سفر پاکنژاد به عسلویه نشان از همبستگی باکارکنان عملیاتی است
متنوعسازی سبد سوخت از مهمترین برنامههای صنعت پالایش است
وزیر نفت ایران روی سکوهای دریایی
راهبری نفتیها در فرایند ایمنی
ایجاد هاب کود و صادرات به کشورهای همسایه
نقشآفرینی در نــوســــازی مــــدارس
توجه به وقوع آتش سوزی هنگام جوشكاری
تحقق تولید ۴ هزار و ۸۰۰ بشکهای نفت خام در میدان یاران
جوانی مهمترین نقطه قوت و ضعف تیم
دومین پیروزی نفت تهرانسر در لیگ دسته یک والیبال
جای خالی امباپه در تیم ملی فوتبال فرانسه
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: سفر وزیر نفت به عسلویه، نشان دهنده حمایت و همبستگی دولت با نیروهای فعال در صنعت نفت و گاز کشور است و به نوعی پیام مقاومت و پایداری در برابر تهدیدها را منتقل می کند.
فرهاد شهرکی به سفر روز شنبه (۱۴ مهر) محسن پاک نژاد، وزیر نفت به منطقه عسلویه در شرایط کنونی و با توجه به تهدیدهای دشمنان اشاره و بیان کرد: این سفر به منظور بازدید از سکوها و پالایشگاه های پارس جنوبی و قدردانی از زحمات کارگران و نیروهای فعال در این منطقه انجام شده است.
وی افزود: وزیر نفت تأکید کرد که این سفر برای او یک سفر کاری و عادی به شمار می آید. این حضور در کنار کارگران و نیروهای منطقه، حاکی از حمایت و همبستگی دولت با نیروهای فعال در صنایع نفت و گاز کشور است و به نوعی پیام مقاومت و پایداری در برابر تهدیدها را منتقل می کند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: این اقدام می تواند به تقویت روحیه کارگران و نیروهای منطقه کمک کند و نشان دهد که دولت در هر شرایطی در کنار آنهاست و از تلاش های شان قدردانی می کند.
وی گفت: وزیر نفت در این سفر با کارگران و نیروهای فعال در منطقه دیدار و گفت وگو کرد و از نزدیک در جریان مشکلات و چالش های آنها قرار گرفت. این دیدارها، بهبود شرایط کاری و افزایش رضایت مندی کارگران را در پی خواهد داشت، همچنین می تواند بیانگر اهمیت و اولویت دولت به توسعه و پیشرفت مناطق نفت خیز کشور باشد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: در این سفر، وزیر نفت از پروژه های در حال اجرا و برنامه های آینده برای توسعه و بهبود زیرساخت های منطقه بازدید کرد. این بازدیدها در شناسایی نقاط ضعف و قوت پروژه ها موثر است و به بهبود و تسریع در اجرای آنها کمک می کند. همچنین وزیر نفت در این سفر به بررسی نیازها و مشکلات منطقه پرداخت و دستورهای لازم برای رفع آنها را صادر کرد.
وی تصریح کرد: این سفر، نشانه ای از تعهد و مسئولیت پذیری دولت در قبال کارگران و نیروهای فعال در صنعت نفت و گاز کشور است و نشان دهنده حمایت و پشتیبانی دولت از تلاش ها، زحمات کارگران و نیروهای فعال در این صنعت است و به افزایش انگیزه و روحیه آنها کمک می کند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس:
جلیل مختار، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به حضور حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران؛ صدیقه خزایی، سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت؛ نمایندگان شورای حقوق و دستمزد و سازمان، برنامه و بودجه کشور در نشست کمیسیون انرژی مجلس با هدف بررسی اقدام های وزارت نفت و شورای حقوق و دستمزد درباره سقف حقوق کارکنان صنعت نفت گفت: افزایش سقف حقوق کارکنان رسمی، موضوع اصلی نشست کمیسیون انرژی با مسئولان وزارت نفت بود که برخی از مهم ترین چالش های پیش روی تحقق این مهم بررسی شد.
وی افزود: مطابق بند (ب) تبصره ۱۸ قانون برنامه توسعه و پیشرفت، افزایش سقف دریافتی با درخواست بالاترین مقام دستگاه و با تصویب در شورای حقوق و دستمزد، تنها برای مشاغل خاص و حساس مانند حوزه عملیاتی صنعت نفت و دریانوردی بلامانع است، از این رو در این نشست، هماهنگی لازم با حضور مسئولان مربوطه انجام و پیشنهاد مسئولان و کارشناسان استماع شد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه اعضای این کمیسیون، حمایت ویژه ای از افزایش سقف حقوق کارکنان رسمی وزارت نفت کردند و برای اصلاح دریافتی آنها هم نظر بودند، تصریح کرد: مقرر شد نشستی متشکل از نمایندگان کمیسیون، مسئولان وزارت نفت و سازمان امور استخدامی تشکیل شود، ضمن آنکه پیشنهاد شد فوق العاده پرداختی هایی برای کارکنان خارج از سقف حقوق آنها و مسائلی همچون سختی محیط و سختی کار در آن در نظر گرفته شود تا ارتقای حقوقشان امکان پذیر شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: برداشت سقف حقوق کارکنان عملیاتی نفت به دلیل سختی کار، باعث ایجاد انگیزه در میان آنها می شود.
سید اسماعیل حسینی با بیان اینکه باید با ایجاد سازوکارهایی، نیروهای نخبه و عملیاتی صنعت نفت را حفظ کنیم، گفت: یکی از این سازوکارها، مباحث مالی و معیشتی است.
وی افزود: در نشست عصر روز یکشنبه (۱۵مهر) کمیسیون انرژی مجلس، نمایندگان وزارت نفت معتقد بودند باید در موضوع سقف حقوق برای کارکنان عملیاتی نفت تجدیدنظر شود؛ البته نمایندگان مجلس نیز موافق آن هستند که باید شیوه ای برای آن تعیین شود. عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: نظر شخصی بنده نیز این است که باید در موضوع سقف حقوق تجدیدنظر شود و دستمزد و حقوق برمبنای عملکرد باشد.
حسینی اظهار کرد: هم مجلس و اعضای کمیسیون انرژی و هم نمایندگان حاضر در این نشست، از وزارت نفت خواهان برداشت سقف حقوق بودند که امیدواریم با پیگیری ها و توجه ویژه ای که شخص وزیر نفت به موضوع نیروی انسانی دارد، این موضوع حل و فصل شود.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه کارکنان صنعت نفت، نقشی کلیدی در اقتصاد کشور دارند، گفت: نمایندگان عضو کمیسیون و مسئولان وزارت نفت در برداشتن سقف حقوق کارکنان عملیاتی نفت هم نظر هستند. عبدالحسین همتی با اشاره به نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که به منظور بررسی اقدام های وزارت نفت و شورای حقوق و دستمزد درباره سقف حقوق کارکنان صنعت نفت برگزار شد، اشاره کرد و افزود: نظر نمایندگان در این باره که باید سقف حقوق کارکنان عملیاتی نفت به دلیل سختی کار برداشته شود، مثبت بود.
وی ادامه داد: باید در آن مناطق حاضر شد و مشاهده کرد که نیروهای عملیاتی نفت چطور در آن شرایط سخت آب و هوایی فعالیت می کنند تا تولید نفت کشور متوقف نشود.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: در این نشست، نمایندگان وزارت نفت از جمله مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و همچنین سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، با دفاع از کارکنان عملیاتی صنعت نفت، خواهان برداشت سقف حقوق این کارکنان شدند که امیدوارم این اتفاق حاصل شود. همتی اظهار کرد: کارکنان عملیاتی نفت دور از خانواده، به افزایش تولید نفت کشور کمک می کنند و موضوع سقف حقوق نباید سبب دلسردی و بی انگیزگی آنها شود.
نماینده مجلس شورای اسلامی:
نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: دولت به تنهایی نمی تواند اقدامی در حل ناترازی انرژی داشته باشد، بنابراین تعامل و همراهی صنایع برای رفع این مشکل ضروری است.
سید محمد جمالیان با تأکید بر حل مشکلات بخش خصوصی، بویژه صنعت اظهار کرد: متأسفانه بازده بیشتر صنایع، کمتر از ۵۰ درصد است و استفاده از تجهیزات پیشرفته نیز در آنها آن گونه که باید، مشهود نیست.
وی با تأکید بر تعامل و همکاری صنایع در رفع ناترازی انرژی افزود: بدون شک در صورتی که این مهم مورد توجه قرار نگیرد، تمام بخش ها در آینده نزدیک با چالش مواجه می شوند.
نماینده اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: دولت به تنهایی نمی تواند اقدامی در حل ناترازی انرژی داشته باشد. بنابراین تعامل، همراهی و حرکت صنایع برای رفع این مشکل ضروری است.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت روز چهارشنبه (۱۱مهر) در حاشیه نشست هیأت دولت در جمع خبرنگاران با بیان اینکه ناترازی انرژی، موضوعی است که باید از جنبه های مختلف بررسی شود، اظهار کرد: ناترازی انرژی، موضوعی نیست که ظرف یک یا دو سال ایجاد شده باشد. این ناترازی طی سال ها به وجود آمده، مسائلی همچون تأخیر در سرمایه گذاری ها در آن دخیل بوده و حل آن نیز مستلزم گذشت زمان است که امیدواریم بتوانیم راهکارها در این بخش را به نتیجه برسانیم.
نخست وزیر اوکراین از تمدید نشدن قرارداد انتقال گاز این کشور با روسیه خبر داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دنیس شمیهال روز دوشنبه (۱۶مهر) در دیدار با روبرت فیتسو، نخست وزیر اسلواکی، در شهر اوژهورود اعلام کرد که اوکراین قرارداد انتقال گاز خود با روسیه را که پایان سال ۲۰۲۴ منقضی می شود، تمدید نخواهد کرد.
نخست وزیران اوکراین و اسلواکی در شهر اوژهرود واقع در غرب اوکراین با یکدیگر دیدار و به گفته یک مقام اوکراینی، درباره همکاری های زیرساختی، امنیت انرژی و حمایت از طرح صلح کی یف گفت وگو کردند.
شمیهال همچنین در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی به همراه فیتسو اعلام کرد: اوکراین بار دیگر اعلام می کند که قرارداد ترانزیت گاز با روسیه را پس از انقضای آن تمدید نخواهد کرد.
وی افزود: هدف راهبردی اوکراین، محروم کردن روسیه از سود حاصل از فروش منابع هیدروکربوری است که این کشور برای تأمین مالی درگیری های نظامی استفاده می کند.
اسلواکی یکی از اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و اتحادیه اروپاست که با اوکراین، مرز مشترک دارد. این کشور با پیوستن کی یف به ناتو مخالف است؛ اما تمایل زیادی به تداوم انتقال نفت و گاز از روسیه به غرب از طریق اوکراین دارد.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا پیش بینی کرد که با رسیدن تقاضای گاز طبیعی به بالاترین سطح در سال ۲۰۲۴ میلادی، تولید این سوخت پاک در ایالات متحده کاهش می یابد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اداره اطلاعات انرژی آمریکا روز سه شنبه (۱۷ مهر) در چشم انداز کوتاه مدت انرژی خود اعلام کرد که تولید گاز طبیعی ایالات متحده در سال ۲۰۲۴ کاهش می یابد، در حالی که تقاضا به بالاترین حد خود می رسد.
بر اساس برآورد اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید گاز ایالات متحده از رکورد روزانه ۱۰۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون فوت مکعب در سال ۲۰۲۳ میلادی به ۱۰۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون فوت مکعب در سال ۲۰۲۴ می رسد؛ زیرا چند تولیدکننده این کشور، فعالیت های حفاری را پس از کاهش میانگین قیمت ماهانه شاخص «هنری هاب» به صورت تک محموله در ماه مارس به پایین ترین حد در ۳۲ سال گذشته رسانده اند.
بر اساس این برآورد، تولید گاز آمریکا در سال ۲۰۲۵ میلادی به ۱۰۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون فوت مکعب در روز می رسد.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا پیش بینی کرد که مصرف گاز ایالات متحده از رکورد روزانه ۸۹ میلیارد و ۱۰۰ میلیون فوت مکعب در سال ۲۰۲۳ به روزانه ۹۰ میلیارد و ۱۰۰ میلیون فوت مکعب در سال ۲۰۲۴ خواهد رسید و سپس در سال ۲۰۲۵ میلادی به ۸۹ میلیارد و ۱۰۰ میلیون فوت مکعب کاهش خواهد یافت.
اگر پیش بینی ها صحیح باشد، برای نخستین بار است که تولید گاز از سال ۲۰۲۰ تاکنون در سال ۲۰۲۴ میلادی کاهش می یابد، همچنین نخستین بار است که تقاضا برای چهار سال پیاپی از سال ۲۰۱۶ با افزایش روبه رو می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران:
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه شرایط کشور ایجاب می کند که از سیاست های غیرقیمتی برای کنترل و مدیریت مصرف سوخت بهره بگیریم، اظهار کرد: یکی از مهم ترین برنامه هایی که در این دوره از مدیریت بر آن تأکید می کنیم، متنوع سازی سبد سوخت با استفاده از سی ان جی است که همه ارکان پالایش و پخش برای انجام این موضوع بسیج می شوند.
محمدصادق عظیمی فر در نشستی با پیمانکاران تبدیل ناوگان سی ان جی با اشاره به شدت گرفتن رشد مصرف بنزین که به افزایش ناترازی این فراورده منجر شده است، تصریح کرد: افزون بر اقدام ها و تمهیدهای اندیشیده در دوره جدید مدیریت مبنی بر افزایش تولید بنزین با حفظ کیفیت این فراورده، همچنان روند مصرف بنزین در کشور باعث افزایش ناترازی این سوخت می شود. وی در ادامه گفت: در یک ماه گذشته، مطالعه ای به منظور احصای وضعیت موجود و اقدام های اجراشده در حوزه سی ان جی انجام و چالش های اصلی ذی نفعان مختلف این پروژه ملی، شناسایی و برنامه هایی در افق زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت تدوین شد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران افزود: در افق زمانی کوتاه مدت، اقدام هایی مانند پیگیری بازپرداخت مطالبات پیمانکاران سی ان جی، افزایش حق العمل جایگاه های سی ان جی و بهینه کردن سهمیه سوخت تخصیصی به خودروهای دوگانه سوز در دست اقدام است تا بتوانیم ظرفیت تبدیل ناوگان خودرویی کشور را به دوگانه سوز، در یک برنامه شش ماهه به شکل محسوسی افزایش دهیم. عظیمی فر با بیان اینکه برای افق زمانی میان مدت نیز افزایش سطح پوشش جایگاه های سی ان جی با احداث جایگاه های جدید، تعویض مخازن فرسوده، اختصاص درصد مشخصی از تولید محصولات خودرویی به خودروهای دوگانه سوز با همکاری وزارت صمت مدنظر خواهد بود، گفت: در بلندمدت انتظار داریم در صورت تحقق برنامه، تکمیل سطح پوشش جایگاه ها و تبدیل خودروهای سنگین نفت گازسوز به سی ان جی انجام شود.
وی در ادامه با تأکید بر ایفای تعهد شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران درباره بازپرداخت مطالبات و لزوم حفظ جریان نقدینگی پیمانکاران این طرح ملی یادآور شد: نشست های منظمی برای بررسی روند پیشرفت طرح در سطح پالایش و پخش و با مشارکت تمامی ذی نفعان سی ان جی خواهیم داشت تا منافع تمام ارکان فعال در زنجیره سی ان جی و به تبع آن، پیشرفت پایدار این طرح ملی را تضمین کنیم. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در ادامه با تأکید بر لزوم تأمین ایمنی خودروهای دوگانه سوز افزود: در برنامه تدوین شده، موضوع تعویض مخازن فرسوده نیز به عنوان جزء لاینفک برنامه دیده شده تا ایمنی خودروهایی که پیش از این و در دهه ۸۰ شمسی تبدیل شده اند، حفظ شود. همچنین با توجه به تجربه و توانمندی پیمانکاران تبدیل، انتظار می رود موضوع کیفیت قطعات نصب شده حتما در اولویت باشد. عظیمی فر در پایان با تشکر از تلاش های انجام شده از سوی پیمانکاران طرح سی ان جی برای پیشبرد این پروژه ملی گفت: امیدوارم با همکاری ذی نفعان در سطوح مختلف حکمرانی، بنگاه های اقتصادی و برنامه های تدوین شده، بتوانیم سهم سی ان جی از سبد سوخت کشور را افزایش دهیم.
معاون وزیر نفت اعلام کرد:
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در پیامی با تأکید بر اهتمام فعالان صنعت پتروشیمی برای سرمایه گذاری در این صنعت بیان کرد: صنعت پتروشیمی با برنامه ریزی های انجام شده، همسو با فرامین مقام معظم رهبری برای رشد هشت درصدی در اقتصاد، سالانه هشت درصد در طول برنامه هفتم توسعه رشد خواهد داشت.
حسن عباس زاده در پیامی تصویری به هفدهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی شیراز با تبریک برگزاری این رویداد به همه فعالان صنعت گفت: صنعت پتروشیمی در کنار مواهب طبیعی از جمله نفت و گاز که در کشور وجود دارد، رشد و رونق یافته و همراه با توسعه صنعت پتروشیمی در کشور، دیگر صنایع، مشاوران و پیمانکاران نیز رشد و پیشرفت کرده اند.
وی افزود: هم اکنون ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی در مرز سالانه ۱۰۰ میلیون تن است که امید داریم با تحقق اهداف توسعه ای صنعت پتروشیمی که در برنامه هفتم توسعه آمده و همچنین تلاش شرکت ملی صنایع پتروشیمی همسو با تحقق این اهداف، این رقم به مرز ۱۳۰ میلیون تن برسد.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تأکید کرد: از فعالان صنعت پتروشیمی درخواست می کنیم که برای سرمایه گذاری در این صنعت، اهتمام جدی داشته باشند تا بتوانیم فرامین مقام معظم رهبری به منظور رشد هشت درصدی اقتصادی را محقق کنیم. با برنامه ریزی انجام شده، این موضوع محقق خواهد شد و صنعت پتروشیمی سالانه هشت درصد در طول برنامه هفتم توسعه رشد خواهد داشت.
عباس زاده با قدردانی از مجری برگزارکننده هفدهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی شیراز در استان فارس بیان کرد: از بازدیدکنندگان این نمایشگاه قدردانی می کنم و امیدوارم غرفه های این نمایشگاه در حوزه های مختلف از جمله صنعت پتروشیمی مورد استفاده بازدیدکنندگان قرار گیرد.
فوق العاده جنگی برای دو هزار و 300 نفر از بازنشستگان صنعت نفت انجام شد.
اعظم عباسی، مدیر کنترل محاسبات صندوق ها درباره مبانی حقوقی و مقرراتی پرداخت فوق العاده جنگی توضیح داد: بخشنامه شماره ۷۲۳۴۲۴ مورخ22/12/۱۳۹۷ معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی وقت کشور با هدف تحقق بندهای (ث) و (ج) ماده ۱۱۲ قانون برنامه ششم توسعه کشور، مبنای صدور اطلاعیه شماره ۲۰۱۴۲۲ مورخ 12/6/1399مدیرکل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی کارمندان صنعت نفت مبنی بر پرداخت فوق العاده اشتغال در مناطق محروم است.
به گفته وی، با توجه به اینکه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، اطلاعاتی در خصوص محل جغرافیایی خدمت بازنشستگان نداشته و در سیستم جامع نیز صرفا اشتغال در مناطق گرمسیری و غیرگرمسیری قابل احصاست، تأیید اشتغال در مناطق عملیاتی افراد صرفاً از سوی آخرین کارفرمای متبوع میسر است و از طرفی، اجرای این مقررات نیز براساس بخشنامه سازمان اداری و استخدامی، همچنین اعلامیه های صادره از سوی اداره کل تدوین و مقررات اداری و استخدامی به عهده دستگاه های اجرایی است، بنابراین رسیدگی به تقاضاها و تأیید مشمولیت، اعلام و تأمین مالی مبلغ قابل پرداخت از سوی کارفرمای مربوطه امکان پذیر است.
عباسی یادآور شد: به سبب تکریم و آسان سازی ارائه درخواست عزیزان بازنشسته، صندوق اقدام به تهیه فرم خود اظهاری در سامانه سما کرده تا بازنشستگان از این طریق درخواست های خود را ثبت کنند و در مرحله بعد، مدیریت کنترل محاسبات، این درخواست ها را به تفکیک کارفرمایان برای بررسی و اقدام لازم به شرکت های مربوطه بفرستد تا در صورت تأیید و تأمین منابع مالی از سوی کارفرما، این فوق العاده پرداخت شود.
وی افزود: افرادی که امکان ثبت در سیستم سما را ندارند، می توانند درخواست خود را به نزدیک ترین دفتر نمایندگی صندوق های بازنشستگی ارائه دهند تا همکاران مستقر در دفاتر، تقاضای آنها را برای کارفرمای مربوطه ارسال کنند و پس از تأیید و تأمین منابع مالی از سوی کارفرما و ارسال اطلاعات به صندوق، اقدام های لازم در خصوص پرداخت انجام شود. صندوق های بازنشستگی به محض دریافت درخواست عزیزان بازنشسته، مراتب را برای بررسی و اقدام لازم به کارفرما اعلام می کند؛ اما اقدام بعدی منوط به دریافت پاسخ از سوی کارفرمایان است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران اعلام کرد: از این پس دارندگان کارت سوخت شخصی می توانند در هر نوبت ۵۰ لیتر سوخت گیری کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، کرامت ویس کرمی در ارتباط با شبکه خبر از تغییر سقف برداشت از کارت سوخت شخصی خبر داد و گفت: مقدار سهمیه کارت سوخت خودروها تغییری نکرده؛ اما از این پس دارندگان کارت سوخت شخصی در هر نوبت می توانند ۵۰ لیتر سوخت گیری کنند. وی همچنین با بیان اینکه تعداد دفعات مجاز سوخت گیری مانند گذشته، دو نوبت در شبانه روز است، تصریح کرد: سقف برداشت از کارت سوخت اضطراری بنزین جایگاه ها بدون تغییر، مطابق روال پیشین است. مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران درباره جایگاه هایی که در آنها کارت سوخت شخصی ارائه نمی شود، افزود: به همه جایگاه ها براساس تعداد سکو و مقدار فروش آنها کارت سوخت تحویل شده و متصدیان به طور حتم باید در صورت نیاز، به مردم کارت سوخت جایگاه را تحویل دهند. ویس کرمی یادآور شد: اگر در جایگاهی مشکلی وجود داشت، مردم می توانند با سامانه پیام گیر ۰۹۶۲۷ ارتباط برقرار کنند و آن را گزارش دهند.
در نشست مشترک رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و تعدادی از کارکنان نخبه نظام وظیفه این سازمان مطرح شد: وزارت نفت، همواره کانون ورود و انتخاب اول نخبگان بوده و در دوران سخت تحریم، آنچه روند تولید و توسعه را نگه داشت، حضور همین نخبگان بود، بنابراین امید است که نفت، به اولویت اول نخبگان برگردد. به گزارش خبرنگار «مشعل»، عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در نشستی که به مناسبت 4 مهر روز سرباز و 10 مهر روز نخبه در این مجموعه و با حضور حدود 70 نفر از کارکنان نظام وظیفه این سازمان داشت، با بیان اینکه این افراد برگزیدگانی هستند که از نظر علم، فناوری و دانش امتیازاتی داشته اند، گفت: امیدوارم این همکاری و همراهی برای کشور، پژوهشگاه و مهم تر از آن، برای خود این افراد مفید و موثر باشد. کسی که بتواند برای خودش مفید باشد و توانمندی هایش را به سرانجام برساند، برای دیگران و برای کشور هم مفید خواهد بود. وی با بیان اینکه پژوهشگاه به عنوان حلقه واسط بین دانشگاه و صنعت، دروازه خوبی برای ورود به دنیای جدید کاری است، افزود: پژوهشگاه هم امکانات محدودی دارد؛ اما جزو سازمان های متمرکز علمی و فناوری در کشور است و ما معتقدیم که با توجه به ماهیت بینابینی، انتخاب این سازمان برای گذراندن دوره های تحقیقاتی - فناوری نسبت به بسیاری از مراکز دانشگاهی، مفیدتر است. وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با نخبگان که هفته گذشته برگزار شد، اظهار کرد: برای قدرتمند شدن و مبارزه با هر نوع سلطه ای، باید بتوانیم فناوری را تقویت کنیم و موضوع فناوری بیش از هر زمانی می تواند در بیشتر شدن قدرت ما تعیین کننده باشد. باید توجه داشت که فناوری، امری خریدنی نیست؛ بلکه دست یافتنی است که برای آن باید نخبگانی را پرورش دهیم و شبکه ای به هم پیوسته و توانمند از هسته های کوچک دانا را ایجاد کنیم. کلانتری اصل افزود: خاصیت جوان این است که بیشتر و بالاتر را می خواهد و همین خواسته هاست که سازمان را به حرکت می اندازد و جلو می برد. با توجه به تجربه خودم می گویم که برای شروع کار، شرکت های کوچک و پروژه محور را انتخاب کنید؛ زیرا فرصت تجربه کردن و مشارکت در کار را بیشتر به شما می دهد؛ اما در شرکت های بزرگ و بهره بردار محور، این ارتباط و فرصت، ممکن است کمتر دست بدهد.
وی خطاب به نخبگان سرباز در پژوهشگاه گفت: دارایی اصلی شما، دارایی فکری است که هنوز برای حدود و موارد استفاده، مالکیت و موضوعات دیگر آن در قانون و شیوه های کار، برنامه ریزی کاملی نشده و لازم است که این دارایی، بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
به گزارش «مشعل»، در حال حاضر حدود 70 نفر نخبه در پژوهشگاه صنعت نفت فعال هستند که در پروژه های مختلف فعالیت دارند.
انتصابات
کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با صدور حکمی، علی اصغر عباسی را به عنوان معاون مدیرعامل این شرکت منصوب و از خدمات فضل الله اکبری در زمان تصدی این سمت قدردانی کرد. ویس کرمی، همچنین در احکامی جداگانه مجید مجیدی راد را به عنوان مدیر صادرات و واردات و ابراهیم گلزار را به عنوان رئیس حسابرسی داخلی این شرکت منصوب کرد.
انتصاب در شرکت ملی گاز ایران
سعید توکلی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در حکمی، پیمان خضرایی را به عنوان سرپرست شرکت انتقال گاز ایران منصوب کرد. در حکمی دیگر از سوی محمدرضا جولایی، غلامعباس حسینی به عنوان سرپرست شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی منصوب شد. همچنین از سوی مسلم رحمانی، رضا رفیعی به عنوان سرپرست شرکت گاز استان هرمزگان منصوب شده است.
وزیر نفت به عسلویه و خارک رفت
مشعل: تنها چهار روز پس از حملات سنگین موشک های ایرانی شامگاه 10مهرماه، با عنوان وعده صادق 2 به اهداف تعیین شده در فلسطین اشغالی وزیر نفت تصمیم گرفت اولین سفر خود را به عسلویه و خارک طبق برنامه انجام دهد. سفر به عسلویه بازدید از فازهای این قطب انرژی به منظور آگاهی از آخرین وضعیت شرایط تولید و صادرات، همچنین صحبت با کارکنانی که در این منطقه و دیگر مناطق عملیاتی مثل خارک کار و تلاش می کنند، امری عادی است که به طور معمول انجام می دهند، اما این بار اگرچه شرایط برای این ماموریت فرق می کرد، برنامه محسن پاک نژاد برای سفر به این مناطق عملیاتی بدون تغییر انجام شد.
پاک نژاد پس از ورود به عسلویه که هنوز روزهای نسبتا گرم و شرجی را پشت سر می گذاشت، بی درنگ کت وشلوار را به لباس یکسره عملیاتی تغییر داد و با حضور در مقبره الشهدای عسلویه با قرائت فاتحه برمزار شهیدان گمنام والامقام و ادای احترام به آنان بدون وقفه سوار بر بالگرد، راهی سکوهای فازهای ۵ و ۱۸ پارس جنوبی شد.
وزیر نفت در بدو ورود درباره هدفش از این سفر در شرایط حساس گفت: «سفر به عسلویه به منظور بازدید از این منطقه و قدردانی از زحمات و تلاش های همکارانم که در سکوها فعالیت می کنند و نقشی تعیین کننده در تأمین گاز کشور دارند، انجام می شود. در این سفر با مشکلاتی که ممکن است این عزیزان داشته باشند، آشنا می شوم و درصدد رفع آنها خواهیم بود، اگرچه از گذشته نکاتی مدنظر داشته ام و اقدام هایی برای رفع مشکلات انجام شده است، اما تمایل دارم که این موضوع را مستقیم از زبان آنها شنیده تا چالش ها برطرف شود.
همچنین می خواهم در این روزهای خاص قوت قلبی برای همکارانم و در کنار آنها باشم و این سفر برای ما سفری کاری و عادی به شمار می آید.
حدود یک ساعت بعد هلیکوپتر حامل پاک نژاد و همراهانش روی باند سکوی A فاز ۱۸ و سکوی 5 پارس جنوبی در خلیج همیشه فارس نشست و مورد استقبال کارکنانی قرار گرفتند که نوبت کاری خیلی هایشان پایان یافته بود اما برای دیدن وزیر منتظر مانده بودند. پاک نژاد ضمن بازدید خود، زمانی را در کنار کارکنان گذراند و با آنها گفت وگو کرد.
وی با اشاره به اینکه کارکنان عملیاتی در صف مقدم تولید انرژی کشور هستند خطاب به کارکنان مستقر روی سکوهای پارس جنوبی گفت: بدانید که بنده به عنوان فردی دردآشنا با صنعت نفت با دقت و حساسیت مسائل مربوط به نیروی انسانی به ویژه کارکنان مناطق عملیاتی و کارکنان مستقر در سکوهای نفت و گاز را بررسی و رسیدگی می کنم و تمام قد در کنار شما هستم. وزیر نفت با تأکید بر اینکه چشم امید هم وطنان به کارکنان صنعت نفت است، بیان کرد: تولید ناخالص داخلی، تولید ثروت، تأمین امنیت انرژی بخش های خانگی، تجاری و صنایع کشور به دست کارکنان صنعت نفت رقم می خورد، از این رو کارکنان صنعت نفت باید به خودشان ببالند و افتخار کنند.
وزیر نفت در ادامه برنامه فشرده خود به عسلویه ، از پالایشگاه گازی فازهای 7،6 و ۸ پارس جنوبی، پتروشیمی پارس، نیروگاه برق بعثت، پایانه پتروشیمی پارس بازدید کرد و در جریان آخرین وضعیت اجرایی بندر یادگار امام قرار گرفت.
پاک نژاد در پایان این برنامه ها در جمع خبرنگاران ، با بیان اینکه در یک مقطع زمانی مشکلات کنونی کارکنان صنعت نفت مشکلات بنده نیز بوده است، اعلام کرد: به کارکنان صنعت نفت در مناطق عملیاتی قول می دهیم با همه توان مسائل و مشکلاتشان را در حوزه حقوق و دستمزد دنبال و تلاش کنیم خبرهای خوشی در آینده نزدیک در این باره داشته باشیم.
وی مهم ترین هدف سفر خود را به عسلویه، بررسی وضع تولید گاز در میدان مشترک پارس جنوبی دانست و گفت: اکنون رفته رفته به فصل های سرد سال نزدیک می شویم، از این رو با توجه به وجود ناترازی گاز در کشور به طور طبیعی باید برای عبور از فصل سرما مدیریت مصرف و بهینه سازی را در دستور کار قرار دهیم.
وزیر نفت با بیان اینکه بحث ناترازی انرژی کنونی در کشور دو مؤلفه تولید و بهینه سازی مصرف دارد که من و همکارانم روی هر دو مؤلفه در حال بررسی و پیگیری هستیم، تصریح کرد: این ناترازی انرژی در کشور طی سال های طولانی به دلیل تأخیر در سرمایه گذاری در حوزه بالادست و بهینه سازی مصرف ایجاد شده است. پاک نژاد رفع کامل ناترازی را کاری زمان بر دانست و تأکید کرد: من و همکارانم در صنعت نفت تلاش خواهیم کرد زمستان امسال را با کمترین چالش پشت سر بگذاریم.
وی یادآور شد: رضایت مردم کشورمان از کارکنان صنعت نفت شاید بهترین خبر برای کارکنان این صنعت باشد، اما بنده و همکارانم در وزارت نفت مسئولیت های را در قبال همکارانمان در مناطق عملیاتی داریم، از این رو با توجه به آشنایی که به این حوزه دارم و به نوعی در یک مقطع زمانی مشکلات کنونی این کارکنان مشکلات بنده نیز بوده است، به آنها قول می دهم با همه توان مسائل و مشکلاتشان را در حوزه حقوق و دستمزد دنبال و تلاش کنیم اخبار خوشی در آینده نزدیک برایشان داشته باشیم.
بازدید وزیر نفت از عسلویه تا خارگ و دلگرمی کارکنان مناطق عملیاتی
مشعل| «او از ماست»، «ما تنها نیستیم» و جملاتی مشابه آن روایتی است که پس از سفر وزیر نفت به چند منطقه عملیاتی از سوی کارکنان شنیده می شود. لباس عملیاتی و اولویت هم نشینی وزیر نفت با کارکنان به دور از تشریفات سازمانی، قابی از سفر محسن پاک نژاد در نخستین سفر او به عسلویه و خارگ و سکوی فروزان ثبت کرد تا عملیاتی فنی و از جنس کارکنان بودن وزیر نفت را به رخ بکشد. این می تواند خیال کارکنان را از هر جهت آسوده کند که فردی در جایگاه وزارت نفت قرار گرفته است که علم کامل به حساسیت کارشان دارد و به تبع آن مسائل آنان را هم با دقت دنبال خواهد کرد؛ موضوعی که از اولویت های اعلام شده توسط پاک نژاد از زمان حضور در این سمت بوده است. در این میان مرتب عکس های یادگاری با وزیر نفت، میان کارکنان دست به دست می شود و به ما هم می رسد تا شاهد بخشی از بازتاب مثبت سفر وزیر نفت به مناطق عملیاتی جنوب از عسلویه تا خارگ باشیم. اگرچه در گزارش های مختلف، اخبار حضور وزیر در تاسیسات نفتی در اولین سفر او پس از وزارت منتشر شده است، اما شنیدن روایت کارکنان خالی از لطف نیست. روایت هایی که فصل مشترک آن سادگی و بی آلایش بودن وزیری است که با حضور خود کارکنان را امیدوار کرده است. ادامه گزارش را می خوانید.
افزون بر پیگیری کارکنان درباره مسائل حقوق و مزایا از کارکنان رسمی، قراردادی تا ارکان ثالث از سقف حقوق تا طبقه بندی مشاغل و... که از سوی آنان روایت می شود، این صحبت کارکنان هم بسیار شنیدنی است که می گویند: در این روزهای حساس به ویژه در خلیج فارس که بسیاری محتاط بوده و حتی از انجام سفر هوایی پرهیز می کنند، آمدن وزیر ما را دلگرم کرد که تنها نیستیم و قوت قلب بود.
از جمله مقاصد سفر محسن پاک نژاد، سکوی فروزان در مرز مشترک باعربستان بود، جایی که کارکنان می گویند به دلیل فرسوده بودن آن مقام و مسئولی را کمتر به اینجا می آورند، اما وزیر خود تمایل به حضور در این میدان مشترک داشته است .
فروزان که سال ۱۳۴۵ با ذخیره نفت درجای به میزان دو میلیارد و ۳۰۹ میلیون بشکه کشف شده است، در گذشته با اسم فریدون شناخته می شد و پس از انقلاب به این نام (فروزان) تغییر یافت. نفت این میدان به وسیله خط لوله 20 اینچ زیر دریا به تأسیسات خشکی برای فراورش و ذخیره سازی ارسال می شود. میدانی که در 100 کیلومتری جنوب شرقی جزیره خارگ و دارای 53 حلقه چاه بوده و اهمیت آن برای کشورمان به دلیل مشترک بودن این مخزن است.
محمود عین علی، معاون بهره برداری و جانشین رئیس مجتمع نفت و گاز فروزان با اشاره به حضور وزیر نفت در این سکو می گوید: با توجه به اینکه وزیر به تازگی در این مسئولیت قرار گرفته است، اولین سفرشان به سکوی فروزان برایمان بسیار اهمیت داشت. در مدت 20 سال حضور خود به خاطر ندارم تا حالا وزیری اینجا آمده باشد.
محمدمهدی یزدان پناه، رئیس تعمیرات مجتمع دریایی فروزان حضور وزیر نفت در این مجتمع را اینگونه روایت می کند: از یک روز قبل گفته بودند احتمال دارد که وزیر به سکوی فروزان بیاید. بعد گفتند که نمی آید اما صبح روز یکشنبه 15 مهرماه ساعت 10صبح خبر دادند که وزیر در حال آمدن به اینجاست.
وی ادامه می دهد: شنیدیم که وزیر گفته است به محض رسیدن به منطقه عملیاتی خارگ می خواهد به سکوی فروزان بیاید و این نشان می دهد کاملا به حوزه میادین مشترک و حساسیت آن آشنایی دارد که این را یک حسن و مزیت می دانیم. این در حالی است که هر مسئولی به این منطقه عملیاتی می آید یا به سکوی درود یا به سکوی ابوذر می رود. کسی را اینجا نمی آورند و می گویند فرسوده است.
به محض شنیدن حضور ایشان همه به تکاپو افتادند که بهترین میزبانی را از وزیر نفت داشته باشند. از بخش های مختلف مهندسی، بهره برداری، ایمنی و خدمات. قناد سکو دست به کار می شود تا با شیرینی داغ از وزیر پذیرایی کند و سرآشپز بوشهری هم تمهیدات ناهار را در زمان بسیار محدود، تدارک می بیند. با فرود بالگرد، خوشامدگویی حضور وزیر نفت در این سکو آغاز می شود.
یزدان پناه می گوید: وزیر نفت با کارکنان دست می داد و رابطه دوستانه داشت و همین باعث شد کارکنان هم به راحتی مسائل خود را با وی در میان بگذارند. برخوردی که با کارکنان در تمام سطح یکسان بود و همین رویارویی باعث دلگرمی کارکنان شد و خوش برخورد و دلنشین بود.
او با اشاره به اینکه حضور مسئولان زیادی را در این سکو شاهد بوده است، می گوید: آقای پاک نژاد یک سروگردن از همه بالاتر بود. با حوزه های مختلف آشنایی و نگاه منطقی تری داشت و در واقع می شود گفت که می داند کجا پا گذاشته است.
یزدان پناه اشاره می کند: با حضور وزیر در سالن جلسات صحبت ها و معارفه انجام شد و گفت وگو درباره مسائل مختلف تولید ادامه یافت و پس از آن بازدید از سایت انجام شد. در اتاق کنترل مسائل فنی را با نفرات بهره برداری بررسی کرد و سوالاتی داشت که نفرات پاسخگوی آنها بودند. پس از آن از سکوی جدید در حال ساخت و تجهیزات کارخانه بازدید کردند. بخش مهم پس از بازدیدها حضور وزیر نفت در اتاق کنفرانس برای صحبت درباره مسائل و مطالبات کارکنان از جمله سقف حقوق، سقف پاداش و... بود که دریک فضای دوستانه و رفاقتی مطرح شد. او می گوید: آقای وزیر قول پیگیری این موارد را داد و گفت که با جدیت آنها را دنبال می کند؛ البته این را هم اضافه کرد که کار سختی است، اما همین قول برای ما مسرت بخش بود.
یزدان پناه درباره سختی کار در دریا و روی سکو خود را مثال زد و گفت: با وجود کار سخت در وسط دریا آن هم به شکل اقماری از موضوع سقف حقوق رنج می برد.
وی ادامه داد: نه اضافه کاری دریافت می کنم و نه حق دریا می گیرم؛هر آیتمی به سقف می خورد.
رئیس تعمیرات فروزان با اشاره به سابقه 30 سال فعالیت خود می گوید: من در این سال ها مثل یک افسر که درجه می گیرد و یا همچون یک معلم که رتبه دریافت می کند، مراحل مختلف را طی کرده ام و اینگونه نبوده که به شکل فنری بالا بیایم.
یزدان پناه اشاره می کند که سقف حقوق اکنون به پایین ترین حد ما رسیده است و حتی تکنیسین ارشد را هم شامل می شود.
وی اگرچه از سال 1400 به مجتمع دریایی فروزان آمده است، اما سابقه فعالیت او در صنعت نفت به سال 1371 بازمی گردد که از طریق اداره کار به شرکت نفت فلات قاره ایران معرفی شده، سمت های مختلف تکنیسین، رئیس کنترل ابزار دقیق را در کارنامه دارد و حضور دو وزیر در سکوی ابوذر و اکنون حضور محسن پاک نژاد در این سکو را دیده است.
یزدان پناه از سکوی فروزان که نقطه صفر مرزی مشترک با عربستان است، به عنوان یکی از فقیرترین سکوهای کشور یاد می کند و ادامه می دهد: پس از انتشار اخبار مربوط به سفر وزیر در سکوی فروزان، دوستان که عکس های ما را دیده بودند، مدام تماس می گرفتند و بیشترین موضوعی که می پرسیدند، پیگیری سقف حقوق بود.او این حضور را قوت قلب دانسته و آن را ارزشمند خواند.
محمود عین علی، معاون بهره برداری و جانشین رئیس مجتمع نفت و گاز فروزان با اشاره به حضور وزیر نفت در این سکو می گوید: با توجه به این که وزیر به تازگی انتخاب شده است، اولین سفرشان به اینجا برایمان بسیار اهمیت داشت.
او می افزاید: اینجا معمولا شاهد حضور مدیران مختلف بوده ایم، اما وزیری نیامده بود. من در 20 سالی که در سکوی فروزان در حال فعالیت هستم، به خاطر ندارم که وزیری به اینجا آمده باشد. به همین خاطر سفر ایشان اهمیت زیادی داشت، همچنین با توجه به مسائل امنیتی حوزه مشترک این حضور بسیار حائز اهمیت بود.
عین علی بخشی از صحبت ها در زمان حضور وزیر نفت را درباره طرح های توسعه ای بیان می کند که یا متوقف و یا با روند کندی دنبال می شود و می گوید براساس صحبت های انجام شده قرار شد این پروژه ها از سر گرفته شود.
طرح توسعه میدان نفتی فروزان در بخش زیرسطحی شامل ۱۲ حلقه چاه جدید، ۱۱ حلقه چاه تعمیری، سه حلقه چاه RE-INTRY و در بخش روسطحی شامل احداث سه خط لوله دریایی به طول ۲۷ کیلومتر، ساخت و نصب دو سکوی جدید و کابل کشی چهار رشته فیبر نوری است که قرارداد آن به ارزش حدود ۲۹۰ میلیون یورو میان شرکت نفت فلات قاره ایران به عنوان کارفرما با پیمانکاران ایرانی پتروپارس و مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران منعقد شده است.
عین علی مهم ترین موضوع کارکنان را حقوق و مزایا و سقف حقوق عنوان کرده و می گوید: وزیر با قاطعیت گفت پیگیر موضوع سقف حقوق کارکنان خواهد بود؛ البته برخی کارکنان هم فرصت را غنیمت دانسته و دست به نامه شدند تا پیگیر درخواست های خود شوند.
محمد حاجی اسماعیل پور، از نیروهای جوان سکوی فروزان در بخش بهره برداری مهندسی فرایند است که از پارسال به این جمع پیوسته است. نگاه او به سفر وزیر نفت به سکوی فروزان از جنبه دیگری است و می گوید: در شرایط این روزها که بسیاری محتاط بوده و حتی از سفر هوایی پرهیز می کنند. حضور وزیر نفت برای ما بسیار مهم بود. آن هم حضوری بدون تشریفات و مقدمات خاص که ارزشمند بود. صمیمانه آمد، از مشکلات آگاه و در کمال سادگی پیگیر بررسی آنها شد. با سادگی و بدون آلایش حرف زد و حرف ها را شنید که امیدواریم تاثیر مثبت آن را شاهد باشیم. ایشان نیروی جوان هستند و ما جوانان را امیدوار می کنند که به این قشر اهمیت داده شود. به نظر می آید وزیری است که می خواهد انرژی بگذارد و نمی خواهد فقط چهار سال را پر کند و برود. تا اینجا فوق العاده بوده است.
حاجی اسماعیل پور هم عمده صحبت های مطرح شده را معیشت و مسائل رفاهی کارکنان ذکر کرده و می گوید: همه از سقف حقوق حرف می زدند. من فرصت صحبت نداشتم اما باید بگویم من هم کف حقوق را می گیرم. 14 روز دور از خانواده تازه 30 میلیون تومان دریافت می کنم. به من می گویند در اسنپ و تپسی کار کن، چرا عمرت را وسط دریا طی می کنی.
او که از دانشجویان بند الف دانشگاه صنعت نفت است، می گوید: دوست داشتم این موضوع را با وزیر در میان بگذارم که در گوشه کار خود، ما معدل الف های دانشگاه صنعت نفت را هم ببینند.
حاجی اسماعیل پور درباره اعمال سقف حقوق برای کارکنانی که پس از 32 سال فعالیت روی سکو که 16 سال آن در کنار خانواده نبودند،می گوید: به نظر وزیر درجایی گفتند که خودشان هم درگیر سقف حقوق هستند.
به اعتقاد این نیروی جوان سکوی فروزان، انتخاب وزیر نفت و حضور ایشان در وزارتخانه تا الان رو به جلو بوده و می گوید: امیدواریم فتح باب باشد که شروع به حل مشکلات کنیم. او پیش از ورود به بحث معیشت و حقوق کارکنان به نظر می رسد دغدغه اش از دست رفتن منابع مشترک باشد.
عنوانی که حاجی اسماعیل پور برای فروزان به کار می برد، سکوی مظلوم است و اشاره می کند: امیدوارم با تعریفی که از نبوغ و تلاش وزیر شنیدیم نفس تازه ای به این صنعت دمیده شود.
او می گوید: خیلی ها می خواهند روی مشکلات سرپوش بگذارد، اما شرایط می تواند خیلی بهتر از وضع موجود باشد. گل وبلبل جلوه ندهید؛ واقعیت چیز دیگری است.
سعید مرادی، مسئول خدمات مجتمع فروزان 38 ساله با اشاره به اینکه اولین بار بود که یک وزیر به این سکو می آمد و به قدری متواضع بود و با کارکنان خوش و بش داشت که در میان 10 نفر نتوانستیم ایشان را تشخیص دهیم.
او درباره واکنش کارکنان می گوید: از حضورشان در سکو تشکر می کنیم. در وضعیت بحرانی فعلی، به ویژه در خلیج فارس همه حس کردند که تنها نیستند و در روحیه ما تاثیر خوبی داشت. او می گوید: وقتی به خانواده ام گفتم، وزیر به اینجا آمده است، باور نمی کردند تا عکس یادگاری را برایشان ارسال کردم که شگفتی زده شدند.
مرادی می گوید: نیروهای ارکان ثالث( پیمانکاری) همزمان با حضور وزیر نامه ای برای مسائل معیشتی و حقوق و مزایای خود در زمینه طبقه بندی مشاغل، اضافه کاری، امنیت شغلی داده و این مسائل را با ایشان مطرح کردند که وزیر قول مساعد برای پیگیری داد. او در صحبت های خود به بازدید وزیر از ساختمان جدید مسکونی سکوی فروزان اشاره کرده که قرار است در آینده راه اندازی شود و وزیر قول مساعد برای رفع مشکلات را داده است؛ موضوعی که برای کارکنان شاغل در این سکو که اکنون اسکان و استراحتشان روی دکل البرز است، اهمیت زیادی دارد. پس از جداسازی سکوی زيست قديمي قبلی از امكانات يك دكل حفاري مشابه جك آپ بارج به شکل موقت در این منطقه برای اسکان کارکنان استفاده شد و در مجاورت سکوی حفاري F16 قرار گرفت، اما عمر حضور آن در این منطقه طولانی و تا امروز ماندگار شد. ناگفته نماند که جك آپ بارج ياد شده، امکانات مناسبی نداشت و کارکنان روزگار خوبی روی آن نداشتند و شرایط سختی را سپری می کردند، بنابراین امروز بیش از همه، 90 نفر از کارکنان فعال روی آن سکو که روزگار نه چندان مناسبی را روی بارج سپری کردند، در انتظار خانه جدید هستند تا به آن اسباب کشی کنند.
مسئول خدمات مجتمع فروزان می گوید: دوست داشتیم ناهار در خدمت وزیر باشیم و امید نوشادی سرآشپز بوشهری در زمان کوتاهی که داشت، کباب کوبیده مخصوص ترکیبی میگو و گوشت و مرغ تدارک دیده بود که زمان آقای پاک نژاد محدود بود و نماند.
یکی از مقاصد سفر وزیر نفت در عسلویه بازدید و دیدار با کارکنان سکوی 18A بود. سکوی فاز 18 متشکل از یک جکت چهارپایه (همراه شمع ها) به وزن 2960 تن، عرشه به وزن تقریبی دو هزار و 320 تن و متعلقات درمجموع به وزن هزار و 400 و است. عملیات ساخت عرشه ها با گذشت 48 ماه و با صرف یک میلیون و 661 هزار نفر ساعت و با استفاده از توانمندی پیمانکاران داخلی انجام شده است.
علیرضا نیایش فر، رئیس عملیات سکوی 18A با اشاره به حضور وزیر نفت در این سکو گفت: این حضور در شرایط فعلی کشور روحیه مضاعفی به کارکنان داد.
او با اشاره به اینکه این اولین حضور یک وزیر در این سکوها بود که با وجود Unmanned بودن نفراتی در آن ساکن هستند، وی محدودیت سکو را که 27 در 27 است مورد اشاره قرار داد و گفت: شرایط اسکان نفرات در این سکو بسیار سخت است، به گونه ای که امکان وجود پزشک در آن نیست که این موارد را به وزیر اعلام کردیم.
نیایش فر به طرح مطالبه کارکنان برای رفع سقف حقوق و ایجاد گشایش در آن اشاره کرد و گفت: افزون براین، حضور وزیر نفت در شرایط ویژه موجود نشان می دهد که تهدیدها بر ما تاثیری ندارد. همان گونه که نفرات بدون ترس و واهمه پای کار و در حال تولید هستند و در این میان حضور مقام عالی کشوری انسجام و روحیه ما را بالا برد و نشان داد که از ما و کنار ماست.
او گفت: حضور وزیر نفت به تمامی کارکنان روحیه مضاعف داد و همه را به وجد آورد و انتظار آن را نداشتیم. این حضور باعث می شود با آسودگی بیش از پیش به فعالیت خود ادامه دهیم.
سکوی 18A از سکوهای فاز 17 و 18 است که با برخورداری از 11 حلقه چاه روزانه 500 میلیون فوت مکعب گاز تولید می کند.
او اشاره کرد که در زمان حضور وزیر نفت، تعمیرات اساسی مربوط به تعویض لاین 32اینچ که گاز غنی را به خشکی منتقل می کند، در جریان بود و ایشان در جریان صحبت های پیمانکاران هم قرار گرفت.
او که تازه از سکو به رست (استراحت) آمده، مشکلات رسیدن تا مقصد خود در دزفول را مورد اشاره قرار می دهد و می گوید: با توجه به وضعیت اضطراری که پروازهای هوایی انجام نشد، نفرات با شناور منتقل می شوند که به دلیل محدودیت تعداد کشتی زمان 10 تا 15 ساعته تا رسیدن به خشکی زمان می برد.
کارکنان اتاق کنترل مجتمع نفت و گاز درود سه شرکت نفت فلات قاره همواره در تلاش برای تولید مستمر نفت هستند تا مردم کشورمان در این زمینه با مشکل مواجه نشوند. در شرایط حساس کنونی، وزیر نفت پای صحبت کارکنان این منطقه نشست.
یکی از کارکنان شاغل در منطقه عملیاتی خارگ گفت: اکنون پاسی از شب گذشته است که من به همراه همکاران خود در حال جمع آوری و فرآورش نفت خام به منظور سوخت رسانی به مردم عزیزمان هستیم.
وی افزود: از وزیر نفت به دلیل اینکه در این شرایط به منطقه عملیاتی خارگ سفر کرده و به مطالبات کارکنان پاسخ داده است، تشکر می کنیم.
یکی دیگر از کارکنان منطقه عملیاتی خارگ در شرکت نفت فلات قاره ایران که در بخش ایمنی مجتمع درود ۳ فعالیت می کند، با اشاره به اینکه همه کارکنان تلاش خود را برای محیط ایمن و پایدار به کار خواهند گرفت، ضمن ابراز خوشحالی از سفر وزیر نفت به این مجتمع اظهار کرد: از اینکه وزیر نفت به این منطقه آمد و در جریان مطالبات و دغدغه های کارکنان قرار گرفت، تشکر می کنیم و منتظر اقدام های ایشان هستیم.
یکی از کارکنان کارخانه درود 1 گفت: این کارخانه در قلب آب های خلیج فارس قرار دارد و در هر شرایطی تولید نفت را ادامه می دهیم و خدمتگزار مردم عزیزمان هستیم.
وی با اشاره به حضور وزیر نفت در این منطقه و گفت وگو با کارکنان برای رفع مسائل و مشکلات آنها، اظهار کرد: امیدواریم تلاش ایشان مؤثر باشد و این مشکلات به زودی حل شوند.
بهزاد نقی پور رئیس تولید و انرژی و تعمیرات توربین نیروگاه خارگ گفت: به اتفاق همکاران، مشغول تولید برق برای تولید نفت در منطقه هستیم و از وزیر نفت که پای درد دل کارکنان زحمت کش نشست، تشکر می کنیم.
با توجه به مشترک بودن این میدان و حساسیت بالای آن در سفر وزیر نفت به منطقه عملیاتی خارگ و بازدید از سکوی فروزان، تصمیم های کلانی گرفته شد که مهم ترین آن مهار گازهای فلر و افزایش تولید در سکوی فروزان است.
وزیر نفت در گفت وگو با کارکنان این سکو در خصوص حقوق و مزایای آنها نیز قول مساعد و پیگیری داد.
مهندس ایمنی و آتش نشانی مجتمع فروزان: از حضور وزیر نفت و هیئت همراه وی به مجتمع دریایی فروزان و اهتمام ویژه در جهت اعتلای فرهنگ سلامت و محیط کار، همچنین پیگیری مطالبات حقوق و دستمزد به حق همکارانم در مجموعه صنعت نفت تشکر می کنم.
امیدوارم با تلاش های وزیر نفت در جهت تحقق اهداف، امیدوارم بذر همدلی و همکاری نیز بیش از پیش شکوفا شود.
بازدیدی عادی که در رسانه های خارجی شگفتی ساز شد
مشعل سفر محسن پاک نژاد، وزیر نفت به عسلویه، پایتخت انرژی ایران و منطقه عملیاتی خارگ به عنوان پایانه ای مهم برای صادرات نفت پس از عملیات وعده صادق 2 از نگاه رسانه های خارجی بازتاب گسترده ای داشت. این سفر اگرچه ماموریتی عادی با هدف دیدار با کارکنان این مناطق و اطلاع از آخرین روند فعالیت در آنها انجام شد، اما توجه این رسانه ها را به خود جلب کرد.در ادامه به برخی بازتاب های این سفر در جراید خارجی اشاره شده است.
وزیر نفت 14 مهرماه امسال سفری دو روزه به عسلویه و منطقه عملیاتی خارگ داشت. این سفر محسن پاک نژاد جنبه ای کاملا کاری داشت، اما رسانه های خارجی از منظری دیگر به آن پرداختند.
خبرگزاری «رویترز» خبر سفر وزیر نفت به منطقه ویژه پارس را با تیتر «وزیر نفت ایران با وجود تهدیدهای اسرائیل، نگران بحران نیست» پوشش داد و به نقل قول پاک نژاد مبنی بر اینکه «نگران بحران هایی که دشمنان انقلاب ایجاد می کنند، نیستیم و این سفر برای ما سفری کاری و عادی به شمار می آید» اشاره داشت.
روزنامه «تایمز آو اسرائیل» در گزارش خود آورده است که پاک نژاد در پایتخت انرژی ایران اعلام کرد که نگران بحران دشمنان نیستیم.
روزنامه «جروزالم پست» هم در خبری به نقل از رویترز به بازدید وزیر نفت ایران به تأسیسات گازی منطقه عسلویه و تأکیدش بر عادی بودن این سفر اشاره داشته است.
«شبکه الجزیره ۲۴» هم ضمن پوشش این خبر اعلام کرد که وزیر نفت ایران در حالی به عسلویه سفر داشته که رژیم صهیونیستی تهدید کرده است تأسیسات صنعت نفت ایران را در اقدامی تلافی جویانه هدف حمله های خود قرار می دهد.
شبکه خبری «العربیه انگلیسی»، پایگاه خبری«میدل ایست آی» (Middle East Eye)، ایستگاه رادیویی «کی اف جی او» (KFGO) هلند، روزنامه باسابقه «مالای میل» مالزی، شبکه خبری ۲۴ ساعته «دونیای نیوز» پاکستان، پایگاه خبری اتریشی «باها بریکینگ نیوز»، شبکه خبری «ال بی سی» لبنان، پایگاه خبری «یواس نیوز» آمریکا و پایگاه خبری «انرژی ناو» (Energy Now) کانادا هم اخبار سفر وزیر نفت به منطقه ویژه انرژی پارس را به طور جداگانه پوشش دادند.
خبرگزاری «رویترز» خبر سفر وزیر نفت به جزیره خارگ را با تیتر «بازدید وزیر نفت ایران از پایانه صادرات نفت با وجود تهدیدهای اسرائیل» پوشش داد.
روزنامه «تایمز آو اسرائیل» هم در گزارش خود به سفر روز دوم پاک نژاد به تأسیسات مهم نفتی ایران در جزیره خارگ و دیدار وی با کارکنان با وجود احتمال حمله هوایی رژیم صهیونیستی اشاره کرده است. روزنامه «جروزالم پست» در خبری به نقل از رویترز، سفر وزیر نفت ایران به جزیره خارگ و بازدید از تأسیسات نفتی این منطقه را گزارش داد.
روزنامه «هندوستان تایمز» (Hindustan Times) در گزارش خود با تیتر «تهران ترسی ندارد؟ به سفر دور روزه محسن پاک نژاد به عسلویه و منطقه عملیاتی خارگ پرداخت و در بخشی از گزارش خود نوشت: وزیر نفت ایران با به سخره گرفتن بنیامین نتانیاهو، آشکارا از مناطقی بازدید کرد که رژیم صهیونیستی تهدید به حمله کرده بود.
رسانه های هند از جمله پایگاه خبری «دودیسکورس» (Devdiscourse)، روزنامه های «اکونومیک تایمز»
(The Economic Times)، «هندو» (The Hindu)، «نیو ایندین اکسپرس» (New Indian Express) و شبکه «ریپابلیک ورلد» (Republic World) هم با انتشار گزارشی به بازدید وزیر نفت ایران از پایانه نفتی، تأسیسات و میدان نفتی در این جزیره پرداختند.
برنامه وزیر نفت در روز دوم سفر خود به استان بوشهر یک منطقه عملیاتی مهم دیگر یعنی قلب تپنده صادرات نفت ایران، جزیره خارگ بود. منطقه عملیاتی مهم که به گفته مسئولان استانی 16 سال است که وزرای نفت وقت به آنجا سفری نداشته اند و حالا پاک نژاد در نخستین سفر استانی خود به بازدید آنها رفته است. وزیر نفت به منظور بازدید از تأسیسات صنعت نفت و دیدار با کارکنان عملیاتی مستقر در منطقه عملیاتی خارگ وارد این جزیره زیبا و راهبردی در خلیج همیشه فارس؛ جایی که از چند روز قبل در رسانه های مختلف خارجی حرف از احتمال حمله اسرائیل به آن بود.
پاک نژاد پس از ورود به خارگ مورد استقبال مسئولان استانی و مدیران این منطقه عملیاتی قرار گرفت و در گلزار شهدای این منطقه حاضر و سوار بر بالگرد، راهی سکوی فروزان در 100 کیلومتری خلیج فارس شد؛ سکویی که در مرزهای آبی خلیج فارس و همسایگی سکوی نفتی مرجان عربستان سعودی قرار گرفته است.
وزیر نفت و هیئت همراه محدود او که در برنامه ای از پیش تعیین نشده وارد سکوی میدان نفتی فروزان شده بودند، از بخش های مختلف آن بازدید کردند. پاک نژاد در اتاق کنترل این سکو، همنشینی صمیمی با کارکنان پرتلاش این سکو داشت و از نزدیک در جریان مسائل و مشکلات آنها قرار گرفت و در آخر هم با آنها عکسی یادگاری گرفت.
بر اساس این گزارش، پاک نژاد در حاشیه بازدید از منطقه عملیاتی خارگ در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه از گذشته با دغدغه های نیروهای عملیاتی آشنا بودم و دوباره در این سفر از زبان خودشان همه را شنیدم، اظهار کرد: مسئولیت و وظیفه من این است که همه تلاشم را برای رفع دغدغه های نیروی انسانی تا جایی که شدنی است، به کار گیرم.
وی با تأکید بر اینکه قدردان زحمات همه همکارانم در صنعت نفت هستم و دست تک تک آنها را می بوسم، افزود: همکاران در شرایط گوناگون بدون اینکه ذره ای کم کاری کنند یا نگران باشند، مردانه پای کار ایستاده اند و کشور را از انرژی ای که تولید می شود، بهره مند می کنند.
اولویت شرکت پخش فراورده های نفتی برای امنیت پایدار تقاضای بنزین واکاوی شد
مشعل: ضرورت توجه جدی تر به توسعه سی ان جی از آنجا نشأت گرفت که مصرف فزاینده و سرسام آور سوخت بنزین و ناترازی تولید و مصرف این فراورده راهبردی، محرز شد. از دیگر سو، روند گذار جهان امروز، موید آن است که مصرف سوخت های هیدروکربوری مایع مانند بنزین و گازوئیل، قابل اعتنا نیست و باید از نفوذ سوخت های گازی و انرژی های تجدیدپذیر در بخش حمل ونقل، بیشترین بهره را برد. همچنین مهم ترین مزیت بهره مندی از سوخت های پاک، افزون بر کاهش مخاطرات زیست محیطی، ارزآوری حاصل از آن است که برای دولت ها به ارمغان آورده و با اتکا به آن می توان از فشارهای ناشی از توسعه نامتوازن چرخه سوخت، تا حدود زیادی کاست. در گزارش پیش رو سعی شده است، ابعاد و زوایای مختلف توسعه صنعت سی ان جی در کشور بررسی و چالش های فراروی آن واکاوی شود.
«متنوع سازی سبد سوخت با اولویت توسعه و تقویت سی ان جی»؛ از موضوع های تاکیدی است که در حکم مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به چشم می خورد و گواهی است بر تاکید مجموعه پالایشی دولت چهاردهم بر تعمیق و گسترش سرمایه گذاری در حوزه فراورده پاک سی ان جی. بی شک تامین امنیت پایدار بنزین، نیازمند بازنگری مجدد برای توسعه سوخت سی ان جی است؛ هرچند طی سال های اخیر نسبت به افزایش سهم سی ان جی از سبد حمل ونقل کشور، تعللی را از سمت دستگاه های ذینفع شاهد بودیم؛ اما امید می رود، با گام های جدی وزارت نفت و تدابیر هوشمندانه شرکت پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران، بتوان مسیر رشد و توسعه این صنعت را بیش از گذشته هموار کرد.
ایران از نظر برخورداری از منابع غنی گازی، در دنیا سرآمد بوده است، لذا این مولفه خود به تنهایی، گویای آمادگی زیرساخت ها برای توسعه صنعت سی ان جی است. از طرفی شبکه گسترده خطوط لوله انتقال گاز در سراسر کشور، ظرفیت منحصربه فردی را برای توسعه صنعت سی ان جی فراهم آورده است. به همین دلیل، با وجود چنین مزیت های بزرگی در کشور، این امکان برای سیاستگذاران فراهم آمده تا با به کارگیری راهکارهای اصولی و کارآمد و در عین حال اتخاذ سیاست های دوراندیشانه، از ظرفیت های خالی سی ان جی به نحو مطلوبی استفاده شود. بر پایه گزارش ها، توسعه صنعت سی ان جی در دستور کار دولت چهاردهم قرار گرفته است. شورای عالی انرژی در سند «تامین انرژی بخش حمل ونقل کشور تا افق 1420» بر تمرکز سیاست های دولت بر توسعه سی ان جی تاکید کرده و پیش بینی شده که در صورت اعمال حمایت های ویژه از صنعت سی ان جی، میزان مصرف این سوخت پاک در خودروها در افق 1420، به معادل 53.2 میلیون مترمکعب در روز برسد، همچنین بر اساس اظهارات فعالان صنعت سی ان جی در کشور، میانگین مصرف روزانه این فراورده، رقمی بالغ بر 22 میلیون مترمکعب است، در حالی که ظرفیت موجود برای عرضه این سوخت پاک،40 میلیون مترمکعب در روز تخمین زده شده و با توجه به شرایط کنونی ناترازی در سوخت بنزین و گازوئیل، توسعه این صنعت یک الزام و ضرورتی اجتناب ناپذیر به شمار می رود. تغییر موازنه مصرف بنزین در کشور با وجود عواقب نامطلوب آن، فرصتی را پیش روی دولتمردان قرار داده تا اثربخشی سی ان جی به عنوان یک سوخت جایگزین در کنار بنزین، نمود عینی تری یابد که البته تحقق این مهم، منوط به تغییر نوع نگاه و نگرش به این صنعت راهبردی است. انتشار گازهای گلخانه ای و آلاینده های زیست محیطی که در پی استفاده از انواع سوخت های فسیلی حادث می شود، لطمات اقتصادی و گاه اجتماعی غیرقابل جبرانی را به بار می آورد، از این رو می توان از سی ان جی به عنوان یک سوخت پاک در سبد حمل ونقل کشور بهره برد. برآوردها نشان داده است که سوخت سی ان جی، حدود 20 تا 30 درصد، گاز گلخانه ای کمتر و تا 95 درصد گازهای خروجی کمتری تولید می کند که این امر بر کاهش آلودگی هوای کلانشهرها تاثیر قابل توجهی خواهد داشت؛ البته عزم خودروسازها برای ورود جدی تر به صنعت سی ان جی، نه تنها می تواند یک گام پیشرو در مسیر بهبود شاخص های زیست محیطی باشد؛ بلکه زمینه لازم را در جهت دهی مردم به استفاده از سوخت سی ان جی به همراه خواهد داشت.
مهم ترین مزیت سی ان جی نسبت به دیگر فراورده های نفتی مایع نظیر بنزین و گازوئیل، آن است که قابلیت قاچاق ندارد. عرضه سوخت خارج از شبکه یا به اصطلاح عامیانه «قاچاق»، چالشی است که دامنگیر صنعت انرژی شده و دولتمردان را بر آن داشته تا به طرق مختلف، درصدد کاهش میزان این پدیده شوم در کشور باشند. این چالش که تبعات بالای اقتصادی و به مراتب اجتماعی آن قابل اغماض نیست، تهدید بزرگی برای امنیت انرژی کشور نیز به شمار می آید.
بخشی از قطع زنجیره توزیع غیررسمی که گریبانگیر استان های مرزی است، به دست توسعه صنعت سی ان جی اتفاق می افتد؛ اما متاسفانه یکی از بزرگ ترین مشکلات ساکنان استان های مرزی، نبود جایگاه های عرضه سی ان جی است؛ درحالی که اگر جایگاه های عرضه سی ان جی به میزان کافی احداث شود، دولت براحتی می تواند بخشی از قاچاق سوخت را مدیریت کند.
افزایش اشتغالزایی، نبود قابلیت قاچاق، کاهش هزینه های یارانه انرژی، تنوع بخشیدن به سبد تک سوختی خودروهای سبک کشور، آلایندگی کمتر و از همه مهم تر قیمت پایین این سوخت در مقایسه با سوخت مشابه(بنزین) را می توان از اهم دلایل اولویت بخشی به صنعت سی ان جی نام برد.
به باور اکثر قریب به اتفاق فعالان صنعت سی ان جی، برخی تصمیم سازان حوزه انرژی به بهانه ناترازی گاز، موافق توسعه سی ان جی نیستند، درحالی که سوخت سی ان جی به این دلیل که کمتر از سه درصد از گاز تولیدی کشور را مصرف می کند، هیچ تاثیری در تشدید ناترازی گاز ندارد و این ناترازی فقط در فصل زمستان وجود دارد که با مدیریت مصرف در بخش خانگی و تجاری، می توان آن را جبران کرد. همچنین بنا بر اظهارات فعالان این عرصه، بی توجهی به ظرفیت سوخت پاک و ارزان سی ان جی در تصمیم گیری های کلان کشوری در دولت گذشته، بیشتر به این مسأله دامن زده است؛ چراکه با وجود گذشت چند سال از ورود سی ان جی به سبد سوخت خودروها، هنوز هم ساختار مدیریتی قوی پیرامون این موضوع در کشور وجود ندارد که امیدواریم در دولت چهاردهم راهکار مناسبی برای ارتقای سازمانی متولی سی ان جی کشور اتخاذ شود.
مؤلفه دیگری که گاه انتقاد فعالان عرصه سی ان جی را به دنبال داشته، به هزینه های بالای جایگاه داران مربوط می شود. سودده بودن جایگاه های سی ان جی از دیدگاه این فعالان، باور غلطی است که با هزینه های بالای جایگاه داری در تضاد است؛ چراکه حق العمل جایگاه ها برای پاسخگویی به هزینه ها باید منصفانه تعیین شود.
موضوع افزایش کارمزد جایگاه های سی ان جی از جمله موضوعاتی است که البته مدیران دولتی نیز بر آن صحه گذاشته و معتقدند که باید حمایت های لازم از این صنعت گره گشا به عمل آید.
سعید رحمان سالاری، مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از ارائه پیشنهادهایی به مجلس برای افزایش کارمزد جایگاه های سی ان جی خبر داده و می گوید: وضع کارمزد جایگاه های سی ان جی و ظاهر جایگاه ها مناسب نیست که تلاش می کنیم با واقعی کردن کارمزد جایگاه داران وضع این صنعت را بهبود بخشیم. از سال 1392 قیمت یک تجهیز سی ان جی در کشور ۱۱ برابر شده است، در حالی که کارمزد جایگاه های سی ان جی در این مدت تنها ۶ برابر رشد داشته است. وی می افزاید: پیشنهاد کارمزدی که از سوی مدیریت طرح سی ان جی به دولت مطرح می شود، پیشنهادی است که سود جایگاه ها را مدنظر قرار داده و فاصله کارمزدی چند ساله را نیز جبران می کند. همچنین جایگاه های با فروش کم نیز داریم که تلاش می کنیم با ارائه راهکارهای مناسب، این جایگاه های در آستانه ورشکستگی را بدون آسیب، به جایگاه های پرفروش برسانیم.
متاسفانه تعیین حق العمل غیرمنصفانه سبب شده توسعه جایگاه های سی ان جی متوقف شود؛ اگرچه در برخی شهرها، جایگاه هایی با ظرفیت 30 درصدی در حال فعالیت هستند؛ اما در کلانشهرها، همچنان نیازمند احداث جایگاه های جدید هستیم. از سوی دیگر هرچه استفاده بیشتری از سی ان جی در بخش حمل ونقل داشته باشیم، سوخت مایع بیشتری صرفه جویی می شود که می توانیم آن را به صادرات تخصیص دهیم. در کشور ما مصرف خودروهای بنزینی و گازوئیلی، چند برابر متوسط جهانی است و تنها راهکار مهار مصرف سوخت مایع، تبدیل این خودروها به دوگانه سوز است.
بیشترین سهم در کاهش میزان مصرف سوخت سی ان جی، به بی برنامگی صنعت خودروسازی داخلی مربوط می شود؛ چراکه تعلل خودروسازان برای دوگانه سوز کردن خودروها سبب شده ظرفیت دو هزار و 500 جایگاه سی ان جی مغفول و بلااستفاده باشد. هم اکنون میزان مصرف سی ان جی در کشور رقمی بالغ بر ۲2 میلیون مترمکعب در روز است که با همت و توان خودروسازان داخلی، می توان این میزان مصرف را به روزانه 40 میلیون مترمکعب افزایش داد. بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، باید 30 درصد از خودروها گازسوز باشند که متاسفانه بر اساس آخرین آمارهای ارائه شده، این میزان زیر یک درصد است و این مسأله سبب شده تا سهم سوخت سی ان جی در سبد سوخت کشور به میزان زیادی کاهش یابد. همچنین بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، این مجوز به وزارت نفت داده شده تا افزون بر خودروهای عمومی، تمامی خودروهای اینترنتی و مسافربرهای شخصی هم بتوانند به دوگانه سوز تبدیل شوند.
فعالان حوزه سی ان جی معتقدند، سالانه از مصرف روزانه 22 میلیون مترمکعبی این فراورده، پنج میلیارد دلار درآمدزایی برای دولت ایجاد می شود، در حالی که کل سهم سی ان جی از گاز کشور تنها سه درصد است. به این معنا که اگر این سه درصد به شش درصد برسد، درآمدزایی صنعت سی ان جی و ارزش آفرینی آن به 10 میلیارد دلار می رسد. همچنین می توان روزانه ۲۰ میلیون لیتر از ناترازی بنزین را از طریق جایگزینی خودرو های بنزینی با گازسوز برطرف کرد. با این اوصاف، بی اغراق نیست اگر بگوییم که نجات انرژی کشور برای خروج از بحران ناترازی، از مسیر توسعه و تقویت صنعت سی ان جی می گذرد. سعید رحمان سالاری، مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، چندی پیش در جمع فعالان صنعت سی ان جی کشور با اشاره به برخی چالش ها و معضلات پیش روی این صنعت عنوان کرد: بر اساس مصوبه شورای عالی انرژی کشور، سهم سی ان جی از سبد سوخت کشور، باید به میزان 22 درصد برسد که در حال حاضر، این رقم 16 درصد است. امیدواریم خودروسازان پای کار بیایند تا بتوانیم بر اساس مصوبات بالادستی ابلاغ شده، این میزان سقف را افزایش دهیم. همچنین در مصوبه مذکور اعلام شده که وزارت نفت از محل بودجه اختصاص داده شده، می تواند کمک هزینه ای را به خودروسازان برای گازسوز کردن خودروها پرداخت کند.
وی همچنین درباره ورود خودروهای برقی و میزان اثرگذاری آن برای دستیابی به سهم 22 درصدی سی ان جی از سبد سوخت کشور بیان کرد: ورود خودروهای برقی، تاثیری بر روند کاهشی سهم سی ان جی در سبد سوخت کشور نخواهد داشت. هم اکنون مطابق آمارهای موجود، بیش از چهار میلیون خودروی دوگانه سوز وجود دارد، حال آنکه تعداد خودروهای کشور بیش از این ارقام است و این مسأله تاثیر چندانی بر بخش فروش سی ان جی نخواهد داشت. همچنین یکی از بندهای مصوبه ابلاغی شورای اقتصاد، تعویض رایگان مخازن تاکسی های فرسوده است. عمر مفید مخازن سی ان جی 15سال است و امروز بر اساس محاسبات صورت گرفته، نزدیک به دومیلیون خودرو تاریخ انقضای مخازنشان گذشته که از این تعداد حدود 380 هزار خودرو اقدام به تعویض مخازن کرده اند، در واقع حدود یک میلیون و 600 هزار خودرو با مخازن فرسوده در حال تردد هستند. بر این اساس، مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران اظهار کرد: از ماه ها پیش روند اجرای طرح، آغاز و با توجه به ارتباط و تعاملات خوبی که با وزارتخانه های صمت و کشور انجام شده، تمامی مالکان خودروهای گازسوز می توانند نسبت به تعویض مخازن خودروی خود اقدام کنند. مالکان خودروهای گازسوز که بیش از 15 سال از عمر مخازن آنها می گذرد یا مراکز معاینه فنی، مخازن خودروی آنها را معیوب تشخیص داده، می توانند با مراجعه به سایت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برای تعویض مخزن خودروی خود ثبت نام اولیه را انجام دهند و پس از دریافت نوبت، با مراجعه به نزدیک ترین کارگاه، مخزن را تعویض کنند. بر اساس برنامه ابلاغی، این طرح باید تا پایان سال 1404 به طور کامل اجرایی شود که در صورت تامین منابع مالی لازم، این اطمینان وجود دارد که تا قبل از سال مورد اشاره، این طرح نیز به اتمام برسد.
یکی از مدیران سابق شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، درباره ناترازی انرژی و سهم اندک سی ان جی از سبد سوخت کشور عنوان کرد: طی سه سال گذشته، متاسفانه نقشی که قرار بود سی ان جی در رفع ناترازی سوخت کشور ایفا کند، محقق نشد. پروژه هایی که از قبل تعریف شده بود، با تحلیل نادرست، کنار گذاشته شد و از فرصت طلایی که برای کشور در توسعه منطقی بهینه سازی مصرف سوخت به وجود آمده بود، استفاده لازم به عمل نیامد. وی با بیان اینکه تشدید ناترازی بنزین، حاصل بی توجهی به توسعه صنعت سی ان جی است، گفت: امروز باید تقریبا یک سوم درآمد غذایی کشور را صرف تامین بنزین کنیم و این ثروت ملی است که برای تامین این سوخت از دست می رود. بحث هفت تا هشت میلیارد دلار ناترازی سالانه سوخت است که بسیار ساده می شد با اتخاذ تصمیم های ساده تری کشور را به این وضعیتی که امروز قرار دارد، وارد نمی کرد. این مقام مسئول سابق تصریح کرد: برای آینده کشور باید سوخت سی ان جی را جایگزین بنزین و گازوئیل کنیم، ضمن اینکه باید روی فناوری مصرف سوخت خودروها کار کرده و خودروسازان را ملزم به تولید خودروهای دوگانه سوز کنیم. خودروهایی ساخته شده اند که با یک بار سوخت گیری سی ان جی، حدود یکهزار کیلومتر پیمایش دارند، پس می توان با توسعه سی ان جی، تحولی عظیم را در بخش حمل ونقل کشور رقم زد.
وی با بیان اینکه باید قوانین روی رونق صنعت سی ان جی تاکیدکند، گفت: افزایش مناسب کارمزدها برای توسعه صنعت سی ان جی بسیار مهم است؛ چراکه جایگاه داران باید صرفه اقتصادی ادامه فعالیت در این عرصه را مطابق با هزینه های امروز جایگاه داری برای خود ببینند. باید رگولاتوری توسعه سی ان جی را در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران تقویت کنیم. چیزی که امروز شاهد آن هستیم، از ضعف نظارت و راهبری در صنعت سی ان جی حکایت دارد.
گزارش پیش رو تماما به مزایا و چالش های صنعت سی ان جی اختصاص و تاکید داشت که این صنعت پربازده، می تواند جایگزینی مناسب برای فراورده سوخت های مایع نظیر بنزین و گازوئیل باشد، درحالی که برخلاف انتظارها، این سوخت همچنان در میان سبد انرژی کشور جایی برای خود باز نکرده است. غافل از آنکه امروز دنیا در مسیر دستیابی به فناوری جدید و منحصربه فردی به نام ای ان جی حرکت می کند؛ فناوری که جایگزین مناسبی برای سوخت سی ان جی بوده و می تواند چالش های بهره مندی از این صنعت را با این سوخت مرتفع کند.
با این وجود ایران در زمینه دستیابی به فناوری ای ان جی در دنیا حرف اول را می زند؛ اما آنچه جای بسی تاسف دارد اینکه به دلیل فراهم نبودن برخی زیرساخت های لازم، به کارگیری این دانش فنی امکان پذیر نیست. محدودیت ها و تحریم های اعمال شده، این امکان را برایمان مهیا ساخت تا بتوانیم با اتکا به سرمایه خودباوری در بسیاری از فنون و دانش حرف اول را بزنیم؛ اما در مرحله اجرا همچنان با کمبودها و ضعف های پرشماری دست وپنجه نرم می کنیم. امروزه جهان انرژی، شاهد تغییر و تحولات عدیده ای است. دستیابی به دانش و فناوری های متعدد، این امکان را فراهم کرده تا سوخت های فسیلی حتی المقدور از فرایند تولید انرژی خارج شده و جایگزین انرژی های تجدیدپذیر باشند. استفاده از سوخت ای ان جی در کشورهای مختلف جهان، تجربه موفقی را به همراه داشته که یکی از مزیت های استفاده از این سوخت جدید گازی، کاهش مراجعه به جایگاه ها و افزایش پیمایش خودرو با یک مخزن کامل گاز طبیعی فشرده شده است. مطالعه روی فناوری ای ان جی، دستیابی به دانش فنی جاذب نانو در تکنولوژی ای ان جی و ساخت مخزن ای ان جی از دو دهه پیش در ایران کلید خورد و در شرایطی که دو کشور آمریکا و ژاپن به تحقیق در زمینه این فناوری روی آورده بودند و به هیچ وجه حاضر به ارائه دانش آن به ایران نشدند، متخصصان کشورمان توانستند با تکیه بر دانش بومی و استفاده از تجهیزات داخلی، به فناوری ای ان جی دست یابند. ایران اکنون پس از دو کشور آمریکا و ژاپن، سومین کشوری است که این دانش را در اختیار دارد. با استفاده از این دانش می توانیم همان میزان گازی را که در مخازن سی ان جی ذخیره می شود، با یک ششم فشار سی ان جی در مخازن ای ان جی ذخیره کنیم که به این ترتیب، هم می توان گاز را در شرایط ایمن به نقاط دوردست ارسال کرد و هم به عنوان مخازن سوخت خودروها از این تکنولوژی بهره گرفت. در حال حاضر استفاده از این تکنولوژی در مخازن خودروها و ایجاد خودروهای گازسوز با مخزن ای ان جی در دستور کار متخصصان بخش سوخت کشور است. خصوصیت بارز فناوری ای ان جی، همان استفاده از گاز طبیعی است؛ اما به روش نانوکربن ها در جذب متان. این ویژگی امکانی را فراهم می کند تا گاز طبیعی بیشتری در مخزن، ذخیره سازی شود که براین اساس، پیمایش بیشتری در اختیار راننده قرار می گیرد، ضمن آنکه مخازن ای ان جی به گونه ای طراحی شده که می توان همان میزان گازی را که در مخازن سی ان جی ذخیره می شود، به جای فشار 250 بار با فشار 35 تا 80 بار ذخیره کرد. ایران در علم نانو، جزو پنج کشور برتر دنیاست. اکنون این دانش، در زمینه ساخت مخازن ای ان جی به فناوری تبدیل شده و در مراحل اجرای پایلوت قرار دارد. همچنین قراردادی پژوهشی بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران منعقد شده که دستیابی به این دانش و ارزان سازی تجاری فناوری کسب شده را هدف گذاری کرده ایم.
از سوی دیگر تست های عملیاتی و میدانی خودرویی نیز در ارتباط با این مخازن انجام شده که خوشبختانه نتیجه بخش هم بوده؛ اما استفاده از این مخازن در خودروها و رسیدن به تولید انبوه، به میزان همکاری و تعامل خودروسازان بستگی دارد. از آنجا که این مخازن، روی شاسی موتور قرار می گیرد، طبیعتا مورد استقبال و رضایت مشتری خواهد بود؛ زیرا این امکان را می دهد که فضای صندوق عقب خودرو خالی از مخزن و مشکل دسترسی و حمل بار نیز مرتفع شود. همچنین این مخازن، نانوکربن و ضدانفجار است. به همین دلیل نسبت به مخازن سی ان جی، هم بدنه سبک تری دارد و هم ایمنی آن به مراتب بالاتر است.
درحالی که جهان به سمت توسعه استفاده از سی ان جی حرکت می کند، ما نیز نباید از این ظرفیت بزرگ غافل بمانیم. گردش مالی صنعت سی ان جی در سال 2022 در جهان بالغ بر 10 میلیارد دلار بوده که بر اساس برنامه های توسعه ای، این گردش مالی تا سال 2032 به 22.5 میلیارد دلار در سال خواهد رسید. ایتالیا و فرانسه برنامه ریزی کرده اند که تا سال 2035 ظرفیت فعلی سی ان جی خود را دو برابر کنند. همچنین در کشورهای پاکستان، هند، برزیل و آرژانتین توسعه صنعت سی ان جی به صورت جدی در حال انجام است.
الگوهای برتر در دومین همایش مدیریت ایمنی واکاوی شد
مشعل: دومین همایش مدیریت ایمنی فرایند (PSM) با رویکرد معرفی الگوهای برتر ایمنی فرایند15 مهرماه امسال با حضور مدیران ارشد و متخصصان این حوزه در مرکز همایش های شرکت ملی نفت ایران (کوشک) برگزار و در آن الگوهای برتر ایمنی فرایند، واکاوی شد ، ضمن آنکه درس آموزی از حوادث فرایندی، مدیریت ریسک پویا در ایمنی فرایند و تحول دیجیتال در ایمنی فرایند نیز در آن ارائه شد. آنچه مشخص است، در صنعت حساس و راهبردی نفت آنگونه که در این همایش بر آن تاکید شد، تفاوت در نگاه به ایمنی است نگاه به ایمنی که روزگاری آن را فقط در سطح کلاه قرمزها می دانستند، امروز فراتر رفته است و به سمت توسعه پایدار حرکت می کند. مدیریت ایمنی فرایند، اکنون بیش از گذشته در این صنعت احساس می شود و شرکت هایی که در این مسیر گام برداشته اند، شاهد روند کاهشی حوادث هستند، از این رو وزارت نفت به عنوان راهبری تنظیم کننده، از سال گذشته الزام های مورد نیاز برای گام نهادن شرکت های زیرمجموعه را مشخص کرده است. آنچه در ادامه می آید، گزارشی است از تحولات و اقدام های انجام شده حوزه ایمنی در صنعت نفت که از سوی مسئولان ارشد این وزارتخانه ارائه شد.
حساسیت های صنعت نفت، اچ اس ای را با آن عجین کرده است و این درآمیختگی تا آنجاست که برای حفاظت از بخش های مهم این صنعت، اعم از نیروی انسانی و تجهیزات، الگوها، برنامه ها و آیین نامه هایی تدوین شده، روندی که با گذر زمان تغییرات روبه جلویی را داشته است و هم اکنون نیز ادامه دارد.
مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت در دومین همایش مدیریت ایمنی فرایند (PSM) با رویکرد معرفی الگوهای برتر ایمنی فرایند طی سخنانی به تشریح اهمیت و الزامات پیاده سازی مدیریت ایمنی فرایند در صنعت نفت پرداخت.
وی موضوع اچ اس ای را از مولفه های امنیت انرژی خواند، سپس به نقش کلیدی اچ اس ای از ابتدا تا انتهای زنجیره تولید پرداخت و گفت: در صورت بروز اختلال در این زنجیره، به امنیت انرژی ضربه وارد می شود.
انصاری در ادامه با اشاره به هدف گذاری دولت چهاردهم برای دستیابی به تولید روزانه 400 هزار بشکه نفت خام تا سال آینده، ماموریت شرکت ملی گاز ایران برای مدیریت ناترازی تولید و مصرف گاز در فصل سرما اهمیت جایگاه اچ اس ای در زنجیره تولید تا صادرات را مورد توجه خواند.
مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت گفت: در صورت بروز هرگونه اتفاق در فراورش تولید به هدف نهایی نخواهیم رسید، در این میان با توجه به افزایش سن تأسیسات و کارکنان صنعت نفت باید به سمت پیشگیری حوادث حرکت کنیم و اگر به پیشگیری عمل نکنیم، امنیت انرژی دچار اختلال می شود. انصاری با یادآوری اینکه پیشگیری در اچ اس ای از ۱۸ سال پیش آغاز شده و شاهد روند کاهشی حوادث در صنعت نفت به غیر از سال 1402 بوده ایم، ۵۵ درصد حوادث را مربوط به حوادث فرایندی در تأسیسات، ۲۶درصد مربوط به خوردگی خطوط لوله و ۳۶ درصد مربوط به نقص تجهیزات اعلام کرد و بر نقش کلیدی مدیریت ایمنی فرایند تاکید کرد. وی با بیان اینکه نقص انضباط عملیاتی در حوادث خود را نشان می دهد و اگر به سمت پیشگیری حوادث حرکت نکنیم، ناگزیر به پرداخت هزینه های زیادی می شویم، ادامه داد: از ۴۲ حادثه فرایندی که در صنعت نفت اتفاق افتاده است، ۷۲ درصد آن به نبود مدیریت ریسک مربوط می شود.
مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت با اشاره به ابلاغ نظام دستورعمل PSM در سال ۱۴۰۲ از سوی این وزارتخانه گفت: گنجاندن نظام ساختاری اچ اس ای در داخل ساختار اچ اس ای و ملی کردن چهار استاندارد را که دو مورد آن در سازمان ملی استاندارد نهایی شده و دو مورد دیگر که به زودی ابلاغ می شود، از دستاوردهای مدیریت اچ اس ای در این مسیر است.
انصاری با تأکید بر اینکه باید همگام با توسعه پایدار، محیط زیست پایدار در صنعت نفت داشته باشیم، یادآور شد: جایگاه این مدیریت مطلوب است، اما تا هدف نهایی راه زیادی در پیش داریم.
او از همه شرکت ها در مجموعه صنعت نفت خواست که در بازه دو ساله بر موضوع مدیریت ایمنی فرایند تمرکز کنند و در این زمینه شرکت های پتروشیمی را پیشروتر خواند و گفت: شرکت هایی که در این مسیر گام برداشته اند، میزان حوادث در آنها کاهشی شده است.
مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت تاکید کرد: مدیریت ایمنی فرایند اجرایی نخواهد شد مگر آنکه تمام عوامل و کارکنان در آن نقش آفرین باشند.
سعید توکلی، معاون وزیر نفت در امور گاز نیز بر فراگیر شدن دستورعمل های اچ اس ای تاکید کرد و گفت: در صورتی که ارکان سازمان با مباحث اچ اس ای درگیر نشوند، سازمان سیستم زده می شود و اتفاقی نمی افتد و موضوع ایمنی فرایند و ارتقای آن بی معناست.
او تولید ایمن وپایدار را مستلزم استقرار ایمنی فرایند خواند و با اشاره به تعدد دستورعمل ها و استانداردها در سازمان ها که در برخی موارد با یکدیگر تعارض دارد، گفت: پس چنانچه این دستورعمل ها و استانداردها عملیاتی نشوند، برگزاری این گونه همایش ها ثمربخش نخواهد بود.
توکلی با اشاره به این که استانداردهای نوین در جهان به ساده سازی رسیده، بیان کرد: در شرایط اضطراری، مطمئناً یک استاندارد ساده می تواند از بروز حادثه جلوگیری کند. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه واقع بینی را یکی دیگر از شرایط اجرای استانداردها و دستورعمل های اچ اس ای برشمرد و افزود: باید بپذیریم که شرایط کنونی دارای چالش هایی است و هر شخص باید به اندازه مسئولیت خود، البته نه به صورت جزیره ای، کار را عملیاتی کند و افراد براساس شایسته سالاری در مقام های پرریسک منصوب شوند.
او با اشاره به شرایط کار در صنایع نفت و گاز گفت: باید حق و حقوق کارکنان به موقع پرداخت شود تا از دل و جان پای کار باشند.
به گفته توکلی، یکی دیگر از موارد مهم در این زمینه، پرمیت (Permit) انجام کار است که باید نتایج آن، بررسی، تحلیل و مشخص شود چند درصد از حوادث پیش آمده مربوط به صدورمجوزهاست.
او با بیان این که در بحث ارتقای تاب آوری، تمرینات خوبی صورت گرفته است و در سطح متوسط رو به خوب هستیم، بر حرکت به سمت عالی شدن تاکید کرد.
توکلی با اشاره به عمر بالای تأسیسات و افزایش ریسک عملیات، یادآوری کرد: تنها چیزی که در این زمینه می تواند به ما کمک کند، برگشت به شرایط اولیه است.
در ادامه، حسن عباس زاده، سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی با مواد شیمیایی درگیر است و نشت این مواد باید بسیار جدی گرفته شود، گفت: باید به موضوع ایمنی فرایند در حالت عادی نیز توجه شود، به ویژه در مناطقی که صنعت به جامعه پیرامون تاسیسات نزدیک است.
او در سخنان خود با برشمردن ارکان مهم مدیریت ایمنی فرایند، به دستورعمل ها، فرایندها، فناوری ها ، رویه ها و رویکردهای مدیریتی اشاره کرد و ضرورت رعایت و توجه مدیران به دستورعمل های ابلاغی کمیته های بالادستی و ابلاغ آن به زیرمجموعه را مورد تاکید قرار داد.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در ادامه ظرفیت اسمی محصولات پتروشیمی را در مرز ۱۰۰ میلیون تن اعلام کرد و گفت: ظرفیت تولید این صنعت تا پایان برنامه هفتم توسعه به سالانه ۱۳۱ میلیون تن می رسد.
به گفته او، در حال حاضر حدود ۸۰ درصد ظرفیت صنعت پتروشیمی استفاده می شود، و ۲۰ درصد دیگر به دلایل مختلف از جمله خوراک، تعمیرات و مشکلات فرایندی فعال نیست. سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در حاشیه این همایش نیز تأکید کرد: صنعت پتروشیمی همیشه و در همه حال هوشیار است و کمیته های شرایط اضطراری به موقع تشکیل و همه موارد به طور مدام پایش می شود. وی ادامه داد: صنعت پتروشیمی در موضوع ایمنی فرایندها یکی از صنایع پیشرو است، اما به دلیل وجود مواد شیمیایی در این صنعت به دقت بالاتری نیاز داریم.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی تأکید کرد: صنعت پتروشیمی همیشه هوشیار است و کمیته های شرایط اضطراری به موقع تشکیل و موارد به طور مدام پایش می شود.
عباس زاده درباره آخرین وضع صادرات محصولات پتروشیمی ایران گفت: صنعت پتروشیمی بازارهای متنوعی را به دلیل تنوع محصولات داراست. مشکلی برای صادرات محصولات پتروشیمی با وجود تحریم ها وجود ندارد و به کشورهای مختلفی این محصولات صادر می شود و امسال نیز درآمد ارزی مناسبی خواهیم داشت.
به گفته او اجرای طرح های تبدیل متانول به بنزین (MTG) به عنوان یکی از راهکارهای جبران ناترازی سوخت با توجه به ظرفیت بالای تولید متانول در دستور کار قرار گرفته است.
این مدیر صنعت نفت در ادامه سخنان خود، مدیریت و کنترل مصرف سوخت را نیز ضروری خواند و گفت: می توان از روش های دیگری نیز تولید بنزین را در کشور افزایش داد و MTG یکی از این طرح هاست و کشورهای دیگر نیز از این فناوری استفاده می کنند. هم اکنون پنج شرکت متقاضی احداث واحدهای MTG در سامانه مجوزها ثبت نام کرده اند.
عباس زاده اعلام کرد: قرار است در قالب آیین نامه تخفیف پلکانی هیئت دولت که خرداد امسال ابلاغ شد،حدود ۱۶ تا ۱۷ درصد تخفیف برای بازدهی بهتر این طرح ها داده شود.
وی با بیان اینکه واحدهای دست دوم MTG را می توان در صورتی که براساس استانداردها و دستورعمل های خاص شرکت ملی صنایع پتروشیمی باشند نیز وارد کرد، ادامه داد: در این روش، سرمایه گذاران می توانند حدود یک سال و نیم واحد را به تولید برسانند، اما واحدهای ایجادی حدود سه سال زمان می برد.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران یادآور شد: ظرفیت واحدهای تبدیل متانول به بنزین ۲۰۰ هزار تن است و براساس بررسی ها شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران می تواند برای هشت واحد MTG مجوز صادر کند.
عباس زاده درباره تهدیدهای اسرائیل علیه صنعت نفت ایران گفت: به لطف خدا و توان نظامی ایران، شرایط تهدیدی نداریم. اما در هر حال و همیشه اقدام های پیشگیرانه باید در صنعت پتروشیمی انجام شود.
داود عمادی، مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نیز با اشاره به اینکه این شرکت به نمایندگی از اداره کل اچ اس ای وزارت نفت همانند پارسال، از ابتدای امسال اقدام به تشکیل کمیته برگزاری همایش و انتشار فراخوان به چهار شرکت زیرمجموعه وزارت نفت به منظور اعلام اقدام های انجام شده همسو با استقرار ایمنی فرایند از طریق خوداظهاری کرده است، گفت: ۸۰ فرم خوداظهاری از ۳۱ شرکت مشارکت کننده در این فراخوان دریافت و اظهارنامه ها در ۴ بخش اصلی الگوی مدیریت ایمنی فرایند دسته بندی و در مرحله نخست ۱۵ اقدام برای ارائه در همایش انتخاب شد.
در مرحله دوم نیز برای انتخاب اقدام های بهتر و مؤثرتر، بررسی میدانی اظهارنامه ها انجام و هفت اقدام به عنوان الگوی برتر برای ارائه در همایش نهایی شد. او گفت: باور داریم که در همایش سال آینده، مشارکت شرکت های زیرمجموعه چهار شرکت اصلی وزارت نفت در ارائه الگوی برتر، بسیار جدی تر و با حضور حداکثری خواهد بود.
عمادی اظهار امیدواری کرد که دستاورد این همایش، اجرای سیستم مدیریت ایمنی فرایند باشد و شاهد همسویی حرکت شرکت ها با تولید پایدار و ایمن باشیم.
محمدرضا حیدرزاده، مدیرعامل شرکت پلیمر آریاساسول نیز با تاکید بر فرهنگ پیشگیری در حوزه ایمنی فرایند گفت: تمرکز بر مدیریت ریسک و جلوگیری از بروز حوادث نیازمند مدیریت منسجم و توجه بسیار است.
او پایش مستمر فرایندها، ایجاد برنامه های مدون و مستمر و از همه مهم تر توانمندسازی کارکنان را به عنوان ارکان ایمنی فرایند (PSM) خواند و گفت: مشارکت کارکنان در فرایندها و آموزش آنها، همچنین برگزاری همایش های این چنینی می تواند نتایج بسیاری را برای صنعت به دنبال داشته باشد.
حیدرزاده با اشاره به رکوردزنی تولید در این شرکت که با وجود عمر بالای تجهیزات، محقق شده است، گفت: این مهم جز با توجه ویژه به دستورعمل های اچ اس ای در شرکت محقق نمی شد.
مدیرعامل شرکت پلیمر آریاساسول ابراز امیدواری کرد: با هم افزایی در بخش های مختلف صنعت نفت که سرمنشا آن برگزاری همایش های این چنینی است، می توان نتایج خوبی به دست آورد و این موضوع را پس از برگزاری همایش ایمنی فرایند سال گذشته شاهد بودیم.
پارک های پتروشیمیایی در مسیر اجرایی شدن و تکمیل صنایع پایین دستی قرار دارند
مشعل صنعت پتروشیمی در چند سال اخیر و همسو با هدف تکمیل زنجیره ارزش و کاهش خام فروشی، به سمت تنوع محصولات و کاهش سهم واردات محصولات پتروشیمی و همچنین تولید محصولات نهایی رفته که ایجاد پارک های تخصصی پتروشیمی، یکی از راهکارهای ارزشمند در این زمینه بوده است. مسئولیت اجرای این پارک های تخصصی پتروشیمی به تعدادی از شرکت های پتروشیمی و با محوریت شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس محول و برنامه ریزی برای اجرای 13 پارک پتروشیمی آغاز شد. مجموعه های پتروشیمی بلافاصله به انجام مطالعات، تامین زمین، سرمایه گذاری و شروع پروژه ها اقدام کردند، به طوری که امروز می توان گفت تعدادی از این پارک ها، پس از تامین زمین در مسیر اجرا قرار گرفته اند.
در همین حال احمد شهریاری، مدیرعامل شرکت پارک های پتروشیمی افق خلیج فارس گفت: هدف گذاری برای ایجاد ۱۳ پارک پتروشیمی از سال های گذشته مطرح شده و از این تعداد ۱۲ پارک تاکنون نام گذاری شده اند. در حال حاضر دو پارک دارای زمین قطعی هستند و پنج پارک دیگر نیز در مرحله تحویل موقت قرار دارند. پارک نایبند هم که با موانع زیادی روبه رو بود، با آغاز به کار دولت جدید به پروژه اضافه شده است.
مدیر عامل شرکت پارک های پتروشیمی افق خلیج فارس، از طرح توسعه بزرگ ترین پارک که «پارک کودهای شیمیایی» نام دارد، در منطقه چابهار خبر داد و گفت: احداث این پارک با چالش های زیادی در تأمین زمین مواجه بود؛ اما موفق شدیم در کمتر از یک سال ۲۳۰ هکتار زمین از بهترین نقاط چابهار را برای این پروژه تأمین کنیم. قرارداد آن نیز منعقد شده و اقساط در حال پرداخت است.
شهریاری به مشکلات تأمین لایسنس برای اجرای این پارک اشاره کرد و افزود: یکی از مهم ترین بخش های این پارک تولید اسید فسفریک است. ایران تنها به یک پلنت اسید فسفریک در پتروشیمی رازی دسترسی دارد که فناوری آن به گذشته مربوط است. تلاش ما این بود که لایسنس این فناوری را از چین تهیه کنیم که اکنون موفق به امضای قراردادهای لازم شده ایم.
شهریاری به کمبودهای موجود در تولید انواع کود در کشور نیز اشاره و اظهار کرد: کشور نیازمند تولید ۱۰میلیون تن کود در سال است، در حالی که ما تنها سه میلیون تن تولید می کنیم و با فناوری های جدید در تولید کودهای فسفاته، امیدواریم بتوانیم این کمبودها را جبران کنیم.
مدیر عامل شرکت پارک های پتروشیمی افق خلیج فارس، گفت: با استفاده از تکنولوژی جدیدی که به دست آورده ایم، این ماده می تواند در بخش های ساختمانی هم مورد استفاده قرار گیرد.
شهریاری همچنین پروژه های جدید متانول و پارک های مرتبط با پایین دست متانول را بررسی و تصریح کرد: تولید متانول ایران در حال حاضر ۱۴ میلیون تن است که فقط ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تن آن برای نیاز داخلی مصرف می شود. بهترین راهکار برای بهره گیری از این ظرفیت، استفاده از تکنولوژی MTO (تبدیل متانول به اولفین) است که هم اکنون، قراردادی برای دریافت آن با یکی از شرکت های بزرگ چین امضا کرده ایم.
بر اساس این گزارش، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در حال حاضر، احداث پارک های پتروشیمی را در چابهار، جاسک، میناب، اروند، پارسیان، دشتستان، دیلم، امیدیه، اروند و عسلویه در دستور کار قرار داده که در این قالب، ۳۰۰ طرح تعریف و از میان آنها، کارهای مقدماتی ۶۰ طرح سودآورتر آماده شده است.
در حال حاضر برای هر کدام از این پارک ها به شکل مجزا اقداماتی انجام شده، از جمله اینکه برای تملک 500 هکتار زمین و احداث پارک پتروشیمیایی متانول و صنایع پایین دستی در منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی بر پارسیان و اخذ مجوز زیست محیطی، کارهایی انجام داده ایم. پارک پتروشیمیایی پارسیان با ظرفیت تولید دو میلیون تن محصول، در قالب 17 نوع محصول و در چهار فاز اجرا می شود که هدف از آن، تبدیل متانول به محصولات صادراتی و دارای مشتری از جمله محصولات صنعت نساجی عنوان شده است.
پارک تخصصی کودهای شیمیایی و صنایع وابسته در منطقه آزاد چابهار، یک پارک تخصصی پتروشیمی دیگر است که هلدینگ خلیج فارس اجرای آن را در دستور کار دارد و نشست هماهنگی برای احداث این پارک را برگزار کرده است. بر اساس هماهنگی به عمل آمده بین مسئولان اجرایی مرتبط مقرر شده، 600 هکتار زمین در ضلع شرقی شهرک صنعتی نگین مکران به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس اختصاص یابد. میزان تولید کود شیمیایی در این پارک 700 هزار تن خواهد بود که برای احداث آن 420 میلیون دلار هزینه خواهد شد. همچنین طبق برنامه، این پروژه به مدت سه سال و در سه فاز اجرا می شود.
سال گذشته هم تفاهمنامه احداث نخستین پارک شیمیایی کشور در منطقه نایبند میان شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به امضا رسیده و هدف از آن، ریل گذاری در صنعت پتروشیمی برای جلوگیری از خام فروشی محصولاتی همچون گوگرد بیان شده است. هلدینگ خلیج فارس تاکنون بازدیدهایی را از شرق استان هرمزگان و از شهرک های صنعتی شهرستان میناب داشته و مشخص شده که این شهرک صنعتی، با مساحتی بالغ بر 165 هکتار از امکاناتی چون آب، برق، گاز و زیرساخت های لازم برای حمل و نقل برخوردار است؛ البته کاربری این شهرک برای همه صنایع و عمومی است؛ اما با توجه به تمایل هلدینگ خلیج فارس به ایجاد صنایع تولیدی شوینده، بخشی از آن برای شوینده ها و محصولات پتروشیمیایی اختصاص می یابد. هلدینگ خلیج فارس برای توسعه صنایع پایین دست پتروشیمی در شهرک صنعتی جاسک هم پیگیری هایی داشته؛ اما هنوز مراحل اخذ مجوز و تامین زمین انجام نشده است؛ البته دو مکان دیگر برای ایجاد شهرک (پارک) پتروشیمی در استان هرمزگان و در شهرستان بندرلنگه وجود دارد که هنوز زیرساخت و مجوزهای لازم برای آن آماده نشده است.
چندی پیش، عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای پارک پتروشیمیایی گفته بود: پارک کودهای کشاورزی و صنایع وابسته در منطقه آزاد چابهار، یکی از آماده ترین پارک های شرکت است که بیشترین میزان پیشرفت را دارد و بزودی به هاب کود کشور تبدیل خواهد شد، ضمن اینکه قرار است خوراک کود منطقه جنوب شرقی شامل پاکستان، هند و شمال آفریقا را تامین کند.
علی عسگری با اعلام اینکه پارک شیمیایی جاسک هم از پیشرفت خوبی برخوردار است، تاکید کرده بود: این پارک در واقع یک پارک پتروپالایشگاهی است و بر اساس نفت خام و با 45 میلیون دلار سرمایه گذاری قرار است طی 48 ماه آماده شود، همچنین پارک سیریک (پارک رنگ و رزین) نیز با 87 میلیون دلار سرمایه گذاری مقرر شده طی 30 ماه به مرحله راه اندازی برسد. پارک بعدی از نظر مراحل پیشرفت، پارسیان است که بر اساس زنجیره ارزش و تکمیلی متانول طراحی شده و طی 48 ماه آماده و راه اندازی می شود.
وی پارک های نایبند (پارک زنجیره ارزش گوگرد) و گناوه - دشتستان (جاذب های صنعتی)، دیلم (پارک صنایع بسته بندی)، امیدیه (پتروپالایش) و منطقه آزاد اروند (پارک زنجیره ارزش PVC )را از دیگر پارک های در دستور کار هلدینگ خلیج فارس برشمرده و گفته بود: محل های در نظر گرفته شده برای این پارک ها، جانمایی مناسبی از نظر دسترسی به خوراک و زیرساخت های مختلف دارند.
به گفته علی عسگری، کل مبلغ سرمایه گذاری برای این پارک ها، پنج میلیون و 500 هزار دلار است و پیش بینی می شود ارزش فروش سالانه محصولات آنها بالغ بر شش میلیون و 950 هزار دلار باشد. همچنین با احداث این پارک ها، برای بیش از 84 هزار نفر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم در استان های جنوبی کشور ایجاد می شود.
آنطور که در برآوردهای اولیه اعلام شده، با احداث این پارک های پتروشیمی که عمدتا در نوار ساحلی جنوبی کشور قرار گرفته اند، علاوه بر چرخه تکمیل زنجیره ارزش محصولات بالادستی، برای بیش از ۲۰ هزار نفر اشتغال ایجاد می شود.
در کنار این مزایا باید به اثرگذاری که این پارک های پتروشیمی در توسعه اقتصادی شهرهای حاشیه ای خود دارند نیز اشاره کرد. بجز چند پارک که در عسلویه، پارسیان و نایبند احداث می شوند و صنعت، از قبل و به شکل وسیع به آنها ورود کرده، در شهرهای دیگر نیز صنعت پتروشیمی با احداث این پارک ها، تحولات اقتصادی زیادی را رقم خواهد زد.
از آنجا که ممکن است ورود به صنایع پایین دست پتروشیمی به عنوان حوزه ای جدید برای سرمایه گذاری، نگرانی هایی را به وجود آورد، وزارت نفت تلاش کرده با ورود مستقیم به این حوزه و بررسی شرایط بازار و تشویق شرکت های بزرگ پتروشیمی، اطمینان بیشتری را به سرمایه گذاران برای ورود به این عرصه بدهد.
28 برنامه عملیاتی در نظام سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اجرا می شود
سمیه راهپیما ارتقای سطح سواد سلامت مراجعه کنندگان به مراکز درمانی وضعیتی برد-برد است. هرچه سطح آگاهی افزایش یابد، به همان میزان برخوردشان با بیماری منطقی تر و وقت پزشک و بیمار کمتر گرفته می شود. آموزش های لازم در این زمینه از سوی واحد نظام سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت به جامعه تحت پوشش داده می شود.
این واحد افزون بر ایجاد رضایت میان مراجعان، در صدد افزایش رضایتمندی پرستاران نیز بوده و ایجاد سهم کارانه برای این گروه را دنبال می کند. موارد اشاره شده، بخشی از اقدام های صورت گرفته توسط نظام سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت است. برای آگاهی از دیگر اقدام ها گفت و گویی با کوروش هاشمی اصل، رئیس نظام سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت انجام داده ایم تا در جریان گام های برداشته شده و اقدام های پیش روی این واحد قرار بگیریم. در ادامه مشروح این گفت وگو را می خوانید.
برای ساماندهی وضعیت سلامت خانواده ها، باید به دیدگاه درستی برسیم، از این رو برنامه ریزی های مدونی در دستور کار داریم تا بتوانیم خانواده ها را به درستی مدیریت کنیم. به همین منظور فراخوان های مستمری برای تمام خانواده های صنعت نفت برای انجام آزمایش های فردی ارسال می شود؛ زیرا معتقدیم یک فرد سالم، باید آزمایش های دوره ای خود را انجام دهد، برای تحقق این موضوع، ابتدای هر سال برنامه های عملیاتی تعریف و بر اساس آن، کارهایمان را پیش می بریم.
برای امسال 28 برنامه عملیاتی تعریف شده که از این تعداد، شش بسته خدمتی مربوط به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور است و شامل بسته های خدمتی به نوزادان، کودکان، نوجوانان، جوانان، میانسالان و سالمندان می شود. با استفاده از این بسته ها، هر فردی که به مراکز سلامت خانواده صنعت نفت مراجعه می کند، بر اساس بسته خدمتی، خدمات مربوط به سن و جنس خود را دریافت می کند. همچنین با پر کردن پرسشنامه از سوی مراجعه کنندگان، برخی آموزش های لازم به آنها ارایه می شود.
علاوه بر این، چهار برنامه در ارتباط با بیماری های شایع در کشور داریم، زیرا مهم ترین عامل مرگ ومیر در کشور بیماری های قلبی-عروقی است و عوامل خطر آن عبارتند از: دیابت، فشارخون بالا، چربی خون بالا و چاقی که برای کنترل و کاهش این بیماری ها، برنامه های جداگانه ای در نظر گرفته ایم.
برای خانم ها نیز بسته های خدمتی داریم که مسئولیت اجرای آن در واحد بهداشت خانواده، به عهده ماست .بسته خدمتی در ارتباط با دختران نیز در این واحد بررسی می شود.
برخی بسته های خدمتی برای سرطان های شایع در میان خانم ها و سرطان روده بزرگ در نظر گرفته شده است. همچنین بر اساس غربالگری های سالانه توانسته ایم سرطان ها را در مراحل اولیه شناسایی کنیم که این اقدام، در بهبود بیمار و کاهش هزینه های ناشی از آن بسیار اثربخش است؛ بنابراین به صورت اجمالی می توان گفت که در بسته های خدمتی، تمامی ارزیابی های لازم برای هر فرد انجام و با توجه به نتایج آزمایش ها، ادامه روند کار برنامه ریزی می شود.
در ابتدای سال، اقدام های راهبردی برای مناطق شانزده گانه تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت فرستاده می شود و مناطق بر اساس جمعیت تحت پوشش و امکانات (پزشک، پرستار و...) را هدف گذاری و گزارش فعالیت های خود را به صورت جداول «گانت» برای ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ارسال می کنند، سپس این برنامه ها در هر منطقه در قالب ویدئو کنفرانس بررسی می شود.
در 16 منطقه تحت پوشش، 60 مرکز سلامت خانواده با مالکیت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت داریم که گروه سلامت خانواده در آنها مستقر هستند؛ اما برخی مراکز مانند همدان، زنجان، ایلام و... مرکز ملکی ندارند و به صورت خرید خدمت، خدمات درمانی به آنها ارائه میشود. متاسفانه نمی توان برای آنها پرونده الکترونیک تشکیل داد و آنها مشاوری به عنوان پزشک خانواده در کنارشان ندارند.برای رفع این معضل، برنامه هایی برایشان در نظر گرفته ایم تا به صورت مجازی بتوانند دسترسی به پزشک خانواده داشته باشند. همچنین برای ورود اطلاعات این افراد جهت تشکیل پرونده الکترونیک، مرکزی در همان مناطق در نظر خواهیم گرفت .
همچنین با توجه به درخواست شرکت های مختلف در مناطقی که سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در آن مرکز ملکی ندارد، مانند ایلام و اردبیل، امسال مراکزی راه اندازی خواهیم کرد تا بتوانند کل خدمات سلامت خانواده را دریافت کنند.
اکنون تمامی مناطق تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت به سامانه سلامت نگار متصل شده اند. آخرین منطقه ای که تحت پوشش قرار گرفته، گچساران است که بستر آن در این منطقه آماده و آموزش های لازم را دیده اند. در این سامانه، تمام اطلاعات بیمار در زمینه پزشکی خانواده وارد و نسخه الکترونیکی در آن ثبت می شود و پایان هر ماه، اطلاعات مناطق به وسیله سلامت نگار جمع آوری و پزشکان بر اساس میزان فعالیت و خدماتی که ارائه کرده اند، کارانه شان را دریافت می کنند.
در حال امضای تفاهمنامه ای میان واحد پژوهش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با مرکز تحقیقات وابسته به دانشگاه توانبخشی دانشگاه شهید بهشتی هستیم که در مرحله تصویب نهایی قرار دارد.
با استفاده از این طرح، افراد بالای 60 سال را شناسایی و برای آنهایی که در آستانه بازنشستگی هستند، دوره های آموزشی خود مراقبتی برگزار می کنیم تا بدانند چگونه با دوران بازنشستگی خود روبه رو شوند. با توجه به آموزش های داده شده آنها را از نظر روحی آماده بازنشستگی می کنیم تا در این دوران، حرفه ای داشته باشند و امید به زندگی در این افراد افزایش یابد.
ارتقای سطح سواد سلامت مراجعه کنندگان وضعیت برد-برد است. به این صورت که هرچه سطح آگاهی افزایش یابد، به همان میزان برخورد مراجعه کنندگان با بیماری شان منطقی تر می شود و در نهایت، وقت پزشک و بیمار کمتر گرفته می شود.
برای سنجش سطح سواد سلامت، سال گذشته بیش از چهار هزار پرسشنامه میان افراد تحت پوشش توزیع و مشخص شد که میزان سواد سلامت جمعیت تحت پوشش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، از سواد سلامت کشوری تا حدودی بالاتر است که یکی از دلایل آن، به سطح تحصیلات باز می گردد و امسال نیز برای افراد تحت پوشش، آموزش های خودمراقبتی برگزار خواهیم کرد..
همچنین آموزش هایی در زمینه بهداشت روان را داریم که بر مباحث خود مراقبتی در این زمینه تاکید می شود. در پایان سال نیز میزان سواد سلامت مراجعه کنندگان را ارزیابی خواهیم کرد.
یکی از موضوعات مهم در واحد سلامت خانواده، ایجاد انگیزه میان کارکنان است. میزان دریافتی پزشکان بر اساس تعداد مراجعاتی که داشته و اقداماتی که انجام داده، مشخص می شود. ما این روند را برای پرستاران نیز در نظر گرفته ایم؛ زیرا حجم بالایی از کارهای واحد سلامت خانواده به عهده پرستاران است و کارانه پرستاری خانواده را نیز دنبال می کنیم. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور دستورعملی برای پرستاران طراحی کرده اند و در چند دانشگاه نیز در حال انجام است.
برای انجام این کار، بانک اطلاعاتی هوشمندی طراحی کرده ایم تا فعالیت روزانه پرستاران در آن وارد و سهم کارانه پرستاران محاسبه شود. به این طریق هرچه فعالیت پرستاران افزایش یابد، به همان میزان دریافتی شان بیشتر خواهد شد که امیدواریم بتوانیم این پروژه را هر چه سریع تر عملیاتی کنیم.
یکی از اقدام هایی که اکنون در دستور کار داریم، به مبحث جوانی جمعیت بازمی گردد. بخش مامایی، یکی از پرکارترین واحدهای سلامت خانواده است که خدمات خود را بر اساس دستورعمل های مشخص شده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور ارائه می دهد.
در واحد بهداشت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت دوره های غربالگری برای بانوان برگزار می شود.
در آیین نخستین جشنواره روابط عمومی های برتر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران مطرح شد
مشعل دقیق، صریح، شفاف؛ این سه مقوله، شاخصه های روابط عمومی سرآمد و پیشرو در صنعت نفت است که چندی پیش در قالب اسناد بالادستی روابط عمومی، از سوی وزیر نفت برای اجرا به تمامی دستگاه ها و سازمان های زیرمجموعه صنعت نفت کشور ابلاغ شد. شاخصه هایی که اگر همگام با مولفه توسعه اطلاع رسانی عمومی باشد، قابلیت اجرا خواهد داشت. یک روابط عمومی پیشرو، آن هم در فضای کنونی حاکم بر صنعت نفت، باید افق دید وسیعی را به نمایش درآورد و این مهم، به یقین مرهون مدیریت همسوسازی افکار عمومی است.
آیین نخستین جشنواره روابط عمومی های برتر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با عنوان «تلاش و پویایی» با حضور کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی؛ مجیدبوجارزاده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت و جمعی از پیشکسوتان و مدیران حوزه روابط عمومی های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در ستاد و مناطق 37گانه این شرکت، هفته گذشته و به مدت سه روز برگزار شد. هدف از برگزاری این گردهمایی، قدردانی از تلاشگران عرصه رسانه حوزه زنجیره تامین و توزیع سوخت کشور است.
کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در آیین نخستین جشنواره روابط عمومی های برتر این شرکت، با اشاره به سیاست های ابلاغی وزیر نفت در حوزه روابط عمومی، بر لزوم تعمیق و گسترش تعاملات دوسویه و موثر با ذی نفعان و جمیع رسانه ها تاکید کرد و گفت: بتازگی سیاست هایی بر مبنای اسناد بالادستی در بخش روابط عمومی از سوی وزیر نفت ابلاغ شده که مصوبه هیأت وزیران را به همراه داشته و موید سه عبارت "دقیق، صریح، شفاف" همراه با توسعه اطلاع رسانی عمومی است که باید در رأس فعالیت روابط عمومی ها باشد.
وی افزود: خط مشی تعیین شده در واقع، نقشه راه و فرصتی است برای هم افزایی بیشتر؛ چراکه نقش مهم و برجسته روابط عمومی به عنوان اصلی ترین حلقه ارتباطی درون و برون سازمانی بر کسی پوشیده نیست و این مهم مادامی که با برقراری، حفظ و گسترش تعاملات مطلوب همراه باشد، اثربخشی دوچندانی را به همراه خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با طرح این پرسش که چه باید کرد تا این سیاست و خط مشی تبیین شده در سطح روابط عمومی های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران جاری شود، عنوان کرد: بسیاری از چالش ها، مسائل و مشکلات از دل برگزاری همین جشنواره ها و همایش های سالانه بیرون می آید، بنابراین می توان با برگزاری این دست از گردهمایی ها، نقاط قوت و ضعف را احصا کرد و در مسیر بهبود و تقویت حوزه روابط عمومی گام برداشت. ویس کرمی تصریح کرد: در این نشست ها، روسای روابط عمومی های مناطق عملیاتی 37 گانه حضور خواهند داشت، مسائل و چالش ها بازگو و راهکارها نیز عنوان می شود و این فرصتی است که باید آن را غنیمت شمرد. وی با بیان اینکه سیاست های ابلاغی وزیر نفت در اولین فرصت به همه مدیران ستادی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی اعلام شد، گفت: تنها نباید به این مورد اطلاع رسانی بسنده کرد؛ بلکه باید همه با هم و در کنار یکدیگر برای روزهای بحرانی برنامه ریزی کنیم. در اصل نقشه راه را می توان بر مبنای خروجی این نشست ها تدوین کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به نقش کلیدی صنعت نفت در اقتصاد و تامین انرژی کشور اشاره کرد و یادآور شد: هر یک از حوزه های بالادستی، میان و پایین دستی مجموعه وزارت نفت، راهبردها و سیاست های خاص خود را دارند و آن را دنبال می کنند که در این بین، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان حوزه پایین دست، برای تامین، ذخیره سازی و توزیع سوخت، وظایف و مسئولیت هایی به عهده دارد. این شرکت با توجه به ماهیت کار و مسئولیت خطیری که در حوزه سوخت رسانی، آن هم در تمامی فصول سال عهده دار است، بیشتر با عموم جامعه ارتباط دارد، به همین دلیل، اطلاع رسانی به موقع، شفاف سازی در خصوص اخبار و انتقال درخواست های جامعه مخاطب به مسئولان ذی ربط بسیار حائز اهمیت است.
ویس کرمی عنوان کرد: نکته ای که لازم است به آن پرداخته شود، این است که وقتی صحبت از ذی نفعان می شود، منظور صرفا کارکنان ستاد و همکاران مناطق 37 گانه عملیاتی و نواحی مرتبط نیست. رکن اصلی کار بزرگ سوخت رسانی در اصل، از سوی جایگاه های عرضه سوخت انجام می شود؛ متصدیانی که شبانه روز تلاش و فعالیت می کنند تا وظیفه خطیر سوخت رسانی به نحو مطلوب انجام شود. این فعالان عرصه سوخت رسانی نیز جزو خانواده بزرگ و زحمتکش وزارت نفت محسوب می شوند و باید فعالیت آنان را ارج نهاد.وی ادامه داد: همچنین بین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و جایگاه های عرضه سوخت، حلقه واسط دیگری با عنوان ناوگان حمل ونقل وجود دارد؛ بخش پرزحمت و طاقت فرسایی که به طور شبانه روزی در فعالیت است. این عزیزان نیز جزو خانواده صنعت نفت هستند و همه ما، در کنار یکدیگر، حلقه های یک زنجیر را که همان زنجیر سوخت رسانی است، تشکیل می دهیم.مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بیان کرد: سیاست های ابلاغی وزیر نفت به نکته ای اشاره داشت و آن هم حضور روسای روابط عمومی ها در جلسات و نشست های مدیران بود تا این همکاران از هرگونه تصمیمی که اتخاذ می شود، اطلاع یافته و بتوانند بر مبنای آن اطلاع رسانی کنند، از این رو به همه این عزیزان اعلام می کنم که از این پس، در همه جلسات حضور یافته و اخبار صحیح و موثق را در رسانه ها منعکس کنند. ویس کرمی تصریح کرد: یکی از مشکلات پیش رو، ساختار سازمانی روابط عمومی ستاد و زیرمجموعه ها بوده که نیازمند بازآرایی است؛ البته بنده نیز به چالش های این حوزه به طور کامل واقفم و در جلساتی که با مدیریت مهندسی ساختار شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران داشتیم، این موضوع مطرح و قرار است مشکلات و مسائل مرتفع شود که بخشی از کار در مدیریت ها انجام شده و بخشی دیگر نیز در حال اجراست.
وی از نیروی انسانی به عنوان موتور محرک سازمان یاد کرد و افزود: بالاترین سرمایه هر سازمانی، نیروی انسانی است. اگر حال این نیرو خوب باشد، بی شک می توان به موفقیت های بی شماری دست یافت و امیدوارم همه دست به دست هم دهیم تا حال خوب، به این مجموعه زحمتکش و پرتلاش بازگردد.
مجید بوجارزاده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت نیز از شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان اولین و قدیمی ترین مجموعه شرکت های صنعت نفت یاد کرد و با بیان اینکه بالاترین نقطه اتصال حوزه مصرف انواع فراورده های نفتی با دیگر ذی نفعان، این شرکت است، گفت: اکثر قریب به اتفاق مردم، شرکت نفت را با شرکت پخش فراورده های نفتی می شناسند؛ چراکه حلقه اول ارتباطی میان مردم و مجموعه صنعت نفت به شمار می آید و نشان از حساسیت بالای کار و وظایف سنگین و پرشمار دارد. وی افزود: مجموعه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اتفاق های فراوانی روبه روست، از این رو حوزه روابط عمومی به عنوان بازوی مهم و اصلی برای تولید و صنعت نفت، باید در مواجهه با انواع وقایع، برنامه ریزی داشته تا به سهولت از چالش ها عبور کند.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت با تاکید بر بهره مندی از هوش مصنوعی، ابزارها و شیوه های نوین اطلاع رسانی، روابط عمومی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران را به عنوان ویترین روابط عمومی های صنعت نفت برشمرد و یادآور شد: در سال های اخیر با گسترش شبکه های اجتماعی، حساسیت های مردم نسبت به اتفاق های جامعه، بویژه رسانه ها بالاتر رفته و هر پیشامدی بسرعت اطلاع رسانی می شود. بوجارزاده با بیان اینکه باید راویان روایت نخست در صنعت نفت باشیم، تصریح کرد: این نوع از حساسیت ها، این بازخورد را به جامعه رسانه می دهد که باید برای وقایع برنامه ریزی داشت، از این رو یکی از مهم ترین وظایف حوزه روابط عمومی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، پیش بینی شرایط آینده است. وی بیان کرد: باید مطابق اسناد بالادستی و پروتکل ها عمل کنیم، برنامه ریزی داشته باشیم تا در برابر شرایط خاص غافلگیر نشویم. همچنین این نکته را نیز در نظر داشته باشیم که اگر اتفاقی در دیگر شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت حادث شد، اینگونه نباشد که خود را بری از این اتفاق بدانیم و کناره گیری کنیم. مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت بر لزوم اجرای مانورهای رسانه ای از سوی مجموعه روابط عمومی های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران تاکید و عنوان کرد: اگر نتوانیم در مقابل مردم به رسالتمان توجه کنیم و پاسخگو باشیم و همچنین احاطه و اشراف کامل روی مسائل نداشته باشیم، طبیعتا با مشکل مواجه خواهیم بود. بنابراین شرایط امروز جامعه ایجاب می کند که اطلاعات لازم را در اختیار مدیریت ها قرار داده و بر اساس پروتکل های ابلاغی، شرایط خاص را مدیریت کنیم، ضمن اینکه برای شرایط بعد از وقوع اتفاق نیز برنامه ها و راهکارهای لازم را مدنظر قرار دهیم. بوجارزاده گفت: ارتباط و تعامل مستمر و ویژه با ذی نفعان باید در صدر برنامه های روابط عمومی تعریف شود. بخش زیادی از مشکلات و چالش ها منوط به قطع یا گاه نبود ارتباط با ذی نفعان است. متاسفانه به این موارد توجه نمی کنیم و انتظار داریم که همه فعالیت ها در کنار هم درست پیش برود که منطقی نیست و اتفاق هم نخواهد افتاد.وی بر ضرورت اجرای روابط عمومی الکترونیک در بدنه شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت تاکید و اظهار کرد: در صورت تحقق این مهم، نه تنها بدرستی پاسخگوی ذی نفعان خواهید بود؛ بلکه در دیگر بخش ها از جمله مجاری عرضه سوخت و ناوگان حمل و نقل نیز براحتی ارتباط و تعامل دوسویه برقرار خواهید کرد.مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت، همچنین خواستار اصلاح سامانه پاسخگویی 09627 شد و افزود: این سامانه باید سرعت عمل بیشتری داشته باشد و مخاطبان بتوانند بدون صرف زمان انتظار کمتری، با کارشناسان ارتباط برقرار کنند.بوجارزاده تصریح کرد: سعی کردیم در بخشنامه روابط عمومی های صنعت نفت که وزیر نفت ابلاغ کرده، مشکلات و چالش های حوزه روابط عمومی ها را مرتفع کنیم. همچنین بر اساس این بخشنامه، تمامی شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت مکلف به تعیین سخنگو هستند. این مسأله چند وجه دارد که مهم ترین آن، این است که در زمان وقوع هر اتفاقی، مدیران می توانند با طیب خاطر، تمام توجه و تمرکز خود را معطوف بر حادثه پیش آمده کنند و سخنگو بنا بر وظایف مشخص و اختیار کامل، پاسخگوی فضای رسانه ای کشور باشد و بدرستی و کارآمد، این فضا را مدیریت کند.
وی با بیان اینکه هر طرح و پروژه ای باید پیوست اطلاع رسانی داشته باشد، اظهار کرد: شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با دارا بودن 37 منطقه عملیاتی، مجموعه ای توانمند است که می تواند در حوزه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی، بخش زیادی از اخبار رسانه ها را پوشش دهد. مهم ترین بخش، تزریق امید و امیدآفرینی در جامعه است. بر این مبنا می طلبد که برای اقناع مردم، زود تسلیم و خسته نشویم. مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت تصریح کرد: در حوزه اصلاح مصرف سوخت و بهینه سازی مصرف، کار زیادی باید انجام شود که در این زمینه، نیازمند یاری رسانی و هم افزایی روابط عمومی ها هستیم.
محسن مومنی، رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز در این آیین، ضمن قدردانی از رویکرد مدیرعامل این شرکت در برگزاری این جشنواره گفت: روابط عمومی در مسیر حرکتش، مادامی که دچار روزمرگی باشد، قطعا محکوم به نداشتن پیشرفت، پویایی و تعالی است.
وی افزود: روابط عمومی زمانی موفق است که از گذشته به مرور فاصله گرفته و با اجرای برنامه ها و ارزیابی های تخصصی و کارشناسی، فضای رقابتی سالمی را در مجموعه ایجاد کند.رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران یادآور شد: امیدواریم ساختار روابط عمومی با معیارهای برون سازمانی ارتقا پیدا کند، نه با معیارهای درون سازمانی.بر اساس این گزارش، در آیین پایانی نخستین جشنواره روابط عمومی های برتر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، از برترین های روابط عمومی در هشت محور فیلم، انتشارات و گرافیک، مردم داری، ارتباط با رسانه، عکس، رویداد خلاقانه، مسئولیت اجتماعی و پایگاه اینترنتی براساس شاخص های استاندارد از پیش تعیین شده، قدردانی شد.
مقدمه
صنعت نفت از صنایع پیچیده و با خطرپذیری بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت های جانی و مالی جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.
در طول تاریخ، حوادث زیادی در این صنعت رخ داده که پیامدهای فراوانی به دنبال داشته است که این مهم، اهمیت درس آموزی از حوادث و سوانح در این صنعت را برای شناسایی مناطق پرخطر چند برابر می کند.
دانش به دست آمده درباره علل حادثه می تواند اجازه استقرار اقدام های پیشگیرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشی از آن نیز موجب بهبود رفتار ایمن در افراد مستقر در فضای صنعت نفت خواهد شد.
با بهره مندی از نکات «درس آموزی ازحوادث»، می توان از نوع وقایع ناخواسته تشدیدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالی وقایع ناخواسته و... به اقدام های کنترلی و محدودکننده عواقب ناشی از حوادث دست یافت.
به دلیل اهمیت این موضوع، به درس آموزی ازحادثه «انفجار داخلی هنگام جوشكاری روی تیپ فلر» در یکی از مناطق عملیاتی پرداخته ایم که در ادامه می خوانید:
با هدف افزایش بهره وری بویلر یک واحد فرایندی، دو کندانسور (رادیات) به کندانسورهای پیش بینی شده در طراحی اولیه اضافه و برای جذب بخارات باقی مانده از آخرین کندانسور، یک شیلنگ در بشکه حاوی گازوئیل گذشته می شود که این تاسیسات زیر یک سوله – سایبان قرار دارد. در روز حادثه به دلیل افزایش سطح برج، سیال فرایندی به داخل کندانسورها تخلیه و از مسیر شیلنگ درون بشکه گازوئیل کندانسور آخر، به محوطه نشت می کند که این موضوع باعث تشکیل ابر بخار قابل اشتعال در محیط می شود. با رسیدن ابر بخار به منبع جرقه (اجاق گازی یا کولر گازی موجود در سوله بویلر) آتش سوزی رخ می دهد. از سه اپراتورحاضر در سوله، دو نفر که در خلاف جهت آتش حرکت می کردند، دچار سوختگی مختصر می شوند؛ اما نفر سوم که در مسیر آتش و سمت منبع نشت حرکت می کرده، دچار سوختگی شدید شده و متاسفانه فوت می کند. فیلم های دوربین مدار بسته، نشان می دهد که بروز آتش استخری در محل کندانسورها بر اثر over flow برج در کندانسورها و ریزش به محیط بوده است. پس از شروع آتش و با هدف پیشگیری از بروز حوادث احتمالی دیگر، سیستم برق محوطه قطع شده و در نتیجه پمپ های آب آتش نشانی که از نوع برقی بوده اند، از سرویس خارج می شوند. به دلیل تحت فشار نبودن رینگ آب آتش نشانی، عملیات اطفا به وسیله تیم های آتش نشانی برون سازمانی انجام می شود که همین امر باعث از دست رفتن زمان طلایی برای اقدام زود هنگام عملیات اطفای حریق می شود. در بررسی حادثه مشخص شد که هیچ سند و مدرکی مبنی بر انجام فرایند مدیریت تغییر و مطالعات مهندسی برای اضافه شدن دو کندانسور، در سازمان وجود نداشته است!
در تغییرات فرایندی، محل قرارگیری ونت های جدید می تواند طبقه بندی نواحی خطرناک در اطراف را تغییر دهد که لازم است فاکتورهای حفاظتی ایمنی (ضد انفجاری) تجهیزات برقی با توجه به تغییر طبقه بندی مناطق خطرناک، کنترل شود.
قبل از هر گونه تغییر در فرایند، تحلیل مخاطرات فرایندی و کنترل تغییر در طبقه بندی نواحی خطر (Hazadous Area Classification) الزامی است.
شبکه آب آتش نشانی شامل پمپ و خطوط، به عنوان یک سیستم فعال حفاظت از حریق، جزو لایه های انتهایی حفاظتی است که بر اساس استانداردهای مرتبط، پیش بینی دیزل پمپ آتش نشانی با توجه به احتمال قطع برق و از سرویس خارج شدن پمپ های برقی، بسیار مهم و ضروری به شمار می رود.
در این حادثه، شبکه آب آتش نشانی به صورت رو زمینی و از جنس پلی اتیلن بوده که دچار سوختگی شده است، در حالی که خطوط اصلی شبکه آب آتش نشانی باید به صورت زیر زمینی (UG)اجرا و حداقل اتصالات رو زمینی در آن پیش بینی شود، ضمن اینکه جنس آن ها نیز باید فلزی باشد.
طبقه بندی نواحی خطرناک در تاسیسات فرایندی بر اساس استانداردهای زیر تعیین می شود:
- 505 API-RP
- 60079-10 IEC
- 15- IP
یکی از کنترل های مهندسی مهم در تغییرات فرایندی، بررسی طبقه بندی نواحی خطر و ارزیابی مجدد درجه حفاظتی تجهیزات برقی است.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
تولید چهار هزار و ۸۰۰ بشکه ای نفت در هدف گذاری اولیه (FTP) در فاز دوم توسعه میدان های یکپارچه و مشترک یاران محقق شد.
سیدحسین محسنی زنونی، مجری طرح توسعه میدان نفتی یاران گفت: قرارداد این طرح ۱۷ مهر سال ۱۴۰۱ تنفیذ و عملیات اجرایی آن با هدف دستیابی به افزایش ظرفیت تولید از میدان به میزان ۳۹.۵ میلیون بشکه نفت خام طی ۱۰ سال دوره قرارداد توسعه و تولید میدان مازاد بر ظرفیت تولید طبیعی آن آغاز شد و تولید هدف گذاری شده اولیه (FTP) در این قرارداد، چهار هزار و ۸۰۰ بشکه نفت خام در روز مازاد بر خط پایه تولید طبیعی میدان است. وی افزود: تولید اضافی یادشده در نتیجه بخشی از عملیات توسعه این میدان اعم از روزآمد کردن مطالعات مخزن، انجام فعالیت های مهندسی روسطحی، مهندسی حفاری، تأمین و نصب ۱۰دستگاه پمپ درون چاهی، تأمین دکل حفاری سبک برای نصب پمپ ها، تأمین تجهیزات و سرویس های مورد نیاز برای نصب پمپ ها بوده است. تحقق این مهم پس از انجام موفق ۲۱ روز از ۲۸ روز آزمون پیوسته تولید حداقل چهار هزار و ۸۰۰ بشکه نفت خام در روز مازاد بر خط پایه تولید طبیعی از سوی ناظران شرکت ملی نفت ایران تأیید شد.
مجری طرح توسعه میدان نفتی یاران با اشاره به حضور نمایندگان طرح توسعه میدان نفتی یاران به اتفاق ناظران شرکت ملی نفت ایران و نظارت بر کنترل فعالیت ها و آزمایش های استاندارد مربوطه که از ۱۸ شهریور امسال آغاز شد، گفت: هم اکنون تولید از این میدان مشترک به حدود ۱۹ هزار بشکه در روز رسیده است.بر اساس این گزارش، میدان نفتی مشترک یاران از جمله میدان های نفتی با کشور عراق است که در حدود ۱۳۰ کیلومتری جنوب غرب اهواز در محدوده مرزی ایران و عراق قرار دارد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تهران
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تهران در جوابیه ای در پاسخ به خبرهایی مبنی بر ایجاد بازار سیاه بنزین سوپر اعلام کرد: شهروندان تمامی تخلفات در این حوزه را به سامانه پاسخگویی این شرکت منعکس کنند.
«عرضه بنزین معمولی و سوپر در کلیه جایگاه های عرضه فراورده در سطح کلانشهر تهران و شهرستان های تابعه بر اساس قیمت مصوب تعیین شده 15 هزار ریال برای بنزین معمولی با کارت شخصی و 30 هزار ریال برای بنزین نرخ دوم و 35 هزار ریال برای بنزین سوپر دریافت می گردد.
لذا هرگونه عرضه خارج از قیمت مصوب تخلف محسوب شده و با متخلفین برابر مقررات برخورد قانونی خواهد شد.
همچنین از کلیه شهروندان گرامی تقاضا می شود در صورت مشاهده هرگونه تخلف با ذکر مشخصات جایگاه و تاریخ و ساعت نسبت به اعلام شکایت با سامانه پاسخگویی شبانه روزی ۰۹۶۲۷ تماس حاصل فرمایند.
شایان ذکر است، بازرسان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تهران به صورت مستمر بر عملیات توزیع و عرضه فراورده در جایگاه های سوخت مایع نظارت دارند. یادآور می شود تحقق این امر مهم و حصول نتیجه بهتر نیاز به همکاری صمیمانه شهروندان محترم دارد.»
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: مدیران بزرگ ترین مجتمع گازی کشور نگاه بسیار ویژه ای به دانش بنیان ها و سازندگان داخلی دارند و اکنون با بیش از ۱۰۰ شرکت داخلی و دانش بنیان همکاری بسیار نزدیکی داریم.
احمد باهوش دراین باره توضیح داد: سازندگان داخلی همواره اثبات کرده اند که در کنار مجتمع گاز پارس جنوبی هستند. مدیران این مجموعه استفاده از توان و ظرفیت شرکت های دانش بنیان، شرکت ها و سازندگان داخلی را اولویت نخست خود می دانند.وی ادامه داد: شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با بیش از ۱۰۰ شرکت دانش بنیان و ۲۰۰ شرکت تولیدی در حوزه های بازرگانی، پژوهشی و ساخت بار اولی ها به منظور تأمین قطعات و تجهیزات حیاتی پالایشگاه های سیزده گانه همکاری دارد
.مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: برخی از این شرکت ها در قالب کنسرسیوم هستند که این مجتمع با آنها در زمینه های مختلف قرارداد دارد، ضمن آنکه با پارک های علم و فناوری که شامل چند مجموعه است نیز همکاری مستقیم دارد، امید داریم در نیمه دوم امسال با برنامه ریزی منظم بتوانیم این مسیر را به صورت گسترده ادامه دهیم.
باهوش تصریح کرد: استفاده از توان و ظرفیت شرکت ها و سازندگان ایرانی در حمایت از تولید پایدار این مجموعه بزرگ گازی کشور و خاورمیانه انجام می شود که این مهم در انجام عملیات تعمیرات اساسی امسال نقش بسیار مهمی داشته و توانسته است کیفیت تعمیرات اساسی در پالایشگاه های سیزده گانه را افزایش دهد.
بهگفته وی، بر همین اساس و با توجه به اقدام های انجام شده در بخش تجهیزات دوار دانش فنی توربواکسپندرها و کلدباکس ها در این مجتمع که فناوری آن در اختیار چهار تا پنج شرکت از کشورهای ژاپن، آمریکا، چین و چند کشور اروپایی بود، کامل بومی سازی شده است.
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی بیان کرد: اکنون بیش از ۹۵درصد قطعات و تجهیزات مورد نیاز و راهبردی سراسر پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی بومی سازی شده است و انتظار داریم در سایه همکاری بسیار شایسته با سازندگان و شرکت های تولیدکننده داخلی این توان امسال ۱۰۰درصدی شود.
مسئول آموزش نیروی انسانی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی نیز اعلام کرد که در نیمه نخست امسال بیش از ۳۳۰ هزار نفر- ساعت آموزش در بخش های عمومی، شغلی، تخصصی و بهبود مدیریت در واحد آموزش نیروی انسانی این مجتمع ثبت شد.
رامین پوراسماعیل گفت: براساس آمار موجود، تحقق بیش از ۲۸۱ هزار و ۲۰۰ نفر- ساعت آموزش کارکنان رسمی، سه هزار و ۸۰۰ نفر- ساعت آموزش مدیران، هفت هزار و ۶۰۰ نفر- ساعت آموزش کارکنان قرارداد مستقیم، ۵۹هزار نفر- ساعت آموزش نیروهای پیمانکاری، ۲۰ هزار نفر- ساعت آموزش زبان انگلیسی مجازی کارکنان و مدیران و بیش از ۷۷ هزار نفر- ساعت آموزش های اچ اس ای در پالایشگاه های پارس جنوبی ثبت شده است. وی تصریح کرد: همچنین برخی مدیران برای دوره های ویژه طرح توسعه شایستگی ( کوچینگ، توسعه فردی، بهره وری و...) معرفی شدند. مسئول آموزش نیروی انسانی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی افزود: دوره های بدو استخدام گروه الف دانشگاه صنعت نفت نیز از سال ۱۴۰۲ در حال اجراست و تاکنون ۲۱۱ نفر با بیش از ۱۸۵ هزار نفرساعت آموزش دیده اند. به گفته پوراسماعیل، در ادامه آموزش نیروهای تبدیل وضعیت شده بند «و» و بند «د» ۱۳۱ نفر با 23 هزار و 56 نفرساعت در سال ۱۴۰۳ آموزش دیده اند.
وی بیان کرد: این کارکنان تا پایان پارسال به دو هزار و 188 نفر با ۱۷۵هزار نفر- ساعت آموزشی، دوره های خود را در قالب ۲۳۴ دوره گذرانده اند. مسئول آموزش نیروی انسانی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: امسال نیز با توجه به آزمون جذب انبوه سال ۱۴۰۲، تاکنون ۸۵ نفر برای گذراندن دوره های آموزشی فراخوانده شدند که تاکنون 19 هزار و 488 نفر- ساعت آموزش دوره های عمومی را گذرانده اند و اکنون در حال گذراندن دوره های OTJ خود هستند. به گفته پوراسماعیل، تعداد کل پذیرفته شدگان برای مجتمع گاز پارس جنوبی ۳۲۵ نفر است که تا پایان امسال، مابقی برای گذراندن دوره های آموزشی بدو استخدام فراخوانده می شوند.وی ادامه داد: همچنین همسو با تدوین استانداردهای مشاغل پیمانکاری با رویکرد صلاحیت حرفه ای سه حرفه بهره برداری، برق و ابزاردقیق که به عهده مجتمع بوده، خبرگان پالایشگاه های گازی کل کشور با راهبری آموزش مجموعه به عنوان رئیس کمیته تخصصی حرف مربوطه، گرد هم آمدند که در وقت مقرر و با تلاش همکاران خبره، استانداردهای مربوطه تدوین شد و در اختیار سازمان فنی و حرفه ای کل کشور قرار گرفت.
مسئول آموزش نیروی انسانی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد: تدوین این استانداردها و به دنبال آن تدوین محتوا و آغاز دوره های مربوطه که به احراز صلاحیت حرفه ای نیروهای پیمانکاری منجر می شود، نقش بسزایی در کاهش حوادث و افزایش بهره وری دارد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند گفت: مشارکت در مدرسه سازی سرفصل فعالیت های مسئولیت اجتماعی این واحد پالایشگاهی است.
مجید رجبی در آیین کلنگ زنی متمرکز ساخت مدرسه در روستاهای کزاز و سرسختی سفلی و شهر شهباز توضیح داد: عمر برخی مدارس شازند از ۴۰سال هم می گذرد و نیاز به بازسازی دارند و از طرفی منابع مالی دولت محدود است و باید صنایع در این حوزه دولت را پشتیبانی کنند.
وی بیان کرد: در شرایط کنونی افراد حقوقی و حقیقی باید در کنار هم قرار گیرند و برای آبادانی میهن اسلامی تلاش کنند و در این رهگذر، ساخت مدرسه ضرورت بیشتری نسبت به دیگر مسائل دارد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند با بیان اینکه پالایشگاه یک مجموعه صنعتی ملی است و فرآورده های اصلی نفت سفید، بنزین و گازوئیل که نیاز اصلی کشور است، در این شرکت تولید می شود، افزود: متخصصان و کارکنان پالایشگاه، برای فرآوری روزانه ۲۵۰هزار بشکه نفت خام و توزیع آن در سطح کشور، زحمات شبانه روزی در محیطی با دما و فشار بسیار بالا را متحمل می شوند.
رجبی تصریح کرد: ساخت مدرسه، تأمین روشنایی، ساخت سالن های ورزشی و ساخت راه های روستاهای اطراف از اولویت مسئولیت اجتماعی پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند گفت: از ابتدای امسال تا نیمه نخست مهر، بیش از یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعب گاز در این پالایشگاه فرآورش شده که نسبت به مدت مشابه پارسال، ۸ درصد افزایش یافته است.
علی محمد پوررضا توضیح داد: کارکنان پالایشگاه گاز بیدبلند به منظور تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری توانستند با افزایش بهره وری و انجام به موقع تعمیرات اساسی موفق به تولید بیش از یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعب گاز شدند که نسبت به مدت مشابه پارسال با افزایش ۸ درصدی همراه بوده است. وی تصریح کرد: افزایش سطح ایمنی پالایشگاه با ارتقای فرهنگ ایمنی کارکنان از اهداف این شرکت به شمار می رود که در ۶ ماه نخست امسال، بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفرساعت کار بدون حادثه در این شرکت ثبت شده است.مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند اعلام کرد: با توجه به در پیش بودن فصل زمستان، این پالایشگاه آمادگی دریافت حداکثری گاز با هدف تأمین انرژی هموطنان را دارد.
تولید شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در شش ماه نخست امسال با تحقق ۱۱۸ درصدی ظرفیت اسمی به حدود یک میلیون و ۵۰ هزار تن رسیده که این حجم از تولید در تاریخ فعالیت این پتروپالایشگاه بی نظیر است.
این مجتمع در سال ۱۴۰۳ توانست رکورد تولید خود را بار دیگر جابه جا کند و به یک میلیون و ۴۶ هزار تن تولید انواع محصولات آروماتیک در نیمه نخست سال برسد.
درحالی این رکورد تازه در مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا با نماد «بوعلی» در بازار سرمایه، ثبت شده که ظرفیت تولید مجتمع در نیمسال کمتر از ۸۹۰ هزار تن است و تولید حدود یک میلیون و ۵۰ هزار تن در شش ماه به معنای تولید با ۱۸ درصد بیش از ظرفیت ۱۰۰ درصدی موجود یا همان تولید با ۱۱۸ درصد ظرفیت نصب شده مجتمع است.
این حجم تولید از افزایش پنج درصدی نسبت به دوره مشابه ۱۴۰۲ حکایت دارد و بالاترین حجم تولیدشده در تاریخ ۱۸ ساله مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا به حساب می آید که می تواند خبر خوش دیگری از این مجتمع به سهامداران باشد.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از آمادگی کامل برای تأمین سوخت زمستانی با رشد تولید و توزیع فراورده های نفتی در کشور خبر داد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران اعلام کرد که با برنامه ریزی برای تولید حداکثری بنزین و نفت گاز، آمادگی کامل برای تأمین سوخت زمستانی وجود دارد.
هماهنگی های لازم بین دستگاه های مرتبط برای تضمین توزیع بهینه سوخت در نقاط مختلف کشور انجام شده و تمرکز بر تأمین سوخت نیروگاه های حرارتی و کارخانه های سیمان که با محدودیت گاز طبیعی روبه رو هستند، در اولویت قرار گرفته است، همچنین در سال ۱۴۰۳ تحویل سوخت مایع به نیروگاه ها با رشد ۳۹ درصدی همراه است.
افزون بر آن، مصرف بنزین کشور در سال ۱۴۰۳ به رکورد بی سابقه ای رسیده و توزیع روزانه بنزین و نفت گاز به ترتیب با رشد ۷.۲ و ۵.۶ درصدی همراه بوده است، همچنین ذخیره سازی مناسب نفت سفید برای مناطق روستایی و سخت گذر انجام و تأکید شده که هیچ کمبودی برای سوخت رسانی در فصل زمستان وجود نخواهد داشت.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه از آمادگی این شرکت به منظور تأمین سوخت زمستانی مورد نیاز برای بیش از ۲۴ هزار خانوار مصرف کننده نفت سفید و گاز مایع در این استان خبر داد.
پیمان بهرامی با اشاره به نزدیک شدن فصل سرما و لزوم تأمین سوخت مورد نیاز خانوارها گفت: ۲۴ هزار و ۴۰۰ خانواده در استان کرمانشاه مشترک نفت سفید هستند که نفت سفید و گاز مایع مورد نیاز آنها به اندازه کافی تأمین و ذخیره شده و در اختیار این مشترکان قرار می گیرد.
وی ادامه داد: سال گذشته، ۳۱ هزار خانوار در استان کرمانشاه مشترک نفت سفید بودند که در پایش انجام شده و توسعه گازرسانی به روستاها، تعداد این مشترکان به ۲۴ هزار و ۴۰۰ خانوار کاهش یافت.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه با بیان اینکه پارسال مشترکان نفت سفید استان ۲۴ میلیون لیتر فراورده مصرف کردند، گفت: مقدار مصرف گاز مایع آنها نیز در سال گذشته ۲۰میلیون کیلوگرم بوده است.
بهرامی همچنین از آمادگی برای تأمین سوخت زمستانی مورد نیاز صنایع بزرگ با آغاز فصل سرما خبر داد و تصریح کرد: در نیمه نخست امسال نیز مشترکان نفت سفید استان دو میلیون و ۴۰۰ هزار لیتر نفت سفید و هشت میلیون و ۵۰۰ هزار کیلوگرم گاز مایع مصرف کردند.
شرکت گاز استان البرز
مدیرعامل شرکت گاز استان البرز پیشنهاد کرد صدونودچهارمین روز سال که برابر با ۸ مهر است، «روز امدادگر گاز یا روز ۱۹۴» نام گذاری شود.
کامران ایمانی فولادی پیشنهاد نامگذاری این روز را به عنوان «روز امدادگر گاز» به منظور قدردانی از تلاش های بی وقفه و ایثارگرانه نیروهای امدادی شرکت ملی گاز ایران مطرح کرد.
به گفته وی، نیروهای امداد شرکت گاز در مواقع بحران و حوادث غیرمترقبه، با جانفشانی و تعهد بالا به خدمت رسانی به مردم می پردازند و این پیشنهاد می تواند به عنوان نشانه ای از احترام و ارادت به تلاش آنها در نظر گرفته شود. مدیرعامل شرکت گاز استان البرز بر اهمیت نقش این نیروها در حفظ امنیت و آرامش جامعه تأکید کرد و افزود: نیروهای امدادی ما همیشه در خط مقدم خدمت رسانی به مردم قرار دارند و قدردانی از آنان نه تنها وظیفه ماست، بلکه می تواند انگیزه ای برای ادامه فعالیت هایشان باشد.
ایمانی فولادی برای حمایت از این پیشنهاد اعلام کرد: ایجاد یا پیوستن به یک کارزار آنلاین برای جمع آوری امضاها به منظور نشان دادن حمایت عمومی از این پیشنهاد می تواند توجه مسئولان را جلب کند. وی بیان کرد: ایجاد موج خبری و پویش رسانه ای به منظور جلب توجه افکار عمومی نسبت به این شغل در جامعه از دیگر راهکارهایی است که می توان برای ثبت این روز اقدام کرد.
مدیرعامل شرکت گاز استان البرز گفت: این شرکت به منظور قدردانی از نیروهای امداد گاز، برنامه ای با عنوان آزمون ایفرد و آمادگی جسمانی نیروهای امدادی برگزار و برای برجسته کردن نقش آنان یکی از قدیمی ترین امدادگران شرکت ملی گاز ایران که دوران بازنشستگی خود را در استان البرز سپری می کند دعوت کرد و از او قدردانی شد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان از انتقال بیش از ۲۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون لیتر نفت خام و فراورده های نفتی در ۶ ماه نخست امسال در این منطقه خبر داد.
حشمت الله امیری گفت: بیش از ۱۶ میلیارد و ۱۴۰ میلیون لیتر نفت خام از مناطق نفت خیز جنوب دریافت و به اصفهان ارسال شد که از این مقدار بیش از ۱۱ میلیارد و ۳۳۸ میلیون لیتر نفت خام به پالایشگاه اصفهان تحویل شده است، همچنین بیش از چهار میلیارد و ۳۲۷ میلیون لیتر نفت خام مازاد بر نیاز این پالایشگاه به منطقه تهران ارسال و بیش از ۸۰۰ میلیون لیتر در مخازن مربوطه ذخیره شده است.
وی با اشاره به آمار دریافت و ارسال فراورده های نفتی از طریق خطوط لوله این منطقه گفت: در شش ماه نخست امسال، سه میلیارد و ۴۶۰میلیون لیتر انواع فراورده های نفتی شامل بنزین سوپر، بنزین یورو ۴، نفت گاز، نفت گاز یورو ۴، نفت سفید و سوخت هوایی از انبار نفت شهید محمد منتظری و خطوط ورودی از منطقه جنوب شرق کشور و سایر خطوط حوزه استحفاظی به منظور استفاده در مبادی مصرف رسید و ارسال شد. معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان به ارسال نفت کوره این منطقه اشاره و تصریح کرد: بیش از ۳۰۰میلیون لیتر نفت کوره از طریق مرکز انتقال نفت و تأسیسات شهیدان رهنما به سمت پایانه آبنیل برای صادرات ارسال شده است.
امیری با بیان اینکه انتقال ایمن و پایدار این حجم عظیم مواد نفتی تنها با همکاری و همدلی نیروهای متخصص و متعهد منطقه میسر شده است، یادآور شد: منطقه اصفهان یکی از مناطق راهبردی کشور در انتقال مواد نفتی است که حدود ۴۰ درصد نفت خام مورد نیاز پالایشگاه های کشور را از میدان های نفتی مارون واقع در امیدیه استان خوزستان به اصفهان انتقال می دهد و خوراک پالایشگاه اصفهان و بخشی از خوراک مورد نیاز پالایشگاه های تهران و تبریز را تأمین می کند.
شرکت گاز استان تهران
سرپرست شرکت گاز استان تهران از آغاز طرح همیار گاز در مدارس این استان خبر داد و بر اهمیت آموزش دانش آموزان در زمینه ایمنی و مصرف بهینه گاز تأکید کرد.
علیرضا اعوانی گفت: طرح همیار گاز با هدف ارتقای سطح آگاهی دانش آموزان درباره استفاده ایمن از گاز طبیعی، همچنین ترویج فرهنگ مصرف بهینه این انرژی ارزشمند در مدارس تهران اجرا می شود. وی افزود: در این طرح، کارشناسان مجرب شرکت گاز با حضور در مدارس، به دانش آموزان آموزش های لازم در زمینه ایمنی استفاده از وسایل گازسوز، تشخیص نشتی گاز، نحوه برخورد با حوادث احتمالی و راهکارهای ساده و مؤثر برای کاهش مصرف گاز را ارائه خواهند داد.سرپرست شرکت گاز استان تهران با اشاره به اهمیت نقش دانش آموزان در انتقال این آموزش ها به خانواده های خود تصریح کرد: دانش آموزان به عنوان سفیران ایمنی، نقش مهم و اساسی در حفظ سرمایه های ملی و القای فرهنگ صحیح مصرف گاز طبیعی ایفا می کنند.
اعوانی ادامه داد: آنچه برای این شرکت در کنار توسعه گازرسانی و خدمات رسانی اهمیت بسزایی دارد، آگاهی بخشی به مشترکان در زمینه صرفه جویی در مصرف گاز، همچنین کاهش آسیب ها و خطرات احتمالی ناشی از رعایت نکردن نکات ایمنی است و انتظار می رود با حضور کارشناسان شرکت گاز در مدارس، شاهد کاهش حوادث باشیم.
وی در پایان از همه مدیران مدارس، معلمان و دانش آموزان تهرانی دعوت کرد تا با همکاری شرکت گاز استان تهران، در اجرای موفق این طرح مشارکت فعال داشته باشند.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بر رفع مسائل و مشکلات تولید و بهره برداری از چاه ها، برنامه ریزی برای تعیین تکلیف و شتاب بخشی به پروژه های مرتبط با تولید تأکید کرد و گفت: شرکت های بهره بردار با همه توان پای کار تولید باشند تا سرمایه های عظیم موجود را برای توسعه کشور به کار ببندیم. ابراهیم پیرامون در نشست پیش بینی بهره دهی چاه های نفت «تولید و توزیع نفت و گاز» شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون با اشاره به جایگاه و اهمیت این شرکت بیان کرد: نشست های پیش بینی بهره دهی چاه های نفت (Forecast) راهنمای تولید در شش ماه آینده است، از این رو ضمن طرح مباحث جدی، دقیق و کارشناسانه در این نشست ها، همه شرکت ها ملزم به اجرای تصمیم های اتخاذشده هستند.وی درباره راهبری چهار میدان نفتی در مناطق نفت خیز جنوب از سوی شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون گفت: این شرکت با تولید یک میلیون بشکه نفت سهم ۴٠درصدی از میزان کل تولید مناطق نفت خیز جنوب دارد. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با تأکید بر رفع مسائل و مشکل های تولید و بهره برداری از چاه ها، برنامه ریزی برای تعیین تکلیف و شتاب بخشی به پروژه های مرتبط با تولید افزود: میزان فعلی تولید در شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون نشان از همت جهادی کارکنان این شرکت است که با وجود همه مشکل ها و تنگناها به وظایف خود پایبندند. پیرامون با اشاره به قرارگیری تأسیسات شرکت نفت و گاز کارون در مجاورت کلانشهر اهواز بر هدف گذاری برای جمع آوری کامل گازهای همراه نفت و تصفیه پساب های نمک زدایی به منظور حفظ محیط زیست و استفاده از ثروت ملی تأکید و تصریح کرد: بهره گیری از تجهیزات کاهنده گازهای مشعل در شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون به دلیل مجاورت با شهر اهواز سبب شد که میزان گازسوزی در این شرکت تا حد قابل توجهی کاهش یابد. وی بر ظرفیت سازی و استفاده از فناوری های روز در فرایند تولید برای تحقق برنامه افزایش تولید در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تأکید کرد و افزود: شرکت های بهره بردار با همه توان پای کار تولید باشند تا سرمایه های عظیم موجود را برای توسعه کشور به کار ببندیم. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در رابطه با سابقه تولید نفت در این منطقه گفت: شرکت نفت و گاز کارون تا پایان سال باید تولید خود را به یک میلیون و ١۵هزار بشکه افزایش دهد، بنا به بررسی های انجام شده توان و ظرفیت این تولید در این شرکت وجود دارد و پروژه های جمع آوری گازهای مشعل باید هرچه سریع تر دنبال شوند تا این وضع شکل بهتری به خود بگیرد. پیرامون به وجود آمادگی برای هر نوع توسعه در مخازن بنگستان شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون اشاره کرد و افزود: بنا به ارزیابی و مطالعات انجام شده شرایط برای هر نوع توسعه در مخازن بنگستان شرکت بهره برداری کارون با تزریق آب در این مخازن و دستیابی به ریکاوری بالا وجود دارد. وی بر توجه ویژه به مسائل مرتبط با تأسیسات روسطحی و زیرسطحی تأکید و عنوان کرد: بهره گیری از پمپ های درون چاهی، سرچاهی و چندفازی در مخازن اهمیت بسیاری دارد.مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در پایان ضمن قدردانی از اقدام های انجام شده در شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون گفت: به کارکنان این شرکت می بالم، زیرا در مجموعه ای یکپارچه و مهندسی حداکثر توان خود را برای تولید نفت به کار بسته اند.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
مستمری مهرماه بازنشستگان صنعت نفت به همراه معوقات بازماندگان، پنجشنبه ۱۹ مهرماه واریز شد.
هفتمین نوبت مستمری بازنشستگان صنعت نفت در سال ۱۴۰۳ پنجشنبه ۱۹ مهرماه به حساب های بانکی بازنشستگان و بازماندگان واریز شد. در این نوبت، معوقات بازماندگانی که به طور مستمر در وضع تک بازمانده تا سال ۱۳۹۸ قرار داشته اند واریز شده است. معوقات مربوط به بازه زمانی سال های ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۳ نیز شهریورماه گذشته پرداخت شده بود. فرایند پرداخت معوقات تک بازمانده که از زمان استحقاق در وضعیت مستمر تک بازمانده نبوده اند در مرحله تدوین است، بنابراین در ماه های آینده مبالغ معوقات این گروه نیز واریز و تسویه می شود.
تحقق مقرری ۱۰۰ درصدی برای بازماندگان بازنشستگان صنعت نفت یکی از درخواست های مهم جامعه ذی نفعان صندوق ها بود که در ماه های شهریور و مهر شاهد تحقق آن هستیم.
شرکت پالایش گاز ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام اعلام کرد ۲۰ پروژه سرمایه ای توسعه و اصلاح با اعتبار ۱۲۴میلیارد تومان در این پالایشگاه در حال اجراست.
روح الله نوریان گفت: مهم ترین عناوین این پروژه ها شامل ساخت، نصب و راه اندازی یک دستگاه کمپرسور، طراحی و ساخت یک دستگاه مبدل کرایوژنیک، اصلاح و بهینه سازی تجهیزات پست ۲۰-۶۳ کیلوولت و اصلاح شبکه ارت و صاعقه گیرهای پالایشگاه است.
وی با بیان اینکه این پروژه ها با تکیه بر توان شرکت های داخلی و به منظور رفع چالش ها و مشکلات واحدهای مختلف پالایشگاه در حال اجرا هستند، افزود: به ثمر رسیدن این پروژه ها افزون بر رفع کردن تنگناهای موجود، سبب ارتقای سطح ایمنی تجهیزات پالایشگاه، همچنین افزایش کیفیت محصولات این مجموعه خواهد شد. مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام تصریح کرد: این پروژه ها از سوی شرکت های دانش بنیان داخلی طراحی و ساخته می شوند و با اجرای آنها گام مهمی به منظور بومی سازی فناوری و ارتقای توانمندی های داخلی و خودکفایی برداشته می شود.
نوریان بیان کرد: همچنین افزون بر پروژه های در حال اجرا، ۱۰ عنوان پروژه دیگر نیز جزو برنامه ها و اقدام های این واحد در سال ۱۴۰۳ هستند که با تهیه شرح خدمات، نقشه و مشخصات فنی طرح و تأمین اعتبار مورد نیاز در مرحله پیمان سپاری قرار گرفته اند.
مقایسه دستمزد کارگران ایرانی و خارج در نخستین سال های صنعت نفت
مشعل سال های ۱۹۱۸ تا ۱۹۲۵ روزگار رونق گرفتن کار صنعت نفت در ایران بود. مردم با کار ثابت و حقوق مشخص و دائم آشنا شده و با توجه به سختی های روزهای جنگ، مشتاق به دست آوردن یک کار بی وقفه بودند. کمبود مواد غذایی و بیکاری برآمده از جنگ جهانی اول، تقریبا تمام ولایات ایران را درگیر ساخته بود، چنان که انبوه بیکاران برای گرفتن نان حاضر بودند روزها و خارج از شهر به کارهای سخت بپردازند و گاه حتی از گرسنگی تا پایان روز دوام نمی آوردند.
در جنگ جهانی اول به علت نیاز انگلستان به نفت ایران، پالایشگاه نفت آبادان و فعالیت در میادین نفتی گسترش یافت و استخراج و تصفیه نفت به چند برابر قبل رسید. برخی از مردم که با وقوع جنگ جهانی دچار بیکاری و فقر بیشتر شده بودند، با شرایط سخت کار در هوای گرم خوزستان و برخوردهای تبعیض آمیز مسئولان شرکت نفت کنار آمده و به استخدام آن شرکت درمی آمدند.
تعداد کارگران استخدام شده ایرانی در سال های 1919 تا 1925 با افزایشی جدی روبه رو بود. در این سال ها تعداد مستخدمین ایرانی در پالایشگاه نفت آبادان تقریبا 9 برابر رشد را نشان می دهد، یعنی از 906 نفر در 1919 به هفت هزار و 336 نفر در 1923 رسیده بود. در نامه شکایت نماینده اهالی آبادان به مجلس شورای ملی در سال 1303 / 1924 مستخدمین پالایشگاه آبادان را 12 هزار و 800نفر اعلام کرده است که هشت هزار و 500نفر آنها کارگران ایرانی و بقیه کارگران و سرکارگرهای هندی، عرب و متفرقه بوده اند.
با افزایش تعداد متقاضیان کار و هجوم سیل بیکاران به مناطق نفتی در سال ۱۳۰۳ش/ ۱۹۲۴م شرکت نفت تصمیم گرفت حقوق و دستمزد کارگران مشغول به کار را کاهش دهد. تعدادی از کارگران معترض از کار اخراج شدند و کارگران جدید با حقوق مورد نظر مدیران شرکت نفت به استخدام درآمدند. اجرای این طرح سبب ایجاد نارضایتی زیادی در میان کارگران شد، اما نه اعتراضات کارگری و نه تلاش کارگزار امور خارجه برای اعمال فشار از سوی وزارت امور خارجه به مسئولان شرکت نفت در این مورد نتیجه ای دربر نداشت. در فاصله سال های ۱۳۰۳ش/ ۱۹۲۴م حقوق کارگر روزمزد سه ریال در روز بود، در حالی در همان زمان کارکنان اروپایی ماهانه ۷۰۰ تا ۳۰۰۰ روپیه، کارکنان هندی ۱۵۰ تا ۵۰۰ روپیه و کارگران ایرانی ۳۰ تا ۴۵ روپیه دریافت می کردند. با توجه به اینکه هر روپیه در این سال ها تقریبا معادل سه ریال ارزش داشت دستمزد یک اروپایی صد برابر در بیشترین حالت و در کمترین، میزان ۲۳ برابر حقوق یک کارگر ایرانی بوده و یک کارگر هندی ۱۶ برابر تا پنج برابر حقوق کارگر ایرانی دستمزد می گرفت.
برخی کارگران و مستخدمین صنعت نفت در کنار دستمزد بالا از امکانات رفاهی ویژه ای هم برخوردار بودند. به عنوان نمونه کارگران راه سازی و کارگران حمل ونقل، قاطرچیان و حفاران علاوه بر دستمزد مقرر موفق به دریافت غذا و آب آشامیدنی و جای خواب از سوی شرکت نفت می شدند.
با گسترش فعالیت های شرکت نفت در حوزه های مختلف و محدودیت های اداره کارگران برای استخدام کارگر از نقاط مختلف و کنترل و نظارت بر آنان مدیران شرکت نفت ترجیح دادند تا با واگذاری بخشی از استخدام کارگران نیمه فنی و غیرفنی به مقاطعه کاران، مسئولیت استخدام، نظارت بر انجام کار، رسیدگی به مشکلات ناشی از کار و مشکلاتی از این دست را از دوش شرکت نفت بردارند و به افرادی که به کنتراتچی معروف بودند، بسپارند. گاه نیز کارهایی که به طور مستقیم به عملیات حفاری چاه ها و یا کار در تصفیه خانه نفت مربوط نمی شد، به کنتراتچی ها واگذار می شد؛ کارهایی همچون ساخت و آماده سازی مصالح ساختمانی گچ و آجر احداث بناهای مسکونی مخصوص کارگران ایرانی یا خارجی ایجاد و تسطیح راه ها، نصب لوله های انتقال نفت و... این مقاطعه کاران که به آنها کنتراتچی یا متعهدین نیز گفته می شد، اغلب ایرانی بودند، اما تعدادی کنتراتچی خارجی نیز در استخدام کارگران غیر ایرانی و هندی با شرکت نفت همکاری داشتند.
کنتراتچی هایی که این کارگران را استخدام می کردند، معمولا مبلغی از دستمزد آنان را به عنوان کارمزد برمی داشتند. تا تاریخ ۱۹۲۴م این مبلغ شامل ۵۰ درصد حقوق آنان بود، اما با توجه به برنامه صرفه جویی شرکت نفت در هزینه ها و کاهش دستمزدها دستور کاهش این مبلغ داده شد.
علاوه بر کارگرانی که به طور ثابت در استخدام شرکت نفت بودند و کارگرانی که به صورت فصلی به استخدام درمی آمدند، گاه لازم می شد شرکت نفت دست به استخدام تعداد زیادی از کارگران موقت بزند که این کار را کنتراتچی ها و مقاطعه کاران انجام می دادند. این کارگران که فقط برای انجام یک پروژه خاص به کار گرفته می شدند پس از انجام آن کار قراردادشان پایان می یافت. مشاغلی که معمولاً شامل این نحوه استخدام می شد، عبارت از حفاری و مقنی گری، راه سازی و قاطرچی ها بود.
در کار حفاری چاه های نفت علاوه بر ضرورت وجود مهندسان فنی که اغلب اروپایی و آمریکایی بودند، کارگران حرفه ای حفار با عنوان مقنی و کارگران غیرماهر و دستیار مقنی ها، نیاز به وجود ابزار و لوازم خاصی نیز بود که این ابزار و تجهیزات معمولا از اروپا وارد می شد و گاه ماه ها منتظر رسیدن آن می ماندند.
در سال ۱۹۲۱م دستمزد یک کارگر مقنی یا حفار روزمزد شش ریال معادل دو روپیه بود که یک حقوق کاملا متوسط در شرکت نفت محسوب می شد. بر اساس جدول حقوقی کارگران شرکت نفت در چاه های نفت در سال ۱۹۲۰م حقوق فرد سورنگ هشت قران برای یک روز، حقوق تندل شش قران برای یک روز، حقوق کولی چهار قران برای یک روز و حقوق مقنی شش قران برای یک روز بود.
با توجه به توسعه فعالیت های شرکت نفت در سال های جنگ جهانی و پس از آن و با نگاهی به رشد چند برابری تولید و استخراج و پالایش نفت این شرکت نیاز مبرم به تسطیح مسیر و جاده سازی داشت. آماده سازی بستر مناسب برای نصب لوله های انتقال نفت در مسیر کوهستانی و پرفراز و نشیب مسجدسلیمان تا آبادان کاری بس سخت و نیازمند زمان بود. استخدام کارگران برای راهسازی به چند طریق انجام می شد؛ تعدادی که از طریق ارائه درخواست کار به طور مستقیم و شخصی توسط اداره شرکت نفت به استخدام درمی آمدند. گروهی دیگر کارگران عشایر بودند که معمولا از سوی خوانین توصیه می شدند و گروهی دیگر توسط مقاطعه کارانی که به طور مستقیم طرف قرارداد شرکت نفت بودند و اغلب این کارگران کاملا غیرفنی و بدون تخصص بودند. کولی یا کارگر ساده استخدام می شدند. در قراردادهای مقاطعه کاری راه سازی جاده های مربوط به شرکت نفت دستمزد، کمی متفاوت بود و امکانات آب آشامیدنی و غذا و محل خواب کمپ یا چادر توسط کنتراتچی تأمین می شد.
از دیگر کسانی که برای شرکت نفت کار می کردند و با آنها قرارداد کاری بسته می شد، قاطرچی هایی بودند که همراه با کاروان قاطرها، وسایل و تجهیزات شرکت و پالایشگاه را حمل می کردند. از جمله کارهایی که قاطرچیان باید انجام می دادند، حمل لوله های نفت بود که تا حد ممکن به قطعات کوچک تقسیم شده بود تا قابل حمل شود و گاه مجبور می شدند چهار قاطر را به هم ببندند تا تکه ای از لوله ها را حمل کنند.
کنتراتچی ها علاوه بر دستمزد مقرر باید لباس برای قاطرچی ها و غذا و آب و محل خواب برای قاطرها و... را هم تامین می کردند. بر اساس گزارش های باقی مانده از اتحادیه های کارگری برای یک ماه هر قاطرچی ۱۲ تومان هر روز چهار (قران)، برای غذای هر مرد در یک روز سه قران، برای غذای ۱۴ قاطر در یک روز سخ قران و برای لباس قاطرچی ها هر نفر پنج قران هزینه داده می شد.
سیل جمعیت بیکار که به سوی جنوب سرازیر شده و در اطراف میدان های نفتی و پالایشگاه آبادان در شرایطی بد و نامناسب در انتظار ارجاع کار با هر دستمزدی از سوی شرکت نفت بودند، مهم ترین دلیلی بود که مسئولان شرکت نفت را به کاهش دستمزدها و افزایش تعداد کارگران تشویق می کرد. اما آنچه واقعیت داشت این بود که با وجود کاهش محسوس دستمزدها کارگران همچنان ترجیح می دادند در صنعت نفت جنوب مشغول به کار شوند تا در دیگر مناطق کشور منتظر پیداکردن کار بمانند.
در گفت وگو با سرمربی هندبال بانوان زاگرس جنوبی تاکید شد
مشعل ناهید غارسی، بیش از 30 سال است که رشته هندبال فعالیت می کند. 17 سال به عنوان مربی درتیم ملی حضور داشته و سال ها مسئول انجمن هندبال استان فارس بوده است. او که تجربه مربیگری سنین مختلف را در کارنامه کاری خود دارد، طی سال ها فعالیت به عنوان مربی 11 دوره، عنوان قهرمانی در لیگ برتر هندبال را نیز به دست آورده است. این مربی هم اکنون هدایت تیم هندبال بانوان زاگرس جنوبی در لیگ برتر را به عهده دارد؛ تیمی که از بازیکنان بسیار جوان و آینده دار تشکیل شده و از حمایت سرمربی و کادر فنی حرفه ای و البته باشگاه زاگرس جنوبی برخوردار است. با ناهید غارسی گفت وگوی کوتاهی درباره این تیم داشتیم که متن آن را می خوانید.
مدیران تیم هندبال بانوان زاگرس جنوبی، طی تماسی پیشنهاد همکاری با این تیم را به من دادند و فکر می کنم این تماس در پی پیشنهاد فدراسیون هندبال صورت گرفته بود؛ البته طی جلسه ای که با مدیران این تیم از جمله آرش فدعم داشتم، متوجه شدم که همکاری با من در تیم هندبال از فصل گذشته در دستور کار آنها بوده است. بیش از سه ماه است که به عنوان سرمربی تیم هندبال بانوان زاگرس جنوبی فعالیت می کنم و مشغول بازی های فصل جدید لیگ برتر هستیم.
درباره تیمی که برای حضور در لیگ برتر جمع کردیم، باید بگویم همه بازیکنان تیم، جوان هستند و یک بازیکن ملی هم در تیم خود نداریم. تمام بازیکنان حاضر در زاگرس جنوبی از تیم های دسته یک و دسته دو هندبال کشور تشکیل شده اند و هیچ بازیکنی که تجربه حضور در لیگ برتر هندبال را داشته باشد، در اختیار نداریم که البته مهم ترین دلیلش هم این است که هنگام بستن تیم، همه بازیکنان حرفه ای با تیم های حرفه ای لیگ برتر قرارداد بسته بودند و نمی توانستیم از آنها استفاده کنیم. همین مساله سبب شد تا از بازیکنان جوان، کم سن و جویای نام برای تشکیل تیم بهره بگیریم که این خود، بزرگ ترین چالش ما به شمار می رفت.
کادر فنی تیم زاگرس جنوبی کاملا حرفه ای هستند و پیش از این نیز تجربه همکاری با آنها را داشتم. نکته ای که در ابتدای ورودم به این تیم وجود داشت، این بود که به عنوان سرمربی هیچ گونه شناختی از بازیکنان تیم نداشتم. اولین کاری که برای انتخاب بازیکنان انجام دادیم، این بود که پنج نفر از بازیکنان شیراز را که در تیم های نوجوانان و جوانان بودند، برگزیدیم و دیگر بازیکنان تیم زاگرس را هم بررسی و از بین آنها افرادی را انتخاب کردیم.
با بازیکنانی که انتخاب کرده بودیم، شک نداشتم در جدول لیگ سقوط خواهیم کرد؛ چراکه آنها واقعا تجربه مسابقات حرفه ای در سطح لیگ برتر را ندارند؛ البته ناامید نشدیم و طی دو ماه فرصتی که داشتیم، تمام تلاش خود را برای تمرین و افزایش سطح بازیکنان به کار بستیم، به گونه ای که در بازی اول خود مقابل نامینو اصفهان، موفق شدیم بازی را به نفع خود به پایان برسانیم و درهفته اول لیگ برتر، صدرنشین جدول باشیم؛ اما متاسفانه درهفته دوم مقابل تیم سپاهان اصفهان شکست خوردیم؛ زیرا تمام بازیکنان این تیم که مقابل تیم زاگرس جنوبی قرار گرفتند، بازیکنان ملی و باتجربه بودند.
تمرین های بسیار سختی را برای بازیکنان در نظر گرفته ایم؛ اما در حال حاضر مهم ترین کاری که باید انجام شود، تقویت بازیکنان جوان زاگرس جنوبی از نظر روانی است. برنامه تمرینی در دو نوبت طراحی شده و بازیکنان، فشار بسیاری را تحمل می کنند که این فشار، بی شک باعث پیشرفت آنها می شود؛ البته نکته بسیار مهم این است که زمان کافی برای آمادگی حضور در مسابقات نداریم. با توجه به اینکه در فصل مسابقات هستیم، نمی توانیم بیشتر از این به بازیکنان فشار بیاوریم؛ چراکه ممکن است بازیکنان آسیب ببینند و نتوانیم به نتیجه ای که می خواهیم، برسیم.
خوشبختانه آرش فدعم به عنوان رئیس ورزش زاگرس جنوبی، تمام تلاش خود را برای پیشرفت و حمایت تیم انجام می دهد و تاکید می کنم که هیچ کاستی از سوی باشگاه نداشته ایم و هرچه تیم لازم داشته، بسرعت فراهم شده است. بازیکنان تیم نیز با دیدن چنین شرایطی از جان و دل برای کسب نتیجه بهتر کار می کنند و تلاش آنها برای ما اهمیت بسیاری دارد و امیدوارم که این بازیکنان، تا چند سال، تیم زاگرس جنوبی را همراهی کنند.
با توجه به بررسی شرایط موجود، اصلا نمی توانم پیش بینی کنم که تیم در چه رده ای از لیگ قرار خواهد گرفت؛ اما این را می دانم که اگر بازیکنان دست به دست هم بدهند، با برطرف شدن برخی مشکلات، می توانیم با آرامش بیشتری در مسابقات حضور داشته باشیم. در حال حاضر سنگ آهن بافق، رایزکو تهران، فولاد مبارکه سپاهان و شهید چمران لارستان تیم هایی هستند که تمام بازیکنان ملی ایران را در خدمت دارند و به نوعی بهترین های هندبال بانوان در این چهار تیم قرار دارند. به همین دلیل نمی توانم نظری درباره این تیم ها مقابل زاگرس جنوبی بدهم؛ اما تیم هایی مانند نفت و گاز گچساران، غدیر ملایر و نامی نو اصفهان، سه تیمی هستند که از نظر قدرتی با ما تقریبا در یک رده قرار دارند، به همین دلیل تیم ما باید برای رسیدن به سکوی پنجم لیگ برتر هندبال بانوان تلاش کند.
از نظر امکانات هر آنچه نیاز داشته ایم، تامین شده که این یک نکته بسیار مهم است؛ اما مهم ترین نقطه قوت و ضعف تیم زاگرس جنوبی، جوان بودن بازیکنان آن است. به این معنا که تیم جوان همیشه یک مزیت است؛ اما در مقابل، همین تیم جوان، کاملا بی تجربه است و اگر چند بازیکن باتجربه در تیم حضور داشته باشند، می توانیم نتایج بهتری به دست آوریم؛ چراکه بازیکنان باتجربه، بازیکنان کم تجربه را براحتی داخل زمین هدایت می کنند و باعث کاهش استرس و ترس آنها می شوند و به همین دلیل، باید از نظر روانی قدرت تیم را بالا ببریم.
در نهایت به نمایندگی از بازیکنان و کادر فنی تیم می خواهم از مدیریت باشگاه زاگرس جنوبی برای حمایت از این تیم و ورزش هندبال تشکر کنم.
تیم والیبال نفت تهرانسر با حضور در لیگ دسته یک والیبال مردان، موفق شد در چهارمین هفته این فصل از لیگ به دومین پیروزی خود دست یابد.
این تیم در چهارمین هفته این دوره از مسابقات لیگ دسته یک والیبال مردان، با نتیجه سه بر یک، تیم نیروی زمینی را شکست داد. 28 بر 26، 25 بر 18، 22 بر 25، 22 بر 25 و 9 بر 15 نتایجی است که نفت تهرانسر در سه ست، مقابل تیم نیروی زمینی کسب کرده است.
دیگر نتایج مسابقات تیم والیبال نفت تهرانسر در هفته های گذشته عبارتند از:
هفته سوم
نفت تهرانسر صفر - رازین پلیمر 3 (21 بر 25، 19 بر 25 و 23 بر 25)
هفته دوم
نفت تهرانسر 2 - مس سونگون 3
(25 بر 20، 25 بر 15، 20 بر 25، 19 بر 25 و 11 بر 15)
هفته اول
مس کرمان صفر - نفت تهرانسر 3 (22 بر 25، 24 بر 26 و 20 بر 25)
فصل جدید رقابت های لیگ برتر واترپلو ولیگ زیر ۲۳ سال از ۲۷ مهر با حضور شش تیم آغاز شد.
بنا بر اعلام کمیته فنی واترپلو، تیم های قهرمان مشهد، نفت و گاز گچساران، پالایش نفت آبادان، رعد پدافندو دانشگاه آزاد و نفت و گاز امیدیه، شش تیمی هستند که حضور آنها در دو رده لیگ برتر بزرگسالان و زیر ۲۰ سال نهایی شد.
برهمین اساس، برنامه هفته اول به شرح زیر است:
لیگ جوانان زیر ۲۰ سال
جمعه ۲۷ مهرماه - استخر بین المللی ۹دی
قهرمان مشهد - نفت و گاز گچساران
دانشگاه آزاد - پالایش نفت آبادان
رعد پدافند - نفت و گاز امیدیه
لیگ برتر
قهرمان مشهد - نفت و گاز گچساران
دانشگاه آزاد - پالایش نفت آبادان
رعد پدافند - نفت و گاز امیدیه
مسابقات مرحله گروهی به صورت رفت و برگشت انجام می شود و در پایان این مرحله، تیم های اول با چهارم و تیم های دوم و سوم به صورت دو برد از سه بازی به مصاف هم می روند که در نهایت، تیم های پیروز برگزارکننده به دیدار فینال راه پیدا می کنند. دو تیمی که در این مرحله بازی را واگذار کنند، به دیدار رده بندی راه می یابند. مسابقات رده بندی و فینال لیگ جوانان زیر20 سال در چهارمین روز اسفند امسال و دیدارهای نهایی لیگ برتر نیز در پنجم اسفند برگزار خواهد شد.
لازم به یادآوری است، سی و سومین دوره مسابقات لیگ برتر واترپلو با قهرمانی نفت و گاز امیدیه به پایان رسید و تیم های رعد پدافند و دانشگاه آزاد هم به ترتیب دوم و سوم شدند.
فصل جدید لیگ برتر وزنه برداری کشور با حضور تیم های ملی حفاری و مناطق نفت خیز جنوب در دو رده سنی جوانان و بزرگسالان آغاز به کار کرد. درحالی این دو تیم مسابقات خود را آغاز کردند که دو وزنه بردار مطرح و ملی کشورمان رضا دهدار، دارنده چند مدال جهانی و ایوب موسوی، دارنده مدال های آسیایی و جهانی را در اختیار ندارند. در فصل جدید رقابت های لیگ برتر وزنه برداری ایران، تیم ملی حفاری با ترکیب علی داوودی، علیرضا معینی، ایلیا صالحی پور، علیرضا نصیری، پیمان دهقانی، محمدمسعود ممیوند، حسن عمادی، امیرعلی بدری، ابوالفضل بویری، میثم زارعی، سامان کریمی، عبدالله بیرانوند، امیرحسین قربانی، کوروش پیری، شایان جعفری، محراب دواسری، امیرحسین سپه، آرین رسول زاده و آریا داوودی حضور خواهد داشت. همچنین تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب با ترکیب ابوالفضل زارع، کوروش زارع، حمید زارعی، علی مکوندی، محمدامین حبیبی، ابوالفضل فدوی، شایان احمدنژاد، محمد اسفندیاری، سینا موحد، علیرضا عباس پور، آریا پایدار، حافظ قشقایی، محمد فتاحی، رضا حسین پور، احمد احمدنژاد و محمد چاپاش در این دوره از رقابت های لیگ برتر حضور خواهد داشت.
تیم های فوتبال پالایش نفت بندرعباس، صنعت نفت آبادان، نفت و گاز گچساران، مسجدسلیمان و پارس جنوبی جم در هفته پنجم لیگ دسته یک به مصاف رقیبان خود رفتند. در این دیدارها، تیم صنعت نفت آبادان در خانه با حساب یک بر صفر برابر فجرسپاسی صدرنشین لیگ، به برتری رسید و در رده چهارم جدول لیگ دسته یک قرار گرفت. همچنین تیم نفت مسجدسلیمان که در چهار هفته قبلی مسابقات تن به شکست داده بود، در ورزشگاه غدیر اهواز و در یک بازی خارج از خانه مقابل نفت و گاز گچساران با حساب یک بر صفر مغلوب شد تا همچنان جایگاه خود را در قعر جدول رده بندی حفظ کند. تیم فوتبال نفت و گاز گچساران نیز در رده هفتم جدول قرار گرفت. در ادامه این بازی ها، پالایش نفت بندرعباس مقابل شهرداری آستارا با نتیجه یک بر صفر به پیروزی رسید و در رده 15 جدول رده بندی قرار گرفت. همچنین تیم پارس جنوبی جم برابر شهرداری نوشهر 2 بر یک به پیروزی رسید و در رده ششم جدول قرار گرفت.
پس از کش و قوس فراوان، بالاخره حضور تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان، در فصل جدید لیگ برتر کشور قطعی شد.
با توجه به اینکه طی چند روز گذشته، صحبت هایی درباره احتمال شرکت نکردن پالایش نفت آبادان در لیگ برتر بسکتبال کشور وجود داشت، به صورتی که اعضای تیم و علاقه مندان به بسکتبال در آبادان و خوزستان در بلاتکلیفی به سر می بردند، سرانجام با اعلام رسمی باشگاه، این تیم در فصل جدید لیگ برتر حضور خواهد داشت. لیگ برتر بسکتبال ایران از ۱۹ مهرماه آغاز می شود و نفتی ها برای بازی با کاله راهی تهران خواهند شد. همچنین در دیدار بازیکنان تیم با مسئولان شرکت و باشگاه پالایش نفت آبادان، بازیکنان اعلام کردند که برای نام آبادان خواهند جنگید. حامد حدادی، اسطوره بسکتبال ایران در پالایش نفت آبادان حضور دارد و هدایت تیم نیز به عهده حماد سامری است.
دربی فوتسال زنان خوزستان در هفته دوم لیگ برتر کشور با تساوی به پایان رسید.
با برگزاری هفته دوم لیگ برتر فوتسال زنان کشور، تیم ملی حفاری در دربی خوزستان، پذیرای تیم پالایش نفت آبادان بود. این بازی پس از تلاش دو تیم با تساوی یک - یک به پایان رسید. آبادانی ها با این تساوی چهار امتیازی شدند و اکنون در رده دوم جدول جای دارند. تیم ملی حفاری هم اکنون با ۲ امتیاز در رده ششم قرار دارد. همچنین نفت امیدیه در خانه در دیداری پرگل با حساب ۵ بر صفر برابر سپاهان به برتری رسید. امیدیه با چهار امتیاز در رده چهارم جدول جای گرفته است.
کیلیان امباپه، به اردوی آینده تیم ملی فرانسه برای حضور در رقابت های لیگ ملت های اروپا دعوت نخواهد شد.
تیم ملی فوتبال فرانسه در رقابت های لیگ ملت های اروپا قرار است به مصاف تیم بلژیک برود. دیدیه دشان، سرمربی تیم ملی فرانسه لیست نفرات خود را برای حضور در این مسابقات اعلام کرد که در آن نام کیلیان امباپه، بازیکن تیم رئال مادرید دیده نمی شود. به گفته رومانو، این بازیکن به دلیل مصدومیتی که چندی پیش با آن مواجه شد، در فیفادی پیش رو استراحت خواهد کرد. علاوه بر امباپه، فرلان مندی و آدرین ربیو هم به تیم ملی فرانسه دعوت نشدند.
محمد صلاح، ستاره مصری تیم فوتبال لیورپول انگلیس، در سال پایانی قرارداد با این تیم است و تیم های بزرگ اروپایی و باشگاه های عربی خواهان جذب او هستند.
این ستاره مصری و مهاجم تیم فوتبال لیورپول، در حال حاضر در سال پایانی قرارداد خود با این باشگاه بوده و آینده او به یکی از موضوعات داغ فوتبال در آنفیلد تبدیل شده است. قرارداد فعلی صلاح با لیورپول تا تابستان سال آینده اعتبار دارد.
محمد صلاح ۳۲ ساله از ژانویه ۲۰۲۵ می تواند مذاکره با دیگر باشگاه ها را آغاز و انتقال رایگان به تیمی جدید را بررسی کند. صلاح از مدت ها قبل، یکی از اهداف تیم های حاضر در لیگ حرفه ای عربستان بوده است.
دو باشگاه بزرگ اروپایی، پاری سن ژرمن و رئال مادرید نیز به جذب این ستاره توجه دارند. پاری سن ژرمن آماده است تا در تابستان آینده، برای جذب محمد صلاح اقدام کند. این باشگاه فرانسوی پس از جدایی لیونل مسی، نیمار و کیلیان امباپه در چند فصل اخیر، به دنبال اضافه کردن یک ستاره جدید به ترکیب خود است. مدیران پاری سن ژرمن بر این باورند که صلاح می تواند سه سال دیگر در بالاترین سطح بازی کند. با اینکه بسیاری معتقدند، انتقال صلاح به لیگ عربستان قریب الوقوع است؛ اما گزارش ها حاکی از آن است که او در این مرحله از دوران حرفه ای خود، تمایلی به حضور در تیم های عربی ندارد و ترجیح می دهد در اروپا بماند.
با وجود اعلام آمادگی اولیه ذوب آهن برای حضور در فصل جدید رقابت های بسکتبال لیگ برتر باشگاه های کشور، این تیم در نهایت منحل و از جدول مسابقات کنار گذاشته شد.
ذوب آهن که قدیمی ترین تیم باشگاهی در بسکتبال کشور به شمار می آید، پس از کش وقوس های بسیار از حضور در فصل جدید رقابت های بسکتبال لیگ برتر باشگاه های کشور کناره گیری و در مجموع انحلال خود را اعلام کرد. این تیم اصفهانی در روز برگزاری مراسم قرعه کشی لیگ برتر بسکتبال، در ازای تعهد به پرداخت ورودیه و انعقاد هر چه سریع تر قرارداد با بازیکنان و مربیان، وارد فهرست تیم های لیگ برتری ها شد؛ اما طی این مدت نه تنها به هیچ یک از تعهداتش عمل نکرد؛ بلکه انحلال و کناره گیری اش از لیگ بسکتبال را هم قطعی کرد. میثم علیپور، سرپرست سازمان لیگ بسکتبال درباره انحلال این تیم گفت: تا پایان وقت اداری شنبه 14 مهر،به ذوب آهن برای حضور در لیگ برتر و انجام اقدامات لازم فرصت داده بودیم؛ اما این تیم هیچ اقدامی انجام نداد که این به منزله کناره گیری قطعی نماینده اصفهان است. برهمین اساس، فصل جدید مسابقات از پنجشنبه ۱۹ مهر با ۱۱ تیم و بدون تکرار قرعه کشی برگزار می شود و هر تیمی که با ذوب آهن مسابقه داشته باشد، در نوبت خود استراحت می کند.
کنفدراسیون فوتبال آسیا از زمان قرعه کشی مرحله مقدماتی جام ملت های فوتسال بانوان آسیا خبر داد.
جام ملت های فوتسال بانوان آسیا ۲۰۲۵ به میزبانی چین، اردیبهشت سال ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد. بر همین اساس، مراسم قرعه کشی مرحله مقدماتی جام ملت های فوتسال بانوان آسیا ۲۶ مهر در کوالالامپور (مقر کنفدراسیون فوتبال آسیا) برگزار می شود. طبق اعلام رسمی کنفدراسیون فوتبال آسیا، تیم هایی که در این رقابت ها اعلام آمادگی کردند، عبارتند از: استرالیا، بحرین، چین، چین تایپه، هنگ کنگ، اندونزی، هند، عراق، قرقیزستان، ایران، ژاپن، کویت، لبنان، ماکائو، میانمار، پاکستان، فیلیپین، فلسطین، تایلند، ترکمنستان، ازبکستان و ویتنام. لازم به توضیح است، تیم ملی فوتسال کشورمان و ژاپن به عنوان قهرمان و نایب قهرمان دوره گذشته، مستقیما در مرحله نهایی این مسابقات حضور دارند. جام ملت های فوتسال بانوان آسیا ۲۰۲۵ با حضور ۱۲ تیم در ۳ گروه ۴ تیمی برگزار خواهد شد که در پایان این رقابت ها سه تیم برتر، به همراه میزبان (فیلیپین) سهمیه حضور در اولین دوره جام جهانی فوتسال بانوان را که از ۳۰ آبان تا ۷ آذر ۱۴۰۴ به میزبانی کشور فیلیپین برگزار می شود، به دست خواهند آورد.
نخستین جلسه تمرینی تیم ملی فوتبال برای دیدار با تیم های ملی ازبکستان و قطر در مرحله انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ برگزار شد.بازیکنان دعوت شده به اردوی تیم ملی، عصر روز دوشنبه ۱۶ مهر در مرکز ملی فوتبال، نخستین جلسه تمرینی خود را در مرحله جدید اردوی تیم ملی زیر نظر امیر قلعه نویی، سرمربی تیم ملی برگزار کردند. همچنین در غیاب مهدی محمدنبی سرپرست تیم ملی که بیمار است، تا زمان بازگشت او در فیفادی بعدی، مهدی خراطی به صورت موقت کارهای مربوطه را پیش می برد.
عباس حاج کناری، دارنده مدال های طلا و نقره جهان، به عنوان سرمربی تیم ملی کشتی آزاد نوجوانان منصوب شد. با حکم علیرضا دبیر، رئیس فدراسیون کشتی، عباس حاج کناری که سابقه مربیگری تیم ملی کشتی آزاد در المپیک توکیو و رقابت های جهانی سال ۲۰۱۹ قزاقستان را در کارنامه خود دارد، به عنوان سرمربی تیم ملی کشتی آزاد نوجوانان منصوب شد.
یک تیم فوتبال در لیگ برتر مراکش قصد دارد «ژوزه پسیرو»، گزینه احتمالی سرمربیگری تیم استقلال تهران را به خدمت بگیرد. تیم فوتبال استقلال تهران، پس از قطع همکاری با جواد نکونام و حضور سهراب بختیاری زاده به عنوان سرمربی موقت، مذاکرات خود را برای جذب مربی خارجی آغاز کرده است. یکی از این گزینه ها، ژوزه پسیرو، سرمربی سابق تیم های ملی فوتبال نیجریه، عربستان سعودی و ونزوئلاست که مدنظر مدیران باشگاه استقلال قرار گرفته؛ اما به نظر می رسد علاوه بر آبی پوشان پایتخت، تیم های دیگری هم خواستار جذب او باشند. یکی از رسانه های ورزشی در خبری اعلام کرده که تیم فوتبال «رجا کازابلانکا» مذاکراتی را برای جذب این سرمربی پرتغالی انجام داده است. این رسانه از «مارکوس پاکتا» هم به عنوان دیگر گزینه هدایت تیم رجا نام برده است.
تیم ملی تنیس روی میز زنان ایران با دومین برد در مرحله مقدماتی مسابقات قهرمانی آسیا، موفق به صعود از این مرحله شد.
سومین دیدار تیم ملی تنیس روی میز زنان ایران در گروه سوم مرحله مقدماتی مسابقات قهرمانی آسیا، مقابل سریلانکا برگزار شد. در این دیدار شاگردان حمیده ایرانمنش با نتیجه سه بر صفر برابر حریف خود صاحب برتری شدند.
تیم ملی تنیس روی میز زنان در دو دیدار پیشین خود در مرحله مقدماتی مسابقات قهرمانی آسیا مقابل اردن، به دلیل غیبت این تیم پیروز و در رقابت با فیلیپین متحمل شکست سه بر یک شده بود. به این ترتیب، تیم ملی تنیس روی میز زنان ایران با دو برد و یک باخت، توانست از مرحله مقدماتی صعود کند.
بر اساس قرعه کشی انجام شده برای مسابقات تنیس روی میز قهرمانی آسیا، حریفان تیم های ملی مردان و زنان ایران در این رقابت ها مشخص شدند.
مراسم قرعه کشی بیست وهفتمین دوره مسابقات تنیس روی میز قهرمانی آسیا در محل برگزاری این رقابت ها در آستانه قزاقستان برگزار شد. تیم ملی مردان ایران به کسب دلیل جایگاه ششم که در دوره قبل آن را به دست آورد، در این دوره از انجام دیدارهای مقدماتی معاف است و از مرحله یک چهارم نهایی، رقابت های خود را آغاز می کند. طبق قرعه کشی انجام شده، تیم ملی ایران در این مرحله به مصاف چین، تیم اول رنکینگ دنیا و پرافتخارترین تیم جهان و آسیا خواهد رفت. تیم ملی بانوان؛ اما دیدارهای خود را از مرحله مقدماتی آغاز می کند. طبق قرعه کشی انجام شده، تیم ملی بانوان ایران در گروه سوم با سریلانکا، فیلیپین و اردن رقابت خواهد داشت.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات