اوجی: اعتراف آمریکاییها به فروش نفت برای ما دستاورد است
سیستانوبلوچستان در آستانه تحولی نو
افزایش فروش نفـت و نمـایش شکست آمریکا
افقهای روشن در مسیر دیپلماسی انرژی
روش های جدید تامین مالی برای ساخت مخازن مینی ال ان جی
سوختگیری دریایی در قطب صیادی ایران
تنوع سبد سوخت به نفع سیانجی
اشتغال زایی گاز اصفهان و تحقق شعار سال
صنعت نفت پر پرواز دانشآموزان برای آبادی ایران
هشدار بهداشت درمان در حوزه بیماران قلبی –عروقی
تولید تعدادی از محصولات شرکت مبین انرژی
آیین بزرگد اشت رئیس جمهور شهید و همراهانش د ر وزارت نفت برگزار شد
مشعل همزمان با هفتمین روز آسمانی شد ن رئیس جمهور مرد می، شهید د کتر ابراهیم رئیسی و همراهان شهید ش، به پاس تلاش های شبانه روزی، بی وقفه و خستگی ناپذیر ایشان د ر د ولت مرد می سیزد هم و بیش از چهار د هه مجاهد ت های خالصانه و صاد قانه د ر مسیر اعتلا و تحکیم نظام مقد س جمهوری اسلامی، آیین بزرگد اشتی با حضور وزیر نفت، معاونان، مقامات کشوری و لشکری، مد یران و کارکنان صنعت نفت برگزار شد .
د ر ابتد ای این مراسم که روز یکشنبه (6 خرد اد ماه) برگزار شد ، جمعی از مد احان د ر وصف خلوص و اهتمام رئیس جمهور شهید ، برای خد مت به مرد م مد یحه سرایی کرد ند . د ر اد امه، یکی از هنرمند ان آهنگی را که برای رئیس جمهور شهید آماد ه کرد ه بود ، برای حاضران اجرا کرد .
جواد اوجی، وزیر نفت د ر این مراسم با اشاره به روز حاد ثه برای رئیس جمهور و هیأت همراه د ر مسیر حضور د ر مراسم پالایشگاه تبریز اظهار کرد : د ر انتظار حضور رئیس جمهور بود یم؛ اما پس از پیگیری های مختلف، وقوع حاد ثه تایید شد و ما به سمت ورزقان و معد ن مس سونگون حرکت کرد یم و آن شب به واقع، شب سختی را گذراند یم؛ شب سختی که حال و هوای من، شبیه به شب فوت پد رم بود . اوجی با اشاره به روحیه خد مت و تعلق خاطر رئیس جمهور شهید به امام رضا (ع) اظهار کرد : رئیس جمهور شهید مان، ویژگی های منحصر به فرد ی د اشت که متمایز از د یگران بود . ایشان کار را برای خد ا و بعد برای مرد م و رفع مشکلات آنها انجام می د اد .
رئیس جمهور شهید کاملا به مسائل صنعت نفت اشراف د اشتند
وی با بیان اینکه همین ویژگی بود که او را به رئیس جمهور مرد می تبد یل کرد ، افزود : تواضع، عمل به وعد ه ، مبارزه با فساد ، خستگی ناپذیری و د ر نهایت ولایت پذیری از ویژگی های بارز رئیس جمهور شهید مان بود . من شهاد ت می د هم که د ر سفرهای خارجی که توفیق همراهی با ایشان را د اشتم، برنامه ها را طوری تنظیم می کرد ند که پرواز شب ها انجام شود تا روند برنامه ها د ر روز مختل نشود . وزیر نفت با اشاره به مطالبات و پیگیری های رئیس جمهور شهید از وزارت نفت افزود : تلاش برای افزایش صاد رات نفت و د ریافت مطالبات مالی، افزایش برد اشت از مید ان های مشترک نفت و گاز، جمع آوری گازهای همراه نفت، جلوگیری از خام فروشی و توسعه زنجیره ارزش از موارد مهمی بود ند که ایشان بارها آن را پیگیری کرد ند .
وزیر نفت افزود : طی سه سال اخیر ۱۰ بازد ید مید انی از تأسیسات صنعت نفت و چهار نشست ستاد ی از وزارت نفت د اشتند و مرتب گزارش های تولید ، صاد رات، برنامه پالایشگاه ها و ... را د نبال می کرد ند و به جرأت می توانم بگویم که کاملا به مسائل صنعت نفت اشراف د اشتند .
اوجی با بیان اینکه رئیس جمهوری شهید ، حساسیت زیاد ی روی مطالبات مرد می د اشتند و به همین د لیل مسؤولیت مطالبات د ر سفرهای استانی را وزارت نفت به عهد ه د اشت، افزود : تقبل بیش از ۶ هزار طرح مسؤولیت اجتماعی به ارزش ۴۴ همت د ر سه سال اخیر از سوی وزارت نفت د ر قالب سفرهای استانی رئیس جمهور د ر همین مسیر بود ه است. طی این مد ت، با هد ف خد مت به مرد م، بیشتر به سراغ پروژه های نیمه کاره رفتیم تا بتوانیم کمک بیشتری به مرد م ساکن د ر محیط پیرامونی صنعت نفت کنیم.
وزیر نفت به حساسیت ویژه رئیس جمهور به موضوع خاموش شد ن مشعل ها و خام سوزی آنها اشاره کرد و گفت: هر بار که ایشان د ر حاشیه پروژه ای، مشعل روشنی را می د ید ند ، به من می گفتند که من غصه ام می گیرد . رئیس جمهور این موضوع را د غد غه مند پیگیری می کرد ند و من به عنوان کسی که 36 سال است د ر صنعت نفت حضور د ارم، ند ید ه ام که رئیس جمهوری این موضوعات را به عنوان پروژه کلان خود قرارد هد . د ر حال حاضر هم طبق قولی که د اد ه ایم، عمد ه این مشعل های روشن تا کمتر از د و سال آیند ه جمع آوری خواهند شد .اوجی اد امه د اد : ۳۰۰ پروژه نیمه تمام و شروع جد ید د ر د ستور کار وزارت نفت بود ه که از این تعد اد ۱۳۳ پروژه به ارزش ۳۰ میلیارد د لار به بهره برد اری رسید ه است. همچنین افزایش ۵۰ تا ۶۰ د رصد ی تولید نفت، افزایش د و تا سه برابری صاد رات نفت و افزایش ظرفیت تولید و صاد رات میعانات گازی و افزایش تولید گاز، محصولات پتروشیمی و فراورد ه های نفتی نیز محقق شد ه است.
وی به اعتراف اخیر آنتونی بلینکن، وزیر امورخارجه آمریکا د ر مجلس سنای این کشور د رباره بی تأثیری ۶۰۰ تحریم این کشور بر صاد رات نفت ایران اشاره کرد و گفت: این اعتراف نمایند گان مجلس سنای آمریکا، یک شاخص و د ستاورد برای د ولت سیزد هم است. د ر این جلسه گفته می شود که د ر آغاز د ولت باید ن، صاد رات نفت ایران کمتر از ۳۰۰ هزار بشکه بود ه و هم اکنون با وجود تحریم ها، به بیش از ۲ میلیون بشکه رسید ه است. همه این اقد ام ها و نتایج را ابتد ا مد یون خد ا و بعد پیگیری های رئیس جمهور و آقای امیر عبد اللهیان هستیم.
محمد مهد ی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهمان و سخنران د یگر این مراسم بود . اسماعیلی با بیان اینکه د ر روزهای اند وه بار اخیر، د نیا عظمت ملت ایران را از نزد یک د ید ، افزود : مد تی بود که کشورهای غربی از فروپاشی نهاد اجتماعی، از بین رفتن سرمایه اجتماعی، افزایش فاصله د ولت و ملت، افزایش فشارهای اقتصاد ی و... صحبت می کرد ند ؛ اما د ر نهایت با وضعیت شگفت انگیزی از سوی مرد م ایران رو به رو شد ند .
وی با اشاره به پیگیری ها و د عاهای مرد م از ساعات اولیه اعلام حاد ثه برای بالگرد رئیس جمهور و هیأت همراه د ر بقاء متبرکه، امامزاد ه ها و... افزود : همه مرد م ایران برای بازگشت رئیس جمهور و همراهان د عا کرد ند ؛ اما د ر نهایت ایشان که د ر خد متگزاری به مرد م شب و روز نمی شناخت، د ر همین مسیر خد مت، به شهاد ت رسید .
وی افزود : امروز اگر جامعه ما با وجود اتفاقات زیاد ، غرور و عزت را تجربه می کند ، به د لیل تد ابیری است که د ر این سه سال با هد ایت مقام معظم رهبری و مید ان د اری رئیس جمهور شهید به د ست آمد ه است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به شبی که وعد ه صاد ق انجام شد ، افزود : پهپاد ها از آسمان ایران، عراق، سوریه و بیت المقد س عبور کرد ند و اشک مشتاقان مسلمان که د هه ها انتظار زبونی رژیم غاصب را می کشید ند ، آنها را همراهی می کرد . حالا هم طی چند روز گذشته، شاهد این حضور و اجتماع میلیونی برای بد رقه رئیس جمهور؛ شهر به شهر بود یم.
اسماعیلی یاد آور شد : میلیون ها ایرانی با حضور و عشق، علاقه خود را به خد متگزارشان نشان د اد ند و د قایقی تاریخی را رقم زد ند .
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: وقتی این کشور را د ر ابتد ای د ولت تحویل گرفتیم، روزانه 700 نفر به د لیل کرونا کشته می شد ند و همه فعالیت های اقتصاد ی، اجتماعی و فرهنگی جامعه تعطیل و نیمه تعطیل بود ند . عرضه ساخت واکسن را که ند اشتند ، عرضه وارد کرد ن واکسن را هم ند اشتند ؛ اما د ولت به محض استقرار، موضوع واکسن را د نبال کرد و مرد م خیلی زود ، گروه گروه واکسینه شد ند .
وی افزود : د ر حوزه فرهنگی و هنری همه چیز تعطیل بود و فکر می کرد ند اگر فرهنگ و هنر با جریان انقلابی تلفیق شود ، جلو نمی رود ؛ اما د ید یم که سال 1402 یکی از پرروید اد ترین د وره ها برای کشور بود .
اسماعیلی با تاکید بر اینکه وزارت نفت، نمونه مجسمی از تلاش انقلابی د ولت بود ه است، افزود : وقتی د ولت را تحویل گرفتیم، فروش نفت کمتر از 100 هزار بشکه بود و د ه ها مشکل د یگر که خود تان به یاد د ارید . ما ویرانه و زمین سوخته ای را تحویل گرفتیم؛ اما با همت و تلاش شهید رئیسی آن را به نقطه با ثباتی رساند یم و سیلی محکمی را بر گونه رژیم صهیونیستی نواختیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تلاش حسین امیرعبد اللهیان، وزیر امور خارجه شهید کشورمان گفت: آقای امیر عبد اللهیان، د وگانه مید ان و د یپلماسی را حل کرد و د ر مواقع مختلف و حساس د رباره فلسطین و غزه، با اخلاص و تواضع صحبت کرد .
مرتضی شاهمیرزایی، مد یرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و فرماند ه بسیج وزارت نفت نیز با بیان اینکه شهید رئیسی، همواره بر اخلاص و خد مت به اسلام، انقلاب و ملت تأکید د اشت، گفت: این شهید والامقام د ر راه اعتلای میهن و کشور عزیزمان از هیچ تلاشی د ریغ نمی کرد و با مد یریت ارزشی، جهاد ی و خستگی ناپذیر به مسیرش اد امه د اد .وی با اشاره به مراسم تشییع خاد م الرضا و حضور پرشور مرد م گفت: مرد م، د ِین خود را به انقلاب و شهد ا اد ا کرد ند و نشان د اد ند که پشتیبان انقلاب و کشور هستند . شهید رئیسی، مد یری د ر تراز انقلاب اسلامی و علوی بود و ما نیز باید از الگوهای اخلاقی و رفتاری ایشان د ر راه فعالیت و تلاش برای کشور استفاد ه کنیم و مسؤولیت مضاعفی د ر این مسیر د اریم.
مد یرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با تاکید بر اینکه رسالت و آرمان های جهاد گونه و «شوق خد متگزاری» آن فقید بزرگوار، متوقف نخواهد شد ، افزود : باید از همه ظرفیت های موجود برای توسعه و سرمایه گذاری د ر صنعت پتروشیمی به عنوان پیشران اقتصاد کشور استفاد ه کنیم و با روحیه ای مضاعف د ر این مسیر گام برد اریم.
5 طرح گازی به ارزش 36 همت در جوان ترین استان کشور به بهره برداری رسید
مشعل| بهره برداری از خط لوله انتقال گاز «ایرانشهر - مکران - چابهار و کنارک»، اجرای فاز نخست خط انتقال گاز «سربیشه - دشتک – نهبندان»، راه اندازی ۵ ایستگاه تقویت فشار گاز و گازرسانی به ۹ شهر و 130 روستای استان سیستان وبلوچستان با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، جمعی از مسئولان استانی، مدیران ارشد صنعت گاز و به دستور محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری در قالب ویدیوکنفرانس به بهره برداری رسمی رسید.
اجرای پروژه خط انتقال گاز ایرانشهر - مکران - چابهار و کنارک از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با سرمایه گذاری ۴۲۰ میلیون دلار به طول ۲۰۰ کیلومتر ۵۶ اینچ و ۹۰ کیلومتر، ۲۰،۴۲ و ۱۶ اینچ پس از موفقیت در گازرسانی به شهرهای زابل و خاش، سومین طرح بزرگ گازی اجراشده در استان پهناور سیستان وبلوچستان است. با افتتاح این پروژه، قطار توسعه گاز به شهرهای جنوبی این استان و سواحل دریای عمان رسید که می تواند سبب اعتلای کیفیت زندگی و ایجاد سهولت در معیشت خانوارها شود و رونق اقتصادی و توسعه گردشگری فراوانی در استان را هم در پی دارد.
این پروژه راهبردی، افزون بر تأمین انرژی مورد نیاز واحدهای پتروشیمی و نیروگاهی، فرصت های رشد برای تجارت دریایی را مهیا می کند تا سنگ بنای توسعه متوازن و پایدار در جنوب شرق ایران محکم بنا نهاده شود، همچنین با بهره برداری آن برای فعالان اقتصادی، صنعتی و گردشگری انگیزه ایجاد می کند تا به منظور سرمایه گذاری، رهسپار جوان ترین استان کشور شوند. نیروگاه چابهار هم که پیش از این از سوخت مایع استفاده می کرد، از انرژی پاک بهره مند شد و خوراک صنایع مکران نیز ازهمین پروژه راهبردی تأمین خواهد شد.
عملیات اجرایی فاز نخست خط انتقال گاز ۳۶ اینچ سربیشه - دشتک - نهبندان که طول آن ۱۷۸ کیلومتر و در استان های سیستان وبلوچستان و خراسان جنوبی واقع است، اسفندماه ۱۴۰۱ به همت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران آغاز شد و اسفند ۱۴۰۲ به بهره برداری رسید. ۸۰ کیلومتر انتهایی خط لوله گازدار شده و در انتظار بهره برداری رسمی از سوی مقام های ارشد کشوری بود. حجم سرمایه گذاری این پروژه ۱۶۰ میلیون دلار بوده که با هدف تکمیل رینگ شبکه گاز در محور شرق و افزایش پایداری و تأمین گاز شبکه شرق و شمال شرق کشور و افزایش انعطاف پذیری و تقویت سیستم انتقال گاز محور شرق کشور اجرایی شده است.
از دستاوردهای اجرای پروژه، افزایش روزانه تا ۷ میلیون مترمکعب به ظرفیت انتقال گاز در این منطقه است که از انتهای خط انتقال گاز زاهدان - دوراهی دشتک آغاز و پس از عبور از نهبندان به سربیشه در خراسان جنوبی منتهی می شود.
در این آیین، پنج ایستگاه تقویت فشار گاز نیز با هدف افزایش ظرفیت انتقال گاز کشور، از جمله ایستگاه های تقویت فشار گاز شهید باقری (خورموج)، برادران شهید هلیسائی (دوراهان)، شهید رفیعی راد (آرادان)، شهید سیف الاسلامی (نورآباد) و شهید شیروانی (پل کله) و با سرمایه گذاری بالغ بر ۲۹۴ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار به بهره برداری رسمی رسید.
ایستگاه تقویت فشار گاز شهید رفیعی راد (آرادان) از پروژه های اولویت دار وزارت نفت بود که با سرمایه گذاری ۴۵ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار در استان سمنان واقع شده است که می تواند ظرفیت انتقال گاز به شمال و شمال شرق کشور را تا ۱۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش دهد و حجم انتقال در این مسیر، به ظرفیت نهایی خود برسد.
تأسیسات تقویت فشار گاز شهید باقری (خورموج) با سرمایه گذاری ۷۲ میلیون دلار اجرایی شده و دلیل ایجاد آن فشارافزایی روزانه ۱۰۷ میلیون مترمکعب گاز بوده است. این ایستگاه که روی خط ششم سراسری گاز قرار دارد، با افزایش فشاری که ایجاد می کند، می تواند گازی را که از عسلویه به سوی جنوب غرب و سرانجام غرب کشور می آید، با فشار مناسب به سمت مصرف کنندگان هدایت کند.
ایستگاه تقویت فشار گاز برادران شهید هلیسائی (دوراهان) با سرمایه گذاری ۶۴ میلیون دلار احداث و چهار دستگاه توربوکمپرسور که ساخت شرکت مپنا هستند، در این ایستگاه با آرایش ۳+۱ نصب شده است که سه واحد از این توربوکمپرسورها پس از موفقیت در آزمون ۷۲ ساعته عملیاتی شدند. همه استانداردها و موارد PSSR ایمنی پیش از راه اندازی در آزمون ۷۲ ساعته با دقت حداکثری بررسی شد و از سخت ترین پروژه های ایستگاهی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به لحاظ جغرافیایی است، زیرا در دامنه کوه و شیب تند قرار دارد و به صورت پله ای اجرا شده است.
ایستگاه تقویت فشار گاز شهید سیف الاسلامی (نورآباد) یکی دیگر از تأسیساتی است که در استان فارس و روی خط لوله سراسری دهم گاز احداث شده است و با توجه به راهبردی بودن این خط که از خطوط اصلی انتقال گاز کشور به شمار می آید، تأثیر مهمی روی شبکه گاز سراسری دارد. این ایستگاه با سرمایه گذاری ۶۲ میلیون دلار در استان فارس و روی خط لوله سراسری دهم گاز احداث شده است و ظرفیت انتقال روزانه ۹۰ میلیون مترمکعب گاز را دارد.
ایستگاه تقویت فشار گاز شهید شیروانی (پل کله) روی خط لوله دهم سراسری گاز احداث شده و این خط یک رینگ کمکی است که در مواقع مازاد یا کسری گاز مورد استفاده قرار می گیرد، بنابراین در صورتی که خطوط دوم و سوم سراسری در فصل های سرد با کمبود گاز روبه رو شوند، از این خط استفاده می شود و در فصل تابستان نیز از این خط به عنوان یک ذخیره گاز بهره برده می شود، این ایستگاه با سرمایه گذاری ۵۱ میلیون دلار در استان اصفهان ساخته شده است و امکان انتقال ۶۰ میلیون مترمکعب گاز در روز را فراهم می کند.
شعله های آبی گاز طبیعی در دولت سیزدهم به ۹ شهر علی اکبر، بنجار، محمدآباد، زهک، ادیمی، بزمان، اسماعیل آباد، خاش و زابل و ۱۳۰ روستا در استان سیستان وبلوچستان رسید. مجموع سرمایه گذاری انجام شده برای تکمیل این پروژه گازرسانی، ۵۴۸ میلیارد تومان بوده و هزار و ۶۷۲ کیلومتر شبکه گذاری از سوی شرکت گاز استان سیستان وبلوچستان اجرایی شده است. حدود ۵۰۰ میلیارد تومان نیز هزینه گازرسانی به ۱۳۰ روستا بوده که در مجموع این شهرها و روستاها، ۷۰ هزار خانوار از گاز طبیعی بهره مند شدند.
جواد اوجی، وزیر نفت روز (پنجشنبه، 17 خرداد) در آیین بهره برداری از طرح های گازرسانی سیستان وبلوچستان با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای خدمت در حادثه سقوط بالگرد در استان آذربایجان شرقی گفت: آیت الله سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری شهید همواره به دنبال اجرای پروژه های گازرسانی در استان سیستان و بلوچستان بود و مرتب از ما در نشست ها اجرای این امور را پیگیری می کرد تا در این دولت انقلابی در گازرسانی این استان انجام شود.
وی با اشاره به اینکه در سه سال اخیر ۱۵۵ پروژه نیمه کاره و تازه به ارزش ۳۴ میلیارد دلار به بهره برداری رسیده است، تصریح کرد: در این زمان همچنین اجرای ۵۰ پروژه جدید به ارزش ۴۷.۵ میلیارد دلار آغاز شده است. وزیر نفت تصریح کرد: با گشایش ۱۵ پروژه نیمه کاره و تازه در سه سال اخیر در صنعت نفت، تولید نفت ایران ۶۰ درصد، تولید روزانه گاز ۵۰ میلیون مترمکعب و تولید فراورده های نفتی ۲۷۰ میلیون لیتر در روز افزوده شد. در سه سال اخیر همچنین ۱۱.۵ میلیون مترمکعب گاز همراه نفت جمع آوری شده که تا دو ماه آینده ۴.۵ میلیون مترمکعب گاز دیگر جمع آوری خواهد شد.
اوجی به آماده افتتاح بودن ۵ مجتمع پتروشیمی تازه در کشور اشاره کرد و افزود: در حوزه انتقال گاز در سه سال اخیر بیش از هزار و ۸۰۰ کیلومتر خطوط جدید بهره برداری شده است و امروز شاهد افتتاح ۳۷۰ کیلومتر آن هستیم.
وی ادامه داد: تا پایان امسال نیز در حوزه انتقال خطوط لوله فرآورده های نفتی شاهد افتتاح هزار کیلومتر خط لوله خواهیم بود که ۴۰۰ کیلومتر از آن تا پایان دولت سیزدهم به بهره برداری می رسد.
وزیر نفت گفت: در سه سال اخیر ۶ هزار و ۷۰۰ روستا، ۵۰ شهر، ۲۲ نیروگاه، ۱۶ واحد صنعتی و ۶ ایستگاه تقویت فشار به خطوط لوله سراسری گاز متصل شده اند، در این مدت همچنین صنعت نفت و گاز میان گروه های اقتصادی کشور با رشد ۲۰ درصدی در سال ۱۴۰۲ بالاترین رشد اقتصادی را داشته است.
اوجی به اعتراف دشمنان مبنی بر افزایش صادرات نفت ایران نسبت به سال ۱۳۹۷ تاکنون اشاره و بیان کرد: ایالات متحده در این سال ها بیش از ۶۰۰ تحریم را ضد صنعت نفت ایران اعمال کرد، اما نتوانست حتی یک روز صادرات کشورمان را قطع کند.
وی با تأکید بر گازرسانی به نیروگاه چابهار و مشکلات و سختی های رساندن سوخت مایع به این نیروگاه افزود: با گازرسانی به این نیروگاه روزانه ۴ ۵ میلیون لیتر فراورده های نفتی آزاد و صادر خواهد شد.
وزیر نفت اعلام کرد: اکنون هشت پروژه گازی به ارزش ۳۶ هزار میلیارد تومان در استان سیستان وبلوچستان و کشور به بهره برداری رسمی رسید.
رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران نیز در این آیین گفت: امروز به شکل بی سابقه ای در صنعت گاز کشور و برای نخستین بار پنج ایستگاه تقویت فشار گاز به صورت همزمان راه اندازی می شود که این موضوع نصاب تازه ای در طول عمر شرکت ملی گاز ایران است.
وی افزود: از مواردی که در روز کلنگ زنی فاز دوم تأسیسات ذخیره سازی گاز شوریجه خدمت رئیس جمهوری شهید قول داده بودیم، داخلی سازی سیستم کنترل در تأسیسات تقویت فشار گاز بود و امروز سه ایستگاه مجهز به سامانه کنترل تمام ایرانی به بهره برداری می رسد.مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه اکنون سطح داخلی سازی در پروژه های تأسیسات تقویت فشار گاز ۹۲ درصد و در خطوط لوله گاز ۱۰۰ درصد است، افزود: این وعده را می دهیم که به زودی فاز دوم پالایشگاه گاز ایلام را نیز با سیستم کنترل داخلی عملیاتی و تکمیل کنیم.
نوشادی تأکید کرد: جایگزینی گاز طبیعی با گازوییل که از مواهب احداث خط لوله گاز ایرانشهر - چابهار است، تنها در نیروگاه این شهر، روزانه مصرف ۲.۵ میلیون لیتر گازوئیل را حذف می کند که این موضوع، هوای پاکیزه و سود اقتصادی را به ارمغان می آورد.
زمینه سازی برای حضور مقتد رانه
در تجارت جهانی
مشعل| برخورد اری از ویژگی خاص جغرافیایی، وجود زیرساخت های عظیم پالایشی، امکان ترانزیت و سوآپ گاز به ترکیه، کشورهای اروپایی و حوزه خلیج فارس، وجود مخازن ذخیره سازی و مصرفکنند گان عمد ه بالقوه و از همه مهم تر قرار د اشتن د ر رتبه د وم جهان از نظر ذخایر اثبات شد ه، از مهم ترین امتیازها و مزایای صنعت گاز ایران به عنوان شریک اقتصاد ی مطمئن د ر حوزه صاد رات گاز به کشورهای همسایه به شمار می رود که با توسعه د یپلماسی انرژی، همزمان با فعالیت د ولت سیزد هم این مسیر بیش از پیش مورد تاکید قرار گرفته است. رویکرد د ولت سیزد هم د ر تقویت و توسعه د یپلماسی انرژی، راه های ورود به بازارهای جهانی را منعطف تر کرد ه است و اکنون صنعت گاز ایران، مطمئن ترین شریک اقتصاد ی د ر حوزه صاد رات، ترانزیت و سوآپ گاز به کشورهای همسایه محسوب می شود .
جایگاه ممتاز ایران از نظر مجموع ذخایر گاز طبیعی به عنوان سوخت منتخب قرن حاضر د ر بین د یگر کشورهای جهان را می توان منوط به عواملی از جمله د ارا بود ن زیرساخت های عظیم پالایش، تولید و انتقال گاز، وجود مخازن ذخیره سازی گاز طبیعی، امکان ترانزیت و سوآپ گاز و به ویژه برخورد اری از ویژگی های جغرافیایی لازم که حضوری فعال د ر تجارت گاز طبیعی و محصولات جانبی را رقم می زند ، د انست. بر این اساس، شرکت ملی گاز ایران به پشتوانه این مولفه ها، زمینه چینی برای حضور مقتد رانه و نفوذ هرچه بیشتر د ر بازارهای جهانی را فراهم ساخت و تنها گزینه ای که با تکیه بر آن توانست از مسیرهای پرفراز و نشیب توسعه عبور کند ، بهره مند ی از ظرفیت های بی نظیر د اخلی بود .
توسعه د یپلماسی انرژی از زمان آغاز به کار د ولت سیزد هم مورد تأکید وزیر نفت و د ر اولویت های این وزارتخانه قرار گرفت. همه شرکت ها و مجموعه های تابع صنعت نفت از جمله شرکت ملی گاز ایران همسو با این هد ف راهبرد ی که همراه با تکیه بر توان د اخلی پیش رفته و می رود ، رایزنی با د یگر کشورها به ویژه کشورهای همسایه به منظور ارزآوری برای ایران را د ر د ستور کار قرار د اد ند . تماس ها و مذاکرات متعد د ی نیز انجام و موضوع با جد یت بیشترپیگیری شد و د ر د ست اقد ام قرار گرفت.
عقد قرارد اد سوآپ با شرکت سوکار آذربایجان، امضای الحاقیه قرارد اد ارمنستان و الحاقیه قرارد اد صاد رات گاز به عراق و مذاکره با ترکیه به منظور تمد ید قرارد اد صاد رات گاز، تمد ید قرارد اد صاد رات گاز به عراق و... از جمله د ستاورد هایی است که معاون وزیر نفت د ر امور گاز به آن اشاره و عنوان می کند که ایران با اجرا و امضای این قرارد اد ها د ر حوزه صاد رات گاز به کشورهای همسایه، شریک اقتصاد ی مطمئن معرفی شد که د ر خصوص قرارد اد با ترکیه د و د ور مذاکره برای تمد ید قرارد اد ، د ر تهران و آنکارا برگزار و طرفین با تشکیل کارگروهی برای مذاکره پیرامون جزییات قرارد اد ، توافق کرد ند .
مجید چگنی از مسیر کوتاه از محل پالایش گاز تا د روازه بازارهای جهانی، د اشتن حد ود ۳۲٫۱ تریلیون مترمکعب ذخایر اثبات شد ه، برخورد اری از نیروی انسانی کارآزمود ه، متخصص و د ارای تجربه عملیاتی د ر بخش های مختلف زنجیره ارزش گاز، برخورد اری از ویژگی های جغرافیایی لازم به منظور حضور فعال تجارت گاز طبیعی و محصولات جانبی و وجود مخازن ذخیره سازی گاز طبیعی و امکان توسعه مخازن د ارای قابلیت ذخیره سازی گاز به عنوان مزایای پرشمار ایران برای حضور د ر بازارهای جهانی یاد کرد ه و د ر اد امه به اقد ام های شرکت ملی گاز ایران د ر زمینه صاد رات خد مات فنی و مهند سی اشاره می کند .
وی می گوید : با توجه به سوابق و تجارب ارزند ه ای که این شرکت د ر طراحی و اجرای پروژه های متعد د به د ست آورد ه است، امکان صد ور خد مات و د انش فنی د ر بخش های طراحی، مد یریت پروژه، اجرا و احد اث تاسیسات پالایش، انتقال و توزیع میسر شد ه است، پیمانکارانی که با حمایت شرکت ملی گاز ایران به این توانمند ی ها د ست یافته اند ، د ر کنار متخصصان ما برنامه ریزی منسجمی را انجام د اد ه و حضور د ر کشورهای مبد ا را برنامه ریزی کرد ه اند .
تبد یل ایران به هاب گازی منطقه با توجه به وجود زیرساخت های لازم که د ر اختیار د ارد و همچنین گسترش د یپلماسی انرژی د ر سال های اخیر بخشی از راهبرد این کشور د ر زمینه توسعه تعاملات نفتی و گازی با کشورهای منطقه و جهان و همچنین افزایش سهم ایران د ر بازار اقتصاد جهانی به شمار می آید . ایران قصد د ارد با همکاری چند کشور همسایه، محد ود ه خلیج فارس و عسلویه را به هاب گازی تبد یل کند که د ر این زمینه برنامه ریزی برای ایجاد هاب گازی از طریق تنوع بخشی به سبد گازی کشور، از نمونه اقد ام های برجسته و طرح های اولویت د ار شرکت ملی گاز ایران د ر د ولت سیزد هم محسوب می شود که این اقد ام سهم ایران از تجارت گاز د ر منطقه را افزایش می د هد .
سال گذشته با عملیاتی شد ن پالایشگاه سیزد هم پارس جنوبی، ظرفیت پالایش گاز کشور افزایش یافت؛ به گونه ای که ظرفیت اسمی پالایش و نم زد ایی کشور از روزانه یک میلیارد و ۳۱ میلیون مترمکعب به حد ود یک میلیارد و ۹۳ میلیون مترمکعب د ر روز رسید و حد ود ۶۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید روزانه پالایشگاه های کشور افزود ه شد .
مد یرعامل شرکت ملی گاز ایران د ر این زمینه، میزان افزایش روزانه ظرفیت پالایشی کشور د ر د ولت سیزد هم را بالغ بر 56.6 میلیون مترمکعب عنوان کرد ه و می افزاید : بیشترین میزان گاز انتقالی 900 میلیون مترمکعب د ر روز ثبت شد ه و ظرفیت انتقال د ر حد ود 70 میلیون مترمکعب افزایش یافته است.
وی اد امه می د هد : سال گذشته میزان فراورش گاز از سوی پالایشگاه ها و تاسیسات ذخیره سازی، بیش از 273 میلیارد مترمکعب، میزان گاز تحویلی به شبکه انتقال گاز(با وارد ات) بیش از 275 میلیارد مترمکعب و میزان تقریبی توزیع گاز برای مصارف گازرسانی (نیروگاه/صنایع عمد ه و ایستگاه های گاز شهریCGS ) 248میلیارد مترمکعب بود ه و این د ر حالی است که میزان گاز تحویلی حد ود ۲۵ میلیون مترمکعب د ر روز نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش یافته و تولید میعانات گازی نیز از ۱۹۸ میلیون بشکه د ر سال به ۲۵۹ میلیون بشکه رسید ه است، حجم گاز تحویلی به شبکه سراسری د ر سال ۱۴۰۰ نیز روزانه حد ود ۷۸۹ میلیون مترمکعب بود ه که د ر سال ۱۴۰۲ به ۸۱۴ میلیون مترمکعب رسید ه است، ضمن آنکه د ر مجموع 5 ایستگاه تقویت فشار و یک هزار و 795 کیلومتر خط انتقال گاز نیز د ر مد ت زمان آغاز به کار د ولت سیزد هم به بهره برد اری رسید ه است.
مد یرعامل شرکت ملی گاز ایران ابراز امید واری می کند که حد ود هزار و 150 کیلومتر خط انتقال گاز و 5 ایستگاه تقویت فشار، شامل 20 توربوکمپرسور نیز د ر صورت تامین اعتبار لازم، قابل بهره برد اری است.
ایران با اینکه به عنوان د ومین کشور د ارند ه ذخایر گازی د ر جهان شناخته می شود ، با رشد فزایند ه مصرف و با مشکل ناترازی تامین گاز به خصوص د ر فصول سرد سال روبه رو شد ه است. بر اساس سند تراز تولید و مصرف گاز طبیعی، مصرف این حامل انرژی به صورت متوسط سالانه به میزان 4.6 د رصد افزایش می یابد که مد یریت گازرسانی د ر بخش های مختلف را با چالش جد ی روبه رو خواهد کرد . بر این اساس شرکت ملی گاز ایران به منظور جبران بخشی از ناترازی فرآورد ه گاز د ر کشور راهبرد های عملیاتی منظم و منسجمی را تد وین و د ر د ستور کار د ارد که به گفته چگنی، توسعه و تقویت شبکه گازرسانی با هد ف پاید اری شبکه انتقال گاز، اجرای طرح های ذخیره سازی، جمع آوری گازهای مشعل، کاهش تلفات شبکه و گازهای محاسبه نشد ه، برنامه زمانبند ی اجرای طرح های بهینه سازی مصرف گاز و بهینه سازی زمان تعمیرات مورد نیاز تاسیسات تولید و انتقال گاز از آن جمله است.
تد وین و تصویب شیوه نامه «نحوه د اد وستد شرکت ملی گاز ایران با خرید اران گازهای مشعل»، معرفی خرید اران گازهای مشعل، برگزاری مزاید ه های واگذاری گازهای مشعل پالایشگاه های گاز پارس جنوبی و ایلام، فروش سالانه 1/26 میلیارد مترمکعب و 50 میلیون مترمکعب گاز مشعل به ترتیب د ر پالایشگاه های مجتمع پارس جنوبی و ایلام، اجرای پروژه های کاهش فلرینگ گاز د ر پالایشگاه های پارس جنوبی و ... بخشی از راهبرد های عملیاتی د ر زمینه کاهش مشعل سوزی و فروش گازهای مشعل است که مد یرعامل شرکت ملی گاز ایران به آن اشاره و با بیان اینکه مزاید ه فروش گازهایCO2 د ر پالایشگاه های خانگیران و بید بلند انجام می شود ، عنوان می کند : د ر حوزه برگزاری مزاید ه فروش گازهای مشعل د ر پالایشگاه های ایلام، پارسیان و بید بلند اقد ام های مثبتی رخ د اد ه است. برند ه مزاید ه گازهای فلر پالایشگاه ایلام آبان ماه 1402 مشخص شد ه است. بر این اساس طی 2 سال 50 میلیون مترمکعب گاز فلر جمع آوری می شود . برند ه مزاید ه گازهای مشعل پالایشگاه پارسیان نیز مشخص شد ه و شاهد جمع آوری سالانه 20 میلیون مترمکعب د ر این پالایشگاه خواهیم بود .
چگنی د ر اد امه اظهارات خود به اقد ام های شرکت ملی گاز د ر سال جد ید اشاره و اظهار می کند : امسال به عنوان سال «رشد تولید با مشارکت مرد م» نام گذاری شد ه است که بر این اساس، برنامه های متعد د ی پیش بینی و انجام خواهد شد ، گازرسانی و تخصیص گاز به واحد های تولید ی و صنعتی متناسب با ظرفیت شبکه انتقال گاز و تراز گاز کشور، كاهش فلرينگ د ر مجتمع گاز پارس جنوبي، کاهش انتشار متان د ر مجموعه تاسیسات و تجهیزات زنجیره عرضه گاز، بهینه سازی مصرف سوخت د ر سطح شرکت های تابعه، هماهنگی با حوزه های بالاد ستی به منظور تامین خوراک پاید ار پالایشگاه های گازی کشور، اجرای طرح افزایش راند مان بازیافت اتان د ر 9 پالایشگاه پارس جنوبی از حد طراحی (66 د رصد ) تا 78 د رصد ، اجرای طرح های ذخیره سازی زیرسطحی و روسطحی گاز طبیعی و پروژه هوشمند سازی شبکه توزیع گاز طبیعی از آن جمله است.
مد یرعامل شرکت ملی گاز ایران د ر اد امه یاد آور می شود : د ر د ولت سیزد هم 50 شهر و 6 هزار و 354 روستا از نعمت گاز طبیعی بهره مند شد ند . همچنین تعد اد انشعابات گاز شهری و روستایی اجرا شد ه 932 هزار و 867 مورد ، تعد اد كل مصرف کنند گان گاز شهری و روستایی 2 میلیون و 474 هزار و 76 مشترک، تعد اد كل نيروگاه هاي گازرساني شد ه 20 نیروگاه و تعد اد مصرف کنند ه عمد ه صنعتی گازرساني شد ه 3 هزار و 447 واحد بود ه که د ر طول مد ت زمان د ولت سیزد هم، از سوی شرکت ملی گاز ایران به ثمر نشسته است.
چگنی همچنین از آغاز اجرای پروژه هوشمند سازی مصرف کنند گان عمد ه، خانگی، تجاری و صنایع غیر عمد ه و آغاز اجرای پروژه های ذخیره سازی روزمینی گاز و گاز مایع از طریق مینی ال ان جی و اس ان جی خبر می د هد و می افزاید : کسب جایزه بین المللی خوارزمی برای طرح پژوهشی «بومی سازی و توسعه د انش فنی» و طراحی و ساخت توپک هوشمند MFL، کسب میزبانی کنفرانس بین المللی علمی- پژوهشی گاز (IGRC) د ر سال2020 و کسب جایگاه معاونت کارگروه کاربری های گاز برای نخستین بار د ر تاریخ عضویت کشورمان د ر اتحاد یه بین المللی گاز، از د یگر د ستاورد های شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید .
اقد ام های شرکت ملی گاز ایران به عنوان یک شرکت د ولتی د ر ارتباط مستقیم با جوامع محلی است. این شرکت از ابتد ای فعالیت با مسئولیت تامین انرژی د ر چند بخش زنجیره ارزش شامل پالایش، انتقال، توزیع و ذخیره سازی گاز د ر نقاط مختلف کشور ابعاد مسئولیت پذیری اجتماعی را توسعه د اد ه است. اقد ام های انجام شد ه د ر این حوزه بیانگر اهمیت و اولویت این بخش د ر برنامه ها و تعهد های شرکت ملی گاز ایران است. این د ر شرایطی است که توسعه گازرسانی به عنوان یک سوخت سبز و سازگار با محیط زیست با کنترل و کاهش آلایند ه ها به خود ی خود نقش مهمی د ر تحقق مسئولیت اجتماعی شرکت ملی گاز ایران د ارد و د ر عین حال د ستاورد آن ایجاد رونق اقتصاد ی د ر افزایش رفاه و آسایش هموطنان است که این به نوبه خود یکی از بزرگ ترین مسئولیت های اجتماعی شرکت ملی گاز ایران محسوب می شود .
معاون وزیر نفت د ر امور گاز به اهم فعالیت ها و خد مات عام المنفعه این شرکت د ر جوامع محلی اشاره و بیان می کند : تلاش برای حفظ محیط زیست و کاهش آلود گی های زیست محیطی به ویژه کاستن از گاز فلر، ایجاد و توسعه فضاهای آموزشی، د رمانی و ورزشی، مشارکت د ر طرح مطالعاتی توسعه و بهره برد اری بهینه از منابع آب، توسعه راه ها و بازسازی جاد ه ها، نظارت بر امر آموزش فارغ التحصیلان و نیروهای مشتاق کار، ارائه خد مات مشاوره و راهنمایی خانواد ه، کمک به بهبود و افزایش اشتغال از طریق آموزش فارغ التحصیلان د انشگاهی، برون سپاری فرآیند های کسب وکار شرکت د ر مسیر توانمند سازی پیمانکاران و اجرای طرح لوله کشی منازل محرومین تحت پوشش کمیته امد اد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی استان های کشور د ر سقف مبالغ مصوب، از مهم ترین اقد ام های شرکت ملی گاز ایران د ر حوزه مسئولیت اجتماعی است.
چگنی د ر پایان از تعیین تکلیف تامین مالی طرح افزایش راند مان استحصال اتان د ر 18 فاز پالایشگاه پارس جنوبی با مبلغ 875 میلیون د لار، تشکیل سبد پورتفوی پروژه های سرمایه ای به میزان 42 میلیارد د لار، تعیین تکلیف نحوه تامین منابع مالی رفع نقص های پالایشگاه های ششم تا د وازد هم پارس جنوبی، برنامه ریزی و اقد ام برای کاهش گازهای محاسبه نشد ه، کاهش مصارف برق و گاز و همچنين كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي، توسعه تعاملات با شرکت ملی نفت به منظور اطمینان از تامین پاید ار خوراک پالایشگاه های گاز، تهیه بسته کاهش 100 میلیون مترمکعبی مصرف گاز د ر فصل زمستان، توسعه و بومی سازی فناوری های اولویت د ار، عقد قرارد اد با صند وق پژوهش و فناوری صنعت نفت برای تخصیص و پرد اخت تسهیلات به شرکت های د انش بنیان، طرح های ساخت بار اول د ر حوزه گاز و تخصیص اعتبار به شرکت های د انش بنیان و فناور، برنامه ریزی برای ایجاد طرح کالیبراسیون کنتورهای گاز و د اخلی سازی کنتورهای هوشمند گاز، توجه ویژه به طرح های تکنولوژی محور از قبیل طرح های استحصال هلیم و...، برنامه ریزی برای اجرای طرح تحول د یجیتال د ر صنعت گاز و روزآمد سازی راهبرد های شرکت ملی گاز ایران متناسب با ملزومات تحول د یجیتال و احد اث خط انتقال گاز صالح آباد به تربت جام به عنوان مهم ترین اقد ام ها و طرح های اولویت د ار و برجسته شرکت ملی گاز ایران د ر د ولت سیزد هم یاد می کند .
صنعت نفت ایران معاد لات جهانی را برهم زد
مشعل موفقیت وزارت نفت د ر جهش تولید و صاد رات نفت ایران به مجلس سنای آمریکا هم کشید ه شد تا چرایی آن به عنوان یکی از موضوع های اصلی مورد جد ل و چالش میان وزیر امور خارجه آمریکا با نمایند ه ایالت تگزاس قرار گیرد و از محورهای اصلی طرح سوال از وزیرخارجه د ولت باید ن باشد . صورت مسئله این بود : «چرا فروش نفت ایران از روزانه 300 هزار بشکه به 2 هزار بشکه افزایش یافته است؟» تا اعتراف به شکست تحریم های آمریکا د ر مجلس سنای آمریکا طنین اند از شود . جلسه استیضاح وزیر امور خارجه آمریکا د ر میان طرح موارد ریز و د رشت و مهم مختلف مرتبط با ایران، از موضوع های د یگری که آنتونی بلینکن، وزیر امورخارجه آمریکا د رباره آن مورد سوال قرار گرفت، چرایی صاد رات نفت خام ایران بود . تا جایی که موضوع نفت به پینگ پنگی شد ن پرسش و پاسخ ها میان او با نمایند ه ایالت تگزاس د ر مجلس سنای آمریکا منجر شد . وزیر امور خارجه آمریکا فارغ از اینکه از پاسخ د رباره مقایسه میزان نفت د ر قبل و امروز د ولت باید ن بازماند ه و حتی وقتی د رباره رقم د قیق آن مورد سوال قرار گرفت، از بیان آن اکراه د اشت و یا از آن اطلاعی ند اشت، د ر این جلسه نتوانست راه به جایی ببرد و به این مسئله اعتراف کرد که «ایرانی ها سخت تلاش می کنند و با هر تحریم جد ید راهکاری برای د ورزد ن آن می یابند .» نمایند ه ایالت تگزاس د ر روز مجلس سنای آمریکا هم اعلام کرد فروش نفت خام ایران از ۳۰۰ هزار بشکه د ر روز به حد ود ۲ میلیون بشکه رسید ه است.
سناتور تند روی جمهوری خواه، د ر نشست استماع مجلس سنای آمریکا اعتراف کرد که فروش نفت ایران از روزانه ۳۰۰ هزار بشکه د ر سال ۲۰۲۱ (۱۳۹۹) به روزانه بیش از ۲ میلیون بشکه د ر سال ۲۰۲۴ (۱۴۰۳) رسید ه و د ولت آمریکا د ر جلوگیری از فروش نفت ایران ناموفق بود ه است. د ر همین حال، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز د ر این نشست که د ر جایگاه پاسخ گویی قرار گرفته بود ، د ر پاسخ به تد کروز گفت: واشنگتن با وجود همه تلاش ها نتوانسته است مسیر فروش نفت ایران را مسد ود کند و تهران از راه های مختلف توانسته نفت خود را بفروشد و د ر این مسیر نیز موفق بود ه است.کروز د ر جلسه استماع اد امه د اد : ایران از محل افزایش فروش نفت حد ود ۸۰ میلیارد د لار د رآمد د اشته است؛ ناوگان سایه ایران د ر نوامبر ۲۰۲۰ تعد اد ۷۰ فروند نفتکش د اشته که اکنون این رقم به ۴۰۰ فروند رسید ه است. تا د ر نهایت این اعتراف اعلام شود که ما تحریم هایی علیه شرکت های بیشتری که د ر صنعت پتروشیمی ایران فعالیت د ارند ، اعمال کرد یم. د ولت آمریکا بیش از ۲۰۰ شخص را تحریم و حد ود ۵۰ فروند از ناوگان سایه ایران را متوقف کرد ه است؛ واشنگتن د ر مراحل مختلف بارها بیش از ۶۰۰ تحریم علیه تهران وضع کرد ه، اما آنها سخت تلاش کرد ند و برای خنثی کرد ن تحریم ها هر کاری که توانستند ، انجام د اد ند .
حال با هم مرور کنیم که موضوع و اعتراف مهم د ر مجلس سنای آمریکا یعنی رشد تولید و صاد رات نفت خام ایران چگونه رخ د اد ه و اساسا د ر د ولت سیزد هم چه اتفاقی د ر مسیر رشد تولید و صاد رات نفت خام تحقق یافته است.
ابتد ا باید یاد آوری شود که افزایش صاد رات نفت ایران با وجود تحریم های ظالمانه، از جمله برنامه های کلانی است که د ولت سیزد هم از همان ابتد ای شروع به کار خود ، با قوا و قد رتی هرچه تمام تر آن را د ر د ستور کار قرار د اد ه و نتیجه آن د ر همان یک ساله عمر د ولت عیان شد و کمتر از 100 روز از روی کار آمد ن د ولت سیزد هم، اخباری مهم از رشد فروش نفت خام ایران از سوی مراجع رسمی مختلف اعم از رئیس جمهوری، وزیر نفت و... منتشر شد . د ر همان مقطع جواد اوجی د ر حاشیه نشست با کمیسیون اقتصاد ی مجلس شورای اسلامی، از بهبود وضع فروش نفت خبر د اد . از سوی د یگر شهید سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری نیز د ر آن مقطع د ر این زمینه گفت: موضوع فروش نفت و افزایش د رآمد های نفتی با موفقیت انجام شد ه و د نبال می شود . همچنین افزایش منابع مالی، ارزی و ریالی صورت می گیرد و اینها پشتوانه هایی هستند که می توانند گام های بلند ی برای مسائل اقتصاد ی کشور باشند .
پس از آن بود که آماری د قیق تر از میزان رشد صاد رات نفت خام رسانه ای شد و د ر واقع با تکیه بر د یپلماسی نفتی د ر مقطع حد ود 6 ماهه افزایش صاد رات نفت و رشد ۴۰ د رصد ی صاد رات نفت ایران رقم خورد ؛ اقد امی مهم که برگ برند ه ای برای کشور د ر د وره اعمال شد ید ترین تحریم ها محسوب می شد . به این ترتیب فروش نفت ایران از نظر حجمی و وزنی نسبت به گذشته، افزایشی خیره کنند ه د اشت. به همین د لیل و به تبع آن، منابع د رآمد ی و وصول مطالبات از نظر حجمی و صاد رات و وصول د رآمد ها نسبت به قبل افزایشی چشمگیر یافت.
اوجی د ر آن مقطع اعلام کرد که بخش عمد ه د رآمد حاصل از فروش نفت، وصول مطالبات بود ه که نقد ی و به صورت ارز، د ریافت شد ه و بخش جزئی آن هم به تهاتر با کالا اختصاص د اد ه شد ه است.
آنچه می تواند ترسیم کنند ه موج عصبانیت د ر مجلس سنای آمریکا مرتبط با رشد صاد رات نفت خام ایران و به عبارتی ناکام ماند ن تحریم های بی شمار و یک جانبه آمریکا باشد را می توان د ر این آمار و ارقام ارائه شد ه از سوی جواد اوجی، وزیر نفت د ولت سیزد هم متوجه شد که «تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران سبب شد از آوریل ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱، ایران از تولید یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون بشکه نفت خود (براساس آمار منابع ثانویه) محروم شود که منجر به وارد آمد ن بیش از ۱۰۰ میلیارد د لار خسارت د ر زمانی شد که نیازمند تأمین ضروریات کشور از جمله برای مقابله با شیوع ویروس کرونا بود .»
به این ترتیب، پس از آنکه با تد بیر وزارت نفت د ولت سیزد هم، ورق به نفع رشد صاد رات نفت خام برگشت، شاهد افزایش چشمگیر میزان صاد رات نفت خام و وصول د رآمد های نفتی کشور از ابتد ای استقرار د ولت سیزد هم با اتخاذ راهکارهای موثر و د یپلماسی فعال د ر مسیر خنثی سازی تحریم ها د ر فواصل مختلف بود یم؛ مسیر مهمی که منجر به تحقق 114 د رصد ي سهم د ولت از د رآمد هاي ارزي حاصل از صاد رات نفت خام، ميعانات گازي و خالص صاد رات گاز طبيعي د ر 9 ماه نخست سال1400 (ناشي از افزايش فروش نفت) و همچنین تحقق بیش از 150 د رصد ي تعهد ات ارزي وزارت نفت (مطابق مصوبات شوراي عالي هماهنگي اقتصاد ي) د ر 10 ماه نخست سال 1400 شد . د ر سایه همین فعالیت ها شاهد واريز 112 د رصد منابع تبصره 14 قانون بود جه سال 1400 (منابع حاصل از فروش فراورد ه های نفتی د ر د اخل و صاد رات) به حساب صند وق هد فمند سازي يارانه ها (میزان تعهد وزارت نفت 313 هزار میلیارد تومان و میزان تحویلی معاد ل 350 هزار میلیارد تومان) د ر سال 1400 بود یم.
همسو با رشد تولید و صاد رات نفت خام، د رآمد های وزارت نفت د ر سه ماه پاییز 1401 با جهش خیره کنند ه افزایش وصول د رآمد ها نسبت به مد ت مشابه سال گذشته، روبه رو و رکورد صاد رات نفت خام و میعانات گازی کشور از سال ۱۳۹۷ تاکنون شکسته شد . با رویکرد متفاوت د ولت سیزد هم مطابق شاخص های اقتصاد ی کشور، رشد اقتصاد ی با نفت 4.8 د رصد و بد ون نفت 4.5 د رصد بود ه که نشان از افزایش تولید و صاد رات نفت د ر سال ۱۴۰۱ د اشت.
افزایش چشمگیر صاد رات نفت خام و وصول د رآمد های نفتی کشور از ابتد ای استقرار د ولت سیزد هم با اتخاذ راهکارهای موثر و د یپلماسی فعال د رمسیر خنثی سازی تحریم ها را می توان بخشی از عملکرد موفقیت آمیز وزارت نفت د ولت سیزد هم د انست؛ به گونه ای که امروز تولید نفت وارد کانال های امید وارکنند ه ای شد ه است. مستند آن افزایش 60 د رصد ی تولید نفت خام و د ستیابی به تولید روزانه بیش از 760 هزار بشکه میعانات گازی، جهش صاد رات نفت خام و میعانات گازی و د ستیابی به رکورد بالاترین صاد رات از سال 1397 و همچنین افزایش 22 د رصد ی حجم صاد رات گاز طبیعی کشور است.
رکورد های ثبت شد ه با عملکرد بهبود تولید ، صاد رات و د یگر شاخص های صنعت نفت د ر رشد نرخ بهره وری کل اقتصاد هم موثر بود ه است، به گونه ای که بخش نفت و گاز د ر مقایسه با سایر بخش های اقتصاد بالاترین رشد بهره وری را به خود اختصاص د اد ه و به شکل معناد اری با سایر بخش ها فاصله د ارد . مقایسه مختصر آمار و ارقام نشان می د هد د ر حالی نرخ بهره وری کل اقتصاد د ر برنامه ششم از ۰.۸ د رصد به ۳.۷ د رصد رسید ه است که د ر این میان رشد بخش نفت از منفی ۳.۷ د رصد به ۱۲.۶ د رصد رسید ه که نشان د هند ه رشد ۱۶.۳ د رصد ی صنعت نفت و گاز د ر د ولت سیزد هم است و د ر ارزیابی د یگر حاکی از تأثیر 29 د رصد ی افزایش تولید و صاد رات نفت د ر رشد اقتصاد ی و ثبت رقم 25.6 د رصد ی رشد اقتصاد ی گروه نفت و گاز د ر سه ماه د وم 1402 است.
مطابق آمارهای صند وق بین المللی پول، ایران د ر سال ۲۰۲۳ روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه صاد ر کرد ه که نسبت به سال پیش از آن ۵۰۰ هزار بشکه افزایش د اشته است.
این صند وق با اشاره به این موضوع، رشد بخش نفتی اقتصاد ایران د ر د وره فعالیت د ولت سیزد هم را که د و رقمی بود ه، مورد اشاره قرار د اد ه و گزارش د اد : این بخش د ر سال ۲۰۲۱ رشد ۱۰.۱د رصد ی، د ر سال ۲۰۲۲ رشد ۱۰د رصد ی و د ر سال ۲۰۲۳ رشد ۱۵د رصد ی را تجربه کرد ه است.
براساس این گزارش، تولید نفت ایران د ر سال ۲۰۲۳ نسبت به سال پیش از آن روزانه ۵۰۰ هزار بشکه افزایش یافته است و به ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه د ر روز رسید ؛ د رعین حال، پیش بینی می شود تولید نفت ایران د ر سال ۲۰۲۴ هم با افزایش روزانه ۱۰۰ هزار بشکه، به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه د ر روز برسد .
این گزارش اشاره د ارد : ایران روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه د ر سال ۲۰۲۳ نفت صاد ر کرد ه که ۵۰۰ هزار بشکه نسبت به پارسال افزایش د اشته است و انتظار می رود امسال هم با افزایش روزانه ۱۰۰ هزار بشکه، به یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه د ر روز برسد .
این آمارها نشان می د هد تولید نفت ایران د ر ماه های ژانویه تا مارس امسال نسبت به سه ماه چهارم سال ۲۰۲۳ بیش از 50 هزار بشکه د ر روز و نسبت به سه ماه نخست سال پیش ۶۳۰ هزار بشکه د ر روز افزایش د اشته است. ایران د ر سه ماه نخست سال گذشته میلاد ی روزانه ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه و د ر سه ماه چهارم این سال روزانه ۳ میلیون و ۱۸۰ هزار بشکه تولید کرد ه بود .
مسیر طی شد ه باعث شد ایران با افزایش ۶۳۰ هزار بشکه ای تولید نفت د ر یک سال گذشته، رکورد د ار افزایش تولید د ر میان اعضای اوپک هم باشد که با افزایش تولید نفت توانسته است جایگاه ازد ست رفته خود د ر میان تولید کنند گان بزرگ اوپک را گام به گام پس بگیرد . این د رحالی است که د ر سه ماه نخست سال ۲۰۲۳ د ر جایگاه پنجم و د ر سه ماه نخست ۲۰۲۴، پس از عربستان و عراق، سومین تولید کنند ه بزرگ اوپک بود ه است.
مستند د یگر د ر این زمینه ارائه آمار رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران است که از صاد رات ۳۵ میلیارد و ۸۷۰ میلیون د لاری نفت د ر سال ۱۴۰۲ خبر د اد ه است. طبق اعلام محمد رضوانی فر، د ر حالی تجارت خارجی کشور (مجموع وارد ات و صاد رات) د ر سال ۱۴۰۲ با ۲.۶ د رصد افزایش به رقم ۱۵۳ میلیارد و ۱۷۰ میلیون د لار رسید ه که از این میزان تجارت خارجی کشور، ۸۶ میلیارد و ۸۹۰ میلیون د لار به صاد رات با احتساب نفت، برق، خد مات فنی مهند سی و تجارت چمد انی و ۶۶ میلیارد و ۲۸۰ میلیون د لار به وارد ات اختصاص د اشته است.
با استناد به همین آمار است که وزیر نفت با اشاره به اینکه یک زمانی خارجی ها برای ما تعیین تکلیف می کرد ند که چقد ر نفت تولید و صاد ر کنیم، گفته است: امروز به همت متخصصان صنعت نفت و گاز با برنامه ریزی و سرمایه گذاری د ر شرایط سخت تحریم ها ما تعیین می کنیم تولید و صاد رات نفت به چه مقد ار باشد . واقعیت این است که زورشان به صنعت نفت و گاز ایران نمی رسد ، زیرا هر کاری کرد ند و به هر د ری زد ند ، جلو تولید و صاد رات نفت ایران را بگیرند ، اما امروز بالاترین تولید و صاد رات نفت کشور محقق شد ه است.
این اما پایان راه نیست، آخرین تصمیم هفته گذشته (پنجم ارد یبهشت 1403)، د ر د ومین نشست شورای اقتصاد د ر سال ۱۴۰۳، کلیات طرحی به تصویب رسید که براساس آن تولید نفت خام ایران 400 هزار بشکه د ر روز افزایش خواهد یافت؛ موضوعی که به سرعت د ر رسانه های خارجی هم بازتاب یافت. افزایش تولید نفت خام به معنای هد ف گذاری مهم تر ایران برای افزایش صاد رات نفت خام است که بد ون شک با اطمینان از بازارهای هد ف این میزان افزایش تولید نفت خام را د ر برنامه ریزی قرار د اد ه است. طرح افزایش تولید روزانه نفت کشور از ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه به ۴ میلیون بشکه د ر د ومین نشست شورای اقتصاد به ریاست سرپرست ریاست جمهوری بررسی و تصویب شد .
د ر این جلسه با ارائه گزارش تازه ترین وضع طرح های معرفی شد ه برای استفاد ه از تسهیلات مالی خارجی، همچنین طرح افزایش تولید نفت خام از سوی شرکت ملی نفت ایران بررسی و تصویب شد .
کلیات طرح ارائه گزارش تازه ترین وضع ۶ طرح معرفی شد ه برای استفاد ه از ۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون د لار تسهیلات مالی خارجی د ر این نشست که رئیس د فتر رئیس جمهوری، وزرای نفت، کشور، اقتصاد ، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جهاد کشاورزی، نیرو، صنعت، معد ن و تجارت، رئیس سازمان برنامه و بود جه و مسئولان مربوطه حضور د اشتند ، بررسی و مصوب شد .طرح افزایش تولید نفت خام از سوی شرکت ملی نفت ایران و طرح کاهش مصرف فرآورد ه های نفتی نیز بررسی و مصوب شد که طبق این طرح، تولید نفت کشور از روزانه ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه به ۴ میلیون بشکه برسد که با اجرای این طرح، حجم تولید نفت خام د ر کشور تا ۴۰۰ هزار بشکه د ر روز افزایش می یابد .د ر طرح افزایش تولید نفت خام از سوی شرکت ملی نفت ایران با سرمایه گذاری ۳ میلیارد د لار، تنها د ر سال ۱۴۰۳ و با افزایش ۴۰۰ هزار بشکه د ر روز معاد ل ۷ میلیارد د رآمد نفتی برای کشور محقق می شود که د راین باره تاکید شد این سرمایه گذاری عظیم نفتی با اولویت مشارکت مرد می اجرایی و نهایی شود . طبق اعلام جواد اوجی، وزیر نفت، تا پایان سال ۱۴۰۲ حد ود ۱۳۲ طرح نیمه تمام به ارزش ۲۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون د لار را تکمیل و هم زمان عملیات اجرایی ۵۰ طرح به ارزش ۴۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون د لار آغاز شد ه که حاصل آن افزایش تولید نفت، گاز، فرآورد ه های نفتی و پتروشیمی و صد ور خد مات فنی - مهند سی بود ه است. د ر سال ۱۴۰۳، ۷۹ طرح به ارزش ۱۶ میلیارد د لار تکمیل و عملیات اجرایی ۵۰ طرح به ارزش ۲۵ میلیارد د لار آغاز خواهد شد .آنچه مشخص است، عزم وزارت نفت د ولت سیزد هم جزم است تا آمار و ارقام مهم تری را تجربه کند و می توان گفت آمریکا باید د ر انتظار شگفتی های تازه یا شاید شوک های مهم تری باشد .
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت:
مشعل: د یپلماسی انرژی به عنوان برگ برند ه وزارت نفت د ولت سیزد هم برای پیشبرد منافع ملی و د یپلماسی اقتصاد ی و انرژی که از رهگذر آن شاهد شکوفایی و گشایش د یپلماسی با کشورهای مختلف د ر فضای محد ویت بین المللی بود ه ایم، د ر ماه های اخیر د رخششی گسترد ه د اشته است. وزارت نفت همواره کوشید ه است با بهره گیری از د یپلماسی انرژی، شرایط لازم را برای کاهش انسد اد بین المللی د ر عرصه تجارت جهانی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی فراهم سازد و د ر این راه با تکیه بر منابع عظیم نفت و گاز، نقش آفرینی بیشتر د ر بازارهای جهانی به جای سیاست تقابل د ر مسیر تعامل با کشورهای مختلف پیشه کرد ه است.
رویکرد اصلی وزارت نفت د ولت سیزد هم مبتنی بر د یپلماسی انرژی، همسایگی و منطقه گرایی بود ه است؛ با این اصل که د ر مرحله اول سیاست خارجی روابط را با بازیگرانی گسترش د هیم که د ارای ساختاری نسبتا مشترک با ما هستند . توسعه همکاری های ایران با کشورهای همسایه به خصوص اتحاد یه کشورهای مستقل همسود یا کشورهای مستقل مشترک المنافع (C.I.S) به عنوان یکی از برنامه های جواد اوجی، وزیر نفت د ولت سیزد هم از نخستین روزهای کاری د ر د ستور کار قرار گرفت. حاصل این سیاست راهبرد ی، د ستاورد های مختلف با کشورهای همسایه از روسیه تا قطر و عمان و ترکمنستان و حتی آمریکای لاتین بود ه است.
اکنون با رویکرد همگرایی وزارت نفت د ر همکاری با بخش سیاست خارجی د ولت، الگویی مهم و متفاوت از همکاری ها د ر حوزه د یپلماسی انرژی محقق شد ه و افق های روشنی پیش رو قرار گرفته که د ر نتیجه آن علاوه بر افزایش صاد رات نفت و فراورد ه ها و محصولات پتروشیمی، امکان انتقال ارز و تامین سایر نیازهای کشور هم فراهم شد ه است. د ر تشریح بیشتر این موضوع، گفت وگوی مشعل با احمد اسد زاد ه، معاون وزیر نفت د ر امور بین الملل و بازرگانی را می خوانید .
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با بیان اینکه با بسیاری از کشورها می توانیم مکمل هم باشیم و همکاری خوبی د اشته باشیم، گفت: به عنوان نمونه کشورهای آفریقایی کمبود هایی د ارند که ما می توانیم آنها را تامین و جبران کنیم و د ر یک چرخه عرضه و تقاضا کالا و خد ماتی را ارائه کنیم و کالا و خد ماتی را د ریافت کنیم. این روش با بسیاری از کشورهای آفریقایی، شرق آسیا و آمریکای لاتین که روابط مکملی د اریم فرموله شد ه و تاکنون جواب گرفته ایم و اد امه خواهد د اشت.
؟؟؟اسد زاد ه با بیان اینکه ایران مزیت های رقابتی خوبی د ارد و از سوی د یگر کشورهای آفریقایی یا آمریکای جنوبی هم منابع غنی خوبی د ارند ، افزود : بسیاری از این کشورها معاد ن خوبی د ارند ؛ به عنوان مثال آفریقا طلا، روی، مس و... د ارد که می توانیم برای شروع وارد ات به این محصولات فکر و حلقه های بعد ی را طراحی کنیم.
وی گفت: ما د ر برخی از کشورهای آفریقایی سرمایه گذاری کرد ه ایم و پول خوبی د اریم و می توانیم ایجاد بازار کنیم. بسیاری از نیازهای صنعت نفت و منابع معد نی و کشاورزی می تواند به این شکل تامین و به تد ریج وابستگی از د لار نفتی هم کم شود .
اسد زاد ه با تاکید بر اینکه باید به تولید کنند ه بگوییم که به جای خروج ارز و وارد کرد ن محصول، به سمت صاد رات صنعتی حرکت کند ، افزود : تولید کنند ه و فعالان اقتصاد ی می توانند از محل ارزی که خود شان تولید می کنند ، وارد ات د اشته باشند و د ولت هم ارز آنها را خرید اری می کند و به این ترتیب تشویق برای تولید و صاد رکنند ه ایجاد می شود .
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با بیان اینکه این برنامه ریزی و تعاملات د ر حال برقراری است، اما موانعی هم وجود د ارد و همه ارگان ها مرتبط باید همکاری د اشته باشند ، افزود : به عنوان نمونه بانک مرکزی باید د ر مورد نرخ تسعیر همکاری کند ؛ نرخ تسعیر باید طوری تنظیم شود که صاد رکنند ه برای قرار گرفتن د ر این چرخه تامین و تولید ارز و کالا ترغیب شود .
وی افزود : مسئله مهم این است که د ر این چرخه، پول تولید شد ه عمومیت پید ا نمی کند ، د ر حالی که پول (ارز) باید وارد مجاری رسمی شود تا بتوانیم روابط تجاری با سایر کشورها را مد یریت کنیم و با آن کار کنیم.
اسد زاد ه با تاکید بر اینکه روند شروع تعامل با کشورها متناسب با منافع و تعاملات مشترک است، افزود : بسیاری از کشورها می خواهند که با ایران همکاری و تعامل اقتصاد ی د اشته باشند ، اما برخی د یگر یا نمی خواهند یا هنوز مسیرهای مشترکی ایجاد نشد ه است. این روند ساد ه نیست و نیاز به زمان و تغییرات زیرساختی د ر اقتصاد و تجارت کشور د ارد و باید با صبوری بیشتر پیش برویم تا چرخه های به هم پیوسته و خود تنظیم گر ایجاد شود .
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت د ر اد امه افزود : د ر حال حاضر برای بسیاری از کشورهای آفریقایی از جمله تانزانیا قیر می فرستیم، اما بهتر است به جای ارسال قیر و گرفتن پول، شرکت های ایرانی آنجا پروژه های د یگر هم د اشته باشند و قیر را د ر پروژه های خود شان به کار گیرند و از محل عواید آن پروژه یک کالای د یگر را وارد کشور کنند و به این ترتیب چرخه ای به راه بیفتد .
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت گفت: شرکت های ما باید چند محصولی و د ر چند عرصه فعال باشند ؛ مثلا د ر آفریقا فقط اوره نفروشند . برای به نتیجه رسید ن د ر این حوزه لازم است هلد ینگ های بزرگ پتروشیمی وارد جریان ها و بد ه بستان های بین المللی با سایر کشورها شوند و به این ترتیب د ر بازارهای بین المللی باقی بمانیم. د ر حال حاضر هلد ینگ ها تمایل زیاد ی برای حضور د ر این عرصه ند ارند و ترجیح می د هند محصول خود را بفروشند و خود شان را وارد ریسک بیشتر نکنند . لازم است سیاست گذاری برای تشویق و ترغیب ورود شرکت ها و هلد ینگ ها به این مسیر انجام شود و اهرم های زیای د ر این مسیر می تواند موثر باشد که از جمله آن نرخ تسعیر و قیمت گذاری نرخ خوراک است.
اسد زاد ه با بیان اینکه د ولت قد رت زیاد ی د ر د ست د ارد که باید برای راه اند اختن این چرخه به کار بگیرد تا اقتصاد مان متحول شود ، افزود : ما د ر چند سال اخیر د رآمد نفتی زیاد ی د اشته ایم، اما هنوز د ر برخی بخش ها پیشرفت ند اریم چون این چرخه خود تنظیم گر برای اقتصاد شکل نگرفته و روابطمان تا حد زیاد ی نفت د ر برابر غذا شد ه است که باید اصلاح شود .
معاون وزیر نفت د ر امور بین الملل و بازرگانی با اعلام اینکه د ولت اقد ام هایی را د ر مسیر این تغییرات شروع کرد ه است، افزود : د ر این د ولت تلاش ها و پیگیری هایی انجام شد ه، از جمله سازمان توسعه تجارت و وزارت نفت جلساتی برای نرخ تسعیر د اشته اند و پیشرفت های خوبی حاصل شد ه است.
تامین خوراک شرکت های پتروشیمی پاید ار می شود
مشعل صنعت پتروشیمی د ر میانه شرایط سخت اقتصاد ی و تحریمی، روزهای پر فراز و نشیبی را گذراند ه است. شرکت های پتروشیمی تلاش کرد ه اند د ر این سال ها نیازهای سرمایه گذاری، د انش فنی و تجهیزاتی خود را به نحوی د ر د رون این صنعت و د ر نهایت د ر د اخل کشور تامین کنند . حالا و د ر این برهه زمانی، شرکت های پتروشیمی به د نبال تکمیل زنجیره های صنعت پتروشیمی و تامین خوراک برای تولید پاید ار خود رفته اند و د ر تعامل با بالاد ست صنعت نفت تلاش می کنند راهی برای د سترسی به منابع گاز پید ا کنند .
د ر همین رابطه، بابک افقهی، مد یرعامل شرکت سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تأمین (تاپیکو) که از آذرماه ماه مسئولیت این مجموعه را بر عهد ه گرفته است، د ر باره آخرین برنامه های این هلد ینگ پتروشیمی به خبرنگار «مشعل» گفت: به د نبال شیوه های جد ید تامین مالی و همکاری با بانک مرکزی هستیم و د ر این روند با سایر مجموعه های پتروشیمی همکاری می کنیم.
افقهی با اشاره به امضای تفاهم نامه های مطالعه توسعه ۱۶ مید ان گازی برای افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی تولید گاز کشور بین تعد اد ی از شرکت های پتروشیمی و شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد : رشد فزایند ه مصرف گاز و ایجاد ناترازی، صنعت پتروشیمی را د چار مشکلاتی د ر فصل سرما از بابت تامین سوخت و د ر فصل های د یگر از بابت ظرفیت های شرکت های پتروشیمی کرد ه است و با توجه به اینکه سرمایه گذاران وارد این بخش نشد ند ، د ر نهایت تصمیم گرفته شد که خود مان آستین بالا بزنیم و برای تامین خوراک اقد ام کنیم.
وی با بیان اینکه یکی از راهکارها ورود شرکت های پتروشیمی به جای شرکت های سرمایه گذاری خصوصی بود ، افزود : اگرچه لازم است صنعت پتروشیمی سرمایه گذاری خود را به بخش پایین د ستی و برنامه های توسعه ای خود ببرد ، اما د ر حال حاضر مجبور به سرمایه گذاری د ر حوزه ناترازی و تامین خوراک برای اد امه فعالیت خود هستیم.
افقهی با بیان اینکه د ر د ولت قبل برای ورود پتروشیمی ها به تامین خوراک و ناترازی گاز تلاش هایی شد ه بود ، اما به د ر بسته خورد ه بود ند ، افزود : د ر این د وره د ولت روی خوشی به این تغییرات نشان د اد و اجازه د اد ند شرکت های پتروشیمی امکان سرمایه گذاری د اشته باشند . د رخواست ما این است که توافق ها هرچه زود تر به مرحله عملیاتی شد ن برسد .
مد یرعامل شرکت سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تأمین با اشاره به جلسه مشترکی که با وزیر نفت و معاونان وی د اشته اند ، افزود : د رخواست اصلی ما این بود که این قرارد اد ها زود تر به نتیجه برسد . البته مطالعات زمان بر خواهد بود ، اما امید واریم پس از مشخص شد ن مقد ار ذخایر و اقتصاد ی بود ن استخراج برای شرکت های پتروشیمی، امضای قرارد اد زود تر انجام شود .
وی با تاکید بر اینکه نوع مید ان و به انتخاب شرکت ملی نفت و متناسب با جانمایی پروژه های تاپیکو بود ه است، افزود : بررسی و مطالعات ما د ر آیند ه نشان می د هند که همین مید ان ها باقی می ماند یا تغییر می کند و د ر نهایت با توجه به حجم ذخایر و هزینه های اکتشاف و استخراج تصمیم گیری خواهیم کرد .
افقهی با اشاره به برنامه های توسعه ای تاپیکو افزود : هنر این است که رویه متوازنی د ر سرمایه گذاری د اشته باشیم تا بخش های توسعه ای ما د چار آسیب نشود و روش های تامین مالی پروژه هایمان را متنوع کنیم.
مد یرعامل تاپیکو با اشاره به جلسه ای که با رئیس بانک مرکزی و معاون ارزی او د اشته اند ، اظهار کرد : بانک مرکزی از پیشنهاد ما برای ورود مستقیم برای فاینانس طرح های توسعه پتروشیمی استقبال کرد و بسته های سرمایه گذاری برای تاپیکو می تواند برای سایر پتروشیمی ها هم پیشنهاد و اجرا شود . امید واریم با فعال سازی این ظرفیت ها و توجه و تمرکزی که حاکمیت به ظرفیت ارزآوری پتروشیمی ها د ارد ، پروژه های توسعه ای را بیشتر کنیم.
استفاد ه از د انش بنیان ها و تولید د اخل برای تامین قطعات پتروشیمی ها د ر سال های اخیر همواره مورد تاکید بود ه است. د ر برخی از بخش ها تا 100 د رصد تجهیزات را د ر د اخل تهیه کرد ه ایم.
وی با اشاره به مد ت زمان کمی که کار خود را د ر مجموعه تاپیکو شروع کرد ه است، گفت: زمانی که وارد این مجموعه شد م تقریبا پروژه ای د ر د ستور کار یا آماد ه نبود و من با انبوهی از پروژه هایی که فقط تعریف شد ه بود ند ، مواجه شد م. با پیگیری های صورت گرفته د ر انتهای سال 1402 تعد اد ی از پروژه ها از جمله د ر پتروشیمی غد یر و پتروالفین فناوران را شروع کرد ه ایم که برخی از آنها مثل فناوران از 1400 تا به حال حتی مجوز خود را تمد ید نکرد ه بود ند .
مد یرعامل تاپیکو با تاکید بر اینکه از سال 1402 تغییرات مثبتی را شروع کرد ه ایم، اظهار کرد : امید واریم د ر سال 1403 با طراحی که د ر مد یریت و پایش پروژه های پایین د ستی و توسعه ای د ر نظر گرفته ایم، جهش خوبی د ر پیشرفت پروژه ها د اشتم باشیم.
افقهی با اشاره به پروژه ساخت مخازن ذخیره سازی ال ان جی که د ر د ستور کار این هلد ینگ قرار د ارد ، گفت: این پروژه با هد ف تامین پاید ار خوراک برای پتروشیمی خراسان صورت می گیرد .
مد یرعامل تاپیکو با اشاره به جلسه مشترک با وزیر نفت گفت: از وزیر نفت خواستیم تضمینی به ما بد هند که د ر شرایط اضطراری از گاز ذخیره شد ه این مخازن به خطوط اصلی تزریق نمی شود .
مجموعه سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تأمین که د ر بازار سرمایه ایران با نماد «تاپیکو» شناخته می شود ، یکی از هلد ینگ های چند رشته ای صنعتی زیرمجموعه شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی (شستا) است که پس از حد ود د و د هه فعالیت اقتصاد ی امروزه یکی از مهم ترین و سود آورترین شرکت ها د ر فهرست 10 شرکت اول بازار سرمایه ایران و یکی از مجموعه های اثرگذار د ر صنعت پتروشیمی به حساب می آید .
از عمر تاپیکو بیش از د و د هه می گذرد و این مجموعه پس از مد تی، حضور و عملیات خود را د ر صنایع پتروشیمی بیشتر کرد و از سال 1391 هم د ر بازار بورس و اوراق بهاد ار کشور ثبت شد . این مجموعه د ر راهبرد بلند مد ت خود به د نبال توسعه همكاری و سرمایه گذاری مشترک با شرکت های معتبر د اخلی و بین المللی د ر زنجیره ارزش و توسعه و تکمیل رو به بالا و رو به پایین زنجیره ارزش است. همچنین مسئله تامین مالی بهینه با بهره گیری از ابزارهای مناسب د ر بازارهای مالی د اخلی و بین المللی و تمرکز بر تحقیق و توسعه و رسوخ د ر بازارهای د اخلی و صاد راتی د ر د ستور کار قرار د ارد .
مشعل| افزون بر 30 د رصد از سوخت د ریایی کشور د ر قطب صیاد ی و به همت متولیان پرتلاش تامین و توزیع فراورد ه های نفتی منطقه بوشهر عرضه می شود . وجه متمایز منطقه بوشهر نسبت به د یگر مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی ایران، تامین سوخت د ریایی است که با توجه به ترد د های بی شمار شناورها و لنج های صیاد ی و صفاری د ر آب های خلیج فارس، از حجم گسترد ه عملیات سوخت رسانی د ر این منطقه حکایت د ارد .
شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه بوشهر یکی از قد یمی ترین شرکت های نفتی است. این شرکت د ر استان بوشهر به عنوان یکی از مناطق مهم و راهبرد ی کشور، د ر ذخیره و توزیع انواع فراورد ه های نفتی از جمله بنزین، نفت گاز، نفت سفید ، سی ان جی و سوخت های هوایی و د ریایی د ر منطقه و د یگر استان های همجوار همچون استان کهگیلویه وبویراحمد و قسمتی از استان فارس نقش بسزایی د ارد . وظیفه اصلی این شرکت، نگهد اشت و توزیع سوخت و فراورد ه های نفتی برای بخش های مختلف مصرف از جمله کشاورزی، صنعت، شناورهای د ریایی، نیروگاه ها، اد ارت، بخش خانگی، حمل ونقل زمینی، د ریایی و هوایی است. سوخت رسانی مطلوب و پاید ار به جایگاه ها، نظارت بر توزیع کمی و کیفی بنزین و د یگر فراورد ه های نفتی، ایمنی تجهیزات، تکریم ارباب رجوع، تد ارک و عرضه فراورد ه های نفتی د ر ایام تعطیلات متناسب با نیاز استان، تجهیز جایگاه ها به همه امکانات رفاهی و خد ماتی، طراحی و استفاد ه از نرم افزارهای پمپ بنزین یاب برای مسافران و رفاه حال آنان و پاسخگویی شبانه روزی به نیاز مخاطبان و مشتریان د ر حوزه سوخت رسانی از جمله اولویت های کاری شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی بوشهر به شمار می آید که این محورها همراه با توان و تلاشی مضاعف از ماه ها قبل آغاز شد ه و به د نبال فراهم کرد ن شرایط مطلوب و اید ه آل برای ارائه خد مات به مسافران د ر تابستان پیش روست.
شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه بوشهر تامین سوخت سه فرود گاه این منطقه را د ر د ستور کار د ارد که بر پایه آخرین آمار و اطلاعات حاصله، د ر ایام نوروز امسال ۱.۵ میلیون لیتر سوخت میان ناوگان هوایی این منطقه توزیع شد ه است که این میزان توزیع سوخت نسبت به مد ت مشابه پارسال، 5 د رصد افزایش مصرف را نشان می د هد .
علیرضا برازجانی، مد یر شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه بوشهر د ر توضیح عملیات سوخت گیری هوایی منطقه بوشهر، از تامین سوخت فرود گاه بهرگان د ر آیند ه نزد یک خبر د اد و گفت: د ر حال حاضر این شرکت، 3 مرکز سوخت گیری هوایی را د ر اولویت د ارد و د ر این بین شرکت نفت فلات قاره ایران د رصد د تامین اقلام مربوط به سیستم سوخت رسانی فرود گاه بهرگان است و پیش بینی می شود د ر صورت تجهیز تاسیسات و قطعات مورد نیاز، تا سه ماه آیند ه شرایط برای توزیع سوخت مورد نیاز این فرود گاه از سوی واحد های عظیم سوخت رسان شرکت پخش منطقه بوشهر فراهم شود .
متولیان تامین و توزیع فراورد ه های نفتی منطقه بوشهر افزون بر سوخت رسانی به بخش های خانگی، تجاری، صنعتی، د ریایی و هوایی، مسئولیت خطیر و مهمی چون تامین سوخت بخش نیروگاهی نیز د ر برنامه کاری آنان لحاظ شد ه است، به خصوص د ر فصل زمستان که این مسئله از مهم ترین اولویت ها به شمار می آید .
برازجانی د ر این زمینه تصریح کرد : تامین و عرضه سوخت مایع نیروگاه های عسلویه، گناوه و بوشهر به عهد ه شرکت پخش منطقه بوشهر است و سوخت رسانی به نیروگاه ها تنها محد ود به این د و نیروگاه نبود ه و اگر بتوانیم از طریق شناورها سوخت بیشتری را وارد منطقه کنیم، د ر آن صورت بخشی از سوخت نیروگاه کازرون د ر استان فارس و همچنین د یگر نیروگاه های شهرهای اطراف را نیز تامین خواهیم کرد .
برازجانی تصریح کرد : خوشبختانه سال گذشته به همت و تلاش ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فراورد ه های نفتی و مد یریت های تامین و توزیع، نیروگاه ها سوخت مایع مورد نیاز خود را د ریافت کرد ند و فعالیت هیچ نیروگاهی متوقف نشد و امسال هم با توجه به ذخیره سازی مطلوب و مناسب، فرایند تامین سوخت نیروگاه ها طبق روال پارسال اد امه خواهد د اشت و د ر این زمینه با چالش جد ی روبه رو نخواهیم بود .
مد یر شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه بوشهر د ر پاسخ به این سوال که چند د رصد از سوخت د ریایی کشور از طریق این منطقه تامین و توزیع می شود ، گفت: حد ود 30 د رصد از سوخت د ریایی کشور از طریق منطقه بوشهر تامین می شود ، تفاوتی که منطقه جنوب نسبت به استان های شمالی د ارد این است که بنزین همانقد ر برای قایق ها اهمیت د ارد که گازوئیل برای شناورها و لنج ها، با توجه به اینکه بوشهر به عنوان قطب صیاد ی کشور شناخته می شود و کشاورزی د ر این منطقه محد ود است، بخش اعظمی از فراورد ه های نفتی، د ر حوزه د ریایی به مصرف می رسد و سوخت مورد نیاز این بخش نیز از سوی اد اره شیلات استان تعیین می شود .
مد یر شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه بوشهر به اجرای طرح رایگان د وگانه سوز کرد ن خود روهای عمومی از ارد یبهشت سال 99 تاکنون اشاره کرد و گفت: هد ف ما توسعه صنعت سی ان جی بود ه و فرهنگ سازی د ر این زمینه جزو اولویت های کاری شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه بوشهر است، د ر این منطقه به د لیل شرایط خاص آب وهوایی، اقبال عمومی برای اجرای این طرح نسبت به د یگر مناطق کمرنگ تر است، اما تلاش می شود تا با به کارگیری ابزارها و شیوه های فرهنگی بتوانیم محد ود یت های استفاد ه از این تجهیز د ر خود روها را مرتفع کنیم که البته پرهزینه بود ن تجهیزات گازسوز کرد ن خود روها نیز بی تاثیر نبود ه و اگر د ولت شرایطی را برای د ریافت تسهیلات د ر این زمینه فراهم کند ، می توان نسبت به روند افزایش متقاضیان امید وار بود .
وی اد امه د اد : منطقه بوشهر از وجود 83 باب جایگاه عرضه سوخت مایع و 35 جایگاه سوخت سی ان جی بهره مند است و 30 جایگاه عرضه فراورد ه های نفتی نیز با ضریب پیشرفت های مختلف از 20 تا 90 د رصد پیشرفت را د ر د ست احد اث د ارد که مطابق با برنامه زمان بند ی شد ه به ترتیب وارد چرخه بهره برد اری خواهند شد .
مد یر شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه بوشهر بیان کرد : سوخت رسانی و سوخت گیری جایگاه ها به طور مرتب پایش و ارزیابی می شود و د رصورت بروز مشکل و خطا د ر سامانه، به سرعت به واحد های پشتیبانی اطلاع رسانی خواهد شد .برازجانی تأکید کرد : فرهنگ سازی د ر زمینه بهینه سازی مصرف سوخت، توسعه جایگاه های عرضه سی ان جی، اجرای طرح رایگان د وگانه سوز کرد ن خود روها و همچنین نظارت بر عملکرد کارگاه های مجاز تبد یل سوخت، از اقد ام های شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی ایران برای کمک به توسعه اقتصاد کشور، حفظ منابع و سلامت محیط زیست است.بر اساس این گزارش، نمایند ه اجرای طرح گازسوز کرد ن خود روها د ر وزارت نفت، شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی است که از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورد ه های نفتی ایران، صفر تا صد این مسئولیت مهم را د ر سی وهفت منطقه زیر پوشش به عهد ه د ارد . د ر میان مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی ایران، منطقه ارومیه توفیق آن را د اشته است که د ر قیاس با د یگر مناطق با ارائه عملکرد ی شاخص، رتبه نخست کشوری را د ر گازسوز کرد ن رایگان خود روهای عمومی به خود اختصاص د هد .
مد یرشرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه بوشهر یاد آور شد : منطقه بوشهر از مناطق جنوبی و تاثیرگذار شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی است، از این نظر تاثیرگذار که افزون بر تامین سوخت بخش های مختلف، تامین سوخت د ریایی نیز د ر برنامه کاری این منطقه تعریف شد ه است، با این اوصاف از منطقه بوشهر به عنوان قطب صیاد ی و صفاری نیز یاد می شود و همچنین حد ود 70 د رصد از توزیع گاز کشور از این منطقه و از طریق گازهای پارس جنوبی تامین می شود که با توجه به موقعیت اقلیمی و جغرافیای آب وهوایی این منطقه، د رصد بالایی از گاز تولید ی به مناطق شمال و شمال شرق کشور منتقل می شود .
وی به میزان مصرف انواع فراورد ه های نفتی د ر سال گذشته اشاره و اعلام کرد : بیش از 83 میلیون لیتر فراورد ه بنزین، میزان یک میلیارد و 54 میلیون لیتر نفتگاز، بالغ بر 3 میلیون 234 هزار لیتر نفت سفید و همچنین بیش از 60 میلیون مترمکعب سوخت سی ان جی مصرف شد ه است و این د ر حالی است که د ر بخش غیرنیروگاهی رقمی بالغ بر 838 میلیون لیتر مصرف سوخت مایع به ثبت رسید ه است.
برازجانی گفت: سال گذشته به د لیل مصرف بالای فراورد ه های سوختی و ناترازی د ر تولید و مصرف و با اینکه اکثر نیروگاه ها با توجه به د ر اولویت بود ن گازرسانی به بخش خانگی، تماما از سوخت مایع استفاد ه می کرد ند ، فرایند سوخت رسانی بسیار حجیم و د شوار ظاهر شد که خوشبختانه با پشتیبانی موثر مناطق همجوار، روند تامین و توزیع سوخت بد ون وقفه سپری شد . حمله سایبری به سامانه کارت هوشمند سوخت کشور هم از آن د ست وقایع مهمی بود که رقم خورد ، د ر آن ایام، مد یران ستاد ی و مناطق د ر آماد ه باش کامل بود ند و این موضوع با کمترین د غد غه مرتفع شد ، خاطرم هست سال گذشته و د ر فصل سرد سال شب های متعد د ی را تا صبح بید ار بود یم و همه سعی مان این بود تا مرد م سختی چند انی را متحمل نشوند .
وی با بیان اینکه از همین تریبون لازم است عنوان کنم، سوخت مایع سرمایه ای ملی است و لازم است هموطنان ما د ر استفاد ه از این نعمت خد اد اد ی قد ری جانب انصاف را رعایت کنند ، گفت: ناترازی ایجاد شد ه نشان می د هد که مصرف با تولید همگام نیست؛ از این رو ضروری است تا مصرف سوخت به بهترین شکل ممکن عملیاتی شود ، باید همه د ست به د ست هم بد هیم تا از این سرمایه و سوخت ملی حفاظت و حراست کنیم، بر اساس آمارهای موجود د ر منطقه بوشهر، تنها د ر فرورد ین ماه میانگین مصرف بنزین 50 د رصد افزایش یافت که اگر ذخیره سازی های مناسب و مطمئن ند اشتیم، قطعا با مشکل مواجه می شد یم.
بحث ناترازی تولید و مصرف بنزین شرایط را به سمت وسویی کشاند که د ولت تمام متقاضیان سوخت را ملزم به استفاد ه از کارت سوخت شخصی د ر جایگاه های عرضه فراورد ه های نفتی کرد . اعمال محد ود یت برای کارت سوخت جایگاهد اران نخستین بار د ر قانون بود جه سال 1402 آمد و امسال نیز این رویه مطابق سال قبل اد امه د ارد و وزارت نفت مکلف به اجرای آن است. این تکلیف قانونی که با هد ف ساماند هی نظام توزیع بنزین و کاهش قاچاق سوخت تعریف شد ه د ر اصل تقاضای شخصی را مورد هد ف قرار د اد ه است. هرچند جمع آوری کارت سوخت مجاری عرضه با هد ف بهبود نظام مند عرضه بنزین عنوان شد ه است، اما به مراتب تاثیر قابل توجهی بر تقاضای شخصی که بخش عمد ه ای از مصرف را تشکیل می د هد ، خواهد د اشت. بر اساس آمارهای موجود ، استقبال خوبی نیز از این طرح شد ه است و هم اکنون د ر بسیاری از استان ها و شهرها حد ود 80 د رصد برای سوخت گیری از کارت سوخت شخصی استفاد ه می کنند .مد یرعامل شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه بوشهر از استقبال بالای هموطنان از این طرح خبر د اد و گفت: با توجه به فرهنگ سازی مناسبی که سال گذشته صورت گرفت، این طرح با استقبال خوب هموطنان روبه رو شد ؛ به گونه ای که هم اکنون بیش از 70 د رصد از مرد م برای سوخت گیری از کارت شخصی استفاد ه می کنند ، هرچند که ما د ر استفاد ه از کارت جایگاه ها سختگیری ند اریم و به میزان کافی کارت د ر مجاری عرضه وجود د ارد ، امید واریم این طرح بر اساس آنچه د ر قانون به ما تکلیف شد ه است، به طور کامل اجرایی شود .شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی ایران د ر سال 1307 تشکیل شد ه و بیش از 90 سال است که د ر تامین و توزیع فراورد ه های نفتی کشور فعالیت د ارد .شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی منطقه بوشهر با د ارا بود ن بیش از 5 هزار و 56 نفر نیروی د ائم و حد ود 10 هزار نفر نیروی انسانی غیررسمی و بهره گیری از تاسیسات خود د ر 37 منطقه و 230 ناحیه کشور، 4 هزار و 450 جایگاه عرضه فراورد ه های نفتی، 2 هزار و 554 جایگاه عرضه سی ان جی، 58مرکز سوخت گیری هواپیمایی، 16 هزار نفتکش و گازکش برای حمل فراورد ه های نفتی 8 فروند کشتی و شناور نفتکش د ریایی و تاسیسات ذخیره سازی چهار فراورد ه اصلی با ظرفیت بیش از 13 میلیارد لیتر، وظیفه مد یریت تامین و توزیع و نظارت بر توزیع روزانه بیش از 250 میلیون لیتر انواع فراورد ه های نفتی د ر سراسر کشور را به عهد ه د ارد .
فرصت ها و پیامد های توسعه یک انرژی پاک د ر ایران
روند گذار جهان امروز، از جایگزینی سوخت های پاک به جای مصرف سوخت های هید روکربوری مایع د ر بخش حمل ونقل حکایت د ارد ؛ چراکه افزون بر کاهش مخاطرات زیست محیطی، می تواند ارزآوری بیشتری را هم برای د ولت ها به ارمغان آورد . د ر حال حاضر مصرف فراورد ه های نفتی مایع مانند بنزین و گازوییل سهم بالایی از سوخت مصرفی کشور را به خود اختصاص د اد ه اند . این موضوع نه تنها هزینه های اقتصاد ی و زیست محیطی هنگفتی را به کشور تحمیل خواهد کرد ؛ بلکه با مصرف بی رویه حامل هایی نظیر بنزین و گازوییل، قطعا کشور را به سمت و سوی وارد ات این د ست فراورد ه ها سوق خواهد د اد و آسیب هایی به مراتب جبران ناپذیر به بار خواهد آورد . د ر گزارش پیش رو سعی شد ه است تا به ابعاد و زوایای مختلف توسعه صنعت سی ان جی د ر کشور پرد اخته و چالش های فراروی توسعه این صنعت واکاوی شود .
ایران با د سترسی به منابع عظیم گازی و بهره مند ی حد ود ۹۶د رصد جمعیت آن از نعمت گاز، زیرساخت های مناسبی برای توسعه صنعت سی ان جی د ارد . با توجه به این مزیت بزرگ کشور(ذخایر و منابع گاز) این امکان د ر اختیار قانونگذاران و سیاستگذاران قرار گرفته که با اجرای برنامه های راهبرد ی بتوانند تا حد ود زیاد ی کم توجهی به مصرف سوخت سی ان جی را با بهره مند ی از راهکارهای کارآمد و اصولی به نوعی جبران کنند .
هم اکنون میزان مصرف بنزین د ر کشور با رشد فزایند ه ای روبه روست، بنابراین سی ان جی به عنوان یک سوخت جایگزین د ر کنار بنزین، قطعا اثربخشی د وچند انی را به همراه خواهد د اشت؛ البته تحقق این مهم منوط به تغییر نوع نگاه و نگرش به این صنعت راهبرد ی است.
به منظور کاهش آلود گی های زیست محیطی، می توان از سی ان جی به عنوان یک سوخت پاک د ر سبد حمل ونقل کشور بهره برد و این امر طبیعتا د ر کاهش آلود گی هوای کلانشهرها نیز تاثیر قابل توجهی خواهد د اشت. د ر این میان نباید از عزم خود روسازها برای ورود جد ی تر به صنعت سی ان جی غافل ماند ؛ چراکه نه تنها می تواند یک گام پیشرو د ر مسیر بهبود شاخص های زیست محیطی باشد ؛ بلکه زمینه لازم را د ر جهت د هی مرد م برای استفاد ه از سوخت سی ان جی به همراه خواهد د اشت.
شورای عالی انرژی د ر سند تامین انرژی بخش حمل ونقل کشور تا افق ۱۴۲۰، بر تمرکز سیاست های د ولت مبنی بر توسعه سی ان جی تاکید کرد ه است. د ر این سند ، پیش بینی شد ه که با اعمال حمایت های ویژه از صنعت سی ان جی، میزان مصرف این سوخت پاک د ر خود روها روزانه از ۲۷ میلیون مترمکعب د ر سال ۹۸، به روزانه ۲/ ۵۳ میلیون مترمکعب د ر افق ۱۴۲۰ برسد .
ایران از بزرگ ترین د ارند گان منابع گازی جهان است، این د ر حالی است که تنها کمتر از سه د رصد از گاز تولید ی برای تولید سی ان جی مصرف می شود . منابع عظیم گاز طبیعی و شبکه گسترد ه گازرسانی د ر سراسر کشور، د ر کنار مزیت های اقتصاد ی و زیست محیطی، مسؤولان را بر آن د اشت تا سی ان جی را به عنوان یک سوخت پاک برای گنجاند ن د ر سبد سوخت مصرفی کشور انتخاب کنند ، بنابراین از جمله د لایل اولویت بخشی به سی ان جی د ر ایران، قیمت کمتر آن نسبت به سوخت مشابه (بنزین)، افزایش اشتغالزایی، ند اشتن قابلیت قاچاق، کاهش هزینه های یارانه انرژی، تنوع بخشید ن به سبد تک سوختی خود روهای سبک کشور و آلایند گی کمتر خواهد بود .
یکی از مهم ترین مزیت های سی ان جی نسبت به د یگر فراورد ه های نفتی مایع نظیر بنزین و گازوییل آن است که قابلیت قاچاق ند ارد و اگر جایگاه های عرضه سی ان جی به میزان کافی د ر مناطق مرزی احد اث شود ، می توان بخشی از قاچاق سوخت د راین مناطق را مد یریت کرد .
اکنون ظرفیت خالی جایگاه های عرضه سی ان جی، رقمی بالغ بر20میلیون مترمکعب د ر روز است. با اینکه ایران د ارند ه منابع غنی گازی د نیاست، تنها کمتر از سه د رصد گاز تولید ی آن به سی ان جی اختصاص د اد ه شد ه است، د ر حالی که می توان با اتخاذ تد ابیری هوشمند انه از گاز تولید ی کشور برای استفاد ه بهینه از آن د ر صنعت سی ان جی نهایت بهره را ببرند . کما اینکه سود آوری توسعه صنعت سی ان جی هم به حد ی است که د ولت می تواند افزون بر بی نیاز شد ن از وارد ات بنزین، مازاد این محصول راهبرد ی را صاد ر و از قِبَل آن ارزآوری خوبی برای کشور کسب کند .
روند میانگین مصرف بنزین د ر روزهای ابتد ایی امسال و د ر مقایسه با مد ت مشابه سال گذشته، کشف چرایی این پرسش را که توسعه صنعت سی ان جی به عنوان یک اولویت مهم د ر کشور باید مد نظر باشد ، توضیح می د هد . براساس آمار شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی ایران، میانگین مصرف بنزین د ر 13 روز ابتد ایی سال ۱۴۰3 بیش از 120 میلیون لیتر بود ه که د ر مقایسه با مد ت مشابه سال گذشته، با 120میلیون و 800 هزار لیتر بنزین، از رشد 6 د رصد ی مصرف بنزین کشور د ر ایام نوروز امسال حکایت د ارد . نقش مرد م د ر اصلاح الگوی مصرف بنزین و اعمال سیاست های تشویقی برای کنترل میزان مصرف بسیار حائز اهمیت است.
اکنون بیش از ۳۰ هزار نفر به طور مستقیم د ر این حوزه مشغول به کار هستند که با مصرف این سوخت د ر واقع ۲۳ میلیون لیتر بنزین صرفه جویی خواهد شد . همچنین طبق بند سوم سند تامین انرژی باید مشوق هایی برای این امر وجود د اشته باشد .
بسیاری از کارشناسان حوزه انرژی معتقد ند ، راهکارهای سیاستی مرتبط با چالش مصرف غیرمتعارف و به موازات آن بهره وری
پایین، غالبا بر پایه سیاست های قیمتی استوار شد ه است، د رحالی که بهره وری انرژی تنها با سیاست های قیمتی محقق نمی شود .
بی شک باید بر ضرورت اعمال سیاست های غیرقیمتی برای تد اوم هرچه مطلوب تر سیاست های قیمتی تاکید کرد ، چراکه سیاست های غیرقیمتی بسیار متنوع هستند و امکان تحقق د ر قالب افزایش بهره وری د ر تولید ، افزایش بازد هی نیروگاه ها و تد وین و اعمال استاند ارد های اجباری برای ورود تجهیزات انرژی بر را د ارند . بر این اساس، وجود حمایت های مالی و فراهم کرد ن تسهیلات بانکی برای طرح های بهینه سازی مصرف انرژی که از سوی بخش خصوصی د ر حال اجراست، تاثیرگذار خواهد بود .
غالبا تجربیات جهانی موفق، تکیه بر مجموعه ای توامان از سیاست های همسو(قیمتی و غیرقیمتی) را نشان می د هد که د ر جای خود قابل بررسی است؛ همچنین باید توجه د اشت که صنایع کشور ما انرژی محورهستند ، د ر صورتی که باید فناوری محور و د انش محور باشند .
بر پایه آمار مد یریت طرح سی ان جی (شهریور۱۴۰۰) میانگین توزیع روزانه این سوخت پاک به ۲۲. ۴ میلیون بشکه د ر روز رسید که بر پایه آخرین گزارش های آماری مد یریت طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورد ه های نفتی، تا سال 1400 حد ود ۲ هزار و ۵۲۴ جایگاه سی ان جی د ر کشور راه اند ازی شد که با این وجود ضروری است، چالش های مسیر توسعه سی ان جی کاملا شناسایی و رفع شوند .
ارد شیر د اد رس، رئیس هیأت مد یره انجمن صنفی سی ان جی استان تهران و صنایع وابسته د ر این زمینه گفت: فعالان صنعت سی ان جی نیازمند حمایت و قد رد انی هستند ؛ زیرا این صنعت د ر طول شبانه روز و د ر هر چهار فصل سال د ر حال فعالیت و خد مت رسانی است، افزون بر آن روزانه بالغ بر 23 میلیون لیتر بنزین با استفاد ه از سی ان جی صرفه جویی می شود که این خود نشان از توسعه صنعت سی ان جی د ر کشور د ارد . صنعت سی ان جی این قد رت و توانمند ی را د ارد که با تعهد ات لازم د ر بازه زمانی سه ماه، میزان مصرف را افزایش د هد و به مرز بالای 40 میلیون مترمکعب د ر روز برساند .
د اد رس تصریح کرد : سی ان جی را با هیچ صنعت د یگری نمی توان مقایسه کرد . د ر طول 70 سال گذشته معاد ل یکهزار و 600 میلیارد د لار د ر بخش گاز سرمایه گذاری شد ه است، 460 هزار کیلومتر شبکه مویرگی و 45 هزار کیلومتر شبکه فشار قوی گاز د ر کشور وجود د ارد ، به انضمام 2 هزار و 600 جایگاه فعال سی ان جی که با وجود چنین زیرساختی، می توان صرفه جویی قابل توجهی د ر مصرف بنزین د اشت.
سی ان جی، صنعتی کارآمد است که نگاه ویژه تری را از سوی مسؤولان می طلبد . بی ترد ید ، توسعه این صنعت، این امکان و زمینه را ایجاد خواهد کرد تا افزون بر تنوع بخشی به سبد انرژی و شرایط زیست محیطی مطلوب برای شهروند ان، بازار قابل اعتماد تری برای عرضه بنزین آزاد شد ه حاصل از مصرف سی ان جی برای کشور رقم بخورد و موجب شود تا کشور د ر بام صاد رات این محصول راهبرد ی قرار د اشته باشد .
نقش راهبردی سوخت پاک در جهش تولید با مشارکت مردم
مشعل گاز با پوشش 70 درصد سبد انرژی و به عنوان اصلی ترین محور توسعه، نقشی راهبردی وکلیدی در تحقق سیاست های کلان کشور دارد و زمینه ساز رونق تولید می شود. نقش کلیدی توسعه صنعت گاز در ایجاد اشتغال پایدار را نباید از نظر دور داشت؛ موضوعی که در بخش های مختلف شاهد تحقق آن هستیم. همزمان با نام گذاری امسال به «جهش تولید با مشارکت مردم» از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، اصفهان به عنوان یکی از استان های صنعتی نقش چشمگیری در تحقق شعار سال دارد و تامین پایدار انرژی واحدهای تولیدی بزرگ زمینه را برای جهش تولید فراهم می کند. در همین حال، مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان می گوید: با بهره مندی بیش از 18 هزار و 500 واحد تولیدی و صنعتی و بیش از 67 شهرک صنعتی از گاز در استان پهناور اصفهان، این سوخت پاک نقشی ارزشمند در تولید و اشتغال استان ایفا کرده است. به گفته ابوالقاسم عسکری، برگزاری بیش از 70 جلسه مدیریت بحران سوخت، پایش بیش از 17 هزار و 600 مورد واحد مصرف کننده و ارسال بیش از سه میلیون و 348 هزار پیامک مدیریت مصرف سوخت در استان اصفهان، تنها بخشی از فعالیت های کارکنان این شرکت برای تامین پایدار، ایمن و بهینه گاز مشترکان به شمار می آید.
وی تاکید می کند: امیدواریم سال 1403 نیز در زمینه خدمات رسانی مطلوب به مردم استان همانند سال های گذشته موفق بوده و با کار و پشتکار مضاعف همکاران تلاشگر این شرکت به اهداف خود در زمینه تامین رفاه و رضایت همه مشترکان از طریق توسعه شبکه گازرسانی به ویژه در مسیر جهش تولید دست یابیم. ادامه این گزارش را می خوانید.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان در ادامه با اشاره به اهمیت اشتغال آفرینی می گوید: شرکت گاز استان اصفهان پرچمدار اجرای فرمایش رهبرمعظم انقلاب در تولید و اشتغال زایی در استان و کشور است، ۷۳ درصد گاز استان در حوزه اشتغال و تولید مصرف می شود. وی با اشاره به جزئیات گاز توزیعی در استان ادامه می دهد: ۴۵ درصد در بخش صنایع، ۲۸ درصد نیروگاهی، ۲۲ درصد خانگی، 3 درصد حمل و نقل و 2 درصد در بخش تجاری استفاده می شود، البته در فصول سرد بیش از 50 درصد گاز استان در بخش خانگی مصرف می شود. عسکری اعلام می کند: گاز استان اصفهان، رتبه نخست گازرسانی به شهرهای کشور با ۱۱۴ شهر گازرسانی شده را دارد، همچنین به بیش یکهزار و ۵۰۰ روستا و مزرعه گازرسانی شده است. وی یادآور می شود: در گاز استان سالانه از توزیع حدود ۲۲ میلیارد لیتر سوخت های مایع و فسیلی با توزیع ایمن و مستمر حدود 22 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی پیشگیری می شود. وی اعلام کرد: گاز استان اصفهان با بیش از ۱۴ هزار واحد موتورخانه رتبه اول بهینه سازی موتورخانه های کشور است و در این زمینه بیش از ۷ میلیون متر مربع فضای گرمایشی استان به طور رایگان به وسیله شرکت گاز استان بهینه شده که رتبه اول کشور را احراز کرده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان با تشریح فعالیت دولت سیزدهم در حوزه گازرسانی می گوید: از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون، بیش از 127 هزار مشترک جدید به شبکه گاز استان اصفهان افزوده شده است. هم اکنون 114 شهر و بیش از یکهزار و 500 روستای استان اصفهان از نعمت گاز برخوردارند.
وی ادامه می دهد: طی بیش از دو سال و نیم گذشته در مجموع بیش از 127 هزار مشترک جدید در استان از نعمت گاز طبیعی بهره مند شدند که از این تعداد، بیش از 110 هزار مشترک ساکن شهرها و بیش از 17 هزار مشترک ساکن روستاهای استان اصفهان هستند.
به گفته عسکری، در این مدت، با تلاش های انجام شده، یکهزار و 380 کیلومتر شبکه و خطوط تغذیه نیز در سطح استان اصفهان اجرا شده است.
وی با اشاره به تحقق سیاست های عدالت اجتماعی و گازرسانی به مناطق محروم در دولت سیزدهم می گوید: با هدف حمایت از جامعه روستایی کشور و تقویت روستاهای محروم به 10 روستا گازرسانی شد، همچنین به منظور مهار تورم و رشد تولید به بیش از 13 هزار واحد تولیدی و صنعتی استان گازرسانی شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان یادآور می شود: این شرکت در اجرای سیاست هدفمندی یارانه ها و مسئولیت های اجتماعی خود، حدود 100 هزار مددجوی کمیته امداد و بهزیستی را که در چارچوب الگوی مصرف بهینه قرار داشتند، از پرداخت گازبها معاف کرده است.
عسکری در باره اجرای سیاست های بهینه سازی مصرف و اندازه گیری دقیق گاز طی دوسال و نیم گذشته اعلام می کند: در ایستگاه های گاز استان اصفهان بیش از 40 دستگاه فلومتر پیشرفته آلتراسونیک با دقت اندازه گیری بسیار بالا نصب شده و هم اکنون این شرکت بیشترین تعداد نصب این نوع کنتور را در بین 31 شرکت گاز استانی به خود اختصاص داده است. وی با تاکید بر این که این شرکت یکی از رتبه های برتر درخصوص بهینه سازی موتورخانه ها را در سطح کشور به خود اختصاص داده، می گوید: در زمینه بهینه سازی موتورخانه ها، این عملیات برای بیش از 14 هزار واحد موتورخانه معادل هفت میلیون مترمربع از فضای گرمایشی در استان انجام شده که اجرای این طرح، باعث صرفه جویی 26 درصدی مصرف گاز در استان شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان در ادامه با اشاره به خدمات رسانی به مشترکان می گوید: سال گذشته بیش از 95 هزار و 500 مورد تماس تلفنی از سوی واحد امداد این شرکت پاسخ داده شده است. از مجموع 95 هزار و 580 تماس گرفته شده با مرکز ۱۹۴ این شرکت در سال گذشته، 36 هزار و 635 مورد تماس عملیاتی و 58 هزار و 941 مورد تماس غیر عملیاتی بوده است.
عسکری ادامه می د هد: این تماس ها در سه سطح عادی، فوری و خیلی فوری تقسیم می شوند که از این تعداد بیش از 27 هزار و 300 تماس عادی، هشت هزار و 200 تماس فوری و 595 تماس، جزء تماس های خیلی فوری بوده است.
وی تاکید می کند: سامانه ۱۹۴ علاوه بر امداد خودرویی با بهره گیری از نیروهای امداد موتورسوار، باتوجه به ترافیک موجود در برخی از مناطق کلان شهر اصفهان، زمان امدادرسانی را به حداقل ممکن رسانده که این اقدام ارزشمند احتمال بروز خطرات را به طور چشمگیری کاهش داده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان به منظور رسیدن سریع به محل حادثه در کوتاه ترین زمان ممکن، همه خودروها و موتورهای امدادی مجهز به سیستم های نوین هستند و همه فعالیت های آنها از طریق مرکز پیام ۱۹۴، رصد و گزارش کار آنها به صورت آنلاین در سیستم ثبت می شود. به گفته عسکری، اپراتورهای مستقر در سامانه مرکز کنترل و فوریت های گاز ۱۹۴ در همه ساعات شبانه روز به صورت تمام وقت آماده پاسخگویی به مشترکین گاز طبیعی هستند.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان در ادامه از ثبت یکهزار و 150 پیشنهاد در سال 1402 در سطح شرکت گاز استان اصفهان خبر می دهد و می گوید: میزان مشارکت بالای کارکنان در بهبود امور سازمان، نشان از پویایی و تلاش برای نیل به اهداف از طریق راهکارهای خلاقانه و شیوه های نوین است.
به گفته عسکری، مشارکت کارکنان یکی از ابزارهای مدیریت مشارکتی در بهبود مستمر سازمان است و سازمان ها برای موفقیت، نیازمند مشارکت همه جانبه کارکنان خود هستند. بر این اساس همه کارکنان باید خود را صاحب سازمان بدانند و در قبال آن احساس مسئولیت کنند و با ارتقای تعلق سازمانی کارکنان به سازمان شاهد توسعه، پیشرفت و اعتلای سازمانی خواهیم بود.
وی با اشاره به عملکرد مطلوب کمیته های تخصصی نظام پیشنهادها این شرکت یادآور می شود: از یکهزار و 150 پیشنهاد خوشبختانه 501 مورد به صورت گروهی ارائه و بیش از 287 پیشنهاد مصوب و 131 پیشهاد نیز اجرا شده است.
عسکری، نظام پیشنهادها را یکی از ابزارهای مدیریت مشارکتی در پیشبرد اهداف و برنامه های سازمان عنوان می کند و می گوید: با فراهم کردن زمینه لازم برای دستیابی به اهداف و برنامه های نظام پیشنهادها می توانیم شاهد نتایج مثبت و پیامدهای همه جانبه آن در سطوح مختلف شرکت باشیم که قطعا می تواند ما را در ساختن سازمانی پویا و فعال یاری کند.
به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان، با تداوم روند افزایشی پیشنهادها در شرکت گاز، به کارگیری رویه ها و فرآیندهای نوین، خلق انگیزه به منظور ارتقای بهره وری سازمانی در بهبود کمی و کیفی خدمات رسانی به هم استانی های شریف بیش از پیش کوشا خواهیم بود. وی یادآور می شود: نظام پیشنهادها در شرکت گاز استان اصفهان با اعتقاد به ضرورت بهره گیری نظام مند از توانایی های فکری و خلاقیت سرمایه های انسانی و فعال سازی کارکنان به منظور بهبود مستمر فرآیندهای سازمان و پویاسازی محیط کار از طریق ایجاد بستر مناسب برای تبلور خلاقیت و استعدادهای کارکنان از سال 1379 مستقر شده و برای تحقق اهداف راهبردی ارائه و خدمات گازرسانی به بیش از پنج میلیون و 500هزار جمعیت استان تلاش مستمر دارد.مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان در پایان می گوید: نظام پیشنهادها در شرکت گاز استان اصفهان متشکل از شورای عالی نظام پیشنهادها برای بررسی نهایی پیشنهادها، همچنین تصمیم گیری های راهبردی درخصوص توسعه نظام پیشنهادها و 20 کمیته فرعی نظام پیشنهادها در واحدها متشکل از 100 کارشناس خبره (هر کمیته پنج کارشناس به عنوان ارزیاب پیشنهادها) است.
بیش از 700 تکلیف آموزشی با اعتبار یکهزار همت تکمیل شد
مشعل وزارت نفت د ولت سیزد هم، همسو با سیاست مسؤولیت اجتماعی، طرح های عام المنفعه ای بر پایه توانمند سازی آموزشی د ر استان های نفت خیز و کمتر برخورد ار انجام د اد ه و می رود تا با حرفه آموزی و تقویت سطح علمی و آموزشی د بیران و د انش آموزان، پر پرواز آیند ه سازان برای آباد ی ایران باشد . د اشتن سیستم آموزشی عالی د ر مقاطع مختلف تحصیلی و ورود به د انشگاه، آن هم د ر رشته د لخواه، آرزوی همه د انش آموزانی است که الفبای د انش را آموخته اند و می خواهند د ر میان رقبا، بهترین باشند . آرزویی که تنها به همت د انش آموزان د ست یافتنی نیست و مساعد ت همه سازمان ها را می طلبد تا جاد ه تحصیل را هموار کرد ه و فرزند ان این مرز و بوم را زیر سایه چتر حمایتی خود ، به سرمنزل مقصود برسانند . د ر همین باره، صنعت نفت که مطابق قانون، بخشی از مبلغ سرمایه گذاری هر پروژه را به طرح های توسعه ای عام المنفعه و برای کمک ﺑﻪ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻋﻤﺮﺍﻥ ﻭ آباد انی ﺟﻮﺍﻣﻊ محلی، بویژه مناطق نفت خیز و گاز خیز و همچنین کم برخورد ار اختصاص د اد ه است و صد ای د انش آمصوزان این خطه را شنید ه و همه تلاش خود را به کار برد ه تا با برگزاری طرح های آموزشی و توانمند ی، آنان را یاری کند .
عملکرد ی که به گفته بابک د ارابی، مد یر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، د ر د ولت سیزد هم شتابی د وچند ان گرفته است تا آنجا که وی د ر گفت وگو با خبرنگار «مشعل» د رباره طرح های آموزشی اجراشد ه یا د ر حال اجرا د ر مناطق نفتی و کم برخورد ار گفت: یکهزار مد رسه و طرح آموزشی با اعتبار ۲ هزار میلیارد تومان را د ر پروژه ها و طرح ها مد نظر قرار د اد یم که تاکنون بیش از ۷۰۰ پروژه با پرد اخت یکهزار میلیارد تومان تکمیل شد ه است.
وی افزود : د ر کنار این اقد ام، با این طرز تفکر که د انش آموز پس از فارغ التحصیلی حرفه ای هم آموخته باشد تا بتواند کسب وکاری برای خود راه بیند ازد ، برای اجرای طرح توسعه پاید ار آموزشی د ر استان های نفت خیز، بخصوص بوشهر و خوزستان اقد ام کرد یم.
مد یر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز اد امه د اد : د ر استان های بوشهر و خوزستان، بالغ بر ۱۷ هزار معلم، همچنین ۱۱ هزار د انش آموز نیازمند توجه و رسید گی را با د ر نظر گرفتن شیوه های جد ید آموزشی که مصوب شد ه است، تحت آموزش قرار د اد یم. نکته جالب توجه د ر این زمینه، اینکه معلمانی که تحت این آموزش ها قرار گرفته اند ، د ر د وره د وم طرح آموزش معلمان تازه استخد ام شد ه مشارکت کرد ند و ۲۵۰ نفر از این د انش آموزان نیز رتبه زیر هزار کنکور سراسری را کسب کرد ند .
وی با اشاره به اینکه برای د انشجویان فارغ التحصیل هم برنامه هایی مد نظر قرار د اد ه ایم، توضیح د اد : برای این افراد د ر هفت استان، طرح ۶ هزار و ۵۰۰ آموزش مهارتی و توانمند ی را د ر رشته هایی که صنعت نفت و پیمانکاران نیاز د ارند ، د ر نظر گرفتیم که ۹۰د رصد این کار انجام و د انشجویان جذب کار شد ه اند .
شاهد مد عای سخنان مد یر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، ارتقای جایگاه استان بوشهر از رتبه ۲۰ به رتبه ۱۳ د ر کنکور سراسری سال ۱۴۰۲ است که علی موحد ی، مد یرکل آموزش وپرورش استان بوشهر د ر گفت وگو با خبرنگار «مشعل» آن را اعلام کرد .
موحد ی د ر این گفت وگو با تأکید بر اینکه یکی از کارهای خوب و اثربخش صنعت نفت د ر استان بوشهر، طرح آموزشی است که از چند سال گذشته تا کنون د ر این استان استمرار د ارد ، خاطرنشان کرد : د ر د و سال گذشته، یعنی از ابتد ای د ولت مرد می سیزد هم د ر روند اجرای این طرح تغییراتی ایجاد شد ه که به نفع استان بود ه است که از جمله مهم ترین تغییرات حاصله، می توان گذر از آموزش صرف به د انش آموزان و حرکت به سمت آموزش به د بیران را عنوان کرد که با این کار، هم د ر د بیران انگیزه بیشتر ایجاد شد ه و از لحاظ اطلاعات و د انش لازم برای کنکور به روزرسانی شد ه اند و هم د انش آموزان استان د ر پایه های یازد هم و د وازد هم زیرپوشش این طرح آموزشی نفت قرار گرفته اند .
وی با یاد آوری اینکه عمد ه د انش آموزانی که تحت پوشش قرار می گیرند ، د انش آموزان نیازمند توجه و تحت پوشش نهاد های حمایتی هستند ، تصریح کرد : این اتفاق خوب باعث شد ه د ر همه جلسات د ر شهرستان ها و مناطق و همچنین د ر پاسخ به د غد غه های اولیا و د انش آموزان، با قد رت و صلابت اعلام کنیم که به پشتوانه شرکت ملی نفت و حوزه نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، نه تنها هیچ مشکل و محد ود یتی برای آموزش د انش آموزان و برگزاری کلاس های کنکور ند اریم؛ بلکه هیچ نیازی هم به کمک و مبالغ پرد اختی د انش آموزان وجود ند ارد و این طرح به صورت رایگان برای د انش آموزان برگزار می شود و نفت هزینه های آن را از قبل پرد اخت کرد ه است.
مد یرکل آموزش وپرورش بوشهر، د رباره نقش صنعت نفت د ر حوزه توانمند سازی د بیران هم اظهار کرد : برای این منظور، استان بوشهر را به سه قطب جنوب، مرکز و شمال تقسیم کرد ه ایم تا د بیران بد ون د غد غه از فاصله مکانی، د ر کلاس های ارتقای آموزشی و کارگاه های توانمند سازی د بیران شرکت کنند ؛ کلاس هایی که برای هرچه بهتر بود ن آن از استاد ان برجسته د اخل استان و تعد اد ی هم استاد ان خارج از استان بهره گرفته ایم.
موحد ی با یاد آوری اینکه طرح آموزشی شامل بخش د انش آموزی و بخش د بیران است، اظهار کرد : علاوه بر د بیران متوسطه د وم و گروه مشاوران مد ارس استان، د بیران متوسطه اول و جمعی از آموزگاران پایه ابتد ایی را هم تحت پوشش قرار د اد یم؛ زیرا هد ف تقویت بنیه علمی د ر کنار نخبه پروری است. پس باید معلمان ابتد ایی هم توانمند شوند تا د انش آموزان از همین د وره ابتد ایی با علم، د انش، پژوهش و افقی که برای حوزه آموزش طراحی شد ه، آشنا شد ه و به سمت آن حرکت کنند .
وی د رباره تعد اد د انش آموزان تحت پوشش این طرح خاطرنشان کرد : به طورکلی یکهزار د انش آموز تحت پوشش کمیته امد اد را برای حضور د ر کنکور مورد حمایت قرار د اد یم و د ر کنار آن، ۲۷هزار و ۳۹۵ د انش آموز پایه د هم، یازد هم و د وازد هم را هم د ر مرحله اول آزمون شبه نهایی و مراحل اول و د وم آزمون کیفیت بخشی تحت پوشش د اریم. با حمایت صنعت نفت ۱۵ هزار و ۸۵۰ د انش آموز و د بیر به صورت حضوری و مستقیم تحت پوشش طرح آموزشی و توانمند سازی قرار گرفتند که حاصل این زحمت هم د ر حوزه اختصاصی کنکور پایه د وازد هم و هم د ر پایه د هم و یازد هم د ید ه می شود و اتفاقات خوبی است که د ر این استان رقم خورد ه است.
به گفته مد یرکل آموزش و پرورش استان بوشهر، نتیجه کنکور ۱۴۰۲ د ر استان، ۲۴ د انش آموز رتبه د ورقمی، ۱۵۰ د انش آموز رتبه سه رقمی بود ه و از همه مهم تر، به استناد آمار و ارقام سازمان سنجش، استان بوشهر د ر سطح کشور با ارتقایی چشمگیر، رتبه سیزد هم را د ر میزان قبولی کنکور به د ست آورد ه است. پیش از این د ر رتبه ۲۷ بود یم که با تلاش به رتبه ۲۰ رسید یم و حال د ر رتبه ۱۳ قرار د اریم.
موحد ی تأکید کرد : این ارتقا فقط حاصل تلاش آموزش وپرورش استان نیست؛ بلکه آن را محصول حمایت صنعت نفت می د انیم و امید واریم د ر سال ۱۴۰۳ هم با تد اوم حمایت وزارت نفت و مد یر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز جنوب که نگاه مثبت، مساعد و د لسوزی نسبت به د انش آموزان استان بوشهر د ارند ، جایگاه استان به لحاظ قبولی د ر د انشگاه های د ولتی و ملی و رتبه افزایش یابد .
وی افزود : د ر سال پیش رو، قصد د اریم به منظور ارتقای رتبه استان، اضلاع آموزش وپرورش، د انش آموز، معلم و خانواد ه را بیش ازپیش مد نظر قرار د هیم. همچنین د ر مهر امسال، همایش های تجلیل از برگزید گان کنکور را با حضور خانواد ه ها د ر 10 شهرستان و 8 منطقه آموزشی استان بوشهر برگزار خواهیم کرد .
گفت وگوی خبرنگار «مشعل» با د و نفر از د انش آموزان رتبه برتری بوشهری د ر کنکور، سند ی د یگر از تأثیر حمایت های صنعت نفت بر ارتقای آموزش این استان است؛ آنجا که متفق القول از بهبود یافتن سیستم آموزشی با همت صنعت نفت گفتند ..
علیرضا کارگر از استان بوشهر که رتبه ۵۹ کنکور را به د ست آورد ه و د ر رشته پزشکی د انشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مشغول به تحصیل است، د ر این گفت وگو، ضمن قد رد انی از آموزش وپرورش استان، کاد ر آموزشی مد رسه خود ، بویژه شرکت نفت که بود جه آموزشی را تأمین کرد ه اند ، اظهار کرد : با حمایت های انجام شد ه، کلاس های جمع بند ی، آزمون های تستی و آموزشی برگزار شد .
وی اد امه د اد : تهیه کتاب برای د انش آموزان کم برخورد ار و تکمیل کتابخانه با کتاب های کمک آموزشی و مورد نیاز د انش آموزان، مشوقی برای همه شد ؛ زیرا با هزینه های بالای خرید این کتاب ها، امکان تهیه آن برای همه میسر نبود .
این د ارند ه رتبه برتر کنکور تأکید کرد : برای این موضوع، قد رد ان حمایت های صنعت نفت و آموزش وپرورش استان هستیم که اجرای این طرح آموزشی، انگیزه د انش آموزان را د وچند ان کرد . چنانچه می د انیم اگر آموزش یک کشور قوی باشد ، د انش آموختگان بهتری هم فارغ التحصیل می شوند . پس امید واریم این طرح د ر استان بوشهر تقویت و د ر تمامی استان ها برگزار شود .
نیما یارایی از شهرستان جم استان بوشهر که رتبه ۶۸ کنکور سال ۱۴۰۲ را کسب کرد ه و د ر رشته برق د انشگاه علم و صنعت تهران د ر حال تحصیل است هم د ر این گفت وگو با تأکید بر اینکه لطف خد ا و حمایت های خانواد ه و سیستم آموزشی را باعث قرار گرفتن د ر این جایگاه می د اند ، اظهار کرد : به طور حتم یک سیستم آموزشی خوب، مسیر ترقی و موفقیت د انش آموزان را هموار می کند . منطقه ما به نسبت کلانشهرها، از سطح آموزشی پایینی برخورد ار بود ؛ اما به لطف خد ا و حمایت های صنعت نفت، د ر د و سال گذشته، اوضاع آموزشی خیلی بهتر شد .
وی افزود : کلاس های کنکور و کارگاه های مشاوره خیلی خوبی برگزار شد که به ما کمک شایانی کرد ، ضمن اینکه کلاس های توانمند ی برای معلمان هم بی تأثیر د ر ارتقای سطح و پایه تحصیلی ما د ر مناطق محروم نبود .
این رتبه برتری کنکور با ابراز امید واری از تد اوم این حمایت ها خاطرنشان کرد : د ر وهله نخست، تلاش د انش آموزان د ر میزان قبولی آنان بسیار مؤثر است؛ اما انتظار می رود که حمایت ها و مشوق ها د وچند ان شود .
طرح توانمند سازی د بیران و تقویت بنیه علمی د انش آموزان که د ر سنوات گذشته به صورت پایلوت د ر منطقه پارس جنوبی اجرایی می شد ، د ر سال تحصیلی ۱۴۰2 -۱۴۰1 و ۱۴۰3-۱۴۰2 به تمامی مناطق استان بوشهر تسری یافت.
این طرح که بر اساس تقویت بنیه علمی د انش آموزان شکل گرفت، افزایش میزان قبولی د انش آموزان د ر کنکور سراسری و ارتقای جایگاه و رتبه استان، حمایت از خانواد ه های بی بضاعت و مستمند برای تأمین نیازهای آموزشی فرزند ان را د ر پی د اشت.
از سال ۱۳۹۹ با تغییر د ید گاه مد یریت کلان صنعت نفت با هد ف ایجاد توسعه پاید ار و گسترش عد الت آموزشی، د وره های توانمند سازی د بیران نیز د ر د ستور کار قرار گرفت.
افزایش توانمند ی معلمان د ر تد ریس بهتر و کیفی تر، افزایش د انش و مهارت معلمان و بازآموزی آنان، رشد عملکرد د انش آموزان د ر امتحانات، افزایش رضایت شغلی، مهارت حرفه ای و کارایی معلمان و د ر نتیجه کارایی و اثربخشی بیشتر آموزش وپرورش از مهم ترین د ستاورد های این طرح به شمار می آید .
د ر سال جاری د وره های د انش افزایی برای د بیران متوسطه اول و د وم به تعد اد ۴ هزار و ۱۲ نفر به طور حضوری و بیش از ۸ هزار نفر به صورت مجازی برگزار شد و برای ۴ هزار و ۳۶۴ نفر از د بیران ابتد ایی هم د ر ۱۸ شهرستان استان برنامه کارگاه های آموزشی برگزار شد .
۴ هزار و ۹۷۶ نفر از د انش آموزان نیازمند توجه پایه د هم، یازد هم و د وازد هم د ر کلاس های تقویتی و آماد ه سازی برای آزمون نهایی شرکت کرد ند که این کلاس ها اجرا شد ه و د ر اد امه طرح نیز پیگیری خواهد شد .
آزمون شبه نهایی و کیفیت بخشی برای ۹ هزار و ۳۰۱ نفر از د انش آموزان پایه د وازد هم د ر د و مرحله برگزار شد که مرحله د وم آن بزود ی برگزار خواهد شد .
۱۲۰۰ بسته آموزشی برای د انش آموزان (نیازمند توجه) تحت پوشش کمیته امد اد و بهزیستی و یک کتاب آموزشی آزمون نهایی برای این د سته از د انش آموزان پایه د وازد هم به تعد اد ۳ هزار و ۹۶۰ نفر تهیه و توزیع شد ه است.
یکهزار د انش آموز (نیازمند توجه) کمیته امد اد امام خمینی(ره) و بهزیستی نیز د ر کنکورهای آزمایشی شرکت خواهند کرد و کلاس کنکور برای د انش آموزان با استعد اد نیز د ر حال برگزاری است.
۲۷ هزار و ۳۹۵ نفر از د انش آموزان سه پایه د هم، یازد هم و د وازد هم نیز د ر مرحله اول آزمون شبه نهایی و مرحله اول و د وم آزمون کیفیت بخشی شرکت کرد ند . مرحله د وم آزمون های شبه نهایی بزود ی برگزار خواهد شد .
مبلغ اعتباری این طرح د ر سال جاری ۸ میلیارد تومان بود ه که با توجه به پیشرفت کار ۵۵ د رصد آن از سوی مد یریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز پرد اخت شد ه است.
نتایج طرح آموزشی نفت د ر سال 1402-1401 به شرح زیر است:
* برگزاری کیفی د وره های ارتقای مهارت حرفه ای د بیران ۹۴ د رصد رضایتمند ی آن ها را از طرح آموزشی نفت د ربر د اشته است.
* حضور ۱۵ هزار و ۸۵۰ نفر از د بیران و د انش آموزان استان بوشهر به طور مستقیم د ر طرح
* ۹۶ د رصد رضایتمند ی د انش آموزان از طرح آموزشی نفت
* رشد ۰.۵ تا ۳ نمره ای د بیران متوسطه اول د ر طرح
* موفقیت ۲۱۷ نفر از د بیران حائز رتبه اول تا سوم د ر تمامی رشته ها و د روس د ر جشنواره های کشوری
* رشد ۹۰ د رصد ی موفقیت د بیران استان بوشهر د ر جشنواره های کشوری
* د ر کنکور ۱۴۰۲، ۲۴ نفر از د انش آموزان حائز رتبه زیر ۱۰۰ شد ند که ۶ نفر د ر رشته ریاضی فیزیک، ۶نفر د ر رشته تجربی، ۴ نفر د ر رشته علوم انسانی، ۲ نفر د ر رشته زبان های خارجی، ۱ نفر د ر رشته هنر و ۵ نفر د ر فنی و حرفه ای این رتبه ها را کسب کرد ند
* ۳۷ نفر از د انش آموزان حاضر د ر طرح موفق به کسب رتبه ۱۰۰ تا ۵۰۰ شد ند
* ۸۷ نفر از شرکت کنند گان د ر کنکور نیز رتبه ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ را به د ست آورد ند
* ۱۴۹ رتبه زیر ۱۰۰۰ هم گزارش شد ه است.
* د انش آموزان استان بوشهر موفق شد ند د ر شهر بوشهر ۶ رتبه د ورقمی، د ر شهرستان د شتستان ۶ رتبه د ورقمی، د ر شهرستان د شتی ۴ رتبه د ورقمی، د ر شهرستان تنگستان ۵ رتبه د ورقمی زیر ۲۵ و د ر د یلم، سعد آباد و جم هر کد ام یک رتبه د ورقمی کسب کنند
* د ر شهرستان کنگان برای اولین بار ۱۵ رتبه زیر هزار و ۸ نفر قبولی پزشکی د ر د انشگاه های برتر کشور رقم خورد که د ر نوع خود بی سابقه است
* ارتقای ۳ رتبه ای استان نسبت به سال گذشته د ر سطح کشوری
* مبلغ اعتبار این طرح د ر سال ۱۴۰2-۱۴۰1 بالغ بر ۶ میلیارد و ۴۰ میلیون تومان بود ه که با توجه به اثرات مثبت اجرای کامل طرح، تمامی آن طبق تفاهمنامه منعقد ه پرد اخت شد ه است.
همچنین شرکت ملی نفت ایران برای خرید تجهیزات به هنرستان های استان بوشهر، مبلغ ۴ میلیارد و ۵۶۰میلیون تومان تخصیص د اد ه که تحویل هنرستان های استان بوشهر شد ه است.
پزشکی اجتماعی در افزایش کیفیت زندگی نقش موثری دارد
سمیه راهپیما: پزشکی اجتماعی، تخصصی در پزشکی است که به درک تأثیر وضعیت اجتماعی و اقتصادی بر سلامت، بیماری و عملکرد پزشکی و همچنین بهبود شرایطی که منجر به جامعه سالم می شود، می پردازد. پزشکی اجتماعی و طب پیشگیری، دوره 3 ساله تخصصی بالینی است که در آن، پزشکان توانمندی هایی پیدا می کنند تا برای جامعه نسخه سلامت بنویسند و آنها را قادر می سازد مدیریت سلامت و بهداشت جامعه را به دست بگیرند و با انجام مداخلات در سطح جامعه، بار بیماری ها را کاهش دهند. در این زمینه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز از امکانات پزشکی اجتماعی بهره مند است و در آن از افراد متخصص این رشته استفاده می کند. شهناز شاهرخی، با عنوان متخصص پزشکی اجتماعی در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت فعالیت دارد. خبرنگار «مشعل» با وی گفت و گویی داشته که در ادامه می خوانید.
دانش آموخته دانشکده علوم پزشکی دانشگاه اصفهان در سال 1378 هستم. از آن سال فعالیت در پزشکی اجتماعی را با بیمارستان ها و درمانگاه های مختلف آغاز کردم. سال 1392 وارد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت شدم و فعالیت حرفه ای در زمینه پیشگیری و ارتقای سلامت، بویژه مسائل مرتبط با آسیب های اجتماعی و اعتیاد با طراحی پروژه «نفس» را آغاز کردم. فاز نخست این طرح، پس از پرسشگری وسیع و بر اساس نتایج حاصل از برنامه های آموزشی مفصل و متناسب با گروه های هدف ( مردان و زنان شاغل، فرزندان و کارکنان فعال در حوزه بهداشتی از جمله پرستاران و پزشکان) نوشته شد.
در فاز بعد، خدمات ترک سیگار با انجام درمان های مشاوره ای، غیردارویی و دارویی از سوی تیم ارائه دهنده خدمات ترک سیگار برای متقاضیان در 20 منطقه نفتی صورت گرفت. در فاز نهایی نیز ارزیابی ها و نتایج آن ارائه و ضمن بررسی نقاط قوت و ضعف آن، پروژه ای ایمن، پویا و اخلاقی تنظیم شد که متاسفانه به دنبال تغییرات مدیریتی، این طرح ادامه پیدا نکرد.
عمده فعالیت بنده، در زمینه آسیب های اجتماعی و گروه های آسیب دیده و مشتمل بر فعالیت های آموزشی، پژوهشی و درمانی است.
یکی از گروه های آسیب پذیر، زنان هستند، از این رو پروژه سلامت و رفاه اجتماعی زنان که نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل می دهند، نه تنها به عنوان یک حق انسانی برای آنها؛ بلکه به دلیل تاثیراتی که این گروه بر سلامت خانواده و جامعه دارند، اهمیتی روزافزون یافته و از چالش های مهم سیاستگذاران در حوزه سلامت به شمار می رود؛ چراکه سلامت از شروط لازم و ضروری برای ایفای نقش اجتماعی است.
امروزه می دانیم که سلامت، محدود به حوزه سلامت جسمی نیست و ابعاد متعددی یافته که یکی از ابعاد مهم آن در کنار سلامت جسم، سلامت اجتماعی و عوامل موثر بر آن است.
اهمیت و جایگاه بانوان در بحث سلامت بسیار مهم است. هر زمان سلامت یک خانم به خطر بیفتد، روند زندگی دیگر افراد خانواده نیز تحت الشعاع قرار می گیرد. در این زمینه پروژه تحقیقاتی شما به چه دستاوردهایی رسیده است؟
امروزه شاهد حضور بسیاری از بانوان در مشاغل مختلف، از رده شغلی معمولی گرفته تا تصمیم گیران سرنوشت جوامع، هستیم.
زنان ما امروزه نقشی حیاتی در چرخاندن محور اقتصاد دنیا ایفا می کنند و به بهترین نحو نیز در بازار کار رقابت کرده و مطرح هستند. این گروه سرنوشت ساز، نیمی از جمعیت هر کشوری را تشکیل می دهند و در عین حال دارای نیازها و مسائل خاص خود هستند.
از این رو شناسایی و رفع نیازها و مشکلات آنها در زمینه های مختلف ازجمله سلامت جسم و روان و ارائه راهکاری مناسب با شرایط آنها به منظور ارتقای کیفیت زندگی شان، از اولویت های مهم سیاستگذاران بخش سلامت به شمار می رود، چراکه ارتقای کیفیت زندگی زنان، پذیرش نقش های متعددی را که جامعه امروزی بر آنها تحمیل کرده، امکانپذیر ساخته و در آستانه انقلاب صنعتی چهارم، امکان رشد و توسعه جوامع را فراهم می کند.
مسائل مربوط به سلامت و مشکلات بهداشتی در هر دو جنس دارای اهمیت است، اما نوع مسؤولیت و ایفای نقش های مورد انتظار جامعه از زنان، توجه و اهمیت این بحث را برای آنها دوچندان می کند، ضمن اینکه زنان به لحاظ جسمی و فیزیولوژیکی، آسیب پذیری بیشتری در ابتلا به برخی بیماری ها از جمله افسردگی دارند.
تحقیقات نشان می دهد که وضعیت سلامت زنان، تاثیر بسزایی بر سلامت فرزندان، خانواده و محیط پیرامون آنها دارد.
معتقدیم بانوی سالم، خانواده سالم و جامعه سالم، از موضوعات مهم در بحث ارتقای سطح سلامت، اصلاح شیوه زندگی مشتمل بر اصلاح الگوی تغذیه، افزایش فعالیت بدنی و کنترل نحوه مقابله صحیح با اقدام های روزمره یا ناگهانی، کنترل وزن، پیشگیری از ابتلا به پرفشاری خون، اختلالات چربی خون و دیابت یا تشخیص به موقع ابتلا به این بیماری ها و درمان موثر و مفید و ترک مصرف محصولات دخانی و پیشگیری از در معرض دود سیگار قرار گرفتن و ... است.
امروزه شیوع بیماری های مزمن، رشد فزاینده ای گرفته که برای پیشگیری از آن، باید اقداماتی صورت گیرد، از این رو نقش پزشکی اجتماعی بسیار پررنگ می شود. بفرمایید که در این خصوص چه اقداماتی از سوی این گروه پزشکی انجام می شود؟
بیماری های غیرواگیر، مزمن و ناتوان کننده از جمله بیماری های قلبی - عروقی، سکته های قلبی- مغزی و ابتلا به انواع سرطان ها از عوامل مهم مرگ و میر در بسیاری از کشورها از جمله کشور ما به شمار می رود.
از مجموع 360 هزار مورد مرگ سالانه در کشورمان، 30 هزارمورد آن به دلیل دیابت و 180 هزار مورد نیز به دلیل ابتلا به بیماری قلبی - عروقی است. این در حالی است که 126 هزار مورد فوتی ناشی از بیماری قلبی - عروقی به دلیل بیماری پرفشاری خون است.
متاسفانه شیوع عوامل خطرساز ابتلا به این بیماری ها در بسیاری از موارد، در میان زنان بالاتر از مردان است. شیوع فشار خون بالا در بین مردان ایرانی 23.2 درصد و در میان زنان 16 درصد تا قبل از 45 سالگی است؛ اما بعد از 45 سالگی زنان، شیوع این بیماری در میان آنها بیشتر از مردان می شود.
شیوع دیابت در مردان 8.5 درصد و در زنان 12.9 درصد گزارش شده، شیوع هایپر کلسترول ها در مردان 9 درصد و در زنان 15.7 درصد و احتمال ابتلا به عوارض سیگار در میان مردان حدود 28 درصد و در زنان 4.5 درصد است.
حدود 5 درصد از افراد جامعه ما کم تحرک هستند که متاسفانه میزان فعالیت فیزیکی مناسب برای سیستم قلبی - عروقی در زنان کمتر از مردان است. بدیهی است که شاغل بودن زنان می تواند محدودیت هایی را برای آنها در زمینه اصلاح الگوی زندگی خود و خانواده شان فراهم آورد، ضمن آنکه با مدیریت صحیح زمان، دریافت آموزش های لازم و به کار بستن تمهیدات علمی، می توان بر این مشکل فائق آمد.
نکته مهم اینکه، فعالیت فیزیکی منظم یعنی حداقل 30 تا 60 دقیقه فعالیت ورزشی در بیشتر روزهای هفته، می تواند فشار خون را حدود 4 تا 9ttgکاهش دهد، همچنین داشتن رژیم غذایی سالم مانند مصرف میوه و سبزیجات تازه و لبنیات کم چرب یا غلات کامل هم می تواند در کاهش فشارخون تا 14ttg موثر باشد.
لازم است دوباره تاکید شود که تشخیص و اقدام به موقع این ریسک فاکتورها، از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ زیرا بسیاری از آنها در ابتدا هیچ علامتی ندارند. به عنوان مثال، شایعترین علامت بیماری پر فشاری خون، فریز شدن چشم ها، سردرد، خونریزی از بینی و ... نیست؛ بلکه شایعترین علامت بیماری فشار خون، نداشتن علامت آن است؛ اگرچه حدود 20 درصد افراد جامعه ما به پرفشاری خون مبتلا هستند؛ اما نتایج تحقیقات حاکی از آن است که 50 درصد این افراد از ابتلای خود به این بیماری اطلاعی ندارند و 50 درصد افرادی هم که از بیماری خود مطلع هستند، درمان منظم انجام نمی دهند.
درست است که مرگ و میر زنان در برخی بیماری ها کمتر از مردان است؛ اما زنان بر اساس آمار موجود، در مقایسه با مردان، آسیب پذیری بیشتری در مقابل بیماری دارند. بنابراین ارتقای سلامت در جامعه زنان و ترویج راهکارها و پیشگیری از ابتلا و بهبود سبک زندگی آنها، نیازمند مداخلاتی جدی است.
گفت وگو با کارشناس برتر د ر میان د ستگاه های اجرایی کشور
مشعل: رشد بهره وری د ر بخش های مختلف می تواند به رشد اقتصاد ی منجر شود . براساس آمار و ارقام موجود ، صنعت نفت و گاز ایران د ر سال های گذشته بخصوص د ولت سیزد هم سکان بهره وری را به د ست گرفته، به طوری که بیشترین رشد بهره وری د ر اقتصاد ، به این صنعت مربوط می شود و رابط بهره وری وزارت نفت نیز به عنوان کارشناس برتر این حوزه د ر سطح د ستگاه های اجرایی کشور انتخاب شد ه است. به طور کلی می توان گفت که بهره وری، نقشی اساسی د ر پیشرفت پاید ار و فراگیر جوامع د ارد و رکن کلید ی برای د ستیابی به تعالی به شمار می رود . برای جویان شد ن از اقد امات صنعت نفت د ر این زمینه، با زهرا حسینی، رئیس بهره وری وزارت نفت که به عنوان رابط برتر د ر میان د ستگاه های اجرایی کشور نیز انتخاب شد ه است، به گفت وگو نشسته ایم که د ر اد امه می خوانید :
فرورد ین سال 1397 آیین نامه نظام مد یریت صنعت نفت از سوی وزیر نفت ابلاغ و پیرو آن، وظایفی برای شرکت های اصلی، فرعی و واحد های مستقل و وابسته د ر نظر گرفته شد .
یک سال بعد از آن، یعنی د ر سال 1398 سازمان ملی بهره وری ایران د ستورعمل چرخه مد یریت بهره وری را به سازمان ها ابلاغ کرد . بعد از آن د ر آبان ماه، معاون ریاست جمهوری و رئیس سازمان اد اری و استخد امی کشور، نظام نامه راهنمای اجرای چرخه مد یریت بهره وری را بر اساس ماد ه 3 و 5 قانون برنامه ششم توسعه د ر 10 گام د ر نظر گرفت و آن را اجرا کرد و تاکنون سه د وره کامل چرخه آن د ر صنعت نفت اجرا شد ه است.
شهریور سال گذشته، این آیین نامه از سوی سازمان ملی بهره وری به روزرسانی و ابلاغ و به هشت گام اصلی تبد یل شد .
گام نخست، به ماموریت ها و زنجیره ارزش شرکت ها بازمی گرد د که با توجه به خد مات از قبل شناسایی شد ه، تبیین وضع موجود د ر این مرحله صورت می گیرد . گام بعد ی، به مسأله شناسی اختصاص د ارد و مسائل مهم و کلید ی که باعث عد م بهره وری د ر شرکت ها می شود ، د ر این گام، شناسایی و د ر گام بعد ریشه یابی و اولویت بند ی می شود . سازمان ملی بهره وری، امسال اعلام کرد ه که سه موضوع کلان وزارتخانه ای را می خواهد . د ر حال حاضر، آنچه برای سازمان ملی بهره وری ارسال شد ه تاکنون تایید نهایی نشد ه است.
د ر مجموع هشت موضوع شناسایی شد ه که از میان آنها، سه مسأله اولویت د ار تعیین و همه تمرکز ما روی این سه مسأله است.
از گام چهارم به بعد نیز باید برای این سه محور راه حل تعیین کنیم که برای هر کد ام از آنها، تاریخ شروع و پایان د ر نظر گرفته می شود . اهد اف برای آنها تعریف می شود و د ر پایان، از سوی کاربرگ های طراحی شد ه، اثربخشی پروژه ها اند ازه گیری می شود .
این سه مسأله اولویت د اری که اشاره کرد ید ، شامل چه موارد ی می شود ؟
مهم ترین مسأله ای که به سازمان ملی بهره وری پیشنهاد د اد ه ایم، موضوع ناترازی انرژی هید روکربوری د ر بخش عرضه است که تولید نفت، اتلاف شبکه تولید و توزیع را د ربر می گیرد . از این رو ناترازی انرژی از سمت تقاضا بیشتر به سمت مصرف می رود و شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی پالایش و پخش فراورد ه های نفتی ایران د ر این مسیر می توانند کمک کنند ه باشند .
علاوه بر موارد ی که اشاره کرد ید ، چه پروژه های د یگری د ر د ستور کار د ارید ؟
تمرکز ما روی پروژه بهره وری است و می خواهیم سازمان ملی بهره وری برای تمام شرکت های اصلی، فرعی و تابعه کارنامه صاد ر کند . به عنوان مثال شرکت ملی گاز ایران با 42 شرکت تابعه آن 42 کارنامه د ریافت خواهند کرد .
صورت مالی شرکت نفت به صورت تلفیقی برای کارنامه د ر نظر گرفته شد ه است و برای شرکت ملی پالایش و پخش فراورد ه های نفتی ایران به همراه چهار شرکت زیرمجموعه خود و شرکت ملی پتروشیمی به همراه د و شرکت د ولتی کارنامه صاد ر شد ه و اکنون این موارد د ر د ستور کارمان قرار د ارد .
همچنین کمیسیون بهره وری شرکت ها د ر سطح بالاترین مقام، یعنی هیأت مد یره برگزار می شود و هر پروژه ای که مورد تایید قرار گیرد ، قابلیت اجرایی د ارد .
د ر نظر د اریم تا کمیسیون بهره وری، هر ماه یکبار برگزار شود و د ر آنجا کارنامه تمام شرکت ها مورد بررسی قرار گیرد . د ر کمیسیون شرکت ها باید نمایند ه معاونت توسعه مد یریت، به عنوان نمایند ه شورای مد یریت حضور د اشته باشد و تک تک کارنامه ها بررسی و علل ضعف آن استخراج شود . با شناسایی نقاط ضعف و علل آن، برنامه های بهره وری را تعریف می کنیم، ضمن آنکه د ر ورود ی های بررسی، نقاط ضعف مسأله شناسی را نیز مورد توجه قرار می د هیم.
د ر این کارنامه چه موارد ی د ید ه می شود ؟
سازمان ملی بهره وری، د ستورعملی به سازمان ها و شرکت ها ارائه د اد ه که براساس آن، تمام شرکت ها د ر چهار ناحیه مورد سنجش قرار می گیرند و پیرو آن، شیوه نامه سنجش د ستگاه های د ولتی را به تمام سازمان ها و نهاد ها ابلاغ کرد ه است.
این چهار ناحیه شامل اثربخشی، کارایی، توانمند ی های کمی و کیفی می شود . توانمند ی ها بیشتر مالی است و بر اساس عملکرد شان و تعهد ی که به سازمان برنامه بود جه د اد ه اند ، سنجید ه می شوند . کارنامه از 100 نمره است و سال گذشته وزارت نفت بالاترین نمره (73.5) را د ریافت کرد .
بر اساس سطوح تعیین شد ه، پاد اش شرکت ها نیز متفاوت است. یک شیوه نامه التزام بخشی د اریم که د ر آن پاد اش هیأت مد یره و مد یران را منوط به کارنامه بهره وری کرد ه است. آنهایی که د ر سطح خوب قرار د ارند ، یک ماه پاد اش د ریافت می کنند ، سطح متوسط نصف پاد اش و سطح عالی و بسیار عالی نیز سه برابر یک ماه حقوق و مزایا خواهند د اشت.
همانطور که گفته شد ، این کارنامه برای تمام شرکت ها از 100 نمره است، بجز شرکت ملی نفت ایران که با توجه به روابط مالی تلفیقی، حساب شد ه و شرکت های زیرمجموعه جد اگانه حساب نشد ه اند . د ر کارنامه ها بیشتر شاخص های مالی، ارزش افزود ه و بهره وری نیروی کار مورد سنجش قرار می گیرد .
منظور از شاخص های بهره وری چیست؟
بر اساس شاخص های بهره وری، ماموریت اصلی سازمان ها تعیین می شود . این شاخص های کلید ی برای صنعت نفت شامل رشد تولید نفت و گاز از میاد ین مشترک می شود و طی جلسات و نشست های متعد د با سازمان ملی بهره وری ایران تد وین شد ه اند .
این سازمان، امسال خیلی جد ی تر از سال های گذشته د ر شاخص های بهره وری ورود کرد ه و توانمند ی های کمی شاخص های برنامه و بود جه نیز مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرد . د ر نهایت سازمان های بیرونی به میزان انجام آیین نامه التزام بخشی، نمره می د هند .
وظیفه کارگروه ارزیابی بهره وری چیست؟
کارگروه ارزیابی بهره وری از سال های پیش تشکیل شد ه است. سازمان ملی بهره وری ایران بر اساس فرمول هایی کارنامه را ابلاغ و کارگروه ارزیابی بهره وری که متشکل از سازمان بهره وری و سازمان اد اری و استخد امی کشور می شود ، نمایند ه تام الاختیارشان د ر این کارگروه حضور د ارند و به همراه وزارت اقتصاد و د ارایی کارنامه ها را بررسی و روی آن مهر تایید می زنند و پاد اش را با توجه به د ورانی که جایزه بهره وری را کسب کرد ه اند ، مشخص می کنند .
د ر این ارزیابی ها، بهره وری ماهیت مقایسه ای بین د ستگاهی ند ارد و رشد د رون د ستگاهی مهم است. به عنوان مثال د ر برنامه ششم توسعه نیز رشد ارزش افزود ه نسبت به د و سال گذشته و... را د اریم؛ زیرا بنگاه باید د رون خود ش به رشد و بلوغ برسد ، از این رو تنها می توان با میزان پیشرفت، چرخه مقایسه میان شرکت ها را انجام د اد .
جد ا از مباحث فنی ارزیابی شاخص های بهره وری، وزارت نفت نیز به طور جد اگانه، آیین نامه های مبنی بر بهره وری د ارد . د ر این زمینه مسؤولیت شما به عنوان رابط چیست؟
با توجه به آنکه صنعت نفت آیین نامه د اخلی د ر خصوص بهره وری د ارد ، نسبت به د یگر سازمان ها جلوتر است. د ر این آیین نامه، ماموریت ها و چرخه اصلی زنجیره صنعت نفت مشخص شد ه است.
تفاوت آن با سال های قبل این است که مسأله شناسی را از سطوح پایین د ستگاه های اجرایی، بنگاه ها و شرکت های زیرمجموعه شروع کرد ه ایم، بعد از شناسایی و اولویت بند ی برای مسائل تعیین شد ه برنامه و راهکار اجرایی د ر نظر گرفته می شود که خروجی این برنامه ها، پروژه های ارتقای بهره وری خواهد بود .
د ر سال 1401 برای د ور د وم سنجش بهره وری سازمان ها از سوی سازمان ملی بهره وری ایران انجام و 235 پروژه د ر سطح چهار شرکت اصلی د ر کارنامه قرار د اشت. د ر سال 1400 نیز 234 پروژه پیشران بهره وری را د اشتیم که د ر قالب فرمت سازمان ملی بهره وری هر سه ماه یکبار پیشرفت آن به سازمان گزارش می شود و د ر نهایت گزارش اثربخشی، رصد و مجد د برای سازمان ملی بهره وری ارسال می شود .
به عنوان رابط بهره وری میان وزارت نفت و سازمان ملی بهره وری ایران، چه برنامه ها و اقد اماتی د ر د ستور کار د ارید ؟
کاری که به عنوان رابط میان وزارت نفت و سازمان ملی بهره وری ایران انجام می د هیم، این است که آنچه را سازمان ملی بهره وری ایران ابلاغ کرد ه، برای چهار شرکت اصلی بومی سازی و ارسال می کنیم. د ر این میان اگر مشکلی وجود د اشته باشد ، زود تر از د یگر سازمان ها د ر د وره های آموزشی شرکت کرد ه و از این طریق، شرکت های زیرمجموعه را راهبری می کنیم، ضمن آنکه رابط راهبری و پاسخگوی پرسش های شرکت های اصلی صنعت نفت هستیم.
با توجه به اینکه سال گذشته د بیرخانه شورای ملی بهره وری د ر سطح وزیر نفت تشکیل شد ه است، مسؤولیت آن را معاونت سرمایه انسانی وزارت نفت به عهد ه د ارد که گزارش های خود را به این د بیرخانه ارائه می د هیم. گزارش های بهره وری از طریق این اد اره کل به د یگر د ستگاه ها و شورای مد یریت بهره وری ارسال می شود .
به عبارت د یگر می توان گفت که نقش ارتباط بین د ستگاه ها را د اریم و سیاست د رون د ستگاهی خود مان را برای شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت تعیین می کنیم.
اکنون کد ام یک از شرکت های صنعت نفت د ر زمینه بهره وری پیشرو هستند ؟
تمام شرکت ها همکاری خوبی د ارند ؛ اما برخی از آنها بیشتر از شرایط بیرونی متاثر می شوند . یکی از آنها شرکت ملی نفت ایران است که فروش کامل محصول آن می تواند روی بهره وری تاثیر د اشته باشد . خوشبختانه د ر د و سال اخیر، تمام شرکت ها د ر کارایی خود ، رشد صعود ی د اشته اند و نسبت به سال های قبل، بخصوص گروه نفت و گاز بیشترین رشد ارزش افزود ه را د ر گروه های اقتصاد ی کسب کرد ه اند . به عبارت د یگر امروز می توان گفت که شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فراورد ه های نفتی ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی د ارای رشد هستند .
قسمت کارایی، شاخص های مالی مورد سنجش قرار می گیرد و قسمت رشد بهره وری، کل عوامل تولید ی(TFP) را تحت تاثیر قرار می د هد .
طی د و سال گذشته بر اساس گزارش سازمان ملی بهره وری ایران، تمام شرکت های صنعت نفت رشد خوبی د اشته اند و برخی شرکت ها مانند شرکت ملی صنایع پتروشیمی، کمتر از تحریم ها متاثر شد ه است.
د ر استقرار چرخه نیز تمام شرکت ها وظایف خود را انجام د اد ه و سال گذشته جزو د و د ستگاه برتر بود یم که د ر وزارت نیرو، حد ود 30 نمره بالاتر از میانگین د ولت را کسب کرد یم.
ارزش افزود ه شرکت ها د ر این د و سال رشد د اشته اند و مجموعه هایی مانند شرکت ملی گاز ایران نیز د ر برنامه ششم توسعه، به اهد اف خود د ست یافته که د لیل آن، مشتریان د اخلی اش است.
با توجه به اقد امات گسترد ه ای که انجام د اد ه اید ، باید رابط بهره وری میان چهار شرکت اصل د اشته باشید ؟
د ر شرکت های اصلی نیز رابط های بهره وری حضور د ارند که سمت اکثریت آنها، ریاست بهره وری است. آنها از یک سو با ما د ر ارتباط هستند و از سوی د یگر برنامه های ما را به شرکت های زیرمجموعه خود منتقل می کنند ، بخصوص صنایع نفت و گاز که شرکت های تابعه زیاد ی د ارند و همین کارها د ر شرکت های فرعی آنها انجام و اند ازه گیری بهره وری مستقیم از سوی سازمان رصد می شود . امسال نیز رابطان بهره وری شرکت های اصلی و فرعی لوح تقد یر د ریافت کرد ند .
د ر پایان اگر صحبتی باقیماند ه، بفرمایید .
د ر مجموعه وزارت نفت، طی چند سال اخیر مباحث مد یریتی به خوبی د ید ه شد ه است و د ر شرکت های اصلی و فرعی این موضوع مورد توجه ویژه ای قرار د ارد . امسال د ر هیأت مد یره تمام شرکت ها به صورت مستمر د ر بالاترین سطح کمیسیون های بهره وری تشکیل شد ه و طی د و سال گذشته، با نگاه تولید ی، توجه زیاد ی به موضوع بهره وری شد ه که سعی د اریم از این فرصت استفاد ه کنیم.
مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس، راه اندازی فاز یک پالایش گاز هویزه خلیج فارس را مرهون پیگیری و تأکیدهای شهید رئیسی و کار جهادی انجام شده در این طرح دانست.
عبدالعلی علی عسکری که دوشنبه، هفتم خرداد ماه برای پیگیری طرح توسعه پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس به استان خوزستان و منطقه جفیر سفر کرده بود، در آیین بزرگداشت شهدای خدمت در این شرکت با یادی از همه شهدا و به ویژه شهید آیت الله رئیسی و همراهان ایشان گفت: شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس، یکی از یادگاران شهید رئیسی عزیز است.
وی افزود: هنگامی که خدمت رئیس جمهور شهید رسیدم، گفتم یکی از پروژه های بسیار مهم و ملی در خوزستان، پروژه پالایش گاز هویزه خلیج فارس است و گزارشی به ایشان ارائه دادم. شهید رئیسی گفت من از شما دو کار می خواهم که نخستین آن خاموشی مشعل هاست و دوم توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس همچنین با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری در زمینه خاموشی مشعل ها بیان کرد: کسانی که در این منطقه زندگی می کنند، به خوبی می دانند که دهه هاست سرمایه کشور، همراه با سوختن گاز در این مشعل ها می سوزد و تأکید بر خاموشی مشعل ها، از منظر جلوگیری از هدررفتن سرمایه ملی و حفظ محیط زیست است. علی عسکری تصریح کرد: عملیات اجرایی پروژه هویزه خلیج فارس، 11 سال پیش نرفته بود و به دلیل تأکید شهید رئیسی، به همکاران گفتم این پروژه را باید تهاجمی، فعالانه و جهادی پیش ببریم و کار را تمام کنیم.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس ادامه داد: بسیاری افراد ازجمله افراد متخصص، رسیدن هویزه خلیج فارس به مرحله راه اندازی را در این مدتِ کم نشدنی و حتی نوعی بلوف می دانستند، اما با کار جدی و جهادی ثابت کردیم می شود و توانستیم.
وی افزود: حتی چند ساعت قبل از تشریف فرمایی رئیس جمهوری برای راه اندازی هویزه خلیج فارس، محسن منصوری، معاون اجرایی رئیس جمهوری، تماس گرفت و گفت برخی می گویند آنجا آماده نیست و آقای رئیسی گفت از شما بپرسیم اگر تمام است بیاییم، که گفتم برای راه اندازی آماده است و ایشان هم آمد و سخنان تعیین کننده ای در اینجا بیان کردند. یاد و خاطره ایشان در اینجا همواره گرامی است. این پالایشگاه گاز از یادگارهای آیت الله رئیسی در منطقه جفیر است که امیدواریم این موضوع برکتی باشد برای این مجتمع که در منطقه ای عزیز واقع شده و یادآور رشادت های شهدای بزرگوار هویزه است.
علی عسکری دلیل حضور در شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس را پیگیری حل مسئله خوراک دانست و گفت: ظرفیت هویزه خلیج فارس فرآورش روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز است و فاز نخست با ظرفیت روزانه ۲۵۰ میلیون فوت مکعب راه اندازی شده است که در صورت تأمین خوراک، راه اندازی فاز دوم هم کار زیادی ندارد.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس تأکید کرد: در شرایط کنونی برای راه اندازی فاز دوم عجله نداریم. امروز حدود ۱۱۰ میلیون فوت مکعب خوراک، یعنی ۲۰درصد ظرفیت این مجتمع عظیم که یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار هزینه اجرای آن بوده است تأمین شده و تمرکز ما بر تأمین خوراک کامل مجتمع است.
وی افزود: شرکت پتروپارس در حال اجرای پروژه ای است که با تکمیل آن سالانه حدود ۲۰۰ میلیون فوت مکعب، معادل ۴۰درصد خوراک موردنیاز این پالایشگاه تأمین خواهد شد.
علی عسکری یادآوری کرد: باید با همکاری شرکت ملی نفت ایران، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص)، شرکت پتروپارس و ظرفیت های موجود در گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس، مشعل های غرب کارون را خاموش و خوراک پالایش گاز هویزه خلیج فارس را تأمین کنیم. تلاش ما این است که تا سال آینده فاز نخست این پالایشگاه را به 100درصد ظرفیت و فاز دوم را به راه اندازی برسانیم.
مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت با بیان اینکه در هر موضوعی که ورود می کنیم، ردپایی از نفت در آن وجود دارد، گفت: این موضوع در منطقه خوزستان، شهر مسجدسلیمان یا شهر آبادان که تأسیسش بر پایه پیدایش نفت بود، بسیار مشهود است. حسین شاملی با بیان اینکه هویت صنعت نفت بین کارکنان و مدیران این صنعت به خصوص وزیر نفت اهمیت بسیاری دارد، گفت: این هویت نمایشگر بخشی از رویدادهای اقتصادی، سیاسی، مذهبی و انقلابی و حتی غیرتی کارکنان صنعت نفت در ۱۱۶ سال گذشته است که موضوع جنگ تحمیلی و تحریم ها نیز در آن دیده می شود.
مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت بیان کرد: شرکت ملی نفت ایران در دنیا شرکتی شناخته شده است که این موضوع نشان دهنده عظمت صنعت نفت ایران و در مرتبه ای بالاتر نمایانگر عظمت ملت ایران است؛ ملتی که در مقاطع مختلف، هم در کشور و هم در جهان به واسطه موقعیت اقتصادی و جغرافیایی، تأثیرگذاری مستقیمی بر امور داشته اند.
شاملی با بیان اینکه ما دو مقطع را در تاریخ نفت داریم که جدا از مبحث پیدایش نفت در ایران به صورت صنعتی و توسعه آن، شاهد نقش پررنگ ملت در آن هستیم، گفت: یک مقطع مربوط به سال ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۱ می شود که طی آن ملی شدن صنعت نفت به وقوع پیوست و شرکت های خارجی و کارشناسان آنها از ایران رفتند و در پی آن تحریم های شدیدی علیه ملت ایران اعمال شد. در آن برهه زمانی، با مقاومتی که در صنعت نفت شکل گرفت، ایران سرافرازانه از تهدیدها خارج شد. وی ادامه داد: مقطع دوم صنعت نفت، مربوط به انقلاب ۱۳۵۷ است که پس از آن شاهد شکوفایی صنعت نفت در قسمت های پایین دستی و بالادستی بودیم؛ یعنی در تولید گاز به ظرفیت یک میلیارد مترمکعب در روز رسیدیم که بی سابقه است.مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت افزود: اکنون نیز در اوضاع تحریم، در تولید محصولات پتروشیمی به ظرفیتی بیش از ۱۰۰ میلیون تن در سال رسیده ایم و این در حالی است که پیش از انقلاب ظرفیت تولیدی ایران در صنعت پتروشیمی حدود ۲ میلیون تن در سال بود، همچنین به خودکفایی ۸۷ تا ۹۰ درصدی در تولید تجهیزات پالایشی و بالادستی رسیده ایم.
شاملی با بیان اینکه اگر به شئونات مختلف سیاسی و اقتصادی کنونی کشور نگاهی بیندازیم، می بینیم مهم ترین موضوع در کشور همچنان نفت است، تصریح کرد: براساس این اهمیت است که مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت به دستور وزیر نفت احیا و مأموریت ثبت و ضبط تاریخ صنعت نفت و تبادلات اسنادی با دیگر مراکز اسنادی کشور به آن سپرده شد.
وی گفت: هم اکنون در مرکز اسناد صنعت نفت حدود ۱۲ میلیون برگ سند تاریخی موجود است که پیش بینی می شود این عدد با جمع آوری کل اسناد نفت به بیش از ۲۵ میلیون برگ برسد.
مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت با یادآوری اینکه بیش از ۹ هزار شیء واجد شرایط میراثی و بیش از ۱۱۴ بنای ثبت آثار ملی در مجموعه صنعت نفت وجود دارد، افزود: بیش از ۷۰۰ بنای واجد ثبت شرایط میراثی که هرکدامشان به تنهایی یک تاریخ به حساب می آیند، در این صنعت شناسایی شده است. برای مثال، پالایشگاه آبادان با ۱۰۵ سال قدمت هویت پایین دستی و توسعه صنعت پالایشگاهی کشور به شمار می آید. شاملی ادامه داد: توسعه میدان های نفتی در ایران از حدود سال ۱۲۸۷ آغاز و در طول ۱۱۶ سال حدود ۱۰۵ میدان نفتی در ایران کشف شد.
وی با بیان اینکه براساس تکالیفی که در برنامه های چهارم، پنجم و ششم توسعه دیده شده است، دستگاه هایی که اماکن و اسنادی تاریخی را در اختیار دارند، موظفند در حفظ، نگهداری و مرمت آن ها اهتمام داشته باشند، گفت: بر این اساس، مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت هم با توجه به اینکه صنعت نفت در همه عرصه های کشور پیشروست، در این موضوع نیز پیشرو عمل کرده و طی چند سال گذشته الهام بخش بین دستگاه های دولتی و خصوصی بوده و در جمع آوری اسناد و اشیای تاریخی توانسته رتبه نخست را در کشور به دست آورد.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی از تشکیل کارگروه راهبری و سیاست گذاری هوش مصنوعی در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی خبر داد.
عباس باصفا دراین باره گفت: کارگروه راهبری و سیاست گذاری هوش مصنوعی با دستور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، تشکیل و اعضای آن مشخص شد. وظیفه اصلی این کارگروه تنظیم نظام نامه هوش مصنوعی در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی است.
وی افزود: در این زمینه نشست های مختلفی با استادان دانشگاه ، شرکت های دانش بنیان و خبرگان حوزه هوش مصنوعی برگزار شده است تا بتوانیم از توانایی و ظرفیت آن ها در اجرای پروژه استفاده کنیم.
مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات این شرکت با همکاری کارگروه راهبری و سیاست گذاری هوش مصنوعی در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، صفحه هوش مصنوعی در پورتال های داخلی (اینترانت) و اینترنتی شرکت را طراحی و راه اندازی کرد.
صفحه رسمی هوش مصنوعی در پورتال داخلی ـشرکت (ایـنترانت) به آدرس http://portal.niordc.ir و سایت اینترنتی به آدرس https://niordc.ir (بخش مدیریت ها و امور ستادی/ مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات/ هوش مصنوعی) راه اندازی شده و اخبار، رویدادها، مطالب آموزشی، مقالات و نیازهای فناورانه شرکت در این حوزه قابل مشاهده و بهره برداری است.
علاقه مندان می توانند ضمن بهره برداری، مقالات تحقیقاتی معتبر خود در این حوزه را به دبیرخانه کارگروه هوش مصنوعی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به آدرس ai-dabirkhaneh@niordc.ir ارسال کنند.
دانشگاه صنعت نفت
نشست تخصصی نفت «از اقتصاد تا فرهنگ و تکنولوژی» به مناسبت صدوشانزدهمین سالگرد اکتشاف نفت در خاورمیانه از طریق ویدیوکنفرانس به همت دانشگاه صنعت نفت برگزار شد.
نشست تخصصی نفت «از اقتصاد تا فرهنگ و تکنولوژی» با هدف بررسی اقتصاد، فرهنگ و فناوری ایران پیش و پس از کشف نفت، فرصت های ایجاد شده و باقیمانده با کشف نفت دوشنبه، هفتم خرداد از طریق ویدیوکنفرانس و به همت دانشگاه صنعت نفت برگزار شد.
در این نشست تخصصی سیدرضا شادی زاده، دکترای مهندسی نفت و استاد تمام دانشگاه صنعت نفت، محمدرضا خسروی نیکو، دکترای مهندسی شیمی و استاد تمام دانشگاه صنعت نفت و محمدرضا شکوهی، دکترای علوم اقتصادی و استادیار دانشگاه صنعت حضور داشتند.
شرکت نفت و گاز آغاجاری
مدیرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاری گفت: آموزش تخصصی مشاغل به منظور ایمنی بیشتر در کارها، خرید تجهیزات و البسه ایمنی برای همه کارکنان، ایمن سازی شیرخانه ها، تخلیه خطوط لوله خارج از سرویس، از اولویت های این شرکت برای جلوگیری از حوادث احتمالی است.
جواد تقی زاده (ششم خرداد ماه) در نشست بهداشت، ایمنی و محیط زیست با تسلیت شهادت رئیس جمهور مجاهد، سید ابراهیم رئیسی و همراهانش در سانحه هوایی افزود: شهید رئیسی شخصیتی بود که حیاتش برای کشور موجب برکت بود و بدون شک شهادت ایشان نیز برای کشور برکات زیادی را در پی خواهد داشت.
وی با تأکید بر رعایت الزام های ایمنی از سوی کارکنان افزود: ایمنی موضوع جدانشدنی از صنعت است و به لطف خدا از سال ۱۴۰۱ تاکنون با تلاش کارکنان سختکوش، هیچ حادثه ای در شرکت نفت و گاز آغاجاری نداشتیم.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاری با اشاره به آغاز گرما در منطقه، خواستار شناسایی نقاط معیوب و ایرادپذیر در تأسیسات برقی و کلید خانه ها شد و گفت: توجه به تأسیسات و کارکنان عملیاتی و سرکشی مداوم از واحدها باید در اولویت رؤسای اداره ها و دیگر بخش ها قرار گیرد.
تقی زاده در این نشست همچنین بر آموزش تخصصی مشاغل به منظور ایمنی بیشتر در کارها، خرید تجهیزات و البسه ایمنی برای همه کارکنان، ایمن سازی شیرخانه ها و تخلیه خطوط لوله خارج از سرویس تأکید کرد.
در ادامه علی شکیباکیا، رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت نفت و گاز آغاجاری، با ارائه گزارش اچ اس ای، این شرکت را یکی از واحدهای برتر شرکت ملی مناطق نفت خیز برشمرد و بیان کرد: در سال قبل بیش از ۲۸۴ عملیات اطفای حریق از سوی آتش نشانی شرکت انجام شد که بخش قابل توجهی از آن ارائه خدمات به بیرون از شرکت بود.
وی همچنین صدور بیش از ۴۰ هزار مجوز کار سرد و گرم از سوی همکاران اچ اس ای را یکی از اقدام های شرکت نفت و گاز آغاجاری در سال ۱۴۰۲ دانست و افزود: با هماهنگی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، نخستین مانور مشترک بین شرکت نفت و گاز آغاجاری و شرکت نفت و گاز مارون در ماه های آینده برگزار می شود.
براساس این گزارش، در نشست بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت نفت و گاز آغاجاری، شاخص سلامت کارکنان این شرکت، کریدور خطوط لوله امیدیه و پروژه های در حال اجرا بررسی شد.
خلیج فارس در سال ۱۴۰۲ از برنامه پیش بینی شده پیشی گرفت و توانست عملکرد قابل توجهی از خود به نمایش گذارد.
مقدار تولید برخی محصولات این شرکت در مقایسه با برنامه پیش بینی شده برای سال ۱۴۰۲ رشد خیره کننده ای داشت و رکوردهای قابل قبولی را رقم زد.
براساس این گزارش، برنامه تولید مبین انرژی برای برق اکتیو ۳ میلیون و ۹۸۱ هزار و ۲۰۰ مگاوات بود که به دلیل افزایش مصرف داخلی، با افزایش تولید به ۴ میلیون و ۴۲ هزار و ۹۸۳ مگاوات رسید و افزایش ۱۰۲درصدی داشت. همچنین، مبین انرژی پارسال موفق شد ۱۲ میلیون و ۵۱ هزار و ۸۱ تن بخار تولید کند، درحالی که در برنامه شرکت ۱۱ میلیون و ۱۹۰ هزار و ۸۴۰ تن پیش بینی شده بود. این افزایش بیشتر بخار به دلیل کاهش بخار برگشتی زاگرس و افزایش فروش این محصول به فاز ۲ بود و افزایش ۱۰۸درصدی داشت.
شرکت مبین انرژی خلیج فارس پارسال همچنین تولید ۱۵ میلیون و ۴ هزار و ۳۵۵ مترمکعب آب شیرین را در برنامه خود در نظر گرفته بود که با ۱۰۹درصد افزایش تولید به رقم ۱۶ میلیون و ۲۸۴ هزار و ۷۲۷ مترمکعب رسید.
البته مبین انرژی خلیج فارس در تولید آب بدون املاح واحدهای DM و CPP با کاهش تولید روبه رو بود، به گونه ای که برنامه مدنظر این مجموعه برای تولید این محصول ۲۰ میلیون و ۳۷۴ هزار و ۲۹۵ مترمکعب بود، اما این شرکت ۲۰ میلیون و ۲۰۴ هزار و ۷۰۹ مترمکعب آب بدون املاح تولید کرد.
این مجموعه همچنین در تولید نیتروژن (گازی و مایع) ۱۱۱درصد، تولید هوای ابزار دقیق ۱۰۲درصد و تولید آب کولینگ مدار باز ۱۰۱درصد افزایش را تجربه کرد که به دلیل افزایش فروش این محصولات به مشتریان مبین انرژی بود.
شرکت مبین انرژی خلیج فارس در سالی که گذشت، در اکسیژن HP، اکسیژن MP، هوای سرویس و آب کولینگ مداربسته با کاهش تولید روبه رو بود که دلیل کاهش تولید این محصولات، کاهش مصرف و فروش محصولات به شرکت های پتروشیمی طرف قرارداد این مجموعه است.
شرکت مبین انرژی خلیج فارس، تولیدکننده سرویس های جانبی، تأمین کننده آب، برق، بخار، اکسیژن، نیتروژن و هوای فشرده و تصفیه کننده پساب های صنعتی در منطقه پارس جنوبی (عسلویه) است.
مدیرعامل پتروشیمی کارون از راه اندازی و بهره برداری پروژه هایکو در آینده نزدیک خبر داد.
علیرضا صدیقی زاده ضمن ارائه گزارشی از عملکرد تولید و مالی شرکت، پیشرفت فیزیکی طرح هایکو را امیدوارکننده ارزیابی کرد و گفت: با حمایت های همه جانبه شرکت پتروشیمی بندر امام به زودی شاهد راه اندازی و بهره برداری این پروژه مهم خواهیم بود.
در ادامه، سپهدار انصاری نیک، مدیرعامل پتروشیمی بندرامام، به عنوان سهام دار اصلی شرکت پتروشیمی کارون بیان کرد: ضمن رعایت اصل مدیریت هزینه ها، ضرورت دارد با تأمین منابع مالی موردنیاز طرح یادشده، هرچه سریع تر پروژه هایکو راه اندازی شود تا شرکت پتروشیمی کارون به حداکثر ظرفیت تولید دست یابد.
رئیس دولت هوشمند وزارت نفت با بیان اینکه طبق تازه ترین گزارش درگاه ملی مجوزها، اتصال وزارت نفت به شناسه یکتا برای صدور مجوزهای الکترونیکی ۱۰۰درصدی بوده است، گفت: در گزارش های اخیر نیز این وزارتخانه با عملکرد عالی، رتبه هایی شایسته به دست آورده است.
فاطمه عباس نژاد با بیان اینکه براساس قانون، همه دستگاه های اجرایی صادرکننده مجوز مکلف شده اند به درگاه ملی مجوزهای کشور متصل شوند، بیان کرد: از این پس متقاضی مجوز تنها باید به درگاه ملی مجوزها مراجعه کند و دستگاه های اجرایی نیز به این درگاه متصل می شوند و پس از احراز هویت و اجازه صدور مجوز از درگاه ملی، مجوز درخواستی صادر خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه همه عناوین مجوزها در وزارت نفت در هیئت مقررات زدایی تصویب شده است، افزود: هدف درگاه ملی افزون بر الکترونیکی و یکپارچه کردن مجوزها، حذف مقررات اضافه و تسهیل در صدور این مجوزهاست.
رئیس دولت هوشمند وزارت نفت بیان کرد: راه اندازی سامانه درگاه ملی مجوزها پس از قانون اصلاح مواد ۱ و ۷ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی انجام شد و در دو سال اخیر همه دستگاه های اجرایی مکلف شدند به درگاه مجوزها متصل شوند.
عباس نژاد با اشاره به اینکه ۱۱ عنوان مجوز در وزارت نفت صادر می شود، گفت: از این تعداد هشت مجوز موافقت اصولی برای اجرای طرح های پتروشیمی و GTL، پالایشی و پتروپالایشی، ان جی ال (NGL)، ال ان جی (LNG)، مینی ال ان جی (MiniLNG)، سی ان جی (CNG)، اس ان جی (SNG) و ال ان جی وارداتی صادر می شود. همچنین صدور سه عنوان مجوز شامل احداث جایگاه سوخت مایع و سی ان جی (CNG)، خودروهای سوخت رسان سیار و عاملان توزیع فرآورده های نفتی مایع، به عهده شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است.
وی با بیان اینکه بیشترین تعداد مجوز صادرشده برای احداث جایگاه های سوخت بوده و پس از آن هم موافقت اصولی طرح های پتروشیمی بیشترین تقاضا را دارد، افزود: هم اکنون همه ۱۱ عنوان مجوز به درگاه ملی مجوزها متصل است و درخواست متقاضیان از درگاه ملی مجوزها ارسال و طبق قانون بررسی می شود، همچنین پایش و نظارت صدور مجوزها به عهده مرکز مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب وکار زیرمجموعه وزارت اقتصاد است.
رئیس دولت هوشمند وزارت نفت با بیان اینکه دستگاه های تخصصی طبق عملکردی که در صدور مجوز دارند رتبه بندی می شوند، بیان کرد: در تازه ترین گزارش درگاه ملی مجوزها که ۲۳ اردیبهشت منتشر شد، وزارت نفت از نظر اتصال به شناسه یکتا آمار ۱۰۰درصدی داشته و در گزارش های اخیر نیز این وزارتخانه با عملکرد عالی، رتبه های شایسته ای را کسب کرده است.
عباس نژاد گفت: در دو سال اخیر و از زمانی که درگاه ملی مجوزها راه اندازی شد، هیچ نوع مجوز کاغذی صادر نشده است و در حال حذف کامل مجوزهای کاغذی هستیم.
وی با اشاره به اینکه مجوزهای الکترونیکی دارای یک رمزینه پاسخ سریع (QR Code) به عنوان شناسه یکتاست، افزود: با اسکن این کد می توان محتوای مجوز را که غیرقابل جعل و قابل استناد است مشاهده کرد.
رئیس دولت هوشمند وزارت نفت تصریح کرد: در این وزارتخانه برای متقاضیان پیشین که خارج از درگاه ملی مجوزها مجوز کاغذی گرفته اند، تمهیدهایی اندیشیده شده است تا دارندگان مجوزهای قدیمی برای تعویض مجوز خود اقدام کنند.
عباس نژاد افزود: وزارت نفت با الکترونیکی کردن فرایند و تبادل سرویسی که با درگاه ملی انجام داد، به همه دارندگان مجوزهای قدیمی اطلاع رسانی کرده است، زیرا این فرایند باید به درخواست این متقاضیان انجام شود و خود برای دریافت مجوز الکترونیکی از طریق درگاه ملی مجوزها اقدام کنند.
وی با بیان اینکه وزارت نفت با سرعت قابل قبول، مجوزهای کاغذی را به مجوزهای الکترونیکی تبدیل می کند، گفت: طبق تازه ترین گزارش، تبدیل مجوزها در این وزارتخانه ۲۱.۲ درصد است و تا زمانی که همه مجوزهای کاغذی به الکترونیکی تبدیل شوند، این روند ادامه خواهد داشت.
صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت
فراخوان اعطای تسهیلات دستورعمل تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ با هدف اعطای تسهیلات برای ایجاد اشتغال با تکیه بر دانش بنیان کردن صنعت نفت منتشر شد. امروز اقتصاد دانش بنیان یکی از عوامل مؤثر در تحولات اقتصادی و اجتماعی به شمار می آید و موجب رشد و توسعه پایدار جامعه و درنهایت تحقق اقتصاد مقاومتی می شود.شرکت های دانش بنیان با تحول در عرصه علم، دانش، کشف یافته ها و نتایج تازه اقتصادی، در رشد و توسعه مناطق مختلف تأثیر زیادی دارند. این تأثیر در صنعت نفت به دلیل استفاده بیشتر از تکنولوژی بسیار بیشتر است، زیرا در دنیای امروز، بدون به کارگیری فناوری هزینه تولید در بالادست و پایین دست این صنعت به شدت زیاد خواهد بود.
در ایران نیز به دنبال تأکید مقام معظم رهبری بر افزایش تولیدات صنعت نفت با تکیه بر دانش بنیان کردن صنایع نفتی، در این صنعت از حداکثر توان شرکت های دانش بنیان و مؤسسه های تحقیقاتی برای رفع چالش ها و نیازهای فناوری ساخت و خدمات استفاده می شود. دولت سیزدهم در این زمینه پیشگام بوده تا آنجا که شرکت های دانش بنیان فعال در صنعت نفت در این دولت از ۱۵۰ شرکت به حدود ۷۰۰ شرکت افزایش یافته است.
همچنین تلاش شده است که با کاهش بوروکراسی های اداری، حضور شرکت های دانش بنیان در بخش های اجرایی و با هدف تأمین نیازهای فناورانه صنعت نفت بیشتر شود. یکی از این اقدام ها، تأمین اعتبارات موردنیاز برای اجرای طرح های دانش بنیان در این صنعت است. به همین منظور، تبصره ۱۸ قانون بودجه ۱۴۰۲ کشور تسهیلاتی را به منظور ایجاد اشتغال با تکیه بر دانش بنیان کردن صنعت نفت در زمینه های اولویت دار وزارت نفت با هدف کمک به تأمین داخلی تجهیزات موردنیاز، پیاده سازی طرح های توسعه ای اشتغال آفرین، تولید بار اول و تکمیل زنجیره ارزش نفت و گاز اختصاص داده و فراخوان اعطای تسهیلات دستورعمل تبصره ۱ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ منتشر شده است. ازاین رو، از همه شرکت های فناور، نوآور، خلاق و دانش بنیان متقاضی استفاده از این تسهیلات (مطابق ضوابط مندرج در شیوه نامه اجرایی) دعوت می شود از ۱۲ خرداد امسال تا زمان اتمام منابع در دسترس این بند قانونی، به سامانه تسهیلات تبصره ۱۸ صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت به آدرس my.ioiv.ir مراجعه و با تکمیل فرم های مربوطه و ارائه مستندهای موردنیاز، درخواست های خود را ثبت کنند.
بهینه سازی مصرف انرژی، تحول دیجیتال در صنعت نفت، جمع آوری و بازیابی گازهای همراه نفت، طرح های شیرین سازی نفت کوره ترش، طرح های زیست محیطی و تصفیه پساب های صنعت نفت، طرح های پیکسایی (کاهش مصرف در زمان اوج تقاضا) مصرف گاز در زمستان، افزایش ضریب بازیافت از طریق احیای چاه های غیرفعال و کم بازده و سایر راهکارها، تکمیل زنجیره ارزش صنایع پایین دستی، ساخت بار اول محصول های راهبردی و تولید کالاهای دانش بنیان صنعت نفت از مهم ترین زمینه های اولویت دار در برنامه مصوب توسعه اشتغال وزارت نفت است که متقاضیان باید در ذیل هریک از این رسته ها، برای ثبت نام در این سامانه اقدام کنند.
شیوه نامه اجرایی مربوط به این برنامه و فرایند بررسی درخواست ها در سامانه یادشده قابل مشاهده و بهره برداری است.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران گفت: شرکت های گاز استان های فارس و یزد به عنوان قطب میدانی بهینه سازی مصرف گاز در صنایع سیمان، کاشی و سرامیک تعیین شدند تا با ارائه راهکارهای بهینه سازی و بسته های سرمایه گذاری در قالب بازار بهینه سازی مصرف انرژی و محیط زیست، کاهش مصرف گاز در این صنایع اجرایی شود.
ساجد کاشفی دراین باره توضیح داد: این تصمیم به منظور تدوین و تکمیل «اطلس بهینه سازی گاز کشور» با هدف معرفی فرصت های سرمایه گذاری در بخش بهینه سازی مصرف گاز صنایع، به ویژه در قالب بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست گرفته شده است.
وی ادامه داد: صنعت سیمان سهم قابل توجهی از مصارف گاز طبیعی استان فارس و صنعت کاشی و سرامیک نیز سهم ویژه ای در سبد مصارف گاز استان یزد دارند و طبق گزارش های سازمان ملی استاندارد، مازاد مصرف انرژی این استان ها در این بخش ها در سال های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ از دیگر استان ها بیشتر بوده است. به همین دلیل، با هدف کاهش مصرف گاز طبیعی در این صنایع، استان فارس به عنوان قطب بهینه سازی مصرف گاز در صنعت سیمان و استان یزد به عنوان قطب بهینه سازی مصرف گاز در صنعت کاشی و سرامیک تعیین شدند.
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران، همکاری این شرکت ها با شرکت های بازرسی فنی ذیل سازمان ملی استاندارد را همسو با تحقق اهداف برنامه ریزی شده، ضرورتی اجتناب ناپذیر دانست و گفت: هدف هایی مانند آسیب شناسی، تجزیه وتحلیل مصارف خارج از حد معیار مصرف انرژی صنعت سیمان، شناسایی فرصت های بهینه سازی مصرف انرژی این صنایع و استخراج راهکارها و تهیه و پیشنهاد بسته های سرمایه گذاری برای اجرای راهکارهای استخراج شده در قالب بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست ازجمله اهداف از پیش تعیین شده ای هستند که همدلی و همکاری همه بخش ها را در این زمینه می طلبد.
کاشفی تصریح کرد: لازم است به منظور تحقق این اهداف، اقدام هایی مانند شناسایی و روزآمد کردن مشترکان، بررسی وضع پروانه بهره برداری مشترکان سیمان، شناسایی مشترکان با مصرف سالانه بالای ۵ میلیون مترمکعب گاز طبیعی، بهره مندی از تجارب دیگر استان ها و... سرلوحه برنامه کاری واحد بهینه سازی این استان ها قرار گیرد.
وی در پایان استخراج راهکارهای بهینه سازی مصرف انرژی این صنایع، آشنایی سرمایه گذاران این حوزه با فرایند بازار بهینه سازی مصرف انرژی و محیط زیست و... را از دیگر موارد لازم برای تحقق اهداف کلان شرکت ملی گاز دانست و ابراز امیدواری کرد که به منظور تکمیل اطلس بهینه سازی گاز کشور، در آینده نزدیک قطب های بهینه سازی گاز صنایع فولاد و آجر نیز تعیین و اطلاع رسانی شوند.
تیم فوتبال صنعت نفت با واگذاری نتیجه به ذوب آهن اصفهان در فاصله یک هفته به پایان لیگ برتر به لیگ دسته اول سقوط کرد؛ این درحالی است که در آخرین بازی خود در هفته پایانی لیگ برتر نیز 3 بر صفر نتیجه را به تراکتور آن هم در یک بازی خانگی واگذار کرد تا فصل آینده در کنار دیگر تیم های نفتی از جمله نفت مسجد سلیمان، پارس جنوبی جم و نفت و گار گچساران در لیگ دسته یک حضور پیدا کند. این تیم لیگ برتر را با سرمربیگری عبداله ویسی آغاز کرد، اما همانند فصل گذشته ویسی به دلیل آن که نتایج خوبی به دست نیاروده بود، در هفته های پایانی لیگ بیست و سوم از سمت خود استعفا کرد و تیم صنعت نفت آبادان در نهایت با پشت سرگذاشتن کش و قوس های بسیار با هدایت فراز کمالوند هفته های پایانی لیگ برتر را پشت سرگذاشت، اما در لیگ بیست و سوم شانس با صنعت نفت آبادان یار نبود و در نهایت به لیگ دسته یک سقوط کرد. فراز کمالوند، سرمربی صنعت نفت آبادان در آخرین مصاحبه خود بعد از شکست در برابر تیم تراکتور سازی درباره نتیجه این بازی گفت: شرایط در این بازی مساعد نبود، به هر حال تیم سقوط کرده بود و ۶ نفر از بازیکنان محروم و مصدوم بودند و ما در بی انگیزگی کامل به سر می بردیم و حرفی نیست که بخواهم درباره بازی بگویم. امیدوارم همه به خصوص باشگاه از اتفاقاتی که در سال جاری رخ داد، درس گرفته باشند، وقتی سال گذشته تیم در لیگ برتر ماند، باید یک فکر اساسی می شد که این اتفاق نیفتاد و منجر به سقوط تیم شد. وی با اشاره به اینکه امسال سال خوبی برای صنعت نفت نبود، بیان کرد: امیدوارم حضورمان در دسته یک کوتاه مدت باشد، اگر فصل بعد صنعت نفت به لیگ برتر برنگردد، مشخص نیست چه سرنوشتی در انتظارش خواهد بود.
در این میان باشگاه صنعت نفت آبادان بعد از شکست دربرابر تیم ذوب آهن و سقوطی که قطعی شده بود، طی اطلاعیه ای خطاب به هواداران خود با عذرخواهی به دلیل سقوط به لیگ دسته یک، تاکید کرد در سریع ترین زمان ممکن به لیگ برتر برمی گردیم.
در اطلاعیه باشگاه صنعت نفت آبادان آمده است:
«سرمایه های دوست داشتنی و صاحبان اصلی باشگاه
سلام و احترام
همان طور که مستحضر هستید، فصل فوتبالی خوبی نداشتیم، نه خوب آغاز کردیم و نه خوب به پایان رساندیم. متاسفانه با وجود تلاش های شبانه روزی کلیه اعضای باشگاه اعم از مدیران، کادر فنی و بازیکنان در پایان فصل، نتیجه ای که زیبنده و شایسته شهر مقاوم آبادان و شما باشد، حاصل نشد. براین باوریم که در این مسیر پرتلاطم حتی اشتباهاتی داشته ایم، ولی یقین بدانید که پیوسته برای اعتلای فوتبال آبادان و تحقق شعار «تا پای جان برای آبادان» تلاش کرده و از هیچ کوششی فروگذار نکرده ایم. با این حال جز شرمندگی، حرفی برای گفتن باقی نمی ماند. به این وسیله ضمن پوزش و عذرخواهی فراوان از تمامی عزیزان، یقین داریم که با درس گرفتن از اشتباهات گذشته، در فصل جدید با برنامه ریزی صحیح و ایجاد ساختار مناسب در باشگاه و با حفظ همدلی و وفاق، متحد و در کنار هم در سریع ترین زمان ممکن، دوباره به سطح اول فوتبال باز خواهیم گشت.»
امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران به مناسبت هفته ملی جمعیت، همایش ورزشی یک روزه برگزار کرد .
در این همایش یک روزه، گروهی از بانوان همکار و نیز همسران و فرزندان دختر شاغل و بازنشسته شرکت ملی نفت ایران و واحدهای ستادی وزارت نفت در یک همایش یک روزه یوگا در طبیعت در منطقه لار به کوهپیمایی پرداختند.
جام انقلاب یادواره ۲۴ هزار شهید استان خوزستان و گرامیداشت آزاد سازی خرمشهر برگزار شد.
این مسابقات با حضور ۳۰ تیم در رده سنی زیر ۴۵ سال و ۲۰ تیم در رده سنی بالای ۴۵ سال به مدت ۳ ماه در سالن مسابقات مجموعه ورزشی امام رضا (ع) شهرک نفت اهواز برگزار شد و ۶۰۰ بازیکن و ۳۰ نفر کادر احرایی در طول این رقابت ها حضور داشتند.
در پایان مسابقات زیر ۴۵ سال، تیم شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون ۱ قهرمان شد. تیم مارون ۳ دوم و تیم عملیات غیر صنعتی مقام سوم را کسب کرد.
در رده سنی بالای ۴۵سال نیز تیم عملیات غیر صنعتی اول، تیم شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون دوم و تیم امور مالی ستاد عنوان سوم را از آن خود کرد.
در رده سنی زیر ۴۵ سال محمدامین صدیقی از شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به عنوان بهترین بازیکن انتخاب شد. در رده سنی بالای ۴۵ سال نیز اشکان بیگلری از تیم عملیات غیر صنعتی به عنوان بهترین بازیکن معرفی شد.
عرفان انوری، یکی از کارکنان شرکت ملی نفت ایران از جمله ورزشکارانی است که سال گذشته در سطح بین المللی موفق به کسب مدال برنز در مسابقات قهرمانی آسیا در رشته گراپلینگ شد، اما این ورزشکار در حال حاضر خود را برای حضور در مسابقات جوجیتسو برزیلی که قرار است در ترکیه برگزار شود آماده می کند.
او درباره حضور در تیم ملی جوجیتسو برای حضور در این مسابقات گفت: سال گذشته با توجه به اینکه توانسته بودم در مسابقات گراپلینگ قهرمانی آسیا به مدال برنز دست پیدا کنم، سهمیه حضور در مسابقات انتخابی تیم ملی را بدست آوردم و خوشبختانه توانستم با حضور در تیم ملی جواز حضور در مسابقات کاپ گرند اسلم ترکیه به دست آورم.
وی با اشاره به اینکه این مسابقات نیز خود مجوزی برای حضور در مسابقات جهانی جوجیتسو است، بیان کرد: اگر بتوانم در این مسابقات مقام بیاورم، می توانم در مسابقات قهرمانی جهان جوجیتسو برزیلی که مهرماه در ابوظبی امارات برگزار می شود، حضور پیدا کنم.
انوری ادامه داد: تیم ملی برای حضور در این مسابقات تمرینات خود را آغاز کرده و امیدوارم بتوانیم با آمادگی کامل در این مسابقات حضور پیدا کنیم. خوشبختانه تیم ملی در همه اوزان ورزشکار به این مسابقات معرفی کرده و من نیز قرار است در وزن 85 کیلوگرم مبارزه داشته باشم.
وی بیان کرد: در حال حاضر 13 ورزشکار در لباس تیم ملی در این مسابقات حضور پیدا می کنند، خوشبختانه همه ورزشکاران در شرایط خوبی قرار دارند و امیدوارم بتوانیم خود را این مسابقات به خوبی محک زده و فرصت حضور در مسابقات قهرمانی جهان جوجیتسو برزیلی را داشته باشیم.
به همت امور ورزش شرکت نفت فلات قاره ایران و به مناسبت سوم خردادماه سالروز آزادسازی خرمشهر قهرمان، یک دوره مسابقات فوتسال با حضور پنج تیم از ستاد این شرکت، از روز شنبه ۲۹ اردیبهشت ماه در باشگاه شماره دو نفت برگزار شد. این دوره از رقابت ها بصورت دوره ای و هر شنبه با انجام دو بازی برگزار می شود.
همسو با مسؤولیت های اجتماعی و حضور در لیگ برتر انجام شد
مشعل: تیم گلبال نابینایان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب که د ر مسابقات گلبال د سته یک قهرمانی کشور د ر استان مازند ران شهرستان بابلسر حضور د اشت، از روز سه شنبه ۱۱ ارد یبهشت ۱۴۰۳ د ور برگشت مسابقات خود را آغاز کرد . این تیم د ر روز نخست با نتیجه ۱۲بر۸ فرهیختگان ارومیه و د ر بازی د وم ۸ بر۷ تیم ساوه را شکست د اد . د ر روز د وم ۱۰ بر۵ تیم نوریاران آمل را مغلوب کرد و د ر روز سوم تیم های د رنا مازند ران و انجمن نابینایان سبزوار را با نتیجه های ۹بر۷ و ۸بر۵ شکست د اد و با ۵ پیروزی و کسب مقام نایب قهرمانی، صعود خود را به لیگ برتر قطعی کرد . این موفقیت سبب شد تا گفت وگوی کوتاهی با سید علی حسینی، سرپرست تیم گلبال مناطق نفت خیز جنوب د رباره این تیم، شرایط و اهد افی که با حضور د ر لیگ برتر د نبال می کنند ، د اشته باشیم.
طی 8 ماه گذشته، یعنی پیش از اینکه تیم گلبال زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب قرار گیرد ، د ر لیگ د سته یک گلبال کشور حضور د اشتیم؛ البته این را هم باید بگویم که د ر گذشته، تجربه حضور د ر لیگ برتر را د اشتیم؛ اما مد تی به لیگ د سته یک سقوط کرد ه بود یم. خوشبختانه توانستیم با باشگاه فرهنگی -ورزشی مناطق نفت خیز جنوب طی مکاتبات و جلساتی که د اشتیم، به یک جمع بند ی نهایی برای د ریافت حمایت از این باشگاه برسیم؛ البته این به نتیجه رسید ن، پروسه ای طولانی را طی کرد . د ر واقع نامه د رخواست ما برای پیوستن به این باشگاه، به واحد قهرمانی شرکت ملی نفت ایران ارسال شد و د ر آنجا مورد بررسی قرار گرفت که د ر نهایت توانستیم به عنوان تیم گلبال مناطق نفت خیز جنوب د ر لیگ د سته یک حضور پید ا کنیم.
خوشبختانه تمرین های ما پیش از شروع لیگ آغاز شد و بازیکنان با آماد گی کامل د ر این د وره از مسابقات حضور پید ا کرد ند و همین آماد گی سبب شد تا بتوانیم به عنوان نایب قهرمان بعد از ارد یبل قرار بگیریم. د ر رابطه با بازیکنان تیم نیز باید بگویم که بیشتر ورزشکاران حاضر د ر این تیم، د ر واقع بومیان استان خوزستان هستند که البته این امر، یکی از مهم ترین سیاست های تیم ما بود ، از این رو باید از مد یران شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از جمله علیرضا د انشی، مد یرعامل این شرکت؛ ابوالقاسم حبیبی پور، سرپرست مد یریت منابع انسانی؛ اسکند ر فرهمند ، رئیس ورزش و تربیت بد نی مناطق نفت خیز جنوب و واحد قهرمانی شرکت تشکر کنم که همگی د ست به د ست هم د اد ند تا با حمایت های خود ، این تیم را حفظ کنند .
با توجه به بود جه مناسبی که برای حمایت از این تیم د ر نظر گرفته شد ه بود ، د ر اسفند سال 1402 و ارد یبهشت امسال، با د ریافت همه امکانات مورد نیاز از سوی باشگاه با یک تیم قد رتمند د ر مسابقات لیگ د سته یک حضور پید ا کرد یم. د ر مسابقات د ور رفت، تیم گلبال مناطق نفت خیز جنوب توانست مقام سوم جد ول را به د ست آورد که البته باید این مسأله را یاد آور شوم که د ر د ور رفت با تیم های قد رتمند مواجه بود یم که از بازیکنان تیم ملی استفاد ه می کرد ند . قبل از شروع بازی های برگشت با شناسایی نقاط قوت و ضعف تیم خود و رقیبان تلاش کرد یم تا بهترین آماد گی را برای حضور د ر مسابقات برگشت د اشته باشیم که خوشبختانه توانستیم د ر این د ور بخوبی ظاهر شد ه و تیم های رقیب را با قد رت شکست د اد ه و د ر نهایت به عنوان نایب قهرمان به لیگ برتر گلبال کشور صعود کنیم.
البته د ر ابتد ای فصل برای تقویت تیم، یک بازیکن غیربومی به تیم اضافه کرد ه بود یم؛ اما این را باید بگویم که تیم نابینایان و کم بینایان شرایط خاص خود را د ارد و د ر خانواد ه نفت، بازیکن نابینا و کم بینا کمتر حضور د ارد . به همین د لیل نمی توان گفت د رصد بالایی از اعضای تیم، جزو خانواد ه نفت به شمار می رود ؛ اما بی شک شاکله اصلی این تیم، بازیکنان بومی خوزستان از اهواز و شهرستان های این استان بود ند ؛ اما باید این مساله را مد نظر قرار د هیم که سطوح لیگ برتر د ر هر رشته ورزشی با سطح لیگ های اول و د وم کاملا متفاوت است. به همین د لیل، تیمی که وارد لیگ برتر می شود ، باید از لحاظ فنی و مالی بیشتر مورد توجه قرار گیرد . به همین منظور جلساتی را با مسؤولان د ر شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب د اشتیم و قرار شد تا از نظر فنی و مالی این تیم نسبت به د وره ای که د ر لیگ د سته یک حضور د اشت، بیشتر مورد حمایت قرار گیرد . تاکید می کنم که د ر لیگ برتر، عموما بازیکنان تیم ملی حضور د ارند و باید به این مساله توجه کرد .
بله، حتما. به همین د لیل می خواهم از د وستان مان د ر وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب صاد قانه تشکر کنم؛ چراکه این د وستان برای حمایت این تیم، هیچ چیز کم نگذاشتند . تاکید می کنم، د رست است که این تیم از لحاظ فنی د ر موقعیت خوبی قرار د اشت؛ اما اگر پشتیبانی مالی لازم از این تیم نمی شد ، امکان موفقیت ما کم بود .
هد ف اصلی ما د ر سال گذشته این بود که از لیگ د سته یک، به لیگ برتر صعود کنیم که خوشبختانه توانستیم به آن برسیم و حالا هد ف ما این است که بتوانیم بین 3 تیم اول جد ول لیگ برتر گلبال قرار بگیریم و تمام تلاش خود را هم می کنیم تا بتوانیم سال بعد ، قهرمانی لیگ برتر را به د ست آوریم.
بازی های لیگ برتر، آبان یا آذرماه برگزار می شود و ما د ر این زمان باقیماند ه، باید خود را برای حضور د ر مسابقات لیگ برتر آماد ه کنیم تا با قد رت کافی د ر این تیم حضور د اشته باشیم. د ر حال حاضر، مهم ترین اولویت تیم ما برای موفقیت د ر لیگ برتر، استفاد ه از ظرفیت های استانی است و با توجه به تجربه ای که با حضور د ر مسابقات گلبال د اشتم، باید 2، 3 ماه قبل از شروع مسابقات لیگ برتر، یک ارد وی حرفه ای برای آماد گی تیم برگزار کنیم. همچنین امید وارم د ر صورتی که قوانین نفت اجازه بد هد ، بتوانیم از یک یا د و بازیکن تیم ملی استفاد ه کرد ه تا د ر مسابقات پیروز باشیم.
بررسی تحولات نماد صنعت نفت ایران د ر د وره شرکت نفت انگلیس ـ ایران
سود ه ابراهیم زاد ه: هرگاه سخن از نفت ایران به میان می آید ، حتما نامی از آباد ان و پالایشگاهش هم د ر میان است. د ر واقع، پالایشگاه آباد ان نماد صنعت نفت ایران شد ه است. از صبحگاه 5 خرد اد 1287 که نفت از چاه شماره 1 مسجد سلیمان فوران کرد و نوید کشف منابع قابل توجهی از نفت را د اد ، تأسیس پالایشگاهی برای تصفیه و صد ور این نفت ضروری به نظر می رسید و طولی نکشید که نخستین پالایشگاه نفت خاورمیانه متولد شد .
آذر ماه 1287، تیمی از کارشناسان به سرپرستی اند رو کمپل، مد یر اجرایی پالایشگاه برمه، وارد ایران شد ند تا مکان مناسبی برای ساخت پالایشگاه و صد ور نفت بیابند . جست وجوها آنها را به آباد ان (که آن زمان عباد ان نامید ه می شد ) رساند . آباد ان، هم زمین های وسیع برای ساخت پالایشگاه د اشت و هم از طریق اروند رود به خلیج فارس وصل می شد و برای ساخت اسکله و صد ور نفت نیز مناسب به نظر می رسید .
برای ساخت پالایشگاه د ر آباد ان، شرکت ناگزیر از مذاکره با حاکم آن منطقه بود . به فرمان مظفرالد ین شاه د ر سال 1282، شیخ خزعل حاکم خرمشهر (آن زمان محمره نامید ه می شد ) شد . طبق این فرمان، اراضی آباد ان، بهمنشیر، رود کارون، هند یجان، د ه ملا و فلاحیه ازجمله مناطقی بود که د ر اختیار شیخ خزعل قرار گرفت. شرکت انگلیسی رینولد ز که اکتشاف و حفاری نفت را به عهد ه د اشت، به عنوان نخستین نمایند ه شرکت د ر 23 آوریل 1909 (3 ارد یبهشت 1288) به مذاکره با شیخ خزعل نشست. پیشنهاد رینولد ز به خزعل، پرد اخت سالانه هزار و 200 پوند اجاره بها بود که مورد موافقت قرار گرفت. البته به د لیل تعلل شرکت د ر پرد اخت این مبلغ، مذاکرات بد ون نتیجه متوقف شد .
هرگونه تأخیر د ر مذاکرات به ضرر شرکت بود . بلافاصله د ومین ملاقات با شیخ د ر 25 ارد یبهشت 1288(15 می 1909) برنامه ریزی شد . این بار، سر پرسی کاکس، نمایند ه سیاسی و مقیم د ولت انگلستان د ر خلیج فارس، با شیخ خزعل د ید ار کرد . پس از کش وقوس های فراوان، سرانجام طرفین به توافق رسید ند و مذاکرات با پذیرش پرد اخت اجاره سالانه برای نزد یک به 650 جریب زمین و نیز پرد اخت حق نگهبانی از تأسیسات نفتی پایان یافت.
هم زمان با مذاکره میان نمایند گان شرکت رینولد ز و شیخ خزعل برای به د ست آورد ن زمین به منظور ساخت پالایشگاه، اند رو کمپل و کارشناسان شرکت د ر حال طراحی واحد های پالایشگاه بود ند . کمپل و تیمش پس از بررسی موقعیت جغرافیایی مسیر آباد ان تا چاه های نفت مسجد سلیمان، طرح خود را ارائه د اد ند که مورد موافقت قرار گرفت. طراحی پالایشگاه، سبک کار آن و ماشین آلات به پالایشگاه برمه شباهت زیاد ی د اشت. تجهیزات و تأسیسات مورد نیاز براساس همین طرح سفارش د اد ه و اوایل مهر 1288 لوله گذاری از مسجد سلیمان به آباد ان و ساخت پالایشگاه آغاز شد . مسیر خط لوله از مسجد سلیمان تا آباد ان تقریباً 222 کیلومتر بود و د ر این مسیر، 2 تپه به نام های امام رضا (ع) و تل خیاط و یک د شت بیابانی مسطح وجود د اشت.
بهمن 1288، چارلز ریچی، به عنوان سرپرست احد اث خط لوله، وارد ایران شد . او به همراه چند مهند س بریتانیایی، تعد اد ی سرکارگر کاناد ایی، 37 نفر از کارکنان اروپایی د ر کنار 1000 کارگر ایرانی عملیات لوله گذاری را آغاز کرد ند . ساخت خط لوله به د لیل مجاد لات مد یران شرکت و خان های بختیاری بیش از حد تصور طول کشید . سرانجام، عملیات لوله گذاری پس از 18 ماه و د ر تیرماه 1290 (جولای 1911) با موفقیت به پایان رسید . این خط لوله ابتد ا حد ود 4 میلیون و 400 هزار تن د ر سال ظرفیت انتقال سیال د اشت.
ازسوی د یگر، کمبود تد ارکات، نیروی انسانی ماهر و مواد اولیه نیز عملیات ساخت وساز پالایشگاه را به تأخیر اند اخت. اگرچه زمین های آباد ان برای ساخت پالایشگاه مناسب بود ، ولی د شواری هایی هم د اشت. د اوید سون، نخستین مسئول اد اره امور شرکت د ر آباد ان بود . شرایط د ر آباد ان برایش سخت بود که د ر نخستین نامه به خانواد ه اش به این وضعیت اشاره کرد . وقتی که سیل می آمد ، او ناچار بود از بلم استفاد ه کند تا روی آب شناور باشد . د اوید سون د ر نخستین فعالیت هایش تلاش کرد کارخانه آجرسازی راه بیند ازد تا هزینه های شرکت کاهش یابد اما موفق نشد . بسیاری از مصالح و تجهیزات پالایشگاه به تد ریج از انگلستان وارد آباد ان شد . اولین بارها د ر کنار اروند رود د ر حالی تخلیه می شد ند که هنوز آباد ان هیچ اسکله و باراند ازی ند اشت. نخستین اسکله اوایل سال 1289 تکمیل و راه اند ازی شد و به تد ریج و با پیشرفت کارها بقیه اسکله ها ساخته شد ند .
2 خرد اد 1291، نخستین محموله نفت تصفیه شد ه پالایشگاه صاد ر شد . د ر ابتد ا، پالایشگاه برای تصفیه 180هزار تن نفت د ر سال طراحی شد ، اما جهان شتابان به سوی صنعتی شد ن گام برمی د اشت و تقاضا برای نفت خام و فراورد ه های آن روزافزون بود . این تحولات مد یران شرکت را بر آن د اشت تا برنامه ریزی برای افزایش ظرفیت پالایشگاه را د ر د ستور کار قرار د هند . اواسط سال 1293 (1914) با تغییر د ر فرآیند پالایشگاه، ظرفیت آن به بیش از 320 هزار تن د ر سال افزایش یافت.
با آغاز جنگ جهانی اول، نفت ایران اهمیت فوق العاد ه ای یافت و برخی ضرورت ها موجب توسعه فنی مناطق نفت خیز و پالایشگاه آباد ان شد . با ورود تجهیزات جد ید د ر نخستین سال جنگ، هم ظرفیت تولید نفت د ر مسجد سلیمان افزایش یافت و هم ظرفیت پالایشگاه آباد ان. تا پایان جنگ جهانی اول، تولید فراورد ه های مختلف پالایشگاه به د لیل تقاضاهای د ریاد اری بریتانیا رو به فزونی رفت. واحد های تقطیر د ر طول جنگ به طور اساسی تغییر کرد و با همکاری مهند سان جد ید و تجارب روزمره ارتقا یافت. د ر د هه 1300، پالایشگاه توسعه یافت و د ر چند مرحله تجهیز و به روزرسانی شد . د ر پایان این د هه، ظرفیت پالایشگاه افزایش چشمگیری یافت و به تبع آن بر تعد اد کشتی هایی که د ر اسکله آباد ان پهلو می گرفتند نیز افزود ه شد . ساخت مخازن جد ید ، سیستم بارگیری، تولید برق و بخار و آب و خوابگاه های جد ید ، چهره پالایشگاه و شهر را تغییر د اد . بالغ بر د و میلیون پوند برای توسعه پالایشگاه و ساختمان سازی هزینه شد . د ر سال 1307 یک حوضچه شناور برای تعمیر کشتی و د ر سال بعد نیز یک باند فرود هواپیما احد اث شد .
توسعه فنی پالایشگاه د ر د هه بعد نیز اد امه یافت. هد ف آن بود که هم بر کمیت و کیفیت محصولات تولید ی افزود ه شود و هم تنوع محصولات افزایش یابد . رشد صنعت خود روسازی و رونق بازارهای فروش بنزین د ر د نیا مسئولان شرکت را به فکر احد اث واحد جد ید بنزین و واحد های مرتبط با آن اند اخت. ایجاد چهار واحد تجزیه مولکولی حرارتی جد ید به تأسیسات پالایشگاه، نصب واحد جد ید بنزین شویی ازجمله اقد ام هایی بود که د ر د هه 1310 (1930) به سامان رسید .
با آغاز د ومین جنگ جهانی، ایران بار د یگر برای متفقین اهمیت راهبرد ی یافت. اگرچه با آغاز جنگ از تولید نفت ایران کاسته شد ، اما تولید ات پالایشگاه آباد ان نه تنها کاهش نیافت، بلکه به طور بی سابقه ای افزایش پید ا کرد . د ر طول جنگ د وم جهانی، پالایشگاه آباد ان منبع اساسی برای تأمین سوخت جت هوایی ارتش متفقین و سوخت هوایی همه عملیات ها د ر خاورمیانه، افریقای شرقی و د یگر جبهه های جنگ بود . پس از اشغال ایران د ر 3شهریور 1320، نیروهای متفقین وارد پالایشگاه آباد ان شد ند . اشغال پالایشگاه خشم کارگران را برانگیخت و آنها د ست به اعتراض زد ند . روزهای 3 تا 6 شهریور، پالایشگاه آباد ان عرصه کارزار کارگران ایرانی و اشغالگران بود . 3 نفر از کارگران پالایشگاه د ر خون غلتید ند و چند نفر نیز د ستگیر شد ند . د ر د وره جنگ، تجربه خرابکاری خطوط لوله د ر طول جنگ جهانی اول موجب شد انگلیسی ها تمام تلاش خود را برا محافظت از مید ان های نفتی، خطوط لوله و پالایشگاه به کار گیرند . د ر شرایطی که نیروی هوایی آلمان بخش هایی از مید ان های نفتی باکو و پالایشگاه های آن را بمباران کرد و ژاپن نیز به تأسیسات نفتی بریتانیا د ر آسیای جنوب شرقی حملات هوایی موفقیت آمیزی د اشت، پالایشگاه آباد ان به د لیل استقرار ضد هوایی د ر خلیج فارس و جنوب ایران از حملات هوایی د ر امان ماند . با پایان یافتن جنگ د ر سال 1324 وضعیت پالایشگاه عاد ی شد . توسعه فنی و تنوع بخشید ن به محصولات پالایشگاه همچنان د ر د ستور کار شرکت قرار د اشت. پس از ملی شد ن صنعت نفت، د ولت ایران تمایل د اشت کارکنان خارجی همچنان به فعالیت خود د ر پالایشگاه اد امه د هند ، ولی شرکت نپذیرفت و د ر پی اولتیماتوم د ولت ایران، کارکنان خارجی، ایران را ترک کرد ند . د ولت از کارشناسان ایرانی پالایشگاه خواست راه حل مناسبی برای نگهد اشت پالایشگاه ارائه کنند . کارشناسان ایرانی به خوبی از عهد ه این بر آمد ند ، به طوری که بعد از انعقاد قرارد اد کنسرسیوم، سلامت کامل د ستگاه های پالایشگاه کارشناسان امریکایی را شگفت زد ه کرد . آنها تصور می کرد ند با د ستگاه هایی روبه رو خواهند شد که د چار آسیب و فرسود گی شد ه است. ازسوی د یگر، متخصصان ایرانی توانستند با تکیه بر آزمون و خطا و تجربیاتی که از قبل به د ست آورد ه بود ند ، کارخانه روغن سازی پالایشگاه را که انگلیسی ها نیمه کاره رها کرد ه بود ند ، به پایان رساند ه و راه اند ازی کنند و این کارخانه تا امروز د ر حال فعالیت است.
هیچ پیام و تماسی را از د ست ند هید
مشعل: این روزها فناوری را می توان د ر تمام بخش های زند گی به خوبی مشاهد ه کرد ، حتی د ر صنعت مد و پوشاک که بعد از پیشرفت تکنولوژی، د ر سال های اخیر د ستخوش تغییرات بسیاری قرار گرفته است. د ر این صنعت، ساعت های هوشمند حالا د یگر به نیازی اساسی تبد یل شد ه اند که اگر د ر ابتد ای ورود شان به بازار، خرید آنها برای برخی د شوار و هزینه بر بود ، امروز با کمترین هزینه می توان یکی از آنها را تهیه کرد .
ساعت های هوشمند که به اسمارت واچ ها هم معروف هستند ، جد ای از امکانات سلامتی و ورزشی به کمک تان می آیند تا هیچ پیام و تماسی را از د ست ند هید . با استفاد ه از این ساعت ها می توانید بد ون اینکه گوشی را از جیب یا کیف تان بیرون بیاورید ، از برخی امکانات آن استفاد ه کنید .
گجت ها به د و د سته ساعت هوشمند (Smart Watch) و مچ بند هوشمند (Smart Band) تقسیم می شوند ؛ د سته اول شباهت زیاد ی به ساعت های کلاسیک د ارند ، بزرگ ترند ، قیمت بالایی د ارند و نسبت به مچ بند های هوشمند امکانات بیشتری را د ر اختیارتان قرار می د هند . مچ بند های هوشمند اما نمایشگر کوچکی د ارند که د ر مقایسه با ساعت های هوشمند اطلاعات کمتری را به نمایش می گذارند . از ویژگی های مچ بند های هوشمند می توان به قیمت پایین آنها اشاره کرد .
د ر اد امه و د ر قالب یک راهنمای خرید ، بهترین ساعت ها و مچ بند های هوشمند موجود د ر بازار ایران را به شما خوانند گان همیشه همراه معرفی می کنیم که شامل امکانات و قابلیت ها، ابعاد و کیفیت ساخت، راحتی استفاد ه، کیفیت نمایشگر و... می شود . همانطور که می د انید د ر بازار می توان صد ها مد ل مچ بند و ساعت هوشمند پید ا کرد ، اما پرطرفد ارترین های بازار برند های سامسونگ، شیائومی یا هواوی هستند که انتخاب هر کد ام از اینها گزینه خوبی محسوب می شود .
اگر قصد خرید ساعت هوشمند مقاومی مانند T-Rexهای امیزفیت را د ارید ، اما نمی توانید زیاد پول خرج کنید ، نگران نباشید ؛ Mibro، یکی از زیرمجموعه های شیائومی، ساعت هوشمند ی با نام میبرو X1را با شکل وشمایل تی رکس به بازار عرضه کرد ه است. با توجه به برچسب قیمتی X1میبرو، انتظار زیاد ی نمی توان از آن د اشت، اما این ساعت هوشمند مقاوم، امکاناتی مثل نمایشگر ۱٫۳ اینچ AMOLED، بد نه مقاوم از جنس آلیاژ روی با گواهی IP68 و تحمل فشار ۵ اتمسفر، طول عمر باتری تا ۱۵ روز د ر حالت عاد ی و تا ۶۰ روز د ر حالت استند بای، پشتیبانی از حالت های ورزشی مختلف، پایش ضربان قلب، اند ازه گیری سطح اکسیژن خون، پایش وضعیت خواب و وضعیت استرس، برنامه تمرین تنفس، نمایش اعلان های گوشی و تقویم را د ر اختیار کاربران قرار می د هد که مطمئنا می تواند رضایت هر خرید اری را جلب کند .
امیزفیت T-Rex پرو اما بهترین ساعت هوشمند علاقه مند ان به ساعت های ضد ضربه و غول پیکر به شمار می رود . تی-رکس ۱۵ گواهینامه نظامی د ارد و تقریباً د ر برابر همه چیز مقاوم است. برای نمونه، بد نه تی-رکس می تواند د ر برابر گرمای ۷۰ د رجه و سرمای منفی ۴۰ د رجه سانتی گراد مقاومت کند . علاوه بر این به طور کامل د ر برابر آب، گرد وغبار و ضربه مقاوم است. از نظر امکانات هم می توان به حسگر سنجش ضربان قلب و اکسیژن خون، GPS و نمایشگر اولد ۱٫۳ اینچی اشاره کرد . مد ت زمان نگه د اشتن شارژ تی-رکس پرو هم تا ۱۸ روز است، مزیت قابل توجهی که د ر کمتر ساعت هوشمند ی می توان یافت.
این ساعت را می توان یکی از بهترین های ساعت های هوشمند برای د ارند گان گوشی های اند روید ی، خصوصا گوشی های گلکسی سامسونگ د انست. د ر این مد ل از محصولات سامسونگ هم روی طول عمر باتری تمرکز شد ه تا باتری ۵۹۰میلی آمپری آن بتواند حد ود ۳ تا ۴ روز د وام بیاورد . البته این عد د د ر مقایسه با رقبایی مانند شیائومی چند ان قابل قبول نیست، اما زمانی که امکانات این ساعت هوشمند را د ر نظر بگیریم، شاید خرید آن منطقی باشد .
این مچ بند هوشمند به ساعت تند رستی معروف است. بند هوشمند هوآوی بعد از بازطراحی با ضخامت ۹٫۹۹ میلی متری و وزن ۱۶ گرمی به عنوان باریک ترین و سبک ترین ساعت هوشمند هوآوی شناخته می شود و طراحی خوب و قابل قبولی د ارد . بد نه هواوی بند 7 از مواد پلیمری باد وام ساخته شد ه که د وام زیاد ی د ر برابر خط و خش و ضربات د ارد ، اما باید مراقب باشید که برخورد شد ید ند اشته باشد . همچنین نمایشگر این ساعت از پنل امولد ساخته شد ه که اند ازه آن 1.47 اینچ است، روشنایی بسیار خوبی د ارد و باعث می شود کار با آن د ر زیر نور آفتاب بسیار آسان و محتوا به خوبی د ر آن نمایش د اد ه شود . صفحه مچ بند د ارای وضوح 194 د ر 368پیکسل است. مچ بند هواوی بند ۷ سنسور شتاب سنج، سنسور ژیروسکوپ و سنسور نوری ضربان قلب د ارد که می تواند سلامت بد ن را کنترل کند و د ر مواقع ضروری اخطار بد هد . از جمله ویژگی های مهم این مچ بند ، د وام آن تا عمق 50 متری د ر آب و باتری تمام نشد نی اش است که به طرز شگفت انگیز می تواند 14روز شارژ د اشته باشد .
این مچ بند یکی از گجت های هوشمند حرفه ای و باکیفیت برند معروف شیائومی است که وزن سبک و ابعاد جمع و جور آن باعث شد ه طرفد اران زیاد ی د اشته باشد . بد نه این مچ بند بسیار باد وام است و جنس مرغوبی د ارد ، به طوری که می تواند د ر برابر آب و گرد وغبار به طور کامل مقاومت کند . شیائومی د رمی بند 7 د ارای نمایشگر 1.62 اینچی با پنل AMOLED است. زاویه د ید نمایشگر این ساعت نسبت به قبل افزایش یافته و از فناوری همواره روشن یا Always-On پشتیبانی می کند ، به این ترتیب د ر هر زمان می توانید اطلاعات ضروری مانند زمان، تاریخ و نوتیفیکیشن ها را مشاهد ه کنید . مچ بند هوشمند شیائومی 7 Mi Band از حسگرهای مختلفی بهره می برد که از مهم ترین آنها می توان به شتاب سنج 3 محوره و ژیروسکوپ 3 محوره اشاره کرد . علاوه بر این، می بند 7 قابلیت اند ازه گیری مد اوم و 24 ساعته ضربان قلب و سطح اکسیژن خون را د ارد .
د ر عصر حاضر شاید کمتر کسی باشد که ساعت های هوشمند گلکسی را نشناسد ، اما شاید خیلی ها از وجود مچ بند های هوشمند سامسونگ بی خبر باشند . گلکسی فیت ۳ که خیلی شیک و سبک است، از نمایشگر امولد ۱٫۶ اینچی با وضوح ۲۵۶ د ر ۴۰۲ پیکسل و بد نه آلومینیومی بهره می برد . باتری ۲۰۸ میلی آمپری ساعتی د ارد که حد ود ا یک هفته د وام می آورد . لازم به ذکر است که رابط کاربری فیت ۳، FreeRTOS، از جهات زیاد ی شبیه WearOS است؛ اما از گوگل پلی و قابلیت نصب اپلیکیشن های جانبی پشتیبانی نمی کند ، از این رو باید از اپ های پیش فرض استفاد ه کرد ، از جمله اپلیکیشن سلامت، کنترل موسیقی، پید ا کرد ن گوشی، آب وهوا، تقویم، تایمر، آلارم، استاپ واچ، ساعت جهانی، ماشین حساب و کنترل شاتر د وربین. همچنین د ر گلکسی فیت ۳ امکان پاسخ به پیام وجود ند ارد و فقط می توانید از پاسخ های از پیش تعریف شد ه استفاد ه کنید .
این مچ بند هوشمند ، 100حالت ورزشی مختلف با قابلیت تشخیص شروع خود کار و تقریبا همه قابلیت های سلامت را د ارد ، به همین د لیل انتخابی قابل قبول است.
گلکسی فیت 3 د ارای بالاترین گواهی مقاومت د ر برابر نفوذ گرد وغبار(IP68) و مقاومت تا فشار ۵ اتمسفر د ر برابر نفوذ آب است. ضمن اینکه با همه گوشی های اند روید ی سازگاری د ارد ، البته آیفون نه.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات