کشور از عوارض واردات بنزين نجات يافت
انتصاب مدير مرکز توسعه مديريت در صنعت نفت
سازندگان ایرانی در پارس جنوبی «برند» شدهاند
کارت سوخت ابزار قوی در مدیریت انرژی
برخوردجسم سخت و سقوط از ارتفاع
اختلال در مبارزه با تغییرات آب و هوا
آغاز به کار کميته بازرسي دستورعملهاي کاربردي تاسيسات
حفر 138 حلقه چاه اکتشافي در خشکي و دريا
عشق به خدا، دريچهاي به درون انسان
گـردش نفـت در دوران باســتــان
تپشهای فرهنگی یک موزه در قلب شهر
تارتار: نفت پتانسيل آسيايي شدن را دارد
امیدوارم عملگر چرخی وارد وندورلیست شود
رئيس سازمان برنامه و بودجه:
رئيس سازمان برنامه و بودجه گفت: ما اگر بنزين را 50 سنت بفروشيم، درآمد حاصل از آن را به حساب مردم واريز مي کنيم، اما ديگر واردکننده نخواهيم بود. به اين ترتيب کشور را از عوارض واردات بنزين نجات داده ايم.
به گزارش خبرگزاري صدا و سيما، محمدباقر نوبخت، شامگاه شنبه (دوم آذرماه) با حضور در برنامه نگاه يک شبکه اول سيما، با بيان اينکه مصرف روزانه بنزين در کشور حدود 89 ميليون ليتر است، گفت: روزانه حدود 63 ميليون ليتر به صورت سهميه اي با نرخ هزار و 500 تومان عرضه مي شود، آنچه باقي مي ماند و با نرخ 3 هزار تومان آزاد عرضه مي شود 25 ميليون ليتر است که با اجراي طرح مديريت مصرف سوخت مي توانيم روزانه 6 ميليون ليتر صرفه جويي کنيم.
وي افزود: هم اکنون مصرف بنزين در کشور به صورت تصاعدي رو به افزايش است. در سال 95 مصرف روزانه بنزين 74 ميليون ليتر بود که در سال 96 به 77 ميليون ليتر افزايش يافت، سال 97 نيز به 88 ميليون ليتر و امسال به بيش از 90 ميليون ليتر رسيده است که پيش بيني مي شود اين رقم تا پايان سال به 96 ميليون ليتر برسد.
رئيس سازمان برنامه و بودجه تصريح کرد: مردم بايد بدانند که انگيزه دولت از اجراي طرح مديريت مصرف سوخت، جبران کسري بودجه نبود، زيرا رئيس جمهوري به اين شرط طرح را پذيرفت که ريالي از درآمد طرح به بودجه واريز نشود.
نوبخت عنوان کرد: اگر با همين روند افزايش مصرف روزانه بنزين پيش برويم، سال 1400 به واردکننده بنزين تبديل مي شويم. آن زمان دولت فعلي به پايان کار خود رسيده، اما دولت بعدي هم برادران ما هستند و نبايد کار را برايشان سخت کنيم.
وي ادامه داد: دشمن خبيث ما، بعد از سال 1400 اجازه واردات بنزين به ما نمي دهد. تصور کنيد اگر دشمنان ما به همين شدت که گوشت و دارو را تحريم کرده اند، بنزين را نيز تحريم مي کردند، چه اتفاقي رخ مي داد؟
رئيس سازمان برنامه و بودجه گفت: ما اگر بنزين را 50 سنت بفروشيم، درآمد حاصله را به حساب مردم واريز مي کنيم؛ اما ديگر واردکننده نخواهيم بود. به اين ترتيب کشور را از عوارض واردات بنزين نجات داده ايم. نوبخت افزود: آنچه همسو با افزايش نرخ سوخت در کشور عملي شد، اجراي قانون هدفمندي يارانه ها بود. در ضمن به قدر کافي هم رسانه ها از جمله رسانه ملي از ضرورت و چگونگي افزايش نرخ بنزين صحبت کردند. ضمن اينکه طرح دوباره در برنامه ششم توسعه تکرار شد و طي آن نمايندگان مردم به دولت اجازه دادند قانون هدفمندي را در سال هاي برنامه ششم توسعه اجرايي کنند. وي تصريح کرد: دولت تدبير و اميد در دو نوبت و در سال هاي 93 و 94 افزايش قيمت ها را انجام داد. دولت قبل نرخ بنزين را از 100 تومان به 400 تومان و دولت ما اين رقم را يک بار به 700 و سپس به هزار تومان افزايش داد.
رئيس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: وقتي دولت قبلي نرخ بنزين را از 100 به 400 تومان رساند، حدود 30 هزار ميليارد تومان درآمد نصيب دولت شد که بايد در سيستم هدفمندي يارانه ها توزيع مي کرد؛ طبق قانون، 50 درصد اين رقم بايد ميان مردم توزيع ميشد، 30 درصد به کار و اشتغال اختصاص مييافت و 20 درصد نصيب خزانه دولت ميشد، اما دولت نهم و دهم هر سال 12 هزار ميليارد تومان از خزانه دولت برداشت کرد. به اين 30 هزار ميليارد تومان افزود و حدود 42 هزار ميليارد تومان به عنوان يارانه ميان مردم تقسيم کرد، به اين ترتيب ما هم فکر کرديم بايد سالانه 12 هزار ميليارد تومان از خزانه دولت برداريم و به مردم بدهيم.
نوبخت عنوان کرد: پس از دومين مرحله افزايش نرخ بنزين به هزارتومان در سال 95، مجلس در سال 96 اجازه افزايش دوباره بنزين را به دولت نداد. سال 97 هم وضع و اوضاع واردات و صادرات و تامين کالاهاي ضروري با مشکلات و ناهماهنگي هايي همراه بود، چنين شد که امسال را براي اصلاح قيمت مناسب ديديم.
رئيس دفتر رئيس جمهوري:
رئيس دفتر رئيس جمهوري با بيان اينکه مديريت مصرف و پرداخت يارانه به حدود 60 ميليون نفر عايدي دولت از طرح اصلاح قيمت بنزين بوده است، گفت: با توجه به اينکه قيمت بنزين ارزان بود و مصرف آن بسرعت بالا مي رفت، دوباره مي رسيديم به جايي که واردکننده بنزين شويم
به گزارش ايرنا، محمود واعظي در حاشيه نشست هيات دولت در پاسخ به پرسشي درباره اقدام هاي رسانه اي درباره سهميه بندي بنزين گفت: مسؤوليت کل امور از مدت ها پيش در اين باره به عبدالرضا رحماني فضلي، وزير کشور داده شد و وي کميته هاي مختلفي در اين وزارتخانه ايجاد کرد و در تقسيم بندي که در گذشته اعلام و امروز نيز در دولت اعلام شد، کميته اي که مسؤوليت تبليغات را داشته، صداوسيما بوده و اعلام کرد پيوست رسانه اي هم داشته است. وي افزود: اينکه صداوسيما نمي توانسته موضوعي را که محرمانه اعلام شده، به گونه اي تبليغ کند که معلوم شود براي مثال قرار است شامگاه پنجشنبه (23 آبان ماه) اين اتفاق بيفتد، کار درستي است. صداوسيما مسؤوليت اين کميته را داشته و به نحو احسن هم قبل از اعلام و هم تا الان خيلي خوب عمل کرده است.
واعظي اظهار کرد: از طرف ديگر، با توجه به گراني هايي که بتازگي اتفاق افتاده بود، اقشار گسترده اي از کشور تحت فشار بودند. مجبور بوديم از کساني که بنزين بيشتري استفاده مي کنند، بگيريم و به کساني بدهيم که يا به هيچ وجه از بنزين استفاده نمي کنند يا کمتر استفاده مي کنند. بنابراين مديريت مصرف و پرداخت يارانه به حدود 60 ميليون نفر، عايدي دولت از اين برنامه بوده است.
در رينگ داخلي انجام شد
رينگ داخلي بورس انرژي، امروز ميزبان عرضه نفتاي سبک پالايش نفت بندرعباس و نفتاي سبک شرکت پالايش نفت تهران خواهد بود. به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز سه شنبه (5 آذرماه) شاهد عرضه کالاهاي آيزوريسايکل، حلال 400، حلال 402، حلال 406، حلال 410، حلال 502 و حلال 503 پالايش نفت اصفهان، برش سنگين، سوخت کوره سبک و نيتروژن مايع پتروشيمي تبريز، پنتان پلاس پتروشيمي پارس، متانول پتروشيمي زاگرس، متانول پتروشيمي شيراز، متانول شرکت متانول کاوه، ميعانات گازي پتروشيمي رازي، آيزوريسايکل و نفتاي سبک پالايش نفت بندرعباس و نفتاي سبک پالايش نفت تهران است و بنزين اکتان 87، بنزين اکتان 91، بنزين اکتان 95، سوخت هوايي و گازوييل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در رينگ بين الملل عرضه مي شود. روز دوشنبه (4 آذرماه) کالاهاي اکستراکت نفت سپاهان، حلال 402 پالايش نفت تبريز، سي اس او پالايش نفت شازند و قطران ذوب آهن اصفهان در رينگ داخلي و نفت سفيد شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد. در اين روز بيش از 3.937 تن فراورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 174 ميليارد و 793 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران دادوستد شد.
باحضور مديران ارشد برگزار شد
زمينههاي گسترش همکاري هاي دوجانبه پژوهشگاه صنعت نفت و شهرک علمي تحقيقاتي اصفهان در نشست مشترک مديران اين دو مجموعه بررسي شد. جعفر قيصري، رئيس شهرک علمي تحقيقاتي اصفهان در تشريح فعاليت هاي اين مرکز علمي اظهار کرد: شهرک علمي تحقيقاتي اصفهان 500 شرکت فناورمحور و دانش بنيان دارد که 200 شرکت از ميان اين شرکت ها رشد يافته اند و فعاليت هاي صادراتي را در دستور کار خود دارند؛ فناوري اين نوع شرکت ها صنعتي است. وي به دسته دوم شرکت هاي فناورمحور و دانش بنيان اشاره و تصريح کرد: حدود 200 شرکت ديگر در مرحله رشد است که به پارک هاي علم و فناوري ملحق مي شوند و دسته سوم نيز 100 مجموعه نوپاست که داراي رشد مقدماتي هستند.
رئيس شهرک علمي تحقيقاتي اصفهان تبديل شرکت هاي کوچک به شرکت هاي بزرگ و گسترده را از اهداف اين شهرک برشمرد و گفت: در اين زمينه همواره از متخصصان با تجربه بهره مند شده ايم و با توجه به سياست هاي اتخاذشده تصميم بر آن است که در مراکز رشد و پارک هاي علم و فناوري از افراد جوان استفاده شود. قيصري آموزش مديران جوان مراکز رشد را از ماموريت هاي اين شهرک تحقيقاتي برشمرد و افزود: همه محققان اين مجموعه آمادگي انتقال تجارب خود را به ديگر مراکز دارند و ما مي توانيم در ايجاد مراکز رشد و نوآوري و پارک هاي علم و فناوري به پژوهشگاه صنعت نفت کمک کنيم. رئيس شهرک علمي تحقيقاتي اصفهان تاکيد کرد: افزون بر ارائه خدمات متعدد در زمينه تجاري سازي فناوري، آماده همکاري با ديگر شرکت ها و سازمان ها در تهيه تجهيزات آزمايشگاهي، کاتاليست ها و فيلترها هستيم.
پنجمين نشست سران مجمع کشورهاي صادرکننده گاز (جي يي سي اف) 29 نوامبر 2019 ميلادي (8 آذرماه) در مالابو، پايتخت گينه استوايي برگزار شد. رياست اين نشست با کشور ميزبان است. نشست سران مجمع کشورهاي صادرکننده گاز هر دو سال يک بار در يکي از کشورهاي عضو برگزار مي شود. آخرين و چهارمين دوره نشست سران جي يي سي اف آذرماه سال 96 بود که در سانتاکروز بوليوي برگزار شد. اعضاي مجمع کشورهاي صادرکننده گاز در بيانيه پاياني نشست سران در بوليوي (سانتاکروز) بر اهميت گاز طبيعي در سبد انرژي جهان تاکيد و تحريم هاي يکجانبه آمريکا عليه اعضاي اين سازمان را محکوم و همچنين عزم خود را بر تلاش مشترک براي تثبيت گاز به عنوان سوخت و خوراک مطلوب جزم کردند. کشورهاي الجزاير، بوليوي، مصر، گينه استوايي، جمهوري اسلامي ايران، ليبي، نيجريه، قطر، روسيه، ترينيداد و توباگو، امارات و ونزوئلا، 12 عضو اصلي جي يي سي اف هستند و آنگولا، جمهوري آذربايجان، عراق، قزاقستان، نروژ، عمان و پرو، به عنوان اعضاي ناظر در مجمع کشورهاي صادرکننده گاز شرکت مي کنند. اعضاي مجمع کشورهاي صادرکننده گاز 44 درصد از توليد گاز جهان، 67 درصد از ذخاير گازي جهان، 64 درصد از سهم انتقال گاز با خط لوله و 66 درصد از تجارت گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) را در اختيار دارند. پيش از برگزاري پنجمين نشست سران مجمع کشورهاي صادرکننده گاز در روز جمعه
(8 آذرماه) دومين سمينار بين المللي و نشست فوق العاده وزيران عضو جي يي سي اف براي آماده سازي پيش نويس نهايي بيانيه اجلاس سران 6 و 7 آذرماه برگزار شد.
رئيس آژانس بين المللي انرژي اعلام کرد که اوپک بايد با توجه به وضع شکننده اقتصاد جهاني، تصميم درست را بگيرد. به گزارش خبرگزاري رويترز از اسلو، فاتح بيرول، رئيس آژانس بين المللي انرژي، روز (سه شنبه 5 آذرماه) اعلام کرد: وزيران نفت و انرژي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) که قرار است هفته آينده براي حضور در صدو هفتاد و هفتمين نشست عادي خود در وين گردهم بيايند، بايد تصميم درستي را براي اقتصاد جهاني بگيرند که اکنون بسيار شکننده است.
وي گفت: تصميم گيري با کشورهاي عضو اوپک است؛ اما آنچه من مي بينم، اين است که در نتيجه افزايش چشمگير (توليد نفت) غيراوپک، فشار زيادي روي اوپک و روسيه وجود دارد. رئيس آژانس بين المللي انرژي افزود: نفت زيادي در بازار خواهد بود؛ اميدوارم آنها تصميمي درست براي خودشان و براي اقتصاد جهاني که همچنان بسيار شکننده است، اتخاذ کنند. بيرول همچنين پيش بيني کرد، رشد توليد نفت شيل در آمريکا نسبت به سطح انفجاري گذشته، آهسته تر شود و دليل آن، فشارهاي مالي بر بعضي از شرکت هاي توليدکننده نفت شيل است، نه محدوديت ذخاير نفت شيل اين کشور.
از سوي وزير نفت انجام شد
وزير نفت در حکمي علي بياتي را به عنوان مدير مرکز توسعه مديريت در صنعت نفت منصوب کرد.
در حکم بيژن زنگنه، وزير نفت به علي بياتي آمده است:
«با عنايت به تعهد و سوابق حرفه اي جنابعالي، به استناد شيوه نامه ابلاغي به شماره 221421-20/2 تاريخ 12/5/1394، بدينوسيله به عنوان مدير مرکز توسعه مديريت در صنعت نفت منصوب مي شويد تا مطابق ضوابط مقرر در شيوه نامه يادشده به انجام وظيفه بپردازيد.
با توجه به ضرورت توجه هرچه بيشتر به شايستگي و صلاحيت حرفه اي در انتصابات، شناسايي استعدادها و نيروهاي جوان و نخبه و فراهم آوردن زمينه به کارگيري آنها، اين مرکز مي تواند در آينده صنعت نفت نقشي تعيين کننده ايفا کند.
تثبيت فرآيندهاي تعريف شده براي شناسايي نيروهاي مستعد و توانمند در گروه هاي شغلي اولويت دار تعيين شده، به خصوص گروه هاي مديريت عامل و مديريت پروژه از طريق فرآيندهاي ارزيابي روزآمد و معتبر، برنامه ريزي براي افزايش تعداد افراد داراي گواهينامه صلاحيت حرفه اي از اهم اولويت هاي کاري مرکز توسعه مديريت صنعت نفت است.
در ارتقاي کيفيت افراد منتخب نيز توجه به تک تک افراد و استفاده از روش هاي نوين همچون مدير راهنما، کارورزي و شيوه هاي آموزشي متنوع، متفاوت و جذاب از جمله الزامات راهبردي است.
اميد است که با استفاده از زيرساخت هايي که تاکنون براي اين مرکز فراهم شده و نيز با همکاري صميمانه همه اجزاي صنعت نفت، بتوانيد منشأ خدمات ويژه در پيشبرد اين ماموريت مهم باشيد.
از خداوند متعال براي جنابعالي توفيق مسالت مي کند.»
رئيس هيات مديره شرکت ملي حفاري ايران از حفر 138 حلقه چاه اکتشافي در مناطق خشکي و دريايي کشور پس از انقلاب اسلامي خبر داد و گفت: اين شرکت در کشف بيش از 15 مخزن نفتي و گازي نقش تاثيرگذاري ايفا کرده است. سيدعبدالله موسوي با بيان اينکه در چهار دهه گذشته 112 حلقه چاه توصيفي حفر و تکميل شده است، اظهار کرد: متراژ حفاري مجموع چاه هاي اکتشافي و توصيفي 878 هزار و 237 متر ثبت شده که 482 هزار و 10 متر مربوط به چاه هاي اکتشافي و 396 هزار و 227 متر چاه هاي توصيفي است.
وي افزود: در حفاري چاه هاي اکتشافي افزون بر 20 دستگاه حفاري ناوگان شرکت، دستگاه هاي 48، فوق سنگين 60 (پيروزي)، 43، 41 و 67 فتح و دستگاه حفاري دريايي شهيد رجايي رکورددار حفاري اين چاه ها بودند.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران، نقش محوري اين شرکت در کشف ميدان نفتي آزادگان را مورد اشاره قرار داد و اظهار کرد: شرکت ملي حفاري در کشف ميدان هاي گازي پارس جنوبي، وراوي، شانول، خشت، کيش و ميدان هاي نفتي رامين، منصورآباد، سوسنگرد، پايدار غرب، کوه موند، جفير، حسينيه و ... در همکاري مستمر با مديريت اکتشاف و شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب و نفت فلات قاره نقش اساسي داشته است.
موسوي تصريح کرد: ارائه عمليات حفاري و خدمات جانبي از سوي شرکت ملي حفاري با به کارگيري دستگاه حفاري 33 فتح به کشف ميدان گازي ارم در استان فارس انجاميد و همچنين کشف مخزن نفتي نام آوران در گستره عملياتي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با به کارگيري سه دستگاه حفاري اين شرکت انجام شد که در رديف ميدان هاي بزرگ کشف شده اخير در کشور قرار دارند.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: نقش آفريني اين شرکت در حفر چاه هاي اکتشافي و توصيفي در حالي است که اين سازمان با برخورداري از بيش از 70 دستگاه حفاري خشکي و دريايي و امکانات و تجهيزات خدمات يکپارچه فني و مهندسي، بخش عمده اي از عمليات حفاري چاه هاي توسعه اي و تعميري تکميلي را به صنعت نفت کشور ارائه مي دهد.
توليد روزانه گاز منطقه عملياتي خانگيران در حوزه عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق، با انجام عمليات اصلاحي حدود يک ميليون مترمکعب افزايش يافت.
محمدرضا سلطاني، مدير امور فني شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق اظهار کرد: با انجام پنج مورد عمليات مسدودسازي قسمت آبده پنج حلقه چاه، سه مورد اسيدکاري چاه ها و مشبک کاري دو حلقه چاه به وسيله لوله مغزي سيار، توليد گاز منطقه خانگيران افزايش يافت.
وي به برنامه شرکت نفت و گاز شرق براي توليد مستمر و پايدار گاز در فصل زمستان اشاره و تصريح کرد: براي توليد مستمر و پايدار گاز در فصل زمستان، اقدام هايي از قبيل نصب تفکيک گرهاي سرچاهي دو حلقه چاه، نظارت بر تعمير و تکميل سه حلقه چاه خانگيران و برنامه ريزي و نظارت بر آماده سازي محوطه دو حلقه چاه براي استقرار دکل حفاري انجام شده است.
سلطاني افزود: طراحي و نصب شعله پوش جديد در گودال هاي سوخت که سبب کاهش قابل ملاحظه مصرف گاز سوخت پايلوت و جلوگيري از آلودگي هاي زيست محيطي مي شود، تهيه گزارش اطلاعات و عملکرد مخزن و به روزآوري تاريخچه توليد و اجراي مدل مخزن شبيه ساز از ديگر فعاليت هاي انجام شده در اين زمينه است، همچنين آناليز نتايج شاخص بهره دهي چاه ها و نمودار نگار توليد، انجام 50 مورد آزمايش هاي مميزي فشارشکن و انجام پنج مورد آزمايش شاخص بهره دهي/ تزريق پذيري، برنامه ريزي شده و پايان يافته است.
مدير امور فني شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق، استفاده از فناوري هاي جديد مانند تزريق ژل پليمري براي کنترل آب چاه هاي آبده، فناوري Seal Maker براي رفع نشتي در رشته تکميلي و تاج چاه ها و فناوري Down hole video براي بررسي مانع در چاه را به عنوان راهکار رفع مشکل برخي چاه ها عنوان کرد.
معاون وزير نفت در امور گاز خبر داد:
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران گفت: با سرمايه گذاري حدود 4 ميليارد دلاري در پروژه هاي گازرساني شهري و روستايي در سال هاي گذشته و در ازاي آن صادرات سوخت مايع، حدود 9 ميليارد دلار صرفه جويي ارزي در بخش گاز محقق شده است.
حسن منتظرتربتي اين مهم را که از آغاز استفاده از بند «ق» و در طول سال هاي گذشته رخ داده است، يک مسأله برد - برد اعلام کرد و افزود: زماني که ما به يک نيروگاه، صنعت يا مشترک خانگي، گاز مي دهيم، ارزش گاز در داخل کشور حدود 20 سنت است. در صورتي که چنانچه فراورده هاي آن مثل نفت سفيد، گازوييل و ... را که از همين جايگزيني ايجاد مي شود، با ارزش تقريبي 50 سنت صادر کنيم، 30 سنت اختلاف قيمت به نفع اقتصاد کشور خواهيم داشت که اين همان موتور محرکه اقتصاد کشور محسوب مي شود.
وي تاکيد کرد: به اين ترتيب، ما هر توسعه اي که در بخش گاز ايجاد مي کنيم، چه در بخش صنايع و چه در بخش خانگي، سبب صرفه جويي در مصرف سوخت مايع و سرانجام صادرات آن مي شود که سود دو طرفه براي ما دارد.
تربتي تصريح کرد: از يک طرف، استفاده از گاز طبيعي و عدم استفاده از سوخت مايع، هواي پاک تر و سالم تري را براي ما به ارمغان مي آورد و از سوي ديگر صرفه جويي ارزي را براي کشور در پي خواهد داشت.
معاون وزير نفت در امور گاز با بيان اينکه در واقع توسعه گازرساني سبب صرفه جويي شده و ما اين صرفه جويي را به عنوان منبع توسعه اي شبکه گاز خود استفاده مي کنيم، گفت: شايد همين توانايي صنعت نفت و گاز و نيز پيشرو بودن آن به عنوان نخستين منبع درآمدي اقتصاد ايران، سبب شده انتظار همگان از اين صنعت بسيار بالا رود و در عين حال، مسؤوليت ما را سنگين تر کند.
تربتي در بخش ديگري از سخنان خود اظهار داشت: اتفاق خوبي که در کشور افتاده و اقتصادي هم است، اينکه بر اساس محاسباتي که انجام داديم و اقتصادي بودن آن را دريافتيم، تصميم گرفتيم به تمام روستاهاي بالاي 20 خانوار و نيز به تمام شهرها گاز طبيعي برسانيم.
وي در پايان با اشاره به اينکه هم اکنون حدود 28 هزار روستا به شبکه گاز متصل شده اند، گفت: اين در حالي است که متعهد شده ايم سالي 3 هزار تا 3 هزار و 100 روستاي ديگر را به شبکه سراسري گاز وصل کنيم.
اطلاعیه شماره ۷ شرکت ملی پخش فراورده های نفتی
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در تازه ترين اطلاعيه خود اخبار بعضي از رسانه ها مبني بر افزايش مصرف بنزين پس از اجراي طرح مديريت مصرف سوخت را رد و اعلام کرد: روند مصرف بنزين کشور در روزهاي اخير کاهشي بوده و ميانگين آن از زمان اجراي طرح مديريت مصرف سوخت به روزانه 79 ميليون ليتر رسيده است.
در متن اين اطلاعيه آمده است: «به اطلاع مي رساند ميانگين مصرف بنزين کشور از زمان اجراي طرح مديريت مصرف سوخت در روز جمعه (24 آبان ) تا پايان روز يکشنبه، سوم آذرماه، حدود 79 ميليون ليتر در روز بوده، در حالي که ميانگين مصرف بنزين از ابتداي سال جاري تا پايان روز پنجشنبه (23 آبان ) (پيش از اجراي اين طرح) حدود 98 ميليون ليتر در روز بوده است.
به اين وسيله شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با توجه به آمارهاي غيررسمي که در بعضي از رسانه هاي منتشر شده است، ضمن رد آمارهاي يادشده، ميانگين مقدار مصرف بنزين کشور را در روز سوم آذرماه، 75 ميليون ليتر اعلام مي کند.»
فراخوان وزارت نفت براي تصدي جايگاه «مديرکل بازرسي و پاسخگويي به شکايات» در ستاد وزارت نفت مستقر در تهران منتشر شد. وزارت نفت به منظور انتخاب فردي شايسته، اصلح و توانمند براي تصدي جايگاه مديرکل بازرسي و پاسخگويي به شکايات در ستاد وزارت نفت مستقر در تهران، در نظر دارد از بين شاغلان صنعت نفت و ديگر دستگاه هاي اجرايي و سازمان هاي دولتي براساس شرايط مندرج در سامانه http://jos.mop.ir دعوت به همکاري کند تا پس از طي موفقيت آميز مراحل انتخاب از طريق سنجش مهارت ها، توانمندي ها و ارزيابي شايستگي ها در کانون ارزيابي و مصاحبه به عنوان «مديرکل بازرسي و پاسخگويي به شکايات»، مشغول به خدمت شود.
علاقه مندان مي توانند حداکثر تا تاريخ 5 دي 98 نسبت به تکميل مشخصات خود در سامانه يادشده اقدام کنند.
آمادگي100درصدي شرکت انتقال براي ورود به فصل زمستان
مهدي مهرابي - ايران يكي از عظيم ترين شبكه هاي انتقال گاز دنيا را در اختيار دارد؛ شبكه اي كه با انتقال پاك، پايدار، ايمن و بهره ورگاز، اين انرژي خدادادي را همچون خون در رگ هاي ايران جاري مي كند و ثبات، آسايش و آرامش را براي مصرف كنندگان خانگي و صنعتي به ارمغان مي آورد. مديريت و بهره برداري از اين شبكه گسترده به عهده شركت انتقال گاز ايران است و كاركنان اين مجموعه با درك رسالت عظيمي كه بر دوش دارند، در قالب مناطق ده گانه شركت، در بيرون از دروازه شهرها در مناطق كوهستاني و بياباني، در سرما، گرما و گمنامي مي كوشند تا جريان مستمر انتقال گاز در كشوري كه تامين اساسي ترين نيازهاي مردم به گاز وابسته است، دچار وقفه نشود. وقوع سيل مهيب در فروردين ماه سال جاري به مثابه آزموني حساس و سرنوشت ساز براي كاركنان انتقال گاز ايران بود كه سكان داران امنيت انرژي توانستند با تكيه بر مسؤوليت پذيري بر مشكلات غلبه كنند و در نوروز 98 سزاوارانه فاتح يك عمليات دشوار شوند. با توجه به در پيش بودن فصل سرما به سراغ سعيد توكلي، مديرعامل شركت انتقال گاز ايران رفتيم تا از آمادگي مناطق ده گانه شركت تحت مسؤوليتش براي پايداري شبكه گاز كشور در فصل سرما بگويد.
شركت انتقال گاز ايران امسال نيز همچون سال هاي گذشته در سايه تعميرات اساسي و ديگر اقدام هاي تعميراتي با آمادگي كامل قدم به فصل سرما مي گذارد. ما علاوه بر انجام تعميراتي كه از سال گذشته تعريف شده بود، برخي اقدام هاي تعميراتي ديگر را كه بنا به دلايل پيش بيني نشده بود (وقوع سيل در ابتداي سال 98)، به صورت اضطراري به انجام رسانديم. سرانجام با همت، تلاش و پيگيري تمامي دست دركاران به ويژه همكاران خوبم در مناطق عمليات انتقال گاز، همه برنامه ها به موقع انجام شد و اكنون آمادگي كامل براي ورود به زمستان حاصل شده است. افزون بر 305 توربوكمپرسور، 84 ايستگاه تقويت فشارگاز و37 هزار و 169 كيلومتر خط لوله در بهترين شكل ممكن مهيا شده اند تا ظرفيت تعريف شده را انتقال داده و زمستاني آرام و بدون دغدغه را براي هموطنان در گوشه و كنار كشور فراهم كنند. افزايش قابل توجه حجم تعميرات اساسي به لحاظ كميت و كيفيت با سال هاي گذشته قابل قياس نيست. امسال نه تنها تمامي تاثيرات ناشي از تشديد تحريم ها با تكيه بر توان متخصصان مستعد داخلي، شركت هاي دانش بنيان و بخش خصوصي خنثي شدو برنامه هاي تعميراتي به ثمر نشست، بلكه حتي تعميراتي كه در برنامه درازمدت شركت بود، نيز به اتمام رسيد و ناوگان انتقال گاز براي ورود به فصل زمستان مهيا و تجهيز شده است.
همچون سال هاي گذشته پس از اتمام فصل زمستان، مديريت ديسپچينگ و مديريت برنامه ريزي شركت ملي گاز ايران بررسي هاي جامعي را با تكيه بر اطلاعات و وضعيت موجود شبكه انجام مي دهند و نتيجه اين ارزيابي ها مشخص خواهد كرد كه كدام نقاط شبكه (خطوط لوله و يا ايستگاه هاي تقويت فشار) ممكن است در سال هاي آتي دچار مشكل شوند. امسال نيز برنامه هاي تعريف شده از سوي مبادي ذيربط در دستور كار شركت انتقال گاز ايران قرار گرفت و ارتباطات مدنظر و تغييرات لازم در در شبكه گاز و خطوط لوله كشور اعمال شد. انجام برخي تغييرات در مناطق 10 و 1 و مناطق بالا و ميان دست همه ماجرا نبود. در خطوط در حال بهره برداري در غرب كشور و خطوطي كه به تازگي گاز در آنها تزريق شده است نيز، ارتباطات معناداري برقرار شد كه تاثيرات موثري در پايداري كل شبكه گاز كشور خواهد داشت.
واقعيت آن است كه تحقق خودكفايي، نيازمند برنامه بلندمدت، كلان نگر و راهبردي است. آشنايي با ظرفيت هاي گوناگون محيط صنعت، آگاهي از توانمندي هاي داخلي، همچنين شناسايي تاسيسات و تجهيزاتي كه امكان تامين آنها از طريق بخش خصوصي ميسر است، سبب مي شود خودكفايي را در مسيري روشن به پيش ببريم و از اقدام هاي نمايشي و غيرپايدار اجتناب كنيم. با همين راهبرد، شركت انتقال گاز ايران از 2 سال پيش برنامه اي مدون را تدوين كرد و بر اساس آن كارگروه هاي خوداتكايي شكل گرفت كه با شناسايي تجهيزات، اقلام و قطعات راهبردي و بررسي توانمندي هاي شركت هاي سازنده، دستاوردهاي ارزشمندي را در مسير تحقق هدف رونق توليد عملياتي كرد؛ به گونه اي كه اكنون درصد زيادي از كالاهاي مورد نياز شركت، قابليت توليد و ساخت در داخل كشور را دارد.
به يقين خوداتكايي نيازمند طرح آمايش سرزمين است و مناطقي كه در موضوع هاي خاصي همچون ابزاردقيق، شيرهاي خودكار، مكانيك، برق و ديگر كالاها تخصص، تجربه و مهارت دارند، به عنوان قطب داخلي سازي آن تجهيز انتخاب مي شوند تا فرايند موردنظر آسان تر، تخصصي تر و متناسب با شرايط اقليمي، آمايشي و ظرفيت هاي صنعتي هر منطقه دنبال شود.هم اكنون 10 منطقه عملياتي انتقال گاز در حال داخلي سازي و خلق دستاوردهاي جديد با همكاران مستعد بخش خصوصي هستند كه اين مهم سبب ايجاد اشتغال، رونق توليد و تقويت ظرفيت هاي صنعتي در گستره كشور شده است. برپايي نمايشگاه دائمي خوداتكايي و خودكفايي در مناطق ده گانه، يكي ديگر از اقدام هاي است كه در زمينه حمايت از داخلي سازي تجهيزات انجام شد. اولين نمايشگاه در منطقه 2 عمليات برگزار شده و سپس در مناطق 3، 4 عمليات و ديگر مناطق ادامه يافته است. اين نمايشگاه در دو بخش شكل گرفته است. بخش اول اقلام، تجهيزات و قطعات ساخته شده شركت هاي داخلي را به معرض نمايش مي گذارد و بخش دوم نيز، نيازمندي هاي صنعت انتقال گاز به صورت دقيق و همراه با شناسنامه هاي فني را به همكاران بخش خصوصي ارائه مي كند تا آنان با درك و تصويري بهتر از نيازهاي مورد نظر ما براي دستيابي به دانش فني مورد نياز تلاش كنند.
دانش غير صريح يا ضمني كه در فكر، انديشه و ذهن و اصطلاحا «سينه كاركنان سازمان ها انباشته مي شود، امروزه يكي از گرانبهاترين دارايي هاي غيرملموس هر مجموعه اي به شمار مي آيد و شركت ها براي استخراج و بهره برداري از اين گنجينه ارزشمند و غيرقابل جايگزيني، برنامه هاي متعددي را اجرا مي كنند. با توجه به ماهيت شركت انتقال گاز ايران كه مجموعه اي بهره بردار به شمار مي آيد، لازم است اين دانش ناب كه طي سال هاي طولاني در ذهن همكاران رسوخ يافته، مستند و گردآوري کند و همراه با جدايي افراد از سازمان خارج نشود. رويكرد مديريت دانش از ابتداي سال 98 سرلوحه برنامه ها قرار گرفته و در حال عملياتي شدن است. لازم است عنوان كنم كه مديريت دانش يك فرايند مستمر است و همگام با جريان هميشگي خلق و آفرينندگي دانش، تخصص و مهارت هاي نو تداوم خواهد داشت. هم اكنون ماحصل تجارب و ريزه كاري هاي فني همكاران درباره توربين هاي زيمنس در قالب يك كتاب گردآوري شده كه آماده انتشار است.با فراگير شدن دانش هاي ضمني به تصريحي همكاران، شرايطي در مناطق ده گانه فراهم مي شود كه اين سرمايه هاي فكري بين همكاران به اشتراك گذاشته شود و به خوبي مورد استفاده قرار گيرد.
چندي پيش يك هيئت عراقي از برخي تاسيسات شركت انتقال بازديد کرد و آموزش هاي لازم نيز براي اعضاي آن ارائه شد. آيا برنامه اي مدون براي صدور خدمات فني، مهندسي، بهره برداري و آموزشي به كشورهاي منطقه در نظر داريد؟
با توجه ضوابط و مقررات بالادستي حاكم بر مجموعه هاي دولتي، در حال حاضر امكان ارايه خدمات برون مرزي فراهم نيست مگر اينكه اصلاحاتي در قوانين ياد شده انجام شود. با وجود اين، مانعي براي تبادل اطلاعات و تسهيم دانش با كشورهاي همسايه نيست، از اين رو گروهي از كارشناسان نفت و گاز عراق پس از طي مراحل قانوني در اصفهان حضور يافتند و علاوه بر فراگيري تئوري مباحث، به صورت عملي نيز از سوي همكاران تاسيسات دهق، انجام تعميرات اساسي توربين را نيز آموختند.
اطمينان 100 درصد به شرايطي اطلاق مي شود كه تجهيز به پايداري واقعي رسيده باشد و از آغاز تا پايان فرايند را بدون بروز وقفه كار كند تا هدف غايي محقق شود. همچنان كه برخي خودروها قادرند از مبدا تا مقصد را بدون بروز كوچك ترين مشكل طي كنند، دستيابي به اطمينان 100 در صدي از اين نظر ارزشمند است كه تجهيزات شبكه انتقال، گوناگوني و تعدد بسيار بالايي دارند و مهم تر آنكه اين مهم در زمان پيك مصرف و در دي ماه حاصل شده است. كسب اين دستاورد نشان از آمادگي، تخصص و دانش همكاران ما است كه در طول برنامه تعميراتي به نحوي كار را پيش مي برند كه تجهيزات در مواقع موردنياز، پاسخگويي نيازهاي صنعت باشند.
شركت انتقال گاز ايران با نگاهي راهبردي، يك برنامه 10 ساله را براي برون سپاري فعاليت هاي شركت تدوين كرده است. در اين برنامه، متناسب با خروج نيروي انساني و افزايش تجهيزات و تاسيسات در شبكه، برون سپاري نيز به تدريج تحقق مي يابد. بحث واگذاري راهبري تجهيزات شركت به بخش خصوصي موضوعي بسيار حساس و نيازمند بررسي هاي هاي جامع نگر است كه بايد تاثيرات آن بر منابع انساني و شرايط اجتماعي به دقت ارزيابي شود تا برون سپاري با موفقيت كامل اجرا شود.بر همين مبنا شركت انتقال گاز ايران اولين پروژه برون سپاري خود را در قالب O&M كه مورد تاكيد وزيرنفت است در تاسيسات صفاشهر 4 كليد زد و از مرداد 98 راهبري اين مجموعه بر عهده پيمانكار قرار گرفته است.بحث تحويل و تحول تجهيز در ابتدا و انتهاي فرايند برون سپاري بسيار حائز اهميت است چرا كه مالك پس از واگذاري بهره برداري و تعميرات به پيمانكار، بايد هنگام تحويل مجدد از آمادگي و سلامت آن اطمينان حاصل كند. به اين منظور ضروري است كه مالك در بهره برداري ، نظارت عاليه داشته باشد كه براي رسيدن به اين مهم اين مكانيزم نظارتي تعريف شده و نيازمند تمرين و پيگيري هاي بيشتر است.
ماموريت اصلي شركت انتقال گاز ايران خود به مثابه اجراي يك پروژه بسيار عظيم است. اين پروژه در واقع فرايند نگهداري و تعمير 37 هزار و 169 كيلومتر خط لوله، 84 ايستگاه تقويت فشار، 304 توربوكمپرسور و همه تجهيزات جانبي است؛ از اين رو شركت انتقال گاز ايران براي ايفاي رسالت خود كه همان انتقال پاك، پايدار، ايمن و بهره ور گاز است، بهتر است روي ماموريت اصلي اش تمركز كند و از تجهيزاتي كه از جمله سرمايه هاي ملي ايران به شمار مي آيد، به بهترين نحو بهره برداري كند.
به اعتقاد بنده، رهبري هر شركت بايد به هر نوع بحران يا تهديدي كه خارج از كنترل و اراده سازمان است، به چشم فرصت نگاه كنند. معتقدم كه شركت ملي گاز ايران از اين حادثه سربلند بيرون آمد و دليل آن را مديريت يكپارچه، همدلي و هم افزايي موجود در اين شركت مي دانم. همه ديديم كه همكاران خوب، متعهد، متخصص و دلسوز سازمان در گوشه و كنار كشور اجازه ندادند كه شريان حياتي انرژي گاز متوقف و زندگي مردم در ايام نوروز با مشكل مواجه شود. با اينكه كل كشور در حال و هواي تعطيلات نوروزي بود، اما همكاران شركت انتقال گاز ايران كه به راستي سربازان گمنام صنعت گاز هستند، شبانه روزي تلاش كردند و چابكي و پاسخگويي خود را در شرايط اضطراري به بهترين نحو ممكن به نمايش گذاشتند. با اينكه در اثر سيل، برخي لوله ها نمايان شده بود و تخريب برخي ابنيه ها به مرحله بحراني رسيده بود، همكاران شركت بلافاصله در جبهه هاي كاري متعدد حضور يافتند و اجازه ندادند حتي يك مورد آتش سوزي نيز در شبكه اتفاق بيفتد. فراموش نكنيم كه هنگام وقوع سيل و آب گرفتگي شديد در محوطه برخي تاسيسات، امكان دسترسي به تجهيزات بسيار محدود شده بود كه همكاران ما با تلاش مضاعف و انجام بررسي هاي فني موفق به حفظ پايداري شبكه شدند.
به اعتقاد بنده آسيب هاي وارد شده به شبكه، سبب ايجاد بهبود از دو منظر شد. نخست آنكه بررسي مجدد كل شبكه و نقاط حادثه خيز آن در دستور كار قرار گرفت و دوم آنكه تجربيات و نقطه نظرات همكاران دست دركار در مهار آسيب هاي سيل در قالب كتاب منتشر و فرصت هاي بهبود بسياري در بخش هاي مختلف شناسايي و اجرا شد. افزون بر اين موارد، تعمير، ترميم و بازسازي بخش هايي كه در جريان سيل دچار مشكل شده بودند نيز، تا قبل از آبان ماه به اتمام رسيد و شبكه به صورت كاملا مطمئن و پايدار مهياي ورود به فصل سرد سال شد.
انعطاف لازم براي پاسخگويي به نيازهاي آتي شبكه در تجهيزات شركت انتقال گاز ايران ايجاد و پيش بيني شده است.در سايه انجام بررسي هاي دقيق فني، تخصصي و با نگاهي منطقي به ريسك هاي موجود، در برخي ايستگاه هاي تقويت فشار و كمپرسورها از ظرفيت اسمي عبور و شرايط را براي استفاده بهينه تر از تجهيزات موجود مهيا كرده ايم.لازم است عنوان كنم كه امسال افزون بر همه اقدام هاي تعميراتي، بخش زيادي از خطوطي كه به تازگي تزريق گاز شده اند نيز به پايداري شبكه كمك مي كنند و ما نيز اميدواريم در زمستان ركوردي جديد برجاي بگذاريم. در نگاه شركت انتقال گاز ايران هيچ ركوردي بالاتر از اين نيست كه همه گاز توليدي به صورت مويرگي در كل شبكه توزيع شود و به نقاط دورافتاده كشور انتقال پيدا كند.
رويكرد جديد شركت انتقال گاز ايران در زمينه تحويل و تحول پروژه ها براساس دستورعملي است كه سال گذشته از سوي هيئت مديره شركت ملي گاز ايران به تصويب رسيد و ابلاغ شد. اخيرا در نشستي مشترك با همكاران شركت مهندسي و توسعه گاز ايران، موضوع هاي مورد نظر بررسي شد كه اميدواريم بحث و تبادل نظر بين مجري و بهره بردار به تسهيل فرايندها و بهره وري بيشتر پروژه ها منجر شود.
شركت انتقال گاز ايران در مناطق مختلف، وضعيت شبكه را رصد و پايش مي كند. در همه مناطق عملياتي، وضعيت شبكه خطوط و مصرف كنندگان از سوي IOC و مناطق بررسي و پس از شناسايي نقاط داراي مشكل در مناطق ده گانه و اخذ تاييديه از سوي ديسپچينگ، نسبت به برنامه ريزي ملزومات اقدام و برخي مشكلات از طريق تغييرات آرايشي مقطعي برطرف مي شود.
شركت انتقال گاز ايران در مقايسه با سال گذشته، عملكرد بسيار موفق تري از خود برجاي گذاشت، به اين دليل كه علاوه بر برنامه هاي تعميراتي روزمره، بخش بزرگي از انرژي و وقت نيروي انساني در 6 ماه نخست صرف بازسازي صدمات برجاي مانده از سيل بهاري شد. من به عملكرد شركت در اين مدت نمره بسيار خوب مي دهم و مي دانم كه هنوز تا دستيابي به وضعيت ايده آل راهي طولاني در پيش داريم.
آخرین جزییات نصب و راه اندازی سکوهای پارس جنوبی
سازندگان ایرانی در پارس جنوبی «برند» شده اند
نگار صادقی- تا پایان امسال و با آغاز بهره برداری از سکوهای باقی مانده فازهای 13، 14 و 24-22 پارس جنوبی، ظرفیت برداشت روزانه گاز از این میدان مشترک از ۶۳۰ میلیون مترمکعب کنونی به ۶۸۰ میلیون مترمکعب می رسد. علی آفریده قیاسی، مدیر برنامه ریزی و کنترل طرح های شرکت نفت وگاز پارس می گوید: تا پایان امسال با نصب و راه اندازی 3 سکو و نصب و راه اندازی 3 سکوی دیگر، پرونده بخش سکوها و خطوط لوله دریایی پارس جنوبی به جز فاز 11 بسته می شود. او معتقد است که پیمانکاران و سازندگان ایرانی در جریان اجرای فازهای مختلف پارس جنوبی به توانمندی های بسیار خوبی دست یافته اند و گاه در برخی زمینه ها به یک «برند» تبدیل شده اند.
علی آفریده قیاسی، مدیر برنامه ریزی و کنترل طرحهای شرکت نفت وگاز پارس با بیان این که هر طرح متعارف پارس جنوبی دارای 2 سکوی یک میلیارد فوت مکعبی و یا چهار سکوی 500 میلیون فوت مکعبی است، گفته است: از مجموع 12 سکوی 500 میلیون فوت مکعبی فازهای 13، 14 و 24-22 پارس جنوبی، 2 سکو از سوی شرکت ایزوایکو در یارد بندرعباس و 10 سکوی دیگر در یارد شرکت صدرا در بوشهر ساخته شده است.
تولیدی شدن 2 سکوی فاز 14 تا دوماه آینده
تاکنون 2 سکوی فاز 14 پارس جنوبی نصب و راه اندازی شده است. سکوی سوم یعنی سکوی 14B نیز که خردادماه امسال در موقعیت خود نصب شد، تا پایان آذرماه امسال تولیدی شده و بیش از 14 میلیون مترمکعب دیگر به ظرفیت برداشت روزانه گاز از میدان مشترک پارس جنوبی اضافه خواهد شد. آفریده با بیان این که هم اکنون سکوی 14B آماده تولید است، افزود: به دلیل آماده نبودن پالایشگاه فاز 14، مقرر است از ظرفیت مازاد پالایشگاه فاز 12 پارس جنوبی برای فراورش بخشی از گاز فاز 14 استفاده کنیم، از این رو خط لوله دوم اتصال پالایشگاه 14 به 12 احداث شد و در مراحل نهایی راه اندازی است که به محض تکمیل این خط، سکوی 14B نیز تولیدی خواهد شد.
وی افزود: آخرین سکوی این فاز یعنی سکوی 14D نیز در آستانه بارگیری و نصب است و تا اواخر دی ماه تولیدی شده و برداشت روزانه گاز از این فاز تا پایان امسال به ظرفیت کامل 56 میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.
مدیر برنامه ریزی و کنترل طرح های شرکت نفت وگاز پارس می گوید: به منظور بالا بردن انعطاف عملیاتی و بهره برداری بهینه از سکوها و خطوط لوله دریایی فازهای پارس جنوبی، به دنبال اجرای پروژه ای هستیم تا بتوانیم براساس آن همه پالایشگاه های پارس جنوبی، به تفکیک در هر یک از مناطق عسلویه و تمبک را به یکدیگر متصل و از ظرفیت مازاد پالایشگاه ها در صورت لزوم برای فراورش گاز تولیدی سایر فازها استفاده کنیم.
صدرا و ساخت 10 سکوی پارس جنوبی
در کنار شرکت ایزوایکو، شرکت صدرا نیز مسؤولیت ساخت، نصب و راه اندازی 10 سکوی سه طرح 13، 14 و 22 تا 24 پارس جنوبی را به عهده دارد. این شرکت در سال های قبل با مشکلات فراوانی مواجه بود که سرانجام با پیگیری های مستمر و اتخاذ تدابیر راهگشا از سوی کارفرما و پیمانکار، عمده مشکلات مربوطه رفع و طی 2 سال اخیر، روند اجرای پروژه ها وضعیت قابل قبولی داشته است.
آفریده با بیان این که از 10 سکوی ساخته شده در یارد صدرا، در حال حاضر هفت سکو نصب و راه اندازی شده و یا در حال راه اندازی است، گفته است: تنها سه سکوی دیگر در یارد صدرا باقی مانده که آنها نیز تا پایان امسال نصب، راه اندازی و تولیدی می شوند.
اتمام نصب و راه اندازی سکوهای فازهای 24-22 تا پایان امسال
مدیر برنامه ریزی و کنترل طرح های نفت وگاز پارس درباره آخرین وضعیت سکوهای فازهای 24-22 پارس جنوبی نیز گفته است: ساخت و بهره برداری هر چهار سکوی فازهای 22 تا 24 به شرکت صدرا واگذار شده بود که از این تعداد تاکنون تعداد 2 سکو تولیدی شده و 2 سکوی دیگر نصب شده و در حال راه اندازی است که تا پایان آذرماه تولیدی خواهند شد.
اتمام نصب و راه اندازی سکوهای فاز 13 تا دوماه دیگر
مدیر برنامه ریزی و کنترل طرح های نفت وگاز پارس درباره نصب سکوهای فاز 13 پارس جنوبی نیز اظهارکرده است: از چهار سکوی این طرح، 2 سکو نصب و تولیدی شده است و براساس برنامه ریزی انجام شده 2 سکوی باقی مانده نیز در صورت مساعد بودن شرایط جوی در بهمن ماه نصب و تا پایان امسال تولیدی می شوند و به این ترتیب پرونده بخش دریایی این طرح در پایان سال 1398 بسته خواهد شد.
وی درباره سکوی 13A گفته است: امکان تولیدی شدن چاه های این سکو به دلیل حادثه ای که چندسال قبل برای آن رخ داد، در سال جاری میسر نیست. از آنجا که این سکو با سکوی 13C در یک زنجیره تولید قرار دارد، برای تولیدی شدن سکوی 13C حتما باید این سکو هم راه اندازی شود. به این ترتیب ظرفیت برداشت گاز از فاز 13 با در سرویس قرار گرفتن 2 سکوی مذکور، حدود 14 میلیون مترمکعب افزایش و کل ظرفیت تولید از دریای فاز 13 به بیش از 42 میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.
تمرکز بر جلوگیری از کاهش افت تولید
آفریده با بیان این که در کنار اتمام ساخت و راه اندازی سکوهای باقی مانده پارس جنوبی، برنامه جلوگیری از افت تولید در این میدان در حال پیگیری است، می گوید: در حال حاضر امکان سنجی اولیه برای برنامه ریزی و ساخت سکوهای فشار افزا در حال بررسی است و به موازات آن، حفر چاه های اضافی برای جبران کاهش تولید در پارس جنوبی نیز به عنوان یک راه حل کوتاه مدت در دست بررسی است. در یک نگاه کلان، این شرکت به عنوان یک راهبرد بلندمدت، تداوم سهم کنونی پارس جنوبی از کل تولید گاز طبیعی کشور را پیگیری می کند.
وی ادامه می دهد: ساخت سکوهای فشار افزا نیازمند فناوری جدید و سرمایه گذاری قابل توجهی است و حتی در کشور قطر هم سابقه ای نداشته و فناوری آن فقط در اختیار چند کشور محدود است.
آفریده به وزن بالای سکوهای فشارافزا که نزدیک به 20 هزار تن است نیز، اشاره می کند و می گوید: برای ساخت سکویی با این ابعاد، به تجهیزات خاص و یاردی که چنین توانی داشته باشد، نیاز داریم. البته در صورت وجود زیربناهای مناسب و رفع تحریم های بین المللی، ساخت سکو کار چندان پیچیده ای نیست، اما ساخت کمپرسورهای فشارافزا نیازمند فناوری خاصی است که در حال حاضر تجربه آن در داخل کشور وجود ندارد. به همین دلیل بود که وزارت نفت در قرارداد فاز 11 پارس جنوبی، ساخت این سکوها را در شرح کار قرارداد گنجاند.
مدیر برنامه ریزی و کنترل طرح های نفت وگاز پارس در خاتمه به اثرات تحریم ها در روند اجرایی شدن طرح های پارس جنوبی نیز اشاره می کند و می گوید: بدیهی است که تشدید تحریم های بین المللی در سال های اخیر، به هر حال اثرات منفی در روند اجرای طرح ها داشته است. شاید یکی از مهمترین این اثرات را می توان در محدودیت انتقال دانش فنی، تامین تجهیزات خاص و محدودیت در مبادلات بانکی با کشورها عنوان کرد، اما در کنار آن، سبب رشد و بالندگی پیمانکاران و سازندگان داخلی و رسیدن به خودکفایی در تامین بخش عمده ای از اقلام و خدمات مورد نیاز شده که بسیار مفید و ارزشمند است.
انرژي ومصرف بهينه آن، نکته اي است که همواره سياست گذاران و دولتمردان را به تفکر و تعمق درباره آن واداشته است تا برنامه هايي راهبردي وکلان را تدوين کنند و دردستور کار قرار دهند. درايران شدت مصرف انواع (برق، سوخت مايع و...) برخلاف بسياري ازکشورها بالاست، آنقدرکه اين وضع را در بخش انرژي وتاثير آن بر زيرساخت هاي وابسته (کشاورزي، صنعت و ...) به آن نگران کننده ساخته واين نگراني را به دغدغه اي براي تمام فصول بدل کرده است. اين نوشته نگاهي دارد به ضرورت هاي استفاده از کارت هوشمند سوخت و دليل احياي دوباره آن درچرخه سوخت. درميان سوخت هاي مايع، بنزين به عنوان يکي از مهم ترين کالاهاي راهبردي مطرح است؛ کالايي که حمل ونقل مردم با آن گره سختي خورده و وابستگي زيادي را در زندگي روزمره آنها ايجاد کرده است. روزانه مقادير متنابهي بنزين در کشورتوليد، توزيع و بدون اغراق شايد بتوان گفت که همه آن مصرف مي شود. نگاه به آمارهاي مصرف با وجود اطمينان ازتوليد اين کالاي راهبردي و تلاش براي افزايش آن، نگران کننده است. به گواه آمارهاي رسمي وغير رسمي، توليد و توزيع بنزين درکشورهيچ همخواني با هم ندارند و اين ناهمگوني نه ازباب توليد که ازباب مصرف است. به ديگر سخن، پيشي گرفتن مصرف ازتوليد. مصرف بنزين درکشوربه قدري افزايش يافته است که احساس مي شود بايد بردهنه اين اسب سرکش، لگام زده شود به ويژه در شرايط حساس کنوني که تحريم هاي بين المللي ظالمانه، اقتصاد کشوررا نشانه رفته اند.
براي مهار افسارلجام گسيخته مصرف اين کالاي راهبردي قيمت ومديريت آن سامانه اي به نام «هوشمند سوخت» تعريف شده است که با بهره گيري از آن مصرف بنزين به گونه اي متعارف مديريت شود.
اين سامانه که از آن به عنوان بزرگترين سامانه هوشمند سوخت درجهان ياد مي شود، هر لحظه، روزآمدتر و پيشرفته تر شد؛ به گونه اي که فاز دوم آن با ظرفيت 20 ميليون تراکنش در روز به بهره برداري رسيد.
با راه اندازي سامانه هوشمند سوخت که از استانداردهاي امنيتي بالايي برخوردار است، خدمات رساني مطلوب به بيش از20ميليون مصرف کننده به صورت همزمان درسراسر کشور فراهم شد.
افزايش20برابري ظرفيت داده پردازي، جمع آوري و ذخيره سازي اطلاعات، ارائه خدمات جديد الکترونيک و بانکي مانند پرداخت الکترو نيک وجه درجايگاه هاي سوخت و ارائه همزمان خدمات به مصرف کنندگان، از ديگر ويژگي هاي سامانه هوشمند سوخت است.
اين مرکز اطلاعاتي همچنين ازامکان برقراري ارتباط با بيش ازيک هزار و120کانال خدماتي همچون پليس+10 و سامانه هاي پستي برخوردار است، ضمن آن که امکان برقراري ارتباط با نزديک به سه هزارجايگاه عرضه بنزين وگازوييل وکارت خوان هاي هوشمند نصب شده در جايگاه هاي عرضه را دارد.
دسترسي به آمارخودروها اعم از تاکسي، خودروهاي دولتي، خودروهاي عمومي وخودروهاي فعال در آژانس ها، همچنين برآورد ميزان مصرف سوخت روزانه آنها، يکي ديگر از مزيت هاي مهم اين بانک اطلاعاتي است؛ به اين معنا که بدون ايجاد خلل درچرخه حمل و نقل، موجب شد که از مصرف بي رويه سوخت نيز جلوگيري و گام مهمي همسو با سياست هاي کلان کشور برداشته شود.
درسامانه هوشمند وکاربرآن (کارت سوخت) امکاناتي فراهم است که دولت مي تواند فرآورده هاي نفتي رابراساس قانون هدفمندي يارانه ها با قيمت هاي متفاوت عرضه کند. اين اتفاق درسال هاي اوليه اجراي هدفمندي يارانه ها افتاد و بنزين در آن با چند نرخ عرضه شد که نشانگر کارآيي و قابليت سامانه هوشمند و کارت سوخت است.
شخصي سازي کارت سوخت خودروها به عنوان ديگر کارمهم انجام شده درحوزه سوخت، نکته اي قابل تامل است.شخصي سازي کارت سوخت يعني دسترسي به اطلاعات خودرو، مالک و نشاني دقيق اوکه اين کار باهمکاري پليس راهور در جهت مديريت بهترمصرف سوخت انجام شد.
اين مهم (شخصي سازي کارت سوخت) درباره مالکان موتورسيکلت ها نيزعينيت يافت و با اين روش، اطلاعات جامع وکاملي از تعداد موتور و آخرين نشاني آنها به دست آمد که هم اکنون نيز درسامانه هوشمند سوخت ثبت است و مي توان در زمان خود از اين اطلاعات بهره گرفت.
برخي کارشناسان حوزه انرژي کشوربراين نکته اذعان دارند که سهميه بندي با استفاده ازکارت سوخت، مصرف بنزين را به عنوان کالايي راهبردي سالانه 10 درصد کاهش مي دهد.
ايجاد بانک اطلاعاتي را مي توان يکي ازکارکردهاي مهم سامانه هوشمند سوخت دانست، بانکي که درآن اطلاعاتي همچون تعداد خودرو و ميزان مصرف سوخت آنها وجود دارد.
استفاده ازکارت هاي هوشمند سوخت، اين امکان را فراهم کرده که قاچاق اين فراورده به نحو چشمگيرکاهش يابد؛ به اين دليل که کارت سوخت، امکان نظارت برعرضه بنزين را از لحظه ارسال از انبارهاي نفت تا ورود به باک خودروها، فراهم کرده است.
آمارها گویای این واقعیت است که از محل مدیریت مصرف سوخت (سهمیه بندی بنزین والزام استفاده ازکارت سوخت) واردات این کالای راهبردی نیز به حداقل می رسد؛ حتی درکوتاه زمانی قطع و از خروج میلیاردها دلار ارز ازکشور جلوگیری می کند.
به طورحتم، اگرچنین سامانه ای درکارنبود، صرفه جویی هم درکارنبود و باتوجه به قیمت این فراورده در بازارهای بین المللی برای واردات آن، میلیون ها دلارهزینه می شد، اما سامانه هوشمند سوخت ومدیریت مصرف باکارت سوخت اجازه نداد چنین هزینه گزافی براقتصاد کشور تحمیل شود.
ازسوی دیگر، سامانه هوشمند سوخت که کارت سوخت، عامل انتقال اطلاعات آن به شمار می آید، موجب می شود میزان توزیع خارج ازشبکه سوخت به میزان قابل توجهی کاهش یابد و ازخروج ارز و اتلاف سرمایه برای تولید یا واردات آن جلوگیری شود.
اگر فهرستی از امتیازها، ویژگی ها و دستاوردهای کارت سوخت و سامانه هوشمند آن درنظرگرفته شود، می توان گفت که سامانه هوشمند کارت سوخت، فرصت های شغلی واجتماعی درهمسویی با قانون هدفمندی یارانه ها ایجاد کرده است و هم اکنون نیزمی تواند این کارآیی را داشته باشد.
سامان دهی حمل ونقل عمومی با دسترسی به بانک اطلاعاتی قوی و روزآمد ازخودروها و موتورسیکلت ها، دستاوردمهم دیگر سامانه هوشمند سوخت و کارآمد کردن دوباره کارت سوخت است.
نقش آفرینی درکمک به توسعه زیرساخت های حمل ونقل عمومی به واسطه مدیریت مصرف باکارت سوخت و از همه مهم تر صرفه جویی در مصرف سوخت، دستاورد مهم دیگرسامانه هوشمندسوخت و استفاده از کارت سوخت است.
مجموعه این امتیازها و دستاوردها بانگاهی دوباره به کارکرد کارت سوخت، می تواند اقتصاد کشور را از منظر انرژی، تحت تاثیرقراردهد وآن را به ویژه درشرایط حساس کنونی، به سمت وسویی بهتر در جهت مبارزه با سیاست های نابخردانه برخی کشورها که باابزارتحریم سعی در متوقف کردن موتور توسعه ایران را دارند، هدایت کند.
به نظر می آید اگر قرار است به کشور صادرکننده بنزین بدل شویم و در باشگاه صادرکنندگان این فرآورده مهم، باقی بمانیم لازم است، درسیاست های کلان مصرف بنزین بازنگری شود.
خوشبختانه این مهم با احیای دوباره کارت هوشمند سوخت، جنبه عینی وعملی پیداکرده و با برداشتن نخستین گام ها با سهمیه بندی بنزین در24 آبان ماه امسال، گام نهایی مدیریت مصرف سوخت به عنوان اصلی مهم و نقش آفرین دراقتصاد کشور برداشته شده است.
بدون تردید فعال شدن دوباره کارت های سوخت واعمال سهمیه بندی بنزین، به زودی تاثیرهای مثبت حاصل ازاین حرکت را براقتصاد آشکار خواهد کرد؛ به گونه ای که کشورنه تنها از وابسته شدن به این کالای راهبردی درامان خواهدبود، بلکه خواهد توانست به عنوان یک صادر کننده اصلی در بازارهای بین المللی سهمی داشته باشد و ایفای نقش کند.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن، مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني به دنبال داشته است، از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنايع، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود. همانطور که مي دانيد، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، مي تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي پالايشگاه مي شود. با بهره مندي از نکات درس آموزي از حوادث، مي توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که مي تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي درس آموزي ها از حوادث صنعت نفت کشورمان و جهان، گامي در مسير کاهش حوادث بر دارد. در ادامه، درس آموزي از حادثه «برخورد جسم سخت (پيستون جک) و سقوط از ارتفاع» را مي خوانيد:
عمليات پس تنيدگي، به نحوي است که سازه بتني را به اندازه نيروي لازم تحت فشار قرار داده تا هنگام اعمال نيروهاي مختلف، سازه بتني دچار خيزش و ترک خوردگي نشود و از تحمل باربري بيشتر برخوردار باشد. اين فشار از طريق کشيدن و مهار کردن کابل هاي فولادي (استرند) به سازه بتني وارد مي شود و عملا تمام مصالح بتن بدون ايجاد ترک، نيروهاي فشار را تحمل مي کند. نيروي پس تنيدگي به وسيله گيره هاي دو انتهاي سازه از کابل به بتن منتقل مي شود و به اين طريق، استرندهاي مربوطه در داخل غلاف ها يا مجراهايي که در داخل بتن تعبيه شده، قرار مي گيرد.
در روز حادثه به دليل گرفتگي غلاف مخزن و ناموفق بودن پيمانکار مربوطه در عبور دادن استرندها به داخل غلاف، گروه اجرايي تصميم به استفاده از مجموعه پمپ کشش و مونو جک هيدروليک مي گيرد تا عمليات پس تنيدگي در اين غلاف تکميل شود. دستگاه از شروع عمليات کشش تا وقوع حادثه حدود 15 مرتبه عمليات کشش را به صورت موفق، انجام مي دهد؛ اما حدود ساعت 11:05 دقيقه در حين عمليات کشش، اجزاي مونو جک از هم گسسته شده و با به بيرون پرتاب شدن پيستون داخلي و برخورد با متوفي، باعث پرت شدن او از محل انجام کار (آخرين طبقه داربست) به سطح زمين مي شود. با اعلان شاهدان حاضر در محل، آمبولانس که در محل کارگاه حضور داشته است، به سرعت به محل حادثه اعزام و متوفي به بيمارستان انتقال داده مي شود. بر اساس اظهارات تيم درماني، متوفي دچار آسيب ديدگي کلي بدن شده و از همان لحظات اوليه فاقد علائم حياتي بوده است، حتي عمليات احياي پيشرفته انجام شده؛ اما به دليل شدت آسيب هاي وارده، موثر نبوده و مصدوم فوت مي کند.
1. علت مستقيم حادثه
اصابت جسم سخت (پيستون جک هيدروليکي) به مصدوم و سقوط از داربست به ارتفاع حدود 30 متر
2. علل غير مستقيم/ سطحي
انجام اعمال نا ايمن از علل غير مستقيم حادثه به شمار مي روند که عبارتند از:
نداشتن آگاهي فرد اپراتور از خطرات کار و انجام کار بدون رعايت تمهيدات ايمن
ايستادن فرد روبه روي جک با فشار بالا در زمان روشن کردن جک و نداشتن رعايت فاصله ايمني از جک
پوسچر نامناسب اپراتور جک هيدروليک که به دليل چيدمان داربست، بدن اپراتور در حين کار در موقعيت غير ارگونوميک (خميدگي بيش از حد) قرار داشته است.
کور بودن (مسدود شدن) غلاف و افزايش نيروي کششي مورد نياز و تميز کردن مناسب مسير غلاف بعد از عمليات بتن ريزي و پارگي غلاف
وجود نداشتن يا استفاده نکردن از وسايل حفاظت فردي مناسب کار در ارتفاع (کمربند جليقه اي)
تاييد نشدن سلامت بازرسي فني جک هيدروليک از سوي شرکت صاحب صلاحيت و مجاز
عدم عملکرد صحيح و به موقع Safety Valve جک هيدروليک و فقدان گواهي سلامت
نبود دستور عمل ايمني عمليات پس تنيدگي و نداشتن دستورعمل اجرايي مبني بر شرايط جايگزين جک هيدروليک به جاي دستگاه وينچ و الزام هاي ايمني
عدم بازرسي مناسب دوره اي و فقدان گواهي سلامت فني و کيفي دستگاه جک، متعلقات بالا برنده همانند وينچ، تسمه، سيم بوکسل، استرندها و... مورد استفاده، قبل از شروع عمليات و نداشتن نظارت کيفي به مراحل انجام پس تنيدگي
نقص در سيستم صدور و اجراي واقعي پروانه کار در ارتفاع (الزام هاي ايمني تاييد شده در پرميت، در زمان عمليات اجرا نشده/ روز بعد از حادثه پرميت مذکور تمديد اعتبار شده است).
کنترل کيفيت نامناسب آموزش نيروي پيمانکاري ( بر اساس سوابق آموزشي ارائه شده براي فرد حادثه ديده، دوره هاي آموزشي تنها منوط به دوره هايي در حد ايمني عمومي و جلسه Tool Box Meeting بوده، نه دوره تخصصي ايمني در عمليات پس تنيدگي و کار در ارتفاع).
انجام ارزيابي ريسك براساس نوع و ماهيت فعاليت هاي مختلف با درنظر گرفتن خطرات احتمالي در هر يك از مراحل ساخت و ساز ( بخصوص ارزيابي ريسك عمليات پس تنيدگي و فعاليت هاي مشابه)
تهيه و تدوين دستورعمل ايمني عمليات پس تنيدگي (تعيين آستانه مجاز اعمال نيروي كششي درعمليات پس تنيدگي و...)
بازنگري در سيستم صدور و اجراي واقعي پروانه کار متناسب با خطرات بالقوه هريک از فعاليت هاي مراحل ساخت و ساز
مديريت، سازماندهي و کنترل مناسب آموزش نيروي پيمانکاري متناسب با خطرات بالقوه هر يک از فعاليت هاي مراحل ساخت و ساز
مديريت، سازماندهي و كنترل كيفيت مناسب آموزش نيروي پيمانكاري متناسب با مخاطرات هر فعاليت
تهيه دستورعمل بازرسي از سلامت تجهيزات (قبل از شروع كار، دوره اي و...) و بازرسي مناسب دوره اي اطمينان از سلامت دستگاه
افزايش نظارت نيروهاي اچ اس اي پيمانکار و اختصاص نيروي اچ اس اي در محل انجام فعاليت هاي با ريسک بالا و داراي منبع انرژي
نصب تابلو و علايم هشدار دهنده متناسب با نوع خطر هر فعاليت
رعايت و انجام House Keeping و چيدمان متريال
رعايت استانداردهاي لازم درحين ساخت ديوارهاي بتني و تميزكاري مناسب غلاف ها بعد از عمليات بتن ريزي
تهيه و اجراي سيستم مديريت تغيير در تمامي فعاليت هاي ساخت و ساز
روش هاي کاري براي هر يك از فعاليت هاي مراحل ساخت و ساز بايد منطبق با دستورعمل مدون و با در نظر گرفتن الزام هاي ايمني انجام و بايد قبل از شروع فعاليت هاي پرخطر از آموزش و صلاحيت فرد اپراتور و آشنايي با مخاطرات و الزام هاي ايمني آن فعاليت اطمينان حاصل شود كه در غير اين صورت حادثه در كمين است.
مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف انرژي مي گويد: ««ظرفيت صرفه جويي در مصرف سالانه انرژي کشور، معادل 500 ميليون بشکه نفت خام است؛ اما با روند کنوني مصرف، راه به توسعه نمي بريم و تغيير اين روند، نيازمند عزمي ملي و همتي همگاني است؛ زيرا شدت مصرف انرژي در ايران سه برابر ميانگين جهاني و پنج برابر ميانگين کشورهاي پيشرفته است. بر اساس آمار ترازنامه هيدروکربوري کشور در سال 95، مصرف نهايي انرژي در ايران در بخش خانگي، معادل 396 ميليون بشکه نفت خام، در بخش حمل ونقل معادل 319 ميليون بشکه نفت خام و در بخش صنعت معادل 330 ميليون بشکه نفت خام بوده است.»
تشکيل کميته هماهنگي سوخت و خوراک وزارت نفت از سال 89 تاکنون، باعث شده تا سوخت بر اساس استانداردها و زيرساخت هاي متناسب با فعاليت واحدهاي متقاضي خوراک اختصاص يابد. اين فرايند در کاهش مصرف سوخت تاثير بسزايي داشته و دارد. يکي از وظايف اصلي اين کميته، نزديک کردن استفاده انرژي صنايع به استاندارد جهاني است. در اين زمينه محمدرضا خطاطي، مدير صنعت شرکت بهينه سازي مصرف سوخت مي گويد: «يکي از نقش هاي کميته هماهنگي سوخت و خوراک وزارت نفت اين است که صنايع انرژي بر عمده جديد، بايد براي سوختي که مصرف مي کنند، به اين کميته مراجعه کرده تا شرکت بهينه سازي بر مبناي استانداردها و معيارهاي مصرف، ميزان سوخت مورد نياز را به کميته اعلام کرده و صنايع تازه تاسيس، بر اين اساس سوخت را دريافت کنند. با اين حال هنوز در زمينه بهبود استاندارد جاي کار وجود دارد. معمولا در دنيا بين 3 تا 5 سال اين استانداردها به روز مي شوند و به سمت استانداردهاي سختگيرانه تر براي بهينه سازي مصرف سوخت صنايع و کاهش آلايندگي ها مي روند.
بدون شک تصويب قانون رفع موانع توليد، رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي کشور در سال 94، يکي از اقدام هاي موثر انجام شده به منظور اصلاح ساختار اقتصادي کشور، تحقق برنامه هاي اقتصاد مقاومتي، خروج غير تورمي از رکود و ايجاد تحرک در اقتصاد کشور و تقويت انگيزه براي توليد کنندگان داخلي بوده که با رويکرد حمايت و تشويق فعالان اقتصادي غير دولتي به اجرا در آمده است. ماده 12 قانون رفع موانع توليد در حقيقت بند(ق) تبصره 2 بودجه سال 93 را به عنوان ماده قانوني مطرح کرده است که گامي بلند در مسير بهره وري و کارايي انرژي، به منظور اجراي طرح هاي بهينه سازي و کاهش مصرف انرژي و در نتيجه کاهش گازهاي گلخانه اي در بخش هاي مختلف از جمله صنعت (با اولويت صنايع انرژي بر)، حمل و نقل عمومي و ريلي درون و برون شهري، ساختمان، توسعه استفاده از صنايع انرژي هاي تجديدپذير، گسترش استفاده از سي ان جي با اولويت شهرهاي بزرگ و توليد خودروهاي کم مصرف محسوب مي شود. شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به منظور تشويق سرمايه گذاران بخش خصوصي به استفاده از فرصت هاي سرمايه گذاري ايجاد شده در قالب ماده 12 قانون رفع موانع توليد و با هدف کاهش مصرف انرژي در بخش هاي مختلف، ضمن تهيه طرح هايي در زمينه بهينه سازي مصرف سوخت، در تکميل طرح هاي ارائه شده از سوي ديگر نهادها و سازمان هاي ذينفع همکاري کرده که از آن ميان تاکنون هشت طرح به تصويب شوراي اقتصاد رسيده است. اين هشت طرح عبارتند از: طرح ارتقاي کارايي 600 هزار موتورخانه ساختمان هاي مسکوني، تجاري و اداري، طرح جايگزيني 65 هزار دستگاه کاميون و کشنده فرسوده بالاي 10 تن داراي سن بالاتر از 35 سال، طرح جايگزيني 17 هزار اتوبوس فرسوده ديزلي درون شهري با اتوبوس هاي تمام گاز سوز، طرح جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده با تاکسي تمام گاز سوز با پيمايش بالا، طرح قواي محرکه کم مصرف در خودروهاي داخلي، طرح توسعه حمل و نقل ريلي، طرح توسعه حمل و نقل مسافر با قطار شهري درتهران و هشت کلانشهر ديگر و طرح برق دار کردن چاه ها و تلمبه هاي آب کشاورزي.علاوه بر طرح هايي که از آن ياد شد، طرح هاي ديگري از جمله «طرح حمايت از توليد بخاري هاي گاز سوز دودکش راندمان بالا» و «طرح افزايش کارايي مصرف انرژي در مجموعه صنعت نفت(صنايع بالادستي نفت و گاز، پالايشگاه هاي نفت و گاز، خطوط انتقال نفت و گاز و صنايع پتروشيمي)» نيز دستور کار شرکت بهينه سازي مصرف سوخت قرار دارد. به گفته مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، «حدود 20 ميليارد دلار پروژه مصوب در شرکت بهينه سازي مصرف سوخت موجود است که اميدواريم با استفاده از ظرفيت هاي ماده 12 قانون رفع موانع توليد و تسريع فرايندها، به تعهدهاي خود عمل کنيم.»
کارهاي علمي و کاربردي که مي توان براي کاهش مصرف انرژي پيشنهاد داد، به پنج دسته تقسيم بندي مي شود:
1. استفاده از فناوري هاي جديد و مواد اوليه بهتر و سازگار با محيط زيست: يکي از اين موارد که باعث کاهش مصرف انرژي مي شود، استفاده از فناوري هاي جديد و مواد اوليه با کيفيت بالاست. بيشتر واحدهايي که در کشور وجود دارند، قديمي بوده و نشتي هاي زيادي در قسمت هاي مختلف آنها وجود دارد يا راندمان آنها پايين است و در مواردي کيفيت محصولات توليدي، قابل قياس با مشابه هاي خارجي نيست. از اين رو بايد واحدهايي که انرژي بالايي مصرف مي کنند، شناسايي شوند.
2. استفاده بهينه از مواد و بازيابي آنها در صنايع مختلف: در بيشتر صنايع کشور به دليل ناقص انجام شدن واکنش ها، قديمي بودن دستگاه ها، فناوري هاي قديمي و تخصصي نبودن مسؤوليت ها مواد با ارزش زيادي در پساب هاي واحدها وارد شده و دور ريخته مي شوند. در اين زمينه مي توان با انجام تحقيقات لازم، اقدام به بازيابي اين مواد کرد. از کارهاي انجام شده در اين زمينه مي توان به مواد زير اشاره کرد:
الف) بازيابي فلزات با ارزش کاتاليزورهاي مستعمل: سالانه مقدار زيادي از کاتاليزورهاي مورد استفاده در صنايع پالايشگاهي و پتروشيمي ها به صورت مستعمل انبار مي شوند که داراي فلزات با ارزشي همچون پلاتين، کبالت، موليبدن و... هستند. اين فلزات قابل بازيابي بوده و بازيافت آنها از لحاظ اقتصادي نيز مقرون به صرفه است .
ب) بازيابي و استفاده مجدد متانول مصرفي: در واحد خالص سازي پروکسيد هيدروژن با استفاده از روش تقطير بخار تا 90 درصد، متانول از پساب بازيابي شده است که استفاده از اين روش باعث کاهش توليد پساب هاي حاول متانول و کاهش مصرف انرژي مي شود.
3. بهينه کردن واحدهاي صنعتي و افزودن تجهيزات اضافي: در اين زمينه مي توان با انجام تغييراتي در واحد يا اضافه کردن تجهيزات و يا انجام کارهايي مثل شبيه سازي، مدل سازي و کنترل واحدها در مسيرمصرف کمتر انرژي، کيفيت بالاي محصولات و حداقل کردن هزينه ها گام برداشت. در اغلب واحدهاي شيميايي که واکنش هاي شيميايي صورت مي گيرد، براي بهينه کردن انرژي بايد سعي شود که واکنش ها تا حد امکان کامل شود. از ديگر معيارها مي توان به مديريت انرژي اشاره کرد که با مشاهدات و کنترل هاي خود مي تواند فرايندهاي پيچيده صنعتي را در مسير بهينه شدن پيش ببرد. از جمله اين موارد مي توان به بهينه سازي مصرف انرژي در برج هاي تقطير و اضافه کردن تجهيزات براي بازيابي انرژي اشاره کرد.
4. استفاده از انرژي هاي نو و تجديدپذير: در اين زمينه کارهاي زيادي مي توان انجام داد که نيازمند آن است که مشخصات جغرافيايي مناطق مختلف از لحاظ مقدار تابش خورشيد، بادهاي منطقه و... بخوبي تعيين و بر اساس آنها تصميم هاي لازم گرفته شود.
5. آموزش روش هاي صرفه جويي در انرژي به کارکنان: آموزش، يکي از موارد مهم فرهنگسازي مصرف انرژي در بين کارکنان در صنعت است. اين امر از طريق برگزاري کلاس هاي آموزشي يا رسانه هاي جمعي امکانپذير است.
در پايان مي توان گفت که بهينه سازي مصرف انرژي بايد در تمامي صنايع نفت و گازي صورت گيرد؛ زيرا بيشتر تجهيزات در صنايع نفت و گاز با انرژي فسيلي که برگشت ناپذير است، کار مي کنند. بهينه سازي مصرف انرژي علاوه بر تضمين وجود انرژي براي آينده، باعث کاهش هزينه ها شده و به محيط زيست نيز کمک شاياني مي کند. ضمن اينکه هنگام انتخاب تجهيزات بايد به راندمان آنها نيز توجه ويژه اي شود؛ زيرا قسمت اوليه تجهيزات با راندمان هاي مختلف تفاوت چنداني ندارند؛ اما در درازمدت از هدر رفت انرژي به ميزان زيادي جلوگيري مي شود.
در مکاني نزديک به برج ايفل در پاريس، فاتح بيرول، هدايت آژانس بين المللي انرژي را به عهده دارد که تحليل هاي آن درباره تقاضاي سوخت از مدت ها پيش به عنوان معياري طلايي از سوي مسؤولان دولتي، مديران انرژي و سرمايه گذاران، مورد توجه بوده است. اما اکنون، اين اقتصاددان ترکيه اي و آژانس بين المللي انرژي، به دليل گزارش سالانه اين نهاد، با فشاري روز افزون از سوي گروه هاي نگران درباره تغيير آب و هوا، از جمله سرمايه گذاران، دانشمندان و ديپلمات هاي سابق آمريکايي رو به رو هستند. گزارش «دورنماي انرژي جهان» که به تازگي منتشر شد، انتظارها در ميان دولت ها، شرکت ها و سرمايه گذاران را درباره مصرف آينده زغال سنگ، نفت و گاز شکل مي دهد. منتقدان مي گويند اين گزارش سرعتي را که جهان مي تواند منابع تجديدپذير انرژي را جايگزين (منابع سنتي) کند، دست کم گرفته است. به گفته آنها اين نتيجه گيري آژانس بين المللي انرژي مي تواند توجيه کافي را براي استمرار سرمايه گذاري در شرکت هاي توليد سوخت هاي فسيلي فراهم و جنگ با تغيير آب و هوايي را مختل کند. اندرو لوگن، مدير ارشد بخش نفت و گاز در مؤسسه سرس که عضو گروه طرفدار تجارت هماهنگ با محيط زيست است، گفت: آژانس بين المللي انرژي در عمل واقعيت مطلوب خود را ايجاد مي کند؛ آنها تقاضاي روز افزون براي سوخت هاي فسيلي را پيش بيني مي کنند و اين به نوبه خود سرمايه گذاري بيشتر در توليد را توجيه و کار را براي تغيير ساختار انرژي، دشوارتر مي کند.
مسؤولان ارشد آژانس بين المللي انرژي مي گويند که آنها هم درباره تغيير آب و هوا نگران هستند، اما از عملکرد اين آژانس دفاع مي کنند و مي گويند انتقادها بر اساس درکي اشتباه درباره هدف گزارش «دورنماي انرژي جهان» است. آنها مي گويند که هدف از اين گزارش اين است که به دولت ها کمک کند پيامدهاي احتمالي سياست هاي کنوني انرژي را پيش بيني کنند، نه اين که خود اين گزارش پيش بيني کند که ساختار انرژي جهان در چند دهه آينده به چه شکل خواهد بود. آژانس بين المللي انرژي که هزينه هاي آن به طور عمده از سوي کشورهاي صنعتي همچون آمريکا، آلمان و ژاپن تأمين مي شود، در زمينه سياست گذاري انرژي به دولت ها مشاوره مي دهد. بيرول در مصاحبه اي گفت: اگر آنها از ما انتقاد مي کنند، تنها گزينه اي که به ذهن من مي آيد، اين است که آنها نمي دانند ما دقيقا چه کاري انجام مي دهيم؛ آنها احتمالا دچار سوء تفاهم هستند يا اين که گمراه شده اند. مسؤولان آژانس بين المللي انرژي همچنين مي گويند درباره سرعت تحقق تحول به انرژي هاي پاک تر، خوش خيالي هايي نيز وجود دارد. ديويد ترک که از مسؤولان ارشد مربوط به تغيير آب و هوا در دولت باراک اوباما، رئيس جمهوري پيشين آمريکا، بوده و اکنون رياست دفتر ابتکارات راهبردي آژانس بين المللي انرژي را به عهده دارد، گفت: در بسياري از موارد مردم مي خواهند باور کنند يک اهرم ساده وجود دارد که مي توان آن را فشار داد و گمان مي کنند بايد آژانس بين المللي انرژي را تغيير دهند و در نتيجه، جهان بهتر خواهد شد.افزايش نگاه نقادانه آژانس بين المللي انرژي مدتها با انتقادهاي ديگر تحليلگران انرژي رو به رو بوده است که مي گويند دورنماي انرژي جهان نتوانسته است کاهش شديد هزينه هاي انرژي خورشيدي را بازتاب دهد. تيم باکلي، تحليلگر مؤسسه استراليايي اقتصاد انرژي و تحليل مالي، اعلام کرد هزينه انرژي خورشيدي در آمريکا به کمتر از 40 دلار براي هر مگاوات در ساعت تغيير يافته، اما آخرين گزارش «دورنماي انرژي جهان» آژانس بين المللي انرژي فرض را بر اين گذاشته که اين رقم 90 دلار براي هر مگاوات در ساعت است.
آژانس بين المللي انرژي مي گويد بيشتر توسعه چشمگير صنعت انرژي خورشيدي ناشي از تغيير سياست گذاري در چين بوده و گزارش «دورنماي انرژي جهان» براي پيش بيني آن طراحي نشده و ديگر پيش بيني هاي آژانس در زمينه هاي ديگر، دقيق بوده است.واکاوي بيشتر گزارش «دورنماي انرژي جهان» نشان مي دهد چطور موضوع الگوسازي انرژي که زماني يک موضوع تخصصي بود، اکنون با افزايش نگراني ها درباره تغيير آب و هوايي، مورد توجه جامعه سرمايه گذاري قرار گرفته است.نگراني در ميان مديران صندوق ها درباره پيامدهاي سرمايه گذاري آنها، پس از آن تشديد شد که انتشار گزارش معروف دانشمندان مورد حمايت سازمان ملل در اواخر سال گذشته ميلادي، برآوردي نگران کننده درباره پيامدهاي احتمالي افزايش دماي کره زمين ارائه کرد.طبق گزارش دانشمندان، با محدود کردن رشد دماي زمين به 1.5 درجه سلسيون بالاتر از دوران پيش از صنعتي، مي توان از برخي پيامدهاي فاجعه بار پيشگيري کرد. اين هدف، جاه طلبانه ترين هدف در ميان اهداف توافق پاريس 2015 ميلادي (توافق جهاني براي محدود کردن گرمايس زمين) است.بيرول در مقام قبلي خود به عنوان اقتصاددان ارشد آژانس بين المللي انرژي، نقشي اساسي در توسعه الگوهاي
مورد استفاده در گزارش - دورنماي انرژي جهان- داشت. اين دورنما هر سال با طرح روي جدي متفاوت منتشر مي شود که رنگ هاي قرمز و زرد، يعني رنگ لباس تيم کالاتاساراي ترکيه منتشر مي شود که تيم محبوب بيرول است.سناريوي اصلي اين گزارش پيش بيني مي کند که با توجه به سياست هاي کنوني دولت ها، تقاضا براي شکل هاي مختلف انرژي در چند دهه آينده چطور شکل خواهد گرفت. برخي منتقدان مي گويند از آنجا که اين گزارش احتمال اتخاذ اقدام هاي شديدتر دولت ها براي مبارزه با آلودگي را در نظر نمي گيرد، اين مسئله به اين معناست که پيش بيني هاي اين آژانس به ناچار محافظه کارانه تر خواهند بود.مسؤولان آژانس بين المللي انرژي تأکيد کردند که اين گزارش يک پيش بيني نيست و در عوض پيامدهاي سياست هاي کنوني را بررسي مي کند و اين مسئله، در مقدمه آن مورد تأکيد قرار گرفته است.سختگيري بيشتر يک فرض ديگر در گزارش آژانس بين المللي انرژي که به آن «فرض توسعه پايدار» گفته مي شود، اين هدف را دنبال کند که نشان دهد چطور توازن جهاني ميان انرژي هاي تجديدپذير و سوخت هاي فسيلي بايد تغيير کند تا بتوان اهداف گرمايشي توافق پاريس را محقق کرد، آلودگي ها را کاهش داد و دسترسي به برق را براي جوامع فقير جهان بيشتر کرد.سرمايه گذاران و فعالان محيط زيست در حال رايزني با بيرول هستند تا يک فرض ديگر را نيز در گزارش بگنجاند که از اهدف جاه طلبانه توافق پاريس، يعني محدود کردن گرمايش زمين به 1.5 درجه سلسيون، استفاده مي کند. در گزارش پيشين آژانس بين المللي انرژي، فرض توسعه پايدار مبتني بر گرم شدن زمينه به ميزان 1.7 تا 1.8 درجه سلسيون بود.سرمايه گذاران مي گويند استفاده از يک هدف بلندپروازانه تر مي تواند با نشان دادن راهي به بازارهاي مالي براي تحقق اين هدف، موجب شتاب دادن به تحول به سوخت هاي تجديدپذير شود.از جمله کساني که براي تغيير به بيرول فشار مي آورند، گروهي از نهادهاي سرمايه گذاري هستند که مديريت 30 تريليون دلار سرمايه را در اختيار دارند و به آنها گروه نهادهاي سرمايه گذاري بر تغيير آب و هوا گفته مي شود.در يک نامه به بيرول از آغاز سال جاري ميلادي که پيش از اين گزارشي از آن منتشر نشده بود، اين گروه اعلام کردند که فرض هاي مطلوب، براي اين که نهادهاي سرمايه گذاري درک بهتري از آسيب پذيري خود در برابر خطرهاي تغيير آب و هوا داشته باشند و درباره چگونگي تخصيص سرمايه تصميم بگيرند، مهم هستند. در نامه اين سرمايه گذاران نوشته شده است که فرض هاي مطرح شده آژانس بين المللي انرژي به شکلي قابل توجه بر انتظارات درباره سوددهي سرمايه گذاري هاي آينده تأثير مي گذارند.بيرول که ميزان تأثير گزارش «دورنماي انرژي جهان» بر تصميم گيري هاي سرمايه گذاري را کمتر از گفته منتقدان مي داند، گفت که در گزارش آينده، آخرين يافته هاي علم آب و هوا مورد توجه قرار خواهند گرفت. آژانس بين المللي انرژي در اظهارنظرهايي در پايگاه اينترنتي خود در ماه گذشته ميلادي اعلام رد راهي را با شانس 50 درصدي براي دستيابي به گرمايش 1.5 درجه اي کره زمين بدون تکيه شديد به روش هاي مقدماتي براي کاهش کربن از جو زمين، بررسي مي کند.لورا کوزي، رئيس الگوسازي انرژي در آژانس بين المللي انرژي، گفت که فرض توسعه پايدار اين نهاد، سختگيرانه تر از فرض هاي قبلي خواهد بود. مسؤولان اين آژانس اعلام کردند الگوسازي براي فرضي که گرمايش زمين در آن تنها 1.5 درجه خواهد بود، با توجه به ميزان زيرساخت هاي کنوني سوخت هاي فسيلي، بسيار دشوار خواهد بود.
بيرول نامه اي جداگانه دريافت کرد که درخواست هايي مشابه را از سوي بيش از 60 امضا کننده، از جمله دانشمندان پيشتاز آب و هوايي و کريستينا فيگورس، رئيس پيشين بخش آب و هوا در سازمان ملل و همچنين چندين مدير سرمايه گذاري، از جمله مؤسسه لگان اند جنرال اينوستمنت و مؤسسه ساراسين و شرکا، مطرح مي کرد.اين نامه همچنين از بيرول مي خواست روشن کند که فرض اصلي گزارش «دورنماي انرژي جهان» که نام آن «فرض سياست هاي جديد» بوده و تعهدات کنوني زيست محيطي دولت ها را منعکس مي کند، در واقع يک فرض مربوط به استمرار شرايط کنوني است که به افزايش گرمايش زمين به ميزان 2.7 تا سه درجه سلسيوس منجر مي شود.آژانس بين المللي انرژي در اظهارنظرهايي در پايگاه اينترنتي خود، اعلام کرد نام فرض اصلي خود را به «فرض سياست هاي اعلام شده» تغيير مي دهد تا روشن کند اين فرض تعهدات کنوني را منعکس مي کند.گروه طرفدار تغيير، از اين تغيير نام استقبال و اعلام کرد براي نتيجه گيري هاي قطعي تر، بايد اين گزارش مطالعه شود.
منبع: رويترز / مترجم: يحيي احمدي
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
کميته بازرسي جاري سازي دستور عمل هاي کاربردي در تاسيسات و خطوط لوله با هدف بررسي، اصلاح، يکسان سازي و روزآمد شدن در حوزه عملياتي شرکت هاي بهره بردار تابع شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب آغاز به کار کرد. احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: اجراي دقيق دستورعمل هاي پيشگيرانه افزون بر زيست بوم پيراموني، ضامن سلامت سرمايه هاي انساني و تجهيزاتي سازمان مي شود. وي افزود: بررسي و ارزيابي دستورعمل ها شامل نگهداري، راه اندازي، ايمني وديگر اقدام هاي فني وعملياتي است که به کميته بازرسي جاري سازي دستورعمل هاي کاربردي در تاسيسات وخطوط لوله سپرده شده است. محمدي گفت: درگام نخست 17واحد عملياتي درحوزه مجتمع هاي صنعتي شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز کارون و مارون بازديد شده اند. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب با تاکيد برتوجه ويژه شرکت هاي بهره بردار به دستورعمل هاي نگهداري ازتجهيزات، تاسيسات و ماشين آلات هنگام توقف ازکار افزود: اين دستورعمل ها روزآمد شده است و انتظار مي رود مورد توجه واحدهاي مربوط نيزقرار گيرد. محمدي با اشاره به موفق عمل کردن شرکت هاي بهره بردار تابع مناطق نفت خيزجنوب در حوزه هاي صيانت ازمنابع انساني، توليد وتاسيسات فرايندي اظهارکرد: کميته بازرسي دستورعمل هاي کاربردي، با هدف يافتن نواقص احتمالي (به دليل پيشرفت هاي فناوري، تنوع وجديد شدن برخي رويه هاي عملياتي وحتي شرايط اقليمي) تشکيل شده است وبا همکاري شرکت هاي تابع، تکميل و روزآمد خواهد شد.
زمان برگزاري يازدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت نفت خوزستان درمحل نمايشگاه هاي بين المللي استان خوزستان دراهواز به 22 تا 25 آذرماه موکول شد. تاريخ برگزاري يازدهمين نمايشگاه صنعت نفت خوزستان که قرار بود سوم تا ششم آذرماه باشد، به هفته آخر آذرماه موکول شد. 260 شرکت از استان هاي خوزستان، تهران، فارس، اصفهان، خراسان رضوي، مرکزي، آذربايجان شرقي، چهارمحال وبختياري وکرمانشاه براي حضور در اين نمايشگاه ثبت نام کرده اند. نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت نفت خوزستان باهمکاري شرکت ملي نفت ايران، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت ملي حفاري ايران وشرکت نمايشگاه هاي بين المللي استان خوزستان برگزار مي شود.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس
مسيرخط لوله10 و 26اينچ انتقال فراورده هاي نفتي، حدفاصل مرکز انتقال نفت بندرعباس ومرکز انتقال نفت قطب آباد تسطيح شد. کارشناس ارشد واحدمهندسي تعميرات خط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس گفت: اين عمليات به منظور رفع تعارض هاي موجود درمسير، همچنين دسترسي آسان وسريع براي انجام بازديدهاي ادواري و تعميرات احتمالي، درجهت پايداري خطوط انتقال انجام شده است.
اميرطائي تشخيص عمق ومحل دقيق لوله، رفع آب بردگي ها، اصلاح رودخانه ها وبازگشايي آب راه ها رامجموعه فعاليت هاي انجام شده در اين عمليات برشمرد.
وي همچنين لوله يابي به منظورافزايش ضريب ايمني وسرعت بخشي به عمليات تسطيح مسير را بخش ديگري ازاين عمليات عنوان وبرانجام آن تاکيد کرد. طائي افزود: تسطيح مسيرخط لوله 10و 26 اينچ انتقال فراورده هاي نفتي مراکز انتقال نفت بندرعباس و قطب آباد، برپايه گزارش هاي دريافتي از روسا و نيروهاي خط بان مبني بر تخريب گرده ماهي ومسيرخط لوله مزبور به دليل بارش باران وايجاد مشکل تردد درمسيرخط لوله مزبورانجام شده است.
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت در ارزيابي عملکرد سال 97، به عنوان يکي از 10 آزمايشگاه برتر کشور انتخاب شد.در ششمين نشست مديران مراکز عضو شبکه آزمايشگاهي فناوري هاي راهبردي، 10مرکزآزمايشگاهي به عنوان مراکزبرترشبکه آزمايشگاهي فناوري هاي راهبردي وسه مرکزآزمايشگاهي نيز در حوزه رشد عملکرد معرفي و از آنها قدرداني شد که در اين ميان پژوهشگاه صنعت نفت حائز رتبه چهارم در زمينه معرفي آزمايشگاه برتر شد. مراکز برتربراساس رتبه کسب شده عبارتند از: مرکز پژوهش متالوژي رازي، بنياد علوم کاربردي رازي، شرکت خدماتي آموزشي و تحقيقاتي مرجعان خاتم، پژوهشگاه صنعت نفت، مرکز تحقيقات فناوري مواد معدني ايران، شرکت مهندسان مشاورآزمونه فولاد، شرکت بيم گسترتابان، دانشگاه صنعتي شريف، پژوهشگاه شيمي و مهندسي شيمي ايران و مجتمع آزمايشگاهي کيفيت آزماي جنوب. هرساله به مراکزي که بهترين خدمات و رضايت مشتري را دارند، جوايزي تعلق مي گيرد و ميزان عملکرد مالي، مشتري مداري و همکاري شبکه، سه شاخص اصلي در ارزيابي مراکزآزمايشگاهي به شمار مي روند.
خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران
مهندس ناظرساختمان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران ازاجراي چندطرح مهم ساختماني در فضاي پيراموني نيروگاه منتظر قائم خبر داد. محمد زارعي گفت: احداث حوضچه ولو درمنيفولد مجاورتي نيروگاه منتظر قائم و فنس کشي بتني پيرامون اين نيروگاه، از جمله طرح هايي هستند که دراين محدوده اجرا شده اند. وي اعتبارهزينه شده براي اجراي اين دو طرح را دو ميليارد و410 ميليون ريال اعلام کرد. زراعي هدف از انجام اين پروژه راايمن سازي منيفولد درمحل تقاطع خط هاي 8 و 10 اينچ ري– کرج و ري– نيروگاه منتظر قائم عنوان کرد. مهندس ناظرساختمان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقة تهران گفت: دراين عمليات محدوده اي به وسعت 300 مترمکعب خاکبرداري شد و عمليات آرماتور بندي، قالب کشي و بتن ريزي شده است. زارعي اجراي دال بتني پيش ساخته براي درپوش حوضچه منيفولد به منظورپيشگيري از سرقت در شرايط ناايمن وجانمائي ديوار اين محوطه براي ايجاد ايمني هرچه بيشتررا از نکات حائز اهميت خواند وافزود: مجموعه اين فعاليت ها درمدت زمان چهارماه با مشارکت واحد تعميرات خط انجام شده است. وي با اشاره به اتصال خط انشعابي ازانبار نفت کرج به نيروگاه منتظر قائم وخط 8 اينچ ري– منتظرقائم درسال گذشته گفت: اين مهم علاوه بر پيگرد و نظارت برمسيرخط انشعابي، امکان انتقال نفت گازاز ري و انبار نفت را به اين نيروگاه را فراهم کرده است.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان از رشد 25 درصدي مصرف سي ان جي پس از اجراي طرح مديريت سوخت در اين استان خبر داد. عبدالله گيتي منش افزود: روزانه 430هزار مترمکعب سي ان جي در استان کردستان مصرف مي شود که اين ميزان، تنها 30درصد از ظرفيت ايجادشده است و با فرهنگ سازي و ايجاد زمينه مناسب، انتظار مي رود استفاده از اين سوخت پاک توسط شهروندان افزايش يابد. وي توان عملياتي جايگاه هاي سي ان جي استان کردستان را فروش روزانه يک ميليون و 500 هزار مترمکعب اعلام و اظهار کرد: با توجه به ظرفيت ايجادشده درحوزه سي ان جي و جانمايي مطلوب جايگاه ها در نواحي نه گانه شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان، هم اکنون 52 جايگاه آماده عرضه اين سوخت پاک هستند. مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان با اشاره به اجراي طرح مديريت مصرف سوخت درکشور گفت: 75 جايگاه عرضه فراورده هاي نفتي در استان کردستان فعال است و همه آنها در حالت عادي مشغول ارائه خدمات به شهروندان هستند. گيتي منش همچنين بر ذخيره سازي مناسب و کافي انواع فراورده نفتي تاکيد کرد.
خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه مرکزي
پمپ مخزن زير زميني 602 مرکز انتقال نفت رازان لايروبي سرويس شد.
ابوالفضل شفيعي، مهندس ارشد نگهداري وتعميرات مکانيک شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزي، بابيان اين که اين عمليات به همت واحد نگهداري وتعميرات مکانيک منطقه مرکزي انجام شده است، جلوگيري ازايجاد رسوب درمخزن وخوردگي بدنه آن، همچنين انجام صحيح فرايند جداسازي آب ازمواد نفتي را مهم ترين اهداف اين عمليات برشمرد.
وي تصريح کرد: درفرآيندانجام اين عمليات، موادجامد و پس از آن مواد نفتي، به طور کامل و در شرايطي ايمن از داخل مخزن تخليه شده اند.
شفيعي با بيان اين که بازديد ازبدنه بطورکامل انجام شده است، تصريح کرد: هم اکنون پمپ مخزن نصب واتصالات مربوط نيز تکميل شده است. وي با تاکيدبرشرايط ويژه مخزن زميني وضرورت لايروبي آن با رعايت اصول ايمني تصريح کرد: لايروبي مخزن 602 مرکز انتقال نفت رازان، بدون هيچ آلودگي زيست محيطي و در شرايط ايمن انجام شده است.
شرکت نفت و گاز پارس
فاز 13 پارس جنوبي
عمليات نصب اسپول هاي دريايي دو سکوي گازي فاز 13 پارس جنوبي به منظورتکميل زنجيره انتقال گاز ترش از مخزن تا پالايشگاه پايان يافت. محسن عزيزي، جانشين پروژه خطوط لوله دريايي فاز 13پارس جنوبي گفت: عمليات نصب اسپول هاي دريايي دو سکوي اصلي و اقماري 13A C13 پس از47روزتلاش شبانه روزي بارعايت استانداردهاي بين المللي، ايمني و عملياتي درشرايط نامساعد آب وهوايي دريا، با موفقيت انجام شد. وي با اشاره به همکاري بي وقفه گروه هاي عملياتي و پيمانکاري شرکت صنعتي دريايي ايران (صدرا) و تأسيسات دريايي ايران افزود: بااتمام اين بخش، ظرفيت فرآورش وشيرين سازي 28 ميليون مترمکعب گازغني از موقعيت مخزني اين دوسکو در پالايشگاه فاز13پارس جنوبي، فراهم شده است. عزيزي بابيان اين که باانجام اين عمليات، پکيج خطوط لوله دريايي فاز13 به طول تقريبي200 کيلومتر تکميل شده است، افزود: اين مهم موجب افزايش ظرفيت توليد گازازميدان گازي مشترک پارس جنوبي و تداوم تامين پايدار گازرساني به خصوص در فصل زمستان مي شود.
مجري فاز13 پارس جنوبي ازنصب دوسکوي باقي مانده (A و C) اين فاز تا پيش از پايان امسال خبر داد.
پيام معتمد با اشاره به اين که دو سکوي B و D اين فاز پارسال نصب شده اند و هم اکنون در مدار توليد قرار دارد، يادآور شد: دوسکوي ديگر اين فاز نيز تا پايان امسال نصب خواهد شد.
وي با بيان اين که سکوي C اين فاز امسال در مدار توليد قرار مي گيرد، درباره سکوي A اين فازنيزگفت: به دليل حادثه اي که سال 94براي سکو A اين فاز رخ داد، راه اندازي آن به اوايل سال آينده موکول شده است.
سکوي A فاز 13پارس جنوبي دوم فروردين ماه 1394درحالي که حفاري هشت حلقه چاه اين سکو به پايان وبه پيشرفت 91 درصدي رسيده بود، بايک کشتي نفتکش متعلق به شرکتي سنگاپوري برخورد کرد.
شرکت گاز استان کرمانشاه
مديرعامل شرکت گازاستان کرمانشاه ازگازرساني به 565روستا تا پايان امسال خبر داد. سيروس شهبازي گفت: با توجه به برنامه ريزي هاي انجام شده وهمسو با سياست هاي دولت مبني برمحروميت زدايي، 565روستاي استان به همراه شهرهاي نوسود، نودشه و ريجاب و شبکه داخلي ازگله تا پايان امسال گازرساني خواهند شد. وي تصريح کرد: براي اجراي اين طرح ها 295ميليارد تومان اعتبار پيش بيني شده است.
شهبازي افزود: هم اکنون يک هزار و 310 روستاي کرمانشاه(72درصد خانوار روستايي) زيرپوشش گاز طبيعي قراردارند وبا گازرساني به روستاهاي يادشده، ضريب نفوذ گازرساني به روستاها به 90 درصد افزايش خواهد يافت.
مديرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه افزود: گازرساني به 125روستاي ديگر نيزبااعتبار79ميليارد تومان درمرحله پيمان سپاري است و 246 روستا نيز در مرحله مطالعه، امکان سنجي و طراحي قرار دارد. شهبازي شمار روستاهاي قابل گازرساني دراستان کرمانشاه را دو هزار 233 مورد اعلام کرد.
شرکت ملي حفاري ايران
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران ازحفر 138حلقه چاه اکتشافي در مناطق خشکي و دريايي کشور پس از انقلاب اسلامي خبر داد.
سيدعبدالله موسوي گفت: اين شرکت درکشف بيش از15مخزن نفتي و گازي نيز نقش تاثيرگذاري ايفا کرده است. وي بابيان اين که درچهاردهه گذشته 112حلقه چاه توصيفي حفرو تکميل شده است، متراژحفاري مجموع چاه هاي اکتشافي وتوصيفي را 878 هزار و237متراعلام واظهارکرد: 482هزارو10متراين حفاري ها به چاه هاي اکتشافي و396هزارو227 مترديگربه چاه هاي چاه هاي توصيفي مربوط مي شود.
وي افزود: درحفاري چاه هاي اکتشافي افزون بر20دستگاه حفاري ناوگان شرکت، دستگاه هاي 48، فوق سنگين 60(پيروزي)، 43، 41 و 67 فتح و دستگاه حفاري دريايي شهيد رجايي، رکورددارحفاري اين چاه ها بودند.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به نقش محوري اين شرکت درکشف ميدان نفتي آزادگان گفت: شرکت ملي حفاري درکشف ميدان هاي گازي پارس جنوبي، وراوي، شانول، خشت، کيش، همچنين ميدان هاي نفتي رامين، منصورآباد، سوسنگرد، پايدارغرب، کوه موند، جفير، حسينيه و... همکاري مستمر با مديريت اکتشاف و شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب و نفت فلات قاره، نقش اساسي داشته است. وي افزود: نقش آفريني اين شرکت در حفر چاه هاي اکتشافي و توصيفي درحالي است که اين سازمان با برخورداري از بيش از 70دستگاه حفاري خشکي و دريايي و امکانات و تجهيزات خدمات يکپارچه فني ومهندسي، بخش عمده اي از عمليات حفاري چاه هاي توسعه اي و تعميري تکميلي را به صنعت نفت کشور ارائه مي دهد.
موسوي تصريح کرد: ارائه عمليات حفاري وخدمات جانبي ازسوي شرکت ملي حفاري با به کارگيري دستگاه حفاري 33فتح نيزبه کشف ميدان گازي ارم در استان فارس انجاميده است.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: کشف مخزن نفتي نام آوران واقع درگستره عملياتي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب که در رديف ميدان هاي بزرگ کشف شده اخير قراردارد نيز، با به کارگيري سه دستگاه حفاري شرکت ملي حفاري ايران انجام شده است.
بخشي از دستگاه حفاري 50 فتح که در برپايي و ايستايي دکل نقشي اصلي ايفا مي کند، از سوي متخصصان شرکت ملي حفاري ايران طراحي و ساخته شد. عليرضا رضايي، رئيس اداره سازندگي مديريت عمليات حفاري خشکي- 3 شرکت ملي حفاري ايران گفت: به منظور استفاده بهينه ازامکانات موجود، نقشه هاي اجرايي طراحي وساخت بخش A - frame دستگاه حفاري از سوي متخصصان و کارکنان واحد سازندگي عمليات – 3 کليد خورد.
وي افزود: مراحل انجام کار براي ساخت اين دستگاه با استفاده ازمتريال مشابه وتغييرات جزئي، همچنين شبيه سازي درسيستم نرم افزاري مراحل انجام ومونتاژ اوليه آن در يارد سازندگي انجام شده است.
رئيس اداره سازندگي مديريت عمليات حفاري خشکي–3شرکت ملي حفاري ايران بااشاره به اين که دستگاه حفاري50فتح هم اکنون درعمليات تعميرچاه هاي نفت و گازکاربرد دارد، گفت: به منظور راه اندازي سريع اين دستگاه وپيوست آن به ناوگان عملياتي شرکت، ساخت اين تجهيز همسو با وظايف جاري وخدمات دهي اين بخش به مناطق عملياتي، با اولويت در اجرا تعريف شده است.
رضايي با بيان اين که اداره سازندگي مديريت عمليات حفاري خشکي–3 شرکت ملي حفاري ايران پيش ازاين نيزدراقدامي ابتکاري به تغيير و افزايش ارتفاع دستگاه حفاري 85 فتح مبادرت کرده است، اظهارکرد: اين افزايش ارتفاع دستگاه، موجب افزايش کارايي اين دکل شده است.
رئيس اداره سازندگي مديريت عمليات حفاري خشکي–3 شرکت ملي حفاري ايران گفت: طرح افزايش ارتفاع دکل حفاري 20 فتح نيزيکي ديگرازموارد انجام شده دراين واحدعملياتي است که پس از استقرار در موقعيت، آزمايش ميداني خواهد شد.
پتروشيمي جم
مديرعامل شرکت پتروشيمي جم گفت: اين مجتمع برنامه ريزي هاي جامعي براي توليد محصولات و گريدهاي جديد پتروشيمي انجام داده است. محمدرضا سعيدي با اشاره به اين که برنامه هاي شرکت پتروشيمي جم در حوزه هاي توليد، بازار واجراي پروژه هاي جديد تعريف شده است، افزود: اين شرکت تاکنون در دستيابي به اهداف از پيش تعيين شده خود در زمينه هاي فروش و سودآوري موفق عمل کرده است.
وي باتاکيد براين که پتروشيمي جم باوجود تحريم ها وکاهش قيمت پليمرها درسال 98 توانسته است به اهداف توليد وفروش مورد نظر خود دست يابد، تصريح کرد: اميدواريم بتوانيم برنامه هاي خود به همين روال تا پايان سال ادامه دهيم.
سعيدي بااشاره به برخي موانع ناشي از تحريم هاي بين المللي، تصريح کرد: بااستفاده از توانمندي هاي داخلي مي توان ازاين مسيرسخت باموفقيت عبورکرد و پتروشيمي جم همانند ديگرشرکت هاي پتروشيمي اين کار را به خوبي انجام مي دهد.
وي با تاکيد براين که اين شرکت سياست رشد خود را در حوزه هاي ارتقاي وضع موجود، توسعه بازار، متنوع سازي محصولات وتوليد گريدها ي جديد پيگيري مي کند، افزود: ارتقاي وضع کنوني پتروشيمي جم به منظورافزايش سهم در بازار، کيفيت و ظرفيت از جمله راهبردهاي پتروشيمي به شمار مي رود که براساس برنامه، در حال انجام است.
وي گفت: هم اکنون نيز واحد تحقيق و توسعه شرکت پتروشيمي جم، توليد گريدهاي مختلف براي HD و PE را در دستور کار قرارداده است.
مديرعامل شرکت پتروشيمي جم به متنوع سازي محصولات شرکت به ويژه محصولاتي که مورد نياز بازاراست، اشاره و تصريح کرد: پروژه ABS/Rubber اين شرکت نيز هم اکنون با حدود 72 درصد پيشرفت در دست اجراست.
سعيدي گفت: اين طرح در زمره طرح هاي جهش دوم صنعت پتروشيمي است که سالانه 260هزار تن ظرفيت توليد دارد.
پالايشگاه هاشمي نژاد
معاون اجرايي ومسئول کميته مسؤوليت هاي اجتماعي پالايشگاه گاز هاشمي نژاد گفت: درجهت عمل به مسؤوليت اجتماعي و توجه به ذي نفعان، شماري از مدارس روستاهاي دهستان خانگيران به وسايل ولوازم ورزشي تجهيز شدند.
محمدحسين ياسي گفت: بنابرپيگيري ها و شناسايي کمبودهاي مدارس روستاهاي دهستان خانگيران در زمينه وسايل ورزشي، بسته هاي ورزشي متناسب با استانداردهاي آموزش وپرورش، با کمک خيريه کارکنان پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد تهيه و دربين مدارس روستاهاي اين دهستان توزيع شد.
وي با بيان اين که تجهيز اين مدارس به وسايل ورزشي با هدف عمل به مسؤوليت اجتماعي، همچنين ايجاد نشاط و شادابي در نسل جوان و نوجوان انجام شده است، افزود: وسايل ورزشي مزبور، ازکيفتي بالا برخودارهستند و دراختيار مدارس 11 روستاي دهستان خانگيران قرار گرفته است.
معاون اجرايي ومسئول کميته مسؤوليت هاي اجتماعي پالايشگاه گاز هاشمي نژاد، توپ و تورفوتبال، بسکتبال و راکت تنيس روي ميز، همچنين انواع بازي فکري ولباس گرمکن ورزشي درمقطع ابتدايي دخترانه را محتويات اين بسته ورزشي اعلام کرد.
شرکت سرمايه گذاري نفت، گاز و پتروشيمي تامين
مديرعامل شرکت سرمايه گذاري نفت و گاز و پتروشيمي تأمين (تاپيکو) از صدور مجوز نخستين طرح ميني «جي تي پي پي» در صنعت پتروشيمي خبر داد. محمود مخدومي با بيان اين که اين در قالب فاز دوم توسعه پتروشيمي خراسان ديده شده است، تصريح کرد: ميني «جي تي پي پي» طرح جديدي با ظرفيت توليد سالانه120هزار تن محصولات پتروشيمي زنجيره متان است. مديرعامل تاپيکوبا اعلام اين که براساس برآوردهاي اوليه براي اجراي اين طرح به حدود 500 ميليون دلار سرمايه گذاري نياز است، تصريح کرد: دراين طرح، هلدينگ پتروفرهنگ 20 درصد و تاپيکو 60 درصد سهم دارند و مقرر شده است سهم 20 درصدي نيز براي شرکت ملي صنايع پتروشيمي در نظر گرفته شود.
وي بااشاره به مذاکرهاي انجام شده براي واگذاري 20 درصد سهم تاپيکو به صندوق بازنشستگي کشوري گفت: اين طرح با دانش فني پژوهشگاه صنعت نفت ساخته خواهد شد. مخدومي همچنين با اشاره به آغاز مطالعات امکان پذيري فني و اقتصادي اجراي اين طرح جديد پتروشيمي تاکيد کرد: با انجام اين مطالعات برنامه ريزي دقيق تر و جامع تري براي اجراي طرح انجام خواهد شد. مديرعامل تاپيکو درباره تامين آب مورد نيازاجراي اين طرح توسعه اي نيزگفت: واحدميني «جي تي پي پي» پتروشيمي خراسان مشکل تامين آب ندارد ويکي ازگزينه ها استفاده ازپساب شهربجنورد است؛ اما منتظر نهايي شدن مطالعات اف اس هستيم و پس از انجام آن، آب را تامين خواهيم کرد.
شرکت انتقال گاز ايران
نخستين نشست هم انديشي المپياد بهره برداران خطوط لوله شرکت انتقال گازايران باهدف بررسي وارتقاي صلاحيت حرفه اي بهره برداران برگزار شد.
دراين نشست سعيد توکلي، مديرعامل شرکت انتقال گازايران، با بيان اين که هراپراتور پيش از بهره برداري از تجهيز حساس و ارزشمندي بايد صلاحيت حرفه اي داشته باشد، گفت: 70درصد ازتاسيسات و تجهيزات اساسي وفيزيکي شرکت ملي گازايران دراختيارشرکت انتقال گازقرار دارد و از سوي بهره برداران ايستگاه ها وخطوط لوله به کارگرفته شده اند.
وي با تاکيد براين که صلاحيت حرفه اي بهره برداران تجهيزات ارزشمند مانند توربين کمپرسور و ديگر تجهيزات يک ايستگاه بايدکنترل شود، هدف ازبرگزاري المپياد بهره برداران را توجه به صلاحيت و جايگاه حرفه اي اين کارکنان پرتلاش عنوان کرد.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران، موفقيت درترازجهاني افق 1404 را درگرو پايبندي به شاخص هاي تعيين شده براي شرکت عنوان و اظهار کرد: برگزاري المپياد بهره برداران در سراسر کشور تعيين کننده شاخص ها يي است که پايبندي به آنها براي همه بهره برداران يک الزام است. توکلي با اشاره به اين که بر اساس الگوي شايستگي، براي ارزشمند بودن بايد شاخصه هاي صفت محور، رفتارمحور و نتيجه محور تعريف شوند، گفت: اين رويداد براي بخش عمليات خطوط لوله انتقال گاز آثار مثبتي داشته است وبه تبادل دانش منجرمي شود. مهم ترازآن، افراد احساس مي کنند درجايگاهي ارزشمند قراردارند و خود فرد نيز براي سيستم با ارزش است. نخستين نشست هم انديشي برگزاري المپياد بهره برداران خطوط لوله شرکت انتقال گازايران با حضورسعيد توکلي، مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران، مديران مناطق عمليات انتقال گاز و بهره برداران خطوط لوله برگزارشد.
منطقه يک شرکت عمليات انتقال گاز
مديرمنطقه يک عمليات انتقال گاز از بازسازي و تعميرتوربين گازي شماره 4 رستون با تکيه بر توان متخصصان اين منطقه عملياتي و کالاي ساخت داخل خبرداد.
پيمان خضرايي گفت: با بازسازي وتعمير اين توربين درتاسيسات شهيد آتش پنجه منطقه يک عمليات انتقال گاز، 650 هزاردلار صرفه جويي ارزي شده است. وي بابيان اين که عمليات تعميرات توربين يادشده از سوي نيروهاي تعميرات اساسي منطقه و با نظارت بازرسي فني و ايمني انجام شده است، اظهارکرد: توربين هاي اين تاسيسات رستون هستند و به منظورايجاد نيروي محرک کمپرسورهاي گازي استفاده مي شوند. به گفته خضرايي، اورهال کامل اين نوع توربين ها با توجه به پيچيده ترين فناوري به کار رفته در آنها، پس از توربين هاي صنايع هوايي در رتبه دوم قرار دارد. مديرمنطقه يک عمليات انتقال گاز افزود: با توجه به تحريم هاي بين المللي، تامين قطعات خارجي اين مدل توربين ها باتکيهبر تلاش کارکنان اين منطقه و توليد کنندگان داخلي انجام مي شود. وي تصريح کرد: همه قطعات مصرفي اين توربين ها بانظارت آزمايشگاه هاي مجهز متالوژي وهمت واحدهاي خودکفايي و تدارکات کالا از طريق مهندسي معکوس تامين شده است. خضرايي با تاکيد بر صرفه جويي حاصل از اين تعميرات گفت: منطقه يک عمليات انتقال گازبا بازسازي، تعمير واصلاح توربين هاي رستون توانست خودکفايي، صرفه جويي و شعار «مامي توانيم» درصنعت عظيم نفت و گاز را محقق و توانمندي متخصصان کشور را ثابت کند.
گاز استان هرمزگان
شرکت گازاستان هرمزگان دريک سال اخير موفق به طراحي و اجراي دوهزار و 800 کيلومترشبکه انتقال، تغذيه و توزيع گاز دراين استان شده است.
به همت کارکنان واحد خدمات فني و مهندسي طراحي شرکت گاز استان هرمزگان در يک سال گذشته 2 هزار و 800 کيلومتر شبکه انتقال، تغذيه و توزيع در استان هرمزگان طراحي و اجرا شد.
نصب 67 هزار و818انشعاب درقالب23 پکيج پيماني باهدف گازرساني به 10شهر و145 روستاي استان، ازديگر فعاليت هاي شرکت گاز استان خوزستان در بازه زماني ياد شده است.
با اجراي اين طرح ها، افزون بر ايجادزيرساخت هاي لازم براي تامين انرژي مورد نياز توسعه اقتصادي، صنعتي، کشاورزي و ايجاد اشتغال و رونق توليد، بيش از134هزار خانواراستان هرمزگان از گازطبيعي به عنوان انرژي پاک بهره مند شده اند.
همسو با سياست گذاري وبرنامه هاي کلان شرکت گازاستان هرمزگان، طراحي وتهيه پکيج گازرساني به جزيره کيش، شهرستان هاي بندرلنگه، ميناب وتوابع آنها دردستورکارواحدخدمات فني ومهندسي اين شرکت قرار گرفته است.
پتروشيمي اروند
مديرعامل شرکت پتروشيمي اروند با اشاره به رويکرد داخلي اين شرکت در تأمين تجهيزات مورد نيازگفت: بيش از70درصد کاتاليست هاي مصرفي اين شرکت از داخل تأمين مي شود.
حسن نشان زاده اظهارکرد: اين شرکت به عنوان يکي ازبزرگ ترين توليدکنندگان زنجيره کلردنيا، افزون برتأمين بيش از90 درصد کاستيک ايران، 340هزار تن پي وي سي توليد مي کند که با اولويت تأمين نياز بازار داخلي، بخشي از توليدات خود را نيز صادر کرده است. وي با اشاره به برنامه هاي در حال اجراي پتروشيمي اروند ادامه داد: اين شرکت جهش بسيارخوبي در توليدات خود تا پايان سال خواهد داشت؛ به طوري که افزون بر تأمين نياز داخل، ارزآوري خوبي نيزبه همراه دارد. مديرعامل شرکت پتروشيمي اروند گفت: شرکت پتروشيمي اروند افزون برکلرمصرفي خود، تأمين کننده کلر پتروشيمي هاي بندرامام، کارون، غدير و خوزستان نيز هست.
نشان زاده بااشاره به اين که ظرفيت نصب شده پي وي سي درايران 730 هزارتن درسال است، اظهار کرد: درميان پتروشيمي هاي بندرامام، آبادان وغدير، 340 هزار تن ازاين ظرفيت، متعلق به پتروشيمي اروند است. وي با بيان اين که براساس برنامه، رساندن مجتمع پتروشيمي اروند به ظرفيت 100 درصدي از اولويت هاي اين شرکت است، گفت: اين شرکت برنامه هايي براي ادامه زنجيره ارزش در زمينه کاستيک و کامپاندهاي پي وي سي دارد که مطالعات اوليه آنها انجام شده و در حال پيگيري است.
مديرعامل شرکت پتروشيمي اروند بااشاره به ورود شرکت پتروشيمي اروند به فرابورس درآينده اي نزديک افزود: اقدام هاي اساسي براي ورود به اين بازار درحال انجام است. نشان زاده با بيان اين که اين شرکت پارسال سوددهي خوبي داشته است، افزود: سوددهي به گونه اي بوده که علاوه برسود اندوخته، افزايش سرمايه نيزداشته است. نشان زاده با اشاره به اين که شرکت پتروشيمي اروند به دنبال استفاده حداکثري از توانمندي هاي داخلي است، تصريح کرد: اين شرکت استمرار توليد خود رامديون کاتاليست سازهاي داخلي وهم اکنون در حال انعقاد قراردادهاي چند ساله با سازندگان داخلي است.
نشان زاده با اشاره به اين که پتروشيمي اروند در تأمين تجهيزات مورد نياز خود رويکرد داخلي دارد، گفت: با توجه به اين رويکرد، هم اکنون بيش از 70 درصد کاتاليست هاي اين شرکت از داخل تأمين مي شود.
در چند شماره پيشين به «آرامش از ديدگاه آموزه هاي ديني» پرداختيم و در آنها نکاتي را درباره ياد خدا، جهان بيني رحماني و درون انسان ها و ريشه هاي جديد عدم آرامش انسان ها و همچنين تاثير دعا در آرامش اشاره کرديم. اکنون و در بخش پنجم از اين سلسله مطالب، نگاهي داريم به تاثير عشق به خدا بر آرامش انسان ها که در ادامه مي خوانيد:
عشق، ماجراي دلکش و شيريني دارد. عشق دو گونه است؛ عشق خدا به انسان و عشق انسان به خدا و در اين ميان اصالت با عشق نخستين است. جهان هستي از مبدأ واحدي آفريده شده است، تنزل و تجلي وجود از واحد است؛ از اين رو مبدأ جهان هستي امر واحدي است و عالم را بر اساس ارادة حبي خود آفريد:
كُنْتُ كَنْزاً مَخْفِيّاً فَأَحْبَبْتُ أَنْ اعْرَفَ فَخَلَقْتُ الخَلْقَ لکَي اُعرَف؛ من گنج پنهاني بودم، خواستم تا شناخته شوم، پس جهان را آفريدم تا شناخته شوم.
خداوند از روي حب و عشق، هستي را خلق کرد و اين همان عشق نخستين است که سرآغاز تجلي بود.
در ازل پـرتو حسنت ز تجلـي دم زد عـشق پـيدا شـد و آتــش به هـمه عالـم زد
جلوه اي کرد رخت ديد ملک عشق نداشت عيـن آتش شـد از اين غيـرت و بـــر آدم زد
عشق نخستين خدا به ماسوا، سرمنشأ پيدايش عشقي ديگر شد و آن عشق ماسوا براي رجوع به اوست. عشق اول در قوس نزول است و عشق دوم در قوس صعود، عشق اول منشأ خلقت است و عشق دوم، باعث رجوع خلقت، عشق اول مي آفريند، عشق دوم مي برد و دايره هستي را کامل مي کند چنانکه در آيه 156 سوره بقره مي خوانيم:
إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ؛ ما از آنِ خدا هستيم و به سوي او بازمي گرديم.
عشق مشوق انسان براي حرکت به سوي آسمان است. زيبايي معشوق، عاشق را به سوي خدا مي کشد و او را به وصال مي رساند. دل اگر به قرب، ديدة جان باز کند، کشف صفات و شهود ذات حاصل کند.
مقام شهود و عشق دو گونه است؛ مقام شکر و مقام صحو. سلطان شهود، جان عاشق را آتش زند و به فنا رساند. آغاز مشاهده، کشف است و بعد از آن نهايت وصال. اما هيمان، هيجان و ولع وصال هنگام شهود دير بماند.
اي ترک! تو را شمـع جهان خوانم من وصل تو حيات جــاودان خوانـم من
چـــاله زنــخ تـو را و زلفيـن تــو را
از مشک رسن، زسيم کان خوانم من
عشق اگر هست، عشق ديگري بايد تا او را از ميدان به در کند. نشستن خدا در دل و حب ورزيدن به او، عشق به غير او ـ که سرچشمه همه رذائل است ـ را خواهد زدود. دلبستگي جز با دلبستگي ديگر بيرون نمي رود.
ديو بـر دنـياست عاشـق، کـور و کـر
عشــق را عـشق دگـــر بـرد مــگر
قرآن سخن از بندگاني به ميان مي آورد که معرفت و دوستي آنان نسبت به خدا شدت گرفته و به اوج رسيده است.
آنان محبتي شديد درون دل نسبت به خداوند احساس مي کنند و به او عشق مي ورزند، در آيه 165 سوره بقره آمده است:
وَالَّذِينَ آمَنُواْ أَشَدُّ حُبًّا للهِ؛ کساني که ايمان آوردهاند به خدا محبت بيشتري دارند.
عشق راهي است براي رسيدن به آرامش. کسي که قلبي سوزان، جاني عاشق و نفسي لبريز از محبت و شيفتگي به خدا دارد، بهره او قرار و آرامش است. آرامش درون ارمغان عشق به خداست.
سلطان محمود، خادمان متعددي داشت، اما به يکي از آنها بيش از همه ارادت مي ورزيد. ديگران گله مند بودند، از اين رو سلطان محمود، برنامه سفري ترتيب داد.
در طول سفر شترهاي زيادي همراه خود برد، اما در جهاز يکي از شتران جواهرات و گوهرهاي فراواني گذاشت و دستور داد تا زير آن را پاره کنند به گونه اي که در طول مسير جواهرات يکي يکي مي افتادند.
تمام خادمان و سواران و پيادگان در طول مسير به يغماي جواهرات سلطان محمود مشغول شدند، جز يک نفر و آن کسي نبود جز اياز.
سلطان محمود لحظه اي پشت سر خود را نگريست، کسي را نديد جز اياز. از او پرسيد تو چرا به جمع جواهرات نپرداختي؟ سعدي پاسخ اياز را چنين زيبا و دلنشين به نظم درآورده است:
مـن انـــدر قفــــاي تــو مي تاختــم زخدمـــت بــه نعمـــت نپـــرداخـتــم
گر از دوست چشمت به احسان اوست تـو در بـند خويـشي، نـــه در بـنـد دوسـت
خــلاف طريقــــت بـــود کـاوليـــا تمنــا کـننــــد ا ز خــــدا جـــز خــــدا
امام صادق (ع) فرمودند: صَلاةُ اللَّيلِ تَذهَبُ بِذُنُوبِ النَّهار
وقتي شما نماز شب مي خوانيد، گناهاني را که در روز انجام داده ايد، آنها را از بين مي برد
چه چيزي از اين بهتر؟ اينکه اهل معنا و اهل معرفت و اهل سلوک، نماز شب را گنجينه و ذخيره تمام نشدني اي مي دانند، به خاطر اين است. اين حالا جنبه اخرويِ نماز شب است که گناهان را از بين مي برد؛ البته، گناهان آ ثار دنيوي هم دارند، آثار اخروي هم دارند؛ وقتي گناهان را از بين مي برد، يعني آثار سوءِ دنيويِ گناهان را هم از بين مي برد. ولي خب، ناظر به جنبه گناه است؛ يعني جنبه امر اخروي، امر مربوط به آخرت. لکن در مورد مسائل دنيا هم همين جور است؛ در رواياتي دارد که موجب گشايش رزق مي شود - که اين امر دنيوي است- و فوايد فراوان ديگري. نقل شد از مرحوم آقاي طباطبائي (رضوان الله عليه) - صاحب الميزان که ايشان جزو شاگردهاي نزديک و مخصوصِ مرحوم آقاي حاج ميرزا علي آقاي قاضيِ معروف، [آن] عارف بزرگوار بودند و سال ها پيش ايشان تلمّذ کردند؛ از ايشان نقل شد، بنده خودم نشنيدم از ايشان، يک فرد ثقه اي نقل کرد از مرحوم آقاي طباطبائي- که آن اوايل وقتي وارد نجف شديم، خب، آقاي قاضي را که نمي شناختند، دورادور يک قوم و خويشي اي داشتند، مي دانستند که شخصي هست با اين نام، از نزديک با ايشان آشنا نبودند؛ مي گفتند يک روز در يک راهي که مي رفتم، آقاي قاضي من را ديد، صدا کرد و گفت: «پسرم! اگر دنيا مي خواهي، نماز شب بخوان؛ اگر آخرت مي خواهي، نماز شب بخوان». اين حرفِ مرحوم آقاي قاضي است به آقاي طباطبائي که خب الحمدلله خداي متعال خير دنيا و آخرت را به اين بزرگوار عنايت مي کند. نماز شب را فراموش نکنيد، از دست ندهيد. ماها در روز، دائم مشغوليم ديگر؛ يعني در واقع به يک معنا مشغول به کارهاي دنيا، حالا بستگي به نيت هاي ما دارد. اشتغالات ما، نوع اشتغالات دنيايي است، ولو حالا کسي نيتش خالص باشد، قصد خدا هم بکند -اگر خدا يک چنين قصدي به ماها بدهد- لکن مخاطِبات ما، مخاطباتِ دنيايي است؛ با مردم مواجهيم، با دنيا مواجهيم، با حوادث مواجهيم، فرصتي براي خالي گذاشتن وقت و خلوت کردن با خدا در روز واقعاً دست نمي دهد، امکان ندارد؛ مگر حالا آن کساني که اهل نماز دائمند -خوشا آنان که دائم در نمازند که در همه حالات با خدا هستند. لکن به طور معمول ماها، امثال بنده در روز مشغوليم ديگر، ما وقتي نداريم که با خدا خلوت کنيم؛ سحر وقتِ خلوت با خداست. اين وقت را، اين فرصت را غنيمت بايد بشمريم؛ بخصوص شماها که جوان هستيد، بخصوص جوانها؛ البته همه، لکن جوان ها بيشتر شايستگي دارند چون تأثرشان بيشتر است، بهتر است؛ همچنان که اگر ورزش بکنيم، شما که جوان هستيد از ورزش سود بيشتري مي بريد تا ما که در سنين بالا هستيم؛ اين جوري است ديگر. اگر يک پير همان ورزشي را بکند - و بتواند بکند- که يک جوان مي کند، سودي که آن جوان مي برد خيلي بيشتر از سودي است که آن پير مي برد؛ اگر غذاي مقوي اي شما بخوريد يا يک پيرمرد مثل بنده توفيق پيدا کند بخورد، آن سودي که شما از اين غذاي مقوي مي بريد، به مراتب بيشتر است از آن [سودي] که يک پيرمرد [مي برد]. معنويات هم همين جور است، تغذيه معنوي هم همين جور است: تلاوت قرآن، ذکر الهي، توجه به خدا، استغاثه، استغفار، نماز و نماز شب.
بدون ترديد تأسي به سيره و سنت آن حضرت (ص) براساس آيه کريمه «و لکم في رسول الله اسوه حسنه»، راهگشاي مشکلات و مسائل مبتلا به جامعه مسلمانان خواهد بود. در ادامه 40ويژگي رفتاري رسول اعظم(ص) را که بازگوکننده بخشي از سلوک فردي و اجتماعي و سبک زندگي آن حضرت است، مي خوانيد:
عزيزترين افراد نزد او کسي بود که خيرش بيشتر به ديگران مي رسيد؛ احدي از محضر او نااميد نبود و مي فرمود «برسانيد به من حاجت کسي را که نمي تواند حاجتش را به من برساند.»؛ هرگاه کسي از او حاجتي مي خواست، اگر مقدور بود، روا مي فرمود و گرنه با سخني خوش و با وعده اي نيکو او را راضي مي کرد؛ هرگز جواب رد به درخواست کسي نداد مگر آنکه براي معصيت باشد؛ پيران را بسيار اکرام مي کرد و با کودکان بسيار مهربان بود؛ غريبان را خيلي مراعات مي کرد؛ با نيکي به شروران، دل آنان را به دست مي آورد و مجذوب خود مي کرد؛ همواره متبسم بود و در عين حال خوف زيادي از خدا بردل داشت؛ چون شاد مي شد، چشم ها را بر هم مي گذاشت و خيلي اظهار فرح نمي کرد؛ اکثر خنديدن آن حضرت تبسم بود و صدايش به خنده بلند نمي شد؛ مزاح مي کرد، اما به بهانه مزاح و خنداندن، حرف لغو و باطل نمي زد؛ نام بد را تغيير مي داد و به جاي آن نام نيک مي گذاشت؛ بردباري اش همواره بر خشم او پيشي مي گرفت؛ براي فوت دنيا ناراحت نمي شد و يا به خشم نمي آمد؛ براي خدا آنچنان به خشم مي آمد که ديگر کسي او را نمي شناخت؛ هرگز براي خودش انتقام نگرفت مگر آنکه حريم حق شکسته شود؛ هيچ خصلتي نزد آن حضرت منفورتر از دروغگويي نبود؛ در حال خشنودي و نا خشنودي جز ياد حق بر زبان نداشت؛ هرگز درهم و ديناري نزد خود پس انداز نکرد؛ در خوراک و پوشاک چيزي زيادتر از خدمتکارانش نداشت؛ روي خاک مي نشست و روي خاک غذا مي خورد؛ روي زمين مي خوابيد؛ کفش و لباس را خودش وصله مي کرد؛ با دست خودش شير مي دوشيد و پاي شتر ش را خودش مي بست؛ هر مرکبي برايش مهيا بود، سوار مي شد و برايش فرقي نمي کرد؛ هرجا مي رفت عبايي که داشت، به عنوان زيرانداز خود استفاده مي کرد؛ اکثر جامه هاي آن حضرت سفيد بود؛ چون جامه نو مي پوشيد جامه قبلي خود را به فقيري مي بخشيد؛ لباس فاخري که داشت، مخصوص روز جمعه بود؛ هنگام کفش و لباس پوشيدن، هميشه از سمت راست آغاز مي کرد.
احمد مجيدي، مشاور فرهنگي وزير نفت، در بازديد از شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه بوشهر، ضمن ديدار با مدير و اعضاي ستاد اقامه نماز منطقه بوشهر، با کارکنان انبار نفت شهيد محمدصادق غريبي و رانندگان نفتکش هاي جاده پيما ديدار کرد. مشاور فرهنگي وزير نفت، در اين ديدار ضمن تأکيد بر بهره مندي از آموزه هاي قرآني و تأثير اقامه نماز در تحقق سعادت فردي و اجتماعي، رهنمودهاي لازم را در مسير توسعه و تعالي امور فرهنگي به ويژه مسائل آموزشي، اقدام هاي لازم براي ترويج فرهنگ اقامه نماز و رشد مکارم اخلاقي در محيط اداري لازم خواند.
پس از اقامه نماز در مسجد امام علي (ع) انبار نفت شهيد غريبي منطقه بوشهر، احمد مجيدي در جمع کارکنان اين منطقه با بيان اهميت ويژه خدمات شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي در حوزه صنعت نفت، در مورد تکريم و ارائه خدمات مطلوب به مردم و مراجعان، تکريم و قدرداني از کارکنان و ايجاد فضاي با نشاط در محيط کاري و توجه خاص به خانواده و عدم غفلت از آن سخناني را مطرح کرد.
حجت الاسلام سلمان بحراني، مسئول نظارت و بازرسي روحانيون وزارت نفت نيز در سکوهاي بارگيري و تخليه نفتکش هاي جاده پيما، اسکله سوختگيري و واحدهاي عملياتي و تأسيسات نفتي با تعدادي از کارکنان و رانندگان نفتکش ها گفت وگو کرد و از نزديک با مشکلات و دغدغه هاي آنان آشنا شد. وي گفت: وزارت نفت بزرگترين پيشران موتور اقتصادي کشور است و کارکنان شرکت ملي پخش، ويترين تمام عيار اخلاق، رفتار و کردار و انديشه هاي اين وزارتخانه بامردم هستند.در ادامه، مسعود نيک تاج، مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه بوشهر نيز به شرح اقدام هاي درحال انجام در منطقه پرداخت و دقت و سرعت در انجام امور را از عمده مسائلي خواند که کارکنان منطقه بوشهر سرلوحه کار خود قرارداده اند.
شهيد محمد فرحاني، متولد 25 فروردين 1325 در جزيره مينو در آبادان بود. اين شهيد در سال 1355 وارد شرکت ملي نفت شد و اول اسفندماه 1359 به دليل اصابت خمپاره در محل کار به فيض شهادت نائل آمد. فاضل فرحاني، برادر شهيد درباره او مي گويد: شهيد همواره براي اقامه نماز به مسجد مي رفت و بخصوص در دوران مبارزات انقلاب اسلامي در انتشار اعلاميه هاي حضرت امام ( ره ) و شرکت در راهپيمايي عليه رژيم طاغوت حضور چشمگيري داشت. شهيد فرحاني هميشه خوش اخلاق بود. رفتار پسنديده و ياري به افراد از جمله ويژگي هاي منحصر به فرد او بود.
کتاب شجره طيبه از سوي موسسه آواي بينش گردآوري شده و انتشارات نسيم حيات آن را در سال 1393 به چاپ رسانده است. اين کتاب، مجموعه پيام ها و سخنراني هاي مقام معظم رهبري درباره بسيج و بسيجي است که با اقتباس از بيانات ايشان، شجره طيبه نام گرفته است. کتاب شجره طيبه در چند بخش سامان يافته است. ابتدا کلياتي مانند تعريف، جايگاه و اهميت، گستره، فوايد و ثمرات بسيج در آن بررسي شده است. سپس امتيازها و ويژگي هاي بسيج، شاخص ها، وظايف و مأموريت هاي بسيج، عملکرد بسيج در طول چندين سال فعاليت و تلاش، رابطه بسيج با امام راحل، سپاه پاسداران، دولت جمهوري اسلامي و دشمن بررسي مي شود. بخش ديگر اين کتاب به بسيج اقشار، از جمله بسيج طلاب و روحانيان، بسيج اساتيد، بسيج دانشجويي و بسيج کارگري اختصاص دارد و در بخش پاياني آن ، توصيه هاي رهبر انقلاب به بسيج و بسيجيان به صورت جامع و کاربردي طرح شده است. در اين کتاب همه پيام ها و سخنراني هاي مقام معظم رهبري در طول سال هاي 1368 تا ابتداي سال 1392 بصورت نقل قول مستقيم از زبان رهبري معظم انقلاب اسلامي بيان شده و هيچ گونه دخل و تصرفي در بيانات ايشان صورت نگرفته است.
نگاهی به حضور فیلم های سینمایی در شبکه نمایش خانگی
علي بهرامي علي بهرامي: فيلم ايراني ديدن، خصوصا در دو دهه اخير ديگر، فقط در سينماها امکان وقوع ندارد. بعد از تحول ساختاري و فناورانه اي که در ويدئوکلوپ هاي دهه هاي شصت و هفتاد رخ داد و با ورود سي دي ها و دي وي دي فيلم هاي سينمايي در جايي به نام شبکه نمايش خانگي، حالا امکان دانلود فايل فيلم ها يا ديدن آنها به صورت آنلاين، ارتباط مخاطبان با فيلم هاي سينمايي، دنياهاي متنوع ديگري را تجربه مي کند. احتمالا شما که اين گزارش را مي خوانيد، از چند و چون حضور فيلم هاي سينمايي در شبکه نمايش خانگي بي خبر نيستيد و به دنبال فيلمي مي گرديد که در دوران اکرانش در سينماها نتوانستيد به ديدنش برويد. شايد اين گزارش بتواند به شما کمک کند تا در دنياي پرهياهوي رسانه و اخبار فرهنگي و هنري، يادتان بيايد چه فيلمي را دوست داشتيد ببينيد. احتمالا با درنگي کوتاه مي توانيد فيلم مورد علاقه تان را پيدا کنيد.
به نظر می رسد اگر می خواهید به کسی بگویید چه فیلم هایی تازه وارد شبکه نمایش خانگی شده اند، نمی توانید فقط درباره همان روز یا یک هفته گذشته صحبت کنید. خصوصا اینکه مشغله های فکری و کاری مخاطبان در انبوهی از رسانه ها، شبکه های اجتماعی، پوسترهای مغازها و همه و همه ممزوج شده اند. پس ما از اول پاییز تا همین تاریخی که هفته نامه را به صورت الکترونیکی می خوانید، سعی کردیم هیچ فیلم را از قلم نیندازیم و دقیق و کامل همه آنچه را به شبکه نمایش خانگی وارد شده است، گزارش کنیم. فیلم ها را به سه دسته تقسیم کردیم: فیلم های غیر کمدی، فیلم های کمدی و البته دسته ای به نام گمنام ها که کمتر از همه فیلم های دیگر، نامی از آنها در رسانه ها منتشر شده است. شاید فیلم مورد علاقه تان را در گمنام ها پیدا کنید. البته این را هم بگوییم که درباره فیلم ها خیلی تلگرافی صحبت کردیم چون به قول شاعر: کم گوی و گزیده گوی چون در. حالا «کم» گفته ایم اما اینکه «در»گفته ایم یا نه، قضاوتش با شماست.
سرخ پوست: شبیه ترین فیلم به یک ایده آل ذهنی در سینمای ایران. بازی های خیلی خوب، داستان عالی و فضاسازی فوق العاده. بعدها درباره نام کارگردان آن یعنی نیما جاویدی خیلی بیشتر خواهید شنید.
ما همه با هم هستیم: از کمال تبریزی انتظار بیشتری بود. چند سال است که انتظار بیشتری داریم. فیلمی پر بازیگر اما... در دیدن این فیلم به لیلی با من است، حتی فکر هم نکنید.
متری شیش و نیم: کیفیت هنری فیلم ابد و یک روز سعید روستایی را در عدد دو ضرب کنید، متری شیش و نیم چنین کیفیتی دارد. بازی های خوب و داستان فوق العاده جذاب آن هر مخاطبی را راضی می کند.
آشغال های دوست داشتنی: بازیگران خوبی دارد اما فیلم را نجات نمی دهند. داستان ضعیف و شعارهای پی درپی و بیش از حد، این فیلم را کسالت بار کرده است. «خواب تلخ» و «آتشکار» دو فیلم قبلی محسن امیر یوسفی دیدنی تر بودند.
عرق سرد: فیلم اجتماعی سهیل بیرقی به حقوق زنان می پردازد. بازی های خوبی دارد و از همه بهتر درون مایه قوی آن است. هر چند داستان فیلم کمی بی چفت و بست است، اما در نهایت فیلم عرق سرد، دیدنی است.
به دنیا آمدن: این فیلم ساخته محسن عبدالوهاب است، فیلمی که به غایت معنا خود به مشکلات و آسیب های اجتماعی و اقتصادی در خانواده ها می پردازد. جنس داستان اگر چه ممکن است به نظر تکراری برسد، اما بازی های بسیار خوب و داستان جذاب، این فیلم را بسیار دیدنی کرده است.
نيوکاسل: قرار بوده يک کمدي اجتماعي باشد، اما تقريبا نه خنده دار است و نه مسائل اجتماعي را به خوبي بيان مي کند. تمام فيلم در يک خانه بزرگ مي گذرد با تعداد زيادي شخصيت و همين مسئله به فيلم آسيب زده است. اما اگر مي خواهيد حتما فيلم کمدي ببينيد چند سکانس خنده آور در فيلم محسن قصابيان هست.
شکلاتي: فيلم مناسبي براي کودکان است البته درون مايه اي طنز دارد. شکلاتي داستان جذابي دارد و از بازي هاي خوبي برخوردار است. مي توان گفت که سهيل موفق در ساخت شکلاتي موفق بوده است.
قانون مورفي: اين فيلم قرار بوده فانتزي و سورئال باشد. سکانس ها بيشتر از اينکه خنده به لب مخاطب بياورند، و هم آلود هستند. شايد اگر فيلم را ببينيد، يکي دوبار بيشتر نخنديد. خنده، چيزي که از اثر رامبد جوان انتظار داريم، اصلا در قانون مورفي نيست.
سه و نیم: این اثر نقی نعمتی کاملا اجتماعی است و سبک و سیاق خاصی دارد. روایت زندگی چند دختر در شرایط بزهکاری و آسیب های اجتماعی، فیلم بدی از آب در نیامده است. اگر به فیلم های اجتماعی علاقه دارید، فیلم سه و نیم دیدن دارد.
جزیره رنگین: این اثر خسرو سینایی یک اقتباس آزاد است از زندگی و فعالیت های احمد نادعلیان، که یک هنرمند محیطی محسوب می شود. دیدن «جزیره رنگین» شما را به دنیایی از رنگ و زیبایی می برد. زیبایی های قسمتی از خاک ایران در خلیج فارس. اگر به کارهای سینایی علاقه مند هستید، این اثرش را هم حتما بببنید.
صداهای خاموش: این فیلم مصداق بارز یک فیلم اجتماعی است، اما ایده و داستانش در خیلی از سکانس ها ذبح می شود. تلاش سهی بانو ذوالقدر کارگردان فیلم را نمی توان نادیده گرفت. کارگردانی که می کوشد صادقانه اثر خوبی را به مخاطبان اش ارائه کند.
هستی: روح الله حسینی یک داستان فوق العاده را کارگردانی کرده و به تصویر کشیده است. دانشجوی پزشکی و مرفهی که دچار مشکلات خاصی می شود. بازی های فیلم قابل قبول است اما «هستی» می توانست خیلی بهتر از اینها شود.
پری ناز: این فیلم چند سال توقیف بوده و بهرام بهرامیان آن را کارگردانی کرده است. بازیگران معروفی دارد، اما فضای فیلم کسالت بار است. از دیدن «پری ناز» چیزی دستتان را نمی گیرد و فقط احتمالا خواهید گفت هنوز هم فیلم «آل» بهترین فیلم بهرامیان است.
کبریت سوخته: کاظم معصومی این فیلم را ساخته است. وقتی کبریت سوخته را می بینید، انگار که یک قسمت از یک سریال متوسط تلویزیونی را تماشا می کنید. بازی ها کلیشه ای و داستان تکراری است. دست آخر باید گفت که کبریت سوخته در میان آخرین گزینه های دیدن یک فیلم ایرانی قرار می گیرد.
برگ جان: اگر به دنبال دیدن یک فیلم آرام درباره تحولات روحی و معنوی هستید، این اثر را از دست ندهید. قاب های زیبا و صحنه های دلنشینی که حالتی از نقاشی های نیمه سنتی را ترسیم کرده اند، از ویژگی های بارز برگ جان هستند.
موسيقي هنري است که در ميان هنرها يکي از بالاترين علاقه مندان را دارد. پير باشيم يا جوان، کودک يا ميانسال بالاخره با موسيقي سروکار خواهيم داشت. در ميان انواع موسيقي ها ترانه ها و تصنيف هاي ايراني، يکي از دلنشين ترين و دلچسب ترين نوع موسيقي براي ما ايرانيان هستند. بنا داريم تا هر هفته ترانه و تصنيف زيباي ايراني را به شما معرفي کنيم، اگر مي شناختيد که باز هم گوش کنيد و اگر نمي شناختيد، هم به ما اعتماد کنيد و آن را بشنويد.
سال 1375، علیرضا افتخاری آلبومی را به نام مهمان تو با آهنگسازی جمشید عندلیبی خواند و ترانه یار وفادار قطعه پایانی این آلبوم محسوب می شود. ترانه ای با شعری از فریدون مشیری که خود افتخاری آن را به همه همسران باوفای ایرانی تقدیم کرده است.
نور خدا جلوه کند در گلِ رخسار تو
تشنه تَرم هر نفسی تشنه دیدارِ تو
باغِ گل و لاله بُود خنده زیبای تو
محوِ تواَم، محو تواَم، محوِ تماشای تو
به جهان خرم از آنم
سال 1365 محمد جلیل عندلیلی آلبومی به نام «کیش مهر» با صدای شهرام ناظری را که مجموعه ای از تصانیف ایرانی بود، آهنگسازی و منتشر کرد. تصنیف «به جهان خرم از آنم» باشعری از سعدی و در دستگاه نوا نخستین قطعه از این آلبوم است. ریتم دلنشین و گروه نوازی سازهای ایرانی در نهایت هماهنگی از جمله مهمترین ساخصه های تصنیف «به جهان خرم از آنم» است که آن را دلنشین و شنیدنی می کند.
به جهان خرم از آنم که جهان خرم از اوست
عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست
شاید در مایه دشتی از دستگاه شور کمتر ترانه ای به زیبایی ترانه «بگو کجایی» را بتوانید بشنوید. ترانه ای که هر چند چندین و چند بار بازخوانی شده است اما کوروس سرهنگ زاده به زیباترین شکل ممکن آن را اجرا کرده است. ترانه بگو کجایی را مجید وفادار روی شعری از عبدالله الفت ساخته است.
به سوی تو، به شوق روی تو، به طرف کوی تو
سپیده دم آیم، مگر تو را جویم، بگو کجایی؟
تصنیف با ستاره ها در آلبومی به همین نام قرار دارد. آلبومی که پنجمین اثر مستقل همایون شجریان محسوب می شود و محمدجواد ضرابیان آن را روی شعری از حسین منزوی ساخته است. صدای همایون در این اثر در اوج پختگی است و سازبندی ارکستر ایرانی، هماهنگی خاصی در این اثر دارد.
شب که می رسد از کناره ها
گریه می کنم با ستاره ها
عبدالحسین قوامی با نام هنری فاخته ای که ترانه معروف «تو ای پری کجاییم را برای نخستین بار خوانده بود، ترانه ای به نام جوانی دارد. ترانه ای دلنشین که در مایه افشاری با شعری از اسماعیل نواب صفا توسط حسین یاحقی ساخته شده است.
جوانی رفتی زدستم
درخون نشستم
جوانی، کجایی، چرا رفتی
که من از تو طرفی نبستم
نگاهي به حضور نفت و مشتقاتش در تمدن هاي قديم
علي بهرامي- نفت از همان دوران باستان از بين النهرين تا يونان و از روم تا چين را فراگرفته بود و به فراخور بهره اي که هر يک از ملت ها و اقوام جهان از آن مي بردند، نقشي در ظهور تمدن ها ايفا مي کرد. نفت با نام روغن سياه يا روغن سنگ در پهنه طبيعت يافت مي شد و در موارد بسيار زيادي از زندگي دوران باستان از پزشکي تا آيين ها و از جنگ ها تا تجارت ها به کار مي رفت. همه اينها گواه از حضور ديرينه اين نعمت خداوندي و گنجينه گرانبهاي زميني در تمدن بشري مي دهد. اين بار مي خواهيم سري به دوران باستان بزنيم و کمي از تاريخ کاربرد نفت در زندگي مردمان قديم برايتان بگوييم. مردماني که چاه حفر مي کردند و با نفت و مشتقات آن دست به کارهاي عجيبي مي زدند.
سرزمين چين با سلسله هاي پادشاهي بسيار ديرينه اش، به گفته بسياري از باستان شناسان و تاريخ نگاران، نخستين جايي است در جهان که از نفت بهره برده است و منافع آن و مشتقاتش را به کار بسته است. مردمان سرزمين «کنفسيوس»، «لائوتسه» و «تنگ شي» با دريايي از فکر و فرهنگ، تمدن خود را آغشته به نفت کرده بودند. اين عجيب است که بر اساس تحقيقات «استيون هوارث»، چيني ها 2000 سال قبل از تمدن يونان با حفر زمين، نفت استخراج مي کرده اند. در کتاب «خون خاک» در همين زمينه نوشته شده است که «چيني ها به وسيله چوب هاي ضخيم و محکم درخت بامبو و پيکان هاي فلزي از جنس آلياژ برنج ، مته هاي اوليه را مي ساخته اند و از اين طريق توانستند تا عمق 3500 پا، يعني حدود هزار و چند متر دل زمين را بشکافند و به نفت برسند». مصطفي فاتح در کتاب «پنجاه سال تاريخ نفت ايران» درباره شيوه حفاري چاه نفت در چين که به عنوان يک ميراث باستاني در سال 1828 ميلادي، هنوز هم استفاده مي شده است، مي نويسد «کارگران چيني روي دسته مته هاي بزرگي مي ايستاده اند و سر مته را بلند مي کردند و ناگهان پايين مي جستند تا مته با ضربت محکم به زمين بخورد و خاک و سنگ داخل چاه را نرم کند. ساعتي 800 بار مته بالا و پايين مي رفت و چاه حفر مي شد». جالب اين است که «کلنل دريک» با همه ابزارهاي پيشرفته اش در اوت 1859ميلادي برابر با شهريور 1238خورشيدي در پنسيلوانياي آمريکا، فقط شصت و نه و نيم پا حفر کرد و به نفت رسيد. البته در قرن هاي متمادي چيني هايي که دنبال نمک بودند، نفت هم پيدا مي کردند و گاز آن را با لوله هايي مخصوص براي روشنايي بخشي و حرارت به مناطق اطراف معدن مي برده اند.
بين النهرين سرزميني است ميان دو رود دجله و فرات و خاک هاي حاصلخيز اطراف اين دو رود واقع شده است. اين سرزمين از دوران باستان، مهد تمدن هاي بسيار زيادي بوده است؛ تمدن هايي که نام هر کدامشان يادآور يک دستاورد بزرگ بشري است. سومري ها، بابلي ها، اکدي ها، آشوري ها و کلداني ها از جمله شهيرترين تمدن هاي اين سرزمين شگفت انگيز هستند. سرزميني که به فارسي سره آن را «ميان رودان» نيز مي نامند و اکنون کشور عراق تقريبا در همان جغرافياي بين النهرين باستاني قرار گرفته است. هرودوت به عنوان پدر علم تاريخ روايت هاي بسيار شگفت انگيزي از نحوه استفاده از نفت و مشتقات آن در تمدن بابلي ها دارد. او نوشته است که سنگ فرش کف باغ هاي متعلق به بخت النصر، پادشاه افسانه اي بابلي ها با قير بندکشي شده است و مردم بابل استخرها و راه هاي آب و سدهاي خود را قير با قير بندکشي مي کردند تا آب به آنها آسيبي نرساند. در جلد نخست کتاب تواريخ هرودوت آمده است «اين شهر (بابل) به وسيله خندق بزرگ و پرآبي احاطه شده، در داخل محدوده خندق ها، حصاري به پهناي پنجاه ذراع (واحد اندازه گيري قديمي) و به ارتفاع بيست و دو ذراع شاهي برپاشده است... در زماني که اقدام به کندن خندق کرده بودند خاک آن را به صورت خشت خام در مي آوردند و همين که به اندازه کافي فراهم مي آمد، آن را در کوره پخته به صورت آجر در مي آوردند و قير داغ را به صورت ملات به کار مي بردند...در مسافت هشت روز از بابل، شهر «ايس» در کنار رودخانه به همين نام که شعبه اي از فرات است واقع شده، در اين رودخانه قطعات قير به حد وفور ريخته شده و از همين ماده ديواره هاي شهر را قير اندود کرده اند.». ويل دورانت نويسنده بزرگ امريکايي کتاب تاريخ تمدن در بخش بين النهرين اين کتاب به مطالب جالبي درباره استفاده بابلي ها از قير اشاره کرده است. بابلي ها راه هايي را با آجرهاي قرمز و قيراندود شده درست مي کردند تا خدايانشان بدون اينکه به زحمت بيفتند، از آن عبور کنند. هوارث نيز گفته است که بابلي ها 2200 سال پيش از ميلاد مسيح از قير براي ساخت باغ هاي معلق و برج مشهور هفت طبقه بابل بهره برده اند. سومري ها به عنوان يکي ديگر از تمدن هاي بين النهرين در استفاده از قير بسيار خبره بوده اند، چنانکه هرودوت نوشته است: آنها بين پنج تا شش هزار سال پيش از ميلاد مسيح از قير براي تحکيم ابنيه ها بهره مي برده اند و از آن به جاي ملات بين سنگ ها و آجرها استفاده مي کرده اند.
هنوز هم تمدن مصر با اهرام و فراعنه اش اسرارآميز است و جذابيت هاي تحقيقي زيادي دارد. جذابيت هايي که بارها و بارها براي هاليوود هم دستمايه شده تا با بهره بردن از رازها و تاريخ پر پيچ و خم تمدن مصر در دوران باستان، فيلم هاي سينمايي بسيار پرفروشي بسازد. در ادبيات داستاني هم حضور و کشف راز و رمزهاي تمدن مصر حتي در قامت ماجراهاي خانم مارپل و شرلوک هولمز هم جايگاه بالايي دارد و هنوز هم جريان هاي فکري زير زميني بسياري چون کاباليست ها و فراماسون ها يک پايشان در مصر باستان است. به هر حال در اين تمدن اسرارآميز از قير بهره برداري مي شده است. چنانکه احمد بهمنش در کتاب تاريخ مصر قديم نوشته است: «مصري ها قيرها را از ايران و بين النهرين براي موميايي افراد توانگر که مي خواستند جسدشان پايدار بماند به مصر آورده و استفاده مي کردند و برخي افراد نيز از قير براي کارهاي جادوگري شان استفاده مي کرده اند.» البته ساخت بت هاي قيري هم از جمله موارد کاربرد قير در مصر باستان بوده است. هوارث در کتاب «يک قرن با نفت» به ماجراي بسيار عجيبي اشاره کرده است. ماجرايي که موجب دردسر مصري ها در استفاده از قير و نفت شده بود .«مصريان باستان علاوه بر کاربرد قير در موميايي اجساد، براي روشن نگهداشتن مشعل ها در زمان طولاني در شبها، از نفت استفاده مي کردند. سوابق تاريخي حکايت از آن مي کند که در سده يازدهم، 1400 بشکه از اين مواد در انباري در مصر ذخيره شده بود که در اثر بي احتياطي آتش گرفت و آتش سوزي مهيبي در مصر با شعله هايي سرکش و مهارنشدني ايجاد کرد.»
سرزمين آفتابي و هزار جزيره ژاپن دورترين نقطه اي است در خاور دور، جايي در ميان اقيانوس آرام که حالا سرزمين انواع فناوري هاست. استفاده ژاپني هاي باستان از نفت بر خلاف رويکرد نظامي و خشونت آميزي که در جنگ جهاني دوم داشتند، خيلي صلح آميز بوده است. البته محققان شک دارند که ژاپني ها در سرزمين و خاک خودشان به نفت دست يازيده باشند، اما برخي کارشناسان معتقدند که ايالت «اشيگو» اين کشور مرکز و معادن نفت ژاپن محسوب مي شده است. ژاپني هاي دوران باستان به نفت، آب فروزان مي گفته اند و در کتاب «خون خاک» درباره نحوه بهره برداري شان از نفت آمده است: «منابع تاريخي ژاپن خبر از آن مي دهند که مسافري دور انديش مقاديري از نفت استحصال شده از چشمه هاي نفت ساخالين (شرقي ترين بخش هاي سرزمين روسيه) را با خود به ژاپن برد، اما مورد مصرف اين ماده در ژاپن فقط در امور طبي بوده است.»
تمدن يونانيان را ريشه و بن تمدن غرب کنوني دانسته اند. اگر چه اکنون، يونان در جهان غرب جايگاه خاصي ندارد، اما عالم غرب به واسطه فکر و فرهنگ يوناني در قالب اسطوره ها، فلسفه ها و تاريخ نگاري ها، جايگاه کنوني خود را يافته است. مردمان يونان باستان در قالب دولت – شهرهاي مشهور خود چون اسپارت، آتن، با نفت و مشتقات آن بيگانه نبودند و از آن در شکل دهي و ساخت تمدن خويش بهره برده اند. البته حضور نفت در دوران يونان باستان کمي مبهم است. بر اساس نوشته هاي کتاب خون خاک، «هومر» اسطوره ساز بزرگ يوناني در يکي از داستان هايش در منظومه ايلياد مي نويسد «مردمان تراوا براي مقابله با کشتي هاي سريع السير از ماده اي که آتش فروزاني توليد مي کرد، استفاده مي کردند. وقتي آتش مزبور را روي کشتي هاي دشمن مي انداختند، جرياني از آتش در کشتي در مي گرفت که خاموش شدني نبود». يوناني ها در شکلي ديگر و در خدمت به رومي ها بوده است که از نفت استفاده مي کرده اند. آتش يوناني يا آتش «مدي»، اختراع جنگي قابل ملاحظه اي بود که در سده هفتم ميلادي دانشمندان يوناني آن را در زمانه سلطنت هراکليوس، هماورد معروف خسرو پرويز و در زيرزمين هاي کاخ سلطنتي امپراطوري بيزانس (روم شرقي) ساختند. در کتاب «تاريخ دريانوردي ايرانيان» نوشته شده است که «در آتش يوناني نفت و گوگرد و فسفر و يکي دو روغن مخصوص به کار مي رفته است. نفت پس از تماس با رطوبت مشتعل مي شده است و روي امواج آب آتشي سوزان و خاموش ناشدني جريان مي يافته که کشتي هاي پارويي و بادباني مهاجمين را مي سوزاند».
شبنم اعماري کم کم به روزهاي پاياني پاييز نزديک مي شويم، فصل هزاررنگ و دل انگيزي که طبيعت به زيباترين شکل ممکن جلوه گري مي کند و عظمت و شکوه خداوند را به رخ مي کشد. در فصل خزان به هر نقطه اي از ايران زيبايمان که سفر کنيم، با مناظري روبه رو مي شويم که گويي نقاشي شده اند؛ تصاويري که با قلم رنگين طبيعت خلق شده اند تا بر زيبايي هاي پاييز بيفزايند. يکي از اين مناطق که پاييز غيرقابل وصفي دارد، روستاي استخرگاه رودبار است. منطقه اي خيال انگيز که به محض ورود غرق در زيبايي اش مي شويد، به حدي که تصور مي کنيد پا به سرزمين روياها گذاشته ايد. شايد خيلي ها ندانند که رودبار گيلان علاوه بر سد منجيل و سفيدرود، ديدني هاي ديگري دارد که نبايد بسادگي از کنار آنها گذشت. يکي از جاذبه هاي رودبار، روستاي استخرگاه است. روستايي از توابع بخش رحمت آباد و بلوکات که در 35 کيلومتري رودبار و 75 کيلومتري رشت قرار گرفته است، منطقه اي که چشم اندازهاي آن به قدري مجذوبتان مي کند که نمي توانيد بي تفاوت از کنارشان رد شويد و زيبايي هايش را در قاب دوربينتان ثبت نکنيد.
طبيعت بکر و دست نخورده اين روستا در کنار آب و هواي دلپذيرش باعث شده کساني که اين روستا را مي شناسند، وقت و بي وقت دل به جاده بسپارند و خود را به استخرگاه برسانند. اين تکه از بهشت روي زمين در بهار با درختان پرشکوفه و مه صبحگاهي خودنمايي مي کند، در تابستان سرسبزي و آواي پرندگانش به شما آرامش مي دهد، در پاييز، طبيعت رنگارنگش هوش از سرتان مي برد و زمستان و درختان عريانش، شما را غرق در خيال مي کند. روستاي استخرگاه که در ارتفاع متوسطي قرار گرفته، آب و هواي معتدلي دارد که امکان حضور در اين منطقه را در تمام فصول سال فراهم کرده است.
در اين روستا دو استخر طبيعي ديده مي شود که يکي از آنها در ضلع شرقي و ديگري نيز در ضلع غربي روستا جا خوش کرده اند، به همين دليل بر روستا نام استخرگاه نهاده اند.
در کنار اين دو استخر، خانه هايي را مي بينيد که به مسافران اجاره داده مي شوند، کلبه هاي چوبي و زيبايي که اقامت در آنها لحظات آرامش بخشي را برايتان رقم خواهدزد. در اين منطقه بکر، برکه اي زلال وجود دارد که قدم زدن در کنار آن سفر رويايي تان را تکميل مي کند.
وجود مناظر و چشم اندازهاي زيبا در تمام فصول سال باعث شده استخرگاه مورد توجه گردشگران زيادي قرار گيرد. با اين حال هستند کساني که هنوز از وجود آن بي اطلاع باشند.
حضور در اين روستا هر گردشگري را سر ذوق مي آورد. در مرکز روستا خانه اي تاريخي که قدمتي 100 ساله دارد، مي بينيد که به دليل معماري سنتي زيبايش، به يکي از ديدني هاي استخرگاه تبديل شده است. در محوطه اين خانه، استخري وجود دارد که نمي توانيد لحظه اي از آن چشم برداريد. در قسمت هاي بالا هم کوه ميرزا واقع شده، آبشار زيباي استخرگاه که از دامنه کوه درفک نشات مي گيرد هم در دل جنگل هاي بکرو دست نخورده اين روستا جا خوش کرده است.
شايد برايتان جالب باشد که بدانيد بسياري از هنرمندان، کارگردانان و شرکت هاي توليدي، استخرگاه را به عنوان لوکيشن تبليغات خود برگزيده اند.
روستاهاي اسطلخ جان، حليمه جان، ديورش، دشتويل، چره، چلکاسر و سيدشت، روستاهاي نزديک استخرگاه هستند که هر کدام از آنها زيبايي هاي خاص خودشان را دارند.
براي رسيدن به استخرگاه بايد اتوبان تهران- کرج - قزوين را در پيش بگيريد و خود را به رودبار برسانيد. حدود 70 کيلومتري رشت به رستم آباد مي رسيد. ورودي اين شهر در سمت راست جاده، شما را به استخرگاه مي رساند. با ادامه مسير به سمت بالا به يک دوراهي مي رسيد که بايد به سمت چپ برويد. يک جاده خاکي با پيچ تند پيش رويتان قرار دارد که به استخرگاه منتهي مي شود.
حالا اگر به دنبال سفري خاطره انگيز و متفاوت هستيد، گشت و گذار و اقامت در استخرگاه بکر و رويايي را فراموش نکنيد تا آرامش را به معناي واقعي در آغوش بکشيد.
اقامتگاه هاي سنتي کرمان
همانطور که در مطالب شماره هاي قبل اشاره کرديم، استان کرمان علاوه بر جاذبه هاي تاريخي فراوان، هتل هاي سنتي زيادي دارد که اقامت در آنها مي تواند برايتان لذت بخش باشد. در اين قسمت قصد داريم دو هتل ديگر به شما معرفي کنيم که يکي از آنها در شهر قلعه گنج و در فاصله 390 کيلومتري کرمان و ديگري هم در شهرستان ميمند قرار گرفته است.
اين هتل سنتي که در شهر قلعه گنج واقع شده و زير نظر هتل هاي پارسيان است، حدود 5 ساعت با کرمان فاصله دارد. هتل کپري قلعه گنج، به شکلي ساخته شده که پنج راهروي سنتي دارد و هر راهرو داراي شش اتاق کپري است. اين هتل به دليل معماري خاص و ويژه اش به هتل توپ نيز معروف است. از جاذبه هاي هتل کپري مي توان به مجموعه آفرود در شنزارهاي کويري، شترسواري، پذيرايي شام در کوير، موسيقي محلي، بازي هاي محلي و... اشاره کرد. مواردي که شما را مجاب مي کند براي يک بار هم که شده، حضور در اين هتل را تجربه کنيد.
يک شب اقامت در اين هتل صخره اي از آن دست تجربه هايي است که هيچگاه فراموش نخواهيد کرد. اقامتگاه صخره اي ميمند که قدمتش به هزار سال پيش مي رسد، دست کندي در دل صخره هاست. شايد به همين دليل است که سازه هايش از گزند حوادث طبيعي و انساني دور مانده اند و جان سالم به در برده اند. گردانندگان اين اقامتگاه با چيدماني خاص سعي کرده اند حال و هواي دوران گذشته اين هتل را حفظ کنند. گفته مي شود در ابتدا هدف از ساخت اتاق هاي صخره اي، ايجاد محلي براي عبادت بوده که کم کم از اين حالت خارج و به سکونتگاه تبديل شده است. در اتاق هاي هتل صخره اي ميمند، چوب لباسي از چوب درخت سنجد مي بينيد. تخت اتاق هاي يک نفره با چوب ساخته شده و کنج اتاق قرار گرفته اند. کف اتاق هم از نمد پوشيده شده است. در اتاق هاي بدون تخت هم تشک و زيرانداز، ملافه، پتو و بالش قرار داده شده است. نکته اي که براي اقامت در اين هتل بايد به آن توجه کنيد، نداشتن سرويس بهداشتي و حمام در اتاق است. مهمانان براي استفاده از سرويس بهداشتي بايد فاصله اي 20 متري را طي کنند. با اين حال شايد سپري کردن يک شب تا صبح در اين اقامتگاه سنتي برايتان به يادماندني باشد.
چاپ و انتقال طرح يا نقشه روي اشياي مختلف را چاپ سنتي گويند که مرسوم ترين آن نقش زدن روي پارچه است. به طور کلي هر نقشي را مي توان به وسيله قلم مو، موم و رنگ هاي مختلف روي انواع پارچه منتقل کرد. چاپ سنتي روي پارچه را به دو گروه اصلي تقسيم مي کنند:
الف) چاپ روي پارچه هاي پنبه اي و کتاني که به چيت سازي و قلمکارسازي معروف است و قدمت زيادي دارد.
ب) چاپ روي پارچه هاي ابريشمي که به چاپ کلاقه اي مشهور است.
چاپ سنتي به دو روش چاپ مستقيم و چاپ غيرمستقيم انجام مي شود.
مستقيم: در اين نوع چاپ، نقش ها به وسيله قالب يا شابلون به طور مستقيم روي پارچه منتقل مي شوند. اين روش آسان ترين و ارزان ترين نوع چاپ است. پارچه هاي قلمکار نمونه اي از اين چاپ ها هستند. در اين چاپ نقش ها مي توانند انساني، حيواني يا انتزاعي باشند.
غيرمستقيم: نقش اندازي در اين نوع چاپ در دو مرحله انجام مي شود که به دو شيوه چاپ برداشت(در مرحله اول جاي نقش ها را روي پارچه سفيد و در مرحله دوم رنگ ديگري جايگزين مي کنند) و چاپ مقاوم (نقش هاي مورد نظر را با مواد مقامي مثل موم که در برابر رنگ نفوذناپذيرند، مي پوشانند تا زمان رنگرزي از جذب رنگ در آن قسمت ها جلوگيري شود) رايج است.
- پارچه پنبه اي، کتان، متقال، چلوار و...
- قالب
- رنگ که اصولا گياهي هستند، مثل پوست انار، روناس زردچوبه و اسپرک
- طرح و نقش
کاربرد چاپ سنتي
از پارچه هايي که با چاپ سنتي تزيين شده اند، در تهيه پوشاک، پرده، روميزي، سفره، جانماز، سجاده، کيف، کفش و... استفاده مي شود.
همه ساله شهرهاي اصفهان، يزد و کاشان مقدار زيادي پارچه هاي پنبه اي و ابريشمي منقوش توليد مي کنند که اين پارچه ها به کشورهاي مختلف دنيا صادر مي شوند.
دومين شهر بزرگ استان خراسان رضوي است که در تاريخ خراسان بزرگ، جايگاه ويژه اي داشته است. اين شهر علاوه بر اينکه در گذشته محل رفت و آمد بزرگان، عارفان و شاعران زيادي بوده، آثار تاريخي و طبيعي فراوان و سوغات متنوعي دارد که نمي توان از آنها بسادگي گذشت.
فيروزه: مشهورترين سوغات نيشابور است که فيروزه و فيروزه تراشي هم يکي از قديمي ترين صنايع اين شهر به شمار مي رود. فيروزه انواع مختلفي دارد که از جمله آنها مي توان به فيروزه عربي، شجري، شروام، عجمي (بهترين نوع فيروزه)، توخال و چاغوله اشاره کرد.
قلمدان و حديث سلسله الذهب: امروزه اگرچه هنر قلمدان سازي مثل قبل در نيشابور رواج ندارد، اما اين هنر در گذشته يکي از محبوب ترين هنرهاي منطقه بوده است.
ريواس: اين گياه که در دامنه بينالود رشد مي کند، يکي از سوغات خوراکي شناخته شده نيشابور است.
آلوبخارا: يکي از محصولات خشکباري که در ايران و جهان شهرت دارد، آلوبخاراي نيشابور است که خواص فراواني دارد.
از ديگر سوغات نيشابور هم مي توان به قالي، سفال و... اشاره کرد.
گزارش اختصاصي «مشعل» از يک روز پاييزي در موزه بنزين خانه آبادان
مشعل- علي بهرامي جايي در قلب يکي از نخستين شهرهاي مدرن شده ايراني، موزه اي تاسيس شده که تمام ويژگي هاي يک موزه کامل با موزه داران حرفه اي را دارد و تقريبا هر انتظاري از موزه داريد و هر تصوري از يک جاي تاريخي که براي شما توضيح بدهند اشياي نگهداري شده، چه هستند و در گذشته چه استفاده هايي داشته اند، برايتان برآورده مي شود. در اين موزه نقاط دل انگيز و خاطره سازي از نفت، تاريخ و فرهنگ شکل گرفته است. با هم نگاهي داريم به يک روز حضور در موزه بنزين خانه آبادان در ماه دوم از فصل پاييز، فصلي که براي اهالي شهر آبادان حال و هوايي بهاري دارد.
حدود ساعت 10 صبح وارد پمپ بنزين مي شوم. در محوطه باز و حياط اصلي بنزين خانه، ازدحام دانش آموزاني به چشم مي آيد که هيجان زده به اشيا نگاه مي کنند و به اقتضاي کودکي، حس کنجکاوي شان در حال انفجار است. نزديک به 150 نفر از دانش آموزان مدرسه ايران براي بازديد از موزه بنزين خانه آبادان با چند اتوبوس و به همراه مديران مدرسه خود در قالب اردوي آموزشي به اينجا آمده اند.
مدام سوال مي پرسند و لحظه اي نيست که آرام بگيرند. «عمو اين چيه؟»، «عمو اين ماله چه زمانيه؟»، «عمو اين چي کار مي کنه؟» و ...، اصلي ترين سوال هايي هستند که بچه ها بي وقفه و مسلسل وار از «عمو» مي پرسند و «عمو»، آقاي صرفه جو، سرپرست موزه بنزين خانه است که با خوشرويي و حوصله بسيار به تک تک سوالات بچه ها پاسخ مي دهد. در بين حرف هايش شوخي هاي بامزه اي دارد و دانش آموزان را براي دانستن درباره موزه بنزين خانه آبادان بيش از پيش تحريک مي کند. همراه بچه ها و شور و شوق شان، من هم از موزه ديدن مي کنم و همه توضيحات آقاي صرفه جو را مو به مو همراه با بچه ها مي شنوم. دانش آموزان هيجان زده، مدام مي پرسند و عکس مي گيرند. در چشم هاي تک تک آنها مي شود خواند که باور نمي کردند در شهرشان چنين موزه اي وجود داشته باشد و اينقدر از گردش در آن لذت ببرند. از محوطه اصلي موزه که ساختمان شماره (3) در آن قرار دارد، وارد سرسراهاي دوم، سوم و چهارم مي شويم. خودروهاي قديمي را مي بينيم و بچه ها هم مدام در حال پرسيدن هستند. راستش خيلي از پرسش هاي دانش آموزان، سوال هاي من هم هستند و اين، کارم را راحت تر مي کند. کنترل دانش آموزان در سرسراها خيلي سخت تر شده و مربيان و مديران مدرسه هم کمک مي کنند تا «عمو» هرچه بهتر و بيشتر بتواند توضيحاتش را درباره موزه تکميل کند.
بعد از ديدن چند بخش مختلف، فرصتي پيش مي آيد تا با معاون مدرسه دخترانه ايران، يعني همان مدرسه اي که دانش آموزانش را براي بازديد و اردوي آموزشي به موزه بنزين خانه آبادان آورده، گپي بزنم و به عنوان يک فرهنگي، نظرش را درباره اين موزه جويا شوم. نامش پرستو سردشت است و درباره دليل حضور دانش آموزان در موزه بنزين خانه مي گويد: «حضورمان در اينجا براي آشنايي بچه ها با موزه است و بر اساس درسي که در پايه چهارم دارند، از اين فضا به عنوان يک محيط آموزشي بهره مي برند. همچنين آشنايي با تاريخ معاصر کشور، در جايي که نخستين پمپ بنزين ايران است، به ارتقاي سطح فرهنگي دانش آموزان خيلي کمک مي کند.»
او درباره اينکه چگونه اين موزه را براي بازديدشان انتخاب کرده اند، مي گويد: «اين دانش آموزان درس آشنايي با موزه ها را دارند، از اين رو با نظرسنجي که انجام شد، موزه بنزين خانه آبادان را به عنوان يک موزه کامل تشخيص داديم. موزه داران اين موزه، خيلي دقيق و کاربردي و با تسلط بسيار خوبي درباره بنزين خانه توضيحات لازم را به دانش آموزان مي دهند، به همين دليل امکان استفاده فرهنگي و آموزشي بسيار بيشتري به وجود مي آيد.»
معاون مدرسه دخترانه ايران درباره شيوه آشنايي مدرسه شان با موزه هاي نفت آبادان به «مشعل» مي گويد: «از طريق خانم عليپور، مديريت موزه هاي نفت آبادان، اين محيط ها به ما معرفي شدند. پس از بازديدي که به عمل آورديم و امکانات و ويژگي هاي اين موزه ها را ديديم، تصميم گرفتيم دانش آموزان را به اينجا بياوريم. موزه هاي نفت آبادان با فضاهاي باز و بزرگي که دارند، براي آموزش بچه ها خيلي مفيد هستند. هر ساله دانش آموزان را به بنزين خانه مي آورديم و از زماني که موزه کارآموزان افتتاح شده، آنجا هم مي رويم.»
سردشت درباره استقبال بالاي اولياي دانش آموزان صحبت هاي جالبي دارد و معتقد است که بازديد بچه ها باعث شده خانواده ها هم به ديدن موزه بنزين خانه علاقه مند شوند: «در دوسال گذشته بيش از پنج بار است که دانش آموزان را به اين موزه آورده ايم. پدرها و مادرها از ما مي پرسند، موزه بنزين خانه چه زمان هايي قابل بازديد است؛ چون ما با آشنايان و اعضاي خانواده مان مي خواهيم از آن ديدن کنيم. به عبارتي جذابيت هاي اين موزه از طريق دانش آموزان مدرسه به خانواده ها منتقل شده و اين علاقه مندي ها را ايجاد کرده است. علاقه به موزه بنزين خانه، به حدي است که حتي مي دانم عده زيادي از مردم در سفر نوروزي شان به اين موزه مي آيند و بازديدهاي شان بازخورد بسيار خوبي هم داشته است.»
آقاي صرفه جو همچنان در حال معرفي اشيا به بچه هاست. در توضيح دادن به آنها تنها کاري که نمي کند «صرفه جويي» است و خيلي مفصل و دقيق موزه بنزين خانه را توصيف مي کند. دانش آموزان که گشت و گذار مفصلي در موزه کرده اند، در محوطه اصلي جمع مي شوند تا با هماهنگي مديران و مربيان مدرسه سوار سرويس ها شوند و به مدرسه باز گردند.
موزه کم کم از بچه ها خالي مي شود و مجالي پيدا مي کنم تا با حسين صرفه جو، سرپرست موزه بنزين خانه آبادان گفت و گويي داشته باشم. با خوش رويي و صميميت خاصي که به آباداني ها اختصاص دارد، مرا به دفتر موزه دعوت مي کند تا گپ مان را شروع کنيم: «موزه بنزين خانه در دي سال 1395 افتتاح شد و طبق آماري که داريم، جزو اولين موزه هايي است که بيشترين بازديد را در سطح کشور دارد. از مهرماه بازديد مدارس مان شروع مي شود و تا اسفند هر سال ادامه دارد و هر هفته بين چهار تا پنج مدرسه دخترانه و پسرانه از موزه بنزين خانه آبادان ديدن مي کنند.»
او درباره حضور دانشجويان در اين موزه نيز مي گويد: «وقت دانشجويان آخر هفته ها آزادتر مي شود، از اين رو پنجشنبه ها و جمعه ها در قالب تورهاي گردشگري از سراسر استان خوزستان و استان هاي همجوار به بنزين خانه مي آيند و همين جمعه هم ميزبان دانشجويان دانشگاه نفت اهواز هستيم.» صرفه جو درباره فعاليت هاي متنوع موزه بنزين خانه آبادان هم صحبت هايي دارد و البته در ضمن بيان آنها به جايگاه اجتماعي و فرهنگي اين موزه در شهر آبادان و استان خوزستان هم اشاره مي کند: «موزه بنزين خانه، موزه اي فعال و پوياست و با توجه به ايام خاص تقويم، فعاليت هاي مختلف و ويژه اي دارد. براساس مناسبت هاي خاص با برنامه ريزي و ظرفيت سنجي، مراسم مختلف فرهنگي واجتماعي و هنري را در بنزين خانه آبادان برگزار مي کنيم. براي نمونه جلسه هاي قصه خواني، مراسم روز جهاني کودک و حتي همايش خودروهاي کلاسيک را در آبادان برگزار کرديم که موجب شد طي يک روز بيش از 8 هزار بازديدکننده داشته باشيم. موزه بنزين خانه در شهر آبادان و بين مردم آن، جايگاه خوبي پيدا کرده است، اين موزه بين نوجوانان و جوانان آبادان هم معرفي شده و بسياري از بزرگسالان نيز با اين موزه آشنايي پيدا کرده اند، به گونه اي که خيلي از مردم به بخش قفسه اهدايي موزه، اشيايي را اهدا مي کنند. اشيايي که ساليان سال به نام آنها در موزه نگهداري خواهد شد. اين اشيا، وسايل نفت سوزي هستند که در خانه آباداني ها قرار دارد و مردم با اعتماد و علاقه اي که به موزه بنزين خانه پيدا کرده اند، آنها را اهدا مي کنند و ما هم به نام خودشان آنها را ثبت مي کنيم و در معرض ديد علاقه مندان قرار مي دهيم. با اين حال هنوز خيلي ها از وجود اين موزه بي خبرند و فعاليت هاي زيادي بايد انجام شود؛ البته با مناطق آزاد و ميراث خرمشهر و آبادان ارتباط و همکاري تنگاتنگي داريم که به معرفي و فعاليت هرچه بيشتر موزه بنزين خانه آبادان کمک شاياني مي کند.» صرفه جو در پايان صحبت هايش، پيشرفت موزه هاي نفت آبادان را بسيار خوب توصيف مي کند و معتقد است که همه ايرانيان بايد بدانند که چنين موزه اي در سطح کشور وجود دارد: «پيشرفت کار بنزين خانه در کمتر از سه سالي که از بازگشايي آن مي گذرد، مناسب است و با همکاري سازمان ها و ارگان ها مي توانيم فعاليت هاي بيشتري داشته باشيم. مردم آبادان، خوزستان و همه ملت ايران بدانند که اين موزه در کشور وجود دارد. همه ما دوست داريم که موزه شهرمان پيشرفت کند؛ چون موزه بنزين خانه آبادان به گواه آمار و نظر کارشناسان، از بهترين موزه هاي سطح کشور است.»وسوسه مي شوم يک بار ديگر قسمت هاي خاصي که در توضيحات و بازديد اوليه ديده ام و بيشتر از همه نظرم را جلب کرده، دوباره ببينم. بنابراين دوباره گشتي در موزه بنزين خانه مي زنم و يک بار ديگر به شناسنامه ها و توضيحات اشيا توجه مي کنم. واقعا که ديدار از موزه بنزين خانه دلپذير است و بي انصافي است که به شما پيشنهاد ندهم تا اين فضاي خاص تاريخي و دلپذير را تجربه کنيد. پس بدانيد که اگر آبادان هستيد يا به آبادان مي رويد با نديدن بنزين خانه آبادان، فرصت خاصي را از دست خواهيد داد.
چراغ زنبوري (Petromax) درسال 1910 درآلمان از سوي Max Graetz ابداع شدکه نام تجاري آن براساس لامپspirit است که ازقبل شناخته شده بود.پتروماکس يک نام تجاري براي يک نوع چراغ باسوخت نفت سفيدتحت فشار (US: lamp of petroleum) است که در آن ازکلاه توري (MANTEL)استفاده مي شود. و به چراغ زنبوري- توري و خياري در ايران و چراغ تيللي د ربريتانيا و چراغ کولمن درايالات متحده معروف است.
کنار شوراي شهر در حوالي خيابان شهرداري براي نخستين بار در سال 1306 خورشيدي تاسيس شد. اين بنزين خانه در ابتدا فقط نفت سفيد مي فروخت و بعد از اينکه خودرو وارد شهر شد، در آن بنزين نيز به فروش رسيد. پس از سال ها اين موزه به عنوان نخستين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت در 28 دي سال 1395 در محل پمپ بنزين قديمي آبادان بازگشايي شد. موزه اي که 1856 مترمربع مساحت دارد و از يک ساختمان اصلي و دو ساختمان جانبي تشکيل شده است. نيم نگاهي داريم به بخش هايي از اين موزه که اطلاعات آن برگرفته از سايت موزه هاي نفت است.
ساختمان شماره (يك)، از دو سالن کوچک تشکيل شده و اشياي جالب توجهي دارد؛ از جمله مي توان به انواع بشکه، پيمانه نفت و قيف، انواع کيل و پيمانه هاي مدرج و مجموعه اي از حلب هاي20 ليتري مخصوص حمل سوخت و مواد نفتي. همچنين تصاويري از جايگاه هاي قديمي بنزين و توزيع كنندگان سوخت که به وسيله حيواناتي همچون قاطر و شتر، نفت را به نقاط دور دست مي بردند، زينت بخش اين قسمت از موزه است.
در ضلع شمال غربي موزه، ساختمان ديگري با قدمت 60 سال قرار دارد که زماني به عنوان ساختمان پخش مورد بهره برداري قرار مي گرفت. اين ساختمان از چهار سرسرا تشکيل شده است.
در سرسراى اول، به عنوان بخش ورودي ساختمان لوازم نفت سوز خانگي و صنعتي و نمونه هايي از اسکناس ها و تمبرهاي صنعت نفت که به مناسبت هاي مختلف چاپ و منتشر شده اند، انواع چراغ لامپا، گردسوز، فانوس، دستگاه خوراک پزي، اجاق فتيله اي، چراغ تلمبه اي نفتي (پريموس) و... به نمايش گذاشته شده است.
سرسراى دوم که به وسيله يک ويترين شيشه اي، حاوي انواع چراغ فتيله اي از اتاق اول جدا شده، براي نمايش انواع بخاري، تصاوير نمونه هاي اصلي ظرف هاي روغن موتور، امشي و ديگر فراورده هاي نفتي عرضه شده در جايگاه ها، روزنامه ها و آگهي هاي قديمي تبليغاتي و تصاوير کارگران در نظر گرفته شده است.
سرسراي سوم براي معرفي و نمايش اجزاي داخلي دستگاه هاي پمپ بنزين، «ديسپنسر» (توزيع کننده ها) در نظر گرفته شده است. وظيفه ديسپنسرها، مکش فراورده هاي نفتي از مخازن موجود در جايگاه پمپ بنزين و پمپ کردن آنها به باك خودروهاست.
اين سرسرا به عنوان فروشگاه، براي عرضه و فروش محصولات فرهنگي - هنري در نظر گرفته شده است. روي اغلب اقلام، تصويري از موزه بنزين خانه حک شده، انواع کلاه، تيشرت، ليوان، ساعت، کيف دستي، ماشين هاي بازي کوچک و... از جمله کالاهاي عرضه شده اي است که بازديد کنندگان مي توانند درصورت تمايل، آنها را با قيمت مناسب خريداري كنند.
دو مخزن پرچي بزرگ در محوطه مياني ساختمان هاي شماره (يك) و (2) از ديگر اجزاي تشکيل دهنده موزه است. جالب آن که به دليل نبود فناوري جوش در آن زمان، تمامي اتصالات اين مخازن با پرچ انجام شده است.
در کنار اين محوطه، راهروي باريکي، بازديدکنندگان را به پشت ساختمان شماره (2) و به محل استقرار سه دستگاه تانکرهاي سوخت قديمي هدايت مي کند. يک دستگاه تانکر قديمي حمل سوخت گازوييل از نوع ليلاند ساخت کشور انگلستان، يک دستگاه تانکر ليلاند براي حمل سوخت هواپيما و يک دستگاه ماشين آتش نشاني آمريکايي مارك دوژ، از جمله خودروهاي مستقر در اين قسمت هستند.
بخش ديگر موزه را فضاي باز و محوطه بيروني تشکيل مي دهد. در ابتداي ورود به موزه، محوطه اي وسيع مزين به گياهان و درختان بومي ديده مي شود. يک دستگاه خودروي اُپل قديمي قرمزرنگ ساخت کشور آلمان متعلق به سال 1953 ميلادي، ماکتي از يک دستگاه پمپ بنزين قديمي دستي و کارمند جايگاه در حال بنزين زدن در اين محوطه، نحوه سوخت رساني را در ايام گذشته به تصوير مي كشد.
در اين فضا مجموعه اي از دستگاه هاي پمپ بنزين به ترتيب سال ساخت و بر اساس روند تکاملي آنها، کنار هم چيده شده اند. قديمي ترين دستگاه، يک پمپ دستي شيشه اي مدرج ساخت 1925 ميلادي است که به شرکت انگليسي «ساتم» تعلق دارد. اغلب دستگاه هاي نمايش داده شده که تعداد آنها به 12 عدد مي رسد، ساخت شرکت هاي انگليسي، آمريکايي و ژاپني است که البته در ميان آنها محصولات کشورهاي آلمان، استراليا و هندوستان نيز ديده مي شود.
غذا خوردن براي همه ما لذتي انکارنشدني است. نمي توان کسي را پيدا کرد که از خوردن غذاهاي خوشمزه و متنوع لذت نبرد. البته در اين بين توجه به ذائقه ها را هم نبايد فراموش شود. به طور مثال غذايي که از نظر برخي خوشمزه و خوب است، به مزاج بعضي ديگر خوش نمي آيد.
با توجه به تنوع در طعم، عطر و بو، مواد اوليه و تکنيک هاي مختلف آشپزي مي توانيم در هر کجاي دنيا که باشيم، غذاي باب ميلمان را پيدا کنيم.
در عصر فناوري همه به دنبال تنوع هستند، غذا هم از اين قاعده مستثنا نيست، به همين دليل پاي غذاهاي ملل مختلف به سفره ها باز شده و همه مردم دنيا دوست دارند که غذاهاي کشورهاي ديگر را هم امتحان کنند. شايد به همين دليل است که گاهي يک غذا در سراسر جهان مورد توجه قرار مي گيرد و طرفداران زيادي پيدا مي کند.
يکي از اين غذاها پلوي ايتاليايي است. غذايي سالم و پرطرفدار که به آساني مي توان آن را تهيه کرد. از ويژگي هاي غذاهاي ايتاليايي هم بايد به سادگي آنها و استفاده از انواع سبزيجات اشاره کرد.
پلوي ايتاليايي
مواد لازم
سينه مرغ يا فيله خلالي شده: 250 گرم
اسفناج خرد شده: 500 گرم
هويج خلالي شده: 300 گرم
پياز سرخ شده: نصف پيمانه
ذرت: نصف پيمانه
محلول زعفران: 2 تا 3 قاشق سوپخوري
قـارچ خرد شده: 300 گرم
برنج: 4 پيمانه
کره: به ميزان لازم
نمک، فلفل و ادويه ايتاليايي: به ميزان لازم
آبليمو: به ميزان لازم
طرز تهيه
اولين کاري که بايد انجام دهيم، مزه دار کردن مرغ با کره است. در مرحله بعد پيازهاي سرخ شده را به مرغ اضافه مي کنيم و کمي تفت مي دهيم. سپس هويج را اضافه و با مواد مخلوط مي کنيم، بعد اسفناج را افزوده و به تفت دادن ادامه مي دهيم تا مواد پخته و نرم شوند. در ظرف ديگري قارچ هاي خرد شده را با کمي روغن و يک قاشق سوپخوري آبليمو تفت مي دهيم، بعد قارچ ها را با نمک، فلفل و ادويه به مواد اضافه کرده و مخلوط مي کنيم. مواد آماده شده را از روي شعله برمي داريم. در اين مرحله بايد برنج را آبکش کنيم و مواد را لابه لاي برنج بريزيم و بگذاريم دم بکشد. بعد از 30 تا 40 دقيقه پلوي ايتاليايي آماده است. آن را درون ظرف مورد نظر مي ريزيم و تزيين مي کنيم و در کنار خانواده از خوردن اين غذاي خوشمزه لذت مي بريم.
ژله رولی رنگین کمانی
مواد لازم
ژله در رنگ هاي مختلف: 6 بسته
آب جوش براي هر بسته ژله: يک دوم ليوان
بستني وانيلي: 150 گرم(سه بستني ليواني)
طرز تهيه
هر يک بسته ژله را با يک دوم ليوان آب جوش حل کنيد و روي حرارت بگذاريد تا ژله ها خوب حل و شفاف شوند، سپس در حالي که داغ است، بستني را که از فريزر درآورده ايد و يخ زده است، به ژله اضافه کنيد. براي هر بسته ژله دو قاشق غذاخوري بستني اضافه کنيد. مواد را خيلي هم نزنيد تا بعد از بسته شدن دو فاز شود. بگذاريد بستني خودش با گرماي ژله حل شود. در اين مرحله قالب 30 در 40 را چرب کنيد به طوري که کيسه فريزر خوب به قالب بچسبد، حالا کيسه فريزر را پهن و روي آن را چرب کنيد. ژله ها را يکي يکي داخل قالب بريزيد. موقع ريختن قالب را کمي کج کنيد تا رنگ ها با هم مخلوط نشوند. وقتي خيالتان از اين جهت راحت شد، به مدت 15 تا 20 دقيقه ژله را داخل يخچال قرار دهيد. ژله رنگين کماني وقتي کاملا آماده مي شود که بسته شده باشد و روي آن حالت چسبندگي داشته باشد، حالا مي توانيد ژله ها را برش بزنيد و در ظرف مورد نظر بچيند.
کاهش مصرف سوخت و هزينه ها
افزايش قيمت سوخت اين روزها نه تنها به يکي از دغدغه هاي اصلي مان تبديل شده، بلکه مشکلي جهاني هم به شمار مي آيد؛ تا جايي که شرکت هاي توليدکننده خودروي جهان در تلاشند محصولاتي را طراحي و توليد کنند که مصرف سوخت پاييني داشته باشند تا در مصرف سوخت صرفه جويي شود. با اين حال با آگاهي از روش هاي کاربردي در رانندگي هم مي توان مصرف سوخت را کاهش داد. اگر علاقه مند به دانستن راهکارهاي موثر در کاهش مصرف سوخت هستيد، ادامه مطلب را مطالعه کنيد تا با اطلاع از اين موارد، بتوانيد مصرف سوخت و هزينه هاي آن را تا حدي کاهش دهيد.
اينکه سيستم تهويه خودرو روشن باشد يا خاموش، به راننده بستگي دارد؛ اما اگر مصرف بنزين و هزينه آن برايتان اهميت داشته باشد، به طور حتم به اين موارد توجه مي کنيد. به عنوان مثال هنگام تابستان در مواقعي که به روشن کردن کولر نياز نداريد، مي توانيد به طور ميانگين 15 درصد کاهش مصرف سوخت داشته باشيد.
انتخاب هوشمندانه مسير حرکت هم مي تواند به کاهش هزينه ها و مصرف سوخت کمک زيادي کند. اين کار در فصل زمستان اهميت بيشتري دارد. رانندگي در يک مسير مستقيم، اما طولاني بهتر از مسيرهاي کوتاه و پرترافيک است.
روغن ماشين و فيلتر روغن بايد هر 7 هزار کيلومتر تعويض شوند. از فيلتر هواي ماشين هم نبايد غافل شد. براي جلوگيري از هزينه هاي اضافي، اين تعويض ها را به موقع و منظم انجام دهيد؛ چراکه انجام ندادن اين کارهاي به ظاهر ساده در زمان مناسب مي تواند به خرابي موتور و هزينه هاي دور از انتظار منجر شود.
همانطور که مي دانيد، مناسب بودن باد لاستيک ها به کارکرد بهتر ترمزها کمک مي کند، اما اگر باد لاستيک ها در فصول مختلف از حد مناسب کمتر يا بيشتر باشد، مصرف بنزين 2 تا 3 درصد افزايش مي يابد. به همين دليل چک کردن باد لاستيک ها به طور مرتب، بخصوص در روزهاي سرد زمستان ضروري است.
باز بودن سان روف و پايين بودن شيشه ها هنگام حرکت باعث برهم خوردن آيروديناميک خودرو مي شوند. شرکت هاي سازنده با همين آيروديناميک خودروي شما را طوري طراحي کرده اند که در حال حرکت کمترين اصطکاک را با هوا داشته باشد. هرچه اين اصطکاک کمتر باشد، فشار روي ماشين کمتر مي شود و مصرف سوخت نيز پايين مي آيد. پايين بودن پنجره هاي خودرو در سرعت پايين مشکلي ايجاد نمي کند، اما بالا رفتن سرعت، روي مصرف سوخت تاثير مي گذارد. پس سعي کنيد سان روف و پنجره ها را در سرعت بالاي 55 کيلومتر بر ساعت ببنديد.
برخي طبق عادت، خودرويشان پر از وسايل غيرضروري است. تقريبا هر 50 کيلوگرم وزن اضافي مي تواند يک تا 2 درصد مصرف سوخت را بالا ببرد. توصيه ما اين است که بار اضافي و غيرضروري را از خودرو خارج کنيد. هر چقدر ماشين تان سبک تر باشد، مصرف سوخت کمتري خواهيد داشت. پس در اولين فرصت سعي کنيد لوازم غيرضروري داخل صندوق را خارج کنيد تا نتيجه آن را ببينيد.
در زمان بارندگي، احتمال تصادف بالا مي رود، ضمن اينکه مصرف سوخت نيز زياد مي شود. در روزهاي خشک، خودرو براي غلبه بر کشش باد، انرژي زيادي مصرف مي کند؛ اما در روزهاي باراني، غلبه بر آب باعث سوختن انرژي بيشتري مي شود. پس تا جايي که امکان دارد، در روزهاي باراني از خودروي شخصي استفاده نکنيد.
بسياري از مردم براي شتاب دادن به خودرو، پايشان را روي پدال گاز فشار مي دهند، اين در حالي است که پدال هاي گاز و ترمز را بايد خيلي نرم و آهسته فشار داد تا سوخت کمتري مصرف شود. فشردن پا روي پدال گاز باعث مي شود خودرو، انرژي بيشتري مصرف کند و همين موضوع افزايش مصرف سوخت را به دنبال دارد.
ترمز هاي ناگهاني در جاده ها مي تواند باعث بالا رفتن مصرف سوخت شود؛ البته برخي مواقع ترمز هاي ناگهاني اجتناب ناپذير است. با اين حال دقت در رانندگي و رعايت اصول ايمني را فراموش نکنيد تا مجبور به استفاده از ترمزهاي ناگهاني نشويد. ترمز کردن هاي ناگهاني علاوه بر خطراتي که ايجاد مي کند، به طور قابل توجهي مصرف سوخت خودرو را بالا مي برد.
سعي کنيد باک بنزين را کامل پر نکنيد و بخشي کوچک از آن را خالي نگه داريد. اين کار نه تنها با کاهش وزن ارتباط دارد، بلکه از بخار شدن بنزين جلوگيري مي کند. اگر مقدار زيادي بنزين در باک ذخيره شود و در مدت زمان معين مورد استفاده قرار نگيرد، به مرور زمان تبخير مي شود و هزينه اي اضافي به شما تحميل مي کند. به همين دليل براي صرفه جويي در هزينه ها، هم در باک را چک کنيد و هم بخشي از آن را خالي نگه داريد.
گياهان دارويي
رزماري يکي از محبو ب ترين و مفيدترين گياهان دارويي است. رزماري حاوي کارنوزول و رزمارينيک، دو آنتي اکسيدان قدرتمند است که نقشي کليدي در بهبود سلامت انسان دارند. از ويژگي هاي قوي اين گياه محبوب مي توان به ضدعفوني کنندگي، ضدسرطاني و ضدالتهابي بودن رزماري اشاره کرد. رزماري فوايد زيادي دارد که از جمله آنها بهبود حافظه و تمرکز ذهني است. اين گياه با استرس مبارزه مي کند، اضطراب را کاهش مي دهد، رشد مو را تحريک مي کند، سردرد را تسکين مي دهد، با درد مفاصل مقابله مي کند، گوارش را بهبود مي بخشد و پشتيبان سلامت قلب و عروق است. رزماري از عطر و طعمي قوي هم برخوردار است، به همين دليل از آن در انواع سوپ ها، ساندويچ ها، سالادها، و... استفاده مي کنند.
کشمش و مويز طرفداران زيادي در تمام گروه هاي سني دارند و منبع غني انرژي، الکتروليت ها، ويتامين ها و املاح به شمار مي روند. مويز همان انگور خشک شده است که برخلاف ديگر ميوه هاي خشک، در طول خشک کردن، هيچ قندي به آن افزوده نمي شود. ضمن اينکه سرشار از فيبر، پتاسيم، آهن و ساير مواد مغذي است. مويز گلوتن ندارد و فاقد چربي اشباع و کلسترول است.
مطالعات انجام شده نشان می دهند بیشتر میوه های خشک شده، حاوی مقدار زیادی ترکیبات فنولیک هستند که نسبت به میوه های تازه، خواص آنتی اکسیدانی قوی تری دارند. آنتی اکسیدان ها برای سلامت بدن لازمند، چراکه جلوی فعالیت های رادیکال های آزاد در سلول ها را می گیرند. این رادیکال های آزاد هستند که باعث رشد ناگهانی سلول های سرطانی و پیشرفت سرطان می شوند، به همین دلیل، با مصرف منظم مویز و گنجاندن آن در رژیم غذایی می توان به کاهش آسیب سلولی و پیشگیری از سرطان کمک کرد.
با مصرف مویز می توان به سلامت دهان و دندان نیز کمک کرد. تحقیقات علمی ثابت کرده که این میوه به خاطر داشتن فیتوشیمیایی های ضدمیکروبی از رشد باکتری هایی که باعث پوسیدگی دندان و ابتلا به بیماری های لثه می شوند، جلوگیری می کند.
مواد مغذی موجود در مویز باعث سلامت پوست می شود. این میوه خشک، برخلاف کرم های موضعی از سلول های داخلی محافظت می کند. آنتی اکسیدان هایی که در مویز وجود دارند، به سیستم ترمیم پوست سرعت می بخشند و سلول های پوست را جوان می کنند. مویز با دارا بودن رزوراتول که ماده ای مفید برای حفظ سلامت پوست است، سموم را از خون دفع و آن را پاکسازی می کند. همچنین با مصرف این میوه خشک پرخاصیت می توان بدن را سم زدایی و به بهبود عملکرد کبد کمک کرد. فیتوشیمیایی های موجود در مویز جلوی آسیب سلول های پوست را که در اثر قرار گرفتن زیر نور خورشید ایجاد شده، می گیرد. همچنین آمینواسید های موجود در این میوه خشک، بازسازی پوست را سرعت می بخشد و یک سد دفاعی در برابر نور خورشید تشکیل می دهد.
استفاده از این میوه خشک پرفیبر برای گوارش گزینه بسیار خوبی است، چراکه فیبرهای محلول و غیرمحلول در مویز کمک می کنند جریان گوارش سالم و مناسب باشد. نتیجه این عمل هم عدم یبوست و اسهال است. بنابراین با گنجاندن مویز به میان وعده ها و وعده های اصلی غذایی ، می توان مقدار قابل توجهی فیبر دریافت کرد.
بر اساس یافته های علمی، افرادی که با فشار خون بالا دست و پنجه نرم می کنند، می توانند با مصرف منظم مویز (سه بار در روز)، فشار خون خود را کنترل کنند. همچنین پتاسیم موجود در مویز که الکترولیتی مهم برای حمایت از عملکرد تمام سلول ها، بافت ها و ارگان ها در بدن است، باعث کاهش خطر سکته مغزی می شود.
مویز حاوی پلی فنول هایی است که به آنتی اکسیدان های ضد التهابی مشهورند. این ترکیبات، آنتی باکتریال هم هستند و به کاهش احتمال تب و نابود کردن باکتری ها کمک می کنند. بنابراین با مصرف مویز در طول روز، می توانید از ابتلا به سرماخوردگی و سایر عفونت ها در امان بمانید.
پتاسیم و منیزیم موجود در مویز از اسیدیته شدن بدن به میزان قابل توجهی می کاهد و سموم بدن را دفع می کند، در نتیجه از بیماری هایی مانند آرتروز، نقرس، سنگ کلیه و بیماری قلبی پیشگیری می شود.
مویز به عنوان یک میان وعده سالم، مغذی و خوشمزه؛ حاوی پلی فنول ها، آنتی اکسیدان ها، فلاوونید ها و مواد مغذی است که همگی برای حفظ سلامتی لازم و ضروری هستند. مویز علاوه بر اینکه منبع بسیار خوبی از آهن است، می تواند کلسیم مورد نیاز بدن برای سلامتی استخوان ها و دندان ها را تامین کند.
آنتي اکسيدان هاي موجود در مويز با کاهش فعاليت راديکال هاي آزاد که باعث ضعيف شدن بينايي و بروز آب مرواريد مي شود، از چشم ها محافظت مي کند. علاوه بر اين، مويز به خاطر داشتن ويتامين A، بتاکاروتن و کاروتنوئيدA-براي سلامت چشم ها بسيار مفيد است.
تخمه ها منبع غني چربي هستند و مانند ماهي امگا3 دارند. فراواني امگا3 در تخمه ها به کاهش بي نظمي هاي ضربان قلب، تري گليسريد خون، خطرات تشکيل لخته، خطر فشار خون بالا، کاهش سرطان، اختلالات رفتاري جوانان و... کمک مي کند. انواع تخمه از نظر نوع چربي داراي اسيدهاي چرب اشباع و غيراشباع هستند که البته مقدار اسيدهاي چرب غيراشباع (مفيد) آنها بيشتر است.
تخمه آفتابگردان یکی از انواع تخمه هاست که گفته می شود بسیار انرژی زاست. این تخمه سرشار از فسفر، منگنز، روی، پتاسیم، منیزیم، آهن و حاوی میزان قابل توجهی اسید فولیک، ویتامین B5و ویتامین های دیگر گروه B است. این ویتامین ها باعث می شوند بدن به خوبی از کربوهیدرات ها (قندها) استفاده کند و پرانرژی باشد.
مصرف این تخمه استخوان ساز برای سلامت و زیبایی پوست، درمان جوش صورت و کنترل فشار خون بسیار مفید است. این تخمه برای افرادی که قصد دارند چاق شوند هم می تواند مفید باشد. تخمه هندوانه سرشار از نیاسین است که باعث قدرت ارتجاعی مناسب و سفت شدن پوست، محو چین و چروک ها، از بین رفتن لکه های سیاه، رفع خارش پوست و... می شود.
تخمه خربزه حاوی ویتامینA است، از این رو در ترمیم و تجدید سلول های بدن نقش دارد. خربزه به دلیل دارا بودن خاصیت ادرارآوری برای بیماری های سنگ کلیه و سنگ مثانه بسیار مفید است. این تخمه هم خواص زیادی که از جمله آن می تواند به خاصیت خون سازی اشاره کرد.
اگر به دنبال منبع غني مواد معدني، پروتئيني و چربي هاي غيراشباع مي گرديد، سراغ تخمه کدو برويد. تخمه اي که دفع کننده کرم است و باعث افزايش هوش و تقويت حافظه مي شود. مصرف تخمه کدو مي تواند در سلامت پروستات، استخوان ها و پيشگيري از التهاب مفاصل موثر باشد.
بايد اين رکورد را حفظ کنيم
تيــم فوتبال نفـــت مســجد سليمان در تهران، قهرمان 3 ساله ايران را شکست داد تا هم شکست ناپذير باقي بماند و هم خودش را به تيم هاي بالاي جدول برساند. مهدي تارتار، سرمربي نفت مسجد سليمان عقيده دارد، کار بزرگي در تهران انجام دادند و بدون روي آوردن به ضد فوتبال، توانستند قهرمان ايران را شکست دهند. سرمربي نفت عقيده دارد، شاگردانش دستورهاي او را در زمين بخوبي پياده کردند و موفق شدند يک برد بزرگ کسب کنند. با مهدي تارتار سر مربي نفت مسجدسليمان در خصوص پيروزي مقابل پرسپوليس و وضعيت نفت گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
بازي بسيار جذابي مقابل پرسپوليس انجام داديم. من قبل از بازي هم گفته بودم که مطمئنم يک مسابقه ديدني مي شود. درست است که بازي يک گل داشت؛ اما صحنه هاي خطرناک زيادي روي دروازه ها ايجاد شد و فرصت هاي خوبي را شاهد بوديم. فکر مي کنم همه آنهايي که بازي را ديدند، لذت بردند. در نيمه اول، بازي پاياپاي دنبال شد، اما در نيمه دوم ما خوب شروع کرديم و به گل هم رسيديم. البته بايد اين مساله را هم بگويم که در 15-10 دقيقه پاياني خوش شانس بوديم که دروازه مان باز نشد. در چند صحنه، دروازه بان ما خوب عمل کرد و شانس هم با ما يار شد؛ البته خودمان چند فرصت خوب گلزني ديگر داشتيم که الجبوري با بي دقتي آنها را از دست داد. بايد با او کار کنيم که اين فرصت ها را هدر ندهد.
بسيار سخت است فوتبال را پيش بيني کنيد. قبل بازي هم به شما گفتم که براي کسب نتيجه خوب به تهران آمده ايم و نمي خواهيم ببازيم. خدا را شکر توانستيم با يک بازي خوب، برنده شويم؛ البته از بازيکنانم ممنونم که تلاش زيادي کردند. از هواداران هم تشکر مي کنم که سنگ تمام گذاشتند. آنها مسافت زيادي را طي کردند و به تهران آمدند و واقعا حضورشان روحيه بخش بود.
روزي که سوشا مکاني به تمرين ما آمد، از او فقط يک چيز خواستم. اينکه با توجه به تجربه بالايش، اسير حواشي نشود. انصافا هم تا اين لحظه به قولش عمل کرده است. سوشا حرفه اي فکر مي کند و بازيکن حرفه اي تري شده است. او در بازي با پرسپوليس فوق العاده بود و به تيم خيلي کمک کرد.
فوتبال اينگونه نيست که هميشه در عرش باشي. به هر حال نوبت باختن ما هم مي رسد؛ اما به بازيکنانم گفته ام هرچه ديرتر ببازيم، بهتر است. تا جايي که مي شود بايد اين رکورد را حفظ کنيم. ما باختن را دوست نداريم و از آن متنفر هستيم. انشاءالله که اين روند ادامه داشته باشد. فکر مي کنم شخصيت تيم ما شکل گرفته است. الان همه مي گويند تيم نفت مسجدسليمان بباز نيست. خيلي از تيم ها با اين تفکر، مقابل ما قرار مي گيرند که نفت نمي بازد و بهتر است ما هم نبازيم. اصلا يکي از دلايلي که تعداد تساوي هاي ما زياد است، همين موضوع است.
ما پتانسيل کسب سهميه آسيايي نداريم. فقط مي خواهيم يک جايگاه آبرومند در ليگ برتر داشته باشيم. اول فصل، باشگاه از ما خواست که تيم را در ليگ برتر حفظ کنيم؛ اما به دليل انتظاري که از خودمان و بازيکنان داريم، مي خواهيم بهترين جايگاه را در اختيار بگيريم.
از کادر فني تيم ملي مي خواهم با ديد بهتري به بازيکنان ما نگاه کنند. الان ديگر جوانان ما به خودباوري رسيده اند و وقت آن شده با تجربه اي که دارند، به تيم ملي دعوت شوند. اميدوارم اين اتفاق بيفتد و در آينده شاهد دعوت از بازيکنان نفت به تيم ملي باشيم.
تيم فوتبال نفت مسجدسليمان اين روزها به يکي از خطرناک ترين تيم هاي ليگ برتر تبديل شده؛ تيمي که در 11 مسابقه ليگ برتر و دو بازي جام حذفي هيچ شکستي نداشته است.
شاگردان مهدي تارتار در ادامه بازي هاي موفقيت آميز خود در ليگ برتر، هفته يازدهم در تهران مهمان تيم فوتبال پرسپوليس، قهرمان سه دوره پياپي ليگ برتر بودند که بادست پر، ميدان بازي را ترک کردند.
نفت مانند بازي هاي گذشته خود مقابل پرسپوليس در ورزشگاه آزادي نيز عملکرد فوق العاده اي داشت و در نهايت موفق شد با ارائه يک بازي برتر و با گلزني مدافع جوان خود، عليزاده، با برتري يک بر صفر مزد تلاش خود را بگيرد. نفت که هرسال در کورس سقوط به ليگ دسته اول بوده، امسال با هدايت مهدي تارتار از 11 بازي 17 امتياز کسب کرده و موفق شده همه مدعيان ليگ برتر مانند سپاهان، تراکتور، استقلال و شهر خودرو را متوقف کند؛ اتفاقي بي نظير که اهالي فوتبال را شگفت زده کرده است.
اين تيم مي تواند بازي را با همين فرمان، تا کسب سهميه آسيايي پيش ببرد.
دروازه بان نفت مسجدسليمان عقيده دارد، دوستي و رفاقت در اين تيم موج مي زند و اگر تاکنون موفق بوده اند، به خاطر همين دوستي و صميميت است.
سوشا مکاني از برد مقابل پرسپوليس خوشحال است و مي گويد: بازي سختي بود و نتيجه خوبي هم گرفتيم. شما وقتي مقابل تيم سابقت قرار مي گيريد، به مراتب کار سخت تري داريد، براي همين خوشحالم که در اين ديدار سربلند شدم. او به آينده نفت هم اشاره مي کند و مي گويد، مي توانند با همين فرمان جلو بروند؛ چون تيم يکدست و از همه مهم تر کادر فني خيلي خوبي دارند که باعث موفقيت آنها بوده است. با دروازه بان نفت مسجدسليمان گفت وگويي داشتيم که باهم مي خوانيم.
بازي خيلي خوبي بود. بچه هاي ما با تمام وجود بازي کردند و موفق شدند از موقعيت هاي به دست آمده حداکثر استفاده را ببرند تا به يک پيروزي شيرين در تهران دست پيدا کنيم. خيلي خوشحالم که توانستيم در اين بازي پيروز شويم و سربلند از زمين بيرون بيايم؛ اما با تمام اين اوصاف بايد بگويم مقابل پرسپوليس حرفي براي گفتن ندارم و با تمام وجودم اين تيم را دوست دارم؛ اما دليل نمي شود چيزي را که در مکتب پرسپوليس به من ياد دادند، زير پا بگذارم. فوتبال حرفه اي اين است که شما اگر پرسپوليسي هستي بايد مقابل تيم سابقت بهترين عملکرد را داشته باشي. من هم تلاش کردم در شرايطي که هستم، براي تيمم مثمر ثمر باشم.
من از تک تک آنها ممنون هستم و بايد بگويم که به من لطف دارند. ما همه باهم در اين برد شريک هستيم، چون فوتبال يک بازي گروهي است. در مورد خودم بايد بگويم، شما بايد ازنظر روحي و رواني شرايط خوبي داشته باشيد تا بتوانيد عملکرد فني مناسب داشته و به تيمتان کمک کنيد. امسال اين آرامش از طريق کادر فني براي من فراهم شده تا بتوانم با آرامش کارم را انجام بدهم و در مسير پيشرفت قرار بگيرم و ازنظر فني هم ارتقا پيدا کنم که واقعاً از آن ها ممنون هستم اميدوارم اين عملکرد درنهايت منجر به نتيجه گيري شود تا جايگاه قابل توجه و خوبي را براي مردم مسجدسليمان به دست بياوريم که واقعاً لياقت آن رادارند.
تيم خيلي خوبي داريم و مدافعان هم جزئي از آن هستند. براي اينکه شما عملکردِ بهتري از خود نشان دهيد، بايد با آنها هماهنگ باشيد. فکر مي کنم در اين مدت به خوبي با مدافعان هماهنگ شدم و نتيجه اش هم مشخص است؛ البته خارج از زمين فوتبال کنار هم هستيم و اين ارتباط نزديک و قول و قراري که خارج از زمين فوتبال مي گذاريم، باعث مي شود که عملکرد بهتري داشته باشيم.
سعي مي کنيم که بهترين نتايج را بگيريم؛ اما در فوتبال چيزي قابل پيش بيني نيست. بالاخره ما هم يک روز مي بازيم، اما چه زماني نمي دانم که اميدوارم حالا حالاها نباشد تا به يک رکورد خوب دست پيدا کنيم.
نفت با اين پتانسيل و بازيکنان خوبي که دارد، فکر مي کنم در انتهاي فصل در نيمه بالايي جدول قرار بگيرد؛ البته کسب سهميه آسيايي دور از دسترس نيست؛ اماخيلي سخت است.
هافبک گلزن و جوان نفت مسجدسليمان مي گويد، مقابل پرسپوليس خوب بازي کردند و حقشان پيروزي بوده و حتي مي توانستند گل هاي بيشتري هم در اين ديدار حساس بزنند.
عليرضا عليزاده، هافبک دفاعي نفت که در بازي مقابل پرسپوليس روز خوبي داشت، در خصوص اين پيروزي مي گويد: مي دانستيم در ورزشگاه آزادي کار سختي در پيش داريم، اما خوشبختانه فوتبال خوبي را به نمايش گذاشتيم. هر دو تيم، موقعيت هاي خوبي براي گل زدن داشتند و خدا را شکر که تيم ما سه امتياز مهم در زمين حريف گرفت.بازهم تأکيد مي کنم که بازي خوبي بود. فکر مي کنم همه هواداران هم از اين بازي لذت بردند. ما توانستيم از موقعيت هايمان استفاده کنيم و شايسته اين پيروزي بوديم.
او در ادامه صحبت هايش به بازي خوب سوشا مکاني اشاره دارد و مي گويد: ما واقعاً دو سه گلر خوب داريم. همه کادر هم بسيار زحمت مي کشند. آنها روزي پنج شش ساعت روي تيم کار مي کنند. سوشا مقابل پرسپوليس فوق العاده بود و به جرات مي گويم که او يکي از تأثيرگذارترين بازيکنان ما در زمين بود.
مدافع نفت مسجدسليمان در مورد اينکه چه حسي بعد از گل زدن به پرسپوليس داشت، اعلام مي کند: گل زدن به تيم هايي مثل پرسپوليس و استقلال لذت بخش است. اين گل نتيجه زحمات بازيکنان بود و مهم اين است که بعدازاين گل، باجان و دل تلاش کرديم تا دروازه مان را بسته نگه داريم. گل زدن به پرسپوليس، حس فوق العاده اي داشت و خوشحالم که اين گل با گرفتن سه امتياز همراه شد. اين گل را به خانواده ام، بخصوص مادرم تقديم مي کنم که از گل زدن من در اين بازي خيلي خوشحال شد.
هافبک دفاعي تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در پاسخ به اين پرسش که آيا نفت مسجدسليمان در اين بازي خوش شانس نبود؟ مي گويد: اين طبيعي است که وقتي پرسپوليس در ورزشگاه آزادي بازي مي کند تيم مقابل را تحت فشار قرار دهد؛ اما در اين بازي سه موقعيت تک به تک را از دست داديم و اين طور نبود که تيم ما موقعيت نداشته باشد. شايد اگر موقعيت هاي ما گل مي شد، با نتيجه شگفت انگيزي پرسپوليس را در آزادي شکست مي داديم.
راهکارهایی برای جلوگیری از هدرروی مواد غذایی، آب و حامل های انرژی
وقتي تنها جلوي تلويزيون نشسته ايد يا با يکي از اعضاي خانواده در گوشه اي از خانه با هم گپ و گفت مي کنيد، معمولا چند چراغ را روشن مي گذاريد؟ يا زماني که چند تکه ظرف روزانه را مي شوييد، چقدر شير آب را باز مي گذاريد؟ وقتي قرار است براي چهار نفر مهمان غذا آماده کنيد، دقيقا براي چند نفر تدارک مي بينيد؟ اگر بدانيد که طبق گزارش سازمان خواروبار و کشاورزي ملل متحد (فائو) حداکثر 37 درصد از محصولات دامي و يک پنجم از ميوه ها و صيفي جات، بعد از خريداري شدن، از بين مي روند و روزانه حدود 400 ميليارد دلار مواد غذايي پيش از اينکه به فروشگاه ها برسند، از بين مي روند، اولين نکته اي که به ذهنتان مي رسد، پرهيز از اين اسرافکاري بزرگ نيست؟
بر اساس گزارش هاي سازمان جهاني فائو 35 درصد محصولات کشاورزي در ايران به هدر مي رود و گفته شده که با اين ميزان از مواد غذايي مي توان 15 ميليون نفر را سير کرد؛ البته اين آمار مربوط به گزارش سال 2016 است و در سال 2019 اين تعداد به 18 ميليون نفر رسيده است. در عين حال بايد گفت که ميزان هدررفت مواد غذايي در آسياي ميانه با حدود 20 درصد بيشتر از سه قاره ديگر است؛ هرچند که قاره اروپا با وجود کوچکتر بودن مساحت و کمتر بودن جمعيت، حدود 16 درصد هدررفت مواد غذايي، در اين رقابت کم نگذاشته و کماکان پرمصرف است. ايران هم به عنوان يکي از کشورهايي که در هدرروي مواد غذايي، آب و حامل هاي انرژي رکورددار است، تلاش زيادي براي کاهش اين روند و فرهنگسازي در مسير مصرف بهينه داشته است. در واقع موضوع مصرف بهينه اين چند کالاي اساسي در زندگي همه انسان ها، قبل از آنکه موضوعي جهاني و ملي در هر کشوري باشد، بايد از فرد و خانواده شروع شود تا هريک از افرادي که در مواجهه با اين محصولات قرار دارند، موضوع مصرف بهينه و دوري از اسراف را سرلوحه زندگي خود قرار دهند. در کشور ما علاوه بر آموزه هاي فرهنگي و انساني بسياري که از فرهنگ کهن مان باقي مانده، در آيات و احاديث اسلامي هم بارها بر موضوع دوري از اسراف تاکيد شده است و بسياري از مردم اين موضوع را سرلوحه مصرف روزانه خود قرار داده اند. بسياري از عادت هاي مصرف بي رويه و اسرافکاري بين افراد و خانوارها مشترک هستند و لازم به يادآوري جمعي براي رعايت آنها وجود دارد. به همين دليل خوب است که براي بسياري از اين موارد، پيشنهاد و توصيه هايي داشته باشيم که برخي از آنها در ادامه مي آيد.
*يکي از دلايل اصلي هدرروي مواد غذايي، خريد بيش از اندازه و ماندن مواد غذايي داخل يا بيرون از يخچال براي مدتي طولاني است. بهتر است خريدهاي کم؛ اما در بازه زماني کوتاه داشته باشيد.
*يکي ديگر از دلايل هدرروي مواد غذايي، نوع نگهداري در بيرون يا داخل يخچال است که ممکن است بو بگيرد، کيفيتش از بين برود يا تاريخ انقضايش تمام شود. پس مديريت مواد غذايي در يخچال را فراموش نکنيد.
*چه زماني که در خانه هستيد و چه زماني که به مهماني يا رستوران مي رويد، مقدار وعده غذايي خود را کنترل کنيد و به اندازه اي که مي دانيد حتما خورده مي شود، غذا را داخل بشقاب بکشيد. در عين حال همراه بردن باقيمانده غذا از رستوران اصلا رفتار اشتباهي نيست. پس بدون خجالت اين کار را انجام دهيد.
*ممکن است مقدار زيادي از ميوه در يخچال باقي بماند و قابليت مصرف براي خودتان يا پذيرايي از مهمان را نداشته باشد. در اين شرايط از آنها براي تهيه مربا يا لواشک استفاده کنيد. در عين حال اگر در خانه حياط، باغچه يا فضاي باز داريد، مي توانيد پوست ميوه ها يا اضافه غذا و سبزيجات را با خاک تلفيق کرده و نوعي کمپوست درست کنيد.
*در زندگي هاي امروزي، بسياري از زنان که عمدتا شاغل هستند و وقت کمي دارند، سبزيجاتي را که براي پختن غذا لازم دارند، روزانه خريداري نمي کنند؛ بلکه ميزان مورد نيازشان را به يکباره خريد و آماده کرده و در فريزر نگهداري مي کنند که در اين موارد معمولا دورريز کمتري براي سبزي به جا مي ماند.
*خمير داخل نان باگت، قابليت تبديل به پودر سوخاري را دارد. پس مي توانيد به جاي دور ريختن، آنها را در هواي باز و زير نور خورشيد قرار دهيد تا بخوبي خشک شوند و در پخت و پز از آنها استفاده کنيد.
*آب باقيمانده در سماور يا کتري خود را دور نريزيد. اين آب جوشيده را مي توانيد با ريختن بطري جداگانه اي براي آبياري گياهان يا ريختن در داخل ظرف اتوي بخار استفاده کنيد.
*در تابستان آب خنک مورد نيازتان را در يخچال نگهداري کنيد تا براي خنک شدن آب شير، مجبور نباشيد مدتي شير آب را باز بگذاريد. مي توانيد براي خنک شدن آب از چند قطعه يخ هم استفاده کنيد.
*به طور متوسط بيش از 30 درصد آب شرب در خانه هاي ما، صرف شست وشوي ظروف، لباس ها و مصارف بهداشتي مي شود. بنابراين بايد سعي کنيم در موقع شستن ظرف ها، شير آب را باز نگذاريم، بخصوص از فشارشکن استفاده کنيد يا در زمان شستن ميوه، آب را کامل و طولاني مدت باز نگذاريد.
*تمام شيلنگ ها، اتصالات و شيرها را به طور مرتب کنترل کنيد تا از نشتي آب جلوگيري شود. مواظب نشتي لوله ها و شيرآلات بي صدا و قطره قطره باشيد. بسياري از اين نشتي ها ممکن است خسارت مالي زيادي را به هزينه هاي خانواده تحميل کند.
*در ساعت هاي اوج مصرف روزانه از روشن کردن لوازم برقي پرمصرف خودداري کنيد. در واقع اين کار بيشتر به نفع جيب خودتان است؛ چون هزينه مصرف در اين زمان ها تصاعدي زياد مي شود. بهتر است کارهايي مثل، اتو زدن، روشن کردن ماشين لباسشويي يا ظرفشويي را به ساعت هاي پاياني شب موکول کنيد.
*با روشن گذاشتن يک يا دو لامپ در نزديکي جايي که تنها يا با اهالي خانه نشسته، از روشن گذاشتن ساير لامپ ها خودداري کنيد. اين موضوع ضمن استفاده بهينه از انرژي، هزينه هاي اقتصادي خانوار را هم براي شما کم مي کند.
*با اين تغييرات قيمتي در مورد بنزين، لازم است که در ترددهاي شهري، سفرهاي برون شهري و ساعت خروج از منزل هم تجديدنظر کنيد تا زمان کمتري را در ترافيک بمانيد و تا جايي که امکان دارد به جاي خودروي شخصي از وسايل حمل و نقل عمومي استفاده کنيد.
* در روزهاي سرد زمستاني حواستان باشد که وقتي هواي خانه گرم شد، براي تغيير فضا يکباره پنجره ها را باز نگذاريد تا همه هواي گرم خانه بيرون برود. بهتر است با کنترل دماي وسايل گرمايشي، گرماي خانه را به اندازه مورد نظرتان برسانيد.
نشست تخصصی«خانواده، تحولات عصر حاضر و چالش های پیش رو» به عنوان دومین نشست از این مجموعه در سال 98 با استقبال پرشور کارکنان شرکت های مختلف زیرمجموعه صنعت نفت در سالن اجتماعات شرکت ملی پخش برگزار شد. این سلسله نشست های تخصصی در سال های 96 و 97 با نیاز سنجی شرایط و تحولات کشور و خانواده ها و همفکری با کارکنان، استادان و صاحبنظران حوزه خانواده برگزار شده و تاکنون ادامه دارد. در این نشست که دکتر علی صاحبی در آن حضور داشت، چالش های مختلف در ارتباط با خانواده ها مورد ارزیابی قرار گرفته و نظرسنجی از شرکت کنندگان صورت می گیرد که در نتیجه آن سرفصل های آموزشی تعیین می شود.
این دوره ها به همت اداره کل امور زنان و خانواده وزارت نفت برگزار می شود.
آلبوم موسيقي «محمد رسول الله» (ص) به چهار زبان فارسي، کُردي، عربي و ترکي خوانده شده و از سوي اميد نيک بين صدابرداري شده است. هم اکنون پيش فروش نسخه ديجيتالي اين آلبوم به خوانندگي و آهنگسازي پيام عزيزي و با تنظيم فردين لاهورپور در سايت هاي موسيقي آغاز شده و نسخه فيزيکي آن نيز مصادف با سالروز ولادت حضرت رسول اکرم (ص) و آغاز هفته وحدت توزيع شده است. پيام عزيزي به مدت چهار سال مشغول آهنگسازي آلبوم موسيقي «محمد رسول الله» (ص) بود. اين آلبوم 14 قطعه موسيقي از جمله «طلع البدر علينا»، «دردي هجران»، «محمد رسول الله» (ص)، «اي پناه عاصيان»، «صلاه الله سلام الله عليک يا رسول الله»، «حبيبي يا رسول الله»، «ما محرم سلطانيم»، «الله الله يا الله»، «يا فردي اعظم»، «بي وفا»، «سلطان الله»، «گر تو طلبي داري»، «مولا يا صلي وصل» (برده المديح) و «حبيبيم يا الله» دارد.
چشم انتظاري، مجموعه اي تازه از نثرهاي عاشقانه سيدمهدي شجاعي است. اين نويسنده که در سال هاي اخير بيشتر در حوزه فيلمنامه، داستان و رمان فعاليت داشته، بتازگي کتابي را در همان گونه نثرهاي قديمي خود و با عنوان «چشم انتظاري» روانه بازار کتاب کرده که مجموعه اي تازه از نثرهاي عاشقانه اش با موضوع انتظار است. در معرفي ناشر از اين کتاب عنوان شده است: «نثرهاي کتاب «چشم انتظاري» اغلب نثرهايي کوتاه است. شجاعي آنچه را مي توان در قالب کلام براي ايجاد حس برانگيزي و خلق احترام ميان خود و مخاطب نسبت به امام غايب (عج) به کار برد، در اين متن ها آورده است. بر همين اعتبار آنچه در اين اثر با آن روبه رو مي شويم، نه يک متن احساس برانگيز صرف است که نويسنده سعي کرده احساس، احترام و نيز بينش و آگاهي ديني نسبت به امام زمان (عج) را با هم تلفيق کند و در متن بگنجاند. کتاب در کنار متن، با يک اتفاق گرافيکي نيز همراه شده است. فرزاد اديبي که پيش تر در بسياري از آثار منتشرشده در انتشارات کتاب نيستان و آثار سيدمهدي شجاعي فعاليت داشته، با قطعي متفاوت و شمايلي که تلفيقي از هنر خطاطي و گرافيک به شمار مي رود، اين کتاب را طراحي و صفحه آرايي کرده است.
گَوَن از نسيم پرسيد
دل من گرفته زينجا
هوس سفر نداري؟
ز غبار اين بيابان
همه آرزويم اما
چه کنم که بسته پايم
به کجا چنين شتابان
به هر آن کجا که باشد
بجز اين سرا، سرايم
سفرت به خير اما
تو و دوستي خدا را
چو از اين کوير وحشت
به سلامتي گذشتي
به شکوفه ها، به باران
برسان سلام ما را
محمدرضا شفيعي کدکني
گفت و گو با ايمان روح الامين، از مبتکران خانواده صنعت نفت
مشعل سيد ايمان روح الامين، يکي از کارشناسان خوش فکر خانواده بزرگ نفت است که به دنبال پيگيري علايق شخصي خود، موفق به ساخت عملگر چرخي (rotary actuator) مورد نياز شيرهاي صنايع نفت و گاز شده و حالا اميدوار است که با رفع موانع براي اخذ مجوزهاي مختلف بتواند در آينده نزديک، اين محصول پرمصرف را به توليد انبوه برساند. او مدرک کارشناسي ارشد مکانيک از دانشگاه صنعتي اصفهان دارد و سال ها در صنايع دفاع مشغول به کار بوده؛ اما از سال 91 در قالب جذب ممتازان دانشگاهي، وارد خانواده نفت شده و اين روزها در مديريت برنامه ريزي و کنترل طرح هاي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس مشغول به فعاليت است.
روح الامين مي گويد: با توجه به حوزه عملکرد و برنامه هاي سازمان منطقه ويژه پارس، کارهاي عملياتي و اجرايي خاصي براي من وجود ندارد و نهايت کار اجرايي بازرسي فني پروژه هاست؛ اما علاقه زيادي به داشتن چالش براي ساخت تجهيزات و قطعات مختلف دارم و در اين مدت اين علاقه را دنبال کرد ه ام.
او ادامه مي دهد: پيش تر که در صنايع دفاع بودم، اين علاقه شخصي را دنبال مي کردم و در آنجا هم روي عملگرهاي صاعقه و آذرخش يا بالگرد کبري کار کرده بودم؛ اما از وقتي وارد نفت شدم، کمي فاصله گرفتم. در ادامه با همکاري يکي از بستگان اين علاقه را دوباره دنبال کردم. روح الامين درباره دليل اين ابتکار خود به «مشعل» مي گويد: ماموريت 6 ماهه در ايستگاه انتقال گاز ياسوج و نياز مبرم صنايع نفت و گاز کشور به اين عملگرها، جرقه توليد اين قطعه را زد و بعد از نزديک به دو سال تلاش شبانه روزي موفق به توليد اين محصول شديم و حدود يکسال است که توليد آن را به شکل محدود شروع کرده ايم. در خطوط مختلف آب، گاز يا ساير محصولات انواع شيرهاي توپي، پروانه اي يا سماوري وجود دارد که هر بار بايد 90 درجه باز و بسته شوند و باز و بسته کردن آنها در زمان هاي کوتاه زمانبر است يا به نيروي جسمي زيادي نياز دارد و ممکن است يک نفر نتواند همزمان اين شيرها را باز و بسته کند. در عين حال گاه لازم است که چند شير در زماني مشخص باز يا بسته شوند که در اين شرايط، ديگر يک نيروي انساني از پس اين کار برنمي آيد و حتما بايد از طريق يک موتور بادي اين کار صورت گيرد.
او با تاکيد بر اينکه نمونه مشابه اين عملگرها با قيمت هاي متفاوتي از اروپا، چين يا ترکيه وارد مي شوند، اعلام مي کند: اين عملگرها با مهندسي معکوس و بازطراحي و با قيمتي کمتر در داخل توليد مي شود؛ اما فعلا شرايط توليد انبوه و گرفتن سفارش از بزرگترين مشتري يعني صنعت نفت را نداريم.
روح الامين به مشکلاتي که در اين دو سال براي دريافت برخي مجوزها و وارد شدن در وندورليست نفت داشته اند، اشاره مي کند و مي گويد: سفارش هاي بزرگ و خوبي را در اين مدت داشته ايم که به دليل قرار نداشتن در وندورليست صنعت نفت، نهايي نشده اند و نتوانسته ايم در توليد اين تجهيز به توليد انبوه برسيم، از سوي ديگر تا زماني که در وندورليست نباشيم، اعتماد صنعت داخل به ما کامل نمي شود. بجز يکي از بخش ها، ساير قسمت هاي مربوط به ساخت اين تجهيز، کاملا داخلي است و با قيمت بسيار کمتري نسبت به نمونه هاي خارجي توليد مي شود. او در عين حال مي گويد که اطلاعات دقيقي از قيمت و ميزان واردات اين عملگرهاي چرخي وجود ندارد و ما تنها مي دانيم که 30 هزار نمونه از اين عملگرها در سايزهاي مختلف در کل کشور مصرف مي شود.
در نمونه بازارهاي مختلف براي اين عملگرهاي چرخي 10 ساير مختلف وجود دارد؛ اما تنها پنج سايز پرمصرف را توليد مي کند.
عملگر چرخي قابل نصب روي شيرهاي پروانه اي (butterfly valve)، توپي (ball valve) و سماوري (plug valve) يکي از اقلام پرکاربرد است که سبب سهولت باز و بسته شدن شيرها مي شود.
همچنين با توجه به امکان تجهيز آنها به فنرهاي بازگشت، اين عملگرها به منظور تامين شرايط امن نيز استفاده مي شوند.
توليد اين شيرها به روش مهندسي معکوس در پنج سايز 40، 52، 63، 88 و 105 (قطر داخلي عملگر) به صورت انبوه فراهم شده و در خودکفايي اين اقلام با توجه به قيمت رقابتي در صنايع نفت و گاز مي تواند نقشي مهم ايفا کند.
از ديگر مزاياي توليد داخلي اين عملگرها مي توان به ضمانت 6 ماهه محصول و امکان پشتيباني قطعات يدکي اشاره کرد که اين محصول را از نمونه خارجي در بازار متمايز مي کند.
Datally
با افزايش هزينه ها و از سويي فراگيري بيشتر اينترنت، بايد به دنبال راه هايي براي کاهش مصرف ديتا بود. Datally موفق شد که به طور موثري اين مهم را براي مردمان سراسر دنيا به ارمغان بياورد. اين آپ کاربردي گوگل، امسال چند قابليت جديد و ويژه دريافت کرد. قابليت نخست، Guest Mode نام دارد که براي کاربر مهمان محدوديت مصرف تعيين مي کند، Daily Limit براي مصرف نت هر اپليکيشن محدوديت روزانه مي گذارد و Find WiFi اينترنت رايگان دور و برتان روي نقشه را مشخص مي کند. ديتالي پا را فراتر هم گذاشت و با معرفي قابليت Unused Apps، شناسايي اپليکيشن هاي پر مصرف در پس زمينه و پيشنهاد پاک کردن آنها را هم به قابليت هاي خود اضافه کرد تا به يکي از بهترين ديتاسرورهاي اندرويد تبديل شود.
گوگل لنز، چشمه اي کوچک از آينده اي را برايمان به نمايش گذاشت که همگي دوست داريم در آن حضور داشته باشيم. 2018 سالي بود که اين آپ از کالبد گوگل اسيستنت و اپليکيشن فوتوز خارج شد و به شکل يک آپ مستقل در اختيار کاربران اندرويد و ios قرار گرفت. با گوگل لنز مي توانيد همه چيز را به شکل تصويري جست وجو کنيد. هوش مصنوعي قدرتمند گوگل، اشيا را از طريق دوربين تلفن همراه تشخيص مي دهد و مي تواند در يک چشم به هم زدن، اطلاعات کاملي از آن را جست وجو کند تا روي صفحه نقش ببندند؛ البته لنز هنوز در ابتداي راه خود است و کم و کاستي هايي در عملکردش ديده مي شوند. با اين وجود، گوگل زودتر از رقباي بزرگش فناوري جست وجوي تصويري را در دسترس مردم قرار داد و به همين دليل، شايستگي حضور در فهرست برترين هاي 2018 را پيدا کرد.
اپليکيشن هاي دانلود والپيپر به دليل ذات تفنني که دارند، معمولا جدي گرفته نمي شوند؛ اما امسال سازندگان Walli تصميم گرفتند سنت شکني کرده و با تحولي اساسي در اپليکيشن، اهميت انتخاب يک والپيپر خوب براي گوشي را يک بار ديگر به ما يادآوري کنند. Walli هم روي ios و هم اندرويد عرضه شده و والپيپرهاي رايگان و پولي با حداکثر کيفيت 4k در اختيار کاربرانش مي گذارد. نکته بسيار عالي در مورد Walli، دسته بندي هاي منظم اپليکيشن است که شما را بسرعت به نتيجه دلخواهتان مي رساند. Walli جامعه کاربري پويا و بانشاطي دارد که بخش زيادي از آنها را هنرمندان تشکيل مي دهند. بنابراين با فعاليت در آن مي توانيد از آثار جديد هنرمنداني که به طور اختصاصي روي تلفن همراه کار مي کنند، بهره مند شويد ، ضمن اينکه خودتان با ساخت پروفايل و آپلود آثار، از طريق فروش والپيپرهايتان درآمدزايي کنيد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات