چه مشکلاتی در شغل شما وجود دارد و به عنوان یک آتش نشان چه آرزویی دارید؟
محل زندگی خانواده ام شهر بزنگان سرخس است. خانواده اوایل از این شغل راضی نبودند، اما هم اکنون با شغل من به عنوان یک آتش نشان کنار آمده اند. صدای آژیر آتش نشانی بخشی از زندگی روزمره ما شده است، حتی در زمان استراحت در منزل، هر موقع که تلویزیون روشن است، ناخواسته آماده می شوم، هنوز که هنوزه استرس کاری با ما همراه است، حتی اگر در شهر، حادثه ای رخ دهد، به عنوان یک آتش نشان احساس مسئولیت می کنم و با در نظرگرفتن شرایط در حد توان به همشهریان کمک رسانی می کنم اما به عنوان یک آتش نشان آرزو دارم هیچ زمانی حادثه ای برای کسی اتفاق نیفتد.
کار در آتش نشانی شوخی بردار نیست
اتاق کنترل به معنای واقعی قلب تپنده واحد آتش نشانی است. از لحظه ای که تلفن ها به صدا در می آید و یا از پشت بی سیم افسر وقت، همکاران را فراخوان می کند. وظیفه این ارسال پیام به عهده مسئول اتاق کنترل است. خواب در این واحد برای یکایک آتش نشانان معنا ندارد، حتی اگر پاسی از شب گذشته باشد. مسئول اتاق کنترل در شیفت های مختلف باید گوش به زنگ باشد، به سراغ مسئول اتاق کنترل شیفت پالایشگاه می روم، محمد بلوچی در 17 دی 1361 متولد و در سال 93 در واحد مستغلات پالایشگاه مشغول به فعالیت شد. او پس از گذراندن تست های آتش نشانی، موفق به سپری کردن دوره های آموزشی و دی ماه 84 جذب این واحد شد.
چقدر از شغلتان راضی هستید؟
به کار آتش نشانی علاقه مند بودم. کار در این واحد با دیگر واحدهای عملیاتی فرق دارد، زیرا همیشه و هرلحظه باید آماده به کار باشیم. در طول روز امکان اعزام به چند ماموریت مختلف وجود دارد و یک آتش نشان از این نظر و به لحاظ وضعیت جسمانی باید در وضعیت نرمال، سالم و سلامت باشد تا بتواند در اعزام به ماموریت از آن سربلند به ایستگاه بازگردد. واحد ما به روز است و همیشه برنامه ها و آموزش ها طبق تقویم ماهیانه انجام می شود، آموزش ها در حوزه مختلف از جمله اطفای حریق و نجات مصدومان صورت می گیرد و همکاران من در واحد آتش نشانی همیشه در آمادگی کامل به سر می برند. تمرینات زیادی را پشت سر می گذاریم و شرایط طوری پیش می رود که آتش نشانان خود را برای مقابله با حوادث واقعی آماده کنند.
نظر خانواده درباره شغل شما چیست؟
آنها به کار من عادت کرده اند، کار در آتش نشانی شوخی بردار نیست. شاید حادثه ای که سال های سال اتفاق نیفتاده، در همان لحظه ای که در محل کار هستیم، اتفاق بیفتد و اینجاست که یک آتش نشان باید نقش خود را به خوبی ایفا کند، زیرا با حادثه واقعی روبه رو می شویم.
در خارج از محل کار اگر اتفاقی افتاده آن را برایمان روایت کنید.
همیشه سعی می کنم اگر حادثه ای رخ دهد، به کمک همشهری هایم بروم و هر کاری از بنده بر می آید، انجام دهم. به یاد دارم دو سه سال پیش در حال تردد بودم که ناگهان پرایدی گازسوز در خیابان دچار حریق شده بود و مردم به سبب احتمال نشت گاز به حادثه نزدیک نمی شدند، من به همراه همکاران واحد آتش نشانی شهری با چند خاموش کننده، آتشی را که از پراید زبانه می کشید، خاموش کردیم.
یک گله مندی از هم وطنان عزیز دارم، وقتی حادثه ای در شهر اتفاق می افتد، افراد به جای کمک رسانی، سریع موبایل به دست می شوند و از حادثه فیلم و عکس می گیرند.
نمی دانم هدفشان از این کار چیست؟ در زمان حادثه از هرنوع باشد، از فرد حادثه دیده فیلمبرداری می کنند و من در همین جا به این نفرات توصیه می کنم که آن فردی که دچار حادثه شده، بیشتر از همه به کمک ما نیاز دارد و علاوه بر این حتما خودش و خانواده اش علاقه ای ندارند که در آن لحظه دوربین ها او را شکار کنند. من هیچ زمان این کار را انجام نمی دهم و سعی می کنم در حد توانم امدادرسانی و کمک کنم.
برگزاری 48 مانور برای آمادگی آتش نشانان در طول سال
اعزام آتش نشانان به محل حادثه، نوع مدیریت بحران در سریع ترین زمان ممکن و اتخاذ تدابیر درست، از وظایف افسر آتش نشانی است. افسر آتش نشانی، هدایت نیروها برای مقابله با حادثه و نجات افراد را به عهده دارد که این مهم جز با تجربه به دست نمی آید.
در خانواده ای هفت نفره و به عنوان فرزند سوم در دومین روز از بهار 1341 در شهر مشهد چشم به جهان گشود. دوران تحصیل خود را در دبیرستان شریعتی مشهد گذراند، سپس در سال 60 تا 62 در زمان جنگ تحمیلی در جبهه های نبرد حق علیه باطل، دوران سربازی خود را گذراند. در آن دوران به عنوان یکی از نیروهای گردان 176 منجیل به نمایندگی از لشگر 16 زرهی قزوین در شهر اهواز مستقر و به دفاع از میهن اسلامی پرداخت و سال 1363 به استخدام شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در آمد و 33 سال از عمر خود را در واحد آتش نشانی به عنوان رئیس واحد گذراند و او کسی نیست جز جواد کهولی.
تفاوت آتش نشانی شهری با آتش نشانی صنعتی را تشریح بفرمایید.
در آتش نشانی صنعتی در پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد، بحث زمان و ثانیه ها بسیار اهمیت دارد و یکی از مسائلی که ما همیشه با آن روبه رو هستیم، رسیدن به موقع در کمترین زمان در محل حادثه و اجرای سناریوهای مختلف برای رویارویی با نوع حادثه است که البته از قبل، طرح های مختلفی برای آن پایه ریزی می شود.
حوزه آتش نشانی شهری بیشتر با حوادث داخل ساختمان روبه رو است، اما فعالیت در پالایشگاه ها خطرناک تر از داخل شهر است، آتش نشانان شهری 24 ساعت در محل کار حضور دارند و 48 ساعت استراحت، اما همکاران ما در واحد آتش نشانی پالایشگاه شهید هاشمی نژاد در نوبت روزکار و شب کار 12 ساعته و طبق مقررات وظایف محوله را انجام می دهند.
به لحاظ وجود تاسیسات و خطرها، کار در واحدهای صنعتی از اهمیت بسزایی برخوردار است. کشور کانادا هم یکی از ترش ترین گازهای جهان را دارد. بعد از آن در منطقه خاورمیانه از لحاظ بحث گاززدگی، پالایشگاه هاشمی نژاد به علت بالابودن غلظت گاز هیدروژن سولفوره که میزان آن در پالایشگاه ما سه ممیز پنج دهم درصد ( سی و پنج هزار PPM ) است، در جایگاه بعدی دارابودن گازهای سمی قراردارد، سایر اقدام های تعمیراتی که در زمان تعمیرات اساسی یا در طول سال انجام می شود، به لحاظ وجود گازهای سمی باید از آسیب دیدگی افراد جلوگیری شود؛ به همین علت همکاران آتش نشانی در واحدها حضور مستمر دارند.
طول سال چه تعداد مانور برای آمادگی نیروها برگزار می شود؟
هر ماه چهار مانور در چهار نوبت کاری مختلف برگزار می شود که در طول سال این میزان به 48 مانور می رسد؛ البته گاهی مانور وضعیت اضطراری در واحدهای عملیاتی از سوی پدافند غیر عامل و واحد ایمنی برگزار می شود که همکاران باید در این مانورها با تعریف سناریوهای از پیش تعریف شده حضور داشته باشند.
در زمینه حقوق، تعدیل مدرک و بحث بیمه ای کارکنان چه اقدام هایی صورت گرفته است؟
همکارانی که به صورت پیمانکاری در این واحد مشغول به کار شده اند، از سوی پیمانکار با عنوان پیمان عملیات جذب می شوند؛ البته فوق العاده شغل برای این افراد در نظر گرفته ایم و در زمینه رتبه بندی سازمانی، واحد اداری در حال بررسی موضوع است.
از لحاظ بحث تعدیل مدرک همکاران، افرادی که در گذشته جذب شده اند، با مدرک دیپلم و فوق دیپلم بوده اند، سپس هنگام کار، به فراگیری مدرک در مقاطع لیسانس اقدام کرده اند، طبق قانون کارکنان رسمی، اگر مدرک آنها با شرایط شغلی مطابقت داشته باشد، تعدیل مدرک این عزیزان منظور می شود، اما در زمینه نیروهای پیمانکاری، بخشنامه ای از سوی ستاد تهران به ما ابلاغ نشده تا این نفرات تبدیل وضعیت شوند، در این زمینه نشست های مختلفی برگزار شده است.
گفت و گوی «مشعل» با مربیان، مسئولان و اعضای تیم های حاضر در سومین المپیادتخصصی- عملیاتی آتشنشانان وزارت نفت
آتش مقابلتان
مشعل سمیه راهپیما در حالی سومین دوره از المپیاد
تخصصی- عملیاتی آتشنشانان وزارت نفت در مهر ماه امسال به کار خودپایان دادکه نکته هایی را برای هر کدام از مربیان، سرپرستان و اعضای تیم ها به همراه داشت، به گونه ای که می توانندتمامی تجربه های خودرا در تمام طول دوره کاری و حرفه ای خودبه کا ر گیرندو سالیان سال از آنها استفاده کنند. همانطور که پیش از این اشاره شد، این دوره با 5 رشته دو 4 در 100 متر امدادی، عملیات آبرسانی از ماشین به سیبل نشانه، حمل هوز با استفاده از تجهیزات حفاظت فردی (PPE)، بالا رفتن از نردبان طنابی نجات و دو 100 متر با مانع 27 مهرماه به میزبانی شرکت ملی گاز ایران آغاز شدو در 29 مهر ماه نیز به پایان رسید . ایجادانگیزه برای ارتقای توان جسمی، فنی و عملیاتی آتشنشانان به منظور مقابله با حریق و حوادث احتمالی، ایجادهماهنگی و هم افزایی بین آتشنشانان هنگام شرکت در حوادث بین منطقه ای، به اشتراک گذار دانش، تجربه و مهارت آتشنشانان با یکدیگر، آشنایی با مفادمسابقات آتش نشانان و امدادگران کشور و آشنایی کارکنان آتشنشان صنعت نفت ایران با یکدیگر و ایجادمودت و دوستی، هدف هایی است که برای المپیادتخصصی- عملیاتی آتشنشانان وزارت نفت در نظر گرفته شده است. گزارشی که پیش رو دارید، سومین قسمت گزارش «مشعل» است. در بخش نخست، گزارش مشعل از مراسم افتتاحیه و اختتامیه با عنوان « از جان گذشتگی آتشنشانان» را خواندید، در بخش دوم گفت وگوی مشعل، با مسئولان اچ اس ای با عنوان « نقطه اتصال غم و شادی» منتشر شدو در این شماره نیز قسمت سوم و پایانی این گزارش را می خوانید: