استخرگاه تکه ای از بهشت
شبنم اعماري کم کم به روزهاي پاياني پاييز نزديک مي شويم، فصل هزاررنگ و دل انگيزي که طبيعت به زيباترين شکل ممکن جلوه گري مي کند و عظمت و شکوه خداوند را به رخ مي کشد. در فصل خزان به هر نقطه اي از ايران زيبايمان که سفر کنيم، با مناظري روبه رو مي شويم که گويي نقاشي شده اند؛ تصاويري که با قلم رنگين طبيعت خلق شده اند تا بر زيبايي هاي پاييز بيفزايند. يکي از اين مناطق که پاييز غيرقابل وصفي دارد، روستاي استخرگاه رودبار است. منطقه اي خيال انگيز که به محض ورود غرق در زيبايي اش مي شويد، به حدي که تصور مي کنيد پا به سرزمين روياها گذاشته ايد. شايد خيلي ها ندانند که رودبار گيلان علاوه بر سد منجيل و سفيدرود، ديدني هاي ديگري دارد که نبايد بسادگي از کنار آنها گذشت. يکي از جاذبه هاي رودبار، روستاي استخرگاه است. روستايي از توابع بخش رحمت آباد و بلوکات که در 35 کيلومتري رودبار و 75 کيلومتري رشت قرار گرفته است، منطقه اي که چشم اندازهاي آن به قدري مجذوبتان مي کند که نمي توانيد بي تفاوت از کنارشان رد شويد و زيبايي هايش را در قاب دوربينتان ثبت نکنيد.
طبيعت بکر و دست نخورده اين روستا در کنار آب و هواي دلپذيرش باعث شده کساني که اين روستا را مي شناسند، وقت و بي وقت دل به جاده بسپارند و خود را به استخرگاه برسانند. اين تکه از بهشت روي زمين در بهار با درختان پرشکوفه و مه صبحگاهي خودنمايي مي کند، در تابستان سرسبزي و آواي پرندگانش به شما آرامش مي دهد، در پاييز، طبيعت رنگارنگش هوش از سرتان مي برد و زمستان و درختان عريانش، شما را غرق در خيال مي کند. روستاي استخرگاه که در ارتفاع متوسطي قرار گرفته، آب و هواي معتدلي دارد که امکان حضور در اين منطقه را در تمام فصول سال فراهم کرده است.
دليل نامگذاري
در اين روستا دو استخر طبيعي ديده مي شود که يکي از آنها در ضلع شرقي و ديگري نيز در ضلع غربي روستا جا خوش کرده اند، به همين دليل بر روستا نام استخرگاه نهاده اند.
در کنار اين دو استخر، خانه هايي را مي بينيد که به مسافران اجاره داده مي شوند، کلبه هاي چوبي و زيبايي که اقامت در آنها لحظات آرامش بخشي را برايتان رقم خواهدزد. در اين منطقه بکر، برکه اي زلال وجود دارد که قدم زدن در کنار آن سفر رويايي تان را تکميل مي کند.
وجود مناظر و چشم اندازهاي زيبا در تمام فصول سال باعث شده استخرگاه مورد توجه گردشگران زيادي قرار گيرد. با اين حال هستند کساني که هنوز از وجود آن بي اطلاع باشند.
جاذبه هاي ديدني
حضور در اين روستا هر گردشگري را سر ذوق مي آورد. در مرکز روستا خانه اي تاريخي که قدمتي 100 ساله دارد، مي بينيد که به دليل معماري سنتي زيبايش، به يکي از ديدني هاي استخرگاه تبديل شده است. در محوطه اين خانه، استخري وجود دارد که نمي توانيد لحظه اي از آن چشم برداريد. در قسمت هاي بالا هم کوه ميرزا واقع شده، آبشار زيباي استخرگاه که از دامنه کوه درفک نشات مي گيرد هم در دل جنگل هاي بکرو دست نخورده اين روستا جا خوش کرده است.
شايد برايتان جالب باشد که بدانيد بسياري از هنرمندان، کارگردانان و شرکت هاي توليدي، استخرگاه را به عنوان لوکيشن تبليغات خود برگزيده اند.
روستاهاي اسطلخ جان، حليمه جان، ديورش، دشتويل، چره، چلکاسر و سيدشت، روستاهاي نزديک استخرگاه هستند که هر کدام از آنها زيبايي هاي خاص خودشان را دارند.
راه دسترسي
براي رسيدن به استخرگاه بايد اتوبان تهران- کرج - قزوين را در پيش بگيريد و خود را به رودبار برسانيد. حدود 70 کيلومتري رشت به رستم آباد مي رسيد. ورودي اين شهر در سمت راست جاده، شما را به استخرگاه مي رساند. با ادامه مسير به سمت بالا به يک دوراهي مي رسيد که بايد به سمت چپ برويد. يک جاده خاکي با پيچ تند پيش رويتان قرار دارد که به استخرگاه منتهي مي شود.
حالا اگر به دنبال سفري خاطره انگيز و متفاوت هستيد، گشت و گذار و اقامت در استخرگاه بکر و رويايي را فراموش نکنيد تا آرامش را به معناي واقعي در آغوش بکشيد.
هتل های سنتی ایران
اقامتگاه هاي سنتي کرمان
همانطور که در مطالب شماره هاي قبل اشاره کرديم، استان کرمان علاوه بر جاذبه هاي تاريخي فراوان، هتل هاي سنتي زيادي دارد که اقامت در آنها مي تواند برايتان لذت بخش باشد. در اين قسمت قصد داريم دو هتل ديگر به شما معرفي کنيم که يکي از آنها در شهر قلعه گنج و در فاصله 390 کيلومتري کرمان و ديگري هم در شهرستان ميمند قرار گرفته است.
هتل کپري قلعه گنج
اين هتل سنتي که در شهر قلعه گنج واقع شده و زير نظر هتل هاي پارسيان است، حدود 5 ساعت با کرمان فاصله دارد. هتل کپري قلعه گنج، به شکلي ساخته شده که پنج راهروي سنتي دارد و هر راهرو داراي شش اتاق کپري است. اين هتل به دليل معماري خاص و ويژه اش به هتل توپ نيز معروف است. از جاذبه هاي هتل کپري مي توان به مجموعه آفرود در شنزارهاي کويري، شترسواري، پذيرايي شام در کوير، موسيقي محلي، بازي هاي محلي و... اشاره کرد. مواردي که شما را مجاب مي کند براي يک بار هم که شده، حضور در اين هتل را تجربه کنيد.
اقامتگاه صخره اي ميمند
يک شب اقامت در اين هتل صخره اي از آن دست تجربه هايي است که هيچگاه فراموش نخواهيد کرد. اقامتگاه صخره اي ميمند که قدمتش به هزار سال پيش مي رسد، دست کندي در دل صخره هاست. شايد به همين دليل است که سازه هايش از گزند حوادث طبيعي و انساني دور مانده اند و جان سالم به در برده اند. گردانندگان اين اقامتگاه با چيدماني خاص سعي کرده اند حال و هواي دوران گذشته اين هتل را حفظ کنند. گفته مي شود در ابتدا هدف از ساخت اتاق هاي صخره اي، ايجاد محلي براي عبادت بوده که کم کم از اين حالت خارج و به سکونتگاه تبديل شده است. در اتاق هاي هتل صخره اي ميمند، چوب لباسي از چوب درخت سنجد مي بينيد. تخت اتاق هاي يک نفره با چوب ساخته شده و کنج اتاق قرار گرفته اند. کف اتاق هم از نمد پوشيده شده است. در اتاق هاي بدون تخت هم تشک و زيرانداز، ملافه، پتو و بالش قرار داده شده است. نکته اي که براي اقامت در اين هتل بايد به آن توجه کنيد، نداشتن سرويس بهداشتي و حمام در اتاق است. مهمانان براي استفاده از سرويس بهداشتي بايد فاصله اي 20 متري را طي کنند. با اين حال شايد سپري کردن يک شب تا صبح در اين اقامتگاه سنتي برايتان به يادماندني باشد.
صنایع دستی
چاپ و انتقال طرح يا نقشه روي اشياي مختلف را چاپ سنتي گويند که مرسوم ترين آن نقش زدن روي پارچه است. به طور کلي هر نقشي را مي توان به وسيله قلم مو، موم و رنگ هاي مختلف روي انواع پارچه منتقل کرد. چاپ سنتي روي پارچه را به دو گروه اصلي تقسيم مي کنند:
الف) چاپ روي پارچه هاي پنبه اي و کتاني که به چيت سازي و قلمکارسازي معروف است و قدمت زيادي دارد.
ب) چاپ روي پارچه هاي ابريشمي که به چاپ کلاقه اي مشهور است.
چاپ سنتي به دو روش چاپ مستقيم و چاپ غيرمستقيم انجام مي شود.
مستقيم: در اين نوع چاپ، نقش ها به وسيله قالب يا شابلون به طور مستقيم روي پارچه منتقل مي شوند. اين روش آسان ترين و ارزان ترين نوع چاپ است. پارچه هاي قلمکار نمونه اي از اين چاپ ها هستند. در اين چاپ نقش ها مي توانند انساني، حيواني يا انتزاعي باشند.
غيرمستقيم: نقش اندازي در اين نوع چاپ در دو مرحله انجام مي شود که به دو شيوه چاپ برداشت(در مرحله اول جاي نقش ها را روي پارچه سفيد و در مرحله دوم رنگ ديگري جايگزين مي کنند) و چاپ مقاوم (نقش هاي مورد نظر را با مواد مقامي مثل موم که در برابر رنگ نفوذناپذيرند، مي پوشانند تا زمان رنگرزي از جذب رنگ در آن قسمت ها جلوگيري شود) رايج است.
ابزار کار چاپ هاي سنتي
- پارچه پنبه اي، کتان، متقال، چلوار و...
- قالب
- رنگ که اصولا گياهي هستند، مثل پوست انار، روناس زردچوبه و اسپرک
- طرح و نقش
کاربرد چاپ سنتي
از پارچه هايي که با چاپ سنتي تزيين شده اند، در تهيه پوشاک، پرده، روميزي، سفره، جانماز، سجاده، کيف، کفش و... استفاده مي شود.
همه ساله شهرهاي اصفهان، يزد و کاشان مقدار زيادي پارچه هاي پنبه اي و ابريشمي منقوش توليد مي کنند که اين پارچه ها به کشورهاي مختلف دنيا صادر مي شوند.
سوغات ایران
دومين شهر بزرگ استان خراسان رضوي است که در تاريخ خراسان بزرگ، جايگاه ويژه اي داشته است. اين شهر علاوه بر اينکه در گذشته محل رفت و آمد بزرگان، عارفان و شاعران زيادي بوده، آثار تاريخي و طبيعي فراوان و سوغات متنوعي دارد که نمي توان از آنها بسادگي گذشت.
فيروزه: مشهورترين سوغات نيشابور است که فيروزه و فيروزه تراشي هم يکي از قديمي ترين صنايع اين شهر به شمار مي رود. فيروزه انواع مختلفي دارد که از جمله آنها مي توان به فيروزه عربي، شجري، شروام، عجمي (بهترين نوع فيروزه)، توخال و چاغوله اشاره کرد.
قلمدان و حديث سلسله الذهب: امروزه اگرچه هنر قلمدان سازي مثل قبل در نيشابور رواج ندارد، اما اين هنر در گذشته يکي از محبوب ترين هنرهاي منطقه بوده است.
ريواس: اين گياه که در دامنه بينالود رشد مي کند، يکي از سوغات خوراکي شناخته شده نيشابور است.
آلوبخارا: يکي از محصولات خشکباري که در ايران و جهان شهرت دارد، آلوبخاراي نيشابور است که خواص فراواني دارد.
از ديگر سوغات نيشابور هم مي توان به قالي، سفال و... اشاره کرد.