گازرساني به 47 روستا در هر هفته، بخشي از کارنامه 6 ساله دولت تدبير و اميد
زنگنه: با همه توان از اطلاعات نفتي محافظت ميکنم
صرفهجويي 8 ميليارد توماني حوزه دارو
ظرفيتهاي ورود به بازارهاي جهاني
پردههای نقرهای، تماشایی تر شدند
معجزه ورزش، قدرت ذهن و فكر را ارتقا ميبخشد
سهم نفتيها در شروع ليگ برتر فوتبال ايران
آذر فرامرزی سفیر فیلمهای ایرانی جشنواره بینالمللی نپال
رئيس جمهوري در آيين بهره برداري از طرح هاي زيربنايي روستايي اعلام کرد :
رئيس جمهوري در آيين بهره برداري از طرح هاي زيربنايي روستايي، از گازرساني به 47 روستا در هر هفته به عنوان بخشي از عملکرد دولت تدبير و اميد ياد کرد و گفت: آمار گازرساني روستايي در اين دولت با آمار تاريخ گازرساني تا پيش از سال 92 برابر است.
حسن روحاني، رئيس جمهوري، روز دوشنبه (چهارم شهريور) در آيين بهره برداري از طرح هاي زيربنايي روستايي گفت: پس از پيروزي انقلاب اسلامي، تفکر و ديدگاه جامعه نسبت به شهر و روستا تغيير کرده است. در ميان فاصله ها و شکاف هاي جامعه از لحاظ اجتماعي، ثروتمند و فقير، بامهارت و بي مهارت و غيره، يکي از طبقه بندي ها مربوط به شهر و روستا بود، تا پيش از پيروزي انقلاب اسلامي روستايي بودن با خودکم بيني و شهري بودن با افتخار همراه بود، اما پيروزي انقلاب اسلامي سبب اصلاحاتي در ذهن جامعه با هدف يکسان بودن مردم روستانشين و شهرنشين شد.
وي با بيان اينکه مردم شهرها و روستاها از نظر قانون، جايگاه و منزلت اجتماعي در جايگاهي مساوي قرار دارند، اظهار کرد: ما نسبت به آباداني روستاها وظيفه سنگيني به عهده داريم، البته پيش از اين که فاصله بين شهرها و روستاها زياد بود، مردم شهرنشين از مراکز آموزشي، بهداشتي، فضاي کسب وکار و رفاه بيشتري برخوردار بودند، اما اکنون که آب و برق و گاز به روستاها رسيده اين موضوع فراموش شده است.
رئيس جمهوري با اشاره به اينکه در روزگار قديم، رسيدن گاز طبيعي به خانه هاي روستايي در ذهن مردم روستانشين نمي گنجيد، تصريح کرد: در گذشته حتي کپسول گاز هم نبود و روستاييان با هيزم يا در نهايت با نفت سفيد گرمايش خود را تامين مي کردند، بنابراين شرايط زندگي در روستاها بسيار سخت بود.
روحاني، توسعه روستايي را از افتخارهاي دولت هاي يازدهم و دوازدهم خواند و افزود: پيش از دولت يازدهم نيز توسعه روستاها انجام مي شد، اما در طول فعاليت اين دولت، توسعه روستايي شتاب بيشتري به خود گرفت، به گونه اي که تا سال 92 تنها 14 هزار روستا گازرساني شده بودند، در حالي که از سال 92 تاکنون يعني تنها در 6 سال فعاليت دولت تدبير و اميد، به بيش از 14 هزار روستا گازرساني شده که اين موضوع، نشان دهنده تصميم حاکم بر دولت درباره خدمت به روستاهاست.
وي با تاکيد بر اينکه تحول گازرساني در دولت تدبير و اميد در دنيا بي سابقه است، يادآور شد: هيچ کشوري به اندازه ايران داراي شبکه گازرساني نيست، اکنون 85 درصد جمعيت روستايي و 100 درصد جمعيت شهري بدون احتساب استان سيستان و بلوچستان به شبکه گاز طبيعي متصل هستند که اين موضوع، اقدامي عظيم و تحولي بزرگ است.
روحاني درباره سود حاصل از مذاکرات با 6 قدرت بزرگ دنيا توضيح داد: برخي در گوش خود پنبه گذاشته اند و ما هر کاري مي کنيم، در نمي آيد! مي گويند وقتي مذاکره کرديد، چه خاصيتي داشت؟ ما پس از مذاکره به جاي يک ميليون بشکه نفت 2 ميليون و 800 هزار بشکه نفت صادر کرديم، ميلياردها دلار پول براي کشور آورديم، قطعنامه هايي که آمريکا 30 سال براي آنها زحمت کشيده بود، تخريب کرديم. اين همه سرمايه گذار به کشور آمد که وقتي مي آمدند، هيچ کسي حرفي نمي زد، اما وقتي مي روند، مي گويند چرا مي روند؟! چرا وقتي آمدند، نگفتند که چرا آمدند؟ آن وقت کجا بوديد؟ آن موقع چشم هايتان را بسته بوديد و حالا چشم هايتان را باز کرده ايد؟
رئيس جمهوري اظهار کرد: از سال 92 تاکنون در هر هفته به 47 روستا گازرساني کرده ايم که اين رقم به اندازه آمار همه تاريخ گازرساني روستايي کشور تا پيش از سال 92 است. دولت، معاونت توسعه روستايي را با هدف ايجاد هماهنگي در توسعه روستاها ايجاد کرده است تا مردم روستاها هر روز بيش از پيش شرايط بهتري براي زندگي داشته باشند.
معاون اول رئيس جمهوري:
معاون اول رئيس جمهوري گفت: نفت متعلق به ملت ايران است و توسط وزارت نفت يا بخش خصوصي به هر طريقي که فروخته شود، عوايد آن به ملت ايران باز مي گردد و براي توسعه و آباداني کشور هزينه مي شود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، اسحاق جهانگيري، روز پنجشنبه (31 مردادماه) در آيين گشايش ورزشگاه 5 هزار نفري شهداي نوشهر با تبريک فرارسيدن هفته دولت و گراميداشت ياد شهيدان انقلاب اسلامي گفت: اين انقلاب به برکت خون شهداي ترور و ايستادگي ملت ايران پابرجا مانده است و به مسير خود در جهت استقلال و آزادي و جمهوري اسلامي ادامه خواهد داد.
وي افزود: امروز شاهد هستيم که آمريکا همه امکانات ماهواره اي، هوايي و دريايي خود را به کار گرفته تا يک نفتکش ايراني را تعقيب کند و ببيند که نفتش را کجا مي خواهد بفروشد، البته اين اقدام ها از سويي مايه خوشحالي است تا ملت ايران ببينند که آمريکايي ها براي مقابله با آنها به چه رذالتي افتاده اند.
معاون اول رئيس جمهوري تصريح کرد: آمريکايي ها فکر مي کردند اگر ادعا کنند اين نفتکش متعلق به سپاه پاسداران است، شايد مردم ايران با آنها همراهي کنند، اما اشتباه مي کنند و دروغ مي گويند. نفت متعلق به ملت ايران است و توسط وزارت نفت يا بخش خصوصي به هر طريقي که به فروش برسد، عوايد آن به ملت ايران باز مي گردد و براي توسعه و آباداني کشور هزينه مي شود.
جهانگيري ادامه داد: به هر جاي ايران که نگاه کنيد، مي بينيم که کارگاه ها و کارخانه هاي بزرگ در حال ساخت هستند. سال 92 وقتي کار توسعه را در ميدان مشترک پارس جنوبي آغاز کرديم، برداشت روزانه گاز طبيعي از اين ميدان 276 ميليون مترمکعب بود، در حالي که کشور قطر از اين ميدان مشترک روزانه 600 ميليون مترمکعب برداشت مي کرد.
فرمانده ستاد اقتصاد مقاومتي گفت: اين در حالي بود که در پايان کار دولت اصلاحات، برداشت ايران و قطر از اين مخزن برابر شده بود، اما در سال هاي پس از آن تا سال 92 چنين فاصله اي بين برداشت اين دو کشور از اين مخزن مشترک ايجاد شده بود. در دولت يازدهم و دوازدهم با وجود تحريم ها با بهره برداري از حدود 11 فاز ميدان پارس جنوبي امروز به جايي رسيديم که باز هم برداشت دو کشور به سطح برابر رسيده است.
وي افزود: در حالي که ايران يکي از بزرگ ترين وارد کنندگان بنزين بود، امروز بدون هيچ تغييري در قيمت و نحوه فروش بنزين به صادرکننده اين محصول تبديل شده ايم؛ در سال 92 مجموع توليد بنزين کشور 52 ميليون ليتر در روز بود، اما اين مقدار به طور ميانگين به بيش از 100 ميليون ليتر در روز رسيده است.
معاون اول رئيس جمهوري گفت: آمريکايي ها فکر مي کردند اگر فروش نفت ايران را تحريم کنند، ايران به زانو در خواهد آمد، اما چنانکه مقام معظم رهبري تاکيد کردند براي نجات از اقتصاد نفتي به تبديل نفت به فرآورده هاي نفتي رو آورديم و امروز از اين طريق از سد تحريم هاي نفتي نيز با موفقيت عبور خواهيم کرد.
نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي:
نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي گفت: در شرايط بحراني و جنگ بايد به يکديگر کمک کنيم، نه اينکه هر روز مسائلي را مطرح و مشکلات جديدي ايجاد کنيم.
مسعود پزشکيان با اشاره به اينکه متاسفانه هم اکنون برخي مسؤولان همانند وزير نفت که در خط مقدم نبرد با دشمنان قرار دارند، هم در خارج و هم در داخل با چالش هايي روبه رو مي شوند، گفت: زماني که در شرايط بحران و درگير جنگ هستيم، بايد به يکديگر کمک کنيم، نه اينکه هر روز مسائلي را مطرح و مشکلات جديدي را ايجاد کنيم. وي با بيان اينکه هر فردي ادعا دارد در شرايط کنوني مي تواند نفت بفروشد و ارز آن را وارد کشور کند، درنگ نکند، افزود: بنده در نشستي حضور داشتم که در آنجا وزير نفت اعلام کرد هر فردي ادعا دارد مي تواند نفت بفروشد و ارز آن را به کشور برگرداند، به طور حتم اين کار را انجام دهد. نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: مي گويند وزير نفت نمي تواند در شرايط تحريم نفت بفروشد، پاسخ مي دهيم شما مي توانيد اين کار را انجام دهيد، اما پول آن بايد بازگردد.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي:
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: عملکرد وزارت نفت در بسياري از بخش ها به ويژه گازرساني روستايي و شهري فوق العاده است. بهروز نعمتي، عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي در گفت وگو با خبرنگار شانا به عملکرد وزارت نفت به ويژه در حوزه گازرساني روستايي اشاره کرد و گفت: خوشبختانه عملکرد وزارت نفت در بسياري از بخش ها به ويژه گازرساني روستايي و شهري طي سال هاي گذشته فوق العاده بوده است.
وي افزود: زمستان پارسال مشاهده کرديم که مردم در نقاط مختلف کشور از جمله مناطق شمالي و سردسير با مشکل افت فشار و يا قطع گاز روبه رو نشدند که جاي قدرداني و تشکر دارد.
مهرداد بائوج لاهوتي، نماينده لنگرود در مجلس نيز به موضوع گازرساني روستايي و فعاليت هاي دولت و وزارت نفت در اين بخش اشاره کرد و گفت: بيشتر روستاهاي شمالي کشور امروز از نعمت گاز برخوردار هستند و به طور کامل از گازرساني و توزيع سوخت به مناطق سخت گذر روستايي و شهري راضي هستيم.
وزير امور خارجه خبر داد:
وزير امور خارجه گفت: اگر ايران بتواند صادرات نفت خود را از سر گيرد، مي تواند ظرف چند ساعت دوباره به اجراي کامل تعهدهاي خود در برجام بازگردد. به گزارش شبکه خبري ان اچ کي ژاپن، محمدجواد ظريف در مصاحبه با روزنامه آلماني زوددويچه تْسايتونگ با اشاره به هشدار ايران درباره کاهش بيشتر پايبندي به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در آغاز ماه سپتامبر امسال، اعلام کرد که اگر گام هايي براي حفاظت از اقتصاد ايران در برابر تحريم هاي آمريکا برداشته نشود، اين اتفاق روي خواهد داد.
با اين همه وي عنوان کرد اگر ايران بتواند نفت خود را دوباره صادر کند، مي تواند ظرف چند ساعت دوباره پايبندي خود را به برجام به سطح عادي برگرداند.
قيمت شاخص نفت خام برنت در ساعت 5 و 50 دقيقه روز سه شنبه (پنجم شهريورماه) به 59 دلار و 88 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا به 55 دلار و 48 سنت رسيد.به گزارش خبرگزاري رويترز، قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت ديروز (دوشنبه، چهارم شهريورماه) 59 دلار و 51 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 54 دلار و 93 سنت بود.آمارها نشان داد ذخيره سازي نفت آمريکا در هفته گذشته بيش از انتظارها کاهش يافته است و اين مسئله نگراني ها درباره پيامدهاي منفي جنگ تجاري آمريکا و چين را تا حدي خنثي کرد.استيون اينس، از مديران مؤسسه والور مارکتس، گفت: کاهش شديد ذخيره سازي نفت، حداقل در مقطع کنوني، نگراني ها درباره رکود اقتصادي در آمريکا را که پيش از اين همچون ابري سياه روي بازار نفت بودند، کاهش داده است.
قيمت سبد نفتي اوپک روز دوشنبه (چهارم شهريورماه) 59 دلار و 18 سنت ثبت شد.به گزارش دبيرخانه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، قيمت سبد نفتي اين سازمان ديروز به 59 دلار و 18 سنت رسيد، در حالي که روز جمعه (يکم شهريورماه) 59 دلار و 67 سنت بود.سبد نفتي اوپک شامل 14 نوع نفت خام اعضاي اين سازمان از جمله مخلوط الجزاير، گيراسول آنگولا، اورينته اکوادور، سبک رابي گابون، ميناس اندونزي، سنگين ايران، سبک بصره، صادراتي کويت، السدر ليبي، سبک بوني نيجريه، سبک عربي عربستان، موربان امارات، مري ونزوئلا و جنو کنگو است.قيمت نفت خام برنت و وست تگزاس اينترمديت (WTI) نيز روز سه شنبه (پنجم مردادماه) و تا لحظه انتشار اين خبر به ترتيب 58 دلار و 50 سنت و 54 دلار و 17 سنت به ازاي هر بشکه بود.
با نگاهي به شرايط کنوني عرضه و تقاضاي نفت، مشخص مي شود که بازار با کمبود عرضه روزانه 730 هزار بشکه نفت روبه رو است و با استمرار کاهش توليد اوپک ممکن است اين کمبود عرضه به يک ميليون و 600 هزار بشکه در روز برسد.به گزارش پايگاه خبري ماني کنترل، نزديک شدن تحريم ها ضد ونزولا از ديگر عوامل تهديدکننده عرضه نفت است و اگر دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا، معافيت 90 روزه اين کشور را تمديد نکند، شاهد افت توليد بيشتري خواهيم بود. هفته گذشته پس از راه اندازي يک خط لوله و افزايش صادرات نفت آمريکا، دولت اين کشور از کاهش 2 ميليون و 800 هزار بشکه اي ذخيره سازي نفت در پايانه کوشينگ در ايالت اوکلاهوما خبر داد. همچنين بررسي فني نمودارهاي بازار آينده نفت در آمريکا حاکي از وضع وارونگي است که نشانه اي از محدوديت عرضه در آينده به شمار مي آيد. افزون بر موارد بالا، انتظار مي رود خوش بيني درباره نتايج جنگ تجاري و همچنين اتخاذ سياست هاي انبساطي از سوي بانک هاي مرکزي، به رشد قيمت نفت کمک کند. بنابراين انتظار مي رود قيمت شاخص نفت دبليوتي آي آمريکا افزايش يابد و در سه ماه چهارم سال 2019 ميلادي به بازه 60 تا 62 دلار برسد.
وزارت اطلاعات، مسؤول مبارزه با جاسوسان نفتي
وزير نفت، مسؤوليت مبارزه با جاسوسان، جلوگيري از نيروهاي نفوذي و حفاظت پرسنلي را به عهده دستگاه هاي امنيتي و اطلاعاتي کشور دانست و گفت: با همه توانم از اطلاعات نفتي در مجموعه نفت محافظت مي کنم.
بيژن زنگنه عصر سه شنبه (پنجم شهريورماه) در حاشيه چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت که در محل سالن همايش شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران برگزار شد، در واکنش به بيانيه وزارت اطلاعات درباره حضور نيروهاي نفوذي در صنعت نفت پاسخ داد: آقاي وزير اطلاعات در اين زمينه شفاف سازي کردند.
وي افزود: مسؤوليت مبارزه با جاسوسان، جلوگيري از نيروهاي نفوذي، حفاظت پرسنلي 100 درصد به عهده دستگاه هاي امنيتي و اطلاعاتي کشور است و دستگاه هاي اجرايي هيچ مسؤوليتي در زمينه فعاليت ضدجاسوسي ندارند. اگر جايي تاخير شده باشد، آنها (دستگاه هاي اطلاعاتي) بايد پاسخگو باشند نه دستگاه هاي اجرايي.
وزير نفت ادامه داد: بارها نوشتم صنعت نفت در خط مقدم حمله است و مراقبت و حفاظت کنيد، زيرا آمريکا همه تلاشش آسيب زدن به صنعت نفت ايران است و اين احتمال ها وجود دارد.
زنگنه با بيان اينکه تا آنجا که بتوانم از اطلاعات نفتي در مجموعه صنعت نفت محفاظت مي کنم و در اين زمينه تنها تعداد معدودي از اطلاعات نفتي باخبر هستند، تاکيد کرد: صنعت نفت و نيروهاي نظامي هم اکنون در دو بخش اقتصادي و عملياتي در خط مقدم اين جنگ هستند.
وي درباره اينکه توليد نفت ايران پس از توافق احتمالي چه زماني به حداکثر ممکن مي رسد، اظهار کرد: سه روز هم طول نمي کشد. وزير نفت درباره اينکه وضع صادرات نفت ايران با توجه به افزايش سريع توليد نفت و گاز در آمريکا چگونه خواهد بود، اظهار کرد: ما به صادرات نفت خود ادامه مي دهيم.
تعيين تکليف سيراف با تاکيد مقام معظم رهبري و رئيس جمهوري
زنگنه درباره اينکه همايش هاي گذشته مسؤوليت اجتماعي چه دستاوردي داشته است، اظهار کرد: براي اينکه آثار کارهاي ما را ببينيد، بهتر است با افرادي که ذي نفع هستند. صحبت کنيد، بيشترين تمرکز ما هم اکنون غرب کارون و منطقه عمومي پارس جنوبي است و خدمات اجتماعي و عمراني زيادي انجام داديم، در مناطق ديگر مانند سرخس، کنگان و جم اقدام هايي انجام داديم که بايد نتايج را از آنان بپرسيد.
وي درباره خام فروشي و توليد محصولات پتروشيمي هم اظهار کرد: پتروشيمي صنعت پخته اي است، زيرا محصولات پايين دستي توليد مي کند و زنجيره دارد، پتروشيمي با جهشي بزرگ در اين سال ها روبه رو بوده است و تا سال 1400 دومين جهش بزرگ خود را نيز تجربه خواهد کرد.
وزير نفت ادامه داد: توليد محصولات پتروشيمي هم اکنون نسبت به سال 92، تقريبا دو برابر شده و رقم توليد از 100 ميليون تن در سال عبور مي کند و در تدارک جهش سوم پتروشيمي هستيم.
زنگنه به برگزاري نمايشگاه «ايران پلاست» در اواخر شهريورماه امسال اشاره و تصريح کرد: نمايش واقعي پتروشيمي را مي توانيد در اين نمايشگاه ببينيد، امروزه صنايع پايين دست پتروشيمي سالانه 6 ميليارد دلار خوراک خريداري مي کنند، هيچ صنعت ديگري نداريم که اين مقدار خوراک را به پايين دست خود بدهد و اين خوراک ها تبديل به محصولات نهايي مي شوند.
وي با بيان اينکه اکنون ظرفيت پايين دست پتروشيمي بسيار بالاتر است، اما بايد بازار براي فروش وجود داشته باشد، افزود: بخشي از اين بازار صادراتي و بخشي داخلي است، با توجه به اينکه بازار داخلي به رشد اقتصادي نياز دارد، بايد ايجاد ثروت امکان تقاضاي بيشتر را فراهم کند.
وزير نفت با اشاره به اينکه آيين نامه پتروپالايشگاه ها در حال تدوين است، تصريح کرد: تا پايان ماه مسائل مالي طرح فراگير پالايشي سيراف با توجه به تاکيد مقام معظم رهبري و رئيس جمهوري سامان مي گيرد.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در يک سال اخير در مجموع حدود 69 ميليارد متر مکعب گاز توليد کرده است.
رامين حاتمي، مديرعامل اين شرکت گفت: نفت مناطق مرکزي در يک سال گذشته در مجموع موفق به توليد 68 ميليارد و 985 ميليون مترمکعب گاز شده است.
وي در تشريح فعاليت هاي شرکت نفت مناطق مرکزي گفت: اين شرکت مسؤوليت توليد و توسعه در 51 ميدان گازي، 28 ميدان نفتي و يک ميدان گازي – نفتي را به عهده دارد که از اين ميان، تاکنون 13 ميدان گازي و 13 ميدان نفتي توسعه يافته اند و در مدار توليد هستند.
حاتمي افزود: پارسال به منظور تامين پايدار انرژي، پروژه هايي مانند اجراي عمليات اجرايي طرح افزايش توليد ميدان نفتي سعادت آباد، بهره برداري از مرکز جمع آوري گاز در خانگيران، پروژه برق رساني به ميدان دانان، واگذاري نخستين طرح مزايده فروش گازهاي مشعل در ميدان نفت شهر و سومار، امضاي سه فقره قرارداد افزايش و نگهداشت توليد نفت و لرزه نگاري چهار ميدان نفتي و گازي تنگ بيجار، دلاوران، باباگير و بانکول اجرايي شد.
وي با اشاره به نقش راهبردي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در مسير تامين گاز و نفت مورد نياز کشور تصريح کرد: توليد گاز در منطقه خشکي ازطريق شرکت هاي تابعه نفت مرکزي از جمله شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق، تامين پايدار گاز را در 6 استان شمال و شرق کشور به دنبال دارد، همچنين در غرب کشور 6 ميدان مشترک نفتي وجود دارد که همه تلاش خود را براي بهره برداري بهينه از آنها انجام مي دهيم.
حاتمي گفت: در کنار توليد به عنوان ماموريت اصلي شرکت، نگاه ويژه اي هم به صيانت از محيط زيست و فعاليت هاي عام المنفعه در قالب مسؤوليت اجتماعي داريم.
رئیس جمهوری با اهدای لوح سپاس، از وزارت نفت به عنوان یکی از برگزیدگان پانزدهمین جشنواره شهید رجایی و همچنین کارکنان صنعت نفت تجلیل و قدردانی کرد.
دکتر حسن روحانی چهارشنبه (ششم شهریورماه) در پانزدهمین جشنواره شهید رجایی که به منظور گرامیداشت هفته دولت و قدردانی از تلاشگران عرصه خدمت به مردم شریف ایران اسلامی با حضور اعضای دولت، استانداران و مسؤولان دستگاه های اجرایی در سالن اجلاس سران برگزار شد، از وزارت نفت به عنوان یکی از برگزیدگان این جشنواره تجلیل و قدردانی کرد و بیژن زنگنه، وزیر نفت، لوح سپاس دریافت کرد.
در متن لوح سپاس رئیس جمهوری به وزیر نفت آمده است:
برادر ارجمند جناب آقای مهندس زنگنه، وزیر محترم نفت؛
«خدمت به نظام مقدس جمهوری اسلامی و ملت بزرگ ایران؛ توفیقی سترگ، در مسیر آموزه های بزرگ دینی و انقلابی و تداوم فرهنگ فداکاری و جهادی است که شهدای والا مقام به عنوان میراثی ماندگار به یادگار گذاشته اند.
در سال رونق تولید؛ لازم می دانم از تلاش های ارزنده جنابعالی و تمام مدیران و کارکنان محترم آن دستگاه در راستای اجرای برنامه ها و اعتلای کشور و کسب رتبه برتر مجموع شاخص های عمومی و اختصاصی در جشنواره شهید رجایی سال ۱۳۹۸ قدردانی نمایم.
توفیق روزافزون شما و همکاران شریف آن دستگاه را در خدمت به کشور عزیزمان، از خداوند متعال مسئلت دارم.»
عمليات بارگيري عرشه هاي سکوهاي 7 و 8 ميدان هنديجان در منطقه بهرگان، هريک به وزن حدود يک هزار تن، روز سه شنبه (پنجم شهريورماه) از محل کارگاه ساخت شرکت ايزوايکو واقع در بندرعباس آغاز شد.
عرشه هاي سکوهاي 7 و 8 ميدان هنديجان به وسيله بوژي (نوعي تريلر) از محل کارگاه ساخت ايزوايکو روي بارج شهيد تندگويان در اسکله کارگاه قرار مي گيرد و پس از عمليات اجرايي تکميلي براي نصب روي جکت سکوها واقع در منطقه بهرگان، به ميدان هنديجان فرستاده مي شود.
پيش از اين، عمليات نصب پايه هاي سکو (جکت هاي سکوي 7 و 8)، خطوط لوله زيردريايي جريان نفت و همچنين نصب کابل دريايي انجام شده است.
ميدان نفتي هنديجان در شمال غربي خليج فارس و روي دامنه جنوبي فروافتادگي دزفول قرار دارد، اين ميدان از مخازن غني نفتي است، نفت توليدي از بخش هاي خشکي و فراساحلي ميدان هنديجان پس از ورود به سکوي مرکزي هنديجان به تاسيسات سکوي بهرگانسر ارسال و در آنجا پس از فرآورش اوليه آماده صادرات مي شود.
مجتمع هاي پتروشيمي با هدف حمايت از توليد داخل و تأمين خوراک مورد نياز صنايع تکميلي، آماده فروش اعتباري محصولات خود هستند.
مرضيه طهماسبي، رئيس دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي اظهار کرد: فروش اعتباري محصولات مجتمع هاي پتروشيمي به منظور تأمين نيازهاي صنايع تکميلي و با هدف رونق بيشتر بازار و نيز حمايت از توليد داخل به زودي محقق خواهد شد و پتروشيمي ها آماده فروش اعتباري محصولات خود هستند. وي به مذاکرات مهم و اثربخش با تشکل ها، انجمن ها و نمايندگان صنايع تکميلي پتروشيمي اشاره کرد و گفت: شرکت ملي صنايع پتروشيمي هماهنگي هاي لازم را با مجتمع هاي پتروشيمي براي فروش اعتباري محصولات آغاز کرده است و خوشبختانه پتروشيمي شهيد تندگويان به عنوان تأمين کننده PET اقدام هاي مهمي را براي تسهيل خريد صنايع تکميلي انجام داده است.
طهماسبي افزود: رونق توليد و کاهش خام فروشي به عنوان يک راهبرد مهم در دستور کار فعاليت دفتر توسعه صنايع تکميلي پتروشيمي قرار دارد و تلاش مي کنيم با همکاري ستاد تنظيم بازار و همچنين بورس کالاي ايران نياز توليدکنندگان داخلي را تأمين کنيم. رئيس دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي ادامه داد: با توجه به ثبات نسبي بازار و اهتمام شرکت هاي پتروشيمي به امضاي قراردادهاي بلندمدت، شرايط لازم براي امضاي قراردادهاي بلند مدت کشف پرميوم در بورس کالا براي بسياري از محصولات پتروشيمي مهيا شده است. وي تصريح کرد: با توجه به کاهش فروش برخي محصولات پتروشيمي در بورس کالا، نسبت به کاهش کف عرضه ها اقدام شده است و در صورت تداوم آن، کف عرضه فصل پاييز نيز کاهشي خواهد بود.
با حکم وزير نفت انجام شد
وزير نفت در حکمي فريده منصوري را به عنوان مديرکل حسابرسي و امور مجامع وزارت نفت منصوب کرد.
در حکم بيژن زنگنه به فريده منصوري آمده است: «با عنايت به تجارب ارزنده و تخصص سرکار عالي، بدينوسيله به عنوان مديرکل حسابرسي و امور مجامع وزارت نفت منصوب مي شويد. موارد زير از اولويت هاي کاري اين واحد مي باشد:
- شناسايي نقاط ضعف سيستم هاي مالي و اجرايي، قابل سوءاستفاده و فسادزا
- ارائه پيشنهاد براي ايجاد يا اصلاح رويه ها، دستورعمل ها، مقررات و استانداردهاي مرتبط با حوزه حسابرسي و مالي و نظارت کلان بر پياده سازي آنها
- هماهنگ سازي ارتباط شرکت هاي تابعه با ديوان محاسبات کشور و پيگيري رفع ايرادات اعلامي اين ديوان از طريق اصلاح رويه ها
- نظارت بر عملکرد عاليه واحدهاي حسابرسي داخلي شرکت ها
- بررسي گزارش هاي بازرسان قانوني و حسابرسان داخلي شرکت ها و پيگيري رفع نکات شاخص آنها
- بررسي مصوبات هيئت مديره هاي شرکت هاي اصلي و صندوق هاي بازنشستگي صنعت نفت از نظر تطابق با قوانين و مقررات و گزارش به وزير
- همکاري کامل با اداره کل بازرسي وزارتخانه در مقابله با مفاسد احتمالي مالي.
از خداوند داناي توانا براي سرکار عالي توفيق مسئلت مي کنم.»
تلاش صنعت نفت در جبهه اقتصاد مقاومتي ادامه دارد
مشعل: صنعت نفت ايران انسدادپذير نيست؛ حتي اگر پاي تحريم هاي يکجانبه اي در ميان باشد که از قضا مشخصا همين بخش را نشانه رفته است. توسعه و پويايي کنوني در صنعت نفت ايران، نه شعار است و نه يک پز سياسي اقتصادي. گواه آن، مرور عملکرد يکساله در بخش هاي مختلف از نفت، گاز، پالايش و پخش فراورده هاي نفتي و پتروشيمي است که در هر يک از اين بخش ها مي توان تحقق اقتصاد مقاومتي و راهبرد توسعه اي را در سال رونق توليد به نظاره نشست.
در صنعت نفت تمرکز بر توسعه ميادين مشترک نفتي و گازي کارنامه قابل قبولي در اين مسير پيش رو قرار مي دهد که مي توان بررسي عملکرد يکسال گذشته را با اخبار اميدوارکننده اي دنبال کرد. تداوم افزايش ظرفيت توليد در ميدان هاي مشترک در غرب کارون تا جنوبي ترين نقطه ايران در عسلويه که مخزن مشترک ايران و قطر قرار دارد، هر کدام نويدبخش تدبير و اميد هستند.
در همان جنوب، نام «ستاره خليج فارس» بيش از گذشته، از قِبَل اجراي پالايشگاه شنيده مي شود. نسخه ضدتحريمي براي بنزين کشور که افزون بر بي نياز کردن کشور از واردات، نام ايران را در ليست کشورهاي صادرکننده بنزين هم قرار داده است. به اين موارد، بايد افزايش کيفيت بنزين و گازوييل توليدي را هم اضافه کرد. در بيان عملکرد درخشان صنعت گاز ايران، تنها بيان يک آمار مي تواند توسعه گازرساني کشور را عيان کند که «آمار گازرساني روستايي در دولت هاي يازدهم و دوازدهم با آمار همه تاريخ گازرساني تا پيش از سال 92 به عبارتي 50 سال گذشته برابر است» و مي شود با اطمينان اعلام کرد که هيچ کشوري به اندازه ايران، داراي شبکه گازرساني نيست. 85 درصد جمعيت روستايي و 100 درصد جمعيت شهري بدون احتساب استان سيستان و بلوچستان به شبکه گاز طبيعي متصل هستند. صنعت پتروشيمي کشور هم که بيش از گذشته در تيررس تحريم هاي آمريکا قرار گرفته است، از توسعه بازنمانده و با تداوم روند توليد و صادرات، طرح هاي مختلفي در اين بخش در نوبت افتتاح قرار دارند که از جمله آنها مي توان به متانول کاوه، پتروشيمي ايلام و بوشهر اشاره کرد. همپاي تمامي اين اقدام ها، عمل به مسؤوليت اجتماعي است که هيچ يک از بخش هاي نفت، گاز، پالايش و پخش فراورده هاي نفتي و پتروشيمي از جامعه محلي غافل نشده اند. اينها همه حاصل جمع تلاش خستگي ناپذير کارکنان صنعت نفت است که با اميد به آينده، از توقف بازنمي مانند که در ادامه و به تفکيک، در هر بخش مرور خواهد شد.
دستاوردهای يكساله شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب
گاز بــر مــدار رفــاه
توزیع بنزین یورو 4 تا رونمایی ا زسامانه اسکادا
پالایش نفت درخشید
ارائه خدمات متنوع بهداشت و درمان
نگاهي به عملكرد شركت ملي نفت ايران در هفته دولت
مشعل: بررسي عملکرد نفت ايران، آيينه تمام نماي تداوم تدبير و اميدي است که از شعارهاي کليدي دولت يازدهم و دوازدهم بوده است. تمرکز بر توسعه ميادين مشترک نفتي و گازي به عنوان يکي از سياست هاي مهم در اين حوزه نشان مي دهد، توليد نفت در ميدان هاي مشترک غرب کارون به بيش از 350 هزار بشکه در روز رسيده و پارس جنوبي هم گام هاي پاياني توسعه را پشت سر مي گذارد؛ تلاشي که در اين موارد محدود نشده و مي توان فهرستي از اقدام هاي انجام شده و در حال انجام را مورد اشاره قرار داد. كشورمان با داشتن ذخاير غني نفت و گاز و دارا بودن رتبه نخست ذخاير هيدروكربوري در جهان، توانسته است به يكي از وزنه هاي اصلي در تامين انرژي جهاني بدل شود؛ حال آنكه سال هاست عنوان دومين شركت بزرگ نفتي جهان به شركت ملي نفت ايران به عنوان بازوي توانمند صنعت نفت كشورمان در اكتشاف، حفاري، استخراج و توليد منابع هيدروكربوري اختصاص يافته است. از اين منظر تلاش شده است تا به سياست هاي اصلي صنعت نفت كشورمان، در لواي فعاليت هاي گسترده اين شركت به عنوان يكي از اعضاي اصلي و تاثيرگذار در اوپك و پرچمدار همكاري هاي منطقه اي و جهاني در خاورميانه، جامه عمل پوشانده شود. بر اين مبنا، تکميل ظرفيت فازهاي 13، 14 و 22 تا 24 پارس جنوبي، افزايش ظرفيت توليد نفت خام ميدان هاي مشترک غرب کارون و احداث خط لوله گوره-جاسک و پايانه صادراتي نفت خام در بندر جاسک از جمله راهبردهايي است كه از سوي وزير نفت به عنوان محورهاي اصلي فعاليت شركت ملي نفت ايران در سال 98 ابلاغ شده و پيش بيني مي شود كه با دستيابي به آنها، بخش عمده اي از اهداف ترسيم شده در افق چشم انداز توسعه اقتصادي و سياسي كشورمان محقق شود.
ميدان مشترک پارس جنوبي، تبلور عزم و اراده در صنعت نفت ايران و مهمترين اقدام دولت تدبير و اميد در شکوفايي صنعت نفت است. اين ميدان مشترک به عنوان بزرگ ترين مخزن گازي کشور به تنهايي نيمي از ذخاير گاز طبيعي ايران را در خود جاي داده است. اهميت اين ميدان مشترک به حدي است که بخش مهمي از برنامه هاي توسعه اي شرکت ملي نفت ايران به آن اختصاص يافته است. در مسير دستيابي به اين هدف، در طول حيات دولت تدبير و اميد، از ابتدا نقشه راه بر اين اساس استوار شد كه به جاي بهره برداري از تمامي فازها، استراتژي تمركز بر فازهاي قديمي تر و تكميل آنها در اولويت قرار گيرد. اين استراتژي در سال 93 جواب داد و در پايان اين سال فاز 12 به عنوان بزرگ ترين فاز پارس جنوبي با ظرفيت توليد سه فاز استاندارد گازي با حضور رئيس جمهور رسما به بهره برداري رسيد. بلافاصله بعد از آن فازهاي 15 و 16در سال94 مورد بهره برداري قرار گرفت و در سال آخر دولت يازدهم نيز فازهاي 17، 18 و 19، 20، 21 (معادل 6 فاز استاندارد) با هم به توليد رسيدند. از اين تاريخ، توليد ايران با کشور رقيب (قطر) بعد از 12 سال تقريبا برابر شد. در سال نخست دولت دوازدهم نيز فاز 14 به گاز رسيد و فازهاي 13، 22، 23 و 24 نيز در اسفندماه گذشته با حضور رئيس جمهوري افتتاح شد و به مدار توليد آمد. بنا بر برنامه ريزي انجام شده، با توسعه کامل فازهاي تعريف شده در پارس جنوبي، ظرفيت توليد گاز از اين ميدان مشترک به بيش از 800 ميليون مترمکعب در روز و ميعانات گازي افزون بر يک ميليون بشکه در روز خواهد رسيد. اين موضوع در راستاي تکليف افزايش توليد نفت و گاز خواهد بود که از محورهاي تخصصي اقتصاد مقاومتي در حوزه نفت و گاز است.
به مدد تلاش هاي صورت گرفته، توسعه پارس جنوبي در پنج سال ابتدايي دولت تدبير و اميد به نقطه پايان رسيده و با اتمام بهره برداري از فاز 14 در نيمه نخست امسال، عملا پرونده توسعه اين منطقه بسته مي شود. بر اين اساس، با احتساب عملياتي شدن دو سکوي دريايي از فاز 14 پارس جنوبي، در مجموع در سال 97، تعداد 6 عرشه دريايي در مدار توليد قرار گرفت که رکورد جديدي در اجراي پروژه هاي پارس جنوبي است. با اين وجود با نصب سومين سکوي توليدي فاز 14 پارس جنوبي در 22 تير امسال، پروژه بهره برداري از اين فاز به خط پايان نزديك شد. با بهره برداري از سکوي14B ، علاوه بر توليد گاز شيرين، روزانه 20 هزار بشکه ميعانات گازي و 100 تن گوگرد و سالانه 250 هزار تن گاز مايع و 250 هزار تن اتان فرآوري مي شود كه از اين منظر، ظرفيت توليد گاز در بخش فراساحل فاز 14 پارس جنوبي به 42 ميليون مترمکعب گاز(معادل يک و نيم ميليارد فوت مکعب) در روز خواهد رسيد. در عين حال با توجه به پيشرفت مطلوب پروژه توليد ميعانات گازي پالايشگاه فازهاي 3و2 پارس جنوبي، پيش بيني مي شود كه اين واحد تا پايان سال جاري به بهره برداري برسد. تنها با بهره برداري از اين پروژه، امکان شيرين سازي روزانه 80 هزار بشکه ميعانات گازي پالايشگاه فازهاي 3 و 2 پارس جنوبي فراهم مي شود كه گام بزرگي در مسيرخودكفايي در صنعت نفت خواهد بود.
توسعه پارس جنوبي، جهش بزرگي در توليد گاز كشور خواهد بود، به طوري كه با تكميل فاز 14 به عنوان آخرين فاز پارس جنوبي، توليد روزانه گاز ايران از مرز هزار ميليون مترمكعب در روز عبور خواهد كرد. ميانگين توليد واقعي گاز در 10 ماه نخست سال گذشته 841 ميليون مترمکعب در روز بوده كه پيش بيني مي شود با توجه به ميزان تقاضا، مجموع توليد گاز کشور در سال 98 به 880 ميليون مترمکعب و در سال 99 به 950 ميليون مترمکعب در روز برسد و از اين رهگذر، ميزان توليد اين هيدروكربور ارزشمند در آينده اي نزديك از مرز هزار ميليون مترمکعب در روز نيز بگذرد.
توسعه ميدان هاي مشترک غرب کارون به دليل همپوشاني منابع هيدروکربوري آن با کشور عراق، يکي ديگر از اهداف مهم توسعه اي در شرکت ملي نفت ايران است که ظرفيت توليد نفت خام کشور را به طور چشمگيري افزايش داده و موجب تقويت جايگاه کشور در بازارهاي بين المللي انرژي خواهد شد. بر اساس هدف گذاري انجام شده، طي سال گذشته نيز تلاش براي افزايش ظرفيت توليد نفت تا350 هزار بشکه در روز در غرب کارون ادامه داشته و اين روند امسال نيز ادامه مي يابد. اين در حالي است كه بخشي از افزايش توليد روزانه نفت ميدان آزادگان جنوبي با استفاده از دستگاه فراورش سيار به ميزان 40 تا 50 هزار بشکه انجام مي شود كه اين شيوه توليد نفت مي تواند در ديگر ميدان هاي مشترک نيز عملياتي شود. از ديگر اولويت هاي توسعه اي شركت ملي نفت ايران همسو با افزايش ظرفيت توليد، انتقال و صادرات نفت در منطقه غرب كارون، مي توان به توسعه فاز نخست ميدان هاي آزادگان جنوبي، ياران جنوبي و فاز دوم ميادين يادآوران و آزادگان شمالي، طرح خطوط لوله و تاسيسات جانبي و طرح احداث خط لوله انتقال نفت گوره- جاسک و پايانه جاسک با سقف سرمايه گذاري تقريبي 15 ميليارد دلار اشاره كرد كه در مجموع، طرح يکپارچه توسعه ميدان هاي مشترک نفتي غرب کارون را شامل مي شود.
يكي از مهمترين طرح هاي در دست اقدام شركت ملي نفت ايران در مسير توسعه همه جانبه صنعت نفت، طرح استراتژيك و ملي انتقال نفت خام گوره به جاسك و تاسيسات نفتي بندرجاسك است. اين طرح پراهميت، با هدف انتقال يك ميليون بشكه نفت خام سبك و سنگين صادراتي در روز از طريق يك خط لوله 42 اينچي با طول تقريبي هزار كيلومتر و با استفاده از پنج تلمبه خانه بين راهي و 2 ايستگاه توپکراني، همچنين تعداد 11 پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقريبي 180 كيلومتر، در دستور كار شركت ملي نفت ايران قرار دارد. اين طرح شامل پايانه دريافت نفت، 20 مخزن به ظرفيت مجموع 10 ميليون بشكه و تاسيسات جانبي شامل 3 عدد گوي شناور و اسكله صادراتي است. با آغاز عمليات مسيرسازي و احداث جاده هاي دسترسي در هر6 پروژه تعريف شده در طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره- جاسك و تاسيسات بين راهي و پايانه مربوط به آن در مرداد امسال، گام بلندي در مسير تحقق راهبرد توسعه اي صنعت نفت در منطقه غرب كارون برداشته شد؛ گامي كه به نهايي شدن اين پروژه ارزشمند در سال آينده مي انجامد. در عين حال، بهره گيري حداكثري از توان و ظرفيت هاي داخلي در اين طرح استراتژيك و ملي، باعث شده تا نزديک به 60 درصد از لوله هاي جرياني مورد نياز با توان بخش داخل ساخته و تامين شود. در اجراي اين طرح، براي نخستين بار توليد شمش، تختال و ورق، متناسب با استانداردهاي مورد نياز از سنگ معدن آهن فراهم شد و از اين تاريخ، صنعت نفت قادر خواهد بود بخشي از لوله هاي مربوط به انتقال گاز ترش و شيرين در ضخامت هاي بالاتر از 12 و کمتر از 20 ميلي متر را از اين زنجيره تامين کند. با انجام اين اقدام از سوي شركت ملي نفت ايران در چارچوب حمايت از توليد ملي و عمل به رهنمودهاي رهبر معظم انقلاب در حوزه اقتصاد مقاومتي، علاوه بر جلوگيري از خروج 200 ميليون دلار ارز از كشور، سنگ بناي بي نيازي به اين محصول به ميزان سالانه صدها هزار تن بنا نهاده شد.
با اعمال دور تازه تحريم هاي مستكبرانه غرب، ذخيره سازي نفت خام به عنوان يکي از راهبردهاي شرکت ملي نفت ايران در مسير كم اثر كردن اين تحريم ها مطرح شد. به همين منظور قرارداد ساخت مخازن ذخيره سازي 10 ميليون بشکه اي نفت خام طي سال گذشته نهايي شد. طرح ساخت مخازن ذخيره سازي نفت در بندرجاسک، بخشي از پروژه انتقال نفت گوره - جاسک است؛ پروژه اي که با تاکيد مقام معظم رهبري و دولت با جديت پيگيري مي شود و به توسعه کشور در بخش جنوب شرقي مي انجامد. افزون بر اين، تنوع بخشي به نقاط صادرات نفت و تامين خوراک واحدهاي پايين دستي نيز در اين طرح هدف گذاري شده است.
اين طرح که به عنوان طرحي در مسير پشتيباني صادرات نفت خام از جزيره خارگ مطرح است، اقدامي راهبردي به منظور استمرار و تداوم توليد پايدار نفت خام و تکميل و ارتقاي زنجيره ارزشي صنعت نفت کشور به شمار مي رود. در عين حال با اتمام ساخت تاسيسات ذخيره سازي و ايستگاه هاي اندازه گيري ميعانات گازي استان بوشهر در سال گذشته، امكان ذخيره سازي ميعانات گازي توليدي تعدادي از پالايشگاه هاي پارس جنوبي با ظرفيت اسمي 640 هزار متر مکعب معادل چهار ميليون بشكه، همچنين تغذيه ورودي تلمبه ها به منظور تامين خوراک پالايشگاه هاي ميعانات گازي ستاره خليج فارس و پارس به ترتيب به ميزان 360 هزار و 120 هزار بشکه در روز و نيز ارسال ميعانات گازي به سمت گوي هاي شناور (SPM) شماره 1 و 2 تا سقف 600 هزار بشکه در روز فراهم مي شود.
مجموعه پروژه هاي احداث تلمبه خانه هاي غرب كارون و اميديه از جمله طرح هاي جامع شركت ملي نفت ايران است كه تا پايان سال گذشته به بهره برداري رسيد. در اين طرح بزرگ ملي، انتقال روزانه 254 هزار بشكه نفت سبك و280 هزار بشكه نفت سنگين ميادين غرب كارون به اميديه، انتقال 280 هزار بشكه نفت سنگين از اميديه به تاسيسات گوره و پايانه نفتي بهرگان و همچنين انتقال روزانه به طور ميانگين 220 هزار بشكه نفت سنگين و 150 هزار بشكه نفت سبك طرح هاي غرب كارون از تلمبه خانه غرب كارون به پايانه نفتي بهرگان در نظر بوده است. گستره اجراي اين مجموعه پروژه ها از 30 كيلومتري جنوب غربي شهر اهواز با اجراي پروژه تلمبه خانه غرب كارون آغاز و سپس با اجراي خطوط لوله انتقال نفت سبك و سنگين به سمت شرق ادامه مي يابد. در ادامه با اجراي خط لوله انتقال نفت سنگين از تلمبه خانه اهواز (ABS) به سمت جنوب شرقي و شهر اميديه امتداد يافته و با اجراي تلمبه خانه جديد اميديه و عبور از آن، تا محل مخازن گوره و سپس تا پايانه صادراتي بهرگان ادامه پيدا مي کند.
در ادامه فعاليت هاي توسعه اي در منطقه غرب كارون، فاز نخست نيروگاه غرب کارون نيز در آستانه بهره برداري قرار گرفت. اهميت بهره برداري از اين نيروگاه به اين دليل است كه ضمن توليد برق مستمر، توليد پيوسته نفت درمنطقه غرب کارون را ميسر مي سازد.
با اجراي طرح جمع آوري گازهاي همراه مشعل در پروژه هاي بزرگ صنعت نفت كه از چند سال گذشته با جديت در حال پيگيري است، علاوه بر حفظ و نگهداشت محيط زيست، در مصرف مقادير قابل توجهي از منابع هيدروكربوري نيز صرفه جويي مي شود. در اين زمينه اقدام هاي موثري از سوي شركت ملي نفت ايران صورت گرفته است. پس از افتتاح فاز دوم طرح جمع آوري گازهاي همراه نفت (آماك) در استان خوزستان، بهره برداري از مجتمع فراورش گاز جزيره هنگام در دستور كار قرار گرفت كه امكان فراورش روزانه 80 ميليون فوت مكعب گاز را فراهم ساخت. اين در حالي است كه پيش تر روزانه گازي برابر با 14 هزار بشكه نفت در مشعل هاي ميدان نفتي هنگام سوزانده مي شد كه بهره برداري از اين مجتمع، ضمن جلوگيري از سوزانده شدن اين حجم گاز، روزانه بيش از 700 هزار دلار صرفه اقتصادي داشته و خدمت ارزشمندي هم براي محيط زيست محسوب مي شود. در ادامه اقدام هاي شركت ملي نفت ايران در حوزه شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، قرار است 90 درصد از گازهاي همراه نفت اين مناطق جمع آوري شود. براي نيل به اين هدف، ساخت 23 كارخانه كوچك با تجهيزات كاملا ايراني در برنامه قرار دارد كه گام موثري در اشتغالزايي نيروهاي بومي در منطقه به شمار مي رود. پيشرفت فيزيكي قابل توجه پروژه هاي ديگري همچون ان جي ال هاي 3100، 3200 و خارگ، پالايشگاه هنگام و بيدبلند 2 نيز حاكي از آن است كه طرح كاهش آلودگي مشعل هاي گازي استان خوزستان به ايستگاه پاياني نزديك مي شود. در عين حال با امضاي يادداشت تفاهم بازيافت و مصرف گاز فلر (مشعل) در يکي از پالايشگاه هاي پارس جنوبي ميان شرکت ملي نفت ايران، شرکت سفره گس فرانسه و شرکت صنعت سازه ثمين ايران، از چندي پيش اجراي طرح ملي جمع آوري گازهاي همراه در پارس جنوبي نيز در دستور كار قرار گرفته است. جلوگيري از هدر رفت ثروت ملي با بازيافت روزانه 450 هزار مترمکعب گاز فلر و همچنين جلوگيري از انتشار سالانه 500 هزار تن گاز دي اکسيدکربن، از مهمترين دستاوردهاي اين طرح است. در عين حال مقرر شده است تا در صورت موفقيت آميز بودن اين طرح، از تجربه به دست آمده براي جمع آوري گازهاي مشعل ها (فلر) در اهواز و همچنين مجهز کردن ساير پالايشگاه هاي گاز پارس جنوبي به اين فناوري استفاده شود. طبق برنامه ريزي انجام شده با شرکت هاي نفت و گاز پارس و مجتمع گاز پارس جنوبي، تا نيمه اول امسال بيش از 50 درصد از فلرينگ پالايشگاه هاي جديد در حال راه اندازي، کم خواهد شد كه موفقيت بزرگي به شمار مي رود. همچنين مقرر شده است تا پايان دولت دوازدهم، همه مشعل هاي اصلي خاموش شده و از سوختن گازهاي همراه نفت جلوگيري شود.
شركت ملي نفت ايران در ادامه اجراي سياست هاي خود در توان افزايي و ارتقاي سطح فني صنعتگران داخلي، طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت را در قالب 33 بسته سرمايه گذاري و يك بسته مسؤوليت اجرايي تعريف كرده است. اين طرح ها كه به منظور نگهداشت و افزايش سطح توليد نفت در 27 مخزن/ ميدان كشور معرفي شده اند. با نهايي شدن اين قراردادها پيش بيني مي شود كه توليد نفت ايران به ميزان 280 هزار بشكه در روز افزايش يابد.شركت ملي نفت ايران همچنين در پروژه هاي 10 گروه كالايي موردنياز صنعت نفت به توفيق هاي قابل توجهي دست يافته است.
اين 10 گروه كالايي شامل تجهيزاتي مانند ساخت تجهيزات سرچاهي و رشته تكميلي درون چاهي، پمپ هاي درون چاهي، انواع مته هاي حفاري (صخره اي، الماسي و مغزه گيري)، انواع شيرهاي كنترلي، ايمني و تجهيزات جانبي، انواع لوله ها (لوله هاي جداري بدون درز از 3.8 تا 13 اينچ، لوله هاي جداري با درز از 20 تا 30 اينچ، لوله هاي مغزي، لوله هاي حفاري و لوله هاي جرياني بدون درز بالاي 6 اينچ)، الكتروموتورهاي ضد انفجار و دور متغير، ماشين هاي دوار (توربين، كمپرسور و پمپ ها شامل پمپ هاي گريز از مركز)، فولادهاي آلياژي، ابزارهاي اندازه گيري حفاري و ساخت پيگ هاي هوشمند است.
پس از اعمال تحريم ها و با وجود مشكلات فراواني كه از نوسانات زياد و افزايش نرخ ارز گريبانگير صنعت نفت كشورمان شده بود، پروژه هاي 10 گروه كالايي با همكاري سازندگان توانمند داخلي تداوم يافت و در برخي طرح ها كه محدوديت هاي ارزي و مالي روي قراردادهاي مربوط به آنها آثار منفي كمتري داشت، حدود 20 درصد پيشرفت نيز حاصل شد.در نتيجه اين امر، در حال حاضر 33 فقره از قراردادها پيشرفتي بالغ بر 70 درصد داشته و ميانگين پيشرفت فيزيكي 50 فقره قرارداد منعقد شده نيز به رقمي بالغ بر 49 درصد رسيده است. در ادامه استفاده حداكثري از توان صنعتگران داخلي، طرح بومي سازي 300 قطعه و تجهيز کاربردي پرمصرف صنعت حفاري از ابتداي امسال کليد خورده و در عين حال استفاده از فناوري پوشش داخلي لوله هاي مغزي در ميدان نفتي مسجدسليمان، براي نخستين بار در تاريخ صنعت نفت اجرايي شده است.
تمهيدات اعمال شده از سوي شركت ملي نفت ايران در عرضه نفت خام در بورس انرژي، گامي بلند در مسير مشاركت حداكثري فعالان بخش خصوصي در صنايع بالادستي نفت و گاز و تحقق اقتصاد مقاومتي به شمار مي رود.نخستين محموله از نفت خام سبک ايران در رينگ بين الملل بورس انرژي در آبان سال گذشته عرضه و بنابر برنامه ريزي هاي صورت گرفته، مقدمات عرضه تدريجي و منظم اين محموله ارزشمند هيدروكربوري در بورس فراهم شد. تسهيلاتي که شرکت ملي نفت ايران براي عرضه نفت خام در بورس در نظر گرفته بود، باعث شد تا پايان مرداد امسال 14 محموله نفت خام سبک و 9 محموله ميعانات گازي در رينگ بين الملل بورس انرژي عرضه شود و به اين ترتيب، زمينه عرضه مستمر نفت در اين عرصه نيز فراهم شد.
يكي از طرح هايي كه در شركت ملي نفت ايران در دست انجام است، ساخت پايانه صادراتي جاسک است كه بر طبق برنامه از پيش تعيين شده در حال انجام است و پيش بيني مي شود بهره برداري از اين پايانه صادراتي تا پايان سال 99 نهايي شده و به اين ترتيب براي نخستين بار نفت ايران از طريق مکران صادر شود.در عين حال با نهايي شدن طرح فراگير پالايشي سيراف به عنوان يکي از مهمترين طرح هاي دولت تدبير و اميد، در آينده اي نزديك زمينه مشاركت بيشتر بخش خصوصي با سرمايه گذاري مستقيم در صنعت نفت فراهم مي شود كه گام بلندي در مسير تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي به شمار مي رود.طرح پالايشي سيراف که با هدف احداث 8 پالايشگاه ميعانات گازي در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس با ظرفيت 480 هزار بشکه ميعانات گاز ( هر پالايشگاه 60 هزار بشکه) اجرايي خواهد شد، داراي يک شرکت تاسيسات جانبي (يوتيليتي) و پشتيباني است.
در نقشه ترسيم شده در توسعه پايدار صنعت نفت، رسالت شركت ملي نفت ايران در توليد صيانتي نفت و گاز تنها در مسير حفاظت از محيط زيست قابليت تحقق خواهد داشت. به همين منظور، حفاظت از محيط زيست به عنوان چارچوب فعاليت هاي توسعه اي صنعت نفت قلمداد شده و از اهميت بالايي برخوردار است.شركت ملي نفت ايران با اولويت قرار دادن اصل پيشگيري به جاي اصلاح در تمامي فعاليت ها و تصميم گيري هاي خود طي سال گذشته، توانسته است اقدام هاي موثري در اين حوزه انجام دهد.در همين راستا ضمن تهيه و ابلاغ راهنماها و دستورعمل هاي کاري در بخش محيط زيست در سطح شرکت ملي نفت ايران با هدف پياده سازي و رعايت الزام هاي زيست محيطي حين مراحل ساخت و ساز، حفاري و بهره برداري از تأسيسات توليدي و پشتيباني و پايش وضعيت محيطي و گزارش دهي ميزان آلاينده هاي هوا، اقدام هاي ديگري در دستور كار اين شركت قرار گرفته كه از جمله آنها مي توان به برنامه ريزي به منظور بازيافت گازهاي ارسالي به مشعل از طريق واگذاري به بخش خصوصي، تشکيل کارگروه «لجن هاي نفتي و مواد زايد توليدي (اسلج)» به منظور رفع مشکلات محيط زيستي، مديريت گازهاي آلاينده و جلوگيري از سوزاندن هيدروکربن هاي زائد در گودال هاي سوخت، جمع آوري، آبزدايي و شيرين سازي گازهاي ترش همراه نفت لايه بنگستان مخازن نفت و تبديل اين گازها به گاز شيرين در کارخانه هاي گاز، گاز مايع و توليد مايعات گازي (طرح آماک) و استفاده از سيستم هاي کنترل جامدات و مديريت پسماند در دستگاه هاي حفاري اشاره كرد.در همين زمينه، استفاده از دستگاه هاي فراورش سيار نفت(MOT) و تفکيک گر سيار نفت(MOS) و دستگاه مشعل سبز (Oil Green Burner) براي پيشگيري از آلودگي هوا و سوزاندن مواد زايد نفتي ناشي از عمليات حفاري چاه هاي نفت در گودال هاي سوزا و همچنين برنامه ريزي به منظور ارتقاي تصفيه خانه هاي فاضلاب پالايشگاه هاي گاز منطقه پارس جنوبي از ديگر اقدام هايي است كه طي سال گذشته در چارچوب حفاظت از محيط زيست در سطح شركت ملي نفت ايران و شركت هاي تابعه اجرايي شده است.در عين حال با تصويب تامين اعتبار طرح تدوين دستورعمل يكپارچه نحوه انجام مطالعات ارزيابي اثرات زيست محيطي(EIA) پروژه هاي صنعت نفت در هيأت مديره شركت ملي نفت ايران، گام بلند ديگري در مسير حفظ و صيانت از محيط زيست برداشته شده است.
شرکت ملي نفت ايران در کنار انجام فعاليت هاي بالادستي صنعت نفت که در بخش هاي اکتشاف، حفاري و توليد از ميادين نفت وگاز خلاصه مي شود، توجه ويژه اي به انجام امور عام المنفعه دارد.مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز که پيش تر با عنوان طرح کمک به عمران مناطق نفت خيز شناخته مي شد، هسته اصلي اين دسته از فعاليت ها در شرکت ملي نفت ايران به شمار مي رود. اين مديريت از آغاز به کار خود منشا آثار ارزشمندي بوده است، به گونه اي که دستاوردهاي اين مديريت در سال هاي گذشته در زمينه هاي گوناگون از جمله آموزشي، ورزشي، بهداشتي، راه و شهرسازي، خدماتي، فرهنگي، بهداشتي و درماني، زيرساختي و زيست محيطي بسيار چشمگير است.بر اين اساس، تا كنون 3 هزار و 744 پروژه به تفكيك هزار و 270 پروژه آموزشي، هزار و 105 پروژه ورزشي، 580 پروژه بهداشتي، 46 پروژه راه و 743 پروژه خدماتي با اعتباري معادل 16 هزار و 556 ميليارد ريال در شركت ملي نفت ايران انجام شده است. اين مديريت در سال 97 همچنين، ساخت 48 واحد آموزشي در استان خوزستان با تامين اعتبار از سوي شرکت ملي نفت ايران را در دست اجرا قرار داده است. ساخت مجموعه دو هزار واحدي مسکن مهر نفت اهواز به انضمام 6 باب مدرسه و 2 باب مسجد با اعتبار 125 ميليارد ريال از ديگر پروژه هايي است که سال گذشته در حال انجام بوده است. بهره برداري از بيمارستان تخصصي و فوق تخصصي 175 تخت خوابي شهداي صنعت نفت دشت آزادگان نيز از ديگر اقدام هاي عملي در اين حوزه است که سال گذشته به بار نشست.
در اين ميان، نقش آفريني شركت ملي نفت ايران در مديريت و مهار حادثه سيل اخير خوزستان، به عنوان نمونه اي از اجراي تعهدات اين شركت در حوزه مسؤوليت هاي اجتماعي، كارنامه روشني از موفقيت اين شركت در انجام خدمات عام المنفعه به جاي گذاشت.
در حادثه سيل اخير در زادگاه نفت، تمامي شركت هاي تابعه با نظارت شركت ملي نفت ايران بسيج شدند و در مسير خدمت رساني به هموطنان سيل زده گام برداشتند.در اين ارتباط ضمن برگزاري نشست هاي تخصصي كميته مديريت بحران در شركت هاي تابعه شركت ملي نفت ايران در استان خوزستان، راهبردهاي اساسي براي مهار سيل و بسيج كمك هاي عام المنفعه به هموطنان سيل زده، همگام با حفظ حداكثري توليد نفت و ايمن سازي تاسيسات نفتي تدوين و اجرايي شد.اين راهبردها كه با هماهنگي كامل با دستگاه هاي اجرايي استان خوزستان به منظور مديريت بحران صورت گرفته بود، با مشاركت فعال شركت هاي مناطق نفت خيز جنوب، ملي حفاري، نفت وگاز اروندان، مهندسي و توسعه نفت و پايانه هاي نفتي ايران عملياتي شد.بهره گيري از تمامي امكانات فني و توان نيروي انساني فعال در اين شركت، به كارگيري صدها دستگاه ماشين آلات سبك و سنگين و خدمات لجستيكي، اعزام تيم هاي تخصصي پزشكي به منطقه و ارائه خدمات درماني، تهيه و توزيع غذاي گرم، دارو و آب آشاميدني، تامين كانكس و محل اسكان موقت براي سيل زدگان و تامين بخشي از وسايل و تجهيزات زندگي در كنار مديريت و برنامه ريزي در پايش و كنترل منظم سطح تراز آب در مناطقي همچون تالاب هورالعظيم و مقاوم سازي تاسيسات صنعت نفت براي از بين بردن مخاطرات مربوط به نشت نفت در آب هاي سطحي و زير زميني از جمله خدماتي بود كه طي بحران يك ماهه استان خوزستان از سوي شركت ملي نفت ايران و شركت هاي تابعه آن به سيل زدگان ارائه شد.
شركت ملي نفت ايران همسو با سياست هاي ابلاغ شده از سوي وزارت نفت و ادامه خدمات عام المنفعه خود در امداد رساني مستمر به سيل زدگان خوزستان، جبران بخشي از آسيب هاي وارد شده به ساكنان اين منطقه را در دستور كار قرار داده و مقرر كرده است تا طي يك برنامه جامع پنج ساله، هزار و 300 ميليارد ريال را به ارائه خدمات عمراني در اين مناطق اختصاص دهد.براين اساس، مشاركت در ساخت و بازسازي 109 مدرسه (شامل 609 كلاس درس) با اعتبار 500 ميليارد ريال، بازسازي 107 مركز درماني با اعتبار 400 ميليارد ريال و مشاركت در احداث و تعميرات 9 هزار و 901 واحد مسكوني در 200 روستا با اعتبار 400 ميليارد ريال در شهرستان هاي مناطق نفت خيز در برنامه قرار گرفته كه تاكنون بيش از 200 ميليارد ريال از آن اجرايي شده و مابقي نيز مطابق با تقويم زماني، اجرايي خواهد شد.توسعه همه جانبه صنعت نفت، همگام با ملاحظات سرزميني و آمايشي، اين نكته را مسلم ساخته است كه شركت ملي نفت ايران در مسير تحقق اهداف ترسيم شده در سند چشم انداز با قاطعيت گام بر مي دارد و با عبور از سد محدوديت ها، نقش حياتي خود را در اعتلاي ايران عزيز ايفا مي كند.
دستاوردهاي يكساله شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب
شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، به عنوان بزرگ ترين شركت توليدكننده نفت خام كشور، جايگاه ويژه اي در تامين انرژي و گردش اقتصاد كشور دارد. وجود صدها پروژه فعال در اين شركت افزون بر ايجاد فرصت هاي كسب و كار و رونق اقتصادي استان هاي حوزه نفت خيز واقع در حوزه فعاليت، نقش مهمي در تحقق اهداف عالي نظام در زمينه پيشرفت و تعالي كشور و دستيابي به اهداف و برنامه هاي توسعه دارد. مروري بر موفقيت ها و دستاوردهاي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب در يك سال گذشته از هفته دولت 1397 تا هفته دولت 1398 نشان دهنده عزم، اراده، همت و پشتكار مجموعه مديريت و كاركنان اين شركت براي افزايش و استمرار توليد و دستيابي به اهداف و برنامه هاي از پيش تعيين شده منطبق با برنامه ابلاغي از سوي شركت ملي نفت ايران و مبتني بر رونق توليد، حمايت از ساخت داخل و بومي سازي نيازمندي هاست. برخي از مهمترين دستاوردها و موفقيت هاي اين شركت در يك سال گذشته به اين شرح است:
مشعل بدون دود واحد بهره برداري شماره 3 اهواز با هدف حفظ محيط زيست احداث و راه اندازي شد. اجراي پروژه بهسوزي مشعل بنگستان واحد بهره برداري اهواز 3 از سال 1395 به مرحله اجرا درآمد که در اين پروژه، تجهيزاتي نظير مخزن مايع گاز فلر (K.O.D) براي حذف قطرات هيدروکربني همراه گاز ارسالي به مشعل، تيپ مشعل (Flare Tip) با نازل هاي خاص با هدف حذف کربن نسوخته (دوده)، گاز مشعل و عامل کمکي گاز سوخت با فشار بالا (HP Assist Gas) براي ايجاد شرايط احتراق کامل و دستيابي به درجه شفافيت يک (تيرگي 20 درصد) گاز ارسالي براساس مقررات زيست محيطي طراحي، ساخته، نصب و راه اندازي شد. چنين پروژه اي براي نخستين بار در سطح مناطق نفت خيز جنوب به اجرا درآمد و طي آن سامانه خودکار روشن کردن مشعل نيز طراحي و ساخته شد که از ويژگي هاي مهم آن، برگشت هزينه هاي انجام شده در کمتر از يک ماه است.
تعميرات اساسي چهار كارخانه تقويت فشار گاز آسماري اهواز 5، تقويت فشار گاز مايع مارون 5، ايستگاه تقويت فشار گاز كوپال بنگستان و واحد مشترك گاز مايع 700 به صورت همزمان در شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب انجام شد. تعميرات اساسي اين 4 كارخانه با فعاليت طاقت فرساي 200 نفر از گروه ها و واحدهاي عملياتي كاركنان خدوم در مديريت تعميرات تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرايندي اجرا شد كه علاوه بر صرفه جويي 30 روزه در تعميرات اساسي در كارخانه هاي ياد شده، از هدر رفت روزانه 56 ميليون فوت مكعب گاز نيز جلوگيري به عمل آمد.
به همت مديريت تداركات و امور كالاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، از پنج قلم کالاي ساخت داخل رونمايي شد. اين تجهيزات شامل جايگاه شيرفرازآوري، لوله هاي جرياني بدون درز، روتورکامل کمپرسورگازي سولارC-16، مته صخره اي 8 و 1/2 اينچ و جريان سنج کامپيوتر S600 که با حمايت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و از سوي شرکت هاي داخلي بخش خصوصي بومي سازي شده است.
كارشناسان معاونت حفاري شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب موفق شدند در اقدامي نوآورانه، گل حفاري فوق سنگين را براي اولين بار در كشور بسازند و مورد استفاده قرار دهند. با استفاده از مدل هاي علمي و تجربه زياد كارشناسان شركت، ماده اي به نام «سي واي مكس» به همراه چند افزودني ديگر مورد استفاده قرار گرفت و گل مورد نظر با وزن 174pcf و شرايط رئولوژي مناسب آماده شد كه با استفاده از آن بر جريان چاه هاي پرفشار غلبه مي كند.
همسو با سياست هاي کلان بخش بالادستي صنعت نفت، اين شرکت مدل جديد قردادهاي نفتي را براي توسعه 28 مخزن از ميادين تحت راهبري خود اجرايي کرد و در مرحله اول، قرارداد توسعه 6 مخزن با برندگان مناقصات امضا شد. ارزش تقريبي اين 6 قرارداد 4 هزار و 400 ميليارد تومان است كه با امضاي آنها اجراي طرح توسعه مخزن هاي منصوري آسماري و رامشير به شركت اويك و مخازن گچساران خامي، لالي آسماري، کبود و نرگسي به ترتيب به شرکت هاي ملي حفاري ايران، پتروگوهر فرا ساحل کيش، حفاري و اکتشاف انرژي گستر پارس و حفاري دانا واگذار شدند. پيمانکاران 3 بسته قراردادي نيز شامل مارون14، زيلايي و سياهمکان در کميته فني بازرگاني و کميته مناقصات مشخص شدند که ارزش قراردادهاي آنها سه هزار و 900 ميليارد تومان است که بعد از اخذ مصوبات لازم از هيأت مديره شرکت ملي نفت ايران، کارها به صورت رسمي واگذار خواهد شد.
تعميرات اساسي واحد يك كارخانه گاز و گاز مايع 700 (NGL700) از سوي مديريت تعميرات تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرايندي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب با موفقيت انجام شد. در اجراي اين پروژه، 38دستگاه تجهيز ثابت، 26دستگاه الكتروموتور، 24 دستگاه گيربكس، 2 دستگاه پمپ، ضخامت سنجي خطوط لوله گاز، شيرآلات مختلف، شيرهاي ايمني و صفحات سوراخ دار مورد تعميرات اساسي قرار گرفت. اجراي اين پروژه با توجه به برنامه ريزي زمانبدي مي بايست طي 45 روزكاري انجام مي شد كه به دست تواناي متخصصان داخلي و نيروهاي بومي و با وجود شرايط نامناسب جوي، در مدت 19 روز، بدون هيچ گونه حادثه و در شرايط كاملاً ايمن صورت گرفت.
با تلاش و كوشش كم نظير كاركنان باتجربه، متخصص و سخت كوش مديريت تعمير، تكميل و خدمات فني چاه هاي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، دكل مكشي 104 در مدت 3ماه نوسازي، تجهيز و آماده عمليات شد. كاربري انحصاري اين دكل با توان 250 اسب بخار و حداكثر عمق عملياتي 12000 فوت براي زنده سازي و جريان دادن چاه هاي داراي رشته هاي مغزي 7/8-2و 1/2-3 به منظور برداشت و مكش فشار هيدروستاتيك ستون چاه و عمليات زنده سازي (Liquid Lifting) است كه با استفاده از Swabbing cap مربوطه براي چاه هاي داراي رشته مغزي 1/2-4 نيز قابليت استفاده دارد.
برج گوگرد زدا كه يك محصول با طراحي، مهندسي و ساخت كاملا ايراني است، براي نصب در مجتمع صنعتي شماره 3 شركت بهره برداري نفت و گاز مارون ساخته شد. ساخت سه برج گوگردزداي نفت با هدف احداث تسهيلات لازم براي فراورش و شيرين سازي روزانه 80 هزار بشكه نفت ترش مخزن آسماري مارون در واحدهاي بهره برداري مارون 3 و 5 برنامه ريزي شد كه اولين برج گوگردزدا پس از ساخت و انجام آزمايش در واحد بهره برداري مارون 5 مستقر و دومين برج به مجتمع صنعتي شماره 3 مارون منتقل شد تا روي فونداسيوني متناسب با شرايط برج نصب شود، مراحل ساخت و آزمايش برج سوم نيز درحال انجام است.
با تلاش و كوشش كاركنان با تجربه، متخصص و سخت كوش مديريت تعمير، تكميل و خدمات فني چاه هاي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب تعداد هزار عدد انواع شيرآلات وتسهيلات سرچاهي تعمير و بازسازي شد. اين تجهيزات شامل انواع شيرآلات و تسهيلات سرچاهي معيوب برگشتي از دكل هاي حفاري/ تعميراتي و چاه هاي توليدي شركت هاي بهره بردار در اندازه ها و فشارهاي مختلف سه هزار و پنج هزار پام عملياتي بوده كه در كارگاه تعميرات سرچاهي واحد خدمات فني چاه ها تعمير شد و پس از انجام موفقيت آميز تست هاي كارگاهي، دوباره در چاه هاي مختلف مورد استفاده قرار گرفت.
قرارداد مطالعات جامع مخازن شش گانه (پارسي، هفتکل، لب سفيد، بينک، منصورآباد و نرگسي) شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب امضا شد. ميزان نفت در جاي اين ميادين شش گانه معادل 28.5 ميليارد بشکه متعارفي و ضريب بازيافت متوسط نهايي آنها 26 درصد است و با نتيجه مطالعات جامع مخازن شش گانه، روزانه 163 هزار بشکه نفت به ظرفيت توليد شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب افزوده مي شود. ارزش ريالي قرارداد مطالعات جامع شش گانه 127 ميليارد و 453 ميليون ريال است و بخش ارزي آن نيز 2 ميليون و 880 هزار يورو است و مدت اجراي قرارداد براي مطالعات جامع ميادين پارسي، هفتکل و لب سفيد24 ماه و براي ميادين منصوري، بينک و نرگسي 15 ماه است.
براي نخستين بار در کشور، طرح مديريت پسماند حفاري به روش بيولوژيك(کمپوستينگ) در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با موفقيت اجرا شد و به بهره برداري رسيد. اين طرح که با هدف حفظ و صيانت از منابع طبيعي و محيط زيست به طور آزمايشي در حفاري يکي از چاه هاي ميدان نفت سفيد و در منطقه حفاظت شده زيستي به اجرا در آمد، نتايج موفقيت آميزي داشته است. اجراي اين طرح در كاهش آلودگي هاي ناشي از پسماند حفاري و صرفه حاصل از بازيافت خاك، آب و مواد مورد استفاده در حفاري به طور چشمگير موثر بوده و مي توان اين روش را در حفاري هاي آينده، بويژه در ساير مناطق حفاظت شده مورد استفاده قرار داد.
شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شركت هاي تابع، از ابتداي سال جاري و همزمان با بالا آمدن سطح رودخانه هاي دز، کرخه و کارون و بروز سيلاب در خوزستان در دوجبهه امدادرساني به مردم و مراقبت از تاسيسات و راهبري توليد نقش آفريني کردند. با وجود اين که بسياري از تاسيسات و خطوط لوله شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز کارون، مارون و مسجدسليمان دچار آبگرفتگي شده يا در محاصره سيلاب قرار گرفتند؛ اما با تلاش و کوشش شبانه روزي همکاران، توليد، توزيع و صادرات نفت خام از ابتداي سال جاري تا کنون مطابق برنامه ابلاغي شرکت ملي نفت ايران به طور 100 درصد محقق شد. صنعت نفت با هم افزايي دستگاه هاي اجرايي استان خوزستان آنچه را که در توان داشت، به ميدان آورد و در هر جبهه اقدام هاي لازم را با موفقيت انجام داد. از جمله اقدم هاي انجام شده مي توان به اعزام صدها دستگاه ماشين آلات سنگين و راهسازي، احداث سيل بند در حاشيه رودخانه کارون در منطقه فاز3 کوي ملت(کوروش)، استحکام سيل بند هاي الهايي، استقرار 8 دستگاه پمپ تراک براي رفع آبگرفتگي مناطق مختلف اهواز، کارون و باوي، توزيع بسته هاي فرهنگي و مشارکت در ارائه خدمات بهداشت رواني به خانواده هاي سيل زده، توزيع کمک هاي کارکنان صنعت نفت جنوب به مناطق سيل زده الهايي، حميديه و شهرستان کارون در چند مرحله، بازگشايي جاده قديم اهواز- خرمشهر، تخليه 7 هزار هكتار از اراضي كشاورزي دشت آزادگان و برگزاري پايگاه سلامت بهداشت و روان در کمپ هاي محل استقرار سيل زدگان اشاره کرد.
شعله هايي که با خود آسايش به ارمغان مي آورند
شبکه گاز همچون زنجيره اي در هم تنيده براي ايجاد رفاه و آسايش مردم ايران زمين در جاي جاي کشورمان به هم متصل شده است تا گاز، اين سوخت پاک و ارزان از غرب تا شرق و از جنوب تا شمال جاري باشد و باخود عدالت اجتماعي، محروميت زدايي، اشتغال و... به ارمغان بياورد. توسعه صنعت گاز در سال هاي گذشته با فرصت سازي وزارت نفت و بهره گيري از ظرفيت هاي قانون بودجه همچون بند «ق» و قانون رفع موانع توليد و روش هاي جديد تامين مالي همچون BOT شتاب قابل توجه و اختصاص بيش از 70 درصد سبد انرژي به گاز را در پي داشته است.با بهره گيري از منابع قانوني، روند گازرساني به شهرهاي باقي مانده، روستاهاي بالاي 20 خانوار، صنايع و نيروگاه ها جاني تازه گرفت و با ورود گاز، فرآورده هاي نفتي که پيش از اين در اين واحدها مصرف مي شد، به بخش صادرات اختصاص يافت. با تداوم جايگزيني گاز با فرآورده هاي نفتي، افزون بر کاهش آلاينده هاي زيست محيطي و حفظ محيط زيست، شاهد ارزآوري از محل صادرات فرآورده ها هم بوديم. پيش از اين روزانه تنها 25 ميليون ليتر نفت سفيد در بخش روستايي مصرف مي شد و اين درحالي است که اين ميزان هم اکنون به کمتر از سه ميليون ليتر درروز رسيده است. در حوزه نيروگاه و صنايع نيز پيش از اين حجم قابل توجهي فرآورده مصرف مي شد که اين روند با توسعه شبکه گاز متوقف و هم اکنون روزانه 250 تا 350 ميليون مترمکعب گاز جايگزين سوخت مايع در اين دو بخش شده است.با نگاهي کوتاه به آمار گازرساني در حوزه روستايي، به نکته اي قابل تامل پي مي بريم. از ابتداي فعاليت صنعت گاز تا آغاز دولت يازدهم در مجموع به 14 هزار روستا گازرساني شده و اين در حالي است که از سال 92 تا مرداد 98 نيز 14 هزار و 500 روستا از نعمت گاز برخوردار شده اند.صنعت گاز در سال هاي گذشته شاهد ثبت رکوردهايي بي سابقه بوده است. آغاز پروژه گازرساني به پنج هزار روستا و بهره برداري از گازرساني به دو هزار و 800 روستا در طول يک سال، افزايش بي سابقه تحويل گاز به صنايع و نيروگاه ها، اجراي خطوط سراسري با بهره گيري از منابع مالي بخش خصوصي و... تنها بخشي از رکوردهاي اين صنعت در سال هاي گذشته به شمار مي آيد.شركت ملي گاز ايران هم اکنون توان پالايش روزانه حدود 900 ميليون متر مکعب گاز طبيعي را دارد و بر اساس برآوردها با اجراي طرح هاي توسعه اي تا سال 1404 شمار پالايشگاه ها افزايش مي يابد و در صورت تحقق همه طرح هاي توسعه اي پالايشي در پايان برنامه ششم توسعه، مجموع ظرفيت پالايشي شركت ملي گاز ايران به بيش از يک ميليارد و 200 ميليون مترمكعب در روز مي رسد.
انتقال گاز طبيعي از مبادي توليد و پالايشگاه ها تا مراكز مصرف از حساسيت و اهميتي بالا برخوردار است. در مجموع هم اکنون 39 هزار کيلومتر خط لوله فشار قوي انتقال گاز اجرا شده که يک هزار و 180 کيلومتر آن مربوط به دولت دوازدهم است. خطوط انتقال گاز افزون بر افزايش پايداري شبکه به ويژه در مناطق غرب و شمال غرب کشور با نگاه افزايش ظرفيت هاي صادراتي اجرا شده که خطوط ششم و نهم سراسري مصداق آن است.اين خطوط در قالب 10 منطقه عملياتي و با برخورداري از 83 ايستگاه تقويت فشار گاز فعال، توان انتقال روزانه حدود900 ميليون مترمكعب گاز را دارد. در طول دولت دوازدهم، سه ايستگاه تقويت فشار گاز جديد نيز به بهره برداري رسيده و با بهره برداري از پروژه هاي در دست اجرا شاهد افزايش پايداري، تاب آوري و زيرساخت هاي صادراتي خواهيم بود.
در كنار سيستم به هم پيوسته وگسترده شبكه گاز رساني ايران در بخش هاي خانگي و تجاري كه بخش عمده اي از مجموع گاز طبيعي توليد و پالايش شده را مصرف مي كند، بخش هاي ديگري شامل نيروگاه ها، صنايع عمده، صنايع پتروشيمي نيز هستند كه بخشي از گاز پالايش شده را به خود اختصاص مي دهند. در مجموع 85 نيروگاه از سوخت گاز بهره مي برند و 6 واحد از اين تعداد، در دولت دوازدهم به شبکه گاز متصل شده است. هم اکنون سهم گاز طبيعي در سبد مصرف انرژي فسيلي كشور به بيش از70 درصد رسيده است و پيش بيني مي شود رشد سهم يادشده در آينده ادامه يابد.تا کنون در مجموع يکهزار و 173 شهر و 28 هزار و 916 روستا از نعمت گاز برخوردار شده اند که سهم دولت دوازدهم، 82 شهر و 5 هزار و 305 روستا بوده است. امسال نيز همزمان با هفته دولت به 5 شهر و 885 روستا گازرساني مي شود. مجموع هزينه هاي در نظر گرفته شده براي اين پروژه ها، حدود 29 هزار ميليارد تومان برآورد شده است.براساس پيش بيني ها، با تكميل عمليات گازرساني در استان سيستان و بلوچستان و تا پايان سند چشم انداز، همه جمعيت شهري و روستايي كشور از نعمت گاز طبيعي بهره مند مي شوند.
تاکنون در مجموع 19 هزار و 200 ميليارد تومان اعتبار براي گازرساني و ايجاد رفاه مردم هزينه شده که از اين مقدار، 15 هزارو 700 ميليارد تومان در روستا ها و 3 هزار و 500 ميليارد تومان نيز به بخش شهر ي اختصاص يافته است، اما نکته مهم در اجراي پروژه هاي گازرساني، استفاده از توان داخل براي عملياتي شدن گازرساني در روستا هاي کشور است.
يکي از بزرگترين دستاورد ها در اجراي پروژه گازرساني به روستا ها، کمک به مراتع و جنگل هاست، زيرا با وجود گاز، قطع درخت، بوته ها و مراتع، ديگر توجيه اقتصادي ندارد. مديريت كلان انرژي کشور به استناد سند چشم انداز كشور در بخش گاز و همچنين با اطلاع کافي از موارد يادشده، متناسب با نيازهاي داخلي به تأمين انرژي مورد نياز کشور براي حفظ رشد و توسعه لازم، در تمام بخش هاي مربوط به وظايف و مأموريت هاي شرکت ملي گاز ايران به عنوان محور توسعه، شاهد رشدي به مراتب بيشتر از رشد ميانگين جهاني در اين عرصه هستيم.با پايان 55 سال فعاليت صنعت گاز و توسعه گازرساني در بخش هاي مختلف کشور، هم اکنون افزون بر افزايش کيفي اجراي طرح هاي داخلي، برنامه ريزي براي حضور موثر در بازار جهاني نيز در دستور کار قرار گرفته است.با تلاش کارکنان شرکت ملي گاز ايران در بيش از 55 سال فعاليت اين صنعت، اين شرکت هم اکنون يکي از 10 شرکت بزرگ خاورميانه به شمار مي آيد.
افزايش ظرفيت توليد، بهره برداري از طرح هاي جديد
امروزه صنعت پالايش و افزايش توان و ظرفيت پالايشي از جهات گوناگون باعث بهبود امنيت انرژي کشورهاي توليدکننده منابع نفت و گاز مي شود. به همين دليل بسياري از کشورها برنامه ريزي هاي گسترده اي را براي ارتقاي سطح کمي و کيفي صنعت پالايش خود انجام داده اند. ايران نيز با توجه به مزيت برخورداري از منابع عظيم نفت و گاز از سال هاي گذشته برنامه هاي وسيعي را براي افزايش توان پالايش نفت خام و ميعانات گازي در دستور کار خود قرار داده است.
افزايش ظرفيت پالايش و توليد فراورده هاي بيشتر، تا حد زيادي مي تواند اين مخاطرات را کاهش دهد. وجه سوم اهميت صنعت پالايش را بايد در قابليت اين صنعت در مقاوم سازي اقتصاد کشور جست وجو کرد. به دليل اهميت جايگاه صنعت پالايش نفت در کشور «مشعل» به بهانه گرامي داشت هفته دولت، گزارشي از برخي اقدام هاي پالايشگاه هاي کشور تهيه کرده است که در ادامه مي خوانيد:
با نگاهي گذرا به ظرفيت پالايش روزانه نفت خام و ميعانات گازي کشور، مي توان گفت که اين ظرفيت ازيک ميليون و 550 هزار بشکه در ابتداي سال 96، به 2 ميليون و 150 هزار بشکه رسيده است. اين ميزان در حال افزايش است و تا پايان امسال به حدود 2 ميليون و 400 هزار بشکه در روز خواهد رسيد، ضمن آنکه با اجراي مرحله نخست فاز چهارم پالايشگاه ستاره خليج فارس، ظرفيت اين پالايشگاه از 360 هزار بشکه به 400 هزار بشکه رسيده است. افزون بر فاز چهارم پالايشگاه ستاره خليج فارس که با کمترين هزينه و در کوتاه ترين زمان 120 هزاربشکه ميعانات گازي را به ظرفيت پالايش کشور اضافه کرده، 300 تا 350 هزار بشکه نفت خام نيز به ظرفيت پالايشگاه هاي آبادان، اصفهان، تهران، اراک، شيراز و بندرعباس اضافه شده است. با نگاهي به تاريخچه پالايشگاه ستاره خليج فارس، بايد گفت که اين پالايشگاه در سال 85 با هدف طراحي، مديريت، تامين منابع مالي، احداث، بهره برداري، تعمير و نگهداري از پالايشگاه ميعانات گازي به ثبت رسيد و مدرن ترين پالايشگاه خاورميانه است که به منظور حفظ و استمرار عمليات برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي و کاهش آلاينده هاي زيست محيطي و تضمين خودکفايي کشور در تامين فراورده هاي راهبردي انرژي مانند بنزين و نفت گاز ايجاد شده و فراورده هايي همچون گاز مايع، هيدروژن، گوگرد، سوخت جت و انواع حلال ها را توليد مي کند. در سال رونق توليد و پس از افتتاح فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس و تثبيت توليد بنزين، فرايند افزايش ظرفيت در اين پالايشگاه آغاز شد و اکنون سهم اين پالايشگاه در تامين بنزين کشور به حدود 50 درصد مي رسد.. با تصويب فاز چهارم ستاره خليج فارس به نام «طرح بهينه سازي ظرفيت و رفع موانع توليد سه فاز موجود»، شاهد افزايش ميعانات گازي خواهيم بود و اين مساله، نقشي اساسي در تامين خوراک پتروشيمي هاي کشور خواهد داشت. شرايطي در پالايشگاه ستاره خليج فارس فراهم شده تا بنزين توليدي اين پالايشگاه در رينگ بين المللي بورس انرژي در سال 98 قرارگيرد. ضمن آنکه اين شرکت در زمينه مسؤوليت هاي اجتماعي خود، به صورت داوطلبانه با امضاي تفاهم نامه اي، حفاظت از ذخيره گاه زيست کره «گنو» را به عهده گرفته است.
نخستين کلنگ احداث پالايشگاه آبادان در سال 1287 شمسي (1910 ميلادي) به زمين زده شد و اين پالايشگاه در سال 1291 (1912 ميلادي) با 2500 بشکه در روز به عنوان نخستين تصفيه خانه نفت کشور آغاز به کارکرد و در دوران فعاليت خود افت و خيزهاي زيادي داشته است. اين پالايشگاه در مسير طرح توسعه، سه فاز را در دستور کار قرار داده است. در فاز نخست طرح توسعه، ظرفيت واحد تقطير 85 از 130به 180 هزار بشکه در روز افزايش يافت و واحد تقطير درخلأ 200 با ظرفيت 70 هزار بشکه در روز و واحد کاهش گرانروي با ظرفيت 25 هزار بشکه در روز براي کاهش نفت کوره و تامين خوراک واحد کت کراکر از سال 1384 مورد بهره برداري قرار گرفت. در فاز دوم، طرح تثبيت ظرفيت فعلي و ارتقاي کيفيت محصولات توليدي پالايشگاه مدنظر قرارگرفت. در اين پروژه، واحدهاي تقطير در اتمسفر و خلأ و واحدهاي تصفيه بنزين، نفت سفيد، نفت گاز، گوگرد سازي، احداث مجتمع کت کراکر دوم، افزايش بنزين و ساير واحدهاي جانبي احداث مي شود. اين پروژه از سوي شرکت ملي مهندسي ساختمان پالايش وپخش در حال پيگيري است. فاز سوم احداث مجتمع کت کراکر والکيلاسيون، ايزومريزاسيون بوتان و نوسازي واحد اسيد را شامل مي شود که هدف از اين پروژه، توليد بيشتر بنزين وکاهش نفت کوره است. ميزان توليد بنزين، پس از اجراي اين پروژه 6 ميليون ليتر در روز افزايش مي يابد. در طرح هاي توسعه آتي اين پالايشگاه، توجه به مسائل زيست محيطي از اهميت ويژه اي برخوردار است. انواع فيلترها و اسکرابرها براي جلوگيري از آلودگي هوا، تصفيه پساب صنعتي و سيستم مدار بسته آب خنک کننده ها استفاده خواهد شد. با توجه به اينکه اين واحدها از فناوري جديد برخوردار هستند، ميزان ضايعات انرژي به حداقل خواهد رسيد، با احداث و فعاليت واحد تصفيه پساب صنعتي نيز مشکل آلودگي آب اروندرود کاملا بر طرف خواهد شد. ميزان توليد پالايشگاه آبادان افزايش مي يابد که براي تحقق اين هدف 2 واحد پالايشگاه که براي مدت چهار سال فعاليتش متوقف مانده بود، دوباره راه اندازي شد و بنزين با کيفيت يورو 4 توليد مي شود. اين پالايشگاه در سال 98 به عنوان يکي از نخستين شرکت هاي پالايش نفت کشور اقدام به راه اندازي سامانه IPCMMS کرده است. اين سامانه، سيستم مکانيزه نگهداري و تعميرات است که به شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران تعلق دارد و شامل 22 ماژول در 3 کلاس بوده و هم اکنون در بيش از 40 شرکت زير مجموعه وزارت نفت در حال استفاده است.
شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند، توليد کننده بنزين يورو 4 يکي از مهمترين پالايشگاه هاي نفت کشور است. اين پالايشگاه، يکي از شرکت هاي فرعي شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران است که به عنوان بزرگترين پالايشگاه تک واحدي ايران در سال 72 با ظرفيت اسمي 150 هزار بشکه در روز راه اندازي شد. همچنين نخستين پالايشگاهي است که کار مطالعه و عمليات اجراي آن بعد از پيروزي انقلاب اسلامي و در نخستين سال بعد از جنگ تحميلي آغاز شد. پس از مدتي با تلاش و کوشش نيروهاي متعهد و متخصص، ظرفيت توليد پالايشگاه به 170 هزار بشکه در روز رسيد. تغيير الگوي مصرف محصولات نفتي کشور از محصولات ميان تقطير به بنزين و همچنين ارتقاء کيفيت محصولات توليدي مطابق با الزام هاي زيست محيطي و استانداردهاي بين المللي، مسؤولان را بر آن داشت تا طرح افزايش ظرفيت و بهبود کيفيت فراورده هاي پالايشگاه امام خميني (ره) شازند را تصويب و ابلاغ کنند. با اجراي اين طرح، ظرفيت توليد پالايشگاه از 170 هزار بشکه در روز به 250 هزار بشکه در روز افزايش يافت. اين پالايشگاه از زمان تاسيس تاکنون، برنامه هاي گوناگوني براي توسعه داشته که يکي از آنها ساخت دستگاه پايلوت ارزيابي عملکرد کاتاليست براي نخستن بار در کشور، با استفاده از تجهيزات مستهلک و بهره مندي از امکانات موجود شرکت در سال 98 است.
همچنين شرکت پالايش نفت اصفهان، فعاليت خود را در زمينه پالايش نفت خام و توليد فراورده هاي نفتي و تامين خوراک صنايع پايين دستي (شرکت هاي پتروشيمي اصفهان، پتروشيمي اراک، نفت سپاهان، پالايش نفت جي و صنايع شيميايي ايران) از سال 58 آغاز کرده و هم اکنون حدود 23 درصد از فراورده هاي نفتي مورد نياز كشور را توليد مي کند. اين شرکت در سايه توجه به منويات مقام معظم رهبري در پيشبرد اقتصاد مقاومتي با کمک متخصصان داخلي، پيچيده ترين کاتاليست پالايشي دنيا مربوط به واحدهاي بنزين سازي را (که تا قبل از اين، توليد آن تنها در انحصار دو شرکت بزرگ آمريكايي و فرانسوي بود) توليد کرده و از سال 94 با راه اندازي و بهره برداري كامل از مجتمع بنزين سازي و توليد بنزين يورو 5 سهم بسزايي در كاهش آلودگي كلانشهر اصفهان و كشور دارد. اين شركت همچنين روزانه حدود 2 ميليون ليتر گازوييل يورو 4و 5 توليد مي كند و با بهره برداري از واحد تصفيه گازوييل كه در اواخر سال98 محقق مي شود، تمام 22 ميليون ليتر گازوييل توليدي اين شركت، يورو 5 خواهد شد. از دستاوردهاي اين پالايشگاه در سال 98 مي توان به اجراي پروژه خط انتقال 230 کيلوولت و پست فشار قوي 33/230 کيلوولت اختصاصي شرکت پالايش نفت اصفهان، احداث خط انتقال، ايستگاه پمپاژ و تصفيه خانه پساب شهري و احداث سکوهاي بارگيري فراورده هاي سبک اشاره کرد که در پنج ماه نخست امسال انجام شده است.
بهره برداري شرکت پالايش نفت بندر عباس به سال 76 باز مي گردد. در حال حاضر حدود 18درصد پالايش نفت خام داخل كشور و به تبع آن فراورده هاي نفتي مورد نياز كشور در پالايشگاه بندرعباس توليد مي شود. اين شرکت در کنار ديگر شرکت هاي پالايش نفت، گام هاي بلندي در زمينه خود کفايي برداشته و در مسير حمايت از توان توليد كنندگان داخلي و همچنين استفاده از امكانات داخلي شركت، بيش از 4900 قلم انواع كالاي مورد نياز پالايشگاه بندرعباس از سوي توليد كنندگان و سازندگان داخلي ساخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. اين شرکت همچنين در سال 98 رتبه برتر دستگاه برتر و دبير فعال حوزه پدافند غيرعامل استان هرمزگان را کسب کرده و همچنين بازنگري استراتژي شرکت را نيز در دستور کار قرار داده است.
پالايشگاه نفت تبريز سال 53 طراحي و پس از خاتمه عمليات مربوط به احداث، در بهمن سال 56 به بهره برداري رسيد. ظرفيت اسمي اوليه اين پالايشگاه 80 هزار بشکه در روز بود که با اجراي طرح هاي توسعه، ظرفيت آن افزايش يافته است. اين پالايشگاه در مسير توسعه گام هاي بلندي برداشته که مصداق اين امر، بهره برداري از سه طرح کلي پالايشي و پروژه وابسته به آن با ارزشي معادل 54 هزار و 150 ميليارد ريال در مرداد سال98 با حضور رئيس جمهوري و وزير نفت است. اين پالايشگاه، به عنوان يکي پالايشگاه هاي پاک کشور به شمار مي رود، ضمن آنکه در آيين بزرگداشت روز ملي صنعت و معدن تبريز که در تير ماه امسال برگزار شد، از تلاش و خدمات پالايشگاه تبريز به عنوان واحد نمونه تجليل به عمل آمد. شرکت پالايش نفت تبريز، نخستين شرکت در زمينه برندينگ پالايشگاه به شمار مي رود که در اين زمينه فعاليت خود را آغاز کرده است.
شركت پالايش نفت لاوان در سال 55 با عنوان مجتمع تقطير لاوان زير نظر پالايشگاه شيراز با ظرفيت 20 هزار بشكه نفت خام در روز از سوي شرکت اينگرا از کشور يوگسلاوي سابق و با نظارت شرکت ملي نفت ساخته شد و مورد بهره برداري قرار گرفت. سال 80 با استفاده از توان متخصصان داخلي، واحد بنزين سازي اين پالايشگاه راه اندازي شد و در سال 87 اسکله دو منظوره نفتي – تدارکاتي و واحد استحصال و ذخيره سازي گاز مايع (LPG) اين شرکت که پيش از آن در فلرهاي پالايشگاه سوزانده مي شد، به بهره برداري رسيد.
در 10 ارديبهشت سال 90 و مصادف با روز ملي خليج هميشه فارس، فاز نخست طرح بهبود فرايند و بهينه سازي ظرفيت شرکت، با هدف افزايش ظرفيت از 30 هزار بشکه در روز به 55 هزار بشکه در روز در مدار توليد قرار گرفت.
شركت پالايش نفت لاوان به منظور ارتقاي كيفيت و افزايش كمي فراورده هاي توليدي خود و صيانت از محيط زيست اقدام به اجراي طرح بهبود فرايند و بهينه سازي ظرفيت در پالايشگاه کرد که در اين زمينه، واحد تصفيه هيدروژني و ايزومريزاسيون نفتاي سبک در تير ماه 92 به بهره برداري رسيد. در بهمن سال 94 واحد تصفيه هيدروژني فراورده هاي ميان تقطير نفت سفيد و نفت گاز به منظور توليد فراورده ها، بر اساس استاندارد يورو 4 به بهره برداري رسيد.
در حال حاضر تامين خوراک اين پالايشگاه از طريق يک رشته خط لوله 12 اينچ از مخازن تاسيسات شرکت نفت فلات قاره لاوان ميعانات گازي پارس جنوبي (که به وسيله کشتي به لاوان حمل مي شود ) صورت مي گيرد.
سير تکامل اين پالايشگاه تا کنون ادامه دارد، به گونه اي در اسفند سال 97، واحد جديد بنزين سازي پيش راه اندازي شد.
از توزيع بنزين يورو 4 تا رونمايي از
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، بخش هايي از صنعت نفت کشور به شمار مي آيند که بنابر وظيفه ذاتي تعريف شده مسؤوليتي به عهده دارند؛ مسؤوليتي از جنس تامين و توزيع سوخت. اين دو بخش ازصنعت نفت کشور در حوزه پالايش و پخش فراورده هاي نفتي، خدمات مهم و تاثيرگذاري رادرهمه روزهاي سال و ساعات شبانه روز انجام مي دهند، ازاين رو شايد نتوان بازه زماني مشخصي مانند هفته دولت را براي تشريح عملکردشان قائل شد چون هميشه وهمه وقت، فعال هستند وخدمت رساني مي کند. آنچه مي خوانيد، مروري است بربرخي طرح هاي آماده افتتاح و بهره برداري و فعاليت هاي مستمر و بدون وقفه اين دوشرکت که به مناسبت هفته دولت نگارش شده است.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران هفته دولت امسال، بهره برداري، افتتاح وآغازعمليات اجرايي چند طرح را دردستور کار دارد. طرح هايي مانند احداث ساختمان آزمايشگاه مركزي و ساختمان اداري عمليات كالا ري که آماده بهره برداري است، ارتقاي سامانه ايمني و آتش نشاني انبار نفت شمال شرق تهران که درآستانه بهره برداري قرار دارد و پروژه حفاظت الكترونيك انبارنفت خاش که قراراست عمليات اجرايي (کلنگ زني ) آن هفته دولت آغاز شود. راه اندازي10دستگاه ازتجهيزات بازيافت بخارات بنزين درتهران و بهره برداري از مخزن گاززداي تجهيزات بازيافت بخارات بنزين انبارنفت كرج، ديگر طرح هايي هستند که هفته دولت کليد مي خورند.
توزيع منظم وبدون وقفه روزانه بيش از220 ميليون ليتر انواع فراورده نفتي درسراسر کشور، يکي ازچند 10خدمتي است که شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران مبادرت به انجام آن مي کند. اين مهم، بي هيچ وقفه اي در24ساعت شبانه روز انجام مي شود و حاصل آن، رضايت مندي بيش شمار جمعيت است.
کاهش آلاينده هاي زيست محيطي ناشي ازمصرف سوخت در کلانشهرها، سياست کلان و راهبردي است که به عنوان موضوعي مهم از سوي وزارت نفت پيگيري شده است. براين اساس، توليد بنزين با استاندارد يورو 4 و توزيع آن به وسيله ناوگان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، يکي ازشاخص هاي عملکردي به شمارمي آيد و براي توزيع فراگير آن به ويژه با فعال شدن پالايشگاه ستاره خليج فارس، تلاش فراواني ازسوي متوليان پخش فراورده هاي نفتي به عمل آمده است. به طوري که غالب بنزين توليدي پالايشگاه هاي کشوربا استاندارد يورو 4 درکلانشهرها و حتي برخي محورهاي مواصلاتي توزيع مي شود واين مهم، سهم و تاثير بسزايي درکاهش آلاينده هاي زيست محيطي ايفا کرده است.
بهره گيري از «پيدو» يا همان خودروهاي سيار سوخت رسان، خدمتي جديد درعرضه سوخت به شمار مي آيد که شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران آن را با بهره گيري ازتوان و ظرفيت بخش خصوصي، در دستور کار قرارداده است. «پيدو» پمپ بنزيني سيار است که همه تجهيزات آن اعم ازمخزن و ديسپنسر و... در يک خودرو خلاصه مي شود وعملياتي شدن آن به عنوان يک طرح مي تواند به کاهش ترافيک وتردد خودروها به منظور سوخت گيري کمک کند وسطح رفاه را افزايش دهد. اپليکيشن پيدو(Pido) نخستين سيستم سوخت رساني آنلاين درايران است که به طورآزمايشي درمنطقه 2 تهران راه اندازي شد و هم اکنون بيش از 50 دستگاه از اين خودروها در کلانشهر تهران به مردم خدمت رساني مي کنند. هم اکنون چهار کشور دنيا (آمريکا، فرانسه، انگليس وهندوستان) از اين امکان براي سوخت رساني استفاده مي کنند و ايران پنجمين کشور وارد شده به اين بخش براي سوخت رساني آنلاين است. ورود خودروهاي سوخت رسان به عرصه توزيع سوخت رااز آنجا که در کشورمسبوق به سابقه نبوده است، مي توان طرح و دستاوردي جديد براي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي برشمرد. «پيدو» تجربه اي نو درحوزه سوخت رساني است و از آنجا که مي تواند جمع زيادي از ذي نفعان را پوشش دهد، طرح موفقي به شمارمي آيد. وزارت نفت، وزارت صنعت، معدن وتجارت، سازمان ملي استاندارد، مالکان جايگاه هاي عرضه سوخت و به ويژه مردم، ازجمله ذي نفعان پروژه سوخت رسان سيار هستند.
يکي از مهم ترين فعاليت هاي شرکت ملي پخش، تامين سوخت در تعطيلات نوروزي و آمادگي هاي پيش از آن است. کارکنان اين شرکت در37 منطقه زيرمجموعه خود و درجاي جاي ايران از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب، با ذخيره سازي هاي به موقع براي گذر از روزهاي پاياني اسفندماه آماده مي شوند. درسال97 نيزاين آمادگي رقم خورد و مسافران نوروزي، بي هيچ دغدغه و نگراني از تامين سوخت درمبدأ، ميان راه ومقصد به تعطيلات رفتند و بازگشتند. نوروز امسال سوخت مورد نيازمردم درهمه استان ها به ويژه خراسان، تهران، رضوي، اصفهان، فارس، گيلان ومازندران، به نحوي تامين شد که هيچ مسافري نه درمبدأ و نه درمقصد، پيش ازآغاز تعطيلات وحين آن، با مشکلي رو به رو نشود و دراين کار خوش درخشيد. بازديد جايگاه ها با هدف رفع نواقص احتمالي، ايجاد نوبت هاي کشيک شبانه روزي، اعزام بازرسان به جايگاه و ارزيابي کمي و کيفي عرضه سوخت به مردم، زيباسازي جايگاه ها با نمادهاي نوروزي و... مواردي بود که در جهت آمادگي هاي نوروزي انجام شد؛ امسال نيز فعاليت هايي انجام مي شود تا مردم نوروز امسال نيز بدون دغدغه براي سفر به نقاط مورد نظر خود اقدام کنند. چنين آمادگي هايي البته باچند ماه فاصله از تعطيلات نوروز، درتابستان هم ايجاد شد وشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در ادامه فعاليت هاي بلاانقطاع خود، با برنامه ريزي دراين زمينه، سوخت مورد نياز سفرهاي تابستاني رابه گونه اي مطلوب برنامه ريزي و تامين کرد.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، بنابر وظيفه اي که درحوزه تامين سوخت به ويژه درشرايط بحران به عهده دارد، همواره تلاش کرده است در اين عرصه نيز، ارائه دهنده خدمت به هموطنان باشد. حضوردرچنين شرايطي، به بازه زماني مشخصي منوط نمي شود و آمادگي هميشگي است آمادگي اي که هميشه درشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي وجود دارد ودرچنين مواقعي تلاش مي کند باتامين سوخت وارسال آن به نقاط بحران و کمک به ديگر دستگاه هاي کمک رسان، التيا مي باشد بر آلام هموطنان بحران زده.
مصوبه مجلس شوراي اسلامي ايران مبني بر الزام در استفاده ازکارت هوشمند سوخت براي سوخت گيري خودروها، شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران را به عنوان متولي تامين و توزيع سوخت درکشور، مکلف ساخت تا بسترعملياتي شدن اين مصوبه را آماده سازد. از آنجا که تعداد قابل توجهي از خودروها بنا به دلايل مختلف (سرقت، مفقود شدن و مراجعه نکردن به اداره پست...) چنين کارتي را در اختيار نداشتند، شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با راهبري شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران وهمکاري بخش هاي مرتبط، طرح ثبت نام المثني ازطريق اپليکيشن دولت همراه را از پنجم آذرماه پارسال در دستور کار قرار داد (اين طرح با يک هفته تمديد تا يکم دي ماه ادامه يافت). با آغاز اين طرح وادامه آن تازمان مقرر، مالکان خودروها و موتورسيکلت هاي فاقد کارت سوخت، با مراجعه به سايت دولت همراه يا نصب اپليکشين هاي معرفي شده درتلفن هاي همراه، همچنين استفاده از ظرفيت پليس +10 و ... به ثبت نام الکترونيکي کارت سوخت اقدام کردند. در اين فراخوان عمومي، نزديک به سه ميليون نفر براي دريافت کارت سوخت المثني شرکت کردند. ثبت نام الکترونيک دريافت کارت سوخت المثني، ازجمله طرح هاي موفق شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران است که هدف اصلي آن رامي توان درعبارت جلوگيري از قاچاق سوخت خلاصه کرد.
احياي کارت سوخت خودروهاوعملياتي شدن دوباره آن درسيستم توزيع، موضوع مهم ديگري به شمار مي رود که شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در کارنامه خود ثبت کرده است. باآماده شدن زيرساخت هاي لازم، سرانجام از22 مردادماه امسال، کارت هاي سوخت خودروها که مدت هاي مديد بدون استفاده مانده بود، به جريان افتاد وسوخت گيري با آنها به نوعي جنبه الزام پيدا کرد تا دراين رهگذر، هم مصرف سوخت پايش ومديريت شود وهم ازعرضه خارج از مجاري آن جلوگيري به عمل آيد.
هوشمندسازي جايگاه هاي عرضه سوخت، گام ديگري است که در عرصه سوخت رساني عملياتي شده است. پيرو اين موضوع، اوايل امسال، جايگاه اختصاصي 236 ميدان آزادي تهران به عنوان نخستين جايگاه هوشمند عرضه سوخت، به بهره برداري رسيد. دراين جايگاه امکان پرداخت الکترونيک از طريق کارت واستفاده از اپليکيشن روي تلفن همراه فراهم است. بانکداري الکترونيکي24 ساعته، ديسپچينگ، نصب سطح سنج درمخازن، کنترل آنلاين، همچنين باشگاه مشتريان و ايجاد کافه اينترنتي، از ويژگي هاي اين جايگاه هوشمند است.
ابطال کارت هاي سوخت مهاجر باهدف مبارزه باقاچاق سوخت را مي توان به عنوان يکي ديگر از دستاوردهاي مهم شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران عنوان کرد. ابطال کارت هاي سوخت مهاجر، فعاليتي مهم در جهت کوتاه کردن دست سوداگران سوخت و تسهيل در چرخه سوخت رساني است که شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي آن را با جديت پيگيري مي کند.
همه ساله با نزديک شدن به موسم برگزاري آيين با شکوه اربعين حسيني، شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران نيز با برنامه ريزي دقيق براي سوخت رساني به اتوبوس هاي زائران تلاش مي کنند اين مراسم با شکوه ميليوني به نحو مطلوب برگزار شود. امسال نيز اين شرکت خدمات رسان، تامين سوخت دراين ايام را در دستور کار قرار داد و با آمادگي هرچه تمام تر به استقبال موسم اربعين رفت تا اين آيين ملي– مذهبي باشکوه تر از سال قبل برگزار شود. برپايي موکب به منظور پذيرايي از زائران عاشق حرم اباعبدالله الحسين (ع)يکي ديگر از فعاليت هاي شرکت پخش فراورده هاي نفتي در اربعين سال گذشته بود.
پس ازاحداث جايگاه هاي عرضه تک تلمبه (تک سکو) به عنوان راهکاري براي مقابله با کمبود زمين درحوزه جايگاه سازي، ساخت جايگاه هاي عرضه سوخت فشرده (کمپکت) نيز به عنوان راه حلي ديگر در اين بخش مورد توجه قرارگرفته و نخستين مورد آن 20 آذرماه پارسال در بازار تره بار پيروزي شرق تهران به بهره برداري رسيد. جايگاه هاي کوچک مقياس که به يک کانتينر شبيه است، با هزينه اي کم، در فضايي کوچک و در زماني بسيار کوتاه، قابليت ساخت و استقرار در مکان هاي مختلفي مانند شهرک هاي مسکوني و نقاط پرجمعيت شهر را دارنداصطلاح فشرده (کمپکت) به کارگرفته شده در اين نوع جايگاه به اين دليل اين است که تاسيسات تعبيه شده در آن مرکب از مخزن و تلمبه، در فضايي شبيه کانتينر قرار دارند و مي توان آن را درفضاي کمي داير کرد. احداث جايگاه عرضه سوخت تابع استانداردها و شاخص هاي فني است که شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي بايد آن را تاييد کند و مجوز ساخت و فعاليت دهد. جايگاه هاي کمپکت و تک سکو نيز از اين قاعده مستثنا نيستند. ازسوي ديگر، توجه به محيط زيست، موضوع ديگري است که سازمان متولي خود را دارد.
بهبود بخشي به محيط زيست با کاهش آلاينده هاي زيست محيطي، همواره يکي از اهداف مهم وزارت نفت بوده که براي دستيابي به آن گام هاي بلندي برداشته است. تلاش براي تحقق اين هدف مهم ازسال هاي پيش با توزيع بنزين يورو 4درکلان شهرهاي کشور وپس ازآن باتوزيع گازوئيل يورو4 آغازشد اما متوقف نماند و رفته رفته توزيع اين فراورده ها با استاندارد يورو 4، پوششي سراسري به خودگرفت؛ به طوري که هم اکنون بيش از412 جايگاه درکلانشهرها وشهرهاي مختلف کشور توزيع کننده اين فراورده نفتي(گازوييل يورو4) هستند. توزيع بنزين يورو4نيزهم اکنون درهمه جايگاه هاي کشورفراگيرشده وبه اين ترتيب، درجهت کيفي سازي سوخت، گام بزرگي برداشته شده است.
سي ان جي وتوسعه اين صنعت باافزايش تعداد جايگاه هاي عرضه کننده سوخت پاک، موضوع مهم ديگري است که شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران همسو با ديگر اهداف زيست محيطي به آن توجه دارد؛ به طوري که از سال گذشته تاکنون با افزايش تعداد اين جايگاه ها کمک بزرگي به سالم سازي و بهبود محيط زيست شده است. هم اکنون نزديک به 2500 جايگاه عرضه گازطبيعي (سي ان جي) در مدار استفاده قرار دارند.
يکي از اولويت هاي مهم شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، تامين سوخت زمستاني و ارسال آن به مبادي مصرف به ويژه نقاط سخت گذر است. درزمستان پارسال نيزاين شرکت خوش درخشيد وباوجود بارش هاي سنگين برف درغالب نقاط کشوراجازه نداد، کمبودي دراين زمينه ايجاد شود. تامين و توزيع به موقع سوخت درجاي جاي کشور، وظيفه ذاتي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران به شمار مي آيد؛ از اين رو همواره تلاش کرده است اين مهم به نحو مطلوب انجام شود.
شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران نيز، بخش ديگري ازصنعت نفت است که انواع فراورده نفتي را با بهره گيري از14هزارکيلومتر لوله در قطرهاي مختلف، به مبادي مصرف انتقال مي دهد. وظيفه ذاتي اين شرکت نيز ايجاب مي کند، فعاليتي مستمر و بودن وقفه داشته باشد و اين مهم باوجود بستر و زيرساختي به نام مخابرات که بخش مکمل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت است، انجام مي شود.
اين شرکت قراراست هفته دولت امسال، ازسامانه اي به نام «اسکادا» که يکي از پيچيده ترين و بزرگترين دستاوردهاي اين شرکت در زمينه مخابراتي است، رونمايي کند. با بهره برداري كامل ازاين سامانه در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، اطلاعات همه تجهيزات مهم ايستگاه هاي عملياتي به صورت برخط جمع آوري و نمايش وكنترل وضع آنها به صورت زمان واقعي در مراكز كنترل و تصميم گيري در هرمنطقه جغرافيايي كه دسترسي به شبكه شركت موجود باشد، امکان پذير مي شود.
مروري کوتاه بر صنعت پتروشيمي و تحولات آن
مشعل: اين روزها، روزهايي است که مذاکرات براي تغيير در شرايط تحريمي بيش از قبل شده است، اما صنعت پتروشيمي با وجود سختي ها مثل قبل نفسش از جاي گرم بلند مي شود و حال و هوايش مثل قبل خوب است. صنعت پتروشيمي کشورمان به عنوان صنعتي نوپا سالهاست به پشتگرمي و اميدواري در دوران تحريم چه از نظر رونق توليد و اشتغال و چه از نظر ارزآوري تبديل شده است.
حالا ديگر ايران به عنوان يک قطب بزرگ پتروشيمي در سطح منطقه مي تواند در عرصه بين الملل نيز حضوري پررنگ تر داشته باشد و در عين حال توان تامين نيازهاي داخلي صنعت را هم دارد. اين صنعت حالا بيشترين رقم صادرات غيرنفتي را در اقتصاد کشور دارد و به همين دليل به عنوان يکي از عوامل اصلي محرک اقتصاد ملي، پيشبرد ديپلماسي اقتصادي و تضمين امنيت ملي معرفي و شناخته مي شود. صنعت پتروشيمي از جمله حوزه هايي است که با وجود برنامه ها، پروژه هاي در حال ساخت و افتتاح هاي پيش رو از برنامه 1400 خود عقب نيست و با اقتدار با ظرفيت مناسب خود پيش مي رود. اين صنعت را حالا مي توان نمادي از اقتتصاد مقاومتي خواند که در دوره اخير با اصلاح روندهاي اشتباه گذشته تلاش مي کند به جايگاه واقعي خود برسد.
صنعت پتروشيمي در ميانه آنچه در فاصله ارديبهشت و بعد شهريور و بعد آبان 97 و تا امروز به عنوان بازگشت تحريم يا دور جديد تحريمها از سوي امريکا اعمال شده، تغييرات چنداني نداشته و توانسته با همان توليد و صادرات و بازارهاي هدف قبلي به کار خود ادامه دهد و در عمل نشان دهد آنچه به عنوان تحريم صنعت پتروشيمي ايران از سوي آمريکا مطرح شده ادعايي پوچ بوده است. بيژن زنگنه، وزير نفت چندي بعد از تحريم هاي پتروشيمي در گفت وگويي اظهار کرد: در ظاهر اين مسئله بيشتر براي تبليغات است و اينکه نشان دهند ايران را تحت فشار قرار مي دهند، در صورتي که اين تحريم بر صنعت پتروشيمي ايران تأثيري نداشت. بهزاد محمدي، معاون وزير و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي هم در توضيحي اعلام کرد که صادرات محصولات پتروشيمي ايران مانند حوزه نفت خام نيست و با حداقل 350 نوع محصول، صدها خريدار در ده ها نقاط دنيا و شيوه هاي فروش متفاوت انعطاف پذيري بالايي دارد. او در عين حال همان ارديبهشت ماه اعلام کرده بود که کارگروهي را براي شيوه هاي مقابله با تحريم و مشکلات احتمالي تشکيل داده ايم. محمدي همان زمان آمارهايي از صنعت پتروشيمي و افتتاح هاي پيش رو اعلام کرد که حاکي از همين حال خوب بود و اين گزارش ها تا امروز ادامه دارد.
بر اساس اين گزارش و برنامه هاي اعلامي شرکت ملي صنايع پتروشيمي، 55 مجتمع توليدي فعال در حال حاضر در مناطق مختلف کشور و دو هاب عملياتي منطقه ويژه اقتصادي و منطقه ويژه اقتصادي پارس عسلويه فعال هستند و حدود 55 ميليون تن محصول توليد مي کنند. در حال حاضر 18 گروه محصول پليمري با 300 گريد محصولات پليمري در صنعت پتروشيمي وجود دارد و 44 نوع محصول نيز شيميايي است که جمع آنها با ديگر محصولات غير پليمري و غير شيميايي 350 محصول است، همچنين 31 ميليون تن محصول قابل فروش وجود دارد. بر اساس آخرين اعلام مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در نمايشگاه بين المللي نفت، گاز و پتروشيمي، درآمد حاصل از فروش محصولات صنعت پتروشيمي 17.1 ميليارد دلار است و مي توان گفت اين ميزان از فروش و درآمد نشانه اي عيان و ملموس براي زنده بودن و پويايي اين صنعت است که توانسته بيش از 108 هزار نفر را به طور مستقيم در پروژه هاي اجرايي و توليدي خود به کار گيرد. در ساليان اخير ده ها طرح پتروشيمي وارد مدار توليد شده اند و با توجه به تهيه نقشه راه صنعت پتروشيمي و برنامه ريزي هاي انجام شده قرار است 18 طرح تا پايان سال 99 به بهره برداري برسد و سه طرح متانول کاوه، متانول بوشهر و الفين ايلام امسال وارد مدار توليد شوند. 15 طرح ديگر نيز سال آينده به بهره برداري خواهند رسيد. با بهره برداري از 18 طرح پتروشيمي تاسال پايان سال 99 توليد قابل فروش با 70 درصد رشد به 51 ميليون تن مي رسد که مصداق جهش دوم در اين صنعت است.
برخي از اين پروژه ها از مجموعه طرح هاي برنامه ششم توسعه و شامل متانول پانزدهم سيراف انرژي، پتروشيمي کردستان (افتتاح در سال 96)، GTPP فاتح کيميا، آمونياک و اوره شانزدهم فاز سوم پرديس (افتتاح در سال 97)، متانول دهم کاوه، متانول هفتم مرجان (افتتاح در سال 97)، آمونياک و اوره نهم مسجد سليمان، انيدريد مالئيک/بوتان دي ال/PBT پتروکيمياي ابن سينا، آمونياک و اوره دوازدهم گلستان، آکريلات ها کوروش، بيد بلند 2، اکريلونيتريل ارگ، و ... هستند که اتيلن وينيل استات استهبان، PDH سلمان فارسي، خط لوله اتيلن غرب، پنتا اريتريتول شهيد رسولي، آمونياک و اوره کرمانشاه (فاز دوم)، انيدريد مالئيک مدبران شيمي، پلي اتيلن سنگين دهدشت، مخازن متمرکز فاز 2 عسلويه، متانول دوم خارک، به زودي آماده بهره برداري مي شوند. تعدادي ديگر از پروژه ها به عنوان طرح هاي برنامه ششم توسعه در دستور کار قرار دارند. اين طرح ها شاملGTX سوم پارسيان،PDH/PP هيرسا پليمر سهند، GTPO انرژي دانا،GTPO پترو الفين فن آوران،GTPP بازرگاني راه پويان عصر خاورميانه، زنجيره اکريلات هاي روماک انرژي سرآمد، PVC پتروشيمي هامون،GTPP شرکت ملي صنايع پتروشيمي، GTPO پتروشيمي دنا بوير احمد، جمع آوري گاز هاي آلاينده پتروشيمي همت، متانول و فرمالدهيد آرتا انرژي، الفين و پايين دستي مشارکتي يک،GTX پترو سامان زاگرس، الفين و پايين دستي پتروپالايش کنگان، GTPP پتروشيمي اردبيل،PDH/PP گروه توسعه سرمايه گذاري انتخاب،GTX فجر کرمان، الفين و پايين دستي مشارکتي دو، GTPP مجتمع پتروشيمي کرمان،PDH/PP توسعه نفت و گاز رضوي، LAB سرمايه گذاري بين المللي فريد گسترش، PDH/PP پتروشيمي جم، پلي پروپيلن پتروشيمي الوند، PDH/PP سازه هاي صنعتي آذران، NGL3100 - توسعه نفت و گاز نويد صبا جم،GTPP گسترش صنايع شيميايي سينا،GTPO ماهان شيمي زاگرس، GTPO اول چابهار، GTX اميرآباد،GTPO دوم چابهار،GTPO گيلان،GTPO سوم چابهار،GTPP خراسان، آمونياک/اوره چابهار،GTPO سراج گستران رجال،GTX کاوه متان قشم،GTP تدبيرانرژي ارم،GTX نفت و گاز و پتروشيمي قشم،ETBE پترو صنعت پيشتاز،GTPP صنايع پتروشيمي بين الملل قشم،GTL نارکنگان،GTPP توسعه پترو مفيد،GTPP پرديس آذربايجان، GTX دوم پارسيان مي شوند که عمده آنها سال هاي آينده آماده بهره برداري مي شوند.
در عين حال برخي پروژه هاي پتروشيمي به عنوان پروژه هاي اقتصاد مقاومتي در دستور کار جدي وزارت نفت قرار گرفته اند. پتروشيمي هاي گچساران، دماوند، بازيابي اتان فاز 12 پارس جنوبي، پالايشگاه بيد بلند خليج فارس، سبلان، مسجد سليمان، دنا کيمياي پارس خاورميانه، متانول کاوه، مرجان، بوشهر، فاز اول پتروکيمياي ابن سينا (ماهشهر) ايلام و لردگان از اين پروژه هاي مهم هستند که برخي از آنها امسال افتتاح مي شوند يا در آستانه بهره برداري قرار دارند. به عبارتي پتروشيمي در اين سال ها هر چند وقت يکبار با اتفاقي جديد حال و هواي صنعت نفت را تغيير داده است. حالا يا خبر کلنگي جديد بوده که وزير نفت بر زمين مياندوآب يا انديمشک بر زمين زده يا افتتاح پرديس و مرجان و ... بوده است. خبر خوب هم اين است که اين حال خوب که از صنعت پتروشيمي به صنعت نفت دميده مي شود ادامه دارد و تا پايان سال در کل سال 99 افتتاح پشت افتتاح خواهيم داشت.
گزارش «مشعل» از چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت
مشعل: چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت با شعار «مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت، راهي به سوي توسعه پايدار»، روز سه شنبه (پنجم شهريورماه) با حضور وزير نفت و مديران ارشد صنعت نفت کشور برگزار شد. رسيدن به ايستگاه چهارم همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت را مي توان نقطه عطفي در توجه اين صنعت به اين نوع مسؤوليت دانست که در مناطق تحت پوشش آن مصاديق فراواني از اقدام هاي اجتماعي و توجه به جامعه پيرامون را مي توان سراغ گرفت. انجام مسؤوليت هاي اجتماعي در صنعت نفت، راهبردي چند ساله است که اهالي بزرگ صنعت نفت آن را سرلوحه فعاليت هاي خود در مناطق مختلف قرار داده اند. در چند سال گذشته و همزمان با آغاز دولت يازدهم، روند انجام مسؤوليت هاي اجتماعي، شتاب بيشتري پيدا کرده و مناطق مختلف نفتي به آباداني ها و پيشرفت هاي بيشتري رسيده اند. رونمايي از سياست ها و نظامنامه نحوه ايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي در صنعت نفت از سوي وزير نفت در اين همايش و ابلاغ آن همزمان با برگزاري آن از اقدام هاي مهم انجام شده در مسير ايفاي اين مسؤوليت در اين صنعت است؛ نظامنامه اي که نقشه راه واحدي براي تمامي شرکت هاي زيرمجموعه نفت خواهد بود.
ارسال 67 فقره گزارش پايداري به دبيرخانه همايش را مي توان استقبال و انگيزه شرکت ها در اين راه دانست که براساس آن برترين ها معرفي شدند و جوايزي دريافت کردند. دو پنل مشارکت در توسعه و توانمندسازي جوامع محلي و همچنين توسعه صنعت سبز نيز تاکيدي بر تخصصي شدن فعاليت ها در اين عرصه ها داشت و در خلال اين همايش، تاکيد بر برقراري تعامل دوسويه با ذي نفعان موضوعي بود که بر توجه بيشتر شرکت ها به آن تاکيد شد. آنگونه که وزير نفت در مراسم اختتاميه اين همايش اين مساله را با تاکيد بر اينکه «مردم در مناطق نفت خيز بايد احساس کنند که با آنها مانند يک خانواده رفتار مي شود»، مورد اشاره قرار داد.»
همچنين دستور وزير نفت بر گشايش درهاي صنعت نفت به روي جامعه شناسان، استادان دانشگاه و دانشجويان علوم اجتماعي در بخش مسؤوليت اجتماعي مي تواند نويدبخش فعاليت هاي کارشناسانه و تخصصي تر در اين عرصه مهم باشد؛ به شکلي که خروجي آن به آگاهي دو سويه منجر شود.
محور اصلي سخنان بيژن زنگنه در چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت در محل سالن همايش شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران بر تخصص در زمينه فعاليت مسؤوليت اجتماعي استوار بود که تاکيد کرد مشاوران اجتماعي، افراد باانگيزه و باسوادي باشند.
وزير نفت با اشاره به باز شدن درهاي صنعت نفت روي جامعه شناسان، استادان دانشگاه و دانشجويان علوم اجتماعي در بخش مسؤوليت اجتماعي يادآور شد: «آمد و رفت استادان و دانشجويان علوم اجتماعي در حوزه مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت، سبب بالا رفتن آگاهي دو طرف مي شود و با باز شدن پاي دانشگاه هاي علوم اجتماعي به صنعت نفت که تعدادشان زياد نيست، آرزو به دل نمي مانم.»
زنگنه با يادآوري اينکه اکنون تمام دانشکده هاي نفت در بخش بالادستي، درگير پروژه هاي پژوهشي نفت هستند و هيچ دانشکده اي در بخش بالادستي وجود ندارد که در اين زمينه فعال نباشد، گفت: «انجام کارهاي پژوهشي ميان دانشجويان و استادان با صنعت نفت منتج به يک زبان مشترک ميان آنها مي شود و انجام اين کار در حوزه مسؤوليت اجتماعي نيز بايد تکرار شود.»
وزير نفت با بيان اينکه طرح موضوع مسؤوليت اجتماعي به فرهنگ سازي نياز دارد، يادآور شد: «مسؤوليت اجتماعي هم اکنون در دنيا تئوريزه و تخصصي شده و فقط يک کار اخلاقي نيست. شرکت انگليسي - هلندي شل، کارهايي که در زمينه مسؤوليت اجتماعي انجام مي دهد، به دليل اخلاق نيست، به خاطر تداوم حيات و پايداري فعاليت خود است.»
وي با تاکيد بر اينکه تداوم حيات و فعاليت اقتصادي شرکت هاي بزرگ دنيا به ايفاي نقش آنها در بخش مسؤوليت اجتماعي بستگي دارد، افزود: «براي نمونه شرکت هاي بزرگ آمريکايي ثروتشان را وقف مي کنند؛ زيرا غير از اين نمي توانند ادامه حيات دهند.»
زنگنه همچنين با اشاره به ابلاغ نظام نامه نحوه ايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي در صنعت نفت و چگونگي اجراي آن تاکيد کرد: «مردم در مناطق نفت خيز بايد احساس کنند که با آنها مانند يک خانواده رفتار مي شود.»
موضوع مهم ديگر مورد اشاره در سخنان وزير نفت، توجه به محيط زيست بود که در اين زمينه تصريح کرد: «مساله زيست محيطي، جايگاه ويژه اي در اين بخشنامه دارد؛ زيرا ريسک زيست محيطي صنعت نفت بسيار بالاست و آلايندگي شيميايي، آب و خاک و هوا دارد. نفت بايد دوست محيط زيست باشد و هيچ طرحي از اجرا تا بهره برداري و توليد نبايد بدون لحاظ کردن مباحث زيست محيطي باشد. بنده طرحي را که ارزان باشد، اما مباحث زيست محيطي را کنار بگذارد، هيچ گاه قبول نداشته ام، دولت هم آن را قبول ندارد.»
وزير نفت يادآور شد: «وقتي سال 92 وارد وزارت نفت شدم، طرح خشک کردن هورالعظيم در برنامه قرار داشت تا در محيط خشک، ميدان يادآوران و آزادگان را توسعه دهند؛ اما گفتم اين يک جنايت ضدبشري است و نبايد اتفاق بيفتد.» زنگنه در ادامه با بيان اينکه سواد زيست محيطي در سطح عمومي در 40 سال اخير بالا رفته است، يادآور شد: «انجام مسؤوليت اجتماعي دو بخش دارد؛ يک بخش به اقدام هاي فيزيکي و کارهاي عمراني مانند ساخت مدرسه، مراکز فني و حرفه اي، ورزشي با اولويت بانوان مربوط است و بخش ديگر به کارهاي اجتماعي مربوط مي شود که الزاما آثار فيزيکي و ظاهري ندارد و براي توانمندسازي جوامع به اجرا درمي آيد.»
وزير نفت در ادامه سخنان خود با اشاره به وقوع سيل در استان خوزستان، اقدام هاي مناسب شرکت هاي نفتي در زمان وقوع سيل و زلزله خوزستان را يادآوري کرد و گفت: «آمادگي خود را براي بازسازي برخي بخش ها از جمله ساخت مدارس و خانه هاي بهداشت اعلام کرديم. به همين منظور 150 ميليارد تومان براي بازسازي مناطق سيل زده و 51 ميليارد تومان براي مناطق زلزله زده مسجدسليمان اختصاص داديم. انجام اين کارها براي اين بود که مردم احساس کنند ما کنارشان هستيم.»
سيدامير طالبيان پيش از سخنان وزير نفت، در مراسم اختتاميه چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت با قرائت بيانيه پاياني گفت: «سال گذشته با بذل توجه به بخشنامه وزير مبني بر صرفه جويي در هزينه ها، با وجود برگزار نکردن همايش سالانه، روند فعاليت گزارش گيري را تعطيل نکرديم و از شرکت ها خواستيم اقدامات مسؤوليت اجتماعي را در قالب گزارش هاي پايداري به دبيرخانه همايش ارسال کنند که در اين مدت با اينکه همايش برگزار نشد و انگيزه اي براي دريافت جايزه مطرح نبود، تعداد 67 فقره گزارش پايداري به دبيرخانه ارسال شد و همين امر، انگيزه اي براي دريافت مجوز از وزير براي برگزاري صرفه جويانه همايش و حذف تشريفات و هزينه هاي اضافي شد.»
طالبيان با بيان اينکه همايش طبق توصيه وزير نفت همايشي مسؤولانه، فاقد حامي مالي و وجه ثبت نام؛ اما مبتني بر مشارکت جمعي شرکت ها بود، افزود: «چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت با مشارکت جمعي و داوطلبانه همه شرکت ها و متکي به امکانات موجود برگزار شد که از تمامي آنان تشکر مي کنم.»
به گفته او، در اين دوره در موضوع داوري گزارش پايداري شرکت ها از توانمندي هاي داوران و چارچوب ارزيابي تخصصي تري بهره برديم و داوران گزارش ها متشکل از استادان دانشگاهي و کارشناسان ارزيابي بوده و در فرايند داوري، هر گزارش حداقل از سوي سه نفر از داوران مورد ارزيابي قرار گرفت. طالبيان يادآور شد: چارچوب اين ارزيابي نيز دربرگيرنده شاخص هاي اصلي و فرعي مشخص و برآمده از استاندارد بين المللي مسؤوليت اجتماعي شرکت و چارچوب گزارش دهي GRI بود که طي جلسات کارشناسي و اجماع داوران براي هريک از آنها وزن مشخصي تعيين شد و در مرحله بعد گزارش ها و اقدام هاي شرکت ها در حوزه هاي جامعه محلي، محيط زيست و کارکنان و بر اساس خوداظهاري شرکت ها مورد ارزيابي قرار گرفت. در نهايت شرکت ها بر اساس ميانگين نمرات هر گزارش و به طور کاملا بي طرفانه رتبه بندي شده و در سطوح مختلف جايزه و سپاسنامه توزيع شدند.
او در بررسي گزارش هاي دريافتي از سوي شرکت ها نکاتي را مورد اشاره قرار داد و گفت: اولا با وجود اقدام هاي قابل توجه انجام شده از سوي شرکت ها در حوزه هاي جامعه محلي، محيط زيست و کارکنان همچنان چالش ها و مسائلي در اين حوزه ها ديده مي شود که مي توان با شناسايي و اولويت بندي موضوعات اساسي، شناسايي ذي نفعان کليدي و برقراري تعامل دوسويه با ذي نفعان، براي رفع مسائل موجود و ارتقاي سطح رضايتمندي جامعه محلي و افزايش اثر بخشي اقدام ها در محيط زيست گام برداشت و ديگر اينکه غالب اقدام هاي انجام شده از سوي شرکت ها تحت عنوان مسؤوليت اجتماعي شرکتي در حوزه هاي مذکور صرفا در حد اجراي ضوابط قانوني، مقررات و استانداردها بوده است، در حالي که با يک رويکرد خلاقانه و مبتکرانه مي توان ضمن رعايت همين مقررات و استانداردها گام هاي موثرتري در مسير توجه به مسؤوليت اجتماعي برداشت.
طالبيان بيانيه نهايي همايش را در محورهاي زير اعلام کرد:
1- در اين همايش نمونه هاي موفقي از ابتکار عمل ها و برنامه هاي سودمند مسؤوليت اجتماعي از سوي شرکت ها در معرض معرفي و تبادل تجربه قرار گرفت. تاکيد داريم اين روند با کيفيت بالاتري از سوي شرکت ها در مناطق نفتي تداوم يابد.
2- لازم است شرکت ها و سازمان هاي فعال در صنعت نفت کشور، نسبت به اولويت هاي صنعت نفت در موضوع مسؤوليت اجتماعي توجه جدي کرده و با شناخت بيشتري موضوعات اساسي خود در اين زمينه را مشخص کنند و بر اساس آنها اقدام و گزارش ارائه دهند.
3- مديريت هزينه کردها از موارد مهم در تعيين و اجراي برنامه هاي مسؤوليت اجتماعي بوده و بايد به برنامه هايي اولويت داده شود که اولا از برآورد هزينه معقول برخوردار بوده و ديگر اينکه نتايج مثبت بيشتر و عميق تري داشته و رضايتمندي مردم را در پي داشته باشد.
4- بسيار مهم است شرکت ها در مناطق عملياتي تلاش کنند به چالش هاي منطقه اي توجه کرده و رويکرد مسؤوليت اجتماعي مشارکتي را دنبال کنند و چالش هاي مذکور را از اين طريق کاهش داده يا از بين ببرند.
5- توصيه مي شود مديران شرکت هاي نفتي نسبت به افزايش دانش خود در موضوع مسؤوليت اجتماعي شرکت اقدام کرده و نيروي انساني تحت مديريت خود را نيز در مسير آموزش اين موضوع قرار دهند. بويژه تاکيد مي شود، در شرکت هاي پيمانکاري نفتي اطلاع رساني، آموزش و تسهيل گري اين موضوع صورت گيرد. بهره گيري از مشاوران و صاحبنظران صاحب صلاحيت توصيه شود.
او اظهار اميدواري کرد که در چشم انداز هاي آتي، شاهد توسعه مسؤوليت اجتماعي در صنعت نفت باشيم و از نتايج آن براي تقويت فعاليت هاي ذاتي صنعت و همزيستي و همراهي شايسته با مردم و حفاظت از محيط زيست در مناطق عملياتي بهره مند شويم.
مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز در آيين گشايش اين همايش به ارائه آماري از خدمات عام المنفعه شرکت ملي نفت ايران پرداخت و گفت: شرکت ملي نفت ايران در قالب تامين اعتبار و اجراي طرح هاي عام المنفعه از سال 92 تاکنون موفق به تکميل 811 پروژه با اعتبار بيش از 1184 ميليارد تومان شد و اين در حالي است که اين شرکت تعداد 1159 پروژه نيز با اعتبار 2284 ميليارد تومان در حال اجرا دارد.
بابک دارابي افزود: پروژه هاي جديد احصا شده به تفکيک چهار منطقه (غرب کارون، پارس، نفت خيز، غيرنفتي) به عنوان برنامه پنج ساله خدمات عام المنفعه، ازسوي شرکت ملي نفت ايران مصوب و به مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز ابلاغ شد.
وي تصريح کرد: بر اساس برنامه پنج ساله خدمات عام المنفعه، تعداد 260 پروژه در غرب کارون، 398 پروژه در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، 589 پروژه در مناطق نفت خيز جنوب و 205 پروژه در مناطق غيرنفتي اجرا خواهد شد.
مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز با اشاره به مهم ترين اهداف و پروژه هاي اجرايي گفت: ارتقاي سطح امکانات و توسعه فضاهاي آموزشي دانشگاه ها، ارتقاي سطح بهداشت عمومي، سلامت جامعه و کاهش تلفات و خسارت هاي جانبي، افزايش امکانات و فضاهاي ورزشي و توسعه سلامت عمومي، رفع بخشي از محروميت هاي نيازمندان و قشرهاي آسيب پذير جامعه، توسعه کمي و کيفي راه ها و جاده هاي مواصلاتي، حفظ و صيانت از منابع ارزشمند طبيعي و زيست محيطي و کمک به استفاده بهينه از منابع آبي و گسترش فرآيند توليد و انتقال برق، از اهم اهداف و فعاليت هاي پروژه هاي اجرايي به شمار مي رود.
دارابي به طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان مناطق غرب کارون و پارس جنوبي اشاره و تصريح کرد: کلاس هاي آمادگي کنکور، تاثيري بسزا در ميزان قبولي و کسب رتبه هاي برتر در ميان دانش آموزان اين مناطق داشت.
مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز با اشاره به پروژه «توانمندسازي نيروهاي بومي در مناطق غرب کارون و پارس جنوبي» تصريح کرد: با آماده سازي هدفمند نيروهاي بومي در مشاغل مورد نياز مناطق ويژه پارس جنوبي و غرب کارون، امکان جذب و به کارگيري اين افراد در صنايع فراهم شد.
عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي نيز در ادامه به تشريح اهميت اجراي مسؤوليت هاي اجتماعي پرداخت و اين موضوع را از منظر توجه به کارکنان سازمان و خانواده هاي آنان بررسي کرد.
نسرين جزني ادامه داد: روش برخورد سازمان با ذي نفعان بسيار مهم است. ماهيت کارکردن در صنعت نفت و مناطق نفت خيز، تحمل مشکلاتي مانند دوري از خانواده است، در حالي که کار و زندگي شخصي تاثير مستقيمي بر يکديگر دارند. يکپارچگي کار و زندگي رويکردي است که هم افزايي بيشتر بين همه بخش هاي زندگي به صورت يکپارچه را به وجود مي آورد.
وي با اشاره به اينکه تصوير سنتي تعادل کار و زندگي احساسي از رقابت را بين اين دو ايجاد مي کند، افزود: مطالعات جديد نشان مي دهد در محيط هاي کاري ميان همکاران روابط دوستانه نيز برقرار است، در حالي که افراد در زندگي شخصي خود و در کنار خانواده، تنها به گفت وگو درباره مسائل خانوادگي مي پردازند.
عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي ادامه داد: براي تدوين راهبرد موفق کار و زندگي چهار مرحله مشخص شده که شامل تعيين نيازهاي اجرايي کردن راهبردهاي کار و زندگي، ارزيابي نيازهاي سازماني و نيازهاي کار و زندگي، طراحي و پياده سازي برنامه کار و زندگي و سرانجام ارزيابي برنامه کار و زندگي است.
به گفته وي، سازمان ها به دليل ايجاد جذابيت و نگهداري استعدادها، بالا نگهداشتن اخلاقيات و روحيه سازماني، افزايش بهره وري و صرفه جويي در هزينه ها، کاهش هزينه هاي بهداشت و درمان، افزايش تعهد، کاهش فرسودگي شغلي و عملکرد رقابتي بايد برنامه هاي يکپارچگي کار و زندگي را اجرا کنند.
جزني تصريح کرد: براي ارزيابي نيازهاي کارکنان مي توان به مطالعه پرونده آنان پرداخت، از آنها نظرسنجي کرد، يا گروه هاي متمرکز شامل گفت وگوهاي ساختاريافته براي کسب اطلاعات درباره ديدگاه ها و تجربه هاي آنان تشکيل داد.
وي افزود: نهادينه کردن فرهنگ سازماني براي کارکنان، ايجاد محيط کاري انعطاف پذير و يافتن استعدادهاي کارکنان، همواره از مهم ترين دغدغه هاي مديران منابع انساني است.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران نيز در نشست تخصصي «مشارکت در توسعه و توانمندسازي جوامع محلي» چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت گفت: صنعت نفت و گاز در هر نقطه از کشور که حضور داشته باشد، بر جامعه پيرامون خود اثرگذار است و شايد اين تصور را به وجود آورد که فعاليت بخش هاي مختلف صنعت سبب تاثيرگذاري منفي بر محيط زيست شود، اما تلاش ما اين است که حداقل بر سبک زندگي مردم در جوامع پيرامون شرکت هاي زيرمجموعه خود اثر مثبتي داشته باشيم.
حسن منتظر تربتي ادامه داد: کساني که در مناطق نفت خيز زندگي مي کنند، به واسطه همجواري با اين مناطق سبک زندگي، توقع و افکار متفاوتي دارند و ما نيز در کنار مردم اگر حضور بي دردسر نداشته ايم، اما همه وظايف خود را به درستي انجام داده ايم.
به گفته وي، هدف ما داشتن حضور موثر در کنار مردم همجوار مناطق نفت خيز است؛ به گونه اي که از منظر اقتصادي و اجراي مسؤوليت اجتماعي در زندگي مردم اثر مثبت داشته باشيم.
معاون وزير نفت در امور گاز تصريح کرد: تعيين و اجراي پارامترهاي مسؤوليت اجتماعي ازسوي هر کدام از شرکت هاي زير مجموعه وزارت نفت در نقاط مختلف کشور با توجه به وضع مالي آن شرکت و همچنين بر اساس آمايش سرزمين انجام مي شود.
تربتي، واکنش وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران در مقاطع بحراني مانند وقوع سيل فروردين ماه امسال را مثبت و مهم ارزيابي و اظهار کرد: شرکت ملي گاز ايران در سيلاب امسال همکاري بسيار خوبي با ستاد مديريت بحران کشور داشت، همچنين کارکنان افزون بر توزيع کمک ها، خودشان به ياري مردم مي شتافتند که همه اين موارد از مصاديق اجراي مسؤوليت اجتماعي است.
مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده در نخستين نشست تخصصي چهارمين همايش مسؤوليت هاي اجتماعي صنعت نفت با عنوان «مشارکت در توسعه و توانمندسازي جوامع محلي» بر ضرورت توجه بيشتر به مراکز کارآفريني و حرفه آموزي زنان تاکيد کرد و گفت: در اعتباراتي که به مسؤوليت اجتماعي تخصيص داده مي شود، دختران و زنان را ناديده نگيريد.
فاطمه تندگويان اظهار کرد: جامعه محلي شامل زنان و مردان مي شود و نمي توان در اين جوامع به نيمي از اقشار توجه کرد (مردان) و به نيمي ديگر (زنان) بي توجه بود.
وي با اشاره به اينکه در پروژه هايي که در طول سال ها انجام شده است، سياستگذاران، برنامه ريزان و مجريان عمدتا آقايان بودند و زنان نقشي در اجرا نداشتند، افزود: متاسفانه تعداد پروژه هايي که براي خانم ها و دختران ايجاد شده خيلي نادر است و به تعداد انگشتان دست مي رسد.
مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده تصريح کرد: در بخش آموزش جوامع محلي اگر دقت و بررسي کنيد، درمي يابيد که عمدتا دختران هستند که بازمانده تحصيل مي شوند.
تندگويان افزود: در شرايط امروز با آنکه از توسعه صحبت مي کنيم، 47 درصد دختران به متوسطه 2 راه پيدا نمي کنند و اين در جوامع محلي بسيار بيشتر است.
مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده ادامه داد: رشته هايي که دختران در جوامع محلي دارند، عمدتا انساني است و به اشتغال منجر نمي شود. اگر رشته فني و حرفه اي براي آنها گذاشته شود، رشد اشتغال زنان افزايش مي يابد.
تندگويان همچنين بر ضرورت توجه ويژه به مراکز کارآفريني و حرفه آموزي زنان تاکيد و تصريح کرد: در حوزه سلامت نيز بانوان ما از بيماري هاي مزمن مفصلي و قلبي و عروقي رنج مي برند و اين به دليل کم توجهي و شايد از کمبود دسترسي به امکانات نشأت مي گيرد.
وي تصريح کرد: اعتبارات تخصيص داده شده به مسؤوليت اجتماعي زنان و دختران را در جامعه ناديده نگيريد، زيرا اينها مطالباتشان روز به روز بالاتر مي رود و مطمئن باشيد زماني که اين مطالبات سرکوب شود پيامدهاي آن از جاي ديگري سر باز خواهد کرد.
مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده افزود: اميدوار هستم که مديران و دست درکاران، عدالت را مسئولانه براي همه اقشار جامعه محلي در نظر بگيرند.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز با محور «کمک به توسعه زير ساخت ها در جوامع محلي» به به توسعه زيرساخت ها و ارائه خدمات عمراني، بهداشتي و درماني، ورزشي، آموزشي و... اشاره کرد و گفت: هدف اصلي مسؤوليت اجتماعي، علاوه بر رضايت و توانمندسازي نيروهاي بومي، فراهم کردن زمينه هاي لازم براي توسعه و امنيت پايدار در کشور است و اين مهم با داشتن برنامه مدون و اصولي محقق مي شود.
احمد محمدي ادامه داد: صنعت نفت از زمان پيدايش تاکنون در مقوله مسؤوليت اجتماعي پيشگام بوده و توانسته است نقشي بسزا در توانمندسازي جوامع محلي داشته باشد. هر چند انتقادهايي به ما وارد است، اما مواقعي هم بوده که فعاليت هايي صنعت نفت در زمينه مسؤوليت اجتماعي آن طور که بايد تبليغ نشده است.
وي با بيان اينکه فعاليت ها و اقدام هاي عام المنفعه بايد براساس برنامه ريزي هدفمند انجام شود، افزود: تلاش ها بايد بر محور شکل گيري مسؤوليت اجتماعي هدفمند باشد تا گوشه اي از محروميت ها برطرف شود.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تصريح کرد: شناسايي نيازمندي هاي واقعي مناطق عملياتي از اهم واجبات است، زيرا در بعضي از مناطق، خدماتي ارائه شده که چندان ضرورت نداشته است.
محمدي با بيان اينکه اگر نيازها را واقعي سنجي و اولويت بندي کنيم، به هدف نزديک تر مي شويم و امنيت و توسعه پايدار بيشتر محقق مي شود، افزود: خدمات ارائه شده به صورت پراکنده است که با برنامه ريزي منظم و اصولي مي توان آنها را پررنگ تر نشان داد.
وي با بيان اينکه اين شرکت به منظور توسعه سازمان، به بخش و فعاليت هاي مسؤوليت اجتماعي خود توجه داشته است، گفت: مسائل بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي) همواره مورد تاکيد مديران اجرايي اين شرکت بوده و در سراسر مناطق نفت خيز جنوب اهميت ويژه اي داشته است.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اقدام هاي پيشگيرانه و جلوگيري از مخاطره هاي زيست محيطي، همکاري با ستاد مديريت بحران، اعزام کارشناسان مناطق نفت خيز به محل هاي در خطر وقوع سيل، استقرار گروه مجهز پايش و بررسي وضع دبي رودخانه کارون و اعلام آماده باش کامل به پيمانکاران پروژه هاي اجرايي براي اقدام هاي پيشگيرانه را از اهم فعاليت هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در زمان بحران سيل اخير خوزستان برشمرد.
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در نشست «مشارکت در توسعه و توانمند سازي جوامع محلي» به ارائه خدمات بهداشت و درمان با تاکيد بر اردوهاي جهادي» پرداخت و گفت: مقوله مسؤوليت اجتماعي در سازمان هاي ارائه کننده خدمات سلامت در جوامع مدرن امروز سبب شده است تا رويکردي اخلاق محور شکل گيرد که سازمان آموزشي، علمي و فرهنگي ملل متحد (يونسکو) با تشکيل کميته مسؤوليت اجتماعي به طور منسجم به اين مفهوم پرداخته است.
حبيب اله سميع با اشاره به تاريخچه تشکيل سازمان بهداشت درمان صنعت نفت همزمان با آغاز توليد نفت در مسجد سليمان تصريح کرد: توليد اين محصول اساسا با مخاطراتي همراه است که بهداشت و درمان را جزء جدايي ناپذير آن مي دانند .
وي ادامه داد: سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در تمامي مناطقي که گسترده فعاليت نفت و گاز است، در حوزه خدمات رساني به کارکنان و مردم بومي فعاليت داشته است، به طوري که سال گذشته 423هزار مورد ويزيت، 14 هزار 265 مورد بستري و 8 هزار و 45 مورد عمل جراحي مردم بومي در مناطق مختلف انجام شده است.
سميع اظهار کرد: در برخي از مراکز مانند جم و جزيره خارک که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور به عنوان متولي اصلي سلامت حضور ندارد، وظيفه تامين سلامت حتي مردم بومي منطقه به عهده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است، در بسياري از ديگر مناطق عملياتي همگام با بيمارستان هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، فعاليت هاي سازمان به چشم مي خورد.
وي با اشاره به اينکه در بيمارستان توحيد جم حدود 91 درصد خدمات بستري به بوميان منطقه اختصاص داده شده است، گفت: در ساير مناطق هم وضع به همين منوال است، بيمارستان خارک با 81 درصد، مسجدسليمان 70 درصد، آبادان 27 درصد و به صورت محدود در گچساران سرويس هايي در حوزه بهداشت و درمان به مردم بومي ارائه مي دهيم که اين مکمل ساير فعاليت هاي صنعت نفت در حوزه مسؤوليت اجتماعي است.
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به وقوع سيل در فروردين ماه امسال تصريح کرد: سازمان بهداشت ودرمان فعاليت هاي گسترده اي در مناطق شمالي و جنوبي کشور انجام داد که شامل اعزام تيم امدادي بهداشت و درمان، اعزام اکيپ تخصصي-پزشکي بهداشت و درمان صنعت نفت، استفاده از يک دستگاه اتوبوس – آمبولانس و برگزاري اردوهاي جهادي بوده است.
مديرعامل پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد در نشست تخصصي «مشارکت در توسعه و توانمندسازي جوامع محلي» با محور«ايجاد دفتر تعاملات اقتصادي با جامعه محلي با هدف رونق اقتصادي و خودکفايي جامعه محلي» گفت: سهيم شدن در توسعه و رفاه جامعه با فراهم آوري انرژي پاک، مأموريت پالايشگاه هاشمي نژاد به شمار مي آيد که مستلزم مسؤوليت پذيري اجتماعي است.
سيد مجيد منبتي ادامه داد: بر اساس ماده 47 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادي، همه دستگاه هاي اجرايي مي توانند با هدف کاهش هزينه ها و افزايش اشتغال از توان نيروهاي محلي استفاده کنند.
به گفته وي، درک مسؤوليت هاي اجتماعي و استقرار آن در همه برنامه هاي سازمان، تنها راه حصول حداکثر منافع سازماني است.
منبتي با اشاره به اينکه در سه زمينه توزيعي، خدماتي و توليدي از توان شهرستان سرخس و روستاهاي اطراف آن استفاده مي کنيم، گفت: ما حتي لباس مورد استفاده کارکنان در محيط پالايشگاه را با حمايت از زنان و مردان شهرستان سرخس در همين منطقه توليد و تهيه مي کنيم.
وي درباره اجراي مسؤوليت هاي اجتماعي از سوي پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد تصريح کرد: توانمندسازي شرکت هاي محلي، حمايت از شرکت هاي دانش بنيان، آموزش کارآفريني و خلاقيت براي جوانان منطقه، تهيه بسته هاي نوشت افزار براي دانش آموزان و... از جمله اقدام هاي پالايشگاه است.
مديرعامل پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد افزود: اين پالايشگاه، گوگرد مرغوب و مذاب خود را به شرکت هاي توانمند مي فروشد تا اين شرکت ها به شکل هاي مختلفي از اين گوگرد استفاده کنند، اين اقدام اشتغال زايي در شهرستان سرخس را به همراه دارد
مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران نيز در نشست تخصصي «مشارکت در توسعه و توانمندسازي جوامع محلي» به موضوع فرهنگ سازي و جلب مشارکت مردمي با تاکيد بر حفاظت از حريم خطوط لوله گفت: خدمت به هموطنان ساكن مجاور خطوط انتقال نفت را علاوه بر مسؤوليت اجتماعي، وظيفه خود مي دانيم.
قاسم عرب يار محمدي گفت: حوزه مسؤوليت اجتماعي شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران به وسعت حوزه عملياتي كه در كل كشور وجود دارد گسترده است، ضمن آنکه اين حوزه با توسعه نظام شهرنشيني و گسترش شهرها در سال هاي اخير بيشتر توسعه يافته است.
وي تاكيد كرد: در جريان سيل امسال علاوه بر بار مسؤوليت سنگين استمرار و پايداري عمليات انتقال نفت خام به پالايشگاه ها و فراورده هاي نفتي به كل كشور، به نحو چشمگيري در كمك به سيل زدگان نيز مشاركت داشتيم.
مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران فعاليت در حوزه مسؤوليت اجتماعي را از دو طريق فرهنگ سازي و جلب مشاركتهاي مردمي عنوان كرد و گفت: براي فرهنگ سازي در اين حوزه اقدام هاي مهمي همچون ساخت فيلم، مستند و تيزرهاي تلويزيوني با موضوع معرفي شركت و رعايت حريم و... انجام شده است.
عرب يارمحمدي افزود: شناخت گروه هاي جمعيتي ساكن در حريم خطوط و اطلاع رساني و توزيع پكيج هاي فرهنگي در ميان همجواران خطوط، از ديگر اقدام ها در اين زمينه است.
مديرعامل شرکت گاز استان نيز به اهميت و ضرورت تدوين راهبردي مسؤوليت اجتماعي بعنوان مثال گروه «توسن» اشاره و بر تقويت و تعميم اين گروه به عنوان بازوان سازمان هلال احمر در شرايط امدادي و بحراني تاکيد کرد..
پنل دوم چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت با عنوان توسعه صنعت سبز، با حضور عليرضا صادق آبادي، معاون وزير و مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي برگزار شد.
وي گفت: در بعد مسؤوليت اجتماعي، شايد مهم ترين ويژگي که در زنجيره پالايشي کشور وجود داشته باشد اين است که در هر شرايطي آمادگي کامل براي خدمت رساني وجود دارد و واقعا در چند زلزله طي سال هاي 96 و 97، همچنين سيل اخي، ر بالاترين ميزان آمادگي در کشور وجود داشته است.
صادق آبادي گفت: در دوراني که کشور درگير سيل بود از مجموع تمام جايگاه ها تنها 4 يا 5 جايگاه چند ساعت در کل مجموعه تعطيلي داشتيم که بلافاصله با جايگاههاي سيار پشتيباني داده شد. اين آرامش خاطر را ايجاد کرديم که در هر شرايطي، مجموعه پالايش و پخش فراورده هاي نفتي در زنجيره توليد، انتقال و توزيع آمادگي دارد که بهترين خدمات را به مردم کشور ارائه کند.
علي اکبر ميرقادري، مديرعامل پالايشگاه نفت آبادان در پنل دوم با موضوع بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل ها با هدف کاهش ميزان فلرينگ اشاره و اهداف آن را جلوگيري از هدرروي گازهاي ارسالي به مشعل هاي اصلي پالايشگاه، کاهش مشکلات تعميراتي ناشي از بالابودن بار مشعل ها، کاهش آلودگي هاي زيست محيطي، جلوگيري از هدرروي انرژي و تزريق گازهاي بازيابي شده به شبکه سوخت گازي پالايشگاه اعلام کرد.
او توجيه زيست محيطي بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل ها را نزديکي پالايشگاه به منطقه مسکوني و شهري، نياز به کاهش آلودگي هوا، کاهش ميزان فلرينگ پالايشگاه، کاهش ميزان ارسال گازهاي گلخانه اي به جو تا 66500 تن در سال و بهبود شرايط زيست محيطي دانست.
ميرقادري همچنين توجيه اقتصادي اين اقدام را جلوگيري از سوختن 4500 کيلوگرم گاز در ساعت، صرفه جويي در هزينه هاي تامين اين مقدار حجم گاز، کاهش هزينه هاي تعميراتي مشعل ها و بازگشت سرمايه در کمتر از 27 ماه اعلام کرد.
کريم قاسمي پناه، مدير گروه پژوهش تصفيه و بازيافت آب پژوهشگاه صنعت نفت در مطلبي با عنوان «اجراي فناوري هاي تصفيه و استفاده مجدد از پساب ها در مجتمع هاي عملياتي» ابتدا مساله کمبود آب، چالش ها و راهکارها را مورد اشاره قرار داد و گفت: 97 درصد آب موجود در جهان را درياها و اقيانوس ها تشکيل مي دهند و از سه درصد آب باقي مانده، تنها کمتر از يک درصد به صورت منابع آب شيرين قابل استفاده است.»
وي با بيان اينکه انتظار مي رود جمعيت جهان طي 40 سال آينده دو برابر شود، اين نکته را يادآوري کرد که بيش از نيمي از جمعيت جهان طي 30 تا 50 سال آينده با مشکل جدي آب مواجه خواهند بود.
قاسمي پناه با اشاره به ميزان آب در ايران گفت: متوسط بارش سالانه ايران حدود 250 ميلي متر و کمتر از يک سوم بارش متوسط بارش متوسط جهان است و ميزان متوسط سالانه تبخير و تعريق در کشور حدود 2700 ميلي متر و بيش از سه برابر متوسط جهاني است.
او درادامه با اعلام اينکه توزيع زماني و مکاني نزولات جوي کشور نامناسب است، اشاره کرد: 56 درصد از مجموع بارش سالانه در 30 درصد از پهنه کشور اتفاق مي افتد و 75 درصد بارش سالانه هم در فصول غيرکشاورزي رخ مي دهد. قاسمي پناه با اشاره به راهکارهاي مقابله با کم آبي به مديريت مصرف آب، صرفه جويي، تصفيه و بازيافت پساب ها و همچنين نمکزدايي آب هاي شور و لب شور تاکيد کرد.
مدير گروه پژوهش تصفيه و بازيافت آب پژوهشگاه صنعت نفت در همين زمينه به بازيافت پساب شست وشوي غشا و احياي رزين ها در پتروشيمي فجر، تصفيه و استفاده مجدد از آب آلوده به ترکيبات نفتي منطقه لرستان، تصفيه پساب هاي بهداشتي و صنعتي پژوهشگاه صنعت نفت به روش MBR و استفاده مجدد در آبياري فضاي سبز، تصفيه پساب هاي روغني پالايشگاه خانگيران، تصفيه پساب هاي بهداشتي شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه رفسنجان و ايذه با هدف آبياري سبز، بهينه سازي تصفيه خانه بيولوژيک کارخانه روغن نباتي و نمکزدايي پساب با هدف آبياري فضاي سبز و همچنين مطالعات پايلوتي تصفيه پساب صنعتي پتروشيمي مبين به روش MBRو RO را مورد اشاره قرار داد.
اردشير گراوند، مديرعامل يک شرکت داخلي در مراسم پاياني همايش در سخناني با تاکيد بر اهميت مقوله مسؤوليت اجتماعي، اين نکته را يادآور شد که مسائل اجتماعي ايران محصول بي برنامگي و غفلت از برنامه آمايش و پيوست اجتماعي، طرح ها و پروژه هاو اقدام ها در 40 سال گذشته کشور بوده است.
او با اين مقدمه تاکيد کرد که پيوست اجتماعي، قانوني و لازم الاجراست و مسؤوليت اجتماعي، اخلاقي و اختياري است.
گراوند با اشاره به ضرورت تهيه پيوست هاي اجتماعي و فرهنگي پروژه ها توضيح داد: چنين پيوستي وضع تاثير اجتماعي و فرهنگي اجراي طرح ها، پروژه هاو اقدام ها را بر نظام اجتماعي روشن مي کند و از نظام اجتماعي و فرهنگي در برابر هر گونه عمليات اقتصادي، سياسي، زيربنايي و... صيانت کرده و همچنين تکليف وجه قانوني وظيفه اجتماعي و مرز بين وظيفه اجتماعي و مسؤوليت اجتماعي را روشن مي کند.
وي با اشاره به نوع تعامل و مداخله و عمل به مسؤوليت اجتماعي يادآور شد: مدل فعلي عمل به مسؤوليت اجتماعي در ايران به دليل بخشي بودن، منجر به نتيجه مثبت نمي شود.
گراوند افزود: اگر صنعت نفت و گاز به موفقيت مسؤوليت اجتماعي مي انديشد، براساس تکليف طرح جامع، طرح تفصيلي و طرح هادي به مسؤوليت اجتماعي خود عمل کند؛ در غيراين صورت طرح جامع را تهيه کرده و مسؤوليت خود را مشخص کند.
وي با اعتقاد به اينکه نظام اجتماعي ايران آسيب ديده است و همه در برابر آن مسؤول هستيم، افزود: اگر پيوست اجتماعي تمام فعاليت هاي کشور اجباري نشود، نظام اجتماعي به انحطاط مي رود.
گراوند ادامه داد: نهادينه کردن تجربيات وزارت نفت و تبديل آن به رويه قانوني، کف انتظاري است که مي توان داشت تا دستاوردهاي موجود از بين نرود.
وزير نفت همزمان با برگزاري چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت، «سياست ها و نظام نامه نحوه ايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي در صنعت نفت» را ابلاغ کرد.
در متن ابلاغيه بيژن زنگنه، وزير نفت آمده است: «پيرو جمع بندي مباحث مطرح شده در شوراي معاونان وزارتخانه، با عنايت به آثار محيط اجتماعي بر کارايي فعاليت هاي صنعت نفت و با هدف ارائه تصوير مناسب از صنعت نفت در افکار عمومي، ايجاد فضاي لازم براي افزايش اعتماد اجتماعي، بهبود روابط با جوامع محلي و تسهيل شرايط کاري صنعت نفت در اين جوامع، بهينه سازي هزينه کردها در زمينه اقدام هاي مسؤولانه سازمان ها و شرکت هاي نفتي و نظارت عاليه در اين باره، سياست ها و نظام نامه نحوه ايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي در صنعت نفت ابلاغ مي شود. همه شرکت هاي اصلي، فرعي و تابعه وزارت نفت نيز مشمول مفاد اين نظام نامه هستند.»
ماده 1- تعاريف
1-1- جوامع محلي: مقصود از جوامع محلي در اين نظام نامه گروهي از مردم با هويت مشخص است که در مناطق مختلف فعاليت صنعت نفت ساکن بوده و بر فعاليت هاي صنعت نفت تاثير مستقيم يا غيرمستقيم داشته و يا از آن تاثير مي پذيرند.
2-1- توانمندسازي: بهره گيري از روش هاي متنوع حمايتي، تسهيل گري، آگاهي بخشي و آموزشي (بويژه آموزش هاي فني و حرفه اي و تقويت بنيه علمي دانش آموزان کم بضاعت و با توجه ويژه به زنان و دختران)، به منظور خوداتکايي و توسعه سرمايه انساني در جوامع محلي
ماده 2- مناطق فعاليت صنعت نفت از منظر اهميت تاثيرپذيري و تاثيرگذاري در ارتباط با جوامع محلي به ترتيب زير است:
منطقه يک: منطقه عمومي پارس (شامل شهرستان هاي عسلويه، کنگان و جم) و منطقه غرب کارون
منطقه 2: حوزه جغرافيايي عمليات شرکت هاي مناطق نفت خيز جنوب، نفت مناطق مرکزي، نفت فلات قاره، نفت اروندان به علاوه تاسيسات فراورشي پيوسته با بالادست در همان مناطق مانند پالايشگاه هاي گاز شهيد هاشمي نژاد، بيد بلند (يک) و پارسيان و قشم
تبصره: منطقه ويژه اقتصادي ماهشهر نيز جزو همين منطقه محسوب مي شود.
منطقه 3: ديگر مناطق کشور
ماده 3 - موضوعات و زمينه هاي عمل
3- 1- تاکيد بر رعايت ضوابط حفظ محيط زيست در طراحي و اجراي طرح هاي صنعت نفت در همه مناطق
3- 2- بررسي و احصاي ظرفيت هاي توسعه محلي با بهره گيري از نظرات مسوولان محلي و نيز نخبگان در منطقه (يک)
3-3- کمک به هدايت و توانمندسازي ساکنان جوامع محلي خاصه دختران، زنان و اقشار آسيب پذير به منظور شکوفايي ظرفيت هاي توسعه محلي در منطقه (يک)
3-4- نيازسنجي، ارزيابي و اجراي طرح هاي عمراني (فيزيکي) در مناطق
3-5- استفاده از ظرفيت هاي توليدي و خدماتي موجود در مناطق يک و دو در زمينه تأمين کالاهاي عمومي مورد نياز صنعت نفت و پيمانکاران (نظير تهيه مواد خوراکي، توليد لباس کار، وسايل نقليه براي اياب و ذهاب کارکنان و تعمير ماشين آلات) و ايجاد شرايط تقويت اين ظرفيت ها
3- 6- بهره گيري از نيروي کار صاحب صلاحيت جوامع محلي در اجراي طرح هاي صنعت نفت از سوي پيمانکاران طرف قرارداد با رعايت ابلاغيه وزارت نفت به شماره 658-20/2 مورخ 10/ 10/ 1396 در مناطق (يک) و (2) و نيز رعايت شيوه نامه به کارگيري نيروي انساني اولويت دار محلي از سوي پيمانکاران صنعت نفت در منطقه عمومي پارس جنوبي به شماره 165319- 10/1 مورخ 1397/04/12
3- 7- مساعدت به مردم و جوامع محلي در مواقع بروز حوادث غيرمترقبه در تمام مناطق بويژه مناطق (يک) و (2)
3-8- مشارکت در انجام فعاليت هاي ترويجي و پيشگيرانه به منظور کنترل بيماري هاي شايع در ميان کودکان و زنان جوامع محلي در منطقه (يک)، به ترتيب و در سقف اعتبار مصوب هيات مديره شرکت اصلي براي هر مورد
3- 9- حمايت از فعاليت هاي فرهنگي در مناطق (يک) و (2) در سقف اعتبار مصوب هيات مديره شرکت اصلي براي هر مورد
3-10- برقراري ارتباط موثر با مردم، جريانات اجتماعي و بزرگان مناطق (يک) و (2) به منظور ايجاد احساس منفعت مشترک، اقناع و تنوير افکار عمومي
ماده 4- در مناطق تعريف شده، طرح هاي عمراني صرفا در زمينه هاي مشخص شده زير قابل اجرا خواهد بود:
در مناطق (يک) و (2): کمک و مشارکت در احداث و بازسازي موارد زير:
در روستاها: خانه بهداشت، درمانگاه، مدرسه، آب آشاميدني و فاضلاب، طرح هادي روستايي، سالن ورزشي و زمين چمن.
در شهرها: درمانگاه، مراکز آموزشي، تجهيز مراکز فني و حرفه اي، مرکز فرهنگي چندمنظوره، سالن ورزشي و زمين چمن
در منطقه (3): کمک و مشارکت در اجراي طرح هاي زمين چمن روستايي و سالن هاي کوچک ورزشي به ميزان حداکثر 50 درصد هزينه ها در سقف مصوب هيات مديره شرکت ملي نفت ايران (که هر ساله تعيين و ابلاغ مي شود) و نيز اعلام سازمان برنامه و بودجه براي تامين بقيه بودجه در هر مورد
تبصره (يک)- ادامه اجراي طرح هاي عمراني فعال در دست اقدام «مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز» با پيشرفت قابل ملاحظه، حداکثر در سقف تعهد مصوب هيات مديره شرکت ملي نفت ايران بلامانع است.
تبصره 2- در منطقه يک، مشارکت در طرح هاي راه هاي مواصلاتي روستايي نيز قابل انجام خواهد بود.
تبصره (3)- در همه موارد بايد از اجراي طرح هاي با اعتبار ريالي بالا و زمان بندي طولاني اجتناب شده و به طرح هاي کوچک و پربازده بخصوص در مناطق روستايي اولويت داده شود.
تبصره (4)- انتخاب طرح هاي عمراني مسؤوليت اجتماعي که به عنوان مثال در قالب طرح هاي EPC/ EPD به تاييد شوراي اقتصاد رسيده نيز مشمول همين قاعده خواهند بود.
ماده 5- شرايط اجراي طرح ها
1-5- طرح هاي موضوع ماده 4 صرفا از طريق يا با هماهنگي مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز به انجام مي رسد.
5- 2- اصل بايد بر اين باشد که اين مديريت نيز کارها را از طريق عقد موافقت نامه با دستگاه هاي اجرايي ذي ربط در هر مورد به انجام مي رساند و از ارتباط مستقيم با پيمانکار پرهيز مي کند.
3-5- بهره گيري از اِلمان هاي سازه اي خلاقانه و نمادهاي يکنواخت براي معرفي شرکت اصلي تابعه وزارت نفت به عنوان متولي طرح ها الزامي است.
ماده 6- ساختار، نظام اجرايي و بودجه
6- 1- نظارت کلان بر اجراي مفاد اين نظام نامه شامل تاييد کلي سقف منابع تخصيص يافته به هر يک از مناطق سه گانه ياد شده از سوي هر يک از چهار شرکت اصلي، در هر سال برعهده شوراي عالي مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت (شوراي معاونان وزارت نفت) خواهد بود. مديريت و راهبري عملياتي شدن مفاد موضوعات مذکور در ماده 3 (به جز بند3-3) به عهده مشاور اجتماعي وزير نفت با همکاري مشاوران اجتماعي و مشاوران امور زنان چهار شرکت اصلي وزارت نفت و کميته هاي مسؤوليت اجتماعي شرکت هاي زيرمجموعه است.
تبصره: مشاوران اجتماعي شرکت هاي اصلي با تاييد مشاور اجتماعي وزير و حکم مديران عامل شرکت ها منصوب مي شوند.
2-6- در مناطق عمده نفتي مانند مناطق نفت خيز جنوب، منطقه غرب کارون، منطقه عمومي پارس و منطقه ويژه اقتصادي ماهشهر، براي هماهنگي در اجراي سياست ها، شوراي راهبري از ترکيب مديران شرکت هاي مشمول اين نظام نامه تشکيل شده و دبيرخانه شورا در محل يکي از شرکت ها به تصميم خود اعضا مستقر مي شود.
6- 3- شرکت هاي اصلي بايد بجز موارد مصوب در طرح هاي سالانه «مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز»، نسبت به تصويب بودجه سالانه مسؤوليت اجتماعي براساس برنامه هاي مصوب در چارچوب ماده (3) اين ابلاغيه، اقدام کنند. هرگونه هزينه کرد در زمينه هاي مرتبط با مسؤوليت اجتماعي بجز موارد مصوب با رعايت بخشنامه صرفه جويي ابلاغ شده به شماره 146-20/2 تاريخ 1398/2/23 ممنوع بوده و در حکم تخلف اداري است.
ماده 7- ارزيابي، گزارش عملکرد و اطلاع رساني
7- 1- تمامي شرکت هاي مشمول مي بايست نسبت به ارائه گزارش هاي سالانه نحوه اجراي مسؤوليت اجتماعي به «امور مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت» (که بايد زير نظر مشاور اجتماعي وزير نفت فعاليت کند) اقدام کرده و اين امور نيز با تدوين شاخص هاي ارزيابي و رتبه بندي، نسبت به ارائه گزارش هاي سالانه در حوزه مسؤوليت اجتماعي به شوراي عالي مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت (شوراي معاونان وزارت نفت) اقدام کند.
7- 2- ادارات روابط عمومي شرکت هاي اصلي با هماهنگي اداره کل روابط عمومي وزارت نفت بايد با همکاري سازمان ها و واحدهاي فعال صنعت نفت در حوزه مسؤوليت اجتماعي، نسبت به اطلاع رساني عمومي فعاليت ها در اين زمينه با ابزارهاي گوناگون اقدام کنند.
ماده 8- شرکت ملي گاز، شرکت ملي پالايش و پخش و شرکت ملي پتروشيمي نيز مکلفند، مطابق مفاد اين نظام نامه، نسبت به انجام مسؤوليت هاي اجتماعي در مناطق اصلي فعاليت هاي خود، حسب مورد اقدام کنند. نقش و سهم اين شرکت ها در موضوع مسؤوليت هاي اجتماعي، هر ساله در شوراي عالي مسؤوليت هاي اجتماعي صنعت نفت (شوراي معاونان) تعيين خواهد شد.
ماده 9- همه شرکت هاي تابعه و فرعي هر ساله بايد برنامه هاي مسؤوليت اجتماعي خود را به تصويب هيات مديره شرکت اصلي برسانند.
در پایان چهارمین همایش مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت، از شرکت های برتر در دو بخش ارائه «گزارش پایداری» و «فعالیت در بخش مسؤولیت اجتماعی (CSR)» تقدیر شد.
در بخش گزارش های پایداری، سپاس نامه به همراه «تندیس طلایی» چهارمین همایش مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت به دلیل «تدوین و ارائه بهترین گزارش عملکرد مسؤولیت اجتماعی شرکت» به شرکت های پتروشیمی نوری، گاز استان لرستان و پتروشیمی بندر امام و سپاس نامه به همراه «تندیس نقـره ای» در این بخش به 10 شرکت پالایش گاز ایلام، پالایش گاز سرخون و قشم، پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، پتروشیمی اروند، شرکت عملیات غیرصنعتی و خدمات صنایع پتروشیمی، گاز استان تهران، خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، شرکت گاز استان مازندران و پالایش گاز فجر جم اهدا شد.
در بخش فعالیت های مسؤولیت اجتماعی ( CSR)، سپاس نامه به همراه تندیس طلایی چهارمین همایش مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت به این شرکت ها تعلق گرفت:
1. شرکت پالایش گاز بیدبلند، به دلیل «فعالیت های مطلوب مسؤولیت اجتماعی آن شرکت در قبال جوامع محلی، بویژه به کارگیری نیروی بومی تا میزان 98 درصد نیروی کار مورد نیاز».
2. شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، به دلیل «فعالیت های مطلوب مسؤولیت اجتماعی آن شرکت در قبال جوامع محلی، بویژه توانمندسازی جوامع محلی و ایجاد دفتر تعاملات اقتصادی ».
3. شرکت پالایش نفت آبادان، به دلیل «فعالیت های مطلوب مسؤولیت اجتماعی آن شرکت در قبال محیط زیست، بویژه بازیابی گازهای ارسالی به مشعل ها با هدف کاهش میزان فلرینگ»
در همین بخش، سپاس نامه به همراه تندیس نقره ای چهارمین همایش مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت به دلیل «فعالیت های مطلوب مسؤولیت اجتماعی به این شرکت ها اهدا شد:
1. شرکت پتروشیمی نوری، برای «فعالیت های مطلوب مسؤولیت اجتماعی آن شرکت در قبال محیط زیست، بویژه طرح حفاظت از دلفین های منطقه حفاظت شده مُند و نخیلو».
2. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، به دلیل «فعالیت های مطلوب مسؤولیت اجتماعی آن شرکت، بویژه فرهنگ سازی و جلب مشارکت مردمی با تاکید بر حفاظت از حریم خط لوله».
3. شرکت گاز استان مازندران، برای «فعالیت های مطلوب مسؤولیت اجتماعی آن شرکت، بویژه طرح توسن».
4. شرکت گاز استان گیلان، برای «فعالیت های مطلوب مسؤولیت اجتماعی آن شرکت، بویژه طرح سفیـران انرژی».
برای سایر شرکت های ارائه دهنده گزارش پایداری نیز سپاس نامه همایش به دلیل تدوین گزارش یاد شده اعطا شد.
در بخش نمایشگاهی نیز ضمن تقدیر از شرکت های حاضر در نمایشگاه، سپاس نامه همایش به آنها اهدا شد.
بهداشت و درمان صنعت نفت
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از صرفه جويي هشت ميليارد توماني اين سازمان در هزينه دارو خبر داد. حبيب الله سميع با اشاره به گزارش حسابرسان سازمان حسابرسي وزارت اقتصاد و دارايي و ارائه آن درمجمع عمومي سازمان افزود: گزارش حسابرسان نسبت به ديگر شرکت هاي تحت پوشش شرکت ملي نفت ايران از شرايط مطلوبي برخوردار بوده است. وي با ارزيابي مثبت روند عملکرد مالي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در پنج سال اخير گفت: درسال گذشته عملکرد مالي اين سازمان مورد تاييد و قبول مجمع و مديرعامل شرکت ملي نفت ايران بوده است و بهداشت و درمان صنعت نفت در بخش هاي مالي و خدمات، درماني نمره قبولي گرفت. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به ضرورت توجه به مديريت هزينه ها با توجه به سند راهبردي ابلاغي وزير نفت تصريح کرد: تخصيص بودجه به مناطق طبق سال هاي گذشته مبتني بر ارائه گزارش عملکرد مناطق است. سميع از ديگراقدام هاي انجام شده به منظور صرفه جويي مالي را خريد متمرکز دارو و اقلام پرمصرف در سه سال اخير عنوان کرد و گفت: سال گذشته افزون برهشت ميليارد تومان در هزينه دارو صرفه جويي شد که جاي قدرداني از همکاران مديريت سلامت به ويژه حوزه دارو و تجهيزات پزشکي را دارد. مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت همچنين از رشد 20 درصدي خريد متمرکز دارو در سال گذشته خبرداد وافزود: پارسال 147 ميليارد تومان وسال 96، مبلغ 121ميليارد تومان خريدمتمرکز دارو انجام شد که اين رشد 20 درصدي با توجه به تورم و افزايش قيمت ها، قابل قبول است. سميع با بيان اين که خريد متمرکز اقلام پرمصرف تجهيزات پزشکي مانندآنژيوکت، سرنگ، دستکش، گاز، باند و موادضدعفوني کننده بيمارستاني در دستور کار قرار گرفته است، تصريح کرد: پارسال براي خريد متمرکز دوقلم تجهيزات پرمصرف (آنژيوکت و سرنگ) اقدام شد. مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت گفت: درباره خدمات پيشگيرانه، معاينات طب صنعتي شاغلان، شناسايي شيوع بيماري هاي غيرواگيردار و پيگيري و درمان سه بيماري عمده فشارخون، چربي خون و چاقي شاغلان و خانواده هاي آنان نيز گزارش هايي ارائه شده است. به گفته وي، پارسال از کل جمعيت شاغلان صنعت نفت، 56 هزار نفر معاينه دوره اي شده اند که11درصد آنها مبتلا به فشارخون، 8 درصد مبتلا به ديابت ونزديک به 50درصد مبتلا به چاقي و اضافه وزن هستند. سميع گفت: نزديک به 50درصدافراد مبتلا به بيماري فشارخون بالا شناسايي شده اند وبه اهداف استاندارد کنترل بيماري رسيده اند.
مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت به ارائه بسته هاي خدمتي به خانواده هاي شاغلان صنعت نفت اشاره و اظهارکرد: در حوزه پزشک خانواده 60 درصد خانواده ها داراي پرونده پزشکي هستند و خدمات دريافت مي کنند و در حوزه دندان پزشکي نيز با فراخوان هاي متعدد در ارائه خدمات پيشگيرانه موفق عمل کرده ايم. وي يکي ديگر از اقدام هاي مثبت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را راه اندازي سامانه ساتا عنوان کرد و افزود: هدف از راه اندازي اين سامانه، تمرکز بر فعاليت همه مناطق و بهبود تصميم گيري مديريتي است.
شرکت مهندسي و توسعه نفت
مجري طرح توسعه ميدان نفتي آذر با اشاره به تکميل و راه اندازي پروژه انتقال آب رودخانه چنگوله (بااحداث آبگير روي اين رودخانه)، گفت: اين اقدام، آثار زيستمحيطي مطلوبي به همراه دارد. کيوان ياراحمدي گفت: احداث آبگير روي رودخانه چنگوله با توجه به پوشش گياهي مناسب، سبب ايجاد يک زيستگاه و اکوسيستم طبيعي براي جانوران منطقه شده است که سالانه هزاران پرنده مهاجر فصلي را به خود جذب مي کند. وي ادامه داد: همچنين درساخت سازه اين آبگير، سعي بر کاهش آثار منفي اکوسيستم آبي بوده، به طوري که با احداث نردبان ماهي (Fish ladder) از تخريب چرخه حيات در رودخانه چنگوله جلوگيري شده است. مجري طرح توسعه ميدان نفتي آذر افزود: با احداث و تکميل فعاليت هاي مربوط به سازه اصلي آبگير، ايستگاه پمپاژ وخط انتقال آب حدفاصل آبگير تا واحد فرآورش مرکزي ميدان آذر، برداشت و انتقال آب از ايستگاه پمپاژ احداثي جنب رودخانه چنگوله به مخزن احداث شده در مجاورت واحد سي پي اف فراهم شده است. به گفته وي، با انجام اين طرح نياز آبي اين ميدان براي مصارف صنعتي واحد سي پي اف، مصارف بهداشتي اين واحد واقامتگاه دائم بهره بردار تامين شده است. يار احمدي تصريح کرد: براي زيرسازي و تحکيم بستر سازه آبگير روي رودخانه چنگوله، 7200 مترمکعب ملات سنگ وبتن مصرف شده است. درساخت سازه هاي آبگير نيز9100 مترمکعب بتن و420 تن ميلگرد استفاده شده است. به گفته مجري طرح توسعه ميدان نفتي آذر، براي انتقال آب از ايستگاه پمپاژ جنب آبگير تا مخزن آب مجاور واحد CPF، يک خط لوله 10اينچ به طول 40 کيلومتر احداث شده است.
شرکت ملي حفاري ايران
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: در يک سال اخير، حفاري 124حلقه چاه نفت و گاز در کارنامه اين شرکت ثبت شده است.
سيدعبدالله موسوي افزود: ازاين تعداد، يک حلقه اکتشافي، 52حلقه، توسعه اي -توصيفي و 70حلقه نيز تعميري - تکميلي بوده است.
وي اظهارکرد: دربازه زماني يادشده، 170هزار و270مترحفاري چاه ثبت شده وحفاري جهت دار وافقي که به تخصص ويژه نياز دارد، 26 هزار و 810متر بوده است. وي با اشاره به انجام 6هزار و 422 مورد خدمات ويژه دريک سال گذشته تصريح کرد: نمودارگيري، چاه پيمايي ونمودارگيري ازسيال حفاري وخدمات فني حفاري، اسيدکاري گسترده و ويژه، سيمان کاري، تزريق پذيري، لوله مغزي سيار، آزمايش چاه با ساق مته، همچنين حفاري باهوا و حفاري به روش فروتعادلي، لوله گذاري چاه، نصب آويزه و آزمايش بهره دهي چاه، از جمله مواردي هستند که خدمات ويژه در صنعت حفاري را شامل مي شوند. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران همچنين با اشاره به ورود اين شرکت به پروژه هاي ميدان محور با هدف حفظ، نگهداشت و افزايش توليد ادامه داد: تاکنون اجراي دو پروژه در طرح توسعه ميدان هاي نفتي گچساران و نفت شهر به شرکت ملي حفاري ايران واگذار شده است و اين شرکت با شماري از شرکت هاي بخش خصوصي دراين زمينه مشارکت دارد. موسوي تداوم همکاري بامراکز علمي وپژوهشي، شرکت هاي دانش بنيان، سازندگان وصنعتگران داخلي به منظورساخت قطعات و تجهيزات کاربردي درصنعت حفاري را از اقدام هاي اجرايي شرکت ملي حفاري ايران در همسويي با برنامه هاي اقتصاد مقاومتي عنوان و گفت: اين مهم با اشاره به نام گذاري امسال به عنوان «رونق توليد» با جديت بيشتري دنبال مي شود. وي همچنين توجه به امکانات رفاهي کارکنان از جمله در بخش هاي فرهنگي و ورزشي وحضور موثر شرکت ملي حفاري ايران درانجام مسؤوليت هاي اجتماعي را بخش ديگري ازفعاليت هاي اين شرکت برشمرد.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين شرکت با 230شرکت ايراني سازنده قطعات و تجهيزات صنعت نفت همکاري دارد. سيدعبدالله موسوي افزود: حاصل اين تعامل، ساخت شمار قابل توجهي قطعات پرمصرف مربوط به دستگاه هاي حفاري و تجهيزات خدمات فني و مهندسي است. سيدعبدالله موسوي با اشاره به نقش شرکت ملي حفاري ايران در توليد نفت وگاز ازميدان ها و مخازن هيدروکربوري، اين شرکت را يک سرمايه ملي خواند وافزود: کار درصنعت راهبردي حفاري در رديف مشاغل بسيارپيچيده فني است وکارکنان سختکوش آن درشرايط مختلف جغرافيايي و اقليمي با تلاش شبانه روزي خود پاسخگوي نيازصنعت نفت هستند و در اقتصاد کشور نقش آفريني مي کنند. موسوي با اشاره به اين که شرکت ملي حفاري ايران يکي ازقطب هاي حفاري درمنطقه به شمارمي آيد، اظهارکرد: اين مجموعه عزم خود راجزم کرده است که باوجود محدوديت ها، باتکيه برتوان متخصصان مجرب و کارکنان کارآمد و بهره گيري از ظرفيت ها و توانمندي هاي داخلي، برنامه هاي تبيين شده ازسوي شرکت ملي نفت ايران را به موقع محقق سازد. وي به موفقيت هاي اخير شرکت در زمينه ارتقاي تجهيزات کليدي دستگاه هاي حفاري اشاره کرد و در همين ارتباط از بازسازي و تغيير سيستم بالابري (جکينگ) دستگاه حفاري دريايي شهيد مدرس با استفاده از توان تخصصي و امکانات داخلي شرکت نام برد. موسوي باتاکيد برافق روشن شرکت ملي حفاري ايران، به حفظ سهم 65 درصدي بازارحفاري، ورود به پروژه هاي ميدان محور، کاريابي دکل ها وهمکاري هاي دوجانبه باشرکت هاي حفاري بخش خصوصي اشاره و تصريح کرد: از ابتداي امسال تاکنون تفاهمنامه و توافقنامه هاي متعددي با شرکت هاي تابع صنعت نفت و بخش خصوصي و مراکزعلمي و پژوهشي با هدف توسعه همکاري ها، تعامل در موضوعات علمي و پژوهشي و دانش فني امضا شده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان
درمانگاه صنعتي غرب کارون با هدف ارتقاي شاخص هاي سلامت کارکنان به بهره برداري رسيد. جهانگيرپورهنگ، مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، در آيين گشايش اين درمانگاه بابيان اين که موضوع سلامت کارکنان همواره از ضرورت هاي صنعت و ازاصلي ترين دغدغه هاي مديران است، افزود: با ايجاد زيرساخت هاي مناسب براي ارائه خدمات درماني ومراقبتي با کيفيت مطلوب، تلاش شده است پاسخگوي نيازهاي کارکنان باشيم. وي افزود: درمانگاه صنعتي غرب کارون با هدف ارتقاي شاخص هاي سلامت کارکنان و ايجاد اطمينان خاطر توام با کاهش استرس هاي ناشي از کار، باهمکاري و مساعدت سازمان بهداشت و درمان در واحد بهره برداري و نمکزدايي غرب کارون ساخته و تجهيز شده است.
درمانگاه صنعتي غرب کارون با استفاده از تجهيزات پزشکي استاندارد و گروه پزشکي مجرب مورد تائيد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بوده است و قابليت ارائه خدمات پزشکي به کارکنان شاغل درمناطق عملياتي جفير و آزادگان را دارد.
وزارت نفت
باحکم وزير نفت، جمشيدي دانا وحق بين جهرمي،عضو اصلي هيئت مديره شرکت ملي گاز شدند
وزير نفت در احکامي جداگانه، مهدي جمشيدي دانا وحميدرضا حق بين جهرمي را به مدت سه سال به عنوان اعضاي اصلي هيئت مديره شرکت ملي گاز ايران منصوب کرد.
در احکام صادره ازسوي مهندس بيژن زنگنه آمده است:با عنايت به تعهد وتجارب جنابعالي،به استنادماده (5) قانون وظايف واختيارات وزارت نفت مصوب 19/2/1391مجلس شوراي اسلامي ومواد(17) و(18) اساسنامه شرکت ملي گازايران،حسب اختيارتفويضي به اينجانب درجلسه مورخ19/ 8/ 1397 مجمع عموعي اين شرکت،به موجب اين حکم به سمت عضو اصلي هيئت مديره براي مدت سه سال منصوب مي شويد.
اميد است با اتکال به ايزد متعال و تعامل با ساير اعضاي محترم هيئت مديره و کارکنان صديق و وظيفه شناس آن شرکت در انجام امور و اهداف عاليه شرکت موفق و مويد باشيد.
مناطق نفت خيز جنوب
از82 پروژه مسؤوليت اجتماعي دراستان فارس، 70پروژه آن مربوط به حوزه ورزش است.که در دستور کار شرکت ملي نفت ايران قرار دارد. بنابراعلام مديريت نظارت برطرح هاي عمراني مناطق نفت خيز، علاوه بر اين تعداد طرح ورزشي که در دستور کارشرکت ملي نفت ايران قرار دارد، چهارپروژه آموزشي، سه پروژه بهداشتي و پنج پروژه مربوط به راه و حمل و نقل نيز در دست اجرا و تکميل است. زمين چمن مصنوعي شهرستان کواراستان فارس، ازجمله طرح هاي ورزشي است که با اعتبارشرکت ملي نفت ايران تکميل شده است که همزمان باهفته دولت، به صورت ويدئوکنفرانس ازسوي رئيس جمهوري به بهره برداري رسيد. اين پروژه بااعتباري افزون بر دوميليارد و130ميليون تومان به بهره برداري رسيده است. مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز اعلام کرد: تا پايان امسال، دو پروژه ديگر مسؤوليت اجتماعي دراستان آماده بهره برداري خواهد شد. هم اکنون 791پروژه درحوزه مسؤوليت هاي اجتماعي درمناطق نفت خيز، در دستور کار شرکت ملي نفت ايران قرار دارد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق
عمليات تسطيح مسير، لوله يابي، احياي تاج، رفع آبردگي ها و اصلاح رودخانه هاي مسيرخط لوله 22 اينچ انتقال فراورده هاي نفتي ري-شاهرود تا کيلومتر 325دامغان/شاهرود پايان يافت.
رئيس نگهداري و تعميرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق، هدف ازانجام اين عمليات راسهولت در تردد، دسترسي سريع تر به خطوط لوله در مواقع اضطراري، انجام تعميرات، همچنين پايش ها و بازرسي هاي دوره اي از مسير عنوان کرد. يوسف نقوي بابيان اين که عمليات مزبور درحريم خط لوله ري– شاهرود، ازکيلومتر161تاکيلومتر325انجام شده است، افزود: دراين مسير 164 کيلومتري، افزون براقدام هاي اخير، آب بردگي هاي ايجاد شده نيز رفع شده است.
وي گفت: اين عمليات با استفاده از امکانات، دستگاه ها و ماشين آلات ساختماني منطقه وبا همکاري واحدهاي اچ اس اي، ترابري وحراست آن انجام شده است. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق يکي ازمناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران است که انتقال فراورده هاي نفتي را درناحيه جغرافيايي شمال شرق کشورشامل پنج استان خراسان هاي شمالي، رضوي وجنوبي، همچنين استان هاي سمنان وگلستان را به عهده دارد.
شرکت ملي حفاري ايران
شرکت هاي ملي حفاري وتوسعه پتروايران به منظورهمکاري هاي دو جانبه و هم افزايي توان فني، تفاهم نامه همکاري امضا کردند.
براساس مفاد اين سندهمکاري که سيدعبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران وسپهرسپهري،مديرعامل شرکت توسعه پترو ايران آن را امضا کردند،مقررشد دوشرکت در زمينه توسعه فضاي کسب وکار در عرصه هاي ملي و بين المللي همکاري مشترک داشته باشند.
سيدعبدالله موسوي درآيين امضاي اين تفاهم نامه بابيان اين که 70 درصد صنعت حفاري کشوردراختيار شرکت ملي حفاري ايران است، افزود: اين شرکت درصدداست که طبق برنامه ريزي مدون واصولي بتواند از 30 درصد ظرفيت باقي مانده نيزبه نحو مطلوب استفاده کند.
موسوي بابيان اين که اولويت شرکت ملي حفاري ايران برنامه ريزي براي به کارگيري 30درصدظرفيت خالي اين شرکت است،افزود: در گام بعدي به دنبال اين هستيم که درعرصه هاي بين المللي حضوري موثر و فعال براي صادرات خدمات مهندسي حفاري داشته باشيم.
وي افزود:امضاي تفاهم نامه وقراردادها باشرکت هاي بخش خصوصي، اين امکان را فراهم مي کند که در سايه ايجاد هم افزايي،اهداف مشخص و نگاه راهبردي به صنعت نفت،بتوان در شرايط تحريم، ازظرفيت هاي خالي بهره گرفت.
موسوي توجه به اقتصاد مقاومتي وهم افزايي علمي، فني و اقتصادي را تنها راه برون رفت از تحريم عنوان و تصريح کرد:از اهداف مهم دولت و به ويژه مقام عالي وزارت، دستيابي به هم افزايي ميان شرکت هاي دولتي و خصوصي است که انعقاد تفاهم نامه ها وهمکاري هاي مشترک مي تواند در مسير دستيابي به اين مهم تاثيرگذار باشد.
وي بااشاره به طرح هاي نگهداشت و افزايش توان توليد نفت تصريح کرد:حدود 6 ميليارد دلاربراي طرح هاي نگهداشت وافزايش توان توليد از سوي وزارت نفت درمناطق خشکي وميدان هاي مشترک هزينه مي شود که براي عملياتي شدن اين طرح از توانمندي داخلي استفاده شده است.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران همچنين از راه اندازي هلدينگ ملي حفاري درآينده نزديک خبر دادوافزود: شرکت ملي حفاري ايران به لحاظ حجم دکل در غرب خاورميانه رتبه سوم وازنظر فناوري،دانش فني، تکنيسين و متخصص نيز در سطح بسيار قوي در دنيا قرار دارد. موسوي تصريح کرد:اين ويژگي ها،بستري براي راه اندازي هلدينگ قوي و موثر فراهم خواهد کرد.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با تاکيد براين که اين شرکت به دنبال حذف رقبا ازصحنه نيست،تصريح کرد:شرکت ملي حفاري آمادگي کامل دارد تا درسايه همکاري مشترک باشرکت هاي اکتشاف وتوليد(( E&P، همه خدمات درون چاهي، دکل و خدمات فني را ارائه کند.
درادامه،سپهرسپهري،مديرعامل شرکت توسعه پترو ايران،هدف از امضاي اين تفاهم نامه را توسعه فضاي کسب وکار درعرصه هاي ملي و بين المللي خواند و افزود:همکاري مشترک بين شرکت توسعه پترو ايران به عنوان يک شرکت فعال در زمينه E&P وشرکت ملي حفاري، براي توسعه ميدان ها ست واميدواريم با گسترش اين همکاري هاي دوجانبه بتوانيم درعرصه ها ي بين المللي هم فعاليت خود را توسعه دهيم. وي با بيان اين که نگاه مديران همواره به اين موضوع معطوف بوده است که تنها درشرايط تحريم بايد از توانمندي شرکت هاي داخلي استفاده شود،تصريح کرد:ضروري است که اين رويکرد تغييرکند و نبايد تنها براي برون رفت از مشکلات تحريمي، به سوي شرکت هاي داخلي رفت.
سپهري بابيان اين که شرکت توسعه پترو ايران اين امکان را دارد که براي توسعه ميدان ها ورود کند وفعاليت هاي قابل توجهي انجام دهد،افزود: ميدان سوسنگرد از جمله ميدان هايي است که به شرکت ملي حفاري پيشنهاد داده شده، ضمن آن که براي توسعه ميدان هاي غرب کارون نيز گزينه اي مناسب است.
مديرعامل شرکت توسعه پتروايران تصريح کرد: هدف اصلي اين شرکت ورود به بازارهاي جهاني است که اميدواريم بارفع موانع و محدوديت هاي بين المللي بتوانيم در عرصه هاي جهاني ورود کنيم وبه رقابت بپردازيم.
سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس تاکيد کرد: منطقه ويژه پارس ظرفيت هاي بي شماري براي ورود به بازارهاي جهاني و ارزآوري به کشور در شرايط تحريم دارد. سيدپيروز موسوي در ديداربامسعود قرنفلي، معاون سفيرايران دربلژيک، با اشاره به تکميل بسياري از طرح هاي توسعه پارس جنوبي گفت: وجود صنايع عظيم گازي و پتروشيمي و بنادر مهم صادراتي، اين منطقه را به نگين درخشان اقتصاد ايران اسلامي بدل کرده است. وي با بيان اين که در آينده نزديک، تمرکزمنطقه ويژه اقتصادي پارس بيشتر بر سرمايه گذاري درصنايع پايين دستي پتروشيمي است، جلوگيري از خام فروشي وخلق ارزش افزوده را از جمله اهداف مهم دراين خصوص برشمرد. معاون سفير ايران در بلژيک نيزباابراز خرسندي از پيشرفت هاي صنعت نفت در پارس جنوبي گفت: سفر به عسلويه فرصت خوبي براي آشنايي با فرصت هاي سرمايه گذاري به منظور معرفي به فعالان اقتصادي اروپاست. قرنفلي بااشاره به همکاري وزارتخانه هاي خارجه ونفت براستفاده از ظرفيت هاي ديپلماسي کشور براي جذب سرمايه گذار در پروژه هاي صنعت نفت تاکيد کرد.
گوي شناورجديد 100هزار تني در محل سواحل سيراف وحوزه پايانه صادراتي شرکت پالايش گاز فجر جم نصب شد. اين گوي شناور درموقعيت 1200 متري ساحل سيراف نصب شده و افزايش توان بارگيري ميعانات گازي به ظرفيت 100هزارتن از مهم ترين ويژگي آن به شمار مي آيد.
با نصب گوي شناور جديد در موقعيت ياد شده، عمليات بارگيري ميعانات گازي پس از يک دوره وقفه، ازسر گرفته شده است. همه مراحل نصب و راه اندازي گوي شناور جديد شرکت پالايش فجرجم به همت متخصصان داخلي انجام شده است و انتظار مي رود عمليات بارگيري ميعانات گازي با اطمينان بيشتري انجام شود.
به دنبال نصب گوي شناور جديد، ظرفيت تناژ بارگيري کشتي ها در پايانه صادراتي سيراف نيز افزايش مي يابد و امکان بارگيري کشتي هايي با تناژ 70 هزار تن نيز ميسر خواهد شد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان
از ابتداي سال جاري ازمحل سود حاصل از صادرات فراورده به اقليم کردستان عراق 301ميليارد و 821ميليون ريال به حساب 28 هزار خانوار ساکن در نواحي مرزي استان کردستان واريز شده است. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان درديداربا نماينده ولي فقيه در استان کردستان، اين ميزان واريزي رانسبت به مدت مشابه سال قبل، افزايشي و رشد آن را 274 درصد اعلام کرد. عبدالله گيتي منش ازآمادگي همه جانبه کارکنان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان براي تامين فراورده هاي نفتي وتوزيع به موقع آن خبر داد و افزود: اميدواريم دراستمرار و رونق بخشي به چرخه فعاليت هاي صنعتي، کشاورزي، توليدي و حمل و نقل، خدمات مطلوبي به مشتريان شرکت ارائه دهيم. وي با اشاره به اين که روزانه بيش ازسه ميليون ليتر فراورده نفتي شامل نفت سفيد، بنزين، گازوييل در استان کردستان مصرف مي شود، تصريح کرد: هم اکنون 234 دستگاه نفتکش در ناوگان حمل ونقل منطقه مشغول به تامين وتوزيع فراورده هاي نفتي است. گيتي منش تصريح کرد: اين منطقه عملياتي با بهره گيري از 9ناحيه، يک واحد تأسيسات انبار نفت، 440 فروشندگي روستايي، 72 جايگاه عرضه فراورده هاي نفتي و52 جايگاه سي ان جي، پاسخگوي نياز مردم استان در خصوص تامين و توزيع فراورده هاي نفتي است. حجت الاسلام شاهرودي نماينده ولي فقيه دراستان کردستان نيز گفت: تحريم دشمنان با تبعيت از رهنمودهاي عالمانه مقام معظم رهبري، موجب استقلال و خودکفايي بيشتر کشور شده است. وي با اشاره به شرايط جغرافيايي و اقتصادي استان کردستان، خدمات شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي را لازمه تحرک و پويايي چرخه اقتصادي استان برشمرد. حجت الاسلام شاهرودي با مهم برشمردن توجه به مرزنشينان و استفاده از مزيت صادرات فراورده هاي نفتي گفت: اين مهم درشرايط کنوني نقش بسزايي در کمک به معيشت مرزنشينان و درآمد زايي براي کشور دارد. وي عملکرد شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان رادر خدمت رساني به شهروندان مطلوب خواند و افزود: اميد است کارکنان اين شرکت درخدمت رساني به آحاد جامعه موفق تر عمل کنند.
شرکت گاز استان لرستان
افتتاح و عمليات گازرساني به 130روستا و 136 واحد صنعتي همزمان با هفته دولت در استان لرستان آغاز مي شود. غلامرضا لطفعليان، مديرعامل شرکت گازاستان لرستان با گراميداشت ياد و خاطره شهيدان رجايي وباهنر وهفته دولت، گازرساني به روستاها را يکي از مهم ترين رويکردهاي اصلي درجهت محروميت زدايي، تامين رفاه و آسايش مردم خواند وافزود: با توجه به اين رويکرد، تاکنون بيش از يک هزارو750 روستا وهمه شهرهاي استان لرستان به جز«شول آباد» از نعمت گازطبيعي برخوردار شده اند. وي گفت: گازرساني به شول آباد نيز در دست اقدام است.
لطفعليان درتشريح برنامه شرکت گازاستان لرستان درهفته دولت نيز اظهارکرد: دراين بازه زماني، طرح گازرساني به105روستا درشهرستان هاي خرم آباد، ازنا، سلسه، اليگودرز، بروجرد، کوهدشت ودلفان به بهره برداري خواهد رسيد. به گفته مديرعامل شرکت گازاستان لرستان، باگازرساني به اين روستاها، افزون برپنج هزارخانوار زيرپوشش گازطبيعي قرار خواهند گرفت. وي جمعيت روستايي بهره مند از گاز در استان لرستان را 87.5 درصد اعلام وگفت: اين عدد 12.5درصد بيشتر ازميانگين کشوري است. لطفعليان همچنين گفت: درهفته دولت امسال، عمليات اجرايي گازرساني به 130روستا آغاز خواهد شد. مديرعامل شرکت گاز استان لرستان همچنين بابيان اين که 1200واحد صنعتي دراستان لرستان زيرپوشش گازطبيعي قراردارند، گفت: گازرساني به 209واحدصنعتي از برنامه هاي امسال اين شرکت است که 136واحد آن در هفته دولت به شبکه گاز متصل خواهد شد.
پتروشيمي کارون
کميته خودکفايي شرکت پتروشيمي کارون بيش از 20 تجهيز مهم را بومي سازي کرد. کميته خودکفايي اين شرکت به منظور اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي ابلاغي مقام معظم رهبري و حمايت از توليد ملي به ويژه در شرايط بين المللي کنوني کشور بيش از 20تجهيز حياتي خود را بومي سازي کرده است. بومي سازي اين تجهيزات به روش مهندسي معکوس، با بهره گيري از دانش و تخصص کارکنان انجام و منجر به خودکفايي در طراحي، ساخت و نصب اين قطعات در مجتمع پتروشيمي کارون شده است.
شرکت پتروشيمي کارون نخستين توليدکننده ايزوسيانات ها درخاورميانه است که بااستفاده ازگازهاي کلر، منواکسيدکربن، هيدروژن، تولوئن و اسيد نيتريک، قادراست انواع محصولات پايه اي واصلي پتروشيمي شامل انواع ايزوسيانات ها را با ارزش افزوده بالاتر و کيفيت بسيار خوب، توليد و به بازارهاي داخلي و خارجي عرضه کند.
پتروشيمي فن آوران يکي از تامين کننده هاي اصلي خوراک اين شرکت است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري
چاه شماره30 ميدان نفتي آغاجاري با اقدام هاي اصلاحي مخزني و درون چاهي و اصلاحيه هاي استانداردسازي ادوات و اتصالات سرچاهي، عملياتي شد. رئيس مهندسي بهره برداري شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري گفت: اين چاه با هدف توليد نفت از گروه بنگستان حفاري و به دليل نبود ظرفيت توليد به عنوان چاه مشاهده اي استفاده شده است. علي همراه پوربابيان اين که اهميت توليدازسازند پابده سبب شد بررسي هاي لازم براي توليدي شدن چاه شماره 30 ميدان آغاجاري انجام شود، افزود: با برنامه ريزي دقيق و نظارت کارشناسان مهندسي توليد و تلاش شبانه روزي ادارات ذي ربط در کمتر ازسه روز، تعميرات تاج چاه بدون صرف هزينه حضور دکل، انجام شد. وي عملياتي شدن چاه شماره 30 ميدان نفتي آغاجاري را بااستفاده از گاز فرازآوري به واحد بهره برداري شماره 5آغاجاري را اقدامي بسيار ارزشمند در زمينه افزايش و توسعه توليد از سازند پابده عنوان کرد. رئيس مهندسي بهره برداري شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري گفت: اين عمليات براساس برنامه ريزي واحدمهندسي توليداين شرکت پس از دريافت مجوزهاي لازم، باهماهنگي اداره هاي داخلي وشرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، انجام شده است. همراه پور با اشاره به اهميت اين موضوع و استفاده از امکانات داخلي در فرايند انجام آن اظهارکرد: راه اندازي چاه شماره 30 ميدان نفتي آغاجاري به دست توانمند کارشناسان شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري انجام شده و بيش از 1500 ميليارد ريال سود و صرفه به همراه داشته است. وي عملياتي شدن اين چاه را با توجه به نامگذاري سال رونق توليد ازسوي مقام معظم رهبري، اقدامي بسيار ارزشمند در اين زمينه عنوان کرد.
پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد
رئيس اجراي طرح هاي شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد ازنصب برج پروژه تغليظ گازهاي اسيدي اين مجتمع بابهره گيري از توان متخصصان ايراني و با هدف حفظ محيط زيست خبر داد. احمدرضاعليزاده افزود: با اجراي اين پروژه، گازاسيدي خوراک واحدهاي بازيافت گوگرداز34 درصد به حدود50درصدحجمي، تغليظ خواهدشدو ارتقاي بازده واحدهاي بازيافت گوگرد رابه همراه خواهد داشت. وي اجراي پروژه نصب برج تغليظ گازهاي اسيدي پالايشگاه گاز خانگيران را همسو بااهداف شرکت وعمل به مسؤوليت اجتماعي در حوزه حفظ محيط زيست وارتقاي شاخص هاي زيست محيطي همراه با صرفه جويي اقتصادي و مديريت بهينه عمليات عنوان کرد. عليزاده افزايش توليد گوگرد به ميزان 11هزارتن درسال، کاهش هزينه هاي خريد کاتاليست تا 110تن درسال و افزايش ميزان پايداري توليد را از ديگر مزاياي اين طرح برشمرد وافزود: با توجه به حجم سرمايه گذاري طرح ومزاياي فراوان پروژه، نرخ بازگشت سرمايه حدود دو سال پيش بيني مي شود. رئيس اجراي طرح هاي شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد با اشاره به برآورد 200ميليارد ريال اعتبار براي اجراي طرح مزبور، ادامه داد: بخشي از اين مبلغ مربوط به ساخت و خريد تجهيزات و بخشي مربوط به نصب آن است. به گفته عليزاده، ساخت اين برج به ارتفاع 43 متر، قطر سه و نيم متر و وزن حدود 110تن به سفارش شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد و توسط متخصصان داخلي ازحدود دوسال پيش آغازشده است وبا تکميل عمليات نصب، اين پروژه تا پايان امسال به بهره برداري خواهد رسيد.
منطقه 10 عمليات انتقال گاز ايران
عمليات اتصال مركز بهره برداري خطوط لوله غدير و تاسيسات تقويت فشارگازجم و ريزبه شبكه فيبرنوري شركت ملي گازايران پايان يافت. حميد خدري، مدير منطقه 10عمليات انتقال گاز ايران با اشاره به نقش و اهميت ارتباطات درپايداري عمليات انتقال گازافزود: پروژه اجراي فيبرنوري به طول 12 كيلومتر به منظوراتصال فيبر نوري به دو مركز عملياتي اين منطقه شامل؛ تاسيسات تقويت فشار گازجم وريز و بهره برداري خطوط لوله غدير به عنوان يكي از اهداف راهبردي اين منطقه تعريف و با تلاش كاركنان واحد مخابرات انجام شده است. وي با بيان اين كه فاز نخست اين پروژه با اجراي 5800 مترمربع فيبر نوري بين پالايشگاه فجرجم وايستگاه جم و ريزانجام شده بود، گفت: در فاز دوم اين عمليات نيز بيش از6هزار مترمربع فيبر نوري بين ايستگاه ياد شده و مركز بهره برداري غدير اجرا شده است. خدري بيان اين كه اين عمليات بااستفاده ازتجهيزات و امكانات شركتي انجام گرفته است، صرفه جويي حاصل از اجراي اين پروژه را10ميليارد ريال اعلام کرد. مديرمنطقه10عمليات انتقال گازايران، تبادل اطلاعات بينRTU تاسيسات و ديگر مراكزصنعتي، افزايش سرعت و پايداري بيشتر ارتباطات داخلي، توسعه سيستم الكترونيك و نرم افزارهاي داخلي، همچنين افزايش سرعت پاسخ گويي به ذينفعان داخلي واجتماعي وارتقاي امنيت اطلاعات را مهم ترين مزاياي اجراي پروژه برشمرد. منطقه 10عمليات، يكي از مناطق مهم دهگانه شركت انتقال گازايران است كه افزون بر انتقال حجم قابل توجهي ازگازكشور، بخش عمده اي از شبكه فيبر نوري شركت ملي گاز ايران را نيز در اختيار دارد. اين منطقه عملياتي ارائه خدمات زيرساختي مخابراتي به مجتمع پالايشگاه گازي پارس جنوبي، منطقه ويژه اقتصادي پارس، پالايشگاه گاز فجرجم و پالايشگاه گازپارسيان را نيز به عهده دارد.
پتروشيمي لردگان
فاز نخست يوتيليتي پتروشيمي لردگان در مدار توليد قرار گرفت. محسن محمودي، مديرعامل پتروشيمي لردگان با اعلام اين خبر گفت: فاز نخست يوتيليتي (سرويس هاي جانبي)اين مجتمع پس از گذراندن تمام تست هاي مربوط، فعاليت خود را شروع کرد. وي افزود: فاز نخست يوتيليتي شامل واحدهاي آب خام، آب بدون املاح، هوا و نيتروژن، برج هاي خنک کننده، اتاق کنترل، ايستگاه برق، واحد بخار و فلر است. محمودي تصريح کرد: اين بخش از پروژه داراي ويژگي و فرايند خاصي است وامکان نصب و راه اندازي آن در داخل وجود دارد. به گفته وي، با توجه به شرايط حساس کنوني، يوتيليتي پتروشيمي لردگان با بهره گيري از دانش بومي و نيروي متعهد متخصص وارد مدار توليد شده است. مديرعامل پتروشيمي لردگان اظهارکرد: اين شرکت يکي از پتروشيمي هاي ويژه در کشوراست که باوجود نبود زيرساخت هاي صنعتي لازم، بااتکا به مجموعه توانمند خود، گام هاي بزرگي در صنعت پتروشيمي برداشته است. شرکت پتروشيمي لردگان، يکي ازشرکت هاي تابع گروه پتروشيمي سرمايه گذاري ايرانيان است که در زميني به مساحت 100هکتار در منطقه فلارد(55 کيلومتري شهرلردگان) شهرستان لردگان واقع در استان چهارمحال و بختياري در حال ساخت است. اين مجتمع ظرفيت توليد سالانه 1073هزار تن اوره و 677 هزار تن آمونياک را خواهد داشت که بخش عمده اي ازآمونياک توليدي براي توليد اوره در داخل مجتمع مصرف مي شود و 74 هزار تن به صورت مازاد براي عرضه مستقيم به بازار در نظر گرفته شده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازمارون با اشاره به رويکرد اين شرکت در صيانت حداکثري از محيط زيست، از جمع آوري88درصد گاز هاي همراه مناطق عملياتي اين شرکت خبر داد.
حميد کاويان با بيان اين که تنها دو ميليون مترمکعب از گازهاي همراه درمناطق عملياتي اين شرکت مي سوزد، تصريح کرد: اگرچه اين مقداراز نظر زيست محيطي، خطرناک و آسيب رسان به شمارنمي آيد، اما به واسطه قراردادهاي امضاشده باهلدينگ ومجتمع هاي پتروشيمي، جمع آوري گازها ي همراه باقي مانده تاحذف کامل گازسوزي، دردستورکار اين شرکت قرار دارد. وي با بيان اين که صنعت نفت در همه سطوح، همواره در کنار راهبري توليد، صيانت از زيست بوم اطراف تاسيسات عملياتي وتامين رفاه مجاوران اين تاسيسات رادربرنامه هاي صنعتي وغيرصنعتي خود گنجانده است، ادامه داد: به منظوربهسوزي مشعل ها هم اکنون پروژه هايي با همکاري بخش خصوصي در دست اجراست. کاويان با بيان اين که از نظرعملياتي و فني، امکان حذف مشعل وجود ندارد، تصريح کرد: با انجام بهسازي نوک مشعل ها، مي توان هدف سوختن بدون دود و آلاينده را محقق کرد.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازمارون همچنين با اشاره به صفر شدن نفت سوزي با استفاده ازدستگاه هاي تفکيک گرسيارنفت و فراورش سيارنفت، بعد از عمليات انگيزشي و تعميراتي چاه ها گفت: با همکاري شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، براي نخستين بار درسطح اين شرکت و در مجتمع شماره 3مارون، طرح بازيافت نفت از واحدهاي بهره برداري نيز در حال اجرايي شدن است. وي تصريح کرد: به موجب اين طرح، نفت سوزي درون واحدي نيز حذف خواهد شد و افزون بر جلوگيري ازآلايندگي زيست بوم پيراموني، صرفه اقتصادي قابل توجهي رقم خواهد خورد. کاويان با بيان اين که شرکت بهره برداري نفت و گازمارون، کمترين معضلات عملياتي را درحوزه پساب هاي نمک زدايي دارد، افزود: بيش از98 درصد پساب ها اين شرکت به چاه هاي دفعي تزريق و دو درصد باقي مانده نيزپس ازطي مراحل آلاينده زدايي، درحوضچه هاي کاملا ايزوله رهاسازي مي شود، به طوري که حتي يک قطره ازآن به سوي مناطق مسکوني، اراضي کشاورزي يا مشاعات ملي، نمي رود.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازمارون درباره حمايت ازساخت داخل گفت: سال گذشته 318 قلم کالاهاي مورد نياز تجهيزات، تاسيسات وماشين آلات فرايندي اين شرکت بااستفاده از دانش فني وهمراهي سازندگان داخلي، بومي شد وباافزايش تعامل بابخش خصوصي، اميدواريم نيازي به تامين کالا از منابع غير ايراني نباشد. کاويان همچنين بااشاره به اقدام هاي شرکت بهره برداري نفت و گازمارون درحوزه مسؤوليت هاي اجتماعي گفت: بخش غيزانيه شهرهاي رامشير و رامهرمز درحوزه مسؤوليت هاي اجتماعي اين شرکت قرار دارند. وي احداث 15مدرسه دو و سه کلاسه، بهسازي 19مدرسه، بازسازي و مرمت 32 مسجد، آبرساني روزانه به روستاهاي فاقد سيستم لوله کشي، همچنين پرداخت حدود 6ميليارد تومان اعتبار به پروژه احداث زيرساخت و خطوط لوله انتقال آب آشاميدني به روستاهاي غيزانيه رااز محل صرفه جويي هاي عملياتي، ازجمله فعاليت هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون در حوزه مسؤوليت اجتماعي برشمرد.
کاويان همچنين تامين ماشين آلات، احداث سيل بند و ايمن سازي روستاهاي حوزه عملياتي شرکت در زمان وقوع سيل، تامين ماشين آلات ومنابع انساني براي ستاد مقابله با شرايط اضطراري مناطق نفت خيزجنوب و ارسال سه محموله بزرگ آذوقه براي سيل زدگان خوزستاني را از ديگر فعاليت هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون در حوزه عمل به مسؤوليت اجتماعي عنوان کرد.
در شماره هاي پيشين هفته نامه «مشعل» سيره اخلاقي معصومين (عليهم السلام) در ابعاد اخلاق فردي بررسي و موارد بسياري از جمله نماز و اخلاق، انس با قرآن و... تشريح شد، اکنون به چند مورد ديگر از موارد اخلاق فردي اشاره مي شود.
«توكل به خدا» به عنوان يك اصل در سيره اخلاقى معصومين (ع) وجود داشت؛ به گونهاى كه روحيه اعتماد به خدا با جانشينان عجين شده بود و هيچ حركتى را بدون توكل به خدا انجام نمىدادند و هيچ شبى را بدون اتكا به او به صبح نمىرساندند و همگى همانند رسول خدا (ص) از خدا مىخواستند كه حتى لحظهاى آنان را به خودشان وانگذارد: اللَّهُمَّ وَ لا تَكِلْنى الى نَفْسى طَرْفَةَ عَيْنٍ ابَداً.
ما معتقديم اهل بيت (عليهم السلام) از ايمان كامل و يقين وافر بهرهمند و به همين دليل از زيباترين و بيشترين توكل نيز برخوردار بودند؛ همه اسباب ظاهرى كارهاى مادى و معنوى را فراهم مىكردند، بهترين برنامه ريزى را داشتند، تمام توان موجود را به كار مىگرفتند، حتى افكار ديگران را در كارها دخالت مىدادند، آنگاه با توكل به خدا، اقداممىكردند. اين گونه تفسير صحيح فرهنگ اسلامى را به مردم نشان مىدادند و آنان را از كج انديشى و انحراف باز مىداشتند.
وقتى آيات وَ مَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً وَ يَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ» نازل شد، عدهاى از اصحاب پيامبر (ص) در خانه نشستند و مشغول عبادت شدند، وقتى پيامبر(ص) از اين قضيه آگاه شد، بر آنان خرده گرفت و فرمود: «من دشمن آن مردى هستم كه دهانش را به سوى خدا باز كند و بگويد: خدايا مرا روزى بده، ولى كار و طلب را رها كند!»
اميرمؤمنان (ع) نيز روزى بر مردمي که از سلامت جسمي کاملي برخوردار بودند،گذشت كه در گوشه مسجد نشسته بودند و به داشتن توكل تظاهر مىكردند، پرسيد: شما كيستيد؟
آنها پاسخ دادند که ما متوكلان به خدا هستيم. آنگاه حضرت فرمودند: اگر راست مىگوييد كه چنين هستيد، توكل، شما را به كجا رسانده است؟ متظاهران به توکل گفتند: ما هر گاه بيابيم، مىخوريم و هرگاه چيزى نيافتيم، صبر مىكنيم و امام علي(ع) در پاسخ فرمود: اين، درست همان كارى است كه سگ هاى ما انجام مىدهند! آنها نيز پرسيدند: شما خودتان چه كار مىكنيد؟ و اميرالمومنين(ع) پاسخ داد که ما هر گاه بيابيم، مىبخشيم و اگر چيزى به دست نياورديم، شكر خدا به جاى مىآوريم. در اينجا نمونههاى كاربرد صحيح «توكل بر خدا» را در زندگى بىآلايشآن پاكان بىنظير در دو محور «زندگى روزمره» و «جهاد و مبارزه» و نيز تلاش آنان را در «تحكيم روحيه توكل» ترسيم مىكنيم:
الف- توکل در زندگى روزمره
معصومين (ع)، همه امور خرد و كلان زندگى خود را طبق فرمان خدا تنظيم مىكردند و همراه به كارگيرى اسباب ظاهرى، توكل به خدا را نيز سرلوحه اقدام خود قرار مىدادند؛ در نتيجه كارهاى آنان رنگ خدايى مىگرفت و با خواست خدا فرجام مىيافت. امام صادق (ع) فرمود: رسول اكرم (ص) هرگاه از خواب برمىخاست، مىفرمود: پروردگارا تسليم تو هستم، به تو ايمان دارم و بر تو توكل كردم.
وقتى لباس مىپوشيد و قصد خروج از منزل را داشت، مىگفت: خدايا به سبب تو خود را پوشاندم، به سوى تو توجه كردم، به تو پناه آوردم و بر تو توكل كردم.
ابو حمزه ثمالى گويد: به منزل امام زين العابدين (ع) رفتم تا به اتفاق ايشان به جايى برويم. امام وقتى از منزل خارج شد، فرمود:بِسْمِ اللَّه امَنْتُ بِاللَّهِ وَ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ به نام خدا، ايمان به خدا دارم و بر او توكل كردم.ابو خديجه مىگويد: امام صادق (ع) هرگاه از منزل خارج يا به آن داخل مىشد، مىفرمود:بر تو توكل كردم. خدايا اين روز را براى من مبارك گردان و فتح و پيروزىاش را روزيم فرما.ديگرى مىگويد: حضرت صادق (ع) گاه و بىگاه با غذاهاى گوناگونى ما را ميهمان مىكرد. روزى يك نفر به او عرض كرد: مقدارى كمتر پول خرج كنيد تا دچار كمبود نشويد. امام(ع) در پاسخ او فرمود: ما با خواست خدا [و نعمت هايى كه به ما داده] برنامه ريزى مىكنيم؛ اگر بر ما گشايش دهد، ما نيز گشادهدستى مىكنيم و اگر تنگ بگيرد، ما نيز تنگ مىگيريم.
ب- توکل در جهاد و مبارزه
مؤمن مجاهد در رويارويى با دشمنان خدا و خلق به روحيه و امنيتروانى بيشترى نياز دارد و چنين نيازى تنها در سايه توكل به خدا برآورده مىشود.امير مؤمنان (ع) كه در همه جنگ ها و غزوه ها، پيروز و فاتح بود، همواره با اتكاى به قدرت لايزال الهى پيكار مىكرد و از او مدد مىجست، چنانكه خود درباره پيروزى در جنگ خيبر كه چيزى شبيه معجزه بود، فرمود: به خدا سوگند، من با نيروى جسمى خويش درِ خيبر را نكندم و دژ يهود را ويران نساختم بلكه با قدرت خدايى چنين كردم!
امام زين العابدين (ع) فرمود: وقتى لشكر عمر بن سعد به سوى سپاه سيدالشهدا (ع) هجوم آورد، آن حضرت دست به سوى آسمان بلند كرد و فرمود: پروردگارا تو در هر گرفتارى مورد اطمينان منى و در هر سختى، امير منى. تو در هر حادثهاى كه برايم رخ دهد، مايه اميدوارى و اطمينان من هستى.
ج- تحكيم روحيه توكل
پيشوايان معصوم علاوه بر سيره، در سخن خود نيز پديده زيباى توكل را ترويج و آن را در دل و انديشه پيروان خود تحكيم مىكردند و به آنان مىآموختند كه همواره امور زندگى را با اتكاى به خدا به پيش ببرند.
محمد بن مسلم گفته است: امام باقر (ع) به من فرمود:«وقتى مَرد، طرف راست صورتش را بر متكا مىگذارد [تا بخوابد] بايد بگويد: بسمالله... توكلت عليك»
سيف ازُدى گويد: امام ششم (ع) به من فرمود:لا تَدَعْ طَلَبَ الرِّزْقِ مِنْ حِلِّهِ فَانَّهُ عَوْنٌ لَكَ عَلى دينِكَ وَاعْقِلْ راحِلَتَكَ وَ تَوَكَّلْ طلب روزى از راه حلال را رها نكن كه به دينت يارى مىرساند و بعد از بستن زانوى اشترت، به خدا توكل كن.
امام علي(ع) فرمودند: من استطاع أن يمنع نفسه من أربعة اشياء فهو خليق بأن لاينزل به مكروهٌ أبداً قيل: وما هنّ يا أميرالمؤمنين! قال: العجلة واللجاجة والعُجب والتّواني. هركس اين چهار صفت را از خود دوركند، خواه فرد باشد، خواه مجموعه دست دركاران و روساي جامعه، هيچگاه حادثه و واقعه ناخوشايندي متوجه او نخواهدشد:
1- عجله، بدون تأنّي و دقت، تصميم گيري يا كاري را اجرا کند (عجله غير از سرعت در عمل است).
2- لجاجت، يكي از مسائل خطرناك و بلاهاي دامن گير، اصرار و پافشاري ناحق، در مسأله اي است كه چون اين حرف را گفته و يا چنين موضعي اتخاذ كرده است، حاضر نيست عقب نشيني كند هر چند خلاف آن ثابت شود.
3- مغرورشدن و خودشيفتگي، كه انسان نقص ها و ضعف هاي خود را ناديده و محسناتش را بزرگ بشمرد.
4- كاهلي و سستي، كار امروز را به فردا افكندن و تأخير انداختن.
بنده، در اثر تجربياتي كه در سالهاي متمادي پيدا كردم، به اين نتيجه رسيدم كه اين سخن علي (ع) واقعاً حكمت تمامي است و همه ضرر و زيان هايي كه متوجه جامعه شده است، در اثر اين امور بوده. خداوند ان شاءاللّه ما را با مجاهدت خودمان و با توفيق خودش از اين صفات دور بدارد.
مردى به ابوذر غفاري در يكى از روزهايى كه در تبعيد به سر مىبرد، گفت: ابوذر! تو آن كسى هستى كه فلانى نفى بلدت کرده است. اگر شخص خوبى مىبودى، تبعيدت نمىكرد!
ابوذر در جواب گفت: اى پسر برادرم! من منزل هاى سختى در پيش دارم. اگر از آنها نجات يابم، گفته تو به من زيانى نمىرساند و اگر نجات پيدا نكنم، بدتر از آن هستم كه تو به من گفتى.
مجموعه تاريخ ايران اسلامي (2) در دسترس علاقه مندان به تاريخ قرار گرفته است. اين مجموعه داراي امکاناتي چون متن 282 عنوان کتاب در 402 جلد در زمينه تاريخ ايران دوره اسلامي، ارائه متن قرآن کريم به همراه ترجمه فارسي، اردو و انگليسي، ارائه چند دوره لغت نامه، از جمله لسان العرب و فرهنگ ابجدي و... است.
پاسخ: از جمله چيزهايي كه در روايات بر آنها تأكيد و توجه شده، صله رحم است. در اسلام ارتباط با خويشاوندان (صله رحم) از واجبات شمرده شده است. قرآن مجيد در اين مورد سخن گفته است: «از خدايي بپرهيزيد كه هنگامي كه چيزي از يكديگر مي خواهيد، نام او را مي بريد و از قطع رابطه با خويشاوندان خود پرهيز كنيد، زيرا خداوند مراقب شماست». چه خوب است كه انسان با اقوام و خويشاونداني كه ارتباط با آنها موجب معنويت و كمال انسان مي شود و به رشد فكري و روحاني انسان كمك مي كند، بيشتر رفت و آمد داشته باشد و به عبارت ديگر معاشرت و مراوده با آنها انسان را به ياد خداوند بيندازد نه اينكه خداي ناكرده نشست و برخاست با آنها انسان را از خداوند دور كند و زمينه گناه را براي انسان فراهم كند. در روايات آمده است كه روزي حواريون حضرت عيسي(ع) خطاب به آن حضرت عرض كردند: اي روح اللَّه! با چه كسي معاشرت كنيم؟ فرمود: كسي كه ديدنش، شما را به ياد خدا بياورد و گفتارش بر علم شما بيفزايد و كردارش شما را به آخرت تشويق كند. قطع صله رحم در اسلام حرام است و در هيچ وضعي روا نيست. امام صادق(ع) مي فرمايد: «حق الرحم لا يقطعه شيء
حق صله رحم را هيچ چيزي قطع نمي كند».
در قطع صله رحم حتي مقابله به مثل جايز نيست، يعني اگر كساني قطع صله رحم كرده اند، دليل نمي شود رابطه خويشاوندي نسبت به آنها قطع شود. به اين معنا كه به عنوان مثال گاهي ممكن است فاميل شما دوست نداشته باشد كه با آنها رابطه داشته باشيد، شما رابطه را قطع نكنيد. البته صله رحم هميشه به رفت و آمد نيست، يعني اگر احساس مي كنيد، رفت و آمد شما باعث احساس كوچكي و تحقير شما مي شود، به تلفن و يك احوالپرسي ساده و پيغام فرستادن نيز مي توان اكتفا كرد.
بنا بر اين هيچ ويژگي اي نبايد موجب شود كه انسان با اقوام و خويشاوندان خود قطع ارتباط كند، البته ممكن است در بين اقوام و خويشاوندان انسان كساني وجود داشته باشند که اهل گناه و معصيت باشند و نشست و برخاست با آنها موجب شود كه انسان نيز به گناه كشيده شود، در اينجا انسان بايد نسبت به آنان امر به معروف و نهي از منكر داشته باشد، اما قطع ارتباط درست نيست، مقصود از صله رحم كه اسلام فرموده، آن است كه انسان از حال خويشان مطلع باشد. اگر مشكلي دارند، در حد توان حل كند. لازمه اين كار آن نيست كه حتما به خانه افراد برود؛ به عبارت ديگر صله رحم نياز به ارتباط نزديك داشتن نيست.
سرپرست روابط عمومي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس گفت: توجه به مسائل فرهنگي بويژه ترويج وگسترش فرهنگ نماز، از اولويت هاي مهم شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس است.
محمد هادي غلامي از برگزاري سومين نشست شوراي فرهنگي منطقه و دومين جلسه ستاد اقامه نماز با حضور اعضاي شوراي فرهنگي و ائمه جماعات منطقه خبرداد و هدف از برگزاري اين نشست را تبيين برنامه هاي فرهنگي و بررسي چالش هاي موجود در اين جهت اعلام کرد.
وي با ارائه گزارشي از اقدام هاي منطقه در حوزه فرهنگي افزود: با هماهنگي با ائمه جماعات وحوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان و واحد آموزش منطقه برنامه هاي جامعي، از جمله برگزاري کلاس هاي آموزش قرآن، فرزندپروري، بازديد از اماکن مذهبي و ديدني، مسابقات فرهنگي براي خانواده و همکاران در طول سال تدوين شده است. غلامي در پايان همچنين از صدور و ابلاغ احکام جديد براي دبير ستاد اقامه نماز، مشاور امور بانوان و خانواده، دبيرکميته صيانت از حقوق شهروندي و مسئول امور ايثارگران منطقه خبرداد.
در ادامه امير بني کريمي، مدير پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس در جمع اعضاي شوراي فرهنگي وائمه جماعات منطقه اظهار کرد: امضاي تفاهم نامه همکاري مقام عالي وزارت نفت با ستاد اقامه نماز کشور و راه اندازي دفتر ارتباطات حوزوي وزارت نفت، نشان از جايگاه ويژه گسترش فرهنگ نماز در سطح وزارت نفت دارد. وي بر استفاده از تمام امکانات وظرفيت ها براي تحقق گسترش فرهنگ نماز تاکيد کرد و افزود: توجه به مسائل فرهنگي بويژه ترويج و گسترش فرهنگ نماز، از اولويت هاي مهم شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران است.
مدير پخش منطقه فارس با ابراز رضايت از عملکرد ائمه جماعات منطقه در ترويج فرهنگ نماز در سطح منطقه، استفاده از ديدگاه ها و پيشنهادهاي ائمه جماعات در رفع چالش هاي فرهنگي را از برنامه هاي اصلي منطقه برشمرد و گفت: از جمله نقاط قوت ما در مباحث فرهنگي حضور فعال روحانيون و بهره مندي از توان و آنها در پيشبرد اهداف فرهنگي منطقه است.
شهيد احمدرضا عطار شهريور ماه 63 وارد شركت ملي نفت شد، بارها ضمن ترغيب دوستانش به حضور در جبهه ها، خود پيشقدم از ديگران در جمع رزمندگان به ويژه در روزهاي عمليات ديده مي شد و سرانجام در چهارم دي ماه سال 65 در منطقه عملياتي كربلاي 4 به آرزوي خود يعني افتخار شهادت نائل شد. همسر شهيد درباره وي مي گويد:
«خصوصيات اخلاقي ايشان را نمي توان به زبان آورد. وي آنقدر متواضع بود كه قلم، قدرت نوشتن آن را ندارد، بسيار رئوف و مهربان بود، اما با كسي كه سست ايمان بود يا به غيبت از مردم مي پرداخت، به شدت برخورد مي كرد. براي مادر، فرزندي نمونه و براي همسرش، شريكي دلسوز بود. او در طول سال هايي كه با هم زندگي مشترك داشتيم، براي من همواره مايه شگفتي بود».
پرسش: چنانچه فردي از باب تشکر و قدرداني از کارمند، هديه اي به او اهدا کند، حکمش چيست؟ هرچند آن کارمند بدون هيچ گونه چشمداشتي، کاري را انجام داده باشد؟
پاسخ: هديه در محيط کار و از جانب ارباب رجوع، يکي از خطرناک ترين کارهاست و هر چه بيشتر از آن اجتناب کنيد، به نفع دنيا و آخرت شما خواهد بود. فقط در يک صورت، دريافت آن جايز است و آن، اين است که هديه دهنده با اصرار زياد و با امتناع مأمور از قبول، سرانجام به نحوي آن را اهدا کند، آن هم بعد از انجام کار و بدون مذاکره و حتي توقع قبلي.
به شيخ محمد حسين حائري اصفهاني (صاحب فصول) گفته شد:
اگر بداني مرگت نزديک شده و از عمرت مگر چند ساعتي باقي نمانده است، چه خواهي کرد؟
فرمود: مي نشينم روي سکوي در منزلم براي آنکه حاجات مردم برآورده سازم، شايد کسي بيايد و از من حاجتي بخواهد و لوآنکه آن حاجت حتي يک استخاره باشد.
نگاهي به اکران داغ سينماي ايران در ماه سوم تابستان
مشعل-اغراق نخواهد بود اگر بگوييم اکران تابستان امسال، يکي از متنوع ترين فيلم ها را دارد و پرده هاي نمايش فيلم تماشايي تر شده اند. از درام ها تا کمدي هاي مختلف بر پرده سينماها رفت تا در داغي تابستان امسال، سينماي ايران هم سهمي داشته باشد. حالا و در هفته نخست شهريور ماه چشم سينماروها پوستر فيلم هاي جديدي را مي بيند که شايد در طول سال هيچ خبري از آنها نداشتند؛ فيلم هايي که چراغ خاموش توليد شدند و حالا چراغ سينما ها را حسابي روشن کرده اند. با هم سري مي زنيم به اين فيلم ها و مروري بر آنها خواهيم داشت، مروري که شايد در انتخاب براي ديدنشان، شما را کمي کمک کند و البته يک آخر هفته مي تواند با يک فيلم خوب، دلچسب باشد.
پيش از اينکه به فيلم هاي جديد بپردازيم، شايد اين خبري را که برايتان روايت مي کنيم و در هفته گذشته منتشر شد، بيشتر از همه ده شصتي ها و دهه پنجاهي ها را متوجه خودش کند. اگر از جلوي سينما عصر جديد در خيابان طالقاني رد شده باشيد، با تعجب اکران فيلم دهه شصتي «تاراج» را ديده ايد. اگر هم نديده ايد، ما براي شما مي گوييم که چه خبر است. داريوش باباييان، مالک و پخش کننده تاراج گفته که اگر تعدادي از فيلم هاي قديمي سينماي ايران هر روز در چند سکانس به عنوان «سينما نوستالژي» اکران محدود شوند، مخاطب هاي خاصي را به سينماها مي کشانند. اين تهيه کننده سينما خبر داده که اين برنامه توسط جامعه صنفي تهيه کنندگان و با همکاري دوستان ديگري تدارک ديده شده و قرار است هر ماه يکي از فيلم هاي قديمي در يک سانس به نمايش درآيد. شروع اين برنامه با فيلم «تاراج» بود. او با اشاره به ارزشمند بودن اين فيلم گفته است که استقبال از نمايش فيلم «تاراج» خيلي خوب بود و بازخوردهاي خوبي را هم گرفتيم و طبق برنامه ريزي انجام شده هم گويا قرار است فيلم بعدي «دزد عروسک ها» باشد که به نمايش درخواهد آمد. اين پخش کننده و تهيه کننده قديمي سينما با اشاره به برخي فيلم هاي قديمي که در اختيار دارد، گفته است که بعد از نمايش اين تک سانس به نظرم آمد اگر برنامه اي تحت عنوان «سينما نوستالژي» تدارک ديده شود تا در يکي دو سينما و در چند سانس محدود هر روز چند فيلم قديمي به نمايش درآيد، مخاطب هاي خاصي را براي سينماها جذب مي کند، زيرا بسياري از علاقه مندان و عاشقان سينما و کساني که در پشت صحنه سينما سال ها فعاليت کرده اند، به تماشاي اين فيلم هاي قديمي علاقه مند هستند، در حالي که مخاطب عام بيشتر فيلم هاي روز را مي پسندد.
سينماي اکشن و معمايي و جنايي در فيلم هاي ايراني کمي غريب است. هرچند بسياري از کارگردانان جوان کشورمان تلاش کردند فيلم هايي از اين دست بسازند و بيشتر از همه جوانان عاشق و علاقه مند به هيجان و صحنه هاي پرانرژي را به سينماها بکشانند، اما تجربه هايي چون «هاري» به کارگرداني امير احمد انصاري خيلي موفق نبودند. فيلم «روسي» به کارگرداني اميرحسين ثقفي نيز از جمله همين فيلم هاست، اما خوش ساخت تر و ديدني تر. عوامل فيلم روسي درباره آن نوشته اند «روسي يک فيلم عاشقانه است که به تراژدي ختم مي شود». از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به امير آقايي، طناز طباطبايي، صابر ابر و ميلاد کي مرام اشاره کرد.
فيلم ايده اصلي تم اجتماعي دارد و آن را آزيتاموگويي کارگرداني کرده است. اين کارگردان آخرين فيلم خود را به نام «تراژدي» در سال 92 ساخت. فيلمي که بارقه هاي حضور يک کارگردان خوشفکر را در سينماي ايران خبر مي داد. شش سال طول کشيده تا موگويي فيلم دومش را اکران کند؛ فيلمي که در نگاه نخست بازيگران و سوژه اصلي آن بيش از همه به چشم مي آيند. عوامل فيلم درباره آن نوشته اند «ايران و اسپانيا براي راه اندازي يک پروژه بزرگ در جزيره هندورابي در جنوب ايران به توافق رسيده اند، شرکت ها و افراد بسياري به طمع برنده شدن در اين مناقصه شرکت کرده اند و...». بازيگران اصلي ايده اصلي عبارتند از: بهرام رادان، مريلا زارعي، هانيه توسلي، پژمان جمشيدي و مهرداد صديقيان.
فيلم جانان را کامران قدکچيان کارگرداني کرده است. شايد اگر بدانيد که سوغات فرنگ، فاصله، دختر شاه پريون و پس کوچه هاي شمرون چهار فيلم اخير قدکچيان هستند، دستتان بيايد که جانان چه فضايي دارد. فيلم هاي قدکچيان عموما رمانتيک و خانوادگي و داراي بن مايه هاي طنز هستند. فضاي فانتزي فيلم هاي او را برخي سينما روها مي پسندند. پس اگر فيلم هاي پيشين اين کارگردان را ديده ايد، جانان را هم ببينيد. عوامل اين فيلم درباره آن نوشته اند: «جانان روايت عشق و وفاداري است. عشقي ناب از گذشته هاي دور و تلاقي اين عاشقانه با داستان عشق دختر و پسري از نسل امروز. . . ». بازيگران اصلي اين فيلم عبارتند از: امين حيايي، مژگان بيات، پروانه معصومي، بيژن بنفشه خواه، سحر زکريا، مهران رجبي و چنگيز وثوقي.
ممکن است کمتر باور کنيم که «نقي» سريال پرطرفدار پايتخت فيلم تلخ و گزنده اي چون قسم ساخته باشدو محسن تنابنده که يد طولايي در نويسندگي هم دارد، اين بار قيد بازيگري را زده و فيلمي اجتماعي و آسيب شناسانه را ساخته است. قسم درباره قتل است. قتل زني که همه شواهد نشان مي دهد شوهر او اين کار را کرده است. بازيگران خوب و داستان جذاب از جمله دو شاخه اي است که مي تواند قسم را ديدني کند. عوامل فيلم درباره آن نوشته اند: «به جان نياز، قصاص بخواي بچه رو مي گيرم طلاقت مي دم جان يه دونه دخترمونو قسم خوردم که بدوني اينکارو مي کنم به جان نياز. . . ». مهناز افشار، سعيد آقاخاني، مهران احمدي و حسن پورشيرازي، از بازيگران اصلي فيلم قسم هستند.
حتما حداقل يکي از فيلم هاي زير نورماه، اينجا چراغي روشن است، خيلي دور خيلي نزديک، به همين سادگي، يه حبه قند، امروز و دختر را ديده ايد، پس اگر سينماي رضا ميرکريمي را دوست داريد و مي پسنديد به شما پيشنهاد مي کنيم قصر شيرينش را از دست ندهيد. ميرکريمي، کارگردان توانايي است و اين بار نيز در قصر شيرين توانايي اش را نشان داده است. حامد بهداد هم بازي ديدني دارد و داستان فيلم به خوبي پيش مي رود. عوامل فيلم درباره آن نوشته اند: «جلال مرادي 42 ساله در طي تصادفي خانواده اي را به قتل مي رساند، اما تصادف در دادگاه غيرعمد شناخته مي شود. او پس از گذراندن دوران زندان، همسر و فرزندانش را ترک کرده و به شهري ديگر مي رود، پس از دو سال به شهرش باز مي گردد، زيرا زنش دچار مرگ مغزي شده است ...». حامد بهداد، محمد عسگري و ژيلا شاهي، از بازيگران اصلي فيلم قصر شيرين هستند.
موسيقي هنري است که در ميان هنرها يکي از بالاترين علاقه مندان را دارد. پير باشيم يا جوان، کودک يا ميانسال بالاخره با موسيقي سر و کار خواهيم داشت. در ميان انواع موسيقي ها ترانه ها و تصنيف هاي ايراني يکي از دلنشين ترين و دلچسب ترين نوع موسيقي براي ما ايرانيان هستند. بنا داريم تا هر هفته ترانه و تصنيف زيباي ايراني را به شما معرفي کنيم اگر مي شناختيد که باز هم گوش کنيد و اگر نمي شناختيد هم به ما اعتماد کنيد و آن را بشنويد.
ترانه «تو اي پري کجايي» در مايه شوشتري از دستگاه همايون را خيلي ها شنيده اند، اما نخستين اجراي آن با صداي فاخته يا همان حسين قوامي، شنيدني تر است. شعر اين ترانه ماندگار را هوشنگ ابتهاج يا همان ه. الف. سايه، سروده است و همايون خرم سازنده ترانه هاي جاودانه ايراني نيز آن را ساخته است. حسين قوامي، از خوانندگان مشهور دهه سي و چهل موسيقي ايراني بود که در سبک موسيقايي راديويي موسوم به گلهايي، يکي از چهره هاي موفق و پرطرفدار محسوب مي شد.
شبي که آواز ني تو شنيدم
چو آهوي تشنه پي تو دويدم
دوان دوان تا لب چشمه رسيدم نشانه اي از ني و نغمه نديدم
آهاي خبردار ترانه اي است، که طهمورث پورناظري آن را براي فيلم رگ خواب به کارگرداني حميد نعمت الله ساخته و همايون شجريان آن را خوانده است. اجراي ترانه و تصنيف براي فيلم هاي ايراني تقريبا يک دهه است که جاي خودش را در شکل و شمايلي جديد در سينماي ايران باز کرده است. آهاي خبردار هرچند موسيقي فيلم است اما به طور مستقل نيز قابل اعتناست و مشخصات يک تصنيف و ترانه کامل را دارد. موسيقي فيوژن و لحن صميمي شعر دل نشيني اين اثر را چند برابر کرده است. فيلم رگ خواب سال 1396 اکران شد.
تو شب سياه تو شب تاريک
از چپ و از راست از دور و نزديک
يه نفر داره جار ميزنه جار آهاي غمي که مثل يه بختک
رو سينه من شده اي آوار
از گلوي من دستاتو بردار
صداي گرم حسام الدين سراج بخش زيادي از خاطرات شنيداري دهه شصت و هفتاد ايرانيان را پر کرده است. شرح فراق نيز نام تصنيفي است با صداي سراج که آهنگسازي آن را نيز در دستگاه ماهور، خود به عهده داشته است. سراج با آهنگسازي خلاقانه روي شعري از حافظ توانسته است فضاي جديدي را در موسيقي ايراني به گوش مخاطبان برساند. از نوازندگي ني محمد موسوي و سه تار نوازي جلال ذوالفنون در اين اثر نمي توان گذشت. دو نوازنده اي که همه تنظيم ها و تک نوازي ها را در آلبومي به نام شرح فراق که تصنيف شرح فراغ درآن قرار دارد، بر عهده داشته اند.
دردم از يار است و درمان نيز هم
دل فداي او شد و جان نيز هم
اين که مي گويند آن خوشتر ز حسن
يار ما اين دارد و آن نيز هم
«هر که دلارام ديد از دلش آرام ديد»، مطلع شعري است از سعدي که محمد سرير با آهنگسازي خاص خودش، جمال الدين منبري را به عنوان خواننده انتخاب کرد و نتيجه کار، يکي از ماندگارترين تصنيف ها و ترانه هاي موسيقي ايران را رقم زد. تصنيفي که در فضاي ارکستران با نواي دف همراه مي شود. تکنوازي هاي سه تار در ميانه حجم ارکستر سازهاي زهي، ملودي زيبا و اجراي بسيار خوب منبري دلايل بسيار خوبي است که ايت ترانه را شنيدني مي کند.
هر که دلارام ديد از دلش آرام رفت
چشم ندارد خلاص هر که در اين دام رفت
گر به همه عمر خويش با تو بر آرم دمي
حاصل عمر آن دم است باقي ايام رفت
آخرين ماه تابستان در حال سپري شدن است، بنابراين نبايد فرصت سفر به مناطق زيبا و خنک کشور را از دست داد؛ مناطقي که سرسبزي آنها در گرم ترين فصل سال مناظري را پديد آورده که از ديدنش شگفت زده خواهيد شد. پس فرصت را غنيمت بشماريد و از روزهاي باقيمانده شهريور به بهترين شکل ممکن استفاده کنيد. در ادامه مناطقي را به شما معرفي مي کنيم که مي توانيد در آخرين ماه فصل تابستان، برنامه اي براي سفر به آنجا بريزيد و لحظات خوشي را سپري کنيد.
اسل محله (عسل): اين روستا در جنوب شهر تنکابن در دره دو هزار جا خوش کرده و از لحاظ آب و هوايي و موقعيت جغرافيايي جايگاه ويژه اي در منطقه دارد. اسل محله، به دليل اينکه ميان دو کوه و درون دره قرار گرفته، در طول روز تنها سه ساعت آفتاب را به خود مي بيند و جاري بودن رود درياسر در اين روستا، باعث خنکي آن شده و طراوتي هميشگي به آن بخشيده است.
دشت درياسر: در سفر به تنکابن ديدن اين دشت را از دست ندهيد. دشت درياسر، يکي از زيباترين مناطق شمال ايران است که در ارتفاع 2 هزار متري از سطح دريا و در ميان چهار کوه بلند قرار گرفته است. کوه الموت از سمت جنوب غربي، بلندترين کوهي است که اين دشت را احاطه کرده است. در واقع دشت درياسر، مرزي است که پوشش سبز و جنگلي شمال ايران را به پوشش برفي و يخچالي کوه الموت متصل مي کند. به دليل همين موقعيت استراتژيکي است که در تمام فصول سال، مي توانيم در اين منطقه، مناظري کم نظير را به تماشا بنشينيم. طبيعت، در اين منطقه هر لحظه به رنگي در مي آيد و شما را با ديدني هاي منحصر به فردش غافلگير مي کند. چشمه زارهاي کف دشت، رودخانه هاي خروشان، جنگل هاي انبوه و کوه هاي سر به فلک کشيده، زيبايي هاي دشت درياسر را دوچندان کرده است.
مسير دسترسي:اگر قصد رفتن به اسل محله و دشت درياسر را داريد، به تنکابن برويد و مسير جاده 2 هزار را در پيش بگيريد تا به دوراهي امامزاده قاسم برسيد. در سمت چپ، مسيري را مي بينيد که به سمت دره مي رود و به روستا ختم مي شود. از اينجا به بعد بايد خود را براي يک پياده روي و کوهپيمايي يک تا يک و نيم ساعته آماده کنيد تا از پشت سر گذاشتن تپه ها و چشمه هاي بين راه لذت ببريد و به دشت برسيد.
تابلویی از نقش ها و رنگ ها
شبنم اعماري -در شمال شرقي ايران، منطقه اي جا خوش کرده که از يک سو شما را محو طبيعت رويايي اش مي کند و از ديگرسو فرهنگ اصيلش را به رخ تان مي کشد.
ترکمن صحرا، يکي از زيباترين مناطق کشورمان است؛ دشتي وسيع و سرسبز که از زيبايي هايش هرچه بگوييم کم گفته ايم.
اين تکه از بهشت روي زمين، ديدني هاي منحصر به فردي دارد که شايد براي خيلي از ما ناشناخته باشد.
يکي از مهم ترين جاذبه هاي ترکمن صحرا، بدون شک منطقه هزاردره است؛ جايي که جزو خاص ترين مناطق ايران محسوب مي شود.
با پا گذاشتن به دشت هاي وسيع و تپه ماهورهاي هزار دره، با تابلويي از نقش ها و رنگ هاي خيره کننده مواجه مي شويد و طبيعت به شکلي اعجاب انگيز زيبايي هايش را برايتان به تصوير مي کشد. اينجا، همان نقطه اي است که مي توانيد در آرامش و به دور از هياهو حسي روح انگيز را تجربه کنيد و به تماشاي سرزميني رويايي بنشينيد.
موج گندم زاران اين منطقه، در کنار تپه ها و دره هاي سرسبز با آن شقايق هاي سرخ و گل هاي زرد زيبا، منظره اي خلق کرده که نمي توان لحظه اي از آن چشم برداشت.
هزاردره، به راستي هزاردره است. پيچ هاي متمادي به شکلي جالب توجه، يکي پس از ديگري قرار گرفته اند، به طوري که لحظه به لحظه با پيچ هايي روبه رو مي شويم که به 50 متر هم نمي رسند. در ميان اين پيچ و خم ها، جاده اي به چشم مي خورد که به کوهي به نام گوگجه داغ منتهي مي شود.
در بلنداي اين کوه، ديدني هايي نمايان است:
اين منطقه گونه هاي جانوري خاص و متفاوتي دارد که از جمله آنها مي توان از پرنده اي به نام سبز قبا(پرهاي سبز دارد) نام برد. چلچله و دليجه ها(پرندگان شکاري) هم از ديگر پرندگان اين منطقه به شمار مي روند.
براي رسيدن به خالد نبي و ديدن کوه هاي هزاردره که در 56 کيلومتري شمال شرقي کلاله و 6 کيلومتري روستاي گچي سو قرار گرفته اند، بايد از يک فرعي خارج شويد، جاده اي که نشان تمر قره قوزي بر آن نقش بسته است. از اينجا کوه هاي هزار دره هم آغاز مي شود که مقبره خالد نبي بر بالاترين نقطه آنها خودنمايي مي کند.
گشت و گذار در طبيعت بکر و زيباي ترکمن صحرا و هزاردره مي تواند جاني تازه به روحتان بدمد و تجربه اي تکرار نشدني را برايتان رقم بزند. در سفر به اين منطقه مي توانيد علاوه بر خالد نبي و هزاردره از سيمين شهر، آق قلا و... ديدن کنيد.
بهترين فصل سفر
با توجه به شرايط جغرافيايي که منطقه ترکمن صحرا داراست، بهترين فصل سفر به اين منطقه ماه هاي فروردين، ارديبهشت و فصل پاييز است.
سوغات ایران
این شهر که به شهر اولین ها شهرت دارد، یکی از زیباترین و تمیزترین شهرهای شمال غرب ایران است، جایی که به عنوان یکی از مهم ترین قطب های صنعتی کشور، سوغاتش بسیار شناخته شده است.
زیباترین فرش ها را می توان در تبریز پیدا کرد. چرم تبریز هم نیازی به معرفی ندارد و همه از کیفیت و زیبایی آن آگاهند. از دیگر سوغاتی های محبوب تبریز می توان از گلیم بافی، سفالگری، محصولات سرامیکی، سوزن دوزی، طراحی سنتی و نگارگری، تابلوهای سنگ، زیورآلات و نقره سازی نام برد.
در تبریز با دنیایی از شیرینی های خوشمزه روبه رو می شوید که هر کدام طعم و بوی متفاوتی دارند.
این شیرینی ها عبارتند از: آجیل که شهرتی جهانی دارد و به خارج از ایران صادر می شود، باقلوا، اریس، راحت الحقلوم، شرینی لطیفه، حلوا برزک، چورتمه( از شیرینی های بسیار قدیمی است)، قرابیه، نوقا، رشته ختایی، شکلات تسبیحی، لبنیات و...
صنايع دستي چيزي بيش از سوغات است و بخش پوياي دنياي امروز گردشگري به شمار مي آيد؛ صنعتي که به دليل تنوع زياد، طرفداران زيادي دارد.يکي از هنر هاي قديمي مردم ايران زمين، قلم زني است که در سراسر جهان طرفداران زيادي دارد. اين هنر از جمله هنر هايي است که قدمت چند هزار ساله دارد.قلم زني، هنر تزيين و کندن نقش و نگار مختلف روي اشياي فلزي (مس، طلا، نقره و برنج) است که به کمک قلم و ضربه چکش انجام مي شود و سبک هاي زيادي دارد که برجسته کاري، نيمه برجسته کاري، حکاکي و مشبک کاري از جمله آنهاست.براي قلم زني ابتدا پشت سطحي را که قرار است قلم زني کنند، با قير مي پوشانند تا ظرف طي مرحله قلم زني بر اثر ضربات چکش و فشار قلم تاب برندارد و از سر و صداي زياد جلوگيري شود. براي قيراندود کردن پشت کار، قير جامد را در دستگاه ذوب قير، ذوب مي کنند. سپس قير ذوب شده را به صورت لايه لايه روي محل مورد نظر مي کشند تا قشر نسبتا ضخيمي تشکيل شود. پس از سرد شدن ظرف با کشيدن دوغاب سفيدي(صرفا براي بهتر نمايان شدن خطوط طراحي است که به وسيله مداد کشيده مي شود) محل مورد قلم زني را براي طراحي آماده مي کنند.بيشتر طرح هاي ظروف قلم زني الهام گرفته از طرح هاي سنتي است. در مرحله قلم زني، وسايلي چون انواع قلم ها، پرگار در اندازه هاي مختلف، چکش، متر، کنده، خط کش، قيچي آهن بر، سوهان، پوس آب و دستگاه ذوب قير مورد استفاده قرار مي گيرند.
در حال حاضر اصفهان، مهم ترين مرکز ساخت و قلم زني مس و برنج است که حدود 81 درصد از قلم زنان، خودشان طراح و اجراکننده اين هنر هستند. علاوه بر اصفهان در شهرهاي تهران، طبس و کرمانشاه نيز قلم زني روي مس تا حدودي مرسوم و متداول است.
توصيه همکار و کاراته کا قهرمان گاز:
از کارکنان شرکت ملي گاز ايران است؛ اما درعين حال از ورزشکاران حرفه اي به شمار مي رود که در کنار کار به ورزش هم پرداخته است. سعيد صديق منش، مسؤول دفتر مجري طرح خط هفتم و يازدهم سراسري گاز در رشته کاراته ورزش مي کند که دارنده كمربند مشكي و دان 3 اين رشته رزمي در سبك شو توکان است. او در طول سال هايي که ورزش کاراته را دنبال کرده، موفق شده به عناوين و مدال هاي رنگارنگ دست پيدا کند. عناوين و مدال هاي رنگارنگ کسب شده صديق منش در طول دوره فعاليت ورزشي اش در سطح مسابقات وزارت نفت، استان تهران و كشور بوده که خرداد امسال در آخرين رويداد ورزشي که شرکت داشته نيز رتبه سوم مسابقات كشوري را به كلكسيون افتخاراتش افزوده است. با او گفت وگويي داشتيم که باهم مي خوانيم.
متولد سال 53 در محله مجيديه تهران هستم و از سال 68 ورزش را به صورت حرفه اي شروع کردم. ازآنجا که به ورزش هاي رزمي علاقه داشتم، از همان سال 68 ورزش كاراته را آغاز كردم. كاراته و تكواندو جزو رشته هاي پرطرفدار رزمي به شمارمي آيند كه همواره در ايران با اقبال مردمي مواجه بوده اند و براي من كه در آن زمان نوجوان بودم، ورزش پرجاذبه اي به شمار مي رفت.
ورزش کاراته را از باشگاه صنعت نفت شروع كردم و در دهه 70 با شدت تمريناتم را ادامه دادم تا اينكه سال 86 در مسابقات استان تهران، حايز رتبه سوم شدم و براي اولين باربر سكوي قهرماني ايستادم. اتفاقي كه در سال هاي بعد در سطوح مختلف تكرار شد و تا به امروز نيز ادامه يافته است. در سال هاي جواني شدت علاقه ام به ورزش در حدي بود كه حتي پس از با ارائه تمرين ها نيز خسته نمي شدم و ساعات پاياني شب را در پارك محله به نرمش و دو مي گذراندم.
فقط محدود به استان تهران نبود. در مسابقات متعدد کشوري هم حضور داشتم که آخرين نمونه آن در خرداد امسال بود که موفق شدم به رتبه سوم و مدال برنز دست پيدا کنم؛ البته بايد اين را هم اضافه کنم، در مسابقات ورزشي که در سطح وزارت نفت برگزارشده، شرکت داشتم و چند عنوان قهرماني را هم در اين رقابت ها به دست آوردم.
خيلي سخت است که شما هم کارکنيد و هم ورزش. به قول معروف سختي هاي خودش را دارد؛ اما من سعي کردم که در هردو موفق باشم و اين تداخل مشکل ساز نبود.
به عقيده من ورزش، بهترين راه براي تخليه هيجانات است. از زمان نوجواني تاكنون درزمينه هنرهاي رزمي فعال هستم و ورزش را بهترين و مؤثرترين روش براي تخليه هيجانات و انرژي مي دانم. شما اگر به ورزشكاران نگاه كنيد، درمي يابيد كه بيشتر، انسان هاي آرامي هستند و از آرامش دروني و ذهني برخوردارند. ورزش، آرامش مي آورد و جسم و روان را آسوده و آرام مي كند و قدرت ذهن و فكر را ارتقا مي بخشد. ورزش كردن اگر باعلاقه و اشتياق انجام شود، روح را به تعالي مي رساند. اينكه مي گويند ورزش معجزه مي كند؛ صرفاً يك جمله زيبا و افسانه نيست. حس خوبي را كه از ورزش كردن به دست مي آورم، با هيچ چيز عوض نمي كنم و آرامش روح و سلامت بدن را حتي از افتخارات و مدال هايي كه كسب كرده ام، باارزش تر مي دانم.
100 درصد.شما اگر ورزش کنيد، همان طور که گفتم از آرامش دروني و ذهني برخوردار مي شويد و همين باعث مي شود، بهتر کارکنيد؛ چراکه انرژِي بيشتري داريد. من هميشه به همکاران توصيه کردم که ورزش را جدي بگيرند و يکي از برنامه اي اصلي زندگيشان باشد.
يكي از همکاران شركت ملي نفت ايران با كسب 8 مدال رنگارنگ در بازي هاي جهاني ورزش كارگري و آماتوري تاريخ ساز شد.
فرشاد دادفر، عنوان مدال آورترين ورزشكار كاروان ايران در ششمين دوره مسابقات كارگري جهان را از آن خود كرد.
ششمين دوره بازي هاي جهاني ورزش كارگري با حضور حدود 3 هزار ورزشكار از 42 كشور به ميزباني كشور اسپانيا برگزار شد. كاروان 140 نفره كشورمان براي سومين بار در اين رقابت ها حاضر شدند.
در اين بازي ها 91 ورزشكار زن و مرد در 9 رشته ورزشي كشتي فرنگي، پتانك، جودو، شنا، كشتي ساحلي، واليبال ساحلي، كاراته، تنيس روي ميز، دووميداني، در قالب 16 تيم حضور داشتند كه در پايان كاروان ايران با كسب 138 مدال (61 طلا، 48 نقره، 29 برنز) به مقام ارزشمند سومي رسيد.
در اين دوره از مسابقات مدال آورترين ورزشكار كاروان ايران فرشاد دادفر، يكي از كاركنان قرارداد مدت موقت و شاغل در امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي نفت ايران بود كه موفق شد در رده سني 30 تا 34 سال، 3 مدال طلا (200 متر كرال پشت، 200 متر آزاد، 400 متر آزاد)، 2 نقره (200 متر مختلط انفرادي و 4در50 متر آزاد تيمي) و 3 مدال برنز (100 متر كرال پشت، 100 متر پروانه و 4 در50 متر مختلط تيمي) را از آن خود کند. اين ورزشكار اصفهاني در كارنامه خود عنوان قهرماني مسابقات سه گانه وآب هاي آزاد كشور و عضويت تيم ملي در اين رشته ها را نيز دارد، همچنين به عنوان پر افتخارترين ورزشكار كاروان ورزش كارگري كشورمان معرفي شد.
درخشش دووميداني کاران نفت تهران در ليگ برتر
تيم دووميداني نفت تهران در مرحله نخست ليگ برتر دووميداني باشگاه هاي ايران موفق شد 2 مدال طلا، 4 نقره و يک مقام چهارمي کسب کند. بيست و سومين دوره مسابقات ليگ برتر دووميداني باشگاه هاي ايران با حضور 11 تيم در مرحله نخست در روزهاي پاياني مرداد 98 در ورزشگاه آفتاب انقلاب تهران برگزار شد که تيم دووميداني نفت تهران در پايان مرحله نخست موفق شد با کسب دو مدال طلا، 4 نقره و يک مقام چهارمي و کسب 5/85 امتياز پس از تيم هاي آسان پرداخت، فولاد مبارکه سپاهان، مس سنگون و دانشگاه آزاد در رتبه پنجم قرار بگيرد. در اين مسابقات محمدرضا طيبي با پرتاب 18 متر و 99 سانتي متر موفق شد به مدال طلا دست پيدا کند. در پرتاب ديسک نيز سجاد پيرايقرچمن با پرتاب 57 متر و 66 سانتي متر به مدال نقره دست پيدا کرد. در پرتاب نيزه نيز ايوب آرخي هم با پرتاب 70متر و 93 سانتي متر به مدال نقره دست پيدا کرد. در ماده 400 متر با مانع رضا ملک پور موفق شد با کسب رکورد 52 ثانيه و 8 دهم ثانيه به مدال نقره دست پيدا کند و در 4 در 100 متر امدادي تيم نفت تهران در مسابقه تيمي با رکورد 3 دقيقه و 14 ثانيه درمکان دوم ايستاد و مدال نقره کسب کرد. حميدرضا زورآوند، آخرين دونده نفتي ها در آخرين ماده برگزارشده که پياده روي 10 هزار متر بود، موفق شد با کسب رکورد 43 دقيقه و 45 ثانيه به قهرماني برسد و مدال طلا را کسب کند. با استناد به بخشنامه وزير نفت مبني بر صرفه جويي و استفاده حداکثري از ظرفيت فرزندان نفتي در تيم هاي ورزشي، تيم دووميداني نفت تهران با ترکيب حداکثري از فرزندان کارکنان در اين مسابقات شرکت کرده است.
فرزاد حاتمي، مهاجم باسابقه کشورمان به تيم فوتبال نفت مسجدسليمان ملحق شد. فرزاد حاتمي، مهاجم فصل گذشته تيم فوتبال پارس جنوبي جم که سابقه حضور در تيم هايي چون استقلال، پرسپوليس، سپاهان و تراکتور را در کارنامه خود دارد، به تيم نفت مسجدسليمان پيوست. اين انتقال در حالي اتفاق افتاد که يک مهاجم آفريقايي به نام ممدو کوليبالي، مدتي در تمرين هاي نفتي ها حاضر بود؛ ولي نتوانست رضايت مهدي تارتار را جلب کند. مهدي تارتار، سرمربي نفت مسجد سليمان که فصل گذشته هدايت پارس جنوبي را به عهده داشت، از حاتمي راضي بود و به همين دليل خواستار حضور او در نفت مسجد سليمان شد. داريوش حسن پور، سرپرست تيم نفت مسجدسليمان، اين خبر را تاييد کرد و گفت با توجه به درخواست سرمربي تيم، زمينه حضور اين بازيکن با تجربه را فراهم کرديم.
تيم فوتبال نوجوانان نفت و گاز گچساران درهفته هفتم مسابقات فوتبال قهرماني ليگ استان کهگيلويه و بويراحمد، جشنواره گل به راه انداخت. تيم فوتبال نوجوانان نفت و گاز گچساران در ورزشگاه شهداي صنعت نفت گچساران به مصاف تيم پرستوي بهمئي رفت که توانست درديداري زيبا و پرگل حريف خود را با نتيجه 6 بر 2 شکست دهد تا در صدر جدول قرار بگيرد.
دراين ديدار پرگل، ابتدا تيم بهمئي در يک غافلگيري به گل اول بازي دست يافت؛ اما همين جرقه باعث شد توپخانه نفتي ها خيلي زود روشن شود. محمد بابوئي، مدافع آخر و کاپيتان نفت وگاز که ستاره زمين لقب گرفت 3 بار دروازه تيم بهمئي را باز کرد و در ادامه مهدي موسوي، هادي احمدزاده و علي نشاطي 3 بار ديگر نفت و گاز گچساران را صاحب گل کردند تا در نهايت اين بازي زيبا با نتيجه 2-6 به سود نفتي ها تمام شود.
اين نفت مي تواند سهميه آسيا بگيرد
آرش جعفري- مدافع تيم فوتبال صنعت نفت آبادان هم مثل بقيه بازيکنان ليگ به کيفيت توپ هاي ليگ برتر انتقاد دارد ومي گويد، اين توپ استاندارد نيست و اگر هم باشد، در سطح فوتبال ايران نيست. عقيل کعبي، مدافع تيم فوتبال صنعت نفت آبادان مي گويد: «برابر فولاد، بازي سختي داشتيم؛ اما با تمام اين اوصاف موفق شديم با استفاده از موقعيت هايمان، تيم برتر ميدان باشيم ودرعين حال خوشحالم که در نخستين بازي ليگ ودربازي بيرون از خانه، سه امتياز مهم را گرفتم. اميدوارم در ادامه خيلي زود به فرم مطلوب خودمان برسيم و بهتر از اين باشيم؛ چون نفت مي تواند در ليگ بدرخشد. گلزن تيم فوتبال نفت آبادان در هفته نخست ليگ برتر گفت وگويي با «مشعل» داشت که با هم مي خوانيم.
بازي سختي داشتيم و درحالي که هنوز اثرات بدنسازي در تيم ما باقيمانده بود، موفق شديم با ارائه يک بازي خوب 3 امتياز بازي را بگيريم. دربي هميشه سخت است. وقتي هم که اولين بازي ليگ باشد، کار را سخت تر مي کند. ما مزد زحماتمان را با اين پيروزي گرفتيم.
قبل از بازي به بچه ها گفته بودم که امروز يک گل مي زنيم؛ اما اينکه چه کسي آن را مي زند، نمي دانم؛ ولي گلزن کسي است که فکرش را هم نمي کنيد. گفتم شايد ناصري باشد يا شايد مجدمي؛ اما مطمئنا کسي که انتظار نداريد، گل خواهد زد که گويا قسمت خودم بود گل بزنم.
بچه ها گفتند دقيقاً حرف من شد و هيچ کس انتظار نداشت که من گل بزنم. واقعاً خودم هم فکر نمي کردم چنين گلي بزنم. خواست خدا بود که اولين گلزن نفت ابادان در ليگ جديد باشم؛ آن هم گلي که 3 امتياز ارزش داشت.
بله، وقتي توپ روي پايم نشست، معطل نکردم و محکم به سمت دروازه شوت کردم که گل شد؛ البته اين را بايد اضافه کنم که در اين بازي بعد از چند سال در پست دفاع چپ بازي کردم و بااينکه شرايطم سخت بود، اما خدا را شکر مي کنم که گل زيبايي زدم، حتي اگر بازيکن حريف هم چنين گلي مي زد، برايش دست مي زدم. اميدوارم اين گل، نامزد جايزه پوشکاش شود و اگر اين جايزه را بگيرم، عالي مي شود.
بيشتر بازيکنان از توپ فصل جديد ليگ برتر ناراضي هستند و مي گويند استاندارد نيست. به نظر شما هم همين طور است؟
به جرات مي گويم که اين توپ، خيلي عجيب وغريب است. زماني که توپ روي زمين است، سنگين مي شود و کند حرکت مي کند. در مقابل وقتي توپ روي هواست، مثل بادکنک سبک مي شود. به نظر من اصلا نمي شود با اين توپ بازي کرد.
دقيقاً درست است. شايد اگر يک توپ استاندارد بود، اين شوت من گل نمي شد.(با خنده)
مربي بسيار خوبي است. براي تمام لحظه هاي بازي برنامه دارد و بايد بگويم او يکي از بهترين مربي هايي است که با او کارکردم. اسکوچيچ، کارش را بلد است و مي داند که از بازي چه مي خواهد. تمرين هاي متنوعي براي رسيدن به دروازه حريف داريم و همينطوربراي خط دفاع هم تاکتيک هاي خوبي دارد تا گل نخوريم. در مجموع همانطور که گفتم، مربي بسيار خوبي است.
نمي شود گفت کدام بهتر بودند. در زمان سرجيو با يک سبک ديگر بازي مي کرديم والان با سبکي ديگر. هر مربي برنامه و تاکتيک خاص خودش را دارد. هدف ما رسيدن به رتبه هاي بالاي جدول است و بايد هرروز بهتر از ديروز باشيم و نيز درعين حال تلاش بيشتري کنيم تا برنده باشيم. من فکر مي کنم با اسکوچيچ مثل سرجيو موفق شويم و همه چيز بخوبي پيش برود.
شما اگر به خاطر داشته باشيد اين روند رو به جلو و خوب، از هفته هاي انتهايي فصل قبل شروع شد و با برد مقابل سايپا ليگ را تمام کرديم. حالا هم مي خواهيم همان روند را ادامه دهيم و با کسب نتايج خوب در جمع مدعيان قرار بگيريم. من مطمئن هستم که نفت مي تواند روند خوبي داشته باشد و آن را حفظ کند.
شايد همين طور باشد؛ اما بالاخره اين گل زده شد و اميدوارم در فوتبال ايران و در هفته هاي آينده ليگ، بازهم از اين گل هاي قشنگ و استثنايي به ثمر برسد.
ايشان حق دارند؛ البته بايد بگويم که بازي هفته اول، هميشه همين طور است. بدنسازي تيم تازه تمام شده و آثار آن هنوز در بدن بچه ها بود. من فکر مي کنم زمان لازم است تا آن هماهنگي کامل ميان بچه ها به وجود بيايد، اما مطمئنا ما تيم خوبي خواهيم شد و بازي هاي به مراتب بهتري را به نمايش خواهيم گذاشت. اسکوچيچ کارش را بخوبي بلد است و تمرين هاي خوبي را با ما انجام مي دهد. بنابراين حق داشت که ناراحت باشد؛ البته در اين بين نبايد از گرماي هوا هم براحتي بگذريم.
ما امسال تيم خيلي خوبي داريم؛ تيمي که از با تجربه ها و جوانان تلفيق شده و در عين حال، هم دونده است و هم قدرت فيزيکي خوبي دارد و در کنار اينها تاکتيک پذير است. من فکر مي کنم اگر شرايط بخوبي پيش برود و مشکلي پيش نيايد، نفت امسال سهميه آسيايي را کسب کند؛ چرا که واقعا پتانسيل کسب سهميه آسيايي را دارد.
متاسفانه همينطوراست. اميدوارم هر چه زود ترآماده شود تا بتوانيم مقابل هواداران خون گرم آباداني به ميدان برويم؛ البته بازهم تاکيد مي کنم که تقريباً بيشتر کارها تمام شده است. بازي در خانه خيلي به نفع ما خواهد بود. براي همين اميدوارم بتوانيم اولين بازي خانگي را برگزار کنيم و برنده آن هم ما باشيم.
برد، تساوي و شکست
سرانجام پس از کش وقوس هاي فراوان، ليگ برتر نوزدهم فوتبال باشگاه هاي ايران از هفته گذشته شروع شد. نفتي ها در اين رقابت ها مانند فصل گذشته 3 نماينده دارند. تيم هاي فوتبال صنعت نفت آبادان، نفت مسجدسليمان و پارس جنوبي جم 3 نماينده فوتبال نفت در اين رقابت ها هستند.
شروع ليگ برتر فوتبال ايران براي نفتي ها با يک پيروزي شيرين خارج از خانه ، يک تساوي خانگي مقابل پرمهره ترين تيم ليگ و يک شکست مقابل قهرمان فصل گذشته در تهران همراه شد که مي توان گفت درمجموع، شروع بدي براي نفتي ها نبود.
تيم فوتبال پارس جنوبي جم که با قرعه سخت در تهران مقابل پرسپوليس ديدار افتتاحيه را برگزار کرد، با يک گل مغلوب حريف تهراني خود شد. شاگردان فراز کمالوند در ديداري که در يک بازي خوب از خود به نمايش گذاشتند، با يک گل در تهران، بازي را به پرسپوليس واگذار کردند.
تيم فوتبال نفت مسجدسليمان ديگر تيم نفتي بود که در هفته اول، مثل پارس جنوبي با قرعه سختي مواجه شده بود. شاگردان مهدي تارتار در خانه، ميزبان تيم پر مهره تراکتورسازي بودند که در پايان 90 دقيقه بازي سخت و فشرده، موفق شدند حريف خود را با نتيجه تساوي بدون گل متوقف کنند؛ البته در اين ديدار، نفت مي توانست برنده بازي باشد؛ اما به اعتقاد کارشناسان داوري، يک پنالتي به نفع آنها گرفته نشد تا پيروز ميدان نباشند.
صنعت نفت آبادان، تنها تيم نفتي پيروز هفته نخست ليگ برتر فوتبال ايران بود. شاگردان اسکوچيچ هم مثل دوتيم ديگر نفتي در هفته نخست با قرعه سختي روبه رو شده بودند.
آنها دردربي خوزستاني ها در اهواز مهمان تيم مدعي فولاد خوزستان بودند که توانستند با سوپر گل عقيل کعبي، برنده اين بازي باشند تا ضمن کسب 3 امتياز کامل بازي، قدم نخست را محکم برداشته باشند.
ابوالفضل جمعه پور وزنه بردار نفت اميديه که در مسابقات قهرماني کشورخوش درخشيده بود، به تيم ملي دعوت شد. اردوي آماده سازي تيم ملي وزنه برداري نوجوانان کشورمان از تاريخ 25 مرداد ماه (براي حضور در مسابقات کره شمالي 2019) در کمپ تيم هاي ملي ورزشگاه آزادي شروع شده و تا هفته آينده هم ادامه دارد. درهمين زمينه با تصميم کادر فني تيم ملي، جمعه پور، قهرمان نوجوان و خوش آتيه باشگاه نفت اميديه به اين دوره از اردوهاي تيم ملي دعوت شده است. او ضمن معرفي خود به کادر فني تيم ملي در حال انجام تمرين هاي آماده سازي است تا به اين مسابقات اعزام شود.
با اعلام هيأت واليبال استان خوزستان، مربي تيم واليبال بانوان نفت مسجدسليمان، به عنوان مربي تيم منتخب استان خوزستان در مسابقات کشور معرفي شد. با اعلام و درخواست هيأت واليبال استان خوزستان، حديث قنبري، مربي تيم نفت مسجدسليمان، هدايت تيم نونهالان منتخب خوزستان را در مسابقات کشوري به عهده خواهد داشت. اين مسابقات از تاريخ 3 تا 10 شهريور و با حضور تيم هايي از استان هاي مختلف کشور در شهر ساري برگزار مي شود.
بالاخره بعد از پشت سر گذاشتن دو هفته از شروع ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاه هاي ايران، يکي از دو نماينده نفت در اين رقابت ها رنگ برد را ديد.
تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان که در هفته نخست با 7 گل شکست خورده بود، در هفته دوم در خانه موفق شد با نتيجه نزديک 3 بر 2 حريف خود، پويندگان صنعت فجر شيراز را شکست دهد تا موقتاً به اوضاع خود سروسامان داده باشد.
پريوش خليلي، راحله رفيعي و کافيه هزاريان در اين ديدار براي پالايش نفت آبادان گلزني کردند.
اما تيم مدعي ملي حفاري که چند عنوان قهرماني را در کارنامه دارد، بعد از تساوي هفته گذشته مقابل نامي نو، اين هفته در مشهد به تيم هيات فوتبال خراسان رضوي باخت تا با يک امتياز از دو بازي شرايط خوبي نداشته باشد. حفاري با نتيجه 2 بر يک شکست خورد و تگ گل حفاري را سارا افرازي به ثمر رساند.
به مناسبت روز عکاس و به افتخار همه دوربین به دست ها
مشعل- با فناوري هايي که در اين سال ها روي تلفن هاي همراه نصب شده، ديگر نمي توان گفت عکاس، تنها فردي است که دوربيني بزرگ روي دوش خود دارد. گاه دوربين يک تلفن هوشمند مي تواند با موقعيت خبري و خاص دنيايي را متحول کند و تغيير دهد؛ مثل عکس هايي که از پناهندگان سوري در جريان انتقال به برخي کشورهاي اروپايي گرفته شد و تصاوير جان دادن کودکان پناهندگان، موجي از اعتراض ها را به راه انداخت. يک فيلم کوتاه از کودکي در روستايي از سيستان و بلوچستان در حال روپايي زدن حرفه اي، اما در زمين خاکي که با پخش شدن در شبکه هاي اجتماعي، باعث شهرت او شد و بعدها افرادي خير به او و خانواده اش کمک کردند تا استعدادش از دست نرود. نمونه اين اتفاقات زياد است و شايد همين حالا که اين چند خط را خوانديد، موارد زيادي را در ذهنتان مرور کرديد؛ مواردي که بيان مي کند در دنياي امروز، ديگر بسياري از مفاهيم و حوزه هاي کاري تغيير کرده يا گسترش يافته که عکاسي از جمله آن حوزه هاي تغيير و گسترش يافته است.
بسياري از کارشناسان مي گويند، در دنياي عکاسي و به طور کلي صنعت ديجيتال با توليد دوربين هاي سبک و کوچک کامپکت که تجهيزات فني خاصي ندارد و تنظيمات ساده اي دارد، تعداد زيادي از مردم امکان استفاده از انواع دوربين را در هر شرايط و زماني دارند. قرار دادن دوربين هاي حرفه اي و تخصصي و حتي قرار دادن دو دوربين با کارکردهاي مختلف روي تلفن هاي همراه هوشمند جديد، اتفاق تکميلي ديگري است که دارندگان اين تلفن هاي همراه مي توانند در هر شرايطي از شب و روز و قرار گيري در نور، عکاسي کنند و بلافاصله آن را در شبکه هاي اجتماعي قرار دهند. با اين امکانات، ديگر موضوعات اجتماعي، سياسي يا اتفاقات روز در يک محله يا يک کشور، بدون واکنش باقي نمي ماند و با انتشار يک عکس همه مردم آن کشور يا دنيا از آن اتفاق باخبر مي شوند.
معمولا افرادي که تمايل به ثبت خاطرات، احساسات و ماجراها دارند و عين حال به فضاي اطراف خود، حضور در فضاهاي جديد، مسائل اجتماعي و سياسي، آسيب ها و ساير فعاليت هاي اجتماعي و... علاقه دارند، خواهان ثبت آن لحظات و عکاسي کردن هستند. اين افراد با هر وسيله اي که در دسترس داشته باشند، سعي مي کنند اين حس و حال را منتقل کنند و اگر دوربين يا تلفن همراه داشته باشند، اين اتفاق را با کمک دوربين عکاسي يا دوربين تلفن همراهشان ثبت مي کنند. يک مادر که تمام روز در خانه است و با نوزاد کوچکش سرگرم است و از او عکس مي گيرد، مرد بازنشسته اي که با گلدان هاي تازه قلمه زده سرگرم است و از مراحل رشد آن عکس مي گيرد و در شبکه هاي اجتماعي مي گذارد يا دانشجويان جواني که از اوقات فراغتشان عکس مي گيرند و در گروه هاي خودشان مي گذارند، همه اينها نشان مي دهد که عکس، ديگر يک ابزار فني دور از دسترس نيست و به جزئي از زندگي امروز تبديل شده است. 28 مرداد مصادف با 19 آگوست را به عنوان روز عکاس نامگذاري کرده اند و هفته گذشته بسياري از افراد در جامعه عکاسي درباره سختي ها و شرايط عکاسي در اين دوره جديد صحبت کردند و بسياري از کارشناسان، درباره شهرونداني حرف زدند که با دوربين تلفن همراهشان به يک خبرنگار تبديل شده اند. به هر روي مي توان گفت که هيچ يك از ابزارهاي هنري در دسترس افراد در يک جامعه به اندازه عكاسي، قابليت بازتاب در دنياي پرتحول امروز در اين ابعاد بزرگ و پرتغيير را ندارد و گاه حتي افراد و مسؤولان از اين جريان پرشتاب عقب مي افتند. شهروندان بخوبي ياد گرفته اند که نسبت به مسائل اطراف خود حساسيت داشته باشند، واکنش نشان دهند و با توجه به حقوق شهروندي که شناخته اند، مي دانند که مي توانند با ثبت اين شرايط و انتقال آن به مسؤولان، منتظر پاسخ و خدمات بهتر باشند و شايد اين يکي از اثرگذاري هاي مثبت عکاسي در دنياي امروز است.
همايون شجريان اين آلبوم را در اسفند سال 1392 روانه بازار کرد؛ اثري که در سه کشور آمريکا، ترکيه و ايران ضبط شد و تيراژ اوليه آن 50 هزار نسخه بود. اين آلبوم با اشعاري از مولانا، سيمين بهبهاني، حسين منزوي و محمدرضا شفيعي کدکني با آهنگسازي و تنظيم سهراب پورناظري تهيه شد و قطعه «چرا رفتي، چرا من بي قرارم» قطعه محبوب اين آلبوم است. نوازندگان بزرگي مثل شجاعت حسين خان، درو استاچه، ديويد گارنر، جيمي جانسون، محمد آکاتاي، جان ويک فيلد و رامون اسنگنارو در اين اثر همکاري داشته اند.
محمد کشاورز، پزشکيار بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران که بر اثر سانحه رانندگي دچار مرگ مغزي شده بود، با اهداي عضو خود به يک بيمار نيازمند جاني دوباره بخشيد. روابط عمومي بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران در خبري ضمن بيان اين اتفاق در توضيح بيشتر اعلام کرد: مرحوم کشاورز 27 مرداد در سانحه رانندگي در حوالي گچساران دچار مرگ مغزي شد و با توجه به داشتن کارت اهداي عضو، با رضايت خانواده و تشخيص قطعي پزشکان تيم اهداي عضو دانشگاه علوم پزشکي ياسوج مبني بر مرگ مغزي، کبد وي به بيمار نيازمند اهدا شد. کار برداشت و انتقال کبد اين پزشکيار شاغل در بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران، از سوي تيم هاي پيوند اعضاي بيمارستان شهيد رجايي گچساران، دانشگاه علوم پزشکي استان و بيمارستان ابوعلي سينا شيراز انجام شد.
آتش بس(1) يکي از فيلم هاي پرفروش و پرطرفدار تهمينه ميلاني در ژانر كمدي- رمانتيك است که در سال 1385 اکران و گفته شد که بيش از 1.5 ميليارد تومان فروش داشته است. سايه، مهندس آرشيتکت براي طلاق از همسرش يوسف که مهندس راه و ساختمان است، نزد وکيل مي رود؛ اما به طور اتفاقي گذرش به مطب يک روانشناس مي افتد و او توصيه هايي مي کند که مسير زندگي سايه را تغيير مي دهد. مهناز افشار و محمدرضا گلزار، دو بازيگر مطرح سينماي آن زمان، بازيگران اين فيلم هستند.
مجموعه سه جلدي «مدرسه جاسوسي»، «اردوي جاسوسي» و «نقشه جاسوسي»، مجموعه اي جذاب و اسرارآميز است که فضاي محرمانه اي دارد و به نوجواناني که عاشق ماجراهاي جنايي، رمز و راز، کشف مسائل سري و حل مسائل پيچيده هستند، توصيه مي شود. شخصيت اصلي داستان، دانش آموز کلاس چهارمي است که نابغه رياضي است و در کسري از ثانيه مسائل ضرب و تقسيم را حل مي کند و عاشق جيمز باند است؛ اما از زماني که پا به مدرسه جادويي مي گذارد، با موضوعاتي رو به رو مي شود که برايش بسيار عجيب است و حتي نمي تواند فکرش را بکند که در مدرسه جاسوسي پذيرفته شده است. اين مجموعه، پسرها و دخترهايي را نشان مي دهد که از نظر هوش و توانايي با هم برابرند و به صورت ويژه روي آن تأکيد مي کند. «مدرسه جاسوسي»، هم پر از ماجراجويي و کشمکش است و هم پر از کارها و اتفاق هاي مختلف و طنزآميز. در نخستين جلد اين مجموعه با عنوان «مدرسه جاسوسي» بن ريپلي، با آن هوش و استعداد عجيب در رياضي ، بدون اينکه خودش خبر داشته باشد، در آزمون مدرسه جاسوسي قبول مي شود و حالا بايد به يک مدرسه مخفي و اسرارآميز برود؛ اما بجز رازهاي اين مدرسه، دشمنان تازه اي هم براي او پيدا مي شود که بايد از پس همه آنها بربيايد. در دومين جلد اين مجموعه با عنوان «اردوي جاسوسي» بن ريپلي وارد مدرسه جاسوسي مي شود؛ اما آنجا هيچ شباهتي به دنياي اتوکشيده جيمز باند که بن ريپلي عاشقش است، ندارد. جاسوس ها، نفوذي ها و تبهکاران هر لحظه ممکن است دخلش را بياورند. از لحظه ورود بن به اين مدرسه، دشمنان سازمان جاسوسي در پي شکار او هستند. در اين جلد، بن همراه با بچه هاي مدرسه راهي يک اردوي آموزشي در دل جنگل مي شود که اين بهترين فرصت براي شکار يک بچه جاسوس بااستعداد است. البته بن ريپلي، بدشانس ترين جاسوس عالم است. او هرچند يکي از باهوش ترين جاسوس هاي مدرسه جاسوسي است و مي تواند هر مساله رياضي و معمايي را حل کند؛ اما هيچ کدام از اينها باعث نمي شود که دردسرهاي او هر روز بيشتر نشود. در سومين جلد با عنوان «نقشه جاسوسي» وقتي اسپايدر و باقي دشمنان مدرسه جاسوسي، نقشه دستگيري و قتل بن را توي سر دارند، مدير مدرسه جاسوسي او را اخراج مي کند و اين تازه شروع دردسرهاي بن است. اين کتاب را استوارت گيبز نوشته و شيرين ملک فاضلي آن را ترجمه کرده است.
همواره عشق، بي خبر از راه مي رسد
چونان مسافري که به ناگاه مي رسد
وا مي نهم به اشک و به مژگان، تدارکش
چون وقت آب و جاروي اين راه مي رسد
اينت زهي شکوه که نزدت کلام من
با موکب نسيم سحرگاه مي رسد
با ديگران نمي نهدت دل به دامنت
چندان که دست خواهش کوتاه مي رسد
ميلي کمين گرفته پلنگانه در دلم
تا آهوي تو ، کي به کمين گاه مي رسد!
هنگام وصل ماست، به باغ بزرگ شب
وقتي که سيب نقره اي ماه، مي رسد
شاعر! دلت به راه بياويز و از غزل
طاقي بزن خجسته که دلخواه مي رسد
*حسين منزوي
آشنایی با هنرمندی از خانواده صنعت نفت
مشعل تغييرات و تحولات اجتماعي و فرهنگي در جامعه ما با رشد خوبي پيش مي روند و در اين سال ها شاهد اتفاقات بسياري در عرصه هاي اجتماعي، فرهنگي و هنري بوده ايم که بخش قابل توجهي از آن، سهم زنان بوده است. دختران و زنان بسياري در اين سال ها در بخش هاي مختلف حوزه هاي هنري درخشيده اند و جايي براي هنرنمايي داشته اند. يکي از اين عرصه ها، سينما و تلويزيون است که همچنان جزو پرطرفدار ترين هنرها براي مخاطبان مردمي به شمار مي رود. آذر فرامرزي، فيلمساز، بازيگر و نويسنده، يکي از همين زنان موفق از خانواده نفت است که توانسته موفقيت هاي داخلي و بين المللي را در مسير تحقق خواسته هايش به دست بياورد. او دانش آموخته رشته فيلمسازي از دانشگاه فرهنگ و هنر تهران و انجمن سينماي جوان تهران و همچنين دانشکده «سيمبايوسيز» هندوستان است و در دوران کاري خود کارنامه پرکاري در سينما و تلويزيون داشته است. بتازگي نيز دو فيلم کوتاه (تقدير) و فيلم مستند (برلين غربي) به نويسندگي، کارگرداني و تهيه کنندگي او در سومين دوره جشنواره آن لاين بمبئي هند (The filmy monks) انتخاب شده است. فرامرزي در چند پروژه فيلم سينمايي و تله فيلم در نقش اصلي يا مکمل فعاليت داشته که مي توان به بازي در فيلم هاي سينمايي خواب هاي دنباله دار (به کارگرداني پوران درخشنده)، بعداز ظهر سگي (به کارگرداني مصطفي کيايي)، شير تو شير (به کارگرداني ابراهيم فروزش) و برخورد خيلي نزديک (به کارگرداني اسماعيل ميهن دوست) و تله فيلم هاي اسرار پدري (مسعود اطيابي)، آتش زير خاکستر (کاوه سجادي حسين) و سال تحويل (حسين قناعت) اشاره کرد. او همچنين در سريال هاي با اجازه بزرگترها (شبکه سوم سيما)، قشنگ تر از ستاره (شبکه جام جم) و زخم (شبکه سوم) همکاري داشته است. فيلم هاي کوتاه «تنهايي»، «لباس نارنجي»، «ناشناس»، «تقدير»، «يادگاري» و «هديه» و 3 فيلم مستند «راه برفي»، «مقدس » و «برلين غربي» جزو مواردي است که آذر فرامرزي به عنوان نويسنده، کارگردان، بازيگر و تهيه کننده در آنها فعاليت داشته و در جشنواره هاي مختلف ملي و بين المللي نيز مورد تقدير قرار گرفته است. «تنهايي»، «لباس نارنجي» و «راه برفي» سه فيلم آذر فرامرزي هستند که در سال 2015 در بخش مسابقه جشنواره سانفرانسيسکو شرکت کرده و به نمايش درآمده است. همچنين دو فيلم «تنهايي» و «لباس نارنجي» در جشنواره سال هاي 2011 و 2012 هندوستان به نمايش در آمده است. اين هنرمند که همسرش از کارکنان صنعت نفت است، تاکنون در جشنواره هاي بين المللي فيلم نيز داور بوده که مي توان به داوري جشنواره بين المللي هندوستان، شهر بمبئي در سال هاي 2010 و 2014 و جشنواره بين المللي فيلم کوتاه و مستقل داکا در سال 2016 اشاره کرد. او هم اکنون منتخب داوري فيلم در جشنواره بين المللي فيلم( pmpisff) سولاپور هند در سال 2019 شده و به عنوان سفير فيلم هاي ايراني در اولين دوره جشنواره بين المللي (يالا) نپال در سال 2019 معرفي شده است. او در نمايش هاي «جنگل سبز» و «آدم برفي» به عنوان نويسنده، کارگردان و بازيگر حضور داشته است. از ديگر موفقيت هاي فيلمسازي آذر فرامرزي مي توان به موارد زير اشاره کرد:
-حضور، انتخاب و نمايش فيلم «راه برفي» در بخش زنان فيلمساز جشنواره بين المللي داکا سال 2016
-حضور، انتخاب و نمايش فيلم «تقدير» در پنجمين جشنواره بين المللي فيلم هانوي ويتنام سال 2018
-حضور، انتخاب و نمايش فيلم «يادگاري» در هفدهمين جشنواره بين المللي فيلم چشم سوم بمبئي هند در سال 2018
-نمايش افتخاري فيلم «تقدير» در جشنواره کورتوکينو بمبئي هند سال 2018
-حضور، انتخاب و نمايش افتخاري فيلم «تقدير» در جشنواره بين المللي لوس آنجلس در سال 2018
-نمايش افتخاري فيلم «تقدير» در اولين جشنواره بين المللي فيلم نيلوفر آبي بمبئي هند در سال 2018
-حضور، انتخاب فيلم «راه برفي» در سي و ششمين جشنواره بين المللي ficts ايتاليا در سال 2018
-حضور، انتخاب و نمايش فيلم «تقدير» در دوازدهمين جشنواره بين المللي فيلم بچه ها در داکا در سال 2019
-حضور و انتخاب فيلم «تقدير » در اولين جشنواره بين المللي فيلم گرين مانتين آمريکا در سال 2019
-حضور،انتخاب و نمايش 3 فيلم «يادگاري»، «برلين غربي» و« راه برفي» در هفتمين جشنواره بين المللي لايف آف لندن در سال 2019
-دريافت جايزه golden awards جشنواره سانفرانسيسکو آمريکا به عنوان بهترين فيلم در سال 2017 براي فيلم «تقدير»
-جايزه silver awards براي فيلم «تقدير » از جشنواره اروپا در سال 2017
-جايزه Audiences awards براي فيلم «تقدير» از جشنواره چشم سوم هند در سال 2017
-جايزه بهترين فيلم مستند و ديپلم افتخار در سال 2018 از جشنواره بين المللي ورزشي تهران
- همکاري با خانه فرهنگ ايران در بمبئي براي برگزاري اولين جشنواره ايرانيان در بمبئي هند 2018
اپلیکیشن های کاربردی
اين نرم افزار مي تواند با استفاده از قدرتي که دارد، زيبايي هاي نهفته در چهره و عکس هاي شما را آشکار ساخته و آنها را به رخ بکشاند. برنامه پيش رو با استفاده از فيلتر افکت هايي که دارد، مي تواند تصاوير شما را آناليز کرده و با بهينه سازي کردن آنها زيبايي خاصي ببخشد. افزون بر اين بخش هاي ديگري نظير اضافه کردن حباب هاي متني روي سر افراد در اين نرم افزار گنجانده شده که هر يک به تنهايي قابليت زيباتر کردن عکس هاي شما را دارا هستند. اشتراک گذاري در اينستاگرام، فيس بوک، توييتر، تشخيص چهره، صاف کردن و اصلاح رنگ پوست، تنظيم گردي و ضخامت مرز عکس و مقايسه با عکس اصلي و امکان برگشت در هر مرحله از ويژگي هاي اين برنامه است.
اين برنامه براي آن دسته از افرادي طراحي شده است که مي خواهند بسادگي هر چه تمام تر، به يک هنرمند در تغييرات عکس ها تبديل شوند. اين اپليکيشن با داشتن ابزارهاي قدرتمند بسيار خود توانسته است رتبه اول اپليکيشن عکس را در گوگل پلي و نيز آمازون به خود اختصاص دهد. از جمله اين ابزارها مي توان به افکت هاي متني، فريم، کلاژ، ماسک، برش، چرخاندن، بلور و … اشاره کرد. امکان آپلود و نمايش تصاوير با فرمت GIF، پشتيباني از عکس هاي با کيفيت 4 تا 8 مگاپيکسل، بهينه سازي کلاژ تصاوير با استفاده از قاب هاي متعدد برنامه، بهبود باگ هاي کلاژ تصاوير برنامه، افکت هايي با نور منشور جديد و ساخت استيکر خودتان از جمله قابليت هاي اين برنامه است.
برنامه اي قدرتمند و حرفه اي براي افزودن افکت هاي جالب روي تصاوير شما از استوديوي Capsule Digital Ltd براي اندرويد است که با آن مي توان از ميان هزاران قاب و افکت روي تصاوير خود اعمال کنيد و جلوه هايي خاص را به آن ها ببخشيد. اين برنامه که براي سيستم عامل اندرويد طراحي شده است ، اين امکان را به شما مي دهد که چهره ي خود را به جاي 300 افراد مشهور قرار دهيد! در اين نرم افزار تنها کاري که انجام مي دهيد، اين است که عکس مورد نظر خود را وارد نرم افزار مي کنيد و نرم افزار به طور خودکار چهره شما را شناسايي و از پس زمينه جدا کرده و در تصوير جديد جايگزين مي کند ! توجه داشته باشيد که اين برنامه تحت وب کار مي کند يعني براي افکت گذاري عکس بايد از طريق کانکشن WiFi و يا G3 به اينترنت متصل باشيد! نکته جالب اينجاست که اين برنامه از محبوب ترين نرم افزارهاي دسته بندي Photo گوگل پلي به شمار مي رود .
تابستان است و سرگرمي هاي آبي براي کودکان؛ چشمه ديمه، يکي از بهترين منابع آب معدني و تفرجگاه هاي استان چهارمحال و بختياري است. عکس روبه رو، تصويري از بازي کودکان در آب مربوط به پل زمانخان در حاشيه زاينده رود و تفرجگاه چشمه ديمه است.
عکس از پانته آ نيکزاد- مهر
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات