لزوم نگاه ملی در مدیریت مصرف بهینه گاز
سهم ایران کمتر از یک میلیون متر مکعب
تامین نفت گاز نیروگاهی از ادعا تا واقعیت
از توسعه تا میدان دادن به جوانان بومی
صدور ۲۲ اخطار به ادارهها و اماکن عمومی
پایان مسابقات ورزشی سراسری جانبازان شرکت ملی نفت ایران
کسب نشان نقره تیم شمشیربازی ایران در الجزایر
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: واردات و توزیع بنزین ویژه یا سوپر توسط اشخاص حقوقی دارای مجوز از وزارت نفت بدون اختصاص ارز یارانه ای در هیات دولت مصوب شد.
فاطمه مهاجرانی گفت: با مصوبه هیات دولت واردات و توزیع بنزین سوپر از سوی اشخاص حقوقی دارای مجوز از وزارت نفت بدون اختصاص ارز یارانه ای آزاد شد.
وی با بیان اینکه بین قطع برق و سوزاندن مازوت تأکید دولت، سلامت مردم است و با تأیید همه اعضای دولت قرار شد مازوت سوزی کاهش یابد (که البته در کنار این موضوع قطع برق اجتناب ناپذیر است)، افزود: در این میان رئیس جمهوری به شدت پشتیبان و حامی تولید انرژی پاک است و نشست های متعددی با سرمایه گذاران برگزارشده است و در نتیجه تولید ۳۰ هزار مگاوات برق از سوی نیروگاه های خورشیدی، بادی و اتمی حاصل خواهد شد.
سخنگوی دولت از پیگیری شخص رئیس جمهوری برای حل مشکل ناترازی برق خبر داد و تصریح کرد: با تصمیم هیات وزیران، مازوت سوزی در کشور کاهش یافته است.
مهاجرانی با تأکید بر اینکه اولویت دولت توجه به معیشت اقشار کم درآمد است، اظهار کرد: بودجه سال آینده بدون افزایش قیمت بنزین طراحی شده، اما واقعیت این است که در حوزه بنزین ناترازی داریم و ناچار به واردات هستیم. نکته مهم این است که دولت بدون کار کارشناسی و همراهی مردم هیچ کاری برای افزایش قیمت بنزین انجام نخواهد داد، همچنین بودجه کشور برای برخورد با سناریوهای مختلف تدوین شده است و آمادگی هر نوع سناریویی را داریم.
در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بررسی شد:
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: در نشست این کمیسیون نمایندگان پیشنهادهای خود را برای اصلاح و ارتقای بخش انرژی لایحه بودجه سال آینده در حوزه های نفت و گاز مطرح کردند.
جلیل مختار در تشریح نشست اعضای کمیسیون انرژی برای بررسی مفاد لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ در حوزه انرژی که با حضور برخی مسئولان وزارت نفت برگزار شد، گفت: در این نشست نمایندگان پیشنهادهای خود را برای اصلاح و ارتقای بخش انرژی لایحه بودجه سال آینده در حوزه های نفت و گاز، همچنین تعیین تکلیف یارانه بنزین و کارت سوخت، بهینه سازی سوخت، اعمال روش های غیرقیمتی برای کنترل مصرف بنزین، تأمین سوخت کامیون داران و... مطرح کردند.
وی افزود: در جریان این بررسی ها و رأی گیری ها، برخی از این پیشنهادها با موافقت روبه رو شد که قرار است تصویب و برای نهایی شدن از سوی اعضای کمیسیون انرژی در کمیسیون تلفیق بودجه مطرح و توضیح داده شود.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: انتظار است اعضای کمیسیون تلفیق بودجه با توجه به اهمیت ناترازی انرژی و تأثیر آن در وضع اقتصادی کشور با پیشنهادها و طرح های اعضای کمیسیون انرژی در کمیسیون تلفیق بودجه همراهی لازم را داشته باشند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بر اساس گزارش تفریغ بودجه سال ۱۴۰۲ بسیاری از احکام اصلاح الگوی مصرف در این سال اجرایی نشده است، گفت: ناترازی روزافزون انرژی در کشور نتیجه اجرا نشدن قوانین در گذشته است.
مصطفی نخعی در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش تفریغ بودجه سال ۱۴۰۲، در قالب اخطاری با استناد به اصل ۱۱۰ قانون اساسی گفت: این اخطار با استناد به سیاست های مقام معظم رهبری در خصوص اصلاح الگوی مصرف و توسعه متوازن در کشور است، ضمن اینکه باید به این نکته اشاره کنم که در گزارش اخیر رئیس کل دیوان محاسبات نکات قابل تأمل و تاسف برانگیزی در مورد اجرای احکام بودجه وجود دارد که یکی از آنها بهینه سازی است.
وی تصریح کرد: ما احکام مناسبی در بودجه های ۱۴۰۲، ۱۴۰۳ و برنامه هفتم توسعه آورده ایم ازجمله حساب بهینه سازی مصرف انرژی، تشکیل سازمان بهینه سازی مصرف، ذخیره سازی گاز و جمع آوری گازهای مشعل و بسیاری از احکام که متأسفانه بسیاری از آنها در گذشته عملیاتی و اجرایی نشد، حتی در مقطعی مبالغی به حساب بهینه سازی وارد و صرف کارهای دیگری شد، بعد انتظار داریم ناترازی روزافزون انرژی که در کشور وجود دارد، برطرف شود که نمی شود.
مرکز پژوهش های مجلس بررسی کرد:
مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در گزارشی قیمت نفت صادراتی را در بودجه سال ۱۴۰۴ پیش بینی و بررسی کرد.
به گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن این مرکز در گزارشی با عنوان پیش بینی قیمت نفت صادراتی در بودجه سال ۱۴۰۴ کشور آورده که با وجود تلاش های انجام شده برای کاهش وابستگی بودجه دولت به نفت، همچنان بخش بزرگی از بودجه به صورت مستقیم و غیرمستقیم به درآمدهای نفتی وابسته است.
در این گزارش آمده است: آگاهی از قیمت احتمالی نفت صادراتی کشور در سال آینده در افزایش دقت محاسبات مربوط به درآمدهای بودجه سنواتی اهمیت بسیاری دارد. با توجه به این موضوع، با بررسی برآوردهای مؤسسات بین المللی از قیمت نفت در سال آینده و ارقام قیمت نفت مندرج در بودجه چهار کشور با درآمد نفتی و در نظر گرفتن فروش نفت کشور در شرایط تحریم، پیش بینی می شود متوسط قیمت نفت صادراتی کشور برای سال ۱۴۰۴ در بازه ۶۱ تا ۶۵ دلار هر بشکه قرار گیرد.
تولید نفت اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) بر اساس تازه ترین گزارش این سازمان (نوامبر)، در ماه اکتبر ۴۶۶ هزار بشکه افزایش یافت و به ۲۶ میلیون و ۵۳۵ هزار بشکه در روز رسید.
به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، گزارش منابع ثانویه اوپک نشان می دهد ۱۲عضو این سازمان در ماه اکتبر (مهر - آبان) ۲۶ میلیون و ۵۳۵ هزار بشکه نفت تولید کردند که ۴۶۶ هزار بشکه بیشتر از ۲۶ میلیون و ۶۹ هزار بشکه ماه سپتامبر است.
عربستان با تولید روزانه ۸ میلیون و ۹۶۸ هزار بشکه، عراق با تولید روزانه ۴ میلیون و ۶۸ هزار بشکه و ایران با تولید روزانه ۳ میلیون و ۲۵۹ هزار بشکه سه تولیدکننده بزرگ اوپک هستند.
اعضای اوپک پلاس نیز در ماه اکتبر (مهر - آبان) ۱۴ میلیون و ۵۵ هزار بشکه در روز تولید کردند که ۲۵۱ هزار بشکه در روز کمتر از ۱۳ میلیون و ۸۰۳ هزار بشکه ماه سپتامبر است.
در مجموع کشورهای عضو اوپک و متحدانش در ماه اکتبر (مهر - آبان) تولید نفت خام خود را با افزایش ۲۱۵هزار بشکه ای از ۴۰ میلیون و ۱۲۴ هزار بشکه به ۴۰ میلیون و ۳۳۸ هزار بشکه در ماه اکتبر رسانده اند.
افزایش بیش از یک دلاری قیمت نفت خام سنگین ایران
براساس تازه ترین گزارش ماهانه اوپک، قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه اکتبر، نسبت به ماه سپتامبر ۲۰۲۴، یک دلار و ۴۷ سنت معادل ۰.۶ درصد افزایش یافته است. قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه اکتبر ۲۰۲۴، ۷۴دلار و شش سنت ثبت شد، در حالی که این رقم در سپتامبر ۲۰۲۴، ۷۳ دلار و ۵۹ سنت برای هر بشکه بود. میانگین قیمت نفت خام سنگین ایران در سال ۲۰۲۴، ۸۱ دلار و ۳ سنت بوده است.
قیمت سبد نفتی اوپک هم در ماه اکتبر ۲۰۲۴ به ۷۴ دلار و ۴۵ سنت برای هر بشکه رسید که ۸۶ سنت (۱.۲درصد) بیشتر از ماه سپتامبر ۲۰۲۴ است.
براساس تازه ترین گزارش ماهانه دبیرخانه اوپک (اکتبر)، تقاضای جهانی نفت خام برای سال ۲۰۲۴ با یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه افزایش روزانه همراه خواهد بود. مجموع تقاضای نفت جهان برای سال ۲۰۲۴، ۱۰۴ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه پیش بینی شده است.
بر اساس گزارش اوپک، پیش بینی تقاضا برای نفت خام در ماه اکتبر نسبت به ماه سپتامبر ۱۱۰ هزار بشکه کاهش نشان می دهد.
اوپک در گزارش ماهانه خود همچنین پیش بینی کرد تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۵ روزانه یک میلیون و ۶۴۰ هزار بشکه افزایش یابد و به مجموع ۱۰۵ میلیون و ۷۸۰ هزار بشکه در روز برسد. این پیش بینی نسبت به ماه قبل از آن ۲۱۰ هزار بشکه کمتر است.
وزیر نفت گفت: قیمت بنزین سوپر مطابق قیمت وارداتی و متناسب با هزینه واردات خواهد بود. محسن پاک نژاد در حاشیه نشست هیأت دولت در جمع خبرنگاران، درباره واردات بنزین سوپر اظهار کرد: این مطالبه اجتماعی بود و کسانی که دارنده خودروهای لوکس خارجی وارداتی هستند، انتظار دارند از سوختی متناسب با شرایط موتور این خودروها استفاده کنند.
وی تصریح کرد: این ظرفیتی است که ایجاد می شود و هزینه آن را می پردازند.
وزیر نفت درباره آمادگی وزارت نفت برای گذر از فصل زمستان تصریح کرد: ان شاءالله با کمک خداوند با کمترین چالش، این فصل را پشت سر می گذاریم. موضوع مدیریت مصرف سوخت، همواره اوایل ماه آذر شروع می شود؛ اما امسال به دلیل وقوع سرمای زودرس در روزهای ابتدای آبان شروع و سبب شد ۹۰ تا ۹۵ میلیون مترمکعب گاز به مصرف بخش خانگی، تجاری و صنایع کشور افزوده شود.
پاک نژاد با بیان اینکه طبیعتاً با افزایش سرما و افزایش مصرف در بخش خانگی، با توجه به ناترازی انرژی در کشور، محدودیت ها در سایر بخش های مصرفی کشور اعمال می شود، افزود: در ماجرای مازوت سوزی در نیروگاه ها که این روزها در جامعه مطرح شده است، قاعده و قوانینی از سال ها پیش تدوین شده و برای حال حاضر نیست. وی ادامه داد: در سبد سوخت زمستانی نیروگاه ها سه حامل انرژی گاز، نفت کوره و گازوئیل وجود دارد و تعادل و در واقع مدیریتی بین مقدار مصارف این حامل ها برحسب شرایط سوخت زمستانی کشور صورت می گیرد، بنابراین اگر ما به اندازه ای که پارسال مازوت مصرف کردیم، مازوت بسوزانیم، خاموشی و مشکلی در زمستان نخواهیم داشت.
وزیر نفت با بیان اینکه به دلیل اهمیت سلامت مردم و حفظ محیط زیست تصمیم گرفته شد در قبال کاهش مصرف مازوت، وزارت نیرو به تشخیص خودش خاموشی هایی را اعمال کند، تأکید کرد: در سه سال گذشته اعداد و ارقام مازوت سوزی به مراتب بیش از آن چیزی است که امروز در نیروگاه های ما انجام می شود.
پاک نژاد درباره واردات گاز از ترکمنستان با بیان اینکه هم اکنون از ترکمنستان واردات گاز نداریم؛ اما مذاکرات مقدماتی برای این کار انجام شده است، گفت: بدهی گازی به این کشور نداریم و همه بدهی ها پرداخت شده است. وی در پاسخ به این پرسش که چرا وزارت نفت با وجود هشدارهای داده شده مخازن نیروگاه های کشور را پیش از فصل سرما پر نکرده است، تصریح کرد: ابتدای شهریور که دولت چهاردهم مستقر شد، حجم ذخایر گازوئیل در نیروگاه ها حدود ۴۳ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال کمتر بود، همچنین در ۲۰ روز نخست آبان امسال، نزدیک به ۹۰ درصد انتقال سوخت مایع به نیروگاه ها نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش داشته است. وزیر نفت با اشاره به تمایل نیروگاه های کشور به استفاده از گازوئیل گفت: هرچقدر مقدار تحویل گازوئیل به نیروگاه ها را امسال افزایش دادیم، به دلیل منع استفاده از مازوت در نیروگاه ها، مصرف گازوئیل افزایش یافت. به همین دلیل حجم ذخایر گازوئیل در نیروگاه ها مطابق با نظر ما افزایش نیافت.
پاک نژاد همچنین با بیان اینکه ما همیشه در حوزه فراورده های نفتی چه بنزین و چه نفت گاز برحسب ضرورت واردات انجام دادیم، افزود: اکنون نیز واردات هم از شمال و هم از جنوب کشور انجام می شود و همچنان ادامه دارد. وی با اشاره به تدابیر وزارت نفت برای جلوگیری از کمبود گاز در فصل سرد سال گفت: به هرحال در بعضی روزهای سرد سال تا ۸۰ درصد کل تولید گاز کشور در بخش خانگی مصرف می شود. متناسب با افزایش مصرف خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده در فصل سرما، این آمادگی وجود دارد که از سایر سوخت های جایگزین نیز استفاده کنیم تا بقیه بخش های مصرف کننده تا حد ممکن گرفتار نشوند.
وزیر نفت درباره احتمال قطع گاز صنایع در فصل زمستان بیان کرد: هرگونه تصمیم گیری در این زمینه، منوط به سیاست هایی است که در نظام یکپارچه مدیریت انرژی اتخاذ می شود. در این زمینه، هماهنگی لازم میان وزارت نفت، وزارت نیرو و وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام شده و شرایط در حال بررسی است و تلاش می کنیم بخش صنعت تا جایی که امکان دارد، با حداقل چالش از برهه کنونی عبور کند.
پاک نژاد در پاسخ به اینکه با توجه به روی کار آمدن ترامپ، چه برنامه هایی برای مقابله با تشدید تحریم های نفتی وجود دارد، گفت: در مقابله با تحریم ها، تفکیکی میان بایدن یا ترامپ قائل نیستیم و با توجه به راهکارهای آزموده شده و تجربه ارزشمندی که در این زمینه وجود دارد، دغدغه جدی نداریم. وی ادامه داد: کارکنان صنعت نفت متناسب با شرایط و محدودیت های احتمالی، تدابیر لازم را اتخاذ خواهند کرد و با اقدام هایی که انجام می دهیم، مشکلی که سبب نگرانی مردم شود، ایجاد نخواهد شد.
وزیر نفت درباره ایجاد پالایشگاه های کوچک به عنوان یکی از راهکارهای دور زدن تحریم های نفتی گفت: ایجاد این پالایشگاه های کوچک یا همان مینی ریفاینرها ازجمله سیاست هایی است که به دنبال اجرای آن هستیم و از سرمایه گذاری بخش خصوصی در این حوزه نیز استقبال می کنیم. تخصیص نفت خام متناسب با درخواست های مطرح شده، فرایند خاصی دارد که این امکان را برای بخش خصوصی فراهم می کنیم و هیچ گونه مشکلی در زمینه تأمین خوراک پالایشگاه های کوچک وجود ندارد. پاک نژاد درباره برخی انتقادها به عدم شفافیت حوزه نفت در گزارش دیوان محاسبات درباره تفریغ بودجه ۱۴۰۲ در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: البته این گزارش مربوط به پارسال است؛ اما باید تأکید کنم که وزارت نفت نیز علاقه مند شفاف سازی بیشتر است. باید توجه داشت که اکنون با محدودیت های بین المللی در حوزه فروش مواجه هستیم و به طور طبیعی افشای اطلاعات بخشی از حوزه فروش امکان پذیر نیست؛ البته با تفاهمی که در گذشته میان وزارت نفت و دیوان محاسبات وجود داشت، باید مسیر را به سمتی هدایت کنیم که در حوزه درآمدهای شرکت ملی نفت ایران، شفاف سازی بیشتری انجام شود.
وی درباره احتمال عرضه محموله های نفتی در بورس گفت: عرضه نفت در بورس از گذشته همواره به عنوان یکی از راهکارهای فروش نفت مدنظر بوده؛ اما اجرای آن با چالش های متعددی مواجه شده است. اکنون نیز استفاده از این روش به عنوان یک پیشنهاد مطرح شده و جوانب آن در حال بررسی است که در صورت نهایی شدن، در این زمینه اطلاع رسانی لازم انجام خواهد شد.
معاون وزیر نفت در امور گاز تأکید کرد:
معاون وزیر نفت در امور گاز با تأکید بر لزوم نگاه ملی در مدیریت مصرف بهینه گاز گفت: شرکت های گاز استانی برای اعمال مدیریت درست مصرف، باید با هماهنگی مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، گازرسانی به نیروگاه ها، صنایع و … را با برنامه های از پیش تعیین شده انجام دهند.
سعید توکلی در هفتمین نشست هماهنگی سوخت زمستانی در شرکت ملی گاز ایران که با حضور مدیران ستادی و مدیران عامل شرکت های گاز استانی به صورت ویدئوکنفرانس در ساختمان شهدای گاز برگزار شد، اعلام کرد: این انتظار از مقام های استانی می رود تا با مدیران عامل شرکت های گاز استانی در زمینه اعمال برخی محدودیت ها و به کارگیری راهکارهای مرتبط با استفاده از سوخت جایگزین، در هماهنگی کامل باشند.
وی با بیان اینکه بخشی نگری آفت کار ماست، ادامه داد: خواهش ما این است که از نگاه استانی و بخشی بپرهیزید و به مسائل با دیده ملی بنگرید؛ چراکه بخشی نگری تنها مشکلات سنواتی ما را تشدید می کند، در صورتی که اکنون زمانی است که باید با همراهی و هم افزایی، حال یکدیگر را بهتر کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران استفاده از ظرفیت های قانونی را در بازدید از باغ ها، رستوران ها و همه اماکنی که از گرماتاب ها استفاده می کنند، بسیار مهم دانست و گفت: بر اساس ابلاغیه های مصوب دولت و بالاتر از آن، بر اساس فرامین مقام معظم رهبری که فرمودند: «تنها به گزارش های مکتوب، اکتفا نکنید؛ در میدان هم حاضر باشید»، حضور شما در میدان، دید وسیع تری در این زمینه به شما خواهد داد.
توکلی افزود: بازدید از مکان هایی را که ممکن است مصرف زیاد آنان، تأثیر بسیاری بر شبکه سراسری گاز داشته باشد، جزو اولویت بازدیدهای خود قرار دهید؛ زیرا تذکر به موقع شما می تواند برای شبکه مفید باشد.
وی در بخشی دیگر به فعالیت کنتورخوانان و امدادگران اشاره و بر تعامل با آنها تاکید و تصریح کرد: این افراد اگر بدانند مورد حمایت مدیران خود قرار دارند، بی تردید همواره به عنوان سفیران شما، با مسئولیت پذیری بالا، نقش بایسته و شایسته ای در برندسازی شرکت ملی گاز ایفا خواهند کرد.
معاون وزیر نفت در امور گاز، درباره انشعاب های غیرمجاز نیز گفت: با در نظر گرفتن ذی نفعان و بهره گیری بجا از آنان، از ظرفیت های قانونی حراست، قوه قضاییه و… برای حل ریشه ای انشعاب های غیرمجاز استفاده شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی خبر داد:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اعلام اینکه اجرای ۸ طرح صرفه جویی مصرف گاز در دستور کار صنایع پتروشیمی قرار دارد، گفت: معتقدم رشد ۸ درصدی اقتصادی، فقط از سوی بخش خصوصی محقق خواهد شد.
حسن عباس زاده در نشست هم اندیشی با تشکل ها و انجمن های صنایع پایین دستی پتروشیمی که به منظور توسعه هرچه بیشتر و رفع چالش های موجود این واحدها انجام شده بود، اظهار کرد: صنعت پتروشیمی هم اکنون در وضعی است که دیگر توسعه بالادست آن و اجرای مجتمع های مگاتنی مدنظر نیست و باید صنایع پایین دستی را توسعه داد، بنابراین تأمین خوراک پایین دست و اجرای طرح های حلقه های انتهایی صنعت پتروشیمی، به منظور توسعه و جلوگیری از واردات محصولات مورد نیاز در دستور کار است. عباس زاده با اعلام اینکه اجرای هشت طرح صرفه جویی مصرف گاز از سوی صنایع پتروشیمی در دستور کار است تا از محل گاز صرفه جویی شده، محدودیت های گازی بر تولید پتروشیمی ها مؤثر نشود، اظهار کرد: پتروشیمی زاگرس امسال اعلام کرده است، حدود 2هزار میلیارد تومان برای بهینه سازی سرمایه گذاری می کند که مذاکرات آن با معاونت برنامه ریزی وزارت نفت نیز انجام شده و بزودی تفاهمنامه آن امضا می شود. وی تمرکز بر بهینه سازی مصرف گاز در مرغداری های 2 استان شمالی کشور از سوی پتروشیمی پردیس را از دیگر طرح های صرفه جویی در مصرف گاز اعلام کرد و ادامه داد: طرح بهینه سازی مصرف در گلخانه های استان گیلان و مازندران و تعویض بخاری های کم بازده نیز از دیگر طرح های در دست پیگیری است که از سوی پتروشیمی ها اجرا خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، همچنین از اجرای طرح کلی آمایش سرزمین با تمرکز بر صنایع پایین دستی خبر داد و گفت: در این طرح، ظرفیت و چالش های صنایع پایین دستی هر استان به صورت جداگانه شناسایی و بررسی و اقدام های لازم برای اخذ پیمانکار این طرح نیز در ماه آینده انجام می شود.
عباس زاده تصریح کرد: معتقدم بخش مهمی از رشد ۸ درصدی اقتصادی مورد تأکید مقام معظم رهبری، از سوی بخش خصوصی محقق خواهد شد؛ زیرا سرعت اجرای طرح ها در این بخش بسیار بالاتر است.
وی با اشاره به اینکه محدودیت اعمال خوراک گازی برای صنعت پتروشیمی، تأثیری بر صنایع پایین دست ندارد و این محدودیت ها برای مجتمع های متانولی و اوره و آمونیاکی است، اعلام کرد: فقط ۹ درصد گاز تولیدی در کشور به این صنعت اختصاص می یابد که نصف آن نیز در واحدهای یوتیلیتی مصرف و حدود ۴ درصد آن خوراک واحدهای پتروشیمی می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی خبر داد
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه با افزایش ۹ درصدی مصرف فراورده، به طور میانگین روزانه ۲۷۰ میلیون لیتر انواع فراورده نفتی در کشور توزیع می شود، گفت: در صورت تأمین منابع مالی برخی پروژه های پالایشی با پیشرفت بالا، امکان افزایش ۶۰۰ هزار بشکه ای ظرفیت پالایشی کشور وجود دارد. محمدصادق عظیمی فر در «نشست هم اندیشی مدیران عامل ادوار شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی» که با حضور جمعی از مدیران پیشکسوت و کنونی صنعت پالایش کشور برگزار شد، اظهار کرد: مقدار توزیع و مصرف فراورده کشور از ۲۴۷ میلیون لیتر در روز، به روزانه ۲۷۰میلیون لیتر افزایش یافته که جهش قابل توجهی است. وی با اشاره به اینکه بیشترین مصرف رشد سوخت مایع امسال نسبت به سال قبل در بخش نیروگاهی بوده است، بیان کرد: بیشترین رشد مصرف مربوط به بخش نیروگاهی بوده و به همین دلیل با کاهش تحویل گاز، سوخت مایع بیشتری مصرف شده و سطح ذخایر کاهش یافته است.
وی با اشاره به اینکه در 2 سال اخیر رشد مصرف بنزین سالانه حدود ۶ درصد بوده که با استمرار این عدد، تا سال ۱۴۱۰ به مصرف ۱۷۲ میلیون لیتر بنزین در روز می رسیم، بیان کرد: در زمینه نفت گاز نیز ناترازی جزئی در فصول سرد سال داریم. میانگین تولید فراورده نفت گاز ما در هفت ماه نخست امسال، ۱۱۱ میلیون لیتر بوده است. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران افزود: ناترازی در سوخت مایع به نفت گاز هم تسری یافته؛ اما در زمینه تولید نفت کوره ناترازی وجود نداشته و صادرکننده هستیم. عظیمی فر بیان کرد: پالایش و پخش اگر بخواهد به هدف گذاری برنامه هفتم توسعه که تولید نزدیک به ۱۲۹ میلیون لیتر بنزین و ۱۳۰ میلیون لیتر نفت گاز در روز است، دست یابد و مدیریت مصرف را نیز انجام دهد، مجموعه راهبردهای فوری را در نظر گرفته که اولویت نخست این راهبردها، نگهداشت و افزایش تولید است. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران همچنین با اشاره به اینکه هم اکنون ۲.۴ میلیون بشکه در روز ظرفیت پالایش نفت خام کشور است، گفت: از این مقدار ۵۰۰ هزار بشکه میعانات گازی است و ۱.۹ میلیون بشکه نفت خام نیز در پالایشگاه های مختلف کشور پالایش می شود.
وزیر نفت در حکمی، حسن عباس زاده را به عنوان معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی منصوب کرد.
در حکم محسن پاک نژاد به حسن عباس زاده آمده است: «با عنایت به تجارب، تعهد و سوابق ارزشمند جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی منصوب می شوید. انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال، مأموریت ها و وظایف شرکت با جدید دنبال شود.
توفیق جنابعالی را در انجام وظایف و امور محوله از درگاه ایزد منان خواستارم.»
عباس زاده پیش از این، سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی بود.
سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران:
سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: مصرف گاز کل کشور، با توجه به کاهش دمای هوا به ۷۹۴ میلیون مترمکعب در روز رسید. مسلم رحمانی، مصرف گاز کل کشور در روز سه شنبه، ۲۲ آبان ماه را ۷۹۴ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: از این مقدار مصرف، ۴۱۷ میلیون مترمکعب آن مربوط به مصرف بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء است. وی تصریح کرد: مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء در مدت مشابه پارسال (۱۴۰۲) ۳۶۸ میلیون مترمکعب در روز بوده است.
مشعل اگرچه شروع فصل سرما برای مردم با تدارک امکانات مختصر و تجهیزات وسایل گرمایشی در منزل همراه است، اما تغییر فصل برای وزارت نفت و دولت چهاردهم در زمستان 1403 به ماراتن سخت و نفسگیری تبدیل شده تا حاصل جمع آن، گرمای مطلوب و لذت بخش برای یکایک ایرانیان باشد.
وزارت نفت دولت چهاردهم از همان آغاز فعالیت خود در مردادماه امسال، شرکت های تابعه را تمام قد برای حل ناترازی گاز مامور کرده است تا ماه های پیش رو بدون دغدغه سرما برای کشور و به ویژه مردم همراه باشد. آنچه در این مسیر مهم است، شناسایی دقیق مسائل، مشکلات و در بیانی دقیق تر، کم کاری های گذشته از همان آغاز فعالیت محسن پاک نژاد، وزیر نفت و مجموعه تحت مدیریت او بود تا به شکل کارشناسی و بسیج امکانات به رفع آنها بپردازد و افزون بر آن نیز قابلیت های موجود به کار گرفته شوند تا عبور از تله ناترازی قابل انجام شود؛ از این رو اقدام های اساسی همچون افزایش تولید گاز و فراورده های نفتی، توسعه زیرساخت های انتقال ناوگان فراورده های نفتی را به منظور مدیریت هرچه بهتر مصرف انرژی را در دستور کار قرار داده است.
ایران با آنکه دومین دارنده ذخایر گازی دنیا شناخته می شود و مطابق آمارهای بین المللی، در سال ۲۰۲۳ با تولید ۲۹۲ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی، پس از آمریکا و روسیه، در رتبه سوم تولیدکنندگان برتر گاز در جهان قرار گرفته، اما مجموعه ای از عوامل مختلف آن را با معضل ناترازی گاز همراه ساخته است. در یک نمونه مصرف گاز طبیعی ایران به عنوان سومین تولیدکننده گاز، ۳.۵ برابر دنیاست و طبق پیش بینی ها، دمای هوا امسال نزدیک به منفی ۴ درجه سردتر است و این موضوع به معنای روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب افزایش مصرف گاز خواهد بود.
اگرچه موضوع ناترازی گاز برای کشوری که دومین ذخایر بزرگ گازی و سومین تولیدکننده آن در جهان است، شایدچندان ملموس نباشد، اما نباید از نظر دور داشت که نبود موازنه تولید و مصرف، یکی از عوامل ایجاد ناترازی گاز و نیازمند همکاری و مشارکت همه جانبه برای عبور از فصل سرد است که همه می باید در مدیریت آن نقش آفرینی کنند.
مشعل موضوع ناترازی گاز که از همان نخستین روزهای استقرار دولت چهاردهم به عنوان یکی از دغدغه های اصلی مطرح شد، تنها در حد طرح مساله باقی نماند و ضرورت حل آن با در دستور کار قرار گرفتن انجام اقدام های مختلف از کلیدواژه ها و برنامه های اصلی محسن پاک نژاد به عنوان وزیر نفت دولت چهاردهم، در نزدیک به سه ماه اخیر بوده است. وزیر نفت که نخستین موضوع در حوزه ابرچالش های پیش روی صنعت را ناترازی در تولید و مصرف گاز اعلام کرده، گفته است: پیش بینی می شود در اوج مصرف طی زمستان امسال، با ۲۵۰ میلیون مترمکعب ناترازی گاز روبه رو باشیم و این یعنی معادل تولید حداقل ۸ تا ۹ فاز پارس جنوبی.
در حال حاضر متوسط تولید گاز غنی کشور از مجموع میادین فعال در خشکی و دریا به حدود 1000میلیون مترمکعب در روز می رسد که این میزان تکافوی نیازهای بخش خانگی، تجاری، صنایع، نیروگاه ها، پتروشیمی ها و تزریق گاز به میادین نفتی را نمی دهد؛ به نحوی که در ماه های اوج مصرف، با متوسط کسری حدود 250 میلیون مترمکعب در روز مواجه خواهیم بود.
در صورت ادامه روند کنونی شکاف میان توان تولید و مصارف مورد نیاز، بیش از این افزایش پیدا خواهد کرد، زیرا افزون بر رشد مصارف بخش های مختلف بویژه بخش های خانگی و صنایع با افت توان تولید در میادین گازی نیز روبه رو خواهیم بود؛ از این رو با توجه به اهمیت رفع تراز منفی تولید، این مهم باید با اقدام های کوتاه مدت و بلندمدت مدیریت شود.
وزارت نفت ماموریت ها و به تبع آن اقدام های مختلفی را در بازه های زمانی یک ساله و چهارساله برای بخش های مصرف در جهت کمک به رفع ناترازی گاز در دستور کار قرار داده است.
آنچه در برنامه محسن پاک نژاد، وزیر نفت در زمینه حل ناترازی تولید و مصرف گاز در مقطع یک ساله مورد توجه قرار گرفته است که اجرای مستمر پروژه های نگهداشت میادین گازی از جمله حفاری های تعمیراتی و درون میدانی در میدان گازی پارس جنوبی به منظور افزایش تولید نهایی روزانه 6 میلیون مترمکعب گاز، احداث مجموعه های جمع آوری و تفکیک تابناک دی و آغار، راه اندازی کارخانه
NGL-3100 با هدف جمع آوری گازهای مشعل منطقه دهلران، راه اندازی ایستگاه های تقویت فشار در حال ساخت شامل ایستگاه های تقویت فشار هما، وراوی و ایستگاه های پیش تراکم 900 و 1000، تکمیل فاز 11 پارس جنوبی، اجرای طرح های زودهنگام میادین دی، آغار، توس، خارتنگ با ظرفیت 23 میلیون مترمکعب در روز، همچنین انعقاد قرارداد آغاز فعالیت اجرایی واحدهای نم زدایی پالایشگاه فراشبند و شیرین سازی پالایشگاه پارسیان با ظرفیت 40 میلیون مترمکعب در روز و برنامه های کوتاه مدت جمع آوری گازهای مشعل با ظرفیت چهار میلیون مترمکعب در روز را شامل می شود.
افزون بر تدوین اقدام های یک ساله برای حل ناترازی گاز که در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار دارد،
اقدام های بلندمدت برای مقطع زمانی چهارساله نیز در نظر گرفته شده است که با اجرای آنها مجموع تولید گاز غنی کشور در پایان دولت چهاردهم به حدود یکهزار و 250 میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.
این اقدام های چهارساله شتاب گیری روند اجرای طرح راهبردی فشارافزایی پارس جنوبی را در سرفصل خود دارد.
70 درصد گاز تولیدی و 40 درصد بنزین کشور از میدان مشترک گازی پارس جنوبی تامین می شود و از آنجا که این میدان هم اکنون با کاهش فشار مواجه است، برآورد می شود که از سال 1406 تولید گاز و میعانات گازی آن کاهش یابد؛ از این رو طرح فشار افزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی با سرمایه گذاری تقریبی20 میلیارد دلار به عنوان راهبردی ترین طرح دولت چهاردهم شناخته شده است.
در همین زمینه وزارت نفت دولت چهاردهم بنا دارد با انعقاد موافقت نامه تامین مالی طرح با صندوق توسعه ملی و انعقاد قراردادهای تامین توربوکمپرسورهای فشارافزایی حداکثر تا پایان مهرماه 1403، همچنین انعقاد قراردادهای دیگر اقلام دیرتحویل و مهم طرح ، انعقاد قراردادهای GC با پیمانکاران اصلی فشارافزایی، انعقاد قراردادهای ساخت سکوهای فشارافزایی با سازندگان ایرانی و خارجی حداکثر تا پایان آذرماه 1403، پیگیری مستمر و روزانه طرح به عنوان راهبردی ترین طرح دولت چهاردهم، از راه اندازی اولین واحدهای فشار افزایی تا پایان سال 1406اطمینان داشته باشد.
برنامه ریزی وزارت نفت برای حل ناترازی گاز تنها محدود به پارس جنوبی نمی شود و افزون بر آن در میان فهرست ماموریت های مهمی که در برنامه محسن پاک نژاد به آن اشاره شده است، می توان به انعقاد قراردادهای مربوط به آغاز توسعه بزرگ ترین میدان های گازی کشور پس از پارس جنوبی با سرمایه گذاری افزون بر 15میلیارد دلار شامل توسعه میدان گازی پارس شمالی به ظرفیت 100 میلیون مترمکعب در روز، توسعه میدان گازی کیش به ظرفیت 85 میلیون مترمکعب در روز، توسعه میادین گلشن و فردوسی به ظرفیت 56 میلیون مترمکعب در روز، توسعه میادین فرزاد-الف و ب با ظرفیت 42 میلیون مترمکعب در روز، توسعه میدان گازی فرزاد- ب با ظرفیت 28 میلیون مترمکعب در روز، توسعه میدان گازی لاوان با ظرفیت 15 میلیون مترمکعب در روز اشاره کرد.
از دیگر موارد، توسعه مخازن خامی مناطق نفت خیز جنوب با ظرفیت تولید 30 میلیون مترمکعب گاز در روز است.
در بخش دیگری از اقدام های برنامه ریزی شده، انعقاد قراردادهای مربوط به اجرای پروژه های توسعه میادین گازی طرح ضربتی نفت مناطق مرکزی و مخازن خامی با هفت میلیارد دلار سرمایه گذاری شامل توسعه میادین گازی که 11میدان از جمله سفید زاخور، هالگان سفید باغون، گردان، خارتنگ ارم، پازن، مدار، آغار- فاز2، دی و توس را شامل می شود که در ماموریت های مهم شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به عنوان یکی از شرکت های اصلی تولیدی شرکت ملی نفت ایران و در زمره بزرگ ترین تولیدکننده گاز کشور قرار دارد.
افزون بر آن در این برنامه توسعه مخازن خامی مناطق نفت خیز جنوب با ظرفیت تولید 30 میلیون مترمکعب گاز در روز در دستور کار قرار دارد.
تکمیل طرح های بلندمدت احداث کارخانه های ان جی ال و تاسیسات جمع آوری گازهای مشعل بالغ بر پنج میلیارد دلار شامل تکمیل ظرفیت کارخانه های ان جی ال خارگ، 3100، 3200 به ظرفیت 29 و نیم میلیون مترمکعب در روز، همچنین بهسازی و احداث تاسیسات جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون در قالب دو طرح عمده به ظرفیت 24 میلیون مترمکعب، از دیگر تمهیدات انجام شده برای حل ناترازی گاز در کشور است.
ناترازی گاز، ردی باقی مانده از گذشته است؛ ردی که برای جلوگیری از ایجاد آن می بایست اقدام های پیگیرانه ای در نظر گرفته می شد، اما سهل و ممتنع بودن نگاه مسئولان وقت به آن، موجب شد شکاف میان تولید و مصرف به حدی برسد که به یک ابرچالش بدل شود. این موضوع آنقدر اهمیت یافته است که وزارت نفت دولت چهاردهم با همه توان وهمت نیروهای متخصص و تلاشگر خود در بخش های بالادست و پایین دست در جهت رفع آن تلاشی پیگیرانه را آغاز کرده است، اما این نکته راهم باید در نظر داشت که رفع کامل این موضوع در شرایط کنونی نیازمند همدلی و همگرایی همه بخش هاست؛ بی تردید همسویی دیگر دستگاه ها در کنار فعالیت های تبلیغی و فرهنگی می تواند کمک شایان توجهی به این موضوع کند و راه را برای تحقق این هدف هموارتر سازد.
مشعل | وزارت نفت دولت چهاردهم تمام امکانات را بسیج کرده و ظرفیت های مختلف را به کار گرفته تا به رفع حداکثری ناترازی گاز که میراث باقیمانده از گذشته است، فائق آید؛ از این روبا اولویت بخشی و شتاب دهی به روند اجرای پروژه های مهم، در هفته ای که گذشت، هفتمین چاه فاز 11پارس جنوبی وارد مدار شد تا کمی از دغدغه های کمبود انرژی در زمستان جاری کاسته شود.
محسن پاک نژاد در بدو ورود به وزارت نفت، در فهرست اقدام های کوتاه مدت برای کاهش ناترازی گاز، به توسعه فاز11 پارس جنوبی اشاره و تاکید کرده بود. با تسریع و توجه ویژه وزارت نفت، پس از حدود سه ماه از روی کار آمدن دولت چهاردهم، با وارد مدار شدن هفتمین حلقه چاه طرح توسعه فاز ۱۱، شاهد افزایش تولید گاز از این فاز خواهیم بود.
بنا بر اعلام تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، به منظور تکمیل ظرفیت تولید فاز 11پارس جنوبی، حفاری چاه هفتم (چاه شماره ۱۲) موقعیت سکوی 11 B این میدان مشترک، پس از انجام فعالیت های باقی مانده، ۱۹ آبان وارد مدار بهره برداری شد. به این ترتیب، پس از تکمیل عملیات اسیدکاری در هفته های آینده، برداشت گاز از این چاه به ظرفیت کامل می رسد.
فاز 11 پارس جنوبی به عنوان آخرین طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی در مجاورت مرز مشترک با قطر، قصه ای طولانی در توسعه به درازای حدود دو دهه را در کارنامه دارد که با اسامی دولت ها، شرکت های داخلی و خارجی مختلفی گره خورده است. طرح توسعه این فاز در قالب مدل جدید قراردادهای نفتی (IPC) آن در سال ۹۶ به کنسرسیوم شرکتهای «توتال» فرانسه،«CNPCI» چین و پتروپارس واگذار و تیرماه 1396 بود که قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، میان شرکت ملی نفت ایران به عنوان کارفرما و کنسرسیوم توتال (۵۰.۱ درصد)، سی ان پی سی آی (۳۰درصد) و پتروپارس (۱۹.۹) امضا شد.
عمر نام و حضور توتال در این قرارداد یک سالی بیشتر دوام نداشت و دست تحریم ها به فعالیت این مجموعه در فاز 11پارس جنوبی خاتمه داد و فعالیت انجام شده از سوی آن به مطالعات بنیادی، مطالعات تقویت فشار و به موازات آن مناقصه انتخاب پیمانکار برای بخش جکت، حفاری و خطوط لوله و مشخص شدن پیمانکار آن منجر و محدود شد.
با خروج توتال از قرارداد فاز 11،حضور چینی ها در این فاز و قرارداد آن گسترده تر و بیشتر شد؛ آنگونه که با رفتن توتال، شرکت سی ان پی سی آی(شرکت ملی نفت چین) رهبر کنسرسیوم طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی شد. به نظر می رسید دیگر سرنوشت این فاز مهم برای توسعه و تولید، مشخص و قطعی شده است و حضور چینی ها در این قرارداد پایدار خواهد بود، اما دامنه و محدودیت تحریم ها به قدری بود که پس از توتال، نوبت به حذف نام دیگری از این قرارداد رسید؛ طوری که عمر حضور چینی ها هم در این قرارداد دوامی نیافت.
با اعلام رسمی خروج شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین (سی ان پی سی آی) از طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی که پس از خروج شرکت فرانسوی توتال، سهامدار ۸۰.۱درصد از طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بود، در سال 98 شرکت ایرانی پتروپارس، خود به تنهایی توسعه این پروژه را عهده دار شد. به این ترتیب عملیات اجرایی توسعه این بلوک شتاب یافت و در صدر اولویت های وزارت نفت قرار گرفت. نخستین برداشت از این فاز پارسال (1402) انجام شد و با بهره برداری کامل از سکوی اول فاز ۱۱ پارس جنوبی، برداشت گاز از آن به ۲۸ میلیون مترمکعب در روز می رسد.
توسعه فاز 11 ميدان گازي پارس جنوبی در قالب دو مرحله برنامه ریزی شد که فعالیت های بخش اول شامل حمل و نصب يك جکت چهارپایه، حفاری و تکمیل 12 حلقه چاه، نصب سکوی اول به همراه متعلقات سكو و خط لوله دریایی جهت انتقال گاز تولیدی به پالایشگاه خشکی فاز 12 در منطقه پارس 2 کنگان با هدف دستیابی به ظرفیت کامل تولید روزانه 28 میلیون مترمکعب گاز و بخش دوم در دو مرحله شامل فعالیت های ساخت، حمل و نصب یک جکت چهارپایه، حفاری و تکمیل 12 حلقه چاه در موقعیت شمالی بلوک مخزنی فاز 11، ساخت و حمل و نصب یک سکوی سر چاهی به ظرفیت روزانه 28 میلیون مترمکعب به همراه لوله گذاری دریایی 32 اینچ تا محل پالایشگاه خشکی فازهای 6، 8 در پارس یک عسلویه است. مرحله دوم، طراحی، ساخت و نصب سکوی فشارافزایی برای حفظ و نگهداشت تولید را شامل می شود. این طرح در بخش نخست توسعه، احداث و راه اندازی دو سکوی سرچاهی هریک به ظرفیت برداشت روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز ترش، حفاری ۲۴ حلقه چاه در دو موقعیت دریایی A و B، لوله گذاری دو رشته خط لوله ۳۲ اینچ دریایی به طول تقریبی ۱۴۰ کیلومتر به همراه خطوط لوله ۴.۵ اینچ تزریق مونو اتیلن گلایکول و تأسیسات اتصال به پالایشگاه فاز ۱۲ پارس جنوبی واقع در منطقه پارس دو (کنگان) را شامل می شود. مرحله نخست از بخش اول توسعه این طرح با حفاری و تکمیل چهار حلقه چاه، لوله گذاری دریایی خط لوله ۳۲ و ۴.۵ اینچ به طول ۱۵ کیلومتر از موقعیت 11 B تا نقطه اتصال به خط لوله موجود 12C، برچیدن سکوی ۳۲۰۰ تنی 12C از فاز ۱۲ پارس جنوبی، جابه جایی، نصب، عملیات هوک آپ، پیش راه اندازی و راه اندازی این سکو در موقعیت11 B فاز ۱۱ پارس جنوبی تکمیل شده است.
طبق اعلام محمدرضا رجایی، مجری طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی از ابتدای شروع بهره برداری تاکنون حدود 4.7 میلیارد مترمکعب گاز خام با ارزش معادل 800 میلیون دلار در فاز 11 تولید شده است. به گفته او، براساس برنامه ریزی های انجام شده، پیش بینی می شود که حفاری کل 12 حلقه چاه موقعیت SPD11B تا پایان سال 1404 به اتمام برسد و پرونده توسعه این موقعیت بسته شود.
طرح توسعه فاز 11 دارای یک سکوی دیگر به نام SPD11A است که جکت آن در یارد بوشهر شرکت صدرا با پیشرفت قابل قبولی در حال ساخت بوده و طی ماه های آینده در دریا نصب خواهد شد. بلافاصله پس از نصب چهارپایه، با استقرار دکل، عملیات حفاری 15 حلقه چاه در موقعیت SPD11A آغاز خواهد شد؛ فرایند مهندسی و تامین کالای سکو نیز آغاز شده است و تا پایان امسال عملیات اجرایی ساخت آن در شرکت ایزوایکو در بندرعباس آغاز و تا دو سال آینده تکمیل و در دریا نصب و آماده بهره برداری خواهد شد.
بر این اساس پیش بینی می شود تا پایان سال 1407 توسعه این بلوک به صورت کامل پایان یابد تا پرونده توسعه میدان گازی پارس جنوبی (با نام گنبد شمالی در سمت قطر) به عنوان یکی از بزرگ ترین منابع گازی مستقل جهان بسته شود. این میدان، روی خط مرزی مشترك ایران و قطر در خلیج فارس و در حدود 100كیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار دارد و مساحت آن 9700 کیلومترمربع بوده كه بخش متعلق به ایران 3700کیلومترمربع است.
میدان مشترك گازی پارس جنوبی، با دارا بودن2/14 هزار میلیارد مترمکعب گاز درجا (معادل هشت درصد كل ذخایر گاز جهان و47 درصد ذخایر گاز شناخته شده ایران)، 19 میلیارد بشكه میعانات گازی، 7.5 میلیارد بشكه نفت خام در لایه های نفتی و وجود بزرگ ترین منبع هلیوم، از نظر ارزش اقتصادی دارای جایگاهی بی نظیر و منحصربه فرد در اقتصاد ملی كشور است.
توسعه میدان مشترك گازی پارس جنوبی با هدف تامین گاز مورد نیاز كشور در بخش های تزریق به میادین نفتی، عرضه به واحدهای صنعتی و نیروگاه ها، گازرسانی به واحدهای خانگی- تجاری، تامین خوراك مجتمع های پتروشیمی و صادرات گاز، میعانات گازی، گاز مایع و گوگرد در برنامه های وزارت نفت قرارگرفته است. تاکنون، بیش از ۸۰ میلیارد دلار طرح و پروژه برای توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی سرمایه گذاری شده که در نوع خود بی نظیر است.
بنا بر مطالعات انجام شده، پس از شروع سه سال از تاريخ تولید، این میدان افت فشار را تجربه خواهد کرد که اين وضعیت مستلزم نصب امکانات فشار افزایی برای حفظ توليد از اين ميدان در مرحله دوم خواهد بود. به همین دلیل فاز 11 پارس جنوبی به عنوان پیچیده ترین پروژه برای توسعه در بین سایر طرح های توسعه میدان گازی پارس جنوبی شناخته میشود.
مشعل 72 درصد سبد انرژی ایران را گاز تشکیل می دهد که این موضوع نشان از نقش بی بدیل این سوخت پاک در تامین انرژی مورد نیاز کشور دارد. در حال حاضر بیشترین گاز مورد نیاز کشور از میدان مشترک پارس جنوبی تامین می شود. در سال های اخیر رشد فزاینده مصرف و ناهماهنگی عرضه و تقاضا موجب شده است که کشور در بخشی از تامین گاز با ناترازی روبه رو شود؛ از این رو یکی از ابزارهایی که برای مقابله با ناترازی از آن استفاده می کرد، واردات و سوآپ گاز از ترکمنستان در قالب یک قرارداد بود که بخش ناچیزی از نیاز استان های شمالی کشور را تامین می کرد. در زمان اجرای این قرارداد، ترکمنستان بارها با درخواست های نامعقول، رفتارهایی خارج از تعهدهای قراردادی انجام داد و سرانجام صادرات گاز به ایران را قطع کرد. در گزارش پیش رو موضوع تجارت گاز میان ایران و ترکمنستان را مرور کرده ایم که در ادامه می خوانید.
***
ساعت حدود 7 شب ۱۲دی ماه سال ۹۵ بود که شرکت ملی گاز ایران در خبری فوری از قطع صادرات گاز ترکمنستان به ایران خبر داد و در بیانیه ای رسمی اعلام کرد که در پی بدعهدی شرکت ترکمن گاز، صادرات گاز ترکمنستان به ایران قطع شد. این بیانیه در حقیقت پیام روشنی از رفتار خلاف قرارداد طرف ترکمنستانی در صادرات گاز بود و مناقشه گازی ایران و ترکمنستان را نمایان کرد؛ قراردادی که طبق این بیانیه از20 سال پیش (سال 1375) میان شرکت ملی گاز ایران و شرکت ترکمن گاز امضا شده بود و بخشی از گاز مصرفی مناطق شمالی کشور با واردات از این کشور تأمین می شد. براساس اعلام شرکت ملی گاز ایران، در طول این مدت، هرازگاهی، رفتارهایی مغایر با اصول قرارداد و حسن همجواری از ترکمنستان سر زده بود که مهمترین آن قطع جریان گاز در اوج سرمای سال 86 بود که به پذیرش خواست نامعقول شرکت ترکمن گاز و افزایش 9 برابری قیمت آن انجامید. طبق این بیانیه، در سال های 93 تا 95 و با تلاشهای صورت گرفته، بدهی های گازی به طور کامل به شرکت ترکمن گاز پرداخت و مذاکرات برای چگونگی بازپرداخت بدهیهای گذشته با حفظ ادعاهای ایران مبنی بر خسارت کمی و کیفی نیز آغاز شده بود، آنگونه که طی مذاکراتی مورد توافق طرفین قرار گرفت. اما شرکت ترکمن گاز به طور ناگهانی و خارج از توافق به عمل آمده در اقدامی مغایر با چارچوب قرارداد، بار دیگر با آغاز فصل سرما با این ادعا که باید مبلغ مورد مناقشه و اختلاف را به سرعت دریافت کند، از صبح روز(12 دی ماه 1395) اقدام به قطع گاز ارسالی به ایران کرد.
ترکمنستان در حالی یک طرفه گاز خود را به روی ایران قطع کرد که چند روز قبل از آغاز سال ۲۰۱۷ میلادی، مذاکرات فشرده ای بین مسئولان وقت شرکت ملی گاز ایران و ترکمنستان صورت گرفته بود و مسئولان شرکت ملی گاز ایران، رسما اعلام کرده بودند در سفری که مدیرعامل وقت شرکت ملی گاز ایران به ترکمنستان داشت، توافق واردات گاز از این کشور به مدت پنج سال آینده امضا شده است و به همین دلیل گاز بدون مشکل از این کشور وارد خواهد شد، اما قطع یکباره گاز در اولین روز از سال نو2017 میلادی، مسئولان شرکت ملی گاز ایران را شوکه کرد. ترکمن ها در بیانیه ای رسمی که از سوی وزارت امور خارجه آن کشور صادر شد، اعلام کردند «قطع گاز به روی ایران دلایل اقتصادی دارد»، زیرا شرکت ملی گاز ایران از سال ۲۰۱۳ میلادی، تمهیدات لازم را برای پرداخت بدهی گازی که پیش تر به جمهوری اسلامی ایران صادر شده، انجام نداده است و در نتیجه بدهی ایران افزایش یافته و این موضوع مشکلاتی را در زمینه تامین مالی برای اجرای کار های فنی و عملکرد خط لوله صادرات گاز ترکمنستان ایجاد کرده است.
نقطه آغاز تعاملات گازی دو کشور ایران و ترکمنستان به سال 1375می رسد، زمانی که قرارداد واردات گاز از ترکمنستان به مدت 25 سال منعقد شد. طبق این قرارداد، ایران روزانه حدود 33میلیون مترمکعب گاز (سالانه 12میلیارد مترمکعب) از این کشور وارد می کرد. به این ترتیب از سال 1997میلادی، واردات گاز از ترکمنستان به میزان 6 میلیارد مترمکعب در سال از مسیر خط لوله کردکوی- کرپچه آغاز شد.
در ادامه نیز با اضافه شدن خطوط لوله دیگر، درمجموع میزان واردات از ترکمنستان به 12میلیارد مترمکعب رسید که هرسال به طور تقریبی، کمتر از پنج درصد از نیاز کشور از این طریق تأمین می شد. ایران از گاز ترکمنستان برای تأمین نیاز بخشی از استان های شمالی کشور استفاده می کرد.
ترکمنستان که از ابتدای ژانویه ۲۰۱۷ (سال 1395) صادرات گاز به ایران را به دلیل تاخیر بلندمدت در پرداخت بهای گازی متوقف کرده بود، از ایران به دیوان دادرسی بین المللی شکایت کرد و سرانجام یک دادگاه داوری بین المللی در سال ۲۰۲۰ به نفع ترکمنستان رأی داد که شرکت ملی گاز ایران باید نزدیک به دو میلیارد دلار را برای گازی که از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۳ از ترکمنستان وارد کرده بود، به ترکمن گاز بپردازد. بدهی ایران به ترکمنستان بابت واردات گاز در دوره های گذشته در سه قسط تسویه و مسیر برای ادامه مذاکرات بیشتر بین دو کشور هموارتر شد. البته ایران از همان زمان، تلاش های فراوانی برای حل وفصل موضوع آغاز کرد. نکته حائز اهمیت در قطع صادرات گاز ترکمنستان به ایران، رفتار این کشور در اجرای قرارداد 25 ساله بود؛ ترکمنستان با رفتارهایی خارج از عرف بین الملل، اجرای قرارداد را یکباره متوقف کرد؛ رفتاری که به کاهش اعتبار این کشور در تجارت گاز منجر شد.
عزیزاله رمضانی، مدیرعامل پیشین شرکت ملی گاز ایران درباره قرارداد واردات گاز ترکمنستان به ایران می گوید: آنچه بین شرکت ملی گاز ایران و ترکمن گاز مطرح بود، پرداخت نشدن مطالبات آنها بود.
وی یادآور شد: ترکمنستان براساس داوری ای که صورت گرفت، همه مطالبات خود را دریافت کرده بود؛ این کشور با آنکه مطالبات خود را دریافت کرده، اما به برقراری رابطه با شرکت های خصوصی ایرانی در این زمینه تمایل دارد. قرارداد واردات گاز ترکمنستان از ایران 25 ساله بود، اما به طور کامل اجرا نشد و پنج سال از آن باقی ماند. در سال های مختلف که قرارداد اجرا می شد، شش تا هفت الحاقیه قیمتی به قرارداد اصلی اضافه و قیمت نهایی گاز تعیین می شد.
رمضانی تاکید کرد: ایران هیچگاه با ترکمنستان مشکل قیمتی نداشته است، زیرا قیمت براساس توافق های صورت گرفته بود. ترکمن گاز، پول خود را می خواست.
با پرداخت بدهی ایران به ترکمنستان، مسیر مذاکرات گازی ایران و ترکمنستان باز شد و انعقاد قرارداد سوآپ گازی بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان با رقم سالانه یک و نیم تا دو میلیارد مترمکعب گاز آذرماه 1400 در حاشیه پانزدهمین نشست سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) و اجرایی شدن آن از ابتدای سال 2022میلادی، رابطه ایران با ترکمنستان و آذربایجان را وارد مرحله تازه و یخ ارتباط ایران و ترکمنستان را هم آب کرد.
با این حال بار دیگر آنگونه که باید توافق ها اجرایی نشد. بر پایه گزارش های رسمی، سال 1400 سوآپ گازی انجام نشد و سال 1401 حجم سوآپ میان ایران، ترکمنستان و آذربایجان به یک میلیارد و 504 میلیون مترمکعب رسید که از مجموع این میزان تنها 300 میلیون مترمکعب سهم ایران بود، یعنی روزانه حدود 822 هزار مترمکعب! حجم سوآپ سال 1402 به 2 میلیارد و 350 میلیون مترمکعب رسید که از مجموع این میزان نیز تنها 460 میلیون مترمکعب سهم ایران بود.
به گفته سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، هم اکنون سوآپ گاز ترکمنستان از ایران به مقصد جمهوری آذربایجان، متوقف شده است و ایران هیچ واردات و سوآپ گازی از کشور ترکمنستان ندارد.
عزیزاله رمضانی، مدیر اسبق امور بین الملل شرکت ملی گاز ایران نیز در خصوص سوآپ گاز ترکمنستان از ایران می گوید: در عملیات سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان، ایران مقداری از گاز را به عنوان حق الزحمه برداشت می کرد و در اختیار استان های شمالی قرار می داد. حال آنکه رقم سوآپ گاز خیلی کمتر از میزان قرارداد واردات گاز از ترکمنستان بود.
به گفته رمضانی، قرارداد واردات گاز ایران از ترکمنستان در سال حدود 14 میلیارد مترمکعب بود که به روزانه حدود 40 میلیون مترمکعب می رسید، اما سوآپ گاز روزانه 5 تا 6 میلیون مترمکعب بود که براساس گزارش های رسمی، این میزان نیز محقق نشد.
محمدصادق مهرجو، کارشناس اقتصادی نیز در خصوص این موضوع که چه عواملی بر قیمت گاز وارداتی ایران از ترکمنستان اثرگذار بود، می گوید: موضوع قیمت گذاری گاز برخلاف نفت که جهانی است و شاخص های مختلفی در آن لحاظ می شود، منطقه ای و تابع عواملی از جمله عرضه و تقاضا است؛ قیمت این حامل انرژی دوجانبه بین کشور خریدار و فروشنده تعیین می شود.
کشور ترکمنستان به آب های آزاد راه ندارد و به دنبال این است که با احداث خط لوله ای در دریای خزر به آب های آزاد دسترسی داشته باشد. این کشور محصور در خشکی، واقع در آسیای مرکزی است که از شمال با قزاقستان و ازبکستان و از جنوب با افغانستان و ایران همسایه است و از غرب از طریق دریای خزر با کشورهای جمهوری آذربایجان و روسیه، مرز آبی دارد.
خط لوله صادراتی گاز ترکمنستان به ایران و روسیه متصل است و در حال حاضر با جنگ روسیه و اوکراین، این کشور به دنبال مسیر جایگزین می گردد؛ مسیر ایران به لحاظ امنیت خطوط لوله و زیرساخت هایی که وجود دارد، ظرفیت بسیار بالایی برای ترکمنستان دارد و به دلیل اینکه ایران بین دریای عمان، خلیج فارس و کشورهای با جمعیت بالایی قرار دارد، برای ترکمنستان بسیار اهمیت دارد.
ترکمنستان مزیت دسترسی به بازارهای بین المللی را هم ندارد و همین موضوع سبب می شود در بازارهای صادراتی، تخفیف هایی اعمال و قیمت را به صرفه کند.
وی توضیح می دهد: ترکمنستان به دنبال احداث خط لوله زیردریایی است که از دریای خزر به سمت آذربایجان و گرجستان ایجاد شود؛ این خط لوله ارمنستان را دورمی زند و به ترکیه می رسد و از ترکیه گاز به اروپا ارسال می شود. ترکمنستان در حقیقت سودای تامین گاز اروپا را در سرمی پروراند و به دنبال این است که خود را مستقل کند.
به گفته این کارشناس اقتصادی، ایران می تواند بهترین گزینه برای این موضوع باشد. ایران می تواند گاز را از ترکمنستان دریافت و به عراق، ترکیه و آذربایجان سوآپ کند و از سمت شرق ایران نیز آن را به پاکستان و از آن سو به هند و چین، ارسال کند. از سوی دیگر، بازار بالقوه افغانستان نیز وجود دارد که ایران می تواند درتامین گاز مورد نیاز این کشور از طریق ترکمنستان، نقش آفرینی کند. ایران به عنوان یک کشور امن می تواند پل عبور باشد که البته منافعی نیز برای ایران در پی دارد و می تواند در جبران ناترازی گاز استفاده شود. از سوی دیگر، ترکمنستان می تواند بدون صرف هزینه های گزاف از مزیت ایران در این زمینه استفاده کند که امیدواریم با رویکرد دولت چهاردهم، گشایش هایی در این حوزه ایجاد و از ظرفیت های مغفول مانده در کشوراستفاده شود.
ترکمنستان دارای بزرگ ترین منابع گاز و بیشترین صادرات گاز در میان کشورهای آسیای مرکزی است. طبق برآورد بریتیش پترولیوم، در سال ۲۰۲۰ ذخایر گازی ترکمنستان 6/13 تریلیون مترمکعب است که حدود ۷ درصد از ذخایر جهان را شامل می شود. ترکمنستان پس از روسیه، ایران و قطر، چهارمین دارنده ذخایر گازی جهان است.
تولید گاز این کشور در سال های اخیر حدود ۶۰ میلیارد مترمکعب در سال بوده که تقریباً نیمی از آن به مصرف داخلی و نیمی دیگر به صادرات (عمدتاً به چین) اختصاص می یابد. گاز و مقدار اندک نفت تولیدشده بیش از90 درصد درآمدهای دولت ترکمنستان را تشکیل می دهد. این کشور نقش عمده ای در تأمین گاز موردنیاز چین به مقدار ۳۰، ۳۵ میلیارد مترمکعب در سال دارد. پیش تر بیشترین صادرات گاز این کشور به روسیه تعلق داشت، اما اکنون چین جای روسیه را گرفته است. صادرات به روسیه از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ متوقف شده بود و در آوریل ۲۰۱۹ ازسر گرفته شد، اما در حد یک میلیارد مترمکعب در سال است. صادرات گاز این کشور به ایران نیز کاملاً متوقف شده است.
هم اکنون یک چهارم تولید گاز این کشور به فعالیت های شرکت پتروناس مالزی و CNPC چین متکی است و سهم این دو شرکت در سال های آتی رشد نیز خواهد داشت. ترکمنستان افزون بر رشد تولید و صادرات گاز، شاهد یک تغییر عمده دیگر نیز بوده است. در سال ۲۰۱۸ واحد پتروشیمی کیانلی راه اندازی شد؛ رشد صادرات گاز این کشور به چین در حال حاضر منوط به ساخت خط چهارم صادرات گاز به چین و افزایش ظرفیت این خطوط از 55 میلیارد مترمکعب به ۸۵ میلیارد مترمکعب در سال است.
با وجود نزدیک شدن قیمت گاز رقبای مختلف، بالا رفتن نیاز چین به گاز، باعث خواهد شد این کشورخرید خود از ترکمنستان را در دهه پیش رو افزایش دهد و افزایش واردات به میزان رشد تولید گاز ترکمنستان به خصوص از میدان گالکینیش بستگی خواهد داشت. چین نیز برای اطمینان از این رشد تولید، حضور خود را در بخش بالادستی گاز ترکمنستان افزایش خواهد داد. میزان واردات روسیه هم به دلیل رشد تولید داخلی گاز در روسیه، هیچ گاه به سطح قبل از ۲۰۰۹ بازنخواهد گشت. البته ممکن است به دلایل اقتصادی، تأمین گاز بخشی از جنوب روسیه از گاز ترکمنستان به جای گاز داخلی به صرفه تر باشد. تأمین مقدار بالای گاز برای خطوط تاپی و دریای خزر با توجه به سطح کنونی تولید امکان پذیر نخواهد بود. حتی در صورت افتتاح این خطوط و همچنین رشد بالای تولید، گاز ترکمنستان در بازار هند و اروپا به دلیل هزینه بالای انتقال در نتیجه مسیر طولانی انتقال، قدرت رقابت نخواهد داشت.
مشعل | اکنون دیگر مسأله ناترازی، به کلید واژه ای می ماند که این جمله را به ذهن تداعی می کند: «چه بگویم که ناگفتنش بهتر است». رسانه ها را که ورق می زنی، همه جا صحبت از ناترازی است و طرح این پرسش تکراری: «چه شد که کشوری با حجم عظیمی از ذخایر غنی انرژی، با بحران ناترازی دست وپنجه نرم می کند.» پاسخ به این پرسش از زوایای مختلف قابل بررسی و واکاوی است که در این مقال نمی گنجد. به هر تقدیر، همگان به نوعی در تلاشند تا سهمی هرچند اندک، برای مقابله با تغییر موازنه انرژی در کشور داشته باشند. در این میان، صنعت انتقال نفت به عنوان یکی از کلیدی ترین ساختار صنعت پالایش از نظر گستردگی شبکه خطوط انتقال فراورده نفتی، کمک به رفع ناترازی سوخت را در سرلوحه کار دارد. افزون بر آن، تامین امنیت انتقال سوخت، بهینه سازی مصرف آن، کاهش قاچاق سوخت و ... مولفه هایی است که شبکه انتقال خطوط لوله نفت خام و فراورده در به ثمر نشاندن آن، نقشی حیاتی ایفا می کند.
عملیات انتقال مواد نفتی از طریق خطوط لوله به همت و مجاهدت خستگی ناپذیر کارکنان شرکت نام آشنای خطوط لوله و مخابرات نفت ایران صورت می گیرد؛ مجموعه ای که با داشتن 194 مرکز انتقال نفت، تاسیسات و فشارشکن به صورت شبانه روزی به انتقال ایمن و پایدار نفت خام و فراورده های نفتی مبادرت می ورزد. شبکه گسترده نقل وانتقال فراورده نفتی با خطوط لوله، به بهینه سازی انرژی، مولفه ای مهم و اثربخش در اقتصاد ملی، رنگ واقعیت بخشیده است. واضح و مبرهن است که بدون وجود خطوط لوله، حمل فراورده های مایع از طریق دیگر روش های انتقال، افزون بر انواع مخاطرات زیست محیطی و جاده ای، قطعا هزینه های سنگینی را نیز به بدنه صنعت پالایش کشور تحمیل می کرد که غیرقابل جبران بود. با این حال، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران همزمان با روی کار آمدن دولت چهاردهم، عزم خود را جزم کرد تا با ارائه برنامه ها و طرح های توسعه ای، بتواند گامی قابل توجه در انتقال ایمن و پایدار مواد سوختی در کشور بردارد. توسعه خطوط انتقال مواد نفتی، تکمیل خط لوله سبزآب-شازند، تسریع در روند اجرای خط لوله بندرعباس - سیرجان - رفسنجان، پیگیری اجرای پروژه پیگرانی هوشمند ۲ هزار کیلومتر خط لوله، همکاری با دانش بنیان ها، اتصال 11 نیروگاه جدید به خطوط لوله، اهتمام به کنترل و شناسایی انشعاب های غیرمجاز در مسیر خطوط و ... از اهم برنامه های اولویت دار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است.
پایگاه بالقوه تولید انرژی، در سیطره مناطق جنوبی است، حال آنکه حجم زیادی از میزان تولید، در مناطق شمالی و مرکزی مصرف می شود. طبیعتا نامتوازنی مبادی تولید و مصرف انرژی در پهنه وسیع جغرافیایی کشور با چالش های پرشماری همراه است که در این میان، اهمیت و جایگاه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به عنوان حلقه واسط فرایند نقل و انتقال مواد سوختی از این لحاظ که بار اصلی چرخه تامین انرژی را به دوش می کشد، مهم و تاثیرگذار است. بر اساس آمار و ارقام اعلامی ازسوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، سهم عملکرد حجمی انتقال فراورده های نفتی با خطوط لوله، بیش از 60 درصد است و حکایت از پیشگامی این نحوه انتقال نسبت به دیگر روش های حمل ونقلی دارد. به واقع، استمرار و پایداری در انتقال ایمن مواد نفتی در سرلوحه کار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران جای گرفته که این مهم، با وجود بحران ناترازی که در صنعت نفت و گاز کشور تنیده شده، نسبت به گذشته پررنگ تر و نمایان تر است.
توسعه خطوط انتقال فراورده های نفتی به عنوان برنامه اولویت دار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در دستور کار قرار دارد که بر این اساس، قرار است تا پایان امسال، یکهزار کیلومتر به طول خطوط لوله در صنعت انتقال نفت افزوده شود. به همین منظور، پروژه احداث خط لوله ۳۴۱ کیلومتری سبزآب - شازند با پیشرفت 60 درصدی در حال اجراست و مابقی آن نیز تا پایان امسال تکمیل می شود. پس از عملیاتی شدن این خط لوله، فراورده های تولیدی پالایشگاه آبادان به مرکز کشور و تهران انتقال می یابد.
اجرای پروژه خط لوله جدید ۲۶ اینچ بندرعباس - سیرجان - رفسنجان نیز از دیگر خطوط مهم و راهبردی در صنعت انتقال نفت محسوب می شود که این پروژه، شامل احداث ۴۶۰ کیلومتر خط لوله ۲۶ اینچ به همراه سه مرکز انتقال نفت در بندرعباس، قطب آباد و مهرآران است که نیاز به انتقال روزانه حدود ۱۶ میلیون لیتر فراورده را برآورده می کند.
طرح ملی و راهبردی انتقال نفت خام گوره-جاسک، که با حمایت دولت و راهبری شرکت ملی نفت ایران در دست اجراست و با هدف ایجاد ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت خام در روز، ذخیره سازی و صادرات آن از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین استمرار صادرات نفت خام، تمرکززدایی از پایانه های صادراتی و متنوع سازی آن، توسعه پایدار و اشتغالزایی در سواحل مکران قرار است با احداث انشعابی از ظرفیت این خط لوله برای تامین خوراک پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه ها استفاده شود. برنامه ریزی نشان می دهد، خط لوله انشعابی تا پایان سال تکمیل و عملیات انتقال خوراک نفت خام پالایشگاه بندرعباس از این خط آغاز خواهد شد.
سوخت اصلی نیروگاه های کشور، گاز طبیعی است؛ اما در مواقعی که آن هم بیشتر در فصول سرد سال و پیشی گرفتن مصرف بر تولید و اولویت گازرسانی به بخش خانگی حادث می شود، نیروگاه ها نیاز مبرمی به سوخت مایع به عنوان سوخت جایگزین پیدا می کنند. بر این اساس، سوخت رسانی به نیروگاه ها غالبا از طریق تانکرهای سوخت رسان یا خطوط انتقال فراورده انجام می شود. با توجه به اینکه امکان رساندن سوخت مورد نیاز نیروگاه ها در فصل سرما، آن هم به وسیله نفتکش با مخاطرات بی شماری به لحاظ محیط زیستی، فنی و جاده ای همراه است، بنابراین شبکه خطوط لوله می تواند تا حد بسیار زیادی از بار اتفاقات ناگوار بکاهد.
با این اوصاف، اتصال نیروگاه ها به شبکه خطوط انتقال از برنامه های راهبردی صنعت پالایش کشور محسوب می شود که با هدف پایداری سوخت رسانی در فصول سرد سال، کاهش هزینه های انتقال و کاهش قاچاق سوخت همراه است. تاکنون ۲۷ نیروگاه به خطوط لوله انتقال فراورده های نفتی متصل شده و قرار است امسال، 11 نیروگاه دیگر نیز به شبکه خطوط انتقال بپیوندد. از این 11 نیروگاه، تاکنون 4 نیروگاه نکا در استان مازندران، علی آباد در استان گلستان، خرم در استان لرستان و تابان در استان یزد به شبکه خطوط لوله انتقال وصل شده اند. در واقع با اتصال همه این ۱۱ نیروگاه به شبکه سراسری خطوط لوله انتقال فراورده های نفتی، از جابه جایی سالانه بالغ بر 1.5 میلیارد لیتر فراورده نفتی با تانکرهای جاده پیما جلوگیری و تردد صدها تانکر از جاده های برون شهری کشور حذف خواهد شد.
خط لوله سوخت رسانی به نیروگاه چادرملو یزد، به عنوان یکی دیگر از برنامه های اتصال نیروگاه به خطوط لوله فراورده است که در دستور کار قرار دارد و بزودی به بهره برداری می رسد. مقدمات لازم برای بهره برداری از خط لوله ۱۰ اینچ سوخت رسانی نیروگاه سیکل ترکیبی سرو چادرملو به خط لوله ۱۶ اینچ انتقال فراورده های نفتی یزد - نایین در شرایطی ایمن، برقرار و در حال پیگیری است. بنا بر آخرین اطلاعات، عملیات اتصال این خط لوله با کمترین هزینه و استفاده از تجهیزات منطقه و همچنین با همکاری واحدهای ترابری و اچ اس ای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق در حال انجام است.
همانطور که اشاره شد، کاهش هزینه های انتقال سوخت با حذف تردد نفتکش ها رقم می خورد؛ چرا که افزون بر کاهش بار ترافیکی، از احتمال وقوع تصادفات جاده ای نیز جلوگیری خواهد کرد. بویژه آنکه نفتکش های سوخت رسان، عموما از فراورده نفت گاز تغذیه می شوند که از این لحاظ، در مصرف نفت گاز نیز صرفه جویی قابل توجهی را شاهد خواهیم بود، بنابراین تحقق این مهم، آثار مثبت زیست محیطی و اقتصادی زیادی را به دنبال خواهد داشت.
امکان تردد نفتکش ها با شروع فصل سرما و شرایط نامناسب آب وهوایی و همچنین برفی بودن جاده های منتهی به نیروگاه ها، با مشکل روبه روست. به همین دلیل، امکان تعلل و وقفه در سوخت رسانی به نیروگاه ها محتمل خواهد بود که با اتصال به شبکه سراسری خطوط انتقال، این مسأله نیز مرتفع خواهد شد، ضمن آنکه می توان نسبت به پایداری ایمن و مناسب سوخت مایع در فصول سرد سال نیز اطمینان خاطر داشت.
با نگاهی اجمالی می توان به سهم بسزای شبکه خطوط انتقال نفت و فراورده های نفتی در محقق کردن اهداف بهینه سازی مصرف انرژی پی برد. محوری که جزء لاینفک مقوله انرژی به طور عام در کشور است و در اجرای درست و اصولی آن توصیه شده است. با توجه به شدت مصرف انرژی و هدررفت آن توامان در بخش تولید و مصرف، توسعه شبکه خطوط انتقال به عنوان ارزان ترین و ایمن ترین گزینه حمل مواد نفتی، نصب العین مولفه بهینه سازی مصرف انرژی خواهد بود که با تأسی از برنامه ها و تصمیم گیری های کارآمد و اصولی، می توان به دستاوردهای چشمگیری در این زمینه دست یافت.
پیگرانی یا اصطلاحا عیب یابی خطوط لوله، از نمونه فرایندهای صنعتی است که کاربرد آن، بیشتر در صنعت نفت و گاز محسوس است.
خوردگی، پاکسازی و حفاظت خطوط لوله نفت و گاز از تمامی آلودگی ها و رسوبات، به وسیله فناوری پیگرانی، شناسایی و ترمیم می شود.
ارتقای سطح دانش و فناوری در بستر زمان، این امکان را فراهم کرد که با پایش هوشمندانه خطوط لوله، بتوان از بروز هر نوع نشتی و آلودگی های ناشی از مشکلات خوردگی، همزمان با انتقال نفت خام و فراورده های نفتی جلوگیری کرد.
امروزه شرکت های دانش بنیان ایرانی در زمینه پیگرانی هوشمند خطوط لوله، به توانمندی بالقوه ای دست یافته اند. تا پیش از این، دانش این فناوری در انحصار برخی کشورها بود؛ اما با تلاش ها و پیگیری های مستمر متخصصان داخلی، بستر به کارگیری و دستیابی به ساخت آوری آن در شبکه خطوط لوله کشور فراهم شد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به عنوان یکی از شرکت های پیشتاز صنعت نفت و گاز در زمینه فناوری پیگرانی هوشمند شناخته می شود که در این زمینه به پیشرفت های چشمگیری نیز دست یافته است. به همین منظور، اجرای پروژه پیگرانی هوشمند حدود ۲ هزار کیلومتر خط لوله در این شرکت، پیگیری می شود و انتظار می رود این پروژه تا یک سال آینده به مرحله اجرا برسد.
انشعاب های غیرمجاز در مسیر خطوط لوله انتقال نفت به دلیل اختلاف قیمت بالای حامل های انرژی، بویژه بنزین و نفت گاز نسبت به کشورهای همجوار و صرفه اقتصادی بالای آن، همواره مطرح بوده است؛ معضلی که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در تلاش است تا با به کارگیری همه توان و ظرفیت، از سرقت فراورده های نفتی جلوگیری کند. خطوط لوله انتقال مواد نفتی از طریق پارامترهای عملیاتی در طول شبانه روز پایش و رصد می شود تا امکان هرگونه سرقت غیرمجاز را به حداقل ممکن کاهش دهد.
به همین منظور، ارتقا بخشیدن به مولفه تامین امنیت پایدار و کلان مواد نفتی، بررسی راهکارهای تقویت امنیت خطوط لوله، استفاده از فناوری های نوین و به روز سیستم های حفاظت الکترونیکی، ارتقای سطح تعامل حراست مناطق و ارائه راهکارهای پیشگیرانه برای کاهش سرقت و انشعاب های غیر مجاز ازسوی افراد سودجو و سارقان، از موضوع های محوری است که باید مدنظر قرار داده شود.
صنعت نفت در اجرای سیاست ساخت بار اول پیشگام است؛ سیاستی که هرنوع وابستگی به کالاهای خارجی را نفی و با حمایت از ساخت داخل، زمینه لازم را برای رشد و توسعه هرچه بیشتر شرکت های دانش بنیان مهیا کرد. هم اکنون بیش از 90 درصد قراردادهای ساخت بار اول به صنعت عظیم و راهبردی نفت و گاز کشور تعلق دارد، بویژه آنکه حدود ۱۵۰ شرکت دانش بنیان با صنعت نفت همکاری داشته اند که هم اکنون تعداد این شرکت ها، به بیش از ۷۰۰ شرکت می رسد. در واقع می توان مدعی بود در کسب دانش فنی، به جایی رسیده ایم که امروز صنعت نفت، به صنعتی متکی به خود و کاملا داخلی تبدیل شده و به طور کامل از سوی شرکت های داخلی مدیریت می شود.
در این بین، شرکت های تابع صنعت نفت، هریک به زعم خود نقشی متمایز و برجسته در زمینه اعتماد به ظرفیت های داخلی ایفا کرده اند.
سیاست وزارت نفت در امکان پذیری دسترسی به انواع تجهیزات و کالاهای راهبردی ارائه شده ازسوی دانش بنیان ها، سیاستی درست بوده و سبب شده تا این دست از فعالان عرصه علم و دانش، با تلاش و توان بیشتری در این فرایند رقابتی، ظهور و بروز یابند و ازحق نگذریم که حیات دانش بنیان ها، مرهون این نوع اعتمادسازی هاست.
مدیریت پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، همسو با اجرای ماده 10 قانون جهش تولید دانش بنیان و استفاده از ظرفیت های ایجاد شده، تاكنون 3 طرح ساخت بار اول را با هدف اجرا از سوی شرکت های دانش بنیان توانمند و برای دریافت مجوزهای لازم، به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارسال کرده است. این طرح ها، شامل یك قرارداد منعقدشده ازسوی مدیریت كالا شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با موضوع "ساخت سه دستگاه روتور GGT توربین Sulzer S7" و 2 موضوع در دست پیگیری با عناوین "دستگاه پیگ هوشمند برای بازرسی خطوط لوله" از سوی مدیریت شرکت و "سیستم پایش فیزیكی كریدور خطوط لوله انتقال نفت ایران با استفاده از فیبر نوری بر پایه حسگر توزیع شده صوت و لرزش" از سوی واحد پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات است.همچنین تدوین نقشه راه توسعه فناوری های اولویت دار، استفاده از ظرفیت كارگروه ساخت بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به منظور دریافت مجوز لازم برای پروژه پایش فیزیكی كریدور خطوط لوله انتقال نفت ایران، انعقاد چهار تفاهمنامه همكاری علمی، فنی با شركت های دانش بنیان و مراكز علمی و تحقیقاتی، کسب عنوان پروژه پژوهشی فنی برتر در سطح شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در سال 1401 و... از اهم اقدام های واحد پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به شمار می آید.
بی تردید همه آنچه اشاره شد، تنها بخشی از مشکلاتی است که وزارت نفت دولت چهاردهم در زیرمجموعه هایی همچون شرکت خطوط لوله و مخابرات با آن دست و پنجه نرم کرده و این توفیق را داشته است که با به کارگیری شیوه ها و راهبردهایی، این موانع را تا حد امکان از سر راه بردارد.
تقویت انتقال فراورده
به کاهش ناترازی کمک می کند
مشعل تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه ها، یکی از موضوعاتی است که در شش ماهه دوم سال و همزمان با شروع فصل سرد سال، بیشتر به چشم می آید. محدودیت گاز دریافتی ایجاب می کند که تقاضا برای سوخت مایع (نفت گاز و نفت کوره) به عنوان سوخت جایگزین در نیروگاه ها افزایش یابد که امسال با توجه به عواملی چون کاهش زودهنگام دمای هوا و کاهش سطح ذخایر نیروگاه ها، نیازمندی به سوخت مایع برای نیروگاه ها را دوچندان کرده است. بر این اساس، شرکت های ملی گاز ایران و پخش فراورده های نفتی به عنوان متولیان تامین سوخت نیروگاهی، فارغ از ناترازی انرژی که امروز دامنگیر صنعت نفت است، بی وقفه در تلاشند تا زمستان پیش رو، با کمترین دغدغه سپری شود. بر اساس آمار و ارقام اعلامی از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، حجم مقدار ذخایر نفت گاز نیروگاه ها در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (1402) با 43 درصد کاهش به دولت چهاردهم تحویل داده شد و این بی توجهی و غفلت به تامین به موقع سوخت نیروگاهی، مشکلات و تبعاتی را به همراه داشته است. علی احمدی پور، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» آخرین میزان انتقال سوخت به نیروگاه ها از طریق خط لوله را عنوان کرد و اطمینان خاطر داد که با تمهیدات اندیشیده شده برای تامین سوخت نیروگاهی، امیدواری برای سپری شدن بی دغدغه از زمستان پیش رو وجود دارد. مشروح این گفت و گو را می خوانید.
طی 6 ماه نخست امسال، در مجموع بالغ بر 2 میلیارد لیتر فراورده نفت گاز، نفت سفید و نفت کوره نیروگاهی از طریق شبکه خطوط لوله نفت و فراورده کشور منتقل شده است. خطوط با ظرفیت خوبی کار می کنند و محدودیتی از نظر ظرفیت خطوط نداریم.
براساس برنامه تکلیفی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، 11 نیروگاه باید به مسیر خطوط لوله انتقال مواد نفتی متصل شوند که از این تعداد، نیروگاه شهید سلیمی نکا در آبان سال 1401 و نیروگاه های آذرخش و علی آباد در تیر امسال، سوخت مایع مورد نیازشان را از طریق شبکه خطوط لوله نفتی دریافت می کنند. همچنین عملیات اجرایی پیوستن به خطوط لوله انتقال نفتی نیروگاه خرم در استان لرستان، مرداد امسال و نیروگاه سرو چادرملو استان یزد در شهریورماه جاری انجام شد و اکنون این دو نیروگاه نیز سوخت خود را از مسیر خطوط لوله دریافت می کنند. از نیروگاه های باقیمانده مطابق با برنامه تکلیفی، تنها یک نیروگاه کاشان است که تقریبا خط آن به طول حدود یکهزار و 493 کیلومتر که انشعابی از خط 20 اینچ نایین- کاشان است، 100 درصد اجرایی شده و تا پایان آبان آماده بهره برداری خواهد بود.
همچنین نیروگاه های هنگام و ایسین در استان هرمزگان، دیگر مقاصد سوخت رسانی از طریق شبکه خطوط لوله هستند که نیروگاه هنگام به طول 720 کیلومتر در مرحله انعقاد قرارداد است و نیروگاه ایسین به طول 800 کیلومتر در مرحله مطالعات اولیه و تهیه نقشه برداری قرار دارد که با توجه به برنامه ریزی های انجام شده، تا پایان سال 1403 به بهره برداری خواهد رسید. نیروگاه سمنگان سیرجان نیز به طول 2 هزار و 650 کیلومتر در مرحله نقشه برداری و آماده مناقصه است که آن هم بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته، تا پایان امسال به شبکه خطوط سراسری انتقال مواد نفتی متصل خواهد شد.
نیروگاه های شریعتی مشهد به طول 14 کیلومتر، لوشان گیلان به طول 2 هزار و 400 کیلومتر و تابان یزد به طول چهار هزار و 200 کیلومتر اوایل سال آینده به شبکه سراسری خطوط لوله انتقال مواد نفتی کشور متصل خواهند شد.
اعتبارات مورد نیاز برای اجرای این طرح از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تامین شده که پس از دریافت مجوزهای لازم از مدیریت برنامه ریزی تلفیقی، فعالیت ها پیگیری و اجرایی می شود.
با اتصال ۱۱ نیروگاه جدید به شبکه خطوط لوله نفت و فراورده کشور، از تردد حدود ۱۶ هزار تانکر ۳۰ هزار لیتری فراورده در جاده ها جلوگیری خواهد شد که با توجه به هزینه یک هشتمی انتقال فراورده از طریق خط لوله در مقایسه با حمل زمینی، همچنین کاهش هزینه مصرف سوخت، این مقدار صرفه جویی بالغ بر سه هزار میلیارد تومان را به دنبال خواهد داشت. سال1402 افزون بر3.8 میلیارد لیتر انواع فراورده های سوختی، مانند نفت گاز، نفت کوره و نفت سفید به نیروگاه ها تحویل داده شده که اگر این میزان سوخت مایع را به تانکرهای با ظرفیت 30 هزار لیتر تبدیل کنیم، معادل 133 هزار تانکر خواهد بود که این حجم از فراورده را در جاده حمل کردند.
اعتبارات مورد نیاز برای اجرای این طرح از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تامین شده که پس از دریافت مجوزهای لازم از مدیریت برنامه ریزی تلفیقی، فعالیت ها پیگیری و اجرایی می شود. درمجموع ۷ میلیارد ریال برای اجرای این پروژه ها سرمایه گذاری خواهد شد.
قبل از پاسخ به این سوال لازم است اشاره کنم که خوشبختانه تمامی خطوط لوله انتقال نفت و فراورده های نفتی و مراکز انتقال، با ظرفیت بالایی در حال فعالیت هستند با پیوستن بخش نخست خط لوله 26 اینچ نیز که در آینده نزدیک به بهره برداری می رسد، بسیاری از مشکلات موجود سر راه انتقال مواد نفتی مرتفع خواهد شد و امیدواریم بزودی شاهد راه اندازی بخش دوم این خط انتقال نیز باشیم. در فاز نخست حداقل 15 تا 16 میلیون لیتر فراورده اضافه می شود که بخش عمده ای از سوخت نیروگاه ها را تامین خواهد کرد. در مسیر این خط لوله، نیروگاه های باوین کرمان و سیکل ترکیبی شیرکوه یزد، سوخت مورد نیازشان را دریافت می کنند؛ البته این خط لزوما سوخت این دو نیروگاه را تامین نخواهد کرد؛ زیرا به دلیل گستردگی طول خط 26 اینچ، حجم بالایی از فراورده های نفتی به شمال و مراکز استان ها منتقل خواهد شد.
مهناز محمدی امسال یک ماه زودتر، یعنی از آبان ماه، هوا سردتر شده و شبکه گاز کشور نیز زودتر آرایش زمستانی به خود گرفته است، با وجود این شبکه گاز کشور در وضعیتی پایدار قرار دارد و تامین گاز بخش های خانگی، صنایع خرد و حتی صنایع عمده به نحو مطلوب انجام می شود. 72 درصد سبد انرژی ایران را گاز تشکیل می دهد و نقشی تعیین کننده در تامین نیاز های انرژی ایفا می کند. گاز در فصل سرد و گرم، یکی از ارزشمندترین منابعی است که در بخش های خانگی، تجاری، صنعتی و نیروگاهی کشور از آن استفاده می شود. در واقع به غیر از نیروگاه های برق آبی و تجدیدپذیر، سوخت سایر نیروگاه های تولیدکننده برق، 86 درصد به گاز وابسته است و بیش از ۱۰۱ نیروگاه که گاز طبیعی سوخت آنهاست، برق تمام صنایع را تأمین می کنند.
گاز در تأمین سوخت صنایع نیز نقش کلیدی دارد؛ به طوری که هم اکنون بیش از ۹۰ درصد صنایع و نیروگاه ها وابسته به سوخت گاز هستند و بیش از ۳۰ هزار واحد صنعتی بزرگ و مهم کشور که ۹۰ درصد محصولات کشور را تولید می کنند، از سوخت گاز استفاده می کنند. نقش کلیدی گاز در تأمین انرژی بخش خانگی نیز در آمارها مشخص است؛ به طوری که هم اکنون بر اساس آمار شرکت ملی گازایران، ضریب نفوذ گاز در بخش شهری ۹۸.۹۷ درصد و در بخش روستایی ۸۶.۱ درصد است، ضمن آنکه ۲۷.۵ میلیون مشترک شهری و روستایی در کل کشور از انشعاب گاز برخوردارند.
توسعه شبکه گازرسانی در ایران سبب شده است تا میانگین مصرف گاز ایرانیان به ویژه در فصل زمستان، روند فزاینده به خود بگیرد. به گفته سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با هر یک درجه کاهش دما در کشور 25 میلیون مترمکعب گاز معادل یک فاز پارس جنوبی به مصرف گاز کشور افزوده می شود. میانگین مصرف گاز در بخش های خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده روز ۱۲ آبان امسال به ۳۹۲ میلیون مترمکعب رسید که نسبت به مدت مشابه پارسال، ۸۵ میلیون مترمکعب، معادل بیش از ۳ فاز پارس جنوبی، افزایش مصرف نشان می دهد.
براساس آمار های شرکت ملی گاز ایران، نیمه نخست امسال 133 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی به مبادی مصرف ارسال شده و برای انتقال پایدار آن اقدام های اثر گذاری صورت گرفته است که از جمله آنها می توان به صحبت های پیمان خضرایی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران اشاره کرد که می گوید: راه اندازی تأسیسات جدید تقویت فشار گاز خورموج ۶ و آب پخش ۶ در منطقه ۱۰ عملیات انتقال گاز با مشارکت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و تعمیرات ۵۷ دستگاه توربین (۲۹ مورد پایان یافته و ۲۸ مورد در حال اجرا) از شاخص ترین اقدام ها برای تقویت فشار گاز بوده است.
تعمیرات اضطراری خط هشتم سراسری ناشی از دریافت نتایج پیگرانی هوشمند در ۱۲ نقطه، تعمیرات گسترده در خط سوم و چهارم سراسری در ۴۹۰ نقطه، انجام پروژه جابه جایی و نصب اسکرابرهای تأسیسات فراشبند ۲ نیز از دیگر اقدام های انجام شده است که مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران به آنها اشاره کرده است.
بر اساس اعلام مسئولان، ۷۴ درصد از برنامه های تعمیراتی و اهداف پیش بینی شده امسال در این بخش تاکنون انجام شده است و بقیه نیز تا پایان امسال محقق خواهد شد. از سوی دیگر، از آغاز امسال تاکنون یک هزار و ۲۶۷ کیلومتر پیگرانی هوشمند، حدود دو هزار کیلومتر پیگرانی تمیزکننده، حدود ۲۶ هزار کیلومتر نشت یابی، ۲ هزار و ۱۰۰ متر تعویض خط لوله، ۷۰ هزار و ۵۴۳ مترمربع تعویض پوشش و ۱۸ موردهات تپ برای تامین پایدار گاز انجام شده است.
نگاهی به استان های سردسیر کشور و برودت هوا در آنها نشان می دهد که شرکت های گاز استانی تلاشی ویژه را برای تامین پایدار گاز در مناطق زیرپوشش خود انجام می دهند و زمستان در آمادگی کامل قرار دارند.
11 استان کشور درحال حاضر در وضعیت زمستانی هستند و شاهد کاهش حدود ۱۲ درجه ای دما در آنها هستیم واین اتفاق در این زمان ازسال، موجب افزایش مصرف گاز در این استان ها شده که البته تامین پایدار گاز مورد نیاز بخش های مختلف مصرف کننده با توجه به اقدام هایی که در ماه های گرم سال صورت گرفته، موجب تشدید پایداری شبکه گاز در این استان ها شده است.
نشت یابی ۶ هزار و ۱۸۵ کیلومتر از خطوط گازرسانی استان کرمانشاه گرفته تا کالیبراسیون بیش از ۴۱۳ دستگاه اندازه گیری در شرکت گاز استان اردبیل، پایش و مدیریت مصارف گاز، جلوگیری از هدررفت گاز طبیعی از طریق حفظ و نگهداری مدون تأسیسات گازرسانی به وسیله نرم افزارهای پیشرفته IPCMMS، مقاوم سازی شبکه های گاز در استان آذربایجان شرقی و انجام بیشترین فعالیت گازرسانی که به مناطق روستایی و مرزی استان کردستان مربوط می شود، از مهم ترین اقدام های تقویت پایداری شبکه گاز در فصل سردسال به ویژه در استان های سردسیر کشور است که شرکت های گاز استانی به انجام آنها مبادرت کرده اند.
هم اکنون و بنابر اعلام سعیدتوکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، پالایشگاه های گازی برای عبور از فصل سرد سال در آمادگی کامل قراردارند و شبکه گاز کشور نیز در وضعیت پایدار قرار دارد؛ افزون براین، اهتمام شرکت ملی گاز ایران بر اعمال کمترین محدودیت گازرسانی به صنایع در روز های سرد سال و عبور آرام از زمستان پیش روست.
مشعل فناوری قدرتمند هوش مصنوعی، نقطه عطف کلیدی برای صنعت نفت به شمار می آید. این فناوری، به چنان پیشرفت چشمگیر و کاربردهایی فراوان در همه صنایع دست یافته که بهره مندی از آن می تواند موفقیت های پرشماری را نصیب این صنعت کند. از همین منظر، هوش مصنوعی، راهبردی مستحکم و قابل اتکا در مجموعه پالایشی و تجمیعی از تمامی اهداف و الزام های مدیریتی در این خصوص محسوب می شود. در هفته ای که گذشت، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با حضور شماری از مدیران صنعت پالایش و پخش فراورده های نفتی، سمینار علمی- تخصصی با عنوان «هوش مصنوعی، تحول سوخت رسانی» را برگزار کرد. در این سمینار، جزئیات این فناوری پیشرفته و کاربرد آن در صنعت پالایش و پخش، واکاوی و درباره آن اطلاعاتی ارائه شد. آنچه می خوانید شرحی است بر این نشست تخصصی.
«استفاده از سامانه های هوش مصنوعی باید در ساختار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران قرار گیرد.»
این جمله کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است که در سمینار علمی- تخصصی با عنوان «هوش مصنوعی، تحول سوخت رسانی» بر آن تاکید داشت.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران گفت: با توجه به حجم عظیم انتقال فراورده و امکان بروز اختلال و خطا، همچنین لزوم پایش و رصد مستمر شاخص های توزیع فراورده در بیش از37 منطقه و ۲۳۵ ناحیه عملیاتی، استفاده از سامانه های هوش مصنوعی باید در ساختار این شرکت قرار گیرد. ویس کرمی با دعوت از تمامی مجموعه های فعال در حوزه بهره گیری از فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت برای همکاری اظهار کرد: شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، قدمتی بیش از ۹۶ ساله دارد و هم اکنون به نقطه ای رسیده که با توجه به گستردگی عظیم این شرکت در تأمین و توزیع سوخت، باید استفاده از هوش مصنوعی در دستور کار قرار گیرد. وی با بیان اینکه در این شرکت، روزانه نزدیک به۲۶۰ میلیون لیتر انواع فراورده نفتی از طریق ۱۵هزار ناوگان حمل ونقل جاده ای، به صورت شبانه روزی به نقاط مختلف کشور ارسال می شود، گفت: هوشمندسازی جایگاه های عرضه سوخت، به دلیل مشکلاتی در تأمین منابع مالی این طرح، اجرایی نشد؛ اما در یک سال اخیر با تلاش بسیار توانستیم معماری جدیدی از سامانه هوشمند سوخت ترسیم کنیم که باید در دست اجرا قرار بگیرد. مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه این شرکت دارای ۲۳۵ ناحیه عملیاتی در سراسر کشور است، ادامه داد: بحث هوشمند سازی نواحی در دستور کار قرار دارد و با استفاده از این روش، تمام وظایف نواحی بدون دخالت نیروی انسانی و سخت افزار انجام می شود که برای انجام این کار، باید به نقش هوش مصنوعی باور داشته باشیم. ویس کرمی با اشاره به اهمیت هوش مصنوعی در زنجیره تولید، ذخیره سازی، نقل و انتقال و توزیع فراورده ها بیان کرد: تشکیل کمیته هوش مصنوعی از جمله اقدام های مهم انجام شده طی یک سال اخیر بوده که باید ضمن ارتباط صنعت و دانشگاه، تلاش کنیم از تمام ظرفیت های موجود در این زمینه بهره بگیریم. وی گفت: شرکت ملی پخش، نیازمند همکاری همه مجموعه های خارج از صنعت نفت مانند بخش های دانشگاهی، معاونت علمی فناوری و ریاست جمهوری، شرکت های دانش بنیان و... برای تحقق استفاده از فناوری هوش مصنوعی در صنایع پایین دستی نفت است.
رئیس کمیته هوش مصنوعی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز در این نشست تخصصی با اشاره به اینکه هوش مصنوعی، نقشی تحول آفرین در بخش های مختلف از جمله صنعت نفت دارد، افزود: استفاده از این فناوری در انجام بهتر امور و وضعیت های مرتبط با خدمت رسانی بسیار مؤثر است. علی اصغر عباسی با بیان اینکه هوش مصنوعی، نقشی تحول آفرین در بخش های مختلف اقتصاد، فرهنگ و صنایع مختلف از جمله صنعت نفت دارد، اظهار کرد: بهبود فناوری، افزایش سرعت، دقت و کاهش هزینه از مزایای استفاده از هوش مصنوعی در صنعت نفت است، افزون بر آن استفاده از این فناوری در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به عنوان شرکتی پیشرو در استفاده از هوش مصنوعی، نقشی بسزا در زنجیره تأمین، توزیع، عرضه و بهبود فرایندها دارد.
وی با اشاره به اینکه حفظ دقیق موجودی ها، مصارف جایگاه ها، بهبود مسیریابی و پیشگیری از انحراف ها و ارتباط دوسویه با مشتریان از مزیت های استفاده از هوش مصنوعی به شمار می رود، تصریح کرد: هوش مصنوعی در انجام بهتر امور مرتبط با خدمات رسانی مؤثر است و ایجاد فرهنگ استفاده از هوش مصنوعی می تواند همکاران را در استفاده از این فناوری ترغیب کند. رئیس کمیته هوش مصنوعی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بهره گیری از ظرفیت دانشگاهی را در زمینه هوش مصنوعی مهم برشمرد و افزود: با کمک دانشگاه ها می توان به نیروهای توانمند در زمینه هوش مصنوعی دست یافت. بخش خصوصی نیز تجربه های خاص و متنوعی را در زمینه های مختلف هوش مصنوعی دارد که همکاری با آن و تعریف پروژه های جدید در این زمینه، سبب افزایش سرعت در دستیابی به این فناوری خواهد شد.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با تأکید بر لزوم به کارگیری فناوری هوش مصنوعی در تمام زیرساخت ها و زنجیره توزیع فراورده کشور به منظور مدیریت مصرف سوخت و جلوگیری از اختلال و خطا گفت: این شرکت آماده همکاری با تمام متخصصان داخلی و شرکت های خصوصی برای ساخت و بهره گیری از فناوری هوش مصنوعی است.
ایرج کلهری با بیان اینکه سوخت هوشمند از زمان استخراج تا زمان مصرف را تحت کنترل و نظارت قرار می دهد، گفت: تمام زیرمجموعه های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به عنوان بزرگ ترین شرکت توزیع فراورده در خاورمیانه، نیازمند انبار هوشمند است و باید تمام شاخص های توزیع فراورده ازجمله مقدار دریافت فراورده، شرایط نگهداری، نحوه ارسال، نحوه مصرف و شرایط ایمنی بخوبی از طریق فناوری هوش مصنوعی تحت نظارت، مدیریت و پیگیری قرار گیرد. وی با تأکید بر اینکه استفاده از هوش مصنوعی، سبب افزایش بهره وری فعالیت ها، افزایش دقت و کاهش اشتباه های نیروی انسانی می شود، افزود: برای مدیریت مصرف سوخت کشور، باید تمام پارامترهای نفتکش ها از محل بارگیری تا تخلیه به صورت مستمر پایش شود که انجام این اقدام ها با هوش مصنوعی امکانپذیر است؛ چراکه عرضه و توزیع بیش از ۲۵۰ میلیون لیتر فراورده بدون هیچ گونه اختلال و خطا، تنها با استفاده از فناوری هوش مصنوعی عملی است. رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه وزارت نفت باید هوشمندسازی تجهیزات و تأسیسات خود را در دستور کار قرار دهد، یادآور شد: شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، به عنوان شرکتی پیشرو در استفاده از هوش مصنوعی، آماده همکاری با تمامی متخصصان داخلی و شرکت های خصوصی، برای ساخت و بهره گیری از فناوری هوش مصنوعی است.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران بر لزوم یکپارچه سازی داده ها در صنعت پالایش کشور با استفاده از فناوری هوش مصنوعی تأکید کرد.
عباس باصفا با بیان اینکه در زمینه هوش مصنوعی طی سال های اخیر، پیشرفت مطلوبی نداشته ایم، گفت: شرکت ملی پالایش و پخش، داده های بسیاری دارد که باید بهره برداری مناسبی ازآنها شود.
وی با بیان اینکه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران دارای ظرفیت بالایی در استفاده از هوش مصنوعی است، اظهار کرد: به منظور بهره برداری از این ظرفیت، در گام نخست دی ماه پارسال کمیته راهبری و سیاستگذاری هوش مصنوعی در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی تشکیل و در گام دوم صنعت راهبردی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با همکاری مدیریت مهندسی ساختار تدوین شد.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تصریح کرد: به منظور استفاده از هوش مصنوعی و ایجاد فرهنگ استفاده از این فناوری، کمیته هوش مصنوعی در ۹۰ درصد شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی تشکیل شده است.
باصفا گفت: لازم است سمینارهای هوش مصنوعی در شرکت های مختلف و به منظور آشنایی با کاربردهای آن در صنایع نفتی برگزار شود.
مشعل درست است که کشورمان منابع گازی قابل توجهی در اختیار دارد؛ اما این منابع محدود بوده و محل زیادی برای مصرف آنها وجود دارد. در حال حاضر بخش زیادی از گاز تولیدی مخزن پارس جنوبی برای مصارف خانگی و صنعتی کوچک به خطوط سراسری منتقل و بخش دیگری نیز در صنایع بزرگ مانند صنایع فولاد و پتروشیمی ها مصرف می شود. گازی که به پتروشیمی ها انتقال می یابد، بخشی از فرایند تامین خوراک پتروشیمی هاست؛ اما باید گفت که گاز، خوراک اصلی مجتمع های پتروشیمی را تشکیل می دهد. به همین دلیل تامین گاز در تابستان و زمستان، نقش زیادی در فعالیت پتروشیمی ها برای تولید محصول، فروش و تامین ارز آنها دارد.
بر اساس گزارش های رسمی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، در حال حاضر نزدیک به سه چهارم گاز کشور، صرف بخش های خانگی، تجاری، صنایع کوچک و نیروگاه ها می شود و سهم صنایع عمده از این حامل انرژی، کمتر از18 درصد است که تقریبا نیمی از این میزان، یعنی 8.7 درصد، به صنعت پتروشیمی اختصاص دارد.
صنعت پتروشیمی در برنامه ای بلندمدت، توسعه متوازن و پایدار مبتنی بر انواع خوراک مایع و گاز و استفاده از چرخه خوراک بین مجتمعی را پیش بینی و با برنامه ریزی تلاش کرده است تا در هماهنگی با بخش های بالادست و پایین دست، مشکلی در بخش های مصرف، بویژه بخش خانگی در فصل سرد سال ایجاد نشود.
هم اکنون، خوراک بیش از20مجتمع پتروشیمی فعال در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از میدان مشترک گازی پارس جنوبی تأمین و سالانه بیش از40 میلیون تن محصول پتروشیمی از این محل تولید می شود. بر این اساس، مجتمع گاز پارس جنوبی به طور متوسط روزانه ۱۰هزار تن محصول تولیدی اتان خود را به پتروشیمی های جم، آریاساسول، مروارید، کاویان و پتروایرانیان ارسال می کند و سالانه بیش از سه میلیون و ۲۸۳هزار تن پروپان و دو میلیون و286هزار تن بوتان به طور متوسط در پالایشگاه های پارس جنوبی تولید و به پتروشیمی ها منتقل می شود. با توجه به این آمار به نظر می رسد که اگر برداشت گاز از مخزن مشترک پارس جنوبی با مقدار و کیفیت امروز تأمین نمی شد، صنعت پتروشیمی کشور هم نمی توانست با این سرعت پیش برود.
بر اساس پیش بینی های صورت گرفته در شرکت ملی صنایع پتروشیمی ، برای تحقق ضریب متوسط رشد تولید سالانه ۸ درصد در صنعت پتروشیمی، مقدار گاز (خوراک و سوخت) مورد نیاز این صنعت در برنامه هفتم توسعه روزانه ۱۶۸ میلیون مترمکعب برآورد می شود و گاز مورد نیاز این صنعت در برنامه هشتم توسعه نیز ۲۰۵ میلیون مترمکعب در روز خواهد بود.
صنعت پتروشیمی در چند سال اخیر، متناسب با سیاست ها و برنامه های جامع و متوازن وزارت نفت، سبد تأمین خوراک خود را متنوع کرده است، یعنی همزمان که استفاده از گاز پارس جنوبی و محصولاتی مانند نفتا، متان و ... پالایشگاه ستاره خلیج فارس را برای اجرای طرح های جدید در دستور کار دارد، خوراک های ترکیبی نیز پیگیری می شوند.
خوراک های ترکیبی به مجتمع های پتروشیمی کمک می کند تا سبد متنوع تری از محصولات را ارائه کنند و در عین حال در تابستان و زمستان، تاب آوری بالایی داشته باشند. تکمیل زنجیره ارزش محصولات و جلوگیری از توسعه نامتوازن صنعت پتروشیمی نیز از دیگر مزایای خوراک ترکیبی است که در نگاه دیگر، سودآوری بیشتری را هم برای شرکت های پتروشیمی به همراه دارد.
در عین حال، در شرایطی که بسیاری از شرکت های پتروشیمی، نگران آینده تامین خوراک و کمبود منابع هیدروکربوری هستند، شرکت های بزرگ پتروشیمی در تلاشند که با ایجاد تنوع در تامین خوراک و به تبع آن تنوع در تولید محصول، آینده حضور خود در بازارهای جهانی را تضمین کنند. مدیران صنعت پتروشیمی ایران از چند سال قبل با این هدف که متکی به یک نوع سوخت برای تامین خوراک نباشند، موضوع خوراک ترکیبی را در دستور کار قرار دادند.
در حال حاضر، پتروشیمی ها با برنامه ریزی لازم، نه تنها برای تامین خوراک خود در تابستان و زمستان به روال مشخصی رسیده اند و کمتر مجتمعی در شرایط کنونی با مشکل روبه رو می شود؛ بلکه برای کمک به رفع ناترازی گاز، بویژه در زمستان، ایفاگر نقشی موثر در این زمینه برای وزارت نفت هستند. احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، چندی قبل با اشاره به سرمایه گذاری پتروشیمی ها برای توسعه میدان های گازی کشور به منظور افزایش تولید گاز و تأمین خوراک پایدار گفت: پتروشیمی ها در چند سال اخیر برای تأمین خوراک پایدار و رفع ناترازی گاز در کشور، ۱۰ تفاهمنامه توسعه میدان با شرکت ملی نفت ایران امضا کردند و با نهایی شدن این قراردادها، حدود ۸ میلیارد دلار سرمایه گذاری در میدان های گازی کشور انجام می شود که این مهم به افزایش روزانه 200میلیون مترمکعب گاز خواهد انجامید.
از آنجا که صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم و هشتم توسعه، روند توسعه ای مداوم را پیش بینی کرده، نیاز است که درباره تامین خوراک نیز برنامه ریزی طولانی مدت داشته باشد. با همین رویکرد بوده که همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با محوریت هلدینگ های بزرگ با شرکت ملی نفت ایران از چند سال قبل شروع شد تا در گام مهم اول، هدف قدیمی صنعت نفت، یعنی خاموشی مشعل ها و پایان گازسوزی را با کمک یکدیگر محقق کنند. هم اکنون طرح های جمع آوری گازهای همراه نفت با چهار طرح جمع آوری گازهای غرب و شرق کارون از سوی شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، شرکت هویزه خلیج فارس، ان جی ال ۳۱۰۰ و شرکت پتروشیمی مارون در حال اجراست که تاکنون بخشی از این مشعل ها خاموش شده اند.
اگرچه تامین خوراک، یکی از وظایف اصلی وزارت نفت تلقی می شود؛ اما شرایط اقتصادی ناشی از تحریم های همه جانبه موجب شده تا صنعت پتروشیمی، همگرایی بیشتری برای ارتباط بیش از پیش با وزارت نفت در درون خود ایجاد کند. در راهبرد برد - بردی که این دو مجموعه با هم شروع کرده اند، استفاده از گازهای همراه نفت و کمبود خوراک پتروشیمی ها با هم پیوند خورده است.
تعدادی دیگر از پروژه ها نیز در روندی برنامه ریزی شده طی ماه های آینده، خاموش و گازهای در حال سوختن آنها به پتروشیمی های مختلف سرازیر می شود. طبق اعلام وزارت نفت، در سال 1401 مقدار جمع آوری روزانه گازهای همراه نفت 8 میلیون مترمکعب و در سال 1402 بیش از 12 میلیون مترمکعب بوده که قرار است این عدد در سال 1403 به 15 میلیون مترمکعب در روز برسد. با این میزان افزایش در تامین گاز از محل گازهای مشعل، بخش زیادی از مشکل پتروشیمی ها برای تامین خوراک برطرف می شود و دیگر نیاز به تامین گاز از محل های دیگر وجود نخواهد داشت.
از آنجا که شرکت های پتروشیمی به عنوان بخش خصوصی در تامین نیاز داخلی محصولات مختلف و تامین ارز کشور سهم قابل توجهی دارند، برنامه ریزی مشترک این بخش در بلندمدت به نفع کشور خواهد بود و این شرکت ها که با سرمایه گذاری های مستقل فعالیت می کنند، می توانند برای ادامه این سرمایه گذاری، برنامه ریزی داشته باشند.
مشعل کمک به توسعه عمران و آبادانی جوامع محلی پیرامون مجتمع پتروشیمی نگین مکران در استان سیستان و بلوچستان، وظیفه تعریف شده و مهمی است که سومین قطب پتروشیمی کشور بعد از ماهشهر و عسلویه در منطقه آزاد چابهار، همسو با نقش کلیدی خود در اقتصاد ملی، در پیش گرفته و مطابق قانون، اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد تومان را به طرح های توسعه ای عام المنفعه اختصاص داده است.
مشارکت در پروژه های محیط زیستی، امور فرهنگی، ورزشی و مذهبی، زیرساخت عمرانی،آموزش و توانمندسازی، حمایت های اجتماعی و هر آنچه در زندگی مردمان این خطه از مرزوبوم روزنه امید باز می کند، هدفی است که پتروشیمی نگین مکران در مسیر آن گام برداشته، به گونه ای که در نیمسال اول ۱۴۰۳، بیش از ۱۶پروژه عام المنفعه با محورهای ذکر شده را با اعتباری بالغ بر ۳۰ میلیارد تومان به صورت مستقل به سرانجام رسانده است.
کمک به سیل زدگان روستاهای شهرستان های کنارک، زرآباد، دشتیاری، قصرقند، نیکشهر و چابهار، کمک به موسسه های خیریه، اجرای نصب کالورت های پل ورودی روستا و بازگشایی مسیر خطوط برق روستای تیس، خرید کابل برق ورزشگاه برای برگزاری مسابقات فوتبال در چابهار، خرید هدیه برای نوجوانان فوتبالیست با هدف تشویق آنان به ورزش و تقویت پیوند اجتماعی، خرید کتاب با هدف حمایت از فرهنگ و هنرمندان بومی، روشنایی معابر روستای وشنام دری و حمایت از تولید و تهیه فیلم سقوط سوسنگرد به منظور گرامیداشت یاد و خاطره شهدای ۸ سال دفاع مقدس، از مهم ترین فعالیت ها و اقدام های مسئولیت اجتماعی پتروشیمی نگین مکران در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و محیط زیستی است که در نیمسال اول سال ۱۰۰ درصد اجرایی شده است.
همدلی با دانش آموزان (تأمین صبحانه روزانه دانش آموزان مقطع دبستان) روستای وشنام دری، مبارزه با تب دنگی در شهرستان های چابهار، دشتیاری و کنارک و اجرای برنامه سالانه آزادسازی زندانیان از دیگر خدمات عام المنفعه این مجتمع است که در این گزارش، به مهم ترین و تازه ترین اقدام مجتمع پتروشیمی نگین مکران، یعنی افتتاح هنرستان پتروشیمی در چابهار و بازسازی خوابگاه دبیرستان دانا و توانا می پردازیم.
سال تحصیلی جدید در استان سیستان و بلوچستان با اتفاق تازه ای شروع و درهای اولین هنرستان هاب پتروشیمی چابهار با نام «پیامبر اعظم (ص)» روی دانش آموزان گشوده شد؛ هنرستانی که به همت مجتمع پتروشیمی نگین مکران پا گرفته و قرار است علاوه بر مهارت آموزی به فرزندان دیار رستم و سهراب، آینده شغلی آنان را نیز به عنوان نیروهای بومی در این مجتمع تضمین کند.
در واقع، مجتمع پتروشیمی نگین مکران با این کار، بنا دارد علاوه بر فراهم کردن نیاز آینده صنعت نفت به نیروهای بومی، رشد و پویایی جامعه محلی و پیرامونی تأسیسات را دوچندان کند. چنانکه علیرضا منیری ابیانه، مدیرعامل شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران در گفت وگو با خبرنگار "مشعل"، بر این موضوع تأکید کرد و گفت: با آموزش مهارت به افراد بومی، در تلاشیم تا تعداد بیشتری از نیروهای بومی این منطقه مشغول به کار شوند و اکنون نیز نزدیک به ۵۰درصد افراد شاغل در هاب سوم پتروشیمی ایران، بومی منطقه مکران هستند.
وی افزود: قرار است در این هنرستان، ۴۰ نفر در رشته صنایع شیمیایی و ۱۰۰ نفر در رشته صنایع فلزی مشغول به تحصیل و حرفه آموزی شوند، ضمن اینکه همزمان، آموزش معلمان و دبیران نیز مدنظر قرار گرفته است.
مونا جزی، دبیر شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی نگین مکران هم در این گفت وگو، با تأکید بر اینکه این اقدام همسو با عمل به مسئولیت اجتماعی و با هدف توانمندسازی نیروهای بومی برای حضور در مشاغل آینده شرکت های پتروشیمی منطقه انجام شده است، خاطرنشان کرد: تمامی امکانات و تجهیزات لازم برای بالابردن کیفیت آموزش، به صورت رایگان در اختیار این دانش آموزان قرار گرفته است.
جزی با اشاره به اینکه ایجاد هنرستان از پیشنهادهای مجتمع پتروشیمی نگین مکران بود، افزود: پتروشیمی، نیازمند نیروی دارای مهارت است و وقتی نیروی بومی دارای این ویژگی وجود نداشته باشد، به اجبار این نیاز با جذب نیرو از شهرهای دیگر مرتفع می شود. پس بهینه است که افراد آشنا به محیط و بومی، مهارت های لازم را فرا بگیرند.
همزمان با افتتاح هنرستان هاب پتروشیمی، خوابگاه پسرانه دانا و توانا که بازسازی آن از سوی شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران انجام شده است، مورد بهره برداری قرار گرفت. بازسازی این خوابگاه به منظور ایجاد رفاه بیشتر برای دانش آموزان صورت گرفته و در کنار آن، شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران، اقدام به حمایت مالی و بورسیه تحصیلی حدود ۲۰ دانش آموز کرده است.
با آغاز سال جدید تحصیلی، زنگ اجرای طرح اردوهای علمی «شنبه های صنعتی»در پتروشیمی نگین مکران به صدا درآمد و این مجتمع در روز شنبه 18 مهرماه، میزبان دانش آموزان صنایع فلزی هنرستان پتروشیمی پیامبر اعظم (ص) بود.
در این برنامه، دانش آموزان علاوه بر آشنایی با الزام های ایمنی و لزوم حفظ محیط زیست در صنایع، با بخش های مختلف بزرگ ترین طرح صنعتی سیستان و بلوچستان آشنا شدند و در نهایت نیز با غرس یک اصله نهال به نام هنرستان پتروشیمی پیامبر اعظم(ص)، یادگاری ارزشمند در خاک این شهرک بجا گذاشتند.
طرح اردوهای علمی یکروزه با عنوان «شنبه های صنعتی»، ابتکار کمیته مسئولیت اجتماعی شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران است که با هدف برقراری پیوند مناسب و معنادار میان جامعه محلی و صنعت مادر پتروشیمی در منطقه مکران و نیز آشنایی نسل جوان جامعه با صنعت پتروشیمی و تاثیر آن بر زندگی و توسعه کشور برگزار شده است.
احیای بیمار ایست قلبی با تشخیص و اقدام زودهنگام کادر درمان بیمارستان صنعت نفت
فاطمه دهقان نیری دست وپنجه نرم کردن با مرگ و بازگشت دوباره به زندگی را شاید در سکانس های فیلم ها و سریال ها دیده و شنیده باشیم؛ اما «علی اکبر آقاجانی» از آن افرادی است که این لحظه را در دنیای واقعی خود لمس کرده، آنجا که به دست توانای کادر درمان بیمارستان صنعت نفت تهران، از چند قدمی مرگ به زندگی بازگشته است؛ لحظه ای که به گفته خودش، اگر به موقع اقدام نمی کردند، مراسم خاکسپاری و ختمش هم سپری شده بود و دخترش با یاد و خاطره پدر، تنها می ماند.
هنوز ساعتی از شروع کار نگذشته بود که مطلع شدیم مورد اورژانسی در بیمارستان صنعت نفت تهران رخ داده و یک بیمار قلبی با تلاش کادر درمان در فاصله کمتر از سه دقیقه، بازگشت دوباره به زندگی داشته است. خبر آنقدر خوشحال کننده بود که ایجاب می کرد با کسی که دوباره دنیا را می بیند و کسانی که تلاش کردند تا این اتفاق خوب به لطف خدا رقم بخورد، گفت وگو شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر به سراغ دکتر عبدالرسول حمیدی، مدیر بیمارستان صنعت نفت تهران رفتیم تا از هر آنچه اتفاق افتاده بود، برایمان بگوید.
دکتر حمیدی با تأکید بر اینکه بهتر است کادر درمان حاضر در روز حادثه و رئیس اورژانس بیمارستان درباره این موضوع صحبت کنند، افزود: معتقدم کسانی که در آن شب زحمت کشیدند، باید روایتگر ماجرا باشند تا حق مطلب بهتر ادا شود.
وی در خصوص آن شب پرالتهاب (17 آبان) برای کادر درمان گفت: در آن شب، بیمارِ با ایست قلبی را عملاً دکتر علیرضا حقوقی و کارکنان اورژانس بیمارستان نجات دادند؛ بیماری که با وضعیت بسیار وخیم مراجعه کرده بود. این بیمار ارست قلبی(ایست قلبی) احیا شد، نجات پیدا کرد و بعد هم کارهای لازم برای ادامه این روند در بخش های آنژیوگرافی، پی سی آی (باز کردن تنگی رگ های قلب) برای او انجام و سپس به سی سی یو منتقل شد. در آنجا متوجه مشکل کلیوی بیمار شدند که دوباره او را به اتاق عمل برده و روز بعد نیز با انتقال به بخش آنژیوگرافی، روی یکی از رگ های قلب، فنر قلب(استنت قلبی) قرار گرفت.
به گفته وی، این کار در جوامع پزشکی و دانشگاهی بسیار ارزشمند و قابل تأمل بوده و نکته حائز اهمیت در این امر، تشخیص به موقع و اقدام زودهنگام است.
به اتفاق مدیر بیمارستان، به بخش اورژانس می رویم تا در گفت وگو با دکتر مجید حاجی محمدی، رئیس اورژانس بیمارستان صنعت نفت تهران، بیشتر از حال و هوای آن روز بیمار و اتفاق های پیش آمده، بشنویم.
دکتر حاجی محمدی با اشاره به اینکه در آن روز سخت و پراسترس، دکتر مرتضی محمداسماعیلی و خانم دکتر میرراجعی شیفت بودند، توضیح داد: بیمار با درد معده به اورژانس مراجعه کرد که بلافاصله معاینه اولیه انجام و مشخص شد که فشار خون بیمار بسیار بالاست و حال عمومی خوبی ندارد.
وی با اشاره به اینکه در چنین مواقعی، معمولاً بیمار سرپایی معاینه می شود، افزود: در این مورد خاص با دقت خوب کادر تریاژ، بیمار به بخش بستری اورژانس ارجاع داده شد و در همانجا ایست قلبی کرد و به زمین افتاد. با این اتفاق، کادر درمان و کادر پرستاری بیمارستان بلافاصله وارد عمل شدند که خوشبختانه باچند بار شوک برقی، احیا شد و به اصطلاح برگشت.
رئیس اورژانس بیمارستان نفت تهران با اشاره به اینکه بررسی های بعدی نشان داد که بیمار سکته قلبی کرده است، تصریح کرد: با این تشخیص، تیم دکتر علیرضا حقوقی بلافاصله بیمار را به قسمت آنژیوگرافی انتقال دادند و برای او فنر زدند. در واقع سرعت عمل کادر تریاژ در تشخیص بیماری و تلاش بخش آنژیو (کت لب) به عنوان زنجیره تکمیل کننده، بیمار را از چند قدمی مرگ نجات داد و به زندگی و دامان خانواده بازگرداند. دکتر حاجی محمدی گفت لازم می دانم از همکاران خود در بخش اورژانس بیمارستان خانم ها معدنی ، حاجی آبادی و رمضانیان و آقایان کریمی و نادی و کمک پرستاران آقایان محمدپور و جوادی فر به خاطر اقدام به موقع و ارزشمند در اورژانس تشکر و قدردانی کنم.
علی اکبر آقاجانی، بیماری است که با تلاش تیم پزشکی بیمارستان صنعت نفت و البته به لطف خدا، این امکان را پیدا کرد تا زندگی را از سر بگیرد و در کنار دخترش باقی بماند.
وی گفت: چند وقتی می شد که احساس تنگی نفس، درد معده و گرفتگی قفسه سینه امانم را بریده بود و با چند قدم راه رفتن، به نفس نفس می افتادم و احساس خفگی می کردم. آن روز حالم بدتر بود؛ اما برای اینکه فرزندان و همسرم ناراحت نشوند، چیزی نمی گفتم.
آقاخانی ادامه داد: نزدیک عصر پنجشنبه(17 آبان) پسرم به خانه آمد و با دیدن وضعیت من، به شوخی گفت: «کار دست ما ندهی پیرمرد، بلند شو بریم بیمارستان». با اصرار او و خانواده راهی بیمارستان شدیم. پنجشنبه بود و الزاما باید به اورژانس مراجعه می کردیم. در آنجا وارد اتاق پزشک شدم و خواستم بنشینم که افتادم و دیگر نفهمیدم چه شد.
وی اظهار کرد: وقتی چشم باز کردم، دیدم روی تخت بخش سی سی یو بیمارستان نفت خوابیده ام. من اصلاً مشکل قلبی نداشتم. دکتر علیرضا حقوقی که تمام این مدت، زحمت احیا و آنژیوی قلب مرا کشیده بود، بالای سرم آمد و به من گفت که یکی از رگ های قلبم گرفته بود که با تشخیص زودهنگام و اقدام های فوری، مشکل برطرف شد.
آقاخانی افزود: باورم نمی شود که زنده هستم و اگر تشخیص به موقع کادر درمان بیمارستان نفت نبود، الان مدت ها بود که مراسم خاکسپاری و ختم من تمام شده بود. شاید بعد از تلاش بی وقفه پزشکان، دعاهای دختر معلولم که ۴۵ سال دارد و بشدت به من وابسته است، مرا به زندگی برگرداند؛ دخترم حتی بدون من، غذا هم نمی خورد.
علی اکبر آقاجانی، پیرمرد ۷۵ ساله بازنشسته پالایشگاه نفت تهران است. وقتی برای عیادت و گفت وگو با وی رفتم، روی تخت سی سی یوی بیمارستان نفت تهران نشسته بود و چای و شیرینی می خورد؛ شیرینی که شاید طعمی داشت متفاوت با هر آنچه قبل از این خورده بود و چشمانش از شوق دوباره زیستن برق می زد.
بیش از 500 میلیون نفر از جمعیت جهان دیابت دارند
مشعل همیشه هم شیرین کام بودن خوب نیست و برای افراد مبتلا به دیابت، به نوعی نسخه تشدید بیماری محسوب می شود؛ افرادی که بیش از ۵۰۰ میلیون نفر جمعیت جهان را شامل می شوند و در کشور ما هم به گفته علیرضا رئیسی، معاون بهداشت، درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، بیش از ۱۴ درصد جمعیت کشور یعنی هفت میلیون و ۵۰۰ نفر مبتلا به دیابت را به خود اختصاص می دهد و البته۳۱ درصد بیماری آنها کنترل شده است و چهار میلیون و ۸۰۰ هزار نفر نیز تحت درمان هستند. در ایران نیز این بیماری سهمی را به خود اختصاص داده است و متولیان و مسئولان برای کنترل و پیشگیری آن در بخش های مختلف برنامه هایی را تعریف و تدوین کرده اند. ابتلای این تعداد بیمار دیابتی در سراسر جهان و ضرورت توجه برای کنترل و پیشگیری از شیوع بیشتر آن موجب شده است در تقویم بهداشت جهانی، 14نوامبر (24 آبان ماه) روز دیابت نام گذاری شود. در صنعت نفت هم این آمار قابل توجه است و آمارها نشان از آن دارد که مجموع مبتلایان به دیابت ثبت شده در سامانه پرونده الکترونیک سلامت صنعت نفت افزون بر۲۵ هزار نفر است. از این تعداد دو هزار و 977 نفر وابسته به انسولین(نوع یک) و ۲۲ هزار و ۳۴۶ نفر نیز غیروابسته (نوع دو) به آن هستند. پدرام عبدی زاده، متخصص بیماری های داخلی مرکز بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران به عنوان عضوی از شبکه درمان، راهکارهای کنترلی و پیشگیری از ابتلا به این بیماری را توضیح داده است که در ادامه می خوانید.
با پیشرفت علم و فناوری و افزایش آگاهی در حوزه بهداشت، تمهیدات زیادی برای پیشگیری از بیماری اندیشیده شد و با واکسیناسیون و درمان های دارویی، شاهد آن هستیم که بیماری های واگیردار مانند آنفلوانزا، فلج اطفال و سرخک شیوع و گسترش کمتری یافته اند.
اما به فراخور تغییر سبک زندگی، فعالیت فیزیکی کمتر و تغییر فرهنگ غذایی و تغذیه، بیماری های مزمن مانند دیابت و فشارخون شیوع و اهمیت بیشتری پیدا کرده اند تا آنجا که طبق آمارهای منتشر شده، سال گذشته حدود چهار میلیون مرگ ومیر بر اثر ابتلا به دیابت در جهان ثبت شده است.
دیابت به دو نوع یک و 2 تقسیم می شود که دیابت نوع یک، سندرم متابولیک مزمن و شایع ترین اختلال اندوکرین در دوران کودکی و نوجوانی است که در هر سنی احتمال بروز دارد، اما اوج شیوع آن سنین ۱۰ تا ۱۵ سالگی است. سلول های پانکراس افرادی که مبتلا به دیابت نوع یک هستند، قادر به ساخت انسولین نیست و تنها درمان آن با انسولین است، ضمن اینکه برخلاف تصور عامه، خصلت وراثتی در این نوع کمتر است.
در تیپ ۲، بدن قادر به تولید انسولین است، اما مقاومت در برابر آن وجود دارد. یعنی این هورمون نمی تواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد. دیابت نوع ۲ به صورت تدریجی و به شکلی موذیانه خود را نشان می دهد و خصلت ژنتیک در آن تأثیرگذار است، اما قابل کنترل و درمان پذیر است.
دیابت نوعی بحران محسوب می شود که زمینه ساز بحران های بعدی است؛ به این معنا که در صورت کنترل نشدن دقیق و درمان و پیگیری، یک فرد دیابتی مستعد بیماری های دیگر هم می شود و برکلیه، قلب و عروق، چشم، عملکردهای اسکلتی و عضلانی هم تأثیر می گذارد؛ به همین دلیل به بیماری دیابت، ام الامراض گفته می شود. درباره چرایی رشد این بیماری در جهان هم باید گفت که متأسفانه قبح این بیماری در حال شکسته شدن و به یک بیماری عادی تبدیل شده است؛ به این معنا که با وجود ابزارهای تشخیص پیشرفته و در دسترس از جمله دستگاه سنجش قند خون که به راحتی در خانه ها یافت می شود، اما به دلیل سبک زندگی و الگوهای ناصحیح غذایی، روزبه روز بر جمعیت ابتلا به این بیماری افزوده می شود.
عمده دلیل شیوع گسترده این بیماری، فعالیت کم به دلیل فراگیر شدن فناوری و تغییر سبک زندگی به ماشینی، همچنین مصرف غذاهای پرکالری است که در بدن به قند خون تبدیل می شود. حال آنکه فناوری های نوین به وجود آمده اند تا کارهای سخت را از دوش ما بردارند و برای داشتن فعالیت فیزیکی و بدن سالم، زمان آزادی به ما بدهند. اما متأسفانه فرهنگ صحیح ارائه نشد و به تناسب آن، بیماری دیابت اشاعه پیدا کرد.
عمده توصیه ما پزشکان به همه افراد بزرگسال، انجام آزمایش قند خون به صورت سالانه است و در صورتی که علائمی همچون پرنوشی (تشنگی بیش از حد)، تاری دید، خستگی، کاهش چشمگیر وزن در مدت کوتاه و تکرر ادرار را شاهد هستید، فوری به پزشک مراجعه کنید.
پس از انجام آزمایش قند خون، در صورت تشخیص دیابت از سوی پزشک، این بیماری یا با دارو و یا با رژیم غذایی کنترل می شود. این هم باید مدنظر داشت که اگر یک فرد دیابتی مانند یک ورزشکار حرفه ای با بیماری اش برخورد داشته باشد، یعنی دارای رژیم غذایی مناسب و با پزشک هماهنگ باشد و دستورات را اجرا کند، بدنی سالم خواهد داشت.این افراد، حتماً باید هر یک تا سه سال، معاینات قلب و چشم را انجام دهند، پرونده تشکیل داده و زیر نظر پزشک متخصص، شناسنامه دار باشند تا عوارض قلبی و کلیوی را که شایع ترین عوارض این بیماری است، به تعویق بیندازند.
پرهیز از غذاهای پرکالری، شیرینی ها و نوشابه ها بخصوص نوشابه های انرژی زا که این روزها میان نوجوانان مرسوم شده است به شدت توصیه می شود. انجام فعالیت های ورزشی حداقل نیم ساعت در روز تأکید می شود که باید در این زمینه از همه سرویس های ارتباط اجتماعی اطلاعات گرفت.
توصیه من به همکاران و همتایان سلامت و افرادی که در این زمینه تأثیرگذاری فرهنگی دارند این است که در مورد بیماری دیابت برخوردی هوشیارانه، دقیق و خلاقانه داشته باشند. به صورت مداوم بحث دیابت و خطرهای آن را یادآور شوند تا ملکه ذهن مردم شود.
از نگاه من در حوزه بیماری های غیرواگیر مانند دیابت و فشارخون که هزینه های مالی هنگفتی به شبکه های اقتصادی تحمیل می کند، باید آموزش های پیشگیری و پیگیری را از سطح مهدکودک شروع و در مورد نوع تغذیه سالم فرهنگ سازی کرد.
مرکز بهداشت و درمان صنعت نفت در حوزه پیشگیری و درمان دیابت، همواره عملکردی فعالانه و خلاقانه دارد و پس از تشخیص، پرونده تشکیل و آزمایش های لازم انجام و بیمار به کارشناس تغذیه و متخصص داخلی ارجاع داده می شود. انجام مشاوره های تخصصی برای معاینه چشم و قلب (تست ورزش) از دیگر خدمات بهداشت و سلامت صنعت نفت برای کارکنان است.
مدیریت اکتشاف
آئین معارفه علی اکبرعلیزاده به عنوان سرپرست معاونت منابع انسانی مدیریت اکتشاف وتکریم امیرقائم پناه باحضور سیدمحی الدین جعفری مدیر اکتشاف، معاونین، رؤسای واحدهای ستادی و کارشناسان این مدیریت برگزار شد.
دراین مراسم سید محی الدین جعفری باآرزوی موفقیت برای علی اکبرعلیزاده گفت: با توجه به سوابق ارزشمند و تجربه ای که وی در مدیریت امورمنابع انسانی و حوزه های مشابه دارند، انتظار می رود بسیاری از مسائل منابع انسانی مدیر یت اکتشاف را حل و فصل کنند جعفری همچنین با قدردانی از امیرقائم پناه افزود: امید است که با همکاری، همراهی و درایت همیشگی وی،گام های موثری برای رضایت هرچه بیشتر درحوزه منابع انسانی برداشته شود. علی اکبر علیزاده سرپرست جدید معاونت منابع انسانی مدیریت اکتشاف نیز با تاکیدبر اهمیت نیروی انسانی دراین مدیریت اظهار داشت: از تمام توان خود برای ارتقا سطح کیفی نیروی انسانی و افزایش بهره وری در مدیریت اکتشاف استفاده خواهم کرد.
قائم پناه نیزباقدردانی از همکاری کارکنان مدیریت اکتشاف در مدت تصدی خود اظهار کرد: با پشتیبانی وزیرنفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، اقدام های موثری به منظور بهبود وضعیت معیشت کارکنان صنعت نفت انجام شده است که نتیجه آن به آگاهی همکاران خواهد رسید.
وی افزود: با توجه به شناخت و درکی که از جایگاه ویژه مدیریت اکتشاف به عنوان حلقه اول زنجیره صنعت نفت دارم، تمام تلاش خود را در جهت همکاری با این مدیریت و درجهت پیشبرد اهداف عالی مدیریت اکتشاف انجام خواهم داد.
در این مراسم با اهدای لوح سپاس از زحمات امیرقائم پناه درمدت تصدی وی درحوزه معاونت منابع انسانی مدیریت اکتشاف قدردانی شد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران بر اهمیت ارتقای زیرساخت های مخابراتی و فناوری اطلاعات به منظور بهبود بهره وری و افزایش امنیت شبکه ها تأکید کرد.
پیمان خضرایی در نشستی تازه ترین دستاوردها و چالش های مدیریت مخابرات و تلمتری این شرکت را بررسی کرد و با حضور مدیران مربوطه، مشکلات موجود در این حوزه و راهکارهای برطرف کردن آنها به بحث گذاشته شد. وی بر اهمیت پیش بینی و تأمین بودجه مورد نیاز برای توسعه زیرساخت های مخابراتی تأکید کرد و گفت: انعکاس حجم شبکه ها و فعالیت های ICT در سطح ستاد و مناطق عملیاتی به مراجع بالادستی برای ارتقای چارت سازمانی و ایجاد انگیزه میان کارکنان مجموعه ضرورت دارد. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، ارتقای شبکه های زیرساخت و انتقال، سیستم های اسکادا و تلمتری، فناوری اطلاعات و سیستم های سوییچ و مراکز تلفن را بااهمیت برشمرد. براساس این گزارش، یکی از مهم ترین موضوع های مطرح شده در این نشست، ساختار سازمانی ICT مناطق عملیاتی بود؛ زیرا با توجه به حجم بالای فعالیت ها در این مناطق، ایجاد ساختاری مناسب ضروری است. همچنین وضع پروژه های مهم در حال اجرا از جمله فیبر نوری تهران - عسلویه، شبکه یکپارچه صوت و دیتا، ارتقای شبکه بی سیم به DMR و احداث ساختمان ICT در فاز یک عسلویه بررسی شدند. مدیریت مخابرات و تلمتری شرکت انتقال گاز ایران هم گزارشی از وضعیت پروژه های در حال اجرا ارائه دادند و چالش های پیش روی خود را مطرح کردند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان از دوگانه سوز شدن رایگان بیش از ۷ هزار دستگاه خودروی عمومی در استان و استقبال شهروندان از اجرای این طرح خبر داد. جهانبخش نوکانی در دیدار با سودابه ضرغام نژاد، فرماندار دهگلان با تشریح عملکرد این شرکت در زمینه تأمین و توزیع فراورده های نفتی، بویژه سوخت رسانی زمستانی، خواستار همکاری فرمانداران با منطقه به منظور فرهنگ سازی و ترغیب شهروندان برای استفاده از سوخت سی ان جی با توجه به ظرفیت موجود در استان و مباحث مربوط به ناترازی سوخت شد. وی با اشاره به فعالیت ۵۴ جایگاه سی ان جی در این استان گفت: این شرکت ضمن استقبال از ورود بخش خصوصی برای احداث جایگاه های سی ان جی، نسبت به تسهیل فرایند احداث جایگاه های سی ان جی در استان برای سرمایه گذاران اقدام می کند. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان به مباحث کشاورزی و فعالیت چهار هزار و ۱۴۰ دستگاه ادوات کشاورزی در شهرستان دهگلان اشاره کرد و افزود: از ابتدای سال تاکنون در بخش کشاورزی این شهرستان، ۱۶ میلیون و ۴۴۰ هزار لیتر نفت گاز تأمین و توزیع شده است. نوکانی با اشاره به فعال بودن چهار جایگاه عرضه فراورده های نفتی و 2 جایگاه سی ان جی در ناحیه دهگلان اظهار کرد: با توجه به تعداد مجاری عرضه موجود، تلاش منطقه بر جانمایی و گستردگی جغرافیایی مطلوب این جایگاه ها به منظور دسترسی بهتر شهروندان به خدمات است. فرماندار شهرستان دهگلان نیز در پایان این نشست با بیان نظرها و پیشنهادهای خود در زمینه فعالیت های انجام شده از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان، بویژه تأمین و توزیع سوخت بخش کشاورزی این شهرستان، ارسال و ذخیره سازی سوخت روستاها، فعالیت مطلوب مجاری عرضه و... از عملکرد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان قدردانی کرد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، اولویت نخست این شرکت را برنامه ریزی همه جانبه و استفاده از همه ظرفیت ها برای افزایش تولید صیانتی برشمرد. سیدمحسن دهبان پور در نشست مدیران، رؤسای اداره ها، واحدهای عملیاتی و مدیریت بهداشت و درمان شرکت نفت و گاز آغاجاری با تأکید بر رویکردهای وزارت نفت در دولت چهاردهم، اولویت های شرکت ملی نفت ایران و مناطق نفت خیز جنوب، گفت: مأموریت اصلی ما برنامه ریزی و اجرای اقدام هایی برای افزایش تولید است و در این زمینه، اطمینان داریم که کارکنان همچون گذشته به تلاش شبانه روزی خود ادامه می دهند. وی با بیان اینکه همه توان و ظرفیت خود را برای افزایش تولید نفت و گاز به کار می گیریم، گفت: کمک به رفع ناترازی گاز و کاهش گازسوزی از دیگر برنامه های شرکت نفت و گاز آغاجاری بوده و در این زمینه لازم است که با استفاده از ظرفیت بدنه کارشناسی، برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت تدوین شود. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با اشاره به شناخت مبانی سازمان بر آسیب شناسی حوزه مسئولیت ها، خواستار استفاده از همه ظرفیت ها برای رفع مشکل ها، بویژه حوزه تولید شد. دهبان پور بهبود ساختار سازمانی، تقویت عملیات، خدمات و ارتقای ارائه خدمات رفاهی و فرهنگی و توجه ویژه به کارکنان و خانواده ها را از دیگر برنامه های خود برشمرد. وی با تأکید بر رعایت ایمنی، سلامت کارکنان و حفاظت از تأسیسات اظهار کرد: الزام های ایمنی با فعالیت های عملیاتی و صنعتی تنیده شده و انتظار می رود کارکنان، بویژه رده های سرپرستی، ضمن رعایت دستورعمل های ایمنی، برای کاهش حوادث احتمالی برنامه ریزی داشته باشند. دهبان پور، خواستار رعایت استانداردها و توسعه آموزش در همه سطوح نیروی انسانی شد.
مدیر انرژی شرکت مهندسی و توسعه نفت با بیان اینکه توجه به مسئولیت ذاتی این شرکت، بخش عظیمی از طرح های توسعه میدان های نفت و گاز کشور را دربر می گیرد، گفت: کارهای مؤثری برای اجرای مدیریت انرژی انجام شده یا در دست اقدام است.
سام منصورموید درباره همراهی این شرکت با نوآوری ها و دستاوردهای حوزه انرژی اظهار کرد: به همین منظور در نخستین اقدام، حسب تبعیت از قوانین و دستورعمل های مرتبط با موضوع و پس از عبور از فرایند گرفتن مشاور در تیر امسال، مراحل اجرای آن در چهار فاز ممیزی انرژی و شناسایی وضع موجود ساختمان های ستادی شرکت متن، استقرار مدیریت انرژی، آموزش و فرهنگ سازی و سرانجام دریافت گواهینامه ISO50001 تدوین شد که هدف از این استاندارد، توانمندسازی سازمان برای پیاده سازی سیستم ها و فرایندهای لازم به منظور بهبود مستمر عملکرد انرژی شامل کارایی، کاربری و مصارف انرژی است. وی درباره استقرار مدیریت انرژی در ساختمان های ستادی شرکت متن افزود: با همکاری مدیران، رؤسا و کارکنان شرکت، هم اکنون این پروژه از پیشرفت قابل توجه ۳۹ درصدی برخوردار بوده و ۱۳درصد نسبت به برنامه ۱۰ ماهه تدوین شده جلوتر است. هم اکنون همه مصارف انرژی در طبقه های ساختمان های اداری، مقدار اتلاف انرژی از جداره های ساختمان و تجهیزات موتورخانه ها، مقدار انحراف از مبنای انرژی، رفتار برق مصرفی ساختمان ها و اتاق سرور و تجهیزات شبکه های اینترانت و الکترونیکی در آنالیزها مشخص شده و گواهینامه های برچسب انرژی ساختمان ها و موتورخانه ها صادر شده است. مدیر انرژی شرکت مهندسی و توسعه نفت درباره تشکیل کمیته مدیریت انرژی گفت: به منظور ایجاد ساختار مدیریت انرژی در این شرکت، کمیته مدیریت انرژی با موضوع انرژی تشکیل و مدیر انرژی شرکت منصوب شده که مطابق با استانداردها، بالاترین مقام سازمان، راهبر مدیریت انرژی است. منصورموید درباره فرهنگ سازی این مدیریت بیان کرد: از آنجا که اهداف متعالی مدیریت انرژی بدون توجه به فرهنگ سازی به نتیجه نخواهد رسید، استفاده از ظرفیت ها و زمینه های فرهنگی موجود در شرکت نیز از دید ساختار مدیریت انرژی پنهان نمانده است. برگزاری دوره های آموزشی برای گروه های هدف مرتبط، از اقدام های پیش رو است که از مهم ترین این دوره ها می توان به دوره مدیریت انرژی برای مدیران اشاره کرد. از دیگر اقدام های فرهنگی نیز می توان استفاده از ظرفیت و ابزارهای واحد روابط عمومی از قبیل شبکه های اجتماعی، اتوماسیون اداری و چاپ و نشر کتاب و پوستر را نام برد. وی با اشاره به گستردگی دامنه نظارت مدیریت انرژی به سمت طرح های توسعه ای افزود: توجه مدیریت انرژی به حفظ منابع انرژی ناپایدار برای آیندگان، ملاحظه های زیست محیطی، کاهش گازهای گلخانه ای، کمک به کاهش ناترازی انرژی، کاهش محدودیت های تأمین برق از شبکه سراسری وزارت نیرو و... ایجاب می کند پروژه استفاده از منابع انرژی پاک و تجدیدپذیر به هر نحو ممکن در دستور کار طرح ها قرار گیرد. مدیر انرژی شرکت مهندسی و توسعه نفت در پایان گفت: دریافت گواهینامه استاندارد ISO50001 به منزله برداشتن گام نخست در اثرگذاری مدیریت انرژی است و حفظ ساختار مؤثر و ماندگار مدیریت انرژی، نیازمند استمرار اجرای دستورعمل ها و روش های اجرایی، فرهنگ سازی پویا، ممیزی مستمر و از همه مهم تر وجود یک بانک اطلاعاتی قابل ویرایش در بستر شبکه اینترانت داخلی با دسترسی های مدیریت شده برای ذی نفعان است.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران گفت: هنرستان دخترانه کار و دانش امام موسی کاظم(ع) کرج با ظرفیت ۶۰۰دانش آموز به همت این شرکت همسو با سیاست های مسئولیت اجتماعی برای سال تحصیلی جاری با ۱۲ میلیارد ریال بهسازی و بهینه سازی شد. محسن ایران زاد درباره بهسازی این مدرسه گفت: به منظور ایفای مسئولیت های اجتماعی و با هدف کمک به توانمندسازی و توسعه زیرساخت های آموزشی و به مناسبت میلاد باسعادت حضرت زینب(س) و روز پرستار، شرکت پالایش نفت تهران به بهسازی یک دبیرستان دخترانه در کرج با ظرفیت ۶۰۰دانش آموز اقدام کرد. وی افزود: پرقدرت ترین و جامع ترین فعالیت به منظور پرورش و تربیت نسل امروز فعالیت های جهادی است که کار گروهی، مسئولیت پذیری، وفاق، ازخودگذشتگی و خستگی ناپذیری به همراه دارد.
مدیرعامل پالایشگاه تهران با بیان اینکه در واقع ثمره این تلاش ها امیدآفرینی در جامعه است، اظهار کرد: ورود شرکت پالایش نفت تهران به این عرصه و خدمت رسانی در قالب تعمیر، بهسازی و شاداب سازی این هنرستان نماد کار جهادی است. بنده از تلاش همکارانم و مجاهدت در این عرصه در کنار خط مقدم تولید فراوردهای نفتی راهبردی تقدیر و تشکر می کنم. ایران زاد تصریح کرد: شرکت پالایش نفت تهران(پالایشگاه شهید تندگویان) با ظرفیت پالایش ۲۵۰هزار بشکه در روز، حدود ۱۷ تا ۲۰ درصد انرژی کشور را تولید می کند.
هفتمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی - تخصصی آتش نشانان صنعت پتروشیمی به همت شرکت ملی صنایع پتروشیمی و میزبانی شرکت پتروشیمی شازند از ۲۲ آبان به مدت سه روز برگزار شد. این رقابت ها با هدف ارتقای سطح آمادگی و زنده نگه داشتن حس پویایی آتش نشانان صنعت پتروشیمی با رویکرد ایجاد انگیزه و نشاط، ارتقای توانایی ذهنی و جسمی، بالا بردن مهارت عملیاتی و تبادل تجارب برگزار شد. این رقابت ها به صورت دوسالانه و با حضور شرکت های پتروشیمی برگزار می شود و چهار تیم برتر این رویداد، برای حضور در المپیاد آتش نشانان منتخب وزارت نفت معرفی می شوند. هفتمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی - تخصصی آتش نشانان صنعت پتروشیمی با حضور ۲۰ تیم آتش نشانی از شرکت های پتروشیمی در دو بخش مهارت های علمی و عملیاتی برگزار خواهد شد. گفتنی است، بخش عملیاتی در شش بخش مهارت های تخصصی (سه آیتم تیمی و سه آیتم انفرادی) و آزمون علمی بر اساس منابع معتبر ایمنی و آتش نشانی برگزار می شود.
مشعل صنعت نفت در تاریخ بیش از یکصد ساله خود، فراز و فرود زیادی را پشت سرگذاشته و بسیاری از کارکنان آن، خاطراتی ارزشمند از این سال های پرتحول دارند. یکی از این خاطرات به سال های آغازین فعالیت صنعت نفت و موضوع آموزش و پیاده سازی آن برمی گردد.
حسن کتیبه، از کارکنان صنعت نفت است که دوران قبل و بعد از ملی شدن صنعت نفت را بخوبی به خاطر دارد. او تکنیسین پالایشگاه آبادان و پس از آن، از مدیران این پالایشگاه بوده که خدمات فنی و تکنیکی زیادی انجام داده و آموخته های خود در دوره های آموزشی خارج کشور را به نحوی درصنعت نفت ایران پیاده کرده است. بخش هایی ازخاطرات او در کتاب «پالایشگاه آبادان؛ آنچه گذشت»، با موضوعاتی چون دوره های کارآموزی، به کارگیری این آموزش ها در پالایشگاه آبادان و همچنین سختی ها ومشقات دوران آموزش، به نگارش درآمده است.این کتاب به همت انتشارات اداره کل روابط عمومی وزارت نفت تهیه و تدوین شده، که در ادامه بخش هایی از این خاطرات را مرور می کنیم.
بخش های زیادی از صنعت نفت، مدیون تلاش کارکنانی است که آموزش آنها در شرایطی سخت و زیرنظر شرکت های خارجی انجام می شد. نکته مهم درباره آموزش ها، آن است که افراد آموزش دیده پس از خروج شرکت های خارجی، آموخته های خود در دوران آموزشی را به دیگر کارکنان منتقل می کردند و این صنعت را در آن شرایط سخت، سرپا و در مسیر توسعه نگه می داشتند.
تابستان سال ۱۳۲۲ وقتی14ساله بودم، یکی از دوستان پیشنهاد کرد که به آبادان بروم و گفت که در پالایشگاه نفت، به محصلان درس می دهند، آنجا هم کار یاد می دهند و هم حقوق می دهند. یک فرد انگلیسی به نام «باکستر» به شیراز آمده و در پمپ بنزین جاده بوشهر، 2 کیلومتری منزل ما محصل استخدام می کند. آن مرد وقتی دید من گواهینامه نهم دارم و سنم هم مناسب است، برایم توضیح داد که در شبانه روزی آبادان زندگی خواهیم کرد. در آموزشگاه فنی نفت آبادان درس خواهیم خواند و برای یک سال در کارخانه یا کارگاه کارآموزان فنی، نزدیکی شبانه روزی و پس از آن هم در پالایشگاه کار یاد خواهیم گرفت. ابتدای کار هم روزی ۲۰ ریال حقوق دریافت خواهیم کرد. از هفت- هشت نفری که اسم نوشته بودند، تعدادی نیامدند. بعضی دیگر هم گفتند که خانواده موافقت نکرده یا اینکه آنجا گرم است و خلاصه بهانه آوردند. در خانواده ام برای رفتن یا منصرف شدن من، بحث زیادی بود و عده ای موافق و برخی هم مخالف بودند؛ اما من تصمیم خود را گرفته بودم.
رسیدنم از شیراز تا آبادان 11روز طول کشید و مشکلات زیادی داشت: «چند پنکه سقفی در سالن بود و 16تختخواب با تشک نو و ملحفه و متکا در دو سوی آن قرار داشت. گنجه ای بر دیوار پشت هر تختخواب نصب شده بود که باید اثاثیه شخصی خود را در آن جای می دادیم. با توجه به اینکه هوا گرم بود، باید بیرون از این سالن می خوابیدیم. هر دو نفر از ما، تختی را به بیرون از سالن بردیم. به هر کدام پشه بندی دادند؛ چون آبادان مالاریاخیز بود. به هر ترتیب، باید گرما و شرایط کاملا سختگیرانه را تحمل می کردیم.
روز بعد، ما را به اداره استخدام کارگران بردند. به کسانی که شش کلاس سواد فارسی داشتند، شماره ای در کنار نام اختصاری کارآموز مکانیک، مثلا 48.A.M اختصاص می دادند و برای کسانی که کلاس نهم را به پایان رسانده بودند، شماره ای در کنار نام اختصاری کارآموز فنی قرارمی دادند. با این توضیح، شماره من 96.A.T شد. از آن به بعد و برای مدت سه سال، با این شماره شناخته می شدیم. سپس با قبولی در امتحانات آموزشگاه فنی، به درجه کارمندی ارتقا می یافتیم و شماره دیگری به نام شماره کارمندی به ما می دادند که شماره من ۳۷۱۵۱ شد که تا به امروز همراهم مانده است.
اوایل شهریور ماه و اوج شرجی هوا بود؛ اما آموزشگاه فنی نفت آبادان، هنوز به دلیل تعطیلات تابستانی فعال نبود. در شبانه روزی به ما وسایل مورد نیاز داده شد؛ اما بعدا فهمیدیم که ۳۰۰ ریالی که را در شیراز به ما داده بودند، همچنین بهای وسایل خواب و غیره را باید بتدریج از حقوقمان در شبانه روزی که روزی 20 ریال بود، برمی گرداندیم.
جمعه ها تعطیل بود و به ما حقوق نمی دادند. در نتیجه به جای یک ماه حقوق کامل، برای ۲۶ روز کار حقوق داده می شد. پرداخت حقوق هم هر دو هفته یک بار بود و به جای ۱۴ روز، ۱۲ روز یا ۲۴۰ ریال پرداخت می شد. غذای شبانه روزی نیز رایگان نبود و برای غذای هر روز باید 13ریال می پرداختیم. بنابراین، ۱۸۲ ریال از حقوق 240 ریالی برای غذا و باقیمانده آن هم برای قسط، لحاف، تشک پشه بند و... هزینه می شد. در یک کلام، وضع طوری بود که پس از طی یک ماه، چیزی حدود ۲۰ تا ۳۰ ریال باقی می ماند که آن هم برای خرید مقداری خرما یا یک زیر پیراهن خرج می شد.
پس از استخدام و گرفتن شماره و کارت شناسایی شرکت، من و دیگر همراهانم را به کارخانه یا کارگاه کارآموزان فنی - که روبه روی شبانه روزی قرار داشت، بردند و با دادن یک دست لباس کار، نحوه سوهان زدن، قلم و چکش در دست گرفتن، اره کشی و غیره را طی هفته ای پنج روز و به مدت یک سال آموزش دادند. در اوایل مهرماه به ما گفتند که برای ثبت نام به آموزشگاه فنی نفت آبادان، واقع در «بوارده شمالی» مراجعه کنیم.
مدتی که در شبانه روزی بودیم، طی روزهای هفته بجز برای کار و کلاس درس، حق بیرون رفتن نداشتیم و تنها صبح های جمعه می توانستیم از آنجا بیرون بیاییم. بعدازظهرهای جمعه هم ورزش اجباری و دسته جمعی داشتیم و عملا هفته ای چهار- پنج ساعت برای کار شخصی و یا خرید می توانستیم بیرون از شبانه روزی باشیم. از ویژگی های شبانه روزی می توان به برخورداری آن از وسایل و امکانات ورزشی مختلف مثل استخر شنا، زمین های فوتبال، بسکتبال، والیبال، تنیس، دو، پارالل، بارفیکس و پینگ پنگ، همچنین کلوب های نجاری، عکاسی، تئاتر و موسیقی، وسایل بادی مانند شیپور، قره نی و... اشاره کرد.
هر روز هفته بجز جمعه ها و روزی هشت ساعت، در کارگاه کارآموزان فنــی کــار می کردیم. ظهرها برای صرف ناهار، یک ساعت به شبانه روزی بازمی گشتیم. تنها زمانی که آب خنک در اختیار داشتیم، هنگام صرف ناهار و شام بود و در بقیه مدت، باید از آب گرم داخل لوله استفاده می کردیم. شرایط به همین منوال بود تا اینکه آموزشگاه فنی نفت آبادان در روز اول مهر گشایش یافت و در سال اول مقدماتی مشغول تحصیل شدیم. جدا از درس فارسی، بقیه دروس به زبان انگلیسی تدریس می شد؛ خواه معلم ایرانی بود و خواه انگلیسی. هفته ای یک روز و سه شب از ساعت ۵ تا ۸ بعد از ظهر سرکلاس می رفتیم. پنج روز دیگر را هم مشغول یادگیری در کارگاه بودیم. درس ها را نیز به مقولاتی مانند ریاضیات، فیزیک و شیمی، نقشه کشی و... خلاصه کرده بودند و تنها در سال اول، کتاب با متن فارسی داشتیم.
رعایت وقت شناسی بسیار اهمیت داشت. در شبانه روزی با شنیدن صدای شیپور شب، می خوابیدیم و صبح زود بیدار می شدیم. یک روز که برای صرف ناهار به شبانه روزی رفته بودیم و هیچ یک، ساعت نداشتیم، یکی - دو دقیقه دیرتر به کارگاه برگشتیم و دیدیم رئیس کارگاه که شخصی به نام «کِنون» بود، با چهره ای درهم، جلوی درِ ورودی ایستاده است. وقتی گروه ما را دید، گفت: «بروید منزل»! بعد هم به دلیل دو دقیقه دیرکرد، یک روز از حقوق ناچیز ما کسر شد؛ البته این اتفاق درس خوبی برای ما بود؛ زیرا تا به امروز وقت شناسی را وظیفه خود می دانم.بجز جدایی از خانواده و حضور اندک در جامعه، آنچه ما را با همه امکانات، رنج می داد، نبود میوه بود. نخوردن میوه، بخصوص در سنین نوجوانی باعث کمبود ویتامین های لازم در بدن می شد. در آبادان آن زمان، غیر از خرما، چیز دیگری وجود نداشت؛ زیرا حمل میوه از دیگر نقاط ایران به آبادان، به دلیل خراب بودن جاده ها و نایاب بودن وسیله نقلیه، به هیچ وجه امکانپذیر نبود. در سه سال اولی که آبادان بودم، نه تنها میوه، بلکه تخم مرغ هم ندیدم و تنها با برنج و سیب زمینی و مقداری گوشت و نان – که در آن خرده شن بود و رنگ خاکستری داشت- سر کردیم. با همه اینها، جزو آدم های خوش شانس بودیم؛ چون همه جا بیماری و قحطی بیداد می کرد. قند و شکر جیره بندی شده بود و اقلام ساخت خارج، از شانه سر گرفته تا تایر اتومبیل و کامیون، نایاب بود. پس از یک سال کارآموزی و قبولی در امتحانات، چهار ریال به حقوق روزانه ما اضافه شد. دوباره ما را به اداره کارگزینی بردند و کارت ورود به پالایشگاه تهیه کردند و هریک از ما را به قسمتی از پالایشگاه فرستادند.
ادامه دارد...
مربی تیم تنیس روی میز نفت و گاز گچساران در گفت وگو با «مشعل»:
مشعل تیم تنیس روی میز نفت و گاز گچساران، موفق به کسب مقام نایب قهرمانی در لیگ برتر نوجوانان و جوانان باشگاه های کشور شده است. این مسابقات آبان امسال برگزار و با قهرمانی آکادمی شهابی ترکمن به پایان رسید. با سعید بهادری، سرمربی تیم نوجوانان و جوانان تنیس روی میز تیم باشگاه نفت و گاز گچساران، به بهانه کسب مقام دوم این تیم در مسابقات لیگ برتر تنیس روی میز گفت وگو کردیم و او درباره وضع کنونی و آینده ای که برای تیم تنیس روی میز نفت و گاز گچساران ترسیم کرده است.
نزدیک به20 است که به عنوان ورزشکار و مربی در این رشته ورزشی فعالیت می کنم و در رده های نونهالان، نوجوانان، جوانان و بزرگسالان بازیکن یا مربی بوده ام. همچنین سابقه حضور در تیم ملی تنیس روی میز کشور و شرکت در مسابقات جهانی 2006 اسپانیا را هم دارم. از زمانی که به عنوان مربی و سرمربی مشغول به کار شده ام، چند دوره سرمربیگری در لیگ برتر را در رده های مختلف سنی داشتم و تا امروز توانسته ام مدرک مربیگری درجه سه، درجه دو، یک، ملی و بین المللی و مدارک استعدادیابی و حرکات اصلاحی را به دست آورم.
باشگاه ورزشی نفت و گاز گچساران نزدیک به 30 سال است که در رشته ورزشی تنیس روی میز، در رده سنی نونهالان، نوجوانان، جوانان و بزرگسالان فعالیت مستمر دارد؛ البته تیم تنیس روی میز، در رده سنی نوجوانان و جوانان سال هاست که در لیگ برتر حضور دارد و فصل گذشته در رده بزرگسالان، موفق شد مجوز حضور در لیگ یک را کسب کند. تیم تنیس روی میز نفت و گاز گچساران در رده های مختلف سنی، بیش از20 عنوان قهرمانی کشور را به دست آورده و می توان با قاطعیت گفت که این تیم، پرافتخارترین تیم باشگاهی کشور در رشته تنیس روی میز است.
یکی از مهم ترین نکاتی که درباره تیم تنیس نفت و گاز گچساران می توان گفت، این است که برای حضور در مسابقات باشگاهی، بیشتر از بازیکنان بومی استفاده می کنیم؛ البته چون سطح مسابقات در لیگ برتر بالاست، از یک یا دو بازیکن غیربومی نیز بهره می بریم. در مسابقات لیگ برتر به دلیل سطح بالای آن، بیشتر تیم ها از بازیکنان ملی پوش استفاده می کنند. به همین دلیل تیم ها سطح بالایی دارند؛ اما بیش از 80 درصد بازیکنان تیم تنیس روی میز نفت و گاز گچساران بومی هستند، البته بازیکنان بومی ما، بازیکنان باسابقه ای هستند، به طوری که برخی از آنها سابقه حضور درتیم ملی را دارند و این نکته مثبتی برای تیم است.
یکی از بزرگ ترین نکات مثبتی که باشگاه نفت و گاز گچساران، بخصوص در رشته تنیس روی میز دارد، زیرساخت های بسیار خوب برای این ورزش است. این باشگاه از بهترین امکانات مانند بهترین سالن، کف پوش و میزهایی با استانداردهای جهانی برخوردار است. از این رو استقبال قابل توجهی از این رشته می شود؛ البته تاکید می کنم که این استقبال، مربوط به رده سنی نونهالان، نوجوانان و جوانان نیست. رده کارکنان نیز یکی از پراستقبال ترین رده های این ورزش است. به عبارت دیگر، وقتی کارکنان از امکانات تنیس روی میز باشگاه استفاده می کنند و از آن لذت می برند، فرزندان خود را هم به این رشته سوق می دهند و این مساله سبب شده که رشته تنیس روی میز طی سال های اخیر، بین سه رشته اول و پرطرفدار این باشگاه شود که آمارها گواه این امر است.
رشته تنیس روی میز یا پینگ پنگ، معمولا به این دلیل که یک رشته بسیار سالم در ورزش است، مورد توجه خانواده ها قرار می گیرد. بچه هایی که آرام تر بوده و از تنش دور هستند، به رشته تنیس روی میز روی می آورند و خانواده ها نیز از چنین آرامشی بسیار خوشحال هستند، ضمن اینکه این ورزش، آسیبی جدی برای ورزشکار به همراه ندارد، همچنین هیچ رده سنی نیز برای آن تعریف نشده و ورزشکاران تا 80 سالگی هم می توانند در سطح جهانی درمسابقات این رشته شرکت کنند. نکته قابل توجه این است، بیشتر بچه هایی که درس آنها خوب است، به سمت این ورزش می آیند؛ زیرا در کنار تمرین های ورزشی خود، زمان کافی برای درس خواندن هم دارند.
بی تردید، آموزش یکی از مهم ترین موارد تاثیرگذار در پیشرفت و موفقیت است که باید از سوی مربیان حرفه ای به ورزشکاران داده شود. خوشبختانه در این بخش، مربیانی بسیار حرفه ای را برای آموزش و تمرین ورزشکاران در رشته تنیس روی میز در اختیار داریم. مربیانی که بالاترین سطح را در بین مربیان تنیس روی میز دارند. در کنار آن تمام تلاش خود را کرده ایم تا بهترین برنامه را در حوزه استعدادیابی داشته باشیم، به همین منظور تلاش می کنیم که با بچه های پنج، شش و هفت ساله بخوبی کار شود تا در آینده بتوان از آنها در تیم های نوجوانان و جوانان استفاده کرد. این آموزش و استعدادیابی شرایطی را فراهم می کند تا بتوان برای سال های طولانی از ورزشکاران رده های مختلف سنی استفاده کرد. خوشبختانه مربیان با برخورد خوب خود با نونهالان و با ایجاد فضای مناسب، مانع دلزدگی این ورزشکاران و ترغیب هرچه بیشتر آنها در این رشته ورزشی می شوند.
لیگ برتر همانطور که از نامش پیداست، یکی از بالاترین و حرفه ای ترین لیگ های کشور به شمار می رود. به همین دلیل هر تیمی که بخواهد در لیگ برتر شرکت و مقام کسب کند، باید در بالاترین سطح توانایی خود قرار داشته باشد، از این رو پیش از حضور در مسابقات لیگ برتر، برنامه های فشرده ای برای اعضای تیم در نظر گرفته می شود و مربیان مختلف، صبح و بعد از ظهر با ورزشکاران تمرین می کنند. ما حتی برای تیم، روانشناس در اختیار داریم تا بازیکنان از نظر روحی بتوانند خود را برای حضور در مسابقات آماده کنند. در کنار آن، حضور در اردوهای ورزشی پیش از شروع لیگ برتر، در پیشرفت ورزشکاران تاثیرگذار است. در کنار آن تلاش کردیم تا ورزشکاران را به سالن های بزرگ ببریم تا با قرار گرفتن در چنین فضاهایی، ترس از مسابقات و فضای مسابقات برای آنها کمتر شود. به همین دلیل ورزشکاران از لحاظ روانی، قبل از مسابقات کاملا آماده می شوند و اعتماد به نفس آنها تا اندازه ای بالا می رود که از بازی مقابل هیچ تیمی نترسند.
با توجه به اینکه لیگ برتر بتازگی پایان یافته، ورزشکاران در حال استراحت هستند. همچنین به دلیل حضور در مسابقات نباید از درس های خود عقب بمانند. در حال حاضر خود را برای حضور در لیگ دسته یک بزرگسالان آماده می کنیم تا بتوانیم در این مسابقات نیز با موفقیت حضور داشته باشیم. این مسابقات قرار است آذرماه آغاز شود، از این رو تمرین های آمادگی برای حضور در مسابقات لیگ دسته یک، به صورت فشرده برای این ورزشکاران انجام می شود؛ البته با توجه به موفقیت تیم نوجوانان و جوانان تنیس روی میز نفت و گاز گچساران در لیگ برتر، برنامه های مختلفی را برای حضور در فصل آینده خواهیم داشت. در کنار آن با توجه به اینکه ممکن است بازیکنان رده نوجوانان به دلیل افزایش سن به رده جوانان یا ورزشکار رده جوان، به رده بزرگسالان منتقل شوند، همیشه یک رده سنی آماده برای جایگزینی در نظر گرفته ایم که کمبود ورزشکار نداشته باشیم؛ البته تمام برنامه ریزی ما این است که در فصل جدید، حتما عنوان قهرمانی را به دست آوریم.
خوشبختانه رشته تنیس روی میز همیشه مورد توجه و حمایت مدیران شرکت نفت و گاز گچساران قرار داشته است و می توان کسانی چون جهانبخش عنبریان سرپرست امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، غلام حسین فولادی مدیر منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران،غلامرضا کمالی مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران حمایت را از ما داشته و بهترین امکانات را در اختیار تیم قرار داده اند، حتی شرایط برگزاری اردوهای مناسب را برای ما فراهم کرده اند. تاکید می کنم، مهم ترین مساله ای که برای آمادگی تیم قبل از حضور در مسابقات لیگ لازم است، برگزاری اردوهای ورزشی در شهرهای مختلف است. در کنار آن دعوت از دیگر مربیان و ورزشکاران به گچساران و تمرین در کنار ورزشکاران ما می تواند تاثیر بسیار بالایی بر روند پیشرفت و آمادگی تیم داشته باشد. امیدوارم این مساله نیز بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
فکر می کنم حضور در تیم ملی، بخصوص برای ورزش انفرادی مانند تنیس روی میز، به هدف و تلاش نیاز دارد. یک ورزشکار اگر هدف و تلاش کافی داشته باشد، می تواند براحتی وارد تیم ملی شود. خوشبختانه ما نیز بازیکنان بسیار خوبی داریم و با توجه به موفقیت هایی که در لیگ برتر به دست آوردیم، بی شک یک یا دو ورزشکار این باشگاه به تیم ملی دعوت خواهند شد.
مسابقات ورزشی سراسری جانبازان و توان یابان شرکت ملی نفت ایران با همکاری امور ایثارگران شرکت ملی نفت ایران و به میزبانی امور ورزش و تربیت بدنی در مجتمع آموزشی - ورزشی نفت محمودآباد، آبان سال جاری در ۶ رشته ورزشی شنا، فوتسال، تیراندازی، دارت، تنیس روی میز و شطرنج برگزار شد.
در این رقابت ها، بیش از۵۰۰ ورزشکار و کادر فنی از شرکت های نفت مناطق مرکزی، مدیریت اکتشاف، نفت فلات قاره، منطقه ویژه لاوان، پژوهشگاه صنعت نفت، ملی حفاری، سازمان بهداشت و درمان، پایانه های نفتی ایران، ستاد تهران و سازمان منطقه ویژه حضور داشتند که پس از انجام بازی هایی مهیج و ثبت لحظات به یادماندنی، جوایز، مدال ها و احکام قهرمانی نفرات و تیم های برتر از سوی مسئولان حاضر در سالن های برگزاری مسابقات به آنها اهدا شد. در حاشیه مراسم اختتامیه مسابقات ورزشی سراسری جانبازان و توان یابان شرکت ملی نفت ایران، به همت امور ورزش و تربیت بدنی و همکاری واحد مددکاری اجتماعی شرکت ملی نفت ایران و همسو با سیاست های مسئولیت های اجتماعی، از خانواده های توان یاب این شرکت دعوت و از خانواده های حاضر در مراسم، به پاس زحماتشان قدردانی و تجلیل به عمل آمد و از طرف امور ورزش و تربیت بدنی و اداره کل سلامت و تربیت بدنی، هدایایی به رسم یادبود به این عزیزان اهدا شد.
نتایج نهایی تیمی مسابقات ورزشی سراسری جانبازان و توان یابان شرکت ملی نفت ایران(منطقه شمال) در شش رشته ورزشی به شرح زیر است:
مقام اول: نفت فلات قاره
مقام دوم: ستاد تهران
مقام سوم: سازمان بهداشت و درمان
مقام اول: ستاد تهران
مقام دوم: نفت مناطق مرکزی
مقام سوم: نفت و گاز پارس
مقام اول: پایانه های نفتی ایران
مقام دوم: نفت فلات قاره
مقام سوم: سازمان بهداشت و درمان
مقام اول: ملی حفاری
مقام دوم: سازمان منطقه ویژه
مقام سوم: سازمان بهداشت و درمان
مقام اول: نفت فلات قاره
مقام دوم: ستاد تهران
مقام سوم: سازمان منطقه ویژه
مقام اول: نفت مناطق مرکزی
مقام دوم :ستاد تهران
مقام سوم: سازمان بهداشت و درمان
تیم پالایش نفت آبادان در دربی واترپلو خوزستان به برتری رسید.
هفته چهارم رقابت های لیگ برتر واترپلو باشگاه کشور در استخر شهید جهان آرای خرمشهر برگزار شد و تیم پالایش نفت آبادان توانست نفت و گاز امیدیه را با نتیجه ۱۳ بر ۸ شکست دهد. این دیدار یکی از حساس ترین دیدارهای هفته چهارم رقابت ها بود. با این نتیجه، نفت به سومین پیروزی پیاپی خود دست یافت و یکی از مدعیان اصلی کسب عنوان قهرمانی رقابت ها لقب گرفت.
اولین دوره مسابقات والیبال آتش نشانان شرکت های مستقر در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی، آبان 1403 به میزبانی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس برگزار شد.
در این مسابقات که با حضور12تیم در چهار گروه سه تیمی برگزار شد، تیم های شرکت کننده طی 6 روز و با برگزاری20 بازی با یکدیگر به رقابت پرداختند. در پایان این مسابقات، تیم های پتروشیمی بوشهر و پتروشيمی مرجان به فینال مسابقات راه یافتند و تیم پتروشیمی بوشهر موفق شد با پیروزی در بازی پایانی به مقام اول دست پیدا کند. تیم های پتروشیمی مرجان و پتروشیمی نوری نیز به ترتیب مقام های دوم و سوم را کسب کردند.
امیر قائم پناه، سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران، با حضور در ساختمان مرکزی هشتم شرکت ملی نفت، با رئیس امور ورزش و تربیت بدنی، روسای واحد و کارکنان امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت دیدار و گفت وگو کرد.
وی در این دیدار، از مرکز مشاوره و خدمات اصلاحی، تجهیزات ورزشی و واحد های اداری این امور بازدید کرد و در جلسه ای که با حضور هادی افشار و روسای واحد برگزار شد، ضمن آشنایی با فعالیت بخش های این امور در حوزه های ورزش همگانی، قهرمانی، پایه، سلامت و زیرساخت، از آنها قدردانی کرد. قائم پناه در این دیدار، همچنین ضمن تشکر از تلاش هادی افشار و همکاران وی برای توجه به ورزش مناطق عملیاتی، بر مرتفع کردن مشکلات زیرساختی و تأمین امکانات ورزشی در این مناطق تأکید کرد.
هادی افشار نیز با قدردانی از حسن توجه مدیریت توسعه منابع انسانی به ورزش، همچنین تشکر از همکاران خود در امور ورزش شرکت ملی نفت ایران شرکت های تابعه، گزارشی از عملکرد این واحد ارائه داد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با تساوی برابر تیم نیروی زمینی، به رده دوم لیگ دسته یک سقوط کرد. در هفته دهم لیگ دسته یک، تیم فوتبال صنعت نفت آبادان دریک بازی خارج از خانه مقابل نیروی زمینی به تساوی بدون گل رسید. نفتی ها با این تساوی، در روز پیروزی پرگل فجرسپاسی، از صدر جدول رده دوم سقوط کرد و نمایندگی شیراز صدرنشین شد. همچنین تیم نفت مسجدسلیمان در یک بازی خانگی مقابل آریو اسلامشهر به تساوی یک - یک دست یافت. شاگردان آرش برهانی در نفت مسجدسلیمان، در رده هفدهم جدول ۱۸ تیمه قرار دارند.
اولین جشنواره(لیگ) وزنه برداری پسران خوزستان با حضور ۱۰۲ نونهال ورزشکار در اهواز برگزار شد.
اولین جشنواره (لیگ) وزنه برداری پسران استان خوزستان با شرایط سنی متولدین ۹۱ تا ۹۶ به مناسبت گرامیداشت شهدای مظلوم کودک غزه، در سالن شهدای وزنه برداری خوزستان برگزار شد. این مسابقه به صورت تکنیک یک ضرب و دوضرب بود و برای هر نونهال ۵۰ امتیاز در نظر گرفته شد. همچنین چهار نونهال متولد ۹۷ و ۹۸ به صورت آزاد در این جشنواره شرکت کردند. در این مسابقه10هیات شهرستان و باشگاه های وزارت نفت حضور داشتند که در پایان، باشگاه نفت امیدیه با۳۲ نونهال و کسب ۱۶۰۰ امتیاز در صدر قرار گرفت. ایذه با ۱۵نونهال و۷۵۰ امتیاز در رده دوم ایستاد و اندیمشک با ۱۳ نونهال و۶۵۰ امتیاز در مکان سوم جای گرفت. همچنین مناطق نفت خیز با ۱۰ نونهال و ۵۰۰امتیاز، اروندکنار با شش نونهالال و۳۰۰ امتیاز، اهواز با شش نونهال و ۳۰۰ امتیاز، باشگاه ملی حفاری با شش نونهال و ۳۰۰ امتیاز، بندر امام خمینی(ره) با چهار نونهال و ۲۰۰ امتیاز، مسجدسلیمان با سه نونهال و ۱۵۰ امتیاز و لالی با سه نونهال و ۱۵۰ امتیاز به ترتیب در رده های بعدی قرار گرفتند.
اولین دوره مسابقات آسیایی کاراته کاتا و کومیته در تمام رده سنی آقایان و بانوان به میزبانی ایران در شهر اصفهان و با حضور ورزشکارانی از کشورهای مختلف برگزار شد.
در این دوره از مسابقات، آدرین میری، فرزند مصطفی میری و حلما رضانژاد، فرزند ابوالفضل رضانژاد از همکاران شاغل در اداره HSED شرکت پالایش نفت لاوان موفق به دریافت کسب مقام اول این مسابقات در بخش کاتا شدند.
از سوی کارگروه تیم ملی شنا نوجوانان، 15شناگر برای حضور در اردوی جدید این تیم در تبریز دعوت شدند که فرهام رحمانی، فرزند عیسی رحمانی از کارکنان پایانه نفتی شمال به این اردو دعوت شد. این اردو با هدف کسب آمادگی لازم به منظور حضور پرقدرت در بازی های آسیایی ۲۰۳۰ و المپیک ۲۰۳۲ برگزار می شود.
تیم ملی شمشیربازی سابر ایران در فینال جام جهانی الجزایر نتوانست کره جنوبی، رقیب دیرینه خود را شکست بدهد و به مدال نقره رسید.
فینال تیمی جام جهانی شمشیربازی سابر الجزایر برگزار شد و تیم ملی ایران با نتیجه ۴۵ بر ۳۵ بازی را واگذار کرد و به مدال نقره دست یافت. ایران و کره جنوبی، رقیب دیرینه یکدیگر در آسیا هستند و ایران بارها با این تیم در رویدادهای مختلف بازی کرد؛ اما موفق به شکستش نشده است. در ترکیب تیم ایران، محمد رهبری حضور نداشت و به عنوان مربی کنار تیم بود. در ترکیب تیم کره جنوبی نیز گوبونگیل، کاپیتان تیم و اوه سانگوک، قهرمان المپیک پاریس حضور نداشتند. کره جنوبی در المپیک پاریس توانست 2 مدال طلای انفرادی و تیمی اسلحه سابر مردان را کسب کند.. جام جهانی الجزایر، اولین رقابت فصل مسابقات شمشیربازی بود که ایران فصل جدید را با مدال نقره آغاز کرد. علی پاکدامن، محمد فتوحی، فرزاد باهر و نیما زاهدی، ترکیب تیم ایران را تشکیل دادند.
نام چهار وزنه بردار زن ایرانی در لیست نهایی مسابقات وزنه برداری قهرمانی ۲۰۲۴ جهان قرار دارد.
در لیست وزنه برداران شرکت کننده در قهرمانی جهان ۲۰۲۴ نام ۱۲ وزنه بردار مرد و ۴ وزنه بردار زن از ایران قرار دارد. پیش از این، فدراسیون وزنه برداری ایران نام ۱۲ وزنه بردار مرد را اعلام کرده بود. ترکیب تیم زنان ایران در قهرمانی جهان که در لیست فدراسیون جهانی قرار دارند، به شرح زیر است:
دسته ۶۴ کیلوگرم: غزل حسینی با رکورد ورودی ۲۱۵ کیلوگرم
دسته ۷۱ کیلوگرم: ریحانه کریمی با رکورد ورودی ۲۳۰ کیلوگرم
دسته ۷۶ کیلوگرم: الهه رزاقی با رکورد ورودی ۲۳۳ کیلوگرم
دسته ۸۷ کیلوگرم: الهام حسینی با رکورد ورودی ۲۴۰ کیلوگرم
پیش از این در لیست قبلی، نام بازیکنانی چون مریم کشتکار، زهرا حسینی، نسیم قاسمی، هانیه شریفی، فاطمه کشاورز، عسل کدخدایی، پرنیا فرنوش کیا، زینب شیخ حسن ارباب، کیژان مقصودی، معصومه حسینی و سارا صفاوردی دیده می شد که این اسامی تغییر کرد. مسابقات وزنه برداری بزرگسالان جهان از ۱۶ آذر به میزبانی بحرین آغاز می شود.
در پایان رقابت های جهانی پاراتنیس روی میز که به میزبانی نیجریه برگزار شد، نمایندگان ایران موفق به کسب یک مدال طلا و 2 برنز شدند. رقابت های جهانی پاراتنیس روی میز از ۱۷ تا ۲۰ آبان به میزبانی نیجریه برگزار شد و در پایان این رقابت ها، نمایندگان ایران موفق به کسب یک مدال طلا و 2 مدال برنز در بخش انفرادی و دوبل شدند. زهرا نمازی در فینال این رقابت ها، با شکست حریف نیجریه ای خود به مدال طلا دست یافت و محمد عرفان غلامی، دیگر نماینده ایران در رده بندی با غلبه بر حریفی از نیجریه، مدال برنز انفرادی را به دست آورد. همچنین در رقابت های دوبل، محمدعرفان غلامی و ناصر دهقان پور با شکست حریفان خود به مدال برنز دست یافتند. این مسابقات با حضور کشورهای ایران، عراق، کامرون، نیجریه، اوگاندا، ساحل عاج، جمهوری توگو و جمهوری بنین در شهر لاگوس نیجریه برگزار شد.
ستاره تیم ملی فوتبال پرتغال گفت: من بازیکنی هستم که بیشترین گل را در تاریخ فوتبال جهان به ثمر رسانده ام.
فدراسیون فوتبال پرتغال، مراسمی را برای تجلیل از ستاره های فوتبال این کشور برگزار کرد. در این مراسم از کریستیانو رونالدو به عنوان بهترین گلزن پرتغال در سال ۲۰۲۴ تجلیل شد. این بازیکن پرتغالی در این مراسم گفت: منتظر واکنش ساق هایم در سال های پیش رو هستم و باید دید که وضعیت چگونه پیش می رود. اگر به رکورد یکهزار گل برسم که بسیار خوب خواهد بود و اگر این اتفاق نیفتد، من بازیکنی هستم که بیشترین گل را در تاریخ فوتبال جهان به ثمر رسانده ام.
او ادامه داد: برای من افتخار بزرگی است که در این مراسم حضور دارم و چنین جایزه ای را دریافت می کنم. این پایانی برای من نیست؛ بلکه یک آغاز است. من افتخار می کنم که همچنان پیراهن تیم ملی فوتبال پرتغال را می پوشم. برایم جای تعجب است که چرا بعضی از بازیکنان دوست ندارند پیراهن تیم ملی پرتغال را به تن کنند. این ناامیدکننده است. به آنها می گویم که از بازی کردن با پیراهن تیم ملی لذت ببرید؛ چراکه زمان بسرعت می گذرد.
مسابقات لیگ حرفه ای کشتی با حضور ستاره های کشتی ایران و روسیه در شهر مسکو برگزار می شود.
مسابقات لیگ حرفه ای آذر در کشتی فرنگی و 3 آذر امسال در کشتی آزاد برگزار می شود. ترکیب تیم های اعزامی ایران به این مسابقات به شرح زیر است:
کشتی فرنگی
55 کیلوگرم: پویا دادمرز
60 کیلوگرم: علی احمدی وفا
63 کیلوگرم: ایمان محمدی
67 کیلوگرم: سعید اسماعیلی یا احمدرضا محسن نژاد
72 کیلوگرم: محمدرضا گرایی
77 کیلوگرم: علی اسکو
82 کیلوگرم: محمدعلی گرایی
87 کیلوگرم: علیرضا مهمدی
97 کیلوگرم: مهدی بالی یا شایان حبیب زارع
130 کیلوگرم: امین میرزا زاده
سرمربی: حسن رنگرز
مربیان: ملک محمد بویری - مهدی علیاری
سرپرست: امید شایگان
کشتی آزاد
57 کیلوگرم: علی مومنی
61 کیلوگرم: رضا مومنی
65 کیلوگرم: رحمان عموزاد
70 کیلوگرم: سینا خلیلی
74 کیلوگرم: امیرمحمد یزدانی
79 کیلوگرم: مهدی یوسفی
86 کیلوگرم: ابوالفضل رحمانی
92 کیلوگرم: کامران قاسم پور
97 کیلوگرم: امیرحسین فیروزپور
125 کیلوگرم: امیرحسین زارع
سرمربی: پژمان درستکار
مربیان: احسان امینی - مهدی تقوی
سرپرست: محمدجواد یزدانی نیا
تیم ملی والیبال ساحلی ایران با شکست چین به مقام سومی رقابت های قهرمانی مردان آسیا ۲۰۲۴ دست یافت تا یازدهمین مدال تاریخ والیبال ساحلی ایران در فیلیپین به دست آید. بیست وچهارمین دوره مسابقات والیبال ساحلی قهرمانی مردان آسیا ۲۰۲۴ که در شهر سانتا روزا کشور فیلیپین آغاز شده بود، با معرفی تیم های اول تا سوم به پایان می رسد. تیم ملی والیبال ساحلی ایران (عباس پورعسگری-علیرضا آقاجانی) در دیدار رده بندی این رقابت ها به مصاف چین (لکجیانک - جیاکسین) رفت و با شکست ۲ بر صفر این تیم به مقام سومی و مدال برنز دست یافت. پورعسگری و آقاجانی در هفتمین مسابقه خود در این رقابت ها، موفق به ثبت ششمین برد خود شدند و با امتیازهای ۲۱ بر ۱۵ و ۲۱ بر ۱۷ حریف خود را شکست دادند تا یازدهمین مدال والیبال ساحلی ایران را به دست آورند. والیبال ساحلی ایران امسال در حالی بیستمین حضور خود در قهرمانی مردان آسیا را تجربه کرد که پیش از این دو مدال طلا و مدال نقره به دست آورده بود و امسال نیز نخستین مدال برنز خود در این رقابت ها را کسب کرد.
کنفدراسیون فوتبال آسیا، اندونزی را به عنوان میزبان جام ملت های فوتسال آسیا اعلام کرد. فدراسیون فوتبال اندونزی پس از تصویب کمیته فوتسال و فوتبال ساحلی کنفدراسیون فوتبال آسیا به عنوان میزبان جام ملت های آسیا در سال ۲۰۲۶ انتخاب شد. همچنین کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کرد که از سال ۲۰۲۵ به بعد، در تمامی دوره های جام ملت های فوتسال آسیا و جام ملت های فوتسال زنان آسیا، دیگر از رتبه بندی تیم ها در دوره قبلی استفاده نخواهد شد. در عوض، رتبه بندی جدیدی که از سوی فیفا در ماه می امسال معرفی شده، مبنای سیدبندی قرار خواهد گرفت. تیم ملی فوتسال ایران که در جام ملت های آسیا ۲۰۲۴ به سیزدهمین قهرمانی خود دست یافت، از ۲۳ مهر تا ۴ آبان ۱۴۰۴ در مرحله انتخابی دوره بعدی رقابت ها شرکت می کند. همچنین، کمیته مسابقات AFC تصمیم گرفت که از سال ۲۰۲۶ به بعد، مسابقات مقدماتی و نهایی جام ملت های زیر ۱۷ سال آسیا به صورت سالانه برگزار شود. سیدبندی جام ملت های نوجوانان آسیا نیز بر مبنای عملکرد تیم ها در سه دوره گذشته این جام تعیین خواهد شد.
دادگاه عالی ورزش، اعتراض مهاجم سابق پرسپولیس به محکومیت ۳۴۰ هزار دلاری را تایید کرد و به سود این بازیکن رای داد.
باشگاه پرسپولیس بعد از ترک ناگهانی تهران از سوی یورگن لوکادیا، مهاجم خارجی خود، از این بازیکن به کمیته وضعیت فیفا شکایت کرد و در نهایت هم فیفا، به محکومیت ۳۴۰ هزار دلاری این بازیکن رای داد. بعد از صدور رای، لوکادیا به دادگاهCAS شکایت کرد و حالا این دادگاه اعتراض این بازیکن به رای صادر شده از سوی فیفا را تایید و محکومیت ۳۴۰ هزار دلاری او را رد کرده است. با این شرایط، لوکادیا نباید پولی به پرسپولیس پرداخت کند. لوکادیا، مهاجم هلندی پیشین پرسپولیس در میانه فصل قبل، تهران را ترک و در ادامه با استفاده از بند فورسماژور، قراردادش را فسخ کرد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات