زمینههای مساعد برای گسترش همکاری در حوزه انرژی فراهم است
وزیر نفت به همراه رئیسجمهوری عازم سریلانکا شد
کاهش 6 درصدی مصرف سوخت با ایده ای خلاقانه
تردد مرزی با حواله سوخت آنلاین
شمارش معکوس برای افتتاح خط لوله تبریز- خوی- ارومیه
تاثیر مستقیم عرضه اعتباری بر تنوع محصولات
اختصاص ۳ همت از محل مسئولیت اجتماعی وزارت نفت به کهگیلویه و بویراحمد
احیای اعتبار خرید آمبولانس دریایی پس از ۱۰ سال
استقبال شرکت نفت از جذب کارگران
صنعت نفت آبادان در لیگ برتر فوتبال میماند؟
2 نقره و یک برنز بوکس در تورنمنت قرقیزستان
پیشرفتهترین دوربینهای عکاسی را بشناسید
رئیس جمهور در سفر به پاکستان:
رئیس جمهوری با اشاره به هدف گذاری برای رساندن حجم مبادلات اقتصادی میان ایران و پاکستان به ۱۰ میلیارد دلار در سال گفت: زمینه های مساعد برای گسترش همکاری های ایران و پاکستان در حوزه انرژی وجود دارد.
سیدابراهیم رئیسی در جریان سفر رسمی به پاکستان، در نشست مشترک هیأت های عالی رتبه دو کشور، با بیان اینکه پیوندهای تاریخی همسایگی و اشتراکات اعتقادی، روابط تهران - اسلام آباد را عمیق و ناگسستنی کرده است، سطح روابط دو کشور را نامتناسب با ظرفیت های متقابل دانست و بر تلاش برای افزایش تعاملات و مناسبات دو طرف در عرصه های مختلف اقتصادی، تجاری و فرهنگی تأکید کرد.
وی با اشاره به سیاست جمهوری اسلامی ایران برای گسترش روابط با کشورهای مسلمان، همسایه و همسو، گسترش روابط با پاکستان را تأمین کننده همه این اهداف دانست و افزود: باور داریم که با توجه به ظرفیت های موجود، می توان روابط فی مابین را متحول کرد، ازاین رو در گام نخست، برای دستیابی به حجم ۱۰ میلیارد دلار در مبادلات تجاری دو کشور توافق کردیم.
رئیس جمهور با تشریح برخی زمینه های مساعد برای گسترش همکاری ها و روابط ایران و پاکستان از جمله در حوزه انرژی، به اهمیت امنیت بویژه در مرزهای مشترک دو کشور برای رونق تبادلات مرزی اشاره کرد و گفت: دو کشور در موضوع ضرورت تأمین و پایداری امنیت، لزوم مبارزه قاطع با اشکال مختلف تروریسم و حمایت بدون تبعیض از حقوق بشر، بخصوص دفاع از مردم مظلوم فلسطین، رویکرد و نگاهی نزدیک و مشترک دارند.
رئیسی بر اهمیت تبادل هیأت های تجاری و اقتصادی میان دو کشور و فعال شدن کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی برای رفع موانع توسعه مراودات و مناسبات اقتصادی و تجاری میان دو کشور تأکید و تصریح کرد: تقویت همکاری های ایران و پاکستان به عنوان دو کشور اسلامی مهم منطقه می تواند در حل مشکلات مؤثر باشد و در مقابل، حضور بیگانگان در منطقه نه تنها کمکی به حل مشکلات نمی کند؛ بلکه خود سبب ایجاد مشکلات پیچیده تر خواهد شد.
شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان نیز در این نشست با بیان اینکه این سفر به پاکستان عزت بخشید، روابط فی مابین را بسیار مستحکم و دوستانه توصیف کرد و افزود: پیشرفت هرکدام از دو کشور ایران و پاکستان سبب پیشرفت متقابل کشور دیگر خواهد شد.
وی با اشاره به مرزهای طولانی مشترک میان دو کشور، بر مبارزه قاطع با تروریسم و تلاش برای ارتقای امنیت در مناطق مرزی و ایجاد رونق اقتصادی در مناطق مرزنشین از طریق گسترش بازارچه های مرزی تأکید کرد.
نخست وزیر پاکستان با تأکید بر هدف گذاری برای رساندن حجم مبادلات اقتصادی فی مابین به ۱۰ میلیارد دلار در سال گفت: گسترش همکاری های اقتصادی ایران و پاکستان در حوزه های مختلف ازجمله انرژی می تواند به تقویت همکاری های منطقه ای و بین المللی دو کشور بینجامد.
در این دیدار، همچنین سران دو کشور بر اهمیت تقویت تجارت رسمی تأکید و بر آن توافق کردند که طرف پاکستانی در اجرای تعهدهای خود در زمینه انرژی تسریع کند.
رئیس جمهور خبر داد:
رئیس جمهوری گفت: افزایش تبادلات اقتصادی و تجاری ایران و پاکستان در گام نخست ۱۰ میلیارد دلار هدف گذاری شده است.
سیدابراهیم رئیسی در نشست مطبوعاتی مشترک با شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان، ضمن قدردانی از میزبانی دولت این کشور از هیأت همراه جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: از طرف رهبری معظم انقلاب اسلامی و ملت بزرگ ایران به مردم پاکستان که همواره از اسلام، ارزش های اسلامی، مظلومان فلسطین و حق و عدالت دفاع کردند، سلام عرض می کنم. وی با بیان اینکه روابط دو کشور ایران و پاکستان محدود به روابط همسایگی نیست؛ بلکه مبتنی بر رابطه تاریخی، تمدنی و اشتراکات عمیق اعتقادی و دینی است، افزود: آنچه دو ملت بزرگ ایران و پاکستان را پیوند داده، همین اشتراکات اعتقادی و دینی است و چنین پیوندهایی ناگسستنی است.
رئیس جمهوری با بیان اینکه تبادل ظرفیت های قابل توجه موجود در دو کشور به طور حتم سبب انتفاع ملت های ایران و پاکستان خواهد شد، افزود: در نشست هیأت های عالی رتبه دو کشور تصمیم گرفتیم ضمن به کارگیری این ظرفیت ها، سطح روابط ایران و پاکستان را در تمام عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی ارتقا بخشیم.
رئیسی گفت: ممکن است برخی تعمیق همکاری ها و روابط دو کشور را نپسندند؛ اما آنچه برای ما اهمیت دارد، تداوم همکاری های دو کشور با هدف تأمین منافع دو ملت است. ازاین رو، در نشست هیأت های عالی رتبه ایران و پاکستان تصمیم گرفتیم به منظور ارتقای سطح همکاری های تجاری و اقتصادی، در گام نخست مبادلات تجاری را ۱۰ میلیارد دلار افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه ملت بزرگ ایران تحریم های ظالمانه را به فرصتی برای پیشرفت کشور تبدیل کرده است، برای انتقال تجربیات و تبادل ظرفیت ها با ملت پاکستان، بویژه در بخش های مختلف علم و فناوری، تکنولوژی، حمل ونقل و ترانزیت اعلام آمادگی کرد.
رئیس جمهور در پایان ابراز امیدواری کرد که این سفر نقطه عطفی در روابط ایران و پاکستان در همه زمینه ها باشد.
در جریان سفر رئیس جمهوری به اسلام آباد انجام شد
وزیران نفت ایران و پاکستان در جریان سفر رئیس جمهوری به اسلام آباد دیدار و گفت وگو کردند.
جواد اوجی، وزیر نفت، که روز دوشنبه (3 اردیبهشت) به همراه سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، به اسلام آباد سفر کرده است، با مصدق مسعود ملک، وزیر نفت پاکستان، دیدار و گفت وگو کرد.
در این دیدار، هردو طرف بر تحکیم روابط دو کشور، بویژه در بخش انرژی و نفت و گاز تأکید کردند.
توسعه همکاری های دوجانبه در حوزه انرژی و صدور خدمات فنی و مهندسی، از مهم ترین محورهای مذاکرات وزیران نفت ایران و پاکستان بود.
مقام های جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در حضور رئیس جمهوری ایران و نخست وزیر پاکستان، هشت سند همکاری مشترک در حوزه های مختلف امضا کردند.در ادامه برنامه های سفر رسمی سیدابراهیم رئیسی و هیأت عالی رتبه سیاسی و اقتصادی همراه به پاکستان، مقام های جمهوری اسلامی ایران و پاکستان پس از برگزاری نشست مشترک هیأت های عالی رتبه در حضور رئیسی و شهباز شریف، هشت سند همکاری در بخش های مختلف تجارت، علم و فناوری، کشاورزی، بهداشت، فرهنگ و مسائل حقوقی و قضایی امضا کردند.
ایجاد مناطق آزاد تجاری در گذرگاه های مرزی مشترک، همکاری در بخش سیما و رسانه، همکاری در بخش بهداشت دامی، همکاری های امنیتی، همکاری در بخش تعاون و رفاه اجتماعی، همکاری در بخش استاندارد و همکاری در بخش حقوقی و معاضدت قضایی در امور مدنی و تجاری از مهم ترین اسناد همکاری بین دو کشور بود که از سوی وزیران راه و شهرسازی، دادگستری، فرهنگ و ارشاد اسلامی، جهاد کشاورزی و رؤسای سازمان های مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و استاندارد با همتایان پاکستانی به امضا رسید.
رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و پاکستان:
رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و پاکستان به اهمیت سفر رئیس جمهوری به پاکستان اشاره کرد و گفت: تعیین تکلیف خط لوله انتقال گاز به پاکستان در این سفر اهمیت دارد؛ زیرا ایران به تعهدهای خود در این زمینه عمل کرده است. احمد امیرآبادی فراهانی به اهمیت سفر رئیس جمهوری به پاکستان اشاره و اظهار کرد: تعیین تکلیف خط لوله انتقال گاز به پاکستان در این سفر حائز اهمیت است؛ زیرا ایران به تعهدهای خود در این زمینه عمل کرده و خط لوله گاز تا مرز پاکستان برده شده است.
وی افزود: اگر پاکستان، گاز طبیعی را از طریق ایران به مصرف کنندگان کشورش برساند، بی شک رضایتمندی مطلوبی در داخل و به نفع دولت این کشور شکل خواهد گرفت؛ زیرا تأمین گاز آنها از طریق گاز مایع (ال پی جی) است که بسیار گران تمام می شود و این خط لوله می تواند در اقتصاد، رشد صنعت و آسایش مردم پاکستان مفید واقع شود.
رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و پاکستان تصریح کرد: پیشنهادهایی برای عملیاتی کردن این خط لوله وجود دارد؛ اما بعضی کشورهای ثالث خارج از منطقه با ایجاد موانع، دخالت هایی در این زمینه دارند که دولت پاکستان باید بدون توجه به آن ها، منافع مشترک دو ملت را مدنظر قرار دهد.
امیرآبادی فراهانی با بیان اینکه دولت سیزدهم در توسعه همکاری با همسایگان موفق عمل کرده است، بیان کرد: یکی از کارهای سازنده دولت در حوزه سیاست خارجی، تقویت همکاری ها با کشورهای همسایه و منطقه ازجمله پاکستان، ترکمنستان، تاجیکستان، عراق و... بوده است.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس:
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از اولویت های مجلس آینده توجه به پتروپالایشگاه هاست؛ زیرا می توان با توسعه آن ها بخشی از مشکلات حوزه انرژی را برطرف کرد.
مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در نشست منتخبان دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با حزب مؤتلفه اسلامی با عنوان «اولویت های مجلس آینده» با بیان اینکه باید بیش ازپیش به صنعت نفت کشور توجه شود؛ زیرا این صنعت، صنعتی پیشرو به شمار می آید، بیان کرد: در مجلس دوازدهم، یکی از اولویت ها توجه به پتروپالایشگاه ها خواهد بود؛ زیرا معتقدم که توسعه این بخش می تواند بخشی از مشکلات حوزه انرژی را برطرف کند. توسعه انرژی های تجدیدپذیر نیز از دیگر مسائل مهم به شمار می آید.
وی تصریح کرد: هرچه در حوزه تجارت نفت و گاز ارزآوری بیشتری وجود داشته باشد، بی شک این موضوع بر رشد اقتصاد ملی تأثیرگذار خواهد بود. همچنین باید منابع حاصل از فروش نفت و گاز را صرف توسعه زیرساخت ها در کشور کنیم.
محمدرضا پورابراهیمی داورانی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این نشست ضمن تشریح وضع اقتصادی کشور گفت: انتظار این است که مهم ترین تصمیم های مجلس دوازدهم در حوزه اقتصادی باشد. برای اینکه این تصمیم ها کارآمد باشد، باید وضع موجود شناسایی و آسیب شناسی شود و تحلیلی هم از اوضاع آینده و متغیرهای داخلی و خارجی داشته باشیم تا بر این اساس بتوانیم مسیر اصلاح مشکلات را طراحی کنیم.
وی تصریح کرد: براساس گزارش مرکز آمار و بانک مرکزی، طی دو سال اخیر نرخ رشد اقتصادی روند رو به رشدی داشته و پیش بینی می شود این روند در سال های آینده تکرار شود.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس:
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی عملکرد دولت سیزدهم در دیپلماسی انرژی را موفق ارزیابی کرد و گفت: دولت با این رویکرد موفق شد خریداران جدیدی را به فهرست مشتریان نفت ایران اضافه و قراردادهایی را برای توسعه میدان های نفتی امضا کند.
فریدون حسنوند درباره اهمیت سفر رئیس جمهوری به پاکستان گفت: پیش از این تهران و اسلام آباد در توسعه خط لوله صادرات گاز ایران به پاکستان (آی پی) به توافق رسیده بودند و بخش ایرانی این خط لوله در خاک کشور تکمیل شده است. اکنون انجام تعهدهای طرف پاکستانی دراین باره از مسائل مهمی است که در سفر رئیس جمهوری به اسلام آباد، درباره به نتیجه رساندن آن گفت وگو خواهد شد. وی با اشاره به علاقه مندی بسیاری از مسؤولان پاکستانی برای اتمام پروژه خط لوله صلح افزود: این پروژه برای هر دو کشور منفعت اقتصادی خواهد داشت؛ البته سرمایه گذاری مشترک بین دو کشور، بویژه در بنادر جنوبی ایران، فصلی تازه را در همکاری های ایران و پاکستان در حوزه انرژی بازخواهد کرد. رئیس کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به سیاست دولت سیزدهم مبنی بر گسترش ارتباطات عمیق با همسایگان تصریح کرد: طبق آمار و ارقام، دولت سیزدهم توجه بیشتری به گسترش روابط با همسایگان داشته، تا آنجا که تولید و فروش نفت از ۵۰۰ هزار بشکه در روز چند برابر شده و این موضوع نشان می دهد که دولت در دیپلماسی انرژی با دیگر کشورها در حوزه صنعت نفت و گاز موفق عمل کرده است.
حسنوند گفت: دولت سیزدهم موفق شد خریدارانی تازه را به فهرست مشتریان نفت ایران اضافه کند و قراردادهای امضاشده در زمینه توسعه میدان های نفتی، برای کشور حائز اهمیت است. وی در پایان گفت: در طرح ملی فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی به عنوان مهم ترین و راهبردی ترین طرح صنعت نفت، اقدام های مهمی در دولت سیزدهم انجام شد و این پیشرفت ها حکایت از این دارد که دولت در توسعه دیپلماسی نفت و گاز بسیار موفق عمل کرده است.
وزیر نفت که به همراه رئیس جمهوری عازم اسلام آباد شده بود، پس از پایان سفر به پاکستان، راهی سریلانکا شد.
سیدابراهیم رئیسی به دعوت رسمی همتای سریلانکایی خود، بامداد روز چهارشنبه (5 اردیبهشت) در رأس هیأتی عالی رتبه از مقام های اقتصادی و سیاسی که جواد اوجی، وزیر نفت نیز در این هیأت حضور داشت، عازم این کشور شد.
رئیس جمهوری پس از سفر رسمی دوروزه به سه شهر اسلام آباد، لاهور و کراچی پاکستان، به منظور سفر رسمی و حضور در آیین رسمی بهره برداری ابرپروژه چندمنظوره سد و نیروگاه اومااویا، کشور را به مقصد سریلانکا ترک کرد.
صدور خدمات فنی مهندسی، صادرات محصولات پتروشیمی، تجارت فراورده های نفتی، بازسازی و نوسازی تأسیسات نفتی ازجمله پالایشگاه ها و...، از زمینه های همکاری و مذاکرات با کشور سریلانکا خواهد بود.
با هدف تحقق اهداف مشترک و توسعه همکاری
تفاهمنامه همکاری بین وزارت نفت و سازمان انرژی اتمی ایران با هدف تحقق بخشیدن به اهداف مشترک و توسعه همکاری ها در رفع نیازها و ارتقای توانمندی های فناورانه کشور امضا شد.
تفاهمنامه همکاری بین وزارت نفت و سازمان انرژی اتمی ایران، (دوشنبه، 3 اردیبهشت ) با هدف اجرای تدابیر رهبر معظم انقلاب اسلامی و در چارچوب سیاست های کلی نظام، سیاست های اقتصاد مقاومتی، تحقق سند چشم انداز و بهره مندی از ظرفیت های دو طرف برای تحقق بخشیدن به اهداف مشترک و توسعه همکاری ها در رفع نیازها و ارتقای توانمندی های فناورانه کشور، بین محمد قنادی مراغه، معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی سازمان انرژی اتمی ایران و وحیدرضا زیدی فر، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری امضا شد.
این تفاهمنامه در ۱۰ ماده برای افزایش همکاری و هم افزایی در بخش های پژوهش، توسعه و تعمیق به کارگیری پرتوها و فناوری های نو هسته ای در صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و تسهیل ارائه خدمات و محصول با درنظرگرفتن همه امکانات دو طرف اعم از فنی، تخصصی و تجربه نیروی انسانی به امضا رسید.
اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، توسعه شبکه همکاری فناورانه با هدف هم افزایی و پرهیز از موازی کاری با حمایت از شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها، همکاری در زمینه راهبری پژوهش، توسعه فناوری، نظارت، اجرا و سرمایه گذاری برای مجموعه طرح های مرتبط با زمینه های هسته ای، پرتویی و کاربردهای نو آن، همکاری و مشارکت در زمینه تدوین، روزآمدکردن و پیاده سازی الزام ها و استانداردهای تخصصی صنعت نفت از دیگر اهداف این تفاهمنامه است.
کمک به اجرای برنامه توسعه نیروگاه های هسته ای کشور با استفاده از ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، همکاری و مشارکت در زمینه فعالیت های علمی، آموزشی، ترویجی و پژوهشی استانداردسازی، توسعه هوشمندسازی و علم داده ها، همکاری و مشارکت در زمینه های ارزیابی انطباق و تأیید صلاحیت، همکاری و مشارکت در زمینه انجام فعالیت های آزمایشگاهی، اندازه شناسی و ردیابی دقتی، همکاری و مشارکت در زمینه تأیید صلاحیت اشخاص (مانند گواهینامه تأیید صلاحیت حرفه ای کارشناسان فنی استانداردسازی)، از دیگر مواردی است که برای تحقق اهداف مشترک در دستور کار قرار می گیرد.
بر این اساس، حداکثر دو هفته پس از امضای این تفاهمنامه، کمیته راهبری متشکل از نمایندگان معرفی شده از سوی دوطرف به منظور ایجاد هماهنگی، نظارت، تسهیل و تسریع در اجرای مفاد این تفاهمنامه و تدوین دستورعمل های اجرایی و دیگر اقدام های لازم تشکیل می شود.
مدیر بیست وهشتمین نمایشگاه بین المللی نفت ایران خبر داد:
مدیر بیست وهشتمین نمایشگاه بین المللی نفت ایران از برگزاری رویدادها و نشست های پرشمار درباره تحقق شعار سال «جهش تولید با مشارکت مردم» در صنعت نفت همزمان با برگزاری این رویداد مهم ملی و بین المللی خبر داد.
غلامرضا جمالی با اشاره به اینکه جهش تولید از رویکردها و راهبردهای مهم شرکت ملی نفت ایران و صنعت نفت است، بیان کرد: در روزهای برگزاری بیست وهشتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نشست های پرشمار زمینه های تحقق شعار سال بررسی می شود.
وی افزود: جدول برگزاری نشست های موضوعی و تخصصی نمایشگاه بین المللی نفت ایران بزودی منتشر خواهد شد.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: در نمایشگاه امسال شاهد حضور شرکت های توانمند، بویژه در بخش های ساخت داخل و دانش بنیان هستیم که می توانند نقش مهمی در جهش تولید داشته باشند.
براساس این گزارش، در بیست وهشتمین نمایشگاه بین المللی نفت ایران بیش از یکهزار و ۷۵۰ شرکت ایرانی و خارجی در بخش های مختلف ازجمله شرکت های بالادست نفت و گاز، اکتشاف و تولید، سازندگان داخلی، صنایع میان دستی و پایین دستی گاز، پالایش و پتروشیمی و شرکت های دانش بنیان، پارک های فناوری، دانشگاه ها، استارت آپ ها و دیگر شرکت های مرتبط با صنعت نفت حضور دارند.
نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به عنوان اصلی ترین و مهم ترین رویداد نفتی ایران با حمایت و سیاستگذاری وزارت نفت، از سوی شرکت ملی نفت ایران برگزار می شود و شرکت های اصلی وزارت نفت (شرکت های ملی نفت، گاز، پالایش و پخش فراورده های نفتی و صنایع پتروشیمی)، شرکت های زیرمجموعه و تابع آن ها و دست درکاران اصلی صنعت نفت در این رویداد، حضور جدی و فعال دارند.
بیست وهشتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ۱۹ تا ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار می شود و علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند به پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران به نشانی www.nioc.ir و سایت نمایشگاه نفت ایران به نشانی www.iran-oilshow.ir مراجعه کنند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تأکید کرد
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، بهینه سازی و کاهش هزینه های مصرف انرژی و حمایت از تولیدکنندگان و سازندگان داخلی را از مهم ترین راهبردهای صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ دانست.
مرتضی شاهمیرزایی روز سه شنبه (4 اردیبهشت ) در سفر به منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، در جمع مدیران عامل شرکت های پتروشیمی مستقر در این منطقه بیان کرد: بسیار خرسندم که امروز شاهد شرایط مطلوب واحدهای تولیدی در هاب ماهشهر هستم. مجتمع های این منطقه، پارسال با تکیه بر توان داخل موفق شدند بالاترین مقدار بهره وری و تولید را ثبت کنند و این نوید را می دهم که حرکت در سال جهش تولید با شتاب بیشتری انجام خواهد شد.
وی یکی از راهبردهای صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ را کاهش هزینه ها و بهینه سازی مصرف انرژی برشمرد و یادآور شد: ضروری است که شرکت های پتروشیمی، با بهینه سازی مصرف انرژی، در حفاظت و صیانت از منابع بین نسلی نقش آفرین باشند.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با اشاره به استفاده از همه ظرفیت های کشور برای خودکفایی کامل صنعت پتروشیمی افزود: شرکت های پتروشیمی باید در صورت تولید تجهیز یا قطعه ای در داخل کشور، نیاز خود را از طریق تولیدکنندگان و سازندگان ایرانی تأمین کنند و به هیچ وجه نباید کالا یا محصول مشابه خارجی وارد شود.
شاهمیرزایی مهم ترین برنامه راهبردی صنعت پتروشیمی سال ۱۴۰۳ را رشد ظرفیت ها و جهش تولید دانست و گفت: سبد محصولات پتروشیمی باید با برنامه ای منسجم تر و با هدف تکمیل زنجیره ارزش متنوع شود.
وی ادامه داد: شرکت ها و مجتمع های پتروشیمی باید قوانین، دستورعمل ها و همه رویه های موجود در منطقه را رعایت کنند.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی افزود: توجه به مسؤولیت اجتماعی با توجه به شرایط موجود اهمیت ویژه ای دارد و پتروشیمی ها باید به تعهدهای خود پایبند باشند.
شاهمیرزایی تأکید کرد: آن دسته از مجتمع های پتروشیمی که می خواهند از ۵درصد تخفیف خوراک بهره مند شوند، باید ۴۰درصد از درآمد خود را به توسعه صنعت پتروشیمی تخصیص دهند.
شایان ذکر است که شاهمیرزایی در سفر یک روزه به قدیمی ترین قطب صنعت پتروشیمی کشور، ضمن بازدید از مجتمع های پتروشیمی آبادان، غدیر، فن آوران و اسکله های صادراتی پایانه ها و مخازن، دغدغه شرکت های پتروشیمی برای تحقق شعار سال را در نشست تخصصی بررسی کرد.
با حضور معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری
نخستین نشست کارگروه راهبری به کارگیری فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت، با حضور معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری و دست درکاران این حوزه تشکیل شد.
وحیدرضا زیدی فرد روز سه شنبه (4 اردیبهشت ) در نخستین نشست کارگروه راهبری به کارگیری فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت، با بیان اینکه کاربرد هوش مصنوعی در صنعت نفت، امروزه به بحثی مهم در جهان بدل شده است، گفت: این فناوری به قدری مهم است که مقام معظم رهبری در سخنان خود در سال ۱۴۰۰ تأکید کردند که ایران، باید جزو ۱۰ کشور برتر جهان در حوزه هوش مصنوعی قرار بگیرد.
وی ادامه داد: البته مجموعه اقدام های مثبت انجام شده در صنعت نفت و در کشور در زمینه توسعه استفاده از هوش مصنوعی، هنوز با خواسته های مقام معظم رهبری فاصله دارد. به نظر می رسد دلیل اصلی این فاصله، وجود بروکراسی اداری و ملاحظه های امنیتی درباره جلوگیری از حمله های سایبری باشد؛ البته رعایت دستورعمل های سازمان حراست صنعت نفت و سازمان پدافند غیرعامل کشور در این زمینه نیز اهمیت بسیاری دارد.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، توسعه هوش مصنوعی در صنعت نفت ایران را نیازمند عزم جدی مدیران و دست درکاران این صنعت دانست و افزود: برای تحقق این موضوع، نیازمند نقشه راه واحد و عملیاتی، با درنظرگرفتن ملاحظات موجود هستیم. وزیر نفت اواخر پارسال دستور لازم برای تشکیل کارگروه راهبری به کارگیری فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت را ابلاغ کرد که امروز، پس از فعالیت های مقدماتی، شاهد تشکیل نخستین نشست این کارگروه هستیم. به نظر می رسد پس از این نشست، بسرعت با هماهنگی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و دیگر نهادهای ذی ربط، برنامه های راهبری تدوین و سیاستگذاری در حوزه هوش مصنوعی در صنعت نفت انجام شود.
زیدی فرد با تأکید بر استفاده از شرکت های دانش بنیان داخلی برای تدوین برنامه های راهبردی و سیاستگذاری در حوزه هوش مصنوعی در صنعت نفت با رعایت الزامات امنیتی بیان کرد: هم اکنون سه اداره کل زیرمجموعه معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، با متولی گری اداره کل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرح ها در حال تحقیق و بررسی برای توسعه هوش مصنوعی در این صنعت هستند.
در ادامه این نشست، پرویز سنگین، مدیرکل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرح های وزارت نفت با اشاره به دستور وزیر نفت مبنی بر تشکیل کارگروه راهبری به کارگیری فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت تصریح کرد: در دو سال اخیر، سه بانک اطلاعاتی در زمینه های مختلف همچون اعضای کارگروه راهبری، متخصصان و فعالیت های انجام شده از سوی شرکت های اصلی در حوزه هوش مصنوعی تهیه شده است.
وی از برگزاری دوره های آموزشی صنعت نفت در حوزه هوش مصنوعی با استفاده از استادان مطرح داخلی کشور در آینده نزدیک خبر داد و افزود: تلاش می شود که در این حوزه، مسائل و موارد مهم از جمله ملی سازی استانداردهای تخصصی بین المللی، مطالعه تطبیقی و بهینه کاوی راهبردها و نقشه راه شرکت های برتر نفت و گاز دنیا (۱۲ شرکت برتر)، احصا و تجمیع پروژه ها و اقدام های انجام شده و در حال اجرا از سوی شرکت های اصلی، اداره های کل ستادی و سازمان های تابع (نظیر پژوهشگاه صنعت نفت، پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت، ...) و امنیت سایبری نیز به طور کامل مدنظر قرار گیرد. انتظار می رود راهبرد کلان و نقشه راه توسعه و به کارگیری هوش مصنوعی با مشارکت همه ذی نفعان داخل و خارج از صنعت نفت تهیه و تدوین شود.
عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز در این نشست با اعلام آمادگی این مرکز علمی برای اجرای پروژه های هوش مصنوعی در سطح صنعت نفت در مقیاس کوچک گفت: در حوزه هوش مصنوعی در این صنعت، در ابتدای راه هستیم، ازاین رو باید بدون فوت وقت در این زمینه آغازبه کار کنیم.
وی با بیان اینکه بهتر است در صنعت نفت برای استفاده از هوش مصنوعی سراغ بخش های کم ریسک تر همچون منابع انسانی و بهداشت و درمان برویم و بعد، آن را در بخش های صنعتی همچون پالایشگاه ها و پتروشیمی ها توسعه دهیم، گفت: برای اجرای بهتر این فناوری، باید فرهنگ سازی های لازم میان نیروی انسانی نیز در دستور کار قرار گیرد.
نخستین فلر منطقه غرب کارون خاموش شد
مشعل: آزادگان شمالی پیش از ورود به سال جدید و درست در دقیقه نود سال 1402 در اقدامی زیست محیطی برای همیشه با گازهای مشعل خداحافظی کرد تا برای حفظ منابع ملی و رعایت الزام های محیط زیستی گامی مهم برداشته و فلر آن به عنوان نخستین فلر منطقه غرب کارون خاموش شود.
عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان در گفت و گو با هفته نامه «مشعل» پایان پرونده گازسوزی در آزادگان شمالی را باهدف حفظ محیط زیست و تاکید های رئیس جمهوری، وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، حاصل تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت مهندسی و توسعه نفت دانست که با تعمیر، تکمیل و راه اندازی کمپرسور خارجی، این دستاورد را رقم زدند. مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با ابرازخرسندی ازخاموش شدن اولین مشعل میادین غرب کارون، سوختن گاز در مشعل آزادگان شمالی را در حد پایلوت و به منظورحفظ ایمنی ذکر کرد.
قاب این روزهای میدان آزادگان شمالی که درمعرض دید اهالی این منطقه قرار گرفته، مجموعه ای همسو با محیط زیست و بدون فلر است که در میان سایر فلرهای پرشعله خودنمایی می کند.
آزادگان شمالی در واقع بخش شمالی میدان آزادگان در مساحت حدود ۴۶٠ کیلومتر مربع در 120 کیلومتری جنوب غربی اهواز، در منطقه مرز مشترک ایران و عراق و به طور عمده در تالاب هورالعظیم قرار دارد. در چاه های این میدان از مکانیزم فرازآوری با گاز (Gas Lift) به منظور حفظ و نگهداشت سطح تولید استفاده شده است.
فاز یک طرح توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی در قالب قرارداد بیع متقابل از سوی شرکت ملی نفت چین (CNPCI) توسعه داده شده و در حال حاضر از 59 حلقه چاه موجود در میدان، 62 هزار بشکه نفت در روز تولید می شود. نفت فرآورش شده این میدان به تلمبه خانه غرب کارون و گاز استحصال شده آن نیز به کارخانه NGL3200 ارسال می شود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به اینکه به منظور جمع آوری گازهای همراه نفت میدان های غرب کارون (میدان های یاران شمالی، یاران جنوبی، آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی، یادآوران، دارخوین، سهراب و جفیر) در قراردادی با هلدینگ خلیج فارس پروژه ان جی ال 3200 طراحی، تعریف و اجرایی شده است، اعلام کرد: خاموش شدن اولین فلر منطقه غرب کارون دستاوردی مهم است که از اراده وزارت نفت برای جمع آوری گازهای همراه حکایت دارد.
میدان های نفتی در منطقه غرب کارون، مخازنی بکر (Green Field) است که از نزدیکی شهر اهواز آغاز می شود و تا منتهی الیه نوار مرزی ایران ادامه می یابد؛ عرض و طول این مستطیل نفتی، از ساحل غربی کارون در نزدیکی منطقه جفیر تا مرز مشترک ایران و عراق و از جنوب چزابه تا غرب منطقه دارخوین امتداد دارد که همان منطقه نفتی غرب کارون را تشکیل می دهد. با توجه به تولید قابل توجه این میادین با هدف اقدام های زیست محیطی، قراردادی به منظور جمع آوری گازهای همراه نفت میدان های غرب کارون (میدان های یاران شمالی، یاران جنوبی، آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی، یادآوران، دارخوین، سهراب و جفیر) منعقد شد تا گاز همراه نفت این میادین را به این کارخانه منتقل و پس از جمع آوری گازهای ترش و شیرین سازی، بخشی از گاز متان تولیدی را به شبکه سراسری تزریق کند و مابقی آن به عنوان گاز مایع (NGL) به وسیله خط لوله به پتروشیمی بندر امام ارسال شود.
عذاری اهوازی با اشاره به بهره برداری از فاز یک کارخانه ان جی ال 3200 (پالایشگاه گاز هویزه) که از جمله اهداف برنامه ریزی شده آن جمع آوری گازهای همراه آزادگان شمالی بوده است، گفت: از اردیبهشت سال گذشته اقدام به ارسال روزانه 28 میلیون فوت مکعب گاز به کارخانه پالایش گاز هویزه شد و پس از آن با توجه به اینکه لازمه امکان ارسال گازهای فشار پایین آزادگان شمالی نصب و راه اندازی کمپرسور بود، همکارانم در شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان دست به کار شده و این کمپرسور را اصلاح و راه اندازی کردند. این کمپرسور از زمان احداث این کارخانه اصلاح و راه اندازی نشده بود.
به گفته او، این مهم با تلاش شبانه روزی 750 نفر در روز به ثمر نشسته و سال گذشته همزمان با روز ملی شدن صنعت نفت حدود 2 تا 4 میلیون فوت مکعب دیگر به گاز ارسالی ان جی ال 3200 افزوده شد و به این ترتیب روزانه حدود 32 میلیون فوت مکعب گاز مشعل از آزادگان شمالی به سمت این تاسیسات ارسال و از سوختن آن جلوگیری می شود.
عذاری اهوازی، تعمیرات اساسی، راه اندازی و نصب کمپرسور باقیمانده از سال 95 را فعالیتی پرریسک خواند و از همکاران خود برای این فعالیت تقدیرکرد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان اضافه کرد: در منطقه دارخوین نیز کار های بزرگی انجام شده است و مقداری از گاز های همراه نفت، به مخزن برای افزایش فشار تزریق می شود، همچنین با انجام اصلاحات و تعمیرات تخصصی در تاسیسات دارخوین، میزان سوختن گاز به واسطه مشعل از ۷۰ میلیون فوت مکعب در روز به تنها ۵ میلیون فوت مکعب کاهش داده شده است و در همان قرارداد با هلدینگ خیلج فارس باقیمانده گاز به پالایش گاز هویزه منتقل خواهد شد.
خبر خوش او این است که شرکت نفت و گاز اروندان در تلاش است که در یکی دو سال آینده هیچ گازی در تاسیسات این شرکت سوخته نشود و با توسعه ان جی ال ۳۲۰۰ و تکمیل فاز های دیگر گاز های همراه نفت به این کارخانه ارسال و به گاز خشک و متان تبدیل شود و ضمن افزایش تولید گاز شهری بخشی از خوراک پتروشیمی ها را نیز تامین کند.
به گفته عذاری اهوازی، گاز های همراه نفت در پتروشیمی ها به محصولات دیگر تبدیل و باعث ایجاد ارزش افزوده خواهد شد و تبدیل این گاز ها به محصولات دیگر مصداق جلوگیری از خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان گفت: براساس امضای قرارداد با هلدینگ خلیج فارس قرار است خطوط لوله و تاسیسات فشارافزایی برای گازهای همراه دارخوین و جفیر از سوی این شرکت انجام شود که با این اقدام تکلیف گازهای مشعل دارخوین و کارخانه غرب کارون مشخص می شود.
او زمان پایان کار این پروژه را سال 1404 اعلام کرد.
او با اشاره به آثار و دستاوردهای اقتصادی و اجتماعی جمع آوری گازهای همراه منطقه غرب کارون افزود: ما در این منطقه بخشی از مردم هستیم و برای رفاه این جامعه از هیچ اقدامی دریغ نخواهیم کرد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان نمونه این امر را اشتغالزایی قابل توجه حاصل از ایجاد کارخانه گاز و گاز مایع 3200 ذکرکرد که جمعیت قابل توجهی از متقاضیان بومی مشغول به کار شده اند.
عذاری اهوازی با اشاره به سیاست گذاری مناسب وزارت نفت در دولت سیزدهم برای جمع آوری گازهای همراه و دستاوردهای آن یادآور شد: تجربه مناسب دولت سیزدهم در این زمینه به کمک کشورعراق هم آمده و قرار است ایران در این کشور نیز در جمع آوری گازهای همراه نقش آفرینی کند که براین اساس برای جمع آوری گازهای مشعل از میدان های نفتی و تأسیسات نفتی عراق در نزدیک مرز ایران توافق و کارگروه شرکت ملی نفت ایران با مشارکت شرکت ملی نفت عراق برای جمع آوری گازهای همراه اقدام هایی می کند و از توان تخصصی و فنی مهندسان ایرانی برای جمع آوری گازهای مشعل استفاده خواهد شد.
بنای وزارت نفت این است که در جهشی بزرگ با هدف حفاظت از محیط زیست و خلق ثروت، با برنامه ریزی دقیق و اجرای به موقع طرح های تعریف شده و راه اندازی آنها، همه پروژه های مرتبط با مشعل سوزی در صنعت نفت را تا پایان دولت سیزدهم تکمیل کند و به بهره برداری کامل برساند.
صنعت نفت کشورمان بر مبنای اسناد جهانی متعهد شده است تا سال ۲۰۳۰ میلادی انتشار گازهای گلخانه ای خود را به صورت غیرمشروط چهار درصد و به صورت مشروط هشت درصد کاهش دهد. در طول سال های گذشته، گام هایی برای تعیین تکلیف این مقوله برداشته شد که از آن جمله می توان به اجرای هم زمان ۹ طرح ان جی ال درمجموع با ظرفیت جمع آوری روزانه ۵.۱ میلیارد فوت مکعب گازهای همراه مشعل شامل طرح های پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس (چهار طرح ان جی ال)، پالایشگاه گاز یادآوران خلیج فارس (ان جی ال ۳۲۰۰)، پالایشگاه گاز هنگام (مشعل گازی جزیره قشم)، (دهلران) و ان جی ال ۳۲۰۰ میدان مارون و ان جی ال جزیره خارگ اشاره کرد.
عملکرد مناسب وزارت نفت دولت سیزدهم باعث شد پژوهشگاه صنعت نفت به دلیل انجام تحقیقات منحصربه فرد مجمع کشورهای صادر کننده گاز(جی ای سی اف) در حوزه جمع آوری گازهای مشعل و عملیاتی کردن این تحقیقات، جایزه ۲۰۲۴ مجمع کشورهای صادرکننده گاز را هم دریافت کند.
کارگروه علمی - فنی مؤسسه تحقیقات گاز جی ای سی اف تاکنون ۳۰ طرح ارسالی از کشورهای عضو را بررسی کرده و از میان آنها، پنج طرح برای اجرا انتخاب شده است، یکی از این طرح ها با عنوان طرح مدیریت و جمع آوری گازهای مشعل از پنج طرح معرفی شده از طرف ایران پیشنهاد شده و قرار است به عنوان نخستین اولویت از سوی مؤسسه تحقیقات گاز اجرا شود.
مطابق گزارش شرکت ملی نفت ایران در مجموع ۵ میلیارد دلار پروژه به منظور جمع آوری گازهای همراه تعریف شده است و تا پایان سال ۱۴۰۴ کل گازهای مشعل جمع آوری خواهند شد. هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامه ریزی وزیر نفت نیز با اشاره به اینکه با اقدام های انجام شده در دولت سیزدهم و سرمایه گذاری ۵ میلیارد دلاری تا پایان سال ۱۴۰۴گفته است: حدود ۵۰ میلیون مترمکعب از گازهای همراه در میدان های نفتی و گازی کشور جمع آوری خواهد شد که ارزش صادراتی این میزان گاز، بیش از ۵ میلیارد دلار خواهد بود.
برای جمع آوری همه گازهای همراه و مشعل در سطح شرکت ملی نفت ایران، ظرفیت جمع آوری و فرآورش گازهای همراه و مشعل حدود ۲ میلیارد فوت مکعب معادل ۵۷ میلیون مترمکعب در روز در قالب پنج طرح بلندمدت با برگزاری ۱۴مزایده فروش برنامه ریزی شده است.
مطابق گزارشی که جواد اوجی، وزیر نفت در آخرین نشست هیئت وزیران در سال ۱۴۰۲ از اقدام ها و دستاوردهای پارسال صنعت نفت ارائه کرد، افزایش جمع آوری گازهای مشعل از ۰.۴ میلیون مترمکعب در سال ۱۳۹۹ به ۱۱.۵ میلیون مترمکعب در سال ۱۴۰۲ رسیده است و مطابق برنامه ریزی انجام شده و اولویت بخشی وزارت نفت در این مسیر این میزان برای امسال ۳۲ میلیون و در سال 1404، به میزان ۶۴ میلیون مترمکعب خواهد بود.
سال ۱۴۰۱ به طور میانگین روزانه حدود ۱۱۳.۶ میلیون مترمکعب گاز همراه نفت در شرکت ملی نفت ایران تولید شد که از این مقدار، حدود ۶۵ درصد آن، معادل ۷۴.۶ میلیون مترمکعب در روز از طریق ایستگاه های تقویت فشار گاز و کارخانه های موجود و حدود ۵ درصد، معادل ۵ میلیون مترمکعب در روز با راه اندازی پروژه های کوتاه مدت و بلندمدت جمع آوری شد و ارسال به مشعل حدود ۳۰ درصد کل گازهای تولیدی معادل ۳۴ میلیون مترمکعب در روز بود که تا پایان سال ۱۴۰۴ این مقدار نیز جمع آوری خواهد شد. افزون بر آن، روزانه ۳۷.۴ میلیون مترمکعب از گازهای جمع آوری شده به شبکه سراسری تزریق می شود. وزیر نفت ابتدای سال جاری نیز با اشاره به شتاب گیری روند جمع آوری گازهای همراه و مشعل در سال ۱۴۰۳اخبار خوشی از جمع آوری گازهای مشعل در سایر میدان های نفتی داد. آنچه نباید در این راه از نظر دور داشت تغییر رویکرد وزارت نفت دولت سیزدهم است که با ایجاد تغییر سیاست های کاری در بخش تأمین مالی تصمیم به استفاده هرچه بیشتر از روش هایی نو مانند بهره مندی از توان هلدینگ های صنعتی برای سرمایه گذاری در بخش های بالادستی مانند جمع آوری و فرآورش گازهای مشعل و گازهای همراه نفت با هدف جلوگیری از خام سوزی گرفته؛ تصمیمی که به دلیل پایداری در تأمین خوراک، استقبال پتروشیمی ها را به همراه داشته است.
احسان معینی، رئیس تعمیرات شرکت نفت و گاز اروندان در گفت وگو با «مشعل»، فرایند تعمیر اصلاح راه اندازی کمپرسور خارجی را تشریح کرد که منجر به خاموش شدن اولین فلر نفتی در میدان آزادگان شمالی و جلوگیری از سوختن گاز های مشعل در این شرکت شد. وی افزود: این کمپرسور از زمان احداث این کارخانه اصلاح و راه اندازی نشده و از سرویس خارج بوده است که با توجه به ضرورت جمع آوری گازهای همراه در این محدود، کارکنان واحد تعمیرات شرکت نفت و گاز اروندان مامور به تعمیر و راه اندازی آن شدند.
او با اشاره به اینکه این اقدام شامل تعمیر، اصلاح و راه اندازی تمامی خطوط و ادوات و تجهیزات کمپرسور بوده است، ماهیت کار را با توجه به اینکه اطلاعات کافی از شرکت سازنده در اختیار نبود، سخت و دشوار بود که ما آن را ممکن کردیم.
او با یادآوری اینکه راه اندازی این قبیل تجهیزات باید با حضور کارشناسان شرکت سازنده انجام شود، افزود: به دلیل قطع همکاری شرکت خارجی با بهره گیری از دانش و تخصص کارشناسان شرکت، همچنین استفاده از ظرفیت سازندگان داخلی اهواز این مهم به ثمر رسید که حاصل آن خاموش شدن اولین فلر منطقه غرب کارون بود.
او فعالیت های انجام شده را طیف وسیعی از اقدامات از جمله تجهیز کمپرسور، تعمیرات سایر تجهیزات و متعلقات آن، کالیبراسیون تمامی تجهیزات، تعمیرات جانبی پمپ های روغن، فن های هوایی، سیستم خنک کننده، لوله و اتصالات و... دانست که در مقطع زمانی حدود یک ساله و به میزان 750 نفر-روز کار با موفقیت انجام شد.
کارکنان بومی پالایشگاه گاز هویزه از حال خوب این روزهای غرب کارون می گویند
مشعل | فلرهای نفتی که مردم ساکن حوالی غرب کارون آرام آرام باید با آن خداحافظی کنند، این امید را در آنها زنده می کند که در انتظار روزهایی بهتر با رفاه و آبادانی از همجواری با تاسیسات تازه نوفلرینگ باشند.
برچیدن فلرها در کنار جمع آوری گازهای همراه و ارزش آفرینی، افزون بر هوای بهتر، رونق، آبادانی و رفاه را هم به ارمغان می آورد که نمونه آن را می توان در کارخانه پالایش هویزه خلیج فارس دید؛ موضوعی که به اذعان برخی اهالی روستاهای اطراف این کارخانه (محدوده هویزه، سوسنگرد و...)، توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی را هم رقم می زند.
به نظر می رسد ارائه آمار بیش از 6 هزار نفری نیروهای بومی که به شکل مستقیم و غیرمستقیم در این کارخانه مشغول فعالیت شدند، مستندی مناسب در بهبود وضعیت معیشت و کسب و کار در این حوزه باشد، هرچند ممکن است تا رسیدن به ایده آل های آنها هنوز فاصله باشد.
طرح ساخت پالایش گاز هویزه خلیج فارس در زمان اجرا برای حدود ۴ هزار نفر اشتغال زایی داشته است و پس از تکمیل برای ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ نفر به طور مستقیم و حدود ۶ تا ۷ هزار نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال زایی خواهد داشت. به گفته افشین کیانی، مدیرعامل شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس، احداث این تاسیسات با رویکرد بهره گیری از افراد بومی منطقه بوده است. حدود 92 درصد از افراد شاغل در این پالایشگاه را نیروهای بومی تشکیل می دهند و 40 تا 45 درصد آنها بومی شهرستان هایی همچون هویزه و سوسنگرد هستند. گشت و گذار در این پالایشگاه و گپ و گفت با کارکنانی که از شهرهای اهواز، ماهشهر، سوسنگرد و دیگر نقاط خوزستان هستند، خالی از لطف نیست.
پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس در استان خوزستان 220 هکتار مساحت دارد. عملیات اجرایی ساخت این پالایشگاه که از سال ۹۲ کلید خورد، در اختیار شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) بود، اما پس از چندی به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس) واگذار شد تا با سرعت دادن به عملیات ساخت آن، بتوان تجربه حضور بخش خصوصی را در طرح های ملی نظاره گر بود.
در بازدید از این پالایشگاه که در دل منطقه و دور از شهر، بسیار چشم نوازی می کند و درست مقابل آن، نیرویی قابل توجه در مجموعه ای که فاز دوم آن را شامل می شود، مشغول فعالیت هستند.
برنامه ریزی ساخت پالایشگاه هویزه خلیج فارس در دو فاز با ظرفیت فراورش روزانه هر فاز ۲۵۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت است و پس از جمع آوری گازهای همراه نفت، محصولات با ارزش افزوده بالاتر تولید می کند، به طوری که روزانه ۹۷ هزار بشکه محصول اتان پلاس تولیدی آن به وسیله ۱۸۵ کیلومتر خط لوله به پتروشیمی بندر امام منتقل و ۳۶۰ میلیون فوت مکعب گاز شیرین آن نیز به خط سراسری و نیروگاه غرب کارون تزریق می شود. پالایشگاه هویزه خلیج فارس از ابتدای راه اندازی با دریافت گازهای مشعل میادین نفتی غرب کارون، افزون بر تبدیلشان به محصولات با ارزش افزوده بالاتر، موجب کاهش انتشار حدود 1.5 میلیون تن گاز CO2 در منطقه شده و با تکمیل آن در فاز 2، تعهدات کشور در موافقت نامه اقلیمی پاریس محقق خواهد شد.
ایران براساس اسناد بین المللی متعهد شده است که تا سال 2030 انتشار گازهای گلخانه ای خود را 4 درصد غیرمشروط و 8 درصد مشروط کاهش دهد. برای مردم منطقه آبادانی، توسعه زیرساخت ها، اشتغال و رفاه مهم تر است. در محدوده مجموعه ای که فاز2 پالایشگاه در آن در دست اجراست، اقلام و تجهیزات مختلف خریداری شده با سرعت در حال تبدیل شدن به تاسیساتی جدید برای دریافت کامل گازهای همراه منطقه غرب کارون است و همین تاسیسات است که به نقطه امیدی برای جاماندگان بومی از اشتغال، بدل شده است.
یکی از کارکنان بومی معتقد است که این تاسیسات عظیم مزیت زیادی داشته و با راه اندازی فازهای آینده هم روزهای بهتری در انتظار است و باعث جذب بیشتر نیرو خواهد شد.
عیسی مزرعه فرد، متولد سال 67 ساکن سوسنگرد دارای مدرک دکترای مخابرات از دانشگاه صنعتی اصفهان است. اگرچه سابقه فعالیت در بخش های غیر از صنعت نفت را دارد، اما می گوید: 20،30 سال درس خواندم و دوست داشتم از دانشم به شکل عملیاتی در صنعت استفاده کنم.
او معتقد است: شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس موجب اشتغال زایی قابل توجهی شده و آمار بهره گیری از نیروهای بومی رو به افزایش است.
از نگاه او با توجه به متقاضیان زیاد برای اشتغال در این پالایشگاه، خواسته های مردم با اجرای یک فاز محقق نمی شود و ضمن تکمیل فازهای بعدی، باید زمینه حضور شرکت های دیگر هم فراهم شود تا شاهد ایجاد زیرساخت های کامل برای روستاهای این حوالی باشیم.
مزرعه فرد در میان حرف هایش، پیشنهاد تربیت نیروی بومی از میان جوانان این مناطق را می دهد؛ اقدامی که در سال های اخیر تحت عنوان توانمندسازی نیروهای بومی در دستور کار وزارت نفت بوده و به نظر می رسد اهالی هم درخواست پیاده سازی آن را برای اشتغال در فرصت های کاری صنعت نفت دارند.
نکته قابل توجه در توضیحات مزرعه فرد این است که می گوید: برخلاف مناطق دیگر که دانش آموزان کنکوری سراغ رشته های تجربی می روند، در این مناطق با امید به اشتغال در صنعت نفت و فضاهای صنعتی مانند پالایشگاه هرمز، دانش آموزان برای فردایی بهتر به رشته های فنی –مهندسی بخصوص شیمی و اچ اس ای اقبال دارند.
مزرعه فرد وقتی صحبت از رونق و آبادانی منطقه می شود، می گوید: پیش از این شغل مردم کشاورزی بود، اما با توجه به محدودیت منابع آبی به صنعت نفت ورود کرده اند. فارغ از میزان آن، می توان نقش نفت را در ایجاد رفاه دید؛ به گونه ای که پیش از این درآمدی محدودی داشتم، اما اکنون در مقایسه با قبل بهتر شده است و الان بهتر می توانم زندگی کنم.
با این حال مزرعه فرد معتقد است درباره اینکه صنعت نفت که شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس بخشی از آن است تا چه حد برای مردم این حوالی رفاه به ارمغان آورده است، می گوید: این مهم به طور حتم در بهتر شدن زندگی مردم تاثیرگذار و در آینده نزدیک قابل دسترس خواهد بود.
فارغ از رفاه و اشتغال و ایجاد زیرساخت های مورد نیاز منطقه، موضوع هوای پاک هم از نظراو دور نمی ماند و با اشاره به هوای بهتر برای نفس کشیدن با جمع آوری گازهای فلر، این نکته را یادآوری می کند: از اینکه با اشتغال خود در این پالایشگاه در رفع آلودگی سهیم هستم، خرسندم.
او مردم منطقه خود را هم خوش بین به رفع کامل جمع آوری گازهای همراه می داند.
صحبت با مزرعه فرد را با این درخواست از سوی او به پایان می برم که از مسئولان می خواهد از ظرفیت های کارآمد بومی موجود در مناطق استفاده شود.
نعیم هلیل زاده، اهل هویزه یکی دیگر از کارکنان بومی شاغل در این کارخانه از حدود دو سال پیش در رستوران مشغول به کار شده است. قبل از صرف ناهار و میزی که با تنوع غذاهای جنوبی در انتظارمان است، با او هم صحبت می شوم. هلیل زاده می گوید: بالای 80 درصد از کارکنان رستوران بومی هستند، البته این براساس اطلاع شخصی ام است.
او با اشاره به اینکه هویزه، جنگ زده است و در طول هشت سال دفاع مقدس جانانه از کشور دفاع کرده است، می گوید: با تاسیس کارخانه، همه اهالی هویزه خوشحال شدند، خواسته مردم منطقه من، اشتغال زایی و بهبود معیشت است.
او از اینکه با ایجاد این کارخانه، به بومی ها و عرب زبان ها توجه شده، خرسند است و می گوید: با این حال با توجه به جمعیت قابل توجه هویزه که شامل نیروهای جوان هستند، مطالبه اشتغال بسیار زیاد است و این موضوع برای ما اهمیت زیادی دارد.
موسی بوعذار یکی از دیگر از کارکنان شاغل در شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس است که سه سال از فعالیت او در این مجموعه می گذرد. متولد 79 است و یک فرزند دارد. معتقد است این پالایشگاه باعث اشتغال و درآمد بهترش شده است. تاکید او هم اولویت بخشی به اشتغال نیروهای بومی کارآمد و متخصص است.
در میان نیروهای شاغل بومی در شرکت پالایش هویزه خلیج فارس، زنان هم به چشم می خورند، مثل میعاد بنی طرف که با مدرک کارشناسی ارشد حسابداری از سوسنگرد مشغول به کار است، درباره فرایند استخدامش می گوید: پس از فراخوان از طریق اداره کار مدارک را ارائه داده و جذب شدم.
او از کار خود راضی است و جمعیت زنان را 40 نفر ذکر می کند.
بنی طرف به عنوان یکی از نیروهای بومی شاغل در این پالایشگاه درخواست دارد که میان اشخاص بومی منطقه و غیربومی تبعیض نباشد.
احداث پالایشگاه گاز هویزه افزون بر اشتغال نیروهای بومی، موضوع عمل به مسئولیت اجتماعی را به عنوان یکی از ماموریت های مهم صنعت نفت مورد توجه قرار داده است. با توجه به ابعاد گسترده مسئولیت اجتماعی که به سبب آن شرکتها دغدغههای زیست محیطی و اجتماعی خود را در عملکرد کسبوکارشان یا در همکاری با ذی نفعان عملیاتی میکنند، طبیعی است که مردم ساکن در حوالی پالایشگاه گاز هویزه هم در انتظار این باشند که با اجرای برنامههای مسئولیت اجتماعی، آثار مثبتی در توسعه و پیشرفت شهر، روستا و زندگی و آینده خود ببینند.
آنگونه که این موارد در نظام نامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت که به امضای جواد اوجی، وزیر نفت رسیده، مورد توجه قرار گرفته است و این نظام نامه با تأکید بر مسائل اساسی اولویتدار صنعت نفت در زمینه مسئولیت اجتماعی شرکتی، نظیر زنجیره تأمین تدارکات محلی به منظور اشتغال زایی و معشیت پایدار محلی، توانمندسازی ساکنان جوامع محلی پیرامون، بهره گیری از ظرفیت سازمان های مردم نهاد (سمن)، مشارکت در حفاظت از محیط زیست، ترویج مصرف بهینه منابع و انرژی و بهبود شرایط کار و زندگی کارکنان به عنوان نقشه راه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت از سوی وزیر ابلاغ شده است.
موضوعی که مطابق آمار مدیرعامل شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس مورد توجه دست اندرکاران این حوزه قرار گرفته و براساس توضیحات افشین کیانی، سال گذشته (1402) بودجه ای معادل 50 میلیارد تومان برای اجرای طرح هایی در حوزه مسئولیت اجتماعی این منطقه اختصاص یافته که اغلب آن در ساخت مدارس، جاده سازی، کمک های معیشتی، ایمن سازی، ساخت تاسیسات زیربنایی، خانه بهداشت، نوسازی و تجهیز مدارس، آسفالت، احداث جاده دسترسی، روشنایی معابر و... هزینه شده است.
با احداث پالایشگاه گاز هویزه، افزون بر آنکه زمینه مراجعه برخی روستاها برای استفاده از خدمات درمانی و دارویی شرکت مهیا شده است، مسئولان در تلاش هستند تا با رونق ورزش و فضاهای ورزشی حال و هوای مردم و بخصوص جوانان و نوجوانان بهتر شود و حیات تازه ای برای آنها به ارمغان آورند.
از جمله اقدام ها که می توان به آن اشاره کرد، تجهیز باشگاه های قدیمی در برخی از مناطق این حوالی است که در پی آن با فراهم شدن تفریح و ورزش، زمینه ای برای اشتغال نیروهای بومی در این باشگاه ها نیز فراهم شده است. وقتی سراغ این باشگاه ها را می گیرم، نمونه آن را در شهرهای هویزه، سوسنگرد و حمیدیه اعلام می کنند و گفته می شود بیشترین استقبال اهالی این مناطق از رشته هایی همچون بدنسازی و فوتبال است.
در دل شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس، احداث سالن روباز والیبال در دست انجام است که ساخت آن در برنامه ریزی امسال قرار دارد و در سطحی مهم تر قرار است با پیاده سازی برنامه استعدادیابی کارکنان در رشته های مختلف، فعالیت های ورزشی به شکل هدفمندتری دنبال شود.
پس از آن استعدادیابی در شهرستان در دستور کار است تا زمینه حضور کارکنان و مردم با برگزاری مسابقات استعدادیابی در مسابقات مختلف فراهم شود و دور نیست روزی که نام تیم های ورزشی و قهرمانان رشته های مختلف از سوسنگرد، هویزه و ... به گوش برسد.
شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس، روزهای درخشانی را پیش چشم مردم خوزستان قرار داده است. بی تردید با تکمیل با فاز دوم این پالایشگاه، افراد بیشتری از بومیان این استان در آن گرد هم خواهند آمد و برای سربلندی هرچه بیشتر ایران تلاش خواهند کرد.
عبور شعله های آبی از صخره های سنگی کردستان تا مناطق سخت گذر مرزی
مشعل صنعت گاز یکی از نمادهای واقعی محرومیت زدایی و تحقق سیاست های عدالت اجتماعی به شمار می آید و در این مسیر شعله های آبی از مراکز استان ها تا دورافتاده ترین مناطق روستایی و مرزی امتدادیافته است. توسعه گازرسانی در مناطق مرزی و روستایی به عنوان یکی از اولویت های دولت سیزدهم به شکل قابل توجهی برنامه ریزی و اجرا و ضریب نفوذ گاز در بسیاری از این مناطق به میانگین های کشوری نزدیک شده و در برخی استان ها نیز جشن پایان گازرسانی برگزار شده است. کردستان به عنوان یکی از استان های سردسیر با اقلیم کوهستانی و توپوگرافی خاص، سال گذشته جشن پایان گازرسانی و تحقق ضریب نفوذ 100 درصدی گاز در همه مناطق را برگزار کرد و از این پس همزمان با توسعه در بخش های صنعتی و تولیدی، شاهد اجرای پروژه های کیفی و مقاوم سازی خواهیم بود. در گفت وگو با احمد فعله گری، مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان، گزارشی از فعالیت های این شرکت در سال 1402، تحقق مصوبات سفر استانی رئیس جمهوری در حوزه گازرسانی، بهبود معیشت کارکنان و... ارائه شده است که در ادامه می آید.
میانگین کشوری گازرسانی در کشور 85 درصد است. سال گذشته استان کردستان توانست به رکورد 100 درصدی دست پیدا کند. لطفا گزارشی از اقدام ها در مسیر تحقق این برنامه را ارائه کنید.
بیشتر مناطق و سکونتگاه های استان کردستان در شیب کوه ها و مناطق سخت گذر قرار دارند و برای گازرسانی به آنها، خطوط لوله باید از رودخانه ها، شیب کوه ها، مناطق جنگلی و برش صخره های سخت سنگی عبور کند تا گاز به منطقه ای مسکونی به ویژه در نقطه صفر مرزی برسد.
با همتی که در مجموعه استان کردستان اتفاق افتاده، همدلی و همراهی بسیار خوب مسئولان استان، حمایت بی دریغ مسئولان شرکت ملی گاز ایران در بحث تامین منابع مالی و پشتیبانی هایی که به صورت همیشگی با مجموعه گاز استان داشتند، دهه فجر سال گذشته همه نقاط مسکونی و دارای سکونت به ویژه در نقاط مرزی و کوخ های صفر مرزی به طور 100 درصدی از نعمت گاز برخوردار شدند و جشن پایان گازرسانی برگزار شد.
شرکت گاز سنگ تمام گذاشت و توانست همه مناطق استان شامل یکهزار و 651 روستا، 33 شهر و دو هزار و 730 واحد صنعتی را به شبکه گاز متصل کند. مسیری که از سال 1371 آغاز شده بود، پس از حدود 31 سال به پایان رسید و با افتخار اعلام می کنیم که 100 درصد جمعیت شهری و روستایی استان از نعمت گاز بهره مند ودر حوزه گازرسانی به صنایع مولد و واحدهای تولیدی نیز رکوردهای خوبی ثبت شده است. با هماهنگی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران واحدهای جدید صنعتی و تولیدی استان نیز در کوتاه ترین زمان به شبکه گاز متصل می شوند.
این اهداف و برنامه ها محقق نمی شد مگر با همدلی و همراهی بسیار خوبی که مسئولان استان، کارکنان شرکت گاز استان کردستان و پیمانکاران بومی داشتند؛ از همه مهم تر، همراهی مردم فهیم و با اصالت استان کردستان که همواره قدرشناس زحمات مسئولان نظام بوده اند.
با توجه به هدف گذاری هایی که از ابتدای سال 1402 در حوزه توسعه گازرسانی در استان کردستان داشتیم، پیش بینی کرده بودیم که حدود 60 روستایی که در سفر نخست ریاست جمهوری به استان کردستان در سال 1401 مصوب شده بود عملیاتی شود که خوشبختانه سال گذشته همه مصوبات محقق شد.
افزون بر مصوبات سفر رئیس جمهوری (گازرسانی به 60 روستا) 15 روستای دیگر نیز به شبکه گاز متصل شد و مجموع روستاهای برخوردار از گاز استان به یکهزار و 651 مورد رسید. در حوزه گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنعتی نیز گازرسانی به 60 واحد تولیدی و صنعتی بر اساس برنامه های تعریف شده محقق شد. در مجموع بیش از یکهزار و 200 واحد صنعتی و تولیدی در قالب مصوبه شورای اقتصاد در طول چند سال گذشته به شبکه گاز متصل و 48 میلیون لیتر سوخت از چرخه مصرف خارج شد.
رویکرد وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران در دولت سیزدهم خدمت رسانی بیشتر به روستاها به ویژه در نقاط محروم کشور و استان کردستان بوده است. شرکت گاز استان نیز در این زمینه هدف گذاری های مشخصی انجام داده است. بر این اساس طراحی و برنامه ریزی های شرکت گاز استان کردستان به گونه ای انجام شد که در مسیر گازرسانی به روستاهای بالای 20 خانوار و نقاط سردسیر و کوهستانی همه سکونتگاه های دائم در مناطق صفر مرزی نیز از نعمت گاز برخوردار شوند. خانواده هایی که در این سکونتگاه ها ساکن هستند، به عنوان مرزداران غیور از کیان مملکت حراست می کنند. در طول دو سال گذشته پس از دریافت مجوز از ارگان های متولی از جمله جهاد کشاورزی و بخشداری و همسو با تحقق برنامه های صنعت گاز در حوزه عدالت اجتماعی و محرومیت زدایی، به 100 کوخ گازرسانی شده است. تعداد دیگری از این سکونتگاه ها را در دست اقدام داریم که بهار امسال شاهد بهره برداری از پروژه گازرسانی به این واحدها خواهیم بود.
در استان کردستان بیش از 630 هزار مشترک از نعمت گاز برخوردارند که 22 هزار مورد آن در سال 1402 جذب شده است. مصرف کنندگانی که در سال گذشته به شبکه متصل شدند، بیشتر در مناطق روستایی و دورافتاده قرار داشتند.
کردستان استانی صنعتی نیست و بیشتر گاز در بخش های خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده مصرف می شود. سال گذشته در مجموع 3 میلیارد و 700 میلیون مترمکعب گاز در سطح استان مصرف شد. مصرف گاز استان در سال گذشته 1.8 درصد نسبت به سال 1401 افزایش داشته است و این افزایش نیز مربوط به اضافه شدن مشترکان جدید (22 هزار مشترک جدید) و افزایش گازرسانی به نیروگاه سیکل ترکیبی و برخی واحدهای تولیدی و صنایع مولد است. البته فرهنگ سازی در کاهش مصرف گاز بخش خانگی تاثیرگذار بوده و افزایش مصرف در بخش صنایع مولد رخ داده است. امیدواریم بتوانیم با برنامه هایی که در دست اجرا داریم و رویدادهای فرهنگی نقش رسانه ها را در اطلاع رسانی و ترویج فرهنگ درست مصرف پررنگ تر کنیم. اجرای این برنامه ها همیاری و همدلی مردم را جلب می کند.
شرکت گاز استان کردستان به صورت نیابتی و به عنوان استان معین برای گازرسانی به مناطقی از استان هرمزگان که به لحاظ جغرافیایی مشابه استان کردستان بود، انتخاب شد. بر این اساس، گازرسانی به مناطق کوهستانی و سردسیر شهرستان حاجی آباد استان هرمزگان شامل دو شهر فارغان و احمدی، 100 روستا و 60 واحد تولیدی و صنعتی از سوی شرکت گاز استان کردستان انجام می شود.
انجام مطالعات اولیه، طراحی و امکان سنجی و انتخاب پیمانکار و اجرای عملیات گازرسانی مناطق یادشده از اواخر سال 1401 اجرایی شد. خوشبختانه پیمانکاران کار خود را آغاز و در سه فاز پروژه های اجرایی کلید خورد. خط انتقال و تغذیه گاز به طول 100 کیلومتر در حال حاضر در دست اجراست که 40 کیلومتر آن احداث شده و پروژه براساس برنامه در حال اجراست. گازرسانی به دو روستای این شهرستان در مرز با استان کرمان در حال انجام است. از ابتدای سال 1401 تاکنون 100 کیلومتر شبکه و خطوط تغذیه اجرا و عملیات ساختمانی ایستگاه ها نیز آغاز شده است. خاک برداری و مسیرسازی خط لوله انتقال گاز نیز آغاز و لوله های مورد نیاز و مصالح، اتصالات و اقلام پروژه نیز تامین شده است. امیدوارم با تحقق برنامه هایی که در دستور کار داریم بتوانیم نیمه ابتدای امسال بخشی از پروژه ها را به پایان برسانیم و زمینه گازرسانی به دو شهر احمدی و فارغان و توسعه شبکه گاز داخل شهرها را نیز فراهم کنیم.
با توجه به پایان توسعه گازرسانی در استان کردستان، فعالیت شرکت در حوزه ارتقای زیرساخت ها، افزایش ظرفیت ایستگاه های ورودی شهرها، رفع نقاط بحرانی خطوط تغذیه و توزیع متمرکز شده است. از سوی دیگر، مقاوم سازی تاسیسات یکی از برنامه ها و اهداف شرکت گاز استان به شمار می آید که این برنامه از دوره های قبل آغاز شده است. حذف شیرهای حوضچه ای، دسته بلند کردن آنها، مقاوم سازی ابنیه ایستگاه های تقلیل فشار شهری بخشی از فعالیت های شرکت گاز استان در حوزه مقاوم سازی به شمار می آید. خوشبختانه بخش عمده ای از این برنامه ها سال گذشته اجرایی شده و ادامه این فعالیت ها در سال های آینده در دستور کار قرار خواهد گرفت.
دیواندره، زرینه، سقز، مریوان، بانه، قروه، دهکلان و... در اقلیم 1 قرار دارند و در زمستان، سرمای منفی 20 تا منفی 35 درجه را ثبت می کنند.
زمستان سال گذشته با توجه به بارش های خوبی که در استان رخ داد، به مدت طولانی (3 هفته) دمای منفی 22 درجه را در برخی نقاط استان شاهد بودیم. این کاهش دما با موج سرمای گسترده در چند استان دیگر همزمان شد.
رکورد جدید مصرف گاز استان کردستان در 23 دی ماه 1402 ثبت شد که نسبت به سال های گذشته بالاترین میزان بوده است. در این روز 14.5 میلیون مترمکعب تنها در بخش خانگی مصرف شد.
همزمان با کاهش بی سابقه دمای هوا، عملیات تروریستی و خرابکارانه انجام شد. شرکت ملی گاز ایران مدیریت خیلی مناسبی در مدیریت شبکه و ایجاد پایداری جریان گاز در همه نقاط کشور داشت. همکارانم در بخش تعمیرات شرکت انتقال گاز ایران در اقدامی جهادی و انقلابی توانستند در کوتاه ترین زمان ممکن خطوط را به مدار مصرف بازگردانند. جلسات مستمری در استان کردستان با حضور کمیته مدیریت سوخت و مدیریت بحران با حضور استاندار و معاونشان برگزار شد. با هوشیاری دستگاه های نظارتی و امنیتی و مناطق 7 و 8 عملیات انتقال گاز ایران و شرکت گاز استان کردستان در طول این مدت کاملا آماده باش بودیم. خوشبختانه توانستیم به بهترین شکل شرایط را مدیریت کنیم و این عملیات تروریستی که رفاه مردم را نشانه گرفته بود، با شکست مواجه شود.
شرکت ملی گاز ایران طرحی مناسب را برای بهبود معیشت کارکنان پیمانکاری که در صف نخست کار و فعالیت قرار دارند، در نظر گرفته است. این طرح در ادامه طرح های قبلی اجرایی شد تا از همکارانی که در مناطق سردسیر با فعالیت شبانه روزی تلاش می کنند، گاز را به صورت پایدار به مردم برسد، قدردانی شود.
لازم بود از این عزیزان به نحو ممکن و مناسب تقدیر شود و این دستورعمل و طرح شایسته همسو با این برنامه اجرایی و انجام شد. خوشبختانه همه تعهدهای مربوط به این طرح در شرکت گاز استان کردستان پرداخت شد.
سال گذشته سومین دوره جشنواره گاز و رسانه برگزار شد. در مجموع چند اثر برای دبیرخانه این جشنواره ارسال شد؟
شرکت گاز استان کردستان به دنبال دو دوره برگزاری موفق جشنواره گاز و رسانه به صورت استانی سال گذشته اقدام به برگزاری این جشنواره به صورت منطقه ای کرد.
این جشنواره به صورت منطقه ای و با حضور پنج استان غرب کشور از جمله آذربایجان غربی، ایلام، کردستان، کرمانشاه و همدان با محوریت بهینه سازی مصرف ایمن گاز برگزار شد.
آثار بسیار متنوعی در هشت بخش تیتر، گزارش، فیلم، عکس، یادداشت، مصاحبه، خبر و خبر ویژه به این جشنواره ارسال شد. فعالیت این جشنواره از مردادماه سال گذشته شروع و 24 اسفندماه اختتامیه آن با حضور استاندار کردستان، مدیران کل استان و همه خبرنگاران رسانه های غرب کشور برگزار شد.
413 اثردریافت شده مورد ارزیابی داوران جشنواره قرار گرفت که 40 اثر حائز رتبه و شایسته تقدیر شناخته و در اختتامیه جشنواره از آنها تجلیل شد.
با توجه به تاثیر این جشنواره، با تاکید استاندار کردستان سال آینده این جشنواره به صورت ملی برگزار می شود تا شرکت کنندگان بیشتری از نقاط مختلف کشور در آن حضور پیدا کنند.
یکی از تاثیرهای مهم رسانه ها در بحث کاهش مصرف گاز در استان کردستان این است که بر پایه بررسی های انجام شده، سال 1401 حدود 48 درصد مشترکان در سه پله نخست تعرفه گاز قرار داشتند؛ در حالی که سال گذشته (1402) با اقدام ها و فرهنگ سازی این رقم به 74 درصد افزایش یافت.
از سوی دیگر مشترکان بدمصرفی که در پله های 11 و 12 قرار داشتند که بیش از 1.3 درصد مشترکان استان را شامل می شد، سال گذشته به 0.4 درصد کاهش یافت. معتقدیم نقش موثر حوزه رسانه و اصحاب رسانه در بحث تبلیغات و ترویج فرهنگ استفاده درست از گاز طبیعی، زمینه تحقق این دستاوردها را فراهم کرده است.
در پایان از زحمات همکاران "مشعل" به عنوان رسانه ای تخصصی که در حوزه اطلاع رسانی نقش مهمی دارد، قدردانی می کنم. هرکجا صدای کارکنان به گوش مسئولان نمی رسد، مشکلات و دغدغه هایشان را از طریق مشعل پیگیری می کنند و این رسانه نیز به نحو مناسب آن را بازتاب می دهد.
از همه همکارانم در سطح استان کردستان نیز که تمام قد پای کار بودند و در شرایط سخت و محدودیت های موجود توانستند گاز را به نقاط دورافتاده استان برسانند قدردانی می کنم.
ناظران و مشاوران پروژه ها نیز در سرما و گرما در کنار مجریان و همکارانم بر رعایت استانداردها و اصول فنی نظارت دارند که از آنها نیز قدردانی می کنم.
در پایان از مردم خوب و نجیب استان به صورت ویژه قدردانی می کنم که با فرهنگی غنی قدر زحمات همه مسئولان و کارکنان نظام را دانسته اند و همیشه همراهی و همدلی خوبی با مجموعه همکارانم در شرکت ملی گاز ایران داشته اند.
پژوهش و فناوری پالایش و پخش بر مدار فناوری حرکت می کند
سمیه راهپیما از دیر باز، پژوهش و فناوری، نقشی مهم و اساسی در صنعت نفت ایفا کرده و توانسته است در میان صنعت پالایش نفت کشور جایگاه قابل دفاعی به دست آورد. صنعت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، با همکاری شرکت های دانش بنیان، قطع وابستگی برخی کالاهای مورد نیاز را به ارمغان آورده است، به طوری که امروزه می توان از پژوهش به محصول رسید و با تولید محصول، نیاز صنعتی و عملیاتی واحدهای زیرمجموعه این صنعت را برطرف کرد. خبرنگار «مشعل» با رضا کاظم نژاد، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گفت وگویی انجام داده که در ادامه، مشروح آن را می خوانید.
فعالیت های پژوهشی، بخصوص فعالیت هایی که هدف از آن رسیدن به عملیات باشد، زمان بر است؛ زیرا باید از پژوهش به محصول رسید و پس از آن، نیاز صنعتی و عملیاتی واحدهای زیرمجموعه پالایش و پخش را تامین کرد. در این زمینه، تکمیل زنجیره ارزش پالایشگاه های کشور را در دستور کار قرار داده ایم که هنوز عملیاتی نشده است. به دنبال آن هستیم تا از تولید فراورده پالایشگاه ها، به محصولات با ارزش افزوده بالا برسیم؛ به این معنا که اگر ترکیبی در مجموع فراورده های پالایشگاهی به صورت قابل توجه وجود داشته باشد، آن را از طریق روش های جداسازی مانند تقطیر استخراج و به صورت جداگانه به مصرف کنندگان داخلی و خارجی عرضه کنیم. به عنوان مثال، یکی از محصولات و فراورده های قابل استحصال، نرمال هگزان است که کاربرد ویژه ای در داخل و ارزش صادراتی بالایی دارد و ترکیبات آن به مقدار قابل توجهی در فراورده ها موجود است که استخراج روغن های خوراکی گیاهی، از اصلی ترین کاربرد این ماده به شمار می رود، ضمن آنکه در صنایع چسب سازی، آماده سازی چرم و کفش سازی از نرمال هگزان، بسیار از آن استفاده می شود.
تولید دستگاه فلز دروازه ای پنج محور را با یکی از شرکت های دانش بنیان و ماشین سازی تبریز پیگیری می کنیم که امیدواریم با تولید این محصول، بتوانیم یکی از نیازهای مهم در حوزه ساخت قطعات صنعت نفت را به نتیجه برسانیم. این دستگاه به هوش مصنوعی مجهز خواهد شد که به این ترتیب، زمان قطعه سازی و استفاده از ماشین به مقدار قابل توجهی کاهش خواهد یافت. این دستگاه حدود 6 متر طول دارد و دارای 5 محور است. طراحی این دستگاه، به گونه ای است که در تمام جهت ها می تواند تراشکاری کند و برای قطعات بزرگ و دقیق، قابل استفاده است و از آنجا که مجهز به هوش مصنوعی است، برلبه فناوری کار می کنیم و تا قبل از مهر امسال به تولید نمونه اولیه می رسد.
برای نخستین بار در کشور، با یکی از شرکت های داخلی تولیدکننده، نسخه جدید کاتالیست ایزومریزاسیون بر پایه سولفات زیرکونیوم را در دستور کار داریم. این طرح، نسبت به نسخه های قبلی، مزایای زیادی دارد؛ نخست اینکه دیگر از ترکیب تتراکلرواتیلن برای اسیدی کردن کاتالیست استفاده نمی شود، ضمن آنکه قیمت بالایی دارد و باعث خوردگی تجهیزات واحد ایزومریزاسیون می شود که اکنون طبق تفاهمنامه ای که با یک شرکت خارجی بسته ایم، این کاتالیست ها در داخل کشور تولید خواهد شد. این کار، اقدامی مثبت است و باعث ورود فناوری خارجی به کشور و کاهش هزینه تمام شده تولید فراورده های ایزومریزاسیون می شود، از این رو امیدواریم در سال جاری به نتیجه برسد و عملیاتی شود.
محصول نرمال هگزان، یکی از تولیدات مورد نیاز صنایع شیمیایی کشور به شمار می رود و می توان گفت که پیوند قابل توجهی میان صنایع پالایشی و پتروشیمی ایجاد شده است. در این باره چه برنامه هایی در دستور کار دارید؟
تا چند سال پیش، تمام تولیدات پالایشگاه های کشور به همراه بنزین و گازوییل در موتور خودروهای بنزینی گازوییلی مصرف می شد که برای رفع این مشکل، حرکت به سمت پتروپالایشی شدن را در دستور کار داریم. به این طریق اجزایی مانند بنزن، هپتان، نرمال پنتان و ایزوپنتان که در مقایسه با سوخت، قابلیت فروش به قیمت بسیار بالاتر را دارند، شناسایی و از فراورده ها جدا می کنیم.
برآورد هزینه تابع چند عامل است که شامل مقدار و گستره وجود ترکیبات در فراورده می شود. هرچه مقدار و حجم تولید فراورده بیشتر باشد، سودی که به سمت سرمایه گذار برمی گردد، بیشتر خواهد بود، ضمن آنکه ماهیت ماده نیز در تعیین هزینه موثر است. محصولات باارزش بالا، توجیه اقتصادی بیشتری دارند. همچنین فناوری رسیدن به استخراج نیز در بخش جداسازی فیزیکی موثر و قابل استفاده است؛ اما گاهی می خواهیم از فرایند کاتالیستی به محصول با قیمت بالاتر برسیم که در بررسی ها و مطالعات خود، به این موارد توجه و روی آن تصمیم گیری می شود.
در حال حاضر 12.5 میلیون تن ال پی جی در مجموعه وزارت نفت تولید می شود که پیش بینی می کنیم این عدد در 5 سال آینده به 25 میلیون تن در سال برسد. ال پی جی، دارای ترکیبات فراوان با قیمت های مختلف است که می تواند به عنوان مواد اولیه استفاده شود. با به نتیجه رساندن این کار می توانیم ارزش افزوده بالایی را ایجاد کرده و از خام فروشی جلوگیری کنیم. به عنوان مثال، در داخل ترکیبات ال پی جی، ایزوبوتان و ایزوبوتن داریم که زمان خالص سازی، قیمت هر کدام از آنها بسیار بالاتر از ال پی جی خواهد بود. اگر در زنجیره ارزش ال پی جی، روش و شیوه های اقتصادی نوینی را اجرا کنیم، منبع درآمد قابل توجهی برای کشور ایجاد خواهد شد. امیدواریم بتوانیم پروژه مطالعاتی ال پی جی را به صورت گزارش جامعی که مقامات عالی وزارت نفت روی آن تصمیم گیری می کنند، نهایی کنیم.
بخشی از نفت خام ورودی به پالایشگاه ها به نفت کوره تبدیل می شود. باید بتوانیم از این ماده ارزشمند، فراورده های مختلفی استخراج کنیم. نخستین کار، گوگردگیری است که در پالایشگاه کرمانشاه، در حال انجام است.
در این خصوص، با پروژه های پژوهشی که طی سال گذشته به نتیجه رسید، قرارداد 12 هزار بشکه را با یکی از شرکت های دانش بنیان داخلی امضا کردیم که در حال انجام است؛ اما کار در اینجا تمام نمی شود؛ چراکه از نفت کوره، می توان محصولات بی شماری به دست آورد که روی آن کار می کنیم. مصداق این امر، استفاده از نفت کوره برای تولید انواع کربن بلک(دوده) است که برای تحقق آن، با شرکت های دانش بنیان داخلی در حال رایزنی هستیم.
یکی دیگر از کارهایی که انجام می دهیم، ارتقای عملکرد کاتالیست ها در فرایندهای پالایشگاهی است که به تناسب هر فرایندی، با سازندگان کاتالیست همکاری می کنیم و امیدواریم با تولید نسخه های جدید کاتالیست، بتوانیم راندمان بالاتری در فرایندهای پالایشگاهی به دست آوریم. برخی از نسخه های جدید کاتالیست، برای واحد RFCC است.
استفاده از برخی ابزارها و تجهیزات باعث می شود پدیده احتراق در موتور خودروها کامل انجام شود که از این طریق، می توانیم راندمان احتراق را در موتور خودروها افزایش دهیم. در این زمینه با یکی از پژوهشگران دانشگاه تبریز برای خودروهای گازوییل سوز وارد مذاکره شده ایم که امیدواریم امسال به صورت عملیاتی در موتور خودروها مورد استفاده قرار گیرد.
این طرح پس از عملیاتی شدن، حداقل 5 الی 6 درصد کاهش مصرف سوخت را به همراه دارد، ضمن آنکه اجرای این طرح، مورد استقبال خودروسازهای داخلی نیز قرار گرفته است. همچنین در نظر داریم با ارتقای موتور خودروها، راندمان عملکرد آنها را افزایش دهیم و شاهد کاهش مصرف سوخت باشیم.
بانک جامع توربین های کشور را در وزارت نفت آماده می کنیم تا به این وسیله، توربین های پرمصرف را شناسایی کرده و توربین های کم مصرف را جایگزین آن کنیم. همچنین ایجاد بانک جامع کمپرسورها را نیز در دستور کار داریم تا بتوانیم اطلاعات کاملی از آنها به دست آوریم و برای تولید آنها سیاستگذاری کنیم که امیدواریم امسال آن را به سرانجام برسانیم. در این بانک جامع، قرار است انواع کمپرسورهای پرمصرف با راندمان بالا که نیازمند فناوری جدید هستند، شناسایی شوند.
پروژه خوبی که در حال انجام داریم، ارتقای راندمان و عملکرد کوره ها در صنایع پالایشگاهی، پتروشیمیایی و فولاد است که به لحاظ تئوریک، حدود 30 تا 35 درصد افزایش راندمان داشته و امیدواریم با ساخت پایلوت آن، در عمل هم به این اعداد برسیم.
خوشبختانه شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی، نسبتا خوش درخشیده اند و این اعتماد روز به روز بیشتر می شود و نسبت به چند سال گذشته پذیرش شرکت های ایرانی نزد مصرف کنندگان تولیدات این شرکت ها بیشتر شده است. این اعتماد، مرهون ارتقای دانش و فناوری شرکت های داخلی است که به آن رسیده اند و توانسته اند قطعات و ابزارهای مجموعه پالایش و پخش را تولید کنند.
برای نخستین بار ازسوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ارومیه اجرایی شد
بازرگان، مهم ترین پایانه مرزی تردد خودروهای سواری به کشور ترکیه است که به دلیل حجم سنگین ترافیک و افزایش چشمگیر مسافران، اغلب سوخت گیری خودروهای شخصی با صرف زمان طولانی انجام می شود. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه در ایام نوروز امسال به منظور تسریع و تسهیل در امر سوخت گیری، طرحی با عنوان صدور حواله سوخت آنلاین ارائه کرد تا از این رهگذر، افزون بر کاهش حجم ترافیک و عبور و مرور در مرزهای غربی کشور، هموطنان بتوانند با خیالی آسوده و بدون کمترین دغدغه بابت تامین سوخت بنزین خودروهایشان، سفر کنند. بر اساس آمارهای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه، تعداد خودروهای خروجی از پایانه مرزی بازرگان در ایام نوروز (25 اسفند تا 15 فروردین ماه) 2هزار و 600 دستگاه خودروی شخصی بوده است که از طریق سامانه صدور حواله آنلاین، فراورده بنزین مورد نیازشان را دریافت کردند. همچنین میزان بنزین مصرفی خودروها، 160 میلیون و 615 هزار لیتر بوده که عواید حاصل از این طرح به حساب خزانه دولت واریز شده است.
احمد مجرد، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه با اشاره به پرداخت الکترونیکی مابه التفاوت نرخ سوخت در مرز بازرگان به خبرنگار«مشعل» گفت: همه ساله با شروع تعطیلات نوروزی، بسیاری از هموطنان، متقاضی سفر به ترکیه از طریق پایانه های مرزی استان آذربایجان غربی هستند. به این منظور شرکت پخش منطقه ارومیه نسبت به تسهیل در روند سوخت گیری خودروهای شخصی، برنامه صدور حواله آنلاین را طرح ریزی کرد تا مسافرانی که با خودروی سواری عازم ترکیه هستند، بتوانند پیش از مراجعه به پایانه های مرزی، به صورت الکترونیکی حواله سوخت آنلاین تردد را دریافت کنند.
وی افزود: این موضوع از ماه ها قبل از ورود به سال جدید در نشست های متعدد مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت و همه جوانب کار سنجیده و نیز زیرساخت های لازم برای عملیاتی شدن چنین طرحی در نظر گرفته شد که خوشبختانه این طرح موفقیت آمیز بود و ماحصل نتایج به دست آمده از اجرای آن در اردیبهشت ماه جاری تکمیل و نهایی شده و برای اجرا در دیگر پایانه های مرزی کشور به طور رسمی ابلاغ خواهد شد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه با بیان اینکه اجرای طرح صدور آنلاین حواله سوخت خودروهای سواری در پایانه های مرزی تنها منوط به ایام تعطیلات نوروز نبوده و در همه طول سال اجرایی می شود، اظهار کرد: هر لیتر سوخت مورد نیاز خودروهای سواری که از پایانه های مرزی تردد می کنند، معادل 50 هزار تومان است که مابه التفاوت نرخ مرزی به حساب خزانه دولت واریز می شود.
مجرد، میزان اعتبار حاصل از اجرای طرح صدور حواله آنلاین سوخت الکترونیکی را بیش از 69 میلیارد و 903 میلیون ریال عنوان و بیان کرد: دارندگان خودروهای سواری که می خواهند از این پس، از پایانه های مرزی به کشورهای همسایه سفر کنند، در نظر داشته باشند که سهمیه مجزایی به آنها اختصاص داده نمی شود و باید بر اساس همان میزان سهمیه ماهانه، نسبت به مصرف سوخت خود اقدام کنند.
وی همچنین درباره فرایند این دستاورد الکترونیکی نیز توضیح داد: رانندگان می توانند با مراجعه به سامانه فروش مرزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به آدرس wwt16.niopdc.ir و وارد کردن مشخصات خودروی سواری دارای پلاک ترانزیت، حواله سوخت خود را به صورت الکترونیکی پرداخت کنند و در زمان مراجعه به مرز، با سهولت و بدون معطلی از مرز خارج شوند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه با اشاره به صدور حواله و پرداخت الکترونیکی مابه التفاوت نرخ سوخت در مرز بازرگان برای نخستین بار در کشور ادامه داد: این طرح از ابتدای امسال و به منظور تسهیل در تردد مسافران عازم خارج از کشور به طور کامل اجرایی شده است.
اجرای کامل و موفق طرح «باک پر» از دیگر فعالیت های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه به شمار می آید که مدیر این منطقه درباره آن گفت: روزهای پایانی اسفندماه سال 1401 با هدف پیشگیری و مبارزه با عرضه خارج از شبکه و قاچاق سوخت از مرزهای کشور، طرحی با عنوان «باک پر» کلید خورد. این طرح به همت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه و در بزرگ ترین مرز زمینی کشور، یعنی مرز بازرگان عملیاتی شد. این طرح از جمله مصوبات ابلاغی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور به استانداری هاست و میزان سوخت داخل باک کامیون های ایرانی خروجی از کشور، بر اساس باک پر محاسبه و وجه آن بر اساس نرخ تعادلی مرزی دریافت و به حساب خزانه دولت واریز می شود .
متاسفانه قاچاق سوخت، خروج و هدررفت میلیاردها ریال سرمایه نقدی را به دنبال دارد. دلیل قاچاق، مشخص است و به اختلاف قیمت بنزین در داخل و خارج کشور مربوط می شود. در حال حاضر، بالاترین قیمت بنزین معمولی در داخل 3 هزار تومان و در آن سوی مرز با توجه به نرخ دلار اختلاف قیمت بالایی دارد، به طوری که این اختلاف قیمت، می تواند انگیزه بالایی برای قاچاق سوخت باشد و به این پدیده دامن بزند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه، درباره جزییات اجرای این طرح در پایانه های مرزی منطقه ارومیه عنوان کرد: طرحی با عنوان باک پر برای نخستین بار از سوی شرکت پخش منطقه ارومیه اجرایی شد و توانست به میزان قابل توجهی از خروج قاچاق سوخت، بویژه بنزین از مبادی مرزهای زمینی کشور جلوگیری کند.
وی با بیان اینکه در صورت تسری این طرح به همه مرزهای زمینی کشور، قطعا می توان از عرضه سوخت خارج از شبکه به میزان قابل توجهی پیشگیری کرد، ادامه داد: طرح موفقیت آمیز باک پر برای پایش و کنترل سوخت رسانی مرزی از ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ در بزرگ ترین مرز زمینی کشور در منطقه ارومیه (بازرگان) کلید خورد و از محل کنترل عرضه خارج از شبکه سوخت در این مرز، روزانه تا ۵ میلیارد تومان درآمد نصیب دولت شده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه در شمال غرب کشور به دلیل هم مرز بودن با سه کشور همسایه، ظرفیت بالایی در حوزه اقتصادی و ترانزیتی دارد. اجرای طرح باک پر، در دروازه کشور به اروپا مزیت های مهمی را با خود به ارمغان آورده که بنا به اهمیت و بزرگی دامنه و ابعاد اجرای آن، منجر به افزایش درآمد دولت از محل مابه التفاوت وصولی سوخت خروجی از مرز و به همان مقدار نیز مقابله موفق با قاچاق سوخت شده است.
طرح باک پر، پیش از این هم طی سال های ۹۲ تا ۹۳ در چند نقطه مرزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی کشور اجرایی شد که به دلیل نبود هماهنگی میان دستگاهی، نتایج موفقیت آمیزی به دنبال نداشت و نیمه تمام رها شد؛ اما با افزایش قیمت فراورده های نفتی و اختلاف قابل توجه قیمت فراورده در داخل و خارج از کشور، این طرح دوباره در دستور کار قرار گرفت و به منظور جلوگیری از عرضه خارج از شبکه سوخت در منطقه ارومیه اجرایی شد.
بازرگان، سرو، پلدشت و رازی چهار نقطه مرزی منطقه ارومیه است که هم اکنون این طرح در همه این چهار نقطه مرزی اجرایی شده و همچنین بر اساس تازه ترین نشست های مشترک شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه با ستاد مبارزه با قاچاق کالای استان، این طرح از خرداد پارسال در نقطه مرزی تمرجین (میاندوآب) اجرایی شد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه درباره میزان مصرف سوخت هواپیما در ایام نوروز نیز عنوان کرد: همزمان با ورود به سال جدید و افزایش سفرهای نوروزی از (29 اسفند تا 15 فروردین) بیش از 220 هزار لیتر سوخت هواپیما در فرودگاه شهید باکری ارومیه به مصرف رسیده که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، با 34 درصد افزایش رقم خورده است.
مجرد، با بیان اینکه این میزان سوخت در بین 62 پرواز توزیع شده است، اظهار کرد: با توجه به حضور و ورود گسترده مسافران نوروزی به این شهرستان، سوخت رسانی و خدمات دهی در این منطقه دارای حساسیت بالایی است.
وی تصریح کرد: بنا به موقعیت جغرافیایی استان آذربایجان غربی و همسایگی با سه کشور، سوخت رسانی به ناوگان هوایی از وظایف بسیار مهم و راهبردی شرکت محسوب شده و باید با دقت و نظارتی جدی در دستور کار قرار گیرد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه یادآور شد: کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه با بازدیدهای دوره ای و بررسی نحوه عملکرد سوخت رسانی مجاری عرضه فراورده های نفتی، همه جایگاه های سطح منطقه را بخصوص در ایام تعطیلات نوروزی مورد بازدید و بررسی قرار دادند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه از افزایش 13.6 درصدی مصرف بنزین منطقه ارومیه (29 اسفند تا 13 فروردین) نسبت با مدت مشابه سال گذشته خبر داد و گفت: در این مدت، بیش از 33 میلیون لیتر بنزین در سطح مرکز استان و شهرهای شمال آذربایجان غربی مصرف شد.
مجرد افزود: طبق پیش بینی های انجام شده، ترددها و مسافرت های نوروزی سهم بسزایی در افزایش مصرف بنزین در سطح منطقه داشته که با ذخایر مناسب و بجایی که در این بخش اعمال شده بود، شاهد هیچ گونه مشکلی در رابطه با تامین سوخت نوروزی نبودیم.
وی با اشاره به جاذبه های گردشگری و وجود چهار پایانه مرزی و افزایش چشمگیر ورود مسافر به استان در تعطیلات نوروز گفت: با برنامه ریزی و هماهنگی های انجام شده با مالکان مجاری عرضه و تلاش رانندگان ناوگان حمل ونقل فراورده های نفتی در این مدت، همه 167 باب جایگاه عرضه فراورده های نفتی و سی ان جی سطح استان به هموطنان خدمات ارائه داده اند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه اظهار کرد: همچنین واحدهای عملیاتی و بازرسی منطقه (کنترل و نظارت بازرگانی، خدمات مهندسی، روابط عمومی و...) به منظور ارائه خدمات مطلوب و مناسب به همشهریان و مسافران نوروزی در ایام تعطیلات نوروز با کنترل نامحسوس از همه جایگاه های سطح منطقه، زمینه تامین و توزیع مطلوب مصرف سوخت را فراهم آوردند.
مجرد، مصرف سوخت نوروزی نفتگاز بخش حمل ونقل را بیش از 12 میلیون و 802 هزار لیتر عنوان و تصریح کرد: در بازه زمانی (29 اسفند تا 15 فروردین ) میزان مصرف این فراورده سوختی نسبت به مدت مشابه سال گذشته با 8 درصد افزایش روبه رو بوده است. همچنین میزان مصرف سی ان جی نیز در این بازه زمانی، بیش از 14 میلیون مترمکعب تخمین زده شده است.
وی ادامه داد: همچنین میزان مصرف فراورده گاز مایع در سال گذشته، بیش از 27 هزار و 146 تن است که با اجرای طرح توزیع الکترونیکی، 34/9 درصد مصرف گاز مایع نسبت به مدت مشابه سال 1401 کاهش داشته و برابر با اجرای طرح توزیع الکترونیکی گاز مایع، بیش از 46درصد در سهمیه تخصیصی گاز مایع به منطقه ارومیه صرفه جویی شده است.
بر پایه این گزارش، منطقه ارومیه به عنوان یکی از مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در شمال غرب کشور واقع شده است. این منطقه دارای 206 باب جایگاه عرضه سوخت انواع فراورده های نفتی است که از این تعداد، 78 باب جایگاه سی ان جی فعال دارد و مابقی به عرضه سوخت مایع اختصاص داده شده است. 370 فروشنده که عمدتا اهالی روستا هستند، کار سوخت رسانی نفت سفید به خانوارهای روستایی فاقد گاز طبیعی را به عهده دارند که در این خصوص، 85 هزار خانوار روستایی حوزه استحفاظی منطقه ارومیه، نفت سفید دریافت می کنند. تامین سوخت مورد نیاز فرودگاه های منطقه ارومیه نیز از طریق این شرکت انجام می شود.
با ظرفیت انتقال روزانه ۱۰۰ هزار بشکه رقم می خورد
مشعل | تهیه و نصب سه دستگاه الکتروپمپ، ساخت یک دستگاه مخزن رلیف 240 مترمکعبی، احداث ساختمان های اداری و صنعتی پایانه خوی و ارومیه، اجرای لوله کشی پایانه 8 اینچ خط قدیم ارومیه، ساخت 24 کیلومتر خط لوله 10 اینچ سلماس - خوی و تاسیسات میان مسیری، اجرای 260 کیلومتر کابل فیبر نوری و احداث تأسیسات تکمیلی خط لوله تبریز- خوی– ارومیه، اهم اقدام هایی است که خط لوله تبریز- خوی- ارومیه را تکمیل می کند. پروژه احداث خط لوله 14 اینچ فراورده های نفتی تبریز- خوی- ارومیه، به عنوان جایگزین مناسب برای کاهش آلودگی های زیست محیطی و همچنین کاهش بار ترافیکی جاده هاست که انتقال روزانه ۶۵ تا ۱۰۰ هزار بشکه نفت و انواع فراورده به شمال غرب کشور را به عهده خواهد داشت. این طرح در قالب تامین کالا و اجرا (PC) با مدیریت شرکت ملی مهندسی ساختمان نفت ایران به اجرا درآمده و هم اکنون به پیشرفت ۹۹.۲ درصدی رسیده و در مرحله نهایی و آماده سازی به منظور تحویل به بهره بردار قرار دارد.
نقشه راه رشد صنعت نفت ایران، مرهون توسعه و ارتقای صنایع نفتی و پالایشی است و مبنای ترسیم افق های چشم انداز توسعه صنعت نفت برای به ثمر رسیدن طرح های بزرگ صنعت انتقال نفت خام و فراورده خواهد بود. در این میان شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، رسالت اصلی خود را بر اجرای طرح های بزرگی بنا کرده که تحقق آن در شرایطی که کشور با انواع تحریم های ظالمانه آمریکا و متحدان غربی روبه روست، نویدبخش عبور از شرایط سخت و آغازی بر رشد مجدد صنعت نفت ایران، بویژه صنعت انتقال نفت و فراورده خواهد بود. در میان این طرح ها، پروژه احداث خط لوله 14اینچ فراورده های نفتی تبریز-خوی-ارومیه یکی از بی شمار اقدام های بااهمیتی است که در شرایط سخت اقتصادی کشور رقم خورده و قرار است بزودی به بهره برداری کامل برسد. طرح توسعه خطوط لوله انتقال فراورده های نفتی(خط لوله تبریز-خوی-ارومیه) به استناد آخرین ردیف اصلاحی مصوبه شورای اقتصاد در آذر سال 99 و به منظور سرمایه گذاری از محل منابع داخلی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران طرح ریزی شده تا بنزین پالایشگاه تبریز را به انبار پخش خوی و ارومیه ارسال کند. این طرح فراز و فرودهایی را به خود دیده که در این گزارش سعی شده است، زوایای فنی و اجرایی آن از زبان بهرام کیهانی به عنوان مجری این طرح مورد اشاره قرار گیرد.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با سابقه 50 سال فعالیت در احداث پالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی، بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به شمار می آید. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تمرکز مدیران شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بر تعمیق اولویت های ساختاری این شرکت و نیز تکمیل پروژه های نیمه تمام سال های گذشته، برنامه ریزی هدفمندی برای بهره مندی حداکثری از منابع داخلی و استفاده از ظرفیت توان سازندگان داخلی انجام شده تا با ایجاد بهره وری و رونق بخشی به طرح های پالایشی، گام های موثری در مسیر اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته شود.
مجری طرح احداث خط لوله ۱۴ اینچ تبریز-خوی-ارومیه با اشاره به اهمیت انتقال فراورده های نفتی از طریق خطوط لوله گفت: قرارداد این پروژه در مرداد سال ۹۲ به شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ابلاغ شد که بخش های مختلفی را دربر دارد. این بخش ها شامل احداث خط لوله ۱۴ اینچ تبریز به ارومیه با پوشش پلی اتیلن، از طریق شمال دریاچه ارومیه به طول تقریبی ۲۲۰ کیلومتر، خط انشعاب ۱۰ اینچ خوی با مسافت حدود ۳۷ کیلومتر، احداث تلمبه خانه های برقی تبریز و ایستگاه میان مسیری سلماس و پایانه های ارومیه و خوی است.
کیهانی افزود: هدف از اجرای این پروژه، انتقال انواع فراورده های نفتی پالایشگاه تبریز به ظرفیت روزانه ۶۵ هزار بشکه است که قابلیت افزایش تا ۱۰۰ هزار بشکه را نیز دارد؛ البته مزیت مهم این طرح، حذف انتقال جاده ای و به د نبال آن صرفه جویی در سوخت و زمان و کاهش خطرات ترافیکی مربوطه است.
وی بر ضرورت انتقال مواد نفتی به وسیله خطوط لوله و افزایش ضریب ایمنی تاکید کرد و یادآور شد: با بهره برداری از این طرح، تردد روزانه ۷۰۰ دستگاه نفتکش جاده پیما نیز در این مسیر، بلاموضوع خواهد شد، ضمن اینکه پایداری و ضریب ایمنی انتقال و همچنین کاهش اثرات مخرب زیست محیطی ناشی از انتقال این مواد نیز از دیگر دستاوردهای چشمگیر این طرح به شمار می آید.
مجری طرح احداث خط لوله ۱۴ اینچ تبریز-خوی-ارومیه عنوان کرد: سراسر طول مسیر با در نظر گرفتن الزام های زیست محیطی به سیستم نشت یاب اتوماتیک، فیبرنوری و ایستگاه های حفاظت کاتدی به منظور جلوگیری از خوردگی، زنگ زدگی، شناسایی و ترمیم هرگونه نشت احتمالی نیز تجهیز شده است.
کیهانی درباره میزان و نحوه سرمایه گذاری و اجرای این پروژه تصریح کرد: اعتبار این طرح بابت همه فرایندهای اجرای پروژه شامل مهندسی، تامین متریال و بخش اجرا و همچنین تملک اراضی مسیر خط لوله و… حدود هزار میلیارد تومان بوده که از محل منابع داخلی تامین شده و مراحل اجرایی آن در فاز نخست به صورت PC و در فاز دوم که شامل طرح تکمیلی است، به صورت EPC بوده است.
وی با بیان اینکه فاز نخست طرح احداث خط لوله تبریز-خوی-ارومیه در بخش مهندسی پایه و تفصیلی در سال 89 انجام شده است، بیان کرد: برای تهیه و تامین کالا و تجهیزات مورد نیاز پروژه بر اساس مصوبه دولت، اکثرا از ظرفیت های داخلی استفاده شده است.
مجری طرح احداث خط لوله ۱۴ اینچ تبریز-خوی-ارومیه به میزان اشتغالزایی این پروژه اشاره کرد و گفت: این پروژه در طول زمان عملیات، زمینه اشتغال مستقیم و غیرمستقیم سالانه هزار و 200 نفر را فراهم کرده است.
کیهانی با بیان اینکه میزان پیشرفت طرح احداث خط لوله ۱۴ اینچ تبریز-خوی-ارومیه در بخش پروژه اصلی 99.22 درصد و در بخش تکمیلی 70 درصد پیشرفت داشته است، از آمادگی کامل برای تحویل این خط لوله به پیمانکار در روزهای آتی خبر داد و عنوان کرد: طبق روال کاری، این پروژه به مدت یک سال به صورت آزمایشی، وارد فاز بهره برداری می شود، ضمن آنکه راه اندازی پایانه خوی تا پایان شهریور امسال انجام می شود.
بر اساس این گزارش، انتقال فراورده های نفتی با خطوط لوله به عنوان یک جایگزین مناسب زیست محیطی در کاهش آلودگی محیط زیست در سیستم های انتقال جاده ای، کاهش بار ترافیکی جاده های مربوط، به واسطه انتقال مواد نفتی به وسیله خطوط لوله و افزایش ضریب ایمنی هرچه بیشتر در انتقال فراورده های نفتی و کاهش آلودگی محیط زیست و تصادف های محتمل به واسطه دارا بودن حجم ترافیک جاده های ناشی از انتقال این مواد، از اهداف و دستاوردهای این طرح به شمار می آیند.
بر اساس این گزارش، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان یکی از شرکت های تابعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، عهده دار اجرای همه طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت، اعم از احداث پالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی در سراسر کشور است.
این شرکت با روی کار آمدن دولت سیزدهم، همه عزم خود را جزم کرده تا با تدوین برنامه ای هدفمند و در عین حال خروجی محور، گام های اثربخشی در زمینه به ثمر نشستن طرح های پالایشی بردارد. در رأس تحقق هدف گذاری ها، توجه و استفاده حداکثری از توان شرکت های ایرانی از اهم اولویت هایی است که شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران از آن غافل نبوده است.
طرح احداث خط لوله فراورده های نفتی پارس، طرح احداث اسکله 5 هزار تنی قشم، احداث خط لوله نایین- کاشان- ری، افتتاح بزرگ ترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان، احداث خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس-مهرآران، خط لوله انتقال نفت خام ترش سبزآب - ری، احداث خط لوله رفسنجان-یزد، تکمیل خط لوله مهرآران- رفسنجان، احداث واحد گوگردزدایی از ته مانده های برج تقطیر پالایشگاه اصفهان، همچنین راه اندازی پروژه برق رسانی به مراکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران و احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس- سیرجان از جمله مهم ترین طرح ها و پروژه های اولویت دار شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به شمار می روند.
بیم ها و امیدهای صنعت پتروشیمی در بازار سرمایه
مشعل: صنعت پتروشیمی در سال های اخیر همواره برای مشکلات و موانع پیش آمده در روند رو به جلوی خود راهکارهای نوینی به کار بسته است تا در کوتاه یا بلندمدت بتواند برنامه تولید، توسعه و صادرات خود را به خوبی ادامه دهد. حضور فعال شرکت های پتروشیمی در بازار سرمایه از یک سو جزو مولفه های مهم و ارزشمند در عملکرد شفاف آنها بوده و از سوی دیگر حضور شرکت های پتروشیمی در بازار سرمایه، سهم قابل توجهی در پویایی این بازار داشته است.
در عین حال عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس کالا و انرژی یکی از راهکارهای اقتصادی برای بهبود شرایط شرکت ها و بازار سرمایه بوده است. طبق گزارش های مالی شرکت های پتروشیمی بیش از 20درصد از بازار سرمایه را تشکیل می دهند و هر روز با عرضه اولیه شرکت های جدید این سهم بیشتر می شود. در عین حال راهکار عرضه اولیه که مدتی است دوباره جدی گرفته شده و اثرگذاری زیادی بر این بازار داشته است.
آنطور که مدیریت توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرده است، تا پایان اسفندماه 1402 عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی به حدود 80 همت رسیده است و گویا نهضت احیای واحدهای تولیدی و ترغیب شرکت های پتروشیمی به عرضه اعتباری محصولات ادامه خواهد داشت. با این حال به نظر می رسد، بازار سرمایه در انتظار تغییرات جدید صنعت پتروشیمی برای مشارکت بیشتر و تحولات نو است.
شرکت های پتروشیمی در کنار برنامه های تولید و توسعه ای و تلاش برای تامین نیاز داخل همزمان با برنامه های صادراتی خود، سیاست گذاری های بلندمدتی را برای حضور در بازار سرمایه داخلی هم دارند. در حال حاضر سهام بسیاری از شرکت های بزرگ پتروشیمی به عنوان سهام بنیادی و پایه در بازار اعتبار دارد و دست به دست می شود. بیش از 28 شرکت پتروشیمی در بورس اوراق بهادار ایران فعال هستند و سهام های قابل توجهی در میان شرکت های پتروشیمی عرضه می شود و روند عرضه اولیه شرکت های جدید هم ادامه دارد.در کنار این شرایط برای شرکت های پتروشیمی در بازار سرمایه، عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس کالا و انرژی هم اثرات خاص خود را داشته که در مدت اجرا واکنش های متفاوتی نسبت به آن در بازار وجود داشته است. این طرح با اهداف مختلفی انجام شده اما یکی از مهم ترین این دلایل حمایت از صنایع تکمیلی و پایین دستی پتروشیمی بوده است. همواره موضوع تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش یکی از مهم ترین چالش های فعالان صنایع تکمیلی پتروشیمی کشور برای خرید مواد اولیه بوده و عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی یکی از راهبردها برای حمایت از این صنایع در کوتاه مدت است. می توان گفت که فروش اعتباری افزون بر احیای واحدهای صنعتی، سبب شتاب دهی توسعه محصولات نهایی، ایجاد حداکثر ارزش افزوده و افزایش اشتغال زایی در چرخه تکمیلی محصولات پتروشیمی می شود. از سوی دیگر تامین سرمایه در گردش بزرگ ترین مشکل صنایع تکمیلی و پایین دستی است و تولیدکنندگان، نقدینگی برای خرید مواد اولیه ندارند و به همین دلیل بسیاری از پروژه های پایین دستی در همان مراحل اولیه متوقف می ماند. از سوی دیگر از آنجا که تسهیلات بانکی نیز با مشقت و محدودیت های زیادی پرداخت می شود، این روند عرضه اعتباری می تواند راه حلی پیش روی این مجموعه های پایین دستی باشد.
حمید میرمعینی، کارشناس بازار بورس در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» درباره سهم شرکت های پتروشیمی در بازار سرمایه و شرایط فعلی آنها با توجه به شرایط اقتصادی، تحریم و مولفه های جانبی دیگر، با اشاره به تاثیر بسزایی که شرکت های پتروشیمی در شاخص های بورس کالا و انرژی دارند، گفت: صنعت پتروشیمی به دلیل مزیت های رقابتی که نسبت به سایر صنایع دارد، از سال های گذشته تاکنون بسیار پربازده و اثرگذار بوده و بازار سرمایه هم همواره نگاهی خاص به حوزه پتروشیمی داشته است.
وی با تاکید بر اینکه مزیت های رقابتی شرکت های پتروشیمی نسبت به گذشته کاهش داشته است، افزود: لازم است یک تحول مناسب و در سطحی بالا و بلندمدت برای پتروشیمی ها روی دهد تا اقبال به این بازار بیشتر شود، در غیر این صورت عرضه های اولیه شرکت ها اثرگذاری زیادی ندارد و اگر هم باشد تاثیری روزانه و کوتاه مدت دارد.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه سرمایه گذاری های جدید در صنعت پتروشیمی در جهت تکمیل زنجیره ارزش قابل قبول است و این روند باید شتاب بگیرد تا اثرگذار باشد، افزود: شتاب در این سرمایه گذاری و اجرای پروژه ها می تواند سرمایه گذاری در این بازار را معقول کند و سرمایه گذارهای جدید جذب شوند.او تاکید دارد که تغییرات مهم همچون تغییر در روند تحریم ها، قیمت گذاری نرخ خوراک و برنامه ریزی هایی همچون عرضه اعتباری می تواند تاثیر بیشتر و بلندمدتی روی سهام پتروشیمی ها در بازار سرمایه داشته باشد و افزود: اگرچه بسیاری از کارشناسان انتقادهایی را به فروش اعتباری وارد می کنند و معتقدند این مدل از فروش برای زمانی است که بازار اشباع باشد اما می توان امیدوار بود که با اصلاحات و تغییراتی در روند این فروش اعتباری، ریسک های احتمالی در بازار سرمایه کمتر شود.
در میان سیاست گذاری های اقتصادی که دولت ها طی سالیان گذشته داشته اند، هر کدام از مقاصد سرمایه گذاری عمومی مثل طلا، سکه، ارز، مسکن و یا بازار سرمایه تحولات زیادی داشته اند. اگرچه هر کدام از این بازارها در برهه های خاص زمانی صعود و سقوط داشته ، اما در هر زمان که مولفه های رشد داشته باشند، مجددا مورد اقبال عمومی قرار گرفته و دوباره در صدر اولویت سرمایه گذاری قرار می گیرند. درست مثل تحولی که یکباره در سال 98 و 99 رخ داد و شاخص بورس رشدی بی سابقه داشت، اما در این سال ها و در میانه همه این تحولات برخی سهام های پایه و بنیادی همچون سهام شرکت های پتروشیمی با روندی رو به شد مورد اعتماد سرمایه گذاران خرد و کلان بوده اند. حفظ این جذابیت برای سهامداران و سرمایه گذاران همواره یکی از دغدغه های مسئولان اجرایی صنعت پتروشیمی و جریان اقتصادی در دولت سیزدهم بوده است.در شروع سال جدید (1403) که از سوی مقام معظم رهبری به «جهش تولید با مشارکت مردم» نام گذاری شده است، مسئولان پتروشیمی هم از یک سو به دنبال ایجاد جذابیت سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی و از سوی دیگر به دنبال حذف موانع موجود سرمایه گذاری هستند. در نشست تخصصی مدیران ارشد صنعت پتروشیمی که در شروع سال جدید برگزار شد، مدیرعامل یکی از هلدینگ های پتروشیمی گفت: بسیار طبیعی است که سرمایه گذاران دنبال امنیت سود هستند، پس برای جهش تولید در صنعت پتروشیمی با مشارکت مردم باید ضمن رفع موانع سرمایه گذاری، جذابیت های لازم نیز فراهم شود.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات اصلی صنعت پتروشیمی بحث فرمول تعیین نرخ خوراک است، گفت: از معاون وزیر نفت می خواهیم که اصلاح فرمول تعیین نرخ خوراک گاز پتروشیمی ها را پیگیری کنند.
عوامل زیان آوربا مجوز وزارت بهداشت اندازه گیری می شود
سمیه راهپیما: شعار امسال روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای روی پیامدها و آثار تغییرات اقلیمی بر مسائل ایمنی و سلامت کار متمرکز شده است. تغییر الگوهای آب و هوایی در جهان، تاثیرات قابل توجهی بر محیط های کاری به ویژه ایمنی و سلامت نیروی کار می گذارد. ریسک های شغلی ناشی از تغییرات اقلیمی، استرس گرمایی، تشعشعات UV، آلودگی هوا، حوادث صنعتی، بلایای طبیعی، شیوع بیماری های منتقله از ناقلین و مواجهه با مواد شیمیایی را در بر می گیرد.روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای هر ساله در تاریخ 19 آوریل(9 اردیبهشت ماه) پاس داشته می شود تا اینگونه از اقدام های فعالان بهداشت حرفه ای که از آنها به عنوان قهرمانان نامرئی یاد می شود، تقدیر شود. خبرنگار «مشعل» گفت و گویی با مدیر بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و همکاران این واحد داشته است که در ادامه مشروح آن را می خوانید.
فعالیت های بهداشت حرفه ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به دو گروه تقسیم می شود. یکی بهداشت حرفه ای در حوزه اندازه گیری ها و ارزیابی ریسک ها و مخاطرات محیط کار، ارزیابی عوامل زیان آور و کنترل آن است و دیگری در اعتبار بخشی بیمارستان ها اهمیت بسزایی دارد.
مدیر بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در زمینه اهمیت و جایگاه بهداشت حرفه ای در محیط های درمانی گفت: سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت شامل بخش های مختلفی از جمله بیمارستان ها، مراکز درمانگاهی و ساختمان های اداری می شود و باید به لحاظ عوامل زیان آور ارزیابی شود.
غلامرضا پیوندی ادامه داد: عوامل زیان آور در محیط های درمانی و بیمارستانی بیشتر شامل نور، ارگونومی، سر و صدای محیط، مسائل بیولوژیک و شیمیایی در آزمایشگاه و اتاق عمل می شود.
به گفته او، بهداشت حرفه ای در اچ اس ای بیمارستان و ایمنی بیمار، نقش بسیار کلیدی دارد، زیرا موضوع اعتبار بخشی در درمان و بیمارستان دارای اهمیت بسزایی است و از نظر ایمنی سازه ای، ایمنی تجهیزات، ایمنی حریق و سیستم های اعلان اطفای حریق جزء ارزیابی های بسیار مهم از سوی کارشناسان بهداشت حرفه ای به شمار می رود.
مدیر بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت یکی دیگر از محورهای فعالیت کارشناسان بهداشت حرفه ای را ایمنی انبارها در بخش های درمانی بیان کرد و گفت: بسیاری از مواد ضد عفونی کننده و داروها، نگهداری آنها به لحاظ محیطی، نور، رطوبت بسیار مهم است و احتمال انفجار برخی از آنها وجود دارد؛ به همین دلیل در بهداشت حرفه ای فعالیت گسترده ای در فضای بیمارستان، انبار دارویی انجام می شود.
پیوندی با اشاره به تعداد کارشناسان بهداشت حرفه ای در سطح سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت گفت: 35 نفر نیروی بهداشت حرفه ای در سطح سازمان داریم که همه فعالیت های این حوزه را پوشش می دهند و این گروه در سال گذشته بیش از دو هزار بار اندازه گیری ارگونومی، نور، صداسنجی و... را انجام داده و همه آنها را در نرم افزار بهداشت، وزارت نفت بارگذاری کرده اند.
او با بیان اینکه همکاران بهداشت حرفه ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مجوز ارائه خدمات بهداشت حرفه ای را از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور کسب کرده اند، ادامه داد: اندازه گیری عوامل زیان آور به دریافت مجوز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور نیاز دارد که همکاران ما در بهداشت و درمان صنعت نفت تهران این مجوز را دریافت کرده اند و توافق هایی با شرکت های مختلف صنعت نفت در این زمینه صورت گرفته است، ضمن آنکه سطح بهداشت حرفه ای چهار شرکت اصلی وزارت نفت نیز بر اساس قوانین وزارت بهداشت اندازه گیری می شود.
به گفته پیوندی، شرکت های نفت، گاز، پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و پتروشیمی در صورت علاقه مندی از روند کارکنان خود در زمینه رعایت نکات بهداشت حرفه ای می توانند این خدمات را از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت دریافت و خرید خدمت کنند.
مدیر بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در بخش دیگری از صحبت های خود به اهمیت آموزش در بهداشت حرفه ای اشاره کرد و گفت: برنامه های مدون آموزشی از سوی همکاران بهداشت حرفه ای برای کارکنان سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت داریم.
پیوندی ادامه داد: آموزش بهداشت حرفه ای جزء برنامه ها و استانداردهای اعتبار بخشی بیمارستانی است و کارکنان بیمارستان ها باید دوره های یک تا دو روزه عوامل زیان آور محیط کار بیمارستانی شامل ارگونومی، مخاطرات شیمیایی محیط کار و عوامل خطرساز دیگر را آموزش ببینند.
به گفته او، بیمارستان ها دارای استانداردهای ایمنی بیمار هستند که در رنکینگ اعتبار بخشی از سوی معاونت نظارت بر درمان دانشگاه های علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور بسیار مهم است. علاوه بر آن استانداردهای اچ اس ای وزارت نفت را نیز داریم . برای ایجاد هماهنگی میان این دو ارگان و اجرای دستورعمل آنها ایده جدیدی مطرح شد.
مدیر بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ادامه داد: استانداردهای اعتبار بخشی بیمارستانی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور را با استانداردهای اچ اس ای وزارت نفت تلفیق کردیم، این روند باعث خواهد شد تا سیستم ایمنی و بهداشت شغلی( HSE MS) را در نظام بیمارستان صنعت نفت پیاده سازی کنیم. این حرکت رو به جلو است و منجر به افزایش ایمنی کار بیمارستانی، کارکنان و مراجعه کنندگان می شود.
پیوندی با بیان اینکه بار بسیار بزرگی بر دوش کارشناسان بهداشت حرفه ای است و مسئولیت های متعددی از جمله ایمنی بیمار، بیمارستان، کارکنان و کادر درمان به عهده دارند، گفت: این گروه مسئولیت قانونی پرونده های طب کار را نیز به عهده دارد.
او با اشاره به گستردگی فعالیت کارشناسان بهداشت حرفه ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت: این افراد کم توقع هستند و امیدواریم در طرح نظام نامه اچ اس ای وزارت نفت بتوانیم ساختار سازمانی اچ اس ای و زیر مجموعه آن بهداشت حرفه ای را در سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت ارتقا دهیم.
مدیر بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ادامه داد: همکاران ما نسبت به سایر شرکت های صنعت نفت سمت های سازمانی قابل قبولی ندارند و امیدواریم در این بازنگری، سمت های آنها افزایش یابد.
مدیر بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به اینکه مدیریت دانش و به روزرسانی علمی در حوزه اچ اس ای از جمله دستورعمل های ابلاغی از سوی شرکت ملی نفت و اچ اس ای وزارت نفت است، باید در بخش بهداشت حرفه ای پیاده سازی شود، گفت: جهت تحقق این امر در حوزه تخصصی بیمارستانی و درمانگاهی شورای تخصصی اچ اس ای را تعریف کرده ایم که در آن نمایندگان همه مناطق بهداشت و درمان صنعت نفت بویژه از مراکز بیمارستانی تهران، مسجد سلیمان، آغاجاری و... حضور دارند.
به گفته پیوندی، دستورعمل ها باید به روز رسانی شود و در بخش مدیریت دانش و ارتقای دانش کارکنان تیم بهداشت حرفه ای مسئولیت آن را به عهده دارند و علاوه بر بازآموزی ها و کارگاه های آموزشی از سوی شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت در آموزش اچ اس ای برنامه های تخصصی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را تعریف کرده ایم و برای آن برنامه آموزشی نوشته ایم.
او بااشاره به اقدام های واحد بهداشت حرفه ای و ایمنی کار سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سال 1402 گفت: بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر و بهداشت و درمان صنعت نفت فارس در سال گذشته گواهینامه HSE MS را دریافت کردند، ضمن آنکه توانستیم مجوز ارائه خدمات مهندسی بهداشت حرفه ای را از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی کسب کنیم.
مدیر بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ادامه داد: عوامل زیان آور محیط کار و تجزیه تحلیل عوامل زیان آور محیط کار در سال گذشته از سوی کارشناسان بهداشت حرفه ای شناسایی، ارزیابی و اندازه گیری شد، ضمن آنکه ارزیابی بیولوژیک در اتاق های عمل و اتاق های ایزوله بررسی شده است و امسال نیز این ارزیابی ها ادامه دارد.
به گفته پیوندی، انجام ارزیابی ریسک خطر و ارزیابی ریسک حریق در بیمارستان و مراکز بهداشتی و درمانی، انجام مصاحبه شغلی با مراجعین در معاینات طب صنعتی و ثبت مواجهات شغلی در سامانه جامع طب کار (HEALTHY LINE)، از دیگر اقدام های بهداشت حرفه ای و ایمنی کار سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است.
مدیر بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت: تدوین و اجرای برنامه های آموزش فصلی در دوره های عمومی و تخصصی متناسب با گروه های هدف، تحت عناوین ارگونومی در محیط کار، ایمنی سیلندرهای تحت فشار، ایمنی در آزمایشگاه های طبی، دوره تئوری و عملی اطفای حریق، مجوز انجام کار و... با میزان سه هزار و 200 ساعت آموزش در سال 1402 توسط کارشناسان بهداشت حرفه ای و ایمنی در مجموعه بهداشت و درمان صنعت نفت انجام شده است.
پیوندی افزود: برگزاری کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی – درمانی و اجرای دستورعمل های ابلاغی شرکت ملی نفت ایران و الزامات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مبحث اجرای الزامات اعتبار بخشی مراکز بهداشتی و درمانی تحت پوشش از سوی کارشناسان بهداشت حرفه ای و ایمنی در سال گذشته انجام شده است.
پیمان فریدنیا، رئیس سلامت کار و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز با اشاره به اهمیت بهداشت حرفه ای در معاینات شغلی کارکنان گفت: براساس قانون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور همه معاینات دوره ای لازم و ضروری است تا پرونده های طب صنعتی و فرم ارزیابی مخاطرات محیط کارشان از سوی کارشناس بهداشت حرفه ای مورد ارزیابی و تایید قرار گیرند.
او گفت: سال گذشته از سوی کارشناسان بهداشت حرفه ای 120 هزار معاینه شغلی انجام و فرم های مخاطرات شغلی آن تکمیل شده است. بجز فرم های استاندارد، پرونده سلامت کار الکترونیک کارکنان صنعت نفت، اطلاعات مرتبط با معاینات شغلی کارکنان در سامانه جامع طب کار (Healthy Line) بارگذاری می شود.
به گفته فریدنیا، همکاران ما در بخش بهداشت حرفه ای، مخاطرات و ارزیابی هایی را که یک فرد شاغل در صنعت نفت به آن رو به رو است، از سامانه بهداشت اچ اس ای وزارت نفت استخراج و وارد سامانه جامع طب کار می کنند.
رئیس سلامت کار و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با بیان اینکه همکاران بهداشت حرفه ای نظارت بر وضعیت اچ اس ای پیمانکاران صنعت نفت دارند، ادامه داد: حفظ سلامت شاغلین در محیط های کاری مهم ترین ماموریت حوزه سلامت کار است. با توجه به فراوانی عوامل زیان آور محیط کار در صنایع نفت و گاز و نیز شیوع بالای بیماری های مزمن و مرگ و میر ناشی از آن، واحدهای سلامت کار و اچ اس ای به منظور حفظ و ارتقای سلامت نیروی کار، خدمات خود را از نخستین روزهای شروع به کار صنعت عظیم نفت در جنوب کشور آغازکرد و این واقعیت انکارناپذیر است.
فریدنیا در بخش دیگری از صحبت های خود به وظایف واحد سلامت کار اشاره کرد و گفت: تیم سلامت کار شامل پزشک دوره دیده طب کار به عنوان پزشک معاینه کننده، دکترای علوم آزمایشگاهی جهت انجام آزمایشات خون و ادرار؛ کارشناس بهداشت حرفه ای جهت اندازه گیری یا برآورد عوامل زیان آور موجود در محیط کار شاغلین؛ کارشناس شنوایی شناس جهت بررسی تاثیر سر و صدای محیط کار (ادیومتری) بر شنوایی شاغلین می شود.
به گفته او، از دیگر اقدام های واحد سلامت کار می توان به اپراتور جهت انجام تست تنفس (اسپیرومتری) زیر نظرمستقیم مسئول فنی تیم و نیز پزشک متخصص طب کار جهت ارائه نظر نهایی در خصوص شرایط ادامه کار شاغلین بر اساس مواجهات محیط کار اشاره کرد.
نسیم سلیمی، کارشناس ارشد اچ اس ای بهداشت حرفه ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز گفت: از کارشناسان بهداشت حرفه ای به عنوان قهرمانان نامرئی یاد می کنند. این در حالی است که فعالیت های متعددی از سوی این کارشناسان صورت می گیرد، اما متاسفانه اقدام های آنان از دید مسئولان پنهان است و دیده نمی شود.
به گفته او، وقتی یک دستگاه ام ار آی در بیمارستان نصب می شود، بجز رعایت استاندارد از سوی شرکت های تجهیزات پزشکی، همکاران بهداشت حرفه ای و اچ اس ای نیز ارزیابی های دیگری از نظر تاثیرات میادین مغناطیسی روی تجهیزات، یا تاثیر اشعه روی بیماران را بررسی می کنند.
سلیمی تاکید کرد: در بیمارستان ها موضوع ایمنی نگهداری کپسول های اکسیژن وچیدمان و مراقبت از آنها که ریسک انفجار دارند، دارای اهمیت است. همچنین سیستم اکسیژن سانترال بیمارستان نیاز به سیستم ایمنی بالایی دارد که از سوی همکاران اچ اس ای و بهداشت حرفه ای مرتب پایش می شوند.
شرکت ملی نفت ایران
مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران از اختصاص ۳ هزار میلیارد تومان(همت) از محل مسئولیت اجتماعی وزارت نفت به استان کهگیلویه و بویراحمد خبر داد و گفت: ۳۳۶ پروژه عمرانی و اقتصادی در این استان تعریف شده که از دو سال گذشته تاکنون ۲۳۸ مورد از این طرح ها به بهره برداری رسیده است.
بابک دارابی در نشست شورای برنامه ریزی و توسعه استان کهگیلویه و بویراحمد اظهار کرد: ۳۳۶ طرح مسئولیت اجتماعی نفت در قالب مصوبه های دور دوم سفر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به کهگیلویه و بویراحمد با اعتبار بیش از ۶ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال در این استان آغاز شد که تاکنون ۲۳۸ طرح به بهره برداری رسیده است.
وی افزود: این طرح ها شامل ۱۳۸ طرح عمران روستایی (طرح هادی)، ۷۸ طرح ورزشی، ۵۲ طرح آموزشی، ۲۵ طرح آبرسانی، ۱۵ طرح حوزه راه، ۱۳ پروژه بهداشتی و ۱۵ پروژه در سایر بخش ها بوده است.
مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با یادآوری اینکه سهم اعتبارات کهگیلویه و بویراحمد امسال از محل مسئولیت اجتماعی نفت ۳۰ هزار میلیارد ریال است که با برنامه ریزی به پروژه های مشخص شده تخصیص داده خواهد شد، اظهار کرد: اولویت تخصیص اعتبارات در حوزه، بهداشت، راه روستایی، ورزش و جوانان، طرح های آبرسانی و آموزش خواهد بود.
جهانگیر شاهینی، رئیس سازمان برنامه وبودجه کهگیلویه و بویراحمد نیز در این جلسه با اشاره به اینکه این استان در دور دوم سفر ریاست جمهوری بیشترین سهم اعتباری را داشته است، گفت: در دور دوم سفر ریاست جمهوری ۸۵ هزار میلیارد ریال اعتبار برای کهگیلویه و بویراحمد مصوب شد.
وی تصریح کرد: از این مقدار ۲۱ هزار میلیارد ریال اعتبارات برنامه وبودجه و مابقی از محل مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت است. تاکنون بخش زیادی از اعتبارات دور دوم سفر رئیس جمهوری به پروژه های عمرانی تخصیص داده شد که پروژه های بخش راه، بهداشت و درمان، سلامت و آموزش در اولویت تخصیص اعتبارات است.
رئیس سازمان برنامه وبودجه کهگیلویه و بویراحمد بر همکاری همه نهادها در عملیاتی شدن پروژه و جذب اعتبارهای مشخص شده تأکید کرد و افزود: دستگاه های اجرایی تا ۳۱ تیرماه امسال باید برای جذب اعتبارهای مشخص شده اقدام های لازم را انجام دهند.
وزارت نفت
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن گفت: با هدف اجرای تفاهم نامه همکاری وزارتخانه های راه و شهرسازی و نفت، زمین های مستعد وزارت نفت در ۹ استان برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن به این سازمان معرفی شد.
ارسلان مالکی تأکید کرد: در اجرای تفاهم نامه مشترک وزارت راه و شهرسازی و وزارت نفت زمین های مستعد ساخت مسکن در ۹ استان برای طرح نهضت ملی مسکن به سازمان ملی زمین و مسکن معرفی شد. وی با اشاره به تفاهم نامه وزارتخانه های راه و شهرسازی و نفت افزود: نمایندگان وزارت نفت زمین های مازاد متعلق به این وزارتخانه در استان های خوزستان، قم، قزوین، کردستان، کرمانشاه، سمنان، مرکزی، بوشهر و هرمزگان را به سازمان ملی زمین و مسکن معرفی کردند.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: موضوع این تفاهم نامه تولید و عرضه حداقل ۸۰ هزار واحد مسکونی در سراسر کشور است. سازمان ملی زمین و مسکن در اجرای ماده ۱۰ قانون جهش تولید مسکن تاکنون موفق به شناسایی ۲ هزار و ۷۷۶ هکتار اراضی مازاد دیگر دستگاه ها شده که بیش از ۳۷۰ هکتار آن متعلق به وزارت نفت بوده است.
منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مدیر کار و خدمات اشتغال سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از اشتغال ۲ هزار و ۴۰۲ نفر از کارجویان بومی استان بوشهر در سال ۱۴۰۲ در منطقه ویژه پارس خبر داد.
سید محمدعلی موسوی با اشاره به تأکید مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس برای به کارگیری نیروهای بومی جویای کار و همکاری همه دستگاه های اجرایی مرتبط در استان بوشهر گفت: از این تعداد، ۲۶۴ نفر مربوط به شهرستان عسلویه، ۴۹۳ نفر شهرستان کنگان، ۳۱۵ نفر شهرستان دیر و ۲۵۹ نفر از شهرستان جم هستند.
وی با بیان اینکه ۳۸۶ نفر از نیروهای جویای کار شهرستان های دشتی و تنگستان پارسال در شرکت های مستقر در منطقه ویژه پارس مشغول کار شده اند، افزود: تعداد ۴۸۶ نفر از نیروی کار شهرستان دشتستان و ۱۹۹ نفر از شهرستان های بوشهر، گناوه و دیلم نیز در سال ۱۴۰۲ در این منطقه ویژه به کارگیری شدند.
مدیر کار و خدمات اشتغال سازمان منطقه ویژه پارس درباره وضع کمپ های کارگری، آشپزخانه های صنعتی، سرویس های ایاب و ذهاب و سایت های کارگاهی در سال ۱۴۰۲ گفت: در این سال از ۲۶۰ شرکت بازرسی و برای ۱۹۵ مورد اخطاریه برای رفع نواقص صادر شده است.موسوی همچنین از تعطیلی پنج کمپ کارگری و معرفی ۱۵ شرکت به مراجع قضایی در سال ۱۴۰۲ خبر داد.
وی درباره پرداخت مطالبه های کارگری به ۶۱۵ مورد بازرسی از شرکت ها اشاره کرد و افزود: برای شرکت هایی که دارای تأخیر در پرداخت حقوق و مطالبه های کارگران بوده اند، تعداد ۱۹۷ اخطاریه صادر و ارسال شده که ۳۴ شرکت متخلف به دستگاه قضایی معرفی شده اند.
مدیر کار و خدمات اشتغال سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به مقایسه آمار حوادث ناشی از کار در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در این منطقه اشاره کرد و گفت: سال ۱۴۰۱ تعداد ۱۶۸ پرونده در مورد حوادث ناشی از کار در واحد بازرسی کار مدیریت کار و خدمات اشتغال سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس تشکیل شد که این پرونده ها در سال ۱۴۰۲ به ۱۴۸ مورد کاهش یافت.موسوی کاهش این پرونده ها را بیان کننده اهتمام شرکت ها به افزایش نظارت واحدهای اچ اس ای و جدیت کارگران در رعایت موارد ایمنی دانست.
وی با قدردانی از همکاری شرکت هایی که برای به کارگیری کارجویان بومی استان بوشهر اهتمام ویژه دارند، خواستار مساعدت همه دستگاه های مرتبط و شرکت های مستقر در منطقه در سال ۱۴۰۳ برای تداوم روند به کارگیری نیروهای بومی شد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه گفت: حجم عملیات انبار نفت منطقه تربت حیدریه در سال ۱۴۰۲ از مرز یک میلیارد و ۶۷۰ میلیون لیتر فرآورده فراتر رفت.
جواد بلندی گفت: همسو با افزایش ۱۱درصدی مصرف، توزیع پایدار سوخت و عبور موفق از بحران ها و شرایط سخت سوخت رسانی در اوج روزهای مسافرت و سرمای طاقت فرسای زمستان، این مقدار فرآورده نفتی با ۵۸ هزار و ۳۶۰ سرویس نفتکش از انبار نفت منطقه به حوزه عملیاتی تربت حیدریه، مناطق خراسان جنوبی و زاهدان ارسال شد.وی افزود: حدود ۳۷۲میلیون لیتر از این مقدار فرآورده از مبادی جنوب کشور با بهره گیری از ظرفیت نفتکش های ناوگان حمل ونقل منطقه منتقل و بقیه نیز با خطوط لوله انتقال فرآورده های نفتی دریافت شد.مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه با بیان اینکه ۲۵۵ میلیون لیتر بنزین مصرفی منطقه به وسیله نفتکش از انبارهای نفت بندرعباس و رفسنجان تأمین شد، گفت: منطقه تربت حیدریه با ظرفیت بیش از ۲۳۵ میلیون لیتر و توان حمل ۳۱۸ دستگاه نفتکش، یکی از مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است که جزو هشت منطقه فعال صادراتی کشور نیز به شمار می رود.منطقه تربت حیدریه ۶۵ جایگاه عرضه سوخت مایع و ۳۳ جایگاه عرضه سی ان جی دارد که در محور مواصلاتی جنوب به شمال شرق کشور میزبان حجم عظیمی از زائران علی ابن موسی الرضا(ع) است.
پالایشگاه گاز فجر جم
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم از تولید بیش از ۱۸ میلیارد مترمکعب گاز در این مجموعه طی سال ۱۴۰۲ خبر داد.سیدمحمدمهدی هاشمی در سومین دوره آموزشی خبرنگاران صنعت گاز کشور و در جمع خبرنگاران گفت: جهاد تبیین در شرکت ملی گاز ایران که مورد تأکید مقام معظم رهبری است، جز با همراهی خبرنگاران امکان پذیر نخواهد بود؛ از این روست که باید در مسیر تبیین این تلاش ها، همه همت خود را به کار گیرید.
وی افزود: اکنون، اتفاق ها و تحولات بزرگی در سطح های مختلف شرکت ملی گاز ایران را شاهد هستیم که جامعه هدف، تنها با کمک خبرنگاران از این تحولات آگاه می شود.
مدیرعامل پالایشگاه گاز فجر جم ادامه داد: آنطور که معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تأکید داشته، ما همواره خود را متعهد به روشنگری در جامعه و افکار عمومی می دانیم و بی شک خبرنگاران برای رسیدن به این هدف، رسالت بزرگی بر عهده دارند.هاشمی بیان کرد: توجه روابط عمومی ستاد و اداره آموزش به ارتقای دانش تخصصی خبرنگاران نشان دهنده اهتمام ویژه برای فعالیت حرفه ای خبرنگاران است.
وی در پایان با بیان اینکه پارسال، بیش از ۱۸ میلیارد مترمکعب گاز در شرکت پالایش گاز فجر جم تولید شده است، تصریح کرد: اوج هنرمندی شرکت های پالایشی در زمستان، تولید پایدار و در تابستان، انجام تعمیرات اساسی است، زیرا ما تولید را در طول سال تعریف و هدف گذاری کرده ایم.
بهرام حیدری، مدیر توسعه سرمایه انسانی مجتمع گاز پارس جنوبی نیز در سخنانی ضمن قدردانی از برگزارکنندگان این کارگاه آموزشی و تأکید بر انتشار صحیح آمار و اطلاعات، از جامعه آماری ۱۷ هزار نفری این مجتمع خبر داد.وی گفت: شما به عنوان طلایه داران عرصه خبر، باید اصول و اخلاق حرفه ای و ارزش های اسلامی را همیشه مدنظر قرار داده و روحیه امید و مثبت گرایی را در جامعه مخاطب خود، انتشار دهید.مدیر توسعه سرمایه انسانی مجتمع گاز پارس جنوبی تبیین اقدام های سازمانی را مهم ترین هدف خبرنگاران در حوزه روابط عمومی ها خواند و گفت: رعایت امانت داری برای اقناع افکار عمومی لازم و ضروری است؛ ضمن آنکه انتشار اخبار امیدآفرین نیز در این اقناع، بی تأثیر نخواهد بود.
شرکت گاز استان کرمان
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان اعلام کرد که پارسال بیش از ۳ هزار شبکه گاز در این استان اجرا شده است.
محمدرضا سلیمانی ماهانی با بیان اینکه اکنون ۲۹ هزار و ۳۲۱ کیلومتر خط لوله گاز در استان وجود دارد، گفت: از بیش از ۳ هزار خط لوله اجراشده در سال گذشته، ۲ هزار و ۱۷۵ کیلومتر شبکه مربوط به مناطق روستایی، ۶۰۵ کیلومتر شبکه مربوط به مناطق شهری و ۲۵۸ کیلومتر مربوط به صنایع بوده است.
وی بیان کرد: خوشبختانه گازرسانی به شهرها و روستاهای استان کرمان وضع مطلوبی دارد و ۹۹.۵ درصد خانوار شهری و ۷۰ درصد خانوار روستایی از گاز طبیعی بهره مند هستند. به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان، هم اکنون ۶۴ پروژه گازرسانی مشتمل بر ۲۱۶ پیمان فعال در استان کرمان در حال اجراست..
شرکت انتقال گاز ایران
پایش و تعمیرات سرجوش های لوله ها و اتصالات در مجتمع پالایشگاهی و ذخیره سازی گاز شهید فهمیده (سراجه) در حال اجراست.
مهدی زارع، مدیر منطقه ۳ عملیات انتقال گاز ایران در این باره گفت: پایش و تعمیرات سرجوش های لوله ها و اتصالات در مجتمع پالایشگاهی و ذخیره سازی شهید فهمیده (سراجه) با استفاده از روش های نو و تجهیزات پیشرفته بازرسی فنی با تکیه بر دانش و تخصص امور بازرسی فنی این منطقه و با همکاری معاونت عملیات ایستگاه ها و معاونت عملیات خطوط لوله به صورت گسترده در حال اجراست.
وی ادامه داد: تأسیسات ذخیره سازی سراجه که از سال ۹۳ به بهره برداری رسیده است، با تزریق بیش از ۸ میلیون مترمکعب گاز در روز، در فصل های سرد سال، نقش مهمی در پایداری شبکه انتقال گاز دارد.
مدیر منطقه ۳ عملیات انتقال گاز ایران افزود: فشار کاری بسیار بالای این تأسیسات که در بخش هایی به bar ۳۳۰ می رسد، این شرایط را ایجاب می کند که تجهیزات تأسیسات منحصربه فرد باشد، بنابراین باید با همین فشار فرآیندهای مرتبط با بازرسی فنی سالانه و پایش سلامت تجهیزات و ادوات نیز به طور ویژه، با ضریب اطمینان بالا و دقت انجام شود.
زارع گفت: بسیاری از روش های سنتی و متداول که در دیگر بخش های صنعت به کار می رود، در این مجتمع قابل انجام نیستند و استفاده از فناوری ها و روش های روز ضروری خواهد بود و خوشبختانه طی سال های گذشته، نیروهای خبره منطقه ۳ عملیات انتقال گاز ایران، دانش و تجربه کافی برای به کارگیری روش های نو بازرسی مانند تکنیک های مبتنی بر امواج فراصوت از قبیل PAUT و TOFD را کسب کردند؛ از این رو اقدام به پیاده سازی گسترده این روش بازرسی در مجتمع کردند تا بهره برداری از تأسیسات در سال های آینده با قدرت و قوت بیشتری انجام شود.
وی تصریح کرد: پس از تکمیل پایش، سرجوش های معیوب با استفاده از پروسه جوشکاری برق و آرگون (GTAW+SMAW) و انجام عملیات تنش زدایی حرارتی (PWHT) تحت تعمیر از سوی واحد عملیات ساختمانی خطوط لوله گاز این منطقه قرار گرفت.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با تأکید بر لزوم تقویت سیستم بهداشت و درمان جزیره خارک، از احیای اعتبار خرید آمبولانس دریایی جزیره خارک پس از ۱۰ سال خبر داد.
عباس غریبی در آستانه هفته سلامت در نشست با کارکنان بیمارستان صنعت نفت خارک گفت: با توجه به جایگاه ویژه و راهبردی جزیره خارک باید به دنبال تقویت سیستم بهداشت و درمان در این جزیره باشیم.
وی افزود: در این زمینه به دنبال احیای مصوبه های فراموش شده رفتیم که یکی از مهم ترین آنها اعتبار خرید آمبولانس دریایی جزیره خارک بود که با تلاش مسئولان استان و حمایت مدیرعامل شرکت ملی نفت این مهم رقم خورد.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با اشاره به نگاه ویژه وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به مسئولیت اجتماعی و خدمت رسانی به ساکنان محیط پیرامونی تأسیسات نفتی ادامه داد: مراحل قانونی راه اندازی این آمبولانس در شرکت پایانه های نفتی ایران در حال انجام است و در تلاشیم بدون شتاب زدگی ناوگان این شرکت را به آمبولانس دریایی با استانداردهای روزآمد و مورد تأیید سیستم بهداشت و درمان مجهز کنیم.
غریبی به تلاش های شبانه روزی کارکنان خدوم بهداشت و درمان صنعت نفت اشاره کرد و گفت: این جزیره به عنوان شریان حیاتی صادرات نفت کشور در کنار مردم ساکن میزبان کارکنان شرکت های نفتی است که وجود بیمارستان صنعت نفت سبب ایجاد آرامش خاطر برای مردم بومی، کارکنان و خانواده های آنها بوده و دارای اهمیت فوق العاده ای است.
وی با اشاره به تلاش های انجام شده برای تقویت شاخص های بهداشت و درمان جزیره خارک از جمله بهبود وضع اورژانس هوایی افزود: باید به گونه ای فعالیت کنیم که مردم، کارکنان و خانواده های آنان احساس آسایش و اعتماد داشته باشند و نیازهای بهداشتی و درمانی آنان تأمین شود.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران همچنین در آستانه هفته سلامت در جمع فعالان این حوزه در بیمارستان خلیج فارس صنعت نفت خارک حاضر شد و از نزدیک شرایط این بیمارستان را بررسی کرد.
با توجه به نیازسنجی در حوزه بهداشت و درمان، مدیریت عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران دو دستگاه تجهیز بیمارستانی شامل رگیاب و کانتینر ۱۶ لیتری درمان ضایعات پوستی خریداری و همسو با ایفای تعهدهای اجتماعی این شرکت به بیمارستان خلیج فارس صنعت نفت خارک اهدا کرد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق
رئیس واحد مهندسی نگهداری و تعمیرات خطوط لوله منطقه جنوب شرق از به کارگیری توانمندی داخلی در انجام عملیات تعمیر و رفع عیب گیربکس ولو خط ۱۶ اینچ تازه احداث شده میبد - نائین خبر داد.حسین اتفاقی در این باره گفت: با توجه به ضرورت تسریع در بهره برداری از خط تازه احداث شده ۱۶ اینچ، انتقال فرآورده های نفتی میبد - نائین، تعمیر و رفع عیب گیربکس ولو این خط به زمان دیگری موکول شد.
وی ادامه داد: با استفاده از فرصت به دست آمده گیربکس ولو خط ۱۶ اینچ به صورت دستی باز و بدون برون سپاری و با استفاده از مهارت و تبحر کارکنان این واحد پس از تعمیر و رفع عیب، دوباره در جای خود نصب شد.
گیربکس متصل به ولو در خطوط انتقال فرآورده های نفتی، وظیفه انتقال قدرت به چرخ دنده ها برای باز و بسته کردن ولو را به عهده دارد و با وجود این قطعه مهم، قدرت چرخش کنترل می شود.
پتروشیمی هنگام
پیش راه اندازی واحد اوره پتروشیمی هنگام هفته آینده به طور رسمی کلید می خورد.
با پیشرفت فیزیکی ۸۶ درصدی واحد اوره شرکت پتروشیمی هنگام و تعیین تکلیف ۳۶ سیستم و زیرسیستم، عملیات پیش راه اندازی واحد اوره با اولویت خطوط زیرزمینی (UG) از روز شنبه (اول اردیبهشت ماه) آغاز می شود.
سفارش گذاری آخرین سری تجهیزات مورد نیاز برای تکمیل نهایی عملیات نصب و ساختمان واحد اوره پتروشیمی هنگام انجام شده است و با رسیدن راکتور اوره، عملیات راه اندازی این واحد وارد فاز عملیاتی خواهد شد.
تکمیل عملیات راه اندازی واحد اوره شرکت پتروشیمی هنگام سبب افزایش یک میلیون و ۱۵۰ هزار تنی ظرفیت اسمی تولید اوره کشور خواهد شد که در کنار نقش بسزای آن در امنیت غذایی می تواند ارزآوری بسیار بالایی را برای ایران به ارمغان آورد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان جنوبی
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان جنوبی از توزیع ۴ میلیون و ۲۲۰ هزار لیتر سوخت در ناوگان حمل ونقل زمینی و هوایی در ایام نوروز در استان خراسان جنوبی خبر داد.
محمدرضا عابدانی گفت: فعالیت ها و اقدام های حوزه سوخت رسانی و تأمین انرژی موردنیاز ناوگان حمل ونقل زمینی و هوایی به همت مدیران جهادی استان سرعت بیشتری یافته است.
وی افزود: از ۲۵ اسفندماه پارسال تا ۱۷ فروردین ماه امسال، ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار لیتر نفت گاز (گازوئیل) در حوزه مسافربری به ناوگان حمل ونقل استان خراسان جنوبی تحویل شده است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان جنوبی ادامه داد: از این ۲میلیون و ۱۰۰ هزار لیتر نفت گاز توزیع شده، ۲ میلیون لیتر سوخت به ناوگان ریلی استان و ۱۲۰ هزار لیتر سوخت هوایی از طریق دو مرکز سوختگیری هواپیمایی در بیرجند و طبس به ناوگان هواپیمایی استان تحویل شده است.
عابدانی با بیان اینکه در بازه زمانی یادشده ۳۰ میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر بنزین در استان خراسان جنوبی توزیع شده است، افزود: این فرآورده ها از انبار نفت بندرعباس و اصفهان به انبار نفت سردار حاج قاسم سلیمانی در بیرجند ارسال شده که این منطقه با توزیع ۴ میلیون و ۲۲۰ هزار لیتر سوخت در مدت یادشده، وظیفه خود را در زمینه رونق صنعت گردشگری انجام داده است.
وی یادآور شد: توسعه زیرساخت های تولید کالا و خدمات در اولویت اجرایی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در سال ۱۴۰۳ قرار دارد و ما نیز تلاش می کنیم با عرضه کافی و به موقع انواع فرآورده نفتی، نقش خود را در زمینه جهش تولید با مشارکت مردم ایفا کنیم.
نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴
پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت به همراه شماری از شرکت های دانش بنیان و فناور در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ شرکت می کند.
پاویون شرکت های عضو خانواده پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ برپا می شود.
ششمین دوره این نمایشگاه از هشتم آغاز شده و تا دوازدهم اردیبهشت ماه در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران ادامه خواهد شد. این نمایشگاه، بزرگ ترین رویداد صادراتی جمهوری اسلامی ایران است که در آن بیش از ۲ هزار بازرگان از ۱۰۰ کشور جهان برای حضور در آن دعوت شده اند. پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت نیز به همراه تعدادی از شرکت های دانش بنیان و فناور، در سالن 38B نمایشگاه میزبان بازرگانان، متخصصان و صادرکنندگان فعال در این حوزه خواهد بود. ازجمله شرکت های دانش بنیان که در پاویون پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ حضور دارند می توان به شرکت ارگ تجهیز پارسیان، شریف نانو پارس، پارس پرداز، پیک فرزانه پویا، پارت آریا نیرو پانیر، داتیس لیان آریا، تجارت اکسیر انرژی کیان و فناوران ذهن رسا اشاره کرد.
این نمایشگاه به عنوان بزرگ ترین رویداد نمایشگاهی در حوزه صادرات ایران می تواند زمینه را برای صادرات محصولات دانش بنیان و خدمات فنی-مهندسی در صنعت نفت و به ویژه شرکت های دانش بنیان فراهم کند.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس
مدیر بازاریابی و فروش شرکت نفت ستاره خلیج فارس گفت: محصولات ویژه این مجموعه عظیم پالایشی کشور فقط از طریق بورس انرژی ایران به صورت شفاف عرضه، معامله و صادر می شود.
حسین ریاحی اظهار کرد: پالایشگاه ستاره خلیج فارس، بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان، افزون بر تولید فرآورده های اصلی سبد سوخت کشور، محصولات ویژه دیگر از جمله انواع نفتا، نفت سفید، حلال ۴۰۲، ته مانده برج تقطیر، گاز بوتان و گاز مایع را تولید می کند.
وی ادامه داد: فرآورده های اصلی این شرکت از طریق شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و محصولات ویژه از طریق بورس انرژی ایران به طور شفاف عرضه، معامله و صادر می شود و ضمن اینکه هیچ واسطه ای در این میان دخل و تصرف ندارد، فروش محصولات نیز خارج از بورس انرژی انجام نمی شود.
مدیر بازاریابی و فروش شرکت نفت ستاره خلیج فارس افزود: با توجه به توصیه های رهبر معظم انقلاب اسلامی، به منظور جلوگیری از خام فروشی و برای توسعه زنجیره ارزش و تأمین خوراک پتروشیمی های بزرگ داخلی با دستورات حاکمیتی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، ۱۳۷ هزار تن انواع نفتای تولیدی این پالایشگاه در سالی که گذشت به شرکت های پتروشیمی شازند، تبریز و بوعلی سینا فروخته شده است.
ریاحی تصریح کرد: سال ۱۴۰۲، ۲ میلیون و ۷۰۰ تن انواع فرآورده این پالایشگاه در قالب ۱۲۸ عرضه در رینگ بین الملل بورس انرژی عرضه و ۹۵۰ میلیون دلار فروخته شده که این فرآیند صادراتی به طور شفاف انجام شده و ارز حاصل از صادرات آن حسب مقررات جاری بانک مرکزی فروخته شده است.
وی یادآور شد: با این حجم از صادرات همه وجوه حاصله در سامانه های اعلام شده از سوی بانک مرکزی فروخته شده است و از اینکه توانسته ایم در ارزآوری در چرخه اقتصادی کشور سهیم باشیم، بسیار خرسندیم.
مدیر بازاریابی و فروش شرکت نفت ستاره خلیج فارس اظهار کرد: سال گذشته، ۲۵ شرکت تازه بین المللی به عنوان خریداران محصولات این شرکت اضافه شده و به عرضه رقابتی و شفافیت در فروش کمک شایانی کرده و به افزایش فروش، صادرات و قیمت گذاری صحیح محصولات نسبت به سال های پیش منجر شده است.
ریاحی گفت: خریداران بر اساس نوع فرآورده، محصولات را به صورت زمینی یا دریایی دریافت کرده اند و همسو با تنوع بخشی به فروش گاز مایع، فروش دریایی این فرآورده در حداکثر ظرفیت انتقالی موجود انجام شده است.
وی ادامه داد: با توجه به دستورهای حاکمیتی مقدار خوراک دریافتی پالایشگاه ستاره خلیج فارس طبق برنامه ریزی های شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران بوده و بیشترین مقدار فرآورده نفتای تولیدی این پالایشگاه به بنزین تبدیل شده است.
با رفع تعهد ارزی از محل منابع حاصل از صادرات این شرکت، بخش بیشتر منابع حاصل از این دستاوردها صرف پرداخت دیون تسهیلات دوران ساخت پالایشگاه شده و منابع ریالی نیز صرف بازپرداخت تسهیلات ریالی، پرداخت سود سهام و مخارج جاری شرکت شده است، همچنین هم اکنون همه منابع مالی این شرکت در بانک های استان هرمزگان است و رسیدگی ها به پرونده های مالیاتی شرکت نیز در خود استان انجام می شود و این شرکت با ثبت رکورد در فروش فرآورده ها نسبت به دیگر پالایشگاه ها در سال های اخیر، تاکنون منابع قابل توجهی را به وصولی های مالیاتی استان افزوده و در عمل به طور غیرمستقیم منابع بسیاری را در اختیار توسعه و آبادانی هرمزگان قرار داده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی از انجام بیش از ۱۰ هزار بازدید کنترل کیفی از مجاری عرضه سوخت و مصرف کنندگان عمده استان در سال ۱۴۰۲ در این منطقه خبر داد.
ناصر راشدی با اشاره به انجام کنترل های کمی و کیفی مستمر فرآورده های نفتی در این منطقه بیان کرد: پارسال، با هدف صیانت از حقوق مصرف کنندگان، شهروندان و صیانت از سرمایه ملی، ۱۰ هزار بازدید کنترل کیفی در سطح منطقه انجام شد.
وی افزود: کارشناسان منطقه به منظور تخصیص سهمیه سوخت مصرف کنندگان، در این مدت از ۲ هزار و ۸۰۰ واحد صنعتی و مصرف کنندگان عمده بازدید کرده اند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی اظهار کرد: بیش از ۷ هزار و ۵۰۰ بازدید از جایگاه های عرضه سوخت مایع در این منطقه انجام شده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه زاهدان
استاندار سیستان و بلوچستان با اهدای لوحی از تلاش ها و همکاری های ارزشمند مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زاهدان به منظور ساخت و تکمیل شبکه بزرگراهی استان سیستان و بلوچستان تشکر و قدردانی کرد.
محمد کرمی همچنین از مهدی سلیمی، معاون فنی و عملیاتی و حسین حاجی آبادی، رئیس تأمین و توزیع این منطقه با اهدای لوح های جداگانه قدردانی کرد.
بررسی تاریخی سهم صنعت نفت در مهاجرت های داخلی ایران
مشعل: صنعت نفت از همان ابتدای شکل گیری در ایران سهم قابل توجهی در تغییرات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه داشته است و این اثرگذاری همچنان ادامه دارد. کشف نفت و ورود شرکت های خارجی و ایجاد فرصت های شغلی بیشمار برای افراد، زمینه ایجاد یک قطب بزرگ اقتصادی را فراهم کرد و خیل عظیمی از جمعیت ایران آن زمان را به سمت خود کشید. نیاز شرکت نفت ایران و انگلیس به نیروی انسانی پس از کشف نفت، زمینه استقبال کارگران و مهاجرت فرودستان شهری و روستایی به سوی مناطق نفت خیز جنوب را فراهم کرد. این گزارش برگرفته از کتاب نفت و زندگی نوشته ربابه معتقدی (بررسی تاثیر صنعت نفت بر تحولات اجتماعی مناطق نفت خیز در فاصله سال های 1287 تا 1304) اشاره ای است به سهم و نقش صنعت نفت در شکل گیری مهاجرت های مردم پس از کشف نفت و ورود شرکت های خارجی به ایران.
کشف نفت در ایران و بیرون آمدن این ماده سیاه، اما با ارزش از دل چاهی در مسجدسلیمان عاملی شد که مسیر مهاجرت بسیاری از مردم که پیش از آن برای یافتن کار روانه کشورهایی مثل هند، روسیه و یا عثمانی می شدند به سوی جنوب ایران تغییر کند. توسعه صنعت نفت درخوزستان، استخدام نیروی کار در بحبوحه جنگ اول جهانی و بیکاری و قحطی در اوایل قرن بیستم، عاملی جذاب برای حرکت این جمعیت به سمت مناطق نفتی در ایران بود.
دلایل فراوانی همچون ناامنی و آشفتگی عمومی در کشور، خشکسالی های متعدد و ناامنی در مناطق مختلف در این جابه جایی نیروی کار دخیل بوده، اما انگیزه های مثبتی مانند دریافت دستمزد مناسب و حقوق کارگری و دسترسی به مراکز درمانی و بهداشتی و ایجاد امنیت نسبی که شرکت نفت برای کارگران به وجود آورده بود، در این روند مهاجرت، تاثیر زیادی داشته است.
در این سال ها، اوضاع عمومی کشور به علت ناتوانی حکومت مرکزی در برقراری نظم و امنیت دستخوش اغتشاش و راهداری بود. همزمان مناطق مختلف کشور با قحطی و بلایای طبیعی روبه رو بودند و این موضوع در مهاجرت به سمت شهرهای نفتی و دوری از قحطی، تاثیر زیادی داشت. در این دوران، قحطی در لرستان و تأمین غله از عراق، قحطی در قزوین و کمبود نان و نظارت بر خبازی ها در تهران، همچنین بروز قحطی و خشکسالی در استرآباد «کردستان و ملایر» از جمله مواردی بودند که در دهه های 20 و 30 رخ داد؛ بنابراین تعجبی نداشت که تعداد زیادی از کارگران مناطق نفتی، مردم قحطی زده شهرهای دیگر تشکیل دهند.
مسئولان شرکت های نفتی هم برای ایجاد ثبات و امنیت در مناطق نفتی با انعقاد قراردادهای متعدد از رؤسای ایلات و تفنگداران بختیاری برای محافظت از کارگران و تأسیسات نفتی و امنیت نسبی در مناطق مختلف کمک می گرفتند. به این ترتیب جلوی شرارت ها و غارت و دستبرد ایلات و طوایف گرفته شد و مناطقی که همواره دستخوش بلوا و قحطی های دوره ای طبیعی و ساختگی بود، مأمن کسانی شد که آماده بودند تن به کاری سخت در هوایی سوزان بدهند، اما قحطی و ناامنی را دوباره تجربه نکنند.
به این ترتیب، اگرچه در مناطق مختلفی از ایران با هرج و مرج و ناامنی و قحطی روبه رو بودیم، اما در مناطق جنوبی کشور و خوزستان، شرایط آرامی حاکم بود. آرامشی که علاوه بر امنیت، به دلیل بهداشت و خدمات درمانی، آب آشامیدنی، انجام واکسیناسیون و کاهش بیماری های واگیردار و... بود.
همزمان با جنگ جهانی اول که سراسر ایران درگیر قحطی و گرسنگی و دست کم یک چهارم جمعیت را به کام مرگ کشیده شده بود، پرداخت حقوق ثابت و کار دائم و برخی عوامل تشویق کننده و برانگیزنده برای مهاجرت فرودستان به این منطقه کافی بود. آنان که توانایی سفر و کار در گرمای سوزان مناطق نفتی را داشتند، اغلب رنج سفر را بر خود هموار می کردند تا بتوانند زنده بمانند. ضمن اینکه شرکت نفت بسیاری از کارگران غیرماهر ایرانی را در جریان جنگ برای کارهای یدی و بارگیری تدارکات نظامی و آذوقه و... به کار می گرفت.
البته باید گفت که روند جابه جایی جمعیت با توسعه امکانات شهری و تهیه مسکن مناسب و گسترش خدمات بهداشتی تناسبی نداشت و کارگران مهاجر و خانواده های آنها بدون سرپناه و مسکن مناسب در گوشه و کنار شهرهای مسجدسلیمان و آبادان و خرمشهر اقامت داشتند. شرکت نفت که فقط به فکر افزایش تولید و تصفیه هرچه بیشتر نفت و صدور آن به نیروهای متفقین و انگلستان بود، تمهیدی برای ارائه خدمات بهداشتی – شهری به کارکنان و کارگران نیندیشیده بود. نظافت معابر، جمع آوری زباله ها، آبرسانی به محله ها و منازل و گندزدایی منابع آب به صورت ناقص و نامنظم و بی برنامه انجام می شد و در ادامه شیوع بیماری های واگیردار مختلف در طی جنگ جهانی اول بین کارکنان، مدیران و مسئولان خدمات بهداشتی شرکت نفت را به فکر توسعه خدمات و امکانات بهداشتی متناسب با رشد جمعیت در این شهرها انداخت.
کمبود مواد غذایی و گرانی قیمت ارزاق و بیکاری حاصل از جنگ جهانی اول، چیزی نبود که به یک نقطه خاص منحصر بوده باشد و در واقع تقریبا تمام ولایات و ایالات ایران درگیر داستان قحطی و بیکاری بودند.
در جنگ جهانی اول به علت نیاز مبرم انگلیس به نفت ایران، پالایشگاه آبادان توسعه یافت و عمليات لوله کشی برای انتقال نفت از مسجدسلیمان و حوزه های نفتی به پالایشگاه شتاب گرفت و استخراج و تصفیه نفت به چند برابر رسید. در این سال ها افراد از شهرهایی چون بهبهان ، تهران، مشهد ، تنگستان، کرمانشاه ، بوشهر، شیراز و حتی ایالات مازندران و گیلان به مناطق نفتی جنوب مهاجرت کرده و به استخدام شرکت نفت ایران و انگلیس در می آمدند. همچنین صدمات ناشی از جنگ، در کنار خشک شدن زاینده رود و کاهش امکان زراعت در استان اصفهان باعث شد تا در سال های بعد از جنگ اول جهانی، بیشترین مهاجرت بیکاران از آن ایالت به مناطق نفتی مسجدسلیمان و حتی آبادان و اهواز صورت گیرد.
آنچه مسلم است اینکه شرکت نفت ایران و انگلیس از این مهاجرت ها استقبال می کرد. با نگاهی به روند رو به رشد تولیدات نفتی و تعداد مستخدمین مشغول به کار در آن صنعت به روشنی می توان دریافت که در این سال ها مهاجرت به این سرزمین بیش از هر زمان دیگر صورت گرفته است. این فرصت برای شرکت نفت هم مناسب بود؛ شرکت نفت فرصتی یافت تا مطابق شیوه استعماری حقوق و دستمزد کارگران را کاهش داده و از آنان سوءاستفاده کند. افزایش تقاضای کار این امکان را به مدیران شرکت نفت داد تا با ایجاد فضای رقابتی و ریزش نیرو و تعطیل کردن برخی از حوزه ها و میادین نفتی، کارگران را وادار به قبول دستمزد کمتر کنند.
در اثر عواملی مثل فرار از ناامنی، قحطی های مکرر و بلایای طبیعی و عوامل انگیزه بخشی که در مناطق جنوبی ایجاد شده بود، در کنار جابه جایی فصلی عشایر و دامداران کوچ نشین، حالا نیروهای انسانی جویای کار از ایالات و ولایات دیگر هم به این مناطق می آمدند. افرادی که تا این زمان هدفشان از ترک شهرها و روستاها ورود به بازار کار کشورهای همسایه بود، تأسیسات نفتی گسترده داخل کشور را برای مهاجرت مناسب تر یافتند و خطه جنوب را مقصد جابه جایی خود قرار دادند.
باید در نظر داشت که در این مورد مهاجرت به عنوان یک واقعه تأثیرگذار بر رشد و تغییر جمعیت و به عنوان یک پدیده اجتماعی در بستر زمان و مکان مورد توجه قرار گرفته است. به همین دلیل اثرات مبتلا به این پدیده بر جمعیت سنتی و بومی و مهاجر و بخش هایی که دستخوش تحولات فرهنگی و امتزاج آداب و رسوم شده اند در اولویت بررسی قرار نداشته است. بدون شک در این دوران الگوهای مصرف و سنت ها در برخورد فرهنگ های مختلف تغییرات زیادی داشته و در سایه این پدیده اجتماعی، جامعه ای نو با فرهنگ و نگاهی تازه از دل فرهنگ هایی مختلف و حتی متفاوت نمایان شده است.
با توجه به اینکه تنها 5 هفته تا پایان لیگ برتر فوتبال ایران باقی مانده است، تیم فوتبال صنعت نفت آبادان به عنوان تنها نماینده نفت در لیگ برتر، در شرایط چندان مساعدی قرار ندارد. این تیم در حال حاضر از 24 بازی که پشت سرگذاشته، تنها 3 برد را در کارنامه این فصل خود رقم زده است، درحالی که تا امروز 7 مساوی و 14 باخت را تجربه کرده است.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان هم اکنون با 16 امتیاز در قعر جدول لیگ برتر فوتبال ایران قرار دارد، درحالی که این تیم تنها 5 هفته فرصت دارد تا بتواند خود را از خطر سقوط به لیگ دسته یک نجات دهد. این تیم که از ابتدای فصل تاکنون، با حواشی بسیاری درباره تغییر مربی مواجه بود، در حال حاضر با هدایت فراز کمالوند قرار است به ترتیب در مقابل تیم های مس رفسنجان، آلومینیوم اراک، شمس آذر قزوین، ذوب آهن و تراکتور به میدان رود. باید دید تا چه اندازه بخت یار کمالوند خواهد بود تا او نیز همانند عبداله ویسی در فصل گذشته، بتواند تیم فوتبال صنعت نفت آبادان را یک فصل دیگر در لیگ برتر حفظ کند.
فراز کمالوند در یکی از آخرین اظهار نظرهای خود درباره وضعیت تیم فوتبال صنعت نفت آبادان و دیگر بازی های باقی مانده بیان کرد: ما باید هرطور شده بازی های باقی مانده را به پایان برسانیم و امیدوارم در بازی مقابل تیم هایی چون شمس آذر، گل گهر و تراکتور وضعیت بهتری داشته باشیم. همه ما در تیم معتقدیم فقط باید بجنگیم و من آماده ام که تا آخرین لحظه بجنگم. من از روز اول گفتم، آمده ام که بمانم و بنای رفتن ندارم. هنوز برای بقای تیم در لیگ برتر ناامید نیستم.
تیم بدمینتون بانوان نفت تهران موفق شد، مقتدرانه به لیگ دسته دوم بدمینتون باشگاه های ایران راه پیدا کند.
مسابقات لیگ دسته دوم بدمینتون باشگاه های استان تهران با حضور ٢۵ تیم در مجموعه ورزشی آمنه به صورت دوره ای و حذفی برگزار شد که تیم بانوان نفت تهران، با شکست دادن همه حریفانش موفق شد، مقتدرانه به لیگ دسته دوم سراسری کشور(باشگاه های ایران) صعود کند. در تیم بانوان نفت تهران خانم ها سمیرا بداغی، نفیسه رحمانلو، مهدیسا تمیمی، نورا شهبازی، هاجر کبیری، حنان کبیری و دینا رضایت به عنوان بازیکن و خانم ها سیمین مهدوی (مربی)، مهسا ملازیل (پشتیبانی)، پریزاد زرین کیا (سرپرست) و زهرا قویدل(دبیر هیأت) به عنوان کادر فنی و کادر اجرایی، تیم را در این مسابقات همراهی کردند.
تیم بسکتبال طبیعت تهران به عنوان آخرین تیم، راهی مرحله نیمه نهایی لیگ برتر ایران شد.
در آخرین بازی از مرحله یک چهارم نهایی لیگ برتر بسکتبال ایران، تیم طبیعت تهران موفق شد با پیروزی مقابل نفت آبادان، به عنوان آخرین تیم راهی مرحله نیمه نهایی لیگ برتر شود. در این دیدار که به میزبانی تیم طبیعت تهران و در سالن بسکتبال آزادی برگزار شد، شاگردان مهران شاهین طبع موفق شدند با نتیجه ۸۱ - ۷۵ شاگردان حماد سامری در نفت را شکست دهند. به این ترتیب حامد حدادی و یارانش به واسطه شکست ۳ - ۲، نتوانستند راهی دور بعد مسابقات شوند و اسطوره بسکتبال ایران که پس از سال ها به لیگ ایران برگشته بود، در رساندن تیم شهر خود به مرحله نیمه نهایی ناکام ماند.
تیم بسکتبال بانوان نفت تهران (تهرانسر) که در رقابت های لیگ دسته دوم بسکتبال باشگاه های ایران حضور دارد، موفق شد در دور رفت این رقابت ها همه حریفانش را شکست دهد.
شاگردان مریم اقبالی (سرمربی) که در گروه B این رقابت ها قرار دارند، در مرحله رفت که به صورت متمرکز و به میزبانی نفت تهران در مجموعه ورزشی پژوهشگاه نفت طی ٣ روز برگزار شد، موفق شدند به ترتیب تیم های کی دبلیوسی را با نتیجه ۵١ بر ۴٧، آکادمی یوسفی را با نتیجه ۵۴ بر ۴۵ و تیم مهگل البرز را با نتیجه ٧٨بر ٧۶ شکست دهند تا مقتدرانه در صدر جدول قرار بگیرند. بهارک ناصری به عنوان مدیر فنی، مهناز علی نژاد به عنوان سرپرست، مریم اقبالی به عنوان سرمربی و فاطمه طاهری به عنوان مربی، تیم بسکتبال بانوان نفت تهران (تهرانسر) را در این رقابت ها هدایت می کنند.
تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان با هدایت ابراهیم اشکش در حال حاضر با 54 امتیاز در رده 4 جدول لیگ دسته یک فوتبال ایران قرار دارد. این تیم تاکنون توانسته است با 28 بازی، 15 برد را به نام خود ثبت کند و در کنار آن 9 مساوی و 4 باخت را تجربه کند؛ هرچند صنعت نفت ایران در لیگ دسته یک 2 نماینده دیگر از جمله نفت و گاز مسجد سلیمان و پارس جنوبی جم را دارد؛ اما در حال حاضر وضعیت تیم نفت مسجد سلیمان از 2 تیم دیگر در جدول امتیازات بهتر است. باید دید که هرکدام از این تیم ها، در 5 هفته باقی مانده به پایان این فصل از لیگ آزادگان تا چه اندازه موفق به کسب امتیاز شده و کدام یک می تواند شانس صعود به لیگ برتر فوتبال ایران را داشته باشد.
به منظور بررسی عملکرد ورزش سال ١۴٠٢ پژوهشگاه صنعت نفت و نیز بررسی برنامه و بودجه و تقویم ورزشی سال ١۴٠٣، مدیران ورزشی و مالی پژوهشگاه با حضور در دفتر هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران و همراهی روسای ورزش همگانی و واحد عملکرد، تقویم و ارزشیابی امور ورزش شرکت ملی نفت ایران برگزار شد که به بحث و تبادل نظر پرداختند.
تمرینات رشته شنا فرزندان پسر شرکت پالایش گاز ایلام آغاز شد.
با شروع تمرینات رشته شنا از سوی فرزندان پسر شرکت پالایش گاز ایلام، ورزشکاران جوان خود را برای حضور در مسابقات ورزشی سال جاری آماده می کنند. این درحالی است که سال گذشته، فرزندان ورزشکار رشته شنا با حضور در مسابقات المپیاد شرکت ملی گاز ایران موفق به دریافت 13 مدال رنگارنگ شدند. لازم به یادآوری است که براساس برنامه ریزی های انجام شده تعداد سانس تمرینات این ورزشکاران 2 جلسه در هفته است.
دوری از ناهنجاری اسکلتی با انجام حرکات اصلاحی
مشعل کارکنان، چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی، هشت ساعت و گاه بیشتر را در طول روز، پشت میز کار خود می گذرانند. این مهم به دلیل کاهش تحرک در این بازه زمانی می تواند منجر به آسیب ها و ناهنجاری های فیزیکی شود و در طولانی مدت آسیب های جبران ناپذیر و هزینه های بالای درمان را به فرد تحمیل کند. با توجه به اصل «پیشگیری بهتر از درمان»، اهمیت حرکات اصلاحی در کارکنان باهدف افزایش سلامت جسمانی آنها و آموزش بخشی از این حرکات به منظور رفع عوارض، با زهرا قویدل، معاون مرکز مشاوره ورزش و حرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران گفت وگو کرده ایم که می خوانید.
پشت میزنشینی و تاثیرهای شایع آن مثل انحنای ستون فقرات، گردن درد و... مواردی است که بسیاری از کارکنان با آن رو به هستند یا در صورت بی توجهی به برخی حرکات اصلاحی با آن، روبه خواهند شد؛ بی تردید چنین موضوع مهمی در بازده کار نیز اثر زیادی دارد.
معاون مرکز مشاوره ورزش و حرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران درباره تاثیر پشت میز نشینی کارمندان در سلامت و بازده کاری گفت: یکی از مهم ترین نکاتی که می تواند سلامت کارمندان را تحت تاثیر قرار دهد، نشستن های طولانی پشت میز است. کارکنان به مدت 8 ساعت در روز پشت میز می نشینند و کار می کنند و به همین دلیل در معرض وضعیت نشستن نامناسب و حرکات تکراری هستند.زهرا قویدل ادامه داد: چنین شرایطی سبب می شود تا افراد درگیر برخی ناهنجاری ها و عارضه های فیزیکی مثل سر به جلو یا خم شدن گردن شوند و همه این موارد به دلایل مختلفی ازجمله نشستن روی لبه صندلی، رعایت نکردن فاصله مناسب بدن با میز، قوز کردن هنگام انجام کار و زاویه نامناسب زانو بروز می کند؛ حرکاتی که در صورت تکرار و بی توجهی به رفع آن می تواند سلامت جسمانی فرد را به خطر بیندازد و به کاهش بازده کاری منجر شود.قویدل افزود: ناهنجاری های اسکلتی در میان کارمندان بسیار شایع است و از میان این عارضه ها، گردن پشتی با68درصد، سر به جلو با 63 درصد، شانه نابرابر(شانه رو به جلو) با54 درصد و درد مچ دست با 44 درصد، بیشترین آمار ابتلا را به خود اختصاص داده اند.
این کارشناس ورزشی تاکید کرد: یکی از مواردی که می تواند در جلوگیری از ابتلا به این عارضه ها تاثیرگذار باشد تجهیز ابزاری است که کارمند با آن کارمی کند که از آن جمله می توان به استفاده از میز و صندلی استاندارد، پایه نگهدارنده مانیتور، استفاده از پشتی طبی برای کارمندان، زیرپایی مناسب که می تواند تا حد بسیاری در کاهش این عارضه ها تاثیر گذار باشد.وی اشاره کرد: در این میان، ورزش های اصلاحی وجود دارند که کارمندان می توانند در طول 8 ساعت حضور خود در محل کار،این حرکات را انجام داده تا مانع آسیب بیشتر به بدن شود. حرکات کششی گردن از طرفین، جلو و عقب ازجمله این حرکت های اصلاحی هستند که انجام آنها عضلات گردن را فعال و عارضه سر به جلو و درد شانه را کاهش می دهد.قویدل با اشاره به اهمیت کاهش وزن در بین کارمندان گفت: موضوع دیگری که باید به آن توجه کرد، کاهش وزن و توده چربی در کارمندان است؛ در صورتی که شخص به دلایل مختلف، فرصت انجام تمرینات ورزشی را نداشته باشد می تواند با پیاده روی روزانه به مدت 30 دقیقه مانع افزایش توده چربی در بدن شود. همچنین تعدادی حرکات اصلاحی وجود دارد که کارمندان می توانند در زمان استراحت خود در محیط اداری انجام دهند.به عنوان مثال فرد بعد ازخواندن نمازخود در نمازخانه، برخی حرکات اصلاحی را به صورت نشسته یا خوابیده انجام دهد به این شکل که روی زمین دراز بکشد و زانوهای خود را به اطراف چرخش دهد.
وی تاکید کرد: برای جلوگیری از ابتلا به چنین عوارضی نباید برخی از رفتارها در زمان نشستن های طولانی انجام شود که از آن جمله می توان به نشستن روی لبه صندلی، توجه به زاویه 90 درجه زانو به این معنا که پا در راستای لگن قرار گیرد، سر به سمت مانیتور خم نشود، مانیتور پایین تر از حد نرمال نباشد و باید روبه روی صورت و چشمان قرار گیرد. نکته دیگر افراد باید حداقل هر 2 ساعت یک بار از جای خود بلند شود و 10دقیقه پیاده روی کند.
معاون مرکز مشاوره ورزش و حرکات اصلاحی شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: با توجه به افزایش ناهنجاری های فیزیکی در بین کارکنان و ایجاد دردهای ناشی از این ناهنجاری ها، برای رفع این دردها مجبور به پرداخت هزینه مضاعف هستند، از این رو به معرفی بخشی از ناهنجاری های اصلی و آموزش چگونگی رفع آن اشاره می شود.
در وضعیت آناتومیک و از نمای جانبی، در یک فرد سالم و طبیعی، طرز قرارگيری سر روی بدن بايد به صورت متعادل باشد، به طوری كه خط كشش ثقل از لاله گوش گذشته و در امتداد مركز مفصل بازو قرار گيرد. چنانچه خط كشش ثقل بر اين دو نقطه منطبق نباشد و سر نسبت به بدن به سمت جلو انحراف یابد، این ناهنجاری را سربه جلو می گویند.
از جمله دلایل ابتلا به این ناهنجاری می توان به عادات غيرصحيح در نشستن، به ویژه هنگام مطالعه يا كار با رايانه، ضعف بينايی، به ویژه در افراد نزدیک بین، به کارگیری بالش های با ارتفاع زياد در هنگام خوابيدن، آسيب در اثر ضربه، تصادف، شيرجه در آب اشاره کرد.
مهم ترین اقدام در زمينه اصلاح اين عارضه حذف عادات غلط و اتخاذ وضعيت صحيح هنگام نشستن، راه رفتن، ايستادن و خوابيدن است و گام بعدی انجام تمرينات موثر به منظور حفظ راستای طبيعی ستون فقرات گردنی و پشتی و حفظ دامنه حركتی سر و گردن در تمامی جهت هاست.
مهار:استفاده از فوم غلتان و ابزارهای كمكی به منظور كاهش چسبندگی فاشيای عضلات ضعيف و كوتاه شده ذوزنقه ای فوقانی، گوشه ای و جناغی چنبری. نحوه اجرا به مدت 30 ثانيه در ناحيه مشخص حركت داده شود.
افزايش طول؛ حركات كششی استاتيک توسط فرد يا با استفاده از فرد كمكی انجام می شوند. تمرينات كليدی، افزايش طول برای عضلات؛ جناغی چنبری، گوشه ای و ذوزنقه ای فوقانی از طريق کشش های ايستا فراهم می کنند.
نحوه اجرا؛ حركات كششی را به مدت 30 ثانيه نگه داريد.
در وضعيت بدنی مطلوب، شانه ها در دو طرف در یک امتداد و راستای خط افق قرار می گیرند. چنانچه فاصله دو كتف با مرجع در دو طرف يكسان نباشد و يكی از کتف ها نسبت به ديگری پایین تر قرار گيرد اين عارضه را شانه نابرابر می گویند. قابل ذكر است، در اغلب افراد راست دست افتادگی جزئی در شانه راست به همراه انحنای مختصر در ستون فقرات و كمی بالاآمدگی در لگن سمت راست قابل مشاهده و اين وضعیت ها در افراد چپ دست برعکس است.
از جمله عوامل ناهنجاری شانه نابرابر می توان به اتخاذ وضعيت بدنی ناصحيح در طولانی مدت؛ از جمله حمل یک طرفه كيف و نشستن یک طرفه، عدم تعادل در عضلات نگهدارنده و ثبات دهنده كتف و كمربند شانه ای، استفاده بيش از حد از عضو برتر در اندام فوقانی، به ویژه در ورزشكاران، وجود برخی ناهنجاری های وضعيتی همچون لگن نابرابر، كج گردنی و اسكوليوز، برخی آسیب ها مثل شكستگی ترقوه يا دررفتگی جناغی-ترقوه ای.
کاهش تحرک و دامنه حرکتی بازو، گردن و حتی تنه، وجود درد در اطراف شانه ها و گردن، بروز عدم تعادل عضلانی در بالاتنه برحسب شدت عارضه (تاثير بر کتف، ستون فقرات و...)، تاثير بر قسمت های ديگر بدن و احتمال بروز ناهنجاری های مختلف از جمله کج گردنی، اسكوليوز .
برای شروع این تمرین باید صاف بایستید. سروگردن باید در خطی صاف قرار گیرند. شانه ها را ثابت نگه دارید و در عین حال سر را به سمت شانه بیاورید. از دست خود برای نگه داشتن یا ماساژ شانه مخالف استفاده کنید. به آرامی سر خود را به پایین و به سمت شانه بیاورید. موقعیتی را انتخاب کنید و آن را حداقل 30 ثانیه نگه دارید. سپس می توانید به موقعیت اولیه خود بازگردید و این حرکات را در طرف دیگر بدن خود تکرار کنید. تمرین را چند مرتبه تکرار کنید.
نحوه اجرا؛ حرکات کششی به مدت 30 ثانيه نگه داشته شود.
این کشش، به ویژه پس از یک روز طولانی تایپ کردن یا انجام کارهای منزل بسیار مفید است. شانه ها را شل کنید و بدون ایجاد انقباض، یک بازو را تا جایی که ممکن است به آرامی از روی سینه بکشید، بازو را با دست دیگر بکشید. همین کار را در طرف دیگر انجام دهید. حرکت را تکرار کرده و چند دقیقه نگه دارید.
ناهنجاری گردپشتی یکی از عارضه های مهم در میان کارمندان به شمار می رود که پیش از این اعلام شد بالاترین درصد ابتلا را به خود اختصاص داده است.
در واقع در وضعیت آناتوميك و از نمای جانبی، در یک انسان سالم و طبيعی، ميزان زاويه قوس سینه ای(پشتی) بين 20 تا 40 درجه است و هرگونه افزايش غیرطبیعی زاويه قوس سینه ای را ناهنجاری گرد پشتی، قوز یا کايفوز می گویند.
اتخاذ وضعیت های بدنی نامناسب در طولانی مدت به ویژه در دختران جوان و چاق و در افراد با تيپ بدنی اکتومورف و سالمندان. عدم تعادل عضلانی در نواحی قدامی - خلفی تنه، افزايش چرخش قدامی لگن و بروز عارضه کايفوز جبرانی، تاکيد بر تمرينات فلكشن تنه در ورزشكاران.
افزايش فشار بر قسمت قدامی مهره ها و دیسک های بين مهره ای، کاهش تحرک و دامنه حرکتی ستون فقرات، نبود تعادل عضلانی و قرينگی بافتی در سطوح قدامی و خلفی، بروز اسپاسم عضلانی و درد در ناحيه پشت، کاهش حجم قفسه سينه و اختلال در سيستم قلبی-تنفسی، خستگی زودرس عضلانی و برهم خوردن پوسچر، اختلالات عصبی، فشار بر ریشه های عصبی و نخاع، ايجاد ظاهری ناخوشايند و اختلال در راه رفتن، ايجاد ناهنجاری های ثانويه.
تمرينات رهاسازی شامل استفاده از فوم غلتان برای کاهش چسبندگی فاشيای عضلات ضعيف و کوتاه شده و استفاده از ابزارهای کمكی برای رهاسازی عضلات سینه ای، پشتی بزرگ، سر کوتاه دوسر بازويی، دندانه ای قدامی، ستون فقرات گردنی، عضله بالابرنده کتف و ذوزنقه ميانی است.
در ناحيه مشخص به مدت 30 ثانيه حرکت داده شود.
در این نوع از تمرینات، روی زمین به پشت خوابیده پاها همانند عکس جمع شده و دست ها در عرض شانه به سمت بالا کشیده شود. این تمرينات کليدی، افزايش طول را برای عضلات سینه ای، پشتی بزرگ، بازويی، دندانه ای قدامی، ستون فقرات گردنی، عضله بالابرنده کتف و ذوزنقه فوقانی از طريق کشش های ايستا فراهم می کنند. نحوه اجرا؛ حرکات کششی را به مدت 30 ثانيه نگه داريد.
تیم ملی بوکس ایران با کسب دو مدال نقره و یک برنز، به کار خود در تورنمنت تدارکاتی قرقیزستان پایان داد.
تیم ملی بوکس ایران، در مسیر آماده سازی خود برای حضور در رقابت های انتخابی المپیک ۲۰۲۴ پاریس، در تورنمنت تدارکاتی قرقیزستان حضور یافت که با کسب 2 مدال نقره و یک برنز به کار خود در این مسابقات پایان داد.
تورنمنت بین المللی قرقیزستان از پنج شنبه 30 فروردین ماه در بیشکک آغاز و روز دوشنبه سوم اردیبهشت ماه با برگزاری فینال اوزان مختلف به پایان رسید. در مبارزات فینال، میثم قشلاقی و علی فتحی نمایندگان ایران بودند که با قبول شکست برابر حریفان به مدال نقره دست یافتند. طبق جدول مبارزات در وزن ۸۰ کیلوگرم، میثم قشلاقی که پیش از این «کاراتبایف » از ازبکستان و «الیاس ماگمادوف » از روسیه را شکست داده بود، در فینال به مصاف «ساتی بالدو» از قرقیزستان رفت که با رای داوران بازنده اعلام شد و به مدال نقره رسید. در وزن ۹۲ کیلوگرم نیز علی فتحی پس از پیروزی مقابل «روشن سولیوف » ازبکستانی و «توکتوسونلو» قرقیزستانی به فینال رسید، اما در دیدار پایانی برابر «رمضان دادایف » از روسیه شکست خورد تا دومین نقره و آخرین مدال ایران در این رقابت ها را کسب کند.
پیش از این 2 مدال هم روزبه صفری، بوکسور سنگین وزن ایران در ۹۲+ کیلوگرم، به مدال برنز دست یافته بود. با این اوصاف، تیم ایران با کسب ۲ مدال نقره و یک برنز به کار خود در این رقابت ها پایان داد. تیم ملی ایران با ۸ بوکسور در این تورنمنت تدارکایت حضور داشت.
هشتمین مرحله اردوی تیم ملی کشتی آزاد آغاز شد.
هشتمین مرحله از اردوی تیم ملی کشتی آزاد روزهای ۵ تا ۱۷ اردیبهشت ماه در خانه کشتی شهید مصطفی صدرزاده کمپ تیم های ملی کشتی شهید حاج قاسم سلیمانی در حال برگزاری است.
پس از کناره گیری احسان لشگری از مربیگری تیم ملی کشتی آزاد، احسان امینی، مربی سابق تیم ملی که پس از مدت کوتاهی همکاری با محسن کاوه از مربیگری تیم ملی کنار کشیده بود، بار دیگر به جمع کادر فنی تیم ملی اضافه شد. همچنین کامران قاسمپور که قرار است به وزن ۸۶ کیلوگرم برود، این بار نیز در وزن ۹۷ کیلوگرم به تیم ملی دعوت شده و حسن یزدانی نیز پس از مدت ها دوری از تمرینات به اردوی تیم ملی دعوت شده است.
تیم فوتبال پورتو در هفته سی ام لیگ پرتغال میهمان کاساپیا بود و موفق شد با درخشش طارمی به پیروزی برسد. پورتو در این هفته لیگ پرتغال میهمان کاساپیا بود و مهدی طارمی از ابتدا در ترکیب تیم پورتو قرار داشت. پورتو توسط گالنو در دقیقه ۳۱ به گل رسید، اما چند دقیقه بعد گل تساوی را دریافت کرد ولی در نیمه دوم گل پیروزی بخش پورتو توسط مهدی طارمی در دقیقه ۵۶ ساخته شد و گونزالس حکم به برتری شاگردان کونسیسائو داد. به این ترتیب پورتو رتبه سوم را از براگا پس گرفت و ۶۲ امتیازی شد. اسپورتینگ با ۷۸ امتیاز در رتبه نخست جدول قرار دارد.
دختران رویینگ سوار ایران با تاریخ سازی توانستند در رویینگ دونفره سبک وزن زنان سهمیه المپیک پاریس را به دست آورده و مدال نقره آسیا را کسب کنند. در آخرین روز مسابقات قایقرانی رویینگ قهرمانی آسیا و انتخابی المپیک پاریس، دختران ملی پوش ایران توانستند با تاریخ سازی صاحب سومین سهمیه المپیک برای ایران شوند. قایق ایران با ترکیب مهسا جاور و زینب نوروزی در فینال A رویینگ دونفره سبک وزن زنان دوم شد و علاوه بر کسب مدال نقره به سهمیه المپیک رسید. برای اولین بار رویینگ ایران در بازی های المپیک سهمیه دونفره گرفت. در این ماده نمایندگان سنگاپور، فیلیپین، ازبکستان، ژاپن، ایران و ویتنام به رقابت پرداختند. مسابقات قایقرانی رویینگ قهرمانی آسیا و انتخابی المپیک پاریس به میزبانی کره جنوبی برگزار شد.
رم با حضور سردار آزمون در بازی خانگی مقابل بولونیا شکست خورد.
تیم فوتبال رم در بازی هفته سی و سوم «سری آ» میزبان بولونیا بود و با نتیجه سه بر یک شکست خورد.
در این بازی، سردار آزمون از دقیقه ۵۲ با تامی آبراهام تعویض شد و برای رم به میدان رفت. او موفق شد در دقیقه ۵۶ تنها گل تیمش را به ثمر برساند. بولونیا در این بازی توسط اوساما ال عزوزی(دقیقه ۱۳)، یوشوا زیرکزی(۴۵) و الکسیس سالماکرز(۶۵) به گل رسید. این برد به بولونیا کمک کرد تا با ۶۲ امتیاز در رده چهارم قرار بگیرد و رم هم با ۵۵ امتیاز در رده پنجم قرار دارد.
با اعلام دبیر فدراسیون بسکتبال، سرمربی جدید تیم ملی تا پایان اردیبهشت معرفی می شود. فدراسیون بسکتبال با انتشار خبری اعلام کرد که جلسه کمیته فنی خود را برای بررسی گزینه های سرمربیگری تیم ملی برگزار کرده است. فدراسیون بسکتبال با این خبر تا حدودی از قطع همکاری خود با هاکان دمیر ترکیه ای پرده برداشت. محسن معزی فر، دبیر فدراسیون بسکتبال در باره این موضوع گفت: هاکان دمیر هم جزو گزینه های خارجی ماست، اما باید بعد از بررسی های نهایی، تصمیم درست گرفته و سپس اعلام شود. او درباره زمان انتخاب و معرفی سرمربی جدید تیم ملی نیز گفت: تا پایان اردیبهشت، سرمربی جدید تیم ملی معرفی می شود.
ایران تا امروز توانسته است 31 سهمیه برای حضور در المپیک پاریس را به دست آورد.
کاروان ایران تا پایان سال گذشته ۱۶ سهمیه در رشته های مختلف ورزشی را به دست آورده بود. در تعطیلات نوروز نیز شمشیربازی توانست اولین سهمیه تیمی کاروان را بگیرد و تعداد سهمیه ها به عدد ۲۰ رسید. وزنه برداری نیز در ادامه توانست 2 سهمیه مردان به دست آورد. کشتی، چهار سهمیه دیگر به ۷ سهمیه قبلی خود اضافه کرد و قایقرانی هم چهار سهمیه گرفت؛ البته لازم به یادآوری است قایقرانی دو تاریخ سازی داشت. این رشته برای اولین بار در قایق دو نفره موفق به دریافت سهمیه شد و برای اولین بار با بیشترین تعداد ورزشکار (5 ورزشکار) در المپیک شرکت می کند. همچنین مهدی الفتی در رشته ژیمناستیک تاریخ ساز شد، چراکه اولین ژیمناست ایرانی است که در ۶۰ سال گذشته در این بازی ها شرکت می کند. همچنین ایران در کشتی فرنگی و شمشیربازی سابر توانست سهمیه کامل المپیک پاریس را به دست آورد.
کمیته ملی المپیک پیش بینی کرده است تعداد سهمیه های ایران بین ۳۲ تا ۳۵ سهمیه باشد.
تیم ملی فوتبال دختران جوان ایران در تورنمنت کافا، ترکمنستان را با نتیجه ای پرگل شکست داد.
تیم ملی فوتبال دختران جوان ایران در دومین دیدار خود در رقابت های آسیای مرکزی موسوم به کافا به مصاف ترکمنستان رفت و با هفت گل به پیروزی رسید. تیم ملی دختران ایران پیش از این در اولین مسابقه اش ازبکستان را با حساب چهار بر دو از پیش رو برداشت و دومین دیدار خود را نیز با پیروزی به پایان رساند. رقابت های کافا با حضور تیم های ایران، ازبکستان، ترکمنستان، تاجیکستان و قرقیزستان در حال برگزاری است.
برای ثبت لحظات منحصربه فرد
مشعل| ثبت لحظات خوب و بد زندگی و به یاد آوردن خاطرات خوش، برای همه ما لذتبخش است، چراکه پشت هر عکس، احساسات و داستان های زیادی نهفته است، به طوری که گاهی با دیدن یک عکس، ناخودآگاه لبخند روی لبمان می نشیند و ما را به گذشته ها می برد.
همه ما عکاسی را تجربه کرده ایم، چه با دوربین های عکاسی قدیمی با عکس های بی کیفیت که باید روزها صبر می کردیم تا عکس ها روی نگاتیو ظاهر شوند و چه با دوربین های پیشرفته یا دوربین گوشی های هوشمند؛ البته این روزها ثبت لحظات ماندگار زندگی، بسیار هیجان انگیزتر از گذشته شده است. به آن دلیل که پیشرفت تکنولوژی در عکاسی هم بی تاثیر نبوده و قابلیت ابزارهای عکاسی را به شکل قابل توجهی بالا برده است. امروزه با وجود دوربین های عکاسی پیشرفته می توان تصاویر منحصربه فردی را خلق کرد، از این رو در ادامه، مجهزترین و بهترین دوربین های عکاسی تولید شده را به شما معرفی می کنیم.
دوربین EOS R5 که جزو دوربین های ممتاز برند کانن است، ویژگی های فوق العاده مانند فوکوس خودکار تشخیص فاز، سنسور تصاویر با کیفیت ۴۵ مگاپیکسل و توان فیلمبرداری با کیفیت8 k را دارد. این دوربین، یکی از محبوب ترین دوربین های عکاسی در بازار است که علاوه بر فوکوس خودکار، ۵۱۳ نقطه فوکوس نیز دارد که به طور کامل و 100 درصدی صفحه نمایش را پوشش می دهد، ضمن اینکه در حالت فوکوس خودکار قابلیت تشخیص چهره و چشم انسان را دارد و با صفحه نمایش ۳.۲ اینچی، از امکان چرخش ۱۸۰ درجه نیز برخوردار است.
یکی دیگر از دوربین های سال 2024، دوربین پیشرفته سونی آلفا 9 است که امکانات فوق العاده و شگفت انگیزی دارد، به همین دلیل هم جزو بهترین های بازار است. از امکانات این دوربین می توان به فوکوس خودکار پیشرفته، سنسور تصویر 24 مگاپیکسلی، امکان فیلمبرداری 4k و 120 فریم در ثانیه اشاره کرد. آلفا 9 با 699 نقطه فوکوس خودکار و پوشش دهی 93 درصدی صفحه نمایش، امکان فوکوس دقیق و سریع را در شرایط متنوع نوری فراهم می کند. قابلیت های Full HD و 920 فریم بر ثانیه و4k و ۱۲۰ فریم بر ثانیه این دوربین، باعث شده کیفیت ویدیوهای ضبط شده با آن شگفت انگیز باشد. همچنین صفحه نمایش لمسی 3اینچی با قابلیت ۱۸۰ درجه چرخش، برخورداری از اتصالات بلوتوث و وای فای از دیگر قابلیت های این دوربین به شمار می رود.
این مدل، از بهترین و مجهزترین دوربین های موجود در بازار است که با دارا بودن سنسور ۱۰۲ مگاپیکسلی و سیستم فوکوس خودکار، می تواند تصاویری عالی و باکیفیت ثبت کند. این دوربین با برخورداری از ویژگی چون ۲۳۷ نقطه فوکوس خودکار، در بحث عکاسی پرتره نیز کارایی بالایی دارد. فوجی فیلم GFX 100Sبه دلیل قابلیت های ضبط ویدیو با کیفیت بالا و متنوع، همچون کیفیت 4k و ۳۰ فریم بر ثانیه،Full HD وp ۱۰۸۰ و ۱۲۰ فریم بر ثانیه و داشتن اتصالاتی مثل بلوتوث و وای فای، مورد توجه بسیاری از مصرف کنندگان بازار قرار دارد؛ اما جزو گران ترین دوربین های بازار است.
یکی از مجهزترین دوربین های عکاسی است که از امکاناتی چون سنسور ۴۵ مگاپیکسلی، سیستم فوکوس خودکار و سیستم منظره یاب برخوردار است. از این دوربین فوق پیشرفته، همه عکاسان، چه آنهایی که حرفه ای هستند و چه مبتدیان، می توانند استفاده کنند. از جمله قابلیت های دوربین Nikon Z7 II ، می توان به ضبط ویدیو با کیفیت عالی 4k و ۶۰ فریم بر ثانیه وHD Full ای را دارد و ۱۲۰ فریم بر ثانیه اشاره کرد. علاوه بر این، صفحه نمایش لمسی ۳.۲ اینچی آن، قابلیت چرخش ۱۷۰ درجه تصاویری با کیفیت و با وضوح عالی را به ثبت می رساند.
دوربین عکاسی Olympus برندی معتبر و قابل اعتماد است که می تواند به ثبت لحظات خاص و با کیفیت بالا کمک کند. این برند، یکی از پیشگامان سیستم دوربین و لنز MFT نیز به شمار می رود که با همکاری پاناسونیک، آن را به استاندارد تبدیل کرده و توسعه داده است. این سیستم باعث می شود بدنه و لنز دوربین های Olympus کوچک تر و قابل حمل تر باشد. دوربین های Olympus برای عکاسی از منظره یا ثبت خاطرات سفر بسیار مناسب هستند، ضمن اینکه از کیفیت تصویر بالا، رنگ های زیبا و حالت های شبیه سازی فیلم نیز برخوردارند؛ قابلیتی که می تواند خلاقیت در عکاسی را بالا ببرد. این دوربین ها یک سنسور 20.3 مگاپیکسلی، یک صفحه نمایش لمسی چرخان، یک سیستم لرزش گیر 5 محوره و یک سیستم فوکوس خودکار با 121 نقطه فازی دارند و می توانند ویدیوهای 4k را با سرعت 30 فریم در ثانیه ضبط کنند.
یکی از دوربین های مسافرتی است که در سال 2024 به بازار عرضه شد. این دوربین، دارای سنسوری با کیفیت بالای ۲۴.۲ مگاپیکسل است، ضمن اینکه در آن، از پردازنده قوی Leica Maestro II استفاده شده که با سرعت ۱۰ فریم بر ثانیه، امکان گرفتن عکس های پیاپی حرفه ای را فراهم کرده است.
لایکا Q به دلیل مجهز بودن به سیستم اتوفوکوس، دست عکاسان حرفه ای را باز گذاشته است، ضمن اینکه گفته می شود سرعت فوکوس خودکار آن بسیار فوق العاده است. این دوربین مسافرتی بسیار کاربردی، با طراحی زیبا و جذاب، از لنز قوی28 MM ثابت با فناوری APSH برخوردار است. از ویژگی های برجسته و قابل توجه لایکاQ می توان به سیستم منظره یاب دیجیتالی، فیلمبرداری Full HD و اتصالات وای فای اشاره کرد. این دوربین از صفحه نمایش لمسی ۳ اینچی برخوردار است که امکان نمایش تصاویر و ویدیوهای ضبط شده را میسر می سازد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات