نگاهی     به اکران  سینماها در آخرین  روزهای  پاییز  

سکانس های کودکانه  می فروشند

علي بهرامي     اين روزها اگر چه هوا سردتر شده و به قول اخوان «سرها در گريبان است»، اما شايد وضعيت سردر سينماها و فيلم هاي اکران شده اين روزها، کمي سرها را از گريبان ها بيرون بياورد. در آخرين روزهاي فصل پاييز، سينماي ايران، چند فيلم مخصوص رده سنتي کودکان و نوجوانان نيز دارد و البته وزن فيلم هاي غير کمدي کمي بالاتر رفته است. اين بار هم با ما باشيد تا در گزارشي کوتاه، مختصر و مفيد به شما بگوييم که بر پرده سينماها چه خبر است. خواندن اين گزارش، احتمالا شما را در انتخاب فيلم مورد علاقه تان کمک کند.

 خداحافظ دختر شيرازي

داستان «خداحافظ دختر شيرازي» درباره مهاجران است. مهاجراني که با هزار دغدغه و هزاران هزار آرزو زندگي خود را شکل مي دهند، اما جايي در ميان دود و ماشين و شلوغي عجيب و غريبي چون تهران به مشکل خورده اند. البته نبايد اشتباه کرد، ماجرا خيلي هم تلخ نيست چون اگر افشين هاشمي کارگردان اين فيلم را بشناسيد، سبک بازي ها و آثار او عميقا و به معناي کلاسيک آن، کمدي است. عوامل فيلم درباره آن آورده اند «يکي از شيراز، يکي از آبادان، هر 2 در تهران! مجبورند فعلا با هم سر کنند تا محمودِ نارفيق را پيدا کنند». از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به نام هايي چون افشين هاشمي، شبنم مقدمي، مونا فرجاد و رويا تيموريان اشاره کرد.

آخرین داستان

تقریبا یک دهه است که کار انیمیشن به عنوان فیلم بلند داستانی، در ایران هم جدی گرفته شده، شیوه ای از فیلم سازی که در دنیا، مخاطبان بسیار زیادی دارد. خصوصا که صداپیشگان شخصیت های آن بازیگران شناخته شده و مطرحی باشند و صدایشان در گوش مخاطبان آشنا بیاید. این الگو برای اولین بار توسط بهرام عظیمی در فیلم «تهران 1500» به کار گرفته شد و جواب داد. حالا هم انیمیشن بلند «آخرین داستان» همین مسیر را دنبال کرده است. آخرین داستان انیمیشن جذابی است که کودکانتان را با خیال راحت می توانید به دیدن آن ببرید. از جمله صداپیشگان انیمیشن «آخرین داستان»، پرویز پرستویی، لیلا حاتمی، حامد بهداد، اشکان خطیبی، اکبر زنجانپور، بیتا فرهی، حسن پورشیرازی، مجید مظفری، بانیپال شومون، شقایق فراهانی، باران کوثری و ملیکا شریفی نیا را می توان نام برد.

لیلاج  

فیلم لیلاج به کارگردانی داریوش یاری، فضای متفاوتی دارد. متفاوت از این جهت که اگر چه اجتماعی است اما در آپارتمان نمی گذرد. بازی های خوبی دارد و داستانش البته بهتر است. در مجموع می توان آن را یک فیلم جمع و جور دیدنی به حساب آورد. عوامل فیلم درباره آن نوشته اند «رعنا نوازنده ساز در شرف برگزاری کنسرتی در اروپاست که باخبر می شود دخترش برای نجات پدرش به زادگاه رعنا رفته است. جایی که رعنا شانزده سال پیش درست در سن دخترش از آنجا فرار کرده است. رعنا کنسرت را رها می کند...». داریوش یاری پیش از این فیلم دو فیلم «دخیل» و «کربلا، جغرافیای یک تاریخ» را کارگردانی کرده است. مهران احمدی، حامد کمیلی، محیا دهقانی، نسرین بابایی، از بازیگران اصلی فیلم لیلاج هستند.  

معکوس  

این فیلم را پولاد کیمیایی، فرزند مسعود کیمیایی، کارگردانی کرده است. فیلمی که می توان آن را یک درام اجتماعی دانست. معکوس در جشنواره فجر سال گذشته حرف و حدیث های زیادی داشت و خیلی از عوامل را رنجاند اما حالا که فیلم اکران شده و خارج از فضای به وجود آمده در جشنواره فیلم فجر آن را می بینیم، می توان گفت که فیلم بدی از آب در نیامده است. به نظر می رسد اگر به سینمای کیمیایی علاقه ای دارید، می توانید از دیدن «معکوس» لذت ببرید. بازیگران اصلی فیلم معکوس عبارتند از: اکبر زنجانپور، بابک حمیدیان، شهرام حقیقت دوست، لیلا زارع و علیرضا کمالی.

تورنادو

خیلی دور از انتظار نبود که سید جواد هاشمی بعد از سه گانه موفق «پیشونی سفید»، فیلم«تورنادو» را هم برای کودکان بسازد. فیلمی که مثل پیشونی سفید می کوشد تا چیزی از نسخه های هالیوودی کم نیاورد و با بضاعت سینمای ایران، بهترین تصاویر را خلق کند. البته همین هالیوودیزه شدن فیلم های هاشمی برایش نقدهای زیادی را به ارمغان آورده است اما بالاخره مخاطبان از سه گانه پیشونی سفید استقبال کردند. آنچه از «تورنادو» دیده می شود، این است که چیزی از پیشونی سفید کم ندارد و احتمالا در ژانر کودک و نوجوان، فیلم پرفروشی خواهد بود. عوامل فیلم «تورنادو» درباره آن نوشته اند «فیلم داستان پروفسوری را روایت می کند که موفق به ساخت یک رستوران شده است. رستورانی که در نهایت به یک سفینه تبدیل می شود. حال با ورود چهار نوجوان به قصه و با شیطنت آنان، این سفینه مقداری زودتر از موعد به پرواز درمی آید. سفینه در نهایت به فضا رفته و در یک سرزمین ناشناخته فرود می آید.». اکبر عبدی، کامران تفتی، بهنوش بختیاری، الناز حبیبی و ارسلان قاسمی از بازیگران اصلی فیلم تورنادو هستند.

منطقه پرواز ممنوع

فیلمی است به کارگردانی امیر داسارگر که برای رده سنی کودکان و نوجوانان ساخته شده است. منطقه پرواز ممنوع کلکسیونی است از هویت ملی، وطن دوستی، انسانیت و اخلاق مداری و ... چیزهایی که شاید مدت هاست در فیلم های ایرانی یا در جهت عکس شان حرکت می شود یا به آنها التفاتی نداریم. از همین منظر است که می توان تمام ضعف های احتمالی منطقه پرواز ممنوع را نادیده گرفت و کودکان را به دیدن فیلمی برد که جدیت و مسؤولیت پذیری را به آنها آموزش می دهد. عوامل فیلم منطقه پرواز ممنوع درباره آن نوشته اند«فیلم ماجراجویانه «منطقه پرواز ممنوع»، روایتگر داستان ۳ نوجوان است که در حین آماده شدن برای مسابقه ساخت پهپاد، با پیدا شدن یک یوزپلنگ در حوالی محل زندگیشان، وارد مسائل و درگیری های مختلف و مهیجی می شوند». بازیگران اصلی این فیلم عبارتنداز: هادی حجازی فر، محمد فیلی، متین پاکزاد، متین کرمانی، علیرضا اکبری، علی ذکریایی، زین العابدین تقی پور و بهار نوحیان.

از «شور» تا «ماهور» با موسیقی ایرانی

موسيقي هنري است که در ميان هنرها يکي از بالاترين علاقه مندان را دارد. پير باشيم يا جوان، کودک يا ميانسال بالاخره با موسيقي سروکار خواهيم داشت. در ميان انواع موسيقي ها ترانه ها و تصنيف هاي ايراني، يکي از دلنشين ترين و دلچسب ترين نوع موسيقي براي ما ايرانيان هستند. بنا داريم تا هر هفته ترانه و تصنيف زيباي ايراني را به شما معرفي کنيم، اگر مي شناختيد که باز هم گوش کنيد و اگر نمي شناختيد، هم به ما اعتماد کنيد و آن را بشنويد.

وطن من

تصنیفی ساخته مرحوم پرویز مشکاتیان که مرحوم ایرج بسطامی آن را خوانده است. این تصنیف در سه گاه است و در آلبومی به همین نام قرار دارد. تصنیف وطن من یکی از بهترین آثار مشکاتیان است که صدای ماندگار و خاص بسطامی آن را اجرا کرده است. شعر این تصنیف را ملک الشعرای بهار سروده است. شعری ماندگار که با هنر موسیقی ایرانی، ماندگارتر شده است.

ای خطه ایران مهین ، ای وطن من

ای گشته به مهر تو عجین جان و تن من

دور از تو گل و لاله و سرو و سمنم نیست

ای باغ گل و لاله و سرو و سمن من

 نيش و نوش 

شايد پيدا کردن اين تصنيف عليرضا افتخاري کمي سخت باشد اما به سختي اش مي ارزد. تصنيفي که محمدعلي کياني نژاد آن را بر روي اشعاري از باباطاهر ساخته است. اين تصنيف در آلبومي به نام مهرورزان قرار دارد. محمدعلي کياني نژاد از نوازندگان صاحب سبک ساز ني است و اين آلبوم را با عليرضا افتخاري در سال هاي آغازين دهه شصت و در دستگاه شور و مايه شوشتري کار کرده است.

نمي دونم دلم ديوونه کيست

کجا مي گردد و در خونه کيست

نمي دونم دل سرگشته مو

اسير نرگس مستونه کيست

آشفته حالی

این ترانه را مرحوم علی تجویدی در دستگاه شور ساخته است و علیرضا افتخاری نیز آن را در آلبوم به یاد استاد که مجموعه ای است از ترانه های ماندگار، این آهنگساز، بازخوانی کرده است. اکثر ترانه های ساخته شده توسط تجویدی ماندگار شده اند و مصداق این مصرع شاعرا هستند که می گوید «خرم آن نغمه که مردم بسپارند به یاد».

این همه آشفته حالی

این همه نازک خیالی

ای به دوش افکنده گیسو

از تو دارم، از تو دارم

گلنار

داریوش رفیعی، خواننده جوان مرگی که در سی و یک سالگی فوت کرد، خواننده این ترانه جاودانه است. ترانه ای که مجید وفادار آن را ساخت و کریم فکور شعرش را گفت. صدای داریوش رفیعی ملاحت خیلی خاصی دارد و نمونه آن را در کمتر صدایی در موسیقی ایرانی سراغ داریم. یک دهه پیش بهترین ترانه هایش در آلبومی به نام «زهره» منتشر شد.

گلنار، گلنار کجایی که از غمت ناله می کند عاشق وفادار

کجایی که بی تو شد دل اسیر غم دیده ام گهر بار

با من صنما

این تصنیف آخرین قطعه آلبومی به نام شعر و عرفان است. آلبومی ساخته محمد جلیل عندلیبی و صدای شهرام ناظری. این تصنیف در دستگاه ماهور است و با ریتم خاص خود، از بهترین نوع هماهنگی در ارکستر سازهای ایرانی بهره می برد. شعر این تصنیف را جلال الین مولوی سروده استو این اثر هنوز هم شنیدنی و دلچسب است.

 

با من صنما دل یک دله کن

گر سر ننهم آنگه گله کن

مجنون شده ام از بهر خدا

زان زلف خوشت یک سلسله کن