فعالان بخش خصوصي از رويکرد حمايتي وزارت نفت  مي گويند

امید دوباره

مشعل: «اميد دوباره» توصيف نگاه کنوني فعالان مختلف بخش خصوصي به صنعت نفت است که شبکه اي گسترده از سازندگان، طراحان، مشاوران، پيمانکاران و... را شامل مي شود و فعاليت آنها را مي توان در کارنامه سال هاي اخير وزارت نفت و همچنين ايجاد بازارهاي کار متنوع سراغ گرفت.

بومي سازي 10 گروه خانواده کالاهاي کاربردي صنعت نفت براي پررنگ کردن نقش بخش خصوصي در قالب دستورعمل حمايت از تجاري سازي فناوري هاي مورد نياز صنعت نفت، طرح هاي نگهداشت توان توليد طرح هاي EPC و EPD با هدف ايجاد اشتغال و رونق براي پيمانکاران و سازندگان داخلي، ممنوعيت خريد 84 قلم کالا و تجهيزات خارجي مورد نياز صنعت نفت داراي توليد مشابه داخلي، احداث خط لوله گوره- جاسک و پايانه صادراتي نفت خام در بندر جاسک با استفاده حداکثري از توان پيمانکاران و سازندگان داخلي و موارد مشابه فراوان که در مسير بهره گيري از توان داخل در کارنامه وزارت نفت به چشم مي خورد.

برخي از فعالان بخش خصوصي در حاشيه يازدهمين نمايشگاه ساخت تجهيزات صنعت نفت و هفدهمين نمايشگاه ساخت تجهيزات حفاري خوزستان در گفت و گو با مشعل به طرح مسائل، مشکلات و همچنين حمايت هاي وزارت نفت پرداختند.

تلاش زنگنه به داخلي بودن پروژه گوره - جاسک 

عبدالرحيم ساجدي نژاد، مدير توليد شرکت لوله سازي اهواز درباره احداث خط لوله گوره-جاسک که خط لوله 42 اينچ انتقال نفت اين طرح از سوي شرکت هاي ايراني فولاد مبارکه، فولاد اکسين و لوله سازي اهواز خوزستان در حال ساخت است، مي گويد: آقاي زنگنه تلاششان اين بود که پروژه گوره- جاسک داخلي شود و کمک هم کردند.

او درباره اهميت اين پروژه در رونق کارخانه لوله سازي اهواز به عنوان يکي از قديمي ترين کارخانه هاي کشور در اين حوزه مي گويد: يقينا اگر پروژه گوره- جاسک نبود، شرکت لوله سازي اهواز هم تقريبا به وضعيت برخي شرکت هاي ديگر مبتلا مي شد. با پروژه گوره - جاسک افزون بر آنکه 1500 نيروي انساني کارخانه را حفظ کرديم، تعدادي نيروي جديد هم جذب کار شدند.

او با بيان اينکه تاکنون همه نيازهاي نفت، گاز و پتروشيمي را تامين کرديم، اشاره مي کند که طرح گوره - جاسک مي تواند ظرفيت يک سال لوله سازي اهواز را پر کند و براي نخستين بار وارد ساخت لوله هاي کيسينگ شديم و بنا داريم براي ساخت لوله هاي سيم لس (بدون درز) هم ورود کنيم که هم اکنون تمام نياز کشور در اين بخش، از خارج تامين مي شود.

ساجدي نژاد با اشاره به تعهد لوله سازي اهواز براي ساخت لوله هاي مورد نياز پروژه گوره - جاسک توضيح مي دهد: در صورتي که ميان دو شرکت ديگر پيوستگي وجود داشته باشد، مي توانيم در هفت تا هشت ماه 510 کيلومتر را اجرايي کنيم.

او البته اين درخواست را هم دارد که پرداختي هاي اين پروژه با سرعت بيشتري انجام شود و مي گويد: در زمينه پيش پرداخت ها با شرکت هاي داخلي هم مشابه خارجي ها برخورد شود.

از ديگر شرکت هاي فعال در پروژه گوره- جاسک پتکو است که شهاب تجري، مدير مهندسي اين شرکت مي گويد: افزون بر اين پروژه 400 پمپ پالايشگاه ستاره خليج فارس، پالايشگاه شازند، پالايشگاه لاوان و بيشتر پتروشيمي ها، پروژه هاي خط لوله آبادان ماهشهر، گوره جاسک، نمکزدايي و نيروگاهي همکاري داشته و داريم.

ساجدي نژاد با اشاره به رويکرد حمايتي وزير نفت از صنايع داخلي، اين درخواست را دارد که پس از تحريم ها هم اين رويه تداوم داشته باشد.

مهدي احمدي، مديرعامل شرکت پارس ره آوردان غرب با اشاره به رويکرد حمايتي وزارت نفت از سازندگان داخلي مي گويد: اگر زنجيره نفت را اينطور تعريف کنيم که آقاي زنگنه در راس اين زنجيره و من به عنوان سازنده در انتهاي آن قرار دارم، در اين دو بخش همه چيز خوب است؛ نگاه حمايتي وزير نفت در حمايت هاي دستوري، بخشنامه اي و قانوني خوب بوده است؛ اما در وسط اين زنجيره با مشکل مواجه هستيم. گاه به عناوين و تحت روش هاي مختلف، سازندگان ايراني دور زده مي شوند.

تحرک نفتي ها برايمان بارقه اميدي بود

صفري از مديران شرکت فلکسور پارس هم معتقد است: حمايت هاي صنعت نفت باعث شده شرکت ما پس از يک دوره رکود دوباره روي پاي خود بايستد. حتي افزايش نيرو هم داشتيم. بسياري از شرکت هاي پتروشيمي سراغ ما آمدند و متوجه سيل عظيم خريداران شرکت نفتي و پتروشيمي شديم. فهميديم که اتفاقي رخ داده است و برايمان بارقه اميدي بود. ما هم بعد از آن به دنبال افزايش کيفيت بيشتر هستيم.

وزير نفت از مشاوران حمايت خوبي داشته اند

 مشاوران داخلي نيز در سال هاي اخير، نقشي پررنگ تر از گذشته در صنعت نفت داشته و دراين مسير شاهد امضاي قراردادهاي زيادي در بخش هاي مختلف بوده ايم. از جمله مطالعات مخازن که همگي با شرکت هاي مشاور داخلي امضا شده است. شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز بتازگي با شرکت هاي پارس پترو زاگرس و مهندسي فرايند به منظور مطالعه جامع ميدان‎هاي مارون، رگ سفيد و پازنان، قرارداد همکاري امضا کرده است. مديرعامل شرکت پارس پترو زاگرس که قرارداد مطالعه جامع مخازن رگ سفيد و پازنان را امضا کرد، با اشاره به اينکه در صنعت نفت مطالعات جامعي را براي شرکت ملي نفت، شرکت نفت فلات قاره، شرکت نفت مناطق مرکزي و شرکت نفت و گاز پارس انجام داديم و در زمينه مطالعه درود و هنگام هم با شرکت نفت فلات قاره همکاري خواهيم داشت، مي گويد: وزير نفت از مشاوران و مهندسان، حمايت خوبي داشتند و پشت اقدام ايشان هستند که براي ما بسيار ارزشمند است؛ چون توانستيم نيروي جوان و آموزش ديده را به واسطه اين پروژه ها حفظ کنيم. مديرعامل گروه مهندسي فرايند نيز که بتازگي قرارداد مطالعه جامع مخزن مارون با شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را به امضا رساند، مي گويد: شرکت ما افزون بر کارهاي مطالعاتي در بخش پايين دستي نفت هم فعال است.

او مي افزايد: حمايت وزارت نفت در اين دوره از شرکت هاي ايراني مناسب بوده است؛ اما مشکل ما اين است که با تغيير مديريت ها اين رويکرد هم تغيير مي کند. اميدواريم ثبات داشته باشد؛ چراکه در اين صورت نمي توانيم برنامه ريزي درازمدت داشته باشيم.سيروس تالاري، رئيس هيات مديره انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت ايران، درباره وضعيت کنوني سازندگان صنعت نفت معتقد است: به عنوان يک واقعيت انکارناپذير وقتي ما مورد تحريم نفتي قرار مي گيريم و فروش و درآمد نفت و کشور کاهش مي يابد، به آن معناست که محدوديت هاي مالي بر فضاي اقتصادي سايه مي اندازد و حجم عرضه فرصت هاي شغلي در کشور کاهش مي يابد. بنابراين براي ما صنعتگران، پيمانکاران، مهندسان مشاور و... فضاي کسب و کارشان مورد تهديد قرار مي گيرد؛ اما اينکه وزارت نفت در چنين فضايي براي تحرک و فعال کردن بازار چه اقدا مي انجام مي دهد، بايد به هفت هزار قلم کالايي اشاره کنيم که شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در عرصه ساخت داخل عرضه کرده و باعث تحريک بازار شده است. از سويي وزارت نفت تمام سعي و تلاشش را مي کند که حداقل 6-5 ميليارد دلار پروژه را فعال نگه دارد که آن، امضاي بخشي از قراردادهاي 28 مخزن است که همان باعث تحريک بازار مي شود. با اين اهرم ها و تعاملات توانسته ثبات بازار و تاب آوري صنعت را در ساخت تجهيزات به گونه اي نگه دارد که از پيچ تحريم به سلامت عبور کنيم. ما مايوس نيستيم و ظرفيت وجود دارد و نکته مهم آنکه ظرفيت هاي ملي ما در حوزه ساخت، تجهيزات کالا و مواد مورد نياز صنعت نفت به درجه اي از اعتبار و اهميت رسيده که هيچ ايراني نمي تواند براحتي از آن عبور کند. مستند سخنان تالاري مي تواند نمايشگاه تجهيزات صنعت نفت اهواز باشد که هفته گذشته برگزار شد و خروجي آن با اخباري همچون بومي سازي 22 هزار و 500 قطعه کاربردي صنعت حفاري، بو مي سازي 8 هزار قطعه در نفت و گاز مارون، امضاي 54 قرارداد تامين کالا با سازندگان ايراني در گچساران، ساخت و رونمايي از 11 تجهيز با حمايت مناطق نفت خيز جنوب، امضاي قرارداد همکاري با شرکت هاي پارس پترو زاگرس و مهندسي فرايند به منظور مطالعه جامع ميدان‎هاي مارون، رگ سفيد و پازنان، امضاي چهار تفاهمنامه همکاري در زمينه تعميرات اساسي و بومي سازي و ارائه فهرست 7 هزار و 500 کالاي مورد نياز صنعت نفت به سازندگان داخلي که آيينه تمام نماي رويکرد حمايتي وزارت نفت از بخش خصوصي و بازيگري فعالان اين عرصه بود که تنها بخش کوچکي از آن به تصوير کشيده شد.او در پايان با اشاره به حرکت هاي مناسب وزارت نفت، خواستار آن است که بسته هاي حمايتي مجموعه نفت متناسب با بلوغ امروز سازندگان داخلي به روز شود.

 

حاشیه و متن نمایشگاه

11 قلم کالاي راهبردي صنعت نفت که با حمايت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از سوي شرکت هاي ايراني بومي سازي شده، در جريان برگزاري يازدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت نفت رونمايي شد.

 شرکت ملي حفاري ايران از پنج تجهيز و ابزار کاربردي در عمليات حفاري و دو کتاب کارنامه پژوهشي شرکت ملي حفاري ايران و مسووليت‎هاي اجتماعي در مورد خدمات عام المنفعه رونمايي کرد.

 فرصت‎هاي توسعه ساخت داخل در پروژه‎هاي صنعت نفت در يازدهمين نمايشگاه تخصصي تجهيزات صنعت نفت خوزستان بررسي شد.

 نشست تخصصي فرصت هاي توسعه ساخت داخل در پروژه هاي صنعت نفت با رويکرد حمايت از صنايع کوچک و کسب وکارهاي نوپا و نوآورانه برگزار شد.

شرکت ملي حفاري ايران و دانشگاه شهيد چمران اهواز در حاشيه دومين روز يازدهمين نمايشگاه تخصصي تجهيزات صنعت نفت و هفدهمين نمايشگاه تجهيزات حفاري خوزستان، تفاهمنامه همکاري علمي، آموزشي و پژوهشي امضا کردند.

 قرارداد مطالعه جامع مخازن رگ سفيد و پازنان بين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت پترو زاگرس و مطالعه جامع مخزن مارون بين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت مهندسي فرايند امضا شد.

«پالسر مثبت» به عنوان يکي از ابزارهاي اساسي کاربردي در عمليات حفاري افقي و جهت دار چاه هاي نفت و گاز، در حاشيه يازدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت نفت و هفدهمين نمايشگاه ساخت تجهيزات حفاري خوزستان رونمايي شد.

تفاهمنامه همکاري در زمينه توسعه نظام مبادلات پيمانکاري فرعي ايران (ISPX) بين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و سازمان صنايع کوچک و شهرک هاي صنعتي ايران به امضا رسيد.

نرم افزار پيش بيني، تشخيص و کنترل فوران چاه هاي نفت و گاز (WELL CONTROL SOFTWARE) رونمايي شد.

شرکت ملي حفاري ايران و جهاد دانشگاهي خوزستان در حاشيه يازدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت نفت و هفدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات حفاري، تفاهمنامه همکاري علمي و پژوهشي امضا کردند.

 سه تفاهمنامه همکاري ميان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت هاي پتروشيمي بندر امام، پتروشيمي مارون و پتروشيمي بوعلي امضا شد.

 از کتاب «لايه آزمايي» تاليف عبدالکريم بساک، «کنترل فوران در چاه هاي نفت و گاز» ترجمه رضا سلطاني و فرهاد قرباني، «مهندسي و عمليات حفاري چاه ها» تاليف عزيزالله سرشوق، جلال نشاط قوجن و پژمان کيوان و «چينه شناسي زاگرس» تاليف حسن اميري بختيار و محمدرضا نوراني نژاد در سومين روز نمايشگاه رونمايي شد.

نشست هم انديشي مديران ارشد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با سازندگان و مديران شرکت هاي خدماتي تخصصي با موضوع چشم انداز حمايت از ساخت داخل و تشريح مقررات جديد برون سپاري برگزار شد.