ايران با تداوم رشد مصرف دوباره واردکننده بنزين ميشود
مهار مصرف، افزايش صادرات و تخصيص يارانه انرژي به مردم
کمربندهاي اقتصادي محکم تر ميشود
نشست آشنايي با واحدهاي فرآورش پيش ساخته و سيار
الگو برداري 76 شرکت از مديريت دانش
بوینی یوغون قلعه آدمخوار پررمز و راز
استعدادهاي درخشاني در خانواده صنعت نفت وجود دارد
بسکتبال ايران در قرق آسمان خراشهاي نفتي
چراغ اختراعاتم با مشکلات روشن شد
رئيس جمهوري:
رئيس جمهوري گفت: مصرف بنزين پارسال و امسال با افزايش روبه رو بوده، با توجه به اينکه امسال مصرف بنزين ما روزانه 97 ميليون ليتر در روز بوده است، با اضافه شدن اين رقم، بايد در سال 1400 دوباره واردکننده بنزين باشيم.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، حسن روحاني، عصر روز يکشنبه (26 آبان ماه) در نشست هيئت دولت با بيان اينکه اساس و هدف دولت در طرح حمايت معيشتي، کمک به خانوارهاي متوسط و کم درآمد در شرايط تحريم اقتصادي و فشارها به معيشت مردم بود، گفت: براي اين کار سه راه بيشتر نداريم يا بايد ماليات مردم را افزايش و از محل آن پرداختي را انجام دهيم، يا بايد نفت بيشتري صادر کنيم و از پول نفت براي اين امور استفاده کنيم يا از يارانه ها مقداري بکاهيم و آن مقداري که حاصل مي شود، در اختيار خود مردم قرار گيرد.
وي افزود: مردم ما آگاه هستند که فروش نفت ما با محدوديت هايي روبه روست، اگر هم روبه رو نبود، پول نفت براي اين گونه مصارف خيلي مناسب نيست؛ در سال هايي همانند سال 90، 110 ميليارد دلار در يک سال درآمد نفتي داشتيم و اکنون با آن شرايط خيلي متفاوت است، ماليات را نيز نمي توان افزايش داد. اوضاع اقتصادي جامعه شرايطي است که مي شود ماليات متعادلي از مردم دريافت کرد.
رئيس جمهوري تصريح کرد: ماه هاي مديد اين بحث در ميان کارشناسان و متخصصان مطرح بود که چگونه بايد از قشور کم درآمد در سال 98 حمايت کنيم تا زماني که گشايش اقتصادي حاصل شود و چگونه بايد از مردم حمايت کنيم که وظيفه ماست. نکته دوم، در اين دولت تلاش کرديم، توليد بنزين را افزايش دهيم.
روحاني ادامه داد: در سال 92 مقدار توليد روزانه بنزين 56 ميليون ليتر بود که اکنون در سال 98 به 107 ميليون ليتر رسيده است، پس در تامين بنزين مورد نياز کشور خودکفا شده ايم و توانستيم روي پاي خود بايستيم زيرا پيش تر براي واردات بنزين ميلياردها دلار پول خرج مي کرديم، افزون بر اينکه خريد و واردات بنزين نيز مشکلات خاص خود را داشت.
وي عنوان کرد: مصرف بنزين پارسال و امسال افزايش يافت، يعني در سال 98 به طور ميانگين 9.7 دهم درصد، مصرف بنزين افزايش يافته است، رقمي حدود 10 درصد و اگر اين روند ادامه يابد و سال آينده همين روند باشد، با توجه به اينکه امسال مصرف بنزين ما روزانه 97 ميليون ليتر در روز بوده است، با اضافه شدن اين رقم امسال و سال آينده، بايد در سال 1400 دوباره واردکننده بنزين باشيم. ضمن اينکه مصرف در کشور ما از حد ميانگين کشورهاي ديگر، بالاتر و بيشتر است و اين هم معضلي براي محيط زيست و زندگي مردم به وجود مي آورد.
معاون سازمان برنامه و بودجه:
معاون سازمان برنامه و بودجه با بيان اينکه با اجراي طرح مديريت مصرف سوخت، شاهد کاهش مصرف بنزين خواهيم بود، گفت: کمتر از يک سوم مصرف بنزين کشور با قيمت آزاد خواهد بود. به گزارش سازمان برنامه و بودجه، حميدرضا عدل با بيان اينکه تنها 25 ميليون ليتر بنزين از 95 ميليون ليتر مصرفي کشور به قيمت آزاد فروخته مي شود، گفت: دولت براي خودروهاي دولتي سهميه اي در نظر نگرفت تا سرانجام به نفع مردم باشد. وي با بيان اينکه سال آينده روزانه شاهد کاهش 6 تا 10 ميليون ليتر بنزين خواهيم بود، افزود: از سال 96 تا 97 با افزايش حدود 14 درصدي مصرف بنزين روبه رو بوديم و اين افزايش مصرف بابت قاچاق سوخت به کشورهاي منطقه بود. معاون سازمان برنامه و بودجه تصريح کرد: تفاوت قيمت بنزين در ايران با کشورهاي همسايه دست کم 5 هزار تومان است.
وزير راه و شهرسازي از خلق مسيرهاي جديد هوايي، نوسازي ناوگان حمل ونقل جاده اي، شهرسازي هوشمند و توليد سوخت با سولفور کم براي کشتي ها به عنوان برنامه هاي ايران براي پايداري محيط زيست و کاهش مصرف انرژي خبر داد.
به گزارش ايرنا، محمد اسلامي روز دوشنبه (27 آبان ماه) در مراسم ششمين کنفرانس بين المللي منطقه اي تغيير اقليم که در کتابخانه ملي در تهران برگزار شد، درباره اقدام هاي اين وزارتخانه براي پايداري محيط زيست گفت: يکي از مسائل در دستور کار وزارت راه، خلق مسيرهاي جديد هوايي براي پيمايش کمتر هواپيماهاست.
وي گفت: بر اين اساس با کوتاه کردن مسيرهاي هوايي توانستيم هم براي پروازهاي داخلي و هم پروازهاي عبوري در مصرف انرژي صرفه جويي کنيم.
وزير راه و شهرسازي برنامه دوم وزارت راه را نوسازي ناوگان حمل ونقل جاده اي اعلام کرد و گفت: تلاش داريم بتوانيم نوسازي ناوگان جاده اي را ادامه دهيم و از اين طريق آلايندگي زيست محيطي را کاهش دهيم.
اسلامي با اشاره به مبحث 19 مقررات ملي ساختمان که بر مصرف بهينه انرژي تاکيد دارد، گفت: با تدوين اين قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي در ساختمان ها در دستور کار قرار مي گيرد و سازمان نظام مهندسي موظف به اعمال اين قانون در ساخت وسازها مي شود، از سازمان نظام مهندسي انتظار داريم که به طور حتم اين مبحث را در طراحي ساختمان ها نظارت و اعمال کند. رعايت اين مبحث از سوي دستگاه هاي ذي ربط و مردم مي توانند سهمي بسزا در کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي داشته باشد.
وي توليد سوخت با سولفور کم براي کشتي ها را برنامه ديگر ايران براي پايداري محيط زيست اعلام کرد و گفت: تلاش داريم با استفاده از ظرفيت ملي و توان شرکت هاي دانش بنيان، اين سوخت را در داخل توليد و به کمک سلامت درياها بياييم.
وزير راه و شهرسازي خبر داد که دولت تدبير و اميد در بخش ناوگان ريلي توانسته است خطوط ريلي کشور را از 4 هزار و 700 کيلومتر به 14 هزار و 400 کيلومتر افزايش دهد و گفت: اين مقدار افزايش خطوط ريلي به اضافه طرح هاي درحال مطالعه و اجرا نشان از عزم ايران براي بهينه سازي مصرف انرژي براي رسيدن به محيط زيست پايدار دارد.
اسلامي حرکت به سمت شهرسازي هوشمند را از ديگر جهت گيري هاي وزارت راه و شهرسازي براي کنترل مصرف انرژي دانست.
دبيرکل اوپک اعلام کرد که توليدکنندگان نفت آمريکا درباره کاهش سريع رشد توليد در اين صنعت نگران هستند. به گزارش شبکه خبري سي ان بي سي از ابوظبي، محمد سانوسي بارکيندو، دبيرکل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) اعلام کرد که با وجود سال دشواري که اين سازمان پشت سر گذاشته است، درباره افت قيمت نفت به دليل جهش توليد نفت شيل در آمريکا نگران نيست. وي با استناد به کند شدن رشد توليد نفت شيل تصريح کرد: کساني که بايد بيش از ديگران نگران باشند، خود توليدکنندگان نفت شيل هستند. دبيرکل اوپک افزود: هنگام صحبت با شماري از توليدکنندگان، به ويژه در صنعت شيل، يک نگراني روزافزون از جانب خود آنها وجود دارد که کند شدن تدريجي رشد توليد نفت شيل در حال تبديل شدن به توقفي سريع است. بارکيندو گفت: آمارها نيز به تدريج اين مسئله را نشان مي دهند؛ آنها بهره برداران و سرمايه گذاران هستند و به ما مي گويند که با توجه به مجموعه چالش هايي که پيش روي آنهاست، ما احتمالا نسبت به آنها (درباره صنعت شيل آمريکا) خوش بين تر هستيم.
روسيه امسال نسبت به عربستان پول بيشتري از توافق جهاني کاهش توليد نفت به دست آورده و اين مسئله نشان مي دهد عربستان بخش بزرگ تري از بار کاهش توليد نفت را به دوش کشيده است. به گزارش خبرگزاري بلومبرگ، آژانس بين المللي انرژي در گزارش ماهانه خود اعلام کرد که پس از آغاز کاهش توليد نفت سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش از پايان سال 2016 ميلادي تاکنون، عربستان به طور ميانگين توليد نفت خود را 10 برابر بيشتر از روسيه کاهش داده است. با اين همه، داده هاي اين گزارش نشان داد سهم عربستان از سود مالي اضافي ناشي از اين کاهش توليد، تنها سه چهارم سود روسيه بوده است. درآمد ناخالص روسيه در نفت در سال 2019 ميلادي به طور ميانگين 670 ميليون دلار در روز بوده است. اين رقم 180 ميليون دلار در روز بيش از درآمدهاي اين کشور در سه ماه چهارم سال 2016 ميلادي است. اين در حالي است که عربستان در سال 2019 ميلادي به طور ميانگين 630 ميليون دلار در روز از نفت درآمد داشته که تنها 125 ميليون دلار بيش از درآمدهاي آن در سه ماه چهارم سال 2016 ميلادي است.
توليد نفت عمان در ماه اکتبر امسال به بيش از 980 هزار بشکه در روز رسيد. به گزارش خبرگزاري شينهوا از مسقط، وزارت نفت و گاز عمان ديروز (شنبه، 25 آبان ماه) اعلام کرد که مجموع توليد نفت اين کشور در ماه اکتبر امسال به 30 ميليون و 540 هزار بشکه، معادل 985 هزار و 175 بشکه در روز رسيد. صادرات نفت اين کشور در اين دوره به 971 هزار و 995 بشکه در روز رسيد.
براساس گزارش وزارت نفت و گاز عمان، واردات نفت ژاپن از اين کشور در ماه اکتبر امسال کاهش و واردات نفت ويتنام از عمان افزايش داشته است.
رئيس هيئت مديره انجمن صنفي سي ان جي:
رئيس هيات مديره انجمن صنفي سي ان جي کشور گفت: اکنون که قيمت بنزين اصلاح شده است، بايد تلاش کرد شرايط استفاده از سوخت جايگزين (سي ان جي) تا حد ممکن براي مردم تسهيل شود.
به گزارش ايرنا، محسن جوهري اظهار کرد: در نتيجه تورم شديد دو سال اخير، هزينه تبديل خودروهاي بنزيني به دوگانه سوز به شدت افزايش يافته که ضروري است دولت از محل درآمد اصلاح قيمت بنزين، دوگانه سوز کردن خودروها را تسهيل کند.
وي با اشاره به اينکه نگراني اصلي تنها در حوزه توليد خودروهاي پايه گازسوز و تبديل ناوگان است، گفت: پيشنهاد ما حذف تعرفه واردات خودروهاي پايه گازسوز خارجي براي استفاده قشرهاي مختلف کشور از اين سوخت پاک است که در اين باره مکاتباتي با کميسيون صنايع و معادن و کميسيون انرژي مجلس انجام شده و اميد است با همکاري آنها در آينده اي نزديک محقق شود.
رئيس هيات مديره انجمن صنفي سي ان جي تاکيد کرد: با توجه به سرمايه گذاري هاي عظيم انجام شده قبلي و بسترسازي هاي مناسب انجام شده، مسلم ترين گزينه جايگزين، استفاده از سوخت ارزان سي ان جي است.
وي تصريح کرد: هم اکنون 2 هزار و 472 جايگاه با ظرفيت اسمي عرضه روزانه 68 ميليون مترمکعب سي ان جي در کشور وجود دارد و نگراني بابت پاسخگويي به افزايش مراجعه هاي مردم از اين ناحيه نيست، اما ضروري است در اين بخش کمک به جايگاه داران و شرکت هاي بهره بردار مدنظر قرار گيرد.
سخنگوي دولت:
سخنگوي دولت گفت: طرح هاي راه سازي، برق رساني و گازرساني روستاها با جديت در حال پيگيري است و تا پايان دولت، روستايي بدون گاز نمي ماند.
به گزارش خبرگزاري صدا و سيما، علي ربيعي در حاشيه مراسم افتتاح دوره آموزشي بين المللي مديريت طرح هاي اشتغال روستايي در جمع خبرنگاران اظهار کرد: بخشي از نابرابري هايي که در سال هاي متعدد به وجود آمده مربوط به روستاييان است و برنامه ريزي دولت نيز در جهت گسترش زيرساخت هاي روستايي براي جلوگيري از مهاجرت شکل گرفته و دولت يازدهم و دوازدهم روي جاده هاي روستايي و دسترسي ريلي کارهاي بسيار مهمي انجام داده است.
وي افزود: ارتباطات اينترنتي هم از ديگر مواردي بود که در اين جهت بسياري از روستاها به اينترنت متصل و همچنين آب آشاميدني بيش از 90 درصد روستاها برقرار شد.
سخنگوي دولت تصريح کرد: در جهت طرح اشتغال روستايي نيز تا کنون 11500 ميليارد تومان وام به روستاييان پرداخت شده و همچنين 2 هزار ميليارد تومان براي بهزيستي روستاييان اختصاص يافته است.
ربيعي ادامه داد: بيمه روستاييان و عشاير نيز ارزان شده است و تاکنون 3 ميليون و 300 هزار روستايي بيمه شده اند تا در دوره سالمندي بدون درآمد نمانند.
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت: نحوه اختصاص سهميه سوخت به خودروهاي فرسوده در کارگروهي در حال بررسي است و نتايج آن به زودي اطلاع رساني خواهد شد.
امير وکيل زاده در نشست خبري علي ربيعي، سخنگوي دولت که ظهر روز دوشنبه (27 آبان ماه) با حضور نمايندگان رسانه هاي داخلي برگزار شد، در پاسخ به سوالي در مورد اختصاص سوخت به خودروهاي فرسوده افزود: برخي قوانين از جمله قانون هواي پاک محدوديت هايي را براي اين خودروها ايجاد کرده است، اما درصدديم کارت سوخت براي اين خودروها نيز صادر شود.
وي تاکيد کرد: هم اکنون حدود 500 هزار خودروي فرسوده در کشور وجود داد که اختصاص سوخت به اين خودروها در کارگروهي در حال بررسي است.
وکيل زاده همچنين درباره تعداد ثبت نام هاي انجام شده براي دريافت کارت هوشمند سوخت گفت: با وجود اطلاع رساني شرکت ملي پخش از مدت ها قبل در اين باره، ثبت نام در روزهاي اخير افزايش يافته است و اگر ثبت نام هاي قبلي را نيز به اين تعداد اضافه کنيم، هم اکنون 4 ميليون و 150 هزار ثبت نام کارت سوخت انجام شده که از اين تعداد، براي 3 ميليون و 800 هزار نفر کارت صادر شده و صدور کارت هاي باقي مانده نيز در دست اجراست.
مديرعامل شرکت ملي پخش تاکيد کرد: سهميه افرادي که کارت سوخت ندارند، براي 6 ماه قابل ذخيره است و اين افراد به محض دريافت کارت سوخت، مي توانند از سهميه خود استفاده کنند.
وزير نفت اهداف سهميه بندي بنزين را اعلام کرد:
وزير نفت مهار مصرف، افزايش صادرات بنزين و اختصاص يارانه انرژي به مردم را از جمله مزاياي اجراي طرح سهميه بندي بنزين در کشور خواند و گفت: برآورد ما اين است که از محل اجراي اين طرح در طول يک سال آينده 31 هزار ميليارد تومان درآمد کسب خواهد شد که همه اين مقدار به مردم تعلق مي گيرد.
به گزارش خبرنگار شانا، بيژن زنگنه شامگاه جمعه (24 آبان ماه) در ارتباط زنده تصويري با بخش خبري ساعت 21 شبکه يک سيما درباره ملاک تعيين مقدار بنزين اختصاص يافته به خودروها در طرح سهميه بندي بنزين اظهار کرد: سهميه اختصاص يافته به خودروها براساس آنچه از تجربه و عملکرد تاريخي در دوره هاي پيشين سهميه بندي به دست آمده، تعيين شده و به همان صورت عينا اعمال شده است.
وي درباره اينکه هم اکنون وضع توليد و عرضه بنزين در کشور به چه شکل است و آيا ممکن است در صورت صرفه جويي، صادرات بنزين هم داشته باشيم، افزود: هم اکنون نيز صادرات بنزين داريم، اگر سهميه بندي بنزين هم انجام نمي شد، توليد بنزين کشور در سال آينده مقداري نيز افزايش مي يافت.
وزير نفت در ادامه با اشاره به اينکه مسئله اساسي در توازن بين عرضه و تقاضا اين است که اگر ما به همين روال سالانه 10 درصد يعني حدود 9 تا 10 ميليون ليتر مصرف اضافه داشته باشيم، سال 1400 دوباره پس از تلاش سنگيني که براي خودکفايي در تامين بنزين مورد نياز کشور در اين دولت شد، بايد واردکننده بنزين مي شديم، تاکيد کرد: آمريکا در دوره پيشين تحريم ها بيشترين فشار را از اين محل وارد کرد که ايران نتواند به واردات بنزين دسترسي داشته باشد، اما در اين دوره از تحريم، کاري نتوانستند بکنند.
زنگنه تاکيد کرد: در واقع با اجراي طرح سهميه بندي بنزين، توازن بين عرضه و تقاضا در کشور براي چند سال دوباره خوب خواهد بود، پس از آن هم ان شاءالله مي توانيم صادرات بنزين بيشتري هم داشته باشيم.
وي گفت: براساس برآوردي که داريم، پس از اعمال کامل طرح سهميه بندي بنزين، سال آينده اگر مصرف بنزين حدود روزانه 93 تا 94 ميليون ليتر باشد، 67 درصد يعني دوسوم بنزين عرضه شده سهميه بندي و يک سوم آن آزاد و با قيمت 3 هزار تومان خواهد بود.
وزير نفت درباره عوايد حاصل از اجراي طرح سهيمه بندي بنزين که به مردم بازگردانده مي شود، ادامه داد: در اين شرايط روزانه 64 ميليون ليتر و سالانه 23.5 ميليارد ليتر با کارت هوشمند سوخت عرضه مي شود که در مقايسه با قيمت پيشين بنزين و مابه التفاوت ليتري 500 تومان، سالانه 11 هزار و 500 ميليارد تومان از بنزين سهميه بندي افزايش درآمد حاصل مي شود و با مصرف حدود روزانه 30 ميليون ليتر بنزين آزاد و احتساب 2 هزار تومان مابه التفاوت با قيمت پيشين بنزين، 20 هزار ميليارد تومان نيز از اين محل افزوده مي شود که در مجموع نزديک 30 تا 31 هزار ميليارد تومان از طريق اجراي اين طرح درآمد خواهيم داشت؛ البته اين برآورد است، زيرا ما هنوز دقيق نمي دانيم رفتار مصرف کننده در بخشي که مربوط به بنزين آزاد است، چگونه خواهد بود.
زنگنه با بيان اينکه به اين ترتيب در طول يک سال حدود 30 تا 31 هزار ميليارد تومان درآمد از طريق اجراي طرح سهميه بندي بنزين خواهيم داشت، تاکيد کرد: تمام اين درآمد همان طور که آقاي رئيس جمهوري تأکيد دارند، به طبقات متوسط و ضعيف بازمي گردد و حتي يک ريال اين درآمد صرف کار ديگري نمي شود.
وي با اشاره به اينکه همان طور که گفته شده است، طي يک هفته تا 10 روز آينده درآمد فروش بنزين حتي پيش از فروش آن به مردم پرداخت مي شود، افزود: منابع لازم براي انجام اين پرداختي از محل ديگري تامين شده که اين پول به حساب مردم واريز مي شود.
وي با بيان اينکه در اين طرح به خودروهاي دولتي سهميه بنزين اختصاص داده نشده است و اين خودروها بايد از همان بنزين ليتري 3 هزار تومان مصرف کنند، گفت: در مورد بقيه خودروها هم از قبيل تاکسي ها، آمبولانس ها و وانت ها سهميه مورد نياز اختصاص يافته است.
وزير نفت با اشاره به اينکه براي تاکسي هاي اينترنتي هم چارچوبي توافق شده که سهميه لازم به آنها اختصاص يابد، اظهار کرد: براي خودروهاي ديگر نيز مانند آژانس ها و خودروهاي بين راهي شهري و داخلي و امثال آنها، دولت تشکيل کميته اي را در وزارت نفت با حضور معاون وزير کشور، سازمان برنامه و بودجه و معاونان اين سازمان تصويب کرده است که در اين موارد بايد تقاضاهايشان را به وزارت کشور اعلام کنند و در اين کميته تصميم گرفته مي شود که در صورت لزوم به موارد درخواستي سهميه بنزين اختصاص يابد يا اگر قرار شد سهميه اي اصلاح شود، آن کميته اجازه دارد اين سهميه ها را اصلاح کند.
وزير نفت شيوه نامه نحوه عرضه نفت خام و ميعانات گازي در رينگ صادراتي بورس انرژي را ابلاغ کرد.
در متن ابلاغيه بيژن زنگنه، وزير نفت آمده است: مستند به تکليف مندرج در بند (و) تبصره(1) قانون بودجه سال 1398، بدينوسيله شيوه نامه نحوه عرضه نفت خام و ميعانات گازي در رينگ صادراتي بورس انرژي، به شرح ذيل جهت اجرا ابلاغ مي شود.
1) در سال 1398، شرکت ملي نفت ايران مکلف است به صورت منظم و مستمر، ماهانه حداقل 2 ميليون بشکه نفت خام سبک، 2 ميليون بشکه نفت خام سنگين و 2 ميليون بشکه ميعانات گازي پارس جنوبي، در سقف بند (ب) تبصره(1) قانون بودجه 1398، با رعايت اين شيوه نامه در رينگ صادراتي بورس انرژي عرضه کند.
2) در هر عرضه، قيمت پايه در اطلاعيه عرضه به صورت ديفرنشيال قيمت نسبت به شاخص هاي معتبر قيمتي اعلام مي شود که قيمت پايه اعلامي، کف قيمت قابل اعمال در روز عرضه بوده و روي تابلو تخفيفي نسبت به آن اعمال نخواهد شد. بر اين اساس بهترين پيشنهاد از سوي متقاضيان در روز عرضه، برنده معامله است.
تبصره 1: قيمت پايه در هر عرضه به دلار آمريکا اعلان خواهد شد.
3) قيمت پايه موضوع بند 2، توسط مديرعامل شرکت ملي نفت ايران تعيين مي شود.
4) متقاضيان خريد بايد پيش از انجام معامله در روز عرضه، نسبت به واريز 6 درصد ارزش سفارش (بر مبناي قيمت پايه اعلامي در اطلاعيه عرضه) به عنوان پيش پرداخت به صورت ارزي يا ريالي به حساب شرکت سپرده گذاري مرکزي اوراق بهادار و تسويه وجوه يا خارج از بورس با تامين اعتبار از سوي خريدار جهت واريز به حساب هاي معرفي شده از سوي شرکت ملي نفت ايران از طريق کليه روش هاي ممکن از جمله مکانيزم هاي ارزي موجود و منوط به تاييد شرکت ملي نفت ايران اقدام کنند.
مبناي تسعير ارز، متوسط نرخ اسکناس در سنا براي دو روز کاري قبل از روز عرضه است.
5) خريد توسط هر کد معاملاتي، فاقد محدوديت است و از نظر صلاحيت متقاضيان خريد، صرف توانايي تاديه پيش پرداخت طبق بند 4، کفايت مي کند.
6) در صورت انجام معامله در روز عرضه، خريدار جهت عقد قرارداد به شرکت ملي نفت ايران معرفي مي شود.
7) تسويه باقي وجه المعامله بر اساس قرارداد منعقده، به صورت ارزي يا ريالي صورت مي گيرد. براي پرداخت هاي ريالي، مبناي تسعير ارز نرخ اسکناس در سنا براي دو روز کاري قبل از پرداخت است.
8) مفاد اطلاعيه عرضه توسط شرکت ملي نفت ايران تهيه مي شود.
9) حداقل حجم بارگيري براي حمل دريايي 35 هزار بشکه و براي حمل زميني هزار بشکه است. خريداران مي توانند با تجميع قراردادهاي خريد، نسبت به برداشت محموله هاي بزرگ تر اقدام کنند.
10) محل و شيوه تحويل محموله ها توسط شرکت ملي نفت ايران تعيين مي شود.
11) فروش محموله ها به صورت مقصد آزاد (به جز سرزمين اشغالي فلسطين) خواهد بود.
12) پرداخت کليه کارمزدها و هزينه هاي معاملاتي بورس برعهده خريدار است.
13) در حالت تسويه حساب به صورت ريالي، با توجه به نرخ تسعير در نظر گرفته شده (اسکناس در سنا)، خريدار معاف از پيمان سپاري ارزي ارزش محموله صادراتي است.
14) شرکت ملي نفت ايران مکلف است در پايان هر فصل، گزارش عملکرد اين شيوه نامه را به وزارت نفت ارسال کند.
15) اين شيوه نامه از تاريخ ابلاغ، جايگزين شيوه نامه شماره 91- 20/2 تاريخ 1398/2/21 مي شود.
اطلاعيه دوم بانک اطلاعاتي متقاضيان دانشگاهي وزارت نفت منتشر شد که بر اين اساس شرط دارا بودن مدرک زبان انگليسي در مرحله ثبت نام حذف شد. اداره تامين نيروي انساني اين شرکت در اطلاعيه اي اعلام کرد: «شرط دارا بودن مدرک زبان انگليسي براي داوطلبان فعلا در مرحله ثبت نام در سامانه حذف شده است و به پذيرفته شدگان نهايي مهلت داده مي شود در دوره زماني مشخص از زمان امضاي قرارداد (حداکثر يک سال) مدرک زبان انگليسي با شرايط مورد نظر (شرايط اوليه مندرج در سامانه) را دريافت کنند.
شايان ذکر است تجديد قرارداد براي سال آينده منوط به ارائه مدرک زبان انگليسي با شرايط مطرح شده خواهد بود.
اين سامانه تا تاريخ دهم آذرماه 1398 براي ثبت نام متقاضيان علاقه مند و واجد شرايط فعال خواهد بود.»
بر اساس اين گزارش، به منظور تامين بخشي از نيازمندي هاي آينده شرکت هاي اصلي و تابعه وزارت نفت از ميان نيروي انساني متخصص و شايسته، ايجاد بانک اطلاعاتي فارغ التحصيلان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالي در دستور کار اين وزارتخانه قرار گرفته است. به اين منظور از همه دانش آموختگان واجد شرايط و علاقه مند دعوت مي شود براي کسب اطلاعات بيشتر درباره شرايط عمومي، اختصاصي و رشته گرايش هاي تحصيلي مورد نياز به پايگاه اينترنتي jad.mop.ir مراجعه کنند.
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در اطلاعيه شماره پنج خود جزئيات بسته تکميلي سهميه سوخت ناوگان حمل ونقل شهري و بين شهري را اعلام کرد.
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در اطلاعيه شماره 5، جزئيات بسته تکميلي سهميه سوخت ناوگان حمل ونقل شهري و بين شهري را به شرح جدول زير اعلام کرد:
1) مطابق بسته مصوب سهميه بنزين براي ناوگان آژانس شهري (تاکسي تلفني) براي آن دسته از خودروهايي که تاکنون توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت يا سازمان شهرداري هاي کشور ساماندهي شده اند، به ميزان 200 ليتر براي خودروهاي تک سوز 120 ليتر، براي خودروهاي دوگانه سوز، طي دو ماه آينده در پايان هر ماه به صورت اعتباري و پس از معرفي کارت، در کارت بانکي رانندگان شارژ مي شود. 2) براي سرويس مدارس، اداره هاي کل آموزش و پرورش، شهرداري ها و مدارس موظف هستند همه اطلاعات را در سامانه سپند ثبت نام کنند و سهميه اين خودروها در قالب اعتبار و براساس پيمايش انجام و در پايان ماه، در کارت اعتباري ذي نفعان شارژ خواهد شد.
3) سهيمه بنزين تاکسي هاي دوگانه سوز نيز از ابتداي آذرماه 98 به 250 ليتر افزايش مي يابد.
4) سهميه سوخت وانت بارها و موتورسيکلت هاي حمل بار شهري در صورت ساماندهي و ثبت پيمايش اين ناوگان با تاييد وزارت کشور درباره افزايش سهميه آنها براساس پيمايش مورد تاييد، اقدام خواهد شد.
گـزارش «مشـعل» از شکستـن سـد تحريم از سوي تيم نوسازي و تعميرات منطقه لاوان
مشعل مرجان طباطبايي «اين شعله فلرها که مي بينيد، پرچم هاي هويت ماست؛ هويت مملکت ماست. اگر اينها خاموش شود، مثل اين است که ديگر وجود نداريم. بنابراين با تمام توان کار مي کنيم و تنها انتظارمان اين است که ديده شويم.» اين نقل قول يکي از اعضاي 420 نفره تيم نوسازي و تعميرات منطقه عملياتي لاوان است که در خشکي و دريا با فعاليت مستمر و شبانه روزي در شرايط تحريم تداوم توليد را رقم زده اند و در نبود شرکت هاي صاحب گارانتي خارجي با فعاليت هاي متنوعي از تعمير توربين سولار مارس تا راه اندازي دوباره الکتروموتورهاي پمپ هاي غوطه ور و ژنراتورهاي جديد در مسير بومي سازي گام برداشته اند.
بخش نوسازي و تعميرات در منطقه عملياتي لاوان به عنوان يکي از مناطق چهارگانه نفتي در خليج فارس داراي تاسيسات عظيمي براي پالايش، حمل و نقل و بارگيري و صدور نفت خام است و تداوم فعاليت در تمامي اين بخش ها با استمرار نوسازي و تعميرات تداوم دارد.
واحد نوسازي و تعميرات منطقه عملياتي لاوان مشتمل بر هفت واحد اصلي در خشکي شامل نوسازي و تعميرات مکانيک، ابزار دقيق، توليد انرژي و تعميرات توربين، تعميرات زيرآب، تعميرات ساختمان و برنامه ريزي نوسازي و تعميرات است که به همراه پنج واحد تعميرات در سکوها تشکيل دهنده مجموعه واحد تعميرات و نوسازي منطقه هستند. بخش برنامه ريزي نوسازي و تعميرات هم به عنوان هسته مرکزي واحد تعميرات و نوسازي کارهاي انجام شده را نظارت و اولويت بندي کارها را مشخص و درخواست هاي تعميراتي را هماهنگ مي کند. هر کدام از اين واحدها براساس وظيفه اي که براي آنها تعريف شده، با تعداد 420 نيروي رسمي و پيمانکاري در خشکي و سکوها (سکوي سلمان، رسالت، رشادت و بلال) مشغول فعاليت هستند و در هر شيفت 210 نفر مشغول فعاليت بوده و وظيفه نگهداري، نوسازي و تعمير تمامي تجهيزات صنعتي و غيرصنعتي در سطح منطقه لاوان و سکوها از نگهداري معمولي تا تعميرات اساسي تمام تاسيسات را عهده دار هستند.
تعميرات اساسي در سکوهاي نفتي با توجه به ماهيت پيوستگي توليد در آنها، بويژه در ميدان هاي مشترک همچون سلمان، به شکل تعميرات اساسي در پالايشگاه ها نيست که يک يونيت از سرويس شود؛ بلکه تعميرات اساسي در سکوهاي نفتي با حفظ توليد بوده و سعي مي شود دستگاه به دستگاه تعميرات اساسي انجام شود.
عليرضا خوشبخت، جانشين نوسازي و تعميرات منطقه عملياتي لاوان در تشريح اقدام هاي شاخص واحد نوسازي و تعميرات منطقه لاوان از ابتداي سال تاکنون به مواردي همچون تعمير برينگ توربين سولار مارس براي اولين بار، نصب و راه اندازي ژنراتور جديد HMA در سکوي سلمان به طور کامل از سوي نفرات تعميرات منطقه، تعمير و راه اندازي الکتروموتورهاي پمپ هاي غوطه ور مکش آب شور دريا در منطقه براي نخستين بار، ساخت و تست راه اندازي تعدادي از کارت هاي کنترلي توربين هاي منطقه، تعمير 12 کمپرسور هواي پرتابل اشاره مي کند و مي گويد: به اين موارد بايد تعويض رايزر خط لوله 54 ساله اصلي انتقال نفت سکوي رشادت به خشکي در قسمت جزر و مد اضافه کرد که در مدت يک هفته و چهار روز کمتر از زمان پيش بيني شده به ثمر رسيد و باعث شد سکو زودتر به توليد بازگردد.
او در ادامه عنوان مي کند: اتصال خط جديد سکوي رشادت در خشکي به تاسيسات که پيمانکار پروژه چند سال از انجام آن مستاصل بود، از سوي تيم نوسازي و تعميرات منطقه انجام شد.
نکته مهم در توضيحات جانشين نوسازي و تعميرات منطقه عملياتي لاوان، آنکه مجموعه اين عمليات سود صرفه جويي بالغ بر 40 تا 50 ميليون يورو به دنبال داشته و اين روند به همين شکل ادامه خواهد داشت و سعي بر بومي سازي تمام عمليات نوسازي و تعميرات و تجهيزات منطقه لاوان خواهد بود.
در بازديد از کارگاه تعميرات عمومي منطقه عملياتي لاوان که تعمير تجهيزات ثابت و دوار در آن انجام مي شود، با روند تعميرات اساسي يک تجهيز ساخت کمپاني انگليس آشنا مي شويم.
هواي داخل کارگاه گرم و پررطوبت است. تعميرات اساسي و نگهداري پمپ کمپرسور، ولو و تجهيزات ثابت مثل بويلرها و تمامي تاسيسات و تجهيزات مرتبط با فراورش نفت خام، نيروگاه ها در اين کارگاه از سوي حدود 30 نفر نيروي انساني در حال انجام است. نيروي کار در اين کارگاه شامل رده هاي کارشناس، استادکار، تکنيسين ها و کارگري است. تمرکز اصلي آنان بتازگي تعمير تجهيز موسوم به ولو فيلتر آبسازي هاي واحد آب و بخار منطقه عملياتي لاوان بوده است. اين تجهيز بالاي 7تني از دو مکانيزم ولو و فيلتر تشکيل شده که به صورت داپلکس دوتايي کنار هم قرار گرفته است.هر قسمت چهار فيلتر دارد که آب ورودي و آبسازي ها که از طريق پمپ استيشن اسکله از بستر دريا بوسيله پمپ هاي طبقاتي بالا مي آيد و به وسيله خط لوله 24 اينچ به آبسازي ها مي رسد، از طريق اين ولو فيلتر تصفيه و وارد واحدهاي آبسازي شيرين سازي مي شود.
اين ولو فيلتر با ارزش 6 تا 7 ميليارد تومان حدود 30 سال در سرويس بوده و چند سالي است که به دليل نياز به تعمير از سرويس خارج شده است. غلامعباس مرادي دهکردي، کارشناس تعميرات مکانيک منطقه عملياتي لاوان درباره روند تعميرات آن توضيح مي دهد: با توجه به اينکه در تحريم هستيم، براي تعمير اين تجهيز مهم با مشکل مواجه بوديم و تعمير آن از سوي پيمانکار داخلي هم هزينه ميلياردي به همراه داشت. براساس تصميم کارگروه تعميرات و بهره برداري متشکل از کارشناسان و تکنيسين هاي تعميرات مکانيک به اين نتيجه رسيديم که تعمير آن را خودمان انجام دهيم. براين اساس آن را به اين کارگاه انتقال داده و در دستور کار تعميرات قرار گرفت و اکنون مراحل نهايي را پشت سر مي گذارد تا به صورت 100درصد وارد مدار شود. او اشاره مي کند: يکي از نقاط روشن کار ما اين بود که توانستيم تمام تجهيزاتي را که براي تعميرات اين ولو استفاده شد، بومي سازي کنيم. همچنين صفر تا 100 عمليات تراشکاري، سندبلاس و رنگ آميزي، جوشکاري، لوله کشي از سوي مهندسان و تکنيسين هاي شرکت نفت فلات قاره در منطقه عملياتي لاوان به ثمر رسيد. اين اقدام صرفه جويي 300 تا 400 ميليون توماني برايمان به همراه داشت. اين تجهيز به سمت تاسيسات بارگيري نصب و وارد آبسازي شده و بخاري توليد مي کند که به کارخانه مي رود و در فراورش نفت خام موثر است.
يکي از کارکنان واحد نوسازي و تعميرات مي گويد: اگرچه سخت؛ اما با حداکثر توان تاثيرپذيري از تحريم ها را به حداقل رسانده ايم تا چرخ صنعت در گردش باشد. ما همه فرزندان ايران و صنعت نفت هستيم. در مقايسه با پيش از تحريم، بايد کار مضاعفي داشته باشيم؛ اما با تمام توان کار مي کنيم.
کارشناس تعميرات مکانيک منطقه عملياتي لاوان نيز درباره نوع فعاليت هاي به ثمر رسيده در اين منطقه مي گويد: ما از نظر توان و تخصص در اينجا هيچ چيزي کمتر از مهندسان و استادکارهاي خارجي اعم از اروپايي و آمريکايي نداريم. تجهيزات پيچيده را باز و بسته و تعمير مي کنيم و صفر تا 100 کار در حال بومي سازي است.
از مرادي دهکردي درباره سفارش بعدي کار در اين کارگاه سوال مي کنم که خاطرنشان مي کند: اولويت ما با تجهيزاتي است که با توليد ارتباط مستقيم دارد که بر اين اساس در اولويت هاي رد ه بندي شده قرار مي گيرند. مثلا پمپ هاي گازي و واحدهاي آب در اولويت اول هستند.
در اين کارگاه نمونه زيادي از انجام تعميرات به چشم مي آيد. گفته مي شود تجهيزاتي که براساس طراحي آمريکايي و اروپايي است، هر کدام باز شده و با مشابه سازي از طريق مهندسي معکوس، دوباره در مدار قرار مي گيرد و مي توانند تجهيزات را بازسازي و طراحي کرده و به توليد برسانند.
يکي از کارکنان کارگاه اشاره مي کند که پمپ هاي گلد آمريکايي داشتيم که با توان داخلي، بومي سازي شده و اکنون سياست ما به سمت حمايت از توليد داخل و بومي سازي رفته است.
کارکنان کارگاه در بيان مشکلات و دغدغه هاي کاري شان، عمدتا خواستار کاهش بروکراسي براي تامين قطعات موردنياز در تعميرات و نوسازي تجهيزات هستند. مي گويند اينجا زمان براي ما حياتي است و هر ميزان بروکراسي کمتر شود، در کارايي سيستم موثر است. از توان و تخصص شان که مي پرسم، مي گويد: از نظر توان و استعداد نيروي کار کمبودي نداريم و از عهده تمام کارها بر مي آييم.
با اين حال نمي توان از سختي کار و مخاطرات فراوان کار تعميرات اساسي و نوسازي آسان گذشت. در اين کار، رعايت نکات ايمني حرف اول و آخر را مي زند و در حين کار با خطرات مختلف مواجه هستند. يکي از آنان که اهل مشهد است، عنوان مي کند: ما پس از سال ها کار از نظر جسمي و روحي فرسوده مي شويم. عمر برخي از کارکنان پس از بازنشستگي به دو سال هم نمي رسد. فرقي هم نمي کند کارشناس، کارگر، مهندس، تکنيسين يا سراستاد کار باشيم. جنس کار سخت و طاقت فرساست.به اين موارد بايد مشکل دوري از خانواده را براي کارکنان اقماري هم افزود. يکي از کارکنان که به عنوان کارشناس مکانيک پمپ مشغول است، درباره سختي کار مي گويد: اينجا با تجهيزات سنگيني اعم از پمپ و لوله هاي 42 اينچ سروکار داريم. گرماي هوا و دماي کارگاه را هم که خودتان حس مي کنيد. در هر ساعت از شبانه روز که اعلام کنند، براي تعميرات وارد عمل مي شويم. برخي از کارهاي تعميراتي اضطراري است و بايد شبانه روزي آن را به پايان ببريم. بيشتر کارهايي که در اين کارگاه انجام مي شود، سخت، مهم و حساس است. نکته مهم در اين نوع فعاليت اين است که بايد همه نکات ايمني رعايت شود، در غير اين صورت منجر به فاجعه مي شود. طبق اعلام جانشين نوسازي و تعميرات منطقه عملياتي لاوان در نيمه نخست امسال، اين مجموعه 80 درصد از درخواست کارهاي دريافتي را انجام داده است. به گفته او، در فصل گرم درخواست کار تعميراتي بيشتر مي شود و در مرداد به اوج مي رسد؛ اما در فصل سرد سال کمتر مي شود.
سفارش بعدي اين کارگاه واحدهاي آبسازي چاه هاي گازي است که عمدتا خارجي بوده و عمر بالايي دارند.
يکي از مواردي که از سوي اين کارکنان به آن اشاره مي شود، کمبود نيروي انساني است که گفته مي شود تا سال 80 تعداد نيروهاي منطقه لاوان 520 نفر بوده؛ اما اکنون به 420 نفر کاهش يافته و از سويي با حجم عظيم بازنشستگي هم مواجه هستند. به نحوي که تا سال 1403 اين تعداد به 326 نفر کاهش خواهد يافت. بازديد پايان يافته و يکي از کارکنان مي گويد که مي بينيد شرايط کار در اينجا چقدر سخت است. خواسته ما اين است که اقماري ها ديده شوند. در فضاي مجازي و رسانه هاي داخلي، هيچ صحبتي از ما نيست؛ ما را بهتر ببينيد.
گزارشي از نشست مدير برنامه ريزي تلفيقي شرکت نفت و مديران نفت خيز جنوب
همه آمده بودند؛ چه کارشناسان و معاونان مديريت برنامه ريزي تلفيقي شركت ملي نفت ايران که براي رفع مسائل و ابهام هاي کارشناسان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب آمده بودند و چه تيم حرفه اي مديريت برنامه ريزي تلفيقي شرکت که براي ارائه گزارش برنامه بازديد يک هفته اي از تأسيسات و واحدهاي فرآورش شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به منظور بازسازي و نوسازي از شنبه تا چهارشنبه (18 تا 22 آبان ماه 98) به اهواز سفر کرده بودند.
يک سفر کاري که با رويکرد حل جهادي مشکلات انجام شده بود. به گفته کريم زبيدي، مدير برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران، اين الزام به وجود آمده بود که در کنار مراسلات و مکاتباتي که بين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و تهران انجام مي شد، نشست هايي به اتفاق همکاران اين مديريت، مشترک با همکاران شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب برگزار و از نزديک به مسائل آنان پرداخته شود و رويکرد اين سفر چيزي نبود جز حل و فصل حداکثري مشکلات پيش روي توليد و توسعه.
موضوع ها اما متنوع بود؛ فريد ادهمي، مدير برنامه ريزي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، در پاورپوينت جامعي که آماده کرده بود، سرفصل مطالب را به اطلاع مدير و معاونان برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران مي رساند و بعد يک به يک مدير و يا رئيس هر واحد به تفصيل درباره مسئله توضيح مي دادند و راهکارها بررسي مي شد.
تعيين تکليف و غربالگري پروژه هاي سطح الارضي، اهم محورهاي مرتبط با پيش بيني برنامه توليد سال آتي، پروژه ها و شرح نيازها، از جمله برنامه توليد و فعاليت هاي پشتيباني حفاري و زيرسطحي، شرح نيازها و پروژه هاي روسطحي، پرداخت هاي مالي، زير ساخت ها (تأمين سرور و تجهيزات کامپيوتري، جاده هاي عملياتي فرودگاه هاي شرکتي و ...) و نيز بررسي موارد مرتبط با شرح نيازها و پروژه ها شامل پروژه هاي ضروري مرتبط با تعهد توليد سال 1398، پروژه هاي نيازمند اخذ مجوز تشريفات مناقصه، تعيين تکليف تعدادي از پروژه هاي بدون مجوز، ابلاغ مصوبات مرتبط با قراردادهاي جاري و پروژه هاي ويژه موسوم به 14+4، همه جز سرخط هايي بود که در اين نشست هاي فشرده 2 روزه به آنها پرداخته شد.
آن طور که زبيدي اشاره کرد، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، يکي از مناطق بزرگ و مهم براي شرکت ملي نفت ايران است که بخش عمده توليد نفت کشور نيز از اينجا صورت مي گيرد و همين مسئله منجر به آن شده که طرح ها و مسائل مالي اين شرکت فراي ساير شرکت ها باشد و اين نياز احساس شود که به طور خاص به مسائل آن پرداخته شود.
البته محوريت اين نشست ها يک چيز بود: اينکه پروژه جديدي تعريف نمي شود، مگر آنکه ضروري باشد؛ مسئله اي که شايد دست مديران و روساي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را اندکي بسته مي گذاشت. البته اين محدوديت، توجيهاتي هم داشت؛ آنطور که مدير برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران گفت: شرايط بين المللي براي کشورمان به گونه اي رقم خورده که بايد پروژه ها محدود به ضروريات شوند و اين محدوديت ها دست شرکت ها را براي تعريف پروژه ها محدود کرده است، اما اين محدوديت ها در بسياري از موارد کار درستي است؛ با اين حال در يک سري موارد لازم است اندکي انعطاف به خرج دهيم، زيرا شرايطي وجود دارد که ما تعهداتي در قبال پيمانکاران داريم و برخي از آنها مشاوران قبلي ما بوده اند که بايد به نحوي عاقلانه، منطقي و صحيح در چارچوب قوانين موجود با آنان تعامل کنيم.
اما شرايط خاص بين المللي تنها موردي نيست که شرکت ملي نفت ايران را بر آن داشته که براي محدودسازي پروژه ها اقدام کند؛ در واقع شرکت ملي نفت ايران آرام آرام به سمت يک شرکت متعهدتر و دقيق تر گام بر مي دارد. در آينده قطعاً شرايط بهنحوي پيش ميرود كه تأمين مالي پروژهها و طرحها بسيار محدود باشد و فقط در قالب توليد بشكهاي نفت پيش برود.
احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، البته به اين محدوديت ها از زاويه ديگري نگاه کرد و وقتي از او پرسيديم که اين شرکت چه برنامه اي براي کنارآمدن با محدوديت هاي قراردادهاي توسعه اي دارد، گفت: اين محدوديت ها بر اساس ابلاغيه 31 ارديبهشت ماه 97 به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب ابلاغ شد و موضوع جديدي نيست و در واقع مخاطب آن پروژه هاي سرمايه اي جديدي است که مستقيماً به برنامه توليدي که براي هر سال تعيين مي شود، ارتباطي ندارد؛ به طور مثال اين ابلاغيه پروژه هاي پشتيباني توليد و يا پروژه هاي سنگين تري از جمله نوسازي و بازسازي تأسيسات را شامل مي شود و کاري به پروژه هايي که براي برنامه توليد هر سال هستند، ندارد؛ چراکه وزارت نفت تمامي ابعاد را براي طرح هاي عمده از جمله نوسازي و بازسازي تأسيسات و يا جمع آوري گازهاي مشعل و نيز قراردادهاي توسعه ميدان محور که همان الگوي جديد قراردادهاي نفتي (IPC) و يا نوع نفت خيز جنوب آن هستند را مد نظر قرارداده است و يا به صورت تأمين مالي در قالب قراردادهاي مهندسي، تداركات و اجرا (EPC) و مهندسي، تداركات و حفاري (EPD) تعريف شده اند و ديگر در چنين رويکردي جايي براي قرارداد جديد باقي نمي ماند که شرکت ها بخواهند براي خود قرارداد جديد منعقد کنند و پروژه جديد توسعه اي تعريف شود.
محمدي گفت: که چون براي رسيدن به اهداف توليدي، برنامه ريزي مدون صورت گرفته است و همه چيز در دسته بندي قرار دارد، بنابراين به تعريف پروژه هاي سرمايه اي توسعه اي جديد نياز نداريم.
در واقع اشاره محمدي به قراردادهاي 28 مخزن شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بود که در قالب EPC و EPD براي توسعه ميدان ها منعقد مي شوند و 6 مورد از آنها شروع به کار کرده اند و 21 قرارداد ديگر که براي 28 مخزن باقي مانده اند، در آينده منعقد مي شوند. از مجموع 27 قرارداد براي 28 مخزن که 6 مورد منعقد شده و به مرحله اجرا رسيده اند، 2 مورد نيز در مرحله ترک تشريفات است و مابقي مراحل برگزاري مناقصه را مي گذرانند و به گفته محمدي، طي 6 تا 7 ماه آتي، برندگان مناقصات مشخص و اجرايي مي شوند.
يکي از موضوع هاي مهمي که در جريان نشست دو روزه به آن پرداخته شد، موضوع خطوط لوله تحت کنترل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و همچنين بوسترها يا تلمبه خانه هايي بود که نفت را به سمت مبادي صادراتي يا مصرفي پمپاژ مي کنند. به اذعان مديران و کارشناسان، نوسازي و بهسازي اين تجهيزات نشست يکي از اولويت هاي شرکت ملي نفت ايران است و بر اين اساس، نشست هاي متعددي برگزار شده است.
در اين نشست نيز، اين موضوع و راهکارهاي مختلف آن بررسي شد که از آن جمله بررسي بوسترها و امکان سنجي سرمايه گذاري براي بهبود آن از سوي يک شرکت معتبر ژاپني بود، اما مهم ترين راهکارهاي ارائه شده براي اين مسئله، طرح استفاده از ماده 12 قانون رفع موانع توليد به منظور نوسازي و بهسازي اين تجهيزات از محل صرفه جويي ايجاد شده و يا استفاده از قراردادهاي مهندسي، تداركات و اجرا با شرط تأمين مالي(EPCF) بود.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در اين باره گفت: در اين شرکت سه بوستر يا تلمبه خانه عمده وجود دارد که تقريباً کل نفت توليدي مناطق خشکي کشور را به سمت مبادي مصرف ارسال مي کند؛ به طور مثال نفت توليدي از ميدان هاي غرب کشور از سوي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در ميدان هايي همچون چشمه خوش و دهلران به وسيله خط لوله به غرب کارون ارسال مي شود و به همراه نفت توليدي شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان و شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) و نيز نفت توليدي خود شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، به سمت مبادي مصرف يا صادرات ارسال مي شوند.
وي در تشريح تلمبه خانه هاي تحت اداره اين شرکت گفت: تلمبه خانه اهواز در 40، 50 کيلومتري شهر اهواز، تلمبه خانه اميديه در نزديکي شهر اميديه و تلمبه خانه گوره در نزديکي بندر گناوه واقع شده اند و همه آنها عمري بالاي 40 سال دارند. از طرفي خطوط لوله اي که نفت را به نقاط مختلف منتقل مي کنند نيز، قديمي است و نياز به نوسازي دارد. بر همين اساس با پيگيري هاي شرکت ملي نفت ايران و بررسي هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تلاش کرديم در قالب EPCF و انتشار فراخوان، اين اقدام ها را برون سپاري کنيم؛ يک برنامه ديگر اين است که از محل ماده 12 با ذخيره انرژي و يا افزايش و يا نگهداشت دبي بتوانيم هزينه اين نوسازي و بازسازي را پرداخت کنيم.
دغدغه برخي مديران شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در اين نشست، کاهش گاز تزريقي به ميادين تحت اختيار اين شرکت بود که مدير برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران در اين زمينه گفت: به دليل شرايط فصلي و افزايش تقاضاي گاز در زمستان طبيعي است که گاز کمتري براي تزريق به مخازن داشته باشيم، اما برنامه ريزي بايد به گونه اي باشد که در تابستان که نياز کمتري به گاز داريم، به خصوص در مخازني که کلاهک گازي دارند، تزريق گاز داشته باشيم. تزريق گاز در چنين مخازني منجر به آن مي شود که مکانيزم ريزش ثقلي فعال تر شود و گين ريکاوري بيشتري داشته باشيم. به گفته زبيدي، در سال هاي دور، ميدان هفتگل را بستند و صرفا تزريق گاز به آن انجام ميدادند که همين مسئله باعث افزايش ريکاوري از اين ميدان شد.
اما گل سرسبد اين نشست هاي 2 روزه به گفته کريم زبيدي، نشست بعد از ظهر چهارشنبه (22 آبان ماه) بود. نشستي که در آن تيم کارشناسان مديريت برنامه ريزي تلفيقي، گزارش خود در باره بازديد از مکان هاي مد نظر براي نوسازي و بازسازي تأسيسات را ارائه کردند. مدير برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران در تشريح اين مأموريت گفت: در اين سفر که از اوايل هفته جاري آغاز شده بود، همکاران متولي بازسازي و نوسازي تأسيسات به اهواز آمدند و تمامي واحدهاي بهره برداري مربوط به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را به همراه مشاور بازديد کردند. در جريان اين بازديد، مناطقي که به طور بالقوه مي توانست به منظور ايجاد واحدهاي بهره برداري، نمک زدايي و تقويت فشار گاز جديد مورد استفاده قرار گيرد، بررسي و گزارش آن در نشست روز چهارشنبه (22 آبان ماه) ارائه شد. آنطور که زبيدي مي گفت، همکاران شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در واحد فرآورش و تزريق گاز که زير نظر مديريت فني شرکت هستند، همکاري خوبي در اين بازديد با کارشناسان مديريت برنامه ريزي تلفيقي داشته اند که نتايج پرباري را براي کل مجموعه شرکت ملي نفت ايران به همراه داشته است. در مجموعه نشست هايي كه با حضور مديران و روساي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب برگزار شد، مديريت برنامهريزي تلفيقي شركت ملي نفت ايران، بسياري از پروژههاي مناطق نفت خيز و مشكلات مالي را مورد بحث و بررسي قرار داد.
منبع: روابط عمومي شرکت ملي نفت ايران
روايت سخت گذرترين خط لوله انتقال نفت خام کشور در حوزه عملياتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
سعيد محمدبيگي خطوط لوله انتقال نفت و گاز، حکم شريان هاي حياتي را دارند که در بدن انسان خون رساني مي کنند. اين خطوط در سراسرکشورگسترده شده است تا آنجا که دورترين نقاط روستايي درمناطق سخت و کوهستاني نيز از ثمرات آن بي بهره نمانده اند. هم اکنون بيش از14هزارکيلومترخط لوله با راهبري شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، همچون شريان هاي بدن انسان عمل مي کنند و انتقال نفت خام و فراورده هاي نفتي به نقاط مختلف کشور را انجام مي دهند. دراين ميان، برخي خطوط، ويژگي هايي دارند و شاخصه هايي و خط لوله انتقال نفت خام مارون درحوزه عملياتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان، ازآن جمله است. اين خط لوله که ابتدايش خوزستان است وانتهايش استان اصفهان، ويژگي هاي خاصي دارد؛ ويژگي هايي همچون، ظرفيت انتقال، طولاني بودن مسير و سخت گذر بودن که آن رابه دومين خط لوله مهم دنيا پس از آلاسکا و نخستين درکشور بدل کرده است. دراين نوشتارباپيمايش نزديک به يک هزارکيلومتر راه جاده اي و کوهستاني وعبوراز مناطقي همچون «تنگ لير و اوند»، تلاش شده است سختي گذر از مسيري پرپيچ وخم با شيب هاي تند اين خط لوله، آن گونه که شايسته ودست مريزادي به احداث کنندگان و بهره برداران آن باشد، به رشته تحريردرآيد.
سوزصبحگاهي آبان ماه در محوطه فرودگاه اصفهان که فاصله نسبتا زيادي هم از شهر دارد، کمي مورمورم مي کند، اما به محض ورود به خودروي مستاجران، راننده خودرو و روشن شدن بخاري، گرماي دلچسبي حاکم مي شود.
برنامه نوشته و زمان بندي شده است؛مو هم لاي درزش نمي رود. طوري که حتي فرصت نوشيدن يک فنجان چاي و اندکي نان که ذخيره ساز انرژي براي پيمودن مسيري طولاني باشد، نيست.
حرکت از فرودگاه به سمت تلمبه خانه شماره 5، بازديد ازتلمبه خانه شماره 4، حرکت به طرف تنگ ليرواوند وبازديد از مسير سخت گذر و. . . مواردي هستند که در برنامه روابط عمومي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان به آنها اشاره شده است. نقشه راه است، نقشه راهي که شايد اگر شروعش از اهواز بود، عملي مي نمود. بگذريم.
اصفهان، چهارمحال و بختياري و خوزستان، استان هايي هستند که خط لوله انتقال نفت مارون از آنها عبور مي کند. اين خط لوله باگذر از ارتفاعات رشته کوه هاي زاگرس و رودخانه هاي همجواربا دوسد کارون3 و4، مسيري 435 کيلومتري راطي مي کند تا نفت خام ازجنوبي ترين نقطه کشور (اميديه) به مصرف کنندگاني همچون پالايشگاه اصفهان که دراين مسير واقع شده اند، برسد.
دراين مسيرنسبتا طولاني هشت تلمبه خانه احداث شده که پمپاژطلاي سياه و سيال درون خط لوله مارون را انجام مي دهند وتلمبه خانه شماره5 يا همان يادگارامام(ره)، يکي ازآنهاست. تلمبه خانه اي در10کيلومتري جنوب شرق شهرستان «دهدز» استان خوزستان که براي رسيدن به آن بايد مسيري پنج ساعته که زمان نسبتا زيادي است، پيموده شود. تابلوهاي راهنماي جاده اي با اعداد نوشته شده روي آنها نيزبه همين نکته اشاره دارند. اهواز432کيلومتر. البته قرارنهايي، تلمبه خانه شماره4در شهرستان «ايذه» است.
باگذر از هر تابلو، کيلومتر اعداد نيز تغيير مي کنند و نزديک شدن به مقصد اوليه (تلمبه خانه شماره 5) را نويد مي دهند. مستاجران(راننده خودرو)پا بر پدال گاز، گاه درسکوت وگاه باحرف زدن با لهجه شيرين اصفهاني، پيش مي راند وجاده ها را در مي نوردد. گذر از تونل ها يکي پس ازديگري و کوه هايي که نگاهت مي کنند تا صلابت وايستادگي را يادآور باشند.
روزبه نيمه رسيده است وتلمبه خانه شماره 5مارون، چند کيلومتر آن سوتر از شهرستان دهدز، دردل رشته کوه هاي زاگرس، هويدا مي شود. تاسيساتي درانتهايي ترين نقطه استان خوزستان، در منطقه اي معروف به بلوط بلند که کمک مي کند نفت خام مارون ازاين نقطه به ديگرتلمبه خانه احداث شده درمسير منتقل و از آنجا به مبادي مصرف هدايت شود. مسؤوليت اداره اين تلمبه خانه بامجيد شفيعي است. حضور22ساله اودر صنعت نفت که هفت سال آن به خطوط لوله و مخابرات نفت ايران مربوط مي شود، از وي فردي باتجربه ساخته است.
صرف غذا و اندکي استراحت در استراحتگاه تلمبه خانه، اندکي از خستگي ناشي از زود بيداري وطي مسير هوايي و زميني را مي کاهد و اين امکان را مي دهد تا انرژي تحليل رفته براي ادامه کار و گفت وگو باشفيعي بازيابي شود.
مناطق عملياتي شکل و شمائل خاص خود را دارند و کمتر به يک دفتر اداري شهري شباهت دارند، چون کاروآمادگي هميشگي براي انجام آن چنين ايجاب مي کند. يک ميز ساده، رايانه اي روشن براي رصد جريان انتقال نفت خام، تلفني که کمتربي صداست و برگه هاي کاغذ که برخي درخواست است و برخي دستورعمل.
شفيعي که تجربه کار در تلمبه خانه شماره 6 را دارد و ازسال 96 اداره تلمبه خانه شماره 5به عهده اوگذارده شده است، مي گويد: اين تلمبه خانه معروف به يادگارامام (ره) با حدود1700ارتفاع از سطح دريا، درکيلومتر834+190 خط لوله انتقال نفت خام اصفهان که يکي ازخط لوله هاي مهم کشور و دنيا به شمار مي آيد، واقع شده است.
وي با بيان اين که حوزه استحفاظي تلمبه خانه شماره 5 ازکيلومتر 180 تاکيلومتر201 است، ادامه مي دهد: بخشي ازخط لوله قديم مارون در منطقه اي بانام «تلف گير»، با احداث سدکارون، زيرآب رفت؛ بنابراين، پروژه جديدي به نام «تغييرمسيرخط لوله مارون» کليد خورد.
شفيعي با بيان اين که تاسيسات تلمبه خانه شماره 5 در زميني به مساحت پنج هکتار بنا شده است، فاصله تلمبه خانه شماره 5 را تا تلمبه خانه قبلي شماره 4 (شهيدمرزبان) را نزديک به17کيلومتر و اين فاصله تاتلمبه خانه بعدي (شماره 6يا جبارزارع) را42 کيلومتر اعلام و اظهار مي کند: اين مسير به ظاهر کوتاه، ازمسيري سخت گذر و کوهستاني عبورکرده و حفاظت و حراست آن باتوجه به شرايط جغرافيايي و اقليمي منطقه خوزستان، کاري بسيارسخت ودشواراست؛ اما نيروهاي عملياتي اين تلمبه خانه، همه توان خودرابه کار گرفته اند تا عمليات انتقال نفت لحظه اي ازحرکت بازنايستد و انتقال اين سيال، پيوسته و مستمر انجام شود. رئيس تلمبه خانه شماره 5 مارون در ادامه مي گويد: تلمبه خانه شماره 4 حدود700متر پايين تر از تلمبه خانه شماره5 قرارگرفته و اين اختلاف ارتفاع کار را بسيارحساس وسخت کرده است. شفيعي با اشاره به فعاليت توربين ها در اين تاسيسات اظهار مي کند: توربين هاي اين تلمبه خانه اگرچه به لحاظ سني قدمت دارند، اما با بهينه سازي انجام شده روي آنها، همچنان بدون مشکل فعاليت مي کنند و اين در شرايط کنوني مصداق تحقق اقتصاد مقاومتي است. وي همچنين بابيان اين که اختلاف ارتفاع اين تلمبه خانه درمقايسه با ديگرتلمبه خانه هاي خط انتقال مارون، بيشتراست، ادامه مي دهد: طراحي تلمبه خانه هاي مسيرخط لوله انتقال نفت مارون شبيه به هم است وفقط از نظرارتفاع ازسطح دريا بايکديگر تفاوت دارند. بيشترين اختلاف ارتفاع مربوط به تلمبه خانه شماره 5 است و با بهينه سازي هاي انجام شده روي توربوپمپ هاي تلمبه خانه هاي مسير، تلاش شده انتقال سيال داخل خط لوله مارون به نحوي مطلوب انجام شود. اما برقي (الکتروپمپ) شدن توربين ها مي تواند اين جريان انتقال را بهتر و اقتصادي تر کند.
رئيس تلمبه خانه شماره5همچنين فضاي سبزمنطقه، درختان زيتون و انواع درخت ميوه را نقطه قوت تلمبه خانه شماره5 مي داند و مي گويد: در اين تاسيسات، حدود دوهزار اصله درخت زيتون وجود دارد که درمنطقه کم نظيراست.
شفيعي ادامه مي دهد: «آس» تلمبه خانه هاي ايران، شماره 5 ياهمان يادگار امام(ره)است. اين تلمبه خانه که به نوعي مرزي محسوب مي شود، نفت خام را ازجنوب مي گيرد و به شمال ارسال مي کند. اوهمچنين قدردان نيروهايي است که وي با آنها همکاري مي کند و مي گويد: نيروهاي عملياتي همگي خلق وخوي خاص ونسبت به وظيفه اي که به آنهامحول مي شود، تعصب دارند. آنها هميشه و در هرشرايطي آماده اند. کاردرچنين محيط هايي شب و روزنمي شناسد وعمليات بايد در هرشرايطي انجام شود. نيروهاي عملياتي دراين تلمبه خانه نيزچنين عمل مي کنند تا هيچ توربيني ازحرکت بازنايستد و فرايند انتقال نفت خام درمسير خط لوله مارون، به گونه اي مستمر انجام شود.
وي دوري ازخانواده واسترس هاي کاري را بخش هاي جدايي ناپذير کار درمحيط هاي عملياتي برمي شمارد و مي افزايد: من در23 سال فعاليت در صنعت نفت سال هاست که با اين شرايط زندگي کرده ام و اين موارد در درازمدت تاثيرهاي خود برجاي گذاشته اند که اميدوارم خدا بخير کند.
شفيعي پرانرژي و بذله گو که دربخش هاي مختلف صنعت نفت (گاز، پتروشيمي، شرکت ملي نفت) فعاليت کرده است، با خنده مي گويد: من تابع شرايط خانه و خانواده هستم و مي خواهم ازخطوط لوله بروم و شايد تادوسه ماه ديگراينجا نباشم. نمي دانم اين حرف اوجدي بود يا شوخي. باپايان گفت وگو با شفيعي، بخش نخست کارهم خاتمه مي يابد. غروب شده است ونورخورشيد به سرخي مي زند. ديدن پل کابلي احداث شده روي سد کارون4به عنوان يکي ازشاهکارهاي سازندگان ايراني، پيشنهادي خارج از برنامه است که از سوي شفيعي مطرح و از آن استقبال مي شود. ازايستگاه شماره 5 تاپل کابلي، حدود يک ساعت کوهستاني راه است، اما ارزش ديدن دارد. مسيري پرپيچ وخمي پيموده شد. تاآنجا که تقريبا نور رفته بود وکم کم تاريکي از راه مي رسيد. اما اين چيزي راعوض نمي کرد. عظمتي بود اين پل کابلي. درياچه پشت سد، کوه و پلي که نماد باورايراني است، تصوير زيبايي را خلق کرده بود؛ درست مثل يک تابلوي نقاشي.
ساخت اين پل400متري باتوجه به احداث و آبگيري سدکارون4 و زيرآب رفتن بخشي از خط لوله مارون-اصفهان دراين درياچه، ازسوي وزارت نيرو انجام شده است. عبورايمن نفت خام از روي درياچه سدکارون4 براي پالايشگاه هاي تهران، تبريز و اصفهان، احداث گذرگاه ايمن براي عشاير کوچ رومنطقه که با زيرآب رفتن پل قديمي«مرواريد» دچارمشکل شده بودند، کاهش خطرهاي زيست محيطي در زمان عبورنفت خام از بستر درياچه، همچنين اتصال روستاهاي دو طرف درياچه سد وانتقال گازبه روستاهاي دوطرف درياچه سدکارون4 در دورافتاده ترين مناطق استان هاي خوزستان و چهارمحال و بختياري، از اهداف مهم اين پل کابلي هستند.
اين پل که به منظورانتقال نفت مارون به اصفهان، روي درياچه سدکارون4دراستان چهارمحال وبختياري احداث شده است، حدود دو هزار تن وزن دارد.
هوا ديگر تاريک شده است. مقصدبعدي تلمبه خانه شماره4(شهيد مرزبان) درحومه ايذه است که البته فاصله چنداني باتلمبه خانه شماره 5 ندارد. شايد يک ساعت ونيم تا دوساعت البته غيراز مسافت پيموده شده براي ديدپل کابلي.
پيمودن مسافت طولاني ازاصفهان تا خوزستان و ساعت ها راندن ودر ماشين نشستن، آثار خستگي را در چهره ها نشانده، اما هنوز بخش ديگري از برنامه امروزباقي مانده و آن گفت وگو با عبدالجليل غلامي، رئيس تلمبه خانه شماره 4 است.
غلامي45ساله، اصالتا بوشهري وبزرگ شده شيراز است. 19سالي مي شود که درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت فعاليت مي کند. مويي سفيد کرده است که دليل آن بيشتر استرس و فشار کاري است تا گذرعمر.
اتاق کارش مملو از گل هاي زينتي وخوشبوست که رايحه شان فضا را پرکرده است. گل هايي که شايد بخشي ازاسترس کاردرچنين محيطي را کاهش دهند واين فضاي صنعتي را قابل تحمل تر کنند.
غلامي درمعرفي تلمبه خانه شماره4يا شهيد مرزبان که درکيلومتر174 قرارگرفته است، مي گويد: اين تلمبه خانه نفت خام که يکي از تلمبه خانه هاي خط انتقال نفت خام 435 کيلومتري مارون است وبه دلايلي همچون قرارگرفتن در کمرکش خط لوله مارون، بيشترين ظرفيت پذيرش ميهمان در مقايسه با ديگرتلمبه خانه هاي مسيراين خط لوله، همچنين برخورداري تجهيزات و ماشين آلات بيشتربه خاطر ضرورت دسترسي به ابتدا و انتهاي خط، به نوعي «هاب» شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان محسوب مي شود.
وي نيزهمچون همتايش شفيعي (رئيس تلمبه خانه شماره 5) همکاران خود را کيفي معرفي مي کند وادامه مي دهد:اگرچه ميانگين سني نيروهاي اين تلمبه خانه بالاست اما تجربه اي که درطي سال ها کاردرمحيط هاي عملياتي کسب کرده اند، مثال زدني است.
رئيس تلمبه خانه شماره 4 قرارگرفتن اين تلمبه خانه درجوارسد کاورن 4 راموقيعتي راهبردي برمي شمارد و مي گويد: دراين حوزه عملياتي، مسير هاي کوهستاني وسخت گذري وجود دارد که خط لوله انتقال نفت خام مارون از آنها عبورکرده وبراي دسترسي به مسيرنيازبه ماشين آلات خاصي است.
وي با بيان اين که انتقال نفت خام ازجنوب به سمت اصفهان و ازآنجا به ري وتبريز انجام مي شود، تصريح کرد:از آنجا که در انجام اين مسؤوليت مهم نبايد خللي وارد شود، صيانت ازخطوط انتقال به عنوان بخشي تکليفي، مورد توجه قراردارد.
غلامي درادامه موضوع صيانت ازخطوط لوله انتقال نفت، ازحضور نيروهاي پيمانکاربراي مقاوم سازي خط لوله انتقال نفت مارون دربرخي از قسمت هاي اين خط خبرداد وگفت: اين پيمانکاران باانجام عملياتي همچون گابيون بندي، آبروسازي براي هدايت آب هاي سطحي، مسيرخط لوله مارون رابراي مقابله بارانش هاي احتمالي زمين، ريزش کوه وسيلاب احتمالي ناشي از بارندگي، ايمن مي کنند تا انتقال نفت خام از طريق آن، بدون هيچ وققه اي انجام شود.
رئيس تلمبه خانه شهيدمرزبان، همچنين وجود يک مخزن بزرگ ذخيره سازي را وجه تمايزي ديگر براي اين تلمبه خانه با ديگر تلمبه خانه هاي مسيرخط لوله مارون بر مي شمارد.
غلامي همچنين بابيان اين که عمرتوربو پمپ هاي اين تلمبه خانه بالاست و به طوردائم پايش مي شوند، تصريح کرد: قراراست توربوپمپ هاي جديدي دراين تلمبه خانه نصب شوند.
وي درباره تعمير و نگهداشت تاسيسات و تجهيزات تلمبه خانه شماره4 نيز مي گويد: حضور نيروهاي باتجربه دراين تلمبه خانه، انجام بموقع تعميرات، همچنين بهسازي توربوپمپ ها، موجب شده است مشکلي دراين زمينه نداشته باشيم وتلمبه خانه فعاليت خود را با شرايط خوبي ادامه دهد.
رئيس تلمبه خانه شماره4، خط بان وحضور وي درمسيرهاي سخت و کوهستاني را عاملي مهم درصيانت ازخطوط لوله مي داند و اضافه مي کند: اين نيروها، هر روز با در اختيار داشتن امکاناتي مانند موتورسيکلت، تلفن همراه و دوربين، مسيرخط را پايش و مراقبت مي کنند.
وي به پروژه تغييرمسيرخط لوله جديد مارون و جمع آوري خط لوله قديم اشاره و تصريح مي کند: باساخت سد کارون 3 و زيرآب رفتن خط لوله قديم، خط لوله جديد بابيش از18کيلومتر تغيير مسيرکه ازمنطقه اي بسيار سخت گذر وکوهستاني عبورکرده است، احداث شد. دراصل آنچه خط لوله مارون را از ديگر خطوط لوله متمايز مي سازد، سختي مسير آن است. اين خط لوله از نظر سخت گذر بودن مسير، شبيه به خط لوله نفتي در سرزمين آلاسکاست.
عمل به مسؤوليت اجتماعي، موضوع ديگري است که غلامي به آن اشاره و تصريح مي کند: کارکنان اين تلمبه خانه با توجه به تکليف اخلاقي و سازماني، فعاليت هايي را در حوزه مسؤوليت اجتماعي انجام مي دهند.
وي ادامه مي دهد: علاوه برحفاظت از محيط زيست منطقه که به واسطه تغيير مسيرانجام شده است، استفاده مردم ازبرخي امکانات مانند درمانگاه و ارائه خدمات درماني سرپايي، تامين آب آشاميدني مردم روستاهاي همجوار تلمبه خانه، انتقال کانکس دانش آموزان به «تنگ لير» و «پاموله» که از مناطق کوهستاني وسخت گذرايذه استان خوزستان به شمارمي آيند، توزيع نوشت افزار بين دانش آموزان، همچنين ايجادمسيرهاي دسترسي، بازگشايي جاده و تسطيح زمين براي انجام فعاليت هاي ورزشي، ازجمله فعاليت هاي انجام شده درحوزه مسؤوليت اجتماعي است.
غلامي درباره ارتباط باسازمان هاي خارج از مجموعه نفت نيزگفت: تعامل خوبي با دستگاه ها وسازمان هاي بيروني داريم. جاذبه هاي طبيعي منطقه، ظرفيت خوبي براي فعال کردن صنعت گردشگري وبوم گردي است که مي تواند از منظرمسؤوليت اجتماعي مورد توجه متوليان آن قرارگيرد و به رونق منطقه ومردم آن کمک کند.
ساعت ازهشت شب گذشته است. غلامي نيزبه مطالب زيادومتنوعي اشاره وتلاش کرد درباره فعاليت تلمبه خانه شماره 4 و کارکنان آن، حق مطلب را ادا کند.
چندساعت خواب دراتاقکي کانکس گونه وصرف صبحانه، انرژي رابراي ادامه کاردوچندان کرده است. مسيرسختي پيش روست، «تنگ لير»، «پاموله» و «اوند» مناطق سخت گذر و کوهستاني در ايذه خوزستان. ساعت هشت صبح است وهمه خوب استراحت کرده اند؛ حتي خودروها نيز سرحال تر به نظر مي رسند.
همه چيز مهياي يک سفر نيمروزي است و غلامي به عنوان رئيس تلمبه خانه شماره 4 پيش ازحرکت توضيحات ابتدايي مي دهد.
خيلي زود با طي مسيري کمترازيک کيلومتر، جاده اي سنگلاخي باشيبي تند پيش رويمان قرارمي گيرد. درابتداي مسير، درختان بلوط که ثروتي است براي منطقه خودنمايي مي کنند. نسيم آرامي مي وزد و برگ ها تکان مي خورند؛ انگارسلامت مي کنند وخوش امد مي گويند.
آسمان آبي، مارپيچ کوهستان ودرياچه سدکارون، نقاشي زيبايي رابه تصويرکشيده است. تصويري ازعظمت پروردگار.
هرچه پيش ترمي رويم، مسيرسخت تر و تکان ها بيشترمي شود. دراين مسيرسخت، رودخانه فصلي«اوند» جاذبه اي ديگر در اين طبيعت است. رودخانه اي که دراين موقع ازسال، هنوز خشک است و انتظار باران رحمت الهي را مي کشد.
پيچ وخم مسير وشيب آن رفته رفته زياد و زيادتر مي شود تا جايي که دنده هاي کمک خودروها را مي طلبند تابتواني ازسينه کوه بالا روي. مارکت هاي زرد نصب شده دربرخي نقاط در دو سوي مسير، به تويادآوري مي کنند که لوله اي دردل زمين اين جاده پرفرازوفرود، جاي گرفته است؛لوله اي که نفت خام را از جنوب کشوربه مرکز و ازآنجا به شمال غرب انتقال مي دهد.
پل قوسي کارون3 و چشم انداز زيباي آن جاذبه اي ديگردرمسير کوهستاني است. پلي که نماد توانمندي ايراني درباور «خواستن وتوانستن است».
«تنگ لير»و «پاموله»روستاهايي هستند که درمسيرخط لوله انتقال نفت خام ماورن قرارگرفته اند. روستاهايي باتعدادخانواري کمتر از انگشتان يک دست.
درروستاي لير به معناي «گل ولاي» (به گويش لري) کانکس سفيدرنگ و کوچکي است که حکم مدرسه را دارد؛ مدرسه اي با چهاردانش آموز و يک معلم عاشق.
حمل اين دبستان کانکسي به روستاي سخت و کوهستاني تنگ ليرازهمان جنس فعاليت هاي حوزه مسؤوليت اجتماعي است که رئيس تلمبه خانه شماره 4 غلامي ازآن سخن گفته بود.
علي، فاطمه، مهناز و رضا، دوخواهر و برادر و دانش آموزان اين دبستان هستند. دانش آموزاني که هريک درپايه اي ازمقطع ابتدايي تحصيل مي کنند و قرار است با راهنمايي کياوش مرادي، باکمترين امکانات براي تدريس، آينده اين کشور را بسازند. آن هم دريک مدرسه فلزي کوچک و سرد بدون برق.
مرادي، مدير، معلم وهمه کاره اين دبستان بابيان اين که محروميت در روستاي کوهستاني وسخت گذر تنگ لير ومشابه آن خيلي زياد است، مي گويد: هرزمان که به شهر و به ديدار اقوام مي روم، از آنها درتهيه برخي اقلام مانند لباس و نوشت افزار وخوراکي، کمک مي گيرم.
معلم دبستان لير ادامه مي دهد: در مسيرکوهستاني اين روستا که تنها سه خانوار دارد، رفت و آمد به ندرت انجام مي شود؛ بنابراين هرکس با هر چيزي مي تواند بچه ها را خوشحال کند؛ حتي با يک مداد، عروسک و يا يک توپ.
دبستان کانکسي پاموله که درآن سو تر از تنگ ليرواقع شده است، معلم ندارند و تعطيل هستند. دانش آموزان اين مدرسه چوب چوپاني به دست گرفته اند در بلنداي کوهستان و درکنار چراي گله، به بازي کودکانه مشغولند.
رئيس تلبمه خانه شماره 4 مي گويد: در مسيري که بخشي ازخط لوله جديد مارون درآن احداث شده، امکان ريزش کوه به واسطه بارش هاي فصلي، آب بردگي، طغيان رودخانه هاي فصلي و... وجود دارد، بنابراين لازم است پيش بيني هايي براي ايمن سازي مسير انجام شود.
وي ادامه مي دهد: اين پروژه هاي مقاوم سازي درحوزه عملياتي اين تلمبه خانه، درمسير تنگ لير، پاموله وجلوتر ازآن اجرا مي شود.
مقاوم سازي با ايجاد شيب ملايم درکيلومتر 250+10رايک پيمانکار انجام مي دهد و در مواردي، راه آنقدرسخت است که ازچهار پا براي حمل مصالح استفاده مي شود.
درکيلومترهشت طرح تغيير مسير خط لوله انتقال نفت مارون، طرحي ديگر براي مقاوم سازي و ايمن سازي اجرا مي شود. اين طرح ساخت ديواره سنگي براي جلوگيري از ريزش کوه است که پيمانکاري ديگر انجام مي دهد.
پروژه ديگر که پيمانکاري ديگر عهده دار انجام آن است، درکيلومتر 25+ 157اجرا مي شود. اين طرح نيزباهدف هدايت آب هاي فصلي و پيشگيري از آب بردگي، همچنين احداث جاده دسترسي انجام مي شود.
اجراي طرح هاي ايمن سازي، آن هم در دل اين کوهستان، سخت است اما پيمانکاران متعهد شده اند کارخود را باکيفيت و در زمان مقرربه پايان برسانند.
روز به نيمه رسيده و تنها بخشي ازاين مسيرسخت گذر435 کيلومتري پيموده شده است. قدرمسلم، حضور چندساعته در کوهستان وحرکت باپيچ و خم مارون دردل کوهستان هاي ايذه خوزستان، نمي تواند زبان ناطقي براي بيان عظمت اين پروژه وسختي کارتلاشگران درتلمبه خانه هاي واقع دراين مسير باشد. اين دفتر ناپايان و حکايت همچنان باقي است.
گازي ها پاي ثابت پرواز تهران - زاهدان
گازرساني به استان سيستان و بلوچستان چندسالي است به يکي از مهم ترين اولويت هاي وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران بدل شده؛ منطقه اي که با توجه به محدوديت ها تا پيش از دولت يازدهم سهم ناچيزي از اين سوخت پاک داشت و تنها مرکز استاني بود که از گاز بي بهره بود. اجراي خط هفتم سراسري انتقال گاز، نور اميدي در دل اهالي ديار مهرباني براي بهره مندي از گاز روشن کرد با اين حال آنگونه که شايسته بود، امکان توسعه گازرساني در همه مناطق اين استان پهناور ميسر نشد. خط هفتم سراسري انتقال گاز، اهداف چندگانه اي را در خود جاي داده بود که مي توان به گازرساني به نيروگاه ها، صنايع پتروشيمي، واحدهاي صنعتي و احداث خطوط فرعي و شبکه هاي شهري براي مصارف خانگي، تجاري و صنعتي در استان هاي واقع در طول مسير بخصوص گازرساني به استان سيستان و بلوچستان اشاره کرد.از طرفي، گازرساني به زاهدان به عنوان آخرين مرکز شهر فاقد گاز، از قول هاي سفر استاني سال 93 رئيس جمهوري بود؛ از اين رو احداث 260 کيلومتر خط انتقال گاز 36 اينچ ايرانشهر - زاهدان با شتابي افزون تر پيگيري شد و اسفند ماه سال 95 شاهد بهره برداري از آن بوديم.
در ادامه، توسعه گازرساني در ديگر مناطق استان در دستور کار قرار گرفت؛ بر اين اساس، پروژه هاي خطوط لوله انتقال گاز ايرانشهر- چابهار، دشتک - زابل، خاش - ميرجاوه، ايرانشهر- خاش، پروژه خط لوله انتقال گاز پاليزان تا شهرهاي همجوار و پروژه هاي گازرساني به شهرهاي زابل، بزمان، محمدان، دليگان و... در جريان است.همزمان با اجراي خطوط لوله انتقال گاز، طرح ضربتي گازرساني به شهرها و روستاهاي استان پيگيري و 5 شرکت گاز استاني ديگر، در کنار شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان براي توسعه شبکه گاز در اين استان پيش قدم شدند.
در همين حال، بازديد از عمليات اجرايي پروژه ها به يکي از رويدادهاي روتين تبديل شده و معاون وزيرنفت و مديران مرتبط به مسافر ثابت پروازهاي تهران - زاهدان بدل شده اند.18 آبان ماه، يکي از بازديدهاي مديران ارشد شرکت ملي گاز ايران انجام شد.مشاور وزير نفت در امور قراردادهاي بيع متقابل در حاشيه اين بازديد گفت: شرکت ملي گاز ايران در پروژه گازرساني به شهر زاهدان و ديگر شهرهاي استان سيستان و بلوچستان، نقش تاريخي خود را در اين مقطع، به خوبي ايفا کرده است.محمود آستانه افزود: بر اساس مصوب شوراي اقتصاد و با توجه به بند «ق» بودجه سال 93، بيش از 20 هزار ميليارد تومان براي اجراي پروژه هاي گازرساني به استان سيستان و بلوچستان اختصاص داده شده که با تاکيد وزير نفت مبني بر شتاب گيري روند انجام کار، شرکت ملي گاز ايران به خوبي از اين بودجه در راه خدمت رساني به مردم استفاده کرده است.وي ادامه داد: شرکت ملي گاز ايران در اين مدت با کوشش همه جانبه، تمامي کارهايي را که به اين شرکت واگذار شده، به خوبي به انجام رسانده است.آستانه با بيان اين که بسيج امکانات استان هاي معين در طرح گازرساني به زاهدان، الگويي بي نظير و موفق است، گفت: اجراي موفق اين طرح در اين استان، به ما کمک مي کند تا بتوانيم اندکي از دين خود را به اين مردم خوب و زحمتکش ادا کنيم.وي همچنين درباره آخرين وضعيت گازرساني به نيروگاه ها اظهار کرد: بر اساس بند «ق» و ماده 12 قانون رفع موانع توليد، توجيه اقتصادي پروژه هاي گازرساني مبني بر سوخت جايگزين بود که در شهر زاهدان و ايرانشهر هم اکنون همه واحدهاي نيروگاه زاهدان از سوخت گاز استفاده مي کنند و صرفه جويي خوبي از اين محل ايجاد شده است.مشاور وزير نفت در امور قراردادهاي بيع متقابل اعلام کرد: دو نيروگاه در چابهار و مکران وجود دارد که با احداث خط لوله ايرانشهر به چابهار به گاز متصل مي شوند و مصارف اقتصادي اين طرح از محل صرفه جويي تأمين مي شود، زيرا سوختي که هم اکنون در اين دو نيروگاه مصرف مي شود، هزينه بر است و البته منافع بيشتري نيز توليد خواهد کرد.
در ادامه، استاندار سيستان و بلوچستان گفت: حضور چشمگير، خالصانه، صادقانه و مردم دوستانه وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران، اميد را در دل مردم شکوفا کرده و يأس و بدبيني را از ميان بين برده است.
احمدعلي موهبتي افزود: پيش بيني جديد سرمايه گذاري 20 هزار ميليارد توماني در استان و بيان آن از سوي آقاي آستانه، مشاور وزير در امور قراردادهاي بيع متقابل، نشان از نگاه واحد و عزم راسخ دولت براي بهبود وضعيت اقتصادي استان هاي محروم کشور با توسعه گازرساني دارد و ديگر دستگاه ها و نهادهاي دولتي نيز بايد تلاش کنند وزارت نفت را در اين زمينه، الگوي خود قرار دهند.وي ادامه داد: حسن منتظر تربتي، معاون وزير نفت در امور گاز شتاب گيري روند گازرساني به اين استان و خدمت رساني شرکت ملي گاز ايران به مردم را وظيفه اين شرکت دانستند و من در اينجا بايد بگويم که به نظر من، وظيفه قائل به نتيجه، بسيار مهم تر است که شرکت ملي گاز و همت وزارت نفت آن را به نحو احسن انجام داده و مي دهند.موهبتي با بيان اين که اين قدرت و نگاه ويژه هميشه در مجموعه وزارت نفت و به ويژه شرکت ملي گاز ايران وجود داشته است، گفت: اين امر به نظرم ناشي از وجود نيروهاي انساني شايسته و کارا در اين شرکت و عملگرايي وزارت نفت و شركت ملي گاز ايران در اين زمينه است. استاندار سيستان و بلوچستان با اظهار اميدواري از اين که تا قبل از پايان اين يک سال، دولت تدبير و اميد بتواند گام هاي بزرگ تر ديگري نيز بردارد، تصريح کرد: اين نکته را نبايد فراموش کرد که همکاري شرکت هاي گاز استاني معين براي گازرساني به شهرهاي استان سيستان و بلوچستان، سبب اميدآفريني در زندگي مردم استاني شده که همواره محروميت را تجربه کرده اند.
در ادامه، مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي گفت: افتخار ما آن است که در زاهدان و با توسعه شبکه گازرساني در اين شهر، به مردم خوب و زحمتکش آن خدمت مي کنيم.سيدحميد فاني افزود: از ابتداي اين پروژه، قرار بر اين بود که خراسان رضوي به عنوان معين گازرساني به شهر زاهدان، 500 کيلومتر شبکه گازرساني، 30 هزار انشعاب، 11 ايستگاه TBS و يک ايستگاه CGS را تا پايان امسال نصب و راه اندازي کند که خوشبختانه، اين ايستگاه به طور کامل آماده شده و ما مي توانيم ظرف 3 روز آينده گاز را داخل آن داشته باشيم.وي ادامه داد: خراسان رضوي به عنوان مجري بزرگ ترين بخش توسعه شبکه گاز زاهدان، در سه بخش از اين شهر مشغول کار است و تاکنون 250 کيلومتر از مجموع 500 کيلومتر شبکه گذاري گاز در اين شهر، يعني 50 درصد آن را به اتمام رسانده است و در هرحال، ما و پيمانکاران از برنامه زمان بندي بسيار جلوتر هستيم.فاني با بيان اين که در کل ما بايد 12 هزار انشعاب در سطح شهر نصب کنيم، توضيح داد: تلاش مي کنيم که تا پايان امسال 6 هزار مورد انشعاب آماده را تحويل دهيم.مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي با اشاره به استفاده از نيروهاي بومي در اين پروژه ها، اعلام کرد: در حال حاضر، 160 نفر به طور مستقيم و 70 نفر بصورت غيرمستقيم در اين طرح مشغول به کار شده اند.
در ادامه، مديرعامل شرکت گاز استان گيلان گفت: با اجراي موفقيت آميز پروژه بند «ق» در گيلان، شرکت گاز استان گيلان از سوي شرکت ملي گاز ايران به عنوان استان معين براي گازرساني به شهرستان زابل انتخاب شد و هم اکنون فاز نخست عمليات اجرايي اين پروژه در حال انجام است.حسين اکبر افزود: بر اساس برنامه ريزي، عمليات گازرساني به شهرستان زابل در 3 فاز انجام خواهد شد که فاز نخست آن در حال اجراست.وي اظهار کرد: فاز اول پروژه گازرساني به زابل به طول تقريبي 61 کيلومتر شبکه، 30 کيلومتر خط تغذيه و 3 ايستگاه TBS و CPS از ابتداي آبان امسال آغاز و هم اکنون 9 کيلومتر عمليات شبکه گذاري در اين فاز انجام شده است.مديرعامل شرکت گاز استان گيلان اعلام کرد: همچنين عمليات طراحي شبکه توزيع و تغذيه ديگر شهرهاي شهرستان زابل در مرحله شروع عمليات اجرايي است.اکبر گفت: در جهت اجراي شايسته عمليات گازرساني به شهرستان زابل، جلسات کنترل پروژه بصورت هفتگي در شرکت گاز استان گيلان برگزار و روند رسيدگي به مسائل و مشکلات پروژه بصورت منظم بررسي مي شود.مديرعامل شرکت گاز استان گيلان با بيان اينکه اين شرکت به عنوان نماينده مردم شريف استان گيلان در شهرستان زابل مشغول خدمت رساني است، گفت: توسعه گازرساني در استان سيستان و بلوچستان سبب ايجاد فضاي کسب و کار جديد براي نيروهاي حرفه اي گيلان مي شود.اکبر در پايان ضمن ابراز خرسندي از مشارکت شرکت گاز استان گيلان در اجراي اين پروژه گفت: مشارکت در کار گازرساني به استان سيستان و بلوچستان در همسويي با سياست مسؤوليت هاي اجتماعي شرکت نيز قابل تعريف است و اميدوارم تا گاز طبيعي همانند استان گيلان در شهرستان زابل و همه مناطق استان سيستان و بلوچستان گرمابخش خانه هاي مردم پرمهر آن ديار شود.
در ادامه، مديرعامل شرکت گاز استان همدان، از پيشرفت نزديك به 79 درصدي پروژه محوله به اين شركت در گازرساني به شهر زاهدان خبر داد.عبدالله فياض اظهار کرد: به منظور گازرساني به شهر زاهدان، شركت گاز استان همدان به عنوان استان معين براي اجراي پروژه گازرساني به شرح اجراي شبكه گذاري پلي اتيلن به طول حدود 110 كيلومتر و شبكه گذاري فلزي به طول 8045 متر و همچنين احداث و نصب 5 مورد ايستگاه تقليل فشار در 2 نقطه از شهر زاهدان با مصرف 30 مترمكعب در ساعت، مشغول فعاليت است.وي ادامه داد: اين پروژه اسفند 1397 به شركت گاز استان همدان واگذار شد كه تاكنون با تلاش بي وقفه كاركنان اين شركت، حدود 79 درصد از پروژه اجرا شده كه شامل اجراي حدود 92 كيلومتر لوله گذاري پلي اتيلن و 5800 متر لوله گذاري فلزي است.مديرعامل شرکت گاز استان همدان اعلام کرد: تا پايان دي ماه امسال شبكه گذاري در شهر زاهدان به پايان خواهد رسيد و540 انشعاب نيز نصب خواهد شد.
در ادامه، مديرعامل شرکت گاز استان سمنان از روند اجرايي و پيشرفت پروژه گازرساني به زاهدان که بخشي از توسعه گازرساني آن از سوي اين شرکت در حال انجام است، خبر داد. عليرضا شريفي نژاد گفت: شرکت گاز استان سمنان به عنوان يكي از چهار شركت منتخب از سوي شرکت ملي گاز ايران به عنوان شركت معين طرح ضربتي گازرساني به شهر زاهدان در استان سيستان و بلوچستان، مسؤوليت اجراي 170 كيلومتر احداث خطوط تغذيه و شبكه توزيع را برعهده دارد. وي افزود: تاکنون 44874 متر لوله پلي اتيلن و فولادي شبکه و 1759 متر لوله فولادي تغذيه اجرا شده و در مجموع تا به امروز حدود 47 کيلومتر از پروژه گازرساني به اتمام رسيده است. شريفي نژاد ادامه داد: همچنين احداث و نصب 4 مورد ايستگاه تقليل فشار و يک ايستگاه CPS از جمله فعاليت هاي در دست اقدام شرکت گاز استان سمنان است؛ به طوري که در حال حاضر پروژه با 30 درصد پيشرفت فيزيکي همراه بوده است.
رشد توليد نفت آمريکا
دکتر شعيب بهمن الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه پيش بيني کرده که روند رشد توليد نفت آمريکا در چند سال آينده متوقف خواهد شد، زيرا قيمت کنوني نفت، شتاب رشد توليد آمريکا را مهار مي کند. از نظر نواک با آنکه در سال هاي اخير توليد نفت آمريکا با افزايش مواجه بوده، اما اين روند صعودي هر سال کمتر از سال پيش بوده است؛ از اين رو وزير انرژي روسيه اعتقاد دارد که اگر در آينده نزديک، پيش بيني ها محقق شوند، جهان بايد شاهد توقف رشد توليد نفت آمريکا در سال هاي آتي باشد. پيش بيني نواک در حالي صورت گرفته که ايالات متحده آمريکا از زمان روي کار آمدن دونالد ترامپ، رويه و سياست جديدي را در حوزه انرژي اتخاذ کرده است. تاکيد ترامپ بر افزايش توليد نفت آمريکا و گام برداشتن در عرصه صادرات بدون توجه به نفت شيل ميسر نخواهد شد و در بلندمدت ادامه نخواهد يافت. از اين رو بررسي احتمال وقوع پيش بيني وزير انرژي روسيه در برابر سياست هايي که دولت آمريکا دنبال مي کند، مي تواند چشم انداز روشني به آينده بازارهاي جهاني دهد.
در سال هاي گذشته پيش بيني مي شد که عرضه نفت شيل مي تواند موج عظيمي در بازار جهان ايجاد کند. با اين حال بر خلاف پيش بيني هايي که در مورد نفت شيل صورت مي گرفت، ورود اين نوع نفت توسط آمريکا به بازارهاي جهاني نتوانست باعث بروز «شوک عرضه» شود. برآوردهاي آژانس بين المللي انرژي نشان مي دهد که اين رويداد تنها زماني اتفاق مي افتد که با توليد نفت شيل از سوي تمام بازيگران مواجه شود و تنها محدود و محصور به آمريکا نماند. به عنوان مثال اگر کانادا هم توليد نفت شيل خود را به طرز چشمگيري افزايش مي داد، آنگاه مي شد انتظار بروز تحولات جدي در مورد عرضه نفت داشت. در نتيجه در حال حاضر آمريکا به تنهايي نمي تواند بازيگر تعيين کننده اي در عرصه تحولات انرژي باشد. اين در حالي است که برآوردها نيز از روند جهشي در توليد نفت شيل حکايت ندارند. به عنوان مثال، سازمان مديريت اطلاعات انرژي آمريکا تخمين زده است که توليد نفت از شيل هاي نفتي آمريکا تا سال 2020 به 2.8 ميليون بشکه در روز برسد و از آن به بعد رفته رفته رو به کاهش و در نهايت روي دو ميليون بشکه ثابت بماند. اگر چه در حال حاضر ميادين نفت شيل ايگل فورد و بيکن موجب افزايش ظرفيت توليد نفت امريکا شده اند، اما توليد اين نوع نفت از ساير ميادين چندان آسان نيست.
در بيشتر برآوردهاي صورت گرفته درباره استخراج نفت شيل، هزينه فناوري هاي استخراج اين نوع نفت بين 60 تا 80 دلار به ازاي هر بشکه تعيين شده است. بنابراين، استخراج نفت و گاز شيل در آينده در صورتي توجيه اقتصادي خواهد داشت که قيمت نفت به بيش از 100 دلار به ازاي هر بشکه افزايش يابد. با توجه به اينکه قيمت نفت در بازارهاي جهاني با افزايش چشمگيري که بتواند توليد نفت شيل را از لحاظ اقتصادي توجيه پذير کند، مواجه نشده، در نتيجه اگر روند کنوني در مورد بهاي نفت ادامه يابد، قطعا شرکت هاي کمتري به سرمايه گذاري در حوزه نفت شيل تمايل نشان خواهند داد. در چنين شرايطي، آمريکا دو گزينه پيش روي خود دارد. در گزينه نخست، مقام هاي سياسي آمريکا بايد تلاش کنند به هر نحوي که شده، بهاي نفت را در بازارهاي بين المللي افزايش دهند. نتيجه منطقي انتخاب چنين گزينه اي يا اعمال تحريم هاي نفتي عليه کشورهاي توليدکننده يا به آشوب کشيدن کشورهاي توليدکننده و معابر اصلي انتقال نفت است. در واقع بهاي نفت هنگامي در بازارهاي جهاني افزايش مي يابد که مناطق و کشورهاي توليدکننده نفت دچار آشوب و چالش شوند. پيامد انتخاب اين گزينه مي تواند اعمال فشار اقتصادي و تحريم هاي يکجانبه آمريکا عليه کشورهاي توليدکننده نفت بيشتري باشد. همچنين اين گزينه مي تواند به بروز تهديدها، مخاطرات و آشوبهاي امنيتي در کشورهاي توليدکننده يا مسيرهاي انتقال نفت منتهي شود. در گزينه دوم، مقام هاي آمريکا ناگزيرند هيچ تلاشي براي افزايش بهاي نفت نکنند، زيرا افزايش قيمت نفت مي تواند ارتباط مستقيمي با معادلات سياسي در آمريکا باشد و حتي بر انتخاب افراد در سمت هاي مهم سياسي همانند رياست جمهوري و عضويت در مجلس آمريکا تاثيرگذار باشد. در نتيجه، رقابت هاي حزبي و سياسي در آمريکا همواره يکي از عوامل محدودکننده اي بوده که روساي جمهور را از دستکاري عمدي در بازارهاي بين المللي بازداشته است. قاعدتا اگر آمريکايي ها هيچ عمل سياسي براي افزايش بهاي نفت انجام ندهند، بازارهاي جهاني دچار افزايش قيمت نخواهند شد و در نتيجه، استخراج نفت شيل نمي تواند از لحاظ اقتصادي چندان به صرفه باشد و تداوم يابد.
در حال حاضر اگر چه دونالد ترامپ، رئيس جمهور آمريکا با تعقيب سياست افزايش توليد نفت شيل در پي يکه تازي ايالات متحده در عرصه انرژي است، اما همواره ترس از افزايش بهاي انرژي در داخل آمريکا به خصوص در ايام منتهي به انتخابات همانند يک عامل بازدارنده براي سياست هاي وي عمل کرده است. اگر چه ترامپ با تحريم کشورهايي همچون ايران و ونزوئلا تلاش کرده محدوديت هايي در عرضه نفت به وجود آورد تا قيمت ها اندکي افزايش يابند، اما او بهتر از هر کسي مي داند که اگر قيمت نفت بيش از حد افزايش يابد، وي اولين فردي است که در داخل آمريکا دچار مشکل خواهد شد و حتي ممکن است بخت خود را براي انتخاب مجدد به سمت رياست جمهوري از دست بدهد. با اين حال دولت ترامپ متوجه اين نکته نبود که همه تحولات با مديريت آمريکا روي نمي دهند. به عنوان مثال بروز تشنج در خليج فارس از جمله حمله به چند نفتکش و مورد هدف قرار گرفتن تاسيسات نفتي آرامکو در عربستان در زمره رويدادهايي بودند که خارج از اراده و خواست آمريکا صورت گرفتند. با اين اوصاف آمريکا درگير يک مشکل اساسي است و هر گزينه اي را که انتخاب کند، در آينده با چالش مواجه خواهد شد. اگر دولت آمريکا تمايل به تداوم و افزايش استخراج نفت شيل داشته باشد، ناگزير است با اقدام هاي سياسي و امنيتي، در بهاي کنوني نفت دستکاري کند. از سوي ديگر اگر دولت آمريکا به سمت دستکاري عمدي بازارهاي بين المللي انرژي حرکت کند، ممکن است رئيس جمهور و حزب متبوع او از سوي مردم ايالات متحده با بي مهري مواجه شوند و حزب رقيب نهايت استفاده را از تحت فشار قرار گرفتن مردم ببرد. در چنين شرايطي ترامپ بايد اين انتخاب استراتژيک را انجام دهد که افزايش استخراج نفت شيل بيشتر مي تواند در انتخابات به او کمک کند يا افزايش نارضايتي مردم در پي صعود قيمت نفت و به تبع آن قيمت بنزين! علاوه بر چالش هاي داخلي، توليد نفت شيل هرگز با استقبال توليدکنندگان سنتي نفت و حتي متحدان آمريکا همچون عربستان سعودي مواجه نشده است. چنانکه سعودي ها بارها تلاش کرده اند در رايزني با ساير توليدکنندگان همانند روسيه، ميزان توليد نفت را در سطحي نگه دارند که قيمت آن براي استخراج نفت شيل مقرون به صرفه نباشد. در نتيجه، توليد نفت شيل نه تنها در داخل آمريکا نيازمند يک انتخاب استراتژيک است، بلکه امکان دارد موجب تجديد نظر اين کشور در سياست خارجي خود به ويژه در ارتباط با برخي از متحدان سنتي همچون عربستان سعودي شود. در مجموع با توجه به عدم افزايش چشمگير بهاي نفت، تمايل اندک شرکت هاي بزرگ نفتي براي سرمايه گذاري در نفت شيل، پيش رو بودن انتخابات رياست جمهوري در آمريکا و همچنين نارضايتي برخي از شرکاي سنتي واشنگتن، به احتمال زياد پيش بيني الکساندر نواک در خصوص آينده توليد نفت آمريکا محقق خواهد شد و ايالات متحده نمي تواند در سال هاي آتي به روند شتابان توليد نفت ادامه دهد. البته اين امر به معناي کاهش ميزان توليد آمريکا نيست، بلکه به احتمال زياد توليد نفت اين کشور در يک ميزان مشخص باقي خواهد ماند. اگر چه اين امر مي تواند موجب خودکفايي آمريکا در استحصال نفت شود، اما با آرزوي ترامپ مبني بر تبديل ايالات متحده به بازيگر اول در عرصه طلاي سياه همخواني چنداني نخواهد داشت.
شرکت مهندسي و توسعه نفت
نشست آشنايي با واحدهاي فرآورش پيش ساخته و سيار ومعرفي پيمان ساخت، مالکيت و بهره برداري (BOO) واحدهاي يادشده با حضور شرکت ها و صنعتگران حوزه نفت و انرژي در شرکت مهندسي و توسعه نفت(متن) برگزار شد.
تورج دهقاني، مديرعامل شرکت «متن» هدف اصلي برگزاري اين نشست را آشنايي و شناخت صنعتگران باسياست هاي وزارت نفت و اقدام هاي شرکت در زمينه ساخت واحدهاي فرآورش پيش ساخته عنوان کرد.
وي افزود: با توجه به سياست هاي کلان وزارت نفت درباره واحدهاي فرآورشي پيش ساخته و سريع الاحداث، اميدواريم بتوانيم با تجربه و توان پيمانکاران و صنعتگران داخلي و به کارگيري روش هاي نو، اين واحدها را در کوتاه ترين زمان ممکن احداث کنيم.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت با اشاره به ضرورت احداث واحدهاي فرآورشي سيار و اين که هم اکنون به نقطه عطف اثبات توان پيمانکاران داخلي درساخت واحدفرآورشي سيار رسيده ايم، تاکيد کرد: يقين دارم باهمراهي، همفکري و همدلي يکديگر مي توانيم از اين گلوگاه با سربلندي عبور کنيم.
دهقاني تصريح کرد: طرح توسعه ميدان نفتي آزادگان جنوبي ازجمله طرح هاي شناخته شده اي به شمار مي رود که توسعه آن بعدازخلع يد شرکت چيني درسال 93 با تعريف بسته هاي کاري کوچک تر و واگذاري به شرکت هاي داخلي، انجام شده است.
وي افزود: توليد نفت در ميدان هاي نفتي غرب کارون با توجه به موقعيت و نوع مخزن، سنگين بودن سيال، همچنين ناهمگني هاي موجود، مستلزم چابکي و ايجاد ابزارکنترلي است که بتواند درهمه حلقه هاي اين زنجيره تناسب ايجاد کند ودراين مسير بايد ازهمه روش هاي فناورانه استفاده کرد.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت يادآورشد: اتخاذسياستي حساب شده و کارآمد که بتواند در شرايط کنوني اين خلأ را پر کند، حائز اهميت است؛ بنابراين، هر اقدامي در عمليات توسعه اين ميدان، بسيارحساس و ارزشمند است.
دهقاني توانايي ساده کردن فرايندها و استفاده ازفناوري هاي نو را از ويژگي هاي يک شرکت سازنده واحد فرآورش سيار دانست.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت به تداوم برگزاري اين گونه نشست ها اشاره و تصريح کرد: در بازديدي که به زودي از واحد فرآورش سيار (Skid Mounted) خواهيم داشت، نحوه کار و نمونه اجراشده اين واحد براي صنعتگران شفاف تر خواهد شد.
در ادامه اميد شاکري، مديرکل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح هاي وزارت نفت نيز با ارائه گزارش اقدام هاي انجام شده به منظور ابلاغيه وزير مبني بر الزام به تغيير روش ساخت و نصب واحدهاي فرآورش پيش ساخته و سيارگفت:در اين ابلاغيه چند تکليف براي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت مشخص شده که تعيين ظرفيت هاي استاندارد براي واحدهاي فرآورش پيش ساخته وسيار، تهيه اسناد نمونه براي برگزاري مناقصه، همچنين موضوع الگوي قرارداد والزام هاي فني و اچ اس اي، ازآن جمله است.
شرکت ملي حفاري ايران
جوان مخترع شرکت ملي حفاري ايران براي دومين سال پياپي موفق به کسب مدال طلاي مسابقات جهاني اختراعات در حوزه انرژي ومحيط زيست در کشورکره جنوبي (BIXPO2019) شد.
عبدالله سعيدي اصل، کارشناس ارشد بازرسي فني ساخت مديريت پژوهش، فناوري ومهندسي ساخت شرکت با بيان اين که دراين دوره از رقابت ها يک هزار و 300طرح ازسراسر جهان پذيرش شده بود، اظهارکرد: از اين تعداد160طرح انتخاب وپس از ارزيابي داوران، تعدادي از شرکت کنندگان کشورهاي مختلف ازجمله ايران موفق به دريافت مدال شدند.
وي طرح ارائه شده از سوي خود دراين مسابقات را «حذف ارتباط کوپلينگ مکانيکي و جايگزيني سيستم کوپلينگ هيدروليکي در زير دريايي ها تاعمق حداکثر يکصدمتر» عنوان و اظهارکرد:اين طرح با نظر داوران، حائز کسب رتبه نخست ودريافت نشان طلا شناخته شد.
اين جوان مخترع که عضو بنياد ملي نخبگان کشوراست، پيش از اين نيز با ارائه طرح «ارتقاي کيفي توربين هاي بادي» مدال طلاي مسابقات جهاني اختراعات BIXPO2018 کره جنوبي را کسب کرده بود.
سعيدي اصل ازحمايت ها و مساعدت هاي مديريت ارشد شرکت ملي حفاري ايران در ايجاد فرصت براي پرورش استعداد و نبوغ کارکنان جوان که در زمينه ابداعات و اختراعات موفقيت هاي قابل توجهي داشته اند، قدرداني کرد.
مسابقات جهاني اختراعات درحوزه انرژي و محيط زيست، سيزدهم تا هيجدهم آبان ماه امسال درکشورکره جنوب (BIXPO2019) برگزار شد.
شرکت نفت فلات قاره ايران
نصب و راه اندازي يک دستگاه کمپرسور هوا درمنطقه لاوان شرکت نفت فلات قاره ايران پس از20 سال، موجب 700تا 800 ميليون تومان صرفه جويي شده است.
دراين عمليات باانجام حدود دوهزارنفر-ساعت کارمفيد، يک دستگاه کمپرسور هواي broomwadباموفقيت تعمير، نوسازي و بهره برداري شد.
پروژه راه اندازي اين کمپرسورهوا که حدود 20سال درانبارمنطقه لاوان نگهداري مي شد، به منظور بهبود فرايندتامين هواي فشرده موردنياز کارخانه سلمان، در دستور کار قرارگرفته است.
باتوجه به طولاني بودن زمان نگهداشت کمپرسورهواي مزبوردرانبار منطقه لاوان، همه قطعات آن تست، بررسي وبه دليل موجود نبودن برخي قطعات آن تعمير اساسي شده است.
درفرايند تعمير اساسي اين کمپرسورهوا قطعاتي مانندرينگ پيستون ها و شيرهاي اطمينان با همکاري واحد ابزار دقيق منطقه، تعويض يا نوسازي شده اند.
کابل کشي هاي برقي بين کمپرسو رو تابلو برق و رفع اشکال درسيستم حفاظت کمپرسورهوا به منظور تامين هواي مورد نياز کارخانه خشکي سلمان، ديگر فعاليت هاي تعميراتي براي راه اندازي اين کمپرسورهوا بوده است.
تجهيزات اين کمپرسورهواهم اکنون روي شاسي قرارگرفته وبه راحتي قابل جابه جايي و استفاده در هر مکاني براي تامين هواي فشرده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق
سامانه کنترل کننده تجهيزات فرايندتوليد (PLC)جديد روي چاه شماره 44 خانگيران شرکت بهرهبرداري نفت و گاز شرق با قابليت اتصال به شبکه استاندارد محلي (LAN) نصب شد. ابوالقاسم ايراني، رئيس اداره تعميرات شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق، درباره مراحل اجرايي اين پروژه به عنوان نخستين چاه آزمايشي اظهارکرد: در «پي ال سي»هاي قديمي، امکان برقراري ارتباط ازطريق شبکه باسيستم هاي اسکادا(سيستم هاي نظارتي واکتساب داده ها)وجود نداشت واين موضوع به کاهش توان پشتيبان گيري ازبرنامه درون پي ال سي منجر مي شد.
وي با بيان اين که اين پروژه با همکاري کارشناسان واحد ابزاردقيق آن شرکت بهره برداري نفت و گازشرق انجام شده است، افزود: بااجراي طرح مزبور، افزون بر صرفه جويي اقتصادي، افزايش قابليت اعتمادسيستم کنترل، امکان استفاده از نشانه هاي پي ال سي هاي قديمي به عنوان يدکي، حذف قاب پايانه راه دور و امکان استفاده از پي ال سي هاي موجود درآن براي انجام پروژه هاي مشابه درديگرچاه ها، کاهش خطاي اطلاعات دريافتي در اتاق اسکادابه دليل حذف مدارهاي واسط، همچنين امکان ارتقاي سامانه پايش سيگنال هاي آنالوگ در آينده و بهبود بخشي از برنامه نرم افزاري و سخت افزاري با توجه به نيازهاي موجود، ديگر ويژگي هاي سامانه نصب شده روي چاه شماره 44 خانگيران است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران از توزيع4 بسته نوشت افزار در ميان دانش آموزان مناطق مجاور تاسيسات اين شرکت خبرداد.
هوشنگ صيدالي گفت: اين بسته هاي حمايتي، درکنار رسالت ذاتي شرکت بهره برداري نفت وگاز گچساران در توليد نفت و گاز و صيانت از تاسيسات، درجهت عمل به مسؤوليت اجتماعي به دانش آموزان مناطق ساکن درمجاورت تاسيسات نفتي استان هاي کهگيلويه وبويراحمد، فارس، بوشهر و خوزستان اهدا شده است.
وي هدف ازتهيه وتوزيع بسته هاي مهرومهرباني را تشويق دانش آموزان براي کسب علم و دانش عنوان کرد.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازگچساران تصريح کرد:همدلي و همکاري مناطق مجاور واحدهاي عملياتي وهمکاري مسؤولان، موجب شده است راه براي ارائه خدمات بهينه به مردم هموارباشد واميدواريم توانسته باشيم درفضاي فرهنگي محيط پيراموني نفت وگاز، گامي هرچند کوچک برداشته باشيم.
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت وپژوهشگاه استاندارد تفاهم نامه همکاري امضا کردند. براساس مفاد اين تفاهم نامه که جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت وفرزانه انصاري، سرپرست پژوهشگاه استاندارد، آن را امضا کردند، دو طرف درحوزه هاي تبادل اطلاعات، تجربيات، توانمندي هاي علمي، فني، کارشناسي به منظورارائه خدمات آموزشي، پژوهشي، همچنين اجراي طرح ها مشترک ميان پژوهشگاه صنعت نفت و پژوهشگاه استاندارد، با يکديگر همکاري خواهند کرد. توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت، پيشرفت مستمر پژوهشگاه استاندارد را نشان دهنده تفکر خلاق درمجموعه راهبري سازمان خواند و افزود: موضوع استاندارد، افزون برنقش اصلي آن درتامين ايمني، سلامت و استانداردهاي کالا وخدمات، آرامش وامنيتي است که براي مردم با ديدن مهر استاندارد روي محصولات ايجاد مي شود. توفيقي تصريح کرد: توليدکنندگان کالا براي تحقق استاندارد بايد تلاش علمي و تحقيقي انجام دهند، مرکزتحقيق و توسعه (R&D) راه اندازي کنند و از پژوهشگران مرتبط در آن زمينه بهره مند شوند. رئيس پژوهشگاه صنعت نفت، موضوع استاندارد را يکي از ابزارهاي تحريک تقاضا براي دانش و فناوري خواند وافزود: استاندارد يک کالا يا خدمات به معناي آن است که بايد براي رسيدن به آن استاندارد، تلاش کرد و اين موضوع تنهابا دستيابي به دانش و فناوري مرتبط با آن استاندارد انجام پذير خواهد بود. توفيقي با تاکيد بر اين که استاندارد در توسعه بازارها حائز اهميت است، گفت: توليدکننده اي که استانداردهاي مورد نظر راداشته باشد، درهاي بازار به روي او باز مي شود. براي نمونه در پژوهشگاه صنعت نفت، زماني که مي خواهيم يک فناوري را وارد بازارکنيم، نخستين سوال اين است که چه موسسه و سازماني گواهينامه استاندارد آن را صادر کرده است. وي با اشاره به اينکه فعاليت هاي انحصاري در زمان حاضر، علمي و منطقي نيست، گفت: يکي از راهبردهاي پژوهشگاه صنعت نفت، تشکيل شبکه هاي همکاري است، زيرا عصرکنوني، عصرشبکه است و شبکه سازي و استفاده از توانمندي هاي يکديگر، همچنين مبادله اطلاعات و نوآوري، اهميت دارد وسبب گسترش همکاري ها و استفاده از ظرفيت ها مي شود.
فرزانه انصاري، سرپرست پژوهشگاه استاندارد نيزگفت: استانداردسازي بين المللي، ازمباحث مهم است که مي توانيم ازکانال پژوهشگاه صنعت نفت به نحو شايسته تري انجام دهيم. وي گفت: حضورهمکاران پژوهشگاه صنعت نفت درکميته هاي متناظر، استانداردسازي محصولات توليدي درکشور و بازارهاي جهاني ازطريق استانداردسازي بين المللي، ازمسائلي است که دراين تفاهم نامه برآنهاتاکيد شده است.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
تعميرات اساسي برنامه ريزي شده ازسوي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در شرکت هاي تابع بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، شرق وغرب ومناطق عملياتي آنها به منظور تامين سوخت پايدار زمستان پايان يافت. رامين حاتمي، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران درباره فعاليت هاي شاخص تعميرات اساسي انجام شده دربخش تاسيسات گازي شرکت هاي تابع گفت: درشرکت بهره برداري نفت وگاززاگرس جنوبي، تعميرات اساسي خطوط لوله اصلي انتقال گاز از تاسيسات توليد ميدان هاي اين شرکت به پالايشگاه ها، ايستگاه تقويت فشارنار، همچنين مراکزتفکيک و جمع آوري ميدان هاي گازي وتاسيسات پالايشگاه گاز فراشبند به منظورتامين خوراک پالايشگاه هاي گازفجرجم، پارسيان و فراشبند انجام شده است. وي درباره فعاليت هاي انجام شده درشرکت بهره برداري نفت و گازشرق نيز گفت: در اين شرکت، تعميرات اساسي مراکز اندازه گيري مرکزي خانگيران، مراکز جمع آوري گاز وعمليات توپک راني هوشمند خطوط لوله (A,B,C,D,E, F) پايان يافته است.
حاتمي يادآورشد: با پايان يافتن تعميرات اساسي در تاسيسات شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق، اين شرکت آمادگي خود را براي ارسال گاز به پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد درجهت تامين اين سوخت پاک دراستان هاي شمالي وشمال شرق کشوراعلام کرده است.
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران همچنين ازپايان تعميرات اساسي در شرکت بهره برداري نفت وگازغرب نيزخبرداد.
حاتمي افزود:درشرکت بهره برداري نفت وگازغرب، تعميرات اساسي واحدهاي مرکزجمع آوري گاز (TCF) و مرکزتفکيک ايلام (ISF) تنگ بيجار براي تامين خوراک پالايشگاه گاز ايلام پايان يافته است.
وي با اشاره به انجام تعميرات اساسي در بخش تاسيسات نفتي شرکت هاي تابع تصريح کرد: تعميرات اساسي واحد بهره برداري سعادت آباد و سروستان در حوزه عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي باموفقيت انجام و درشرکت بهره برداري نفت و گاز غرب نيز تعميرات اساسي واحد بهره برداري و نمک زدايي نفت شهر و تعمير خطوط لوله انتقال نفت چشمه خوش به اهواز تکميل شده است.
حاتمي تعميرات اساسي بخش هاي فرايندي واحد نمک زدايي چشمه خوش را ازمهم ترين فعاليت هاي انجام شده دربخش تعميرات شرکت بهره برداري نفت وگازغرب عنوان واظهارکرد: اين تعميرات بدون توقف وکاهش توليد در ميدان هاي مشترک انجام شده است.
وي مجموع تعميرات اساسي در شرکت هاي تابع شرکت نفت مناطق مرکزي را 284 هزار و500 نفر- ساعت اعلام و اظهارکرد: سهم شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي 145هزار
نفر-ساعت، نفت و گازشرق، 47هزارو500 نفر-ساعت وشرکت بهره برداري نفت و گازغرب نيز 92 هزار- نفر ساعت بوده است.
پالايشگاه تهران
با الگوبرداري شركت هاي نفت مناطق مركزي ايران، نفت و گاز پارس و نيرو محركه قزوين، شمارشركت هاي الگو بردار از مديريت دانش شركت پالايش نفت تهران به 76 شركت رسيد.
در نشست مديرعامل شرکت پالايش نفت تهران و اعضاي كميته راهبري مديريت دانش اين پالايشگاه بانمايندگان شركت هاي الگوبردار، پياده سازي مديريت دانش، مسائل و چالش هاي فرهنگي مربوط و رويكردهاي اجرا شده در پالايشگاه نفت تهران مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
دراين نشست لطف الله هنگي، مديرعامل شركت پالايش نفت تهران، برضرورت پياده سازي هدفمند و يكپارچه مديريت دانش براي دستيابي به دانش مورد نياز به منظور راهيابي به اهداف راهبردي، بر چشم انداز سازمان ها تاكيد كرد.
وي با ذكرشواهدي ازخلق و ثبت دانش و اقدام هاي نوآورانه كاركنان پالايشگاه نفت تهران درسطوح مختلف و ارزش افزوده حاصل، به رويكردهاي حمايتي و تشويق اين گونه اقدام ها از سوي رهبران سازمان اشاره کرد. در ادامه اين نشست، فرشيد مومني فراهاني، رئيس آموزش و تجهيز سرمايه هاي انساني و نماينده مديرعامل درمديريت دانش شركت پالايش نفت تهران نيز گفت: در فضاي كسب و كاركنوني، مديريت اثربخش دانش ها و درس آموخته ها، مزيت رقابتي پايدار براي سازمان ها محسوب مي شود. وي ايجاد يكپارچگي سيستمي مديريت دانش با10فرآيند مديريتي، پرورش 62 مهندس دانش درسازمان هاي مختلف و ايجاد زمينه همياري آنها به عنوان سفيران دانش، همچنين تدوين و تبيين حوزه هاي دانشي راهبردي سازمان را مهم ترين اقدام هاي پالايشگاه نفت تهران در حوزه مديريت دانش برشمرد. بنابر ادعاي مسؤولان دانشي و نمايندگان شركت هاي الگوبردار، پس از مطالعات فراوان و ماه ها تحقيق وبررسي، شركت پالايش نفت تهران به عنوان شركت مرجع براي الگوبرداري انتخاب شده است. الگوبرداري (Benchmarking) روشي سيستماتيک است که سازمان هابه وسيله آن مي توانند فعاليت هاي خود را بر اساس بهترين صنعت يا سازمان اندازه گيري و اصلاح کنند؛ الگوبرداري درواقع ابزاري براي بهبود مستمراست و مي تواند از سوي سازمان هاي توليدي و خدماتي به کار گرفته شود.
منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
مديرکل محيط زيست استان بوشهر با قدرداني از رويکرد زيست محيطي منطقه ويژه پارس گفت: موضوع محيط زيست درهمه پروژه هاي نفت، گاز و پتروشيمي منطقه ويژه لحاظ شده و نگاه مديران اين صنايع، مسؤولانه و همراه با محيط زيست است. فرهاد قلي نژاد با بيان اين که سازمان منطقه ويژه اقتصادي پارس مطالعاتي جدي درحوزه زيست داشته است، افزود: براين اساس، دريک سال گذشته فرايند صدور مجوزمطالعات زيست محيطي به صورت جدي پيگيري شده است و مجوزي بدون اين رويکرد مجوز صادر نمي شود. سيدپيروز موسوي، مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، نيز گفت: محيط زيست در صنعت نفت همواره مورد توجه بوده و به همين منظور طبق دستور وزير نفت، طرح هاي حذف گاز مشعل در پايتخت انرژي کشور در حال اجراست. وي با تاکيد برضرورت راه اندازي سامانه پايش شاخص هاي زيست محيطي در عسلويه و کنگان تصريح کرد:تدوين سند بهبود کيفيت هواي منطقه ويژه را نيز با جديت دنبال خواهيم کرد.
سيد پيروز موسوي همچنين در بازديد از مراحل مقدماتي ساخت پتروشيمي «همت» به عنوان نخستين پروژه زيست محيطي طرح سبز، اجراي اين پروژه را گامي مهم و همسو با رويکرد کنوانسيون پاريس براي کاهش گازهاي گلخانه اي برشمرد.
وي افزود:اجراي اين طرح که حجم زيادي ازگاز گلخانه اي CO2 توليدي منطقه را به کود اوره تبديل مي کند، وجهه جهاني ايران را در زمينه حفاظت از محيط زيست بهبود مي بخشد. مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس گفت: اين پروژه همسو با اولويت اين سازمان در بحث حفاظت از محيط زيست در منطقه به شمار مي آيد، به اين منظور سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس از آن حمايت و پشتيباني مي کند.
شرکت انتقال گاز ايران
مديرعامل شرکت انتقال گازايران از آمادگي کامل اين شرکت براي عبور از فصل زمستان خبر داد. سعيد توکلي گفت: شرکت انتقال گاز همانند سال هاي گذشته آماده گذراندن فصل سرما همراه با انتقال پايدار، ايمن و مطمئن گاز طبيعي است. وي با اشاره به فعاليت هاي انجام شده در مسير اجراي تعميرات اساسي و آمادگي انتقال پاک، پايدار، ايمن و بهره ور گاز گفت: افزون برانجام تعميراتي که ازپارسال تعريف شده بود، برخي اقدام هاي تعميراتي به سبب وقوع حوادثي، مانندسيلاب فروردين ماه امسال، به صورت اضطراري انجام شده است. توکلي با اعلام بسته شدن پرونده تعميرات اساسي شبکه انتقال گاز ايران درسال 98 افزود: با تلاش و پيگيري کارکنان مناطق عمليات انتقال گاز، همه برنامه ها به موقع انجام شده و اکنون براي گذراندن زمستان آماده ايم.
مديرعامل شرکت انتقال گازايران ادامه داد:افزون بر305توربوکمپرسور و84 ايستگاه تقويت فشارگاز، اکنون 37 هزار و169کيلومتر خط لوله بهره برداري شده، آماده است تا ظرفيت گازتعريف شده راانتقال دهد و زمستاني آرام براي هموطنان در گوشه و کنار کشور رقم زند.
به گفته توکلي، افزايش قابل توجه تعميرات اساسي به لحاظ کميت و کيفيت با سال هاي گذشته قابل قياس نيست.
وي تصريح کرد: امسال نه تنها آثارناشي از تشديد تحريم ها با تکيه برتوان متخصصان مستعد داخلي، شرکت هاي دانش بنيان وبخش خصوصي، خنثي شد، بلکه تعميراتي هم که دربرنامه بلندمدت شرکت انتقال گازايران قرار داشت، انجام شد وشبکه انتقال گاز ايران، براي ورود به فصل زمستان مهيا و تجهيز شده است.
شرکت پتروشيمي کارون
متخصصان شرکت پتروشيمي کارون موفق به بومي سازي و توليد محصول با ارزش متيلن دي فنيل دي ايزوسيانات (Polymeric MDI) مطابق کيفيت جهاني شدند. Polymeric MDI که محصولي راهبردي و خاص است، پس از هشت ماه تلاش و پيگيري متخصصان در مجتمع پتروشيمي کارون مطابق کيفيت جهاني به مرحله توليد رسيده است. براساس اين گزارش، کارگروه کيفيت محصول درپتروشيمي کارون از حدود هشت ماه پيش، با توجه به نياز بازار و دستور مديرعامل اين مجتمع پتروشيمي تشکيل شد و فعاليت خود را آغازکرد. محصول يادشده نيمه آبان ماه امسال به صورت شفاف و قابل رقابت با نمونه خارجي توليد شده است.صنايع خودروسازي و صنايع ساختماني، بيشترين استفاده از اين محصول را دارند.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه ساري
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه ساري گفت: از ابتداي امسال، چهار مرحله سهميه نفت سفيد خانوارهاي فاقد گاز طبيعي اعلام شده و تاکنون دو هزار ليتر نفت سفيد به مناطق سخت گذر و ييلاقي منطقه ارسال شده است.
سبحان رجب پور اظهارکرد: به منظور سوخت رساني به موقع به خانوارهاي ساکن مناطق ييلاقي فاقد گاز، اين شرکت با برنامه ريزي و تدابير لازم از آغاز فصل بهار، اقدام به اعلام کالابرگ در چند مرحله کرده است.
وي باتاکيد بر دريافت به موقع سهميه نفت سفيد از سوي مصرف کنندگان گفت: آن دسته از مصرف کنندگاني که ازنفت سفيد استفاده مي کنند، با کالابرگ اعلام شده نسبت به دريافت و ذخيره سازي سوخت خود از فروشندگي هاي نزديک اقدام کنند.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه ساري نرخ هر ليتر نفت سفيد را1500ريال اعلام و تاکيدکرد: به منظور جلوگيري ازسوء استفاده هاي احتمالي، مصرف کنندگان نفت سفيد مجموعه کالابرگ هاي مربوط به خانوار را نزد خود نگهداري و از واگذاري به غير خودداري کنند.
رجب پور با اعلام شماره تلفن هاي 33270138 و 33270140 منطقه ساري وشماره 09627 شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران اظهار کرد: شهروندان مي توانند شکايات خود را از طريق اين شماره هاي ارتباطي مطرح کنند تا پيگيري و به آنها رسيدگي شود.
شرکت نفت و گاز پارس
سکوي 24B فازهاي 22 تا 24پارس جنوبي با دستيابي به رکوردي تازه درفعاليت هاي دريايي پارس جنوبي، سه روز پس از نصب سومين عرشه دريايي اين طرح نصب شد. با تکميل عمليات نصب سکوي اصلي 23، عرشه اقماري «24 بي» نيز به وسيله شناور «اچ ال 5000» روي جکت خود درموقعيت دريايي فازهاي 22، 23 و 24 پارس جنوبي مستقر ونصب شد. به اين ترتيب با نصب دو عرشه دريايي با فاصله کوتاه سه روز، رکوردي بي سابقه در فعاليت هاي فراساحلي پارس جنوبي ثبت شده است. سکوي 24 بي، آخرين ابرسازه فراساحلي 2500تني طرح توسعه فازهاي 22، 23 و 24پارس جنوبي است که با اتمام عمليات راه اندازي، ظرفيت توليد روزانه گاز از ميدان گازي مشترک ايران وقطر را 14.2 ميليون مترمکعب در روز افزايش خواهد داد. علي اصغر صادقي، قائم مقام طرح توسعه فازهاي 22تا 24 پارس جنوبي بااشاره به رکورد بي سابقه نصب دوابرسازه دريايي درفاصله کمترازسه روز درخليج فارس گفت: عرشه 2500 تني 24 بي، پس از نصب سکوي 23 توسط شناو اچ ال 5000 به موقعيت مخزني خودمنتقل و باتلاش هاي بي وقفه تيم هاي عملياتي، پشتيباني و نظارتي کارفرماوپيمانکار، بارعايت استانداردها و الزام هاي ايمني، روي جکت نصب شده است. وي درباره مشخصات سکوي 24 بي گفت: در اين سکو نيز همانند ديگر سکوي نصب شده، 34هزار
اينچ - قطرعمليات لوله کشي و بيش از 90 کيلومتر کابل کشي برق و ابزار دقيق انجام شده است.
صادقي همچنين بااشاره به تکميل عمليات حفاري وساخت خط لوله 20اينچ فرعي اين سکو به سکوي اصلي 23 گفت: مطابق برنامه ريزي انجام شده پس ازپايان عمليات «هوک آپ» و راه اندازي همزمان دوسازه نصب شده، عرشه اصلي23واقماري24بي، درچندهفته آينده به بهره بردار ي مي رسند.
وي تکميل اين طرح ملي دربخش فراساحل رانتيجه استفاده از ظرفيت هاي داخلي و مشارکت مشاوران، پيمانکاران و سازندگان ايراني اعلام و اظهارکرد: با پيوستن اين دو عرشه به مجموعه سکوهاي توليدي پارس جنوبي، پرونده توسعه بخش فراساحل فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي بسته مي شود.
شرکت گاز استان تهران
مديرعامل شرکت گاز استان تهران از تسهيل و تسريع عمليات نشت يابي در شبکه گاز استان تهران با استفاده از نشت يابي ليزري خبر داد و گفت: اين روش مطابق با استانداردهاي جهاني به کار گرفته شده است.
احمد دارابي افزود: اين روش نشت يابي ليزري مطابق بااستانداردهاي جهاني، جايگزين دستگاه هاي نشت ياب FID شده است.
وي تصريح کرد: دستگاه هاي نشت ياب FID داراي شعله هستند و سبب مي شوند نشت يابي در فضاي بسته و ايستگاه هاي عمليات به خوبي انجام شود.
دارابي درادامه توضيح دستگاه هاي نشت ياب FID با بيان اين که کپسول هيدروژني که همراه اين دستگاه حمل مي شود، باتوجه به فشاربالاي آن، خطرهاي خاص خود را دارد، افزود: اين دستگاه همچنين به هيدروکربن ها واکنش نشان مي دهد و موجب مي شود اپراتور به اشتباه، اعلام نشت کند.
مديرعامل شرکت گاز استان تهران، وزن کمتر و حمل راحت ترنشت يابي ليزري را نسبت به نشت يابي FID، مزيت ديگري برشمرد و افزود: اين نوع نشت ياب نياز به کپسول هيدروژن ندارد.
وي با بيان اين که نشت يابي ليزري داراي گواهينامه ضد انفجار ATEX است و فقط به گازمتان واکنش نشان مي دهد، تصريح کرد:اين مهم موجب مي شود درصد خطاي اپراتور به کمترين حد برسد. دارابي همچنين نکته قابل توجه درنشت يابي ليزري را حافظه داخلي آن عنوان واظهارکرد:بنابراين مزيت، دستگاه نشت ياب ليزري همه اطلاعات را در خود ثبت مي کند.
مديرعامل شرکت گازاستان تهران با بيان اين که تنها نگراني در اين زمينه تامين قطعات دستگاه مزبوراست، گفت: براي رفع اين نگراني، واحد پژوهش شرکت ملي گاز ايران با همکاري شرکت هاي دانش بنيان به بومي سازي و توليد اين تجهيزات روي آورده اند.
شرکت ملي گاز ايران
رئيس اچ اس اي شرکت ملي گازايران از افزايش سالانه حوادث ناشي از مصرف نادرست گازطبيعي خبر داد وگفت: تعداد اين حوادث درشهرها نسبت به روستاها بيشتر شده است.
غلامرضا بهمن نيا باتشريح وظايف، نکات ايمني و زيست محيطي شرکت ملي گاز ايران گفت: توليد، توزيع، انتقال و صادرات گازطبيعي، ماموريتي سبز بر عهده شرکت ملي گازايران و نشان دهنده به کارگيري سرمايه و دارايي هاي بزرگ در صنعت گاز است.
وي گازرساني را گامي موثر درجهت حفظ محيط زيست، توسعه پايدار و صرفه جويي در مصرف سوخت مايع عنوان کرد.
بهمن نيا گفت: عمل به وظايف درتوسعه پايدار، درشرکت ملي گازايران، خودرانشان داده، تاجايي که استفاده ازگاز به جاي سوخت مايع، پايبندي عمل به مسؤوليت اجتماعي وحفظ محيط زيست، محقق شده است.
رئيس بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت ملي گاز با بيان اين که در پس پرده تامين مستمرگاز براي مصرف کنندگان، دنيايي از برنامه ، فعاليت وتلاش نهفته است، اظهارکرد: مجموعه صنعت گاز بايد تاب آور باشد؛ به اين معنا که آسيب ها رابشناسد، براي پايداري توليد و توزيع گاز تلاش کند و بتواند توانمندي هاي خود را درشرايط اضطراري نشان دهد؛ويژگي هايي که شرکت ملي گاز ايران هم اکنون آنها را دارد.
به گفته بهمن نيا، مقدارمصرف گاز، اتفاق ها وحوادث ناشي ازمصرف نا صحيح گاز، يکي از دغدغه هاي هرساله شرکت ملي گاز ايران است که حوادث بسياري را رقم مي زند و گاهي به فوت افراد منجر مي شود.
وي تعداد حوادث ناشي ازآتش سوزي، انفجار و گاززدگي را درسال گذشته دوهزار و61حادثه اعلام و اظهارکرد: اين رقم باچهاردرصد رشد نسبت به سال پيش از آن، 348 نفر فوتي داشته است.
رئيس اچ اس اي يادآورشد: با آن که همواره اقدام هاي مختلفي براي فرهنگ سازي مصرف صحيح گاز درشرکت هاي گازاستاني انجام مي شود، اما هرسال شاهد رشد سه تا چهار درصدي حوادث و فوت هاي ناشي از آن هستيم.
بهمن نيا، نبود دودکش، استفاده ازدودکش هاي غيراستاندارد و نصب نادرست آنها، انفجار وآتش سوزي، نشت، پارگي و پوسيدگي شلنگ هاي گاز، همچنين استفاده از وسايل گازسوز غيراستاندارد و بازماندن شيرگاز در منزل را ازجمله دلايل حوادث ناشي ازمصرف نادرست گاز برشمرد.
وي با اشاره به اين که بخش عمده حوادث گاز پس از آبان ماه هرسال رخ مي دهند، اظهارکرد: همان طورکه هرسال حدودچهاردرصد آمارگازرساني در کشور رشد مي کند، حوادث نيزبه همين ميزان افزايش مي يابند، اما نکته قابل توجه آن است که تعداد حوادث شهري ازتعداد حوادث روستايي بسياربيشتر است، درحالي که انتظار مي رود در روستاهاي تازه گازرساني شده که تجربه استفاده صحيح گاز ندارند، شاهد وقوع حوادث بيشتري باشيم، اما به دليل بي دقتي مردم در شهرهاي بزرگ، اين طور نيست.
آرامش از ديدگاه آموزه هاي ديني (بخش چهارم)
در سه شماره پيشين به «آرامش از ديدگاه آموزه هاي ديني» پرداختيم و در آنها نکاتي را درباره ياد خدا، جهان بيني رحماني و درون انسان ها و ريشه هاي جديد عدم آرامش انسان ها را بررسي کرديم. اکنون و در بخش چهارم اين سلسله مطالب، نگاهي داريم به گفت وگو با خدا و يکي از نمادهاي بارز آن يعني «دعا» و تاثير آن بر آرامش در انسان که در ادامه مي خوانيد:
بر اساس مباني ديني و اسلامي، منبع اصلي و بي انتهاي امنيت و آرامش بشر، رابطه با خداوند است. ارتباط با او و اميد به آينده اي روشن از مؤلفه هايي است که موجب رهايي از تشويش خاطر و آرامش درون مي شود. نقش گفت وگو با خدا براي دستيابي به امنيت باطني و کاهش فشار رواني انکارناپذير است. ارتباط و گفت وگو با خدا به گونه هاي مختلف شکل مي گيرد:
دعا از مهمترين جلوه هاي ارتباط انسان با خدا و گفت وگوي مخلوق با خالق است. از جمله عناصر ضروري جهت رفع تنش، عرضه نياز به درگاه حق و استمداد از اوست. رخدادهاي روزانه گاهي چنان تنش زا مي شوند که اگر دست پرقدرت خالق از انسان حمايت نکند، ترس ها، خشم ها، دلهره ها و تهديدها چه بسا آدمي را از پاي درآورند يا او را به شدت ضعيف کنند. انسان در امواج پرتلاطم زندگي و فراز و نشيب هاي رنج آور آن به تکيه گاهي نيرومند نيازمند است که به آن پناه برده درون پراضطراب خويش را با آن آرام بخشد. دعا از جمله عبادات مهمي است که در آموزه هاي اسلامي مطرح شده، سهل ترين نوع ارتباط با خدا را شکل مي دهد. انسان هر لحظه، در هر حالت، در هر زمان و مکاني که اراده کند، مي تواند ارتباط دروني با خداوند برقرار کند و نياز خويش را به او برد، چنانکه در آيه 60 سوره «غافر» آمده است:
وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونىِ أَسْتَجِبْ لَكُم؛ و پروردگارتان فرمود مرا بخوانيد تا شما را اجابت کنم.
دعا و نيايش، آسان ترين وسيله ارتباط با پروردگار عالم است. حقيقت دعا درخواست طلب دروني از اوست. اين درخواست از روي نياز و خاکساري است که اميدواري آن را همراهي مي کند. دعاکننده به علم و قدرت الهي باور دارد و نياز خود را محضر عليم و قديرِ عالم مي برد. دعا، اوج خضوع، خشوع، فقر و طلب است که نياز به زبان ندارد و با يک توجه حاصل مي آيد.
نيايش آنچنان اهميتي دارد که اگر انسان ها از آن روي بگردانند، خدا هم به آنها اعتنا نخواهد کرد، در آيه 77 سوره «فرقان» آمده است:
قُلْ مَا يَعْبَؤُاْ بِكُم رَبِّي لَوْلَا دُعَاؤُكُم؛ بگو اگر دعاي شما نباشد پروردگارم هيچ اعتنايي به شما نمي کند.
دعا کارکردهاي متنوعي دارد؛ اگر قصد نيايش کننده صرفاً عرضه دردها و رنج هاي خويش محضر خدا باشد و با آن حاجتي مادي همراهي نکند، دراين صورت، برون ريزي عاطفي صورت گرفته و بهداشت رواني فرد محقق شده است. اصولاً درددل کردن با ديگران از نظر سلامت رواني، امري مفيد و مؤثر است، حال اگر اين پديده در ارتباط با خدا صورت گيرد، آثار مثبت آن افزون مي شود در آن آفات منفي نخواهد بود، زيرا در اين رابطه، بنده به آساني ناراحتي ها و نگراني هاي خويش را با آفريننده خود در ميان گذاشته است، چنانکه در آيه 86 سوره يوسف آمده است که يعقوب(ع) چنين کرد:
قَالَ إِنَّمَا أَشْكُواْ بَثِّي وَ حُزْنىِ إِلىَ اللَّهِ؛ گفت من شکايت غم و اندوه خود را پيش خدا ميبرم.
کارکرد ديگر نيايش، حاجت خواهي از خداست که دراين صورت، انگيزه دعاکننده، نياز مادي يا معنوي است. در آموزه هاي ديني آمده است اگر دعا، طلبِ واقعي باشد و انسان نياز خويش را از خدا بخواهد، اجابت قطعي است هرچند مطلوب انسان در زمان ديگر يا به گونه اي ديگر به حاجت خواه داده شود. به اين مثال دقت کنيم:
ممکن است در تابستاني داغ از کسي آب طلب کنيد، او به شما مي گويد: به تو مي دهم، اما ساعتي درنگ کن تا به تو آب هندوانه اي خنک دهم يا به تو بگويد آبي که خواسته اي آلوده است، آب زلال ديگري به تو خواهم داد. مهم اين است که خيرخواهي خدا را باور داشته باشيم و يقين کنيم. او مي خواهد به ما کمک کند، اما به گونه اي بهتر که عقل و خردمان به آن نمي رسد. در آيه 186 سوره بقره آمده است:
وَإِذَا سَأَلَکَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ؛ و هرگاه بندگان من از تو درباره من بپرسند [بگو] من نزديکم و دعاي دعاکننده - به هنگامى كه مرا بخواند - اجابت مىكنم.
در متون ديني، در ارتباط با دعا از يک سو و امنيت و آرامش از سوي ديگر، تعابير زيبايي به کار رفته است. انسان در مناجات خود با خدا با استمداد از خداوندِ امانبخش از او آرامش مي خواهد و تأمين سلامت، ايمني، الفت و آرامش خويش را از او طلب مي کند، چنانکه در دعاي جوشن کبير مي خوانيم:
يَا أَمَانَ مَنْ لَا أَمَانَ لَه: اي امنيت بخش کسي که از امنيت برخوردار نيست.
يَا أَمَانَ الْخَائِفِين: اي خداوند ايمني بخش ترسناکان.
بدون ترديد تأسي به سيره و سنت آن حضرت (ص) براساس آيه کريمه «و لکم في رسول الله اسوه حسنه»، راهگشاي مشکلات و مسائل مبتلا به جامعه مسلمانان خواهد بود. در ادامه 50 ويژگي رفتاري رسول اعظم(ص) را که بازگوکننده بخشي از سلوک فردي و اجتماعي و سبک زندگي آن حضرت است، مي خوانيد:
هنگام راه رفتن با آرامي و وقار راه مي رفت؛در راه رفتن پاها را روي زمين نمي کشيد؛ نگاهش پيوسته به زير افتاده و بر زمين دوخته بود؛ هرکه را مي ديد، سلام مي کرد و کسي در سلام از او پيشي نگرفت؛ 5. وقتي با کسي دست مي داد دست خود را زودتر از دست او بيرون نمي کشيد؛ با مردم چنان معاشرت مي کرد که هرکس گمان مي کرد عزيزترين فرد نزد آن حضرت است؛ هرگاه به کسي مي نگريست، به روش ارباب دولت با گوشه چشم نظر نمي کرد؛ هرگز به روي مردم چشم نمي دوخت و خيره نگاه نمي کرد؛ چون اشاره مي کرد با دست اشاره مي کرد نه با چشم و ابرو؛ سکوتي طولاني داشت و تا نياز نمي شد لب به سخن نمي گشود؛ هرگاه با کسي، هم صحبت مي شد به سخنان او خوب گوش فرا مي داد؛ چون با کسي سخن مي گفت کاملا برمي گشت و رو به او مي نشست؛ با هرکه مي نشست، تا او اراده برخاستن نمي کرد، آن حضرت برنمي خاست؛ در مجلسي نمي نشست و برنمي خاست مگر با ياد خدا؛ هنگام ورود به مجلسي در آخر و نزديک درب مي نشست نه در صدر آن؛ در مجلس جاي خاصي را به خود اختصاص نمي داد و از آن نهي مي کرد؛ هرگز در حضور مردم تکيه نمي زد؛ اکثر نشستن آن حضرت رو به قبله بود؛ اگر در محضر او چيزي رخ مي داد که ناپسند وي بود ناديده مي گرفت؛ اگر از کسي خطايي صادر مي شد، آن را نقل نمي کرد؛ کسي را بر لغزش و خطاي در سخن مواخذه نمي کرد؛ هرگز با کسي جدل و منازعه نمي کرد؛ هرگز سخن کسي را قطع نمي کرد مگر آنکه حرف لغو و باطل بگويد؛ پاسخ به سوالي را چند مرتبه تکرار مي کرد تا جوابش بر شنونده مشتبه نشود؛ چون سخن ناصواب از کسي مي شنيد، نمي فرمود: «را فلاني چنين گفت» بلکه مي فرمود «بعضي مردم را چه مي شود که چنين مي گويند؟»؛ با فقرا زياد نشست و برخاست مي کرد و با آنان هم غذا مي شد؛ دعوت بندگان و غلامان را مي پذيرفت؛ هديه را قبول مي کرد اگرچه به اندازه يک جرعه شير بود؛ بيش از همه صله رحم به جا مي آورد؛ به خويشاوندان خود احسان مي کرد بي آنکه آنان را بر ديگران برتري دهد؛ کار نيک را تحسين و تشويق مي فرمود و کار بد را تقبيح مي نمود و از آن نهي مي کرد؛ آنچه موجب صلاح دين و دنياي مردم بود، به آنان مي فرمود و مکرر مي گفت هرآنچه حاضران از من مي شنوند، به غايبان برسانند؛ هرکه عذر مي آورد، عذر او را قبول مي کرد؛ هرگز کسي را حقير نمي شمرد؛ هرگز کسي را دشنام نداد و يا به لقب هاي بد نخواند؛ هرگز کسي از اطرافيان و بستگان خود را نفرين نکرد؛ هرگز عيب مردم را جست وجو نمي کرد؛ از شر مردم برحذر بود ولي از آنان کناره نمي گرفت و با همه خوشخو بود؛ هرگز مذمت مردم را نمي کرد و بسيار مدح آنان نمي گفت؛ بر جسارت ديگران صبر مي فرمود و بدي را به نيکي جزا مي داد؛ از بيماران عيادت مي کرد اگرچه دور افتاده ترين نقطه مدينه بود؛ سراغ اصحاب خود را مي گرفت و همواره جوياي حال آنان مي شد؛ اصحاب را به بهترين نام هايشان صدا مي زد؛ با اصحابش در کارها بسيار مشورت مي کرد و بر آن تاکيد مي فرمود؛ در جمع يارانش دايره وار مي نشست و اگر غريبه اي بر آنان وارد مي شد نمي توانست تشخيص دهد که پيامبر کداميک از ايشان است؛ ميان يارانش انس و الفت برقرار مي کرد؛ وفادارترين مردم به عهد و پيمان بود؛ هرگاه چيزي به فقير مي بخشيد به دست خودش مي داد و به کسي حواله نمي کرد؛ اگر در حال نماز بود و کسي پيش او مي آمد نمازش را کوتاه مي کرد؛ اگر در حال نماز بود و کودکي گريه مي کرد، نمازش را کوتاه مي کرد.
بيست وهشتمين نشست دبيران، رابطين، و رؤساي قرارگاه هاي فرهنگي ستاد اقامه نماز صنعت نفت در محل سالن اجلاس سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس برگزار شد.در ابتداي اين نشست که روز چهارشنبه (22 آبان) برگزار شد، محمد شاهين جانشين مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس گزارشي از فعاليت هاي منطقه ويژه و دغدغه هاي فرهنگي منطقه ارائه داد. شاهيني ضمن تقدير از فعاليت هاي قرارگاه فرهنگي صنعت نفت در استان بوشهر، مهمترين مسأله جامعه را رعايت اخلاق در تمام شئون آن دانست. وي از مجموعه فرهنگي نفت درخواست کرد، روش هاي غير مستقيم اصلاح اخلاق در جامعه مد نظر قرار گيرد.در ادامه، حجت الاسلام اسماعيلي، مسؤول قرارگاه فرهنگي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، به مسأله فرهنگ و همچنين بررسي علل آسيب ها و نابهنجاري هاي فرهنگي موجود پرداخت. اسماعيلي مطالب خود را با ارائه گزارشي از مهمترين فعاليت هاي قرارگاه فرهنگي به پايان برد. اين نشست با سخنان مشاور فرهنگي وزير و رئيس ستاد اقامه نماز وزارت نفت ادامه يافت. احمد مجيدي ضمن اشاره به مسائل فرهنگي، نگاهي به عملکرد قرارگاه هاي فرهنگي و رابطين فرهنگي مناطق داشت و از قرارگاه ها و رابطين موفق تقدير کرد. مجيدي به آسيب شناسي فعاليت هاي صورت گرفته در مجموعه فرهنگي شکل گرفته در ستاد اقامه نماز وزارت پرداخت و در سخناني برنامه هاي آتي را تشريح کرد. مشاور فرهنگي وزير نفت در پايان نشست با اشاره به اهميت اربعين حسيني از مسئول قرارگاه خوزستان و رابط منطقه 7 کشوري خواست تا گزارشي از فعاليت هاي مربوط به اربعين ارائه دهند.
به مناسبت هفته وحدت احمد مجيدي، رئيس ستاد اقامه نماز وزارت نفت با حضور در جشن ميلاد رسول اعظم(ص) و امام جعفر صادق (ع) در دهکده گردشگري دريايي پازارلند، با جمعي از علماي اهل سنت ديدار و گفت وگو کرد. وي در اين ديدار با جمعي از ائمه جمعه و جماعات شيعه و اهل سنت از شهرستان هاي کنگان و عسلويه ديدار و گفت وگو کرد.
شخصیت های مرتبط با نفت در تاریخ معاصر ایران
علي بهرامي دارسي و همراهانش با کشف نفت در خوزستان، مسير تاريخ ايران معاصر را به سمت سويي بردند که هنوز هم همه لحظات زندگي ايرانيان متاثر از آن است. نفت مي سوزد و ماشين تاريخ معاصر ايران را در جاده زمان، به پيش مي راند. اين ماشين، مسافراني داشته است، مسافراني که در قامت شخصيت هايي موثر در اين تاريخي که همزاد با نفت است، نقش هاي پررنگي ايفا کرده اند. اين تاثيرگذاري گاهي در ميدان خيانت بوده است و گاه در ميدان خدمت. اما هر چه بوده، به نظر مي رسد که دانستن تاريخ معاصر نفت مي تواند افق هايي را براي آينده مان بگشايد، آينده اي که فعلا با نفت پيوند محکمي دارد. از سلسله مطالبي که درباره شخصيت هاي تاريخي مرتبط با نفت ايران خوانده ايد، به شماره چهارم و پاياني رسيده ايم و در اين مجال نيز، چند شخصيت ديگر را بررسي کرده ايم.
آلمانی ها اگر چه در دوران پایانی قاجارها یعنی دو دهه پایانی قرن نوزدهم میلادی، مانند روس ها و انگلیسی ها دست به استعمار ایرانیان نزدند، اما یکی از بهترین و مهمترین آثار تحقیقی درباره معادلات نفت ایران در آن دوره را آنها به نگارش درآورده اند. از جمله این افراد یکی از افسران ارتش امپراتوری آلمان است که دیپلمات وزارت خارجه هم بود و از قضا مدتی نیز به سرکنسولی آلمان در تبریز رسید. محصول سرکنسول شدن او کتابی است به نام ماه عسل ایرانی که در بر گیرنده مجموعه ای از خاطرات و یادداشت های این دیپلمات آلمانی است و از منابع قابل توجه بسیاری از رشته های علوم اجتماعی محسوب می شود، اما مهمترین و مرتبط ترین کتاب لیتن که در آن به وضعیت معادلات نفتی ایران نیز پرداخته، کتابی است به نام «ایران از نفوذ تا تحت الحمایگی». لیتن در این کتاب به عنوان یک مشاهده گر سیاسی و اجتماعی دقیق برای دولت متبوعش یادداشت های گرانبهایی را جمع می کند. یادداشت هایی که تحلیلی هستند و وضعیت نفت ایران را در آغاز ظهورش در پایان قرن نوزدهم میلادی به تصویر می کشند. لیتن با تحلیل امتیازهایی که روسیه و انگلستان از ایران می گرفتند امتیاز دارسی را بدون اینکه به نتیجه رسیده باشد، یکی از بهترین امتیازهایی می داند که انگلستان از ایران گرفته است. او در کتاب یاد شده می نویسد:«از مدت ها قبل معلوم شده بود که منطقه بین دریای خزر و خلیج فارس و ارتفاعات غرب ایران.... حاوی رگه های نفت است.در سپتامبر 1889مشخص شد در نزدیک شوشتر و بوشهر مخازن زیرزمینی نفت که وزن مخصوص کمی را داراست و به همین جهت به راحتی تصفیه می شود، وجود دارد».
حواشی و بحث های تاریخی درباره تقی زاده بسیار زیاد است. برخی او را از اقطاب روشنفکری در ایران معاصر دانسته اند و برخی دیگر او را چهره پلید صد سال اخیر معرفی می کنند. از بررسی نقدهای مثبت و منفی درباره این شخصیت تاریخی درمی گذریم و نیم نگاهی داریم به نقش این شخصیت تاریخی در نفت ایران، حوزه ای که شاید در میان همه بحث های تاریخی درباره او، کمی مغفول مانده باشد. بعد از فراز و نشیب های بسیار زیادی که تقی زاده از سال 1284 شمسی یعنی آغاز مبارزات برای ایجاد مشروطه از سر گذراند، به توصیه و حمایت تیمورتاش، سال 1307 والی خراسان شد و بعد از آن در سال 1308در سمت وزیر مختاری انگلستان قرار گرفت و سال 1309 نیز با حضور در کابینه مخبرالسلطنه هدایت، وزیر مالیه شد، چیزی شبیه به آنچه به عنوان وزیر اقتصاد در دولت های کنونی جهان وجود دارد. دارسی توسط پهلوی اول زیر سوال رفته بود و رضا شاه با اصرار می خواست که آن را لغو کند. لغوی که منجربه انعقاد قرارداد 1933 شد. مسئولیت این کش و قوس نفتی در پهلوی اول را یک گروه پنج نفره بر عهده داشتند. محمدعلی فروغی، علی اکبر داور، حسین علا، حسن تقی زاده و مخبرالسلطنه هدایت. البته تقی زاده تمدید قرارداد را اشتباه بزرگ رضاشاه دانسته و خود را در این ماجرا نه موجد، نه مبتکر، نه عاقد، بلکه به عبارت خودش «آلت فعل» دانست. بعد از انعقاد قرارداد 1933 و نقش تقی زاده در آن، خیلی ها در آستانه ملی شدن صنعت نفت او را مقصر می دانستند. تقی زاده کسی شد که به وابستگی انگلیسی شهرت یافت و تا همین امروز هم انگ وابستگی را بر دوش می کشد.
حسین علاء یکی دیگر از اعضای گروه پنج نفره ای است که در دوران پهلوی اول مسؤول شدند تا قرارداد نفتی دارسی را تغییر دهند. او ماجراهای زیادی داشت و عمرش به دوران ملی شدن صنعت نفت قد داد. علاء، نخست وزیری بود که بعد از فضل الله زاهدی و ماجرای کودتای 28 مرداد روی کار آمد. کمی قبل تر که باز گردیم، حسین علاء از کسانی بود که در مجلس به عنوان یک نماینده مخالف انقراض سلسله قاجاریه سخنرانی کرد. او در سال 1329 و پس از ترور رزم آرا توسط فدائیان اسلام به سمت نخست وزیری رسید تا اینکه در اردیبهشت 1330 استعفا کرد. از اینجاست که علاء علاوه بر حضور در کمیته پنج نفره الغای دارسی، یک ماموریت مهم نفتی را بر عهده می گیرد. او که پس از استعفا از نخست وزیری به وزارت دربار می رسد، به عنوان رابط شاه و مصدق نقش بسیار پررنگی را در ملی شدن صنعت نفت ایفا می کند. در تمام دوران نخست وزیری مصدق، او با شاه بیش از 6 مرتبه دیدار نکرد و اغلب ارتباط این دو به واسطه حسین علاء انجام می شد. به عبارت دیگر، علاء در تحولات عمیق نفتی رابط اصلی بین دو قدرت دولت و دربار بوده است. او ابتدا حامی مصدق بود، اما اندکی بعد به صف مخالفان مصدق پیوست و پس از کودتا و حذف فضل الله زاهدی دوباره به سمت نخست وزیری رسید تا اینکه در 25 آبان 1334 توسط فداییان اسلام ترور شد، اما جان سالم به در برد. علاء در 1336 دوباره از نخست وزیری استعفا کرد و بعد از آن تا سال 1342 وزیر دربار پهلوی دوم بود.
بعد از کودتای 28 مرداد، حالا نوبت به قرارداد کنسرسیوم رسیده بود. مجلسی که در دوران مصدق حسابی آتش سوزانده بود و دنبال ملی شدن صنعت نفت رفته بود حالا دیگر باید اوامر استبداد را مو به مو انجام می داد. با سرکوب مصدق و جریانات ملی، حالا نوبت دولت کودتا بود که افسار و عنان صنعت نفت را در دست بگیرد. لذا قراردادی با نام کنسرسیوم رقم خورد که نام دیگرش امینی- پیچ بود. همه توجیه شده بودند و می دانستند که نمی توانند با این قرارداد مخالفتی داشته باشند، اما روزی که کنسرسیوم به مجلس رفت تا مجوز اجرایی شدن را بگیرد، یک نفر هفت ساعت در مخالفت با آن سخنرانی کرد. سخنرانی او بعدها به صورت یک کتاب با نام قرار نفت امینی- پیچ منتشر شد و بنا بر گفته کارشناسان این کتاب که محتوای سخنرانی درخشش است از نظر فنی و تاریخی یک از بهترین کتاب های تحقیقی در زمینه تاریخ نفت ایران محسوب می شود. بالاخره در 29 مهر 1333 قرار داد کنسرسیوم تصویب شد و اکتشاف و فروش نفت تحت عنوان پنجاه ـ پنجاه به این کنسرسیوم واگذار شد. محمد درخشش که بعدها در سال 1340 به مدت 14 ماه نیز به وزارت فرهنگ رسید، یکی از آن پنج نفر مخالف بود. درخشش در سال 1341 استعفا داد و سیاست را رها کرد تا اینکه سال 1384 در مریلند امریکا فوت کرد.
پس از الغای قرارداد دارسی و انعقاد قرارداد 1933 در دوران پهلوی اول، قرارداد دیگری که الحاقیه ای به قرارداد 1933 محسوب می شد، به امضا رسید. قراردادی که نام دو نفر را یدک می کشید، گس- گلشائیان. نوبل گس از مدیران شرکت نفت انگلیس و ایران و عباسقلی گلشائیان، وزیر دارایی وقت از سوی پهلوی دوم امضای شان پای قرار داد بود.گلشائیان در کابینه فروغی وزیر بازرگانی و پیشه و هنر شد و در اسفند ۱۳۲۰ به وزارت دادگستری رسید تا اینکه در سال ۱۳۲۷ در کابینه محمد ساعد مراغه ای وزیر دارایی شد. اما این همه ماجرا نبود بلکه گس- گلشائیان باید در مجلس شورای ملی وقت رای می آورد تا لازم الاجرا شود. علی منصور نخست وزیر، وقت تمام تلاش خود را کرد تا مجلس را متقاعد کند، اما مجلس زیر بار نمی رفت. البته این قرارداد در دوره نخست وزیری محمد ساعد به امضا رسیده بود. بالاخره منصور استعفا کرد و علی رزم آرا جانشین او شد. باترور رزم آرا توسط فدائیان اسلام و تقویت مدافعان ملی شدن صنعت نفت در مجلس، قراردادی که گلشائیان آن را امضا کرده بودند، به محاق رفت و صنعت نفت ملی شد. گلشائیان در دوران ملی شدن صنعت نفت و حکومت مصدق مغضوب بود اما پس از کودتا دوباره به پست های دولتی رسید. گلشائیان کتاب خاطرات بسیار مشهوری دارد که شرح های مهمی از تاریخ معاصر ایران را درون خود جای داده است. بدون گلشائیان تاریخ معاصر ایران خصوصا در دوران پهلوی اول کاستی هایی دارد.
خوردن غذا در بدن، به مرور زمان و با بالا رفتن سن باعث ايجاد باکتري و سموم زيادي مي شود که ممکن است خطرهاي ابتلا به بيماري را افزايش دهد. به همين دليل متخصصان، سم زدايي بدن را مفيد مي دانند و توصيه مي کنند که براي در امان ماندن از بيماري، خوراکي هايي را مصرف کنيم که سم زدا هستند. مصرف برخي سبزي ها و ميوه ها مي تواند به هضم بهتر غذا کمک کند و باعث جلوگيري از رسوب مواد سمي در بدن شود.
همان طور که همه می دانند، لیموترش خواص زیادی دارد و مصرف آن باعث تمیزی دستگاه گوارش می شود. علاوه بر این لیموترش ادرار آور است، پس می تواند کلیه ها را فعال تر کند تا مواد سمی و زائد بیشتری از بدن دفع شود. هیچ چیز به اندازه آب لیموترش نمی تواند در خارج شدن سموم بدن موثر باشد.
کیسه صفرا و کبد را می توان با مصرف این ترب تمیز کرد. برای استفاده از خواص این ماده غذایی بهتر است آن را رنده و به سالادهایتان اضافه کنید. علاوه بر این می توانید آب ترب را بگیرید و مثل آبمیوه آن را مصرف کنید.
این سبزیجات (کلم سبز، گل کلم، کلم برگ، کلم بروکسل، بروکلی و...)، بهترین سم زدا برای بدن هستند، به این دلیل که کلم ها باعث تحریک کبد می شوند و همین مساله سبب خارج شدن مواد سمی بدن می شود. انواع کلم ها را می توان به صورت خام یا پخته استفاده کرد و از خاصیت سم زدایی آنها در ایجاد سلامتی بهره برد.
به دلیل دارا بودن ترکیبات فراوان، سم زدای فوق العاده ای محسوب می شود. با مصرف این ماده غذایی پرخاصیت می توان سموم و مواد زائد بدن، به ویژه آلودگی هایی مانند سرب و جیوه را دفع کرد. علاوه بر این، سیر خاصیت ضدباکتریایی دارد، به همین دلیل می تواند پاک کننده خوبی برای روده ها باشد.
اگر به دنبال یک ضدعفونی کننده عالی هستید، جعفری مصرف کنید. این سبزی معطر و پرطرفدار ادرارآور است و باعث تحریک کلیه ها می شود و نقش مهمی در دفع سموم بدن دارد. با اضافه کردن جعفری به سالاد، پاستا، سوپ و دیگر غذاها کمک زیادی به خارج شدن سموم از بدنتان می کنید.
چغندرقند هم یکی دیگر از مواد غذایی سم زداست که به دلیل داشتن «متیونین» به رفع مواد زائد بدن کمک می کند. «بتانین» موجود در آن نیز باعث می شود اسیدهای چربی که در کبد انباشته شده اند، زودتر تجزیه شوند. مصرف چغندر قند را می توان برای دوره های سم زدایی مورد استفاده قرار داد و نتیجه آن را هم دید.
میوه های قرمز رنگ هم جزو خوراکی های فوق العاده سم زدا هستند. در بین میوه های قرمز، توت فرنگی دارای خواص زیادی است. این میوه با پتاسیم بالایی که دارد می تواند به تمیز شدن کبد کمک زیادی کند. مصرف میوه هایی چون تمشک، شاه توت آلبالو و... را هم فراموش نکنید.
این میوه حاوی فیبر موثری به نام پکتین است که به مواد سنگین و زائد می چسبد و آنها را به آسانی دفع می کند. علاوه بر این، تاثیر پکتین را در بهبود عملکرد دستگاه گوارش و دفع مدفوع نباید نادیده گرفت. پس تا می توانید سیب بخورید و تاثیر شگفت انگیز آن را ببینید.
گیاهان دارویی
زنجبيل يا زنجفيل گياه گرمسيري است که ارتفاع آن به 2 متر مي رسد و برگ ها و ساقه قرمزرنگي دارد. اين گياه جادويي پرخاصيت که طي قرن هاي طولاني از ريشه و دمنوش آن براي درمان انواع درد ها و بيماري ها استفاده مي شد، به دليل عطر و طعم بي نظيري که دارد، يکي از ادويه هاي شناخته شده و پرکاربرد آشپزخانه است. زنجبيل علاوه بر اينکه يک آنتي باکتريال طبيعي است؛ منگنز، فسفر، مس، منيزيم کلسيم، سديم و آهن نيز دارد. از لحاظ ويتامين ها، حاوي مقدار کمي ويتامين هاي B1، B2 و B3 و C است. همچنين ريشه زنجبيل منبع غني نشاسته است و مقدار بالايي چربي و پروتئين دارد. از خواص مصرف زنجبيل هم مي توان به کاهش درد، برطرف کردن نفخ، رفع مشکلات گوارشي، پيشگيري از سرطان و... اشاره کرد.
توصیه ها را جدی بگیرید
دانشمندان در تحقيقات خود به اين نتيجه رسيده اند برخي موادي که ما زياد از آنها استفاده مي کنيم، بيش از اندازه سمي و خطرناک هستند، به حدي که بايد در مصرف آنها بيش از پيش دقت کنيم. به اعتقاد آنها استفاده بيش از حد اين مواد در سرطاني شدن سلول هاي بدن تاثيرگذار است؛ بنابراين توصيه مي کنند تا جايي که مي توانيم کمتر از اين مواد سمي و خطرناک که در ادامه به برخي از آنها اشاره کرده ايم، استفاده کنيم.
براساس تحقيقات، مشخص شده که شيرين کننده هاي مصنوعي مانند (سايکلاميت) خطر سرطان را افزايش مي دهند. براي حل اين مشکل «ساخارين» در مواد غذايي به جاي شيرين کننده هاي مصنوعي مورد استفاده قرار مي گيرد، در حالي که طبق تحقيقات، عملکرد «ساخارين» در بدن نشان داده که تمام محصولاتي که در آنها ساخارين وجود دارد هم باعث سرطاني شدن سلول ها مي شوند.
گفته مي شود دهان شويه هاي حاوي اتانول نيز احتمال ابتلا به سرطان دهان را افزايش مي دهد. دانشمندان بر اين باورند که اتانول بافت هاي دهاني را در برابر مواد سرطانزا آسيب پذير مي کند. توصيه آنها هم براي استفاده از دهان شويه ها اين است که چند روز در ميان به صورت غرغره مصرف شوند. همچنين افراد سيگاري و کساني که سابقه سرطان دهان در خانواده آنها وجود دارد يا ريسک ديگر فاکتورهاي ابتلا به سرطان را دارند، بهتر است از دهان شويه هاي بدون اتانول استفاده کنند.
نوعي داروي کاهنده کلسترول و فشارخون است که دانشمندان در تحقيقاتي که انجام داده اند، دريافته اند افرادي که از داروهاي حاوي استاتين در مقادير بالا استفاده مي کنند، درصد ابتلا به سرطان هايي مانند سرطان سينه، سرطان روده بزرگ و سرطان پروستات در آنها افزايش مي يابد.
آلومينيوم موجود در ضدعرق ها و دئودورانت ها که «پارابن» ناميده مي شود نيز مثل هورمون استروژن عمل مي کند و استفاده بيش از حد آن، خطر ابتلا به سرطان سينه در زنان را افزايش مي دهد. دانشمندان دريافته اند افراد زيادي که 99 درصد جمعيت جامعه را تشکيل مي دهند در معرض مواد حاوي «پارابن» مانند مواد آرايشي- بهداشتي گوناگون و مواد غذايي قرار دارند.
استفاده بيش از حد اين ماده خطرناک شيميايي هم افرادي را که به طور مکرر به رنگ کردن موي خود مي پردازند در معرض ابتلا به سرطان قرار مي دهد.پژوهش ها نشان داده، مواد شيميايي مضر در رنگ موها نه تنها خطرناک است، بلکه خطر ابتلا به انواع سرطان را چند برابر مي کند.
شبنم اعماري سرزمين پنهاورمان ايران مانند بسياري از کشورها، جاذبه هاي تاريخي ديدني زيادي دارد که برخي شناخته شده و برخي هم ناشناخته هستند. ديدني هايي که هر کدام، رازهاي سر به مهري دارند که با شنيدنشان هيجان زده مي شويد و براي ديدنشان لحظه شماري مي کنيد.
يکي از جاذبه هاي تاريخي کمتر شناخته شده ايران که مطمئنا آشنايي با آن وسوسه ديدنش را به جانتان مي اندازد، قلعه اسرارآميز بويني يوغون است.
قلعه بويني يوغون که نشانه هايي از تمدن 4 هزار ساله را در خود نهفته دارد، در 11 کيلومتري شهرستان نير و 35 کيلومتري اردبيل جا خوش کرده است.
اين قلعه که روي صخره هاي کوهي به همين نام ساخته شده، معماري سنگي کم نظيري دارد، به طوري که از قلعه به عنوان يک موزه روباز تاريخي ياد مي شود. در اين قلعه اسرارآميز که روي قطعات سنگ هاي عظيم استوار شده، ديوارهاي سنگي به ارتفاع 300 متر ديده مي شود که قلعه را از دو طرف نفوذناپذير کرده بودند. با وجود تخريب هاي ناشي از عوامل طبيعي و انساني طي ساليان دراز، هنوز برخي از قسمت هاي اين دژ مستحکم پابرجا مانده و به مرور زمان برخي قسمت ها نيز زير خاک مدفون شده اند. قلعه بويني يوغون، موقعيتي قابل توجه از نظر نظامي داشته، به طوري که نفوذ دشمن و تسخير دژ تقريبا غيرممکن بوده است.
رسيدن به قلعه کمي دشوار است. در پايين اين دژ مستحکم، پله هايي ديده مي شود که از تراش سنگ ها به وسيله انسان ها ايجاد شده است. پله هايي که براحتي مي توان از کوه بالا رفت؛ البته برخي قسمت ها هم به مهارت صخره نوردي نياز دارد. با رسيدن به بالاي تپه عظيم سنگي، شش حوضچه دست ساز ديده مي شود. حوضچه هاي استخرمانندي که محصول دست بشر هستند و با چنان ظرافتي تراش خورده اند که نمي توان اين همه هنر و توانايي را نستود. اين حوضچه ها به قدري هنرمندانه طراحي شده اند که گويا آب باران و برف در آنها ذخيره مي شده و مورد استفاده ساکنان قلعه قرار مي گرفته است. به باور مردم محلي اين منطقه، عمق اين حوضچه ها به حدي زياد است که انتها ندارد.
بويني يوغون هم مانند بسياري از مکان هاي تاريخي اسرارآميز، رازهاي حيرت انگيزي دارد که عجيب ترين آن مربوط به آدمخوار بودن قلعه است. متروک ماندن بويني يوغون مانند خيلي از آثار تاريخي ديگر، باورهايي در ميان مردم محلي به وجود آورده که بسيار جالب توجه است. بوميان اين منطقه داستان هاي زيادي از قلعه تعريف مي کنند، قصه هايي که از اجدادشان به آنها منتقل شده است. اگر پاي داستان هاي محلي هاي اين منطقه در خصوص قلعه بنشينيد، دلتان نمي خواهد کوچک ترين صحبتي را از دست بدهيد. آنها با همان گويش شيرين خود به آدمخوار بودن قلعه اشاره مي کنند و مي گويند که قرن ها پيش افرادي که وارد روستاي کورعباسلو(محلي که قلعه قرار گرفته) مي شدند، بعد از اينکه از آن بازديد مي کردند، به طور مرموزي ناپديد مي شدند و از آنجا که معلوم نبود چه بلايي سر اين افراد آمده، محليان تصور مي کردند که قلعه، آنها را بلعيده است! همين اتفاق باعث شد که بوميان به اين دژ کهن، لقب قلعه آدمخوار را بدهند و اين بناي عظيم تاريخي به اثري دلهره آور شهره شود. البته با گذشت زمان، معماي آدمخوار بودن اين قلعه هم حل شده است؛ به اين دليل که براي رسيدن به قلعه، بايد مسير دشواري طي مي شد، گردشگران ترجيح مي دادند براي بازگشت از آن طرف قلعه که مسير راحت تري داشت، برگردند، شايد همين مساله بود که اين باور را به وجود آورد؛ کساني که راهي قلعه شده اند، بازگشتي برايشان نبوده و قلعه، آنها را بلعيده است! حالا با توجه به آنچه گفتيم، اگر شما هم جزو کساني هستيد که به جاذبه هاي اسرارآميز علاقه منديد، مي توانيد براي ديدن اين دژ تاريخي برنامه اي بريزيد و با حضور در ميان مردم محلي پاي قصه هاي افسانه اي آنها بنشيند.
صنایع دستی
مليله دوزي يکي از رودوزي هاي بسيار زيبا، سنتي و تزييني ايران است که قدمتي 2500 ساله دارد.
مليله ها مفتول هايي از جنس آلياژ هاي مختلف با رنگ هاي طلايي و نقره اي هستند که به شکل فنري ساخته شده و براي تزيين و جلوه بيشتر روي پارچه دوخته مي شوند. در حال حاضر از اين هنر براي تزيين روميزي، روتختي، سجاده، تابلو و... استفاده مي کنند. از طرح هاي معروف مليله دوزي مي توان به بته جقه، گل و بوته، گل و مرغ و گل هاي شاه عباسي اشاره کرد. وسايل مورد نياز براي مليله دوزي عبارتند از: پارچه (ترمه يا مخمل و کتان)، انواع نخ هاي مليله دوزي، سوزن، قيچي، دستگاه کمان براي محکم نگهداشتن پارچه، پنبه و... .
مليله دوزي انواع مختلف دارد که از جمله آنها دوردوزي يا تحريردوزي، تودوزي، کنگره دوزي، زرک دوزي، برجسته دوزي و زناردوزي است.
دوخت اين هنر دستي اينگونه است که ابتدا يک پارچه کتان يا متقال را به اندازه پارچه اي که قرار است مليله دوزي روي آن انجام شود، مي برند. سپس محلولي از سريش و آب درست مي کنند و به وسيله قلم مو تمام سطح پارچه را به آن آغشته مي کنند و پارچه اصلي را روي اين پارچه قرار مي دهند تا به هم بچسبند.
بعد از خشک و ثابت شدن دو پارچه روي هم، نقشي که قرار است مليله ها روي آن کار شود، با کمک کاغذبرگردان روي پارچه اصلي منتقل مي شود. در اين مرحله کار با سوزن ادامه پيدا مي کند. مليله ها را با نخ و سوزن به پارچه مي دوزند و تمام نقش را با مليله پر مي کنند تا به آنچه مدنظر است، برسند. در حال حاضر اين هنر ظريف و زيبا در شهرهاي اصفهان، يزد، کاشان و تهران انجام مي شود.
هتل های سنتی ایران
سفر به استان کرمان و ديدن جاذبه هاي تاريخي و بناهاي باشکوهش، در کنار زيبايي هاي کوير و تجربه اقامت در هتل هاي سنتي اين شهر، مطمئنا سفري رويايي را برايتان رقم خواهد زد.
يکي از معروف ترين ديدني هاي کرمان، باغ شاهزاده (شازده) است که قدمتش به زمان قاجار مي رسد. جايي نزديک به شهر کرمان و در ميان کوير که امکان اقامت در آن نيز فراهم است. باغ شاهزاده با مساحتي 55 هکتاري، يکي از پنهاورترين باغ هاي ايراني است که در آثار ملي ايران و در ميراث جهاني يونسکو نيز به ثبت رسيده است.
اين هتل باغ به قدري زيباست که با حضور در آن و ديدن فضاي دل انگيز، معماري بي نظير، حوض ها، جويبارهاي پرآب و انواع درختان سر به فلک کشيده اش که بوستاني زيبا در کوير خلق کرده اند، در کنار آبشارهايش، هر مسافري را غرق در خيال خواهيد شد. باغش شاهزاده مانند الماسي قيمتي بر سينه کوير مي درخشد، به طوري که نمي توانيد از اقامت در آن به سادگي بگذريد و چشم بر اين همه زيبايي ببنديد.
يکي از خانه هاي قديمي کرمان است که قدمتي 100 ساله دارد. اين هتل سنتي با الهام از معماري اصيل کرمان، پس از بازسازي و تجهيز به اقامتگاهي زيبا تبديل شده است. هنگام ورود به اين هتل، حياطي نقلي با يک حوض کوچک مي بينيد که دورتادورش پر از گلدان هاي رنگارنگ شمعداني است که فضايي چشم نواز و پرطراوت به وجود آورده است. شنيدن صداي گوش نواز شرشر آب نماي وسط حوض و استشمام بوي شمعداني، ناخودآگاه شما را به گذشته مي برد و به فکر وامي دارد.
با حضور در هتل سنتي شهبــاز مــي توانيد اقامتي به يادماندني و سفري خاطره انگيز را تجربه کنيد.
اروميه، يکي از کلانشهرهاي ايران است که در شمال غربي کشور و در منطقه آذربايجان قرار گرفته است. منطقه اي که علاوه بر جاذبه هاي فراوان، سوغات زيادي هم دارد که محال است در بازديد از اين شهر خريد آنها را فراموش کنيد.
نقل اروميه: يکي از محبوب ترين و پرطرفدارترين سوغات اروميه است. نقل ها از نظر اندازه و طعم انواع مختلفي دارند که خوشمزه ترين نقل ها را مي توان از اروميه تهيه کرد.
حلواي هويج: سوغات محبوب اروميه است که از گردو، شيره انگور و هويج درست مي شود. مردم اين خطه به عنوان خوراکي ويژه شب يلدا از آن استفاده مي کنند.
حلواي گردو: يکي ديگر از خوراکي هاي خوشمزه اروميه است. اين حلوا به خاطر داشتن گردو و شيره انگور، طبعي بسيار گرم دارد و مصرف آن بيشتر در شب هاي سرد سال مرسوم است.
عرقيات اروميه: به دليل خوش آب و هوا بودن منطقه آذربايجان، عرقيات اين خطه هم معروف است. از معروف ترين عرقيات اروميه مي توان به عرق بيدمشک و بادرنجبويه اشاره کرد.
لوزانک: اين شيريني که در زبان محلي به آن باستخ مي گويند، از شيره انگور، نشاسته، گلاب و آب تهيه مي شود و در ظاهر به مسقطي شباهت دارد.
سوجوق: از شيريني هاي خوشمزه اي است که براي تهيه آن از شيره انگور، نشاسته و گلاب استفاده مي شود.
نان هاي سنتي: تنوره چره، يخاچره، ارده، جزلا چره و تاواچره، نان هاي سنتي بسيار خوشمزه اروميه هستند.
صنايع دستي: علاوه بر خوراکي هاي خوشمزه، صنايع دستي اروميه هم کم نيستند که از جمله آنها مي توان به گليم، معرق، سفالگري، جاجيم، منجوق دوزي، وسايل چوبي، رنگرزي و چاپ هاي سنتي و منبت کاري اشاره کرد.
شهلا خاتون آباد
همه ما با انواع و اقسام سالادها آشنا هستيم. با اين حال شايد بيشتر از اينکه به اين خوراکي خوش آب و رنگ به چشم يک پيش غذاي خوشمزه نگاه کنيم، آن را غذايي رژيمي تصور و گاهي جايگزين غذاي اصلي مي کنيم. قبل از هر چيز اگر بخواهيم يک تعريف ساده از سالاد بياوريم، بايد بگوييم که تركيبي متنوع از انواع سبزيجات به همراه نمك، روغن، سركه يا آبليمو بود. البته واژه «سالاد» از کلمه ايتاليايي «insalata» به معناي خوراکي يا غذاي شور گرفته شده است. اين نوع غذا برگرفته از يک شيوه غذايي رومي بود که در آن زيتون، تربچه و ديگر سبزيجات را در نمک، روغن يا سرکه مي گذاشتند و همراه با غذاي اصلي يا به عنوان پيش غذا مي خوردند، اما از ابتداي قرن پانزدهم ميلادي، سالادها کم کم به شکل امروزي خود درآمد. در حال حاضر ما در سالادهايمان از انواع گوشت سفيد و قرمز، حبوبات، پنير، غلات، ميوه و صيفي جات نيز استفاده مي کنيم. شايد به همين دليل است که مي توان آن را يک وعده غذايي سبک و سالم در نظر گرفت. در دنيا سالادهاي خوشمزه و خلاقانه زيادي درست مي شود که مواد آن به چند برگ کاهو و تکه هاي خيار و گوجه محدود نمي شود. سالادهايي که گاهي از غذاهاي اصلي هم بيشتر طرفدار دارند. از مزاياي سالادها هم مي توان به صرف وقت کم و استفاده از مواد مغذي متنوع در آنها اشاره کرد.
همانطور که مي دانيد سبزيجات، مهم ترين ترکيبات سالادها را تشکيل مي دهند، به همين خاطر مصرف آنها به حفظ سلامتي هم کمک مي کند. فيبرهاي موجود در سالادها به عملکرد مطلوب سيستم گوارشي منجر مي شود. اسيدفوليک يا ويتامين B9 موجود در برگ هاي سبز نقش مهمي در حفظ سلامت قلب و عروق، پيشگيري از افسردگي و مقابله با اختلالات حافظه دارد. علاوه بر اين، سبزيجات منابع غني ويتامين ها، کلسيم، آهن و ديگر ريزمغذي هاي مفيد هستند که در کنار مقدار زيادي آب به حفظ شادابي و سلامت بدن کمک خواهند کرد. همچنين مصرف روغن هاي سالم موجود در سالاد نقش زيادي در تامين امگا 3 بدن دارد. با توجه به مقدمه کوتاهي که برايتان آورديم، قصد داريم در اين مطلب طرز تهيه سالاد محبوبي را که قدمتي 100 ساله و در ايران هم طرفداران زيادي دارد، به شما آموزش دهيم، پس با ما همراه باشيد.
طرز تهيه
براي درست کردن اين سالاد ابتدا بايد فيله مرغ را مزه دار کنيم. کمي آرد روي فيله ها مي ريزيم، سپس آنها را آغشته به تخم مرغ و بعد از آن وارد آرد سوخاري مي کنيم. حالا فيله هاي مزه دار شده مان را سرخ يا گريل مي کنيم. يک حبه از سيرمان را با آبليموي ترش، سس خردل، سس مايونز، روغن زيتون و نصف پنير مخلوط مي کنيم. کاهوهايي که تميز شسته و خشک کرده ايم را خرد مي کنيم. حبه ديگر سير را له کرده و در روغن زيتون تفت مي دهيم. نان هاي تست را به صورت يک قاب برش مي زنيم (دور نان به دليل خشک بودن، سس و مواد را خوب جذب نمي کند، به همين دليل است که بايد دور نان را جدا کرد). قسمت هاي سفيد و اسفنجي نان را به ابعاد يک سانتيمتري درمي آوريم و در تابه نچسب که آغشته به کمي روغن و سير له شده است، با حرارت ملايم، تست مي کنيم. حالا کاهوي برش خورده، کمي سس، فيله هاي مزه دار شده و نان تست را درون ظرف مورد نظر مي ريزيم و باقيمانده پنيرمان را به آن اضافه مي کنيم و به آرامي هم مي زنيم تا موادمان با سس خوب مخلوط شود. سالاد سزارمان آماده است، آن تزيين و با لذت ميل کنيد.
مواد لازم
کاهوپيچ: يک عدد بزرگ
فيله مرغ: 8 عدد
نان تست: 3 عدد
سير: 2 حبه
تخم مرغ: يک عدد
ليموترش: يک عدد
روغن زيتون: 2 قاشق غذاخوري
پنير پارميزان: 6 قاشق غذاخوري
سس خردل و سس مايونز: هر کدام يک قاشق چايخوري
نمک و فلفل: به ميزان لازم
آرد سوخاري: به ميزان لازم
آتينا عالي
چشيدن طعم اين معجون پرخاصيت در زمستان لذت خاصي دارد، به خصوص اگر کنار چاي داغ داغ و همراه با زنجبيل باشد. ليمو شکري علاوه بر طعم دلپذيرش، اگر با عسل و کمي زنجبيل يا دارچين ترکيب شود، مي تواند معجوني مناسب براي سرماخوردگي باشد.
نکته: براي اينکه ليمو شکري شما تلخ نشود، بايد تمام اصول تهيه آن را رعايت کنيد. اين معجون 40 روز زمان نياز دارد تا آماده و قابل خوردن شود.
مواد لازم
ليموترش(زرد): يک کيلو
شکر يا عسل طبيعي: 500 گرم (از ترکيب عسل، شکر و کمي نبات هم مي توان استفاده کرد)
شيشه مناسب براي ريختن معجون
طرز تهيه
ليموها را خوب بشوييد و 24 ساعت در آب سرد قرار دهيد. در اين مدت در فواصل مختلف دو، سه بار آب آن را عوض کنيد تا تلخي پوست ليمو گرفته شود. بعد از 24 ساعت آنها را از آب خارج و روي يک پارچه پهن کنيد تا خوب خشک شود. در تمام مراحل کار بايد ليمو و وسايلي که از آنها استفاده مي کنيد، آب نداشته باشد تا باعث کپک شود. بعد از خشک شدن، ليموها را به شکل حلقه هاي نازک برش بزنيد. يادتان نرود هسته ها را حتما درآوريد تا معجونتان تلخ نشود. حالا درون شيشه يک لايه ليمو بچينيد، سپس يک لايه شکر يا عسل روي آنها بريزيد و تا تمام شدن حلقه هاي برش خورده ليمو اين کار را انجام دهيد. سعي کنيد به اندازه يک بند انگشت روي ظرفتان خالي بماند که با حل شدن شکر يا عسل، مواد از شيشه بيرون نريزد. در ظرف را خوب ببنديد و در يک محيط خنک قرار دهيد. 30 تا 40 روز زمان نياز است تا معجونتان جا بيفتد و برسد. (هرازگاهي در ظرفتان را باز کنيد و هم بزنيد تا اگر شکر ريخته ايد به خوبي آب و هواي اضافه هم خارج شود).
يکي از دسرهاي ايتاليايي پرطرفدار پاناکوتاست که هم درست کردنش بسيار آسان است و هم مواد اوليه آن را مي توان به راحتي تهيه کرد. اين دسر خوشمزه را هم مي توان به صورت قالبي و هم درون ظرف سرو کرد.
مواد لازم
شير: 2 ليوان
شکر: 6 قاشق غذاخوري
خامه: 5 قاشق غذاخوري
شکلات تخته اي يا پودر کاکائو: 100 گرم
پودر يا ورقه ژلاتين: 2 قاشق چايخوري يا 3 ورقه
وانيل: يک چهارم قاشق چايخوري
آب: يک استکان
طرز تهيه
ابتدا ورقه هاي ژلاتين را در ظرفي که درون آن آب سرد ريخته ايد به مدت 10 دقيقه قرار دهيد تا نرم شوند. خامه، شير و شکر را در قابلمه بريزيد و با هم مخلوط کنيد، سپس روي شعله ملايم قرار دهيد تا بجوشد. حالا آن را از روي شعله برداريد و شکلات و وانيل را اضافه کنيد. مواد را خوب هم بزنيد تا شکلات ها کاملا آب و به درستي حل شوند. آب اضافه ورقه هاي ژلاتين را بگيريد و به کرم شکلاتي که آماده کرده ايد، بيفزاييد، سپس مواد را تا زماني که کاملا يکدست شوند، هم بزنيد، حالا مواد را صاف کنيد و در ظرف يا قالب مدنظرتان بريزيد تا خودش را بگيرد. پاناکوتاي آماده شده را قبل از سرو بايد حداقل به مدت 4 ساعت در يخچال بگذاريد تا سفت شود. بعد از سفت شدن آن را تزيين و ميل کنيد و از طعم دلپذيرش لذت ببريد.
نکته:
* اگر دوست داريد پاناکوتا سفت تر شود و قالبي درآيد، ميزان ژلاتين آن را کمي بيشتر کنيد.
* پاناکوتا هم به صورت نرم و شل و هم به صورت سفت سرو مي شود.
نگاهی کوتاه به فیلم های ایرانی اکران شده در این روزهای پاییزی
علي بهرامي احتمالا شما هم تجربه داشته ايد که چقدر در هواي سرد پاييزي، سينما رفتن دلچسب است خصوصا که چند دقيقه زودتر به سينما برسي و يک قهوه گرم هم خودت را مهمان کني. اين روزها انتخاب هاي خيلي زيادي براي ديدن فيلم داريم. شايد تنوع اين روزهاي سينماي ايران را فقط در اکران عيد فطر مي توانستيم ببينيم. از کمدي تا فيلم کودک و نوجوان و از سينماي اکشن تا اجتماعي و خانوادگي را روي پرده ها مي توان ديد. اگر خواستيد همين روزها سينما برويد، پيشنهاد مي کنيم نگاهي به اين گزارش بيندازيد، شايد در «مشعل» توانستيم به انتخابتان کمکي کرده باشيم.
کیانوش عیاری، کارگردان با سابقه ای است و در کارنامه اش فیلم های مهمی مثل آبادانی ها، بودن یا نبودن و ... به چشم می خورد. عیاری، خانه پدری را سال 89 ساخته است، فیلمی که تجربه یک روز اکران را در سال 93 دارد و به دلیل وجود صحنه های خشونت آمیز تا حالا که اصلاح خورده، توقیف بوده است. در حقیقت این دومین اکران فیلم خانه پدری است، فیلمی که پس از 9 سال حالا دارد مخاطب خودش را پیدا می کند. البته خانه پدری فیلمی است که مخالفان و موافقان زیادی دارد و داستانی پر چالش. فیلم روایت گر شش دهه زندگی است. زندگی خانواده ای که در زوایای مختلفی به آن پرداخته شده و نشان دهنده روابط پیچیده اجتماعی است. بعضی از منتقدان خانه پدری را فیلمی بسیار خوب و برخی دیگر، آن را ضد خانواده و ضد میهن دانسته اند. شاید بهتر باشد خانه پدری را نه شاهکار نه فاجعه بدانیم. از قضا همه چیز عادی است و شاید به مدد توقیف چندساله اش چنانکه در این چند روز شاهد بودیم، ناگهان به مخاطبان زیادی دست یافته باشد اما با گذشت سه تا چهار هفته دیگر به فروش عادی تری خواهد رسید. چرا که آنچه نهایتا در فروش یک فیلم تعیین کننده است نه جریان سازی رسانه ای و نه حواشی رنگارنگ، بلکه سلیقه مخاطب و شرایط اجتماعی زمان اکران است که نتیجه آن هم پس از یک هفته تا یک ماه کاملا روشن می شود. از بازیگران اصلی فیلم خانه پدری می توان به مهدی هاشمی، شهاب حسینی، مهران رجبی، ناصر هاشمی، نازنین فراهانی و مینا ساداتی اشاره کرد.
فیلم مسخره باز به کارگردانی همایون غنی زاده به تمام معنا سرگرم کننده است. مسخره باز در جشنواره فیلم فجر سال گذشته سر و صداهای بسیار زیادی داشت. فیلمی که با اتفاق نظر منتقدان و مخاطبان، قابل توجه به نظر رسید و البته جوایز بسیاری را نصیب این فیلم کرد. بهترین فیلم اول، بهترین فیلم هنر و تجربه، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای علی نصیریان و بهترین جلوه های ویژه بصری چهار سیمرغی بودند که نصیب مسخره باز شدند. با گذشت بیش از سه هفته از اکران این فیلم همه شواهد و قرائن نشان می دهد که مسخره باز، مفرح و به اصطلاح بفروش است. مسخره باز، فضای سورئال و فانتزی خاصی دارد. فضایی که کمتر می توان در یک فیلم ایرانی دید، همین ویژگی اش بیشترین عامل جذابیش شده و بازی های خوب فیلم بر غنای بصری آن افزوده است. عوامل فیلم مسخره باز درباره آن نوشته اند «مسخره باز داستان جوانی به نام دانش با بازی صابر ابر شیفته بازیگری است که در یک سلمانی به همراه شاپور با بازی بابک حمیدیان کار می کند و شب ها بعد از اتمام کار به تمرین بازیگری می پردازد. صاحب کار او کاظم خان بازی علی نصیریان که فردی معتقد به اصول اخلاقی است سر ماجرایی با سرهنگ کیانی با بازی رضا کیانیان از قدیم الایام مشکل دارد و ...». از بازیگران اصلی این فیلم می توان به علی نصیریان، هدیه تهرانی، صابر ابر، رضا کیانیان و بابک حمیدیان اشاره کرد.
حضور ناگهاني يک فيلم در ميان ميان فيلم هاي اکران شده بدون هيچ پيش خبر و پيش زمينه اي، حالا ديگر کم کم يک روال و روند در سينماي ايران شده است. فيلم مطرب از جمله همين فيلم هاست. ناگهان پوسترش منتشر و معلوم شد که مصطفي کيايي، کارگرداني که تاکنون فيلم هاي چون ضدگلوله، چهارراه استانبول و .... را ساخته و مطرب را کارگرداني کرده است. فيلمي با درون مايه طنز که صحنه هاي خنده داري دارد، اما داستان و مسير روشني ندارد. عوامل فيلم درباره آن يک جمله کوتاه نوشته اند«اينها اصلا ما رو قبول ندارن، بهمون مي گن مطرب». خيلي سخت است درباره مطرب سخني گفت شايد بد نباشد به شما بگوييم اگر لحظاتي مفرح مي خواهيد و فيلم هاي مورد علاقه تان را نيز ديده ايد، مي توانيد يک سري هم به مطرب بزنيد. اما اگر ديدن فيلم طنز برايتان اولويت است، اصلا مطرب را از دست ندهيد خصوصا که به بازي هاي پرويز پرستويي علاقه ويژه اي داشته باشيد. بازيگران اصلي فيلم مطرب عبارتند از: پرويز پرستويي، محسن کيايي، الناز شاکردوست و مهران احمدي.
موسيقي هنري است که در ميان هنرها يکي از بالاترين علاقه مندان را دارد. پير باشيم يا جوان، کودک يا ميانسال بالاخره با موسيقي سروکار خواهيم داشت. در ميان انواع موسيقي ها ترانه ها و تصنيف هاي ايراني، يکي از دلنشين ترين و دلچسب ترين نوع موسيقي براي ما ايرانيان هستند. بنا داريم تا هر هفته ترانه و تصنيف زيباي ايراني را به شما معرفي کنيم، اگر مي شناختيد که باز هم گوش کنيد و اگر نمي شناختيد، هم به ما اعتماد کنيد و آن را بشنويد.
پیری و جوانی دو مفهومی هستند که در ترانه های ایرانی بسیاری جا خوش کردند، ترانه هایی که در هر سن و سالی که باشید، حتما به دلتان می نشینند، چون یا جوان هستیم و به سوی پیری می رویم یا پیر شدیم و یاد جوانی می کنیم. به هر حال برف پیری با صدای سالارعقیلی ترانه ای بسیار دلنشین است که جواد لشکری آن را ساخته است. ترانه ای که در اصل توسط عقیلی بازخوانی شده و در شور و ابوعطا قرار دارد. شعر این ترانه را معینی کرمانشاهی سروده است.
هرگز نمی شد باورم، این برف پیری بر سرم، سنگین نشیند چنین
من بودم و دل بود و می، آواز من آوای نی، هر گوشه می زد طنین
تصنیف درس سحر، یکی از تصانیف آلبومی است به نام گل صدبرگ که سال 1360 به مناسبت هشتصدمین سال تولد مولانا با صدای شهرام ناظری و آهنگسازی و نوازندگی مرحوم جلال ذوالفنون منتشر شد. این تصنیف در مایه بیات زند(ترک) و با شعری از حافظ توانست به یکی از برترین تصانیف ساخته شده در موسیقی ایرانی بعد انقلاب اسلامی تبدیل شود. با انتشار این آلبوم بود که ساز سه تار پس از سال ها مهجوری به ساز مورد علاقه اکثریت ایرانیان درآمد.
ما درس سحر در ره میخانه نهادیم
محصول دعا در ره جانانه نهادیم
سال 1391 مهیار علیزاده آلبومی را به خوانندگی علیرضا قربانی آهنگسازی کرد که توجه بسیاری از علاقه مندان و مخاطبان موسیقی ایرانی را به خود جلب کرد. فضای تلفیقی به همراه اصوات الکترونیک به همراه آواز ایرانی، ویژگی اصلی حریق خزان است. این ترانه آغاز راهی شد که مخاطبان زیادی داشت و دارد و البته موجب شد که بسیاری از علاقه مندان به موسیقی پاپ نیز جذب این سبک و سیاق از موسیقی ایرانی تلفیقی شوند. اوج های زیبای قربانی در این ترانه را بشنوید.
حریق خزان بود
همه برگ ها آتش سرخ
درختان همه دود پیچان به تاراج باد
من از جنگل شعله ها می گذشتم
ای یوسف خوش نام ما
دهه شصت هنوز هم دهه طلایی موسیقی ایران است. دهه هایی که بهترین های موسیقی سنتی ایرانی در آن متولد و تولید شدند. آلبوم دود و عود و تصنیف ای یوسف خوش نام ما با شعری از حافظ و آهنگسازی مرحوم پرویز مشکاتیان و صدای محمدرضا شجریان، از ماندگارترین آثار موسیقی ایرانی است. این تصنیف که فضایی ارکسترال دارد و در دستگاه نوا ساخته شده، در بهترین شکل ممکن پس از آواری بسیار دلنشین باصدای شجریان و تار داریوش طلایی بسیار دلنشین است.
ای یوسف خوش نام ما، خوش می روی بر بام ما
ای برشکسته جام ما، پا وا مکش از کارما
علیرضا افتخاری در سال هایی نه چندان دور، علاوه بر موسیقی پاپ و ارکسترال ایرانی یک چندین آلبوم موسیقی سنتی ایرانی نیز خوانده است. عموم این آلبوم های سنتی افتخاری در دهه 60 و نیمه اول دهه 70 تولید شده اند. از جمله آنها آلبوم سنتی «غریبستان» است. آلبومی در دستگاه نوا که تصنیف غریبستان با شعری مولوی در انتهای آن قراردارد. غریبستان را محمد جلیل عندلیبی ساخته است. این آهنگساز با سبک و سیاق خاص خود و بهره گیری از ارکستر سازهای سنتی خدمات بسیاری به موسیقی ایرانی داشته و آلبوم های بسیاری تولید کرده است که همگی شنیدنی اند.
جانا به غریبستان چندین به چه می مانی
بازآ تو از این غربت تا چند پریشانی
صد نامه فرستادم صد راه نشان دادم
یا راه نمی دانی یا نامه نمی خوانی
نمايشگاه نقاشي هاي« اديب خان سالار» در موزه پمپ بنزين دروازه دولت برپا شد
مشعل- هفته اي که سپري شد، موزه پمپ بنزين دروازه دولت ميزبان بود؛ ميزبان آثار هنري و تابلوهاي نقاشي که در محوطه اين پمپ بنزين تاريخي ايران براي نمايش عمومي قرار داده شده بودند. نمايشگاهي که در ميان ازدحام و شلوغي شهر فرصتي بود تا چشم مان را کمي بر بوم ها و رنگ ها بگردانيم و لذت ديدن چند تابلوي نقاشي را بچشيم.
روز 19 آبان، پمپ بنزين دروازه دولت يک بار ديگر ظرفيت هاي هنري و فرهنگي خودش را نشان داد و ميزباني تابلوهاي نقاشي هنرمند جواني را به مدت يک هفته به عهده گرفت. علاقه مندان همه روزه مي توانستند از ساعت 9 تا 17 در موزه پمپ بنزين دروازه دولت، شاهد هنرنمايي اديب خان سالار، نقاش جواني شوند که آثارش را در معرض ديد عمومي قرارداده بود. خان سالار متولد سال 1378 و دانشجوي رشته موزه در دانشگاه شيراز است. او درباره آغاز کار نقاشي و ايده اوليه نمايشگاهش مي گويد: نقاشي را از سال 1393 به صورت خود آموخته آغاز کردم و بازديدي که از موزه داشتم، باعث شد، فکر برگزاري اين نمايشگاه به ذهنم برسد و تصميم گرفتم آثاري را براي نمايش در موزه پمپ بنزين دروازه دولت خلق کنم؛ آثاري که موضوع شان نفت و بنزين هستند و ارتباط ويژه اي با تاريخ نيز پيدا مي کنند.
اين هنرمند درباره هدفش از برگزاري چنين نمايشگاهي مي گويد: در اين نقاشي ها تصميم داشتم هم تاريخ خودمان را به تصوير بکشم و هم سير تحولات نفت و بنزين را در ايران نشان دهم، چرا که به نظرم اين فرهنگ بايد حفظ شود و براي مردم و نسل هاي آينده به جا بماند. خان سالار با اشاره به محتوا و موضوع نقاشي هايش به ذات نفت اشاره و درباره خصلت هاي ويژه آن صحبت مي کند و مي گويد: بخشي از موضوعات نقاشي هاي من، ذات اصلي نفت را بيان مي کنند و نشان مي دهند که چگونه نفت، مردم ايران و خاورميانه را درگير خود کرده است. درگيري و ارتباط مستمري که هميشه بخشي از تاريخ بوده است؛ البته بخش عمده اي از آثار اين نمايشگاه نيز به خود پمپ بنزين دروازه دولت و تاريخ آن بازمي گردد؛ روند کار و استفاده از بنزين و بسياري از مسائل ديگر، در نظر دارم تا به انتخاب مردم و بينندگان اين نمايشگاه، تعدادي از تابلوهايم را به موزه دروازه دولت اهدا کنم.
اين هنرمند نقاش درباره شيوه ها و تکنيک هايي که آثارش را به وسيله آنها خلق کرده نيز مي گويد: هر کدام از آثارم تکنيک هاي متفاوت و مختلفي دارند و براي هر اثري از يک تکنيک نقاشي بهره برده ام. برخي از آثار، کوبيسم هستند و برخي ديگر تلفيقي از کوبيسم و چاپ دستي. يک سري ديگر از آثار، شره کردن رنگ را نشان مي دهد و دو اثر نيز امپرسيون هستند.
خان سالار درباره موضوعات برخي از آثارش به مسائل تاريخي و محيط زيستي اشاره مي کند و درباره آنها مي گويد: برخي از آثارم درباره آبزياني است که همه ساله همزمان با فعاليت هاي نفتي در دريا کشته مي شوند؛ فعاليت هايي شامل نشتي ها، فوران و...، ماهي هايي که در تابلو حضور دارند، نمادي از همه آبزيان هستند. در تابلوي ديگري لوگوي شرکت بي پي را مي بينيد که در حال حذف شدن است و اشاره به ماجراي خلع يد و ملي شدن صنعت نفت و در پي آن پايين کشيدن تابلوي شرکت دارد. در تابلويي ديگر شماره انداز پمپ بنزين در سال 1329 يعني سالي که صنعت نفت ملي شده را نشان مي دهد. تابلوي ديگر درباره صف بنزين و نفت است؛ صف هايي که در عين مشکلات، مردم با هم صميمي بودند و از نظر اجتماعي به يکديگر گره خورده بودند. نقاشي ها را با آگاهي از تاريخ صنعت نفت خلق و تلاش کرده ام تاريخ را با نقاشي تلفيق کنم. اطلاعات تاريخي را نيز از کارشناسان موزه و تحقيق شخصي به دست آورده ام.
اين نقاش درباره اينکه چگونه يک اثر هنري را خلق مي کند نيز مي گويد: هميشه به طور ناگهاني به ايده اي در نقاشي مي رسم. پس از رسيدن به ايده تلاش مي کنم آن را طراحي و خلق کنم؛ البته تحصيل در رشته موزه به فعاليت در هنر نقاشي ام خيلي کمک مي کند.
گردشي کوتاه در محوطه موزه پمپ بنزين دروازه دولت، حکايت گر فضاي خاصي است که موزه هاي نفت در دل قديمي ترين نقطه پايتخت خلق کرده است؛ فضايي آکنده از تاريخ، هنر، فرهنگ و صنعت. اين فضا قطعا زحمت ميزباني هاي ديگري را نيز خواهد کشيد و هنرمندان ايراني، آثار خود را با نفت و تاريخ پيوند خواهند زد. نمايش آثار نقاشي اديب خان سالار روز پنجشنبه 23 آبان به پايان رسيد و موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران که سومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت است و پس از موزه هاي «بنزين خانه» و «کارآموزان صنعت نفت» آبادان، از سوي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت به بهره برداري رسيده، يک بار ديگر ميزبان هنر و فرهنگ ايران شد.
دومين نشست کارگروه حفاري موزه اکتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت ايران که در مسجد سليمان در دست تجهيز و آماده سازي است، سه شنبه، (14 آبان) در دفتر معاون فني مهندسي شرکت ملي حفاري ايران در اهواز برگزار شد. موضوع دومين نشست کارگروه، پيگيري مصوبات جلسه اول و هم انديشي در خصوص تامين نياز آموزشي و محتوايي(اشيا و اسناد) و انتخاب روش مناسب براي معرفي صنعت حفاري در موزه بود. اين نشست به ميزباني مهران مکوندي، معاون فني مهندسي شرکت ملي حفاري و با حضور شهرام شمي پور، مدير بازسازي و ارتقاي تجهيزات حفاري؛ راهداري، رئيس روابط عمومي شرکت ملي حفاري ايران و نجم بالدي، رئيس خدمات فني چاه هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و محمدرضا جواهري، فرشيد خداداديان، امين زاده درويش و رضا علوانيان از مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت برگزار شد. در ابتداي اين جلسه، فرشيد خداداديان، مجري طرح اين موزه، ضمن گزارش اجمالي اقدام هاي انجام شده از جلسه قبل تا کنون، به بازديد شمي پور و ارائه بالدي از سايت طرح موزه مسجد سليمان اشاره کرد و آن را در شناخت اعضاي کارگروه از موضوع کاري مدنظر، مهم دانست. وي افزود: تقويت دانش و آگاهي کارشناسان مديريت موزه ها، شناسايي و تامين اسناد و مستندات پژوهشي و آرشيوي، شناسايي و تامين اشيا و وسايل موزه اي براي انتقال به موزه، بررسي طرح اوليه و آگاهي از چارت و نمودار سازماني شرکت ملي حفاري ايران، نيازهاي چهارگانه و اولويت دار فعلي طرح موزه هستند. خداداديان، همچنين در اين نشست از برگزاري جلسات کارگروه هاي اکتشاف و حفاري به صورت مجزا، اما مرتبط با يکديگر در تهران، اهواز و مسجد سليمان خبر داد و ابراز اميدواري کرد که در سال آينده، آرزوي ديرينه افتتاح و فعاليت موزه اکتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت ايران در مسجد سليمان محقق شود.
محمدرضا جواهري، مشاور ارشد مدير موزه ها و مرکز اسنادصنعت نفت نيز در اين نشست، ضمن تشکر از مسؤولان شرکت ملي حفاري براي بازديد اعضاي کارگروه از بخش هاي خدمات فني حفاري، معرفي درست صنعت حفاري و سختکوشي کارشناسان و متخصصان اين حوزه را نيازمند شناخت تيم کارشناسي موزه ها از ابعاد فعاليت آنها دانست و تعامل در اين زمينه را مفيد و تاثيرگذار عنوان كرد. مکوندي، معاون فني مهندسي شرکت ملي حفاري ايران نيز ضمن تاکيد بر اينکه، اين موزه فرصتي مناسب براي معرفي بهينه فعاليت ها و تلاش کارکنان سختکوش شرکت ملي حفاري ايران خواهد بود، جانمايي يک دستگاه کامل حفاري در محوطه موزه را مکمل موارد پيشين در معرفي مطلوب صنعت حفاري اعلام كرد. پس از هم انديشي و تبادل نظر حاضران مقرر شد، ضمن ابلاغ مجدد بخشنامه وزير ناظر بر پيشگيري از امحا اسناد و مکاتبات و از رده خارج كردن اشيا و وسايل، بدون نظر کارشناسي مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت به شركت ملي حفاري، كارشناسان موزه ها و مركز اسناد به طور متناوب از بخش هاي مختلف شركت ملي حفاري و مديريت تعمير تکميل و خدمات فني چاه هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بازديد کنند. ارائه ابعادي محوطه و طرح جانمايي و چيدمان دکل حفاري به انضمام تجهيزات جانبي، تهيه و ارائه طرح شماتيک و ابعادي محوطه کامل موزه شامل محوطه مسقف و فضاي آزاد، برنامه ريزي شرکت ملي حفاري و مناطق نفت خيز جنوب براي مصاحبه با پيشکسوتان حفاري و شناسايي اشيا و ابزار قديمي در انبارهاي شرکت ملي حفاري و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به منظور گردآوري و مستند نگاري، شناسايي اسناد و مدارک قديمي موجود در بايگاني هاي شرکت ملي حفاري و شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب با هدف مطالعه و بررسي تخصصي از جمله مصوبات اين نشست بود.
فانوس سحر و جادو، که با نام لاتين lanterna magica شناخته مي شود، نوعي از پروژکتور تصويري است که تصاوير را به صورت نقاشي، چاپ شده يا توليد شده روي صفحات شفاف (معمولا شيشه اي)، يک يا چند لنز و يک منبع نور نشان مي دهد. اين دستگاه که در قرن 17 توسعه يافت و معمولا براي سرگرمي از آن استفاده مي شد، در قرن 19 کاربرد آموزشي پيدا کرد. از اواخر همان قرن نسخه هاي کوچکتر اين دستگاه، به عنوان اسباب بازي، براي کودکان توليد شد.
برگزاری کوتاه از موزه ها
مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت به همراه اعضاي شوراي راهبردي موزه هاي صنعت نفت، صبح روز چهارشنبه (22 آبان) از باشگاه شرکت هاي دانش بنيان ديدن کرد. اكبر نعمت الهي هدف از اين ديدار را، شناسايي ظرفيت هاي گردشگري صنعتي و معرفي موزه هاي صنعت نفت به دوستداران و علاقه مندان به تاريخ اين صنعت اعلام كرد كه مي توان از طريق تعامل و همکاري هاي مشترک با شرکت هاي دانش بنيان حوزه گردشگري به آن پرداخت.
در اين ديدار كه به منظور آشنايي بيشتر با فعاليت شرکت هاي خلاق در طراحي فضاهاي صنعتي تغيير کاربري شده صورت گرفت، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت از مجموعه هاي فعال در حوزه خدمات آنلاين گردشگري نيزبازديد کرد.
مركز آموزش علمي -كاربردي خبرگزاري فارس، وابسته به موسسه آموزش عالي علمي كابردي فرهنگ و هنر، كارگاه آموزشي خود را با عنوان «شيوه هاي نگهداري و ارائه عكس» براي دانشجويان رشته عكاسي در موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران برگزار كرد. در اين كارگاه، دانشجويان با اصول و مهارت هاي نگهداري و آرشيو عكس در مركز اسناد صنعت نفت آشنا شدند.
پيرو تشكيل كارگروه حفاري موزه اكتشاف و توليد صنعت نفت ايران و به منظور آشنايي بيشتر اعضا با محوطه و مجموعه موزه بي بيان در مسجد سليمان، اين کار گروه در روز 13 آبان از اين موزه بازديد كرد. هدف از اين بازديد، جانمايي بخش حفاري در محوطه موزه بي بيان و تهيه طرح موضوع حفاري براي استفاده پژوهشي و نمايشي در اين موزه اعلام شد. فرشيد خداداديان، محمدرضا جواهري و امين زاده درويش از مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت ايران، شمي پور از شركت ملي حفاري و بالدي از شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب اعضاي اين كارگروه را تشكيل مي دهند.
تور يكروزه عكاسي هنرجويان دختر رشته گرافيك هنرستان سوره در موزه دروازه دولت تهران برگزارشد. اين تورعكاسي با هدف آشنايي هنرجويان با تاريخ صنعت نفت، موزه پمپ بنزين دروازه دولت و محيط هاي تاريخي شهر تهران روز يکشنبه (12 آبان) برگزارشد. پس از پايان اين تور، عكس هاي برتر در نمايشگاهي كه در موزه دروازه دولت تهران برگزار مي شود، در معرض ديد عموم قرار مي گيرد. قرار است اين تور عكاسي، براي تمامي هنرجويان مقاطع تحصيلي هنرستان سوره برگزارشود.
گفت و گوي «مشعل» با تنيسورهاي نفتي قهرمان جهان
تجربيات ورزشي مان را در اختيار فرزندان كاركنان نفت قرارمي دهيم
مسابقات اوپن تنيس روي ميز بزرگسالان جهان از 20 سپتامبر (29 شهريور) به ميزباني كشور تركيه ودر دو بخش انفرادي و دوبل (دونفره) با حضور 470 بازيكن منتخب از سراسر دنيا برگزار شد.سيد علي آل ياسين و محسن رياحي، همكاران نفتي در اداره بازرسي فني و عمليات کالا شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با درخشش دراين مسابقات موفق شدند پرچم کشورمان را به اهتزاز در آورند. سيد علي آل ياسين در بخش انفرادي در دسته دوم رده سني 30 تا 40 سال اوپن تنيس روي ميز بزرگسالان جهان با كسب مدال طلا به مقام قهرماني دست يافت. همچنين در بخش مسابقات دوبل (دونفره) تيم دوبل مشترك محسن رياحي و سيد علي آل ياسين پس از انجام بازي هاي سخت و نفسگير، موفق به كسب مدال برنز و مقام سوم جهان شدند.به همين منظور با اين دو قهرمان و همکار نفتي گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
سيد علي آل ياسين، متولد سال 63 در تهران هستم. مدرک کارشناسي ارشد مهندسي شيمي دارم. كارمند رسمي وزارت نفت هستم و در ستاد مركزي شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران کار مي کنم.
من هم محسن رياحي، متولد سال 67 در بندر ماهشهر هستم. پدرم عضو خانواده بزرگ صنعت نفت است و به دليل انتقال ايشان در سال 81 به تهران، به اين شهر نقل مکان کرديم. در رشته كارشناسي مهندسي شيمي و كارشناسي ارشد مديريت بازرگاني تحصيل کرده ام.
آل ياسين: در سال 73 و به دليل علاقه ام به رشته تنيس روي ميز، فعاليت در اين رشته ورزشي را زير نظر مربي و كادر فني هيات تنيس روي ميز شروع كردم و حدود 25 سال است كه به طور حرفه اي در اين زمينه فعاليت مي كنم.
رياحي: به نوعي شروع اين ورزش را مديون خانواده مهندس زرين آبادي هستم كه از همكاران نفتي پدرم در پتروشيمي بودند. ايشان براي تولد 7 سالگي ام راكت پينگ پنگ به من هديه دادند و باعث شدند كه پاي من به سالن مرحوم نويد حجازي شركت ملي صنايع پتروشيمي در ماهشهر تحت نظر جمشيد نوروزي (مربي) باز شود. به اين ترتيب من هم تنيس روي ميز را شروع کردم.
آل ياسين: در سال هاي 81 تا 86 تمام مقام هاي قهرماني مسابقات تنيس روي ميز دانشجويان كشور را به دست آوردم و به مدت 6 سال عضو تيم ملي تنيس روي ميز دانشجويان ايران بودم و در تمامي مسابقات بين المللي و قهرماني دانشجويان جهان حضور فعال داشتم. بهترين مقامي كه در مسابقات ملي دانشجويان كسب كردم، قرار گرفتن تيم ايران، بين10 تيم برتر مسابقات قهرماني تنيس روي ميز دانشجويان جهان سال 82 در كشور مجارستان بود. در رده هاي سني نونهالان، نوجوانان و جوانان هميشه جزو بازيكنان برتر تنيس روي ميز كشور بودم و مقام هاي اول تا سوم مسابقات قهرماني كشور را در سال هاي 76 تا 81 به دست آوردم. از سال 84 تا 92 هم در ليگ دسته يكم كشور حضور فعال داشتم و طي اين سال ها براي باشگاه هاي بانك تجارت، بام گستر مركزي، شهرداري و نفت بازي كردم.
رياحي: من بيشتر در سطح آموزشگاه ها بازي کردم و در اين رده موفق شدم مقام سوم مدارس استان خوزستان (مقطع ابتدايي)، مقام دوم مدارس استان خوزستان(مقطع راهنمايي)، پنجم مدارس كشور، سوم نوجوانان استان خوزستان با تيم پتروشيمي رازي را کسب کنم. همچنين در مسابقات داخلي نفت موفق به کسب مقام اول مسابقات كاركنان شركت پالايش و پخش و مقام سوم المپيادهاي سراسري وزارت نفت شدم.
آل ياسين: بله به غير از حضور در تيم ملي دانشجويان چند دوره در اردوهاي تيم ملي رده هاي سني مختلف حضور داشتم.
رياحي: من در هيچ رده اي در تيم ملي حضور نداشتم.
آل ياسين: من در مقطع کارشناسي ارشد رشته مهندسي شيمي رتبه (يک) بود و دانش آموخته ممتاز و پژوهشگر برتر دانشجويي در سال 86 شناخته و يک سال بعد بورسيه استخدامي وزارت نفت (شركت پالايش و پخش) شدم و پس از گذراندن دوره كارورزي، در پالايشگاه اراك (واحدهاي بهره برداري و مهندسي پالايش) فعاليت خود را شروع کردم. در سال 95 به ستاد مركزي شركت خطوط لوله نفت منتقل شدم و هم اكنون در اداره بازرسي فني مشغول به خدمت هستم.
رياحي: در سال 90 از طريق آزمون سراسري به استخدام پالايشگاه اراك درآمدم و در سال 93 به شركت خطوط لوله و مخابرات نفت منتقل شدم و هم اكنون در اداره عمليات كالاي شركت خطوط لوله مشغول به خدمت هستم.
آل ياسين: تا سال 95 در تمامي مسابقات و المپيادهاي ورزشي پالايش و پخش و وزارت نفت حضور فعال داشتم و مقام هاي اول تا سوم رده هاي تيمي و انفرادي رشته تنيس روي ميز را كسب كردم. از سال 95 به بعد هم كه تمامي مسابقات و المپياد هاي ورزشي نفت تعطيل شدند.
رياحي: در مسابقات داخلي نفت هميشه حضوري فعال داشتم و كسب مقام اول مسابقات كاركنان شركت پالايش و پخش و مقام سوم المپيادهاي سراسري وزارت نفت از افتخارات من است.
آل ياسين: در شهريور سال 98 با دعوت هيات تنيس روي ميز استان تهران، راهي مسابقات اوپن تنيس روي ميز بزرگسالان 2019 جهان در تركيه شدم كه در دو بخش انفرادي و دوبل با حضور بيش از 400 بازيكن مطرح از سراسر دنيا برگزار شد و از سطح کيفي بالايي برخوردار بود.
رياحي: مسابقات با حضور بيش از 400 ورزشكار از كشورهايي چون روسيه، اوكراين، چين، ژاپن و... به ميزباني كشور تركيه در رده سني بزرگسالان 30 سال به بالا برگزار شد و سطح خيلي بالايي داشت. همه براي قهرماني آمده بودند و يکي از بهترين مسابقاتي بود که در آن حضور داشتم.
آل ياسين: با توجه به اينكه چند سال بود در مسابقات برون مرزي شركت نكرده بودم، خيلي فکر نمي کردم در مسابقات مدال يا مقام کسب کنم؛ اما به دليل حضور در تمرين هاي بسيار منسجم و مستمري كه 2 ماه قبل از مسابقات برگزار شد، با آمادگي بالا و شرايط روحي و جسمي بسيار خوبي در مسابقات حضور پيدا كردم و توانستم با استفاده از تجربيات گذشته و ارائه بازي هاي خوب و كم خطا، مدال طلاي مسابقات انفرادي دسته دوم بزرگسالان و مدال برنز مشترك مسابقات دوبل (دو نفره) اوپن جهاني 2019 تركيه را به دست آورم و بسيار خرسندم كه توانستم نماينده شايسته اي در اين مسابقات براي كشورمان باشم.
رياحي: در ابتداي شروع مسابقات از خودم انتظار بالايي براي كسب مدال نداشتم؛ اما به دليل داشتن تمرين كافي و شرايط روحي و جسمي مطلوب، توانستم با ارائه بازي هاي خوب، مدال برنز جهان و مقام سوم مشترك دوبل دونفره مسابقات اوپن جهاني 2019 تركيه را به دست آورم.
آل ياسين: بسيار مشتاق هستم که تجربيات ورزشي ام را در اختيار فرزندان كاركنان نفت قرار دهم تا شاهد رشد و پيشرفت سطح ورزش اين فرزندان عزيز باشيم؛ اما اين امر نيازمند حمايت امور ورزش نفت و در اختيار گذاشتن حداقل امكانات ورزشي براي كاركنان و فرزندان است و بدون فراهم کردن بسترهاي لازم، چنين امكاني ميسر نيست.
رياحي: ما در سطح فرزندان همكاران وزارت نفت، استعداد هاي بسيار خوبي داريم از جمله عباسي (شركت ملي نفت)، رمضانپور و ترك زبان (خطوط لوله و مخابرات نفت) و خانم علوي (صنايع پتروشيمي) كه نيازمند توجه بيش از پيش هستند.
آل ياسين: رشته تنيس روي ميز، سومين رشته پر طرفدار دنياست و در كشورمان هم طرفداران بسيار زيادي در همه رده هاي سني دارد و با وجود استعدادهاي درخشاني كه در ميان كاركنان و فرزندان كاركنان نفت ديده مي شود، ظرفيت بسيار بالايي در زمينه سرمايه گذاري در اين رشته وجود دارد كه با كمي توجه و اراده مسؤولان ورزش نفت، قطعا شاهد افتخار آفريني بازيكنان اين رشته براي وزارت نفت خواهيم بود.
رياحي: خوشبختانه در يك دهه اخير، نگاه به اين رشته حرفه اي تر و سرمايه گذاري خوبي در سطح فدراسيون تنيس روي ميز انجام شده و اميدوارم روز به روز شاهد پيشرفت ورزشكاران بخصوص در اين رشته در وزارت نفت و در ميان همکاران باشيم.
آل ياسين: سرمايه گذاري در رشته تنيس روي ميز كه رشته نسبتا كم خرجي در مقايسه با ساير رشته هاي ورزشي ديگر است، بسيار پر بازده و اثربخش خواهد بود، به طوري كه در حال حاضر تعداد قابل توجهي از بازيكنان مطرح دسته يكم تنيس روي ميز كشور در تمام رده هاي سني، عضو خانواده نفت(كاركنان و فرزندان) هستند. از اين رو اگر شرايطي فراهم مي شد كه با تاسيس باشگاه فرهنگي - ورزشي نفت و حضور دائم اين باشگاه در ليگ هاي معتبر كشور، از اين پتانسيل ارزشمند موجود در نفت با كمترين هزينه ممكن استفاده و بهره برداري شود، قطعا تاثير بسيار چشمگيري بر اثر بخشي و افزايش بازده فعاليت هاي كاري كاركنان نفت خواهد گذاشت و بدون ترديد اين اقدام با محوريت رشد و توسعه منابع انساني نفت در مسير تعالي سازمان، مي تواند بسيار مفيد و موثر باشد.
رياحي: جالب است بدانيد که اين رشته از سوي مستشاران نفتي كمپاني هاي انگليسي در جنوب (آبادان و مسجد سليمان) وارد كشور شده و از ورزش هاي پرطرفدار در بين نفتي هاست و به نوعي اين ورزش در خون ما نفتي ها جريان دارد. پينگ پنگ به تمرکز بالا نياز دارد و از فوايد آن مي توان به افزايش سرعت عمل، تقويت هوش و عملكرد مغز، جلوگيري از بيماري آلزايمر در سنين بالا، جلوگيري از افسردگي و بيماري هاي روحي اشاره كرد.
آل ياسين: من اعتقاد دارم که حمايت از ورزش كاركنان و فرزندان نفت و نيز برنامه ريزي، در رشد و توسعه آينده ورزش نفت بسار تاثير گذار است، از اين رو مسؤولان بايد براي بهره وري بيشتر و سلامت کارکنان و خانواده هاي آنها در تمام رشته ها برنامه هاي ورزشي را افزايش دهند، بخصوص در رشته تنيس روي ميز که ورزش کم هزينه اي است.
رياحي: ارتقاي سطح ورزشي خود و ترويج اين رشته در ميان همكاران و خانواده هايشان با توجه به كم هزينه بودن اين رشته، نسبت به ساير رشته هاي ورزشي، كه مستلزم همكاري مسؤولان ذيربط است.
آل ياسين: در پايان از همسرم تشكر ويژه دارم كه با تمام مشغله هاي كاري و ورزشي من و نيز دوري از خانواده به خاطر حضور در مسابقات ورزشي، هميشه و در همه حال پشتيبان و مشوق اصلي من در ورزش بوده و سپاسگزار لطف و محبت ايشان هستم. همچنين فرصت را مغتنم مي شمارم و از تمامي مربيان دلسوز و زحمتكشم مجيد حقدين و محمد سميعي تشكر مي كنم، بويژه از آقاي مجيد صالحي كه زحمات بسيار زيادي براي رشد و پيشرفت من در رشته تنيس روي ميز كشيده اند.
رياحي: با توجه به تاثير ورزش و ارائه خدمات رفاهي بر روحيه و بهره وري كاركنان و تاثير متقابل افزايش بودجه هاي ورزشي و رفاهي بر ارتقاي سطح كيفي سازمان و كاهش هزينه هاي درماني، اميد است که ورزش همكاران و خانواده هايشان بيش از پيش مورد توجه قرار گيرند.
پنج هفته از شروع رقابت هاي ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران مي گذرد که با برگزاري 5 بازي از اين رقابت ها بايد گفت بسکتبال ايران در قرق نفتي هاست.
پالايش نفت آبادان، مدافع عنوان قهرماني و تيم پتروشيمي بندر امام که در اين چند سال هميشه يک پاي قهرماني در ايران بوده و آخرين قهرمان ايران در آسيا به شمار مي رود، ليگ امسال را پرقدرت شروع کرد و حريفان خود را يکي پس از ديگري شکست داد تا با حضور در صدر جدول براي همه خط و نشان کشيده باشد.
تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان، بعد از کسب مقام سومي در ليگ قهرمانان آسيا، ليگ را هم موفقيت آميز شروع کرده است. آباداني ها مانند سال هاي گذشته با اعتماد به حماد سامري، دوباره سکان هدايت تيمشان را به دست او سپردند.
نفتي ها در فصل جديد با تغييرات زيادي وارد ليگ شدند، اما اين تغييرات باعث نشد که آنها تيم دست و پا بسته اي باشند. پالايش نفت آبادان ليگ را با پيروزي شروع کرد و اين پيروزي ها را تا پايان هفته پنجم ادامه داد تا با 10 امتياز به خاطر تفاضل گل کمتر نسبت به صدر نشين در رتبه دوم قرار بگيرد.
شاگردان سامري در هفته پنجم در تهران دست به کار بزرگي زدند و تيم مدعي مهرام را که در 4 ديدار قبلي خود به هيچ تيمي نباخته بود، شکست دادند. پالايش نفت آبادان در ديداري سخت و نزديک موفق شد در پايان با نتيجه 58 بر 55 در سالن بسکتبال ورزشگاه آزادي مقابل تيم مهرام به پيروزي برسد تا دست پر به خانه برگردد. نفتي ها در هر 4 کوارتر، تيم برتر ميدان بودند.
پتروشيمي بندرامام هم مانند پالايش نفت آبادان، ليگ برتر بسکتبال ايران را با قدرت شروع کرد و تا پايان هفته پنجم به هيچ تيمي باج نداد تا بتواند با کسب 10 امتياز و به لطف تفاضل گل بهتر، نسبت به پالايش نفت آبادان به صدر جدول تکيه بزند.
تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام مانند نفتي ها با تغييرات زيادي پا به رقابت ها گذاشت؛ البته با اين تفاوت که آنها سرمربي خود را هم عوض کردند.
پتروشيمي بندر امام بعد از اينکه فصل گذشته نتوانست با مهران حاتمي در ليگ قهرمان شود، با سرمربي مطرح خود قطع همکاري کرد تا هدايت تيمش را در فصل جديد، به فرزاد کوهيان بسپارد.
فرزاد کوهيان در اين فصل بسيار خوب عمل کرده است. 5 پيروزي در 5 بازي يعني اين تيم با سرمربي جديد به دنبال قهرماني است. شاگردان فرزاد کوهيان در هفته پنجم در قم و در سالن تختي اين شهر، مهمان تيم مدعي شيميدور بودند؛ تيمي که مانند پتروشيمي باخت نداشت. پتروشيمي بندرامام براي اينکه صدر جدول را از دست ندهد، از همان ابتداي بازي مقابل ميزبان سرسخت خود توپ و ميدان را در دست گرفت و با ارائه بازي خوب و برتر در هر 4 کوارتر موفق شد در پايان با نتيجه 82 بر 63 حريف خود را شکست دهد تا با کسب اين پيروزي و 2 امتياز کامل بازي، صدرنشين بماند.
تيم هاي پتروشيمي بندرامام و پالايش نفت آبادان، تنها تيم هايي هستند که با گذشت 5 هفته، از ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران شکست نخورده اند و با 10 امتياز و با اقتدار در صدر جدول قرار دارند.
سرمربي تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان معتقد است که تجربه بيشتر بازيکنانش باعث پيروزي تيم او مقابل تيم مهرام تهران شده است.
تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان توانست در هفته پنجم رقابت هاي ليگ برتر، مقابل ميزبانش، مهرام تهران به پيروزي برسد. حماد سامري، سرمربي نفتي ها بعد از پيروزي دراين ديدار مهم گفت: بازي سختي را پشت سر گذاشتيم. مهرام تيم پر مهره و از مدعيان قهرماني به شمار مي رود. آنها هم مثل ما در 4 بازي قبلي خودشان نباخته بودند و متقابلا براي رسيدن به صدر و باقي ماندن در کورس قهرماني براي پيروزي به ميدان آمده بودند.
او درباره اينکه چه شد پالايش نفت آبادان توانست در تهران مهرام را شکست دهد، افزود: فکر مي کنم تجربه بيشتر ما در کوارتر پاياني موجب برد تيم شد. در کوارتر سوم توپ هاي ما وارد سبد نشد، اما در کوارتر چهارم بازي به مراتب بهتري به نمايش گذاشتيم و خوشبختانه برنده شديم.
سامري در پاسخ به اين سوال که آيا بازهم اين روند را ادامه مي دهند و مانند فصل گذشته قهرمان مي شوند، گفت: در فصل جديد کار به مراتب سخت تري داريم. همه مي خواهند مقابل قهرمان نتيجه بگيرند. خدا را شکر در 5 بازي ابتدايي پيروز شده ايم و براي همين سعي مي کنيم با کسب نتايج خوب و صدرنشيني به مرحله پلي آف صعود کنيم. الان صحبت کردن در مورد قهرماني، خيلي زود است.
پتروشيمي بندر امام موفق شد در قم از سد حريف خود بگذرد تا کماکان به صدرنشيني خود ادامه داده باشد. سرمربي تيم بسکتبال پتروشيمي بندرامام عقيده دارد، تيمش درقم يک بازي خوب را به نمايش گذاشت و نتيجه آن را هم با يک پيروزي خوب گرفته است. فرزاد کوهيان بعد از برد در قم مقابل شيميدور گفت: بازي در خانه حريف هميشه سخت است. از سوي ديگر هم نمي خواستيم صدر جدول را از دست بدهيم. براي همين در ابتداي بازي فشار زيادي روي بازيکنان ما بود، اما رفته رفته بر بازي مسلط و موفق شديم بازي خود را به حريف ديکته و در نهايت يک پيروزي دلچسب و شيرين را کسب کنيم. او درباره اينکه بدون شکست بودن، آيا انتظارات را از تيم او زياد نمي کند؛ گفت: همه هواداران پتروشيمي دوست دارند که اين روند را ادامه دهيم و اين باعث خوشحالي آنها مي شود، از سوي ديگر مسؤوليت ما هم سنگين تر شده، بنابراين بايد بيشتر تلاش کنيم تا شکست ناپذير باقي بمانيم. سرمربي پتروشيمي درباره اينکه دو فصل است اين تيم قهرمان نشده و همه با حضور او انتظار قهرماني دارند و آيا او خواسته مسؤولان تيم و هواداران را برآورده مي کند، گفت: از الان درباره قهرماني صحبت کردن خيلي زود است. ما سعي مي کنيم همين روند را تا پايان مرحله گروهي ادامه دهيم وسپس با ارائه بازي هاي بهتر در پلي آف، راه قهرماني را در پيش بگيريم. تمام هدف ما قهرماني است.
همزمان با شروع خوب بسکتباليست هاي مرد پالايش نفت آبادان و پتروشيمي بندرامام درليگ برتربسکتبال ايران، بسکتباليست هاي خانم پالايش نفت آبادان هم شروع مقتدرانه اي داشتند تا بعد از دوفصل دوباره بخت نخست قهرماني باشند. تيم بسکتبال بانوان پالايش نفت آبادان با هدايت زهرا مرتضي زاده ليگ برتر بسکتبال بانوان ايران را شروع کرد.
شاگردان مرتضي زاده دردو هفته ابتدايي، 2 پيروزي کسب کردند تا در صدر جدول گروه دوم اين رقابت ها باشند. تيم بسکتبال بانوان پالايش نفت آبادان در هفته نخست ليگ برتربانوان ايران در سنندج به مصاف خانه بسکتبال کردستان رفت که موفق شد، حريف خود را در ديداري که تيم برتر ميدان بود، با نتيجه 59 بر 35 شکست دهد.
دختران بسکتباليست پالايش نفت آبادان درهفته دوم درخانه، ميزبان تيم خانه بسکتبال فارس بودند که موفق شدند درديداري يکطرفه که تيم برتر ميدان بودند، با نتيجه پرگل 102 بر 45 مهمان شيرازي خود را شکست دهند.
شاگردان مرتضي زاده با 4 امتياز درصدرجدول گروه (ب) قرار دارند و از حالا يکي از شانس هاي قهرماني به شمار مي روند.
همايش يک روزه پياده روي و کوهپيمايي بانوان امور ورزش شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان برگزار شد. اين همايش يک روزه به منظور توسعه ورزش همگاني و با هدف افزايش روحيه نشاط و شادابي کارکنان، با حضور بانوان امور ورزش اين شرکت در ارتفاعات مشرف بر سد و نيروگاه مسجدسليمان برگزار شد. اسامي نفرات شرکت کننده در اين کوهپيمايي عبارت است از: نازنين قولي، سحر رجبي، صديقه زرده، شهلا چراغي، راحيل بابادي، افسانه ياورنژاد مقدم، زهرا قرباني، هما شهني، زهره طهماسبي، طيبه عباسي، معصومه رضايي، سوده منجزي، معصومه قاسمي پور، فاطمه بهداروند، حديث قنبري، بهناز افرا، شهناز عبدالهي، مريم راهداري، نسيم بهداروند، فاطمه شکيبافر، فروغ سواري پور و بهاره مطلبي.
تيم هندبال بانوان تاسيسات دريايي که ليگ برترهندبال بانوان باشگاه هاي ايران را مقتدرانه شروع کرده بود، با توقف خانگي درهفته چهارم اين رقابت ها بازهم صدرنشين باقي ماند.
شاگردان مهسا معتمدي در هفته چهارم در تهران و در سالن هندبال، ميزبان تيم سپاهان اصفهان بودند. تاسيسات دريايي که تا دقايق پاياني ازحريف خود پيش بود، روي يک غفلت برتري خود را از دست داد و در نهايت در ديداري سخت و دشوار با نتيجه تساوي 12 - 12 به کار خود پايان داد.
تاسيسات دريايي با اين تساوي 5 امتيازي شد و در صدر جدول باقي ماند.
تيم فوتبال بانوان گاز ايلام که چند سال است در سطح اول فوتبال بانوان ايران فعاليت مي کند، در شروع فصل جديد اين رقابت ها بسيار پرقدرت ظاهرشده و براي حريفان خود خط ونشان مي کشد.
تيم فوتبال بانوان گاز ايلام بعدازاينکه در هفته نخست اين رقابت ها در خانه تيم ذوب آهن اصفهان را در ديداري جذاب و پرگل با نتيجه 5 بر صفر شکست داد، حالا در هفته هشتم نيز جشنواره گل به راه انداخت و در ديداري ديگر در بوشهر، تيم پارس جنوبي را مقتدرانه شکست داد.
شاگردان آيناس آراسته نژاد در هفته ششم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در بوشهر به مصاف تيم فوتبال بانوان پارس جنوبي رفتند و موفق شدند اين تيم را با ارائه يک بازي برتر و مقتدرانه با نتيجه پرگل 8 بر صفر شکست دهند.
تيم فوتبال بانوان گاز ايلام با اين پيروزي 12 امتيازي شد و در رده چهارم جدول قرار گرفت.
زهرا حاتم نژاد، مهاجم کهنه کار فوتبال بانوان که به عضويت گاز ايلام درآمد، در اين بازي، يک تنه 4 گل براي پالايش ايلام زد.
بحث حمل و نقل عمومي از گذشته تاکنون مسئله مهمي بوده که در نهايت نيز به توليد خودرو (سواري، اتوبوس، ميني بوس و...)، هواپيما، قطار و... انجاميده است. در حال حاضر بسياري از کشورها در تلاشند تا از وسايل نقليه شان به بهترين و بي خطرترين شکل ممکن بهره ببرند. درست است که با ظهور وسايل نقليه مختلف، بسياري از مشکلات حمل و نقل حل شده و به راحتي مي توان از آنها استفاده کرد، اما اين وسايل علاوه بر مزايا، معايبي هم دارند که نبايد از کنار آنها به راحتي گذشت. در اين مطلب به يکي از مواردي اشاره خواهيم کرد که کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ امن ترين جا براي نشستن! اينکه بدانيم امن ترين جا براي نشستن در وسايل حمل و نقل عمومي کجاست، شايد در برخي مواقع و هنگام اتفاقات غيرقابل پيش بيني و تصادفات بتواند جانمان را نجات دهد. حالا اگر حس کنجکاويتان تحريک شده، اين مطلب را تا پايان بخوانيد.
در سواري ها و خودروهاي شخصي، بهترين جا براي نشستن صندلي عقب، وسط و پشت راننده است که اين بخش از خودرو در تصادف ها آسيب کمتري مي بيند.
بدترين جا هم صندلي شاگرد است، چون در تصادف ها، سرنشينان به طور غيرارادي جا خالي مي دهند و سرنشين کنار آنها در معرض خطر قرار مي گيرد.
بهترين جا براي نشستن در اتوبوس هاي برقي، رديف سمت راست راهرو است و در اين قسمت احتمال آسيب ديدگي کمتري وجود دارد. صندلي هاي وسط کابين هم امن هستند. بدترين جا هم نشستن کنار درها و پنجره هاست. در هر وسيله نقليه اي پنجره ها به دليل داشتن شيشه، خطرهاي احتمالي را افرايش مي دهند.
در اين اتوبوس ها صندلي هاي مياني و سمت راستي در جهت حرکت، بهترين و امن ترين جا عنوان شده اند، چون آنها در مقايسه با ديگر نقاط دورتر از وسايل نقليه عبوري هستند.
در اتوبوس هاي شهري، دو رديف اول بدترين جا هستند، چون قطعه و شيء خارجي از شيشه بزرگ جلو وارد مي شود. همين اتفاق براي صندلي هاي کنار درو پنجره ها هم رخ مي دهد. صندلي هاي عقب اين اتوبوس ها هم به خاطر وارد شدن ضربه از پشت خطرناک هستند.
در اين وسيله، نشستن روي صندلي هايي که خلاف حرکت و پشت صندلي راننده است، بهترين جا محسوب مي شود، زيرا شانس اصابت ضربه به سر بر اثر ترمز ناگهاني کمتر است.
کنار در و پنجره ها هم بدترين جاست، چون احتمال آسيب ديدگي به خاطر خرد شدن شيشه هنگام تصادف بسيار زياد است.
بهترين جا براي نشستن در قطار، واگن هاي مياني است، پنجمين يا ششمين واگن امن ترين قسمت قطار است، چراکه زمان حادثه، بيشترين خطر متوجه اولين و آخرين واگن است. صندلي هايي که در جهت حرکت قرار دارند، هم بدترين قسمت نشستن هستند، زيرا اين امکان وجود دارد که با يک ترمز ناگهاني قطار، مسافران روي زمين بيفتند.
بهترين جا براي نشستن در کشتي، عرشه و کابين هاي نزديک به آن هستند، چراکه بخش بالاي کشتي ديرتر از ديگر قسمت ها غرق مي شود. کابين هاي پايين هم بدترين جا در نظر گرفته شده اند، چون هنگام سوراخ شدن کشتي، آنها از همه طرف پر از آب مي شوند، به همين دليل بيرون آمدن کار بسيار سختي خواهد بود.
در خصوص هواپيما با وجود توصيه ها، متخصصان هنوز به اجماع کلي نرسيده اند، اما گفته مي شود که قسمت عقب هواپيما از قسمت جلوي آن ايمن تر است.
با تمام اين اوصاف، مهم ترين نکته در سفر حفظ آرامش و رعايت اصول ايمني است. رعايت قوانين را هم نبايد ناديده گرفت.
مشعل محمدمهدي پوران فر، تکنيسين ارشد ابزار دقيق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران- منطقه فارس، به عنوان يک ايده پرداز و مبتکر نفتي در اين سال ها تلاش زيادي در مسير ارتقاي علم و نزديکي آن با دنياي پيچيده صنعت نفت داشته است. او در شهرستان گچساران استان کهگيلويه و بويراحمد به دنيا آمده و با وجود محدوديت هايي که در بيشتر شهرهاي کوچک وجود دارد، تاکنون توانسته در طراحي 10 ايده و اختراع، خوش بدرخشد. «مشعل» با او به عنوان يکي از اعضاي موفق خانواده بزرگ نفت، گفت و گويي کوتاه داشته که در ادامه مي آيد.
به نظر من انسان بايد ايده هاي ذهني خود را ابتدا روي کاغذ بياورد و بدون ترس از غيرممکن بودن، آنها را به صورت عملي اجرا و بعد از هر شکست، دوباره تلاش کند.
حدود يک سال قبل، اولين ايده ام ساخت آچار ولو بود، در آن زمان به عنوان بهره بردار به طور دائم با آچار F ولو سروکار داشتم که استفاده از آن بسيار مشکل بود. پس از مدتي، ايده توليد آچار ولو با دو سايز، جايگزين آچارهاي F معمولي به ذهنم رسيد. مزيت اين آچارها وزن کم، کارايي بيشتر و بالابردن سرعت باز و بسته کردن ولو است.
ايده هاي من مربوط به زمان نشتي يکي از خطوط لوله مي شود. در آن زمان همکاران براي جمع آوري نفت خام از مقدار زيادي پد و بوم استفاده کردند و اين امر باعث شد تا ايده اختراع دستگاه Oil Skimmer به ذهنم برسد. معمولا وقتي با يکسري مشکلات مواجه مي شوم، ناخودآگاه فکر اختراعات جديد به سراغم مي آيد.
اختراع آچار ولو در دو سايز، آچار مخصوص باز کردن در بشکه روغن، اهرم باز کردن آچار، Sead Box بوستر پمپ ها، LeveSwich مخزن زيرزميني O.W.S، Oil Skimmer جمع آوري نفت خام، بشکه بر (حامل بشکه هاي روغن و فوم)، دستگاه فوم ميکر قابل حمل، بسکت مخصوص حمل نفر به وسيله ليفتراک و اهرم بلند کردن بشکه روغن و فوم.
Oil Skimmer وسيله اي است براي جمع آوري نفت خام و فراورده هاي نفتي نشت کرده در آب هاي سطحي که با شناور شدن روي سطح آب، نفت خام و فراورده را به وسيله پمپ به مخزن تفکيک کننده ارسال مي کند و بعد از تفکيک، نفت خام را جدا کرده و آب اضافي را به رودخانه برمي گرداند.
تاکنون 10 ايده و اختراع داشته ام و اميدوارم بتوانم ايده هاي کاربردي و جديدم را به ثبت برسانم.
مي توان گفت که همه آنها در ساده تر کردن کار تاثير زيادي دارند؛ اما از آنجا کهOli Skimmer و دستگاه فوم ميکر قابل حمل است، نسبت به بقيه، نياز به نيروي انساني را به حداقل مي رساند و کاربرد بيشتري دارد.
هزينه مالي اين طرح ها به صورت شخصي بوده و بخشي از وسايل مورد نياز، از وسايل خارج از سرويس مرکز تامين شده است.
نيازهاي شغلي در بخش هاي مختلف و تلاش براي تسهيل کار و افزايش ايمني باعث ايجاد انگيزه در من شد.
ساخت فوم ميکر قابل حمل، آخرين ابتکار من است. در گذشته هنگام آتش سوزي براي حمل بشکه فوم به محل مورد نظر و انتقال حوز آتش نشاني، به سه نفر نياز بود؛ اما پس از اختراع فوم ميکر تمام وسايل مورد نياز از سوي يک نفر به محل آتش سوزي منتقل و حوز به لاين آتش نشاني متصل مي شود.
به ايده هاي جديد اهميت دهند؛ زيرا با اين کار مي توان علاوه بر کاهش هزينه ها و افزايش ايمني در بيشتر بخش ها تغيير و تحول به وجود آورد.
aCalender5
يک اپليکيشن تقويم اندرويدي رايگان با سه اينترفيس مختلف است. براي مشاهده جدول زماني روزانه، هفتگي و ماهانه کافي است روي صفحه Swipe کنيد. حرکت کشويي رو به بالا يا پايين نيز رخدادهاي ثبت شده را به شما نمايش مي دهد. طراحي خيلي ظريف aCalender در پيمايش بهتر رابط کاربري و يادگيري بصري اپليکيشن کمک شاياني مي کند.
اين برنامه يک تقويم حرفه اي به همراه جديد ترين ايده براي برنامه ريزي، يادداشت برداري و تنظيم جلسه است. ايجاد يادآورها و فعاليت ها دور ساعت به صورت کاملا گرافيکي، نماي ماهانه حرفه اي، همگامي با تقويم گوگل، ساعت نيم روز و ساعت تمام روز، اذان، تنظيم يادآور، توضيحات متني و يادداشت صوتي و پشتيبان گيري از کارها با ايجاد تقويم پيش فرض از جمله ويژگي هاي اين برنامه است.
با اجراي اين برنامه، صفحه اي را خواهيد ديد که با يک تقويم، تفاوت چنداني ندارد. در قسمت بالاي اين صفحه، روزهاي ماه جاري قرار گرفته اند و در قسمت پايين مي توانيد مناسبت روز و اوقات شرعي را ببينيد. براي مشاهده مناسبت ها و اوقات شرعي روزهاي ديگر هم کافي است که تاريخ دلخواه را لمس کنيد. در اين برنامه اندرويدي، امکان تعريف سرفصل هاي کاري و قراردادن آنها در زيرشاخه هاي مختلف وجود دارد. براي اين کار بايد از منوي کناري، گزينه فهرست کارها را انتخاب کنيد.
داستان عکس
روز شنبه 25 آبان با ورود يک جبهه هواي سرد به ايران، بسياري از مناطق شمالي کشور با کاهش شديد دما و بارش برف مواجه شدند. تهران نيز از نخستين ساعات صبح روز شنبه در بسياري از مناطق شمالي خود، شاهد اولين بارش برف پاييزي نيمه سنگين بود که اين برف، خوشحالي تهراني ها را به دنبال داشت.
عکس: حسن حيدري - مهر
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات