دستاوردهاي اين دولت در حوزه نفت و گاز با هيچ دولتي قابل مقايسه نيست
بازار محصولات پتروشيمي شفاف است
پتروشیمیها حاشیه سود خوبی دارند
سیانجی سوختی ملی با نگاه ملی
امضاي 3 قرارداد پژوهشي شرکت نفت خزر
مهارتافزايي دانشجويان در صنعت نفت
پايان پروژه« شناسايي باورهاي کارکنان نسبت به نقشهاي اجتماعي زنان»
بازگشـت امنیـت به حسابهای بانکی
موزههای نفت، نگاهدار پیشینه و گذشته ما هستند
به دنبال پنجمين قهرماني متوالي هستيم
معاون اول رئيس جمهوري:
معاون اول رئيس جمهوري با تاکيد بر کارنامه درخشان دولت در 6 سال گذشته گفت: عملکرد اين دولت با هيچ دولتي در سال هاي گذشته قابل مقايسه نيست و ما دستاوردهاي بي شماري در حوزه کشاورزي، نفت و گاز و تامين منابع برق و آب داشته ايم.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري، روز سه شنبه (26 آذرماه) در مراسم نکوداشت و تجليل از خدمات محمود حجتي، وزير سابق کشاورزي با اشاره به انتقادهاي نارواي برخي رسانه ها به مديران کشور و برداشت نادرست از سخنان مسوولان گفت: برخي درصددند به جامعه بقبولانند که مديران کشور بي کفايت هستند، در حالي که در بخش نفت و گاز کارهاي بزرگي انجام شده که فقط يک نمونه آن گازرساني به روستاهاست که تعداد روستاهاي گازرساني شده بيشتر از تمام روستاهاي گازرساني شده در سال هاي پس از انقلاب است.
معاون اول رئيس جمهوري با بيان اينکه در بخش آب بي سابقه ترين منابع به ميزان 8 ميليارد دلار براي غرب کشور و تکميل سدهاي نيمه تمام و ايجاد شبکه آبياري اختصاص يافت، ادامه داد: اين دستاوردها در مقطعي بوده که ميزان منابع مالي ورودي به سيستم همانند سال هاي پيش از آن 100 ميليارد دلار نبوده است و بايد نسبت به مواضع کساني که از واقعيت کاهش فروش نفت مطلع هستند تاسف خورد، زيرا طوري سخن مي گويند که گويي هيچ تفاوتي در شرايط اقتصادي کشور ايجاد نشده است.
وي تصريح کرد: براساس قانون، 14.5 درصد از ميزان فروش نفت به وزارت نفت براي تامين هزينه هاي مختلف اين وزارتخانه در بخش هاي مختلف نظير اکتشاف اختصاص مي يابد، اما بايد اين معادله را در نظر گرفت که تفاوت اين رقم در درآمد يکصد ميليارد دلار و در درآمد چندده ميليارد دلار چقدر مي شود، آن وقت به قضاوت عملکرد يک دستگاه پرداخت.
فرمانده قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا(ص) گفت: بومي سازي طراحي و تامين تجهيزات پالايشگاهي و قطع نياز به خارج از کشور با همکاري وزارت نفت در دستور کار اين قرارگاه قرار دارد.
سعيد محمد روز شنبه(23 آذرماه) در يک نشست خبري به مناسبت سالروز تاسيس قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا(ص) ضمن اعلام حمايت اين مجموعه از سازندگان بخش خصوصي تجهيزات صنعت نفت گفت: قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا(ص) در بخش هايي از اجراي طرح هاي توسعه 6 فاز ميدان گازي مشترک پارس جنوبي مشارکت داشته و گام هايي در زمينه کاستن از خام فروشي برداشته است، اين مجموعه همچنين همکاري نزديکي با دولت و وزيران دولت دارد.
وي با اشاره به موضوع توسعه پتروپالايشگاه ها تصريح کرد: محصولات توليدي در مجتمع هاي پتروپالايشي راهبردي هستند و شرايط خوبي براي فروش آنها وجود دارد.
فرمانده قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا(ص) ادامه داد: در بخش توسعه پتروپالايشگاه ها روش هايي را براي تامين مالي به وزارت نفت پيشنهاد داده ايم که اميدواريم اجرايي شود.
محمد افزود: قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا(ص) در اجراي پروژه هاي بخش ساخت پالايشگاه هاي خشکي پارس جنوبي فعال بوده و مديريت بعضي از اين پروژه ها در پارس جنوبي را به عهده داشته است.
وي به طرح احداث خط لوله اتيلن مرکز اشاره و تصريح کرد: مشکلات بسياري براي احداث اين پروژه در منطقه وجود دارد، اما بسته جديدي براي اين طرح تهيه کرده ايم که اميدواريم اجراي پروژه آغاز شود، کلنگ زني پالايشگاه جديد آناهيتا در کرمانشاه را نيز در دستور کار داريم که اميدواريم با همکاري مسئولان استان به بهره برداري برسد.
فرمانده قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا(ص) عنوان کرد: بومي سازي، طراحي و تامين تجهيزات پالايشگاهي با همکاري وزارت نفت نيز در دستور کار قرار دارد.
قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا(ص) در کنار ديگر پيمانکاران صنعت نفت در پروژه هاي مختلف صنعت نفت از جمله ساخت پالايشگاه ستاره خليج فارس، طرح هاي توسعه فازهاي پارس جنوبي و بعضي از طرح هاي پتروشيمي مشارکت دارد.
سال 1327 همزمان با تاسيس شرکت ملي نفت ايران، نخستين شعبه بانک تجارت نيز به عنوان اولين بانک خصوصي ايران براي ارائه خدمات کارکنان شرکت نفت افتتاح شد. از آن زمان تاکنون گرد زمان بر ساختمان اين بانک نشسته بود و زماني که به آنجا وارد مي شديم، اين دوران را مي شد روي در و ديوار آن ديد. از اين رو اين شعبه براي ارائه خدمات بهتر به مشتريان خود از چند ماه گذشته بازسازي آن را آغاز کرد و با طراحي مدرن با ظاهري جديد به مشتريان خود در همسايگي وزارت نفت از 27 آذرماه طي مراسمي با حضورمعاون وزير نفت، مديران نفتي و بانک تجارت، خدمات ارائه مي دهد. اميرحسين زماني نيا، معاون امور بين الملل و بازرگاني وزارت نفت در اين آيين مي گويد: «آخرين جايي که يک روز فکر مي کردم، سخنراني کنم، مراسم افتتاح يک شعبه بانک بود، مديران بانک تجارت در سال 1327 بسيار هوشمندانه، ساختمان اولين شعبه اين بانک را در وزارت نفت در نظر گرفته اند.» او ادامه مي دهد: «اين دوران عسر و حرج عمر کوتاهي دارد، زيرا ايران با اين تمدن کهن به طور قطع بر مشکلاتي که اين روزها براي بانک و نفت ما پيش آمده است، فائق خواهد آمد. شکي نداريم که سيستم بانکي ما و صنعت نفت با موفقيت اين دوران را پشت سر خواهند گذاشت.»
زماني نيا مي گويد: «به فال نيک مي گيريم که در اين دوران سخت باز سازي اين شعبه قديمي (شعبه وزارت نفت) به خوبي انجام شده است، به طور قطع در چند سال آينده هم صنعت نفت و هم سيستم بانکداري مان شکوفاتر خواهد شد. کريم زبيدي، مدير برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران نيز مي گويد: «ساليان سال است که اين شعبه در ساختمان وزارت نفت داير شده است و نقش و اهميت آن بر کسي پوشيده نيست. اين بانک قبل از بازسازي با توسعه بانکداري جديد همسو نبوده است اما اکنون با تغييراتي که در ساختار آن شاهد هستيم، مي توان گفت که در اين برهه از زمان تناسب بيشتري با شرايط موجود کشور دارد.»
حميدرضا شريفيان، معاون مدير عامل بانک تجارت در راهبري بازار و توسعه کسب و کار ، در اين آيين به سابقه تاريخي اين شعبه (وزارت نفت) اشاره مي کند و مي گويد: «سابقه همکاري بين بانک تجارت و شرکت نفت يک تاريخ است، زيرا شرکت ملي نفت سال 1327 تاسيس شده است که قبل از آن شرکت نفت ايران و انگليس بود و بعد از ملي شدن صنعت نفت به شرکت ملي نفت ايران تغيير نام داد. از همان سال بانک تجارت شعبه وزارت نفت به عنوان اولين بانک خصوصي ايران و نخستين شعب کشور افتتاح شد. اين باعث افتخار ماست که با يک تاريخ بسيار طولاني با شرکت ملي نفت ايران همکاري داشته ايم تا بتوانيم اين مسير را هرچه پربارتر و قوي تر طي کنيم و ثمربخش باشيم.»
به گفته او «يکي از افتخارات بانک تجارت سرويس دادن به مشتريان بزرگ و سازماني است که در راس همه اين شرکت هاي بزرگ، شرکت ملي نفت ايران قرار دارد. اميدوارم بتوانيم در طرح ها و پروژه هاي اين شرکت اثرگذار باشيم و در مسيري که براي صنعت نفت کشور تعيين شده است، گام برداريم.»
مجيدرضا رضايي، مديرعامل شعب جنوب غرب بانک تجارت تهران هم در اين آيين مي گويد: «اکنون کشور از برکت وجودي نفت، عزت خودش را بازيافته است و همه بخش ها خواسته يا ناخواسته از وجود نفت رونق گرفته اند. اميدواريم که اين بهينه سازي و بازسازي بانک تجارت در جغرافياي نفت مبناي خير و برکت براي ارائه خدمت به کارکنان صنعت نفت باشد و بتواند خدمات بهتري به کارکنان اين صنعت و خانواده هاي آنها ارائه دهد.»
برخي منابع اعلام کردند که پايانه هاي کليدي صادرات نفت ليبي بازگشايي شدند و تاثير تعطيلي آنها بر توليد نفت اين کشور، محدود بوده است.
به گزارش خبرگزاري پلاتس از لندن، برخي منابع اعلام کردند که پس از يک روز تعطيلي به دليل شرايط بد آب و هوا، پايانه هاي صادرات نفت شرق ليبي روز دوشنبه(25 آذرماه) بازگشايي شدند. اين منابع همچنين اعلام کردند که تعطيلي پايانه هاي صادراتي يادشده، تاثيري جزئي بر توليد نفت ليبي داشته است. نمايندگان شرکت ملي نفت ليبي از اظهارنظر درباره سطح توليد اين شرکت خودداري کردند. ميانگين توليد نفت ليبي در ماه هاي ژانويه تا نوامبر 2019 ميلادي يک ميليون و 50 هزار بشکه در روز بوده است، در حالي که اين رقم در سال 2018 ميلادي 948 هزار و 333 بشکه در روز بود.
قيمت سبد نفتي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت(اوپک) روز دوشنبه(25 آذرماه) با 46 سنت افزايش نسبت به روز جمعه به 67 دلار و 22 سنت رسيد. به گزارش دبيرخانه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت(اوپک)، قيمت سبد نفتي اين سازمان روز دوشنبه(25 آذرماه) به 67 دلار و 22 سنت رسيد، درحالي که روز جمعه 66 دلار و 76 سنت ثبت شده بود. سبد نفتي اوپک شامل 14 نوع نفت خام اعضاي اين سازمان است. قيمت نفت خام برنت و وست تگزاس اينترمديت (WTI) نيز روز سه شنبه (26 آذرماه) و تا لحظه انتشار اين خبر به ترتيب 65 دلار و 50 سنت و 60 دلار و 27 سنت به ازاي هر بشکه ثبت شد.
اداره اطلاعات انرژي آمريکا اعلام کرد که توليد نفت شيل اين کشور در ژانويه سال 2020 ميلادي 29 هزار بشکه در روز افزايش مي يابد و به رقم بي سابقه روزانه 9 ميليون و 140 هزار بشکه مي رسد. به گزارش خبرگزاري رويترز از نيويورک، اداره اطلاعات انرژي آمريکا روز دوشنبه(25 آذرماه) اعلام کرد توليد نفت از 9 منطقه توليدکننده نفت شيل در آمريکا در ماه آينده ميلادي با 29 هزار بشکه افزايش به 9 ميليون و 140 هزار بشکه در روز مي رسد. با اين همه، شتاب رشد توليد نفت در آمريکا کند شده است، زيرا توليدکنندگان نفت شيل در آمريکا سرمايه گذاري براي اکتشاف جديد و تکميل پروژه ها را کاهش داده و بر افزايش درآمد متمرکز شده اند.
از سوي ديگر، اداره اطلاعات انرژي آمريکا پيش بيني کرد توليد گاز طبيعي از ميدان هاي شيل اين کشور نيز در ماه ژانويه سال 2020 ميلادي رکوردشکني مي کند و به 85 ميليارد و 600 ميليون فوت مکعب در روز مي رسد.
معاون وزير نفت:
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: نقش تاثيرگذار دفتر توسعه صنايع پايين دستي سبب شده است تا شاهد بازاري شفاف باشيم، همچنين عرضه و تقاضاي محصولات پتروشيمي هم اکنون به نحو مطلوبي مديريت مي شود.
بهزاد محمدي روز سه شنبه (26 آذرماه) در ديدار با رئيس و کارکنان دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي با تأکيد بر اهميت و حساسيت اين واحد در ارتباط بين مجتمع هاي پتروشيمي و بخش هاي پايين دستي صنعت گفت: مديريت و کارکنان دفتر توسعه صنايع پايين دستي با تلاش صادقانه و مستمر، همواره يکي از پرکارترين و مهم ترين واحدهاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي هستند.
وي افزود: نقش تاثيرگذار دفتر توسعه صنايع پايين دستي سبب شده است تا شاهد بازاري شفاف باشيم و مديريت عرضه و تقاضاي محصولات پتروشيمي با توجه به همکاري اين دفتر با وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنين بورس کالاي ايران و نيز ارتباط مستمر با نهادهاي نظارتي اکنون به نحو مطلوبي در حال انجام است. معاون وزير نفت در امور پتروشيمي درباره نقش و مسؤوليت هاي دفتر صنايع پايين دستي گفت: فعاليت هاي جاري بايد به صورت علمي و تخصصي انجام شود تا کيفيت بالاتري محقق شود و درباره فعاليت هاي ديگر اين دفتر نيز بايد پروژه هاي تعريف شده تکميل شود و به نتيجه برسد و مطالعات و ارزيابي هاي دقيق انجام شود.
محمدي تصريح کرد: مطالعه و رصد دقيق تحولات بين المللي در بازارهاي جهاني بايد با جديت انجام شود تا برنامه ريزي هاي انجام شده براي عرضه و تقاضا و نيز صادرات تحقق يابد.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با بيان اينکه حجم مسؤوليت ها و کار سنگين همکاران در دفتر توسعه صنايع پايين دستي نيازمند حمايت بيشتري است، گفت: حضور نيروي انساني کارآمد و متعهد با توجه به حساسيت فعاليت در اين واحد بسيار تاثيرگذار است.
رئيس دفتر توسعه صنايع پايين دستي و همچنين کارکنان اين واحد، ضمن تبيين شرح وظايف اين دفتر درباره برنامه هاي آينده و بعضي از چالش هاي موجود در اين بخش، ديدگاه ها و پيشنهادهاي خود را مطرح کردند.
مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران:
مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران از افزايش توان دريافت و پالايش گاز در پالايشگاه هاي گاز سراسر کشور خبر داد و گفت: وعده افزايش ظرفيت پالايش گاز به 900 ميليون مترمکعب در روز محقق شده است.
مسعود زردويان درباره آمادگي پالايشگاه هاي گازي کشور براي توليد به موقع و کافي گاز طبيعي با هدف گازرساني ايمن و پايدار در فصل زمستان گفت: ما از ابتداي سال آمادگي هاي لازم را براي توليد گاز طبيعي در فصل زمستان ايجاد کرديم. همه پالايشگاه هاي گازي سراسر کشور در 6 ماه نخست امسال، تعميرات اساسي را به پايان رساندند تا براي توليد گاز طبيعي در زمستان مشکلي نداشته باشند.
وي افزود: با اقدام هاي انجام شده در بخش پالايش گاز کشور، موفق شديم ظرفيت پالايش و فرآورش گاز را به ميزان وعده داده شده از سوي مهندس تربتي، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران برسانيم.
مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران توضيح داد: اکنون ظرفيت ورودي پالايشگاه هاي گازي کشور به 900 ميليون مترمکعب در روز رسيده است. پس از ورود گاز به پالايشگاه ها بخشي از گاز، صرف توليد محصولات جانبي و بخش اعظم ديگر صرف توليد گاز طبيعي مي شود که هر سال براي تامين گاز مورد نياز بخش داخلي و صادراتي کشور کافي است. بر اين اساس اکنون ظرفيت پالايشي سراسر کشور قابليت توليد گاز طبيعي تا 900 ميليون مترمکعب را دارد.
زردويان با اشاره به اينکه هر سال از گاز توليدشده پالايشگاه هاي گازي کشور براي ذخيره سازي در مخازن سراجه و شوريجه استفاده مي شود، اظهار کرد: هر سال از گاز توليدي کشور در اين دو مخزن ذخيره مي شود تا در فصل سرد سال و هنگامي که ميزان مصرف به اوج مي رسد، از گاز ذخيره شده اين دو مخزن استفاده شود.
وي درباره فعاليت پالايشي گاز در پارس جنوبي گفت: تاکنون 10 پالايشگاه را در حوزه پارس جنوبي تحويل گرفته ايم، دو پالايشگاه ديگر را نيز تا چند ماه آينده و يک پالايشگاه را سال آينده تحويل خواهيم گرفت که در مجموع تعداد پالايشگاه ها به 13 واحد مي رسد و طرح هاي توسعه پارس جنوبي به پايان خواهد رسيد.
مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران با اعلام اينکه توسعه پالايشگاه هاي پارس جنوبي با عنوان طرح هاي تکميل ظرفيت انجام مي شود، درباره واحد توليد ماده بودار کننده گاز در پارس جنوبي گفت: نخستين بازديد از اين واحد انجام شده و شرايط فعاليت اين واحد مطلوب ارزيابي شده است و با توجه به نياز کشور به اين ماده، برنامه ساخت و توسعه واحد يادشده نيز در دستور کار قرار گرفته است.
زردويان درباره تامين پايدار گاز متناسب با توسعه شبکه گازرساني کشور اعلام کرد: همواره تناسب بين توليد و مصرف گاز در کشور برقرار مي شود، زيرا توسعه شبکه گازرساني بدون افزايش ظرفيت توليد گاز طبيعي امکان پذير نيست. مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران به مردم وعده داد که تا پايان امسال، هيچ مصرف کننده گاز طبيعي در کشور با مشکل قطع يا افت فشار گاز روبه رو نمي شود.
احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، در حاشيه نشست خبري يازدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت نفت و هفدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات حفاري در جمع خبرنگاران گفت: نام مهندس زنگنه براي صنعت نفت کشور برند است و کمتر کسي است که نداند ايشان چه خدمات ارزشمندي به صنعت نفت کشور ارائه داده است. وي با بيان اينکه مهندس زنگنه همواره مورد وثوق نظام و دولت بوده است، افزود: استيضاح حق طبيعي نمايندگان مجلس شوراي اسلامي است، به شرطي که اين استيضاح به سمت سياسي کاري نرود. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با بيان اينکه زحمات و خدمات بي شائبه مهندس زنگنه را در صنعت نفت نمي توان کتمان کرد، افزود: البته کار کردن در حوزه اجرا کار ساده اي نيست، هرکس به زعم خود در حوزه اجرا فعاليتي را انجام مي دهد، اما ممکن است عده اي باشند که از اقدام هاي انجام شده قانع نشوند، بنابراين به طور 100درصد رضايت مندي از سوي جوامع هدف از عملکرد مجري و يا وزير ممکن است محقق نشود که اين خود امري طبيعي است.
محمدي اظهارکرد: اگر واقعيت هاي ميداني را روي ميز بياوريم، به طور قطع و يقين، اقدام هاي مهندس زنگنه در صنعت نفت و گاز کشور بسيار حائز اهميت و ارزشمند است.
درپي انتشار خبرهايي به نقل از وزير نفت مبني بر اينکه «بنزين سال آينده قطعاً تک نرخي نخواهد شد»، به آگاهي مي رساند که بيژن زنگنه در پاسخ به پرسش هاي خبرنگاران محترم چنين اظهارنظري نکرده است.
به گزارش شانا، بيژن زنگنه، وزير نفت، روز يکشنبه (24 آذرماه) در حاشيه آيين امضاي تفاهم نامه تامين مالي طرح توسعه و توليد کارخانه اي و کارگاهي خودروهاي دوگانه سوز، همان گونه که فيلم آن هم روي پايگاه خبري شبکه اطلاع رساني نفت و انرژي (شانا) قرار دارد، در پاسخ به پرسش يکي از خبرنگاران مبني بر اينکه «بعضي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي گفته اند که قرار است بنزين را در لايحه بودجه سال 99 تک نرخي اعلام کنند» اظهار کرد: «نمي دانم، آنها هر وقت در بودجه تصويب کردند مشخص مي شود، اما دولت در لايحه بودجه، پيشنهادي درباره قيمت بنزين نداده است.»
براي صيانت از محيط زيست انجام شد
پروژه جمع آوري گازهاي همراه ميدان نفتي سعادت آباد در استان فارس به منظور صيانت از محيط زيست و جلوگيري از سوزاندن روزانه 14 ميليون فوت مکعب گاز به دو شرکت ايراني واگذار شد.
رامين حاتمي، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، درباره مدت اجرا و بهره برداري پروژه جمع آوري گازهاي همراه ميدان نفتي سعادت آباد اظهار کرد: مدت زمان اجرا و راه اندازي پروژه دو سال است که تا پايان دي ماه مراحل اجرايي آن آغاز مي شود.وي ادامه داد: بهره برداري از پروژه جمع آوري گازهاي مشعل سعادت آباد پنج سال به طول مي انجامد که افزون بر جلوگيري از سوختن گازهاي همراه و آلودگي زيست محيطي، سبب اشتغال زايي و ممانعت از اتلاف و هدررفت منابع خواهد شد.مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران با اشاره به بخشنامه ابلاغي وزارت نفت درباره جمع آوري و واگذاري گازهاي مشعل از طريق فراخوان عمومي مزايده به بخش خصوصي و سرمايه گذاري در اين بخش تا پايان برنامه ششم تصريح کرد: جمع آوري گازهاي همراه نفت سوزانده شده، همواره يکي از موضوع هاي مورد تاکيد و از اولويت هاي مهندس زنگنه مبني بر صيانت از محيط زيست، هدررفت سرمايه ملي و کارآفريني بخش خصوصي است.حاتمي تصريح کرد: در حوزه ميدان هاي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، اقدام هاي لازم از سال گذشته آغاز و براي نخستين بار واگذاري گازهاي مشعل در ميدان هاي نفت شهر و سومار انجام شد.وي درباره فعاليت هاي انجام شده در نخستين طرح مزايده گازهاي مشعل در ميدان هاي نفت شهر و سومار افزود: نخستين طرح مزايده گازهاي مشعل در ميدان هاي نفت شهر و سومار با هدف کاهش اثرهاي سوء زيست محيطي و ايجاد ارزش افزوده از اين منابع و همچنين ايجاد فرصت سرمايه گذاري و کسب وکار واگذار شده است. با اجرايي شدن قرارداد فروش گاز ميدان هاي نفت شهر و سومار، روزانه از سوزاندن حدود 12 ميليون فوت مکعب گاز جلوگيري مي شود.مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران اظهار کرد: طبق برنامه ريزي انجام شده درباره گازهاي مشعل ميدان هاي چشمه خوش، آبان، پايدار غرب، دالپري، دهلران، دانان و خشت مزايده فروش اين گازها امسال پايان يافته و براي اجرا واگذار خواهد شد.گازهاي همراه نفت از جمله منابع هيدروکربوري محسوب مي شوند که با فرآورش اوليه آنها مي توان گاز سبک و مايعات گازي (NGL) توليد کرد. محصولات به دست آمده از فرآورش اين گازها مي توانند براي توليد برق، تزريق به مخازن و خوراک واحدهاي مختلف پتروشيمي به کار گرفته شوند.
مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز شرکت ملي نفت از تخصيص 60 درصد از اعتبارات طرح هاي عمراني نفت به استان خوزستان خبر داد و گفت: اعتبار پروژه هاي مسؤوليت اجتماعي اجرا شده در خوزستان در سال 98، به270 ميليارد تومان خواهد رسيد.
بابک دارابي گفت: اعتبار مربوط به اجراي طرح هاي عمراني در شرکت ملي نفت ايران در سال 98 افزون بر 450 ميليارد تومان بوده که حدود 100 ميليارد تومان از اين اعتبار براي رفع آثار سوء ناشي از سيل اخير بوده است.
وي افزود: از ابتداي سال تاکنون در سطح استان خوزستان 111 پروژه به بهره برداري رسيده و پيش بيني مي شود تا پايان سال تعداد اين پروژه ها به 217 پروژه برسد.
گزارش يازدهمين دوره نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت نفت و هفدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت حفاري
مشعل يازدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت نفت و هفدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت حفاري به عنوان محفلي براي گردهمايي سالانه همه سازندگان و شرکت ها اعم از شرکت هاي کوچک و بزرگ، صاحبان صنايع کوچک و بزرگ و شرکت هاي صاحب برند و صاحب نام، به ايستگاه آخر رسيد. رويکرد اين دوره از نمايشگاه که با همکاري شرکت ملي نفت ايران، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت ملي حفاري ايران در محل دائمي نمايشگاه بين المللي خوزستان برگزار شد، حمايت از صنايع کوچک، استارت آپ ها و شرکت هاي دانش بنيان اعلام شد. از جمله کليدواژه هايي که از دل اين نمايشگاه شنيده شد، استقلال صنعتي بود. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب که استقلال صنعتي را حق کشور مي دانست، گفت: «اکنون با افتخار اعلام مي کنيم که صنعت نفت با حمايت هاي مسوولان ارشد نظام، وزارت نفت و همت بلند کارکنان صنعت نفت بويژه با تاکيد مداوم زنگنه، وزير نفت، از قطعه سازي به مرحله بومي سازي تجهيزات مهم رسيده و اين هدف جز با همراهي بخش خصوصي و راهبردهاي عالي نظام و کشور ميسر نمي شد.» طبق گزارش او، تاکنون بيش از 12 هزار نوع قطعه و تجهيزات پيچيده و پرکاربرد صنعت نفت بومي سازي شده و با دستور وزير نفت مبني بر اجباري شدن توليد کالاهاي مورد نياز صنعت نفت در داخل کشور، بخش عمده 10 گروه کالاي اساسي نيز بومي سازي شده است. اين اقدام کمک به بخش خصوصي است تا اقلام يادشده به مرحله توليد انبوه برسد و وارد صنعت نفت شود، افزون بر اين در بخش توليد 12 هزار قلم کالاي بومي سازي شده صنعت نفت، بيش از 2 هزار و 500 قلم از سوي شرکت هاي دانش بنيان و نوظهور توليد شده که با رغبت و پشتکار در اين صنعت، افتخارآفريني مي کنند. خبر خوش براي سازندگان داخلي اين بود که شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، همزمان با نخستين روز برگزاري نمايشگاه در مراسم افتتاحيه، فهرست 7 هزار و 500 قطعه را در قالب لوح فشرده فهرست کالاهاي قابل برون سپاري و با هدف آگاه سازي شرکت هاي ايراني فعال در عرصه ساخت کالاهاي صنعت نفت از نيازمندي هاي اين صنعت، ارائه کرد. محمدي گفت: شرح نيازمندي هاي اين صنعت به شرکت هاي دانش بنيان ارائه مي شود تا با همکاري آنان و بهره مندي بيشتر از ظرفيت هاي داخلي، به سمت استقلال صنعتي گام برداريم؛ فرخ عليخاني، معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران هم در آغاز به کار اين رويداد بر لزوم حمايت فني، حقوقي و مالي از سازندگان صنعت نفت تاکيد کرد و معرفي نيازمندي هاي جديد صنعت نفت و حمايت همه جانبه از سازندگان داخلي را از اهداف اين نمايشگاه برشمرد. او از همه سازندگان داخلي، شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها خواست تا تمرکز اصلي شان در زمينه هايتک باشد و با اشاره به طرح بزرگ افزايش و نگهداشت توليد نفت و طرح ملي انتقال نفت خام گوره- جاسک گفت: با توجه به ظرفيت کشور، اين دو طرح در تمامي ابعاد از سوي سازندگان داخلي انجام ميشود که بخش بزرگي از آن سهم شرکت هاي فعال در استان خوزستان است. برگزاري نشست هاي تخصصي و رونمايي از قطعات و تجهيزات ساخت داخل در اين دوره هم بستري لازم براي هم افزايي ميان سازندگان، صنعتگران و شرکت هاي فعال در صنايع نفت و گاز بود. آنچه مکرر در سخنان مديران شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز شنيده مي شد، ارائه آمار مختلف از بومي سازي کالاهاي مرتبط در اين حوزه بود که با همکاري سازندگان داخلي ساخته شده است. خوزستان، مرکز صنعت نفت ايران در حالي شاهد حضور حدود 260 شرکت از استان هاي خوزستان، تهران، فارس، اصفهان، خراسان رضوي، مرکزي، آذربايجان شرقي، چهارمحال و بختياري و کرمانشاه بود که مديران اين استان بر ميزباني نمايشگاه بين المللي صنعت نفت تاکيد داشتند. در حاشيه اين دوره از نمايشگاه، مديران شرکت هاي مختلف به تشريح اقدام هاي خود پرداختند که در ادامه بخشي از گزارش آنان در دو روز نخست نمايشگاه مي آيد:
احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب: در طرح ملي افزايش و نگهداشت توليد که در مناطق نفت خيز جنوب با عنوان طرح 28 مخزن شناخته مي شود، حداکثرسازي استفاده از تجهيزات ساخت داخل به دستور وزير نفت و شرکت ملي نفت ايران هدف گذاري شده است. اين يک طرح ايراني است که در صنعت نفت با اين حجم و گستردگي بي سابقه بوده است. طرح يادشده در مناطق نفت خيز جنوب، طراحي و نهايي شده و سپس با تهيه اسناد مناقصه در اختيار پيمانکاران ايراني قرار داده شده تا آن را با کالاي ايراني و نيروي کار ايراني اجرا کنند. در اين طرح به بهره مندي از حضور نيروهاي بومي جنوب توجه خاص شده است. از سوي ديگر، توجه به مسووليت اجتماعي در دستور کار ما قرار دارد و دراين مسير 130 ميليارد تومان اعتبار براي سيل زدگان استان خوزستان اختصاص يافته که اين ميزان اعتبار بنا به دستور وزير نفت و براي بازسازي و نوسازي مدارس، منازل آسيب ديده و ترميم و بازسازي مراکز بهداشتي و درماني اين استان در نظر گرفته شده که هم اکنون در حال اجراست. شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، همواره عمل به مسووليت اجتماعي را جزو اولويت هاي اصلي خود قرار داده و اقدام هاي قابل توجهي نيز با کمک مديريت عمران مناطق نفت خيز مستقر در تهران انجام داده که نمونه بارز آن فعاليت هايي است که از سوي اين مديريت براي مقابله با سيل انجام شده است. اين شرکت افزون بر فعاليت هاي توليدي خود، با تشکيل ستاد ويژه نسبت به رفع مشکل هاي ايجاد شده بر اثر سيل، توانست به شايستگي ايفاي نقش کند. پيمانکاران ملزم به جذب نيروهاي بومي هستند و اين موضوع در طرح هاي مهم و بزرگي چون طرح ملي گوره - جاسک، طرح افزايش و نگهداشت توليد و طرح جمع آوري گازهاي مشعل مدنظر قرار دارد.
غلامرضا مفيدي، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون: از سال 97 تا به امروز، حدود 500 ميليارد ريال خريد از داخل از سوي شرکت نفت و گاز کارون انجام شده و اين در حالي است که بيش از 500 ميليارد ريال درخواست خريد از داخل داريم و اين موضوع تاثير مثبتي بر بومي سازي قطعات و اشتغال داشته است. همچنين 500 قلم کالا به ارزش تقريبي 54 ميليارد ريال به همت و توان تامين کنندگان و سازندگان داخلي ساخته شده و اين کالاها عمدتا ماشين آلات فرايندي، پمپ ها و کمپرسورها، مبدل ها و تيپ مشعل ها بوده است. در زمينه زيست محيطي نيز 95 درصد آلاينده هاي گازي در اين شرکت جمع آوري و بيش از يک ميليارد دلار سرمايه گذاري در اين زمينه انجام شده است. روزانه 80 هزار بشکه تزريق پساب در حوزه شرکت نفت و گاز کارون صورت مي گيرد که آمار تجميعي امسال، نشان دهنده حدود 20 ميليون بشکه تزريق پساب است و هم اکنون با به کارگيري طرح هاي ابتکاري توانسته ايم پساب حوضچه ها را بازگرداني کنيم.
سيدعبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران: شمار قطعات کاربردي صنعت حفاري توليد داخل با احتساب تکثير منابع تاکنون به 22 هزار و 500 قطعه رسيده است. هم اينک در ابتکار عمل و همکاري ميان شرکت هاي دولتي فعال در عرصه صنعت نفت و سازندگان و صنعتگران داخلي، گام هاي بلندي در تامين نيازهاي صنعت نفت و حفاري برداشته شده و توليد تجهيزات که خود آميخته اي از صدها قطعه با فناوري پيچيده است، در فهرست شرکت ها و مجموعه هاي صنعتي که در زمينه ساخت فعاليت دارند، قرار گرفته است. تعداد کل قطعات ساخت داخل منحصربه فرد بيش از 6 هزار و 900 قلم است و به موازات اين توفيق تا به حال 40 تجهيز پيچيده با فناوري روز به طور کامل بومي سازي شده است. همچنين هم اکنون 394 قطعه پرمصرف کاربردي در صنعت حفاري در مراحل ساخت قرار دارد و در يک سال اخير 644 نقشه ساخت، اصلاح و روزآمد شده است. تعداد سازندگان طرف قرارداد در زمينه ساخت قطعات جديد 106 شرکت است و در دو سال گذشته افزون بر 75 درصد از حجم ريالي خريد قطعات ساخت داخل به اين استان اختصاص داشته است.
حميد کاويان، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون: از ابتداي امسال با همکاري سازندگان داخلي بيش از 500 قلم کالا مشتمل بر 8 هزار قطعه از قطعات ماشين آلات پيچيده فرايندي را ساخته ايم و اکنون در بخش پمپ هاي پساب و شيرهاي کنترل از نمونه خارجي بي نياز هستيم. همچنين اقدام هاي خاصي در راستاي صيانت از محيط زيست انجام شده و هم اکنون بيش از 98 درصد پساب هاي نمکزدايي را پس از تصفيه کامل به چاه هاي دفعي تزريق مي کنيم. براي جمع آوري حدود 2 ميليون مترمکعب گاز همراه، با بخش خصوصي قراداد بسته شده و بزودي گازسوزي شرکت به حداقل خواهد رسيد. با به کارگيري دستگاه تفکيک گر سيار نفت (MOS) و فراورش سيار نفت (MOT)، نفت سوزي به صفر رسيده و در سال 98، 115 هزار بشکه نفت را از اين فرايند جمع آوري کرديم. براي نخستين بار در مناطق نفت خيز جنوب، با جمع آوري نفت در گودال سوخت در واحدهاي بهره برداري با اصلاح کامل فرايندهاي قديمي، ديگر هيچ نفتي به گودال سوخت هدايت نمي شود. احداث 15 مدرسه، بهسازي 32 مدرسه، 30 مسجد و حسينيه، تامين 26 ميليارد ريال براي اجراي زيرساخت آبرساني به روستاهاي مجاور تاسيسات و تامين آب با تانکر براي روستاهاي مذکور از مهم ترين اقدام هاي اين شرکت در حوزه مسووليت هاي اجتماعي است.
هوشنگ صيدالي، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران: در نيمه نخست امسال 54 قرارداد تامين کالا با تامين کنندگان و سازندگان ايراني از سوي اين شرکت امضا شده است. در اين مدت، 767 قطعه به همت کارکنان اين شرکت طراحي، تعمير يا ساخته شده و در مسير حمايت از ساخت داخل، بيش از هزار و 900 قلم کالا از سازندگان داخلي خريداري شده است.
در طرح توسعه 28 مخزن، 11 مخزن در حوزه عملياتي اين شرکت قرار دارد. در اجراي اين طرح افزون بر افزايش توليد، احداث يک کارخانه نمکزدايي در گچساران و ساماندهي گوره و مديريت منابع آب نيز ديده شده است. بازسازي تلمبه خانه گوره C نيز اقدامي است که با همکاري و مشارکت اين شرکت انجام شده است.
فعالان بخش خصوصي از رويکرد حمايتي وزارت نفت مي گويند
مشعل: «اميد دوباره» توصيف نگاه کنوني فعالان مختلف بخش خصوصي به صنعت نفت است که شبکه اي گسترده از سازندگان، طراحان، مشاوران، پيمانکاران و... را شامل مي شود و فعاليت آنها را مي توان در کارنامه سال هاي اخير وزارت نفت و همچنين ايجاد بازارهاي کار متنوع سراغ گرفت.
بومي سازي 10 گروه خانواده کالاهاي کاربردي صنعت نفت براي پررنگ کردن نقش بخش خصوصي در قالب دستورعمل حمايت از تجاري سازي فناوري هاي مورد نياز صنعت نفت، طرح هاي نگهداشت توان توليد طرح هاي EPC و EPD با هدف ايجاد اشتغال و رونق براي پيمانکاران و سازندگان داخلي، ممنوعيت خريد 84 قلم کالا و تجهيزات خارجي مورد نياز صنعت نفت داراي توليد مشابه داخلي، احداث خط لوله گوره- جاسک و پايانه صادراتي نفت خام در بندر جاسک با استفاده حداکثري از توان پيمانکاران و سازندگان داخلي و موارد مشابه فراوان که در مسير بهره گيري از توان داخل در کارنامه وزارت نفت به چشم مي خورد.
برخي از فعالان بخش خصوصي در حاشيه يازدهمين نمايشگاه ساخت تجهيزات صنعت نفت و هفدهمين نمايشگاه ساخت تجهيزات حفاري خوزستان در گفت و گو با مشعل به طرح مسائل، مشکلات و همچنين حمايت هاي وزارت نفت پرداختند.
تلاش زنگنه به داخلي بودن پروژه گوره - جاسک
عبدالرحيم ساجدي نژاد، مدير توليد شرکت لوله سازي اهواز درباره احداث خط لوله گوره-جاسک که خط لوله 42 اينچ انتقال نفت اين طرح از سوي شرکت هاي ايراني فولاد مبارکه، فولاد اکسين و لوله سازي اهواز خوزستان در حال ساخت است، مي گويد: آقاي زنگنه تلاششان اين بود که پروژه گوره- جاسک داخلي شود و کمک هم کردند.
او درباره اهميت اين پروژه در رونق کارخانه لوله سازي اهواز به عنوان يکي از قديمي ترين کارخانه هاي کشور در اين حوزه مي گويد: يقينا اگر پروژه گوره- جاسک نبود، شرکت لوله سازي اهواز هم تقريبا به وضعيت برخي شرکت هاي ديگر مبتلا مي شد. با پروژه گوره - جاسک افزون بر آنکه 1500 نيروي انساني کارخانه را حفظ کرديم، تعدادي نيروي جديد هم جذب کار شدند.
او با بيان اينکه تاکنون همه نيازهاي نفت، گاز و پتروشيمي را تامين کرديم، اشاره مي کند که طرح گوره - جاسک مي تواند ظرفيت يک سال لوله سازي اهواز را پر کند و براي نخستين بار وارد ساخت لوله هاي کيسينگ شديم و بنا داريم براي ساخت لوله هاي سيم لس (بدون درز) هم ورود کنيم که هم اکنون تمام نياز کشور در اين بخش، از خارج تامين مي شود.
ساجدي نژاد با اشاره به تعهد لوله سازي اهواز براي ساخت لوله هاي مورد نياز پروژه گوره - جاسک توضيح مي دهد: در صورتي که ميان دو شرکت ديگر پيوستگي وجود داشته باشد، مي توانيم در هفت تا هشت ماه 510 کيلومتر را اجرايي کنيم.
او البته اين درخواست را هم دارد که پرداختي هاي اين پروژه با سرعت بيشتري انجام شود و مي گويد: در زمينه پيش پرداخت ها با شرکت هاي داخلي هم مشابه خارجي ها برخورد شود.
از ديگر شرکت هاي فعال در پروژه گوره- جاسک پتکو است که شهاب تجري، مدير مهندسي اين شرکت مي گويد: افزون بر اين پروژه 400 پمپ پالايشگاه ستاره خليج فارس، پالايشگاه شازند، پالايشگاه لاوان و بيشتر پتروشيمي ها، پروژه هاي خط لوله آبادان ماهشهر، گوره جاسک، نمکزدايي و نيروگاهي همکاري داشته و داريم.
ساجدي نژاد با اشاره به رويکرد حمايتي وزير نفت از صنايع داخلي، اين درخواست را دارد که پس از تحريم ها هم اين رويه تداوم داشته باشد.
مهدي احمدي، مديرعامل شرکت پارس ره آوردان غرب با اشاره به رويکرد حمايتي وزارت نفت از سازندگان داخلي مي گويد: اگر زنجيره نفت را اينطور تعريف کنيم که آقاي زنگنه در راس اين زنجيره و من به عنوان سازنده در انتهاي آن قرار دارم، در اين دو بخش همه چيز خوب است؛ نگاه حمايتي وزير نفت در حمايت هاي دستوري، بخشنامه اي و قانوني خوب بوده است؛ اما در وسط اين زنجيره با مشکل مواجه هستيم. گاه به عناوين و تحت روش هاي مختلف، سازندگان ايراني دور زده مي شوند.
صفري از مديران شرکت فلکسور پارس هم معتقد است: حمايت هاي صنعت نفت باعث شده شرکت ما پس از يک دوره رکود دوباره روي پاي خود بايستد. حتي افزايش نيرو هم داشتيم. بسياري از شرکت هاي پتروشيمي سراغ ما آمدند و متوجه سيل عظيم خريداران شرکت نفتي و پتروشيمي شديم. فهميديم که اتفاقي رخ داده است و برايمان بارقه اميدي بود. ما هم بعد از آن به دنبال افزايش کيفيت بيشتر هستيم.
مشاوران داخلي نيز در سال هاي اخير، نقشي پررنگ تر از گذشته در صنعت نفت داشته و دراين مسير شاهد امضاي قراردادهاي زيادي در بخش هاي مختلف بوده ايم. از جمله مطالعات مخازن که همگي با شرکت هاي مشاور داخلي امضا شده است. شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز بتازگي با شرکت هاي پارس پترو زاگرس و مهندسي فرايند به منظور مطالعه جامع ميدانهاي مارون، رگ سفيد و پازنان، قرارداد همکاري امضا کرده است. مديرعامل شرکت پارس پترو زاگرس که قرارداد مطالعه جامع مخازن رگ سفيد و پازنان را امضا کرد، با اشاره به اينکه در صنعت نفت مطالعات جامعي را براي شرکت ملي نفت، شرکت نفت فلات قاره، شرکت نفت مناطق مرکزي و شرکت نفت و گاز پارس انجام داديم و در زمينه مطالعه درود و هنگام هم با شرکت نفت فلات قاره همکاري خواهيم داشت، مي گويد: وزير نفت از مشاوران و مهندسان، حمايت خوبي داشتند و پشت اقدام ايشان هستند که براي ما بسيار ارزشمند است؛ چون توانستيم نيروي جوان و آموزش ديده را به واسطه اين پروژه ها حفظ کنيم. مديرعامل گروه مهندسي فرايند نيز که بتازگي قرارداد مطالعه جامع مخزن مارون با شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را به امضا رساند، مي گويد: شرکت ما افزون بر کارهاي مطالعاتي در بخش پايين دستي نفت هم فعال است.
او مي افزايد: حمايت وزارت نفت در اين دوره از شرکت هاي ايراني مناسب بوده است؛ اما مشکل ما اين است که با تغيير مديريت ها اين رويکرد هم تغيير مي کند. اميدواريم ثبات داشته باشد؛ چراکه در اين صورت نمي توانيم برنامه ريزي درازمدت داشته باشيم.سيروس تالاري، رئيس هيات مديره انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت ايران، درباره وضعيت کنوني سازندگان صنعت نفت معتقد است: به عنوان يک واقعيت انکارناپذير وقتي ما مورد تحريم نفتي قرار مي گيريم و فروش و درآمد نفت و کشور کاهش مي يابد، به آن معناست که محدوديت هاي مالي بر فضاي اقتصادي سايه مي اندازد و حجم عرضه فرصت هاي شغلي در کشور کاهش مي يابد. بنابراين براي ما صنعتگران، پيمانکاران، مهندسان مشاور و... فضاي کسب و کارشان مورد تهديد قرار مي گيرد؛ اما اينکه وزارت نفت در چنين فضايي براي تحرک و فعال کردن بازار چه اقدا مي انجام مي دهد، بايد به هفت هزار قلم کالايي اشاره کنيم که شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در عرصه ساخت داخل عرضه کرده و باعث تحريک بازار شده است. از سويي وزارت نفت تمام سعي و تلاشش را مي کند که حداقل 6-5 ميليارد دلار پروژه را فعال نگه دارد که آن، امضاي بخشي از قراردادهاي 28 مخزن است که همان باعث تحريک بازار مي شود. با اين اهرم ها و تعاملات توانسته ثبات بازار و تاب آوري صنعت را در ساخت تجهيزات به گونه اي نگه دارد که از پيچ تحريم به سلامت عبور کنيم. ما مايوس نيستيم و ظرفيت وجود دارد و نکته مهم آنکه ظرفيت هاي ملي ما در حوزه ساخت، تجهيزات کالا و مواد مورد نياز صنعت نفت به درجه اي از اعتبار و اهميت رسيده که هيچ ايراني نمي تواند براحتي از آن عبور کند. مستند سخنان تالاري مي تواند نمايشگاه تجهيزات صنعت نفت اهواز باشد که هفته گذشته برگزار شد و خروجي آن با اخباري همچون بومي سازي 22 هزار و 500 قطعه کاربردي صنعت حفاري، بو مي سازي 8 هزار قطعه در نفت و گاز مارون، امضاي 54 قرارداد تامين کالا با سازندگان ايراني در گچساران، ساخت و رونمايي از 11 تجهيز با حمايت مناطق نفت خيز جنوب، امضاي قرارداد همکاري با شرکت هاي پارس پترو زاگرس و مهندسي فرايند به منظور مطالعه جامع ميدانهاي مارون، رگ سفيد و پازنان، امضاي چهار تفاهمنامه همکاري در زمينه تعميرات اساسي و بومي سازي و ارائه فهرست 7 هزار و 500 کالاي مورد نياز صنعت نفت به سازندگان داخلي که آيينه تمام نماي رويکرد حمايتي وزارت نفت از بخش خصوصي و بازيگري فعالان اين عرصه بود که تنها بخش کوچکي از آن به تصوير کشيده شد.او در پايان با اشاره به حرکت هاي مناسب وزارت نفت، خواستار آن است که بسته هاي حمايتي مجموعه نفت متناسب با بلوغ امروز سازندگان داخلي به روز شود.
11 قلم کالاي راهبردي صنعت نفت که با حمايت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از سوي شرکت هاي ايراني بومي سازي شده، در جريان برگزاري يازدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت نفت رونمايي شد.
شرکت ملي حفاري ايران از پنج تجهيز و ابزار کاربردي در عمليات حفاري و دو کتاب کارنامه پژوهشي شرکت ملي حفاري ايران و مسووليتهاي اجتماعي در مورد خدمات عام المنفعه رونمايي کرد.
فرصتهاي توسعه ساخت داخل در پروژههاي صنعت نفت در يازدهمين نمايشگاه تخصصي تجهيزات صنعت نفت خوزستان بررسي شد.
نشست تخصصي فرصت هاي توسعه ساخت داخل در پروژه هاي صنعت نفت با رويکرد حمايت از صنايع کوچک و کسب وکارهاي نوپا و نوآورانه برگزار شد.
شرکت ملي حفاري ايران و دانشگاه شهيد چمران اهواز در حاشيه دومين روز يازدهمين نمايشگاه تخصصي تجهيزات صنعت نفت و هفدهمين نمايشگاه تجهيزات حفاري خوزستان، تفاهمنامه همکاري علمي، آموزشي و پژوهشي امضا کردند.
قرارداد مطالعه جامع مخازن رگ سفيد و پازنان بين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت پترو زاگرس و مطالعه جامع مخزن مارون بين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت مهندسي فرايند امضا شد.
«پالسر مثبت» به عنوان يکي از ابزارهاي اساسي کاربردي در عمليات حفاري افقي و جهت دار چاه هاي نفت و گاز، در حاشيه يازدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت نفت و هفدهمين نمايشگاه ساخت تجهيزات حفاري خوزستان رونمايي شد.
تفاهمنامه همکاري در زمينه توسعه نظام مبادلات پيمانکاري فرعي ايران (ISPX) بين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و سازمان صنايع کوچک و شهرک هاي صنعتي ايران به امضا رسيد.
نرم افزار پيش بيني، تشخيص و کنترل فوران چاه هاي نفت و گاز (WELL CONTROL SOFTWARE) رونمايي شد.
شرکت ملي حفاري ايران و جهاد دانشگاهي خوزستان در حاشيه يازدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت نفت و هفدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات حفاري، تفاهمنامه همکاري علمي و پژوهشي امضا کردند.
سه تفاهمنامه همکاري ميان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت هاي پتروشيمي بندر امام، پتروشيمي مارون و پتروشيمي بوعلي امضا شد.
از کتاب «لايه آزمايي» تاليف عبدالکريم بساک، «کنترل فوران در چاه هاي نفت و گاز» ترجمه رضا سلطاني و فرهاد قرباني، «مهندسي و عمليات حفاري چاه ها» تاليف عزيزالله سرشوق، جلال نشاط قوجن و پژمان کيوان و «چينه شناسي زاگرس» تاليف حسن اميري بختيار و محمدرضا نوراني نژاد در سومين روز نمايشگاه رونمايي شد.
نشست هم انديشي مديران ارشد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با سازندگان و مديران شرکت هاي خدماتي تخصصي با موضوع چشم انداز حمايت از ساخت داخل و تشريح مقررات جديد برون سپاري برگزار شد.
پتروشيمي خارک که بيش از 20 سال از شروع به کارش در جنوبي ترين نقطه آب هاي ساحلي کشورمان مي گذرد، حالا علاوه بر تلاش براي افزايش ظرفيت، قرار است جزيره را از خاطره فلرهاي روشن دور کند تا سبزتر از قبل بماند. مديرعامل و مسوولان مي خواهند خبر خاموش شدن بزرگترين مشعل روشن خليج فارس را در بلندترين شب سال رسانه اي کنند. خبر آنقدر ساده و کوتاه است که جاي پس و پيش نمي گذارد. يک اتفاق خوشحال کننده قرار است رخ دهد؛ مشعل فروزان که از حدود 50 سال قبل با قدي برافراشته و پرحرارت، گوشه اي از خليج فارس محکوم به تنها سوختن بود، حالا قرار است به جزيره بيايد و مهمان پتروشيمي خارک شود و بعد به دريا برگردد و سفرش را شايد تا آن سوي زمين طي کند.
در طرح جديد پتروشيمي قرار است 220 ميليون فوت مکعب گازي که در حداقل 50 سال گذشته، هر روز در سکوي فروزان سوخته شده، به خارک بيايد و فروزان ديگر بدون مشعل و پاک در خليج هميشه فارس، روشن بماند.
مجتمع پتروشيمي خارک ابتدا در سال 1348 براي بازيافت پروپان، بوتان نفتا و گوگرد از گازهاي استحصالي چاه هاي حوزه نفتي فلات قاره ايران نصب و راه اندازي شد، اما حدود سه دهه بعد به منظور جلوگيري از سوختن گازهاي سبک توليد شده در فرآيند مجتمع و تبديل آن به فرآورده هايي با ارزش افزوده بالا و کاهش آثار زيست محيطي و اشتغال در جزيره، طرح احداث واحد متانول خارک آغاز شد و کلنگ احداث پتروشيمي خارک در سال 73 بر زمين خورد و در سال 78 يعني پنج سال بعد افتتاح شد. خوراک پتروشيمي خارک روزانه 4 ميليون مترمکعب گازهاي ترش همراه استحصال شده از استخراج نفت مناطق دريايي و خشکي شامل هيدروکربن هاي سنگين و ترکيبات گوگردي است. شايد بتوان گفت پتروشيمي خارک از اولين پتروشيمي هايي است که در خيز اول پتروشيمي دهه 70 براي تحولات اساسي کليد خورد و خيلي زود به نتيجه رسيد. اين مجموعه خودکفا که افزون بر تامين نيازهاي خود، گاز مايع مردم بومي جزيره را هم تامين مي کند، يکي از بزرگترين مخازن ذخيره سازي متانول را در اختيار دارد و به اين ترتيب مي تواند با اين ظرفيت ذخيره سازي، بازار متانول را تحت تاثير قرار دهد. اين شرکت از دو واحد ال پي جي و متانول تشکيل شده است که پنج محصول متانول، پروپان، بوتان، نفتا و گوگرد را توليد مي کنند و حالا غلامرضا اميرشقاقي، مديرعامل اين مجتمع از برنامه ريزي ها براي اجراي واحد 2 متانول اين مجتمع خبر مي دهد.
مديرعامل پتروشيمي خارک با بيان اينکه گاز سرچاهي حاصل از توليد نفت منطقه خارک به عنوان خوراک وارد پتروشيمي خارک مي شود، مي افزايد: همه محصولات اين مجتمع پتروشيمي (سالانه يک ميليون و 150 هزارتن) از طريق اسکله خود شرکت صادر مي شود. او مي گويد: اين شرکت با داشتن پنج مخزن با مجموع حجم 240 هزار تن، توانايي ذخيره بيشترين حجم متانول را در کشور دارد که مي تواند نقشي بسزا در بازار داشته باشد. مديرعامل پتروشيمي خارک فارغ از اطلاعاتي که درباره مجموعه فعال و پرخبر خودش دارد، يک خبر خوب براي کل جزيره و صنعت نفت هم دارد و آن اينکه قرار است در همين روزها جزيره خارک بدون مشعل روشن باشد و گازهاي همراهي که در اين سال ها تا همين چند روز گذشته مي سوختند به عنوان سوخت براي پتروشيمي خارک مورد استفاده قرار گيرند. تاکنون و در اين سال ها حدود 30 ميليون فوت مکعب گاز از ميدان ابوذر به صورت روزانه به جزيره خارک و پتروشيمي خارک رسيده، اما حالا قرار است گاز فروزان را هم دريافت کنند.
اميرشقاقي توضيح مي دهد: ظرفيت پتروشيمي خارک روزانه 150 ميليون فوت مکعب است که در حال حاضر روزانه 100 ميليون فوت مکعب آن فعال است و آنها مي توانند به راحتي با گاز فروزان، افزايش ظرفيت قابل توجهي داشته باشند. او مي گويد پتروشيمي خارک در اين مدت با حدود 72 درصد ظرفيت خود فعال است و حدود 28 درصد کمتر از ظرفيت توليد مي کنيم. درآمدمان از توليد فعلي حدود يک ميليون 100 هزار دلار است و با اين افزايش ورودي گاز از ميدان فروزان که ظرفيتشان را کامل مي کند، درآمد به روزانه 1.5 ميليون دلار هم مي رسد و اين يعني درآمدي که از تکميل چرخه توليد حاصل مي شود و اين موضوع اهميت زيادي دارد.
وي تاکيد مي کند در گذشته به دلايل مختلفي اين انتقال گاز به خارک اجرايي نشده و هم اکنون شرکت نفت فلات قاره با پيشنهاد ما موافقت کرده تا زمان راه اندازي NGL خارک اين گاز نسوزد و به مجموعه پتروشيمي خارک منتقل شود.
شقاقي ادامه مي دهد: طبق اين توافق قرار شد پتروشيمي خارک خط لوله اين انتقال را در سکوي فروزان تکميل کند. به اين ترتيب دو پل 32 و 54 متري را براي اتصال خطوط لوله 6 و 16 اينچي از سازه مشعل تا سکوي اصلي فروزان سکوي اصلي را برقرار کرديم و روي آن پل هم لوله 16 اينچ قرار داديم تا گاز منتقل شود. براي خط لوله هم آنتي کروژن، مواد شيميايي و پکيج مورد نياز را خريداري و به عبارتي همه موارد فني را رعايت کرديم تا در نهايت به ما اجازه بهره برداري از اين گاز را دادند. قرارداد هم از زمان آماده شدن اين پروژه تا 90 روز قبل از راه اندازي NGL خارک است. وي با تاکيد بر اينکه با اجراي اين پروژه ديگر در جزيره خارک گازي فلر نمي شود، مي گويد: سکوي فروزان در 104 کيلومتري از جزيره خارک قرار گرفته و فلر اين ميدان، بزرگترين فلر ميادين نفتي ايران است که در خليج فارس قرار گرفته و با اين انتقال حدود 35 ميليون فوت مکعب اين گاز ترش براي ما و 15 ميليون فوت مکعب براي شرکت نفت فلات قاره در مجموع 50 ميليون فوت مکعب در روز گاز به جزيره خارک منتقل مي شود که يا براي خوراک ما يا براي تزريق در چاه ها به کار گرفته مي شود.
بهزاد محمدي، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي نيز چند هفته قبل بازديدي کوتاه، اما اختصاصي از پتروشيمي خارک و ايجاد شرايط براي اين اتفاق مهم به جزيره خارک داشت. او ضمن بازديدي از NGL خارک، تاکيد کرد که پروژه هاي NGL از اين جهت که باعث حذف مشعل سوزي مي شوند، اهميت زيادي دارند و اظهار اميدواري کرد که NGL خارک هرچه زودتر اجرايي شود و در عوض پروژه موقت و جايگزين پتروشيمي خارک در جهت جلوگيري از سوختن گازهاي همراه ميدان فروزان موفق باشد و به محصول با ارزش تبديل و دوباره به دريا براي صادرات برگردد. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به اينکه پتروشيمي خارک پس از مجموعه مرودشت، دومين پتروشيمي قديمي کشور است، گفته بود: اين شرکت گاز ترش ورودي به مجتمع را تصفيه و خوراک خود را تهيه و به متانول تبديل مي کند که اين نشان دهنده تکميل زنجيره ارزش در اين واحد است. محمدي با بيان اينکه 27 پروژه پتروشيمي تا پايان سال 1400 و 26 پروژه ديگر نيز تا پايان سال 1404 به بهره برداري خواهد رسيد، اظهار کرده بود: دو پروژه ان جي ال خارک و متانول 2 پتروشيمي خارک از پروژه هاي جهش سوم پتروشيمي محسوب مي شوند که اميدواريم تا سال آينده شاهد فعال سازي اين پروژه ها باشيم. در واقع ظرفيت صنعت پتروشيمي تا پايان سال 1404 به بيش از 130 ميليون تن مي رسد که پروژه متانول 2 پتروشيمي خارک هم در تحقق اين موضوع اثرگذار است.
باوجود تحریم و محدودیت های مالی
مشعل تيمي از خبرنگاران رسانه هاي مختلف، هفته گذشته در روزهاي باراني و بهاري عسلويه مهمان چند پتروشيمي زيرمجموعه هلدينگ خليج فارس و مجموعه عمليات غيرصنعتي پازارگاد بودند تا از نزديک با شرايط کار اين روزهاي اين مجموعه ها آشنا شوند و در جريان برنامه ريزي ها براي روزهاي پيش رو قرار گيرند. اين همراهي طي دو روز براي بازديد و گفت و گو با مديران عامل پتروشيمي هاي آپادانا خليج فارس، نوري، مبين انرژي خليج فارس، پارس و مديرعامل مجموعه عمليات غيرصنعتي پازارگاد انجام شد.
مديرعامل پتروشيمي مبين انرژي خليج فارس:
عليرضا شميم، مديرعامل پتروشيمي مبين انرژي خليج فارس نيز در جمع خبرنگاران، اين مجموعه را قلب تپنده واحدهاي پتروشيمي عسلويه برشمرد و گفت: رويکرد اصلي براي ساخت اين مجموعه از سال 1380 ايجاد مرکزي متمرکز براي مجتمع هاي پتروشيمي به منظور کاهش قيمت تمام شده محصولات پتروشيمي بوده است و با وجود اين مجموعه شرکت هاي پتروشيمي حاشيه سود بالايي خواهند داشت. حاشيه سود مبين از سال 94، به طور ميانگين بين 51 تا 52 درصد بوده که در حال حاضر به بيش از 65 درصد رسيده است. وي حجم سرمايه گذاري يوتيليتي متمرکز پتروشيمي مبين انرژي خليج فارس را 2 ميليارد دلار اعلام کرد و درباره تعيين قيمت براي محصولات اين مجتمع گفت: هر ساله تعيين قيمت محصولات يوتيليتي مشکلات و اختلافاتي داشت، اما در دو سال اخير، قيمت گذاري محصولات براساس دستورعملي که از سوي شوراي رقابت ابلاغ شده، با استفاده از روش حسابداري مدرن و حاشيه سود خوب انجام مي شود. در اين روش فرمولي اختصاص يافته که بر اساس آن قيمت گذاري بدون اختلاف تعيين مي شود و همه از آن راضي هستند. او در ادامه از پروژه هاي جديد اين مجموعه خبر داد و گفت: آب شيرين کن هفتم اين شرکت به عنوان پشتيبان 6 واحد قبلي نصب شده و تا دو هفته آينده پيش راه اندازي مي شود، همچنين يک بويلر 350 تني در حال راه اندازي است که به ظرفيت اسمي بخار شرکت افزوده مي شود. مديرعامل پتروشيمي مبين انرژي خليج فارس با اشاره به اينکه پساب هاي صنعتي تمام شرکت هاي منطقه به واحد پساب اين شرکت ارسال مي شود، گفت: با مطالعات انجام شده و با استفاده از فناوري هاي جديد، پروژه تبديل آب استحصال شده از پساب به آب DM با 65 تا 70 درصد پيشرفت در حال انجام است که اين آب، گران و مقرون به صرفه است. همچنين پروژه تبديل لوله هاي GRP واحد آبگير اين شرکت به لوله هاي فلزي با سرمايه گذاري 120 ميليارد تومان از هفته جاري عملياتي مي شود. انجام اين پروژه تداوم توليد در شرکت هاي پتروشيمي مبين، زاگرس، پرديس، نوري و پارس را به دنبال دارد که سبب جلوگيري از خسارت هاي مالي به شرکت ها مي شود. وي به شرايط مالي مناسب اين مجموعه براي سرمايه گذاري در پروژه اي جديد اشاره کرد و گفت: در مزايده اي که مهرماه از سوي هلدينگ خليج فارس برگزار شد پتروشيمي مبين انرژي خليج فارس 100 درصد شرکت آپادانا خليج فارس را خريداري کرد تا از سال 1400 به بهره برداري و توليد برسد و با خريد خوب سود سالانه 2800 ميليارد توماني مبين، 1500 ميليارد تومان افزايش مي يابد.
مديرعامل پتروشيمي آپادانا خليج فارس:
جليل قسامي درباره پيشرفت 47 درصدي طرح آپادانا خليج فارس گفت: اين طرح شهريور 1400 وارد مدار توليد مي شود و به روزانه 4 هزار مترمکعب متان براي خوراک روزانه نياز دارد. وي با اعلام اينکه مجموعه آپادانا ظرفيت توليد سالانه يک ميليون و 650 هزار تن متانول را خواهد داشت، افزود: 462 ميليون يورو مجموع اعتبار پيش بيني شده براي اين طرح است و تاکنون 250 ميليون يورو سفارش گذاري شده و بخش قابل توجهي از تجهيزات خريداري و نصب شده است. قسامي با تأکيد بر استفاده حداکثري از ساخت داخل در طرح آپادانا خليج فارس ادامه داد: تلاش شده تمامي تجهيزات مورد نياز از داخل تهيه شود و تنها کالاهاي غيرموجود هم از بهترين برندهاي دنيا تهيه شده است. مديرعامل پتروشيمي آپادانا خليج فارس با بيان اينکه هم اکنون توليد متانول کشور 8 ميليون و 300 هزار تن است که 300 هزار تن در داخل مصرف و مابقي صادر مي شود، اظهار کرد: چين با وجود توليد 60 ميليون تن متانول، 10 ميليون تن نيز وارد مي کند که اين نشان دهنده وجود بازار اين محصول است. متانول توليدي در چين از زغال سنگ است که آلودگي زيادي براي محيط زيست ايجاد مي کند، اما متانول ما از گاز توليد و تمامي آن صادر خواهد شد.
مديرعامل شرکت پتروشيمي نوري:
تقي صانعي، مديرعامل شرکت پتروشيمي نوري به عنوان يکي از قديمي ترين پتروشيمي هاي منطقه ويژه عسلويه با اشاره به توليد 2 ميليون و 900 هزار تن محصول از ابتداي سال تا 15 آذرماه در پتروشيمي نوري اظهارکرد: 60 درصد اين محصولات صادر و 40 درصد به بورس کالا و مجتمع ها ارسال شده است. صانعي در ادامه از عرضه 90 درصد ارز صادراتي اين شرکت به سامانه نيما در سال 97 خبر داد و در پاسخ به رسانه ها گفت: درصد مابقي نيز براي تهيه تجهيزات و تعميرات اساسي شرکت هزينه شده است. وي با تاکيد بر اينکه پتروشيمي نوري سود انباشته افزايش سرمايه نيز خواهد داشت، افزود: سال گذشته 2500 ميليارد تومان سود داشتيم که 900 ميليارد آن سود توليد بوده و مابقي به خاطر تلاطمات ارزي نصيبمان شد، اما در 6 ماهه اول امسال تمامي سودمان از طريق توليد به دست آمده است. صانعي تصريح کرد: در سال هاي گذشته پتروشيمي نوري فقط به فازهاي يک، 2 و 3 پارس جنوبي وصل بود، اما در حال حاضر به همه فازها متصل شده است و خوشبختانه هيچ مشکلي در تامين خوراک نداريم. مقدار خوراک دريافتي پتروشيمي نوري روزانه حدود 100 هزار بشکه ميعانات گازي است. برنامه ما توليد 90 درصد ظرفيت اسمي است که تاکنون محقق شده است و تا آخر سال رکورد خوبي به ثبت مي رسانيم. وي با اشاره به طرح هاي توسعه اي پتروشيمي نوري افزود: پروژه شيرين سازي برش سنگين براي توليد گازوئيل باکيفيت در دست مناقصه است که تا دو ماه آينده برنده مناقصه مشخص و کار عملياتي آن تا پايان امسال يا سرانجام اوايل سال آينده آغاز مي شود. وي با اشاره به اجراي دو پروژه توسعه اي در پتروشيمي نوري به منظور افزايش ظرفيت محصولات و ايجاد ارزش افزوده بيشتر گفت: با اجراي اين پروژه ها، 20 درصد ظرفيت توليد پارازايلين و 10 درصد ظرفيت بنزن شرکت افزايش مي يابد.مديرعامل پتروشيمي نوري درباره پروژه «به صفر رساندن سوزاندن گازهاي ارسالي به مشعل» براي کاهش مصرف گاز طبيعي و افزايش توليد LPG اظهار کرد: با اجراي اين پروژه، گاز ارسالي به مشعل صفر و براي نخستين بار گوگرد به کود سولفات آمونيوم تبديل مي شود. اين طرح در دست بررسي است و سال آينده عملياتي خواهد شد.مديرعامل پتروشيمي نوري گفت: اين شرکت با همکاري شرکت هاي دانش بنيان پنج کاتاليست را داخلي سازي کرده است و در تامين کاتاليست و مواد شيميايي و تجهيزات هيچ مشکلي ندارد. صانعي با اشاره به اينکه تاکنون 3 هزار قطعه در پتروشيمي نوري داخلي سازي شده است، اظهار کرد: سازندگان داخلي سهم بالايي در اجراي پروژه هاي اين شرکت دارند.
مديرعامل شرکت عمليات غيرصنعتي پازارگاد:
ابراهيم ياسري، مديرعامل شرکت عمليات غيرصنعتي پازارگاد نيز با بيان اينکه مجموعه به دنبال ايجاد گردشگري صنعتي در عسلويه است، تصريح کرد: خانواده بزرگ صنعت پتروشيمي منطقه براي ما در اولويت هستند، اما خدمات ما براي ساکنان و مسافران نيز پيش بيني شده است. در واقع ما پشتيبان اين جبهه اقتصادي در عسلويه هستيم و به پتروشيمي هاي منطقه ويژه اقتصادي پارس (عسلويه) خدمات ارائه مي دهيم. او با اشاره به اينکه شرکت عمليات غيرصنعتي پازارگاد تا سال 93 دولتي بود و مسئوليت پشتيباني و ارايه خدمات را به عهده داشت، افزود: تمام کارهاي شرکت هاي پتروشيمي به جز موارد مربوط به توليد و صنعتي را پيـــش از خصوصي سازي انجام مي داديم و مشابه اين شرکت در ماهشهر نيز وجود دارد. به گفته ياسري، اسکان و پروازها از طريق اين شرکت انجام مي شود: سال گذشته 570 هزار نفر را با پرواز جا به جا کرديم و براي اين عمليات با شرکت هاي مختلف هواپيمايي در ارتباط هستيم و از عسلويه به 10 نقطه از کشور پرواز داريم تا پايداري توليد در اين منطقه حفظ شود .
او همچنين گفت که اکنون 1500 واحد متاهلي در منطقه جم و يکهزار اتاق هتلي نيز براي مجردها و ترددکنندگان اقماري در نظر گرفته شده است. مديرعامل شرکت عمليات غيرصنعتي پازارگاد به ساخت و ايجاد دهکده گردشکري پازارلند در اين منطقه اشاره کرد و گفت: امکانات تفريحي لازم در اين منطقه براي کارکنان و خانواده ها و مسافران گردشگري وجود دارد که شامل تفريحات دريايي، 25 اقامتگاه هاي لوله اي به نام ويولا، 85 کلبه هاي اسکيمويي و پلاژ بانوان و... است.
مديرعامل پتروشيمي پارس:
مسعود حسني، مديرعامل پتروشيمي پارس نيز گزارش خود در جمع خبرنگاران را با اين خبر خوب شروع کرد که روند توليد و صادرات پتروشيمي پارس نسبت به پارسال بسيار بهتر شده است و افزود: سياست پتروشيمي پارس اين است که محصولات جديدي توليد کند که بخش اعظم خوراک آنها از محصولات خود شرکت قابل تامين باشد و به عبارتي زنجيره محصولات اين شرکت به ويژه استايرن منومر و پروپان تکميل شود. مديرعامل پتروشيمي پارس با بيان اينکه امکان سنجي چند پلنت که در پايين دست محصولات شرکت قرار مي گيرند، انجام شده است، گفت: تصميم نهايي هنوز گرفته نشده است، اما نتيجه به زودي مشخص مي شود. يکي از برنامه هاي شرکت اين است که بتواند از استايرن منومر غير از پلي استايرن هاي معمول که توليد مي شود محصولي جديد يا محصولي که ارزش افزوده بيشتري دارد، توليد کند و با اجراي اين برنامه مي توان سود سالانه 6 هزار ميليارد توماني شرکت را به 10 هزار ميليارد تومان رساند. حسني با بيان اينکه پتروشيمي پارس به دنبال تکميل زنجيره ارزش محصولات توليدي خود است، افزود: در پروپان حرکت روي زنجيره پلي اتيلن است و در استايرن روي محصولات ديگر استايرن پيش مي رويم که نمونه آن در کشور توليد نمي شوند مديرعامل پتروشيمي پارس تصريح کرد: توليد و صادرات اين شرکت با وجود شديدتر شدن تحريم ها نسبت به مدت مشابه پارسال افزايش داشته و فقط صادرات شرکت در هشت ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال 21.5 درصد افزايش يافته است. ظرفيت توليد استايرن منومر 7 درصد و اتيل بنزن پتروشيمي پارس 20 درصد افزايش يافته است و مي خواهيم در يک سال آينده (پايان 99) به 25 درصد افزايش ظرفيت در توليد استايرن منومر برسيم.
نخستين رويداد نوآوري «پتروليوم تيکاف» برگزار شد
همزمان با آغاز هفته پژوهش، نخستين رويداد نوآوري وزارت نفت با عنوان «پتروليوم تيکاف» با محوريت به هم رساني حوزه هاي فناوري در بخش عرضه و تقاضا در پژوهشگاه صنعت نفت کليد خورد. در اين رويداد بزرگ شرکت هاي فعال در حوزه هاي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، با اهدافي مشتمل بر توسعه، يادگيري، کارآمدسازي، انتخاب و فرصت سازي با همکاري پژوهشگاه صنعت نفت حضور داشتند.
بيژن زنگنه، وزير نفت در نخستين رويداد نوآوري وزارت نفت با عنوان «پتروليوم تيکاف» که 25 آذرماه برگزار شد، گفت: «سال 76 هيچ دانشگاهي به معناي واقعي در رشته هاي بالادستي صنعت نفت دانشجو نمي پذيرفت. حتي در دانشگاه صنعت نفت رشته اختصاصي براي بالادست، مثل مهندسي مخزن، بهره برداري يا مديريت مخزن، اکتشاف، حفاري و... به طور مشخص وجود نداشت، اما اين رشته ها در دانشگاه هاي برتر کشور ايجاد شد و امروز در سطح خوبي فارغ التحصيل داريم.»
وي افزود: «در دور جديد هم که به وزارت نفت آمدم، تلاش کرديم دانشگاه ها را وارد بحث پژوهش به معناي واقعي و نه شکلي کنيم تا پيوندهاي مستحکمي بين صنعت و دانشگاه شکل گيرد. امروز 26 طرح پژوهشي مهم شامل 9 قرارداد بالادستي براي افزايش بازيافت ميدان ها، پنج طرح اکتشافي و 12 قرارداد براي ايجاد انستيتوهاي پايين دستي نفت شامل پالايش، گاز و پتروشيمي با همکاري دانشگاه ها دنبال مي شود که بر اساس گزارش هاي ارائه شده، در قراردادهاي بالادستي و پايين دستي فاز اول تمام شده، فاز دوم اجرايي شده و بسته دوم قراردادهاي کلان اکتشافي هم تصويب شده و در حال پيشرفت است.»
وزير نفت با اشاره به اينکه اين روند با افت وخيزها و فرازونشيب هايي همراه است، تصريح کرد: «در راستاي تقويت پيوند صنعت و دانشگاه، تاکيد کرده ام که درهاي پژوهشگاه صنعت نفت هم بايد به روي استادان، دانشگاهيان و محققان باز باشد. در هيچ کجاي دنيا کارکنان دولت اختراع نمي کنند. اين اختراعات با باز کردن درهاي پژوهشگاه و استفاده محققان از امکانات انحصاري اين مجموعه امکان پذير خواهد شد. دستورعمل هاي آن نيز تا حدود زيادي ابلاغ شده و اميدوارم به خوبي انجام شود.»
زنگنه ادامه داد: «اميد بسياري به نيروهاي جوان و خلاق داريم. وظيفه خود مي دانم که اگر تجربه اي دارم، رايگان و بدون هيچ منتي در اختيار جوانان و استارت آپ ها بگذارم تا در بخش هاي مختلف صنعت نفت بتوانند ابراز وجود کنند، تقويت شوند و آينده صنعت نفت را رقم بزنند.»
وزير نفت با تاکيد بر حمايت از شرکت هاي دانش بنيان گفت: «کارهاي بزرگي مي توان براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان انجام داد؛ ساده ترين آن تضمين خريد کالاهاي نوآورانه است. به اين مفهوم که هر سازنده اي که بتواند کالا را البته به شرط آنکه آن کالا مورد نياز صنعت نفت باشد، بسازد و استانداردهاي آن را از انجمن نفت که متولي اين موضوع است، دريافت کند، خريد از او را تضمين مي کنيم و آن شرکت مي تواند با اتکا به اين تضمين، از بانک تسهيلات دريافت کند. کاري که سال هاست در بخش کشاورزي نيز در حال انجام است.»
زنگنه ادامه داد: «برنامه جديد وزارت نفت، حمايت از سازندگان داخلي با طرح ضمانت خريد است؛ به گونه اي که اين وزارتخانه خريد از سازندگاني که کالاهاي مورد نياز صنعت نفت را بسازند و گواهي کيفي آن را دريافت کنند، تضمين مي کند.»
وي پمپ هاي درون چاهي يا لوله هاي بدون درز را از کالاهاي مورد نياز صنعت نفت خواند و گفت: « در صورت تحقق ساخت چنين کالاهاي کيفي، هم زمان خريد خارجي آن کالاها را ممنوع خواهيم کرد.»
وزير نفت ادامه داد: «براي نخستين بار است که يک دستگاه اجرايي با حجم سرمايه گذاري عظيم و برخورداري از انواع خدمات فناورانه و تجهيزات پيچيده، خودش وارد عرصه حمايت از استارت آپ ها و شرکت هاي دانش بنيان شده و در اين زنجيره مي خواهد به طور جدي اثرگذار شود.»
زنگنه با اشاره به اقدام هاي بسياري که در اين زمينه از سوي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري انجام شده است، گفت: «آنها سرمايه گذاري نمي کنند بلکه سرمايه گذاري کشور از چند جهت است و مهم ترين آن نفت است از اين رو ورود نفت به اين حوزه مي تواند منشأ تحولات بزرگي باشد.»
وزير نفت درباره مجموعه ري که براي استقرار شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها در نظر گرفته شده است، گفت: «اين مجموعه با مساحت حدود 25 هکتار و برخورداري از سوله، ساختمان و... در اختيار اين شرکت ها قرار خواهد گرفت و مرحله نخست معماري و طراحي آن در دست انجام است. ممکن است در مرحله گذار تا استقرار در مجموعه ري، از امکانات فيزيکي پژوهشگاه استفاده شود. اين استارت آپ ها در صورتي که در ارتباط با نفت کار کنند، از مزيت هايي که نفت برايشان در نظر مي گيرد، بهره مند مي شوند. صندوق نوآوري يکي از اين مزيت هاست که ظرف يک هفته آينده پيشنهاد ما براي تشکيل اين صندوق با سرمايه اوليه 100 ميليارد تومان ارائه خواهد شد.»
وي افزود: «با مشورت صاحب نظران، فرآيندي به منظور انتخاب بهينه استارت آپ ها و شرکت هاي دانش بنيان براي استقرار در مجموعه ري طراحي شده است و برآورد مي شود حدود 100 تا 150 شرکت در ري مستقر شوند. يکي از حلقه هاي فرآيند طراحي شده، همين رويداد امروز (پتروليوم تيکاف) است.»زنگنه با بيان اينکه نيازها و چالش هاي ما بيشتر مربوط به مباحث نرم افزاري و فرآيندي است، يادآور شد: «هر هفته براي ارتباط مستقيم با استارت آپ ها و دانش بنيان ها وقت خواهم گذاشت و اميدوارم بتوانم مانند يک منتور کمک کرده و از اين مجموعه ها حمايت کنم.»
وزير نفت بعد از سخنراني در نخستين رويداد نوآوري وزارت نفت با عنوان «پتروليوم تيکاف»، نمايشگاه عرضه و تقاضا را افتتاح کرد و بعد از بازديد از اين نمايشگاه با حضور در جمع خبرنگاران به پرسش هاي آنها پاسخ داد.
زنگنه در پاسخ به پرسشي درباره سياست هاي آمريکا براي اعمال نفوذ در بازار جهاني نفت گفت: «من هيچ شکي ندارم که يکي از دلايل آمريکا براي تحريم ايران و ونزوئلا، فراهم کردن بازار براي نفت شيل خودش، آن هم با قيمت هايي است که سرمايه گذاري را توجيه کند. آمريکا در دو سال پياپي 2018 و 2019، هر سال 1.5 ميليون بشکه به توليد خود اضافه کرد که با قيمت هاي بالاي 60 دلار فروخت و بدون زحمت هم توانست با خارج کردن ايران و ونزوئلا، بازار را در اختيار داشته باشد، بنابراين اين موضوع تنها سياسي نبود، بلکه قضيه اقتصادي هم بود که پوششي سياسي به خود گرفت و با زور و گردن کلفتي آن را اعمال کردند.»وزير نفت ادامه داد: «من پيش از اينکه نگران اين مسائل باشم، نگران عقب ماندگي فناوري و پايين ماندن ضريب بازيافت نفت هستم.»
وي با بيان اينکه تحريم ها برداشته شود، ما و همکارانمان مي دانيم چگونه دوباره بازار نفت را به دست بياوريم و از پس قلدربازي ها که برخي توليدکنندگان عليه ما دارند، برآييم، گفت: «بايد تلاش کنيم تحريم را عزتمندانه برداريم.»
زنگنه به اين پرسش که «به نظر مي رسد ايران سهم خود را در بازار نفت از دست داده است و بازگشت به بازار در گرو اين است که تنوع بخشي کنيم، اما فناوري لازم را در اختيار نداريم، چه تدبيري براي اين موضوع انديشيده شده است؟» پاسخ داد: «يک بحث توليد محصولات پايين دستي است. اين موضوع هميشه در دستور ما بوده و در آن موفق هم بوديم، گرچه در ايران بعضي وقت ها هر کاري انجام دهيم، مي گويند کم است، اما کار بزرگي در پتروشيمي و پالايش انجام شده است.»وي افزود: «پارسال 5.8 ميليارد دلار خوراک به شرکت هاي پايين دستي پتروشيمي فروخته شده است. کدام صنعتي در کشور داريم که 5.8 ميليارد دلار خوراک به بخش پايين دستي فروخته باشد؟! همچنين پالايشگاه ها 5.5 ميليارد دلار به صنايع پايين دستي خوراک فروختند.»
زنگنه در پاسخ به پرسش درخواست اخير ايران از کره جنوبي براي دريافت بدهي خود از اين کشور گفت: «ما هميشه اين درخواست را داشتيم و موضوع تازه اي نيست. در واقع هر کشوري که پول هاي ايران در آن قفل شده، بايد آن را پرداخت کند و تنها مختص کره جنوبي نيست. بانک مرکزي اين موضوع را دنبال مي کند.»
وزير نفت درباره ادعاي دارندگان خودروهاي ديزلي که مي گويند سهميه سوخت خودروي آنها کم است، پاسخ داد: «سهميه سوخت اين خودروها بر اساس پيمايش و بارنامه است. ممکن است برخي از اين خودروها که داخل شهرها هستند، بارنامه نداشته باشند، اما ما هيچ محدوديتي براي آنها نگذاشته ايم.»
گازرساني به استان سيستان و بلوچستان ديگر پرسش مطرح شده از وزير نفت بود که وي در پاسخ گفت: «هم اکنون يک ميليون و 500 هزار خانوار در کشور از نعمت گاز طبيعي بهره مند نيستند، اين خانوارها براي گرمايش از نفت سفيد و براي پخت و پز از گاز مايع استفاده مي کنند.»زنگنه با اشاره به اينکه استفاده از گاز مايع در خودروها به دليل افزايش قيمت بنزين صرفه اقتصادي پيدا کرده و مردم به صورت غيرفني، غيرمجاز و غيراستاندارد از کپسول هاي گاز مايع براي سوخت خودروها استفاده مي کنند، افزود: «شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، رقم قابل توجهي را بيش از نياز استان هايي که از ال پي جي استفاده مي کنند، به شرکت هاي توزيع کننده تحويل داده است و توزيع کنندگان نيز اعلام مي کنند همه آن ميان مردم توزيع مي شود، اما مشکل اين است که اين کپسول ها به دست مصرف کننده خانگي نمي رسد.»وي ادامه داد: «تلاشمان اين است با پياده کردن سيستمي، مطمئن شويم کپسول ال پي جي به دست خانوار برسد.»وزير نفت درباره گازرساني هم با بيان اينکه 95 درصد جمعيت کل کشور از نعمت گاز طبيعي برخوردارند، اظهار کرد: «گازرساني به جنوب خراسان، بخشي از آذربايجان غربي، کرمانشاه، بخشي از فارس و سيستان و بلوچستان در حال انجام است.»زنگنه با بيان اينکه گازررساني به روستاها در طول شش سال و نيم اخير از مجموع گازرساني در طول سال هاي گذشته بيشتر بوده است، اظهار کرد: «پيش از اين دولت، به 14 هزار روستا گازرساني شده بود، در حالي که در طول 6 سال و نيم اخير گازرساني به روستاها از 15 هزار عبور کرده است.»
وي در پاسخ به پرسش ديگري با محور بحث پالايشگاه سازي گفت: «طرح فراگير پالايشي سيراف (6 پالايشگاه هر يک با ظرفيت پالايش روزانه 60 هزار بشکه ميعانات گازي) در حال اجراست و بر اساس تفاهم هاي انجام شده، 20 هزار ميليارد تومان منابع مالي مورد نياز آن از طريق بانک مرکزي تامين خواهد شد.»وزير نفت ادامه داد: « اگر کسي مخالف پالايشگاه سازي است، چگونه توليد روزانه بنزين کشور را از 52 ميليون ليتر به روزانه 110 ميليون ليتر مي رساند، پس اگر موافق پالايشگاه سازي بودم، چه مي کردم؟ چه کسي در تاريخ صنعت نفت توانسته است افزايش 2.2 برابري در حوزه توليد سوخت را محقق کند، عده اي علاقه دارند چيزهايي را بگويند، ما هم توضيح مي دهيم، برخي اوقات شنيده مي شود، اما برخي اوقات هم آنقدر سر و صدا زياد است که شنيده نمي شود.»زنگنه با تاکيد بر اينکه اقدام هاي وزارت نفت در پالايشگاه سازي بسيار مهم و بزرگ است، افزود: «نمونه آن توسعه پالايشگاه تبريز، اصفهان و بندرعباس، آبادان و ستاره خليج فارس است، اما باز هم تاکيد مي کنم که مشکل سوخت کشور را نبايد در پالايشگاه ها جست جو کرد، بلکه مشکل سوخت کشور را بايد در فناوري خودروها جست وجو کرد.»
در ادامه اين رويداد، جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت، ضمن تبريك هفته پژوهش به تمامي فناوران در تمام نهاد هاي علمي و صنعتي كه باعث ارزش آفريني براي صنعت نفت و گاز كشور هستند، گفت: «خوشبختانه كشور ما بعد از عبور از استقرار اكوسيستم هاي آموزش عالي و پژوهشي، مدتي است كه وارد طراحي و استقرار اكوسيستم هاي نوآوي شده است و اين نويد بخش حركت ما به سمت صنعت دانش بنيان و اقتصاد دانش بنيان خواهد بود.» وي با بيان اينكه در طول سال هاي گذشته شاهد تلاش وزير نفت در شكل گيري عرصه اكوسيستم ها بوده ايم، افزود: «تشكيل اين اكوسيستم ها را مي توان در ايجاد رشته هاي مرتبط با حوزه نفت در دانشگاه هاي رتبه اول كشور، فارغ التحصيلي صد ها دانشجوي با استعداد در اين رشته و پيوستن آن ها به جمع خانواده صنعت نفت مشاهده كرد.» رئيس پژوهشگاه صنعت نفت افزود: «وزير نفت همواره در شكل گيري اكوسيستم پژوهشي كشور و انعقاد قرارداد هاي بسيار كلان با دانشگاه ها و حمايت از پايان نامه هاي مقاطع كارشناسي ارشد و دكتري نقش موثري داشته و اين امر سبب شده است كه صنعت نفت يكي از پيشگامان حوزه پژوهش در كشور باشد.» توفيقي با اشاره به طرح انديشه اكوسيستم نوآوري در صنعت نفت ادامه داد: «اين طرح كه تکميل کننده زنجيره ها و اكوسيستم هاي پيشين است، نويد بخش اين مدعاست كه صنعت نفت مسير متعالي و ترقي را در حوزه فناوري طي كرده و در توسعه صنعتي پيشگام است.» وي به مرکز نوآوري پژوهشگاه صنعت نفت اشاره کرد و گفت: «افتتاح مرکز نوآوري پژوهشگاه صنعت نفت شروعي خواهد بود براي توسعه انديشه اي كه در سطح وزارت نفت براي شكل گيري اكوسيستم نوآوري در صنعت نفت مطرح شده است.» رئيس پژوهشگاه صنعت نفت پژوهشگاه را داراي خدمات ارزشمند برشمرد و ادامه داد: «اين پژوهشگاه توانسته است در طول اين سال ها خدمات شايسته اي به صنعت نفت عرضه كند و اين خدمات از اثربخشي و تاثير گذاري بسزايي برخوردار بوده است و اميدواريم در ادامه فعاليت هاي خود با عزمي راسخ و با بهره برداري از زيرساخت هاي انساني و نيروهاي خلاق و ازمايشگاه هاي منحصر به فرد بتواند صنعت نفت كشور را در شكل گيري اين اكوسيستم ياري كند.»
در پایان این آیین با حضور وزیر نفت، مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت با هدف به کارگیری ظرفیت های فکری جوانان دانشگاهی و حمایت از کسب وکارهای نوآورانه افتتاح شد. همزمان با این افتتاح مرکز رشد و نوآوری شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد نیز به صورت ویدئو کنفرانس افتتاح شد.
سعيد محمد بگي سي ان جي، صنعتي تقريبا نوپا درکشورمان است که از ظهور آن، مدت زمان طولاني نمي گذرد و برداشتن گام هاي اوليه وکاربردي آن به حدود دو دهه قبل بازمي گردد. چراغ اين صنعت،گاه بابي مهري برخي، کم فروغ و گاه بانگاه محبت و تعهد، پرفروغ بوده، اما هيچگاه خاموش نشده است. با گذشت حدود دو دهه حضور وفعاليت اين صنعت کليدي در کشور، نقش و جايگاه آن که مي تواند تاثير بسزايي بربخش هاي مختلف جامعه ازجمله اقتصاد و محيط زيست برجاي گذارد، برهمگان بيش از پيش آشکار و رونق دهي به آن يک اولويت درسياست هاي کلان بدل شده است. بدون ترديد تحقق رونق مورد انتظار بسته به زنجيره اي متصل به هم است؛ زنجيره اي که يک سويش دولت و دستگاه متولي آن يعني وزارت نفت است و سوي ديگرش بانک که به عنوان بخش خصوصي و عامل مهم ارائه تسهيلات، بايد همسو با يکديگر حرکت کنند تا چرخ صنعت سي ان جي، روان تر از قبل بچرخد. با اين نگاه، در هفته اي که گذشت، امير وکيل زاده، مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به نمايندگي از شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در حضور بيژن زنگنه، وزير نفت و عليرضا صادق آبادي، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش، تفاهمنامه مهمي را با محمد بيگدلي، مديرعامل بانک ملت امضاکردند. تفاهمنامه اي باعنوان «تامين مالي طرح توسعه و توليد کارخانه اي و کارگاهي خودروهاي دوگانه سوز سي ان جي» که هدفي ملي را درپي داشت و آن کمک به چرخش هرچه روان تر، چرخ هاي صنعت سي ان جي درکشوراست. گزارش پيش رو، شرحي است براين رخداد مهم.
بعد ازيک هياهوي صبحگاهي در خيابان هاي شلوغ تهران همراه باتنفس هوايي آلوده، حضور در مرکز همايش هاي تخصصي شرکت ملي نفت( کوشک) و چشم انداز محوطه بيروني آن که درختان متعددي را درخود جاي داده، روح نواز است. درختاني که فرش سبزي به زيرپاي دارند و شميم برخاسته ازآنها،نفس کشيدن را لذت بخش کرده است.پس از سال ها زمينه سازي و تا حدودي هم عمل براي رونق دهي به صنعت سي ان جي، گام مهم ديگري در دنباله گام هاي قبلي دراين عرصه برداشته شد. گامي در جهت تامين منابع مالي طرح توسعه وتوليد کارخانه اي و کارگاهي خودروهاي دوگانه سوز سي ان جي که در قالب يک تفاهمنامه برداشته شد.سالن وصحنه به زيبايي آراسته وصندلي هاي ميهمانان ويژه نيز با برچسب کاغذي رزرو شده بودند.نيره پيروزبخت، رئيس سازمان ملي استاندارد، فرشاد مقيمي مديرعامل گروه خودروسازي ايران خودرو، محمدباقر عالي معاون وزيرصنعت، معدن و تجارت(صمت) همچنين محمدبيگدلي مديرعامل بانک ملت که خود به نوعي ميزبان اين مراسم و يک پاي آن است، درسالن حضور داشتند تا شاهدي باشند براين رخداد مهم درعرصه صنعت سي ان جي و رونق دهي به آن با کمک و همياري بخش هايي همچون بانک.محور صحبت ها مشخص و حول گامي رو به جلو براي تامين مالي طرحي است که برپايه آن، توليد کارخانه اي وکارگاهي خودروهاي دوگانه سوز توسعه خواهد يافت.
در آيين امضاي تفاهمنامه «تامين مالي طرح توسعه و توليد کارخانه اي و کارگاهي خودروهاي دوگانه سوز سي ان جي» بيژن زنگنه، وزير نفت که از سخنرانان اصلي آن بود ازاين جهت که به کمک همکارانش درشرکت ملي پالايش وپخش فرآورده هاي نفتي و بخشي بيروني وزارت، يعني بانک، قدم مهمي درجهت توسعه صنعت سي ان جي برداشته مي شود، خوشحال به نظرمي رسيد.وزير نفت گفت: از دست درکاران اين طرح ازجمله بانک ملت به عنوان پيشتاز همکاري در کارهاي صنعت نفت، وزارت کشور، سازمان برنامه و بودجه و همه اشخاصي که با همت واراده خود تلاش کردند مصوبه شوراي اقتصاد ظرف دو روزدريافت و ابلاغ شود، تشکر مي کنم.زنگنه افزود: اين بي انصافي است اگرکاري تمام مي شود يک نفر بخواهد به نام خود تمام کند؛ اين کارهمه بوده است و خيلي ها در پشت صحنه زحمت مي کشند.
وزيرنفت ازسي ان جي به عنوان «سوخت ملي» ياد کرد وگفت: هيچ کشوري در دنيا مانند ايران نيست که 94 تا95 درصد جمعيت آن در خانه هايشان گاز وبه اندازه ما خودرو سي ان جي سوز داشته باشد. زنگنه بابيان اينکه هم اکنون به طورکامل به فناوري ايستگاه هاي سي ان جي دست يافته ايم و ايستگاه ها کاملا ايراني هستند، افزود: با توجه به اينکه گازدر سراسرکشور وجود دارد وتمام تجهيزاتي که لازم است در زنجيره سي ان جي مصرف شود، ايراني است، پس بايد استفاده ازفناوري سي ان جي درکشور را بالا ببريم تا سوخت درست تر مصرف و استاندارد آن مراعات شود. وي با تاکيد برافزايش توليد تعداد خودروهاي سي ان جي سوز اظهار کرد: اين يکي از کارهايي است که مي تواند فشار مصرف بنزين و حتي نفت گاز را کاهش دهد.وزير نفت با بيان اينکه همه دراين طرح همانند گازرساني روستايي برنده هستند، تصريح کرد: گازرساني روستايي سبب قطع مصرف نفت سفيد و گازمايع ازسوي مردم وبازپرداخت هزينه هاي گازرساني ازمحل اين صرفه جويي مي شود.وزير نفت با اشاره به فعاليت 2600حايگاه عرضه سي ان جي درکشور و صرف روزانه20تا22ميليون مترمکعب اين سوخت پاک افزود: جايگاه هاي عرضه سي ان جي توان افزايش حداقل تا دو برابراين ميزان تحويل سوخت را دارند و اگر لازم باشد جايگاه هاي جديد نيز احداث مي کنيم، اما به نظر من فعلا لازم نداريم و مي توانيم ازهمين ها استفاده کنيم.
زنگنه با اشاره به اينکه تامين مالي طرح توسعه و توليد کارخانه اي و کارگاهي خودروهاي دوگانه سوز سي ان جي، هم از مصاديق اقتصاد مقاومتي و هم در سال رونق توليد، پاسخي به نداي رهبر معظم انقلاب است، افزود: با اجراي اين طرح، 6هزارو500ميليارد تومان پول خالص در داخل کشور هزينه مي شود و براي انجام آن حتي يک قطعه نبايد وارد کشور شود. ضمن آنکه تقاضاي خريد تجهيزات، قطعات و خدمات همگي داخلي هستند.وزير نفت با اشاره به همکاري بانک ملت در اجراي تامين مالي طرح توسعه و توليد کارخانه اي و کارگاهي خودروهاي دوگانه سوز سي ان جي ادامه داد: طراحي بسيار خوبي شده است تا مردم اذيت نشوند و کمترين رفت وآمد و بوروکراسي را داشته باشد، درباره نحوه بازپرداخت پول ها نيز برنامه ريزي شده است.
زنگنه با بيان اينکه انجام اين طرح پيش از اين امکان پذيرنبود، تصريح کرد: اين طرح بايد درهمين زمان اجرا مي شد. اختلاف قيمت سي ان جي با يک ليتر بنزين پيش ازاجراي طرح سهميه بندي بنزين،600 تومان بود اما هم اکنون حداقل قيمت يک ليتر بنزين سهميه اي1500تومان و حداکثر آن به صورت آزاد 3 هزارتومان است واين اختلاف قيمت افزايش يافته است.به گفته وي، اين طرح فقط براي خودروهاي عمومي است، اما با توافقي که وزارت نفت با سازمان استاندارد انجام داده، راه براي کساني که مي خواهند خودروهايشان را با هزينه خودشان گازسوز کنند، باز شده است.
وزير نفت در بخشي ديگري با بيان اينکه راه حل مساله سوخت را نبايد فقط در ساخت پالايشگاه جست وجو کرد، افزود: ساخت پالايشگاه، بسياربسيار گران است وبه طور متعارف براي پالايش هر بشکه نفت خام بايد حداقل 20 هزار دلار سرمايه گذاري شود.وي با اشاره به اينکه براي مثال ساخت يک پالايشگاه 300 هزار بشکه اي که مازوت آن هم زير 10درصد نيايد، بايد 6 ميليارد دلار هزينه شود، تصريح کرد: ساخت اين پالايشگاه چهار تا پنج سال زمان مي برد و تنها 25 درصد آن بنزين خواهد بود.زنگنه با بيان اينکه راه حل مساله مصرف بنزين را بايد درتوليد خودرو جست وجو کرد، افزود: بخشي مربوط به ساخت کارخانه اي خودروهاست که مقدار مصرف سوخت پايين آيد و بخش ديگرهم همين کار است که براي سي ان جي انجام شده است.
وزير نفت با اشاره به اينکه با گازرساني روستايي صدها هزارشغل در کشور ايجاد و هم اکنون حدود17هزار ميليارد تومان براي گازرساني شهري و روستايي هزينه شده است، افزود: افزون بر شهرها به 14هزار روستا نيز گازرساني شده است وعلاوه براينکه همه تجهيزات گازرساني از لوله و کنتور و... گرفته تا پيمانکارهاهمه داخلي بوده اند، ميليون ها تقاضا نيز براي خريد بخاري و لوازم گازسوزازسوي مردم ايجاد شده که همه اين موارد اشتغال زايي بالايي را براي کشور به همراه داشته است.زنگنه با اشاره به رضايت مردم دراستفاده ازگازطبيعي به جاي نفت سفيد به دليل کاهش شديد هزينه هاي خود اظهار کرد: دولت نيز از گازرساني نفع برده، زيرا به جاي نفت سفيد يا گازمايع، گازطبيعي به مصرف کننده تحويل داده و آنها را صادر کرده است.وي با اشاره به اينکه با گازرساني، تراز اقتصادي کشور نيز بهتر شده است، ادامه داد: اگر هم اکنون مي توانيم گازوئيل ونفت سفيد صادر کنيم، به برکت کارهايي است که در حوزه گاز انجام داده ايم. البته پارس جنوبي نيز پشتوانه همه اين کارها بوده است.
وزير نفت با تاکيد دوباره براينکه اين طرح در واقع کاري اقتصادي است و دولت ومردم درآن سود مي برند، اظهار کرد: البته اجراي اين طرح سبب کاهش مصرف سوخت نمي شود و فقط تغيير سوخت مي دهد که اقتصادي است. وي تصريح کرد: براي کاهش مصرف سوخت بايد همان طور که گفتم در کارخانه ها و کل خط توليد خودرو که خيلي مهم است، دنبال راه حل بود.وزيرنفت گفت: اين طرح، اشتغال بالايي براي سازندگان داخلي ازجمله توليدکنندگان مخازن سي ان جي، کيت ها، جعبه هاي تبديل و... ايجاد مي کند.
وزيرنفت با بيان اينکه فرآيند گازسوز کردن خودرو بايد به طور کامل و به زبان روشن توضيح داده شود، تاکيد کرد: رسانه ها فرآيند گازسوز کردن خودروها را به خوبي براي مردم توضيح دهند.
زنگنه تاکيد کرد: اين طرح بزرگي است که همکارانم درشرکت ملي پالايش وپخش فرآورده هاي نفتي وشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي آن را به طورحتم دنبال مي کنند.زنگنه تصريح کرد: وزارت نفت هم بر واحدهاي توليدکننده و تبديل کننده نظارت مي کند که به مردم اجحافي نشود و با توجه به تقاضاي زياد، قيمت ها تغيير نکند، البته بسياري از سازندگان دولتي هستند و آنها هم به طورحتم همکاري لازم را خواهند کرد.
وزير نفت با اشاره به اينکه وزارت نفت به منظور بالا بردن تمايل مردم به استفاده از خودروهاي گازسوز با کارخانه هاي توليدکننده خودروهاي گازسوز قرارداد خواهد داشت، افزود: اين کار خيري است، اميدوارم اين طرح به خوبي پيش برود وبه اتمام برسد و شيريني آن در ذائقه مردم بماند.
در آيين امضاي تامين مالي طرح توسعه و توليد کارخانه اي و کارگاهي خودروهاي دوگانه سوز سي ان جي، عليرضا صادق آبادي، معاون جوان وزيرنفت و مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش نيز صحبت هاي خود درباره اين تفاهمنامه بين شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي با بانک ملت به دوبخش ضرورت ها و فرآيند انجام کار تقسيم بندي کرد. وي گفت: با اجراي اين طرح و طرح مديريت مصرف سوخت، روزانه در مصرف 32ميليون ليتر بنزين در کشور صرفه جويي مي شود.مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران با بيان اينکه پس از اجراي طرح مديريت مصرف سوخت در آبان ماه، مصرف روزانه بنزين حدود 22 ميليون ليتر کاهش يافته است، افزود: با احتساب 10ميليون ليتر کاهش ازمحل گازسوز کردن خودروهاي عمومي، اين رقم درمجموع به روزانه 32ميليون ليتر در روز مي رسد؛ يعني با توليدات سه پالايشگاه بزرگ تهران، آبادان و اصفهان که سرمايه احداث آنها بسيار هنگفت است، برابري مي کند.
صادق آبادي با اشاره به فعاليت يک ميليون و500هزارخودروي عمومي در کشور ومصرف روزانه18 ميليون ليتر بنزين به وسيله آنها تصريح کرد: برآورد ما اين است که در بدبينانه ترين حالت، حداقل10ميليون ليتر از مصرف بنزين کشور کاسته و با احتساب قيمت 50 سنت به ازاي هر ليتر بنزين، روزانه 5 ميليون دلار و سالانه 1.8ميليارد دلار صرفه جويي محقق شود.معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش با تاکيد بر بازگشت سرمايه اصل و فرع تسهيلات مورد نياز اين طرح در کوتاهترين زمان ممکن، متنوع سازي سبد سوخت کشور، ايجاد ظرفيت بيشتر براي صادرات و حفظ مسير خودکفايي در حوزه سوخت درمدت زماني طولاني، همچنين کاهش هزينه هاي حمل بارومسافر،کمک به بهبود هواي شهرها به ويژه کلانشهرها را از ديگر دستاوردهاي اجراي اين طرح برشمرد.وي با اشاره به اجرايي شدن مصوبه طرح گازسوز کردن خودروهاي عمومي در شوراي اقتصاد تصريح کرد: بنابراين مصوبه وبه پيشنهاد مشترک وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه، يک ميليون و464 هزار خودروي عمومي شامل تاکسي هاي ون، سدان، وانت بارهاي کم مصرف و پرمصرف، همچنين مسافربرهاي شخصي، به دوگانه سوز تبديل مي شوند.
صادق آبادي، معاون وزير نفت گفت: اين طرح در سال96 به صورت مشترک با سازمان برنامه و بودجه دنبال شد، اما به دليل فاصله قيمتي بسيارکم سي ان جي با بنزين وعدم اقبال عمومي براي سرمايه گذاري در آن به نتيجه نرسيد.مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران تصريح کرد: با اجراي طرح سهميه بندي بنزين و ايجاد اختلاف قابل توجه قيمت سي ان جي با بنزين، گازسوز کردن خودروها صرفه و توجيه اقتصادي پيدا کرده است. وي با بيان اينکه بنا بر مصوبه شوراي اقتصاد، تسهيلات بلاعوض اختصاص يافته به خودروهاي سدان به ازاي هر دستگاه،330دلار، تاکسي ون520 دلار، وانت سبک410دلار، وانت سنگين 420دلار و براي مسافربر شخصي 245دلار در نظر گرفته شده است، سقف تعهدهاي دولت را در بازپرداخت اصل و فرع وام 6هزار و500ميليارد تومان اعلام کرد.[سدان (Sedan) يا سالون به خودروهاي سواري معمولي يا به اصطلاح صندوق دار مي گويند که داراي سقف ثابت، صندوق عقب مجزا و دو رديف صندلي بوده و مي تواند دو يا چهار در داشته باشد؛ سدان متداول ترين شکل طراحي بدنه خودرو است.]
معاون وزير نفت درباره نحوه اجرايي شدن اين مصوبه گفت: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي پس ازامضاي قرارداد با کارگاه هاي تبديل و کارخانه هاي خودروساز، منابع را در اختياراين شرکت ها و کارخانه ها قرار مي دهد و به محض دوگانه سوز شدن خودروها و ثبت در سيمفا، ازمحل درآمد هاي حاصل از صادرات بنزين، اصل و فرع وام را بازپرداخت مي کند، بنابراين مردم درگير فرآيند پيچيده وام گرفتن و... نخواهند شد.وي تاکيد کرد: اين مصوبه شامل خودروهاي عمومي است ودارند گان اين خودروها در فرآيند اجراي آن به سامانه irngv.ir مراجعه مي کنند.صادق آبادي با اشاره به اينکه خودروهاي عمومي با توجه به محل سکونت فرد به نزديک ترين کارگاه هاي تبديل معرفي مي شوند، تصريح کرد: ظرفيت اين تبديل ماهانه 200هزار خودرواست که اميدواريم بتوانيم دربازه يک ساله يا سه ماه بيشتر، اين تبديل را انجام دهيم و مردم و کشور از منافع آن منتفع شوند.
اما اين مراسم ميهمان ميزباني هم داشت و آن محمد بيگدلي، مديرعامل بانک ملت بود. بانکي که در تفاهمنامه امضا شده با شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به لحاظ تامين کننده منابع مالي طرح، نقش مهمي دارد. بيگدلي با اشاره به سابقه همکاري بانک ملت و وزارت نفت گفت: سابقه همکاري بانک ملت با وزارت نفت به 10، 12سال قبل بازمي گردد و همواره با صنعت نفت تعامل وهمکاري تنگاتنگي داشته و آخرين مورد آن که سبب شد کشور از لحاظ بنزين خودکفا شود، پالايشگاه ستاره خليج فارس بوده است.بيگدلي با اشاره به اينکه بانک ملت با امضاي اين تفاهمنامه، گام مهمي درجهت تکميل زنجيره تامين و همسويي با وزارت نفت برداشته است، افزود: برپايه اين تفاهمنامه، حدود 65هزارميليارد ريال تسهيلات براي دو گانه سوز کردن يک ميليون و500هزاردستگاه خودرو در کشور سرمايه گذاري مي شود که عوايد اقتصادي، اجتماعي و زيست محيطي آن بسيار مهم است. وي با تاکيد براينکه 70درصد آلودگي هوا ناشي از تردد خودروهاي درون شهري است، دوگانه سوز کردن خودروها را راهکاري موثر براي افزايش کيفيت هوا خواند و افزود: کاهش آلودگي هوا، افزايش صادرات از محل کاهش مصرف بنزين و کاهش هزينه هاي مصرف کننده از ديگر فوايد مثبت امضاي اين تفاهمنامه است.
در بخش ديگري از مراسم نيره پيروزبخت، معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان ملي استاندارد به جايگاه دعوت شد تا ديدگاه هاي سازمان متبوع خود را درباره حرکت مشترک وزارت نفت و بانک ملت براي «تامين مالي طرح توسعه و توليد کارخانه اي و کارگاهي خودروهاي دوگانه سوز سي ان جي» بيان کند.رئيس سازمان ملي استاندارد با تشکر ازاقدام هاي وزارت نفت و شخص وزير نفت در حوزه توجه به استاندارد وايرانيزه کردن آن گفت: خوشبختانه وزارت نفت در اين مسير گام هاي موثري برداشته است.
نيره پيروزبخت همچنين با اشاره به افزايش قيمت بنزين در روزهاي اخير تصريح کرد: تغيير سياست ها مي تواند راهگشاي مشکلات باشد و حرکت از بستر بنزين به سي ان جي، تبعات مثبت و موثري مانند صرفه جويي درهزينه ها را به همراه خواهد داشت.وي تاکيد کرد: در حوزه استانداردهاي مرتبط با صنعت سي ان جي از مخزن گرفته تا استاندارد تبديل خودروهاي بنزيني به گازسوز، همکاري خوبي باوزارت نفت داريم.رئيس سازمان ملي استاندارد افزود: اميدواريم شرايطي ايجاد شود تا عمليات تبديل گازسوز کردن خودروها در کارگاه هاي مجاز وغيرمجاز زير پوشش وزارت صمت و استاندارد انجام شود و عمليات تبديل خودروهايي که قرار است گازسوز شوند، در قالب استاندارد انجام گيرد.پيروزبخت گفت: اميدواريم اين تفاهمنامه، گام خوبي براي برخورداري تاکسي ها ازسوخت پاک باشد و نگراني ها نيز درباره آلودگي هوا کاهش يابد.همه حرف ها زده شد و ميزبان و ميهمان ديدگاه هاي خود را به گونه اي چکيده بيان کردند چکيده اي که در وراي آن دنيايي کار و تلاش نهفته بود تا به امضاي يک تفاهمنامه در چند بند مهم ختم شود. امير وکيل زاده، مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران و محمد بيگدلي، مديرعامل بانک ملت،خوشحال بودند؛ خوشحال از اينکه با امضاي اين تفاهمنامه، گامي مردمي براي مردم برداشته اند و مي توانند در خوشحالي آنها سهيم باشند.
همزمان با هفته پژوهش انجام شد
مشعل شرکت نفت خزر، همزمان با هفته پژوهش سه قرارداد پژوهشي با شرکت هاي انرژي دانا، پارس آرين زمين و توانا انرژي کيش امضا کرد. از جمله اهداف امضاي اين سه قرارداد پژوهشي، بهره گيري بهينه از توانمندي هاي مراکز پژوهشي و دانش بنيان براي تامين نياز پژوهشي بخش هاي فني شرکت نفت خزر است. قرارداد «شناسايي مخاطره هاي زمين ساختي و زون هاي احتمالي هيدروکربوري با استفاده از روش هاي ژئوفيزيکي و داده هاي زمين شناسي و مخزني در درياي خزر» بين علي اصولي، مديرعامل شرکت نفت خزر و داوود سرباز، مديرعامل شرکت کسب وکار ژئوفيزيک انرژي دانا، قرارداد «سازوکار تشکيل گل فشان ها و آثار آن در ايجاد مخازن هيدروکربوري با استفاده از فناوري سنجش از دور در حوضه خزر جنوبي» بين اصولي و منصور قرباني، مديرعامل شرکت پارس آرين زمين و قرارداد «مدلسازي حوضه رسوبي و تعيين محدوده عملکرد دلتاها و گسترش سنگ مخزن در درياي خزر جنوبي» بين اصولي و علي ميثاقي، مديرعامل شرکت انرژي توانا کيش امضا شد. در قرارداد پژوهشي شناسايي مخاطره هاي زمين شناسي و زون هاي احتمالي هيدروکربوري با استفاده از روش هاي ژئوفيزيکي و داده هاي زمين شناسي و مخزني در درياي خزر، افزون بر شناسايي مناطق مستعد به همراه مطالعه عوامل ايجاد مخاطره ها، مطالعاتي گسترده تر درباره مناطق هيدروکربوري براي روزآمدکردن مطالعات پيشين انجام خواهد شد. محدوده مورد مطالعه در اين پروژه 4110 کيلومتر مربع در بخش ايراني حوضه خزر جنوبي شامل چهار بلوک 6، 7، 8 و 29 که از طريق داده هاي لرزه اي سه بعدي پوشش داده شده اند، مي شود. همچنين پروژه «سازوکار تشکيل گل فشان ها و آثار آن در ايجاد مخازن هيدروکربوري با استفاده از فناوري سنجش از دور در حوضه خزر جنوبي» براي همپوشاني با پروژه شناسايي مخاطره ها به بررسي و شناسايي گل فشان هاي حوضه خزر جنوبي از طريق اطلاعات و تصاوير ماهواره اي با همکاري شرکت دانش بنيان و پژوهش محور پارس آرين زمين اجرا مي شود. پروژه پژوهشي «مدلسازي حوضه رسوبي و تعيين محدوده عملکرد دلتاها و گسترش سنگ مخزن در درياي خزر جنوبي» نيز با همکاري شرکت توانا انرژي کيش اجرا مي شود. نتايج اين مطالعات تکميلي که با هدف تحقق اهداف و برنامه هاي مصوب شرکت ملي نفت ايران در برنامه پنج ساله ششم توسعه بر اساس نيازهاي صنعت نفت در حوزه درياي خزر تعريف شده است، در آينده به ورودي مطالعات دقيق تر، به کارگيري ظرفيت هاي موجود کشور در عرصه فناوري و براي فعاليت هاي اکتشافي بيشتر و برداشت از منابع کشف شده در آبهاي عميق درياي خزر منجر مي شود. در اين نشست در سخناني به اهميت قراردادهاي پژوهشي پرداخته شد که خلاصه اي از آن در ادامه مي آيد:
سيد صالح هندي، مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران: شبکه محوري و انجام کار گروهي در صنعت نفت بسيار حائز اهميت است و مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران براي انجام فعاليت هاي زمين شناسي در حوضه خزر آمادگي کامل دارد. خزر به لحاظ مطالعه کمي که در آن انجام شده است، ريسک بالايي دارد، بنابراين هر چه مطالعات بنيادين بيشتري در اين منطقه انجام و داده هاي پايه بيشتري کسب شود، مي توان بهتر ريسک ها را مطالعه کرد.
بسياري از مديران ارشد نفت به صراحت مي گويند که پرچم نفت خزر در درياي خزر براي ما در حکم ناو جنگي است و فعاليت هاي اين شرکت، حيثيت ملي کشور است و نقش راهبردي نفت خزر هرگز از ياد برده نمي شود.
ابراهيم علوي طالقاني، مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران: با توجه به سرعت تغييرات در بحث پژوهش، دستاوردهاي خوبي از موضوع پژوهش حاصل شده که يکي از ويژگي هاي آن سرعت تغييرات است که اگر اين حساسيت تغيير فناوري را درک نکنيم، بي شک محکوم به فنا خواهيم بود. امروزه شرکت نفت خزر به پژوهش باوري رسيده و فناوري و پژوهش را سرلوحه کار خود قرار داده است.
مراسم امضاي قرارداد که با حضور شرکت هاي توانمند داخلي و شرکت نفت خزر انجام مي شود، ديگر امضاي يک قرارداد نيست، بلکه نمادي از پژوهش باوري است. شرکت هاي داخلي به اين باور رسيده اند که در کنار کارهاي عملياتي، انجام کارهاي پژوهشي را سرلوحه کار خود قرار دهند.
هرمز قلاوند، عضو هيات مديره شرکت نفت خزر: نفت خزر نيازمند جذب سرمايه براي توسعه ميدان هاست.
در اين راستا شرکت نفت خزر برنامه ريزي و همچنين مذاکراتي نيز با کشورهاي منطقه انجام داده است .
همچنين بايد اعلام کنند تا زماني که دکل حفاري آماده انجام کار شود. مطالعات زمين شناسي، ژئوفيزيکي و ... را در شرکت نفت خزر در مناطق خشکي و دريا پيگيري مي کنيم.
در حين مطالعه زمين شناسي و مهندسي نفت ابهام هايي براي ما به وجود مي آيد که دانش، تجربه، آموزش و بودجه کافي براي انجام آن کار را نداريم و در خوشه شغلي ما نيست، بنابراين بايد به نوعي کارهاي پژوهشي خود را برون سپاري کنيم.
مشعل فرزين مينو، معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني همزمان با روز حمل و نقل در پيامي با تبريک اين روز به تمامي فعالان موثر اين حوزه اعم از مديران، کارکنان و بخصوص رانندگان و همچنين برنامه ريزان و متخصصان اين بخش از صنعت نفت که نقش بسزايي در ارائه خدمات و رساندن حامل هاي انرژي براي توسعه و پيشرفت کشور ايفا کرده اند، اظهار اميدواري کرد که با همدلي و همکاري بيش از گذشته و با بهره گيري حداکثري از ظرفيت هاي نهفته در بخش حمل ونقل صنعت نفت، بتوان کارنامه درخشاني را براي خدمات رساني اين بخش بويژه در عمليات گسترده و پيچيده صنعت نفت، گاز، پالايش و پخش و پتروشيمي ارائه کرد.
همچنين همزمان با روز ملي حمل و نقل جلسه اي با حضور مديران، روساي فعلي، اسبق و كارشناسان شركت هاي اصلي و فرعي اين حوزه به ميزباني واحد هماهنگي امور حمل و نقل وزارت نفت برگزار شد که حاضران به طرح مسائل، مشکلات و دستاوردهاي اين حوزه پرداختند.
مصطفي اسلامي، رئيس هماهنگي امور حمل ونقل وزارت نفت در جلسه بزرگداشت روز حمل و نقل با اشاره به نقش حمل و نقل به عنوان موثرترين و اصلي ترين پشتيباني كننده فرايندهاي اصلي وزارت نفت در زنجيره اكتشاف، حفاري، توسعه، توليد، بازرگاني، فروش و جابه جايي فراورده و نيروي انساني اظهار کرد: با همدلي و همكاري بيش از گذشته با بهره گيري حداكثري از ظرفيت هاي نهفته در بخش حمل و نقل صنعت نفت كارنامه درخشاني را براي خدمت رساني اين بخش بخصوص در عمليات گسترده و پيچيده صنعت نفت، گاز، پالايش و پخش و پتروشيمي مي توان ارائه کرد. او با بيان اينكه بخش حمل و نقل قلب هر سازماني است، از آمادگي كامل و حداكثري همكاران اين حوزه در فصل سرما خبر داد.
به گفته اسلامي با توجه به فرسودگي بيش از حد ناوگان حمل ونقل اين صنعت، به حمايت مديران ارشد در ارتباط با تأمين اعتبارات مالي و مجوزهاي لازم به منظور نوسازي ناوگان نياز است.
او ادامه داد: با توجه به ابلاغ بخشنامه صرفه جويي وزير نفت پروژه ساماندهي خودرو در ستاد وزارت نفت با حضور نمايندگان 4 شركت اصلي و واحدهاي مرتبط تشكيل و طي جلسات برگزار شده با شركت هاي مختلف آنلاين به نتايج مثبتي در خصوص تهيه نرم افزار مناسب براي سرويس دهي در سطح صنعت نفت دست يافتيم و هوشمند سازي حمل و نقل نيز در دست مطالعه و بررسي و در ستاد شركت ملي نفت در دست اقدام است.
او بررسي نيازهاي وسايل نقليه شرکت هاي اصلي و تابع سازمان هاي وزارت نفت، تهيه طرح استاندارد وسايل نقليه مورد استفاده، تدوين روش ها براي بهينه سازي فعاليت هاي اين حوزه و تهيه، ابلاغ و دستورعمل ها، دريافت مجوزهاي لازم براي خريد و فروش، شناسايي وسايل نقليه فرسوده و از رده خارج کردن و فروش آنها در زمان مناسب، خريد و جايگزيني با خودروهاي استاندارد را از مهم ترين فعاليت هاي بخش هماهنگي امور حمل ونقل وزارت نفت دانست.
بابک دارابي، نماينده شرکت ملي نفت ايران در بخش هوشمندسازي و ساماندهي حمل ونقل نيز در اين مراسم از طراحي نوعي نرم افزار براي هوشمندسازي ناوگان حمل ونقل از سوي يک شرکت دانش بنيان وابسته به دانشگاه شريف (ويراتک) خبر داد و گفت: اين هفته اجراي پايلوت اين طرح آغاز خواهد شد.
دارابي با بيان اينکه براي هوشمندسازي ناوگان حمل ونقل شرکت نفت از خدمات شرکت دانش بنيان استفاده مي کنيم، گفت: در اين زمينه سيستم هوشمند دال را طراحي کرده که اين سيستم با توجه به نيازمندي هاي داخلي کار مي کند. او استفاده بهينه از حمل ونقل، حفظ زيرساخت راه هاي مواصلاتي، کاهش استهلاک خودروها، کمک به رفع آلودگي هوا را از شاخص هاي يک ناوگان حمل ونقل مناسب و مطلوب خواند. نماينده شرکت ملي نفت ايران در بخش هوشمندسازي و ساماندهي حمل ونقل افزود: بايد براي هوشمندسازي ناوگان حمل ونقل شرکت نفت اقدام هاي اساسي صورت گيرد که در اين زمينه بهره مندي از اطلاعات و تجربه هاي فعالان اين عرصه راهگشاست.
وزارت نفت
تفاهمنامه طرح مهارت افزايي دانشجويان درصنعت نفت درآيين گشايش رويداد دانشجويي پتروتست، بين وزارتخانه هاي نفت و علوم امضا شد. اين تفاهمنامه باهدف همکاري دو وزارتخانه در افزايش مهارت هاي حوزه کسب وکار براي گروه هاي دانشجويي منتخب، همزمان با برگزاري رويداد پتروتست در پژوهشگاه صنعت نفت امضا شد. سعيدمحمدزاده، معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت و مسعود برومند، معاون وزيرعلوم، تحقيقات وفناوري اين تفاهمنامه را امضا کردند. نخستين رويداد نوآوري وزارت نفت باعنوان «پتروليوم تيکاف»با محوريت به هم رساني حوزه هاي فناوري دربخش عرضه و تقاضا و با حضورشرکت هاي فعال درحوزه هاي نفت، گاز، پالايش وپتروشيمي، همزمان باهفته پژوهش، با اهدافي مشتمل بر توسعه، يادگيري، کارآمد سازي، همچنين انتخاب و فرصت سازي باهمکاري پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد. رويداد دانشجويي پتروتست، به عنوان يکي از بخش هاي تعريف شده در پتروليوم تيکاف با هدف زمينه سازي مناسب براي رشد وتعالي جامعه جوان وپوياي کشور، همچنين ايجاد زمينه انتقال تجربه متخصصان خبره صنعت پتروشيمي به دانشجويان خلاق وعلاقه مند تعريف شده است.
مديرکل پژوهش وزارت نفت، ازاجراي طرح مهارت افزايي براي 35 گروه دانشجويي در کشورخبر داد وگفت: صنعت نفت با بهره مندي از توان و ظرفيت فکري جوانان و نخبگان مي تواند درمسير رفع چالش ها گام بردارد.
به گزارش «مشعل» و به نقل ازشانا احمدخان بيگي درآيين گشايش رويداد دانشجويي پتروتست درتشريح رويکردهاي رويداد نوآوري وزارت نفت با عنوان «پتروليوم تيکاف» همچنين اهداف برگزاري رويداد دانشجويي پتروتست گفت: براي برگزاري اين رويدادها، 42 دانشگاه دعوت شدند که از اين ميان، 35 گروه دانشجويي براي مشارکت اعلام آمادگي کردند. وي با بيان اينکه به اين ترتيب، طرح مهارت افزايي دانشجويان براي اين 35گروه برگزار مي شود، تصريح کرد: اين طرح به دنبال توسعه شايستگي هاي رفتاري حوزه کسب وکار است و درآن، فعاليت هاي ديگري مانند بازديد ازمناطق عملياتي تعريف شده است. مديرکل پژوهش وزارت نفت با اشاره به اينکه چالش هاي مبتلابه صنعت نفت با بررسي هاي مبسوط در کارگروه هاي تخصصي احصا شده است، اظهارکرد: با واکاوي اين چالش ها در رويداد دانشجويي پتروتست، انتظار مي ورد طرح هاي نوآورانه اي در مسير رفع اين چالش ها ارائه شود.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
پروژه جمع آوري گازهاي همراه ميدان نفتي سعادت آباد دراستان فارس به منظورصيانت ازمحيط زيست وجلوگيري ازسوزاندن روزانه14 ميليون فوت مکعب گاز به دو شرکت ايراني واگذار شد. مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران گفت: مدت زمان اجرا و راه اندازي اين پروژه دوسال است ومراحل اجرايي آن دي امسال آغازمي شود. رامين حاتمي بااشاره به اينکه بهره برداري از پروژه جمع آوري گازهاي مشعل سعادت آباد پنج سال به طول مي انجامد، تصريح کرد: اين پروژه افزون برجلوگيري ازسوختن گازهاي همراه وآلودگي هاي زيست محيطي، موجب اشتغالزايي و جلوگيري از هدررفت منابع خواهد شد. مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران با اشاره به بخشنامه ابلاغي وزارت نفت درباره جمع آوري و واگذاري گازهاي مشعل ازطريق فراخوان عمومي مزايده به بخش خصوصي و سرمايه گذاري دراين بخش تا پايان برنامه ششم اظهارکرد: جمع آوري گازهاي همراه نفت سوزانده شده، با هدف صيانت ازمحيط زيست، کارآفريني بخش خصوصي وجلوگيري از هدر رفت سرمايه ملي، ازاولويت هاي مهم وزارت است. حاتمي تصريح کرد: درحوزه ميدان هاي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، از سال گذشته اقدام هاي لازم آغاز وبراي نخستين بار، واگذاري گازهاي مشعل در ميدان هاي نفت شهر و سومار انجام شده است. وي درباره فعاليت هاي انجام شده در نخستين طرح مزايده گازهاي مشعل درميدان هاي نفت شهر و سومارافزود: نخستين طرح مزايده گازهاي مشعل در اين ميدان ها باهدف کاهش اثرهاي سوء زيست محيطي وايجاد ارزش افزوده ازاين منابع، همچنين ايجادفرصت سرمايه گذاري وکسب وکار واگذار شده است. حاتمي گفت: با اجرايي شدن قرارداد فروش گازميدان هاي نفت شهر و سومار، روزانه از سوزانده شدن حدود12 ميليون فوت مکعب گازجلوگيري مي شود. مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران اظهارکرد: طبق برنامه ريزي انجام شده درباره گازهاي مشعل ميدان هاي چشمه خوش، آبان، پايدارغرب، دالپري، دهلران، دانان وخشت، مزايده فروش گازاين ميدان ها امسال پايان مي يابد و براي اجرا واگذار خواهد شد.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
21دستگاه توربين گازي بااستفاده از توانمندي هاي داخلي درکارگاه تعميرات شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري تعمير و بازسازي شده است.
مراد کمالي، مدير تعميرات تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرايندي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در نشست هم انديشي مديران ارشد مناطق نفت خيزجنوب با سازندگان داخلي درحاشيه يازدهمين نمايشگاه نفت وحفاري خوزستان اظهار کرد: در گستره عملياتي شرکت نفت خيز جنوب، فرصت هاي زيادي براي حضورسازندگان داخلي و تامين کنندگان کالا وجود دارد که تعميرات اساسي تاسيسات ازجمله آنهاست. وي بابيان اينکه تعامل باشرکت هاي سازنده داخلي دردستور کار شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب قراردارد، گفت: دراين زمينه ارائه دانش فني قطعات وتجهيزات مورد نيازبه سازندگان داخلي رادربرنامه خود قرار داده ايم و ازهر اقدام براي تشويق سازندگان داخلي استقبال مي کنيم.
مدير تعميرات تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرايندي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در ادامه به شيوه نامه برون سپاري تعميرات ماشين آلات فرايندي ابلاغي وزيرنفت اشاره وتصريح کرد: در اين زمينه با هماهنگي مديريت توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، همکاري نزديکي باشرکت هاي پتروشيمي وجوددارد وازظرفيت آنها درتعميرات تاسيسات استفاده خواهيم کرد.
کمالي بااشاره به فعاليت دوکارگاه مجهز به تعميرتجهيزات وماشين آلات شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب درشهرهاي اهواز و آغاجاري از ساز ندگان داخلي دعوت کرد تا به منظورتعامل و همکاري با شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب ازامکانات و ظرفيت هاي اين کارگاه ديدن کنند.
تفاهمنامه هاي همکاري درزمينه تعميرات اساسي وبومي سازي در نمايشگاه صنعت نفت خوزستان امضا شد.
سه تفاهمنامه همکاري ميان شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب و شرکت هاي پتروشيمي بندرامام، پتروشيمي مارون و پتروشيمي بوعلي به امضا رسيد.
هدف ازامضاي اين تفاهمنامه ها مشارکت اين سه شرکت درانجام تعميرات اساسي تاسيسات گاز و گازمايع مناطق نفت خيز جنوب با هدف استمرار و افزايش خوراک واحدهاي پتروشيمي است.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، همچنين با جهاد دانشگاهي نيز در زمينه تدوين دانش فني کنترل دور، بومي سازي پودر ميکروبي و باکتري هاي نفت خوار تفاهمنامه همکاري امضا کرد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري، نقش سازندگان و تامين کنندگان داخلي قطعات و تجهيزات صنعت نفت را حائز اهميت دانست و گفت: بايد نيازهاي فني و تخصصي صنعت و سازندگان داخلي شناسايي شود.
ابراهيم پيرامون در نشست هم انديشي مديران ارشد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با شرکت هاي خدماتي و تخصصي در حاشيه يازدهمين نمايشگاه نفت و حفاري خوزستان اظهارکرد: باتوجه به تنوع و قدمت تاسيسات درشرکت آغاجاري وفرسودگي آنها، نقش تامين کنندگان و سازندگان قطعات وتجهيزات صنعت نفت دراين شرکت حائزاهميت است. وي افزود: براساس برنامه ريزي هاي انجام شده، بيشتر تاسيسات و ميدان هاي شرکت آغاجاري تحت پروژه هاي 28مخزن و الگوي جديد قراردادهاي نفتي، درطرح نوسازي وتوسعه قراردارند؛ اما باتوجه به شرايط موجود، تا آغاز واجراي کامل اين پروژه ها، صيانت ونگهداري ازتاسيسات با هدف توليدحداکثري به عهده شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري است و سازندگان و تامين کنندگان قطعات در زمينه تجهيزات دوار، ثابت و خطوط لوله نيز مي توانند در اين زمينه همکاري گسترده اي داشته باشند. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري، بااشاره به ايجاد زمينه هاي لازم براي همکاري با سازندگان داخلي دراين شرکت اظهار کرد: يکي از مشکلات موجود درحوزه همکاري ميان شرکت ها، نبود هماهنگي براي شناسايي و طرح نيازهاي فني و تخصصي بين صنعت و سازندگان است که اميدواريم درآينده اين مشکل با برنامه ريزي انجمن سازندگان قطعات و تجهيزات حل شود.
شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون با تاکيد برحمايت از ساخت داخل و تلاش براي رونق توليد گفت: ازابتداي امسال تاکنون، با همکاري سازندگان داخلي، بيش از500قلم کالا مشتمل برهفت هزار قطعه مربوط به ماشين آلات پيچيده فرايندي را ساخته ايم و در زمينه پمپ هاي پساب وشيرهاي کنترل، از نمونه خارجي بي نياز شده ايم. حميدکاويان بااشاره به اقدام هاي شرکت بهره برداري نفت و گازمارون در زمينه صيانت از محيط زيست گفت: هم اکنون بيش از 98درصد پساب هاي نمکزدايي پس ازتصفيه کامل، به چاه هاي دفعي تزريق مي شود. کاويان بابيان اينکه به منظورجمع آوري حدود دو ميليون مترمکعب گاز همراه با بخش خصوصي قراداد بسته شده است، تصريح کرد: بزودي گاز سوزي دراين شرکت، به حداقل خواهد رسيد.
وي گفت: با به کارگيري دستگاه تفکيک گرسيار نفت (MOS) و فراورش سيارنفت (MOT)، نفت سوزي به صفر رسيده و با اين فرايند به جمع آوري 115هزار بشکه نفت در سال 98 اقدام کرده ايم. کاويان اظهارکرد: براي نخستين بار درمناطق نفت خيزجنوب، بااصلاح کامل فرايندهاي قديمي، ديگرهيچ نفتي به گودال سوخت هدايت نمي شود.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازمارون، درباره اقدام هاي اين شرکت درحوزه مسؤوليت اجتماعي نيزگفت: احداث15مدرسه، بهسازي 32مدرسه، 30مسجد وحسينيه، تامين 26ميلياردريال براي اجراي زير ساخت آبرساني به روستاهاي مجاورتاسيسات و تامين آب با تانکر براي آنها از مهم ترين اقدام هاي اين شرکت درحوزه مسؤوليت هاي اجتماعي است.
وي يادآورشد: شرکت بهره برداري نفت وگازمارون دربخش ارائه خدمات به مناطق سيل زده نيز معين سه شهرستان بوده است.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
مدير تامين و توزيع شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي، باهشدار درباره خطرآفرين بودن استفاده از گازمايع (ال پي جي) به عنوان سوخت خودروها تاکيد کرد: هيچ کمبودي در زمينه توليد و تامين اين سوخت وجود ندارد. به گزارش «مشعل» و به نقل از شانا کرامت ويس کرمي درباره اخبار برخي رسانه ها مبني بر کمبودگاز مايع (ال پي جي) در بعضي از استان ها به ويژه استان هاي جنوبي کشورگفت: هم اکنون هيچ گونه کمبودي در استان هاي جنوبي کشور به لحاظ تامين ال پي جي وجود ندارد. وي با اشاره به توزيع ال پي جي از سوي 74شرکت توزيع گازمايع در کشور گفت: متاسفانه بخش عمده اي ازال پي جي توزيعي صرف مصارف غيرمجاز مي شود.مديرتامين وتوزيع شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با هشدار درباره خطرآفرين بودن استفاده از ال پي جي به عنوان سوخت خودروها گفت: اولويت استفاده از ال پي جي باخانوارهاي شهري، روستايي وعشايري است که از نعمت گاز برخوردار نيستند و پس از آن نيز تعدادي صنوف خدماتي که به شبکه گاز دسترسي ندارند، در اولويت قراردارند.
تخصيص سهميه 22 هزار تني گازمايع
ويس کرمي همچنين بااشاره به افزايش سهميه اختصاص يافته ال پي جي در استان هايي نظيرسيستان و بلوچستان وبوشهر گفت: در آذر امسال 22 هزار تن سهميه ال پي جي به اين استان ها اختصاص يافته، در حالي که در آذر پارسال، اين ميزان 13 هزار تن بوده است.وي همچنين از اختصاص 175 هزار تن سهميه ال پي جي به 31 استان در کل کشور در آذر امسال خبرداد و گفت: اين رقم در آذرماه پارسال 164 هزار تن بوده است.
خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال
رئيس نگهداري وتعميرات ابزاردقيق وکنترل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال ازايجاد تغييرات اساسي دردودستگاه «اکچو ايتورکنترل ولو» به وسيله کارشناسان اين منطقه خبر داد.
رضا نيکخواه با اشاره به وجود دودستگاه کنترل ولو درانبارو ضرورت استفاده ازآن گفت: باتوجه به اهميت اين دستگاه ها درصدورفرمان خود کاربسته شدن ولوها در زمان قطع برق ياقطع سيگنال، استفاده ازآنها در دستورکارقرار گرفت.
وي تصريح کرد: وجود ايراد دراين دستگاه ها، همچنين انحصاري و گران قيمت بودن آنها موجب شد، بازطراحي درآنهابه عنوان تنها راهکار استفاده از اين تجهيزات در نظرگرفته شود.
نيکخواه گفت: اين عمليات باتکيه بردانش و تخصص کارشناسان واحد ابزار دقيق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال در مدت زمان پنج روز انجام شد. رئيس نگهداري و تعميرات ابزار دقيق و کنترل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال گفت: با ايجاد تغييرات در اکچوايتور اين کنترل ولوها، عملکرد آن به گونه اي تغييريافت که با قطع ناگهاني جريان برق يا سگينال ابزار دقيقي، تغييري در وضع ولوها ايجاد نمي شود و ضريب بروز خطر نيز به صفر رسيده است.
شرکت مهندسي و توسعه نفت
مديرعامل شرکت مهندسي وتوسعه نفت(متن) با اشاره به افزايش پنج برابري ظرفيت توليد نفت ميدان هاي مشترک غرب کارون در6 سال اخير گفت: شتاب درتوسعه غرب کارون، نقطه قوت عملکرد وزارت نفت در دولت تدبير و اميد است. تورج دهقاني، ظرفيت توليد کنوني نفت ميدان هاي مشترک غرب کارون رابيش از350 هزاربشکه در روزعنوان و اظهارکرد: اين درحالي است که تاسال 92، ظرفيت توليد دراين حوزه روزانه کمتر از70هزاربشکه بود. وي درباره رؤوس فعاليت هاي انجام شده در منطقه عملياتي غرب کارون طي سال هاي اخيرنيزگفت: تکميل توسعه و بهره برداري از ميدان هاي آزادگان شمالي(فازنخست)، يادآوران(فازنخست)وياران شمالي درمجموع با ظرفيت توليد 215 هزار بشکه نفت طي روز درسال 95 محقق شده است. دهقاني افزود: توسعه ميدان نفتي آزادگان جنوبي نيزپس ازخلع يد پيمانکار خارجي به دليل تعلل بيش ازحد، ارديبهشت سال 93 باتکيه واعتماد به توان و دانش داخلي و به کارگيري پيمانکاران ايراني در دستور کارقرارگرفت و دراين مدت، بيش از 120حلقه چاه دراين ميدان حفاري و ظرفيت توليد آن نسبت به سال 93 چهار برابر شده است.
مديرعامل شرکت مهندسي وتوسعه نفت، توسعه ميدان نفتي آزادگان جنوبي رامنحصر به فرد خواند و افزود: آزادگان جنوبي، يکي از ايراني ترين طرح ها ي توسعه نفت و گاز درکشور محسوب مي شود که افزون بر برخورداري حداکثري ازسهم کالاي توليد داخل، درافزايش ظرفيت توليد نفت پس از برجام نيز سهم قابل توجهي را به خود اختصاص داده ودستاوردهاي قابل دفاعي بر جاي گذاشته است. وي احداث تاسيسات بهره برداري فرآورش سيار با ظرفيت 50هزاربشکه در روز با سرمايه گذاري خارجي درقالب قراردادساخت، مالکيت و بهره بردار طي کمترازيک سال راازجمله فعاليت هاي بزرگ انجام شده در طرح توسعه ميدان آزادگان جنوبي عنوان کرد. دهقاني بابيان اينکه اين پروژه، رکورد و تحولي بي نظير وعظيم در حوزه احداث واحدهاي بهره برداري به شمارمي رود، تصريح کرد: اين تاسيسات درکمترازيک سال راه اندازي شد، درحالي که ميانگين زمان احداث يک واحد مشابه به روش متعارف پيشين، نزديک به پنج سال است.
مديرعامل شرکت مهندسي وتوسعه نفت به ميدان نفتي آذر هم به عنوان يکي ديگر از ميدان هاي مشترک با کشور عراق که توسعه آن باراهبري شرکت مهندسي وتوسعه نفت در دست اجراست، اشاره وتصريح کرد: عمليات توسعه اين ميدان از اسفند سال 90 شروع شد وميداني که تا سال 92، تنها يک حلقه چاه در آن حفاري شده بود، درسال 95 به توليد زود هنگام 30هزاربشکه اي دست يافت. به گفته دهقاني، بهره برداري کامل از فازنخست اين ميدان پيچيده و مشترک با هدف گذاري توليد روزانه 65هزاربشکه نفت ازسوي پيمانکار بيع متقابل ايراني، در دستور کار قرار دارد.
مديرعامل شرکت مهندسي وتوسعه نفت به بومي سازي کالاها و تجهيزات به عنوان، يکي ديگر از رويکردهاي جدي صنعت نفت طي سال هاي اخير اشاره وتصريح کرد: به جرات مي توان گفت که باحمايت ها و تاکيدهاي شخص وزير نفت، امکان ساخت بيش از 85 درصد تجهيزات و کالاهاي مورد نياز بخش بالادستي ميدان هاي غرب کارون اعم ازمته حفاري، لوله هاي جداري، شيرآلات و تجهيزات ثابت و دوار در داخل کشور فراهم شده است.
شرکت ملي نفت ايران
پروژه شناسايي باورهاي کارکنان شاغل در شرکت ملي نفت ايران نسبت به نقش هاي اجتماعي زنان که در سال 93 در کارگروه پژوهش امور زنان و خانواده وزارت نفت تصويب و به امور زنان و خانواده شرکت ملي نفت ايران واگذار شده بود، پس از طي مراحل نهايي، به پايان رسيد و نتايج آن در اختيارمديران ارشد و سياستگذاران نيروي انساني اين شرکت قرار گرفت. سيده طاهره سيدمومني، مشاور مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در امور زنان و خانواده گفت: اجراي اين پروژه که پس از انتشار فراخوان عمومي از طريق مديريت پژوهش و فناوري به دانشگاه تربيت مدرس واگذار شده بود، بعد از طي فازهاي کمي و کيفي و تحليل داده ها از سوي مجري، امسال پايان يافت. وي افزود: توصيف باورنسبت به نقش هاي اجتماعي زنان در شرکت ملي نفت ايران، تحليل وضعيت باورنسبت به نقش هاي اجتماعي زنان در شرکت ملي نفت ايران وتجويز راهکارهاي اصلاح باورنسبت به نقش هاي اجتماعي زنان در شرکت ملي نفت ايران، از اهداف اين پژوهش است. وي شناسايي وتحليل باورهاي کارکنان نسبت به نقش هاي سازماني وفراسازماني زنان درشرکت ملي نفت ايران، ارائه راهکارهاي رفتاري، ساختاري و زمينه اي اصلاح باورهاي کارکنان شرکت ملي نفت ايران نسبت به نقش هاي اجتماعي زنان، همچنين کمک به افزايش اثربخشي حضور زنان در موقعيت هاي شغلي در شرکت ملي نفت ايران، مبنا قرار گرفتن براي تدوين راهبردهاي منابع انساني مبتني بر عدالت جنسيتي در شرکت ملي نفت ايران ومبنا قرارگرفتن براي تصميم سازي و سياست گذاري در امور زنان درشرکت ملي نفت ايران را ازجمله کاربردهاي اين پروژه برشمرد. سيدمومني تصريح کرد: توصيف وضعيت باورهانسبت به نقش هاي اجتماعي زنان درشرکت ملي نفت ايران، تحليل وضعيت باورها نسبت به نقش هاي اجتماعي زنان در شرکت ملي نفت ايران و تجويز راهکارهاي بهبود باورها نسبت به نقش هاي اجتماعي زنان در شرکت ملي نفت ايران، يافته هاي اين پژوهش هستند.
شرکت انتقال گاز ايران
مديرعامل شرکت انتقال گازايران گفت: توانمندسازي هاي محلي، يکي از مهم ترين شاخص هاي عدالت اجتماعي و از اولويت هاي شرکت انتقال گاز ايران است. سعيدتوکلي دربازديد ازمرکز بهره برداري خطوط لوله و تاسيسات تقويت فشارگازاراک درحوزه عملياتي منطقه 7عمليات انتقال گاز گفت: اقدام هاي تعميراتي، پيگراني ها، تعميرات اساسي ايستگاه ها، اهتمام ونظارت برانتقال مستمر وايمن گازدربيش از چهارهزارکيلومترخط لوله اين منطقه بويژه خط ششم سراسري، همچنين فعاليت هاي مخابراتي، کسب رتبه هاي برتر درنظام سلامت اداري، اقدام هاي ارزنده محيط زيستي مانند ايجادهمياران محيط زيست، نشان دهنده خلاقيت کارکنان متعهد اين منطقه در زمينه بهبود فرايندها و خدمت رساني مطلوب به هموطنان، بويژه مشتريان و ذي نفعان استان هاي غربي کشور است. وي همچنين بااشاره به اهميت رسالت شرکت انتقال گازايران درحوزه مسؤوليت هاي اجتماعي اظهارکرد: توانمندسازي محلي، يکي از شاخص هاي عدالت اجتماعي وازاولويت هاي اين شرکت است، ازاين رو بايد به رونق اقتصادي درشهرهاي داراي مراکز و تاسيسات انتقال گازتوجه کنيم تا شاهد مهاجرت معکوس در مناطق عملياتي باشيم. توکلي باتاکيد براهميت ايجاد بانک اطلاعاتي ازلوله ها وتعميرات انجام شده به منظورآگاهي از وضع لوله هاي تعميري وتعويضي گفت: منطقه 7 عمليات انتقال گازبادراختيار داشتن 13درصدخطوط لوله انتقال گازکشور و نيروهاي پرتوان، جوان، مبتکر ومتخصص، براي عبور از ماه هاي سرد سال آمادگي کامل دارد تا انتقال ايمن، پاک، پايدار و بهره ور گازطبيعي به استان هاي سردسيرهمدان، مرکزي، کرمانشاه، کردستان، ايلام و لرستان به نحوي مطلوب انجام شود.
شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان گفت: هم اکنون بيش از 200پروژه ازسوي مديريت عمران توسعه نفت درمناطق شادگان و دشت آزادگان در دست اجراست. جهانگير پورهنگ در نشست خبري که درنمايشگاه تجهيزات صنعت نفت اهواز برگزارشد، ادامه داد: ساخت ورزشگاه 15هزارنفري خرمشهر، سالن هاي ورزشي ودرمانگاه دردارخوين، بيمارستان بزرگ شهرسوسنگرد و بازسازي حدود70مدرسه آسيب ديده درحوادث سيل امسال، ازجمله اقدام هاي انجام شده در اين خصوص است. وي همچنين از کلنگ زني دوباب مدرسه استثنايي درخرمشهر با اعتباري افزون برهشت ميليارد تومان خبرداد. پورهنگ به برنامه شرکت بهره برداري نفت وگاز اروندان درپروژه جمع آوري گازهاي همراه منطقه غرب کارون اشاره و تصريح کرد: يکي از طرح هاي مهم تعريف شده در اين زمينه، به طرح ان جي ال 3200 مربوط است که با پايان يافتن آن، گازسوزي در منطقه غرب کارون به صفر مي رسد. وي ازانعقاد قراردادي باهدف جمع آوري 50 ميليون فوت مکعب گاز همراه با يک شرکت ايراني خبر داد وگفت: بااجراي اين قرارداد، بخش قابل توجهي از گازهاي همراه نفت جمع آوري مي شود. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازاروندان، همچنين از افزايش قابل توجه توليد نفت منطقه غرب کارون طي 6سال گذشته خبرداد وافزود: دستيابي به رکورد توليد 450 هزاربشکه نفت از جمله دستاوردهاي اين شرکت در بازه زماني ياد شده است. پورهنگ درادامه باتاکيد بر اينکه کارخانه هاي توليدي درحيطه فعاليت اين شرکت جوان هستند، گفت: قطعات صنعتي زيادي در نوبت بومي سازي قرار دارند.
وي افزود: ساخت بيشتر اين قطعات بسيار پيچيده است و عمدتا به روش مهندسي معکوس انجام مي شود. پورهنگ بااشاره به روند تحويل طرح هاي توسعه اي ميدان هاي غرب کارون ازشرکت مهندسي و توسعه نفت(متن)به شرکت بهره برداري نفت وگازاروندان گفت: درادامه واگذاري بخش هايي ازطرح توسعه ميدان آزادگان جنوبي، تلمبه خانه غرب کارون نيزتا اواسط دي ماه تحويل شرکت نفت و گاز اروندان خواهد شد.
وي از تکميل و واگذاري ايستگاه هاي برق و شبکه خطوط برق از سوي شرکت متن خبر داد و گفت: درادامه واگذاري ميدان آزادگان جنوبي، پيش بيني مي شود با پايان حفاري ديگرچاه هاي توسعه اي اين ميدان در سال 99، بخش هاي باقيمانده نيز به شرکت اروندان واگذار شود.
شرکت ملي نفت ايران
مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز شرکت ملي نفت گفت: با تخصيص 60 درصد از اعتبارات طرح هاي عمراني نفت به استان خوزستان، اعتبار پروژه هاي مسؤوليت اجتماعي اجرا شده در خوزستان در سال جاري به270 ميليارد تومان خواهد رسيد.
بابک دارابي گفت: اعتبار مربوط به اجراي طرح هاي عمراني در شرکت ملي نفت ايران در سال 98 بالغ بر 450 ميليارد تومان بوده که حدود 100 ميليارد تومان از اين اعتبار براي رفع آثار سوء ناشي از سيل اخير بوده است.
وي افزود: از ابتداي امسال تاکنون در استان خوزستان 111 پروژه به بهره برداري رسيده و پيش بيني مي شود تا پايان سال، تعداد اين پروژه ها به 217 مورد برسد.
مجتمع گاز پارس جنوبي
براي نخستين باردرپالايشگاه هاي مجتمع گاز پارس جنوبي به منظور بارگذاري غربال هاي مولکولي دربسترهاي نم زدايي رديف هاي گازي پالايشگاه ششم مجتمع از روش بارگذاري متراکم يا Dense Loading استفاده شد. رئيس مهندسي وخدمات فني پالايشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبي از بهره گيري روش متراکم بارگذاري دربسترهاي نم زداي رديف هاي گازي پالايشگاه ششم مجتمع پارس جنوبي براي نخستين بار خبر داد. کامران شکرالهي بااشاره به فعاليت هاي گسترده اجرايي درحوزه تعميرات اساسي پالايشگاه ششم پارس جنوبي درسال جاري گفت: استفاده از اين روش باتوجه به مطالعات و امکان سنجي هاي مهندسي فرايند با هدف ارتقا و بهينه سازي عمليات تخليه و بارگذاري بسترهاي نم زداي رديف هاي گازي ، در دستور کار قرار گرفته است. وي افزود: جاذب هاي رطوبت که وظيفه نم زدايي وتنظيم نقطه شبنم آبي گاز را به عهده دارند، پس از مدتي قابليت خود را ازدست مي دهند و بايد تخليه و سپس با ماده جديد بارگذاري شوند. رئيس مهندسي وخدمات فني پالايشگاه ششم پارس جنوبي بااشاره به دخالت مستقيم نيروي انساني درتخليه و بارگذاري غربال هاي مولکولي و روش مرسوم انجام اين عمليات اظهارکرد: بنابربررسي ها وشناسايي منابع معتبر وشرکت هاي توانمند داخلي انجام دهنده اين عمليات، همچنين برنامه ريزي هاي تعميراتي وعملياتي، براي نخستين بار شروع تعميرات اساسي فاز15، تخليه وبارگذاري بسترها به روش مکانيزه بارگذاري متراکم در مدت زمان 9.5 روزانجام شد. شکرالهي با تاکيد براهميت کاهش زمان اجراي کار وارتقاي سطح ايمني گفت: استفاده از روش بارگذاري متراکم به جاي روش مرسوم (بارگذاري فله اي) تضمين کننده بهبود اين دو عامل مهم است. وي تصريح کرد: در روش بارگذاري متراکم، به دليل پيوستگي اجراي عمليات بارگذاري وکاهش دفعات آن براي ورودافراد به بستر، در مقايسه با روش فله تخليه و بارگذاري غربال هاي مولکولي درستون هاي نم زداي به ازاي هر رديف گازي، در زماني کمتر از پنج روزبراي هرسه بستر انجام شده که نشان دهنده کاهش 47 درصدي مدت زمان اجراي عمليات افزايش سطح ايمني آن است.
رئيس مهندسي پالايشگاه ششم گفت: استفاده از روش مکانيزه بارگذاري متراکم براي بارگذاري بسترهاي نم زداي، معادل يابي، تامين فيلتر، پکينگ هاي مورد نياز، همچنين شبيه سازي شبکه برق پالايشگاه و تهيه اطلاعات تنظيم رله هاي حفاظتي در پست هاي برق ازجمله پروژه هاي بهبودهستند که در تعميرات اساسي امسال به ثمرنشسته اند.
شرکت نفت و گاز پارس
رئيس ايمني، بهداشت ومحيط زيست فاز13 پارس جنوبي گفت: به منظور شبيه سازي تمرين هاي نفرات آتش نشان با شرايط واقعي، نخستين اتاق دود طرح هاي گازي منطقه پارس دو(کنگان)، در پالايشگاه فاز13پارس جنوبي ساخته شد. کوروش عمادي، هدف ازساخت اين اتاق دود را حفظ و ارتقاي سطح آمادگي عملياتي آتش نشانان، محک زدن آنها در شرايط مشابه واقعيت و قرار گرفتن درمعرض چالش هاي ناشناخته حين عمليات در فضايي با ديد کم و پر از دود عنوان کرد. وي افزود: با اجراي اين سيستم تمريني پويا که امروزه به نام مربي آتش شناخته مي شود، آتش نشانان با بهره گيري از تجارب و آموزش ها، مي توانند درسطح مطلوبي ازآمادگي قرارگيرند و درعمليات واقعي، رسالت خود را به بهترين شکل، با کمترين خطا انجام دهند. عمادي، تقويت اعتماد به نفس آتش نشانان در مواجهه با شرايط مشابه محيط واقعي را از اهداف ايجاد اين مجموعه آموزشي عنوان و اظهار کرد: تمرين مديريت زمان درجست وجوي مصدوم و نحوه انتقال مصدوم به محيط ايمن درکوتاه ترين زمان، مديريت هواي تنفسي در شرايط غيرقابل پيش بيني، همچنين مسيريابي صحيح وايمن درفضاهايي باشرايط نامشخص و متغير وتمرين کارتيمي و هماهنگ با فرماندهي عمليات، ازديگر اهداف پيش بيني شده دراين مجموعه آموزشي است. رئيس بهداشت، ايمني و محيط زيست طرح توسعه فاز13پارس جنوبي بابيان اينکه نخستين اتاق دود درپارس جنوبي، به دهه گذشته (زمان ساخت فازهاي 2 و3 )مربوط مي شود، اظهارکرد: اين اتاق دود درمقايسه با اتاق دود فاز13، به لحاظ طراحي، ساختار ساده اي داشته است. وي گفت: درطراحي اين مجموعه سعي شده با در نظرگرفتن قابليت تغييرمسيرهاوموانع، ازيکنواختي و تکراري بودن عمليات جلوگيري و تازگي آن براي انجام تمرينات آتش نشانان حفظ شود. عمادي يادآورشد: همه مراحل ساخت اين فضاي آموزشي، ازسوي تيم آتش نشاني و با امکانات موجود در پالايشگاه انجام شده است.
شرکت گاز استان کردستان
شرکت گازاستان کردستان، باهمکاري پارک علم وفناوري، ميزبان نخستين رويداد استارت آپ ويکند صنعت گاز در غرب کشور خواهد بود.
احمد فعله گري، مديرعامل شرکت گازاستان کردستان با اشاره به اهميت پژوهش و برگزاري استارت آپ ويکند گفت: اين رويداد مهم، بامحوريت مديريت مصرف گازطبيعي وجلوگيري ازهدررفت آن، اسفند امسال به مدت سه روز برگزار مي شود.
وي افزود: استادان دانشگاه، دانشجويان حوزه نفت و گاز، متخصصان حوزه انرژي، متخصصان شرکت ملي گاز ايران، شرکت هاي گاز استاني، همچنين شرکت هاي توليدکننده تجهيزات اندازه گيري وکنترل گازطبيعي در استارت آپ ويکند حضور خواهند داشت.
به گفته مديرعامل شرکت گازاستان کردستان، برگزاري اين رويداد افزون بر توسعه ديدگاه هاي جديد در ارائه خدمات، مي تواند در حوزه مديريت مصرف و جلوگيري از هدر رفت گازطبيعي، پذيراي ديدگاه هاي نو و خلاقانه باشد.وي تصريح کرد: اين رويداد، حامي صاحبان ايده هاي برتر است و پارک علم وفناوري نيزازافراد داراي ايده هاي اجرايي وعملياتي حمايت خواهد کرد.
مديرعامل شرکت گازاستان کردستان بابيان اينکه جلوگيري از هدررفت گاز، يکي ازمهم ترين اهداف اجراي رويداد استارت آپ ويکند است، تصريح کرد: با ارائه راهکارهاي علمي و عملي در اين همايش و استعلام دانش از سوي شرکت کنندگان مي توان به اين هدف دست يافت.
فعله گري درباره اهميت جلوگيري ازهدررفت گازطبيعي گفت: باارتقاي سيستم هاي اندازه گيري، ميزان گاز ورودي وخروجي بدقت اندازه گيري مي شود. به اين ترتيب، اختلاف قرائت به حداقل ممکن کاهش مي يابد و ميزان هدررفت انرژي نيزبا کمترين درصد خطا اندازه گيري مي شود.
نخستين رويداد استارت آپ ويکند صنعت گاز درغرب کشور، اول تا سوم اسفند امسال در پارک علم و فناوري شهرسنندج برگزار خواهد شد.
علاقه مندان شرکت دراين رويداد استارت آپي مي توانند با مراجعه به وب سايت شرکت گاز استان کردستان، به ثبت نام و شرکت دراين رويداد مهم و نوآور در صنعت گاز اقدام کنند.
شرکت ملي حفاري ايران
شرکت ملي حفاري ايران و جهاد دانشگاهي خوزستان، تفاهمنامه همکاري علمي و پژوهشي امضا کردند. درآيين امضاي اين تفاهمنامه، سيدعبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران، دستاوردهمکاري ميان اين شرکت با دانشگاه ها و مراکز علمي وپژوهشي، همچنين شرکت هاي دانش بنيان رادرتامين بخش هاي قابل توجهي از نيازهاي صنعت نفت و حفاري موفق خواند و برتوسعه اين همکاري ها تاکيد کرد. سيدعليرضا علوي، رئيس جهاد دانشگاهي استان خوزستان نيزبا ابراز خرسندي ازاين همکاري مشترک، ازآمادگي اين نهاد علمي به منظور گسترش همکاري با شرکت ملي حفاري ايران در بخش هاي مختلف خبرداد. مهدي عبدالهي، معاون مديرپژوهش، فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران نيزدرحاشيه امضاي اين تفاهمنامه گفت: اين سند همکاري به منظور ايجادوگسترش زمينه هاي همکاري علمي وپژوهشي با هدف رفع نيازهاي موجود درصنعت حفاري ميان جهاد دانشگاهي استان خوزستان و شرکت ملي حفاري امضا و مبادله شده است. وي استفاده بهينه ازظرفيت هاي جهاد دانشگاهي در همسويي بااولويت هاي پژوهشي شرکت ملي حفاري، تعريف واجراي پروژه هاي صنعتي مورد نياز، همچنين امکان سنجي براي طراحي وساخت اقلام صنعتي مورد نياز را از جمله سرفصل هاي اين تفاهمنامه برشمرد.
عبدالهي افزود: بهره گيري متقابل ازاعضاي جهاد دانشگاهي ومتخصصان ملي حفاري درامورآموزشي وپژوهشي، استفاده ازخدمات فني وآزمايشگا هي، همچنين تدوين دانش فني قطعات وتجهيزات صنعتي وبازرسي هاي فني مورد نياز شرکت ملي حفاري از سوي جهاد دانشگاهي از ديگر محورهاي اين سند همکاري به شمار مي آيند. مديرپژوهش، فناوري ومهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران، پژوهش براي تدوين دانش فني و فناوري ساخت و توليد انبوه قطعات و تجهيزات، ارائه خدمات، فناوري اطلاعات و ارتباطات را از ديگر موارد همکاري در تفاهمنامه پيش گفته برشمرد. وي افزود: شرکت ملي حفاري ايران باسازمان جهاد دانشگاهي خوزستان تاکنون 110ميليارد ريال قرارداد باموضوع هاي پژوهشي، بازرسي فني، دانش فني قطعات و ايجاد شهرک الکترونيک قائم داشته است.
شتاب گيري دراجراي پروژه حفاري 6+8 چاه اکتشافي
مديربرنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي حفاري ايران گفت: با اختصاص دو دستگاه حفاري و افزايش تعداد دستگاه ها به 6 دکل، اجراي پروژه حفاري 6+8 چاه اکتشافي شتاب مي گيرد. بابک زنگنه افزود: براي اجراي پروژه حفاري 6+8 چاه اکتشافي پيش از اين چهاردستگاه حفاري شامل 32، 33، 74و 89 درموقعيت هاي تعيين شده از سوي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران استقرار يافته بود. وي اظهارکرد: باهماهنگي وتوافق ميان شرکت ملي حفاري ايران و مديريت اکتشاف دستگاه هاي حفاري31و 40 فتح ناوگان شرکت نيز براي پيوستن به چهاردکل پيشين درنظرگرفته شده که مراحل انتقال آنها به مناطق مورد نظر کارفرما در دست اقدام است. مديربرنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين شرکت تا کنون حفاري138حلقه چاه هاي اکتشافي درمناطق نفت خيزخشکي ودريايي کشور را درکارنامه دارد و در نتيجه همکاري بامديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، کشف بيش از15مخزن نفتي وگازي قطعيت يافته است.
آرامش از ديدگاه آموزه هاي ديني (بخش هشتم)
آرامش، گمشده بشر امروز است. بعيد است در محفلي و مکاني صحبت از آرامش نباشد. در سلسله مطالبي که تاکنون 8 شماره از آن را خوانده ايد، تلاش کرديم تا آرامش و آرامش داشتن را از منظر آموزه هاي ديني به شما معرفي کنيم. اين بار و در شماره هشتم از اين سلسله مطالب، تاثير فريضه حج بر آرامش را بررسي کرده ايم.
حج، بريدن از خلق و رويکردي به سوي حق است؛ سفر از خلق به حق و دور شدن از غير خدا. انسان با رفتن به حج، مزه اي از ملکوت مي چشد. او خموشي است که به بارگاه نور، بهجت و سرور راه يافته است. حج گزار به سوي خدا فرار مي کند. سلوک حج منازل و مقام هايي دارد که ديدار حق، اوج آن است. حج راه رستگاري و فوز عظيم است.
هر عبادتي مخصوص کاري است، اما حج تنها عبادتي است که تمام عبادت ها را دربر مي گيرد. در حج نماز، استغفار و زهد معنا مي شود. فلسفه اشک در حج نمودار مي شود. راز و نياز با خدا، نجوا و همنشيني با او در کنار خانه اش به اوج مي رسد. زائر چون ستاره اي درخشان در آسمان تاريکي ها مي درخشد و نامش در دفتر خدا ثبت مي شود. انساني که به حج مي رود، ميهمان خداست و خدا از او ميزباني مي کند. زيارت خانه خدا، جمع کردن سنگريزه ها، رفتن به عرفات، ورود به صحراي محشر، گام نهادن در سرزمين پررمزوراز منا و گردش به دور خانه يار، همه و همه غذاهايي است که خداي سبحان بر سر سفره خود نهاده است تا باريافتگان ملکوت از آن بهره بگيرند.
حکمت عبوديت در حج به کمال مي رسد؛ حج عفو گنهکاران است، حج آزمون انسان هاست، حج نشانه عظمت بي پايان الهي است، دين خدا با حج زنده است، تجديد خاطره با رسول خدا(ص)، سرزمين وحي و اهل بيت عصمت(ع) در حج شکل مي گيرد و حج ذکر خداست. حج بازار خداست و حاجي در اين بازار با خدا معامله مي کند و از او مزد مي ستاند. کسي که تارک حج باشد، کوري است که در قيامت اعمي محشور مي شود. حج جهاد ضعفاست، حج لبيک گفتن به دعوت ابراهيم خليل(ع) است و حج ديدار خداست. حج منشا سکونت و کاهنده آلام، دلهره ها و نگراني هاست:الْحَجُّ تَسْكِينُ الْقُلُوب؛ حج، آرامش بخش دل هاست.از اين حديث امام باقر(ع) به دست مي آيد که حج منشا آرامش دل است. اين مطلب را مي توان به عنوان مقدمه اي در نظر گرفت و مضمون ديگر را به عنوان مقدمه دوم به آن افزود: هر کس با آرامش حج گزارد، خداوند تمامي گناهان او را مي بخشد:مَنْ دَخَلَ مَكَّةَ بِسَكِينَةٍ غَفَرَ اللَّهُ ذُنُوبَهُ؛ کسي که همراه با آرامش وارد مکه شود، خداوند گناهان او را خواهد بخشيد.مراد از «انزال سکينه» ايجاد آن است. قلب مومنين در شرايطي آرام نيست و خداوند بر اساس مصالح خويش، دل هاي مومنان را محل استقرار طمانينه و ثبات قرار مي دهد. انسان به حکم فطرت اعمال و افعالي انجام مي دهد.
اعمال فطري از آنجا که از منشا فطرت الهي سرچشمه مي گيرند در سعادت و سرنوشت انسان تاثيرگذارند. رفتارهاي فطري، خالي از اضطراب و تزلزل است، اما اگر انسان از فطرت خدايي خود فاصله گيرد و به زمين بچسبد و از هواهاي نفساني تبعيت کند، وارد تخيلات و اوهام مي شود و در اين صورت به ترديدها، اضطراب ها و تشويش ها گرفتار مي شود؛ از اين رو ايمان که امري فطري است براي انسان آرامش و سکونت به ارمغان مي آورد و اضطراب، ترديد و تزلزل نتيجه کفر، شرک و ولايت شيطان است. اگر کسي مرده بود و خداوند او را زنده کرد، خداوند به او نوري داده که با آن حق را از باطل تمييز مي دهد. کافر نصيبي از اين حيات و نور ندارد؛ از اين رو در درياي ظلمت ها و تاريکي ها دست وپا مي زند و طبعا حياتي آرام و زيستني همراه با اطمينان و خيالي آسوده نخواهد داشت.شرط نزول سکينه و آرامش ايمان است که اهليت و قابليت مي خواهد. سکينه بدون طهارت به دست نمي آيد. اگر خدا بخواهد قلبي را آرام و سکينه را به آن وارد کند، بايد آن قلب پاک و باصفا باشد.
قلب مکدر و ناپاک، محل نزول سکينه نيست؛ نخست بايد از مخالفت خدا دست کشيد، تائب شد تا جان انسان، قابليت نزول سکينه بيابد.در برخي روايات از حقيقت سکينه سوال شده است، امام صادق(ع) فرمود: «انسان با سکينه وارد مکه نمي شود، مگر آنکه گناهانش آمرزيده شود. راوي از امام(ع) سوال مي کند سکينه چيست؟ امام(ع)مي فرمايد: تواضع است.»همچنين در حديث ديگري از امام صادق(ع) نقل است که فرمود: «هر کس با آرامش وارد مکه شود آمرزيده مي شود. پرسيدم: چگونه با آرامش وارد آن شود؟ فرمود: بدون حالت تکبر و غرور وارد شود.»در روايت ديگري با صراحت و وضوح بيشتري به همين نکته اشاره شده است، امام صادق(ع) فرمود: «کسي که بدون کبر وارد مکه شود، گناهانش آمرزيده مي شود. راوي از حقيقت کبر سوال مي کند، امام مي فرمايد: کبر يعني بي اعتنايي به خلق و جهالت به حق. راوي مي پرسد چگونه ممکن است؟ امام مي فرمايد: او به حق جاهل است و به اهل حق طعنه مي زند.کبر آن است که انسان براي خود جايگاه و رتبه اي فوق ديگران ببيند، در واقع خود را نسبت به ديگران مقايسه کند و براي خودش نسبت به آنها مزيت و برتري معتقد باشد. به عبارتي کبر، برتري بيني است و تکبر رفتاري است که از اين حالت و خلق باطني از انسان سر مي زند. در حديث قدسي است که خداوند فرمود: «کبريا، رداي من است و عظمت، پوشش من، هر کس با من در اين امر منازعه کند، او را به جهنم مي افکنم.»
دکتر احمد مجيدي نسب، مشاور فرهنگي وزير نفت در دو جلسه جداگانه با فريدون همتي و محمدجواد فدايي، استانداران استان هاي هرمزگان و کرمان، ديدار و تبادل نظر کرد. احمد مجيدي نسب در اين ديدار با بيان اينکه تأسيس قرارگاه فرهنگي خليج فارس نقطه عطفي در توسعه برنامه هاي فرهنگي وزارت نفت در سه استان هرمزگان، کرمان و سيستان و بلوچستان است، دستاوردهاي شوراري فرهنگي و ستاد اقامه نماز وزارت نفت در مسائل فرهنگي و ساماندهي امر روحانيون را تشرح کرد. رئيس ستاد اقامه نماز وزارت نفت، تاسيس قرارگاه هاي فرهنگي صنعت نفت را اقدامي مهم براي مقابله با شبيخون فرهنگي دانست و تعامل بيشتر صنعت نفت با بافت پيراموني خود، هماهنگي با مقام هاي استاني به ويژه نمايندگان ولي فقيه و استانداران، هماهنگي و هم افزايي بيشتر شرکت هاي وابسته به وزارت نفت در امور فرهنگي و اجتماعي را از جمله اهداف تشکيل قرارگاه هاي فرهنگي صنعت نفت دانست. مجيدي با اشاره به اهميت پالايشگاه هاي مستقر در استان هرمزگان بويژه پالايشگاه خليج فارس، تأسيس قرارگاه فرهنگي خليج فارس را نقطه عطفي در توسعه برنامه هاي فرهنگي وزارت نفت در سه استان هرمزگان، کرمان و سيستان و بلوچستان دانست.
مشاور فرهنگي وزير نفت ضمن معرفي رئيس اين قرارگاه، خواستار همکاري بيشتر مسؤولان استان به ويژه استاندار با اين قرارگاه شد. فريدون همتي، استاندار هرمزگان نيز، از اقدام هاي فرهنگي مجموعه فرهنگي وزارت نفت تجليل کرد و تاسيس قرارگاه فرهنگي را اقدامي ارزشمند در منطقه خواند. وي تاکيد کرد از اين قرارگاه حمايت کامل خواهد کرد.فريدون همتي همچنين در ديداري ديگر با استاندار کرمان، در مورد مسائل فرهنگي گفت وگو کرد.
احمد مجيدي نسب همچنين در ديدار استاندار کرمان ضمن اعلام خبر افتتاح قرارگاه فرهنگي خليج فارس صنعت نفت گزارشي از فعاليت هاي صنعت نفت در استان کرمان ارايه داد.محمدجواد فدايي نيز ضمن تجليل از فعاليت هاي فرهنگي وزارت نفت و تاسيس قرارگاه فرهنگي خليج فارس در سه استان هرمزگان، کرمان و سيستان و بلوچستان، خواستار هماهنگي بيشتار با بخش هاي فرهنگي استان شد.
حجت الاسلام حسن عليدادي سليماني، در ديدار مشاور فرهنگي وزير نفت از فعاليت هاي فرهنگي در صنعت نفت و تاسيس قرارگاه فرهنگي خليج فارس تقدير کرد. نماينده ولي فقيه و امام جمعه کرمان در ديدار با مشاور فرهنگي وزير، مسوول دفتر ارتباطات حوزوي وزارت نفت، مسوول قرارگاه فرهنگي خليج فارس صنعت نفت، رابط فرهنگي و امور روحانيون کرمان و مسوول بازرسي و نظارت دفتر ارتباطات حوزوي وزارت نفت، از فعاليت هاي فرهنگي صورت گرفته در اين وزارتخانه و تاسيس قرارگاه فرهنگي خليج فارس در سه استان هرمزگان، کرمان و سيستان و بلوچستان تقدير کرد. عليدادي سليماني حوزه ماموريتي تعريف شده را بسيار مناسب دانست و روند اين فعاليت ها را در يک وزارتخانه صنعتي خوب و رو به رشد عنوان کرد. وي خطاب به مجيدي گفت: همچنان که وزارت نفت سير تحول و تکاملي داشته است، اکنون با مسووليت حضرتعالي، جريان معنوي مذهبي شکل گرفته مسير خود را به خوبي پيش مي رود که اميدواريم به الگويي براي ساير وزارتخانه ها تبديل شود. امام جمعه کرمان افزود: مساله بعدي در مورد مسووليت هاي اجتماعي وزارت نفت است که بايد ساختارمندتر شود. وظيفه شما در مورد مسووليت هاي اجتماعي سنگين تر است تا کمک خوبي به فرهنگ کشور شود. وي از اقدام هاي دفتر ارتباطات حوزوي وزارت نفت در مورد گزينش روحانيون تجليل کرد و آنها را سبب خوش بيني مديران نفتي به روحانيت دانست.
در اين ديدار حجت الاسلام ثقفي، مسوول دفتر ارتباطات حوزوي و مجيدي، مشاور فرهنگي وزير و دبير ستاد اقامه نماز وزارت نفت، گزارشي از فعاليت هاي خود ارائه دادند.
شهيد محمد دارايي 9 شهريور 1342 در شهر بوشهر متولد شد. او متاهل بود و دو فرزند داشت. شهيد دارايي سال 1363 همکاري اش را با شرکت ملي نفت آغاز کرد و در 17 مرداد 1367 در اروند رود خوزستان بر اثر اصابت ترکش خمپاره به فيض عظيم شهادت نائل آمد. شهيد دارايي که در خانواده اي مذهبي و کم توقع به دنيا آمد، فردي پرتلاش و کوشا بود که در خدمتگزاري به دوستان و بستگان شهره بود. وي با اينکه از نظر مالي در خانواده اي نه چندان توانمند زندگي مي کرد، اما همواره دستگيري از مستمندان را فراموش نمي کرد. با آغاز جنگ تحميلي تاب ماندن در خود نديد و بارها در جبهه هاي نبرد، حضوري فعال داشت و به گفته همرزمان و فرماندهانش، سري نترس داشت.
امام حسن(ع) فرمود: هر کس فرصت هايي از شب و روز خود را در مسجد قرار دهد، يکي از هشت فايده شاملش مي شود: برهان و نشانه اي(براي معرفت)، دوست و برادري سودمند، دانش و اطلاعاتي جامع، رحمت و محبت عمومي، سخن و مطلبي که او را هدايت گر باشد، توفيق اجباري در ترک گناه به جهت شرم از مردم و يا به جهت ترس از عقاب.
منبع: تحف العقول ص235
کتاب سبک زندگي توحيدي و موفقيت الهي(جلد سوم؛ بخشش) را محمدتقي فعالي گردآوري کرده است. اين کتاب به کوشش نشر تيماس در سال 1396 و در 306 صفحه منتشر شده است. در اين اثر سعي شده است نکات قرآني در باب بخشش فراروي خوانندگان قرار گيرد. ضمن آنکه در آن از مثال، جمله هاي کوتاه، ترسيم جداول و کلمات قصار استفاده شده است.سازماندهي نگاشته حاضر در دو فصل انجام شده است؛ فصل اول به معناشناسي، تعريف، رويکردها و رهيافت ها نظر دارد. در فصل دوم اصول، آثار، نشانه ها، روش ها و عوامل برجسته شده اند تا از اين طريق نگاهي جامع به موضوع «بخشش» داشت.
عَن اَبي ذَرٍّ (سَلامُ اللّهِ عَلَيهِ) اَنَّ النَّبيَّ (صَلَّي اللّهُ عَلَيهِ وَ آلِهِ) قالَ يا اَبا ذَرٍّ اِنّي اُحِبُّ لَکَ ما اُحِبُّ لِنَفسي اِنّي اَراکَ ضَعيفاً فَلا تُؤَمَّرَنَّ عَلي ِثنَينِ وَ لا تَوَلَّيَنَّ مالَ يَتيم.از ابوذر روايت است که رسول خدا(ص) فرمود: اي ابوذر! من آنچه براي خود دوست مي دارم، براي تو نيز دوست مي دارم؛ همانا تو را ناتوان مي بينم، پس هيچگاه به دو نفر امر نکن و به هيچ وجه عهده دار مال يتيم مباش.»
قالَ يا اَبا ذَرٍّ اِنّي اُحِبُّ لَکَ ما اُحِبُّ لِنَفسي
ابو ذر اين توصيه پيغمبر به خود را ذکر مي کند؛ براي ما هم درس است، درس بسيار بزرگي است. حضرت به او فرمود: من هر چه براي خودم دوست مي دارم، براي تو هم دوست مي دارم؛ يعني آن چيزي که مي خواهم به تو بگويم، از روي کمال محبت است؛ چون انسان به خودش کمال محبت را دارد. حالا آن حرفي که حضرت مي خواهد به ابو ذر بزند، چيست؟
اِنّي اَراکَ ضَعيفا
من شما را در مديريت، ضعيف مي بينم. خيلي آدم خوبي هستي، مجاهد في سبيل اللّه، رُک گو و آسمان بر راست گوتر از او سايه نيفکنده، زمين راست گوتر از او را بر خودش حمل نکرده؛ اينها همه به جاي خود محفوظ، اما آدم ضعيفي هستي.
فَلا تُؤَمَّرَنَّ عَلي اِثنَين
حالا که آدم ضعيفي هستي، مواظب باش بر دو نفر هم رياست نکني! يعني پيداست آن ضعفي هم که حضرت فرمودند، ضعف در مديريت است؛ يعني تو آدمي هستي که مديريت نداري؛ اگر چنانچه بر دو نفر يا بيشتر رياست پيدا کني، نمي تواني کار آنها را به سامان برساني.
وَ لا تَوَلَّيَنَّ مالَ يَتيم
هيچ مال يتيمي را هم به عهده نگير، نه از باب اينکه احتمال اين وجود دارد که خداي نکرده مثلا ايشان دست درازي مي کند به مال يتيم.
مقام ابو ذر خيلي بالاتر از اين حرف هاست، نزديک مقام عصمت است مقام او؛ پس اين احتمال در او نيست. علت اينکه مي گويند توليت مال يتيم را قبول نکن، اين است که نمي تواني حق يتيم را به او بدهي؛ ديگران مي آيند دست درازي مي کنند، جنابعالي هم آدم ضعيفي هستي. برجستگي هاي نظام اسلامي و نظام ارزش هاي اسلامي اينهاست؛ يعني در درجه اول، من و شما خودمان مسووليم که ببينيم اين کار را قبول بکنيم، نکنيم؟ مي توانيم، نمي توانيم؟ اين بسيار مساله مهمي است.
امام علي (ع) فرمود :آن كه جان را با طمع ورزى بپوشاند خود را پَست كرده و آن كه راز سختى هاى خود را آشكار سازد خود را خوار كرده و آن كه زبان را بر خود حاكم كند خود را بى ارزش كرده است.
منبع: نهج البلاغه، حکمت دوم
نگاهی به اکران سینماها در آخرین روزهای پاییز
علي بهرامي اين روزها اگر چه هوا سردتر شده و به قول اخوان «سرها در گريبان است»، اما شايد وضعيت سردر سينماها و فيلم هاي اکران شده اين روزها، کمي سرها را از گريبان ها بيرون بياورد. در آخرين روزهاي فصل پاييز، سينماي ايران، چند فيلم مخصوص رده سنتي کودکان و نوجوانان نيز دارد و البته وزن فيلم هاي غير کمدي کمي بالاتر رفته است. اين بار هم با ما باشيد تا در گزارشي کوتاه، مختصر و مفيد به شما بگوييم که بر پرده سينماها چه خبر است. خواندن اين گزارش، احتمالا شما را در انتخاب فيلم مورد علاقه تان کمک کند.
داستان «خداحافظ دختر شيرازي» درباره مهاجران است. مهاجراني که با هزار دغدغه و هزاران هزار آرزو زندگي خود را شکل مي دهند، اما جايي در ميان دود و ماشين و شلوغي عجيب و غريبي چون تهران به مشکل خورده اند. البته نبايد اشتباه کرد، ماجرا خيلي هم تلخ نيست چون اگر افشين هاشمي کارگردان اين فيلم را بشناسيد، سبک بازي ها و آثار او عميقا و به معناي کلاسيک آن، کمدي است. عوامل فيلم درباره آن آورده اند «يکي از شيراز، يکي از آبادان، هر 2 در تهران! مجبورند فعلا با هم سر کنند تا محمودِ نارفيق را پيدا کنند». از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به نام هايي چون افشين هاشمي، شبنم مقدمي، مونا فرجاد و رويا تيموريان اشاره کرد.
تقریبا یک دهه است که کار انیمیشن به عنوان فیلم بلند داستانی، در ایران هم جدی گرفته شده، شیوه ای از فیلم سازی که در دنیا، مخاطبان بسیار زیادی دارد. خصوصا که صداپیشگان شخصیت های آن بازیگران شناخته شده و مطرحی باشند و صدایشان در گوش مخاطبان آشنا بیاید. این الگو برای اولین بار توسط بهرام عظیمی در فیلم «تهران 1500» به کار گرفته شد و جواب داد. حالا هم انیمیشن بلند «آخرین داستان» همین مسیر را دنبال کرده است. آخرین داستان انیمیشن جذابی است که کودکانتان را با خیال راحت می توانید به دیدن آن ببرید. از جمله صداپیشگان انیمیشن «آخرین داستان»، پرویز پرستویی، لیلا حاتمی، حامد بهداد، اشکان خطیبی، اکبر زنجانپور، بیتا فرهی، حسن پورشیرازی، مجید مظفری، بانیپال شومون، شقایق فراهانی، باران کوثری و ملیکا شریفی نیا را می توان نام برد.
فیلم لیلاج به کارگردانی داریوش یاری، فضای متفاوتی دارد. متفاوت از این جهت که اگر چه اجتماعی است اما در آپارتمان نمی گذرد. بازی های خوبی دارد و داستانش البته بهتر است. در مجموع می توان آن را یک فیلم جمع و جور دیدنی به حساب آورد. عوامل فیلم درباره آن نوشته اند «رعنا نوازنده ساز در شرف برگزاری کنسرتی در اروپاست که باخبر می شود دخترش برای نجات پدرش به زادگاه رعنا رفته است. جایی که رعنا شانزده سال پیش درست در سن دخترش از آنجا فرار کرده است. رعنا کنسرت را رها می کند...». داریوش یاری پیش از این فیلم دو فیلم «دخیل» و «کربلا، جغرافیای یک تاریخ» را کارگردانی کرده است. مهران احمدی، حامد کمیلی، محیا دهقانی، نسرین بابایی، از بازیگران اصلی فیلم لیلاج هستند.
این فیلم را پولاد کیمیایی، فرزند مسعود کیمیایی، کارگردانی کرده است. فیلمی که می توان آن را یک درام اجتماعی دانست. معکوس در جشنواره فجر سال گذشته حرف و حدیث های زیادی داشت و خیلی از عوامل را رنجاند اما حالا که فیلم اکران شده و خارج از فضای به وجود آمده در جشنواره فیلم فجر آن را می بینیم، می توان گفت که فیلم بدی از آب در نیامده است. به نظر می رسد اگر به سینمای کیمیایی علاقه ای دارید، می توانید از دیدن «معکوس» لذت ببرید. بازیگران اصلی فیلم معکوس عبارتند از: اکبر زنجانپور، بابک حمیدیان، شهرام حقیقت دوست، لیلا زارع و علیرضا کمالی.
خیلی دور از انتظار نبود که سید جواد هاشمی بعد از سه گانه موفق «پیشونی سفید»، فیلم«تورنادو» را هم برای کودکان بسازد. فیلمی که مثل پیشونی سفید می کوشد تا چیزی از نسخه های هالیوودی کم نیاورد و با بضاعت سینمای ایران، بهترین تصاویر را خلق کند. البته همین هالیوودیزه شدن فیلم های هاشمی برایش نقدهای زیادی را به ارمغان آورده است اما بالاخره مخاطبان از سه گانه پیشونی سفید استقبال کردند. آنچه از «تورنادو» دیده می شود، این است که چیزی از پیشونی سفید کم ندارد و احتمالا در ژانر کودک و نوجوان، فیلم پرفروشی خواهد بود. عوامل فیلم «تورنادو» درباره آن نوشته اند «فیلم داستان پروفسوری را روایت می کند که موفق به ساخت یک رستوران شده است. رستورانی که در نهایت به یک سفینه تبدیل می شود. حال با ورود چهار نوجوان به قصه و با شیطنت آنان، این سفینه مقداری زودتر از موعد به پرواز درمی آید. سفینه در نهایت به فضا رفته و در یک سرزمین ناشناخته فرود می آید.». اکبر عبدی، کامران تفتی، بهنوش بختیاری، الناز حبیبی و ارسلان قاسمی از بازیگران اصلی فیلم تورنادو هستند.
فیلمی است به کارگردانی امیر داسارگر که برای رده سنی کودکان و نوجوانان ساخته شده است. منطقه پرواز ممنوع کلکسیونی است از هویت ملی، وطن دوستی، انسانیت و اخلاق مداری و ... چیزهایی که شاید مدت هاست در فیلم های ایرانی یا در جهت عکس شان حرکت می شود یا به آنها التفاتی نداریم. از همین منظر است که می توان تمام ضعف های احتمالی منطقه پرواز ممنوع را نادیده گرفت و کودکان را به دیدن فیلمی برد که جدیت و مسؤولیت پذیری را به آنها آموزش می دهد. عوامل فیلم منطقه پرواز ممنوع درباره آن نوشته اند«فیلم ماجراجویانه «منطقه پرواز ممنوع»، روایتگر داستان ۳ نوجوان است که در حین آماده شدن برای مسابقه ساخت پهپاد، با پیدا شدن یک یوزپلنگ در حوالی محل زندگیشان، وارد مسائل و درگیری های مختلف و مهیجی می شوند». بازیگران اصلی این فیلم عبارتنداز: هادی حجازی فر، محمد فیلی، متین پاکزاد، متین کرمانی، علیرضا اکبری، علی ذکریایی، زین العابدین تقی پور و بهار نوحیان.
موسيقي هنري است که در ميان هنرها يکي از بالاترين علاقه مندان را دارد. پير باشيم يا جوان، کودک يا ميانسال بالاخره با موسيقي سروکار خواهيم داشت. در ميان انواع موسيقي ها ترانه ها و تصنيف هاي ايراني، يکي از دلنشين ترين و دلچسب ترين نوع موسيقي براي ما ايرانيان هستند. بنا داريم تا هر هفته ترانه و تصنيف زيباي ايراني را به شما معرفي کنيم، اگر مي شناختيد که باز هم گوش کنيد و اگر نمي شناختيد، هم به ما اعتماد کنيد و آن را بشنويد.
تصنیفی ساخته مرحوم پرویز مشکاتیان که مرحوم ایرج بسطامی آن را خوانده است. این تصنیف در سه گاه است و در آلبومی به همین نام قرار دارد. تصنیف وطن من یکی از بهترین آثار مشکاتیان است که صدای ماندگار و خاص بسطامی آن را اجرا کرده است. شعر این تصنیف را ملک الشعرای بهار سروده است. شعری ماندگار که با هنر موسیقی ایرانی، ماندگارتر شده است.
ای خطه ایران مهین ، ای وطن من
ای گشته به مهر تو عجین جان و تن من
دور از تو گل و لاله و سرو و سمنم نیست
ای باغ گل و لاله و سرو و سمن من
شايد پيدا کردن اين تصنيف عليرضا افتخاري کمي سخت باشد اما به سختي اش مي ارزد. تصنيفي که محمدعلي کياني نژاد آن را بر روي اشعاري از باباطاهر ساخته است. اين تصنيف در آلبومي به نام مهرورزان قرار دارد. محمدعلي کياني نژاد از نوازندگان صاحب سبک ساز ني است و اين آلبوم را با عليرضا افتخاري در سال هاي آغازين دهه شصت و در دستگاه شور و مايه شوشتري کار کرده است.
نمي دونم دلم ديوونه کيست
کجا مي گردد و در خونه کيست
نمي دونم دل سرگشته مو
اسير نرگس مستونه کيست
این ترانه را مرحوم علی تجویدی در دستگاه شور ساخته است و علیرضا افتخاری نیز آن را در آلبوم به یاد استاد که مجموعه ای است از ترانه های ماندگار، این آهنگساز، بازخوانی کرده است. اکثر ترانه های ساخته شده توسط تجویدی ماندگار شده اند و مصداق این مصرع شاعرا هستند که می گوید «خرم آن نغمه که مردم بسپارند به یاد».
این همه آشفته حالی
این همه نازک خیالی
ای به دوش افکنده گیسو
از تو دارم، از تو دارم
داریوش رفیعی، خواننده جوان مرگی که در سی و یک سالگی فوت کرد، خواننده این ترانه جاودانه است. ترانه ای که مجید وفادار آن را ساخت و کریم فکور شعرش را گفت. صدای داریوش رفیعی ملاحت خیلی خاصی دارد و نمونه آن را در کمتر صدایی در موسیقی ایرانی سراغ داریم. یک دهه پیش بهترین ترانه هایش در آلبومی به نام «زهره» منتشر شد.
گلنار، گلنار کجایی که از غمت ناله می کند عاشق وفادار
کجایی که بی تو شد دل اسیر غم دیده ام گهر بار
این تصنیف آخرین قطعه آلبومی به نام شعر و عرفان است. آلبومی ساخته محمد جلیل عندلیبی و صدای شهرام ناظری. این تصنیف در دستگاه ماهور است و با ریتم خاص خود، از بهترین نوع هماهنگی در ارکستر سازهای ایرانی بهره می برد. شعر این تصنیف را جلال الین مولوی سروده استو این اثر هنوز هم شنیدنی و دلچسب است.
با من صنما دل یک دله کن
گر سر ننهم آنگه گله کن
مجنون شده ام از بهر خدا
زان زلف خوشت یک سلسله کن
نگاهی به چند کتاب تاريخی درباره نفت (بخش دوم)
علي بهرامي نفت نه چون نزولات آسماني، ناگهاني و غافل گير کننده بر سر ايرانيان باريدن گرفته است و نه چونان اختراعي شگرف، سال هاي سال زمان برده تا خودش را نشان دهد. نفت در ايران يک حضور خاص دارد. حضوري که به تدريج و با آغاز دهه هاي پاياني قرن سيزدهم خورشيدي، به قدري سنگيني مي کند که نمي توان از تاريخ معاصر ايران نام برد و حرفي زد اما نفت را در آن ناديده گرفت يا کم اهميت انگاشت. تاريخ نفت علاوه بر اينکه هنوز هم در اسناد خوانده نشده و زواياي ناديده انگاشته شده اي که توجه تاريخ نگاران را مي طلبد، پنهان است، اما صفحات زيادي از تاريخ نويسي معاصر را به خود اختصاص داده است، صفحاتي تاريخي که خواندن آنها مي تواند مورد توجه علاقه مندان به تاريخ و فرهنگ ايران معاصر قرار گيرد. اين بار هم مانند شماره پيشين شما را دعوت مي کنيم به خواندن و شناختن چند کتاب تاريخي ديگر که اختصاصا درباره نفت و تاثيرات معاصر آن نوشته شده اند. کتاب هايي که هر کدام از سويه هاي مختلفي مي کوشند تا تاريخ معاصر ايران را که با نفت پيوندي عميق پيدا کرده است، روايت کنند.
اين کتاب را محمود طلوعي نوشته است. او تلاش دارد تا با نگارش اين کتاب نگاهي راهبردي به تاريخ نفت و روابط بين الملل در سياست خارجي در خاورميانه داشته باشد. اين کتاب روايت گر ريشه هاي جنگ ها، خشونت ها و تحولات منطقه خاورميانه است. طلوعي براي اثبات نوشته هاي خود به اسناد و نوشته هاي بسيار زيادي ارجاع مي دهد. کتاب بازي قدرت: جنگ نفت در خاورميانه کتابي است واقع گرايانه که نشان مي دهد از تاريخ ظهور نفت در خاورميانه به عنوان يکي از سرشارترين منابع نفتي جهان، چگونه مسير تاريخي از صلح و آرامش نسبي به سوي نزاع ها و ستيزهاي دائمي پيش رفته است. اگر چه دقت در اين کتاب کمي تاثرانگيز است، اما گريزي از واقعيت هاي آن نخواهيم داشت.
کتاب «ايران بين دو کودتا» نوشته داريوش رحمانيان، استاد تاريخ دانشگاه تهران است. کتاب رحمانيان به کودتاي بيست و هشتم مرداد مي پردازد و به تبع آن مسئله اصلي اين اثر، نفت است. تاکيد و اصرار احمديان بر استفاده از اسناد قطعي در تاريخ نويسي است، از اين رو در بررسي هاي خود در اين کتاب کوشيده است تا اسناد را مورد توجه بسيار بالا قرار دهد. کتاب ايران بين دو کودتا به دو کودتاي 29 اسفند 1299 و کودتاي 28 مردا 1332 اشاره دارد. دو کودتايي که هر کدام تاثيرات شگرفي بر تاريخ معاصر ايران گذاشته است. کودتاي نخست بسترها و زمينه هاي حضور نفت در ايران را تا حدود بسيار زيادي متحول مي کند و کودتاي دوم، يک انقلاب به تمام معنا در تاريخ نفت ايران و صد البته تاريخ معاصر کشورمان، به وجود مي آورد.
موضوع کتاب حاضر، پژوهشي در زمينه تاريخچه صنعت نفت و تجارت آن است. نگارنده بعد از نگاهي اجمالي به بازار نفت در دنيا، تاريخچه و تحولات تجارت نفت را در دهه هفتاد، هشتاد و نود ميلادي و نيز دهه اول قرن بيست و يکم توضيح مي دهد. اين روز شمار، ابتدا از سوي بخش تحليل دفتر ذخاير نفتي راهبردي دپارتمان انرژي انتشار يافت. اطلاعات موجود در اين نوشتار جهت به روزرساني، طي سال هاي 1995 تا 2005 ميلادي از مرکز نظارت بر اطلاعات انرژي تهيه شده است. اين کتاب با هدف آشنايي با تاريخچه صنعت نفت در عرصة جهاني و ايران تدوين شده است. نويسنده اين کتاب محمد پيروزمند است.
کتاب «ناگفته هايي درباره سياست نفتي ايران در دهه پس از ملي شدن و يادداشت هاي فؤاد روحاني نخستين دبيرکل سازمان اوپک» نوشته غلامرضا تاج بخش است. اما عنوان اين کتاب نام شخصي را يدک مي کشد که علاوه بر چهره اقتصادي اش، چهره اي بسيار فرهنگي دارد که کمتر ديده شده است. نخستين کسي که کتاب شهير «جمهوري» نوشته افلاطون فيلسوف يوناني را ترجمه کرد، فواد روحاني است. نحوه آماده شدن اين کتاب در بيان نويسنده آن حکايت جالبي دارد.« اوراق شخصي روحاني در اوايل سال 1385 يعني نزديک به سه سال پس از درگذشت او در يک کارتن سنگين وزن در امريکا به دستم رسيد. اولين موضوعي که با اشتياق در ميان انبوه اوراق رسيده به دنبالش گشتم و از يافتن آن بسيار خوشحال شدم، يادداشت هايي بود که روحاني در دوران دبيرکلي اوپک گردآورده بود. در اين مجموعه، نوشته اي درباره اولين دوره از خدمت دبيرکلي که از بهمن 1339 (فوريه 1961) آغاز مي شود، موجود نيست. همه اوراق در تشريح حدود دو سال از فعاليت سازمان متعاقب چهارمين کنفرانس اوپک است که با انتشار قطعنامه هاي سه گانه اوپک در تيرماه 1341 (ژوئن 1962) شروع مي شود. مدارک در سه پرونده قطور با عنوان مذاکرات (Negotiations) جمع آوري و با شماره هاي 1 تا 3 مشخص شده است و ...» البته اين کتاب به همين يادداشت ها ختم نمي شود و بخش هاي تحقيقي بسيار خواندني ديگري هم دارد.
اين کتاب را فخرالدين عظيمي تاليف کرده است و چنانکه از نامش پيداست، به وقايع 1320 تا 1332 مي پردازد. نويسنده کتاب مي کوشد تا با واکاوي تاريخي دوازده ساله نقش و تاثير نفت را در تحولات سياسي و اجتماعي بنگرد. ردپاي نفت در تمام صفحات کتاب اين نويسنده مشخص است و چنانکه خود نيز مي گويد، هيچ بخشي از تاريخ معاصر را نمي توان يافت که نفت و بوي آن وجود نداشته باشد. اشغال ايران، کودتاي 28 مرداد از ترورهاي سياسي متعدد، جريان جدايي طلبي در آذربايجان، قدرت گيري حزب توده، از فشار شوروي براي واگذاري نفت شمال ايران و فشارهاي اقتصادي بر مصدق از جمله بخش ها و موضوعاتي هستند که عظيمي درباره آنها دست به تاريخ نگاري شده است.
کتاب موج نفت کوشيده است تا در 11 فصل مجزا تاريخ نيم قرن حضور نفت در ايران را واکاوي و بررسي کند. اين کتاب از دو دهه پيش از اکتشاف نفت در ايران در سال 1287 بحث هايش را آغاز مي کند و گام به گام در ده فصل بعدي ما را تا فرجام کودتاي 28 مرداد 1332 مي رساند. مخاطب در اين کتاب گاهي به ياس مي رسد و گاه دچار شعف و هيجان مي شود، زيرا به فراخور پيش آمدن حوادث مختلف نور اميدي در دل خواننده سوسو مي کند و گاه چنان خاموش مي شود که امکان روشنايي ديگري ندارد. با خواندن کتاب موج نفت با کليات دقيقي از تحولات تاريخي نفت در ايران تا آغاز دهه چهل کاملا آشنا مي شويد. کتاب موج نفت را احمد راسخي لنگرودي نوشته است.
محمدحسن سالمي، نويسنده اين کتاب است. وي مي کوشد تا نظر به اهميت، نهضت ملي شدن صنعت نفت، آن را از زوايه اي ديگر بررسي کند. نويسنده معتقد است که آنچه تا کنون درباره اين نهضت گفته شده است، سويه هايي جانبدارانه داشته و وي مي کوشد تا تاريخ اين جريان عظيم تاريخ ايران معاصر را بيرون از کليشه هاي مرسوم روايت کند. محمدحسن سالمي معتقد است «نقش نيروهاي مذهبي و علما و مراجع در اين نهضت ناديده گرفته شده است؛ در حالي که نيروهاي مذهبي نقش اصلي را در ايجاد اين نهضت داشته اند. وي از نزديک شاهد حوادث نهضت ملي شدن صنعت نفت و مبارزات آيت الله کاشاني بوده و خاطرات خود را در کتاب نگاشته است.
کتاب حاضر تحليلي است بر جريان ملي شدن نفت و 28ماه حکومت دکتر مصدق که شامل بخش هايي چون: داستان نفت، آغاز اعتراض، کنفرانس واشنگتن، آغاز مبارزه بر سر نفت در ايران، قوام السلطنه و مسئله آذربايجان، ترور ناموفق شاه و پيامدهاي آن، قرارداد الحاقي گس ـ گلشائيان، جبهه ملي، دولت رزم آرا، پيرامون ترور رزم آرا، ملي کردن صنعت نفت در سراسر ايران، آغاز حکومت ملي دکتر محمد مصدق، خلع يد، کارتل بين المللي نفت در زمان ملي شدن نفت ايران،منطق ناو توپ دار يا ديپلماسي زور، کشف اسناد خانه سدان، شکايت انگليس به مراجع بين المللي، قيام مردمي 30تير، از تير 1331تا اسفند1331، کودتاي 28مرداد، تحليلي از علت ها و عاملان کودتا و نظري اجمالي به 28ماه حکومت دکتر مصدق است. اين کتاب کوشيده است تا با نگاهي جامع، ضمن بهره بردن از منابع تاريخي بر تحليل شخصي نويسنده نيز تاکيد کند. کتاب «تاجي بر تارک تاريخ معاصر» را علي اکبر نقي پور نوشته است.
در کنار همه روايت هاي منتشر شده درباره نهضت ملي شدن صنعت نفت، کتاب «اشتباه بزرگ ملي شدن صنعت نفت»ملي شدن نفت، نوشته ابراهيم صفايي، يکي از کتاب هاي تاريخي است که اين نهضت را از زاويه اي ديگر بررسي کرده است، چنانکه نويسنده اين کتاب ادعا دارد همه مطالب مبتني بر اسنادي تاريخي است که نشان مي دهد چرا نهضت ملي شدن صنعت نفت اشتباه بوده است. خواندن اين کتاب مي تواند ذهن مخاطب را از يک سويه بودن در روايت هاي تاريخي بيرون بياورد چرا که اکثر قريب به اتفاق کتاب هايي که درباره نهضت ملي شدن صنعت نفت نوشته است، بروز و وقوع اين نهضت بزرگ تاريخ معاصر ايران را تاييد مي کنند.
اگر چه موضوع اين مطلب درباره تاريخ است، اما جامعه شناسي تاريخي نيز به نوعي توجه به تاريخ و ريشه هاي يک مسئله دارد. کتاب «9 مقاله در جامعه شناسي تاريخي ايران» محورش نفت است. اين کتاب را محمدعلي همايون کاتوزيان نگاشته است. متفکر معاصر ايراني که جامعه را از سويه هاي اقتصاد سياسي و مسائل توسعه اي تحليل کرده است. اکثر کتاب هاي همايون کاتوزيان، اشاره اي مستقيم و غير مستقيم به تاريخ نفت ايران و حضور نفت در عرصه هاي زيست اجتماعي و اقتصادي ايرانيان دارد. از اين جهت است که کتاب ياد شده مي تواند مورد توجه علاقه مندان به تاريخ نفت باشد چرا که جامعه شناسي تاريخي خود به نوعي دست به تحليل تاريخ مي زند.
آنچه بايد درباره رمز دوم پويا بدانيد
بانک مرکزي مدتي است که به دنبال اجراي طرح استفاده اجباري از رمز دوم پوياست، طرحي که قرار است به صورت رسمي اجرا شود. مدت هاست که شاهد باز شدن پرونده هاي زيادي از خالي شدن برخي حساب هاي بانکي در پليس فتا هستيم. مالباختگاني که به خاطر سهل انگاري يا خريد از درگاه هاي غيرمعتبر و... حسابشان خالي شده و دست شان هم به جايي نمي رسد. همين اتفاقات باعث شده در ماه هاي اخير، بانک مرکزي براي امنيت بيشتر حساب ها طرحي به نام رمز دوم پويا را مطرح کند و به دنبال اجرايي کردن آن باشد که در ابتدا به دليل مشکلات نرم افزاري با مشکل روبه رو شد و به تاخير افتاد؛ اما اکنون با برطرف شدن موانع و مشکلات قرار است طرح استفاده از رمز پويا اجرايي شود و امنيت به حساب ها بازگردد. رمز دوم هاي قديمي کارت هاي بانکي غيرفعال مي شوند، يعني تمام عمليات بانکي که تاکنون با رمز دوم يا رمز اينترنتي صورت مي گرفت، از ابتداي دي 98 فقط با رمز دوم پويا (يک بار مصرف) انجام مي شود و رمز دوم هاي قديمي ديگر قابل استفاده نخواهد بود.
رمز يک بارمصرف يا OTP رمزي متغير است که هنگام استفاده از کارت يا خريد اينترنتي با باز کردن نرم افزار مخصوص، آن را دريافت و از آن استفاده مي کنيد. اين رمز براي يک بار تراکنش در نظر گرفته شده و مدت اعتبار هر رمز دوم پويا حدود 60 ثانيه است. رمز دوم پويا مزاياي زيادي دارد که اصلي ترين آنها کاهش امکان سوءاستفاده از رمز کارت يا رمز دوم است. سارقان و کلاهبرداران معمولا با شگردهاي مختلف و با استفاده از رمز دوم از طريق مهندسي اجتماعي يا برخي دستگاه هاي پوز تقلبي (کپي کننده کارت) يا دست کاري در خودپردازها حساب افراد را خالي مي کنند يا برداشت غيرمجاز انجام مي دهند؛ اما در طرح جديد و با استفاده از رمز دوم يک بار مصرف، در صورت لو رفتن رمز يا اطلاعات کارت يا حتي کپي از کارت، برداشت از حساب مشترکان بانکي امکانپذير نخواهد بود؛ چراکه رمز دوم فقط از سوي نرم افزار روي موبايل کاربر دريافت مي شود.
بنا بر تاکيد بانک مرکزي، بانک هاي سراسر کشور اجازه ندارند از مردم براي فعال سازي يا ارسال پيامک هزينه اي دريافت کنند و اين طرح کاملا رايگان است. همچنين بانک ها موظفند هزينه ارسال پيامک هاي طرح جديد را به اپراتورها بپردازند تا پيامک ارسال شده براي مشتريان هزينه اي دربر نداشته باشد. ضمن اينکه بانک مرکزي براي کاهش قيمت ارسال پيامک در حال رايزني با اپراتورهاست.
براساس اعلام بانک مرکزي از اول دي امسال، هيچ يک از مشترکان بانکي نمي توانند براي پرداخت هاي اينترنتي يا بدون کارت خود از رمز هاي ايستا يا ثابت استفاده کنند. بنابراين لازم است تمام مشترکان نظام بانکي ظرف مدت زمان باقيمانده تا 30 آذرماه 98، به دستگاه هاي خودپرداز بانک هاي عامل خود مراجعه ونسبت به فعال سازي رمز يک بار مصرف خود اقدام کنند.
همانطور که گفتيم، سه روش براي احراز هويت و تاييد شماره همراه وجود دارد که روش اول مراجعه حضوري به شعب بانک هاست. روش دوم استفاده از خودپردازهاي بانکي و روش سوم نيز استفاده از اينترنت بانک، بانک هايي که احراز هويت دو مرحله اي دارند. نکته اي که بايد در نظر داشته باشيد، اينکه مشتريان در خودپردازها و اينترنت بانک ها فقط مي توانند شماره تلفن همراه خود را تاييد کنند. بنابراين اگر مشتري بخواهد شماره همراه خود را تغيير دهد، چاره اي جز رفتن به شعب بانکي ندارد.
مراحل راه اندازي رمز پويا بسيار ساده است، اما ممکن است کاربران مسن تر و ناآشنا به نرم افزار و تلفن همراه را کمي سردرگم کند. در حال حاضر براي دريافت رمز دوم پويا دو روش در نظر گرفته شده که شامل اپليکيشن هاي بانکي و پيامکي است. بر اين اساس مشتريان مي توانند از هر يک از اين دو روش استفاده کنند، اما مشترکان براي دريافت رمز يک بار مصرف براي هر دو روش به تاييد اطلاعات هويتي نياز دارند. مشتريان بانکي براي فعال سازي رمز دوم يک بار مصرف خود مي توانند از سه روش احراز هويت و تاييد شماره تلفن همراه استفاده کنند.
- به نزديک ترين دستگاه خودپرداز يا پايانه غيرنقد بانکي مراجعه کنيد.
- کارت بانکي خود را وارد و رمز اول کارت خود را بزنيد و روي گزينه تغيير رمز کليک کنيد.
- در بخش تغيير رمز، گزينه خدمات رمز پويا را انتخاب کنيد. حالا دو روش نمايش داده مي شود: «گزينه فعال سازي رمز پويا» و «گزينه فعالسازي سامانه رمزنگار نسخه پيامکي».
- شماره تلفن همراه خود را وارد کنيد و منتظر دريافت پيامک فعال سازي رمز پويا باشيد.
اگر شماره تلفن همراه شما با آنچه در روز افتتاح حساب در شعبه مربوط، به عنوان شماره همراه مشترک به ثبت رسيده باشد، مشکلي نخواهيد داشت، اما در صورت همخواني نداشتن شماره شما با آنچه ثبت شده، بايد به نزديکترين شعبه بانکي خود مراجعه کنيد.
در حال حاضر رمز دوم پويا براي کارت هاي برداشت و اعتباري اجرا شده و ساير کارت ها چون بن کارت و کارت هاي هديه مانند گذشته قابل استفاده خواهند بود. براساس آماري که از سوي پليس فتا منتشر شده است، روزانه حدود 800 پرونده در پليس فتا به ثبت مي رسد که بخش زيادي از آن به پرونده هاي فيشينگ مربوط مي شود. همچنين طبق اعلام بانک مرکزي، ميزان تراکنش هاي بين بانکي و درون بانکي بدون حضور کارت به صورت روزانه حدود 30 ميليون تومان است.
فعال سازی رمز پویا در بانک های مختلف
اين بانک به منظور استفاده مشتريان از امکان «رمز هاي پويا»، علاوه بر روش پيامکي، برنامه موبايلي «رمزنگار ملت» را ارائه کرده است. براي استفاده از برنامه رمز نگار ملت در ابتدا بايد با مراجعه به وب سايت بانک به نشاني bankmellat.ir/ramznegar.aspx نرم افزار مدنظر را دانلود و سپس نصب کنيد. پس از آن با مراجعه به عابر بانک ملت، کد فعال سازي برنامه را دريافت و آن را فعال کنيد.
اين بانک هم براي ارائه رمز دوم يک بار مصرف، نرم افزار «همراز» را تهيه کرده و صرفا دستگاه هاي خودپرداز را به عنوان تنها روش براي فعال سازي نرم افزار همراز معرفي کرده است. پس لازم است براي گرفتن خدمات رمز پوياي بانک تجارت بعد از نصب برنامه از سايت بانک به نشانيfi9.ir/qjzdnt با مراجعه به يکي از دستگاه هاي خودپرداز اين بانک، کد فعال سازي رمز پويا را دريافت و با وارد کردن کد در برنامه همراز، نرم افزار را فعال کنيد.
اين بانک براي ارائه خدمات رمز دوم از برنامه «رمزينه» استفاده مي کند. براي فعال سازي نرم افزار رمزينه بايد به يکي از شعب بانک سامان مراجعه کنيد تا کد فعال سازي براي شما پيامک شود يا وارد اينترنت بانک خود شويد. با دانلود و نصب نرم افزار رمزينه از نشاني fi9.ir/saman1 و فعال سازي اين برنامه، مي توانيد از خدمات رمز پوياي بانک سامان استفاده کنيد.
براي فعال سازي رمز يک بار مصرف اول و دوم کارت هاي بانک ملي بايد نرم افزار شصت(60) را از نشاني bmi.ir/landing/60 نصب کنيد. در ادامه و براي فعال سازي نرم افزار شصت، مي توانيد يکي از سه روش «مراجعه به سامانه بام»، «مراجعه به دستگاه هاي کيوسک» و «دستگاه هاي خودپرداز» را انتخاب کنيد.
براي استفاده از خدمات رمز پويا در بانک پارسيان ابتدا بايد «پارسيان من» را دانلود و نصب کنيد. اين نرم افزار به صورت اختصاصي براي تهيه رمز پويا معرفي شده است. پس از نصب برنامه، به يکي از دستگاه هاي خودپرداز بانک پارسيان مراجعه کنيد.
مشتريان اين بانک مي توانند از طريق موبايل بانک براي دريافت و فعال سازي رمز دوم يک بارمصرف اقدام کنند. با مراجعه به خودپرداز بانک پاسارگاد، کد کاربري و رمز عبور را دريافت مي کنيد. پس از آن با دانلود همراه بانک پاسارگاد، رمز يک بارمصرف کارت خود را دريافت خواهيد کرد.
براي دريافت رمز يک بار مصرف اين بانک، ابتدا نرم افزار رمزساز سپه را روي تلفن همراه خود نصب کنيد. براي نصب آخرين نسخه اين برنامه، ابتدا به سامانه اينترنت بانک سپه به نشانيwww.ebanksepah.ir برويد و روي گزينه «اينترنت بانک قديم سپه» کليک کنيد. از اينجا مي توانيد نسخه IOS يا اندرويد برنامه «رمزساز سپه» را متناسب با گوشي خود دريافت و نصب کنيد. براي دريافت کد فعال سازي بانک سپه هم چاره اي جز مراجعه به يکي از شعب بانک سپه نداريد، ضمن اينکه بايد فرم درخواست رمز يک بار مصرف را هم پر کنيد.
براي دريافت رمز يک بارمصرف بانک ايران زمين، ابتدا بايد نرم افزار رمزساز اين بانک را روي تلفن همراه خود نصب کنيد. براي فعال سازي اين آپ يا بايد ازطريق مراجعه به اينترنت بانک اقدام کنيد يا به يکي از شعب اين بانک مراجعه و درخواست خود را ثبت و بارکد فعال سازي را از شعبه دريافت کنيد.
برنامه «رمزساز سرمايه» به منظور توليد رمز يک بار مصرف اينترنت بانک، رمز دوم يک بار مصرف و رمز اول يک بارمصرف ارائه شده است. به منظور فعال سازي برنامه رمزساز و استفاده از آن براي دريافت رمز يک بار مصرف ورود به اينترنت بانک، از طريق رمز ايستا که از يکي از شعب بانک دريافت کرده ايد، وارد اينترنت بانک شويد و با استفاده از منوي تنظيمات اينترنت بانک و مطابق با فايل راهنماي برنامه، رمز يک بار مصرفتان را فعال کنيد.
مشتريان بانک رفاه کارگران مي توانند با مراجعه به شعب بانک، شماره سريال و شماره فعال سازي نرم افزار رمز يک بار مصرف موبايلي خود را دريافت کنند؛ سپس با استفاده از نشاني اينترنتي refah-bank.ir/Mobile-OTP و با توجه به اينکه شماره سريال اخذ شده از شعبه با FDL يا FDN شروع مي شود، نرم افزار مربوط را دانلود و طبق راهنما نصب کنند.
براي دريافت رمز يک بار مصرف اين بانک هم ابتدا بايد نرم افزار «رمزنت» شهر را روي تلفن همراه خود نصب کنيد. سپس براي فعال سازي اين آپ به اينترنت بانک خود مراجعه يا با حضور در يکي از شعب بانک شهر، پس از ثبت درخواست، بارکد فعال سازي را از شعبه دريافت کنيد.
هنری به نام آشپزی
آشپزي، دنيايي پررمز و راز است. برخي معتقدند براي حرفه اي شدن در آشپزي بايد تجربه کسب کرد و چيزهاي زيادي آموخت، اما به طور کلي مي توان گفت آشپزي هنري ظريف است که عطر، بو و رنگ، حرف اول را در آن مي زند. حالا اگر شما هم تصور مي کنيد که اين ظرافت و هنر را داريد، دست به کار شويد و هنر آشپزيتان را در طولاني ترين شب سال نشان دهيد، آن هم با پختن غذايي که در ادامه براي شب يلداتان آورده ايم. خورش خوش عطر و طعمي که مي توانيد با تهيه آن اعضاي خانواده را کنار هم جمع کنيد و شبي خاطره انگيز بسازيد. در اين شماره طرز تهيه يکي از لذيذترين غذاهاي خطه سرسبز شمال را برايتان در نظر گرفته ايم که طرفداران زيادي دارد و به روش هاي مختلف طبخ مي شود. مثلا برخي در اين خورش از آلوبخارا استفاده مي کنند، عده اي علاوه بر رب انار، رب گوجه فرنگي هم به آن اضافه مي کنند که اين کم و زياد کردن مواد به ذائقه افراد بستگي دارد.
داريوش اعماري
مواد لازم
مرغ: يک عدد
پياز خرد شده: 2 عدد متوسط
سير رنده شده: 4 حبه
رب گوجه فرنگي: 4 قاشق غذاخوري
رب انار: 4 قاشق غذاخوري
آب انار: 2 ليوان
پاپريکا: به ميزان لازم
دانه انار: يک ليوان
گشنيز تازه و خرد شده: 2 قاشق غذاخوري
روغن زيتون: يک تا 2 قاشق غذاخوري
روغن، نمک و فلفل: به ميزان لازم
آلوخورشتي: 200 گرم (اختياري)
طرز تهيه
ابتدا مرغ را شسته به تکه هاي دلخواه خرد مي کنيم. براي گرفتن بوي زهم مرغ بايد آن را مزه دار کنيم؛ براي اين کار تکه هاي مرغ را داخل يک ظرف بزرگ دردار قرار مي دهيم و رويش کمي نمک مي پاشيم. سپس پودر گشنيز، پاپريکا، فلفل سياه و يک قاشق روغن زيتون را با هم مخلوط کرده و تمام قسمت هاي مرغ را به اين مواد آغشته مي کنيم. در ظرف را مي گذاريم و حدود 2ساعت در يخچال قرار مي دهيم تا مرغ طعم دار شود.
سپس مقداري روغن در يک ماهيتابه مي ريزيم و تکه هاي مرغ را کمي تفت مي دهيم تا رنگ شان عوض شود. دو عدد پياز متوسط خرد شده را در قابلمه اي که مي خواهيم خورش را در آن درست کنيم، مي ريزيم. پيازها را کمي تفت مي دهيم، وقتي سبک شدند و حالت کاراملي پيدا کردند، حبه هاي سير رنده شده را به آن اضافه مي کنيم و باز هم کمي تفت مي دهيم. تکه هاي مرغ را هم داخل قابلمه مي ريزيم با پياز و سير تفت داده شده خوب هم مي زنيم.
در اين مرحله بايد رب انار را اضافه کنيم که بهتر است ملس باشد (اگر دوست داريد خورشتان ترش شود، مي توانيد رب انار ترش اضافه کنيد) رب انار را با مخلفات داخل قابلمه کمي هم مي زنيم و بلافاصله آب انار را اضافه مي کنيم(اگر دوست داشتيد مي توانيد آلو هم به خورشتان اضافه کنيد). شعله گاز را کم مي کنيم و در قابلمه را مي گذاريم تا خورش کم کم جا بيفتد. براي پخت خورش ناردون به يک ساعت زمان نياز داريد. در 15 دقيقه پاياني پخت هم مي توانيم دانه هاي انار را به خورش اضافه کنيم. (براي اينکه رنگ دانه هاي انار تغيير نکند و قرمز باقي بماند، بعد از اضافه کردن آنها در قابلمه را نگذاريد)
خورش مرغ ناردون، خورشي ملس با سس غليظ است، پس نبايد آبکي باشد. اين خورش را مي توانيد با برنج سرو کنيد و در طولاني ترين شب سال و در کنار خانواده از طعم آن لذت ببريد.
شهره سعيدي
مواد لازم
ژله ليمو، آلوئه ورا و هندوانه: هر کدام يک بسته
آب جوش: 3 ليوان
بستني: به ميزان لازم
شکلات چيپسي: به ميزان لازم
طرز تهيه
سه سايز كاسه بزرگ، متوسط و كوچك انتخاب مي كنيم. ژله ليمو را با يك ليوان آب جوش و دوسوم ليوان بستني مخلوط و داخل كاسه بزرگ تر كه از قبل چرب كرده ايم، مي ريزيم. كاسه متوسط را پر از يخ مي كنيم و درون کاسه بزرگ قرار مي دهيم و داخل يخچال مي گذاريم. بعد از سفت شدن، كاسه متوسط را با كمك آب داغ خارج مي كنيم. سپس يك بسته ژله آلوئه ورا را با يك ليوان آب جوش و دوسوم ليوان بستني مخلوط مي كنيم و داخل ژله قبلي مي ريزيم و ظرف كوچك تر را پر از يخ مي كنيم و داخلش قرار مي دهيم و در يخچال مي گذاريم. براي لايه آخر هم ژله هندوانه را با آب جوش و دوسوم ليوان بستني مخلوط مي كنيم. بايد حواسمان باشد که بعد از اضافه كردن آب جوش، کمي صبر کنيم تا خوب خنك شود و بعد بستني را اضافه كنيم. بعد از اينكه كاسه كوچك را خارج کرديم، ژله هندوانه را هم در يخچال مي گذاريم تا سفت شود و ببندد. حالا ژله هندوانه آماده شده را از قالب بيرون مي آوريم و برش مي زنيم و از شكلات چيپسي براي دانه هايش استفاده كنيم. تهيه اين دسر را براي دورهمي هاي يلدايي فراموش نکنيد.
مواد لازم
تخم مرغ: 3 عدد
آرد: 2 پيمانه
شکر: يک پيمانه
روغن مايع: يک پيمانه
شير: يک پيمانه
پودر پسته: يک سوم پيمانه
بيکينگ پودر: 2 قاشق چايخوري
وانيل: يک چهارم قاشق چايخوري
نمک: به ميزان لازم
رنگ خوراکي سبز و قرمز: به ميزان لازم
طرز تهيه
ابتدا فر را با دماي 180 روشن کرده، سپس آرد، نمک و بيکينگ پودر را سه بار الک کنيد. حالا مقداري پسته را با خلال پسته آسياب کرده، مي توانيد فقط از خلال پسته يا از مغز پسته استفاده کنيد. (خلال پسته رنگ بهتري و مغز پسته طعم بهتري دارد، اما به صورت ترکيبي طعم بسيار خوبي پيدا مي کند). در اين مرحله تخم مرغ، شکر و وانيل را با هم مخلوط کنيد و تا جايي بزنيد که حجيم و کشدار شود. سپس روغن و شير را اضافه کنيد و در حد مخلوط شدن بزنيد. نوبت اضافه کردن پودر پسته است. حالا مواد را با ليسک مخلوط کنيد و در صورت نياز چند قطره رنگ سبز به موادتان بيفزاييد. در پايان هم مواد خشک الک شده را اضافه و با ليسک مخلوط کنيد.
قالب هاي کاپ کيک را چرب و تا نيمه از موادي که آماده کرده ايد، پر کنيد و حدود 20 تا 30 دقيقه در فر از قبل گرم شده قرار دهيد تا زماني که پخت کامل شود. بعد از خنک شدن، کاپ کيک ها را از قالب جدا کنيد و با کمک قلم مو و رنگ سبز خطوط هندوانه را بکشيد.
مواد لازم براي تزيين
خامه قنادي: 500 گرم
پنير ماسکارپونه: يک بسته
اگر قالب گرد نداشتيد، مي توانيد کيک هايتان را داخل قالب مستطيل هم بپزيد و بعد از پخت با کاتر، دايره اي برش بزنيد و آن را به سليقه دلخواهتان تزيين کنيد. کاپ کيک هندوانه اي گزينه خوبي براي سفره شب يلداست و مي تواند زيبايي آن را دوچندان کند.
مدير مرکز موزه ها و اسناد وزارت نفت در دانشگاه هنر
علي بهرامي با افتتاح سه موزه بنزين خانه آبادان، کارآموزان آبادان و پمپ بنزين دروازه دولت تهران، ديگر کم کم مزه بازديد از موزه هاي صنعت نفت به کام بازديدکنندگان و علاقه مندان، بخصوص دانشجويان رشته هاي هنري شيرين شده و حالا حاصل پنج سال تلاش مديريت مرکز موزه ها و اسناد صنعت نفت به بار نشسته است؛ اما چنانچه اکبر نعمت الهي، مدير مرکز موزه ها و اسناد وزارت نفت مي گويد: اين سه موزه تنها 10 درصد از آن چيزي است که قرار است در تمام کشور افتتاح شود و به بهره برداري برسد. همه اينها نشان مي دهد که حفاظت از ميراث صنعتي، راهي است که وزارت نفت در آن پيشروست و فعاليت هايش در اين زمينه در کشور نمونه و رقيبي ندارد، از اين رو در هفته پژوهش، دانشکده حفاظت و مرمت دانشگاه هنر، در قالب نشست تخصصي- پژوهشي ميزبان موزه هاي صنعت نفت ايران بود و مدير مرکز موزه ها و اسناد صنعت نفت با حضور در اين نشست با ارائه سخناني در جمع دانشجويان تحصيلات تکميلي اين دانشکده در رشته هايي چون «مرمت اشيا فرهنگي و تاريخي»، «مطالعات موزه» و «مرمت و احياي بناها و بافت هاي تاريخي» به بيان ويژگي ها، فعاليت ها، ظرفيت ها و افق هاي پيش روي موزه هاي صنعت نفت پرداخت. بخش نخست سخنراني در اين نشست تخصصي را با هم مي خوانيم.
(بخش اول)
اکبر نعمت الهي در آغاز سخنان خود گفت: هفته پژوهش، فرصتي است که دانشگاه به آن توجه ويژه اي دارد و از دريچه اين توجه، ارتباط با صنايع ايجاد مي شود، بخصوص صنايعي چون نفت، که مجموعه اي است که همه چيز در آن وجود دارد. مسائل اجتماعي، فرهنگي و بخصوص مسائل هنري در آن فراواني بسيار زيادي دارد. سال هاي سال است که صنعت نفت، حتي از زمان تاسيس، به مقوله هنر و ادبيات توجه داشته که اين توجه با فراز و فرودهاي تاريخي تا به امروز ادامه دارد. وزارت نفت در قالب مسؤوليت هاي اجتماعي نيز با مردم ساکن در مناطق نفتي ارتباط ويژه اي برقرار کرده که يکي از مظاهر مسؤوليت هاي اجتماعي، بخش موزه هاست. موزه ها نگه دارنده گذشته و پيشينه ما هستند و به ما مي گويند که چه بوده ايم، چه کرده ايم و چه به دست امروز داده ايم؟
مديرمرکز موزه ها و اسناد وزارت نفت افزود: مي توانيم تاريخ صنعت را به دو بخش تقسيم کنيم. بخش نخست با مطالعات باستان شناسي به دست آمد، ابزارهاي قديمي شامل ظروف، وسايل جنگي و... که به گذشته هاي دور تعلق دارد و حفاظت از آنها در راس کار قرار گرفته و به بازديد هر موزه مردم شناسي يا باستان شناسي که برويد، خواهيد ديد که اين وسايل صنعتي در تنوع بسيار زيادي وجود دارند. بخش دوم از تاريخ صنعت، به پس از انقلاب صنعتي مربوط مي شود، يعني دوراني که شاهد مصنوع هاي پيشرفته بشر هستيم. از اين دوره تاريخي سال هاي زيادي نگذشته و در واقع از قرن 18 به بعد است که اين نوع از صنعت رشد و توسعه پيدا کرده است. بايد دانست که تمدن جديد شهري با صنعت نفت وارد کشورمان شده است. در دوران قاجار شرايط صنعتي، اجتماعي، فرهنگي، رفاهي و... ما بسيار محدود بود و با ورود صنعت نفت و شروع توليد نفت در کشور و به عبارتي ديگر ساخت ثروت در ايران آهسته آهسته موجب رشد و توسعه صنعتي شد و در ضمن آن مصنوعات مختلفي به همراه فرهنگ متنوعشان وارد کشور شدند.
نعمت الهي گفت: از سال 1287 خورشيدي که نخستين چاه به نفت رسيد، تاريخ ايران صفحه اي ديگر را آغاز کرد و تغييرات عمده اي در آن به وجود آمد. از آن سال تا حدود يک صد سال بعد، ضمن اينکه صنعت نفت در ميان صنايع ديگر پيشرو و ثروت ساز بود، اما از نظر حفظ ميراث صنعتي در خواب به سر مي برديم؛ اما اکنون به عنوان تنها مجموعه صنعتي کشور به دنبال حفظ ميراث صنعتي هستيم و در چند سال اخير در اين حوزه پيشرو بوده ايم. اينکه نخستين بار نفت اقتصادي در مسجد سليمان از سوي عوامل دارسي در ايران کشف شد، به هيچ وجه به آن معنا نيست که تا پيش از اين زمان، ايرانيان با نفت آشنا نبوده اند؛ بلکه اين آشنايي از طريق آذربايجان شوروي پيش از اکتشاف مسجدسليمان وجود داشته و ايرانيان نفت را به شکل پيت هاي 20 ليتري از روسيه وارد مي کردند و اين نفت براي روشنايي استفاده مي شده و در واقع نخستين پالايشگاه ايران پالايشگاه آبادان نيست، بلکه ابتدا در همان مسجد سليمان در منطقه اي به نام بي بيان پالايشگاهي ساخته مي شود؛ پالايشگاهي که توليد فراورده هاي نفتي شامل نفت سفيد، بنزين، گوگرد و... داشته است. اين پالايشگاه سال هاي سال کار کرد و حتي در دوران جنگ تحميلي زماني که پالايشگاه آبادان را مي زدند، از بي بيان استفاده مي شد. اکنون اين پالايشگاه با همان شرايط قديمي اش حفظ شده و به ثبت رسيده است.
وي افزود: با کشف نفت در مسجد سليمان بسياري از «اولين ها» وارد ايران شد. ورود اين مظاهر تمدني غرب به اين دليل نبود که به ايرانيان خدمت کنند؛ بلکه دليل آن صرفا آن بود که خودشان زندگي راحتي داشته باشند. براي مثال باشگاه و باشگاه داري را وارد ايران کردند تا مديران و کارکنان شان لذت ببرند و خستگي در کنند و تفريح داشته باشند. ورزش گلف را وارد ايران کردند، به طوري که در ايران کنوني يک زمين گلف استاندارد وجود دارد و آن هم در مسجدسليمان است و اگر امروز مسابقات جهاني يا آسيايي گلف در ايران برگزار شود، در همان زمين مسجدسليمان انجام خواهد شد. در نمونه اي ديگر از اين اولين ها مي توان به راه آهن اشاره کرد که انگليسي ها پيش از ساخت راه آهن از سوي پهلوي اول، آن را ساختند و کالاهايشان را با قايق و از طريق کارون به منطقه اي به نام «درخزينه» که حدودا 50 کيلومتري مسجدسليمان بود، مي آوردند و از آنجا خط آهني به مسجدسليمان کشيده بودند و کالاهايشان را منتقل مي کردند. همچنين نفت و فراورده هاي آن را نيز از طريق راه آهن از مسجد سليمان به «درخزينه» و از آنجا به کشتي ها منتقل مي کردند تا کم کم و ذره ذره، مردم شهر از اين امکانات تمدني استفاده مي کردند و بهره بردند. تمام اين مصنوعات به مرور ابتدا در مسجد سليمان سپس در آبادان و بعد در کرمانشاه و... تجميع شده اند.
نعمت الهي بيان کرد: چنانچه در استانداردهاي کارشناسان صنعتي آمده است که هر پالايشگاه 30 سال عمر مفيد دارد، اما اکنون پالايشگاه آبادان 150 سال و کرمانشاه حدود 85 سال است که مورد بهره برداري قرار گرفته اند. در پالايشگاه آبادان، نيروگاهي با نام «نيروگاه شماره يک» وجود دارد که با وجود قدمت طولاني، هنوز هم به عنوان «استند باي» از آن استفاده مي کنند و در مواقع ضروري اين نيروگاه وارد سرويس مي شود. اين نيروگاه از سوي موزه ها به ثبت رسيده و در آينده به بهره برداري مي رسد. براي حفظ اين دست از تاسيسات، از سال 1395 تمام تجهيزات، ابنيه و اماکني را که قديمي بودند، در وهله اول شناسايي کرديم و پس از آن به ثبت رسانديم. تا کنون 124 نقطه در صنعت نفت را به ثبت ملي رسانده ايم و اين عدد، رکوردي است بين صنايع کشور و تاکنون هيچ صنعتي اين تعداد اماکن تاريخي و ميراث صنعتي را به ثبت نرسانده است. همچنين حدود 10 هزار شي تاريخي را شناسايي و جمع آوري کرده ايم؛ اشيايي که ذره اي از درياي تاريخ و فرهنگ صنعت نفت هستند. اين اشيا که يا به گنجينه هاي تهران، آبادان، کرمانشاه يا مسجدسليمان منتقل شده اند، به ثبت رسيده اند، شناسنامه دارند و براي آنها امين اموال مشخص کرده ايم. به عبارتي ديگر، همه سرمايه هاي ميراث صنعتي اعم از منقول و غير منقول تا کنون به ثبت رسيده اند و تحت حفاظت قرار گرفته اند.
همچنين تاکنون توانسته ايم 25 ميليون برگ سند تاريخي را شناسايي و جمع آوري کنيم. همه اينها ذره اي است از اقيانوس اسناد تاريخي صنعت نفت. متاسفانه بجز اسنادي که حقوقي ها نگه داشته اند، باقي اسناد عموما از بين رفته اند. فکر مي کنيم اگر اينگونه نبود، تا الان يک ميليارد سند تاريخي داشتيم. اين سندها ارزش هاي تاريخي و فرهنگي دارند، براي مثال کارت شناسايي نخستين کسي که در پالايشگاه آبادان استخدام شده، نخستين مکاتباتي که در صنعت نفت انجام شده يا آن تلگرافي که نيروهاي دارسي به دارسي مي زنند که چاه شماره يک مسجدسليمان به نفت رسيد... براي نگهداري اين اسناد، مرکز اسنادي را تاسيس کرديم که از اين اسناد تاريخي حفاظت مي کند وکارهاي مرمتي را روي آنها انجام مي دهد. اسناد، غبارروبي، آفت کشي، ميکروب کشي و مرمت و سپس اسکن مي شوند و در گنجينه ها قرار مي گيرند. اميدواريم که از امسال اين اسناد وارد نرم افزارها شوند و در دسترس همه محققان قرار گيرند.
مدير مرکز موزه ها و اسناد وزارت نفت گفت: براي به ثبت رساندن اماکن تاريخي لازم بود که چند کار انجام شود. ابتدا مطالعاتي را آغاز کرديم تا ببينيم آيا مکان مد نظرمان اساسا قابليت ثبت دارد و پس از آن، آيا قابليت مرمت دارند؟ و اگر دارند، مرمت را به چه منظوري انجام دهيم؟ دو قصد و هدف براي مرمت در نظر گرفتيم، نخست اينکه مرمت کنيم تا مکان حفظ شود و يک کاربري هم براي آن تعريف کنيم. دوم اينکه مرمت کنيم تا مکان مورد نظر به موزه تبديل شود؛ اما موضوع اصلي اين است که چه شاخصه هايي بايد وجود داشته باشد تا يک مکان به موزه تبديل شود. بر اساس مطالعات کارشناسي و دقيق تا کنون 30 مورد از ميان مکان هاي تاريخي در صنعت نفت وجود دارد که قابليت موزه شدن دارند؛ اما اولين شاخصه براي موزه شدن يک مکان، پراکندگي آن در سطح جغرافيايي کشورمان است. براي مثال نبايد همه موزه ها در آبادان، مسجدسليمان يا کرمانشاه تجميع شوند؛ بلکه در نظر گرفتيم که موزه هاي صنعت نفت براي دسترسي همه مردم و علاقه مندان در سطح کشور توزيع شوند. براي همين منظور به ابنيه هاي مناسب مشهد، کرمان، سبزوار، اميديه، تهران و... فکر کرده ايم.
به منظور توزيع موزه ها در همه کشور، سه گروه کارشناسي را برگزيديم تا در سه شهر آبادان، مسجد سليمان و تهران مطالعه کنند که چه موزه هايي داشته باشيم. مطالعه کنندگان شهرآبادان به اين نتيجه رسيدند که نمي توان گفت در آبادان چه قسمتي موزه باشد؛ بلکه اين شهر به دليل تنيدگي اش با صنعت نفت مي تواند يک شهر موزه صنعتي محسوب شود. براي رسيدن به شهر موزه آبادان سه اولويت تعريف کرديم. در اولويت نخست پنج موزه افتتاح مي شود. در اولويت دوم، 15 موزه و اولويت سوم به شهر موزه تبديل مي شود. تيم مطالعاتي مسجد سليمان هم به نتيجه مشابه آبادان رسيدند و مسجدسليمان را شهرموزه ديدند، از اين رو در اين شهر نيز با سه اولويت شامل افتتاح پنج موزه، افتتاح 10 موزه و پس از آن رسيدن به شهرموزه را در نظر گرفته ايم. مطالعات شهر تهران نيز به دو موزه رسيد. موزه نخست پمپ بنزين دروازده دولت بود که در تير 98 با حضور شهردار تهران افتتاح شد. يکي ديگر از موزه هاي تهران، موزه علوم و فنون صنعت نفت است که هويت اصلي نفت را با تکنولوژي هاي روز در آنجا نشان خواهد داد. اگر موزه هاي نفت سراسر جهان را مطالعه کنيد، خواهيد ديد که هم نگاهي به تاريخ نفت دارند و هم نگاهي به امروز نفت. بنابراين ما در موزه علوم و فنون نفت در پي آن هستيم تا مردم را با چگونگي اکتشاف، استخراج، توليد فراورده ها، مصرف آن و... آشنا کنيم تا بدانند که نفت چه مسير صنعتي را طي مي کند.
ادامه دارد...
حدود 400 سال پيش از ميلاد مسيح، يوناني ها براي لباس هاي نخي خود اتوي پليسه را به کار مي بردند. نحوه کار آن ها به اين گونه بود که در ابتدا بايد اين اتوها گرم مي شدند.
سال ساخت اين اتو نفتي مشخص نيست و در حال حاضر در گنجينه اشياء مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت وجوددارد.
مجري طرح موزه اکتشاف،حفاري و توليد صنعت نفت مسجد سليمان، خواستار مشارکت کارکنان صنعت نفت و مردم مسجدسليمان در تجهيز اسناد و اشياي اين موزه شد.
فرشيد خداداديان، مجري طرح موزه اکتشاف،حفاري و توليد صنعت نفت که در مسجدسليمان در حال تکميل است، از انتشار فراخوان مشارکت براي همکاران نفتي و شهروندان علاقه مند مسجد سليمان در اين شهر خبر داد.
به گفته وي، در اين فراخوان از کارکنان شاغل و بازنشسته و عموم شهروندان فهيم مسجدسليمان دعوت شده چنانچه اسناد،اشيا و موارد تاريخي در اختيار دارند که مي تواند کاربرد موزه اي داشته باشند، به دفتر نمايندگي مديريت موزه ها و مرکز اسناد در ساختمان روابط عمومي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان ارايه دهند تا به نام ايشان در موزه ثبت و به نام اهدا کننده به نمايش گذاشته شود. خداداديان موزه اکتشاف،حفاري و توليد صنعت نفت در مسجدسليمان را متعلق به عموم شهروندان مقيم و مهاجر اين شهر مهم در تاريخ نفت ايران دانست که با کمک ايشان کامل تر و جامع تر خواهد بود. لازم به يادآوري است، موزه اکتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت مسجدسليمان در سايت تاريخي پالايشگاه بي بيان اين شهر، در حال تکميل براي راه اندازي نهايي در سال آينده است.
نشست کارگروه حفاري موزه اکتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت مسجدسليمان به ميزباني مدير فني شرکت ملي حفاري در اهواز برگزار شد. در اين نشست که چهارشنبه 20 آذرماه، بعد از بازديد اعضاي کارگروه حفاري از انبار مديريت بازسازي شرکت ملي حفاري و دکل 51 فتح در اهواز برگزار شد، اعضا در مورد روش معرفي ابعاد و اهميت عمليات حفاري و سخت کوشي کارکنان و متخصصان صنعت حفاري گفت و گو و تبادل نظر کردند. در اين نشست همچنين مقرر شد ليست اشيا و اسناد قابل ارائه حفاري در موزه از سوي نمايندگان شرکت ملي حفاري و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تهيه و فرايند حفاري نيز براي استفاده در سناريوي موزه ارايه شود. بررسي سوابق پرسنلي و آموزشي و کتابخانه شرکت ملي حفاري و جلسه با روابط عمومي حفاري و مناطق، بررسي سوابق بيمه اي و پرسنلي شرکت هاي حفاري فعال پيش از انقلاب در ايران و برنامه ريزي براي بازديد از اداره کل حفاري مناطق از ديگر مصوبات اين جلسه بود. لازم به يادآوري است، موزه اکتشاف، حفاري و توليد صنعت نفت داراي چهار کارگروه تخصصي است که به صورت موازي توليد محتواي موزه را در دستور کار دارند.
بررسي عملکردتيم هاي نفتي در پايان نيم فصل ليگ برتر
آرش جعفري ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران به نيمه راه خود رسيد و بايد گفت در اين رقابت ها تيم هاي نفتي با وجود تمام مشکلات، عملکرد بسيار خوبي داشتند تا جايي که يک تيم در جمع مربع قهرماني قرارگرفته است و به جرت مي توانيم بگوييم درخشان ترين فصل خود را در ليگ برتر فوتبال ايران سپري مي کند و ديگري هم رکورددار ليگ برتر شده و تنه به تنه بزرگان فوتبال ايران مي زند. تيم سوم حاضر در اين رقابت ها با توجه به شرايطي که دارد، انتظارات را برآورده کرده، اما نسبت به دوتيم ديگر نتيجه عالي نبوده اما مي توان آن را قابل قبول دانست.
مديران تيم فوتبال نفت آبادان بعد از رفتن سرجيوي پرتغالي که فصل گذشته نتايج قابل قبولي گرفته بود، در فصل جديد ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران، هدايت تيم خود را به دراگان اسکوچيچ کروات دادند. مرد کروات با کمترين امکانات نرم افزاري و سخت افزاري، کاري شبيه به معجزه انجام داد و تيم فوتبال نفت آبادان را که در سالهاي گذشته هميشه در نيمه پاييني جدول حضور داشت و فقط براي ماندن در ليگ برتر مبارزه مي کرد، به يک مدعي قهرماني و کسب سهميه آسيا تبديل کرده است. تيم فوتبال نفت آبادان در فصل جديد ليگ را پر نوسان شروع کرد، اما در ادامه راه رفته رفته به همان تيمي تبديل شد که سرمربي اش انتظار داشت و حالا در پايان هفته پانزدهم و پايان نيم فصل نخست با يک بازي کمتر نسبت به ساير تيم ها در رتبه چهارم جدول قرار دارد، درحالي که با صدرنشين 3 امتياز و به اندازه يک بازي فاصله دارد. نتايج نفت آبادان در اين فصل به خوبي ثابت کرد نتيجه گيري در بازي هاي ليگ برتر ابتدا به کيفيت فوتبالي است که تيم ها در زمين ارائه مي دهند و حتي مشکلات مالي هم نمي تواند بهانه خوبي براي عدم نتيجه گيري باشد. بازيکنان نفت آبادان با اين عملکرد به طور حتم شرايط خود را تغيير خواهند داد تا در نيم فصل دوم بهتر نتيجه بگيرند و در کورس قهرماني باقي بمانند. ابتداي اين تغيير از اسکوچيچ خواهد بود که در فصل آتي خود را در تيم هاي بهتر خواهد ديد. نفت آبادان الگوي خوبي براي تيم هايي است که مشکلات مالي خود را برجسته مي کنند تا به نوعي عدم نتيجه گيري را توجيه کنند.همان طور که اشاره کرديم، نفت آبادان با ادامه اين روند، نه تنها مي تواند شانس قهرماني داشته باشد بلکه براي نخستين بار مي تواند با حضور در جمع 4 تيم نخست جدول از راه ليگ برتر به آسيا برسد و نماينده ايران در ليگ قهرمانان آسيا باشد؛ همان راهي که چند سال پيش نفت تهران رفت و نماينده شايسته اي براي فوتبال ايران بود.تيم فوتبال نفت آبادان در هفته پانزدهم ليگ برتر در خانه ميزبان تيم ماشين سازي تبريز بود و توانست هفتمين برد فصل خود را جشن بگيرد.شاگردان اسکوچيچ در روزي که تيم برتر ميدان بودند، با تک گل ميلاد جهاني از سد حريف تبريزي خود گذشتند تا 26 امتيازي شدند.نفت آبادان در بازي عقب افتاده خود با توجه به بازي مستقيمي که با سپاهان در خانه دارد، مي تواند در صورت پيروزي حتي به رتبه سوم و يا حتي دوم صعود کند.
از نفت آبادان که بگذريم، نوبت به رکوردشکن شکست ناپذير فوتبال نفت مي رسد. نفت مسجدسليمان هم مانند نفت آبادان يک نيم فصل طلايي را پشت سر گذاشت. تيمي که در فصل گذشته در روز پاياني ليگ توانست حضور خود در سطح اول فوتبال ايران را تضمين کند و به قول معروف با نمره ناپلئوني بقايش تضمين شد، حالا در فصل جديد چشم ها را به خود خيره کرده تا جايي که به شکست ناپذيران معروف شدند. نفت مسجدسليمان در پايان نيم فصل نخست ليگ برتر در 15 بازي به ميدان رفت که در هر 15 بازي بازنده نبود و بايد گفت اين يک رکورد جالب توجه در بين تيم هاي نفتي به شمار مي رود. البته اين رکورد در ليگ برتر هم جالب توجه است چراکه در ميان بزرگان فوتبال در فصل جديد فقط سپاهان توانسته است بدون شکست باقي بماند و کار نفت در مقابل چنين تيمي بسيار برجسته تر است چراکه از هر لحاظ چه امکانات نرم افزاري و سخت افزاري و چه بازيکن خيلي پايين تر از سپاهان است. شاگردان مهدي تارتار ثابت کردند که نتيجه در زمين فوتبال رقم مي خورد و مشکلات بهانه اي بيش نيست. نفتي هاي مسجدسليمان هم مشکلات عديده اي در نيم فصل نخست داشتند، اما براي شاد کردن دل هواداران نفت در شهر اولين ها از جان مايه گذاشتند و در 15 بازي بدون شکست باقي ماندند تا در جمع بالانشينان جدول بوده و مثل سال هاي گذشته دغدغه سقوط نداشته باشند.تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در بازي پاياني نيم فصل خود در جم، مهمان تيم پارس جنوبي جم بود. شاگردان تارتار در دربي نفتي ها به تساوي دست پيدا کردند تا با 23 امتياز در رتبه هفتم جدول کنار مدعياني چون شهر خودرو و بالاتر از تيم هايي چون تراکتور و فولاد مدعي قرار بگيرند. نفت مسجدسليمان با 4 پيروزي و 11 تساوي که در اين بخش هم رکورددار هستند، توانسته اند عملکرد قابل قبولي داشته باشند.
پارس جنوبي جم که در دو فصل گذشته ليگ برتر فوتبال ايران، نتايج بسيار خوبي گرفته و حتي در نخستين حضور خود صدرنشيني در ليگ برتر را تجربه کرده بود، در اين فصل با توجه به تغييرات مديريت و مشکلاتي که دارد، فقط توانسته با نتايج به دست آمده، به بقا در ليگ اميدوار باشد و سهميه نفتي ها را حفظ کند. پارس جنوبي براي بقا و کسب نتايج بهتر در نيم فصل دوم نيازمند حمايت بيشتر مسئولين است تا پرچم نفت را برافراشته نگه دارد.همان طور که اشاره کرديم، شاگردان فراز کمالوند در ديدار پاياني نيم فصل در دربي نفتي ها به تساوي دست پيدا کردند و با توجه به يک بازي کمتر نسبت به ساير تيم ها با 11 امتياز در رتبه سيزدهم قرار گرفتند که با پيروزي در بازي عقب افتاده خود در مقابل پيکان در جم مي توانند تا رتبه يازدهم صعود کنند.
اعضاي گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران در قالب يک برنامه کوهنوردي در ارتفاعات البرز به قله لتمان صعود کردند.
13 نفر از اعضاي تيم کوهنوردي شركت ملي نفت ايران به سمت منطقه شمال غرب تهران و ارتفاعات البرز رفته و طي يک کوه پيمايي 3 ساعته به قله لتمان در ارتفاع 3100 متري از سطح دريا صعود کردند.
کوهنوردان تيم شركت ملي نفت ايران كه در اين صعود حضور داشتند، عبارتنداز: فريدون ابو قداره، الله يار الياسي، مهدي الياسي، موسي الرضا كريميان، بهرام صفوي، ناصرقره باقري، عبدالله امامي كوهپايه، اعتماد باقري، ابراهيميان، محمد علي پورحشمتي، محمد اصغري، بهروز نوروزي، فرامرز فرجي، حسين باقر زاده ( سرپرست گروه)
همکار نفتي در شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان در مسابقات پاورليفتينگ آسيا به مقام قهرماني دست يافت. مسابقات پاورليفتينگ قهرماني آسيا در سال 2019 در شهر آلماتي کشور قزاقستان با حضور 400 پاورليفتينگ کار از 22 کشور به مدت 7 روز برگزار شد که محسن شهني فيض، همکار نفتي در امور ورزش شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان بعد از پشت سر گذاشتن رقبايش، موفق به کسب مدال طلاي اين مسابقات شد.
شهني فيض که رئيس هيأت بدن سازي و پاورليفتينگ شهرستان مسجدسليمان است به عنوان مربي و ورزشکار در اين مسابقات شرکت کرده بود. شهني فيض موفق شد در وزن 83 کيلوگرم با کسب مقام نخست و قهرماني، مدال طلاي مسابقات جهاني را براي کشورمان به ارمغان بياورد.
تيم شناي پسران نوجوان و جوان نفت اميديه موفق شد در مسابقات ليگ برتر شنا استان خوزستان بااقتدار قهرمان شود.
مسابقات شنا ليگ برتر استان خوزستان در رده سني نوجوانان 11و12 و 13 و 14 سال و در رده سني جوانان 15،16 و 17 سال برگزار شد که در پايان شناگران تيم نفت اميديه که بيشتر آنان از فرزندان نفتي به شمار مي رفتند، موفق شدند در پايان اين رقابت ها در هر دو رده سني بر سکوي قهرماني قرار بگيرند. در رده سني نوجوانان تيم شنا نفت اميديه موفق شد با کسب 1015 امتياز مقام اول را به دست بياورد و تيم هاي استخر کارون اهواز با و مدرسه شنا اميديه به ترتيب در جايگاه دوم و سوم قرار گرفتند. شناگران نفت اميديه در رده سني جوانان هم با پشت سر گذاشتن رقباي خود موفق شدند با کسب 577 امتياز، مقام اول را به دست بياورند و تيم هاي پتروشيمي بندر امام با کسب 425 امتياز، مقام دوم و مدرسه شنا اميديه نيز با کسب 371 امتياز مقام سوم را کسب کردند.
مربي پتروشيمي بندر امام در گفت و گو با «مشعل»:
تيم تنيس روي ميز پتروشيمي بندر امام موفق شد با شکست تمام حريفانش در نيم فصل نخست در رقابت هاي ليگ برتر باشگاه هاي ايران به قهرماني برسد. مربي پتروشيمي معتقد است، اين قهرماني در سايه تلاش شاگردانش و حمايت خوب باشگاه به دست آمده و تا به حال هيچ تيمي موفق نشده چنين رکوردي از خودش بجا بگذارد و پتروشيمي بندر امام، اولين تيمي است که توانسته مقتدرانه مانند سال هاي پيش از سد تمام حريفانش بگذرد. در خصوص قهرماني پتروشيمي در نيم فصل و نيز وضعيت تيم گفت وگويي اختصاصي با وحيد کاظمي نژاد، مربي پتروشيمي بندر امام داشته ايم که با هم مي خوانيم.
اين موفقيت ها در سايه تلاش بازيکنان، همکارانم در کادر فني و حمايت مديران به دست مي آيد. بازيکنانم مزد زحمات خود را گرفتند؛ البته يک نيم فصل ديگر مانده و اگر اتفاق خاصي رخ ندهد، اميدوارم پنجمين قهرماني متوالي را هم جشن بگيريم.
ما با انديشه قهرماني پا به مسابقات گذاشتيم و هدفي جز اين نداشتيم. هيچ تيمي از ابتدا نمي تواند بگويد که قهرمان است؛ اما تنيسورهايمان در طول مسابقات خيلي تلاش کردند و در نهايت هم مزد تلاش شان را با قهرماني نيم فصل گرفتند.
خيلي خوب بود و با توجه به تغييراتي که فدراسيون براي بازي هاي امسال در نظر گرفته، بايد بگويم که رقابت ها جذاب تر هم شده بود. همه تيم هايي که در بازي ها شرکت دارند، از بهترين هاي ايران به شمار مي روند و رقابتي پاياپاي داشتند.
به اميد خدا تمام سعي مان را مي کنيم. بايد به شما بگويم که اين يک رکورد استثنايي است. در 4 سال اخير سعي کرديم بهترين باشيم. در ادامه هم تلاش مي کنيم تيم برتر ايران باشيم. من به جرات مي گويم که هيچ تيمي در ايران چنين رکوردي ندارد. 4 قهرماني در سطح ليگ برتر و به صورت پياپي کار هر تيمي نيست. امسال هم به دنبال پنجمين قهرماني هستيم.
تاکنون رقابتي به نام رقابت باشگاه هاي آسيا در تنيس روي ميز وجود نداشته است؛ اما قرار شده از امسال با رايزني هايي که فدراسيون تنيس روي ميز داشته، ابتدا مسابقات باشگاه هاي غرب آسيا يا آسياي ميانه برگزار شود که پس از برگزاري اين مسابقات، پتروشيمي در صورت قهرماني به عنوان قهرمان به عنوان نماينده ايران در اين رقابت ها شرکت خواهد داشت.
مهمترين اولويت باشگاه پتروشيمي، بازيکن سازي و بومي گرايي است. به عنوان مثال کادر فني ما همه بومي و نفتي هستند. من خودم به عنوان مربي، فرزند نفتي هستم. پدرم شاغل در پتروشيمي است و از ابتدا در باشگاه پتروشيمي پرورش پيدا کردم؛ از بازيکني تا مربيگري. در واقع هم بومي هستم و هم نفتي. هدف باشگاه همانطور که گفتم، بومي سازي است و روي فرزندان و کارکنان سرمايه گذاري خوبي انجام داده است. 15 سال براي پتروشيمي بازي کردم و بعد به عنوان بازيکن پتروشيمي به تيم ملي رفتم و از ابتدا هم با حمايت مسوولان باشگاه که به من اعتماد کردند، تمام مراحل مربيگري را طي کردم. اين امکان براي تمام فرزندان و کارکنان وجود دارد تا خود را در عرصه ورزش پتروشيمي نشان دهند. ما دو سالن مجزا براي تنيس روي ميز داريم که در طول هفته، علاقه مندان به اين رشته را تحت پوشش آکادميک قرار مي دهيم و از بين آنها بهترين ها را براي تيم هاي قهرماني انتخاب مي کنيم. جالب است بگويم که فرزندان نفتي در رده هاي پايه، در مسابقات استاني و نيز المپيادهاي داخلي وزارت نفت هميشه جزو قهرمانان بودند و پرچم پتروشيمي را برافراشته نگه داشتند.
بله افشين نوروزي، کاپيتان تيم پدرشان نفتي هستند. او درباشگاه پتروشيمي، پرورش يافته و هميشه باشگاه از او حمايت کرده؛ چون سرمايه باشگاه است. باشگاه پتروشيمي از حاميان اصلي افشين بوده و خواهد بود. حامد باش باوي هم از فرزندان نفتي بوده که پدرش در پتروشيمي مشغول به کار است و از قضا ملي پوش است و در باشگاه ما هم عضو بود. هدايت الله فرهادي، ديگر مربي تيم هم از کارکنان نفت است.
جا دارد از مديران باشگاه، تشکر ويژه اي داشته باشم. در اين سال ها بخوبي از تيم حمايت کرده اند و از عوامل قهرماني تيم به شمار مي روند؛ البته بايد از مديران شرکت هم تشکر کنم که حامي ورزش هستند و شما مي بينيد که به غير از تنيس روي ميز در بسکتبال، شطرنج و خيلي از رشته هاي ديگر، پتروشيمي حرف اول را مي زند.
تيم تنيس روي ميز پتروشيمي بندر امام با شکست همه حريفان خود عنوان قهرماني نيم فصل تنيس روي ميز ليگ برتر باشگاه هاي ايران را کسب کرد. مرحله دوم بيست و هشتمين دوره رقابت هاي ليگ برتر تنيس روي ميز باشگاه هاي ايران با صدرنشيني تنيسورهاي پتروشيمي بندر امام همراه شد. در مرحله دوم رقابت هاي ليگ برتر تنيس روي ميز ايران که هفته گذشته با حضور 8 تيم و به مدت سه روز در آکادمي امير احتشام زاده تهران برگزار شد، تيم پتروشيمي بندر امام مدافع عنوان قهرماني، اين رقابت ها را بسيار توفاني شروع کرد و از سد تمام حريفانش مقتدرانه عبور کرد. شاگردان کاظمي نژاد در تيم تنيس روي ميز پتروشيمي بندر امام توانستند در اين هفته 6 بر صفر شهرداري کرج و رعد پدافند را شکست دهند، سپس با نتيجه 5 بر يک اطلس پويان گيلان و 4 بر 2 دانشگاه آزاد را شکست دادند تا با 19 امتياز صدرنشين جدول ليگ تنيس روي ميز و قهرمان نيم فصل اول قهرمان ليگ برتر باشگاه هاي تنيس روي ميز ايران شوند. پتروشيمي بندر امام در هفته اول مسابقات ليگ برتر تنيس روي ميز توانسته بود تيم هاي پالايش نفت آبادان را با نتيجه هاي 6 بر صفر، فراسنج تهران را با نتيجه 5 بر يک و دبيري تبريز را با نتيجه 6 بر صفر شکست دهد. تيم تنيس روي ميز پالايش نفت آبادان ديگر تيم حاضر در اين رقابت ها با برتري 6 بر صفر مقابل دبيري تبريز و تساوي مقابل فراسنج و پذيرش باخت 5 بر يک در مصاف با اطلس پويان موفق شد با کسب 11.5 امتياز در رده سوم قرار گيرد.
پتروشيمي بندر امام که چهارفصل متوالي، مقام قهرماني ليگ برتر را به دست آورده، در اين فصل نيز مصمم است جام را براي پنجمين فصل در خانه نگه دارد.
تيم فوتسال ملي حفاري در اهواز و در اولين حضور کياوش علاسوند، سرمربي جديد خود روي نيمکت، آتش بازي به راه انداخت و صدرنشين ليگ را تحقير کرد.
تيم فوتسال ملي حفاري در هفته بيستم ليگ برتر فوتسال باشگاه هاي ايران با سرمربي جديد خود موفق شد در نخستين گام، مس سونگون، صدرنشين و مدعي قهرماني را شکست دهد تا به حضور در رتبه هاي بالاي جدول و حضور در ميان 4 تيم اول براي حضور در پلي آف اميدوار باشد.
شاگردان علاسوند در سالن شهرک نفت اهواز و در حضور هواداران پرشور اهوازي موفق شدند با نتيجه 3 بر 2 حريف خود را شکست دهند.
گل هاي حفاري را در اين ديدار، محمد زاده، طالبي و ممبيني به ثمر رساندند.
سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري با بيان اينکه با برد برابر مس سونگون به بازگشت به جدول اميدوار شديم، گفت: ابتدا بايد بگويم خوشحالم که براي بار ديگر در خدمت مجموعه ملي حفاري هستم. رده هشتم، جايگاه واقعي ما نيست. جزو سه چهار تيم برتر کشور هستيم و پتانسيل برگشت به جدول را هم داريم. مربي ملي حفاري با بيان اينکه مربيان گذشته تيم نيز خيلي زحمت کشيدند، گفت: تلاش کرديم تا شور و هيجان را به بازيکنان برگردانيم و انگيزه لازم را هم به آنها داديم. خودشان هم انگيزه مضاعف داشتند. در بازي با مس سونگون بويژه در نيمه اول خيلي خوب بازي کرديم و توانستيم نتيجه خوبي کسب کنيم. علاسوند در پاسخ به اين سؤال که آينده تيم ملي حفاري را چطور مي بينيد؟ گفت: آدم با اميد زنده است و تلاشمان را مي کنيم. هدف ما اين است که کمترين امتياز را از دست بدهيم و در تمام ديدارها با سعي و تلاش بازي کنيم تا تماشاگران خوشحال به خانه هايشان برگردند.
قهرمان نفتي مسابقات وزنه برداري کشور، مدال طلاي قهرماني خود را درحرکتي انسانِ دوستانه و ارزشي به خانواده دوست و هم تيمي خود اهدا کرد. طي مراسمي با حضور جمعي از مديران و بزرگان ورزش شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري، ابوالفضل جمعه پور مدال طلاي خود را که در مسابقات کشوري شهرکرد کسب کرده بود، به پاس قدرداني و ترويج منش پهلواني به خانواده دوست و هم باشگاهي خود زنده ياد مهدي خطيبي اهدا کرد. زنده ياد خطيبي از پهلوانان و قهرمانان تيم وزنه برداري باشگاه نفت اميديه بود که در سانحه تصادف رانندگي دار فاني را وداع گفت و خانواده او در اقدامي انسان دوستانه و ايثارگرانه با اهداي اعضاي بدن وي، جان تازه اي به هفت نفر از هم وطنان نيازمند بخشيدند. سيد فريدون تقوي مقدم، رئيس امور ورزش نيز به پاس قدرداني، لوح پهلواني به ابوالفضل جمعه پور اهدا کرد.
سه بازيکن تيم هندبال نفت و گاز گچساران به اردوي آماده سازي تيم ملي هندبال جوانان ايران دعوت شدند.
متين مرداني، بهشاد فاتحي و اميرعباس سلطاني، سه بازيکن خوش آتيه و با استعداد هندبال تيم نفت و گاز گچساران هستند که به دعوت کادر فني تيم ملي هندبال جوانان در اردوي آمادگي اين تيم حضور خواهند داشت.
مهدي آزاد منجيري، سرمربي با دانش و جوان تيم هندبال نفت و گاز گچساران که يکي از مربيان تيم ملي هندبال جوانان نيز به شمار مي رود، در اين اردو حضور خواهد داشت.
اردوي آماده سازي تا تيم هندبال جوانان براي اعزام به مسابقات آسيايي از 26 آذر لغايت 5 دي 98 در شهر طبس استان خراسان جنوبي برگزار مي شود.
مشعل فراموشکاري اندازه دارد. اگر از اندازه اي بيشتر و تکرار شود، ديگر نگران کننده است. يعني ممکن است حتي به اين فکر کنيد که نکند زودتر از رسيدن به سن پيري، آلزايمر به سراغتان آمده و مثل من مجبور شده ايد به سراغ پزشک مغز و اعصاب و روان و انجام تست ها و آزمايش هاي مختلف براي احتمال ابتلا به آلزايمر و فراموشي برويد؛ اما سوال اينجاست که اگر جواب منفي بوده و خبري از آلزايمر نباشد، با فراموشکاري هاي روزمره چه بايد کرد؟ فراموشکاري هايي که ممکن است کوچک به نظر بيايد؛ اما جريان روزانه زندگي را به هم بريزد. اتفاقاتي مثل برنداشتن کليد در ورودي خانه، جا گذاشتن تلفن همراه يا کيف پول در خانه يا محل قرار قبلي و يا جا گذاشتن جزوه در اتوبوس و... بسياري از ما براي جلوگيري و کاهش موارد فراموشکاري به دنبال کنترل رفتارهاي روزانه و حفظ آرامش هستيم. بسياري ديگر برنامه هاي اصلي را در اولويت قرار مي دهند و فرعيات را کنار مي گذارند تا ذهنشان مشغول نشود. برخي ديگر هم براي هر کدام از برنامه هاي کوچک و بزرگ روزانه، زمان بندي و نشانه گذاري مي کنند؛ اما به نظرتان اين تفکيک، کار را سخت تر نمي کند؟ و اينکه چنين تفکيکي تا چه زماني مي تواند دوام داشته باشد؟ به همين دليل شايد لازم است ابتدا ريشه فراموشکاري را پيدا کنيم و در ادامه به دنبال زمينه هاي تشديد و اختلال در آن باشيم و بعد هم به سراغ انجام اقدام هايي برويم که مي تواند در کاهش فراموشي به ما کمک کند.
اگر شما هم مثل نويسنده، اشيايي را که به طور روزمره با آنها سروکار داريد، گم مي کنيد، يا جا مي گذاريد، اگر در زمان صحبت کردن، يادآوري کلمات مناسب برايتان دشوار مي شود يا اسامي افراد، مکان ها و ساير جزييات را در لحظه فراموش مي کنيد، يا مطالب خوانده شده را به ياد نمي آوريد و حافظه تصويري تان محدود و محو شده و... لازم است روي موضوع فراموشي و اثرات آن بر زندگي تان حساس شويد.
اين احتمال بسيار زياد است که يکي از دلايل اصلي بروز يا شدت گرفتن فراموشي يا آسيب به حافظه کوتاه مدت، استرس در زندگي شخصي يا شغلي باشد که بايد روي اين موضوع تمرکز بيشتري کنيد. در زندگي که اين روزها بيشتر ما گرفتار آن هستيم، فرصت کمي براي کسب آرامش يا سکون در لحظه پيدا مي کنيم و گاه ممکن است در تمام ساعات روز حتي چند دقيقه هم ذهنمان خالي از دغدغه نشود. عموم ما دو يا چند شغله هستيم و حتي اگر يک شغل داشته باشيم يا حتي يک زن خانه دار باشيم، باز هم مشغله هاي بسياري اطراف ما را گرفته است. بهتر است زمينه هاي نگراني، استرس و دلمشغولي هاي عصبي کننده را از خودمان دور کنيم. استرس مقدار بيش از حدي از کورتيزول (هورمون استرس) را به همراه آدرنالين در بدن ما منتشر مي کند که مي تواند در بلند مدت روي مهارت هاي شناختي همچون حافظه تأثير منفي بگذارد.
موضوع ديگري که براي همه زياد اتفاق مي افتد، حواس پرتي است. در اطراف ما چه در خانه و چه محيط کار و خيابان و... موضوعات و افراد زيادي وجود دارد که باعث حواس پرتي و فراموش کردن کارها مي شود. به عنوان مثال به محض اينکه وارد اتاق مي شويد تا اتو را برداريد، در همان لحظه يادتان مي افتد که بايد از کمد لباس چيزي برداريد و همين کار باعث فراموش کردن کار اصلي مي شود؛ هر چه دامنه اين موضوعات ذهني و پيراموني بيشتر و متعدد تر باشد، حواس پرتي هم بيشتر مي شود. حالا اگر کمي سن بالاتر برود و همين مشغله ها ادامه دار باشد، اوضاع سخت تر مي شود. در واقع پس از کامل شدن رشد، مغز ديگر سلول هاي مغزي جديدي نمي سازد، يعني به جاي سلول هايي که مي ميرند، هيچ سلول جديدي جايگزين نمي شود و درنتيجه تعداد سلول هاي مغز کاهش مي يابد. در اين حالت فعال بودن و کار کشيدن از حافظه مي تواند مفيد باشد. به همه اين دلايل، سيگار کشيدن، رژيم غذايي نامناسب، خوردن انواع فست فودها و غذاهاي چرب و... را هم بايد اضافه کرد.
اما براي جبران اين شرايط راه هاي زيادي وجود دارد که در هر سن و سال و شرايط، بايد راه اصلاحي آن را پيدا کرد. براي شروع بهتر است به چند عادت توجه کنيد. از جمله اينکه چند کار را به طور همزمان انجام ندهيد. مغز شما بايد کاري را که قرار است به خاطر بسپارد، انتخاب کند. بنابراين، با کم کردن گزينه هاي انتخابي، اجازه ندهيد کاري را که شما مايل به انجام آن هستيد، فيلتر کند. حافظه کوتاه مدت، شکننده است؛ اگر قرار است الان لباس تان را اتو بزنيد، به همين کار فکر کنيد. فکر کردن به کارهاي فردا يا نگراني در مورد اتفاقات ديروز، فقط لحظه و حال حاضر را به هم مي ريزد و آسيب زننده است. به اين فکر کنيد که اگر موضوع دوم مهم تر و جدي تر است، پس وقت اتو زدن نيست و اگر آن موضوع جدي نيست، پس به وقتش به آن فکر کنيد.
اقدام مفيد ديگر، يادآوري کارهايتان است؛ نکته، نام يا شماره اي را که مي خواهيد به خاطر بسپاريد، جايي بنويسيد و آن را روي تلفن همراه يا ميز کار يا يخچال بچسبانيد و يا با صداي بلند براي خودتان تکرار کنيد. يکي ديگر از روش هاي مفيد اين است که موضوعات بزرگ را تکه تکه کرده و براي به خاطر سپردنشان نشانه گذاري کنيد. به عنوان مثال هر چيزي که به مدرسه بچه ها برمي گردد، با خودکار و قلم يا يک رنگ خاص آن را براي خود يادآوري کنيد.
اما در کنار اين موارد قدم زدن، استنشاق هواي تازه، نگاه کردن به مناظر طبيعي، گياهان و مناظر دور دست تاثير زيادي در حفظ آرامش، باز کردن فضاي ذهني و رسيدن بيشتر اکسيژن به مغز دارد.
علاوه بر اينها دنياي تکنولوژي، فرصت هاي زيادي را براي نجات ما از فراموشي تدارک ديده و برنامه هاي کاربردي زيادي وجود دارد که مي توانند بخشي از فراموشي و حواس پرتي روزانه را جبران کنند. مي توانيد با نصب اين برنامه هاي کاربردي، بخشي از امور روزانه، قرارها، قسط ها، قرص ها و... را به آنها بدهيد تا سروقت، به يادتان بياورند و خودتان امور ديگري را در حافظه نگه داريد. اگر هم هنوز نوستالژي کاغذ و قلم و مکتوب کردن را داريد، يک دفتر يادداشت يا سالنامه داشته باشيد تا برنامه هايتان را مثل يک منشي ثبت کنيد و از يادآوري و نوشتنشان اصلا خجالت نکشيد.
چه بشنویم
فریدون آسرایی از خوانندگان پاپ ایرانی است که زمان زیادی دور از ایران و موسیقی بود؛ اما با چند تیتراژ تلویزیونی و حضور در برنامه های تلویزیونی و البته به واسطه صدایی متفاوت، خیلی زود طرفداران زیادی پیدا کرد. آلبوم «عشق یعنی» هفتمین آلبوم رسمی فریدون آسرایی است که ۱۲ قطعه دارد و در سال ۱۳۹۳ منتشر شده است. این آلبوم یکی از پرطرفدارترین آلبوم های فریدون آسرایی است.
خون هر آن غزل که نگفتم به پای توست
این جا برای از تو نـوشـتن هوا کم است
دنیا برای از تو نوشـتن مــرا کم اسـت!
اکسیر من! نه اینکه مرا شعر تازه نیست
من از تو می نویسم و این کیمیا کم است
سرشارم از خیال ولی این کفاف نیـست
در شعر من حقیقت یک ماجرا کم است
تا این غـزل شـبیه غـزل های من شود
چیزی شـبیه عطر حضور شما کم است
گاهی تو را کنار خود احـساس می کنم
اما چقدر دل خوشی خواب ها کم است!
خون هر آن غزل که نگفتم به پای توست
آیـا هـنوز آمـدنـت را بها کـم اسـت!
*محمدعلی بهمنی
چه بخوانیم
اين کتاب شامل چهار جستار از حقايق زندگي روزمره است. ديويد فاستر والاس David Foster Wallace اين کتاب را نوشته و معين فرخي آن را ترجمه و انتشارات اطراف هم آن را منتشر کرده است. بيشترين شهرت ديويد فاستر والاس در نوشتن رمان «شوخي بي پايان» است که در سال 2006 از سوي مجله تايم به عنوان يکي از 100 رمان برتر انگليسي زبان از سال 1923 تا سال 2005 در نظر گرفته شد. در اين کتاب مثال هايي آورده مي شود که ممکن است هر روز با آنها مواجه شويم؛ اما چون به شکل روزمره هستند، به آنها توجهي نمي شود. ممکن است شما هر روز يک مسابقه ورزشي مانند بازي تنيس را تماشا کنيد، اما هيچ وقت به زيبايي آن پي نبريد. يا حداقل با نگاهي خاص آن را نبينيد. يا هر روز گوشت يا آب بخوريد؛اما به ارزش آن توجهي نشان ندهيد.در هر صورت ديدي که ديويد فاستر والاس در اين کتاب به ما مي دهد، متفاوت و شايسته توجه است. هرچند خود والاس دلش نمي خواهد ماهي قصه اش پير باشد؛ اما بايد قبول کرد که او تلاش دارد ما را متوجه آب کند. بايد توجه داشت، همين آب است که ما را زنده نگاه داشته؛ اما ما توجهي به آن نداريم. در واقع يافتن معنا در حقايق روزمره، مي تواند زندگي ما را به طور کلي دگرگون کند.
چه ببینیم
سيزدهمين دوره جشنواره سينما حقيقت با معرفي مستندهايي در حوزه هاي مختلف از 18 تا 25 آذرماه در چند بخش جشنواره، مسابقه ملي ، مسابقه بين الملل ، جشنواره شهيد آويني ، مسابقه فيلم هاي مستند کارآفريني ، بخش هاي جنبي و نکوداشت برگزار شد. فيلم هايي مثل خسوف ، جايي براي فرشته ها نيست و تنها چند متر جزو نامزدهايي با بيشترين نامزدي در رشته هاي مختلف به عنوان بهترين ها معرفي شدند. مستندهاي اين جشنواره به زودي اکران مي شوند و قابل پيگيري هستند. آنها را از دست ندهيد.
گشت و گذار در طولانی ترین شب سال
شبنم اعماري واپسين روز پاييز و طولاني ترين شب سال، بهانه اي کوتاه براي دورهم بودن است، بهانه اي که رسمي به جا مانده از تاريخ کهن ايران را برايمان به يادگار گذاشته و شادي را براي لحظات کوتاهي هم که شده مهمان خانه هايمان مي کند. پاييز مي رود و زمستان سروکله اش پيدا مي شود. امشب، شب يلداست. طولاني ترين شب سال که براي خانواده هاي ايراني اهميت زيادي دارد. اين شب از جمله شب هاي به يادماندني است که خانواده، اقوام و دوستان تا جايي که بتوانند دور هم جمع مي شوند و آداب شب يلدا را در کنار هم به جا مي آورند. با اين حال، در سال هاي اخير بسياري از خانواده ها به دنبال يلدايي متفاوت بودند و طولاني ترين شب سالشان را خاص تر از هر زمان ديگري پشت سر گذاشته اند. اگر شما هم دوست داريد يلدايي متفاوت را تجربه کنيد در ادامه با ما همراه باشيد.
براي برخي از ما پيش آمده که به دلايل مختلف از جمله دوري مسافت يا محروم بودن از نعمت پدر و مادر و بزرگ ترها به خانواده هاي کوچک تبديل شده ايم و چاره اي جز گرفتن دورهمي هاي بي سروصدا نداشته ايم. در سال هاي اول ازدواج هم يلداهاي دو نفره گرفته ايم، يلدايي متفاوت تر از دوران مجردي. حالا اگر هنوز در اول زندگي هستيد و به دنبال تجربه هاي دو نفره هيجان انگيز مي گرديد، پيشنهاد ما سفرهاي يک روزه يلدايي است که مي تواند برايتان خاطره انگيز باشد يا رستوراني را براي يک شب دو نفره انتخاب کنيد. البته عمارت گردي هم گزينه بدي نيست. اگر براي گذراندن يلدا قدم زدن در مکان هاي تاريخي و بکر را دوست داريد، مي توانيد عمارت هاي زيبا و قديمي را که جشن هاي يلدايي برگزار مي کنند، انتخاب کنيد. در کنار گزينه هايي که گفتيم، انتخاب بلندترين نقطه شهر(بام) هم ايده اي مناسب است که شايد به ذهن خودتان هم برسد.
در طولاني ترين شب سال اگر هر سال هم در جمع خانواده و کنار بزرگ ترها شب را به صبح برسانيم، هيچ گاه از اين دورهمي لذت بخش سير نمي شويم. امسال هم مي توانيم مانند هر سال مهمان خانه بزرگ ترها شويم و يلدايمان را در جمع هاي بزرگ تر برگزار کنيم يا حتي به جاي نشستن دور کرسي که البته حالا ديگر خبري از آن نيست و جايش را به شومينه و بخاري داده سراغ رستوران هاي سنتي برويم. از آن جهت پيشنهاد رستوران سنتي داديم که همه چيز در شب يلدا در آنها ويژه است، از موسيقي زنده گرفته تا خوردني هاي معروف و گرفتن فال حافظ. البته در اين شرايط اقتصادي اگر در تقسيم هزينه ها و دونگي کردن آن مشکلي نداريد، مي توانيد بعد از کسب اطلاع و مشخص کردن رستوران مدنظر، رزرو کنيد و يک شب خاطره انگيز را در کنار بزرگ ترها بسازيد.
طبيعت شهري هم براي آنهايي که اهل رفتن به پارک ها و گشتن در طبيعت هستند، گزينه خوبي است. شهرداري هاي شهرهاي مختلف هر سال در بوستان هاي معروف شهرهايشان جشن هاي باشکوهي برگزار مي کنند که يکي از آنها جشن شب يلداست. برگزاري آيين و سنت هاي شب يلدا، قصه خواني، نمايش هاي آييني عروسکي و برگزاري مسابقه براي خانواده هاي حاضر از برنامه هايي است که مي توانيد با مراجعه به سايت شهرداري شهرهايتان از آنها اطلاع پيدا کنيد و در کنار خانواده و در طبيعت زيباي شهريتان طولاني شب سال را سپري کنيد.
گاهي پيش مي آيد که به هزار و يک دليل نمي توان در طولاني ترين شب سال در کنار خانواده يا دوستان بود، به همين دليل بهتر است تنها نمانيد و به دل جمعيتي بزنيد که در اين شب در محوطه هاي شلوغ و معروف شهر در حال برگزاري مراسم هستند. اين مکان ها هر سال با جشن هايي که در محوطه هاي اصلي خود برگزار مي کنند و عده زيادي را دور خود جمع مي کنند و تا چله شدن اين شب مراسم ادامه دارد.
علاوه بر اين اگر اهل هنر باشيد، مطمئنا مکان هايي را که هنرمندان در آن رفت و آمد مي کنند، بلديد و مي دانيد که بهترين برنامه هاي شب يلداي آنها کجا برگزار مي شود، پس سري به آنجا بزنيد و در بين جمعيت حاضر در آن شب، حس تنهايي را از خود دور کنيد.
جمع ها و دورهمي هاي خانوادگي در کنار بزرگ ترها هميشه برايمان پر از شادي و نشاط و شب هاي خاطره انگيز بوده، اما گاهي هم هوس سفرهاي متفاوت را کرده ايم که يکي از آنها مي تواند سفرهاي يلدايي باشد. گشت و گذاري فراموش نشدني که مي توان آن را در کنار دوستان تجربه کرد يا دوستاني در سفر پيدا کرد و با آنها شبي ويژه ساخت. پس اول مقصد را مشخص کنيد، سپس ببينيد که مي خواهيد با تورهاي ويژه يلدا طولاني ترين شب سالتان را سپري کنيد يا قصد داريد خودتان دل به جاده بسپاريد. بعد از تصميم گيري بار و بنديلتان را جمع کنيد. براي گشت و گذار يلدايي انتخاب هاي زيادي داريد که از جمله آنها مي توان به بازديد از کوير، منزلگاه حافظ در شيراز، شبگردي در ابيانه يا گشت و گذار در عمارت هاي اصفهان و... اشاره کرد. مکان هايي که برنامه هاي ويژه اي مانند پذيرايي با انار، هندوانه، ميوه و آجيل به مناسبت يلدا و اجراي مراسم اين شب مانند شعرخواني و فال حافظ دارند که براي گذراندن شبي به يادماندني و لذت بخش مي توانيد يکي را انتخاب کنيد.
تورهاي يک يا دو روزه هم در شب يلدا قيمت مناسبي دارند و تخفيف هاي خوبي براي مشتريانشان در نظر گرفته اند که با انتخاب آنها هم مي توان شبي متفاوتي را رقم زد.
صنایع دستی
از بافتني هاي بسيار قديمي منطقه کرمانشاه است. هر لته دوار به عرض 60 تا 70 سانتي متر و طول 7 تا 10 تا 12 متر است.
براي هر خانه سياه چادر از 10 تا 12 لته استفاده مي شود. اين صنعت دستي کهن از بافتني هايي است که زنان آن را به طور کامل از موي بز مي بافند. دوار در برابر سرما و گرما بسيار مقاوم است.
اين بافتني کاربردي معمولا يکدست و يک رنگ (مشکي) و بدون طرح و نقش است. قسمت جلو و عقب دوار با هم کمي فرق دارند. قسمت جلوي آن حدود يک لته دوار بيشتر از قسمت پشتي دارد و دوارهاي قسمت جلو بلندتر از دوارهاي قسمت پشت هستند.
علاوه بر اين، قطعه باريکي به نام «ورمال» نيز براي پوشش جلوي سياه چادر استفاده مي شود که در شب يا در سرما آن را جلوي سياه چادر آويزان مي کنند، هنگام گرما هم ورمال را به طرف بالاي سياه چادر مي اندازند.
اين دست بافته سنتي به خاطر اينکه از موي بز است، از ورود حشرات موذي نظير مار و عقرب به داخل سياه چادر جلوگيري مي کند.
سياه چادر عشايري که بيشتر ملزومات داخل آن نيز از موي بز بافته شده است، سابقه چندهزار ساله دارد و خوشبختانه استفاده از آن و بافتش با وجود چادرهاي ماشيني و وارداتي، هنوز در بين عشاير استان کرمانشاه ديده مي شود و مي توان از اين هنر و صنعت دستي به عنوان نماد و سمبل صنايع دستي منطقه کرمانشاه نام برد.
ايلام
ايلام که يکي از مناطق کوهستاني ايران است و طولاني ترين مرز بين المللي را با کشور عراق دارد، از مقاصد محبوب گردشگري به شمار مي رود. اين منطقه علاوه بر آثار تاريخي باارزش، خوراکي و صنايع دستي خاص خود را دارد.
بژي برساق: يکي از انواع شيريني هاي محلي اين منطقه است که به خاطر طعم و عطر به خصوصش شهرت زيادي دارد.
کله کنجي: حلوايي شيرين و خوش طعم است که براي تهيه آن از کنجد سفيد و خرماي خشک استفاده مي کنند.
شله کينه(لکينه): نان هاي محلي و سنتي اين منطقه است که روي ساج پخته مي شود.
ترخينه: يکي از غذاهاي محلي و محبوب ايلام است که از دوغ يا شير تهيه مي شود.
نان پيگ: از ترکيب نمک، آرد، پياز و آب تهيه و زير خاکستر زغال پخته مي شود. اين نان را فقط مي توان در ايلام پيدا کرد.
برنج عنبربو: برنجي دانه کوتاه است که در برخي مناطق از جمله ايلام و خوزستان کشت مي شود و پخت آن به آب کمي نياز دارد.
حلواي بگل: از مخلوط کنجد سفيد، کشک پودر شده (بگل)، خرماي مرغوب و روغن محلي(دان) تهيه مي شود و محبوبيت زيادي در بين ايلامي ها دارد.
بنه: پسته وحشي است که معمولا در ارتفاعات رشد مي کند و برخلاف ديگر پسته ها مغز کوچکي دارد.
نان گرده: يکي ديگر از نان هاي سنتي اين منطقه است که در شب يلدا در خانه هاي ايلامي ها يافت مي شود.
گليم برجسته: ترکيبي از قالي و گليم است که شهرت زيادي دارد.
چيغ بافي: از صنايع دستي استان ايلام است که از ني بافته مي شود.
هتل لاله بيستون کرمانشاه
در دامنه کوه بيستون و مقابل اثر تاريخي فرهاد تراش، کاروانسرايي به جا مانده از عهد شاه عباس صفوي به فرم چهار ايواني سنتي جا خوش کرده که بعد از بازسازي و مرمت به عنوان اقامتگاهي سنتي به بهره برداري رسيده است.
با اقامت در کاروانسراي شاه عباسي يا هتل لاله بيستون، مي توان به راحتي از ديدن زيبايي هاي کاخ نيمه تمام ساساني، کتيبه بيستون، پرستشگاه پارتي، مجسمه هرکول، طاق بستان و غار شکارچيان لذت
برد.
هتل بين المللي بيستون کرمانشاه که به عنوان يکي از ميراث ملي ايران به ثبت رسيده است، 20 اتاق و سوئيت با امکانات مجهز و مدرن دارد.
هتل لاله که در 37 کيلومتري کرمانشاه و 2 کيلومتري از شهر بيستون واقع شده، سالانه ميزبان گردشگران ايراني و خارجي زيادي
است.
در اين هتل زيبا مي توانيد امکانات مدرن زيادي مثل لمکده، رستوران سنتي و رستوران تابستاني بيابيد. از ديگر تجهيزات و امکانات اين هتل هم بايد به مواردي چون سالن همايش هاي ويژه جشن ها و مراسم هاي مختلف، اجراي موسيقي زنده در هتل، نمايشگاه و فروشگاه دائمي صنايع دستي محلي، فروشگاه تجهيزات و لوازم صخره نوردي و... اشاره کرد که همه اينها در کنار قرارگيري هتل بيستون در سايت جهاني بيستون مي تواند اقامت به يادماندني را برايتان
رقم بزند.
نکته قابل اشاره در خصوص هتل لاله اينکه اتاق هاي اين مجموعه، فاقد پنجره و در ورودي داراي يک پله است.
گيوه: از کفش هاي محلي و پرطرفدار اين منطقه است که افراد ماهر آن را مي دوزند.
روغن حيواني (رون دان) و عسل کوهي هم از ديگر سوغات اين منطقه است.
معصومه اصغري چند ساعتي را که روي شناور براي جابه جايي کارکنان نوبت کاري جديد به سکوي سلمان فرصت داريم، با يکي از آشپزهاي سکوي سلمان همراه مي شويم که اين همراهي به گفت و گوي ادامه داري مي انجامد تا بيشتر با روي ديگر يک سکوي نفتي آشنا شويم. گفت و گو با کاظم فرهمند را وقتي مي خوانيد که شب يلداست و تولد 30 سالگي او و شايد خيلي هاي ديگر که ما از همينجا تولدشان را با آرزوهاي خوب تبريک مي گوييم.
فرهمند و هفت نفر ديگر، آشپز و سرآشپز سکوي سلمان هستند که در هر شيفت 12 ساعته جا به جا مي شوند و مسووليت تهيه غذاي کارکنان را به عهده دارند. مسووليتي که اگر بيشتر از عمليات استخراج نفت نباشد، کمتر از آن هم نيست؛ چراکه غذا يکي از مهمترين برنامه هاي روزانه کارکنان سکو و البته تنها تنوع و تفريح روزانه لذيذ آنهاست. او «آشپز يک» آشپزخانه سکوي ميدان نفتي سلمان است که هر 14 روز يکبار نوبت کاري دارد و هر 12 ساعت يکبار در نوبت کاري شيفت شان تغيير مي کند تا علاوه بر صبحانه، ناهار و شام کارکنان سکو، غذاي کارکنان شيفت شب را هم آماده کنند. فرهمند از محمد ربيعه و سيدغالب، دو سرآشپز سکوي سلمان نام مي برد و مي گويد که در همکاري با آنها تجربيات زيادي کسب کرده است.
او هم مانند ساير همکارانش در آشپزخانه سکوي سلمان از نيروهاي پيمانکار نفت است که با معرفي پيمانکار قبلي در عسلويه معرفي شده و معتقد است 8-7 سالي که در عسلويه کار مي کرده، به اندازه مدتي که در سلمان بوده، برايش جذابيت نداشته و کار روي سکو و دريا لذتي ديگر دارد.
تحصيلات دانشگاهي ندارد و آشپزي را هم از 13 سالگي به صورت تجربي و در کنار برادران بزرگتر و عموها که دستي بر اين آتش جذاب داشته اند، ياد گرفته است. از حرف ها و توصيفاتي که دارد، مي توان فهميد چقدر شغلش را دوست دارد و آشپزي برايش دنيايي از لذت به همراه مي آورد، حتي اگر قرار باشد کيلومترها دورتر از امکانات و زندگي روزمره و عادي، روي يک سکوي نفتي و با مواد غذايي محدود، آشپزي و البته زندگي کند.
مي گويد، برادرش در آشپزي مدرک بين المللي دارد و در عسلويه يک رستوران براي خودش زده و عموهايش هم آشپزها و تخته کارهاي حرفه اي هستند و در آشپزخانه منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس کار مي کنند.
از فرهمند درباره نوع برخورد کارکنان و رضايت آنها از غذا و دستپختش مي پرسم و او همان اول حق را به مشتري هاي محدود و دائمي اش مي دهد و مي گويد: در هر صورت آنها حق دارند؛ آنها خسته اند و در شرايط سختي کار مي کنند و ما تلاش مي کنيم با تنوع و کيفيت غذا و رعايت اخلاق و احترام، کم و کاستي ها را رفع کنيم تا آنها راضي باشند.
او ادامه مي دهد: به دليل شرايط سختي که در سکو وجود دارد، براي غذاها تنوع گذاشته اند تا کارکنان انتخاب بيشتري براي ناهار و شام يا صبحانه داشته باشند.
فرهمند مي افزايد: هر روز يک غذاي اصلي داريم؛ اما غذاهاي سبک را هم در کنار آن مي گذاريم. بيشتر کارکنان کوبيده و آش را دوست دارند و هميشه اين غذا برايشان اولويت دارد. براي صبحانه ها هميشه عدسي، آش يا لوبياي داغ داريم و صبحانه گرم و سرد همزمان سرو مي شود.
او از دستپخت خودش بخصوص کباب هايش تعريف مي کند و مي گويد: کباب هاي بختياري که مي زنم، طرفدار دارد و گاهي هم غذاهاي محلي جنوبي را درست مي کنيم.
از او درباره آشپزي در خانه و رقابت با دستپخت همسرش سوال مي کنم. او در پاسخ از ايرادهايي که به دستپخت همسرش مي گيرد، شروع مي کند و مي گويد: در خانه هم غذا مي پزم، چراکه بچه ها دستپخت من را دوست دارند. آقايان چون زياد در شرايط سخت و مناطق متنوع هستند، اگر آشپزي کنند، معمولا دستپخت بهتري دارند و به کارشان توجه بيشتري مي کنند. به همين دليل معتقدم آقايان نسبت به خانم ها آشپزهاي بهتري هستند.
فرهمند ادامه مي دهد: آشپزخانه براي کارکنان سکو، محيطي متفاوت و آرام است که دوست دارند زمان حضور در آن احساس آرامش کنند و از غذا لذت ببرند و به همين دليل کيفيت غذا و رفتار ما اهميت زيادي دارد. کارکناني که با ما در ارتباط هستند، علاوه بر تحصيلات و تخصص، رفتاري دوستانه دارند و معمولا اعتراضي پيش نمي آيد.
از او درباره ايام خاص مثل نوروز يا شب يلدا و دورهمي هايي که دور از خانواده و روي سکو هستند، مي پرسم که مي گويد: بارها شده که ما هم مثل همه کارکنان در اين زمان هاي خاص روي سکو بوده ايم و اتفاقا با توجه به تدارکاتي که از قبل ديده شده، برنامه هاي ويژه اي را براي کارکنان سکو در نظر مي گيريم و با آماده کردن غذا و خوراکي هايي که معمول است، ساعات خوشي را براي زماني که دور هم هستيم، رقم مي زنيم.
اين آشپز سکوي سلمان همين شب يلدا، 30 ساله مي شود و از قضا آن شب سر کار است. در عين حال که قرار است براي کارکنان برنامه مفصلي در اين شب داشته باشند.
اپلیکیشن های کاربردی
اپليکيشن BigOven از بيش از 350 هزار طرز تهيه غذا و خوراکي هاي مختلف بهره مي برد. با استفاده از اين اپليکيشن نه تنها به هزاران دستور پخت دسترسي داريد، بلکه مي توانيد از غذاهاي پخته شده خودتان عکس بگيريد و در اين اپليکيشن آپلود کنيد. علاوه بر اين، با تايپ کردن حداقل 3 مواد در دسترس، اين اپليکيشن طرز تهيه غذاهاي مربوط به اين موارد را به شما معرفي مي کند. در ضمن با استفاده از اين اپليکيشن مي توانيد از غذاهاي پخته شده از سوي دوستان، خانواده و بلاگرهاي موردعلاقه تان باخبر شويد.
با استفاده از اپليکيشن Food Network’s In The Kitchen به تمام سرآشپزهاي شبکه Food Network و دستورات پخت ارائه شده از سوي آنها دسترسي خواهيد داشت. در اين اپليکيشن بيش از 70 هزار دستورعمل براي صبحانه، ناهار و شام وجود دارد. همچنين در کنار اين موارد، عکس ها و ويديوهاي آموزشي هم ارائه مي شود. در بخش جست وجو، مي توانيد نام سرآشپز موردعلاقه يا مواد موجود در آشپزخانه را وارد و يادداشت هاي موردنظر خود را هم ثبت کنيد.
مهمترين نقطه قوت اين اپليکيشن آشپزي، موتور جست وجوي آن است. طبق معمول در اين اپليکيشن شاهد ارائه هزاران طرز تهيه خوراک و غذاهاي گوناگون هستيد؛ اما با بهره گيري از Yummly مي توانيد دقيقا غذاي مطابق با رژيم غذايي خاص خود را پيدا کنيد. به عنوان مثال اگر در حال رژيم هستيد؛ اما هوس همبرگر کرده ايد، اين اپليکيشن راه حل مناسب اين وضعيت را در اختيار شما قرار مي دهد. علاوه بر اين، اپليکيشن Yummly با يادگيري سليقه غذايي شما، مي تواند انواع و اقسام دستورعمل هاي جديد را به شما پيشنهاد کند
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات