قانون ما را موظف ميکند قيمت حاملهاي انرژي را اصلاح کنيم
زنگنه؛ از حق ملت ایران نمی گذریم
چترحمایتی برسر شرکتهای دانش بنیان و فن آور
آیا خودروهای برقی جلوی رشد تقاضای نفت را می گیرند؟
فاز نخست پروژههاي پژوهشي ازدياد برداشت درمرحله نهايي
ميزباني از 500 دانشجوي دکترا و ارشد
همراهي با وليالله و انس با کلام الله
تالاب میانکاله سرزمین پرندگان مهاجر
غذا مهم ترین بخش زندگی انسان ها
قهرماني فرزند نفتي در مسابقات اتومبيل راني
سامری : با وجو د شکست، از بازیکنام راضی هستم
دورهمی خانوادگی را چطور جذاب کنیم؟
رئيس جمهوري:
رئيس جمهوري با بيان اينکه قانون ما را موظف مي کند قيمت حامل هاي انرژي را افزايش دهيم، گفت: اساس تصميم به سهميه بندي و اصلاح قيمت بنزين، اين بود که به واردات بنزين نياز پيدا نکنيم. به گزارش شانا و به نقل از پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، حسن روحاني دوشنبه (18 آذرماه) در جمع دانشجويان دانشگاه فرهنگيان به مناسبت روز دانشجو با بيان اينکه اواسط سال 94 تورم پس از 26 سال تک رقمي شد، گفت: براي نخستين بار در سال 95 رشد اقتصادي در کشور 12.5 درصد شد که در آن سال مقام نخست دنيا را در شاخص رشد اقتصادي کسب کرديم و همه با هم اين کار را به نتيجه و سرانجام رسانديم.
وي با اشاره به اينکه همه فازهاي پالايشگاه ستاره خليج فارس عملياتي شده است، افزود: همه قطعات و توربين هاي اين پالايشگاه در گمرک هاي اروپا بود که پس از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) آزاد شد، در جريان سه سفري که به بندرعباس داشتم، سه فاز اين پالايشگاه به بهره برداري رسيد و بسياري از پروژه هاي افتتاح شده ماه هاي اخير هم به دليل برطرف کردن تحريم هاي ناشي از برجام بوده است.
رئيس جمهوري با اشاره به اينکه نبايد منکر اين شويم که ايرادها و اشکالاتي وجود دارد، اما توافق برجام به نفع کشور بود، گفت: پيش از برجام صادرات نفت ايران روزانه يک ميليون بشکه بود، اما پس از برجام به 2 ميليون و 800 هزار بشکه رسيد که تا پيش از تحريم هاي اخير آمريکا عليه ايران در سال 97، اين صادرات نفت ادامه داشت. روحاني با تاکيد بر اينکه در چهار ماه اخير 6.5 ميليارد دلار قطعات پالايشگاه ها بويژه پارس جنوبي وارد بندرگاه هاي کشور شده است، ادامه داد: در کالاها و مواد اساسي که نيازمندي روزمره مردم است، نيازمند واردات هستيم که البته بايد خودکفا شويم و طبق اعلام سرپرست وزارت جهاد کشاورزي در خوزستان، محصولات کشاورزي نسبت به پارسال دو برابر شده و اين به معناي آن است که به سمت خوداتکايي حرکت مي کنيم. وي با تاکيد بر اينکه بنزين دونرخي و دلار چندنرخي سخت و فسادآور است، گفت: اما گاهي شرايط اضطرار به وجود مي آيد و بايد در دوران سخت قبول کنيم و همه در کنار هم باشيم و دانشگاه ها در چگونگي اجراي اين طرح وارد شوند. رئيس جمهوري در بخش ديگري از سخنان خود به موضوع اصلاح قيمت بنزين اشاره و با تاکيد بر اينکه قانون ما را موظف مي کند قيمت حامل هاي انرژي را افزايش دهيم، افزود: هميشه اين بحث وجود داشته که افزايش قيمت بنزين به يکباره انجام شود يا به صورت سال به سال؛ البته کارشناسان ديدگاه هاي متفاوتي در اين زمينه دارند. روحاني با تاکيد بر اينکه اساس تصميم به سهميه اي کردن و افزايش قيمت بنزين اين بوده که نيازمند واردات بنزين نشويم، تصريح کرد: پيش از اين دولت، بنزين و گازوييل وارد مي کرديم و حتي در فصل زمستان گاز را هم وارد مي کرديم، به طوري که يکي از کشورهاي همسايه شمالي وقتي در يک زمستان سخت متوجه نياز ما به گاز شد، قيمت را 9 برابر کرد و دولت قبل ناچار به پرداخت آن شد. وي عنوان کرد: خوشبختانه امروز نيازي به واردات گاز نداريم و حتي به کشورهاي عراق و ترکيه، گاز صادر مي کنيم. در گازوييل هم امروز صادرکننده هستيم و در بنزين خودکفا شده ايم، در حالي که در مقطعي مجبور بوديم براي تامين بنزين از پتروشيمي ها استفاده کنيم که براي محيط زيست مشکل ساز بود.
رئيس جمهوري گفت: با اين تصميم براي بنزين به دنبال کنترل مصرف بوديم. مصرف بنزين کشور در سال 97، 11 درصد افزايش يافته بود و پيش بيني اين بود که امسال نيز 10 درصد افزايش مصرف داشته باشيم که اگر با همين روند ادامه مي يافت، در سال 1400 دوباره به واردکننده بنزين تبديل مي شديم.
وي افزود: درباره درآمد حاصل از افزايش بهاي بنزين نيز باوجود نياز دولت، همه درآمد حاصله را به خود مردم برمي گردانيم، هرچند طبق قانون اجازه اين اقدام را نداريم، اما با مجوز مقام معظم رهبري اين کار را کرديم و پول حاصل از افزايش قيمت بنزين را به اقشار ضعيف که مشکل معيشتي دارند، برمي گردانيم. روحاني تصريح کرد: در اين دولت، توليد بنزين در کشور دو برابر شده و ما از توليد روزانه 52 ميليون ليتر در کشور به 107 ميليون ليتر رسيديم که تا پايان سال اين رقم به 110 ميليون ليتر در روز خواهد رسيد.
رئيس جمهوري با تاکيد بر اينکه هدف ما کمک به مردم، حفظ محيط زيست و توجه ويژه به روستاييان است، گفت: تا پيش از اين دولت، 14 هزار روستا برق داشت، اما در سال هاي فعاليت اين دولت به تنهايي 14 هزار روستا برق دار شد و در زمينه گازرساني به روستاها نيز همين طور است.
به منظور افزايش سهم سي ان جي در سبد سوخت خودروها
تفاهم نامه توسعه ناوگان دوگانه سوز کشور به منظور اجرايي شدن مصوبه اخير شوراي اقتصاد مبني بر حمايت از توليد و تبديل کارخانه اي و کارگاهي يک ميليون و 464 هزار خودروي عمومي بين شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و گروه صنعتي ايران خودرو امضا شد. آيين امضاي تفاهم نامه توسعه ناوگان دوگانه سوز کشور پيش از ظهر سه شنبه (19 آذرماه) با حضور عليرضا صادق آبادي، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي؛ امير وکيل زاده، مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي؛ فرشاد مقيمي، مديرعامل گروه صنعتي ايران خودرو و جمعي از مديران شرکت ايران خودرو ديزل به امضا رسيد. با اجرايي شدن اين تفاهم نامه که به دنبال مصوبه اخير شوراي اقتصاد براي اعطاي کمک بلاعوض به خودروها براي گازسوز کردن خودروها امضا شد، انواع تاکسي، ون (تاکسي)، وانت و مسافربر شخصي بنزيني به دوگانه سوز تبديل مي شوند و همچنين حمايت از توسعه و توليد خودروهاي تجاري نيمه سنگين گازسوز محقق خواهد شد.
توسعه و توليد کارخانه اي خودروهاي دوگانه سوز شامل تاکسي با پيمايش 300 کيلومتر، ون (تاکسي)، وانت بار، سواري و خودروهاي نيمه سنگين تجاري، تبديل خودروهاي توليدشده از سوي کارخانه در نمايندگي هاي مجاز کارخانه/ کارگاه هاي تبديل تحت نظارت ايران خودرو و موردتاييد شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و ايجاد زمينه امضاي قرارداد در هر يک از زمينه هاي آموزشي، پژوهشي، فناوري و مشاوره از ديگر موضوعات اين تفاهم نامه است. شوراي اقتصاد در نشست فوق العاده روز دوشنبه (11 آذرماه) بنا به پيشنهاد مشترک وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه و با هدف حمايت و کاهش هزينه هاي حمل ونقل عمومي و بهبود هواي شهرها، به استناد ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير تصويب کرد که براي تبديل خودروهاي عمومي و مسافربر شخصي بنزين سوز به سي ان جي سوز (کارخانه اي و کارگاهي)، اصل و فرع تسهيلات مالي را که به مالکان خودروها يا کارخانه ها پرداخت مي شود، تضمين و بازپرداخت کند.
اين مصوبه بيش از يک ميليون و 460 هزار خودرو را در برمي گيرد و همه خودروهاي تاکسي، وانت، ون و مسافربر شخصي کشور شامل اين مصوبه مي شوند. سقف تعهد دولت در اين مصوبه براي پرداخت کمک بلاعوض به مالکان خودروهاي يادشده، بيش از 6 هزار و 500 ميليارد تومان است که از محل صرفه جويي در مصرف بنزين سهميه اي، تامين و پرداخت خواهد شد. با امضاي اين تفاهم نامه و همکاري بين شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و گروه صنعتي ايران خودرو و با مشارکت يکي از بانک هاي داخلي و از محل صرفه جويي مصرف بنزين، براي گازسوز کردن هر خودروي عمومي حدود 4.5 ميليون تومان تسهيلات بلاعوض ارائه خواهد شد.
لايحه بودجه سال آينده کل کشور به بانک مرکزي اجازه داده از طريق بانک هاي عامل نسبت به پرداخت تسهيلات به تعداد 100 هزار نفر براي ايجاد نيروگاه خورشيدي پنج کيلوواتي در روستاها، حاشيه شهرها و مناطق محروم به ازاي هر نفر 500 ميليون ريال اقدام کند.
براساس بند «ه» تبصره 16 لايحه بودجه سال 99 کل کشور، بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران مکلف است از طريق بانک هاي عامل با هماهنگي و معرفي بسيج سازندگي نسبت به اختصاص مبلغ 50 هزارميليارد ريال از محل منابع سپرده هاي قرض الحسنه و عادي بانک ها براي پرداخت به 100 هزار نفر براي ايجاد نيروگاه خورشيدي پنج کيلوواتي در روستاها، حاشيه شهرها و مناطق محروم به ازاي هر نفر 500 ميليون ريال با بازپرداخت 60 ماهه و نرخ چهاردرصد( 4%) اقدام کند.
اين بند تاکيد دارد که مابه التفاوت نرخ سود تا سقف هزار ميليارد ريال نسبت به نرخ مصوب شوراي پول و اعتبار از محل منابع بند« الف » تبصره( 18 ) اين قانون پرداخت مي شود. مسؤوليت نصب و راه اندازي اين نيروگاه ها به شکل رايگان به عهده سازمان بسيج مستضعفين است. استفاده از تسهيلات اين بند منوط به ارائه قرارداد خريد تضميني برق از سوي شرکت تابعه وزارت نيرو است.
براساس قانون پنج ساله برنامه ششم توسعه( 1400- 1396) دولت بايد سهم نيروگاه هاي تجديدپذير و پاک را تا پايان اجراي آن به حداقل پنج درصد برساند؛ اما به گفته سخنگوي سازمان ساتبا اين سهم اکنون به يک درصد رسيده که نسبت به گذشت سال هاي برنامه، با عقب ماندگي روبه روست. ماده 50 قانون برنامه ششم توسعه تاکيد دارد که دولت مکلف است سهم نيروگاه هاي تجديدپذير و پاک را با اولويت سرمايه گذاري بخش غير دولتي (داخلي و خارجي) با حداکثراستفاده از ظرفيت داخلي تا پايان اجراي قانون برنامه (سال 1400 ) به حداقل پنج درصد ظرفيت برق کل کشور برساند.
همچنين براساس تصويب نامه هيات وزيران درسال 95 و با استناد به اصل 138 قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران مقرر شده وزارتخانه ها، موسسه ها و شرکت هاي دولتي و نهادهاي عمومي غيردولتي، بانک ها و شهرداري ها، براساس فهرستي که وزارت نيرو تعيين و منتشر کرده، وظيفه دارند در دو سال حداقل 20 درصد از برق مصرفي ساختمان هاي خود را از انرژي هاي تجديدپذير تعيين کنند.
نايب رئيس فراکسيون اميد مجلس شوراي اسلامي:
به گزارش شانا، نايب رئيس فراکسيون اميد مجلس شوراي اسلامي گفت: اين فراکسيون به هيچ عنوان از استيضاح وزير نفت در صحن علني مجلس شوراي اسلامي حمايت نکرده و اين اقدام را حزبي و سياسي مي داند. عبدالکريم حسين زاده، نايب رئيس فراکسيون اميد مجلس درباره نشست روز سه شنبه (19 آذرماه) اين فراکسيون با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت گفت: وزير نفت ضمن اشاره به مباحث مربوط به اصلاح قيمت بنزين به پرسش هاي نمايندگان مجلس شوراي اسلامي هم پاسخ داد. وي با بيان اينکه فراکسيون اميد به هيچ عنوان استيضاح وزير نفت در صحن علني مجلس را قابل قبول نمي داند، افزود: معتقديم چنين استيضاحي با اهداف کاملا سياسي طراحي شده است؛ زيرا امضاکنندگان استيضاح نيز خود مي دانند که موضوع اصلاح قيمت و افزايش نرخ بنزين ارتباطي با شخص وزير نفت ندارد. جلال ميرزايي، عضو فراکسيون اميد مجلس شوراي اسلامي نيز در اين باره گفت: به نظر مي رسد برخي نمايندگان که موضوع هايي از جمله سوال يا استيضاح وزير نفت را در کميسيون انرژي پيگيري مي کنند، در هر شرايطي از پاسخ هاي وزير قانع نمي شوند و در کل براي قانع نشدن وارد کميسيون مي شوند.
همسو با تحولات بودجه 99
لايحه بودجه سال آينده نشان مي دهد که وزارت نفت از طريق شرکت هاي دولتي تابعه ذي ربط مي تواند تا سقف معادل سه ميليارد دلار اوراق مالي اسلامي ارزي و ريالي را با تصويب هيات وزيران در سال آينده منتشر کند.
اين اوراق براي بازپرداخت اصل و سود اوراق ارزي- ريالي سررسيد شده تسهيلات بانکي و تضامين سررسيد شده و همچنين بازپرداخت بدهي هاي سررسيد شده به پيمانکاران قراردادهاي بيع متقابل طرح هاي بالا دستي نفت تعلق مي گيرد و شرکت هاي مذکور موظفند اصل و سود اوراق منتشر شده را حداکثر تا پنج سال از محل منابع داخلي خود تسويه کنند. همچنين اوراق فروش نرفته اين بند با تاييد وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه کشور قابل واگذاري به پيمانکاران و طلبکاران طرح هاست.
حجت الاسلام و المسلمين حسن روحاني، رئيس جمهوري اسلامي ايران، يکشنبه (17 آذر) لايحه بودجه 484 هزار ميليارد توماني سال 99 را به مجلس ارائه کرد.
وزير نفت:
وزير نفت گفت: قاچاق بنزين بسيار کم است، قاچاق گازوييل هم با اينکه وجود دارد؛ اما عدد آن زياد نيست.
بيژن زنگنه، روز يکشنبه (17 آذرماه) در حاشيه آيين گشايش نخستين رويداد توسعه فناوري ويژه اقلام پرمصرف صنعت گاز در جمع خبرنگاران درباره اينکه چرا برخي اصرار دارند موضوع قاچاق را که مربوط به نفت گاز است، به بنزين ارتباط دهند، گفت: از همان برادران بپرسيد، دليلشان چيست؟ واقعيت اين است که قاچاق بنزين بسيار کم است، قاچاق گازوييل هم با اينکه وجود دارد، اما عدد آن زياد نيست و از ارقامي که عنوان مي کنند، خيلي کمتر است.وي درباره نيت افرادي که اين ارقام را اعلام مي کنند، اظهار کرد: نيتشان الي الله است. وزير نفت درباره اهميت استفاده از محصولات داخلي اظهار کرد: مهم تر از محصولات موجود در اين نمايشگاه، ظرفيت هاي ارزشمند جوانان است که وجود دارد. جوانان مي توانند در حوزه نفت و گاز کشور کارهاي بزرگي انجام دهند، اما نياز است براي اين ظرفيت تقاضا به وجود آوريم. وي همچنين در خصوص منابع صندوق پژوهش و فناوري صنعت نفت افزود: بزودي اين صندوق در صورت تاييد از سوي صندوق پژوهش رياست جمهوري، با سرمايه اوليه 100 ميليون تومان راه اندازي مي شود تا به اين واسطه از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هاي اين حوزه حمايت شود.زنگنه با بيان اينکه تسهيلات اين صندوق، نه تنها به شرکت هاي دانش بنيان مستقر در پارک فناوري ري اختصاص مي يابد؛ بلکه به همه شرکت هاي دانش بنيان فعال در حوزه نفتي تخصيص خواهد يافت، گفت: اين شرکت ها از اجزاي زيست بوم فناوري هستند و ما بايد شرايط مناسبي را براي آنها ايجاد کنيم.زنگنه در پاسخ به اينکه شما عنوان کرديد در صورت داشتن وقت، به عنوان منتور در کنار تيم ها قرار خواهيد گرفت، اظهار کرد: بله حتما اين کار را انجام مي دهم، زيرا فکر مي کنم يکي از وظايف ما کمک به جوانان در حوزه کسب وکار است.
تدبير نفت براي بهرهمندي از ظرفيتهاي بخش خصوصي
مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان گفت: با بهره مندي از الگوي برون سپاري فعاليت ها در توسعه ميدان هاي غرب کارون، همگام با پيشرفت طرح هاي توسعه اي اين منطقه در 6 سال اخير، شرکت هاي خصوصي تقويت شدند و بالغ بر 2500 فرصت شغلي مستقيم در غرب کارون ايجاد شد.
جهانگير پورهنگ درباره دستاوردهاي صنعت نفت در منطقه عملياتي غرب کارون در سال هاي اخير عنوان کرد: راه اندازي فاز نخست تلمبه خانه نفت غرب کارون با ظرفيت اسمي 400 هزار بشکه در روز از اقدام هاي قابل توجه در اين منطقه بوده و قرار است ظرفيت اين تلمبه خانه در فاز دوم توسعه به بيش از 700 هزار بشکه در روز برسد.وي راه اندازي تصفيه خانه هاي آب صنعتي آزادگان و يادآوران با مجموع ظرفيت 90 هزار بشکه در روز، احداث و راه اندازي خط لوله 20 اينچ انتقال نفت خام از واحد بهره برداري دارخوين به تلمبه خانه غرب کارون به طول 80 کيلومتر و احداث نيروگاه توليد برق غرب کارون با ظرفيت اسمي 500 مگاوات را از ديگر دستاوردهاي وزارت نفت در گستره عملياتي غرب کارون برشمرد و در اين زمينه، به مواردي ديگر از جمله آغاز احداث کارخانه گاز و گاز مايع 3200، شروع عمليات اجرايي کارخانه فرآورش و نمکزدايي ميدان آزادگان جنوبي و امضاي قرارداد توسعه ميدان هاي نفتي سپهر و جفير اشاره کرد.پورهنگ با بيان اينکه قرارداد توسعه ميدان سهراب نيز با شرکتي ايراني امضا خواهد شد، ادامه داد: در حوزه جمع آوري گازهاي همراه نيز اقدام هايي صورت گرفته که از آن جمله مي توان به انعقاد قرارداد جمع آوري گازهاي مشعل واحد بهره برداري غرب کارون به ميزان 50 ميليون فوت مکعب در روز با يک شرکت ايراني اشاره کرد.به گفته وي، کشف ميدان نفتي در جزيره مينو در آبادان و کشف مخزن بزرگ نفتي نام آوران از ديگر دستاوردهاي وزارت نفت در گستره عملياتي مناطق نفت خيز جنوب و حوزه عملياتي غرب کارون به شمار مي رود.پورهنگ اظهار کرد: پس از پايان مراحل توسعه هر يک از ميدان هاي حوزه غرب کارون از سوي شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) به عنوان مجري طرح، راهبري توليد از ميدان ها به شرکت نفت و گاز اروندان واگذار مي شود که بتازگي مسؤوليت بهره برداري از ميدان آزادگان جنوبي به اين شرکت واگذار شده است.مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان در ادامه به خدمات اين شرکت در حوزه مسؤوليتهاي اجتماعي اشاره و اظهار کرد: اين شرکت همسو با مسؤوليتهاي ذاتي خود، همواره بر صيانت از زيستبوم و تامين رفاه مناطق پيراموني حوزه عملياتي خود تاکيد دارد. براي نمونه ميتوان به احداث ورزشگاه فوتبال 15هزار نفري در شهرستان خرمشهر و ساخت درمانگاه شهرستان دارخوين، همياري و کمکرساني به مناطق در معرض سيلاب در اوايل امسال و همچنين بازسازي مدارس و منازل و زيرساختهاي روستايي که سيل به آنها آسيب رسانده بود، اشاره کرد.پورهنگ از اخذ مصوبه و مجوزهاي لازم براي احداث دو باب مدرسه استثنايي همسو با عمل به مسؤوليت اجتماعي در خرمشهر نيز خبر داد.
اجرا و پیگیری بیش از ۴۰۰ پروژه مسؤولیت اجتماعی در حوزه عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سالهای اخیر، در کارنامه عملکرد این شرکت ثبت شده است.
به گزارش ایرنا، احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اعلام این خبر گفت: احداث ۳۱۰ پروژه آبرسانی روستایی، ۳۲ مورد پل سازی، احداث ۳۰ مدرسه، احداث ۲۰ مسجد، ۱۰ مجتمع فرهنگی ورزشی، ۶ مورد برق رسانی و تکمیل موزه گنجینه های نفت مسجدسلیمان با ۱۳۶ میلیارد ریال از جمله این طرح هاست. وی افزود: همچنین اجرای پروژه های راهسازی در اطراف اهواز، حمیدیه باوی و کارون با اعتبار ۳۰۰ میلیارد ریال، اختصاص بیش از ۵۰۰ میلیارد ریال به منظور اصلاح شبکه دفع فاضلاب مناطق پیرامونی کلانشهر اهواز به دستور وزیر نفت که بخشی از آن هزینه شده و بخش دیگر آن نیز در آینده ای نزدیک تخصیص داده می شود، از دیگر طرح های عمرانی عام المنفعه مناطق نفت خیزجنوب در محیط پیرامونی اطراف تاسیسات نفتی است.
محمدی تصریح کرد: دو پروژه راهسازی جاده مواصلاتی ایذه - مسجدسلیمان - هفتکل و پروژه راهسازی امیدیه - جایزان - آغاجاری که با پیشرفت فیزیکی ۸۵ درصد در دست اجراست، از دیگر اقدام های این شرکت برای محرومیت زدایی و آبادانی است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب در ادامه به پروژه های در دست اقدام و تکمیلی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز جنوب اشاره کرد و گفت: در دو سال اخیر ۲۲۹ پروژه عام المنفعه نیز از سوی شرکت ملی نفت ایران در استان خوزستان در قالب طرح های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه سازی و خدماتی با اعتباری معادل ۴ هزار و ۹۲۳ میلیارد ریال هزینه شده و همچنین ۵۶۴ پروژه عام المنفعه نیز با اعتباری افزون بر ۱۰ هزار میلیارد ریال در حال اجراست.
ظرفیت مخازن ذخیره سازی میعانات گازی پارس جنوبی با بهره برداری از پنجمین مخزن این پروژه به ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه رسید.
این مخزن با قابلیت ذخیره سازی ۵۰۰ هزار بشکه میعانات گازی، پس از دریافت میعانات گازی فرآوری شده در پالایشگاه های پارس جنوبی مورد بهره برداری قرار گرفت.
پارسال چهار مخزن از مجموع هشت مخزن موجود در پروژه احداث تاسیسات ذخیره سازی و اندازه گیری میعانات گازی با ظرفیت ذخیره سازی ۲ میلیون بشکه به بهره برداری رسید.
عملیات احداث تاسیسات ذخیره سازی و اندازه گیری میعانات گازی پارس جنوبی با هدف ذخیره سازی ۴ میلیون بشکه میعانات گازی فازهای پارس جنوبی در حال اجراست و پیش بینی می شود سه مخزن باقی مانده این پروژه به تدریج و با فاصله زمانی ۱۰ تا ۱۵ روز از یکدیگر تا نیمه بهمن امسال تکمیل شوند و به بهره برداری برسند.
تصميمات اوپک در نشست 177
مشعل 14 عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در يکصدوهفتادوهفتمين نشست عادي اين سازمان در وين با همراهي غيراوپکي ها، بر سر کاهش 503 هزار بشکه علاوه بر کاهش يک ميليون و 200 هزار بشکه قبل با همراهي متعهدان خود توافق کردند. کاهش توليد نفت اين سازمان و متعهدانش از نخستين روز ژانويه 2020 از يک ميليون و 200 هزار بشکه در روز به يک ميليون و 703 هزار بشکه مي رسد. ايران، ونزوئلا و ليبي همچنان از هرگونه کاهش توليد مستثنا هستند. بيژن زنگنه، وزير نفت پيش از اجلاس اوپک، نامه اي به مانوئل کودو، رئيس دوره اي اوپک نوشت و از او خواست تا اين موضوع را که ايران هم اکنون به دليل شرايط خاص و کاهش غيرداوطلبانه، تحت فشارهاي غيرقانوني آمريکاست، به اعضا منعکس کند. زنگنه گفت که «اگر تحريم ها برداشته شود، هيچ محدوديتي را براي توليد ايران نخواهم پذيرفت و در بالاترين حد ظرفيت ايران توليد خواهم کرد. در آينده کساني که هم اکنون بيشتر توليد کرده اند، بايد کاهش بيشتري دهند.» طرح اين مساله به نوعي آماده باش و اتمام حجت ايران با اوپکي ها بود؛ به ويژه آن دسته از کشورهاي صادرکننده اي که در شرايط موجود از تحريم هاي تحميلي و يکجانبه بر بازار نفت ايران از سوي آمريکا منتفع مي شوند که پس از برداشته شدن تحريم ها، ازايران انتظار پيوستن به سيستم کاهشي را نداشته باشند. زنگنه گفت: «اين موضوعي است که حق ملت و مردم ماست و من اينجا بر آن اصرار دارم. از جانب مردم ايران مي گويم که حتي يک بشکه کاهش غيرمنطقي را نمي پذيرم و کساني که از اين فرصت خارج شدن نفت ايران از بازار استفاده مي کنند و بيشتر توليد دارند، بايد در مقابل توليد بيشتر کنوني در آينده کاهش بيشتر هم انجام دهند. نبايد توقع داشته باشند که ايران بعد از برداشته شدن تحريم ها بلافاصله اگر کاهشي نياز بود. به اين سيستم بپيوندند. به هر حال اين حق ماست که هم اکنون به دليل غيرقانوني و خارج از اراده، از ما مي گيرند و ما در آينده انتظار داريم اين موضوع حتما منظور شود و ما حتما به اين ترتيب عمل خواهيم کرد.»
مشعل 14 عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در يکصدوهفتادوهفتمين نشست عادي اين سازمان در وين با همراهي غيراوپکي ها، بر سر کاهش 503 هزار بشکه علاوه بر کاهش يک ميليون و 200 هزار بشکه قبل با همراهي متعهدان خود توافق کردند. کاهش توليد نفت اين سازمان و متعهدانش از نخستين روز ژانويه 2020 از يک ميليون و 200 هزار بشکه در روز به يک ميليون و 703 هزار بشکه مي رسد. ايران، ونزوئلا و ليبي همچنان از هرگونه کاهش توليد مستثنا هستند. بيژن زنگنه، وزير نفت پيش از اجلاس اوپک، نامه اي به مانوئل کودو، رئيس دوره اي اوپک نوشت و از او خواست تا اين موضوع را که ايران هم اکنون به دليل شرايط خاص و کاهش غيرداوطلبانه، تحت فشارهاي غيرقانوني آمريکاست، به اعضا منعکس کند. زنگنه گفت که «اگر تحريم ها برداشته شود، هيچ محدوديتي را براي توليد ايران نخواهم پذيرفت و در بالاترين حد ظرفيت ايران توليد خواهم کرد. در آينده کساني که هم اکنون بيشتر توليد کرده اند، بايد کاهش بيشتري دهند.» طرح اين مساله به نوعي آماده باش و اتمام حجت ايران با اوپکي ها بود؛ به ويژه آن دسته از کشورهاي صادرکننده اي که در شرايط موجود از تحريم هاي تحميلي و يکجانبه بر بازار نفت ايران از سوي آمريکا منتفع مي شوند که پس از برداشته شدن تحريم ها، ازايران انتظار پيوستن به سيستم کاهشي را نداشته باشند. زنگنه گفت: «اين موضوعي است که حق ملت و مردم ماست و من اينجا بر آن اصرار دارم. از جانب مردم ايران مي گويم که حتي يک بشکه کاهش غيرمنطقي را نمي پذيرم و کساني که از اين فرصت خارج شدن نفت ايران از بازار استفاده مي کنند و بيشتر توليد دارند، بايد در مقابل توليد بيشتر کنوني در آينده کاهش بيشتر هم انجام دهند. نبايد توقع داشته باشند که ايران بعد از برداشته شدن تحريم ها بلافاصله اگر کاهشي نياز بود. به اين سيستم بپيوندند. به هر حال اين حق ماست که هم اکنون به دليل غيرقانوني و خارج از اراده، از ما مي گيرند و ما در آينده انتظار داريم اين موضوع حتما منظور شود و ما حتما به اين ترتيب عمل خواهيم کرد.»
يکصدوهفتادوهفتمين نشست 14 عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) که بيش از هفت ساعت زمان برد، مذاکرات طولاني را دربرداشت؛ اگرچه پس از اتمام آن هم نتيجه اي اعلام نشد و تصميم نهايي در هفتمين نشست مشترك اوپك و غيراوپك تاييد و اعلام شد تا به اذعان برخي صاحبنظران بر جايگاه اوپک پلاس افزوده شود و جايگاه اوپک را بکاهد.
افزون بر توافق تعميق کاهش عرضه روزانه 503 هزار بشکه اي، کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک با منابع ثانويه به عنوان مرجع اعلام توليد نفت موافقت کردند، ميعانات گازي از محاسبه توليد نفت خام کشورهاي غيرعضو اوپک هم کنار گذاشته شد، وزير انرژي الجزاير به عنوان رئيس دوره اي اوپک براساس حروف الفبا انتخاب و در نهايت ايران نايب رئيس هيات عامل اوپک شد.کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک با منابع ثانويه به عنوان مرجع اعلام توليد نفت موافقت کردند. برخي کشورها پيش از نشست 177 اوپک عنوان کردند که منابع ثانويه را به عنوان مرجع اعلام آمار توليد نفت قبول ندارند و بهتر است آمار توليد نفت هر کشور از سوي وزارت نفت و انرژي همان کشور اعلام شود.
ميعانات گازي از محاسبه توليد نفت خام کشورهاي غيرعضو اوپک هم کنار گذاشته شد. روسيه سخت به دنبال تصويب اين بند بود. نواک معتقد بود که با حذف ميعانات گازي و مايعات گازي از محاسبه توليد نفت خام، توليد اين کشور در دسامبر حدود 225 تا 230 هزار بشکه در روز کمتر خواهد شد. مانوئل کودو، وزير نفت ونزوئلا که رياست دوره اي اجلاس اوپک را در سال 2019 بر مبناي حروف الفبا به عهده داشته است، بر اساس تصميم جديد اوپک و از اول ژانويه 2020 جايش را به محمد ارکاب، وزير انرژي و معادن الجزاير خواهد داد. ارکاب قرار است رياست دوره اي اجلاس اوپک را در سال 2020 به عهده داشته باشد. وزيرنفت آنگولا نيز نايب رئيس دوره اي اوپک خواهد بود.
حسين کاظم پوراردبيلي، نماينده ايران در هيات عامل اوپک به عنوان نايب رئيس هيات عامل اوپک در سال 2020 برگزيده شد. رياست اين هيات عامل را هم نماينده گابن در هيات عامل عهده دار شد. هيات عامل، رکن اجرايي اوپک است و عمده وظايف آن هدايت اداره امور سازمان و اجراي تصميم هاي کنفرانس، بررسي و اتخاذ تصميم درمورد گزارش هاي ارائه شده از سوي دبيرکل، ارائه گزارش ها و توصيه ها به کنفرانس در خصوص امور سازمان، تنظيم بودجه سازمان براي هر سال تقويمي و تقديم آن به کنفرانس براي تصويب و... است.
وزير نفت پس از حضور کوتاه در هفتمين نشست وزارتي اوپک و غيراوپک در جمع خبرنگاران، نشست 177 اوپک را مطلوب توصيف کرد و با اعلام خبر برگزاري نشست فوق العاده کشورهاي صادرکننده نفت در سه الي چهار ماه آينده گفت: «مذاکرات خوبي در اين نشست انجام شد که به نتايج خوبي رسيديم، اميدواريم عکس العملي که بازار نفت استنباط کرده همانطور که وراي تصميم بوده همان را درک کند. فکر مي کنم وضعيت موفقي داشتيم.» وزير نفت در توضيح اينکه چرا نشست 177 اوپک بيش از هفت ساعت طول کشيد، تصريح کرد: «بيشتر مشکل رياضيات بود.»
زنگنه پيش از آغاز نشست 177 اوپک در جمع خبرنگاران درباره اينکه آيا کاهش احتمالي توليد نفت از سوي اعضاي اين سازمان و هم پيمانانش در حالي که برخي کشورها به تعهداتشان پايبند نيستند، اقدام خوبي براي جلوگيري از اشباع بازار نفت در ماه هاي نخست سال آينده است، گفت: «به نظرم طبيعي است اعضاي اوپک در اين شرايط بر مراعات بيشتر تاکيد مي کنند، بخصوص آنهايي که فاصله شان با پايبندي شان زياد است. اگر همين ميزان پايبندي رعايت شود، خوب است.»
وي در پاسخ به اينکه موضع ايران، ادامه توافق فعلي کاهش توليد است يا کاهش بيشتر گفت: «اگر اعضاي اوپک بپذيرند کاهش بيشتري صورت گيرد، من حمايت مي کنم. در مورد ميزان کاهش و ديگر موارد بايد تفاهم شود، مراعات شرايط کنوني نيز کار خوب و يک دستاورد است که اگر بيشتر از اين نيز کاهش توليد توافق شود، باز هم دستاورد بزرگتري است و من هم با آن موافق هستم.»
زنگنه درباره اين موضوع که مبناي اعلام توليد نفت، خود کشورها باشند نه منابع ثانويه اظهار کرد: «اين موضوع يک شوخي است. سال ها تجربه اوپک نشان داده که اينطور نمي شود؛ البته برخي موضوعات واقعيت است و من هم اين را تاييد مي کنم که برخي از منابع ثانويه تحت نفوذ هستند، حالا ممکن است اينها را تغيير دهند؛ اما اينکه خود کشورها توليدشان را بگويند و اين هم مبناي تعهدشان باشد، تجربه اوپک نشان داده که اين مساله جواب نمي دهد.»
وي در پاسخ به اينکه شما گفتيد کشورهايي که تعهدشان را در اوپک رعايت نمي کنند، بايد آن را رعايت کنند، مي توانيد نام کشورها را نيز بگوييد، افزود: «کشورهايي که مراعات نکردند، در گزارش اوپک است و اينکه چند درصد مراعات نکردند و يک عده هم بيشتر از تعهداتشان کاهش توليد دادند.»
وزير نفت درباره اينکه در اين ارتباط چه کاري مي توان انجام داد، افزود: «تنها کاري که اوپک مي تواند انجام دهد، اين است که مذاکره کند. اوپک ابزار عملياتي ندارد و اگر ابزار عملياتي بخواهد، بايد سراغ آمريکا برود و بگويد اين کشورها را تحريم کند که آمريکا هم اين کار را خوب بلد است؛ البته فکر مي کنم آمريکا بدش هم نمي آيد اين کار را انجام دهد. سياستي که آمريکا طي دو سال اخير در پيش گرفته، اين است که توليدکننده هاي بزرگ بازار را تحريم کند تا جا را براي ميعانات گازي و نفت خود در بازار باز کند که به نظرم يکي از اهداف آمريکا اين است.»
زنگنه گفت: «در واقع فکر مي کنم اين طور نيست که آمريکا به خاطر اهداف بشردوستانه، کشورها را تحريم مي کند؛ بلکه به دليل اين است که مي خواهد جا را براي بازار خود باز کند. در واقع به خاطر شيل اويل خود، کشورهايي مانند ايران و ونزوئلا را تحريم مي کند و براي خود بازار ايجاد مي کند.»
مذاکره با آمريکا با چه سطح از کاهش تحريم ها: همانطور که قبلا هم گفته ام، تحريم ها بايد کاملا برداشته شود. نبايد تحريم بانکي و نفتي باشيم. در واقع اگر ما تحريم نفتي نباشيم و تحريم بانکي باشيم، باز هم فايده اي ندارد.
پيوستن 6 کشور به اينستکس و چشم انداز آن: تا زماني که پول نفت را در اينستکس نپذيرند، انگار چيزي وجود ندارد. اگر بپذيرند که در اين سازوکار بيايد، تازه مي شود گفت چيزي ايجاد شده است، وگرنه بدون ورود پول فروش نفت ما به اين سيستم، نمي توان چيزي گفت.
تصميم دبيرخانه اوپک براي حذف حضور خبرنگاران: کاملا با اين کار مخالف هستم و اين موضوع را هم به دبيرخانه اعلام مي کنم. اين کار خلافي است و هرگز در تاريخ اوپک چنين چيزي نبوده است. اگر مي خواهند با وزيري مصاحبه نشود، به خبرنگارها بگويند با آن وزير مصاحبه نشود. خبرنگارها افراد بافرهنگي هستند و به نظرم اين رويه منطقي نيست.
انتخابات پيش روي مجلس: مهم ترين چيزي که مردم را به صحنه مي آورد، اميد است. اگر مردم اميدي به تغيير داشته باشند و بدانند تصميم آنها تاثير دارد، به نظرم به صحنه مي آيند؛ اما هر زمان که احساس کنند، آمدن آنها تغييري به دنبال ندارد يا تاثيرگذار نيست، حضور آنها کمرنگ مي شود. من به موضوع انتخابات به صورت کلي نگاه مي کنم و بر اين اساس مي گويم که اميد خيلي اثرگذار است.
افزايش قيمت بنزين: اين تصميمي بود که گرفته شد و به ما ابلاغ کردند و ما هم آن را خوب اجرا کرديم. ما اين تصميم را نگرفتيم. من تاکيد مي کنم که اين تصميم در مرجع قانوني خود گرفته شد و ما هم آن را بخوبي اجرا کرديم و تا الان هم دستاوردهاي خوبي داشته و تقريبا روزانه 20 ميليون ليتر مصرفمان کاهش يافته و تقاضاي عظيمي براي سي ان جي در بازار ايجاد شده است، حتي در شوراي اقتصاد تصويب کرديم که براي سي ان جي سوز کردن بيش از يک ميليون و 400 هزار دستگاه وانت بار، تاکسي، ون تاکسي و مسافربر شخصي 6500 ميليارد تومان کمک بلاعوض داده شود که اين خودروها بتوانند سي ان جي سوز شوند. اگر اين کار انجام شود، نزديک به 10 ميليون مصرف بنزين به سمت مصرف سي ان جي منتقل مي شود و مردم به جاي اينکه بنزين 3 هزار توماني مصرف کنند، سي ان جي 600 توماني مصرف مي کنند، ضمن اينکه ظرفيت جايگاه هاي سي ان جي ما خيلي خوب است و اگر لازم باشد، جايگاه جديد ايجاد مي کنيم. در هر حال سي ان جي، سوخت طبيعي است. نکته ديگر آنکه اگر اين روالي که در مصرف بنزين داشتيم، پيش مي رفت و مصرف بنزين با همين روند صعودي ادامه پيدا مي کرد، ناچار مي شديم از اواسط سال 1400 بنزين وارد کنيم. اين در حالي است که هم اکنون با کاري که انجام داديم، واردات بنزين را براي چند سال به تاخير انداختيم. از سوي ديگر تقاضاي زيادي براي مصرف سي ان جي از سوي خودروها داريم، بدون اينکه ما بخواهيم به آنها کمکي کنيم. البته ما به خودروهاي عمومي کمک مالي مي کنيم؛ اما در خصوص خودروهاي شخصي، بدون اينکه کمک مالي کنيم، صدها هزار خودرو درخواست سي ان جي دارند؛ البته مشکلاتي درباره استاندارد وجود دارد که با سازمان استاندارد هم جلسه گذاشتيم تا اين مشکلات از طريق کارگاه هاي تبديل خودروها به سي ان جي سوز حل شود، ضمن اينکه ما اين مجوز را هم به آنها بدهيم که بتوانند سوخت را از جايگاه هاي سي ان جي دريافت کنند. مهم ترين مساله اي که ما در سي ان جي روي آن تاکيد داريم و همه در کشور نيز روي آن تاکيد مي کنند، بحث ايمني آن است، به هر حال اين تقاضا به وجود آمده است.
نگراني از استيضاح؟ چرا بايد نگران باشم؟! هر وقت که بخواهند مي توانند وزير را استيضاح کنند و وزير هم موظف است به نمايندگان جواب دهد. اين کار هم در کشور ما عادي است و ما مرتب هفته اي يکي، دو تا استيضاح داريم. مگر تا حالا به ما فشار نياورده اند؟ ما هميشه تحت فشار زندگي مي کنيم.
بودجه سال آينده ايران: بودجه سال آينده از نظر ارقام و درآمد کل و هزينه ها بسيار نزديک به سال 98 است و دوباره با شرايط سختگيرانه براي هزينه ها بودجه تنظيم شده است که تقديم مجلس مي شود و بايد ديد در مجلس چه خواهد شد. به هر حال من بيشتر از اين نمي توانم درباره نفت صحبت کنم؛ زيرا قرار من از نخست اين بوده که آدرس به آمريکايي ها ندهم.
عضويت برزيل در اوپک: من هنوز نشنيدم که برزيل درخواستي براي عضويت در اوپک داده باشد، منتها اگر درخواست کنند، ما از ورود کشوري مانند برزيل به اوپک استقبال مي کنيم؛ اما من از اين پس مخالف ورود کشورهايي به اوپک هستم که توليدهاي پاييني مانند 50 هزار بشکه يا 40 هزار بشکه دارند و تازه پس از اينکه عضو اوپک شدند، بعد از مدت کوتاهي از ورودشان پشيمان شوند.
پيشنهاد روسيه براي حذف ميعانات گازي از کاهش توليد: فکر مي کنم حرف روس ها در اين باره منطقي است. به اين دليل که بحث ما در اوپک اصلا ميعانات نيست، بحث نفت خام است. ما در اوپک موضوع نفت خام داريم و ميعانات نداريم. عادلانه و منصفانه نيست چيزي را که در معادلات اوپکي ها نداريم، از روس ها بخواهيم رعايت کنند.
کوچک شدن سهم اوپک از بازار جهاني: اين واقعيتي است که نزديک به 45 سال است در اوپک اتفاق مي افتد و اوپک مرتبا سهم خود را از بازار به بهاي رسيدن به قيمت هدف از دست مي دهد و اين خيلي روشن است. نگران هستم (از دست دادن سهم اوپک در بازار جهاني) و اين موضوع را يک تناقض ساختاري در درون کشورهاي توليدکننده نفت اوپک مي دانم. از يک طرف سهمشان را از دست مي دهند و از سوي ديگر نيز خواستار افزايش قيمت نفت هستند که اين متناقض است. سياستمداران به موضوع به صورت کوتاه مدت نگاه مي کنند که بودجه هاي خود را درست کنند. کارشناسان بلندمدت بازار انرژي مي گويند بهتراست سهم خود را حفظ کنيم؛ اما معمولا در اين 40-50 سال هميشه سياستمداران بردند. در واقع اين حرف به اين معناست که اوپک به طور مرتب سهم خود را از بازار به بهاي رسيدن به اهدافي که در مورد قيمت داشته، از دست داده است. راه بهتر اين بود که اوپک به بلندمدت فکر و توجه کند. اگر قيمت ها خيلي پايين بود، الان شيل اويلي نبود. شيل اويل را قيمت نفت 80-70 و 100 دلاري ايجاد کرد. بالاخره اين موضوع سبب شد توليد شيل اويل اکنون به نزديک 5 ميليون بشکه در روز برسد. حتي امروز عده اي از فعالان محيط زيست از اوپک خواسته اند توليد فسيلي خود را کاهش دهد که من نيز گفتم اين موضوع را نخست به آمريکا بگويند؛ چراکه آمريکا بزرگترين توليدکننده نفت جهان شده و از اوپک مي خواهد توليد خود را صفر کند.
سعيد محمد بگي - رشدروزافزون صنعت گاز از سويي و ايجاد ضرورت هاي جديدتر در اين صنعت زيربنايي ازسوي ديگر، موجب شده است شرکت هاي دانش بنيان و فن آور (استارت اپ) نيزپا به عرصه بگذارند وفعاليت هاي تازه اي را درخلق ايده هاي نو و پشتيبان براي صنعت گاز، آغاز کنند. دراين ميان، تاکيد بيژن زنگنه، وزيرنفت، مبني براستفاده ازظرفيت هاي استارت آپ ها وشرکت هاي دانش بنيان، خود دستمايه تحولي دراين بخش شده است تاآنجا که با برگزاري «نخستين رويداد توسعه فناوري، ويژه اقلام پرمصرف گاز» و برگزاري نمايشگاه جانبي مرتبط با آن، به اهتمام صندوق نوآوري وشکوفايي نهاد رياست جمهوري وشرکت ملي گازايران، گامي عملي دراين زمينه برداشته شد. آنچه مي خوانيد، گزارشي است ازآيين افتتاحيه اين رويداد مهم در آغازين روزهاي هفته گذشته که باحضور وزيرنفت، جمعي از مديران ارشد صنعت گاز و شماري از شرکت هاي دانش بنيان و فن آور در ساختمان صندوق نوآوري وشکوفايي رياست جمهوري برگزارشد.
همه چيزمطابق برنامه، آماده است. سالن، سيستم هاي صوت ونور، محل نشستن ميهمانان ويژه ازجمله بيژن زنگنه، وزيرنفت که تازه از «وين» واجلاس177 سازمان کشورهاي صادرکننده نفت(اوپک)به وطن بازگشته است. صندلي هاي سبز و زرد محل برگزاري «نخستين رويداد توسعه فناوري، ويژه اقلام پرمصرف گاز» ترکيبي زيبا ايجاد کرده اند و ديواره هاي چوبي تيره رنگ نيز باهارموني خاصي، به اين زيبايي افزوده اند. ميهمانان ويژه به محل استقرارشان راهنمايي شده اند وديري نمي پايد که «شيخ الوزرا» نيزدرسالن حاضر ومراسم با تلاوت آياتي از کتاب خدا و طنين انداز شدن سرود جمهوري اسلامي ايران آغاز مي شود.
سياوس ملکي به عنوان معاون صندوق نوآوري وشکوفايي رياست جمهوري، کوتاه سخن گفت و به ارائه گزارشي مختصر از روند شکل گيري صندوق وفعاليت ها آن، همچنين برگزاري «نخستين رويداد توسعه فناوري، ويژه اقلام پر مصرف گاز، بسنده کرد.
ميزبانان اين گردهمايي نيز، حرف ها وگزارش هاي خود را ارائه کردند و وزيرنفت نيزکه به عنوان ميهمان ويژه با دقت به همه آنها گوش داده بود، سخناني گفت ازجنس شرکت هاي دانش بنيان و استارت اپ ها.
زنگنه با بيان اين که راه اندازي رويداد توسعه فناوري، نيازمند اراده جدي مديريت هاست، تصريح کرد: وقتي مديريت ها خود اهتمام کنند، پيگير باشند و وقت بگذارند، بيش از70درصد از کار انجام خواهدشد. وي با اشاره به همکاري شرکت ملي گازايران باصندوق نوآوري و شکوفايي براي توسعه فناوري وخودکفايي افزود: کاري که شرکت ملي گاز ايران انجام داده، بسيارمهم است و از مديران وکارکنان اين شرکت سپاسگزارم و اميدوارم اين کار را باجديت ادامه دهند و به نتيجه برسانند.
وزيرنفت بر حمايت از شرکت هاي دانش بنيان تاکيد و تصريح کرد: امسال وقت زيادي براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت اپ ها گذاشته ام و قرار شد شهرک بزرگي درمنطقه ري ايجاد شود. وي اظهار کرد: هم اکنون بخشي از منطقه مزبوربه وسعت 25 هکتاربه استارت اپ ها وشرکت هاي دانش بنيان اختصاص داده شده است. زنگنه با يادآوري اين که پيش ازاين نيزدرهاي پژوهشگاه صنعت نفت را به روي استارت اپ ها وشرکت هاي دانش بنيان بازکرده بوديم، افزود: نخستين گام فعاليت بايد استفاده ازمحيط فيزيکي پژوهشگاه صنعت نفت باشد، سپس به سراغ منطقه ري برويم، زيراممکن است راه اندازي اين منطقه کمي طول بکشد. وي درباره راه اندازي شهرک مزبور در منطقه ري گفت: مزيت هاي زيادي براي اين منطقه در نظر گرفته شده که که تبديل آن به يک پارک با همه مزايايي که همه پارک ها دارند، يکي از آنهاست. زنگنه يادآور شد: دراين شهرک، شرکت هاي دانش بنيان ازحمايت صندوق نوآوري وشکوفايي بهره مند خواهندشد وتلاش مي کنيم حداکثرسفارش ها از طرف شرکت هاي تابع صنعت نفت باشد وامکان استفاده ازتسهيلات نخستين خريد را داشته باشند.
وزير نفت گفت: ايده من اين است که يک سري ازکالاها را تاييد کنيم و خريد تضميني براي آنهاداشته باشيم و نگذاريم هر خريدي الزاما به يک خريدار وصل شود. مانند گندم که خريد تضميني دارد، درصنعت نفت نيز، يک سري اقلام خريد، تضميني شودوهرکسي ازدانش بنيان ها واستارت اپ ها نخريد، ما خريداري کنيم؛ اين سبب مي شود که خيلي از مشکلات حل شود. زنگنه ادامه داد: بايد در وزارت نفت کاري کنيم تاهرکالايي که به توليد داخل رسيد، ديگرازخارج کشورخريداري نشود. انجمن نفت به هر کالايي که گواهي کيفيت داد، آن کالا بايد ازداخل کشورخريداري شود، بنابراين سودي که ازايجاد اشتغال و رونق توليد حاصل مي شود، قابل توجه خواهد بود. وي افزود: تسهيلات اعتباري، دسترسي به امکانات آزمايشگاهي و امکانات پژوهشگاه صنعت نفت، ازجمله مزايايي است که دراختياردانش بنيان ها قرار مي گيرد.
وزير نفت گفت: هرزمان باجوانان فعال درشرکت هاي دانش بنيان صحبت مي کنم، ازآنها روحيه مي گيرم واکنون نيزبا جديت، عشق و علاقه به دنبال اين هستم که کسب وکارها براي حال وآينده کشورفعال شود وآينده با ابتکارات اين جوانان رقم بخورد. زنگنه همچنين ازتاييد تاسيس صندوقي باسرمايه 100ميليارد تومان خبرداد و افزود: سهامداران اين صندوق مشخص شده اند و مدارک آن بايد براي ارائه وتصويب درهيئت شورايي صندوق توسعه ونوآوري و شکوفايي، آماده شود.
وزيرنفت تاکيد کرد: بايد درزمينه توسعه فناوري وشرکت هاي دانش بنيان کارشود تا مجموعه هاي فناورانه شرکت هاي دانش بنيان و استارت اپ ها رشد کنند. زنگنه رشد وگسترش فعاليت شرکت هاي دانش بنيان را مهم برشمرد و افزود: اين کار از نظرمن آنقدر مهم است که تصميم دارم هفته اي چند بار وقت بگذارم تا به استارت اپ ها کمک کنم وازهمکاران خود نيز مي خواهم به استارت اپ ها کمک کنند.
وزير نفت درباره تقاضاهاي مطرح شده در حوزه استارت اپ ها و دانش بنيان ها گفت: هم اکنون يک سري اقلام ازخارج خريداري مي شوند يابه هر نحوي به آنها دسترسي مي يابيم که بايد درداخل کشورساخته شوند؛ اين اقلام بيشتر به عنوان قطعات يدکي هستند. زنگنه تصريح کرد: زماني که قصدي مبني برساخت يک پالايشگاه گازي باشد، اين مهم درقالب قراردادي پي سي (تامين کالاونصب و راه اندازي) به پيمانکار واگذاروتقريبا هيچ قطعه اي ازسوي ما خريده نمي شود و اقدام به خريد اقلام مورد نياز، از زماني است که به شرکت ملي گاز ايران تحويل مي شود. وي افزود: بنابراين، اگرشرايط عادي رادرپيش بگيريم، سالانه 15تا 20 ميليارد دلاردرصنعت نفت سرمايه گذاري مي شود که مقدارکمي ازاين رقم مربوط به قطعات يدکي است وبخش مهمي ازآن گردش مالي است که به مسائل فني ربطي ندارد. زنگنه بااشاره به شرکت هاي دانش بنيان گفت: هميشه به دوستان توصيه مي کنم که نفت را ازجايگاه هاي بالا ببينيد، ايده بگيريد ودنبال کسب وکار باشيد، زيرااين موضوع خيلي مهم است که زمينه هاي جديد شناخته شوند. وي تصريح کرد: شرکت ملي نفت ايران، شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي وشرکت ملي صنايع پتروشيمي نيزبايد در راهي که شرکت ملي گاز ايران پيش قدم شده است، وارد شوند. اين مسير فقط بحث دولت نيست، بلکه موضوعي ملي است. زنگنه با بيان اين که زمينه هاي متعددي براي فعاليت شرکت هاي دانش بنيان وجود دارد، تصريح کرد: براي مثال ما اکنون باموضوع هايي مانند بنزين و قاچاق فرآورده روبه رو هستيم که فني نيستند ومي شود براي آنها راه حل هايي پيدا کرد. زنگنه درادامه به موضوع پيمايش واستفاده ازجي پي اس اشاره و تصر يح کرد: در زمينه پيمايش مي گفتند بايد 600دلاربدهيم تادستگاه جي پي اس بسازيم ، درحالي که اين دستگاه تنها با سه دلار ساخته و روي همه خودروها نصب مي شود. وي بااشاره به افزايش سوخت شناورها باوجودکاهش صادرات و واردات سوخت درسال هاي اخير گفت: اين به چه معناست؟ معلوم است اين وسط يک اتفاقاتي رخ مي دهد و مي توان ميلياردها دلار ازهدر رفت ثروت ملي جلوگيري کرد. زنگنه اظهارکرد: براي توزيع سوخت نيزمي خواستيم سيستمي مثل تاکسيراني اينترنتي راه بيندازيم که برخي مخالفت کردند و گفتند اين مثل يک بمب ساعتي است، اما براي آنها توضيح داديم و فکرمي کنم که قانع شدند. وي گفت: ازميانه تهران به بالاقيمت زمين بسيارگران است وديگر نمي توان جايگاه ساخت. دولت هم زميني ندارد که براي ساخت جايگاه اختصاص دهد، اما با راه اندازي سوخت رساني سيارهم مردم وهم توزيع کنندگان نفع مي برند. اين کارهم اشتغال زا و هم درآمدزا است. زنگنه درباره ديگر جنبه هاي قابل بررسي براي شرکت هاي دانش بنيان درصنعت نفت گفت: سالانه چند صدميليارد تومان دربهداشت و درمان صنعت نفت هزينه مي شود و هنوزسيستمي وجود نداردکه پرونده پزشکي، روند درماني وداروهاي مصرفي همه کارکنان و خانواده هايشان، مشخص باشد؛ اين در حالي است که همه دفترچه هاي درماني نيز به قوت خود باقي مانده اند. وي تاکيد کرد: بنابراين، موضوعات مهمي درصنعت نفت وجود دارد که براي شرکت هاي دانش بنيان قابل توجه است.
وزيرنفت گفت: غيرازمسائل فني ومهندسي، روش هاي مدرن ونويني وجود دارد که شرکت هاي دانش بنيان مي توانند دراين زمينه ها به ما کمک کنند اين آغازکاراست وپايان راه نيست و من نيزبه طورقاطع ازاين کار حمايت مي کنم.
حسن منتظرتربتي، معاون وزيرنفت و مديرعامل شرکت ملي گازايران که به نوعي ميزبان و يکي از سخنرانان اين نشست بود، حضور وزير نفت را باوجود مشغله هاي فراوان، نشانه توجه وي به شرکت هاي دانش بنيان وفن آور و اهميت آنها در عرصه هاي مختلف نفت به ويژه صنعت گاز توصيف کرد. وي بااشاره به تکميل فرايند داخلي سازي صنعت گازدرپنج سال آينده، تاکيدکرد: با تکميل فناوري وداخلي سازي، به گونه اي عمل مي کنيم که زنجيره پالايش تا توزيع، بدون نيازبه خارج از کشورانجام شود. تربتي افزود: خودکفايي و توليد داخل، فرايندي است که به راحتي به دست نمي آيد، اما درسال هاي اخير آن را با جديت دنبال کرده ايم. وي فعاليت شرکت هاي دانش بنيان واستارت اپ ها رامهم برشمرد و افزود: اين موضوع ازابتداي امسال ازسوي مهندس زنگنه مطرح وهم اکنون نيزبرپيگيري آن تاکيد شده است.
معاون وزير نفت درامورگاز بااشاره به اين که پس از پيروزي انقلاب اسلامي، گام هاي بلندي درصنعت گازبرداشته شده است، افزود: اين صنعت هم اکنون به ميزان قابل توجهي به خودکفايي نزديک شده است.
تربتي بابيان اين که تحريم ها هميشه گريبانگير صنعت گازبوده است، اظهارکرد: دراين صنعت غالب نيازخودراداخلي سازي کرده ايم، تا جايي که هم اکنون دوبرند ساخت توربوکمپرسورفعال درکشور، به بخش عمده نياز صنعت گازدراين حوزه پاسخ مي دهند ودربخش پالايشگاهي نيزاين اتفاق افتاده است. تربتي همچنين به حضورشرکت هاي دانش بنيان و فن آوردرنمايشگاه جانبي نخستين رويداد توسعه فناوري، ويژه اقلام پرمصرف گازاشاره کرد و از خريد دوهزارميليارد توماني صنعت گازازآنها خبرداد.
علي وحدت، رئيس هيئت عامل صندوق نوآوري و شکوفايي رياست جمهوري نيز، کوتاه اما مفيد سخن گفت. وي با بيان اين که درسال هاي اخير، شکل دهي اکوسيستم نوآوري در کشور، موقعيت بهتري پيدا کرده است، افزود: اکنون نزديک به 6 هزار استارت اپ درکشورفعاليت مي کنند وبه30 صندوق پژوهش و فناوري نيز مجوز داده شده است. وحدت افزود: اکنون مراکز نوآوري و کارخانه هاي نوآوري نيز درحال شکل گيري هستند، البته تامين مالي اين حوزه ها شرايط خاص خود را دارد، اما بايد توان آنها را بسنجيم تا ببينيم درحل مسائل تا چه اندازه توانمند هستند. وحدت ادامه داد: صندوق شکوفايي و نوآوري رياست جمهوري به شرکت هاي دانش بنيان، فارغ ازدولتي يا خصوصي بودن، تسهيلات مختلفي ارائه داده است. نخستين رويداد توسعه فناوري، ويژه اقلام پرمصرف گازباحضور شماري ازشرکت هاي دانش بنيان وفن آور برگزار شد. حضور وزير نفت و جمعي ازمديران ارشد صنعت گاز دراين رويداد رامي توان نشانه اهميت اين رخداد دانست؛ موضوعي که وزير نفت نيز در صحبت هاي خود به آن اشاره کرد. اين گردهمايي که17آذرماه افتتاحيه آن بود، دو روز ديگر نيزبا برگزاري نشست هاي تخصصي ادامه يافت اميد آنکه عرصه فعاليت شان بيش ازپيش گسترش يابد وکمکي باشد بر روان تر چرخيدن چرخ هاي عظيم صنعت نفت.
در ششمين گردهمايي روساي اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران مطرح شد:
استمرار روند کاهشی حوادث
مشعل - ششمين گردهمايي روساي اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران در روزهاي 18 و 19 آذرماه در باشگاه شماره 2 الهيه برگزار شد. در اين گردهمايي هر يک از روسا در زمينه اقدام هايي که انجام داده اند و نقاط قوت و ضعف واحد خود، مباحثي را ارائه کردند. «شرکت ملي نفت ايران از سال 95 تاکنون، بيش از 25 درصد کاهش حوادث داشته و در سال 98 نسبت به سال 95، 55 درصد کاهش حوادث براي اين شرکت ثبت شده است، خوشبختانه در سال جاري حادثه منجر به فوت نداشته ايم. ماهيت حوادث در پنج سال اخير از حوادث شغلي به حوادث فرايندي تبديل شده است.» اين بخشي از صحبت هاي ماني عبداله زاده، مدير اچ اس اي و پدافند غير عامل شرکت ملي نفت ايران است.
به گفته او، «روند کاهش حوادث در شرکت ملي نفت ايران، استمرار دارد و با ادامه اين روند، ميزان حوادث و پيامدهاي احتمالي آن در سال هاي آينده به صفر خواهد رسيد. بايد با آسيب شناسي حوادث فرايندي در يک برنامه زمان بندي شده، ميزان حوادث را کاهش دهيم.»
عبداله زاده با تشريح حوادث پيش آمده در شرکت هاي تابع شرکت ملي نفت ايران، به کاهش قابل توجه ميزان حوادث منجر به فوت درشرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اشاره مي کند و مي گويد: «اين روند کاهشي با توجه به گستردگي فعاليت هاي اين شرکت حائز اهميت است، ضمن آنکه شاهد کاهش ميزان حوادث در شرکت نفت و گاز پارس هستيم و برنامه ريزي شده تا با بهبود سامانه مهار آتش در شرکت پايانه هاي نفتي، از پيامدهاي ناشي از صاعقه در اين شرکت کاسته شود.»
يکي ديگر از مهمانان اين گردهمايي فرخ عليخاني، معاون توليد شرکت ملي نفت ايران بود. او با بيان اينکه توليد ايمن و پايدار، اولويت صنعت نفت است، مي گويد: « اگر شيب حوادث در سال هاي اخير روند نزولي داشته، دليل آن رشد چشمگير دانشي ما در بخش اچ اس اي است. در گذشته اچ اس اي صرفا در واحد ايمني حاضر در شرکت ها تعريف مي شد؛ اما طي سال هاي اخير شاهد رشد بخش هاي مختلف در اچ اس اي بوده ايم و علاوه بر آن موضوع پدافند غيرعامل و همچنين مديريت بحران نيز اضافه شده است؛ البته بايد گفت که رشد بخش اچ اس اي محدود به اين موضوع نمي شود؛ بلکه در مبحث مهم تر و کلان تر شاهد رشد چشمگير بخش دانشي آن بوده ايم.»
به گفته عليخاني،« پيش از اين همکاران آتش نشاني را داشتيم؛ اما اکنون شاهد حضور دانشمندان جوان و با تجربه در بخش هاي مختلف اچ اس اي هستيم؛ اگرچه رشد دانشي در همه بخش هاي نفت ملموس است؛ اما انعکاس رشد دانشي در اين بخش بسيار نمود داشته است.»
معاون توليد شرکت ملي نفت ايران بر لزوم توانمندسازي فعالان عرصه اچ اس اي در اين شرکت تاکيد مي کند و ادامه مي دهد: «شرکت ملي نفت ايران در حوزه اچ اس اي و ميزان کاهش حوادث، رشد قابل توجهي را تجربه کرده است. توليد ايمن و پايدار، سياست شرکت ملي نفت ايران است و اين موضوع شعاري نيست؛ بلکه حالت محتوايي دارد. واژه ايمن که قبل از توليد پايدار به کار برده شده، نشان دهنده اين است که ايمني، بخش جدايي ناپذير واحدهاي عملياتي است.»
معاون توليد شرکت ملي نفت ايران با اشاره به اينکه براي فروش نفت پنج شاخص وجود دارد که دو مورد از آنها به حوزه ايمني مربوط مي شود، مي افزايد: «هر يک از افراد سازمان بايد موضوع ايمني را به عنوان يک فرهنگ در نظر بگيرند.»
او از نگرش، دانش و مهارت، به عنوان سه عامل کليدي شايستگي افراد نام مي برد و مي گويد: «از مديريت اچ اس اي شرکت ملي نفت انتظار دارم به توانمندسازي کارکنان توجه زيادي داشته باشد؛ زيرا اين مسأله در پيشبرد اهداف واحد اچ اس اي حائز اهميت است. در اين ميان بايد به مبحث ايمني به طور عمقي پرداخته شود که مهم ترين موضوع آن، بخش فرايندي يا همان PSM است.»
عليخاني با اشاره به اينکه بيشترين حوادث در دنيا به بخش فرايندي مربوط مي شود، ادامه مي دهد: « اين بخش به کارکرد قوي و برگزاري نشست هاي تخصصي و کارشناسي از سوي همکاران بخش اچ اس اي نياز دارد.»
معاون توليد شرکت ملي نفت ايران در ادامه سخنان خود به ماده 5 اساسنامه شرکت ملي نفت ايران مي پردازد و مي گويد: «بر اساس اين ماده، شرکت ملي نفت ايران، سازماني است که ماموريت اصلي آن توليد و توزيع داخلي و خارجي 5 سيال نفت، گاز، ميعانات، مايعات و نفتاست، بنابراين فعالان اچ اس اي شرکت بايد مبنا و ملاک ارزيابي خود را ماده 5 اساسنامه قرار دهند و اينکه ببينند در کجاي اين اساسنامه قرار دارند.»
عليخاني دغدغه هاي پيش روي اچ اس اي را به دو دسته تقسيم مي کند و مي گويد: «دسته اول مباحث مربوط به ايمني و سلامت درون زا ست و پدافند غيرعامل و مديريت بحران برون زا در بخش دوم قرار مي گيرد. در بخش برون زا احتمال آسيب بيشتري مي رود، از همين رو براي ما اهميت بيشتري دارد و انتظار مي رود توجه بيشتري به آن شود.» او همچنين به بخش محيط زيست اشاره دارد و از ايجاد ساختاري با عنوان مديريت مشعل ها در معاونت توليد شرکت ملي نفت ايران خبر مي دهد و خاطرنشان مي کند: «براي راهبري ساختار مديريت مشعل ها سه برنامه کوتاه مدت، ميان مدت و بلندمدت در نظر گرفته شده که بزودي اين برنامه ها عملياتي مي شود.»
همچنين محمدرضا نادري، رئيس اچ اس اي، پدافند غيرعامل و مديريت بحران شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز در گزارش عملکرد اين واحد با اشاره به اقدام هاي اصلاحي و حوادث مهم انجام شده در اين شرکت مي گويد: «زماني که حادثه اي رخ مي دهد، کارگروهايي متشکل از واحدهاي مختلف ايجاد مي کنيم و در آن علل ريشه اي و مستقيم آن مورد بررسي و اقدام هاي اصلاحي و پيشگيرانه در دستور کار قرار مي گيرد.»
او با اشاره به دستور عمل ايمني پيمانکاران و صدور پرميت ادامه مي دهد: «دستور عمل ايمني پيمانکاران و صدور پرميت از زير ساخت هاي اصلي شرکت هستند که به بررسي و کاوش عميق تري نياز دارند، در فاز نخست، کارگروهي تشکيل داديم و ابلاغيه اي را که با عنوان راهنماي دستور عمل اچ اس اي آمده است، بررسي کرديم. پيش نويس اوليه تهيه شد و در اختيار شرکت هاي بهره بردار و مديريت ها قرار گرفت. نقطه نظرات آنها مطرح و بازنگري صورت گرفت و ابلاغ شد. در فاز اجرا نيز دستاوردهايي داشتيم و اچ اس اي در ارزيابي کمي و کيفي مناقصه گران حضور پيدا کرد که اين روند در گذشته وجود نداشت. سطح امتياز اچ اس اي تا قبل از اين دستور عمل 1.5 امتياز از 100 امتياز بود که در فاز 2 اين امتياز را به 13 رسانديم. ضمن آنکه نماينده اچ اس اي پيمانکاران نيز نهادينه شده است.» نادري در ادامه با اشاره به راهنماي ابلاغ شده در صدور پرميت مي گويد: « اين راهنما با ساختار مناطق نفت خيز جنوب همخواني نداشت. در اين راهنما بر نظارت کارشناس اچ اس اي در صدور پرميت تاکيد شده است؛ اما ساختار سازماني اين ظرفيت را ندارد؛ زيرا مناطق نفت خيز جنوب، پراکندگي جغرافيايي گسترده اي برخوردار است که براي رفع اين مشکل، به فرد فرايندي که IC کارخانه است، آموزش اچ اس اي داديم و مسؤوليت هاي صدور پرميت را به او محول کرديم.»
عليرضا عيدک زاده، رئيس اچ اس اي و پدافند غير عامل شركت نفت مناطق مركزي ايران، ديگر سخنران اين گردهمايي بود که با تاکيد بر اقدام هاي انجام شده از سوي اين شرکت مي گويد: «در زمينه تهيه راهنما و دستور عمل با توجه به اولويت بندي روي بحث BTW کار شده و در اين زمينه کارگروهي تشکيل داده ايم و آن را به روز رساني کرديم و بر مبناي عمليات مختلف ابلاغ شده است. ضمن آن راهنماي اچ اس اي پيمانکاران را نيز در برنامه داريم و در اين زمينه جلسه هاي متعددي در سطح ستاد تهران، مديريت مالي، مديريت برنامه ريزي، مديريت توليد و... برگزار شده و کارگروهي نيز در اين زمينه تشکيل شده است. براي روش اجرايي مديريت حوادث و رويدادها نيز نرم افزاري تهيه کرده ايم و با توجه به دستور عملي که ابلاغ شده آن را به روزرساني مي کنيم. همچنين کارگروهي در زمينه PSSR نيز تشکيل داده ايم.»
به گفته او، « ايمن سازي فرايندي رينگ آب آتش نشاني، بررسي نقاط بحراني در تاسيسات نفت و گاز، خطوط لوله، پل ها و جاده ها نيز انجام شده است، ضمن آنکه بازنگري سيستم اطفاي حريق کل زاگرس جنوبي را در دستور کار داريم.»
در حاشيه روز نخست «ششمين گردهمايي روساي اچ اس اي و پدافند غير عامل شرکت ملي نفت ايران» از کتاب مجموعه کامل قوانين و مقررات ملي و بين المللي محيط زيست در صنعت نفت (به همراه راهنماها و ابلاغيههاي محيط زيستي صنايع بالادستي و پايين دستي نفت) نيز رونمايي شد.
در حاشيه گردهمايي رؤساي اچاس اي و پدافند غيرعامل شرکت ملي نفت ايران، کتاب «مجموعه کامل قوانين و مقررات ملي و بين المللي محيط زيست در صنعت نفت» (به همراه راهنماها و ابلاغيههاي محيط زيستي صنايع بالادستي و پايين دستي نفت) نوشته حافظ گلستاني فر، کارشناس ارشد محيط زيست مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت ملي نفت ايران و علي مشهدي، دانشيار دانشکده حقوق دانشکده قم رونمايي شد.
اين کتاب که از سوي انتشارات فرهمند منتشر شده، کتابي جامع در ارتباط با قوانين و مقررات ملي و بين المللي محيط زيست در صنعت نفت است.
بخش نخست اين کتاب، قوانين و مقررات ملي محيط زيست در صنعت نفت، شامل قوانين و مقررات عام زيست محيطي، قوانين و مقررات مربوط به جلوگيري از آلودگي آب و دريا، آلودگي هوا و صوت، فضاي سبز، جنگل و پوشش گياهي، مديريت پسماند، ارزيابي آثار زيست محيطي (EIA)، آلودگي خاک، راهنماها، دستورعمل ها و ابلاغيه هاي زيست محيطي صنعت نفت، استانداردهاي زيست محيطي، قوانين و مقررات کيفري محيط زيست در صنعت نفت است و بخش دوم، معاهدات و اسناد بين المللي محيط زيست در صنعت نفت و گاز را شامل مي شود.
اين کتاب براي کارکنان و مجريان پروژه هاي صنعت نفت، متخصصان بهداشت، ايمني و محيط زيست، استادان و پژوهشگران در زمينه هاي مهندسي محيط زيست، مهندسي نفت، مهندسي بهداشت محيط، حقوق محيط زيست و رشته هاي غيرمهندسي مرتبط با علوم زيست محيطي و نفت مفيد و قابل استفاده است.
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در دومين روز از برگزاري ششمين گردهمايي روساي اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران، خواستار مشارکت و همکاري گسترده اين سازمان و فعالان حوزه اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران شد.
حبيب اله سميع با بيان اينکه تامين و حفظ سلامت کارکنان شرکت نفت، بويژه کارکنان بخش هاي عملياتي از اهداف مشترک ميان سازمان بهداشت و درمان و اچ اس اي است، مي گويد: «وظايف سازمان بهداشت و درمان با اچ اس اي به دو بخش عمده تقسيم مي شود، فعاليت ها و برنامه هاي پيشگيرانه و همچنين فعاليت مشترک در مواجهه با حوادث و مسائل احتمالي در حوزه نفت از جمله وظايف مشترک اين دو سازمان به شمار مي آيد که در سال هاي اخير گسترش يافته است. به هر ميزان هماهنگ تر باشيم، کارکنان سالم تر و در شرايط بهتري فعاليت خواهند کرد.»
به گفته او، «همانگونه که در سطوح مديريت ارشد و کلان شرکت ملي نفت با سازمان بهداشت هماهنگي و ارتباط برقرار است، در سطوح عملياتي نيز تعامل بيشتر شده تا بتوان نتايج قابل قبولي به دست آورد.»
مدير عامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، با بيان اينکه تقاضاي صنعت نفت از سازمان براي ارائه خدمات درماني در بخش سوختگي قابل توجيه نيست، بر ضرورت راه اندازي اورژانس پيش بيمارستاني در مناطق عملياتي تاکيد مي کند و ادامه مي دهد: «ساخت بيمارستان مجهز سوختگي در مناطق عملياتي، نه تنها در هيچ کجاي دنيا مقرون به صرفه نبوده؛ بلکه از ديدگاه علمي و تخصصي نيز قابل قبول نيست. اورژانس پيش بيمارستاني که بتواند در 24 ساعت نخست به مصدومان احتمالي خدمات درماني ارائه کند تا شرايط لازم براي انتقال بيمار به مراکز تخصصي يا فوق تخصصي فراهم شود، کافي است.»
سميع با بيان اينکه اجراي برنامه هاي سلامت محور سازمان بهداشت همواره مورد تاکيد مديران اچ اس اي شرکت ملي نفت بوده است، مي گويد: «در اين ميان بايد همه کارکنان و فعالان صنعت نفت و گاز را نسبت به انجام معاينات دوره اي ترغيب کنيم. موضوع تغذيه کارکنان، بهبود شرايط تغذيه و اصلاح الگوي تغذيه از ديگر مواردي است که بايد به طور جدي دنبال شود و اجراي آن نيازمند همکاري و مشارکت همکاران است.»
او همچنين از آمادگي سازمان بهداشت و درمان در ارائه هر نوع آزمايش تخصصي و معاينات فيزيکي براي همکاران در حوزه هاي عملياتي نفت و گاز خبر داد.
گفت و گوي «مشعل» با رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزي و لرستان
سميه راهپيما- بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزي و لرستان، يكي از مناطق 19 گانه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است كه رسالت ارائه خدمات بهداشتي و درماني به کارکنان نفت در استان هاي مركزي و لرستان را به عهده دارد. اين مركز در دي سال 1370 تاسيس شد و يكي از بهداري هاي فعال در اين سازمان به شمار مي رود. بهداشت و درمان صنعت نفت مركزي و لرستان با دارا بودن 238 کارمند رسمي، قراردادي، پيمانكاري و پركيس در يک كلينيك تخصصي، سه مركز بهداشتي درماني، دو مركز سلامت كار و هفت مركز پزشكياري در استان هاي مركزي و لرستان مشغول به كار است. جمعيت تحت پوشش اين بهداري حدود 14 هزار نفر مي شود كه 4 هزار نفر از اين جمعيت بازنشسته هستند. درباره چگونگي ارائه خدمات درماني اين منطقه با رحيم معصومي، رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزي و لرستان به گفت و گو نشسته ايم که در ادامه مي خوانيد:
درمان ها در مناطق مرکزي و لرستان به دو صورت مستقيم و غيرمستقيم انجام مي شود. در بخش غيرمستقيم برخي خدمات را از بخش هاي دولتي و خصوصي خريداري و با 115 مرکز در استان مرکزي و لرستان قرارداد منعقد کرده ايم كه تمامي مراکز دولتي استان هاي مرکزي و لرستان را دربرمي گيرد، ضمن آنکه با برخي مراکز خصوصي نيز به صورت انتخاب شده، تفاهمنامه داشته ايم. خدمات بهداشتي پيشگيرانه در امر درمان اهميت ويژه اي دارد، از اين رو محافظت از سلامت شاغلان را سرلوحه کار خود قرار داده ايم و خدمات تخصصي طب کار، معاينه هاي دوره اي، اقدام هاي پيشگيرانه و محافظت از سلامت شاغلان را دنبال مي کنيم. همچنين در کلينيک ها خدمات پزشکي خانواده ارائه مي شود.
در زمينه آموزش، برنامه هاي متنوعي داريم که از جمله آن مي توان به برگزاري دوره هاي آموزشي مدون تخصصي براي پزشكان و پيراپزشكان با همكاري دانشگاه علوم پزشكي و اخذ امتياز بازآموزي، برگزاري دوره هاي آموزشي مديريتي در ارتباط با وظايف شغلي اشاره کرد، ضمن آنکه با توجه به تحقق برنامه ريزي آموزشي و ارتقاي دانش كاركنان رتبه برتر آموزشي در مناطق را کسب کرده ايم. برگزاري دوره هاي آموزشي كمك هاي اوليه، روانشناسي، مهارت هاي زندگي، ارگونومي، تغذيه سالم و... براي كاركنان شركت هاي نفتي منطقه، برگزاري كلاس هاي آموزشي مهارت هاي زندگي براي خانواده ها، انجام معاينات آموزشي در مدارس با كمك آموزش و پرورش و مديران مدارس و برگزاري همايش هاي ديابت و تغذيه بر اساس برنامه هاي پزشكي خانواده از ديگر مواردي است که در زمينه آموزش انجام داده ايم.
پلي کلينيک تخصصي اراک در سال 1395 با حمايت وزير نفت و مسوولان سازمان بهداشت و درمان تجهيز و به بهره برداري رسيد. اين مركز در دو شيفت به ارائه خدمات درماني و پاراکلينيکي مي پردازد. دو درمانگاه در شهر مهاجران فعاليت دارند که يکي از آنها درمانگاه حضرت وليعصر(عج) است که به صورت شبانه روزي به ارائه خدمات مي پردازد. خدمات اين مرکز شامل اورژانس، متخصص اطفال، راديولوژي، فيزيوتراپي، آزمايشگاه، دندانپزشکي (سطح يک و دو) و... مي شود. درمانگاه حضرت فاطمه(س) نيز به صورت يك شيفت در منطقه پتروشيمي فعاليت دارد و امكانات آن شامل اورژانس، پزشك عمومي و داروخانه مي شود. مركز سلامت با حضور متخصصان طب كار و پزشكان سلامت و كارشناسان مربوطه در مراكز صنعتي پالايشگاه و پتروشيمي به صورت شبانه روزي فعاليت دارد و ضمن ارائه خدمات سلامت كار، به صورت 24 ساعته، بيماران مراكز صنعتي و حوادث را پوشش مي دهد. علاوه بر اين، يك مركز سلامت كار خانواده نيز در منطقه لرستان در 24 كيلومتري شهر خرم آباد با حضور پزشك، پرستار و كارشناسان مربوطه فعاليت دارد. همچنين 6 تلمبه خانه تنگ فني، پل بابا، آسار، رازان، افرينه و برداسپي نيز در منطقه لرستان وجود دارد كه به نيروهاي عملياتي، امكانات بهداشتي و درماني ارائه مي کند. بتازگي نيز با همكاري دانشگاه علوم پزشكي استان مركزي، مقدمات به كارگيري بالگرد درماني و اورژانس هوايي در صنعت نفت منطقه ايجاد شده است. در مرکز سلامت کار پتروشيمي شازند نيز متخصصان طب کار، پزشکان طب صنعتي، کارشناسان بهداشت حرفه اي و عمومي حضور دارند و خدمات اورژانس و سرپايي ارائه مي دهند و در صورت نياز، فرد حادثه ديده به ديگر مراکز درماني براي ادامه درمان منتقل مي شود. بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزي و لرستان موفق به كسب گواهينامه IMS-HSE شامل استانداردهايiso 9001-is14001 –ohsas18001 و اچ اس اي از شركت URS انگلستان و استقرار بهينه الزام استانداردهاي فوق براي افزايش كلينيك خدمات و رضايتمندي بيماران شده است.
استقرار قانون ارتقاي سلامت اداري و مقابله با فساد و طراحي ساز و كارهاي اجرايي، تشكيل كار گروه اجراي قانون سلامت اداري، شناسايي و كنترل نقاط آسيب پذير و گلوگاه هاي فساد از جمله برنامه هايي است که دنبال مي کنيم، ضمن آنکه آموزش و طراحي روش اجراي قانون سلامت اداري و مقابله با فساد و همچنين برگزاري آزمون براي مسؤولان و کارکنان را نيز داشتيم. در اين زمينه از پيشتازان طرح فوق در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به شمار مي رويم. ضمن تدوين و اجراي 40 تا50 برنامه سالانه، همسو با استراتژي سازمان، در تمامي حوزه هاي بهداشت و درمان، خدماتي به منظور بهبود كيفيت خدمات درماني و بهداشتي، افزايش ميزان رضايتمندي بيماران، ايجاد صرفه جويي، افزايش بهره وري و آمادگي مواجهه با شرايط اضطراري و بحران ها را انجام داده ايم. به منظور پايش و نظارت بر فرايندهاي خدمات درماني و بهداشتي و حصول اطمينان از عملكرد صحيح و اثربخش واحدها در ارائه خدمات با كيفيت، براي ارتقاي سطح رضايتمندي بيماران، واحد نظارت بر درمان تشكيل شد. اين واحد با انجام بازديد هاي برنامه ريزي شده، ضمن شناسايي نقاط ضعف سيستم، اقدام هاي اصلاحي و پيشگيرانه را براي اجرا ابلاغ مي کند، همچنين با پيگيري هاي منظم براي اطمينان از اثربخش بودن اقدامات، تشويق و تنبيه مناسب نيز در نظر گرفته مي شود.
با شركت هاي نفتي، دانشگاه هاي علوم پزشكي، سازمان تامين اجتماعي و مراكز درمان خصوصي در دو استان مركزي و لرستان، جلسات ماهانه اي را با هدف پيگيري موضوعات مطرح شده و رفع مشكلات جمعيت طبي برگزار مي کنيم.
در سال 1397، تعداد 7 هزار و 432 کارمند رسمي، قراداد مدت موقت و پيمانكاري شركت هاي تحت پوشش، از مراکز سلامت بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزي و لرستان، خدمات طب کار دريافت کرده اند. با توجه به وجود مراكز انتقال مواد نفتي استراتژيك در دو استان لرستان و مركزي و اهميت سلامت کارکنان در اين مراكز، تيم سيار سلامت كار بهداشت و درمان مركزي و لرستان طي برنامه هايي منظم در مراكز انتقال مواد نفتي (شامل تلمبه خانه هاي تنگ فني، آسار، پل بابا حسين، برد اسپي كوهدشت، منطقه چنار، رازان و ازنا) چند بار در هر تلمبه خانه طي سال 97 حضور پيدا كرده و از نزديك علاوه بر انجام معاينه هاي شغلي، به رفع مسائل بهداشتي و درماني پرسنل پرداخته است. واحد تغذيه بهداشت و درمان مركزي و لرستان براي ايجاد سند بهبود تغذيه كاركنان صنعت نفت، شركت ملي پخش فراورده هاي اراك را به عنوان الگو در سال 97 انتخاب كرده و طي بازديدهاي مكرر و اصلاح رژيم هاي غذايي متناسب با شرايط فيزيكي و فيزيولوژي كاركنان و همچنين برگزاري كلاس هاي آموزشي تغذيه براي كاركنان و خانواده هاي آنها تلاش قابل قبولي داشته است. واحد بهداشت عمومي و محيط سلامت كار نيز طي بازديدهاي برنامه ريزي شده و انجام تست هاي كلر و تست آب و همچنين بازرسي از محموله هاي مواد پروتييني رستوران ها فعاليت در خور توجهي در پيشگيري از بيماري ها داشته است. ضمن آنکه بخش پرستار صنعتي مراكز سلامت كار، علاوه بر انجام وظايف پرستاري در شرايط نرمال عملياتي شركت هاي تحت پوشش، در تعميرات اساسي شركت ها نيز حضوري فعال داشته و با توجه به حوادث مكرر در سايت هاي عملياتي، بخصوص در زمان تعميرات اساسي، حضور و تجربه همكاران پرستار، باعث كاهش شدت پيامد ناشي از حوادث شده كه اين امر تقدير مديران از عملكرد اين بخش در شرايط اضطراري را به همراه داشته است. با توجه به احتمال حوادث آتش سوزي در سايت هاي عملياتي شركت هاي تحت پوشش، طي پيگيري هاي مكرر و رايزني هاي بسيار با مديران پالايشگاه امام خميني(ره) شازند، مقرر شد واحد سوختگي، با الگوبرداري از ساير مراكز اورژانس ،در مركز سلامت كار پالايشگاه احداث شود.
در گذشته شهر مهاجران کاملا نفتي بود؛ اما اکنون از اين حالت خارج شده و بوميان نيز در آنجا ساکن شده اند، به طوري که تعداد جمعيت آنها چند برابر جمعيت نفتي هاست. اين شهر مرکز درماني ندارد، از اين رو با مجوزي که از سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گرفته شده، از سال 1371 به بوميان خدمات درماني ارائه مي شود و امروز بيش از 50 درصد مراجعه کنندگان به مراکز درماني مناطق عملياتي، بومي هستند و 30 درصد هزينه خدمات را خود آنها پرداخت مي کنند.
پيشرفت اقدام هاي آموزشي، خدمات پيشگيرانه، سلامت کار و سلامت خانه، از مهمترين برنامه هايي است که امسال در دستور کار داريم. در نيمه نخست امسال، سه دوره برنامه آموزشي براي خانواده ها برگزار کرديم؛ يکي از اين برنامه ها ديابت است که تاکنون شش جلسه آموزشي از سوي تيم سلامت خانواده برگزار شده است، ضمن آنکه متخصصان طب کار براي برخي کارکنان، آموزش چهره به چهره دارند و آنها را براي بهتر شدن بيماريشان راهنمايي مي کند. الگوي تغذيه سالم و فعاليت هاي بدني، يکي از برنامه هاي آموزشي پيش روي ماست که در بحث سلامت بسيار مؤثر است. بهداشت و درمان مرکزي و لرستان، نخستين مرکزي است که توانسته مجوز مرکز تخصصي سلامت کار در صنعت نفت را دريافت کند و با حضور دو متخصص طب کار، اين مجوز گرفته شده و در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نيز به ثبت رسيده است. علاوه بر اقدام هاي پيشگيرانه، سلامت کار، سلامت خانواده، آموزش و تغذيه اهميت زيادي دارد، ضمن اينکه ارتقاي کيفيت و استانداردسازي خدمات درماني نيز در مراکز درماني به مراجعان و بيماران مورد توجه قرار دارد. در اين زمينه بخشي از نوسازي تجهيزات و امکانات مراکز درماني انجام شده و بخشي ديگر نيز تا پايان سال انجام خواهد شد. مي خواهيم به سمت کيفيت استاندارد مورد نظر وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي کشور و دستور سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت حرکت کنيم. در مسير استانداردسازي تا پايان سال ناوگان حمل و نقل، تجهيزات و امکانات را استانداردسازي خواهيم کرد تا خدمات با کيفيتي ارائه کنيم. صنعت نفت در درجه اول مي تواند به کارکنان خود خدمات ارائه دهد و در مرحله بعد به بوميان شهرهايي که کم برخوردار هستند. ما به جاهايي ارائه خدمات داريم که وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي کشور تاکنون به آنجا نرفته و حتي امکان حضور نيز وجود ندارد، مانند تنگ فني که شريان و مرکز مهم انتقال نفت شمال به جنوب است.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است؛ از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود. همانطور که مي دانيد، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، مي تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن مي تواند باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت شود. با بهره مندي از نکات «درس آموزي از حوادث»، مي توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که مي تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي «درس آموزي از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بر دارد. در ادامه، درس آموزي از حادثه حريق مخازن ذخيره نفت در يکي از مناطق عملياتي را مي خوانيد:
بر اساس تحقيقات گسترده کميته فني انستيتو نفت آمريکا (API)، از ميان 480 آتش سوزي گزارش شده از مخازن ذخيره نفت، حدود يک سوم آن ناشي از صاعقه است که تمامي اين مخازن از نوع سقف متحرک خارجي (External Floating Roof) هستند. بر اساس همين مطالعات، رعد و برق از شايع ترين علل حريق در مخازن ذخيره است. هنگام اصابت صاعقه به مخازن ذخيره نفت در صورت عدم اتصال کامل به زمين و هم پتانسيل نبودن سقف و بدنه در محل تماس بين سقف شناور و بدنه مخزن، جرقه ايجاد مي شود که در صورت وجود بخارات قابل اشتعال، منجر به حريق مي شود.
در ساعات اولیه یکی از روزهای آبان ماه، با توجه به شرایط جوی نامساعد، در اثر اصابت صاعقه، تعدادی از مخازن ذخیره نفت در یکی از مناطق عملیاتی دچار حریق شد. عملیات اطفای حریق پیش از فعال شدن سیستم اعلام حریق، با تلاش تیم های آتش نشانی اعزامی به محل حادثه انجام شد.
علل مستقیم: وجود بخارات قابل اشتعال در ناحیه نشت بند سقف و بدنه مخازن (در محدوده بین LEL و UEL) و جرقه ناشی از تخلیه الکتریکی صاعقه از سقف به بدنه مخازن مذکور.
نقص در اتصال کامل سقف به بدنه در محل برخی از شانت ها (عدم انتقال بارالکتریکی سقف به بدنه)
فرسوده بودن قسمت هایی از سیل های مخازن به دلیل قدمت و تعمیر و نگهداری مناسب
عدم اثر بخشی و توانایی سیستم اتصال به زمین (Earthing) در تخلیه کامل بار الکتریکی
نامناسب بودن سیستم اطفای حریق مخازن (خوردگی مسیرهای کولینگ، حجم کم مخازن فوم، نبود سیستم کمکی برای پمپاز فوم و...)
ضعف نظارتی در مراحل طراحی، ساخت و راه اندازی مخازن
نبود ارتباط شفاف و تعریف شده بین واحد اچ اس ای و بازرسی فنی
انجام نشدن مطالعات PSSR به منظور کنترل مجدد و حصول اطمینان از کفایت سیستم های اعلام و اطفای حریق/ سیستم اتصال به زمین/ کارآیی/ نشت بند مخازن
ضعف در سیستم تعمیرات و نگهداری پیشگیرانه و نداشتن دستورعمل های جامع و مدون در خصوص بازرسی فنی مخازن
راهکارهای پیشنهادی برای پیشگیری از تکرار حادثه:
طراحي و نصب سيستم موثر اعلام حريق مخازن
بازسازي و تکميل سيستم اطفاي حريق مخازن (اتوماتيک کردن شيرهاي ارتباطي، افزايش حجم مخازن فوم و سيستم کمکي پمپاژ پمپ)
انجام مطالعات و ارزيابي ريسک براي مخازن، تعيين اقدام هاي کنترلي و اصلاحي لازم براي موارد داراي ريسک بالا
تعريف و اجرايي کردن اقدام هاي اصلاحي تعيين شده در مطالعات و ارزيابي ريسک در قالب هاي پروژه هاي ترميم و بهسازي مخازن
در نظر گرفتن سيستم هاي حفاظت در برابر صاعقه و پايش مستمر و مداوم مقاومت سيستم هاي اتصال به زمين (Earthing) مخازن
ايجاد رايزر خشک موازي ارسال آب و فوم به بالاي مخزن و ايجاد هدر تزريق فوم در مسير رايزرهاي فوم تمام مخازن
بازرسي از سيستم نشت بند سقف و بدنه مخازن و سيستم تخليه گاز به منظور حصول اطمينان از کارايي مناسب آن
اندازه گيري بخارات قابل اشتعال در ناحيه نشت بند مخازن و حصول اطمينان از نبودن غلظت گازها و بخارات موجود در محدوده بين LEL و UEL
اطمينان از فعال و در سرويس بودن سيستم تشخيص و اعلام حريق روي سقف مخازن و ارتباط آن با سيستم اطفاي حريق
حصول اطمينان از آماده به کار بودن سيستم اطفاي حريق ثابت دور مخازن و سيستم خنک کننده آن هنگام حريق
بازرسي از شانت هاي مخازن (اطمينان از اتصال موثر سقف با ديواره مخزني) بازديد و بازرسي ازWalk Way (اطمينان از Bounding مناسب و موثر با ديواره مخازن)
بررسي و تعمير سيستم نشت بند مخازن به خصوص مخازني که دچار حريق شده اند طي برنامه زمان بندي با اولويت بالا
آموزش کارکنان در خصوص چگونگي مقابله با حريق در قالب ERP و برگزاري مانور مطابق با ريسک هاي محتمل بر اساس برنامه زمان بندي
پيش داوري بازار درباره اين رويکرد که استفاده از خودروهاي برقي براي حمل و نقل انسان موجب کند شدن رشد تقاضاي نفت مي شود، در چند سال اخير شتاب بيشتري گرفته است. همچنين برخي اين مسئله را دست کم مي گيرند و برخي نيز طرفدار اين هستند که اين اتفاق در کمتر از 10 سال آينده روي مي دهد. به تازگي، آژانس بين المللي انرژي به گروه اخير پيوست و پيش بيني کرد مجموع تقاضاي انرژي جهان تا سال 2040 ميلادي سالانه يک درصد افزايش مي يابد، اما رشد تقاضا براي نفت در سال 2030 ميلادي متوقف مي شود که 10 سال زودتر از پيش بيني قبلي اين نهاد است و دليل اين مسئله، خودروهاي برقي ذکر شده است. اين آژانس که حدود 30 کشور بزرگ مصرف کننده انرژي از اعضاي آن هستند، در گزارش دورنماي انرژي 2019 خود اظهارنظر کرد که فروش سالانه خودروهاي برقي مي تواند در برخي فرض ها و شرايط سياست گذاري افزايش يابد و تا سال 2025 ميلادي به 10 ميليون و در سال 2040 ميلادي به 30 ميليون خودرو برسد، در حالي که فروش اين خودروها در سال 2018 ميلادي 2 ميليون و 100 هزار خودرو بود. اين پيش بيني متضمن اين است که آمار خودروهاي برقي فعال جهان تا سال 2040 ميلادي به 330 ميليون خودرو مي رسد، در حالي که اين رقم اکنون کمي بالاتر از 5 ميليون خودرو است. چنين تحولي سبب خواهد شد 4 ميليون بشکه از مصرف روزانه نفت جهان تحت تاثير قرار گيرد.
طبق اعلام موسسه مکينزي، آمار فروش خودروهاي برقي در سال 2018 ميلادي خود حاکي از افزايش 60 درصدي فروش اين خودروها نسبت به سال 2017 ميلادي بود و ممکن است در سال 2019 ميلادي اين رقم دو برابر سال پيش از آن باشد. فاتح بيرول، رئيس آژانس بين المللي انرژي، اين تبصره را در گزارش اين نهاد گنجاند که برخي عوامل کليدي که مي توانند استفاده از خودروهاي برقي را شتاب بخشند، شامل يارانه ها (حداقل در کوتاه مدت)، اهداف سختگيرانه تر درباره بهره وري سوخت، محدوديت و مجازات براي فروش و استفاده از خودروهاي سنتي يا توزيع آنها هستند.
با استناد به آمار نهادهاي مختلف، چين پيشتاز است. بازار اين کشور با آمار فروش يک ميليون و 100 هزار خودرو برقي که بيش از 50 درصد کل فروش خودروهاي برقي در جهان است، اکنون سه برابر بازار (خودروهاي برقي) در اروپا يا آمريکاست. اگرچه بازار آمريکا به کمک فروش خودروهاي شرکت تسلا، فروش خودروهاي برقي در آمريکا به 360 هزار مورد در سال 2018 ميلادي رسيد، اما اروپا همچنان با آمارهاي ناهمخوان دست و پنجه نرم مي کند.
فروش خودروهاي برقي در قاره اروپا تنها 2 درصد سهم از بازار را در بازارهاي بزرگ همچون فرانسه، آلمان و انگليسي را به خود اختصاص داده، اما بازارهاي کوچکتر همچون نروژ (با 40 درصد)، ايسلند (17 درصد) و سوئد (7 درصد) همچنان به کمک يارانه ها، دستاوردهاي خوبي داشته اند.
طبق اعلام موسسه مکينزي و آژانس بين المللي انرژي، مقررات سختگيرانه تر مربوط به آلودگي گاز دي اکسيدکربن نيز به احتمال زياد موجب افزايش سهم خودروهاي برقي از بازار اروپا تا سال 2020 و 2021 ميلادي و پس از آن مي شود.
از نظر توليد تجهيزات اصلي، شرکت تسلا اکنون بزرگترين شرکت توليدکننده خودروهاي برقي در جهان است و پس از آن، شرکت هاي بي واي دي و بي اي آي سي چين قرار دارند و مجموعه اي از خودروسازان جهاني نيز بيش از 100 مدل ديگر خودروها برقي را در 12 تا 18 ماه آينده توليد مي کنند که برخي از آنها از سوي شرکت هاي توليدکننده خودروهاي لوکس، همچون شرکت لکسوس، پورش، بي ام و و جگوار ارائه مي شود.
به تازگي در نمايشگاهي در ابوظبي، دورنماي در حال تحول و چالش هاي شرکت هاي توليدکننده خودروهاي برقي، يکي از موضوعات داغ پس از مطرح شدن پيش بيني هاي آژانس بين المللي انرژي بود.
پيتر ترويچ، از مديران شرکت اي بي بي، اعلام کرد همه زنجيره ارزش صنعت خودرو در حال تحول است، زيرا توليدکنندگان تجهيزات اصلي، راهبردهاي متفاوتي براي تأمين منابع اتخاذ مي کنند و تامين کنندگان قديمي و جديد، مسائل را مورد بازنگري قرار مي دهند.
وي گفت: آينده حمل و نقل به طور کلي و نه تنها خودروهاي سبک، در حال تحول است، ما شاهد افزايش الکترونيکي شدن وسايل حمل و نقل، اعم از خودروهاي برقي، موتورسيکلت ها و حتي کشتي هاي برقي هستيم. شرکت اي بي بي، در چندين پروژه مشارکت داشته که در آنها راهکارهاي برقي را به شرکت ها براي جايگزيني واحدهاي سياري که پيش از اين با سوخت هاي فسيلي کار مي کرده اند، ارائه داده است. اين مدير اي بي بي افزود: با اين همه، هنگامي که به فواصل دورتر مي نگريم، براي سودآور کردن، پايدار کردن و ايمن کردن تحول به محيط زيست کم کربن، همزيستي سوخت هاي متفاوت را مشاهده مي کنيم؛ اين طور نيست که يک راه حل براي همه مشکلات وجود داشته باشد و نفت نمرده است، اما آينده سوخت هاي برقي روشن است.
ترويچ همچنين به کاهش هزينه هاي باتري ها اشاره کرد که در بسياري از موارد از 650 دلار براي هر کيلووات در ساعت در پنج سال پيش، اکنون به 100 دلار براي هر کيلووات در ساعت کاهش يافته است. وي همچنين کاهش زمان شارژ شدن دوباره باتري ها را مورد توجه قرار داد. براي نمونه، شرکت اي بي بي در حال بازاريابي براي ايستگاه هاي شارژ است که زمان لازم براي شارژ باتري خودروها براي 200 کيلومتر حرکت را تنها به هشت دقيقه کاهش داده اند.
وي گفت: اين يک پيشنهاد متقاعدکننده است و ما به طور مستمر شاهد استانداردسازي در اين زمينه هستيم، زيرا مشتريان در پي شارژ در نقاط متعدد هستند و همچنين مي خواهند مشکل ناهمخواني معيارها را در مسير رويکرد به حمل و نقل الکتريکي، پشت سر بگذارند.
چنين تحولي موجب شده برخي معتقد شوند که رشد سالانه تقاضاي نفت به ميزان يک ميليون بشکه در روز به زودي متوقف مي شود، زيرا مصرف نفت بيشتر به بخش هاي پتروشيمي و هوانوردي اختصاص خواهد يافت و سهم بخش حمل و نقل زميني در آن کمرنگ تر مي شود.
حتي پيش بيني هاي اوپک که معمولا خوشبينانه تر هستند، نشان مي دهند رشد تقاضاي نفت از يک ميليون و 400 هزار بشکه در روز در سال 2018 ميلادي به 500 هزار بشکه در روز در پايان دهه آينده ميلادي مي رسد. اوپک برآورد خود را از تقاضاي نفت در جهان تا سال 2024 ميلادي به 104 ميليون و 800 هزار بشکه در روز و تا سال 2040 ميلادي به 110 ميليون و 600 هزار بشکه در روز کاهش داده است.
با اين همه، به گفته دکتر کارول نخله، بنيانگذار و مديرعامل موسسه مشاوره کريستول انرژي، هم بدبين ها و هم طرفداران نظريه تأثير منفي خودروهاي برقي بر تقاضاي نفت، بايد رويکرد محتاطانه تري در پيش بيني هاي خود داشته باشند. وي گفت: هنگامي که درباره جهت حرکت تقاضاي نفت در آينده مي انديشيم، درباره اقتصادهاي نوظهور در آسيا بحث مي کنيم و نه کشورهاي عضو سازمان کشورهاي توسعه و همکاري هاي اقتصادي که خودروهاي برقي در آنها رونق دارند. افزون بر آن، با وجود تمام شور و شوق ها درباره خودروهاي برقي، من واقعا محتاط هستم، زيرا نمي دانم آيا برآوردهاي غيرواقع بينانه اي درباره تاثيرات خودروهاي برقي در 15 تا 20 سال آينده بر تقاضاي نفت انجام شده است يا نه.
مشکلات شديدي در زمينه زيرساخت هاي مربوط به شارژ خودروهاي برقي وجود دارد و بيشتر سخنان خوشبينانه درباره اين موضوع از غرب مي آيند و نه از شرق که بيشتر فروش خودروها در آنجا محقق مي شود. براي نمونه، به برنامه دولت آلمان براي ايجاد يک ميليون مکان شارژ خودروهاي برقي تا سال 2030 ميلادي مي توان اشاره کرد. همچنين بيشتر يارانه هاي سخاوتمندانه براي خودروهاي برقي، در کشورهاي غربي اعطا مي شود.
براي نمونه، در نروژ هيچ ماليات ارزش افزوده اي براي خودروهاي برقي وجود ندارد، پارک اين خودروها رايگان است و هيچ مالياتي براي خودروهاي گران قيمت برقي در کار نيست. با اين همه، تمام کشورها نروژ نيستند. آزمون واقعي براي استفاده از خودروهاي برقي، پس از حذف تدريجي همه يارانه ها در چين در سال 2020 ميلادي اتفاق مي افتد که بزرگترين بازار خودروهاي برقي در جهان است.
با توجه به اينکه با دوران سوددهي خودروهاي برقي هنوز چند سالي فاصله داريم، شرکت هاي توليدکننده تجهيزات اصلي با فشار عملياتي زيادي رو به رو مي شوند که تنها به چين محدود نيست. رگينا مير، از مديران موسسه کي پي ام جي گفت: از هر جهت که به مسئله نگاه کنيد، لازم است دولت هاي ثروتمند از توسعه خودروهاي برقي حمايت کنند؛ شايد اين کار در کشورهاي عضو گروه هفت يا کشورهاي عضو سازمان توسعه و همکاري هاي اقتصادي آسان تر باشد، اما هنگامي که درباره آفريقا، آسيا يا آمريکاي لاتين صحبت مي کنيم، اين کار دشوارتر است.
يکي ديگر از چالش ها، مربوط به جزئيات خودروهاي برقي است. بيشتر سهم فروش خودروهاي برقي در سال 2018 ميلادي مربوط به خودروهاي برقي باتري محور(بي ئي وي) بود، اما بخش عمده نيز مربوط به خودروهاي برقي دوگانه سوز (پي اچ ئي وي) بوده است. تفاوت اين است که محدوده رانندگي با خودروهاي برقي باتري محور به ظرفيت باتري آنها بستگي دارد، اما خودروهاي برقي دوگانه سوز چنين محدوديتي ندارند. افزايش سهم خودروهاي برقي دوگانه سوز به آن معناست که نگراني مصرف کنندگان درباره محدوديت رانندگي با خودروهاي برقي، حتي در ميان طرفداران اين خودروها، به اين زودي ها برطرف نمي شود. به گفته مير، شرکت هاي يکپارچه نفتي با تکيه بر شبکه گسترده جايگاه هاي سوخت خود، براي حل اين مشکل پا پيش گذاشته اند. رقابت براي به دست آوردن قلب و ذهن مصرف کنندگان آينده سوخت خودروهاي سبک و سنگين، شديد است. مير گفت: فرقي نمي کند که پاي بنزين، گازوئيل، برق، هيدروژن، سي ان جي يا ال ان جي در ميان باشد؛ شرکت هاي بزرگ نفتي همچنان مي خواهند مقصدي باشند که مردم براي دريافت سوخت به آنها مراجعه مي کنند؛ آنها شبکه راهبردي املاک لازم براي تحقق اين مسئله را در اختيار دارند. در نهايت، روي اين مسئله هم مي توان حساب کرد که در شرايطي که کشورهاي در حال توسعه همچنان با مشکل کمبود و قطع برق رو به رو هستند، يک راه حل منحصر به فرد براي تحول حمل و نقل جهاني وجود ندارد. هند احتمالا مصداقي مهم از اين گروه از کشورهاست که قطع برق در آن، تقريبا هر روز اتفاق مي افتد. به همين دليل است که بازار خودروهاي برقي اين کشور محدود به بخش هاي کم هزينه تر حمل و نقل برقي، همچون دوچرخه ها و سه چرخه هاست. در مجموع، نگراني هاي مربوط به شبکه برق در کشورهاي در حال توسعه، ابهام هاي پيش روي سازندگان تجهيزات اصلي، احتمال قطع يارانه ها و نگراني هاي مربوط به محدوديت پيمايش خودروهاي برقي را مي توان به عنوان دردهاي مربوط به دوران رشد در صنعت خودروهاي برقي در نظر گرفت که از رشد چشمگيري برخوردار بوده است. با اين همه، اين مسائل واقعا دردناک هستند. با فرض اينکه شمار خودروهاي برقي در جاده هاي جهان بتواند تا سال 2040 ميلادي به 330 ميليون خودرو برسد، اين رقم همچنان فاصله بسياري با شمار يک ميليارد خودرو مبتني بر نفت دارد که در سال 2010 ميلادي محقق شد. بنابراين، حتي اگر خوشبينانه ترين پيش بيني ها درباره خودروهاي برقي محقق شوند و رشد فروش خودروهاي مبتني بر نفت از سال 2018 ميلادي به بعد متوقف شود، کاهش شديد تقاضاي نفت بعيد و يا شايد غيرممکن است. بر اين اساس، پيش بيني اينکه خودروهاي برقي به طور مستقيم موجب توقف رشد تقاضاي نفت مي شوند، پيش از رفع ديگر ابهام هاي موجود در بازار، به ويژه ابهام هاي مربوط به زيرساخت ها، عجولانه است.
منبع: نشريه فوربز
مترجم: يحيي احمدي
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب با اشاره به واگذاري پروژه هاي پژوهشي ازدياد برداشت و بهبود توليد از6 ميدان نفتي به پنج دانشگاه ومرکز علمي کشورگفت: فازنخست اين قراردادها درمرحله پاياني قرار دارد. احمد محمدي درنشست با مديرپژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران به منظوربررسي پروژه هاي پژوهشي ازدياد برداشت وبهبود توليد از6 ميدان هيدروکربوري شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب افزود: اين پروژه هاي پژوهشي که درميدان هاي نفتي اهواز، گچساران، کوپال، منصوري، کرنج و بي بي حکيمه اجرا مي شود، به پنج دانشگاه و مرکز علمي کشور واگذار شده وهم اکنون فازنخست قراردادهاي آنها روبه پايان است. وي تاکيد کرد: پروژه هاي پژوهشي درشرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب به دليل اين که نتايج آنها ارتباط مستقيم با توليد دارند، از اولويت ويژه اي برخوردارند وضرورت دارد به منظور تسريع و تکميل به موقع آنها به برگزاري نشست هاي مشترک بادانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي اقدام شود. محمدي همچنين بابيان اين که ضروري است تعدادقابل توجهي از پروژه هاي پژوهشي مرتبط بافعاليت اصلي سازمان باشد، افزود: شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب ازشرکت هاي دانش بنيان ومراکزعلمي و پژوهشي که درايجاد فناوري هاي مرتبط با توليد و راهبري از مخازن داراي ايده و انديشه جديد باشند، حمايت مي کند.
ابراهيم طالقاني، مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران نيز در اين نشست گفت: قراردادهاي ازدياد برداشت و بهبود توليد در قالب پنج بسته کاري تعريف شده اند که بسته نخست شامل شناخت ميدان، بسته دوم مدل سازي و شبيه سازي مخزن، بسته سوم انجام فعاليت هاي آزمايشگاهي، بسته چهارم اصلاح مدل شبيه سازي و بسته پنجم اجراي پايلوت ميداني است. وي افزود: هدف از واگذاري اين پروژه ها به دانشگاه ها اين است که آنها با رويکرد علمي، چالش هاي ميدان هاي نفتي راشناسايي کنند وبراي ازدياد برداشت و بهبود توليد از آنها طرح هاي جديد ارائه دهند. طالقاني با بيان اين که پژوهش در اولويت برنامه مديران صنعت نفت قراردارد، اظهارکرد: فعاليت هاي پژوهشي بايد در مسيري باشد که دغدغه مديران را کم و در تصميم گيري بهتر به آنها کمک کند. وي با اشاره به توانمندي دانشگاه ها و مراکز علمي و پژوهشي کشور در رفع نيازهاي صنعت نفت گفت: فاصله دانشگاه و صنعت نسبت به گذشته کمتر شده است و ساخت پمپ SRP از سوي دانشگاه شهيد چمران اهواز و ساخت مته حفاري از سوي جهاد دانشگاهي خوزستان، نشان دهنده اين است که دانشگاه ها و مراکز علمي رشد و پيشرفت چشمگيري داشته اند.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب گفت: باهدف استمرار و افزايش توليد خوراک شرکت هاي پتروشيمي مارون وبوعلي، تعميرات اساسي و نوسازي واحدهاي گازوگازمايع (NGL) اين شرکت شتاب مي گيرد. احمدمحمدي افزود: به اين منظور شرح کارتعميرات اساسي و نوسازي واحدهاي گاز و گازمايع تأمين کننده خوراک پتروشيمي هاي مارون و بوعلي تهيه و اولويت بندي شده است. وي با اشاره به مذاکرات انجام شده با شرکت هاي پتروشيمي مارون و بوعلي افزود: اين شرکت ها موافقت کرده اند که بخشي از ظرفيت و امکانات خود را براي سرعت بخشيدن به تعميرات اساسي واحدهاي گاز و گاز مايع در اختيار مديريت تعميرات تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرايندي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب قرار دهند. محمدي گفت: کاهش زمان تعميرات اساسي واحدهاي گاز وگازمايع ازيک سو موجب پايداري تأمين خوراک شرکت هاي پتروشيمي مي شود و از سوي ديگر، کاهش گازسوزي وحفظ محيط زيست درحين تعميرات اساسي را به همراه دارد. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب يادآورشد: اين شرکت 16واحد گاز و گازمايع در اختيار دارد ومحصولات آنها گازسبک، ميعانات گازي ونفتاست که بخشي ازآن به عنوان خوراک به شرکت هاي پتروشيمي مارون و بوعلي واقع در بندرامام ارسال مي شود. وي تصريح کرد: تأمين خوراک پتروشيمي ها ازاولويت هاي مناطق نفت خيزجنوب است و روزانه درجلسات صبحگاهي، پيگيري ونظارت مي شود.
شرکت ملي نفت ايران
مدير بهداشت، ايمني ومحيط زيست شرکت ملي نفت ايران با اشاره به استمرار روند کاهش حوادث در اين شرکت گفت: با ادامه اين روند مي توان انتظار داشت که ميزان حوادث وپيامدهاي احتمالي آن درشرکت ملي نفت ايران در سال هاي آينده، به صفر برسد.
ماني عبدالله زاده راد درششمين گردهمايي رؤساي اچ اس اي و پدافندغيرعامل شرکت ملي نفت ايران گفت: حوادث شرکت ملي نفت ايران ازسال 95 تاکنون، بيش از25درصد کاهش يافته و ماهيت اين حوادث درپنج سال اخير، از شغلي به فرايندي گراييده است.
وي ادامه داد: به اين ترتيب بايد با آسيب شناسي حوادث فرايندي دريک برنامه زمانبندي شده، ميزان اين حوادث را کاهش دهيم.
عبدالله زاده در تشريح حوادث پيش آمده درشرکت هاي تابع شرکت ملي نفت ايران، به کاهش قابل توجه ميزان حوادث منجربه فوت درشرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب اشاره وتصريح کرد: اين روند کاهشي با توجه به گستردگي فعاليت هاي اين شرکت، بسيار حائز اهميت است.
وي همچنين با اشاره به کاهش حوادث درديگرشرکت هاي تابع گفت: برنامه ريزي شده است تابا بهبود سامانه مهارآتش درشرکت پايانه هاي نفتي، از پيامدهاي ناشي از صاعقه در اين شرکت کاسته شود.
بهداشت ودرمان صنعت نفت
ششمين اردوهاي جهادي کارکنان بهداشت ودرمان صنعت نفت تهران با هدف ارائه خدمات پزشکي به مناطق محروم درمنطقه مرتضي گرد تهران برگزار شد.
اين اردوي پزشکي جهادي باحضورپزشکان متخصص، عمومي، پرستاران، بهداشت کاران دهان ودندان و..براي دومين باردرمدرسه سيدا لشهدا(درجنوب تهران) برگزار ودرهر يک از بخش هاي مزبور به مردم منطقه مرتضي گرد، خدمات پزشکي ارائه شد. دراردوي جهادي پزشکي برگزارشده ازسوي بهداشت ودرمان صنعت نفت تهران، سه پزشک عمومي، يک متخصص زنان، يک ماما، يک متخصص اطفال، دو روانشناس و مشاورخانواده، همچنين يک پرستار، سه بهداشت کاردهان ودندان، يک دکترداروساز ويک نسخه پيچ به همراه ديگر همکاران خود...شرکت داشتند وباهماهنگي مديريت مدرسه سيد الشهدا، به ارائه خدمات پزشکي پرداختند.
آمنه مولايي، مسئول هماهنگي برگزاري اردوهاي جهادي درباره تعداد مراجعان به بخش هاي مختلف پزشکي مستقر درمدرسه سيدالشهدا گفت: دراين اردو 150نفربه پزشک عمومي، 80 نفر به متخصص اطفال، 60 نفر به متخصص زنان، 40 نفر به کارشناس مامايي و 52 نفر نيز به روان شناس ومشاور خانواده مراجعه کرده اند. مولايي همچنين شمارمراجعه کنندگان به بخش بهداشت کار دهان و دندان را 150 نفر و مراجعين براي دريافت نسخه را 252 نفر اعلام کرد.
شرکت گاز استان کرمان
مديرعامل شرکت گازاستان کرمان گفت: بااجراي1450کيلومترشبکه تغذيه و توزيع گازدرهشت ماه امسال، رشد84درصدي را نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته ايم. منوچهرفلاح گفت: تاکنون دوهزارکيلومتر خط انتقال گازوبيش از17هزار کيلومتر شبکه تغذيه و توزيع دراستان کرمان اجرا شده است. به گفته وي، ازابتداي امسال تا پايان آبان ماه، 93درصد تعهدهاي مربوط به شبکه گذاري طبق بودجه مصوب سال 98 ابلاغي ازسوي شرکت ملي گاز ايران محقق شده است. فلاح بااشاره به شتاب گرفتن اجراي طرح ها گازرساني دراستان کرمان، تصريح کرد: هم اکنون گازرساني به 13محورصنعتي دردست اقدام است که اميدواريم بااتمام آنها و گازرساني به صنايع کوچک وبزرگ، گام موثري درجهت پيشبرداهداف اقتصادي استان کرمان برداشته شود.
مديرعامل شرکت گازاستان کرمان درباره ميزان برخورداري خانوارهاي شهري وروستايي ازنعمت گازطبيعي گفت: ضريب نفوذ گازرساني شهري و روستايي درحال افزايش است به گونه اي که تاکنون93 درصدخانوار شهري و44درصدخانوار روستايي واجدشرايط گازرساني، زيرپوشش گاز طبيعي قرارگرفته اند.
وي شمارمشترکان زيرپوشش گازاستان کرمان رانيز642هزارمشترک اعلام کرد.
فلاح با بيان اين که هم اکنون نيزگازرساني به 399روستا و17شهر در دست اجراست، تصريح کرد: تا پايان امسال، ميزان خانوار شهري و روستايي بهره مند از گازدر استان کرمان به 77 درصد خواهد رسيد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازاروندان گفت: با بهره گيري از برون سپاري فعاليت ها دراين شرکت، 2500 فرصت شغلي مستقيم در غرب کارون ايجاد شده است.
جهانگيرپورهنگ افزود: همگام باپيشرفت طرح هاي توسعه اي اين منطقه در6سال اخير، شرکت هاي خصوصي نيزتقويت شده اند و اين مهم به ايجاد بيش از2500 فرصت شغلي مستقيم در غرب کارون منجر شده است.
وي با اشاره به دستاوردهاي صنعت نفت در منطقه عملياتي غرب کارون درچند سال اخير اظهار کرد: راه اندازي فاز نخست تلمبه خانه نفت غرب کارون با ظرفيت اسمي روزانه 400هزار بشکه، از اقدام هاي قابل توجه در اين منطقه به شمار مي رود.
به گفته پورهنگ قراراست ظرفيت تلمبه خانه مزبوردر فاز دوم توسعه آن به بيش از 700هزار بشکه در روز افزايش يابد.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازاروندان راه اندازي تصفيه خانه هاي آب صنعتي آزادگان و يادآوران بامجموع ظرفيت 90هزاربشکه در روز، احداث و راه اندازي خط لوله 20اينچ انتقال نفت خام از واحد بهره برداري دارخوين به تلمبه خانه غرب کارون به طول 80کيلومتر و احداث نيروگاه توليد برق غرب کارون با ظرفيت اسمي 500مگاوات را از ديگر دستاوردهاي وزارت نفت در گستره عملياتي غرب کارون برشمرد.
پورهنگ گفت: آغازاحداث کارخانه گازوگازمايع 3200، شروع عمليات اجرايي احداث کارخانه فرآورش ونمکزدايي ميدان آزادگان جنوبي و امضاي قراردادتوسعه ميدان هاي نفتي سپهر و جفير از ديگر دستاورهاي صنعت نفت در منطقه غرب کارون به شمار مي آيند.
پورهنگ بابيان اين که قراردادتوسعه ميدان سهراب نيزبايک شرکت ايراني امضا خواهد شد، تصريح کرد: درحوزه جمع آوري گازهاي همراه نيز، اقدام هايي صورت گرفته که انعقاد قراردادجمع آوري گازهاي مشعل واحد بهره برداري غرب کارون به ميزان 50ميليون فوت مکعب در روز با يک شرکت ايراني از آن جمله است.
به گفته وي، کشف ميدان نفتي درجزيره مينو و کشف مخزن بزرگ نفتي نام آوران، ازديگر دستاوردهاي وزارت نفت درگستره عملياتي مناطق نفت خيز جنوب و حوزه عملياتي غرب کارون به شمار مي رود.
پورهنگ اظهارکرد: با پايان يافتن مراحل توسعه هر يک از ميدان هاي حوزه غرب کارون ازسوي شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) به عنوان مجري طرح، راهبري توليد از ميدان ها به شرکت نفت و گاز اروندان واگذارمي شود.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازاروندان گفت: به تازگي نيز مسؤوليت بهره برداري ازميدان آزادگان جنوبي به اين شرکت واگذار شده است.
پورهنگ در ادامه به خدمات اين شرکت در حوزه مسؤوليتهاي اجتماعي اشاره و تصريح کرد: اين شرکت همسو با مسؤوليتهاي ذاتي خود، همواره برصيانت از زيستبوم و تامين رفاه مناطق پيراموني حوزه عملياتي خود تاکيد دارد.
وي احداث ورزشگاه فوتبال15هزارنفري درشهرستان خرمشهر، ساخت درمانگاه شهرستان دارخوين، کمکرساني به مناطق درمعرض سيلاب در اوائل امسال، همچنين بازسازي مدارس ومنازل وزيرساختهاي روستايي آسيب ديده ازسيل را ازجمله فعاليت هاي همسو با مسؤوليت هاي اجتماعي برشمرد.
پورهنگ همچنين ازدريافت مصوبه ومجوزهاي لازم براي احداث دوباب مدرسه استثنايي درجهت عمل به مسؤوليت اجتماعي درخرمشهر خبر داد.
شرکت نفت و گاز پارس
رئيس تعميرات عمليات توليد شرکت نفت و گاز پارس از پايان تعميرات اساسي 22سکوي گازي ميدان مشترک پارس جنوبي خبرداد.
هادي فخرزاده با بيان اين که گازطبيعي به عنوان بخش اصلي سبد انرژي کشورنقش مهمي درپاسخ گويي به نياز روزافزون براي داشتن يک منبع انرژي دوستدارمحيط زيست ايفامي کند، افزود: تعميرات اساسي اين سکوها درمدت 160روزبابيش از هشت هزار و800 دستورکارشامل تعميرات اضطراري و اقدام هاي پيشگيرانه ونزديک به 70هزارنفر-ساعت کار در شرايط ايمن و بدون حادثه انجام شده است. وي تاکيد کرد: تعميرات اساسي سالانه سکوهاي دريايي مستقردرخليج فارس، عرضه پايدار و کافي گاز درفصول مختلف سال به خصوص فصل زمستان را تضمين مي کند.
فخرزاده با اشاره به روند افزايشي تعداد سکوهاي توليدي پارس جنوبي درچند سال گذشته يادآورشد: مقايسه عملکرد اين بخش نشان مي دهد تعداد سکوهاي تعميرشده در يک دهه گذشته بيش از140درصد رشد داشته به طوري که ازتعمير9سکودرسال 88 به 22 سکو درسال98 رسيده است.
رئيس تعميرات عمليات توليد شرکت نفت و گاز پارس درباره ميانگين بازه زماني تعميرات اساسي سکوهاي گازي خليج فارس طي يک دهه اخير نيز گفت: ميانگين زمان اورهال هرسکو از 17 روز درسال 1388به هفت روز درسال 1398کاهش يافته است.
وي کاهش زمان تعميرات سکوهاي پارس جنوبي را نتيجه دانش افزايي، به کارگيري تجارب و نکات بازآموزي شده، همچنين راهبري هوشمندانه شرکت نفت و گاز پارس در بخش عمليات توليد عنوان کرد. فخرزاده همچنين از برنامه ريزي براي استفاده حداکثري ازتوان داخلي در ساخت قطعات پرکاربرد در بخش فراساحل خبرداد و افزود: به حداقل رساندن بازه زماني تعميرات سکوها وافزايش ضريب اطمينان فعاليت هاي اجرايي از نظر کيفي و کمي، ديگر برنامه هايي هستند که در دستور کار شرکت نفت و گاز پارس قرار دارند.
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت
گزارش فازنخست پروژه سيستم مديريت انرژي با الگوي ايزو50001 درساختمان هاي شرکت پايانه هاي نفتي ايران ازسوي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت تاييد شد.
با توجه به ابلاغيه وزارت نفت همسو با اجراي مميزي انرژي و نقش شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به عنوان مشاور، هماهنگ کننده و ناظربراجراي آن، اين شرکت براي نخستين باربا ارائه مشاوره فني، نسبت به تاييد نهايي گزارش پروژه استقرارسيستم مديريت انرژي با الگوي ايزو 50001 درساختمان هاي شرکت پايانه هاي نفتي ايران اقدام کرد.
احمدفضلي، سرپرست اندازه گيري و صحه گذاري طرح هاي انرژي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت گفت: شرکت هاي زير مجموعه وزارت نفت مي توانند به منظوربهبود استقرارسيستم مديريت انرژي مبتني بر ايزو 50001بادرج نام اين شرکت به عنوان ناظرعاليه درقراردادهاي انعقادي باشرکت هاي مشاوراستقرارسيستم مديريت انرژي، ازخدمات مشاوره فني شرکت بهينه سازي مصرف سوخت بهره مند شوند.
پژوهشگاه صنعت نفت
معاون فناوري و روابط بين الملل پژوهشگاه صنعت نفت گفت: پژوهشگاه از500دانشجوي ارشد ودکتراميزباني مي کند که هم اکنون درحال تدوين دستورعمل اجرايي آن هستيم.
منصوربزمي درنشست بانمايندگان دانشگاه صنعتي قوچان که باهدف آشنايي با توانمندي ها و ظرفيت پژوهشگاه صنعت نفت برگزارشد، اظهار کرد: پروژه هاي مشترک مناسبي ميان پژوهشگاه و دانشگاه ها درحال انجام است.
وي افزود: استفاده ازفضاي پژوهشگاه براي انجام پايان نامه هاي ارشد و تز دکتراي دانشجويان، ازجمله فعاليت هاي مهمي است که دردستورکار پژوهشگاه قرار دارد.
بزمي به گام هاي عملي در زمينه همکاري متقابل اشاره وتصريح کرد: ميزباني 500 دانشجو در پژوهشگاه صنعت نفت يک طرح ملي است که مي تواند منشأ تحولي بزرگ در پژوهشگاه و دانشگاه هاي کشور باشد.
معاون فناوري وروابط بين الملل پژوهشگاه صنعت نفت گفت: تزفوق ليسانس ودکتراي دانشگاه ها به نوعي هدفمند شده اندوبراي پاسخ گويي به نياز صنعت نفت و فناوري هاي آينده استفاده خواهد شد.
وي گفت: طبق برنامه ريزي هاي انجام شده، قراراست پژوهشگاه صنعت نفت سالانه 100دانشجوي فوق ليسانس ودکترا رادرطول پنج سال ميزباني کند ودرماه هاي آينده پس ازنهايي شدن دستورعمل اين طرح، به دانشگاه ها ابلاغ خواهد شد.
بزمي افزود: اميدواريم اين موضوع بتواند در تحقق يکي ازوظايف پژوهشگاه که کمک به توسعه منابع انساني کشور و رشد جوانان است، نقشي بسزا داشته باشد.
سيدمسعود موسوي کندومال، معاون اجرايي دانشگاه صنعتي قوچان نيز با بيان اين که دراين دانشگاه 3500 دانشجو در رشته هاي مهندسي تحصيل مي کنند، تصريح کرد: دانشگاه صنعتي قوچان هم اکنون به يکي از دانشگاه هاي فعال و رو به رشد در حوزه هاي مهندسي تبديل شده است.
وي با اشاره به سندچشم اندازدانشگاه صنعتي قوچان گفت: بنابراين چشم انداز، دانشگاه صنعتي قوچان تصميم دارد برنامه هاي متعددي رابا هدف پيشرفت درحوزه هاي مختلف تحقيقاتي، آموزشي وصنعتي در دستور کار قراردهد، از اين روامضاي تفاهم نامه بابرخي سازمان ها و شرکت هاي مرتبط از اهداف آن است. موسوي کندومال باتاکيد براين که دانشگاه صنعتي قوچان به واسطه موقعيت جغرافيايي پس از دانشگاه فردوسي مشهد دومين دانشگاهي است که در حوزه مهندسي فعال ودرخشان عمل کرده است، تصريح کرد: وجود پتروشيمي بجنورد وپالايشگاه سرخس به عنوان دوقطب علمي، صنعتي و تحقيقاتي درحوزه نفت، گاز وپتروشيمي مي تواند براي اين دانشگاه ثمربخش باشد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق
ورق کف مخزن1503مرکزانتقال نفت يزدبه روش نشت شارمغناطيسي (MFL) مورد بررسي و آزمايش قرار گرفت.
مجيد اسدنيا، رئيس واحد بازرسي فني شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق گفت: اين مهم باهدف فراهم کردن مقدمات تعميراساسي مخزن ياد شده درمرکز انتقال نفت يزد انجام شده است.
وي با بيان اين که درفرآيند آزمايش به روش نشت شارمغناطيسي، پروفيل خوردگي ورق هاي کف مخزن معين ونقاط حساس شناسايي شده است، تصريح کرد: نقاط شناسايي شده ترميم وافزون برآن به منظورتشخيص نشتي هاي احتمالي، جوش هاي ديواره وجوش هاي پانتون هاي مخزن مزبور نيز با گازوئيل تست شد.
تستMFL روش پيشرفته اي درنشت يابي به شمارمي آيد که بنابر تجارب قبلي، مفيد بودن آن درتعميرات اساسي ديگرمخزن هاي انبارهاي نفت شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق اثبات شده است.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان
معاون مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي از توليد و توزيع مطلوب فراورده هاي نفتي در کشور خبر داد. ناصربابايي درسفربه استان هرمزگان و بازديد ازتاسيسات انتقال ريلي و انبارنفت شهيد رجايي بندرعباس گفت: توليد وتوزيع سوخت درهمه بخش هاي کشور با روند مطلوبي انجام مي شود.
وي بااشاره به اين که مجموعه پالايش و پخش وظيفه توليد، انتقال و توزيع سوخت رابه عهده دارد، افزود: عمليات اين مجموعه باتوجه به تامين پيوسته انرژي کشور ونوع فعاليت، داراي اهميت و پيچيدگي هايي است.
عبدالله احمدي کمرپشتي، مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان نيزگفت: کارکنان اين مجموعه در حوزه هاي مختلف اقدام هاي مهمي انجام داده اند که کاهش زمان تخليه مخزن دار راه آهن وعمليات کنترل مخازن از آن جمله است.
ناصربابابي، معاون مديرعامل شرکت ملي پالايش وپخش فراورده هاي نفتي درسفر به استان هرمزگان، علاوه بربازديد از روند تخليه و بارگيري فراورده هاي نفتي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان و تاسيسات اين شرکت، با کارشناسان عمليات مهندسي طرح نيز در جهت بررسي چالش ها ومسائل مربوط به اين بخش ديدار و گفت وگو کرد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان گفت: درهشت ماه امسال باتوزيع بيش از95 ميليون مترمکعب گازطبيعي فشرده(سي ان جي) در مصرف افزون بر87 ميليون ليتر بنزين صرفه جويي شده است.
امين روستايي افزود: ازابتداي سال تاپايان آبان ماه، 95 ميليون و672 هزارمترمکعب سوخت پاک درجايگاههاي استان همدان عرضه و مصرف شده است. وي بابيان اين که هم اکنون از266نازل عرضه سوخت گازطبيعي فشرده 215 نازل فعال است، تصريح کرد: به طورميانگين در 243 روز گذشته ازهرنازل444هزارمترمکعب گازطبيعي فشرده به کپسول خودروها تزريق شده است. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان با اشاره به اين که بيشترين ميزان سي ان جي تحويلي امسال با12ميليون و260 مترمکعب مربوط به شهريورماه بوده است، اظهارکرد: هم اکنون در45جايگاه سوخت اين منطقه عملياتي سي ان جي عرضه مي شود. وي گفت: ازاين تعداد، 23جايگاه تک منظوره(سي ان جي)و22 جايگاه ديگر نيز دو منظوره (فراورده مايع و سي ان جي) است. روستايي تاکيد کرد: با توجه به اجراي نظام جديد توزيع سوخت در کشور وذخايرفراوان گازطبيعي، استفاده ازسي ان جي مي تواند نقش موثري در کاهش آلودگي هواوحفظ هواي پاک براي خود و فرزندانمان داشته باشد.
شرکت مهندسي و توسعه نفت
سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي ياران شمالي درشرکت مهندسي و توسعه نفت(متن) از برنامه ريزي براي نصب و راه اندازي10پمپ درون چاهي در اين ميدان مشترک خبر داد. محمدعلي اژدري درحاشيه پانزدهمين جلسه کميته مديريت مشترک (JMC) ميدان ياران شمالي گفت: نصب و راه اندازي 10 دستگاه پمپ درون چاهي دراين ميدان دردستورکار قراردارد تا بتوان برداشت نفت از ياران شمالي را بيش از 6 هزاربشکه در روز افزايش داد. طرح توسعه ميدان نفتي ياران شمالي با ظرفيت توليد روزانه 30هزار بشکه نفت، آبان ماه سال 95 افتتاح و پس ازمدتي با افت توليد روبه رو شد که به اين منظور، استفاده ازپمپ هاي درون چاهي براي افزايش دوباره توليد ميدان در دستور کارقرارگرفت. نخستين پمپ درون چاهي تيرماه پارسال درچاه شماره 14اين ميدان نصب شد که عملکرد آن به دليل مشکلات فرايندي، دوام چنداني نداشت. بااين حال، عمليات نصب و راه اندازي پمپ درون چاهي شناوردراين ميدان نفتي مردادماه امسال موفقيت آميز اعلام شد. اين پمپ درعمق 2300 متري چاه شماره 4اين ميدان در درون لوله آستري هفت اينچي نصب و باتثبيت و راه اندازي دائمي آن، يک هزاربشکه به توليد اين ميدان مشترک افزوده شد. نشست اخير کميته مديريت مشترک ياران شمالي، حاکي ازبرنامه شرکت متن براي استمراراستفاده ازپمپ هاي درون چاهي به منظورافزايش توليد نفت دراين ميدان مشترک است. طرح توسعه ميدان نفتي ياران شمالي در 130کليومتري جنوب غربي اهواز در منطقه هورالعظيم و در امتداد مرز ايران و عراق قرار دارد.
خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران
رئيس مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران از ايمن سازي دوخط انتقال فراورده روي رودخانة کن خبر داد. محمدرضا شريفي پور با بيان اين که اين خطوط انتقال فراورده نفتي 8 و 10اينچ هستند و درکيلومتر18واقع شده اند، افزود: به دليل عبورخطوط لوله يادشده ازعرض رودخانه کن، اقدام هاي اساسي درتعويض پوشش و استفاده از وزنه محافظ بتوني(C.C.W) انجام شده است. وي با اشاره به زمان يک ماهة اجراي اين پروژه، جلوگيري ازپارگي خطوط را ازاهداف مهم آن برشمرد وافزود: درفرآيند اين عمليات تلاش شده است تا لوله هاي عبوري ازکف رودخانه کن ايمن سازي شوند؛ به همين خاطر باتعويض پوشش خطوط، خطوط لوله مزبورهر يک به طول 40 مترهمراه با اجراي C.C.W دربستر رودخانه پايين برده شد تا در صورت وقوع سيل و خطرات ناشي از آن، ايمن باشد. شريفي پوربابيان اين که عرضِ کم رودخانه هنگام سيلاب مي تواند ازجمله معايبِ وموجب بالا رفتن فشار آب باشد، افزود: با اين حال هزينة کم و ايمني بالا رامي توان از نکات مهم اين پروژه عنوان کرد. به گفته وي، عمليات ايمن سازي خطوط لوله 6 و 10ياد شده باهزينه يک صد ميليون ريال انجام شده است ورنگ آميزي و پوشش خطوط نيز در مراحل بعدي انجام شد.
شريفي پوراستفاده از رنگ فاقد حلال ومقاوم تا80درجه سانتيگراد روي خط لوله 8 اينچ ري– منتظر قائم و استفاده ازتوري محافظ در زمينه هاي سنگي(Rock Shield) در هر دو خط انتقال( ري کرج و ري – منتظر قائم) راازجمله موارد انجام شده درفرآيند عمليات ايمن سازي خطوط لوله مزبور برشمرد.
رئيس مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران تصريح کرد: رنگ آميزي خطو ط لوله ياد شده باوجود فراواني رنگ هاي متفرقه دربازار، تنها به دليل استفاده ازرنگ اپوکسي باکيفيت بالا و مورد تاييد خدمات مهندسي حفاظت ازخوردگي ستاد، با تاخير دوهفته اي انجام شد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزي
حدود15هکتار ازدرختان وفضاي سبزشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه مرکزي با کودهاي ارگانيک براي خواب زمستاني آماده شدند. احمد درامامي، رئيس منابع انساني سبزشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه مرکزي گفت: با کمک يکي از شرکت هاي دانش بنيان در حوزه کشاورزي، حدود 15هکتارازدرختان وفضاي سبزمرکزاين منطقه عملياتي به منظورمقاومت نسبي در زمستان و سرسبزي بيشتر در بهار با کودهاي ارگانيک تقويت شدند. درامامي با اشاره به اين که دراين فرآيند از کودهاي «فروت ست» براي تقويت درختان استفاده شده است، گفت: چمن و فضاي سبز منطقه نيز با ترکيبي از کودهاي دامي، ميکرو و ماکرو آبياري و تقويت شده اند. نصيري، معاون تحقيق و توسعه و نماينده شرکت دانش بنيان نيزگفت: فروت ست موجب مي شود که در زمان خواب زمستاني درختان ميوه، عناصرمهم غذايي درگياه ذخيره شود ودر زمان جوانه زني دوباره آن فعاليت زيستي گياه دچاراختلال نشود.
وي افزود: کود فروت ست همچنين موجب مي شود که گياه بتواند نسبت به عوامل محيطي مانند سرما، باران وتگرک، مقاومت نشان دهد وگلدهي و تشکيل ميوه آن دچار اختلال نشود.
شرکت گاز استان خراسان رضوي
مديرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوي ازگازرساني به بيش از يکهزار و 200 روستاي اين استان در6 سال اخير خبر داد. سيدحميدفاني درتشريح تازه ترين فعاليت هاي شرکت گازاستان خراسان رضوي گفت: شاخص هاي گازرساني خراسان رضوي در سال هاي اخير رشد قابل ملاحظه اي داشته است، به گونه اي که اکنون طرح گازرساني به يک شهرو352 روستاي استان بااعتبار چهارهزارميليارد ريال در مرحله افتتاح و کلنگ زني قرار دارد.
وي تصريح کرد: پروژه گازرساني به شهر «بار» با يک هزار و122 خانوار و258 روستا باجمعيت 31هزار و 263 خانواربا هزينه دو هزار ميليارد ريال در مرحله افتتاح و بهره برداري رسمي قراردارند.
فاني يادآورشد: باگازرساني به آخرين شهراستان، ضريب نفوذ گازرساني شهري خراسان رضوي به 100درصد خواهد رسيد.
مديرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوي، همچنين ازآغازعمليات اجرايي وکلنگ زني گازرساني به104روستا با 9هزارو831خانوار خبرداد و افزود: گازرساني به اين روستاها با اعتباريک هزار و488 ميليارد ريال انجام خواهد شد.
وي با بيان اين که براي اجراي طرح گازرساني به شهر بار و روستاهاي اين محور، خط انتقالي به طول 40 کيلومتر وچند ايستگاه تقليل فشارتوسط شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران احداث شده است، هزينه اجراي اين طرح را افزون بر500 ميليارد ريال اعلام کرد.
فاني بااشاره به تلاش هاي انجام شده براي محروميت زدايي و توزيع متوازن نعمت گاز در نقاط مختلف کشور يادآورشد: از ابتداي سال 92 تا پايان مهرماه امسال، يک هزار و 207 روستا در خراسان رضوي به شبکه سراسري گازکشور متصل شده اند که بيشترين حجم اين فعاليت مربوط به سال 95 تاکنون است. به گفته وي، در بازه زماني ياد شده به طور ميانگين هر دو روز، يک روستا گازدار شده است.
مديرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوي تصريح کرد: مطابق با مصوبه بند«ق»تبصره 2 قانون بودجه سال 1393، دراستان خراسان رضوي دو هزار و 673 روستاي واجد شرايط گازرساني وجود دارد که تاکنون دو هزار و 153 روستا باجمعيت 473 هزار و 162خانوار از نعمت گاز بهره مند شده اند وعمليات اجرايي گازرساني به 406 روستاي ديگر در دست اجرا است.
مديرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوي با بيان اين که اکنون ضريب نفوذ گاز دربخش خانوار روستايي 90 درصد است و با اتمام طرح هاي درحال اجرا به 98درصد ارتقا خواهديافت، درباره گازرساني شهري نيز گفت: با اتصال شهر «بار» به عنوان آخرين شهر واجد شرايط درخراسان رضوي، ضريب نفوذ گازرساني شهري به 100 درصد مي رسد. وي طول شبکه گاز دراستان خراسان رضوي را33 هزارو842کيلومتر و شمار مشترکان گازطبيعي اين استان را دو ميليون و333هزارمشترک شهري و روستايي اعلام کرد.
فاني بااشاره به حذف قبض کاغذي گازنيز گفت: تاکنون 86 درصد مشترکان گاز اين استان معادل يک ميليون و 996 هزار و 296 مشترک براي دريافت قبض پيامکي ثبت نام کرده اند.
مديرعامل شرکت گاز خراسان رضوي يادآور شد: تا اواسط دي ماه امسال قبض گاز افزون بر پيامک به صورت کاغذي نيز براي مشترکان ارسال مي شود تاصحت اطلاعات مشترکان کنترل شود.
وي اظهارکرد: مطابق دستورعمل هاي ابلاغي پس از اين تاريخ، صورت حساب گازبهاي مصرفي فقط به شماره همراه ثبت شده مشترکان پيامک مي شود.
فاني تاکيد کرد: تلاش مي کنيم اجراي طرح حذف قبوض کاغذي گاز، بدون دغدغه براي شهروندان انجام شود.
وي هدف از اجراي طرح حذف کاغذي قبض گاز را تکريم مشتري، بهره مندي از فناوري هاي نو، حفظ محيط زيست و صرفه جويي در هزينه ها اعلام کرد.
آرامش از ديدگاه آموزه هاي ديني (بخش هفتم)
چند شماره اي است که درباره آرامش از منظر آموزه هاي ديني با شما سخن گفته ايم و حوزه هاي مختلفي را در اين باره مورد واکاوي قرار داده ايم. اين بار و در هفتمين مطلب از سلسله مطالب درباره عوامل آرامش به ارتباط انسان با ولي خداوند و انس او با قرآن، اشاره مي کنيم. پس با ما همراه باشيد.
همراهي، همدلي و اطاعت از پيامبر(ص) به عنوان عامل ديگري براي نزول آرامش از سوي خداوند معرفي شده است، زيرا عدم همراهي با ولي خدا باعث عدم اطمينان از آينده و سرانجامِ کار خواهد شد که اين امر، خود موجب استرس مي شود. اين، کاملاً طبيعي است که هر کس شخصي را دوست بدارد، دوستان او را دوست و دشمنان او را دشمن خواهد داشت. پس کسي که دوستدارِ خداست، بايسته است که دوستدارِ دوستداران و نزديکان خدا هم باشد، حتي شايسته است محبت همه کسان و چيزهايي که به او انتساب دارند، در قلبش جاي گيرد. اگر فردي فرستاده اوست، بايد محبتي شديد به او داشت، او را فراوان محترم شمرد و از او تبعيت کرد، چنانکه در آيه 31 سوره آل عمران آمده است:
قُلْ إِنْ کُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْکُمُ اللّهُ؛ بگو اگر خدا را دوست داريد، از من پيروي کنيد تا خدا دوستتان بدارد.
تبعيت از پيامبر اکرم(ص) و دوستي با اهل بيت(عليهم السلام) حکايت از راستگويي در محبت با خدا دارد؛ ازاين روست که در احاديث مختلف ميان محبت به خدا و دوستي نسبت به اهلبيت(ع) پيوند برقرار شده است. امام صادق(ع) مي فرمايد:هر که حق ما را بشناسد و ما را دوست بدارد، در حقيقت، خداوند ـ تبارک و تعالي ـ را دوست داشته است.مسئله ارتباط ميان محبت ولي خدا و نزول آرامش به گونه هاي مختلف در آيات و احاديث بيان شده است. قرآن به اين حقيقت اشاره مي کند که آن دسته از مؤمناني که با پيامبر اکرم(ص) بيعت کردند، سبب خشنودي خداوند را فراهم کرده و آرامش بر آنها نازل شد. پس همسويي و دوستي حضرت ختمي مرتبت(ص) از علل فرود آمدن آرامش از سوي خداست، در آيه 18 سوره فتح آمده است: لَقَدْ رَضِيَ اللَّهُ عَنِ الْمُؤْمِنِينَ إِذْ يُبَايِعُونَکَ تَحْتَ الشَّجَرَةِ فَعَلِمَ مَا فِي قُلُوبِهِمْ فَأَنزَلَ السَّکينَةَ عَلَيْهِمْ وَأَثَابَهُمْ فَتْحاً قَرِيباً؛ بهراستي خدا هنگامي که مؤمنان زير آن درخت با تو بيعت مي کردند، از آنان خشنود شد و آنچه در دل هايشان بود، بازشناخت و بر آنان آرامش فرو فرستاد و پيروزي نزديکي به آنها پاداش داد.کتاب خدا همچنين به اين نکته اشاره دارد که حضرت محمد(ص) به عنوان پيامبر خدا موظف بود از دارايي هاي مؤمنين و محبين، بخشي را به عنوان صدقه بگيرد تا از يک سو اموال آنان پاک شود و از سوي ديگر، سبب دستگيري مستمندان باشد. دراينصورت حضرت ختمي مرتبت(ص) براي آنان دعا ميفرمود و دعا و عنايت آن رسول خدا(ص) سبب نزول آرامش بر دل هاي آنان مي شد؛ از اين رو توجه فرستاده خدا که بزرگترين نيروي هستي در عالم است، زمينه ساز فرود آمدن قرار و آرامش مي شود، در آيه 103 سوره توبه آمده است:خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَکِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ إِنَّ صَلاَتَکَ سَکَنٌ لَّهُمْ وَاللّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ؛ از اموال آنان صدقه اي بگير تا به وسيله آن پاک و پاکيزه شان سازي و برايشان دعا کن، زيرا دعاي تو براي آنان آرامشي است و خدا شنواي داناست.امام باقر(ع) در حديثي فرمود: پناه، نجات، برکت، کرامت، مغفرت، عفو، بشارت، قرب، اميد و نصرت از سوي خدا براي کسي است که محبت علي(ع) در دل او جاي داشته باشد، قلبش به او اعتماد کند، فضائلش را بپذيرد و اوصياي بعد از او را قبول کند. دراينصورت، در محدوده شفاعت آنان قرار گرفته پيرو آنان محسوب مي شود.در اين مطلب، رمزي نهفته است؛ اولياي خدا، مقربين درگاه خدا هستند. از سوي ديگر، مي دانيم که خداوند آفريننده و نازلکننده احساسات پاک و از جمله امنيت و آرامش است، پس هر کس به او نزديکتر بهره وي از قرار و آرامش بيشتر. حضرت علي(ع) آنجا که سخن از اوصاف فرشتگان به ميان مي آورد، آنها را امين وحي الهي و حاملان اوامر او قلمداد کرده مي فرمايد: وجودشان با تواضع، سکونت و آرامش آشناست: و تواضع، آرامش و سکونت را پوششي براي دل هايشان ساخت.
خو گرفتن سالک، «انس» است. انس، لذت باطني است که بر اثر طلوع جمال محبوب حاصل مي آيد. صاحب انس از غير محبوب به وحشت مي افتد و تنها با ذکر او دل خوش دارد. وي عموم اوقات خود را به تفکر و تذکر مي گذراند و ديگران را غايب و او را هميشه حاضر مي بيند. تعظيم محبوب هميشه در نظر او بيش از ديگران است.مؤانست و تلاوت آيات قرآن به قلب انسان استحکام، قدرت، امنيت و آرامش مي بخشد. آرامشِ دل، نصيب آن دسته از تلاوتکنندگان قرآني است که به دنبال بهره مندي از درجات بالاي ايماني باشند. هر چه انس با قرآن بيشتر، نصيب انسان از ايمان و اطمينان بالاتر. ميان انس با قرآن و نيل به آرامش رابطه مستحکمي وجود دارد. پيامبر اکرم(ص) به اين حقيقت والا اشاره مي فرمايد:هيچ گروهي در خانه اي از خانه هاي خدا براي تلاوت کتاب خدا و مباحثه آن جمع نشدند، مگر اينکه آرامش بر آنان فرود آمد و رحمت فرايشان گرفت و فرشتگان آنان را در ميان گرفتند و خداوند در ميان کساني که نزدش هستند، از آنان ياد کرد.اگر شما دوستي صميمي داشته باشيد و او زماني طولاني از شما دور باشد، پس از سالياني ناگهان نام هاي از او دريافت کنيد و پشت آن نامه، نام آن دوست عزيز بر چشمتان نشيند در اين لحظه چه مي کنيد؟ پاسخ، روشن است. آن نامه را بر چشم و سر مي گذاريد، آن را با ادب مي گشاييد و با تمرکز کامل نه يک بار بلکه بارها مي خوانيد و شايد از چشم هايتان زلال اشک هم جاري شود. قرآن، نامه خداست. آياتش، جمله هايي است که از سوي خدا صادر و نازل شده است و خداوند خودش را در نامه اش به انسان ها جلوه گر کرده است.
هدف او از اين نامه نگاري فقط کمک به ما آدميان است. حروف، واژه ها و جمله هاي اين نامه از، دوست بسيار عزيزي است به نام خدا. نامه خدا، بوي او را مي دهد، پس کسي که با خدا به آرامش مي رسد با گفته هاي او هم مي آرامد.
در شماره پيشين، بخش نخست بيانات مقام معظم رهبري را درباره حديثي از پيامبر اکرم (ص): اَقرَبُکُم غَداً مِنّي فِي المَوقِفِ اَصدَقُکُم لِلحَدِيثِ وَ آداکُم لِلاَمانَةِ وَ اَوفاکُم بِالعَهدِ وَ اَحسَنُکُم خُلُقاً وَ اَقرَبُکُم مِنَ النّاسِ (نزديک ترين شما به من در قيامت، راستگوترين، امانت دارترين، وفادارترين به عهد، خوش اخلاق ترين و نزديک ترين شما به مردم است) را منتشر کرديم. اينک بخش دوم شرح معظم له را درباره اين حديث مي خوانيد:
وَ آداکُم لِلاَمانَة:آن کسي که بيشتر از همه اداي امانت مي کند؛ که مکرر عرض کرده ايم که امانت فقط اين نيست که حالا يک پولي شما دست بنده بسپريد، بنده آن را به شما برگردانم؛ اين يکي از انواع امانت است. همه آن چيزهايي که مردم به ما مي سپرند، امانت هاي مردم است؛ مقام را به ما مي سپرند، امنيت را به ما مي سپرند، دينشان را به ما مي سپرند، حفظ نواميسشان را به ما مي سپرند؛ همه اين چيزها امانت هاي مردم دست ماست. ما حکومتيم ديگر؛ هر کسي هر جا هست؛ يکي مثل بنده در يک جايگاهي قرار دارد، يکي در جايگاه ديگري قرار دارد، يکي قاضي است، يکي مسؤول تعليم و تربيت است، يکي امام جماعت است؛ همه اينها امانت هايي است که دست ما سپرده است؛ اداي امانت. هر کدام بهتر اداي امانت کرديد، آنجا جايتان به حضرت نزديک تر است و امنيتتان بيشتر است.
وَ اَوفَاکُم بِالعَهد:[در مورد] پيمان هاي فردي و اجتماعي، وفاي به اين عهد ها بکنيد؛ که البته مهم ترينش پيمان هاي اجتماعي است؛ اين قراردادهاي اجتماعي، اين حقوق شهروندي [است]. خب اين چيزهايي که حالا امروز فرنگي ها ياد گرفته اند، مي گويند «حقوق شهروندي»، ماها هم از اينها مي خواهيم ياد بگيريم! حرف هايي که در روايات ما و در قرآن ما هست، حالا ما داريم از غربي ها اينها را [ياد مي گيريم]! خب اينجا دارد مي گويد «اَوفاکُم بِالعَهد»؛ «عهد» يعني قرارداد، آن چيزي که بين شما و بين ديگران قرارداد بسته [شده]. شما وقتي در يک محيط با هم زندگي مي کنيد، يک قراردادي با هم بسته ايد ديگر؛ مثل اين است که در يک آپارتماني ده خانواده زندگي مي کنند؛ اينها ولو هيچ کاغذي هم امضا نکرده اند [امّا] يک معاهداتي در مقابل هم دارند؛ اين چيز قهري است ديگر؛ [مثلاً] تو سر و صدا نکن که در خانه او بچه اش از خواب بيدار نشود، او هم سر و صدا نکند که بچه تو از خواب بيدار نشود؛ اين قرارداد روشني است ديگر؛ حقوق شهروندي يعني اينها.
وَ اَحسَنُکُم خُلُقاً:يکي از چيزها هم اين است که خوش اخلاق باشيد؛ بداخلاق و عبوس [بودن] و [اينکه] در خانه يک جور، در محل کار يک جور، با مردم يک جور، با تکبر، با اوقات تلخي [رفتار کردن]، خيلي بد است. آن کساني که «اَحسَنُهُم خُلقاً» هستند، آنجا نزديک ترند.
وَ اَقرَبُکُم مِنَ النّاس:مردمي بودن. ببينيد، سبک زندگي اسلامي اينها است. باز همين «مردمي بودن» هم از حرف هايي است که حالا متجددين و مانند اينها فکر مي کنند که از ديگران ياد گرفته اند؛ نه، اينها در روايات ما است. مردمي باشيد، با مردم باشيد. معناي با مردم بودن اين نيست که فرض کنيد انسان به چهار نفر از طبقه ممتازه بگويد اينها مردمند؛ نه، يعني توده مردم، طبقات پايين مردم، عامه مردم؛ با اينها باشيد، بين اينها باشيد، مثل آنها زندگي کنيد، در حد آنها زندگي کنيد، پيش آنها تواضع کنيد؛ اينها معناي مردمي بودن است.
همراه با معصومين (عليهم السلام)
امام حسن عسکري (ع) در روز جمعه هشتم ربيع الثاني سال 232 هجري قمري در مدينه منوره چشم به جهان گشود. مدت امامت امام حسن عسکري (ع)شش سال بود که از سال 254 هجري قمري شروع شد و در سال 260 با شهادت آن حضرت پايان يافت. ايشان در طول مدت زندگاني و به ويژه در دوران امامت خويش به واسطه مبارزه با طاغوت هاي زمان در تبعيد و زندان و تحت نظر به سر مي برد و سرانجام در هشتم ربيع الثاني سال 260 و در 28 سالگي در شهر سامراء و توسط احمد معتمد، پانزدهمين خليفه عباسي به طرز مرموزي مسموم و به شهادت رسيد.در اين نوشتار مروري بر سيره فردي و اجتماعي امام حسن عسکري خواهيم داشت:
اسحاق کندي فيلسوف عراقي بود. او به تاليف کتابي با موضوع تناقضات قرآن همت گماشت. او آن چنان با شور و علاقه مشغول تدوين اين کتاب شد که از مردم کناره گرفته و به تنهايي در خانه خويش به اين کار مبادرت مي ورزيد، تا اينکه يکي از شاگردانش به محضر پيشواي يازدهم شرفياب شد.امام به او فرمود: «آيا در ميان شما يک مرد رشيد پيدا نمي شود که استاد شما را از اين کارش منصرف سازد؟» عرض کرد: ما از شاگردان او هستيم، چگونه مي توانيم در اين کار يا کارهاي ديگر به او اعتراض کنيم؟
امام فرمود: «آيا آنچه بگويم به او مي رساني؟» گفت: آري. فرمود: «نزد او برو با او انس بگير و او را در کاري که مي خواهد انجام دهد ياري نما، آنگاه بگو سؤالي دارم، آيا مي توانم از شما بپرسم؟ به تو اجازه سؤال مي دهد. بگو: اگر پديدآورنده قرآن نزد تو آيد، آيا احتمال مي دهي که منظور او از گفتارش معاني ديگري غير از آن باشد که پنداشته اي؟ خواهد گفت: امکان دارد. و او اگر به مطلبي توجه کند، مي فهمد و درک مي کند.
هنگامي که جواب مثبت داد، بگو: از کجا اطمينان پيدا کرده اي که مراد و منظور عبارات قرآن همان است که تو مي گويي؟ شايد گوينده قرآن منظوري غير از آنچه تو به آن رسيده اي داشته باشد و تو الفاظ و عبارات را در غير معاني و مراد متکلم آن به کار مي بري؟»
آن شخص نزد اسحاق کندي رفت و همانطوري که امام به او آموخته بود، با مهرباني تمام با او انس گرفت، سؤال خود را مطرح کرد و او را به تفکر و انديشيدن وادار کرد. اسحاق کندي از او خواست سؤال خود را تکرار کند، در اين حال به فکر فرو رفت و اين احتمال به نظر او ممکن آمده و قابل دقت بود، براي همين شاگردش را قسم داد که منشا اين پرسش را براي او بيان کند. او گفت: به ذهنم رسيد و پرسيدم. استاد گفت: باور نمي کنم که به ذهن تو و امثال تو اين پرسش خطور کند، راستش را بگو، اين سؤال را از کجا آموخته اي؟ شاگرد گفت: ابو محمد عسکري(ع) به من ياد داد. استاد گفت: آري، الان حقيقت را گفتي. چنين سؤالي جز از آن خاندان نمي تواند باشد. آنگاه نوشته هاي خود را در اين زمينه در آتش سوزانيد.
در مراسمي که با حضور احمد مجيدي نسب، مشاور فرهنگي وزير نفت، ناصر بابايي، جانشين مدير عامل و رئيس شوراي فرهنگي شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران و جمعي از مسؤولان استاني و مديران نفتي استاني و کشوري در پالايشگاه ستاره خليج فارس برگزار شد، حجت الاسلام و المسلمين حميد فلاحتي مسؤوليت قرارگاه فرهنگي خليج فارس صنعت نفت را به عهده گرفت.
احمد مجيدي نسب، مشاور فرهنگي وزير نفت در حکمي وظيفه ساماندهي مسائل فرهنگي صنايع نفتي کشور و افزايش تعامل اين دستگاه ها با ساير نهادها و ذي نفعان در استان هاي هرمزگان، کرمان و سيستان و بلوچستان را به حجت الاسلام فلاحتي واگذار و ابزار اميدواري کرد اين معارفه سرآغاز رخدادهاي مثبت فرهنگي در منطقه باشد.
وي گفت: از سال 1392 تا کنون دو قرارگاه فرهنگي در استان هاي بوشهر و خوزستان از سوي وزارت نفت تشکيل شده بود که به دليل جانمايي دو پالايشگاه بزرگ در استان هرمزگان و تاکيدات مقام معظم رهبري بر ساماندهي مسائل فرهنگي، قرارگاه خليج فارس را نيز امروز تشکيل داديم.
مشاور فرهنگي وزير نفت تاکيد کرد: در مناطقي که صنعت نفت بر زندگي مردم و مردم بر روند حرکتي صنعت نفت تاثير دارند، تشکيل اين دست قرارگاه ها بسيار حائز اهميت است و ما هيچ گاه عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي خود را فراموش نخواهيم کرد.وي از به کارگيري بيش از هزار نفر روحاني در وزارت نفت خبر داد و گفت: اين افراد وظيفه مقابله با تهاجمات فرهنگي را به عهده دارند.
مجيدي نسب در ادامه تلاش هاي مهندسان و کارگران پالايشگاه ستاره خليج فارس در راستاي تامين نزديک به 50 درصد از سبد سوخت کشور را مصداق عمل به منويات مقام معظم رهبري خواند و گفت: براي حراست از اين دستاوردها و لبيک به پيام رهبر انقلاب به دلبستگان نظام در هفته گذشته، افتتاح قرارگاه فرهنگي خليج فارس را که قرار بود در دهه فجر صورت گيرد تسريع کرديم و اميدواريم شاهد ثمرات آن باشيم.
وي گفت: اين قرارگاه همانند قرارگاه هاي زمان جنگ عمل مي کند چرا که رهبر انقلاب شرايط امروز جامعه را شرايط جنگي خوانده اند و ما نيز بايد به فراخور اين وضعيت عمل کنيم.
شهيد سراله کيان ارثي در سال 1309 و در شهر فريدن استان اصفهان متولد شد. شهيد کيان ارثي تيزماه 1324 وارد شرکت ملي نفت شد. او متاهل بود و شش فرزند داشت و در تاريخ 30 آذر 1360 در شهر آبادان و بر اثر اصابت ترکش به درجه رفيع شهادت نائل شد. يکي از بستگان شهيد سراله کيان ارثي درباره وي مي گويد: شهيد فردي متواضع و فروتن بود. در حالي به فيض شهادت رسيد که هنوز يک هفته از مرخصي اش باقي مانده بود اما به دليل اينکه احساس مي کرد در محل کارش، بيمارستان آبادان به او نياز دارند، قبل از پايان مرخصي به آبادان بازگشت.
امام حسن عسکري(ع) فرمود:
عبادت در زياد انجام دادن نماز و روزه نيست، بلکه عبادت با تفکّر و انديشه در قدرت بي منتهاي خداوند در امور مختلف است..
مستدرک الوسائل، جلد 11، صفحه 183
کتاب سبک زندگي توحيدي و موفقيت الهي(جلد دوم؛ خودباوري)، کتابي است که آن را محمدتقي فعالي گردآوري کرده و توسط نشر تيماس در سال 1396 و در 306 صحه منتشر شده است. سازماندهي نگاشته حاضر در دو فصل انجام شده است؛ فصل اول به معناشناسي، تعريف، رويکردها و رهيافت ها نظر دارد. در فصل دوم اصول، آثار، نشانه ها، روش ها و عوامل برجسته شده اند تا از اين طريق بتوان نگاهي نسبتاً جامع به مقوله اعتماد به نفس داشت.
نگاهي به چند کتاب تاريخي درباره نفت
اين بار نمي خواهيم از يک رخداد يا واقعه و يا شخصيت تاريخي سخن بگوييم؛ بلکه قصد داريم شما را با سرچشمه هاي تاريخ نفت ايران آشنا کنيم؛ اگرچه بايد اقرار کرد که در تاريخ نفت ايران به اندازه اي که انتظار مي رود کتاب هاي فراواني به نگارش در نيامده؛ اما انصافا در چند دهه گذشته، تاريخ نفت ايران کتاب هاي خوبي را تجربه کرده است. در مجموع اين کتاب هاي موجود هستند که با تلاش تاريخ نگاران، تاريخ نفت ايران را رقم زده اند. با وجود اين دست از کتاب هاست که مي دانيم در چه زماني چه رخدادي به وقوع پيوسته يا چه جريان تاريخي در نفت شکل گرفته است؟ پس اين بار با ما باشيد تا چند منبع تاريخي را به شما معرفي کنيم؛ منابعي که هر کدام ابعاد خاصي از تاريخ را برايتان بازگو مي کنند.
این کتاب نوشته حسن نفیسی است که در 11 فصل به بحث و بررسی درباره موضوعات صنعت نفت می پردازد. اولین شروع تولید صنعتی در آمریکا، تا کودتای 28 مرداد 1332 در ایران، بررسی تاریخ کشف نفت و ماجراجویی های کاشفان نفتی، شیوخ ثروتمند نفتی خاورمیانه و خلیج فارس و کودتاچیان 28 مرداد که اقدام آنها به دلیل جلوگیری از دستیابی ملت ایران بر سرنوشت کشور خود و ملی شدن صنعت بود. صنعت نفت در آمریکا، جنگ های نفتی، قراداد دارسی، نفت خاورمیانه، عصر بنزین، شیخ های نیویورک و غارت نفت ایران، عنوان بخش های مورد بحث در کتاب حاضر است.
موضوع این کتاب که آن را ولی الله حامی نوشته، تبیین تاریخچه استفاده از نفت در ایران است. این اثر هشتمین مجلد از مجموعه «دانستنی های ایران» است که در آن به تشریح تاریخچه کشف و استفاده از نفت در ایران پرداخته شده است. عناوین سرفصل های کتاب عبارتند از: نفت در اعصار باستان، ماجرای کشف نفت در ایران، صنعت نفت ایران قبل از انقلاب اسلامی، صنعت نفت ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی، روزشمار صنعت نفت و نفت ایران به روایت تصویر.
این کتاب به بررسی تحلیلی و اسنادی تاریخ نفت ایران در ابتدای سده 20 میلادی پرداخته و نشان می دهد که تاریخ نفت ایران، تحت تأثیر چه عوامل داخلی و خارجی قرار گرفته و عوامل تأثیرگذار بر روند تاریخ نفت ایران چه بوده است. «تاریخ نفت ایران» همچنین، نشان دهنده گوشه هایی از تاریخ اجتماعی و سیاسی مناطق نفت خیز و چگونگی انعقاد قرارداد دارسی، کشف نفت در مسجد سلیمان، تأسیس پالایشگاه آبادان، تأثیر دولت انگلیس بر نفت ایران، نقش گمرکات در تاریخ نفت ایران و در مجموع شکل گیری و توسعه شرکت نفت ایران و انگلیس است. کتاب تاریخ نفت ایران را محمد حسن نیا نوشته است.
برخی مورخان عقیده دارند، خلیج فارس، گاهواره تمدن عالم یا مبدا پیدایش انسان هاست و ساکنان باستانی آن، نخستین انسان هایی بوده اند که دریانوردی را آموخته اند و کشتی ساخته و در امواج خروشان دریا نشسته اند تا خاور را به باختر پیوند زنند. بدیهی است که خلیج فارس، به علت راه داشتن به دریاهای آزاد، در طول تاریخ کانون توجه بوده است. افزون بر آن، امروزه نیز به دلیل وجود نفت و گاز، دارای اهمیت بسیار است. رضا طاهری در این کتاب، تاریخ خلیج فارس، از سیراف تا کنگان و عسلویه را تا ظهور و سقوط رضاخان پهلوی بیان کرده و همچنین به شرایط جغرافیایی، وضعیت اجتماعی، اقتصادی و... این مکان ها پرداخته است.
کتاب حاضر که نوشته خسرو معتضد است، تاريخ کاملي از پيدايي فعاليت هاي نفتي و همگام با آن فعاليت هاي کشتيراني نفتي در جهان و ايران را شامل می شود. کتاب «نفت و نفتکش» دوران 63 ساله تلاش ملت ايران براي دستيابي به يکي از زمينه هاي پايه اي صنعت نفت، يعني کشتيراني نفتي را روایت می کند. مطالعه این کتاب به غير از کارشناسان و اهل تحقيق، بويژه کارشناسان و کارمندان شرکت ملي نفتکش ايران، می تواند براي عموم علاقه مندان به مباحث نفت و تاریخ جالب توجه باشد.
در این کتاب که نوشته قدرت عیوضی شربیانی است، تاریخ مختصر نفت ایران از سال 1234 تا 1352 شمسی و فراز وفرودهای آن مورد بررسی و واکاوی قرار گرفته است. در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: «نقش منابع انرژی در حیات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جوامع بشری حائز اهمیت است. اگر چه عصر حاضر و قرن 20 را « عصراتم»، «عصر فضا» و ... نامیده اند؛ اما باید در زمینه استفاده از انرژی، آن را «عصر نفت» نامید. نفت طی نیم قرن گذشته، همه عرصه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و نظامی جامعه جهانی را تحت تأثیر قرار داده و حمله آمریکا به شعار ایجاد دموکراسی و خلع سلاح به عراق، تنها بهانه ای بیش نیست و این امر فقط به دلیل دستیابی و کنترل منابع عظیم ثروت و انرژی یعنی نفت خاورمیانه است.»
در تاريخ معاصر ايران، بخصوص پس از ظهور و حضور نفت، شاهد رقابت قدرت هاي بزرگ بر سر منافع اين سوخت تمدن ساز بوده ايم. درگيري قدرت هاي بزرگ براي کسب منافع نفت در ايران گاهي چنان پيچيده مي شد که بسياري از نخبگان ايراني را نيز در حيرت فرو مي برد. يکي از وقايع بسيار پيچيده اي که در تهران درباره يک سقاخانه رخ داد، موثرترين شرايط را براي لغو امتياز نفت شمال مهيا کرد. بعد از تحولات منتهي به جنگ جهاني اول و در نهايت واگذاري امتياز نفت به شرکت استاندارد اويل آمريکا، ايران تلاش مي کرد تا با بازکردن پاي قدرت هايي چون آمريکا و آلمان، روابط قدرت اقتصادي که انگلستان و روسيه در ايران به صورتي دوگانه رقم زده بودند، بر هم بزند؛ کاري که با روي کار آمدن رضا ميرپنج و کودتاي 1299 به اوج خودش رسيد. دولت روسيه در برابر امتيازي که به استاندارد اويل داده شد، معتقد بود که نمي توان با دولت ديگري در سرحدات روسيه قرارداد بست. همچنين بيان مي کرد که امتياز نفت شمال قبل از آمريکا، از سوي وثوق الدوله در سال 1916 به خوشتاريا از اتباع اين دولت داده شده بود و حالا ديگر نمي شد پاي کس ديگري را به نفت شمال باز کرد.
با وقوع کودتاي 3 اسفند 1299 رضاشاه، نخست وزيري سيد ضياء الدين طباطبايي چهار ماهه شد و پس از او قوام السلطنه به نخست وزيري رسيد. دولت بعد از کودتا هزينه هاي زيادي داشت، از نفت جنوب چيز دندان گيري به دولت مرکزي نمي رسيد. پس قوام بر آن شد تا از نفت شمال چيزي براي حکومت مرکزي دست و پا کند. انگلستان و روسيه وضع مشخصي داشتند، از اين رو قوام پاي کشور ثالثي را به ايران و نفت آن باز کرد. آمريکا و شرکت استاندارد اويل به طور محرمانه براي اعطاي امتياز نفت شمال با قوام وارد مذاکره شدند.
پس از عقد قرارداد، صداي روسيه و انگلستان بلند شد و اعتراض هاي شديدي کردند. هر دو کشور مدعي بودند که خوشتاريا امتياز شمال را به آنها داده است.
عبدالرضا هوشنگ مهدوي در کتاب تاريخ روابط خارجي ايران پس از وقوع اين بحران در روابط ايران نوشته است: «دولت ايران نيز در پاسخ گفت که امتياز خوشتاريا تنها يک طرح از يک لايحه قانوني بوده که بعدا بايد به تصويب مجلس شوراي ملي مي رسيده است. بنابراين امتيازي به اتباع دولت شوروي واگذار نشده که دولت شوروي آن را ملغا کرده باشد و اعطاي اين امتياز از حقوق حاکميتي ايران بوده است. به اين ترتيب روابط تهران ـ مسکو رو به تيرگي نهاد. از سوي ديگر، دولت انگلستان که با اعطاي امتياز نفت شمال به آمريکايي ها انحصار نفتي خود در ايران را در خطر مي ديد به مخالفت با آن برخاست و شرکت نفت جنوب نيز اعلام کرد که از دادن راه عبور براي حمل نفت شمال از اراضي حوزه امتياز خود، که تنها راه تجاري بود، جلوگيري خواهد کرد. در نتيجه اين کارشکني ها، شرکت استاندارد اويل ديگر علاقه اي به نفت شمال ايران نشان نداد و خود را کنار کشيد»
اينها که بيان شد، پايان کار نبود، بنابراين قوام هم براي اصلاح اقتصادي از مشاوران مالي آمريکايي استفاده کرد. مصطفي فاتح در کتاب 50 سال نفت ايران آورده است؛ «اين بار با وجود علاقه ايراني ها، مورگان شوستر به ايران نيامد و آرتور ميسلپو جاي آن را گرفت. اين امر با نارضايتي انگليسي ها روبه رو شد و با فشار لندن دولت قوام سقوط کرد و مستوفي الممالک جاي آن را گرفت. نخست وزير جديد نيز راه سلف خود را ادامه داد و تلاش کرد شرکت هاي آمريکايي را به استخراج و بهره برداري نفت شمال علاقه مند سازد. براي اين کار، دولت جديد قانون اعطاي امتياز به شرکت استاندارد اويل را اصلاح کرد و آن را به صورت قانون «امتياز نفت شمال به يک شرکت معتبر مستقل آمريکايي» درآورد. اين امتياز در ژوئن 1923 به تصويب مجلس رسيد. به دنبال تصويب اين قانون، مذاکراتي با شرکت نفت سينکلر آغاز شد و طرح قراردادي با همان شرايط به امضا رسيد تا به مجلس شوراي ملي تقديم شود؛ اما انگليسي ها بيکار ننشستند و با کارشکني اين تلاش دولت ايران را نيز عقيم ساختند».
اما ضربه دوم بر حضور نفتي آمريکا در ايران چگونه وارد شد؟ ايرج ذوقي، نويسنده مسائل سياسي ـ اقتصادي نفت ايران، ماجرا را اينگونه شرح داده است: ميجر رابرت ايمبري، کنسول سفارت آمريکا، براي تماشاي معجزه اي که مي گفتند در يک سقاخانه در تهران رخ داده، به محل مزبور رفت. او اين کار را به تحريک يکي از دوستانش انجام داد که کارمند شرکت نفت ايران انگليس بود. در آنجا او به دست عده اي از عمال انگليس که مردم را تحريک مي کردند، به قتل رسيد. دولت ايران براي جلوگيري از عواقب اين حادثه بسرعت از دولت آمريکا عذرخواهي و حتي برخي از مسببان حادثه را اعدام کرد. بااين حال، شرکت نفتي سينکلر به بهانه نداشتن امنيت جاني نيروهايش، ايران را ترک کرد و عطاي امتياز نفت را به لقايش بخشيد. به اين ترتيب تلاشي ديگر براي ورود نيروي سوم به ايران از سوي سياست ورزان ايراني، عقيم ماند.»
نيم نگاهي به موزه هاي صنعت نفت آبادان که در آينده افتتاح خواهند شد
مشعل علي بهرامي مجموعه موزه هاي نفت آبادان به موزه بنزين خانه و موزه کارآموزان محدود نمي شود؛ بلکه آبادان به عنوان يکي از قديمي ترين نقاطي که صنعت نفت ايران و خاورميانه در آن پا گرفته و نمادي از عصر مدرن که ظهور و بروز پررنگي داشته است، مجموعه هاي موزه اي بسيار زيادي دارد. در گزارشي که پيش رو داريد، به برخي از آنها سر زده ايم و با ميزان پيشرفت و ظرفيت هايشان براي موزه شدن آشنا شده ايم؛ ظرفيت هايي که در آينده اي نه چندان دور مي تواند يکي از جذاب ترين خدمات فرهنگي - اجتماعي صنعت نفت به کارکنان اين صنعت، مردم آبادان و خوزستان و همه ملت ايران باشد.
وقتي از دور مي شنوي «مجموعه موزه هاي نفت آبادان»، تصور خيلي روشني نداري، هر قدر هم که عکس ببيني و توصيف بشنوي؛ اما با حضور در محل اين موزه ها و ديدن ساختمان ها، تاريخ و مسائلي که درباره آنها وجود دارد، متوجه مي شوي که وقتي گفته مي شود «مجموعه موزه هاي نفت آبادان»، از چه ظرفيت عظيمي سخن به ميان مي آيد؛ ظرفيتي که مديون و مرهون «بودن» تاريخي صنعت نفت در خاک نفت خيز خوزستان است. اينجا فقط به چند ساختمان نفتي يا صحبت از تاسيسات و دستگاه هايي مرتبط با پالايش نفت محدود نمي شود، آبادان، کتاب قطوري است از تاريخ نفت؛ تاريخي که فرهنگي را شکل داده و جامعه اي را قوام بخشيده است. صنعت نفت چنان با آبادان و آباداني ها پيوند خورده که هيچ کدام را از يکديگر نمي توان جدا کرد. صنعت نفت بدون آبادان و آبادان هم بدون صنعت نفت، بي معناست. پس در بعدازظهري پاييزي با قاسم حديده، کارمند روابط عمومي پالايشگاه آبادان که همکاري تنگاتنگي با موزه هاي نفت دارد، همراه مي شوم. از بخت خوب من، او يک آباداني متعصب است و بند بند وجودش با اين شهر عجين شده. همين موضوع موجب مي شود تا اطلاعات ناب و دست اولي از مجموعه ها به دست آورم.
وارد پالايشگاه آبادان مي شويم، مسير روبروي مان را که تا انتها مي رويم، دست راست، مخازن پرچي خودنمايي مي کنند. جالب اينجاست که از پس سال ها، اين مخازن که پيش از تولد فناوري جوشکاري به وجود آمده اند، هنوز هم با پرچ، روي پا هستند؛ البته مقدار زيادي آجر بغدادي هم در آنجا وجود دارد، همان آجرهايي که گويا ديگر مثل و مانند ندارند. «بخش مخازن پرچي با تلاش موزه هاي نفت به ثبت رسيده است. اين مخازن پيش از به وجود آمدن فناوري جوشکاري به وجود آمده اند، البته تمام بويلرها، مخازن و دودکش هاي قديمي نيز با پرچ ساخته شده اند و در آنها خبري از جوشکاري نيست. الان که پالايشگاه کمبود مخازن دارد، دو تا از همين مخازن پرچي را مورد بهره برداري قرار داده؛ اما اين مخازن با بررسي هاي کارشناسي و تخصصي که انجام شده، در مجموعه موزه هاي صنعت نفت به ثبت رسيده اند. آجرهاي بغدادي که اطراف مخازن پرچي است، براي تلمبه خانه و خانه تشريفات جمع آوري شده تا ديگر آجر نخريم؛ چون اين آجرها، آجرهاي بغدادي نام دارند و مانندشان ديگر وجود ندارد و مي توانند براي بازسازي ها و مرمت هاي موزه اي مورد استفاده قرار گيرند. حدود 65 کمپرسي آجر بغدادي براي مرمت هاي موزه اي جمع آوري شده است، اين آجرها سرمايه اي هستند که مي توانند به کمک سازندگي ها در مجموعه موزه هاي نفت آبادان بيايند.» کمي بعد از مخازن پرچي، ساختمان خيلي خاصي ديده مي شود؛ ساختماني که تابلوي موزه هاي صنعت نفت ضامن پويايي و فعاليت هاي آينده آن شده است. اينجا ساختمان ريخته گري نام دارد و زماني دور، وظيفه اي راهبردي را براي فعاليت هاي نخستين پالايشگاه خاورميانه به عهده داشته است.«سال ها پيش، زماني که پالايشگاه آبادان ساخته مي شود، بالاخره قطعاتي نياز بوده است. آوردن قطعات از خارج کار بسيار طولاني و زمان بري بود. به همين دليل قطعات مختلفي مانند ولوها، پمپ ها و ... در همين جا ريخته گري مي شدند، سپس در کارگاه مرکزي صيقل مي خوردند و در پالايشگاه مورد بهره برداري قرار مي گرفتند. در ديوار انتهايي کارگاه هاي موزه کارآموزان، تزيينات صنعتي وجود دارد که در همين ساختمان، ريخته گري شده اند. مجموعه ريخته گري نيز به ثبت موزه هاي صنعت نفت رسيده و با تلاش هايي که در حال انجام است، در آينده به صورت مجموعه اي موزه اي در معرض ديد عموم علاقه مندان قرار خواهد گرفت.»
بعد از ديدن مجموعه مخازن پرچي و ريخته گري، وارد نيروگاه شماره (يک) پالايشگاه آبادان مي شويم. همه مشغول کارند و در اوج سختي کار با لبخند از ما استقبال مي کنند. نيروگاه شماره (يک) بخشي از پالايشگاه آبادان است که يکي از قديمي ترين ساختمان ها و دستگاه هاي صنعتي را دارد. در نيروگاه شماره (يک)، يک دنيا حرف وجود دارد، يک دنيا خاطره و هزاران نکته تاريخي. لحظه ورود به اين نيروگاه، از نظم و ساختار دقيق آن متعجب مي شوم و شايد عجيب تر اين باشد که دستگاه هايي با عمر 100 سال، هنوز هم به گفته متخصصان پالايشگاه، کار مي کنند. در و ديوار و حتي پله هايي که از آن بالا و پايين مي رويم، با بازديدکننده سخن مي گويند. کنار اين دستگاه هاي تاريخي، همه تاريخ نفت، دوباره در ذهن ها مرور مي شود. راستي همين دستگاه ها، ماشين جنگي نازي ها را در جنگ جهاني متوقف کرد. آقاي حديده با ديدن دستگاه هاي نيروگاه شماره (يک)، انگار دوستان قديمي اش را ديده است. با شور و شوق سخن مي گويد و آنها را معرفي مي کند: «اين ساختمان، همه اش انگليسي است، با اينکه اينجا قديمي است و در مجموعه موزه هاي صنعت نفت ثبت شده؛ اما چون يکي از کمپرسورهاي جديدتر به مشکل خورده است و هيچ کمپرسوري به عظمت کمپرسور نيروگاه شماره (يک) نداريم، اين کمپرسور قديمي در سرويس قرار گرفته و کار مي کند. يکي از قديمي ترين بخش هاي پالايشگاه همين بخش است و به محض اينکه نيروگاه هاي دوم و سوم از سرويس خارج شدند، نيروگاه (يک) وارد سرويس مي شود تا واحدها نخوابند.» براي ادامه توضيحات درباره نيروگاه شماره (يک)، يدالله محمديان که از سال 1369 وارد پالايشگاه آبادان شده و از قديمي ها در نيروگاه شماره (يک)، اداره آب و برق و بخار(بوتيليتي) محسوب مي شود، به جمع مان مي پيوندد. او که تمام دستگاه ها را جز به جز مي شناسد، مي گويد: «در نيروگاه شماره (يک)، مسأله اصلي، ژنراتورها و کمپرسورها هستند. در اين نيروگاه دو کمپرسور وجود دارد که يکي از آنها با برق کار مي کند و ديگري با بخار. کمپرسور بخاري با برند آدامسون هنوز هم در حال کار است.» محمديان درباره تاريخچه آغاز به کار پالايشگاه آبادان و ظرفيت هاي اوليه و کارهاي توسعه اي بعدي اش مي گويد و توضيحات مفصلي درباره مسائل فني و تخصصي نيروگاه شماره (يک) مي دهد. از او مي پرسم که برق توليد شده در اين نيروگاه به چه کار پالايشگاه مي آيد و اين نيروگاه شماره (يک) چه زماني ساخته شده است؟ که او پاسخ مي دهد: «تمام تلمبه هاي پمپاژ در ورود و خروج نفت، به برق با ولتاژهاي مختلف و متنوع نياز دارند. اساسا هر نقطه اي از هر پالايشگاه از ابتداي تاسيس به برق، آب و بخار نياز دارد. بنابراين مي توان گفت که نيروگاه شماره (يک) همزمان با پالايشگاه آبادان تاسيس شده است.» از او مي پرسم، نيروگاه شماره (يک) به عنوان يک موزه چه نکات جذابي براي بازديدکنندگانش دارد؟ «موقع افتتاح مي توان مخاطبان را سطح بندي کرد. کساني که تخصص هاي فني چون مکانيک، برق و ... دارند يا دانشجويان اين رشته ها، به يک سري صحبت ها و توضيحات نياز دارند، به عنوان مثال درباره توربين ها، بويلر ها و ... مي توان با آنها صحبت کرد و کساني که در سطح عمومي قرار مي گيرند نيز به نوع ديگري از توضيحات نياز دارند، حتي زماني که همسران همکاران آمدند و از اينجا بازديد کردند، درباره شيوه کار مردان شان صحبت کرديم و آنها هم بسيار استفاده کردند و از بازديدشان راضي بودند. در نهايت بايد گفت که نيروگاه شماره (يک ) در سطوح مختلفي مي تواند جذابيت هاي زيادي داشته باشد. براي مثال مي توان به برنامه فيدوس اشاره کرد. زماني چهار فيدوس در بالاي پالايشگاه داشتيم. دو تاي آنها با بخار کار مي کردند و دو تا با هوا. اگر بخار قطع بود، فيدوس هايي که با هوا کار مي کردند، فعال مي شدند. کار فيدوس ها به اين صورت بود که نظم را نشان مي دادند. فيدوس ها ساعت شش و نيم صبح سه بار به صدا در مي آمدند و صداي آنها در تمام شهر آبادان شنيده مي شد. همچنين ساعت شش و 45 دقيقه دو بار، راس ساعت هفت يک بار و براي آخرين بار فيدوس ها صدا مي کردند، پس از آن در پالايشگاه بسته مي شد و نظم خاصي وجود داشت. نظم در پالايشگاه حرف اول را مي زد. حتي جاي دوچرخه ها هم مشخص بود و اين گونه نبود که وسيله نقليه کارگران و کارمندان در محوطه رها شده باشد. همين نکات، اهميت نظم و انضباط را در صنعت نفت به وضوح نشان مي داد.» محمديان بر وجود نظم بسيار تاکيد مي کند و آن را رمز موفقيت صنعت نفت مي داند. حين صحبت هايش درباره اهميت نظم، در جعبه کليدي را روي ديوار که 100 سال پيش درست شده، نشان مي دهد: «هر کليد مربوط به هر قسمتي که است، بايد بدقت در جاي خودش قرار بگيرد تا کارکنان در صورت لزوم استفاده از کليد ها، بسرعت و در کمترين زمان ممکن آن را بيابند. تمام دستگاه ها و قسمت هاي اين نيروگاه با ظرافت ساخته شده اند و نظم و انضباط در استفاده از آنها جايگاه بسيار بالايي دارد. از همين منظر، نيروگاه شماره (يک) مي تواند نماد نظم و منظم بودن براي بازديدکنندگان، بخصوص بازديدکنندگان دانش آموز باشد.»
محمديان همچنين درباره مقاوم بودن وسايل نيروگاه شماره (يک) نيز مي گويد: «اجزاي فني و وسايل نيروگاه (يک) و اساسا پالايشگاه آبادان را طوري ساخته اند که بسيار مقاوم باشد. وسايلي در اينجا هنوز کار مي کند که بيش از 100 سال از قدمتشان گذشته است. کمپرسور آدامسون نيروگاه شماره (يک) بادور ماکسيسمي 5300 در حال حاضر در حال فشرده سازي هوا و خنک سازي است و به پالايشگاه سرويس مي دهد.»
او که سال هاست در اين نيروگاه مشغول به کار است، از امکان تجربه ها و فرصت هايي که اين موزه و بخش هاي مختلف پالايشگاه آبادان براي جوانان مي تواند ايجاد کند، حرف مي زند: «دانشجوهاي اين کشور که فرزندان ما هستند، بايد اين تاسيسات را ببينند و از نکات آموزشي آن بهره ببرند. بازديد دانشجويان از موزه هايي چون نيروگاه شماره (يک) مي تواند باعث انگيزه بخشي به آنان باشد. اين موزه ظرفيتي ايجاد مي کند که متخصصان فني آينده کشورمان با محيط هاي فني آشنا شوند. اين نوع موزه مي تواند جزيياتي چون توربين، ژنراتور، ولوو و بسياري تجهيزات ديگر را از نزديک به مخاطبانش بشناساند. چرا بايد اين ادوات و دستگاه هايي که مال همين مردم و از آن جوانان اين کشور است، خاک بخورند؟ چرا نبايد جوانان و فرزندان ايران از اين فضاها بهره ببرند؟ ما که تا ابد زنده نيستيم و بايد بتوانيم در قالبي چون موزه، اطلاعاتمان را به نسل هاي بعدي تحويل دهيم.»
از پالايشگاه بيرون مي آييم و به سمت «جيم خانه» مي رويم؛ جايي در وسط محله بريم آبادان، خانه هاي تشريفاتي خودنمايي مي کنند. اين خانه ها که به مدد مديريت موزه هاي نفت از نابودي کامل نجات پيدا کرده اند، ظرفيت بزرگي براي مجموعه موزه هاي نفت آبادان محسوب مي شوند. آجرهاي بغدادي که صحبتشان بود، در اينجا بيشترين کاربرد مرمتي را دارند: «آجرهايي که از پالايشگاه جمع آوري شده؛ براي بازسازي همين مجموعه به کار خواهد رفت. اين آجرها ديگر به دست نمي آيند؛ زيرا خاصيت ضد شوره دارند. از دي ماه گذشته تمام نخاله هاي درون خانه هاي تشريفاتي جمع آوري شده است. اينجا جايي است که قراردادهاي بزرگي بسته مي شده و از پهلوي و مصدق تا بسياري از چهره هاي بين المللي نفت براي عقد قراردادهاي مهم به اين خانه ها مي آمدند. خانه هاي تشريفاتي در کنار ساحل اروند بوده و «جيم خانه» به عنوان محل تفريح انگليسي ها هم همين جاست. خانه هاي تشريفاتي بيش از 18 آشپز داشته و اين موضوع نشان دهنده رونق آن در زمان هاي دور بوده است. اين خانه ها به حال خود رها شده بودند و در جنگ نيز آسيب هاي زيادي به آنها وارد شده بود، تا اينکه موزه هاي نفت به دادشان رسيد و از آنها حفاظت کرد. در خانه هاي تشريفاتي، ظرفيت هاي بسيار زيادي داريم. اين منطقه مي تواند يک منطقه موزه اي و گردشگري بسيار نمونه اي در شهر آبادان و ايران باشد. اگر اين مجموعه در آينده به مجموعه موزه ها اضافه شده و افتتاح شود، مطمئن باشيد يکي از جذاب ترين موزه هاي کشور را شاهد خواهيم بود.»
جذابيت موزه هاي نفت آبادان، آن هم با لهجه دلنشين و اخلاق خوش يک آباداني اصيل و قديمي صنعت نفت، تمامي ندارد؛ اما فعلا و تا اينجا، به عنوان يک سفر يک روزه به آبادان سعي کرديم برايتان بگوييم که صنعت نفت در اين شهر چه سرمايه هاي نهفته اي دارد. سرمايه هايي که از جنس فرهنگ و جامعه هستند که اگر روزي نفت در اين سرزمين تمام شود، تاريخ و فرهنگ تمام شدني نيست.
چراغ قوه ضد احتراق
اين چراغ قوه ساخت كشور انگلستان است و در موزه بنزين خانه آبادان در معرض ديد عموم قراردارد .
شبنم اعماري پاييز دل انگيز هزاررنگ، چند روز ديگر بايد رخت بربندد و جايش را به سردترين فصل سال بدهد. زمستان هم وقتي از راه برسد، کوله بار سردش را بر زمين پهن مي کند و جلوه اي خاص به سرزمين زيبايمان مي دهد. با آغاز فصل زمستان و سردتر شدن هوا، تعداد سفرها هم کم مي شود، به اين دليل که بيشتر افراد بهار و تابستان را فصل مناسب گشت و گذار مي دانند. با اين حال سفرهاي زمستاني هم در نوع خود بسيار لذت بخش هستند و مي توانند لحظات به يادماني و تکرارنشدني را برايمان رقم بزنند. سفرهاي وسوسه کننده اي که نمي توان براحتي از کنار آنها گذشت. يکي از بهترين گزينه هاي زمستاني پيش رويمان که مي تواند ما را مجاب به سفر کند، ديدن پرنده هاي مهاجر در برخي تالاب هاي ايران است. پرنده هايي که از گوشه و کنار دنيا يکجا جمع مي شوند و حيات وحشي کم نظير مي سازند.
حتما نام تالاب و شبه جزيره ميانکاله را شنيده ايد. تالابي که يکي از 12 ذخيره گاه بين المللي زيست کره يونسکو در ايران است و به عنوان بهشت پرنده نگري کشورمان شناخته مي شود. اين تالاب، يکي از محبوب ترين زيستگاه هايي است که پرنده هاي مهاجر آبي و خشکي براي گذران فصل زمستان آن را برمي گزينند.زمين هاي تالاب از مجموعه اي از شنزارهاي ساحلي، زمين هاي باتلاقي، مرداب هاي جنگلي، آبگيرها، جنگل انارستان، بوته هاي تمشک و زمين هاي پست و گره افتاده تشکيل شده و بيش از 100 هزار هکتار مساحت دارد.
تالاب ميانکاله مازندران از آن رو اهميت دارد که بخشي از پناهگاه حيات وحش اين منطقه محسوب مي شود و از ميان انواع مختلف پرنده هايي که به اين تالاب مهاجرت مي کنند، مي توان به پرنده هاي آبزي مهاجر مانند فلامينگو، پليکان خاکستري، انواع قوها، اردک ها، غازها و برخي گونه هاي پرنده هاي شکاري از جمله سنقر تالابي و عقاب دريايي دم سفيد اشاره کرد. پرندگان خشک زي مثل قرقاول خزري، دراج و زنبور خوار نيز در اين تالاب ديده مي شوند.
اگر عزمتان را براي سفري زمستاني جزم کرده ايد و قصد داريد به ميانکاله برويد، مسيرهاي زيادي پيش رويتان است؛ اگر از شهرهاي غربي و مرکزي به سمت تالاب ميانکاله حرکت کنيد، اول بايد خود را به ساري برسانيد و در اين مسير گشت و گذاري هم در دشت ناز داشته باشيد. با استفاده از تابلوهاي راهنماي موجود در مسير مي توانيد خود را به دشت ناز و پناهگاه حيات وحش اين منطقه برسانيد؛ جايي که اصلي ترين مرکز تکثير و نگهداري تعدادي از گونه هاي کمياب و در حال انقراض ايراني، بويژه گوزن زرد خالدار است.بعد از ديدن گوزن هاي بزرگ و زيبا از پشت فنس ها که سرذوقتان مي آورد، در ميان درختان بلوط و کهنسال و چشم اندازهاي زيباي جنگل، مسيرتان را به سمت بهشهر ادامه دهيد.
با ورود به بهشهر، در جاده ساحلي و در مسير رسيدن به ميانکاله، تالاب ديگري به نام لپو زاغمرز خودنمايي مي کند که تالابي جدا افتاده از ميانکاله است. اين جاذبه هم زيبايي هاي خاص خود را دارد که در گذشته ميزبان پرندگان زيادي بوده؛ اما به دليل شکار بيش از حد و عدم کنترل محيط زيست اطراف تالاب، در حال حاضر تعداد کمي پرنده در آن مي بينيد. لحظه اي را که نبايد در زمان حضور در تالاب زاغمرز از دست بدهيد، ديدن طلوع يا غروب خورشيد است؛ مناظري تماشايي که شکوهش تا مدت ها از خاطرتان نخواهد رفت.
پس از ديدن زيبايي هاي تالاب زاغمرز به مسير ادامه دهيد و به سمت بندر اميرآباد حرکت کنيد تا به دروازه ورودي پناهگاه حيات وحش ميانکاله برسيد؛ جايي که مهم ترين و جذاب ترين تفريحات گردشگري اش پرنده نگري است. اينجا سرزمين پرندگاني است که زيبايي را به معناي واقعي برايتان به تصوير مي کشند. پرندگان مهاجري که برخي در معرض انقراض هستند، برخي کمياب و برخي هم بسيار زيبا و کم نظير. قدم زدن در تالاب ميانکاله را هم از ياد نبريد؛ چراکه پياده روي متفاوتي را تجربه خواهيد کرد. اينجا به دور از تمام هياهوهاي زندگي، مي توانيد لحظات آرامي را با نواي پرندگان سپري کنيد تا جايي که آرامشي عجيب به شما دست خواهدداد.
* براي ديدن پرندگان بايد از ميان درختچه ها، علف ها و گياهان بلند عبور کنيد تا به دشت وسيع تالاب برسيد و در اين بهشت به نظاره پرندگان زيبا و کم نظير بنشينيد.
* براي بازديد از تالاب زاغمرز و ميانکاله حتما بايد مجوز اداره سازمان حفاظت محيط زيست بهشهر را داشته باشيد. پس قبل از سفر، اين مجوز را دريافت کنيد تا بدون هيچ مشکلي بتوانيد وارد محوطه تالاب شويد.
* جاده اي که شما را به تالاب مي رساند، پر از درختان محلي انار و تمشک است و اين امکان وجود دارد که در تعيين مسير با مشکل مواجه شويد، بنابراين کمک گرفتن از راهنما، روشن بودن GPS و داشتن نقشه دقيق ضروري است.
هتل های سنتی ایران
سال ها پيش خانه نعمت زاده تبريز به اولين هتل سنتي شهر تبديل شد. مسافران در اين هتل خانه با فضايي پر از تزيينات و معماري دوره قاجار روبه رو مي شوند. اقامت در اين هتل سنتي را نبايد از ياد برد، چراکه معماري خاص و دست نخورده اش در کنار لوازم بسيار مدرن و لوکس مي تواند اقامتي خاطره انگيز را برايتان رقم بزند. به محض ورود به اين خانه با ديدن حياط باصفا و حوض وسط آن، ستون هاي بنا و درهاي چوبي به گذشته خواهيد رفت. پس اگر سفري به تبريز داشتيد، اقامت در اين هتل خانه را فراموش نکنيد.
اين هتل سنتي خاص در 62 کيلومتري تبريز و در ورودي روستاي تاريخي کندوان واقع شده که قدمتي 700 ساله دارد و تنها هتل صخره اي جهان به شمار مي رود که داراي سالن کنفرانس صخره اي است. هتل کندوان همه چيز دارد؛ معماري خاص و زيبا، همگوني با طبيعت، همجواري با روستاي صخره اي کندوان، آب و هواي خوب و روح بخش، حيات وحش کم نظير و چشم اندازي خارق العاده که از اين هتل يک اقامتگاه منحصر به فرد ساخته است. علاوه بر مواردي که به آنها اشاره کرديم، اين هتل صخره اي مجهز به تمام امکانات رفاهي و مدرن است که مي تواند اقامتي فراموش نشدني را برايتان به همراه داشته باشد.
ساختمان اصلي اين هتل که قدمتي 110 ساله دارد با توجه به شرايط زماني و نوع کاربري اش، تغييراتي به خود ديده که باعث شده تا حدي بافت قديمي اش را از دست بدهد، با اين حال وجود طاق هاي گنبدي، زيرزمين هتل، نماي بيروني و در ورودي آن باعث شده در فهرست آثار ملي به ثبت برسد. در حال حاضر به دليل ظهور هتل هاي مدرن و پيشرفته، هتل مرواريد، هتلي يک ستاره و از قديمي ترين اقامتگاه هاي تبريز است.
پته دوزي
يکي از زيباترين و قديمي ترين هنرهاي دستي استان کرمان است که هنوز هم در برخي شهرهاي اين استان رواج دارد.
پته دوزي که با نام هاي فطه دوزي و سلسله دوزي هم شناخته مي شود، نوعي دوخت است که تمام زمينه و گاهي قسمت زيادي از زمينه با نخ هاي کرکي الوان يا پشمي دوخته مي شود و پر از نقش و نگار است. اين هنر با کمک سوزن، نقوش ذهني را که برگرفته از پندارها و بينش هاي شخصي هنرمند است، بر پارچه به تصوير مي کشد.
سوزن دوزي هاي سنتي، يکي از زيباترين و قديمي ترين هنرهاي دستي ايران زمين است که در تاريخ گذشته فرهنگي کرمان ريشه عميقي دارد. پارچه پته دوزي داراي ظرافت و زيبايي خاصي است که از سوزن دوزي هاي ظريف پوشيده شده و در کنار طرح هاي دوخته شده و فضاي بسيار کمي از زمينه به صورت ساده ديده مي شود.
تاريخ دقيقي از سابقه هنر پته دوزي در دسترس نيست، اما اسناد به جا مانده ثابت مي کند که در دوره صفويه، اين هنر رواج زيادي داشته است.
پارچه زمينه پته، پارچه اي ضخيم و پشمي است که عريض ناميده مي شود. هنرمندان پته دوز که بيشتر آنها زنان و دختران خانه دار هستند، با استفاده از سوزن، نقوش ذهني خود را به وسيله بخيه هاي نخي رنگين، بر زمينه پارچه پشمي ضخيمي (عريض) مي نشانند. هنرمندان در پته دوزي، اين رودوزي زيبا و ظريف از نقش ها و طرح هاي کهن مثل بته جقه، چهاربته، شاخه گوزني، ترنج، بته بدامي، نقش ترنجدار، گلداني، پرنده، طرح درختي و... استفاده مي کنند.
در حال حاضر پته دوزي روي سجاده، جاقرآني، پرده، رويه کوسن، زير ليواني، روميزي، لباس، کفش، بقچه و... انجام مي شود. پته به طور معمول در رنگ هاي عنابي، مشکي، سبزروشن، سبزتيره، زرد، نارنجي، قرمز، آبي تيره، سبز ماشي، لاکي و... ديده مي شود. از ابزار مورد نياز براي پته دوزي مي توان به پارچه اي به نام عريض، سوزن، انگشتانه، نخ و قيچي اشاره کرد.
پته دوزي در حال حاضر در کرمان، سيرجان و رفسنجان انجام مي شود و در زمينه هنرها و منسوجات سنتي، پته هميشه با نام کرمان همراه بوده است.
سیستان
در سفر به سيستان و ديدن آثار تاريخي اش، خريد سوغات يادتان نرود؛ خريدي که مي توانيد از يکي از قديمي ترين بازارهاي ايران داشته باشيد، بازاري که اجناس فراوان و متنوعي در آن مي بينيد که پارچه هاي رنگارنگ، يکي از اين اجناس هستند.
نان محلي: يک نان کاملا سنتي و خوشمزه است که طرفداران زيادي دارد.
ادويه آچار: ادويه اي کاملا محلي که در خانه سيستاني ها پيدا مي شود.
کشک زابلي(کشک زرد): ماده اي زردرنگ است که از ترکيب ادويه، زردچوبه، گندم بلغور شده و دوغ آماده مي شود.
کشک سفيد: نام ديگر آن در لهجه سيستاني «قروت» است، ماده اي لبني که از شير درست مي شود.
قليفي (نان محلي سيستان): نوعي نان محلي است که شکل و طعم بسيار خوبي دارد و با ديدنش نمي توان اين نان را امتحان نکرد.
زيورآلات: نقش مهمي در زندگي زنان سيستاني ايفا مي کند و تنوع و گستردگي فراواني دارد که از انواع آن مي توان به باهوبند(بازوبند)، باري(آويز لاله گوش)، پاديگ(پابند)، پلو(جلوي بيني) و... اشاره کرد.
چوري: يکي از زيورآلات معروف سيستان است. نوعي النگو که فرمي شبيه به دستبند دارد و از طريق کوبيدن در قالب ساخته مي شود.
چلبک: يکي ديگر از نان هاي محلي سيستاني هاست که در سفره هاي افطار و سحري مردمان اين استان جايگاه ويژه اي دارد.
تجگي(سمنو): شيريني محلي سيستاني هاست که زنان روستايي براساس روش زندگي اجدادشان، بهترين زمان تهيه آن را اواسط دي ماه مي دانند که در زابل به چله کلو معروف است.
در دنیا کسی پیدا نمی شود که غذا و خوردن آن را دوست نداشته باشد. البته گاهی پیش می آید که برخی غذایی را دوست داشته باشند و برخی دیگر نه. با این حال غذا خوردن برای همه انسان ها لذت بخش است و کسی نمی تواند مدعی شود که می تواند از غذا و خوردن آن اجتناب کند. امروزه غذا یکی از مهم ترین بخش های زندگی تمام انسان هاست و یکی از صنعت های قدر جهان به شمار می رود. هر کشوری با توجه به موقعیت جغرافیایی و فرهنگی ، دارای غذاهای متنوع و شناخته شده ای است. دیدن غذا انسان را به وجد می آورد، حالا تصور کنید خوردن و چشیدن طعم انواع غذاها چه لذتی می تواند داشته باشد.
شايد باورتان نشود، اما تا اوايل قرن 19 ميلادي مفهوم غذا خوردن فقط براي پر کردن شکم به کار مي رفت و تنها احساس گرسنگي بود که بشر را وادار مي کرد تا آنچه در دسترس خود مي بينيد، بدون توجه به کميت و کيفيت، آن را براي رفع نيازش مصرف کند، اما رفته رفته و با پيشرفت هايي که به وجود آمد، تغييراتي بنيادين در شکل و نگاه به تغذيه ايجاد شد تا جايي که حالا و در زمان طبخ غذا مي دانيم هر يک از مواد غذايي که استفاده مي کنيم، چه ميزان مواد مغذي در خود نهفته دارند. يکي از اين مواد مغذي، سيب زميني است که تقريبا پرمصرف ترين ماده غذايي در تمام نقاط جهان به شمار مي رود. نام علمي سيب زميني سولانوم تيوبروزوم (Solanum tuberosum) است و منبع غني مواد مغذي به شمار مي رود، موادي که مي توانند ما را از بيماري هاي قلبي عروقي و سرطان حفظ کنند. علاوه بر اينها سيب زميني داراي ويتامين هايي مانند ، B6 و مواد معدني همچون پتاسيم و آهن است. حالا با توجه به مقدمه اي که برايتان آورديم، در اين شماره قصد داريم يک غذاي آسان و ساده را که ماده اصلي آن سيب زميني است، به شما آموزش دهيم، پس با ما همراه باشيد.
فاطمه بُستاک
مواد لازم
سیب زمینی: یک کیلو
پودر سیر: یک قاشق چایخوری
پودر پیاز: یک قاشق چایخوری
پودر پنیر پارمزان: به میزان لازم
نمک و فلفل: به میزان لازم
طرز تهیه
سيب زمينی ها را شسته و بگذارید تا بپزند. بعد از پختن پوست آنها را بگيريد و با رنده ريز رنده كنيد. حالا يک قاشق چايخوری پودر سير، يک قاشق چايخوری پودر پياز، كمی نمك و فلفل و مقداری پودر پنير پارمزان به سیب زمینی ها اضافه کنید و خوب ورز دهید تا با هم مخلوط شوند. سپس به اندازه یک گردو از خمیر به دست آمده بردارید و با دستتان به آن شکل دهید.
می توانید از پنیرهای کوچک رنگی هم استفاده کنید و آنها را وسط خمیر بگذارید، سپس فرم دهید. روغن را درون یک تابه گود بریزید تا داغ شود. حالا سيب زميني های فرم گرفته را درون روغن قرار دهید و حدود ٣ تا ٥ دقيقه صبر کنید تا سرخ و طلايی شوند. بعد از سرخ شدن سیب زمینی ها انگشتی تان را داخل یک دستمال حوله ای بگذارید تا روغن اضافه آن گرفته شود.
دقت داشته باشید که داخل اين سيب زمينی ها به هيچ وجه روغن نفوذ نمی کند و کمی در اطرافش روغن دیده می شود. سیب زمینی انگشتی تان حاضر است، آن را در ظرف مورد نظر بچینید و به شکل دلخواه تزیین کنید.
آتينا عالي
مواد لازم
شير: يک ليتر
شکر: يک ليوان
کره: 50 گرم
کره فندق: يک قاشق غذاخوري به دلخواه
پودر کاکائو: يک دوم ليوان(تلخ يک ليوان)
* پودر کاکائو رنگ روشن، شکلات صبحانه شما را خوشرنگ تر مي کند.
طرز تهيه
ابتدا شکر و پودر کاکائو را با هم مخلوط کنيد و خوب هم بزنيد تا زماني که شير را اضافه مي کنيد، پودر کاکائو شما گلوله گلوله نشود. حالا شير را اضافه کنيد و موادتان را داخل تابه بزرگ بريزيد و به مدت يک و ساعت و نيم روي حرارت ملايم قرار دهيد و هم بزنيد (حرارت بايد به اندازه اي ملايم باشد که نجوشد).
مي توانيد روي شعله پلوپز يا همان شعله وسط گاز بگذاريد که موادتان ته نگيرد. يک ربع آخر کره را به ديگر موادتان اضافه کنيد. وقتي غلظت گرفت يا موقع هم زدن رد قاشق روي آن ماند و رويش حباب هاي ريز زد، يعني شکلات صبحانه تان آماده است. فقط بايد کمي صبر کنيد تا خنک شود.
مريم روزبهاني
مواد لازم
شير ولرم: يک فنجان
ماست: يک فنجان
روغن مايع: يک فنجان
تخم مرغ کامل: يک عدد
زرده و سفيده تخم مرغ:هر کدام يک عدد
شکر: 3 قاشق مرباخوري
نمک: يک قاشق مرباخوري
خمير مايه: يک پاکت
آرد: 4 تا5 ليوان
طرزتهيه
شير ولرم را با شکر و خمير مايه مخلوط کنيد، حالا ماست، روغن مايع، يک عدد تخم مرغ کامل و يک سفيده را به مخلوط خمير مايه و شير اضافه کرده و خوب هم بزنيد. نمک را بيفزاييد و آرد را کم کم اضافه کنيد تا جايي که خمير نرمي به دست بيايد. خمير نبايد به دست بچسبد. روي خمير را بپوشانيد و به مدت 46 دقيقه استراحت دهيد.
بعد از استراحت دوباره خمير را کمي ورز دهيد. سپس از خمير به اندازه يک چونه برداشته و آن را به سه قسمت تقسيم کنيد. رشته هاي خميري درست کنيد و به صورت گيس يا با دو خمير به صورت پيچ در بياوريد و به شکل دايره بپيچيد. نان ها را روي کاغذ روغني که درون سيني فر انداخته ايد، بچينيد و 20 دقيقه ديگر استراحت دهيد. حالا روي نان ها را زرده تخم مرغ بزنيد و کنجد بپاشيد. نان هاي آماده شده را در فري که از قبل با درجه 200 درجه گرم شده، بگذاريد تا طلايي شود. نان آچماي شما حاضر است. مي توانيد آن را با يک چاي داغ و در کنار خانواده ميل کنيد و از طعم بي نظيرش لذت ببريد.
بيشتر ويروس ها از طريق تماس منتشر مي شوند، به خصوص ويروس هاي سرماخوردگي و آنفلوانزا. بنابراين در فصول سرد سال بهتر است مراقب بيماري هاي شايع باشيم و از ابتلا به برخي بيماري ها پيشگيري کنيم. سرماخوردگي، يکي از بيماري هاي شايع فصول سرد سال است. البته در سال هاي اخير بيشتر از سرماخوردگي، شاهد شيوع آنفلوانزا بوديم که متاسفانه امسال به شکل خطرناکي خود را نشان داده و تاکنون جان تعدادي از هموطنانمان را گرفته است. هميشه پيشگيري بهتر از درمان بوده و باعث شده است خطرهاي ابتلا به بيماري کاهش يابد. رعايت برخي نکات بسيار ساده، اما با اهميت مي تواند سهم زيادي در پيشگيري از بيماري هاي ويروسي داشته باشد؛ بنابراين توجه به آنها بسيار ضروري است و مي تواند سلامت شما را در برابر بيماري ها تضمين کند. در ادامه به برخي از اين نکات اشاره کرده ايم که اگر آنها را جدي بگيريد، گرفتار بيماري هاي ويروسي نمي شويد.
اولین قدم برای پیشگیری از بیماری های ویروسی واکسیناسیون است. در شرایطی که برخی بیماری های ویروسی در کشور شیوع پیدا کرده، بهترین توصیه این است که تمام افراد سالم واکسینه شوند تا جلوی ابتلای افراد بیشتر به این بیماری ها گرفته شود.
ویروس ها ممکن است از طریق تماس غیرمستقیم گسترش یابد. مثلا فردی که سرما خورده، با عطسه کردن روی دست خود و پس از آن لمس کردن یک جسم می تواند ویروس خود را به نفر بعدی که این جسم را لمس می کند، منتقل کند. پس بهترین روش برای جلوگیری از بیماری شستن دست هاست.
موقع عطسه یا سرفه اگر دست ها را جلوی دهانتان بگیرید، ویروس ها به دستان شما می چسبند و به هر چیزی که دست بزنید ویروس را منتقل می کنید، پس بهترین راه این است که زمان عطسه یا سرفه، آرنج خود جلوی دهانتان بگیرید تا از این طریق بتوانید انتشار ویروس ها را کاهش دهید.
ویروس های سرماخوردگی و آنفلوانزا تا 72 ساعت می توانند در سطوح مشترک زنده بمانند. برای از بین بردن آنها بهتر است از محصولات ضدعفونی کننده برای تمیز کردن تلفن، دستگیره ها، کلیدهای روشنایی و... کمک بگیرید.
کمبود ویتامین D ممکن است به علائمی از قبیل رشد ضعیف استخوان، مشکلات قلبی عروقی و سیستم ایمنی ضعیف منجر شود. بنابراین مصرف غذاهایی که منبع خوبی از ویتامین D هستند، مثل زرده تخم مرغ، قارچ، ماهی آزاد، گوشت گاو و... را در برنامه غذایی روزانه تان بگنجانید تا بتوانید با تامین ویتامین D مورد نیاز بدن با بیماری ها مقابله کنید.
آب بنوشید
نوشیدن آب به اندازه کافی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند و در پیشگیری از ابتلا به آنفلوانزا موثر است. اگر بیمار شوید هم آب سیستم بدن شما را تراز و بدنتان را دوباره هیدراته و سموم را دفع می کند.
انسان حداقل به 8 ساعت خواب نیاز دارد تا بتواند مقاومت بیشتری در برابر ویروس ها نشان دهد. مطالعات نشان داده افرادی که خواب کافی ندارند و از این میزان کمتر می خوابند، حدود 3 درصد بیشتر از آنهایی که به اندازه می خوابند در معرض ابتلا به ویروس ها قرار می گیرند. دلیل این اتفاق هم این است که بدن سیتوکین ها را که نوعی پروتئین هستند، در مدتی که خواب هستید، آزاد می کند و آنها با تنظیم سیستم ایمنی بدن به مبارزه با عفونت ها می پردازند. پس خواب کافی را فراموش نکنید.
بین استرس روانی مزمن و بیماری های جسمی ارتباط مستقیمی وجود دارد. کنترل استرس راه موثری برای داشتن سلامت عمومی است. به دنبال رفع استرس هایتان باشید و تمرینات موثر در این زمینه را امتحان کنید.
پخت و پز با مواد غذایی رنگی به شما کمک می کند تا طیف گسترده ای از ویتامین ها را دریافت کنید. ویتامین هایی که با خوردن آنها می توانید نیاز بدن را برطرف و از بروز و ابتلا به بیماری جلوگیری کنید.
میکروب ها از طریق بینی و چشم ها وارد می شود، بنابراین بهتر است از لمس صورت خودداری کنید و همان طور که گفتیم، دست ها را به طور مرتب بشویید.
گیاهی چند ساله است که ساقه آن به طور عمودی تا ارتفاع دو متر بالا می رود. قسمت مورد استفاده سنبل الطیب یا علف گربه ریشه آن است و معمولا از ریشه گیاهی که بیش از سه سال عمر دارد، استفاده می شود. این گیاه، پس از خشک شدن به رنگ قهوه ای درمی آید و طعم تلخی دارد، اما بسیار خوشبو و معطر است. گل های سنبل الطیب به رنگ سفید یا صورتی و به صورت خوشه ای است. این گیاه خواص زیادی دارد که از جمله آن می توان به درمان بی خوابی، کاهش اضطراب و استرس، درمان بیش فعالی کودکان، کاهش فشار خون، درمان دیابت و قند، تقویت حافظه، درمان آرتروز، سیاتیک و... اشاره کرد.
نکته: با اینکه سنبل الطیب خواص زیادی دارد، اما زیاده روی در مصرف آن می تواند عوارض ناگواری به دنبال داشته باشد.
با وجود احتياط، اما پيشگيري از ايجاد زخم هاي کوچک گاهي غيرممکن به نظر مي رسد. با اين حال مراقبت از اين زخم ها و درمان به موقع آنها موضوع مهمي است که در بيشتر مواقع ناديده گرفته مي شود و گاهي مشاهده شده که تاخير در درمان آنها به ديگر بيماري ها منتهي شده است.
به همين خاطر در ادامه مواردي را آورده ايم که مي توانيد با استفاده از آنها به بهبود سريع اين زخم هاي کوچک کمک کنيد.
* براي جلوگيري از خونريزي به سرعت روي زخم را فشار دهيد.
* محل زخم را با محلول ملايم آب گرم و صابون بشوييد تا تميز و از هرگونه آلودگي پاک شود. بعد از شستن زخم با پنبه آغشته به پروکسيدهيدروژن، آن را ضدعفوني کنيد.
* براي جلوگيري از عفونت، کرم حاوي آنتي بيوتيک روي زخم بگذاريد.
* آن را باندپيچي کنيد تا آلوده نشود.
* از بانداژهاي ضدآب استفاده کنيد.
* زخم هاي کوچک ظرف دو روز به خوبي درمان مي شوند، پس اجازه دهيد زخم خوب شود، سپس بانداژ آن را برداريد.
* زخم در حال بهبود را در معرض نور خورشيد قرار ندهيد، چراکه ممکن است جاي زخم براي هميشه باقي بماند.
* اگر زخم خوب نشد يا بدتر شد، حتما به پزشک مراجعه کنيد، چون ممکن است زخم عفونت کرده باشد.
بهتر است در سن 10 ، 11 سالگي واکسن کزاز بزنيد و هر 10 سال يک بار واکسن تقويتي تزريق کنيد. اين کار از ابتلا به بيماري هاي پيچيده اي که به خاطر زخم هاي عفوني ايجاد مي شوند، پيشگيري مي کند.
* هميشه در کيف يا در ماشين خود يک کرم آنتي بيوتيک، يک بسته دستمال الکلي و بانداژ داشته باشيد تا هنگام نياز از آنها استفاده کنيد.
بخوانید و بدانید
آشنا بودن با برخي ترفندها و دانستني هاي کاربردي، گاهي در شرايط بحراني که ممکن است هر کسي با آن روبه رو شود، مي تواند گره گشا باشد و حتي جانمان را نجات دهد. اين نکات مهم مطمئنا به دردمان مي خورد و در مواقع اضطراري به کارمان مي آيد، پس آگاهي از آنها در موارد اورژانسي که بايد در کسري از ثانيه تصميم بگيريم، همان چيزي است که بايد بدانيم. اگر حس کنجکاويتان برانگيخته شده، اين مطلب را تا پايان بخوانيد.
کار نکردن ترمز براي بسياري از رانندگان پيش آمده است. اتفاقي که گاهي به دليل عدم آگاهي از کنترل بجا و بموقع خودرو حوادث ناگواري را رقم زده است. اگر هنگام رانندگي متوجه شديد که ترمز کار نمي کند، اولين کاري که بايد انجام دهيد، حفظ خونسردي است. پس از آن ابتدا پدال ترمز را پشت سر هم و محکم بفشاريد تا بر اثر اصطکاک ميان لنت و ديسک سرعت خودرو شما کاهش يابد و خودرو متوقف شود. اگر اين کار بي تاثير بود، با کاهش سرعت از ترمزدستي کمک بگيريد. اگر کشيدن ترمزدستي هم باعث توقف خودرو نشد، چاره اي جز ريسک خطرناک و وارد شدن خسارت نداريد. آخرين گزينه اين است که بدنه خودرو را به گاردريل هاي کناره جاده بماليد تا از اين طريق بتوانيد ابتدا سرعت خودرو را کم و سپس آن را متوقف کنيد.
افراد زيادي هستند که زمان روشن کردن آتش، دور آن سنگ مي چينند. اين سنگ ها علاوه بر کاربردهاي مختلفي که دارند، مثل جلوگيري از سرايت آتش و عمل کردن به عنوان پايه براي قرار دادن ظروف غذا کاربرد مهم ديگري هم دارند که شايد ندانيد. اين سنگ ها پس از خاموش شدن آتش، يک ابزار فوق العاده براي گرم شدن هستند. گرماي آنها به حدي است که در صورت قرار دادن در ظرف آب، آن را براي شما گرم مي کنند.
در مواجهه با حشرات و عنکبوت هاي معمولي، تنها کاري که بايد انجام دهيد غلبه بر ترس است، چراکه آنها آسيبي به شما نمي رسانند؛ اما درباره حشرات و موجودات سمي، احتياط کنيد. حشرات با نيش زدن براحتي مي توانند در طبيعت که به مراکز درماني هم دسترسي نداريد، جان شما را به خطر بيندازند. پس حواستان به نيش حشرات و موجوداتي که در اطرافتان وجود دارند، باشد.
براي افرادي که طبيعت گردي را دوست دارند و هر چند وقت يک بار برنامه اي براي گشت وگذار مي ريزند، اين احتمال که گم شوند و چند روزي را در طبيعت بگذرانند، وجود دارد. اين اتفاق نه تنها براي طبيعت گردان، بلکه براي ما هم ممکن است بيفتد. بنابراين دانستن اينکه چطور خودمان را در اين شرايط سير نگه داريم، مهم است. اگر به رودخانه يا دريا دسترسي داشته باشيم، مي توانيم ماهي بگيريم، اما بدون قلاب چطور مي توان اين کار را انجام داد؟ اگر قوطي کنسرو يا نوشابه داشته باشيد، روي در آنها حلقه اي وجود دارد که به باز شدن آسان آن کمک مي کند. بنابراين مي توان از اين حلقه يک قلاب ماهيگيري ساخت. براي اين کار کافي است با چاقو يا سنگ اين حلقه را از وسط نصف کنيد و يک بند به آن ببنديد و با يک تکه نان به عنوان طعمه، توانايي تان را در گرفتن ماهي امتحان کنيد.
اين کار در گذشته هاي بسيار دور انجام مي شد، اما امروزه و در برخي شرايط بحراني هم مي توان از آن کمک گرفت. براي علامت دادن با آتش، بايد دود زيادي ايجاد کنيد که برگ هاي چنار، برگ هاي خيس درختان و حتي مواد پلاستيکي مي توانند در توليد دود زياد کمک کننده باشند. راه ديگري که مي توان براي فرستادن سيگنال استفاده کرد، اشياي بازتاب دهنده اي مثل آيينه، سي دي، آهن پوليش شده و حتي جواهرات هستند.
علاوه بر روش هاي معمولي که براي درست کردن آتش وجود دارد، يک راه اثبات شده اين است که از باتري و دو تکه کوچک فويل (در مواقع ضروري کاغذ آدامس هم مناسب است) استفاده کنيد. به اين شکل که هر کدام از تکه هاي فويل را روي دو سمت باتري بگذاريد تا فويل داغ شود و بسوزد. وقتي شعله ايجاد شد، مي توانيد از چيپس هاي مانده براي درست کردن آتش کمک بگيريد(چيپس زودتر آتش مي گيرد). ضدعفوني کننده هاي دست هم مانند الکل قابل اشتعال هستند و در مواقع اضطراري به درد آتش درست کردن مي خورند.
تجربه گير کردن ماشين در برف، شن، گل و لاي و... براي بيشتر ما پيش آمده است که با کمک گرفتن از ديگران مشکل به آساني حل شده است؛ اما اگر جايي گير افتاديد که هيچ کمکي نبود، چه کاري مي توانيد انجام دهيد؟ اولين پيشنهاد اين است که از زيرپايي هاي خودرو کمک بگيريد و آنها را زير چرخ هاي گير کرده قرار دهيد تا مشکل حل شود. داشتن موکت يا هر چيز ديگري که بتواند سطح لغزنده را از بين ببرد هم مشکل گشاست.
اگر روزي در شرايطي بحراني قرار گرفتيد و دسترسي به آب تصفيه شده نداشتيد، اولين گزينه نوشيدن آب از برکه يا چاله آب نباشد. در اين شرايط مي توان با يک بطري خالي، مقداري علف، زغال و شن معمولي يک تصفيه کننده آب ساخت. آب با جريان يافتن در اين لايه ها تصفيه و قابل استفاده مي شود. همچنين مي توانيد از آبي که از درختان تهيه و گرفته مي شود، استفاده کنيد. براي گرفتن آب از درختان کافي است يک کيسه نايلوني يا پلاستيکي نسبتا بزرگ را دور يک شاخه از درختاني که برگ هاي زيادي دارند، بکشيد طوري که همه برگ ها داخل کيسه قرار بگيرند. بعد از گذشت دقايقي نه چندان طولاني، مي بينيد که داخل کيسه آب جمع شده است.
همانطور که مي دانيد بيشتر گوشي ها از هوشمند گرفته تا معمولي، قابليت گرفتن يک شماره محلي اورژانس را دارند، حتي اگر سيم کارت و آنتن نداشته باشند. در شرايطي که احساس مي کنيد نياز به کمک داريد، تلفن همراه خود را روشن نگه داريد. گرفتن يک شماره اورژانسي، کمک مي کند تا پيغامي الکترونيکي به نجات دهندگان فرستاده شود و آنها بفهمند که کسي نياز به کمک دارد. به اين اتفاق دست دادن ديجيتالي مي گويند.
دومين مرحله مسابقات فرمولاي قهرماني کشور در پيست اتومبيل راني ورزشگاه آزادي برگزار و فرزند نفتي شرکت کننده در اين رقابت ها موفق شد در اين مرحله با کسب مقام نخست قهرمان شود.
هيراد صفرچي، از فرزندان کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب ايران در دومين مرحله از مسابقات دريفت قهرماني کشور در سال 1398 که به ميزباني پيست اتومبيل راني مجموعه آزادي تهران برگزار شد، به مقام قهرماني دست پيدا کرد. اين رقابت ها با حضور 12 شرکت کننده برتر از استان هاي سراسر کشور آغاز شد. در اين مسابقه جذاب، ابتدا همه شرکت کنندگان بر اساس جدول به صورت دو به دو (سويسو) در خط استارت قرار گرفتند که 8 اتومبيل ران به دور نيمه نهايي راه يافتند و پس از رقابت مجدد با يکديگر در آخر 4 شرکت کننده به دور نهايي رسيدند تا تکليف نفرات برتر اين دوره نيز مشخص شود. در پايان و دور نهايي هيراد صفرچي فرزند محمد رضا صفرچي از کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب که در تيم منطقه آزاد انزلي حضور دارد، عنوان قهرماني را به خود اختصاص داد رضا گله دار از خوزستان و محمدرضا روحي از البرز نيز، عناوين دوم و سوم دومين مرحله از مسابقات دريفت قهرماني کشور را به خود اختصاص دادند. از نکات جالب توجه اين رقابت ها، استقبال خوب و پر شور تماشاگران و علاقه مندان به رشته دريفت در در هواي پاييزي پيست اتومبيل راني مجموعه ورزشي آزادي تهران بود. در پايان جوايز نفرات برتر با حضور صيدانلو و کياني رئيس و دبير فدراسيون به نفرات برتر اهدا شد.
مسابقات دريفت قهرماني کشور، امسال در پنج مرحله پيش بيني شده که تا پايان اسفند ماه تکليف قهرمان سال آن مشخص مي شود.
جلسه توديع و معارفه مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب باحضور باراني، مديرمنابع انساني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، جمعي از روسا و مسؤولين باشگاه در دفتر ساختمان مركزي باشگاه برگزار شد.
در اين جلسه باراني، مديرمنابع انساني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با تشکر از زحمات تمامي کارکنان و تلاش هاي تمامي مجموعه جهت توسعه و پيشرفت ورزش در شرايط خاص اقتصادي گفت: امروزه ورزش بعنوان يکي از اصلي ترين روش ها براي ايجاد نشاط در جامعه محسوب مي شود و به همين منظور شرکت هاي مناطق نفت خيز جنوب با رويکرد مناسب مديريت ارشد و هيئت مديره خود موفق شده در راستاي مسؤوليت هاي اجتماعي با برنامه ريزي هاي منظم در حوزه ورزش همگاني و قهرماني براي کارکنان، خانواده ها و همچنين جامعه پيرامون خود فعاليت ها و دستاوردهاي بسياري را به دست بياورد.
در ادامه اسکندر رويين پور، مديرعامل جديد باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب گفت: ورزش همگاني و قهرماني به مانند ساير حوزه ها نيازمند برنامه ريزي هاي دقيق و از پيش مشخص شده است، در همين راستا بايد در باشگاه ورزشي براي تمام رشته هايي که در آن فعاليت مي کنيم، برنامه هاي کوتاه مدت و بلند مدت تدوين کنيم تا موفق شويم در اين بخش عملکرد مطلوبي داشته و به آن استمرار ببخشيم.
رويين پور افزود: همبستگي، اتحاد و پيگيري رمز موفقيت در تمامي زمينه هاست و با پتانسيل و ظرفيت بالايي که در کارکنان باشگاه سراغ دارم، اميدواريم شاهد رشد هر چه بيشتر ورزش در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب باشيم. وي تاکيد کرد: با توجه به اهميت و ضرورت ورزش بويژه در بخش قهرماني، امروزه توجه به استعداديابي پايه ورزشي در سطح نونهالان و نوجوانان به خوبي احساس مي شود و اميدواريم بتوانيم در اين زمينه نيز گام هاي بلند و موثري در سطح مناطق نفت خيز جنوب برداريم.اسکندر رويين پور افزود: با توجه به ظرفيت و زيرساخت هاي موجود، سعي خواهيم کرد بهترين بهره وري را در جهت ايجاد شور و نشاط و توسعه هر چه بيشتر ورزش همگاني در ميان خانواده ها و کارکنان داشته باشيم.
در پايان اين جلسه باراني از خدمات و زحمات هدايت يزدي، مديرعامل پيشين باشگاه ورزشي مناطق نفت خيز جنوب در سال هاي گذشته تقدير وتشکر و اسکندر رويين پور را به عنوان مديرعامل جديد اين باشگاه معرفي و از خداوند متعال براي وي در ادامه راه آرزوي موفقيت و سربلندي کرد.
به دنبال صعودهاي موفقيت آميز کوهنوردان تيم نفت و گاز مسجدسليمان به کوه هاي مرتفع استان خوزستان و استان هاي اطراف، اين بار و در صعودي جديد موفق به فتح قله کوه تاراز شدند.
اعضاي تيم کوهنوردي اين شرکت در يک صعود موفقيت آميز موفق شدند قله کوه 2700 متري تاراز که در شهرستان انديکا و مرز استان هاي خوزستان و چهارمحال و بختياري را فتح کنند.
اعضاي اين گروه در اين برنامه که به مناسبت گراميداشت هفته بسيج صورت گرفت، پرچم پرافتخار کشورمان و شرکت ملي نفت ايران را بر فراز اين قله باشکوه به اهتزاز درآوردند.
صعودکنندگان همچنين در يک اقدام فرهنگي مبتني بر پاسداشت محيط زيست، با جمع آوري زباله هاي رها شده در آن منطقه در کيسه هاي پلاستيکي و حمل و انتقال آنها تا سطل هاي جمع آوري زباله بار ديگر علاقمندي و تعهد خود و سازمانشان را به پاسداري از طبيعت و پاکسازي محيط زيست ابراز داشتند.
اسامي گروه صعود کننده به کوه تار از عبارت است از: مريد اسدي، نورعلي ورناصري، غلامحسين صالح خواه، فرج اله قنبري، محمد باقر عليجاني، صحنعلي زمان پور، حسين قنبري، احمد رستمي، قپوني قنبري، عسگر عاليوند، محمديار قنبري، حسين علي طهماسبي، حامد يوسف تبار، بهنام شجاعي، شاهرخ قياسي، حسين حاجي پور (راهنماي فني)، تورج احمدي (پزشکيار امداد و نجات) و ابراهيم شريفي (تدارکات).
همراه با فرزند نفتي قهرمان اتومبيل راني
حسين آزادي-مسابقات اين فصل اتومبيل راني قهرماني کشور در بخش «دريفت» در پنج مرحله برگزار مي شود که در مرحله دوم اين رقابت ها، هيراد صفرچي، از فرزندان کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب که با تيم بندر انزلي مسابقه مي دهد موفق به کسب عنوان قهرماني در اين مرحله شد. مرحله سوم اين رقابت ها نيز 21 آذرماه در پيست مجموعه ورزشي آزادي تهران برگزار مي شود. در آستانه برگزاري مرحله سوم اين مسابقات، با اين قهرمان اتومبيل راني گفت وگو کرديم و از کم وکيف اين مسابقات آگاه شديم که مشروح آن را باهم مي خوانيم.
هيراد صفرچى هستم؛ 24 تير سال 73 در اهواز به دنيا آمدم. داراي مدرك تحصيلى كاردانى ماشين آلات صنعتى هستم و در حال حاضر هم در تهران زندگي مي کنم و از آنجايي که به اتومبيل و مسابقات اتومبيل راني علاقه زيادي داشتم، در مسابقات امسال اتومبيل راني کشور براي تيم هيئت منطقه آزاد انزلى شركت و رانندگي مي کنم.
از سال 94 به صورت آماتور اتومبيل راني را شروع کردم و بعد رفته رفته که وارد اين ورزش شدم، تصميم گرفتم به صورت حرفه اي آن را ادامه دهم. در نهايت با توجه به علاقه اي که به رشته دريفت داشتم، اين رشته از اتومبيل راني را به صورت حرفه اي شروع و تا الان ادامه دادم. فکر کنم از سال 95 بود که دريفت را به صورت حرفه اي شروع کردم.
هيچ گونه فعاليت قبلى يا شناختى نسبت به رشته دريفت نداشتم و قصه از آنجا شروع شد كه من به يك همايش خودرويى در اهواز رفتم و در آنجا با آقاى پيشانيدار آشنا شدم، سپس به اين رشته علاقه مند شدم و در نهايت آن را انتخاب کردم.
در سال 95 كاپ اخلاق سال را دريافت كردم، در مرداد ماه سال 96 مقام سوم كشورى را کسب کردم، در اسفند ماه سال 97 مقام دوم كشور را به دست آوردم و امسال هم در آخرين رقابت موفق شدم به مقام قهرماني برسم.
حضور در مسابقات جهاني اتومبيل راني و اينکه بتوانم بهترين مقام را براي کشورم کسب کنم. طبيعتا بزرگترين آرزوي هر ورزشکار در هر رشته قهرماني در مسابقات جهاني است و من هم دوست دارم بالاترين مقاطع جهانى در اين رشته را كسب کنم.
مشوق من در مرحله اول خانواده ام بودند. البته بايد بگويم مهمترين مشوق من پدر عزيز و دوست داشتنيم بود كه طى اين سال ها به خوبى از من حمايت كرده و در مرحله بعد دوستان عزيز من بودند كه هميشه در اين راه من را همراهى كردند.
تجربه سخت و شيرينى بود، به دليل اينكه با ماشين جديدم كه تازه آماده شده بود شركت كردم و هيچ شناختى از ماشين نداشتم، اما خداروشكر همه چيز با من يار بود و موفق به كسب مقام اول شدم. اما در مورد سطح مسابقات بايد بگويم، سطح مسابقات قابل قبول و بالا بود ولى خيلى جاى پيشرفت وجود دارد و مي توان مسابقات را بهتر از اين برگزار کرد.
انشاالله در آخر سال و گذشت 5 راند اميدوارم به قهرمانى سال دست پيدا كنم. کسب قهرماني دور از دسترس نيست چون به خوبي تمرين مي کنم و براي مسابقات آماده هستم و همين طور حريفانم را به خوبي مي شناسم.
رشته دريفت، يكى از رشته هاى پر هيجان اتومبيل رانى است و اين كه در آن علاوه بر ماشين به روز و خوب، راننده بايد داراى مهارت و دقت بسيار بالايى باشد. اما اگر بخوام بهتر توضيح بدهم، بايد بگويم دريفت يک حرکت بسيار هيجان انگيز در اتومبيل راني است. دريفت در لغت به معناي گرد و خاک بلند کردن است، اما در عالم رانندگي به سُر دادن خودرو با استفاده از ترمز دستي يا بکسواد کردن گفته مي شود. در بسياري از کشور ها دريفت به صورت يک رشته اتومبيل راني در آمده است و رانندگان علاقه مند تحت تعليم افراد مجرب قرار مي گيرند و در پيست هاي مجهز و طراحي شده براي دريفت مسابقات دريفت انجام مي گيرد، همچنين بسياري از مدارس اتومبيل راني آموزش دريفت نيز دارند و در اين مدارس نيز، ابتدا رانندگان را از خطرها و احتمال حادثه در دريفت آگاه مي کنند و سپس بعد از گذراندن مراحل اوليه و کسب آمادگي، تکنيک هاي دريفت را به رانندگان آموزش داده و شروع به تمرين مي کنند. به طور کلي 2 تکنيک اصلي براي دريفت وجود دارد. تکنيکي که مبناي انجام آن کلاج است (clutching technique) و اين روش در اتومبيل هاي ديفرانسيل عقب (rear-wheel drive) کاربرد دارد.
مهترين مشكلى كه در اين رشته وجود دارد، نبود، اسپانسر، گرانى و کمبود تمام قطعات مورد نياز از سوخت خودرو گرفته تا لاستيك و قطعات مكانيكى است، هر مسابقه حداقل 50 ميليون تومان هزينه دارد، درضمن با توجه به شرايط مختلف امكان دارد اين رقم بيشتر هم بشود.
اميدوارم كه روز به روز پيشرفت اين رشته بيشتر بشود و با حمايت مسئولين از راننده ها، راهشان را به سمت مسابقات جهانى و برون مرزى هموار تر كنند، در پايان تشكر مي كنم از هر كسى كه تلاش مي كند اين رشته پيشرفت داشته باشد.
تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان دربي نفتي ها را به پتروشيمي بندر امام واگذار کرد؛ اما سرمربي اين تيم عقيده دارد، با اين شکست از ارزش هاي بازيکنانش چيزي کم نمي شود.
حماد سامري در گفت وگوي اختصاصي با «مشعل» در خصوص دربي نفتي ها گفت: بازي خوبي بود. شاگردانم تمام تلاش خود را کردند تا برنده از زمين بيرون بيايند؛ اما بعد از تساوي در وقت قانوني در وقت هاي اضافه نتواستند به خواسته خود برسند؛ البته من بايد اين را هم اضافه کنم که دو تيم پتروشيمي بندرامام و پالايش نفت آبادان با هم قابل قياس نيستند. آنها 6 بازيکن ملي پوش دارند وعلاوه بر اين از بازيکن خارجي هم مي توانند استفاده کنند. در صورتي که ما چنين وضعيتي نداريم. براي همين فکر مي کنم شاگردانم با وجود باخت با نتيجه نزديک 69 بر 66 و اختلاف 3 امتيازي در خانه حريف، خيلي خوب کار کردند.
او در ادامه به داوري هم اشاره کرد و گفت: به جرات بايد بگويم سوت ها عليه ما بود و از اين بابت اذيت شديم. اگر سوت ها کمي عادلانه تر بود، ما به حريف نمي باختيم. سامري درباره اينکه چرا تيمي که تا هفته پيش به هيچ تيمي نباخته بود و بهترين نتايج را کسب مي کرد، حالا دوهفته پياپي شکست مي خورد، گفت: بازي باذوب آهن را قبول دارم که در خانه خيلي بد بوديم و بدون تمرکز لازم بازي کرديم و بچه ها با غرور خاصي پا به ميدان گذاشتند؛ اما در بازي با پتروشيمي ما خوب بوديم و تمام توانمان را در زمين گذاشتيم؛ ولي داشته هاي دوتيم قابل قياس نبود. آنها به لحاظ مالي و بسياري شرايط ديگر، از ما بهتر بودند.
سامري در ادامه در خصوص اينکه چه برنامه اي براي پلي آف دارند، گفت: ما 2 بازي سخت ديگر با مدعيان قهرماني، يعني شيميدور و شهرداري گرگان داريم که يک بازي هم خارج از خانه است. براي همين با توجه به اينکه ما مجوز جذب بازيکن خارجي نداريم و در پلي آف نمي توانيم تيم را تقويت کنيم، از اين رو بايد در اين دو ديدار بهترين نتيجه را بگيريم و در جدول جايگاه مناسبي کسب کنيم تا در پلي آف کار راحت تري داشته باشيم و با حريف راحت تري بازي کنيم وبتوانيم درجمع 4 تيم پاياني قرار بگيريم.
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران در يک برنامه کوهپيمايي موفق شدند با حضور درارتفاعات رشته کوه البرز در طالقان استان قزوين به قله پلنگ كوه با ارتفاع 2550 متري از سطح دريا صعود کنند.
کوهنوردان شركت ملي نفت ايران، پس از حضور در دامنه کوه طي سه ساعت كوهپيمايي و گذر از فراز و نشيب از منطقه زمه دره و رسيدن به يال اصلي موفق به صعود به قله پلنگ كوه شدند.
کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران که در اين صعود حضور داشتند، عبارتند از: فريدون ابوقداره، دياني، مجيدخسرواني، سيدمصطفي احمدي نسب، محمدعلي عبادي، محسن حدادي، محمدعلي كشاورز، سيد بهرام صفوي، حسن رزميان مقدم، محسن صداقت، عبدالرضا كريميان، ناصر قره باقري، بهروز نوروزي و حسين باقرزاده (سرپرست گروه)
تيم پيشکسوتان پتروشيمي بندرامام در اولين دوره مسابقات پيشکسوتان صنايع پتروشيمي ايران توانست با کسب دو مقام اول در رشته هاي دارت و واليبال و دو مقام دوم در رشته هاي تنيس روي ميز و شنا خوش بدرخشد.
اولين دوره مسابقات پيشکسوتان صنايع پتروشيمي ايران با حضور 370 ورزشکار شرکت کننده از 16 پتروشيمي به ميزباني شرکت عمليات غيرصنعتي و خدمات صنايع پتروشيمي برگزار شد. اين مسابقات در 6 رشته ورزشي فوتسال، واليبال، شطرنج، دارت، تنيس روي ميز و شنا به مدت 4 روز در شهر همدان برگزار شده است. تيم پيشکسوتان پتروشيمي بندرامام در اين مسابقات توانست با کسب دو مقام اول در رشته هاي دارت و واليبال و دو مقام دوم در رشته هاي تنيس روي ميز و شنا خوش بدرخشد.
به مناسبت هفته بسيج فرزندان کارکنان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران منطقه جنوبشرق در مسابقه آمادگي جسماني شرکت کردند.
عليرضا کريمي، فرمانده پايگاه بسيج ((امام خامنه اي)) منطقه جنوب شرق درخصوص برگزاري اين مسابقات گفت: به مناسبت هفته بسيج و در راستاي بزرگداشت ياد و خاطره بسيجيان دوران دفاع مقدس يک دوره مسابقه آمادگي جسماني بين فرزندان ذکور خانواده هاي ساکن شهرک نفت رفسنجان برگزار و در پايان از برگزيدگان تقدير شد.
در اين مسابقات فرزندان نفتي در سه رده سني پايه اول و دوم ابتدايي و پايه اول متوسطه شرکت کرده و در رشته هاي استقامت بدني، پرش و دو با هم به رقابت پرداختند.
مدير جديد امور ورزش و تربيت بدني شرکت نفت و گاز آغاجاري که همزمان مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي نفت اميديه هم است، انتخاب و معرفي شد.
به همين منظور طي حکمي از سوي بهمن بهبهانيان، مدير منابع انساني شرکت نفت و گاز آغاجاري، سيد فريدون تقوي مقدم، به عنوان مدير امور ورزش اين شرکت و مديرعامل جديد باشگاه نفت اميديه منصوب و جايگزين علي اصغر پونده نژادان شد.
علي اصغر پونده نژادان به دليل بازنشستگي قادر به ادامه فعاليت در سمت مديرعاملي باشگاه نفت اميديه نبود و به همين دليل سمت خود را به تقوي مقدم سپرد .
سرمربي تيم بسکتبال پتروشيمي بندرامام بعد از پيروزي در دربي نفت ها گفت: بازي سختي بود و همانطور که گفته بودم، پالايش نفت آبادان حريف بزرگ و قدرتمندي بود و ما کار بزرگي با اين پيروزي انجام داديم.
فرزاد کوهيان، در گفت وگوي اختصاصي با «مشعل» بعد از پيروزي در دربي نفتي ها که موفق شد صدر جدول را حفظ کند، گفت: همانطور که گفته بودم بازي سختي را پشت سر گذاشتيم. دوتيم بازي خوبي به نمايش گذاشتند و در پايان وقت قانوني بازي، به تساوي دست پيدا کردند که بعد از آن و در وقت هاي اضافه شاگردانم با تمرکز بيشتر در بازي موفق شدند برنده از زمين خارج شوند. ما براي ادامه صدرنشيني و برتري در جدول به 3 امتياز خانگي نياز داشتيم و خدا را شکر موفق شديم به خواسته مان برسيم.
او درباره شناخت از تيم پالايش نفت آبادان گفت: اين تيم تا کنون عملکرد بسيار خوبي داشته است. تا هفته قبل به هيچ تيمي نباخته بودند. پيروزي مقابل آنها کار راحتي نبود و نيست.ما بايد مقابل قهرمان فصل گذشته بازي مي کرديم؛ البته انگيزه بازيکنان من هم براي پيروزي زياد بود. ما تمرين هاي خوبي را براي اين بازي پشت سر گذاشته بوديم و در نهايت با ارئه يک بازي خوب، توانستيم برنده از زمين بيرون بيايم.
سرمربي پتروشيمي بندر امام درباره داوري گفت: به نظر من داوري مشکلي نداشت و همه چيز خوب بود. البته اشتباه هاي داوري در همه جا وجود دارد و انکار ناپذير است. ما هم در بعضي مواقع از اشتباه هاي داوري ضرر کرده ايم. در کل بايد بگويم که در اين بازي من مشکل خاصي نديدم. بازهم تاکيد مي کنم که تيم و بازيکنان ما با تمرين و تمرکز خوب، خود را براي بازي با پالايش نفت آبادان آماده کرده بودند تا نتيجه بهتري بگيرند که گرفتند.
کوهيان در ادامه به مرحله پلي آف اشاره کرد و گفت: ما تمام سعي خود را مي کنيم که با صدرنشيني به پلي آف برويم و بعد خودمان را براي اين مرحله آماده کنيم. مسلما با صدرنشيني در مرحله نخست، حريف راحت تري در مرحله پلي آف خواهيم داشت و سپس با شرايط بهتر در جمع 4 تيم مرحله پاياني قرار مي گيريم. هدف ما در پايان فصل، قهرماني است و بايد با تلاش بيشتر به هدف خود برسيم.
يان قهرماني ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران هستند، در هفته يازدهم اين مسابقات در يکي از حساس ترين مسابقات ليگ که حکم فينال دارد در ماهشهر به مصاف هم رفتند تا دربي نفتي - خوزستاني را به نمايش گذاشته باشند.
پتروشيمي بندر امام با يک شکست تا قبل از دربي در صدر جدول مسابقات قرارداشت و پالايش نفت آبادان هم با يک شکست و يک بازي کمتر در رتبه دوم جاي گرفته بود. همين موضوع و رقابت شانه به شانه در صدر جدول، باعث شد تا دربي آسمان خراش هاي نفتي حساس تر از قبل دنبال شود. شاگردان فرزاد کوهيان در خانه و در حضور هواداران ماهشهري در سالن انديشه شهرک بعثت شهرستان بندرماهشهر، ميزبان شاگردان حماد سامري بودند. بازي با برتري پتروشيمي بندر امام آغاز شد، اما پالايشي ها خيلي زود به خودشان آمدند و امتيازات از دست رفته را جبران کردند تا بازي برابر پيش برود. در کوارترهاي اول ودوم، اين بازيکنان پتروشيمي بندر امام بودند که موفق شدند از حريف خود پيشي بگيرند؛ اما در ادامه و در کوارتر هاي سوم و چهارم، پالايش نفتي ها به بازي برگشتند تا در پايان وقت قانوني بازي ، همه چيز به تساوي کشيده شود. دوتيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام و پالايش نفت آبادان در ديداري سخت و نزديک در پايان وقت قانوني بازي، با نتيجه 59- 59 به تساوي دست پيدا کردند تا کار به وقت اضافه کشيده شود. در وقت هاي اضافه اين ميزبان بود که بهتر از مهمان عمل کرد و در نهايت با نتيجه نزديک 69 بر 66 تيم پتروشيمي بندر امام توانست پالايش نفت آبادان را از پيش روي خود بردارد تا به صدرنشيني خود ادامه دهد. پتروشيمي بندر امام با اين پيروزي 21 امتيازي شد و در صدر باقي ماند و پالايش نفت آبادان هم با اين شکست با 18 امتياز و يک بازي کمتر، در رتبه چهارم قرار گرفت.در پايان بازي، سجاد مشايخي، ملي پوش تيم پتروشيمي بندرامام با 20 امتياز و 6 ريباند به عنوان بهترين بازيکن زمين معرفي شد.
يلدا نزديک است، دورهمي هاي خانوادگي هم کم نيستند، اما اگر بخواهيم خودمان را زنداني قاب کوچک تلفن هاي همراهمان نکنيم و بيشتر رودررو با اطرافيان و دوستان و اعضاي خانواده مان لحظاتي شاد را بگذرانيم، چه شيوه هايي براي اين دورهم بودن و شاد بودن بلديم. اينکه تنها حرف بزنيم و در کنار هم فيلم يا سريال تماشا کنيم، کفايت مي کند؟ خاطره بگوييم، آلبوم خانوادگي نگاه کنيم و به گذشته ها برويم؟ در هر خانواده و گروه سني مي تواند اين عادات دورهمي هاي خانوادگي با هم فرق داشته باشد، اما مهم اين است که به هر بهانه اي با شادي و آرامش کنار هم باشيم و خاطره هاي بيشتري را با هم بسازيم. گاهي يک دورهمي که سال ها قبل چند خانواده کنار هم داشته اند، هنوز هم مرجع خاطراتي شيرين و خنده دار هستند؛ يک بازي پانتوميم که يکي از بزرگترها براي جوانترها اجرا کرده و حسابي همه را به خنده انداخته يا يک شعر که کودکي براي خاله يا عمويش خوانده و در خاطر همه باقي مانده است! همه اينها شايد در آن لحظات براي ما اتفاق بزرگي نباشند، اما سال ها بعد اين خاطرات مهمترين داشته هاي ما مي شوند و چه خوب است که بيشتر از اين خاطرات براي خودمان بسازيم، اما براي اين دورهمي هاي خانوادگي و فاميلي چه شيوه هايي وجود دارد تا بيشتر خوش بگذرد و لحظات شاد بيشتري را بسازيم. بهتر است برخي از اين راه ها را مرور کنيم.
* در شرايط اقتصادي اين روزها که هزينه هاي رستوران و مراکز تفريحي گران است، دورهمي هاي خانوادگي مي تواند بار ديگر به کمک خانواده ها بيايد و زمان کوتاهي محدوده فضاي خانواده را شاد کند و اعضاي خانواده را به دور از تلفن همراه و تبلت و ساير شبکه هاي اجتماعي، به هم نزديک تر کند.
*متناسب با تعداد اعضاي خانواده و مهمانان، صندلي هايي را دورهم بچينيم تا همه در کنار هم و رودر روي هم باشيم و بخواهيم تا يکي از اعضاي خانواده که معمولا سابقه و توانايي بيشتري در خاطره گويي و بذله گويي دارد، يکي از خاطرات مشترک خانوادگي را تعريف کند تا باب خاطره هاي گذشته باز شود. اين يادآوري خاطرات مي تواند خود به روز به يادماندني ديگري تبديل شود.
*اگر تعدادتان زياد نيست، مي توانيد يک فيلم کمدي و خنده دار را بگذاريد و مقابل تلويزيون روي زمين يا روي کاناپه اي کنار هم بنشينيد و کلي خوراکي کنارتان بگذاريد و همزمان که فيلم مي بينيد، کلي بگوييد و بخنديد. اين مورد را براي آخر هفته هاي خانواده هايي که مشغله زيادي دارند و زمان کمي را در طول هفته در کنار هم هستند، مي توان توصيه کرد.
*اگر به فوتبال و ورزش هاي گروهي علاقه داريد يا طرفدار يک تيم خاص هستيد، مي توانيد در بازي هاي نهايي و فينال يا بازي هاي ملي تعداد ديگري از اعضاي خانواده و دوستان را دورهم جمع کنيد و در کنار کُري خواندن هاي معمول طرفداران هر تيم، لحظات شادي را در کنار هم بگذرانيد.
*روزهاي تولد، سالگردهاي ازدواج، شب يلدا يا حتي همين آخر هفته هاي معمولي هرکدام بهانه هاي خوبي هستند تا پدر و مادرها را کنارتان بياوريد و به بهانه هاي کوچک؛ گذشته و زحماتشان را يادآوري کنيد. مثل اينکه وقتي پدر ماموريت هاي زيادي مي رفت، شما و خواهر، برادرها و مادرتان چطور کارهاي خانه را انجام مي داديد و در اين ميان چند خاطره هم مرور کنيد.
*اگر تعداد جوانترها و نوجوانان بيشتر است، مي توانيد چند بازي پرطرفدار گروهي مثل «شاه، دزد و وزير»، «دوز»، «اسم و فاميل»، «اسم روي پيشاني»، « مافيا» و «پانتوميم» يا بسياري ديگر از بازي هاي گروهي را انجام دهيد. اين بازي هاي هيجان و شادي زيادي به همراه دارند و تمام اعضاي گروه را به چالش مي کشند.
*همه اين موارد در شرايطي بود که دورهمي خانوادگيتان در خانه باشد. حال اگر در ويلايي خارج از شهر هستيد، به پيک نيک و دورهمي بيرون شهر رفته ايد يا خانه شما حياط دارد و مي توانيد در فضاي باز تفريح کنيد، فرصت بازي هايي مثل «طناب کشي»، «صندلي موزيکال»، «منجمد شو» يا «نخند» و... را از دست ندهيد. اين بازي ها براي سرگرم شدن کودکان و نوجوانان بسيار خوب است و بزرگترها را هم درگير همين بازي ها مي کند و کودک درونشان فعال مي شود.
*يکي از جذابيت هاي بيشتر دورهمي هاي خانوادگي، غذاست. معمولا غذاهايي که خانم هاي خانه براي دورهمي ها آماده مي کنند، غذايي است که طرفداران زيادي دارد و همه براي خوردن آن لحظه شماري مي کنند، اما در دورهمي هاي داخل يا بيرون از خانه معمولا کباب کردن، يکي از تفريحات مخصوص براي آقايان خانه است و مي تواند اعضاي خانه را دور آتش يا منقلي که براي کباب کردن آماده کرده اند، جمع کند.
در ادامه سلسله نشست های تخصصی خانواده در سال 98، سومین نشست نیز 12 آذرماه با محور «خانواده، تحولات عصر حاضر و چالش های پیش رو» با حضور علی صاحبی، مربی ارشد، عضو هیئت علمی و موسس مرکز آموزش واقعیت درمانی در ایران برگزار شد. دومین دوره این نشست 25 آبان ماه با محور «مدیریت بسترهای اجتماعی زمینه ساز و تقویت کننده روابط موازی در خانواده با نگاهی ویژه به فضای مجازی و محیط کار» در سالن اجتماعات ساختمان اصلی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی برگزار شد. این سلسله نشست های تخصصی خانواده با تلاش دفتر امور زنان و خانواده وزارت نفت برگزار می شود.
«ابراهيم»، نام نهمين آلبوم استوديويي محسن چاوشي است که با ترانه هاي حسين صفا و تنظيم هاي محسن چاوشي، فرشاد حسامي و شهاب اکبري و با نوازندگي عادل روحنواز، ميثم مروستي و توحيد نوري در سال گذشته منتشر و پرفروش ترين آلبوم موسيقي همان سال شد. شش قطعه از هشت قطعه اين آلبوم مجوز گرفت و چاوشي در اين آلبوم فضاهاي جديدي را تجربه کرد. ابراهيم از نظر فضاي هنري با آلبوم هاي گذشته چاوشي متفاوت است.
کتاب «روح گريان من» با عنوان اصلي the tears of my soul، داستان واقعي يک جاسوس زن کره اي به نام کيم هيون هي است که با نام مستعار کيم اوک هوآ در سازمان جاسوسي کره شمالي فعاليت مي کرد و پرواز 858 هواپيمايي کره جنوبي را منفجر کرد. هدف کيم هيون هي و کر ه شمالي از اين اقدام، جلوگيري از برگزاري بازي هاي المپيک و اتحاد دوباره دو کره بود که البته با شکست مواجه شد. اين کتاب از سوي انتشارات ققنوس تاکنون هشت بار تجديدچاپ شده است. اين زن کره اي در نوجواني ناخواسته از خانواده اش جدا و وارد حزب مي شود و سخت ترين آموزش هاي نظامي را از سر مي گذراند و در نهايت نيز به عنوان جاسوس به بسياري از کشورهاي جهان سفر مي کند. اين کتاب را فرشاد رضايي ترجمه کرده است.
در قسمتي از کتاب مي خوانيم:
«انگار مسيرم تا رسيدن به جايگاه متهم قرار بود تا ابد ادامه پيدا کند و وقتي بالاخره توانستم بنشينم، ديگر نتوانستم جلو خودم را بگيرم. قلبم تندتند مي تپيد و بدنم بي اراده مي لرزيد. گريه ام گرفت و فقط يک کلمه را مدام زير لب زمزمه مي کرد : مامان. فرايند ملال آور محاکمه شروع شد، ولي من نمي توانستم تمرکز کنم؛ انگار از قبل مشخص شده بود که قرار است به اعدام محکومم کنند. من هواپيماي پرواز 858 هواپيمايي کره جنوبي را منفجر کرده بودم. من مسئول مرگ 115 انسان هستم... .»
داستان فيلم کوتاه است، فاطمه از رضا طلاق مي گيرد، اما رضا هنوز دوستش دارد و نمي خواهد او را فراموش کند. عليرضا معتمدي بازيگر، فيلمنامه نويس و کارگردان اين فيلم است که به تهيه کنندگي کيومرث پوراحمد ساخته شده است. سحر دولتشاهي، ستاره پسياني، رضا داودنژاد، افسر اسدي، سولماز غني، پانته آ مرزبانيان و نسيم ميرزاده نيز از ديگر بازيگران اين فيلم هستند که در حال حاضر در ليست اکران سينماي گروه هنر و تجربه قرار گرفته است.
گفت وگوي «مشعل» با رئيس خدمات اداري و امور مسافرت جزيره لاوان
مشعل ما بارها مسافر يک روزه شناورها و هلي کوپترهاي مناطق عملياتي بوده ايم؛ مسافراني که عبور از مسير جزيره لاوان تا سکوهاي مختلف برايشان تازه و هيجان انگيز است؛ اما وقتي اين مسير، راهي باشد که سالهاست اجبار به حضور و طي کردن راه طولاني براي رسيدن به آن را داري، ديگر آن هيجان اوليه وجود ندارد و تنها دو موضوع اولويت و اهميت پيدا مي کند؛ امنيت و راحتي در اين مسير.
لاوان، يکي از مناطق عملياتي مهم شرکت نفت فلات قاره ايران است و ميادين نفتي رشادت، رسالت، بلال و سلمان و ميدان گازي لاوان در آن قرار گرفته است و سلمان به عنوان ميداني مشترک، علاوه بر اهميت آن، نيروهاي فعال بيشتري را روي سکوي عملياتي خود دارد. رفت و آمد نيروهاي عملياتي به اين سکوها، يکي از موضوعات مهم است که روزانه و بدون وقفه انجام مي شود؛ اما کمتر درباره جزييات آن صحبتي به ميان مي آيد. در يکي از همين ماموريت هاي کوتاه، زماني را هم پاي صحبت هاي رئيس خدمات اداري و امور مسافرت جزيره لاوان نشستيم و او از روند کار روزمره و اما مهمشان براي «مشعل» گفت.
کيانوش رشيدي با 36 سال سابقه از قديمي هاي نفت و منطقه لاوان است که روزهاي سخت و پر حادثه و روزهاي شاد و پرکار زيادي را گذرانده است. او مي گويد: شرايط کارکناني که روي سکو هستند، با شرايط کارکنان خشکي تفاوت زيادي دارد. به همين دليل جا به جايي به موقع و خدمات رساني به آنها اهميت متفاوتي مي يابد. رشيدي ادامه مي دهد: اين کارکنان در بسياري از روزها و لحظات مهم زندگي شخصي و خانوادگيشان امکان حضور کنار اعضاي خانواده و همسر و والدينشان را ندارند و از اين نظر سختي بيشتري را تحمل مي کنند. او براي ملموس تر شدن اين شرايط مثال مي زند: زمان از دست دادن همسر و پدرم در کنار آنها و اعضاي خانواده نبود. رشيدي مي گويد: همسران ما و کارکنان روي سکو در واقع مرد خانه هستند و همه امور خانه و بچه ها روي دوش آنهاست و در مواقع سخت ما در کنارشان نيستيم. درست است که حقوق کارکنان روي سکو بيشتر از کارکنان خشکي است؛ اما اين حقوق ها ارزش دوري از خانواده و غيبت از لحظات مهم زندگي مثل روز تولد فرزندمان را ندارد.
رشيدي در ادامه درباره برنامه کاري و انتقال نيروها به سکوها و به عکس مي گويد: تمام مسؤوليت تردد در منطقه لاوان؛ از پروازها تا تردد کشتي ها و ساير موارد را مجموعه ما، يعني خدمات اداري و امور مسافرت لاوان هماهنگ مي کند. قبل از انجام سفر تمام اطلاعات مسافران سکوها از مسؤول مربوطه گرفته مي شود تا بدانيم چه تعداد مسافر داريم تا براساس شرايط آب و هوايي و امکانات برنامه ريزي کنيم.
او با بيان اينکه اولويت تردد با کارکناني است که 14 روز کاري سخت داشته اند و قرار است از سکوها به منطقه يا شهر خود برگردند ادامه مي دهد: براي اين جا به جايي هم اگر دريا آرام باشد، با شناور و اگر نباشد، با هلي کوپتر نيروها را از سکو به ساحل منتقل مي کنيم و در مرحله بعد مسافران تازه آمده را به سکوها مي رسانيم. رشيدي به فاصله جزيره لاوان تا سکوها که حدود 144 کيلومتر است، اشاره مي کند و مي افزايد: مسير دريايي با شناور حدود 5 ساعت طول مي کشد و سعي مي کنيم در مسير شرايط صرف ناهار و پذيرايي را براي کارکنان فراهم کنيم؛ چرا که بيشتر کارکناني که تازه به جزيره آمده اند، از شهرهاي دور آمده اند و کيلومترها با خانواده شان فاصله دارند، از اين رو تلاش مي کنيم با کمترين خستگي به سکو برسند. در بسياري از موارد قبل از اعزام با شناور براي رفع خستگي و استراحت، آنها را در باشگاه مستقر مي کنيم و بعد به اسکله هدايت مي شوند.
او با اعلام اينکه اين نيروها به وسيله دو شناور موجود بين سکوهاي ميدان هاي رشادت، رسالت، بلال و سلمان و ميدان گازي لاوان تقسيم مي شوند، مي افزايد: درحال حاضر دو شناور فعال با 86 صندلي در منطقه داريم که در هر بار تردد تقريبا با بيش از 60 مسافر تردد مي کنند. براي آنکه مسافران در اين مسير طولاني راحت باشند و در صورت نياز استراحت کنند و مزاحم يکديگر نباشند، براي مهمانان و کارکنان هر سکو تقسيم بندي هايي انجام داده ايم. بيشترين تعداد مسافران براي سکوي سلمان است که حدود 130 نفر هستند و در هر نوبت کاري حدود 30 نفر جا به جا مي شوند. يکي از شناورها به سکوي سلمان و رسالت اختصاص يافته و کارکنان دو سکوي رشادت و بلال هم جداگانه با شناوري ديگر منتقل مي شوند.
رشيدي به تردد هر روزه به روزهاي دوشنبه و پنجشنبه شناورها اشاره مي کند و مي گويد: شناورها ي جديد، تميز و بدون بو هستند و امکان سرو غذا را هم دارند؛ اما با اين وجود وقتي دريا شرايط جوي مناسبي ندارد (دريا خرابي)، مجبوريم با هلي کوپتر نيروها را جا به جا کنيم. هلي کوپتر هم در هربار بيشتر از 10 نفر را نمي تواند جا به جا کند و روزانه هم تنها مجوز سه سورت پرواز داريم. اين هلي کوپترها در اجاره شرکت هستند و با اين هزينه هاي سنگين، تعداد محدودي از کارکنان را مي توانيم جا به جا کنيم.
رئيس خدمات اداري و امور مسافرت جزيره لاوان مي گويد: هزينه شناورها کمتر است و امنيت بيشتري هم دارند و نيروها مايل هستند با شناور تردد کنند. او مي افزايد: متاسفانه يکي از هلي کوپترها سال گذشته سقوط کرد و نيروها تا مدت ها مي ترسيدند در شرايط جوي نامساعد از هلي کوپتر استفاده کنند. به همين دليل با وجود شرايط سخت، شناور را ترجيح مي دهند.
رشيدي ادامه مي دهد: براي مواقع اضطراري هلي کوپترها در دسترس هستند و مجوز پرواز در شب يا هر ساعتي ديگر را دارند. در موارد خاص مثل بروز بيماري يا حادثه براي کارکنان هم هر زمان پزشک سکو به پزشک منطقه لاوان اعلام نياز کند، اقدام به جا به جايي با هلي کوپتر يا شناور مي کنيم و بيمار را در اسرع وقت به جزيره کيش مي فرستيم؛ چرا که امکانات پزشکي کيش بهتر از لاوان است و اگر بيمار در ساعات شب شرايط خاصي داشته باشد، در غير اين صورت با هلي کوپتر منتقل مي شود در روز و با شناور او را جا به جا مي کنيم.
مراسم چهاردهمين سالگرد شهداي اصحاب رسانه و ارتش جمهوري اسلامي ايران بعد از ظهر پنجشنبه (14 آذرماه) در قطعه 50 بهشت زهرا (س) برگزار شد.
عکس: محمد محسني فر - مهر
Timetable
دسته بندي و برنامه ريزي مباحث و پروژه ها در ابتداي سال مي تواند کار سخت و دشواري باشد اما به ياد آوردن اينکه هر ساعت چه کلاسي داريم نيز مي تواند به نوبه خود دردسر داشته باشد. از اين رو با استفاده از اپليکيشن Timetable مي توانيد به راحتي کلاس هايتان را مديريت کنيد و براي رخدادهاي مهم کلاسي مانند کنفرانس ها يا امتحانات هم آلارم تنظيم کنيم. همچنين اين برنامه قادر است به صورت اتوماتيک در زمان کلاس گوشيتان را روي حالت بيصدا قرار دهد.
اگر از اپليکيشن هاي برنامه ريزي فعاليت روزانه استفاده مي کنيد، بايد بدانيد که اپليکيشن Call گوگل يک برنامه بسيار عالي براي مديريت وظايف و برنامه هاي روزانه شما است. استفاده از اين اپليکيشن تقويم به لطف داشتن رابط کاربري عالي و کابردي بسيار ساده است و مي توانيد به آساني نمايي کلي از فعاليت هاي هفته يا ماه پيش رويتان را مشاهده کنيد. علاوه بر اينها، اپليکيشن Call قابليت همگام سازي با اپليکيشن معروف Any.Do را نيز دارد. با اين کار مي توانيد تمام برنامه ريزي ها و فعاليت هايتان را يکجا مشاهده کنيد.
اپليکيشن WolframAlpha در اصل يک موتور جستجو بسيار پيشرفته است که مي تواند پاسخ هر سوالي را برايتان پيدا کند. اين اپليکيشن پاسخ به سوالات در زمينه هاي موسيقي، فرهنگ، تلويزيون و حتي مسائل رياضي را پوشش داده و همچنين قادر است آمار و ارقام مختلفي را نيز به شما ارائه دهد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات