همایش فرهیختگان حوزوی برگزار شد
گام به گام در مسیر رفع دغدغه های فرهنگی وزیر نفت
مشعل مسائل دینی، معنوی و آسیب هایی که از نبود این موارد به بدنه نفت و کارکنان آن وارد می شود، یکی از دغدغه های عمده مهندس زنگنه به شمار می آید و از زمان بازگشت دوباره به وزارت نفت، درصدد رفع آن برآمده است. با بررسی اولیه ای که از سوی ستاد اقامه نماز وزارت نفت انجام شد، مشخص شد نزدیک به یک هزار روحانی در مجموعه صنعت نفت حضور دارند و در ادامه، با هدف مشخص شدن وضعیت تحصیلی، تبلیغی و چگونگی همکاری این افراد با صنعت نفت، دفتری با عنوان «دفتر ارتباطات حوزوی وزارت نفت» راه اندازی شد. خوشبختانه راه اندازی و بازگشایی این دفتر مورد استقبال بسیار خوب حوزه علمیه، مراجع تقلید و رئیس حوزه های علمیه سراسر کشور قرار گرفت. در ادامه، گفت وگوی خبرنگار «مشعل» را با احمد مجیدی نسب، مشاور فرهنگی وزیر و دبیر ستاد اقامه نماز وزارت نفت درباره چگونگی تاسیس دفتر ارتباطات حوزوی وزارت نفت و برگزاری همایش فرهیختگان حوزوی می خوانیم.
چه سازوکاری برای ارزیابی روحانیون صنعت نفت در نظر گرفته شده است؟
شورای 5 نفره ای را با عنوان شورای ارزیابی روحانیون صنعت نفت که ارتباط سازمانی و اداری با این صنعت ندارند، تشکیل داده ایم. یک هزار روحانی حاضر در صنعت نفت را از لحاظ علمی، تبلیغی، تاثیرگذاری و سطح اطلاعات از مجموعه صنعت نفت در مدت دوسال ارزیابی کردیم. بدون استثنا تمام طلبه های صنعت نفت هم اکنون دارای شناسنامه هستند و کدی را با عنوان «دفتر ارتباطات حوزوی وزارت نفت» دریافت کرده اند. این کد برای فعالیت در صنعت نفت الزامی است و هیچ شرکتی بدون داشتن آن نمی تواند قراردادی را با روحانیون منعقد کند. به صورت منسجم و برنامه ریزی شده، کارهای بسیار ارزشمندی را در حوزه های دینی و مذهبی، در وزارتخانه ای صنعتی که وظیفه اولیه آن تولید و صادرات نفت است، انجام داده ایم.
این روحانیون، به صورت خاص در چه حوزه هایی فعالیت دارند؟
در بحث روخوانی و روانخوانی قرآن که از جمله دغدغه های وزیر بود، فعالیت ویژه ای خواهیم داشت. مهندس زنگنه معتقد است باید به سطحی دست یابیم که همه کارمندان بتوانند به صورت صحیح روخوانی قرآن را انجام دهند. بر این اساس، از این ظرفیت یک هزار نفری در این بخش استفاده و آموزش های لازم را نیز به طلبه ها ارائه می کنیم.
تاسیس دارالقرآن وزارت نفت از دیگر فعالیت های ستاد اقامه نمازاست. لطفا در این خصوص نیز توضیحاتی ارائه کنید.
تاسیس دارالقرآن وزارت نفت از جمله برنامه های دولت یازدهم بود که این مسیر در دولت دوازدهم نیز تداوم داشته و کامل شده است.
تعداد زیادی از همکاران و خانواده صنعت نفت، حافظ، قاری و مربی قرآن هستند و رتبه های کشوری و بین المللی را در اختیار دارند. از این رو با هدف سازماندهی این حوزه در میان چهار شرکت اصلی، اقدام به تاسیس دارالقرآن وزارت نفت کرده ایم.
بر این اساس، تمام مسابقات موجود در صنعت نفت با هماهنگی دارالقرآن وزارت نفت صورت می گیرد و دستورعمل، بخشنامه و آیین نامه های اجرایی مسابقات را نیز تنظیم کرده ایم. وزیر نفت، سال گذشته در اختتامیه مسابقات قرآنی صنعت نفت دستور دادند که روخوانی و روانخوانی قرآن را در دستور کار قرار دهیم که براساس ابلاغ وزیر، مجموعه دارالقرآن وزارت نفت را به صورت سازمان یافته راه اندازی کردیم. با همکاری بسیج، دفتر ارتباطات حوزوی و دارالقرآن وزارت نفت به عنوان ارکان پروژه روخوانی و روانخوانی، در سطح صنعت نفت اقدام های شایسته ای انجام شد و در سال های 95 و 96 از جمله برترین های وزاتخانه های کشور شدیم. کسب رتبه های برتر قرآنی در میان دیگر وزارتخانه ها از جمله افتخارات وزارت نفت به شمار می آید که از سوی هیئت داوران اعلام شده است.
با توجه به راه اندازی دارالقرآن وزارت نفت، از این پس هیچ مسابقه ای به صورت فردی برگزار نخواهد شد و تمام دوره هایی که در سطح وزارتخانه و چهار شرکت اصلی انجام می شود، باید برنامه زمان بندی نوع، کیفیت و هزینه آن از سوی دارالقران وزارت نفت تایید شود.
آیا برنامه ای برای افزایش سطح اطلاعات روحانیون از حوزه صنعت نفت داشته اید؟
بله. پس از ارزیابی روحانیون، متوجه شدیم که اطلاعات نفتی آنها از مجموعه این صنعت، بسیار اندک است. تاکنون چند گروه از روحانیون کشور را به مناطق عملیاتی، بویژه منطقه عسلویه اعزام کرده ایم تا با مجموعه صنعت نفت و سختی کار آشنا شوند و خوشبختانه استقبال خوبی که حوزه های علمیه از این برنامه انجام داده اند را به فال نیک می گیریم.
بر این اساس، کارگروهی با عناوین علمی، فقهی و آموزشی در مجموعه دفتر ارتباطات راه اندازی شد تا روحانیونی را که با صنعت نفت در ارتباط هستند، توانمند کرده و اطلاعاتی را از مجموعه نفت به آنها ارائه کنیم و با موافقت مهندس زنگنه، نخستین همایش فرهیختگان حوزوی، 9 آذر امسال با حضور 150 نفر از روحانیون در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد .
در این دوره، فرهیختگان حوزوی سراسر کشور گردهم آمد ندو برای آن ها جلساتی د ر زمینه شناخت صنعت نفت، قراردادها، سیاست ها و راهکارهای کاهش شدت انرژی برگزار شد .در این همایش مدیران ارشد صنعت نفت حضور د اشتندکه امیدواریم مقدمه ای برای دانش افزایی روحانیون باشد .
آیا از توان روحانیون برای ارائه خدمات روان شناسی به کارکنان بهره می گیرید؟
یکی از مباحث ما، سختی کار کارکنان در سکوها بود که هر ماه، چند روان شناس به این سکوها اعزام می شدند و به آنها خدمات روان شناسی ارائه می کردند. با تدبیری که اندیشیده شد، طلبه هایی را که علاوه بر تحصیلات حوزوی، تحصیلات دانشگاهی نیز داشتند، به سکوها اعزام کردیم و هم اکنون بسیاری از سکوها، از روان شناس بی نیاز هستند، زیرا روحانیون روان شناس را به این سکوها فرستاده ایم تا علاوه بر بحث های دینی، در حوزه های روان شناسی و خانواده نیز مشاوره دهند.
در مجموع، تعیین چهار مشاور از سوی مهندس زنگنه که به صورت خاص در زمینه های نیروی انسانی و خانواده فعالیت می کنند، نشان دهنده اهمیت این حوزه ها و دغدغه مند بودن وزیر نفت است که امیدواریم با تعیین مشاوران فرهنگی، نیروی انسانی، امور اجتماعی و امور بانوان نگرانی های وزیر نفت کاهش یابد.
از دیگر مواردی که از سوی ستاد اقامه نماز اجرایی شده، می توان به تشکیل امور فرهنگی شهرک های مسکونی اشاره کرد. در قالب ستاد اقامه نماز و با بهره گیری از روحانیون توانمند و سطح (3) و (4) حوزه که معادل فوق لیسانس و دکتری می شود، در پی رفع مشکلات این شهرک ها هستیم.
با توجه به افزایش کاربردهای فضای مجازی، برنامه ای برای حضور در این شبکه ها دارید؟
یکی از نخستین فعالیت هایی که در روزهای اولیه حضور در این ستاد داشتم، راه اندازی سایت ستاد اقامه نماز وزارت نفت بود.
این سایت با حضور حجت الاسلام سید محمد حسن ابوترابی، نایب رئیس وقت مجلس شورای اسلامی و مهندس زنگنه، وزیر نفت در سال 94 راه اندازی شد. با توجه به استقبالی که انجام شد، این سایت پس از سایت اقامه نماز کشور، در رتبه دوم قرار دارد. راه اندازی این سایت و بارگذاری اخبار، اطلاعات و... در آن، در وزارتخانه صنعتی که رتبه های برتری در حوزه نماز و قرآن دارد، بسیار ارزشمند است.
علاوه بر راه اندازی سایت، کشور را به 10 منطقه فرهنگی تقسیم کرده ایم. هر چند استان را به یکی از روحانیون فاضل و دانشگاهی سپرده ایم و این افراد به وسیله شبکه های مجازی، بدون استثنا، روزانه، گزارش عملکرد هر یک هزار روحانی را برای ما ارسال می کنند. مجموع این اخبار و اطلاعات را دسته بندی کرده و به صورت خبر در سایت ستاد اقامه نماز وزارتخانه درج می کنیم.
تاکنون چند قرارگاه های فرهنگی از سوی وزارت نفت آغاز به کار کرده است؟
راه اندازی قرارگاه های فرهنگی، از دیگر ابتکارات این ستاد است که وزیر نفت در خصوص آن تاکید ویژه ای داشته اند. هم اکنون پنج قرارگاه فرهنگی در خوزستان، عسلویه، خارک، هرمزگان و سرخس راه اندازی شده است.
در این مناطق مرکزی واحد راه اندازی کرده ایم تا همه امور فرهنگی، دینی و مذهبی در صنعت نفت تجمیع شوند. در مجموع 13 عنوان فرهنگی شامل عفاف و حجاب، طرح صیانت، تکریم ارباب رجوع، اقامه نماز، امور روحانیون، خانواده، امور بانوان و... به صورت تجمیعی در قالب شوراها و قرارگاه های فرهنگی مدیریت می شود که خوشبختانه شاهد پیشرفت قابل قبولی طی این مدت در حوزه های قرآنی و دینی بودیم.
در حادثه زلزله مناطق غرب کشور چه فعالیت هایی از سوی ستاد اقامه نماز وزارت نفت انجام شد؟
وزارت نفت پیشتاز اعزام مبلغ و روحانی به مناطق زلزله زده غرب کشور بود. اوایل روز 22 آبان ماه، 50 نفر از روحانیون برای همکاری در بخش های مختلف امدادی، تجهیز، تکفین و تدفین اموات و... در منطقه حاضر شدند.
کمک ها، هدایا و اقلام مورد نیاز زلزله زدگان که از طریق کارکنان به مساجد اهدا شد نیز به این مناطق ارسال شد و توانستیم اقدامات و خدمات خوبی به زلزله زدگان ارائه کنیم که مورد تقدیر مقامات عالی کشور نیز قرار گرفت.
چه برنامه هایی برای ترویج دین میان نسل جوان صنعت نفت دارید؟
از جمله اهداف دفتر ارتباطات حوزوی وزارت نفت، بررسی توانایی روحانیون در جذب مخاطبان جوان است. با پایشی که در مجموعه روحانیون انجام شد، با طلبه هایی که زیر سطح (یک) بودند، خداحافظی کردیم و همکاری با روحانیون سطح (2) و (3) که معادل لیسانس و فوق لیسانس هستند و همچنین تحصیلات دانشگاهی دارند را در اولویت قرار دادیم. هر روحانی یک سال قرارداد دارد و در طول سال، میزان جذب مخاطب را ارزیابی می کنیم و این موضوع برای ما بسیار مهم و حیاتی است. در میان طلبه ها فوتبالیست و جودوکار نیز حضور دارند که رتبه های کشوری کسب کرده اند و می توانند در قشر جوان تاثیرگذار باشند.
در پایان اگر نکته ای باقی مانده بفرمایید.
نفت، صنعت مظلومی است؛ با وجود اینکه بار اقتصادی و تولیدی را به دوش می کشد و پیشران صنعت کشور است، یکی از مظلوم ترین وزارتخانه ها به شمار می آید.
به هر حال، در حوزه های دینی، دغدغه هایی از سوی وزیر نفت مطرح است که امیدواریم مجموعه ستاد اقامه نماز به عنوان متولی نماز، قرآن و دین کارکنان صنعت نفت، بتواند وظایف خود را به بهترین شکل انجام دهد. در این مسیر، راه اندازی شوراهای فرهنگی مجموعه صنعت نفت می تواند موثر باشد. یکی از برنامه هایی که به اجرای آن نیاز داریم، راه اندازی دفتر ارتباطات با هنرمندان صنعت نفت است. در مجموعه صنعت نفت، افراد زیادی به صورت حرفه ای به هنرهای هفتگانه مشغول هستند.
قرار بر این است که در شورای فرهنگی، این حوزه را در قالب سازمان های مردم نهاد (NGO) سازماندهی و این ظرفیت های خوب را به صورت شایسته معرفی کنیم. براین اساس، نخستین سازمان مردم نهاد که در حوزه نقاشی و خطاطی است، هفته گذشته آغاز به کار کرد. امیدواریم با استقبالی که روسای روابط عمومی چهار شرکت اصلی و مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت انجام داده اند، بتوانیم گام های بلند و مثبتی را در مسیر ساماندهی و نظم دهی به کارهای هنری کارکنان صنعت نفت برداریم.