جهانگيري: جاي قدرداني و حمايت، بيشترين هجمهها عليه وزارت نفت است
30 پروژه زيرساختي و 19 پروژه توسعهاي در سواحل مکران
قراردادهای توسعه گازی میدان بلال امضا شد
قراردادهای جدید میدان محور با دانشگاه ها در راه است
ذخیره سازی گاز پشتوانه ای مطمئن برای امنیت انرژی
شريک خارجي نيامد، خودمان دست به کار شديم
گاز صلاح جدید آمریکا در جنگ نرم
حفظ محیط زیست با استفاده پایدار از منابع انرژی
هشتمين نشست کميته حفاري کارگروه استانداردسازي
امضاي قرارداد ساخت واحد جديد گوگردسازي
پیام های اخلاقی نهضت امام حسین
پاییز دل انگیز هزاررنگ همه چیز مهیای سفر است
آنچه باید درباره سبزیجات بدانیم
مشاغلی که رباتها تهدیدشان میکند
تیمی متفاوت را در این فصل خواهید دید
غواصان لاوان پهلوگیر بلال را نجات دادن
کارنامه درخشان وزارت نفت در 6 سال گذشته
جهانگيري: جاي قدرداني و حمايت، بيشترين هجمه ها عليه وزارت نفت است
معاون اول رئيس جمهوري اظهار کرد: جاي تعجب است که وزارت نفت با وجود کارنامه درخشان خود بايد به جاي حمايت و قدرداني، بيشترين فشارها و هجمه ها را متحمل شود.
به گزارش پايگاه خبري معاون اول رئيس جمهوري، اسحاق جهانگيري روز دوشنبه (25 شهريورماه) در نشست ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي با اشاره به گزارش وزير نفت درباره پيشرفت ها و دستاوردهاي کشور در بخش نفت و گاز در اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي گفت: اقدام هاي انجام شده در اين حوزه به طور کامل منطبق با سياست هاي اقتصاد مقاومتي است و بايد با جديت تداوم يابد.
وي با بيان اينکه همه ويژگي هاي اقتصاد مقاومتي نظير دانش بنيان بودن، مردمي کردن اقتصاد، برون گرايي، درون زايي و عدالت بنياني در طرح هاي اجرا شده در صنعت نفت و گاز کشور نمايان است، تصريح کرد: ايجاد ارزش افزوده و ممانعت از خام فروشي، افزايش برداشت نفت و گاز از ميدان هاي مشترک، واگذاري طرح ها به پيمانکاران داخلي و بخش خصوصي و فراهم کردن زمينه براي حضور دانشگاه ها و شرکت هاي استارتاپي، از دستاوردهاي بزرگ وزارت نفت است که بايد در اين زمينه از مديران اين وزارتخانه قدرداني کنيم.
جهانگيري ادامه داد: يکي از بخش هايي که در دولت تدبير و اميد به طور جدي متحول شد، بخش نفت و گاز کشور بود که اين تحول مديون مديريت صحيح و دقيقي است که به شکلي قابل ستايش توانسته محدوديت ها در توسعه اين صنعت را برطرف کند.
معاون اول رئيس جمهوري ضمن ابزار تاسف از هجمه ها و فشارها بر وزارت نفت گفت: جاي تعجب است که وزارت نفت با وجود کارنامه درخشان خود بايد به جاي حمايت و قدرداني، بيشترين فشارها و هجمه ها را متحمل شود.
جهانگيري با اشاره به وضع اين صنعت در شروع کار دولت يازدهم و تاثير تحريم ها در فروش فراورده هاي نفت و گاز اظهار کرد: در آن زمان با توجه به عدم فروش و ذخيره شدن ميعانات گازي در کشتي ها، برخي از مديران دولت گذشته تأکيد داشتند که ممکن است با استمرار اين شرايط ميدان پارس جنوبي با تعطيلي روبه رو شود.
تکميل همه طرح هاي نيمه تمام پارس جنوبي
وي يادآور شد: با وجود کمبود منابع و حتي نبود سرمايه گذاري خارجي، مديريت کارآمد مهندس زنگنه و همکارانش سبب شد نه تنها اين اتفاق رخ ندهد، بلکه همه طرح هاي نيمه تمام در ميدان گازي پارس جنوبي تکميل شد و از آن مهم تر شاهد ايجاد بازار مصرف و فروش محصولات آن باشيم. معاون اول رئيس جمهوري با اشاره به اينکه براي اجراي طرح هاي بزرگ، تأمين منابع مالي و فروش نفت و گاز در دوره تحريم ده ها پرسش از نظر فني وجود داشت، افزود: ما در ميدان مشترک پارس جنوبي با قطر برداشت برابري داشتيم، اما در يک دوره قطري ها موفق شدند برداشت خود را از اين ميدان چند برابر افزايش دهند. خوشبختانه در 6 سال گذشته موفق شديم با تکميل طرح هاي نيمه تمام و اجراي طرح هاي جديد در توليد و برداشت روزانه گاز از اين کشور جلو بيفتيم. جهانگيري ادامه داد: در ميدان مشترک غرب کارون توانسته ايم ظرفيت توليد را از 50 هزار بشکه به 350 هزار بشکه نفت افزايش دهيم، اين در حالي است که در اين ميدان ده ها شرکت بزرگ بين المللي در عراق فعاليت مي کنند تا برداشت بيشتري از اين ميدان مشترک داشته باشند.
سرمايه گذاري 7 ميليارد دلاري براي جمع آوري گازهاي همراه نفت
وي با بيان اينکه همواره مردم از هدررفت و سوختن گازهاي همراه نفت به دلايل زيست محيطي و اقتصادي گلايه مند بودند، گفت: در اين 6 سال بيش از 7 ميليارد دلار براي جمع آوري گازهايي که هدر مي رفت سرمايه گذاري شده و با ايجاد محصول جديد، خوراک بخشي از صنايع پتروشيمي کشور نيز تأمين شده است. رئيس ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي از تغيير سوخت صنايع کشور از سوخت مايع به گاز به عنوان يکي از مهم ترين دستاوردهاي وزارت نفت ياد و تصريح کرد: با اين دستاورد، صنايع و نيروگاه هاي کشور از اين بابت ديگر نگراني ندارند و در حوزه زيست محيطي نيز، اين اقدام آثار شگرفي به دنبال داشته است. معاون اول رئيس جمهوري افزود: در طول دولت تدبير و اميد به بيش از 14 هزار روستا گازرساني شده که معادل عملکرد همه دولت هاي گذشته در اين زمينه است و نکته مهم اين دستاورد استفاده نکردن از بودجه دولت است. وي به بازديد خود از پالايشگاه ستاره خليج فارس در سال 1392 اشاره کرد و گفت: هر مديري که دستي در اجراي طرح هاي صنعتي داشت، در آن مقطع اگر از اين پالايشگاه بازديد مي کرد، متوجه مي شد که پيشبرد اين طرح به ويژه با توجه به مسائل مربوط به منابع مالي آن غيرممکن است، اما با اصلاح مديريت طرح و روش هاي اتخاذشده براي تأمين منابع مالي، پالايشگاه ستاره خليج فارس به بهره برداري رسيد و امروز رکوردهاي توليد بنزين کشور به ويژه بنزين مطابق با استاندارد يورو به بالاترين حد ممکن رسيده است، به طوري که امروز ميزان آلاينده ها در هواي شهرهاي بزرگ کشور به حداقل رسيده است. جهانگيري ادامه داد: مايه افتخار است که در کشور نفت خيز ما پس از صد سال که از آغاز کار اين صنعت مي گذرد، دانشگاه هاي ما در عرصه اکتشاف، استخراج، توليد و تامين زنجيره محصولات و قطعات مصرفي وارد شده اند تا جوانان و مهندسان کشور در عرصه کار و عمل به دانش بومي اين صنعت دست يابند.
ناکامي آمريکايي ها در صفر کردن فروش نفت ايران
رئيس ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي از وزارت اقتصاد و دارايي، سازمان برنامه و بودجه و صندوق توسعه ملي خواست از بخش نفت و گاز حمايت هاي لازم را انجام دهند تا روند رو به رشد اين صنعت آسيبي نبيند و مردم و کشور از مزاياي توسعه بخش نفت و گاز کشور بهره مند شوند. معاون اول رئيس جمهوري ادامه داد: در اين زمينه اگر نياز باشد، شوراي عالي هماهنگي اقتصادي قواي سه گانه آماده است مصوبه هاي لازم را براي توسعه صنعت نفت و گاز کشور اتخاذ کند. وي با قدرداني از وزير نفت و مجموعه همکاران وي در پيشبرد برنامه هاي صنعت نفت و گاز کشور با وجود تحريم هاي آمريکا و تلاش اين کشور براي به صفر رساندن فروش نفت کشور تصريح کرد: خوشبختانه آمريکايي ها در زمينه به صفر رساندن فروش نفت ايران ناموفق بوده اند و ما از همه توان و ظرفيت موجود براي فروش نفت استفاده مي کنيم.
سخنگوي دولت:
ايران از خريداران فعال نفت استقبال مي کند
سخنگوي دولت با بيان اينکه تعهد ما در برجام در مقابل تعهد ديگر کشورهاست، گفت: هر کشوري بخواهد در قبال خريد نفت ايران فعال باشد، ما استقبال خواهيم کرد.
به گزارش خبرنگار شانا، علي ربيعي، روز دوشنبه (25 شهريورماه) در نشست هفتگي با خبرنگاران با اشاره به اينکه ما يک بار تحت تحريم، مذاکره کرده ايم، از اين رو بار ديگر اين کار را انجام نمي دهيم، گفت: چارچوب ها مشخص است، ما مي گوييم اگر قرار است مذاکره اي انجام شود، بايد به ابتداي کار بازگرديم.
سخنگوي دولت افزود: اگر ابتکار اروپايي ها محقق شود، ديدارهايي خواهيم داشت، بايد منافع و آبروي مردم کشور را تامين کنيم، بايد اطمينان داشته باشيم که تحريمي وجود نخواهد داشت.
وي به موضوع پيشنهاد فرانسه براي تامين خط اعتباري 15 ميليارد دلاري اروپا براي ايران اشاره و تصريح کرد: اين پيشنهاد مشروط بر اين است که ما نفت خود را بفروشيم و پول آن هم به کشور بازگردد. بدون ترديد تعهد ما در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در برابر اجراي تعهدهاي طرف هاي مقابل است.
ربيعي به موضوع حمله به تاسيسات نفتي عربستان و ارتباط دادن آن به ايران توسط مقام هاي آمريکايي اشاره و عنوان کرد: متاسفانه اين يک سنت آمريکايي است که اينگونه اقدام ها را به ايران ربط مي دهند، اما بدون شک اين اقدام بازتاب طبيعي سرکوب منطقه است. ما نفعي از آن نخواهيم برد، ايران هميشه به دنبال منطقه اي امن و آرام است.
نايب رئيس کميسيون انرژي تاکيد کرد:
تعيين تکليف ميدان هاي مشترک تا پايان دولت
نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، تکيه بر توان داخلي را موضوعي ضروري در صنعت نفت دانست و گفت: تعيين تکليف ميدان هاي مشترک نفت و گاز تا پايان دولت و با استفاده از توانمندي هاي داخلي ستودني است.
حسين اميري خامکاني در گفت وگو با خبرنگار شانا در اين باره گفت: تکيه بر اقتصاد مقاومتي و ظرفيت هاي داخلي، امروز به خوبي در سياست هاي وزارت نفت مشاهده مي شود و وزير نفت نيز به آن اذعان دارد.
وي افزود: خوشبختانه برداشت ايران از نفت و گاز ميدان هاي مشترک در چند سال گذشته افزايش محسوسي داشته است، همچنين ايجاد ارزش افزوده و ممانعت از خام فروشي و واگذاري طرح ها به پيمانکاران داخلي و بخش خصوصي، از ديگر دستاوردهاي وزارت نفت است.نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي رويکرد وزارت نفت براي تعيين تکليف ميدان هاي مشترک تا پايان دولت را ستودني دانست و تصريح کرد: بدون شک با برنامه ريزي دقيق، تعيين تکليف همه ميدان هاي مشترک تا پايان دولت دوازدهم امکان پذير است و استفاده از توانمندي هاي داخلي نيز تحريم ها را بي اثر خواهد کرد.اميري خامکاني موضوع به صفر رساندن صادرات نفت ايران را شکست خورده دانست و عنوان کرد: آمريکا در زمينه به صفر رساندن فروش نفت ايران ناموفق بوده است و ما نيز از همه توان و ظرفيت خود براي فروش نفت استفاده مي کنيم.نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي همچنين به موضوع توسعه صنعت پتروشيمي اشاره کرد و گفت: در آينده اي نزديک جهش سوم صنعت پتروشيمي رقم مي خورد و افتتاح طرح هاي مختلف صنعت پتروشيمي در يکي دو سال گذشته بيانگر آن است که اين صنعت يک نظام اقتصادي در کشور است که هم اکنون و با بهره برداري از طرح هاي جديد، نقش پررنگ تري نيز در اين نظام اقتصادي ايفا مي کند.
با قيمت پايه 56 دلار و 78 سنت انجام مي شود
عرضه 2 ميليون بشکه نفت خام سبک در بورس انرژي
2 ميليون بشکه نفت خام سبک شرکت ملي نفت ايران در رينگ بين الملل بورس انرژي با قيمت پايه 56 دلار و 78 سنت براي هر بشکه عرضه مي شود.
اطلاعيه عرضه 2 ميليون بشکه نفت خام سبک شرکت ملي نفت ايران در رينگ بين الملل بورس انرژي به قيمت پايه 56 دلار و 78 سنت براي هر بشکه روز سه شنبه (26 شهريورماه) منتشر شد.
بر اساس قانون بودجه سال 98، وزارت نفت مکلف است ماهانه حداقل 2 ميليون بشکه نفت خام سبک، 2 ميليون بشکه نفت خام سنگين و 2 ميليون بشکه ميعانات گازي عرضه کند که عرضه هاي امسال از جمله عرضه اين هفته بر اساس اين قانون است.
اين پانزدهمين عرضه نفت خام سبک در رينگ بين الملل بورس انرژي در دوره جديد و هشتمين عرضه در سال 98 است. خريداران مي توانند تا سه ماه پس از انجام معامله، محموله را تحويل بگيرند و تحويل محموله در ديگر مناطق منوط به تاييد شرکت ملي نفت ايران امکان پذير است. بر اساس اين گزارش، عرضه نفت خام در بورس انرژي ايران در همسويي با تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي مبتني بر ايجاد تنوع در روش هاي فروش نفت و استفاده از ظرفيت هاي بخش غيردولتي به منظور صادرات نفت خام در دستور کار قرار گرفته است.
سخنگوي وزارت امور خارجه:
سخنگوي وزارت امور خارجه گفت: اعداد و ارقام و موضوع هايي که در رسانه ها درباره سرمايه گذاري چين در صنايع نفت و گاز ايران مطرح شده واقعيت ندارد، اما موضوع سرمايه گذاري دو کشور همواره وجود داشته و جزئي از برنامه راهبردي ايران و چين است.به گزارش ايرنا، سيدعباس موسوي، روز دوشنبه (25 شهريورماه) در نشست با خبرنگاران با اشاره به اتهام زني به ايران درباره حمله هاي اخير پهپادي به تاسيسات نفتي عربستان گفت: پنج سال است که يمن درگير جنگ خونين است و ائتلاف سعودي با حمايت کشورهاي غربي جنايات گسترده اي عليه ملت يمن مرتکب شده است. طبيعي است که مردم و ارتش يمن به اين جنايات ها واکنش نشان دهند.وي افزود: ايران اعلام کرده است که از مردم يمن و حقوق آنها دفاع مي کند، اما اينکه اين گونه اقدام هاي دفاعي به ايران نسبت داده شود، دروغ حداکثري است که در ادامه ناکامي هايشان است.
سخنگوي وزارت امور خارجه ادامه داد: ما از اين اقدام ها تعجب نمي کنيم، کشورهاي وابسته همچنان وابسته هستند و آنهايي که قرار است آنها را بدوشند، اين حرف ها را مي زنند تا به اين کشورهاي وابسته احساس امنيت دهند؛ اين حرف ها بي اساس و محکوم هستند.موسوي درباره گفت وگوهاي ايران با کشورهاي منطقه به دليل حمله هاي اخير يمني ها به تاسيسات نفتي عربستان عنوان کرد: اين حملات ارتباطي به اين گفت وگوها ندارد، جنگي بين يمن و ائتلاف سعودي در جريان است و اين مسائل ربطي به ايران ندارد، با اين حال ايران هميشه از مظلومان دفاع مي کند.
وي در پاسخ به پرسشي مبني بر اينکه آيا اروپا اقدامي انجام داده که موجب بازنگري ايران در اجراي گام سوم برجام شود، گفت: هنوز اتفاق خاصي در اجراي تعهداتشان رخ نداده که ما بخواهيم بازنگري کنيم. اگر روال به همين منوال باشد، گام چهارم هم اجرايي خواهد شد.سخنگوي وزارت امور خارجه درباره اخباري مبني بر سرمايه گذاري چين در صنايع نفت و گاز ايران گفت: ما سند جامع راهبردي با چين امضا کرده ايم که آن سند بر روابط همه جانبه و راهبردي ايران و چين تاکيد مي کند.
اين کشور شريک نخست تجاري ما در جهان است و روابط ما نيز راهبردي است.موسوي با اشاره به سفر اخير وزير امور خارجه کشورمان به پکن افزود: در سفر اخير ظريف به چين، پيش نويس سند جامع همکاري ها ارائه شد که در حال بررسي است. در اين سند و ديگر اسناد، موضوع هاي مختلف همکاري ميان دو کشور گنجانده خواهد شد؛ عدد و رقم ها و موضوع هايي که در رسانه ها مطرح شده، واقعيت ندارد، اما موضوع سرمايه گذاري دو کشور همواره وجود داشته و جزيي از برنامه راهبردي ايران و چين است.سخنگوي وزارت امور خارجه درباره احتمال موافقت ترامپ با ايجاد خط اعتباري فرانسه براي حفظ برجام، تصريح کرد: ايران پس از بي عملي کشورهاي اروپايي، اقدام هايي انجام داده و آنها هم متعهد به اجراي تعهدهايي بودند که خريد نفت ايران و تسهيل مبادلات بانکي جزو اين تعهدها بود.
براساس گزارش دبيرخانه شوراي توسعه سواحل مکران، اجراي 30 پروژه زيرساختي و 19 پروژه توسعه اي در سواحل مکران در حال پيگيري است.
اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري، در نخستين نشست شوراي توسعه سواحل مکران با اشاره به برنامه ريزي و سياست گذاري جدي دولت براي توسعه اين سواحل گفت: بايد در روند توسعه، با استفاده از تجربه هاي گذشته، همه ملاحظات و جوانب نظير ملاحظات زيست محيطي را در نظر بگيريم تا برنامه هاي توسعه اي در مناطق ساحلي مکران با تبعات و آثار منفي همراه نباشد.
معاون اول رئيس جمهوري باقدرداني از مطالعات انجام شده و تدوين برنامه ها و پروژه هاي متعدد براي اجرا در سواحل مکران افزود: اجراي اين طرح ها نيازمند سرمايه گذاري هاي وسيع است که منابع بودجه نمي تواند پاسخگوي آن باشد، بنابراين لازم است، کارگروهي با محور وزارت امور اقتصادي و دارايي و با عضويت دبيرخانه شورا، وزارت راه و شهرسازي و ديگر دستگاه هاي مرتبط تشکيل شود و براي تامين مالي اجراي پروژه هاي سواحل مکران، برنامه ريزي و راهکارهاي لازم را تهيه و ارائه کنند. وي تصريح کرد: توسعه مناطق ساحلي مکران يکي ازمهم ترين موضوع ها و اولويت هاي در دست اجراي دولت است، اما بايد توجه داشته باشيم که اين سواحل نبايد به صورت افراط گونه توسط صنايع، دستگاه هاي دولتي و ساير نهادها اشغال شوند، بلکه بيشتر اين مناطق بايد در اختيار مردم باشد و برنامه هاي توسعه اي ازطريق مشارکت مردم وجوامع محلي دنبال شود.
دراين جلسه نماينده دبيرخانه شوراي توسعه سواحل مکران نيز به ارائه توضيح هايي درباره اقدام هاي انجام شده در ستاد توسعه سواحل مکران در سال هاي 1392 تاکنون پرداخت و گفت: پهنه بندي کاربري اراضي سواحل مکران انجام و طرحي جامع به همراه پيوست هاي زيست محيطي براي توسعه سواحل مکران تدوين شده است.
براساس اين گزارش 49 پروژه اصلي هم اکنون در سواحل مکران در دست پيگيري قرار دارد که 51 درصد از اين پروژه ها با سرمايه گذاري بخش خصوصي و 49درصد با سرمايه گذاري بخش دولتي دنبال مي شود و از 49 پروژه در دست پيگيري 30 پروژه زيرساختي و 19 پروژه توسعه اي است.
طرح ايجادسندتحول با مشارکت همه کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از طريق تغيير در باورها، نگرش ها وبهينه کردن فرآيندها، ساختار و روش هاي انجام کار با رويکردي جامع و يکپارچه و با هدف بهبود عملکرد سازماني و افزايش کارايي و اثربخشي آغاز شد.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب درنخستين نشست بررسي تهيه سند تحول اين شرکت با اشاره به ضرورت بازنگري در رويه ها و فرايندهاي سازماني گفت: با توجه به تغييرات مستمر وسريع درصنعت نفت و ظهور سامانه هاي اطلاعات و فناوري هاي نو، ايجاد تغييروتحول درسازمان به منظور بهينه سازي روش ها وفرآيندهاي انجام کار، بازنگري رويه ها، دستور عمل ها وافزايش کارايي و بهبود عملکرد سازمان موضوعي اجتناب ناپذير است.
وي گفت: براين اساس تهيه سند تحول براساس اهداف کوتاه مدت، ميان مدت و بلندمدت همراه با برنامه هاي اجرايي و عملياتي امسال در دستور کار قرار گرفت و در برنامه زمان بندي با برگزاري نشست هاي تخصصي و بهره گيري از پيشنهادهاي ارزشمند مديران و کارشناسان به تهيه آن اقدام خواهد شد.
وي افزود: مديريت و برنامه ريزي راهبردي درسه بعدکسب وکار، سازماني و وظيفه اي، تعيين اهداف و برنامه هاي توليدي، بازنگري سناريوهاي توسعه مخازن، تدوين روش هاي عملياتي براي طرح کلان 28 مخزن، تدوين اهداف و برنامه هاي بازسازي و نوسازي تاسيسات، ماشين آلات و خطوط لوله و چالش هاي گازسوزي، از جمله محورهاي سند تحول است.
محمدي، بازنگري ساختار سازماني، ساماندهي طرح ها و پروژه ها، پياده سازي سامانه مديريت اطلاعات، مستندسازي و مديريت دانش و بازآرايي نيروي انساني را ازديگرمحورهاي سند تحول شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب برشمرد.
وي تصريح کرد: اين سند مطابق با راهبردهاي سازمان و بر اساس اسناد بالادستي تهيه و براي دستيابي به اهداف و چشم انداز سازماني و افزايش بهره وري پياده سازي خواهد شد.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از همه مديران، روساي ادارات ستادي و مديران عامل شرکت هاي تابع خواست در اجراي اين طرح مشارکت حداکثري داشته باشند.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق با اشاره به روند مطلوب فعاليت هاي اين شرکت در سه حوزه تعميرات، توليد و تزريق گاز گفت: درپاييز امسال دو چاه جديد در منطقه عملياتي خانگيران عملياتي مي شود و بيش از 2.5 ميليون متر مکعب به ظرفيت برداشت روزانه گاز اين شرکت اضافه خواهد شد. به گزارش «مشعل» به نقل از «شانا» ابوالحسن محمدي افزود: برنامه توليد اين شرکت در نيمه نخست امسال بيش از 100 درصد محقق و برنامه هاي تزريق گاز و تعميرات تاسيسات به منظور آمادگي براي توليد حداکثري در ايام سرد سال نيز با جديت پيگيري شده است.
وي همچنين از انجام توپکراني هوشمند در خطوط 14 اينچ و 16 اينچ اين شرکت در سال جاري خبر داد.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق بااشاره به تلاش هاي انجام شده براي بهبود ساختارها و فرآيندهاي کاري اظهار کرد: دسته بندي مناقصات تامين کالا و تامين خدمات، استانداردسازي معيارهاي ارزيابي کيفي هر دو گروه وتعيين وزن معيارها بابه کارگيري الگوهاي تصميم گيري، همچنين تدوين معماري فرايندهاي شرکت مبتني براستاندارد BPMN2 در اين زمينه مدنظر قرار گرفته است.
محمدي در حوزه مالي به تسويه بدهي مالياتي ارزش افزوده شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق بدون هيچ جريمه کردي و تسويه بدهي ماليات عملکرد آن درحوزه حمايت از ظرفيت هاي داخلي گفت: دراين حوزه همکاري مستمري با شرکت شهرک هاي صنعتي و پارک علم و فناوري استان برقرار است. وي با اشاره به تشکيل انجمن متشکل از شرکت هاي فعال درحوزه انرژي دراستان خراسان رضوي، از فعاليت شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق به عنوان دبير ساخت داخل اين انجمن خبر داد.
محمدي درباره فعاليت هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق در حوزه مسؤوليت هاي اجتماعي نيز گفت: افزون بر کمک رساني به مناطق سيل زده سرخس دربحران سيل اوايل امسال، فعاليت هاي خوبي درکمک به بهره مندي مردم محلي از امکانات آموزشي -ورزشي مناطق سرخس و گنبدلي شده است.
مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان از آمادگي اين شرکت براي توسعه همکاري هاي مشترک با جهاد دانشگاهي خوزستان خبرداد.
جهانگيرپورهنگ دربازديد ازبخش هاي مختلف جهاد دانشگاهي خوزستان و خط توليد انبوه مته هاي حفاري با تاکيد براهميت اتکا به توليد داخلي، به ويژه درصنعت نفت گفت: براي رفع نيازهاي کشور دربخش هاي مختلف و قرارگرفتن درجايگاه واقعي درسطح بين المللي، لازم است به توليد ملي متکي باشيم و دراين زمينه مجموعه هايي مانند جهاد دانشگاهي، فعاليت هاي خوبي را آغاز کرده اند.
وي با اشاره به توانمندي هاي جهاد دانشگاهي افزود: اين مجموعه با توجه به وسعت فعاليت ها و ظرفيت خوبي که در حوزه نيروي انساني متخصص و شرکت هاي دانش بنيان در اختيار دارد، مي تواند نقش مهمي در زمينه توسعه صنعت نفت و گاز کشور و تحقق خودکفايي ايفا کند.
پورهنگ تصريح کرد: افرادي که داراي تجربه و تخصص در صنعت هستند، بايد در کنار مجموعه هاي علمي مانند جهاد دانشگاهي قرار بگيرند واين همکاري و هم افزايي، بدون ترديد نتايج خوبي به دنبال خواهد داشت. به گفته وي، سرعت پاسخ به مسائل و مشکلات وحل آنها در بخش عملياتي نفت و گاز و تداوم توليد، از جمله مولفه هاي بسيار کليدي در اين حوزه به شمار مي رود و اگر جهاد دانشگاهي و بخش هاي زيرمجموعه اين نهاد علمي بتوانند در بازه زماني کوتاه نيازهاي صنعت نفت و گاز را برآورده کنند، فرصت هاي همکاري مشترکي را مي توان ميان اين دو مجموعه تعريف کرد.
سيدعليرضا علوي، رئيس سازمان جهاد دانشگاهي خوزستان نيز در اين ديدار با اشاره به توانمندي هاي جهاد دانشگاهي در بخش هاي مختلف آموزشي، پژوهشي، فرهنگي و فني و مهندسي، تاکيد کرد: در حوزه هاي فني و مهندسي و در مجموعه پژوهشکده تکنولوژي توليد جهاد دانشگاهي خوزستان، پس از 10 سال کار علمي، دانش فني توليد مته هاي حفاري تدوين شده وسال گذشته نيز خط توليد انبوه آن به بهره برداري رسيده است.
وي با اشاره به فعاليت هاي آموزشي جهاد دانشگاهي خوزستان گفت: در حوزه آموزش نيز افزون بر مراکز آموزش عالي، در بخش آموزش هاي کوتاه مدت وآموزش هاي ضمن خدمت کارکنان دولت، سازمان ها و صنايع نيز فعاليت هاي خوبي در جهاد دانشگاهي در حال انجام است.
وي گفت: در حوزه فرهنگي نيز، افزون بر خبرگزاري هاي ايسنا و ايکنا، مرکز افکارسنجي دانشجويان ايران (ايسپا) فعاليت هاي خوبي را در استان به انجام رسانده است.
علوي با اشاره به توانمندي هاي جهاد دانشگاهي خوزستان، از آمادگي اين سازمان براي توسعه همکاري هاي علمي، پژوهشي و فرهنگي با شرکت نفت و گاز اروندان خبر داد.
اقلام مورد نياز بيش از هزار نفر از دانش آموزان تحت پوشش کميته امداد چهارشهرستان جنوبي استان بوشهر، تهيه و دراختيار آنها قرار داده مي شود.
درنشست هماهنگي شرکت هاي مستقر درمنطقه ويژه پارس، مقررشد ملزومات مورد نياز بيش ازهزاردانش آموز مددجو واقشار کم درآمد تحت پوشش کميته امداد شهرستان هاي عسلويه، جم، کنگان و دير از سوي شرکت هاي نفت، گاز و پتروشيمي منطقه تهيه شود.
اين ملزومات شامل لوازم تحرير، پوشاک و ديگر وسايل مورد نياز دانش آموزان مقاطع ابتدايي و متوسطه اين چهار شهرستان است که در اختيار کميته امداد اين شهرها قرار مي گيرد.
سيدپيروز موسوي، مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس دراين نشست با اشاره به اولويت کميته امداد در راس وظايف مسئوليت اجتماعي اين سازمان گفت: متاسفانه با جزيره اي عمل کردن شرکت هاي مستقر در منطقه، اثربخشي فعاليت هاي حوزه مسئوليت اجتماعي در منطقه کاهش يافته است.
اهداف مخزني جديد در مجاورت ميدان گازي پارس جنوبي
مشعل صنعت نفت کشور در ايامي که سخت ترين دوره تحريمي را تجربه مي کند و شرايط کشور به تعبير رئيس جمهور از دوران جنگ هم سخت تر است، شاهد قرارداد مهم توسعه ميدان گازي بلال بود که بين شرکت نفت و گاز پارس و گروه پتروپارس به امضا رسيد. تحرک، پويايي و توقف ناپذيري از کليدواژه هاي سخنان وزير نفت در مراسم امضاي قرارداد توسعه ميدان گازي بِلال بود تا بر اين موضوع صحه بگذارد که با وجود تکرار تحريم ها، توسعه صنعت نفت ادامه دارد. توقف صادرات نفت ايران و به تبع آن چرخه اقتصاد، حداقل خوابي است که آمريکا با اعمال تحريم ها براي ايران ديده است؛ حالا اما صادرات تداوم دارد و صنعت نفت نيز همچنان مسير توسعه را دنبال مي کند.
اهميت امضاي قرارداد توسعه ميدان گازي بلال در اين بخش از سخنان وزير نفت کشور خلاصه شد که ««ما مي خواهيم با جهان ارتباط و همكاري داشته باشيم؛ اما اگر بخواهند ما را متوقف كنند، ما ملتي قوي هستيم و قوه خلاق خود را به كار مي گيريم و پيش مي رويم.» ميدان گازي بِلال در بخش شرقي ميدان مشترک پارس جنوبي و در 90 کيلومتري جنوب غربي جزيره لاوان واقع شده است. با اجراي کامل طرح توسعه ميدان گازي بلال، افزون بر افزايش ظرفيت توليد گاز کشور، زمينه هاي اشتغال گسترده بويژه در استان هرمزگان ايجاد مي شود و بازار کار مناسبي براي پيمانکاران و سازندگان تجهيزات داخلي به وجود خواهد آمد. اين طرح به تاييد شوراي اقتصاد رسيده و از محل سرمايه صندوق توسعه ملي تامين مي شود.
بهره برداري و تکميل ظرفيت توليد از اين ميدان، برداشت روزانه 500 ميليون فوت مکعب گاز ترش و 15 هزار بشکه ميعانات گازي را محقق خواهد کرد که با ارسال از طريق خط لوله به سکوي C فاز 12 و انتقال به ساحل کنگان پس از شيرين سازي در پالايشگاه فاز 12 پارس جنوبي به خط سراسري گاز تزريق مي شود.
مطابق مفاد قراردادي که به امضا رسيد، شرکت پتروپارس موظف است طي 34 ماه، حفاري در مجموع 8 حلقه چاه توليدي شامل يک حلقه چاه توصيفي – اکتشافي با هدف توصيف و توليد لايه هاي گازي مربوط به همراه حفر يک حلقه چاه Learning و 6 حلقه چاه توسعه اي، ساخت و نصب يک جکت سرچاهي چهارپايه، ساخت و نصب يک عرشه با ظرفيت توليد روزانه 500 ميليون فوت مکعب گاز غني و احداث يک رشته خط لوله به طول تقريبي 20 کيلومتر به همراه نصب کابل فيبر نوري را انجام دهد.
همچنين پيمانکار مسؤوليت راهبري، مديريت و يكپارچه سازي قرارداد، انجام مطالعات مخزني، طراحي حفاري و تهيه اسناد مناقصات فرعي را به عهده خواهد داشت كه با هدف استفاده حداكثري از ظرفيت ها و توانمندي شركت هاي داخلي در اجراي پروژه هاي مشابه، نسبت به برگزاري مناقصات فرعي با رعايت آيين نامه معاملات شركت ملي نفت ايران و تحت نظارت و تأييد كامل كارفرما اقدام خواهد کرد.سقف هزينه سرمايه اي اين طرح مبلغ 440 ميليون دلار پيش بيني شده و تأمين اعتبار آن به عنوان فاز نخست طرح جامع توسعه بخش شرقي ميدان گازي پارس جنوبي از محل صندوق توسعه ملي انجام خواهد شد.
کشف مخازن نفتي ميدان بلال به سال 1346 بازمي گردد و توسعه لايه هاي نفتي اين ميدان اواخر دهه 70 شمسي در قالب قرارداد بيع متقابل با شرکت توتال فرانسه صورت گرفت و در سال 1381 توليد نفت از آن آغاز شد. در حال حاضر روزانه حدود 10 هزار بشکه نفت خام از اين ميدان توليد مي شود. اثبات وجود گاز در لايه هاي گازي ميدان بلال نيز در سال 1383 و پس از حفر اولين چاه اکتشافي گازي از سوي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران انجام شد و متعاقب آن برنامه ريزي براي توسعه لايه هاي گازي در دستور کار قرار گرفت.
طرح توسعه بخش شرقي ميدان گازي بلال
با توجه به ظرفيت مازاد فراورشي و پالايشگاهي موجود در فاز 12 ميدان گازي پارس جنوبي به عنوان شرقي ترين بلوک مخزني و در عين حال بزرگ ترين فاز توسعه اي ميدان، به منظور استفاده بهينه از اين ظرفيت و بهره برداري حداکثري از تاسيسات موجود، تدوين طرح جامع توسعه بخش شرقي ميدان گازي پارس جنوبي در اولويت اجرايي قرار گرفت. در اين زمينه، ساختارهاي مخزني يلدا و بلال به عنوان اهداف مخزني جديد با احتمال بالاي وجود هيدروکربور شناسايي و معرفي شد.
با توجه به ارتباط مخزني ميدان گازي بلال به ميدان مشترک گازي پارس جنوبي و وجود ظرفيت مازاد فراورشي در تاسيسات سکوي C 12 ميدان پارس جنوبي که قابليت توليد روزانه يک ميليارد فوت مکعب گاز را داراست، پيشنهاد شرکت نفت و گاز پارس در خصوص توسعه و توليد از ميدان گازي بلال و انتقال گاز اين ميدان به سکوي C 12 و سپس پالايشگاه هاي پارس جنوبي به عنوان فاز نخست طرح جامع توسعه بخش شرقي ميدان گازي پارس جنوبي، به تاييد هيات مديره شرکت ملي نفت ايران رسيد.
اين به آن معناست که اقدام هاي توسعه اي در پارس جنوبي توقف پذير نيست و شناسايي اهداف مخزني جديد در مجاورت ميدان گازي پارس جنوبي از جمله برنامه هاي در حال انجام از سوي وزارت نفت در اين نقطه مهم است. روندي که پس از حفر اولين چاه اکتشافي در ميدان عظيم و مشترک گازي پارس جنوبي در سال 1370 و مشخص شدن گستره وسيع اين ميدان توسعه آن در قالب فازهاي مختلف و با هدف دستيابي به نرخ توليد روزانه 29 ميليارد فوت مکعب گاز غني از سال 1376 از سوي شرکت نفت و گاز پارس آغاز شد. به همين منظور و براي دستيابي به اين مهم، ميدان پارس جنوبي، بلوک بندي و در قالب فازهاي مختلف طي 22 سال توسعه يافت. اکنون با گذشت 22 سال از آغاز توسعه ميدان گازي پارس جنوبي 290 حلقه چاه وارد مدار توليد و 31 سکوي بهره برداري در فاصله 90 تا 110 کيلومتري ساحل عسلويه و کنگان راه اندازي و براي انتقال گاز غني توليد شده 3 هزار کيلومتر خط لوله دريايي احداث و راه اندازي شده است. همگام با توسعه بخش دريايي اين ميدان، احداث و راه اندازي 13 پالايشگاه گازي، بخش ديگري از ماموريت شرکت نفت و گاز پارس بوده است.
در سال هاي اخير، فرايند توسعه اين ميدان شتاب بيشتري يافته است. به نحوي که توليد تجمعي از ميدان به هزار و 450 ميليارد مترمکعب گاز غني با ارزش 260 ميليارد دلار رسيده و در حال حاضر ظرفيت توليد از اين ميدان نسبت به سال 92، دو برابر افزايش يافته است. به گونه اي که در حال حاضر از ميدان مشترک پارس جنوبي حدود 75 درصد گاز مصرفي کشور تامين مي شود.
با نزديک شدن به توسعه ميدان، حفظ و نگهداشت توليد به عنوان مهمترين اولويت در دستور کار شرکت نفت وگاز پارس قرار گرفته است. مهمترين اقدام صورت گرفته در اين زمينه انجام مشبک کاري تکميلي و اسيدکاري گسترده چاه هاي توليدي است که به عنوان مثال انجام اين عمليات در فازهاي يک تا پنج ميدان، افزايش دوره توليد پايدار به ميزان دو سال را به همراه داشته است.
با هدف حفظ و نگهداشت توليد از ميدان پارس جنوبي و بهره برداري بهينه از ظرفيت هاي ايجاد شده و تاسيسات موجود در سال هاي آينده، با هدف حفظ توليد 800 ميليون مترمکعب گاز در روز آغاز شده که از جمله مي توان به حفر چاه هاي infill، افزايش تعداد خطوط لوله دريايي، توسعه نواحي خارج از محدوده بلوک بندي شده فعلي، نصب ايستگاه هاي تقويت فشار و شناسايي اهداف مخزني جديد در مجاورت ميدان گازي پارس جنوبي اشاره کرد. ميدان هاي مورد نظر براي تحقق اين هدف شامل توسعه هاي آتي ميدان بلال، يلدا و نواحي شمالي ميدان پارس جنوبي است که اکنون قرارداد توسعه يکي از آنها به ثمر رسيده است.
وزير نفت در مراسم امضاي قرارداد طرح توسعه ميدان گازي بلال
وزير نفت با مهم خواندن قرارداد توسعه نفتي بلال اين نکته را يادآور شد که اين قرارداد نشان مي دهد ما همچنان پرتحرک و پرکاريم. مسعود کرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران نيز خط مشي و اولويت اصلي اين شرکت را در توسعه ميدان مشترک گازي بلال، استفاده حداکثري از ظرفيت و توانمندي شرکت هاي ايراني خواند.
بيژن زنگنه در مراسم امضاي قرارداد طرح توسعه ميدان گازي بلال گفت: نمي خواهيم رجزخواني کنيم و يا بگوييم چه کارهايي انجام داده ايم؛ اما نشان داده ايم که آمريکا نمي تواند صادرات نفت ايران را صفر کند. تحريم ها، صنعت نفت ايران را متوقف نکرده است؛ ما فعاليم. ما زنده ايم.
او با اشاره به حرکت روبه جلوي صنعت نفت ايران با اتکا به اميد و تلاش اين نکته را يادآوري کرد که «ما مي خواهيم با جهان تعامل داشته باشيم، اما اگر بخواهند ما را متوقف کنند، ما متوقف شدني نيستيم و تمام تلاش و قدرت خلاق خود را به کار مي گيريم تا بر مشکلات فائق شويم.»
وزير نفت با اشاره به گذشت 22 سال از آغاز فرايند توسعه پارس جنوبي، از تمام کساني که در اين مدت در پارس جنوبي زحمت کشيدند، قدرداني کرد و گفت: قهرمانان اصلي اين عرصه آنان هستند که توانستند کاري کنند تا امروز سرافراز باشيم.
زنگنه گفت: به جز پالايشگاه فاز 14، تمام پالايشگاه هاي پارس جنوبي در مدار قرار دارند و تا پايان امسال تمام سکوها در 27 فاز نصب شده و همه ظرفيت بخش دريايي (به جز فاز 11) عملياتي مي شود.
وزير نفت با مهم خواندن قرارداد ميدان گازي بلال و انعقاد قرارداد با شرکت پتروپارس، آن را بهترين شرکت E&P ايراني فعال در کشور خواند که در تمام کارهاي سپرده شده، عملکرد آن از نظر زمان و مبلغ قراردادي بسيار نزديک به تعهداتش بوده است.
زنگنه مدت قرارداد را 34 ماه و رقم سرمايه گذاري را حدود 440 ميليون دلار اعلام کرد و يادآور شد: البته اين قرارداد نوع جديدي از قرارداد است و رقم سرمايه گذاري ثابت نشده؛ مثل قراردادهاي OPEN CAPEX بيع متقابل يا IPC است که پيمانکار عمومي مناقصه مي رود و بعد قيمت ها با نظارت شرکت ملي نفت ايران مشخص مي شود.
وي با اشاره به اينکه قرارداد از محل صندوق توسعه ملي تامين مالي خواهد شد، ادامه داد: بايد از اين مجموعه هم تشکر کنم؛ زيرا اگر در اين سال ها کمک هاي صندوق نبود، چه در پارس جنوبي و چه در غرب کارون، نمي توانستيم عملکرد موفقي داشته باشيم و بانک هاي عامل، مثل تجارت و ملت هم در اين زمينه همکاري وسيعي داشتند.
زنگنه در ادامه به برنامه اعلامي خود به مجلس مبني بر تعيين تکليف تمامي ميدان هاي مشترک تا پايان دولت اشاره کرد و گفت: البته من نگفتم کار تمام ميدان هاي مشترک تمام مي شود؛ بديهي است که به طور مثال توسعه ميدان عظيمي مانند آزادگان سال ها ادامه دارد؛ اما در پايان دولت هيچ ميداني نخواهد بود که پيمانکار با نظام اجرايي روشن و شفاف و تامين مالي شده روي آن مشغول کار نباشد.
به گفته وزير نفت، با شروع توسعه ميدان مشترک گازي بلال، انشاءالله امسال، عمليات فرزاد بي نيز آغاز مي شود. فاز 11 هم اگرچه به دليل تحريم ها دچار وقفه شده اما آن وقفه را مي شکنيم و امسال عمليات اجرايي توسعه اين فاز را هم آغاز مي کنيم. فروزان را داريم، توسعه در غرب کارون خوب پيش مي رود، ميدان هاي حوزه ايلام مثل آبان، پايدار غرب و... هم که قراردادهايشان امضا شده و در واقع ميدان مهمي نخواهيم داشت که تکليف آن مشخص نشده باشد. انشاءالله عمده توسعه ميدان پارس جنوبي در همين دولت پايان مي يابد و تلاشمان آن است که مرحله نخست توسعه فاز 11 نيز تا نيمه سال 1400 به بهره برداري برسد.
وي نگراني مردم درباره ميدان هاي مشترک را مورد اشاره قرار داد و گفت: ما اين نگراني را به عنوان خادمان شما بخوبي درک کرديم و الحمدلله در پارس جنوبي از همسايه عقب نيستيم و حتي در توليد روزانه جلوتر هم هستيم؛ درغرب کارون هم چنين است، بنابراين با وجود تحريم هايي که به ما اعمال مي شود، قطار توسعه صنعت نفت متوقف نشده و عملکرد وزارت نفت از مصاديق بارز اقتصاد مقاومتي است.
زنگنه گفت: اخبار مربوط به امضاي قراردادها و بهره برداري از طرح ها در آينده بيشتر خواهد بود. تحريم ها ما را متوقف نکرده است؛ ما زنده ايم؛ ما فعاليم و براي صنعت نفت ايران در تلاشيم. اگر صنعت نفت حرکت کند، پيمانکاران و سازندگان ايراني فعال مي شوند. لازمه رونق کار، سفارش کار است و سفارش از دل قراردادها بيرون مي آيد. کارهاي عظيمي بايد تعريف و اجرا شود. اين قرارداد نشان مي دهد که ما همچنان پرتحرک و پرکاريم.
وزير نفت همچنين با اشاره به شتاب در عمليات گازرساني، ثبت رکوردهاي بزرگ در بخش پالايشي و موفقيت هاي صنعت پتروشيمي را به عنوان مصاديق ديگري از تحرک و کار در صنعت نفت يادآور شد که در نمايشگاه سيزدهم ايران پلاست نيز دستاوردهاي صنعت پتروشيمي نشان داده خواهد شد. در نمايشگاه پتروشيمي امسال خواهيم گفت که چقدر براي اجتناب از خام فروشي تلاش و چقدر صنايع پايين دستي در کشور ايجاد شده است و چه برنامه هايي براي آينده اين صنعت داريم.
موضوع مهم ديگري که در سخنان زنگنه به آن اشاره شد، اتخاذ تمهيدهايي براي مقابله با افت توليد در پارس جنوبي بود که در اين زمينه گفت: از اهداف قراردادي توسعه فاز 11 پارس جنوبي که با توتال و طرف چيني امضا شد، جلوگيري از افت توليد بود تا برنامه اي که هنوز در منطقه هم اجرا نشده، در قالب اين قرارداد در ايران اجرا شود و ما هم ياد بگيريم؛ اما حالا که تحريم اجازه ادامه کار را نداد، از دوستان مي خواهم و کتبا هم مي نويسم که حتما اين کار را شروع کنند و براي طراحي و ساخت تجهيزات فکر کنند. ما نبايد متوقف شويم. بايد براي ارتقاي سطح فناوري ملي هر کاري نياز است، انجام دهيم و طراحي در کيفيت عالي بين المللي را در دستور کار قرار دهيم.
محمد مشکين فام، مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس نيز در مراسم امضاي قرارداد توسعه ميدان گازي بلال، امضاي اين قرارداد را از جمله راهکارهاي بلندمدت براي جلوگيري از افت فشار گاز در پارس جنوبي دانست و درباره قرارداد طرح توسعه ميدان گازي بلال توضيح داد: در اين قرارداد سعي شده مشکلات قراردادهاي پيشين را برطرف کنيم، اين قرارداد با سرمايه گذاري از سوي شرکت کارفرما با شرکت پتروپارس به عنوان پيمانکار عمومي امضا شده و هيچ گونه پاداشي (بجز هزينه مديريت) به پيمانکار تعلق نمي گيرد.
وي با تشريح برنامه ريزي آتي پارس جنوبي گفت: براي 25 سال آينده پارس جنوبي، چشم انداز تازه اي بر مبناي تامين مستمر حداقل 75 درصد گاز مورد نياز مصرفي کشور در شرکت نفت و گاز پارس تعريف شده است. تا پايان امسال، پنج سکوي باقيمانده پارس جنوبي در يارد شرکت صدرا نصب و برداشت گاز غني از همه بلوک هاي گازي پارس جنوبي (بجز فاز 11) محقق خواهد شد.
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس با قدرداني از حمايت همه ارکان نظام براي توسعه پارس جنوبي گفت: در طول سال هاي گذشته مسؤولان فارغ از سلايق و جناح بندي هاي مختلف از توسعه پارس جنوبي به عنوان سرمايه ملي حمايت کرده اند و خواهشمندم از اين پس نيز همه ارکان نظام و قواي سه گانه روي اين موضوع تمرکز کنند تا تامين 75 درصد گاز کشور از اين حوزه محقق شود.
به گفته او، پس از توسعه کامل ميدان مشترک پارس جنوبي، بايد به فکر نگهداشت توليد بر مبناي همين چشم انداز باشيم، اگرچه تاکنون افت فشار از اين ميدان محسوس نبوده است، اما پيش بيني مي شود تا پنج سال آينده سالانه 28 ميليون مترمکعب گاز اين ميدان کاهش يابد.
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به اينکه براي نگهداشت توليد در پارس جنوبي دو راهکار کوتاه مدت و بلندمدت پيش بيني شده است، انجام عمليات اسيدکاري، مشبک کاري و تعمير چاه هاي توليدي، حفر چاه هاي جديد، احداث خطوط لوله جديد بين سکوها و... را از جمله راهکارهاي کوتاه مدت خواند و گفت: در همين راستا، اسيدکاري 11 حلقه از چاه هاي توليدي ميدان در نيمه نخست امسال آغاز شد و تا پايان سال 11 حلقه چاه ديگر نيز اسيدکاري خواهد شد. مشبک کاري 11 حلقه چاه در لايه K1، حفر60 حلقه چاه جديد در محدوده بلوک بندي موجود و تعمير چاه ها از جمله اقدام هاي ديگري است که به نگهداشت توليد در ميدان گازي پارس جنوبي کمک مي کند. در همين زمينه يک چاه تعمير شده است و تا پايان امسال چهار حلقه چاه ديگر نيز به طور کامل تعمير خواهد شد.
وي همچنين به احداث خطوط لوله بين سکوهاي دريايي که منجر به کاهش 50 درصدي افت فشار گاز مي شود، اشاره کرد و افزود: بر مبناي اين سناريو، افزودن خطوط لوله بين سکوها و از سکو تا پالايشگاه خشکي را در دستور کار قرار داده ايم.
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس در تشريح راهکارهاي بلندمدت براي جلوگيري از افت فشار مخزن پارس جنوبي هم گفت: تمرکز بر بلوک هاي اطراف ميدان پارس جنوبي از جمله راهکارهاي بلندمدت به شمار مي آيد که با امضاي قرارداد توسعه ميدان گازي بلال مي توان گفت راهکارهاي بلندمدت از امروز آغاز شده است.
وي با بيان اينکه حفر چاه هاي اکتشافي در بلوک گازي يلدا، انجام فعاليت هاي عملياتي در نواحي شمالي ميدان گازي پارس جنوبي و طراحي و نصب سکوهاي تقويت فشار گاز، گام هاي بعدي اين شرکت براي تحقق نگهداشت توليد خواهد بود، يادآور شد: توسعه ميدان هايي مانند پارس شمالي، فرزاد و کيش نيز در برنامه است و در آينده گاز توليدي اين ميدان ها پس از توسعه به پالايشگاه هاي خشکي منتقل خواهد شد.
مشکين فام به 13 پالايشگاه گازي در منطقه پارس 1 و پارس 2 اشاره کرد و با بيان اينکه ظرفيت اين پالايشگاه ها، پالايش روزانه 27 ميليارد فوت مکعب (756 ميليون مترمکعب در روز) گاز غني است، تصريح کرد: براي اين تاسيسات بايد به فکر خوراک باشيم که با احتساب ايران ال ان جي به 29 ميليارد فوت مکعب مي رسد.
وي، استفاده حداکثري از توان مهندسي و ساخت داخل را ويژگي مهم توسعه ميدان گازي بلال دانست و گفت: مشاوران، پيمانکاران و سازندگان داخلي در رقابتي سالم مي توانند در توسعه اين ميدان حضور داشته باشند.
حميدرضا مسعودي، مديرعامل شرکت پتروپارس نيز با اشاره به اينکه اين شرکت با اجراي 23 ميليارد دلار پروژه به عنوان يک شرکت تراز اول اکتشاف و توليد (E&P) در کشور شناخته مي شود، اظهار کرد: قرارداد توسعه ميدان بلال اگر چه به لحاظ مبلغ در مقايسه با ديگر قراردادهاي پارس جنوبي کمتر است، اما بخش وسيعي از فعاليت هاي بخش فراساحل را شامل مي شود.
طبق اعلام او، اجراي توسعه ميدان گازي بلال مي تواند حجم وسيعي از شرکت هاي بالادست نفت و گاز را فعال کند و آنها را به پويايي و تکاپو بيندازد.
خبرهای خوب برای مناطق نفت خیز
توجه به همسايگان نفت در مناطق عملياتي، يکي از مهم ترين موضوع هايي است که صنعت نفت و کارکنان آن در دهه هاي گذشته همواره مد نظر داشته اند. دسترسي به سرانه هاي بهداشتي، آموزشي، فرهنگي و تفريحي براي مردم مناطق همسايه با نفت و نيز بهبود زندگي کارکنان و خانواده هاي ساکن و مستقر در مناطق عملياتي، همواره به عنوان دغدغه هاي جدي مطرح بوده اند و مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز به عنوان مرجع رسيدگي به اين امور، همواره بر اين مسائل نظارت داشته است. بابک دارابي، مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز، گزارشي از دستاوردها و عملکرد اين مجموعه را با هفته نامه«مشعل» مطرح کرد که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد.
***
دارابي با اعلام اينکه شرکت ملي نفت ايران از سال 92 تاکنون در قالب اجراي طرح هاي عام المنفعه (آموزشي، ورزشي، بهداشتي و درماني، خدماتي، راه و جاده، محيط زيست و ...) 811 پروژه را با اعتبار1184 ميليارد تومان تکميل کرده و 1159 پروژه را با اعتبار 2286 ميليارد تومان در حال اجرا دارد، گفت: به منظور سازماندهي فعاليت ها و خدمات عام المنفعه شرکت ملي نفت ايران، تدوين برنامه اي 5 ساله براي مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز در دستور کار قرار گرفته است. وي افزود: پروژه هاي جديد احصا شده به تفکيک 4 منطقه (غرب کارون، پارس، نفت خيز، غيرنفتي) به عنوان برنامه پنج ساله خدمات عام المنفعه شرکت ملي نفت ايران مصوب و براي اجرا به مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز ابلاغ شده است. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز درباره آخرين وضعيت برنامه پنج ساله گفت: بر اساس اين برنامه، 260 پروژه با اعتبار افزون بر 500 ميليارد تومان در منطقه غرب کارون در نظر گرفته شده است که 116 ميليارد تومان آن هزينه شده و اين در حالي است که در منطقه پارس 398 پروژه با اعتبار افزون بر 733 ميليارد تومان در نظر گرفته شده که 199 ميليارد تومان آن هزينه شده است. دارابي افزود: افزون بر 1366 ميليارد تومان اعتبار براي 589 پروژه در مناطق نفت خيز لحاظ و 391 ميليارد تومان آن هزينه شده است. در مناطق غيرنفتي نيز 292 ميليارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است که تاکنون مبلغ 83 ميليارد تومان براي 205 پروژه هزينه شده است.
مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز به اجراي 243 پروژه در سال 97 با اعتبار افزون بر 196 ميليارد تومان (پروژه هايي که تکميل شده و به بهره برداري رسيده است)، اشاره و اظهار اميدواري کرد بر اساس برنامه ريزي انجام شده در بازه زماني هفته دولت امسال تا سال آينده، تعداد 190 پروژه با اعتبار 190 ميليارد تومان به بهره برداري برسد. بابک دارابي افزود: هدف اصلي از تدوين برنامه پنج ساله، ضرورت استفاده حداکثري از توان نيروهاي متخصص دستگاه هاي بهره بردار است و در وهله نخست اين امکان فراهم خواهد شد تا اعتبار لحاظ شده براي اجراي طرح هاي عمراني به حساب دستگاه بهره بردار واريز شود، ضمن آنکه سلامت سيستم از اين طريق محفوظ خواهد ماند. همچنين تعامل با دستگاه هاي بهره بردار سبب خواهد شد که ما به طور مستقيم با پيمانکار در ارتباط نباشيم و به نوعي بهره بردار خود را به عنوان ذي نفع در نظر گرفته و نسبت به تکميل و بهره برداري پروژه ها با ما تعامل مناسب را داشته باشد.
اين مقام مسؤول ارتقاي سطح امکانات و توسعه فضاهاي آموزشي دانشگاه ها، ارتقاي سطح بهداشت عمومي، سلامت جامعه و کاهش تلفات و خسارت هاي جانبي، افزايش امکانات و فضاهاي ورزشي و توسعه سلامت عمومي، رفع بخشي از محروميت هاي نيازمندان و قشرهاي آسيب پذير جامعه، توسعه کمي و کيفي راه ها و جاده هاي مواصلاتي، حفظ و صيانت از منابع ارزشمند طبيعي و زيست محيطي و کمک به استفاده بهينه از منابع آبي و گسترش فرايند توليد و انتقال برق را از اهم اهداف و فعاليت هاي پروژه هاي اجرايي مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز برشمرد. دارابي کمک به افزايش فضاهاي آموزشي و کمک آموزشي براي دانش آموزان به منظور گسترش آموزش عمومي در کشور را از مهم ترين گزينه هاي مورد توجه شرکت ملي نفت خواند و اظهار کرد: به اين منظور اعتبار 346 ميليارد تومان به منظور کمک به احداث، تکميل و تجهيز 416 پروژه شامل مدارس، خوابگاه هاي دانش آموزي، مجتمع هاي آموزشي، سالن هاي چند منظوره، هنرستان، کتابخانه، کانون هاي فرهنگي و همچنين تامين تجهيزات مربوطه صورت گرفته و تاکنون با پرداخت 130 ميليارد تومان، تعداد 204 مورد از اين پروژه ها تکميل شده و به بهره برداري رسيده است. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز اهتمام به افزايش و ارتقاي امکانات و توسعه فضاهاي آموزشي و مهيا کردن زمينه هاي تربيتي نيروي متخصص براي آينده کشور را ضروري خواند و گفت: به اين منظور کمک به احداث، تکميل و تجهيز 55 پروژه دانشگاهي شامل فضاهاي آموزشي دانشگاه هاي دولتي، پيام نور، جامع علمي - کاربردي و خريد تجهيزات مربوطه با اعتبار 92 ميليارد تومان از سوي شرکت ملي نفت ايران تصويب شده که از اين ميزان تاکنون 43 مورد آن تکميل شد و به بهره برداري رسيده و 63 ميليارد تومان آن نيز پرداخت شده است.
دارابي تصريح کرد: کمک به رشد بهداشت عمومي، سلامت جامعه، کاهش تلفات و خسارت هاي جاني در موارد اضطراري و سهولت دسترسي هموطنان در شهرها و روستاها، همچنين راه هاي مواصلاتي به تجهيزات و امکانات بهداشتي و درماني با تخصيص اعتبار 276 ميليارد تومان به منظور کمک به احداث، تکميل و تجهيز 238 پروژه شامل اورژانس جاده اي، خانه بهداشت، بيمارستان، دانشگاه علوم پزشکي و تجهيزات مربوطه صورت عمل به خود گرفته است و از اين تعداد تاکنون 104 مورد تکميل شده و به بهره برداري رسيده است و 171 ميليارد تومان نيز پرداخت شده است. اين مقام مسؤول با بيان اينکه کمک به ارتقاي سطح نشاط عمومي و سلامت جسمي و بهداشت رواني جامعه با ايجاد و افزايش فضاهاي ورزشي استان ها امکان پذير خواهد بود، گفت: 517 پروژه شامل سالن هاي ورزشي، استخرهاي شنا، زمين هاي ورزشي روباز، سالن هاي ورزشي باستاني با اعتبار 410 ميليارد تومان انجام شده است که تاکنون 227 پروژه آن تکميل و 183 ميليارد تومان نيز پرداخت شده است. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز در ادامه به پروژه هاي انجام شده در حوزه خدماتي اشاره و تصريح کرد: 27 پروژه مرتبط با کميته امداد و سازمان بهزيستي شامل کمک به احداث، تکميل و تجهيز خانه هاي محرومان و مددجويان، مجتمع هاي فرهنگي، مجتمع هاي توانبخشي، ساماندهي گلزار شهدا، همچنين خريد جهيزيه و تجهيزات با اعتبار افزون بر 39 ميليارد تومان در دستور کار بوده که با هزينه کرد 23 ميليارد تومان، 13 پروژه آن تکميل شده و به بهره برداري رسيده است. به گفته دارابي، افزون بر فعاليت هاي ياد شده، 561 طرح عام المنفعه شامل ده ها مورد احداث شبکه هاي جمع آوري فاضلاب و تصفيه خانه هاي مربوطه، سالن هاي اجتماعات، حوزه هاي علميه اجراي طرح هادي روستايي، بهسازي راه هاي روستايي و ديگر پروژه ها با اعتبار بالغ بر 529 ميليارد تومان از سوي شرکت نفت در کل کشور تعهد شده که تاکنون 190 مورد از آنها تکميل شده و به بهره برداري رسيده و مبلغ 270 ميليارد تومان آن پرداخت شده است. دارابي از توسعه راه ها و جاده هاي مواصلاتي به عنوان زيرساخت پراهميت توسعه پايدار و زمينه ساز آباداني پرشتاب کشور ياد کرد و گفت: شرکت ملي نفت ايران از محل اعتبارات داخلي، برنامه تامين اعتبار 146 طرح مرتبط با حوزه راه و ترابري با اعتبار بالغ بر 1579 ميليارد تومان را تعهد کرده که از اين تعداد، 23 مورد آن تکميل شده و به بهره برداري رسيده و 842 ميليارد تومان آن پرداخت شده است.
مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز تصريح کرد: به منظور حفظ و صيانت از منابع غني و ارزشمند طبيعي و با هدف دستيابي به بهره وري حداکثري از هوا، آب و زمين پاک و سالم، صنعت نفت افزون بر رعايت استانداردهاي زيست محيطي در درون تاسيسات و فرايندهاي عملياتي توليد، طرح هاي تثبيت شن هاي روان و آبخيزداري را به منظور مقابله با بيابان زايي و تغذيه سفره هاي زيرزميني و همچنين امنيت زيستي در استان هاي خوزستان، بوشهر و سيستان و بلوچستان به اجرا درآورده است. بابک دارابي يادآور شد: 10 پروژه با اعتبار 199 ميليارد تومان در تعهد شرکت ملي نفت ايران بوده که از اين تعداد 7 مورد آن تکميل شده و به بهره برداري رسيده و 158 ميليارد تومان آن پرداخت شده است. دارابي افزود: در سال هاي تحصيلي 96-97 و 97- 98 طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان مناطق غرب کارون و پارس جنوبي در شهرستان هاي سوسنگرد، هويزه و بستان (غرب کارون) و کنگان، دير، جم و عسلويه (پارس جنوبي) با برگزاري کلاس هاي آمادگي کنکور انجام شده که خوشبختانه تاثير بسزايي در ميزان قبولي و کسب رتبه هاي برتر در بين دانش آموزان اين مناطق داشت. وي تصريح کرد: نتايج رتبه هاي زير هزار در شهرستان هاي جم، دير، کنگان و عسلويه، حاکي از آن است که در سال 97 از تعداد 250 نفر شرکت کننده، 31 نفر حائز رتبه زير هزار بوده اند و اين در حالي است که در کنکور امسال از تعداد 300 نفر شرکت کننده، 44 نفر رتبه زير هزار را کسب کرده اند. دارابي ادامه داد: نتايج رتبه هاي زير هزار در شهرستان هاي سوسنگرد، هويزه و بستان نشان مي دهد که از تعداد 200 نفر شرکت کننده در سال گذشته، 9 نفر حائز رتبه زير هزار بوده و در کنکور امسال از تعداد 250 نفر شرکت کننده، 12 نفر رتبه زير هزار را کسب کرده اند.
مديرنظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز درباره پروژه توانمندسازي نيروهاي بومي در مناطق غرب کارون و پارس جنوبي ياد کرد و افزود: اين پروژه از طريق آماده سازي نيروهاي بومي مستقر در منطقه، اقدام به برنامه ريزي و اجراي آموزشهاي نيروي انساني جوياي کار کرد و با آماده سازي هدفمند نيروي کار بومي در مشاغل مورد نياز منطقه ويژه پارس جنوبي و غرب کارون (دشت آزادگان) امکان جذب و به کارگيري اين افراد در صنايع فراهم شد. وي ادامه داد: تعداد نفرات آموزش ديده در طرح مهارت محوري در غرب کارون (سال 96) 251 نفر و در منطقه پارس جنوبي (سال 97) 300 نفر بوده است. دارابي ايجاد فرصت شغلي براي افراد غير شاغل بومي منطقه در قالب جذب از سوي شرکت هاي پيمانکاري، تربيت نيروهاي متخصص در ميان بوميان مناطق براي مشاغل مورد نياز و تعيين شده، توسعه پايدار کمي و کيفي در حوزه نيروي انساني مناطق نفتي، سازماندهي و اقدام هاي آموزشي و توان افزايي کارورزان بومي براي اشتغال در صنعت و مناطق عملياتي و تعالي عملکرد و بهبود بهره وري منطقه و نيروي شاغل در منطقه را از اهم اهداف و دستاوردهاي طرح مهارت محوري برشمرد. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز به بهره برداري 53 پروژه اعم از پروژه هاي آموزشي، ورزشي و خدماتي در هفته دولت اشاره و تصريح کرد: افزون بر همه اين پروژه ها، طرحهاي هادي روستايي هم شامل مي شود که با اعتبار افزون بر 38 ميليارد تومان تکميل شده و به بهره برداري رسيده است. دارابي تصريح کرد: از تعداد 53 پروژه، يک پروژه آموزشي در استان بوشهر، 4 پروژه (2 مورد آموزشي و 2 مورد طرح هادي روستايي) در استان خراسان رضوي، 39 پروژه (15 آموزشي، 3 ورزشي، 21 خدماتي) در استان خوزستان، 8 پروژه ورزشي در کهگيلويه و بويراحمد و در استان فارس يک پروژه تکميل و افتتاح شد. اين مقام مسؤول يادآور شد: تاکنون از بابت 38 ميليارد توماني که براي 53 پروژه تخصيص داده شده است،31.7 ميليارد تومان آن پرداخت و مابقي نيز در صورت ارسال صورت وضعيت پروژه ها، پرداخت خواهد شد. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز به افزايش توليد در منطقه غرب کارون اشاره کرد و با بيان اينکه اين منطقه نيازمند توسعه پايدار اقتصادي، اجتماعي، زيست محيطي و شهري است، گفت: فراهم کردن زيرساخت هاي لازم براي دستيابي به توسعه و افزايش توليد در اين منطقه، ضرورتي اجتناب ناپذير است. دارابي ادامه داد: به اين منظور حضور افراد متخصص، پيمانکاران داخلي و خارجي و نيز همکاري و حمايت نيروهاي بومي مي تواند در مسير دستابي به اهداف در نظر گرفته شده در منطقه غرب کارون راهگشا باشد. اين مقام مسؤول اظهار کرد: بررسي هاي فني و مطالعات اوليه درباره منطقه غرب کارون از سوي مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز انجام شد که در فازهاي اول و دوم آن که به ترتيب مربوط به مطالعه وضع موجود و مباحث راهبردي است، به تصويب رسيده و فاز سوم آن که فرايند انجام کارهاي قراردادي است، در دست بررسي قرار دارد که با تاييد و تصويب آن، وظايف شرکت ملي نفت و شرکت هاي تابع در غرب کارون مشخص خواهد شد. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز در ادامه به تدوين نظام نامه مسؤوليت اجتماعي اشاره و عنوان کرد: واقعيت اين است که جوامع محلي و ساکنان پيرامون تاسيسات نفتي اگر خود را دخيل در پيشرفت هاي حاصله ندانند، قطعا هميشه در حال مقابله با صنعت نفت خواهند بود، بنابراين بايد شرايطي را فراهم کرد تا حضور و مشارکت مردم چشمگيرتر از گذشته باشد و اين تعارض شکل نگيرد.
دارابي تصريح کرد: نظام نامه مسؤوليت اجتماعي که اخيرا در چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت از سوي مقام عالي وزارت رونمايي و رسما براي اجرا به دستگاه هاي ذي نفع ابلاغ شد، در دو سرفصل کلي، گفتمان اجتماعي و ديگري آباداني، توسعه، نگهداشت و طرح هاي تاسيسات زيربنايي و روبنايي تدوين شده است که در صورت اجرا مي تواند ما را در تحقق عمل به مسؤوليت اجتماعي ياري برساند. اين مقام مسؤول يادآوري کرد: بر اساس اين نظام نامه، مقرر شده است تا طرح هاي عمراني مورد تاييد و تصويب هيات مديره از سوي مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز، مطابق با چارچوب و ضوابط معين انجام شود. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز از بهره برداري 8 مدرسه در منطقه سرخس در نيمه دوم امسال خبر داد و گفت: بر اساس مصوبه هيئت مديره شرکت ملي نفت اعتباري بيش از 21 ميليارد تومان براي احداث، 8 مدرسه از پايه هاي پيش دبستاني تا دبيرستان در منطقه سرخس در نظر گرفته شد که بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده، نيمه دوم امسال به بهره برداري مي رسد. دارابي تصريح کرد: منطقه سرخس نيازمند سالن ورزشي براي بانوان، پارک ورزشي، آمفي تئاتر و ... است که بر اساس اولويت بندي لحاظ شده در مراحل بعدي عملياتي خواهد شد. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز با اشاره به راه هاي مواصلاتي روستايي که به دليل وقوع سيل اخير موانعي براي رفت و آمد مردم منطقه غرب کارون ايجاد کرد، افزود: ماه گذشته 13 پروژه راه روستايي در منطقه غرب کارون، هويزه و سوسنگرد با اعتبار 28 ميليارد تومان به دستگاه راه و شهرسازي استان ابلاغ شد که اميدواريم با اجرايي شدن اين تعداد پروژه در آينده نزديک بتوان راه هاي مواصلاتي که مردم منطقه را دچار مشکل کرده است، هموار شود. دارابي افزود: بر اساس طرح هاي هادي روستايي که اصلاح معابر، روشنايي، دفع آبهاي سطحي و ... در آن مطرح است، 21 پروژه مربوط به دشت آزادگان با اعتبار بالغ بر 6.7 ميليارد تومان تکميل شده و 13 پروژه نيز با اعتبار 28 ميليارد تومان در حال اجراست که اميدواريم اين 13 پروژه در صورت تکميل شدن تا پايان امسال کمک شاياني به منطقه غرب کارون کند.
مديرنظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز يادآور شد: درباره طرح هاي هادي روستايي که مصوبه اخير مجلس را هم به دنبال داشت، مقوله خدمات روستايي را به آن اضافه کرديم. بر اين اساس خدمات روستايي از سوي بنياد مسکن صورت مي گيرد که ما مي توانيم يک جايگاه قانوني براي کمک هايمان داشته باشيم. به گفته دارابي، طرح هاي هادي روستايي در دست اقدام، 246 پروژه با 95 ميليارد تومان اعتبار است که 43 ميليارد تومان از اين اعتبار پرداخت شده و 108 پروژه در غرب کارون، منطقه عمومي پارس و تعدادي هم پراکنده در برخي استان ها از جمله ايلام، کرمانشاه و خراسان رضوي به بهره برداري رسيده است. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز در ادامه به اهم اقدام هاي انجام شده اين مديريت براي کاهش پيامدهاي سيل اخير خوزستان پرداخت و عنوان کرد: تعمير، نوسازي و بازسازي مدارس، منازل مسکوني و نيز بازسازي مراکز بهداشتي و درماني در اولويت اصلي مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني نفت خيز قرار دارد که بر اساس توافق هاي انجام شده مبلغ 50 ميليارد تومان براي احداث و نوسازي 109 مدرسه اختصاص داده شده است و بنا بر پيگيري هاي حاصله اميدواريم بچه ها سال تحصيلي جديد را بدون دغدغه آغاز کنند. دارابي تصريح کرد: اعتبار افزون بر 40 ميليارد تومان براي بازسازي 2 هزار و 258 واحد مسکوني در 150 روستا و 107 پروژه با اعتبار 40 ميليارد تومان براي بازسازي مراکز بهداشتي و درماني لحاظ شده است که اسناد و مدارک 130 ميليارد تومان تهيه شده و در اولويت پرداخت مديريت قرار دارد. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز درباره اجراي طرح مقاوم سازي ساختمان هاي شرکت ملي نفت ايران از سوي اين مديريت گفت: بر اساس مصوبه شوراي معاونين، موضوع مقاوم سازي ساختمان هاي شرکت ملي نفت در دستور کار قرار گرفت. دارابي اظهار کرد: در چندين مکاتبه با شرکت هاي تابع، درباره قدمت ساختمان ها و اينکه آيا مطالعاتي درباره مقاوم سازي ساختمان ها انجام شده است يا خير و اينکه در صورت مطالعه، آيا تاکنون اجرايي شده است، به اطلاعاتي دست يافتيم. اين مقام مسؤول يادآور شد: تعداد واحدهاي ساختماني ثبت شده که در اختيار شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي تابع قرار دارد، 1706 ساختمان اداري 1362 و واحدهاي صنعتي و تا سطح واحدهاي فرعي 2148 ساختمان است. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز با بيان اينکه اين ساختمان ها بر اساس متراژ، قدمت و نوع متريال موجود در آن بررسي و ارزيابي شده است، افزود: متوسط سن ساختمان هاي رصد شده براي واحدهاي مسکوني 24 سال، اداري 18 سال و واحدهاي صنعتي تا سطح فرعي 18.5 سال در نظر گرفته شده است که بعد از ارزيابي هاي به عمل آمده، مشخص مي شود که آيا ساختمان هاي ياد شده نيازمند مقاوم سازي است؟ دارابي به اهداف لحاظ شده براي اجراي طرح مقاوم سازي ساختمان هاي شرکت ملي نفت ايران اشاره و تصريح کرد: بر اساس اطلاعات جامع به دست آمده از شرکت هاي مستقر در مناطق، پروژه ها اولويت بندي و در چارچوب يک نظام نامه و با يک نرم افزار مشخص و مدون اطلاعات رصد خواهد شد. اين مقام مسؤول گفت: اجراي طرح مقاوم سازي هشداري است به مديران نسبت به اينکه ساختمان ها و تاسيسات در اختيار آنان تا چه ميزان در مقابله زلزله و حوادث احتمالي مقاوم هستند، ضمن آنکه تمرکز اطلاعات از طريق نرم افزار اين امکان را فراهم خواهد کرد تا بر اساس مطالعات انجام شده، اقدام هاي لازم انجام شود.
مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران:
يکي از دغدغه هاي اصلي صنعت نفت در سالهاي گذشته اين است که بخشهاي صنعتي داخلي بتوانند روي پاي خود ايستاده و نيازهاي مورد نظر بخشهاي مختلف را تامين کنند. اين مهم به خصوص در چند سال اخير و در دوران تحريم ها بيش از قبل مورد توجه و تاکيد قرار گرفته است و از همين رو مقام معظم رهبري سال 98 را سال رونق توليد نام گذاري کردند. بسياري از بخشهاي صنعت نفت همراستا با اين هدف تلاش کرده اند تا موانع قانوني و زيرساختي براي فعال شدن بخشهاي داخلي را برطرف کنند و آنچه در اين مدت به عنوان دستاوردهاي علمي و تحقيقاتي و توليدي و البته فروش و صادرات و افتتاح هاي جديد شاهد بوده ايم نشانه هايي از توجه به موضوع مهم رونق توليد در صنعت نفت بوده است. ابراهيم طالقاني - مدير پژوهش و فناوري شركت ملي نفت ايران در گفت و گويي به تشريح برخي از سرفصلهاي اين مجموعه در جهت اين هدف مهم يعني رونق توليد پرداخت که در ادامه مي آيد.
مشعل: مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران اقدام هايي را که در سال «رونق توليد» با اين محور شروع شده يا ادامه يافته است، تشريح کرد. ابراهيم طالقاني با تاکيد بر اينکه اين نام گذاري تنها براي يک سال نيست و شروعي است تا زيرساخت هاي لازم براي آن ايجاد شود و در سال هاي آينده هم ادامه داشته باشد، تصريح کرد: در حوزه پژوهش و فناوري به دنبال شاخصه ها و ملاک هاي رونق توليد بوديم و برنامه هايي را تنظيم کرديم که بخشي در سال 98 شروع يا اجرايي شده است و بخشي ديگر در سال هاي بعد ادامه مي يابد؛ البته مواردي را هم از سال هاي قبل شروع کرده ايم که دراين سال ها ادامه پيدا مي کند. او بهبود کيفيت، افزايش کميت، پشتيباني هاي علمي از توليد در صنعت نفت، توسعه زيرساخت هاي فناورانه، پشتيباني هاي لجستيک و ساختاري و فرهنگ سازي براي رونق توليد را از محورهاي اصلي در موضوع رونق توليد عنوان کرد و گفت: اقدام هاي پروژه اي و زيرساختي که در اين سال ها داشته ايم، در همسويي با همين اهداف بوده اند، اما اسناد بالادستي همانند اسناد اقتصاد مقاومتي، سياست هاي علم و فناوري، برنامه هاي شوراي عطف و سياست هاي انرژي، دستورعمل هاي ديگر ما هستند که به آن سمت گام برمي داريم و به علاوه با نامگذاري يک سال به نام رونق توليد همه اين برنامه ها را در اين جهت پيش مي بريم و اطمينان داريم که آثار اين بهبودها را درسال هاي آينده به شکل زيرساختي و پايه اي شاهد باشيم.
او درباره محور اصلي «بهبود کيفيت» بر بهبود عملکرد دستگاه ها و تجهيزات و استفاده از فناوري هاي نوين در بخش عملياتي تاکيد کرد و گفت: بومي سازي فناوري به خصوص در زمينه بهينه سازي، مستندسازي و به اشتراک گذاري دستاوردها بايد رخ دهد و چنانچه اين موارد انجام شود، مي توان اميد داشت که کالاهاي توليدي ما کيفيت مطلوب را داشته باشند، ضمن آنکه بهبود کيفيت هم تضمين بازار را به همراه دارد و همين موضوع به رونق توليد مي انجامد.
طالقاني همچنين «افزايش کميت توليد» را يکي از زمينه هاي پروژه مهم «ازدياد برداشت از ميادين نفتي » عنوان کرد و گفت: از سال 96 مطالعات فناورانه ازدياد برداشت را شروع کرده ايم و بسته اول قرارداد ميدان محور 9 دانشگاه در حال اتمام است و مهمتر اينکه اعتماد و پيوند متقابل دانشگاه و صنعت از نظر علمي و فناوري به وجود آمده و زيرساخت هاي مورد نظر ايجاد شده است. وي افزود: فاصله بين همکاران صنعتي و دانشگاهي کم شده و طرفين يکديگر را تکميل مي کنند؛ البته دراين مسير مشکلاتي وجود دارد که در حال برطرف شدن است و در جريان اين پروژه مهم و بزرگ، مسير اشتغال زايي قابل توجهي ايجاد خواهد شد.
او با اشاره به اينکه براي هر قرارداد ميدان محور 5 بسته کاري تعريف شده است، اظهار اميدواري کرد که در سال 98 اين 9 ميدان تعدادشان بيشتر و ميادين و دانشگاه هاي بيشتري درگير اين مدل از قراردادها شود. وي گفت: در تفاهم اوليه تعداد 20 ميدان در نظر گرفته شده بود که تاکنون محقق نشده، اما اميدواريم در ادامه عملکرد تعداد ميادين را افزايش دهيم، ضمن اينکه در اين مدت، کاستي هاي اوليه برطرف و توسعه همکاري بين مراکز تحقيقاتي و صنعتي فراهم شده است؛ به همين دليل 5 قرارداد اکتشافي هم با همين مدل منعقد ونقشه راه فناوري اکتشافي را تدوين کرديم و اميدواريم بسته هاي کاري بعدي فناوري هاي اکتشافي هم تصويب شود و بتوانيم 5 دانشگاه ديگر را هم که در اين حوزه فعال شده اند، با تعريف پروژه هاي هدفمند به کار بگيريم. طالقاني با تاکيد بر اينکه قراردادها و پروژه هاي سال هاي اخير مي بايست به بازار برسند و به همين دليل معاونت تجاري سازي را در معاونت پژوهش و توسعه ايجاد کرديم، افزود: اگر اين هدف اجرايي شود، يکي از ماموريت هاي ما يعني پيگيري به کارگيري پيامدها و دستاوردهاي پژوهشي يا همان تجاري سازي محقق خواهد شد. از نظر ما همه تجهيزاتي که داخلي سازي کرديم، مي توانند تجاري شوند و در جريان ده قلم کالايي که به سازندگان داخلي داده شد، ارتقاي فناورانه و توسعه ساخت فناورانه مورد تاکيد بوده است که همه اينها مي توانند منجر به افزايش رونق توليد داخل شوند. وي ادامه داد: در عين حال تحريم مي تواند در اين موارد انگيزه اي باشد که اقبال به شرکت هاي داخلي و اعتماد هم بيشتر شود، در عين حال شرکت ها هم تلاش مي کنند تا از نظر استاندارد، کيفيت هاي لازم را داشته باشند.
مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران با بيان اينکه همه اين موارد به پشتيباني هاي فکري نياز دارد و ما تلاش کرديم تا نقشه راه توسعه فناوري ها را تهيه کنيم، افزود: تمام فناوري هاي حوزه بالادستي نفت را در پروژه اي احصا و روش هايي که بايد به دنبال آن باشيم، پبدا کرده ايم و اين مي تواند نقطه شروعي باشد تا فناوري هايي کسب کنيم که مشکلات و چالش هاي ما را به حداقل برسانند. با اين موارد مي توان اميدوار بود که توسعه زيرساخت ها براي فناوري در کشور ايجاد شده و در سال هاي آينده بايد ميوه اين اقدام ها را برداشت کرد.
طالقاني گفت: اگرچه از شرکت هاي استارت آپ و دانش بنيان حمايت هاي زيادي صورت مي گيرد، اما بخشي از اين حمايت ها اوليه است و ما تنها مي توانيم زيرساخت هايي را براي آنها فراهم کنيم و مسئله مهم، زمينه تجاري براي آنهاست و اينکه به تنهايي بتوانند به فعاليت خود ادامه دهند و مراودات مالي را انجام دهند و نيازي به حمايت دولتي نداشته باشند. به نظر مي رسد که در اين ارتباط بايد از تجربيات بين المللي استفاده کنيم و پيشنهاد ما اين است که بهتر است اين شرکت ها فناوري روز دنيا را وارد کنند و به دنبال بومي سازي باشند. براي حضور اين شرکت ها به اندازه کافي مقررات و آيين نامه وجود دارد و فکر نمي کنم مشکل مالي مشکل اصلي باشد و بايد اول اعتماد اوليه جذب شود. موضوع کار و بازار کار و اعتماد اهميت دارد.
طالقاني ادامه داد: اداره کل پژوهش و فناوري 25 پروژه را در برنامه ششم تعريف و اعلام کرده که متناسب با ماموريت اين مجموعه است، ضمن آنکه بخش دوم شناسايي و تجاري کردن کالاهاي پرمصرف در دستور کار قرار گرفته و اميدواريم در سال جاري به عنوان آيتم کاري جديد به سازندگان معرفي شود. ممکن است ده قلم نباشد، اما کالاهاي جديدي معرفي مي شود و ماموريت ما فراهم کردن بازار براي سازندگان است تا خودشان را تجهيز کنند. براي اينکه اين همکاري ها با مراکز تحقيقاتي به شکل بنيادين انجام شود، فرصت هاي مطالعاتي ابلاغ شده است. همچنين همزمان بيش از 100 موضوع کاري به وزارت علوم ابلاغ شده و در حال حاضر چندين نفر از اساتيد براي فرصت هاي مطالعاتي اقدام کرده اند و در ابتداي ترم جديد، شاهد حضور اساتيد در صنعت نفت با محورهاي مورد نظرمان هستيم و اين مي تواند نقطه عطفي براي ارتباط مراکز علمي و صنعتي باشد که به هم نزديک شوند. مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران در عين حال يکي از نيازهاي مشترک دانشگاه و صنعت در پروژه هاي جديد را توسعه آزمايشگاه هاي مرجع عنوان کرد و گفت: يکي از گلوگاه هاي تجهيزات استاندارد ساخته شده در داخل، در اختيار داشتن و دسترسي به تاييد استاندارد در آزمايشگاه هاي معتبر است و بسياري از سازندگان مي گويند که شرايط تست و اطمينان از کالاهاي ساخت داخل را ندارند. در بسياري از موارد مجبوريم آن کالا را در مناطق عملياتي و چاه آزمايش کنيم که هزينه هاي زيادي دارد؛ به همين دليل در سال 98 چندين قرارداد براي راه اندازي و تکميل اين آزمايشگاه ها در دست داريم که اميدواريم عملياتي شود. طالقاني با اظهار اميدواري درباره اينکه پروژه مديريت دارايي هاي فيزيکي نيز به خوبي پيش برود، افزود: کارگروهي در مديريت برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت به همين منظور تشکيل داديم و دستورعمل هاي لازم را با توجه به تجربيات بين المللي تهيه کرديم و در واقع به دنبال اين هستيم که بخشي از برنامه هاي ما در افزايش توليد و بخشي در بهينه مصرف کردن توليد تمرکز کند.
وي در توضيح بيشتر درباره افزايش تعداد پروژه هاي ميدان هايي که به دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي سپرده مي شود هم گفت: در توافق اوليه و برنامه اقتصاد مقاومتي 20 ميدان براي 9 دانشگاه و مرکز تحقيقاتي تعيين شد، اما در زمان عقد قرارداد هر ميدان براي هر دانشگاه و مرکز پژوهشي فعال شد تا ابتدا ساماندهي را داشته باشند و بعد ميدان هاي بعدي را به آنها بسپاريم. او با بيان اينکه دانشگاه ها در دو سال گذشته در سطوح مختلفي خود را براي اين پروژه ارتقا داده اند، افزود: واگذاري ميدان دوم به آنها مي تواند به عنوان آيتم تشويقي براي دانشگاه هايي باشد که شبکه سازي کرده و ساختار و تعهدات را بهتر انجام داده اند و همه استعداد دانشگاه را با اين پروژه درگير کرده اند. طالقاني افزود: براي اجرايي شدن قرارداد 9 ميدان و پرداختهاي مالي به دانشگاه ها و برخي موانع قانوني مشکلاتي داشتيم که اين موانع در حال حاضر برطرف شده اند و براي دور جديد واگذاري هاي ميدان ها نيز، مشکلي نخواهيم داشت. به عنوان نمونه بايد براي پرداخت هاي مالي مجوز شوراي اقتصاد را اخذ مي کرديم و مرداد ماه اين مجوز را دريافت کرديم، ضمن آنکه از نيمه دوم سال 97 گزارش هايي را تهيه و به شوراي اقتصاد ارائه مي کرديم و تا مجوز را نمي گرفتيم، امکان پرداخت هم نداشتيم. مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران با تاکيد بر اينکه انتظار براي گرفتن مجوز شوراي اقتصاد سبب خير براي اين پروژه شد، گفت: در زمان انعقاد قرارداد، مبناي دلار 4 هزار و 200 تومان بود ويورو پنج هزار و 500 تومان و بايد دلار را به ريال معادل سازي و در نهايت حدود 80 ميليارد تومان دريافت مي کرديم، اما در اين مدت ابلاغ شد که ارز را با نرخ نيمايي در نظر بگيرند و حدود دو برابر اين رقم بيشتر شد و در مجوز هم سهم ارزي را همان معادل ارزي ابلاغ کردند و ما ارز را با هر قيمتي باشد دريافت مي کنيم. او تصريح کرد: در اين قراردادها تمرينات خوبي هم براي خود ما رخ داد و بايد قبول کنيم که اين تدبير وزير نفت در واگذاري، پس از بيش از صد سال سابقه صنعت نفت کشور بوده است و فرهنگ اين کار در دو طرف حتما 6 ماهه اتفاق نمي افتد و اين چرخ دنده جديد براي جا افتادن بين ساير چرخ دنده ها نياز به زمان بيشتر دارد. البته تجربيات ما در اين قراردادهاي ميدان محور در قراردادهاي اکتشاف محور اثرگذاري زيادي داشت و در نتيجه تنظيم و انعقاد قرارداد و اخذ مجوزها در کوتاه ترين زمان ممکن اتفاق افتاد و پيشرفت هاي خوبي داشت؛ به گونه اي که ما در پايان سال 97 و ابتداي 98 عمده بسته اول اين قراردادهاي اکتشافي را تمام کرديم. طالقاني در پاسخ به اين سوال که با توجه به شرايط تحريم، همکاري دانشگاه هاي طرف قرارداد پروژه هاي ميدان محور با شرکت هاي خارجي با مشکلي رو به رو شده اند يا خير گفت: تاکنون موردي براي فسخ قرارداد با دانشگاه ها نداشته ايم چرا که شرکت ها و دانشگاه هاي بين المللي به توسعه همکاري با دانشگاه هاي ايران علاقه مند هستند و در عين حال قراردادشان با دانشگاه به عنوان يک نهاد علمي است و با شرکت ها و دولت ها کاري ندارند. در عين حال از سوي دو طرف تدابيري اتخاذ شده که با تحريم سروکار ندارند. در حال حاضر با کشورهايي نظير کانادا، اتريش يا انگلستان کار مي کنيم و ممکن است در انتقال پول مسائلي داشته باشيم، اما در توافق کاري مشکلي وجود ندارد. البته برخي دانشگاه ها هنوز به مرحله انتخاب شريک خارجي نرسيده اند و بعد از آشنايي با نيازها به دنبال دانشگاه مورد نياز خود مي روند.
مشعل صنعت ذخيره سازي عمري به درازاي 100 سال دارد و برخي کشورها نظير آمريکا بيش از 400 مخزن را براي ذخيره سازي در زير خاک در خود جاي داده اند. در اين ميان ايران به عنوان نخستين دارنده منابع گازي دنيا و صاحب يکي از گسترده ترين شبکه هاي انتقال گاز، هنوز کشوري جوان در بحث ذخيره سازي محسوب مي شود و تنها حدود يک درصد از حجم ذخيره سازي دنيا را در اختيار دارد. اين صنعت راهبردي، فوايد اقتصادي عمده اي براي کشورها دارد و پشتوانه اي قابل اعتماد در مباحث تامين امنيت انرژي و صادرات به شمار مي آيد. محمود نعمتي، مجري طرح هاي ذخيره سازي گاز و همکارانش در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» پيشرفت هاي کشور در اين عرصه راهبردي را تشريح کرده اند.
کميته اقتصادي سازمان ملل متحد هر سال گزارشي درباره ميزان ذخيره سازي در اقصي نقاط جهان منتشر مي کند که برخي آمارهاي ارائه شده در آن حيرت انگيز است. بيش از 400 ميدان ذخيره سازي در کشور آمريکا و حتي مناطق گرمسير آن وجود دارد و اولين ميدان ذخيره گاز نيز بيش از 100 سال قبل در کشور کانادا احداث شده است. موضوع ذخيره سازي براي کشورهاي اروپايي که عمدتا واردکننده گاز طبيعي هستند، اهميتي مضاعف دارد و برخي کشورها نظير روسيه نيز با تکيه بر ميدان هاي ذخيره سازي متعدد و با اطمينان خاطر از تامين نيازهاي داخلي، حجم بسياري از گاز توليدي خود را به درآمدزايي از طريق صادرات اختصاص مي دهند.
تا قبل از سال 86، مباحث ذخيره سازي به شکلي محدود دنبال مي شد، اما پس از سرماي شديد آن سال که به رخ دادن حوادث ناگوار در شمال کشور منجر شد، تصميم گيران دريافتند که برخورداري از ذخاير عظيم گازي به تنهايي نمي تواند تضمين کننده هميشگي امنيت انرژي باشد. از آن تاريخ، ذخيره سازي با هدف پايدارسازي امنيت انرژي کشور و جلوگيري از وقوع مشکلات احتمالي به طور جدي در دستور کار قرار گرفت.
در يک نگاه کلي، ذخيره سازي يک عمليات زيرزميني است که در ابعاد بسيار بزرگ انجام مي شود. در واقع ما گاز را در ابعاد بسيار عظيم در مخازن زيرزميني ذخيره مي کنيم که با هيچ يک از تاسيسات روزميني قابل قياس نيست. هم اکنون در داخل کشور از توان تکنولوژيکي خوبي در فعاليت هاي اجرايي چاه ها و ذخيره سازي در مخازن هيدروکربوري برخورداريم، اما در موضوع تجهيزات و ذخيره سازي در سفره هاي آب و گنبدهاي نمکي به افزايش دانش و فناوري نياز داريم که در همين زمينه پيمانکاران را ملزم به استفاده از شرکاي خارجي صاحب فناوري کرده ايم.
در زمستان ها که مصارف خانگي چند برابر مي شود، نيازمند منابعي مازاد بر ذخاير موجود هستيم تا بتوانيم پاسخگوي نيازهاي مصرف کنندگان در زمان اوج مصرف باشيم. افزون بر اين، براي توليد مطلوب نفت از مخازني که دچار افت فشار شده اند نيز به تزريق گاز نياز داريم و چنانچه عمليات تزريق به علت اولويت نيازهاي داخلي در زمستان متوقف شود، ميزان بازيافت نفت کاهش مي يابد؛ از اين رو وجود مخازن ذخيره سازي در چنين مواردي نيز، يک موهبت به شمار مي آيد.
ما اکنون قراردادهاي صادرات گاز با کشورهاي همسايه داريم که اهميت اساسي اين نوع قراردادها در فصل زمستان برجسته مي شود. اگر نتوانيم در فصل زمستان از منابع ذخيره شده براي پاسخگويي به مصارف فزاينده داخلي استفاده کنيم، ناچار به قطع گاز صادراتي خواهيم شد که اين ماجرا جرائم بسيار سنگيني را به کشور تحميل مي کند؛ به طوري که ضررهاي آن مي تواند حتي بالاتر از درآمد چند سال صادرات ما باشد.
همان طور که مي دانيد برخي مناطق همچون شمال شرق کشور در فاصله اي بسيار دور از منابع توليد واقع شده اند. چنانچه مخزن خانگيران که اکنون عمده نيازهاي مصرف کنندگان اين خطه را پوشش مي دهد، در درازمدت با افت مواجه شود، ممکن است تامين گاز خراسان و کلانشهر مشهد با مشکل روبه رو شود. ما براي جلوگيري از بروز مشکل در تامين گاز اين مناطق دو راهکار پيش رو داريم؛ نخست آنکه خط لوله جديدي احداث کنيم که هزينه بسيار هنگفتي دارد و دوم آنکه ميادين ذخيره سازي اطراف شهرها را توسعه دهيم و پس از ذخيره سازي تابستاني، در زمستان از آن برداشت کنيم. ناگفته نماند که برخي اوقات ممکن است خطوط لوله بر اثر حوادث غيرمترقبه و بلاياي طبيعي همچون سيل يا زلزله دچار آسيب شوند. در چنين مواقعي نمي توان دست روي دست گذاشت و تامين گاز شهرها و کلانشهرها را تا برطرف شدن اساسي مشکل متوقف کرد. ميدان هاي ذخيره سازي که در حوالي شهرهاي بزرگ احداث شده اند، در مواقع بحران به مدد مي آيند و ما با برداشت از اين مخازن مي توانيم گاز شهرها را در بازه کوتاه مدت و تا زمان برطرف شدن قطعي مشکل تامين کنيم.
اولويت نخست ما در ذخيره سازي، آن دسته از مخازن زيرزميني نفت و گاز هستند که دوره توليدشان به سرآمده و تخليه و بدون استفاده شده اند. چنانچه در مناطقي، مخازن هيدروکربوري در دسترس نباشد، به سراغ سفره هاي آب زيرزميني مي رويم. يعني مخازني که خواص مخزني دارند، اما به جاي هيدروکربور، آب در آنها جريان دارد. در اين گونه موارد آب را تخليه و به جاي آن، گاز ذخيره مي کنيم. اولويت سوم براي ذخيره سازي، استفاده از گنبدهاي نمکي است که در زيرزمين وجود دارند. اين ساختارها در واقع لايه هاي نمکي در عمق، وسعت و گنجايش بسيار بالا هستند که ما پس از حل کردن لايه هاي نمک، از مخازن تخليه شده براي ذخيره سازي استفاده مي کنيم. اکنون در ايران از هر سه گونه مخازن هيدروکربوري، سفره هاي آب و گنبد نمکي براي ذخيره سازي استفاده مي شود.
اکنون پروژه ذخيره سازي گاز در ميدان شوريجه به پايان رسيده و اين ميدان وارد مدار شده است و توسعه فاز دوم آن نيز به زودي آغاز مي شود. در همين منطقه، همچنين ميدان قزل تپه را که يک ميدان گازي محسوب مي شود، در دست مطالعه داريم. در اهميت اجراي توسعه ميادين ذخيره سازي اين مناطق همين بس که اجراي اين پروژه ها، شرکت گاز را از اجراي خطوط لوله جديد، بي نياز و بي نيازي به واردات گاز از ترکمنستان را بيش از پيش تقويت مي کند.
واقعيت آن است که به جز سراجه، ميدان گازي ديگري براي اين منظور فعلا در نقاط مرکزي کشور وجود ندارد و مطالعات گسترده ما نيز شاهد اين ادعاست. سراجه، اولين ميداني بود که در ايران وارد مدار شد و فاز دوم آن نيز در دست اجرا قرار دارد. با توجه به نبود مخزن هيدروکربني ديگر به جز سراجه، توسعه گنبد نمکي کاشان در اين منطقه براي ذخيره سازي در دست اجراست. پروژه ذخيره سازي گاز در نصرآباد کاشان (که يک گنبد نمکي است) هم اکنون پس از اتمام فاز مطالعاتي، وارد مرحله توسعه شده و عمليات حفر چاه و تاسيسات روي زمين در حال اجراست. ميدان يورتشا هم در قلمروي مناطق مرکزي ايران واقع شده که بايد درباره آن تصميم گيري کنيم.
مطالعات اوليه درخصوص ميدان هاي بانکول و باباقير انجام شده و اکنون در حال برنامه ريزي براي حفاري در ميدان هاي ياد شده هستيم. در حال حاضر عمده خوراک پالايشگاه ايلام از تنگ بيجار تامين مي شود و با توجه به افت تدريجي اين ميدان ضروري است، ميدان هاي بانکول و باباقير هرچه سريع تر به فاز عملياتي وارد شوند تا بتوانيم خوراک مورد نياز پالايشگاه را تامين کنيم. در منطقه ياسوج نيز توسعه ميدان مختار را در برنامه داريم که فعلا در مرحله پيش امکان سنجي است.
ذخيره سازي گاز به دليل برخورداري از مزيت هاي اقتصادي، ايمن بودن و دسترسي آسان يک مزيت راهبردي براي کشور ايجاد مي کند و دستيابي به اين مهم براي کشور ما که تامين اساسي ترين نيازهاي مردم به اين انرژي پاک و ارزان وابسته است، يک الزام است. طرح هاي ذخيره سازي در قياس با گازرساني از طريق احداث خطوط لوله بسيار مقرون به صرفه تر است و امنيت انرژي مردم و صنايع را تضمين مي کند. لازم است عنوان کنم که تمامي اختيارهاي ميدان هاي ياد شده از شرکت ملي نفت به شرکت ملي گاز منتقل شده و اين به معناي ورود سازمان ما به قلمروي بالادستي است. در حال حاضر برخي از اين ميدان ها تخليه شده و برخي هنوز توان توليد دارند که پس از تخليه به عنوان مخازن ذخيره سازي مورد استفاده قرار خواهند گرفت. ما موظف هستيم مطابق برنامه ششم توسعه، 13 درصد از حداکثر توليد گاز را از طريق ذخيره سازي تامين کنيم و مصمم هستيم در گستره کشور و به ويژه نقاط سردسير و دوردست مخازن زيرزميني را توسعه دهيم تا هنگام کمبود يا قطع گاز از آنها استفاده کنيم.
علي تيموري، مدير پروژه هاي تحت الارضي طرح هاي ذخيره سازي گاز طبيعي مي گويد: با توجه به فعاليت هاي اکتشافي انجام شده در گنبد نمکي نصرآباد کاشان، در تحليل ها به ساختاري رسيديم که قابليت ادامه کار داشت. پس از انجام مطالعات زمين شناسي مرحله به مرحله پيش رفتيم تا اينکه قطعيت و يقين نسبت به قابليت هاي توسعه اي اين ساختار حاصل شد. از آنجا که پروژه در 5 فاز تعريف شده بود و تجربيات قبلي در توسعه مخازن نمکي در کشور وجود نداشت، از يک شرکت معتبر بين المللي که تجربيات خوبي در توسعه ساختارهاي نمکي داشت، استفاده کرديم. به گفته وي، در مرحله بعد، حفاري يک حلقه چاه در ساختار نمکي نصرآباد کاشان به عمق 2 هزار متر انجام شد و اکنون مغزه گيري از نمک در عمق 1400 متري در حال انجام است که با تحليل مشخصات شيميايي، ژئومکانيکي و درجه خلوص نمک، مي توانيم قابليت ساختار براي ذخيرهسازي گاز طبيعي را ارزيابي کنيم. اکنون و پس از اتمام 3 فاز از پروژه، توسعه ساختار نمکي نصرآباد کاشان، در حال پيگيري فازهاي چهارم و پنجم هستيم. نتايج مطالعات کنوني که در ماه هاي آينده اعلام مي شود، براي ادامه پروژه تعيين کننده است. اميدوارم ساختار نمکي نصرآباد کاشان بتواند سهم قابل توجهي در آينده ذخيره سازي کشور داشته باشد.
محمد زمان جوکار، مدير پروژه طرح توسعه ذخيره سازي گاز در مخزن شوريجه مي گويد: يکي از برنامه هاي پيش بيني شده براي جبران کسري گاز در شمال شرق کشور، طرح توسعه ذخيره سازي در ميدان شوريجه است. پس از اتمام موفقيت آميز فاز اول ذخيره سازي شوريجه، فاز دوم و توسعه ميدان ذخيره سازي شوريجه در دستور کار قرار گرفت که در قالب آن، حفر 28 حلقه چاه و ساخت مراکز جمع آوري و تاسيسات تزريق و پالايشي پيش بيني شده است. به گفته وي، برخلاف فاز اول که به روش EPC انجام شد و در آن شرکت نفت مسئول بالادست و شرکت گاز متولي پايين دست پروژه بود، در فاز دوم کل اختيارات مخزن به شرکت گاز واگذار شده و پروژه براساس ابلاغيه وزير به روشBOT (ساخت، بهرهبرداري و انتقال) اجرا خواهد شد.
پس از ارزيابي فني پيمانکاران و اتمام مراحل مناقصه، برنده مناقصه تا آخر شهريورماه اعلام خواهد شد. برنده مناقصه(سرمايه گذار) متعهد خواهد شد که در مدت سه سال بخش هاي پالايشي، کمپرسورهاي تزريق گاز، 28 حلقه چاه، خطوط جمع آوري و انتقال و Utilityهاي مورد نظر را ساخته و پروژه را به فاز بهره برداري برساند. طبق اسناد مناقصه، راهبري و بهره برداري از تاسيسات ساخته شده به مدت 20 سال در اختيار سرمايه گذار خواهد بود که در اين مدت هزينه هاي سرمايه گذاري مستهلک شده و به پيمانکار برمي گردد. پس از راه اندازي پروژه در هشت ماه اول سال به ميزان 5/4 ميليارد مترمکعب گاز در مخزن شوريجه تزريق و به همين ميزان نيز در ماه هاي سرد سال از آن برداشت خواهد شد.
مهدي يوسفي، رييس ساختمان و نصب طرح هاي تحت الارضي ذخيره سازي ومسئول اجراي پروژه بانکول و باباقير مي گويد: بررسي هاي اوليه عمليات حفاري اکتشافي روي ميادين بانکول و باباقير سال 51 و با هدف برآورد ذخاير نفتي آغاز شد که پس ازحفر يک حلقه چاه در ميدان بانکول و دو حلقه چاه در ميدان باباقير به علت گازي بودن مخازن، چاه ها متروکه اعلام شد.
به گفته وي، مطالعات پيش امکان سنجي ذخيره سازي گاز طبيعي در اين ميادين از سوي شرکت ذخيره سازي گاز طبيعي سال 96 انجام و بر اساس نتايج حاصل از اين ارزيابي مقرر شد به منظور بررسي امکان ذخيره سازي گاز در ميدان بانکول، يک حلقه چاه ارزيابي حفر شود.
يوسفي ادامه مي دهد: همچنين يک حلقه چاه ارزيابي براي بررسي امکان برداشت گاز و ميعانات گازي در ميدان باباقير(به علت ترش بودن مخزن) حفر شود که در پيگيري هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در پايان سال 97 بودجه مورد نيازعمليات مذکور به تصويب هيات مديره محترم شرکت ملي گاز رسيد. طبق برنامه ريزي انجام شده، عمليات امکان سنجي ذخيره سازي گاز و ارائه طرح توسعه ميدان بانکول از ابتداي سال 98 در دستور کار اين شرکت قرار گرفته و تا اوايل سال 1402 پايان خواهد يافت. عمليات امکان سنجي و تدوين طرح توسعه ميدان باباقير نيز پس از دريافت نتايج لرزه نگاري از نفت مرکزي که هم اکنون درحال انجام است، شروع شده و تا اواخر سال 1402 به اتمام خواهد رسيد.
حسين شيخ زاده، مسئول اجراي پروژه امکان سنجي ذخيره سازي گاز طبيعي در ميدان قزل تپه مي گويد: تمرکز مخازن هيدروکربوري ايران در مناطق گرمسير نيمه جنوبي و فقدان ميادين ذخيره سازي گاز براي پشتيباني از مناطق پرجمعيت و سردسير شمال و شمالشرق کشور، شرکت ذخيرهسازي را بر آن داشت تا ارزيابي فني و اقتصادي و غربالگري ساختارهاي مناسب براي ذخيره سازي گاز طبيعي را با هدف يافتن ميدان مناسب براي ذخيره سازي گاز در کل کشور از جمله در پهنه شمال شرق و به ويژه منطقه دشت گرگان اجرايي کند. حاصل اين مطالعات جامع، شناسايي و انتخاب چند ميدان، از جمله ميدان قزل تپه در گنبدکاووس به منظور ذخيره سازي گاز بود که در گام بعد و پس از اخذ مجوزهاي لازم و انتقال اختيارات اين مخزن به شرکت ملي گاز، طرحي به منظور امکان سنجي ذخيره سازي در اين ميدان به تصويب رسيد. با جمع آوري اطلاعات بالادستي ميادين از مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت و شرکت نفت خزر، مطالعه پيش امکان سنجي اين ميدان از سوي دانشگاه تهران انجام شد که خروجي آن، پيشنهاد اين ميدان به عنوان گزينه مناسب براي ذخيرهسازي گاز طبيعي بود. به گفته وي، در حال حاضر و در نخستين گام، حفاري و تکميل يک حلقه چاه ارزيابي در اين ميدان را در دست اجرا داريم تا پس از آناليز اطلاعات خروجي آن شامل داده هاي زمين شناسي، لاگ هاي پتروفيزيکي، مغزه ها و تست هاي چاه،از اين داده هاي ارزشمند در مسير تدوين طرح توسعه ميدان بهره برداري کنيم. خروجي اين مطالعات دو سناريو را براي تصميم گيري پيش روي تصميم گيران قرار خواهد داد: در حالت اول و در صورت وجود پتانسيل توليد در مخزن، برنامه ريزي براي توليد و برداشت از قزل تپه انجام مي شود و در صورت منفي بودن توليد، امکان سنجي ذخيره سازي در دستور کار قرار خواهد گرفت. آنچه در مرحله حفاري چاه و ارزيابي مخزن مهم به نظر مي رسد، شرايط بسيار خاص اين چاه ارزيابي است؛ ما در اين پروژه با شرايط پيچيده اي روبه رو هستيم که شرايطي همچون عمق، دما و فشار بالا دارد و حفاري آن متفاوت از چاه هاي ديگر است و کمبود داده ورودي و ناشناخته بودن بر مشکلات حفاري و توسعه آتي آن مي افزايد. به لحاظ لجستيکي و اجرايي نيز جابهجايي دکل هاي حفاري و تجهيزات از جنوب به شمال کشور و دشواري انجام سرويس هاي مربوطه و همچنين دغدغه هاي تامين کالا و تجهيزات به پيچيدگي هاي کار خواهد افزود که سعي مي کنيم با استفاده از امکانات کارفرمايي و درخواست کالاي اماني از ديگر شرکت هاي نفتي، بر اين موانع فائق آييم. پيچيدگي هاي تکنولوژيک خاص و ابعاد عميق مسائل مهندسي و دانشي و تامين کالا در اين پروژه در پيوند با عدم قطعيت هاي فرارو و متغير بودن رفتار مخزن تشديد مي شود که براي رفع مشکل، پيمانکار را ملزم به استفاده از مشاور خارجي کرده ايم تا پروژه باکيفيت و هزينه بهينه و مطابق زمان بندي به پايان برسد، ضمن اينکه از يک شرکت مشاور خوب و باتجربه خدمات نظارت عاليه و کارگاهي با شرايط رتبه يک اکتشاف و استخراج نفت استفاده مي کنيم. فراموش نکنيم که دشت گرگان که ميدان قزل تپه هم در آن واقع شده است يک هدف اکتشافي- استخراجي براي شرکت نفت به شمار مي آيد و داده هاي اين پروژه علاوه بر بحث ذخيره سازي، براي مديريت اکتشاف نفت و شرکت نفت خزر که به دنبال پتانسيل هاي اکتشاف هيدروکربور در شمال هستند، مي تواند بسيار مفيد فايده و قابل استفاده باشد. موفقيت در اين پروژه براي شرکت ملي گاز که انديشه ورود به بالادست را دارد از اهميت خاصي برخوردار است که اميدوارم با کار گروهي خوب و تعامل موثر در ابعاد درون و برون سازماني، چراغ توسعه، رونق و آباداني را براي هموطنان خوب در شمال شرق کشور روشن کنيم.
به گزارش نشريه نشنال اينترست، طبق گزارش «بخش دوم چهار سالانه انرژي» منتشر شده در ژانويه 2017 از سوي وزارت انرژي آمريکا، آلودگي هاي گاز کربنيک اين کشور از بخش توليد برق و ديگر بخش هاي اقتصاد آمريکا از سال هاي 2006 تا 2014 ميلادي 61 درصد کاهش داشته که مهمترين دليل آن استفاده از گاز به جاي زغال سنگ در توليد برق است. اين ارقام مطلوب مي تواند در سطح جهاني نيز براي کمک به کاهش آلودگي در کشورهايي همچون چين، هند و قاره آفريقا نيز مورد الگوبرداري قرار گيرند.
آمريکا اکنون از گاز تبديل شده به ال ان جي که در ايالت هايي همچون تگزاس، داکوتاي شمالي و پنسيلوانيا توليد مي شوند، براي ايجاد تحولات ژئوپوليتيک استفاده مي کند. کاهش قيمت ال ان جي، توانايي روسيه را براي استفاده از دارايي هاي انرژي خود به عنوان سلاح براي ماجراجويي هاي خود در اوکراين، آسياي ميانه و خاورميانه، کاهش مي دهد.
استفاده از صادرات ال ان جي، روشي است که آمريکا با استفاده از آن، از قدرت نرم انرژي براي ايجاد تحول اقتصادي و ژئوپوليتيک در جهان استفاده مي کند. اين صادرات در مه سال 2019 ميلادي به رقم بي سابقه چهار ميليارد و 700 ميليون فوت مکعب در روز رسيد و آمريکا را به سومين صادرکننده بزرگ گاز در جهان تبديل کرد. اضافه شدن چهار مجموعه تبديل گاز به ال ان جي با مجموع ظرفيت توليد روزانه دو ميلايرد و 400 ميليون فوت مکعب گاز از ماه نوامبر سال 2018 ميلادي تاکنون، منعکس کننده اين قدرت جديد است.
کشورهاي داراي ظرفيت بالاي ال ان جي مي توانند بدون استفاده از ارتش، سرنوشت ملي خود را متحول کنند و مسير سياست خارجي و برنامه هاي مربوط به امنيت ملي خود را تغيير دهند. سازوکارهاي اقتصادي انرژي مي تواند بر قدرت نظامي غلبه کند، زيرا همه به توليد برق که با صادرات سوخت پاک گاز به دست مي آيد، نياز دارند.
اروپا و به ويژه آلمان، از مناطقي است که قدرت نرم و متقاعد کننده ال ان جي، سازوکارهاي قاره اي را تغيير مي دهد. طبق اعلام اداره اطلاعات انرژي آمريکا، در نيمه نخست سال 2019 ميلادي، حدود 40 درصد از صادرات ال ان جي آمريکا براي نخستين بار روانه اروپا شد. اين مسئله، يک رويکرد قدرت نرم براي مقابله با گرايش آلمان به ساخت خط لوله نورداستريم 2 با حمايت روسيه است که آمريکا و برخي کشورهاي اروپايي به شدت با آن مخالف هستند.
افزون بر آن، اين خريد نوظهور ال ان جي آمريکا در اروپا يک برگ برنده ديگر است که مي تواند در برابر رويگرداني ترکيه از ناتو و خريد سامانه موشکي ضد هواپيمايي اس-400 روسيه، به کار گرفته شود. اين مسئله همچنين مي تواند به عنوان عاملي بازدارنده ضد کشتي هاي ترکيه استفاده شود که به شکلي روز افزون به سواحل قبرس نزديک مي شوند و تلاش مي کنند براي اکتشاف نفت و گاز در آنجا اقدام کنند. دولت جديد يونان به تازگي اعلام کرده است که اين تلاش هاي ترکيه، امنيت کل منطقه درياي مديترانه را به خطر مي اندازند.
فشار و راهکارهاي ديپلماتيک (بدون شليک گلوله و يا تحريم هاي فلج کننده) فرصت هايي است که قدرت نرم ال ان جي در اختيار کشورهاي کوچک و بزرگ مي گذارد. با توجه به اين که آمريکا از سال 2017 ميلادي به بزرگترين توليدکننده نفت و گاز در جهان تبديل شد، ال ان جي فرصت هايي براي اين کشور ايجاد مي کند که در دوران جنگ سرد و زماني که آمريکا با روسيه بر سر برتري جهاني رقابت مي کرد، آمريکايي ها رؤياي آن را در سر مي پروراندند.
ريشه پيروزي بر روسيه در استفاده از نفت و گاز به عنوان سلاح، مي تواند به سال 2009 ميلادي باز گردد که در آن زمان توليد گاز آمريکا از توليد گاز روسيه پيشي گرفت. شرکت هاي روس که دولت روسيه در آنها نقش بسيار مهمي دارد، يعني شرکت هاي روسنفت و گازپروم، ضربه سختي را تحمل کرده اند و اين به آن معناست که آنها ديگر قدرت مطلق براي دستکاري قيمت ها در آسياي مرکزي و اروپا را در هر زمان مطلوب براي دولت روسيه، در اختيار ندارند.
براي نمونه، در آغاز فصل تابستان امسال، شرکت پي جي ان آي جي لهستان، نخستين محموله صادراتي ال ان جي را از شرکت شنيرانرژي آمريکا در يک پايانه ال ان جي در لهستان تحويل گرفت. طبق قرارداد بلند مدت دو شرکت که در نوامبر 2018 ميلادي امضا شد، حدود 39 ميليارد متر مکعب گاز در بيست و چهار سال آينده تحويل خواهد شد.
پيوتر وژنياک، رئيس هيات مديره پي جي ان آي جي در اين باره مي گويد: مجموع قراردادهاي ما با تأمين کنندگان آمريکايي شامل 9 ميليارد مترمکعب گاز در سال مي شود که بيش از واردات ما از روسيه است؛ چنين حجمي امنيت انرژي لهستان را تقويت مي کند، همچنين به ما فرصت مي دهد در معاملات ال ان جي در جهان مشارکت داشته باشيم.
اين مسئله امکان تقويت روابط انرژي ميان آمريکا و هلند را افزايش مي دهد بدون آن که تنش هاي نظامي ناشي از حرکت ناتو ضد روسيه را در بر داشته باشد. به جاي اين کار، آمريکا جلوي دخالت انرژي روسيه در امور داخلي و يا توسعه اقتصادي لهستان را مي گيرد.
امنيت جهاني و سياست خارجي اتحاديه اروپا ضد ال ان جي روسيه نيز در سال ها و دهه هاي آينده شتاب خواهد گرفت. طبق اعلام مؤسسه مشاوره وود مکنزي انتظار مي رود سرمايه گذاري هاي جديد در پروژه هاي نفت و گاز در سال 2019 ميلادي پنج برابر شود. حتي بازيگر کوچکتر ژئوپوليتيک همچون مکزيک، تلاش مي کند از طريق شرکت دولتي پيمکس توليد گاز خود را 50 درصد افزايش دهد.
سوخت هاي فسيلي در خط مقدم رقابت هاي مربوط به قدرت نرم، امنيت ملي و رشد اقتصادي براي بازارهاي قديمي و نوظهور خواهد بود. در بحبوحه جنگ تجاري آمريکا ضد چين و ديگر اقدام هاي اين کشور، بازارهاي گاز طبيعي بيش از هر زمان ديگري تحت تأثير تصميم هاي آمريکا خواهند بود.
اين قدرت محقق شده است، زيرا واردات خالص نفت و گاز آمريکا تثبيت شده يا کاهش يافته است اما افزايش صادرات ال ان جي دريچه ديگري براي ورود آمريکا به بازارهاي انرژي جهان گشوده است. اين مسئله بازارهاي جهاني ال ان جي را متوازن مي کند، موجب ثبات مي شود و تجارت جهاني انرژي جهان را در جهت قدرت نرم پيش مي برد.
نمايشي از تعامل ال ان جي و قدرت نرم در جهان در حال اجرا شدن است که روابط بين الملل را درگير مي کند. ال ان جي جلوي جنگ هاي بزرگ را مي گيرد و اين مسئله يک جنبه مهم اقتصادي و انساني انرژي است که افراد، شرکت ها و دولت هاي کمي اين روزها به آن توجه مي کنند.
مترجم: يحيي احمدي
جزئياتي ازتعميرات اساسي پتروشيمي شازند
مشعل مديرعامل شرکت پتروشيمي شازند در نشست خبري با رسانه ها از انجام موفقيت آميز تعميرات اساسي (اورهال) پتروشيمي شازند خبر داد و گفت: در اين اقدام بي سابقه و راهبردي، تعميرات اساسي 17 واحد توليدي و پنج واحد پشتيبان و يوتيليتي اين شرکت در کمتر از يک ماه انجام شد.
ابراهيم ولدخاني افزود: اين اورهال در شرايطي انجام شده که بسياري از همکاران خودمان، اين اقدام را عاقلانه نمي دانستند و شرکت طرف قرارداد خارجي و لايسنسور، انجام اين کار را کاملا رها کرده بود و حمايت و نظارتي از سوي آنها وجود نداشت.
ولدخاني با بيان اينکه توربين هاي الفيني پتروشيمي شازند 14 سال قبل اورهال شده بود و در اين چند سال بسيار بيشتر از ظرفيتشان فعاليت داشتند و لازم بود هرچه زودتر اورهال اين واحد انجام شود، افزود: اين اقدام با اتکا به نيروهاي داخلي و همراهي 7 هزار نيروي ثابت و موقت انجام شد و قطعات مورد نياز نيز کاملا داخلي تامين شد. در واقع تأمين قطعات واحدهاي پتروشيمي به دليل «هاي تک» (فناوري پيشرفته) اين صنعت در شرايط کنوني ميسر نبود، اما توانستيم اين رکورد را در تعمير، تجهيز و ساخت قطعات مورد نياز اين اورهال داشته باشيم و حالا اين امکان را داريم که چنين تجربه اي را در اختيار همه واحدهاي پتروشيمي کشور قرار دهيم.
ولدخاني با اشاره به اينکه اورهال شرکت پتروشيمي شازند، ريسک بالايي را به دليل«هاي تک» بودن واحدها براي ما داشت، ادامه داد: اين شرکت تا هشت سال ديگر نيازي به انجام عمليات اورهال ندارد. از يک سال قبل برنامه اين اورهال را در دستور کار گذاشتيم و براي شرکت طرف قرارداد هم الزامات را اعلام کرديم و حتي زودتر از موعد برنامه را شروع کرديم تا به زمان شروع تحريمها برخورد نکنيم، اما آنها در اين عمليات با ما همکاري نکردند و در نهايت تصميم گرفتيم با تکيه بر توان داخلي و اعتماد به نفس اين کار را شروع کنيم که سرانجام ظرف يک ماه و حتي چند ساعت زودتر از برنامه اين هدف بدون کوچکترين حادثه يا خسارت جاني براي کارکنان محقق شد.
وي با بيان اينکه براي تعمير، تامين و نصب برخي سيستم ها، حضور لايسنسور الزامي بود که با وجود عدم حضور اين شرکت خارجي، خودمان کار را اجرا کرديم و در برخي موارد همچون تعمير و تعويض تيپ فلر مجتمع با 25 تن کار بزرگي انجام شد، ضمن آنکه در زمان انجام اين اورهال، واحدهاي PP بدون توقف به کار خود ادامه دادند.
ولدخاني تاکيد کرد: براي اورهال اين مجموعه بايد 15 ميليون يورو هزينه مي شد، اما تنها حدود 4 ميليون دلار هزينه شد که صرفه جويي قابل توجهي را شامل مي شود، همچنين در جريان اين اورهال، حدود يکصد قطعه اساسي که بايد در تجهيزات مورد استفاده قرار مي گرفت، اسکن و نقشه هاي فني آنها تهيه شد و ديگر نياز به واردات آنها نداريم. افزون بر اين موارد حدود 600 قطعه را داخلي سازي کرديم.
ولدخاني با اشاره به نقش اساسي کاتاليست در واحدهاي پتروشيمي گفت: پارسال يک کاتاليست را بومي سازي کرديم که صرفه جويي بالغ بر 5 ميليون دلار را براي شرکت به همراه داشت؛ بومي سازي کاتاليست ديگري نيز با همکاري شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي در حال نهايي شدن است که اميدواريم امسال به نتيجه برسد.
او با بيان اينکه با اين اورهال به دنبال توليد بيشتر نيستيم، افزود: تلاشمان اين است محصولاتي توليد کنيم که حاشيه سود بالاتري داشته باشد، ضمن آنکه در اين مدت هم فروش خوبي داشته ايم و در شرايط سخت سال گذشته 400 ميليون دلار ارزآوري داشته ايم که در سامانه نيما عرضه کرديم.
مديرعامل شرکت پتروشيمي شازند درباره پروژه هاي مختلف محيط زيستي در دست اجرا گفت: در حال حاضر بخش عمده پساب هاي داخلي مجتمع که مخلوط به روغن است بازيابي و از چرخه ريسايکل عبور کرده و دوباره در مجتمع مورد استفاده قرار مي گيرد. ضمن آنکه اين آمادگي را داريم که پساب شهرهاي همجوار خود را هم بازيابي کنيم تا براي فضاي سبز و نيازهاي محيطي ديگر مورد استفاده قرار گيرد.
وي افزود: اين سال ها با اقدامات مختلف زيست محيطي و همکاري با سازمان محيط زيست تلاش کرده ايم تا آلايندگي ها را به حداقل برسانيم و خطوط قرمز تعيين شده را رعايت کنيم.
او افزود: پتروشيمي شازند از سال ها قبل مورد پايش آنلاين اداره کل محيط زيست استان قرار دارد و در زمينه مسائل زيست محيطي آزمايش ها و بازديدهاي دوره اي از مجموعه صورت مي گيرد و حتي مشعل اين پتروشيمي آنقدر کوچک است که ديده نمي شود.
ولدخاني درباره اشتغال زايي اين مجتمع گفت: در شرايط کاري بسيار سخت سال گذشته تا امروز توانستيم مطالبات کارگري را پرداخت کنيم و بدون هيچ تنش کارگري به فعاليتمان ادامه دهيم. در دوسال گذشته نيز حدود 750 نفر نيروي کار را تنها از استان جذب کرده ايم که بخش قابل توجهي از آنها از روستاها و شهرها و شهرک هاي اطراف مجتمع بوده اند. اگرچه پتروشيمي صنعتي «هاي تک» است و نياز به نيروهاي متخصص دارد و ما اجازه به کارگيري از نقاط مختلف کشور را داريم اما با توجه به فشارهاي اقتصادي و اجبار منطقه اي، اقدام به جذب اين نيروها کرده ايم.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي خبر داد:
مشعل - معاون وزير نفت در امور پتروشيمي با اشاره به جهش سوم صنعت پتروشيمي، از سرمايه گذاري 23 ميليارد دلاري در اين زمينه خبر داد و گفت: حجم سرمايه گذاري پيش بيني شده و در دست اقدام براي جهش هاي دوم و سوم در صنعت پتروشيمي 40 ميليارد دلار است.
بهزاد محمدي روز دوشنبه (25 شهريورماه) در نشست خبري سيزدهمين نمايشگاه ايران پلاست با اشاره به تأثير حائز اهميت صنعت پتروشيمي در اقتصاد کشور گفت: اين صنعت يک نظام اقتصادي در کشور است که روز به روز با بهره برداري از طرح هاي جديد، نقش آن پررنگ تر مي شود. البته توسعه متوازن نياز به برنامه ريزي دارد و يک شب صورت نمي گيرد.وي با اشاره به برنامه ها و اقدام هاي صورت گرفته در جهت تحقق جهش دوم صنعت پتروشيمي افزود: ظرفيت توليد اين صنعت تا پايان سال 1400 به 100 ميليون تن مي رسد و درآمد 17 ميليارد دلاري کنوني محصولات پتروشيمي را به 25 ميليارد دلار مي رساند؛ به اين ترتيب 27 طرح پتروشيمي از امسال تا سال 1400 به بهره برداري مي رسد و طبق برنامه طرح هاي پتروشيمي متانول کاوه، الفين ايلام و متانول بوشهر و PVR تخت جمشيد امسال افتتاح خواهند شد. محمدي سال 99 را سال پرکار و پر رونق براي صنعت پتروشيمي عنوان و تصريح کرد: سال آينده 16 طرح و سال 1400 هفت طرح ديگر صنعت پتروشيمي به بهره برداري خواهند رسيد که با تحقق جهش دوم صنعت پتروشيمي، شمار مجتمع هاي پتروشيمي کشور از 56 به 83 مجتمع مي رسد.مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به اينکه پروژه هاي جهش سوم پتروشيمي از سال 1400 تا 1404 اجرايي خواهند شد، ادامه داد: در مجموع 26 پروژه پتروشيمي با پيشرفت هاي مختلف وجود دارد که با برنامه ريزي انجام شده و بهره برداري از آنها ظرفيت صنعت به سالانه 133 ميليون تن و ارزش کل محصولات پتروشيمي به 37 ميليارد دلار تا پايان سال 1404 خواهد رسيد.
وي با بيان اينکه حدود 40 مجوز طرح پتروشيمي صادر شده است که در مرحله تأمين سرمايه و فناوري هستند، گفت: شرکت ملي صنايع پتروشيمي اين مجوزها را از محاسبه جهش دوم و سوم صنعت پتروشيمي خارج کرده است، همچنين حجم سرمايه گذاري طرح هاي جهش دوم 17 ميليارد دلار و طرح هاي جهش سوم صنعت پتروشيمي 23 ميليارد دلار است. او يادآور شد: حجم سرمايه گذاري پروژه هاي در دست اجراي کنوني صنعت پتروشيمي 40 ميليارد دلار است که 13 ميليارد دلار آن فاينانس شده از منابع داخلي و خارجي است و براي تکميل طرح هاي پتروشيمي جهش دوم صنعت پتروشيمي تا سال 1400 به حدود 5 ميليارد دلار سرمايه نياز داريم که منابع آن پيش بيني شده است. وي با اشاره به اينکه صنعت پتروشيمي سالانه 33 ميليون تن خوراک از پالايشگاه هاي نفت و گاز و واحدهاي ان جي ال دريافت مي کند، گفت: 25 ميليون تن خوراک به صورت مستقيم و 8 ميليون تن مربوط به سوخت مصرفي در صنعت است که اين ميزان خوراک معادل 650 هزار بشکه نفت مي شود.مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با بيان اينکه هم اکنون 54 مجتمع توليدي و دو مجتمع سرويس دهنده در صنعت پتروشيمي کشور وجود دارد، ادامه داد: ظرفيت توليد اين صنعت هم اکنون 65.8 ميليون تن است که اين رقم در سال 92 حدود 57 ميليون تن بود. به عبارتي صنعت پتروشيمي سالانه 31 ميليون تن محصول نهايي دارد که قابل عرضه به بازارهاي داخلي و خارجي است. از اين ميزان حدود 22.5 ميليون تن محصول صادر و 8.5 ميليون تن در بازارهاي داخلي مصرف مي شود که 5 ميليون تن آن به صورت عرضه در بورس است.معاون وزير نفت با بيان اينکه 108 هزار نفر به طور مستقيم در مجموع طرح ها و مجتمع هاي توليدي پتروشيمي اشتغال دارند، افزود: اين رقم در سال 1400 به 123 هزار نفر خواهد رسيد و اشتغال غيرمستقيم عددي بيش از اين رقم است.
به گفته وي، 44 نوع محصول شيميايي و 18 نوع محصول پليمري با 300 گريد مختلف در صنعت پتروشيمي توليد مي شود.مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به اينکه در دو حوزه کسب دانش فني توليد محصولات و کاتاليست هاي پرمصرف در حوزه پژوهش و فناوري فعاليت مي شود، گفت: از 40 نوع گروه کاتاليستي، 16 گروه تا به حال بومي و صنعتي شده است که در داخل کشور توليد مي شود و 9 گروه در حال بومي سازي تا سال 1400 است که اميدواريم 25 گروه کاتاليستي تا سال 1400 بومي سازي شوند. معاون وزير نفت با اشاره به اينکه صنعت پتروشيمي در هاب هاي ماهشهر، عسلويه و ديگر مناطق کشور در حال فعاليت است، اظهار کرد: توسعه صنعت پتروشيمي با تأکيد وزير نفت در سواحل خزر در استان هاي گلستان، مازندران و گيلان ضمن حفظ مسائل زيست محيطي از پارسال در دستور کار است. براي اين مناطق پروژه اي تعريف شده است که به دليل دسترسي به منابع گازي بتواند با خوراک گاز کار کند و با توجه به جمعيت اين استان ها تکرارپذير باشد و ان شاءالله مهرماه اين طرح معرفي مي شود. سرمايه گذار اين طرح که به احتمال زياد در استان گيلان اجرا مي شود نيز، مشخص شده است.وي با اشاره به اينکه همزمان باتوسعه بايد به موضوع تأمين خوراک نيز توجه شود، ادامه داد: هم اکنون 6 طرح تأمين خوراک صنعت پتروشيمي در حال اجرا وجود دارد که سه طرح آن ان جي ال است. اين 6 طرح تأمين خوراک تا سال 1402 به بهره برداري خواهند رسيد و 15 ميليون تن خوراک دريافتي صنعت پتروشيمي را افزايش خواهد داد.معاون وزير نفت در ادامه نمايشگاه ايران پلاست را مهم ترين رويداد در حوزه پتروشيمي ارزيابي کرد و گفت: سيزدهمين نمايشگاه بين المللي ايران پلاست از 31 شهريورماه تا سوم مهرماه با حضور 570 شرکت داخلي، 35 شرکت خارجي، 12 هيئت از 10 کشور خارجي و 14 کشور به صورت افتخاري برگزار مي شود.مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به اينکه نمايشگاه ايران پلاست کانوني براي تعميق ارتباط توليدکنندگان صنعت پتروشيمي و بنگاه هاي متعدد در صنعت پليمر و پلاستيک و افزايش کسب وکار است، گفت: 850 هزار نفر اشتغال در 15 هزار بنگاه فعال در صنايع پايين دست پتروشيمي وجود دارد.
محمدي به توجه ويژه وزارت نفت به شرکت هاي استارتاپ و دانش بنيان افزود: اين شرکت ها حضور فعالي در سيزدهمين نمايشگاه بين المللي ايران پلاست خواهند داشت و آنها را به عنوان بازوي کمکي براي وزارت نفت مي دانيم و اميدواريم که اثربخشي بيشتري در کل کشور به ويژه صنعت پتروشيمي داشته باشند.معاون وزير نفت به برگزاري همايش اکوپلاست در حاشيه سيزدهمين نمايشگاه بين المللي ايران پلاست اشاره و اظهار کرد: از وزيران نفت و انرژي 11 کشور از کشورهاي آسياي ميانه و کشورهاي همسايه براي حضور در اين همايش دعوت شده است که اين همايش به منظور افزايش همکاري در در زمينه صنعت پتروشيمي برگزار مي شود.
دبير کميته مسؤوليت اجتماعي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت برنامه هاي اين کميته را تشريح کرد
سميه راهپيما - همزمان با برگزاري چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت بود که از سوي وزير نفت «سياست ها و نظام نامه نحوه ايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي در صنعت نفت» ابلاغ شد. در اين نظام نامه آمده است: «تمام شرکت هاي اصلي، فرعي و تابعه وزارت نفت مشمول مفاد اين نظام نامه مي شوند.» همچنين اولين بخش از «موضوعات و زمينه هاي عمل» در نظام نامه به موضوع محيط زيست اختصاص يافته که اين اولويت از سوي وزير نفت در همايش مسؤوليت اجتماعي نيز مورد تاکيد قرار گرفت. از سويي يکي از اثربخش ترين موضوعات مرتبط با محيط زيست، «استفاده پايدار از منابع انرژي» است که شرکت ملي نفت ايران نزديک به دو دهه است، از طريق شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به اين موضوع پرداخته است. از اين رو بتازگي در اين مسير گام هاي جديدي نيز برداشته شده که از آن جمله مي توان به تشکيل کميته مسؤوليت اجتماعي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت اشاره کرد. نخستين جلسه اين کميته نيمه اول مرداد امسال برگزار شد و بر ضرورت کنترل مصرف انرژي و در پي آن کاهش آلودگي هوا و ضرورت آموزش و اطلاع رساني در راستاي فرهنگ سازي تاکيد شده است.
محمدعلي مانيان، عضو شوراي راهبري مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت و دبير کميته مسؤوليت اجتماعي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت مي گويد: «تبيين و تثبيت جايگاه شرکت بهينهسازي مصرف سوخت در ايفاي مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت از اهداف اصلي اين کميته به شمار مي رود، البته بايد گفت که شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با تلاش فراوان مديران و کارکنان خود، قبل از تشکيل کميته مسؤوليت اجتماعي نيز به ايفاي بخشي از مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت پرداخته است. بر همين اساس، شرکت بهينه سازي مصرف سوخت از نخستين همايش مسؤوليت اجتماعي درصنعت نفت تا کنون حضوري فعال داشته و در همايش دوم که در سال 95 برگزار شد، مقاله «مروري برتجربه صنعت نفت ايران در زمينه ايفاي مسؤوليت اجتماعي شرکت از طريق بهينه سازي مصرف سوخت» را ارائه کرد. اين مقاله از سوي هيات داوران اين دوره ازهمايش، ارزيابي و به عنوان يکي از مقاله هاي برتر معرفي شد.»
او به اعضاي تشکيل دهنده اين کميته اشاره مي کند و ادامه مي دهد: «با توجه به نگاه فراگير شرکت به حوزه مسؤوليت اجتماعي، در ترکيب اين کميته، مديران شرکت بهينه سازي مصرف سوخت (صنعت، ساختمان، حمل و نقل، برنامه ريزي، منابع انساني، اچ اس اي و روابط عمومي) حضور داشته و رياست و راهبري کميته نيز از سوي محسن دلاويز، مديرعامل شرکت صورت مي گيرد. علاوه بر اين کميته اصلي، کميته هاي تخصصي نيز تشکيل داده ايم. يکي از اين کميته هاي تخصصي، کميته «تدوين گزارش ها و ارزيابي و ارائه شاخص ها» است ؛ البته به دنبال تشکيل کميته هاي ديگري مانند کميته مديريت استراتژيک بر مبناي مسؤوليت اجتماعي هستيم که بايد در بخش صنعت نفت به نگاه استراتژيک بيشتر پرداخته شود تا بتوانيم برنامه هاي راهبردي را بر اساس مسؤوليت اجتماعي شرکت ها تنظيم کنيم.»
به گفته مانيان، «کميته مسؤوليت اجتماعي سه بعد محيط زيست، اقتصاد و اجتماع را مورد هدف قرار مي دهد و هر کدام را با توجه به استانداردهاي مرتبط با آنها پيش مي بريم و همزمان براي طرح هاي آتي نيز ايده پردازي مي کنيم. نقطه ورود شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به مسؤوليت اجتماعي، حفظ محيط زيست از طريق استفاده پايدار از منابع انرژي است و بخش هاي اقتصادي و اجتماعي را به صورت غير مستقيم پوشش مي دهد. حمايت از به کارگيري شيشه هاي دو جداره در ساختمان ها، يکي از ده ها فعاليتي است که شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در ساليان گذشته انجام داده و آثار مثبت اين اقدام در سطح جامعه مشهود است.»
دبير کميته مسؤوليت اجتماعي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در ادامه به برنامه هاي کوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت اين کميته مي پردازد و مي گويد: «برنامه هاي کوتاه مدت را بر مبناي فلسفه تشکيل کميته مسؤوليت اجتماعي در نظر گرفته ايم. نخستين محور به تبيين و تثبيت جايگاه شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در ايفاي مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت اختصاص دارد که براي تحقق اين امر تعامل و هم افزايي با ديگر مراکز مرتبط با مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت را دستور کار داريم.» او يکي ديگر از برنامه هاي کوتاه مدت کميته مسؤوليت اجتماعي را آموزش و اطلاع رساني بيان مي کند و ادامه مي دهد: «تاکنون فعاليت هاي رسانه اي کمي براي تبيين مسؤوليت اجتماعي شرکت انجام شده است، از اين رو بيشتر با رسانه ها در ارتباط خواهيم بود، ضمن آنکه تشکيل کميته هاي تخصصي، همچون کميته تدوين و تعريف گزارش مسؤوليت اجتماعي را نيز در دستور کار داريم.» مانيان با اشاره به برنامه هاي ميان مدت کميته مسؤوليت اجتماعي مي گويد: «در برنامه هاي ميان مدت، طراحي دوره هاي آموزشي براي کارکنان صنعت نفت را در دستور کار داريم تا به اين طريق کارکنان صنعت نفت با ادبيات مسؤوليت اجتماعي در حوزه استفاده پايدار از منابع انرژي آشنا شوند و بر اساس اين دوره هاي آموزشي، بتوانند ميزان بهينه مصرف سوخت مجموعه خود را ارزيابي کرده و گزارش دهند. مخاطبان اين دوره ها کارشناسان و کارکنان صنعت نفت هستند که گزارش هاي پايداري و مسؤوليت اجتماعي را تهيه مي کنند.» او ادامه مي دهد: «صنعت نفت به عنوان يک صنعت پيشتاز و پيشران در صنايع مختلف کشور به شمار مي رود، از اين رو وقتي يک ساختار در اين صنعت با موفقيت انجام شود، به صنايع مختلف کشور نيز سرايت مي کند.» مانيان با بيان اينکه عمده خروجي هاي کميته از سال آينده خواهد بود، بيان مي کند: «تا پايان امسال نخستين گزارش پايداري در حوزه مسؤوليت اجتماعي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت را در بخش داخلي و ملي تدوين خواهيم کرد. ضمن آنکه علاوه برطرح ريزي راهبردهاي مربوط به مسؤوليت اجتماعي، تعريف شاخص هاي عملکردي را نيز خواهيم داشت.» دبير کميته مسؤوليت اجتماعي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت ادامه مي دهد: «برگزاري چهار دوره آموزشي مسؤوليت اجتماعي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت را در دستور کار داريم تا بدنه شرکت و کارشناسان با اين موضوع آشنا شوند، دو دوره آن بزودي با محوريت آشنايي با استاندارد ايزو 26000 و مسؤوليت اجتماعي سازمان ها با نگاه صنعت نفت برگزار خواهد شد. يکي ديگر از کارهاي پيش رو، تدوين دستورعمل اختصاصي براي محاسبه اثرات کاهش هزينه هاي اجتماعي طرح هاي بهنيه سازي مصرف سوخت است.»
عضو شوراي راهبري مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت از ابلاغ نظام نامه «نحوه ايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي در صنعت نفت» به عنوان يک فرصت طلايي نام مي برد که در اختيار تمام زيرمجموعه هاي صنعت نفت قرار گرفته است تا در حوزه هاي مختلف آن، بخصوص محيط زيست و استفاده پايدار از منابع انرژي برنامه هايي را در دستور کار خود داشته باشند. به گفته او «از زمان تشکيل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت تاکنون، اين شرکت در زمينه استفاده پايدار از منابع سوخت، برنامه هاي متنوعي داشته است.» مانيان در ادامه به فلسفه تشکيل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت و ارتباط آن با مسؤوليت اجتماعي اشاره مي کند و مي گويد: «با ابلاغيه وزير نفت در سال 79 وظايف شرکت بهينه سازي مصرف نفت ابلاغ شد و تمام اين مدت، داشتن عملکرد مسؤولانه را سرلوحه کار خود قرار داده است، در اين مسير از تدوين استانداردها و قوانين بسياري براي نهادينه کردن بهينه سازي سوخت پايدار استفاده شد. با اين روش هم مي توان بازار مصرف داخلي انرژي در کشور را تامين کرد و هم از منافع صادرات بهره مندشد. » مانيان با طرح اين سوال که اگر موضوع بهينه سازي مصرف سوخت مطرح نبود، اکنون چه شرايطي را تجربه مي کرديم؟ ادامه مي دهد: «سال 93 تا 94 بررسي هايي در پاسخ به اين سوال انجام و اين نتيجه اتخاذ شد که اگر بر اساس روال گذشته حرکت مي کرديم، تا سال 1404 ميزان مصرف داخلي با توليد مساوي مي شد و توان صادرات خود را از دست مي داديم، از اين رو از دو دهه گذشته تاکنون، بهينه سازي مصرف سوخت مورد توجه قرار گرفت که از اين روند مي توان به عنوان ايفاي مسؤوليت اجتماعي در کنار حفظ منافع صادراتي صنعت نفت نام برد.»
دبير کميته مسؤوليت اجتماعي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با اشاره به سير تحول ايفاي مسؤوليت اجتماعي از طريق بهينه سازي مصرف سوخت مي گويد: «سير تحول مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت در مقابل جامعه در چند مقطع با نقاط عطفي مواجه شد که يکي از آنها در سال89 ابلاغ سياست هاي اصلاح مصرف سوخت از سوي مقام معظم رهبري بود. در همان سال اسناد بالا دستي تکميل و يکسري قوانين از سوي مجلس شوراي اسلامي به دولت ابلاغ شد و اقدامات انجام شده در صنعت نفت در راستاي بهينه سازي مصرف سوخت، تقويت شد. نقطه عطف ديگر به آغاز شکل گيري نظام مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت در سال 92 بازمي گردد.» او با بيان اينکه صنعت نفت در ادامه فعاليت هاي مسؤولانه خود در قبال اجتماع، سال 93 طرح هاي ماده 12قانون رفع موانع توليد را در بخش هاي حمل و نقل، صنعت و ساختمان ارائه کرد، مي گويد: «با در دستور کار قرار گرفتن اين ماده، ساختار جديدي در مقابل عملکرد مسوولانه در قبال جامعه شکل گرفت تا صرفه جويي انرژي حاصل شود.»
دبير کميته مسؤوليت اجتماعي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت مي گويد: «همانطور که وزير نفت در چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي گفته اند «بايد همه درهاي صنعت نفت روي استادان و دانشجويان حوزه علوم اجتماعي باز باشد»، طرح «فرصت هاي مطالعاتي در صنعت» براي اعضاي هيات علمي دانشگاه ها در دستور کار واحد پژوهش و فناوري شرکت قرار گرفته و شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به منظور تقويت همکاري با دانشگاه ها و مراکز پژوهشي در قالب پروژه هاي زود بازده و کوتاه مدت، با هدف استفاده بهينه از ظرفيت هاي علمي اعضاي محترم هيات علمي دانشگاه ها، مشارکت آنها در فرايندهاي سياستگذاري، شناسايي و چاره انديشي چالش ها و نيز آينده پژوهي و اکتساب فناوري هاي اولويت دار حوزه کاري اين شرکت، اقدام به عقد قرارداد هاي پژوهشي با رعايت مفاد و الزام هاي ابلاغيه مربوط وزير نفت در خصوص دوره هاي فرصت مطالعاتي اعضاي هيات علمي دانشگاه ها و موسسات پژوهشي در وزارت نفت مي کند. دراين زمينه طبق فراخوان انجام شده، پيشنهادهايي از استادان دانشگاه ها گرفته مي شود که از اين پيشنهادها در مسير هرچه بهتر شدن سياست هاي مسؤوليت اجتماعي استفاده خواهيم کرد.»
مانيان به همکاري ميان شرکت بهينه سازي مصرف سوخت و سازمان توسعه صنعتي ملل متحد (يونيدو) در سال 1397 براي اعطاي جايزه انرژي صنعت نفت اشاره مي کند و مي گويد: «در جايزه انرژي، چهار شرکت اصلي صنعت نفت و زيرمجموعه هاي آن، تعامل خوبي با ما داشتند و شبکه اي از ارتباطات کارشناسي در حوزه مديريت انرژي شکل گرفت که از اين شبکه ارتباطي مي توان به منظور گسترش تعاملات در مسير ايفاي مسؤوليت اجتماعي و مديريت مصرف انرژي بهره برد. در اين فرصت مي توان از ظرفيت هاي ابلاغيه وزير نفت در خصوص استقرار ايزو 50001 نيز استفاده کرد و از اين طريق به کيفي سازي استقرار اين استاندارد پرداخت که در اين زمينه نيز گسترش تعاملات شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با ديگر زيرمجموعه هاي صنعت نفت در دستور کار قرار دارد.» عضو شوراي راهبري مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت در پايان خاطرنشان کرد: «پيشنهاد مي کنيم، شرکت هاي اصلي و تابعه صنعت نفت بر اساس نظام نامه ابلاغي، بخشي از فعاليت هاي خود را به استقرار روش هاي پايدار مصرف سوخت معطوف کنند. در اين ميان شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به آن دليل که جزئي از صنعت نفت است، مي تواند با تشريفات کمتر و هم افزايي بيشتر کمک کند تا از فرصتي که در نظام نامه مسؤوليت اجتماعي فراهم آمده، در ارائه برنامه، اختصاص بودجه و تدوين گزارش نهايي، استفاده شود.»
شرکت ملي نفت ايران
هشتمين نشست کميته حفاري ازکارگروه استانداردسازي صنعت نفت، با موضوع سازه و زيرسازه دکل هاي حفاري خشکي برگزار شد.
دراين نشست که به ميزباني شرکت نفت و گاز اروندان و با هدف پيگيري آيين نامه نظام استانداردسازي درصنعت نفت ايران برگزارشد، يوسفي رئيس حفاري شرکت نفت وگازاروندان گفت: بازنگري و تبديل استاندارد هاي موجود صنعت نفت به يک استاندارد يکپارچه در سطح ملي مي تواند مبنايي واحد و زباني مشترک بين همه ذي نفعان امور حفاري کشور ايجاد کند. محمدرضا بحراني پور، رئيس گروه مهندسي نفت، مخزن وحفاري اداره کل نظام فني وارزشيابي طرح ها نيزگفت: برمبناي آيين نامه ابلاغي نظام استاندارد سازي ازسوي وزير نفت درشهريور 1397، شرکت ها ي تابع وزارت نفت و ديگر ذي نفعان، مکلف به ايجاد زمينه مناسب براي همکاري در تعيين، بازنگري و نظارت بر حسن اجراي استانداردهاي صنعت نفت با هدف ملي کردن آنها شده اند. وي با اشاره به مصوبه ها و اقدام هاي نشست هاي پيشين اين کارگروه گفت: هدف ازاين نشست ها، تعيين استانداردهايي براي طراحي، دستورعمل ساخت اجزا، بازرسي، همچنين کنترل کيفي اجزا و الزام هاي تحويل کالاي مرتبط با سازه و زيرسازه است. بحراني پور، استفاده، نگهداري وتعميردکل، سازه قابل حمل، تجهيزات مرتبط با چاه دکل و زيرسازه مناسب دکل حفاري و خدمات حفاري چاه هاي نفت و گاز به منظور تامين سازه مناسب براي عمليات و خدمات حفاري و تامين روشي منسجم براي ارزيابي سازه دکل حفاري را از ديگر اهداف برگزاري اين نشست ها برشمرد. رئيس گروه مهندسي نفت، مخزن وحفاري اداره کل نظام فني و ارزشيابي طرح ها ادامه داد: اين استانداردها شامل مقررات و روش هاي کدگذاري، بازرسي، ظرفيت استاندارد، توان طراحي و ويژگي هاي طراحي تجهيزات است و براي سازه و زيرسازه دکل هاي حفاري خشکي چاه هاي نفت و گاز کاربرد دارد. الزام هاي مربوط به ايجاد زمينه عملياتي شدن استانداردهاي تدوين شده با توجه به شرايط کنوني دکل هاي حفاري کشور و ملي کردن اين استانداردها، از جمله مواردي هستند که درهشتمين نشست کميته حفاري، برآنها تاکيد شده است. اين نشست باحضورنمايندگان امورفني وحفاري شرکت هاي تابعه شرکت ملي نفت ايران و چند شرکت خصوصي ذي نفع در تدوين اين آيين نامه و مقررات به ميزباني شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان برگزار شد.
شرکت مهندسي و توسعه نفت
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) گفت: شرکت ملي نفت ايران احداث و بازسازي بيش از200 مدرسه و مرکز درماني– بهداشتي را در در دست اجرا دارد. تورج دهقاني درنشست هماهنگي بازسازي و جبران خسارت شهرهاو روستاهاي نفت خيز آسيب ديده ازسيل استان خوزستان گفت: احداث و بازسازي 109مدرسه در13شهرستان اين استان به بيش از90درصد رسيده است. وي همچنين ازبازسازي 107مرکز بهداشتي– درماني در نقاط مختلف استان خوزستان خبر داد و افزود: بازسازي اين مراکز ازسوي شرکت مهندسي و توسعه نفت ايران در دست اجراست. وي با اشاره به مشارکت شرکت ملي نفت ايران در تعمير و ترميم اساسي 2200منزل مسکوني آسيب ديده ازسيل در150روستاي استان خوزستان نيز گفت: بابرنامه ريزي مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز، افزايش استانداردمنازل بازسازي شده دردستور کارقرار گرفته است. دهقان اظهار کرد: شرکت ملي نفت ايران افزون بر کمک هاي خود براي مقابله با خسارت هاي سيل در استان خوزستان، با دستور و نظر مساعد وزيرنفت و پيگيري هاي مديرعامل شرکت ملي نفت ايران 1300 ميليارد ريال اعتبار براي بازسازي مناطق سيل زده استان خوزستان اختصاص داده است. جلسه هماهنگي بازسازي و جبران خسارت شهرها و روستاهاي نفت خيز آسيب ديده از سيل استان خوزستان به منظور ايجاد هماهنگي بين بخشي و انسجام دستگاه ها در مسير استفاده بهينه ازمنابع تشکيل شد تا ضمن بررسي پيشرفت پروژه هاي تعريف شده، پيشنهادها و ديدگاه هاي فرمانداران شهرستان ها نيز درباره پروژه ها مطرح و بررسي شود. دراين نشست، مديران ارشد و نمايندگان استانداري، فرمانداري شهرهاي آسيب ديده ازسيل، بنيادمسکن، سازمان نوسازي، توسعه و تجهيز مدارس، دانشگاه علوم پزشکي جندي شاپور اهواز، دانشگاه علوم پزشکي آبادان و ...دراستان خوزستان، ازحمايت هاي وزارت نفت دربازسازي خسارت هاي ناشي از سيل امسال در اين استان قدرداني کردند.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران از تزريق يک ميليارد و 5 ميليون مترمکعب گاز به مخزن سراجه قم از ابتداي امسال تاکنون خبر داد. رامين حاتمي گفت: سال گذشته، يک ميلياردو26ميليون مترمکعب گاز به اين مخزن تزريق و 733ميليون مترمکعب نيز بازتوليد شده بود. وي درباره فعاليت هاي انجام شده به منظورجمع آوري گازهاي همراه گفت: شرکت نفت مناطق مرکزي ايران پيرو ابلاغيه وزارت نفت مبني بر جمع آوري گازهاي مشعل، اقدام به برگزاري مزايده واگذاري گازهاي مشعل کرده ونخستين طرح در ميدان نفت شهر وسومار، اسفندماه 1397 واگذار شده است.
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران اظهار کرد: با اجرايي شدن قرارداد فروش گازميدان هاي نفت شهر وسومار، روزانه ازسوزاندن حدود 10 ميليون فوت مکعب گاز جلوگيري مي شود.
به گفته حاتمي، با برنامه ريزي هاي انجام شده، گازهاي مشعل ميدان هاي چشمه خوش، آبان، پايدارغرب، سروستان و سعادت آباد، همچنين دالپري، دهلران و دانان نيز امسال واگذار مي شود.
تعميرات اساسي تجهيزات فرآورشي نفت منطقه عملياتي سروستان و سعادت آباد بدون حادثه و با موفقيت پايان يافت.
سرپرست منطقه عملياتي سروستان وسعادت آباد گفت: تعميرات اساسي سالانه تاسيسات فرآورشي منطقه عملياتي سروستان و سعادت آباد در سه حوزه مکانيک، ابزاردقيق و برق، پس از دريافت مجوزکاهش تکليفي به صورت همزمان با پالايشگاه شيرازبه عنوان دريافت کننده نفت اين منطقه انجام شد.
علي منتصري با اشاره به اين که اين تعميرات شامل ادوات و تجهيزات برقي، ابزار دقيق، فرايندي و اصلاحيه هاي فرآورشي بود، افزود: تعميرات با تخليه و ايمن سازي همه تاسيسات آغازشد و با اکسيژن زدايي، فشار افزايي و رفع نشتي هاي احتمالي به طور کامل پايان يافت. منتصري رفع اشکال ازهمه شيرهاي قطع اضطراري و کنترلي و...، مشعل هاي LP و HP، نشان دهنده هاي سطح سيال مخازن، کاليبراسيون تجهيزات ابزاردقيق، تعميرات و اصلاحيه هاي لازم روي سيستم هاي کنترل و مانيتورينگ و PLCها، همچنين تعمير ادوات و تجهيزات پست برق 66 کيلو ولت و خطوط انتقال برق 66 و 20 کيلو ولت، تعمير UPSها و باتري شارژرهاي سامانه هاي کنترل برق و ابزار دقيق را از جمله اقدام هاي انجام شده در بخش برق و ابزار دقيق برشمرد.
وي همچنين، رفع نشتي هاي داخلي و خارجي از شيرآلات فرايندي با انجام تعميرات وآزمون نشتي آنها، انجام اصلاحيه هاي فرايندي دربخش فرآورش و آزمايشگاه را مهم ترين اقدام هاي تعميراتي در بخش مکانيک عنوان کرد.
شرکت ملي نفت ايران
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در حکمي، عليرضا سلمان زاده را به عنوان مديرعامل جديد شرکت نفت فلات قاره ايران منصوب کرد.
در حکم مسعود کرباسيان خطاب به سلمان زاده آمده است: «با عنايت به مراتب تخصص، تعهد و تجارب ارزشمند جنابعالي به موجب اين حکم به عنوان مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران منصوب مي گرديد. توفيقات جنابعالي را در انجام وظايف محوله از خداوند منان خواستارم.» سلمان زاده سمت هايي مانند مديرکل نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتي و رئيس بررسي استانداردهاي اندازه گيري در اداره کل نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتي را در کارنامه دارد.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران درحکمي ديگر «حميد بورد» را به عنوان مشاور خود منصوب کرد.
درحکم مسعود کرباسيان خطاب به بورد آمده است: «بدينوسيله از زحمات و تلاش هاي ارزشمندتان در مدت تصدي مسؤوليت مديرعاملي شرکت نفت فلات قاره ايران تقدير و تشکر نموده و با عنايت به سوابق و تجربيات جنابعالي به موجب اين حکم به عنوان مشاور اينجانب منصوب مي گرديد. توفيقات جنابعالي را در انجام وظايف محوله از خداوند منان خواستارم.»
شرکت مهندسي و توسعه نفت
سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي ياران شمالي، عمليات نصب و راه اندا زي نخستين پمپ درون چاهي شناور رادرميدان نفتي ياران شمالي، موفقيت آميز خواند. محمدعلي اژدري گفت: دربخش فعاليت هاي زيرسطحي اين ميدان، عمليات نصب و راه اندازي نخستين پمپ درون چاهي شناور(ESP) درچاه شماره 4 اين ميدان مردادماه امسال با موفقيت انجام شده است.
وي با بيان اين که فعاليت هاي تکميلي اين چاه هم اکنون در دست انجام است، اظهارکرد: بنابربرنامه، پيش بيني مي شود روزانه10بشکه نفت به توليد ميدان ياران شمالي افزوده شود.
سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي ياران شمالي تصريح کرد: عملکرد اين پمپ به صورت شبانه روزي بررسي و پايش مي شود تا در انتخاب و به کارگيري روش هاي نگهداشت توليد وازدياد برداشت از چاه ها و مخازن به روش فرازآوري مصنوعي از ديگر چاه ها، نتايج مطلوب تري حاصل شود. طرح توسعه ميدان نفتي ياران شمالي در 130 کيلومتري جنوب غربي اهواز در منطقه هورالعظيم و در امتداد مرز ايران و عراق قرار دارد.
بهداشت و درمان صنعت نفت
رئيس هيات مديره سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با بيان اين که اولويت اين سازمان خدمات رساني به مناطق عملياتي است، گفت: واگذاري يا خصوصي سازي بيمارستان و سازمان صحت ندارد. مرضيه شاهدايي درنخستين نشست مديران و رؤساي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بااشاره به سياست هاي کلان دولت و وزارت نفت مبني برهمگرايي داخلي اظهارکرد: دردولت برچابک سازي و نبودتوسعه بسيار تاکيد شده و دولت به دنبال خريد خدمت از بخش خصوصي است. شاهدايي با بيان اين که وزيرنفت برخدمت رساني درحوزه سلامت و بهداشت کارکنان و بازنشستگان تاکيد دارد، افزود: پيرو اين تاکيد، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نيزبه دنبال ارائه خدمات با کيفيت به کارکنان است. رئيس هيات مديره سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با ناصحيح خواندن مقايسه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با يک سازمان بيمه گر تصريح کرد: اساس بيمه گري بردرمان استوار است، در صورتي که رسالت اصلي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت سلامت محوري است. شاهدايي تاکيدکرد: اولويت سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت، خدمت رساني درمناطق عملياتي است ونظر برواگذاري يا خصوصي سازي بيمارستان و سازمان صحت ندارد.
شرکت نفت و گاز پارس
مجري طرح توسعه فاز 14پارس جنوبي از راه اندازي پست برق اصلي پالايشگاه خشکي اين طرح خبرداد. محمدمهدي توسلي پور با اعلام برقدار شدن پست 132 به 33کيلو ولت اصلي پالايشگاه فاز 14 پارس جنوبي گفت: اين پست با دريافت برق از نيروگاه متمرکز پارس جنوبي راه اندازي شده است. وي تصريح کرد: برق مورد نيازپالايشگاه فاز14پارس جنوبي، از طريق خط ارتباطي دومداره 400 کيلو ولت نيروگاه متمرکز پارس جنوبي به پست منطقه پارس 2 منتقل و پس از کاهش سطوح ولتاژي، با يک خط کابلي دو مداره به پست برق اصلي پالايشگاه اين طرح ارسال مي شود. توسلي پور ميزان برق مورد نياز پالايشگاه فاز 14 پارس جنوبي را حدود 90 مگاوات عنوان و اظهار کرد: با ورود برق به اين پست اصلي و کاهش جريان برق از 132 به 33 کيلوولت، همچنين تبديل به سطوح ولتاژي پايين تر، برق مورد نياز همه واحدهاي پالايشگاهي فاز14 تامين مي شود. به گفته توسلي پور، راه اندازي اين پست برق گام اوليه و مهم عملياتي سازي واحدهاي پالايشگاهي به شمار مي آيد.
شرکت نفت فلات قاره ايران
رئيس حراست شرکت ملي نفت ايران با تاکيد بر نقش تاثيرگذار کارکنان اقماري در پيشرفت و تعالي صنعت نفت کشور گفت: صيانت از کارکنان اقماري، از وظايف اصلي حراست است.
جهانبخش شريعت ضمن بازديد از تاسيسات شرکت نفت فلات قاره ايران درمنطقه خارک، فعاليت کارکنان مناطق عملياتي راهمانند ايثارگري رزمندگان در دوران دفاع مقدس خواند و افزود: اين افراد همه هستي و وجود خود را براي کشور گذاشته اند و اين همان عرق ملي است.
وي افزود: اگر چه به لحاظ تقويمي جنگ تمام شده، اما در صنعت نفت دفاع مقدس، ايثارگري و جانبازي ادامه دارد. رئيس حراست شرکت ملي نفت ايران اظهارکرد: حراست به لحاظ قانوني، کاري، فرهنگي و شرعي نسبت به همه همکاران مسئول است و صيانت از کارکنان خدوم يکي از وظايف اصلي آن است.
شريعت درباره مبارزه با فساد تصريح کرد: بايد با تفکر فساد مبارزه کرد و اين کار به تقويت عرق ملي در ميان کارکنان، جوانان و آحاد مردم نياز دارد.
وي همچنين با قدرداني از خانواده هاي همکاران اقماري که سهم بسزايي در پيشرفت وتعالي صنعت نفت دارند، از زحمات همه کارکنان پرتلاش صنعت نفت قدرداني کرد.
عباس رجب خاني، رئيس منطقه خارک نيز، ضمن ارائه گزارشي از اقدام ها و مهم ترين فعاليت هاي شرکت نفت فلات قاره ايران، کارکنان اقماري راسربازان گمنام صنعت نفت خواند وافزود: اين مجموعه، همواره مشعل توليد را در همه مناطق برافراشته نگه داشته اند.
وي همچنين بر نقش مهم حراست درصيانت از کارکنان و تاسيسات تاکيد و از تلاش هاي آنها درهمسويي در تحقق اهداف عاليه صنعت نفت، قدرداني کرد.
پروژه احيا وبازسازي زيست بوم هاي مرجاني براي نخستين بار در کشور با مشارکت سازمان حفاظت محيط زيست ايران در منطقه عملياتي خارک آغاز شد.
اين پروژه ازسوي شرکت نفت فلات قاره و با همکاري ومشارکت پژوهشکده محيط زيست وتوسعه پايدارسازمان محيط زيست کشور، به منظور احياي بخشي از زيستگاه هاي مرجاني تخريب شده منطقه عملياتي خارک، به صورت پايلوت اجرا مي شود.
بر اين اساس، بخشي از اهداف اين پروژه شامل احياي ريف هاي مرجاني آسيب ديده، ايجاد زيستگاه جديد مرجاني، تعيين و معرفي روش مناسب بومي براي توسعه زيستگاه هاي مرجاني وتوسعه والگوبرداري از تکنيک هاي موفق وعملياتي شده به منظور بازسازي ديگر پهنه هاي مرجاني در ديگر نقاط خليج فارس و درياي عمان است.
پروژه احيا وبازسازي زيست بوم هاي مرجاني جزيره خارک درسه فاز اصلي و در مدت زمان سه سال انجام مي شود.
شرکت نفت فلات قاره ايران، مجموعه اي پيشرو دراستفاده از دانش فني وفناوري هاي روزآمد ونخستين مجموعه ازخانواده بزرگ شرکت هاي تابع وزارت نفت به شمار مي آيد که به منظورحفاظت ازمحيط زيست واحياي بسترهاي مرجاني آسيب ديده جزيره خارک، اقدام به سرمايه گذاري مشترک با سازمان حفاظت محيط زيست ايران کرده است. اين اقدام شرکت نفت فلات قاره، درهمسويي بيشتر ومطلوب تر درعمل به مسؤوليت اجتماعي، انجام شده است.
پالايشگاه تبريز
قرارداد پروژه احداث واحد جديد گوگردسازي شرکت پالايش نفت تبريز به منظور کاهش آلاينده هاي زيست محيطي پالايشگاه با شرکت طراحي و ساختمان نفت (ODCC) امضا شد.
غلام رضا باقري ديزج، مديرعامل شرکت پالايش نفت تبريز گفت: بر اساس اين تفاهم نامه، انجام مطالعات مخاطره ها و انجام پذيري، مهندسي پايه، مهندسي تفصيلي، تامين مصالح و تجهيزات، انجام کارهاي ساخت و نصب، پيش راه اندازي و راه اندازي به عهده شرکت طرف قرارداد است.
وي مدت زمان اجراي پروژه را 21 ماه و اعتبار مالي آن را بيش از17 ميليون يورو اعلام و اظهار کرد: راه اندازي واحد جديد گوگرد سازي و توليد گوگرد با ظرفيت 110 تن در روز ازجمله اهداف پيش بيني شده در اين قرارداد است.
مديرعامل شرکت پالايش نفت تبريز با تاکيد براين که اين شرکت همگام با توليد، به مسائل زيست محيطي وتوليد فراورده هاي نفتي با استانداردهاي روزآمد جهاني توجه ويژه دارد، گفت: توجه به مسؤوليت هاي اجتماعي ازجمله مقوله هاي مهمي است که همه صنايع توليدي و حتي خدماتي بايد به آن توجه داشته باشند.
ديزج گفت: با آن که وظيفه برخي صنايع مانند پالايشگاه ها، خدمات رساني است، امااين صنايع نمي توانند نسبت به محيط اطراف وجامعه خود بي تفاوت باشند و انجام اقدام هايي در اين زمينه مويد همين مطلب است.
وي با اشاره به اين که 90 درصد فراورده هاي پالايشگاه تبريز خدماتي است، اظهارکرد: شرکت پالايش نفت تبريز در انجام طرح ها و پروژه هاي مختلف خود نسبت به مسائل زيست محيطي توجه ويژه دارد.
نخستين کارگاه آموزشي مدرسه تابستاني حقوق کودک درپالايشگاه نفت تبريز برگزار شد.
درآيين پاياني اين کارگاه آموزشي، معاون حقوق بشر و امور بين الملل وزير دادگستري و دبير مرجع ملي کنوانسيون حقوق کودک در شرکت پالايش نفت تبريز حضور داشتند.
اين کارگاه آموزشي سه روزه با حضورفعال قضات، استادان دانشگاه، مديران کل امور زنان وخانواده استانداري هاي سراسرکشور، سازمان هاي مردم نهاد و متوليان امور کودک برگزار شد.
کودک همسري، کودکان کار، کودکان خياباني، کودکان و آسيب هاي فضاي مجازي، همچنين قوانين و مقررات حوزه کودکان، ازجمله مباحثي است که در اين کارگاه آموزشي به آنها پرداخته و بررسي شد.شرکت پالايش نفت تبريز همسو با اجراي مسؤوليت هاي اجتماعي خود عهده دار برگزاري بخشي ازکارگاه آموزشي مدرسه تابستاني حقوق کودک بود.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان از آغاز فعاليت جايگاه عرضه سوخت «شانو» درشهرستان مريوان خبر داد. عبدالله گيتي منش درآيين افتتاح اين جايگاه که باحضوراستاندار، فرماندار ومديران محلي برگزارشد، اظهارکرد: شانو، به عنوان نهمين حايگاه عرضه سوخت مريوان، در زميني به مساحت 500 مترمربع احداث شده است.
وي تصريح کرد: اين جايگاه با بهره گيري از12نازل عرضه سوخت، علاوه برايجاد سهولت بيشتربراي سوختگيري خودروها، براي هفت نفر نيز ايجاد شغل کرده است.
به گفته مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان، براي ساخت جايگاه سوخت شانو، يک ميلياردو500ميليون تومان ازسوي بخش خصوصي هزينه شده است. گيتي منش تاکيد کرد: جايگاه مزيور بر اساس آخرين استانداردهاي زيست محيطي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران وسازمان حفاظت محيط زيست، احداث شده است.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان، تحقق حقوق شهروندي و ارائه خدمات مطلوب به شهروندان را از رسالت هاي اصلي اين شرکت عنوان و اظهار کرد: احداث مجاري عرضه درنقاط مختلف براي دسترسي آسان وسريع شهروندان به فراورده هاي نفتي، به همين منظور انجام مي شود.
گيتي منش همچنين باارائه گزارشي ازعملکرد وخدمات انجام شده در گستره عملياتي ناحيه مريوان، ازهمکاري مسئولان اين شهرستان با شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان قدرداني کرد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه
سرپرست شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ناحيه سلماس با اشاره به بهره برداري ازجايگاه سوخت مايع مجتمع خدماتي و رفاهي مرادخاني، گفت: با احتساب اين جايگاه تازه تاسيس، شمار جايگاه عرضه سوخت در اين منطقه عملياتي به 126 باب رسيده است. ايرج فتح الهي با بيان اين که بهره برداري از اين جايگاه سوخت درهفته دولت انجام شده است، تصريح کرد: جايگاه ياد شده با 12نازل عرضه بنزين ونفت گاز، امکان سوخت گيري براي خودروها را فراهم کرده است. وي اعتبارهزينه شده براي جايگاه سوخت احداث شده درمجتمع خدماتي و رفاهي مرادخاني را150ميلياردريال اعلام واظهارکرد: بخش عرضه سي ان جي اين مجتمع نيز درسال 1386به بهره برداري رسيده است. سرپرست شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ناحيه سلماس تاکيد کرد: دراين جايگاه، امکان عرضه همزمان سه نوع فراورده بنزين، نفت گاز يورو 5 و سي ان جي براي 20 خودرو وجود دارد. فتح الهي با قدرداني ازسرمايه گذاري بخش خصوصي دراحداث اين جايگاه و امکان اشتغال زايي براي 16نفراظهارکرد: باراه اندازي اين جايگاه، شمارجايگاه هاي عرضه سوخت ناحيه سلماس، به هشت باب رسيده است. وي به تجهيزات جايگاه ياد شده اعم از سامانه پرداخت الکترونيکي وجه سوخت، کيف پول کارت سوخت و امکانات رفاهي آن شامل نمازخانه، سرويس بهداشتي و کافي شاپ اشاره و تصريح کرد: اين مجتمع خدماتي و رفاهي درابتداي جاده سلماس–اروميه واقع شده است ويکي از مسيرها ي پرتردد استان آذريايجان غربي به شمار مي آيد.
شركت انتقال گاز ايران
مدير عامل شركت انتقال گاز ايران با بيان اين که شاخص هاي برنامه ريزي شده درمنطقه 6 عمليات انتقال گازايران نسبت به سال هاي گذشته پيشرفت خوبي داشته است، اظهارکرد: اين رشد، بيانگر تلاش، تعهد و مسئوليت پذيري مجموعه كاركنان اين منطقه عملياتي است. سعيد توكلي در بازديد از خط لوله 30 اينچ غرب بندرعباس در نشست با كاركنان منطقه 6عمليات انتقال گازافزود: برنامه ريزي به منظورانتقال پاك، ايمن، پايدار و بهره ورگازطبيعي ازطريق اين خط لوله، موضوع مهمي است که بايد به آن توجهي ويژه داشت. وي با قدرداني از تلاش و زحمات كاركنان اين منطقه عملياتي اظهار کرد: مناطق و ستاد شركت انتقال گازايران با تبديل شدن به يك پيكره واحد وكامل، جايگاه خود را نه تنها در مجموعه شركت ملي گاز ايران، بلكه در مجموعه وزارت نفت پيدا كرده و از يك شركت اجرايي وعملياتي به يك شركت حرفه اي و راهبر ارتقا يافته است. توکلي با تاکيد برايمان واعتقاد کامل به کارکنان ستادي وعملياتي در انجام امورمحوله اظهارکرد: اقدام هاي عملياتي مناطق ده گانه به منظورعبوراز فصل سرد سال و انتقال ايمن، پايدار و مطمئن گازطبيعي به بخش هاي خانگي و صنعتي، برنامه ريزي، اجرا و نظارت مي شود.
كرم گودرزي مديرمنطقه 6 عمليات انتقال گاز نيزبا ارائه گزارشي از اقدام هاي شاخص اين منطقه عملياتي، تعامل دوسويه بين ستاد و منطقه 6 عمليات انتقال گاز را عاملي مهم در پيشبرد برنامه ها و اهداف عنوان و اظهار کرد: جاي بسي خوشحالي است كه برنامه هاي عملياتي و پشتيباني اين منطقه با وجود اين تعامل دو سويه به نتيجه رسيده است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال
رئيس تعميرات ونگهداري ساختمان وتاسيسات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال ازمقاومسازي خط لوله 12اينچ انتقال فراورده ري – ساري در محدوده ورسک – مرگاو خبر داد.
قاسم نصيري با اشاره به تداوم اقدام هاي فني براي افزايش ايمني خطوط لوله آسيب ديده ناشي از سيلاب اسفندماه سال گذشته وفروردين ماه امسال، ازانجام عمليات مقاومسازي درکيلومتر213خط لوله12 اينچ انتقال فراورده ري- ساري، حدفاصل روستاهاي ورسک – مرگاو خبر داد. وي بالا بودن ضريب خطر، همچنين احتمال آب شستگي وشکستگي لوله درحوادث مشابه را دليل اجراي اين عمليات عنوان کرد.
نصيري با بيان اين که اين پروژه در محل تلاقي خط لوله مزبور با رودخانه رسکت انجام شده است، انجام90مترمکعب بتنريزي، سنگچيني وايجاد سازه آبنما براي افزايش مقاومت بستر در تقابل باجريان آب وسيلاب هاي آينده را مجموعه عمليات انجام شده در فرآيند مقام سازي خط لوله 12 اينچ ري – ساري عنوان کرد. به گفته رئيس تعميرات ونگهداري ساختمان و تاسيسات خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال، اين پروژه درمدت20 روز و بانظارت کارشنا سان اين منطقه عملياتي شمال انجام شده است.
شرکت ملي گاز ايران
مدير فناوري اطلاعات و ارتباطات شرکت ملي گازايران از حذف قبوض کاغذي گاز از اوايل آذرماه امسال خبر داد.
روح اله نوريان با بيان اين که زيرساخت هاي لازم براي اجراي طرح حذف قبوض کاغذي آماده شده است، افزود: در شرکت هاي گازاستاني، با استفاده ازسرويس هاي پيامکي، تلفن، ايميل ويا مراجعه کنتورخوان به درب منازل مشترکان، اقدام به جمع آوري شماره موبايل و خوداظهاري مشترکان اقدام شده است. وي بااشاره به اين که تاکنون بيش ازهفت ميليون شماره همراه مشترکان جمع آوري شده است، اظهارکرد: بااجراي طرح حذف قبوض کاغذي براي همه 23 ميليون مشترک گاز، سالانه نزديک به850ميلياردريال در هزينه هاي آشکار صرفه جويي خواهد شد. مديرفناوري اطلاعات و ارتباطات شرکت ملي گاز، ايران، ارتقاي کيفيت ارائه خدمات به مشترکان، سرعت دهي به وصول مطالبات وصيانت از محيط زيست راديگر مزيت هاي مهم طرح حذف قبوض کاغذي عنوان کرد.نوريان از مشترکان گازنيز درخواست کرد تا از طريق يکي از درگاه هاي اطلاع رساني نظير وب سايت وشماره پيامک شرکت ملي گازايران يا شرکت هاي گازاستاني، اطلاعات پرونده اي خود را براي اجراي هرچه بهتر اين طرح تکميل کنند.
شرکت پايانه هاي نفتي ايران
مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران از تعمير و راه اندازي يدک کش «هفت تير» به همت کارشناسان و متخصصان عمليات دريايي شرکت پايانه هاي نفتي ايران در جزيره خارک خبرداد. عباس اسدروزگفت: عمليات دريايي ازجمله بخش هاي کليدي است که آمادگي، چابکي وسرعت عمليات آن مستقيم با رضايتمندي مشتريان ارتباط دارد، بنابراين اين ناوگان هميشه بايد در بهترين وضع قرار داشته باشد. وي ادامه داد: به اين منظور برجستگي نقش کارکنان و متخصصان اين بخش روشن مي شود که در شرايط موجود و با وجود همه محدوديت ها و کمبودها اجازه نداده اند کوچکترين خلل و وقفه اي در عمليات روي دهد. مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران افزود: براي تحقق شعارسال و حمايت ازشرکت هاي دانش بنيان داخلي، همچنين توسعه و تقويت ظرفيت ناوگان دريايي شرکت، تعمير و راه اندازي يدک کش هفت تير با صرفه جويي يک ميليون دلار، بااستفاده از قطعات توليد داخل و تکيه برتخصص و تجربه کارشناسان و متخصصان عمليات دريايي شرکت پايانه هاي نفتي ايران درجزيره خارک، انجام شده است.
اسدروزتصريح کرد: نقطه آرماني شرکت پايانه هاي نفتي ايران فراهم کردن زيرساخت ها و امکاناتي است که بتوانيم با راه اندازي حوض خشک درجزيره خارک، علاوه بربي نيازي به تعمير يدک کش ها در خارج نيز بتوانيم نيازهاي ديگر مناطق را برطرف کنيم.
شرکت گاز استان هرمزگان
مديرعامل شرکت گاز استان هرمزگان گفت: طرح هاي گازرساني به شهر بندرعباس تا سال 1400 پايان مي يابد. فواد حمزوي بابيان اين که مأموريت شرکت گازاستان هرمزگان درسه بخش تدوين شده است، ايجادزيرساخت هاي لازم براي جايگزيني گاز طبيعي، تأمين مستمروايمن گازبخش هاي خانگي، تجاري وصنعتي، همچنين ترويج فرهنگ استفاده بهينه گازطبيعي را بخش هاي سه گانه رسالت تعريف شده براي اين شرکت عنوان کرد. وي تصريح کرد: براي اجراي دقيق اين بخش ها، برنامه هاي مستمر و دقيقي نيز پيش بيني شده است. حمزوي درباره طرح هاي گازرساني دراستان هرمزگان اظهارکرد: گازرساني به شهردرگهان قشم و روستاي هلر، روستاهاي محمد آباد، نجات آباد و مهرآوران شهرستان حاجي آباد، همچنين شهر دشتي پارسيان و فاز دوم شهر بستک، مجموعه طرح هاي مهمي هستند که با اعتبار بيش از44 ميليارد تومان، در هفته دولت امسال افتتاح شده اند. مديرعامل شرکت گاز استان هرمزگان پروژه گازرساني به شهر درگهان و روستاي هُلُر در قشم با اعتبار22ميليارد تومان را مهم ترين طرح گازرساني افتتاح شده در اين بازه زماني(هفته دولت) عنوان کرد. وي با بيان اين که فازهاي 4 و 5 گازرساني به شهر بندرعباس نيز در مراحل پاياني قرار دارند، اظهار کرد: تا دهه فجر امسال اين دو فاز به بهره برداري خواهد رسيد و30 هزار خانوار، زيرپوشش گازطبيعي قرار خواهند گرفت. حمزوي تصريح کرد: عمليات اجرايي فاز 6 با پوشش 18هزار و 300 خانوار و فاز7 گازرساني به شهر بندرعباس با پوشش 22 هزار و 500 خانوار نيز با اعتباري بيش از60 ميليارد تومان به زودي آغاز مي شود. وي گفت: فاز9 براي گازرساني بافت فرسوده شهربندرعباس در نظر گرفته شده که اجراي آن منوط به بهسازي بافت فرسوده توسط شهرداري بندرعباس و اداره کل راه و شهرسازي است.
مديرعامل شرکت گاز استان هرمزگان با بيان اين که هم اکنون در شهر بندرعباس، امکان دسترسي به گازشهري براي 22 هزارخانوارفراهم شده است، افزود: نزديک به 10درصد اين تعداد خانوار براي دريافت اشتراک اقدام کرده اند.
وي اظهار کرد: در تلاش هستيم با رايزني با بانک ها، هزينه گازکشي به منازل درقالب تسهيلات بدون سود يا با سود کم در اختيارمشــترکان قرار گيردتا آنها نيز براي استفاده از اين نعمت الهي، ترغيب شوند.
پیام های اخلاقی نهضت امام حسین
حادثه کربلا و سخناني که امام حسين(ع) و خانواده او داشتند و روحيات و خلق و خويي که از حماسه سازان عاشورا به ثبت رسيده است، منبع ارزشمندي براي آموزش اخلاق و الگوگيري در زمينه خودسازي، سلوک اجتماعي، تربيت ديني و کرامت انساني است .مسائلي همچون صبوري، ايثار، جوانمردي، وفا، عزت، شجاعت، وارستگي از تعلقات، توکل، خداجويي، همدردي و بزرگواري نمونه هايي از«پيام هاي اخلاقي» عاشوراست و در گوشه گوشه اين واقعه جاويدان مي توان جلوه هاي اخلاقي را ديد.
شجاعت آن است که انسان در برخورد با سختي ها و خطرها، دلي استوار داشته باشد. بيشتر کاربرد اين واژه، در مسائل مبارزات و جهاد و برخورد با حريف در نبرد و نهراسيدن از رويارويي با دشمن در جنگ هاست. نترسيدن از مرگ يکي از مظاهر آشکار شجاعت است و همين عامل امام حسين(ع) و يارانش را به نبرد عاشورا کشاند تا حماسه اي ماندگار بيافرينند. وقتي امام(ع) از مکه به سمت کوفه حرکت مي کرد و در طول راه کساني با وي برخورد مي کردند و با طرح اوضاع آشفته عراق و استيلاي ابن زياد بر مردم، او را از عواقب اين سفر مي ترساندند، شجاعت و بي باکي امام حسين(ع) از مرگ بود که اين سفر را حتمي مي ساخت. خصلت شجاعت در بني هاشم و خاندان پيامبر(ص) زبانزد بود. امام سجاد(ع) نيز در سخنراني شورانگيز خويش در مجلس يزيد فرمود که به ما شش چيز داده شده و با هفت چيز از ديگران برتريم و شجاعت را در زمره آنها برشمرد. بالاتر از همه اينها، شجاعتي است که امام حسين(ع)، اهل بيت او و يارانش در صحنه هاي مختلف عاشورا نشان دادند که خود کتابي مفصل مي شود؛ مانند رشادتي که مسلم بن عقيل در کوفه هنگام نبرد از خود نشان داد يا شجاعت و رزم آوري ياران امام در ميدان کربلا، آنچنان بود که فرياد همه را برآورد و يکي از سران سپاه کوفه خطاب به سربازان فرياد زد: «اي بي خردان احمق! مي دانيد با چه کساني مي جنگيد؟ با شيران شرزه (تند و تيز و خشمگين)، با گروهي که مرگ آفرينند. هيچ کدامتان به هماوردي آنان به ميدان نرويد که کشته مي شويد». دشمنان، امام حسين(ع) و ياران شجاع او را اين گونه توصيف کرده اند: کساني بر ما تاختند که پنجه هايشان بر قبضه شمشيرها بود، همچون شيران خشمگين بر سواره هاي ما تاختند و آنان را از چپ و راست تار و مار کردند و خود را در کام مرگ مي افکندند... . در زيارتنامه هاي متعدد، به صف شجاعت سيدالشهدا و ياران او اشاره شده است، از قبيل «بطل المسلمين»، «فرسان الهيجاء»، «ليوث الغابات» که آنان را به عنوان قهرمان مسلمانان، تک سواران نبرد، شيران بيشه شجاعت و... ستوده اند.
برخلاف جبهه باطل که به انسان ها به عنوان ابزاري براي تامين خواسته ها و منافع خويش مي نگرند، در جبهه حق، مومن ارزش و کرامت دارد. کرامتش هم نشات گرفته از ارزش حق است. انسان ها احترام دارند و به لحاظ ايمانشان مورد تکريم هستند، معيار هم تقوا، ايمان و تعهد است، نه رنگ، زبان، قبيله، نژاد و منطقه جغرافيايي. امام حسين(ع) در عاشورا به ياران خويش عزت بخشيد، آنان را باوفاترين ياوران حق ناميد، خود را به بالين يکايک ياران شهيدش مي رساند و سر آنان را بر دامن مي گرفت. بين آنان تفاوت قائل نمي شد؛ هم بر بالين علي اکبر(ع) حاضر شد و هم بر بالين غلام خويش.
يک جا رخ غلام و پسر بوسه داد و گفت: در دين ما سيه نکند فرق با سفيد. وقتي حر بيدار شد و توبه کرد و به اردوي امام پيوست، ترديد داشت که امام حسين(ع) او را بپذيرد يا نه؟ سوال حر«هل لي من توبه: آيا براي من توبه اي هست؟» نشان دهنده نقطه اميد او به بزرگواري امام حسين(ع) بود. حضرت هم توبه، بازگشت و حق گرايي اش را ارج نهاد و او را به بخشايش و رستگاري اميد داد. اين ارج نهادن به مقام يک انسان تائب است که خود را از ظلمت رهانده و به نور رسانده است. هرچند سابقه اي تيره و گناه آلوده دارد، ولي اينک به نور، ايمان آورده است.
کرامت انساني زن، در سايه عفاف او تامين مي شود. حجاب نيز، يکي از احکام ديني است که براي حفظ و پاکدامني زن و حفظ جامعه از آلودگي هاي اخلاقي تشريع شده است. نهضت عاشورا براي احياي ارزش هاي ديني بود. در سايه آن حجاب و عفاف زن مسلمان نيز جايگاه خود را يافت و امام حسين(ع) و زينب کبري و دودمان رسالت، چه با سخنانشان و چه با نحوه عمل خويش، يادآور اين گوهر ناب گشتند.
براي زنان، زينب کبري و خاندان امام حسين(ع) الگوي حجاب و عفاف است. اينان در عين مشارکت در حماسه عظيم و اداي رسالت و خطير اجتماعي، متانت و عفاف را هم مراعات کردند و اسوه همگان شدند.
حسين بن علي(ع) به خواهران خويش و به دخترش فاطمه(س) توصيه فرمود که اگر من کشته شوم، گريبان چاک نزنيد، صورت مخراشيد و سخنان ناروا و نکوهيده مگوييد. اين گونه حالات، در شان خاندان قهرمان آن حضرت نبود، به خصوص که چشم دشمن ناظر صحنه ها و رفتار آنان بود. در آخرين لحظات، وقتي آن حضرت صداي گريه بلند دخترانش را شنيد، برادرش عباس و پسرش علي اکبر را فرستاد که آنان را به صبوري و مراعات آرامش دعوت کنند.
رفتار توام با عفاف و رعايت حجاب همسران و دختران شهداي کربلا و حضرت زينب(س)، نمونه عملي متانت بانوي اسلام بود. امام سجاد(ع) نيز تا مي توانست، مراقب حفظ شئون آن بانوان بود. دختران و خواهران امام حسين(ع) مواظب بودند تا حريم عفاف و حجاب اهل بيت پيامبر(ص) تا آنجا که مي شود، حفظ و رعايت شود.
مردانگي و جوانمردي، از خصلت هاي ارزشمندي است که انسان را به اصول انساني، شرافت، تعهد، پيمان و رعايت حال درماندگان پايبند مي سازد. کسي که به حق وفادار بماند و از پستي و ستم گريزان باشد، از ضعيفان پشتيباني کند، از خيانت و نيرنگ دوري گزيند، به ظلم و حقارت و دنائت تن ندهد و اهل گذشت و ايثار و فداکاري باشد، «جوانمرد» است. «فتي» به جوانمرد گفته مي شود و فتوت همان مردانگي است. در فرهنگ ديني «فتوت» به نوعي بذل و بخشش، نيکي به ديگران، گشاده رويي، عفاف و خويشتن داري، پرهيز از آزار ديگران و دوري از دنائت و پستي تفسير شده است. حضرت علي(ع) فرموده است: «نظام فتوت و جوانمردي، تحمل لغزش هاي برادران و رسيدگي شايسته به همسايگان است.» قرآن کريم از جوانان يکتاپرستي که در دوران حاکميت دقيانوس، از ظلم و شرک او گريختند و به غار پناه بردند (اصحاب کهف) با تعبير «فتيه» (جوانمردان) ياد مي کند. ياران امام حسين(ع) زيباترين جلوه هاي جوانمردي و فتوت را در حماسه عاشورا از خود نشان دادند؛ چه با حمايتشان از حق، چه با جانبازي در رکاب امام تا شهادت و چه در برخورد انساني با ديگران، حتي دشمنان. اباعبدالله الحسين(ع)، خود مظهر اعلاي فتوت بود. وي از ياران شهيدش و جوانمرداني از آل محمد(ص) که روز عاشورا به شهادت رسيدند، با همين عنوان ياد مي کند و از زندگي پس از شهادت آن عزيزان به خون آرميده، احساس دلتنگي مي کند. به نقل تواريخ، حتي سر مطهر امام حسين(ع) بر فراز ني، آياتي از سوره کهف تلاوت و از ايمان آن جوانمردان (فتيه) ياد کرد.
عمل مسلم بن عقيل در خانه هاني مبني بر ترور نکردن ابن زياد را نيز مي توان از جوانمردي مسلم دانست. هاني هم به نوبه خود جوانمرد بود. وقتي او را به اتهام پنهان کردن مسلم در خانه اش دستگير کردند و به دارالاماره بردند، ابن زياد از او خواست که مسلم را تحويل دهد، اما هاني اين را نامردي دانست و در پاسخ آنان گفت: «به خدا قسم هرگز او را نخواهم آورد. آيا مهمان خود را بياورم و تحويل بدهم که او را بکشيد؟ به خدا قسم سوگند اگر تنهاي تنها و بدون ياور هم باشم، او را تحويل نخواهم داد، تا در راه او کشته شوم».
در مسير راه کوفه، وقتي امام حسين(ع) با سپاه حر برخورد کرد و آنان راه را بر کاروان حسيني بستند، زهير بن قين به امام پيشنهاد کرد که اينان گروهي اندکند و ما مي توانيم آنان را از بين ببريم و جنگ با اينها آسان تر از نبرد با گروه هايي است که بعدا مي آيند. امام(ع) فرمود: «ما کنت لابداهم بالقتال: من شروع به جنگ نمي کنم.» اين گوشه اي از مردانگي امام است. صحنه ديگر آب دادن به سپاه تشنه حر بود که از راه رسيده بودند. حضرت سيدالشهدا(ع) دستور داد همه آن لشکر هزار نفري را حتي اسب هايشان را سيراب کنند. مردانگي و وفاي اباالفضل(ع) نيز در کنار نهر علقمه جلوه کرد. وقتي تشنه کام وارد فرات شد و خواست آب بنوشد، با يادآوري عطش برادر و کودکان خيمه ها، آب ننوشيد و لب تشنه از شريعه فرات بيرون آمد. زندگي و مرگ و پيکار و شهادت حسين بن علي(ع) همه مردانه بود و از روي کرامت و بزرگواري. در زيارتنامه آن حضرت آمده است: «کريمانه جنگيد و مظلومانه به شهادت رسيد».
آزادي در مقابل بردگي، اصطلاحي حقوقي و اجتماعي است، اما «آزادگي» برتر از آزادي است و نوعي حريت انساني و رهايي انسان از قيد و بندهاي ذلت آور و حقارت بار است. تعلقات و پايبندي هاي انسان به دنيا، ثروت، اقوام، مقام، فرزند و... در مسير آزادي روح او، مانع ايجاد مي کند. اسارت در برابر تمنيات نفساني و علاقه هاي مادي، نشانه ضعف اراده بشري است. وقتي کمال و ارزش انسان به روح بلند و همت عالي و خصال نيکوست، خود را به دنيا و شهوات فروختن، نوعي پذيرش حقارت است و خود را ارزان فروختن. حضرت علي(ع) مي فرمايد: «الا حر يدع هذه اللماظه لاهلها؟ انه ليس لانفسکم ثمن الا الجنه فلا تبيعوها الا بها: آيا هيچ آزاده اي نيست که اين نيم خورده (دنيا) را براي اهلش واگذارد؟ به يقين بهاي وجود شما چيزي جز بهشت نيست. پس خود را جز به بهشت نفروشيد! «آزادگي در آن است که انسان کرامت و شرافت خويش را بشناسد و تن به پستي، ذلت، حقارت نفس، اسارت دنيا و زير پا نهادن ارزش هاي انساني ندهد. در پيچ و خم ها و فراز و نشيب هاي زندگي، گاهي صحنه هايي پيش مي آيد که انسان ها به خاطر رسيدن به دنيا يا حفظ آنچه دارند يا تأمين تمنيات و خواسته ها يا چند روز زنده ماندن، هرگونه حقارت و اسارت را مي پذيرند، اما احرار و آزادگان، گاهي با ايثار جان هم بهاي «آزادگي» را مي پردازند و تن به ذلت نمي دهند. امام حسين(ع) فرمود: «موت في عز خير من حياه في ذل: مرگ با عزت بهتر از حيات ذليلانه است». اين نگرش به زندگي، ويژه آزادگان است. نهضت عاشورا جلوه بارزي از آزادگي در مورد امام حسين(ع) و خاندان و ياران شهيد اوست و اگر آزادگي نبود، امام تن به بيعت مي داد و کشته نمي شد. وقتي مي خواستند به زور از آن حضرت به نفع يزيد بيعت بگيرند، منطقش اين بود که «لا والله لا اعطيهم بيدي اعطاء الذليل و لا اقر اقرار العبيد: نه به خدا سوگند، نه دست ذلت به آنان مي دهم و نه چون بردگان تسليم حکومت آنان مي شوم!» صحنه کربلا نيز جلوه ديگري از اين آزادگي بود که از ميان دو امر شمشير يا ذلت، مرگ با افتخار را پذيرفت و به استقبال شمشيرهاي دشمن رفت و فرمود: «الا و ان الدعي بن الدعي قدر کزني بين اثنتين: بين السلّه و الذله و هيهات منّا الذله: بر ما گمان بردگي زور برده اند، اي مرگ، همتي! که نخواهيم اين قيود». انسان هاي آزاده، در لحظات حسـاس و دشوار انتـخاب، مرگ سـرخ و مبارزه خونـين را برمي گزينند و فداکارانه جان مي بازند تا به سعادت شهادت برسند و جامعه خود را آزاد کنند. امام(ع) در نبرد روز عاشورا نيز، هنگام حمله به صفوف دشمن اين رجز را مي خواند:
الموت اولي من رکوب العار
مرگ، بهتر از ننگ و ننگ بهتر از آتش دوزخ است.
روح آزادگي امام(ع) سبب شد، حتي در آن حال که مجروح بر زمين افتاده بود، نسبت به تصميم سپاه دشمن براي حمله به خيمه هاي زنان و فرزندان برآشوبد و آنان را به آزادگي دعوت کند: «ان لم يکن لکم دين و کنتم لا تخافون المعاد فکونوا احراراً في دنياکم: گر شما را به جهان بينش و آييني نيست، لااقل مردم آزاده به دنيا باشيد». فرهنگ آزادگي در ياران امام و شهداي کربلا نيز بود. حتي مسلم بن عقيل پيشاهنگ نهضت حسيني در کوفه نيز، هنگام رويارويي با سپاه ابن زياد رجز را مي خواند و مي جنگيد:
اقسمت لا اقتل الا حرا
هرچند که مرگ را چيز ناخوشايندي مي بينم، ولي سوگند خورده ام که جز با آزادگي کشته نشوم.
جالب اينجاست که همين شعار و رجز را عبدالله، پسر مسلم بن عقيل، در روز عاشورا هنگام نبرد در ميدان کربلا مي خواند.
اين نشان دهنده پيوند فکري و مرامي اين خانواده بر اساس آزادگي است. دو شهيد ديگر از طايفه غفار، به نام هاي عبدالله و عبدالرحمن، فرزندان عروه، در رجزي که در روز عاشورا مي خواندند، مردم را به دفاع از «فرزندان آزادگان» مي خواندند و با اين عنوان، از آل پيامبر(ص) ياد مي کردند: «يا قوم ذودوا عن بني الاحرار». مصداق بارز ديگري از اين حريت و آزادگي، حر بن يزيد رياحي بود.
آزادگي او سبب شد که به خاطر دنيا و رياست آن، خود را جهنمي نکند و بهشت را در سايه شهادت خريدار شود. توبه کرد و از سپاه ابن زياد جدا شد و به حسين(ع) پيوست و صبح عاشورا در نبردي دلاورانه به شهادت رسيد. وقتي حر نزد امام حسين(ع) آمد، يکي از اصحاب حضرت، با اشعاري مقام آزادي و حريت او را ستود. چون به شهادت رسيد، سيدالشهدا(ع) بر بالين او حضور يافت و او را حر و آزاده خطاب کرد و فرمود: «انت حرّ کما سمتک امک، و انت حر في الدنيا و انت حر في الاخره: تو آزاده اي؛ همچنان که مادرت تو را حر (آزاد) ناميد».
شبنم اعماري - پاييز بهترين فصل سفر براي کساني است که دوستدار طبيعت هزاررنگ هستند. پادشاه فصل ها که از راه مي رسد، همه چيز مهياي سفر است و گشت و گذار در پاييز، حس و حال خاص خودش را دارد. مسافرت در اين فصل حال دلتان را خوب مي کند و لبخند روي لبانتان مي آورد؛ وزش باد ملايم، برگ هاي رنگارنگ و جاده هاي خلوت همگي نشان از آن دارد که مي توانيد دل به جاده بسپاريد و سفري خاطره انگيز را تجربه کنيد.اگر دلتان براي يک مسافرت به ياد ماندني تنگ شده، با ما همراه باشيد تا با بهترين مقاصد پاييزي آشنا شويد.
در پاييز مي توان با خيالي آسوده، سفرهاي زيارتي را برنامه ريزي کرد. در اين فصل به دليل تمام شدن تعطيلات، شهرهاي زيارتي خلوت تر از هميشه هستند. اين خلوت بودن، نه تنها هزينه هاي سفر را کاهش مي دهد، بلکه ترافيکي هم در مسيرتان وجود ندارد. علاوه بر اين شهرهاي زيارتي هم مانند ديگر شهرهاي ايران، پاييزي دل انگيز دارند که در کنار زيارت، لذت سفر را صدچندان مي کند.
حدود يک چهارم ايران را مناطق کويري دربر گرفته اند، مناطقي شگفت انگيز که مي تواند مقصد سفر هاي پاييزي باشد. علاوه بر دو کوير مشهور ايران (کوير مصر در خور و بيابانک اصفهان و مرنجاب در شمال شهرستان آران)، مي توانيد راه کوير کاشان و کوير ابوزيدآباد را در پيش بگيريد.
در اين منطقه علاوه بر کويرنوردي، جاذبه هاي ديدني چون قلعه هاي تاريخي، شهر زيرزميني «اويي» که قديمي ترين شهر زيرزميني دنياست و کاروانسرا و آب انبار صفوي نيز وجود دارد که با بازديد از آنها مي توانيد لذت سفرتان را دوچندان کنيد.کوير جندق، کوير خارتوران، کويرنوردي درياچه نمک يا روستاي نايبند (ماسوله کوير) و... از ديگر مناطق کويري هستند که مي توانند گزينه مناسبي براي سفرهاي پاييزي باشند.
از ديگر نقاط ديدني ايران در پاييز مي توان به شهرهاي جنوبي و گرمسيري اشاره کرد.پاييز برگ ريز هزاررنگ، بهترين فصل براي سفر به شهرهاي جنوبي و گرمسيري است. انتخاب قشم و کيش شايد گزينه خوبي باشد، اما بهتر است ديدن ديگر شهرها را هم فراموش نکنيد؛ کرمان، يزد، زاهدان، بندرعباس، قسمت هاي جنوبي اصفهان و شيراز.
طبيعت زيباي شمال ايران با داشتن گونه هاي مختلف گياهي و جانوري در تمام فصول سال ديدني است؛ اما لذت بردن از زيبايي هاي اين خطه از کشور را در پاييز هم نبايد از دست داد. در تک تک شهرها و روستاهاي شمال، پاييز ديدني است. درختان رنگارنگ، نم باران، موج خروشان دريا و نسيم دل انگيز پاييزي در کنار قدم زدن در ساحل و کوچه باغ هاي شمال، آرامشي وصف ناپذير را براي مسافران به ارمغان مي آورد. در اين ديار به هر طرف که بنگريد، چيزي جز زيبايي نمي بينيد. زيبايي که در پاييز بيش از هر زمان ديگري به چشم مي آيد.
در پاييز، جنگل نوردي هم حسي خاص به انسان منتقل مي کند. حسي که به محض پا گذاشتن به جنگل و ديدن آن همه زيبايي پنهان در مه، تو را غرق رويا مي کند، خيالي دلنشين که دلت نمي خواهد از آن بيرون بيايي.جنگل هاي 2 هزار و 3 هزار، گرگان، ابر، جنگل ارسباران، درفک و... مي توانند گزينه هاي خوبي براي جنگل نوردي پاييزي تان باشد.
صداي پاي پاييز را که مي شنوي، دلت پر مي کشد براي قدم زدن روي برگ هاي خشک رنگارنگ جدا شده از درخت. به دنبال جايي آرام و کنجي دنج مي گردي که اندکي بياسايي و خستگي از تن به در کني. پاييز که از راه مي رسد، هر گوشه از ايران رنگ و بويي خاص به خود مي گيرد. رنگ و بويي که تابلويي از رنگ ها و نقش ها را پيش رويت قرار مي دهد و به معناي واقعي زيبايي را به بهترين شکل ممکن مقابل چشمانت به تصوير مي کشد. پاييز با آن نم باران و هياهوي بادهاي تندش که به يکباره برگ هاي درختان را فرو مي ريزد، زيبايي اش را دوچندان مي کند. صداي پاي پاييز را که مي شنوي، درمي يابي که تابستان رخت بربسته و جايش را به فصل هزاررنگ داده، فصلي که طبيعت خوشرنگ تر از هر زمان ديگري پيش رويت خودنمايي مي کند. پاييز، فصل قاصدک هايي است که به دنبال روزنه اي براي ورود به خانه ها مي گردند تا نويد آمدن پاييز را بدهند. پاييز فصل غم انگيزي نيست، در ميان هياهوي اين فصل مي توان غم و غصه ها را روي برگ درختان آويخت تا با بادهاي پاييزي فرو بريزند و به دست فراموشي سپرده شوند. در اين فصل مي توان دل ها را از محنت و رنج ها پاک کرد و منتظر رويش ديگر بود. بياييد باور کنيم که پاييز هم مانند بهار، فصل تولدي ديگر است.
يکي از رشته هاي صنايع دستي که به جرات مي توان گفت، تنيده شدن احساس در تاروپود چوب است، مرواربافي نام دارد. مروار، نوعي چوب ترکه اي اسـت که پس از فرايند نرم شدن، از سوي افرادي که به آنها مروارباف مي گويند، بافته مي شود و شکل خاصي به خود مي گيرد.
خاستگاه اين صنعت استان هاي گيلان، تهران، خوزستان و همدان است و شهرستان ملاير و برخي از روستاهاي آن همچون قشلاق، گوراب و داويجان نيز پرچمدار اين صنعت دستي هستند. مراحل ساخت مروار به اين شکل است که تركه ها پس از چيده شدن از سوي باغداران و زمينداران به مرواربافان فروخته مي شود. اين افراد ابتدا اين ترکه ها را با قيچي پاك و سپس آنها را با توجه به ضخامتي که دارند، دسته بندي مي كنند و در داخل مخزن آب يا ديگ پخت قرار مي دهند. پس از پخت كه يک نيمروز طول مي کشد، پوست ترکه ها را کنده و آنها را قاچ مي كنند. با توجه به ظروفي كه قرار است توليد شود، مرواربافان مانند فرش برايش تارو پود در نظر مي گيرند و مشغول بافتن مي شوند.
از جمله محصولاتي که مرواربافان توليد مي کنند، مي توان به سبـدهاي گرد کوچک و بزرگ، بيضي شکل يا قايقي کوچک و بزرگ، کاسه در اندازه هاي مختلف، سبدهاي کشکولي، پنجره اي و جاي ميوه، سبد دو طبقه و سه طبقه، جاي لباس، جاي روزنامه، انواع لوستر، انواع شکلات خوري، جاي نخ و سوزن، جاي تخم مرغ، ميز و صندلي، مبل و محصولات متنوع ديگر اشاره کرد. در مرواربافي علاوه بر ترکه هاي مروار، از مواد ديگري مانند تخته سه لايي، انواع ميخ، روغن جلا و مفتول هاي سيمي نيز استفاده مي شود. ابزارآلات توليد مروار هم عبارتند از: اره، رنده، چکش، انبردست، گازانبر و قيچي باغباني.
اقامت يکي از اصول مهم مسافرت است. اصلي که هميشه قبل از سفر بايد به آن توجه کرد. يافتن اقامتگاه کار سختي نيست، اما انتخاب مکان مناسب با ويژگي هاي خاص و منحصر به فرد مطمئنا سفري لذت بخش را برايتان رقم خواهد زد، به خصوص اگر اقامتگاهي سنتي باشد. اصفهان علاوه بر جاذبه هاي ديدني فراوان، هتل هاي سنتي زيادي دارد که هر يک به تنهايي روايتگر هزاران تاريخ است.
هتل عباسي اين بنا که در اصل يک کاروانسراي قديمي300 ساله است و امروز تغيير کاربري داده، در زمان شاه سلطان حسين صفوي ساخته شده است. اين هتل سنتي داراي معماري بسيار زيبا و بي نظير است که با حضور در آن به قدري محو معماري فوق العاده اش مي شويد که زمان از دستتان خارج مي شود. در هتل عباسي مي توانيد موسيقي سنتي گوش دهيد، در راهروهاي طولاني اش قدم بزنيد و کاشي کاري ها و گچ بري هاي زيبايش را به نظاره بنشينيد. طبيعت بکر باغ هتل هم بر جذابيت هاي اين بناي سنتي افزوده است.
هتل عتيق بهترين جاي اين هتل، اتاق شاه نشين آن است، حتي تصور خوابيدن در اين اتاق رويايي هم لذت بخش است. با انتخاب اين هتل به عنوان يک اقامتگاه سنتي شايد از گشت و گذار بازبمانيد. اين را به آن دليل مي گوييم که اگر لحظاتي براي صرف نوشيدني روي تخت هاي حياط بنشينيد، چنان محو فضاي دلنشين اطرافتان مي شويد که دلتان نمي خواهد از جايتان بلند شويد.
هتل بالي خور اين هتل سنتي با آن ديواره هاي کاه گلي، در عين سادگي، اقامتگاهي بي نظير است. انتخاب هتل بالي خور مي تواند روزهاي گرم کوير را قابل تحمل تر و تماشاي آسمان پرستاره را برايتان هيجان انگيزتر کند. اينجا مي توانيد درخواست لحاف و تشک دست دوز داشته باشيد و در ميان کوير، زير سقف کاهگلي يک بناي زيبا، شبي را به صبح برسانيد و اقامتي تکرار نشدني را تجربه کنيد.
هتل بخردي اين هتل که قدمتش به قرن 10 مي رسد، امکانات رفاهي مدرني دارد که در کنار حس و حال سنتي، اقامتي شاهانه را برايتان رقم مي زند. در کنار اقامت دلپذيري که در اين خانه قديمي داريد، طعم غذاهاي سنتي خوشمزه را هم امتحان کنيد.از ديگر اقامتگاه هاي تاريخي اصفهان مي توان به هتل سنتي بارانداز، ابن سينا و... اشاره کرد.
شهر باستاني کاشان علاوه بر تمام زيبايي هاي معماري و فرهنگي اش، سوغاتي پر از عطر، طعم و رنگ هاي زندگي بخش دارد که باعث مي شود مسافران دست خالي اين شهر را ترک نکنند.
کاشان از گذشته تاکنون به داشتن بهترين عرقيات گياهي مشهور است. همچنين گلاب و مراسم گلابگيري اين شهر نيز زبانزد عام و خاص است.
در تمام مغازه ها و کوچه و پس کوچه هاي کاشان مي توانيد اين شيريني خوش عطر را پيدا کنيد.
هر شهر و دياري، نان و کلوچه مختص به خود را دارد که کاشان هم از اين قاعده مستثنا نيست. کاشاني ها در ايام نوروز با اين کلوچه ها از مهمانان خود پذيرايي مي کنند.
از آن دسته شيريني هايي است که در شهرها و کشورهاي مختلف تهيه مي شود، اما باقلواي کاشان چيز ديگري است؛ چراکه از انواع مغز ها در آن استفاده شده است.
پشمک و قطاب
ديگر سوغاتي هاي اين شهر است.
کاشان از قديم به هنرهاي سنتي معروف بوده و يکي از مهم ترين مراکز توليد قالي، پارچه هاي ابريشمي، مخمل، حرير و ديبا به شمار مي رفته است. اين شهر در زمينه توليد فرش ماشيني با 70 درصد کل توليد فرش ماشيني کشور، مقام اول را به خود اختصاص داده است.
سبزيجات، يکي از سالم ترين و مفيدترين مواد غذايي هستند. در سبزيجات ويتامين، مواد معدني و ساير مواد مغذي فراوان وجود دارد که براي عملکرد مناسب و سيستم ايمني بدن بسيار ضروري هستند. حال بايد بدانيد که سبزيجات را چگونه بپزيد که خواص آن حفظ شود.
براي پخت سبزيجات، هر روشي مناسب است، به غير از سرخ کردن. معمولا متخصصان تغذيه با هر روشي که باعث شود شما سبزيجات بيشتري مصرف کنيد، موافق هستند. با به کارگيري روش هاي جديد، کاري مي کنيد که نه تنها خودتان، بلکه ساير اعضاي خانواده نيز ميل بيشتري به خوردن سبزيجات پيدا کنند. شايد متخصصان تغذيه بر سر بعضي مسائل اختلاف نظر داشته باشند، اما همه آنها درباره يک نکته با يکديگر هم عقيده اند: سبزيجات مصرف کنيد؛ چرا که يکي از سالم ترين و مفيدترين مواد غذايي هستند. در سبزيجات ويتامين، مواد معدني و ساير مواد مغذي فراوان وجود دارد که براي عملکرد مناسب و سيستم ايمني بدن بسيار ضروري هستند. هرچه سبزيجات بيشتري مصرف کنيد، احتمال ابتلاي شما به انواع بيماري ها از جمله بيماري هاي قلبي، ديابت نوع 2 و برخي انواع سرطان کاهش مي يابد؛ اما چرا با وجود همه اين توصيه ها باز هم بسياري از ما حداقل ميزان پيشنهادي سبزيجات را مصرف نمي کنيم؟ شايد يکي از دلايل آن، آشنا نبودن با روش پخت سبزيجات است. معمولا پخت سبزيجات از نظر بسياري از ما کاري پيچيده و دشوار است.
با استفاده از سبزيجات مي توان سس هاي مختلفي تهيه کرد. با کمي فلفل دلمه اي، روغن زيتون، فندق، بادام و سرکه مي توانيد يک سس بسيار خوشمزه تهيه و در کنار گوشت يا ماهي از آن استفاده کنيد. همچنين مي توانيد با کمي روغن زيتون، فندق و پنير پارمزان، سس ايتاليايي درست کرده و به همراه سالاد مصرف کنيد.
نکته: با خريد يک غذاساز مي توانيد انواع سبزيجات را با يکديگر مخلوط کرده و سس هاي خوشمزه اي براي سرو در کنار غذاي اصلي تهيه کنيد.
يک راه سريع براي پخت سبزيجات، سرخ کردن آنها در روغن است.
توجه داشته باشيد که روغن بايد کم باشد. از اين روش براي پختن سبزيجات نرم مانند فلفل دلمه اي، پياز و قارچ استفاده مي شود.
وقتي هوا گرم است، کباب کردن سبزيجات در بيرون از خانه راه مناسبي براي پختن آنهاست، مانند پختن سبزيجات در فر. کباب کردن آنها نيز طعم و مواد مغذي شان را حفظ مي کند. سبزيجاتي مانند ذرت، فلفل دلمه اي، کدو، پياز و سيب زميني را مي توان براحتي کباب کرد.
نکته: در ماه هاي سرد سال مي توانيد سبزيجات را روي شعله گاز خانگي کباب کنيد. براي اين کار از سيخ يا توري مخصوص کباب استفاده کنيد.
بخارپز کردن سبزيجات، يکي از سالم ترين راه هاي پخت آنهاست. با اين روش شما مي توانيد بدون اينکه لازم باشد، سبزيجات را درون آب قرار دهيد و آنها را بپزيد.ضمن آنکه ويتامين هاي موجود در آنها بيشتر حفظ مي شود. اگر قصد داريد وزن خود را کاهش دهيد، اين روش براي شما بسيار مناسب است، زيرا براي بخارپز کردن سبزيجات هيچ نيازي به استفاده از روغن نيست. بهترين گزينه ها براي بخارپز کردن عبارت است از: کلم بروکلي، هويج، گل کلم، لوبياسبز، اسفناج و ساير سبزيجات مشابه.
پختن سبزيجات در آب جوش، يکي از ساده ترين راه هاي پخت آن است. براي حفظ مواد مغذي بهتر است از حداقل آب ممکن استفاده کنيد تا مواد مغذي، بويژه ويتامين هاي آن از بين نروند. اگر مي خواهيد مزه سبزيجات حفظ شود و له نشود، تا زماني که آب کاملا به نقطه جوش برسد صبر کنيد، سپس سبزيجات (کلم بروکلي و لوبيا سبز) را در آن بريزيد و پس از مدت کوتاهي از آب خارج کنيد. اگر عجله اي نداريد و مي خواهيد سبزيجات نرم شوند، قبل از اينکه آب به نقطه جوش برسد، آنها را در آب بريزيد و دما را کاهش دهيد. اين روش معمولا براي پخت سبزيجات سخت مانند نخود، لوبياسبز، سيب زميني، شلغم و ساير سبزيجات ريشه اي که براي نرم شدن احتياج به زمان زيادي دارند، به کار مي رود.
نکته: اضافه کردن کمي نمک به آب جوش، باعث افزايش مزه سبزيجات مي شود، اما در استفاده از نمک زياده روي نکنيد. سبزيجات نبايد شور شوند. فراموش نکنيد که نمک زياد باعث افزايش فشارخون مي شود.
پخت سبزيجاتي مانند پياز، کدو و مارچوبه در فر بسيار ساده است. فقط کافي است آنها را خرد کرده، در سيني فر قرار داده و کمي روغن گياهي روي آنها بريزيد. دماي بالاي فر باعث مي شود گوشت و سبزيجات خيلي زود بپزند و قند آنها بر سطح شان جمع شود. در نتيجه سبزيجات مزه اي شيرين به خود مي گيرند؛ پخت سبزيجات در فر نه تنها ويتامين ها و املاح سبزيجات را حفظ مي کند؛ بلکه طعم آنها که ممکن است هنگام پخت در آب جوش از بين برود، حفظ مي شود.
نکته: مي توانيد در کنار سبزيجات، گوشت يا مرغ را نيز در فر بپزيد و به عنوان يک وعده کامل سرو کنيد. استفاده از انواع ادويه ها و سير هم براي طعم دار کردن غذا بسيار مناسب است.
مواد مورد نياز
برنج: 3 پيمانه
عدس: يک دوم پيمانه
زردک: 2 عدد
پياز: يک عدد
شويد خشک: 2 قاشق سوپخوري
ادويه پلويي: يک قاشق چايخوري
زردچوبه: يک دوم قاشق چايخوري
نمک: به ميزان لازم
روغن مايع: به ميزان لازم
روش پخت:
برنجي را که از چند ساعت قبل خيس شده، به همراه زردچوبه و نمک درون قابلمه اي حاوي آب جوش بريزيد، بعد از مغز پخت شدن، آن را آبکش کنيد. شويد را به برنج آبکش شده اضافه کرده و کنار بگذاريد. عدس را با مقداري نمک و آب بپزيد تا آب آن تبخير شود. پياز را درون تابه اي حاوي روغن، کمي تفت دهيد تا شفاف شود. زردک را بخارپز کرده، سپس به همراه عدس و پياز به مخلوط شويد و برنج اضافه کنيد و هم بزنيد. کف يک قابلمه، مقداري روغن بريزيد و ته ديگ مورد علاقه تان را در آن قرار دهيد. سپس مخلوط برنج را درون قابلمه ريخته و روي حرارت ملايم با در بسته دم بگذاريد.
مواد لازم
گوشت چرخ کرده: 300 گرم
پياز (نگيني خرد شده): يک عدد
رب گوجه فرنگي: 2 قاشق سوپخوري
آب ليموترش: 3 قاشق سوپخوري
جعفري (ساتوري خرد شده): يک دوم پيمانه
زردچوبه، نمک و فلفل: به ميزان لازم
روغن مايع: 2 قاشق سوپ خوري
موارد مورد نياز براي تهيه کرپ
آرد سفيد: 8 قاشق سوپخوري
شير: يک پيمانه
تخم مرغ: 4 عدد
نمک: يک قاشق چايخوري
زردچوبه: يک چهارم قاشق چايخوري
روغن مايع: به ميزان لازم
طرز تهيه:
پياز را با مقداري روغن داخل تابه اي تفت دهيد تا سبک شود. سپس گوشت را به آن اضافه کنيد و تفت دهيد تا رنگ آن تغيير کند. زردچوبه، نمک، فلفل، رب گوجه فرنگي، آب ليموترش و جعفري را به آن بيفزايد و بگذاريد تا آب آن تبخير شود. سپس از روي حرارت برداشته و کنار بگذاريد. براي تهيه کرپ، آرد را درون کاسه اي بريزيد و بتدريج شير را به آن اضافه کنيد و هم بزنيد تا گلوله نشود. تخم مرغ، نمک و زردچوبه را به آن افزوده و با استفاده از چنگال يا همزن دستي، آن را کاملا مخلوط کنيد. تابه نسوزي به قطر 10 سانتيمتر را روي حرارت قرار دهيد تا کاملا داغ شود، سپس با مقداري روغن، کف آن را چرب کرده و مقداري از مايه کرپ را به وسيله ملاقه درون تابه بريزيد. آن را تکان دهيد تا مايه به طور يکنواخت پخش شود. وقتي روي کرپ بسته و زير آن طلايي رنگ شد، از تابه خارج کنيد. مقداري از مايه گوشتي را روي کرپ (سمت طلايي آن) بريزيد و رول کنيد. رول آماده شده را درون تابه اي حاوي مقداري روغن، در حدي که اطراف آن نيز طلايي رنگ شود، سرخ کنيد.
مواد مورد نياز
ذرت: 4 عدد
باقلا سبز: 100 گرم
سير: 2 حبه
فلفل قرمز تازه: يک عدد
ريحان و نعناع خرد شده: 2 قاشق غذاخوري
روغن زيتون: يک قاشق غذاخوري
سرکه: يک تا 2 قاشق چايخوري
طرز تهيه
با يک چاقو، دانه هاي ذرت را از چوب آن جدا کنيد. در يک قابلمه روغن زيتون بريزيد و سير و ذرت را براي 5 دقيقه در آن تفت دهيد. باقلا سبز را به مواد اضافه کنيد و بگذاريد 5 دقيقه ديگر بپزد. بعد از پختن باقلا، قابلمه را از روي حرارت برداشته و فلفل قرمز، ريحان، نعناع و سرکه را به آن اضافه کنيد. سالاد باقلا آماده است، آن را در ظرفي بکشيد و سرو کنيد.
مواد لازم
موز: 4 عدد
چيپس هاي شکلاتي: 2 قاشق غذاخوري
بستني وانيلي: 2 ليوان
کره آب شده: 4 قاشق غذاخوري
گردوي خرد شده: 4 قاشق غذاخوري
طرز تهيه:
گريل را روي حرارت 200 درجه سانتيگراد تنظيم کنيد. موزها را جداگانه با پوست روي کاغذ فويل قرار دهيد. از طول برش داده و کمي کره داخل برش بريزيد و سپس با چيپس هاي شکلاتي پر کنيد و به مدت 15 دقيقه در گريل قرار دهيد تا چيپس هاي شکلاتي آب شوند. آنها را از فر در بياوريد و کاغذ فويل را از روي موزها برداريد. موز را کمي باز کنيد و روي هر کدام کمي بستني و گردو بپاشيد و سرو کنيد.
بسياري از افراد در طول روز دچار کم آبي مي شوند، مسئله اي که احساس خستگي و کاهش انرژي بدن را به همراه دارد؛ به همين دليل توصيه پزشکان براي برقراري تعادل بدن اين است که خوراکي هايي را استفاده کنيد که علاوه بر سم زدايي و پاکسازي بدن، از خستگي و کاهش انرژي نيز پيشگيري کنند. در ادامه بهترين خوراکي هايي که مي توانيد آنها را مصرف کنيد، برايتان آورده ايم.
طبيعت و مزاج هندوانه سرد است و بيش از 91 درصد آب دارد. اين ميوه، منبع غني ليکوپن است و به دليل فعاليت آنتي اکسيداني، خطر سکه مغزي را کاهش مي دهد. هندوانه خاصيت ضدالتهابي دارد و به دليل مقادير بالاي ويتامين ها و مواد معدني خطر ابتلا به بيماري ها را کاهش مي دهد. علاوه بر هندوانه، ملون ها (خربزه، طالبي و گرمک) نيز با داشتن مقادير بالايي آنتي اکسيدان به کاهش راديکال هاي آزاد بدن کمک مي کنند.
مانند هندوانه حدود 95 درصد آب دارد. خيار با دارا بودن خاصيت ضدالتهابي به کاهش التهاب بدن کمک مي کند و به دليل داشتن آنتي اکسيدان هاي متعدد از ابتلا به سرطان و بيماري هاي قلبي و عروقي پيشگيري مي کند. اين ميوه، سرشار از ويتامين B، ويتامين B5 و ويتامين B7 است که مي تواند در کاهش استرس و اضطراب نقشي تاثيرگذار داشته باشد.
تمام مرکبات سرشار از آنتي اکسيدان، ويتامين C و فيبر هستند، به همين دليل از ابتلا به سرطان و بيماري هاي قلبي جلوگيري مي کنند. استفاده از آب مرکبات تازه هم مي تواند گزينه خوبي باشد.
موز حاوي دوپامين است، ماده اي شيميايي که به بهبود خلق و خو کمک مي کند و خطر ابتلا به استرس و اضطراب را کاهش مي دهد. آنتي اکسيدان ها، ويتامين ها، مواد معدني و فيبر موجود در موز به کاهش راديکال هاي آزاد بدن کمک مي کنند و باعث لاغري و کاهش وزن، درمان ديابت نوع 2، تقويت سيستم عصبي و افزايش گلبول هاي سفيد خون مي شوند.
يکي ديگر از ميوه هاي پرخاصيت هلو است . اين ميوه به دليل مقادير بالاي مواد مغذي، به سلامت بدن و پوست کمک مي کند.
به دليل دارا بودن مقادير بالاي ويتامين هاي ضروري، مواد معدني و ساير مواد مغذي، يکي از بهترين نوشيدني هاست که خطر ابتلا به سرطان را کاهش مي دهد.
سرشار از فيبر است و به سلامت دستگاه گوارش و بهبود حرکات روده، در درمان و پيشگيري از يبوست کمک مي کند. توصيه مي شود آب ساقه ريواس (برگ هاي ريواس به دليل مقادير بالاي اسکاليک اسيد سمي هستند) را با آب سبزيجات تازه ترکيب کنيد تا از خواص آن بهره مند شويد.
از نظر طب قديم پياز طبعي گرم و خشک دارد و داراي خواص زيادي است. از مهم ترين خاصيت هاي پياز مي توان به سم زدا بودن آن اشاره کرد.
به دليل مقادير بالاي فلاونوئيد ها و ساير مواد شيميايي موجود در گوجه فرنگي، خطر ابتلا به سرطان، به ويژه سرطان پروستات کاهش مي يابد.
سبزيجاتي که داراي برگ سبز هستند(کرفس، اسفناج، کاهو، گل کلم و...) از بروز عوارضي مانند سکته قلبي و مغزي پيشگيري مي کنند. باعث کاهش کلسترول مي شوند و خطر ابتلا به سرطان را کاهش مي دهند.
باکتري لاکتوباسيلوس موجود در ماست خواص زيادي دارد، به همين دليل مصرف اين ماده لبني توصيه شده است. ماست داراي ويتامين D است و به محکم شدن استخوان ها کمک مي کند. فسفر موجود در اين ماده لبني باعث تقويت حافظه مي شود.
ويتامين ها، مواد معدني، آنتي اکسيدان ها و آنزيم هاي موجود در جوانه ها، از بدن در برابر راديکال هاي آزاد محافظت مي کنند. طبيعت و مزاج جوانه ها سرد است، به همين دليل مي توان از آنها براي تهيه انواع سالاد و ساندويچ استفاده کرد.
حفظ تعادل بدن از نظر طبع و مزاج، يعني سلامتي. هرگاه بدن به هر دليلي از حالت تعادل خارج شود؛ گرمي، سردي، خشکي يا رطوبت در آن افزايش پيدا مي کند و باعث بروز بيماري مي شود. تمام جنبه هاي زندگي مان تحت تاثير طبيعت بدن قرار دارد. نوع تغذيه ما مي تواند بر همه اعضاي بدن از مغز و اعصاب گرفته تا قلب، معده، کبد و کليه ها تاثيرات مهمي داشته باشد. در بعضي از مزاج ها، خوردن غذاي نامناسب ممکن است عواقب ناخوشايند زيادي را به دنبال داشته باشد. به همين خاطر، افراد بايد با مزاج خود، محيطي که در آن زندگي مي کنند و طبيعت مواد غذايي مورد مصرفشان آشنايي داشته باشند تا با تغذيه مناسب بتوانند از بروز بيماري ها جلوگيري کنند. بنابراين همه انسان ها براي داشتن زندگي سالم، وزن مناسب و آرامش روحي، به شناختن مزاج يا طبيعت خود نياز دارند. اهميت شناخت طبع ها به اندازه اي است که والدين با توجه به آن مي توانند مشکلات احتمالي فرزندانشان را رفع کنند. براساس باورهايي که در طب سنتي وجود دارد، اگر يک فرد با توجه به طبع و مزاج خود تغذيه کند، کمتر بيمار مي شود. به همين خاطر شناخت طبع بر هر فردي لازم و ضروري است و از طريق آن مي توان از بسياري از مشکلاتي که ممکن است پيش آيد، پيشگيري کرد. بهترين و منطقي ترين روش در طب سنتي اين است که افراد ابتدا طبع و مزاج خود را بشناسند، سپس مناسب با آن تغذيه کنند تا هيچ گاه دچار بيماري و کسالت نشوند.
گياهان دارويي کاربردهاي زيادي دارند، به حدي که مي توان از آنها براي درمان بسياري از بيماري ها و مشکلات سلامتي استفاده کرد. بيشتر اوقات مردم تصور مي کنند که داروهاي شيميايي اثرگذاري زيادي بر درمان بيماري ها دارند و آنها سريع تر درمان مي شوند. اين در حالي است که بيشتر افراد غافل از عوارضي هستند که داروهاي شيمياي ممکن است در پي داشته باشد. گياهان دارويي، اما هر کدام به نوعي مي تواند براي درمان بيماري ها و افزايش قدرت و توان اعضاي داخلي و ظاهري بدن مورد استفاده قرار گيرد بدون آنکه عوارضي داشته باشد.
گياهي خوشبو و هميشه سبز است که فوايد زيادي براي بدن دارد. برگ بو که گياهي ادويه اي است، سرشار از مواد معدني و ويتامين هاست. ويتامين C که در دفع راديکال هاي آزاد و تقويت سيستم ايمني بدن نقش مهمي دارد از مهم ترين ترکيب هاي موجود در اين ادويه است. همچنين ويتامين A موجود در اين گياه به قدرت بينايي کمک مي کند و در پيشگيري از ابتلا به سرطان ريه و دهان نقش دارد. وجود تعدادي از ويتامين هاي ب کمپلکس نظير نياسين، پيريدوکسين، پنتوتنيک و ريبوفلاوين در اين ادويه در سنتز آنزيمي و عملکرد سيستم عصبي و تنظيم متابوليسم بدن اثرگذارند. اين ادويه منحصر به فرد حاوي مقادير قابل توجهي مواد معدني نظير مس، پتاسيم، کلسيم، منگنز، آهن، سلنيوم، روي و منيزيم است که در سلامت فرد نقشي حياتي دارند.
- مقابله با انواع سرطان
- داراي خاصيت ضد التهابي، آنتي اکسيداني، ضد باکتريايي و ضد قارچي
- کاهش علائم اختلالات گوارشي و درمان ناراحتي هاي معده
- درمان سردرد و ميگرن
- رفع بي اشتهايي
- درمان سرما خوردگي، سرفه و آنفلوانزا
- توليد گلبول قرمز
- کاهش تب و...
از سال ها پيش درباره ورود هوش مصنوعي و ربات ها به زندگي انسان صحبت مي شد؛ مسئله اي که پيشرفت فناوري به آن سرعت بخشيده تا حالا در تمام صنايع تهديدي براي مشاغل مختلف باشد. اتفاقي که نمي توان جلوي آن را در سال هاي پيش رو در محيط هاي کاري گرفت. در حال حاضر در بسياري از مشاغل، به خصوص در کارخانه ها با ورود اتوماسيون، ربات ها بسياري از کارگران را بيکار کرده اند؛ اتفاقي که در آينده نيز بيش از پيش شاهد آن خواهيم بود و افراد بيشتري شغل شان را از دست خواهند داد. در ادامه به شغل هايي اشاره مي کنيم که با ورود ربات ها بيش از ديگر مشاغل در معرض خطر قرار مي گيرند.
کارگران کارخانه ها: براساس آمار و با ورود اتوماسيون، ربات ها بسياري از کارگران کارخانه ها را بيکار کرده اند. دليل اين اتفاق هم سريع تر، دقيق تر و مقرون به صرفه بودن استفاده از ربات هاست. در صنعت خودرو نيز، کشورهاي پيشرفته سعي کرده اند ربات ها را جايگزين نيروي کار کنند. اين روند به يک رويکرد جهاني تبديل شده و به مرور زمان به کشورهاي ديگر نيز تسري پيدا خواهد کرد. همين موضوع سبب شده است در آينده وضعيت کارگراني که در کارخانه ها کار مي کنند، دستخوش چالش هايي جدي شود.
کشاورزان: آمارها نشان مي دهد مکانيزه شدن بسياري از امور کشاورزي، باعث افزايش بهره وري در اين صنعت شده است. با افزايش قيمت زمين، ماشين آلات، مواد شيميايي و دستمزد کارگران، راهکارهايي که در حال حاضر فناوري در ارتباط با هزينه ارائه کرده، به صرفه تر است. به نظر مي رسد دوراني که کشاورزان به صورت انفرادي يا جمعي مشغول کار بودند، آخرين روزهاي خود را سپري مي کند.
صندوقداران: در آينده اي نه چندان دور، ربات ها مي توانند به راحتي از عهده مشاغلي که به هيچ تجربه و تحليل انساني نياز ندارند، برآيند. امروزه در سوپرمارکت ها و فروشگاه هاي بزرگ، هزاران سامانه با قابليت خودتشخيصي جايگزين صندوقداران شده است. اين سامانه هاي هوشمند توانايي آن را دارند که بر مبناي برچسب ها و بارکدهاي روي کالاها از طريق اسکنرهاي خودکار، صورت حساب مشتريان را آماده و هزينه را از کارت بانکي آنها کم کنند؛ بنابراين مشتريان بدون آنکه در صف هاي طولاني صندوق ها بايستند، صورت حسابشان را پرداخت مي کنند. اين اتفاق به مرور زمان باعث مي شود صندوقداران زيادي کار خود را از دست بدهند.
اپراتورهاي تلفني: 99 درصد اپراتورهاي تلفني وظيفه شان را بايد به ربات ها بسپارند. ربات ها نه تنها اين توانايي را دارند که طي 24 ساعت شبانه روز و هفت روزه هفته اين کار را انجام دهند، بلکه قادرند انرژي خود را حفظ کنند و تحت تاثير ادبيات مخاطبان هم قرار نگيرند.
کارمندان بانک: دستگاه هاي خودپرداز توانسته اند خدمات مورد نياز مشتريان را پوشش دهند. با حضور ربات ها، بسياري از کارمندان بانک نيز کارشان را از دست خواهند داد.
حسابداري: اين رشته هم با ورود ربات ها دستخوش تغييرات زيادي خواهد شد؛ رشته اي که پيش بيني شده در آينده در ميان مردم و شرکت هاي کوچک جايگاهي نداشته باشد و افراد با استفاده از نرم افزارهاي حسابداري بسيار آسان بتوانند کارهايشان را انجام دهند. البته بايد گفت که حسابداران ماهر همواره مورد نياز سازمان ها و شرکت ها هستند و شايد تغييرات کمي در بازار کارشان ايجاد شود.
کارگران خدمات پستي: اين گروه نيز در معرض از دست دادن کار خود قرار دارند. افرادي که محموله هاي پستي را دسته بندي مي کنند، کارمندان و پستچي ها به شدت خطر جايگزيني را حس خواهند کرد، نه به اين دليل که ربات ها مي توانند اين کارها را انجام دهد، به اين دليل که با فراگير شدن اينترنت و افزايش استفاده از شبکه هاي اجتماعي، به احتمال زياد روش هاي قديمي منسوخ خواهد شد.
اپراتورهاي پر و خالي کردن ماشين ها: جايگزيني ربات ها در مشاغلي همچون بسته بندي و پر و خالي کردن ماشين ها نيز اتفاقي است که در آينده شاهد آن خواهيم بود. استفاده از ربات ها براي آماده سازي محصولات، لود کردن ماشين ها يا انبار و ذخيره کردن کالاها به سرعت در حال افزايش است. در حال حاضر آمازون يکي از مراکزي است که از ربات ها براي ذخيره سازي و انتقال قفسه هاي کالاهاي خود استفاده مي کند.
اپراتور اتصال تجهيزات الکتريکي و الکترونيکي: ماشين ها به خاطر دقت و کارآيي بالايي که براي انجام کار دارند، مي توانند در اين شغل به کار گرفته شوند. در سال هاي آينده شاهد ربات هاي جايگزين در اينگونه مشاغل خواهيم بود و کارگران زيادي بيکار خواهند شد.
نسخه پيچي دارو: اينگونه مشاغل هم از بين خواهد رفت، زيرا در حال حاضر در برخي داروخانه هاي دنيا، فناوري ربات ها به کمک مردم آمده و وظيفه تهيه و بسته بندي داروي بيماران را به عهده گرفته است. پيش بيني ها بر اين است که در آينده نزديک تمام داروخانه ها به اين سيستم مجهز و رشته نسخه پيچي و داروسازي به کلي منسوخ شود.
علوم ارتباطات: در عصر فناوري و با به وجود آمدن شبکه هاي اجتماعي مختلف از جمله کانال هاي تلگرامي و اينستاگرامي، دنبال کردن اخبار از طريق رسانه ها در حال کمرنگ شدن است. همچنين با توجه به اينکه بخش زيادي از منابع خبرگزاري ها و نشريات چاپي از طريق آگهي به دست مي آيد، درآمدهاي تبليغاتي در چند سال اخير با افت شديدي روبه رو شده است؛ موضوعي که رسانه هاي ارتباط جمعي را به صرافت استفاده از نرم افزارهاي هوشمند انداخته، به طوري که اين نرم افزارها کارايي بالاتري نسبت به گزارشگران، نويسندگان و... دارند.
برنامه ريزان و اپراتورهاي ماشين آلات عمراني: راه اندازي، اجرا يا برنامه ريزي براي ماشين آلات عمراني در حال واگذاري به ربات هاست. براساس بررسي ها گفته مي شود که اين شغل به سمت مکانيزه شدن مي رود.
آموزگاران: با توجه به اينکه روش هاي آموزش در سال هاي اخير به کلي تغيير کرده، اين امکان به وجود آمده که بتوان مدارک مورد نياز را در هر مقطعي از طريق اينترنت دريافت کرد. به مرور زمان و در سال هاي نه چندان دور نيز بسياري از مردم ترجيح مي دهند ديگر به آموزشگاه ها مراجعه نکنند و بسياري از آموزش هاي عملي و کارگاهي را از طريق برنامه هاي کاربردي، کلاس ها يا ويديوهاي آنلاين به دست آورند. همين موضوع باعث خواهد شد سطح دستمزد و البته تعداد آموزگاران در سيستم هاي آموزشي کاهش يابد.
افزون بر مواردي که ياد شد؛ رانندگان، آشپزهاي رستوران ها، کارمندان فست فودها، آهنگسازان، وکلا و... نيز از اين قاعده مستنثي نخواهند بود.
دانستني هاي کشورهاي جهان
همه کشورهاي روي کره زمين، شاخصه اي مختص به خود دارند که با آنها توانسته اند در دنيا مطرح شوند و مورد توجه قرار گيرند. در ادامه به برخي کشورها و شاخصه هاي جالبي که باعث شناخته شدن آنها در دنيا شده است، اشاره کرده ايم.
ایران: تقویم ایران، دقیق ترین تقویمی است که مورد استفاده قرار می گیرد.
هند: بزرگترین تولیدکننده شیر جهان است.
اندونزی: بیشترین تعداد گونه های پستانداران را دارد.
ایالت متحده: بیشترین تعداد مهاجر در جهان را دارد.
کلمبیا: طولانی ترین جشنواره فیلم را در جهان دارد.
برزیل: بزرگترین تولیدکننده قهوه در جهان است.
بنگلادش: بلندترین دلتای خانگی در جهان را دارد.
مکزیک: بزرگترین تولیدکننده نقره جهان به شمار می رود.
آلمان: بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده ناخالصی در جهان است.
ترکیه: کشوری است که بالاترین جمعیت پناهنده در جهان را دارد و از آنها میزبانی می کند.
کره جنوبی: بالاترین تعداد ثبت اختراع جهان را داراست.
چین: بزرگترین تولیدکننده برنج در جهان است.
مراکش: بیش از 75 درصد از ذخایر فسفر جهان در این کشور واقع شده است.
ویتنام: بلندترین غار جهان در این کشور قرار گرفته است.
پاکستان: تامین کننده 80 درصد از توپ های مورد استفاده در فوتبال حرفه ای دنیاست.
عراق: اولین جایی است که در آن سیستم نوشتن و ثبت خاطرات و تاریخ انجام شد.
فرانسه: بزرگترین تولیدکننده عطر جهان است.
میانمار: بزرگترین کتاب را در جهان دارد که درون یک سنگ قرار گرفته و دارای 732 هزار و 1460 صفحه است.
ایتالیا: بزرگترین پخش تلویزیونی و بالاترین تعداد سایت را در جهان دارد.
ازبکستان: بزرگترین معدن طلای جهان را دارد.
لهستان: نیکلاس کوپرنیک، اخترشناس معروف اهل این کشور است.
مصر: اولین کسانی بودند که تقویم 365 روز را به 12 ماه تقسیم کردند.
اوکراین: عمیق ترین و با کیفیت ترین ایستگاه مترو زیرزمینی جهان را دارد.
عربستان سعودی: بزرگترین صادرکننده نفت جهان است .
تانزانیا: طولانی ترین و بلندترین کوه آزاد جهان را دارد(کلیمانجارو).
اوگاندا: بیش از 50 درصد از گوریل های جهان در کوه های این کشور زندگی می کنند.
الجزایر: بزرگترین صادرکننده بوتان در جهان است که در سیلندرهای ال پی جی مورد استفاده قرار می گیرد.
مالزی: بزرگ ترین غارها در این کشور واقع شده اند.
گفت و گوي« مشعل » با ملي پوش باشگاه نفت آبادان
مشعل - فوتبال را از آکادمي نفت شروع کرد و رفته رفته پله هاي ترقي را پيمود، تا جايي که امروز در تيم ملي اميد، به يکي از بازيکنان ثابت تبديل شده و در ليگ برتر فوتبال ايران نيز شاهد درخشش او در تيم فوتبال صنعت نفت آبادان هستيم. رضا جبيره، بازيکن 22 ساله تيم فوتبال صنعت نفت آبادان که در سن کم به يکي از باتجربه هاي اين تيم تبديل شده، عقيده دارد امسال، سال صنعت نفت خواهد بود و از سوي ديگر نيز به صعود ايران به المپيک اشاره مي کند و معتقد است با اينکه راه دشواري براي صعود دارند؛ اما مي توانند طلسم 44 ساله را بشکنند و با تيم ملي اميد، راهي المپيک شوند. با بازيکن جوان صنعت نفت درباره نفت آبادان و تيم اميد گفت وگويي داشته ايم که با هم مي خوانيم.
بازي سختي داشتيم، گرما و شرجي بودن هوا خيلي اذيت کننده بود و من تا به حال چنين شرايط آب و هوايي را در آبادان تجربه نکرده بودم. در زمان مناسبي به گل رسيديم؛ اما بعد از گل به يکباره عقب نشيني کرديم که همين موضوع باعث شد گل تساوي را دريافت کنيم. در دقايق آخر هم يکبار توپ را به تير زديم، در حالي که مي توانستيم برنده باشيم. در مورد گل هم بايد بگويم که اين هم از شانس من است. يک گل زديم و شانس زدن چند گل ديگر هم داشتيم که متاسفانه نتوانستيم گل برتري را بزنيم و در نهايت روي يک غفلت، گل تساوي را دريافت کرديم و 3 امتياز حساس خانگي را از دست داديم. اميدوارم در بازي هاي بعدي، باز هم براي تيمم گل بزنم و بازيکن تاثيرگذاري براي صنعت نفت باشم.
بله شروع خوبي بود. يکبار هم با کمالوند در شروع ليگ، استقلال را برده بوديم.
نفت، يکي از باشگاه هاي خوب ايران است. من هم براي رشد و پيشرفت به تيم هاي پايه نفت آمدم و به قول معروف در آکادمي نفت رشد پيدا کردم و بعد از سه سال حضور در رده هاي جوانان و اميدها حالا در تيم بزرگسالان بازي مي کنم.
سه، چهار سال پيش بود که به تيم ملي جوانان دعوت شدم و در بازي هاي مقدماتي هم در تيم جوانان حضور داشتم و فکر مي کردم در ادامه با تيم ملي جوانان به جام جهاني مي روم؛ اما در دقيقه 90 خط خوردم و جام جهاني را از دست دادم، در حالي که در دور انتخابي بازي کرده بودم. نمي دانم چرا خط خوردم. بعد از آن هم در خدمت تيم اميد هستم و از زمان کرانچار تا الان در تيم اميد حضور دارم و بازي مي کنم.
آن سال، همه شاهد بودند و ديدند که من چه عملکردي داشتم. اميدوار بودم با تيم جوانان به جام جهاني مي روم؛ اما متاسفانه اين اتفاق نيفتاد. به نظرم حقم بود که به جام جهاني بروم، ولي چنين اتفاقي نيفتاد. بالاخره فوتبال است و بايد به سليقه مربي احترام گذاشت.
بله ايشان سرمربي بودند. من همه چيز را فراموش کرده ام. الان ناراحت باشم يا نباشم، چيزي تغيير نمي کند. پس بهتر است به اين موضوع فکر نکنم و در مقابل فقط به آينده نگاه کنم.
در زمان مربيگري دست نشان در تيم بودم که سهميه جوانان باشگاه بود. سپس با فيروز کريمي و کمالوند کار کردم و بعد با سرجيو و الان هم افتخار شاگردي اسکوچيچ را دارم.
نمي توانم بگويم کدام مربي بهتر بود؛ چون هر کدام سبک و شيوه خاص خود را داشتند. من از تجربه هر چهار مربي قبلي، يعني دست نشان، کريمي، کمالوند و سرجيو استفاده کردم و به قول معروف از هر کدام چيزي ياد گرفتم. بايد بگويم همه مربيانم در رشد و پيشرفت من تاثيرگذار بودند.
ايشان مربي بزرگي هستند. او از فوتبال ما بخوبي شناخت دارد و در خوزستان هم کار کرده که همين به او کمک مي کند.
سرجيو، مربي خوبي بود و به پيشرفت من و صنعت نفت خيلي کمک کرد. اسکوچيچ هم مربي بزرگي است و کارنامه او در ايران مشخص است و عملکرد خوبي داشته است؛ هر کدام سبک خاص خود را دارند و نمي توان گفت که کدام بهتر بودند. به نظر من هر دو خوب هستند.
ليگ تازه شروع شده، ما هم چند تغيير در تيم داشتيم. هنوز تيم ها از هم شناخت ندارند. بنابراين الان نمي توان از کسب سهميه و قهرماني حرف زد. بايد صبر کرد و بعد از هفته دهم به بعد در اين مورد حرف زد؛ اما صنعت نفت اين ظرفيت را دارد که امسال سهميه آسيايي بگيرد.
من با باشگاه قرارداد دارم؛ اما دو پيشنهاد از يونان و روماني رسيده که در اين زمينه تابع تصميم باشگاه هستم. الان بازي هاي تيم اميد نزديک است و اين مهم است که در شرايط مسابقه قرار داشته باشم. رفتن به اروپا شايد در برخي زمينه ها سخت باشد و شايد کمي طول بکشد تا شرايط خوبي داشته باشم؛ اما اينجا در شرايط مسابقه هستم و اين برايم خوب است.
چرا دوست دارم، به شرط آنکه شرايط مهيا شود؛ از سوي ديگر تابع تصميم باشگاه هستم و اميدوارم هر اتفاقي که رخ مي دهد، به سود من و صنعت نفت باشد.
ما تيم خيلي خوبي داريم. تمام هدفمان صعود به المپيک و شکستن طلسم 44 ساله است؛ اما در عين حال بايد بگويم که کار سختي هم داريم. همه تيم ها مي خواهند به المپيک بروند.
بله، متأسفانه شکست خورديم. بازي تدارکاتي براي همين است که شما نقطه ضعف هاي خودتان را بشناسيد و کادر فني بتواند با برطرف کردن آنها براي مسابقات، تيمي قوي آماده کند.
او نه تنها به لحاظ فني؛ بلکه به لحاظ روحي- رواني هم با تيم خوب کار مي کند. فرهاد با بچه ها دوست و رفيق است، حتي مثل برادر بزرگ تر است. او ارتباط خوبي با بچه ها برقرار کرده و ما هم سعي مي کنيم که مربي مان را سربلند کنيم.
مگر مي شود به تيم ملي و جام جهاني فکر نکرد. آرزوي هر فوتباليستي است که به جام جهاني برود. ابتدا المپيک و بعد هم جام جهاني. مطمئن باشيد با درخشش در صنعت نفت آبادان، خودم را به تيم ملي تحميل مي کنم.
بانوي بسکتباليست مناطق نفت خيز جنوب به اردوي بلندقامتان کشور دعوت شد. ياسمن يزدي، بلندقامت نفتي به اردوي تيم ملي بسکتبال ايران دعوت شد. با اعلام کادر فني فدراسيون بسکتبال، اردوي بلندقامتان کشور به مدت سه روز در تهران برگزار مي شود. او از فرزندان کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و بازيکن تيم باشگاه نفت اهواز است که به اين اردو فراخوانده شده است. بازيکنان دعوت شده در مجموعه ورزشي آزادي تهران زير نظر مربيان تيم ملي به تمرين هاي فني خواهند پرداخت. ياسمن يزدي در قالب تيم نفت اهواز و منتخب خوزستان، بازي هاي قابل قبولي را در مسابقات استاني و کشوري انجام داده است.
تيم تنيس روي ميز نفت اميديه در مسابقات کشوري، مقتدرانه به قهرماني رسيد.
تيم تنيس روي ميز نفت اميديه که در مسابقات تنيس روي ميز منطقه 7 کشور در رده سني بزرگسالان شرکت کرده بود، موفق شد با درخشش در اين رقابت ها و پشت سر گذاشتن تمام رقبا و بدون شکست و با اقتدار، ضمن کسب مقام قهرماني، سهميه صعود به ليگ دسته اول باشگاه هاي کشور را کسب کند و افتخاري ديگر براي باشگاه نفت و شهرستان اميديه رقم بزند.
در اين مسابقات نويد شريفي، احمد داماد، پارسا بهادار، امين بني سعيد، پژمان کريمي و سينا قنواتي به عنوان بازيکن، تيم تنيس روي ميز باشگاه نفت اميديه را همراهي مي کردند.
حميد نصيري، سرمربيگري نفت اميديه را به عهده داشت و رستم قاسمي هم سرپرست تيم قهرمان بود.
به منظور اجراي سياست هاي اعلامي مبني بر صرفه جويي و کاهش هزينه ها، بيژن زنگنه، وزير نفت دستورعمل جديد درباره ورزش نفت صادر کرده است که رعايت آن الزامي بوده و براي اجراي دقيق ابلاغ شده است. متن دستور عمل به اين شرح است:
1- انجام مسؤوليت هاي مدرس، سرپرست، سرمربي، کمک مربي، دبير، عوامل فني و پزشکي و ساير عناوين مشابه در تيم هاي باشگاهي در تمامي سطوح مرتبط با ورزش قهرماني، صرفاً از طريق افراد حقيقي بخش خصوصي (غيردولتي) مجاز است و پرداخت هرگونه وجهي به کارکنان در قالب تيم هاي قهرماني تحت هر عنوان ممنوع است.
تبصره – در مراکز دورافتاده اي که امکان تأمين مربي متخصص و داراي صلاحيت هاي لازم در کوتاه مدت وجود نداشته و يا به جهت تأمين، مستلزم هزينه هاي زياد است، حداکثر 2 ماه از تاريخ اين ابلاغيه از شمول اين بند مستثنا بوده و متوليان امر موظف به انجام تمهيدات موردنياز و هماهنگي هاي لازم با نهادهاي تخصصي مرتبط خارج از صنعت براي تأمين نيازهاي مذکور طي دوره زماني يادشده خواهند بود.
مسؤوليت تاييد مراکز اشاره شده در اين تبصره، بر اساس درخواست شرکت هاي اصلي به عهده معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني است.
2- مالکيت / مديريت و کمک مالي به باشگاه هاي حرفه اي از سوي شرکت هاي تابعه صنعت نفت به هر صورت (مستقيم و غيرمستقيم) ممنوع است.
تبصره – تعيين تکليف مؤسسات / باشگاه هاي حرفه اي فعال در صنعت نفت که شامل تيم هاي فوتبال صنعت نفت مسجدسليمان، صنعت نفت آبادان و پارس جنوبي جم است، تا تاريخ يکم آذر 1389 انجام پذيرد، مسؤوليت تعيين تکليف مؤسسات/باشگاه هاي مذکور در چارچوب ضوابط و مقررات ذيربط به عهده مديران عامل شرکت هاي اصلي مرتبط است.
3 -با توجه به کمبود منابع مالي، در سال 1389، صنعت نفت هيچ اعتباري براي اعزام برون مرزي تيم هاي ورزشي اعم از قهرماني (براي شرکت در مسابقات رسمي بين المللي دوره اي آسيايي و جهاني به عنوان سهميه فدراسيون هاي مربوطه و مشابه آن) تخصيص نمي دهد.
4 - ترکيب ورزشکاران تيم قهرماني تحت پوشش صنعت نفت مي بايست شامل حداقل 70 درصد از کارکنان صنعت نفت (رسمي، پيماني، قراردادي) و افراد تحت تکفل آنان باشند. رعايت اين امر از ابتداي سال 1398به ميزان حداقل 50 درصد، از ابتداي سال 1399 به ميزان حداقل 60 درصد و پس ازآن حداقل 70 درصد مبناي ترکيب ورزشکاران خواهد بود. در غير اين صورت هزينه کرد براي اين تيم ها مجاز نيست.
5 - به منظور شفاف سازي هزينه ها و نظارت بر عملکرد فعاليت هاي ورزشي، شرکت هاي اصلي مکلف هستند انواع بودجه هاي مربوط به تربيت بدني را که در سرفصل هاي مختلف درج شده اند، به صورت شفاف و متمرکز به تفکيک هزينه هاي ورزش همگاني /قهرماني/زيرساخت/ورزش پايه در صورت جلسه مجمع عمومي سالانه صاحبان سهام شرکت اظهار کنند و بر همان اساس نيز در سيستم هاي مالي شرکت ها اعمال حساب شود.
6- برنامه هاي پيشنهادي شرکت هاي اصلي که در قالب تقويم برنامه بودجه فعاليت هاي ورزشي سالانه تدوين مي شود، پس از پايش (کنترل) و تاييد معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني (رئيس شوراي مرکزي ورزش وزارت نفت) در سقف بودجه و اعتبارات مصوب قابليت اجرا خواهد داشت.
مدیرعامل نفت مسجدسلیمان: تیمی متفاوت را در این فصل خواهید دید
آرش جعفري- تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در فصل جديد ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران، برخلاف سال هاي گذشته شروع خوبي داشته و با ادامه اين روند قصد دارد دست کم در ميانه جدول قرار بگيرد و براي بقا منتظر روزهاي آخر ليگ و نتايج تيم هاي ديگر نباشد. مهران نصيريان دوست، مديرعامل باشگاه نفت مسجدسليمان بابيان اين جملات در ادامه مي گويد: اوضاع تيم خوب است و شما نفت متفاوتي را نسبت به سال هاي گذشته مي بينيد. هدف ما اين است که باعث سرافرازي نام نفت مسجدسليمان در فوتبال ايران باشيم. با نصيريان دوست درباره وضعيت تيم، شرايط باشگاه و نيز بازي با استقلال گفت وگويي داشتيم که باهم مي خوانيم.
خدا را شکر اوضاع تيم خوب و وضعيت تيم نسبت به سال هاي گذشته بهتراست، بخصوص اينکه نزديک به 80 درصد تيم تغيير کرده و هرروز هم بهتر خواهد شد.
سال گذشته که از ليگ دسته يک به ليگ برتر آمده بوديم، اوضاع ساختاري خوبي نداشتيم. ما بايد از مديريت دولتي به بخش خصوص تبديل مي شديم. چون طبق قوانين، وزارت نفت نمي توانست در بخش حرفه اي هزينه کند. با مشکلات زيادي مواجه شديم و تيم در طول فصل فراز و نشيب هاي زيادي داشت؛ اما امسال هيات مديره جديد انتخاب شده و باشگاه سروسامان گرفته است. اساسنامه جديد تدوين شده و با توجه به تغييرات صورت گرفته، توانستيم يک تيم خوب را براي مسابقات آماده کنيم.
بايد مربي مي آورديم که بتواند با شرايط ما کنار بيايد و آن را درک کند، ضمن اينکه در مسجدسليمان هم کار کرده باشد. بعد از بررسي چند گزينه در نهايت ديديم که مهدي تارتار از همه بهتر است و قرار شد براي فصل جديد از او استفاده کنيم.
ما با کسي مشورت نکرديم. تارتار انتخاب خود ما بود. با او صحبت کرديم و شرايط را برايش توضيح داديم و درنهايت با او به توافق رسيديم. بايد به اين نکته هم توجه کنيد که مسجدسليمان شهر محرومي است و مانند خيلي از شهرها از امکانات رفاهي برخوردار نيست. بايد مربي انتخاب مي کرديم که با شرايط ما کنار مي آمد. مربيان خيلي بزرگ هميشه انتخاب اولشان استقلال، پرسپوليس و سپاهان است و به مسجدسليمان نمي آيند. اگر هم تيم پيدا نکنند، اولويت آخرشان نفت مسجدسليمان مي شود. براي همين ما به دنبال مربي بوديم که هم هزينه زيادي به ما تحميل نکند و هم اينکه به کار با جوانان علاقه داشته باشد.
چرا راضي نباشيم. قرعه ما در شروع ليگ، خيلي سخت بود. ابتدا بايد با تيم پر مهره تراکتور بازي مي کرديم. بعد به آبادان رفتيم و دربي نفتي ها را برگزار کرديم و سپس به استقلال رسيديم. در بازي با تراکتور مي توانستيم برنده بازي باشيم. داور يک پنالتي ما را نديد و در بازي با استقلال هم اگر بچه ها بيشتر دقت مي کردند، مي توانستيم برنده باشيم. بنابراين از نتايج راضي هستم.
طبق قانون، شرکت ملي نفت نمي تواند به ما کمک مالي کند. ما بايد بر اساس داشته هايمان تيم را مي بستيم. بنابراين بيشترين سرمايه گذاري ما روي جوانان بود تا تيم کم هزينه اي داشته باشيم؛ البته تيم ما ترکيبي از بازيکنان جوان و باتجربه است و تارتار در جذب بازيکن دقت نظر خاصي دارد. فکر مي کنم با مديريت خوب و نظم خاصي که کادر فني داشت، با برنامه و هدف از پيش تعيين شده، تيم خوبي بسته ايم.
متأسفانه ما مشکلات زيادي داشتيم؛ اما با تمام اين مشکلات ابتدا چمن ورزشگاه را ترميم کرديم. سپس فدراسيون يک سري شرايط جديد گذاشت که ما هم با هماهنگي با مديريت شرکت نفت و گاز مسجدسليمان که متولي اصلي تيم و ورزشگاه است، اين مسائل را در ميان گذاشتيم و به ترتيب در يک برنامه زمان بندي شده ابتدا سکوها را درست کرديم و صندلي ها نصب و شماره گذاري شد. بعد گيت هاي ورودي را نصب کرديم و در آخر هم دوربين هاي مداربسته نصب شد. البته بايد بگويم که دو گيت را نصب کرده ايم و در ادامه ليگ 3 گيت ديگر را هم نصب خواهيم کرد تا هواداران راحت تر وارد ورزشگاه شوند.
اين شهر هتل عالي ندارد؛ اما هتل دانشگاه آزاد هست که قبلاً هم تيم ها براي اسکان آمده اند و فکر نمي کنم براي يک شب اقامت بد باشد. اگر هم نيايند، در اهواز مستقر مي شوند و صبح روز بازي به مسجدسليمان مي آيند؛ البته قبول دارم که همسو با خصوصي سازي و حرفه اي شدن، بايد يک هتل خوب در مسجدسليمان داشته باشيم و اين يکي از نيازهاي شهر است. در مورد فرودگاه هم بايد بگويم که در مسجدسليمان، فرودگاه داريم که بيشتر کاربرد نظامي دارد. به همين منظور تمهيداتي انديشيده شده که هواپيماهاي مسافربري هم بتوانند از اين فرودگاه استفاده کنند و قرار است پايانه مسافران هم آماده شود. بنابراين در آينده اي نه چندان دور فرودگاه مسجدسليمان آماده و اين مشکل حل مي شود.
هواداران نفت، يکي از بهترين هواداران فوتبال ايران هستند. آنها عاشقانه نفت را دوست دارند. در سرما و گرما و در شهرهاي مختلف، هميشه همراه تيم هستند.هر تيم که به مسجدسليمان مي آيد، يک روز سخت خواهد داشت. من به جرات مي گويم که هيچ تيمي دست پر از ورزشگاه بهنام محمدي خارج نخواهد شد. شما در بازي با استقلال هم ديديد که چگونه تيم را 90 دقيقه تشويق کردند و باعث شدند تيم نتيجه لازم را بگيرد.
بله درست است. وقتي اسم کامل باشگاه را مي خواهيم بنويسيم، از واژه فرهنگي - ورزشي استفاده مي کنيم ما فقط به مسائل ورزشي دقت نمي کنيم، بلکه بحث فرهنگي هم براي ما خيلي مهم است. به همين دليل امسال از طرح لباس ملي بختياري ها که به «چوغا» معروف است، در طراحي پيراهن تيم استفاده کرديم.
با توجه به اينکه مسجدسليمان، شهر اولين هاست و ورزش از اين شهر به کل ايران گسترش پيداکرده، بخصوص فوتبال که اولين زمين فوتبال هم همين جا بوده، تقاضا دارم که مسؤولان از تيم و باشگاه نفت حمايت کنند. مسجدسليمان واقعاً در رده شهرهاي محروم است و مي طلبد که وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در مسير اهداف مسؤوليت اجتماعي به ما کمک کنند. ما کمک مالي نمي خواهيم، مي دانيم قانون اجازه نمي دهد؛ اما به طريق غير نقدي هم که شده به ما کمک کنند. مثل زمين، خوابگاه و... البته من از مسؤولان شهري و استاني هم تقاضا دارم که ما را موردحمايت خود قرار دهند و بايد از مسعود کرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران؛ غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان؛ افشين حيدري، مديرکل ورزش و جوانان استان خوزستان و مسؤولان شهر مسجدسليمان به دليل کمک ها و حمايت هايشان تشکر ويژه داشته باشم.
سرمربي تيم فوتبال نفت مسجدسليمان، ضمن تشکراز بازي شاگردانش مقابل استقلال عقيده دارد که در 3 بازي سنگين گذشته جانانه جنگيدند و نگذاشتند که نفت شکست بخورد. مهدي تارتار بعد از بازي با نفت مسجدسليمان و استقلال که با رضايت از نتيجه بازي همراه بود، گفت: ابتدا بايد يک تشکر ويژه از هواداران تيم داشته باشم و دست تک تک آن ها را مي فشارم. انصافاً بازيکنان ما خيلي زحمت کشيدند و معتقدم اين بازي بسيار زيبا بود. هم ما و هم استقلال براي برد به زمين آمده بوديم. بايد به استقلال هم به خاطر اين بازي تبريک گفت و من اميدوارم اين روند تيم ما هم ادامه داشته باشد. او در خصوص شناخت از تيم حريف و بازي آنها نيز اظهار کرد: قائدي و غفوري، نقطه قوت استقلال در راست بودند و نقطه ضعف آنها سمت چپ آنها بود. به نظرم بازي با استقلال مثل بازي شطرنج بود و هر دو تيم، بازي زيبايي را به نمايش گذاشتند. سرمربي نفت مسجدسليمان درباره گلي که تيمش خورد، گفت: من قبل از بازي هم به بازيکنان تيمم گفتم که نبايد ريباندي صورت بگيرد، چون هر دو گل را در اين بازي ريباند خورديم؛ البته گل دوم حريف با خطا همراه بود. ما نبايد بدبين باشيم که گلر ما اين اشتباه را کرده است. تارتار درباره بازيکنان تيمش و رضايت از آنها بيان کرد: حدود 20 بازيکن ما جديد هستند؛ اما ما موقعيت هاي خوبي داشتيم؛ سجاد جعفري، محمدابراهيمي و.... بازيکنان باتجربه ما هستند؛ ولي تيم ما جوان است و بايد به بازيکنان زمان داد. در بستن تيم امسال بي رحم عمل کردم و از کساني که در کنارم حضور ندارند، عذر خواهي مي کنم. من اين را به بازيکنان در ابتداي فصل هم گفته بودم. بايد در بستن تيم بي رحم باشيم؛ چون موفقيت ما باعث اعتبار و آبروي ما مي شود.
نفتي هاي مسجدسليمان برخلاف فصل گذشته ليگ برتر فوتبال ايران خوب شروع کرده اند و ديگر به هيچ تيمي باج نمي دهند و مي خواهند با ادامه اين روند در انتهاي فصل کارشان به اماواگر کشيده نشود. تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در هفته سوم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در خانه، ميزبان تيم فوتبال پر مهره و پرستاره استقلال بود که موفق شد اين تيم را متوقف کند تا روند شکست ناپذيري اش ادامه داشته باشد و در جدول بالاتر از اين تيم قرار بگيرد. شاگردان مهدي تارتار که ليگ را با قرعه شروع کرده بودند، بعد از دو بازي سخت مقابل تراکتور پرستاره در خانه و نفت آبادان در ورزشگاه تختي آبادان که با تساوي همراه بود، در سومين بازي خود به مصاف تيم مدعي تهراني رفتند و موفق شدند با ارائه يک بازي منطقي، حريف را متوقف کنند. نفت مسجدسليمان با وجود در اختيار داشتن توپ و ميدان روي يک ضد حمله و غفلت، گل اول را که با اشتباه دروازه بان همراه شد، دريافت کرد؛ اما در ادامه براي جبران گل خورده، حملاتش را بيشتر کرد و درنهايت موفق شد گل تساوي را به ثمر برساند تا در خانه بازنده نباشد. شاگردان تارتار در اين ديدار چند موقعيت خوب ديگر هم داشتندکه نتوانستند بخوبي از آنها استفاده کنند تا برنده از زمين خارج شوند. نفت مسجدسليمان با اين تساوي 3 امتيازي شد و در رتبه هشتم جدول ايستاد.
سفر 724، اولين سامانه فروش اينترنتي بليت اتوبوس است و اکنون با بيش از 700 شرکت و تعاوني مسافربري برتر در سطح کشور مشغول به فعاليت است. در اين برنامه هم با وارد کردن مبدا و مقصد مي توانيد تمامي اتوبوس هاي پيش بيني شده تعاوني ها و شرکت هاي مختلف را همراه با جزئيات سفر، ساعت حرکت و مشخصات اتوبوس و ترمينال دريافت کنيد. اين برنامه امکان رديابي سفارش خريد و کنسل کردن را دارد.
اين فيلم به کارگرد اني مجيد برزگر د ر سال 91 د ر گروه سينماي هنر و تجربه ساخته و پس از د و سال د ر سال 93 اکران شد و با استقبال زياد ي رو به رو شد . «پرويز» د ر جشنواره هاي مختلف د اخلي و خارجي جوايزي را د ريافت کرد . پرويز مرد ي است پنجاه ساله که هميشه با پد رش د ر شهرک آتي ساز تهران آرام زند گي کرد ه است. وقتي پد ر پرويز، که تصميم به ازد واج گرفته از او مي خواهد خانه را ترک کند ، پرويز ناگهان خود را د ر جهاني جد يد و بيگانه مي يابد . او تصميم مي گيرد به پد ر و اهالي شهرک نشان د هد که نمي توانند به اين آساني او را از زند گي شان حذف کنند و د ست به کارهايي مي زند ... زند ه ياد «لوون هفتوان» بازيگر پرويز اين نقش را بخوبي ايفا کرد ه است.
پیشنهاد هایی برای زند گی اقماری
«همسرم وقتي 14 روز پيشمه يه مقد ار بي حوصله است و بيشتر تو خود شه که خود ش مي گه خستگي ناشي ازشرايط کاره ، وقتي هم که سر کار برمي گرد ه و از همد يگه د وريم، زياد بهم زنگ نمي زنه. بارها د ر مورد اين قضيه باهاش حرف زد م و گفتم که من به محبتت بيشتر از پولت نياز د ارم و حد اقل وقتي پيش من هستي، د لم مي خواد کمبود هاي زمان نبود نت را با مهر و محبت کرد ن و ابراز عشق و علاقه بهم برطرف کني، اما اون به اين خواسته هام زياد توجه ند اره و احساس مي کنم عشقمون نسبت به همد يگه روز به روز د اره کمتر ميشه. اين يکي از کامنت هاي خانواد ه کارکنان اقماري د ر سايت هاي مشاوره است که از سوي همسر يکي از کارکنان اقماري از کارشناس سوال شد ه، اما گاهي به عکس اين وضعيت هم وجود د ارد و رفتار و شرايط نيروي اقماري باعث شد ه که همسرش از او د ور شود ؛ مثل اين کامنت: «من شاغل د ر يکي از شرکت ها هستم که زمان د و هفته اي د ارد . از زنم مي خوام بيشتر بهم محبت کنه ولي بعد از 13 سال ازد واج و د وتا بچه بند ه از اين خانم راضي نيستم. هر چي باهاش حرف مي زنم بلد نيست محبت کنه... . » شايد اين سال ها د رباره مشکلاتي که کارکنان اقماري و خانواد ه هاي آنان د اشته اند ، کمتر يا د ر لفافه صحبت شد ه است، اما واقعيت شرايط کاري سخت هميشه وجود د اشته و اين شرايط عوارضي را هم د ر پي د ارد . بسياري از آنهايي که شرايط سخت زند گي و کار اقماري را د ر اين چند د هه صنعت نفت تجربه کرد ه اند ، مي گويند پر کرد ن فاصله ها و سختي ها فقط با محبت بيشتر و جاري کرد ن عشق امکان پذير است. قطعا د وري از خانواد ه و کار د ر محيط صنعتي روحيه آد م ها را تغيير مي د هد و ممکن است عوارض منفي د اشته باشد که د رونگرايي و تمايل به تنهايي، يکي از اصلي ترين اين عوارض باشد ، اما تاکيد ي بر بي احساس شد ن يا از بين رفتن عشق نيست، اما د ر د نياي امروز اگرچه رفتارها و عاد ت هاي زند گي آد م ها تغييرات زياد ي د اشته، د سترسي و ابزارهاي لازم براي ارتباط آد م ها هم بيشتر شد ه و د يگر افراد نمي توانند براي عد م ارتباط بهانه بياورند . حالا د يگر شرايط اقماري هر چقد ر د ور و سخت و متفاوت باشد ، باز هم د ر 24 ساعت روز آنقد ر وقت هست که بتوانيد د ر يک ارتباط چند د قيقه اي آنچه از گفتني ها براي همسر و فرزند ان يا والد ين د اريد ، به آنها بگوييد .
کارشناسان تاکيد د ارند که شرايط سخت کار اقماري د ر مناطق مختلف احتمال افسرد گي و عوارض رفتاري د يگر را براي کارکنان د ارد . يعني ممکن است همسر يا فرزند تان به د ليل کمبود استراحت يا تغييرات زمان خواب، کسل و بي حوصله باشد ، به شرکت د ر مهماني ها و بود ن د ر جمع علاقه ند اشته باشد و علاقه کمي براي بيرون رفتن از منزل، سفر، خريد و يا تفريح د اشته باشد . د ر شرايط عاد ي هم بسياري از افراد د رونگرا يا برون گرا هستند و حالا اگر کارمند اقماري شخصيت د رونگرايي د اشته باشد و سابقه قبلي او هم اينگونه باشد ، به واسطه شرايط سخت کاري اين حالات او بيشتر مي شود ، اما همه اينها به معناي غير طبيعي بود ن افراد نيست و همه اينها هم نمي تواند د ليل بر شانه خالي کرد ن از مسؤوليت هاي هر فرد باشد . پس بهتر است براي بهبود اين شرايط به د نبال توصيه هاي کاربرد ي باشيم. نگاهي به د ور و اطرافمان نشان مي د هد بسياري از خانواد ه هاي اقماري با همين شرايط زند گي سالم و با عشق و اميد ي را تجربه کرد ه اند .
*د ر مرحله اول با ارتباط بيشتر با همسر او را ابتد ا از اين حالات خارج کنيد و اگر لازم است از کمک مشاور استفاد ه کنيد ؛ حالا د يگر بيشتر شرکت هاي زيرمجموعه چهار شرکت اصلي و حتي شرکت هاي خصوصي مشاوراني براي خانواد ه ها و به خصوص کارکنان اقماري د ارند ؛ اين مشاوره ها عموما رايگان هستند .
*ﺳﻌﯽ ﮐﻨﯿﺪ ﻫﺮ روز ﺳﺎﻋﺖ ﺧﺎﺻﯽ از ﺧﻮاب ﺑﯿﺪار ﺷﻮﯾﺪ، ﺣﺘﯽ اﮔﺮ دﻟﺘﺎن ﻧﺨﻮاﻫﺪ. ﺑﻪ ﻣﺤﺾ ﺑﯿﺪار ﺷﺪن از رﺧﺘﺨﻮاب ﺑﯿﺮون ﺑﯿﺎﯾﯿﺪ. بسياري از کارکنان اقماري د ر روزهاي رست خود هم د ر همان ساعت هاي روزهاي کاري بيد ار مي شوند و شروع به ورزش يا امور روزانه خود و خانواد ه مي کنند . اين يعني جريان زند گي متوقف نمي شود .
*د ر هر شرايطي که هستيد ، ﻧﺮﻣﺶ و ورزش حتي به شکل موقت و کوتاه را از د ست ند هيد . د ر زمان استراحت و بيکاري پس از فراغت از امور خانواد ه هر ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ و ﺗﺤﺮك ﺟﺴﻤﯽ که حالتان را بهتر مي کند ، انجام د هيد و تا مي توانيد به افکار منفي نپرد ازيد ؛ ياد تان باشد که هميشه براي فکر کرد ن به افکار منفي و نگران کنند ه وقت د اريد .
* تمرينات و ورزشﻫﺎي ﻫﻮازي ﻣﯽﺗﻮاﻧﺪ اﻓﺴﺮدﮔﯽ را ﺑﺮﻃﺮف ﺳﺎزد. ﺛﺎﺑﺖ ﺷﺪه اﺳﺖ ﮐﻪ ﺗﻤﺮﯾﻨﺎت ﻣﻨﻈﻢ ورزشي ﻣﻮﺟﺐ اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﯿﺰان ﻣﺎدهاي ﺑﻪ ﻧﺎم اﻧﺪروﻓﯿﻦ در ﻣﻐﺰ ﻣﯽﺷﻮد. ﻣﺎد هاي ﻗﻮي ﮐﻪ ﺑﻪ ﻃﻮر ﻃﺒﯿﻌﯽ ﺑﺎﻋﺚ ﺗﻘﻮﯾﺖ و ﺑﻬﺘﺮ ﺷﺪن روﺣﯿﻪ ﻓﺮد ﻣﯽشود. ﻧﮕﺮاﻧﯽ و اﺿﻄﺮاب را ﮐﺎﻫﺶ ﻣﯽدﻫﺪ، ﺧﻮاب را ﺗﻨﻈﯿﻢ ﻣﯽﮐﻨﺪ و ﺑﻪ ﺷﻤﺎ آراﻣﺶ ﻣﯽﺑﺨﺸﺪ و اﺣﺴﺎﺳﺎت ﻓﺮوﺧﻮرده و ﺳﺮﮐﻮب ﺷﺪه و اﻧﺒﺎﺷﺘﻪ ﺷﺪه را آزاد ﻣﯽﺳﺎزد.
* اﻋﺘﻘﺎدات ﻣﺬﻫﺒﯽ ﺧﻮد را ﺗﻘﻮﯾﺖ و ﺑﻪ ﺧﺪا ﺗﻮﮐﻞ ﮐﻨﯿﺪ، د ر بسياري از روابط انساني گذشت هاي کوچک و همد لي راه گشا هستند و حتما د ر روابط خانواد گي و زوج ها اين همد لي و گذشت ها بايد بسيار بيشتر باشد . از شمرد ن خوبي ها و بد ي هاي يکد يگر و د فعات اين گذشت ها بپرهيزيد .
* زماني که براي استراحت د ر کنار خانواد ه هستيد با اولويت بند ي، مسؤوليت هاي اصلي خود تان را انجام د هيد و اجازه ند هيد امور و وظايف مرتبط با شما روي د وش همسرتان بماند . اينکه شما د ر همين مد ت کوتاه حواستان به همه امور باشد ، خيال همسرتان را راحت مي کند که شما سر اين رشته را رها نکرد ه ايد .
*معمولا اهد اف بزرگ و نرسيد ن به آنها افراد را د لزد ه و سرخورد ه و يا افسرد ه مي کند . بهتر است با اهد اف کوچک و د ر د سترس براي خود تان انرژي و انگيزه هاي جد يد ايجاد کنيد تا احساس بهتري به سمت شما روانه شود . اين احساس بهتر را همسرتان هم د رک مي کند و حتما تغيير رفتار را د ر او هم مشاهد ه خواهيد کرد .
*د رست است که تمايل به تنهايي آسيب روزها و شب هاي تنهايي شما د ر کار اقماري است، اما ﺳﻌﯽ ﮐﻨﯿﺪ معاشرتتان ﺑﺎ دﯾﮕﺮان را کم نکنيد . ﮐﻨﺎر دﯾﮕﺮان ﺑﻮدن ﺑﻪ ﻣﺮاﺗﺐ ﺑﻬﺘﺮ از ﺗﻨﻬﺎﯾﯽ اﺳﺖ و ﺑﻪ ﺷﻤﺎ ﮐﻤﮏ ﻣﯽﮐﻨﺪ. د ر عين حال به اين فکر کنيد که اگر قرار باشد همسرتان را هم از د ايره کساني که د وست د ارند با شما معاشرت کنند ، خارج کنيد ، د يگر او قرار است با چه کساني معاشرت کند ؟ قرار است د رباره اتفاقات و د رد د ل ها و مشکلاتش با چه کسي حرف بزند ؟
*ممکن است شرايط زند گي سخت و گاهي خيلي سخت باشد ، اما تلاش کنيد تا لبخند از صورتتان کم نشود . ﺣﺎﻟﺖ ﭼﻬﺮه ﺧﻮد را ﺗﻐﯿﯿﺮ دﻫﯿﺪ و از اخم کرد ن خود د اري کنيد . شايد به نظر سخت و غير منطقي باشد ، اما اين کار را تمرين کنيد ؛ اين کار قبل از هر چيز براي حال خوب خود تان مهم است.
*به خود تان قول بد هيد که د ر هر روز و يا د ر لحظاتي خاص حتما با همسرتان يا اعضاي خانواد ه تان صحبت کنيد ؛ تماس تلفني، تماس تصويري يا حتي يک پيامک مي تواند نشان د هند ه توجه و تمايل شما به اين ارتباط باشد .
*براي زمان هاي مشترکي که با همسرتان د اريد ، برنامه ريزي کنيد تا او بد اند شما براي همان ساعات و روزهاي با هم بود نتان مشتاق هستيد و اين اشتياق را به او هم منتقل کنيد . متوجه باشيد که شما د ر روزهاي کارتان مشغول و سرگرم هستيد ، اما همسرتان به خصوص خانم هايي که خانه د ار هستند ، علاوه بر تنهايي و رسيد گي به امور خانه و بچه ها، د ر انتظار و چشم به راه هستند و اين شرايط سخت تري است.
*د رباره اتفاقات و برنامه و تصميم هايتان حتي از راه د ور با همسرتان و يا والد ين و اعضاي خانواد ه حرف بزنيد ، ممکن است آنها از شما د ور باشند و د ر جريان جزئيات شرايط کاري شما نباشند و حتي ند انند شما چه شرايطي د اريد ، اما حرف زد ن د رباره شرايط و برنامه هايتان ارتباطات را حفظ مي کند .
*بسياري از افراد د رونگرا و يا متمايل به انزوا د ر بيان احساسات و اهد اف خود ضعيف هستند ، براي جبران اين شرايط شروع به نوشتن کنيد . د ر شرايط امروز که شبکه هاي اجتماعي مختلفي وجود د ارد ، به راحتي مي توانيد با همسرتان يا اعضاي خانواد ه و د وستانتان ارتباط برقرار کنيد . د ر واقع حضور د ر محيط هاي اجتماعي واقعي و مجازي مي تواند راهکاري براي اين شرايط انزوا و تنهايي باشد .
*از همسرتان بخواهيد نسبت به مسائل مرتبط با سلامت جسمي و روحي و تغذيه و ورزش و زيبايي خود حساس باشد و د ر هر بار د يد ار و ملاقات با آنها از گفتن جملات عاشقانه و تعريف گونه غافل نشويد و اگر تغييري د ر ظاهر يا لباس يا حتي د کوراسيون خانه مشاهد ه کرد يد ، حتما به زبان بياوريد و تعريف کنيد تا همسرتان بد اند شما حواستان به او هست. اين توجه حتما بازتاب خوبي براي خود شما د ارد . ياد تان نرود که حرف نزد ن و عد م ارتباط، موجب د وري بيشتر خواهد شد .
کتاب سکوت د ر سال 2012 د ر آمريکا به چاپ رسيد و د ر همان سال پرفروش ترين کتاب سال نيويورک تايمز/ واشنگتن پست/ لوس آنجلس تايمز/ NPR/ INDIE/هفته نامه ناشران آمريکا شناخته شد . همچنين موسسه آمازون آن را د ر فهرست سه کتاب برتر سال 2012 قرار د اد . بسياري از هفته نامه ها و برنامه هاي تلويزيوني انگليسي زبان اين کتاب را د ر فهرست 10 کتاب برتر سال 2012 اعلام کرد ه اند . خانم سوزان کين، نويسند ه اين کتاب، يک فرد د رون گرا است که د ر زمينه د رون گرايي تحقيقات زياد ي انجام د اد ه است . او د ر اين کتاب بسيار زيبا د ر مورد قد رت هاي افراد د رون گرا و اين که چطور مي توانند با تغييراتي د ر شناخت و زند گي خود بازد هي و رضايت خود را بسيار بيشتر کنند ، صحبت مي کند . سوزان کين تاکيد مي کند که د رون گرايي و برون گرايي د و الگوي شخصيتي و رفتاري متفاوت هستند که هر د و ارزشمند بود ه و مي توانند د ر د نيا اثر بخش و تاثيرگذار باشند . او د ر اين کتاب به د نبال تاريخچه شخصيت هاست و ياد مي د هد که خود مان را با د رونگراهاي پر حرف مقايسه نکنيم. مترجم اين کتاب د رسال عظيمي است و نشر البرز آن را منتشر کرد ه است. جملاتي از اين کتاب:
- د ر بلند مد ت، پذيرش خلق و خوي واقعي و الگوي شخصيتي مان مي تواند کليد ي براي پيد ا کرد ن شغل مورد علاقه و تجربه آرامش د ر آن باشد .
- يک قانون مهم را براي شبکه سازي فراموش نکنيد : يک رابطه د رست و ارزشمند بهتر از يک مشت کارت ويزيت بي خاصيت است.
-هيچ ايراد ي ند ارد که به خاطر فرار کرد ن از يک مکالمه کوتاه پر از تعارف بي خاصيت، مسير خود مان را عوض کنيم و به سمت د يگر خيابان برويم.
- رهبري د ر سکوت يک واژه ناد رست و متناقض (مثل پيتزاي قرمه سبزي!) نيست. يک مهارت واقعي است.
- بي د ليل نيست که پيامک زد ن تا اين حد رايج شد ه است. د ر د نيايي که بيش از حد برونگرا شد ه هر کس به د نبال روشي براي ارتباط غيرهمزمان غير چهره به چهره مي گرد د .
حالم خوب است
هنوز خواب مي بينم ابري مي آيد
و مرا تا سر آغاز روييد ن بد رقه مي کند
تابستان که بيايد نمي د انم چند ساله مي شوم
اما صد اي غريبي مرتب مي خوانَد م
تو کي خواهي مرد !؟
به کوري چشم کلاغ؛ عقاب ها هرگز نمي ميرند
مهم نيست
تو که آن بيد لب حوض را به خاطر د اري
همين امروز غروب
برايش د و شعر از نيما خواند م
او هم خم شد بر آب و گفت:
گيسوانم را مثل «ري را» بباف
*سيد علي صالحي
جزئیاتی نزدیک تر از عملیات تقویت سازه پهلوگیری سکوی PLQ میدان بلال
مشعل: عمليات تقويت سازه پهلوگيري سکوي PLQ ميدان بلال به دليل ايجاد ترک و شکستگي پايه هاي مربوط و همچنين احتمال سقوط آن به عمق 65 متري دريا و روي خط لوله 14 اينچي انتقال نفت ميدان، به واحد تعميرات زير آب منطقه لاوان محول شد و با بررسي و انجام اندازه گيري هاي لازم از سوي کارشناسان تعميرات زير آب، طرح تقويت و مهار تنش هاي وارد شده به اين قسمت از سازه، با استفاده از Support Clamps در قالب گزارش مصور و محاسبات و نقشه هاي مربوط تنظيم و با هدف بررسي و تاييد به مسوولان منطقه ارائه شد. عمليات بارگيري، انتقال و نصب کلمپ ها که بيش از 4 تن وزن داشت، در تاريخ سوم شهريور آغاز و با تلاش غواصان تعميرات زير آب منطقه لاوان، مجموعه اتصالات مورد نياز پروژه با موفقيت در نقاط تعيين شده مطابق با طرح و نقشه ارائه شده نصب شد؛ اما براي اينکه عمليات کم سابقه در صنعت نفت و آنچه را که نيروهاي واحد عمليات زير آب منطقه لاوان در زير آب انجام داده اند، بيشتر مرور کنيم، با اميرعباس نويد، رئيس تعميرات زير آب لاوان که خود يکي از افراد اصلي اين عمليات بوده است، بيشتر صحبت کرديم.
او مي گويد: «بروز ترک در نقاط اتصال پهلوگير به پايه هاي سکوي بلال به احتمال زياد بر اثر پهلوگيري شناورهاي سنگين بنا به ضرورت عملياتي «گاه در درياي مواج» بوده که تنش هاي زيادي را به سازه وارد کرده است. اين ترک ها در عمليات بازرسي فني از سوي تعميرات زير آب رؤيت و گزارش شده اند.»
نويد با بيان اينکه طرح و نقشه هاي مربوط در ارديبهشت 98 طي گزارش مبسوط ارائه، بررسي و تاييد طرح و سپس ساخت کلمپ ها و بازوهاي طراحي شده بلافاصله آغاز شد، افزود: «با توجه به ضرورت دقت در ساخت و پياده سازي زوايا و همچنين تهيه متريال مورد نياز، پس از 3 ماه ساخته و براي نصب در اختيار تعميرات زيرآب قرار داده شدند.»او افزود: «پس از بررسي هاي اوليه دو راهکار پيشنهادي کوتاه و بلندمدت ارائه شد. در پيشنهاد کوتاه مدت براي جلوگيري از سقوط سازه و تقويت نسبي آن مواردي بيان شد تا شناورها بتوانند فعلا در کنار سازه پهلوگيري داشته باشند. در راهکار بلندمدت نيز موضوع جداسازي و انتقال سازه به خشکي و انجام تعميرات اساسي مطرح شد که در اين مورد، به زمان بيشتر و يک کرين بارج 200 تني نياز داشتيم که با چهار لنگر مستقر شود که همه اين موارد، هزينه و کار فني بالايي را مي طلبيد. به همين دليل تصميم گرفتيم که راهکار کوتاه مدت را فورا انتخاب کنيم.»
نويد در ادامه توضيح داد: «براي اين کار تقويت سازه با کلمپ و بازوهاي تقويت را در دستور کار قرار داديم و کار سخت و دقيق اندازه گيري زواياي سازه، محاسبه اندازه و نوع کلمپ ها، نقشه بازوها، کلمپ ها و انتخاب مصالح بر اساس وزن و تنش امواج و ضربه ها انجام شد. اين محاسبات را که از سوي نيروهاي عمليات زير آب منطقه لاوان صورت گرفت، پس از بررسي کارشناسي و تاييد از سوي مديريت منطقه، آغاز کرديم.»
رئيس تعميرات زيرآب لاوان با بيان اينکه پس از تحويل کلمپ ها با برنامه ريزي 3 روزه، عمليات نصب را شروع کرديم، افزود: «مجموع اين عمليات از بازرسي اوليه ، مطالعات، اندازه گيري ها، تهيه نقشه، برنامه ريزي، ساخت و نصب از سوي واحد تعميرات زير آب انجام شد و فرآيند ساخت قطعات که از پيچيدگي خاصي برخوردار بود از سوي واحد نوسازي و تعميرات منطقه و در کارگاه جوشکاري لاوان به اجرا درآمد. او ادامه داد: «براي عمليات نصب کلمپ ها روي سازه پهلوگير سکوي بلال 10 نفر از نيروهاي واحد عمليات زير آب منطقه لاوان در 7 روز کاري فعال بوده و در هر روز 20 نفر- ساعت غوص براي عمليات نصب زير آب داشتند. به عبارتي براي انجام بازرسي فني اوليه 8 ساعت، به منظور نقشه برداري و اندازه گيري ابعاد و زواياي پايه ها و پهلوگير 4 ساعت و در مجموع براي نصب سازه هاي ترميمي 110 ساعت عمليات زير آب از سوي غواصان انجام شده است؛ البته مدت زمان ذکر شده، صرفا مجموع فعاليت صورت گرفته در زير آب است و طراحي، برنامه ريزي و تدارکات عمليات در روي آب و زمان ساخت را شامل نمي شود.»
نويد به شرايط سخت براي انجام اين عمليات از سوي غواصان واحد عمليات زير آب پرداخت و گفت: «وزن هر يک از اين کلمپ ها به 4 تن هم مي رسيد و حتي وزن پيچ و مهره هاي قابل نصب روي اين سازه ها 3 کيلو است که غواص بايد زير آب و در شرايطي که تعادل ندارد، علاوه بر حفظ تعادل و نگه داشتن اين قطعات، کار نصب را نيز انجام دهد.»
او تاکيد دارد، غواصاني که اين کار را انجام مي دهند، افرادي سختکوش و قوي هستند که آموزش هاي خاصي را گذرانده اند و مي توانند ساعت هاي متوالي در زير آب، چنين عمليات صنعتي بي سابقه اي را در اين مدت زمان انجام دهند. رئيس تعميرات زيرآب لاوان به شرايط ديگر در جريان اين عمليات اشاره کرد و گفت: «يکي از اتفاق هاي جالب در حين اين عمليات، حضور يک پرنده کوچک در کنار گروه عمليات بود که لحظاتي هم روي دست من حين عمليات نشسته بود و يکي از همکاران از اين لحظه عکاسي کرد. با توجه به اينکه براي انجام اين عمليات حدود 93 کيلومتر از جزيره لاوان دور و در ميانه دريا بوديم، حضور اين پرنده در آنجا جالب بود که بعد از خوردن کمي آب و غذا از کنار ما رفت.» او افزود: «سه سال قبل، پهلوگير ديگر اين سکو سقوط کرد که خوشبختانه اين سقوط در 6 متري خطوط لوله بود و خسارتي وارد نکرد. در بازرسي هاي فني، وجود ترک در سازه سوم را به موقع متوجه شديم و اقدام لازم صورت گرفت. اهميت اين پروژه به آن دليل است که معمولا تنها بخش بيرون از آب سکوهاي دريايي به چشم مي آيند، در حالي که بخش زير آب اين سکو از اهميت زيادي برخوردار است، از اين رو ابتدا بايد اين بخش سالم بماند؛ البته شرايط تعمير و نگهداري اين بخش از سکو سخت و پرريسک است و حضور در زير آب براي بازديد و بررسي سلامت سازه يا تعميرات، ريسک بالايي براي غواصان دارد که اين ريسک براي افراد عادي ملموس نيست. غواصان شرايط روحي و جسمي خاص و مهارت هاي منحصر به فرد دارند، به همين دليل لازم است به چنين حرفه متفاوتي ، نگاه ويژه و متفاوتي وجود داشته باشد.» نويد ادامه داد: «عمر اين پهلوگير 18سال است؛ اما به نظر مي رسد تحليل سازه و طراحي ابتدايي آن از سوي شرکت توتال با ايراداتي همراه بوده و مقاومت لازم در برابر تنش هاي امواج و تکان هاي ناشي از پهلوگيري شناورها در بلند مدت به درستي محاسبه نشده باشد. اگر به موقع ترک هاي اين پهلوگير شناسايي و براي تقويت آن اقدام نمي شد، ممکن بود سومين پهلوگير را هم از دست بدهيم که در آن صورت تدارکات در اين سکوي مهم با مشکل رو به رو مي شد.»
اپلیکیشن های کاربردی
خيلي راحت مي توانيد با انتخاب مبدا، مقصد و تاريخ سفر، به جست وجوي بليت شهر مورد نظرتان با توجه به بودجه، سليقه و شرايط سفرتان بپردازيد. در اين اپليکيشن، امکان پيگيري بليت خريداري شده نيز وجود دارد. براي رزرو اينترنتي بليت اتوبوس در هر مسيري و از هر پايانه اي، تنها کاري که بايد انجام دهيد، اين است که با ورود به سامانه قاصدک 24 و وارد کردن اطلاعات سفر خود، کمي منتظر بمانيد تا تمامي بليت هاي موجود در مسير شما نمايش داده شود. پس از آنکه نوع اتوبوس و قيمت بليت اعلام مي شود، مي توانيد رزرو بليت را انجام دهيد و پرينت بگيريد. در همه اين برنامه ها از طريق شماره اعلام شده، کد پيگيري و تاييد خريد براي شما پيامک مي شود.
مستربليت، کامل ترين و ساده ترين سامانه خريد بليت هواپيما، قطار و اتوبوس است. با اين نرم افزار مي توانيد قيمت ها و مسيرهاي پيشنهادي را ببينيد و ارزان ترين بليت را بخريد. اين کار را مي توانيد حتي بدون ثبت نام هم انجام دهيد؛ اما اگر ثبت نام کنيد، براي برخي مسيرها به شما تخفيف ويژه عضويت داده مي شود. همچنين مي توانيد مسير خود را با انواع وسايل نقليه مقايسه کنيد و قيمت هاي يک روز قبل و يک روز بعد را هم ببينيد. ضمن اينکه اين برنامه پشتيباني 24 ساعته آنلاين و تلفني دارد و امکان کنسل کردن و استرداد بليت را نيز خواهيد داشت.
سفر 724، اولين سامانه فروش اينترنتي بليت اتوبوس است و اکنون با بيش از 700 شرکت و تعاوني مسافربري برتر در سطح کشور مشغول به فعاليت است. در اين برنامه هم با وارد کردن مبدا و مقصد مي توانيد تمامي اتوبوس هاي پيش بيني شده تعاوني ها و شرکت هاي مختلف را همراه با جزئيات سفر، ساعت حرکت و مشخصات اتوبوس و ترمينال دريافت کنيد. اين برنامه امکان رديابي سفارش خريد و کنسل کردن را دارد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات