هزينه 800 ميليون دلاري ازسرگيري برداشت از چاههاي نفتي در سال 94
منابع مالی طرحهای جهش سوم پتروشیمی مشخص است
اکتشاف دومين مخزن بزرگ نفتي ايران با تلاش کارکنان گمنام نفت
گام های پایانی در مسیر گازرسانی
شعلههاي اميد در خانههاي مردم
پیوند طرح جایگزینی با محیط زیست
خلاقیت در خدمت انرژیهـای تجدید پذیر
بازرسي سازههاي دريايي در فازهاي پارس جنوبي
انجام فعاليتهاي حفاري با تکيه بر توان داخلي
از تقلب در سپهسالار تا سقوط ماتئی
وحدت اسلامي؛ مسأله اي استراتژيک
اُوان شگفتانگيز و الموت اسرارآمیز
رئيس جمهوري خبر داد:
رئيس جمهوري اعلام کرد اواخر سال 94، 800 ميليون دلار هزينه ترميم و راه اندازي اين چاه ها شد و در سال 95 بالاترين فروش نفت را داشتيم و اين سال، سال رشد اقتصادي ايران و بالاترين رشد اقتصادي ايران در سطح جهان بود. به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، روز سه شنبه (21 آبان ماه) در نشست شوراي اداري استان کرمان با بيان اينکه همه به خوبي مي دانيم در شرايط عادي و ساده اي در کشور نيستيم، گفت: اگر از آغاز انقلاب اسلامي و اواخر سال 57 تاکنون را در نظر گيريم، در اين 41 سال سخت ترين روزها و سال ها، اين سال ها و ماه هاي اخير بوده است، به گونه اي که از ابتداي انقلاب تاکنون هرگز زماني نبوده که براي فروش نفت و حرکت يک کشتي نفتکش از بندرهاي ايران به دنيا تا اين حد دچار مشکل شويم. وي افزود: تنها يک بار در دوران جنگ تحميلي در سال 64، دو هفته فروش نفت کشور قطع شد و ديگر تکرار نشد و در اينجا ياد مي کنم از آيت الله هاشمي رفسنجاني که در آن دوران فرمانده جنگ بودند و همان حادثه سبب شد مسؤولان کشور ستاد پدافند کل کشور را تشکيل دادند تا اين حادثه ديگر تکرار نشود.
رئيس جمهوري با بيان اينکه کسي که به مسائل بودجه و اقتصاد کشور آشنا نيست، ممکن است بگويد، حالا ايرادي ندارد که نفت هم نفروشيم و مي توانيم بگذاريم براي بعد، ادامه داد: هيچ اشکالي ندارد مي توانيم همه اين منابع و معادني را هم که استفاده مي کنيم براي آينده بگذاريم، يا از زمين هاي کشاورزي هيچ استفاده اي نکنيم، اما حقيقت اين است که منابع بزرگ خدادادي براي استفاده بوده و در بستن و تخته کردن و قفل زدن هنر نيست، بلکه گشودن اين درها اهميت دارد.
روحاني تصريح کرد: در سال 90 و 91 تحريم فشار آورد و سبب کاهش فروش نفت شد و پس از برجام فروش نفت آزاد شد و از يک ميليون بشکه نفت به 2 ميليون و 800 هزار بشکه رسيديم.
وي با اشاره به اينکه پس از رفع تحريم ها بسياري از چاه هاي نفت کشور نياز به ترميم و آماده سازي داشت، گفت: در اواخر سال 94، 800 ميليون دلار هزينه ترميم و راه اندازي اين چاه ها شد و در سال 95 بالاترين فروش نفت را داشتيم و اين سال، سال رشد اقتصادي ايران و بالاترين رشد اقتصادي ايران در سطح جهان بود.
رئيس جمهوري با اشاره به اينکه وقتي نفت استخراج نمي شود، پس از مدتي به خط کردن آن، هزينه برمي دارد، افزود: امروز وقتي کشور با مشکلات فروش نفت مواجه مي شود، چگونه بايد کشور اداره شود؟
روحاني ادامه داد: بودجه سالانه کشور، حدود 450 هزار ميليارد تومان است که شايد امسال بيشتر هم شود و ما اين پول را نياز داريم تا در خزانه براي مصارف دولت و ارائه خدمات به مردم اعم از آموزش وپرورش، بهداشت و درمان، حقوق کارمندان و بازنشستگان، رسيدگي به معلولان و اقشار کم درآمد و مجموع خدماتي که بايد ارائه کنيم، هزينه شود. اين سؤال مطرح مي شود که اين 450 هزار ميليارد تومان بايد از کجا به دست بيايد؟
وي با اشاره به انتقادهايي که از دولت به دليل تأخير در اجراي پروژه ها و برنامه ها مي شود، گفت: بدون پول که نمي شود کاري کرد و انجام امور نياز به تأمين منابع دارد.
رئيس جمهوري عنوان کرد: بالاترين مالياتي که پيش بيني مي کنيم سال آينده بتوانيم دريافت کنيم 150 هزار ميليارد تومان است و اين سؤال مطرح مي شود که 300 هزار ميليارد تومان مابقي نياز را دولت بايد از کجا بياورد؟ در حالي که گمرکات ما در مجموع حدود 20 هزار ميليارد تومان و يکسري درآمدهاي متفرقه ديگر هم داريم، اما آن درآمد اصلي که کشور را اداره مي کند، پول نفت است.
روحاني گفت: اگر در شرايط عادي قرار داشتيم، سالانه 60 ميليارد دلار نفت مي فروختيم و با تبديل آن به ريال حدود 600 ميليارد تومان يعني 2 برابر آنچه نياز داشتيم به راحتي به دست مي آورديم. اداره کشور نياز به ريال دارد و بايد آن را تأمين کنيم و اين در حالي است که 30 درصد منابع مالي کشور از طريق ماليات و عوارض به دست مي آيد، اما در برخي کشورهاي دنيا 100 درصد از طريق ماليات تأمين مي شود.
معاون پارلماني رئيس جمهوري:
معاون پارلماني رئيس جمهوري گفت: بودجه سال آينده با رويکرد قطع وابستگي به نفت تدوين شده است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، حسينعلي اميري در شوراي اداري شهرستان کهنوج جنوب کرمان با اشاره به تاکيد مقام معظم رهبري بر تنظيم بودجه بدون وابستگي به نفت گفت: بودجه سال 99 در دستور کار قرار گرفته و در ستاد تنظيم بودجه، جلسات آن آغاز و با رويکرد قطع وابستگي به نفت تدوين شده است. وي افزود: بحث بودجه در نشست هاي آينده دولت مطرح و پس از تصويب به مجلس شوراي اسلامي تقديم مي شود. معاون پارلماني رئيس جمهوري تصريح کرد: عدالت در بحث توزيع بودجه، بودجه عملياتي، کارا بودن بودجه، قطع وابستگي بودجه به نفت، تاکيد بر منابع داخلي و ملاحظه بر اقتصاد مقاومتي که مورد تاکيد مقام معظم رهبري و همچنين يکي از سياست هاي راهبردي دولت است، از مهم ترين ويژگي هاي بودجه سال آينده به شمار مي رود.
با حضور در کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي
وزير نفت با حضور در کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي به پرسش هاي نمايندگان پاسخ داد. اسدالله قره خاني، در گفت وگو با خبرنگار شانا، درباره نشست عصر روز سه شنبه (21آبان ماه) کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت گفت: در اين نشست، علي اکبر کريمي، نماينده اراک، خنداب و کميجان در مجلس شوراي اسلامي از وزير نفت درباره توليد سوخت کم سولفور براي شناورها پرسش هايي را مطرح و عنوان کرد که قرار است از 11 دي ماه امسال هيچ شناوري اجازه تردد با سوختي غير از سوخت کم سولفور را نداشته باشد. اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي افزود: وزير نفت در پاسخ به پرسش نماينده سوال کننده درباره توليد سوخت کم سولفور براي شناورها عنوان کرد که در شرايط خاص کشورها مي توانند به جاي اين سوخت، از سوخت هاي موجود نيز استفاده کنند. وي تصريح کرد: در اين نشست، نماينده سوال کننده از پاسخ هاي وزير نفت درباره سوخت سولفور براي شناورها قانع نشد و اين پرسش به صحن علني مجلس شوراي اسلامي ارجاع داده شد.
مديريت پذيرش و بازاريابي شرکت بورس کالاي ايران با صدور اطلاعيه اي اعلام کرد اسيد سولفوريک پتروشيمي اروميه مورد پذيرش قرار گرفت. کريم دلجوان، مديرعامل پتروشيمي اروميه با اعلام اين مطلب افزود: پذيرش کالاي اسيد سولفوريک شرکت پتروشيمي اروميه پس از بررسي مدارک و مستندات در دويست وچهل ويکمين نشست کميته عرضه در تاريخ 19 آبان ماه 98 در بازار اصلي بورس تصويب شد.
مديرعامل شرکت لوک اويل روسيه پيش بيني کرد توافق جهاني کاهش توليد نفت تمديد خواهد شد. به گزارش خبرگزاري رويترز از ابوظبي، واگيت الکپروف، مديرعامل شرکت لوک اويل روسيه، اعلام کرد که اين شرکت انتظار دارد توافق جهاني کاهش توليد نفت تمديد شود. شرکت لوک اويل، دومين شرکت بزرگ نفتي در روسيه است. قرار است سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش در ماه دسامبر امسال در وين، پايتخت اتريش، گردهم بيايند و درباره آينده توافق جهاني کاهش توليد نفت تصميم بگيرند.
داده هاي يک مؤسسه مشاوره اقتصادي نشان داد پس از حمله به تأسيسات نفتي عربستان، صادرات نفت عراق به چين و هند افزايش يافته است. به گزارش پايگاه اينترنتي مؤسسه آي اچ اس مارکيت، گزارش اين مؤسسه درباره حمل ونقل دريايي نفت عراق در ماه اکتبر امسال نشان داد مجموع حجم صادرات نفت اين کشور در ماه گذشته ميلادي کمي پايين تر از 3 ميليون و 500 هزار بشکه در روز بوده است. با اين همه، داده ها نشان مي دهد که صادرات نفت عراق در دوره يادشده به واردکنندگان عمده همچون چين و ژاپن، بيشتر از معمول بوده است. پس از حمله به تأسيسات نفتي عربستان و افزايش نگراني ها درباره زمان بازگشت توليد اين کشور به سطح عادي، نفت ديگر توليدکنندگان حاشيه خليج فارس جذاب تر شد. به نظر مي رسد عراق بسيار سريع جلو آمده و نفت خود را از اواخر ماه سپتامبر امسال به چين و هند فروخته و سازمان دولتي بازاريابي نفت عراق (سومو) قيمت رسمي فروش نفت خود را در ماه اکتبر امسال افزايش داده است.
سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش اگر کاهش توليد نفت خود را تشديد نکنند، با خطر افت قيمت نفت به کمتر از 50 دلار روبه رو مي شوند. به گزارش خبرگزاري بلومبرگ، با وجود نزديک شدن به نشست اوپک و متحدانش در چند هفته آينده، اين توليدکنندگان نفت هيچ تلاشي براي اقدام شديدتر به منظور تقويت قيمت ها نشان نمي دهند. با اين همه، برخي پيش بيني کنندگان تأثيرگذار مي گويند تجديد مازاد عرضه نفت مي تواند سبب سقوط قيمت ها در آغاز سال آينده ميلادي شود. طبق پيش بيني بانک هاي مورگن استنلي، سيتي گروپ، اگر اوپک و متحدانش تشديد کاهش توليد خود را اعلام نکنند، قيمت نفت ممکن است به 45 دلار براي هر بشکه برسد. بانک بي ان پي پاريباس نيز پيش بيني کرد قيمت نفت به نزديک 50 دلار براي هر بشکه سقوط مي کند. مارتين راتس، استراتژيست جهاني نفت در بانک مورگن استنلي، گفت: دورنماي عرضه مازاد نفت بر بازار در سال 2020 ميلادي سايه انداخته است؛ يا اوپک کاهش توليد خود را شدت مي بخشد، يا قيمت نفت به حدود 45 دلار براي هر بشکه سقوط مي کند و اين مسئله سبب کند شدن رشد توليد نفت شيل آمريکا مي شود که بازار را متوازن خواهد کرد.
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي با درخواست بررسي طرح اساسنامه شرکت ملي گاز ايران مخالفت کردند. به گزارش خبرنگار شانا، نمايندگان در نشست علني روز دوشنبه (20 آبان ماه) مجلس شوراي اسلامي با درخواست تعدادي از نمايندگان درباره رسيدگي به طرح اساسنامه شرکت ملي گاز ايران طبق اصل 85 قانون اساسي، با 62 رأي موافق، 97 رأي مخالف و 11 رأي ممتنع مخالفت کردند. سيدعلي ادياني، رئيس کميته تدوين اساسنامه شرکت ملي گاز ايران و عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي قبل از رأي گيري درباره اين طرح گفت: اين طرح بدون ترديد يکي از مهم ترين طرح هاي تصويبي مجلس دهم و کارنامه اين دوره تلقي مي شود. وي با بيان اينکه اساسنامه شرکت ملي گاز ايران در سال 1356 به تصويب مجلس قبل از انقلاب رسيده است، افزود: شرکت ملي گاز بر اساس نظر شوراي نگهبان، 42 سال در خلأ قانوني اداره مي شده و هيچ دولتي لايحه اساسنامه آن را ارائه نکرده است. کميته تدوين، اساسنامه شرکت ملي گاز را شکل داد و بررسي هاي لازم روي اين اساسنامه انجام شده، همچنين اين طرح بر اساس قانون اساسي و اسناد بالادستي تهيه شده است. کليات طرح جديد نمايندگان مجلس براي اصلاح اساسنامه شرکت ملي گاز ايران، ششم مردادماه در کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با 86 ماده تصويب و مقرر شد در صحن علني بررسي شود، اما نمايندگان در نشست علني روز 26 مردادماه مجلس شوراي اسلامي، طرح اساسنامه شرکت ملي گاز ايران را براي رسيدگي بيشتر به کميسيون انرژي، طبق اصل 85 قانون اساسي ارجاع دادند که نمايندگان امروز (20 آبان ماه) با بررسي اين طرح مخالفت کردند.
رينگ بين الملل بورس انرژي ايران روز چهارشنبه شاهد عرضه گازوييل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران بود. به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز چهارشنبه (22 آبان ماه) شاهد عرضه کالاهاي حلال 410 عمده پالايش نفت اصفهان، آيزوريسايکل، بلندينگ نفتا حلال 410، حلال 404 و نفتاي سنگين تصفيه نشده پالايش نفت شيراز و ريفورميت و هيدروکربن سنگين پتروشيمي بوعلي سينا بود و برش سنگين و رافينت شرکت پتروشيمي نوري، حلال 402 پالايش نفت اصفهان، گاز مايع مجتمع گاز پارس جنوبي (شرکت ملي گاز ايران)، نفت سفيد و گازوييل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در رينگ بين الملل عرضه شد. روز سه شنبه (21 آبان ماه) کالاهاي آيزوريسايکل، حلال 400، حلال 402، حلال 406، حلال 410 و حلال 503 پالايش نفت اصفهان، برش سنگين، سوخت کوره سبک و نيتروژن مايع پتروشيمي تبريز، برش سنگين پتروشيمي جم، برش سنگين شرکت پتروشيمي اميرکبير، حلال 402 پالايش نفت تبريز، رافينت پتروشيمي بيستون، متانول پتروشيمي زاگرس، متانول پتروشيمي شيراز و متانول شرکت متانول کاوه در رينگ داخلي و بنزين اکتان 91 و گازوييل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد.
در اين روز بيش از 188.867 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 10.634 ميليارد و 135 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران دادوستد شد.
مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به اينکه طرح هاي جهش دوم و سوم پتروشيمي به لحاظ تأمين منابع مالي مشکلي نخواهند داشت، گفت: بيشتر طرح هاي جهش سوم از سوي هلدينگ هاي پتروشيمي اجرا مي شود که در بورس حضور دارند و محصول توليد و صادر مي کنند.
علي محمد بساق زاده با اشاره به اينکه طرح هاي آينده صنعت پتروشيمي در جهش سوم به تحول در اين صنعت پيشرو منجر مي شود، اظهار کرد: اين طرح ها بيشتر از سوي هلدينگ هاي پتروشيمي اجرا خواهند شد، بنابراين تأمين منابع مالي پروژه تسهيل مي شود و اين طرح ها علاوه بر تکميل زنجيره ارزش، سودآور نيز هستند.
عضو هيئت مديره شرکت ملي صنايع پتروشيمي با بيان اينکه طرح هاي جهش دوم صنعت پتروشيمي با حداقل بيش از 50 درصد پيشرفت تا سال 1400 وارد سرويس مي شوند، گفت: منابع مالي مورد نياز اين طرح ها پيش بيني شده است.
وي در مورد شرايط تأمين منابع مالي طرح هاي جهش سوم صنعت پتروشيمي تاکيد کرد: بيشتر طرح هاي جهش سوم از سوي هلدينگ هاي پتروشيمي اجرا مي شود که در بورس حضور داشته و محصول توليد و صادر مي کنند، بنابراين تأمين منابع مالي براي هلدينگ هاي پتروشيمي تسهيل مي شود.
مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي يادآور شد: به عنوان مثال، تأمين منابع مالي منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي که فعاليت خود را 15 سال پيش آغاز کرد از محصولات توليدي صادراتي صورت مي گرفت، اما در شرايط جديد، افزون بر استفاده از شرايط گذشته از اعتبار هلدينگ ها و ارزش سهام شرکت ها بهره برداري مي شود. از سوي ديگر، دولت، وزارت نفت و شرکت ملي صنايع پتروشيمي همان طور که درآمد ارزي پتروشيمي ها را به سمت تأمين نياز جاري جهت داده اند، مقدار زيادي را نيز براي تأمين منابع مالي پروژه هاي سرمايه اي هدايت خواهند کرد.
بساق زاده ادامه داد: بر اين اساس طرح هاي جهش دوم و سوم پتروشيمي به لحاظ منابع مالي مشکلي نخواهند داشت، اما پروژه هاي بعد از سال 1404 به گونه اي تعريف خواهند شد که علاوه بر تکميل زنجيره ارزش، ظرفيت بيشتري ايجاد کنند و به سرمايه گذاري کمتري نياز داشته باشند.
وي با اشاره به اينکه ويژگي بارز طرح هاي تعريف شده در جهش سوم پتروشيمي بازدهي و سوددهي بالاست، تصريح کرد: وزارت نفت همچنين به منظور تأمين خوراک طرح هاي پتروشيمي، پروژه هاي بالادست نفتي را براي تأمين خوراک به پتروشيمي ها واگذار کرده است. براي مثال، ان جي ال 3200 براي تأمين خوراک زنجيره پتروشيمي بندرامام و پالايشگاه بيدبلند خليج فارس براي تأمين خوراک زنجيره پروژه هاي منطقه دنا در اختيار هلدينگ خليج فارس قرار گرفته است. بساق زاده در مورد ورود شرکت هاي پتروشيمي در صنايع پايين دست پتروشيمي يادآور شد: برخي محصولات صنايع تکميلي نيز در آينده از سوي پتروشيمي ها توليد خواهد شد و با جديت دنبال توسعه صنايع پايين دستي هستيم.
زنگنه:
وزير نفت با بيان اينکه هر زمان دولت دستور و ابلاغي براي سهميه بندي بنزين بدهد، آن را به اطلاع مردم مي رسانيم، گفت: بهتر است در اين باره شايعه پراکني نشود، زيرا مطالب منتشرشده در رسانه ها نتيجه اي جز نگران کردن مردم ندارد.
به گزارش خانه ملت، بيژن زنگنه روز سه شنبه (21 آبان ماه) پس از حضور در کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي در جمع خبرنگاران ضمن توضيح مباحث مطرح شده در اين نشست، توضيحاتي را درباره مخزن جديد نفتي کشف شده و بحث هاي مطرح شده درباره سهميه بندي بنزين ارائه کرد.
وي در پاسخ به پرسشي درباره اينکه آيا سهميه بندي بنزين امسال اتفاق مي افتد يا خير، گفت: هر زمان دولت چنين دستوري و ابلاغي به وزارت نفت بدهد، سهميه بندي بنزين را اجرا مي کنيم، البته بهتر است در اين باره شايعه پراکني نشود، زيرا مطالب منتشر شده در رسانه هاي مختلف نتيجه اي جز نگران کردن مردم ندارد. وزارت نفت هر وقت دستوري درباره سهميه بندي بنزين دريافت کند آن را به اطلاع مردم مي رساند.
وزير نفت به کشف مخزني جديد با نام «نام آوران» در خوزستان اشاره کرد و گفت: خوشبختانه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي از اين کشف جديد استقبال کردند و آن را به ملت ايران تبريک گفتند.
زنگنه با بيان اينکه مخزن نفتي «نام آوران» مشترک نيست، گفت: ميدان هاي ديگري نيز زير مخزن نام آوران، مانند ميدان هاي منصوري، سوسنگرد، آب تيمور، سپهر، جفير و دارخوين کشف شده اند، بنابراين طرح هايي هم براي توسعه اين ميدان ها مدنظر داريم.
وي ادامه داد: براي نمونه ميدان نفتي آب تيمور جزو طرح هايي بود که قرارداد آن تا مرز امضا شدن پيش رفت، اما به دليل تحريم ها متوقف شد، بنابراين تلاش مي کنيم دوباره در جريان توسعه قرار گيرد.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران خبر داد:
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با اشاره به راه اندازي اولين ايستگاه «TBS» و گازرساني به جايگاه سي ان جي زاهدان، از احداث حدود يک هزار و 770 کيلومتر خط لوله گاز در استان سيستان و بلوچستان خبر داد و اعلام کرد: همه واحدهاي نيروگاه برق زاهدان به شبکه گاز متصل و مصرف سوخت مايع در اين نيروگاه متوقف شده است.حسن منتظر تربتي، روز شنبه (18 آبان ماه) در بازديد از آخرين پيشرفت هاي گازرساني در سطح استان سيستان و بلوچستان که با همراهي احمد موهبتي، استاندار، فرمانداران، شهرداران، روساي شوراي شهر، مديران ارشد صنعت گاز و شرکت هاي گاز استاني معين انجام شد، درباره آخرين وضعيت اجراي طرح هاي گازرساني اين استان گفت: در بخش اجرا، پروژه ها نسبت به گذشته از پيشرفت خوبي برخوردارند و تعدادي از ايستگاه هاي TBS و شبکه گاز شهر زاهدان آماده بهره برداري شده است.وي با اعلام اين که ايستگاه اصلي CGS دوم زاهدان آماده بهره برداري شده و تا سه روز ديگر آماده تزريق و راه اندازي مي شود، تصريح کرد: پروژه هايي که در سطح شهر زاهدان بر عهده شرکت هاي گاز استاني معين بوده به خوبي انجام شده و تقريبا پيشرفت 50 درصدي دارد و پيش بيني مي کنيم بخش زيادي از شبکه تا اوايل زمستان امسال گازدار شود و اميدواريم بتوانند علمک ها را هم نصب کنند.
معاون وزير نفت با اشاره پيگيري شخص وزير نفت براي تسريع در اجراي طرح هاي گازرساني در سيستان و بلوچستان، اظهار کرد: هم اکنون پروژه ها طبق روال انجام مي شود و مشکلي نيست، به گونه اي که اگر کارهاي مشابه در استان هاي ديگر در مدت حدود 10 سال انجام شده، در شهر زاهدان در بازه زماني سه ساله انجام و تکميل مي شود.وي در ادامه درباره ديگر پروژه هاي گازرساني که در استان سيستان و بلوچستان تعريف شده نيز، توضيح داد: قسمت اول خط لوله زاهدان به زابل در حال اجراست و در قسمت دوم نيز پيمانکار اجرايي تجهيز کارگاه را انجام داده و بخشي از لوله ها را تامين کرده است.تربتي ادامه داد: درخصوص جنوب استان، بحث ايرانشهر به چابهار جزو پروژه هاي استراتژيک است و زيرساخت هاي خوبي را براي توسعه استان ايجاد مي کند که پيمان سپاري آن انجام گرفته و چهار پيمانکار قوي براي انجام آن انتخاب شده اند که تجهيز کارگاه انجام و عمليات اجرايي آن آغاز شده است.
معاون وزير نفت در امور گاز ادامه داد: در بخش شرق استان سيستان و بلوچستان نيز پيمانکار خط لوله گاز خاش به ميرجاوه، لوله مورد نياز را تامين کرده و در حال کار است. شبکه گذاري شهر خاش هم شروع شده و ميرجاوه به زودي وارد پيمان سپاري مي شود. عمليات اجرايي گازرساني به شهر دلگان نيز آغاز شده است.به گفته اين مقام مسئول، اقدام هاي مرتبط با تامين گاز استان سيستان و بلوچستان حجم بسيار زيادي از کار را شامل مي شود که براي خطوط لوله فشار قوي حدود 1770 کيلومتر خط لوله تامين کرده ايم که حدود 1000 کيلومتر آن پيمانکار اجرايي دارد و براي باقي خط نيز، طراحي ها در حال انجام است.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با بيان اين که اين پروژه ها براساس برنامه زمان بندي تعريف شده تکميل خواهند شد، ادامه داد: چنين حجمي از کار در هيچ استان ديگري نبوده و اين استان در اولويت کاري ما قرار دارد که اميدواريم تا دو سال آينده عمليات گازرساني به سراسر اين استان تکميل شود.تربتي تاکيد کرد: اميدواريم با زيرساخت هاي در حال انجام در حوزه گاز، طي چهار تا پنج سال آينده شاهد رشد صنايع گازسوز در استان و سيستان و بلوچستان باشيم که محصولات با ارزش افزوده بيشتر توليد کنند.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران همچنين در خصوص آخرين وضعيت گازرساني به نيروگاه هاي برق اين استان گفت: بر اساس بند «ق» و ماده 12 قانون رفع موانع توليد، توجيه اقتصادي پروژه هاي گازرساني مبني بر سوخت جايگزين بود که در شهر زاهدان و ايرانشهر هم اکنون همه واحدهاي نيروگاه زاهدان از سوخت گاز استفاده مي کنند و صرفه جويي خوبي از اين محل ايجاد شده است.حسن منتظرتربتي، اعلام کرد: دو نيروگاه در چابهار و مکران وجود دارد که با احداث خط لوله ايرانشهر به چابهار به گاز متصل مي شوند و مصارف اقتصادي اين طرح از محل صرفه جويي تامين مي شود، زيرا سوختي که هم اکنون در اين دو نيروگاه مصرف مي شود، هزينه بر است و البته منافع بيشتري نيز توليد خواهد کرد.
تفاهم نامه همکاري به منظور مشارکت و بهره مندي از خدمات، تخصص هاي آموزشي، علمي، پژوهشي و فني متقابل و توانايي هاي بالفعل طرفين در مسائل و حوزه هاي مشترک ميان معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت و سازمان نظام مهندسي معدن ايران امضا شد.
اين تفاهم نامه همکاري، روز سه شنبه (21 آبان) به امضاي سعيد محمدزاده، معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت و داريوش اسماعيلي، رئيس سازمان نظام مهندسي معدن ايران رسيد.
محمدزاده درمراسم امضاي تفاهم نامه با سازمان نظام مهندسي معدن ايران با تاکيد بر ضرورت بهره مندي از ظرفيت هاي علمي و تجربي موجود در کشور خاطرنشان کرد: صنعت نفت به دنبال شکل گيري ارتباط مستمر و در عين حال کاربردي ميان مجموعه دانشگاهي و صنعت است که اميدواريم با امضاي اين تفاهم نامه، گامي در مسير تحقق اين هدف برداشته شود.
به گفته او، تاکنون 25 قرارداد بزرگ ميان بخش هاي بالادستي و پايين دستي صنعت نفت به صورت مگاپروژه با دانشگاه ها به امضا رسيده و همچنين در حوزه اکتشاف نيز شاهد قراردادهاي ارزشمندي هستيم که همه اين قراردادها با توان و ظرفيت مجموعه علمي و فناوري داخل کشور در دست پيگيري است.
اين مقام مسئول گفت: همان طور که توسعه صنعت و فناوري مورد تاکيد است، مسئله توسعه زيست بوم فناوري نيز از آن دست موضوع هاي مهم در معاونت مهندسي است که هم اکنون با همکاري برخي شرکت هاي استارت آپي و دانش بنيان در حال پيگيري است.
داريوش اسماعيلي، رئيس سازمان نظام مهندسي معدن ايران هم در اين مراسم اظهاراميدواري کرد با امضاي اين تفاهم نامه، در مراحل بعدي گام هاي عملي و اجرايي برداشته شود و زمينه ساز رشد اقتصاد کشور باشد.
اکتشاف دومين مخزن بزرگ نفتي ايران با تلاش کارکنان گمنام نفت
مشعل دومين مخزن بزرگ نفتي ايران را به نام کارکنان تلاشگر و گمنام صنعت نفت «نام آوران» بخوانيد و به خاطر بسپاريد. وزير نفت با اعلام نام مخزن نفتي کشف شده در جنوب ايران، گفت: که «به پاس خدمات همه افراد شريف بويژه کارکنان مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران که در گوشه و کنار اين سرزمين، بدون هيچ توقع و چشمداشتي به کشور خدمت مي کنند، نام اين ميدان«نام آوران» گذاشته شد. جا دارد در مقابل خدمات همکاراني که در شرايط سخت در بخش هاي مختلف صنعت نفت کار مي کنند، سر تعظيم فرود بياوريم. نام آوران واقعي همان گمنامان نام آور افتخارآفرين ملت ايران هستند.»
«نام آوران» که خبر اکتشاف و اضافه شدن آن به جغرافياي نفتي کشور از سوي رئيس جمهور اعلام و با توضيحات تکميلي وزير نفت درباره جزييات آن همراه شد، بارديگر نام ايران را در عرصه انرژي جهاني به عنوان يکي از بزرگ ترين دارندگان مجموع ذخاير نفت و گاز منطقه و جهان به رخ کشيد؛ مسيري که حاصل جمع تلاش کارکنان صنعت نفت است که با فعاليت شبانه روزي خود، رد طلاي سياه را از اعماق زمين کشف کرده و حالا يک مخزن نفتي را در گستره عظيمي از جنوب و غرب شهر اهواز( دردو طرف رودخانه کارون) بين ميدان هاي نفتي، منصوري، آب تيمور، سوسنگرد، جفير، سپهر و دارخوين به نام خود مي بينند.
اگر بخواهيم مروري بر فعاليت انجام شده در مسير اکتشاف دومين مخزن بزرگ نفتي در تاريخ ايران داشته باشيم، طبق توضيحات وزير نفت، «عمليات اکتشاف اين مخزن، با پيشرفته ترين روش هاي اکتشافي به عنوان يک اکتشاف فناورانه و کار جديد اکتشافي با سه حلقه چاه از سال 95 آغاز شده و با توجه به اينکه حدود 31 ميليارد بشکه اکتشاف هاي پيشين بوده است، حدود 22 ميليارد بشکه به ذخاير نفت درجاي کشور و 2.2 ميليارد بشکه به ذخاير نفت قابل برداشت کشور افزوده مي شود.»
در واقع مطالعه احتمال وجود نفت در حد فاصل ميدان هاي نفتي منصوري، آب تيمور، سوسنگرد، جفير و سپهر در جنوب غربي شهر اهواز و در دو سوي رودخانه کارون در اواخر سال 1395 آغاز شد و با حفاري چاه هاي اکتشافي آرمان(در شرق ميدان دارخوين)،منصوري غربي(حد فاصل ميادين منصوري و آب تيمور)و سپهر شرقي (در شرق ميدان سپهر) و استفاده از اطلاعات چاه تحديدي آب تيمور-53، در نيمه سال 1398 وجود نفت در گستره وسيع و يکپارچه مابين اين ميادين محرز شده است.
اکتشاف اخير نفتي ايران با تغيير روش هاي اکتشافي همراه بوده و به گفته سيدصالح هندي، مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، با توجه به اين واقعيت که دوران کشف تله هاي ساختماني و طاقديسي بتدريج به پايان مي رسد و بايد به دنبال روش هاي جديد مبتني بر تله هاي ترکيبي و چينه اي بود، از سال 1395 تغييراتي در رويکرد، نگاه و حتي ساختار خود اعمال کرده که اکتشاف هاي تازه يکي از نتايج تثبيت رويکرد جديد اکتشافي است. به اين صورت با تأکيد مديريت اکتشاف بر ضرورت مطالعه يکپارچه به جاي نگاه هاي بخشي و جزئي به يک منطقه، پروژه لرزه نگاري سپهر در دشت آبادان در دستور کار قرار گرفت و دستاوردهاي اين پروژه ثابت کرد که فعاليت هاي لرزه نگاري تا چه حد مي تواند در کسب موفقيت هاي اکتشافي مؤثر باشد. به اين ترتيب، ايده اي مطرح شد مبني بر اينکه ممکن است بين ميدان هاي قديمي نيز نفت وجود داشته باشد و اين ايده، راهبرد کشف ميان ميدان هاي بزرگ را پيش روي مديريت اکتشاف قرار داد. به اين منظور سه چاه اکتشافي، حفاري و از اطلاعات چاه آب تيمور 53 که به همت همکاران شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب حفاري شده بود، استفاده شد که قرار دادن مجموع اطلاعات حاصل از فعاليت هاي انجام شده و شبيه سازي و مدل سازي هاي صورت گرفته در کنار هم، مخزن بزرگي را با لايه زمين شناسي ايلام پيش روي آنان ترسيم کرد.
براي اينکه بدانيد اهميت مخزن نفتي نام آوران چيست، به اين اعداد و ارقام توجه کنيد: حجم نفت درجاي «مخزن نام آوران» در اين ميادين، حدود 3/31ميليارد بشکه از قبل اعلام کشف شده بود که پس از مطالعات اخير و انجام موفقيت آميز فعاليت هاي حفاري اکتشافي، بر اساس آخرين نقشه هاي به روز شده از ميادين مذکور و محدوده بين اين ميدان ها، حجم نفت درجاي اين مخزن به3/53ميليارد بشکه افزايش پيدا کرد.
بدين ترتيب 22ميليارد بشکه به نفت درجاي اين مخزن اضافه مي شود که با احتساب ضريب بازيافت 10 درصد براي برداشت نفت از اين مخزن، 2/2ميليارد بشکه به ذخاير نفت قابل استحصال کشور افزوده مي شود. مقدار بازيافت، در مرحله نخست مربوط به مشخصات مخزن بوده و با استفاده از فناوري هاي ازدياد برداشت مي توان اين ضريب را افزايش داد.
اگر بخواهيد وسعت مخزن نام آوران را پيش رويتان ترسيم کنيد، کلانشهر تهران يا لوکزامبورگ و يا سه برابر کشور بحرين را در نظر بگيريد. مخزن جديد نفتي کشف شده به همين وسعت و مساحت است. از بستان آغاز مي شود و تا نزديکي اميديه ادامه دارد. وسعت اين ميدان 2400 کيلومتر مربع است و 80 متر ضخامت دارد.مساحت اين محدوده 2400 کيلومتر مربع و متوسط ضخامت اين لايه 80 متر و عمق آن به طور متوسط 3100 متر است که عنوان دومي بزرگترين مخزن نفتي ايران را در اختيار گرفته است. زنگنه گفت که تاکنون از اين مخزن 53 ميليارد بشکه نفت درجا کشف شده است که احتمال گسترش اين مخزن به سمت جنوب غربي و جنوب شرقي به طور قابل توجهي وجود دارد. نخستين لايه بزرگ، لايه آسماري گچساران با 54 ميليارد بشکه ذخيره نفت درجا بوده و پس از نام آوران-لايه ايلام نيز مارون-لايه آسماري با 40.5 ميليارد بشکه و آزادگان-لايه سروک با حدود 40 ميليارد بشکه ذخيره نفت درجا در رتبه هاي بعدي قرار گرفته اند.
نکته مهم ديگر آنکه طبق توضيح زنگنه با هر يک درصد بهبود ضريب بازيافت از اين 53 ميليارد بشکه نفت، 530 ميليون بشکه نفت حاصل مي شود که با قيمت کنوني، 32 ميليارد دلار ثروت به کشور اضافه مي شود، بنابراين بايد همه، اهتمام خود را در بحث توسعه فناوري و تحقيقات و پژوهش و فناوري در بخش بالادست نفت متوجه افزايش ضريب بازيافت کنيم. در زمينه امکان افزايش ضريب بازيافت اين مخزن، وزير نفت با اشاره به اينکه ضريب بازيافت در دنيا به دليل رشد فناوري در حال افزايش است، اعلام کرد که ايران از دو روش مي تواند ضريب بازيافت ميدان هاي نفتي خود را افزايش دهد. نخست تکيه بر فناوري داخلي است که اين فناوري مي تواند با استفاده از کمک دانشگاه ها ارتقا يابد و ديگري همکاري با شرکت هاي بزرگ نفتي جهان و صاحب فناوري است.
فعاليت هاي اکتشافي «مخزن نفتي نام آوران» در سه جبهه شمالي، شرقي و جنوبي ادامه داشته و پيش بيني مي شود با حفاري حداقل چهار حلقه چاه اکتشافي– تحديدي ديگر، مقدار قابل توجهي به حجم نفت درجاي اين مخزن افزوده شود. اکتشاف هاي سالانه نشان مي دهد که همچنان ظرفيت اکتشاف در کشور بالاست و منابع کشف نشده زيادي وجود دارد.در اين راستا تلاش بي وقفه مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت در اکتشاف منابع هيدروکربوني نواحي مختلف ايران ادامه دارد.
ايران در تمام سال هاي پس از انقلاب غير از دوران جنگ، هر سال کشف جديدي داشته و در اين مدت در مجموع 73 ميدان مشتمل بر 36 ميدان نفتي و 37 ميدان گازي کشف شده که از اين ميان، 26 ميدان مرزي و مشترک بوده اند. طبق اعلام مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، «تمام نفت برداشت شده در کشور در چهار دهه اخير با اکتشاف هاي انجام شده جايگزين شده و در حوزه گاز شرايط به مراتب بهتر است. در بخش گاز تقريباً 8 برابر ميزان گازي که مصرف شده، مخزن کشف شده جايگزين کرده ايم.» نکته مهم آنکه اين کشف نفتي، آخرين نيست و همچنان رويکرد و ريل گذاري جديد اکتشاف که منتهي به اين کشف شده است، ادامه مي يابد.
وزير نفت با قدرداني از کارکنان و مديران مديريت اکتشاف و مناطق نفت خيز جنوب گفت: کشف اين مخزن را در آستانه اين اعياد به مردم ايران تبريک مي گويم که اين ثروت خدادادي را از دل اين زمين در اين شرايط سخت به ما نماياند.
استان قم سبز مي شود
دستيابي به جايگاه دومين شرکت خدمات رساني از نگاه مشتريان
مهدي مهرابي توسعه گازرساني در استان قم به گام هاي پاياني نزديك مي شود و يکي از مراكز فرهنگي دنياي اسلام تنها چند ماه ديگر تا تبديل شدن به يکي از استان هاي سبز كشور فاصله دارد. به موازات گسترش روزافزون واحدهاي صنعتي در اين استان، گازرساني نيز، روندي شتابان داشته و سبب تقويت و رونق فعاليت هاي تجاري در اين خطه شده است. شركت گاز استان قم كه تاكنون در زمينه عمل به تعهدات، كارنامه اي درخشان داشته، در زمينه مسؤوليت هاي اجتماعي نيز، از برترين دستگاه هاي اجرايي كشور به شمار مي آيد؛ به گونه اي که براي انگيزه بخشي به كاركنان خود، طرح طبقه بندي مشاغل را اجرايي كرده است. اين مجموعه در حال حاضر رويكردهاي كيفي را سرلوحه برنامه هاي خود قرار داده است و مي كوشد با طراحي مجدد شبكه گاز استان قم، كيفيت خدمت رساني به مشتركان را ارتقا دهد.
مديرعامل شركت گاز استان قم با بيان اينكه ضريب نفوذ گاز در شهرهاي اين استان از مرز 99.5 درصد عبور كرده است، مي گويد: عمليات گازرساني به شهرهاي استان قم به پايان رسيده و نواحي باقي مانده كه از آنها با عنوان حفره هاي خالي ياد مي شود، بافت هاي مسكوني يا تجاري تازه ساخت هستند كه به تازگي در حاشيه شهرها شكل گرفته اند و با تكميل پروژه هاي در دست اجرا، اين اقشار نيز در آينده نزديك به شبكه گاز متصل مي شوند.
به گفته عليرضا نصيري، ضريب نفوذ گاز در بخش روستايي به 91 درصد رسيده است كه با اتمام گازرساني به 20 روستا در دهستان قاهان تا دهه فجر سال جاري، اين عدد به 96 درصد افزايش خواهد يافت. با برنامه ريزي انجام شده در نظر داريم در 6 ماه نخست سال 99 عمليات گازرساني به همه روستاهاي بالاي 20 خانوار در استان قم را به اتمام برسانيم كه با تحقق اين مهم، نام استان قم به عنوان يكي از استان هاي سبز كشور مطرح خواهد شد.
مديرعامل شركت گاز استان قم با اشاره به ظرفيت هاي بي نظير بند «ق» در شتاب دهي به عمليات گازرساني مي گويد: افزايش 30 درصدي گازرساني در بخش صنعتي و برخورداري 50 روستا از نعمت گاز، از مزاياي اجراي بند «ق» در استان قم است كه اجراي اين فرايند همچنان تداوم خواهد يافت، ضمن آنكه در 6 ماه اول سال 98، موفق به جذب پنج هزار و 660 مشترك جديد شديم كه گازرساني به يك سوم اين مشتركان كه در زمره بخش هاي تجاري و صنعتي قرار دارند، عمدتا در قالب بند «ق» انجام شد.
به دستور وزير نفت و مديران ارشد شركت ملي گاز ايران، «كميته سوخت و مبارزه با قاچاق سوخت» با محوريت شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در استان قم تشكيل شده است و تنها در سال 98، 18 هزار مترمكعب گاز جايگزين سوخت هاي مايع شده است كه قصد داريم تا پايان سال اين مقدار را به 25 هزار متر مكعب افزايش دهيم.
نصيري درباره نحوه تعامل شركت گاز استان قم با ديگر سازمان ها براي دريافت مجوز اجراي پروژه مي گويد: سياست ما همواره بر ايجاد تفاهم متقابل و همکاري بيشتر با مبادي ذي ربط استوار بوده است؛ از اين رو تلاش كرديم در قالب برگزاري نشست هاي مشترك با سازمان هاي ديگر، زمينه هاي همكاري را ارتقا دهيم و فرايند اخذ استعلام و مجوز را كوتاه تر كنيم. پيش تر نيز نشستي مشترك با مديران كل منابع طبيعي، راهداري و آب منطقه اي براي رفع مشكلات موجود در محورهاي خروجي استان برگزار شد و پس از بازديد ميداني همه ذي نفعان از محل هاي مورد نظر، مسائل ابهام آميز به گونه اي كارآمد حل و فصل شد و به نتيجه رسيد.
مديرعامل شرکت گاز استان قم از بازنگري و تجديد طراحي شبكه گاز استان قم هم خبر مي دهد و مي گويد: از آنجا كه عمده عمليات گازرساني در استان به پايان رسيده است، رويكردهاي جديد اين شركت برارتقاي كيفيت ساختارهاي موجود متمركز شده است كه در اين ميان با توجه به قديمي بودن تاسيسات گازرساني استان قم، اولويت بر طراحي مجدد شبكه شهر قم قرار گرفت. در برنامه هاي آتي نيز در نظر داريم شبكه هاي با قدمت طولاني را نوسازي کنيم و پروژه هاي مقاوم سازي را در دستور كار قرار دهيم. هم اكنون پروژه نوسازي شيرهاي تاسيسات كنترلي و حفاظت از زنگ در دست اقدام قرار دارد تا استفاده حداكثري از سرمايه هاي ملي كه در زير خاك مدفون شده اند، انجام شود. در روستاها نيز در تلاشيم عمليات گازرساني به قسمت هايي كه پيش تر در بافت خالي روستا احداث شده اند يا اندك مناطق غيربرخوردار از گاز را با سرعت به پايان برسانيم تا امکان دستيابي به هدف استان سبز در نيمه اول سال99 فراهم شود.
مديرعامل شرکت گاز استان قم با بيان اينكه در سال 97 گازرساني به روستاها فراتر از برنامه پيش بيني شده محقق شد و 25 روستا از نعمت گاز برخوردار شدند، به رشد چشمگير واحدهاي صنعتي در قم و فعاليت 13 شهرك صنعتي در اين استان مي پردازد و مي گويد: با توجه به عدم اعطاي مجوز جديد براي ايجاد واحدهاي صنعتي تا شعاع 120 كيلومتري تهران، بسياري از سرمايه گذاران به سمت اطراف تهران و به ويژه استان قم آمده اند. در حال حاضر شهرك هاي صنعتي استان قم به طرز چشمگيري فعال شده اند و ما همگام با راه اندازي فازهاي صنعتي اين مجتمع ها، برنامه هاي گازرساني را در دست اجرا داريم كه انتظار مي رود تا نيمه اول سال 99 به بهره برداري برسد.
در سال 97 باوجود افزايش چشمگير تعداد مشتركان، مصرف گاز روند كاهشي داشته و به 2 ميليارد مترمكعب رسيده است كه اين مهم حاكي از رشد فرهنگ مديريت مصرف در بين مصرف كنندگان استان قم است.
مديرعامل شركت گاز استان قم با اعلام اينكه شركت تحت مسؤوليتش با خلق دستاوردهاي ارزشمند در زمينه مسؤوليت هاي اجتماعي، موفق به دريافت جايزه سه ستاره در بحث تعالي سازماني شده است، به تشريح دستاوردهاي اين شركت در سه حيطه اقتصادي، اجتماعي و محيط زيست مي پردازد و توضيح مي دهد: در بخش اقتصادي كه يكي از زيرمجموعه هاي مسؤوليت اجتماعي به شمار مي آيد، اجراي پروژه هاي متعدد در زمينه مديريت مصرف انرژي،توسعه گازرساني به صنايع، استفاده از پيمانكاران بومي در اجراي پروژه ها، تامين كالا و تجهيزات با تكيه بر توان توليدكنندگان داخلي، اولويت دهي در گازرساني به صنايع توليدي، كشاورزي و گردشگري در جهت توسعه اقتصادي و مشاركت فعال در راه اندازي صنايع راكد در دست اجرا قرار دارد.
شركت گاز استان قم در بخش فعاليت هاي اجتماعي نيز، پروژه هاي متعددي در دست اقدام دارد كه تشكيل صندوق خيريه حضرت فاطمه(س)، كمك به سيل زدگان، مشاركت در طرح اكرام ايتام و محسنين، زيباسازي شهر و پيام هاي ايمني، مشاركت در برنامه هاي صدا و سيما به منظور آشنايي جامعه با مصرف بهينه، آموزش ايمني در مدارس با تلاش کارکنان اچ اس اي، توليد و انتشار كتابچه هاي ايمني، اجراي پروژه سامك (سامانه ارتباط مكانيزه با مشتركين)، اشتراك پذيري و گازرساني رايگان به اماكن مذهبي، مدارس ديني و جانبازان بالاي 25 درصد و مشاركت كاركنان در برنامه هاي اهداي خون و توسعه گازرساني به روستاها، از جمله اين برنامه هاست.
مديرعامل شرکت گاز استان قم انجام فعاليت هاي زيست محيطي را يكي از مهم ترين مسؤوليت هاي اجتماعي توصيف و اظهار مي كند: در زمينه محيط زيست، افزون بر اجراي مديريت الزام هاي زيست محيطي در پروژه ها و دريافت لوح تقدير در زمينه OHSAS 18000، پروژه هاي متعددي در زمينه بهبود تعويض مهره ماسوره اي انعطاف پذير در مسير اجراي نقشه راه مديريت كربن و جلوگيري از نشت گاز، اجراي فتوسل هاي فتوولتاييك در ساختمان مركزي، كاهش زمان نشت يابي و امداد در زمان هاي نشت گاز، اجراي پروژه هاي بهبود رفع نشت يابي، كاهش زمان پرژينگ در عمليات تزريق گاز و تخليه هوا، توسعه فضاي سبز و مشاركت در برنامه هاي درخت كاري، استفاده از حرارت زمين در يكي از ادارات شهر قنوات، طرح ريزي و اجرا شده است. همچنين شركت گاز استان قم در چهارمين همايش مسؤوليت هاي اجتماعي صنعت نفت به دليل تدوين و ارائه گزارش عملكرد از مسؤوليت هاي اجتماعي، مفتخر به دريافت سپاس نامه شد. در همين زمينه استاندار قم نيز در ابتداي سال 98، با اهداي لوح تقدير از شركت گاز قم به عنوان برترين دستگاه خدمت رسان در سطح استان تجليل كرد.
به گفته نصيري، شركت گاز استان قم در ارزيابي سازمان امور اداري و استخدامي كشور، رتبه دوم كشوري را از نظر كسب رضايت مشتريان در بين شركت هاي استاني گاز به خود اختصاص داد و با توجه به هدف گذاري راهبردي، در سال 1400 به كسب عنوان برترين شركت گاز استاني كشور دست خواهديافت.
مديرعامل شركت گاز استان قم با تشريح موفقيت هاي اين مجموعه در حمايت از سازندگان داخلي مي گويد: با توجه به سوابق 38 ساله در صنعت گاز و حضور در پروژه هاي متعدد اين عرصه، با قاطعيت عنوان مي كنم كه بومي سازي تجهيزات، پيشرفتي چشمگير داشته است.
در سال هاي آغازين انقلاب، اغلب تجهيزات وارداتي بود و ايجاد هرگونه محدوديت از سوي كشورهاي سازنده، پيشرفت پروژه ها را دشوار مي ساخت، اما به تدريج و در سايه افكار خلاقانه و ايده هاي سازنده كاركنان صنعت گاز، قطعات و اقلام راهبردي يكي پس از ديگري داخلي سازي شده و پروژه ها با تكيه بر توان متخصصان ايراني به اوج رشد و شكوفايي رسيد.
نصيري درباره اقدام هاي انجام شده براي بهبود وضعيت معيشتي كاركنان و اجراي طرح طبقه بندي مشاغل براي همكاران پيمانكاري توضيح مي دهد: همه افتخارات شركت گاز استان قم، مرهون تلاش هاي كاركنان آن است كه در قالب هاي رسمي، قراردادي و پيمانكاري، مسؤوليت هاي محوله را با وجدان كاري و به بهترين نحو ممكن به انجام مي رسانند؛ از اين رو براي انگيزه بخشي به کارکنان ضروري است كه نيازهاي معيشتي آنان مورد توجه قرار گيرد.
شركت گاز استان قم، از اولين مجموعه هايي بود كه باوجود محدوديت هاي شديد مالي، طرح طبقه بندي مشاغل را در روزهاي پاياني سال گذشته اجرا كرد تا همكاران پيمانكاري سال 98 را با انگيزه و روحيه اي بهتر آغاز كنند.
در حال حاضر همه نيروهاي پيمانكاري از جمله همكاران كنتورخوان، امداد، پشتيباني، اچ اس اي و نشت يابي، مشمول طرح طبقه بندي مشاغل شده اند كه اثربخشي اين اقدام هاي روحيه افزا در خروجي هاي رو به پيشرفت سازمان، قابل مشاهده و نمايان است.
از آنجا كه بخش عمده اي از مسؤوليت هاي سازمان بر دوش كاركنان قراردادي و پيمانكاري قرار دارد، سعي كرده ام با برگزاري نشست هاي رو در رو با اين قشر وظيفه شناس و شنيدن ديدگاه هاي آنان، گامي در مسير افزايش اشتياق كاري آنان بردارم، ضمن آنكه هماهنگي هاي لازم با پيمانكار براي پرداخت به موقع حقوق اين قشر تاثيرگذار انجام و سعي شده است در حد مقدورات اين عزيزان هم از تسهيلات تشويقي و پاداش بهره مند شوند.
ما اعتقاد داريم كه همكاران كنتورخوان به مثابه ويترين هاي وزارت نفت هستند؛ از اين رو سعي كرده ايم از نفرات تحصيل كرده و با تجربه در اين جايگاه شغلي حساس بهره ببريم و با برگزاري دوره هاي آموزشي اخلاق حرفه اي، اين قشر را آن چنان كه زيبنده نام و اعتبار شركت ملي گاز ايران است، راهي محله ها و درب منازل هموطنان كنيم.
اميدواريم در پرتو تصميم هاي مدبرانه مديران ارشد صنعت نفت درخصوص ارتقاي گريد نيروهاي رسمي نيز، اقدامي مثبت و رو به جلو انجام شود. واقعيت آن است كه شركت گاز استان قم مملو از نيروهاي باتجربه و كاركشته است كه در تمام دوران كاري، خود را صادقانه وقف هموطنان كرده اند، اما به دليل محدوديت هاي سازماني، متاسفانه سال هاست كه امكان دريافت گريد را ندارند. هرچند در حد توان سعي مي كنيم با بهره گيري از روش هاي انگيزشي و مديريتي، مانع افت اشتياق اين عزيزان نسبت به كار شويم و تجربه اين نيروهاي ارزشمند را به نسل جديد منتقل كنيم.
مديرعامل شركت گاز استان قم در تشريح مزاياي فرايند حذف قبوض كاغذي گاز و الكترونيكي كردن آن مي گويد: طرح حذف قبوض كاغذي، سبب كاهش هزينه هاي خريد كاغذ و چاپ صورتحساب مي شود كه اين خود در مسير عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي است و مزاياي زيست محيطي و اقتصادي دارد. با ارسال الكترونيكي شاهد تغيير در فرايند پرداخت از حضوري به غيرحضوري خواهيم بود كه افزايش نقدينگي شركت را در پي دارد. همچنين با حذف بازه زماني صورت حساب، موجبات شتاب گيري روند وصول از بدهكاران انجام مي شود. ما تاكنون موفق به ثبت شماره هاي تلفن 74 درصد از مشتركين شده ايم كه همه اين عزيزان از اين پس مي توانند صورت حساب هاي خود را به صورت الكترونيكي دريافت كنند، ضمن آنكه همكاران كنتورخوان در تلاشند اطلاعات و شماره تلفن هاي باقي مانده مشتركان را به زودي دريافت كنند تا الكترونيكي شدن اين فرايند به مطلوب ترين صورت انجام شود. براساس برآوردهاي انجام شده، الكترونيكي كردن صورت حساب هاي مشتركان، صرفه جويي 900 ميليون تا 1 ميليارد توماني را براي اين شركت در پي خواهد داشت.
پروژه هاي گازي در نقاط دورافتاده کشور وارد مدار مي شود
گاز به عنوان سوخت پاک و ارزان، بخش قابل توجهي از سبد انرژي را به خود اختصاص داده و اکثرا شهر و روستاي بالاي 20 خانواري در کشور از اين موهبت بهرهمند هستند. گاز، از مرکز کشور تا دورافتاده ترين شهرها و روستاهاي مرزي، جايگزين سوختهاي مايع شده و با ورود به هر نقطه رفاه، توسعه، اشتغال، رونق و... را با خود به ارمغان آورده است. توسعه زيرساخت هاي گازرساني در شهرها و روستاها ممکن نيست، مگر با ايجاد زيرساخت هاي کلان از جمله خطوط لوله انتقال گاز، تاسيسات تقويت فشار گاز و مراکز بهره برداري. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران به عنوان بازوي اجرايي صنعت گاز درباره آخرين وضعيت پروژه هاي کلان اين حوزه مي گويد: در مجموع از ابتداي امسال تاکنون حدود 400 کيلومتر خط لوله انتقال گاز بهره برداري و تزريق گاز شده است و براساس برنامه هاي تعريف شده، 210 کيلومتر خط لوله جديد نيز به زودي وارد مدار مي شود.
به گفته بهرام صلواتي، بخشي از خط نهم سراسري، رابط سايت هاي 1 و 2 پارس جنوبي، خط لوله انتقال گاز بيرم، خط انتقال گاز کام فيروز، خط انتقال گاز همت آباد - بار خط انتقال گاز دماوند پروژههايي است که از ابتداي سال تاکنون تزريق گاز شده و به بهرهبرداري رسيده اند. در بخش تاسيسات تقويت فشار گاز نيز، 3 واحد تاسيسات تقويت فشار گاز ديلم، 3 واحد تاسيسات تقويت فشار گاز اهواز، 3 واحد تاسيسات تقويت فشار گاز حسينيه، 4 واحد تاسيسات تقويت فشار گاز کوهدشت و يک واحد تاسيسات تقويت فشار گاز پارچين راه اندازي شده و هم اکنون در مدار قرار دارند.
وي با بيان اينکه روند توسعه و اجراي پروژه با پيشرفت بسيار مناسب و مطلوب در جريان است، ادامه مي دهد: در آينده نزديک نيز يک واحد تاسيسات تقويت فشار گاز ديلم، دو واحد تاسيسات تقويت فشار گاز بيدبلند، يک واحد تاسيسات تقويت فشار گاز اهواز، يک واحد تاسيسات تقويت فشار گاز حسينيه، يک واحد تاسيسات تقويت فشار گاز سمنان و يک واحد تاسيسات تقويت فشار گاز آب پخش به بهره برداري خواهند رسيد. براين اساس تاکنون در مجموع 14 واحد از تاسيسات تقويت فشار گاز وارد مدار شده و 10 واحد نيز در آينده نزديک به بهره برداري مي رسد.
صلواتي در ادامه به ديگر پروژه هاي کلان صنعت گاز اشاره مي کند و مي گويد: پروژه هاي مهمي نيز در استان سيستان و بلوچستان در حال اجراست که با بهره برداري از آنها شاهد توسعه قابل توجهي در زيرساخت هاي گازرساني سطح اين استان خواهيم بود.
پيمانکاران خط لوله انتقال گاز ايرانشهر- چابهار انتخاب شده و در حال تجهيز کارگاه است. براي شتاب بخشي به روند اجراي اين پروژه، آن را به 4 قطعه تقسيم کرده ايم. سه قطعه اين خط لوله به طول 201 کيلومتر 56 اينچ و قطعه چهارم نيز شامل 44 کيلومتر 42 اينچ، 20 کيلومتر 20 اينچ و 25 کيلومتر 16 اينچ است. براساس برنامه هاي تعريف شده، 18 ماه براي اجراي اين پروژه در نظر گرفته شده است.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران ادامه مي دهد: پيمانکار پروژه خط لوله دشتک - زابل به طول 110 کيلومتر نيز انتخاب شده و تا 19 ماه ديگر شاهد بهرهبرداري از اين خط لوله خواهيم بود. خطوط لوله انتقال گاز خاش - ميرجاوه و ايرانشهر-خاش نيز در حال اجراست.
به گفته صلواتي، پروژه خط لوله انتقال گاز پاليزان تا شهرهای همجوار به طول تقريبي 200 کيلومتر در مرحله مناقصه و انتخاب پيمانکار و فاز دوم آن نيز در مرحله طراحي قرار دارد.
مديرعامل شرکت کنوني و توسعه گاز ايران يادآور مي شود: درضمن به تازگي 655 کيلومتر خط لوله جديد در استان سيستان و بلوچستان به شرکت مهندسي ابلاغ شده که شامل انشعابهايي از خط لوله ايرانشهر-چابهار بوده که پس از مرحله شناسايي مسير، فرآيندهاي اجرايي بعدي آغاز ميشود.
در مجموع 15 پروژه در استان سيستان و بلوچستان تعريف شده که بيشترين پروژه ها در مرحله اجرا هستند. اين پروژهها از شهر زاهدان به سمت شمال تا زابل به سمت جنوب تا چابهار و انشعاب هاي آن به سمت شرق تا خاش و سروان در حال اجراست.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران اعلام کرد: افزون بر اين پروژه ها، پيمانکار پروژه خط لوله انتقال گاز رشت - چلوند انتخاب شده است و در مرحله ابلاغ قرار دارد. اين پروژه در دو گستره تقريبي 75 کيلومتري (در مجموع تقريبا 150 کيلومتر) به مناقصه رفته است.
صلواتی در ادامه به مناقصه های برگزار شده شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اشاره و می گوید: پیمانکار پروژه های خطوط انتقال گاز لافت-گورزین، ماهشهر-شادگان و لارستان انتخاب شده است و در مرحله ابلاغ قرار دارد. در حوزه ذخیره سازی نیز حفاری یک حلقه چاه ارزیابی با نصب دکل حفاری در پروژه قزل تپه در دست اقدام است. پیمانکار فاز دوم طرح توسعه میدان شوریجه به روش BOT انتخاب شده و فاز دوم طرح توسعه میدان ذخیره سازی سراجه به روش BOT در مرحله اعلام انجام مناقصه برای انتخاب پیمانکار است.
به زودی مطالعات امکان سنجی میدان های باباقیر و بانکول با حفر یک حلقه چاه ارزیابی انجام خواهد شد و پروژه پیش امکان سنجی مختار نیز در دست اقدام است. همچنین پروژه امکان سنجی ذخیره سازی گاز طبیعی در نصرآباد کاشان نیز در مراحل پایانی قرار دارد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران می گوید: مناقصه تاسیسات تقویت فشار گاز نورآباد، دوراهان، پل کله، ارسنجان و خیرگو نیز انجام شده و پیمانکاران مربوطه انتخاب شده اند. پیمانکار تاسیسات تقویت فشار گاز خورموج و برازجان نیز مشخص شده و در مرحله اخذ مصوبه هیات مدیره شرکت ملی گاز ایران است و ایستگاه های یدک تکمیلی دشت، فراشبند و سمنان در مرحله اجراست.
صلواتی در پایان اعلام می کند: با هدف رونق تولید، ایجاد اشتغال و حمایت از سازندگان داخلی، دو مناقصه برای تامین حدود 311 کیلومتر لوله 56 اینچ و 189 کیلومتر لوله 42 اینچ برگزار شده است.
خط بان خطوط لوله يزد- رفسنجان از سختي ها و مشکلات اين حرفه مي گويد :
نگهبان در لغت به معناي حراست و حفاظت است، اما واژه خطبان در دايره لغات انباشته در ذهنم ناآشنا بود. به سراغ لغت نامه دهخدا رفتم و هر چه بيشتر جُستم، کمتر يافتم. تا اينکه صالحي نژاد همان خطباني که شرح گفت وگويش را در ادامه مي خوانيد، آن را در عمل تعريف کرد. او چنان با غيرت و تعصب از حراست خطوط مي گفت که گويي نسبتي فاميلي با اين تکه هاي آهن دارد! ناظر کارش به ما گفت به تنهايي کار چند خطبان را با هم انجام مي دهد. او به خوبي قدر اين گنج گرانبهاي نهفته در دل خاک را مي داند، چون براي سرباز وطن هر آنچه موجب سربلندي نام کشور و رفع نياز هموطنش باشد، چون جان پاسبانش است، خطبان يعني عقابي تيزپرواز که بال هاي رصد و پايش مسير خط در تيررس چشمان تيزبينش قرار دارد، از حشره اي کوچک تا موجود دوپا، اگر فکر آسيب به خطوط لوله نفت به مخيله اش خطور کند، با او طرف است. از او کارآمدي، گزارش هاي به موقع و حضور تاثيرگذار در جلوگيري از تجاوز به مسيرخط و... را مي خواهند. آنها همه مرارت هاي کار را به جان مي خرند، سربازاني گمنام و محجوب که در پايين ترين رده سازماني مشغولند، اما دستاورد عملکردشان مهمترين نتيجه را دربردارد، خطوط سالم از گزند آسيب محيطي و يا دستاني ناپاک و اينگونه است که محتواي فراورده نفتي در لوله هاي تف ديده مي روند تا تنور اقتصاد کشور از آنها گرم باشد، محمدرسول صالحي نژاد خط بان خطوط لوله منطقه يزد، خشنود است که به نوعي سربازي براي وطن است گفت وگوي «مشعل» را با اين خط بان صنعت نفت مي خوانيم.
محمدرسول صالحي نژاد، متولد سال 1365 و خطبان مسير خط انتقال فرآورده 14 اينچ رفسنجان-کرمان و 16 اينچ رفسنجان- يزد هستم. از دي ماه 96 به خانواده بزرگ شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران پيوستم و جزو 21 نفر خطبان حافظ خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه يزد – رفسنجان شدم.
آفتاب طلوع نکرده، از خانه بيرون مي رويم و سوار بر موتور به دل بيابان خدا مي زنيم و تا غروب خورشيد در پهنه بيابان چشم به زمين دوخته تا اين شريان هاي حياتي به راحتي و امنيت در دل زمين بياسايند و بدخواهان جرأت تعرض به آن را به خود ندهند. رسماً از ساعت 8 تا 4 عصر حدود 40 کيلومتر مسير خطوط لوله را با موتور مي پيماييم و به همين اندازه نيز برمي گرديم و گاهي در زمان وقوع حادثه بر سر صحنه تا نيمه هاي شب با وجود عدم نياز به حضورم، حاضر بودم، چون دلم مثل سيروسرکه مي جوشيد که براي خطوط لوله اي که همانند متعلقات وجودم دوستشان دارم، اتفاقي نيفتد.
ما مهمان بيابان هستيم و سکوتش ساز لحظه هاي تنهايي مان است. تا چشم کار مي کند، بياباني برهوت است که بايد مراقب باشيم تا تن لوله ها و تجهيزات زخمي مورد دستبرد قرار نگيرند و دچار آسيب محيطي نشوند، حواسمان باشد کسي به خود اجازه ندهد به حريم خطوط لوله تعرض کند و يا در حريم ساخت وساز انجام دهد، زمين کشاورزي خود را گسترش دهد، ارگاني بدون هماهنگي حق کشيدن جاده روي مسير خط به خود ندهد تا خطوط تحت فشار تنش قرار نگيرد و...
ما و اين 21 نفر همکارمان چيزي به اسم تعطيلات نداريم و حتي تعطيلات رسمي جزو روز کاري ما محسوب مي شود، بهاي با خانواده نبودن ما تنها سه جمعه کاري است، با حقوق حداقلي...
شرايط کار در بيابان، غيرقابل تصور است آن زمان که ستيغ شعله هاي سوزان آفتاب، حرارت بدنت را بالا مي برد، سرپناهي نداري تا دمي بياسايي و لباس گرم آفتاب را با نسيم خوش سايه براي لحظاتي هم که شده عوض کني.
زماني که حرارت آنقدر زياد مي شود که آب بطري همراهت تمام مي شود، لبانت از شدت عطش خشک و سکوت دهشت زاي بيابان از زوزه گرگ پر مي شود و ترس حمله حيوانات وحشي رهايت نمي کند و از آن طرف موجوداتي به نام انسان هستند که اگر مانع رسيدن به منافعشان شوي و آنها را در هر شکل و شرايطي از تعرض به خط باز داري، قصد جانت مي کنند، هرچند اين اتفاق هم براي من افتاد و خدا را شکر جان سالم به در بردم و... اين قصه سر دراز دارد.
گزارش هايي که از سمت ما براي پيگيري وضعيت خط فرستاده مي شود، با پيگيري و تنظيم از سوي حراست به واحدهاي فني مربوطه ارجاع داده شده و پس از آن عوامل فني براي رفع مشکل اقدام مي کنند که گاهي اين اقدام ها با تأخير مواجه مي شود.
هنگام گزارش نويسي، عکس مناسب بايد تهيه شود و درعين حال بايد حواسمان به اطراف هم جمع باشد، مثلاً يک نشتي در يکي از خطوط ايجاد شد که تا پاسي از شب پا به پاي گروه عملياتي حاضر بودم و با اينکه ساعت کاري من تمام شده بود، اما احساس مسؤوليت مرا بر آن داشت تا نشتي خط برطرف نشده، خواب به چشمم نيايد.
نسبت به تمام مسير و حوزه استحفاظي شناخت کامل داشته و سعي کرده ام با مجاورين مسير خط ارتباط برقرار و نسبت به عواقب اقدام هاي غيرايمن در مسير خط آنان را آگاه کنم.
در اوج گرماي تابستان بايد گشت بزنيم، امنيت رفاهي در بيابان نيست و امنيت جاني نداريم. تذکرات ما ضمانت اجرايي ندارد، وقتي رانندگان خاطي را از عواقب خطرناک کارهاي غيراصولي آگاه مي کنيم، گاه اهميت نمي دهند و اين خستگي کار ما را دو چندان مي کند، اما اگر سر و ته مسير کاملاً بسته و تاج ها درست شوند و با برگزاري کلاس هاي توجيهي ماهي يک بار يا ارگان هاي دولتي را نسبت به حريم خطوط توجيه کنند، بسياري از مشکلات ما کمتر و امنيت خط تأمين مي شود.
خيلي وقت ها با موتورسواري زياد، دچار کمردرد مي شويم. چون مسير خاکي است، در مقابل سختي کارمان کمتر به ما رسيدگي مي شود. با اينکه پايين ترين رده کاري را داريم، سخت ترين رده هاي کار را انجام مي دهيم. پدرم هميشه نصيحت مي کرد با کارت مثل باغ کشاورزي برخورد کن، اگر رسيدگي کني، هر ماه به تو محصول مي دهد؛ در غير اين صورت بار نمي دهد. براي همين تمام هم و غم من حفاظت از خطوط است.
اگر مسير درست تسطيح مي شد، موتورسواري با اين همه مشقت همراه نبود، بارها شده تا آبادي 3 کيلومتر فاصله بيشتر نداشتم تا بروم غذايي بخورم، اما جرأت ندارم مسير را ترک کنم. نکند حادثه اي رخ دهد و بگويند چرا روي خط نبودي، حتي شماره همراه خودم را به باغبان هاي مسير دادم. اگر حتي بعد ساعت کاري تخلفي ديدند، خبر بدهند.
نشتي خط در کيلومتر 41 رفسنجان-کرمان بدترين خاطره من بود و شيرين ترين آنها اين بود که توانستم جلوي تخلفي را بگيرم و متخلف را مجبور کردم مسير تاج ها را درست کند، اين برايم جاي خوشحالي داشت.
ما خط بانيم و وظيفه پايش خط و مسير را به عهده داريم و تمام دغدغه من انجام درست وظيفه ام است. تا حدي که برگ اخطار نيز براي کشاورز حريم خط که نسبت فاميلي با من داشت و به حريم تعارض کرده بود، نيز برده ام. در پايان از همه عزيزاني که پيگير مسائل و مشکلات ما در منطقه و ستاد هستند، تشکر مي کنم.
تشریح طرح «جایگزینی 140 هزار تاکسی فرسوده با تاکسی پایه گاز سوز با پیمایش بالا»
سميه راهپيما شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، همسو با کاهش مصرف انرژي، طرح هاي مختلفي را در زمينه ماده 12 قانون رفع موانع توليد سر لوحه کار خود قرار داده است، يکي از اين طرح ها «جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده با تاکسي پايه گاز سوز با پيمايش بالا» است. از سال 94 تا کنون در پيشبرد اين طرح گام هايي از سوي مديران مربوطه برداشته شده که از جمله آن مي توان به اخذ مصوبه هيأت مديره براي ابلاغ قرارداد جايگزيني هشت هزار دستگاه ون پايه گاز سوز و دو هزار دستگاه تاکسي صندوقدار پايه گاز سوز به اتحاديه تعاوني هاي سراسري تاکسيراني کشور، اخذ مصوبه هيأت مديره براي ابلاغ قرارداد جايگزين 600 دستگاه تاکسي هيبريدي (سه قرارداد 200 دستگاه) به سازمان مديريت و نظارت بر تاکسيراني تهران و ... اشاره کرد.
از ميان اين طرح ها، برخي اجرايي شده، به طوري که در روز 30 مهر ماه آيين تحويل 100 دستگاه سمند پايه گاز سوز به منظور اجراي طرح نوسازي ناوگان تاکسيراني شهر تهران برگزار شد. شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در اين زمينه اعلام کرده است: واگذاري مرحله نخست تاکسي هاي نو، پيرو سند همکاري سه جانبه نوسازي ناوگان تاکسيراني شهر تهران که ميان اين شرکت، اتحاديه تاکسيراني هاي شهري و شرکت پاکرو منعقد شده بود، آغاز شده است.
محسن دلاويز، مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت معتقد است: «صنعت خودروسازي بايد با رويکرد افزايش دانش فني و توسعه توانمندي، رويکردهاي خود را اصلاح کند و در مسير توسعه قرار دهد. اکنون مصرف انرژي در ناوگان حمل ونقل کشور 5/1تا 2 برابر ميانگين جهاني است و کاهش شدت مصرف انرژي در اين ناوگان، با همکاري همه جانبه سازمان هاي ذي ربط، اعمال تغييرات فني خودروهاي داخلي، اصلاح قيمت سوخت و همچنين فرهنگ سازي ممکن خواهد شد.» به گفته او، اکنون شاهد بالا بودن مصرف سوخت خودروهاي ساخت داخل و عدم هدف گذاري صنعت خودرو براي اصلاح اين رويکرد هستيم. سالانه 320 ميليون بشکه معادل نفت خام انرژي در سامانه حمل ونقل کشور مصرف مي شود که ميزان مصرف انرژي در ايران نيز سه برابر متوسط جهاني و 5 برابر کشورهاي پيشرفته دنياست، ضمن آنکه مصرف انرژي در ناوگان حمل و نقل کشور 5/1 تا 2 برابر متوسط جهاني است، از اين رو کاهش شدت انرژي در اين ناوگان، با همکاري همه جانبه ارگان هاي ذيربط و همسو با تغييرات فني خودروهاي ساخت داخل، اصلاح قيمت سوخت و همچنين ايجاد فرهنگ سازي ممکن خواهد شد.»
کاهش مصرف سوخت و آلودگي هاي محيطي از اهدف اصلي طرح «جايگزيني140 هزار تاکسي فرسوده با تاکسي پايه گاز سوز با پيمايش بالا» است، از اين رو براي رسيدن به توسعه کشور، کاهش شدت انرژي، کاهش آلايندگي هاي زيست محيطي و کاهش آمار تلفات جاده اي ، بايد تمام دستگاه هاي مربوطه در کنار هم باشند. به گفته مدير عامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، «وزارت نفت با تمام ظرفيت و توان خود براي توسعه ناوگان حمل و نقل عمومي کشور تلاش مي کند، اما براي رسيدن به نتيجه مطلوب، مهمترين گام تحول اساسي در صنعت خودروسازي کشور است.»
بر اساس بررسي هاي کارشناسي انجام شده پيش بيني مي شود، در طول عمر مفيد طرح (10 سال، معادل طول عمر يک تاکسي تا مرز فرسودگي) معادل 5هزار و 110 ميليون ليتر کاهش مصرف بنزين و 1.2 ميليون تن کاهش گازهاي گلخانه را شاهد باشيم.
از ديگر مزاياي طرح «جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده با تاکسي پايه گازسوز با پيمايش بالا» مي توان به دستيابي اهداف قانون توسعه حمل ونقل عمومي و مديريت مصرف سوخت با استفاده از جايگزيني خودروي فرسوده با رعايت قانون استفاده از حداکثر توان توليد و خدمات داخلي و افزايش ايمني اشاره کرد. در اين باره ساسان کاظمي نژاد، مدير بهينه سازي انرژي در بخش حمل ونقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت مي گويد: «با جايگزيني 140هزار تاکسي فرسوده با تاکسي پايه گاز سوز با پيمايش بالا»، مي توان به ارتقاي بازدهي و پيمايش تاکسي هاي فرسوده درون و برون شهري، کاهش مصرف سوخت و آلودگي هاي محيطي و... دست يافت. اين تعداد تاکسي فرسوده شامل60 هزار تاکسي ون و 80 هزار تاکسي صندوقدار است.» يکي از نکات مهم در طراحي خودروهاي سبک گاز سوز، طراحي، انتخاب و نصب صحيح يک مخزن است. محدوديت هاي وزني، قيمتي و فضاي اشغال شده، به وسيله اين نوع مخازن، در اين خودروها اهميت بسيار بالايي دارد؛ اما توليد اين خودروها با مشکلاتي روبه روست. به گفته کاظمي نژاد، «خودروسازهاي داخلي بايد بتوانند مخزن گازي تاکسي هاي گازسوز خود را به گونه اي طراحي کنند تا براساس مصوبه، با هر بار شارژ کردن مخزن 300 کيلومتر پيمايش کند که متاسفانه تاکنون خودروهاي داخلي در اين زمينه موفق نبوده اند؛ اما در اين طرح، با تعويض حجم زيادي از خودروهاي فرسوده، به کاهش مصرف سوخت و پيشگيري از آلودگي هوا کمک خواهيم کرد.»براي تاکسي هاي تمام گاز سوز جايگزين شده، ضمانت و خدمات پس از فروش در نظر گرفته شده و بر اساس بند 2 مصوبه شوراي اقتصاد در خصوص طرح جايگزيني 140 هزار تاكسي فرسوده، شرکت هاي توليد کننده تاکسي موظفند به مدت 3 سال محصول را ضمانت کنند و به مدت 10 سال خدمات پس از فروش ارائه دهند.
با نگاهي گذرا به پيشينه طرح «جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده با تاکسي پايه گازسوز با پيمايش بالا» مي توان گفت که بر اساس مصوبه شوراي اقتصاد، به ازاي تحقق هر کيلومتر پيمايش براي تاکسي پايه گاز سوز به1/1 سنت دلار و براي تاکسي ون گاز سوز معادل 55/1سنت دلار در سقف مقرر مصوبه پرداخت مي شود. مبلغ پرداختي به ازاي هر دستگاه تاکسي فرسوده طي 5 سال 3 هزارو 780 دلار و براي تاکسي ون 7 هزار و 810 دلار در هفت سال خواهد بود.
در طول عمر مفيد طرح، شاهد کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي معادل 1.4 ميليون تن معادل کربن خواهيم بود، ضمن آنکه ميزان جايگزيني در طول عمر مفيد طرح (1395 تا 1407) 13.9 ميليارد ليتر بنزين در نظر گرفته شده است. کاهش 7/0 ميليون تن معادل کربن را نيز در طول دوره اجراي طرح شاهد خواهيم بود.
سرمايه گذاران بالقوه طرح جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده نيز شامل شركت هاي توليدي و سازندگان خودرو در كشور شركت هاي خدماتي و مسافرتي فعال در زمينه حمل ونقل عمومي و درون شهري و آژانس هاي تاكسي زنجيره اي مستقر در ادارات، فرودگاه ها و... مي شوند.
شايد اين سوال پيش بيايد که شرايط ورود به طرح جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده چگونه است؟ که در پاسخ به اين پرسش بايد گفت، تاکسي هاي (مشتمل بر تاكسي صندوقدار و تاكسي ون) داراي عمر 10 سال به بالا که در دسته تاکسي هاي فرسوده قرار مي گيرند و به دليل فرسودگي باعث مصرف بيش از اندازه سوخت و همچنين انتشار آلاينده هاي زيست محيطي به ميزان زيادي مي شوند، در فهرست اسقاط قرار مي گيرند و پس از آن تاکسي هاي جديد جايگزين تاکسي هاي فرسوده مي شوند. رانندگان تاکسي هاي فرسوده مي توانند از طريق اتحاديه تاکسيراني شهري، تقاضاي تعويض تاکسي فرسوده با تاکسي تمام گازسوز را بدهند.
هر ساله با شروع فصل سرما، شاهد مرگ خاموش برخي هموطنانمان هستيم که به دليل رعايت نکردن برخي نکات ايمني، دچار مسموميت با گازمنوکسيدکربن مي شوند و جان خود را از دست مي دهند. منواکسيدکربن، گازي بي رنگ، بي بو و بسيار سمي است که به علت عملکرد نادرست وسيله گرمايشي بر اثر سوخت ناقص، نصب نادرست يا استفاده ناصحيح از آن ايجاد مي شود. از اين رو استفاده مناسب از وسايل گرمايشي در فصل سرما توصيه مي شود. در ادامه به برخي از نکات ايمني و علايم گاز سمي منواکسيدکربن اشاره شده است:
نشانه مسموميت با گاز منواکسيدکربن مي تواند طيف وسيعي از علايم را شامل شود که در بيماري هاي مختلف ديده مي شود. متاسفانه بسياري از اين علايم شبيه به سرماخوردگي است و بيشتر افراد فکر مي کنند به دليل سردي هوا دچار سرماخوردگي شده اند و تمايل به استراحت و خوابيدن پيدا مي کنند. ابتلاي تمام افراد خانواده به علايمي شبيه به آنفلوآنزا، بروز مسموميت در افراد را نشان مي دهد.
اگر بتازگي از سفر بازگشته ايد و قصد داريد شير اصلي گاز را باز کنيد، در ابتدا لازم است اطمينان حاصل کنيد كه همه شيرهاي مصرف وسايل گازسوز بسته است.
چنانچه دودكش سرد باشد، نشان دهنده خارج نشدن گازهاي سمي از طريق لوله است که بايد بسرعت نسبت به رفع مشكل اقدام شود. يکي ديگر از راه هاي کسب اطمينان از خروج گاز سمي اين است که از شعله شمع يا كبريت در محل دريچه و مبدا دودكش استفاده شود، چنانچه شعله به سمت داخل دودكش كشيده شد، بيانگر اين است كه مكش دودكش مناسب است و اگر تغييري در شعله ايجاد نشود، يعني مكش دودكش مناسب نيست.
در صورتي كه احساس كرديد سوخت بخاري ناقص بوده يا با شعله آبي نمي سوزد، به آن بي تفاوت نباشيد. ممكن است اين نقص ناشي از نرسيدن هواي كافي به بخاري باشد. توجه داشته باشيد که شعله بخاري هميشه بايد آبي بسوزد.
بدون استفاده از بست براي محكم كردن شيلنگ گاز هرگز از وسيله گازسوز استفاده نكنيد و آبگرمكن و وسايل گازسوز را هرگز در حمام نصب نكنيد.
راه هاي متفاوتي براي باز کردن مسير دودکش ها وجود دارد که بهترين آنها استفاده از يک وزنه و طناب محکم است. وزنه را از بالاي دودکش به پايين بيندازيد تا در ميان راه تمام مسدودکننده ها را از بين ببرد.
استفاده از بخاري هايي که به دودکش نياز ندارند، بر اساس رعايت محدوديت هاي محل نصب آن که در استانداردها به آن اشاره و تعريف شده، بلامانع است و طبق اين استاندارد، دامنه کاربرد اين دستگاه محدود به اماکن پررفت و آمد است که اکسيژن کافي براي محيط را تامين مي كند. استفاده از اين دستگاه بر اساس استاندارد ايران در اتاق خواب، حمام و محيط هاي بسته و کوچک ممنوع است.
طـول شيلنگ گاز نبايد حداکثر از 120 سانتي متر بيشتر باشد. استفاده از شيلنگ هاي بلند براي رساندن گاز به نقاط مختلف منزل بسيار خطرناک است و بايد از اين کار خودداري كرد.
سردرد، ضعف جسماني، سرگيجه و بي قراري، تهوع و استفراغ، خميازه كشيدن بيش از حد و كاهش ديد از علايم عمومي مسموميت هاست. حالت خواب آلودگي شديد، كسلي، خستگي و كاهش قدرت عضلاني از نشانه هاي اوليه مسموميت در افراد به شمار مي رود. چنانچه افراد در اين مرحله متوجه چنين علايمي شدند، با خارج شدن از فضاي آلوده مي توانند از پيشرفت مسموميت پيشگيري كنند.
يکي از نکات بسيار ساده اي که خطرآفرين است؛ قرار گرفتن پرده، لباس، رختخواب، ظروف پلاستيكي و ساير اشياي قابل اشتعال در مجاورت بخاري است که مي تواند سبب وقوع آتش سوزي در منزل شود.
يكي از نكات اساسي اين است كه هميشه اجازه دهيد هواي كافي براي تنفس شما و سوختن بخاري گازسوز به اتاق برسد. وجود روزنه هاي زير درها براي اين منظور مفيد است. بنابراين روزنه هاي زير در ها را با اشيايي همچون پارچه، پتو و... مسدود نکنيد .
نصب دودكش در داخل راهرو،پاسيو و فضاهاي بسته ساختمان كه جريان طبيعي هوا وجود ندارد، ممنوع است و هر وسيله گازسوز بايد داراي يك دودكش مجزا و مجهز به كلاهك اچ (H) باشد.
يکي از نکات بسيار مهم استفاده از وسايل گازسوز، استفاده از شيلنگ هاي سالم و فشار قوي است. به غير از اين شيلنگ ها از رابط ديگري براي وصل کردن وسايل به گاز استفاده نکنيد.
از صحيح سوختن گاز و سلامت بخاري به وسيله افراد ذي صلاح مطمئن شويد. تنها کافي است با شرکت توليدکننده محصول تماس بگيريد و از آنها براي اين کار راهنمايي بخواهيد.
از سلامت دودكش مربوط به بخاري اطمينان حاصل کنيد. اين امر، يکي از مهمترين نکاتي است که بايد هميشه در نظر داشته باشيد؛ چراکه اشکالات دودکش مي تواند باعث بروز اتفاقاتي غيرقابل بازگشت شود.
هيچ بادي نمي وزد؟ نور خورشيد کافي نيست؟ اين نيروگاه جديد مي تواند بزرگترين مشکل انرژي هاي تجديدپذير را حل کند.به گزارش شبکه سي ان ان، نيروگاه هاي برق مجازي مي توانند براي يکي از آزاردهنده ترين چالش هاي انرژي هاي تجديدپذير، يعني آب و هوا، راه حلي بيابند. با تأمين برق از منابع تجديدپذير حتي در شرايطي که خورشيد نمي تابد و يا بادي نمي وزد، فناوري نيروگاه هاي مجازي برق مي توانند به مبارزه با بحران آب و هوايي کمک کنند.
فيل تيلر، استاد سازوکارهاي انرژي در دانشگاه نيوکاسل انگليس، گفت: اگر شما نتوانيد به انرژي هاي تجديد پذير و ديگر فناوري ها براي تأمين انرژي مورد نيز خود به شکلي قابل کنترل تکيه کنيد، در آن صورت هميشه به نيروگاه هاي متکي بر سوخت هاي فسيلي وابسته خواهيد بود تا پيش بيني ناپذيري (انرژي هاي تجديدپذير) را جبران کنيد.
به گفته تيلر، نيروگاه هاي سنتي برق مي توانند با راهکارهايي همچون سوزاندن زغال سنگ بيشتر، نوسان تقاضا و عرضه برق را جبران کنند. با اين همه، منابع پاک انرژي، همچون نيروگاه هاي برق باد و يا نيروگاه هاي خورشيدي، به آب و هوا وابسته هستند و بنا بر اين، کنترل آنها دشوارتر است.
نيروگاه هاي مجازي با وصل کردن منابع ناهمخوان براي توليد و ذخيره سازي انرژي تجديدپذير، تلاش مي کنند اين مشکل را حل کنند. با تجميع اين منابع، مهندسان مي توانند کاري کنند که اين نيروگاه ها رفتاري مشابه با نيروگاه هاي سنتي برق داشته باشند.
براي نمونه، يک نيروگاه مجازي برق مي تواند به 10 نيروگاه برق بادي در نقاط جغرافيايي متفاوت وصل شود و تا تغييرپذيري توليد هر يک از آنها را جبران کند. اين نيروگاه مجازي همچنين مي تواند شامل يک بخش ذخيره سازي انرژي نيز باشد تا اگر توليد برق از نيروگاه هاي برق بادي از تقاضا بيشتر باشد، مجموعه اي از باتري ها شارژ شوند تا بتوانند برق بيشتري را در آينده در صورت لزوم عرضه کنند. ديگر گزينه ها که مشتريان را به بهينه کردن مصرف انرژي خود تشويق مي کنند نيز، مي توانند در اين مجموعه گنجانده شوند.
تيلر گفت: با کنترل همه اينها با با روشي هماهنگ شده، نيروگاه هاي برق مجازي مي توانند به تدريج مشابه نيروگاه هاي سنتي بشوند.
شرکت نروژي استاتکرافت از سال 2011 ميلادي تا کنون، مديريت يکي از بزرگترين تأسيسات توليد برق در اروپا را به عهده داشته است.
نيروگاه برق مجازي، در آلمان، ظرفيتي بالاتر از 12 هزار مگاوات دارد و از ديدگاه نظري مي تواند برق پنج ميليون خانه را تأمين کند. اين نيروگاه با استفاده از هوش مصنوعي مبتني بر رايانش ابري و با تأسيسات توليد و ذخيره سازي برق خود، از جمله باتري ها، بيش از هزار و 500 نيروگاه بادي، خورشيدي و برق آبي را در سراسر اروپا به هم وصل مي کند.
پيش بيني هاي مربوط به توليد برق و آمارهاي واقعي مربوط به آن به شکلي مستمر از نيروگاه هاي مرتبط، به اين نيروگاه برق مجازي تزريق مي شوند. اين فرايند با دريافت قيمت هاي انرژي در بازار، تکميل مي شود و به شرکت استاتکرافت امکان مي دهد تقاضا را با عرضه هماهنگ کند.
هنگامي که عرضه برق مازاد وجود داشته باشد، توليد در نيروگاه ها مي تواند محدود شود يا انرژي مي تواند براي استفاده در تاريخي در آينده ذخيره شود. اين مسئله تضمين مي کند که توليدکنندگان کوچکتر همواره بازاري براي برق توليدي خود دارند و همچنين از افت قيمت انرژي پيشگيري مي کند.
آندراس بادر، معاون فروش در مؤسسه استاتکرافت، گفت: ما مي توانيم باتري ها در اسپانيا را به نيروگاه هاي برق در آلمان وصل کنيم و اين کار، موجب ايجاد قابليت اندازه گيري مي شود.
به گفته تيلر، دسترسي به توازني مناسب از اجزاي مختلف مرتبط با نيروگاه برق مجازي، مهم است. وي گفت: اگر برق بادي بيش از حدي داشته باشد و ذخيره سازي کافي در اختيار نداشته باشد، نيروگاه برق مجازي به اندازه کافي قابل کنترل نخواهد بود.
وي همچنين گفت که نيروگاه هاي برق مجازي مي توانند به تدريج به فرايند گذار به آينده کم کربن، کمک قابل توجهي بکنند، اما کاملا خالي از نقطه ضعف هم نيستند.
براي نمونه، شمار نهادهاي درگيري در يک نيروگاه برق مجازي، موجب پيچيدگي هايي مي شود، زيرا براي هر يک از آنها، توافق جداگانه تجاري لازم است. اين نيروگاه ها همچنين به شدت به سازوکارهاي نرم افزاري براي جمع آوري داده ها و برقرار ارتباط نياز دارند و اين مسئله سبب مي شود در برابر حمله هاي سايبري، آسيب پذير باشند.
سخنگوي استاتکراف گفت که حمله هاي سايبري، تهديدي براي شبکه هاي توزيع برق در همه دنيا هستند. وي گفت: همانند يک نيروگاه سنتي برق قرباني نفوذ (اينترنتي)، يک نيروگاه مجازي قرباني نفوذ با چندين مگاوات برق نيز مي تواند تأثيرهاي جدي بر شبکه برق داشته باشد.
اين سخنگو همچنين يادآور شد که شرکت استاتکرافت سرمايه گذاري چشمگيري در زمينه امنيت سايبري انجام مي دهد.
پژوهشگران موفق شدند يک غشاء بهتر براي ذخيره سازي انرژي هاي تجديد پذير را توسعه دهند و با اين کار، کمک کردند اين انرژي ها به جايگزيني بهتر براي سوخت هاي فسيلي تبديل شود.
به گزارش پايگاه اينترنتي تک اسپات، پژوهشگران آزمايشگاه ملي لارنس برکلي، وابسته به وزارت انرژي آمريکا، فناوري يک غشاي باتري جديد را توسعه داده اند که مي تواند منجر به ساخت باتري هاي کم هزينه با عمر بالا منجر شود که براي ذخيره سازي انرژي تجديدپذير با حجم بالا مناسب است.
طبق اعلام آزمايشگاه برکلي، صنعت برق براي استفاده از باتري هاي بزرگ موسوم به باتري هاي جرياني، مشتاق است تا برق را در مخازن حاوي الکتروليت مايع ذخيره کند. مشکل اين است که کاربردهاي کنوني، به طور کامل از نظر هزينه به صرفه نيستند. فناوري جديد آزمايشگاه برکلي مي توانند اين نقايص را بر طرف کند.
اين غشاء که از گروهي از پليمرهاي موسوم به آکوا پي آي ام (AquaPIMs) ساخته شده، بخشي از باتري است که آند (الکترودي که جريان الکتريکي از طريق آن وارد دستگاه الکتريکي قطبيده مي گردد) را از کاتد (الکترودي منفي که جريان الکتريکي از طريق آن از دستگاه الکتريکي قطبيده خارج مي شود) جدا مي کند. آکوا پي آي ام مطلوبيت دارد، زيرا مي تواند امکان ساخت باتري هاي کم هزينه را از مواد قابل دسترسي آسان، همچون آهن، روي و آب فراهم کند.
پژوهشگران آزمايشگاه برکلي، الگويي را توسعه دادند که عملکرد باتري را بر اساس يک غشاء فرضي پيش بيني مي کنند و مي تواند به دانشمندان امکان دهد کارآيي و طول عمر باتري هاي جرياني را بدون ساخت يک نمونه در حجم کامل، پيش بيني کنند.
برت هلمز، يکي از پژوهشگران اصلي در مرکز پژوهش ذخيره سازي انرژي و از کارکنان بنياد مولکولي آزمايشگاه برکلي که رهبري اين پژوهش را به عهده داشته است، گفت معمولا هفته ها و شايد حتي ماه ها بايد صبر کرد تا مشخص شود يک باتري چقدر عمر خواهد کرد. با استفاده از اين غشاء جديد، اين زمان مي تواند به تنها چند ساعت يا چند روز کاهش يابد.
منبع:سي ان ان
مترجم: يحيي احمدي
موقعیت:
در جنوب و غرب شهر اهواز (در دو طرف رودخانه کارون)
بین میدان های نفتی منصوری، آبتیمور، سوسنگرد، جفیر، سپهر و دارخوین
فعالیت های مقدماتی اکتشافی
حفاری چاه های اکتشافی – تحدیدی آرمان، منصوری غربی، سپهر شرقی استفاده از اطلاعات چاه 52 آبتیمور
مختصات مخزن
ضخامت به طور میانگین 80 متر
عمق به طور میانگین 3100 متر
مساحت 2400 کیلومترمربع در گستره ای به طول 130 کیلومتر و عرض 50 کیلومتر
وسعت مخزن معادلکشور لوکزامبورگ
کلانشهر تهران
سه برابر کشور بحرین
حجم ذخایر نفت در جای مخزن:
3/53 میلیارد بشکه شامل
3/31 میلیارد بشکه حجم ذخیره نفت در جای قبلی کشف شده
22 میلیارد بشکه حجم ذخیره نفت در جای کشف شده جدید
نفت قابل استحصال مخزن
با احتساب ضریب بازیافت حداقل 10 درصدی معادل 2/2 میلیارد بشکه
کشف میدان جدید بزرگ نفتی
هدیه وزارت نفت به ملت ایران
شرکت نفت و گازپارس
جانشين امور تاسيسات مشترک مناطق عملياتي شرکت نفت و گازپارس از پايش کامل جکت و پايه هاي 14سکوي گازي درحال توليد وبيش از هزارکيلومتر خطوط لوله 4 و 32 اينچ دريايي خبر داد. سيدمحمد طبيبيان با بيان اين که عمليات بازرسي سازه هاي دريايي پارس جنوبي در دو بخش پايه سازه ها و خطوط لوله انتقال گازانجام مي شود، گفت: براساس برنامه کاري، مقررشده است در بخش پايه سازه هاي دريايي، جکت ها، رايزرها، پل هاي بين سکو و فلر و سازه اصلي چاه ها براي 27 سکو ودر بخش خطوط لوله نيز، سطوح بيروني خطوط لوله 32 اينچ انتقال گاز و 4 اينچ انتقال گلايکول به طول 4700 کيلومتر، پايش شوند. وي با اشاره به پيشرفت 50 درصدي عمليات بازرسي پايه سازه هاي دريايي افزود: باتوجه به شرايط جوي پيش رو در فصل زمستان و محدوديت هاي شناوري، انتظار مي رود بازرسي پايه سکوهايي که راهبري آنها به مديريت توليد و عمليات واگذارشده است، درماه هاي آينده به پايان برسد. جانشين امور تاسيسات مشترک مناطق عملياتي شرکت نفت و گاز پارس، اجراي عمليات بازرسي سازه هاي دريايي پارس جنوبي را به دليل جريان گاز ترش و کار در عمق دريا، حساس و پيچيده توصيف کرد و افزود: در بخشي از اين عمليات، پايه سازه هاي سکوها از عمق تا سطح دريا و خطوط لوله مستقر در عمق بيش از 70 متر، ازسوي کشتي هاي مجهز به امکانات غواصي صنعتي با قابليت تثبيت ديناميکي موقعيت (DP) و گروه هاي برجسته غواصان صنعتي و روبات هاي تصويربردار زيرآبي (ROV) با بهره گيري از يک سامانه مجهز و پيشرفته، کنترل مي شوند. طبيبيان بازرسي پايه سکوها و خطوط لوله انتقال را از الزام هاي مهم بهره برداري ايمن و پايدار گاز عنوان و اظهارکرد: براساس استانداردهاي جهاني، پايش دوره اي تاسيسات توليد گاز در دريا بسيار ضروري واين مهم در بخش فراساحل پارس جنوبي عملياتي شده است. وي با اشاره به اين که پيگ راني هوشمند، از ديگر برنامه هاي مربوط به بازرسي دروني خطوط لوله پارس جنوبي است، گفت: اين پروژه هم زمان با پايش بيروني خطوط لوله انجام مي شود و تاکنون اطلاعات مناسبي از وضع خطوط لوله پايش شده، به عنوان يکي ازمهم ترين دارايي هاي فيزيکي ميدان پارس جنوبي و کشور، به دست آمده است. جانشين امور تاسيسات مشترک مناطق عملياتي شرکت نفت و گاز پارس با بيان اين که اطلاعات به دست آمده از بازرسي خطوط لوله و سازه ها سبب تدوين پيماني مشروح با هدف تعمير و رفع عيب سازه هاي دريايي و خطوط لوله شده است، تصريح کرد: اين پيمان اهميت زيادي دراثربخشي بازرسي و پايش هاي درحال انجام دارد و اميدواريم با رفع برخي موانع و محدوديت ها، براي صيانت و حفاظت از خطوط لوله و سکوهاي دريايي به زودي وارد فاز اجرا و رفع اشکالات شود.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مدير امور فني شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب ازايمن سازي و تعمير تاج يک حلقه چاه نفتي با استفاده از روش پکر/ پلاگ قابل بازيافت ساخت داخل، براي نخستين بار خبرداد. صادق فتح الهي گفت: استفاده از روش پکر/ پلاگ قابل بازيافت ساخت داخل که اقدامي ابتکاري ازسوي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب است، از تعمير چاه با دکل و هرزروي سيال درون سازند و تحميل زمان و هزينه هاي اضافي جلوگيري مي کند. وي افزود: در اين عمليات، افزون بر صرفه جويي 10ميليارد توماني در هزينه تعميرچاه، زمان تعمير و راه اندازي چاه از 6ماه به 10 روز کاهش خواهد يافت. مدير امور فني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب درتوضيح عمليات پکر/ پلاگ قابل بازيافت ساخت داخل گفت: چاه اهواز- 269 به دليل نشت داخلي شيرآلات سرچاهي دربرنامه تعمير قرارگرفت و کارشناسان اين شرکت با هدف کاهش زمان و هزينه هاي تعميرچاه با دکل، استفاده از تجهيزات و قطعات جديد براي نصب روي تاج چاه را در دستور کار قرار دادند. فتح الهي گفت: پس از ساخت و تامين تجهيزات، قطعات و اتصالات تکميلي مورد نياز، تغييرات واصلاحاتي در توپک قابل بازيافت موجود انجام و براي نخستين بار در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، توپک قابل بازيافت به عنوان توپک/ پلاگ موقت براي ايمن سازي و تعمير تاج چاه استفاده شد و چاه با دبي 1400 بشکه در روز دوباره در مدار توليد قرار گرفت. مدير امور فني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: طراحي و ساخت ابزار درون چاهي توپک قابل نصب/ برداشت با همکاري و نظارت مستمر کارشناسان اداره مهندسي بهره برداري ستاد و از سوي دانشگاه صنعتي شريف باعنوان طرح پژوهشي «طراحي و ساخت ابزار درون چاهي توپک قابل نصب/ برداشت» انجام و اجرا شده است. فتح الهي با بيان اين که از اين روش براي تعمير تاج چاه و شيرآلات چاه هاي مشابه نيز مي توان استفاده کرد، افزود: ابزارهاي درون چاهي توپک قابل نصب/ برداشت ساخت داخل تاکنون در 6 عمليات اسيدکاري انتخابي در چاه هاي ميدان هاي اهواز، مارون و آغاجاري استفاده شده و افزايش دبي سه هزار بشکه در روز را در پي داشته است.
شرکت بهره برداري زاگرس جنوبي
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي از آمادگي اين شرکت براي توليد پايدار وحداکثري گاز در ماههاي سرد سال خبر داد. حميد ايزدي با اشاره به پايان تعميرات اساسي تاسيسات گازي و نفتي اين شرکت گفت: هشت هزار و 280 متر از خطوط لوله انتقال نفت، گاز و ميعانات گازي مناطق پنج گانه عملياتي زاگرس جنوبي تعميرشده است. وي با اشاره به انجام پنج هزار و 20 مورد تعميرات اساسي روي تجهيزات فرآورشي اين شرکت درمناطق پنج گانه عملياتي از ابتداي امسال تا کنون گفت: اين تعميرات روي تجهيزات فرايندي مراکز جمع آوري گاز، تاسيسات نفتي، شيرآلات، مخازن، پمپ ها، ادوات ابزار دقيق، توربين ها، چندراهه ها و ... انجام شده است.
ايزدي افزود: تعميرات اساسي امسال با صرف 148 هزار و 834 نفر -ساعت کار بي وقفه در شرايطي ايمن و بدون حادثه انجام شده است.
وي انجام عمليات اسيدکاري، مشبک کاري، انواع آزمايش هاي درون چاهي و تزريق دوره اي مواد ضدخوردگي با هدف آمادگي توليد در قالب برنامه هاي نگهداشت و افزايش توليد سالانه را بخش ديگري از اقلام هاي انجام شده اين شرکت از ابتداي امسال تاکنون خواند.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي اين شرکت با استحصال افزون بر 25درصد ازگاز مصرفي کشور گفت: ضمن آنکه براي تامين سوخت زمستاني آمادگي کامل دارد.
متخصصان شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي در ساخت دستگاه ثبت تصاوير درون چاهي انحصارشکني کردند. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي گفت: دستگاه ثبت تصاوير درون چاهي با دانش بومي و در مدت سه سال فعاليت پژوهشي و اجرايي متخصصان داخلي طراحي و ساخته شده است. حميد ايزدي افزود: دوربين درون چاهي روي يکي ازچاه هاي ميدان گازي هما با موفقيت آزمايش و تصاويردريافتي از آن براي تعمير چاه استفاده شده است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي تصريح کرد: دستگاه ثبت تصاوير درون چاهي براي مشاهده رفتارچاه و رفع انواع مشکل ها در عمليات مانده يابي، بررسي وضع رشته تکميلي و امکان تصويربرداري از ديواره داخلي چاه هاي نفت و گاز کاربرد دارد. ايزدي درباره ديگر کاربردهاي اين دستگاه گفت: با استفاده از فناوري ثبت تصاوير درون چاهي، ضمن دريافت اطلاعات صحيح از وضع درون چاه، امکان تصميم گيري مناسب و عملي براي بسياري ازمشکلات درون چاهي با ريسک عملياتي پايين تر فراهم مي شود. وي افزود: تشخيص زودهنگام برخي مشکلات درون چاهي، حذف عمليات تعميرمرتبط با آن را به دنبال دارد که ضمن کاهش زمان بسته شدن چاه و افزايش توليد، صرفه جويي قابل ملاحظه اي رقم مي خورد. دستگاه ثبت تصاوير درون چاهي، حاصل تلاش سه ساله حامد يزدان پناه، امين ميرحاصلي ايگدر و علي قاسميان سه نفر از کارشناسان و پژوهشگران اداره خدمات فني چاه هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي است که پيش از اين نيز، اختراع ها و فعاليت هايي تحقيقاتي - تخصصي در حوزه نفت و گاز کشور داشته اند.
شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق
رئيس اداره بازرسي فني و خوردگي فلزات شرکت بهره برداري نفت و گازشرق از انجام 70 کيلومترتوپک راني هوشمند روي خطوط لوله 14 و 16 اينچ درمنطقه عملياتي خانگيران خبرداد.
حسين هنرورگفت: اين عمليات با استفاده از توپک هاي هوشمند MFL/TFI انجام شده است.
وي تصريح کرد: عمليات توپک راني هوشمند روي خطوط هشت اينچ انتقال گازچاه شماره 45 به مرکز جمع آوري، به طول تقريبي 200کيلومتر نيز در برنامه آتي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق قرار دارد. وي با بيان اين که عمليات توپک راني هوشمند خطوط با هدف بهره برداري ايمن و مستمر ازميدان هاي گازي خانگيران و گنبدلي در دستور کار است، گفت: توپک راني هوشمند خط لوله هشت اينچ چاه شماره 43 نخستين بار درسال 93 انجام شده است. توپک راني هوشمند در صنعت نفت و گاز به عنوان يکي از روش هاي پيشرفته و نوين، جايگزين بازرسي سنتي به روش عمليات خاکبرداري، شده است. اطلاع از وضعيت خطوط لوله به منظور استمرار توليد و رفع نگراني از مخاطرات ايمني و پيشگيري ازحوادث ناگهاني بسيار حائز اهميت است؛ از اين رو، براي شناسايي عيوب لوله، افزون بر بازرسي هاي معمول، بازرسي خطوط لوله به وسيله توپک هاي هوشمند به عنوان فناوري جديد در دستور کار قراردارد.
شرکت توسعه پتروايران
مديرعامل شرکت توسعه پتروايران از برنامه ريزي اين شرکت براي توليد انبوه تلمبه هاي چندفازي با همکاري سازندگان داخلي خبر داد. سپهر سپهري درباره تفاهم نامه منعقدشده همکاري اين شرکت با شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در زمينه به کارگيري تلمبه هاي چندفازي ساخت داخل در ميدان هاي نفتي گفت: تلاش پتروايران به عنوان يک شرکت فعال درحوزه بالادستي صنعت نفت، حمايت از شرکت هاي سازنده داخلي و شرکت هاي دانش بنيان است. وي با اشاره به تلاش شرکت پتروايران براي گسترش فناوري، نوآوري، تجاري سازي و توسعه که طراحي، توليد کالا وخدمات درحوزه فناوري هاي برتررا شامل مي شود، ايجاد ارزش افزوده ازطريق توليد نرم افزارها، سخت افزارها وکالاهاي مورد نيازحوزه نفت وگاز برپايه دانش هاي نوين را اصلي ترين اهداف توليد انبوه تلمبه هاي چندفازي عنوان کرد. مديرعامل شرکت توسعه پتروايران افزود: انجام کارمشترک بخش دولتي با شرکت هاي دانش بنيان و شرکت هاي بالادستي صنعت نفت در توليد قطعات مورد نياز صنعت نشان مي دهد همکاري اين شرکت ها با يکديگرمي تواند به برطرف کردن نيازهاي بنيادي صنعت نفت، کاهش وابستگي به کشورهاي خارجي و افزايش بهره وري بينجامد. سپهري افزود: با توجه به اين راهبرد از طريق هم انديشي و گردآوري تجارب و تخصص هاي موجود، شناسايي تجهيزات ادوات مورد نياز صنايع نفت و گاز و بازاريابي براي عرضه آنها آغاز و براي توانمندسازي و ظرفيت سازي نيروي انساني متخصص شرکت توسعه پتروايران نيزاقدام هايي انجام شده است. وي با تاکيد بر ضرورت همکاري با سازندگان داخلي گفت: هم اکنون توليد پمپ هاي چندفازي به منظورفشارافزايي سيال چندفازي هيدروکربني که سبب افزايش توان توليد ازچاه هاي نفتي و جلوگيري ازسوزاندن گاز (باحفظ موارد زيست محيطي) مي شود، در دستورکارقرارگرفته است و براي توليد انبوه اين فناوري درحال برنامه ريزي هستيم.
منطقه 8 عمليات انتقال گاز
مدير منطقه 8عمليات انتقال گاز گفت: شبکه انتقال گازاستان آذربايجان شرقي پس از وقوع زلزله بامداد جمعه، 17 آبان ماه آسيب نديده و جريان پايدار و ايمن گاز در آن ادامه دارد. به گزارش شانا، يدالله بايبوردي با تاکيد براين که وقوع زلزله در استان آذربايجان شرقي، هيچ آسيبي به خطوط انتقال گاز و تاسيسات تقويت فشار گاز اين استان وارد نکرده است، افزود: نيروهاي منطقه 8 عمليات انتقال گاز از زمان وقوع زلزله تاکنون درحال آماده باش کامل هستند و برقراري جريان پايدار و ايمن گاز طبيعي در شبکه به صورت مداوم زيرنظر است. مديرمنطقه 8 عمليات انتقال گاز با يادآوري اين که مطابق روال، از ابتداي امسال تا زمان شروع فصل سرما، تعميرات اساسي و عادي در شبکه انتقال گاز اين منطقه انجام شده است، تصريح کرد: خوشبختانه نتيجه تعميرات و مقاوم سازي در وقوع زلزله در زلزله اخير استان آذربايجان شرقي خود را نشان داد، به گونه اي که تاکنون هيچ مشکلي در شبکه از سوي کارشناسان منطقه گزارش نشده است. بايبوردي با تاکيد بر اين که در زمان طراحي و احداث خطوط انتقال گاز در سراسر کشور به اين نکته توجه مي شود که خطوط و ايستگاه هاي تقويت فشار گاز در مناطقي ساخته شوند که کمترين ميزان پيش بيني وقوع زلزله يا سيلاب را داشته باشند، اظهارکرد: دقت به اين نکته شايد در ابتدا به چشم نيايد، اما زماني که حادثه اي رخ مي دهد مي توان به اهميت نکات زمان طراحي و احداث خطوط انتقال گاز پي برد.
شرکت پايانه هاي نفتي ايران
مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران گفت: تعدادي از ضربه گيرهاي عملياتي پايانه هاي نفتي ايران با تکيه بر توان نيروهاي داخلي تعمير و نوسازي شده است. عباس اسدروز گفت: با توجه به مسئوليت شرکت پايانه هاي نفتي ايران در زمينه ذخيره سازي، اندازه گيري و صادرات نفت خام و ميعانات گازي و نقش مهم آن در زنجيره ارزش نفت، همواره حفظ پايداري توليد و ارتقاي توانمندي ها در زمينه روزآمدکردن تجهيزات و آماده سازي شرايط عملياتي همسو با سياست هاي صنعت نفت در دستور کار اين شرکت قرار دارد. وي افزود: سيستم ضربه گير به عنوان يک تعديل کننده قدرت وحرکت، براي محافظت از بدنه کشتي، تجهيزات پهلوگيري، اسکله وجلوگيري از آسيب ديدن آن ها (هنگامي که کشتي در طول اسکله پهلو مي گيرد) به کار مي رود. اسدروزجذب انرژي ناشي ازضربه و جلوگيري از آسيب ديدن کشتي ها هنگام پهلوگيري آنها براي انجام عمليات کشتي به کشتي را از ديگر اهداف سيستم ضربه گير برشمرد. مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران يادآورشد: با نوسازي سيستم ضربه گير از سوي متخصصان مديريت عمليات شرکت پايانه هاي نفتي، افزون برصرفه جويي اقتصادي، رفع وابستگي به تعمير (ازخارج) نيز تحقق يافته است.
وي با بيان اين که نوسازي ضربه گيرهاحدود 10ميليارد ريال صرفه جويي براي شرکت پايانه هاي نفتي ايجاد کرده است، تصريح کرد: اين عمليات با استفاده از امکانات داخلي و نيروي انساني موجود، درکوتاه ترين زمان ممکن انجام شده است.
مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران از برگزاري نخستين دوره آموزشي هدايت و راهنمايي کشتي ها درشرايط اضطرار از سوي اين شرکت خبرداد. عباس اسدروز با بيان اين که راهنمايي کشتي ها ازحساس ترين، پيچيده ترين و باارزش ترين تخصص هاي صنعت دريانوردي است، افزود: با توجه به پيچيدگي اين حرفه، گذراندن دوره آموزشي مرتبط و مدرن موضوعي ضروري و اجتناب ناپذير است. وي با تاکيد برضرورت و اهميت آمادگي راهنمايان براي مقابله با موارد اضطراري در هدايت وجابه جايي کشتي ها تصريح کرد: با توجه به اهميت اين موضوع، موسسات آموزشي و شبيه سازي درسراسر دنيا دوره آموزشي و هدايت و راهنمايي کشتي ها را با عناوين کلي وعمومي برگزارمي کنند وتاکنون دوره اي با عنوان «اضطراري» تدوين و برگزار نشده است. اسدروز اظهارکرد: با توجه به نيازآموزشي موجود و تاثير برگزاري دوره هاي آموزشي در افزايش دانش، مهارت و آمادگي راهنمايان در پهلودهي و جداسازي کشتي هاي نفتکش، متخصصان عمليات دريايي شرکت پايانه هاي نفتي ايران در اقدامي ابتکاري وخلاقانه به تدوين و طراحي نخستين دوره آموزشي هدايت و راهنمايي کشتي در شرايط اضطرار پرداخته اند. وي با بيان اين که اين دوره آموزشي براي پايانه هاي جزيره خارک، عسلويه و آب هاي آزاد، 16سناريو طراحي کرده است، افزود: اين دوره ازسوي استاد راهنماهاي شرکت پايانه هاي نفتي ايران براي راهنمايان واحد عمليات دريايي، برگزارشده است.
دوره آموزشي مجموعه مقررات صدور پروانه انجام کار در پايانه نفتي خارک با هدف بازآموزي نکات مربوط به مقررات و دستورعمل هاي صدور پروانه انجام کار برگزار شد.
رئيس پايانه نفتي خارک گفت: اين دوره آموزشي به منظور آشنايي پيمانکاران شاغل در پروژه هاي مناطق عملياتي شرکت پايانه هاي نفتي ايران با مجموعه مقررات صدور پروانه انجام کار، به همت اداره اچ اس اي شرکت پايانه نفتي خارک برگزار شده است.
سيدمحمدجواد موسوي، مفاهيم و تعاريف آشنايي با طبقه بندي مناطق خطرناک، کارگرم و سرد، نحوه تکميل و صدور پروانه کارگرم و سرد، محوطه هاي ممنوعه و آزاد، همچنين مقررات ورود به فضاهاي بسته، حفاري، پرتونگاري، تمديد، تجديد، ابطال پروانه کار و وظايف پيمانکاران در زمان صدور پروانه کار به شرکت کنندگان را ازجمله مطالب ارائه شده در اين دوره آموزشي عنوان کرد. رئيس پايانه نفتي خارک با بيان اين که پروانه کار بخشي ضروري از يک سيستم و تعيين کننده چگونگي انجام کار براي انجام ايمن آن است، تصريح کرد: عوامل انساني مانند نقص روش هاي اجرايي و دستورعمل هاي مرتبط، عوامل ريشه اي بروزحوادث به شمار مي آيند که ريشه در ضعف درآموزش، نبود دستورعمل يا درک نادرست ازهدف و کاربرد عملي سيستم پروانه کار دارند.وي با تاکيد بر اين که پروانه کار سندي است که براساس آن همه مخاطرات و ريسک هاي محيط کارحذف يا کنترل مي شوند، تصريح کرد: صدور پروانه به تنهايي سبب ايمن شدن کارنمي شود، بلکه از طريق آماده سازي محيط کار و اجراي کامل موارد مندرج در پروانه کار محقق مي شود.
موسوي سيستم پروانه کار را بخش کليدي از سيستم مديريت اچ اس اي عنوان و اظهار کرد: اين سيستم مطابق با الزام هاي قانوني شرکت ملي نفت ايران است که ازآسيب به افراد، تاسيسات ومحيط زيست جلوگيري مي کند.
شرکت ملي حفاري ايران
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: فعاليت هاي اين شرکت با تکيه بر توان داخلي و همسو با سياست هاي اقتصاد مقاومتي، پاسخگويي و تامين نيازهاي صنعت نفت انجام مي شود.
سيد عبداله موسوي دربازديد ازحوزه مديريت پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت اين شرکت بااشاره به نقش کليدي اين مجموعه در فرايند توليد نفت و گاز و عملکرد آن درچهاردهه گذشته، گفت: شرکت ملي حفاري سرشار ازتجربيات فني و مهندسي است وکار درآن منطبق با پست هاي سازماني تعريف شده درصنعت نفت انجام مي شود. وي گفت: اين شرکت به عنوان يکي از شرکت هاي زيرمجموعه شرکت ملي نفت ايران، تلاش خود را برمحور استفاده ازداشته هاي علمي، تخصصي و تجهيزات موجود شرکت و استفاده از توانمندي ها و امکانات شرکت ها ومجموعه هاي صنعتي داخلي به ويژه در زمينه ساخت قطعات و تجهيزات، متمرکز کرده است.
موسوي برهمکاري و هم افزايي مستمر با مجتمع هاي بزرگ و شهرک هاي صنعتي، شرکت هاي سازنده و دانش بنيان، مراکز علمي و پژوهشي، همچنين تبادل تجربيات و دانش فني درحوزه ساخت قطعات و تجهيزات، تاکيد و تصريح کرد: اين موارد به عنوان اولويت هاي کاري شرکت ملي حفاري ايران تعريف شده است.
وي عملکرد مديريت پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت را بسيار موثر و مهم خواند و افزود: در اين رابطه بخش هاي مختلف اين مديريت وظايف سنگيني به عهده دارند و درتعامل با بخش هاي عملياتي، پشتيباني، فني و مهندسي بايد به نحومطلوب در جهت تامين به موقع نيازها و طراحي، ساخت و بومي سازي هرچه بيشتر قطعات و تجهيزات(با در نظر گرفتن استانداردهاي صنعت نفت و ضوابط اچ اس اي اقدام کنند.
رئيس هيئت مديره شرکت ملي حفاري ايران با بيان اين که محتواي پايان نامه هاي تحصيلي درمقاطع کارشناسي ارشد و دکترا که مورد حمايت شرکت قرارمي گيرد، بايد با نيازهاي شرکت مرتبط باشد، گفت: يکي از بخش هاي مهم در حوزه پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت، مديريت دانش است که اين بخش بايد به جد در سازمان نهادينه شود.
موسوي افزود: مديريت دانش در مجموعه زماني موفق است که در نخستين گام تمام سوابق حوزه ها را در بخش هاي فني مهندسي، عملياتي و ستادي مستندسازي کند تا با پياده سازي و پايش، به دانش تبديل و در جهت استفاده کارکنان ارائه شود.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران افزود: همکاران ما دربخش هاي روزميني و زيرزميني ميدان ها ومخازن هيدروکربوري از دانش فني و تخصصي بالايي برخوردارهستند و اين تجارب و دانش فني بايد به نحو شايسته مورد استفاده قرارگيرد.
وي با تاکيد برهم افزايي ميان مديريت هاي پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت با فناوري اطلاعات و ارتباطات درموضوع طراحي و تهيه نرم افزارهاي کاربردي گفت: برنامه هاي نرم افزاري بايد منطبق با نياز هر بخش طراحي و ضمن پايش اطلاعات، خروجي منتج به نتيجه داشته باشد.
موسوي گفت: در اين ارتباط لازم است به بخش هاي مختلف مجموعه (عملياتي و ستادي) به صورت يکپارچه نگاه شود وهمه بخش ها به هم متصل تا بتوان آنها را رصد و پايش کرده و از اطلاعات استخراج شده در تصميم گيري استفاده به عمل آيد.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با بيان اين که هزينه ها و سرمايه گذاري درشرکت بايد درجهت درآمدزايي و خودگرداني سازمان باشد و بخش هاي ذيربط از جمله مهندسي مجموعه بايد فعاليت ها را رصد، تحليل و عيب يابي کند و راهکار مناسب براي رفع اشکالات و تکرار نشدن آن داشته باشد، افزود: برنامه ريزي، انجام کار بموقع و درآمدزايي در اولويت کار شرکت است و ضرورت دارد در هر پروژه اي، نگاه اجرايي و عملياتي به مبحث درآمدزايي براي شرکت معطوف و نظارت بر هزينه ها به شدت اعمال شود.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران گفت: اين شرکت براي تامين و تضمين سوخت زمستاني بازتوليد گاز از مخازن راهبردي سراجه قم و شوريجه D را آغاز کرده است. رامين حاتمي درباره ميزان تزريق گاز به مخزن سراجه قم گفت: ازابتداي امسال تاکنون 869 ميليون مترمکعب گازبه مخزن سراجه تزريق شده که با احتساب ذخيره سال هاي پيش، اين ميزان ذخيره سازي به يک ميليارد و 120 ميليون مترمکعب رسيده است.
وي افزود: با توجه به افزايش فشار تزريق گاز و تحويل مطلوب آن به شرکت نفت مناطق مرکزي ازسوي شرکت ملي گاز ايران براي ذخيره سازي، بازدهي تزريق گازنسبت به برنامه تکليفي، 94 درصد محقق شده که 17 درصد بيشتر ازپارسال است.
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران درباره اهميت طرح ذخيره سازي سراجه قم تصريح کرد: با توجه به روند افزايش مصرف گاز در کشور و سياست گذاري شرکت ملي نفت ايران براي تضمين و تامين سوخت در فصل زمستان، تبديل مخزن تخليه شده سراجه قم به عنوان مخزن ذخيره سازي در دستور کارقرارگرفت.
وي افزود: موقعيت جغرافيايي مناسب، مجاورت با استان تهران و خط لوله سراسري انتقال گاز، ضرورت اجراي اين طرح ملي را دوچندان کرد تا در اوج مصرف گاز در فصل زمستان خللي در خدمت رساني به هموطنان ايجاد نشود.
حاتمي درباره ذخيره سازي و آغاز بازتوليد گاز از مخزن شوريجه D نيز گفت: از ابتداي امسال تاکنون يک ميليارد و 449ميليون مترمکعب گاز به مخزن ذخيره سازي شوريجه D تزريق شد که با احتساب گازذخيره سال هاي قبل، اين ميزان به دوميليارد و 81 ميليون مترمکعب رسيده است.
وي تصريح کرد: ميزان گاز تحويلي شرکت ملي گاز ايران به شرکت نفت مناطق مرکزي را براي ذخيره سازي نسبت به برنامه تکليفي مشابه دو سال پيش حدود 67 درصد اعلام کرد.
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي گفت: بنابرهماهنگي بين شرکت ملي گازايران و مديريت نظارت بر توليد شرکت ملي نفت ايران، تاسيسات وچاه ها درحال آماده سازي براي توليد هستند و بازتوليد گاز از مخزن شوريجه D آغاز شده است.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه آذربايجان شرقي
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه آذربايجان شرقي از آمادگي کامل اين شرکت براي تامين سوخت مورد نياز مناطق زلزله زده و جايگاه هاي اين استان خبر داد. به گزارش شانا، ابوالفضل روح الهي با اشاره به هماهنگي اين شرکت با ستاد بحران استان آذربايجان شرقي براي تامين سوخت مورد نيازمناطق زلزله زده به ويژه روستاي ورنکش، گفت: اين مهم با اعزام وانت بارهاي حامل سوخت و تحويل گالن هاي سوخت به مردم منطقه انجام شده است.
وي همچنين با تاکيد بر آسيب نديدن تاسيسات، چهار انبار نفت منطقه و جايگاه ها اظهارکرد: تمام زيرساخت هاي سوخت رساني استان به طور کامل آماده تامين سوخت موردنياز مردم و نيروهاي امدادي مناطق زلزله زده است. روح الهي تصريح کرد: سوخت مورد نيازخودروها نيز به صورت ويژه (اعتباري و نقدي) به تمام جايگاه هاي عرضه سوخت منطقه ارسال شده وسوخت گيري خودروها طبق روال عادي ادامه دارد. مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه آذربايجان شرقي با اشاره به هماهنگي هاي لازم براي سوخت رساني به واحدهاي امدادي و خدمات رسان نيز گفت: با توجه به ارسال سوخت مضاعف به جايگاه ها، مشکلي به لحاظ تامين سوخت خودروهاي امدادي وجود ندارد و با توجه به ذخيره سازي مناسب سوخت، آمادگي کامل براي تامين سوخت مورد نياز واحدهاي امدادي هوايي نيز وجود دارد. زلزله اي به بزرگي 5.9 درمقياس امواج دروني زمين (ريشتر) ساعت 2 و 17 دقيقه و 3 ثانيه بامداد (جمعه 17 آبان) حوالي تَرْک در استان آذربايجان شرقي را لرزاند. اين زمين لرزه استان هاي آذربايجان غربي، گيلان، زنجان و اردبيل را هم لرزاند. تَرْک يکي از شهرهاي استان آذربايجان شرقي در شمال غرب ايران است. اين شهر مرکز دهستان کندوان وبخش کندوان شهرستان ميانه است.
پالايشگاه اصفهان
با پايان نخستين عمليات تعميرات اساسي مجتمع بنزين سازي پالايشگاه نفت اصفهان، اين واحد به اداره نگهداري و تعميرات تحويل شد. به منظور تعميرات اساسي، انجام عمليات قطع خوراک سه واحد NHT و CCR و ISOMERZATION مجتمع بنزين سازي شرکت پالايش نفت اصفهان، از 9 آبان ماه آغاز و 12 آبان ماه، به اداره نگهداري و تعميرات اين شرکت تحويل شد. عليرضا قزويني زاده، مدير نگهداري و تعميرات شرکت پالايش نفت اصفهان با اشاره به انجام نخستين تعميرات اساسي کامل در مجتمع بنزين سازي پالايشگاه و اهميت آن گفت: ارتفاع تجهيزات، گستردگي و تنوع تجهيزات، حساسيت عملياتي واحد ومحدوديت فضاي کاري در بخش حمل ونقل تجهيزات، اين تعميرات اساسي را از ديگر واحدهاي عملياتي متمايز کرده است. وي افزود: بر اساس پيش بيني ها تعميرات اساسي اين واحدها، 22 شبانه روز طول خواهد کشيد، اما سعي بر اين است که با استفاده از همه امکانات سرمايه انساني و تجهيزات، اين مدت زمان کاهش يابد. مدير نگهداري و تعميرات پالايشگاه نفت اصفهان با اشاره به اينکه انجام اين تعميرات توسط يک هزار و 500 نفر از کارکنان پالايشگاه و نيروهاي پيمانکاري مجرب انجام مي شود، تاکيد کرد: شرکت پالايش نفت اصفهان 18 واحد عملياتي دارد که تعميرات اساسي هر يک از اين واحدها، بر اساس برنامه زمان بندي، به صورت جداگانه و يا هم زمان انجام مي شود.
پالايشگاه تبريز
مديرعامل شرکت پالايش نفت تبريزجزئيات دوطرح ابتکاري اين پالا يشگاه رادرهفتمين نمايشگاه نوآوري وفناوري ربع رشيدي (رينوتکس) تشريح کرد.
غلامرضا باقري ديزج گفت: تغيير کاربري واحدتبديل کاتاليستي به واحد ايزومريزاسيون نفتاي سبک، کار ابتکاري وفناورانه ازسوي کارشنا سان پالايشگاه نفت تبريزبه شمارمي آيد که با هدف تبديل نفتاي سبک به محصول ايزومريت با صرف 10ميليون يورو انجام شده است.
وي همچنين با اشاره به اجراي طرح بنزين سازي جديد درپالايشگاه نفت تبريز، هدف ازاجراي اين طرح را افزايش و ارتقاي کيفي بنزين توليدي به استاندارد يورو5 عنوان و اظهارکرد: اين طرح نيز با صرف هزينه 265 ميليون يورو براي توليد روزانه يک ميليون ليتر اجرا شده است.
باقري ديزج يادآورشد: نتايج اجراي اين دو طرح بنزين سازي جديد و تغيير کاربري واحد تبديل کاتاليستي به واحد ايزومريزاسيون نفتاي سبک، توليد بنزين يورو 5 است. وي همچنين به اجراي ديگر طرح ابتکاري و فناورانه در پالايشگاه نفت تبريز اشاره کرد و گفت: با اجراي طرح فناورانه توليد روغن پايه گروه 2 که يک ميليون يورو هزينه اجراي آن بوده است، ميزان واردات روغن پايه گروه 2 مصرفي واحد اختلاط و توليد روغن هاي روانساز درجهت تکميل زنجيره تامين، 80درصد کاهش يافته است.
مديرعامل شرکت پالايش نفت تبريز با تاکيد بر اين که اجراي اين طرح سبب ايجاد ارزش افزوده براي محصول آيزوريسايکل توليدي شده است، افزود: شرکت پالايش نفت تبريز علاوه برعرضه توانمندي ها و طرح هاي فناورانه خود دراين نمايشگاه به منظور خودکفايي، حمايت ازکالاي ايراني و تقويت توليد ملي اقلام موردنياز خود را نيز معرفي کرده است.
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت و استانداري يزد با محوريت بهسازي و نوسازي ناوگان حمل ونقل عمومي شهري، بين شهري و ريلي استان يزد، همچنين ترويج بهينه سازي مصرف سوخت، تفاهم نامه همکاري کردند.
همکاري در اجراي سياست هاي ابلاغي مقام معظم رهبري و مصوبات شوراي عالي انرژي، همکاري در تحقق برنامه 5 ساله ششم توسعه کشور و سياست هاي اقتصاد مقاومتي، تلاش براي اجراي قوانين مصوب مرتبط بااصلاح الگوي مصرف و بهينه سازي سوخت که عملياتي نشده است، همچنين و تلاش براي کاهش مصرف سوخت وافزايش بهره وري مصرف سوخت درحوزه فعاليت استانداري يزد، ازجمله محورهاي اين تفاهم نامه همکاري است.
دراين تفاهم نامه که محسن دلاويز، مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت ومحمدعلي طالبي، استاندار يزد، آن را امضا کرده اند، تلاش شده است که با همکاري استانداري يزد، محيطي مناسب به منظورفرهنگ سازي و تبليغات بهينه سازي براي اصلاح الگوي مصرف و ارتقاي بهره وري فراهم شود.
سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس بر ضرورت ايجاد فرهنگ خودکنترلي در سازمان ها به منظور کاهش تخطي از قانون تاکيد کرد. سيدپيروز موسوي در نشست شناسايي مجراهاي فساد و تخطي اداري اين سازمان گفت: کنترل داخلي عاملي موثر در جلوگيري از تخلفات اداري است و قبل از ورود دستگاه هاي نظارتي خارج از سازمان، بايد کنترل داخلي فرايندها در دستور کار مديريت هاي سازمان قرار گيرد.
وي با بيان اين که نبود قانون در عمل به فرايندهاي سازماني، محدوده تصميم گيري شخصي را افزايش مي دهد، تصريح کرد: اين عامل مي تواند يکي از گلوگاه هاي فساد و تخطي اداري باشد.
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس ادامه داد: بايد «ناظرين هوشمند» مسلط به قانون، در فرايند انجام کارها گمارده شوند تا امکان تخطي از قانون به هر نحو کاهش يابد.
موسوي با اشاره به اين که بيشتر تخلفات و تخطي ها از قانون، سهوي و ناشي از نبود آموزش و آگاهي به قانون است، بر ضرورت ايجاد فرهنگ خودکنترلي در سازمان تاکيد کرد.
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس همچنين ايجاد دستورعمل شفاف اجراي پروژه ها و خدمات در کنار نظارت دقيق عمل به مفاد آن، جابه جايي دوره اي کارکنان در پست هاي کليدي، نبود امکان تفسير به رأي مواد قانوني و نظارت هوشمند بر فعاليت پيمانکاران را از مواردي برشمرد که در کاهش موارد تخطي از قانون تاثير گذارند.
موسوي گفت: هر پست و مسئوليت سازماني در کنار خود، لزوم پاسخ گويي را به همراه دارد و افراد مسئول در مقابل سازمان هاي نظارتي داخل و خارج سازماني، همچنين مردم بايد پاسخگوي فعاليت ها و تصميم هاي خود باشند.
در ادامه محمدرضا شمسايي، رئيس هيئت مديره سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، نيز نخستين گام مبارزه با فساد سازمان ها را لزوم وجود شکل و ساختار انجام فعاليت در هر سازماني عنوان و اظهار کرد: وجود شکل و ساختار فعاليت ها سبب مي شود در سايه آن امکان تفسير شخصي در عمل به مسئوليت ها برچيده شود.
وي ادامه داد: پس از وجود شاکله سيستمي، بايد فرايندهاي انجام کار بر اساس اين شاکله تعريف و درصورت نياز روزآمد شود، زيرا بعضي از دستورعمل هاي گذشته در دنياي امروز، کارکرد ندارند.
شخصیت های مرتبط با نفت در تاریخ معاصر ایران
علي بهرامي تاريخ نفت در ايران حوزه هاي بسيار وسيعي را شامل مي شود. نفت ايران فقط مهندسي و شيمي و پليمر نيست. نفت براي ايران يعني جامعه، فرهنگ، اقتصاد، هنر، شعر و ... اين سوخت فسيلي جان مايه بسياري تحولات تاريخي است و احتمالا اغراق نباشد اگر بگوييم که تاريخ معاصر ايران بدون نفت هرگز قابليت شناخت دقيق ندارد. شايد سوخت بسياري از ماجراهاي تاريخي را نفت تامين کند. از مشروطه تا پهلوي به تحولات تاريخي که بنگريم، حتما ردپاي نفت را خواهيم ديد. جايي پررنگ و جايي کم رنگ. اما به هر حال حضور نفت در تاريخ معاصر ايران، سنگيني مي کند. اين حضور تاريخي به مدد شخصيت هايي رقم خورده است که تحولات تاريخي بدون وجود و کنش هاي آنها امکان نداشته است. در دو شماره گذشته تلاش کرديم تا نيم نگاهي به شخصيت هايي بيندازيم که در تاريخ نفت ايران بسيار تاثيرگذار بوده اند، اما به سبب کمتر پرداختن رسانه ها به آنها کمي مغفول مانده اند. از دکتر مصدق و آيت الله کاشاني و ... برخي شخصيت هاي ديگر گذشته ايم و منکر نقش تاريخي شان نيستيم، اما اينجا تلاش کرديم تا حدودي کساني را معرفي کنيم که احتمالا کمتر معرف مخاطبان «مشعل» هستند. اينک بخش سوم اين سلسله مطالب را با هم مي خوانيم.
بعد از کودتای 28 مرداد و باز شدن پای غول های نفتی در قراردادی به نام کنسرسیوم، تقریبا همه بودند به جز ایتالیا. شرکت نفتی انی ایتالیا از این ماجرا زخم خورده بود؛ ماجرایی که همه در آن غنیمتی برده بودند، اما سر ایتالیایی ها بی کلاه مانده بود. سال 1353 و تصویب قانون تجدید نظر در مجلس فرصتی بود که ایتالیایی جبران مافات کنند. سال های بعد از کودتای 28 مرداد، نام یک میلیاردر ایتالیایی به نام انریکو ماتئی که رییس شرکت نفتی انی بود به گوش می رسید. مردی به محمدرضا پهلوی برای ازدواج با یک شاهزاده ایتالیایی برای آوردن فرزند ذکور پیشنهاد داده بود و از ورای این پیشنهاد، نگاهی به یک جای خالی برای انی در صنعت نفت ایران داشت. جایی که کنسرسیوم برای انی خالی نگذاشته بود. همان پیشنهاد ازدواج روابط محمدرضا را با ماتئی گرم و گرم تر می کرد؛ بالاخره تیر ماتئی به هدف نشست و ایران و انی به قراردادی مشارکتی رسیدند. در این قرارداد یک شرکت ترکیبی ایرانی- ایتالیایی شکل گرفت و در کل 75 درصد از منافع این قرارداد به ایران اختصاص می یافت. ماتئی توانست در ورود به صنعت نفت ایران، نخستین قرارداد از نوع مشارکت را رقم بزند. کارماتئی به این راحتی ها در صنعت نفت ایران پیش نرفت، او که وضعیت 50 – 50 را برهم زده بود، از طرف کنسرسیوم تهدید و تطمیع می شد. او بود که به اعضای کنسرسیوم لقب هفت خواهران را داد و... البته سال 1967 هواپیمایش در شمال افریقا به طرز بسیار مشکوکی سقوط کرد.
عبدالحسین هژیر، نخست وزیر مستعفی و وزیر دربار ترور شده ایرانی در سال 1328 کسی است که در ماجرای تجدید نظر در قرار داد دارسی در دوران پهلوی اول، نقشی اساسی ایفا کردن است. تاریخ روایت کرده است که عبدالحسین هژیر، همان کسی است که از طرف حسن تقی زاده به عنوان وزیر دارایی وقت مامور شد که همه پرونده های مربوط به قرارداد دارسی و حواشی و ضمائم آن را بررسی و پس از مطالعه آنها، گزارشی دقیقی تهیه کند. بسیاری از مدارک و مستندات قانونی که علی اکبر داور در دادگاه لاهه علیه قرارداد دارسی ارائه داد، مستخرج از مجموعه مطالعاتی بود که هژیر بر اسناد حقوقی انجام داده بود. نزدیک به دو دهه بعد، یعنی هنگامی که انتخابات دوره شانزدهم مجلس ملی در شرف برگزاری بود، همه چیز حکایت از این مهم داشت که جبهه ملی ها پیروز هستند و مجلسی خارج از اقتدار و نفوذ تمامیت خواهانه محمد رضا شاه روی کار خواهد آمد. اگر چنین اتفاقی رقم می خورد، برای دربار و شاه و اطرافیانش گران تمام می شد. پس دربار با تقلب راه و هدف خودش را در پیش گرفت. مجری این تقلب کسی نبود جز مرد چند زبانه رژیم پهلوی یعنی عبدالحسین هژیر. برخی شهادت داده اند که هژیر صندوق های رای مسجد سپهسالار، یعنی همان مسجدی که چندی بعد از سوی سید حسین امامی از اعضای جمعیت فدائیان اسلام ترور شد، را به نفع ورود نمایندگان درباری به مجلس شورای ملی، جا به جا می کرد. بالاخره 13 آبان 1328 هژیر ترور و راه برای ورود محمد مصدق و نیروهای جبهه ملی هموار شد. راهی که به ملی شدن صنعت نفت ختم شد و نشان داد که زندگی و مرگ هژیر بر نفت ایران چقدر اثر گذاشت.
بعد از عبدالحسین هژیر این رزم آرا بود که تلاش کرد جلوی ملی شدن صنعت نفت بایستد. مردی نظامی که سابقه ای بسیار طولانی در نظامی گری داشت. در ماجراهای فرقه دموکرات، در سال 1324 و در زمانه ای که قوام السلطنه نخست وزیر بود، او بود که دست به حمله نظامی در آذربایجان زد. او رئیس ستاد ارتش بود و اگر چه پس از غائله فرقه دموکرات ها قول نخست وزیری را از پهلوی دوم گرفت، اما محمدرضا به وعده اش اعتنایی نکرد، اما در فروردین 1227 به رزم آرا درجه سپهبدی داد. رزم آرا زمانی نخست وزیر شد که قوی ترین اقلیت تاریخ مجالس شورای ملی ایران که متشکل از حامیان و اعضای جبهه ملی بودند، شکل گرفتند. رزم آرا تلاش داشت تا قرارداد گس- گلشاییان را در مجلس تصویب کند، اما کار از کار گذشته بود و موج ملی شدن صنعت نفت پس از ترور عبدالحسین هژیر حالا به قدری بلند شده بود که تمام هیمنه رزم آرا را در هم شکسته بود. جو مجلس و بیرون مجلس به قدری علیه رزم آرا بود که مجبور شد لایحه گس- گلشاییان را پس بگیرد و بزرگترین اشتباه زندگی اش را که به قیمت از دست رفتن جانش تمام شد، انجام دهد. رزم آرا در مجلس علیه توانایی ایرانی ها برای اداره صنعت نفت صحبت کرد؛ صحبت هایی که خلاف منافع ملی بود و خلیل طهماسبی از اعضای فدائیان اسلام را بر آن داشت تا روز 16 اسفند در مسجد شاه رزم آرا را بزند. حذف رزم آرا ملی شدن صنعت نفت را قطعی کرد.
28 مرداد به انجام می رسد و هیاهوها می خوابد. دستگیری های مخوف آغاز می شود و تسویه حساب های سیاسی به خونین ترین درجه خود می رسند. همه چیز برای ایرانیان در افق صنعت نفت غبارآلود و مه گرفته شده است و در میان این همه تباهی پس از کودتا یک چهره لبخند می زند و راه خود و غول های نفتی را در ایران باز می کند. او فضل الله زاهدی است. مردی که روز کودتا خودش را به رادیو رساند و نخست وزیر شدنش را به مردم مژده می داد! پستی که کمتر از دو سال به او وفا کرد و فروردین 1334 با نخست وزیری خداحافظی کرد. اما او با قدرت تمام بذرهای امیدی را که از 29 اسفند 1329 در دل ایرانیان برای نفت ملی کاشته شده بود از دل خاک بیرون بیاورد. زاهدی با تبلیغات بسیار گسترده ای مصدق و ملی شدن صنعت نفت را عامل نابسامانی های اقتصادی دانست قرار بر این شد که غول های نفتی دور هم جمع شوند و فکری به حال نفت ملی ایران بکنند. با تلاش های زاهدی، قرارداد کنسرسیوم بسته شد. قراردادی 40 ساله که در تضاد با ملی شدن صنعت نفت قرار داشت و روز 29 مهرماه 1333 با 113 رای موافق از مجموع 120 رای در مجلس هجدهم شورای ملی به تصویب رسید. به نوشته راسخی لنگرودی در کتاب موج نفت«آنچه زاهدی را در اینگونه اقدامات ضد ملی مصمم و دلگرم می کرد، پشتیبانی های آیزنهاور، رئیس جمهور امریکا و نیز شخص شاه بود».
اگر چه تا حالا درباره شخصیت هایی سخن گفته ایم که بیشتر رنگ و صبغه ای سیاسی داشته اند، اما تاریخ نفت، مردان فرهنگی بسیار بزرگی دارد. کسانی که بدون آنها کمیت تاریخ نفت در ایران می لنگد. دکتر محمدعلی موحد از جمله این شخصیت هاست. تاریخ نگاری هوشمند که امروز نمی توان درباره نفت مطالعه ای داشت و کتاب مشهور او با عنوان «خواب آشفته نفت» را نخواند. البته این نویسنده از دهه بیست خورشیدی پای در میدان نفت ایران گذاشته و سال ها کارمند و مسئول بخش های مختلف صنعت نفت از روابط عمومی تا اداره حقوقی بوده است. موحد سال 1302 در تبریز متولد می شود و سال 1329 در سفری که به آبادان دارد، پایش به روابط عمومی نفت باز می شود. 1332 به تهران منتقل می شود و در اداره حقوقی نفت که زیر نظر فواد روحانی اداره می شد، مشغول به کار می شود. مدیر امور حقوقی شرکت نفت، رئیس امور هماهنگی قراردادهای بین المللی، مشاور عالی هیئت مدیره شرکت ملی نفت و مشاور ارشد و عضو هیئت رئیسه شرکت ملی نفت و همچنین معاونت اجرایی سازمان اوپک در بدو تاسیس از جمله مشاغل این فرهیخته نفتی است. نمی توان وارد وادی شناخت نفت شد و آثار محمدعلی موحد را نخواند. موحد آثار بسیار زیادی دارد که عموما در سه دسته تاریخ، ادبیات و حقوق تقسیم می شوند. آثاری که تاثیرات شگرفتی در شناخت تاریخ نفت ایران و مسائل آن دارند. نفت ما و مسائل حقوقی آن، درس هایی از داوری های نفت و خواب آشفته نفت، از جمله این کتاب ها هستند.
«وحدت اسلامي» و اتحاد ميان مسلمانان از اصلي ترين و بنيادي ترين موضوع ها در انديشه سياسي و فرهنگي رهبر معظم انقلاب اسلامي است. اهميت اين موضوع تا آنجاست که ايشان وحدت اسلامي را به عنوان «مسأله اي استراتژيک» و نه تاکتيکي معرفي فرموده و همواره علما، روشنفکران، برجستگان سياسي و آحاد امت اسلامي را به وحدت ذيل دستورات و آموزه هاي قرآن کريم و ارادت و محبت به پيامبر اسلام (ص) دعوت کرده اند.در انديشه مقام معظم رهبري، اتحاد مسلمانان و پرهيز آنان از اختلاف و تفرقه، زمينه اي مساعد براي «ايستادگي جمعي در برابر زورگويي هاي نظام سلطه» و «دفاع از منافع و حقوق ضايع شده جهان اسلام» به شمار مي آيد. آنچه در ادامه مي آيد، گزيده اي از بيانات رهبر معظم انقلاب اسلامي درباره وحدت اسلامي است:
هدف از اين کار آن است که با شعار وحدت مسلمين که شعاري درست و ضروري اي هم است و من از قديم اين اعتقاد و تفکر را داشتم و دارم و آن را يک مسأله استراتژيک مي دانم - يک مسأله تاکتيکي و مصلحتي هم نيست که حالا بگوييم مصلحت ما ايجاب مي کند که با مسلمين غير شيعه ارتباطات داشته باشيم - مسلمانان، بتدريج اين اختلافات مذهبي و طايفه اي را کم کنند و از بين ببرند؛ چون در خدمت دشمنان است. ما با اين انگيزه صحيح، مسأله وحدت مسلمين را در جمهوري اسلامي، يک مسأله اساسي قرار داده ايم. امام بارها فرمودند، ارگان هاي مختلف جمهوري اسلامي نيز بر اين اساس برنامه ريزي و طراحي و تلاش کردند و ماها هم سخنراني کرديم.
الف) خطرات و موانع پيش روي وحدت اسلامي
کج فهمي و بي اطلاعي؛ مانع اتحاد
انسجام اسلامي در يک وجه، خود ناظر به همه دنياي اسلامي است، بايد با هم منسجم باشند؛ بايد به يکديگر کمک کنند؛ هم دولت هاي اسلامي، هم ملت هاي اسلامي و دولت هاي اسلامي در استفاده از ظرفيت ملت هاي اسلامي براي ايجاد اين وحدت بزرگ، مي توانند سهم و نقش داشته باشند.
چيزهايي مانع از اتحاد مي شود. عمده آنها بعضاً کج فهمي ها و بي اطلاعي هاست؛ از حال هم خبر نداريم؛ درباره هم توهمات مي کنيم؛ درباره عقايد هم، درباره تفکرات يکديگر دچار اشتباه مي شويم؛ شيعه درباره سني، سني درباره شيعه؛ فلان ملت مسلمان درباره آن ملت ديگر، درباره همسايه اش؛ سوء تفاهم ها که دشمنان هم بشدت بر اين سوءتفاهم ها دامن مي زنند. افرادي هم متأسفانه بر اثر همين سوء فهم، سوء تحليل، نديدن نقشه کلي دشمن، بازيچه اين بازي دشمن قرار مي گيرند و دشمن از آنها استفاده مي کند. گاهي يک انگيزه خيلي کوچک، انساني را وادار مي کند حرفي بزند، موضعي بگيرد، کاري بکند که دشمن در نقشه کلي خود از آن حرف استفاده مي کند و شکاف را بين برادران زياد مي کند.
اختلاف بين طرفداران دو عقيده بر اثر تعصبات، يک امري است که هست و طبيعي است، و مخصوص شيعه و سني هم نيست. بين فِرَق شيعه، خودشان؛ بين فِرَق سني، خودشان؛ در طول زمان از اين اختلافات وجود داشته است. تاريخ را نگاه کنيد، مي بينيد هم بين فرق فقهي و اصولي اهل تسنن - مثل اشاعره و معتزله، مثل حنابله و احناف و شافعيه و اينها - هم بين فرق مختلف شيعه، بين خودشان، اختلافاتي وجود داشته است.
اين اختلافات وقتي به سطوح پايين - مردم عامي - مي رسد، به جاهاي تند و خطرناکي هم مي رسد؛ دست به گريبان مي شوند. علما مي نشينند با هم حرف مي زنند و بحث مي کنند؛ ليکن وقتي نوبت به کساني رسيد که سلاح علمي ندارند، از سلاح احساسات و مشت و سلاح مادي استفاده مي کنند که اين خطرناک است.
در دنيا اين هميشه بوده؛ هميشه هم مؤمنين و خيرخواهان سعي مي کردند که مانع بشوند؛ علما و زبدگان، تلاششان اين بوده است که نگذارند سطوح غيرعلمي کارشان به درگيري برسد؛ ليکن از يک دوره اي به اين طرف، يک عامل ديگري هم وارد ماجرا شد و آن «استعمار» بود. نمي خواهيم بگوييم اختلاف شيعه و سني هميشه مربوط به استعمار بوده؛ نه، احساساتِ خودشان هم دخيل بوده؛ بعضي از جهالت ها، بعضي از تعصب ها، بعضي از احساسات، بعضي از کج فهمي ها دخالت داشته؛ ليکن وقتي استعمار وارد شد، از اين سلاح حداکثر استفاده را کرد.
ب) پيشنهادات و راهکارهايي براي تحقق وحدت اسلامي
برجستگان مبارزه با استعمار بر وحدت تکيه کرده اند
لذا شما مي بينيد برجستگان مبارزه با استعمار و استکبار، روي مسئله «وحدت امت اسلامي» تکيه مضاعف کرده اند. شما ببينيد سيدجمال الدين اسدآبادي (رضوان اللَّه تعالي عليه) معروف به افغاني و شاگرد او شيخ محمد عبده و ديگران و ديگران و از علماي شيعه مرحوم شرف الدين عاملي و بزرگان ديگري، چه تلاشي کردند براي اينکه در مقابله با استعمار نگذارند اين وسيله راحتِ در دست استعمار، به يک حربه عليه دنياي اسلام تبديل شود. امام بزرگوار ما از اول بر قضيه وحدت اسلامي اصرار مي کرد.
وجود نبيّ مکرّم اسلام (صلّي اللَّه عليه واله وسلّم)، بزرگترين مايه وحدت در همه ادوار اسلامي بوده است و امروز هم مي تواند باشد؛ چون اعتقاد آحاد مسلمانان به آن وجود اقدسِ بزرگوار، با عاطفه و عشق توأم است و لذا آن بزرگوار، مرکز و محور عواطف و عقايد همه مسلمان هاست و همين محوريت، يکي از موجبات انس دل هاي مسلمين و نزديکي فِرَق اسلامي با يکديگر به حساب مي آيد.توصيه ما به همه ي مسلمانان عالم اين است که روي ابعاد شخصيت پيامبر و زندگي و سيره و اخلاق آن حضرت و تعاليمي که از آن بزرگوار مأثور و منصوص است، کار زيادي بشود.
مسأله غدير هم مي تواند مايه وحدت باشد؛ همچنان که مرحوم شهيد مطهري مقاله اي با عنوان «الغدير و وحدت اسلامي» دارد. او کتاب الغدير را - که درباره مسائل مربوط به غدير است - يکي از محورهاي وحدت اسلامي مي داند که درست هم هست. ممکن است به نظر عجيب بيايد، اما واقعيت مطلب همين است. خودِ مسأله غدير، غير از جنبه اي که شيعه آن را به عنوان اعتقاد قبول کرده است - يعني حکومت منصوب اميرالمؤمنين عليه الصّلاةوالسّلام از طرف پيامبر که در حديث غدير آشکار است - اصل مسأله ولايت هم مطرح شده است. اين ديگر شيعه و سني ندارد.اگر امروز مسلمانان جهان و ملت هاي کشورهاي اسلامي، شعار ولايت اسلامي سر دهند، بسياري از راه هاي نرفته و گره هاي ناگشوده امت اسلامي باز خواهد شد و مشکلات کشورهاي اسلامي به حل نزديک خواهد گشت.
ما بايستي مردم خودمان را هشيار و بيدار کنيم و خودمان مراقب باشيم. آن کساني که بدون فهم، فهم حقيقت، بدون تقوا، جمعيت عظيمي از مسلمانان را از دين خارج مي دانند، خارج مي کنند، تکفير مي کنند اين گروه هاي تکفيريِ نادان - حقيقتاً مناسب ترين صفت براي اينها ناداني است، اگرچه در آنها خباثت هم هست، اما جهالت، مهمترين خصوصيت اينهاست - اينها را بايستي ما تا آنجايي که مي توانيم، ارشاد کنيم؛ مردم را از اينها بترسانيم که مردمِ ما «و لتصغي اليه افئدة الذين لايؤمنون بالأخرة و ليرضوه و ليقترفوا ما هم مقترفون» بعضي ها به خاطر ضعف ايمان، به خاطر ضعف معرفت، مجذوب اين حرفهاي دشمنان مي شوند. ما بايد مراقبت کنيم. وظيفه علما، وظيفه سنگيني است. امروز وحدت دنياي اسلام، يک هدف اعلاست که اگر اين وحدت حاصل شد، آن وقت دنياي اسلام حقيقتاً مي تواند به عزت کامل و عمل به احکام اسلامي دست پيدا کند؛ مي تواند اين کار را هم بکند. هم دولت ها بايد کمک کنند، هم ملت ها بايد کمک کنند.
علاج اصلي و داروي اصلي براي امروزِ دنياي اسلام، داروي «اتحاد» است؛ بايد با هم متحد بشوند. علما و روشنفکران اسلام بنشينند و منشور وحدت اسلامي را تنظيم کنند؛ منشوري تهيه کنند تا فلان آدم کج فهمِ متعصبِ وابسته به اين، يا فلان، يا آن فرقه اسلامي، نتواند آزادانه جماعت کثيري از مسلمانان را متهم به خروج از اسلام کند؛ تکفير کند. تهيه منشور، جزو کارهايي است که تاريخ، امروز از روشنفکران اسلامي و علماي اسلامي مطالبه مي کند.
اگر شما اين کار را نکنيد، نسل هاي بعد از شما مؤاخذه خواهند کرد. مي بينيد دشمنيِ دشمنان را ! مي بينيد تلاش آنها را براي نابود کردن هويت اسلامي و ايجاد اختلاف بين امت اسلامي! بنشينيد علاج کنيد؛ اصول را بر فروع ترجيح بدهيد. در فروع ممکن است افراد يک مذهب هم با همديگر اتحاد نظر نداشته باشند؛ مانعي ندارد. مشترکات بزرگي وجود دارد؛ گرد اين محور - محور مشترکات - همه مجتمع شوند. مواظب توطئه دشمن باشند؛ مواظب بازي دشمن باشند. خواص، بين خودشان بحث هاي مذهبي را بکنند، اما به مردم نکشانند؛ دل ها را نسبت به يکديگر چرکين نکنند؛ دشمني ها را زياد نکنند؛ چه بين فرقه هاي اسلامي، چه بين ملت هاي اسلامي، چه بين گروه هاي اسلامي در يک ملت.
نظرات فرق مختلف اسلامي را مجموعه اي واحد جمع کنيد
علماي اسلامي بايد کوشش کنند. فقها و متکلمين و فلاسفه اسلامي بنشينند آراء را با يکديگر تطبيق کنند و آنها را در مجموعه هايي جمع نمايند تا نظرات فِرَق مختلف اسلامي در مجموعه ي واحد و با نگاه مساعد به يکديگر، در اختيار همه مسلمين قرار بگيرد. اين، از جمله کارهاي بسيار لازم و ضروري است.
در دو بخش پيشين به مباني آرامش دروني و مسئله مهم جهان بيني در فرد اشاره کرديم. اينک و در بخش سوم بر آنيم که بعد ديگري از آرامش از ديدگاه آموزه هاي ديني را براي شما بيان کنيم، بعدي به نام «يادخدا» زيرا به جز نگرش توحيدي و باورهاي الهي، مهمترين عامل براي وصول به آرامش که در آيات و احاديث برجسته شده، ياد خداست.
کسي که ايمان به خدا پيدا کند و حضور او را بپذيرد، طبعاً به ياد اوست و از اين طريق روحي آرام، قلبي سالم و ضميري نوراني پيدا خواهد کرد. مناسب است به آيات سه گانه سوره رعد (آيات 27 تا 29) که در ارتباط با ذکر و آرامش است، توجه کرد: وَيَقُولُ الَّذِينَ کفَرُواْ لَوْلَا أُنزِلَ عَلَيْهِ آيَةٌ مِّن رَّبِّهِ قُلْ إِنَّ اللّهَ يُضِلُّ مَن يَشَاءُ وَيَهْدِي إِلَيْهِ مَنْ أَنَابَ الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِکرِ اللّهِ أَلَا بِذِکرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ الَّذِينَ آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ طُوبَي لَهُمْ وَحُسْنُ مَآبٍ؛ و کساني که کافر شده اند، مي گويند چرا از جانب پروردگارش معجزه اي بر او نازل نشده است، بگو در حقيقت خداست که هر کس را بخواهد، بيراه مي گذارد و هر کس را که [به سوي او] بازگردد، به سوي خود راه مي نمايد؛ همان کساني که ايمان آورده اند و دل هايشان به ياد خدا آرام مي گيرد، آگاه باش که با ياد خدا دل ها آرامش مي يابد و کساني که ايمان آورده و کارهاي شايسته کرده اند، خوشا به حالشان و خوش سرانجامي دارند.
افراد منيب داراي دو ويژگي هستند؛ يکي اينکه اهل ايمان هستند و دوم اينکه قلبشان آرام است. انابه از ريشه «نوب» به معناي رجوع مستمر است. منيب کسي است که پيوسته به سمت خدا بازگردد. اگر فردي به جانب خدا توبه کند، سپس از او غفلت ورزد، مجدداً به خدا رجوع کند و اين جريان استمرار يابد، نتيجه اين مي شود که بازگشتي بعد بازگشت و رجوعي مستمر به سمت خدا خواهد داشت. در چنين شرايطي، زمينه ساز، ايمان است و پيامد آن، آرامشِ جان.
تمام واژه هايي که مربوط به انسان است، نظير: «الذين»، «کفروا»، «آمنوا»، «قلوب»، «عملوا» و «طوبي لهم» به صورت جمع به کار رفته است. تحليل اين مطلب ما را به نکته اي زيبا در زمينه جامعه شناسي آيات رهنمون مي شود و آن اينکه خداوند از طريق آياتش به ما نشان مي دهد که مايل است عمدتاً با انسان ها به صورت گروهي و جمعي سخن بگويد؛ از اين رو غالباً مخاطبان خدا در قرآن تمام بشر يا گروه هاي انساني اند نظير ناس، انسان، بشر، متقين، کفار، منافقين و مجرمين.
آيه مفيد حصر است؛ به اين معناکه تنها راه نيل به آرامش قلبي ياد خداست؛ از اين رو هر راهکار ديگري غير از ياد خدا نظير يوگا، مديتيشن و الکل نفي خواهد شد.
مهمترين پيام آيه شريفه، پيوند ميان ياد خدا و آرامش جان است. نسبت ميان اين دو به اين صورت بيان شده است؛ ياد خدا، انس با او را به ارمغان مي آورد و انس با حق به انسان آرامش مي بخشد. توجه به نعمت هاي بيکران الهي خشيت و وحشت را از دل انسان مي زدايد و طمأنينه جايگزين آن مي کند. قلبي آرام است و به سعادت نزديک که از تشويش، اضطراب و کشمکش نجات يابد و اين امر تنها در پرتو اتکا به خدا شدني است. اگر انسان بداند و بپذيرد که تدبير و هدايت عالم به دست خداست، دراين صورت آرامش مي يابد.در آيه مزبور مشاهده مي کنيم که اولاً «ذکر الله»، «تطمئن» و «قلوب» تکرار شده اند که نشانة تأکيد است، ثانياً آيه مفيد حصر است؛ يعني اظهار مي دارد که راه نيل به آرامش براي انسان «فقط و تنها» از طريق ياد خدا، اعتماد به او و توجه به او امکان پذير است.
شهيد محمد آرامش ارديبهشت ماه 1318 در رامهرمز خوزستان متولد شد.
اين شهيد، فروردين ماه 1355 وارد صنعت نفت شد و دوم تيرماه 1367 در بمباران دستگاه حفاري چاه شماره 76 نصر به فيض شهادت نائل آمد.
همسر شهيد درباره خصوصيات اخلاقي و زندگي شهيد آرامش مي گويد: همسرم در خانواده اي مذهبي ديده به جهان گشود و در تمامي زندگي خويش در کليه مراسم مذهبي و فعاليت هاي ديني شرکت مي کرد.
زماني که معناي مبارزه را فهميد، دوشادوش مردم مسلمان به مبارزه با رژيم شاهنشاهي پرداخت.
او سرامد دوستان و فاميل بود و همواره نوجوانان و جوانان را به خداپرستي و انجام فرايض ديني ترغيب مي کرد.
کتاب راه وحدت امت اسلامي، نوشته شرف الدين موسوي جبل عاملي توسط احمد صادقي اردستاني ترجمه شده است. صادقي اردستاني علاوه بر ترجمه، تعليقاتي نيز بر اين اثر نوشته است.
فصل اول اين کتاب، به بيان روايات معصومين (عليهم السلام) و آيات قرآن کريم در باب وحدت اسلامي مي پردازد. در فصل دوم، دو مفهوم «اسلام» و «ايمان» و تفاوت هاي آن بررسي مي شود. فصل سوم به «مرز اسلاميت» پرداخته و حرمت جان و مال مسلمين را بررسي مي کند. فصل چهارم به «ايمان برادران اهل سنت» اختصاص دارد. فصل پنجم درباره نجات يکتاپرستان است. در فصل ششم نيز فتواهاي اهل سنت مبني بر نجات اهل توحيد بررسي مي شود. فصل هفتم هم مربوط به روايات عامه (اهل سنت) درباره بشارت به شيعيان است و در فصول ديگر اين کتاب نيز به مسائلي چون «امکان تکفير شيعه» و «علل فاصله گيري شيعه و اهل سنت» پرداخته شده است. اين کتاب به کوشش نشر «مشعر» در سال 1389 منتشر شده است.
داريوش اعماري
تصور بسياري از ما از غذا خوردن اين است که با اين کار نياز بدن را تامين مي کنيم، در حالي که اين تصوري غلط است. شايد با غذا خوردن نياز بدن و انرژي مورد نظر تامين شود، اما فراموش نکنيد که وعده هاي غذايي، بخش مهمي از زندگي هستند که مي توانند لذت خوردن غذا و دور هم بودن را دوچندان کنند. اين قسمت از زندگي روزمره، نه تنها بي اهميت نيست، بلکه بسيار لذت بخش هم هست.
يکي از اسرار شاد زندگي کردن، بهره بردن از جذابيت هاي حداقلي محيط هاي روزمره اطراف است. جذابيت هاي بااهميتي که گاهي آنها را ناديده مي گيريم و کم اهميت مي شماريم، مثل غذا خوردن.
پس فراموش نکنيد که غذا خوردن هم يکي از جذابيت هاي حداقلي زندگي است که بايد به آن اهميت بدهيم و از آن لذت ببريم.
مانی پلو
مواد لازم
برنج: 3 پیمانه
لپه: 2 پیمانه
کشمش پلویی: 250 گرم
گوشت گوسفند یا فیله گوساله(چرخ کرده یا خرد شده): 300 تا 500 گرم
پیاز خرد شده و سرخ شده: 2 عدد
زعفران دم کرده: به مقدار لازم
نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
زیره سیاه: یک قاشق چایخوری (به دلخواه)
روغن: به مقدار لازم
طرزتهیه
پیازها را خرد می کنیم و به همراه گوشت تفت می دهیم. وقتی گوشت خوب تفت خورد، به آن کمی ادویه و زردچوبه اضافه می کنیم و با افزودن دو لیوان آب اجازه می دهیم تا خوب بپزد. قبل از برداشتن گوشت از روی حرارت، کمی زعفران، نمک و فلفل به آن اضافه و صبر می کنیم تا آب گوشت کاملا کشیده شود. کشمش را شسته و آن را جداگانه تفت می دهیم. علاوه بر کشمش، لپه را هم باید جداگانه بپزیم. حین پخت، کف روی لپه را بهتر است بگیریم و یک بار هم آبش را خالی کنیم تا نفخ آن از بین برود. در تابه کمی روغن می ریزیم و لپه پخته را تفت می دهیم. گوشت و پیازی را که از قبل آماده کرده ایم، به آن اضافه می کنیم و در آخر کشمش را می افزاییم. اگر تمایل داشتید می توانید کمی زیره و زعفران هم به این مواداضافه کنید. حالا نوبت برنج است؛ برنجمان را می توانیم به صورت کته یا آبکش آماده کنیم. مواد آماده شده را لا به لای برنج می ریزیم و منتظر می مانیم تا برنج دم بکشد. موادی را که لابه لای برنجمان گذاشته ایم موقع سرو مخلوط می کنیم. مانی پلویمان آماده است، آن را درون ظرف دلخواه می ریزیم و به سلیقه دلخواه تزیین می کنیم.
نکات مهم:
این غذا را می توانید با مرغ یا کوفته قلقلی هم سرو کنید.
مانی پلو بدون گوشت هم قابل سرو است.
مقدار کشمش و دیگر مواد این غذا را می توانید مطابق با ذائقه خود کم و زیاد کنید.
مواد مانی پلو را می توانید به این روش که آنها را تفت دهید و روی برنج بکشید هم سرو کنید.
در مانی پلو از زرشک و رشته پلویی هم استفاده می کنند که این به ذائقه افراد بستگی دارد. اگر بخواهید می توانید این دو را هم به دیگر موادتان اضافه کنید و یک مانی پلوی تمام عیار دامغانی بپزید.
شهره سعيدي
اگر به نوشيدن قهوه علاقه داريد، بهتر است خوردن برخي مشتقات آن را هم امتحان کنيد. موس قهوه، دسري خوشمزه است که به راحتي مي توان آن را تهيه کرد.
مواد لازم
شير: يک ليوان
زرده تخم مرغ: 4 عدد
شکر: 250 گرم
پودر قهوه: 20 گرم
خامه: به ميزان لازم
طرز تهيه
ابتدا شير را در يک قابلمه مي ريزيم و روي حرارت مي گذاريم. زماني که شير ولرم شد، پودر قهوه را اضافه مي کنيم و هم مي زنيم. تخم مرغ ها را در ظرفي مي شکنيم و زرده و سفيده ها را از هم جدا مي کنيم. زرده ها را با همزن برقي خوب مي زنيم تا سفت شود و کف کند، حالا آن را به شير و قهوه آماده شده، اضافه مي کنيم.
موقع اضافه کردن شکر است، آن را هم اضافه مي کنيم و خوب هم مي زنيم تا جايي که غلظت موادمان مثل ماست چکيده شود. حالا زير شعله را خاموش مي کنيم و مواد را داخل ظرف هاي بلوري مي ريزيم و به مدت 45 تا 60 داخل يخچال قرار مي دهيم تا سفت و خنک شود. موس قهوه آماده است، مي توانيد آن را با خامه، شکلات و... تزيين کنيد و از خوردنش لذت ببريد.
شهلا خاتون آباد
کرپ يا کريپ، يک نوع نان بسيار نازک خوشمزه است که به آن پنکيک نيز مي گويند.
مواد لازم
آرد سفيد: يک پيمانه
تخم مرغ: يک عدد
شير: يک ليوان
موز: 2 عدد
کره آب شده يا روغن: 2 قاشق سوپخوري
شکر: يک قاشق غذاخوري
بيکينگ پودر: يک سوم قاشق چايخوري
شکلات آب شده: به ميزان لازم
وانيل: به ميزان لازم (به دلخواه)
طرز تهيه
ابتدا تخم مرغ، شکر، شير و روغن را با هم خوب مخلوط و آرد و بيکينگ پودر را داخل ديگر مواد الک مي کنيم تا يک مايع يکدست به دست آيد. مايع کرپ بايد طوري باشد که به راحتي از ملاقه پايين بريزد. اگر احساس کرديد که مايع کرپتان سفت است، مي توانيد به آن کمي شير اضافه کنيد. يک تابه گرد برداريد و روي حرارت قرار دهيد، وقتي کره آب يا روغن داغ شد، با ملاقه از مايع کرپي که آماده کرده ايد، داخل تابه بريزيد. تابه را بگردانيد تا مايع کرپ کاملا کف آن را بگيريد. با ايجاد شدن حباب ريز روي کرپ و طلايي شدن اطرافش، آن را برگردانيد تا طرف ديگرش هم بپزد.در اين مرحله، سعي کنيد روغن اضافه کرپ ها را بگيريد تا زمان پيچيدن خمير نشوند. شکلات هايي را که از قبل بن ماري(حرارت دادن) کرده ايد، يک طرف کرپتان پخش کنيد تا يکدست شود، موزها را حلقه کنيد(اگر دوست داشتيد با کره کمي تفت دهيد). حالا روي قسمت شکلاتي کرپ ها موز بچينيد و آن را به هر شکلي که دوست داريد، بپيچيد. براي تزيين کرپ هايتان مي توانيد از کمي پودر قند و باقيمانده شکلاتتان استفاده کنيد.
گشت و گذار پاييزي در قزوين
شبنم اعماري پاييز که از راه مي رسد، طبيعت جلوه اي خاص به خود مي گيرد و شکوهش را بيش از هر زمان ديگري به رخ مي کشد. چهره تک تک شهرهاي ايران ديدني مي شود، به هر شهري که سفر کنيد، زيبايي منحصر به فردي را مي بينيد که در نوع خود شگفت انگيز است. با آمدن پاييز، طبيعت هزاررنگ دلفريب، وسوسه مان مي کند که براي يک روز هم که شده، راهي سفر شويم و از زيبايي هاي فصل خزان لذت ببريم. در اين شماره، مقصدمان شهري تاريخي و قديمي است؛ منطقه اي که زماني پايتخت صفويان بود و از نظر جاذبه هاي تاريخي جزو 5 شهر نخست ايران به شمار مي رود.
قزوين در زمان حکومت صفويان، 57 سال پايتخت ايران بود. به همين دليل اماکن و موزه هاي تاريخي زيادي را در خود جاي داده است. علاوه بر اين، پايتخت بزرگ خوشنويسي ايران نيز محسوب مي شود که از خوشنويسان معروف خط پارسي قزوين مي توان از ميرعماد قزويني نام برد.
با سفر به اين شهر، علاوه بر ديدن طبيعت بي نظير پاييزي، مي توان سري هم به آثار کهن و باستاني اش زد و از جاذبه هاي تاريخي چون کاروانسراي سعدالسلطنه، ميمون قلعه، حمام قجر، آب انبار سردار، پيغمبريه، کاخ چهلستون، امامزاده حسين و خيابان سپه (اولين خيابان ايران) بازديد کرد.
در کنار گشت و گذار پاييزي در قزوين، برنامه اي هم براي رفتن به الموت، اين سرزمين کهن و افسانه اي بريزيد؛ جايي که در طول تاريخ حوادث زيادي در آن رخ داده است.
قلعه الموت يا قلعه حسن صباح، دژي پررمز و راز است که بر زيبايي هاي اين منطقه افزوده است. قلعه اي باعظمت و باشکوه که در بالاي صخره اي سنگي بنا شده و ديوار هاي آن با توجه به شکل صخره ها ساخته شده اند. اين قلعه از دو قسمت غربي و شرقي تشکيل شده که بلندي بخش غربي آن که به دو قسمت قلعه بالا و قلعه بزرگ تقسيم شده، بيشتر از بخش شرقي است. تنها قسمتي از بناي قلعه باقي مانده و بخش اعظم ديوارهايش فرو ريخته است.براي رسيدن به اين قلعه، راه دشواري در پيش داريد، چون بايد از 400 پله سنگي بالا برويد؛ اما به محض رسيدن به قلعه، سختي راه فراموشتان مي شود و از بالاي اين دژ کهن، گويا به تمام سرزمين الموت اشراف داريد. خندق هاي سنگي و پرتگاه هاي دور قلعه، کانال ها و سيستم پيچيده آبرساني و انبارهاي ذخيره آب و آذوقه اي که بقاياي آنها در اين قلعه به يادگار مانده هم بسيار ديدني و شگفت انگيز است.
ديدن بقاياي قلعه شيرکوه، قلعه لمبسر و بسياري از قلعه هاي ديگر در کنار طبيعت بکر و چشم اندازهاي زيباي اين منطقه ديدني، سفري خاطره انگيز خواهد بود.
علاوه بر الموت زيبا و جلوه محصورکننده پاييزي اش، درياچه اُوان استان قزوين هم شکوه خاص خود را دارد که نمي توان در سفر به قزوين، ديدن آن را فراموش کرد.هيچ مسافري از پيمودن مسير طولاني و کوهستاني درياچه خسته نمي شود. با اينکه هوا در فصل پاييز و زمستان در اين منطقه سرد است؛ اما جاذبه هاي چشم نواز زيادي در طول مسير ديده مي شود، چشم اندازهايي که خستگي از تن به در و شوق رسيدن به درياچه را دوچندان مي کند. درختان رنگارنگ و مناظر زيباي پاييزي هم باعث مي شود قدم به قدم توقف کنيد و عکس هاي زيبايي را به ثبت برسانيد. درياچه اُوان (محل جمع شدن آب) که به عنوان اثر طبيعي ملي در فهرست ميراث طبيعي ايران به ثبت رسيده، 70 هزار مترمربع مساحت دارد و در ميان چهار روستاي اُوان، وربن، زوار دشت و زرآباد قرار گرفته و عمق آن 6.8 متر اندازه گيري شده است. هيچ رودي به اين درياچه نمي ريزد و آب آن از چشمه هاي جوشاني که از کف درياچه مي جوشند، تامين مي شود.پس اگر دوست داريد کمي از هياهوي شهر و دغدغه هاي بي شمار زندگي دور شويد، اما وقت سفرهاي طولاني نداريد، قزوين و ديدني هاي آن مي تواند گزينه خوبي باشد. منطقه اي که در نزديکي تهران قرار گرفته و براحتي قابل دسترس است، جايي که پاييزي دل انگيز دارد و در کنار ديدن جاذبه هاي پرتعداد، مي تواند سفري هيجان انگيز و به يادماني را برايتان رقم بزند.
پس فرصت را از دست ندهيد و در فصل خزان، پاييزگردي در استان قزوين را تجربه کنيد.
نکته:
1- توجه داشته باشيد در هواي باراني، رسيدن به قلعه الموت بسيار دشوار است، اين مورد را حتما در نظر داشته باشيد.
2- رانندگي در فصول سرد سال در منطقه پرپيچ و خم و مه آلود الموت به دليل کوهستاني بودن کمي دشوار است، بنابراين با احتياط برانيد.
3- از ميراث تاريخي و طبيعي که در اختيارمان است، به بهترين شکل مراقبت کنيد.
4- به همراه داشتن کيسه زباله، گزينه خوبي براي حفاظت از مناطق طبيعي گردشگري است.
5- به همراه داشتن وسايل مورد نياز و لباس گرم را فراموش نکنيد.
مسير دسترسي: اتوبان تهران - کرج را تا قزوين ادامه دهيد. نرسيده به قزوين، جاده فرعي الموت را مي بينيد. بعد از 85 کيلومتر به معلم کلايه مي رسيد. اين مسير پيچ در پيچ کوهستاني را 10 کيلومتر طي کنيد تا به يک دوراهي برسيد که يک طرفش جاده فرعي الموت است، جاده اي باريک و پرپيچ و خم، اما زيبا که شما را به سمت قلعه مي برد.
درياچه اوان هم در 88 کيلومتري شمال شرق استان قزوين، شمال دره الموت و جنوب آبادي زواردشت قرار گرفته است.
کرمان، پهناورترين استان ايران است که قدمتي ديرينه دارد. اين شهر داراي بافتي کهن و خانه هاي سنتي با معماري هاي خاص است که با انتخاب اقامتگاه هاي سنتي کرمان مي توان درک بهتري از زندگي مردم محلي اش در سال هاي دور داشت.
اين بنا که مساحتي 2350 مترمربعي دارد، در زمان قاجار ساخته و تاکنون بارها بازسازي شده است. اين گنجينه بي نظير معماري سنتي ايران با الهام از هنر و سنن قاجار و اقليم منطقه کويري و با رعايت به روز ترين روش هاي مرمتي بازسازي شده و به دليل دارا بودن تجهيزات کامل منطبق با الگوهاي جهاني، امروز ميزبان مهمانان زيادي است. يکي از مزاياي اين هتل سنتي، دسترسي آسان به برخي جاذبه هاي شهر مانند باغ شازده، مقبره شاه نعمت الله ولي و خانه شترگلو است.
بناي اين هتل باغ که حدود 180 سال قدمت دارد، در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است. اين هتل براي کساني که از شلوغي و ازدحام گريزانند، انتخاب خوبي است؛ چون تعداد اتاق ها و ظرفيت پذيرش کمي دارد. هتل باغ متولي باشي، ترکيبي از فضاي سنتي و مدرن است که شايد در نگاه اول در نوع خود جالب توجه باشد. فضاي سبز اين هتل باغ به حدي زيباست که دلتان نمي خواهد لحظه اي از آن چشم برداريد. قدم زدن، اولين گزينه اي است که دوست داريد در اين باغ سنتي آن را تجربه کنيد. در اين هتل چايخانه سنتي 200 ساله اي وجود دارد که امکان نوشيدن چاي در آن فراهم است.
خوي، يکي از بزرگ ترين و مهم ترين شهرهاي استان آذربايجان غربي است که از نظر تاريخي جايگاه بسيار مهمي دارد و براساس مطالعات تاريخي، قدمتش به 3 هزار سال پيش مي رسد. اين شهر علاوه بر آثار تاريخي فراوان، سوغات زيادي هم دارد که نبايد خريد آنها را از دست داد.
عسل: يکي ديگر از سوغاتي هاي خوب خوي، عسل است که هم بازار داخلي را تأمين مي کند و هم به خاورميانه صادر مي شود.
تخمه آفتابگردان: يکي از مرغوب ترين و بهترين سوغاتي هاي خوي است که بسياري از خانواده هاي اين شهر، از طريق کشت و توليد تخمه امرارمعاش مي کنند.
گل محمدي: شايد کمي عجيب باشد، اما خوي، معطرترين گل هاي محمدي دنيا را دارد.
تابلوفرش: يکي از صنايع دستي رايج اين شهر است که تنوع بالايي هم دارد.
پارچه بافي: بافت پارچه از روزگاران قديم در ايران رايج بوده و پارچه هاي بسيار زيبايي در اقصا نقاط کشور بافته مي شود.
قاليبافي: يکي ديگر از هنرهاي دستي قديمي است که قاليبافان خوي هم سهم بسزايي در توليد آن دارند. نمدبافي، جاجيم بافي و گليم بافي هم از صنايع دستي خوي به شمار مي روند.
يکي از صنايع دستي پرزحمتي که مانند قالي از آن به عنوان زيرانداز استفاده مي شود، گبه است. گبه نيز مانند قالي زيرانداز گره دار و دستبافي است که قدمت آن به قبل از توليد قالي برمي گردد.گبه، پرزهاي بلندي دارد و در بافت آن شمار پود بيشتري ديده به کار مي رود. در قديم گبه ها خودرنگ بودند، يعني پشم گوسفندان را بدون تغيير رنگ(سياه، سفيد و خاکستري) استفاده مي کردند. جالب است بدانيد که انتخاب رنگ نيز به بافنده برمي گشت. اگر او روز خوبي داشت، انتخابش رنگ سفيد بود، اگر روزش ناخوشايند سپري مي شد، رنگ سياه در دستبافته اش نمايان بود، اما رفته رفته بافندگان از رنگ هاي گياهي و طبيعي هم استفاده و نقش هاي ذهني خود را با پشم هاي رنگين ترکيب کردند. بافت گبه در ميان اقوام عشاير قشقايي ايران بسيار رواج داشته و امروزه هم گبه بافي در ميان برخي از آنها رايج است.گبه به دليل تنوع نقش و رنگي که به مرور زمان به خود گرفت، با استقبال زيادي مواجه شد، از همين رو در حال حاضر گبه هاي ماشيني هم توليد مي شود.ابزار و تجهيزات بافت گبه، مانند قالي است. جنس تار و پود قاليچه هاي مرغوب بيشتر از پشم و نوع گره مورد استفاده نيز ترکي است. طرح هايي نظير کاجي، گلداني، سجاده اي، گل مرغي، گل ابري، گل کشميري، گل آيينه، زوزَني، پادراز، مَدَدخاني، گل کاشان و نقوش حيوانات از جمله پلنگ، طاووس و شتر نيز از نقشه هاي معروف هستند که بيشتر در گبه هاي خراسان جنوبي ديده مي شوند. از طرح هاي رايج حاشيه اين دستبافت هاي پرزحمت، اما زيبا هم مي توان به «چِنگ چِهِل مرغ» و «يا علي» اشاره کرد.
همه ما در خانه وسايلي داريم که شايد سال تا سال سراغشان نرويم، وسايلي که گاهي اوقات به خاطر نو بودن و استفاده نشدن، دلمان نمي آيد آنها را دور بريزيم و گاهي هم تصورمان بر اين است که وسايل مورد استفاده مان چيزي نيست که تاريخ انقضا داشته باشد که بخواهيم بعد از مدتي آنها را دور بريزيم يا عوض کنيم. بيشتر افراد بر اين باورند همه چيزهايي که استفاده مي کنند؛ از وسايل شخصي، کيف و کفش گرفته تا مواد غذايي و آرايشي را مي توان بدون در نظر گرفتن تاريخ انقضايشان استفاده کرد، باور غلطي که با کمي تحقيق و مطالعه مي توان آن را تغيير داد. اگر شما هم چنين تصوري داريد، اين مطلب را به دقت بخوانيد تا متوجه شويد که ناديده گرفتن تاريخ انقضا و ندانستن آن چه خطرهايي را ممکن است متوجه سلامت ما کند.
کفگیر، قاشق و برخی وسایلی را که با غذا در تماس هستند، هر دو سال یک بار باید تعویض کرد. در این بین کفگیرهای چوبی از همه ارجح ترند.
همزمان با خرید بالش، فکری هم به حال تشک هایی بکنید که 8 تا 10 سال از آنها استفاده کرده اید و حالا دیگر تاریخ مصرفشان گذشته است. فراموش نکنید که که تشک ها را هر شش ماه یک بار برگردانید تا از پوسیده شدن آنها جلوگیری شود.
اصلا تعجب ندارد؛ براساس تحقیقات علمی ثابت شده که گوشی های هوشمند هم تاریخ انقضا دارند و تنها دو تا سه سال می توان از آنها انتظار عملکرد مناسب داشت. با سر رسیدن تاریخ انقضای گوشی های هوشمند، اختلالات آنها هم کم کم خود را نشان می دهد، مثل باد کردن باتری، هنگ کردن، دیر شارژ شدن و... .
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که به طور مداوم از کفش ورزشی تان استفاده می کنید، بهتر است بدانید که قسمت ضربه گیر، کفه ها و پشت کفش به سرعت مستهلک می شوند، این یعنی تاریخ انقضایشان سر رسیده و باید به فکر خرید کفش ورزشی دیگری بود.
مطمئنا برایتان عجیب است، اما بالش ها را بعد از دو، سه سال باید تعویض کرد. جدا از جنس محتویات داخل بالش، استفاده طولانی مدت از آنها به تغییر شکل شان منجر می شود و کنه های گرد و غبار هم ممکن است در آن نفوذ کنند و باعث بیماری شوند.
مدت زمان استفاده مفید و بهداشتی از اسفنج های ظرفشویی فقط دو هفته است، پس تعویض این اسفنج ها را به هیچ وجه پشت گوش نیندازید.
برس ها و اسفنج های آرایشی هم تاریخ انقضا دارند. برس های آرایشی همانطور که بعد از هر باراستفاده باید شسته شوند، بعد از گذشت پنج سال دیگر قابل استفاده نیستند. اسفنج های آرایشی هم هر شش ماه یک بار باید تعویض شوند. با این کار کمک زیادی به شادابی پوستتان می کنید.
شاید ندانید، اما عمر مفید شانه و برس فقط یک سال است، حتی اگر آنها را به طور مرتب بشویید و تمیز نگه دارید.
در جعبه کمک های اولیه هر خانه ای می توان آب اکسیژنه را یافت، اما شاید خیلی ها ندانند که این ماده بعد از باز شدن، تنها دو ماه تاریخ انقضا دارد و پس از آن خواصش را از دست می دهد.
این را دیگر همه می دانند که تخته های برش هر سه سال یک بار باید دور انداخته شوند، چون شکاف های ایجاد شده روی آنها محیط مناسبی برای رشد باکتری ها به وجود آورده است.
یکی از موارد مهمی که در بیشتر مواقع نادیده گرفته می شود، استفاده طولانی مدت از عینک های آفتابی است. تعجب نکنید، این عینک ها هم مانند بسیاری از وسایل دیگر تاریخ انقضا دارند که مطمئنا آن را نمی دانستید. اشعه های فرابنفش تاثیر منفی روی لنزهای عینک می گذارند، به طوری که بعد از مدتی، لنز عینک های آفتابی توانایی مقابله با این اشعه ها را از دست می دهند. بنابراین بهترین روش برای حفاظت از چشم ها در برابر اشعه های فرابنفش تعویض عینک های آفتابی است.
جمع آوری ادویه های کمیاب نه تنها باعث دورریختن پولتان می شود، بلکه با نگهداری طولانی مدت طعم و مزه آنها نیز از بین می رود. ادویه جات تنها دو سال قابل استفاده هستند و بعد از این مدت خواص و مزه شان را از دست می دهند.
حوله به دلیل مرطوب بودن، محل مناسبی برای رشد باکتری هاست. شست و شوی بیش از حد آن هم باعث پوسیدگی می شود؛ بنابراین تنها راهی که پیش رو دارید، این است که حوله هایتان را هر سه سال یک بار تعویض کنید.
همان طور که همه می دانند، مسواک را باید هر سه ماه یک بار تعویض کرد تا به محل رشد باکتری ها تبدیل نشود. خمیر دندان هم بعد از باز شدن فقط یک سال قابل استفاده است. حالا دوروبرتان را نگاه کنید، اگر خمیردندانی دارید که در آن باز شده، قبل از استفاده به تاریخ انقضایش توجه کنید.
تاریخ انقضای چای کیسه ای هم تنها شش ماه است، حتی اگر مهر و موم شده باشد. چای کیسه ای را به دلیل قابلیت تخمیر برگ ها نمی توان بیش از شش ماه استفاده کرد.
کفش های راحتی و آنهایی که برای فعالیت های ورزشی مورد استفاده قرار می گیرند را هم باید پس از شش ماه استفاده مداوم تعویض کرد، چون بعد از این مدت به محل مناسبی برای رشد قارچ ها تبدیل می شوند.
براي همه ما پيش آمده با وجود اينکه بند کفش مان را محکم گره زده ايم، اما باز شده است و با وجود چندين بار گره زدن، باز هم بند کفش هايمان باز مي شود. اتفاقي که هميشه ذهن مان را درگير کرده که چرا با وجود گره هاي محکم، باز هم چنين اتفاقي رخ مي دهد. پاسخ چرايي اين اتفاق را در ادامه اين مطلب آورده ايم.
شايد به نظرتان مضحک باشد، اما پژوهش هايي روي باز شدن مداوم بند کفش انجام شده است. همانطور که ما روي باز شدن بند کفش مان حساس هستيم، پژوهشگران هم اين حساسيت را داشته اند و در خصوص آن به مطالعه و پژوهش پرداخته اند. بررسي پژوهشگران نشان داده است، حرکت آونگي پاها و تعامل آنها با زمين، نيروي متقابلي ايجاد مي کند که از طريق زبانه کفش و سوراخ هاي بند به صورت تدريجي به گره منتقل مي شود، کم کم آن را سست مي کنــد و وقتي گره به انــدازه کافي سست شد، خود به خود باز مي شود.
با اين حال برخي گره ها ديرتر باز مي شوند، بنابراين اگر به روشي صحيح بتوانيد بند کفش تان را گره بزنيد، ديرتر هم براي گره دوباره مجبور به توقف خواهيد شد. البته اگر به مدت طولاني پياده روي کنيد اين گره هم به دليل همان حرکت آونگي که گفته شد، باز مي شود.
طرح استعداديابي ورزشکاران زير15 سال مناطق نفتخيز جنوب برگزار شد
با هدف توسعه ورزش همگاني و نيز استعداديابي ورزشکاران فرزند نفتي براي استفاده در تيم هاي قهرماني امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، مرحله اول طرح استعداديابي فرزندان پسر زير15 سال شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب را برگزار کرد. مرحله اول طرح استعداديابي فرزندان پسر زير15 سال شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب با حضور 350 ورزشکار در 7 رشته، واليبال، تنيس روي ميز، فوتسال، بسکتبال، شطرنج، تکواندو و شنا از شرکت هاي بهره برداري نفت وگاز گچساران،نفت وگاز آغاجاري، نفت وگاز مسجدسليمان وشرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب(اهواز) از 16 آبان ماه به مدت 2 روز به ميزباني اهواز برگزار شد که شرکت کنندگان با هم به رقابت پرداختند.
نفت گچساران، عنوان قهرماني طرح استعداديابي تنيس روي ميز فرزندان پسر زير 15 سال مناطق نفت خيز جنوب را به خود اختصاص داد. مسابقات تنيس روي ميزدر سالن اختصاصي تنيس روي ميز شهرک نفت اهواز برگزار شد و بعد از نفت و گاز گچساران که قهرمان شد، تيم هاي نفت اهواز و نفت آغاجاري به ترتيب به مقام دوم و سوم رسيدند.
در رشته فوتسال هم اين تيم نفت و گاز آغاجاري بود که موفق شد به قهرماني برسد و بالاتر از ساير تيم ها بايستد.تيم فوتسال نفت وگاز آغاجاري توانست با پيروزي هاي چشمگير، مقابل شرکت هاي کارون و مارون اهواز، مسجد سليمان و گچساران، مقام قهرماني اين رقابت ها را کسب کند. جلال شريفي و محمد شريفي، مربيان و محمود شريفي، سرپرستي اين تيم دراين رقابت ها را به عهده داشتند.
تيم شطرنج نفت گچساران نيز عنوان برتر طرح استعداديابي فرزندان پسر زير 15 سال مناطق نفت خيز جنوب را كسب كرد. اين تيم در بخش تيمي عنوان اول را به دست آورد وتيم هاي نفت آغاجاري و نفت اهواز به ترتيب عناوين دوم و سوم را کسب کردند.
شناگران نفت آغاجاري در طرح استعداديابي شنا فرزندان پسر زير 15سال مناطق نفت خيز جنوب، گوي سبقت را در آب از حريفان خود بودند و عنوان قهرماني اين رقابت ها را به خود اختصاص دادند. تيم شنا نفت آغاجاري توانست با پيشي گرفتن از حريفان و با کسب 220 امتياز، عنوان برتر را به خود اختصاص دهد. تيم هاي شنا نفت اهواز با 219 امتياز و تيم نفت گچساران با 96 امتياز رده هاي دوم و سوم را به خود اختصاص دادند. مسابقات شنا در ماده هاي پروانه، کرال پشت، کرال سينه، قورباغه، 200 متر امدادي و 200 متر آزاد تيمي برگزار شد.
بسکتباليست هاي کوچک نفت اهواز عنوان قهرماني طرح استعداديابي فرزندان پسر زير 15 سال مناطق نفت خيز جنوب را به دست آوردند. رقابت هاي بسکتبال فرزندان پسر زير 15 سال مناطق نفت خيز جنوب در مجموعه ورزشي شهرک نفت اهواز برگزار شد و بعد از تيم نفت اهواز، تيم هاي نفت اميديه و نفت گچساران عناوين دوم و سوم را کسب کردند.
نفت گچساران، عنوان قهرماني طرح استعداديابي تنيس روي ميز فرزندان پسر زير 15 سال مناطق نفت خيز جنوب را به خود اختصاص داد. مسابقات تنيس روي ميزدر سالن اختصاصي تنيس روي ميز شهرک نفت اهواز برگزار شد و بعد از نفت و گاز گچساران که قهرمان شد، تيم هاي نفت اهواز و نفت آغاجاري به ترتيب به مقام دوم و سوم رسيدند.
تکواندوکاران نفت اهواز عنوان قهرماني طرح استعداديابي فرزندان پسر زير 15 سال مناطق نفت خيز جنوب را به دست آوردند. مسابقات تکواندو به ميزباني نفت اهواز درسالن تکواندو شهرک نفت برگزار شد وتيم نفت اهواز توانست با اقتدار قهرمان شود و تيم هاي نفت گچساران و نفت مسجدسليمان عناوين دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.
واليبال
در رشته واليبال که از پنجشنبه 16 آبا ن ماه در سالن واليبال مجموعه ورزشي شهرک نفت اهواز آغاز شده بود، تيم نفت آغاجاري به مقام اول رسيد. پس از تيم نفت آغاجاري که عنوان قهرماني را کسب کرد، تيم هاي نفت اهواز و نفت گچساران عناوين دوم و سوم را به دست آوردند.
مرحله نخست بيست و نهمين دوره ليگ برتر واترپلو با صدرنشيني و قهرماني نفت و گازگچساران در گروه B اين رقابت ها به پايان رسيد.
مسابقات بيست و دومين دوره ليگ برتر واترپلو باشگاه هاي ايران از هفته گذشته با حضور 8 تيم در دو گروه با حضور تيم هاي پرسپوليس، دانشگاه آزاد اسلامي، استخر شهيد نوفلاح و سايپا در گروه A و تيم هاي رعد پدافند، پيشگامان کوير يزد، نفت اميديه و نفت و گاز گچساران در گروهB و به صورت متمرکز برگزار مي شود.
تيم نفت و گازگچساران که در گروهB قراردارد، موفق شد با 3 پيروزي پياپي به عنوان صدر نشين و قهرمان دور نخست به کار خود پايان دهد.نفت و گاز گچساران بيست و دومين دوره ليگ برتر واترپلو باشگاه هاي ايران با ديدار مقابل تيم پيشگامان کوير يزد، کار خود را شروع کرد. شاگردان علي بهمني آزاد در ديداري سخت و نفسگير موفق شدند، تيم سختکوش يزدي را با نتيجه نزديک 12 بر 11شکست دهند تا ليگ را با پيروزي شروع کرده باشند.تيم نفت و گاز گچساران سپس در ديدار دوم خود به مصاف رقيب سنتي و هم نام نفتي خود، يعني نفت اميديه رفت و موفق شد در دربي نفتي ها اين تيم را با نتيجه 15 بر 9 شکست دهد.تيم نفت و گاز گچساران در آخرين بازي مرحله نخست به مصاف تيم رعد پدافند رفت و موفق شد درديداري که تيم برتر ميدان بود، حريف خود را با نتيجه 11 بر 6 شکست دهد تا صدرنشين و قهرمان گروه B درمرحله نخست اين رقابت ها باشد.
تيم واترپلو نفت و گاز گچساران که همواره يکي از تيم هاي مدعي ليگ برتر واترپلو از گذشته تا کنون بوده، درشروع فصل جديد توانست با يک کامبک موفقيت آميز، دل هواداران اين رشته ورزشي را به حضور مجدد و مقتدرانه در ليگ برتر اميدوار کند.
مرحله دوم مسابقات گروه B به ميزباني پيشگامان کوير يزد 7 و 8 آذر برگزار خواهد شد و نفت و گاز گچساران در دور چهارم اين مسابقات، ميزبان است.
مرحله اول اين رقابت ها به ميزباني دو تيم نوفلاح و رعد پدافند در استخر بين المللي 9 دي مجموعه ورزشي شهيد شيرودي برگزار شد. در پايان اين مرحله تيم هاي پرسپوليس و گچساران به ترتيب در گروه A و B هر دو با شش امتياز صدرنشين شدند.
بانوي تنيسورپتروشيمي بندرامام، قهرمان مسابقات تنيس روي ميز بانوان بزرگسال شهرستان بندرماهشهر شد. مسابقات تنيس روي ميز شهرستان بندرماهشهر جمعه 11 آبان با حضور 12 بازيکن و به ميزباني پتروشيمي رازي برگزار شد که سارا رمضاني، نماينده پتروشيمي بندرامام در اين دوره از مسابقات با مربيگري زهرا علوي موفق به کسب مقام اول مسابقات تنيس روي ميز رنکينگ بزرگسالان بانوان شهرستان بندرماهشهر شد. اين بازيکن پيش از اين توانسته بود چند مقام اول و دوم در مسابقات استاني و شهرستاني براي پتروشيمي بندرامام کسب کند.
تيم واليبال مناطق نفت خيز جنوب-اهواز با درخشش درمسابقات واليبال نونهالان پسر کلانشهر اهواز، نايب قهرمان شد.
مسابقات واليبال قهرماني نونهالان پسر کلانشهر اهواز با حضور 16 تيم و 160 ورزشکار در 4 گروه 4 تيمي با انجام 32 مسابقه درآبان ماه 98 برگزارشد که بعداز برگزاري مسابقات دوره اي در مرحله گروهي و سپس حذفي در مراحل بعدي، تيم واليبال مناطق نفت خيز جنوب- اهواز موفق شد، با پشت سر گذاشتن رقبايش و حضور در مرحله پاياني، به مقام دوم اين دوره از مسابقات دست پيدا کند. تيم هاي تابان و فراز اهواز، به ترتيب قهرمان و سوم شدند.
کارکنان نفت مسجدسليمان در همايش کوهپيمايي يک روزه، به پاکسازي طبيعت از زباله و پلاستيک پرداختند. اين همايش يک روزه با هدف افزايش روحيه نشاط و شادابي با حضور کارکنان امور ورزش شرکت در ارتفاعات مشرف برسد و نيروگاه مسجدسليمان برگزار شد. کارکنان شرکت کننده در اين رويداد، ضمن کوهپيمايي 2 ساعته در طبيعت و کسب روحيه عالي براي حضور پرانرژي در محيط کار، با جمع آوري زباله هاي رها شده در طبيعت و پاکسازي منطقه از زباله بخصوص زباله هاي پلاستيکي که دشمن بزرگ محيط زيست و امنيت جاني حيوانات است، بار ديگر علاقه مندي کارکنان صنعت نفت به طبيعت را به تصوير کشيدند. نفرات شرکت کننده در کوهپيمايي عبارت است از: روح الله بهمني، شاهرخ قياسي، مسعود فيروزي، اميد معصومي نيا، محمدعلي عبداله پور، حميد فرخي، امين حسيني، عبدالصالح داودي تبار، امير سمالي، فرشادعاليوند، اميد شفيعي، نويد کيارسي، ابراهيم شريفي، محمد قلي ظاهري، ابوطالب بندرپور، سامان غيبي، صادق جعفري، مهدي صالحي، مرتضي توفيق دوست، رضا باقري، يونس آقابيگي، محمود جمالپور، صادق نصيري، سعيد براتي، مهدي نظريان فرد، اردشيرالهي فر، احسان خشن، محسن نامداريان، ميثم مرادي، سروش مهدي پور، موسي عاليوند و محمود اميدي کيا( راهنما).
ملي حفاري در فوتسال بانوان ايران يک برند است
تيم فوتسال بانوان ملي حفاري اهواز در پايان نيم فصل نخست ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاه هاي ايران موفق شد در رتبه سوم قرا بگيرد. حفاري چي ها که به رفسنجان رفته بودند، با تساوي مقابل اين تيم، شانس صدرنشيني را از دست دادند. اين تيم، هميشه يکي از مدعيان قهرماني در فوتسال بانوان بوده و رکورددار قهرماني در ايران است و مي خواهد امسال هم با قهرماني، اين رکورد را بهبود ببخشد. ملي حفاري براي اينکه امسال هم شانس قهرماني داشته باشد، هدايت تيمش را به مينا باراني سپرده است؛ مربي که يک مقام قهرماني و يک مقام سومي با ملي حفاري را در سال هاي نه چندان دور در کارنامه خود دارد. باراني مي گويد دوباره به حفاري برگشته تا اين تيم را قهرمان کند. با سرمربي بومي ملي حفاري گفت وگويي داشتيم که باهم مي خوانيم.
ليگ برتر فوتسال در فصل جديد، متفاوت تر از قبل است. اين تفاوت دلايل زيادي دارد و درعين حال باعث پويا شدن ليگ شده است. بازيکنان خوب در بين تيم ها تقسيم شده اند. انگيزه تيم ها براي قهرماني افزايش پيداکرده و سطح فني تيم ها بالاتر رفته است، از سوي ديگر شما شاهد حضور مربيان جوان و باانگيزه در ليگ هستيد که مي خواهند خودشان را نشان دهند؛ البته بايد بگويم که سطح دانش مربيان هم بالاتر رفته و خود را با علم روز در رشته فوتسال هماهنگ کرده و براي همين شاهد نتايج خوب و پيشرفت در فوتسال بانوان هستيم.
ما شروع خوبي در ليگ امسال نداشتيم. با يک تساوي و يک شکست ليگ را شروع کرديم که همين ما را کمي عقب انداخت؛ البته اين بد شروع کردن هم به اين دليل بود که فصل بدنسازي تمام شده بود و چند بازيکن جديد جذب کرده بوديم. از اين رو تيم هنوز هماهنگ و آماده نبود، اما رفته رفته به همان تيمي که انتظار داشتم، تبديل شديم و به کورس قهرماني برگشتيم.
بله، ما روز آخر در رفسنجان با تيم خوب مس بازي داشتيم. من به جرات مي توانم بگويم که در بازي با مس، پيروزي حق تيم ما بود. ما روي يک اتفاق، گل خورديم و بازي را که مي توانستيم برنده شويم، با تساوي عوض کرديم؛ اما هنوز يک نيم فصل ديگر مانده و با توجه به فاصله خيلي کمي که با صدرنشين داريم، مي توانيم با عنوان تيم اول پايه، پلي آف بگذاريم و حتي بخت نخست قهرماني باشيم.
متأسفانه همين طور است. حفاري فصل قبل بااينکه مقتدرانه و با اختلاف نسبت به ساير تيم ها در مرحله گروهي صدرنشين شد، اما در پلي آف روي يک حادثه مغلوب شد و به فينال راه پيدا نکرد. در مورد امسال هم بايد بگويم که 4 تيمي که بخت نخست صعود به پلي آف هستند، همگي از بهترين و قدرترين تيم ها محسوب مي شوند؛ اما من و شاگردانم نگران اين موضوع نيستيم. ما يک هدف داريم که آن هم قهرماني در ليگ است و فقط براي آن بازي مي کنيم. مطمئنا تلاش مي کنيم تا حادثه سال قبل تکرار نشود و بتوانيم با قهرماني، فصل را به پايان برسانيم.
حرف شمارا قبول دارم. در ليگ برتر، پلي آف معنا ندارد؛ اما نمي دانم فلسفه اين تصميم فدراسيون چيست؟ اگر اعتقاد دارند که برگزاري پلي آف به فوتسال کمک مي کند و باعث موفقيت و پيشرفت اين رشته مي شود، به ما هم بگويند و مطمئن باشند ما هم استقبال مي کنيم. اميدوارم در خصوص اين موضوع بيشتر فکر کنند تا به فوتسال بانوان بيشتر کمک شود.
شما خودتان به صورت حرفه اي در ليگ بازي کرده ايد يا مثل بعضي از مربيان به يک باره و از روي علاقه، مربي فوتسال بانوان شده ايد؟
من از سال 78 فوتسال را شروع کردم. در سال 79 با تيم منتخب خوزستان به مقام قهرماني رسيدم و در ادامه به تيم ملي دعوت شدم؛ اما رباط صليبي ام پاره شد و مجبور شدم فوتسال حرفه اي را کنار بگذارم؛ البته در رده باشگاهي در ليگ هم، در تيم هاي ديهيم شهرداري اهواز و استقلال جنوب دزفول بازي کرده ام.
سال 85 وارد عرصه مربيگري شدم و تاکنون 13 سال است که کار مربيگري مي کنم.
بله من دو فصل و در سال هاي 91 -92 و 92-93 هدايت تيم فوتسال ملي حفاري را به عهده داشتم که در فصل اول، سوم شديم و در فصل دوم حضورم، موفق شديم قهرمان ايران شويم.
حفاري در دل خوزستان است و خوزستان هم مهد فوتبال و فوتسال ايران به شمار مي رود. اينجا استعداد زياد است، فقط بايد پرورش پيدا کنند. خوشبختانه باشگاه حفاري که به يک برند معتبر در فوتسال بخصوص بانوان تبديل شده، بخوبي از اين استعدادها استفاده کرده و با پرورش آنها، به فوتسال ايران کمک مي کند. 99 درصد تيم من، بومي است. ما فقط يک بازيکن غيربومي داريم که او هم چند سال است در اهواز حضور دارد. معتقدم با اين ظرفيتي که داريم، مي توانيم با پرورش استعدادها، به فوتسال خوزستان و ايران کمک کنيم.
متأسفانه ما تيم هاي پايه نداريم که بايد به اين موضوع، به شکل جدي نگاه کنيم؛ چون يک نقيصه است. من به مديريت باشگاه پيشنهاد کرده ام که تيم هاي پايه را تشکيل دهند؛ چرا که با تيم هاي پايه مي توان تيم بزرگسالان را بيمه کرد؛ البته ما چند بازيکن 15-14 ساله داريم که کنارتيم با ما تمرين مي کنند؛ اما بايد به صورت اصولي، يعني با تشکيل تيم هاي پايه، اين کار را انجام دهيم.
هيچ مربي قول قهرماني نمي دهد؛ چون فوتسال و فوتبال قابل پيش بيني نيستند، اما من و شاگردانم سعي و تلاش مضاعف مي کنيم تا با ارائه بهترين بازي ها و کسب نتايج خوب، دوباره قهرمان شويم و ملي حفاري بر بام فوتسال بانوان ايران بايستد.
ورزشکاران معلول و جانباز پتروشيمي بندرامام با درخشش در مسابقات ورزشي معلولان و جانبازان صنايع پتروشيمي ايران چند عنوان قهرماني را به خود اختصاص دادند.تيم هاي تنيس روي ميز، شنا و تيراندازي جانبازان و معلولان پتروشيمي بندرامام، قهرمان مسابقات صنايع پتروشيمي ايران شدند.
اين مسابقات به ميزباني شرکت عمليات غيرصنعتي و خدمات صنايع پتروشيمي در همدان و با حضور 5 تيم از پتروشيمي هاي سراسر ايران به مدت يک روز در چهار رشته برگزار شد.در رشته تنيس روي ميز بندري، تکليف، مختاري، احسان فر و گاموري به مربيگري امين کاظمي نژاد موفق به کسب مقام قهرماني اين دوره از مسابقات شدند.به اين ترتيب تيم هاي پتروشيمي بندرامام با کسب سه مقام اول در رشته هاي تنيس روي ميز، شنا و تيراندازي از چهار رشته برگزار شده، توانستند قهرمان مسابقات جانبازان و معلولان صنايع پتروشيمي ايران شوند.
مرحله نخست بيست و هشتمين دوره رقابت هاي ليگ برتر تنيس روي ميز باشگاه هاي ايران با صدرنشيني تنيسورهاي پتروشيمي بندر امام همراه شد. رقابت هاي ليگ برتر تنيس روي ميز باشگاه هاي ايران از هفته گذشته شروع شد و تيم پتروشيمي بندر امام، مدافع عنوان قهرماني، اين رقابت ها را بسيار توفاني شروع کرد.
پتروشيمي بندرامام در بازي نخست توانست با نتيجه قاطع 6 بر صفر حريف خود پالايش نفت آبادان، ديگر تيم نفتي حاضر در اين رقابت ها را شکست دهد. در اين مسابقه و در بخش دوبل، افشين نوروزي و آروين رويين تن، توانستند با نتيجه 3 بر 1 و ميعاد لطفي و اميرحسين هدايي با نتيجه 3 بر 2 حريفان آباداني خود را از پيش رو بردارند. در بخش انفرادي نيز به ترتيب ميعاد لطفي با نتيجه 3 بر صفر، اميرحسين هدايي با نتيجه 3 بر 1، افشين نوروزي با نتيجه 3 بر 2 و آروين رويين تن با نتيجه 3 بر يک موفق شدند حريفان خود را شکست دهند.
پتروشيمي بندر امام در دومين ديدار خود به مصاف تيم فراسنج تهران رفت که موفق شد اين تيم را هم با اقتدار و با نتيجه 5 بر يک شکست دهد. در اين مسابقه و در بخش دوبل ميعاد لطفي و اميرحسين اهدايي موفق شدند با نتيجه 3 بر 2 و افشين نوروزي و آروين رويين تن با نتيجه 3 بر 1 حريفان خود را شکست دهند. در بخش انفرادي نيز اميرحسين اهدايي با نتيجه 3 بر 1، ميعاد لطفي با نتيجه 3 بر 2 موفق شدند حريفان خود را از پيش رو بردارند، شاگردان کاظمي نژاد در سومين بازي خود در مرحله اول ليگ برتر تنيس روي ميز موفق شدند، با اقتدار، دبيري تبريز را با نتيجه 6 بر صفر شکست دهند تا با 3 پيروزي، صدرنشين ليگ برتر تنيس روي ميز کشور شوند. در اين مسابقه و در بخش دوبل، افشين نوروزي و اميرحسين اهدايي با نتيجه 3 بر 1 و امين احمديان و آروين رويين تن با نتيجه 3 بر صفر، حريفان خود را شکست دادند. در بخش انفرادي نيز افشين نوروزي با نتيجه 3 بر صفر، امين احمديان با نتيجه 3 بر 1، احمد باشتباوي با نتيجه 3 بر 1 و اميرحسين اهدايي با نتيجه 3 بر 1 موفق شدند حريفان خود را شکست دهند.
مرحله دوم مسابقات ليگ برتر تنيس روي ميز کشور 20 آذر ماه برگزار خواهد شد؛ پتروشيمي بندرامام پس از پايان مرحله اول با 3 برد و 8.5 امتياز صدرنشين ليگ برتر تنيس روي ميز کشور است.
عليرضا رستمي، فرزند ياسر رستمي از کارکنان فروش و مجاري عرضه ناحيه رودسر شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه گيلان به عضويت تيم فوتبال جوانان سايپا تهران درآمد تا بتواند در ليگ برتربازي کند.
عليرضا رستمي متولد 8 خرداد 1382 است و درکلاس دوم دبيرستان درس مي خواند او فوتبال را از سال 1393 يعني از سن11 سالگي به طور حرفه اي در آکادمي پديده شهرستان ساري آغاز کرد. عليرضا رستمي با تيم آکادمي پديده، قهرمان نوجوانان 15 ساله کشور در استان اصفهان در سال 1395 شده است. همچنين چند دوره قهرماني مسابقات نوجوانان استان مازندران را در کارنامه ورزشي خود دارد.
شنا گران تيم شرکت ملي حفاري ايران در مسابقات بزرگسالان شنا جام ولايت در استان خوزستان، عنوان نايب قهرماني را از آن خود کردند. مسابقات شنا جام ولايت با حضور 180 شناگر در قالب 17 تيم در استخر شهيد بابک معتمد اهواز برگزار شد که در پايان اين رقابت ها، نظام مهندسي با 881 امتياز، ملي حفاري 649 امتياز و هيات شنا بندر امام خميني با 429 امتياز به ترتيب عناوين اول تا سوم را به خود اختصاص دادند. تيم شنا ملي حفاري متشکل از کارکنان شرکت ملي حفاري به مربيگري عليرضا رضايي و سرپرستي پوريا حاجتي، پا به اين رقابت ها گذاشته بود.
رقابت هاي ليگ واترپلو نوجوانان استان خوزستان با قهرماني تيم نفت اميديه به پايان رسيد.
رقابت هاي ليگ واترپلوي استان خوزستان در دو رده سني زير 14 سال و زير 17 سال برگزار شد که در ديدار نهايي رده سني زير 14 سال اين رقابت ها دو تيم نفت اميديه و نفت اهواز به مصاف هم رفتند که تيم اميديه موفق شد با نتيجه 6 بر 5 پيروز شود و در جايگاه نخست قرار بگيرد. تيم هاي نفت اهواز و هيات شنا ماهشهر به ترتيب دوم و سوم شدند.همچنين در رده سني زير 17 سال اين مسابقات نيز نفت اميديه با نتيجه 13 بر 7 از سد حريف اهوازي خود گذشت و در اين رده سني هم روي سکوي نخست ايستاد. تيم هاي نفت اهواز و آکادمي نوين اروند نيز به ترتيب دوم و سوم شدند.
در دوراني قرار داريم که ارتباطات اعضاي خانواده به حداقل ممکن رسيده و حتي بين اعضاي خانواده هاي روستايي هم که دغدغه هاي زندگي شهري را ندارند، با ورود ابزارهاي مختلف ارتباطي و شبکه هاي اجتماعي، فاصله افتاده و ارتباط جوانان و نوجوانان با خانواده و والدين کاهش يافته است که مي توان يکي از دلايل اين فاصله را مشغوليت هاي اجباري زندگي جديد براي والدين ارزيابي کرد. به عبارتي، زن و مرد در زندگي جديد مجبور به داشتن يک يا دو شغل هستند و همين موضوع باعث مي شود آنها نتوانند وظايف پدر و مادري خود را به طور کامل و درست اجرايي کنند. در اين ميان اما نقش مادران متفاوت از پدران است و کودکان هم وابستگي و نياز بيشتري به مادران دارند. در اين سال ها، دولت ها براي زنان شاغل، امکانات و شرايط متفاوتي را در نظر گرفته اند تا آنها علاوه بر وظايف کاري خود، دو نقش مادري و همسري شان را هم بخوبي ايفا کنند؛ اما اين تسهيلات و امکانات در هر کشور، شهر و شرکتي مي تواند متناسب با نوع کار و ديدگاه کارفرما فرق داشته باشد.
براي اينکه اين شرايط کمي آسان تر شود، توصيه هايي براي خانم هاي شاغل وجود دارد که در ادامه مي آيد:
امروزه در بسياري از خانواده ها، مادران، به دليل شاغل بودن، فرزندشان را زمان قابل توجهي از روز به مهدکودک يا نزد پدربزرگ و مادربزرگ مي سپارند. درست است که ساعت ها همراهي و همنشيني با پدربزرگ و مادربزرگ يا پيدا کردن يک مهدکودک مناسب نزديک محل کار يا خانه، اتفاق خوبي است؛ اما هيچ کدام از اينها، جاي خالي مادر را پر نمي کند و حتي ممکن است برنامه تربيتي و اثرگذاري مورد نظر شما را به هم بزند.
ورزش را در برنامه هاي روزانه خود، هرچند به صورت کوتاه قرار دهيد و به تنهايي يا با فرزندتان، براي پياده روي يا انجام ورزش هاي همگاني به پارک نزديک خانه برويد. روحيه شاد شما مي تواند نشانه اي از قدرت شما در حل مسائل روزمره باشد.
اگر صبح ها با فرزندان و همسرتان همزمان خانه را ترک مي کنيد، از شب قبل لوازم مورد نياز خود و بچه ها را آماده کنيد تا مجبور نشويد اين کارها را با عجله انجام دهيد؛ مواردي مثل آماده کردن غذاي روزانه (صبحانه يا ناهار)، اتو کردن لباس ها و لوازمي مثل چتر براي روزهاي باراني که بايد همراه خودشان ببرند.
زمان مشخصي را در طول روز يا هفته به همراهي، بازي و وقت گذراني با فرزندتان اختصاص دهيد. بسياري از کارمندان، ساعتي را به سروکله زدن با درس و مشق کودکشان مي گذرانند و اگر محور اين ارتباط درس و مشق نباشد، بازي را در اولويت قرار مي دهند.
امور خانه را تا حدي که امکان دارد، بين خود، بچه ها و همسرتان تقسيم کنيد. اين تقسيم کار، هم وقت شما را براي رسيدگي به امور ديگر آزاد مي کند و هم به ديگر اعضاي خانواده يادآوري مي کند که شما به عنوان مادر، همسر و کارمند، فردي چندشغله محسوب مي شويد و لازم است که شما را همراهي کنند.
اگر کودکتان در غياب شما زمان زيادي را در خانه به تنهايي مي گذراند، براي اين مدت، برنامه ريزي داشته باشيد يا سعي کنيد کودکتان در اين مدت، سرگرمي داشته باشد تا نبود شما و ساير اعضاي خانواده، او را اذيت نکند.
بسياري از کودکان، بخصوص در سنين کم، وابستگي هاي عاطفي به پدر و بويژه به مادر خود دارند و اين جدايي هاي طولاني مدت روزانه مي تواند اختلال «اضطراب جدايي» را در کودک ايجاد کند. به همين دليل بهتر است تا زماني که شرايطش را داريد، کودک را در غياب خودتان نزد افرادي از اعضاي خانواده خود بگذاريد.
از آنجا که ممکن است طبق تغيير شرايط کاري شما، ساعت آمدن و رفتن شما هم تغيير کند، خوب است که براي گرسنه نماندن بچه ها، دستور پخت چند غذاي ساده و بي خطر را که سريع هم آماده مي شود، در جايي که بچه ها دسترسي دارند، بگذاريد تا آنها بتوانند خودشان غذا درست کنند.
يکي از اتفاقات شايع در خانواده هايي که پدر و مادر شاغل هستند، اين است که ممکن است کليد را فراموش کنند يا يکي از آنها کليد نداشته باشد و منتظر نفر ديگر بماند. در چنين شرايطي بهتر است که همه يک کليد داشته باشند تا در اين مواقع پشت در، معطل آمدن ديگري نشوند.
شماره هاي ضروري يا شماره تلفن چند عضو از خانواده و فاميل نزديک مثل مادربزرگ، پدربزرگ يا خاله و عمه فرزندان را در جايي از خانه که در دسترس بچه ها باشد، بگذاريد تا در صورت نياز بتوانند با يکي از آنها تماس بگيرند.
فراموش نکنيد که بيشتر اينها مواردي بود که براي موقعيت يک مادر شاغل عنوان شد و نقش يک زن به عنوان همسر را نيز نبايد فراموش کرد. در عين حال مي توان اين طور تلقي کرد که اگر بسياري از اين موارد رعايت شود، حتما يک زن در نقش خود به عنوان يک همسر هم خوب عمل خواهد کرد.
خشک آمد کشتگاه من
در جوار کشت همسايه
گر چه مي گويند: « مي گريند روي ساحل نزديک
سوگواران در ميان سوگواران»
قاصد روزان ابري، داروگ! کي مي رسد باران؟
بر بساطي که بساطي نيست
در درون کومه تاريک من که ذره اي با آن نشاطي نيست
و جدار دنده هاي ني به ديوار اتاقم دارد از خشکيش مي ترکد
ـ چون دل ياران که در هجران ياران ـ
قاصد روزان ابري، داروگ! کي مي رسد باران؟
*نيما يوشيج
«افسانه چشم هايت»، آلبوم مشترکي از همايون شجريان و عليرضا قرباني و آهنگسازي مهيار عليزاده است که 19 آبان به صورت رسمي منتشر شد. گفته شده، اين آلبوم يکي از متفاوت ترين پروژه هاي همايون شجريان و عليرضا قرباني است که از مرداد سال 1393 آغاز شده و حالا منتشر شده است. در ساخت اين آلبوم از سروده هاي نيما يوشيج، احمد شاملو، محمدرضا شفيعي کدکني، محمدعلي بهمني و سيمين بهبهاني استفاده شده است.
هاروکي موراکامي، از بزرگترين نويسنده هاي سرزمين آفتاب (ژاپن) است و تقريبا علاقه مندي در دنياي ادبيات وجود ندارد که نام او را نشنيده باشد. کتاب «سوکورو تازاکي بي رنگ و سال هاي زيارتش» مانند بيشتر آثار او درباره تنهايي و انزواي انسان هاست، با اين تفاوت که داستان کمي حال و هواي معمايي دارد. سوکورو يک مهندس جوان است که داستان زندگي اش در گذشته و امروز براي ما بازگو مي شود؛ گذشته اي که در يک اکيپ دوستانه 5 نفره رقم مي خورد و امروزي که خبري از اين گروه دوستي نيست و نويسنده کم کم چرايي اين موضوع را برملا مي کند. همانند بيشتر داستان هاي موراکامي، عشق و روابط آدم ها در اين داستان حالتي نمادين دارد. تمامي اسامي داخل کتاب هم با هوش و دقت بالا انتخاب شده اند و واکاوي رمزهاي داخل کتاب و پي بردن به نمادشناسي موراکامي، کمي زمان مي خواهد. داستان معمايي که در بطن اين قصه قرار گرفته، با اينکه چندان خوب از آب در نيامده؛ اما با نثر قوي و گيراي نويسنده همراه است و مشکلاتش در پس اين قدرت قلم او پنهان مي شود. موراکامي دنياي انسان ها را بخوبي مي شناسد و در بين آنها با انسان هاي عجيب و تنها، بيشتر همذات پنداري مي کند. «سوکورو تازاکي بي رنگ و سال هاي زيارتش» از همان صفحات اول، مخاطب را به خود جذب و خط داستاني پيچ در پيچ خود را بدون گيج شدن به او انتقال مي کند. اميرمهدي حقيقت، مترجم اين کتاب است. اميرمهدي حقيقت اين کتاب را به فارسي برگردانده و نشر چشمه آن را منتشر کرده است.
کومور، محصول مشترک ايران و فرانسه، به نويسندگي و کارگرداني اسماعيل منصف و تهيه کنندگي اتيين دريکاد فرانسوي ساخته شده است. اين فيلم که اولين تجربه سينمايي اسماعيل منصف به شمار مي آيد، به زبان ترکي و با حضور بازيگران ترک زبان ايراني توليد شده است. غيرت، شخصيت اصلي داستان که در يکي از روستاهاي مرزي آذربايجان به کار زغال سازي مشغول است، پسري به نام ياشار دارد که به خاطر دزديدن طلا در زندان به سر مي برد. او که براي عروسي خواهرش به مرخصي مي آيد، به طور ناگهاني گم مي شود که همين موضوع غيرت را با چالش جديدي رو به رو مي کند. اين فيلم در حال حاضر در گروه سينماي هنر و تجربه در حال اکران است.
مشعل نگاه به شلخته ها هميشه منفي است؛ بخصوص اگر در ارتباطات مادر و فرزندي و امور مربوط به تميزي خانه و اتاقي باشد که به کسي سپرده شده است. پدرها و مادرها، بچه هاي شلخته را از اين رفتار نهي و به نظم و ترتيب و رعايت بهداشت و تميزي در امور روزانه شخصي و عمومي دعوت مي کنند؛ اما به نظر مي رسد که اين شلختگي علاوه بر معايبي که بيشتر به چشم مي آيد، مزايايي هم دارد که کمتر به آن پرداخته شده است. براي نمونه مي توان به افراد موفق زيادي اشاره کرد که لزوما افراد مرتب و بانظمي نبوده اند؛ اما به نتايج خوبي در زندگي شخصي و کاري رسيده اند. در مهمترين نتايج، کارشناسان و محققان به اين مهم دست يافته اند که زندگي، کار و... در يک اتاق يا فضاي کاري به هم ريخته و نامنظم، خلاقيت و فکر آزاد بيشتري به افراد مي دهد. ممکن است براي بسياري از افراد، يک اتاق يا خانه مرتب که کوچکترين لوازم آن هم در جاي خودشان قرار دارد، آرامش بخش باشد؛ اما همين نظم ممکن است به برخي ديگر استرس و نگراني فکري و دروني القا کند و نگذارد براحتي خودشان باشند و فکرشان را در همه امور آزاد کنند. اگرچه نمي توان يکي را بر ديگري ارجحيت داد و براي هر کدام بحث هاي درست و غلط بودن مطرح کرد؛ اما مي توان اينطور گفت که هر کدام از اين دو، مي تواند طرفداران خاص خود را داشته باشد.
درباره دلايل شلختگي و بي نظمي در ظاهر، اتاق، ميز کار يا خانه و هر جاي ديگر پرسش هاي مختلفي وجود دارد. اينکه آيا شلختگي به اين معناست که فرد، وقت ندارد و مشغله کاري و زندگي او نمي گذارد که به طور کامل به اين امور بپردازد يا اصولا آن فرد اهميت چنداني به نظم نمي دهد و هر زمان فرصت پيدا کند، به نظافت ظاهري خود و اطرافش مي پردازد؟ آيا عامل بيروني، تشويقي يا تنبيهي در بيرون از فرد وجود دارد تا در او الزامي براي ايجاد نظم و تميزي ايجاد کند؟ آيا در تربيت فرد، نظم و ترتيب شخصي و عمومي يکي از الزام ها بوده يا به عنوان کاري انتخابي تلقي شده تا اگر دوست داشت، آن را اجرايي کند؟ سوال ديگر اينکه آيا مي توان براي اين شلختگي و بي نظمي حد و مرزي قائل شد و گفت که اگر از حدي بالاتر بود، بد است و او، فردي شلخته محسوب مي شود؟
در واقع مي توان گفت که بسياري از افراد، روحيه بي نظمي و رها کردن امور براي مدت کوتاه يا بلند و نوعي شلختگي را درونشان دارند و در بسياري از افراد، يک رفتار دروني شده است؛ اما بيشتر آنها تلاش مي کنند اين عادت ها را از خودشان دور کنند يا آن را به حداقل برسانند. پس مي توان گفت که حدي از بي نظمي در زندگي روزانه عادي است و نشانه شلختگي هم محسوب نمي شود. اين پديده زماني مي تواند اثرات منفي خود را نشان دهد که شرايط زندگي خود يا اطرافيان از تعادل خارج و آزاردهنده شود. برخي مي گويند افرادي که در رفتار و محيط اطرافشان نوعي شلختگي و بي نظمي وجود دارد، نوعي بي خيالي و رها بودن و آرامش هم در رفتارشان ديده مي شود و برخي ديگر اين بي نظمي و شلختگي را نشانه اي بر افسردگي و خلق و خوي تند مي دانند. ازنظر برخي، اتاق به هم ريخته، نشانه يک ذهن درهم ريخته است؛ البته کساني که اين فضا ها را ترجيح مي دهند، الزاما افراد نامنظمي نيستند. ميز کار آنها ممکن است پراز کاغذ هاي به هم ريخته و ظرف غذا باشد. در عين حال مي دانند هر وسيله اي جايش کجاست و هر زمان چيزي نياز دارند، بسادگي آن را پيدا مي کنند. به عبارتي در ذهن و اطراف اين افراد که به نظر نامنظم مي آيد، نوعي از نظم وجود دارد.
در بسياري از بررسي هاي علمي، افراد شلخته و بي نظم که در ذهنشان قاعده، چارچوب يا حساسيتي در مورد اشيا، روابط يا ضوابط نداشته اند، بهتر توانسته اند تغييرات را تحمل کنند يا در ذهنشان ايده هاي جايگزين قرار دهند. به همين دليل گفته شده که اين افراد، مي توانند در بروز نشانه هاي خلاقيت، امتياز بيشتري داشته باشند. براي اين گروه افراد، اسامي مختلفي هم مي گذارند؛ مثل بريز و بپاش ها يا انفجاري ها! اما موضوع مهم اين است که بسياري از اين افراد، در همين بي نظمي و بريز و بپاش ها نوعي نظم پنهاني دارند، يعني ممکن است شما به محض ورود به اتاقشان، ندانيد که جوراب ها کجا هستند؛ اما آنها خوب مي دانند که آخرين بار جوراب هايشان را کجا گذاشته است؛ يعني نوعي نظم در همين شلختگي پنهان است که آنها با آن احساس راحتي بيشتري دارند.
البته قطعا زندگي مشترک يک فرد منظم با فردي شلخته مي تواند آزاردهنده باشد، يعني علاوه بر اينکه تيپ شخصيتي اين دو از هم متفاوت است، تغييرات و شرايط محيط زندگي و رفتار يکي از آنها مي تواند جريان زندگي نفر ديگر را تغيير دهد و به هم بريزد. در عين حال اگر بگوييم که بسياري از افراد معروف و محبوب سينماي جهان شلخته بودند، کمي موضوع تغيير مي کند و ممکن است نگاهتان را به شلخته ها عوض کند.
زمين لرزه اي به بزرگي 5.9 ريشتر، بامداد جمعه 17 آبان 1398 حوالي ترک در استان آذربايجان شرقي را لرزاند. اين زلزله در عمق 8 کيلومتري زمين رخ داد. در اين حادثه علاوه بر خسارت هاي مالي و خرابي منازل، 5 نفر در روستاي ورنکش جانشان را از دست دادند.
عکس: معصومه فريبرزي - مهر
دونگ سفر
برنامه «دونگ سفر»، بدون ترديد يکي از بهترين برنامه هاي دنگ و دونگي اندرويد است که به صورت رايگان از کافه بازار قابل دانلود خواهد بود. اين برنامه رابط کاربري بسيار ساده اي دارد که منجر شده هر فردي با هر سن و سالي بتواند خيلي راحت از آن استفاده کند. با برنامه «دونگ سفر» مي توانيد همسفران خود را پيدا کرده و خيلي سريع براي هر يک از هزينه هايي که انجام داده ايد، مبلغ را تعيين و دونگ افراد را محاسبه کنيد. يکي از جالب ترين ويژگي هاي برنامه «دونگ سفر» آن است که امکان اضافه کردن هزينه يا دونگ با واحد پول کشورهاي ديگر مثلا دلار و... وجود دارد، بنابراين حتي مي توانيد از اين برنامه در سفرهاي خارج از کشور هم استفاده کنيد. اين برنامه حتي امکان اضافه کردن دونگ با مقادير مختلف را هم ارائه مي کند، يعني اگر به رستوراني برويد و يک فرد غذايي گران تر سفارش دهد، خيلي راحت مي توانيد دونگ اين فرد را به صورت اضافه تر در برنامه وارد کنيد.
يکي ديگر از بهترين برنامه هاي دنگ و دونگي موجود در بازار، برنامه« دنگ و دونگ» است که آن هم به صورت رايگان در اختيار همه قرار گرفته و قابليت هاي بسيار خوبي را براي مديريت دخل و خرج در سفرها ارائه مي کند. اين برنامه، رابط کاربري زيبايي دارد و سعي شده که در آن به سادگي رابط کاربري اهميت داده شود. در برنامه «دنگ و دونگ» مي توانيد افراد و سفرها را معرفي و به طور دقيق، دنگي را که هر فرد بايد به ازاي هر خرج صورت گرفته پرداخت کند، مشخص کنيد. برنامه «دنگ و دونگ» هم اين امکان را فراهم کرده تا در شرايط نياز بتوانيد دونگ هاي نامساوي را به افراد معرفي شده در اپليکيشن اضافه کنيد.
برنامه دونگي پال (Dongi Pal) شايد رابط کاربري خيلي جالب و چشم نوازي نداشته باشد؛ اما کارايي خوبي را ارائه کرده و به همين دليل توانسته در ليست بهترين برنامه هاي دنگ و دونگي ما جاي داشته باشد. اين برنامه در قالب يک پيام رسان خدمات مالي و پرداخت را ارائه مي کند و خيلي از ويژگي هاي اپليکيشن هاي پيام رسان ديگر را دارد. اين موضوع، يکي از اصلي ترين وجه تمايزهاي برنامه «دونگي پال» در مقايسه با ساير اپليکيشن هاي مشابه خواهد بود. براي مثال با برنامه «دونگي پال» مي توانيد يک گروه ايجاد کنيد و در آن گروه به چت با اعضاي آن بپردازيد و حتي براي هر يک از اعضاي گروه پيام خصوصي ارسال کنيد!
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات