گشت و گذار پاييزي در قزوين

اُوان شگفت انگيز و الموت اسرارآمیز

شبنم اعماري     پاييز که از راه مي رسد، طبيعت جلوه اي خاص به خود مي گيرد و شکوهش را بيش از هر زمان ديگري به رخ مي کشد. چهره تک تک شهرهاي ايران ديدني مي شود، به هر شهري که سفر کنيد، زيبايي منحصر به فردي را مي بينيد که در نوع خود شگفت انگيز است. با آمدن پاييز، طبيعت هزاررنگ دلفريب، وسوسه مان مي کند که براي يک روز هم که شده، راهي سفر شويم و از زيبايي هاي فصل خزان لذت ببريم. در اين شماره، مقصدمان شهري تاريخي و قديمي است؛ منطقه اي که زماني پايتخت صفويان بود و از نظر جاذبه هاي تاريخي جزو 5 شهر نخست ايران به شمار مي رود.

 

قزوين در زمان حکومت صفويان، 57 سال پايتخت ايران بود. به همين دليل اماکن و موزه هاي تاريخي زيادي را در خود جاي داده است. علاوه بر اين، پايتخت بزرگ خوشنويسي ايران نيز محسوب مي شود که از خوشنويسان معروف خط پارسي قزوين مي توان از ميرعماد قزويني نام برد.

با سفر به اين شهر، علاوه بر ديدن طبيعت بي نظير پاييزي، مي توان سري هم به آثار کهن و باستاني اش زد و از جاذبه هاي تاريخي چون کاروانسراي سعدالسلطنه، ميمون قلعه، حمام قجر، آب انبار سردار، پيغمبريه، کاخ چهلستون، امامزاده حسين و خيابان سپه (اولين خيابان ايران) بازديد کرد.

در کنار گشت و گذار پاييزي در قزوين، برنامه اي هم براي رفتن به الموت، اين سرزمين کهن و افسانه اي بريزيد؛ جايي که در طول تاريخ حوادث زيادي در آن رخ داده است.

قلعه الموت  يا قلعه حسن صباح، دژي پررمز و راز است که بر زيبايي هاي اين منطقه افزوده است. قلعه اي باعظمت و باشکوه که در بالاي صخره اي سنگي بنا شده و ديوار هاي آن با توجه به شکل صخره ها ساخته شده اند. اين قلعه از دو قسمت غربي و شرقي تشکيل شده که بلندي بخش غربي آن که به دو قسمت قلعه بالا و قلعه بزرگ تقسيم شده، بيشتر از بخش شرقي است. تنها قسمتي از بناي قلعه باقي مانده و بخش اعظم ديوارهايش فرو ريخته است.براي رسيدن به اين قلعه، راه دشواري در پيش داريد، چون بايد از 400 پله سنگي بالا برويد؛ اما به محض رسيدن به قلعه، سختي راه فراموشتان مي شود و از بالاي اين دژ کهن، گويا به تمام سرزمين الموت اشراف داريد. خندق هاي سنگي و پرتگاه هاي دور قلعه، کانال ها و سيستم پيچيده آبرساني و انبارهاي ذخيره آب و آذوقه اي که بقاياي آنها در اين قلعه به يادگار مانده هم بسيار ديدني و شگفت انگيز است.

ديدن بقاياي قلعه شيرکوه، قلعه لمبسر و بسياري از قلعه هاي ديگر در کنار طبيعت بکر و چشم اندازهاي زيباي اين منطقه ديدني، سفري خاطره انگيز خواهد بود.

علاوه بر الموت زيبا و جلوه محصورکننده پاييزي اش، درياچه اُوان استان قزوين هم شکوه خاص خود را دارد که نمي توان در سفر به قزوين، ديدن آن را فراموش کرد.هيچ مسافري از پيمودن مسير طولاني و کوهستاني درياچه خسته نمي شود. با اينکه هوا در فصل پاييز و زمستان در اين منطقه سرد است؛ اما جاذبه هاي چشم نواز زيادي در طول مسير ديده مي شود، چشم اندازهايي که خستگي از تن به در و شوق رسيدن به درياچه را دوچندان مي کند. درختان رنگارنگ و مناظر زيباي پاييزي هم باعث مي شود قدم به قدم توقف کنيد و عکس هاي زيبايي را به ثبت برسانيد. درياچه اُوان (محل جمع شدن آب) که به عنوان اثر طبيعي ملي در فهرست ميراث طبيعي ايران به ثبت رسيده، 70 هزار مترمربع مساحت دارد و در ميان چهار روستاي اُوان، وربن، زوار دشت و زرآباد قرار گرفته و عمق آن 6.8 متر اندازه گيري شده است. هيچ رودي به اين درياچه نمي ريزد و آب آن از چشمه هاي جوشاني که از کف درياچه مي جوشند، تامين مي شود.پس اگر دوست داريد کمي از هياهوي شهر و دغدغه هاي بي شمار زندگي دور شويد، اما وقت سفرهاي طولاني نداريد، قزوين و ديدني هاي آن مي تواند گزينه خوبي باشد. منطقه اي که در نزديکي تهران قرار گرفته و براحتي قابل دسترس است، جايي که پاييزي دل انگيز دارد و در کنار ديدن جاذبه هاي پرتعداد، مي تواند سفري هيجان انگيز و به يادماني را برايتان رقم بزند.

پس فرصت را از دست ندهيد و در فصل خزان، پاييزگردي در استان قزوين را تجربه کنيد.

نکته:

1- توجه داشته باشيد در هواي باراني، رسيدن به قلعه الموت بسيار دشوار است، اين مورد را حتما در نظر داشته باشيد.

2- رانندگي در فصول سرد سال در منطقه پرپيچ و خم و مه آلود الموت به دليل کوهستاني بودن کمي دشوار است، بنابراين با احتياط برانيد.

3- از ميراث تاريخي و طبيعي که در اختيارمان است، به بهترين شکل مراقبت کنيد.

4- به همراه داشتن کيسه زباله، گزينه خوبي براي حفاظت از مناطق طبيعي گردشگري است.

5- به همراه داشتن وسايل مورد نياز و لباس گرم را فراموش نکنيد.

مسير دسترسي: اتوبان تهران - کرج را تا قزوين ادامه دهيد. نرسيده به قزوين، جاده فرعي الموت را مي بينيد. بعد از 85 کيلومتر به معلم کلايه مي رسيد. اين مسير پيچ در پيچ کوهستاني را 10 کيلومتر طي کنيد تا به يک دوراهي برسيد که يک طرفش جاده فرعي الموت است، جاده اي باريک و پرپيچ و خم، اما زيبا که شما را به سمت قلعه مي برد.

درياچه اوان هم در 88 کيلومتري شمال شرق استان قزوين، شمال دره الموت و جنوب آبادي زواردشت قرار گرفته است.

 

هتل های سنتی ایران

 

کرمان و هتل هاي سنتي آن

کرمان، پهناورترين استان ايران است که قدمتي ديرينه دارد. اين شهر داراي بافتي کهن و خانه هاي سنتي با معماري هاي خاص است که با انتخاب اقامتگاه هاي سنتي کرمان مي توان درک بهتري از زندگي مردم محلي اش در سال هاي دور داشت.

هتل سنتي ايوان ماهان

اين بنا که مساحتي 2350 مترمربعي دارد، در زمان قاجار ساخته و تاکنون بارها بازسازي شده است. اين گنجينه بي نظير معماري سنتي ايران با الهام از هنر و سنن قاجار و اقليم منطقه کويري و با رعايت به روز ترين روش هاي مرمتي بازسازي شده و به دليل دارا بودن تجهيزات کامل منطبق با الگوهاي جهاني، امروز ميزبان مهمانان زيادي است. يکي از مزاياي اين هتل سنتي، دسترسي آسان به برخي جاذبه هاي شهر مانند باغ شازده، مقبره شاه نعمت الله ولي و خانه شترگلو است.

هتل باغ متولي باشي

بناي اين هتل باغ که حدود 180 سال قدمت دارد، در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است. اين هتل براي کساني که از شلوغي و ازدحام گريزانند، انتخاب خوبي است؛ چون تعداد اتاق ها و ظرفيت پذيرش کمي دارد. هتل باغ متولي باشي، ترکيبي از فضاي سنتي و مدرن است که شايد در نگاه اول در نوع خود جالب توجه باشد. فضاي سبز اين هتل باغ به حدي زيباست که دلتان نمي خواهد لحظه اي از آن چشم برداريد. قدم زدن، اولين گزينه اي است که دوست داريد در اين باغ سنتي آن را تجربه کنيد. در اين هتل چايخانه سنتي 200 ساله اي وجود دارد که امکان نوشيدن چاي در آن فراهم است.

 

سوغاتی های ایران

سوغات خوي

خوي، يکي از بزرگ ترين و مهم ترين شهرهاي استان آذربايجان غربي است که از نظر تاريخي جايگاه بسيار مهمي دارد و براساس مطالعات تاريخي، قدمتش به 3 هزار سال پيش مي رسد. اين شهر علاوه بر آثار تاريخي فراوان، سوغات زيادي هم دارد که نبايد خريد آنها را از دست داد.

عسل: يکي ديگر از سوغاتي هاي خوب خوي، عسل است که هم بازار داخلي را تأمين مي کند و هم به خاورميانه صادر مي شود.

تخمه آفتابگردان: يکي از مرغوب ترين و بهترين سوغاتي هاي خوي است که بسياري از خانواده هاي اين شهر، از طريق کشت و توليد تخمه امرارمعاش مي کنند.

گل محمدي: شايد کمي عجيب باشد، اما خوي، معطرترين گل هاي محمدي دنيا را دارد.

تابلوفرش: يکي از صنايع دستي رايج اين شهر است که تنوع بالايي هم دارد.

پارچه بافي: بافت پارچه از روزگاران قديم در ايران رايج بوده و پارچه هاي بسيار زيبايي در اقصا نقاط کشور بافته مي شود.

قاليبافي: يکي ديگر از هنرهاي دستي قديمي است که قاليبافان خوي هم سهم بسزايي در توليد آن دارند. نمدبافي، جاجيم بافي و گليم بافي هم از صنايع دستي خوي به شمار مي روند.

 

گبه بافي

يکي از صنايع دستي پرزحمتي که مانند قالي از آن به عنوان زيرانداز استفاده مي شود، گبه است. گبه نيز مانند قالي زيرانداز گره دار و دستبافي است که قدمت آن به قبل از توليد قالي برمي گردد.گبه، پرزهاي بلندي دارد و در بافت آن شمار پود بيشتري ديده به کار مي رود. در قديم گبه ها خودرنگ بودند، يعني پشم گوسفندان را بدون تغيير رنگ(سياه، سفيد و خاکستري) استفاده مي کردند. جالب است بدانيد که انتخاب رنگ نيز به بافنده برمي گشت. اگر او روز خوبي داشت، انتخابش رنگ سفيد بود، اگر روزش ناخوشايند سپري مي شد، رنگ سياه در دستبافته اش نمايان بود، اما رفته رفته بافندگان از رنگ هاي گياهي و طبيعي هم استفاده و نقش هاي ذهني خود را با پشم هاي رنگين ترکيب کردند. بافت گبه در ميان اقوام عشاير قشقايي ايران بسيار رواج داشته و امروزه هم گبه بافي در ميان برخي از آنها رايج است.گبه به دليل تنوع نقش و رنگي که به مرور زمان به خود گرفت، با استقبال زيادي مواجه شد، از همين رو در حال حاضر گبه هاي ماشيني هم توليد مي شود.ابزار و تجهيزات بافت گبه، مانند قالي است. جنس تار و پود قاليچه هاي مرغوب بيشتر از پشم و نوع گره مورد استفاده نيز ترکي است. طرح هايي نظير کاجي، گلداني، سجاده اي، گل مرغي، گل ابري، گل کشميري، گل آيينه، زوزَني، پادراز، مَدَدخاني، گل کاشان و نقوش حيوانات از جمله پلنگ، طاووس و شتر نيز از نقشه هاي معروف هستند که بيشتر در گبه هاي خراسان جنوبي ديده مي شوند. از طرح هاي رايج حاشيه اين دستبافت هاي پرزحمت، اما زيبا هم مي توان به «چِنگ چِهِل مرغ» و «يا علي» اشاره کرد.