آنچه بايد درباره رمز دوم پويا بدانيد

بازگشـت امنیـت به حساب های بانکی

 

بانک مرکزي مدتي است که به دنبال اجراي طرح استفاده اجباري از رمز دوم پوياست، طرحي که قرار است به صورت رسمي اجرا شود.  مدت هاست که شاهد باز شدن پرونده هاي زيادي از خالي شدن برخي حساب هاي بانکي در پليس فتا هستيم. مالباختگاني که به خاطر سهل انگاري يا خريد از درگاه هاي غيرمعتبر و... حسابشان خالي شده و دست شان هم به جايي نمي رسد. همين اتفاقات باعث شده در ماه هاي اخير، بانک مرکزي براي امنيت بيشتر حساب ها طرحي به نام رمز دوم پويا را مطرح کند و به دنبال اجرايي کردن آن باشد که در ابتدا به دليل مشکلات نرم افزاري با مشکل روبه رو شد و به تاخير افتاد؛ اما اکنون با برطرف شدن موانع و مشکلات قرار است طرح استفاده از رمز پويا اجرايي شود و امنيت به حساب ها بازگردد. رمز دوم هاي قديمي کارت هاي بانکي غيرفعال مي شوند، يعني تمام عمليات بانکي که تاکنون با رمز دوم يا رمز اينترنتي صورت مي گرفت، از ابتداي دي 98 فقط با رمز دوم پويا (يک بار مصرف) انجام مي شود و رمز دوم هاي قديمي ديگر قابل استفاده نخواهد بود.

 

رمز دوم پويا چيست؟

رمز يک بارمصرف يا OTP رمزي متغير است که هنگام استفاده از کارت يا خريد اينترنتي با باز کردن نرم افزار مخصوص، آن را دريافت و از آن استفاده مي کنيد. اين رمز براي يک بار تراکنش در نظر گرفته شده و مدت اعتبار هر رمز دوم پويا حدود 60 ثانيه است.  رمز دوم پويا مزاياي زيادي دارد که اصلي ترين آنها کاهش امکان سوءاستفاده از رمز کارت يا رمز دوم است. سارقان و کلاهبرداران معمولا با شگردهاي مختلف و با استفاده از رمز دوم از طريق مهندسي اجتماعي يا برخي دستگاه هاي پوز تقلبي (کپي کننده کارت) يا دست کاري در خودپردازها حساب افراد را خالي مي کنند يا برداشت غيرمجاز انجام مي دهند؛ اما در طرح جديد و با استفاده از رمز دوم يک بار مصرف، در صورت لو رفتن رمز يا اطلاعات کارت يا حتي کپي از کارت، برداشت از حساب مشترکان بانکي امکانپذير نخواهد بود؛ چراکه رمز دوم فقط از سوي نرم افزار روي موبايل کاربر دريافت مي شود.

دريافت رمز دوم يک بار مصرف هزينه اي ندارد

بنا بر تاکيد بانک مرکزي، بانک هاي سراسر کشور اجازه ندارند از مردم براي فعال سازي يا ارسال پيامک هزينه اي دريافت کنند و اين طرح کاملا رايگان است. همچنين بانک ها موظفند هزينه ارسال پيامک هاي طرح جديد را به اپراتورها بپردازند تا پيامک ارسال شده براي مشتريان هزينه اي دربر نداشته باشد. ضمن اينکه بانک مرکزي براي کاهش قيمت ارسال پيامک در حال رايزني با اپراتورهاست.

آخرين مهلت اجراي طرح

براساس اعلام بانک مرکزي از اول دي امسال، هيچ يک از مشترکان بانکي نمي توانند براي پرداخت هاي اينترنتي يا بدون کارت خود از رمز هاي ايستا يا ثابت استفاده کنند. بنابراين لازم است تمام مشترکان نظام بانکي ظرف مدت زمان باقيمانده تا 30 آذرماه 98، به دستگاه هاي خودپرداز بانک هاي عامل خود مراجعه ونسبت به فعال سازي رمز يک بار مصرف خود اقدام کنند.

روش هاي احراز هويت و تاييد شماره همراه

همانطور که گفتيم، سه روش براي احراز هويت و تاييد شماره همراه وجود دارد که روش اول مراجعه حضوري به شعب بانک هاست. روش دوم استفاده از خودپردازهاي بانکي و روش سوم نيز استفاده از اينترنت بانک، بانک هايي که احراز هويت دو مرحله اي دارند.  نکته اي که بايد در نظر داشته باشيد، اينکه مشتريان در خودپردازها و اينترنت بانک ها فقط مي توانند شماره تلفن همراه خود را تاييد کنند. بنابراين اگر مشتري بخواهد شماره همراه خود را تغيير دهد، چاره اي جز رفتن به شعب بانکي ندارد.

نحوه فعال سازي رمز يک بارمصرف

مراحل راه اندازي رمز پويا بسيار ساده است، اما ممکن است کاربران مسن تر و ناآشنا به نرم افزار و تلفن همراه را کمي سردرگم کند.  در حال حاضر براي دريافت رمز دوم پويا دو روش در نظر گرفته شده که شامل اپليکيشن هاي بانکي و پيامکي است. بر اين اساس مشتريان مي توانند از هر يک از اين دو روش استفاده کنند، اما مشترکان براي دريافت رمز يک بار مصرف براي هر دو روش به تاييد اطلاعات هويتي نياز دارند. مشتريان بانکي براي فعال سازي رمز دوم يک بار مصرف خود مي توانند از سه روش احراز هويت و تاييد شماره تلفن همراه استفاده کنند.

مراحل فعال سازي رمز پويا

- به نزديک ترين دستگاه خودپرداز يا پايانه غيرنقد بانکي مراجعه کنيد.

- کارت بانکي خود را وارد و رمز اول کارت خود را بزنيد و روي گزينه تغيير رمز کليک کنيد.

- در بخش تغيير رمز، گزينه خدمات رمز پويا را انتخاب کنيد. حالا دو روش نمايش داده مي شود: «گزينه فعال سازي رمز پويا» و «گزينه فعالسازي سامانه رمزنگار نسخه پيامکي».

- شماره تلفن همراه خود را وارد کنيد و منتظر دريافت پيامک فعال سازي رمز پويا باشيد.

اگر شماره تلفن همراه شما با آنچه در روز افتتاح حساب در شعبه مربوط، به عنوان شماره همراه مشترک به ثبت رسيده باشد، مشکلي نخواهيد داشت، اما در صورت همخواني نداشتن شماره شما با آنچه ثبت شده، بايد به نزديکترين شعبه بانکي خود مراجعه کنيد.

در حال حاضر رمز دوم پويا براي کارت هاي برداشت و اعتباري اجرا شده و ساير کارت ها چون بن کارت و کارت هاي هديه مانند گذشته قابل استفاده خواهند بود. براساس آماري که از سوي پليس فتا منتشر شده است، روزانه حدود 800 پرونده در پليس فتا به ثبت مي رسد که بخش زيادي از آن به پرونده هاي فيشينگ مربوط مي شود. همچنين طبق اعلام بانک مرکزي، ميزان تراکنش هاي بين بانکي و درون بانکي بدون حضور کارت به صورت روزانه حدود 30 ميليون تومان است.

 

فعال سازی رمز پویا در بانک های مختلف

بانک ملت

اين بانک به منظور استفاده مشتريان از امکان «رمز هاي پويا»، علاوه بر روش پيامکي، برنامه موبايلي «رمزنگار ملت» را ارائه کرده است. براي استفاده از برنامه رمز نگار ملت در ابتدا بايد با مراجعه به وب سايت بانک به نشاني bankmellat.ir/ramznegar.aspx نرم افزار مدنظر را دانلود و سپس نصب کنيد. پس از آن با مراجعه به عابر بانک ملت، کد فعال سازي برنامه را دريافت و آن را فعال کنيد.

 

بانک تجارت

اين بانک هم براي ارائه رمز دوم يک بار مصرف، نرم افزار «همراز» را تهيه کرده و صرفا دستگاه هاي خودپرداز را به عنوان تنها روش براي فعال سازي نرم افزار همراز معرفي کرده است. پس لازم است براي گرفتن خدمات رمز پوياي بانک تجارت بعد از نصب برنامه از سايت بانک به نشانيfi9.ir/qjzdnt با مراجعه به يکي از دستگاه هاي خودپرداز اين بانک، کد فعال سازي رمز پويا را دريافت و با وارد کردن کد در برنامه همراز، نرم افزار را فعال کنيد.

بانک سامان

اين بانک براي ارائه خدمات رمز دوم از برنامه «رمزينه» استفاده مي کند. براي فعال سازي نرم افزار رمزينه بايد به يکي از شعب بانک سامان مراجعه کنيد تا کد فعال سازي براي شما پيامک شود يا وارد اينترنت بانک خود شويد. با دانلود و نصب نرم افزار رمزينه از نشاني fi9.ir/saman1 و فعال سازي اين برنامه، مي توانيد از خدمات رمز پوياي بانک سامان استفاده کنيد.

بانک ملي

براي فعال سازي رمز يک بار مصرف اول و دوم کارت هاي بانک ملي بايد نرم افزار شصت(60) را از نشاني bmi.ir/landing/60 نصب کنيد. در ادامه و براي فعال سازي نرم افزار شصت، مي توانيد يکي از سه روش «مراجعه به سامانه بام»، «مراجعه به دستگاه هاي کيوسک» و «دستگاه هاي خودپرداز» را انتخاب کنيد.

 بانک پارسيان

براي استفاده از خدمات رمز پويا در بانک پارسيان ابتدا بايد «پارسيان من» را دانلود و نصب کنيد. اين نرم افزار به صورت اختصاصي براي تهيه رمز پويا معرفي شده است. پس از نصب برنامه، به يکي از دستگاه هاي خودپرداز بانک پارسيان مراجعه کنيد.

بانک پاسارگاد

مشتريان اين بانک مي توانند از طريق موبايل بانک براي دريافت و فعال سازي رمز دوم يک بارمصرف اقدام کنند. با مراجعه به خودپرداز بانک پاسارگاد، کد کاربري و رمز عبور را دريافت مي کنيد. پس از آن با دانلود همراه بانک پاسارگاد، رمز يک بارمصرف کارت خود را دريافت خواهيد کرد.

بانک سپه

براي دريافت رمز يک بار مصرف اين بانک، ابتدا نرم افزار رمزساز سپه را روي تلفن همراه خود نصب کنيد. براي نصب آخرين نسخه اين برنامه، ابتدا به سامانه اينترنت بانک سپه به نشانيwww.ebanksepah.ir برويد و روي گزينه «اينترنت بانک قديم سپه» کليک کنيد. از اينجا مي توانيد نسخه IOS يا اندرويد برنامه «رمزساز سپه» را متناسب با گوشي خود دريافت و نصب کنيد. براي دريافت کد فعال سازي بانک سپه هم چاره اي جز مراجعه به يکي از شعب بانک سپه نداريد، ضمن اينکه بايد فرم درخواست رمز يک بار مصرف را هم پر کنيد.

ايران زمين

براي دريافت رمز يک بارمصرف بانک ايران زمين، ابتدا بايد نرم افزار رمزساز اين بانک را روي تلفن همراه خود نصب کنيد. براي فعال سازي اين آپ يا بايد ازطريق مراجعه به اينترنت بانک اقدام کنيد يا به يکي از شعب اين بانک مراجعه و درخواست خود را ثبت و بارکد فعال سازي را از شعبه دريافت کنيد.

بانک سرمايه

برنامه «رمزساز سرمايه» به منظور توليد رمز يک بار مصرف اينترنت بانک، رمز دوم يک بار مصرف و رمز اول يک بارمصرف ارائه شده است. به منظور فعال سازي برنامه رمزساز و استفاده از آن براي دريافت رمز يک بار مصرف ورود به اينترنت بانک، از طريق رمز ايستا که از يکي از شعب بانک دريافت کرده ايد، وارد اينترنت بانک شويد و با استفاده از منوي تنظيمات اينترنت بانک و مطابق با فايل راهنماي برنامه، رمز يک بار مصرفتان را فعال کنيد.

بانک رفاه کارگران

مشتريان بانک رفاه کارگران مي توانند با مراجعه به شعب بانک، شماره سريال و شماره فعال سازي نرم افزار رمز يک بار مصرف موبايلي خود را دريافت کنند؛ سپس با استفاده از نشاني اينترنتي refah-bank.ir/Mobile-OTP و با توجه به اينکه شماره سريال اخذ شده از شعبه با FDL يا FDN شروع مي شود، نرم افزار مربوط را دانلود و طبق راهنما نصب کنند.

بانک شهر

براي دريافت رمز يک بار مصرف اين بانک هم ابتدا بايد نرم افزار «رمزنت» شهر را روي تلفن همراه خود نصب کنيد. سپس براي فعال سازي اين آپ به اينترنت بانک خود مراجعه يا با حضور در يکي از شعب بانک شهر، پس از ثبت درخواست، بارکد فعال سازي را از شعبه دريافت کنيد.