بوینی یوغون  قلعه آدمخوار پررمز و راز

شبنم اعماري      سرزمين پنهاورمان ايران مانند بسياري از کشورها، جاذبه هاي تاريخي ديدني زيادي دارد که برخي شناخته شده و برخي هم ناشناخته هستند. ديدني هايي که هر کدام، رازهاي سر به مهري دارند که با شنيدنشان هيجان زده مي شويد و براي ديدنشان لحظه شماري مي کنيد.

يکي از جاذبه هاي تاريخي کمتر شناخته شده ايران که مطمئنا آشنايي با آن وسوسه ديدنش را به جانتان مي اندازد، قلعه اسرارآميز بويني يوغون است.

قلعه بويني  يوغون که نشانه هايي از تمدن 4 هزار ساله را در خود نهفته دارد، در 11 کيلومتري شهرستان نير و  35 کيلومتري اردبيل جا خوش کرده است.

معماري کم نظير

اين قلعه   که روي صخره هاي کوهي به همين نام ساخته شده، معماري سنگي کم نظيري دارد، به طوري که از قلعه به عنوان يک موزه روباز تاريخي ياد مي شود. در اين قلعه اسرارآميز که روي قطعات سنگ هاي عظيم استوار شده، ديوارهاي سنگي به ارتفاع 300 متر ديده مي شود که قلعه را از دو طرف نفوذناپذير کرده بودند.  با وجود تخريب هاي ناشي از عوامل طبيعي و انساني طي ساليان دراز، هنوز برخي از قسمت هاي اين دژ مستحکم پابرجا مانده و به مرور زمان برخي قسمت ها نيز زير خاک مدفون شده اند. قلعه بويني يوغون، موقعيتي قابل توجه از نظر نظامي داشته، به طوري که نفوذ دشمن و تسخير دژ تقريبا غيرممکن بوده است.

 سازه هاي سنگي

رسيدن به قلعه کمي دشوار است. در پايين اين دژ مستحکم، پله هايي ديده مي شود که از تراش سنگ ها به وسيله انسان ها ايجاد شده است. پله هايي که براحتي مي توان از کوه بالا رفت؛ البته برخي قسمت ها هم به مهارت صخره نوردي نياز دارد. با رسيدن به بالاي تپه عظيم سنگي، شش حوضچه دست ساز ديده مي شود. حوضچه هاي استخرمانندي که محصول دست بشر هستند و با چنان ظرافتي تراش خورده اند که نمي توان اين همه هنر و توانايي را نستود. اين حوضچه ها به قدري هنرمندانه طراحي شده اند که گويا آب باران و برف در آنها ذخيره مي شده و مورد استفاده ساکنان قلعه قرار مي گرفته است. به باور مردم محلي اين منطقه، عمق اين حوضچه ها به حدي زياد است که انتها ندارد.

راز قلعه

بويني يوغون هم مانند بسياري از مکان هاي تاريخي اسرارآميز، رازهاي حيرت انگيزي دارد که عجيب ترين آن مربوط به آدمخوار بودن قلعه است.  متروک ماندن بويني يوغون مانند خيلي از آثار تاريخي ديگر، باورهايي در ميان مردم محلي به وجود آورده که بسيار جالب توجه است. بوميان اين منطقه داستان هاي زيادي از قلعه تعريف مي کنند، قصه هايي که از اجدادشان به آنها منتقل شده است.  اگر پاي داستان هاي محلي هاي اين منطقه در خصوص قلعه بنشينيد، دلتان نمي خواهد کوچک ترين صحبتي را از دست بدهيد. آنها با همان گويش شيرين خود به آدمخوار بودن قلعه اشاره مي کنند و مي گويند که قرن ها پيش افرادي که وارد روستاي کورعباسلو(محلي که قلعه قرار گرفته) مي شدند، بعد از اينکه از آن بازديد مي کردند، به طور مرموزي ناپديد مي شدند و از آنجا که معلوم نبود چه بلايي سر اين افراد آمده، محليان تصور مي کردند که قلعه، آنها را بلعيده است!  همين اتفاق باعث شد که بوميان به اين دژ کهن، لقب قلعه آدمخوار را بدهند و اين بناي عظيم تاريخي به اثري دلهره آور شهره شود.  البته با گذشت زمان، معماي آدمخوار بودن اين قلعه هم حل شده است؛ به اين دليل که براي رسيدن به قلعه، بايد مسير دشواري طي مي شد، گردشگران ترجيح مي دادند براي بازگشت از آن طرف قلعه که مسير راحت تري داشت، برگردند، شايد همين مساله بود که اين باور را به وجود آورد؛ کساني که راهي قلعه شده اند، بازگشتي برايشان نبوده و قلعه، آنها را بلعيده است! حالا با توجه به آنچه گفتيم، اگر شما هم جزو کساني هستيد که به جاذبه هاي اسرارآميز علاقه منديد، مي توانيد براي ديدن اين دژ تاريخي برنامه اي بريزيد و با حضور در ميان مردم محلي پاي قصه هاي افسانه اي آنها بنشيند. 

 

صنایع دستی

مليله دوزي

مليله دوزي يکي از رودوزي هاي بسيار زيبا، سنتي و تزييني ايران است که قدمتي 2500 ساله دارد.

مليله ها مفتول هايي از جنس آلياژ هاي مختلف با رنگ هاي طلايي و نقره اي هستند که به شکل فنري ساخته شده و براي تزيين و جلوه بيشتر روي پارچه دوخته مي شوند. در حال حاضر از اين هنر براي تزيين روميزي، روتختي، سجاده، تابلو و... استفاده مي کنند. از طرح هاي معروف مليله دوزي مي توان به بته جقه، گل و بوته، گل و مرغ و گل هاي شاه عباسي اشاره کرد. وسايل مورد نياز براي مليله دوزي عبارتند از: پارچه (ترمه يا مخمل و کتان)، انواع نخ هاي مليله دوزي، سوزن، قيچي، دستگاه کمان براي محکم نگهداشتن پارچه، پنبه    و... .

انواع دوخت

مليله دوزي انواع مختلف دارد که از جمله آنها دوردوزي يا تحريردوزي، تودوزي، کنگره دوزي، زرک دوزي، برجسته دوزي و زناردوزي است.

نحوه دوخت

دوخت اين هنر دستي اينگونه است که ابتدا يک پارچه کتان يا متقال را به اندازه پارچه اي که قرار است مليله دوزي روي آن انجام شود، مي برند. سپس محلولي از سريش و آب درست مي کنند و به وسيله قلم مو تمام سطح پارچه را به آن آغشته مي کنند و پارچه اصلي را روي اين پارچه قرار مي دهند تا به هم بچسبند.

بعد از خشک و ثابت شدن دو پارچه روي هم، نقشي که قرار است مليله ها روي آن کار شود، با کمک کاغذبرگردان روي پارچه اصلي منتقل مي شود. در اين مرحله کار با سوزن ادامه پيدا مي کند. مليله ها را با نخ و سوزن به پارچه مي دوزند و تمام نقش را با مليله پر مي کنند تا به آنچه مدنظر است، برسند. در حال حاضر اين هنر ظريف و زيبا در شهرهاي اصفهان، يزد، کاشان و تهران انجام مي شود.

 

هتل های سنتی ایران

 اقامتگاه هاي سنتي کرمان

سفر به استان کرمان و ديدن جاذبه هاي تاريخي و بناهاي باشکوهش، در کنار زيبايي هاي کوير و تجربه اقامت در هتل هاي سنتي اين شهر، مطمئنا سفري رويايي را برايتان رقم خواهد زد.

هتل باغ شاهزاده

يکي از معروف ترين ديدني هاي کرمان، باغ شاهزاده (شازده) است که قدمتش به زمان قاجار مي رسد. جايي نزديک به شهر کرمان و در ميان کوير که امکان اقامت در آن نيز فراهم است. باغ شاهزاده با مساحتي 55 هکتاري، يکي از پنهاورترين باغ هاي ايراني است که در آثار ملي ايران و در ميراث جهاني يونسکو نيز به ثبت رسيده است.

اين هتل باغ به قدري زيباست که با حضور در آن و ديدن فضاي دل انگيز، معماري بي نظير، حوض ها، جويبارهاي پرآب و انواع درختان سر به فلک کشيده اش که بوستاني زيبا در کوير خلق کرده اند، در کنار آبشارهايش، هر مسافري را غرق در خيال خواهيد شد. باغش شاهزاده مانند الماسي قيمتي بر سينه کوير مي درخشد، به طوري که نمي توانيد از اقامت در آن به سادگي بگذريد و چشم بر اين همه زيبايي ببنديد.

اقامتگاه سنتي شهباز

يکي از خانه هاي قديمي کرمان است که قدمتي 100 ساله دارد. اين هتل سنتي با الهام از معماري اصيل کرمان، پس از بازسازي و تجهيز به اقامتگاهي زيبا تبديل شده است.   هنگام ورود به اين هتل، حياطي نقلي با يک حوض کوچک مي بينيد که دورتادورش پر از گلدان هاي رنگارنگ شمعداني است که فضايي چشم نواز و پرطراوت به وجود آورده است. شنيدن صداي گوش نواز شرشر آب نماي وسط حوض و استشمام بوي شمعداني، ناخودآگاه شما را به گذشته مي برد و به فکر وامي دارد.

 با حضور در هتل سنتي شهبــاز مــي توانيد اقامتي به يادماندني و سفري خاطره انگيز را تجربه کنيد.

 

سوغاتی های ایران

 

اروميه، يکي از کلانشهرهاي ايران است که در شمال غربي کشور و در منطقه آذربايجان قرار گرفته است. منطقه اي که علاوه بر جاذبه هاي فراوان، سوغات زيادي هم دارد که محال است در بازديد از اين شهر خريد آنها را فراموش کنيد.

نقل اروميه: يکي از محبوب ترين و پرطرفدارترين سوغات اروميه است. نقل ها از نظر اندازه و طعم انواع مختلفي دارند که خوشمزه ترين نقل ها را مي توان از اروميه تهيه کرد.

حلواي هويج: سوغات محبوب اروميه است که از گردو، شيره انگور و هويج درست مي شود. مردم اين خطه به عنوان خوراکي ويژه شب يلدا از آن استفاده مي کنند.

حلواي گردو: يکي ديگر از خوراکي هاي خوشمزه اروميه است. اين حلوا به خاطر داشتن گردو و شيره انگور، طبعي بسيار گرم دارد و مصرف آن بيشتر در شب هاي سرد سال مرسوم است.

عرقيات اروميه: به دليل خوش آب و هوا بودن منطقه آذربايجان، عرقيات اين خطه هم معروف است. از معروف ترين عرقيات اروميه مي توان به عرق بيدمشک و بادرنجبويه اشاره کرد.

لوزانک: اين شيريني که در زبان محلي به آن باستخ مي گويند، از شيره انگور، نشاسته، گلاب و آب تهيه مي شود و در ظاهر به مسقطي شباهت دارد.

سوجوق: از شيريني هاي خوشمزه اي است که براي تهيه آن از شيره انگور، نشاسته و گلاب استفاده مي شود.

نان هاي سنتي: تنوره چره، يخاچره، ارده، جزلا چره و تاواچره، نان هاي سنتي بسيار خوشمزه اروميه هستند.

صنايع دستي: علاوه بر خوراکي هاي خوشمزه، صنايع دستي اروميه هم کم نيستند که از جمله آنها مي توان به گليم، معرق، سفالگري، جاجيم، منجوق دوزي، وسايل چوبي، رنگرزي و چاپ هاي سنتي و منبت کاري اشاره کرد.