آمادگي ايران براي توسعه همکاري هاي اکتشافي باآذربايجان
برنامهريزي براي اجراي يک طرح جديد پتروشيمي در استان کرمانشاه
اعلام جزییات 2 طرح کلان شرکت نفت خزر
خودمراقبتی مهم ترین رکن فعالیت زنان
تدوین 22 دستور عمل اجرایی و روش اجرایی
چاره ای جز سرمایه گذاری در صنعت نفت وجود ندارد
جابهجايي 67 دستگاه حفاري خشکي
100 ميليون دلار درآمد ارزي در 7 ماه
نگاهي به مفهوم غايب بودن امام زمان (عج)
همراهی نهادها با موزه های صنعت نفت
نفت ميتواند قطب بسکتبال ايران باشد
فوتبال ساحلي در سيطره پارس جنوبي قرار گرفت
رئيس جمهوري اعلام کرد:
رئيس جمهوري گفت: ايران همواره آماده توسعه و گسترش همکاري هاي دريايي با جمهوري آذربايجان در حوزه خرز، عرصه هاي اکتشاف و همچنين محيط زيست است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني که روز پنجشنبه (دوم آبان ماه) به منظور شرکت در هجدهمين نشست سران کشورهاي عضو جنبش عدم تعهد به باکو سفر کرده است، در ديدار با الهام علي اف، رئيس جمهوري آذربايجان، با ابراز رضايت از نقش ارزنده کميسيون مشترک همکاري هاي اقتصادي دو کشور در توسعه بيش از پيش همکاري هاي تهران - باکو گفت: ايران همواره آماده توسعه و گسترش همکاري هاي دريايي با آذربايجان در حوزه خرز و در عرصه هاي اکتشاف و همچنين محيط زيست است و اميدوارم هرچه سريع تر توافق ها همسو با رفاه و توسعه دو ملت اجرايي شوند.
وي با اشاره به تقويت همکاري هاي سه جانبه در منطقه از جمله همکاري ايران، آذربايجان و روسيه افزود: تهران، باکو و مسکو بايد همکاري هاي سه جانبه و مشترک خود را گسترش دهند.
رئيس جمهوري آذربايجان نيز در اين ديدار گفت: رشد 70 درصدي مبادلات تجاري دو کشور در يک سال رکوردي درخور تحسين است، همکاري هاي دو کشور در چارچوب کميسيون مشترک اقتصادي، در حوزه هاي انرژي، بانکي، صنعتي و حمل ونقل به خوبي پيش مي رود و پيشرفت در پروژه کريدور شمال - جنوب نيز کاملا مشهود است.
علي اف عنوان کرد: در بخش همکاري هاي دريايي در حوزه خزر نيز آذربايجان همواره آماده توسعه همکاري ها با ايران از جمله در زمينه اکتشاف نفت است.
با حمايت وزارت نفت انجام شد:
نخستين مرحله اجرايي طرح نوسازي ناوگان تاکسيراني شهر تهران با واگذاري 100 دستگاه سمند گازسوز به تاکسيرانان اجرا شد؛ طرحي که با حمايت و همکاري وزارت نفت و در قالب ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير دنبال مي شود.
به گزارش شانا، آيين تحويل 100 دستگاه سمند پايه گازسوز در جهت اجراي طرح نوسازي ناوگان تاکسيراني شهر تهران ديروز (30 مهرماه) برگزار شد.
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در اين زمينه اعلام کرده است: واگذاري مرحله نخست تاکسي هاي نو، پيرو سند همکاري سه جانبه نوسازي ناوگان تاکسيراني شهر تهران که ميان اين شرکت، اتحاديه تاکسيراني هاي شهري و شرکت پاکرو منعقد شده بود، آغاز شده است.
محسن دلاويز، مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در اين آيين گفت: صنعت خودروسازي بايد با رويکرد افزايش دانش فني و توسعه توانمندي، رويکردهاي خود را اصلاح کند و در مسير توسعه قرار دهد.
وي آمار و ارقام مصرف انرژي در کشور را نگران کننده توصيف کرد و گفت: مصرف انرژي در ناوگان حمل ونقل کشور 1.5 تا 2 برابر ميانگين جهاني است و کاهش شدت مصرف انرژي در اين ناوگان با همکاري همه جانبه سازمان هاي ذي ربط و با اعمال تغييرات فني خودروهاي داخلي و اصلاح قيمت سوخت و همچنين فرهنگ سازي ممکن خواهد شد.
مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با انتقاد از بالا بودن مصرف سوخت خودروهاي ساخت داخل و عدم هدف گذاري صنعت خودرو براي اصلاح اين رويکرد اظهار کرد: سالانه 320 ميليون بشکه معادل نفت خام انرژي در سامانه حمل ونقل کشور مصرف مي شود.
دلاويز گفت: وزارت نفت با همه ظرفيت و توان خود براي توسعه ناوگان حمل ونقل عمومي کشور تلاش مي کند، اما براي رسيدن به نتيجه مطلوب مهم ترين گام تحول اساسي در صنعت خودروسازي کشور است.
رئيس دفتر رئيس جمهوري از حوزه وزارتي وزارت نفت به دليل پاسخگويي به موقع به مکاتبات اين دفتر قدرداني کرد.
در متن سپاسنامه سيدمحمود واعظي خطاب به کريم زماني، مشاور و مديرکل حوزه وزارتي وزارت نفت ارسال شده آمده است: «با توجه به رسيدگي به موقع و پاسخگويي مناسب به مکاتبات اين دفتر به ويژه پي نوشت ها و دستورات رئيس جمهوري، بدينوسيله از جنابعالي و همکاران محترمتان در وزارت نفت تقدير و تشکر مي نمايم.
اميد است با استعانت از درگاه الهي همواره در خدمت به اسلام و ملت شريف ايران موفق و مويد باشيد.»
معاون نظارت و پايش محيط زيست استان تهران گفت: آمار و ارقام نشان مي دهد روزهاي پاک تهران در مقايسه با پارسال 15 روز بيشتر شده است.
به گزارش سازمان حفاظت محيط زيست، محمد رستگاري، با تشريح آمار کيفيت هواي تهران در مقايسه با پارسال گفت: بررسي آمار و اعداد ايستگاه هاي سنجش آلودگي هوا از ابتداي سال تا پايان مهرماه، بيانگر وضع کيفي مشابه هواي تهران نسبت به پارسال است.
وي افزود: تهران از ابتداي سال تا پايان مهرماه، 25 روز هواي پاک را تجربه کرده که اين شرايط در زمان مشابه پارسال 10 روز بوده است.
معاون نظارت و پايش محيط زيست استان تهران تصريح کرد: در هفت ماه امسال، هواي تهران، 164 روز قابل قبول و 27 روز ناسالم براي گروه هاي حساس بود که اين وضع در دوره مشابه پارسال، 180 روز قابل قبول و 27 روز ناسالم براي گروه هاي حساس بوده است.
رستگاري با بيان اينکه امسال يک روز ناسالم براي همه گروه ها در وضع کيفيت هواي تهران وجود داشت، افزود: آمار و ارقام بيانگر برابري تقريبي کيفيت هواي امسال با پارسال تاکنون است که البته در اين بين روزهاي پاک در مقايسه با پارسال 15 روز بيشتر شده است.
وي با اشاره به آغاز فصل سرما و پيش رو بودن شرايط وارونگي دما در تهران گفت: برنامه هاي پايشي مستمري براي اين ايام در نظر گرفته شده است و اميدواريم با همکاري مردم و تلاش مسئولان، شاهد آلودگي هواي کمتري در ايام باقي مانده امسال باشيم.
نيره پيروزبخت، رئيس سازمان ملي استاندارد ايران، چندي پيش در نشستي خبري با مقايسه تعداد روزهاي پاک و سالم در تهران نسبت به سال هاي گذشته عنوان کرد: در سال هاي گذشته اين سازمان خود يکي از شاکيان کيفيت بنزين بود، اما آزمايش ها نشان داده ميزان گوگرد در بنزين حتي پايين تر از حد استاندارد بوده و کاهش تعداد روزهاي ناسالم در تهران گواهي بر اين موضوع است.
وزارت انرژي روسيه اعلام کرد که پروژه نفتي اين کشور در قطب شمال به رهبري شرکت روسنفت، به حدود 10 تريليون روبل (معادل 157 ميليارد دلار) سرمايه نياز دارد.به گزارش خبرگزاري رويترز از مسکو، پاول سوروکين، معاون وزير انرژي روسيه، اعلام کرد که پروژه نفتي يکسان سازي که پروژه اي مشترک بين شرکت روسنفت روسيه و شرکت اينديپندنت پتروليوم (آي پي سي) است، شامل چند ميدان نفتي در حال توليد و چند ميدان در آستانه توليد نيز خواهد شد.شرکت روسنفت اميدوار است سرمايه گذاران خارجي نيز در پروژه يکسان سازي اويل سرمايه گذاري کنند. اين شرکت پيش بيني مي کند اين پروژه بتواند سالانه 100 ميليون تن نفت در سال (معادل دو ميليون بشکه در روز) نفت توليد کند.پيش از اين نيز يوري تروتنف، معاون نخست وزير روسيه، اعلام کرده بود که دولت اين کشور به طور کلي با اعطاي معافيت هاي جديد مالياتي براي توسعه توليد نفت در مناطق قطبي روسيه موافقت کرده است.
وزير انرژي آمريکا اعلام کرد که جهان لبريز از نفت است، اما يکه تازي توليد نفت شيل در اين کشور، همچنان ادامه مي يابد.
به گزارش خبرگزاري بلومبرگ، ريک پري اعلام کرد که به لطف افزايش توليد نفت در اين کشور جهان سرشار از نفت است و اين افزايش توليد ادامه خواهد داشت.وي با اين ادعا که توليد نفت شيل در آمريکا جهان را متحول کرده است، افزود: بانک آمريکايي گلدمن ساکس که پيش بيني کرده است توليد اين کشور به زودي از رونق مي افتد، نادرست است.وزير انرژي آمريکا همچنين اعلام کرد که اين کشور سه سال گذشته 11 محموله گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) به امارات فروخته است و برنامه دارد فروش اين سوخت را به امارات و عربستان افزايش دهد.پري اعلام کرد که از دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا، خواسته است براي فروش ال ان جي به اوکراين نيز تلاش کند، زيرا اين کار براي صادرات ال ان جي آمريکا مهم است و اوکراين را از وابستگي به گاز روسيه رها مي کند.
قيمت سبدنفتي اوپک در هفته منتهي به 25 اکتبر (سوم آبان ماه) با ثبت رکورد جديد از مرز 62 دلار گذشت و بالاترين قيمت را از ابتداي اين ماه تاکنون ثبت کرد.
قيمت سبد نفتي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) که نخستين روز اين ماه را با قيمت 59 دلار و 68 سنت آغاز کرد، در آخرين معاملات هفته گذشته به 62 دلار و 16 سنت رسيد.
تحليلگران خوش بيني درباره کاهش کشمکش تجاري ميان آمريکا و چين را يکي از دلايل افزايش قيمت نفت در هفته منتهي به 25 اکتبر عنوان کردند، با اين حال معتقدند سايه کاهش رشد اقتصادي همچنان بر بازار نفت سنگيني مي کند و مانع افزايش بيشتر قيمت نفت است.
رينگ بين الملل بورس انرژي، روز شنبه(چهارم آبان) ميزبان عرضه 50 هزار تن نفتاي شرکت پالايش نفت آبادان بود.
به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز شنبه (چهارم آبان ماه) شاهد عرضه کالاهاي گاز بوتان صنعتي، گاز پروپان صنعتي، گاز مايع صنعتي و هگزان پتروشيمي بندر امام و ميعانات گازي پالايش گاز ايلام بود و برش سنگين حاصل از پالايشگاه نفت و پتروشيمي به جز بنزين و گازوييل و رافينت پتروشيمي بيستون، برش سنگين و رافينت شرکت پتروشيمي نوري و نفتاي شرکت پالايش نفت آبادان در رينگ بين الملل عرضه شد.
روز چهارشنبه (يکم آبان ماه) کالاهاي برش سنگين شرکت پتروشيمي اميرکبير و متانول پتروشيمي زاگرس در رينگ داخلي و گازوييل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران و نفتاي سنگين شرکت نفت ستاره خليج فارس در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد.
در اين روز 24.100 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 1.339 ميليارد و 592 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران دادوستد شد.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي خبر داد:
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: برنامه ريزي براي ساخت يک طرح جديد پتروشيمي با هدف تکميل زنجيره ارزش در استان کرمانشاه به زودي نهايي مي شود. بهزاد محمدي در جريان بازديد از مناطق پيشنهادي توسعه صنايع پتروشيمي در استان کرمانشاه گفت: احداث يک طرح جديد پتروشيمي در اين استان در مجموعه وزارت نفت و شرکت ملي صنايع پتروشيمي برنامه ريزي شده است. وي با بيان اينکه اين طرح از سوي وزير نفت به شرکت ملي صنايع پتروشيمي ابلاغ شده است، افزود: اين طرح با حضور شرکت ملي صنايع پتروشيمي به عنوان توسعه دهنده و با مشارکت بخش خصوصي اجرايي خواهد شد و روز چهارشنبه با همکاري استانداري کرمانشاه از مکان هاي پيشنهادي براي اجراي اين طرح بازديد کرديم. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به اينکه طرح جديد، زنجيره کاملي از يک طرح پتروشيمي است و منابع خوراک، آب، برق و زيرساخت هاي لازم براي اين اجراي اين طرح در منطقه وجود دارد، تصريح کرد: در اين طرح به ترتيب گاز طبيعي به متانول سپس متانول به پروپيلن تبديل مي شود و سرانجام پلي پروپيلن و متانول به عنوان محصولات نهايي خواهند بود.
محمدي درباره دانش فني اين طرح جديد گفت: شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي دانش فني اين طرح را بومي سازي کرده است، همچنين اجرايي شدن اين طرح سبب رونق صنايع پايين دستي و ايجاد اشتغال و فعال شدن بنگاه هاي کوچک و بزرگ در استان کرمانشاه خواهد شد.
وي در پايان تاکيد کرد: اميدوارم با برنامه ريزي هاي انجام شده، عمليات ساخت اين طرح با انجام مراحل مقدماتي، از سال آينده اجرايي شود، البته همکاري مستقيم نهادها و سازمان هاي استان کرمانشاه در تحقق اين برنامه بسيار موثر است.
مجري طرح بندرخدماتي و صادراتي تمبک از نصب سه بازوي بارگيري بوتان و پروپان نخستين اسکله بندر خدماتي و صادراتي تمبک خبر داد و گفت: محموله گاز مايع اين اسکله تا پيش از پايان امسال آماده صادرات مي شود.
پيام معتمد با اشاره به اينکه عمليات بارگيري و نصب اين تجهيزات با توجه به تحريم هاي بين المللي و عدم حضور شرکت سازنده خارجي، از سوي متخصصان داخلي و با رعايت دقيق ضوابط و رويه هاي ايمني انجام شد، افزود: نصب بازوهاي بارگيري نخستين اسکله بندر خدماتي و صادراتي تمبک نتيجه تلاش و به کارگيري توان فني و تخصصي تيم هاي بخش کارفرما، مشاور و پيمانکاران اين پروژه است. وي با بيان اينکه اين بازوهاي بارگيري شامل بوتان، پروپان و يک بازوي مشترک هر يک با ظرفيت بارگيري 2500 تن در ساعت است، پيشرفت کلي اين طرح را 75 درصد اعلام و تصريح کرد: اميدواريم تا پيش از پايان امسال صادرات نخستين محموله گاز مايع (LPG) از اين اسکله محقق شود.
معتمد با اشاره به اينکه ساخت بندر خدماتي و صادراتي تمبک با هدف صادرات گاز مايع (LPG) و گوگرد توليدي از فازهاي 13، 14، 19 و 24-22 در منطقه تمبک در فاصله 250 کيلومتري بندربوشهر آغاز شده است، گفت: به منظور تحقق اين هدف، ساخت دو اسکله صادرات LPG و يک اسکله صادرات گوگرد با امکان پهلوگيري کشتي هايي با ظرفيت 5 تا 50 هزار تن در دستور کار قرار گرفته است.
اطلاعيه شماره 12 شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران طي اطلاعيه اي، شايعه ها در فضاي مجازي را تکذيب و تاکيد کرد: هيچ گونه کم فروشي در جايگاه هاي عرضه سوخت کشور گزارش نشده است.
در متن اين اطلاعيه آمده است: «به اطلاع هموطنان عزيز مي رساند در پي انتشار برخي شايعه ها در فضاي مجازي مبني بر مشاهده کم فروشي در جايگاه هاي عرضه سوخت باتوجه به بازرسي ها و کنترل هاي انجام شده از سوي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، هيچ گونه کم فروشي در جايگاه هاي عرضه سوخت کشور گزارش نشده است و تاييد نمي شود.
با توجه به کنترل و بازرسي مستمر جايگاه هاي عرضه و سوخت رساني مطلوب در جايگاه ها، لازم است هموطنان عزيز از توجه به چنين شايعه هايي و انتشار آن جدا خودداري کنند.»
مشاور اجتماعي وزير نفت تاکيد کرد:
مشاور اجتماعي وزير نفت بر لزوم اجراي برنامه مدون در زمينه مسؤوليت اجتماعي تاکيد کرد و گفت: ارزيابي، نيازسنجي و استفاده از نيروهاي بومي سبب تحقق اهداف مسؤوليت اجتماعي وزارت نفت در هر منطقه مي شود. سيد امير طالبيان در نشست تخصصي مسؤوليت اجتماعي شرکت هاي تابع صنعت نفت در منطقه شمال شرق کشور که به ميزباني شرکت گاز استان خراسان شمالي برگزار شد، با تاکيد بر لزوم اجراي برنامه هاي مدون در موضوع مسؤوليت اجتماعي براي دستيابي به اهداف از پيش تعيين شده گفت: در موضوع مسؤوليت اجتماعي بايد برنامه اي مدون همراه با ارزيابي صحيح داشته باشيم، ضمن آنکه فعاليت ها بر اساس نيازسنجي باشند تا بتوانيم به اهداف از پيش تعيين شده دست يابيم. وي افزود: در هر منطقه اي که فعاليت مي کنيم، بايد با مردم زندگي و تا حد امکان از نيروهاي بومي استفاده کنيم تا موقعيت محلي را با حضور خود، براي آنها بهتر سازيم. مشاور اجتماعي وزير نفت ادامه داد: اکنون مسؤوليت اجتماعي در صنعت نفت از نگاه بشردوستانه وارد فاز برنامه ريزي راهبردي شده، اين در حالي است که نگاه اخلاقي به کسب وکار را مي توان نتيجه نوع تفکر مسؤوليت اجتماعي شرکت ها در دنياي امروز دانست که به نوعي رتبه شرکت ها را در سطوح جهاني تعريف و تبيين مي کند.
طالبيان، حفظ محيط زيست را از جمله اهداف مسؤوليت اجتماعي در مجموعه وزارت نفت برشمرد و گفت: افزون بر اين، براي توجه به جامعه محلي سعي داريم از پيمانکاران و نيروهاي توانمند همان منطقه بهره بگيريم تا بتوانيم رضايت جامعه محلي را نيز جلب کنيم.
تاکيد شرکت ملي نفت ايران بر تداوم عرضه نفت و ميعانات گازي
نماينده شرکت ملي نفت ايران در بورس انرژي با تاکيد بر استمرار عرضه نفت خام و ميعانات گازي در رينگ بين الملل اين بورس، به شرايط ويژه حاکم بر بازار نفت کشور اشاره کرد و گفت: از آنجا که عرضه در بورس انرژي به طور طبيعي از شرايط بازار اثر مي پذيرد، بنابراين نمي توان نسبت به فروش نفت خام با استفاده از اين ابزار، انتظاراتي غيرمعمول داشت. اميرحسين تبيانيان در گفت وگو با خبرنگار شانا، بر تداوم عرضه نفت خام و ميعانات گازي در بورس انرژي تاکيد کرد و در پاسخ به سوالي مبني بر چرايي بروز وقفه چندهفته اي در عرضه توضيح داد: فرايند عرضه نفت خام و ميعانات گازي طبق قانون به طور مستمر ادامه دارد و وقفه اخير نيز صرفا به دليل متناسب سازي و روزآمد کردن فرايند کار با شرايط بازار پديد آمده و به زودي اطلاعيه هاي عرضه هاي بعدي اعلام خواهد شد. وي با بيان اينکه پيش از اين نيز فرايند عرضه در ارديبهشت ماه امسال و به منظور اعمال اصلاحيه هايي در اطلاعيه عرضه با وقفه کوتاهي همراه شد، ادامه داد: اين به روزرساني اقدامي معمول است و شرکت ملي نفت ايران مطابق تعهدات قانوني خود، عرضه نفت خام و ميعانات گازي را در بورس انرژي با جديت دنبال مي کند. تبيانيان گفت: اعمال اين ملاحظات در شرايط عرضه، نيازمند اخذ برخي مجوزها و متعاقبا هماهنگي مجدد با سازمان بورس است و شرکت ملي نفت ايران با در نظر گرفتن الزام هاي قانوني، در صورت ضرورت، عرضه ها را حتي پيش از نهايي شدن اعمال ملاحظات از سر مي گيرد. نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در نشست علني روز 28 بهمن ماه سال گذشته و در جريان بررسي جزئيات بخش درآمدي لايحه بودجه سال 98، با بند الحاقي تبصره يک اين لايحه موافقت کردند که بر مبناي آن، وزارت نفت مکلف شد ماهانه حداقل 2 ميليون بشکه نفت خام سبک، 2 ميليون بشکه نفت خام سنگين و 2 ميليون بشکه ميعانات گازي پارس جنوبي را به صورت منظم و مستمر با امکان تسويه 100 درصد ريالي يا ارزي در رينگ بين الملل (صادراتي) بورس انرژي در چارچوب قوانين و مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار عرضه و گزارش عملکرد اين بند را هر سه ماه يک بار به کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي ارائه کند. در همين راستا، ارديبهشت ماه امسال، شيوه نامه نحوه عرضه نفت خام و ميعانات گازي در بورس انرژي از سوي وزير نفت ابلاغ شد؛ شيوه نامه اي که زنگنه، هدف از تدوين آن را ايجاد شفافيت پولي در عرضه عنوان کرده است. به گفته وزير نفت، تا پيش از ابلاغ شيوه نامه، عرضه نفت و ميعانات گازي در بورس انرژي تنها با اجازه شوراي هماهنگي اقتصادي سران سه قوه صورت مي گرفت، اما با توجه به اينکه فروش نفت و ميعانات گازي در بورس انرژي در قانون سال 98 ذکر شده، اين شيوه نامه با در نظر گرفتن همه فعل و انفعال هاي فروش توسط وزارت نفت تدوين و در آن، به مباحثي همچون نحوه قيمت گذاري و نحوه تعديل قيمت ها اشاره شده است.
تبيانيان در پاسخ به دليل استقبال نکردن از نفت خام و ميعانات گازي عرضه شده در رينگ بين الملل بورس انرژي با وجود تخفيف ها و تسهيلاتي که نفت در اين حوزه در نظر گرفته است، گفت: از آنجا که عرضه نفت خام در بورس انرژي به طور طبيعي از شرايط بازار اثر مي پذيرد، نمي توان نسبت به فروش نفت خام با استفاده از اين ابزار، انتظاراتي غيرمعمول داشت. وي با بيان اينکه در حال حاضر بازار نفت خام ايران با محدوديت هايي روبه رو و اين محدوديت ها فارغ از نوع ابزار يا روش هاي عرضه، فروش نفت خام را با تنگناهايي مواجه کرده است، يادآور شد: شرکت ملي نفت ايران همه توان خود را به کار گرفته است تا در چارچوب قوانين و مقررات، شرايط را براي استقبال حداکثري خريداران فراهم کند، اما در اين ميان نبايد اثرپذيري از شرايط خاص حاکم بر بازار نفت کشور را ناديده گرفت. بر اساس اين گزارش، ارزيابي نکردن صلاحيت خريداران، قائل نشدن محدوديت براي مقاصد صادراتي (به جز رژيم صهيونيستي)، کاهش نرخ پيش پرداخت از 10 درصد ارزش سفارش به 6 درصد، افزايش مدت زمان تسويه پس از تاريخ بارگيري محموله از 50 روز به 60 روز و تعيين قيمت پايه مبتني بر ارزان ترين نرخ نفت صادراتي ايران (نفت صادراتي به مقصد مديترانه)، از جمله تسهيلاتي است که با هدف افزايش استقبال از فروش نفت خام در بورس انرژي از سوي شرکت ملي نفت ايران مدنظر قرار گرفته و در اطلاعيه هاي عرضه گنجانده شده است. به گفته تبيانيان، تاکنون از مجموع 34 عرضه نفت خام و ميعانات گازي شرکت ملي نفت ايران در رينگ بين الملل بورس انرژي، يک ميليون و 15 هزار بشکه نفت خام سبک و 70 هزار بشکه نفت خام سنگين معامله شده و عرضه هاي ميعانات گازي تا کنون به معامله اي نينجاميده است.
مديرعامل پتروشيمي بندر امام گفت: ساخت بزرگ ترين تصفيه خانه صنعت پتروشيمي کشور در اين شرکت تاکنون 53 درصد پيشرفت فيزيکي داشته است که اميدواريم با همت و تلاش کارشناسان تا پايان سال آينده به بهره برداري برسد. حميدرضا رستمي در نشستي با مديرکل حفاظت محيط زيست استان خوزستان و مديرکل آب و خاک سازمان محيط زيست کشور اظهار کرد: پتروشيمي بندر امام همواره در حوزه حفاظت از محيط زيست پيشتاز بوده و اقدام هاي موثر و چشمگيري در اين زمينه انجام داده است. اين پتروشيمي تنها شرکت داراي Land Fill (محل دفن بهداشتي پسماندهاي شيميايي و خطرناک) در سطح کشور است که ديگر صنايع هم از خدمات آن بهره مند مي شوند. وي افزود: پتروشيمي بندر امام همسو با صيانت و حفاظت از محيط زيست در حال ساخت بزرگ ترين تصفيه خانه در سطح صنعت پتروشيمي کشور است و اين پروژه تاکنون 53 درصد پيشرفت فيزيکي داشته و باوجود تمامي مشکلات و محدوديت ها اميدواريم با همت و تلاش کارشناسان تا پايان سال آينده در مدار توليد قرار گيرد. مديرعامل پتروشيمي بندرامام با اشاره به پروژه تغيير فرايند از جيوه به ممبراين و از سرويس خارج کردن واحد کلرآلکالي اين شرکت به عنوان اقدامي مؤثر همسو با حفاظت از محيط زيست، ادامه داد: اين شرکت بيشترين فضاي سبز را در سطح مجتمع، محوطه دريايي شرکت و همچنين شهرستان ماهشهر و حومه ايجاد کرده است. وي با اشاره به برخي انتظارات پتروشيمي بندرامام و سهامداران شرکت از سازمان محيط زيست بر خارج کردن خطوط توليد اين شرکت از فهرست آلايندگي تاکيد کرد.
محمدجواد اشرفي، مديرکل حفاظت محيط زيست استان خوزستان نيز در اين نشست اظهار کرد: در سال هاي اخير پتروشيمي بندرامام اقدام هاي زيست محيطي بسيار چشمگيري داشته است، در نتيجه محيط زيست استان هم با نگاه مثبتي در مسائل مختلف تصميم گيري مي کند. وي افزود: نگاه محيط زيست استان خوزستان به صنعت يک نگاه تشويقي و مخالف زير فشار گذاشتن است، بنابراين اگر هزينه هايي هم مي شود بايد در مسير ارتقاي سطح محيط زيست باشد.
مدیرعامل شرکت گاز استان تهران از ثبت رکورد گازرسانی می گوید:
افزايش رضايت کارکنان از طرح طبقه بندي مشاغل
مهدي مهرابي توسعه شبکه گاز به ايستگاه پاياني رسيده است و افزون بر شهرها، روستاهاي زيادي از اين انرژي پاک بهره مند شده اند. توسعه گازرساني تنها به بخش خانگي ختم نمي شود و در بخش صنايع نيز شاهد اقدام هاي گسترده اي بوده ايم که علاوه بر صرفه جويي هاي اقتصادي به کاهش آلودگي هوا منجر شده است.در اين ميان، استان تهران با اينکه تنها يک درصد مساحت جغرافيايي کشور را در بر مي گيرد، حدود 17 درصد مجموع مشترکان کشور را در خود جاي داده است که اين موضوع براي شرکت گاز استان تهران يک فرصت و يک تهديد محسوب مي شود.
در ادامه، گفت وگو با احمد دارابي، مديرعامل شرکت گاز استان تهران را مي خوانيم.
هم اکنون سه ميليون و 800 هزار مشترک تهراني از نعمت گاز برخوردارند و همه 48 شهر استان گازرساني شده است. 475 روستا نيز گازرساني شده و تنها 50 روستا از گاز بي بهره اند که عمليات گازرساني به اين روستاها نيز در جريان است. پيش بيني مي کنيم در برنامه سال هاي 98، 99 و 1400 پوشش گازرساني در روستاهاي تهران به 100 درصد برسد و روستايي بدون گاز باقي نمي ماند.
براساس برنامه هاي تعريف شده، تا پايان امسال بايد 150 هزار مشترک جديد جذب کنيم. تاکنون در بخش شهري 47 هزار مشترک و در بخش روستايي 4 هزار مشترک جذب کرده ايم. پيش بيني مي کنيم روند و حجم عمليات اشتراک پذيري در ماه هاي باقي مانده سال در روستاها افزايش يابد. براساس هدف گذاري انجام شده، بخش عمده اي از پروژه هاي گازرساني تا دهه فجر به بهره برداري مي رسند، بنابراين آمار اشتراک پذيري در روستاها نيز به مراتب افزايش خواهد يافت.
يکي از اهداف کلان وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران گازرساني به مشترکان عمده و صنايع است. تاکنون بيش از 12 هزار مشترک صنعتي در استان تهران جذب کرده ايم و هم اکنون از گاز استفاده مي کنند. با وجود زيرساخت هاي موجود، 700 واحد صنعتي از گاز بي بهره اند و پيگيري از سوي اين واحدها براي اتصال به شبکه گاز انجام نشده است. براي بهره مندي اين واحدها، طرح شکار صنايع را کليد زده ايم و در اين زمينه همکاري هايي با شرکت پخش فراورده هاي نفتي داشته ايم. با تمهيداتي که وزير نفت پيش بيني کرده اند، تا سقف 240 ميليون تومان بخشودگي به ازاي هر مشترک صنعتي در نظر گرفته شده که با توجه به اين امتياز، استقبال ويژه اي را از سوي صنايع براي گازرساني شاهد بوديم.با توجه به استقبال صنايع، همزمان 4 شرکت پيمانکاري را به کار گرفته ايم تا بتوانيم نيازهاي صنايع را برآورده کنيم.پيش بيني مي کنيم تا سال 1400 بيش از 700 واحد صنعتي باقي مانده را به شبکه سراسري گاز متصل کنيم.
در مجموع سال 97 که در زمينه گازرساني شاهد ثبت رکورد بوديم، حدود 23 ميليارد مترمکعب گاز در بخش هاي مختلف توزيع کرديم که 40 درصد اين ميزان به بخش خانگي و 60 درصد باقي مانده به نيروگاه ها، صنايع عمده و جز اختصاص يافت. براي سال 98 نيز با توجه به افزايش اشتراک پذيري انجام شده پيش بيني مي کنيم به رقم 24 ميليارد مترمکعب برسيم.
در بخش پژوهش، اقدام هاي بسيار گسترده اي انجام داده ايم. با توجه به توسعه قابل توجه شبکه گاز سطح استان، از شرکت گاز استان تهران انتظار مي رود براي استمرار و افزايش کيفيت خدمات، در حوزه هايي از جمله بهره گيري از فناوري هاي جديد و پژوهشي بيش از پيش فعاليت کند. هم اکنون بحث جديدي را که به صورت ويژه پيگيري مي کنيم، اصلاح سيستم موتورخانه هاست. براساس مصوبه شوراي عالي اقتصاد و هيات دولت، 600 هزار موتورخانه در کشور شناسايي شده که بايد سيستم سوختشان اصلاح شود. از اين تعداد، 400 هزار مورد را به شرکت ملي گاز ايران و 200 هزار مورد را نيز به شرکت بهينه سازي سپرده اند. اين موضوع را از شرکت نفت و شرکت بهينه سازي پيگيري کرده ايم. با توجه با هماهنگي هايي که با اين شرکت ها انجام شد، اقدام هايي انجام داديم و هم اکنون در پي اصلاح مصوبه شوراي اقتصاد هستيم تا بتوانيم اين کار را آغاز کنيم.
يکي ديگر از مسائلي که در حوزه پژوهش بسيار به آن توصيه و تاکيد داريم و انجام مي دهيم، استفاده از فناوري هاي نوين است. هم اکنون در بحث ايستگاه ها چند پروژه پژوهشي تعريف کرده ايم. از 48 پروژه پژوهشي که در اين حوزه داشته ايم، 40 پروژه به پايان رسيده است. توانسته ايم در بخش هايي از جمله شتاب نگار زلزله ثبت اختراع داشته باشيم. براي نخستين بار، شرکت گاز استان تهران با همکاري دانشگاه علم و صنعت، شتاب نگار زلزله را بومي سازي کرده است و اين دستگاه پس از ارسال به اداره استاندارد شرکت ملي گاز ايران، مجوزهاي لازم را دريافت کرده است. 8 اختراع کامل داشته ايم که به نام شرکت گاز استان ثبت و منجر به تحول شد. 4 اختراع جديد نيز داريم که در حال ثبت آنها هستيم.
يکي از اقدام هايي که شرکت گاز استان تهران در بحث پژوهش انجام داد، مقاوم سازي تاسيسات در برابر زلزله بود. پروژه هاي تحقيقاتي بسياري در بخش زلزله داشتيم که همه آنها منجر به نتيجه، طراحي و اجراي پروژه هاي متعددي منجر شد. گسل ها، رانش ها، سيستم هاي قطع جريان گاز در مواقع بحران زلزله و... از جمله اين پروژه هاست. پس از ثبت اختراع، 80 مورد سيستم قطع زلزله را ساختيم و هم اکنون در دست بهره برداري داريم.با توجه به اينکه شرکت گاز استان تهران به عنوان قطب مقاوم سازي شبکه و تاسيسات شناخته شده است، همه اين اطلاعات و آورده ها را به شرکت هاي ديگر گاز استاني ارائه مي دهيم. اخيرا تصميم گرفته ايم مطالعات و فعاليت هاي انجام شده را در يک قالب جلد کتاب ارزشمند که بالغ بر 1500 صفحه است تدوين و به همه شرکت هاي گاز استاني و شرکت هاي تابع وزارت نفت ارسال کنيم تا از تجربه هايي که در اين چند سال کسب کرده ايم، کمال استفاده را ببرند.
از سال 83 همکاري با شرکت ژاپني اوساکا گس آغاز و تا سال 85 ادامه داشت. پس از تحريم ها، با همکاري دانشگاه ها و مشاوران داخلي، طراحي ها را آغاز کرديم و در 15 بخش (بخش هايي که ژاپني ها مطالعات اوليه انجام داده بودند) کار طراحي تماما از سوي بخش داخلي انجام شد. پس از ارتباط مجدد با ژاپني ها (پس از برجام)، در عين ناباوري تصور نمي کردند که به اين سطح از دانش و کار رسيده باشيم و در برخي از موارد همچون سيستم قطع گاز، برج هاي تخليه گاز و بلوک بندي شبکه بندي تهران بسيار بهتر از طرح هاي ژاپني ها عمل کرده بوديم.خوشبختانه بخش اعظمي از کار آغاز شده است. از 400 ايستگاه تهران 80 مورد مقاوم سازي و320 مورد نيز براي مقاوم سازي به پيمان رفته است. سيستم اتاق کنترل مرکزي را شروع کرده ايم و در حال ساخت آن هستيم و تنها 4 ساختمان براي مقاوم سازي باقي مانده است. سيستم هاي شيرهاي پياده رو که سيستمي غير مطمئن بودند تماما در سطح تهران و در کل کشور جمع آوري شد.
هر ساله از سوي نهادهاي بيطرف و دانشگاهي اقدام به برگزاري نظرسنجي در ميان کارکنان شرکت و ذي نفعان بيروني مي کنيم. براساس آخرين گزارش ها (سال 97)، ميزان رضايت مندي کارکنان از 50 به 65 درصد و ذي نفعان بيروني به 73 درصد رسيده است. براساس گزارش ها، اين افزايش به دليل واگذاري بخشي از امکانات رفاهي و ورزشي، رعايت طرح طبقه بندي مشاغل و اصلاح حقوق پرداختي محقق شده و هدفمان اين است که اين رضايت را افزايش دهيم.
اين طرح را از سال 97 آغاز کرده ايم و در پيمان هاي جديدي که از سال آن سال (97) آغاز شد، پياده کرديم. در بخش پيمان هاي قديمي نيز در قالب اضافه کاري الحاقيه اين طرح را اعمال و رعايت کرديم. يکي از مواردي که موجب افزايش رضايت مندي کارکنان شده، همين موضوع است.با اجراي اين طرح، شاهد افزايش حقوق کارکنان بوديم. اين افزايش متغير است و در قالب جدول و با توجه به نوع کار، مدرک تحصيلي، سابقه و... شاهد افزايش 500 تا 900 توماني دريافتي ها بوديم. به هر حال بخش اعظمي از منابع انساني شاغل شرکت گاز استان تهران، نيروهاي پيمانکاري و قراردادي هستند. در دوسال گذشته خدمات رفاهي و ورزشي براي اين کارکنان فراهم کرديم؛ امکاناتي که تا پيش از اين براي نيروهاي رسمي بود.
اين بحث هميشه مورد نظر ما بوده است و مي توانيم ادعا کنيم که شرکت گاز استان تهران، يکي از شرکت هايي بود که موجب اين موضوع شد. در سال 96 زماني که ديدم حقوق کارکنان قراردادي و پيمانکاري بسيار محدود است، ضرايب قانوني اعمال کرديم که 400 تا 500 هزار تومان به حقوق آن ها اضافه شد. همين موضوع موجب شد که ديگر شرکت هاي گاز استاني نيز پيگير شوند و همان روش را پياده کردند.به جرات مي گويم که هميشه در جلساتي که در سطح ملي گاز ايران برقرار است، موضوع افزايش رضايت مندي نيروهاي قراردادي و پيمانکاري از سوي مديران عامل مطرح و پيگيري مي شود.خوشبختانه مسؤولان وزارت نفت نيز به اين موضوع واقف هستند و براي کارکنان قراردادي تمهيداتي را در نظر گرفته اند که اميداريم اين تمهيدات افزايش يابد و تثبيت شود.هميشه ديدگاه مان اين بوده است که نمي شود در يک شرکت، شهروند درجه يک و دو ايجاد کرد. براي همين پاداش ها را مشمول کنتورخوان، نيروهاي دفتري و امدادگران کرده ايم و حق مسلم آنهاست. براي رانندگاني که به صورت مستمر با شرکت همکاري و قرارداد دارند نيز، فرمولي تعريف کرده ايم که بتوانند پاداش را دريافت کنند.
بهره گيري از روش هاي جديد، همواره در دستور کار شرکت گاز استان تهران قرار داشته است. در حوزه قرائت و توزيع قبض گاز، يکي از روش ها، قرائت آني بود که دستگاهي در اختيار کنتورخوان قرار مي گرفت تا پس از قرائت کنتور، قبض را در اختيار مشترک قرار دهد. هم اکنون نيز طرح حذف کاغذي قبض در دستور کار قرار گرفته که تا پايان مهر ماه اطلاعات 1 ميليون مشترک گاز استان تهران در سامانه ثبت شده است. پيش بيني مي شود در صورت حذف قبوض گاز سالانه 15 ميليارد تومان در هزينه ها صرفه جويي شود.
اين طرح از دو سال پيش در شرکت کليد خورد و خدمات بهره برداري شهر قدس را به بخش خصوصي واگذار کرديم.نتيجه اي که در شهر قدس گرفتيم، به مراتب، دقت در اندازه گيري، وصول مطالبات نشت يابي و... رو به بهبود است؛ بنابراين اين موضوع گوياي آن است که بخش خصوصي با کنترل هاي بيشتري که دارد، راحت تر مي تواند به نتيجه مطلوب دست يابد. پس از آن 12 جلسه کارشناسي برگزار شد و بحث برون سپاري را بازنگري کرديم و هم اکنون شرايط فراهم شده است تا نسبت به آگهي مناقصه فيروزکوه نيز اقدام کنيم.
با توجه به اينکه کار مهندسي و طراحي شبکه رو به پايان است، به عنوان شرکتي بهره بردار، در صدد ورود بيش از پيش به حوزه هاي بهينه سازي مصرف، مسائل زيست محيطي و مقاوم سازي تاسيسات در برابر بلاياي طبيعي هستيم.در اين زمينه نيازمند همکاري بيش از پيش ديگر دستگاه ها به ويژه شهرداري ها هستيم و با مکاتبات و پيگيري هاي انجام شده، شاهد کاهش مشکلات بوده ايم، با اين حال اين موضوع به صورت کامل حل نشده است.
مشعل مدير اکتشاف شرکت نفت خزر در گفت وگو با «مشعل» جزييات برنامه ريزي براي اجراي دو طرح کلان در اين شرکت را تشريح کرد.
احمد شيرزادي مي گويد: «طرح نخست، توسعه و توليد ميدان نفتي سردار جنگل و طرح دوم، تداوم عمليات اکتشافي ساختار هاي اولويت دار در بخش مياني حوضه خزر جنوبي است. براساس برنامه ريزي انجام شده و در طرح نخست، با فراهم کردن تمهيدات مورد نياز، آزمايش طولاني مدت ميدان نفتي سردار جنگل را آغاز خواهيم کرد.»
به گفته او، کارگروهي متشکل از کارشناسان اداره هاي حفاري، مهندسي نفت و مهندسي و ساختمان، براي بررسي فني و برنامه ريزي اين موضوع تعيين شده اند که پس از جمع بندي، شرح کار انجام آزمايش طولاني مدت ميدان نفتي سردار جنگل تدوين و براي اخذ اعتبار و تصويب خواهي، به مديريت برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران ارائه خواهد شد.
ارديبهشت سال 1391 بود که با آزمايش چاه شماره (يک) ميدان سردار جنگل و جريان يافتن نفت از بخش مخزني، برافروختن شعله در مشعل هاي سکوي نيمه شناور امير کبير، اميدهاي زيادي را زنده کرد که افزون بر جنوب کشور، قطب ديگري از انرژي، اين بار در شمالي ترين نقطه ايران، ايجاد خواهد شد.
مدير اکتشاف شرکت نفت خزر اشاره مي کند: «پس از حفر دو حلقه چاه در ميدان نفتي سردار جنگل، آزمايش انجام شده در اين دو چاه تنها به مدت کوتاه ( حدود يک هفته) ادامه داشت که براساس استانداردهاي متداول در آب هاي عميق، لازم است اين دو چاه به مدت طولاني 6 تا 8 ماه مورد آزمايش و توليد قرار گيرند تا اطلاعات بيشتري از مخزن حاصل شده و برنامه توليد نهايي ميدان، ريسک هاي کمتري داشته باشد.»
او الزام هاي اين فعاليت را وجود شناور ذخيره سازي و همچنين شناور هايي براي انتقال نفت به ساحل اعلام مي کند و توضيح مي دهد: «البته الزام هاي فني اين عمليات، بسيار فراتر از اين موضوعات است که لازم است طي مطالعه مقدماتي و با به کار گيري يک شرکت مشاور متخصص در آب هاي عميق، مورد تحليل و طراحي قرار گيرد.
شيرزادي يادآوري مي کند: «با توجه به ضرورت استفاده از تجهيزات خاص با فناوري بالا براي آزمايش طولاني مدت و توليد در آب عميق خزر، همزمان بررسي و امکان سنجي تامين تجهيزات مربوطه نيز از سوي کارشناسان شرکت نفت خزر در حال انجام است و در مجموع پس از تاييديه هيات مديره شرکت ملي نفت ايران، وارد مراحل عملياتي و اجرايي خواهيم شد.
تا نيمه اول قرن 20، اهميت خاص درياي خزر منحصر به عمليات صيد، ماهيگيري، امور شيلاتي و نيز حمل و نقل دريايي و كشتيراني بود که بتدريج با شناخته شدن حوضه ها و پتانسيل هاي هيدروکربني درياي خزر و در پي آن اكتشاف و استخراج نفت، اهميت اقتصادي و تجاري اين دريا از لحاظ وجود ذخاير نفت و گاز زير بستر دريا افزايش يافت.
درياي خزر بعد از منطقه خليج فارس و سيبري، سومين منبع انرژي جهان است که بر اساس اعلام سازمان انرژي جهاني، مجموع ذخاير تاييد شده نفتخام و گاز طبيعي درياي خزر بالغ بر 100 ميليارد بشكه نفت و 12 تريليون متر مكعب گاز تخمين زده شده است؛ ارقامي که به وضوح نشان ميدهد، درياي خزر علاوه بر موقعيت ژئوپلتيک، از لحاظ ذخاير نفت و گاز نيز اهميت زيادي براي کشورهاي حاشيه خزر دارد و سهم عمده اين ذخاير به حوضه خزر جنوبي مربوط است که سهم ايران از اين منابع را شامل مي شود.
شرکت نفت خزر، به عنوان يکي از شركت هاي تابعه شرکت ملي نفت ايران، وظايف اکتشاف، توسعه و توليد منابع هيدروكربوري در حوضه خزر جنوبي و سه استان ساحلي گيلان، مازندران و گلستان را به عهده دارد که در ادامه گفت وگو با مدير اکتشاف شرکت نفت خزر، به صفر تا 100 اکتشاف هاي انجام شده در حوزه خزر، اعم از خشکي و دريا پرداختيم.
سابقه اکتشاف در خزر به 60 سال قبل باز مي گردد که شيرزادي درباره آن مي گويد: «با هدف دستيابي به منابع هيدروکربني در مناطق شمال کشور که از منابع سرشار انرژي در جنوب کشور فاصله زيادي دارند و به منظور عدم وابستگي به جريان گاز کشور ترکمنستان، سعي شده در اين مناطق با حفر چاه هاي مختلف اکتشاف نفت و گاز محقق شود. به همين منظور تاکنون 17 حلقه چاه اکتشافي در منطقه دشت گرگان حفاري شده که با وجود مشاهده خصوصيات خوب سنگ مخزن و نيزهيدروکربن هاي سبک، هنوز هيچ کدام از اين چاه ها به عنوان يک منبع انرژي اقتصادي ارزيابي نشده اند.»
در مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، از حدود 30 سال پيش سه حلقه چاه به نام هاي مقداد، ميثم و خزر در بخش کم عمق دريا حفاري شده است. حفاري اين سه حلقه چاه با وجود فراهم آوردن اطلاعات ارزشمند زمين شناسي از سازند ها و لايه هاي عميق زير بستر دريا، با حصول هيدروکربن اقتصادي همراه نبود و متعاقب آن فعاليت در بخش شمالي براي مدتي به صورت معلق باقي ماند تا اينکه تحليل کامل و جامعي انجام و مسير اکتشاف و توسعه منابع محتمل در مناطق شمالي کشور به طور استراتژيک برنامه ريزي شد. از اين رو در سال 1379 کنسرسيومي از سه شرکت شناخته شده بين المللي و نيز کارشناسان مجرب ايراني تشکيل شد. اين کنسرسيوم با هدايت شرکت نفت خزر
طي بيش از دو سال مطالعه سيستماتيک در محدوده مطالعاتي حوضه خزرجنوبي، ساختارهاي ژئوفيزيکي و پتانسيل هاي محتمل هيدروکربني و نحوه توسعه آنها را مشخص و ارزيابي کردند. شيرزادي با اشاره به اينکه اين کنسرسيوم، نخست بانک اطلاعات جامعي از اطلاعات لرزه اي دو بعدي و نيز اطلاعات 73 حلقه چاه حوضه خزر را از طريق کشور هاي ترکمنستان و آذربايجان فراهم آورده و با انجام لرزه نگاري دو بعدي تکميلي، پوشش کاملي از اطلاعات لرزه اي منطقه مورد مطالعه به دست آورد، مي گويد: «انجام مطالعات ژئوفيزيک، زمين شناسي و مهندسي نفت و به موازات آن مطالعات تحليل ريسک هاي مخزني، منتج به مشخص شدن 46 ساختار ژئوفيزيکي شد که از پتانسيل هيدروکربوري قابل ملاحظه اي در بخش دريايي برخوردار است.
مطالعات ژئوشيمي انجام گرفته روي نمونه رسوبات جمع آوري شده از بستر دريا و همچنين نمونه هاي تراوشات نفت روي سطح دريا، تحليل خوبي از نوع هيدروکربن محتمل ارائه کرده است.
نتيجه اين مطالعات نشان مي دهد که بيشتر ساختارهاي هيدروکربوري اولويت دار در بخش مياني حوضه خزر جنوبي و در قسمت هاي عميق دريا (حدود 600 تا 800 متر ) قراردارند. ساختار 6.2 (که پس از حفاري موفق و رسيدن به نفت به ميدان سردار جنگل نام گذاري شد)، ساختار N1 ( چالوس)، ساختار 8.1، ساختار 7.1 و بلوک هاي 26 و 24 به عنوان پتانسيل هاي بالقوه و اولويت دار براي اقدام هاي توسعه اي نفت و گاز درياي خزر دسته بندي شده اند.
شيرزادي ادامه مي دهد : «در سال 1383، براي ترسيم دقيق و واضح تر هندسه ساختار هاي اولويت دار، لرزه نگاري 3 بعدي بلوک هاي 6، 7، 8 و 29 انجام گرفت و طي بررسي هاي زمين شناسي و ژئوفيزيک، موقعيت هاي مناسب حفاري اکتشافي در آنها با تحليل نقشه هاي تهيه شده از تفسير اطلاعات 3 بعدي و بررسي هاي زمين شناسي تعيين شد.
به گفته مدير اکتشاف شرکت نفت خزر، با مشخص شدن اين مطلب که ساختارهاي اصلي بخش ايراني خزر جنوبي در آب عميق قرار دارند، فراهم آوردن تجهيزات خاص حفاري و اکتشاف در آب هاي عميق اجتناب ناپذير بوده است، از اين رو ساخت سکوي نيمه شناور اميرکبير و شناورهاي پشتيبان با نام هاي کاسپين 2،1و3 در سال 1381 در دستور کار قرار گرفت. پس از پايان مراحل ساخت سکو در بهمن سال 1388، حفاري چاه شماره (يک) ساختار 6.2 آغاز شد که در ارديبهشت سال 1391 اين عمليات به ثمر نشست و اولين اکتشاف نفتي تاريخ در بخش عميق حوضه خزر جنوبي به دست متخصصان توانمند ايراني به وقوع پيوست و ميدان سردار جنگل، به عنوان سردار ساختار هاي درياي خزر متولد شد.
از موارد خاصي که در رابطه با حفاري آب هاي عميق، بويژه آب هاي عميق خزر جنوبي بايد مورد توجه قرار گيرد، ريسک ها و آسيب هاي خاص حفاري است. يکي از اين موارد نواحي پر فشار در بخش کم عمق زير بستر است که به عنوان SWF ( آب هاي پر فشار کم عمق ) شناخته مي شود. اين پديده باعث عدم ايستايي ديواره چاه، هنگام حفاري مي شود. از ديدگاه زمين شناسي، سرعت زياد رسوب گذاري در حوضه خزر و برخي عوامل زمين شناسي خاص آب هاي عميق، منجر به چنين پديده اي شده است. قبل از حفر چاه اصلي در ميدان سردار جنگل، چند چاه پايلوت ( چاه راهنما با قطر کم) براي مشخص کردن محل اينگونه پديده هاي مشکل ساز زير بستر حفر شد.
يکي ديگر از اين پديده ها، گِلفشان يا شيل هاي روان است. پديده گِلفشان ها در کل سطح حوضه قابل مشاهده است و گزارش آنها در بسياري از حفاري هاي کشورهاي حاشيه خزر، بويژه آذربايجان ذکر شده است. اين گِلفشان ها غير قابل حفاري بوده و لازم است تا حد ممکن موقعيت آنها مشخص و در عمليات حفاري از آنها اجتناب شود که البته به دليل نفوذ اين شيل هاي روان در لايه هاي نفوذ پذير و گسترش جانبي، اجتناب از آنها در بخش هاي عميق زير بستر بسيار پيچيده است؛ البته پديده هاي ديگري مانند هيدرات هاي گازي، بسته هاي گازي و... هم هستند که با شدت يا ضعف در موقعيت هاي مختلف باعث مشکلات حفاري مي شوند.
شيرزادي با اعلام جزيياتي ازاين فعاليت ها مي گويد: «عمليات حفاري چاه SRJ-X1 در عمق 700متري آب، با موفقيت همه جانبه همراه بود. نخست اينکه انتظار مي رفت نوع هيدروکربن در اين ميدان، گاز باشد که خوشبختانه نفت سبک مرغوب در اولين لايه مخزني کشف شد. عمليات نمودار گيري پتروفيزيکي، يک لايه مخزني به ضخامت 30 متر را در محل چاه نشان داد. تفسير نمودارهاي پتروفيزيکي درجه خلوص سنگ مخزن را 87 درصد، با تخلخل متوسط 27درصد و تراوايي متوسط 50 ميلي دارسي تخمين زده که خصوصيات بسيار خوبي براي يک مخزن است.»
براساس اين اطلاعات پتروفيزيکي، لايه مخزني به منظور انجام آزمايش تمام حفره چاه مشبک کاري و سيستم هاي خاص آزمايش تمام حفره چاه براي يک توليد کوتاه مدت برپا شد تا اولا نفت مورد ادعا به عينه مشاهده و ميزان آن مشخص شود، ثانيا اطلاعات فشار و دبي حاصل از اين فعاليت براي تعيين مشخصات مخزن و قابليت بهره وري آن مورد استفاده قرار گيرد که در اين آزمايش مشخص شد، نفت استحصال شده از ميدان سردار جنگل، نفت سبک با درجه مرغوبيت 38 A.P.I است. از نگاه مهندسي مخزن نوع اين مخزن، مخزن زير اشباع است، به اين معني که فشار مخزن بسيار بالاتر از فشار نقطه حباب نفت موجود در مخزن است.
يکي از خصوصيات نفت ميدان سردار جنگل، داشتن مولفه هاي واکس است که نياز است در هنگام بهره برداري از ميدان، تمهيدات مورد نياز براي جلوگيري از تشکيل آن فراهم شود؛ البته بايد توجه کردکه نفت استحصال شده بسياري از ميادين آب عميق در جهان، داراي چنين خصوصيتي هستند.
مدير اکتشاف شرکت نفت خزر در ادامه با اشاره به حفاري چاه دوم در ميدان نفتي سردار جنگل مي گويد: «پس از عمليات حفاري چاه اول، با مطالعات ژئوفيزيکي و زمين شناسي، موقعيتي در 1400 متري غرب موقعيت چاه اول براي انجام حفاري دوم مشخص شد. علت حفاري چاه دوم، نخست ارزيابي ميزان گسترش لايه مخزني کشف شده در چاه اول، همچنين حفاري لايه هاي عميق تر براي کشف زون هاي مخزني اصلي در سري توليدي سازند چلکن بوده است؛ چون براساس مطالعات کارگروه خزر، 6 زون مخزني (که با پديده هاي ژئوفيزيکي مشخص شده اند) قابل ارزيابي است که در چاه نخست، ما يک زون مخزني را کشف کرديم و براي رسيدن به زون هاي عميق تر لازم است حفاري عميق تر داشته باشيم. عمليات حفاري چاه شماره 2 نيز سال 1393 با موفقيت انجام و امتداد و گسترش لايه مخزني در فاصله 1400 متري مشاهده شد. انجام عمليات نمودارگيري پتروفيزيکي و نيز عمليات آزمايش سازند و فشار سنجي نقطه اي با تجهيزات خاص ( تجهيزات MDT)، وجود نفت سبک در محل واقعي حضور نفت در مخزن را تاييد کرد.
در اين چاه نيز به دليل مشکلات حفاري، حفر لايه هاي عميق تر ميسر نشد که علت آن نرسيدن به لايه هاي عميق تر در چاه هاي ميدان سردار جنگل، وجود گلفشان هاي گسترده در بخش هاي زيرين سازند توليدي بوده است که کنترل ايستايي چاه و نيز ممانعت از نفوذ فشاري شيل هاي روان پرفشار را مشکل ساز کرده و مانع از تداوم حفاري شد.
آزمايش تمام حفره چاه SRJ-X2 نيز بسيار موفقيت آميز بود و با تمهيداتي که براي جلوگيري از رسوب واکس پيش بيني شد، ميزان دبي 4800 بشکه نفت در روز ثبت و در نهايت نمونه هاي نفت براي تجزيه و تحليل و تشخيص نوع، به پژوهشگاه صنعت نفت و نيز يک آزمايشگاه معتبر خارجي ارسال شد.
شيرزادي اشاره مي کند: «با اثبات وجود نفت در ميدان سردار جنگل با حفاري اولين و دومين چاه در آب هاي عميق، يک اتفاق خوب، جهش و رشد اساسي در صنعت نفت ايران صورت گرفت. دانش حفاري آب هاي عميق که در دست معدودي از شرکت هاي بين المللي بود، اکنون تا حد زيادي بومي شده است؛ البته بايد توجه کرد که رشد دانش و تکنولوژي آب هاي عميق در دنيا با سرعت در حال تغيير و تحول بوده و به اين دانش و فناوري ها بسيار نياز است. »
مدير اکتشاف نفت خزر معتقد است، در ادامه تلاش هاي اکتشاف و توليد در حوضه خزر جنوبي، دو مسير اصلي براي فعاليت ها ترسيم شده است؛ توسعه و توليد ميدان سردار جنگل، که به حفر چاه هاي ارزيابي و توسعه اي و تمهيد تجهيزات توليد از ميدان نياز دارد و مسير دوم، ادامه فعاليت هاي اکتشاف ساختار هاي اولويت دار است.
او ادامه مي دهد: «به عنوان مقدمه و پيش نياز توسعه ميدان سردار جنگل، برنامه اي براي آزمايش طولاني مدت چاه هاي اين ميدان در دست تدارک است.»
به گفته او، با بررسي روند توسعه ميادين آب هاي عميق در دنيا و با توجه به فعاليت هاي توسعه اي ساير کشور هاي حاشيه درياي خزر موارد زير قابل تامل است:
1- به دليل هزينه هاي سرمايه اي بسيار بالا، براي حفاري و توسعه ميادين آب هاي عميق، لازم است که برنامه هاي کلان به شکلي پايدار و همه جانبه ديده شود.
2- به دلايل ريسک هاي فني و اقتصادي توسعه ميادين آب هاي عميق، تشکيل کنسرسيوم با شرکت هاي سرمايه گذار بين المللي ضروري است.
3- وجود 46 ساختار ژئوفيزيکي در حوضه خزر جنوبي، که در يک مورد آنها (ميدان سردار جنگل) نفت کشف شده است، بايد جدي گرفته شود؛ زيرا ساير کشور هاي حوضه خزر بيکار نخواهند نشست و در بهره برداري حداکثري از اين حوضه، از تمامي توانمندي هاي بين المللي استفاده مي کنند.
4- ارتقاي دانش آب هاي عميق از طريق آموزش هاي موثر و مراودات بين المللي ضرورتي اجتناب ناپذير است.شيرزادي در پايان اظهار اميدواري مي کند که بهره برداري از منابع عظيم هيدروکربني حوضه خزر جنوبي به منظور بهره مندي بيشتر اقتصادي ملت شريف ايران، با يک برنامه ريزي منسجم و پايدار و نيز با بهتر شدن شرايط بين المللي حاصل شود و روزي شاهد باشيم که حوزه نفتي شمال کشور همپاي جنوب، پيشرفت داشته است.
ويژه برنامه هفته تربيت بدني و هفته ملي سلامت زنان برگزار شد
مشعل همه ما در جريان تأثيرات منفي ناشي از مشكلات اقتصادي، اجتماعي و آلودگي هاي زيست محيطي بر سلامت روح و جسم خود هستيم. اين موضوع در بين شاغلان كه علاوه بر مشكلات ذکر شده، با عوامل زيان آور ناشي از كار مانند انواع استرس هاي رواني، آلاينده هاي فيزيكي و شيميايي مواجه هستند، دو چندان مي شود. از مهمترين و مؤثرترين اقدام ها در حفظ و ارتقاي سطح سلامت روحي و جسمي و همچنين پرهيز از پيري و فرسودگي زودهنگام، داشتن برنامه هاي مناسب و مستمر ورزشي و تنظيم سبك زندگي بر اين اساس است. از اين رو به بهانه هفته ورزش و تربيت بدني، نسبت به شناسايي چالش هاي موجود در حوزه ورزش نفت و تلاش براي كاهش يا رفع آنها، امور زنان و خانواده وزارت نفت اقدام به برگزاري ويژه برنامه آموزش بانوان شاغل در هفته تربيت بدني و هفته ملي سلامت بانوان در پژوهشگاه صنعت نفت کرده است. فاطمه تندگويان، مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده، در اين ويژه برنامه به اهميت ورزش زنان و خودمراقبتي بانوان اشاره کرد و گفت: «بانوان به دليل روح مادري و جنبه ايثار و از خودگذشتگي كه در ذات آنها وجود دارد، به سلامت تمام اطرافيان خود توجه مي كنند و كمتر به خود اهميت مي دهند، از اين رو بايد به اين موضوع بسيار توجه و تاكيد كرد.» به گفته او، «با اينكه زنان و مردان هر دو با يكديگر به كمال مي رسند و وجود هيچ يك، بي نياز از ديگري نيست؛ اما فضاي خانواده به صورتي است كه بانوان، محور عواطف خانواده هستند و نبود حضور آنها مي تواند چالش هاي بسياري را ايجاد كند، بنابراين خودمراقبتي زنان و توجه مردان به جنس زن از اهميت بسزايي برخوردار است.»
تندگويان، ورزش زنان را مسأله اي كليدي و با اهميت بر شمرد و ادامه داد: «اين موضوع براي وزير نفت نيز بسيار مهم است و همواره بر سلامت زنان و بيماري هاي خاص اين قشر تاکيد داشته اند و بر توجه به ورزش زنان شاغل صنعت نفت و همچنين خانواده بزرگ صنعت نفت تاكيد كرده اند.» مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده گفت: «همواره بايد تلاش كنيم كه فضاي سازمان، يك فضاي با نشاط، پرتكاپو و سالم باشد؛ چراكه اين عوامل مي تواند باعث افزايش بهره وري نيروي انساني در سازمان ها شود.» او با بيان اينكه با درخواست اين امور، بانوان عضو شوراي مركزي ورزش نيز شده اند، ادامه داد: «خوشبختانه كارگروه ورزش را تشكيل داده ايم و در حوزه سياستگذاري، برنامه ريزي و تصيم گيري، بانوان توانسته اند به سطحي از توانايي دست يابند كه فعاليت هاي مرتبط با حوزه بانوان را خود مديريت کنند.» تندگويان افزود: «زماني كه سياست هاي كلان ورزش در قالب سند راهبردي ورزش تنظيم شد، رويكرد جنسيتي را براي اولين بار در اين سند وارد كرديم و به طور اختصاصي دو ماده براي ورزش زنان صنعت نفت در اين سند ديده شد.» مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده تمايل بانوان به ورزش و خودمراقبتي را با اهميت دانست و افزود: «در قالب مسؤوليت اجتماعي 13 مكان تفريحي- ورزشي در نقاط محروم كشور ساخته شده و در مناطق جنوب كشور نيز امكانات ورزشي مناسبي براي بانوان در نظر گرفته شده است؛ اما چنانچه بانوان تمايلي به استفاده از اين اماكن نشان ندهند، نمي توان براي گسترش اين امكان توجيهي داشت.»
زهره رضا دوست، معاون مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده نيز در اين ويژه برنامه گفت: «دفتر امور زنان و خانواده وزارت نفت با هدف ارتقاي سطح سلامت زنان در سال 93 تشكيل شد، بر همين اساس كارگروه سلامت نيز شكل گرفت و ذيل آن، كارگروه ورزش قرار دارد كه مشتمل بر كارشناسان ورزش زنان است.» به گفته او، «بحث ارتقاي سطح سلامت زنان و خودباوري آنها را هميشه مد نظر داشته ايم، از اين رو به ورزش زنان نيز اهميت مي دهيم و مجاز دانستن 3 ساعت ورزش در هفته را براي خانم ها در ساعت کاري در نظر گرفته ايم، ضمن آنکه با رايزني هاي انجام شده، کلينيک ورزشي را که در گذشته براي آقايان بود، توانستيم دو روز در هفته را به خانم ها اختصاص دهيم تا تست ورزشي برايشان صورت گيرد و از نظر سلامت جسماني نيز سنجش شوند.»رضا دوست گفت: «به دليل اينکه زنان مسؤوليت هاي متعددي دارند، بايد سلامت آنها را به عنوان يک سرمايه انساني در نظر بگيريم، بنابراين در کارگروه ورزش بانوان تا کنون سه دوره ويژه برنامه ورزشي برگزار شده و اکنون چهارمين دوره را با رويکرد فقر حرکتي در هفته تربيت بدني برگزار کرديم.» او افزود: «در گذشته کارشناسان به صورت پراکنده بودند که سعي کرديم در کارگروه هاي مختلف بانوان، آنها را دور هم جمع کنيم و به يک هم افزايي و خرد جمعي در تصميم سازي حوزه زنان دست يابيم.»
گيتي افروز پوراحمدي، مسؤول کارگروه سلامت مشاور امور زنان وزارت نفت نيز گفت: «سلامت، يک ارزش است و براي حفظ آن بايد آگاهي خود را افزايش داد، از اين رو اگر در دوره جواني بتوانيم خودمراقبتي داشته باشيم، به طور قطع دوران سالمندي خوبي، خواهيم داشت.» او ادامه داد: «برگزاري دوره هاي خود مراقبتي از سال 96 آغاز شده و از آن زمان تاکنون 92 دوره برگزار کرده ايم. در اين دوره ها بيش از چهار هزار نفر شرکت کرده اند و بيش از 16 هزار نفر - ساعت آموزش داشته ايم. از سال دوم به بعد پيش آزمون و پس آزمون در نظر گرفته ايم که در پيش آزمون ها کمتر از 15 درصد توانستند به نيمي از سوالات پاسخ دهند؛ اما در پس آزمون، اين ميزان به بالاي 90 درصد رسيد. » مسؤول کارگروه سلامت مشاور امور زنان وزارت نفت افزود: «بر اساس نياز سنجي انجام شده، متوجه شديم که شاغلان صنعت نفت در حوزه کاري خود فعال هستند، اما در زمينه سلامت، اطلاعات درست و به روزي ندارند. براي رفع اين مشکل، دوره هاي سلامت و کيفيت زندگي با رويکرد خودمراقبتي را براي آنها برگزار کرديم و در ادامه بررسي اين دوره ها مشخص شد که برخي از بانوان شاغل، در زمينه خودمراقبتي با خانواده خود مشکل دارند که تصميم گرفته شد در شهرستان هاي ديگر اين دوره ها به همراه خانواده ها برگزار شود، ضمن آنکه طراحي دوره خودمراقبتي را براي بازنشستگان نيز انجام داديم.» احمدي ادامه مي داد: «اين طرح را گسترش داده و در امور زنان و خانواده رياست جمهوري نيز آن را برگزار کرديم. در اين طرح بحث تربيت مربي را براي مشاور امور زنان کشوري مطرح کرديم، اما آنها آمادگي اين موضوع را نداشتند و ما را به سازمان بهزيستي ارجاع دادند. بعد از 6 ماه مطالعه در زمينه تربيت مدرس کارشناس اورژانس اجتماعي، توانستيم، بيش از 40 نفر را معرفي کنيم، ضمن اينکه اين طرح را به سطح دانشگاه ها و اصناف نيز برديم.» او با بيان اينکه کتاب «هنر خودمراقبتي با رويکرد خانواده محور» را طراحي کرده ايم، گفت: «خودمراقبتي، زواياي گوناگوني دارد و شامل روان، معنوي، اجتماعي، حرفه اي، سازماني و مالي مي شود. خود مراقبتي سازماني يکي از استراتژي هاي سلامت محور است و بايد بزرگترين دغدغه يک مدير ارشد، مراقبت از سلامت کارکنان به عنوان يک سرمايه باشد. تمام اين خود مراقبتي ها بايد در خانواده شکل بگيرد، از اين رو جمعيت هدف را خانواده ها قرار داديم و در کنار آن خود مراقبتي اخلاقي را مطرح کرديم.»
مهرشاد پورسعيد، متخصص پزشکي ورزشي در اين ويژه برنامه، به اهميت ورزش بانوان و تاثير آن بر سلامت آنها پرداخت و گفت: «گام اول براي افرادي که مي خواهند ورزش کنند، ارزيابي صحيح فرد است، يعني پزشک چهار معيار فرد را اندازه گيري و سطح سلامت وي را مشخص مي کند که در کدام مسير قرار دارد و بر اساس نقايصي که در سيستم بدني اش وجود دارد، فعاليت ورزشي مناسبي براي او توصيه مي کند. پس از ارزيابي پزشک، شاخص هاي اوليه افراد مشخص و معين مي شود، از اين رو، به منظور افزايش شاخص ها و بهبود آنها بايد فعاليت ورزشي انجام شود.» به گفته او، « تمرين هاي بدني نه تنها به مبارزه با بيماري هاي قلبي کمک مي کند، بلکه براي افراد خانه نشين و بدون تحرک، تنها اضافه کردن کمي تمرين بدني به برنامه هميشگي روزانه، مي تواند ريسک ابتلا به فشار خون بالا، پوکي استخوان، سرطان پستان و کولون، اضطراب و استرس را کاهش دهد. به طور مطلوب بايد 3 تا 5 بار در هفته و به مدت 20 تا 50 دقيقه ورزش کرد تا ضربان قلب به ميزان هدف برسد. درهر حال، در مجموع 30 دقيقه فعاليت متوسط در هر روز، مثل بالا رفتن از پله، پياده روي تا محل کار يا باغباني مي تواند براي سلامت بدن مفيد باشد.»
رئيس موسسه مطالعات بين المللي انرژي در نشست خبري کنفرانس توسعه نظام مالي در صنعت نفت با تاکيد بر اينکه تلاش مي کنيم اين کنفرانس گره گشاي توسعه کار و تامين مالي در صنعت نفت باشد، افزود: همفکري و هم انديشي مشترکي بين بازار انرژي و نظام مالي کشور، ارزيابي دست درکاران بازار سرمايه، نظام بانکي و صنعت مالي کشور و در نهايت شناسايي راه هاي هدايت جريان نقدينگي به سمت توليد در صنعت نفت، از جمله اهداف اين کنفرانس خواهد بود. علي مبيني دهکردي با بيان اينکه بايد تاکيدمان بر دانش بنيان کردن روش هاي بهره برداري باشد و به همين دليل صنعت نفت در پي فراهم کردن يک اکوسيستم فناورانه براي پاسخگويي به اين نياز است، افزود: اميدواريم با فراهم شدن زيرساخت هاي لازم در منطقه ري، شاهد حضور هوشمندانه شرکت هاي بخش خصوصي که به دنبال حل مسئله هستند، باشيم.وي تاکيد کرد: کنفرانس پيش رو در حقيقت مي خواهد به اين پرسش پاسخ دهد که چگونه مي توانيم در همکاري بين دو صنعت، مالي و انرژي فعاليت هاي مشترک را سامان دهيم، به گونه اي که توسعه از سوي نظام مالي به سمت صنعت نفت و انرژي کشور جريان يابد.در ادامه حسين عبده تبريزي، دبير اين کنفرانس نيز يادآور شد: در دو دهه گذشته سرمايه گذاري لازم در صنعت نفت و گاز کشور صورت نگرفته و لازم است، تغييراتي متناسب با فناوري و بازارهاي جهاني ايجاد شود. وي با اشاره به تحريم هاي اعمال شده، گفت: بايد ديد که در چنين شرايطي چگونه مي توان اين تهديد را به فرصت تبديل کرد و در شرايطي که امکانات بين المللي محدود است، چگونه مي توان مشکلات تامين مالي را حل و فصل کرد. نخستين کنفرانس توسعه نظام مالي در صنعت نفت، بيستم آذرماه سال جاري با مشارکت موسسه مطالعات بين المللي انرژي و مجموعه هاي عرضه کنندگان خدمات مالي همچون سازمان بورس، بورس کالا، بورس انرژي، فرابورس، صندوق توسعه ملي و... با حضور شرکت هاي خصوصي، استارت آپ ها و مجموعه هاي دانش بنيان برگزار مي شود.
تفاهمنامه «انجام مطالعات ارزيابي اکتشافي بلوک بامداد» ميان مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران و شرکت اکتشاف و توليد تاسيسات دريايي (IOEC) امضا شد و در صورتي که تا چهار ماه آينده اين مطالعات به نتيجه مورد نظر برسد، به امضاي قرارداد مي انجامد. اين تفاهمنامه (MOU) به همراه موافقتنامه محرمانگي اطلاعات از سوي سيدصالح هندي، مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران و سعيد شاد، مديرعامل شرکت اکتشاف و توليد تاسيسات دريايي امضا شد و بر اساس آن شرکت اکتشاف و توليد تاسيسات دريايي بايد به ارزيابي اطلاعات زمين شناسي، ژئوفيزيکي و حفاري محدوده بلوک بامداد اقدام کند و پس از چهار ماه گزارش ارزيابي اکتشافي خود را به همراه پيشنهاد فني و مالي براي انجام عمليات اکتشافي در اين بلوک ارائه دهد. سيدصالح هندي در اين مراسم با اشاره به رويکرد مجموعه نفت در اعتماد به شرکت هاي داخلي براي سپردن پروژه هاي مهم در شرايط تحريم گفت: در گذشته همه بلوک هاي اکتشافي به شرکت هاي خارجي سپرده شد، اما در شرايط تحريم اين فرصت فراهم شده است تا با شرکت هاي ايراني همکاري داشته باشيم؛ به گونه اي که اولين تفاهمنامه را با شرکت تکنو و حالا دومين تفاهمنامه را با شرکت اکتشاف و توليد تاسيسات دريايي امضا کرديم. وي با بيان اينکه بلوک «بامداد» در ميان 14 بلوک اکتشافي ريسک کمي دارد و وجود گاز مرغوب در آن به اثبات رسيده است، افزود: اين احتمال وجود دارد که دو شرکت ديگر هم براي اين ميدان رقيب شرکت اکتشاف و توليد تاسيسات دريايي باشند و در نهايت هر کدام از آنها که از نظر پارامترهاي فني - اقتصادي و مالي پيشنهاد بهتري را ارائه دهند، برنده اين رقابت خواهند بود. در اين مراسم رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران نيز با تاکيد بر اينکه از تفاهمنامه هايي که در حوزه هاي اکتشافي داشته ايم، خير ديده ايم، گفت: در نتيجه اين مطالعات حالا مي دانيم که ظرفيت اکتشاف در کشور بالاست و به ذخاير قابل استحصال اضافه شده است. در اين سال ها 45 تفاهمنامه (MOU) داشته ايم که 30 مورد آن با شرکت هاي خارجي بوده است، اما حالا مي دانيم که مي توانيم اين تفاهمنامه ها را با شرکت هاي داخلي که داراي کيفيت فني، نيروي متخصص و تجهيزات هستند، امضا کنيم. معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران، بلوک اکتشافي بامداد را بلوکي کم ريسک و فراساحلي خواند و افزود: با توجه به اينکه تمرکز مديريت تاسيسات دريايي روي پروژه هاي فراساحلي است، بلوک اکتشافي بامداد گزينه اي مناسب خواهد بود.
همکاري اويک با ماشين سازي اراک و آذرآب
مشعل: تفاهمنامه داخلي سازي تجهيزات صنايع پتروشيمي به ارزش 60 ميليون يورو به امضاي شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت (اويک) با شرکت هاي ماشين سازي اراک و شرکت صنايع آذرآب رسيد. هدف اين تفاهمنامه، تامين تجهيزات مورد نياز دو شرکت پتروشيمي کيان (55 درصد سهم) و دهلران (62 درصد سهم) است که در مراسمي با حضور رضا رحماني، وزير صنعت، معدن و تجارت (صمت)؛ غلامرضا منوچهري، مديرعامل شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت (اويک) و جمعي از مديران شرکت هاي سازنده بخش خصوصي امضا شد. از محل داخلي سازي تجهيزات مورد نياز صنعت پتروشيمي در اين تفاهمنامه 40 ميليون يورو کاهش ارزبري براي شرکت ماشين سازي اراک و 20 ميليون يورو صرفه جوي ارزي براي شرکت صنايع آذرآب محقق خواهد شد.غلامرضا منوچهري، مديرعامل شرکت اويک در اين مراسم با اظهار اميدواري براي تبديل اين تفاهمنامه مشترک با ماشين سازي اراک و آذرآب به قرارداد گفت: اويک به عنوان يکي از شرکت هاي وابسته به صندوق هاي بازنشستگي صنعت نفت در اجراي بزرگترين طرح هاي پتروشيمي کشور، طرح هاي ان جي ال و صنايع بالادستي، حضوري فعال دارد. به گفته او، شرکت اويک هم اکنون يک ميليارد دلار تجهيزات مورد نياز خود را به صنايع و شرکت هاي داخلي سفارش داده يا در دست سفارش دارد و از اين نظر توانسته ضمن عمل به سياست هاي اقتصاد مقاومتي، بخوبي در مسير اتکا به توان داخل گام بردارد. منوچهري با اشاره به تلاش حداکثري شرکت اويک در راستاي عمل به فرامين مقام معظم رهبري و حمايت از ساخت داخل گفت: خوشبختانه اين درک در سازمان ما عميق است. امروز وقتي به ساخت يک پلنت فکر مي کنيم، اصلا بن بست نمي بينيم و با وجود سختي ها مي توانيم به کمک سازندگان ايراني کار را تمام کنيم.
گفت وگوي «مشعل» با رئيس اچ اس اي معاونت امور پشتيباني شرکت ملي نفت ايران
سميه راهپيما- واحد اچ اس اي معاونت امور پشتيباني شرکت ملي نفت ايران، متفاوت تر از سايت هاي عملياتي و اجرايي فعاليت مي کند و بيشتر با منابع انساني در ارتباط است، اين واحد بر تمام ساختمان هاي شرکت ملي نفت در سطح تهران و مجموعه هاي تفريحي، ورزشي و آموزشي نظارت دارد؛ از اين رو براي ايجاد شرايط ايمن کارکنان برنامه ها و دستورعمل هايي دارد. براي کسب اطلاعات بيشتر با اسماعيل عبدي، رئيس اچ اس اي معاونت امور پشتيباني شرکت ملي نفت ايران گفت و گو کرده ايم که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
وظيفه واحد اچ اس اي معاونت امور پشتيباني، با واحدهاي عملياتي و توليدي متفاوت بوده و بيشتر با عوامل انساني، ساختمان ها و خطرهايي که در آنها وجود دارد، مواجه است.حدود 35 ساختمان مشتمل بر ساختمان هاي اداري و ستادي شرکت ملي نفت و مجموعه هاي ورزشي، تفريحي و آموزشي را تحت پوشش داريم و از اين تعداد در 27 ساختمان ، واحد اچ اس اي مستقر است، در اين ساختمان ها بيش از سه هزار خاموش کننده و بيش از 11 هزار تجهيزات سيستم اعلام حريق داريم که پيوسته پايش مي شوند. بخشي از اين وظايف شامل موارد ذيل است:
- نظارت بر عملکرد پيمانکاران، تجهيزات و سيستم هاي اعلام و اطفاي حريق
- مميزي ايمني ساختمان ها و شناسايي مخاطرات
- اطمينان از آماده بکار بودن تمامي تجهيزات آتش نشاني و امداد و نجات
- انجام تمرينات مستمر کارکنان براي ارتقاي سطح آمادگي در مقابله با شرايط اضطراري
- تهيه دستورعمل ها و روش هاي اجرايي در خصوص اچ اس اي
- بررسي علل حوادث در ساختمان ها
- بازديدهاي شبانه روزي از تمامي اماکن و ساختمان هاي تحت پوشش جهت شناسايي سريع خطرات
-پياده سازي دستورعمل هاي ابلاغي
واحد اچ اس اي بر تمام کارهاي اجرايي و عملياتي ساختمان هاي تحت پوشش نظارت دارد، به گونه اي که در شش ماه نخست سال 98 حدود يک هزار و 753 مورد استندباي اجرايي و عملياتي داشته ايم. همچنين براي پياده سازي سيستم مديريت تغيير در شش ماه نخست امسال423 بازديد کارشناسي انجام شده است.
24 مانور و تمرين نيز در شش ماه نخست امسال داشته ايم که از اين تعداد يک مانور عمومي و مابقي تخصصي بوده است، اين مانورها عبارتند از: اطفاي حريق، جست و جو و حمل مصدوم، نشت گاز شهري، امداد و نجات در آسانسور، تخليه ساختمان، کمک هاي اوليه و ... . البته تا پايان سال نيز يکسري مانور ديگر مانند اطفاي حريق در سايت کامپيوتر، مانور تخليه عمومي براي يکي از ساختمان هاي بلندمرتبه را در برنامه داريم، ضمن آنکه نيروها بصورت مستمر و ماهانه مورد تست و ارزيابي عملياتي و تخصصي قرار مي گيرند. نيروهاي شاغل در اين واحد از آمادگي فني و عملياتي مناسبي برخوردار هستند و اخيرا موفق به کسب رتبه چهارم در چهارمين دوره ارزيابي تخصصي- عملياتي آتش نشانان وزارت نفت نيز شده اند.
در زمينه آموزش بفرماييد که سال گذشته چند نفر - ساعت آموزش اچ اس اي داشته ايد و بيشتر در چه محورهايي بوده است؟
سال گذشته بيش از 12 هزار نفر - ساعت آموزش برون سازماني و درون سازماني داشته ايم، از مهمترين محورهاي آموزشي مي توان به دوره ايمني آسانسور، کمک هاي اوليه، کار در ارتفاع، دسترسي با طناب، مديريت آتش نشاني، فرماندهي حريق، واکنش در شرايط اضطراري، سيستم هاي اعلام حريق، آموزش هاي صدور مجوز کار و غيره اشاره کرد.
بله، سال گذشته 22 دستورعمل و روش اجرايي به صورت درون سازماني و برون سازماني تدوين کرده ايم، ضمن آنکه اقدام به انتشار انواع بروشورهاي آموزشي براي افزايش آگاهي کارکنان در زمان وقوع حادثه کرده ايم. اين آموزش ها علاوه بر اينکه در محيط کار باعث افزايش امنيت و ايمني مي شود در محيط خانواده و منزل نيز تاثيرگذار است. از جمله راهنماي مقابله با حريق در داخل ساختمان ها براي کارمندان، ارگونومي کار با رايانه، پيشگيري از مسموميت، جلوگيري از غرق شدن در استخرهاي عمومي، مصرف کاغذ، صرفه جويي در مصرف آب، ايمني و بهداشت در آبدارخانه ها، ايمني در رانندگي، نحوه استفاده از دستگاه هاي شوت نجات، وظايف کارکنان هنگام بروز شرايط اضطراري، ايمني آسانسور در مواقع اضطراري، ايمني برق، ايمني وسايل گرمايشي و گازسوز، اقدام هاي قبل از وقوع زلزله ها، اقدام هاي حين وقوع و اقدام هاي پس از زلزله.
بله. کارکنان واحد اچ اس اي در سطح ساختمان هاي تحت پوشش در نوبت هاي مختلف کاري حضور مستمر دارند و بر اساس چک ليست هاي تعيين شده در طول شبانه روز، هشت نوبت از تاسيسات، پشت بام ها و نقاط مختلف ساختمان ها بازديد دارند.
کميته شرايط اضطراري از سال 96 در معاونت امور پشتيباني شرکت ملي نفت ايجاد و از سال 97 به صورت مستمر جلسه هاي آن برگزار مي شود، اين کميته با توجه به دستورعمل آمادگي و واکنش در شرايط اضطراري تشکيل شده است. در اين کميته معاون امور پشتيباني، رئيس اچ اس اي اين معاونت، رئيس خدمات فني و تخصصي، روساي حراست ساختمان ها، رئيس روابط عمومي، بهداشت و درمان و .... حضور دارند که طي جلسات به بحث و مذاکره در خصوص مسائل مختلف مي پردازند و تصميم هاي لازم به منظور بهبود شرايط ايمني و بهداشتي در ساختمان ها و مقابله با حوادث احتمالي در آن گرفته مي شود.
براي ارتقاي توانمندي و آمادگي بيشتر نيروها هنگام بروز شرايط اضطراري، مانورها و تمرين هاي مختلفي برگزار مي کنيم. در نظر داريم دوره هاي آموزشي تخصصي نيز در اين خصوص برگزار کنيم. ضمن آنکه تهيه تجهيزات و لوازم مورد نياز نيز در دستور کار قرار دارد.
بله، جمع آوري و تفکيک ضايعات را در تمامي ساختمان هاي تحت پوشش داريم، ضايعات تر و خشک از يکديگر جدا مي شوند، ضايعات تر توسط شهرداري منتقل مي شود، تفکيک ضايعات کاغذ را داريم و از امحاي آن با ضايعات تر جلوگيري مي کنيم. همچنين به منظور صرفه جويي در مصرف آب و کاهش هزينه ها از خروجي تصفيه خانه فاضلاب براي آبياري و شست وشو استفاده مي شود.
کارشناس بهداشت محيط به صورت مستمر از اماکني مانند سرويس هاي بهداشتي، سالن هاي همايش، اماکن عمومي، براساس آيين نامه و دستورعمل ها بازديد به عمل مي آورد. اگر در اين ميان مشکل بهداشتي وجود داشته باشد، به واحد مربوطه منعکس مي شود، از اين رو اگر نياز به بهسازي در اماکني مانند آبدارخانه ها و ... باشد، پيشنهاد لازم داده مي شود. همچنين کارشناساني در زمينه بهداشت صنعتي و شغلي داريم که قبل از شروع معاينه هاي دوره اي به محل کار کارکنان مراجعه مي کنند و محيط کار آنها را بررسي و ارزيابي و مشکلات احتمالي در حوزه کاري را شناسايي مي کنند تا شرايط ايده آل تري براي کارمندان فراهم شود.
براي ارتقاي سطح آگاهي کارکنان در ساختمان ها از يک سال گذشته برشورهاي آموزشي در حوزه هاي مختلف اچ اس اي تهيه و در سيستم اتوماسيون اداري منتشر مي کنيم.
بله، با سازمان آتش نشاني شهرداري تهران نيز در ارتباط هستيم و از دستورعمل هاي ايمني آنها در راستاي ارتقاي سطح ايمني در ساختمان ها استفاده مي کنيم.
در تمامي ساختمان ها ارزيابي ريسک را انجام مي دهيم و بر اساس آن يکسري مشکلات شناسايي و در راستاي پيشگيري و به حداقل رساندن آنها گام بر مي داريم. بهبود سيستم هاي اعلام و اطفا، به روزرساني آنها و رفع نواقص تجهيزات را در دستور کار داريم تا توان عملياتي کارکنان ايمني و آتش نشاني را ارتقا دهيم. ضمن آنکه سيستم هاي مدرن تر و کاربردي تر را براي مراکز حساس تر مانند سايت هاي کامپيوتر و سرورها در نظر داريم.
در زمينه مطالعاتي نيز پايش ريسک حريق در ساختمان ها را در دست اقدام داريم تا مشکلات را شناسايي و به سمت به حداقل رساندن حوادث حرکت کنيم.
به دليل قدمت ساختمان ها اکثر سيستم هاي مکانيکال، الکتريکال و تاسيسات آنها فرسوده و مستهلک است که باعث افزايش احتمال بروز حادثه خواهد بود. سيستم هاي ايمني اعلام و اطفاي حريق براي بعضي ساختمان هاي قديمي از زمان احداث در نظر گرفته نشده است و براي نصب آن در ساختمان ها با مشکلاتي مواجه مي شويم.
يکسري مشکلات نيز ساختاري است، مثلا ساختمان ها قديمي هستند و نمي توان در ساختار آن تغييري ايجاد کرد به عنوان مثال در ساختماني که راه پله و خروج اضطراري در نظر گرفته نشده است، نمي توانيم برايش خروج اضطراري ايجاد کنيم زيرا فضايي براي احداث ندارد، همچنين ساختمان هايي که سيستم اطفا برايشان طراحي نشده است نيز با همين مشکل روبه رو هستند . گاهي اوقات با عدم همکاري هنگام بروز حوادث روبه رو مي شويم و ممکن است در روند کارمان اختلال ايجاد شود، بايد فرهنگ سازي در اين زمينه صورت گيرد تا در مواقع اضطرار و حادثه از دخالت هاي بي مورد خودداري شود. ضمن آنکه نيروهايي که در واحد اچ اس اي کار مي کنند، به دليل نوبت کاري با مشکلاتي مانند فشار خون، عوارض قلبي و عروقي و ... روبه رو هستند.
اچ اس اي در صنعت نفت نسبت به ديگر سازمان ها پيشرو بوده و به دليل آشنايي با فرايندهاي صنعت نفت و ساختارهاي آن مي تواند واکنش مناسب تري داشته و مشکل را بر طرف کند. از اين رو مي توان گفت که
اچ اس اي در صنعت نفت کارآمدتر بوده و روز به روز با دستورعمل ها و شيوه نامه هايي که در کل صنعت نفت تدوين و ابلاغ مي شود، در حال بهبود مستمر است.
مدير عامل شرکت انگليسي-هلندي شل در گفت وگوي اختصاصي با خبرگزاري رويترز اعلام کرد که هيچ چاره اي جز سرمايه گذاري در صنعت نفت وجود ندارد. به گزارش خبرگزاري رويترز از لندن، مدير عامل شرکت رويال داچ شل اعلام کرد که اين شرکت همچنان فرصت هاي سرشاري براي پول در آوردن از نفت و گاز در دهه هاي آينده پيش روي خود مي بيند، حتي در شرايطي که سرمايه گذاران و دولت ها فشار بر شرکت هاي انرژي را به دليل تغيير آب و هوايي افزايش مي دهند.
با اين همه« بن فن بوردن» در گفت و گوي اختصاصي با رويترز ابراز نگراني کرد که تا حدي به دليل پديده اي که او آن را «هيولا کردن» نفت و گاز مي نامد، همچنين به دليل نگراني هاي بدون توجيه درباره اين که الگوي تجاري نفت و گاز ناپايدار است، برخي از سهام داران اين شرکت ممکن است سهام خود را در اين شرکت واگذار کنند. اين مدير هلندي 61 ساله در سال هاي اخير به يکي از بلندترين صداها در صنعت نفت تبديل شده که از اقدام براي رويارويي با گرم شدن کره زمين پس از توافق تغيير آب و هواي پاريس 2015 حمايت مي کند. شرکت شل که حدود سه درصد از کل نفت جهان را تأمين مي کند، در سال 2017 ميلادي برنامه اي را تنظيم کرد که توليد گازهاي گلخانه اي از سوي اين شرکت را تا ميانه قرن اخير ميلادي نصف مي کند و مهمترين پايه اين برنامه، ايجاد يکي از بزرگترين کسب و کارهاي جهان در زمينه توليد برق است. با اين همه، حجم گاز دي اکسيد کربن توليد شده از عمليات شرکت شل و همچنين توليد دي اکسيد کربن فرآورده هاي نفتي که اين شرکت توليد مي کند، در سال هاي 2017 تا 2018 ميلادي 2.5 درصد افزايش داشته است. فن بوردن سرسختانه سر و صداي روزافزون فعالان زيست محيطي و بخشي از جامعه سرمايه گذاران مبني بر لزوم تحول شديد در الگوي تجاري اين شرکت 112 ساله انگليسي-هلندي را رد کرد و گفت: ما هيچ چاره اي نداريم جز اين که در پروژه هاي داراي عمر طولاني سرمايه گذاري کنيم. شرکت شل و همتايان آن مدت ها پافشاري کرده اند که رويگرداني از نفت و گاز به سوي منابع پاکتر انرژي دهه ها طول مي کشد، زيرا تقاضا در بخش هاي حمل و نقل و پلاستيک همچنان در حال افزايش است. با اين همه، سرمايه گذاران هشدار داده اند که شرکت هاي نفتي اغلب بر پيش بيني هايي تکيه مي کنند که شتاب تغيير را دست کم مي گيرند. طبق گزارش شرکت شل به سرمايه گذاران خود در ماه ژوئن امسال، اين شرکت قصد دارد مجوز لازم براي بيش از 35 پروژه جديد نفت و گاز را تا سال 2025 ميلادي صادر کند. نفت و گاز همچنان پشتوانه اصلي سوددهي شرکت شل است که بزرگترين شرکت ثبت شده در شاخص بورس اف تي اس ئي لندن به شمار مي آيد. اگرچه نفت و گاز امروز کليت جريان نقدينگي آزاد شل را در بر مي گيرد، اين شرکت پيش بيني مي کند که در دو دهه آينده به تدريج به فعاليت هاي خود تنوع ببخشد. با اين همه، همچنان پيش بيني مي شود که هر يک از بخش هاي نفت و گاز يک سوم از جريان نقدينگي اين شرکت را تأمين مي کنند و بقيه اين جريان از بخش هاي توليد برق و پتروشيمي به دست خواهد آمد. توسعه و بهره برداري از بسياري از پروژه هاي نفت و گاز، همانند تأسيسات فرآوري گاز، سکوهاي فراساحلي و يا تأسيسات پتروشيمي به ميلياردها دلار سرمايه در چندين دهه نياز دارد.
شرکت شل همانند بسياري از رقيبان در زمينه سرمايه گذاري هاي خود گزينش گرتر شده است، زيرا دورنماي قيمت و تقاضاي نفت همچنان مبهم است. هدف اين شرکت اين است که پروژه هايي را دنبال کند که مي توانند در قيمت نفت 20 تا 30 دلار سودآور باشند و نسبتا آلودگي گازهاي گلخانه اي کمتري توليد مي کنند. قيمت نفت اکنون حدود 60 دلار است. فن بوردن گفت: در صورت وجود توجيه اقتصادي و اجتماعي، ما مي توانيم تا دهه 2030 ميلادي مجموعه اي از فعاليت هاي بالادستي را ادامه دهيم. وي افزود: خوشبختانه ما بيش از سقف پول موجود خود، پروژه هايي از اين دست (که ارزش سرمايه گذاري دارند) در اختيار داريم. فن بوردن اعلام کرد اين استدلال که ذخاير نفت و گاز شرکت شل (که مي توانند موجب استمرار توليد کنوني اين شرکت براي هشت سال شوند) در آينده از نظر اقتصادي توجيه اقتصادي خود را از دست مي دهند و معطل مي مانند، يک نکته انحرافي است. به گفته وي، کمبود سرمايه گذاري در پروژه هاي نفت و گاز منجر به کمبود نفت و در نتيجه جهش قيمت اين کالا مي شود. مدير عامل شل گفت: يکي از خطرهاي مهم اين نيست که ما به دايناسور (رو به انقراض) تبديل مي شويم چون همچنان در زمان نبود نياز به نفت و گاز در اين زمينه سرمايه گذاري مي کنيم؛ خطر بزرگتر اين است که پيش از موعد به نفت و گاز پشت کنيم. شرکت شل قصد دارد در سال 2025 ميلادي سرمايه گذاري خود را به 32 ميليارد دلار برساند، در حالي که اين رقم اکنون 25 ميليارد دلار است. همچنين قرار است يک دهم از اين سرمايه گذاري به انرژي هاي تجديد پذير و بخش توليد برق اختصاص يابد. شرکت شل که در ميان شرکت هاي جهان بيشترين سود را به سهامداران خود پرداخت مي کند، قصد دارد در پنج سال منتهي به سال 2025 ميلادي 125 ميليارد دلار به سهامداران خود پرداخت کند. در زمينه ال ان جي نيز که شرکت شل، بزرگترين معامله گر در جهان به شمار مي آيد، فن بوردن گفت که بازار در کوتاه مدت با عرضه مازاد رو به رو خواهد شد. وي گفت: تقاضا براي ال ان جي همچنان با شتابي که چهار برابر نفت است، افزايش خواهد يافت. شرکت شل، به ويژه در قاره اروپا، به مرکز توجه اعتراض هاي زيست محيطي تبديل شده است و به طور منظم در بيرون مقر اين شرکت در لندن تظاهرات برگزار مي شود و تئاتر ملي بريتانيا به تازگي حمايت مالي اين شرکت را رد کرده است. همزمان، سرمايه گذاران شل موشکافي درباره عملکرد اين شرکت در زمينه محيط زيست را به شدت افزايش داده اند. همزمان با افزايش ابهام ها درباره تقاضاي آينده نفت، ارزش سهام شل و همتايان آن نسبت به ديگر بخش ها، عملکرد ضعيف تري داشته است. فن بوردن از اين که برخي سرمايه گذاران شرکت شل را رها کنند، ابراز نگراني و تأييد کرد که سهام اين شرکت تا حدي به دلايل اجتماعي، کمتر از ارزش واقعي خود معامله مي شود. وي گفت: اگر بخواهم صادق باشم، من از اين مسئله نگران هستم. مدير عامل شل افزود: با اين همه من فکر نمي کنم آنها به دليل نگراني موجه مربوط به دارايي هاي معطل مانده (از شرکت شل) فراري شده اند؛ مسئله اصلي، استمرار فشار به بخش ماست که در برخي موارد به حد تظاهرات هم مي رسد و اين مسئله مديران پولي (شرکت هاي سرمايه گذاري) را فراري مي دهد. فن بوردن اعلام کرد روند حمله به شرکت هاي نفتي، يک جريان ناسالم است. وي اعلام کرد مسئوليت تحول به سوي اقتصادهاي کم کربن، به عهده دولت هاست، ضمن آنکه هشدار داد براي دستيابي به اهداف توافق پارس مبني بر محدود کردن گرم شدن زمين به کمتر از دو درجه سانتيگراد تا پايان قرن کنوني ميلادي نسبت به دوران پيش از صنعتي شدن، پيشرفت کافي به دست نيامده است. وي گفت: آيا اين اتفاق مي تواند محقق شود؟ من فکر مي کنم مي تواند و به شکلي روز افزون، جامعه با اين مسئله کنار نمي آيد که کار کافي در اين زمينه انجام نشده است.
مدير عامل شل اعلام کرد تأخير در اجراي سياست هاي زيست محيطي درست مي تواند موجب واکنش هاي سياسي شود که ممکن است براي جامعه بسيار مخرب باشد. فن بوردن گفت: بگذاريد باد بالن کمي خالي شود پيش از آن که واقعا اين بالن منفجر شود.
مترجم: يحيي احمدي
منبع: خبرگزاري رويترز
شرکت ملي حفاري ايران
سرپرست مديريت خدمات شرکت ملي حفاري ايران گفت: درنيمه نخست امسال 67 دستگاه حفاري درمناطق عملياتي خشکي استان هاي نفت خيز جابه جا شده است. حميد باران گر درتشريح عملکرد ترابري سنگين شرکت ملي حفاري ايران به عنوان مهم ترين بخش پشتيباني عمليات حفاري گفت: دربازه زماني ياد شده، جابه جايي 11دکل با استفاده از امکانات لجستيک شرکت و 56 مورد نيزازطريق پيمانکاران بخش خصوصي طرف قرارداد انجام شده است. وي افزود: عمليات جابه جايي اعم از سازه دکل، تجهيزات و ماشين آلات و متعلقات دستگاه حفاري در مدت ياد شده با به کارگيري خودروهاي سبک و سنگين درقالب 9 هزار و578 محموله درمحورهاي اصلي وجاده هاي دسترسي به ميدان هاي نفت و گاز، براساس ضوابط و استانداردهاي ويژه تخصصي انجام شده است. سرپرست مديريت خدمات شرکت ملي حفاري بابيان اين که درعمليات جا به جايي هردستگاه حفاري به طورميانگين 120دستگاه تريلرکفي و کمر شکن هاي هفت و يازده محور به کارگرفته مي شود، افزود: درانجام هر عمليات، بخش هاي مختلف از جمله واحد مهندسي حمل ونقل براي تعيين مسافت و بررسي مسير جابه جايي دستگاه مشارکت مي کنند. باران گر، بررسي مسيرجابه جايي دستگاه هاي حفاري را 43 هزار و13 کيلومتر و دريافت پروانه گذر را نيز يک هزار و 519 مورد اعلام کرد. وي با بيان اينکه کل مسافت طي شده در عمليات جابه جايي در6 ماه اخيرماه 9 هزار و797 کيلومتربوده است، ادامه داد: براساس ضوابط، درعمليات جابه جايي دستگاه هاي حفاري، گروه هاي فني براي نصب تجهيزات دستگاه، پياده کردن آن پس از ترخيص ونيروهاي عمليات ماشين آلات ويژه(هيدروليک) مشتمل برجرثقيل هاي 25، 30، 50 و در موارد خاص 70 تن و گروه کامل تعميرات خودروها حضور دارند. باران گر مقاصد مورد نظر درجابه جايي دستگاه هاي حفاري درنيمه نخست امسال را استان هاي خوزستان، ايلام، کرمانشاه، کهگيلويه و بويراحمد و فارس عنوان و اظهارکرد: نقل وانتقال دستگاه هاي حفاري در زمان هاي مشخص شده درعملياتي شدن به موقع دستگاه هاي حفاري و شتاب بخشي به اجراي عمليات حفر چاه هاي نفت و گاز تاثير مستقيم مي گذارد. سرپرست مديريت خدمات شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به اين که همسوبا جابه جايي دکل هاي حفاري، بخش ترابري آزاد نيز تامين نيازهاي دستگاه ها را از نظرتجهيزات و ملزومات در حين عمليات حفاري به عهده دارد، تصريح کرد: دراين باره نيز در بازه زماني ياد شده، درمجموع هفت هزارو523محموله بااستفاده ازکاميون ها وتريلرهاي شرکتي و پيمانکاري به مناطق عملياتي منتقل شده است.
شرکت ملي نفت ايران
معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در امور توليد گفت: بهره برداري از ميدان آزادگان جنوبي به طور رسمي به شرکت نفت و گاز اروندان سپرده شده است. فرخ عليخاني درآيين تحويل و تحول ميدان آزادگان جنوبي درمنطقه عملياتي دارخوين گفت: اين واگذاري ازشرکت مهندسي وتوسعه نفت (متن)به شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان، نقطه عطفي در مسير بلوغ اين دو شرکت محسوب مي شود. وي ضمن بيان دشواري روند اين واگذاري با توجه به تعدد پيمانکاران افزود: باوجوداين دشواري ها، واگذاري بهره برداري از آزادگان جنوبي باهمکاري دوشرکت( متن و نفت و گازاروندان)به دور ازهرگونه اختلاف نظري انجام شد واين مي تواند به عنوان الگويي در ديگر واگذاري ها محور توجه قرار گيرد. عليخاني دردست داشتن منطق وفرمت کلي براي تحويل پروژه، همکاري ميان کارفرما و پيمانکار، همچنين تعهدطرف ها براي انجام درست موارد مطرح شده در صورت جلسه را سه جزء اصلي در فرآيند تحويل و تحول (Hand Over) طرح ها عنوان و اظهار کرد: خوشبختانه شرکت متن و اروندان توانسته اند در اين مسير به درستي حرکت کنند. به گفته وي، برگزاري حداقل10نشست کارشناسي از زمان نافذ شدن تحويل ميدان آزادگان جنوبي ازشرکت متن به شرکت اروندان، عامل موثري در واگذاري موفق اين ميدان بوده است.
معاون امورتوليد شرکت ملي نفت ايران گفت: تداوم روند واگذاري عمليات بهره برداري ميدان ها به شرکت هاي بهرهبردار، به انجام بهتر و متمرکزتر عمليات مرتبط در هر يک از بخش هاي توليد و توسعه نفت و گاز منتهي مي شود. به گزارش شانا، فرخ عليخاني بااشاره به واگذاري بهره برداري ميدان آزادگان جنوبي به شرکت نفت وگازاروندان اظهار کرد: اين حرکت در ادامه روند واگذاري عمليات به شرکت هاي بهره برداري، علاوه بر افزايش تمرکز شرکت هاي توسعه اي بر فعاليت هاي توسعه اي، سبب افزايش تمرکز بر توليد ايمن و پايدار نيز خواهد شد. وي با بيان اين که تلمبه خانه غرب کارون نيز در نوبت واگذاري به شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان قرار دارد، تصريح کرد: انتظار مي رود اين واگذاري تا پايان آذرماه امسال انجام شود.
شرکت پايانه هاي نفتي ايران
رزمايش مقابله با شرايط اضطراري ومديريت بحران جزيره خارک در اين منطقه عملياتي برگزار شد.
عباس اسدروز، مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران درباره برگزاري اين رزمايش گفت: رزمايش مقابله باشرايط اضطراري ومديريت بحران با توجه به شرايط جوي پيش روولزوم آمادگي حداکثري، باهدف حداقل آسيب پذيري، بهبودسازکارهاي شناسايي انواع تهديدها و پياده سازي اصول مديريت مشارکتي برگزارشده است. وي افزود: اين رزمايش با نظارت معاون انرژي سازمان پدافند غيرعامل کشور، مديراچ اس اي شرکت ملي نفت ايران و اعلام محدود مسؤولان تصميم گيرنده از سوي معاون انرژي سازمان پدافندغيرعامل کشور با انجام آتش سوزي، نفت ريزي ونشت گاز H2S در دو نقطه ازجزيره خارک برگزار شد. مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران تصريح کرد: دراين رزمايش گروه هاي عملياتي متشکل از نيروهاي اچ اس اي پايانه نفتي، فلات قاره و پتروشيمي خارک با تقسيم وظايف و تحت مديريت واحد نماينده اجرايي مديريت ارشد شرايط اضطراري درمنطقه به کنترل شرايط وخاموش کردن آتش و جلوگيري از نفت ريزي و نشت گاز در نقاط حادثه ديده اقدام کردند. به گفته اسدروز پس از پايان رزمايش نشست بررسي و تجزيه و تحليل عمليات تشکيل ودرباره نقاط قوت و ضعف بحث و تبادل نظر شد. وي تصريح کرد: معاون انرژي سازمان پدافندغيرعامل کشورنيزقدرداني ازمديريت وهماهنگي نيروها، واکنش به بروزحادثه در رزمايش مقابله با شرايط اضطراري ومديريت بحران را خوب ارزيابي کرد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان ازآمادگي اين شرکت براي تامين سوخت در فصول سرد پيش رو خبر داد. امين روستايي با بيان اين که سوخت موردنياز مناطق سخت گذرتامين و ذخيره سازي شده است، افزود: درصورت مسدودي احتمالي راه هاي موا صلاتي بر اثر بارش برف و باران، خريدودپوي ظرف هاي10و20 ليتري توسط اداره راهداري نيز ضروري است. وي افزود: درصورت قطع احتمالي گاز دراستان همدان درفصل زمستان، سوخت جايگزين به ميزان کافي ذخيره و راهکارهاي لازم براي تحويل آن در نظرگرفته شده است.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان همچنين ازافزايش تعداد جايگاه هاي عرضه کننده فراورده هاي نفتي و مجتمع هاي خدماتي-رفاهي اين منطقه خبر داد. به گفته روستايي بهره برداري ازپروژه هاي احداث پنج باب جايگاه عرضه سوخت در ناحيه ملاير و سه باب جايگاه در ناحيه اسدآباد به زودي آغاز مي شود. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان افزود: با افزايش شمار جايگاه ها و مجاري عرضه سوخت در اين حوزه عملياتي، افزون بر سهولت دسترسي به فراورده نفتي مورد نياز، رقابت دراين عرصه نيز براي ارائه خدمات بهتروجذب مشتري بيشترازسوي جايگاه داران جدي تر خواهد شد. وي تصريح کرد: بااحتساب اين هشت جايگاه، شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان بامجموع 122جايگاه عرضه فراورده هاي نفتي و گازطبيعي(سي ان جي)، سوخت موردنيازبخش حمل و نقل سبک و سنگين استان همدان را تأمين مي کند.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
مسئول کيفيت و بهره وري شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان ازتحقق 70 درصدي برنامه هاي پيش بيني شده اين شرکت در سال جاري خبر داد. علي ترابيان دردومين نشست پيگيري پيشرفت اهداف وبرنامه هاي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان گفت: باتوجه به پيگيري هاي انجام شده، بيش از 70 درصد اهداف سالانه پيش بيني شده، درنيمه نخست امسال تحقق يافته است وبقيه آنها نيزمشروط به صدور پروانه کار و تامين نقدينگي تا پايان سال، تحقق خواهند يافت. وي با بيان اين که هرسال ماتريس اهداف و برنامه ها با توجه به نيازها و ظرفيت هاي موجود براي واحدهاي مختلف فني، عملياتي و ستادي تدوين مي شود، تصريح کرد: بنابرآماربراي امسال 80عنوان برنامه هدف گذاري شده است. ترابيان بااشاره به تحقق برخي اهداف درنيمه نخست امسال، تعميرات اساسي توربين هاومخازن، ترميم نقاط داراي خوردگي درمسيرخط، تغيير سيستم مانيتورينگ وکنترل سولزر درمرکزانتقال نفت شماره2، همچنين مجازي سازي سرورهاي فيزيکي، برقراري لينک راديويي بين مناطق جنوب شرق وخليج فارس را ازجمله اقدام هاي انجام شده در جهت اهداف برنامه ريزي شده عنوان کرد. مسئول کيفيت و بهره وري شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان افزود: اجراي سيستم S5 در ايستگاه هاي مخابراتي، بازسازي منازل مسکوني و مهمانسرا درمرکز انتقال نفت شماره 3، جمع آوري و فروش لوله هاي مستعمل خط لوله قديمي 30اينچ، همچنين استقرار سيستم مديريت دانش ومديريت تغيير، صدورسند مالکيت مرکزانتقال نفت شماره1، اراضي مرکز6 و ايستگاه مخابراتي وهوشمند سازي سيستم هاي حفاظت کاتدي ديگر اهدافي هستند که يامحقق شده اند و يا پيگيري انجام آنها با همکاري واحدهاي مختلف فني، عملياتي و ستادي ادامه دارد.
پالايشگاه تهران
تعميرات اساسي شرکت پالايش نفت تهران با هدف افزايش بهره وري و ضريب ايمني واحدهاي پالايشي آغاز شد. دراين عمليات باتوقف فعاليت درپالايشگاه شمالي، واحدهاي تقطيردر اتمسفريک، خلأ، تهيه روغن، گازمايع ومراکس شمالي، تعميرات اساسي خواهند شد.
مدت زمان انجام اين دوره ازتعميرات اساسي پالايشگاه نفت تهران از روز 20 مهرماه آغاز و 31 روز کاري تعيين شده است.
تعويض رفرکتوري ديواره کوره 151-H2 ازحالت سيمان به سراميک فايبرباهدف کاهش اتلاف حرارتي گاز مصرفي، افزايش بازده کوره و همچنين نصب پمپ هاي جديد155-P2 وفن هواي 193-E2و 314-E2 به منظور بهينه سازي فرآيند، از مهم ترين اقدام هاي تعميرات اساسي در پالايشگاه نفت تهران است.
همزمان با تعميرات اساسي واحد تقطير شمالي، همه پالايشگاه شمالي و بخشي ازپالايشگاه جنوبي براي رفع مشکلات ارتباطي بين واحدهاي پالايشگاه و انجام اقدام هاي اصلاحي روي مسير مشعل، به مدت هشت روز از سرويس خارج شده است.
نفت و گاز پارس
مديرعمليات شرکت نفت وگازپارس بااعلام برداشت800ميليون فوت مکعب گاز از سکوي بازسازي شده SPD9گفت: اميدواريم اين سکو به ظرفيت توليد روزانه حداکثري يک ميليارد فوت مکعب گاز برسد. عليرضاعبادي با اشاره به حادثه آتش سوزي خط لوله اين سکو به دليل خوردگي ناشي ازترکيبات اسيدي درخردادماه امسال اظهارکرد: به منظور بازسازي وايمن سازي دوباره سکوي ياد شده، گروه هاي کارشناسي و بيمه اي به محل حادثه اعزام وپس از برآوردهاي اوليه، پس از سه هفته پيمانکار مورد نظر براي بازسازي آن انتخاب شد. وي شروع بازسازي سکوي يادشده را با ابلاغ کار به پيمانکار و استقرار و لنگراندازي شناور عملياتي در موقعيت مورد نظر، 24 تيرماه امسال عنوان و اظهار کرد: با توجه به اهميت بازگشت دوباره سکو به مدار توليد عمليات بازسازي و بهره برداري از آن در دو مرحله تعريف و اجرا شد. عبادي فعاليت هاي مربوط به ازسرگيري توليد دربازه زماني سه ماهه رانخستين مرحله ازعمليات بازسازيSPD9 و تعميرات بخش هايي ازسکو راکه تأثيري درتوليد نداشتند، مرحله دوم تعميرات و بازسازي سکوي ياد شده عنوان کرد. مديرعمليات شرکت نفت و گاز پارس، بازسازي وتوليدي شدن دوباره سکوي حادثه ديده را الگويي موفق ازهمکاري همه اجزاي اين پروژه برشمرد. وي گفت: درمدت عمليات بازسازي سکوي SPD9 که فاز نخست آن در موعد مقررسه ماهه پايان يافته است، گروه هاي پيمانکاري وکارفرمايي با آمادگي کامل و انسجام بي نظير در کنار يکديگر حضور داشتند.
مديرعمليات شرکت نفت وگازپارس، تأمين کالاهاي مورد نيازبراي توليدي شدن اين سکو را يکي ازمهم ترين مشکلات در عمليات بازسازي آن عنوان و اظهار کرد: تعامل مناسب پيمانکار اجرايي و کارفرما در اين پروژه سبب شد کالاهاي مورد نياز اين بخش با وجود مشکلات موجود، در زمان مورد نظر تأمين شود؛ به گونه اي که در نيمه دوم ماه مهرماه امسال همه عمليات ساخت بخش هاي مربوط به احياي توليد پايان يافت و آزمون هاي نهايي نيز براي اطمينان بيشتر از نبود نشتي انجام شد.
وي با اشاره به انجام آزمون هاي نشتي کل سکو در طول يک هفته افزود: پس از حصول اطمينان از وجود هرگونه نشتي درسکو، عمليات باز کردن يکايک چاه ها مطابق بادستورعمل هاي عملياتي وايمني آغازشد وبا روشن شدن مشعل، سکوي SPD9در مدار توليد قرار گرفت.
مديرعمليات شرکت نفت و گازپارس گفت: دغدغه تأمين گاز از اين سکو به طورکامل رفع شده و عمليات بازسازي آن به زودي وارد مرحله دوم مي شود و آن بخش از تأسيسات و تجهيزات آسيب ديده اي که نقشي بسزا در توليد گاز نداشتند، تعمير و بازسازي خواهند شد.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
شرکت ملي پالايش وپخش فراورده هاي نفتي ايران درپاسخ به برخي شايعات مبني برکمبود بنزين سوپردرجايگاه هاي سوخت کشوراعلام کرد: اين فراورده نفتي درپالايشگاه هاي نفت امام خميني (ره)شازندواصفهان توليد ودرکشور توزيع مي شود. اين شرکت طبق قانون مکلف به توليد وتوزيع بنزين معمولي وبنزين با استاندارد يورو4است و بيشترازميزان تعهدخود بنزين با کيفيت يورو توليد و در کشور توزيع مي کند. هم اکنون افزون بر بنزين بااستاندارد يورو 4 و 5، بنزين سوپرنيزتوليد و با توجه به محدوديت هاي ذخيره سازي وانتقال، در کشورتوزيع مي شود.اين درحالي است که بنزين بااستاندارد يورو ازلحاظ زيست محيطي به مراتب پاک تر ازبنزين سوپر است.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه يزد
مديرشرکت پخش فراورده هاي نفتي منطقه يزد ازتوزيع 106ميليون ليتر نفت گاز(گازوييل) يورو4 درجايگاه هاي منتخب مسير ترانزيت اين استان خبر داد. عبدالرضا انتظاري گفت: اين ميزان فراورده نفتي در نيمه نخست امسال و درمسيرهاي ورودي و خروجي استان عرضه شده است. عبدالرضا انتظاري بابيان اين که افزون برسوخت رساني پايداردراستان يزد، حفظ محيط زيست نيز، يکي از اهداف مهم شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه يزداست، افزود: توزيع سوخت پاک(سي ان جي) و نفت گازبا استاندارديورو4 نيز براي بخش حمل و نقل، در دستور کار اين شرکت قرار دارد. وي باتاکيد براستفاده ازسوخت هاي با استاندارد بالابه عنوان يکي از مولفه هاي تاثير گذار در کاهش آلاينده هاي زيست محيطي تصريح کرد: با توجه به اين مهم، برنامه ريزي شده است تا گازوييل يورو4 به سهولت در دسترس مراجعان به جايگاه هاي عرضه سوخت قرار گيرد. استان يزد داراي 131باب جايگاه عرضه فراورده هاي نفتي و46 باب جايگاه عرضه سي ان جي است که در11جايگاه مستقردرمسيرهاي ترانز يت آن، نفت گازبا استانداريورو4 توزيع مي شود. توزيع اين فراورده نفتي بااستاندارد يورو4مي تواند تاثيري بسزا در کاهش آلايندگي هاي زيست محيطي داشته باشد.
شرکت گاز استان البرز
حذف قبوض کاغذي گازازآذرماه امسال درشرکت گازاستان البرز عملياتي خواهد شد. روابط عمومي شرکت گازاستان البرزاعلام کرد: باتوجه به حذف قبوض کاغذي گاز و اطلاع رساني از طريق پيامک، ازمشترکان درخواست مي شود به يکي از سه روش زيرعمل کنند.
1-ارسال شماره اشتراک قبض گازبه سامانه پيامکي 1000194 (شماره اشتراک * 1).
2.مراجعه به صفحه اول سايت اينترنتي شرکت ملي گاز ايران به آدرس www.nigc.ir يا کليک روي لينک ثبت تلفن همراه مشترکان جهت حذف قبوض کاغذي گاز
3. اعلام شماره تلفن همراه به ماموران کنتورخوان در محل
پالايشگاه ستاره خليج فارس
مديرعامل شرکت نفت ستاره خليج فارس ازصادرات 100ميليون دلاري اين پالايشگاه در هفت ماه نخست امسال خبر داد. محمدعلي دادور جلوگيري از خام فروشي را ترفندي براي عملي کردن منويات مقام معظم رهبري خواندوگفت: در پي صادرات فراورده ها، ارزش افزوده بيشتري ايجاد خواهد شد که موجب ارزآوري بيشتر وبهبود شرايط اقتصادي کشور مي شود. وي افزود: شرکت نفت ستاره خليج فارس در سال 1397 سهم ويژه اي در صادرات فراورده هاي نفتي داشت و بيش از 300 ميليون دلار صادرات فراورده از اين پالايشگاه انجام شد. مديرعامل شرکت نفت ستاره خليج فارس تاکيد کرد: امسال نيز با وجود افزايش فشارتحريم ها، روند صادرات فراورده هاي نفتي اين پالايشگاه نه تنها کاهش نيافت بلکه درهفت ماه امسال شاهد بيش از250 هزارمتريک - تن به ارزش بيش از 100 ميليون دلار صادرات بوديم. وي گفت: مرداد ماه امسال نخستين عرضه بنزين ستاره خليج فارس در رينگ بين الملل از سوي شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي انجام شد و ثابت کرد مي توان ارزش افزوده اي بالاتر از پيش بيني هاي نشريات معتبر اين حوزه براي بنزين صادراتي به دست آورد. دادورتاکيد کرد: با تصويب فازچهارم پالايشگاه به نام «طرح بهينه سازي ظرفيت و رفع موانع توليد سه فاز موجود»، شاهد افزايش روزانه 180هزار بشکه اي پالايش خوراک در سه فاز اوليه خواهيم بود و اين مسئله افزون بر جلوگيري از خام فروشي ميعانات گازي و افزايش توليد فراورده ها، پشتوانه ارزشمندي براي تامين خوراک پتروشيمي هاي کشوراست که مي تواند سبب گشايش افق هاي صادراتي بيشتري شود. وي يکي ازدستاوردهاي افتتاح فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس را در سال گذشته، تبديل ايران از واردکننده به صادرکننده بالقوه بنزين عنوان و اظهار کرد: خوشبختانه باآغاز اجراي طرح بهينه سازي ظرفيت و رفع موانع توليد سه فاز موجود درسال جاري، کشور براي نخستين بار در تاريخ صنعت نفت به صادرکننده بنزين تبديل شده است. دادورتاکيدکرد: اميدواريم درماه هاي آتي با برنامه ريزي وشناسايي بازار مصرف، همچنين تمرکز برمقاصد جديدصادراتي، شاهد افزايش صادرات فراورده ها باشيم و بيش از پيش همچون ستاره اي دربازارهاي صادراتي بدرخشيم.
شرکت گاز استان آذربايجان غربي
مديرعامل شرکت گازآذربايجان غربي ازپذيرش بيش از15هزار مشترک جديد دراين استان از ابتداي سال 98 تاکنون خبر داد.
عليرضا شيخي با اعلام اين که از ابتداي سال تاکنون 15هزار و 515 مشترک جديد در استان آذربايجان غربي جذب شده اند، اظهارکرد: بيش ازهشت هزارمورد اين اشتراک پذيري، شهري وافزون بر6هزار مورد آن نيز روستايي بوده است. وي همچنين شمارمشترکان گازطبيعي استان آذربايجان غربي رابيش از 960 هزار مورد اعلام کرد. به گفته شيخي، درسال 98بيش از683کيلومترشبکه گازطبيعي در استان آذربايجان غربي اجرا شده است که 535کيلومتر آن به بخش روستايي مربوط مي شود. شيخي با بيان اين که دربازه زماني يادشده هفت هزار و100انشعاب جديد نصب شده است، تصريح کرد: بااحتساب اين تعدادانشعاب، شمار انشعاب هاي نصب شده درسراسراستان آذربايجان غربي به440هزارمورد رسيده است.
مديرعامل شرکت گازاستان آذربايجان غربي با تاکيد بر اين که گازرساني به مناطق و روستاهاي محروم ازگازطبيعي، مهم ترين اهداف اين شرکت است، اظهارکرد: درسايه تلاش شبانه روزي، تامين اعتبار وهمکاري ديگر نهادهاي خدمات رسان انتظارمي روداين هدف(گازرساني) نيز با شتاب بيشتري محقق شود.
خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران
مهندس ناظرساختمان وتأسيسات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران ازاحداث کانال وحوضچه درمرکزانتقال نفت خام به منظور روکارکردن(اکسپوز)لوله هاي مدفون و مخازن درين دراين مجموعه خبر داد.
محمد زارعي گفت: اکسپوزکردن کامل منيفولد ولوله هاي مدفون در مسير خطوط 24 و26 اينچ اصفهان–ري، اهواز– ري، منيفولد ِبوسترهاي پالايشگاه وخط 16 اينچ ري–تبريز، هدف مهم اين پروژه به شمارمي آيد و به موجب آن، ساخت حوضچه براي روکارکردن چهارمخزن درين (تخليه)در دستور کار قرارگرفته است. وي افزود: آرماتوربندي، قالب بندي و بتن ريزي براي ساخت 20 پل بتني، همچنين حفاري سه هزارمتر کانال باعرض 1.5متر وعمق چهار متر در دست انجام است که20 هزار مترمکعب خاکبرداري، 370 تُن آرماتوربندي و 3700 مترمکعب بتن ريزي را شامل مي شود. زارعي بابيان اين که روکار کردن منيفولدها و اجراي کانال هاي بتني امکان پايش دائمي را براي رفع نشتي هاي احتمالي در لوله ها و مخازن به ميزان قابل توجهي افزايش مي دهد، تصريح کرد: جلوگيري ازهدررفت مواد نفتي، پيشگيري از آلودگي هاي زيست محيطي، همچنين افزايش عمر و استحکام کانال ها وحوضچه هاي بتني، ازجمله ويژگي هاي اين پروژه است. وي همچنين بااشاره به قدمت بالاي منيفولد و لوله هاي مدفون در نفت خام، اجراي پروژة اکسپوزسازي را مهم برشمرد و افزود: اين مهم، مصداق بارز اهميت دادن شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت درحفظ و صيانت از محيط زيست است. مهندس ناظرساختمان وتأسيسات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران يادآورشد: به منظورتحقق بخشي به اين هدف مهم(صيانت از محيط زيست) تاکنون گام هاي بلندي برداشته شده است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال
رئيس امور اداري شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال از تشکيل کميته بررسي مشکلات کارکنان در اين منطقه عملياتي خبر داد. محمدعباسي با بيان اين که يکي از مهم ترين و ضروري ترين اقدام هاي هر سازمان براي بيان و پيگيري دغدغه ها ومشکلات کاري، ارتباط بي واسطه کارکنان با مسؤولان آن سازمان است، تصريح کرد: پيروهمين موضوع، «کميته بررسي مسائل ومشکلات کارکنان» درحوزه منابع انساني و اموراداري شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال ايجاد شده است. وي بااشاره به پيگيري اين وظايف(پيگيري مسائل ومشکلات کارکنان) درسالهاي گذشته ونتايج آن درتسهيل امورکارکنان، هدف ازتشکيل کميته بررسي مشکلات را ايجاد انسجام و تقويت وحدت رويه اعلام کرد. به گفته عباسي، اعضاي اين کميته با حضور درمراکزانتقال نفت، تاسيسات، تعدادي از ايستگاه هاي مخابراتي وفشارشکن هاي تابعه منطقه شمال، درديدار باکارکنان اين مراکز و آگاهي ازمسائل و بررسي راه حل هاي مربوط، تلاش کرده اند تا در جهت رفع مشکلات کارکنان، گامي رو به جلو برداشته شود. رئيس اموراداري شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال از تداوم اين برنامه براساس برنامه زمانبندي در طول سال خبر داد و افزود: مهمترين موضوع هاي مطرح شده درباره انتصاب وترفيع، مشکلات رستوران ها، کمبودمهمانسرا واماکن اداري در مراکز، بهداشت ودرمان ونسخ درماني، همچنين مرخصي هاي نوبتکاري، آموزش، وام اضطراري ومسکن، تعديل مدرک وافزايش سهميه مهمانسراي مشهد ومحمودآباد ازجمله مواردي است که کارکنان بر آن تاکيد دارند.
شرکت گاز استان اصفهان
مديرعامل شرکت گازاستان اصفهان ازاجراي21پروژه فرهنگي، اجتماعي، اچ اس اي و ورزشي با همکاري کميته مسؤوليتهاي اجتماعي شرکت گازاستان اصفهان خبرداد. سيدمصطفي علوي گفت: کسب تنديس زرين از وزارت نفت، تنديس زرين برند برتر، لوح صنعت سبز، سلامت اداري، همچنين کسب عنوان روابط عمومي سرآمددرچهاردهمين جشنواره فرهنگي روابط عمومي هاي استان اصفهان با محورمسؤوليت هاي اجتماعي، حاصل پروژه هاي تعريف شده امسال است. وي با اشاره به برگزاري 15هزار نفر-ساعت آموزش مصرف ايمن و بهينه دراستان اصفهان در دو سال گذشته اظهارکرد: اين آموزش هاي مردمي موجب شده است فوت ناشي ازاستفاده ازگاز دراين سال ها 45 درصد کاهش يابد. مديرعامل شرکت گازاستان اصفهان تصريح کرد: برگزاري نشست هم انديشي مسؤوليت هاي اجتماعي دراين استان، دريافت نيازهاوانتظارهاي جامعه به منظورتدوين برنامه هاي بهبود، اثربخشي بيشتردر برنامه هاي شرکت گازاستان اصفهان، امضاي تفاهم نامه با هدف استفاده از ظرفيت مشترک سازمان ها، برگزاري سمينارصيانت ازشريانهاي حياتي، همچنين نظرسنجي از80سازمان دولتي وخصوصي و آحاد مردم به منظور تدوين نيازها و انتظارات واقعي آنها، ازمهم ترين پروژه هاي تعريف شده درحوزه مسؤوليت اجتماعي بوده است. علوي اطلاع رساني درباره مصرف بهينه برق در زمان اوج مصرف، برگزاري مانورهاي مشترک باديگرسازمان هاي استان اصفهان، همچنين توسعه فضاي سبز با همکاري مراکز دولتي، سازمان هاي مردم نهادزيست محيطي وايجاد زيرساخت هاي جايگزين سوخت پاک با فراورده هاي ميان تقطير را ديگراقدام هاي شرکت گاز استان اصفهان در همسويي با مسئوليت اجتماعي برشمرد.
منطقه دو عمليات انتقال گاز
مديرمنطقه دو عمليات انتقال گازازنصب موفق پايلوت وآزمون نشان دهنده شعله درتوربين هاي زاريا به وسيله کارشناسان واحد تعميرات ابزار دقيق اين منطقه عملياتي خبر داد.
سيدمجتبي گلستانه گفت: يکي از بخش هاي مهم حفاظتي درمحفظه توربين هاي گازي، سامانه F&G است که وظيفه تشخيص آتش، نشتي گاز و خاموش کردن آتش را به عهده دارد.
وي با بيان اين که سامانه هاي F&G مدرن براي تشخيص آتش به شعله ياب مجهز هستند و باتابش اشعه هاي UV و IR فعال مي شوند، تصريح کرد: باتوجه به اين که سامانه F&G توربين هاي زاريا فاقد شعله ياب هستند، امکان افزودن اين تجهيز به سيستم پيشنهاد و بررسي شد.
مديرمنطقه دو عمليات انتقال گازتصريح کرد: پس ازمطالعه اسناد و مدارک اندک موجود، همچنين بررسي فيزيکي تجهيزات وپنل هاي سامانه F&G مشخص شد امکان افزودن هرگونه تجهيز حفاظتي جديد از جمله نشان دهنده شعله به سامانه وجود دارد.
گلستانه گفت: در مرحله بعد، دودستگاه نشان دهنده شعله براي نصب به صورت پايلوت در واحدچهارم تاسيسات تقويت فشارگازندوشن در اختيار اين تاسيسات قرار گرفت.
وي اظهارکرد: باتلاش متخصصان وحمايت فکري گروه ابزاردقيق منطقه دو، تجهيزشعله ياب توربين هاي زاريا به وسيله گروه ابزاردقيق تاسيسات تقويت فشارگازندوشن، نصب و پس از آزمايش در مدار استفاده قرار گرفت.
شرکت گاز استان کرمان
مديرعامل شرکت گاز استان کرمان از افتتاح طرح گازرساني به 26 روستا ازدهستان هاي دشتاب وخبر شهرستان بافت کرمان خبرداد.
منوچهرفلاح گفت: با بهره برداري از اين طرح گازرساني روستايي، سه هزارو610 خانوارساکن درمناطق يادشده ازگازطبيعي برخوردارشده اند. وي هزينه اجراي اين پروژه را42 ميليارد تومان اعلام واظهارکرد: اجراي 70کيلومترخط تغذيه و126کيلومترشبکه توزيع، ازجمله مشخصه هاي گازرساني به اين26 روستاست. فلاح يادآورشد: گازرساني به 26 روستاي دهستان هاي خبر ودشتاب، در پي دريافت هاي مکررساکنان آنها مبني برگازرساني به اين مناطق در دستور کار قرارگرفت تا مردم ساکن دراين مناطق سردسير، زمستاني گرم را تجربه کنند. مديرعامل شرکت گاز استان کرمان همچنين با اشاره به فرارسيدن فصل سرد سال براستفاده ايمن از گاز ازسوي مصرف کنندگان تاکيد وتصريح کرد: مردم بارعايت نکات وتوصيه هاي ايمني، همچنين مصرف بهينه گاز مي توانند ياري گرتلاشگران صنعت گازبراي ارائه خدمات مطلوب باشند.
مديرعامل شرکت گازاستان کرمان همچنين گفت: ازابتداي امسال تاکنون هزارکيلومتر شبکه تغذيه وتوزيع گازطبيعي در اين استان اجرا شده است. منوچهرفلاح گفت: تاکنون دوهزارکيلومترخطوط انتقال گازو17هزار کيلومترشبکه تغذيه و توزيع دراستان کرمان اجرا شده که يک هزار کيلومتر آن به نيمه نخست امسال مربوط مي شود.
وي با اشاره به افزايش سرعت توسعه شبکه گازرساني در استان کرمان، شبکه تغذيه و توزيع شهري دراين استان راهشت هزارکيلومتر و شبکه روستايي آن را 9 هزارکيلومتر عنوان کرد. فلاح بابيان اين که تاکنون و 53 شهر و يک هزار و 174روستاي استان کرمان زيرپوشش گازطبيعي قرار گرفته اند، شمارمشترکان زيرپوشش گاز اين استان را نيز 636 هزار مورد اعلام کرد. مديرعامل شرکت گاز استان کرمان تاکيد کرد: در کنار توسعه کمي شبکه گازرساني، افزايش کيفي خدمت رساني ورضايت مندي مشترکان نيز به عنوان يکي ازاولويت هاي مهم در دستور کار اين شرکت قرار دارد. وي بااشاره به روند رو به افزايش برخورداري خانوارهاي شهري و روستايي ازگازطبيعي، گفت: هم اکنون گازرساني به 422 روستا و 17 شهر در دست اجرا و گازرساني به 135روستا نيز درمرحله انتخاب پيمانکار است.
شرکت گاز استان کردستان
مديرعامل شرکت گازاستان کردستان با اشاره به تلاش مضاعف اين شرکت براي بهره مندي مناطق محروم استان از گازطبيعي گفت: هم اکنون100درصد جمعيت شهري ديواندره زيرپوشش اين سوخت پاک قرار گرفته اند. احمد فعله گري در ديدار با فرماندار شهرستان ديواندره، گازرساني به اين منطقه را نشان دهنده عزم راسخ دولت براي ارائه خدمات به مناطق محروم عنوان کرد. وي با بيان اين که شهرستان ديواندره، به ويژه بخش زرينه آن ازسردترين نقاط استان کرستان وکشورمحسوب مي شود، گازرساني به اين منطقه را نشانه توجه ويژه دولت به مناطق روستايي وسردسير کشورعنوان کرد. مديرعامل شرکت گاز استان کردستان افزود: شهرستان ديواندره بيش از 24هزارمشترک مصرف کننده گازطبيعي دارد به طوري که نفوذگاز درجمعيت شهري آن 100درصد ودرجمعيت روستايي 90 درصد است.
جعفرتوان، فرماندارشهرستان ديواندره نيزبا ابرازخرسندي ازعملکرد شرکت گازاستان کردستان گفت: کارکنان اين شرکت درگازرساني به روستاهاي شهرستان ديواندره سنگ تمام گذاشته اندونفوذپذيري گازطبيعي درجمعيت شهرستان ديواندره، نشان دهنده تلاش آنها درخدمت رساني به مردم و توسعه عدالت اجتماعي است. وي با بيان اين که هم اکنون160روستا در شهرستان ديواندره از قابليت گازرساني برخوردارند، تصريح کرد: ازاين تعداد124روستا زيرپوشش گاز طبيعي قرار گرفته اند. فرماندارشهرستان ديواندره بااشاره به فعاليت چهارمجتمع گازرساني در شهرستان ديواندره تصريح کرد: 21پروژه روستايي ديگر نيز در مراحل مطالعاتي، طراحي و انتخاب پيمانکار قرار گرفته اند. به گفته وي، باتلاش کارکنان شرکت گازاستان کردستان، انتظار مي رود همه روستاهاي شهرستان ديواندره تاپايان سال 99 زيرپوشش گاز طبيعي قرار گيرند.
شرکت پتروشيمي زاگرس
سومين سمينار توليدکنندگان متانول ايران با هدف ايجاد اتحاد، همکاري و مشارکت هرچه بيشتر شرکت هاي توليدکننده و طرح هاي متانول برگزار شد. اين سمينار مهرماه امسال باحضوربهزاد محمدي، معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي، به ميزباني شرکت پتروشيمي زاگرس در هتل اسپيناس پالاس تهران برگزار شد. بررسي شرايط عرضه و تقاضا در بازارهاي فروش صادراتي و عوامل تأثيرگذار در تعيين قيمت متانول، پيش بيني شرايط آينده بازارمتانول و عوامل موثربرآن، بررسي عملکرد رقباي خارجي وتأثير ورود شرکت ها ي توليدکننده جديد بربازار، همچنين بررسي آخرين پيشرفت هاي فناوري، فني و توليدي متانول، همکاري هاي مشترک بين توليدکنندگان درحوزه زنجيره تأمين، بررسي زمينه هاي همکاري هاي مشترک درحوزه هاي بازار يابي، فروش، حمل ونقل ولجستيک وتأثيرتحريم ها برشرايط بازارهاو فروش محصول، از محورهاي اين سمينار بوده است. در سومين سمينارتوليدکنندگان متانول ايران 6مقاله با عنوان هاي «اهميت کشتي هاي تانکرشيميايي درصادرات متانول ايران»، «بررسي تقاضاي سوختي متانول با تاکيد بر اختلاط مستقيم با بنزين»، «بررسي آخرين پيشرفت هاي فناوري، فني و اقتصادي زنجيره تبديل متانول به الفين»، همچنين«تحليلي بر توليد متانول در ايران در افق 1404»، «مدل توسعه اقتصادي زنجيره ارزش متانول براساس وضع بازارآن» و «بررسي امکان افزايش يک راکتور پري ريفورمر قبل از ورود گازطبيعي به اتوتر مال در مجتمع پتروشيمي زاگرس» ارائه شد.
نهم ربيع الاول، سالروز آغاز امامت امام زمان(عج) و روز تجديد ميثاق با آن امام همام و آخرين ذخيره الهي است. شايسته است عاشقان و منتظران در اين روز بيش از گذشته به امام زمان(عج) توجه کنند؛ چرا كه نهم ربيع الاول، در امتداد غدير و بلكه خود، غديري ديگر است. در اين مجال مروري بر مفهوم غيبت امام زمان(عج) و وظايف منتظران آن حضرت خواهيم داشت.
مفهوم غايب بودن امام به اين معنا نيست که وجود ناپيدا و رؤيايي دارد، بلکه آن حضرت مانند ساير انسان ها از يک زندگي طبيعي، عيني و خارجي برخوردارند، به طوري که در ميان مردم و در دل جامعه رفت و آمد دارند و گفتار مردم را مي شنوند و بر اجتماعات آنها وارد مي شوند و سلام مي کنند. ايشان مردم را مي بينند، اما اين مردمند که نمي توانند جمال مبارک آن حضرت را ببينند. به عبارت ديگر هر چند حضرت مهدي (عج) ظهور ندارند، اما حضور دارند. به ديگر معنا اين مردمند که از امام خويش غايبند. چنانکه مولاي متقيان امام علي (ع) در اين باره مي فرمايد: هنگامي که امام غايب از نسل من، از ديده ها پنهان شود و مردم با غيبت او از حدود شروع بيرون روند و توده مردم خيال کنند که حجت خدا از بين رفته و امامت باطل شده است! سوگند به خداي علي (ع) در چنين روزي حجت خدا در ميان آنهاست، در کوچه و بازار آنها گام برمي دارد، و در خانه هاي آنها وارد مي شود و در شرق و غرب جهان به سياحت مي پردازد و گفتار مردم را مي شنود و بر اجتماعات آنها وارد مي شود و سلام مي کند، او مردم را مي بيند، اما مردم تا روز معين و وقت معين او را نمي بينند، تا جبرئيل ميان آسمان و زمين بانگ برآورده و ظهور را اعلام کند (حتي اذا غاب المتغيّب من ولدي عن عيون الناس و باح النّاس بفقده و اجمعوا علي انّ حتّي الحجّه ذاهبه و الامامه باطله... فوربّ عليٍّ انّ حجت ها عليها قائمه، ماشيه في طرقات ها، داخله في دورها و قصورها، جوّاله في شرق الارض و غرب ها، تسمع الکلام و تسلّم علي الجماعه تري ولا تري الي الوقت والوعد و نداء المنادي من السّماء. [1] )
آيا مي توان سندي گوياتر از اميرالمؤمنين (ع) پيدا کرد؟ ما با در دست داشتن اين گونه اسناد محکم که همه آن را قبول دارند، مي گوييم: امام غايب (عج) در ميان مردم و با مردم است و بر امورات آنها نظارت دارد.
مهمترين وظايف شعيان در دوران غيبت عبارتنداز:
شناخت امام، درك اضطرار به او و آگاهي به حق ولايت اوست يعني عارفاً بحقه باشد، زيرا امام از ما به ما مهربان تر است.
امام باقر(ع) مي فرمايد: «مردم به سه تكليف مكلفند: معرفت امامان، تسليم در برابر ايشان و واگذاري امور به ايشان در اموري كه اختلاف پيش مي آيد» (وسائل الشيعه، ج18، ص45)
محبت ادامه معرفت است، با درك اضطرار به امام و آگاهي از حق ولايت او، محبت امام در دل مي نشيند و عشق به او كه عشق به همة خوبي ها و زيبايي هاست، در قلب آدمي ريشه مي گستراند. امام صادق(ع): «به خدا سوگند! كه من نسبت به شما از خود شما مهربان ترم» (بحارالانوار، ج47، ص78)
با معرفت و محبت امام به ولايت و سرپرستي او مي رسيم، ولايت نه به معناي محبت بلكه سرپرستي و حاكميت امام(ع) بر فرد و متن جامعه و ولايت ركن ركين، اساس دين و راهنماي همة ابعاد دين است، اين ولايت است كه تنها در مالك اشترها و سلمان فارسي ها يافت مي شود. همان گونه كه در دعاي صاحب الامر مي خوانيم: «رضيتك يا مولاي اماماً و هادياً و ولياً و ...»
اي مولاي من! راضي و خشنودم به پيشوايي و هدايت و سرپرستي و راهبري تو و به جاي تو احدي را نمي خواهم و جز تو كسي را ولي و سرپرست خود نخواهم گرفت»
عشق و ولايت بدون عهده داري و مسؤوليت پذيري، هوسي بيش نيست، عهد، التزام خاص و نوعي تعهدپذيري در مقابل شخص است بايد خود را به وظايفي كه نسبت به امام داريم، ملتزم سازيم و با او براي انجام خواسته ها و آرمان هايش عهد ببنديم. اهميت اين عهد ما در عصر غيبت راه نجات از فتنه هاست. امام سجاد(ع) مي فرمايد: «تنها كساني از فتنه ها نجات خواهند يافت كه خداوند از آنان پيمان و عهد گرفته باشد، آنان چراغ هاي هدايت و چشمه هاي علم هستند و خداوند آن ها را از هر فتنه تاريكي نجات خواهد داد» (منتخب الاثر، ص386)
تا قبل از دهة شصت ميلادي در روزنامه ها و مجله ها با کلمه اي به نام «استرس» روبه رو نمي شديم. اين واژه امروزه به اندازه کلماتي نظير هوا، غذا و ورزش کاربرد دارد و بر سر زبان ها افتاده است. ما مردمان همگي گهگاه دچار فشار رواني مي شويم؛ زماني که جواني براي ورود به دانشگاه در آستانه آزموني همگاني به نام کنکور قرار گرفته است، معمولاً حدي از تنيدگي را احساس مي کند. مرگ همسر يا بستگان، طلاق، بيماري، اخراج از کار و بحران هاي بهداشتي ازجمله عواملي است که در روان انسان اثري به نام استرس بر جاي مي گذارد. جامعه امروزي شرايطي را براي بشر دست و پا کرده است که انسان گويا مجبور به انجام دادن کارهاي بيشتر در فرصت هاي کمتر است، بحران هاي مالي، تغييرات شغلي، فرار از منزل، گرفتاري هاي خانوادگي حتي رفتن به مدرسه براي خُرد و کلان تنش زا تلقي مي شوند. آلودگي هوا، آلودگي صوتي، ترافيک، جرم، جنايت، فعاليت هاي طاقت فرسا در زندگاني روزمره بيشتر شده است.
اين روزها از فشار رواني زياد سخن به ميان مي آيد. رسانه هاي همگاني رفتارهاي غيرعادي و جنايات بي سابقه را زاييده فشار رواني يا «فروپاشي رواني» مي دانند. اگر فرد معروف يا پولداري خودکشي کند، مي گويند زير بار فشار زندگي به زانو درآمد. امروزه گاه با اينگونه جمله ها از جوان ها روبه رويم که مي گويند: بار فشارها ما را خرد مي کند.
استرس با بروز امراض و بيماري هاي متعددي در ارتباط بوده و جان ميليون ها انسان را به مخاطره انداخته است. آمار نشان مي دهد که 70 تا 80 درصد بيماري هايي نظير سرطان، سرماخوردگي، ميگرن، زخم معده، بيخوابي، فشارخون بالا و بيماري هاي قلبي و عروقي با استرس در ارتباط است. قبل از دهه شصت ميلادي، بيماري هاي عفوني عامل اصلي مرگ ومير در جهان، بود که در اغلب موارد به کمک دارو و واکسيناسيون از ميان برداشته مي شد، اما در چند دهه اخير به دليل «تغيير طرز زندگي مردم» و به دليل فناوري هاي پيشرفته، محصولات مصرفي فراوان در اختيار انسان قرار گرفت. اين تحول اساسي از يک سو موجب بروز بحران هاي جديد نظير آلودگي هوا، آلودگي صوتي، ترافيک و جدايي هاي عاطفي شد و از سوي ديگر کم تحرکي را براي بشر به ارمغان آورد.
در حال حاضر بشر با «بيمارهاي سبک زندگي جديد» روبه رو است که استرس، علت مستقيم يا غيرمستقيم تعداد بي شماري از آنها محسوب مي شود. بيماري هاي قلبي ناشي از طرز زندگي جديد هنوز علت اصلي مرگ ومير در آمريکا را تشکيل مي دهد. مرکز ملي آمار بهداشت در آمريکا اعلام کرده است که هر 33 ثانيه، يک نفر بر اثر بيماري قلبي در اين کشور فوت مي کند. در آمريکا حدود سي ميليون نفر دچار «اختلال اضطرابي» هستند و نسبت ابتلاي زنان به مردان تقريباً دو برابر است. آمارهاي دقيق حاکي از آن است که از هر دو ميليون انساني که در جهان فوت مي کنند، نيمي از آنها به علت عوارض استرس مي ميرند.
نکته جالب توجه اينکه در دوران ما تحولي شگرف در علوم پزشکي ايجاد شده است، اما اين تحولات بزرگ نه تنها چيزي از استرس هاي بشر نکاسته بلکه موجب تنش هاي بيشتري هم شده است، زيرا بسياري از بيماري ها و عوامل آنها در قديم ناشناخته بود، اما امروزه علم پزشکي براي ساده ترين بيماري احتمالات متعددي ازجمله سرطان را پيش مي کشد. پيشرفت ها و دستاوردهاي عظيم علوم پزشکي بر تنش ها و فشارهاي رواني انسان افزوده است. برخي رسانه ها وضعيت امروز را پرتنش دانسته و عصر جديد را «عصر آسپرين»، «عصر اضطراب» و «عصر فشارهاي رواني» مي نامند.
قرآن کريم پديد آمدن مشکلات و گرفتاري هاي بشر را راهي براي بازگرداندن انسان به طريق صواب مي داند. بر اساس تعاليم الهي، عملکرد نادرست بشر موجب پيدايش رنج ها، نابساماني ها و ناهنجاري ها براي او شده است. شعار اساسي دين و قرآن اين است که آدمي با عمل خويش بذري مي کارد تا در زمان ديگر کاشت خويش را برداشت کند. گرفتاري ها و آلام انساني چيزي جز ظلم ها و فسادهاي او نيست. قرآن اين اصل را به ما ياد داده است.
از سوي ديگر، روح همانند جسم، نيازمند غذاست و به دليل تجانسي که با عالم بالا دارد، آب و غذايش بايد از جهان بالا تأمين شود. تغذيه موجودِ مادي، مادي و تغذية موجودِ مجرد، مجرد است.
روح آدمي تنها در پرتو ارتباط با همسنخ خويش يعني پديدآورنده خويش از رنج ها و گرفتاري ها رها شده، آرامش را احساس خواهد کرد.
البته برخي جهت درمان مشکلات روحي بشر، چه صادقانه و چه کاسبکارانه، دنبال راه و چاره رفته اند و آرامبخش هاي گذرا و گاه آلوده پيش روي آدمي گذارده اند. بشريت اين شيوه ها را در گذشته آزموده و هم اکنون نيز در حال آزمودن روش هاي جديدي است که برخي از آنها معنويت هاي نوپيدايند، اما آخرين کتاب آسماني اين حقيقت را براي بشر آشکار کرد که تنها راه نيل به آرامش راستين، پيوند با خالق هستي و آفريننده آرامش است.
در شماره هاي آينده هفته نامه «مشعل» راهکارهاي دستيابي به آرامش را بر اساس آموزه هاي ديني مرور خواهيم کرد. با ما همراه باشيد.
يا جابِرُ الدُّنيا عِندَ ذَوِي الاَلبابِ کَفَي ءِ الظِّلالِ لا اِلهَ اِلَّا اللَّهُ اِعزازٌ لِاَهلِ دَعوَتِهِ الصَّلاةُ تَثبيتٌ لِلاِخلاصِ وَ تَنزيهٌ عَنِ الکِبر.دنباله آنچه حضرت باقر(ع) به جابر درباره دنيا فرمودند [اين است:]
يا جابِرُ الدُّنيا عِندَ ذَوِي الاَلبابِ کَفَي ءِ الظِّلال: [عمر] مثل سايه است؛ فَيء، آن سايه بعد از زوال [روز] را مي گويند. همچنان که اين سايه اعلام پايان روز است و هر لحظه به لحظه اي که اين سايه طولاني مي شود، نشان مي دهد که روز دارد تمام مي شود. عمر ما هم همين جور است. اينجا «دنيا» يعني عمر من و شما که مثل همين سايه است؛ هر چه اين سايه طولاني تر مي شود، معنايش اين است که به آن آخِر داريم، نزديک تر مي شويم. بعضي ها از اينکه سالِ گذشته تمام شد، سال نو شروع شد، خوشحال مي شوند؛ خب، عيبي هم ندارد، چون عيد است و خوشحالي اشکال ندارد امّا توجّه به اين نکته هم لازم است: سال که تمام مي شود، يعني عمر ما تمام مي شود؛ [در واقع] اين عمر ما است که دارد به پايان مي رسد، به اين توجه بايد کرد. پير و جوان هم ندارد؛ البته احتمال سر رسيدن اجل در مورد افراد پير و مسن قهراً بيشتر است اما جوان ها هم هستند. ما در همين بحث خودمان، جمع خودمان بعضي جوان ها را داشتيم که سال هاي زيادي از سنين کنونيِ ما کمتر بودند، از دنيا رفتند؛ به اين بايد توجه کرد که هر چه مي گذرد، در واقع دارد به آن انتها نزديک مي شود.
لا اِلهَ اِلَّا اللَّهُ اِعزازٌ لِاَهلِ دَعوَتِه: بعد فرمود: کلمه لااله الّااالله [يعني] کلمه توحيد، اعزاز اهل دعوتِ لااله الّااالله است؛ چرا؟ براي خاطر اينکه وقتي شما مي گوييد لااله الّااالله، عبوديت غيرخدا را نفي مي کنيد. مشکل اساسي مردم در طول تاريخ، عبوديت غير خدا بوده؛ [مثل] بنده فرعون ها بودن؛ الان هم همين جور است: بنده پول، بنده مقام، بنده شهوت، بنده قدرت هاي بزرگ. وقتي شما مي گوييد لااله الّااالله، يعني من فقط يک معبود دارم؛ نه پول را عبادت مي کنم، نه مقام را عبادت مي کنم، نه امپراتور را عبادت مي کنم، نه فرعون را عبادت مي کنم. عبادت هم صرفاً اين نيست که انسان تقديس بکند طرف را؛ نه، ممکن است اصلاً قبول هم نداشته باشد در دلش آن را، اما عبادتش بکند! عبادت يعني اطاعت کردن با همه وجود؛ اين عبادت است. پس وقتي که ما مي گوييم لااله الّااالله، در واقع داريم يک مايه عزت را براي خودمان تأمين مي کنيم؛ يعني «وَالاَغلـّْلَ الَّ تي کانَت عَلَيهِم»، خودمان را از اين اغلال داريم رها مي کنيم.
اَلصَّلاةُ تَثبيتٌ لِلاِخلاص: بعد فرمود: نماز هم اين خصوصيت ها را دارد که اوّلاً تثبيت اخلاص است، يعني براي خدا کاري انجام دادن؛ چون نماز، ذکر خالص خداست و هيچ چيزي مخلوطش نيست و از اولي که انسان تکبيره الاحرام را مي گويد، مشغول ذکر الهي است؛ [البته] اگر توجه و حضور داشته باشد؛ حالا ما که حواسمان گاهي پرت بشود که هيچ؛ آن کسي که حضور قلب دارد و خود را حاضر در مقابل خداي متعال مي داند، [نماز او] يکسره ذکر خداست؛ هم با لفظ، هم با عمل. ايستادن در مقابل خدا، رکوع کردن در مقابل خدا، سجودکردن در مقابل خدا، دست بلندکردن به دعا در مقابل پروردگار، ذکر خالص است و اخلاص را در دل انسان زياد مي کند. اين يک [مطلب].
وَ تَنزيهٌ عَنِ الکِبر: کبر را هم از انسان [دور مي کند؛ چون] انسان به خاک مي افتد ديگر. البته حواسمان جمع باشد که در اين نمازهايي که مي خوانيم، بخصوص حالا بعضي ها از ماها که مثلاً فرض کنيد امام جماعتيم و يک جمعيتي پشت سرمان نماز مي خوانند، اين از آن حالتِ به اصطلاح به خود گرفتن عنوان، آن حالتِ اَشِر و بَطَر خارج بشود؛ لَم اَخرُج اَشَراً وَ لا بَطَرا؛ در حال نماز، انسان گاهي اوقات تصوّر کند که حالا اين منم که دارم مي خوانم و همه اين پانصدنفر، هزار نفر، ده هزار نفر پشت سر من [هستند]؛ اين حالت به وجود نيايد. اگر اين طور شد خودِ اين مؤيّد کبر است؛ اگر اين حالت نبود، آن وقت ضدّ کبر است؛ براي خاطر اينکه تعظيم است، تکريم است، به خاک افتادن است.
شخصیت های مرتبط با نفت در تاریخ معاصر ایران
علي بهرامي نفت در سير تاريخ ايراني اش، فراز و فرودهاي زيادي از سر گذرانده و منشاء تحولات بسياري بوده است. در وقايع و اتفاقات تاريخي، اشخاص نقش هاي پررنگي ايفا مي کنند و بر همين منوال در تاريخ نفت ايران نيز افراد زيادي تاثيرگذار بوده و مسائل نفت را به سمت و سوهايي هدايت کرده اند. برخي کامياب و برخي ناکام شده اند و برخي ديگر نيز به وطن خدمت و برخي ديگر خيانت کرده اند. اما به هر حال، هر کدام از شخصيت هاي تاريخي که به نفت مرتبط مي شوند، قابل توجه هستند. شخصيت هايي که بدون وجود آنها هيچگاه تاريخ نفت در کشورمان شکل نمي گرفت و چنين مورد توجه نبود. اين تاريخ با آينده ما پيوند خورده و بازگوکننده آمال و آگاهي هاي يک ملت است. شايد از مشهورترين اين افراد و شخصيت ها در تاريخ نفت ايران دارسي، محمد مصدق، آيت الله کاشاني، رزم آرا و... چند نفر ديگر بيش از همه رسانه اي شده اند و به طور طبيعي، شناخته شده تر هستند؛ اما در چند شماره پيش رو بنا داريم به شخصيت هايي بپردازيم که در نفت ايران تاثيرگذاري داشته؛ اما کمتر از ديگران شناخته شده اند.
خيلي پيشتر از دارسي، يک شخصيت آلماني به نام هوتم شيندلر، مطالعات جدي درباره وجود نفت در ايران مي کند. کم کم خبر وجود نفت در قفقاز و احتمال پيش آمدن ثروت هاي افسانه اي، سر زبان درباريان ايراني افتاده بود. نيمه دوم حکومت 50 ساله ناصرالدين شاه بود و دوران صدراعظمي و وزارت سپهسالار به واسطه اعتراض ها به قرارداد رويترز، با برکناري اش به پايان رسيده بود؛ اما شيندلر را هم او به استخدام دولت درآورده بود. چنانچه آدميت در کتاب حکومت قانون سپهسالار اعظم نوشته، شيندلر در اواخر سده 19 ميلادي تحقيقات برجسته اي درباره نفت ايران انجام داده است و بيان کرده که در مملکت ايران نفت فراوان است؛ اما منفعتي از آن به دولت ايران نمي رسد. به نوشته اين کتاب، شيندلر گفته است که استرآباد، شوشتر، برازجان، کرمان، داراب فارس، کرمانشاهان و کردستان داراي چشمه هاي نفت پيدا و ناپيدايي هستند. جالب است که با تحقيقات اين آلماني که سه دهه قبل از هوتر هلندي به دولت ايران تحويل داده شد، شرکت هوتز دنبال نفت گشت و بعد از مشکلات پيش آمده، اين دارسي بود که کار اکتشاف نفت را در ايران تمام کرد؛ اما بالاخره مطالعات تاريخي نشان مي دهد که چند دهه پيش از دارسي، شخصيتي به نام شيندلر تحقيقات نفتي، را در ايران به انجام رسانده بود و در سرنوشت نفت در ايران بي تاثير نبوده است. شايد بايد ناصرالدين شاه مي مرد تا نفت ايران پس از مرگ او خودش را نشان دهد.
آنتوان کتابچی خان، اصالتا یک ارمنی تبار اهل ترکیه بود که به خاطر روندهای رادیکالی که در ترکیه علیه ارمنی ها پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی تاسیس جمهوری ترکیه، وجود داشت، ترجیح داد که در ایران سکنا گزیند. کشوری که مردم در آن، از هر نظر با تساهل قومی و دینی بسیار بیشتری زندگی می کردند. در دوران قاجار، ارمنی ها به دلیل تسلط به یک زبان خارجی مانند روسی، فرانسوی، آلمانی یا انگلیسی در دولت های قاجار به مناصب قابل توجهی می رسیدند؛ مناصبی که اغلب به دانستن زبان های خارجی نیاز داشت. کتابچی خان تا سال 1279 هجری خورشیدی به مدت 22 سال برای دولت ایران کار می کرد. بر اساس آنچه در کتاب خون خاک خسرو معتضد نوشته است، کتابچی خان که مسؤول برپایی غرفه ایران در نمایشگاه پاریس می شود، مقاله ژان دمورگان، باستان شناس و زمین شناس فرانسوی را که در مجله اخبار معدن منتشر شده بود، می خواند و این جمله دمورگان که «در جنوب غربی ایران، معادن سرشاری از نفت وجود دارد» او را به فکر فرومی برد. جالب اینجاست که بعد از خواندن مجله کتابچی خان با ادوارد کوت، منشی سابق رویتر که مدتی در ایران دنبال نفت می گشت و چیزی عایدش نشد، ارتباط می گیرد و متوجه می شود که کورت هم مقاله دمورگان را خوانده است. باز هم بر اساس کتاب «خون خاک»، این دو با هم سراغ سر هنری درموند ولف، سفیر پیشین انگلستان در ایران می روند و ماجرای سرمایه نهفته در خاک ایران و نیازهای مالی شدید مضفرالدین شاه را می گویند.
چنانچه می دانیم، سرزمین های ایرانی قفقاز، در قالب دو قرارداد گلستان و ترکمنچای که پس از شکست ایران از روس ها در دوران فتحعلی شاه قاجار بسته شد، از میهن بزرگ خود جدا و به روس ها ملحق شدند؛ اما تا پیش از اینکه در اوایل قرن 20، کمونیست ها پیروز شوند و قفقاز را ضمیمه حکومت مارکسیستی خود کنند. مهمترین شهر قفقاز، بادکوبه(باکو) محسوب می شد؛ شهری که وجود نفت در آن زبانزد همه بود. این چاه های نفت مالکان خصوصی داشتند؛ مالکانی که برخی از آنها از جمله حاجی زین العابدین تقی اف، مالک چاه های نفت ایرانی تبار بادکوبه بود. او کسی است که کمک های عام المنفعه بسیاری به ایرانیان داشت. در کتاب رجال «عهد ناصری»، نوشته معیرالممالک درباره فعالیت های عام المنفعه این مالک نفتی آمده است: «حاجی تقی اف 10 میلیون منات خرج ساختمان مدرسه ای کرده بود که 500 دختربچه و دختر یتیم از جامعه مسلمانان قفقاز در آن تحصیل می کردند. تقی اوف 250 پسر بی بضاعت مسلمان را به مسکو و 250 تن دیگر را به سن پترزبورگ برای فراگرفتن رشته های مختلف فرستاد و کارخانه چیت سازی خود را وقف این کار کرده بود که در پایان تحصیل به هر دوشیزه 2 هزار روبل طلا به عنوان جهیزیه و برابر همان مبلغ به هر پسر برای سرمایه شروع کار ارزانی می شد.»
در تاریخ معاصر ایران، هنوز هم اسناد قطعی درباره دلیل کشتن تیمورتاش از سوی رضا شاه یافت نشده است. در این میان، نظریه های بسیار زیادی وجود دارد و هر کدام از محققان تاریخی، دلیلی را برای کشتن تیمورتاش برجسته کرده اند؛ اما در میان همه این دلایل، یک دلیل نفتی است؛ دلیلی که یک راست می رود سراغ اصل ماجرا و نشان می دهد که چرا رضا شاه او را از بین برده است. سال های 1308 تا 1310 تیمورتاش که دست راست پهلوی محسوب می شد و قدرت زیادی داشت، با کلدمن، رئیس انگلیسی نفت مذاکره و برای افزایش حق نفت ایرانی ها در تهران و لندن چانه زنی کرد. در کتاب اسناد و مکاتبات کامل تیمورتاش، وزیر درباره رضا شاه آمده است که تیمورتاش به لندن رفت و دو ماه در آنجا ماند و خواست که با جان سیمون، وزیر خارجه انگلستان بر سر نفت مذاکره کند. سیمون هم طفره می رفت تا اینکه کدمن او را راضی کرد تا تیمورتاش را ببیند. گفت وگو به جایی نمی رسد. تیمورتاش در برگشت به ایران از راه روسیه چند روزی در مسکو ماند و با چند مقام روسی مذاکره مخفیانه کرد. خبر رسید که کیف تیمورتاش در مسکو گم شده است. محتوای کیف او را انگلیسی ها عکسبرداری کردند و به شاه نشان می دهند.گویا تیمورتاش می خواسته بخشی از امتیاز نفت را از انگلیسی ها بگیرد و به روس ها بدهد. بعد از این انگلیس سهم کمتری از همیشه به ایران می دهد و رضا شاه نیز امتیاز دارسی را از عصبانیت سوزاند. این ماجرا از نظر ابعاد حقوقی اش برای ایران آن زمان، گران تمام شد. فعالیت های نفتی تیمورتاش و قرار گرفتنش میانه منافع نفتی انگلستان و طمع نفتی روسیه، بالاخره کار دستش داد و در سال 1312 با عضب شاه به زندان افتاد و همان جا او را کشتند.
در سال های جنگ جهانی دوم و در کنار جولان همه ایدئولوژی ها و قدرت نمایی های رهبران کشورهای متخاصم، یک موضوع خودنمایی می کرد و حرف آخر در میدان جنگ را می زد؛ بدون سوخت ماشین های جنگی و ادوات نظامی، کمترین ارزشی نداشتند. این سوخت فسیلی بود که تعیین می کرد چه کسی تا آخرین نفس می جنگد. به همین منظور بود که شوروی، به عنوان ِیکی از طرف های اصلی جنگ جهانی دوم به همه نقاط جهان چشم می انداخت تا ببیند سوخت ماشین های جنگی اش را چگونه تهیه کند. ایران، همسایه جنوبی اتحادجماهیر شوروی وقت، بهترین چشم انداز برای دریافت نفت و تهیه سوخت نظامیان درگیر جنگ بود. سرگئی کافتارادزه، معاون کمیساریای ملی امور خارجه وقت شوروی به ایران اعلام می کند که قصد دیدار دارد و پس از بازدید از مناطق شمالی ایران رسما درخواست اعطای امتیاز نفت استان های شمالی را به دولت می دهد. چنانچه در کتاب «موج نفت»، نوشته احمد راسخی لنگرودی آمده است، دولت ایران نمی پذیرد و کافتارادزه و به تبع آن شوروی از ایران دلخور می شود. حالا که کافتارادزه با پاسخ منفی نفتی از طرف ایران مواجه شده است حزب توده فعال می شود. در تهران و اصفهان و تبریز چنانچه در کتاب «موج نفت» آمده، توده ای ها به خیابان ها می ریزند و خواهان اعطای امتیاز نفت شمال به شوروی ها می شوند.؛ اما با تمام فشارها و لابی هایی که کافتارادزه از آنها بهره می برد، به هدفش نرسید و شوروی برای مقابله با موج سهمناک نازیسم آلمان جای دیگری دنبال سوخت رفت.
نگاهي به مهمترين فعاليت ها و اقدام هاي مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در دو هفته گذشته
در دو هفته گذشته، موزه هاي صنعت نفت، پرخبر بود. چند توافق و سند همکاري امضا شد و فعاليت هاي اين مرکز از آستان قدس تا وزارت خارجه و از مجلس شوراي اسلامي تا ميراث فرهنگي خوزستان، خبرساز شدند. حالا و بعد از افتتاح موزه دروازه دولت، به نظر مي رسد تهران هم طعم يک موزه نفتي را چشيده و سازمان ها و ارگان هاي مختلف حاکميتي و دولتي، متوجه اهميت و جايگاه توسعه اي موزه هاي صنعت نفت شده اند و موضوع را خيلي ملموس تر دريافته اند. در گزارش پيش رو نگاهي داريم به تفاهمنامه ها، قراردادها و ديدارهاي راهبردي که مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت داشته است؛ فعاليت هايي که در آينده اين بخش از صنعت نفت بسيار تاثيرگذار خواهد بود.
در مسير فعاليت هاي توسعه اي با پيگيري مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و جلسات برگزار شده با مدير مرکز اسناد آستان قدس رضوي در مشهد مقدس، بيش از سه هزار برگ سند نفتي و مرتبط با فعاليت صنعت نفت موجود در مرکز اسناد آستان قدس رضوي، شناسايي و نسخه ديجيتال آن به مرکز اسناد صنعت نفت منتقل شد.
اکبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت با اعلام اين خبر گفته است: «بخش مهمي از اسناد،تصاوير و مکاتبات مرتبط با يک قرن فعاليت صنعت نفت در ايران، خارج از مجموعه صنعت نفت و در مراکز اسنادي و همچنين آرشيو سازمان ها و وزارتخانه هاي ديگر نگهداري مي شود و بخشي از تلاش و پيگيري همکاران مديريت موزه ها و مرکز اسنادصنعت نفت، معطوف به شناسايي و انتقال «اصل» يا نسخه ديجيتال اين اسناد، مکاتبات و تصاوير به مرکز اسناد صنعت نفت است. بتازگي و در پيگيري هاي پژوهشي به عمل آمده در زمينه ايجاد موزه صنعت پخش فراورده هاي نفتي کشور در انبار شماره يک نفت مشهد، تعامل با مرکز اسناد آستان قدس رضوي، به وجود آمد. بر اين اساس مديريت موزه ها ومركز اسناد صنعت نفت از وجود مجموعه اي از اسناد و مکاتبات مرتبط با فعاليت صنعت نفت از دوران فعاليت شرکت پرس آذ نفت تا کمپاني نفت انگليس و ايران و پس از آن شرکت ملي نفت ايران در مرکز اسناد آستان قدس رضوي مطلع و با بررسي و پيگيري واحد پژوهش هاي تاريخي مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و همکاري و تعامل قابل تقدير مديريت مرکز اسناد آستان قدس رضوي، نسخه ديجيتال بيش از سه هزار برگ از اين اسناد به مرکز اسناد صنعت نفت انتقال داده شد. يک هزار و 128 برگ از اين اسناد مربوط به دوران قاجاريه و پهلوي اول بوده و دو هزار و 10 سند ديگر نيز مربوط به دوره پهلوي دوم و انقلاب اسلامي هستند ». البته بايد به اين مسأله اشاره کرد که اسناد ديجيتال مذکور با وضوح 300 در هر فريم تهيه و براي استفاده پژوهشگران و محققان بسيار مناسب و مفيد خواهد بود. اين اسناد پس از فهرست نويسي و نمايه نويسي در کنار ديگر اسناد ارزشمند موجود در مرکز اسناد صنعت نفت در اختيار محققان، پژوهشگران و دانشجويان قرار خواهد گرفت.
اما در فعاليت ديگري، مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و كتابخانه، موزه و مركزاسناد مجلس شوراي اسلامي ايران، به منظور تبادل اطلاعات، اسناد، و مدارك آرشيوي و كتابخانه اي و همچنين انتشار كتاب يا مجموعه اي در خور چاپ، با هم تفاهمنامه همكاري امضا کرده اند. اين تفاهمنامه بين اكبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و سيد علي عماد، رئيس كتابخانه، موزه ومركز اسناد مجلس شوراي اسلامي ايران به امضا رسيد.
مديريت موزه هاي صنعت نفت توانسته اسناد نفتي بسيار زيادي را از وزارت خارجه به وزارت نفت منتقل کند. در همين زمينه مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت گفته است که با رايزني هاي صورت گرفته با اين وزارتخانه بيش از 1300 برگ سند مربوط به كنسولگري انگليس در كرمان به صورت ديجيتال در اختيار اين مركز قرارگرفته است. به دنبال ايجاد مرکز اسناد در وزارت نفت، يکي از تلاش هاي اين مرکز، جمع آوري اسناد قديمي صنعت نفت، در داخل و خارج سازمان است، از اين رومديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، پيگيري بازگشت اسناد نفتي يا مرتبط به صنعت نفت را از سازمان هاي مرتبطي که ممکن است در دستگاه هاي خود اين اسناد را داشته باشند، انجام مي دهد. نعمت الهي دستگاه هاي دولتي مانند وزارت امورخارجه، مرکز اسناد انقلاب اسلامي، مجلس شوراي اسلامي و آستان قدس رضوي را از جمله دستگاه هايي معرفي كرد که احتمال وجود اسنادي دررابطه با صنعت نفت در آنها وجود دارد و يادآورشد: در رايزني با اين سازمان ها و ارگان ها مقررشد مالکيت اين اسناد در اختيارصنعت نفت قرارگيرد، بنابراين بررسي اوليه از سوي کارشناسان سندي انجام و با آماده سازي آنها، اين اسناد در سيستم مركز اسناد صنعت نفت قرار گرفته و نگهداري مي شوند.»
سيد حکمتاله موسوي، مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خوزستان در ديدار با اکبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت ضمن قدرداني از تلاش هاي وزارت نفت براي حفظ و بازسازي ميراث صنعتي و تاريخي استان خوزستان گفت: وزارت نفت در ثبت و نگهداري از ميراث ماندگار اين صنعت که عمدتاً در استان خوزستان متمرکز شده، فعاليت هاي منظم و منسجمي را آغاز کرده و اميد مي رود با حضور کارشناسان توانمند وزارت نفت و به کارگيري ظرفيت ها و پتانسيل کارشناسان خوش ذوق و علاقه مند فعال در حوزه ميراث فرهنگي و گردشگري اين منطقه، اتفاق هاي خوبي در استان خوزستان رقم بخورد. استان خوزستان بعد از پايتخت، با دارا بودن بيش از 400 هزار قطعه شي تاريخي، در ميان استان هاي ديگر پيشتاز است.
اکبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت نيز در اين ديدار با اشاره به اينکه وزارت نفت، وظيفه ذاتي در قبال ايجاد موزه هاي نفت و حفاظت از اماکن و بناهاي تاريخي کشور ندارد، افزود: با اين حال با توجه به نگاه مثبت وزير نفت براي حفظ گنجينه اين صنعت صدساله و به منظور ايفاي نقش اين وزارتخانه در انجام مسؤوليت هاي اجتماعي، تا به امروز فعاليت هاي چشمگيري در اين زمينه انجام شده و تا کنون دو موزه صنعت نفت (بنزين خانه و کارآموزان) در استان خوزستان به بهره برداري رسيده است. حفظ و بازسازي اين ميراث صنعتي، بايد به مطالبه اي در سطح ملي تبديل شود و همکاري هاي گسترده اي در اين زمينه شکل بگيرد. نهضت ثبت آثار صنعت نفت در استان خوزستان ادامه دارد و مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت ترجيح مي دهد تا اين امور را از طريق ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خوزستان دنبال کند.
در پايان اين ديدار مقرر شد تا در آينده نزديک توافقنامه اي براي شناسايي ظرفيت همکاري هاي دوجانبه ميان مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و اداره کل ميراث فرهنگي و گردشگري استان خوزستان به امضا برسد
جلسه هم انديشي و هماهنگي به منظور شتاب بخشي در راه اندازي طرح موزه صنعت نفت مسجدسليمان نيز با حضور مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان برگزار شد. اکبر نعمت الهي در ديدار با قباد ناصري با اشاره به تأکيد وزير نفت در اجراي هر چه سريع تر طرح موزه صنعت نفت مسجدسليمان در اواخر اسفند سال گذشته گفت: با مساعدت و ياري هيات مديره شرکت ملي نفت ايران، بودجه مورد نياز براي بهره برداري از فاز اول اين طرح تأمين شده است و موزه صنعت نفت مسجدسليمان بزودي وارد فاز عملياتي شده و اميد است در شش ماهه دوم سال آينده به بهره برداري رسمي رسد.
قباد ناصري، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان هم در اين نشست ضمن قدرداني از تلاش مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، از آمادگي کامل اين شرکت براي پيشبرد اهداف موزه صنعت نفت مسجد سليمان که به موضوعات اکتشاف، توليد نفت و حفاري اختصاص مي يابد، خبر داد. بايد به اين نکته هم اشاره کرد که در حال حاضر ساخت بناي اصلي موزه بزرگ بي بيان که به عنوان بزرگترين موزه صنعتي کشور با وسعت 60 هزار مترمربع شناخته مي شود، پايان يافته و با تصويب تأمين بخشي از بودجه لازم از سوي هيات مديره شرکت ملي نفت ايران، اين طرح بزودي وارد فاز مطالعاتي، چيدمان اشيا و تجهيزات موزه اي خواهد شد.
روابط عمومي شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران، 23 قلم اشياي قديمي را براي نمايش در موزه هاي صنعت نفت به مديريت موزه ها و مركزاسناد صنعت نفت تحويل داد.
اشياي اهدايي روابط عمومي شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تهران شامل لامپ ضد حريق يك عدد، ماشين حساب مدل FACIT پنج دستگاه، شماره زن اسكناس يك دستگاه، دستگاه كارت زني يك دستگاه، كلاه آتش نشاني يك عدد، نازل و سه راهي هايدرانت دوعدد، نازل تلمبه سه عدد، سوييچ ضد حريق يك دستگاه، دستگاه پانچ قديمي يك دستگاه، كليد برق ضد حريق يك عدد، ولويك عدد، چراغ لامپ دوعدد، شير آتش نشاني يك عدد، تلفن ضد حريق و ترازوي توزين مواد خاموش كننده يك عدد مي شود.
اشياي ياد شده، پس از كارشناسي، به گنجينه اشياي موزه هاي صنعت نفت منتقل مي شود.
موزه كارآموزان آبادان دومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت است كه 25 دي سال 1396 در محل آموزشگاه حرفه اي آبادان گشايش يافته است. آموزشگاه حرفه اي آبادان در سال 1312 خورشيدي (1933 ميلادي) تاسيس شده و ساختمان اين آموزشگاه پس از مرمت و بازسازي و بازيابي اسناد مربوط به آن، در معرض بازديد عموم قرار گرفته است. در عكس پيش رو تابلويي مربوط به اسامي آموزشگاه حرفه اي آبادان در گذر زمان را مشاهده مي كنيد كه پس از تبديل شدن اين مكان به موزه، به «موزه كارآموزان آبادان» تغيير نام داده است.
نسخه ديجيتال مجله اختصاصي کمپاني نفت انگليس و ايران با عنوانNAFT «نفت» به آرشيو مطبوعات کتابخانه تخصصي مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت افزوده شد.
بر اساس هماهنگي به عمل آمده با آرشيو مطبوعات سازمان اسناد و کتابخانه آستان قدس رضوي در مشهد مقدس،نسخه ديجيتال بخشي از بولتن اختصاصي کمپاني نفت انگليس و ايران که به زبان انگليسي و در سال هاي فعاليت اين کمپاني در ايران منتشر مي شده تهيه و به آرشيو مطبوعات کتابخانه تخصصي مديريت موزه ها و مرکز اسناد افزوده شد.
اين مجله با عنوان»NAFT”APOC Magazine مجله انگليسي متعلق به شرکت سهامي نفت انگليس و ايران the ANGLO-PERSIAN OIL COMPANY LIMITED به صورت ماهنامه،در قطع نزديک به «وزيري» و در حجم متوسط بين 48 تا 54صفحه به صورت دورنگ و با صحافي ته چسب منتشر مي شد، اما به تيراژ آن در شناسنامه مجله اشاره اي نشده است.
نسخ ديجيتال تهيه شده از اين مجله مربوط به سال هاي1928 و 1929 و همچنين 1933 ميلادي بوده و اطلاعات ارزشمندي از فعاليت کمپاني در اين سال ها را به زبان انگليسي به مخاطبان ارائه مي دهد.
حجم کلي نسخ ديجيتال اين مجله که در تعامل بين مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و آرشيو مطبوعات سازمان اسناد و کتابخانه آستان قدس رضوي تهيه و به کتابخانه تخصصي مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت منتقل شده، يک هزار و 50 صفحه به زبان انگليسي و به صورت مصور است. کتابخانه تخصصي مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، در تلاش است با تهيه و گردآوري نشريات، مطبوعات و بولتن هاي چاپي و ديجيتال مرتبط با صنعت نفت، زمينه پژوهشي مناسبي را براي پژوهشگران و علاقه مندان به اين حوزه فراهم كند و به همين منظور تا کنون نشريات و بولتن هاي ارزشمندي را گرداوري و آرشيو كرده است.
آثار مثبت يک تمرين ساده
افراد زيادي هستند که در طول روز تحرک ندارند و در وضعيت ثابتي کارهايشان را انجام مي دهند. وضعيتي که به مرور زمان مي تواند تهديدي براي سلامت باشد.همان طور که گفتيم، بي تحرکي براي سلامت بدن مضر است و باعث ايجاد مشکلات زيادي مي شود؛ به همين دليل انجام برخي تمرينات ساده مي تواند مشکلات بي تحرکي را از بين ببرد و به سلامتي و رفع خستگي منجر شود.
یکی از تمرینات ساده ای که می تواند تاثیر زیادی بر سلامت داشته باشد، بالا نگه داشتن پاهاست. انجام این کار به مدت ۲۰ دقیقه در روز برای بدن بسیار مفید است. برای این کار کافی است دراز بکشید و پاها را به صورت عمود و کاملا مماس به دیوار قرار دهید و بالا نگه دارید. این کار شاید در نگاه اول ساده به نظر برسد، اما تاثیرات مثبت آن شگفت زده تان می کند. انجام این تمرین ساده باعث ایجاد آرامش ذهنی و بهبود کیفیت زندگی می شود.بسیاری از افراد از تمرینات موثر که به تلاش و وقت زیادی نیاز ندارد، استقبال می کنند. اگر شما هم جزء این دسته هستید و می خواهید خستگی تان در کوتاه ترین زمان ممکن از بین برود، 20 دقیقه وقت بگذارید و این تمرین اثربخش را انجام دهید تا اثرات مثبت آن را ببینید.
احساس تورم و سنگینی در پاها گردش خون ضعیف را به دنبال دارد. از دلایل دیگر نیز می توان به مشکلات کلیوی، قلبی، وزن بیش از حد یا رژیم غذایی ناسالم اشاره کرد. بالا نگه داشتن پاها باعث تحریک جریان مایعات بدن می شود و به گردش خون کمک می کند. گاهی ایستادن های طولانی مدت باعث ایجاد ورم در پاها می شود. برای رفع این مشکل کافیست پاها را به دیوار بچسبانید و عمود کنید تا نتیجه مثبت این حرکت را ببینید.
قرار دادن پاها روی دیوار و بالا نگه داشتن آنها، یکی از بهترین تمرین هایی است که می توان برای تسکین و کاهش فشار ایجاد شده روی پاها انجام داد. با انجام این کار وضعیت قرارگیری بدن تغییر می کند و فشارهای ایجاد شده روی پاها کاهش می یابد و باعث تسکین آنها شود.
بالا نگه داشتن پا یک تمرین مناسب برای تغییر وضعیت همیشگی بدن است. این حالت به بهبود عملکرد گوارشی کمک می کند. علاوه بر این باعث تحرک بیشتر روده ها می شود. به این ترتیب کار جذب مواد مغذی بهتر انجام می شود و می توانید با این تمرین مشکلات گوارشی خود را برطرف کنید.
موقعیتی راحت را در نزدیکی یک دیوار انتخاب کنید. یک بالش نرم را زیر کمر خود بگذارید. پاهایتان را بلند کنید و آنها را در امتداد دیوار بکشید. 15 تا 20 دقیقه در این حالت بمانید. این تمرین شبیه یوگا و بسیار آرامش بخش است و باعث افزایش گردش خون می شود.
یکی از دلایل بی خوابی، احساس درد در پاهاست. بالا بردن پا کمک می کند از شر این علائم خلاص شوید. همچنین مغز از طریق تنفس مناسب و گردش خون بهتر، اکسیژن بیشتری دریافت می کند، در نتیجه خواب شما عمیق تر و بهتر می شود.
با انجام این تمرین، آرامش بیشتری خواهید داشت. با قرار گرفتن در این وضعیت به تدریج دم و بازدم عمیق، آرام و منظم می شود. این کار تاثیر زیادی روی دستگاه عصبی دارد و باعث کاهش فشارهای عضلانی و روحی می شود و به بهبود سلامت بدن کمک می کند. با این تمرین بافت بدن اکسیژن بیشتری دریافت می کند، گردش خون بهبود می یابد و مواد مغذی کلیه اندام های داخلی بدن نیز تامین می شود.
بهبود کیفیت خواب، آرامش را به دنبال خواهد داشت. این احساس خوشایند باعث دوری از افکار منفی می شود و مثبت اندیشی را به دنبال دارد. در واقع باید بگوییم که این تمرین ساده برای کسانی که فعالیت های فیزیکی و تنش زیادی دارند، بسیار مفید است.
تنها محدوديت اين تمرين، آسيب ديدگي پا يا ستون فقرات است. علاوه بر اين، ممکن است برخي افراد اشتباهات زير را انجام دهند: دراز کشيدن بيش از حد از نزديک يا دور از ديوار يا قرار دادن چيزي خيلي نرم در زير گردن. انجام اين اشتباهات اثرات مثبت اين تمرين مفيد را از بين مي برد!چنين اقداماتي مي تواند به تنش عضلات منجر شود و در تراز کردن ستون فقرات اختلال ايجاد کند. انجام دادن اين حرکت به طور مرتب تاثيرات مثبت زيادي روي شما خواهد داشت که به مرور زمان متوجه آنها مي شويد.
ضرب المثل معروفي وجود دارد که مي گويد: «خنده بر هر درد بي درمان دواست»، واقعا همين طور است، چون اين ضرب المثل از نظر علمي هم ثابت شده و محققان بر اين باورند که لبخند آثاري به دنبال دارد که اگر از آنها آگاهي داشته باشيد، هرگز لبخند زدن را فراموش نخواهيد کرد.
همه ما افرادي را که لبخند مي زنند، دوست داريم و ناخودآگاه به سمت شان جذب مي شويم. لبخند يک کشش و جذبه فوري ايجاد مي کند.
هر زمان احساس کرديد که ناراحت و بي حوصله هستيد، لبخند زدن را امتحان کنيد. تحقيقات نشان داده که لبخند حقه اي براي بدن و به آرامش رسيدن فرد است.
با لبخند زدن، شادي را مهمان لحظاتتان کنيد. علاوه بر اينکه لبخند حال و هواي بدتان را خوب مي کند، شادي را هم به محيط اطرافتان منتقل مي کند.
وقتي استرس داريد، لبخند بزنيد. با اين کار استرستان کم مي شود و شما مي توانيد در آرامش براي بهبود اوضاع دست به کار شويد.
وقتي عملکرد ايمني بدن تقويت مي شود که شما احساس آرامش داشته باشيد. لبخند مسکني قوي براي بهبود تمام دردها و بيماري هاست.
وقتي لبخند مي زنيد، فشارخون به طرز قابل توجهي پايين مي آيد. لبخند بزنيد و خودتان به وضوح اين حقيقت را دريابيد.
عضلاتي که براي لبخند زدن استفاده مي شوند صورت را بالا مي کشند. پس وقتي زياد لبخند بزنيد ديگر نيازي به کشيدن پوست صورتتان نداريد.
به نظر مي رسد افرادي که لبخند مي زنند، اعتماد به نفس زيادي دارند و در کارشان مي توانند موفق باشند و بيشتر پيشرفت کنند.
پاييزگردي در مسيري خيال انگيز
شبنم اعماري کشور چهار فصلمان ايران که هر گوشه اش رنگ و بويي خاص و جاذبه هايي ديدني دارد، در پاييز هم جلوه اي ديگر از زيبايي هايش را به رخ مي کشد. جلوه هايي خيال انگيز که فقط در پاييز مي توان آنها را ديد. گشت وگذارهاي پاييزي به قدري دلنشين، آرامش بخش و روح نواز هستند که نمي توان به سادگي از آنها گذشت. برگ هاي خزان ديده و رنگارنگ اين فصل در کنار نم باران هاي گاه و بي گاه در مناطق مختلف ايران، چنان فضايي را خلق کرده که دلتان نمي آيد لحظه اي از آن را از دست بدهيد.يکي از مناطقي که در پاييز نبايد ديدن آن را از دست داد، روستاي يوش است، زادگاه پدر شعر نو ايران، جايي که وجب به وجبش پر از زيبايي است. در راه رسيدن به اين روستا که در پاييز هزاررنگ محو زيبايي هاي وصف ناپذيرش مي شويد؛ آسمان آبي، زمين گل آلود و برگ هاي رنگارنگ شما را وادار به توقف هاي گاه و بي گاه مي کند تا از لحظه لحظه سفرتان لذت ببريد و چيزي را از دست ندهيد.
يوش، روستايي از توابع بلده شهرستان نور در استان مازندران است. اين روستا که در دره اي زيبا و در ميان کوه هاي البرز جا خوش کرده، پاييزي دل انگيز دارد. براي رسيدن به يوش بايد 2 ساعت به سمت آمل برانيد تا به ورودي جاده يوش - بلده برسيد.با کمک گرفتن از تابلوي راهنمايي که در مسير وجود دارد، به سمت بلده و يوش برويد. پس از 30 دقيقه به جاده اي باريک مي رسيد، جايي که محو زيبايي آسمان و زمينش مي شويد. در طول مسير ابرهايي را مي بينيد که آرام آرام پايين مي آيند و هوا را نمناک مي کنند.همين طور که به راهتان ادامه مي دهيد، کنار جاده گل هاي سفيد و گياهاني را مي بينيد که در نوع خود بي نظيرند و تصويري زيبا را در طول جاده خلق کرده اند. اينجا مي توان فارغ از دغدغه هاي زندگي و آلودگي، هواي پاک را وارد ريه ها کرد و از بوي گل هاي وحشي جاده سرمست شد.
علاوه بر اين، بوته هاي اسفند، سبزه ها و گياهان ديگر همچون هندوانه ابوجهل هم بر زيبايي هاي جاده افزوده است. با گذر از روستاها و جاذبه هايي که در مسير وجود دارد و نزديک شدن به يوش هوا خنک و خنک تر مي شود.
با عبور از روستاي تاکر مه گرفته و دشت سبزي که حيوانات در آن در حال چرا هستند، به روستاي ولاشد مي رسيد و با گذشتن از پل تاريخي اين روستا که متعلق به دوره قاجار است، کمي جلوتر و در ميان سبزه ها و کوه ها ساختماني مي بينيد که کاشيکاري هاي رنگارنگش شما را وادار به توقف مي کند؛ اينجا امامزاده ابراهيم است. در ادامه مسير و پس از طي مسافتي کوتاه به روستاي باصفاي بلده مي رسيد. در ورودي بلده مجسمه نيما را خواهيد ديد.
از ديدني هاي بلده مي توانيد به سراغ قلعه پولاد که قدمتي 700 ساله دارد، برويد. اين قلعه که به قلعه بلده و قلعه نو نيز معروف است، يکي از آثار تاريخي ارزشمندي است که متاسفانه بخش اعظمي از آن فرو ريخته است.
در حاشيه شرقي بلده هم گنبدي مخروطي شکل ديده مي شود که بنايي آجري با روکش گچ دارد که روي کتيبه چوبي نام شيخ احمد نوري و تاريخ 1102 هجري قمري حک شده است.
7 کيلومتر بعد از بلده به يوش و شهر نيما مي رسيد. اهالي يوش ورودي شهرشان را با نام خانه نيما معرفي مي کنند. به کمک تابلوهاي راهنمايي که خانه نيما را نشان مي دهند، به خياباني سنگ فرش شده مي رسيد که کوچه اي باريک در آن ديده مي شود. در ادامه مسير خانه هاي کاهگلي زيبايي را مي بينيد که لحظه اي نمي توانيد از آنها چشم برداريد. با گذر از کوچه نيما با خانه اي مواجه مي شويد که ظاهري متفاوت دارد. اينجا خانه پدر شعر نو ايران است. براي ورود به اين خانه بايد بليت تهيه کنيد و کفش ها را درآوريد و روي نمدهاي زيباي کف خانه راه برويد و از کتابخانه و اتاق پنج دري و سه دري و... ديدن کنيد.بناي خانه نيما يوشيج به قدري زيبا و جذاب است که ساعت ها شما را محو تماشا مي کند، به طوري که گذشت زمان را متوجه نمي شويد.
علاوه بر طبيعت رنگارنگ پاييزي يوش و خانه زيباي نيما، اين روستا جاذبه هاي ديگري هم دارد که از جمله آنها مي توان به آرامگاه کيا داوود اشاره کرد. بناي کوچکي که گفته مي شود مربوط به زرتشتيان آتشکده بوده است. آرامگاه کياداوود که با نام آتشکده کياداوود هم شناخته مي شود، در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است. از ديگر مکان هاي ديدني يوش هم بايد از حمام تاريخي يوش، بناي جفت برار و مساجد اين روستا نام برد.
طبيعت بي نظير يوش شما را به قدم زدن در کوچه باغ هاي اين روستا ترغيب مي کند. اينجا مي توانيد در آرامش و با خيالي آسوده ساعت ها قدم بزنيد و در کنار اوزرود از هواي روح نواز پاييزي سرمست شويد و سفري خيال انگيز را تجربه کنيد. رود هراز دو سرشاخه اصلي دارد که يکي از آنها اوزرود است که از پايين دست يوش مي گذرد. در حاشيه اين رود بنشينيد و از صداي آب و طبيعت خوش منظره اين روستا نهايت استفاده را ببريد.
براي رسيدن به يوش مي توانيد از جاده هزار به سمت آمل برويد و قبل از رسيدن به آمل با استفاده از تابلوي راهنماي سمت چپ جاده راه يوش را در پيش بگيريد. از سمت جاده چالوس هم مي توان راه يوش را در پيش گرفت؛ بعد از گذشتن از تونل کندوان و سياه بيشه، تابلوي راهنماي يوش را خواهيد ديد. فاصله آمل تا يوش 110 کيلومتر و تهران تا يوش حدود 180 کيلومتر است.
استان خوزستان که يکي از قديمي ترين سکونتگاه هاي ايران است، سوغات زيادي دارد که در سفر به اين استان نبايد دست خالي برگشت.
خرما: خوزستان از برترين استان هاي کشور در زمينه توليد و صادرات خرماست که نيمي از حجم صادرات اين محصول را تامين مي کند. خرماي خوزستان علاوه بر کيفيت بالا، تنوع زيادي هم دارد.
کليچه: نوعي کلوچه است که در خمير آن از ماست و زيره استفاده مي کنند و لايه مياني آن از خرما تهيه مي شود و روي آن هم با زرده تخم مرغ و کنجد تزيين مي شود. پخت اين شيريني بومي در برخي از مناطق استان مانند خرمشهر، دزفول و شوشتر رواج دارد.
حلواشکري: فرآورده اي غذايي است که از ارده تهيه مي شود.
مرکبات دزفول: اين شهر در زمينه کشاورزي، جزو مناطق برتر کشور است و خاک حاصلخيز و آب فراوان آن، شرايط مناسبي را براي کشت انواع مرکبات، صيفي جات و گل فراهم کرده است.
کپوبافي: نوعي حصيربافي است که در آن از کامواي رنگي براي تزيين بافته ها استفاده مي شود.
گليم افشار خوزستان: يکي از هنرهاي دستي عشاير عرب و بختياري استان است.
احرامي بافي: پارچه اي پنبه اي که تار و پود پنبه اي دارد و با نوعي دستگاه نساجي سنتي که طراحي پيچيده اي دارد، بافته مي شود.
عبابافي: بافت عبا در برخي از مناطق استان مانند بهبهان حدود پنج قرن قدمت دارد.
سوغات ويژه: قلم ني: از ابزارهاي مهم خوشنويسي قلم ني است که با برش و شکل دادن به ني تهيه مي شود. قدمت استفاده از قلم ني براي نوشتن به دوران مصر باستان برمي گردد.
گشت و گذار در شيراز را در کنار هتل هاي سنتي شهر شعر و ادب ايران تجربه کنيد تا با سفر به عمق تاريخ، لذت سفرتان دوچندان شود.
هتل سنتي گلشن : در کوچه پس کوچه هاي شيراز که قدم بزنيد، هتلي سنتي به نام گلشن نظرتان را به خود جلب مي کند. خانه اي تاريخي که مربوط به اوايل دوره قاجار و در قلب شيراز جا خوش کرده است. هتل گلشن پس از بازسازي به اقامتگاهي سنتي تبديل شده و مناسب گردشگراني است که به اقامت و آشنايي با فرهنگ و زندگي سنتي ايران علاقه مند هستند. اين هتل با آن حياط باصفا و حوض آبي رنگ، پشتي هاي قديمي خاطره انگيز، آويزها و اشياي قديمي که در گوشه و کنار حياط و اتاق ها به چشم مي خورند، فضايي دوست داشتني ايجاد کرده است که نبايد به راحتي تجربه حضور در آن را از دست داد.
هتل خانه سپهري:خانه اي به جا مانده از دوران قاجار که تاريخي 120 ساله دارد. هتل سنتي سپهري در محله قديمي سنگ سياه واقع شده و همين مسئله يکي از بزرگ ترين مزيت هاي آن است، چون به بيشتر اماکن ديدني از جمله شاهچراغ، مدرسه خان، آرامگاه بي بي دختران و خانه فروغ الملک دسترسي دارد. اين بنا را مي توان يکي از زيباترين خانه هاي سنتي شيراز دانست. هتل سنتي سپهري، داراي هفت اتاق کاملا سنتي است که مي تواند اقامتي به يادماندني را براي مسافران رقم بزند. البته از معايب اين هتل بايد به ورودي مجموعه و پله هاي آن اشاره کرد که براي افرادي که محدوديت هاي حرکتي دارند، مناسب نيست.
عمارت سنتي فيل:عمارت سنتي فيل که در مرکز شهر شيراز قرار گرفته، قدمتي 280 ساله دارد. اقامتگاه سنتي فيل در دل بافت قديم شيراز و خيابان کريم خان زند واقع شده است. اين اقامتگاه، بنايي به جامانده از دوران قاجار است که پس از بازسازي به ثبت ملي هم رسيده است. هتل سنتي فيل، اتاق و سوئيت هايي دارد که دورتادور حياط خودنمايي مي کنند. از جمله مزيت هاي اين عمارت، سرويس دهي به مسافران داخل عمارت و روي پشت بام است که مي تواند اقامتي به يادماندني را براي مسافران به ثبت برساند.
شهر ادب ايران علاوه بر هتل هاي سنتي که به آنها اشاره کرده ايم، عمارت ها و بناهاي زيادي دارد که نبايد با حضور در شيراز تجربه حضور در آنها را از دست داد.
نوعي رودوزي سنتي است که با نخ گلابتون و طرح و نقش هاي زيبا ايجاد مي شود. گلابتون به نخ هاي ابريشمي که روکش طلا يا نقره دارند، گفته مي شود. در حال حاضر اين هنر در ايران با نخ هايي که روکش فلزي زرد يا سفيد دارند، انجام مي شود که هنرمندان با اين نخ ها و به کمک قلاب، نقوش متنوعي روي پارچه ايجاد مي کنند. از اين دوخت غالبا براي تزيين دور يقه، دم پاي شلوار، روي لباس، آستين و لبه آستين، دامن، پرده، بقچه، شب کلاه، کيسه پول، قاب شانه، جلد قرآن، سجاده، روميزي، ديوارکوب، کوسن و... استفاده مي کنند.
از جمله اين طرح ها مي توان به بازوندي، بند رومي، گل شاه عباسي، شکارگاهي، محرابي، بته جقه اي، سروچه، گل و بوته، گل و مرغ، انواع گل ها، تصاوير انسان، مجالس شاهنامه اي، لچک ترنجي، گل ساعتي، شمسه اي، کتيبه خطي و نقشي، گل حاشيه اي، اشکال هندسي و... اشاره کرد.
انواع گلابتون دوزي
به طور کلي اين دوخت به دو دسته تقسيم مي شود: گلابتون دوزي هايي که مستقيما روي زمينه اصلي دوخته مي شوند و دوخت هايي که براي اتصال و نصب روبان، نوار، يراق، قيطان، منجوق، پولک و غيره روي زمينه اصلي پارچه به کار گرفته مي شوند.
ابزار کار اين دوخت سنتي، دايره اي الک مانند است که به آن «کمان» يا «کم» مي گويند که پارچه را روي آن مي کشند، دور دايره را محکم با بند يا کش مي بندند تا مانند دف شود، يک قلاب شماره 12 يا 13 و نخ گلابتون که مي تواند طلايي، نقره اي و... باشد.در حال حاضر اين هنر در استان هرمزگان بسيار رايج است و بيشتر هنرمندان آن زنان و دختران خانه دار هستند. به غير از استان هرمزگان اين دوخت سنتي در شهرهاي اصفهان، شيراز، تهران، کردستان، قزوين، کاشان، يزد، بوشهر و... نيز رواج دارد.
اين غذاي سنتي خوش عطر و طعم، يکي از غذاهاي پرطرفدار ايراني است که از مخلوط برنج، انواع گوشت، ماست، تخم مرغ و زعفران فراوان درست مي شود. ته چين به خاطر شکل و فرم زيبايي که دارد، از غذاهاي رسمي و مناسب مهماني هاست.اين غذاي قالبي و زعفراني دو بخش اصلي دارد؛ بخش اول، برنجي است كه با تخم مرغ و ماست مخلوط و كاملا زعفراني مي شود و قسمت دوم هم معمولا تكه هاي مرغ، ماهي يا گوشت راسته است. برخلاف تصورات، ما يک نوع ته چين(مرغ) نداريم. اين غذا انواع مختلفي دارد که به جز ته چين مرغ مي توان به ته چين گوشت، ته چين اسفناج، ته چين گوشت و بادمجان، ته چين ماهي و... اشاره کرد.برنج در تمام ته چين ها به يک شکل پخته مي شود. اين غذا مي تواند هم در فر و هم روي شعله گاز طبخ شود. ته چين به دليل ارزش تغذيه اي بسيار بالايي که دارد، به تمام گروه هاي سني توصيه مي شود.حالا که با انواع ته چين آشنا شديد، مي خواهيم در اين شماره به شما خوانندگان هميشه همراهمان ته چيني متفاوت را آموزش دهيم.
مواد لازم
برنج: ٣ پيمانه پلوپزى
عدس: یک پيمانه پلوپزى
تخم مرغ: يك عدد كامل و يك عدد زرده
زعفران به ميزان لازم
ماست پرچرب: ٤ قاشق غذاخورى
روغن دم کرده: ٥ قاشق غذاخورى
گوشت گوسفندى پخته شده و ريش ريش شده به اندازه دلخواه
كشمش، مغز گردو و پياز داغ به اندازه دلخواه
گفته می شود در دوران گذشته در مطبخ های شاهی و خانی، ابتدا سالار خانه باید غذایش را می خورد، سپس خدمه با باقیمانده غذا شکم خود را سیر می کردند تا اینکه یک روز میان خدمه بر سر ته دیگ دعوایی در گرفت. خان که صدا را می شنود در مطبخ حاضر می شود و علت دعوا را می پرسد. بعد از آنکه خدمه ماجرای ته دیگ را می گویند، او متوجه می شود که از چه نعمتی تاکنون بی نصیب بوده است. خان خدمه خود را فلک می کند و از آن پس دستور می دهد که ته دیگ را پیش از غذای اصلی برایش سرو کنند. حکایت دیگری هم وجود دارد که بر اساس آن می گویند روزی یکی از طباخان درباری هنگام پخت چلومرغ، حواسش پرت و چلو شفته می شود و ته می گیرد. طباخ دربار از ترس جان خود به زعفران متوسل می شود و مرغ را همراه ماست و تخم مرغ به چلو اضافه می کند تا شاید حاکم اتفاق رخ داده را نادیده بگیرد و از سر تقصیراتش بگذرد و اینگونه می شود که ته چین سر از سفره ایرانی ها درمی آورد.
طرز تهیه:
ابتدا برنج را بپزيد و سپس آبکش کنيد، دانه هاي برنج بايد زنده تر از حد معمول باشد. عدس را هم جدا بپزيد، البته توجه داشته باشيد که عدس نبايد زياد پخته شود، چون زمان استفاده له مي شود. گوشت را هم جدا بپزيد و ريش ريش كنيد.
مايه ته چين را که شامل تخم مرغ، زعفران، ماست و روغن است، با هم مخلوط كنيد و خوب هم بزنيد. كل برنج آبكش شده را با مايه ته چين مخلوط كنيد. به اندازه كف قابلمه يا قالب مورد نظر، برنج مخلوط شده با مايه ته چين را جدا و مابقى را با عدس پخته شده مخلوط كنيد. حالا اول قابلمه را چرب كنيد، سپس از برنج بدون عدس كف قابلمه بريزيد (اگر با عدس كف قابلمه باشد، عدس هاي كف قابلمه مي سوزد) و با پشت قاشق آن را فشرده كنيد. لايه بعد كمى برنج مخلوط با عدس بريزيد و دوباره بفشاريد، حالا گوشت پخته شده به همراه پيازداغ طلايى را بريزيد، دوباره برنج مخلوط شده با عدس و بعد هم دوباره گوشت و پيازداغ. لايه ها را تا تمام شدن مواد ته چين ادامه دهيد. فقط لايه آخر بايد برنج مخلوط شده با عدس باشد.
اگر مي خواهيد ته چين تان را در فر بپزيد، روي قالبي که مواد را قرار داده ايد، فويل بكشيد و چند سوراخ ايجاد كنيد. ته چين در فر با دماى 180 درجه سانتيگراد يک ساعت و 30 دقيقه زمان مي برد تا بپزد. اگر هم قرار است روي گاز پخته شود، به مدت يك ساعت روي حرارت ملايم اجاق قرار دهيد.
بعد از پختن مي توانيد روى ته چين را با پيازداغ، كشمش، مقدارى گوشت و كمى گردو تزيين کنيد. من براى تزيين اطرافش هم از گوشت چرخ کرده به شكل كوفته هاى كوچك که در روغن سرخ شده اند، استفاده كردم. اگر تا حالا اين مدل ته چين را درست نکرده ايد، دست به کار شويد و اين غذاي بسيار خوشمز را بپزيد و از خوردن آن لذت ببريد.
مواد لازم
موز خرد شده: 2 عدد
بیسکویت پتی بور: یک بسته 100گرمی
شیر جوشیده: یک لیوان
زرده تخم مرغ: 2 عدد
وانیل: نوک قاشق چایخوری
آرد ذرت: 3 قاشق غذاخوری
پودر ژلاتین: 3 قاشق غذاخوری
آب سرد: یک دوم لیوان
ژله موز: یک بسته
آب جوش: یک پنجم لیوان
خامه صبحانه: 200گرم
پنیر خامه ای: 150گرم
شکر: دوسوم لیوان
طرز تهیه:
ژله موز را با یک پنجم لیوان آب جوش بن ماری می کنیم، وقتی خنک شد داخل قالب چرب شده می ریزیم تا نیم بند شود، سپس کرم به دست آمده را رویش بریزید. زرده تخم مرغ، شکر و وانیل را با هم می زنید تا سفید شود. سه قاشق آب جوش اضافه کنید تا بهتر سفید شود و حجم بگیرد. حالا نوبت اضافه کردن آرد ذرت است. شیر جوشیده را هم کم کم اضافه کنید و سریع هم بزنید تا زرده ها نپزد. روی حرارت بسیار کم بگذارید و دوباره هم بزنید تا به غلظت فرنی برسد، حالا از روی حرارت بردارید (می توانید روی حرارت کتری هم این کار را انجام دهید، اما مدت زمان زیادی طول می کشد) وقتی خنک شد، خامه و پنیری را که با هم زده اید، به موادتان اضافه کنید، سپس بیسکویت و موز خرد شده را افزوده و مخلوط کنید. در آخر ژلاتین بن ماری شده با آب سرد را اضافه کنید و روی ژله موز نیم بند شده بریزید و بگذارید داخل یخچال تا ببندد.
می توانید شکلات رنده شده هم اضافه کنید. البته اگر شکلات چیپسی باشد، بهتر است. بعد از آماده شدن روکر آن را تزیین و در یک دورهمی خانوادگی میل کنید و از کنار هم بودن لذت ببرید.
مواد لازم
شير: 2 ليوان
انبه درشت و رسيده: يک عدد
بستنى ليوانى وانيلى: يک عدد
خامه صبحانه: 100 گرم
پودر ژله انبه: يک بسته
شکر به ميزان لازم و به اندازه دلخواه
طرز تهيه
شير، بستنى، انبه و خامه را داخل مخلوط کن بريزيد تا خوب له و مخلوط شوند، سپس روى حرارت ملايم قرار دهيد و پودر ژله انبه و مقدارى شکر با توجه به ذائقه تان به مواد اضافه کنيد. مي توانيد براى بهتر حل شدن پودر ژله، ظرف آن را روي بخار کترى بگذاريد تا خوب حل شود. حالا وقت ريختن در قالب مورد نظر است. انتخاب من قالب ناودانى بود؛ اول قالب را خيس کنيد، سپس يک کيسه فريزر پهن و رويش را چرب کنيد. حالا نوبت ريختن مواد است، وقتى موادتان نيم بند شد، چوب بستنى ها را با فاصله داخل کرم انبه قرار دهيد و بعد از اينکه خوب بسته شد، برش بزنيد.
نگاهی به اکران فیلم های پاییزی سینمای ایران
علي بهرامي با پايان مراسم اربعين حسيني و ايام عزاداري دهه پاياني ماه صفر و ورود کشور به روزهاي نسبتا سرد پاييزي، سينماهاي ايران شاهد حضور رنگارنگ و پر تعداد فيلم هايي هستند که يا از تنور جشنواره فيلم فجر سال گذشته درآمده اند و يا در ميان سکوت خبري و رسانه اي، ناگهان روي پرده اکران رفته اند، اما هر طور هست، اين روزها، روزهاي پررونقي براي اکران است و اگر تصميم داريد به سينما برويد با گزينه هاي بسيار زيادي روبه رو هستيد. گزينه هايي پر بازيگر با کارگرداناني مشهور. هر چند فيلم هاي اين روزهاي سينماي ايران بيشتر از هر چيزي درون مايه هاي اجتماعي پررنگي دارند و کمي کام تماشاگران را تلخ مي کنند اما بعيد نيست عبرت آموز هم باشند. به شما پيشنهاد مي کنيم قبل از اينکه سينما برويد، اين گزارش را بخوانيد، احتمالا در انتخاب فيلمي که خواهيد ديد موثر باشد.
امیرحسین ترابی «هزار تو» را کارگردانی کرده است. اگر چه «هزار تو» فیلم اولش محسوب می شود، اما خوش ساخت است و بازی های خوبی دارد. «هزارتو» یک فیلم کاملا اجتماعی است و چنانچه از نامش پیداست تلاش دارد تا با عبور از سطوح اولیه و میانی روابط اجتماعی و خانوادگی شخصیت ها، به درون و عمق روابط برود و دست به آسیب شناسی بزند. با گم شدن فرزند یک خانواده سه نفره، فیلم از سکانس نخستین خود با یک بحران خانوادگی آغاز و خیلی مستقیم و بی مقدمه و سر راست، وارد دنیایی از روابطی می شوید که کم کم معلوم می شود چقدر پیچیده اند. روابطی که هزارتو دارد و مخاطب با فهم و شناخت این هزار تو است که با فیلم همراه می شود. اگر چه به این فیلم نیز به جهت تلخی و گزندگی اش انتقادهای فراوانی شده است و توصیه می شود به هیچ وجه با فرزند کودک و نوجوان خود به دیدن این فیلم نروید، اما بالاخره لازم است گاهی سری به درون های پر آشوب برخی خانواده های ایرانی بزنیم. برخی خانواده ها که با پنهان کاری، فریب و دروغ، به اساس خود، خانواده و جامعه شان تبر می کوبند. البته هنوز مانده ایم که فیلم می بینیم تا لذت ببریم یا عبرت بگیریم؟ نمی دانیم، شاید هر دو. عبارت جالبی را عوامل فیلم درباره هزارتو نوشته اند«زندگی یه هزارتوی پیچیده س، همه آدما دنبال راهی برای فرار هستن، اما فقط یه مسیر خروج وجود داره و تا موقعی که به مرکزش نَرسی، متوجه اش نمی شی». از بازیگران اصلی این فیلم می توان به شهاب حسینی، ساره بیات، غزاله نظر و پژمان جمشیدی اشاره کرد.
ابراهیم ابراهیمیان پیش از پیلوت، دو فیلم دیگر به نام های ارسال یک آگهی تسلیت برای روزنامه و آدت نمی کنیم را تجربه کرده است. همین دو فیلم نشان می دهد که علاقه و دغدغه این کارگردان، مشکلات و معضلات اجتماعی است. البته «آدت نمی کنیم»، اثر موفق تری از یک آگهی تسلیت برای روزنامه بود و قطعا می توان این نظر را داد که پیلوت از آدت نمی کنیم، هم بهتر است. پیلوت داستان خاصی دارد که عوامل فیلم آن را اینطور روایت کرده اند «وحید با خبر می شود که همسرش بدون اجازه او پسر چهار ساله شان را برای جراحی قلب به تهران آورده. او بی وقت به همراه برادرش سعید خودش را به تهران می رساند و این آغاز بحران پیچیده ای بین آنهاست...». پیلوت روایت گر سردرگمی های اجتماعی است، گیج شدن در میان باید ها و نبایدها خصلت اصلی قهرمان آن است. فضای اجتماعی قوی پیلوت را به یکی از بهترین فیلم های اکران شده این روزها تبدیل کرده است. در این فیلم جواد عزتی، حمیدرضا آذرنگ، سعیدآقاخانی، بانیپال شومون، گیلدا ویشکی و پریوش نظریه از بازیگران اصلی به شمار می آیند.
شاید بهترین اتفاق فیلم درخونگاه، بازی متفاوت امین حیایی است و درخشان ترین بخش آن، فیلمنامه اش باشد. داستان در جنوب شهر تهران و در سال های نخستین دهه هفتاد می گذرد. سال هایی که جنگ تازه به پایان رسیده است و امین حیایی فرزند یک خانواده بسیار فقیر پس از سا ل ها کار کردن در کشور ژاپن، با آمال و آرزوهای بسیار بلندی نزد خانواده اش بازگشته است. در خونگاه قطعا یکی از اجتماعی ترین فیلم هایی است که در سال 98 اکران شده فیلمی که در نمایش سال گذشته اش در جشنواره فیلم فجر توانست در سه بخش بهترین بازیگر نقش اول مرد برای امین حیایی، بهترین بازیگر نقش اول زن برای ژاله صامتی و بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای پانته آپناهی ها کاندید شود. سیاوش اسعدی پیش از درخونگاه، فیلم های اجتماعی دیگری با نام های «حوالی اتوبان» و «جیب بر خیابان جنوبی» را کارگردانی کرده است و فعلا درخونگاه، بهترین اثر او در میان این سه فیلم محسوب می شود. درخونگاه اشتباهات دو فیلم گذشته اش را ندارد و توانسته است به مدد بازی های بسیار خوب بازیگرانش به همراه فیلم نامه ای منسجم، مخاطب خود را تا پایان فیلم همراه کند. درخونگاه، فیلمی درباره آرزوهاست. آرزوهایی که یک آرمان گرایی خاصی را به وجود می آورند و این آرمان گرایی در تقابل با واقعیت های خانوادگی و اجتماعی با چالش های بسیار جدی روبه رو می شود. شاید درخونگاه هم از فیلم های تلخ این روزهای اکران به شمار بیاید، اما این تلخی، دیدنی است. امين حيايى، ژاله صامتى، مهراوه شريفى نيا، محمود جعفری، نادر فلاح و پانته آپناهى ها، بازیگران اصلی فیلم در خونگاه هستند.
اگر با کارهای رسول صدرعاملی آشنا باشید، تقریبا دستتان می آید که فیلم سال دوم دانشکده من چه فضایی دارد. صدرعاملی بیش از چند فیلم ماندگار و خاطره انگیز در سینمای ایران ساخته است. از آثار دهه شصت او، «گل های داوودی» و «پاییزان» را نمی توان از یاد برد و از میان آثار دهه هفتادش مطمئنا سمفونی تهران و دختری با کفش های کتانی اش را به یاد داریم. او دهه هشتاد را با فیلم من ترانه پانزده سال دارم آغاز کرد و در ادامه فیلم هایی چون «دیشب بابا تو دیدم آیدا»، «هر شب تنهایی»، «شب»، «زندگی با چشمان بسته » و «در انتظار معجزه » را ساخت. حالا تنها فیلمی که صدر عاملی در دهه 90 یعنی در سال 96 ساخته و سال گذشته نیز در جشنواره فیلم فجر به نمایش در آمد، اکران شده است. با همه این تفاسیر و مروری که بر آثار این کارگردان سینمای ایران کردیم، خیلی راحت تر می توانید حدس بزنید که از «سال دوم دانشکده من» را می خواهید ببینید یا خیر. پیشنهاد می کنیم اگر به کارهای صدرعاملی علاقه مند هستید این فیلم را از دست ندهید، چون از بسیاری جهات از فیلم های دیگرش بهتر است. عوامل این فیلم درباره آن نوشته اند «مهتاب و آوا دانشجویان سال دوم دانشکده هستند که به اتفاق تعدادی دیگر از همکلاسی هایشان برای یک سفر چند روزه دانشجویی از تهران به اصفهان می روند...». برخی بازیگران اصلی فیلم «سال دوم دانشکده من» عبارتند از: سها نیاستی، فرشته ارسطویی، علی مصفا، پدرام شریفی، بابک حمیدیان، ویشکا آسایش، شقایق فراهانی و نیلوفر خوش خلق.
همه چیز برای مهدویان از آخرین روزهای زمستان شروع شد. سریالی تلویزیونی درباره شهید باقری. انگار روح همه شهدای دفاع مقدس جمع شده بودند و به مهدویان کمک کردند تا سبک جدیدش را در سینمای ایران در عین جوانی و کم تجربگی اش پایه گذاری کند. حالا دیگر کارهای مهدویان امضای خاص خودش را دارد. بعد از ایستاده در غبار، ماجرای نیمروز و لاتاری، ماجرای نیم روز دو با نام رد خون، در حال اکران است. رد خون، ادامه ماجرای نیمروز است و تقریبا با همان بازیگران راه خود را دنبال می کند. باز هم جواد عزتی طلایه دار بازیگران فیلم شده و این بار همه داستان از خرداد 1360 به مرداد 1367 منتقل شده است. منافقین که در سال 60 با اعلام جنگ مسلحانه با جمهوری اسلامی و ترورهای فاجعه بارشان به سوژه اصلی نیروهای اطلاعاتی درآمده بودند، حالا و در سال 67 با لشکری به دنبال فتح تهران هستند. ماجرای رد خون از چند روز پیش از عملیات مرصاد که منافقین از آن به عملیات فروغ جاویدان تعبیر می کردند، شروع می شود. داستان به قدری جذاب است که نمی توان یک خط دیگر از آن را بیان کرد، اما می توان گفت که رد خون در حد ماجرای نیمروز گیرایی دارد. بازی ها درخشان اند و فضای دهه شصت با توانمندی و حرفه ای گری مهدویان و عوامل فیلم به بهترین نحو شکل گرفته است. البته اگر خواستید فیلم رد خون را ببینید، یک پیشنهاد راهبردی برای شما داریم. حتما و حتما باید پیش از رد خون، ماجرای نیمروز را دیده باشید و گر نه رد خون هیچ لذتی به شما نمی دهد. از بازیگران اصلی فیلم رد خون می توان به جواد عزتی، هادی حجازی فرد، هستی مهدوی، محسن کیایی و بهنوش طباطبایی اشاره کرد.
روان کاوی و روان شناسی، عموما دغدغه اصلی علیرضا رئیسیان، کارگردان فیلم مردی بدون سایه بوده است. او پیش از این فیلم هایی چون ریحانه، سفر، ایستگاه متروک، پرونده هاوانا، چهل سالگی و دوران عاشقی را کارگردانی کرده است و تم اکثر این آثار بررسی ها و تحولات روانی، شخصیت های فیلم است. رئیسیان این بار سراغ خشونت ورزی رفته و نوع خانوادگی آن را دستمایه ساخت فیلم اش کرده است. اگر چه مردی بدون سایه می کوشد تا با فضاسازی و خط های داستانی، بار روانی تصاویر را بالاتر ببرد، اما در نهایت در میان آثار این کارگردان فیلم موفقی از آب در نمی آید چون رئیسیان در میان آثارش، فیلم های بهتری دارد. البته این را باید گفت که مردی بدون سایه، علاوه بر خط داستانی خوب از بازیگران کار بلدی بهره برده است و همین دو فاکتور می تواند فیلم را دیدنی کند. برخی بازیگران اصلی فیلم مردی بدون سایه عبارتند از: لیلا حاتمی، امیر آقایی، فرهاد اصلانی، علی مصفا، نادر فلاح، گوهر خیراندیش و نسیم ادبی.
بدن انسان يک جهان تمام عيار پيچيده است که شگفتي هايي منحصر به فرد دارد و همه اندام ها و اجزاي بدن نقشي مهم در عملکرد آن دارند. با اين حال بدن، اعضاي ناشناخته اي دارد که بيشتر ما از کاربردهاي تاثيرگذار آنها بي اطلاع هستيم. در ادامه شما را با اين اعضا آشنا مي کنيم.
کساني که اهميت زيادي به ناخن هايشان مي دهند و آنها را مانيکور مي کنند، بيش از ديگران با واژه کوتيکول آشنايي دارند. کوتيکول که در مرز ناخن و انگشت ديده مي شود، پوست سفتي اســـت که بيشتر افراد آن را مي زنند تا دستانشان ظاهري زيبا داشته باشد، در حالي که کوتيکول ها نقش مهمي دارند. آنها از دست ها در برابر باکتري ها محافظت مي کنند. اگر هنگام کندن کوتيکول ها زخم کوچکي روي پوست ايجاد شود و باکتري وارد بدن مي شود، ديگر شستن دست ها فايده اي نخواهد داشت.
شايد شما هم تاکنون به فاصله اي که بين ابروهايتان وجود دارد، توجه نکرده باشيد، فاصله اي به نام گلبلا يا همان برآمدگي پيشاني ميان دو ابرو. اين قسمت کمتر شناخته شده هم يکي ديگر از قسمت هاي مهم بدن اســـت. گلبلا به ما کمک مي کند هر وقت که خواستيم، به راحتي بتوانيم درستي حرکات غيرارادي بدن را به راحتي بازبيني کنيم. براي درستي اين ادعا مي توانيد با انگشتتان چند بار به گلبلا ضربه بزنيد. در صورتي که واکنش غيرارادي بدنتان مشکلي نداشته باشد، در چشم هايتان فشار خفيفي حس مي کنيد و بدون اينکه دست خودتان باشد، پلک مي زنيد.
همه ما اين انگشت را مي شناسيم، اما شايد کمتر کسي باشد که بداند اين عضو کوچک يکي از مهم ترين وظايف بدن را به عهده دارد. انگشت شست به خاطر فرم خاصي که دارد باعث ايجاد تعادل ما در حالت ايستاده مي شود، ويژگي که مهم ترين تفاوت بين انسان و ديگر پستانداران اســـت.
متخصصان معتقدند چاله بالاي لب ها مثل يک تقويت کننده کوچک بو عمل مي کند. البته اين نظريه مربوط به دوران گذشته است، چون امروز ما به چنين بويايي قوي نياز نداريم. با اين حال پزشکان مي توانند وضعيت سلامت کودک متولد نشده را از روي شکل اين قسمت از بدن او تشخيص دهند که گاهي غيرطبيعي بودن فرورفتگي بالاي لب نشانه اوتيسم يا بيماري هاي ديگري اســـت.
افراد زيادي هستند که در دوران کودکي لوزه هايشان را با عمل جراحي برداشته اند. اتفاقي که اين تصور را ايجاد کرده که لوزه ها هم عضوي تکامل نيافته و بي مصرف هستند، در حالي که در واقعيت اين تصور به هيچ وجه درست نيست. لوزه ها اولين مانعي هستند که با پنهان کردن لنفوسيت ها (نوعي از گلبول هاي سفيد خون) درون خود، از ما در برابر باکتري ها و ويروس ها محافظت مي کنند. با ملتهب شدن لوزه ها، اولين چيزي که به ذهن مي رسد، برداشتن آنهاست. درست است که با وجود جراحي و برداشتن آنها بدن همچنان مکانيزم هاي دفاعي ديگري دارد و مي تواند از آنها استفاده کند، اما با وجود لوزه ها بدن امنيت بيشتري خواهد داشت.
با کشيدن انگشت شست، در پايين آن گودي مثلثي شکلي ظاهر مي شود که پزشکان به آن انفيه دان تشريحي مي گويند. افزون بر اين، از اين قسمت مي توان نبض سرخرگ راديال (در اين نقطه محافظ ديگري جز پوست و بافت همبند وجود ندارد) را حتي در شرايطي که ضربان قلب ضعيف است، احساس کرد.
برآمدگي هاي کوچک گوش، تراگس نام دارد. عضوي ناشناخته که به ما کمک مي کند صدا هايي را که از پشت مي آيند، بشنويم، آنها را تقويت کنيم و منبع صدا ها را تشخيص دهيم. آنتي تراگس هم دقيقا همين وظايف را به عهده دارد، اما مربوط به صدا هايي است که از جلو شنيده مي شوند.
تا حالا به اين فکر کرده ايد که چين خوردگي کوچک زير زبانتان چه وظيفه اي دارد؛ اين چين خوردگي زبان را در دهان نگه مي دارد و از انعطاف پذيري آن مي کاهد. اين ويژگي از بلع غيرارادي زبان جلوگيري مي کند و اهميت زيادي براي نوزدان دارد، چون آنها هنوز توانايي کنترل بدن خود را پيدا نکرده اند.
اتفاقاتي در طول زندگي براي ما رخ داده است که هميشه به دنبال جواب آنها بوده ايم، جواب هايي که گاهي به آن رسيده ايم و گاهي نيز بدون گرفتن جواب آن را به فراموشي سپرده ايم. در اين قسمت مي توانيد جواب برخي سوال هايي را که هميشه از خودتان مي پرسيديد، بيابيد.
همه ما تجربه ناخوشايند «يخ زدن مغز» هنگام خوردن بستني يا نوشيدني بسيار سرد را داشته ايم و هميشه به دنبال چرايي آن بوده ايم!
وقتي يک خوراکي يا نوشيدني بسيار سرد، سقف دهان را لمس مي کند، مرکز عصبي که در آنجا قرار گرفته تمايل دارد واکنش شديدي نشان دهد، به همين دليل در تلاش است تا مغز را گرم کند. در اين شرايط عصب ها باعث مي شوند رگ هاي خوني سر متورم شوند، اتفاقي که احساس مي کنيم مغز منجمد شده يا در اصطلاح عاميانه يخ زده است.
دانشمندان بر اين باورند که اين اتفاق مي تواند يک پاسخ غريزي براي جلوگيري از ورود ميکروب هايي باشد که زمان عطسه کردن از دهان خارج مي شود. دليل ديگري که براي بسته شدن چشم ها آورده اند اين است که ماهيچه ها مخصوصا آنها که اطراف چشم ها هستند، هنگام عطسه کردن به طور غيرارادي منقبض مي شوند و اين اتفاق هم باعث بسته شدن چشم ها مي شود.
تنفس مان زماني که احساس خستگي و خواب آلودگي داريم، کم مي شود و بدن ما اين اتفاق را دوست ندارد، چون خون بايد هميشه پر از اکسيژن باشد. کم بودن اکسيژن مورد نياز خون باعث ايجاد خميازه مي شود. در اين حالت ريه ها پر از هوا مي شود که اکسيژن را به خون برساند تا به سراسر بدن منتقل شود.
پرندگاني که در رديف جلو پرواز مي کنند، جرياني از هوا را با بال هايشان به وجود مي آورند که پرندگاني که در رديف هاي عقب در حال پرواز هستند، بتوانند اين توده هاي هوا را بگيرند و انرژي کمتري را در پرواز مصرف کنند. همچنين اين شکل پرواز گروهي مي تواند به همه پرندگان کمک کند تا در لحظه رهبر گروه را ببينند.
شايد اين تصور را داريد که آنها به خاطر آسيب ديدن چشم شان، هميشه چشم بند مي بستند. دزدان دريايي به اين دليل از چشم بند استفاده مي کردند که بتوانند در تاريکي بهتر ببينند. چشم انسان 25 دقيقه زمان مي برد تا بتواند از نور به تاريکي عادت کند. دزدان دريايي اين را به خوبي فهميده بودند، بنابراين هنگامي که نياز داشتند به زير عرشه کشتي، جايي که نور به شدت کم بود بروند، مي توانستند به راحتي چشم بند خود را بردارند و از اين چشم براي ديدن در تاريکي استفاده کنند. ترفندي بسيار جالب که دزدان دريايي به بهترين شکل ممکن از آن بهره مي بردند.
در بالاترين سطح آسيا بازي کرديم
مشعل تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان که بعد از قهرماني در ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران، به عنوان نماينده کشورمان در رقابت هاي باشگاه هاي آسيا شرکت کرده بود، موفق شد در اين رقابت ها به عنوان سومي دست پيدا کند تا برگ زرين ديگري در کارنامه اين باشگاه نفتي ثبت شود. سرمربي تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان عقيده دارد که سطح مسابقات جام باشگاه هاي آسيا بسيار بالا بود و همه تيم ها با تمام توانشان وارد اين رقابت ها شدند، از اين رو کسب مقام سوم اين رقابت ها، دستاورد کمي محسوب نمي شود.حماد سامري که بيش از 10 سال است، هدايت تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان را به عهده دارد، مي گويد: اين تيم از ظرفيت بالايي برخوردار است و مي تواند هم در ايران و هم در آسيا بدرخشد؛ اما نيازمند کمک و حمايت بيشتر مسوولان ورزش نفت است.او بعد از کسب مقام سومي در آسيا، گفت وگويي با «مشعل» داشته و به نکات قابل توجهي اشاره کرده است که خواندن آن خالي از لطف نيست.
بازي هاي جام باشگاه هاي آسيا، بالاترين سطح مسابقات در قاره کهن است. شما براي رسيدن به اين رقابت ها بايد از چند خوان مهم و سخت عبور کنيد. ابتدا بايد قهرمان کشور خود شويد، سپس با حضور در مسابقات غرب آسيا جزو 4 تيم برتر باشيد تا بتوانيد در نهايت سهميه حضور در اين رقابت ها را بگيريد. باز هم تأکيد مي کنم که اين مسابقات در سطح بسيار بالايي برگزار مي شود و در عين حال بايد از آمادگي بالايي بر خوردار باشيد.
ما در مرحله گروهي اين رقابت ها با سه پيروزي قاطع، حريفان خود را باقدرت از پيش رو برداشتيم و با روحيه اي مناسب وارد مرحله نيمه نهايي اين مسابقات شديم. ما با آناليز حريفان براي قهرماني برنامه ريزي کرده بوديم؛ اما در نيمه نهايي به حريف قدرتمندي برخورد کرديم. نماينده ژاپن که سال گذشته عنوان نايب قهرماني مسابقات باشگاه هاي آسيا را کسب کرده بود، امسال براي رسيدن به قهرماني، تيمش را بخوبي تقويت کرده بود. تيم ما براي کسب عنوان قهرماني در باشگاه هاي آسيا شانس زيادي داشت؛ اما برابر نماينده ژاپن با بدشانسي شکست خورديم. من هميشه براي بهترين بودن تلاش مي کنم و هميشه هدفم قهرماني است؛ اما با توجه به شرايطي که داشتيم، فکر مي کنم نتيجه خوبي کسب کرديم.
من و شاگردانم هميشه براي بهترين مقام تلاش مي کنيم. در تايلند هم براي قهرماني وارد مسابقات شديم؛ اما در ايران براي حضور در اين مسابقات، فقط 5 جلسه تمرين داشتيم. از سوي ديگر، تمام تيم هاي حاضر در اين رقابت ها، بازيکنان خارجي بسيار خوبي داشتند، در حاليکه ما نمي توانستيم بازيکن خارجي جذب کنيم. براي همين با بهترين بازيکنان ايراني به مصاف حريفان رفتيم؛ البته بايد اين را هم اضافه کنم که در اين دوره از مسابقات، هر سه تيم اول تا سوم آسيا تنها يک شکست را تجربه کردند که اين موضوع نشان از نزديکي سطح تيم ها به يکديگر داشت. من بازهم تاکيد مي کنم که اگرچه در ديدار نيمه نهايي، نمايش قابل قبولي برابر نماينده ژاپن داشتيم؛ اما با بدشانسي از رسيدن به فينال بازمانديم.
ما براي کسب بهترين مقام به تايلند مي رفتيم و چون فقط نام نفت آبادان مطرح نبود و بايد از نام بسکتبال ايران هم دفاع مي کرديم، از بازيکنان کمکي استفاده کرديم. از سوي ديگر ما در پايان فصل خيلي از بازيکنانمان را از دست داديم. اگر مي توانستيم تيم قهرمان فصل گذشته را حفظ کنيم، مطمئنا بازيکن کمکي کمتري به خدمت مي گرفتيم. با تمام اين اوصاف از ملي پوشان ايراني که در اين رقابت ها ما را همراهي کردند، به طور ويژه قدرداني مي کنم؛ زيرا با تمامي خستگي ناشي از جام جهاني، حاضر به همراهي تيم پالايش نفت آبادان شدند.
ابتدا بايد بگويم که اين مسابقات تجربه بسيار خوبي براي بازيکنان ما به شمار مي رود و بايد از اين تجربه در رقابت هاي ليگ برتر استفاده کنيم. تيم پالايش نفت آبادان تا هفته آينده استراحت مي کند و از هفته بعد تمرين ها را براي حضور پرقدرت در ليگ برتر آغاز مي کنيم. من هم دوست دارم که دوباره قهرمان شويم؛ اما دفاع از عنوان قهرماني سخت است، بخصوص که امسال بودجه کمتري نسبت به سال قبل داريم و بايد يک تيم اقتصادي ببنديم. در مقابل، تيم هايي مثل مهرام تهران و... با توجه به پول زيادي که دارند، در حال بستن تيمي قوي و پر مهره هستند و همين کار ما را سخت مي کند.
بسکتبال در آبادان، هواداران و علاقه مندان زيادي دارند و به جرات مي گويم که استعدادهاي زيادي وجود دارد؛ اما بايد اين استعدادها کشف و پرورش داده شوند. متأسفانه ما آکادمي نداريم تا از تيم هاي پايه به تيم بزرگ سالان بازيکن اضافه شود. براي همين من از مسوولان مي خواهم که به تيم هاي پايه توجه بيشتري داشته باشند و با راه اندازي آکادمي، شرايطي را فراهم کنند تا بتوانيم براي بسکتبال نفت آبادان پشتوانه سازي کنيم. اين يک نقص بزرگ است. ما اگر مي خواهيم در بسکتبال حرف بيشتري براي گفتن داشته باشيم، بايد آکادمي را راه اندازي کنيم تا نفت از خريد بازيکن بي نياز شود. آبادان و نفت مي توانند قطب بسکتبال ايران باشند، به شرطي که توجه بيشتري شود و مسوولان بيشتر حمايت کنند.
از تمام کساني که با حمايت خود، امکان حضور تيم پالايش نفت آبادان در رقابت هاي باشگاه هاي آسيا را فراهم کردند، قدرداني مي کنم، ضمن اينکه بايد بگويم براي نتيجه گيري در رقابت هاي ليگ برتر به حمايت نياز داريم تا بتوانيم از عنوان قهرماني خود دفاع کنيم. تمام سعي ما دفاع از نام نفت و خشنودي هواداران است.
به مناسبت هفته تربيت بدني و ورزش
ايستگاه خدمات مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي و سنجش سلامت کارکنان منطقه اهواز در ستاد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب برگزار شد. مديرعامل باشگاه فرهنگي ورزشي مناطق نفت خيز جنوب از انجام تست هاي طبي ورزشي در مرکز مشاوره خدمات ورزشي و حرکات اصلاحي ستاد اهواز به مناسبت هفته تربيت بدني و ورزش خبر داد. اين طرح به منظور سنجش سلامت کارکنان ستادي و عملياتي در راستاي طرح حلقه سلامت وزارت نفت انجام شد.هدايت يزدي مديرعامل باشگاه فرهنگي ورزشي مناطق نفت خيز جنوب با اشاره به اين طرح گفت: به مناسبت هفته تربيت بدني و ورزش، اين مرکز خدمات ورزشي با هدف بررسي وضعيت سلامت عمومي کارکنان در 2 بخش آقايان و بانوان با حضور کارشناسان ارشد باشگاه فرهنگي ورزشي مناطق نفت خيز جنوب منطقه اهواز برگزار شد.در اين ايستگاه ها پس از اندازه گيري فشار خون، سن بيولوژيکي، وزن آب ميان بافتي، حجم چربي بدن،حجم استخوان، ناراحتي هاي ستون فقرات، حجم عضله بدن، BMI (اندازه گيري قد و وزن) افراد و ...، به آنها مشاوره سلامت و تغذيه داده شد و افرادي که از بيماري فشارخون خود اطلاع نداشتند و يا دچار فشارخون کنترل نشده بودند به پزشک متخصص ارجاع داده شده و افرادي که دچار سوء تغذيه بودند با حضور متخصصان ، مشاوره شدند.
اعضاي گروه کوهنوردي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان، موفق به صعود و فتح قله الوند شدند.
در ادامه برنامه هاي تقويم ورزشي مصوب سال 1398و با هدف ترويج و توسعه ورزش همگاني ميان کارکنان، کارکنان کوهنورد شرکت نفت و گاز مسجدسليمان موفق شدند قله 3400 متري کوه الوند از رشته کوه زاگرس در منطقه عباس آباد شهر همدان را فتح کنند و پرچم شرکت ملي نفت ايران و کشور عزيزمان را بر فراز آن به اهتزاز درآورند.
نام کارکنان کوهنوردي که موفق شدند به کوه الوند صعود کنند، عبارت است از: مهرداد آقابيگي - نورعلي ورناصري - عباس حسيني- ارسطو داراب پور - علي نجفي فرد - محمد باقر عليجاني - علي شيرواني - اسمعيل عليرضايي - عبدالخالق خدري فر - صحنعلي زمانپور - فرج قنبري - صفر عالي پور - حسينعلي طهماسبي - رشيد اماني - احمد رستمي - عسکر عاليوند - رضا نوذري ( مسؤول فني)- نعمت اله رضايي (مسؤول گروه) - سيد غلامعباس موسوي (راهنماي فني) - محسن عليزاده نادري (راهنماي محلي) - حسين حاجي پور (پزشکيار) و ابراهيم شريفي (تدارکات).
باشگاه نفت اميديه، بازيکن سابق تيم بسکتبال اين باشگاه را به عنوان مدير تيم انتخاب کرد. حامد نجاتي از بازيکنان اسبق تيم بسکتبال باشگاه نفت اميديه در ليگ دسته اول باشگاه هاي کشور که دارنده مدرک مربيگري درجه 3 است، طي حکمي از سوي مديرعامل باشگاه فرهنگي- ورزشي نفت اميديه به عنوان مدير تيم بسکتبال نفت اميديه منصوب شد. نفت اميديه در فصل جديد بسکتبال ايران در ليگ دسته يک باشگاه هاي ايران حضور دارد.
تيم تنيس روي ميزبانوان پتروشيمي بندرامام با کسب دو مقام اول، دو مقام دوم و يک مقام سوم، قهرمان مسابقات تنيس روي ميز بانوان شهرستان بندرماهشهر شد.
مسابقات تنيس روي ميز بانوان شهرستان ماهشهر در رده هاي نونهالان، نوجوانان و آزاد جوانان به ميزباني پتروشيمي بندرامام برگزار شد.اين مسابقات با همکاري هيات پينگ پنگ شهرستان بندرماهشهر و با حضور 30 بازيکن از شهرستان بندرماهشهر در سالن پينگ پنگ مجموعه کوشش شهرک بعثت پتروشيمي بندرامام برگزار شد.
در بخش رنکينگ نوجوانان اين مسابقات، آيه آبادي و سارا رمضاني از باشگاه ورزشي پتروشيمي بندرامام توانستند مقام اول و دوم را کسب کنند.در رده آزاد جوانان نيز آيه آبادي، درسا حميديان و سارا رمضاني، سه نماينده پتروشيمي بندرامام بودند که با درخشش در اين مسابقات توانستند مقام هاي اول تا سوم مسابقات پينگ پنگ را از آن خود کنند.به اين ترتيب بانوان تنيسور باشگاه ورزشي پتروشيمي بندرامام با کسب دو مقام اول، دو مقام دوم و يک مقام سوم، قهرمان اين دوره از مسابقات تنيس روي ميز بانوان شهرستان بندرماهشهر شدند.
با 2 قهرماني و يک نايب قهرماني
تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي بعد از سه دوره قهرماني پي در پي در ليگ برتر فوتبال ساحلي ايران در فصل (98-99) به نايب قهرماني بسنده کرد.تيم فوتبال پارس جنوبي که در اين فصل، تغييرات بي شماري از نيمکت و کادر فني گرفته تا بازيکنان داشت، موفق شد با ترکيبي جوان و بومي شده، در پايان فصل به مقام دوم ليگ برتر فوتبال ساحلي ايران برسد. پارس جنوبي، فصل جديد را با سرمربيگري علي نادري و حضور بازيکنان جوان، بومي و جوياي نام شروع کرد و از همان ابتدا با رقيب سنتي خود، گلسا پوش يزد در کورس قهرماني قرار گرفت و پا به پاي هم در جدول حرکت کردند؛ اما جداشدن 4 ملي پوش و حضور بازيکنان جوانان و بومي، کاررا براي اين تيم کمي سخت کرد. تغييرات در پارس جنوبي در ادامه فصل هم ادامه داشت تا جايي که در نيم فصل هم علي نادري از جمع شاگردانش جدا شد و مسلم مسيگر، کاپيتان تيم هدايت زردپوشان را به عنوان مربي بازيکن در ادامه کار به عهده گرفت.با تمام اين اوصاف، پارس جنوبي در قامت يک مدعي باقي ماند و تا روز آخر براي دفاع از مقام قهرماني خود جنگيد؛ اما براي رسيدن به هدف 2 امتياز کم آورد تا بعد از سه فصل پياپي به نايب قهرماني بسنده کند.پارس جنوبي در هفته آخر در يزد تيم آبفاي اين شهر را شکست داد تا با 53 امتياز، نايب قهرمان شود. با توجه به سرمايه گذاري که باشگاه پارس جنوبي در فوتبال ساحلي در رده پايه، به صورت آکادمي و حرفه اي انجام داده است، تيم هاي جوانان و اميد اين باشگاه در ليگ هاي برتر فوتبال ساحلي جوانان و اميد کشور به ترتيب قهرمان شدند تا اين باشگاه، فصل خوبي را با دو قهرماني و يک نايب قهرماني پشت سر بگذارد. به همين دليل مي توان ادعا کرد که فوتبال ساحلي ايران در سيطره زردپوشان پارس جنوبي است.
مدير تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي در گفت وگو با «مشعل»:
اکبر فريد، مدير تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي از حرکت باشگاه به سمت و سوي جوانگرايي و بومي شدن مي گويد و با اشاره به اين موضوع و دستاوردهاي آن گفت: در اين دو سال باشگاه به سمت بومي گرايي و پيدا کردن استعدادهاي جوان استان بوشهررفت و خدا را شکر توانستيم با تکيه به اين تفکر و سرمايه گذاري روي بازيکنان جوان بومي در دو رده جوانان و اميدها به مقام قهرماني برسيم و در رده بزرگسالان هم با ترکيبي جوان و بومي، نايب قهرمان ليگ برترشويم.
وي در ابتداي صحبت هايش به ليگ برتر فوتبال ساحلي اشاره کرد و گفت: ليگ امسال، ليگ خوب و پويايي بود. قبلا ليگ برتر فوتبال ساحلي زير نظر کميته فوتبال ساحلي برگزار مي شد که زياد خوب نبود؛ اما دو سال است که بازي هاي ليگ برتربه طور مستقيم زير نظر سازمان ليگ برگزار مي شود که خدا را شکر با برنامه ريزي و هماهنگي هايي که سازمان ليگ با باشگاه ها دارد، ليگ پويا و شادابي شده و نسبت به قبل خيلي بهتر برگزار مي شود.
فريد در ادامه به وضعيت تيم فوتبال پارس جنوبي اشاره و عنوان کرد: ليگ برتر فوتبال ساحلي با 12 تيم برگزار مي شود که پارس جنوبي سه سال است پي در پي قهرمان ليگ شده است. دو سال است که کادر فني خود را تغيير داده ايم و به کادر فني و بازيکنان جوان بومي روي آورده ايم که علي نادري به عنوان سرمربي و مسلم مسيگر به عنوان مربي و کاپيتان، سکاندار تيم ما را به عهده دارند. مسيگر از اسطوره ها و نخبگان فوتبال ساحلي ايران است.
مدير تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي در خصوص تغيير و رفتن ملي پوشان تيم گفت: در اين دو سال که ما به سمت بومي گرايي و کشف استعدادهاي جوان استان بوشهر رفتيم، با وجود از دست دادن پنج ملي پوش خود امسال توانستيم با بازيکنان جوان بومي نايب قهرمان ليگ شويم. ملي پوشاني چون مرادي، اکبري، بهزادپور و... با حضور چند ساله خود در استان بوشهر توانستند بهترين نتيجه را براي ما کسب کنند که ضمن تشکر از زحمات آنها، اميدوارم در آينده نيز همچنان موفق باشند.
فريد در مورد نايب قهرماني پارس جنوبي در ليگ برتر امسال گفت: با توجه به بومي گرايي و استفاده از جوانان بوشهري در ليگ امسال بهترين نتايج را کسب کرديم و تا هفته آخر، مدعي کسب مقام قهرماني بوديم. تيم ما با رقيب هميشگي خود گلساپوش يزد که يکي از تيم هاي خوب ليگ که از نظر ساختار فني و امکاناتي عالي است، تا آخرين لحظه رقابت کرد که متاسفانه در پايان با اختلاف 2 امتياز، گلساپوش قهرمان و پارس جنوبي نايب قهرمان شد.
وي در مورد جوانگرايي در باشگاه پارس جنوبي گفت: چند سالي است که در رده هاي پايه اميد و جوانان فعاليت داريم و در حال حاضر در هر رده قهرمان کشور هستيم. براي همين طي دو سالي که ما به سمت بومي گرايي و پيدا کردن استعدادهاي جوان استان بوشهر رفتيم، نتيجه خوبي گرفتيم و هم اکنون شما ثمره آن را مي بينيد که با قهرماني هاي متعدد همراه بوده و اين جوانان در ليگ برتر هم عصاي دست تيم شده اند. فريد در مورد حضور تيم ملي در المپيک ساحلي قطر 2019 گفت: همان طور که اطلاع داريد، بعد از رفتن اکتاويو و آمدن هاشم پور تغييرات زيادي در تيم ملي هم از لحاظ کادر فني و هم بازيکنان ايجاد شده و حضور جوانان در تيم ملي پررنگ تر شده است. من مطمئن هستم اگر به اين تيم زمان بدهيم تا بيشتر تجربه کسب کند، مي تواند آينده خوبي داشته باشد. بازي هاي جهاني ساحلي، اولين تجربه حضور بازيکنان جوان و هاشم پور و اعضاي کادر فني بوده است. معتقدم که مربيان ايراني از لحاظ فني مي توانند عملکرد خوبي داشته باشند و اعتقادي به مربيان خارجي ندارم.مدير تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي اظهار کرد: حال که به سمت جوانگرايي و بومي شدن رفتيم، انتظار داريم مسوولان بيشتر از تيم ما حمايت کنند. همسو با مسووليت اجتماعي سعي کرديم بازيکنان جوان و بااستعداد را در فوتبال ساحلي پيدا کنيم و با پرورش آنها تيم خوبي بسازيم. اين بازيکنان آينده نفت هستند و مي توانند باعث سرافرازي پرچم نفت در مسابقات فوتبال ساحلي باشند و از سوي ديگر مي توانيم براي تيم ملي هم پشتوانه سازي کنيم تا مثل هميشه نفت حامي ورزش کشور باشد.
اگر بگوييم اين روزها و اين هفته ها، روز و هفته نفتي هاي مسجدسليمان است، سخني به گزاف نگفته ايم.تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در اين هفته ها روي ابرها حرکت مي کند و به قول معروف سوار بر قاليچه سليمان در ليگ برتر فوتبال ايران و جام حذفي به بزرگان فوتبال ايران تنه زده و با نتايجي خوب چشم ها را به خود خيره کرده است.شاگردان مهدي تارتار ابتدا در جام حذفي باشگاه هاي ايران دست به کار بزرگي زدند و در مشهد تيم متمول شهرخودرو را با تک گل احمد جبوري شکست دادند تا قدم به مرحله يک هشتم جام حذفي بگذارند. بردن شهرخودرو که اين روزها در فوتبال ايران به يک مدعي تبديل شده و در خانه و بيرون خانه همه را شکست مي دهد، کار بزرگي بود و بايد گفت مشهدي ها اسير بازي خوب جوانان نفتي شدند. تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در ادامه و در ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران، ضمن حفظ رکورد شکست ناپذيري خود در هفته هفتم، در خانه و در حضور تماشاگران پرشور مسجدسليماني موفق شد با شوت سرکش و از راه دور پيام ملکيان، تيم شاهين بوشهر را شکست دهد تا به جمع بالانشينان و مدعيان اضافه شود. شاگردان تارتار در خانه، دومين پيروزي فصل خود را جشن گرفتند . سپس به تبريز رفتند و تيم ماشين سازي اين شهر را هم با نتيجه تساوي بدون گل متوقف کردند و اکنون با 12 امتياز در مکان هشتم جدول در کنار تيم هاي بزرگي مثل استقلال قرار گرفت.نفت مسجدسليمان به همراه سپاهان و تراکتور صدرنشين، تنها تيم هايي هستند که تاکنون و در هفت بازي متوالي در ليگ شکست نخورده اند که اين يک رکورد براي نفت مسجدسليمان در سه دوره حضورش در ليگ برتر محسوب مي شود.
تيم پتروشيمي بندرامام در مسابقات آمادگي جسماني كاركنان صنايع پتروشيمي موفق به کسب مقام قهرماني شد.تيم آمادگي جسماني پتروشيمي بندرامام در مسابقات آمادگي جسماني كاركنان صنايع پتروشيمي كه در سطح شركت هاي منطقه ويژه اقتصادي بود، موفق به کسب مقام اول شد.مسابقات آمادگي جسماني شركت هاي منطقه ويژه اقتصادي (صنايع پتروشيمي) با حضور 9 تيم از پتروشيمي هاي بندرامام، رازي، اميرکبير، مارون، فن آوران، اروند، فجر، تندگويان و سازمان منطقه ويژه پتروشيمي به مدت يک روز در سالن کيميا شهرک بعثت و به ميزباني پتروشيمي اميرکبير برگزار شد.بازيکنان تيم پتروشيمي بندرامام شامل يعقوب سجادي، خليل زنگويي، علي ديلمي، فرهاد اسدي و لقمان قريشوند بودند که با سرپرستي حسن فيصلي مهر و مربيگري مجيد گل عليزاده در اين مسابقات حضور درخشان داشتند.تيم هاي پتروشيمي فجر و پتروشيمي اميرکبير نيز به ترتيب توانستند مقام هاي دوم و سوم اين مسابقات را کسب کنند.
تيم فوتبال نفت آبادان در ادامه روند رو به رشد خود در هفته هشتم ليگ برتر در خانه دست به کاربزرگي زد و تيم بدون باخت تراکتور را که در صدر جدول حضور داشت شکست داد.شاگردان اسکوچيچ با اين پيروزي در جرگه مدعيان قرار گرفتند.
همچنين در هفته هفتم دو تيم فوتبال نفت آبادان و پارس جنوبي جم به ميزباني تيم فوتبال پارس جنوبي به مصاف هم رفتند که اين ديدار تمام نفتي، برنده اي نداشت. تيم فوتبال نفت آبادان که در اين فصل به جرگه مدعيان اضافه شده و با ارائه بازي هاي خوب در جمع تيم هاي برتر بالاي جدول حضور دارد. شاگردان اسکوچيچ در جم بازي قابل قبولي را به نمايش گذاشتند؛ اما از موقعيت ها استفاده نکردند تا به تساوي بدون گل رضايت دهند. البته پارس جنوبي هم اين فرصت را داشت که از روي نقطه پنالتي به گل برسد؛ اما اين فرصت را با کاپيتان خود، ابراهيمي، از دست داد. نفت آبادان با کسب اين مساوي و پيروزي 15 امتيازي شد.
مشعل: بسياري از ما، خود را خوش شانس يا بدشانس مي دانيم. ريشه اين نگاه، نشات گرفته از مجموعه اتفاقات و ماجراهايي است که گاه به نفع يا به ضرر ما بوده است. آنچه شانس، اقبال يا بخت گفته مي شود و خارج از اراده ما رخ مي دهد، معمولا در همه فرهنگ ها به اشکال مختلف و با تعابير يا نام هايي متفاوت وجود دارد. بسياري معتقدند، آنچه به عنوان شانس تعريف مي شود، عوامل دروني و نزديک به فرد دارد که ممکن است در همان زمان و مستقيم، آن فرد عاملش نباشد؛ اما در انتخاب و وقوع آن نقش داشته است. در برخي ديگر از نگاه ها، به موضوعاتي همچون تولد، مرگ، مکان و زمان آن اشاره مي شود که انسان نقشي در جزييات آن ندارد و بايد در مورد آنها پذيرش داشته باشد. حاصل بسياري از مطالعات و پژوهش هاي ميداني نشان مي دهد که انسانها خودشان خوششانسي يا بداقبالي خود را رقم ميزنند. شانس، يک قابليت جادويي يا حاصل يک تصادف نيست و کاملا تحت تاثير نحوه تفکر و رفتار ماست. آدمهايي که از نظر ما «خوششانس» هستند، در واقع به خوبي از فرصت ها بهره برده و از حس ششم خود پيروي کرده اند، در انتظار موفقيت، فرصت هايي را دنبال کرده و مهمتر اينکه تفکر و انرژي مثبت را به سمت خود روانه کرده اند. آنهايي که خودشان را خوششانس ميدانند، اين توانايي را دارند که به موقع، فرصتها را به چنگ آورند و از آنها استفاده کنند. اين افراد از هر راه جديدي که جلوي پايشان باز مي شود، استقبال ميکنند و در آن مسير قدم برميدارند. در عين حال پيروي از حس ششم، از جمله راههاي اصلي براي به چنگ آوردن فرصتهاي تازه است؛ کاري که خوش شانسها از انجامش ابايي ندارند. اگر چيزي به نظرشان خوب بيايد، با اعتماد به حس دروني خود جلو مي روند. در همين زمينه تاکيد شده که آدمهاي خوش شانس، خوشبين هستند و انتظار دارند در همه کارها موفق شوند. ممکن است اين رويکرد هميشه جواب ندهد؛ اما داشتن تفکر مثبت، اين قدرت را به آنها مي دهد که حتي در شرايط سخت هم نااميد نشوند. اتفاقات بد براي همه مي افتد؛ اما آدمهاي خوششانس اين توانايي را دارند که دوباره روي پاي خود بايستند. آنها از تجربيات خود درس مي گيرند و ادامه مي دهند. چنين رويکردي حتي مي تواند بدشانسي را به خوششانسي تبديل کند. براي آنکه جهت زندگي خود را به سمت اتفاقات تغيير دهيم و انرژي مثبت درونمان را تقويت کنيم، راه هايي وجود دارد. يکي از اين راه ها، اين است که هر بار که خوش شانسي ميآوريم يا اتفاق مثبتي برايمان مي افتد، هر چقدر هم کوچک به نظر بيايد، آن را يادداشت کنيم يا براي خودمان يا اطرافيانمان يادآور شويم. داشتن تفکر مثبت نسبت به اتفاقاتي که در زندگي ما رخ مي دهد، مي تواند يکي ديگر از راهکارها باشد. خوب است که به اتفاقات رخ داده از اين زاويه نگاه کنيم که آن اتفاق، خوش شانسي ما بوده يا بدشانسي؟ شايد يک تصادف کوچک و شکستگي پا، يک بدشانسي يا اتفاق ناگوار باشد؛ اما اگر به واسطه آن اتفاق ناگوار و حضور در بيمارستان و آزمايشاتي که انجام مي شود، به موقع از يک بيماري خيلي بزرگتر و وخيم تر آگاه شويم، اين نمي تواند خوش شانسي باشد؟ توجه داشته باشيد که افراد بدشانس، عموما عصبي تر از افراد خوش شانس هستند و اين فشار عصبي، توانايي آنها در توجه به فرصت هاي غيرمنتظره را مختل مي کند. در نتيجه، آنها فرصت هاي غيرمنتظره را به خاطر تمرکز بيش از حد بر ساير امور از دست مي دهند؛ اما آدم هاي خوش شانس در ايجاد و يافتن فرصت هاي مناسب مهارت دارند، به خاطر توقعات مثبت، هر اتفاق نيکي براي آنها رضايت بخش است، نگرش انعطاف پذير دارند و به همين دليل اتفاقات ناگوار را به خوش اقبالي بدل مي کنند. علاوه بر همه اينها تجربه نشان داده که اگر همه اينها را رعايت کنيم، به افراد شادتري تبديل مي شويم که از زندگي رضايت بيشتري داريم. اما جدا از همه اين موارد، نبايد فراموش کنيم که موضوع مهمي همچون امداد غيبي به عنوان يک سنت الهي در آيات قرآن کريم مورد تاکيد قرار گرفته است. در همه اديان و گرايش هاي مذهبي هم حمايت از خير مورد تاکيد قرار دارد. از آيات قرآن چنين برمى آيد که سنت الهى بر يارى کردن کسانى است که خالصانه در راه خداوند تلاش مى کنند و چنانچه نگاه افراد به سمت خير باشد، بدون شک مورد حمايت قرار مي گيرند. چنانچه افراد با اعتقاد و ايمان به قدرت شکست ناپذير خداوند، امور زندگي خود را پيش ببرند، اين انرژي مثبت و همراهي، انگيزه و اميد را چند برابر مي کند.
ديوانه و دلبسته اقبال خودت باش
سرگرم خودت، عاشق احوال خودت باش
يک لحظه نخور حسرت آن را که نداري
راضي به همين چند قلم مال خودت باش
دنبال کسي باش که دنبال تو باشد
اينگونه اگر نيست به دنبال خودت باش
پرواز قشنگ است ولي بي غم و منت
منت نکش از غير و پر و بال خودت باش
صدسال اگر زنده بماني گذراني
پس شاکر هر لحظه و هر سال خودت باش
*اقبال لاهوري
علي زندوکيلي، خواننده و نوازنده متولد 25 بهمن 1365 شيراز است؛ اما اصالت لرستاني دارد و فعاليت هنري خود را از سه سالگي با نواختن تنبک و آواز شروع کرده است. از جمله کارهاي شاخص وي مي توان به تيتراژ مجموعه هاي دزد و پليس، پژمان (آخر قصه)، شاهگوش (زهره) و زير پاي مادر (آخرين رويا) اشاره کرد. زندوکيلي آلبوم هاي ميان تاريکي (1390)، عبور از مه (1392)، دشت جنون، همنشين درد، يادي به رنگ امروز، تماشاي صبا، چون رقص آب (1394) و روياي بي تکرار (1395) را در کارنامه کاري خود دارد. «جاده شب»، يکي از تک آهنگ هاي پرطرفدار علي زندوکيلي است.
«حباب شيشه» رماني واقع گرايانه و بي نظير براساس زندگي نويسنده داستان يعني سيلويا پلات است. در اين داستان، استر گرين وود، زن جوان بااستعدادي است که دوره کارآموزي خود را در يک مجله بزرگ نيويورکي در فصل تابستان آغاز مي کند؛ اما درمي يابد که سبک زندگي نيويورکي نه تنها جذاب نيست، بلکه ترسناک و گيج کننده است. «حباب شيشه» که برگرفته از کشمکش هاي خود پلات با افسردگي است، نگاه درستي به روان انسان دارد و نور تازه اي را بر واقعيت هاي بيماري رواني مي تاباند. استر گرين وود، آينه تمام نماي زن در دوران مدرن است. او مي تواند بخشي از خود ما باشد؛ بخشي از وجود يک زن که تندباد زندگي در دنياي جديد و وقايع پيچ در پيچ آن، او را به اين سو و آن سو پرتاب مي کند و لحظه اي رهايش نمي سازد. آنگونه که سيلويا پلات اين زن ناآرام قرن 20، با شجاعت هرچه تمام تر روي پيچيدگي ها و مسائل زندگي و انديشه زنان دست مي گذارد، از عهده قلم کمتر نويسنده اي بر آمده است؛ نوشتن از کسي که مي خواهد متفاوت باشد و از شبيه بقيه بودن رنج مي برد. اين را هم بايد گفت که سيلويا پيش از آنکه داستان نويس باشد، شاعري بلندپايه و پرآوازه است که به خاطر سرودن اشعاري غنايي و تاثيرگذار، جوايز بسياري را در دوران عمر کوتاه؛ اما پرثمرش کسب کرده است. او با همين اشعار، توانسته لقب «نابغه غمگين» را از آن خود سازد.
«مسخره باز»، فيلمي به کارگرداني و نويسندگي همايون غني زاده و تهيه کنندگي علي مصفا محصول سال 1397 است. اين فيلم در سي و هفتمين دوره جشنواره فيلم فجر توانست چهار جايزه از جمله سيمرغ بلورين بهترين فيلم سينمايي بخش نگاه نو و سيمرغ بلورين فيلم هاي هنر و تجربه را کسب کند. علي نصيريان، صابر ابر، بابک حميديان، رضا کيانيان، داريوش موفق، محسن حسيني و هديه تهراني بازيگران اين فيلم در حال اکران هستند؛ اما بازي متفاوت علي نصيريان در اين فيلم بيش از ديگران مورد تحسين قرار گرفته است.
مشعل بسياري از ما فکر مي کنيم همه اتفاقات بد و ناگوار براي کساني بيرون از خانه و خانواده ما اتفاق رخ مي دهد. وقتي اعلام مي شود قرار است سيل بيايد و خانه هاي در مسير رودخانه مراقب باشند، وقتي يک بيماري مسري مي آيد و اعلام مي کنند که در اماکن عمومي مراقب باشيد يا وقتي فرزند خانواده اي دچار اعتياد مي شود يا طلاق مي گيرد و... همه ما در اعماق ذهنمان تصور مي کنيم همه اين اتفاقات ناگوار ممکن نيست براي ما رخ بدهد؛ چرا که ما مراقبت هاي لازم را داريم و حواسمان جمع است و احتمال وقوع را به حداقل رسانده ايم. اما آيا اين مراقبت کامل بوده و همه راه هاي بروز اين اتفاقات را بسته ايم. در اين مورد بايد گفت که معمولا در زندگي از نقاطي بيشترين آسيب را مي خوريم که بيشترين اطمينان را به آن داريم و فکر مي کنيم در آن مورد قوي هستيم.به عنوان مثال در مورد تربيت فرزندان، بسياري از والدين، فرزندشان را از سنين پايين در انواع کلاس هاي آموزشي، کمک آموزشي، فوق برنامه و... ثبت نام مي کنند، اما يکباره با امتناع يا فرار فرزندشان از ادامه تحصيل يا بي توجهي و تنبلي او رو به رو مي شوند و حتي گاه ديده شده که فرزندان به سرکشي و امور خلاف گرايش پيدا مي کنند. نمونه چنين ناباوري را در مورد طلاق هايي که اين روزها در بسياري از خانواده ها رواج يافته، مي توان ديد. طلاق به عنوان رخدادي که همه خانواده ها، روزي از آن اجتناب و آن را «بد» قلمداد مي کردند، متاسفانه امروزه به گونه اي شده که در برخي موارد خانواده ها براحتي، زندگي خود يا فرزندشان را به اين سمت سوق مي دهند؛ اما هنوز هم اين حساسيت در ميان بسياري از خانواده ها وجود دارد و شايد لازم است اين بخش از خانواده ها بدانند اين پديده در کمين آنها هم نشسته و بايد با چنگ و دندان از زندگي خود و فرزندانشان حفاظت کنند و اينطور تصور نشود که مرغ همسايه غاز است و طلاق فقط براي ديگران است.
بيشترين طلاق ها در 5 سال اول زندگي رخ مي دهد و عموما نداشتن مشورت کافي، وجود مشکلات اقتصادي، اختلافات فرهنگي، تغييرات روحي و اجتماعي، جايگاه افراد و بسياري از عوامل ديگر به عنوان دلايل طلاق جوانان اعلام مي شود. از آنجا که عموم خانواده ها مي توانند در معرض اين عوامل قرار داشته باشند، لازم است که زمينه هاي شکل گيري يا تشديد اين عوامل را مورد ارزيابي قرار دهيم؛ اما نگراني ديگر اين است که زن و شوهر در هر دوره اي از زندگي مشترک به دليل شرايط فرهنگي، عرف اجتماعي و فشار خانواده، يا حتي شرايط اقتصادي و نگهداري فرزندان در شرايط طلاق سفيد يا طلاق عاطفي قرار مي گيرند و ممکن است خودشان ندانند که اين اتفاق رخ داده و از عوارض آن هم بي خبر باشند. در طلاق عاطفي، روابط عاطفي زن و مرد به سردي مي گرايد و به همخانه هايي که با هم تعامل دارند و گاه با هم حرف مي زنند، تبديل مي شوند. وجود اين مشکل در يک رابطه، باعث بي مهري و کم شدن انرژي مثبت در خانواده مي شود و زوج ها در بيگانگي دنياي يکديگر گم مي شوند. اين افراد با فاصله اي که از لحاظ روحي و جسمي با يکديگر گرفته اند، خط قرمزهايي را براي همديگر مشخص مي کنند و هرکدام در خلوت خود ديگري را متهم مي کند. اين اتفاق مي تواند به صورت يکطرفه و يا دو طرفه و به مرور زمان رخ دهد و دو طرف بتدريج متوجه شوند که جذابيت، کشش، علاقه و عاطفه مثبتي که نسبت به هم داشته اند، در بين آنها رنگ باخته است. به عبارتي حساسيت ها، کنجکاوي ها و نگراني هايي که آنها نسبت به هم نشان مي دادند، فروکش مي کند و اين احساس باعث مي شود که هميشه يک طرف نسبت به رفتارهاي ديگري شکايت داشته باشد. مواردي مانند درک نشدن، بي توجهي، اشتغال زياد، تکروي و بي توجهي به نيازها و خواسته هاي طرف مقابل که معمولا اين شکايت ها بيشتر از جانب زنان نسبت به مردان صورت مي گيرد، ضمن آنکه مردان نيز از انرژي و نشاط نداشتن همسر، بي علاقگي، فراموش کاري و بي دقتي در امور گلايه مند هستند، بخصوص آنکه مسائل استرس زا و اشتغال هاي فکري، فيزيکي و نبود آرامش در محيط زندگي و کار نيز باعث تشديد اين موضوع مي شود.
مهم ترين نکته اي که توجه به آن مي تواند از بروز بسياري از جدايي هاي عاطفي پيشگيري کند، اين است که همسران در شناخت و برطرف کردن نيازهاي عاطفي يکديگر، ناموفق هستند. نيازهاي اساسي مردان شامل حمايت خانوادگي، تحسين، همراهي در تفريحات و در مقابل نيازهاي اساسي زنان نيز محبت، گفت وگو، صداقت و روراستي، حمايت مالي و تعهد خانوادگي تعريف شده است. با توجه به اينکه تفاوت زيادي در نيازهاي مردان و زنان ديده مي شود، از اين رو به وجود آمدن مشکل و سازگاري ميان آنها زياد تعجب آور نيست. به نظر مي رسد تقويت عوامل صميمانه و در ميان گذاشتن دروني ترين افکار خود با يکديگر و برنامه ريزي براي برآوردن خواسته ها در زمان مناسب، با در نظر گرفتن شرايط و ظرفيت هاي موجود مي تواند راهکاري براي پيشگيري از طلاق عاطفي باشد. همچنين تعديل واکنش در مقابل خشونت احساسي و آني، يکي ديگر از راهکارهاي جلوگيري از طلاق عاطفي است. در بعضي زندگي ها، گاه تعارض ها شدت زيادي مي يابد که در اين حالت بايد با رفتاري مدبرانه تلاش کرد تا جلوي واکنش هاي تند که گاه نيز خشن هستند، گرفته شود و زمينه براي آسيب پذيري بيشتر به وجود نيايد. ازدواج، يک رابطه صميمانه بين دو نفر براي مدتي طولاني است تا نيازهاي جسمي، رواني، اجتماعي و معنوي هر دو طرف تامين شود، در اين مسير بايد چند مقوله مهم يعني احترام، آرامش، محبت و لذت در جريان باشد و هر دو طرف و حتي اطرافيان همواره مراقب باشند که اين مولفه ها در چه سطحي قرار دارند. در واقع لازم است همه جريانات زندگي را همچون کوه يخي در نظر بگيريم که به جز نوک بيرون زده از روي آب، بخش بزرگ و اصلي آن در زير آب پنهان است که از آن بخش مهم نبايد غافل بمانيم تا يکباره با بحران طلاق مواجه نشويم.
27 مهرماه مصادف با اربعين حسيني(ع) بود که در جاي جاي ايران عزاداران با مراسم مختلف به عزاداري پرداختند. در بازار تاريخي تبريز نيز اين مراسم، باشکوه برگزار شد.
عکس: رضا عادلي - تسنيم
Fleksy
کيبورد Fleksy يکي از بهترين ابزار هاي اندرويد براي تايپ و چت کردن است که از سرعت و دقت تايپ بالايي نيز برخوردار است. تنها کافي است ساعاتي را به استفاده از آن اختصاص دهيد تا متوجه شويد که چه جزيياتي در طراحي آن لحاظ شده است. قابليت هاي اختصاصي اين کيبورد که برنده جايزه سريع ترين کيبورد نيز شده است، به شما اين امکان را مي دهد که بدون نگاه کردن به صفحه کليد، تايپ کنيد! کيبورد Fleksy شکلک ها و ايموجي هاي بسياري را نيز پشتيباني مي کند.
SwiftKey Keyboard
اگر به دنبال خاص ترين کيبورد و صفحه کليد مجازي هستيد، پيشنهاد ما به شما SwiftKey Keyboard است. شما مي توانيد براحتي اين کيبورد را شخصي و سفارشي سازي کرده و مطابق با سليقه خود طراحي کنيد. يکي از ويژگي هاي جالب و جذاب کيبورد اندرويد SwiftKey Keyboard توانايي پيش بيني کلمات است که بدون شک مي تواند بسيار مفيد بوده و سرعت شما را دوچندان کند. فونت ها و فرمت هاي متنوعي را مي توانيد با استفاده از اين کيبورد حين تايپ کردن استفاده کنيد.
iOS7 Keyboard – iPhone Emoji
نرم افزار شبيه ساز صفحه کليد IOS7 بوده که مي توانيد از آن استفاده کنيد. اين کيبورد به صورت کامل از زبان انگليسي پشتيباني کرده و کار کردن با آن بسيار آسان و لذت بخش است. اين برنامه حاوي شکلک هاي جذاب و زيبا ست که مي توانيد آنها را براي دوستان خود ارسال کنيد. دقت داشته باشيد که اين کيبورد به صورت خودکار کلمات را تصحيح مي کند. اين اپليکيشن به صورت کامل از زبان هاي عربي، کرواتي، چک، دانمارکي، هلندي، فنلاندي، فرانسوي و انگليسي پشتيباني مي کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات