سالادها و ارزش غذایی آنها
شهلا خاتون آباد
همه ما با انواع و اقسام سالادها آشنا هستيم. با اين حال شايد بيشتر از اينکه به اين خوراکي خوش آب و رنگ به چشم يک پيش غذاي خوشمزه نگاه کنيم، آن را غذايي رژيمي تصور و گاهي جايگزين غذاي اصلي مي کنيم. قبل از هر چيز اگر بخواهيم يک تعريف ساده از سالاد بياوريم، بايد بگوييم که تركيبي متنوع از انواع سبزيجات به همراه نمك، روغن، سركه يا آبليمو بود. البته واژه «سالاد» از کلمه ايتاليايي «insalata» به معناي خوراکي يا غذاي شور گرفته شده است. اين نوع غذا برگرفته از يک شيوه غذايي رومي بود که در آن زيتون، تربچه و ديگر سبزيجات را در نمک، روغن يا سرکه مي گذاشتند و همراه با غذاي اصلي يا به عنوان پيش غذا مي خوردند، اما از ابتداي قرن پانزدهم ميلادي، سالادها کم کم به شکل امروزي خود درآمد. در حال حاضر ما در سالادهايمان از انواع گوشت سفيد و قرمز، حبوبات، پنير، غلات، ميوه و صيفي جات نيز استفاده مي کنيم. شايد به همين دليل است که مي توان آن را يک وعده غذايي سبک و سالم در نظر گرفت. در دنيا سالادهاي خوشمزه و خلاقانه زيادي درست مي شود که مواد آن به چند برگ کاهو و تکه هاي خيار و گوجه محدود نمي شود. سالادهايي که گاهي از غذاهاي اصلي هم بيشتر طرفدار دارند. از مزاياي سالادها هم مي توان به صرف وقت کم و استفاده از مواد مغذي متنوع در آنها اشاره کرد.
ارزش غذايي سالادها
همانطور که مي دانيد سبزيجات، مهم ترين ترکيبات سالادها را تشکيل مي دهند، به همين خاطر مصرف آنها به حفظ سلامتي هم کمک مي کند. فيبرهاي موجود در سالادها به عملکرد مطلوب سيستم گوارشي منجر مي شود. اسيدفوليک يا ويتامين B9 موجود در برگ هاي سبز نقش مهمي در حفظ سلامت قلب و عروق، پيشگيري از افسردگي و مقابله با اختلالات حافظه دارد. علاوه بر اين، سبزيجات منابع غني ويتامين ها، کلسيم، آهن و ديگر ريزمغذي هاي مفيد هستند که در کنار مقدار زيادي آب به حفظ شادابي و سلامت بدن کمک خواهند کرد. همچنين مصرف روغن هاي سالم موجود در سالاد نقش زيادي در تامين امگا 3 بدن دارد. با توجه به مقدمه کوتاهي که برايتان آورديم، قصد داريم در اين مطلب طرز تهيه سالاد محبوبي را که قدمتي 100 ساله و در ايران هم طرفداران زيادي دارد، به شما آموزش دهيم، پس با ما همراه باشيد.
طرز تهيه
براي درست کردن اين سالاد ابتدا بايد فيله مرغ را مزه دار کنيم. کمي آرد روي فيله ها مي ريزيم، سپس آنها را آغشته به تخم مرغ و بعد از آن وارد آرد سوخاري مي کنيم. حالا فيله هاي مزه دار شده مان را سرخ يا گريل مي کنيم. يک حبه از سيرمان را با آبليموي ترش، سس خردل، سس مايونز، روغن زيتون و نصف پنير مخلوط مي کنيم. کاهوهايي که تميز شسته و خشک کرده ايم را خرد مي کنيم. حبه ديگر سير را له کرده و در روغن زيتون تفت مي دهيم. نان هاي تست را به صورت يک قاب برش مي زنيم (دور نان به دليل خشک بودن، سس و مواد را خوب جذب نمي کند، به همين دليل است که بايد دور نان را جدا کرد). قسمت هاي سفيد و اسفنجي نان را به ابعاد يک سانتيمتري درمي آوريم و در تابه نچسب که آغشته به کمي روغن و سير له شده است، با حرارت ملايم، تست مي کنيم. حالا کاهوي برش خورده، کمي سس، فيله هاي مزه دار شده و نان تست را درون ظرف مورد نظر مي ريزيم و باقيمانده پنيرمان را به آن اضافه مي کنيم و به آرامي هم مي زنيم تا موادمان با سس خوب مخلوط شود. سالاد سزارمان آماده است، آن تزيين و با لذت ميل کنيد.
سالاد سزار
مواد لازم
کاهوپيچ: يک عدد بزرگ
فيله مرغ: 8 عدد
نان تست: 3 عدد
سير: 2 حبه
تخم مرغ: يک عدد
ليموترش: يک عدد
روغن زيتون: 2 قاشق غذاخوري
پنير پارميزان: 6 قاشق غذاخوري
سس خردل و سس مايونز: هر کدام يک قاشق چايخوري
نمک و فلفل: به ميزان لازم
آرد سوخاري: به ميزان لازم
لیمو شکری
آتينا عالي
چشيدن طعم اين معجون پرخاصيت در زمستان لذت خاصي دارد، به خصوص اگر کنار چاي داغ داغ و همراه با زنجبيل باشد. ليمو شکري علاوه بر طعم دلپذيرش، اگر با عسل و کمي زنجبيل يا دارچين ترکيب شود، مي تواند معجوني مناسب براي سرماخوردگي باشد.
نکته: براي اينکه ليمو شکري شما تلخ نشود، بايد تمام اصول تهيه آن را رعايت کنيد. اين معجون 40 روز زمان نياز دارد تا آماده و قابل خوردن شود.
مواد لازم
ليموترش(زرد): يک کيلو
شکر يا عسل طبيعي: 500 گرم (از ترکيب عسل، شکر و کمي نبات هم مي توان استفاده کرد)
شيشه مناسب براي ريختن معجون
طرز تهيه
ليموها را خوب بشوييد و 24 ساعت در آب سرد قرار دهيد. در اين مدت در فواصل مختلف دو، سه بار آب آن را عوض کنيد تا تلخي پوست ليمو گرفته شود. بعد از 24 ساعت آنها را از آب خارج و روي يک پارچه پهن کنيد تا خوب خشک شود. در تمام مراحل کار بايد ليمو و وسايلي که از آنها استفاده مي کنيد، آب نداشته باشد تا باعث کپک شود. بعد از خشک شدن، ليموها را به شکل حلقه هاي نازک برش بزنيد. يادتان نرود هسته ها را حتما درآوريد تا معجونتان تلخ نشود. حالا درون شيشه يک لايه ليمو بچينيد، سپس يک لايه شکر يا عسل روي آنها بريزيد و تا تمام شدن حلقه هاي برش خورده ليمو اين کار را انجام دهيد. سعي کنيد به اندازه يک بند انگشت روي ظرفتان خالي بماند که با حل شدن شکر يا عسل، مواد از شيشه بيرون نريزد. در ظرف را خوب ببنديد و در يک محيط خنک قرار دهيد. 30 تا 40 روز زمان نياز است تا معجونتان جا بيفتد و برسد. (هرازگاهي در ظرفتان را باز کنيد و هم بزنيد تا اگر شکر ريخته ايد به خوبي آب و هواي اضافه هم خارج شود).
پاناکوتای شکلاتی
يکي از دسرهاي ايتاليايي پرطرفدار پاناکوتاست که هم درست کردنش بسيار آسان است و هم مواد اوليه آن را مي توان به راحتي تهيه کرد. اين دسر خوشمزه را هم مي توان به صورت قالبي و هم درون ظرف سرو کرد.
مواد لازم
شير: 2 ليوان
شکر: 6 قاشق غذاخوري
خامه: 5 قاشق غذاخوري
شکلات تخته اي يا پودر کاکائو: 100 گرم
پودر يا ورقه ژلاتين: 2 قاشق چايخوري يا 3 ورقه
وانيل: يک چهارم قاشق چايخوري
آب: يک استکان
طرز تهيه
ابتدا ورقه هاي ژلاتين را در ظرفي که درون آن آب سرد ريخته ايد به مدت 10 دقيقه قرار دهيد تا نرم شوند. خامه، شير و شکر را در قابلمه بريزيد و با هم مخلوط کنيد، سپس روي شعله ملايم قرار دهيد تا بجوشد. حالا آن را از روي شعله برداريد و شکلات و وانيل را اضافه کنيد. مواد را خوب هم بزنيد تا شکلات ها کاملا آب و به درستي حل شوند. آب اضافه ورقه هاي ژلاتين را بگيريد و به کرم شکلاتي که آماده کرده ايد، بيفزاييد، سپس مواد را تا زماني که کاملا يکدست شوند، هم بزنيد، حالا مواد را صاف کنيد و در ظرف يا قالب مدنظرتان بريزيد تا خودش را بگيرد. پاناکوتاي آماده شده را قبل از سرو بايد حداقل به مدت 4 ساعت در يخچال بگذاريد تا سفت شود. بعد از سفت شدن آن را تزيين و ميل کنيد و از طعم دلپذيرش لذت ببريد.
نکته:
* اگر دوست داريد پاناکوتا سفت تر شود و قالبي درآيد، ميزان ژلاتين آن را کمي بيشتر کنيد.
* پاناکوتا هم به صورت نرم و شل و هم به صورت سفت سرو مي شود.