکه بزودی عملیات سوخت گیری با کارت سوخت شخصی انجام خواهد شد، گفت: یکی از راه های مهار مصرف بنزین، استفاده از کارت سوخت شخصی خودروهاست و با آمادگی لازم در آینده، فرایند سوخت گیری تنها با کارت های سوخت شخصی انجام می شود. این مسأله، ارتباطی به افزایش قیمت بنزین ندارد و ما در حال استفاده از روش های غیرقیمتی برای مدیریت مصرف بنزین هستیم.
وزیر نفت از کاهش زمان صدور کارت سوخت از یک ماه به دو تا یک هفته خبر داد و بیان کرد: هموطنانی که کارت سوختشان مفقود شده یا مشکل دارند، می توانند زودتر کارت خود را دریافت کنند.
در این باره، علی اکبر عرب عامری، مدیرعملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران که تنها دستگاه متولی اجرای طرح ساماندهی کارت های سوخت جایگاه هاست، نیز در آخرین اظهارات خود تاکید کرد: در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ شرکت پخش فراورده های نفتی ملزم شده بود که ۹۰ درصد توزیع بنزین را از طریق کارت سوخت شخصی انجام دهد که این الزام، امسال به حداقل ۹۵ درصد رسیده و لازم است مردم استفاده از کارت سوخت شخصی را در اولویت قرار دهند.
وی با اشاره به اینکه کارت آزاد برای مصارف اضطراری درجایگاه ها موجود است، بیان کرد: هم اکنون تعدادی کارت آزاد در جایگاه ها با توجه به تعداد نازل های هر جایگاه موجود است تا افرادی که سهمیه آنها به اتمام رسیده یا نوپلاک هستند، از آن برداشت کنند که سقف برداشت این کارت ها با توجه به میانگین سوختگیری خودروها در کشور (۳۰ تا ۳۵ لیتر) ۴۰ لیتر است.
با این اوصاف، همانطور که وزیر نفت نیز تاکید کرده است، ساماندهی کارت سوخت جایگاه داران به هیچ عنوان تغییر در سهمیه بندی یا تغییر قیمت را به دنبال ندارد.
رضا نواز، سخنگوی صنف جایگاه داران سوخت کشور نیز در این باره به خبرنگار «مشعل» گفت: هر کارت در جایگاه های سوخت سقف برداشت روزانه دارد و جایگاه داران نمی توانند فقط با کارت های خود به مردم سوخت تحویل دهند. همچنین مردم اطلاع داشته باشند که این کارت ها روزانه شارژ می شود و درخواست ما هم از مردم این است که حتما کارت سوخت خود را همراه داشته باشند و برای سوخت گیری وسیله نقلیه خود از آن استفاده کنند.
وی در خصوص محدودیت استفاده از کارت آزاد جایگاه ها هم گفت: اجرای طرح ساماندهی کارت های سوخت شخصی که از سال گذشته به طور جدی در دستور کار مجلس و دولت قرار گرفته، مزیت هایی از نظر حل ناترازی تولید و مصرف بنزین به همراه خواهد داشت. زمانی که مردم با کارت سوخت شخصی سوخت گیری کنند، امکان رصد و پایش میزان مصرف و متعاقبا مدیریت توزیع به تفکیک شهرها و استان ها بویژه در زمان های اوج مصرف فراهم می شود، همچنین تا حدود زیادی، اطمینان حاصل می شود که سوخت به مصرف کننده واقعی می رسد؛ البته این اقدام مزیت دیگری هم دارد، اینکه وقتی سوخت گیری با کارت شخصی انجام می شود، امکان رهگیری سوختگیری و ادعای تخلف قابل بررسی است.
سخنگوی صنف جایگاه داران سوخت کشور افزود: تا پیش از شروع سال جدید و ایام نوروز در اغلب جایگاه ها بجز کلانشهرها و مکان های پرتردد، تنها یک کارت سوخت آزاد در جایگاه ها وجود داشت. با این اوصاف، جایگاه های عرضه سوخت تابع قوانین هستند؛ اما سختی های زیادی را در مواجهه با پرسش ها و درخواست های مردم متحمل می شوند؛ چرا که مردم به طور مستقیم با کارکنان جایگاه ها صحبت و سوال هایشان را مطرح می کنند؛ هرچند ما وظیفه ای نداریم؛ اما بر حسب رسالت اجتماعی، درخواست مردم را در کنار تقاضاها و مشکلات مالکان و کارکنان جایگاه ها به مسؤولان منتقل می کنیم و درصورتی که ابزار لازم را در اختیار داشته باشیم، می توانیم در اجرای قانون بهتر کمک کنیم.
سخنگوی انجمن صنفی جایگاه های سوخت کشور با بیان اینکه تعامل خوبی بین شرکت پخش فراورده های نفتی ایران و مجموعه صنفی جایگاه داران وجود دارد، عنوان کرد: شخصی سازی کارت سوخت و استفاده از آن برای سوخت گیری، قانون مصوب مجلس بوده و لازم است که هماهنگی ها بیشتر شود؛ این برنامه باید با تدابیر خاص و اصولی و با هماهنگی 100 درصدی انجام شود تا اجرای آن به موفقیت بینجامد.
نواز تصریح کرد: خوشبختانه همکاری هموطنان ما در اجرای طرح ساماندهی کارت های سوخت بسیار بالا بود؛ هرچند در مقاطعی، استفاده مردم از کارت سوخت شخصی در سوخت گیری آزاد بسیار افزایش داشت و حتی به ۵۰ درصد هم نزدیک شد؛ اما با همکاری و همراهی مردم توانستیم دوباره به الزام های ایجاد شده برای استفاده از کارت سوخت شخصی، پایبند باشیم.
وی به ضرورت کاهش زمان صدور کارت سوخت از سوی دولت اشاره کرد و یادآور شد: در این بین، زمان صدور کارت سوخت جدید و المثنی نیز مهم است. اگر از مردم خواسته می شود که از کارت سوخت خود استفاده کنند، لازم است زمان رساندن کارت به دست مردم نیز کوتاه تر شود.
از سوی دیگر؛ طرح کدینگ به منظور صیانت از سرمایه های ملی و جلوگیری از عرضه خارج از شبکه سوخت، همچنین پیشگیری از ورود کارت های مهاجر، هم اکنون در چهار منطقه کرمان، هرمزگان (جنوب شرقی)، زاهدان و چابهار اجرایی شده است. با اجرای این طرح در این مناطق، فقط خودروهایی که دارای شماره پلاک یا آدرس این شهرها باشند، مجاز به سوخت گیری در جایگاه های سوخت هستند و دیگر خودروها از جمله خودروهای مهمان و فاقد کارت، باید در جایگاه های منتخب سوخت گیری کنند.
سخنگوی انجمن صنفی جایگاه های سوخت کشور درباره اجرای طرح ساماندهی کارت سوخت در مناطقی که طرح کدینگ در آنها اعمال می شود نیز عنوان کرد: طرح کدینگ، تنها در چند شهر و استان کشور اجرایی می شود.
روند مصرف نامتعارف بنزین به طور فزاینده ای در جریان است تا لزوم جذب راهکارهای لازم برای کنترل تقاضا را به نوعی در کانون توجه فعالان عرصه انرژی کشور قرار دهد. اکنون تمامی راهکارها برای شناسایی چالش ها و مشکلات مصرف بی رویه انرژی به کار گرفته شده و به دنبال راه چاره ای برای کاهش این میزان مصرف هستند.
هرچند جمع آوری کارت سوخت مجاری عرضه با هدف بهبود نظام مند عرضه بنزین عنوان شده است؛ اما به مراتب تاثیر قابل توجهی بر تقاضای شخصی که بخش عمده ای از مصرف را تشکیل می دهد، خواهد داشت.
شرایط حال حاضر مصرف نامتعارف بنزین به گونه ای شده است که مسؤولان با اجرای طرح های مختلف، درصدد جبران بخشی از مصرف بی رویه انرژی برآمده اند.
از سوی دیگر، تغییری در سهمیه بندی، قیمت یا وضعیت کلی تحویل سوخت ایجاد نشده؛ بلکه تعداد کارت های جایگاه داران کاهش یافته است.
مجلس و دولت تأکید دارند که قرار نیست قیمت بنزین و گازوییل تغییر کند و حتی قرار هم نیست که سهمیه سوخت خودروها کم شود و این امیدواری وجود دارد که با جمع آوری کارت های سوخت و عرضه بنزین به کارت های شخصی افراد دارای خودرو، بتوان تاحدودی از قاچاق سوخت جلوگیری کرد.
پیش بینی های زیست محیطی صنعت پتروشیمی برای ادامه حضور در بازارهای جهانی
مشعل خاموشی مشعل های روشن در صنعت نفت با همکاری پتروشیمی ها، اهداف بلندمدت زیادی دارد؛ اهدافی که افزون بر کاهش و به صفر رساندن خام سوزی، صنعت نفت و گاز و پتروشیمی را به سمت پاکی بیشتر و کاهش بیشتر خسارات به محیط زیست سوق می دهد. مدیریت کربن، یکی از مهم ترین دستاوردهای خاموشی مشعل های روشن در صنعت نفت است که پتروشیمی ها سهمی قابل توجهی در آن دارند و توانسته اند این پروژه مهم و راهبردی را بخوبی مدیریت و اجرایی کنند.
امروز بخش قابل توجهی از مشعل های روشن در مناطق جنوبی و غرب کشور خاموش و به خوراک مورد نیاز پتروشیمی ها و پتروپالایشگاه های کشور تبدیل و یا به شبکه سراسری گاز تزریق می شود. نکته قابل توجه هم این است که این روند با شیب قابل قبولی ادامه دارد و همسو با سیاست های کلان وزارت نفت، موضوع مدیریت کربن و کاهش آن نیز متناسب با استانداردهای جهانی پیش می رود.
چرخه ای که پتروشیمی ها برای خاموش سازی مشعل ها (نوفلرینگ) شروع کرده اند، در قدم اول بیشترین مزیت را برای خودشان دارد و به همین دلیل است که پروژه های جمع آوری گازهای مشعل با حمایت وزارت نفت در دو، سه سال اخیر با قوت بیشتری ادامه پیدا کرده است. نمونه موفق و قابل توجه در این مسیر هم پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس است که گازهای همراه نفت موجود در منطقه گچساران را جمع آوری و به عنوان خوراک استفاده می کند. علاوه بر این موارد، با افتتاح و بهره برداری از 3100 NGL و 3200 NGL نیز همین فرایند انجام و حدود ۲۰ میلیون مترمکعب هم از محل این دو پروژه، تأمین و از سوختن بخش دیگری از گازها جلوگیری می شود.
می توان گفت که با اجرای پروژه های جمع آوری گازهای مشعل، هم پتروشیمی ها به جای خرید گاز در رقابت با بخش نیروگاهی و مصارف خانگی، خوراکشان را به شکل راحت تری تأمین می کنند و هم آرزوی دیرینه صنعت نفت، یعنی جلوگیری از سوخت گازهای همراه و جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی اجرایی می شود. در این مورد، باید به یکی از الزامات بین المللی برای شرکت های بزرگ صادرکننده محصولات نفتی، یعنی کاهش انتشار کربن اشاره کرد. ایران به عنوان یکی از دارندگان منابع غنی و نفت و گاز در کنار برنامه ریزی برای دوره گذار انرژی و جایگزینی سوخت های فسیلی در کشورهای مصرف کننده، باید به دنبال گزینه هایی مثل صادرات گاز بویژه ال ان جی، توسعه فناوری جمع آوری گازهای همراه و استفاده و ذخیره سازی کربن (CCUS)، تولید و صادرات هیدروژن و سوخت های زیستی و توسعه فناوری های دیجیتال برود.
در همین خصوص، سازمان های بین المللی، الزامات زیست محیطی و فنی را برای کشورهای صادرکننده و مصرف کننده سوخت های فسیلی اعلام کرده اند که موضوع مدیریت کربن، یکی از اصلی ترین آنهاست. با وجود این الزامات، شرکت های پتروشیمی از سال ها قبل در مسیر خاموشی مشعل های داخلی خود و مشارکت در خاموشی مشعل های میادین نفتی و استفاده از آنها به عنوان خوراک پایدار حرکت کرده اند، ضمن اینکه باید یادآور شد که شرکت های پتروشیمی مثل بسیاری از صنایع از نگاه سازمان محیط زیست، صنایعی آلاینده محسوب می شوند و سالانه باید عوارضی را پرداخت کنند. می توان گفت که اگرچه شرکت های پتروشیمی در سال های اخیر، همواره به عنوان صنایع سبز انتخاب شده اند؛ اما الزامات محیط زیستی سختگیرانه ادامه دارد.
شرکت های پتروشیمی در سال های اخیر، بویژه در دوره تحریم های اقتصادی به شکلی مستقیم اقدام به فروش محصولات پتروشیمیایی کرده اند. کشتی های تجاری که شرکت ها برای صادرات محصولات خود در نظر می گیرند، باید الزاماتی را رعایت کنند که در بازارهای بین المللی هر روز جدی تر و دقیق تر می شود. یکی از این الزامات، موضوع حمل ونقل دریایی بدون کربن است. این موضوع در آینده صادرات محصولات، قیمت تمام شده آنها و قیمت انتقال و حمل محصولات پتروشیمی تاثیر زیادی دارد. بر اساس آخرین سیاست ها هزینه سوخت فسیلی کشتی ها تا سال ۲۰۳۰ دو برابر و قیمت هر تن کربن بیش از ۱۰۰ دلار در سال ۲۰۳۵ و ۴۰۰ دلار در سال ۲۰۵۰ برآورد شده است.
اتحادیه اروپا، نظام تجارت انتشار گازهای گلخانه ای خود را برای پوشش انتشار کربن بخش حمل ونقل دریایی از سال جاری میلادی گسترش داده و از سال ۲۰۲۵ شدت گازهای گلخانه ای سوخت های نفتی مورد استفاده در تجارت Eurelated را از طریق مقررات سوخت دریانوردی (Maritime FuelEU) تشدید می کند.
همچنین آنکتاد (کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل) در بررسی حمل ونقل دریایی ۲۰۲۳ خود که پیش از روز جهانی دریانوردی (۲۸ سپتامبر)آن را منتشر کرد، خواستار انتقال عادلانه و منصفانه جامعه بندری و دریایی جهان به سمت صنعت کشتیرانی بدون کربن شده است. علاوه بر این رویداد، در کنفرانس آب و هوای سازمان ملل (COP28) هم که نوامبر سال میلادی گذشته در دبی برگزار شد، موضوع حرکت به سمت استفاده از سوخت های پاک تر در صنعت حمل ونقل دریایی، مورد تاکید قرار گرفت. در نتیجه این رویکردهای جهانی باید تاکید کرد که صنعت پتروشیمی ایران، ضرورت های مرتبط با کاهش انتشار کربن و حرکت به سمت مدیریت این ماده را بخوبی درک و اقدامات لازم را در مسیر مدیریت کربن در ابعاد مختلف آن آغاز کرده است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی از ابتدای دولت سیزدهم، راهبرد جمع آوری گازهای همراه مشعل و مدیریت کربن را مورد توجه قرار داده و با جمع آوری گازهای همراه مشعل در گچساران، مارون، مسجدسلیمان و شرق کارون تا حد زیادی علاوه بر صیانت از محیط زیست، بخشی از خوراک مورد نیاز مجتمع های پتروشیمی را برای تکمیل زنجیره ارزش تامین کرده است. از آنجا که روند خاموشی گازهای مشعل با همکاری هلدینگ های پتروشیمی ادامه دارد، می توان گفت که روند کاهش انتشار کربن و حرکت به سمت مدیریت این ماده در صنعت پتروشیمی مسیر خوبی را پیدا کرده است.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی پیش تر اعلام کرده بود که صنعت پتروشیمی، به عنوان صنعتی سازگار با محیط زیست، اقدام های مختلفی را با هدف صیانت از محیط زیست، بویژه در مدیریت کربن اجرایی کرده و در دستور کار دارد.
او تاکید کرده بود که تمام طرح ها و مجتمع های پتروشیمی با محوریت مدیریت اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی، باید برای مدیریت کربن در صنعت پتروشیمی همکاری کنند.
چندی قبل داوود عمادی، مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از برنامه ریزی و ارائه راهکارهای نوین برای کاهش انتشار کربن در مجتمع های پتروشیمی خبر داد و گفت: روش ها و راهکارهای نوین مدیریت کربن سبب خواهد شد تا روند انتشار آلاینده ها در صنعت پتروشیمی کاهش یابد و دستاوردهای پروژه مدیریت استراتژیک کربن در صنعت پتروشیمی که در مدیریت اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی با مشاوره پژوهشگاه صنعت نفت اجرا شده، تاکنون نتایج خوبی را در پی داشته است. عمادی تاکید کرد که رژیم های حقوقی تغییر اقلیم در دنیا هر سال بر محدودیت صادرات یا پرداخت مالیات سنگین برای محصولات پرکربن اضافه می کنند و در صورت انجام نشدن اقدام هایی برای کاهش ردپای کربن، اقتصاد صنایع نفت و پتروشیمی با تهدیدی جدی مواجه خواهد شد.
بر اساس این گزارش، از آنجا که اقتصاد کشور متکی بر درآمدهای نفت، گاز و پتروشیمی است، این مهم ایجاب می کند به تغییرات شرایط اقلیم و تغییر قوانین در این حوزه، حساس تر باشیم. مواردی مثل توسعه انرژی های تجدیدپذیر، افزایش کارایی انرژی و توسعه منابع بی کربن نظیر هیدروژن در آینده بازار انرژی تاثیر زیادی دارد.
در همین شرایط پیش بینی می شود که درآمدهای صادراتی محصولات پتروشیمی به واسطه افت رقابت پذیری و حاشیه سود محصولات صادراتی آن به دلیل اخذ مالیات کربن کاهش یابد. به همین دلیل هم بوده که پروژه «تدوین برنامه استراتژیک مدیریت کربن» در شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سال 1400 از سوی مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت ملی صنایع پتروشیمی تعریف شده و هم اکنون نیز اجرا می شود.
در این پروژه، میزان انتشار گازهای گلخانه ای صنعت پتروشیمی در حال حاضر محاسبه می شود و به شکل همزمان صحت و دقت آن و پیش بینی روند انتشار آن در سال های آتی بر اثر برنامه های توسعه این صنعت مورد ارزیابی قرار می گیرد.
همچنین مواردی مثل میزان کاهش انتشار قابل دستیابی و روش های اجرای آن، تعیین هزینه حاشیه ای اقدامات کاهش انتشار کربن، پیش بینی وضعیت اقلیمی مناطق پتروشیمی در سال های آتی و شناسایی و برنامه ریزی برای کاهش آسیب های تغییرات اقلیمی و استفاده از فرصت های بین المللی برای اجرای اقدامات کاهش انتشار و سازگاری نیز در این پروژه مورد بررسی قرار می گیرد.
شرکت ملی نفت ایران
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همسو با مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت، در تکمیل سد سرپری شهرستان کهگیلویه و بویراحمد مشارکت کرد تا افزون بر احیای حیات در اراضی کشاورزی، این منطقه شاهد کمبود آب در روزهای پرمصرف نباشد.
کهگیلویه و بویراحمد یکی از استان های نفت خیز کشور است که بنا به گزارش ها، با دارا بودن بیش از ۱۱ میلیارد مترمکعب بارش سالانه و ۸.۵ میلیارد مترمکعب رواناب، آن چنان که باید تاکنون زیرساخت های لازم برای استفاده از این ثروت خدادادی نصیب ساکنانش نشده است و ماه هایی که بیشترین مصرف آب آشامیدنی، صنعت و کشاورزی وجود دارد، با کمبود آب دست و پنجه نرم می کنند.
بر همین اساس مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی در مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران، برابر تعهدهای اجتماعی آبفای خود، با اعتبار ۴۰۰ میلیارد ریال، اقدام به کمک به تکمیل سد سرپری شهرستان کهگیلویه استان کهگیلویه و بویراحمد کرد.این پروژه از تکالیف مسئولیت های اجتماعی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی در مناطق نفت خیز در استان کهگیلویه و بویراحمد به شمار می آید که در کنار بیش از ۱۵۰ طرح دیگر در سال ۱۴۰۲ تکمیل شده است. کلنگ سد سرپری با هدف آبیاری ۴۵۰ هکتار از زمین های کشاورزی، کنترل سیلاب رودخانه بیمنجگان، فراهم کردن امکانات تفریحی و گردشگری و رونق اقتصادی و اشتغال زایی در منطقه کهگیلویه زده شده است که روند اجرایی آن در دولت سیزدهم شتاب گرفت.
سد سرپری با ظرفیت ۳ میلیون مترمکعب، ارتفاع ۲۷ متر، طول تاج ۲۳۴ متر، تراز نرمال آب ۷۵۲ و امکان تأمین آب ۴۵۰ هکتار زمین کشاورزی، مهم ترین پروژه عام المنفعه در استان کهگیلویه و بویراحمد به شمار می رود.
موقعیت جغرافیایی طرح سد مخزنی سرپری در کیلومتر ۳ جاده دهدشت - بهبهان در جنوب غربی شهرستان دهدشت و در مسیل رودخانه بیمنجگان بین دو روستای سرپری و دره لوک قرار دارد. مسیر دسترسی به این محور تا روستای سرپری در مسیر جاده بهبهان دهدشت به صورت آسفالت است.
سد سرپری، علاوه بر فراهم کردن آب مزارع کشاورزی، فرصتی مناسب برای ایجاد یک منطقه تفریحی و گردشگری برای شهروندان و کمک به رونق اشتغال است که بنا بر برآوردها برای ۷۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۸۰۰ نفر غیرمستقیم اشتغال زا خواهد بود.
وزارت نفت
برای نخستین بار دو طرح پیشنهادی سرمایه گذاری در بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست در بخش گاز طبیعی تصویب شد. این دو طرح به نام های «ارتقای بهره وری در صنعت آجر با جایگزینی کوره های هوفمن با تونلی» و «استفاده از حرارت اتلافی ژنراتور گازسوز به منظور تأمین آب گرم شهرک مسکونی فرهنگیان» با پیگیری های معاونت برنامه ریزی وزارت نفت از سوی کمیسیون صرفه جویی انرژی (زیر نظر شورای عالی انرژی کشور)، تصویب و از طرف داود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ شد. مقدار صرفه جویی گاز طبیعی در پروژه «ارتقای بهره وری در صنعت آجر با جایگزینی کوره های «هوفمن» با تونلی برابر ۷۱۲.۱۵ میلیون مترمکعب طی ۶ سال و در پروژه استفاده از حرارت اتلافی ژنراتور گازسوز به منظور تأمین آب گرم شهرک مسکونی فرهنگیان برابر ۳۶.۲۴ میلیون مترمکعب طی ۶ سال و ۶ ماه است.
نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از انجام موفقیت آمیز ۲ هزار و ۲۰۰ کیلومتر توپکرانی در سال گذشته خبر داد.
غلامرضا کمالی گفت: سال گذشته ۲ هزار و ۲۰۰ کیلومتر توپکرانی در خطوط لوله انتقال نفت و گاز از سایز ۴ تا ۵۲ اینچ در شرکت نفت و گاز گچساران انجام شده است.
او افزود: با انجام پروژه توپکرانی، حدود ۱۴۲ مورد توزیع مواد ضدخورندگی توأم با گازوئیل معادل ۳۶۷ هزار و ۱۶۰ لیتر در مخازن تزریق شد تا از خوردگی خطوط لوله جلوگیری شود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران با اشاره به اینکه تعداد ۱۷۵مورد عملیات توپکرانی در این شرکت انجام شده است، افزود: با توجه به کوهستانی و سخت گذر بودن چهار استان کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، فارس و بوشهر، بازدیدها در برخی مواقع به علت فوریت با بالگرد انجام شده است.
توپکرانی عملیات عبور دادن شیئ خارجی (توپک) با فرآیندی خاص از خطوط انتقال نفت و گاز با هدف تمیز کردن شریان های انتقال از رسوبات ایجادشده است و خارج ساختن مایعات، اندازه گیری قطر درونی خطوط لوله، پوشش دادن جدار لوله با مواد ضدخوردگی و بررسی درونی خطوط انجام می شود.
کمالی همچنین از برداشت بیش از ۷۵۰ هزار بشکه نفت خام در سال ۱۴۰۲ با استفاده از دستگاه های تفکیک گر سیار (MOS) و فرآورش سیار (MOT) در این شرکت خبر داد.
او گفت: پارسال ۹۷ مخزن تحت فشار درون واحدی و سرچاهی، ۷۹دستگاه تجهیزات فرآیندی شامل ۲۲ دستگاه ذخیره، خشک کننده و مولد هوا، ۳۶ دستگاه الکتروموتور، ترانسفورمر و رله حفاظتی، ۱۶ تلمبه نفت، آب صنعتی و آب زائد تزریقی، سه دستگاه دیزل ژنراتور آتش نشانی و دو دستگاه توربین گازی تعمیر اساسی شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با بیان اینکه پارسال همچنین ۲۴۵ مورد تعمیر، ایمن سازی و توپکرانی خطوط لوله نفت و گاز و بیش از ۲ هزار مورد تعمیر، تعویض، تنظیم و نصب شیرآلات فرآیندی در تأسیسات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران انجام شده است، افزود: در بعضی از این تأسیسات، الکترونیکی کردن تجهیزات ثبت کننده و کنترلی نیز انجام شده است.
وی با اشاره به انجام ۲۹۱ مورد نصب یا تعویض صفحه کاهنده خطوط لوله نفت و گاز (صفحاتی که حرکت سیال در خطوط لوله را تسهیل می کنند) و ۱۸۲ رفع نشتی و پاکسازی محیط در تأسیسات گفت: انجام این عملیات در طولانی ترین و وسیع ترین مخازن هیدروکربوری از جنوب تا غرب کشور نشان از روحیه جهادی کارکنان این شرکت دارد.
نفت و گاز آغاجاری
مدیرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاری از اجرای ۸۰ پروژه فنی، عملیاتی و خدماتی از محل منابع جاری این شرکت به ارزش بیش از ۵ هزار میلیارد ریال در سال ۱۴۰۲ خبر داد.
جواد تقی زاده در نخستین نشست بررسی پروژه های فنی و ساختمانی این شرکت در سال ۱۴۰۳ گفت: همسو با سیاست های دولت و رویکردهای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در دولت سیزدهم، ۸۰ پروژه فنی، عملیاتی و خدماتی با ارزش بیش از ۵ هزار میلیارد ریال در این شرکت در سال ۱۴۰۲ انجام شد.
وی افزود: رفع چالش های عملیاتی و خدماتی با استفاده از منابع مالی جاری از برنامه های مهم این شرکت در سال پیش بود که با تلاش همکاران در مدیریت خدمات و عملیات بیش از ۸۰ پروژه تعریف و اجرایی شد که ۱۳ درصد آن در حوزه عملیات، ۵۵ درصد در حوزه خدمات و ۳۲ درصد در حوزه مهندسی و ساختمان بود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاری اظهار کرد: اجرای این پروژه ها با اولویت رفع مشکل های ابنیه تأسیسات عملیاتی و پروژه های خدماتی در دستور کار قرار گرفت که تاکنون ۲۴ پروژه تکمیل شده است، ۱۵ پروژه بالای ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و مابقی در حال اجراست که امسال به بهره برداری می رسد.
تقی زاده مهم ترین پروژه های در دست اقدام شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری را احداث کارخانه آسفالت برای نخستین بار در سطح شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب دانست و ادامه داد: ایمن سازی و تعمیر جاده های دسترسی به تأسیسات عملیاتی، اجرای شبکه جدید توزیع آب به منازل سازمانی، تکمیل لوله کشی داخلی گاز منازل سازمانی، پروژه احداث پیست دوچرخه سواری ویژه بانوان و بازسازی استخر شماره یک این شرکت بعد از حدود ۳۰ سال از دیگر پروژه های این شرکت بوده است.وی با اشاره به پروژه های تازه شرکت نفت و گاز آغاجاری در سال ۱۴۰۳ گفت: با توجه به بافت فرسوده منازل سازمانی این شرکت یکی از پروژه های مهم احداث ۴۸ باب از منازل فرسوده با نقشه جدید بود که عملیات اجرایی آن آغاز شده است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاری گفت: همسو با خدمات عام المنفعه افزون بر ۸۰ پروژه یادشده، پروژه های دیگری در این شرکت درحال اجراست که بر اساس برنامه ریزی انجام شده بخش قابل توجهی از آن شامل احداث سوله مربوط به خانه بازی کودکان، احداث زمین چمن مصنوعی و فوتبال ساحلی احداث نهالستان، تکمیل تونل بین شهری امیدیه به میانکوه و پروژه مهم تکمیل جاده امیدیه به جایزان امسال به بهره برداری می رسد.
پالایشگاه نفت تهران
رئیس هیئت مدیره پالایشگاه نفت تهران از سرمایه گذاری حدود ۳۰۰میلیون دلاری پالایشگاه نفت تهران برای احداث نیروگاه خورشیدی ۵۰۰ مگاواتی و پیشرفت خیره کننده طرح بنزین سازی این پالایشگاه در ماه های اخیر خبر داد.
وحید عبیری در آیین تکریم و معارفه مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران که با حضور جمعی از مقام های محلی و کارکنان این شرکت برگزار شد، گفت: نیروگاه اتمی بوشهر نیز یک هزار مگاوات ظرفیت دارد، اما نیروگاه خورشیدی پالایشگاه نفت تهران ۵۰۰ مگاوات ظرفیت دارد که نشان دهنده عظمت این نیروگاه است.
وی مقدار سرمایه گذاری در این پروژه را ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار اعلام کرد و افزود: این سرمایه گذاری می تواند تا حدودی وابستگی ما را به قیمت های جهانی نفت کمرنگ کند و از این نوسان ها تأثیر کمتری بگیریم. رئیس هیئت مدیره پالایشگاه تهران با اشاره به اینکه صنعت پالایش نفت در ۱۰، ۱۵ سال آینده با رشد خودروهای برقی در جهان متحول خواهد شد و سرعت استفاده از انرژی های خورشیدی به عنوان انرژی های تجدیدپذیر افزایش خواهد یافت، تأکید کرد: در این مسیر پالایشگاه های ما باید تحولات جدید را بپذیرند و با توجه به منابع عظیم نفت و گاز، به سمت متنوع سازی سبد انرژی و فعال کردن زنجیره ارزش گام بردارند.
عبیری تصریح کرد: این مهم در سند راهبردی پالایشگاه تهران دیده شده است و در ماه های اخیر سعی کردیم در پالایشگاه تهران متناسب با این هدف راهبردی، تصمیم هایی جدید اتخاذ کنیم که برنده شدن در مناقصه احداث نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی خورشیدی اخیر، یکی از این اقدام ها در این مسیر بوده است.
وی گفت: سال هاست که استکبار جهانی کشورها را در مقابل یک دوراهی قرار داده است که یا باید تسلیم شوید یا اینکه قوی شوید و به عنوان کشوری مستقل به حیات خود ادامه دهید که با افتخار کشورمان راه دوم را انتخاب کرده است.
رئیس هیئت مدیره پالایشگاه تهران افزود: یکی دیگر از اقدام های توسعه ای ما که به همت کمیته سرمایه گذاری شرکت انجام شد، حضور در مزایده بورس برای خرید پتروشیمی شازند بود که با تغییر قیمت و فرمول جدید قیمت گذاری (مبنا قرار دادن نرخ تابلو) که از اقدام های مثبت وزارت اقتصاد بود، توانستیم پتروشیمی شازند را به مجموعه پالایشگاه تهران اضافه کنیم و گام بزرگی برای پتروپالایشی شدن پالایشگاه تهران برداریم که حیات این پالایشگاه را در سال های آینده تضمین خواهد کرد. عبیری گفت: هم اکنون محصولاتی داریم که با ارزش افزوده کمتر به فروش می رسانیم و از همین امروز می توانیم بخشی از محصولات را به پتروشیمی شازند عرضه و ایجاد ارزش افزوده کنیم. وی افزود: سال گذشته به دلیل اختلاف نظرهایی که در هیئت مدیره وجود داشت، روند پیشرفت پروژه ها با کندی روبه رو شده بود که خوشبختانه با تغییر ترکیب، پروژه های توسعه ای دوباره در مسیر اصلی خود قرار گرفت و در بهمن ماه و اسفندماه سال گذشته، در پروژه بنزین سازی (CCR) حدود ۳ و ۳.۵ درصد پیشرفت داشتیم که این پیشرفت پیش از این به کمتر از یک درصد در ماه رسیده بود.
رئیس هیئت مدیره پالایشگاه نفت تهران تأکید کرد: با اجرای پروژه تصفیه پساب که از پروژه های اصلی ما به شمار می آید و در ماه های اخیر پیشرفت مطلوبی داشته است، مقدار مصرف آب تهران یک ونیم درصد کاهش می یابد؛ در پروژه تولید هگزان که یکی از بزرگ ترین برج های پالایشگاهی در آن نصب شد در مسیر خود قرار گرفته است.
عبیری تصریح کرد: پروژه ارتقای نفت کوره (Feul oil upgrading) نیز از مهم ترین پروژه های توسعه ای محیط زیستی این پالایشگاه است که امیدواریم طبق تکالیف قانونی هرچه زودتر کلنگ آن را به زمین بزنیم. وی از زحمات ارزشمند 4 ساله حامد آرمان فر در طول تصدی مدیرعاملی پالایشگاه تهران قدردانی و برای محسن ایران زاد، مدیرعامل جدید پالایشگاه تهران آرزوی موفقیت کرد.
نفت و گاز مارون
سرپرست مدیریت امور فنی شرکت نفت و گاز مارون با بیان اینکه این شرکت پیشتاز دستاوردهای فنی «بار اول» است، گفت: آنچه تحقق یافته به منظور دستیابی به جهش و پایداری تولید است.
رضا رضایی، بومی سازی دانش فنی طراحی و ساخت نمک گیر برقی DC با ظرفیت ۱۰ هزار بشکه در روز، طراحی و ساخت (انحصاری) یک دستگاه تفکیک گر سیار نفت (MOS) با ظرفیت ۵ هزار بشکه در روز و راه اندازی (آزمایشی) نمک گیرهای نسل نو با به کارگیری فناوری غشایی با ظرفیت نمک زدایی روزانه ۲۰ هزار بشکه نفت خام را از اقدام هایی برشمرد که برای نخستین بار در سطح شرکت ملی نفت ایران انجام شده است.
وی همکاری کارشناسان امور فنی با بخش بزرگی از ۱۶۲ سازنده و شرکت دانش بنیان داخلی را که با شرکت نفت و گاز مارون همکاری داشته اند، گامی مؤثر در تسهیم دانش فنی سازی سازمان با هدف رفع نیازهای فرآیندی دانست و اظهار کرد: کارکنان مدیریت امور فنی در پیگیری طراحی و ساخت شیرهای اسپری کننده آب برای بهبود حلالیت نمک با هدف کاهش مصرف آب (۴۰ درصد) و انرژی در فرآیند نمک زدایی، طراحی و ساخت پایلوت تصفیه پساب واحدهای نمک زدایی با استفاده از دستگاه دکانتر سانتریفیوژ در مقیاس غیرصنعتی، پیگیری استـفاده مـواد تعـلیق شکن زیستی
(Bio Demulsifier) با هدف حفظ سلامت کارکنان و محافظت از محیط زیست، استفاده از جاذب های نانو و... برای شیرین سازی گازهای ترش با حذف H2S از گاز و نفت، ارائه راهکار به منظور جلوگیری از تشکیل یا رسوب آسفالتین از جمله تهیه حلال مناسب برای تجزیه و حل کردن رسوبات آسفالتین درون ستون چاه، خطوط لوله جریانی و تجهیزات فرآیندی و ارائه راهکارهای افزایش سرعت تبخیر پساب درون حوضچه های تبخیر و تأمین آب صنعتی از بخارات، مشارکت فعال مطالعاتی و نقشی ایده پردازانه داشته اند.
سرپرست مدیریت امور فنی شرکت نفت و گاز مارون افزود: طراحی و ساخت یک دستگاه تله آسفالت برای جداسازی آسفالتین از نفت خام با هدف پایداری تولید و جلوگیری از توقف تولید به دلیل تعمیرات اساسی، راه اندازی (حداقل) یک ردیف از ایستگاه تزریق گاز مارون با هدف ازدیاد برداشت از میدان مارون و طرح های توسعه میدان های کوپال و شادگان با مشارکت سرمایه گذار خارجی در حال انجام است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه تأمین آسایش کارکنان برای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در اولویت قرار دارد، گفت: خدمات غیر صنعتی برای مناطق نفت خیز جنوب اهمیت بسیاری دارد زیرا مسیر تولید در این صنعت از ایجاد اوضاع مطلوب برای کارکنان می گذرد.
علیرضا دانشی در آیین بهره برداری از مهمانسرای شماره ۲ خرم کوشک این شرکت با اشاره به بهره برداری از ١٠٢ پروژه در حوزه تولید در سال گذشته اظهار کرد: این پروژه ها با اولویت بخش های نیمه تمام به قید فوریت و با تمرکز بر اصلاحات انجام شده است.
وی با بیان اینکه تأمین آسایش کارکنان برای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در اولویت قرار دارد، افزود: خدمات غیر صنعتی برای مناطق نفت خیز جنوب اهمیت والایی دارد، زیرا مسیر تولید در این صنعت از ایجاد شرایط مطلوب برای کارکنان می گذرد.
مدیر عامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با تأکید بر اینکه رفاه مناطق نفت خیز جنوب باید در شأن کارکنان آن باشد، گفت: خلأهای موجود در زمینه رفاه کارکنان سبب شد باز تعریف دیگری در این حوزه داشته باشیم و برخی ظرفیت ها را مجدد احیا کنیم.
دانشی با اشاره به افق پیش روی مناطق نفت خیز جنوب اظهار کرد: هدف گذاری سال جاری انجام و با عزم مضاعف برای رسیدن به این اهداف پای کار هستیم.
مهمانسرای ۲۴ اتاقه خرم کوشک با مساحت ۷۸۰ متر مربع و زیربنایی بیش از هزار و ۵۴۰متر مربع در دو طبقه به همت مدیریت عملیات غیرصنعتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از محل پروژه تعمیرات، بازسازی و بهسازی مهمانسراها و اماکن عمومی احداث شد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس
مدیر خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس از انتقال بیش از ۷۷۴ میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی موردنیاز کشور با خطوط لوله منطقه خلیج فارس خبر داد.
محمد نصر در این باره گفت: در مجموع بیش از ۷۷۴ میلیون لیتر فرآورده نفتی در فاصله یکم تا ۱۵ فروردین ماه سال ۱۴۰۳ از طریق خطوط لوله منطقه خلیج فارس انتقال داده شده که شامل ۶۶۱ میلیون لیتر بنزین موتور، ۶۰ میلیون لیتر نفت گاز یورو، ۳۲ میلیون لیتر نفت گاز معمولی و ۲۱ میلیون لیتر نفت سفید بوده است.
وی اظهار کرد: این حجم از فرآورده نفتی با تلاش شبانه روزی کارکنان خدوم منطقه خلیج فارس و از سوی سه مرکز انتقال نفت انجام شد. معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان نیز از انتقال ۴۵۸ میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی با خطوط لوله انتقال نفت این منطقه در نوروز ۱۴۰۳ خبر داد.
نصرت الله میر با اشاره به آمادگی کامل منطقه خوزستان برای انتقال ایمن و پایدار انواع فرآورده نفتی از طریق مراکز انتقال نفت و تأسیسات تابعه افزود: در مجموع ۴۵۸ میلیون لیتر انواع فرآورده شامل بنزین، نفت سفید و نفت گاز به پالایشگاه های کشور ارسال شد.
وی با اشاره به آمادگی کامل همه تجهیزات دوار و فرآیند انتقال روزانه مواد نفتی در مراکز انتقال نفت و تأسیسات تابعه در بازه زمانی یکم تا ۱۵ فروردین ماه امسال گفت: این مقدار شامل ۱۵۰ میلیون لیتر بنزین موتور، ۸ میلیون لیتر نفت سفید و ۳۰۰ میلیون لیتر نفت گاز بوده است که از حوزه استحفاظی منطقه خوزستان ارسال شده است.
معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان یادآور شد: منطقه خوزستان جزو مبادی اصلی ورودی نفت خام و فرآورده شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است که با هزار و ۳۰۰ کیلومتر خطوط لوله با قطر ۶ تا ۳۰ اینچ، فرآیند انتقال ایمن و پایدار مواد نفتی را انجام می دهد.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
شورای برنامه ریزی و تولید گروه اقتصادی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در نخستین نشست سال ۱۴۰۳ تازه ترین وضع تولید در شرکت های اصلی این گروه را بررسی کرد.
عبدالحسین بیات، رئیس هیئت رئیسه این صندوق در نخستین نشست شورای عالی تولید در سال ۱۴۰۳ با اشاره به شعار سال «جهش تولید با مشارکت مردم»، گفت: اولویت در بخش تولید، استفاده بهینه از سرمایه گذاری های انجام شده، با مدنظر قرار دادن شرایط خوراک و مواد اولیه است. وی با یادآوری ماهیت غیردولتی مجموعه گروه اقتصادی صندوق ها، افزود: شرکت های تولیدی گروه اقتصادی صندوق های بازنشستگی وابستگی بودجه ای و مالکیتی به دولت ندارند، از این رو این مجموعه پویا برای حرکت در مسیر جهش تولید با شعار سال همخوانی زیادی دارد.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت اظهار کرد: تولید به دلیل ماهیت ضد تورمی، اثر قابل توجهی بر سیستم های اقتصادی می گذارد و بسیار ارزشمند است، از این رو فرآیند تولید اقتصادی در شرکت های گروه اقتصادی صندوق ها با ساختاری بهینه هدف گذاری شده است.
بیات تصریح کرد: حداکثر ظرفیت بهینه به معنای مقدار تولیدی است که با ظرفیت های نصب شده و فروش متناسب باشد، چون هدف نهایی از تولید در بنگاه های اقتصادی ازجمله صندوق ها، کسب سود اقتصادی است. وی پیگیری و تمرکز بر طرح های در حال اجرا در غرب و جنوب کشور ازجمله الفین کنگان و واحدهای پایین دستی آن و پتروپالایش دهلران را در چارچوب جهش تولید دانست و افزود: انشاء الله با بهره برداری از این طرح های توسعه ای، در بخش مرتبط با صندوق ها، عملاً شعار سال محقق می شود.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت بر ضرورت بررسی میزان تولید در شرکت هایی که صندوق در آن سهامدار است، تأکید کرد و گفت: منطقی است در هر کجا که صندوق سهامی دارد میزان تولید و سود آن را ارزیابی کنیم.
بیات در این نشست، از مدیران عامل نفت جی و نفت سپاهان خواست گزارشی از اقدام های انجام شده در حوزه بازاریابی منطقه ای را تدوین و ارائه کنند و افزود: دیپلماسی اقتصادی کسب وکار رکن جهش تولید است، بنابراین برنامه های بازاریابی و فروش باید متناسب با ویژگی های بازارهای هدف باشد.
وی بودجه ریزی واقع بینانه را با اهمیت دانست و اظهار کرد: شاخص ارزیابی عملکرد و بودجه، پیش بینی شده است، از این رو بنگاه های اقتصادی باید از تغییر بودجه سالانه پرهیز کرده و به جای تغییر صورت مسئله، دلایل احتمالی تحقق نیافتن برنامه و بودجه را آسیب شناسی کنند.
نفت و گاز مسجدسلیمان
سیستم انتقال اطلاعات فرآیندی بر پایه تغییر فرکانس بر بستر خط لوله، برای نخستین بار در صنعت نفت با تکیه بر توان شرکت های دانش بنیان ایرانی و بهره گیری از فناوری های نو روی یکی از چاه های گازی شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان عملیات نصب شد.
سیستم فرکانسی انتقال اطلاعات فرآیندی با هدف افزایش ضریب پایداری انتقال اطلاعات در برابر تهدیدهای محیطی و سرقت کابل ها، افزایش ضریب امنیت ارسال اطلاعات و فرامین کنترلی پس از تحقیق و بررسی از سوی واحد ابزار دقیق اداره نگهداری و تعمیرات مدیریت عملیات نصب و سبب جلوگیری از هدر رفت ۲۰ میلیارد ریال شد.
کارکنان واحد ابزار دقیق اداره نگهداری و تعمیرات برای نصب سیستم فرکانسی انتقال اطلاعات فرآیندی، ضمن طراحی و مونتاژ پنل کنترلی و حفاظتی روی چاه، طراحی و اجرای پنل فرمان در اتاق کنترل مقادیر ترانسمیترها را به صورت آنلاین روی مانیتور نصب شده در اتاق کنترل نمایش دادند و این امکان را فراهم آوردند تا فرامین اپراتور برای کنترل چاه ارسال شود.
همه سامانه های حفاظتی لازم نظیرسیستم ارتینگ وحفاظت الکتریکی در برابر صاعقه لحاظ و اجرا شده است.
مدیرعامل پتروشیمی آریاساسول با اشاره به افزایش ۲۳درصدی درآمد این شرکت نسبت به پارسال گفت: استمرار پایداری تولید و فروش، تولید گریدهای جدید محصولات پلیمری و شناسایی بازارهای تازه صادراتی برای فروش مستقیم در سال ۱۴۰۳ هدف گذاری شده است.
محمدرضا حیدرزاده در مجمع عمومی سالانه و مجمع عمومی فوق العاده آریاساسول با تشریح عملکرد این شرکت در سال ۱۴۰۲ اظهار کرد: این شرکت با دریافت اتان از پتروشیمی پارس و تبدیل آن به اتیلن و تحویل به واحدهای عملیاتی، ظرفیت تولید سالانه ۳۷۵ میلیون تن محصول پلی اتیلن سبک و ۳۷۵ هزار تن پلی اتیلن متوسط و سنگین و ۱۰۰ هزار تن +C۳ (برش سه کربنه و سنگین تر) را فراهم می کند.
وی از تحویل ۱۷۵ هزار تن اتیلن به واحد EB پتروشیمی پارس خبر داد و افزود: مازاد اتیلن تولیدی شرکت به خط لوله اتیلن غرب تزریق یا با کشتی صادر می شود.
مدیرعامل شرکت پلیمر آریاساسول به افزایش تولید شرکت در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: این شرکت با تولید یک میلیون و ۹۶۰ هزار و ۹۵۶ تن محصول در سالی که گذشت، ۱۰ درصد از سال ۱۴۰۱ و ۳ درصد نسبت به رکورد تولید پیشین بیشتر تولید کرده است.
حیدرزاده همچنین با اشاره به فروش چشمگیر پلیمر آریاساسول در سال ۱۴۰۲ ادامه داد: این شرکت با فروش ۳۳۸ هزار و ۸۰۸ میلیارد ریال، رشد ۲۳ درصدی درآمد نسبت به سال ۱۴۰۱ را محقق کرده است.
به گفته او، افزایش ۳۴ درصدی سود ناخالص و ۵ درصدی سود عملیاتی در سال ۱۴۰۲ برای شرکت رقم خورده است.
مدیرعامل شرکت پلیمر آریاساسول در تشریح عملکرد فعالیت های توسعه ای این شرکت تا پایان سال ۱۴۰۲ گفت: پیش بینی شده است واحد پلی اتیلن جدید با ۴۲درصد در پایان شهریور ۱۴۰۴، واحد +C۳ با ۶ درصد در پایان شهریور ۱۴۰۵ و کوره دهم الفین با ۴۴ درصد در پایان اسفند ۱۴۰۳ به بهره برداری برسند.
حیدرزاده در تشریح سودآوری این پروژه ها افزود: سالانه ۱۰۰ میلیون دلار از واحد پلی اتیلن جدید و ۱۰ میلیون دلار از واحد +C۳ سودآوری برای شرکت محقق خواهد شد.
وی درباره اهداف پلیمرآریاساسول برای سال ۱۴۰۳ گفت: استمرار پایداری تولید و فروش شرکت، تولید گریدهای جدید محصولات پلیمری، شناسایی بازارهای جدید صادراتی برای فروش مستقیم و تعویض خط لوله آب خنک کننده به منظور پایداری در تولید از جمله اهداف سال جدید است.
مدیرعامل پلیمر آریاساسول در پایان اهداف بلندمدت شرکت را ایجاد سود پایدار، شفافیت مالی و تداوم کیفیت محصولات با محوریت عملکرد بدون حادثه و حداقل سازی آلایندگی های زیست محیطی برشمرد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان
یک جایگاه عرضه سوخت در شهر مریوان واقع در منطقه کردستان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به بهره برداری رسید.
جایگاه عرضه سوخت «ساحل» طی آیینی با حضور مدیران محلی و جمعی از مدیران و کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان در شهر مریوان به بهره برداری رسید.
جهانبخش نوکانی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان در این باره گفت: این جایگاه یازدهمین جایگاه ناحیه مریوان به شمار می آید که در زمینی به مساحت یک هزار مترمربع احداث شده است.
وی با اشاره به اشتغال زایی ۱۰ نفر در این جایگاه افزود: این جایگاه دارای دو سکوی عرضه بنزین با چهار تلمبه دونازله است.
مدیر منطقه کردستان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با قدردانی از همکاری مالکان مجاری عرضه و رانندگان ناوگان حمل ونقل فرآورده های نفتی استان با این منطقه، به هزینه ۵۰ میلیارد تومانی ساخت این جایگاه اشاره و اظهار کرد: این جایگاه بر اساس تازه ترین استانداردهای محیط زیستی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و سازمان محیط زیست احداث شده و همه مراحل اجرای طرح کهاب را انجام داده است.
نوکانی با اشاره به فعال بودن ۱۱ جایگاه عرضه سوخت با ۸۶ نازل در ناحیه مریوان افزود: با بهره برداری از این جایگاه، شمار جایگاه های عرضه فرآورده های نفتی منطقه کردستان به ۹۱باب رسید.
منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران
مدیر منطقه ۷ عملیات انتقال گاز ایران از رفع نشتی در پنج مرکز بهره برداری خطوط لوله واقع در این منطقه عملیاتی خبر داد.جلیل بصیری پارسا در این باره گفت: با تلاش کارکنان عملیات خطوط لوله و مراکز بهره برداری خطوط لوله اراک، بیجار، همدان، کوهدشت و کرمانشاه شیرهای واقع در ایستگاه های بین راهی و گیرنده و فرستنده پیگ در پنج مرکز بهره برداری خطوط لوله تعویض و رفع نشت شد.وی تصریح کرد: تعویض شیرهای رسیور، بای پس و بلودان ایستگاه رسیور خط ۱۲ اینچ گرماب زرین رود، شیر بلودان فلنجی ایستگاه واقع در خط ۴۸ اینچ کوهدشت - چهارمله، شیرهای بلودان خط ۳۰ اینچ نیزار - اراک و ایستگاه سی جی اس روانسر، همچنین شیرهای ونت لانچر و رسیور بخشی از خط ششم سراسری از جمله این تعمیرات بودند.
مرور خاطرات مرد 102 ساله شرکت ملی نفت
مشعل صنعت نفت در ایران، از ابتدا تا به امروز فراز و نشیب های بسیاری را پشت سر گذاشته و سراسر، خاطرات و حقایق پیدا و پنهانی است که گاهی کام شنونده را شیرین و گاهی نیز تلخ می سازد؛ هرچند بسیاری از اتفاقات مهم این صنعت، در کتاب ها و روایت های تاریخی آمده؛ اما شنیدن خاطرات از زبان کسانی که سال ها عمرشان را در این حوزه گذرانده اند، چیز دیگری است. حال تصور کنید پای صحبت فردی بنشینید که درست در حساس ترین برهه تاریخ نفت ایران، به عنوان کارمند در این صنعت مشغول به کار بوده است.
صحبت از علی اکبر لطیفی، یکی از قدیمی ترین بازنشسته های وزارت نفت و متولد سال 1300 در بروجن استان چهارمحال و بختیاری است که در اوایل دهه 20 شمسی به شرکت نفت پیوسته و فعالیت خود را به عنوان کارمند ادامه داده است. از این فرصت استفاده کردم و مهمان وی و دخترشان، هما لطیفی شدم و پای خاطرات شیرین این مرد 102ساله نفت نشستم. او نیز با صبر و محبت، پاسخگوی سوال هایم شد
علی اکبر لطیفی در سال 1354 بازنشسته شده است. درست در دوره ای در صنعت نفت مشغول به کار بوده که مهم ترین اتفاقات تاریخی در این عرصه رخ داده و حالا در سن 102 سالگی، بخشی از خاطرات دوره جوانی خود را به یاد دارد. اولین نکته ای که در دیدار با این خانواده به چشم می آید، خونگرمی و محبتی است که نشان از فرهنگ مهمان نوازی مردم جنوب و جنوب غربی کشور دارد؛ هرچند خانواده لطیفی در همان دهه 50 و پس از بازنشستگی، به دلیل بیماری قلبی اش، به تهران مهاجرت کرده اند؛ اما این خونگرمی همچنان درون خانواده وی موج می زند.
لطیفی درباره اینکه چگونه به شرکت نفت پیوسته و در این حوزه مشغول به کار شده است، می گوید: اولین بار، در کارخانه ریسندگی شهر اهواز مشغول به کار شدم. در همان ابتدای فعالیت خود، در تشکل های کارگری شرکت داشتم و برای بهتر شدن شرایط کارگران در کارخانه تلاش می کردم. به همین دلیل بعد از مدتی به عنوان نماینده کارگران، فعالیت خود را در این کارخانه ادامه دادم. از این رو هیچ گاه فکر نمی کردم که قرار است یک روز کار خود را تغییر دهم و در صنعت نفت مشغول به کار شوم. در طول فعالیت خود در این کارخانه، تمام تلاشم را به نفع کارگران انجام می دادم، به گونه ای که مدیران کارخانه تصمیم گرفتند من را اخراج کنند.
وی ادامه می دهد: به یاد دارم در سال 1320 و حتی چند سال بعد از آن، کارگران در بسیاری از کارخانه ها مجبور بودند 12ساعت در روز کار کنند. در همان روزها بود که کتابی از قانون کار در شوروی به دستم رسید و بعد از مطالعه آن متوجه شدم در این کشور براساس قانون کار، ساعت کاری کارگران باید 8 ساعت در روز باشد، از این رو تلاش کردم تا بتوانم به همراه دوستانم، چنین قانونی را در کارخانه اجرایی کنم، حتی درخواست کردیم تا کسانی که شیفت شب هستند، مزایای خاص خود را داشته باشند. چنین فعالیت هایی سبب شد نتوانم برای مدتی در کارخانه ریسندگی کار کنم؛ اما همچنان فعالیت های کارگری خود را ادامه دادم. بسیاری از مدیران وقت در اهواز، از من خوششان می آمد؛ اما برای ادامه کار و همکاری در کارخانه برایم خط مشی تعیین می کردند، این در حالی است من تنها به دنبال منفعت کارگران بودم.
او درباره چگونگی پایان کارش در کارخانه ریسندگی می گوید: رفت وآمد من به کارخانه ریسندگی بسیار بود؛ چراکه به دلیل فعالیت های کارگری، گاهی اجازه کار در کارخانه را داشتم و گاهی هم نه، حتی به خاطر دارم به دلیل اخراج لفظی من، کارگران کارخانه اعتصاب کرده بودند؛ اما در نهایت یکبار که می خواستم وارد کارخانه شوم، جلوی من را گرفتند و اجازه ورود به کارخانه را ندادند و من هم تصمیم گرفتم که دیگر به کارخانه ریسندگی بازنگردم.
لطیفی در بخش دیگری از صحبت های خود توضیح می دهد: درست بعد از اینکه از کارخانه ریسندگی برای همیشه خارج شدم، یکی از دوستانم که او هم در اهواز زندگی می کرد، به من گفت که بهتر است برای کار به آبادان سفر کنیم. من هم قبول کردم و به آبادان رفتم. آنجا به پالایشگاه نفت آبادان رفتیم و درخواست کار دادیم. با توجه به اینکه زبان انگلیسی بلد بودم، با یک کارمند انگلیسی ملاقات کردم که فکر می کردند برای کار در ایستگاه آتش نشانی آمده ام؛ اما تاکید کردم که می خواهم در بخش نیرو کار کنم. در نهایت موفق شدم در پالایشگاه مشغول به کار شوم و اولین کاری که در همان سال ها به من دادند، تستر یا آزمایشگر بود. مدتی در این بخش فعالیت می کردم تا در نهایت به عنوان کارمند به فعالیت خود ادامه دادم.
از آقای لطیفی می پرسم که با توجه به زمان حضورش در صنعت نفت، بی شک خاطراتی از جنبش کارگری و در ادامه آن، ملی شدن صنعت نفت دارد و اگر خاطره ای در این زمینه به یاد دارد، برای ما بازگو کند. او با کمی تامل می گوید: قبل از روی کار آمدن مصدق و ملی شدن صنعت نفت در شرکت نفت کار می کردم؛ اما به دلیل گذشت سال های طولانی از آن اتفاقات، نمی توانم خاطره روشنی را از آن دوره به خاطر آورم. بی شک این اتفاقات در زندگی کارمندان و کارگران شرکت نفت بسیار تاثیرگذار بود؛ هرچند سال ها از آن دوران گذشته است؛ اما به یاد دارم که مردم استقبال بسیاری به بیرون کردن انگلیسی ها نشان دادند و در مقابل انگلیسی ها نیز تلاش می کردند در ایران بمانند. با توجه به اینکه من به عنوان سرکارگر در شرکت نفت حضور داشتم، بخشی از این اعتصاب ها را هدایت می کردم.
وی می افزاید: به یاد دارم که کارگران در دوره ای، اعتصابات گسترده ای کردند و خواستار خروج انگلیسی ها از ایران شدند. در نهایت با خروج انگلیسی ها از ایران، پالایشگاه نفت به دست مهندسان ایرانی افتاد و خوشبختانه با توجه به دانش و آگاهی مهندسان ایرانی در آن زمان، مشکلی در ادامه فعالیت پالایشگاه نفت به وجود نیامد و این افتخاری برای ایرانیان در آن دوره بود. واقعا اتفاق بسیار مهمی بود که در آن زمان، با خروج انگلیسی ها بلافاصله به دانش مهندسان خودمان تکیه کردیم و پالایشگاه بدون وقفه به کار خود ادامه داد.
او درباره ادامه فعالیت های خود در حوزه حمایت از کارگران در شرکت نفت توضیح می دهد: خوشبختانه زمانی که به شرکت نفت پیوستم، متوجه شدم که همه چیز در رابطه با کارگران و کارمندان درست و مرتب و سیستم به روز در آن پابرجا بود. در زمینه یادگیری زبان انگلیسی نیز باید بگویم قبل از اینکه به شرکت نفت بپیوندم، زبان انگلیسی را به صورت شخصی یاد گرفتم و بعد از حضور در شرکت نفت، در کلاس های زبان انگلیسی حضور پیدا کردم.
آقای لطیفی با لبخندی بر لب، درباره چگونگی آغاز زندگی مشترک و تعداد فرزندانش می گوید: در سن 20 سالگی، یعنی در سال 1320 ازدواج کردم. در واقع آشنایی من با همسرم از طریق خواهرم انجام شد. خواهر من در آن زمان، در حمیدیه مشغول به کار بود. در آنجا با دختر خانمی آشنا شد و به من پیشنهاد داد که با او ازدواج کنم. این پیشنهاد درست زمانی مطرح شد که قرار بود برای آموزش در شغل خود به انگلستان بروم. به خواهرم گفتم که بعد از اینکه از انگلستان بازگشتم، درباره ازدواج فکر می کنم؛ اما خواهرم تاکید داشت که با این دخترخانم ازدواج کنم. در نهایت سفر من به انگلستان کنسل شد و من با دختری که خواهرم پیشنهاد داده بود، ازدواج کردم. خاتون جان به عنوان همسرم سال ها در کنار من زندگی کرد و ما 7 فرزند از این زندگی مشترک داشتیم. (وقتی به این بخش از گفت و گو رسیدیم، چشمان آقای لطیفی برقی زد و تن صدایشان تغییر کرد و با لبخندی بر لب خاطرات این بخش را تعریف کرد)
وی در بخش دیگری از صحبت های خود توضیح می دهد: آن زمان که با خاتون جان به آبادان آمدیم، تازه ازدواج کرده بودیم و هیچ فرزندی نداشتیم و در طول زندگی در آبادان، فرزندانمان به دنیا آمدند. منیژه، مهوش، هما، دانش، فرهنگ، بهروز و رهبر 3 دختر و 4 پسر من هستند که همگی در آبادان به دنیا آمدند.
هما لطیفی دختر وی نیز درباره زندگی در آبادان می گوید: هرچه از آن روزها به خاطر دارم، خاطرات شیرین و به یادماندنی است. ما تا اوایل دهه 50 در آبادان زندگی می کردیم؛ اما در همان سال ها پدر دچار ناراحتی قلبی شد و با مشورت پزشکان تصمیم گرفتیم به تهران مهاجرت کنیم. به یاد دارم زمانی که در آبادان در شهرک باوارده بودیم، پدر به دلیل شیفت های کاری شبانه، در خانه حضور نداشت و ما همیشه دوست داشتیم که وی در خانه باشد. پدرم، بچه ها را بسیار دوست داشت و به همین دلیل زمانی را که در خانه بود، صرف بازی و تفریح با بچه ها می کرد.وی در بخش دیگری از صحبت های خود تاکید می کند: پدر، بعداز بازنشستگی، زمان خود را صرف کمک به مادر و انجام کارهای خانه می کرد، ضمن اینکه پیاده روی هم جزو تفریحات او بعد از بازنشستگی بود.
هما لطیفی ادامه می دهد: پدرم بسیار کنجکاو و جست وجوگر بود. به یاد دارم آن زمان که در آبادان زندگی می کردیم و برای اولین بار تلویزیون خریده بودیم، وی، پشت تلویزیون را باز کردند تا ببینند چه چیزی در آن است و چگونه کار می کند. در واقع علاقه زیادی به کارهای فنی داشتند، به همین دلیل همیشه خود را مشغول انجام کاری می کردند.در آخرین لحظات حضور در کنار این خانواده دوست داشتنی، آقای لطیفی با اشاره به اینکه ادبیات و خواندن شعر، یکی از جذاب ترین سرگرمی های او به شمار می رفته، شعر «اشک یتیم» سروده پروین اعتصامی را برای ما از بر خواند.
راهبرد قرآن برای مقابله با دشمنان چیست؟
جریان حق و باطل از دیرباز با یکدیگر در حال مبارزه بوده اند. در مبارزه بین جبهه حق و باطل، گاهی جریان باطل از یک برتری ظاهری برخوردار بوده است. این برخورداری و برتری ظاهری، گاهی سؤالات جدی در ذهن جبهه حق ایجاد می کند. سؤالاتی مانند در برابر حجم وسیع دشمنان مقاومت کنیم یا تسلیم شویم؟ آیا اساسا شکست دشمنان ابر قدرت، ممکن است؟ آیا این همه هزینه برای ایستادگی ارزش دارد؟ نتیجه این مبارزه چه خواهد بود؟
این سؤالات در دوران حکومت پیامبر(ص) نیز وجود داشته، به همین دلیل خداوند حجم وسیعی از آیات قرآن را در پاسخ به آنها نازل کرده است.
وقتی فشارها و هجمه های دشمن زیاد می شود و برای ما مشکلات فراوانی ایجاد می کند، راه صحیح در برابر آنان و بهترین عملکرد در برابر آنها چیست؟
خداوند در آیات زیادی اینگونه پاسخ می دهد که تصمیم صحیح، مقاومت است و سیره مردان مبارز را اینگونه معرفی می کند که همیشه در برابر دشمن به دنبال مقاومت بوده اند. یکی از نمونه های مهم آن داستان مبارزه طالوت (فرمانده بنى اسرائیل) با جالوت (ابر قدرت ستمگر) است:
«وَ لَمَّا بَرَزُوا لِجالُوتَ وَ جُنُودِهِ قالُوا رَبَّنا أَفْرِغْ عَلَیْنا صَبْراً وَ ثَبِّتْ أَقْدامَنا وَ انْصُرْنا عَلَى الْقَوْمِ الْکافِرینَ: هنگامی که سپاه طالوت با لشکر جالوت روبه رو شدند، گفتند: پروردگارا، «مقاومت» در برابر دشمن را بر ما سرازیر کن و گام هایمان را استوار دار و ما را بر این دشمنان کافر پیروز بگردان.»
خداوند در دوران مبارزه پیامبر اسلام (ص) نیز همین راهکار را توصیه می فرماید و هشدار می دهد که از مقاومت کردن کوتاه نیایید:
«فَاسْتَقِمْ کَما أُمِرْتَ وَ مَنْ تابَ مَعَکَ وَ لا تَطْغَوْا إِنَّهُ بِما تَعْمَلُونَ بَصیرٌ: همان گونه که به تو فرمان داده ایم، بر این دین، پایداری کن. کسانى هم که از شرک، توبه کرده و همراه تو ایمان آورده اند، باید در این مسیر پایدارى کنند. مبادا دست از مقاومت بردارید و طغیان کنید و از بندگى خدا منحرف شوید که او به کارهای شما بیناست و در صورت عقب نشینی، شما را مؤاخذه خواهد کرد.»
راز سخن پیامبر (ص) که فرمود: «شیبتنی هود و أخواتها: سوره هود و مانند آن، مرا پیر کرد.» نیز همین دستور به «مقاومت» است. در مقابل، آیات متعددی جامعه اسلامی را بشدت از «سازش» منع می کند و «سازشکاران» را توبیخ کرده است.
این همه دستور به مقاومت با واقعیت بیرونی مطابقت ندارد. مگر می شود دشمن ابر قدرت را شکست داد؟ اصلاً او مگر شکست می خورد که ما بخواهیم در برابر آن مقاومت کنیم؟
قرآن کریم در آیات متعددی به این سؤال نیز پاسخ می دهد و تأکید می کند که دشمنان قطعاً شکست پذیرند و اگر مقاومت کنید، بی تردید شکست می خورند و شما پیروز می شوید. خداوند در یکی از آیات می فرماید:
«الَّذینَ کَفَرُوا وَ صَدُّوا عَنْ سَبیلِ اللَّهِ أَضَلَّ أَعْمالَهُمْ: خداوند برنامه ها و اهداف دشمنان کافر را و کسانی که در مسیر خدا سنگ اندازی می کنند، بی اثر می سازد و آنها را با شکست مواجه می کند.»
تعبیر «أَضَلَّ أَعْمالَهُمْ» به صراحت بیان می کند که تمام نقشه های دشمنان با شکست مواجه می شود و راه به جایی نمی برند. همچنین خداوند در آیه دیگری ضمن سرزنش کافران، به پیامبر اطمینان می دهد که توطئه های دشمنانش بر ضد ایشان، اثر نخواهد گذاشت.
«اَم یُریدونَ کَیدًا فَالَّذینَ کَفَروا هُمُ المَکیدون: آیا آنان می خواهند با طرح این گفتارها و پندارهای باطل بر ضدّ تو مکر کنند تا دعوت تو را خاموش کنند؟ ولی کافران خود گرفتار نیرنگ خویش شده اند.»
برگشت توطئه دشمنان به خودشان معانی مختلفی دارد. حضرت آِیت الله خامنه ای (مدظله العالی) درباره این موضوع می فرمایند: «آنکه در واقع دارد فریب می خورد، آنکه دارد حرکت می کند به خیال اینکه به سمت قلّه می رود، در حالی که دارد به سمت حضیض می رود، او «اَلَّذینَ کَفَروا» است؛ یعنی ترامپ، یعنی همین شیاطین، اشرار و احمق های دُور و بَر نظام حاکمه آمریکا؛ اینها هستند.» خداوند در آیه دیگری می فرماید: «إِنَّ الَّذینَ یَکْفُرُونَ بِآیاتِ اللَّهِ... أُولئِکَ الَّذینَ حَبِطَتْ أَعْمالُهُمْ فِی الدُّنْیا وَ الْآخِرَةِ وَ ما لَهُمْ مِنْ ناصِرینَ: خدا برنامه ها و رفتارهای دشمنان کافر را همیشه بی اثر می کند. نه در دنیا نتیجه ای دارد و نه در آخرت. هیچ کس هم نیست که آنها را کمک کند تا نقشه های خود را عملی کنند.»
«حبط»، یعنی باطل و بى اثر شدن عمل. در زبان عرب به چهار پایی که زیاد علف می خورد و به تدریج شکمش باد می کند و می میرد، «حبط» می گویند. تعبیر «حَبِطَتْ أَعْمالُهُمْ» در آیه، این حقیقت را می فهماند که شکست دشمنان، یک افول تدریجی است. آنان به گمان اینکه در حال پیشرفت هستند، دشمنی می کنند؛ اما در واقع، مانند چهارپایی که تنها همّ و غمش خوردن است، به نابودی تدریجی خود کمک می کنند.
خداوند می داند بعد از پاسخ به سؤال قبل و تأکید بر شکست پذیری دشمنان، ممکن است هنوز عده ای دچار تردید باشند و هنوز در فکر مقاومت نباشند و چنین سؤال کنند که اگر دشمنان شکست پذیرند، آیا تاکنون چنین اتفاقی افتاده و چنین شکست هایی خورده اند؟ آیا جوامع دینی قبل، تجربه شکست دادن دشمن و پیروزی بر آنان را داشته اند؟ قرآن کریم در آیات مختلفی به این سؤال نیز پاسخ می دهد و برخی شکست های تاریخی دشمنان را ذکر می کند. خداوند در آیات متعددی به مطالعه تاریخ و نگاه به تجربه دیگر ملت ها توصیه کرده است. در آیه ای می فرماید:«أفَلَمْ یَسیرُوا فِی الْأَرْضِ فَیَنْظُرُوا کَیْفَ کانَ عاقِبَةُ الَّذینَ مِنْ قَبْلِهِمْ دَمَّرَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ وَ لِلْکافِرینَ أَمْثالُها: چرا در زمین و تاریخ ملت ها نمی گردند و مطالعه نمی کنند تا با نگاه عبرت آموز ببینند عاقبت ملت های ظالم گذشته چگونه رقم خورد؟ خداوند آنها را با هرچه به آنان وابسته بود، نابود ساخت. اى پیامبر، نظیر این عقوبت ها براى کافران و دشمنان عصر تو هم هست.»
خداوند به کسانی که مرعوب دشمنان هستند و در مسیر اسلام طاقت نمی آورند، می فرماید: «به سابقه امت های گذشته نگاه کنید، ببینید من با آنها چه کردم.» «تدمیر» به معنای هلاک کردن است؛ اما وقتی با حرف «علی» می آید، به معنای هلاکت شدید است. به این معنا که هر چه داشتند (از خود و خانواده و خانه و ملک) خدا بر سرشان خراب کرد؛ زیرا در زبان عرب «دَمر» یعنی هلاک کردن و «دَمَرَ عَلى» یعنی نابود کردن همه چیز حتى فرزندان و خانواده و اموال مخصوص انسان بر سرش.
حکمت های حسینی
امام حسین (ع) فرموده اند: «مَن اَحَبَّک نَهاکَ وَ مَن اَبغَضک اَغراکَ: هر کس تو را دوست بدارد (از بدی ها) تو را نهی می کند و هر که دشمنت باشد (به بدی ها) تشویقت می کند.» (موسوعه کلمات الامام الحسین(ع)، ص ۷۴۳)
دوست خوب، مثل آینه است، خوب و بد را آنگونه که هست، نشان می دهد. بی غرض و بی کینه است. نه بزرگ نمایی می کند، نه عیوب تو را از تو می پوشاند. دوست نسبت به دوست خود باید «نیک خواه» باشد. معنای نیکخواهی این است که اگر رفتار بدی در تو ببیند، دوستانه گوشزد و تو را از انجام آن نهی کند. اگر با دوستان بد نشست و برخاست کنی، تذکر دهد، اگر غذای فاسد بخوری، تو را باز دارد، اگر در سراشیبی سقوط قرار داشته باشی، هشدار دهد و مانع سقوط تو شود. اینها نشانه محبت واقعی و دوست شایسته است.
ولی اگر کسی بدخواه تو باشد، تو را به بدیها تشویق می کند و در راه غلط، چشم اندازی زیبا نشانت می دهد تا به هلاکت برسی.
معتادان، می کوشند دوستان خود را هم به اعتیاد بکشند. خلافکاران، همراهان خود را به خلاف سوق می دهند. گنهکاران، سعی می کنند دیگران را همرنگ و همراه خود کنند. اینها نشانه آن است که خیرخواه تو نیستند و به مصلحت تو نمی اندیشند.
باید آغوشی باز برای پذیرش انتقادهای خیرخواهانه و مشفقانه دوستان دلسوز داشته باشیم و گوشی شنوا، برای شنیدن هشدارها و نهی های آنان و چشمی تیزبین، برای دیدن عیوب خویش و لغزشگاه های مقابل.
راستی... معیار دوست خوب چیست؟
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
قضیه فلسطین، کلید رمزآلود گشوده شدن درهای فرج به روی امت اسلامی است و همه دنیای اسلام باید مسأله فلسطین را مسأله خود بدانند تا در سایه تحقق وعده های الهی، فلسطین به ملت فلسطین برگردد و دولت واحد فلسطینی به انتخاب همه فلسطینیان، سراسر کشور خود را اداره کند.
25/۰۱/1385
بررسی تاریخ نفت از نگاه پیشکسوت و نویسنده نفتی:
مشعل «میدان نفتون، از آغاز تاکنون؛ گذری در تاریخ نفت از کاوش، اکتشاف، بهره برداری، انتقال، پالایش و صادرات نفت در ایران» به قلم پرویز آریان فر و زیر نظر کمیته مطالعات و انتشارات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به تازگی در ۶ جلد منتشر شده است. او در مقدمه این کتاب آورده است: «به درستی مشخص نیست که بشر چه زمانی اولین بار، نفت را مورد استفاده قرار داده اما مشخص شده است که انسان های ماقبل تاریخ آتش های مقدسی را که از تراوشات گاز طبیعی از طریق روزنه ها و شکستگی ها به سطح زمین راه پیدا می کردند، روشن کرده و پرستش می کرده اند. اقوام متمدن دوران باستان ....» آریان فر ۱۴سال را صرف نوشتن این کتاب ۶ جلدی جامع و کامل از تاریخ نفت کرده و در مسیر نگارش این کتاب برای دست یافتن به اطلاعات موثق راه های زیادی را پیموده است. مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت پس از انتشار این کتاب، گفت وگویی با این نویسنده انجام داده که شرح آن در ادامه می آید.
پرویز آریان فر هستم، سال ۱۳۳۴ در مسجدسلیمان، استان خوزستان به دنیا آمدم.کودکی و تحصیلات خود را در این شهر گذراندم و از همان کودکی به واسطه فعالیت مرحوم پدرم که کارگر شرکت نفت شاغل در اداره خدمات ترابری مسجدسلیمان بود، با صنعت نفت آشنا شدم.
همیشه علاقه مند به کارهای فنی به ویژه در رشته برق بودم و حضور مرحوم پدرم در نفت مرا به فعالیت در این صنعت ترغیب کرد، همچنین علاقه ویژه ای به رشته مدیریت مهندسی و ساختمان داشتم که حوزه کاری آن مناطق نفت خیز استان های خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، فارس، ایلام و لرستان را تحت پوشش عملیاتی داشت.
پس از پایان تحصیلات و خدمت وظیفه، سال۱۳۵۶ در اهواز در کنکور استخدامی شرکت نفت (شرکت سهامی خاص خدمات نفت ایران) امتحان دادم و در امتحانات کتبی و مصاحبه آن قبول شدم و مهرماه ۱۳۵۷ هم کار خود را در پروژه های اجرایی برق در مدیریت مهندسی و ساختمان در مناطق نفت خیز آغاز کردم.
کتاب ۶ جلدی «میدان نفتون از آغاز تاکنون» به تازگی به قلم شما منتشر شده است، درباره این کتاب توضیح می دهید؟
این مجموعه کتاب با نام «میدان نفتون از آغاز تاکنون» شامل ۶ جلد و هر جلد حدود ۶۰۰ صفحه (درمجموع حدود۳۵۰۰ صفحه) است و کاملا مصور و با تصاویر رنگی و سیاه و سفید و با کیفیت کاغذ مرغوب و جلد ضخیم در قالب وزیری بوده که با حمایت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب چاپ شده است. این مجموعه ۶ جلدی گذری در قلمرو تاریخ نفت از کاوش و اکتشاف تا بهره برداری و انتقال نفت را شامل می شود که مشتمل بر ۶ فصل است. در فصل اول تا ششم به ترتیب به موضوع کاوش نفت، اکتشاف و تولید نفت، انتقال نفت و فرآورده های نفتی، پالایش نفت و توزیع فرآورده های نفتی، صادرات نفت و گاز و سایر فرآورده های نفتی و عملیات غیرصنعتی (خدمات کارکنان فعلی) به صورت کامل پرداخته شده است.
شروع این مجموعه کتاب از سال۱۳۸۷کلید خورد و تا زمانی که کتاب از چاپ خارج شد، نزدیک به ۱۴ سال برای آن زمان صرف شد.
با توجه به اینکه اکثر منابع استفاده شده در این کتاب اسناد با متون انگلیسی بود، بنابراین ترجمه آن کمی زمانبر بود. افزون بر این، همزمان با شروع نگارش کتاب، پروژه های تحقیقاتی و تحقیقات میدانی سه پروژه را نیز آغاز کردم.
دلیل اصلی بدون تردید علاقه ام به تاریخ نفت بوده است، اما نبود اطلاعات کافی در زمینه تاریخ نفت هم مرا به نگارش این کتاب مصمم کرد. به عنوان نمونه در خصوص تاریخ نخستین خط آهن «از درخزینه به مسجدسلیمان» هیچ اطلاعاتی پیدا نکردم و چاره را بر آن دیدم که تحقیقات مطالعاتی و میدانی کاملی را در این خصوص شروع کنم و پس از مدتی به این نتیجه رسیدم تا حاصل تحقیقات انجام شده خود را جمع آوری و به صورت مجموعه ای در بیاورم.
نخستین پروژه، تهیه نقشه نخستین خط آهن نفت از درخزینه به مسجدسلیمان که کار تحقیقات اسنادی و همچنین میدانی این پروژه یک سال به طول انجامید و با پشتیبانی و همکاری ادارات روابط عمومی و مهندسی نقشه برداری مناطق نفت خیز انجام شد و نتیجه آن نقشه ای به ابعاد ۸۰ در ۱۶۰ سانتیمتر بود که به صورت رنگی و با گرافیکی بسیار زیبا تهیه شد و هم اکنون در ادارات مرکزی و روابط عمومی شرکت ملی مناطق نفت خیز در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است.
دومین پروژه، تهیه نقشه نخستین خطوط لوله انتقال نفت از مسجدسلیمان به آبادان است که کار تحقیقات اسنادی و میدانی این پروژه کمتر از یک سال به طول انجامید و این پروژه هم با پشتیبانی و همکاری ادارات روابط عمومی و مهندسی نقشه برداری مناطق نفت خیز انجام شد که نتیجه آن نقشه ای به ابعاد ۸۰ در ۱۶۰ سانتیمتر بود که به صورت رنگی و با گرافیکی بسیار زیبا تهیه شد و هم اکنون در ادارات مرکزی و روابط عمومی شرکت ملی مناطق نفت خیز و برخی مکان های دیگر در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است.
سومین پروژه، تهیه نقشه های طرح هندسی و نمودار جریانی همه خطوط اصلی نفت و گاز و سایر فرآورده های نفتی از مناطق نفت خیز به پالایشگاه آبادان و جزیره خارک بوده که این دو نقشه هم در سایز بزرگ، رنگی و گرافیک تهیه شده است.
منابع استفاده شده برای تحقیقات مطالعاتی عبارت بودند از: منابع و کتب مختلف خارجی، آرشیو شرکت بی پی (BP)، اسناد شرکت نفت انگلیس و ایران، اسناد و تلگراف های محرمانه کنسولگری انگلیس در ایران (اهواز، خرمشهر، شیراز، بوشهر، تهران و...) در سامانه کتابخانه مرکز دیجیتال قطر، نشریات عمومی شرکت ملی نفت ایران و دیگر نشریات فنی شرکت های عامل نفت ایران و به موازات تحقیقات میدانی در مناطق مختلف نفت خیز، گفت وگو با پیشکسوتان نفتی و همچنین حافظه تاریخی یک خانواده نفتی با نزدیک به ۷۰ سال تجربه نفتی که در آرشیو شخصی بنده بوده است.
صنعت نفت ایران از مؤثرترین و بزرگ ترین صنایع در ایران و جهان بوده است و اهمیت این صنعت در اقتصاد جهان، موجب شده بعضی از کشورها به این صنعت روی آورند و با سرمایه گذاری جدی در این بخش، به جایگاهی دست یابند که به عنوان بازیگر جهانی نقش مهمی در این صنعت داشته باشند. بررسی مسیر تاریخی تکامل این بازیگران می تواند برای کشورهایی که در این مسیر قرار گرفته اما نتوانسته اند به جایگاه مناسبی دست یابند و سایر کشورها و شرکت هایی که می خواهند وارد این صنعت شوند، راهگشا باشد. صنعت نفت در جهان پس از طی دوره های زمانی مختلف، با پیشران های متفاوت و بازیگران متعددی که بر مبنای لزوم پیشرفت این صنعت ظهور و رشد یافته اند، تکامل یافته است.
صنعت نفت در اقتصاد کشور،نقش کلیدی دارد و می تواند سبب رونق کسب و کار و همچنین خروج از رکود اقتصادی شود، به شرط آنکه به توانمندی ها و فناوری های روز دنیا مجهز شود. صنعت نفت قدیمی ترین صنعت کشور است و به معنای وسیع کلمه، پایه گذار توسعه صنعتی کشور است، چراکه این صنعت از ابتدای فعالیت خود، نقش اساسی و کلیدی در اقتصاد ایران داشته و البته این نقش کماکان تداوم دارد. این صنعت از چنان گستردگی برخوردار است که اگر تحرک اقتصادی و فناوری داخلی خود را فعال کند، به طور حتم می تواند دیگر بخش های مهم اقتصادی را هم به حرکت درآورد.
ما از ظرفیت دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی استفاده می کنیم. در واقع در زنجیره توسعه فناوری از ایده گرفته تا توانمندی فناوری با تمامی بازیگران در ارتباط خواهیم بود. امروزه آموزش وپرورش به عنوان یک نهاد اجتماعی، وظیفه تعلیم و تربیت افراد جامعه را به عهده دارد و همان طور که می دانیم، رشد و توسعه یک کشور به پرورش انسان های آگاه و برخوردار از مسئولیت بستگی دارد. علم و آموزش علوم در سطح گسترده و با کیفیت عالی در تشکیل سرمایه انسانی و توسعه ملی از اهمیت بالایی برخوردار است. سرمایه گذاری در آموزش وپرورش نیز در گسترش عدالت آموزشی، نقشی بسزا دارد و در نهایت در ادامه می تواند در فرهنگ، و سیاست نقش اساسی داشته باشد.
بله، امیدوارم با انجام این کار جامع در بیش از یک دهه توانسته باشم پاسخگوی جوانان علاقه مند به تاریخ صنعت نفت که بخشی از تاریخ این مرز و بوم است، باشم. همانطور که گفتم نبود اطلاعات تاریخی در صنعت نفت با وجود انتشار کتاب های متعدد در این زمینه به شدت احساس می شد؛ بنابراین می توان گفت نوعی ادای دین است.
بله، از آنجا که من متخصص فنی هستم و سال ها مسئولیت مهم در پروژه های فنی مختلف در این صنعت را داشته ام و از طرفی به کارهای تحقیقاتی تاریخی به ویژه در نفت علاقه مند هستم، مسلما دوباره صنعت نفت را انتخاب می کردم.
بله. هم اکنون فرزندانم هر کدام فارغ التحصیل های دانشگاهی و به کار در صنعت نفت هم علاقه مند هستند.
صنعت عظیم نفت گذار تاریخی یکصدو اندی سال را با فراز و نشیب ها و سختی های زیادی را پشت سر گذاشته است تا به صنعتی مجهز به بالاترین و مجهزترین تجهیزات و نیروهای کارآمد و متخصص و کارآزموده تبدیل شده است و همچنین مبارزات نهضت ملی شدن صنعت نفت به رهبری دکتر محمد مصدق پشت سر گذاشته است. وظیفه هر نیروی جوان ایرانی است که با آشنا شدن با تاریخ غنی صنعت عظیم نفت که خود جزئی از تاریخ این کشور باستانی است، با مطالعه کتب مهم و مرتبط با تاریخ نفت و مبارزات جهت احقاق حقوق کارکنان آشنا شوند.
گفت و گو با فرزند همکار نفتی و قهرمان بدنسازی جهان
مشعل محمد سلیمانی، فرزند یکی از همکاران شاغل در شرکت ملی گاز ایران توانسته است با 21 سال سن مدال طلای رشته بدنسازی و پرورش اندام را به دست آورد. پدر این ورزشکار جوان، افشین سلیمانی است که هم اکنون به عنوان رئیس بودجه و کنترل هزینه ها در منطقه 2 عملیات انتقال گاز ایران فعالیت می کند و مادرش نیز دبیر ریاضی است.
سلیمانی از 12سالگی فعالیت در رشته پرورش اندام را آغاز کرده و بعد از گذشت 9 سال فعالیت در این رشته توانسته است مقام نخست جوانان جهان این رشته ورزشی را به دست آورد. خبرنگار «مشعل» با این جوان ورزشکار گفت وگو کرده است که در ادامه می خوانید.
محمد سلیمانی، 21سال سن دارم و هم اکنون در رشته تربیت بدنی مشغول به تحصیل هستم. به عنوان عضو تیم ملی بدنسازی و پرورش اندام کشور، در مسابقات جهانی اسپانیا شرکت کردم و توانستم مقام نخست جوانان جهان را با کسب مدال طلا به دست آورم.
پیش از اینکه بخواهم رشته پرورش اندام را به عنوان رشته اصلی خود در ورزش انتخاب کنم، مدتی در رشته رزمی موی تای و تیروکمان فعالیت می کردم. در رشته تیروکمان این توفیق را داشتم که مقام سوم استانی را به دست آورم؛ البته همچنان تیروکمان را دنبال می کنم، اما علاقه ام برای ادامه ورزش به صورت حرفه ای، فعالیت در پرورش اندام بود.
در 12 سالگی به باشگاه نزدیک منزلمان مراجعه کردم تا بتوانم بدنسازی را آغاز کنم، اما به دلیل سن کم با مخالفت پدر و مادر و مسئول باشگاه مواجه شدم. درست یک سال بعد، یعنی در سال 1395 با اصرار بسیار موفق شدم در رشته مورد علاقه ام (بدنسازی و پرورش اندام) ثبت نام کنم. در روز چندین ساعت تمرین می کردم، اما سروکار داشتن با آهن سرد چیزی نیست که در13 سالگی مطلوب هر کس باشد و فقط عشق به آن است که باعث می شود انسان کارش را دنبال کند .
بعد از سه سال تمرین و تلاش مداوم، در سال 1398 در مسابقات استانی مقام دوم استان اصفهان را در رشته پرورش اندام (بادی بیلدینگ) به دست آوردم. یک سال بعد هم (سال 1399) در مسابقات کشوری که در کیش برگزار شد، توانستم مقام دوم و نایب قهرمانی جوانان کشور را به دست آورم. در سال 1400 در مسابقات کشوری و انتخابی تیم ملی، مقام نخست جوانان کشور را بدست آورده و عضو تیم ملی شدم. در همان سال که عازم مسابقات آسیایی در لبنان بودیم که سفر تیم ملی بنا به شرایطی انجام نشد.
در واقع در سال 1401 یک دوره از مسابقات جهانی پرورش اندام در ایران برگزار شد و من توانستم در این مسابقات مقام چهارم جهانی را به دست آورم. این تجربه سبب شد تا تصمیم بگیرم علاوه بر رده جوانان، در مسابقات بزرگسالان نیز شرکت کنم، به همین دلیل از سال گذشته، مدت زمان بیشتری را به تمرین اختصاص می دادم و بعضی اوقات هم تا پاسی از شب تمرین بدنسازی می کردم. در نهایت اواخر مهرماه سال قبل (1402) در مسابقات انتخابی تیم ملی که برای حضور در مسابقات جهانی اسپانیا برگزار می شد، توانستم در وزن70 کیلوگرم (هم در رده بزرگسالان و هم در رده جوانان) مقام نخست کشور را به دست آورم و دو مدال طلا کسب کنم.
با عضویت مجدد در تیم ملی، آبان ماه 1402 به کشور اسپانیا اعزام شدم و در مسابقات جهانی که با حضور102 کشور برگزار شد، توانستم مقام نخست جوانان جهان و مدال طلا را به دست بیاورم و تیم کشورمان نیز مقام نخست کشورهای جهان را از آن خود کرد.
برخی از بستگان من در رشته بدنسازی فعالیت دارند و مقام استانی هم کسب کرده اند، اما در سطح تیم ملی و جهانی، خیر.
معتقدم رسیدن به جایگاه قهرمانی در هر رشته، مستلزم داشتن اطلاعات و علم کافی در آن زمینه است و این دانش با مطالعه و بهره مندی از تجارب ارزشمند اساتید مجرب در این حوزه به دست می آید. در رشته های ورزشی، به ویژه پرورش اندام، مطالعه کتاب مرتبط با فیزیولوژی و آناتومی بدن، همچنین تغذیه ورزشی بسیار اهمیت دارد. با این حال، گذر زمان، تجربیات زیادی را برای انسان به ارمغان می آورد. در کنار آن نباید فراموش کرد که ساعاتی هم که برای تمرین نیاز است، در مورد همه افراد یکسان نیست. این زمان برای افرادی که می خواهند به صورت غیرحرفه ای تمرین کنند، می تواند هفته ای سه تا چهار جلسه و هر جلسه، یک ساعت و نیم باشد، اما برای افرادی که مثل من ورزش را به صورت حرفه ای دنبال می کنند، در ایام تمرین با توجه به نزدیک شدن به مسابقات از 6 تا 7 روز در هفته و روزی 2 بار و هر بار 3 تا 5 ساعت می تواند متفاوت باشد، حتی برنامه غذایی ورزشکار متناسب با شرایط بدنی او تغییر می کند.
در واقع از روزی که وارد این رشته شدم، هدفم فقط قهرمانی جهان بود و به اولین مربی خودم هم گفته بودم که هدف من قهرمانی جهان است. شاید به موازات من، هزاران نفر دیگر هم با همین هدف سال های بسیاری تمرین کرده و پا به میدان مسابقه گذاشته بودند، به همین دلیل حتی آماده شدن در مسابقات داخلی نیز یک مبارزه سخت و جهانی تلقی می شود.
مهم ترین تفاوت در این زمینه، حرف هایی است که بعد از موفقیت ها زده می شود؛ وقتی مقام استانی به دست می آورید، بسیاری از رقیبان و افراد می گویند که داورها هوایش را داشته اند یا مربی، سفارشش را کرده است! مگر با تمام داورها که هر کدام امتیاز خودشان را می دهند، می توان تبانی کرد، آن هم با داورهایی که حاضر نمی شوند کار خودشان را خراب کنند، حتی وقتی در سطح کشور مقام نخست را کسب می کنید و عضو تیم ملی می شوید؛ باز هم همین حرف وحدیث ها وجود دارد، اما وقتی مقام نخست جهان را به دست می آورید، دیگر کسی صحبتی نمی کند. منظورم از بیان چنین مسئله ای این است که وقتی کسی در ورزش حرفه ای فعالیت می کند، نباید به مسائل حاشیه ای و فرافکنی ها توجه داشته باشد.
اشتغال پدرم در صنعت گاز، باعث شده من پشتوانه ای برای هزینه های ورزشی خود داشته باشم، ولی در شرایط اقتصادی کنونی خانواده ام به زحمت زیادی افتادند تا من به هدف چندین و چند ساله ام که قهرمانی جهان بود، دست پیدا کنم و باعث به اهتزاز در آمدن پرچم کشور عزیزمان ایران شوم. توقع این بود که مسئولان هم حمایت کنند، اما متاسفانه هیچ کمکی به من نشد و فقط به اهدای چند لوح و تقدیرنامه اکتفا کردند. این بی توجهی می تواند به جامعه ورزش لطمه بزند، دلسردی جوانان را در پی داشته باشد و سلامت جامعه را به خطر بیندازد .
علاوه بر ورزش، از کودکی در حوزه موسیقی فعال بودم و تا قبل از حضور در مسابقات حرفه ای پرورش اندام، در چند کنسرت هم حضور داشتم. دوره های زبان انگلیسی را هم از کودکی دنبال می کردم و به زبان فرانسه علاقه مندم و طی چند دوره با این زبان نیز آشنا شده ام.
کسانی که می خواهند کاری را به صورت حرفه ای شروع کنند، لازم است به عوامل موفقیت توجه داشته باشند تا حساب شده جلو بروند و بی جهت سرمایه مادی و عمر خود را هدر ندهند. مهم ترین عامل داشتن استعداد است، دوم پشتکار که با داشتن آن استعداد فرد شکوفا می شود. سومین عامل نیز پشتیبانی و امکانات مالی و چهارم، داشتن یک مربی خوب و دلسوز است. در صورت وجود این موارد موفقیت حاصل می شود. در آخر هم برای همه مردم کشور، به ویژه جوانان و نوجوانان آرزوی توفیق دارم.
عادل طرفی از بسکتبالیست های با تجربه خوزستانی از توجه و حمایت شرکت ملی حفاری به این رشته در بخش جانبازان و توانیابان قدردانی کرد.
این بسکتبالیست که از ورزشکاران جانباز در رشته بسکتبال با ویلچر است، گفت: خوشبختانه باشگاه ملی حفاری با نگاه خوب حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل این شرکت سال گذشته در لیگ برتر تیمداری کرد؛ تیمداری خوب و موفقی که منجر به افزایش روحیه در بین ورزشکاران این رشته در استان شد.
وی ادامه داد: ملی حفاری، تنها تیم بومی لیگ برتر بود که با تکیه بر داشته های خود در استان، حضور موفقی در لیگ داشت؛ اگرچه عنوان چهارمی را به دست آوردیم؛ اما بازیکنان تیم تمام تلاش خود را کردند و از تیم هایی که روی سکو رفتند، چیزی کم نداشتیم. این بسکتبالیست با سابقه خوزستانی و جانباز ۷۰ درصد، عنوان کرد: خوشبختانه خوزستان، ظرفیت خوبی در رشته بسکتبال با ویلچر دارد که نگاه خوب باشگاه و شرکت ملی حفاری به این ورزش باعث شد که این رشته بیش از قبل مورد توجه قرار بگیرد و دیده شود که این مهم نیز بی شک در پیشرفت هر چه بیشتر این رشته و اینکه در فصل جدید این رقابت ها خوزستان بتواند روی سکو باشد، تاثیر بسزایی دارد، ضمن اینکه بسکتبالیست های با استعداد خوزستانی از ظرفیت و پتانسیل لازم برای حضور در تیم ملی نیز برخوردار هستند.
وی خاطرنشان کرد: قرار است تیم بسکتبال باویلچر خوزستان زیر نظر باشگاه ملی حفاری به کار خود در لیگ برتر ادامه دهد و این موضوع نیز مطمئنا شرایط بهتری را برای این رشته ایجاد خواهد کرد و ما هم تلاش می کنیم با ایستادن روی سکو، جواب محبت های این دوستان را بدهیم.
ملی پوش سابق بسکتبال باویلچر خوزستان عنوان کرد: در استان خوزستان، شرکت ها و ارگان های بسیاری وجود دارد که توجه و حمایت هر کدام از آنها به رشته های جانبازان و توانیابان می تواند به رشد این رشته ها و افزایش انگیزه و روحیه ورزشکاران این رشته کمک شایانی کند؛ توجهی که نمی گذارد ورزشکاری خانه نشین شود و امید را به ورزشکاران این رشته تزریق خواهد کرد. با این نگاه، قول می دهم که ۹۰ درصد رشته های خوزستان در بخش جانبازان و توانیابان، روی سکو بروند.
نواب نصیرشلال، سرمربی خوزستانی تیم ملی، ۱۲ وزنه بردار را به دور جدید تمرین های تیم ملی فراخواند که ایلیا صالحی پور از خوزستان نیز در لیست دعوت شدگان حضور دارد.
دور جدید اردوی تیم ملی وزنه برداری از یکم اردیبهشت ماه به صورت ممتد تا المپیک پاریس ادامه خواهد داشت و ایلیا صالحی پور که پیش از این در تیم نفت و گاز مسجدسلیمان حضور داشت، به این اردو دعوت شده است. صالحی پور، متولد سال 1384 در مسجد سلیمان و فرزند یکی از کارکنان مناطق نفت خیز جنوب است که پدرش افشین صالحی پور نیز از وزنه برداران و مربیان ورزشی این شهرستان و از کارکنان امور مالی شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان به شمار می رود.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان در هفته بیست و هفتم لیگ یک کشور به برتری رسید.
روز نخست هفته بیست و هفتم لیگ دسته یک فوتبال کشور 26فروردین ماه برگزار شد و نفت مسجدسلیمان موفق شد در خانه با حساب ۲ بر صفر برابر مس شهربابک به برتری برسد.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان با هدایت ابراهیم اشکش با این برد، ۵۳ امتیازی شد و اگرچه در همان رده چهارم باقی ماند؛ اما همچنان امیدش برای صعود به لیگ برتر زنده است.
در رده بندی جدول لیگ دسته یک فوتبال ایران، 2 تیم دیگر نفتی یعنی تیم های نفت و گاز گچساران و پارس جنوبی جم به ترتیب در رده های نهم و دهم جدول قرار دارند.
تیم نفت و گاز گچساران در آخرین بازی خود مقابل تیم شهرراز شیراز نتیجه را یک بر صفر واگذار کرد و تیم پارس جنوبی جم در مقابل تیم مس سونگون بر تساوی یک بر یک رضایت داد.
تیم شطرنج نفت تهران (تهرانسر) با کسب ۱۶ امتیاز در بیستمین دوره برگزاری مسابقات لیگ برتر شطرنج آقایان ایران، یادواره شهید آرمان علی وردی با اقتدار به قهرمانی رسید.
بیستمین دوره مسابقات لیگ برتر شطرنج آقایان ایران از ۲۳ تا ۲۸ فروردین ماه با حضور ۹ تیم از ۶ استان و با حضور4 استاد بزرگ، ۳ استاد بین المللی، ۴ استاد فیده و ۲ کاندیدای استاد فیده در سالن مسابقات نوین فدراسیون شطرنج با سرداوری کاوه هنری، داور بین المللی با مجموع جوایز ۲۵۰ میلیون تومانی برگزار شد.
در این مسابقات، تیم نفت تهران با ۱۶ امتیاز قهرمان شد و تیم های پیکار افکار لرستان با ۱۳ امتیاز و باشگاه قهرمان گیلان (دنیای فلز) با ۱۱ امتیاز به ترتیب مقام های نایب قهرمانی و سومی لیگ را به دست آوردند.
تیم های نخبگان شطرنج با ۸ امتیاز، شهرداری کرمانشاه با ۷ امتیاز، فیل خوب با ۷ امتیاز، پیشگام نوین تهران با ۷ امتیاز، پیشگام نوین رایمند شهرضا با ۲ امتیاز و افلاک لرستان با یک امتیاز به ترتیب جایگاه های چهارم تا نهم جدول رده بندی لیگ برتر شطرنج کشور را از آن خود کردند.
تیم نفت تهران (تهرانسر) تا قبل از آغاز دور نهم که دور پایانی است، قهرمانی خود در لیگ برتر شطرنج آقایان کشور را قطعی و جواز حضور در مسابقات تیمی شهرهای آسیا ۲۰۲۵ روسیه را کسب کرد.
استاد بزرگ شاهین لرپری زنگنه، استاد بزرگ مسعود مصدق پور، استاد بین المللی آبتین عطاخان، استاد فیده امیرحسین کاشفی و سیدمهدی مروج اسامی بازیکنان تیم قهرمان نفت تهران است، همچنین میلاد مظفر، مربی و خلیل الله آقایی، سرپرست این تیم هستند.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در چهارمین دیدار از مرحله پلی آف لیگ برتر مغلوب شد. در دیدار تیم های بسکتبال پالایش نفت آبادان و طبیعت که میزبانی آن را آبادانی ها به عهده داشتند، تیم پالایش نفت آبادان با نتیجه 91 بر 83 بازی را به تیم طبیعت تهران واگذار کرد تا کار برای صعود یکی از دو تیم برای حضور در نیمه نهایی به دیدار پنجم کشیده شود.
جردن استیونز از تیم طبیعت تهران با کسب ۴۶ امتیاز، امتیازآورترین بازیکن این مسابقه بود. همچنین دیدار پنجم و تعیین کننده تیم راه یافته به نیمه نهایی در تهران برگزار خواهد شد.
سی و ششمین دوره رقابت های کشتی آزاد بزرگسالان قهرمانی آسیا با حضور ۲۳ کشور در شهر بیشکک قرقیزستان برگزار شد و تیم ایران با کسب ۵ مدال طلا و ۳ مدال برنز به عنوان قهرمانی دست یافت.
برای تیم ایران، رحمان عموزاد در وزن ۶۵ کیلوگرم، امیرمحمد یزدانی در وزن ۷۰ کیلوگرم، محمد نخودی در وزن ۷۹ کیلوگرم، امیرحسین فیروزپور در وزن ۹۲ کیلوگرم و امیرحسین زارع در وزن ۱۲۵ کیلوگرم به مدال طلای این مسابقات دست یافتند.
همچنین حسین ابوذری در وزن ۷۴ کیلوگرم، هادی وفایی پور در وزن ۸۶ کیلوگرم و محمدحسین محمدیان نیز در وزن ۹۷ کیلوگرم، مدال برنز کسب کردند.
در رده بندی تیمی، ایران با اقتدار و با ۱۹۰ امتیاز به عنوان قهرمانی دست یافت و تیم های ژاپن با ۱۳۰ امتیاز و قرقیزستان با ۱۲۱ امتیاز دوم و سوم شدند.
تیم ملی کشتی فرنگی با کسب ۴ مدال طلا، ۳ مدال نقره و ۲ مدال برنز با اقتدار عنوان قهرمانی قاره کهن را از آن خود کرد.
سی و سومین دوره رقابت های کشتی فرنگی قهرمانی آسیا روزهای ۲۷ و ۲۸ فروردین ماه در شهر بیشکک قرقیزستان برگزار شد و در پایان سعید اسماعیلی در وزن ۶۷ کیلوگرم، ناصر علیزاده در وزن ۸۷ کیلوگرم، محمدهادی ساروی در وزن ۹۷ کیلوگرم و امین میرزازاده در وزن ۱۳۰ کیلوگرم به مدال طلا دست یافتند.
در این دوره از مسابقات کشتی فرنگی، پویا دادمرز در وزن ۵۵ کیلوگرم، محمدرضا رستمی در وزن ۷۲ کیلوگرم و رسول گرمسیری در وزن ۸۲ کیلوگرم صاحب مدال نقره شدند. امیررضا ده بزرگی و ایمان محمدی نیز در وزن ۶۳ کیلوگرم به مدال برنز دست یافتند.
در رده بندی تیمی، ایران مقتدرانه و با کسب ۲۰۰ امتیاز به عنوان قهرمانی رسید. تیم های قرقیزستان با ۱۴۴ امتیاز و ژاپن هم با ۱۴۲ امتیاز دوم و سوم شدند.
۱۴ وزنه بردار به اردوی تیم ملی دعوت شدند و مرحله جدید تمرین ها از اول اردیبهشت آغاز می شود.
نواب نصیرشلال، سرمربی تیم ملی وزنه برداری بعد از جلسه با سجاد انوشیروانی، رئیس فدراسیون، لیست ۱۴ نفره تیم ملی را برای حضور در المپیک پاریس و رقابت های جهانی ۲۰۲۴ منامه اعلام کرد.
حمید زارع، عبدالله بیرانوند، ایلیا صالحی پور، علی عالیپور، میر مصطفی جوادی، علیرضا عباسپور، علیرضا معینی، علیرضا نصیری، ابوالفضل زارع، آریا پایدار، آیت شریفی و علی داودی ۱۴ وزنه برداری هستند که ۳۱ فروردین با حضور در کمپ تیم های ملی خود را به کادر فنی معرفی کردند. دور جدید تمرین های تیم ملی به صورت ممتد تا المپیک پاریس از اول اردیبهشت ماه در کمپ تیم های ملی آغاز شده است.
ناهید کیانی و سعیده نصیری به ترتیب به مدال های طلا و برنز تورنمنت تکواندوی صربستان رسیدند.
بیست و یکمین دوره رقابت های آزاد تکواندو در صربستان با معرفی نفرات برتر به پایان رسید. تیم ملی تکواندو بانوان در این رویداد ۶ نماینده داشت که حاصل آن ۲ مدال طلا و برنز از سوی ناهید کیانی و سعیده نصیری بود و ۴ نماینده دیگر ایران نیز حذف شدند.
سعیده نصیری در وزن ۴۹- کیلوگرم بعد از یک دوره استراحت، مقابل سوفرادا کیسکالت از آلمان ۲ بر یک به برتری رسید. وی سپس مقابل لنا استاکوویچ از کرواسی ۲ بر یک پیروز شد و به مرحله نیمه نهایی راه یافت. نصیری در این مرحله برابر آدریانا سروزو ایگلسیاس، دارنده مدال نقره المپیک توکیو و برنز جهان از اسپانیا با نتیجه ۲ بر یک شکست خورد و به مدال برنز رسید.
ورزشکار 21ساله اهل لیتوانی، رکورد پرتاب دیسک جهان را که سال ها در اختیار یک آلمانی بود، شکست.
میکولاس آلکنا با پرتابی به طول ۷۴.۳۵ متر رکورد پرتاب دیسک جهان را شکست و به نام خود ثبت کرد. این ورزشکار در پنجمین پرتاب خود توانست رکورد ۷۴.۴۱ متر را به دست آورد. رکورد قبلی در اختیار یورگن شولت آلمانی بود که سال ۱۹۸۶ توانسته بود دیسک را ۷۴.۰۸ متر پرتاب کند.
آلکنا در مسابقات جهانی ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ به ترتیب مدال های نقره و برنز را کسب کرد. پدر او ویرجیلیوس آلکنا که قهرمان المپیک در سال های ۲۰۰۰ و ۲۰۰۴ بود، با رکورد ۷۳.۸۸ متر در سال ۲۰۰۰ اکنون سومین نفر در لیست بیشترین پرتاب های دیسک در جهان قرار دارد و باید دید پسرش می تواند راه او را برود و مدال طلای این ماده را در المپیک پاریس به دست بیاورد یا خیر؟
تیم های بسکتبال رعد پدافند هوایی و مس رفسنجان، به لیگ دسته یک ایران سقوط کردند.
در پایان بازی های مرحله پلی اوت لیگ برتر بسکتبال مردان ایران، تیم های رعد پدافند هوایی و مس رفسنجان با قبول شکست مقابل حریفان، به لیگ دسته یک ایران سقوط کردند. در جریان این بازی ها تیم رعد پدافند هوایی مشهد به مصاف تیم آورتا ساری رفت که با نتیجه ۶۴ - ۵۷ این دیدار را واگذار کرد تا تیم آورتا ساری، با پیروزی ۲ بر صفر در سری مرحله پلی اوت، به حضور خود در لیگ برتر ادامه داده و تیم رعد پدافند به لیگ دسته یک ایران سقوط کند.
در دیگر بازی مرحله پلی اوت نیز تیم فولاد هرمزگان مقابل صنعت مس رفسنجان با نتیجه ۱۰۵ - ۶۶ به پیروزی رسید تا با برتری ۲ بر صفر در سری پلی اوت، جواز ماندن در لیگ برتر را کسب کند.
به این ترتیب تیم فولاد هرمزگان در لیگ برتر باقی ماند و تیم مس رفسنجان از لیگ برتر کنار رفت.
در ادامه رقابت های بسکتبال با ویلچر انتخابی پارالمپیک پاریس در فرانسه، تیم ایران در مرحله حذفی به مصاف تیم آلمان رفت و نتیجه را واگذار کرد. رقابت های بسکتبال با ویلچر انتخابی پارالمپیک پاریس در فرانسه در حال برگزاری است و تیم ملی بسکتبال با ویلچر ایران،۲۷ فروردین در مرحله حذفی به مصاف تیم آلمان رفت و با شکست ۷۰ بر ۳۹ برابر این تیم سهمیه پارالمپیک پاریس را از دست داد. تیم ملی بسکتبال با ویلچر ایران در مرحله گروهی برابر هلند و فرانسه شکست خورد و مقابل کانادا به پیروزی رسید. این رقابت ها آخرین فرصت برای کسب سهمیه پارالمپیک پاریس در رشته بسکتبال با ویلچر مردان بود.
تیم ملی هندبال دختران ایران حریفان خود را در رقابت های قهرمانی جهان شناخت.
مراسم قرعه کشی رقابت های هندبال قهرمانی جهان دختران جوان برگزار شد و تیم ایران در گروه A این مسابقات با تیم های رومانی، هلند و برزیل هم گروه شد. تیم ملی دختران جوان ایران سال گذشته در رقابت های قهرمانی جوانان آسیا توانست جواز حضور در رقابت های قهرمانی جهان مقدونیه را به دست آورد. این رقابت ها از ۳۰ خرداد تا ۱۰ تیر با حضور ۳۲ تیم در کشور مقدونیه برگزار خواهد شد.
چالش هایی که برطرف می شوند
مشعل با پیشرفت و توسعه تکنولوژی، صنعت انرژی هم با سرعت چشمگیری در حال تکامل است؛ تکاملی که همزمان با آن، چالش های متعددی همچون نیاز به افزایش کارایی، ایمنی و بهینه کردن هزینه ها به وجود آمده است، از این رو برای مدیریت این چالش ها و گذر از آنها، رویکرد موفقی به نام اتوماسیون صنعتی به کار گرفته شده که شامل استفاده از فناوری ها و سیستم های پیشرفته برای کنترل و نظارت بر فرایندهای صنعتی است. در حال حاضر اتوماسیون صنعتی، به ابزاری حیاتی برای صنعت انرژی تبدیل شده که کمک می کند این صنعت کارآمدتر و پایدارتر شود. اتوماسیون از نظر لغوی به معنای «کنترل و هدایت دستگاهی به طور خودکار» است. اتوماسیون صنعتی یا روباتیزه کردن(Industrial Automation) به معنای استفاده از ابزارهای کنترلی مثل کامپیوتر به جای انسان به منظور هدایت و کنترل ماشین آلات صنعتی و پروسه های تولید است. به عبارت دیگر استفاده از سیستم های کنترل نظیر کامپیوترها، ربات ها و تکنولوژی های ارتباطی و اطلاعاتی برای مدیریت فرایندها و ماشین آلات مختلف در صنعت است که با هدف حذف نیروی انسانی از سیستم تولید و کم کردن خطاهای انسانی و بالا رفتن کیفیت تولید به کار گرفته می شود. همچنین یکی از مهم ترین ارکان تولید صنعتی، اتوماسیون است که تا قبل از پیدایش آن، از دستگاه های مختلفی برای کنترل خطوط تولید استفاده می شد که هر یک به شکل مجزا عمل می کردند و در آنها محدودیت ها و مشکلات زیادی وجود داشت.
کاهش وابستگی فرایندها و تجهیزات به نیروی انسانی از مهم ترین اهداف استفاده از اتوماسیون سازی در صنعت است. این فناوری از سیستم های کنترل اولیه تا ماشین آلات، تجهیزات و نرم افزارهای پیچیده را که کارهای پیچیده ای هم انجام می دهند، دربر می گیرد. همانطور که گفتیم، اتوماسیون صنعتی به کاهش هزینه های نیروی کار، افزایش کارایی و بهبود ایمنی در بخش انرژی کمک زیادی می کند، به طوری که توانسته حوزه انرژی را با امکان کنترل و نظارت (Real-Time)، افزایش کارایی عملیاتی و کاهش زمان توقف (Downtime) متحول کند. استفاده از سیستم های خودکار سبب تشخیص ناهنجاری ها در سیستم ها می شود، اتلاف انرژی را کمتر می کند و زمان واکنش در مواقع اضطراری را بهبود می بخشد. اتوماسیون سیستم های انرژی نیز به بهبود کیفیت و قابلیت اطمینان تولید و توزیع بهینه انرژی کمک می کند.
در حال حاضر بسیاری از صنایع در حوزه انرژی از اتوماسیون صنعتی استفاده می کنند، چراکه در بهینه سازی فرایندها بسیار موثر است و بهره وری را افزایش می دهد که در ادامه به چند نمونه اشاره کرده ایم.
صنعت نفت و گاز: از اتوماسیون برای کنترل و نظارت بر فرایندهای حفاری و استخراج، مدیریت حمل و نقل و ذخیره سازی انرژی و بهینه سازی تولید استفاده می شود. صنعت پالایش: برای کنترل فرایندهای پالایشی، نظارت بر کیفیت محصولات و کاهش مصرف انرژی از اتوماسیون استفاده می شود.
صنعت خط لوله: اتوماسیون در این بخش برای نظارت و کنترل انتقال جریان نفت و گاز از طریق خطوط لوله، شناسایی نشتی های احتمالی و رفع آن در سریع ترین زمان ممکن و بهینه سازی تحویل محصولات مورد استفاده قرار می گیرد.
صنعت انرژی های تجدیدپذیر: برای کنترل و بهینه سازی فرایندها و سیستم انرژی های تجدیدپذیر مانند توربین های بادی، پنل های خورشیدی و نیروگاه های برق آبی استفاده می شود.
صنعت تولید برق و نیروگاه ها: در این صنعت نیز اتوماسیون نقشی اساسی ایفا می کند و از آن برای کنترل و نظارت بر نیروگاه ها، بهینه سازی تولید انرژی و اطمینان از پایداری شبکه استفاده می شود.
4.0 Industry که به عنوان چهارمین انقلاب صنعتی نیز شناخته می شود، صنعت انرژی را با ادغام فناوری های پیشرفته نظیر اتوماسیون، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا متحول کرده است.
استانداردها و تحول 4/0 Industry با بهینه سازی عملکرد سیستم های انرژی محور، کارایی انرژی را بهبود می بخشد. به عنوان مثال، دستگاه های اتوماسیون و اینترنت اشیا برای نظارت و کنترل مصرف انرژی استفاده می شوند، علاوه بر این، هوش مصنوعی برای تجزیه و تحلیل داده ها و بهینه سازی مصرف انرژی مورد استفاده قرار می گیرد.
بهبود ایمنی
نسل چهارم انقلاب صنعتی به طور قابل توجهی در حال ارتقای ایمنی در صنایع انرژی است. سیستم های خودکار مبتنی بر 4/0 Industry می توانند خطرات ایمنی بالقوه مثل خرابی تجهیزات یا نشتی گاز را شناسایی کنند و قبل از وقوع حادثه ای ناگوار در خصوص آن هشدار دهند.همچنین استفاده از سیستم های نظارت و کنترل باعث می شود تجهیزات و فرایندها را با حفظ فاصله ایمن، کنترل کرد و خطر صدمات احتمالی را کاهش داد.
از 4/0 Industry برای ایجاد شبکه های هوشمند (Smart Grids) نیز استفاده می شود. این شبکه ها می توانند در مدیریت کارامد تولید و توزیع انرژی نقشی مهم ایفا کنند. شبکه هایی که از طریق دستگاه ها و حسگرهای IoT تامین می شوند، داده های مصرف انرژی، عرضه و تقاضا را جمع آوری می کنند. این داده ها برای بهینه سازی فرایندهای توزیع انرژی و افزایش بهره وری نهایی بسیار کاربردی هستند.
فناوری 4/0 Industry به توسعه و اجرای منابع انرژی تجدیدپذیر نظیر انرژی بادی و خورشیدی کمک می کند. ترکیبی از اتوماسیون و هوش مصنوعی برای بهینه سازی عملکرد سیستم های انرژی نو، بهبود کارایی و کاهش هزینه ها استفاده می شوند.علاوه بر این، ادغام منابع انرژی تجدیدپذیر در شبکه های هوشمند به کاهش اتکا به سوخت های فسیلی سنتی و بهبود پایداری کلی صنعت انرژی کمک می کند.
هوش مصنوعی که این روزها جای خود را در بین فناوری های پیشرفته پیدا کرده و بیش از گذشته نیز مورد توجه قرار گرفته، به عنوان یک مدل قدرتمند تکنولوژی می تواند با کشف ترکیبات دارویی جدید، به درمان بسیاری از بیماری ها کمک کند.
یکی از شرکت های علوم زیستی که شرکتی پیشرو در زمینه علم و فناوری است، توانسته نرم افزار توسعه دارویی AIDDISON را راه اندازی کند. این سیستم، ابزارهای هوش مصنوعی مولد، یادگیری ماشین و طراحی دارویی را با هدف تسریع در توسعه داروهای جدید ترکیب می کند.
نرم افزار AIDDISON که با داده های بیش از ۲۰سال تحقیق دانشمندان توانسته بیش از ۶۰میلیارد ترکیب را شناسایی کند، قابلیت به کار رفتن در داروها را دارد. این ترکیب ها که از ویژگی هایی چون غیرسمی بودن، حلالیت و پایداری در بدن برخوردارند، پس از شناسایی، از طریق نرم افزار بررسی می شوند تا راه تولید کاراترین ترکیب آنها برای دستیابی به دارو تعریف شود.
یکی از مدیران ارشد شرکت علوم زیستی بر این باور است که «با توجه به تعداد بیماران در انتظار دارو، عرضه یک ترکیب دارویی جدید به بازار حداقل۱۰ سال طول می کشد و هزینه ای بالغ بر ۲میلیارد دلار خواهد داشت، در حالی که نرم افزار ADDISON این توانایی را دارد که در هر آزمایشگاهی به کار گرفته شود تا بتواند مناسب ترین ترکیب را برای ایجاد داروی جدید شناسایی کند.»
کشف یک ترکیب دارویی جدید، پروسه ای طولانی دارد. علاوه بر این، شانس موفقیت در این فرایند نیز تنها ۱۰ درصد است. این حقایق نشان می دهد که کشف یک داروی جدید به غیر از زمان، به منابع مالی و نیروی متخصص زیادی نیاز دارد. در این شرایط، نرم افزارهایی مانندAIDDISON می توانند در شناسایی و کشف داروهای جدید بسیار کمک کننده باشند، چراکه با کاهش زمان، شانس موفقیت ترکیب های شناسایی شده نیز بالا می رود. پیش بینی می شود، هوش مصنوعی بتواند تا سال ۲۰۲۸ بیش از ۷۰ میلیارد دلار در فرایند و تا ۷۰درصد در زمان و هزینه های کشف دارو صرفه جویی کند.
در شرایطی که فناوری هوش مصنوعی در جهان بسرعت در حال پیشرفت است، کارشناسان بر این باورند که خاورمیانه، قطب بعدی هوش مصنوعی در جهان خواهد بود.
خاورمیانه که با اقتصاد نفتی در کل جهان شناخته می شود، در شرایط کلان اقتصاد جهانی چاره ای ندارد جز اینکه منابع درآمدی دیگری کشف کند تا از قافله سرمایه گذاری و منابع اقتصادی عقب نماند، از این رو شاهد هستیم که برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس به دلیل اهمیت اقتصاد دیجیتال در حال پذیرش هوش مصنوعی هستند.
گزارش های اخیر نشان می دهد امارات، گام های بلندی در مسیر هوش مصنوعی برداشته است، به طوری که این کشور، شورای هوش مصنوعی و فناوری پیشرفته(AIATC) را به عنوان نهادی برای خط مشی گذاری و توسعه زیرساخت های هوش مصنوعی تاسیس کرده است. هدف نهایی امارات تبدیل شدن به مرکز جهانی هوش مصنوعی تا سال 2013 است. دنبال کردن این هدف جاه طلبانه از سال 2017 و در زمان رونمایی از طرح ملی هوش مصنوعی آغاز شد. بر همین اساس، امارات تلاش می کند هوش مصنوعی مولد را در بخش های مختلف آموزش، حمل ونقل، تولید و بهداشت ادغام کند.
قطر نیز در حال افزایش آموزش هوش مصنوعی است تا مرزهای خود را روی توسعه دهندگان جهانی هوش مصنوعی باز کند. عربستان سعودی هم با انتشار سند چشم انداز 2030 خود به مسابقه هوش مصنوعی پیوسته است، چراکه می خواهد از اقتصاد نفتی فاصله بگیرد و در مسیر اقتصاد جهانی با استفاده از فناوری های نوین گام بردارد.
ایران نیز جزو کشورهایی است که گفته می شود تا ۱۰ سال دیگر در بین ۱۰ کشور برتر هوش مصنوعی قرار خواهد گرفت. در حال حاضر کشورمان برای وارد شدن به رقابت ۱۰ کشور برتر، باید از کره جنوبی، آلمان و بریتانیا که همگی به دنبال تبدیل شدن به رهبران دنیای این فناوری هستند، پیشی بگیرد.
تحریم های اعمال شده از سوی کشورهای خارجی، پژوهشگران و توسعه دهندگان ایرانی را از همکاری های بین المللی و دسترسی به منابع و ابزارهای پیشرفته محروم کرده، با این حال وضعیت فعلی هوش مصنوعی در ایران قابل بهبود است؛ اما به تلاش های هماهنگ و برنامه ریزی استراتژیک نیاز دارد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات