میوه های پاییزی و خواص آنها

فصل پاييز با تمام زيبايي هاي دل انگيزش از راه رسيده و همه چيز حال و هواي پاييزي به خود گرفته است.  پاييز فصل رنگ هاست، فصلي که طبيعت بي اختيار لباسي رنگارنگ به تن مي کند تا بيشتر از ديگر فصل ها به چشم بيايد. علاوه بر هزاررنگي طبيعت از تنوع رنگ، طعم و خواص ميوه هاي پاييزي هم نمي توان به سادگي گذشت، از خوردن آنها غافل شد و خواص درماني شان را ناديده گرفت.  مصرف ميوه هاي پرخاصيت، نقش زيادي در پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي فصلي دارد. بنابراين تغذيه مناسب در پاييز و زمستان مي تواند به کمکتان بيايد و سلامتتان را تضمين کند. در ادامه به خواص انواع ميوه ها و سبزيجات پاييزي که خواص زيادي دارند، اشاره کرده ايم که با مصرف آنها مي توانيد از بيماري هاي فصلي در امان بمانيد.

نارنگی

 این میوه خوشمزه که طعم های ترش و شیرینی دارد، به دلیل دارا بودن ویتامین های B1، B2 ،C و A، پروتئین، قند، فسفر و کلسیم از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. برای درمان سرماخوردگی و سرفه هم می توان نارنگی مصرف کرد، چون سموم بدن را دفع و خون را تصفیه می کند.

تره فرنگی

 کمتر کسی است که نداند مصرف سیر و پیاز در پیشگیری از بیماری های قبلی موثرند، زیرا پلی فنول موجود در آنها از رگ های خونی در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می کند. تره فرنگی هم که از خانواده پیاز است، سرشار از ویتامین K بوده و خاصیت ضدسرطانی دارد. مصرف پیاز می تواند به سلامت استخوان ها هم کمک کند.

خرمالو

 این میوه انرژی زاست و کالری بالایی دارد. حاوی ویتامین C، پتاسیم و منیزیم بالایی است. به درمان فشار خون، تقویت بینایی و رفع کم خونی کمک می کند. البته عدم تعادل در مصرف این میوه باعث یبوست می شود.

سیب

 با اینکه سیب در تمام طول سال در بازار وجود دارد، اما از انواع آن به عنوان میوه پاییزی استفاده می شود. سیب دارای فیبر و آنتی اکسیدان های بالایی است به همین دلیل با مصرف این میوه می توان از بیماری هایی چون سرطان، دیابت و  انواع بیماری ها پیشگیری و  آنها را کنترل کرد.

انگور

 این میوه که در رنگ ها و سایزهای مختلف در بازار وجود دارد، منبع غنی پلی فنول ها و ویتامین K است. انگور مقدار قابل توجهی آنتی اکسیدان در خود گنجانده و یک ضد سرطان قوی به شمار می آید. از دیگر خواص انگور می توان به جلوگیری از آلزایمر، بیماری های قلبی و کاهش کلسترول اشاره کرد. این میوه تقویت کننده خلق و خو است و به سلامت بدن کمک می کند.

گلابی

این میوه که منبعی غنی از ویتامین C و سولفات مس است، می تواند فیبر مورد نیاز بدن را هم تامین کند. آنتی اکسیدان های موجود در گلابی، مشکلات و بیماری های زیادی را برطرف می کند و باعث افزایش ایمنی بدن می شود.

زالزالک

یکی از میوه های پاییزی بسیار خوشمزه است که در درمان بیماری های قلبی - عروقی و تنظیم فشار خون موثر است. این میوه کوچک جنگلی سرشار از ویتامین B و C است و به دلیل داشتن آنتی اکسیدان های فراوان به کاهش گرفتگی عروق کمک می کند. مصرف زالزالک در درمان فشار خون و دیابت نیز موثر است.

 

کدو حلوایی

خواص تغذیه ای این گیاه بسیار زیاد است. کدو حلوایی سرشار از بتاکاروتن است که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود و در حفظ سلامت پوست، چشم و استخوان ها بسیار موثر است. مصرف کدو به دلیل دارا بودن ویتامین C و فیبر به تقویت سیستم ایمنی بدن منجر می شود.

کلم بروکلی

 روی موجود در این سبزی به افزایش توان دفاعی بدن در برابر بیماری هایی مثل سرماخوردگی و آنفلوانزا منجر می شود. فیبر موجود در این کلم هم برای حفظ سلامت دستگاه گوارش بسیار مفید است.

شلغم

شلغم یکی از ریشه های خوراکی است که می تواند جایگزین مناسبی برای تربچه و کلم باشد. شلغم منبع غنی ویتامین های A و k محسوب می شود.

انار

 مطالعات نشان می دهد مصرف انار می تواند از آسیب های گردش خون جلوگیری کند و به کاهش تجمع چربی های مضر در عروق منجر شود. در حقیقت باید گفت مصرف منظم انار سلامت قلب را به دنبال دارد.

 

 

گیاهان دارویی

مریم گلی

مريم گلي که نام علمي آن (سيج) است، گياهي از خانواده نعناعيان است که اثرات شگفت انگيزي بر سلامت انسان دارد. اين گياه، سرشار از روغن هاي فرار و فلاونوئيدهاست. مريم گلي به واسطه ويژگي هايي چون محرک، آنتي بيوتيک، قابض و ضدنفخ بودن، براي اهداف دارويي مورد استفاده قرار مي گيرد.  از جمله فوايد اين گياه مي توان به بهبود خلق و خو، تسکين اضطراب، درمان گلودرد، تقويت سيستم ايمني، کمک به کاهش وزن، بهبود خواب، کمک به هضم غذا، جلوگيري از آلزايمر، کاهش التهاب، کاهش سطح کلسترول و فشارخون، بهبود سلامت استخوان ها و... اشاره کرد.  از مريم گلي تازه يا خشک مي توان براي خوش عطر و طعم شدن غذا استفاده نيز کرد.

نکته: مصرف اين گياه به زنان باردار و شيرده توصيه نمي شود.

 

سلامتی در پاییز

با تغيير فصل و کاهش دماي هوا، طبع افراد نيز با تغييراتي مواجه مي شود؛ از اين رو توصيه هايي در طب سنتي آمده که مي توان با به کارگيري آنها از ابتلا به بيماري هاي فصلي جلوگيري کرد.

خودداري از مصرف غذاهاي بسيار گرم

همان طور که مي دانيد، مزاج پاييز سرد  وخشک است، بنابراين در اين فصل از انجام هر عملي که باعث خشکي بدن مي شود، بپرهيزيد. از جمله اين موارد مي توان به غذاهاي بسيار گرم، گوشت هاي مانده و ادويه جات با گرمي زياد اشاره کرد.

پرهيز از نوشيدن آب سرد

 آشاميدن آب سرد باعث ضعف حلق و تارهاي صوتي مي شود و با توجه به شيوع بيماري هاي تنفسي در پاييز، توصيه مي شود از نوشيدن آب سرد در اين فصل خودداري کنيد.

قرار ندادن سر در معرض هواي مستقيم

در فصل پاييز بهتر است سر خود را بپوشانيد. قرار گرفتن سر در معرض هواي مستقيم، به خصوص در اوايل صبح که هوا سرد است، باعث بسته شدن منافذ پوستي مي شود. اين اتفاق مانع دفع بخارهاي بدن مي شود و با تجمع آنها در سر، بيماري هاي زيادي از جمله زکام و سرفه شما را تهديد مي کند.

دوري از مکان هاي سرد

 اجتناب از خوابيدن در مکان ها سرد و استحمام با آب سرد، به دليل بسته شدن منافذ پوستي و عوارض ناشي از آن،  مي تواند باعث بيماري شود.

تعادل در مصرف ميوه

 زياده روي در مصرف ميوه هاي فصلي باعث ايجاد مشکلات زيادي مي شود، بنابراين بهتر است در پاييز تعادل در مصرف ميوه را رعايت کنيد.

رطوبت بدن

 به دليل خشکي فصل پاييز و تاثير ناخوشايند آن روي بدن، توصيه مي شود از عواملي که باعث ايجاد رطوبت در بدن مي شوند، کمک بگيريد. از جمله اين عوامل مي توان به استحمام اشاره کرد. عملي که براي رطوبت بخشي مناسب، بهتر است يک روز در ميان حمام کرد، البته با آب نيم گرم، زيرا آب بسيار گرم باعث کاهش رطوبت و افزايش خشکي بدن مي شود. چرب کردن بدن با روغن بنفشه و بادام نيز از مواردي است که مي تواند به افزايش رطوبت بدن و کاهش خشکي آن کمک کند.

غذاهاي مناسب فصل

 براي حفظ سلامت و اينکه ميزان مضرات اين فصل به حداقل برسد، بهتر است در پاييز از غذاهايي با مزاج گرم و تر استفاده شود. گوشت گوسفند، مرغ و شيريني هاي طبيعي مانند مويز، انجير، کشمش، شيريني هاي تهيه شده از بادام و شکر مناسب است. در فصل پاييز بايد از مصرف غذاهاي سودازا مثل عدس، بادمجان، گوشت گوساله  و فست فودها پرهيز کرد.

استفاده از عطر

 در اين فصل براي تقويت روح بهتر است از عطرهاي ملايم استفاده کنيد.