نمايشگاه نقاشي هاي« اديب خان سالار» در موزه پمپ بنزين دروازه دولت برپا شد
درخشش هنری در یک محیط تاریخی
مشعل- هفته اي که سپري شد، موزه پمپ بنزين دروازه دولت ميزبان بود؛ ميزبان آثار هنري و تابلوهاي نقاشي که در محوطه اين پمپ بنزين تاريخي ايران براي نمايش عمومي قرار داده شده بودند. نمايشگاهي که در ميان ازدحام و شلوغي شهر فرصتي بود تا چشم مان را کمي بر بوم ها و رنگ ها بگردانيم و لذت ديدن چند تابلوي نقاشي را بچشيم.
روز 19 آبان، پمپ بنزين دروازه دولت يک بار ديگر ظرفيت هاي هنري و فرهنگي خودش را نشان داد و ميزباني تابلوهاي نقاشي هنرمند جواني را به مدت يک هفته به عهده گرفت. علاقه مندان همه روزه مي توانستند از ساعت 9 تا 17 در موزه پمپ بنزين دروازه دولت، شاهد هنرنمايي اديب خان سالار، نقاش جواني شوند که آثارش را در معرض ديد عمومي قرارداده بود. خان سالار متولد سال 1378 و دانشجوي رشته موزه در دانشگاه شيراز است. او درباره آغاز کار نقاشي و ايده اوليه نمايشگاهش مي گويد: نقاشي را از سال 1393 به صورت خود آموخته آغاز کردم و بازديدي که از موزه داشتم، باعث شد، فکر برگزاري اين نمايشگاه به ذهنم برسد و تصميم گرفتم آثاري را براي نمايش در موزه پمپ بنزين دروازه دولت خلق کنم؛ آثاري که موضوع شان نفت و بنزين هستند و ارتباط ويژه اي با تاريخ نيز پيدا مي کنند.
اين هنرمند درباره هدفش از برگزاري چنين نمايشگاهي مي گويد: در اين نقاشي ها تصميم داشتم هم تاريخ خودمان را به تصوير بکشم و هم سير تحولات نفت و بنزين را در ايران نشان دهم، چرا که به نظرم اين فرهنگ بايد حفظ شود و براي مردم و نسل هاي آينده به جا بماند. خان سالار با اشاره به محتوا و موضوع نقاشي هايش به ذات نفت اشاره و درباره خصلت هاي ويژه آن صحبت مي کند و مي گويد: بخشي از موضوعات نقاشي هاي من، ذات اصلي نفت را بيان مي کنند و نشان مي دهند که چگونه نفت، مردم ايران و خاورميانه را درگير خود کرده است. درگيري و ارتباط مستمري که هميشه بخشي از تاريخ بوده است؛ البته بخش عمده اي از آثار اين نمايشگاه نيز به خود پمپ بنزين دروازه دولت و تاريخ آن بازمي گردد؛ روند کار و استفاده از بنزين و بسياري از مسائل ديگر، در نظر دارم تا به انتخاب مردم و بينندگان اين نمايشگاه، تعدادي از تابلوهايم را به موزه دروازه دولت اهدا کنم.
اين هنرمند نقاش درباره شيوه ها و تکنيک هايي که آثارش را به وسيله آنها خلق کرده نيز مي گويد: هر کدام از آثارم تکنيک هاي متفاوت و مختلفي دارند و براي هر اثري از يک تکنيک نقاشي بهره برده ام. برخي از آثار، کوبيسم هستند و برخي ديگر تلفيقي از کوبيسم و چاپ دستي. يک سري ديگر از آثار، شره کردن رنگ را نشان مي دهد و دو اثر نيز امپرسيون هستند.
خان سالار درباره موضوعات برخي از آثارش به مسائل تاريخي و محيط زيستي اشاره مي کند و درباره آنها مي گويد: برخي از آثارم درباره آبزياني است که همه ساله همزمان با فعاليت هاي نفتي در دريا کشته مي شوند؛ فعاليت هايي شامل نشتي ها، فوران و...، ماهي هايي که در تابلو حضور دارند، نمادي از همه آبزيان هستند. در تابلوي ديگري لوگوي شرکت بي پي را مي بينيد که در حال حذف شدن است و اشاره به ماجراي خلع يد و ملي شدن صنعت نفت و در پي آن پايين کشيدن تابلوي شرکت دارد. در تابلويي ديگر شماره انداز پمپ بنزين در سال 1329 يعني سالي که صنعت نفت ملي شده را نشان مي دهد. تابلوي ديگر درباره صف بنزين و نفت است؛ صف هايي که در عين مشکلات، مردم با هم صميمي بودند و از نظر اجتماعي به يکديگر گره خورده بودند. نقاشي ها را با آگاهي از تاريخ صنعت نفت خلق و تلاش کرده ام تاريخ را با نقاشي تلفيق کنم. اطلاعات تاريخي را نيز از کارشناسان موزه و تحقيق شخصي به دست آورده ام.
اين نقاش درباره اينکه چگونه يک اثر هنري را خلق مي کند نيز مي گويد: هميشه به طور ناگهاني به ايده اي در نقاشي مي رسم. پس از رسيدن به ايده تلاش مي کنم آن را طراحي و خلق کنم؛ البته تحصيل در رشته موزه به فعاليت در هنر نقاشي ام خيلي کمک مي کند.
گردشي کوتاه در محوطه موزه پمپ بنزين دروازه دولت، حکايت گر فضاي خاصي است که موزه هاي نفت در دل قديمي ترين نقطه پايتخت خلق کرده است؛ فضايي آکنده از تاريخ، هنر، فرهنگ و صنعت. اين فضا قطعا زحمت ميزباني هاي ديگري را نيز خواهد کشيد و هنرمندان ايراني، آثار خود را با نفت و تاريخ پيوند خواهند زد. نمايش آثار نقاشي اديب خان سالار روز پنجشنبه 23 آبان به پايان رسيد و موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران که سومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت است و پس از موزه هاي «بنزين خانه» و «کارآموزان صنعت نفت» آبادان، از سوي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت به بهره برداري رسيده، يک بار ديگر ميزبان هنر و فرهنگ ايران شد.
برگزاری دومین نشست کارگروه حفاری موزه اکتشاف، حفاری و تولید صنعت نفت
دومين نشست کارگروه حفاري موزه اکتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت ايران که در مسجد سليمان در دست تجهيز و آماده سازي است، سه شنبه، (14 آبان) در دفتر معاون فني مهندسي شرکت ملي حفاري ايران در اهواز برگزار شد. موضوع دومين نشست کارگروه، پيگيري مصوبات جلسه اول و هم انديشي در خصوص تامين نياز آموزشي و محتوايي(اشيا و اسناد) و انتخاب روش مناسب براي معرفي صنعت حفاري در موزه بود. اين نشست به ميزباني مهران مکوندي، معاون فني مهندسي شرکت ملي حفاري و با حضور شهرام شمي پور، مدير بازسازي و ارتقاي تجهيزات حفاري؛ راهداري، رئيس روابط عمومي شرکت ملي حفاري ايران و نجم بالدي، رئيس خدمات فني چاه هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و محمدرضا جواهري، فرشيد خداداديان، امين زاده درويش و رضا علوانيان از مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت برگزار شد. در ابتداي اين جلسه، فرشيد خداداديان، مجري طرح اين موزه، ضمن گزارش اجمالي اقدام هاي انجام شده از جلسه قبل تا کنون، به بازديد شمي پور و ارائه بالدي از سايت طرح موزه مسجد سليمان اشاره کرد و آن را در شناخت اعضاي کارگروه از موضوع کاري مدنظر، مهم دانست. وي افزود: تقويت دانش و آگاهي کارشناسان مديريت موزه ها، شناسايي و تامين اسناد و مستندات پژوهشي و آرشيوي، شناسايي و تامين اشيا و وسايل موزه اي براي انتقال به موزه، بررسي طرح اوليه و آگاهي از چارت و نمودار سازماني شرکت ملي حفاري ايران، نيازهاي چهارگانه و اولويت دار فعلي طرح موزه هستند. خداداديان، همچنين در اين نشست از برگزاري جلسات کارگروه هاي اکتشاف و حفاري به صورت مجزا، اما مرتبط با يکديگر در تهران، اهواز و مسجد سليمان خبر داد و ابراز اميدواري کرد که در سال آينده، آرزوي ديرينه افتتاح و فعاليت موزه اکتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت ايران در مسجد سليمان محقق شود.
محمدرضا جواهري، مشاور ارشد مدير موزه ها و مرکز اسنادصنعت نفت نيز در اين نشست، ضمن تشکر از مسؤولان شرکت ملي حفاري براي بازديد اعضاي کارگروه از بخش هاي خدمات فني حفاري، معرفي درست صنعت حفاري و سختکوشي کارشناسان و متخصصان اين حوزه را نيازمند شناخت تيم کارشناسي موزه ها از ابعاد فعاليت آنها دانست و تعامل در اين زمينه را مفيد و تاثيرگذار عنوان كرد. مکوندي، معاون فني مهندسي شرکت ملي حفاري ايران نيز ضمن تاکيد بر اينکه، اين موزه فرصتي مناسب براي معرفي بهينه فعاليت ها و تلاش کارکنان سختکوش شرکت ملي حفاري ايران خواهد بود، جانمايي يک دستگاه کامل حفاري در محوطه موزه را مکمل موارد پيشين در معرفي مطلوب صنعت حفاري اعلام كرد. پس از هم انديشي و تبادل نظر حاضران مقرر شد، ضمن ابلاغ مجدد بخشنامه وزير ناظر بر پيشگيري از امحا اسناد و مکاتبات و از رده خارج كردن اشيا و وسايل، بدون نظر کارشناسي مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت به شركت ملي حفاري، كارشناسان موزه ها و مركز اسناد به طور متناوب از بخش هاي مختلف شركت ملي حفاري و مديريت تعمير تکميل و خدمات فني چاه هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بازديد کنند. ارائه ابعادي محوطه و طرح جانمايي و چيدمان دکل حفاري به انضمام تجهيزات جانبي، تهيه و ارائه طرح شماتيک و ابعادي محوطه کامل موزه شامل محوطه مسقف و فضاي آزاد، برنامه ريزي شرکت ملي حفاري و مناطق نفت خيز جنوب براي مصاحبه با پيشکسوتان حفاري و شناسايي اشيا و ابزار قديمي در انبارهاي شرکت ملي حفاري و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به منظور گردآوري و مستند نگاري، شناسايي اسناد و مدارک قديمي موجود در بايگاني هاي شرکت ملي حفاري و شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب با هدف مطالعه و بررسي تخصصي از جمله مصوبات اين نشست بود.
دستگاه اسلاید شو نفتی
فانوس سحر و جادو، که با نام لاتين lanterna magica شناخته مي شود، نوعي از پروژکتور تصويري است که تصاوير را به صورت نقاشي، چاپ شده يا توليد شده روي صفحات شفاف (معمولا شيشه اي)، يک يا چند لنز و يک منبع نور نشان مي دهد. اين دستگاه که در قرن 17 توسعه يافت و معمولا براي سرگرمي از آن استفاده مي شد، در قرن 19 کاربرد آموزشي پيدا کرد. از اواخر همان قرن نسخه هاي کوچکتر اين دستگاه، به عنوان اسباب بازي، براي کودکان توليد شد.
برگزاری کوتاه از موزه ها
بازديد مدير موزه هاي صنعت نفت از باشگاه شرکت هاي دانش بنيان
مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت به همراه اعضاي شوراي راهبردي موزه هاي صنعت نفت، صبح روز چهارشنبه (22 آبان) از باشگاه شرکت هاي دانش بنيان ديدن کرد. اكبر نعمت الهي هدف از اين ديدار را، شناسايي ظرفيت هاي گردشگري صنعتي و معرفي موزه هاي صنعت نفت به دوستداران و علاقه مندان به تاريخ اين صنعت اعلام كرد كه مي توان از طريق تعامل و همکاري هاي مشترک با شرکت هاي دانش بنيان حوزه گردشگري به آن پرداخت.
در اين ديدار كه به منظور آشنايي بيشتر با فعاليت شرکت هاي خلاق در طراحي فضاهاي صنعتي تغيير کاربري شده صورت گرفت، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت از مجموعه هاي فعال در حوزه خدمات آنلاين گردشگري نيزبازديد کرد.
برگزاري كارگاه آموزشي نگهداري و آرشيو عكس در موزه پمپ بنزين دروازه دولت
مركز آموزش علمي -كاربردي خبرگزاري فارس، وابسته به موسسه آموزش عالي علمي كابردي فرهنگ و هنر، كارگاه آموزشي خود را با عنوان «شيوه هاي نگهداري و ارائه عكس» براي دانشجويان رشته عكاسي در موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران برگزار كرد. در اين كارگاه، دانشجويان با اصول و مهارت هاي نگهداري و آرشيو عكس در مركز اسناد صنعت نفت آشنا شدند.
بازديد كارگروه حفاري موزه اكتشاف و توليد صنعت نفت ايران از موزه بي بيان
پيرو تشكيل كارگروه حفاري موزه اكتشاف و توليد صنعت نفت ايران و به منظور آشنايي بيشتر اعضا با محوطه و مجموعه موزه بي بيان در مسجد سليمان، اين کار گروه در روز 13 آبان از اين موزه بازديد كرد. هدف از اين بازديد، جانمايي بخش حفاري در محوطه موزه بي بيان و تهيه طرح موضوع حفاري براي استفاده پژوهشي و نمايشي در اين موزه اعلام شد. فرشيد خداداديان، محمدرضا جواهري و امين زاده درويش از مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت ايران، شمي پور از شركت ملي حفاري و بالدي از شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب اعضاي اين كارگروه را تشكيل مي دهند.
برگزاري تورعكاسي هنرجويان هنرستان سوره در موزه دروازه دولت تهران
تور يكروزه عكاسي هنرجويان دختر رشته گرافيك هنرستان سوره در موزه دروازه دولت تهران برگزارشد. اين تورعكاسي با هدف آشنايي هنرجويان با تاريخ صنعت نفت، موزه پمپ بنزين دروازه دولت و محيط هاي تاريخي شهر تهران روز يکشنبه (12 آبان) برگزارشد. پس از پايان اين تور، عكس هاي برتر در نمايشگاهي كه در موزه دروازه دولت تهران برگزار مي شود، در معرض ديد عموم قرار مي گيرد. قرار است اين تور عكاسي، براي تمامي هنرجويان مقاطع تحصيلي هنرستان سوره برگزارشود.