دعوت وزیر نفت از مردم برای شرکت در پویش کاهش ۲ درجهای
خطر تهدیدهای سرزمینی برای امنیت انرژی
افزایش 70 درصدی تقاضای جهانی گاز
گریزی برای انحراف مسیر فراوردهها
صرفهجویی 20 درصدی با تعویض بخاریهای فرسوده
پروژههای اصلاحی برای آب و پساب
انجام ۹۸۱ عملیات ویژه تخصصی حفاری در ۸ ماهه امسال
اصلاح باورهای نادرست درباره چربیها
قهرمانی ناشنوایان فرنگی کار در آسیا
پیام رئیس جمهور به قهرمانان ورزش ناشنوایان کشور
رئيس جمهوري تأکيد کرد:
رئیس جمهوری ضمن مدیریت بهینه ناترازی ها و برنامه های مقابله با آلودگی هوا در کلان شهرها، بر توجه توأمان به بخش تولید و مصارف خانگی و ضرورت مدیریت هوشمندانه تولید و مصرف از سوی مدیران مربوطه تأکید کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان با حضور در وزارت کشور، در نشستی با حضور وزیران کشور، نفت، نیرو و صنعت، معدن و تجارت، معاونان ذی ربط و استاندار تهران در جریان آخرین وضع تولید و تامین انرژی، مدیریت بهینه ناترازی ها و برنامه های مقابله با آلودگی هوا در کلان شهرها قرار گرفت.
وی در این نشست با اشاره به ریشه های به وجود آمدن ناترازی انرژی گفت: با آسیب شناسی انجام شده تولید انرژی پاک در دستور کار قرار گرفته و بنده شخصاً روند اجرای این برنامه را پیگیری خواهم کرد و از مسئولان اجرای طرح می خواهم هر جا مانع یا مشکلی پیش روی آن بود، موضوع را به شکل مستقیم با بنده مطرح کنند.
رئیس جمهوری همه مصرف کنندگان در بخش های مختلف را به رعایت حداکثری راهکارهای صرفه جویی، برای تأمین پایدار انرژی مورد نیاز دعوت کرد.
پزشکیان توجه توأمان به بخش تولید و مصارف خانگی، لزوم صرفه جویی در مصرف و تأمین ذخایر به ویژه برای روزهای سرد را مورد تأکید قرار داد و مدیران دستگاه های ذی ربط را به مدیریت هوشمندانه تولید و مصرف توصیه کرد.
با تصمیم نمایندگان مجلس
نمایندگان مجلس وزارت نفت را مکلف به عقد قراردادهای جداگانه با شرکت ملی نفت ایران در خصوص میدان های نفتی و گازی کشور از جمله اهواز، آغاجاری و مارون کردند.
نمایندگان در نشست علنی نوبت اول پنج شنبه ۲۲ آذر، مجلس شورای اسلامی در ادامه بررسی جزییات لایحه بودجه ۱۴۰۴، جزء ۲-۳ بند الف تبصره ۳ را تصویب کردند.
بر اساس این مصوبه، در اجرای بند (الف) ماده ۱۵ قانون برنامه هفتم پیشرفت، وزارت نفت مکلف است حداکثر ظرف مدت ۹ ماه پس از لازم الاجرا شدن این قانون نسبت به عقد قراردادهای جداگانه با شرکت ملی نفت ایران در خصوص میدان های نفتی و گازی کشور از جمله اهواز، آغاجاری و مارون اقدام کند.
در صورت اجرایی نشدن حکم این جزء در خصوص این میدان ها سهم علی الحساب شرکت ملی نفتی ایران از منابع حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی در سه ماه پایانی سال ۱۴۰۴، به میزان نیم واحد درصد کاهش می یابد.
بر اساس تازه ترین گزارش اوپک
بر اساس تازه ترین گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، تولید نفت ایران در ماه نوامبر(آبان - آذر) روزانه ۳۷ هزار بشکه نسبت به ماه قبل از آن افزایش یافته است.
به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، گزارش منابع ثانویه اوپک نشان می دهد ۱۲ عضو این سازمان در ماه نوامبر (آبان - آذر) ۲۶ میلیون و ۶۵۷ هزار بشکه نفت در روز تولید کردند که ۱۰۴ هزار بشکه بیشتر از ۲۶ میلیون و ۵۵۴ هزار بشکه ماه اکتبر است.
بر اساس تازه ترین گزارش ماهانه اوپک، قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه نوامبر نسبت به ماه اکتبر ۲۰۲۴، یک دلار و ۲۵ سنت معادل ۱.۷ درصد کاهش یافته است. قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه نوامبر ۲۰۲۴، ۷۲دلار و ۸۱ سنت ثبت شد، در حالی که این رقم در اکتبر ۲۰۲۴، ۷۴ دلار و ۶ سنت برای هر بشکه بود. میانگین قیمت نفت خام سنگین ایران در سال ۲۰۲۴، ۸۰ دلار و ۳۰ سنت بوده است.
قیمت سبد نفتی اوپک هم در ماه نوامبر ۲۰۲۴ به ۷۲ دلار و ۹۸ سنت برای هر بشکه رسید که یک دلار و ۴۷سنت (۲ درصد) بیشتر از ماه اکتبر ۲۰۲۴ است.
اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در یکصدوهشتادونهمین نشست عادی این سازمان با اجماع، دبیرکلی هیثم الغیص را تمدید کردند.
به گزارش خبرنگار شانا، یکصدوهشتادونهمین نشست عادی وزیران نفت و انرژی اوپک سه شنبه۲۰ آذر به صورت ویدیوکنفرانس به ریاست مارسل آبکه، وزیر نفت گابن و رئیس دوره ای نشست اوپک در سال ۲۰۲۴ میلادی برگزار شد.
اعضای اوپک در نشست امروز ضمن تصویب بودجه سال ۲۰۲۵ این سازمان، محسن پاک نژاد، وزیر نفت ایران را به عنوان رئیس دوره ای نشست های اوپک انتخاب کردند.
مبنای انتخاب رؤسای دوره ای اوپک و هیات عامل حروف الفباست و ایران از یکم ژانویه سال ۲۰۲۵ میلادی (۱۱ دی ۱۴۰۳) ریاست دوره ای اوپک را به عهده می گیرد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه بودجه سال آینده، ۳ هزار میلیارد تومان از محل فروش نفت، میعانات گازی و فراورده های آنها را به گازرسانی شهرها و روستاهای فاقد گاز اختصاص دادند.
نمایندگان در نشست علنی چهارشنبه، ۲۱ آذرماه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی موارد ارجاعی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور با جزء (۲) بند (الف) تبصره (۳) ماده واحده این لایحه موافقت کردند.
در جزء (۲) بند (الف) تبصره (۳) ماده واحده این لایحه آمده است: سهم شرکت ملی نفت ایران و نیز سهم شرکت دولتی ذی ربط وزارت نفت در امور گاز به شرح زیر است:
سهم علی الحساب شرکت ملی نفت ایران از منابع حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی (معاف از تقسیم سود سهام دولت و مالیات با نرخ صفر) به میزان ۱۴.۵ درصد و نیز سهم شرکت دولتی ذی ربط وزارت نفت در امور گاز از محل منابع حاصل از خالص صادرات گاز (معاف از تقسیم سود سهام دولت و مالیات با نرخ صفر) ۱۴.۵ درصد تعیین می شود. معادل سهم این شرکت ها از نفت تحویلی به نیروهای مسلح و بابت طرح های خاص به عنوان مطالبات از دولت لحاظ می شود.
مبلغ ۳۰ هزار میلیارد ریال از این محل صرف گازرسانی به شهرها و روستاهای فاقد گاز سراسری می شود، همچنین مبلغ ۴ هزار میلیارد ریال بابت گازکشی داخل منازل مددجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کشور و مبلغ ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال بابت هزینه های نگهداری دانش آموزان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) در خوابگاه های دانش آموزی شبانه روزی اختصاص می یابد.
با مصوبه نمایندگان مجلس
در جریان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ در مجلس شورای اسلامی، برخی مشاغل حساس یا دارای شرایط خاص از تعیین سقف پرداختی ماهانه مستثنا شدند. به گزارش خانه ملت، نمایندگان در نشست علنی پنج شنبه ۲۲ آذر، مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی موارد ارجاعی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور با بند (ت) تبصره (۱۲) ماده واحده این لایحه موافقت کردند.
در بند (ت) تبصره (۱۲) ماده واحده این لایحه آمده است:
سقف خالص پرداختی:
۱- سقف خالص پرداختی متوسط ماهانه در سال از محل حقوق و مزایای مستمر و غیرمستمر و سایر پرداختی ها از هر محل و تحت هر عنوان در سال ۱۴۰۴ به گروه های مختلف حقوق بگیر موضوع بند «الف» این تبصره و بازنشستگان موضوع بندهای «الف» و «ب» این تبصره در تمام مناطق کشور به میزان هفت برابر حداقل حکم کارگزینی برای حقوق بگیران و حکم حقوقی برای بازنشستگان و وظیفه بگیران تعیین می شود.
پرداخت مازاد بر این مبلغ تحت هر عنوان و از هر محل به کارکنان کشوری و لشکری اعم از کارمندان و بازنشستگان در وزارتخانه ها و شرکت های دولتی، همچنین شرکت ها و مؤسساتی که مدیران آن به هر طریق توسط دولت یا نهادهای عمومی منصوب می شوند، ممنوع است. اعضای هیات علمی و قضات شاغل و بازنشسته از شمول سقف این جزء مستثنا هستند.
۲- کارانه گروه پزشکی، فوق العاده خاص پزشکان شاغل در سازمان پزشکی قانونی کشور، حق التحقیق، حق اشعه پرتوکاران سازمان انرژی اتمی ایران، حق التألیف و حق داوری، راهنمایی و مشاوره پایان نامه ها و رساله ها و حق التدریس صرفاً برای اعضای هیات علمی، بیمه درمان، حق محرومیت از مطب (تمام وقت جغرافیایی)، اعضای هیات علمی بالینی تمام وقت جغرافیایی، عیدی پایان سال، همچنین بیمه بازنشستگی ایثارگران و معافیت مالیاتی موضوع مواد (۳۷) و (۵۶) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران از حکم این بند مستثناست.
۳- افزایش سقف دریافتی موضوع جزء (۱) این بند با درخواست بالاترین مقام دستگاه و تصویب شورای حقوق و دستمزد، صرفاً برای مشاغل حساس و خاص یا مشاغل دارای شرایط خاص (و نه دستگاه خاص) ازجمله کارکنان در واحد عملیاتی صنعت نفت و دریانوردی بلامانع است. درخواست های این بند در صورت تأیید سازمان برنامه و بودجه کشور مبنی بر رعایت سقف تعهد و بودجه دستگاه قابل طرح در شورای حقوق و دستمزد است.
وزیر نفت پیوستن مردم به «پویش ۲ درجه کاهش دمای سامانه های گرمایشی» را مؤثر خواند و گفت: معتقدم این روزهای سخت با همکاری مردم و بدون چالش نگران کننده سپری می شود. محسن پاک نژاد با بیان اینکه بر اساس رویه ای که در کشور ما هر ساله در فصول سرد با آن مواجه هستیم، به دلیل تغییر مقدار مصرف در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده در مدیریت سوخت و سوخت رسانی تغییراتی ایجاد می شود، اظهار کرد: به دلیل افزایش مصرف در بخش خانگی، به طور طبیعی مجبوریم محدودیت های مدیریت شده ای را در سایر بخش ها در نظر بگیریم تا هموطنان عزیز بتوانند از برق و گاز استفاده کنند.
وی با اشاره به نشستی که با حضور وزیران کشور و وزیر راه و شهرسازی برگزار شد، بیان کرد: در این نشست که با هدف اتخاذ تدابیر مناسب برای مدیریت بهینه سوخت کشور داشتیم، تصمیم های بسیار خوبی گرفته شده که حتما درخصوص آن اطلاع رسانی لازم انجام می شود. وزیر نفت با تأکید بر لزوم همراهی و همکاری هموطنان برای عبور از این روزهای سرد، گفت: این همراهی با عنوان «پویش کاهش ۲ درجه دمای سامانه های گرمایشی» در منازل، ساختمان های تجاری، فروشگاه ها و آنچه به عنوان صنایع غیرعمده شناخته می شود، پیگیری می شود.
پاک نژاد با بیان اینکه همکاری مردم در این پویش بسیار مؤثر خواهد بود، اظهار کرد:اگر هم احتمال اندکی برای قطع گاز در برخی نقاط کشور وجود دارد با همکاری مردم این احتمال به حداقل می رسد.معتقدم این روزهای سخت با همکاری مردم و بدون چالش نگران کننده سپری می شود.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری نیز با انتشار پیام تصویری خواستار مشارکت همه مردم در صرفه جویی گاز با کاهش ۲ درجه دمای منازل مسکونی شد تا روند سوخت رسانی به سراسر کشور مختل نشود.
با انجام اقدام های اصلاحی مؤثر روی میدان های نفتی محقق شد
آغاز بازپرداخت سرمایه گذاری طرح های بهینه سازی
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از آغاز بازپرداخت سرمایه گذاری های انجام شده در طرح های بهینه سازی با گواهی صرفه جویی گاز طبیعی ذیل ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر خبر داد.
سعید توکلی در تشریح برخی اقدام های ۱۰۰ روزه دولت چهاردهم، به رونمایی از طرح های بهینه سازی جدید پرداخت و با تأکید بر همکاری معاونت برنامه ریزی وزارت نفت و بورس انرژی در تحقق این مهم اظهار کرد: این طرح ها با هدف افزایش بهره وری انرژی و بهینه سازی مصرف سوخت در کشور طراحی شده اند و امیدواریم این اقدام، گامی مؤثر برای کاهش مصرف انرژی و تسریع در اجرای طرح های بهینه سازی انرژی باشد. وی ادامه داد: از سه طرح مشمول دریافت گواهی صرفه جویی گاز، دو طرح متعلق به شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و یک طرح مربوط به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران است. معاون وزیر نفت در توضیح این طرح گفت: طرح توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهری در کلان شهرهای تهران، شیراز، مشهد، اصفهان و تبریز با سرمایه گذاری ۱۸ هزار میلیارد ریال، طرح توسعه حمل ونقل بار و مسافر با راه آهن با سرمایه گذاری ۶.۶ هزار میلیارد ریال و طرح حمایت از تولید خودروهای دوگانه سوز با سرمایه گذاری ۱۷.۴ هزار میلیارد ریال، مشمول دریافت گواهی صرفه جویی گاز طبیعی در دوره غیراوج شده اند.
توکلی به مجموع سرمایه گذاری ۴.۲ هزار میلیارد تومانی برای ۲۶ شرکت سرمایه گذار اشاره و تأکید کرد: به منظور بازپرداخت این سرمایه گذاری، بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب گواهی صرفه جویی گاز طبیعی در بورس انرژی به سرمایه گذاران فعال در زمینه صرفه جویی تخصیص خواهد یافت.
وی همچنین به اهمیت بازار بهینه سازی انرژی و حفاظت از محیط زیست اشاره کرد و گفت: بازار بهینه سازی انرژی نقش اساسی در تأمین رونق و شتاب اجرای طرح های بهینه سازی دارد.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، با توجه به تضمین گواهی های صرفه جویی از طریق حساب بهینه سازی، اعتماد سرمایه گذاران به این حوزه افزایش یافته است و آنها را به سرمایه گذاری در پروژه های سبز و سازگار با محیط زیست ترغیب می کند. توکلی با ابراز عزم جدی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران برای بهینه سازی مصرف انرژی و بهره برداری بهینه از منابع انرژی کشور یادآور شد: این طرح ها به ویژه در کاهش آلایندگی و بهبود شرایط زیست محیطی نقش محوری ایفا خواهند کرد.
معاون وزیر نفت خبر داد
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه شرکت های توانمند ایرانی سهم بزرگی در تأمین نیازهای صنعت پتروشیمی دارند، گفت: سالانه حدود ۲ میلیارد دلار از سوی پتروشیمی ها به سازندگان داخلی تجهیزات، قطعه ها و کاتالیست ها سفارش خرید داده می شود.
حسن عباس زاده در جمع اعضای کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی تهران که با هدف بررسی مشکلات فعالان اقتصادی در حوزه صنایع پتروشمی برگزار شد، افزود: برگزاری این گونه نشست های هم اندیشی سبب افزایش همکاری و تعامل با فعالان بخش خصوصی و انجمن ها و تشکل ها می شود.
وی با بیان اینکه بخش خصوصی واقعی سهمی حدود ۱۵ درصدی در صنعت دارد، گفت: باید با استفاده از ظرفیت های موجود و مشوق های مختلف این سهم را به حدود ۳۰ درصد افزایش دهیم و به این منظور آماده حمایت از بخش خصوصی واقعی هستیم.
معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه با کمک دیگر متولیان به دنبال تسهیل حضور بخش خصوصی در صنعت پتروشیمی هستیم، افزود: بخش خصوصی با سرمایه گذاری های خود می تواند در مناطق مختلف کشور به ایجاد ارزش افزوده بیشتر و تکمیل زنجیره کمک کند.
عباس زاده به بحث ناترازی انرژی در کشور اشاره و بیان کرد: با توجه به برنامه ریزی های انجام شده باید به سمت متنوع سازی سبد سوخت در صنعت پتروشیمی حرکت کنیم و مشوق های مناسبی نیز برای محقق ساختن این برنامه ها و حضور سرمایه گذاران مصوب شده است.
وی با تأکید بر حمایت از ساخت داخل در تمام زنجیره صنعت پتروشیمی اظهار کرد: سالانه حدود ۲ میلیارد دلار به سازندگان داخلی تجهیزات، قطعه ها و کاتالیست از سوی پتروشیمی ها برای تأمین نیازها سفارش خرید داده می شود و خوشبختانه شرکت های توانمند ایرانی سهم بزرگی در تأمین نیازهای صنعت دارند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به تعریف ۲۰ بسته سرمایه گذاری اشاره کرد و افزود: این بسته ها با هدف تکمیل زنجیره ارزش تعریف شده اند و با در نظر گرفتن شرایط سرمایه گذاران ارائه می شوند و بخش خصوصی می تواند از این فرصت های سرمایه گذاری بهره مند شود.
عباس زاده ادامه داد: توسعه زنجیره متانول به دلیل افزایش ظرفیت تولید این محصول در دستور کار قرار گرفته است و طرح های MTO)متانول به الفین) می تواند زمینه ساز کاهش خام فروشی و تولید محصولات تکمیلی شود و شرکت ملی صنایع پتروشیمی به دنبال استفاده از تمام ظرفیت های موجود برای تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی است.
وی به اهمیت توسعه دریامحور در صنعت پتروشیمی اشاره کرد و گفت: به دلیل تنش های آبی، امکان توسعه در مناطقی که با کمبود آب مواجه هستند، وجود ندارد و بر همین اساس باید توسعه در کرانه های خلیج فارس و دریای عمان تداوم یابد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تاکید کرد:
وزیر نفت در پیامی از ابراز همدردی دوستان، آشنایان و همکاران در سوگ برادر خود تشکر و قدردانی کرد.
در متن پیام محسن پاک نژاد آمده است:
بسمه تعالی
من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق
غم فراق عزیزان بسی جانکاه و جانسوز است و چه زیباست که دوستان و یاران با مشارکت در این غم و اندوه و ابراز همدردی، داغ دیدگان را در تحمل آن یاری و همراهی می کنند.
بر خود لازم می دانم از همه بزرگواران و عزیزانی که در مراسم تشییع، تدفین و یادبود برادر عزیزم، مرحوم حسن پاک نژاد حضور یافته یا با ارسال پیام، موجبات آرامش و تسلی خاطر خانواده داغدارمان را فراهم آوردند، صمیمانه تقدیر و تشکر کنم. از خداوند بزرگ برای همگان سلامتی، توفیق روزافزون و عزت و شادکامی مسالت دارم.
گزارش «مشعل» از سامانه 194 شرکت گاز استان تهران
لیلا مهداد ترمز تمام زورش را می زند. لاستیک ها جیغ زنان خودشان را روی آسفالت می کشند. در چشم برهم زدنی، مردان بالابلند با لباس های یک شکل پیاده می شوند. کلامی میانشان ردوبدل نمی شود. نیم نگاهی به هم می اندازند و جلوی خانه ای می ایستند. باکس همراه مردها پر است از آچار و لوازم کار. یکی از مردها آچار به دست می شود برای سروکله زدن با علمک. دیگری کمی دورتر، پشت بی سیم، گزارش می دهد. این بار با قدم های آهسته برمی گردند. صدای استارت در کوچه خلوت می پیچد. رفته رفته صدای ماشین امداد در میان هیاهوی خیابان های شهر گم می شود.
امدادگری کاری سخت و فنی، اما جذاب است.
نام: صابر
نام خانوادگی: سرلک
واحد: منطقه 4 گازرسانی
9سالی می شود که نامش در فهرست کارکنان شرکت گاز استان تهران ثبت شده. 6سال اول میان کوچه پس کوچه های شهر می گشت و اعداد روی کنتور را می خواند، اما همچنان رویای آچار به دستی برای شرکت گاز را درسر می پروراند. قبل از اینکه گذرش به شرکت گاز در قامت کارمند بیفتد، تصورش از شرکت و کارهایش شُل و سفت کردن پیچ ها و اتصالات بود، اما در ابتدای کار، قرعه قرائت کنتورها به نامش افتاد: کار سختی بود، اما چون فنی هم نبود، سختی اش بیشتر به چشم می آمد. امدادگری سخت است، اما فنی بودنش، جذابش کرده است.
3سال از تحقق رویایش می گذرد. «سرلک» حالا در واحد امداد منطقه 4 گازرسانی شرکت گاز استان تهران خدمت می کند. منطقه 4 گازرسانی، دو منطقه 2 و5 شهرداری تهران را پوشش می دهد. طبق تقسیم بندی ها هر ناحیه گاز دو منطقه شهرداری را پوشش می دهد.
دو ماشین با چهار امدادگر وچهار موتور با چهار امدادگر تیم امداد منطقه 4 گازرسانی شرکت گاز استان تهران را تشکیل می دهند. دو ماشین با چهار امدادگر در دو شیفت صبح و شب آماده خدمت هستند. از چهار موتور با چهار امدادگر، دو موتور شیفت صبح را پوشش می دهند و دو موتور هم شیفت شب را. سرلک در خانه و در میان دوستان، شهره به کار فنی است، اما از وقتی امدادگر شرکت گاز شده، پیشنهادهای عجیب وغریب کم نداشته است: می شود فشار گازمان را زیاد کنید؟!
تصورشان از امدادگر گاز، تنظیم فشار گاز شهری است. سه سال امدادگری، خاطرات بسیاری ازحوادث را در حافظه سرلک ثبت کرده، پس پای صحبت هر کسی می نشیند، توصیه هایی برای آدم ها دارد تا شاید زیر سایه این توصیه ها، جلوی حادثه ای را بگیرد: خدا را شکر آگاهی مردم نسبت به گاز بیشتر از گذشته شده و توصیه ها را جدی تر می گیرند.
چند خیابان و محله آن سوتر، صدای قیژ لاستیک های موتوری، خلوت خیابانی را به هم می زند.طبق گزارش ها، خانه ای بی گاز مانده و گلایه به شرکت گاز بُرده که وامصیبتا آذرماه است و خانه ام گاز ندارد. ماموریتی که رضا رنج پور برایش اعزام شده؛ موتورسوار منطقه 4 گازرسانی شرکت گاز استان تهران.
رنجبر یکی از امدادگران آبی پوش است؛ مردی چهار شانه و خوش پوش، دو سالی است در رکاب شرکت گاز خدمت می کند. همه آن چیزی که نیاز دارد،
باکسی شده سوار بر تَرک موتورش تا از آدرسی به آدرس دیگر برود و جلوی یک حادثه را بگیرد.منطقه 4 گازرسانی، منطقه ای شلوغ با ترافیک بالاست با آدرس های زیاد، شاید برای همین است که باید هر موتورسوار طی 7 تا 12 دقیقه در محل حادثه حاضر شود.
نشتی گاز، مشکل علمک، قطع گاز یا هر مشکلی که پیش بیاید، سوار بر موتور، خودش را می رساند به آدرس. در میانه راه، حق عصبانی شدن از ترافیک یا بوق های ممتد خودرویی را که عجله دارد، ندارد. حتی حق فکر کردن به بالا و پایین های زندگی خصوصی اش را هم ندارد. همه هم وغمش رسیدن به محلی است که باید مشکلش را حل کند. در میان گزارش های مختلف، نشتی گاز، آمار بیشترین گزارش ها را به خود اختصاص داده است. در چنین عملیاتی امدادگر حق ورود به ملک را ندارد: مطابق گزارش، گاز را از بیرون قطع می کنند و مساله را ارجاع می دهند به نظام مهندسی. البته قبل از آچار به دست شدن، دوره های لازم را دیده اند تا مثلا به وقت آتش سوزی چه کنند و هر حادثه ای را چطور با کمترین مخاطره از سر بگذرانند، اما کارشان همواره باتهدید و خطر گره خورده؛ خطراتی از جنس آتش که او درباره اش می گوید: در چنین ماموریت هایی هماهنگی های لازم را با آتش نشانی داریم؛ البته به کمک مسئول شیفت خط اصلی را پیدا می کنیم و بعد مهار را انجام می دهیم. استرس بخشی از کارشان است برای همین در همه این سال ها یاد گرفته اند چطور با آن دوستی کنند. به قول آقا ی«رنجبر» با هم کنار آمده اند.
سکانس دوم
استان تهران با 13 هزار و 841 کیلومترمربع مساحت؛ 16شهرستان، 35 بخش، 49 شهر، 73 دهستان و 1050 آبادی را در خود جای داده است. سرشماری های سال 95 هم می گویند حدود 16.6درصد جمعیت کشور، خودشان را به تهران رسانده اند برای زندگی و این یعنی چیزی حدود 13.3میلیون نفر. از این جمعیت میلیونی 93.9درصد شهری اند و 6.1 درصد روستایی.
داستان گازرسانی به پایتخت از سال 1354 شروع شد، آن هم با احداث یک خط انتقال فشار قوی به طول 111کیلومتر و قطر 30اینچ، منشعب از خط انتقال سراسری اول در ناحیه کوه نمک شهرستان قم. اما حالا به سال 1403، ضریب پوشش گازرسانی شهری 100درصد شده است و در مناطق روستایی، حدود 99.6درصد. چند صباحی هم می شود که سامانه 194 یا همان مرکز پیام امداد، پای کار آمده تا خدمات رسانی شرکت گاز بهتر از قبل شود. مرکزی 24 ساعته که شعباتی در ورامین، شرق و غرب و نقاط دیگر شهر دارد برای پوشش همگانی. هرچند در هر نقطه از کشور که باشید 194 حامی شماست؛ پس لطفا با 194 تماس بگیرید.
سامانه 194 هستیم؛ مرکز پیام امداد گاز. محمد یمنی، مسئول مرکز پیام امداد بهره برداری از سه شیفت کاری صبح، عصر و شب این مرکز می گوید: شیفت صبح و عصر 9 نفر هستند و شیفت شب 5 اپراتور دارد. زمان کاری هم به گونه ای در نظر گرفته شده است که استرس کمتری متوجه اپراتورها شود. شیفت صبح 7ساعته است. شیفت عصر 6 ساعته و شیفت شب چون تعداد تماس ها کمتر است، 12 ساعته است. هر تماسی که برقرار شود، درخواست بررسی، رسیدگی و بعد ارجاع داده می شود به مناطق گازرسانی. بررسی ها اگر بر لزوم حضور امدادگر باشد، خودرو یا موتور امداد راهی آدرس مورد نظر می شود. پشت همه اینها مردی سوپروایزر تمام قد ایستاده تا نتیجه کار مطلوب باشد و همه چیز به موقع رقم بخورد. اینجا در خط مقدم امدادرسانی، هرچیزی براساس اولویت بندی هاست، حتی حوادثی که گزارش می شوند. یمنی از سه دسته اولویت می گوید. در صدر، اولویت آنی است؛ گزارش نشت داخلی در منازل یا نشتی به دلیل حفاری شرکت ها و سازمان های دیگر. در این گزارش ها، امدادگر هرکاری که دارد و هر کجا که هست، باید طی چند دقیقه خودش را به محل برساند. بعد از آن نوبت به گزارش های فوری می رسد. گزارش هایی درخصوص نشتی های فوقانی، اتصالات علمک ها و کنترل گاز. در این عملیات ها امدادگران موظفند30 تا 45 دقیقه درمحل آدرس باشند. آخرین اولویت با گزارش های عادی است. شرایط که عادی باشد، امدادگر یک تا یک ساعت و نیم زمان دارد در محل حاضر شود، هرچند هرگونه تعلل و کوتاهی از سوی امدادگر، رصد و تذکر داده می شود.
سال که به نیمه دوم می رسد، بارندگی ها و سرما از راه می رسد تا شرکت گاز پرتلاش تر از نیمه اول سال خدمت کند. نیمه دوم سال یعنی تماس های بیشتر برای گلایه از قطعی ها و نشتی ها. یمنی آمارتماس های نیمه اول را حدود 750 مورد اعلام می کند، آماری که در نیمه دوم سال به هزار و 200 تماس در روز هم می رسد.
یمنی از آموزش هایی می گوید که اپراتورها حین کار و بدو جذب پشت سر می گذارند. آموزش هایی درخصوص نحوه برخورد و صحبت کردن با مشتری، اطلاعات تخصصی مورد نیاز، چگونگی ثبت آدرس و ثبت گزارش ها براساس اولویت ها: در سامانه 194 تمامی مکالمات ثبت می شود، هرچند در انتهای هر پیامی، مشترک می تواند به نحوه بر خورد اپراتور امتیاز بدهد. همه موارد بررسی می شود. علاوه بر این، رندوم برخی از تماس ها بررسی می شود تا مبادا قصوری صورت گرفته باشد.
سکانس آخر
اتاق کنترل عملیات ها، آدم را می برد به میان فیلم های اکشن پلیسی. اما اینجا خبری از گریز و تعقیب نیست. اینجا مغز متفکر عملیات هایی است که با جان آدم ها سروکار دارد و در کنار سرعت، دقت اهمیت بالایی پیدا می کند. مدیریت این بخش حساس به عهده سوپروایزر سامانه 194 است؛ مسئولیتی که به عهده عباس رزاقی، نوبت کار ارشد مرکز پیام گذاشته شده است. مردی که در اتاقک فرمانش چشم به مانیتورهایی دوخته که دورتادور او را احاطه کرده اند. بی سیم ها هم کنار هم در یک ردیف جا گرفته اند و مانیتور بزرگی هم روی دیوار نصب شده تا مبادا کوچک ترین مساله ای از قلم بیفتد: عملیات ها از زمانی که اعلام می شوند تا زمانی که نتیجه به ما اعلام شود، از همین مرکز پیگیری می شود حتی اگر نیاز به واکنشی باشد، ورود می کنیم تا در نهایت به نتیجه مطلوب برسیم.
شعار مردان اینجا؛ پایداری گاز به شرط ایمنی است. شاید برای همین است که دلخوری ها، عصبانیت ها، برخورد تند برخی از مشترکان را به جان می خرند تا خدای ناکرده سلامت و ایمنی کسی به خطر نیفتد: ما همیشه پای کاریم و سعی می کنیم رضایت مشترکان مان را جلب کنیم، اما اولویت اول و آخرمان، ایمنی همان مشترکان است.
اتاقک های تک نفره در دو سمت، پشت سر هم قطار شده اند تا برسند به اتاقک شیشه ای سوپروایزر. اتاقک های چوبی که کف شان با موکتی تیره فرش شده اند. اثاثیه اتاقک ها خلاصه شده اند دریک میز، مانتیور، تلفن و یک اپراتور. اتاقک اول از آن «سجادخادمی» است. «سجاد» دوسال پیش قبل از اینکه در این اتاقک مستقر شود، کنتورخوان بوده، اما دست سرنوشت او را به این اتاقک رسانده است: یکی از پاهایم آسیب دید و کنترل خوانی برایم سخت شد. درخواست انتقالی دادم و آمدم اینجا. اپراتورهای مستقر در هر اتاق، متوسط روزانه به 100تماس پاسخ می دهند: روزهای شلوغ تعداد تماس ها از مرز 100تماس می گذرد. تلفن اتاقک سجاد زنگ می خورد.
-الو 194
*بله بفرمایید، مشکلتان چیست؟
-قبض گاز برایم پیامک نشده است.
*یادداشت کنید. اچ بزرگ را به شماره 404010200303 پیامک کنید. پاسخ برایتان می آید و متوجه می شوید چطور راه اندازی کنید.
گویا بیشترین تماس های روز مربوط می شوند به پیامک قبوض که برای مشترک ارسال نمی شوند: تقریبا 70درصد تماس ها مربوط به قبوض است. قبوض، پیامکی شده اما گاهی اوقات سامانه دچار مشکل می شود یا مشترک اجاره نشین است و با هر جابه جایی پرسش هایی برایش پیش می آید، البته پرتکرارترین ها در فصول سرد سال به قطع گاز هم اختصاص پیدا می کند.
پنج سال از آمدن پریسا صیفی به سامانه 194 می گذرد. روزها و ماه هایی که با تمام چالش ها و خوب و بدهایش برای پریسا خوب گذشته اند: هر کاری چالش های خودش را دارد، اما داشتن همکارخوب یک نعمت است و از سختی کار می کاهد. صیفی در همه این سال ها روزهایی را پشت سر گذاشته که در ادبیات خودشان به آن روزها می گویند؛ بحرانی. همان زمان هایی که فرصت زمین گذاشتن تلفن را ندارند و بی وقفه باید جوابگوی مشترکان باشند: بسیاری از مواقع سوال یا مشکل مشترک ارتباطی به واحد ما ندارد، اما به ما زنگ می زنند، ما هم برحسب وظیفه راهنمایی می کنیم. در بحبوحه سرد شدن هوا و شروع بارندگی ها، مشترکان عصبانی و گلایه مند مخاطب سامانه 194 می شوند: ما آنها را درک می کنیم و خودمان را می گذاریم جای آنها. فکر کنید هوا سرد است و شما نمی توانید خانه تان را گرم کنید. حق دارند، عصبانی شوند. ما آنها را آرام می کنیم و درکمترین فرصت ممکن، مشکل شان را برطرف می کنیم. این وظیفه ماست.
حفظ آرامش را همیشه تمرین می کنند تا مبادا مشترکی آزرده خاطر شود: لحن ما همیشه باید آرام باشد و عصبانیت و دلخوری مان نباید روی لحن مان تاثیر بگذارد. هر بار که عصبانی می شوم، چند نفس عمیق می کشم و جملات تاکیدی مثبت می گویم تا با آرامش به کارم ادامه بدهم.
گردهمایی غول های گازی جهان در نشست 26 جی ای سی اف تهران
مشعل میزبانی سه روزه ایران (16 تا 18 آذرماه) از بزرگ ترین صادرکنندگان گاز جهان که درمجموع ۷۰ درصد از ذخایر گاز، ۴۰ درصد از تولید، ۴۷ درصد از صادرات گاز به وسیله خط لوله و ۵۱ درصد از صادرات ال ان جی جهان را در اختیار دارند، از رویدادهای مهم طی چند ماهه عمر وزارت نفت دولت چهاردهم بود. گردهمایی غول های گازی جهان در فضای سیاسی اقتصادی خاورمیانه و جهان آنگونه که محسن پاک نژاد، وزیر نفت کشورمان از آن تعبیر کرد، از پایداری، ثبات و امنیت بالای ایران حکایت دارد.
(جی ای سی اف) در حالی به میزبانی ایران برگزار شد که از زمان تأسیس این مجمع تاکنون افزون بر میزبانی سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در سال ۱۳۹۴ میزبان نخستین اجلاس در سال ۱۳۸۰، پانزدهمین اجلاس در سال ۱۳۹۲ و هفدمین نشست وزارتی در سال ۱۳۹۴ بوده است.
اجلاس وزارتی که بیست وششمین دوره آن ۱۸ آذر در تهران برگزار شد، مهم ترین رکن حاکمیتی و سیاست گذاری این مجمع است که مهم ترین دستورکار نشست های وزارتی تصویب برنامه وبودجه، انتخاب دبیرکل، انتخاب رئیس و نایب رئیس اجلاس وزارتی و بررسی حق عضویت ها و انتخاب رؤسای بعدی در اجلاس وزارتی بررسی می شود.
نشست فوق العاده هیئت اجرایی مجمع کشورهای صادرکننده گاز نیز روز جمعه (۱۶ آذر) با حضور دبیرکل جی ای سی اف و نمایندگان کشورهای عضو در هیئت اجرایی به ریاست شیخ مشعل بن جبور الثانی در تهران برگزار شد.
اعضای اصلی مجمع شامل ایران، روسیه، قطر، الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، لیبی، نیجریه، ترینیدادوتوباگو، امارات متحده عربی و ونزوئلاست و کشورهای آنگولا، جمهوری آذربایجان، عراق، مالزی، موریتانی، موزامبیک، پرو و سنگال نیز اعضای ناظر این مجمع را تشکیل می دهند که به صورت مرتب در اجلاس ها شرکت کرده اند.
ایده اولیه تشکیل مجمع کشورهای صادرکننده گاز از سوی ایران و در اواخر دهه ۷۰ شمسی مطرح و نخستین نشست وزیران کشورهای عضو در سال ۱۳۸۰ در تهران برگزار شد و سال ۱۳۸۹ این مجمع فعالیت های رسمی خود را آغاز کرد. دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز نیز بر اساس تصمیم اعضا در قطر قرار دارد.
تاکنون هفت اجلاس در سطح سران، ۲۵ اجلاس وزارتی، ۴۹ اجلاس در سطح هیئت اجرایی و ۵۵ اجلاس شورای فنی اقتصادی مجمع کشورهای صادرکننده گاز برگزار و همچنین تعداد زیادی از نشست های تخصصی و کارشناسی در پایتخت کشورهای عضو برگزار شده است.
مجمع کشورهای صادرکننده گاز با تقویت روابط بین المللی میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، زمینه ساز همکاری های سازنده، همچنین افزایش نقش گاز طبیعی در بازار جهانی انرژی است.
در این چارچوب، ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی جهان، ظرفیت بسیار بالایی برای تولید، انتقال و صادرات گاز طبیعی و مشارکت بیشتر در تأمین امنیت عرضه انرژی جهانی دارد. جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم های ظالمانه، یکجانبه و غیرقانونی آمریکا توانسته است با اتکا به توانمندی های نیروهای متخصص و متعهد و با بهره گیری از شرکت های داخلی و دانش فنی بومی، تولید گاز طبیعی را افزایش دهد و پروژه های بزرگ و ارزشمندی را در بخش های بالادستی و پایین دستی نفت و گاز اجرا کند. افزون بر آن ایران با در اختیار داشتن دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان و موقعیت جغرافیایی راهبردی، نقش حیاتی در مجمع کشورهای صادرکننده گاز و بازار جهانی گاز ایفا می کند و آنگونه که وزیر نفت ایران با اشاره به اهمیت مساله گفته، کشور ما توانسته است با توسعه پروژه هایی مانند میدان گازی پارس جنوبی به یکی از تولیدکنندگان اصلی گاز طبیعی در جهان تبدیل شود. افزون بر این، ایران از طریق توسعه زیرساخت های انتقال و صادرات گاز، نقشی کلیدی در امنیت انرژی جهانی دارد.
با وجود تحریم های ظالمانه، ایران توانسته است با استفاده از ظرفیت های داخلی، منابع گازی خود را توسعه دهد، همچنین در تلاش است با تقویت دیپلماسی انرژی و گسترش سوآپ های گازی، همکاری های بین المللی خود را گسترش دهد.
وزیران کشورهای عضو جی ای سی اف به منظور همبستگی و همکاری به دعوت محسن پاک نژاد، وزیر نفت ایران و رئیس بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز در سال ۲۰۲۴در تهران گرد هم آمدند. این نشست با حضور وزیران انرژی و مقام های عالی رتبه کشورهای عضو شامل الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، امارات متحده عربی و ونزوئلا و کشورهای ناظر شامل آذربایجان، عراق، موریتانی، موزامبیک و سنگال برگزار شد. افزون بر این، نماینده عالی رتبه عمان هم به عنوان مهمان ویژه در این نشست حضور داشت.
اعضای این مجمع بار دیگر ضمن تاکید و پایبندی بر اهداف یادشده در اساسنامه و اهمیت همکاری چندجانبه برای مقابله با چالش های مربوط به امنیت، ثبات و پایداری انرژی، اهمیت وحدت و همبستگی میان کشورهای عضو همسو با اهداف مطرح شده در بیانیه هفتمین نشست سران در الجزیره را مورد اشاره قرار دادند. کشورهای عضو این مجمع همچنین بر نقش محوری گاز طبیعی در پیشبرد اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد، به ویژه برای پایان دادن به گرسنگی و اطمینان از دسترسی جهانی به انرژی و هدایت منظم، عادلانه، فراگیر، مقرون به صرفه و کشورمحور طرح گذار انرژی که همه از آن برخوردار باشند، تأکید کردند.
آنچه وزیر نفت ایران در افتتاحیه بیست وششمین اجلاس وزارتی جی ای سی گفت
محسن پاک نژاد، وزیر نفت و رئیس بیست وششمین اجلاس وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) روز یکشنبه، ۱۸ آذر در آئین افتتاحیه بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز از موضوع های مهمی همچون پتانسیل گازی ایران، نقشه راه ایران برای تولید منابع گازی بیشتر، اهمیت مجمع کشورهای صادرکننده گاز و افق های همکاری اعضا در آینده سخن گفت.
او در سخنان خود به توانایی ایران در افزایش تولید گاز طبیعی کشور تا سطح 275 میلیارد مترمکعب با وجود تحریم های ظالمانه و یک جانبه دولت آمریکا در چند سال گذشته اشاره کرد تا ضمن آن این موضوع را یادآوری کند که تنش ها و تهدیدهای سرزمینی، نه تنها ثبات منطقه را تحت تأثیر قرار می دهد، بلکه خطرهای قابل توجهی برای امنیت انرژی جهانی به همراه دارد.
پاک نژاد در ابتدای این آیین با خوشامدگویی به وزرا، رؤسا و اعضای هیئت های نمایندگی کشورهای عضو، ناظر و میهمان این مجمع از میزبانی تهران به مناسبت برگزاری بیست وششمین اجلاس وزارتی مجمع ابراز خرسندی کرد.
وزیر نفت ایران که اجلاس وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز را یکی از مهم ترین رویدادهای بین المللی در صنعت گاز جهان خواند، این اجلاس را فرصت مناسبی برای تبادل نظر و همفکری میان کشورهای عضو و ناظر مجمع، صاحب نظران و کارشناسان صنعت گاز اعلام کرد که در آن افق های روشن همکاری، بیش ازپیش به اشتراک گذاشته شده و تقویت شود.
پاک نژاد تصریح کرد: به عنوان رئیس بیست وششمین اجلاس وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز، به وزرای جدید کشورهای بولیوی، مصر، گینه استوایی، لیبی، روسیه، ونزوئلا، موریتانی، پرو و سنگال خوش آمد می گویم و برایشان در جایگاه و مسئولیت جدید آرزوی موفقیت می کنم، همچنین از محمد حامل، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز و تیم همراه ایشان برای کمک به برگزاری هرچه بهتر بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز کمال تشکر را دارم.
وزیر نفت با اعلام اینکه اکنون سهم گاز طبیعی در سبد مصرف انرژی در ایران به بیش از ۷۰ درصد افزایش یافته است، بهره گیری از ظرفیت های داخلی و بین المللی برای اجرای برنامه های افزایش تولید گاز طبیعی، بهینه سازی مصرف و افزایش کارایی انرژی را ازجمله اهداف کلیدی صنعت گاز جمهوری اسلامی ایران برشمرد.
پاک نژاد تأکید کرد: ایران افزون بر اینکه به بهره برداری از ظرفیت گاز طبیعی خود توجه دارد، همچنین به تعهد خود نسبت به روش های دوستدار و حافظ محیط زیست نیز وفادار است. از سوی دیگر، ایران مصمم است در توسعه فناوری ها و روش هایی که کارایی استخراج و استفاده از گاز را افزایش می دهد، پیشرو باشد و در عین حال تأثیرات منفی زیست محیطی را به حداقل برساند.
او در سخنان خود برخطر تنش های سرزمینی بر زنجیره های تأمین انرژی جهان تاکید و با اشاره به اینکه بیش از یک سال است منطقه و جهان شاهد جنایات افسارگسیخته، بی سابقه و وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه و در ادامه علیه مردم لبنان بوده است، گفت: در چند روز اخیر نیز همزمان با اعلام آتش بس در لبنان، شاهد تحرک گسترده گروه های مسلح مخالف در سوریه بوده ایم که نیازمند هوشیاری و هماهنگی کشورهای منطقه و واکنش فوری و مؤثر جامعه جهانی است.
وی ادامه داد: این تنش ها و تهدیدهای سرزمینی، نه تنها ثبات منطقه را تحت تأثیر قرار می دهد، بلکه خطرهای قابل توجهی برای امنیت انرژی جهانی به همراه دارد، زیرا زنجیره های تأمین را مختل می کند و قابلیت اطمینان و دسترسی به منابع حیاتی انرژی را برای جامعه بین المللی به خطر می اندازد.
وزیر نفت با اعتقاد به اینکه اتخاذ رویکردهای تک بعدی و گذار سریع از سوخت های فسیلی به غیرفسیلی، جهان را با مخاطرات پیچیده تری مواجه کرده است، تصریح کرد: این رویکردها به تعمیق ناپایداری، بی عدالتی و فقر انرژی در جهان منجر می شود. حتی خوش بینانه ترین چشم اندازهای انرژی، حاکی از آن است که تا سال ۲۰۵۰ همچنان حداقل نیمی از نیاز انرژی جهان با استفاده از منابع نفت و گاز تأمین خواهد شد. بنابراین تلاش برای حذف یا جایگزینی سوخت های فسیلی، اقدامی غیرواقع بینانه و تهدیدآمیز برای امنیت انرژی جهان خواهد بود.
او در بخشی از سخنان خود با اشاره به اینکه گازطبیعی که با برخورداری از مزایای اقتصادی، زیست محیطی، وفور منابع و زیرساخت های در حال گسترش، نقش حیاتی خود را در تأمین نیاز رو به رشد جهان به انرژی به اثبات رسانده است، افزود: بر اساس جدیدترین پیش بینی دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز، سهم گاز طبیعی در ترکیب انرژی جهان تا سال ۲۰۵۰ به ۲۶ درصد خواهد رسید. دستیابی به چنین جایگاهی بدون سیاست گذاری مناسب انرژی، سرمایه گذاری های کلان در زنجیره عرضه گاز طبیعی و حمایت همه جانبه از کاربرد گاز طبیعی در عرصه بین المللی انرژی امکان پذیر نیست.
پاک نژاد با اشاره به اینکه سیاست های انرژی و وضعیت فعلی سرمایه گذاری ها، نگرانی هایی را درباره آینده صنعت جهانی گاز و انرژی نمایان کرده است، ادامه داد: با توجه به افزایش تقاضا در دوران پساکرونا، تحولات ژئوپلیتیک و اعمال تحریم های فرامرزی بر جریان صادرات نفت و گاز علیه برخی کشورهای عضو مجمع در سال های اخیر، سبب شد شکنندگی اقتصاد جهانی با به مخاطره افتادن امنیت انرژی آشکار شود.
وی با بیان اینکه نیاز جهان به امنیت عرضه و تقاضای انرژی کاملاً ضروری است، گفت: معتقدیم آزادی دادوستدهای اقتصادی میان کشورها تحقق منافع جمعی را تضمین می کند و نباید با مداخله و تحریم های یک جانبه فرامرزی، شرایط اقتصادی مخدوش شود.
وزیر نفت افزود: توسعه همکاری میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان انرژی، نقش حیاتی برای تأمین ثبات و امنیت انرژی جهان و هموار کردن مسیر سرمایه گذاری در بخش گاز طبیعی ایفا می کند.
وزیر نفت ادامه داد: درحالی که انتظار می رود سرمایه گذاری ها در صنعت گاز در میان مدت و بلندمدت افزایش یابد، اما احتمالا حجم آن به سطوح بالای گذشته نزدیک نخواهد شد و این موضوع تهدیدی بالقوه در تأمین امنیت انرژی جهان به شمار می رود.
او با بیان اینکه با توجه به جایگاه ویژه مجمع کشورهای صادرکننده در بازار جهانی گاز، باید از تلاش جمعی اعضا برای حفظ و ارتقای این توانمندی حمایت کرد، گفت: توسعه منابع عظیم گاز طبیعی اعضای مجمع، به پشتوانه استفاده از فناوری های جدید، اقدامی مؤثر در مسیر دستیابی به اقتصاد سبز و تضمین امنیت انرژی جهان است.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه باید به طور هماهنگ و با کمک دبیرخانه مجمع، بیش از گذشته تلاش کنیم گاز طبیعی به عنوان بخشی از راه حل دستیابی جهان به توسعه پایدار، مورد حمایت های همه جانبه بین المللی قرار گیرد، افزود: ایران به عنوان یک تولیدکننده بزرگ گاز جهان، با وجود فشارهای ناشی از تحریم بر صنعت نفت و گاز، توانسته است به دستاوردهای ارزشمندی در زمینه توسعه زیرساخت های لازم، برای افزایش عرضه گاز طبیعی خود دست یابد.
پاک نژاد افزود: گفت وگو، همکاری و همسویی راهبردی میان کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز، بستری حیاتی برای استحکام آن و ایران به عنوان یکی از اعضای بنیان گذار مجمع، نقش اساسی در شکل دهی اهداف و راهبردهای آن ایفا کرده است.
وی با تأکید بر اینکه مجمع کشورهای صادرکننده گاز، به اهمیت ارتقای همکاری ها و اتخاذ رویکرد متحد در غلبه بر این چالش ها وقوف کامل دارد، ادامه داد: این مجمع از اراده و آمادگی لازم برای تکامل روزافزون و ایفای نقشی مؤثرتر در تحولات بازار جهانی گاز و انرژی برخوردار است.
وزیر نفت تصریح کرد: این اراده و آمادگی، سرمایه مشترک ارزشمندی است که ما را در تحقق اهداف مشترک یاری خواهد کرد.
دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در حاشیه بیست وششمین نشست وزارتی این مجمع در تهران سه کارگاه تخصصی برگزار کرد.
کارشناسان دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز بعدازظهر روز شنبه، ۱۷ آذر پس از نشست کارشناسی بیست وششمین نشست وزارتی جی ای سی اف در تهران با سخنرانی سید علی محمد موسوی، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت و محمد حامل، دبیرکل جی ای سی اف در حضور نمایندگان این نهاد، سه کارگاه با عناوین «گزارش بازار گاز در کوتاه مدت»، «چشم انداز جهانی گاز در سال ۲۰۵۰» و «سازوکار تبادل داده های جی ای سی اف» برگزار کردند.
طی نخستین کارگاه، گزارش هایی درباره حفظ شتاب رشد ثابت اقتصاد جهانی، رشد مصرف جهانی گاز در آسیا، به ویژه چین و هند و تولید برق به عنوان محرک اصلی رشد تقاضای جهانی گاز مطرح و در عین حال تأکید شد که بخش حمل ونقل به عنوان محرک مهم تقاضای گاز در حال ظهور است.
افزایش تولید جهانی گاز برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده گاز همراه با رشد تجارت جهانی گاز ناشی از گسترش واردات چین، از دیگر مسائل مطرح در کارگاه نخست با عنوان «گزارش بازار گاز در کوتاه مدت» بود.
در ادامه این کارگاه نیز اشاره شد که صادرات جهانی گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) طی یک دهه گذشته ۷۰ درصد افزایش یافته است، ایجاد ظرفیت تازه تبدیل دوباره ال ان جی به گاز برای تقویت واردات ال ان جی آسیا و قیمت های شاخص نفت با تخفیف جزئی برای قیمت معامله های تک محموله، در این نشست به بحث گذاشته شد.
بررسی مسائل کلیدی الگوی جهانی گاز به عنوان الگوی سیستمی انرژی بسیار ریزبینانه، فرضیه های مربوط به اقتصاد و قیمت جهانی و چشم انداز تقاضای انرژی و گاز طبیعی از محورهای مطرح شده در دومین کارگاه با عنوان «چشم انداز جهانی گاز در سال ۲۰۵۰» بود.
سومین کارگاه روز شنبه با عنوان «سازوکار تبادل داده های جی ای سی اف » به مباحثی ازجمله مدیریت کیفیت داده، همکاری دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز با سازمان مشترک ابتکار داده ها موسوم به جودی (JODI) مستقر در ریاض و بررسی اجمالی تحویل های آماری پرداخت.
ارائه بولتن آماری سالانه ۲۰۲۴ جی ای سی اف ، گزارش کوتاه مدت بازارهای گاز جهان و دستاوردهای سیستم مرکز تبادل داده این مجمع به اعضا و اصحاب رسانه پایان بخش نشست کارشناسی بیست وششمین نشست وزارتی جی ای سی اف در تهران بود. نمایندگان کشورهای عضو این مجمع با حضور در پژوهشگاه صنعت نفت از نزدیک با تازه ترین دستاوردهای پژوهشی ایران در صنایع، نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران آشنا شدند.
نمایندگان هیئت های اجلاس وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) از مراکز علمی و آزمایشگاه های پژوهشگاه صنعت نفت بازدید کردند. عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در حاشیه بازدید نمایندگان هیئت های اجلاس وزیران جی ای سی اف از این مرکز علمی، ضمن معرفی آخرین دستاوردهای این مرکز گفت: پژوهشگاه صنعت نفت آماده همکاری با کشورهای جی ای سی اف در زمینه های بالادست و پایین دست صنعت نفت است. وی «حوزه مخازن گاز متعارف و غیرمتعارف (اکتشاف، تولید)»، «فناوری های ذخیره سازی گاز (ANG، زیرزمینی و...)»، «افزایش بازیافت نفت/گاز»، «جذب و استفاده از CO2»، «جداسازی و مدیریت مواد شیمیایی پیشرفته (پلیمرها، کاتالیزورها، نانو ذرات و...)»، «طراحی و مهندسی پتروپالایشگاه»، «بازیابی گاز مشعل (FGR)»، «تولید هلیوم، هیدروژن آبی، فناوری های LNG (مینی ال ان جی)»، «بهینه سازی انرژی» و «برگزاری دوره های آموزشی» را از جمله زمینه های موجود برای همکاری میان صنعت نفت ایران و کشورهای عضو جی ای سی اف دانست.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز اعلام کرد
محمد حامل، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) از دیگر سخنرانان در آیین افتتاح بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز در تهران با اعلام اینکه از زمان تشکیل این مجمع شاهد افزایش ۷۰ درصدی تقاضای گاز طبیعی بوده ایم، گفت: مجمع کشورهای صادرکننده گاز دنبال تضمین آینده پررونق برای گاز طبیعی است.
او با خوش آمدگویی به حاضران در این مراسم گفت: ابتدا مایلم مراتب تسلیت عمیق خود را به وزیر نفت ایران در پی درگذشت برادرشان ابراز و در این ایام غم و اندوه با ایشان و خانواده شان ابراز همدردی کنم. ضمن آن مراتب قدردانی صمیمانه خود را به آقای محسن پاک نژاد و تیم متعهدشان به خاطر مهمان نوازی بی نظیر و برنامه ریزی قابل توجهشان ابراز می دارم.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز همچنین مراتب تسلیت عمیق خود را به مردم ایران و دولت جمهوری اسلامی ایران در پی درگذشت سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری فقید ایران ابراز کرد و گفت: از رهبری و تعهد ایشان برای کشورش همواره با احترام و قدردانی عمیق یاد خواهد شد.
حامل با بیان اینکه امروز ما در شهر تاریخی تهران گرد هم آمده ایم که زادگاه مجمع کشورهای صادرکننده گاز است، اظهار کرد: این مجمع سال 2001 در شهر تهران به عنوان بستر جهانی برای همکاری در حوزه گاز طبیعی تشکیل شد و اکنون شاهد روح همکاری و همبستگی بین اعضای مجمع هستیم.
وی با بیان اینکه مجمع کشورهای صادرکننده گاز به دنبال تضمین یک آینده پررونق برای گاز طبیعی است، در عین حالی که خود را با چشم انداز متغییر جهانی متناسب سازی می کند، گفت: از زمان شکل گیری مجمع، شاهد افزایش چشمگیر ۷۰ درصدی تقاضای گاز طبیعی بوده ایم؛ این درحالی است که با وجود همه گیری ویروس کرونا، در مقابل تحولات اقتصادی و بحران های ژئوپلیتیک از خود تاب آوری نشان داده است.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز با اشاره به اینکه مصرف گاز طبیعی در سال ۲۰۲۳ به مقدار بی سابقه ای افزایش یافته است، تصریح کرد: مجمع کشورهای صادرکننده گاز پیش بینی می کند مصرف گاز طبیعی تا سال ۲۰۵۰ افزایش ۳۴ درصدی داشته باشد.
حامل با بیان اینکه اهمیت گاز طبیعی به عنوان یک منبع انرژی پاک، در دسترس، قابل اعتماد و انعطاف پذیر هرگز تا این اندازه عیان نبوده است، افزود: مجمع همسو با مأموریت خود برای معرفی گاز طبیعی به عنوان پیشران انرژی و امنیت غذایی و بخشی از راهکار تحقق اهداف توسعه پایدار راسخ باقی مانده است.
وی ادامه داد: مجمع کشورهای صادرکننده گاز همسو با بیانیه دوحه، همچنین بیانیه الجزایر، طی ششمین و هفتمین نشست سران، تعاملات خود را افزایش داده، اعضای جدید جذب کرده و مشارکت هایی در زمینه گفت وگو با کشورهای مصرف کننده و سازمان های بین المللی ایجاد کرده است.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز با اشاره به فعالیت هایی که مجمع کشورهای صادرکننده گاز در این مدت انجام داده است، گفت: جی ای سی اف در این مدت چشم انداز و کیفیت تحلیل و نشریات خود را ارتقا داده، فعالانه از کشورهای عضو در جریان مذاکرات به رهبری سازمان ملل حمایت کرده و عملیاتی سازی مؤسسه تحقیقات گاز را پیش برده است.
حامل در پایان قدردانی خود را از اعضای هیئت های عامل و نظرات تخصصی آنها به سبب راهنمایی های بی بدیل و حمایت های بی شائبه شان ابراز کرد.
افشین جوان، نماینده ایران در هیئت عامل اوپک سهم مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در حاشیه بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز آینده گاز طبیعی را درخشان پیش بینی کرده و با اشاره به همکاری اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز با یکدیگر افزود: ایران و روسیه در این چارچوب همکاری هایی در زمینه های تحقیقاتی و پروژه ای دارند که در حال پیشرفت است.
نماینده ایران در اوپک با یادآوری اینکه جی ای سی اف از سال ۲۰۰۹ تا هم اکنون درحال پیشرفت است، افزود: سهم جی ای سی اف در سبد انرژی به ویژه در بخش سوخت های فسیلی رو به افزایش است و آینده بسیار درخشانی برای گاز طبیعی پیش بینی می شود.
جوان به حضور هیئت های عالی رتبه برای شرکت در نشست تهران اشاره کرد و با بیان اینکه این حضور در سطح وزیران و معاونان پیام مهمی دارد، افزود: نشست های جی ای سی اف هر سال بلوغ بیشتری می یابد و همکاری بین کشورها این مجمع مستحکم تر می شود.
وی ابراز امیدواری کرد با پیوستن اعضای جدید به مجمع کشورهای صادرکننده گاز این مجمع محکم تر به راه خود ادامه دهد.
نماینده ایران در هیئت عامل اوپک با بیان اینکه انرژی های جدید تکمیل کننده گاز یا نفت هستند و سوخت های فسیلی به راحتی از سبد سوخت دنیا خارج نمی شوند و همچنان وابستگی به این سوخت ها وجود دارد، گفت: به نظر حداقل تا سال های ۲۰۶۰ تا ۲۰۷۰ گاز و نفت به مسیر خود ادامه می دهند.
سید علی محمد موسوی، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت در پایان بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز با جمع بندی از نتایج این دوره از اجلاس از تصویب سه قطعنامه و یک بیانیه در بیست وششمین نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) خبر داد و گفت: قطعنامه ها عمدتاً در ارتباط با مسائل فنی، برنامه و بودجه، کارکنان و همچنین انتخاب اعضای هیئت مدیره بوده است.
براساس اعلام او، بیست وهفتمین نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز سال ۲۰۲۵ در قطر و هشتمین نشست سران این مجمع سال ۲۰۲۶ در روسیه برگزار می شود.
موسوی در بخشی از سخنان خود با قدردانی از محسن پاک نژاد، وزیر نفت که با وجود تألمات روحی در این نشست حضور یافت و ریاست آن را برعهده داشت، گفت: در این نشست افزون بر کارهای معمول، درخصوص تصویب برنامه و بودجه و تعیین اعضای هیئت اجرایی و بودجه مجمع تصمیم گیری شد.
به گفته او، از نکات برجسته بیانیه پایانی که طیف وسیعی از مباحث را پوشش می دهد، می توان به محکومیت تجاوز رژیم صهیونیستی علیه ایران از سوی اعضای جی ای سی اف اشاره کرد که اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز در این بیانیه تأکید کردند تحرکات علیه ایران می تواند تأمین عرضه انرژی را به مخاطره بیندازد.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت افزود: در این بیانیه همچنین به مصوبه دیوان لاهه که حملات به مردم فلسطین را محکوم می کرد، اشاره شده است.
موسوی تصریح کرد: مجمع کشورهای صادرکننده گاز مجمعی است که بیشتر با محوریت گفت وگو، همکاری، تبادل اطلاعات و همکاری های فنی فعالیت می کند و تعداد زیادی کارهای پژوهشی در ارتباط با آینده بازار گاز انجام می دهد که سه مورد در نشست روز گذشته عرضه شد و امروز مصوبات آن در اجلاس به تصویب رسید.
وی تأکید کرد: در این دوره از نشست، سه قطعنامه و یک بیانیه وزرا داشتیم که قطعنامه ها عمدتاً در ارتباط با مسائل فنی، برنامه و بودجه، کارکنان، همچنین انتخاب اعضای هیئت مدیره بود.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت گفت: اعضای مجمع در پایان نشست از مهمان نوازی مردم ایران، رئیس جمهوری اسلامی ایران و وزیر نفت تشکر کردند. معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با اشاره به اینکه چشم انداز انرژی جهان دستخوش دگرگونی اساسی است، گفت: گاز طبیعی در قلب این گذار قرار دارد. گاز به عنوان یک منبع انرژی پاک تر، قابل اعتماد و چندمنظوره، نقش مهمی در پرداختن به چالش دوگانه تأمین تقاضای روبه رشد انرژی و در عین حال کاهش انتشار گازهای گلخانه ای ایفا می کند.
سید علی محمد موسوی همچنین روز شنبه، ۱۷ آذر در نشست کارشناسی بیست وششمین اجلاس وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) با بیان اینکه باعث افتخار است که در چنین گردهمایی برجسته ای از کارشناسان، سیاست گذاران و متخصصان به منظور پیشبرد نقش گاز طبیعی در چشم انداز انرژی جهانی سخنرانی می کنم، افزود: قدردانی خود را از محمد حامل، دبیرکل جی ای سی اف و همکاران توانمندشان به جهت تعهد استثنایی تقدیم می کنم. وی تصریح کرد: تعهد به انجام تحقیقات باکیفیت، تهیه گزارش های روشنگرانه و داده های مهم برای کشورهای عضو مانند کشور ما بسیار سودمند است. اقدام های شما زمینه را برای تصمیم گیری آگاهانه فراهم و همکاری بین کشورهای عضو را تقویت می کند.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با تأکید بر اینکه برای بسیاری از کشورهای عضو این مجمع، گاز تنها یک منبع نیست، بلکه محرکی برای رشد اقتصادی، مسیری به سوی امنیت انرژی و سنگ بنای توسعه پایدار است، افزود: این نشست فرصتی را برای تعمیق درک ما از روند، چالش ها و فرصت ها در بازار گاز طبیعی فراهم می کند و بستری برای تلاقی دانش و تخصص جمعی کشورهای عضو جی ای سی اف است که در آن می توان به شکل دهی سیاست هایی کمک کرد که به نفع همه ذی نفعان باشد. موسوی با بیان اینکه امیدوارم گفت وگوهای امروز روشنگر و غنی باشد، ادامه داد: گفت وگو نه تنها درک ما را از بازار گاز طبیعی بالا می برد، بلکه پیوندهای همکاری و حمایت متقابل اعضای جی ای سی اف را تقویت می کند.
وی تصریح کرد: از تعهد شرکت کنندگان برای پیشبرد اهداف مشترک این مجمع تشکر می کنم. از این فرصت برای تبادل نظر و تقویت مشارکت استفاده کرده و بر تعهد خود در قبال آینده ای که در آن گاز طبیعی همچنان نقشی حیاتی در تضمین عرضه انرژی ثابت و پایدار برای نسل های آینده ایفا می کند، تأکید می کنم.
وزیر نفت در حاشیه نشست 26 جی ای سی اف از تدارک راهکارهای متناسب با چالش های تحریم خبرداد
وزیر نفت با اشاره به اینکه بالا رفتن ظرفیت تولید نفت یک اولویت در وزارت نفت دولت چهاردهم است، گفت: با توجه به اینکه ایران با چالش هایی مانند تحریم روبه روست، راهکارهای لازم برای عبور از این تحریم ها در سال های اخیر اندیشیده شده و این گونه نبوده است که تسلیم این محدودیت ها شویم، به طور طبیعی هرچقدر این محدودیت ها پیچیده تر باشد، راهکارهای لازم نیز متناسب با آن تبیین می شود.
محسن پاک نژاد در حاشیه برگزاری بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز(جی ای سی اف) به جمع خبرنگاران آمد و ضمن ارزیابی و اعلام نتایج این دوره از اجلاس به میزبانی ایران، به پرسش های اصحاب رسانه پاسخ گفت.
پاک نژاد با اشاره به اینکه اعضای این مجمع از روز جمعه در تهران حضور یافتند و نشست های کارشناسی در حد هیئت های اجرایی برگزار شد، افزود: روز شنبه هم هیئت های حاضر برای شرکت در این نشست از پژوهشگاه صنعت نفت بازدید کردند و از نزدیک با توانایی ها و قابلیت های صنعت نفت و گاز ایران آشنا شدند.
وی با تأکید بر اینکه توانایی ایران در صنعت نفت راهی برای رفتن به سمت صادرات فنی و مهندسی است، گفت: در نشست امروز در خصوص مصوبات هیئت های اجرای در نشست روزهای گذشته که تا دیروقت ادامه داشت، تصمیم گیری و جمع بندی می شود.
وزیر نفت با بیان اینکه اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز، کشورهایی هستند که بخش عمده ای از ذخایر اثبات شده گاز دنیا را در اختیار دارند و بخش مهمی از تجارت گاز هم در اختیار این کشورهاست، افزود: تصمیم های کشورهایی مانند روسیه، قطر و قبل از همه ایران به عنوان دومین دارنده ذخایر گازی دنیا در کنار کشورهایی که به عنوان عضو اصلی و عضو ناظر حضور دارند، قطعاً در عرصه بین المللی و تجارت گاز تأثیرگذار است.
پاک نژاد ادامه داد: در واقع مجمع کشورهای صادرکننده گاز، همان نقشی را که اجلاس اوپک در تنظیم تأمین نفت خام در دنیا دارد، می تواند در حوزه گاز داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه از ۱۲ عضو اصلی، تعدادی از وزرای نفت و انرژی کشورها در بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت و نظرات خود را در نشست صبح اعلام کردند، افزود: در تمام موارد به این موضوع اشاره شد که گاز به عنوان یک حامل انرژی بسیار مهم تا سال های آینده در حوزه انرژی در دنیا نقش آفرینی خواهد کرد.
وزیر نفت تأکید کرد: این تصور که انرژی های فسیلی در کوتاه مدت نقش خود را در تأمین انرژی از دست خواهند داد، دور از انتظار است. این جمع بندی ها مؤثر است و در ادامه این نشست مصوبات جمع بندی شده را به نتیجه می رسانیم.
پاک نژاد با اشاره به اینکه در نشست بعدازظهر مباحثی مطرح می شود که یکی از آنها بحث چگونگی تمدید مدت حضور دبیر کل مجمع است، افزود: طبق اساسنامه، دبیرکل می تواند دو دوره دو ساله در این جایگاه حضور داشته باشد، اما در اجلاس قبل که در مصر برگزار شد، پیشنهاد دو دوره سه ساله برای دبیرکل مطرح شد که باید درباره آن تصمیم بگیریم، البته این موضوع در ادامه نشست چالشی و جدی خواهد بود.
وی ادامه داد: بقیه موارد که در ادامه نشست مطرح خواهد شد، به موضوع های داخلی، دبیرخانه جی ای سی اف، بودجه ای که مدنظر است و سهمی که کشورهای عضو برای اداره این دبیرخانه باید پرداخت کنند، مربوط می شود.
وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که جی ای سی اف چه کمکی برای رسیدن ایران به هدف خود به عنوان قطب انرژی در منطقه می تواند داشته باشد، گفت: با توجه به اینکه ایران با چالش هایی مانند تحریم روبه رو است، راهکارهای لازم برای عبور از این تحریم ها طی سال های اخیر اندیشیده شده و این گونه نبوده است که تسلیم این محدودیت ها شویم، به طور طبیعی هرچقدر این محدودیت ها پیچیده تر باشد، راهکارهای لازم نیز متناسب با آن تبیین می شود. پاک نژاد تأکید کرد: حضور ایران به عنوان دومین دارنده منابع گازی در این دنیا، در مجامعی مانند جی ای سی اف به نوعی ثابت می کند ایران در بازار جهانی انرژی نقش آفرین است و هنوز می توانیم نقش مؤثری در تصمیم های بین المللی در حوزه انرژی داشته باشیم. از این رو برگزاری این اجلاس به اهدافی که ما در کشورمان دنبال می کنیم، یعنی تبدیل شدن ایران به قطب انرژی کمک می کند.
وی برگزاری این اجلاس را همسو با تحول دیپلماسی انرژی وزارت نفت دولت چهاردهم دانست و گفت: قطعاً ما پیگیر تبدیل شدن ایران به قطب انرژی با وجود تحریم های بین المللی علیه کشورمان هستیم و برگزاری اجلاس جی ای سی اف فرصت مناسبی را برای نقش آفرینی ایران در بازارهای بین المللی انرژی فراهم می کند.
وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که با در اختیار داشتن سهم ۲ درصدی ایران از تجارت جهانی گاز آیا امیدی به تبدیل شدن به قطب گازی در آینده دارید یا خیر، افزود: ما همیشه به امید زنده هستیم. آنچه مسلم است اینکه ما امید واقع بینانه به این موضوع داریم و در این زمینه نیز تلاش خواهیم کرد.
پاک نژاد خطاب به مردم ایران تصریح کرد: هم به شما اصحاب رسانه و هم مردم ایران اعلام می کنم به زودی یا شاید پیش از اتمام سال جاری، بخشی از قراردادهای نفتی و گازی با ارزش بالا را که چگونگی تأمین مالی آنها کاملاً مشخص است، به ویژه در حوزه گاز امضا خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه بخشی از این قراردادها در حوزه قراردادهای فشارافزایی در پارس جنوبی با شرکت های داخلی خواهد بود، گفت: با اجرایی شدن این قراردادها، تولید گاز ایران در یک زمان بندی مشخص، در چارچوب قراردادهایی که منعقد می شود، افزایش خواهد یافت، البته برای ورود فناوری و چگونگی استفاده از آن شاید به طور طبیعی از قابلیت سایر کشورها هم استفاده کنیم.
وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که آیا با روی کار آمدن دولت جدید در ایالات متحده آمریکا، ایران به دلیل شدت گرفتن تحریم ها مجبور خواهد شد تولید نفت خود را کاهش دهد، تصریح کرد: افزایش ظرفیت تولید نفت ایران هیچ ربطی به ایجاد محدودیت ها یا افزایش آن ندارد، بالا رفتن ظرفیت تولید نفت به عنوان یک اصل در دستور کار وزارت نفت دولت چهاردهم خواهد بود.
پاک نژاد تأکید کرد: هرچقدر محدودیت های بیشتری اعمال شود، فرزندان ملت ایران در مجموعه صنعت نفت، از همین حالا، راهکارهایی را برای رفع این محدودیت های احتمالی تدارک دیده اند، بنابراین مردم ایران نگران این موضوع نباشند.
بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) با انتشار بیانیه ای در تهران به کار خود پایان داد. در این بیانیه محورهای زیر مورد اشاره قرار گرفته است:
۱. بر اهداف مجمع برای حمایت از حاکمیت دائمی کشورهای عضو بر منابع طبیعی خود و توسعه کارآمد و آگاه به اهمیت حفظ محیط زیست و استفاده و حفاظت از گاز طبیعی به نفع مردم خود تأکید کردند.
۲. نسبت به تشدید تنش های ژئوپلیتیک در خاورمیانه و حمله های تعمدی علیه جمهوری اسلامی ایران عمیقاً ابراز نگرانی کردند. این تنش ها نه تنها ثبات منطقه و صلح را تهدید و در عین حال امنیت انرژی جهان را با مخاطرات جدی روبه رو می کند که چنین اختلال هایی زنجیره های حیاتی عرضه را تحت تأثیر قرار می دهد، فقر انرژی و نوسان های بازار را تشدید می کند که به طور نامتناسبی بر اقتصادهای در حال توسعه و جمعیت های آسیب پذیر تأثیر می گذارد.
۳. اعضا بر همبستگی با مردم خاورمیانه همزمان با درگیری های کنونی تأکید کردند و به قربانیان خشونت در این منطقه تسلیت گفتند. همچنین نظر مشورتی دیوان بین المللی دادگستری در ۱۹ ژوئیه ۲۰۲۴ (جمعه، ۲۹ تیر) را یادآور شدند که اقدام های انجام شده در سرزمین اشغالی فلسطین را از نظر اصول عدم تجاوز و ممنوعیت الحاق با زور، نقض قوانین بین المللی دانسته است و خواستار ارائه راه حلی عادلانه و بادوام برای مسئله فلسطین و اطمینان از صلح و ثبات در منطقه شدند.
۴. به عمان خوش آمد گفتند و حضور این کشور را گامی مهم برای افزایش همکاری ها برشمردند و درباره عضویت احتمالی این کشور در مجمع کشورهای صادرکننده گاز ابراز خوش بینی کردند.
۵. بر اهمیت همکاری تولیدکنندگان و مصرف کنندگان و نیاز به وجود بازارهای آزاد، شفاف و غیرتبعیض آمیز گاز طبیعی تأکید کردند و خواستار تقویت گفت وگو میان ذینفعان مهم به منظور اطمینان از امنیت عرضه و تقاضا شدند.
۶. به منظور مقابله با چالش های مربوط به امنیت و مقرون به صرفه بودن انرژی و پایداری محیط زیست، خواستار همکاری چندجانبه قوی تری برای تضمین رویکردی متوازن و همه جانبه به حکمرانی انرژی جهان شدند.
۷. ضمن تصدیق ارتباط بین امنیت انرژی و امنیت غذایی، بر نقش گاز طبیعی در حمایت از تولیدات کشاورزی و ارتقای سیستم های غذایی جهان، به ویژه برای مقابله با چالش های مربوط به گرسنگی و فقر تأکید کردند.
۸. بر تعهد مستمر مجمع کشورهای صادرکننده گاز برای همکاری با دیگر ذی نفعان جهان از جمله سازمان های بین المللی و نهادهای سازمان ملل متحد و افزایش نقش این مجمع در مجامع بین المللی تأکید کردند.
۹. بر نقش محوری گاز طبیعی در پیشبرد توسعه اقتصادی، پیشرفت اجتماعی، حفاظت محیط زیست و تضمین امنیت، مقرون به صرفه بودن و پایداری انرژی تأکید کردند.
۱۰. از مصرف بی سابقه گاز طبیعی در سال ۲۰۲۳ و پیش بینی رشد بالای تقاضای گاز برای سال های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ استقبال و بر نقش حیاتی اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز و کشورهای ناظر در ایجاد ثبات در بازار جهانی گاز، تضمین عرضه مطمئن گاز طبیعی و تأمین تقاضای فزاینده گاز طبیعی تأکید کردند.
۱۱. گزارش دبیرخانه مجمع را درباره چشم انداز جهانی گاز تا سال ۲۰۵۰ بررسی کردند. بر اساس این گزارش، پیش بینی می شود مصرف گاز طبیعی تا سال ۲۰۲۵۰ میلادی رشد ۳۴ درصدی خواهد داشت و سهم گاز در سبد انرژی جهان از ۲۳ درصد به ۲۶ درصد می رسد.
۱۲. بر اهمیت سرمایه گذاری به موقع در زنجیره ارزش گاز طبیعی تأکید و تصریح کردند که درخواست برای توقف سرمایه گذاری در زمینه سوخت های فسیلی گمراه کننده است و امنیت انرژی را تضعیف می کند، نوسان بازار را افزایش می دهد و پیشروی برای دستیابی به اهداف کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در جهان را مختل می کند.
۱۳. بر نقش حیاتی نوآوری و فناوری در بهینه سازی کارایی فعالیت ها در حوزه گاز طبیعی، تقویت کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و حمایت از تاب آوری انرژی جهان تأکید کردند.
۱۴. بر اهمیت حیاتی حفاظت از زیرساخت های گاز در سطح ملی و بین المللی به منظور اطمینان از انتقال ایمن و بی وقفه گاز طبیعی تأکید کردند.
۱۵. از تلاش های دبیرخانه برای افزایش تعداد اعضا، ترویج گفت وگوی سازنده با ذی نفعان مهم، انجام مطالعات و انتشار نشریات باکیفیت، ارتقای حضور مجمع در جهان، ترویج کشورها به استفاده از گاز طبیعی در همایش تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد (کاپ ۲۹) و راه اندازی مؤسسه تحقیقات گاز قدردانی کردند.
۱۶. از پیشنهاد روسیه برای میزبانی هشتمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در سال ۲۰۲۶ استقبال کردند.
۱۷. خلیفه عبدالصادق، کفیل وزارت نفت و گاز لیبی را به عنوان رئیس نشست وزارتی سال ۲۰۲۵ و جناب آقای مهندس پاک نژاد، وزیر نفت ایران را به عنوان نایب رئیس تعیین کردند.
۱۸. نیکلاس آگبو الا، نماینده نیجریه در هیئت اجرایی را به عنوان رئیس هیئت اجرایی و افشین جوان، نماینده ایران در هیئت اجرایی را به عنوان نایب رئیس نشست بیست وهفتم منصوب کردند.
۱۹. از مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی ایران و مهندس محسن پاک نژاد، وزیر نفت ایران، برای رهبری و میزبانی بی نظیر بیست وششمین نشست وزارتی قدردانی و از مردم مهربان ایران برای مهمان نوازی گرم و حمایت بی دریغشان تشکر کردند.
۲۰. تصمیم گرفتند که دوحه قطر در سه ماه پایانی سال ۲۰۲۵ میزبان بیست وهفتمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز باشد.
قاچاق سوخت؛ چالشی که حل آن نیازمند عزمی آهنین و مشارکت جمعی است
مشعل| مجلس شورای اسلامی، زنگ هشدار روزانه 25 میلیون لیتر قاچاق فراورده های نفتی را به صدا درآورد؛ اگرچه تا دیروز حساسیت دوچندانی به اعلام آمار و ارقام مربوط به میزان قاچاق سوخت وجود داشت؛ اما امروز چالش ناترازی، چنان بحرانی را ایجاد کرده که دیگر نمی توان وجود بسیاری از واقعیات تلخ پیرامون شبکه های قاچاق سوخت در کشور را نادیده گرفت. با یک حساب سرانگشتی می توان پی برد که این میزان سوءاستفاده از منابع محدود انرژی، معادل 20 درصد کل تولید روزانه فراورده های نفتی است. مساله ناترازی به جای خود، حتی اگر کشور با تنگنای مصرف فراورده های نفتی نیز مواجه نبود، باید فکری عاجل به حال و روز زنجیره توزیع غیررسمی و پیشگیری از استمرار این میزان انحراف انرژی در کشور شود. گزارش حال حاضر نگاهی دارد به منشا قاچاق فراورده های نفتی از مبادی تولید تا بازارهای مصرف که برای پرهیز از عرضه سوخت خارج از شبکه، پایش مستمر دستگاه های متولی را کارساز قلمداد می کند و در ادامه نیز به اجرای اهم دستاوردهای وزارت نفت، برای مقابله با این پدیده شوم اقتصادی می پردازد.
اغلب کشورهای دنیا به دنبال کاهش سهم سوخت های فسیلی از سبد سوخت انرژی هستند و همه ساله مبالغ هنگفتی نیز برای بهره مندی از انرژی های نو و تجدیدپذیر سرمایه گذاری می کنند. دور از ذهن نیست اگر بگوییم، رقم 25 میلیون لیتر قاچاق روزانه فراورده های نفتی در ایران، معادل کل مصرف این کشورهاست.
به واقع سلطه سوخت های فسیلی بر صنعت انرژی کشور، قطعا دیر یا زود عواقب جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت.
تولیدکننده عمده فراورده های نفتی، دولت است و جالب اینکه، سهم بالایی از میزان مصرف نیز به سازمان های دولتی و شبه دولتی اختصاص دارد، از این رو سهمیه سوختی که به بخش های مختلف تخصیص داده می شود، نیازمند بازنگری و نظارت جدی است.
در این باره نعمت الله نجفی، مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، مصرف کننده های عمده فراورده های نفتی را بخش های کشاورزی، حمل ونقل، نیروگاه ها، شناورهای دریایی، صنایع و معادن و دیگر وزارتخانه ها عنوان کرده و اصلی ترین منشا قاچاق سوخت را بخش حمل ونقل دانسته و می گوید: 50 درصد کل سوختی که قاچاق می شود، به فراورده نفت گاز(گازوئیل) تعلق دارد.
بر اساس آخرین آمار و ارقام اعلامی از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، میانگین مصرف فراورده گازوئیل، رقمی معادل 120 الی 125 میلیون لیتر در روز است که از این مقدار 20درصد آن یعنی 25 میلیون لیتر، وارد شبکه توزیع غیررسمی می شود.
همانطور که اشاره شد،اصلی ترین منشا قاچاق، بخش حمل ونقل است. مدیرعملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با استناد به آمار و ارقام دستگاه های متولی و اینکه چگونه پدیده قاچاق که بخش عمده آن نیز گازوئیل است، در این مسیر اتفاق می افتد، می گوید: وجود بارنامه ها و باربرگ های صوری که در سیستم تغذیه می شود، این میزان قاچاق را رقم زده است. در سال 1399 کل میزان جابه جایی حمل بار رقمی معادل 500میلیون تن بوده که میزان سوخت تخصیصی برای این حجم از جابه جایی، تقریبا 50 میلیون لیتر در روز ثبت شده، در حالی که در سال 1401، میزان نقل و انتقال به 505 میلیون تن افزایش یافته است، یعنی به طور تقریبی 2 درصد افزایش حجم انتقال انجام شده و برای این میزان ناچیز حمل بار، رقمی بالغ بر 57 میلیون لیتر در روز سوخت اختصاص داده شده است. ضمن آنکه امسال این رقم به 64 میلیون لیتر در روز رسیده است. نبود تناسب منطقی میان بارنامه و میزان پیمایش، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران را بر آن داشت تا طرحی را به منظور رصد تخصیص فراورده نفت گاز ناوگان حمل ونقل دیزلی پیاده سازی کند تا بر اساس آن، تخصیص سهمیه سوخت، با استناد به 2 مولفه پیمایش و اسناد حمل انجام شود.
این طرح که از آن با عنوان «سوخت گیری در مسير بر اساس اسناد حمل برخط» یاد می شود، سازوکار تخصیص سهمیه نفت گاز در چرخه سوخت کشور را به گردش درمی آورد. جلوگیری از صدور اسناد حمل غیرواقعی، قطع زنجیره توزیع غیررسمی، پيشگيری از استمرار انحراف و برقراری موازنه و بهبود مصرف فراورده نفت گاز، قرار است با تأسی از این ابتکارعمل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران حاصل شود و فضای جدیدی را پیش روی چرخه سوخت کشور باز کند. نجفی درباره طرح تخصیص نفت گاز در مسیر می افزاید: این طرح باید هرچه سریع تر با جدیت و اهتمام کافی انجام شود. بنا بر ملاحظاتی که وجود دارد، ما چندان نمی توانیم از ابزارهای قیمتی در مورد کنترل مصرف و قاچاق فراورده های نفتی استفاده کنیم و تنها می توانیم با برخی اصلاحات و فراهم کردن زیرساخت های لازم، شرایط را منعطف تر کرده و جلوی هدر رفت بیشتر انرژی را بگیریم.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بیان می کند: وزارت جهاد کشاورزی در سه بخش کاشت و برداشت محصولات کشاورزی، مرغداری ها و گلخانه ها و در نهایت بخش صیادی و شیلات، سوخت مورد نیاز خود را از وزارت نفت دریافت می کند.
به گفته نجفی، در سال 1391 میزان سطح زیر کشت بخش کشاورزی طبق آمار و ارقام ثبت شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی، حدود 12 میلیون هکتار بوده و سوختی که بابت این میزان سطح زیر کشت دریافت کرده، معادل 2 میلیارد لیتر است، حال آنکه در سال 1402 میزان سطح زیرکشت رقمی معادل 12 میلیون و 170هزار هکتار (3 درصد افزایش سطح زیر کشت) ثبت شده و میزان سوخت دریافتی معادل 3 میلیارد لیتر یعنی 53 درصد بیشتر از سال 1391 سوخت دریافت کرده است. چالشی که در این زمینه وجود دارد، آن است که به اصطلاح عامیانه، وزارت جهاد کشاورزی، «تراکتورمحور» است. به این معنا که میزان سوخت مورد نیاز خود را بر اساس تعداد ماشین آلات خود دریافت می کند. حال آنکه این دستگاه کشاورزی در چرخه تولید باشد یا نباشد، چندان موضوعیت ندارد؛ بلکه مهم میزان سوخت دریافتی است که باید به تعداد تراکتورهای موجود تخصیص داده شود. از طرفی سالانه 5 درصد نیز به تعداد این وسیله کشاورزی اضافه می شود و به تناسب مقاومت بالایی هم برای دریافت سوخت از سمت وزارت جهاد کشاورزی وجود دارد. این وزارتخانه برای جلوگیری از قاچاق سوخت باید سامانه «پهنه بندی» خود را به سامانه درخواست فراورده های نفتی(سدف) متصل کند تا راه نفوذ قاچاق در این حوزه بسته شود. بر اساس این گزارش، معادن، اصناف و صنایع از دیگر بخش هایی است که مطابق با آمار و ارقام ثبت شده از سوی دستگاه های متولی، هیچ گونه تناسبی میان رشد تولید این بخش و میزان سوخت دریافتی وجود ندارد. از سال 1399 تا سال 1402 میزان رشد تولید معادن 8.5 درصد بوده، حال آنکه میزان سوخت دریافتی از حدود 2میلیارد لیتر به 3 میلیارد و 700 میلیون لیتر افزایش یافته است.
مساله اصلی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، تامین سوخت حوزه نیروگاهی است. بر اساس مواد 5 و 6 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، سوختی که در اختیار نیروگاه ها قرار داده می شود، باید مطابق با یک الگوی مصرفی مشخص باشد که متاسفانه این گونه نیست.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در این باره می گوید: نیروگاه ها، نفت گاز را با لیتری 75 تومان دریافت می کنند و برای استفاده از آن هیچ الگوی مصرفی ندارند که این موضوع سبب می شود چالش های فراوانی را به همراه داشته باشد. سالانه حدود یک میلیارد لیتر فراورده نفت گاز نیروگاهی قاچاق می شود که باید برای مقابله با آن فکری کرد.
مهاجرت کارت های سوخت از دیگر شهرها به سمت شهرهای مرزی دارای ظرفیت قاچاق سوخت که ماحصل ارزانی قیمت فراورده های سوختی نسبت به کشورهای همسایه است، بحرانی است که بر پدیده قاچاق فراورده های نفتی دامن زده است. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با طرح های مختلف در تلاش است تا حجم وسیعی از میزان برداشت غیرطبیعی انرژی را رصد و از وقوع آن جلوگیری کند؛ البته سهم قاچاق سوخت از طریق کارت های سوخت چندان روشن نیست و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران باید میزان مصرف بنزین و نفت گاز استان های مرزی در بازه زمانی چندساله اخیر را به روزرسانی کند تا روشن شود که قاچاق سوخت از کانال کارت های مهاجر سوختی صورت گرفته یا مسیر اصلی قاچاق را باید در مبادی دیگری غیر از جایگاه ها جست وجو کرد.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به سامانه «ای آی اس» اشاره می کند و نسبت به اتصال آن به سامانه درخواست فراورده های نفتی(سدف) تاکید و اظهار می کند: تمامی شناورهایی که به کشورهای دیگر تردد دارند، اگر در حوزه 20 کیلومتری ساحل کشورهای دیگر متصل به سامانه ای آی اس نباشند، اجازه ورود نخواهند داشت. نکته اینجاست که سامانه شناورها (ای آی اس) به سامانه درخواست فراورده های نفتی(سدف) متصل نمی شود تا پیمایش شناورها مشخص و مقدار سوخت مطابق با کارکرد به آنها تخصیص داده شود. بیش از یک سال است که به دنبال حل این مساله هستیم؛ اما هنوز موفق نشدیم تا مدیران و مسئولان سازمان بنادر و دریانوردی را متقاعد کنیم که این ارتباط شکل بگیرد. اتصال سامانه ای آی اس به سدف یک الزام است؛ اما دست درکاران سازمان دریانوردی حاضر نیستند اطلاعات را حتی به صورت دستی در سامانه سدف تزریق کنند. نجفی با بیان اینکه درباره تخصیص سوخت باید از بخشی نگری پرهیز کرد، ادامه می دهد: وزارت نفت به دنبال ضابطه مند کردن تامین سوخت بخش های مختلف است؛ اما با مقاومت های زیادی روبه روست. صنعت شیلات براساس مولفه «تلاش صید» برای صیادان درخواست سوخت می دهد، درحالی که این مساله مورد قبول نیست و باید به سامانه متصل باشند و بر اساس نیاز واقعی سوخت دریافت کنند.
به گفته وی، مادامی که دست نیروی انسانی از این مساله کوتاه نشود و همه اقدامات به وسیله سیستم و سامانه انجام نشود، این وضعیت ادامه خواهد داشت. اساس قاچاق سوخت، اختلاف قیمت حامل های انرژی است، از این رو طرح های هوشمندسازی باید بسرعت عملیاتی شود؛ چراکه اگر نتوانیم این میزان قابل توجه از هدررفت انرژی را از طریق سامانه های هوشمند کنترل و مدیریت کنیم، نمی توانیم اثربخشی لازم را در جلوگیری از قاچاق سوخت داشته باشیم، بنابراین تسریع در روند هوشمندسازی سامانه های مرتبط با سوخت بسیار ضروری و جدی است که این مهم با هماهنگی میان دستگاه های اجرایی تحقق می یابد.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به ارائه راهکارهایی برای برون رفت از چالش قاچاق سوخت پرداخته و توضیح می دهد: در اصل یارانه مربوط به حامل های انرژی را حذف و یارانه به صورت هدفمند از سوی دولت به مصرف کننده نهایی پرداخت شود. ماده 10 قانون «مانع زدایی از توسعه صنعت برق» نیز مصداق بارز این مساله است. این ماده قانونی متذکر شده که انرژی برق به قیمت واقعی از طرف نیروگاه ها به وزارت نیرو فروخته شود؛ زیرا این مساله سبب خواهد شد تا انگیزه برای قاچاق سوخت در نیروگاه ها از بین برود.
نجفی با بیان اینکه کلیدواژه «منطقی کردن سهمیه ها» باید جایگزین «کم کردن» شود و نباید با این الفاظ در بین عموم جامعه القا کرد که سهمیه کسی قطع خواهد شد، ابراز امیدواری می کند که شرایطی فراهم شود تا موضوع قاچاق اولویت و دغدغه همگان شود و تمامی دستگاه ها و ذی نفعان برای غلبه بر قاچاق فراورده های نفتی، پای کار بیایند.
اسماعیل علی دادی، معاون حقوقی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز می گوید: اقتصاد مرزی باید قانونمند و شفاف باشد و تحقق این مهم، جزء با ایجاد سامانه های به روز و هوشمند و در عین حال شفاف امکان پذیر نخواهد بود. وجود بارنامه های صوری، یکی از اصلی ترین چالش هاست که باید موانع آن هرچه سریع تر رفع شود. اطلاعات دقیق و برخط در سامانه هوشمند خدمات روزانه (داپ) ثبت شده و سوخت مورد نیاز به صورت شفاف تخصیص داده شود. پای حق الناس در میان است، بنابراین نباید براحتی از کنار این معضل عبور کرد.
وی ادامه می دهد: آمارهای قاچاق، کاملا برآوردی است و نمی توان عدد دقیق و مشخصی را که مبنای علمی داشته باشد، اعلام کرد؛ اما تنها راه پیشگیری و مقابله با قاچاق فراورده های نفتی، اصلاح روندهاست. در حال حاضر بسیاری از انحرافات سوختی که صورت می گیرد، به دلیل آسیب و نقصی است که در روندها وجود دارد. اصل مشکل اینجاست که تخصیص سوخت، کماکان با روش های سنتی انجام می شود. زیرساخت ها فراهم است و دستگاه های ذی نفع پای کار هستند؛ اما باید به اجرای طرح ها سرعت بخشید. پای قاچاق 30 میلیون لیتر فراورده نفتی در میان است. هر یک روزی که مساله هوشمندسازی سامانه ها با تاخیر همراه باشد، لطمات جبران ناپذیری را شاهد خواهیم بود. منابعی که به عموم مردم تعلق دارد؛ اما منافع حاصل از آن به جیب عده ای از فرصت طلبان روانه شده است.
معاون حقوقی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به ماده 44 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، عنوان می کند: این ماده قانونی وزارت نفت را ملکف کرده تا برنامه ای را تدوین کند که بر اساس آن الگوی مصرف سوخت تمامی دستگاه ها مشخص باشد. نکته حائز اهمیت این است، افزون بر تعیین میزان مصرف سوخت، باید بر نحوه مصرف نیز از سوی دستگاه متولی چه در بخش کشاورزی و صنایع و معادن و چه در بخش نیروگاهی نظارت و دقت کافی وجود داشته باشد تا از منابع تخصیصی بدرستی استفاده شود.
در واقع اختلاف قیمت انواع سوخت های مایع در داخل و خارج از کشور سبب شده تا میزان انحراف فراورده ها افزایش یابد؛ هرچند آمارهای اعلامی از میزان کشفیات انواع فراورده های نفتی در مقایسه با سال های گذشته افزایش را نشان می دهد؛ اما هنوز قوانین بازدارنده برای مقابله با پدیده شوم قاچاق کافی نیست و نیازمند بازنگری است.
از طرفی آمار میزان مصرف سوخت در دستگاه ها و حوزه های مختلف با توجه به ماهیت فعالیت شان تناسب و تناسخی ندارد. میزان هدررفت انرژی بسیار بالاست و می طلبد تا دستگاه های نظارتی به این امر ورود پیدا کنند. اگر آمار میزان دریافت سوخت حوزه های مختلف را بررسی کنیم، می بینیم که گاهی حتی تا 10 الی 15 درصد افزایش درخواست سوخت داشتند با اینکه مسئولیت آنها به لحاظ کاری چندان افزایشی نداشته است. بنابراین، این منافذ باید شناسایی و راه ورود به آنها بسته شود. فرهنگ سازی در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی، نکته مغفول مانده ای است که باید به جد به آن پرداخته شود؛ مساله ای که حتی از افزایش قیمت حامل های انرژی یا افزایش تولید با اهمیت تر است و نیازمند همکاری و تعامل تمامی دستگاه ها و سازمان های ذی نفع است.
دستاوردهای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برای مقابله با شبکه های قاچاق سوخت
مشعل| شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان متولی صیانت از فراورده و توزیع مناسب آن در کشور، اقدام هایی چشمگیر برای جلوگیری از عرضه خارج از شبکه سوخت انجام داده است. راه اندازی سامانه های الکترونیک فرایند عرضه و تامین سوخت مشتریان عمده و جزء، تخصیص سهمیه به ناوگان حمل ونقل سنگین(دیزل) مبتنی بر پیمایش، پایش سیستمی سوخت مایع ارسالی و مصرفی نیروگاه ها، استقرار سامانه فروش سوخت مرزی و... از جمله فعالیت هایی است که امکان هرگونه سوءاستفاده و انحراف مسیر فراورده های نفتی را تا حد زیادی کاهش داده است. این شرکت همچنین با افزایش پایش های مستمر، ساماندهی و روزآمد کردن شیوه های نظارتی از مبادی تولید تا بازارهای مصرف، سبب شده است تا انسداد مسیرهای قاچاق سوخت تسریع و راه ورود فراورده های یارانه ای به این بازار شوم تا حد زیادی فروکش کند.
با آنکه قاچاق سوخت، تجارتی ناخوشایند است؛ اما به دلیل سودآوری، هرگونه ریسک و پیامدهای ناشی از آن برای فعالان این عرصه به جان خریدنی است. نکته حائز اهمیت این است که مبارزه با حجم سنگین قاچاق انواع سوخت، بویژه بنزین و گازوئیل که کشور بشدت برای تامین و عرضه آن در تنگنا قرار دارد، باید با قاطعیت صورت بگیرد و فراورده های یارانه ای به سمت بازارهای داخلی سوق داده شود. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، به عنوان یکی از دستگاه های ذی نفع در مبارزه با قاچاق سوخت، راهکارهای متنوعی را به منظور کنترل مصارف سوخت در دستور کار دارد که عملیاتی شدن هریک از آنان تاکنون با نتایجی مثبت همراه بوده است.
این طرح یکی از موفق ترین طرح های مقابله با قاچاق سوخت است که از سال های گذشته در استان سیستان وبلوچستان اجرایی شده و تاکنون نتایج مثبتی نیز به همراه داشته است. استان سیستان وبلوچستان با حجمی انبوه از کارت های مهاجر مواجه بود که گاه از طریق استان های همجوار تجمیع و به طور سازمان یافته به سمت مجاری عرضه استان گسیل می شد. از این رو با اجرای طرح كدینگ، بخش اعظمی از قاچاق بنزین پیشگیری و روند برداشت بنزین به شكلی معقول و ثابت باقی ماند.
با توجه به اثربخشی اجرای طرح کدینگ در استان سیستان وبلوچستان، این طرح به جزیره قشم و شهرهای جاسك استان هرمزگان و استان كرمان نیز تسری یافت. اجرای طرح کدینگ با بهره گیری هوشمندانه از قابلیت های سیستمی سامانه هوشمند سوخت، سد عظیمی در برابر سیل کارت های هوشمند سوخت مهاجر به نواحی جنوبی کشور ایجاد کرد. این طرح همواره در معرض پایش و داده کاوی قرار دارد و به محض مشاهده رفتار غیرعادی كه منتج به سوءاستفاده و قاچاق فراورده های نفتی شود، مالك وسیله نقلیه، شناسایی و كارت هوشمند سوخت از طرح كدینگ خارج و به مراجع رسیدگی معرفی خواهد شد.
طرح کدینگ، صرفا اجازه سوخت گیری به كارت های هوشمند سوخت بومی استان مربوطه و سایر كارت های هوشمند سوخت مجاز را که بنا بر اسناد ابرازی، بومی آن منطقه یا استان محسوب می شوند، می دهد. از این رو برای خودروهای عبوری جایگاه های مشخصی در نظر گرفته شده تا گردشگران و مسافران عبوری که گاه به این شهرها مسافرت می کنند، برای تامین سوخت خودروی خود با مشکل مواجه نباشند، بنابراین در طرح کدینگ تنها افرادی می توانند اقدام به سوخت گیری کنند که پلاک خودروهای آنان مربوط به محدوده استان محل سکونتشان باشد.
طرح بلوک بندی برخلاف طرح کدینگ محدود به یک استان یا منطقه جغرافیایی تعریف شده نیست و می تواند مبتنی بر مجاری عرضه سوخت چند استان باشد. در این میان، طرح بلوک بندی از جمله طرح های موفقی است که هرچند پایه گذاری آن به سال 94 بازمی گردد؛ اما اجرای آن برای مدتی مسکوت باقی ماند و در حال حاضر این طرح در برخی استان های کشور در حال اجراست که نتایج مثبتی را هم رقم زده است.
طرح بلوك بندی بر اساس آسیب های احصا شده از سوخت گیری برخی خودروهای ناوگان عمومی با استفاده از كارت هوشمند سوخت جایگاهدار یا استفاده از كارت هوشمند سوخت وسایل دیگر و ارسال كارت هوشمند سوخت به استان های مرزی برای سوءاستفاده و قاچاق طراحی شد. ساز و کار طرح بلوک بندی این گونه است كه كارت هوشمند سوخت ناوگان صرفا در مجاری عرضه تعریف شده، امكان سوخت گیری خواهد داشت.
طرح پیمایش از دیگر طرح های موفق در زمینه مدیریت مصرف انرژی در کشور است که اجرای آن، کاهش قابل توجهی از میزان مصرف نفت گاز را به همراه دارد.
در این طرح، میزان تخصیص سوخت به ناوگان حمل ونقل نفت گاز سوز بر اساس مقدار پیمایش تعیین می شود که معادل سازی آن بر مبنای میزان پیمایش و عملكرد خودرو و کیلومتر طی شده انجام می شود.
افزون بر تخصیص فراورده، مقادیر برداشت دقیق روزانه نفت گاز در کشور به ازای هر خودرو، قابل رصد و ارزیابی است. اجرای طرح پیمایش به عنوان مهم ترین طرح حوزه مدیریت تقاضای نفت گاز بخش حمل ونقل سبب شد تا برداشت نفت گاز نسبت به سال های گذشته به میزان قابل ملاحظه ای کاهش یابد و به اعداد منطقی نزدیک شود.
طرح مدیریت برداشت نفت گاز مکمل طرح پیمایش برای مدیریت تامین سوخت و افزایش پایداری جایگاه ها در طول شبانه روز اجرایی شده است. در این طرح، میزان برداشت روزانه و در بازه زمانی مشخص با توجه به توان تامین و ریسک قاچاق به ازای هر جایگاه، حسب جدول مورد توافق مسئولان استانی پیاده سازی شده است.
با توجه به دستاوردهای طرح مدیریت برداشت، درحال حاضر این طرح به بنزین نیز تسری یافته است. هم اکنون یکی از برنامه های اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، بازنگری جداول طرح مدیریت برداشت(منطقه ای) در سطح كشور است که اقدام های كارشناسی در دستور كار قرار دارد.
شیوه های قاچاق سوخت، تنها به نواحی مرزی و زمینی محدود نبوده و در بستر دریا نیز انجام می شود. یکی دیگر از شگردهای پدیده شوم قاچاق، سوءاستفاده از نفتکش های حمل فراورده است که از طریق آنها سوخت با ارائه اسناد غیرمعتبر یا صوری قاچاق می شود. به این منظور شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران طرح سامانه رصد نفتكش ها را در پاسگاه های انتظامی مستقر در گلوگاه های ورودی استان ها عملیاتی کرده است.
بر اساس این طرح، گلوگاه های برخی استان ها، بویژه مسیرهای منتهی به جنوب، جنوب شرقی و شمال غربی که مترصد قاچاق سوخت هستند، شناسایی می شوند و سامانه رصد نفتكش ها در اختیار آنها قرار می گیرد.
نیروهای انتظامی با استفاده از این سامانه، براحتی می توانند به صحت سنجی بارنامه های رانندگان نفتکش ها اقدام کنند. اطلاعات مختلف از جمله مقصد، مبدا و طول مسیر نفتکش در بارنامه مشخص است و در صورتی كه اطلاعات ارائه شده مغایرت داشته باشد، نفتکش توقیف و برای رسیدگی بعدی اقدام خواهد شد.
طرحی با عنوان «محاسبه سوخت داخل باک وسایل نقلیه خروجی از مرز بر مبنای باک پر» در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه اجرایی شد که توانست به میزان قابل توجهی از قاچاق سوخت در مبادی مرزهای زمینی کشور جلوگیری کند. حسب موافقت ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز و همراهی مسئولان استان های مرزی، تسری این طرح به تمام مرزهای زمینی کشور انجام شد.
پیش بینی می شود در صورت تعمیم این طرح به تمام مرزهای کشور، شاهد درآمد اقتصادی چشمگیر در این زمینه باشیم كه این میزان عایدی دولت، قبل از اجرای طرح به صورت قاچاق و بدون پرداخت حقوق قانونی دولت از كشور خارج می شد.
بر اساس تکالیف قانونی محوله به شركت ملی پخش فراورده های نفتی، سوخت داخل باک ناوگان خروجی از كشور مستلزم اندازه گیری و دریافت مابه التفاوت بهای فراورده تا نرخ 90 درصد نرخ كشور همسایه است. عملیات كنترل سوخت داخل باک و دریافت مابه التفاوت، چالش ها و آسیب هایی را به همراه دارد؛ برای مثال خودرو قبل از رسیدن به ایستگاه های کنترلی این شركت، سوخت داخل باک را تخلیه می کند و به صورت امانی به دلال تحویل می دهد و با میزان حداقلی از سوخت به ایستگاه های كنترلی مستقر در پایانه های مرزی وارد می شود و نسبت به پرداخت بهای ناچیز مابه التفاوت اقدام می کند. پس از دریافت مجوز سوخت و خروج از ایستگاه های كنترلی شركت ملی پخش، دوباره سوخت را از دست دلال تحویل می گیرد و مبلغی را به عنوان کارمزد به دلال یا همان به اصطلاح گالن به دست ها پرداخت می کند.
در حال حاضر با اجرای طرح باک پر، به میزان حداكثر حجم باک وسیله نقلیه عبوری از نقطه مرزی، مابه التفاوت محاسبه و دریافت می شود. در نتیجه كاركرد گالن به دست ها بی اثر شده و خودرو با جذب باک اضافه و جاساز، با میزان منطقی نسبت به پرداخت مابه التفاوت اقدام و از مرز عبور می کند. این مهم در مرزهایی كه این طرح اجرا شده، به جلوگیری از تضییع حقوق قانونی دولت منجر شده است.
پرواضح است، پدیده مذموم قاچاق فراورده های نفتی، آسیب های اقتصادی گسترده ای به همراه دارد. این تجارت شوم و به ظاهر سودآور، تهدیدی جدی برای اقتصاد ملی است که به عزم جدی همه دستگاه ها و سازمان ها برای مقابله با آن نیاز دارد. پایش عملكرد جایگاه های سوخت، اجرای طرح تخصیص سوخت بر اساس پیمایش، راه اندازی جایگاه های سوخت مرزی و اجرای فروش نفت گاز به روش «باک پر» از تدبیرهای ارزشمند شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است که در دستور کار قرار گرفت؛ اما این شرکت به این راهکارها نیز اکتفا نکرد و در اقدامی همه جانبه، شهروندان را به استفاده از کارت سوخت شخصی در جایگاه های عرضه سوخت ملزم ساخت که البته این راهکار با نتایجی چشمگیر همراه شد.
66 درصد گاز تحویلی به شبکه، در بخش خانگی و صنایع خرد مصرف می شود
شرکت بازرگانی گاز ایران: فراخوان جذب سرمایه گذار منتشر کردیم
مشعل| بیش از 70 درصد سبد انرژی کشور را گاز تشکیل می دهد، از این رو می توان گفت که این حامل انرژی نقش تعیین کننده ای در سبد سوختی مصرف کنندگان کشور دارد. روند فزاینده مصرف گاز در کشور از سال ها قبل زنگ خطر ناترازی در این سوخت پاک را به صدا درآورده، آنگونه که در فصول سرد سال، تامین گاز مورد نیاز بخش های مختلف را به موضوعی حائز اهمیت در میان مسئولان بدل کرده است.
در سال های اخیر، توجه به مصرف بهینه و مدیریت مصرف برای جبران ناترازی موجود در این بخش بسیار مورد تاکید قرار گرفته که طرح تعویض بخاری های فرسوده و راندمان پایین با بخاری های با راندمان بالا از سوی شر کت ملی گاز ایران، یکی از اقدام های قابل ذکر است. هدف از اجرای این طرح، بهینه سازی مصرف گاز است که می تواند نتایج اثربخشی برای جبران ناترازی سوخت به دنبال داشته باشد.
یکی از بخش های پرمصرف در کشور، بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء است که با آغاز فصل سرما در کشور به یک باره مصرف گاز در این بخش رشدی فزاینده می یابد. بر اساس تازه ترین آمار ارائه شده از سوی شرکت ملی گاز ایران، 16 آذر امسال ۶۶ درصد گاز طبیعی تحویلی به شبکه سراسری در این بخش مصرف شد که در مقایسه با روز مشابه سال گذشته، ۲۰ درصد افزایش داشته است.
بر این اساس، از ۸۵۷ میلیون مترمکعب گاز تزریقی به شبکه سراسری که 16 آذر انجام شد، ۵۶۶میلیون مترمکعب آن در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء به مصرف رسید. مقدار گاز مصرف شده در این بخش، ۶۶ درصد از کل گاز تحویلی به شبکه کشور بوده که در مقایسه با روز مشابه پارسال20 درصد افزایش داشته است، در حالی که با بهینه سازی مصرف، می توان امیدوار بود که تا حدی جلوی استفاده افسارگسیخته گاز در این بخش گرفته شود. یکی از راهکارهایی که می تواند بهترین و کم هزینه ترین راه حل برای مدیریت و بهینه سازی مصرف در این بخش باشد، بهره گیری از وسایل گازسوز با راندمان بالای انرژی است.
بنا بر اعلام آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، هم اکنون 21 میلیون بخاری فرسوده در کشور وجود دارد که این میزان نیاز کشور را شامل می شود؛ بررسی ها نشان می دهد مصرف بهینه گاز در این تعداد بخاری، می تواند مقدار قابل توجهی از مصرف گاز را کاهش دهد. با درک اهمیت این موضوع، طرح تعویض بخاری های فرسوده، با بخاری های با بازده بالا به منظور بهینه سازی مصرف سوخت در برنامه هفتم توسعه برنامه ریزی و شرکت ملی گاز ایران ملزم به تعویض این بخاری ها در کشور شد. با تعویض بخاری های کم بازده و فرسوده با بخاری های گرید A ، مصرف گاز در کشور120میلیون مترمکعب در روز کاهش می یابد.
با توجه به مصوبه شورای اقتصاد، چندی پیش شرکت بازرگانی گاز ایران با توجه به موضوع مدیریت بهینه مصرف در کشور و با هدف مدیریت مصرف انرژی و کاهش هدررفت گاز، اقدام به ارائه «فراخوان شناسایی و ارزیابی سرمایه گذاران برای اجرای طرح با جایگزینی بخاری های گازسوز بازده بالا به جای بخاری های گازسوز بازده پایین» کرد. بر این اساس، شرکت بازرگانی گاز ایران در نظر دارد با هدف کاهش ناترازی گاز طبیعی از طریق مدیریت مصرف، کاهش هدررفت گاز طبیعی در ساختمان ها، حمایت از تولید تجهیزات کم مصرف گرمایشی و در اجرای طرح ملی جایگزینی بخاری های مرسوم گازسوز راندمان پایین با بخاری های گازسوز راندمان بالا، اقدام به شناسایی و ارزیابی سرمایه گذاران عامل صرفه جویی در سامانه ملی طرح کاهش ناترازی گاز طبیعی از طریق مدیریت مصرف شرکت ملی گاز ایران کرده و معادل سرمایه گذاری سرمایه گذار عامل صرفه جویی، به ارائه گواهی گاز طبیعی صرفه جویی شده براساس شرایط اعلامی در مستندات و اسناد سرمایه گذاری به سرمایه گذار مبادرت کند .
طبق گفته مسئولان شرکت بازرگانی گاز ایران، این میزان سرمایه گذاری برای تعداد 4.1 میلیون بخاری گازسوز است. سرمایه گذاران بنا بر آگهی مناقصه که در پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی گاز ایران منتشر شده، می توانند تا موعد مقرر ضمن اطلاع از شرایط و ضوابط مشارکت در طرح، مستندات لازم را تهیه و درخواست کتبی خود را برای شرکت در این مناقصه به اداره تدارکات کالای شرکت بازرگانی شرکت ملی گاز ایران تحویل دهند. این شرکت نیز بر اساس معیارهایی که در سامانه تدارکات الکترونیکی دولت بارگذاری شده، ارزیابی سرمایه گذاران و تهیه فهرست کوتاه را در دستور کار قرار خواهد داد.
چشم انداز طرح مذکور این است که طی بازه زمانی پنج ساله، ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار دستگاه بخاری با بازده A و B جایگزین بخاری های فرسوده شود. براساس برآوردها، هریک از این بخاری ها سالانه به ترتیب ۴۶۶ و ۳۷۸ مترمکعب گاز صرفه جویی خواهند داشت. با توجه به ظرفیت و توان تولیدکنندگان، این ملاحظه در نظر گرفته شده که تا 2 سال نخست بتوان از ظرفیت بخاری با بازده B هم استفاده کرد؛ اما سرانجام اولویت این طرح، جایگزینی حداکثری بخاری های با بازده سطح A به جای بخاری های فرسوده و اولویت اجرای تعویض بخاری نیز با خانواده های تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کشور، مدارس، دانشگاه ها، مساجد، دستگاه های اجرایی دولتی و ارگان های نظامی و انتظامی کشور با نظر شرکت ملی گاز ایران است.
در اجرای این طرح، سرمایه گذار باید بتواند حداقل ۱۵ هزار بخاری راندمان پایین را در ماه تعویض و بخاری راندمان بالا را نصب و راه اندازی کند. به طور مثال هر سرمایه گذاری که توان خود در تعویض ۱۰۰ هزار بخاری را اعلام کند، در ابتدا باید توان مالی تعویض ۲۵ هزار بخاری را داشته باشد. همچنین در منطقه محل فعالیت خود، دفتر خدمات پس از فروش داشته باشد. بخاری ها نیز باید مهر و گواهی استاندارد را دارا بوده تا قابلیت نصب و راه اندازی داشته باشند.
بخاری های فرسوده تقریباً ۲۰ تا ۳۰ درصد گاز را به گرما تبدیل کرده و مابقی را بدون اینکه بسوزانند، دود می کنند. به همین دلیل حجم گاز صرفه جویی شده ناشی از اجرای این طرح بالا بوده و توجیه اقتصادی خوبی هم دارد. طبق گفته مسئولان، طرح تعویض بخاری های فرسوده با بخاری های با راندمان بالا به کاهش ۵۰ درصدی مصرف گاز در این بخاری ها می انجامد که با این صرفه جویی، کل هزینه سرمایه گذاری دولت طی 2 سال بازخواهد گشت. به عقیده کارشناسان، با اجرای طرح تعویض بخاری های فرسوده مصرف هر بخاری ۴۶۶ مترمکعب کاهش می یابد و در کل با تعویض 5 میلیون بخاری فرسوده غیراستاندارد، بیش از 2 میلیارد و 275 میلیون مترمکعب کاهش مصرف گاز در بخش خانگی(در اوج ناترازی) خواهیم داشت. اجرای کامل طرح جایگزینی و نوسازی بخاری های فرسوده با بخاری های نسل جدید در پایان مدت پنج ساله برنامه هفتم توسعه، ظرفیت صرفه جویی ۲۰ درصدی در کل مصرف گاز کشور طی روزهای اوج مصرف را دارد. افزون بر این، هدف، کاهش سالانه ۱۰ میلیارد مترمکعبی مصرف گاز در اوج تقاضای گاز است که به طور کامل ناترازی گاز زمستانی صنایع را برطرف خواهد کرد. آنچه مسلم به نظر می رسد، این است که با اجرای طرح جامع تعویض و نوسازی بخاری های خانگی، می توان گاز صرفه جویی شده را با سرمایه گذاری های متقابل، به صنایع تخصیص داد که این موضوع، مزایای متعددی را برای کشور دربردارد.
پتروشیمی ها پیشرو در توسعه و اجرای الزام های زیست محیطی
مشعل: با اطمینان و مستند به گزارش های رسمی، می توان گفت که مجتمع های پتروشیمی از معدود صنایعی هستند که بیشترین اقدام ها را در حوزه محیط زیست و کاهش آلاینده های محیطی انجام داده اند. تعداد زیادی از شرکت های پتروشیمی به دلیل انجام این اقدام ها، هر ساله در فهرست صنایع سبز مورد تقدیر قرار می گیرند، ضمن آنکه در شورای راهبردی صنعت پتروشیمی در منطقه عسلویه و ماهشهر اقدام ها و اعتبارات زیادی را در مسیر سبز ماندن این صنعت تصویب و اجرا می کنند.
اقدام های مجموعه های پتروشیمی در مناطق عملیاتی، ابعاد و سطوح مختلفی دارد که به دو شکل داوطلبانه و اجباری انجام می شود؛ از درختکاری در محدوده های عملیاتی و شهری و کاشت درختچه های حرا تا استفاده از آخرین فناوری های تصفیه پساب ها، خاموشی فلرها و حمایت از گونه های گیاهی و جانوری که هریک درجای خود ارزشمند هستند. پتروشیمی ها حتی در موضوع های زیست محیطی بین المللی، همچون موضوع کاهش اثرات کربن هم اقدام هایی اثرگذار را شروع کرده اند. جدا از خود صنایع پتروشیمی که در حوزه محیط زیست جزو صنایع پیشرو هستند، قوانین و حساسیت های محیط زیستی زیادی هم عملکرد این شرکت ها را بدون توقف، پایش می کنند.
این عملکرد بدون وقفه از سوی شرکت های پتروشیمی ادامه دارد و هر روز، اقدامی جدید در صدر اخبار قرار می گیرد. در این میان، برخی شرکت های پتروشیمی در مسیر اجرای مسئولیت های اجتماعی خود در حوزه محیط زیست، فعال و پیشتاز هستند که از آن جمله می توان به پروژه نوآورانه تصفیه و بازچرخانی آب سنتریت در پتروشیمی اروند اشاره کرد. کلنگ شروع به کار این پروژه با هدف کاهش آلاینده های زیست محیطی، بهره وری تولید و بهبود پایدار مدیریت پساب و پسماند صنعتی، چندی قبل به زمین زده شد. این پروژه، آغازگر مسیری برای رسیدن به دورانی جدید از مدیریت زیست محیطی در مجتمع اروند است که با اجرای آن، پتروشیمی اروند به یکی از پیشگامان صنعت سبز کشور تبدیل خواهد شد و تا سال ۱۴۰۴، بیشتر پروژه های طراحی شده به بهره برداری خواهند رسید. در واقع پتروشیمی اروند، با ارتقای سیستم های محیط زیستی و مدیریت پساب و پسماند، به حذف کامل آلاینده ها متعهد است و بیش از ۲۰ پروژه جدید برای بهبود وضعیت محیط زیستی طراحی کرده که عمده آنها تا پایان سال ۱۴۰۴ به بهره برداری خواهند رسید. پروژه تصفیه و بازچرخانی آب که با ظرفیت ۸۰ مترمکعب در ساعت قادر به تصفیه پساب خواهد بود، ارزش محیط زیستی بالایی دارد و همه مراحل آن، با تلاش مدیریت و کارشناسان پتروشیمی اروند محقق شده است.
از آنجا که بسیاری از پتروشیمی ها، به منابع آبی در کنار خود نیاز دارند، موضوع تصفیه پساب مجتمع ها و بازگردانی آب به چرخه مصرف، همواره یکی از اولویت ها بوده است. پتروشیمی بندر امام که از 50 سال قبل در کنار رود کارون قرار گرفته، همواره تلاش کرده تا کیفیت پساب های خروجی را بیشتر کند و در این مسیر گام های سبزی هم برداشته است. پتروشیمی بندر امام، به عنوان بزرگ ترین مجتمع پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر طی 2 سال اخیر با اجرای طرح توسعه ای نوین، اقدام های محیط زیستی مهمی را با هدف ارتقای پایداری و حفاظت از محیط زیست انجام داده که احداث بزرگ ترین تصفیه خانه صنعتی کشور از جمله آن هاست. با بازچرخانی و استفاده مجدد از فاضلاب های تصفیه شده، میزان مصرف آب شیرین از رودخانه کارون به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. این اقدام، یکی از گام های مؤثر در حفظ منابع آبی کشور و کاهش فشار روی رودخانه های منطقه به شمار می آید. همچنین اجرای سند نظام نوین مدیریت محیط زیستی بر مبنای معیارهای پایداری (ESG) و پیاده سازی الگوهای اقتصاد چرخشی از سوی پتروشیمی بندرامام، منجر به کاهش پسماند، کاهش مصرف انرژی و صرفه جویی در مواد اولیه و تولید محصولات سبز شده است. این مجتمع با استفاده از این الگوها تلاش کرده تا نقش خود را در توسعه پایدار و به حداقل رساندن اثرات محیط زیستی ایفا کند. پتروشیمی بندر امام با راه اندازی ناحیه آمین، غلظت گازهای CO2 و H2S در تولید اتان را کاهش داده که این اقدام محیط زیستی، نشان دهنده تلاش مستمر این مجتمع برای کاهش آلاینده های زیان آور هوا و بهبود کیفیت محیط زیست منطقه است.
شاخص کیفیت پساب های خروجی (EQI) در این مجتمع، بهبود چشمگیری یافته و به عدد 2.7 رسیده است. قطع خروجی پساب های صنعتی به دریا و انتقال آنها به تصفیه خانه مرکزی، نشان دهنده تعهد این مجتمع به حفاظت از منابع آبی و کاهش آلودگی های محیط زیستی است. مسدود کردن مسیرهای ارسال مواد هیدروکربنی ضایعاتی به چاله های سوخت و کاشت بیش از ۸ میلیون اصله نهال حرا در خورهای منطقه، بخشی از برنامه های جامع محیط زیستی این مجتمع بوده است.
پتروشیمی مبین، یکی از واحدهای متمرکز یوتیلیتی در عسلویه است که طی این سال ها با توسعه شرکت های پتروشیمی همراه بوده و با توجه به نوع فعالیت این مجموعه، بیش از سایر شرکت های پتروشیمی لازم است که الزام های زیست محیطی را رعایت کند. نصب فلومتر راداری در خروجی تصفیه خانه مبین انرژی برای اولین بار در منطقه، آخرین اقدام این شرکت در حوزه محیط زیست است. این پروژه که برای اولین بار در منطقه اجرا شده، به منظور بهینه سازی کنترل آلاینده ها و ارتقای استانداردهای زیست محیطی با استفاده از فناوری روز دنیا پیاده سازی شده است. این اقدام در واقع بخشی از راهبردهای جامع مبین انرژی خلیج فارس برای بهبود و تقویت زیرساخت های نظارتی و مدیریتی در حوزه پایش محیط زیست است. فلومتر راداری نصب شده در خروجی تصفیه خانه این شرکت، یکی از پیشرفته ترین تجهیزات کنترلی است که امکان اندازه گیری و نظارت دقیق بر جریان پساب صنعتی خروجی را فراهم می سازد. این تجهیزات با قابلیت ثبت داده های لحظه ای و ارسال آنها به سامانه های مدیریتی سازمان محیط زیست به تحلیل و مدیریت بهتر پساب های صنعتی کمک می کند. این سیستم به مدیران و مسئولان فنی شرکت، این امکان را می دهد تا همواره اطلاعات دقیق و به روزی از کیفیت و حجم جریان پساب خروجی داشته باشند و در صورت لزوم، اقدام های لازم را برای کاهش انتشار آلاینده ها به محیط زیست انجام دهند.
نصب این تجهیز، ازآن نظر اهمیت دارد که مبین انرژی خلیج فارس تنها دریافت کننده پساب های صنعتی شرکت های تولیدی منطقه پتروشیمی است و فلومتر راداری نصب شده می تواند به طور مداوم و دقیق، داده هایی از حجم سرعت و کیفیت جریان پساب ها ارائه دهد که این اطلاعات برای اطمینان از رعایت الزامات زیست محیطی حیاتی هستند.
یکی دیگر از آخرین پروژه های محیط زیستی اجرا شده در شرکت های پتروشیمی، پروژه زیست محیطی «بهینه سازی بازیافت آب های با املاح بالای پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند به روش اسمز معکوس» است که شهریور امسال به بهره برداری رسید. با توجه به شرایط بحران آب حاکم بر جهان و الزام استفاده از روش های نوین بازیابی و تصفیه جریان های پساب پالایشگاه، پروژه تصفیه پساب های موجود در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند به منظور صرفه جویی در مصرف آب، تأمین نیازهای پالایشگاه و کمک به حفظ محیط زیست، اجرایی شده است. ظرفیت این واحد ۳۴۰ مترمکعب بر ساعت است که به تولید ۳۱۰مترمکعب بر ساعت آب با کیفیت بالا منجر می شود.
صرفه جویی و تصفیه حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون لیتر آب در سال و بازگشت آن به چرخه مصرف، کاهش حجم پساب ورودی به حوضچه های تبخیر و در نهایت قطع سرریز آن ها به اراضی کشاورزی منطقه، استفاده مجدد از پساب و کاهش برداشت آب خام از منابع زیرزمینی و سد کمال صالح، تولید آب بدون املاح و کاهش بار وارده به سیستم فعلی (رزین ها) آب که گاه در شرایط اضطراری قرار می گیرند، از مهم ترین اهداف این پروژه است.
فجر انرژی، یکی دیگر از یوتیلیتی های اثرگذار در منطقه عملیاتی ماهشهر است که همواره تلاش کرده روش ها و فناوری های نوین را در تصفیه آب و پساب اجرا کند. یکی از آخرین تلاش های این مجموعه همکاری برای تأسیس واحد عظیم آب شیرین کن با ظرفیت روزانه ۵۰۰ هزار مترمکعب است. این اقدام با هدف سیاست های کلان حاکمیتی در زمینه مصرف آب صنایع، تغییرات حاصل شده در حجم بارش جوی و افزایش گرمای هوا، بویژه در جنوب کشور و حفظ و حراست از منابع آبی در دستور کار قرار گرفت. هم اکنون، بیشتر آب موردنیاز صنایع مستقر در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر از شرکت فجر انرژی خلیج فارس تأمین می شود و فجر انرژی خلیج فارس با هدف جلوگیری از مواجهه با تهدیدات قطعی و کمبود آب در آینده، کمک به شرایط زیست محیطی جنوب استان خوزستان، کاهش مقدار برداشت آب از رودخانه کارون و لحاظ کردن پدافند غیرعامل، به دنبال تأسیس و راه اندازی کارخانه آب شیرین کن با ظرفیت تولید نهایی روزانه نیم میلیون مترمکعب آب برای تأمین آب موردنیاز منطقه ویژه است.
البته نمی توان همه اقدام های زیست محیطی شرکت های پتروشیمی را در یک قاب قرار داد. تنها یک عملکرد آنها یعنی تلاش برای خاموشی مشعل ها و استفاده از آن به عنوان خوراک واحدهای پالایشی و پتروشیمیایی قابل تقدیر است. می توان گفت که مسأله پایداری در شرکت های پتروشیمی، بخصوص در حوزه محیط زیست، به عنوان یکی از اولویت های اصلی پذیرفته شده و این شرکت ها جدا از الزام ها و قوانین سخت گیرانه دولتی، بر تعهدات خود پایبند هستند و آنها را اجرا می کنند.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیر خدمات ویژه حفاری شرکت ملی حفاری ایران از انجام ۹۸۱ عملیات تخصصی ویژه حفاری در ۸ ماهه امسال خبر داد. رضا کبیری با قدردانی از مجموعه متخصصان این مدیریت در شتاب بخشی و ارائه به موقع خدمات به شرکت های متقاضی گفت: عملکرد امسال در مقایسه با پارسال ۱۹.۴ و نسبت به سال قبل از آن ۶۳.۲ درصد افزایش یافته است. وی افزود: خدمات ویژه حفاری که در قالب خدمات یکپارچه به موازات عملیات حفاری و تکمیل چاه های اکتشافی، توسعه ای، توصیفی و چاه های تعمیری و در حال بهره برداری ارائه می شود، شامل حفاری جهت دار، نمودارگیری، نمودارگیری سطحی، چاه پیمایی، عبور از جداره و مغزه گیری است. مدیر خدمات ویژه حفاری شرکت ملی حفاری ایران شمار خدمات ویژه از ابتدای فروردین ماه تا پایان آبان امسال را به تفکیک ۳۱۴ عملیات نمودارگیری، ۳۵۴ عملیات نمودارگیری سطحی، ۲۶۷ عملیات چاه پیمایی، ۱۰ عملیات مغزه گیری به متراژ ۹۵۲ متر و حفاری جهت دار و افقی روی ۳۷ حلقه چاه به متراژ ۱۵ هزار و ۴۴۵ متر عنوان کرد.
کبیری اظهار کرد: تقویت گروه های تخصصی، تأمین و روزآمد کردن تجهیزات با استفاده از ظرفیت های دانشگاه ها، مراکز علمی و پژوهشی، پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان به منظور پاسخگویی به موقع به درخواست شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران و سایر شرکت های بخش خصوصی فعال در عرصه صنعت حفاری در دستور کار این مدیریت قرار دارد و با جدیت دنبال می شود.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی کشور
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از افزایش ۴۳درصدی تحویل سوخت مایع به نیروگاه ها نسبت به پارسال خبر داد.
کرامت ویس کرمی در خصوص تحویل سوخت مایع به نیروگاه ها گفت: امسال نسبت به پارسال، ۴میلیارد لیتر نفت گاز و نفت کوره بیشتری تحویل نیروگاه ها شده است و در مجموع ۴۲ درصد رشد داشتیم. وی افزود: در ۲۲ روز ابتدایی آذر ۱۴۰۳ به طور میانگین روزانه ۴۵میلیون لیتر نفت گاز به نیروگاه های کشور تحویل شده که این عدد نسبت به مدت مشابه سال های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۱ به ترتیب ۸ و ۱۴ میلیون لیتر افزایش داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران تصریح کرد: افزایش تحویل نفت گاز به نیروگاه ها به پشتوانه افزایش تولید نفت گاز در پالایشگاه های کشور به حدود ۱۲۴میلیون لیتر در روز و اضافه شدن نزدیک به ۲۴۰۰ نفتکش به ناوگان حمل فراورده های نفتی در دولت چهاردهم حاصل شده است.
ویس کرمی با اشاره به برودت دما در روزهای پیش رو اظهار کرد: از هموطنان عزیز تقاضا داریم در مصرف گاز و برق صرفه جویی کنند تا تأمین انرژی مورد نیاز کشور به صورت پایدار انجام شود.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت مجتمع گازی پارس جنوبی گفت: با اجرای طرح کاهش انتشار گازهای مشعل تا پایان امسال، از هدررفت سالانه 3/1 میلیارد مترمکعب گاز در پارس جنوبی جلوگیری می شود. غلامعباس حسینی در نشست با آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری، نایب رییس مجلس خبرگان اظهار کرد: تأمین پایدار گاز مردم در فصل زمستان به ویژه در مناطق سردسیر از اولویت های شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی است و تمهیدات ارزنده ای در این مسیر اندیشیده شده است.
وی یادآور شد: کاهش گازهای مشعل در پالایشگاه های سیزده گانه پارس جنوبی با دقت و حساسیت در حال انجام است و به نتایج مطلوبی نیز رسیده ایم. مدیرعامل شرکت مجتمع گازی پارس جنوبی با بیان اینکه ابتدای امسال انتشار گازهای مشعل در پارس جنوبی روزانه بالغ بر 7/8 میلیون مترمکعب بود که اکنون به روزانه ۷ میلیون مترمکعب کاهش یافته است، تصریح کرد: با تدابیر اندیشیده شده، مقدار هدررفت گاز ناشی از انتشار گازهای مشعل تا پایان امسال به روزانه 29/5میلیون مترمکعب کاهش می یابد. حسینی با اشاره به اینکه با تحقق این مهم، روزانه مقدار انتشار گازهای مشعل حدود 6/3 میلیون مترمکعب کاهش می یابد که سالانه بیش از 3/1 میلیارد مترمکعب از هدررفت گاز جلوگیری می شود، گفت: مقدار انتشار گازهای مشعل تا مهرماه سال آینده به 3 میلیون مترمکعب در روز کاهش می یابد که سالانه ۲ میلیارد مترمکعب از هدررفت گاز جلوگیری می کند.
آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری، نایب رئیس مجلس خبرگان رهبری و نماینده مردم استان بوشهر در مجلس خبرگان گفت: کارکنان شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی توانسته اند با تولید بیش از ۷۵ درصد گاز کشور عزت، امنیت و آرامش را برای کشور به ارمغان آورند. وی افزود: استان بوشهر ظرفیت های بسیار بالایی برای توسعه و پیشرفت در عرصه های مختلف دارد و باید در سایه همدلی و خرد جمعی مدیران و مسئولان استان بوشهر بهترین عملکرد به ثبت برسد.
نماینده مردم استان بوشهر در مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اقدام های شایسته شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی برای شکوفایی اقتصادی کشور تصریح کرد: مدیران و کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی با استفاده از فناوری های نو، استفاده از توان دانش بنیان ها و بهره مندی از استعداد نیروهای جوان توانسته اند گاز مورد نیاز کشور را در روزهای سرد سال تأمین کنند و آرامش را برای هموطنان به ارمغان آورند.آیت الله حسینی بوشهری با تقدیر از تلاش های مسئولان استان بوشهر بر لزوم پیگیری جدی برای رفع مشکلات مردم و توسعه زیرساخت های منطقه تاکید کرد: باید با استفاده از ظرفیت توانمند نیروی انسانی بومی در حوزه های مختلف شاهد پیشرفت گسترده در استان بوشهر باشیم.
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به اینکه کارکنان مجتمع باتمام توان برای تولید پایدارگاز در فصل زمستان گام برمی دارند، گفت: انجام باکیفیت تعمیرات اساسی، تولید پایدار گاز، همکاری با دانش بنیان ها و پروژه کاهش انتشار گازمشعل ها در پالایشگاه های سیزده گانه، ازشاخص ترین اقدام های این مجموعه از ابتدای امسال تاکنون بوده است. غلامعباس حسینی در دیدار با مهدی مهرانگیز، رئیس کل دادگستری استان افزود: پروژه کاهش سوختن گازهای مشعل ازمهم ترین پروژه های اجرایی ۱۴۰۳در بزرگ ترین شرکت مجتمع تولید گاز کشور است و امیدواریم با حمایت همه دستگاه ها این پروژه مهم و حیاتی به سرانجام مطلوب برسد. مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با تأکید برهمکاری مطلوب بین دانش بنیان ها و بزرگ ترین مرکز تولید گاز کشور گفت: حمایت ازتولید بار اول، سازندگان داخلی و شرکت های دانش بنیان ازشعارهای شاخص شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در سال های اخیر بوده است. حسینی ادامه داد: تاکنون قراردادهای مطلوبی با شرکت های دانش بنیان امضا شده و مجتمع اکنون با بیش از ۱۳۰ شرکت دانش بنیان فعال و باکیفیت تعامل و همکاری گسترده دارد و در ماه های پیش رو نیز گام های مناسبی در این حوزه برداشته خواهد شد. مهدی مهرانگیز، رئیس کل دادگستری استان بوشهر نیز در این نشست بیان کرد: حمایت از تولید، اشتغال جوانان و رفع مسائل نیروی انسانی، اولویت نخست دستگاه قضایی استان بوشهر است. وی تصریح کرد: اکنون تعامل و همکاری بسیار سازنده ای با مدیران مجتمع پارس جنوبی برقرار است و امید داریم این روند تعاملات به منظور پیشرفت مسائل مهم راهگشا باشد. رئیس کل دادگستری استان بوشهر گفت: ظرفیت های بسیار ارزشمندی در بزرگ ترین پایتخت تولید گاز کشور وجود دارد و باید از تمام توانمندی ها برای پیشرفت استان بوشهر استفاده شود.
پتروشیمی بندر امام
پتروشیمی بندر امام با دریافت روزانه بیش از ۸۲هزار بشکه خوراک ان جی ال به رکوردی بی سابقه در دریافت خوراک در فصل سرما طی هشت سال گذشته دست یافت.
این مجتمع عظیم صنعتی در روزهای سرد آذر ۱۴۰۳ و محدودیت دریافت خوراک پتروشیمی ها توانست بیش از ۸۲ هزار بشکه در روز خوراک ان جی ال دریافت و رکوردی تاریخی در فعالیت های شرکت ثبت کند. افزون بر این، در روزهای ابتدایی مهر ۱۴۰۳ پتروشیمی بندر امام موفق به دریافت بیش از ۱۰۰ هزار بشکه خوراک ان جی ال در روز شده بود که این موضوع رکوردی کم سابقه در تاریخ این مجموعه و تحقق اهداف ترسیم شده به شمار می رود.پتروشیمی بندر امام همچنین با هدف افزایش دریافت خوراک و ارتقای ظرفیت تولید، اقدام های قابل توجهی ازجمله راه اندازی ایستگاه های بالادست ان جی ال ۱۲۰۰ شامل تقویت فشارهای یک تا ۴ گچساران و همکاری با مناطق نفت خیز جنوب را در دستور کار قرار داده و با تأمین متریال مورد نیاز برای راه اندازی ترین سوم و چهارم کارخانه های ان جی ال ۷۰۰ و ان جی ال ۸۰۰، بخش مهمی از برنامه های توسعه ای شرکت را اجرا کرده است.
به این منظور، تعمیرات اساسی مبدل های هوایی ایستگاه های گچساران و ساخت و نصب بیرنگ کمپرسور تقویت فشار شماره ۲ نیز انجام شده که نشان دهنده تلاش های پیگیر پتروشیمی بندر امام برای حفظ و ارتقای ظرفیت های تولیدی است.
پتروشیمی بندرامام در دو سال گذشته نقش مهمی در راه اندازی واحدهای ان جی ال ۱۲۰۰ و ایستگاه های بالادست ایفا کرده است و این ایستگاه ها که به دلیل کاهش تکلیف،حداقل چهار سال ازسرویس خارج شده بود ند، دوباره به چرخه تولید بازگشته اند. تعمیرات اساسی کارخانه ان جی ال ۱۵۰۰ در سال ۱۴۰۲ با تلاش متخصصان مجتمع از دیگر اقدام های انجام شده همسو با تأمین خوراک پایدار بوده است.
همکاری با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با هدف تثبیت و افزایش دریافت خوراک، تعمیر و تأمین قطعات یدکی تجهیزات ایستگاه های بالادست ان جی ال ۱۲۰۰، راه اندازی ایستگاه های ان جی ال ۱۳۰۰ (که به دلیل تحریم ها بیش از شش سال از سرویس خارج بودند) و تعمیرات اساسی کمپرسورهای پروپان ان جی ال ۴۰۰ از دیگر اقدام های انجام شده است. پتروشیمی بندر امام همچنین در پروژه های تعویض خطوط لوله ۶ و ۱۶اینچ در غرب رودخانه کارون به طول ۱۰ کیلومتر برای تثبیت و افزایش خوراک همکاری می کند.
با اقدام های انجام شده، پتروشیمی بندر امام در ۱۴۰۲ بیش از ۲۴ میلیون بشکه خوراک ان جی ال دریافت کرده و موفق به تحقق ۱۰۶ درصد از اهداف خود و ثبت رکوردی تازه در تأمین خوراک شده است.
شرکت ملی گاز ایران
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: نگاه ملی به موضوع مدیریت مصرف گاز در کشور و در نظر گرفتن اولویت ها، یک ضرورت است.
سعیدتوکلی درسیزدهمین نشست هماهنگی سوخت زمستانی باحضور مدیران ستادی و مدیران عامل شرکت های گاز استانی در قالب ویدیوکنفرانس با اشاره به وضع تولید و مصرف گاز در کشور اظهار کرد: در مقطع کنونی، نگاه ملی به موضوع مدیریت مصرف گاز در کشور با درنظرگرفتن اولویت ها، ضرورتی انکارناپذیر است. وی افزود: حفظ جریان پایدارگاز برای بخش خانگی، اولویت وخط قرمزشرکت ملی گاز ایران در دوره سرد سال است. توکلی با مقایسه مقدار مصرف گاز نسبت به مدت مشابه پارسال گفت: با توجه به کاهش دما در هفته های گذشته، روند مصرف گاز بخش های خانگی، تجاری و صنایع جزء به طور چشمگیر افزایش یافته؛ به نحوی که مصرف گاز بخش های خانگی- تجاری در 18 آذرماه امسال130میلیون مترمکعب بیشتر از مدت مشابه پارسال بوده است، این ارقام حاکی از این است که مصرف کنونی آذر برابر با حدنصاب مصرف گاز در بهمن پارسال است.
توکلی درباره گازرسانی به نیروگاه ها گفت: پس از بخش خانگی، اولویت دوم شرکت ملی گاز ایران، تأمین حداکثری گاز بخش نیروگاهی است و از آنجا که هم اکنون ۷۰ درصد گاز کشور دربخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف می شود، این شرکت با حداکثرتوان، گاز نیروگاه ها را تأمین کرده است.
وی گفت: امسال، سال منحصربه فردی است و نباید با سال گذشته مقایسه شود؛ از این رو نیاز است که مدیران و مسئولان استان ها و هموطنان در سراسرکشور به مدیریت بهینه مصرف گاز در کشورحساس باشند و همکاری حداکثری را با همکاران ما در موضوع پایش دمای اداره ها و مراکز عمومی داشته باشند.
رویداد حکمرانی مطلوب در حوزه افزایش برداشت از منابع هیدروکربوری به منظور حمایت از توسعه فناوری، ایده های نوآورانه و کار جهادی در صنعت نفت برگزار می شود.
رویداد حکمرانی مطلوب در حوزه افزایش برداشت از منابع هیدروکربوری با هدف حمایت از توسعه فناوری، ایده های نوآورانه و کار جهادی در صنعت نفت برای هم افزایی ذی نفعان کلیدی در سطوح مختلف سیاست گذاری ، اجرا و نظارت و تحکیم روابط صنعت با دانشگاه ، مراکز تحقیقاتی و شرکت های دانش بنیان با حضور مدیران ارشد وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران و مسئولان دانشگاه های برتر کشور ۱۸ دی ماه در مرکز همایش های کوشک برگزار می شود.
شرکت پالایش نفت آبادان
رئیس اداره مخابرات شرکت پالایش نفت آبادان اظهار کرد: نخستین نسخه آزمایشگاهی سیستم پیجینگ صنعتی ایرانی امن و غیرقابل ردیابی برای استفاده در صنایع با همت متخصصان مخابرات شرکت پالایش نفت آبادان ساخته شد.
سید مسعود پرس گفت: نسخه ای ایرانی از سیستم پیجینگ صنعتی وجود ندارد و تاکنون برای استفاده در صنایع از نمونه خارجی آن استفاده می شد که محدودیت هایی همچون نگرانی از ردیابی و هزینه های بالا داشت، چراکه افزون بر هزینه بالای خریداری، هر چند سال یک بار هزینه هایی جانبی همچون به روزرسانی و گرفتن مجوزهای لازم از شرکت های خارجی برای ادامه استفاده را به سیستم ها تحمیل می کرد.
وی انفجار پیجرها در غزه را زنگ هشداری برای امنیت واحدهای راهبردی صنعتی همچون پالایشگاه آبادان و آغاز شکل گیری ایده ساخت نمونه داخلی دانست و افزود: امکان باز کردن و انجام مهندسی معکوس در نمونه خارجی وجود ندارد، بر همین اساس با تکیه بر توان متخصصان پالایشگاه آبادان تصمیم به بومی سازی این سیستم برای استفاده در صنایع کل کشور گرفته شد.
رئیس اداره مخابرات شرکت پالایش نفت آبادان تصریح کرد: پارسال اتاق فکری با حضور کارشناسان واحد مخابرات پالایشگاه آبادان تشکیل شد و ظرف ۶ ماه طرح مطالعاتی و ساخت نمونه آزمایشگاهی به انجام رسید که هم اکنون مراحل تست در سطح محدود را با موفقیت پشت سر گذاشته و وارد مرحله صنعتی سازی شده است. پرس با بیان اینکه ساخت این نسخه نیاز به فناوری برنامه نویسی داشت و بخشی از کار اقدام های سخت افزاری بود، به دیگر مزایای این سیستم پیجینگ جدید ایرانی اشاره کرد و گفت: نسخه تولیدشده ابتدایی هشت کاناله و قابل افزایش ظرفیت است، اما به طور کلی این تجهیز از قابلیت های مثبت بسیاری همچون غیرقابل ردیابی، قابل توسعه و امکان استفاده همزمان عمومی و خصوصی در تمامی واحدهای صنایع مختلف برخوردار است و می تواند بر بستر شبکه های ارتباطی داخلی زمینه ارتباط اتاق های کنترل با بخش های مختلف، همچنین بخش ها به یکدیگر را فراهم سازد.
وی تأکید کرد: هزینه تمام شده ساخت نمونه ایرانی یک دهم نمونه خارجی است، هزینه های جانبی را نیز حذف می کند و پس از تجاری شدن می تواند جایگزین دستگاه های پیجینگ قدیمی و فرسوده شود و در تمام صنایع اعم از صنایع نفتی، فولاد و ذوب آهن نیز قابل استفاده است.
رئیس اداره مخابرات شرکت پالایش نفت آبادان همچنین کاربرد آسان و آموزش سریع استفاده، دسترسی به تمام خدمات اعم از تعمیرات و پشتیبانی داخلی، غیرانحصاری بودن، امکان منطقه بندی برای ایجاد ارتباطات جداگانه، امکان استفاده از آژیر خطر در زمان وقوع بحران و قطع وابستگی به خارج و جلوگیری از خروج ارز را دیگر مزایای بومی سازی سیستم پیجینگ برشمرد.
چالش تأمین منابع مالی طرح توسعه پلیمر کنگان، با اخذ موافقت بانک عامل از طریق صندوق توسعه ملی رفع شد. اجرای این طرح پس از سال ها تعلیق به دلیل چالش تأمین منابع مالی، سرانجام با موافقت بانک عامل از طریق صندوق توسعه ملی نهایی شد. با بهره برداری از این طرح، انتظار می رود شرکت توسعه پلیمر کنگان به یکی از پیشگامان صنعت پلیمر در کشور تبدیل شود و نقش مؤثری در تأمین نیازهای داخلی و صادرات محصولات خود ایفا کند. این موفقیت، گامی دیگر همسو با تحقق اهداف کلان اقتصادی و منویات مقام معظم رهبری و عملیاتی شدن شعار سال «جهش تولید با مشارکت مردم» به شمار می رود که با تکیه بر توانمندی های مردمی و ظرفیت و تلاش های مدیران جوان اجرایی شد. تمدید موافقت اصولی، اضافه شدن زمین طرح و واحد استراتژیک ACN(اکریلونیتریل) و صنایع پایین دستی، اخذ دانش فنی واحد ACN، اتمام طراحی های مهندسی کل طرح، تهیه تمامی اسناد تشریفات و مناقصات کل طرح، آغاز عملیات اجرایی پیمان ها، استقرار پیمانکاران و تأمین مالی طرح، گامی بسیار مهم در جهش پیشرفت این طرح راهبردی خواهد بود که در کارنامه شرکت توسعه پلیمر کنگان ثبت شد. این مهم افزون بر حفظ سهام بازنشستگان، سبب توسعه اشتغال و رونق اقتصادی و معرفی این الگو برای سایر پروژه های ملی نیز شد.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران گفت: باتوجه به بروز سرمای زودهنگام در نیمه دوم امسال و افزایش مصرف گاز طبیعی، خوشبختانه ناوگان انتقال گاز در آمادگی کامل به سر می برد. پیمان خضرایی در جریان بازدید از منطقه۷ عملیات انتقال گاز، ضمن قدردانی از زحمات کارکنان منطقه گفت: با توجه به بروز سرمای زودهنگام در نیمه دوم امسال و افزایش مصرف گاز طبیعی، خوشبختانه ناوگان انتقال گاز در آمادگی کامل به سر می برد و انتظار می رود همچنان با همان روحیه ایثار و فداکاری، در روزهای سرد سال گاز را به صورت پاک، ایمن، پایدار و بهره ور انتقال دهیم. وی با بیان اینکه آثار کار تیمی به خوبی در این منطقه نمایان است، تصریح کرد: با اینکه منطقه۷ عملیات انتقال گاز در حال توسعه است، اما با برنامه ریزی دقیق و همکاری کارکنان توانسته ایم زیرساخت های لازم را برای انتقال پایدار گاز به ویژه در غرب کشور فراهم کنیم. خضرایی بر آموزش کارکنان و نقش و اهمیت آموزش در بهره وری سازمان تأکید کرد: آموزش برای همه کارکنان است و هیچ منعی برای حضور نیروهای غیررسمی در دوره های آموزشی وجود ندارد. جلیل بصیری پارسا، مدیر منطقه۷ عملیات انتقال گاز نیز در این بازدید ضمن ارائه گزارش عملکرد منطقه بر اهمیت هم افزایی و کار گروهی تأکید کرد و گفت: محیط آرام و هم دل در این منطقه، پیشران انجام بهتر امور است و با هم دلی توانسته ایم در انتقال پایدار گاز به غرب کشور موفق عمل کنیم. وی با اشاره به اینکه این منطقه در حال توسعه است، یادآور شد: منطقه ۷ عملیات، مأموریت انتقال پایدار گاز در استان های همدان، کرمانشاه، لرستان، کردستان، ایلام، مرکزی و قسمتی از استان های زنجان و قزوین را به عهده دارد.
شرکت ملی گاز ایران
رئیس مرکز کنترل شبکه راهبری گاز کشور گفت: شرکت ملی گاز ایران با تکیه بر مصوبه نهادهای نظارتی و بالادستی از امروز اقدام به قطع گاز ویلاها و باغ ویلاهای خالی از سکنه در مناطق سردسیر و شمالی کشور می کند.
غلامرضا کوشکی گفت: مقدار مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء در ابتدای هفته دوم آذرماه با عدد ۵۶۶ میلیون مترمکعب آغاز و طی دو روز، به ۶۰۰میلیون مترمکعب رسید که نشان دهنده تقریباً ۶ درصد افزایش مصرف گاز در این بخش، طی این دو روز است.
وی ادامه داد: با توجه به پیش بینی ها و برودت هوا در روزهای آتی، برآورد می شود مقدار مصرف گاز طی روزهای آتی، از ۶۲۰ میلیون مترمکعب نیز عبور کند. رئیس مرکز کنترل شبکه راهبری گاز کشور افزود: با توجه به تولید گاز درکشور که هم اکنون در سطح حداکثری است، این امکان وجود دارد که با افزایش مصرف گاز، شاهد افت فشار گاز در برخی استان های سردسیر کشور باشیم.کوشکی یادآور شد: از همکاران خود در شرکت های گاز استانی درخواست دارم برای حفظ پایداری شبکه گاز، ضمن ابلاغ اخطار قطع به مشترکان پرمصرف و بسیار پرمصرف، نسبت به قطع گاز باغ ویلاهای خالی از سکنه در مناطق سردسیر شمالی کشور اقدام کنند تا بتوانیم پایداری شبکه گاز را در روزهای سرد پیش رو حفظ کنیم.
پالایشگاه نفت تهران
رئیس اداره نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت تهران از آغاز فرایند تعمیرات اساسی در این شرکت از ۱۷ آذر به مدت ۴۰ روز کاری خبر داد.
محمدعلی هاشمی گفت: فرایند تعمیرات اساسی واحد ایزومریزاسیون و تصفیه نفتای سبک، براساس هماهنگی های انجام شده با شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی از روز شنبه (۱۷ آذر) آغاز و برای ۴۰ روز کاری برنامه ریزی شده است.
وی با اشاره به مهم ترین اقدام های انجام شده برای برنامه ریزی مؤثر تعمیرات اساسی گفت: در ماه های گذشته نشست های متعددی برای بهبود هماهنگی اداره های مرتبط، پیگیری دستورکارهای عملیاتی و تدارک لوازم و تجهیزات مورد نیاز تعمیرات اساسی برگزار شده که داربست بندی و آماده سازی اولیه واحد برای فعالیت های بازرسی، پیش ساخت بخش هایی از لوله کشی های مرتبط، هماهنگی با پیمانکار و شارژ و تخلیه کاتالیست راکتور R-1851A تحت فشار ازت، ازجمله این اقدام هاست. رئیس اداره نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت تهران با تأکید بر اهمیت رعایت اصول و الزام های مرتبط با نظام سلامت، بهداشت و محیط زیست، برگزاری کلاس های آموزش ایمنی در تعمیرات اساسی، دوره های بازآموزی صدور پروانه های کار، برگزاری نشست های آموزشی روزانه تی بی ام برای کارکنان روزمزد، مدیریت اتصالات فلنجی و شیرآلات در چارچوب پروژه PSSR و جذب نفرات با دانش و تجربه مناسب را برای کاهش خطرات و راه اندازی ایمن واحدها بسیار حیاتی دانست. هاشمی با بیان اینکه تاکنون ۱۴۵ دستور کاربرای اجرا در تعمیرات اساسی صادر و مطابق فهرست، کارهای ضروری شناسایی شده است، افزود: تاکنون بیش از ۶۸۵ هزار نفر-ساعت کار برآورد شده است که حدود ۳۶۰ هزار نفر-ساعت کار ازسوی پیمان تعمیرات اساسی و برون سپاری تأمین و بقیه ازسوی کارکنان ثابت شرکت انجام می شود.
رئیس اداره نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت تهران با بیان اینکه فرایند تعمیرات اساسی مانند هر فرایند دیگری نیازمند بهبود مستمر است، یادآور شد: در این فرایند، شناخت هرچه بیشتر و عمیق تر مشکلات در کنار راهکارها و منابع مورد نیاز، تخصیص منابع و نظارت بر اجرای اقدام های برنامه ریزی شده، توسعه و بهبود این فرآیند کلیدی و مهم را تضمین می کند.
در فرایند تعمیرات اساسی این پالایشگاه، ۲۰ روز فعالیت های اجرایی مرتبط با نگهداری و تعمیرات و ۲۰ روز فرآیندهای مرتبط با بهره برداری مشتمل بر بستن واحد، Oiling، احیای جاذب، Acidizing، فعال سازی کاتالیست و راه اندازی واحد در نظر گرفته شده است.
این واحد با ظرفیت اسمی ۱۸ هزار بشکه در روز نقش قابل توجهی در تولید بنزین و گاز مایع شرکت ایفا می کند؛ از این رو مدیریت ارشد شرکت و تمام اداره ها و کارکنان برای کاهش هدفمند مدت زمان انجام تعمیرات اساسی و راه اندازی زودتر از برنامه این واحد تلاش می کنند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: عملیات رفع نشتی از خط لوله ۲۶ اینچ انتقال نفت گچساران به گوره با تلاش کارکنان این شرکت در کمترین زمان ممکن پایان یافت. علی اکبر حافظی نیا اظهار کرد: عملیات سخت و حساس رفع نشتی از خط لوله ۲۶ اینچ انتقال نفت با بهره گیری از توانمندی و ظرفیت انسانی و تجهیزات این شرکت با تلاش متخصصان انجام شد. وی تصریح کرد: پس از اطلاع از سوراخ شدن خط لوله و نشت نفت، با برنامه ریزی دقیق و هماهنگی های لازم و به دلیل حساسیت موضوع و جلوگیری از آلودگی زیست محیطی و انتشار نفت و گاز به محیط، نیروهای عملیاتی شرکت نفت و گاز گچساران در کوتاه ترین زمان ممکن با رعایت مقررات ایمنی نشتی از خط لوله را کنترل و مهار کردند. مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران گفت: عملیات کنترل، مهار و رفع نشت نفت از این خط لوله با درایت همکاران و با تلاش واحدهای مختلف عملیاتی از جمله خدمات عملیات، خط لوله، بهره برداری و با پشتیبانی و همراهی ایمنی، فنی، ترابری، حراست و خدمات، بدون هیچ حادثه ای با نصب گیره با موفقیت انجام شد.
خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق
معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق از انتقال حدود ۲۱۵میلیون لیتر نفت گاز به مخازن ذخیره سه نیروگاه برق شاهرود، سمنان و سیکل ترکیبی نیشابور از ابتدای امسال تا پایان آبان خبر داد. حسین ابراهیمی با بیان اینکه از ابتدای امسال تا پایان آبان حدود ۲۱۵میلیون لیتر نفت گاز به سه نیروگاه برق شاهرود، سمنان و سیکل ترکیبی نیشابور انتقال یافته است، گفت: از این مقدار حدود ۱۲۱ میلیون لیتر به نیروگاه خیام نیشابور، ۵۹میلیون لیتر به نیروگاه شهید باکری سمنان و ۳۵ میلیون لیتر به نیروگاه شهید بسطامی شاهرود انتقال یافته است. وی با اشاره به اینکه بیشترین مقدار رسید نفت گاز در این بازه زمانی در مخازن نیروگاه نیشابور بوده است، ادامه داد: بیشترین آمار رسید نفت گاز ثبت شده در مخازن نیروگاه خیام مربوط به مهر با حدود ۳۴ میلیون لیتر، اردیبهشت با حدود ۲۹ میلیون لیتر و شهریور با حدود ۲۰میلیون لیتر است. معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق گفت: نیروهای عملیاتی و فنی این منطقه برای انتقال سوخت به این نیروگاه ها با هدف ذخیره سازی زمستانه آمادگی کامل دارند.
توصیه های بهداشت و درمان صنعت نفت همگام با پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم
مشعل: پانزدهمین پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم با شعار «روغن مناسب، غذای سالم، خانواده سالم» و با هدف ارتقای سواد تغذیه ای جامعه و کاهش بیماری های غیرواگیر همچون چاقی، بیماری های قلبی عروقی، سرطان و اصلاح باورهای نادرست درباره روغن ها و چربی ها، از ۱۷ آذرماه آغاز شده است و تا پایان آذر در سراسر کشور ادامه دارد. این پویش هرساله ازسوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با محوریت آموزش همگانی در حوزه تغذیه سالم و مشارکت دیگر سازمان ها و نهادهای دولتی انجام و امسال نیز با برنامه هایی شامل فرهنگ سازی درباره نقش روغن ها در برنامه غذایی سالم، اصلاح باورهای نادرست درباره چربی ها، ترغیب به مصرف روغن کانولا، آشنایی جامعه با خطر اسید چرب ترانس و انتخاب مواد غذایی بدون ترانس دنبال می شود. پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم بر استفاده از ظرفیت های رسانه ای برای فرهنگ سازی صحیح و مقابله با پیام های نادرست درباره روغن ها و چربی ها تأکید ویژه دارد و این اقدام با همکاری گروه های بهبود تغذیه در معاونت های بهداشت سراسر کشور و مشارکت فعال سازمان ها و نهادهای مرتبط اجرایی خواهد شد. سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز که همواره در جهت بهبود سلامت کارکنان نفت، گام های مؤثری برداشته است، همگام با این پویش به باورهای نادرست در خصوص چربی ها و روغن ها، پاسخ علمی داده است که شرح آن را می خوانید.
اگر روغن های گیاهی باشند، بدون کلسترول است، زیرا کلسترول فقط در منابع حیوانی وجود دارد.
انواع روغن های مایع خوراکی خالص و مخلوط برای پخت وپز مناسب هستند، اما روغن هایی که دارای مقادیر و نسبت مناسب(امگا ۶ به امگا ۳، کمتر از ۳ به یک) از اسیدهای چرب ضروری هستند، از جنبه تغذیه ای ارجحیت دارد؛ مانند روغن کانولا و روغن مایع مخلوط مناسب.
دارا بودن رنگ دانه های متفاوت در روغن های خام، موجب تفاوت در رنگ محصول می شود ضمن اینکه میزان رنگ روغن در مرحله رنگ بری، بسته به تقاضا و مشتریان قابل تغییر است. از طرفی در ساخت روغن ها گاهی از رنگ دهنده های مجاز خوراکی مانند بتاکاروتن به مقادیر متفاوت استفاده می شود.
تفاوت رنگ به میزان رنگ بری و مواد افزودنی هنگام بسته بندی بستگی دارد. به روغن های پالایش شده که روغن رنگ بری می شود، قبل از بسته بندی بتاکاروتن(یک ترکیب پرو ویتامین A است که در بدن به رتینول یا ویتامین A تبدیل می شود و به رنگ قرمز - نارنجی است) اضافه می شود. گاه ویتامین E نیز اضافه می کنند که نارنجی - زرد است.
هر یک از روغن های خام(تصفیه نشده) دارای بو و طعم خاص خود هستند که مربوط به ماهیت و ترکیبات معطر موجود در آنهاست، ولی روغن های گیاهی تصفیه و بی بو شده باید فاقد هرگونه بو یا طعم نامطبوع باشد.
بهتر است در ظروف تیره به دور از نور و در محل خشک و خنک و با در بسته قرار گیرد و تحت هیچ شرایطی نباید روغن مصرف شده به ظرف برگردانده شود.
ته نشینی روغن ناشی از وجود اسیدهای چرب اشباع است که این اتفاق در روغن های سرخ کردنی حاوی پالم اولئین می افتد و ایراد محصول به حساب می آید، اما باید در نظر داشت که قبل از استفاده کاملاً بطری را تکان دهید تا همگن شود.
ممکن است ذائقه آنها به بوی روغن حیوانی و ظاهر آن یا به روغن های جامد هیدروژنه قدیمی که حاوی ترانس بالا و اسیدهای چرب اشباع بالا بودند، عادت کرده باشد. این نوع روغن های جامد امروزه تولید نمی شود و جای خود را به روغن نیمه جامد(مایع خوراکی مصرفی خانوار) داده است که دانه بندی مشابه روغن حیوانی دارد و میزان اسید چرب اشباع در حد استاندارد ملی و اسید چرب ترانس پایین دارد.
معمولاً وجود این بو ناشی از کاهش کیفیت روغن(فساد اکسایشی) است که علت آن می تواند عدم رعایت شرایط مناسب نگهداری و یا اتمام تاریخ انقضا باشد.
بله، غیرقابل مصرف است. زیرا پس از تاریخ انقضا مصرف، پارامترهای فساد در روغن از حد مجاز تعیین شده در استاندارد بالاتر رفته و نباید مصرف شود.
نقطه دود طبق تعریف، دمایی است که دماسنج هنگام خارج شدن یک دود مایل به آبی مداوم نشان می دهد. یکی از فاکتورهای تعیین کیفیت روغن است که برای آن استاندارد تعریف شده ملی وجود دارد و درجه فساد روغن را مشخص می کند. این آزمون به منظور تعیین مقاومت حرارتی انواع روغن های سرخ کردنی و مایع، جهت کنترل و تطبیق با استاندارد مربوط جهت بررسی کاربرد مجاز آن به کار می رود.
اولین نشانه، بو و طعم نامطبوع است و سایر ویژگی های نشان دهنده فساد فقط با آزمایش مشخص می شود و هنگام مصرف، علاوه بر تغییر در بو و طعم، از دیگر نشانه های فساد، تغییرات محسوس در رنگ، پلمیره شدن روغن، کف کردن و دود کردن است.
خیر. کالری تمامی روغن های خوراکی مایع و مصرفی خانوار (نیمه جامد) یکسان است و هر کدام ۹ کیلوکالری انرژی دارند، اما کره چه حیوانی و چه گیاهی به دلیل ۱۸ درصد رطوبت دارای کالری کمتری است و به همین دلیل برای سرخ کردن مناسب نیست.
کره به دلیل طعم و بوی مطبوعی که به غذا می بخشد مورداستفاده روی برنج قرار می گیرد و به مقدار کم برای افراد سالم اشکالی ندارد؛ زیرا حاوی درصد بالاتری از روغن های اشباع نسبت به روغن های مایع است.
تمامی روغن ها(مایع، روغن حیوانی و نیمه جامد) از اسیدهای چرب تشکیل شده اند. ضمن اینکه عبارت چرب بودن از نظر علمی صحیح نیست و ماهیت روغن و ظاهر آن در دمای محیط، بستگی به نوع اسیدهای چرب آن دارد. روغن های مایع به دلیل داشتن اسیدهای چرب غیراشباع نسبت به روغن های حیوانی و جامد، نقطه ذوب پایین تری دارند؛ از این رو در دمای محیط به صورت مایع هستند.
استفاده از ظروفی که خروجی باریکی برای روغن دارند. برخی کارخانه های تولیدی از درب های مخصوصی که جریان مایع را به هنگام ریختن کنترل کند، استفاده می کنند. اگر این نوع بسته بندی در دسترس نباشد، می توان با استفاده از قاشق مقدار مشخصی ریخت.
خیر، بلکه کم ترانس بودن از ویژگی های مثبت کیفی در روغن محسوب می شود. در حال حاضر تمام روغن های مایع تولید شده و موجود در کشور، بدون ترانس هستند و برای سلامتی روغن های بدون ترانس بهترین گزینه است.
روغن های مایع به دلیل وجود اسیدهای چرب غیراشباع در ترکیب شان در مقابل حرارت بالا و اکسیژن هوا ایجاد ترکیبات پلیمری می کنند که این ترکیبات چسبنده بوده و به سطوح می چسبد. با توجه به اینکه دمای بدن ۳۷درجه سانتیگراد است؛ در این دما هیچ مشکلی نداشته و برای بدن مفید هستند.
روغن کنجد پرس سرد به دلیل استخراج مکانیکی دارای آنتی اکسیدان طبیعی بیشتری است، اما نسبت به روغن کنجد تصفیه شده تحمل حرارتی پایین تری دارد، برای مصارف پخت وپز و سرخ کردن سطحی، روغن کنجد تصفیه شده مناسب تر است.
تولید کنجد در حضور مشتری به روش سنتی نیز شناخته می شود این روش تولید روغن کنجد چند ایراد و مشکل دارد. هیچگونه نظارتی بر انتخاب دانه های کنجد وجود ندارد، این دانه ها می توانند حاوی مقادیر بالایی از آفت کش، سموم سرطان زای ناشی از رطوبت و کپک مانند آفلاتوکسین باشند، ضمن اینکه معمولاً از کیسه حاوی کنجد، دانه های کنجد بودن پاک کردن یا بوجاری و شست و شو به دستگاه روغن کشی منتقل می شوند دمای روغن کشی در دستگاه پرس کنترل نمی شود؛ از این رو آلودگی های قارچی یا میکروبی دانه ها مستقیماً وارد روغن شده و بیماری زا هستند. همچنین بسته بندی مناسب نگهداری طولانی مدت ندارند و زودتر از روغن کنجد تصفیه شده کارخانه ای یا صنعتی فاسد می شود.
روغن سرخ کردنی، روغنی است متشکل از یک، دو یا چند روغن مجاز خوراکی که از نظر ویژگی ها برای سرخ کردن سطحی و عمیق مناسب است و به دو دسته روغن سرخ کردنی خانوار و روغن سرخ کردنی صنایع غذایی و اصناف تقسیم می شود.ویژگی های محصول نهایی باید مطابق استاندارد ملی روغن های سرخ کردنی باشد. در صورتی که از مشتقات روغن پالم در تهیه فرمولاسیون آنها استفاده شود،درجه اشباع و مقاومت این روغن برای سرخ کردن بالاست.
استفاده از سایر روغن ها برای سرخ کردن عمیق مانند چیپس صنعتی توصیه نمی شود. با این حال استفاده از روغن های مایع دارای مقاومت حرارتی بالا مانند روغن کانولا، ذرت و کنجد تصفیه شده و یا روغن نیمه جامد برای سرخ کردن سطحی و یک بار استفاده، بلامانع است.
به طورکلی این عمل به هیچ عنوان توصیه نمی شود؛ زیرا بعد از سرخ کردن روغن ماهیت و کیفیت اولیه را نخواهد داشت و همچنین بو و طعم ماده غذایی سرخ شده در آن را جذب می کند.
خیر، چون حاوی کلسترول و اسیدهای چرب اشباع بالاست و از طرفی فاقد اسیدهای چرب است که به طور روزانه باید بدن انسان از طریق غذا دریافت کند.
بستگی به نوع روغن و دمای انجماد می توان فریز کرد.
علاوه بر تأمین از منابع غذایی نظیر ماهی های چرب (سالمون، ساردین، قزل آلا) از طریق روغن کانولا نیز تأمین می شود. مقادیر توصیه شده یک تا ۲ درصد از انرژی دریافتی است.
اقدام های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی برای ایجاد آرامش در محیط کار تشریح شد
فاطمه دهقان نیری
گذراندن یک سوم عمر و جوانی در محیط کار شاید در قالب یک جمله بگنجد، اما به اندازه صفحات شاهنامه، پر از وقایعی است که بسته به نوع عملکرد مدیران مجموعه و برداشتن گام هایی برای درک هوش هیجانی و شناخت کارکنان و ایجاد محیط کار سالم با دلگرمی سپری می شود، زیرا انسان همواره برخورد منصفانه را دوست داشته است. موضوعی که صنعت نفت به عنوان بزرگ ترین هلدینگ اقتصادی کشور، بیش ازپیش به آن توجه دارد و برای سازماندهی بهینه محیط کار، ایجاد محیط آرام و بهره ورکه به فعال شدن بیشتر نیروی انسانی، شادابی کارکنان، حذف خطرات احتمالی، افزایش کیفیت کار، کاهش افسردگی، رشد خدمات مثبت و در نهایت دستیابی به بهره وری موردنظر بینجامد، اقدام به تشکیل واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی به عنوان بازوی توانمند مدیریت منابع انسانی در چهار معاونت خود کرده است. فعالیت این واحد درشرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران چشمگیرتر است که به گفته ناصر احمدبیگی، رئیس روابط کار ومددکاری اجتماعی این شرکت، افزون براقدام به حمایت های مادی و معنوی کارکنان و خانواده های آنان، پيگيری و اقدام جدی در خصوص شناسایی مرکزمشاوره برای حل و فصل مسائل ومشکلات کارکنان در صدر دستوركارهای اين واحد قرار گرفته است . احمدبیگی در گفت و گو با خبرنگار «مشعل» تاکید کرد: صنعت نفت، قدیمی ترین سازمان در ایجاد واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی بوده است و به جرات می توان گفت که وزارت نفت در روابط کار و مددکاری اجتماعی الگوی دیگر وزارتخانه ها بوده و در این حوزه از آن الگوگرفته شده است.
ناصر احمدبیگی با بیان این که برای هماهنگی بیشتر در این حوزه، کمیته ای متشکل از رؤسای روابط کار و مددکاری اجتماعی چهارشرکت اصلی صنعت نفت زیرمجموعه وزارت نفت (شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران) و صندوق بازنشستگی تشکیل شده و رئیس این کمیته نیز معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی است، افزود: در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و خدماتی که از سوی این بخش به کارکنان و خانواده های آنها ارائه می شود، در وهله نخست باید بگویم که شعار ما در حوزه مددکاری اجتماعی، همواره این است که «کوچه بن بست نداریم» به این معنا که کنار کارکنان ایستاده ایم و هر چه در توان داریم، انجام می دهیم. بر همین اساس، فعالیت ها در این حوزه را در سه فردی، گروهی و جامعه ای پیگیری می کنیم. خلاقیت های خوبی هم در ارائه خدمات به همكاران داشته ايم وکمیته هایی هم برای تخصصی تر شدن فعالیت ها در این حوزه تشکیل داده ایم.
رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران افزود: برگزاری اردوهای زیارتی- سیاحتی برای خانواده های معلولین به طور جد پیگیری می شود می شود و در همين راستا، با همکاری شورای فرهنگی سه سال پیاپی اردوی زیارتی- سیاحتی در مشهد و محمود آباد برگزار کرده ایم. پیگیری بیماری هایی که برخی کارکنان دچار آن می شوند، رسیدگی به مشکل همکاران در محیط کار، رسیدگی و پیگیری مشکلات ناشی ازحوادث غیرمترقبه مثل زلزله و پیامدهای آن برای برخی همکاران، از دیگر مواردی هستند که در واحد روابط کار و مددکاری مورد توجه است و تا حد ممکن برای حل و رفع آنها تلاش می شود. احمدبیگی گفت: بنا به دلایل مختلف، برخی خانواده ها مشکلات روحی یا بیماری های خاص خود را کتمان می کنند که رسیدگی، پیگیری و حل مشکل این افراد از جمله وظایف ومسئولیت های واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی است؛ قريب به هزار نفر با بیماری های خاص و افراد تحت تكفل توانخواه در بانك اطلاعات مربوطه ذخيره گرديده است. که تلاش می شود تا حمایت های مالی - معنوی برای ايشان انجام گردد. روحیه آرام و کم دغدغه در افراد می تواند تأثیر بسزایی درمحیط کار، برخورد با همکاران و در نهایت بازده کاری که وی عهده دار آن است، بگذارد؛ از این رو اصل بر این است که با انجام فعالیت هایی در این زمینه، بتوان این هدف را محقق کرد.
رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران درباره نگاه یکسان به کارکنان درخصوص ارائه خدمات به آنها نیز تأکید کرد: تلاش بر این است که خدمات رسانی به همکاران، اعم از رسمی، پیمانی و قراردادی، عادلانه و یکسان باشد وحتی در مورد هدایای مالی نیز افراد یکسان دیده شوند؛ برای مثال، برای روز معلول و توان خواه، هدایایی به ارزش مالی برابر برای آنها در نظر گرفته شده است. وی گفت: درحوزه پیشگیری از آسیب های اجتماعی هم ۷ همایش در آبادان و اصفهان و تهران برگزار کرده ایم، همچنین افزون بر سمینار و همایش، کارگاه های آموزشی با محورهای مختلف از جمله پیشگیری از اعتیاد برپا شده است تا از این طریق آگاهی بخشی لازم برای خانواده ها صورت پذیرد. رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به تهیه، تدوین و توزیع دو جلد کتابچه درحوزه پیشگیری از آسیب های اجتماعی باهدف اطلاع رسانی کارکنان و خانواده های آنها گفت: کتابچه «پیامدهای مصرف مواد مخدر» جهت افزایش آگاهی خانواده ها از وضعیت فرزندان خود و کتابچه «با بال های شکسته پرکشیدن هنراست» برای توانمندسازی خانواده های توان خواه به چاپ رسیده و در اختیار همکاران قرار گرفته است.
رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش با بیان این که یکی از دغدغه های مهم، چالش های پیش روی بانوان سرپرست خانوار است و اظهار کرد: با تدوین مقررات درحوزه بانوان سرپرست خانوار، کارهای خوبی انجام شده و لازم است بارویکردهای حمایتی و استعدادیابی، بانوان مستعد شناسایی ودرسمت های مناسب به کارگرفته شوند؛ پیرو این مسئولیت، هم اکنون درشرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، بالای ۶۰درصد از سمت های با ماهيت سرپرستی را بانوان عهده دار می باشند. رئیس روابط کار ومددکاری اجتماعی یادآورشد: درباره مهدکودک ها که یکی از دغدغه های اصلی مادران دارای فرزند زیر ۶ سال است، باوجود چالش ها و قوانین، ورود کرده ایم و در آبادان مهدکودکی به صورت مجزا در اختیار کارکنان قرار گرفته است. در تهران نیز درحال رایزنی برای دراختیارگرفتن فضایی برای مهدکودک هستیم که تحت نظارت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اداره شود. احمدبیگی درباره پرداخت کمک هزینه ازدواج نیزگفت: در این خصوص، افزون بر آنچه دولت مشخص کرده است، سهميه سفر زیارتی- سیاحتی هم به صورت رایگان، برای افرادی که ازدواج می کنند درنظرگرفته شده است.
احمدبیگی با تأکید بر اینکه ایجاد ارتباط مؤثر بین همکاران، مدیران و مدیریت به جدیت پیگیری می شود، گفت: هر آنچه موجب دلبستگی وآرامش برای همکاران می شود دراولویت قرار داده ایم؛ بر همین اساس، چالش سازمانی درحوزه منابع انسانی شناسایی و برای رفع آنها تقسیم بندی لازم انجام شده است. وی رفع چالش های مدیریتی را مهم برشمرد و تصریح کرد: کاهش چالش های این حوزه می تواند به کمتر شدن هرچه بیشتر چالش های منابع انسانی بینجامد؛ از ابتدای سال جاری تاکنون ۵۰ نشست هم اندیشی با هدف همفکری و ایجاد وحدت رویه با حضور رؤسا و کارشناسان حوزه روابط کار و مددکاری اجتماعی برگزار شده است. احمدبیگی همچنین با اشاره به اینکه پیش از این، مراجعه به روان پزشک و روان شناس متداول نبود و این مهم در سال های اخیر خوشبختانه معمول و رویه عادی شده است.
سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی ناشنوایان ایران گفت: کشتی گیران با اتحاد و همدلی توانستند به اهداف شان نزدیک و قهرمان آسیا شوند.
علی اشکانی، رئیس امور ورزش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی ناشنوایان ایران، پس از پایان کار این تیم در دهمین دوره بازی های آسیایی گفت: این بازی ها از اهمیت بالایی برخوردار است و کسب مدال طلا تأثیر زیادی در جایگاه کاروان ورزشی کشورها دارد. تمام تیم ها نیز برای افزایش تعداد مدال های خود هزینه های زیادی صرف می کنند. طبق برنامه ریزی هایی که از سال گذشته انجام داده بودیم، تیم را آماده کردیم و حدود ۵۰ درصد ترکیب تیم ما نسبت به گذشته تغییر کرده بود؛ از وزن ۵۵ کیلوگرم تا ۱۳۰ کیلوگرم دچار تغییرات شدیم. به همین دلیل نیاز داشتیم نفرات جدید را زیر نظر بگیریم و ارزیابی کنیم. از آنجا که در طول سال هیچ تورنمنتی برگزار نشد، ما با تشکیل گروهی در فضای مجازی تمرین ورزشکاران را دنبال کردیم.
وی ادامه داد: طی سه مرحله اردویی که برگزار شد، توانستیم پنج جلسه تمرینی برای اعضای تیم ترتیب بدهیم. این اردوها در اسلامشهر و لاهیجان برگزار شد و کمک زیادی به ما کرد تا به اهدافمان نزدیک تر شویم.
اشکانی در ارزیابی عملکرد کشتی گیران تاکید کرد: مهدی بخشی، کاپیتان تیم و صادق ابوالوفایی در ثانیه های پایانی مسابقات، عملکرد خوبی داشتند؛ اما دوم شدند که این موضوع از نظر روحی فشار زیادی بر تیم وارد کرد؛ ولی تلاش و زحمت این دو کشتی گیر کاملا برای ما مشهود بود. با اتحاد و همدلی تیم و اعتماد به اعضای آن توانستیم به اهدافمان نزدیک شویم و مدال های ارزشمندی کسب کنیم.
تیم ملی کشتی فرنگی ناشنوایان ایران با هدایت علی اشکانی، رئیس ورزش شرکت نفت مناطق مرکزی با کسب ۵ مدال طلا، ۲ نقره و ۲ برنز در مالزی قهرمان آسیا شد.
پالایش نفت آبادان در دربی فوتسال بانوان خوزستان به برتری رسید.
پالایش نفت آبادان، مدعی عنوان قهرمانی و قهرمان نیم فصل نخست، در دربی فوتسال خوزستان در هفته دهم لیگ برتر فوتسال بانوان با حساب ۴ بر ۲ مقابل نفت امیدیه به برتری رسید و با ۲۰ امتیاز و تفاضل گل بهتر نسبت به سایپا، صدرنشین جدول باقی ماند. همچنین تیم ملی حفاری در خانه با حساب یک بر صفر مقابل فولاد هرمزگان شکست خورد.
سرمربی تیم تکواندو پالایش نفت آبادان گفت: با وجود محدودیت های بودجه ای، تیم خوبی روانه لیگ برتر کردیم. روح الله گودرزی درباره آخرین وضعیت تیم تکواندو پالایش نفت آبادان در لیگ برتر کشور گفت: امسال با وجود محدودیت هایی که در بحث بودجه برای تیم پیش آمد، تیم نسبتا خوبی بستیم؛ البته پیش از اعزام، تیم برای بازی در هفته اول با شرایط کمی سخت مواجه شد؛ اما توانستیم تیم خوبی جمع کنیم. در هفته اول از نظر امتیازی عقب افتادیم؛ اما در هفته دوم بازیکنانم جبران کردند و کمی جایگاهمان را در جدول بهتر کردیم و اکنون در رده سوم قرار داریم. امیدوارم در سه هفته باقی مانده با تلاش بازیکنانم جایگاهمان بهتر شود. سرمربی تیم تکواندو پالایش نفت آبادان افزود: امیدوارم مسئولان باشگاه، حمایت های لازم را انجام دهند تا تیم قبل از هر بازی، اردو داشته باشد؛ چون برگزاری اردو تاثیر خود را بر مسابقات و نتایجی که به دست می آوریم، نشان می دهد.
وی تصریح کرد: این فصل را بدون بازیکن ملی پوش شروع کردیم؛ اما در هفته دوم که بازیکنانم خود را نشان دادند و عملکرد بهتری داشتند، سه بازیکن تیم به اردوی تیم ملی دعوت شدند.
گودرزی گفت: امیدواریم در ادامه فصل نیز شاهد حضور بازیکنان بیشتری از تیم تکواندو پالایش نفت آبادان به اردوی تیم ملی باشیم. از مسئولان باشگاه نیز تشکر می کنم و امیدوارم در پایان این فصل، نتایج خوبی کسب کنیم.
تیم بسکتبال مردان پالایش نفت آبادان در هفته یازدهم لیگ برتر بسکتبال مردان ایران مقابل تیم آینده سازان تهران به پیروزی رسید و در رده دوم جدول قرار گرفت.
هفته یازدهم (پایانی) نیم فصل اول لیگ برتر بسکتبال مردان ایران، با برگزاری پنج دیدار پیگیری شد که در پایان تیم های پایش پارت شاهرود، نفت آبادان، مهگل البرز، شهرداری گرگان و فولاد هرمزگان، برابر حریفان خود به پیروزی دست یافتند. در نخستین بازی این هفته، تیم پایش پارت شاهرود، میزبان پترونوین ماهشهر بود که در پایان یک دیدار نفس گیر، با نتیجه ۹۷ - ۹۶ مقابل مهمان خود به پیروزی دست یافت. پایش پارت با این برد ۱۶ امتیازی شد. در دومین بازی از هفته یازدهم، تیم فولاد هرمزگان با نتیجه ۷۳ - ۹۳ مقابل آسمان ولایت مشهد به پیروزی رسید تا ۱۴ امتیازی شود و به رتبه هشتم جدول رده بندی صعود کند.
پیش از این، پترونوین ماهشهر در رتبه هشتم قرار داشت. سومین بازی هفته پایانی نیم فصل اول لیگ برتر مردان نیز میان تیم های نفت آبادان و آینده سازان تهران برگزار شد که در پایان، آبادانی ها با نتیجه قاطع ۷۱ - ۴۸ مقابل مهمان خود به پیروزی دست یافتند. درچهارمین و حساس ترین بازی این هفته، تیم شهرداری گرگان با نتیجه ۸۸ - ۸۲ کاله مازندران را شکست داد تا ۱۹ امتیازی شده و بالاتر از کاله در رتبه سوم جدول قرار بگیرد. کاله با ۱۹ امتیاز و به دلیل باخت در بازی رو در رو، پایین تر از شهرداری در رتبه چهارم جدول قرار گرفت. آخرین دیدار هفته یازدهم لیگ برتر مردان ایران، شاگردان فرزاد کوهیان در تیم ذوب آهن میزبان مهگل البرز بودند که با نتیجه ۸۳ - ۸۸ نتیجه را به مهمان خود واگذار کردند. مهگل با این برد ۱۷ امتیازی شده و موقتا به رده پنجم جدول رسید. دیدار تیم های طبیعت اسلامشهر و گلنور اصفهان هم قرار بود به میزبانی سالن بسکتبال آزادی تهران (سالن زنده یاد محمود مشحون) برگزار شود که به دلیل شدت آلودگی هوای تهران از سوی سازمان لیگ لغو و به زمان دیگری موکول شد.
دور رفت لیگ برتر بسکتبال زنان با پیروزی دختران پالایش نفت آبادان به پایان رسید.
هفته هفتم لیگ برتر بسکتبال زنان با برگزاری چهار دیدار پیگیری شد و تیم های آکادمی سحر، پالایش نفت آبادان، گروه بهمن و فولاد هرمزگان مقابل رقبای خود به برتری رسیدند. این هفته که آخرین هفته نیم فصل اول بود، با صدرنشینی آکادمی سحر به پایان رسید. تیم های گروه بهمن تهران و پالایش نفت آبادان هم به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار گرفتند. در این هفته از بازی ها آکادمی سحر به مصاف پاس تهران رفت و در دیداری نه چندان سخت، حریف خود را با نتیجه ۷۳ بر ۳۵ شکست داد. آکادمی سحر با این پیروزی ۱۳ امتیازی شد و با توجه به پیروزی رو در رو مقابل گروه بهمن تهران، در صدر جدول ایستاد. گروه بهمن تهران هم که مدافع عنوان قهرمانی است، برابر گاز تهران به میدان رفت و با حساب ۹۸ بر ۳۸ به پیروزی رسید. این تیم هم ۱۳ امتیاز دارد.
نتایج هفته هفتم لیگ برتر بسکتبال زنان به شرح زیر است:
آکادمی سحر ۷۳ - ۳۵ پاس تهران
گروه بهمن تهران ۹۸ - ۳۸ گاز تهران
داتیس یزد ۳۶ - ۹۷ پالایش گاز ایلام
فولاد هرمزگان ۶۳ - ۵۷ فراور شریف
هفته چهاردهم لیگ دسته اول فوتبال ایران با تساوی فجرسپاسی برابر مس شهربابک و پیروزی ۴ گله پارس جنوبی جم برابر شهرداری آستارا همراه بود.
هفته چهاردهم لیگ دسته اول فوتبال ایران با 6 دیدار آغاز شد که تیم های شهرداری نوشهر، پیکان، نفت و گاز گچساران و پارس جنوبی برابر حریفان خود پیروز شدند. فجر سپاسی با تساوی که در پایان بازی ها کسب کرد ۳۰ امتیازی شد و همچنان در صدر جدول قرار دارد. تیم سایپا نیز با ۲۷ امتیاز دوم است و پیکان هم با ۲۶ امتیاز در رده سوم جدول رقابت های لیگ آزادگان ایستاده است؛ اما در این هفته تیم نفت و گاز گچساران توانست با نتیجه 2 بر صفر تیم صنعت نفت آبادان را شکست دهد. همچنین تیم پارس جنوبی جم، شهرداری آستارا را با نتیجه 4 بر صفر متوقف کرد. تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان و پالایش نفت بندرعباس نیز به تساوی یک - یک دست پیدا کردند. از دیگر نتایج به دست آمده در این هفته از لیگ دسته یک کشور می توان به پیروزی 2 بر صفر شهرداری نوشهر برابر تیم بعثت کرمانشاه، پیروزی 2 بر صفر پیکان برابر شهرراز شیراز و نتیجه صفر بر صفر 2 تیم مس شهربابک و فجر سپاسی اشاره کرد.
تیم واترپلو پالایش نفت آبادان و نیم فصلی که برای قهرمانی پیش رو دارد
مشعل: تیم واترپلوی پالایش نفت آبادان سال 1402موفق شد در لیگ برتر واترپلو کشور حضور یابد و با هدایت فرزاد کنعانی ، سرمربی این تیم به مقام سوم جدول دست پیدا کند. این تیم در لیگ 1403 در نیم فصل اول توانست در رده دوم جدول قرار گیرد و حالا برای حضور در نیم فصل دوم خود را آماده می کند تا بتواند با تمام چالش هایی که پیش رو دارد، عنوان قهرمانی را برای ورزش نفت به دست آورد. با فرزاد کنعانی ، سرمربی تیم واترپلو پالایش نفت آبادان درباره این تیم گفت وگویی داشتیم که در ادامه می خوانید.
تیم واترپلو پالایش نفت آبادان، سال هاست که شکل گرفته و در مسابقات مختلف استانی و در نهایت در لیگ دسته یک حضور داشته است؛ اما تا سال 1401 در لیست انتظار ورود به لیگ برتر بود؛ البته تا امروز چند عنوان قهرمانی و نایب قهرمانی به دست آورده؛ اما به دلیل محدودیت های موجود مبنی بر اینکه همزمان سه تیم نفتی نمی توانند در لیگ برتر واترپلو کشور حضور داشته باشند، نمی توانستیم به لیگ برتر صعود کنیم.خوشبختانه با حضور منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، بخشی از محدودیت های ورزشی در صنعت نفت برداشته شد، به طوری که سال گذشته، تیم واترپلو پالایش نفت آبادان موفق شد در لیگ برتر حضور داشته باشد.این تیم در سال1402 با اولین حضور خود در لیگ برتر موفق شد مقام سومی لیگ را به دست آورد و امسال نیز با پایان نیم فصل توانست در رده دوم جدول قرار گیرد.
با شروع فصل، باشگاه پالایش نفت آبادان بودجه ای را برای تیم واترپلو پیشنهاد داد تا بتوانیم براساس آن، با ورزشکاران خود قرارداد همکاری ببندیم. با توجه به بودجه پیشنهادی و البته قوانین همکاری با ورزشکاران شرکتی و بومی، اعضای تیم خود را انتخاب کردیم تا بتوانیم هرچه زودتر برای حضور در لیگ آماده شویم؛ اما متاسفانه بعد از گذشت مدتی، اعلام شد که 65 درصد بودجه ای که برای تیم در نظر گرفته شده بود، کم شده است و این مساله سبب شد تا در بسیاری از اهداف خود، بخصوص در توسعه ورزش واترپلو در آبادان و خرمشهر، با مشکل روبه رو شویم. مساله ای که وجود دارد، این است که در آبادان و خرمشهر استقبال کمی از رشته واترپلو می شود. به همین دلیل در تلاش بودیم که این رشته ورزشی را برای مردم این شهرها جذاب کنیم تا تعداد بیشتری، به این ورزش روی آورند؛ اما با کاهش بودجه، 40 درصد ورزشکاران تیم واترپلو پالایش نفت آبادان را از دست دادیم؛ چون موفق نشدیم مبلغ مورد نظرآنها را پرداخت کنیم؛ البته اعضای همین تیمی هم که هم اکنون در لیگ برتر حضور دارند، نتوانستند مبلغی را که در قرارداد برای آنها در نظر گرفته شده بود، دریافت کنند. با این وجود در تیم باقی ماندند و شاکله اصلی تیم حفظ شد. در کل می توانم بگویم که اعضا و کادر فنی تیم واترپلو پالایش نفت آبادان، با حس تعصب، ازخودگذشتگی و رفاقتی که داشتند، در کنار هم باقی ماندند تا بتوانند در نیم فصل، رتبه دوم لیگ برتر را به دست آورند؛ هرچند در این مسیر با ناملایمات بسیاری مواجه شدیم.
ما می توانستیم در نیم فصل اول با همین بازیکنان هم در صدر جدول قرار بگیریم؛ اما در بازی آخر به دلیل آنکه بازیکن ذخیره نداشتیم، نتوانستیم این بازی را با موفقیت به پایان برسانیم. تیم واترپلو پالایش نفت آبادان هم اکنون با هفت بازیکن خوب در مسابقات حضور دارد. این در حالی است که بازیکنان ذخیره ما نمی توانند از توان صددرصد خود در آب استفاده کنند؛ اما با تمام این شرایط، باز هم توانستیم در لیگ موفق عمل کنیم. باید بگویم که از عملکرد تیم خود بسیار راضی هستم؛ چون تیم روند خوب و رو به جلویی دارد. به همین دلیل امیدوارم شرایطی فراهم شود تا بتوانیم نیازهای تیم را برآورده کنیم.
50 درصد اعضای کنونی تیم پالایش نفت آبادان، ورزشکاران بومی و شرکتی هستند که این موضوع نشان می دهد به درصد مورد نظر ورزش نفت در انتخاب ورزشکاران توجه شده است؛ اما اگر بخواهم درباره وضعیت کلی تیم بگویم، باید یادآورشوم که در نیم فصل دوم، با چالش های بسیاری مواجه خواهیم شد. با توجه به اینکه در نیم فصل اول میزبان بودیم، بخوبی توانستیم امتیاز کسب کنیم؛ اما در دور برگشت، برخی ضعف های تیم ممکن است بیشتر نمود پیدا کند و تیم دچار مشکل شود. به عنوان مثال، یکی از ضعف های تیم، نبود یار ثابت ذخیره است که می تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد.
نگاه ما در این فصل، رسیدن به قهرمانی است و البته برای رسیدن به چنین هدفی، باید شرایط مناسب آن فراهم شود؛اما واقعیت این است با شرایطی که تیم در آن قرار دارد، با استاندارد دیگر تیم های حاضر در لیگ برتر، فاصله زیادی داریم.
درست است که در نیم فصل اول در رده دوم جدول قرار گرفتیم؛ اما باید به خاطر داشته باشیم که تیم پالایش نفت آبادان، تیم نفت امیدیه، تیم رعد و پدافند زنجان، تیم های نزدیک به هم هستند و هر اتفاق کوچکی برای تیم ما، می تواند نتیجه را تغییر دهد. به عنوان مثال، تنها یک دروازه بان ثابت اصلی داریم و اگر اتفاقی برای او رخ دهد، دیگر جایگزینی برای او در طول مسابقه نخواهیم داشت. به همین دلیل می گویم که نیم فصل دوم، برای تیم از اهمیت بسیاری برخوردار است. تاکید می کنم که تیم واترپلو پالایش نفت آبادان، یک تیم کاملا منجسم است؛ اما شرایط فعلی، بسیار شکننده است.
بله، متاسفانه در حال حاضر تیم نفت امیدیه نیز با مشکلاتی مانند مشکلات تیم پالایش نفت آبادان مواجه است؛ اما هرکدام از این تیم ها ممکن است ساختار متفاوتی از دیگری داشته باشند و همین تفاوت ساختار، آزادی عمل بیشتری را در اختیار تیم ها می گذارد. شاید مهم ترین دلیلی که برای بروز چنین مشکلاتی می توان به آن اشاره کرد، این است که می گویند بودجه ای که به عنوان مثال به باشگاه نفت امیدیه اختصاص داده می شود، باید برابر بودجه نفت تهران باشد. چنین تخصیص بودجه ای غلط است؛ زیرا شهرهایی مانند آبادان و امیدیه، شهرهای محرومی هستند.
تصور کنید تیم نفت تهران با همه امکاناتی که در شهر تهران وجود دارد، می تواند از ورزشکار بومی استفاده کند و تیم های جنوبی هم با تمام کمبودهایی که از نظر زیرساخت دارند، باید بومی باشند. این مساله سبب می شود تیم های جنوبی، ضعیف تر عمل کنند؛ به همین دلیل معتقدم باید بودجه مناسب تری برای این تیم ها در نظر گرفته شود تا مشکلات مورد نظر برطرف شود. اگر تیم های جنوبی بتوانند از بازیکن های حرفه ای و نامدار استفاده کنند، آن وقت است که دیگر بازیکنان بومی یا شرکتی نیز با حضور آن بازیکن، ایده لازم را به دست آورده و می توانند از بازیکن حرفه ای الگوبرداری کنند؛ اما استفاده از بازیکن حرفه ای بودجه می خواهد؛ چون تیم هایی که در جنوب هستند، باید بتوانند دستمزد قابل قبولی به ورزشکار حرفه ای پرداخت کنند که او هم راضی شود به جنوب سفر کند.
با کمبودهایی در زمینه استخرهای ویژه پالایش نفت آبادان مواجه هستیم (البته قول هایی برای تامین زیرساخت ها داده شده است)، اما در حال حاضر، این کمبود با استفاده از استخرهای بخش خصوصی برطرف شده و ورزشکاران ما از امکانات استخرهای قهرمانی برای تمرین استفاده می کنند. به همین دلیل در این زمینه مشکلی برای تیم وجود ندارد.
ما، هم امید و هم حس خوبی نسبت به نیم فصل پیش رو داریم و این حس خوب و امید می تواند برای ادامه راه به ما کمک کند. به هرحال موفقیت تیم واترپلو پالایش نفت آبادان در لیگ برتر سبب می شود تا این ورزش بخوبی دیده شود و زمانی که یک رشته ورزشی یا تیم، در لیگ برتر بخوبی دیده شود، هم استقبال از آن زیاد می شود و بیشتر مورد حمایت قرار می گیرد.
متاسفانه به دلیل شیوع ویروس کرونا و سیاستی که مدیران در آن دوران برای توسعه ورزش داشتند، تقریبا تیم های پایه خود را از دست دادیم.بااین حال، نزدیک به 2 سال است که با حضور منصورقنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، توجه به ورزش پایه ازسر گرفته شده است؛ البته درباره ورزش واترپلو باید بگویم که حداقل بین 4 تا 6 سال زمان نیاز است تا بتوان یک تیم جوان را شکل داد؛ زیرا در ابتدا باید به متقاضیان شنا آموزش داد، سپس با انتخاب شناگر و آموزش فنون واترپلو، تجربه و مهارت لازم را در این ورزش کسب کرد. هم اکنون، در حوزه آموزش تیم های پایه، بخوبی فعال و به دنبال راه های مناسب برای توسعه و دیده شدن این ورزش هستیم.
رئیس جمهور ضمن تبریک قهرمانی ورزشکاران کشورمان در دهمین دوره مسابقات آسیایی ناشنوایان در مالزی، از تمامی دست درکاران و مربیان کاروان ورزش ناشنوایان ایران تقدیر و تشکر کرد.
مسعود پزشکیان در پیامی با تبریک قهرمانی ورزشکاران کشورمان در دهمین دوره مسابقات آسیایی ناشنوایان در مالزی تصریح کرد: شما عزیزان با معجزه اراده قوی و خودباوری قابل تحسین، افتخارآفرین ملتی شدید که نامش با قهرمانی، پهلوانی، صلح دوستی و وطن دوستی سرشته شده و همواره قدردان فداکاری ورزشکاران خود است.
در متن پیام رئیس جمهور آمده است:
بسم الله الرحمن الرحیم
ورزشکاران و قهرمانان سربلند کاروان ورزش ناشنوایان کشور
قهرمانی شما در دهمین دوره مسابقات آسیایی ناشنوایان در مالزی را صمیمانه تبریک می گویم. شما عزیزان با معجزه اراده قوی و خودباوری قابل تحسین، افتخارآفرین ملتی شدید که نامش با قهرمانی، پهلوانی، صلح دوستی و وطن دوستی سرشته شده و همواره قدردان فداکاری ورزشکاران خود است. اینجانب از تمامی دست درکاران و مربیان کاروان ورزش ناشنوایان ایران تقدیر و تشکر می کنم. امیدوارم با همت و عزم استوار همه جوانان بااستعداد میهن اسلامی، همچنان شاهد استمرار موفقیت های ورزشکاران کشورمان در دیگر عرصه ها و میادین ورزشی باشیم.
مسعود پزشکیان- رئیس جمهوری اسلامی ایران
رامتین کاکاوند در پایان بخش سریع مسابقات شطرنج مدارس آسیا در تایلند به مدال نقره رسید.
رامتین کاکاوند، نماینده شطرنج ایران در رده کمتر از ۱۱ سال مسابقات مدارس آسیا که در بانکوک تایلند برگزار شد، ضمن ارائه عملکردی عالی در رتبه دوم آسیا قرار گرفت و در بخش سریع صاحب مدال نقره شد. این چهارمین مدال ایران در این رقابت ها بود که با هدایت مربی ارشد فیده مهرداد اردشی به دست آمد. شطرنج بازان ایران در بخش استاندارد نیز صاحب ۳ مدال شدند. استاد فیده رامتین کاکاوند با ۷ امتیاز در رده کمتر از ۱۱ سال به مدال نقره دست یافت. روشا اکبری با کسب ۶ امتیاز در رده کمتر از ۱۳ سال صاحب مدال برنز شد. نیوشا محمدی نیز در رده کمتر از ۱۵ سال با کسب 5. 6امتیاز مدال برنز رقابت ها را از آن خود کرد. همچنین آنیتا پرویزی در رده سنی ۱۷ سال با ۵. ۵ امتیاز یازدهم شد. بهنود دلاوری در رده سنی زیر ۱۳ سال با ۶ امتیاز هفتم و رادمان رضاپور در رده سنی زیر ۹ سال با ۶. ۵ امتیاز در رده ششم ایستاد.
دور جدید تمرین های تیم ملی تکواندو بانوان با دعوت ۲۰ تکواندوکار زیر نظر کادر فنی آغاز شد.
در پایان هفته سوم از رقابت های لیگ برتر تکواندو باشگاه های کشور که با نظارت کادر فنی تیم ملی برگزار شد، ۲۰ تکواندوکار به اردوی تیم ملی دعوت شدند. بر همین اساس سوگند شیری، مبینا کلی وند، غزل هوشمند، مهلا مؤمن زاده، سعید نصیری، غزل سلطانی، مبینا نعمت زاده، پرنیان نوری، تینا مدانلو، ناهید کیانی، کوثر اساسه، آیناز نصیری، یلدا ولی نژاد، آرزو بهرامی، ساغر مرادی، ملیکا میرحسینی، حنا زرین کمر، زهرا پوراسماعیل، آناهیتا توکلی و فاطمه معینی به اردوی آماده سازی دعوت شدند. مینو مداح به عنوان سرمربی، مهروز ساعی و فاطمه صفرپور کادر فنی تیم ملی را تشکیل می دهند.
ستاره هلندی لیورپول با ستایش از تونی کروس از اینکه با این ستاره سابق رئال مادرید مقایسه می شود، ابراز خوشحالی کرد. رایان گراونبرخ، یکی از بازیکنان تاثیرگذار و کلیدی لیورپول در فصل جاری است. این بازیکن هلندی، بازی های درخشانی را برای لیورپول به نمایش گذاشته و به بازیکنی تاثیرگذار در میانه میدان تبدیل شده است، به طوری که لقب تونی کروس جدید فوتبال اروپا را به او داده اند. گراونبرخ از لقبی که به او داده اند، خوشحال است و دراین باره گفته است: اینکه با تونی کروس مقایسه می شوم، بسیار زیباست و باعث خوشحالی ام می شود؛ چراکه کروس یک اسطوره است و دست به کارهای بزرگ در دوران فوتبالی خود زد. با آنکه از مقایسه شدن با تونی کروس خوشحالم؛ اما صادقانه بگویم که دوست دارم، خودم باشم. می خواهم بهترین بازی هایم را برای لیورپول به نمایش بگذارم. شکست دادن رئال مادرید و لورکوزن اتفاق بسیار خوبی برای ما بود؛ چراکه هر دو تیم از بهترین ها هستند. ما می خواهیم به روند پیروزی هایمان ادامه دهیم. لیورپول در رقابت های لیگ برتر انگلیس با اقتدار در صدر جدول رده بندی ایستاده است و در لیگ قهرمانان اروپا هم این شانس را دارد که راهی دور بعد شود.
باشگاه استقلال تهران پس از توافق با مهاجم سابق خود، از خطر بسته شدن پنجره نقل و انتقال دور شد.
پس از اعلام حکم کمیته وضعیت فدراسیون فوتبال مبنی بر فسخ غیرموجه قرارداد ارسلان مطهری از سوی باشگاه استقلال، جلسه ای در ساختمان باشگاه با حضور این بازیکن، وکیل قانونی وی و فرشید سمیعی، مدیر عامل باشگاه استقلال برگزار شد. در این جلسه پس از امضای تفاهمنامه مالی، مبلغ مورد توافق به صورت کامل پرداخت شد تا به این ترتیب، پرونده شکایت ارسلان مطهری از باشگاه استقلال مختومه شود. اگر مدیران باشگاه استقلال با مهاجم سابق خود به توافق نمی رسیدند، با توجه به شکایتی که مطهری از این باشگاه کرده بود، پنجره نقل و انتقال این تیم بسته می شد.
کاپیتان تیم ملی هندبال زنان ایران در دیدار برابر کره جنوبی از مسابقات قهرمانی آسیا برترین بازیکن زمین شد.
مینا وطن پرست، کاپیتان تیم ملی هندبال زنان ایران در دیدار نیمه نهایی قهرمانی آسیا برابر کره جنوبی به عنوان بهترین بازیکن زمین معرفی شد. پیش از این نسترن فراهانی و فاطمه خلیلی نیز موفق شده بودند، این عنوان را در این دوره از رقابت ها کسب کنند. تیم ملی هندبال زنان ایران که موفق شد با ایستادن در رده دوم گروه B رقابت های آسیا علاوه بر کسب سهمیه مسابقات قهرمانی جهان برای سومین بار متوالی به نیمه نهایی این دوره نیز راه یابد، مقابل کره جنوبی با نتیجه ۳۲ بر ۲۰ شکست خورد تا راهی دیدار رده بندی شود.
اردوی تیم ملی کشتی فرنگی با حضور 16 ورزشکار برگزار می شود.
اردوی تیم ملی کشتی فرنگی بزرگسالان ۲۴ آذر تا چهارم دی در خانه کشتی شهید مصطفی صدرزاده، کمپ تیم های ملی کشتی شهید حاج قاسم سلیمانی برگزار می شود.
اسامی نفرات دعوت شده به این شرح است:
۵۵ کیلوگرم: پویا دادمرز (خوزستان) و آرمین شمسی پور (خوزستان)
۶۰ کیلوگرم: علی احمدی وفا (خوزستان)
۶۳ کیلوگرم: عرفان جرکنی (خوزستان)
۶۷ کیلوگرم: سعید اسماعیلی (خوزستان) و احمدرضا محسن نژاد (خوزستان)
۷۲ کیلوگرم: دانیال سهرابی (خوزستان)
۷۷ کیلوگرم: علی اسکو (مازندران) و علیرضا عبدولی (خوزستان)
۸۲ کیلوگرم: محمدعلی گرایی (فارس) و محمد ناقوسی (خوزستان)
۸۷ کیلوگرم: علیرضا مهمدی (خوزستان)
۹۷ کیلوگرم: محمدهادی ساروی (مازندران) و شایان حبیب زارع (خوزستان)
۱۳۰ کیلوگرم: امین میرزازاده (خوزستان) و فردین هدایتی (مازندران)
با اعلام فدراسیون فوتبال، تیم ملی کشورمان در شهریور ۱۴۰۴ در مسابقات کافا شرکت می کند.
تیم ملی فوتبال کشورمان پس از صعود به جام جهانی ۲۰۲۶ در سپتامبر ۲۰۲۵ (شهریور ۱۴۰۴) در مسابقات کافا شرکت می کند و در ماه اکتبر (مهر ۱۴۰۴) در یک دیدار دوستانه به مصاف تیم روسیه می رود. تیم ملی فوتبال ایران، قهرمان نخستین دوره تورنمنت کافا ۲۰۲۳ بود. تیم ملی فوتبال کشورمان در حال حاضر با ۱۶ امتیاز صدرنشین گروه A مرحله سوم انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ است.
برگزاری اردوی نیم فصل پرسپولیس در قطر
کاروان تیم فوتبال پرسپولیس پس از پایان نیم فصل رقابت های لیگ برتر راهی کشور قطر خواهد شد.
مسابقات نیم فصل لیگ برتر فوتبال ایران ۱۳ دی به پایان خواهد رسید و براساس توافقاتی که بین باشگاه پرسپولیس و الوکره قطر بابت فروش عبدالکریم حسن پیش از آغاز مسابقات فصل بیست و چهارم لیگ برتر صورت گرفته بود، قرار شد سرخ پوشان یک اردوی یک هفته تا ۱۰ روزه ای را در نیم فصل و در کشور قطر برگزار کنند. این موضوع با توافق سرمربی تیم همراه شد و پس از آخرین بازی پرسپولیس در لیگ برتر در نیم فصل، اعضای این تیم راهی قطر می شوند تا این اردوی تدارکاتی را برگزار کنند و امکان برگزاری چند دیدار هم برای سرخ پوشان در این اردو وجود دارد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات