29 هزار روستاي کشور از نعمت گاز طبيعي برخوردارند
شرکت ملی حفاری ایران 40 ساله شد
امکان استفاده پیمانکاران از طب صنعتی
نسل جدید راکتورهای هسته ای در راه است
ضرورت معاينات دوره اي براي پيشگيري از بيمار يهاي شغلي
ضرورت نوسازي ناوگان حمل و نقل شبکه انتقال گاز
روشنایی ایران از شرق و غرب خزر
از پاتاق تا سیریز؛ صنعت نفت دیدنی است
برای فیلم دیدن به شنیدهها اکتفا نکنیم
مجلس دست ما را بسته است نه وزارت نفت
معاون اول رئيس جمهوري:
معاون اول رئيس جمهوري گفت: تا قبل از سال 92 تنها 14 هزار روستا از نعمت گاز برخوردار بودند و امروز 29 هزار روستاي کشور از گاز طبيعي برخوردارند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، اسحاق جهانگيري، روز دوشنبه (دوم دي ماه) در جلسه مشترک شوراي اداري و اقتصاد مقاومتي در بوشهر با اشاره به برنامه آمريکايي ها براي صفر کردن درآمدهاي نفتي کشور، جلوگيري از صادرات و واردات و تلاش براي در قحطي فرو بردن ايران گفت: با وجود همه تحريم ها توانسته ايم کارهاي بزرگي انجام دهيم که نمونه آن سرمايه گذاري هاي گسترده در منطقه پارس جنوبي و چندبرابر شدن ميزان برداشت از ذخاير گازي است.
وي افزود: در زمينه طرح هاي کوچک مانند گازرساني به روستاها بايد عنوان کرد که تا قبل از سال 92 تنها 14 هزار روستا از نعمت گاز برخوردار بودند و امروز 29 هزار روستاي کشور از گاز طبيعي برخوردارند.
معاون اول رئيس جمهوري تصريح کرد: همه ما وقتي صف مردم در سيستان و بلوچستان براي دريافت کپسول گاز را مي بينيم، رنج مي بريم، اما نبايد فراموش کنيم که در همين شرايط تحريم توانستيم خط لوله گاز را از استان بوشهر به سيستان و بلوچستان برسانيم تا در آينده مردم شهرهاي اين استان از نعمت گاز بهره مند شوند.
جهانگيري با اشاره به دستاوردهاي کشور باوجود فشارهاي فراوان آمريکا گفت: سال 98 که پيک فشارها بر اقتصاد ايران متمرکز بود، موفق شديم 800 هزار شغل ايجاد کنيم که ايجاد اين ميزان فرصت شغلي، از ويژگي هاي يک اقتصاد پويا و فعال است. وي افزود: اقتصاد کشور با مشکلات متعددي نظير تورم، کاهش سرمايه گذاري، موانع پيش روي فعالان اقتصادي و محدوديت بودجه دولت مواجه است و بودجه دولت زماني که منابع درآمدي آن نظير فروش نفت کاهش مي يابد و تحت فشار قرار مي گيرد، طبيعتا دولت نيز ناچار است در بخش هزينه ها محدوديت اعمال کند. معاون اول رئيس جمهوري با اشاره به وجود ذخاير و منابع عظيم نفت و گاز در استان بوشهر، اين استان را پايتخت انرژي کشور توصيف کرد و گفت: استان بوشهر تنها استاني است که در بخش انرژي داراي نيروگاه هسته اي است و علاوه بر نيروگاه قبلي، دو نيروگاه جديد نيز در اين استان در دست اجراست.
جهانگيري با اشاره به طرح مشکل سهميه سوخت براي قايق هاي صيادي تصريح کرد: اصل بر اين است که براي فعاليت هاي اقتصادي که زندگي مردم به آن وابسته است، از بنزين يارانه اي استفاده شود. لازم است استاندار بوشهر نياز واقعي بنزين قايق هاي صيادي را بررسي کند تا در اين خصوص تصميم گيري شود.
سخنگوي ستاد بودجه:
سخنگوي ستاد بودجه با اشاره به تحريف و تقطيع سخنان خود در برخي رسانه ها درباره مقدار صادرات نفت خام گفت: برآورد مقدار صادرات نفت در لايحه بودجه 1399 بر اساس واقعيات و پيش بيني هاي کارشناسي انجام شده است. به گزارش سازمان برنامه و بودجه، مژگان خانلو در اين باره گفت: همه ارکان نظام در تلاش براي مقابله با آثار تحريم ها و خنثي کردن اقدام ها و کارشکني دشمنان در فروش و صادرات نفت خام بوده و هستند و بي شک نتايج اين تلاش هاي همه جانبه، اهداف پيش بيني شده را محقق خواهد کرد.
وي افزود: ترديدي نيست که پيش بيني هاي دولت در لوايح بودجه سنواتي در انتظارهاي جامعه تاثير خواهد گذاشت و هرچه به واقعيت نزديک باشد، که هست، سبب اميدآفريني واقعي و ايجاد انگيزه براي فعالان اقتصادي خواهد شد.
سخنگوي ستاد بودجه با رد برخي اخبار منتسب به وي درباره مقدار صادرات نفت براي امسال و ادعاي غيرواقعي بودن برآورد صادرات و قيمت نفت در سال آينده تاکيد کرد: برآورد مقدار صادرات نفت و قيمت آن در لايحه بودجه سال 99 بر اساس واقعيات و پيش بيني هاي دقيق کارشناسي و فني انجام شده است.
همسو با سياست هاي مسؤوليت اجتماعي وزير نفت انجام شد:
پالايشگاه ستاره خليج فارس همسو با اجراي مسؤوليت هاي اجتماعي خود در برنامه هاي حفاظت از گونه هاي در معرض خطر از جمله پلنگ ايراني کوه گنو مشارکت مي کند. پالايشگاه ستاره خليج فارس با توجه به ضرورت اجراي اصل پنجاهم قانون اساسي و همگاني بودن وظيفه حفاظت از محيط زيست و همسو با اجراي مسؤوليت هاي اجتماعي، به صورت داوطلبانه با امضاي تفاهمنامه اي حفاظت از ذخيره گاه زيست کره «گنو» را به عهده گرفته است.يکي از مفاد اين تفاهمنامه، مشارکت در اجراي برنامه حفاظت از گونه هاي در معرض خطر و استفاده از روش هاي نو حفاظتي در منطقه بود، از اين رو شرکت نفت ستاره خليج فارس حمايت از پلنگ ايراني کوه گنو را نيز به عهده گرفته است. در راستاي جلب توجه ها به اين گونه در حال انقراض، روابط عمومي و امور بين الملل شرکت نفت ستاره خليج فارس در اطلاعيه اي از همه هنرمندان سراسر کشور خواسته است با ارسال آثار در مسابقه طرحي نماد عروسکي پلنگ ايراني شرکت کنند.براساس اين گزارش، طرح برگزيده پس از داوري، به عنوان عروسک ساخته مي شود و به نفر برتر هديه اي نفيس اهدا خواهد شد.
نماينده سراوان در مجلس شوراي اسلامي:
نماينده سراوان، سيب، سوران و مهرستان در مجلس ضمن تشکر از وزارت نفت براي گازرساني به سيستان و بلوچستان گفت: اميدواريم بقيه شهرها و روستاهاي اين استان نيز به زودي از نعمت گاز طبيعي بهره مند شوند. محمدباسط درازهي در گفت وگو با خبرنگار شانا، با بيان اينکه گازرساني به اين استان پس از گذشت سال ها سبب به وجود آمدن اميد در دل مردم استان سيستان و بلوچستان شده است، گفت: با وجود تلاش همه دولت هاي پس از انقلاب، عمق محروميت آن تا پيش از دولت يازدهم کاملا چشمگير بود و اکنون با تدبيري که طي چند سال گذشته شده، اين استان آماده برداشتن گام هاي بلند به سوي توسعه است. وي افزود: روشن شدن شعله گاز در زاهدان نقطه اوج عملکرد دولت تدبير و اميد در اين استان و افتخاري است براي مردم سيستان و بلوچستان و ساير ايرانيان که بالاخره مردم اين نقطه از کشور مي توانند با استفاده از اين انرژي پاک و ارزان، گام هاي بلندي در مسير توسعه بردارند. نماينده سراوان، سيب، سوران و مهرستان در مجلس شوراي اسلامي افزود: از تلاش هاي وزارت نفت در 6 سال گذشته براي گازرساني به روستاهاي استان سيستان و بلوچستان تشکر و قدرداني مي کنم. برخي نقاط و روستاهاي اين استان هنوز از نعمت گاز برخوردار نيستند که اميدواريم با همت وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران، اين روستاها نيز هرچه سريع تر از اين انرژي پاک بهره مند شوند. درازهي برخي دلايل ايجاد صف هاي طولاني براي دريافت کپسول هاي گاز مايع در اين استان را تقاضاي مردم براي استفاده از ال پي جي به جاي بنزين در خودروهايشان دانست و گفت: از يک سو بعد مسافت در اين استان بسيار بالا و حدود 1200 کيلومتر است، از سوي ديگر تمرکز امکانات در مرکز استان سبب شده مردم به ناچار براي دسترسي به امکانات، فواصل زيادي را طي کنند که باتوجه به سهميه بندي بنزين، ناگزيرند به منظور کنترل هزينه سوخت، از سيلندرهاي گاز براي خودروهايشان استفاده کنند. در نتيجه اين موضوع سبب تشديد تقاضا و طولاني تر شدن صفوف سيلندر گاز شده است. نماينده سراوان، سيب، سوران و مهرستان در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه خوشبختانه دولت تسهيلات خوبي از جمله وام قرض الحسنه براي گازکشي داخلي منازل در اختيار مردم قرار داده است، تصريح کرد: بدون شک گازرساني به استان سيستان و بلوچستان و روستاهاي مختلف اين استان که هنوز از اين انرژي پاک محروم هستند، موجب اشتغال زايي، توسعه صنعت، کاهش قاچاق سوخت، تامين امنيت منطقه و... خواهد شد.
رئيس سازمان برنامه و بودجه:
رئيس سازمان برنامه و بودجه با بيان اينکه وابستگي منابع عمومي بودجه به نفت در سال آينده کمتر از 10 درصد است، گفت: تمام اعتبارهايي که در بودجه از فروش نفت و گاز به دست مي آيد، براي اجراي پروژه هاي عمراني استفاده خواهد شد.به گزارش خانه ملت، محمدباقر نوبخت، روز دوشنبه (دوم دي ماه) پس از حضور در نشست کميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي در جمع خبرنگاران گفت: لايحه بودجه سال 99 در موعد قانوني به مجلس تقديم شد و براساس آيين نامه داخلي مجلس، کميسيون هاي تخصصي پيشنهادهاي خود را درباره اين لايحه به کميسيون تلفيق لايحه بودجه سال 99 ارائه مي دهند.
وي با بيان اينکه کليات لايحه بودجه سال 99 در کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي تصويب شد، افزود: در نشست کميسيون اقتصادي نيز لايحه مذکور در چهار محور پيش بيني منابع، برآورد هزينه ها، سياست ها و اهداف بررسي شد.
رئيس سازمان برنامه و بودجه با بيان اينکه 484 هزار ميليارد تومان منابع براي سال 99 از محل واگذاري دارايي هاي سرمايه اي، واگذاري دارايي هاي مالي و درآمدها پيش بيني شده است، تصريح کرد: منابع سال آينده وابستگي چنداني به فروش نفت ندارد و حدود 48 هزار ميليارد تومان منابع به فروش نفت وابسته است، در حالي که اين رقم امسال، 153 هزار ميليارد تومان بود.
نوبخت در خصوص درخواست تعدادي از نمايندگان مبني بر کاهش قيمت بنزين در بودجه 99 گفت: از آنجايي که اين موضوع تاکنون رسما به دولت اعلام نشده است، در حال حاضر درباره آن نظري نداشته و بايد اجزاي آن به دقت بررسي شود. مصرف روزانه بنزين به 98 ميليون ليتر در روز رسيده بود که با اصلاح قيمت آن، 20 ميليون ليتر کاهش يافت.
وي تصريح کرد: در صورتي که طرح تعدادي از نمايندگان درباره کاهش قيمت بنزين، بتواند مصرف بنزين را کاهش دهد و مردم از آن راضي باشند، دولت مخالفتي با آن ندارد، زيرا منابع حاصل از افزايش قيمت بنزين در اختيار مردم قرار مي گيرد، اما هم اکنون هيچ نظري درباره آن نداريم، زيرا تاکنون بررسي نشده است.
رئيس سازمان ملي استاندارد ايران:
رئيس سازمان ملي استاندارد ايران گفت: مطابق آزمايش هاي انجام شده، بنزين توليدي کشور از نظر شاخص هاي گوگرد، بنزن و آروماتيک ها که مي توانند روي آلودگي هوا تاثيرگذار باشند، هيچ مشکلي ندارد. به گزارش ايرنا، نيره پيروزبخت، روز يکشنبه (اول دي ماه) در نشست خبري با بيان اينکه آزمايش هاي استاندارد در همه شهرهاي کشور و در دو فصل گرم و سرد سال انجام مي شود و مطابق آزمايش ها، تا کنون کيفيت بنزين توليدي هيچ مشکلي نداشته است، گفت: هم زمان با افزايش قيمت بنزين، بررسي نازل ها در جايگاه هاي سوخت در دستور کار قرار گرفت که در آبان ماه، 215 مورد از 5 هزار و 100 مورد نازل، در آذرماه 163 مورد از 4 هزار و 978 مورد نازل و در يک هفته گذشته 35 مورد از هزار مورد بازرسي نازل ها کم فروشي داشته و از سوي کارشناسان اين سازمان و وزارت نفت پلمپ شدند. وي افزود: استاندارد پيشين بنزين در کشور معادل استاندارد يورو 2 بود که به استاندارد ملي معادل يورو 4 تبديل شد. بين استاندارد قديمي و جديد اختلاف زيادي در کاهش آلاينده ها وجود داشت، به طور نمونه حد مجاز گوگرد در سوخت با استاندارد قديمي 300 پي پي ام بود که در استاندارد ملي يورو 4 به 50 پي پي ام کاهش يافت و بهبود 6 برابري را تجربه کرد. رئيس سازمان ملي استاندارد ايران تصريح کرد: چند ماهي است که بهبود استاندارد بنزين معادل يورو 5 در دستور کار قرار گرفته، اما از اين پس کاهش شاخص هاي آلايندگي هوا چندان محسوس نيست، به عنوان نمونه شاخص گوگرد از 50 به 20 يا 30 پي پي ام کاهش خواهد يافت، اما به صفر نخواهد رسيد.
پيروزبخت تاکيد کرد: امروز 80 درصد جمعيت کشور تحت پوشش بنزين استاندارد ملي (يورو 4) قرار دارند و اين پوشش تا سال 1400 به 100 درصد خواهد رسيد.
رئيس سازمان ملي استاندارد ايران افزود: اکنون در بحث گوگرد، حداکثر مجاز آن در بنزين بايد 50 پي پي ام باشد، اما ميانگين آن در فصل گرم سال در بنزين هاي سوپر، معمولي و استاندارد به ترتيب 15.1، 29.53 و 14.82 پي پي ام است. حد مجاز بنزن نيز در فصل گرم سال يک است که در بنزين سوپر، معمولي و استاندارد به ترتيب 0.5، 0.5 و 1.1 درصد است.
به گفته پيروزبخت، ميانگين کشوري شاخص الفين ها 18 و در بنزين هاي سوپر، معمولي و استاندارد به ترتيب 3.46، 3.11 و 4.36 درصد است.
وي تصريح کرد: ميانگين کشوري شاخص آروماتيک ها 35 و در بنزين هاي سوپر، معمولي و استاندارد به ترتيب 16.51، 14.72 و 18.53 درصد است، همچنين ميانگين شاخص اکتان در بنزين هاي توزيعي کشور 95 و در بنزين هاي سوپر، معمولي و استاندارد به ترتيب 95، 88.1 و 92.04 درصد است.
رئيس سازمان ملي استاندارد ايران، موتورخانه هاي واحدهاي تجاري و دولتي را يکي از منابع مهم آلاينده هوا در فصل سرد سال برشمرد و گفت: پارسال 2 هزار و 600 موتورخانه از سوي اين سازمان بازرسي شدند.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران اعلام کرد:
اتصال چابهار بزرگترين بندر اقيانوسي ايران به شبکه گاز در دستور کار شرکت ملي گاز ايران است.
حسن منتظرتربتي، معاون وزير و مديرعامل شرکت ملي گاز ايران در تشريح آخرين وضعيت اجراي بزرگترين پروژه گازرساني کشور شامل ساخت خطوط لوله و توسعه شبکه گاز شهري و روستايي استان سيستان و بلوچستان، با بيان اين مطلب گفت: در حال حاضر به صورت همزمان ساخت شبکه، علمک گذاري و واگذاري انشعاب گاز به مشترکان در 8 شهر استان و سيستان و بلوچستان در حال انجام است. وي در ادامه با اشاره به پيشرفت 76 درصدي عمليات گازرساني در شهر زاهدان تصريح کرد: تاکنون حدود 15 هزار علمک گاز نصب و براي حدود 31 هزار خانوار، اشتراک پذيري انجام شده است. معاون وزير نفت در امور گاز با بيان اينکه علاوه بر شهر زاهدان، عمليات ساخت و توسعه شبکه گاز شهري در 7 شهر ايرانشهر، محمدان، بمپور، زابل، خاش، بزمان و دلگان هم به صورت همزمان در حال انجام است، افزود: گازرساني به روستاهاي استان سيستان و بلوچستان نيز آغاز شده، به طوري که تاکنون 7 روستا از نعمت گاز طبيعي بهره مند و عمليات گازرساني به 16 روستاي ديگر هم آغاز شده است. اين مقام مسئول با اشاره به برنامه گازرساني به 310 واحد صنعتي استان سيستان و بلوچستان يادآور شد: تاکنون 82 واحد صنعتي گازدار، عمليات گازرساني به 185 واحد صنعتي ديگر آغاز، گازرساني به 42 واحد صنعتي در مرحله پيمان سپاري و گازرساني به 8 واحد ديگر هم در مرحله طراحي است.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران تاکيد کرد: در شرايط فعلي، ساخت و توسعه شبکه گاز به شهرها، روستاها، صنايع و نيروگاه هاي برق استان سيستان و بلوچستان بزرگترين همانند بزرگ ترين کارگاه گازرساني کشور بوده که در جبهه هاي مختلف کاري به صورت شبانه روزي در حال انجام است. تربتي در ادامه با يادآوري اينکه در کنار ساخت و توسعه شبکه گاز شهري، روستايي و صنعتي در استان سيستان و بلوچستان، هم اکنون ساخت 6 خط لوله بزرگ و اصلي انتقال گاز در سطح اين استان پهناور کليد خورده است، گفت: به منظور تسريع در روند ساخت و بهره برداري هر يک از اين 6 خط لوله اصلي هم، قطعاتي تعريف و به عبارت ديگر ساخت هر خط لوله به چند قطعه تقسيم بندي شده تا زمان ساخت و بهره برداري از آنها به حداقل کاهش يابد. وي با اشاره به آغاز عمليات اجرايي بالغ بر يکهزار و 770 کيلومتر خط لوله اصلي گاز در استان سيستان و بلوچستان تصريح کرد: علاوه بر اين، ساخت حدود 655 کيلومتر خط لوله جديد گاز هم در مرحله طراحي پايه بوده که احداث آنها هم به زودي آغاز مي شود.
معاون وزير نفت در امور گاز اظهار کرد: ساخت خط لوله 36 اينچي گاز ايرانشهر-زاهدان- دوراهي دشتک به طول 108 کيلومتر، خط لوله 24 اينچي دوراهي دشتک به زابل به طول 110 کيلومتر، خط لوله ايرانشهر به چابهار در چهار قطعه و در اقطار 56 تا 16 اينچ به طول تقريبي 300 کيلومتر، خط لوله 20 اينچي ايرانشهر به پاليزان به طول 105 کيلومتر، خط لوله پاليزان به خاش به طول 41 کيلومتر، خط لوله خاش به ميرجاوه به طول 109 کيلومتر و خط لوله انتقال گاز به شهرهاي سوران، زابلي، سراوان، سيرکان و هيدوج به طول تقريبي 343 کيلومتر از مهم ترين خطوط لوله در دست ساخت هستند. تربتي در ادامه با بيان اين که در کنار ساخت و توسعه شبکه گاز استان سيستان و بلوچستان، اتصال چابهار به عنوان بزرگترين بندر اقيانوسي ايران، يکي ديگر از برنامه هاي در دست اجراي شرکت ملي گاز ايران است، تاکيد کرد: با ساخت خط لوله گاز ايرانشهر به چابهار، علاوه بر گازرساني به نيروگاه هاي برق چابهار و کنارک و توقف مصرف سوخت مايع در اين واحدها، زمينه گازرساني به صنايع پتروشيمي مکران هم فراهم مي شود که اين خط لوله در چهار قطعه مراحل مختلف ساخت را پشت سر مي گذارد.
حسن منتظرتربتي در ادامه با اعلام اينکه وزارت نفت براي توسعه شبکه گاز در استان سيستان و بلوچستان با محدوديت تامين منابع مالي روبه رو نخواهد شد، گفت: با حمايت بي نظير وزير نفت، بر اساس مصوب شوراي اقتصاد و بند «ق» بودجه سال 93، امکان سرمايه گذاري بيش از 20 هزار ميليارد تومان براي اجراي پروژه هاي گازرساني به استان سيستان و بلوچستان وجود دارد.
معاون وزير نفت با يادآوري اينکه تمامي هزينه هاي سرمايه گذاري در ساخت و توسعه شبکه گاز استان سيستان و بلوچستان از محل جايگزيني گاز طبيعي با سوخت مايع جبران خواهد شد، افزود: با توسعه شبکه گاز، مصرف سوخت مايع به ويژه گازوئيل در سبد سوخت نيروگاه ها و گازمايع در سبد سوخت مشترکان خانگي و تجاري به حداقل کاهش مي يابد. تربتي در پايان يادآور شد: افزون بر شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان، 4 شرکت گاز استاني در توسعه گازرساني استان مشارکت دارند و با اين همکاري گسترده، شاهد کاهش زمان توسعه خواهيم بود.
معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش:
معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش گفت: با گازسوز کردن خودروهاي پرمصرف بنزيني، سالي 1.8 ميليارد دلار عايد کشور مي شود.
عليرضا صادق آبادي روز يک شنبه (يکم دي ماه) در همايش «سي ان جي، فرصت توسعه پايدار» در محل دانشگاه صنعتي شريف گفت: شدت مصرف انرژي در ايران در همه بخش ها از جمله مصرف کننده انرژي، حمل ونقل، نيروگاهي، صنايع عمده، خانگي و تجاري بسيار بالاست و با يک محاسبه و مقايسه به راحتي به اين اجماع مي رسيم.
وي با بيان اينکه ادامه وضع موجود از لحاظ اقتصادي، زيست محيطي و اجتماعي امکانپذير نيست، افزود: سياست گذاري کار سختي نيست، مهم تر از سياست گذاري ايجاد اجماع است تا همه افرادي که تصميم گير هستند، آن سياست را بپذيرند و حاضر به اجراي آن باشند.
معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش تصريح کرد: مصرف ميانگين روزانه مجموع گاز و سوخت مايعي که فعلا از ارزش حرارتي آن استفاده مي شود، 750 تا 800 ميليون مترمکعب است که عدد بسيار بالايي است.
مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي عنوان کرد: هر احتراقي هر چقدر هم کامل و پاک ترين سوخت باشد، ايجاد آلودگي خواهد کرد. البته بايد به اين پرسش پاسخ داد که ظرفيت شهرهاي مختلف ما براي احتراق چقدر است؟
وي ادامه داد: هرچند بخشي از بنزين در سبد مصرفي به سي ان جي تبديل مي شود، اما به هر حال هر احتراقي آلودگي ايجاد مي کند. ما بايد بدانيم ظرفيت تهران در بخش صنعت، خانگي و حمل ونقل روزانه چقدر است و چه ميزان احتراق مي توانيم در اين کلانشهر داشته باشيم تا بر مبناي آن برنامه ريزي و سياست گذاري کنيم.
صادق آبادي با اشاره به اينکه زمينه همکاري ميان ما و دانشگاه وجود دارد، تصريح کرد: دانشگاهيان بايد به پرسش هايي نظير مدل سازي کلانشهرها و اينکه بدانيم در اين شهرها چه ميزان سوخت بايد مصرف شود پاسخ دهند و همفکري کنند.
معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش گفت: اين مقدار سوختي که مصرف مي کنيم و اين شدت بالاي مصرف انرژي به طور طبيعي هم به محيط زيست لطمه مي زند و هم منابع قابل توجهي از انرژي را از دست مي دهيم و به طور طبيعي اين دو با مسائل اجتماعي نيز گره خواهند خورد.
وي ادامه داد: ممکن است در شهري که چهار يا پنج روز باران مي بارد، استفاده از سوخت يورو 5 اجباري نباشد، اما علم اقتصاد به معناي منابع محدود است که بايد مديريت شود و از ظرفيت ها به نحو احسن استفاده کرد، بنابراين بايد براي شهرهاي مختلف ظرفيت احتراق داشته باشيم و بعد سياست گذاري انجام دهيم، يعني براساس منابعي که در حوزه هيدروکربوري داريم اقتصادي ترين تخصيص را انجام دهيم و پس از سياست گذاري اجماع در داخل کشور صورت گيرد که آيا اين سياست اجرايي شدني هست يا خير؟
اجراي 26 پروژه با همکاري 16 دانشگاه و مرکز پژوهشي
معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت با اشاره به اينکه هم اکنون 26 پروژه صنعت نفت با همکاري 16 دانشگاه و مرکز پژوهشي در حال پيگيري است، گفت: وزارت نفت، ظرفيت هاي علمي کشور را به کار گرفته است.
سعيد محمدزاده در گفت وگو با خبرنگار شانا، به دو مقطع اصلي حمايت وزارت نفت از دانشگاه ها اشاره کرد و افزود: حمايت نفت از دانشگاه ها محدود به چند سال اخير نيست؛ زيرساخت هاي آموزشي حوزه نفت و گاز در دوره نخست وزارت آقاي زنگنه با حمايت وزارت نفت شکل گرفت و به ميزان قابل توجهي تقويت شد. امروز هم شاهديد که 26 پروژه صنعت نفت با همکاري 16 دانشگاه و مرکز پژوهشي منتخب کشور در دست اقدام است و با توجه به اينکه اين دانشگاه ها براي اجراي پروژه هاي ياد شده از مشارکت شبکه اي از دانشگاه ها نيز استفاده مي کنند، بنابراين اقدام هاي پژوهشي وزارت نفت، سبب به کارگيري حجم گسترده اي از ظرفيت دانشگاه هاي کشور شده است.
وي نتيجه اين همکاري را اثربخشي دانشگاه ها در مسير توسعه صنعت نفت و همراهي صنعت نفت در توسعه دانشگاه ها خواند و گفت: از اين حيث، کار بسيار ارزشمندي از سوي وزارت نفت انجام شده است.
محمدزاده در عين حال يادآور شد: تعامل صنعت با دانشگاه ها که با اقدام هايي از جمله اجراي قراردادهاي کلان و مشترک پژوهشي ميان شرکت هاي تابع وزارت نفت با اين مجموعه ها دنبال مي شود، رويکرد جديد و بي سابقه اي است و از اين حيث طبيعي است که فراز و نشيب هاي زيادي را در اين مسير شاهد باشيم، اما نکته مهم تر از توليد محصول يا به دست آمدن نتيجه مطالعات حاصل از اين پروژه ها، توسعه فضايي جديد، شکل گيري پارادايمي نو و حرکت به سمت توسعه زيست بوم فناوري و نوآوري در صنعت نفت است.
وي با اشاره به ايجاد انستيتو که در برخي قراردادهاي اين پروژه هاي پژوهشي تعريف شده است، ادامه داد: فعاليت انستيتوهاي تحقيقاتي در دانشگاه ها در حکم ماشين حل مسئله اي مبتني بر کسب وکار براي رفع چالش هاي پيش روي صنعت است.
محمدزاده گفت: با نگاهي به موفقيت هاي صنعت نفت در بخش هاي مختلف و توجه به خيل عظيم تجهيزات کاربردي اين صنعت که در داخل کشور بومي سازي شده و تعامل با دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي، مي توان به عزم و اراده و حمايت وزارت نفت از ظرفيت هاي داخلي پي برد. کافي است عملکرد صنعت نفت را در بخش هاي مختلف کنار هم بگذاريم و نتيجه گيري کنيم.
وي اظهار کرد: سلايق گوناگون مي تواند عاملي جهت پيشبرد بهتر اهداف کشور باشد، به شرط آنکه همدل باشيم و گفتار و رفتارمان سبب ناهموار شدن مسير توسعه نشود. ما تجربه ايستادگي در جنگ را در دفاع مقدس داشته ايم و خوب مي دانيم راهکار مبارزه با دشمني که صريحا اعلام کرده به دنبال نابود کردن اقتصاد ايران است، جز از مسير همدلي نمي گذرد. جوانان و ايده هاي نوآورانه آنان مي تواند در اين زمينه بسيار راهگشا باشد.
مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: استفاده از فناوری های نو و دانش روزآمد جهان می تواند در مسیر ساخت طرح های جدید پتروشیمی تحول ایجاد کند.
علی محمد بساق زاده اظهار کرد: استفاده از فناوری های نو و دانش روزآمد جهان می تواند در مسیر ساخت طرح های جدید پتروشیمی تحول ایجاد کند و برنامه ریزی های انجام شده برای تحقق جهش دوم و سوم صنعت را به ثمر برساند. وی با اشاره به اینکه یکی از موضوع های مهم صنعت پتروشیمی بهره مندی از فناوری های نوظهور و نوین در تولید محصولات پتروشیمی است، افزود: تبدیل متانول به پروپیلن و به کارگیری کاتالیست های به روز در تولید محصولات پتروشیمی از جمله زمینه های استفاده از فناوری های نوین در این صنعت است.
مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه تولید و استفاده از کاتالیست های نسل جدید همواره در صنعت پتروشیمی مورد توجه قرار گرفته و هم اکنون تولید آنها در شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در دست اقدام است، ادامه داد: کاتالیست فرآیندهای متانول، HDPE و LLDPE که به امضای قرارداد با واحدهای تولیدی منجر شده از جمله این موارد است. بساق زاده با اشاره به اینکه پتروشیمی ها به دلیل تولید محصولات نهایی و تکمیل زنجیره ارزش، اهمیت فراوانی در توسعه اقتصادی و صنعتی کشور دارند، گفت: استفاده از فناوری های نوین و دانش روز جهان سبب ایجاد ارزش افزوده بالایی در این صنعت خواهد شد. پژوهش و فناوری، شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها نقش بسیار مهم و تاثیرگذاری را در استفاده بهینه از ظرفیت های موجود در کشور به عهده دارند. وی با بیان اینکه از طریق توانمندسازی بخش خصوصی می توان به برنامه های پیش بینی شده در صنعت پتروشیمی دست یافت، تصریح کرد: انتقال دانش فنی، بومی سازی فناوری، ساخت داخل تجهیزات و مواد، مورد حمایت کامل وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی است. بساق زاده حمایت از عوامل تولید، تولید داخل، اصلاح الگوی مصرف، نوآوری و شکوفایی و تلاش و فعالیت با مصداق کار جهادگونه را از رویکردهای اقتصاد مقاومتی در صنعت پتروشیمی برشمرد و گفت: برنامههای صنعت پتروشیمی بر محور استفاده از توان داخلی به منظور پاسخگویی به نیاز داخل و بازارهای بین المللی تاکید دارد و این شرایط زمینه توسعه این صنعت را فراهم می کند. وی افزود: صنعت پتروشیمی در سراسر جهان با شتاب در حال تحول و پیشرفت است و اگر شرکت های ایرانی فعال در صنعت پتروشیمی می خواهند قدرت رقابت پذیری خود را در بازارهای بین المللی حفظ کنند، باید از دانش و فناوری روز جهان بهره مند شوند.
روايتي از فعاليت هاي دوازدهمين منطقه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران
سعيد محمد بگي انتقال سالانه ميليارد ها ليتر نفت خام وانواع فرآورده نفتي به نقاط مختلف کشوربا نگاه صادرات آنها، نيازمندمديريتي منسجم وکارآمداست؛ انسجام و کارآمدي که در چندين دهه درشرکتي باعنوان خطوط لوله و مخابرات نفت ايران به عنوان يکي ازسه شرکت زيرمجموعه شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران نمود پيدا کرده است. اين شرکت 12زيرمجموعه مستقل ازهم را در دل پرورانده است که هريک، بخشي ازمسؤوليت سنگين انتقال نفت خام وفراورده هاي نفتي درسراسر کشوررا به عهده دارند وشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس، يکي ازآنهاست. درسفربه استان هرمزگان و حضور در تاسيسات نفتي همچون قطب آباد تلاش شده است تا اين شرکت وفعاليت هاي آن که به واسطه تازه تاسيس بودنش عمري کوتاه و تقريبا پنج ساله دارد، معرفي شود.
اواسط آذرماه است وهواي صبح زود تهران هم به اقتضاي فصل، اندکي سردشده وگرماي تن پوشي چون کاپشن رادلچسب مي کند؛ اگرچه به نظر نمي آيد دربندرعباس نيزچنين باشد.
هوا تاريک وتا طلوع خورشيد، زمان زيادي باقي است. خيابان هاي تهران که در طول روز، پراست ازسروصداوبوق، خلوت است وآرام؛ آنقدرکه چرت کوتاهي را تا رسيدن به فرودگاه طلب مي کند، اما راننده آژانس، با حرف زدن هاي پي درپي خود، چنين مجال وامکاني نمي دهد.
«مهرآباد» مملو از جمعيتي است که هريک به سويي مي روند؛ يکي به شمال، ديگري جنوب؛ بعضي به شرق وبرخي ديگر به غرب کشور و هر کدام باهدفي.
برخلاف بسياري مواقع که تاخيربه دلايل واهي وغير واهي از«ساعت» هم مي گذرد، اين بارخبري ازآن نيست و هواپيما تنها به واسطه ترافيک پروازي، چنددقيقه ديرتر اززمان تعيين شده(6:20) مي پرد که جاي شکر دارد.
يک ساعت ونيم، شايد زمان زيادي نباشد، اما تحمل آن درصندلي هواپيمايي که فاصله هايش ازرديف جلووکنار، کم است، طولاني به نظرمي آيد. آنقدر که صداي بازشدن چرخ هاي هواپيما به نشانه نزديک شدن به فرودگاه بين المللي بندرعباس وفرود درآن، خوشحال کننده است.
برخلاف تهران که سوزوسرماي اندکي داشت، هواي بندرعباس دلچسب است و بهاري که البته چنين هوايي فقط چندماه ميهمان اين ديارومردمان آن خواهد بود.
مردمان جنوب، خون گرمند و ميهمان نواز وآزادکوييک (روابط عمومي ستاد منطقه 12) وهمراهش، اين رسم را به درستي به جاي مي آورند.
لهجه زيباي بندري درمحيط گوش نواز مي شود؛ به طوري که ناخودآگاه با آن هم آوا مي شوي، بي آن که متوجه اين تغييردرخود شده باشي. شايد که يکي از ويژگي هاي خوب سفرهمين هم آواشدن باتغييرغيرارادي در «لهجه» باشد.
مقصد، ستادشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه 12(خليج فارس)، گفت وگو با عليرضاعطار، مديراين شرکت و پس ازآن، طي طريقي نزديک به يک ساعت و نيم راه جاده اي به منظورتهيه گزارش از مرکزانتقال نفت قطب آباد به عنوان يکي ازسه تلمبه خانه فعال درحوزه عملياتي منطقه خليج فارس است که گويا توربيني درآن باتکيه برتوانمندي مهندسان ايراني، بازوبست شده است. مسيرفرودگاه تامرکزانتقال نفت بندرعباس که ستادشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس نيزمحسوب مي شود، تقريبا طولاني و نزديک به 30است. پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس، پالايشگاه نفت بندرعباس را که سهمي ازسيالات نفتي داخل خطوط لوله دارند، اندکي بعد تابلوي آفتاب خورده شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس و دروازه ورود و خروج اين منطقه سپس آبي پوشان سختکوش حراست و محوطه بازي که بيشتر به انبار نفت شبيه است، نمايان مي شوند. توضيح همراهان اين شباهت به انبار نفت را تاييد مي کند؛ به اين معنا که شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس بانقل مکان از ساختماني استيجاري، به نوعي ميهمان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان شده است و در انتظارزميني هستند که وعده واگذاريش را داده اند، اما کش وقوس هاي برخي دستگاه ها، تاکنون مانع ازتحقق آن شده است؛ موضوعي که عليرضاعطار، مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس نيز در صحبت هايش به اشاره اي کوتاه داشت.
عطارخوزستاني واهل اهوازاست؛ اين را از لهجه اش مي توان فهميد. لباس يکسره اي برتن دارد که ازآماده بودنش درلحظه حکايت دارد. مردان مناطق عملياتي اين گونه اند؛ آماده و مهيا، براي همه لحظات. بابيش از30سال خدمت درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران وبا فعاليت دراستان هايي همچون خوزستان، زنجان، اصفهان وحالا اينجا در هرمزگان، به معناي واقعي مويي سفيدکرده ودنياي تجربه شده است در اين بخش ازصنعت نفت. باوجودهمه مشکلات که مهم ترين آن دوري ازخانواده است، کارش را دوست دارد وبه گفته خودش از آن لذت مي برد. عطاردرمعرفي اجمالي منطقه 12شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت که به خليج فارس نيزشهره است، مي گويد: فعاليت اين منطقه به مرکزيت بندرعباس از سال93 آغازشده وباتوجه به توليد بنزين در پالايشگاه هاي ستاره خليج فارس وبندرعباس، به قطب مهمي درانتقال اين محصول راهبردي از پالايشگاه هاي مزبوربه مرکزکشور، بدل شده است.
وي انتقال روزانه52ميليون ليتربنزين به وسيله خطوط لوله اين منطقه عملياتي راباتوجه به ميزان مصرف کلي آن درکشور، مهم ترين ويژگي و شاخصه شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس بر مي شمارد.
مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس به فعاليت خط لوله اي مهم که مسيري نزديک به 350 کيلومتر را طي مي کند، نيزاشاره دارد؛ خط لوله اي 26 اينچ با468کيلومتر طول مسير، معروف به خط لوله بندرعباس- سيرجان-رفسنجان.
عطاردرادامه بابيان اين که350کيلومتر از اين خط لوله درحوزه عملياتي منطقه خليج فارس قراردارد، مي گويد: با اين خط لوله، بنزين و ديگر فراورده هاي نفتي پالايشگاه هاي ستاره خليج فارس و بندرعباس با بهره گيري ازمراکزانتقال نفت (بندرعباس آباد، قطب آباد ومهرآران)و تاسيسات بين راهي ايجاد شده درمسير، به مرکز و شمال کشور انتقال مي يابد.
وي بارديگربه حساسيت فعاليت وعملکرد منطقه عملياتي که او راهبريش رابه عهده دارد، اشاره و تصريح مي کند: پالايشگاه ستاره خليج فارس خوراک(ميعانات گازي) خود را براي توليد بنزين ازعسلويه دريافت مي کند. نقش شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس به عنوان انتقال دهنده سيالات درون مخازن، جايگاه واهميت خودرا نشان مي دهد.
عطاربرگزاري نشست هاي هفتگي بامديران عامل پالايشگاه هاي ستاره خليج فارس وبندرعباس، همچنين مديرپخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان واعلام نتايج اين نشست ها به ستاد شرکت ملي پالايش وپخش فرآورده هاي نفتي ايران را نکته مهم ديگري درجايگاه عملکردي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس برمي شمارد.
مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس خطوط لوله احداث شده دراين منطقه رانزديک به600کيلومترعنوان واظهارمي کند: درمجموع هشت رشته خط با اينچ-قطرهاي مختلف، سيالات درون لوله را ازمنطقه خليج فارس به مرکز و ازآنجا به شمال کشورانتقال مي دهند. اين خطوط8تا24اينچ، به مدد تاسيسات فشارافزا، علاوه بربنزين، ديگرفراورده هاي نفتي ازجمله نفت سفيد، نفت گاز، نفت کوره، نفتا و سوخت هواپيما (ا. تي. ک)را در ورودي اسکله هاي فولاد، بناگستر وفتح به شرکت ملي پخش تحويل مي دهند.
عطار همچنين ازفعاليت دورشته خط10اينچ ديگر نيز به منظورانتقال بنزين سخن مي گويد و ادامه مي دهد: اين خطوط، فراورده نفتي مزبور را به منظور مصارف داخلي دراسکله شهيد باهنربه انبار شماره1شرکت ملي پخش انتقال مي دهند.
مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس به مخازن ساخته شده و در دست احداث ميعانات گازي درعسلويه اشاره و تصريح کرد: دراين منطقه ساخت هشت مخزن باهدف ذخيره سازي ميعانات گازي فازهاي پارس جنوبي وانتقال آن به پالايشگاه ستاره خليج فارس درنظرگرفته شده که تاکنون پنج مخزن آن ازسوي شرکت ملي مهندسي وساختمان نفت ايران تکميل و به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس تحويل داده شده است. به گفته وي، ميعانات گازي ذخيره شده دراين مخازن بنابرنيازباخط انتقال 36 اينچي به پالايشگاه ستاره خليج فارس انتقال مي يابد تا با فرايندي که درآن صورت مي گيرد، گام هاي خوداتکايي درتوليد بنزين، محکم تر برداشته شود. باصحبت ازعسلويه، عطار درباره ديگر ويژگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس که کوتاه کردن فاصله براي اعزام نيروهاي تعميراتي است، گفت: گستره عملياتي اين منطقه تاقبل ازمستقل شدن، رفسنجان تاعسلويه را شامل مي شد و اين بعد مسافت، اعزام نيرو رابراي انجام تعميرات، سخت کرده بود. باتاسيس اين منطقه، مشکل دوري راه به منظوراعزام نيروهاي تعميراتي حل شده است وهم اکنون اين مهم درمدت زمان کمتري نسبت به قبل انجام مي شود.
ارتباطات راديويي ومخابراتي و ظرفيت هاي موجود در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه12، بخش ديگري از فعاليت هاي اين شرکت است که عطار علاقه مند به صحبت درباره آن بود.
وي شبکه مخابراتي راسلسله اعصاب مي خواند و مي گويد: مخابرات و زيرساخت هاي مخابراتي احداث شده درمنطقه خليج فارس کمک شايان توجهي به فعاليت هاي حوزه انتقال مواد نفتي دراين منطقه کرده است. عطارانتقال فراورده هاي نفتي منهاي مخابرات را براي بهره بردار شبيه به «رانندگي بدون چراغ درتاريکي» مي داند و ادامه مي دهد: مخابرات نقش مهمي درانتقال ايمن مواد نفتي درون خطوط لوله ايفا مي کند؛ به طوري که بنابراستانداردهاي عملياتي، قطع آن به مدت10دقيقه، به معناي بسته شدن خط است؛ بنابراين، مخابرات ضرورتي براي افزايش اطمينان درعمليات انتقال مواد نفتي تلقي مي شود. مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس درادامه اظهار مي کند: دراين حوزه عملياتي 13ايستگاه مخابراتي درنقاط مختلف استان هرمزگان ازجمله کوه «گنو» که منطقه سردسيراستان هرمزگان به شمار مي آيد، فعال هستندودربرقراري ارتباطات راديويي وبي سيمي، نقشي موثر ايفا مي کنند. عطاربااطمينان ازشبکه مخابراتي منطقه صحبت مي کند و ادامه مي دهد: خطوط لوله به هرکجا که رفته باشند، مخابرات نيزدرنقاط مرتفع آنها حاضراست وبه منظورانتقال بدون وقفه سيالات نفتي، سرويس دهي مي کنند. وي براين نکته که براي جلوگيري ازقطع ارتباطات مخابراتي، پشتيبان و جايگزين هاي مختلفي در نظرگرفته شده است نيز، تاکيد دارد. مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس درباره شبکه راديويي و مخابراتي داخلي گفت: در مراکزانتقال نفت منطقه خليج فارس اينترنت اي دي اس ال راه اندازي شده و اين مراکز به شبکه سراسري «ون» (ارتباط بين مرکزمنطقه ومراکزانتقال نفت از طريق تلفن و کامپيوتر) و«لن» نيز مجهز شده اند. عطاراز راديوماکس ديجيتال به کارگرفته شده درمنطقه نيزسخن گفت و اظهارکرد:اين تجهيز از جديدترين وبه روزترين سامانه هاي مخابراتي است که به آن راديوان بي سي سري 5هزار نيزگفته مي شود و به فيبرنوري مجهز است.
موضوع هاي گفت وگو بسيار است و مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس نيزدرهربخش توضيح مبسوطي مي دهد. يکي از اين بخش ها نگهداشت خطوط لوله وتاسيسات جانبي آنهاست که عطار به آن مي پردازد ودرباره آن مي گويد: انتقال مواد نفتي در درون خطوط لوله اين منطقه عملياتي بااستفاده از9دستگاه توربين وچهاردستگاه الکترو موتوربا توان کلي79 هزار اسب بخار انجام مي شود. مرتفع ترين نقطه عملياتي خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس با ارتفاع تقريبي 1800مترازسطح دريا، حوالي قطب آباد است وبراي اين که انتقال مواد نفتي دراين ارتفاع به خوبي انجام شود، بايد تجهيزاتي هميشه آماده به کارداشته باشيم.
عطار ادامه مي دهد: جغرافياي منطقه و شرجي بودن آن، همچنين نمک آب دريا که درخاک آن نيزرسوخ کرده است، مي طلبد که درنگهداشت خطوط انتقال وتاسيسات جانبي آنها، دقت توجه بيشتري شود. اين نگهداشت درقالب تعميرات پيشگيرانه و فعاليت هايي مانند پيگ راني تميزکننده، پيگ راني هوشمند، همچنين فعاليت هاي تعميراتي مانند ترميم خط، تعويض پوشش و بازديد از توربين هاي مراکزانتقال نفت با توجه به زمان کارکرد آنها انجام مي شود تاخللي در روند انتقال به وجود نيايد.
وي يادآورشد: پيگ راني تميزکننده که عملياتي براي تميزکردن خطوط لوله است، هر دو ماه يک بار و پيگ راني هوشمند(براي تشخيص عيوبي مانند خورد گي خط) نيزهرپنج سال يک بار انجام مي شود.
عطار همچنين درباره نگهداشت ايستگاه هاي مخابراتي گفت: ايستگاه هاي مخابراتي وتجهيزات مربوط به آن نيزهمچون خطوط لوله و تاسيسات جانبي اهميت بسزايي دارند؛ ازاين رو، تيم مخابراتي منطقه با سرکشي هاي منظم(هر15روزيک بار) به اين مهم مي پردازد.
مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس بااشاره دوباره به نقش پالايشگاه ستاره خليج فارس درتوليد بنزين، ازاجراي خط انتقال دوم 26 اينچ انتقال ميعانات گازي به عنوان پروژه اي جديد دراين منطقه خبر مي دهد و مي گويد: اين پروژه از سوي شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت تعريف شده است تا درکنارخط لوله کنوني، ميعانات گازي جمع آوري شده درتاسيسات عسلويه را با بهره گيري ازتاسيسات مراکزانتقال مهرآران، قطب آباد وبندرعباس به اين پالايشگاه منتقل کند.
درکنارمسائل فني وعملياتي، مسؤوليت اجتماعي موضوع ديگري است که عطاربه آن اشاره و تصريح مي کند: باوجود نوپابودن شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس، تلاش شده است مسؤوليت اجتماعي و عمل به آن به عنوان فعاليتي جنبي امامهم، مغفول نماند.
مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس با بيان اين که 144نيروي رسمي و160نيروي پيمانکار دراين مجموعه فعاليت مي کنند، مي گويد: بيشتراين نيروها جوان وبومي استان هرمزگان و البته ديگر استان هاي مجاور(فارس وکرمان) هستند. روابط صميمانه اي ميان کارکنان بخش هاي مختلف منطقه وجوددارد، به طوري که هرکس در هر حوزه که بتواند کاري انجام دهد، دريغ نمي کند وهيچ مرزبندي هم وجود ندارد. نتيجه اين همدلي ها موجب شده است که بسياري از فعاليت ها مثل تعمير توربين، با اتکا به تخصص وتعهد همين نيروها انجام شود و از اين رهگذر صرفه جويي قابل توجهي نيز براي منطقه رقم بخورد. عطار ادامه مي دهد: کار در مناطق عملياتي، جزدربخش ستادي آن24ساعته است و تعطيل بردار نيست. همه بخش هاي فني درهمه ساعات شبانه روز، پاي کارند ودرصورت بروزمشکل براي رفع آن تلاش واقدام مي کنند.
مشکلات، بخش ديگري ازصحبت هاي عطاراست و کمبود نيروي انساني را مهم ترين برمي شمارد.
مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس دراين باره مي گويد:تاسيس اين منطقه درست مقارن بازماني بود که بسياري ازسمت هاي بلاتصدي حذف شد ونيرويي هم براي سمت هاي باقي مانده جذب نشد؛ به همين خاطر، هم اکنون سمت هايي باگريدهاي 16 و17در سازمان وجود دارد که کسي روي آنها قرارنگرفته است. البته برخي کمبود ها مانند محدوديت درمنازل سازماني يا امکانات شهري نيزموجب شده است براي فعاليت درمنطقه و ماندگاري درآن رغبت چنداني نباشد. اما با همه اين احوال فعاليت ها بدون هيچ مشکلي انجام مي شود واين ريشه درصميمت افراد و تعهد اخلاقي آنها به سازمان دارد.
محمدمهدي جامعي، معاون فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس نيز که دراتاق حضوردارد، درتاييد صحبت هاي عطار اضافه مي کند: اين منطقه، جوان است وبا تکيه برتوانمندي نيروهاي جوان و پر انرژي خود، بسياري از فعاليت ها را با حداقل امکانات ونفرات، به بهترين نحو ممکن انجام مي دهد.
جامعي باتاکيد برقابليت هاي نيروهاي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس مي گويد: اين منطقه باوجود تازه تاسيس بودن و کمبود شديد نيروي انساني اين قابليت راداردکه با اتکابه نيروها وصرف انرژي چندبرابري، خود رابه سطحي برساند که به ديگر مناطق نيز ارائه خدمات کند. وي ادامه داد: همه تلاش دربخش هاي عملياتي وفني براين متمرکز شده است که مسؤوليت هاي محوله درحوزه انتقال ايمن و پايدار دراين منطقه نيز همچون ديگر مناطق به خوبي انجام شود. معاون فني شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس به نکته اي ديگرنيزاشاره و تصريح کرد: تحريم هاي ظالمانه به فرصت تبديل شده است ونيروها که پيشتر تعويض کاربودند، امروزبه تعميرکاري ماهر بدل شده اند؛ به طوري که دربرخي زمينه ها طراحي و ساخت بااتکا به دانش آنها انجام مي شود. وي نصب يک دستگاه توربين در مرکزانتقال نفت قطب آباد را باهدف افزايش فشارخط درصورت ضرورت، نمونه اي ازاين قابليت هابر مي شمارد و مي گويد: اين توربين ازشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب به مرکزانتقال نفت قطب آباد انتقال يافته و همه قطعات آن دراين مرکزباز، بسته ونصب شده است. عطار ومعاون فني او تقريبا به همه مطالب اشاره کردند. ازمشکلات ناشي ازآب وهواي گرم وشرجي منطقه گرفته تا تلاش بي وقفه وجمعي کارکنان براي انتقال پايدار، باوجود کمبود نيرو وسمت هاي خالي. او و همکارانش در شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس به اين چشم دوخته اند که بيشتر ديده شوند تا بتوانند در کنارآب هاي نيلگون خليج فارس، خدمات بهتر و شايسته تر در حوزه انتقال صنعت نفت ارائه دهند.
گفت و گوي اختصاصي «مشعل» با مدير عامل پالايشگاه ستاره خليج فارس
سميه راهپيما شرکت نفت ستاره خليج فارس در سال 85 با هدف طراحي، مديريت، تامين منابع مالي، احداث، بهره برداري، تعمير و نگه داري از پالايشگاه ميعانات گازي به ثبت رسيد و مدرن ترين پالايشگاه خاورميانه به شمار مي رود. تامين خوراک ستاره خليج فارس به وسيله خط لوله اي با پيمايش استان هاي بوشهر، فارس و هرمزگان از مسيري سخت گذر مي گذرد. اين پالايشگاه به منظور حفظ و پايداري عمليات برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي و کاهش آلاينده هاي زيست محيطي و تضمين خودکفايي کشور در تامين فراورده هاي راهبردي انرژي مانند بنزين و نفت گاز ايجاد شده و فراورده هايي همانند گاز مايع، هيدروژن، گوگرد، سوخت جت و انواع حلال ها توليد مي کند. در سال رونق توليد و پس از افتتاح فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس و تثبيت توليد 41 ميليون ليتر بنزين در روز، فرايند افزايش ظرفيت آغاز شد و توان توليد بنزين اين پالايشگاه به 47 ميليون ليتر در روز با استاندارد يورو 5 افزايش يافت که سهم اين پالايشگاه در تامين بنزين کشور را به حدود 50 درصد مي رساند. تلاش در جهت کسب فناوري هاي جديد در زمينه هاي طراحي و ساخت بخش هاي مختلف پالايشگاه، بهره برداري مناسب از گنجينه زير زميني كشور و ارائه پاسخ شايسته به نياز روزافزون به محصولات پالايشگاه، از جمله مهمترين فعاليت هاي اين شرکت است. اين پالايشگاه در 6 سال گذشته روند رو به رشدي در توسعه پالايشگاه و تکميل فازها داشته است، براي کسب اطلاع بيشتر از روند انجام فعاليت هاي اين پالايشگاه با محمدعلي دادور، مديرعامل ستاره خليج فارس گفت وگو کرده ايم که در ادامه مي خوانيد:
زماني که به پالايشگاه آمدم، پيشرفت فيزيکي آن روي کاغذ 70 درصد عنوان شده بود، اما با آنچه از نزديک مشاهده کردم، کاملا متفاوت بود. اين پالايشگاه تا قبل از سال 93 کمتر از 50 درصد پيشرفت داشت، ذخيره سازي انجام نشده بود و بسياري از برج ها نيز نصب نشده و به کارگاه نيامده بود. بهره برداري خط لوله خوراک نيز دو سال بود که مشخص شده بود، اما هنوز راه اندازي نشـده بود، چـه برســد به اينکه بهره برداري از آن صورت گيرد. چهار ماه زمان برد تا اين خط راه اندازي شد و توانستيم بهره برداري مطمئن از آن داشته باشيم. برآورد اوليه پروژه نيز اشتباه بود، زيرا برآورد شده بود که 40 کيلومتر کابل کشي نياز است، اما با بررسي هاي بيشتر اين ميزان به 200 کيلومتر افزايش يافت. 800 کيلومتر نيز کابل کشي ابزار دقيق داشتيم. از زماني که مسووليت پالايشگاه ستاره خليج فارس را به عهده گرفته ام، خريدها همسو با راه اندازي پروژه ها انجام شد و واحدها را راه اندازي کرديم.
شرکت نفت ستاره خليج فارس در سال 85 تاسيس شده است و از سال 93 که مسؤوليت اين پالايشگاه را به عهده گرفتم، پروژه ها بر اساس برنامه زمانبندي پيگيري شد و توانستيم خريدها را هدفمند کنيم، نخستين تجهيز اين پالايشگاه که در 13 اسفند 93 راه افتاد، نخستين پمپ آب آتش نشاني بود.راه اندازي واحدها به مرور زمان انجام شد، به عبارت ديگر از تير ماه 94 خط لوله خوراک راه اندازي شد و توانستيم خوراک را به پالايشگاه بياوريم. البته بايد گفت که تامين ميعانات گازي در آن زمان مشکل بود و با حمايت هاي وزارت نفت و شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي، توانستيم خوراک خود را بعد از دو ماه دريافت کنيم، ضمن آنکه در شهريور 94 آبگير پالايشگاه نيز راه اندازي شد. ارديبهشت 95 واحد بنزين سازي راه اندازي شد و مهر همان سال نيز شاهد راه اندازي واحد تقطير فاز يک بوديم. پايان سال 96 نيز واحد تقطير فاز دوم راه اندازي شد. سال 97 نيز شاهد راه اندازي تمام واحدهاي سه فاز پالايشگاه ستاره خليج فارس بوديم.
دستاوردهاي اين پالايشگاه توصيف ناپذير است، زيرا سال 96 که توليد روزانه بنزين به 56-57 ميليون ليتر رسيده بود، بين 12 تا 16 ميليون ليتر بنزين در روز وارد مي شد، با راه اندازي فاز اول و شروع تاسيس فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس، واردات بنزين به طور کامل قطع شد. اکنون يکي از بزرگترين قطب هاي توليد بنزين در منطقه هستيم و يکي از صادر کنندگان بنزين نيز به شمار مي رويم. از سوي ديگر بايد گفت که ميعانات گازي را نمي توان بدون محدوديت ذخيره کرد، اين ميعانات بايد به همراه گاز از چاه خارج شود و نمي توان آن را به خط لوله گاز براي مصارف خانگي نيز فرستاد، از اين رو بايد در مخازن ذخيره کنيم، حال اين مخازن در خشکي يا دريا باشد.اکنون روزانه اين پالايشگاه 450 هزار بشکه ميعانات گازي پالايش مي کند، يعني ميعانات حدود 12 تا 13 فاز پارس جنوبي به پالايشگاه ميآيد و ارزش افزوده بالايي دارد. گازوئيل سنگين ترين فراورده اي است که از اين ميعانات گرفته مي شود، بعد از گازوئيل فراورده هاي ديگري نيز گرفته مي شود. بر اساس منويات مقام معظم رهبري از خام فروشي آن جلوگيري کرديم و توانستيم هم اقتصاد مقاومتي را پوشش دهيم و هم رونق توليد داشته باشيم.
اکنون مهم ترين فراورده توليدي پالايشگاه ستاره خليج فارس بنزين يورو 5 است که از انتشار آلاينده هاي زيست محيطي جلوگيري مي کند، ميزان انتشار گوگرد نيز از حد استاندارد پايين تر است، هم آروماتيک و هم بنزن در فراورده بنزين و گوگرد نيز در فراورده گازوييل بسيار پايين تر از حد استاندارد است. اما در زمينه فرايندهاي عملياتي پالايشگاه مي توان گفت که کوره ها و تجهيزاتي را که ايجاد آلايندگي مي کند، تحت پايش آنلاين داريم. سعي کرده ايم تا ريزش فراورده روي خاک نيز کم باشد؛ از اين رو مي توان گفت که از نظر زيست محيطي در قالب مباحث فرايندي و غير فرايندي، پالايشگاه در سطح بسيار خوبي قرار دارد.
اگر با طراحي اوليه در اين پالايشگاه کار مي کرديم، بايد روزانه310 هزار بشکه پالايش مي کرديم، اما اکنون با توسعه طرح هاي فرايندي به 450 هزار بشکه در روز دست يافته ايم، تا يک ماه و نيم ديگر به 480 هزار بشکه نيز خواهيم رسيد.ضمن آنکه توانستيم از ظرفيت نرم افزاري يا همان فکر همکاران خود استفاده کنيم تا بتوانيم نقاط قوت تجهيزات نصب شده را پيدا کنيم و ظرفيت هاي خالي را شناسايي و به خوراک پالايشگاه تبديل کرديم. اکنون بايد قدردان کساني باشيم که باعث شده اند چنين اتفاقي در کشور بيفتد.
اکنون نزديک به چهار هزار نفر به طور مستقيم در پالايشگاه کار مي کنند و 15 تا 16 هزار نفر نيز به صورت غيرمستقيم مشغول به کار هستند، با اين حجم از کارمند ثابتي که داريم، بحث ساخت و ساز در استان هرمزگان رونق گرفته است، زيرا اين افراد نياز به مسکن دارند.يکي ديگر از دستاوردها، ساخت بيمارستان 264 تختخوابي با 27 هزار متر بنا در منطقه محروم هرمزگان است. اين استان از نظر سرانه تخت بيمارستان در رتبه پاييني قرار دارد. اگر اين پالايشگاه به بهره برداري نمي رسيد، آيا چنين ريسکي مي توانستيم بکنيم؟ در پاسخ بايد گفت خير. در زمينه محيط زيست نيز توليد بنزين با استاندارد يورو 5 داريم، ميزان گوگرد اين پالايشگاه از فراورده گازوئيل نيز 0.5PPM است.
2.8 ميليارد يورو از بانک هاي عامل، براي تامين منابع مالي، وام گرفته ايم، از منابع مالي مهم تر اين است که اگر مي خواستيم 16 ميليون ليتر بنزين در روز وارد کنيم، چقدر بايد هزينه مي کرديم؟ در پاسخ بايد گفت که روزانه 8 ميليون دلار، ماهانه 240 ميليون دلار و در سال بيش از سه ميليارد دلار بايد بنزين وارد مي کرديم. از اين رو مي توان گفت دستاورد مالي اين پالايشگاه قابل توجه است. با توجه به اينکه فازهاي اين پالايشگاه به بهره برداري رسيده است، از محل فروش فراورده هاي خودمان و مجوزي که از وزارت نفت گرفته ايم، هزينه هاي خود و تعميرات قسمت هاي مختلف پالايشگاه را تامين مي کنيم. طرح هاي توسعه اي در بحث غيرفرايندي را از منابع خودمان استفاده مي کنيم. بحث توسعه اي افزايش ظرفيت را به عنوان بهينه سازي ظرفيت و بهبود فرايند سه فاز موجودي که تا 480 هزار بشکه داريم، مي توانيم به540 هزار بشکه در روز برسانيم.
پيش از اين مقرر شده بود ماموريت فاز چهارم پالايشگاه ستاره خليج فارس پالايش روزانه 120هزار بشکه ميعانات گازي باشد، اما با تغييرات انجام شده اين فاز به نام فاز بهينه سازي ظرفيت و رفع گلوگاه هاي فازهاي موجود تغيير يافت، سرمايه مورد نياز براي احداث فاز چهارم پالايشگاه ستاره خليج فارس 980 ميليون يورو برآورد شده بود که با اجراي طرح بهينه سازي و رفع تنگناهاي فازهاي موجود با هزينه اي معادل 90 ميليون يورو، 900 ميليون يورو صرفه جويي ارزي محقق شد که مي توان آن را براي سرمايه گذاري در ديگر بخش ها به کار گرفت.
تمام قطعات پالايشگاه ستاره خليج فارس داخلي سازي شده است، تا بهمن ماه نيز، خبرهاي خوش ديگري از پالايشگاه خواهيم داشت، ساخت تجهيزات ابزار دقيق را خودمان انجام مي دهيم. از فکر و ايده جوانان اواخر 60 و دهه70 استفاده مي کنيم، به آنها ميدان داده ايم و خودشان قطعات الکترونيکي را مي سازند، اين نيز يکي ديگر از ارزش هاي خودکفايي است. مي توان گفت پالايشگاه در ساخت، اجرا، مهندسي و... بيش از 83 درصد ايراني است. از توان شرکت هاي ايراني نيز استفاده مي کنيم تا 12- 13 درصد لوازم يدکي پالايشگاه را که خارجي است، ايراني کنيم.
براي تامين نيروي انساني سال 94 به وسيله شرکت اويکو بخشي از نيروي انساني مورد نياز را تامين کرديم، اين نيروها حين راه اندازي پالايشگاه آموزش ديده اند و از قبل آموزش نداشته اند، اکنون 65 درصد نيروهاي پالايشگاه بومي هستند، بايد سطح آموزش نيروهاي بومي و غير بومي را مورد توجه قرار داد. تمام کارکنان اين پالايشگاه، جوان و جوياي نام هستند و اين معيار باعث شده تا پالايشگاه همانند اسم خود (ستاره) در منطقه بدرخشد.
در برنامه هاي کوتاه مدت و ميان مدت مي خواهيم پروژه هايي در نظر بگيريم تا ظرفيت توليد پالايشگاه را به 540 هزار بشکه در روز ارتقا دهيم، ضمن آنکه بتوانيم ظرفيت انتقال خط خوراک را نيز افزايش دهيم تا بتوانيم خوراک را که از عسلويه مي آيد، به جاسک ببريم.
مشعل وزير نفت به دنبال بارش شديد باران و آبگرفتگي در استان خوزستان طي دو دستور مهم بر بسيج امکانات نفت براي کاهش آسيب به مردم اين استان تاکيد و محسن پاک نژاد را مامور رسيدگي بر نحوه عمليات امدادي به مردم کرد. مجموعه دستوراتي که با حضور فعال و امدادرساني شرکت هاي نفتي و همچنين بازديد نماينده وزير نفت باعث رضايت مندي مردم اين مناطق شد.
بيژن زنگنه ابتدا در پيامي به مديران عامل چهار شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت ملي حفاري ايران و نفت و گاز اروندان، با تاکيد بر بسيج امکانات وزارت نفت براي کاهش آسيب به مردم اين استان دستور داد: با توجه به تداوم جريان سيلاب ها در استان خوزستان، حفظ آمادگي براي ارائه کمک هاي فني، جلوگيري از ورود آب به خانه هاي مردم و تخليه آب در صورت ورود آن به منازل ضروري است و بايد تلاش ها بر اين امر متمرکز شود. همچنين ضروري است همه امکانات صنعت نفت به گونه اي در خدمت کاهش آسيب ها، دردها و رنج هاي مردم باشد که مردم آن را باور کنند و شما را پشتيبان خود در سختي شان بدانند. همدردي، هميشه به معناي پول خرج کردن نيست. مردم بايد احساس کنند، همراهشان هستيد.وزير نفت به همين منظور، محسن پاک نژاد، معاون نظارت بر منابع هيدروکربوري وزارت نفت را مامور کرد تا در راس هياتي بر نحوه عمليات امدادي شرکت هاي تابع به مردم شريف خوزستان نظارت و نيازهاي بيشتر را اعلام کند. در حکم وزير نفت به محسن پاک نژاد آمده است: «با توجه به مشکلاتي که در پي بارندگي هاي اخير براي مردم شريف خوزستان پيش آمده و با توجه به احتمال تداوم بارندگي ها در روزهاي آتي و از آنجا که مردم شريف خوزستان، همراهان هميشگي ما و به معناي واقعي، جزو خانواده نفت تلقي مي شوند، لذا پيرو مساعدت هايي که تاکنون در اين زمينه انجام شده و نيز در پي دستورات اکيد صادره براي آمادگي و تداوم مساعدت هاي همه شرکت هاي تابع نفت براي کاهش مشکلات فوري مردم، بدين وسيله به جنابعالي ماموريت داده مي شود که از سوي اينجانب، در راس هياتي متشکل از جنابان آقاي دکتر زبيدي، مدير برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران؛ مهندس عليخاني، معاون توليد شرکت ملي نفت ايران و مهندس دارابي، مدير نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز، با سفر به استان بر نحوه عمليات امدادي شرکت هاي تابع نظارت کرده و اگر نيازي به کمک هاي بيشتري هم باشد، اعلام کنيد.»
در همين زمينه محسن پاک نژاد، معاون نظارت بر منابع هيدروکربوري وزارت نفت با حضور در نشست ستاد بحران صنعت نفت در استان خوزستان، بر بسيج کامل امکانات نفت براي کاهش آسيب ديدگي مردم خوزستان تاکيد کرد و گفت: پيرو دستور وزير نفت، بايد با تمام توان در کنار مردم استان باشيم.او افزود: با توجه به پيام مهندس زنگنه، بايد دو مورد مهم را مدنظر قرار داد: نخست اينکه، بسيج امکانات و خدمات بايد به نحوي باشد که مردم به اين باور برسند که نفت در خدمت آنهاست و همواره در کنار آنها حاضر و آماده امدادرساني خواهد بود. دوم اينکه نجابت و صبوري مردم، مسؤوليت ما را دوچندان مي کند، بنابراين همدردي و همدلي با مردم را در دستور کار قرار دهيم و بدانيم که صرفاً هزينه کردن، نشانه همدردي نيست؛ بلکه بايد با تمام توان، وجود و حضور خود در کنار مردم باشيم.پاک نژاد با بيان اينکه بايد از تجربه سيل فروردين امسال استفاده کنيم، ادامه داد: اقدام هاي آتي به دو بخش کوتاه مدت و بلندمدت تقسيم بندي مي شود، به طوري که با در نظر داشتن رسالت توليدي و محدوديت هاي اعتباري، در بخش کوتاه مدت هنگام بروز سيلاب يا آبگرفتگي، صنعت نفت به نهادهاي اجرايي کمک مي کند و در بخش بلندمدت، حمايت عملياتي و مالي طرح هاي زيرساختي نظير اجراي شبکه جمع آوري آب هاي سطحي و توسعه شبکه فاضلاب شهرستان هاي اهواز و کارون در دستور کار ما قرار مي گيرد.محمد خانچي، مشاور امور اجرايي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب هم در اين نشست گفت: در جريان آبگرفتگي هاي اخير اهواز و کارون، اين شرکت در ستاد مديريت بحران خوزستان و فرمانداري ها حضوري فعال داشته و ارسال انواع تجهيزات، ماشين آلات و نيروي انساني براي تخليه شبانه روزي آب از مناطق مختلف شهرستان هاي اهواز و کارون بنا به درخواست ستاد بحران استان در دستور کار بوده است.او همچنين به اعزام تيم هاي تخصصي جوشکاري براي تسريع در اجراي خطوط لوله اشاره کرد و گفت: 725 نفر/ روز نيروي انساني و 216 دستگاه / روز اعم از خودروي سبک، سپتيک، پمپ مکنده، جرثقيل، لودر، بيل مکانيکي، کرن و کشنده در رويداد آب گرفتگي اخير براي امدادرساني تامين شد.مديران عامل شرکت ملي حفاري ايران و شرکت نفت و گاز اروندان نيز گزارش هايي از اقدام هاي انجام شده مجموعه هاي خود در جريان آب گرفتگي هاي اخير در استان خوزستان ارائه کردند.
معاون وزير نفت در نظارت بر منابع هيدروکربوري همچنين از مناطق آب گرفته شهرهاي اهواز و کارون بازديد و فعاليت گروه هاي عملياتي شرکت هاي تابع شرکت ملي نفت ايران در خدمت رساني به مردم را بررسي کرد و در جريان آخرين وضعيت مناطق آب گرفته شهرهاي اهواز و کوت عبدالله قرار گرفت. همچنين از منازل سازماني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در شهرستان کارون که دچار آبگرفتگي شدند، بازديد به عمل آورد.او در اين بازديد بر حضور گروه هاي عملياتي صنعت نفت در کنار مردم تا عادي شدن شرايط تاکيد و با برخي اهالي اين مناطق گفت وگو و بر حل مشکلات آنان تاکيد کرد و گفت: نفت، خود را خدمتگزار مردم مي داند و وزير نفت نيز دستورهاي لازم را براي کاهش رنج و آلام مردم صادر کرده است، اميدواريم مشکلات مردم به صورت پايه اي و ريشه اي حل شود.
پاک نژاد گفت: با دستور وزير نفت، تمام امکانات شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت ملي حفاري ايران براي امدادرساني به مردم ساکن مناطق آب گرفته شهرهاي اهواز و کارون بسيج شده است. پس از بارش روز دوشنبه 25 آذرماه که به دليل شدت بالا در فاصله زماني کوتاه، موجب آبگرفتگي هاي وسيع در شهرهاي اهواز و کارون شد، وزير نفت ابلاغيه اي صادر فرمودند و تاکيد کردند که شرکت هاي نفتي که در حوزه جنوب داريم، يعني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت ملي حفاري ايران و شرکت نفت و گاز اروندان تمام امکانات خود را براي امدادرساني به مردم و کاهش درد و رنجي که از اين گرفتاري براي آنها پيش آمده است، بسيج کنند. همچنين وزير نفت به اينجانب ماموريت داده اند که با همراهي گروهي به منطقه بيايم و بر نحوه امدادرساني اين 3 شرکت نظارت داشته باشم که خوشبختانه همکاران مان به گونه اي عمل کرده اند که رضايت مردم را به همراه داشته است. آنچه که من شاهد بوده ام نشان مي دهد که با همتي که همکاران ما در بخش هاي مختلف شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت ملي حفاري ايران داشته اند، خوشبختانه تا حد زيادي مشکل آبگرفتگي رفع شده و مردم نيز از عملکرد اين شرکت ها راضي بوده اند و نحوه برخورد مردم، اين را نشان مي داد.وي افزود: براساس تقسيم کاري که مسؤولان استان انجام داده اند، امدادرساني به مناطق آب گرفته شهر اهواز و يک منطقه از شهرستان کارون به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب واگذار شد و تجهيزات شرکت ملي حفاري ايران نيز در ساير نقاط شهرستان کارون حضور داشته که بسرعت، تمام امکانات شان را پاي کار آوردند و توانستند بخش عمده اي از آبگرفتگي ها را تخليه کنند. اقداماتي که همکاران ما در امدادرساني به مردم انجام مي دهند، نقش مسکن دارند و طبيعتاً بايد زيرساخت هاي شهري در بخش شبکه جمع آوري آبهاي سطحي طراحي و اجرا شود تا شاهد وقوع مکرر حوادثي اينچنين که زندگي مردم را تحت تأثير قرار مي دهد، نباشيم.
معصومه خنفري، فرماندار شهرستان کارون نيز با ارائه گزارشي از مناطق آب گرفته اين شهرستان، از خدمات شرکت هاي تابع شرکت ملي نفت ايران، بويژه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت ملي حفاري ايران در امدادرساني به مردم قدرداني کرد و گفت: برخي مناطق اين شهرستان را بيش از 110 هزار متر مکعب آب فراگرفته بود و ارتفاع آب تا 2 متر مي رسيد که خوشبختانه با همکاري شرکت هاي منطقه از جمله شرکت هاي تابع شرکت ملي نفت ايران، آب اين مناطق طي 3 روز به سمت رودخانه هدايت شد. شرکت هاي تابع شرکت ملي نفت ايران شبانه روز در منطقه حضور دارند. خنفري اعلام کرد: در سيل فروردين امسال نيز اين شرکت ها در امدادرساني به مردم حضوري فعال داشتند و کارکنان، تجهيزات و ماشين آلات آنها شبانه روز فعال بوده و با کمک هاي آنان روستاهاي ما که بيشتر آنها به زير آب رفته بود، از خطر سيلاب نجات پيدا کردند. او افزود: نماينده وزير نفت و معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران نيز با حضور در مناطق سيل زده، دستورات لازم را براي کمک رساني به آسيب ديدگان و رفع مايحتاج آنان صادر کردند.
احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز در اين بازديد گفت: مشکل آبگرفتگي بيش از 95 درصد مناطقي از شهرهاي اهواز و کارون که به ما محول شده بود برطرف و آب ها تخليه شد و هم اکنون عبور و مرور در آنها برقرار است. به دنبال بارندگي هاي اخير شهر اهواز و شروع آبگرفتگي ها در 7 نقطه شهر اهواز و يک نقطه از شهرستان کارون که در وسعت زياد دچار آبگرفتگي شديد شدند، با اعزام گروه هاي عملياتي و ماشين آلات مورد نياز حضور داشته ايم.
جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت نفت و گازاروندان نيز با اشاره به تلاش هاي اين شرکت مبني بر خدمت رساني به مردم، بخشي از اين فعاليت ها را شامل تعميرات اساسي چهار دستگاه پمپ از نوع لجن کش ايستگاه مرکزي پمپاژ آبفاي شادگان اعلام کرد که با رقمي حدود يک ميليارد ريال انجام شده است.
او همچنين در اختيار قراردادن چند پمپ لجن کش براي جمع آوري آب هاي سطحي را بخش ديگري از اين فعاليت ها دانست و خاطرنشان کرد: در کنار مردم هستيم.
سيد عبداله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران نيز گفت: با اعلام ستاد بحران استان و در همان ساعات اوليه روز 25 آذر دو دستگاه پمپ هاي فشار قوي (پمپ تراک)، چند دستگاه پمپ هاي سنگين و رودخانه و ايجاد خطوط انتقال دفع آب هاي سطحي و به کارگيري بالغ بر 50 نفر از کارکنان بخش هاي مختلف عملياتي و پشتيباني اين شرکت در تلاشي شبانه روزي، آب هاي سطحي در خيابان ها و معابر اين شهر به طور کامل جمع آوري و به رودخانه کارون هدايت و اين اقدام هاي صنعت نفت باعث رضايت مندي مردم منطقه شده است.
تقدير وزير نفت از تلاش حفارمردان، کارگران و کارکنان
مشعل اول دي ماه، سالگرد تاسيس شرکت ملي حفاري ايران به فرمان امام خميني(ره) است که امسال مراسم گراميداشت 40 سالگي آن برگزار شد. تاسيس اين شرکت به سال 1358 بازمي گردد که در آن مقطع، فعاليت آن با 6 دستگاه آغاز شد و هم اکنون ناوگان آن با 72 دستگاه حفاري خشکي و دريايي، بالغ بر 18 هزار نيروي انساني و برخورداري از متخصصان و کارکنان مجرب و کارآمد، نقشي محوري در کشف منابع هيدروکربوري و توسعه ميدان هاي نفت و گاز در جغرافياي مناطق نفت خيز خشکي و دريايي کشور ايفا مي کند.بيژن زنگنه، وزير نفت در پيامي به مناسبت چهلمين سالروز تاسيس شرکت ملي حفاري ايران، اين روز را به همه حفارمردان، کارگران و کارکنان اين شرکت تبريک گفت و اعلام کرد: «شرکت ملي حفاري ايران در طول چهار دهه گذشته، نقشي مهم در توسعه و نگهداشت توليد از ميدان هاي نفت و گاز کشور داشته و زمينه ساز پيشرفتي قابل توجه در بخش بالادستي صنعت نفت بوده است. اين مهم جز با همت والا و اتکا به توان و تخصص فرزندان ايران زمين دست يافتني نبود. اينجانب ضمن تبريک سالروز تاسيس شرکت ملي حفاري ايران به تمام حفارمردان، کارگران و کارکنان آن شرکت و تقدير و تشکر از زحمات شبانه روزي ايشان، اعتلاي هرچه بيشتر آن صنعت را از خداوند متعال خواستارم. يقين داشته باشيد، تلاش هاي شما نزد خداوند بزرگ و مردم ايران محفوظ و ماندگار خواهد بود.»
محسن پاک نژاد، معاون نظارت بر منابع هيدروکربوري وزارت نفت در آيين گراميداشت چهلمين سالگرد تاسيس اين شرکت در اهواز، صنعت حفاري را کليدي ترين بخش عمليات بالادستي براي دستيابي به مخازن نفت و گاز و حلقه آغازين زنجيره ارزش در فرآيند توليد دانست و گفت: اين صنعت به عنوان صنعتي فناور محور، نيازمند سرمايه گذاري مستمر در بخش هاي توسعه ناوگان، ارائه خدمات جانبي، پرورش منابع انساني متخصص و به کارگيري فناوري هاي روزآمد است.
او با بيان اينکه به همين دليل است که بخش عمده اي از هزينه هاي سرمايه اي در زنجيره اکتشاف و توليد را حفاري به خود اختصاص داده است، افزود: تعداد دستگاه هاي حفاري به کارگيري شده در ميادين نفت و گاز به طور معمول شاخص مطلوبي براي ارزيابي توسعه ميادين و در نهايت بهره برداري بيشتر از منابع هيدروکربوري به شمار مي آيد. از آنجا که صنعت حفاري تاثيري مستقيم بر توليد نفت دارد، بر همين اساس راهبرد اصلي وزارت نفت بر زمينه سازي، تقويت و حمايت از توان داخلي در اين حوزه استوار شده است.پاک نژاد با اشاره به ويژگي هاي شرکت ملي حفاري ايران افزود: شرکت ملي حفاري ايران، به ويژه در سال هاي اخير توانسته است با حضوري موثر در بعضي مناقصه هاي بين المللي حفاري و ارائه خدمات فني و مهندسي در بازاري رقابتي، توانمندي هاي خود را به نمايش بگذارد.او اظهار کرد: اين شرکت با حضوري فعال و ارائه قابليت هاي تخصصي در کنار ارائه قيمت هاي رقابتي در مقايسه با ديگر شرکت ها و موفقيت در اجراي پروژه ها در عمل، هزينه ها و سرمايه گذاري هاي خود را از محل درآمدها پوشش مي دهد، به همين منظور اتکا به سرمايه انساني مجرب و امکانات نرم افزاري و سخت افزاري اين شرکت، قدرت چانه زني شرکت ملي نفت ايران را در مناقصه هاي بين المللي افزايش داده و سبب کنترل بازار و کاهش نرخ هاي حفاري و خدمات مرتبط شده است. مبالغه نخواهد بود اگر اين شرکت را با در اختيار داشتن چنين ناوگان حفاري گسترده در خشکي و دريا و بيش از 16 هزار نيروي انساني فني و تخصصي، قدرترين شرکت حفاري در خاورميانه بدانيم.
معاون نظارت بر منابع هيدروکربوري وزارت نفت افزود: کارکنان سختکوش شرکت ملي حفاري ايران، در حوزه تخصصي صنعت حفاري با اتکا به مديريت و توانمندي هاي داخلي و با تکيه بر توان و دانش فني خود همواره کوشيده اند در حيطه وظايف و مسووليت هاي خود پاسخگوي نيازهاي صنعت نفت کشور باشند. امروز اين شرکت با ارائه 27 نوع خدمات فني و تخصصي حدود 63 درصد از بازار دستگاه هاي حفاري در خشکي، 22 درصد از بازار دستگاه هاي حفاري در دريا و 62 درصد از بازار خدمات فني و تخصصي را در اختيار دارد.
پاک نژاد گفت: در 40 سال گذشته، شرکت ملي حفاري ايران حدود 4 هزار و 600 حلقه چاه با متراژي بالغ بر 9 ميليون و 500 هزار متر حفاري و حدود 168 هزار مورد خدمات جانبي ارائه کرده و پرواضح است که اين شرکت با چنين دستاوردي، پيروي از منويات مقام معظم رهبري در زمينه اجراي اقتصاد مقاومتي و تقويت خودکفايي را سر لوحه برنامه هاي خود قرار داده است.معاون وزير نفت در نظارت بر منابع هيدروکربوري ياد شهداي اين صنعت از جمله مرحوم ارزاني و مرحوم سليمي را که در حادثه فوران چاه 147 رگ سفيد جان باختند، گرامي داشت.
سيدعبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران نيز در اين مراسم بر نقش محوري اين شرکت در کشف منابع هيدروکربوري و توسعه ميدان هاي نفتي و گازي در مناطق نفت خيز خشکي و دريايي کشور تاکيد کرد و با اشاره به نقش و جايگاه شرکت ملي حفاري ايران در صنعت نفت گفت: با توجه به اهتمام مقام عالي وزارت نفت و مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، اين شرکت در يک سال گذشته اقدام هاي موثري در ارتباط با چابک سازي و روزآمدي در پروسه ستادي و عملياتي انجام داده است.موسوي، اصلاح ساختار سازماني و تطبيق آن با ساختار شرکت ملي نفت ايران و حذف سمت هاي مجازي، توجه ويژه به انضباط اداري و مالي، بازبيني و اجرايي کردن ضوابط و مقررات ايمني، بهداشت و محيط زيست (اچ اس اي) با هدف حفظ سلامت کارکنان و استفاده بهينه از تجهيزات را از برنامه هاي اجرايي عنوان کرد که با همکاري مستمر مديران و کارکنان شرکت تاکنون به نتايج خوبي رسيده است.او به خودگردان بودن اين شرکت از نظر درآمدي و هزينه کردها اشاره کرد و افزود: در يک سال گذشته، ملي حفاري از شرکت ملي نفت ايران هزينه اي دريافت نکرده و از طريق دريافت مطالبات از کارکرد و درآمد حاصل از ارائه خدمات يکپارچه جانبي فني - تخصصي و عمليات حفاري، منابع مالي خود را تامين کرده است.مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به 28 پروژه توسعه ميدان ها با هدف حفظ، نگهداشت و افزايش توليد اظهار کرد: شرکت ملي حفاري در مناقصات مربوط به اين پروژه ها مشارکت کرده و اجراي طرح توسعه دو ميدان نفتي گچساران و نفت شهر را به عهده گرفته و درباره ديگر مناقصات نيز با شرکت هاي بخش خصوصي تفاهمنامه هاي همکاري مبادله و امضا کرده است.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران، تجديدنظر در نرخ دکل روز، خدمات جانبي، به کارگيري تجهيزات و متعلقات دکل ها که بار مالي دارد، کاهش 5 درصدي هزينه با حذف کارهاي غيرضروري، افزايش نظارت هاي فني و بازرسي را سبب اصلاح درآمدي شرکت عنوان کرد.
گزارش «مشعل» از فعاليت هاي بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزي
سميه راهپيما با ورود به پلي کلينيک تخصصي صنعت نفت اراک، با تعداد زيادي از مراجعه کنندگان روبه رو مي شوم که روي صندلي هاي انتظار براي مراجعه به پزشک نشسته اند. اين پلي کلينيک قبلا در ساختمان ديگري داير بوده؛ اما به دليل فرسودگي ساختمان قبلي سال 95 به ساختمان جديد منتقل شده و اکنون داراي بخش هاي اورژانس، پزشك عمومي، داروخانه، فيزيوتراپي، راديولوژي، آزمايشگاه، مامايي و واكسيناسيون است. اين پلي کلينيک به منظور ارائه خدمات بهداشتي و درماني به شاغلان، بازنشستگان و خانواده آنها در صنعت نفت با اعتبارات تخصيصي شركت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران و همكاري سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت احداث و تاسيس شده است.
برخي پزشکان متخصص اين کلينيک، رسمي و برخي ديگر پرکيس ( قراردادي) هستند. به همين دليل واحدها به دو قسمت پاره وقت و تمام وقت تقسيم مي شود و هشت هزار نفر از کارکنان صنعت نفت و خانواده هاي آنها را تحت پوشش دارد. محمد عسگري، رئيس پلي کلينيک تخصصي اراک مي گويد: «با توجه به مجوز ساخت پلي کلينيک اراک بر اساس مصوبه هيات دولت و سفر رئيس جمهوري به استان مرکزي در قالب مصوبه آمده است که نفت بايد به مردم منطقه و شهرستان هم خدمات بدهد، از اين رو مکلف هستيم علاوه بر بيماران تحت پوشش خودمان، به ساير مراجعه کنندگان نيز خدمات درماني ارائه کنيم.» به گفته او، «به اين دليل که شهر مهاجران تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکي نيست، خدمات مناسبي به بيماران بومي داده نمي شود و تمام خدمات درماني اين منطقه از سوي صنعت نفت ارائه مي شود.» عسگري مي گويد: «استان مرکزي از سطح درمان بالايي برخوردار نيست. ما نيز به عنوان بخشي از مجموعه با اين مشکل مواجه هستيم. امکانات درماني دانشگاه بالاتر رفته و بسياري از بيماران مي خواهند براي درمان به تهران مراجعه کنند؛ اما در اين زمينه مواردي که به خدمات فوق تخصصي نياز داشته باشند، به تهران يا اصفهان فرستاده مي شوند.» رئيس پلي کلينيک تخصصي اراک در ادامه با اشاره به برنامه ها تا پايان سال ادامه مي دهد: «بيشتر جمعيت تحت پوشش اين کلينيک، کارکنان صنعت نفت هستند. خواست بيماران نيز استفاده حداکثري از خدمات درماني همين جاست. براي ارائه خدمات بيشتر، بخش هاي تخصصي را افزايش داده ايم و برخي واحدهاي تخصصي را نيز راه اندازي کرده ايم. بيشتر ساکنان اين منطقه به دليل آب و هوا با مشکلات گوارشي روبه رو هستند و براي کاهش آن در آينده اي نزديک بخش گوارش به بهره برداري خواهد رسيد، ضمن آنکه واحد ماموگرافي تجهيز خواهد شد.» او مي افزايد: «تفاهمنامه اي با دانشگاه علوم پزشکي مبني بر استفاده از خدمات تخصصي دانشگاه خواهيم داشت. با اين تفاهمنامه 90 درصد کلينيک هاي تخصصي جوابگوي مراجعه کنندگان خواهد بود. ارجاع بيماران براي شرکت ها و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت هزينه هاي سنگيني دارد، اگر در حوزه خودمان خدمات ارائه کنيم، قطعا مي تواند بار مالي شرکت ها را کاهش دهد.» عسگري به اقدام هاي انجام شده در پلي کلينيک اشاره مي کند و مي گويد: «دستگاه پيشرفته راديوگرافي ديجيتال OPG و لترال سفال با پيگيري هاي مديريت بهداشت و درمان صنعت نفت منطقه و واحد راديولوژي در پلي کلينيک تخصصي اراک به بهره برداري کامل رسيده است. با آغاز به کار اين دستگاه، انجام راديوگرافي هاي فک و دهان و دندان با کيفيت بسيار بالا براي بررسي ضايعات فکي و ناهنجاري هاي مربوط به آن، بخصوص براي انجام ارتودنسي دندان هاي نهفته، ناهنجاري هاي مادرزادي و... به صورت ديجيتال در اين مرکز قابل امکان است.»رئيس پلي کلينيک تخصصي اراک ادامه مي دهد: «با نصب و راه اندازي دستگاه پيشرفته اتو آنالايزر بيوشيمي، تمامي آزمايش هاي بخش بيوشيمي در اين مرکز انجام مي شود، همچنين اين دستگاه قادر است 480 تست در ساعت را انجام دهد و قابليت تعريف بيش از 500 نوع آزمايش را دارد. با شروع به کار اين دستگاه، آزمايشگاه پلي کلينيک تخصصي اراک، يکي از بروزترين آزمايشگاه ها در سطح استان خواهد بود، ضمن آنکه با راه اندازي پلي کلينيک تخصصي اراک و نياز سنجي هاي صورت گرفته، کلينيک هاي تخصصي متعددي از جمله چشم، ارتوپدي داخلي و قلب به پلي کلينيک تخصصي نفت اراک اضافه شدند.کلينيک قلب، يکي از مهم ترين و ضروري ترين آنهاست.»
در ادامه براي اينکه بيشتر در جريان ارائه خدمات کلينيک قلب و عروق قرار بگيرم، با لادن طاهري، متخصص قلب و عروق شاغل در اين مرکز صحبت مي کنم. او،کلينيک قلب صنعت نفت اراک و تجهيزات آن را يکي از استانداردترين و پيشرفته ترين مراکز و تجهيزات سرپايي قلب در استان مي داند و مي گويد: «مهم ترين ويژگي اين مرکز، نظارت همزمان پزشک در زمان انجام تست ورزش از طريق مانيتور و شبکه اي بودن اتاق تست ورزش و اتاق پزشک است. روزانه حدود 35 مراجعه کننده داريم و در صورت نياز، خدمات درماني ديگر براي آنان ارائه خواهد شد. همچنين ثبت سوابق در پرونده هاي پزشکي خانواده، يکي ديگر از مزيت هاي کلينيک تخصصي قلب است.» در گذشته با توجه به نبود اين کلينيک و متخصصان لازم، مراجعه کنندگان هزينه هاي گزافي براي مراجعه به بيرون از مرکز مي پرداختند.
اورژانس پلي کلينيک تخصصي صنعت نفت اراک، روزانه در دو نوبت صبح و عصر در بخش اورژانس خدمات ارائه مي کند و نوبت شب اين بخش فعال نيست. ويدا صالحي، مسؤول اورژانس و کلينيک هاي تخصصي اراک مي گويد: «روزانه در دو نوبت صبح و عصر، حدود 100 تا 120 نفر به اورژانس مراجعه مي کنند. کساني که بيماري آنها از طريق طب صنعتي، تشخيص داده مي شود، به متخصص مربوطه در کلينيک ها ارجاع داده مي شوند. سه روز در هفته نيز متخصص قلب در بخش اورژانس حضور دارد. هفته اي يک روز نيز کلينيک ارتوپدي، کلينيک داخلي، جراحي و متخصص اطفال داريم.» به گفته او، «در طب صنعتي از افرادي که بالاي 40 سال سن دارند، تست ورزش گرفته مي شود و بسته به نوع بيماري شان سالانه يا هر 6 ماه يک بار تست مي دهند. کلينيک گوارش نيز بزودي راه اندازي مي شود و دستگاه ماموگرافي نيز خريداري شده است. »
پايش رشد، يکي از قسمت هايي است که خانواده ها، نوزادان سه تا پنج روز خود را براي تشکيل پرونده به آنجا مي برند تا قد، وزن و دور سر آنها اندازه گيري شود، همچنين کارهاي مقدماتي مانند سنجش دماي بدن، تنفس، زردي و... نوزادان نيز مورد بررسي قرار مي گيرد. پايش و سنجش اين نوزادان تا زماني که به مدرسه بروند نيز در اين مرکز رشد انجام مي شود، ضمن آنکه دخترهاي هشت تا 18 ساله نيز براي قد، وزن، بي ام آي، فشار خون (از دودست بيمار)، بينايي سنجي، شنوايي سنجي و مشاوره روان نيز به اين مرکز مراجعه مي کنند. نوشين کلاه بردوست، کارشناس پايش رشد و بهداشت مي گويد: «اطلاعات درمان مراجعه کنندگان را در سيستم سخن که مخصوص به بيماران صنعت نفت است، وارد مي کنيم. نزديک به 400 کودک زير هشت سال و 330 نوجوان دختر را تحت پوشش داريم. دختران نوجوان نيز سالي يکبار به ما مراجعه مي کنند. سه روز در هفته نيز واحد واکسيناسيون کلينيک اراک فعال است و دو روز نيز در اورژانس حضور دارم.»
«پزشک خانواده، يکي از بخش هايي است که جمعيت تحت پوشش آن پراکنده است. بيشترين جمعيت تحت پوشش در اراک هستند؛ اما بخشي از آنها در روستاهاي اطراف زندگي مي کنند و دسترسي به کلينيک برايشان مشکل است.» اين بخشي از صحبت هاي مژگان ميرزايي، پزشک خانواده کلينيک صنعت نفت اراک است. او تعداد افراد تحت پوشش را شش هزار و 700 نفر بيان مي کند که حدود يک هزار و 704 نفر آنها بازنشسته و مابقي نيز شرکتي هستند. ميرزايي با اشاره به برخي مشکلات مي گويد: «اکنون مشکلي که براي بيماران وجود دارد، اين است که در گذشته با مراکز درماني بيرون قرارداد داشته ايم؛ اما اکنون نداريم، ضمن آنکه پيش از اين دسترسي بيماران به پزشک متخصص در صورت داشتن معرفي نامه راحت تر بود و اين باعث افزايش هزينه درماني بيماران مي شد.» اين پزشک خانواده، اضافه وزن را از بيماري هاي مزمن نام مي برد و ادامه مي دهد: «حدود 900 نفر از افراد تحت پوشش ما چاق هستند و نزديک به يک هزار و 700 نفر نيز اضافه وزن دارند که براي اين افراد دستورهاي تغذيه اي داريم و مي توانند از اين طريق اضافه وزن خود را کنترل کنند.» او از بيماري ام اس و اختلال خلقي به عنوان بيماري هاي شايع در منطقه اراک نام مي برد که بايد براي پذيرش و درمان از سوي بيماران فرهنگ سازي صورت گيرد. به گفته ميرزايي، «در زمينه مديريت بيماري هاي مزمن، سعي مي کنيم سال به سال مراقبت هاي خود را افزايش دهيم. در گذشته يک سري واکسن مانند آنفلوانزا براي بيماران مزمن داشتيم؛ اما اکنون بيمار بايد به ما مراجعه کند و براي تهيه اين واکسن ها نسخه بنويسيم، تا بتوانند اين واکسن را از داروخانه ها تهيه کنند که در گذشته شاهد اين روند نبوديم.»
کارکنان دو منطقه استان مرکزي و لرستان، تحت پوشش طب صنعتي قرار دارند که جمعيت هشت هزار نفري را تشکيل مي دهند. اين افراد کارکنان رسمي، قرارداد مستقيم و پيمانکار در تلمبه خانه ها و مراکز صنعتي هستند. مرتضي شيخ الاسلامي، رئيس طب صنعتي بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزي و لرستان در اين زمينه مي گويد: «افراد پيمانکار از خدمات اورژانسي طب صنعتي استفاده مي کنند و زير نظر مراکز سلامت کار هر دو منطقه (مرکزي و لرستان) هستند، اما اقدام در زمينه معاينه ها و سلامت آنها به توافق ميان شرکت ها و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بستگي دارد.» به گفته او، «مراکز صنعتي شامل پالايشگاه، پتروشيمي، شرکت خطوط لوله و مخابرات، شرکت پخش فراورده هاي نفتي و تلمبه خانه ها مي شود. اين مراکز فاصله زيادي از شهر دارند که دور ترين آنها با فاصله اي حدود 450 کيلومتر قرار گرفته است و نزديک ترين آن نيز 15 کيلومتر با شهر فاصله دارد و تمامي آنها را تحت پوشش داريم و خدمات طب صنعتي به آنها ارائه مي کنيم.» شيخ الاسلامي ادامه مي دهد: «در وزارت نفت و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، جزو نخستين مرکزي هستيم که از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي کشور مجوز مرکز تخصصي طب کار گرفته ايم.» رئيس طب صنعتي بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزي و لرستان با اشاره به برنامه هاي پيش رو مي گويد: « يکي از برنامه هايي که امسال در دستور کار قرار داده ايم، غربالگري بيماري هاي قلبي و عروقي است که چند درصد از کارکنان به آن مبتلا هستند و در اين زمينه پويش خطر سنجي داريم. از ديگر کارهاي ما اين است که با شرکت ها در تعامل بيشتري باشيم و هرچه اين تعامل ها بيشتر باشد، در ارائه نقطه نظرها و پيشنهادها به آنها موفق تر عمل خواهيم کرد.» او مي افزايد: «به طور جدي دنبال تغذيه سالم هستيم و از متخصصان تغذيه نيز استفاده مي کنيم تا مسائل فني را با شاخص هاي بهتري رصد کنيم. مهمترين رکن ما حفظ سلامت افراد از خطرات احتمالي است.» شيخ الاسلامي در ادامه آماري از تعداد مراجعه کنندگان ارائه مي کند و مي گويد:«سال 96، چهار هزار و 976 نفر براي انجام معاينات طب صنعتي مراجعه کردند که اين تعداد در سال گذشته، به هفت هزار و 432 نفر رسيده است. اين افزايش نيز به دليل افزوده شدن نيروهاي پيمانکار در فهرست مراجعه کنندگان به طب صنعتي است.» رئيس طب صنعتي بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزي و لرستان، با اشاره به سختي ها و مشکلات ادامه مي دهد: «ناهماهنگي ميان بهداشت حرفه اي در وزارت نفت وجود دارد و لازم است در تعاملات و جلسات، وظايف شفاف باشد تا کارشناسان طب صنعتي بتوانند وظايف خود را بهتر انجام دهند.» به گفته او، «بر اساس تفاهمنامه منعقد شده ميان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با شرکت ها مقرر شده، شرکت ها هزينه معاينه هاي طب صنعتي پيمانکاران را به حساب بهداشت و درمان واريز کنند و آنها نيز مي توانند از معاينه هاي طب صنعتي استفاده کنند.»
مرتضي داوودي، مسؤول فني طب صنعتي بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزي و لرستان نيز مي گويد: «در طب کار دو گروه بيماري را دنبال مي کنيم؛ يک سري از اين بيماريها شغلي است که معمولا کاهش شنوايي ناشي از سر و صدا در محيط کار است. بروز اين بيماري مربوط به سال هايي است که پالايشگاه ها و شرکت هاي نفتي تاسيس مي شدند و در آن زمان خيلي لوازم حفاظت ايمني و... در دسترس کارکنان نبوده و اين افراد دچار کاهش شنوايي شده اند؛ اما اکنون ما شاهد کاهش شنوايي جديد نيستيم. کارشناسان بهداشت حرفه اي شرکت ها نيز به دنبال آن هستند تا لوازم حفاظت فردي را در اختيار کارکنان قرار دهند و در اين زمينه آموزش هايي داشته ايم.» او به گروه دومي از بيماري ها مي پردازد و ادامه مي دهد: «گروه دوم به بيماري هاي مزمن غير واگير باز مي گردد که شامل ديابت، فشار خون، چربي خون، اضافه وزن، چاقي و... مي شود. شيوع بيماري ديابت در کشور بين 9 تا 10 درصد گزارش شده؛ اما در شرکت هاي نفتي اين آمار بين 4 تا 5 درصد است. در زمينه چربي خون نيز بايد گفت که ميزان شيوع آن بالاست؛ البته نه بالاتر از آمار کشوري و تقريبا برابر هستند که يکي از علل آن نيز افزايش سن کارکنان و... است.» به گفته داوودي، «بيماري هاي مزمن غير واگير با وجود ميانگين سني بالا قابل قبول است. يکي از مهمترين کارهايي که انجام مي دهيم، شناسايي 98 درصد بيماران مزمن است.» او به مهمترين مشکلات طب صنعتي اشاره مي کند و مي گويد: «از آنجا که در بيماري هاي مزمن، فرد علامتي از بيماري را در خود مشاهده نمي کند، لازم نمي داند براي درمان خود اقدامي انجام دهد.» داوودي در پايان مي گويد: «اندازه گيري عوامل زيان آور محيط کار نيز مهم است. در تمام جلسات سلامت کار که با کارفرمايان داشتيم، گفته شده که وظيفه کارشناسان بهداشت حرفه اي شرکت هاست که عوامل زيان آور محيط کار را شناسايي کنند. اگر اين عوامل مشخص نشوند، نمي توان گفت که آيا بيماري فرد ناشي از محيط کار است يا خير؟»
نسلي جديد از راکتورهاي هسته اي در چند سال آينده توليد برق را آغاز مي کنند. آنها به نسبت کوچک هستند و ممکن است نقشي کليدي براي دستيابي به اهداف آب و هوايي داشته باشند. از 20 سال پيش، آينده برق هسته اي در آزمايشگاه در مقر دانشگاه دولتي اورگون در غرب آمريکا در حال شکل گيري بود. نمونه اوليه اين راکتور با مديريت شرکت نيو اسکيل پاور، نماد فصلي نو در داستان پر تنش و سياست زده نيروگاه هاي برق هسته اي است.
راکتور شرکت نيو اسکيل به برج هاي خنک کننده بزرگ و يا محدوده امنيتي گسترده، نياز ندارد. اين راکتور مي تواند در کارخانه اي ساخته و به هر مکاني، هر چقدر که دور باشد، منتقل شود. شبيه سازي هاي پرشمار نشان مي دهند که اين راکتور مي تواند تقريبا هر شرايط اضطراري را بدون آسيب پذيري امنيتي شديد، پشت سر بگذارد. يکي از دلايل اين است که اين راکتور، حداقل در مقايسه با راکتورهاي کنوني، از سوخت هسته اي بسيار ناچيزي استفاده مي کند. اين راکتور همچنين اندازه اي بسيار کوچک تر از پيشينيان خود دارد.
اين براي سياره زمين که با بحران آب و هوايي دست و پنجه نرم مي کند، خبر خوبي است. در برخي محافل طرفدار محيط زيست، انرژي هسته اي بدنام است، اما بسياري از کارشناسان و سياست گذاران انرژي قبول دارند که شکافتن اتم ها همچنان بخشي جدايي ناپذير از حذف کربن از توليد برق جهان خواهد بود. در آمريکا، برق هسته اي حدود دو سوم از کل توليد برق پاک را به خود اختصاص داده است، اما نيروگاه هاي کنوني به سرعت به پايان عمر مجاز فعاليت خود نزديک مي شوند. تنها دو نيروگاه هسته اي جديد در آمريکا در حال ساخت هستند اما هزينه ساخت آنها ميلياردها دلار فراتر از بودجه اوليه و زمان ساخت آنها چندين سال ديرتر از موعد اوليه شده است.
در اين شرايط است که اين راکتور کوچک طراحي شده براي استفاده همزمان از چند راکتور در يک واحد، وارد صحنه مي شود. آيا به مقدار نسبتأ کمي از انرژي نياز داريد؟ تنها چند راکتور کوچک نصب کنيد. آيا مي خواهيد برق يک شهر بزرگ را تأمين کنيد؟ چند راکتور ديگر اضافه کنيد. ارائه يک نيروگاه مناسب براي طيفي گسترده از شرايط، بسيار راحت تر مي شود. از آنجا که اين راکتورها کوچک هستند، مي توانند به طور انبوه توليد شوند و به هر جايي در چند قطعه منتقل شوند. شايد مهم تر از همه اين که راکتورهاي کوچک مي توانند از مزيت برخورداري از چندين سازوکار خنک کنندگي و ايمني موجود براي پيشينيان خود، برخوردار شوند که اين مسئله تضمين مي کند که فاجعه اي مشابه چرنوبيل، تکرار نخواهد شد.
شرکت نيو اسکيل از يک راکتور آب سبک استفاده مي کند که اکنون متداول ترين نوع راکتور تجاري مورد استفاده در نيروگاه هاي هسته اي است، اما شباهت اين راکتور با انواع قديمي تر، همين جا تمام مي شود. راکتور شرکت نيو اسکيل حدود 20 متر طول و کمتر از سه متر قطر دارد و در يک ظرف نگهداري مي شود که تنها کمي از آن بزرگتر است. اين راکتور که تقريبا به اندازه دو اتوبوس مدرسه پشت سر هم است، اين قابليت را دارد که صد نمونه از آن در اتاق مخزن يک نيروگاه سنتي گنجانده شود. با اين همه اين راکتور کوچک مي تواند 60 مگاوات برق توليد کند که حدود يک دهم برق توليدي کوچکترين نيروگاه عملياتي کنوني در آمريکاست.
خوزه ريس، بنيانگذار و مدير فني نيو اسکيل گفت که کوچک شدن، يک مزيت بزرگ است. اين راکتورها امن تر هستند، تا حدي به اين دليل که مي توانند در يک استخر زيرزميني آب قرار داده شوند. اگر يک راکتور نشت کند، گرماي آن به تدريج در آب مهار مي شود و اين همچنين به اين معناست که راکتورها مي توانند نزديک تر به جاهايي ساخته شوند که برق در آنها مورد نياز است و به فاصله ايمني 16 کيلومتري لازم براي نيروگاه هاي سنتي، نياز ندارند.
کميسيون تنظيم مقررات هسته اي آمريکا از سال 2016 ميلادي در حال بررسي طراحي شرکت نيو اسکيل است. اگر اين کميسيون مجوز لازم را صادر کند، اين شرکت مي تواند بالاخره ساخت نخستين نمونه تجاري اين راکتور را آغاز کند. فرايند بررسي، سختگيرانه است. شرکت
نيو اسکيل 12 هزار صفحه درخواست فني ارائه داده و به احتمال زياد فرايند بررسي راکتور آن يک سال ديگر طول خواهد کشيد. با اين همه، اين شرکت هم اکنون توانسته است مجوز ساخت نخست نيروگاه خود با 12 راکتور را در آزمايشگاه ملي آيداهو به دست آورد و از سال 2026 ميلادي عرضه برق به ايالت هاي غربي آمريکا را آغاز مي کند.
راکتورهاي کوچک مقياسي، احتمالا نخستين راکتورهاي کوچکي خواهند بود که وارد شبکه برق آمريکا مي شوند، اما آخرين نوع نيز نخواهند بود. وزارت انرژي آمريکا، به ميکرو-راکتورها علاقه مند شده که يک نيروگاه هسته اي است که کمتر از 50 مگاوات برق توليد مي کند. اگرچه نيروگاه هاي کوچک مقياسي براي فرايندهاي صنعتي و ديگر حجم هاي بالاي برق مناسب تر هستند، ميکرو-راکتورها براي نيازهاي کوچکتر، همچون تأمين برق يک مقر نظامي دور افتاده و يا تأمين روشنايي در يک شهر کوچک در ايالت آلاسکا، مناسب تر هستند. با اين همه، اين نيروگاه ها مي توانند در آينده به عنوان يک منبع هميشگي انرژي بدون کربن براي شهرها، استفاده شوند.
ميکرو-راکتورها توجه شرکت هاي جديد و قديمي انرژي هسته اي را به خود جلب کرده ند. پيش از اين، يک شرکت هسته اي رازآلود با نام اوکلو، از ميکرو-راکتور اورورا با ظرفيت 1.5 مگاوات، رونمايي و اعلام کرد مجوز وزارت انرژي براي ساخت نخستين نمونه از اين راکتور در آزمايشگاه ملي آيداهو را به دست آورده است. اورورا بيشتر شبيه يک کلبه کوهستاني است تا يک راکتور هسته اي، اما به گفته جيکوب دويت، بنيانگذار شرکت اوکلو، اين مسئله عمدي بوده است. او اميدوار است در آينده، ميکروراکتورها بدون هيچ مشکلي با محيط شهرها هماهنگ شوند.
با اين همه، شرکت اوکلو در مسير دريافت مجوزهاي لازم، با موانع مهمي رو به روست. يکي از آنها اين است که اورورا يک راکتور سريع است که با استفاده از فلزات مايع خنک مي شود و اين طراحي تقريبا به طور اختصاصي براي زيردريايي ها استفاده مي شده است. دويت گفت: بي تعارف، طرز فکر نهادهاي نظارتي بر اساس نيروگاه هاي بزرگ شکل گرفته است.
اگرچه کميسيون تنظيم مقررات هسته اي براي درک چگونگي هماهنگي راکتورهاي کوچک با مقررات کنوني هسته اي تلاش مي کند، ديگر سياست گذاران انرژي در هر فرصت از اين انرژي حمايت مي کنند. پيش از اين، رهبران سياسي از آمريکا و اروپا براي نخستين مذاکرات بين المللي مربوط به راکتورهاي مقياس کوچک گرد هم آمدند و دولت هاي محلي در کانادا به تازگي ديدار کردند تا براي نيروگاه هاي کوچک تبليغ کنند. همچنين ريک پري، وزير پيشين انرژي آمريکا، در فيلم خداحافظي خود، تبليغ ويژه اي براي راکتورهاي مقياس کوچک انجام داد.
در آمريکا، حمايت از راکتورهاي کوچک موجب تحولاتي در محيط نظارتي شده است تا به شرکت ها کمک کند تا سال 2027 ميلادي نخستين نيروگاه کوچک را در تأسيسات متعلق به دولت مرکزي آمريکا، راه اندازي کنند. با اين همه، استيو فتر، استاد دانشگاه مريلند، گفت که راکتورهاي کوچک همچنان بايد اثبات کنند که مي توانند در زمينه هزينه نيز رقابت کنند. با توجه به کاهش هزينه انرژي هاي تجديد پذير، همچون انرژي باد و انرژي خورشيدي و همچنين دسترسي گسترده به گاز طبيعي، راکتورهاي کوچکتر شايد هرگز نتوانند جايگاه ويژه خود را به دست بياورند. به ويژه اگر انگيزه اصلي، تغييرات آب و هوايي باشد که با شتابي سريعتر از مجوزهاي مقرراتي در حال پيش روي است.
فتر گفت: درباره توانايي براي صدور مجوز براي نيروگاه هاي هسته اي پيشرفته و استفاده از آنها در مقياسي که بتواند اهميتي براي تغيير آب و هوا داشته باشد، خوشبين نيستم؛ با اين همه فکر مي کنم ارزش بررسي کردن را دارد، زيرا آنها نوعي از برق متمرکز و بدون کربن هستند و ما گزينه هاي زيادي در اين زمينه نداريم.
حداقل در آمريکا، شايد اين کار تنها راه براي دادن شانسي جديد براي انرژي هسته اي باشد.
مترجم: يحيي احمدي
منبع: پايگاه اينترنتي وايرد
شرکت ملي نفت ايران
رئيس اموركاركنان شركت ملي نفت ايران و دبيركار گروه مداخلات کارفرمايي سلامت با اشاره به معاينات دوره اي، آن را رايج ترين معاينات ضروري در طب صنعتي خواند و افزود: رعايت اصول در معاينات دوره اي موجب تشخيص زود هنگام بيماري هاي شغلي و پيشگيري ازرسيدن آن به مراحل ناتوان كننده مي شود. علي اكبرعليزاده، شناسايي و تشخيص زودهنگام بيمارهاي شغلي را در مراحل قابل كنترل، قابل درمان و قابل پيشگيري ازپيشرفت بيماري به مراحل پيشرفته را از اهداف معاينات دوره اي برشمرد. وي گفت: بررسي تناسب جسماني، روحي ورواني شاغل با ماهيت شغل، غربالگري بيماري هاي مزمن غيرواگير باقابليت غربالگري مانند ديابت، هيپرليپدمي، هيپرتانسيون، ازديگراهداف معاينات دوره اي است. رئيس اموركاركنان شركت ملي نفت ايران درباره دستاوردهاي كارگروه مداخلات كارفرمايي سلامت نيز گفت: بازآرايي فرايندطب صنعتي براساس مجموعه دستورعمل هاي طب صنعتي، انتخاب گروه هدف براساس نتايج طب صنعتي دوره قبل به منظور مداخله ورزشي وتغذيه اي(داشتن حداقل دو ريسك فاكتورازچهار ريسك فاكتور، شامل چاقي، فشارخون، چربي خون و ديابت)، همچنين برگزاري نشست هاي مشاوره تغذيه اي منظم، ازجمله دستاوردهاي کارگروه مداخلات كارفرمايي سلامت است.
عليزاده همچنين تکميل شناسنامه ورزشي، انجام فعاليت هاي ورزشي و حرکات اصلاحي به مدت هشت هفته، ارزيابي دوباره سلامت شرکت کنندگان و بررسي وضع تغذيه در رستوران هاو...را از ديگر دستاوردهاي اين کارگروه برشمرد. درادامه، دکترجعفري، مسئول سلامت زنان وخانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت واعضاي کارگروه مداخلات کارفرمايي سلامت، مطالبي درباره برنامه هاي خود ارائه کردند. حسب دستورناصرمولايي، مديرتوسعه منابع انساني شرکت ملي نفت ايران، كارگروه مداخلات كارفرمايي سلامت، بامحوريت اموركاركنان، با مشاركت اعضاي حلقه سلامت هرهفته تشكيل خواهد شد. بنابرتصميم اين كارگروه، نخستين نشست ارتقاي سلامت بانوان شاغل ستادشركت ملي نفت ايران، براساس تحليل نتايج معاينات دوره اي9 ماه امسال بامشاركت فعال بانوان واجدشرايط و باحضوراعضاي كارگروه در حوزه هاي مديريت منابع انساني، بهداشت و درمان و اچ اس اي برگزار شد. اين نشست، پيرو دوره موفق طرح ارتقاي سلامت كاركنان (آقايان)ستاد شركت ملي نفت ايران برگزار شده است.
پالايشگاه تهران
پالايشگاه نفت تهران بااجراي پروژه انتقال گازدي اکسيد کربن وتبديل سالانه40هزارتن آن به کربن صنعتي وخوراکي، عنوان نخستين پالايشگاه سبز کشور را به خود اختصاص داد.
علي هاشمي، مديرعمليات پالايشگاه نفت تهران درآئين افتتاح اين پروژه با تأکيد بر اهميت محيط زيست درسازمان هاي متعالي گفت: با افتتاح اين طرح، شرکت کربن بارد تهران، ازمزاياي نزديکي به پالايشگاه تهران و استفاده از دي اکسيد کربن توليدي آن بهره مند شده است.
وي باتاکيدبراين که شناخت مزاياي رقابتي هرنقطه ازکشور وبهره برداري بهينه ازآنها بايد در راهبرد شرکت هاي داخلي نهادينه وپيگيري شود، افزود: در دنياي کنوني، کنترل وپايش عمليات ازابتداي فرايند توليد تاپايان چرخه عمرمحصول، باهدف بهبودمداوم دستاوردهاي اجتماعي، اقتصادي و زيست محيطي، يک الزام و هدف راهبردي محسوب مي شود.
کارخانه کربن باردتهران، باقابليت تبديل سالانه 40هزارتن دي اکسيد کربن توليدي پالايشگاه تهران به کربن صنعتي وخوراکي، نخستين خط توليد دي اکسيد کربن کشوربه روش بازيافت محسوب مي شود. بابهره برداري ازاين کارخانه، ازمصرف سالانه بيش از15هزارتن سوخت هاي فسيلي براي توليد دي اکسيد کربن جلوگيري مي شود. اين کارخانه در ظرفيت کنوني، حدود30درصدازنياز داخلي راپوشش مي دهد و فاز دوم آن با نگاه صادرات در دست بررسي و اقدام است.
دي اکسيد کربن درصنايع شيميايي، غذايي، پزشکي، حمل ونقل، همچنين توليد کود اوره و متانول کاربرد دارد.
با افتتاح اين طرح وجلوگيري ازانتشارسالانه40هزارتن گازدي اکسيدکر بن در جو، شرکت پالايش نفت تهران به عنوان نخستين پالايشگاه سبز کشور معرفي شد.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
ناوگان جديد ترابري شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب رونمايي و از تلاش کارکنان مديريت عمليات ترابري اين شرکت قدرداني شد.
مهران حسنوند، مديرعمليات ترابري و پشتيباني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، در آيين رونمايي ازناوگان جديد ترابري اين شرکت بابيان اين که ورودماشين آلات جديدافزون برصرفه اقتصادي، به لحاظ زيست محيطي، ايمني افرادوعمليات نيزاهميت ويژه اي دارد، اظهارکرد: اين ناوگان شامل 21 کاميونت، سه پايپ لودر، پنج کاميون جراثقال، چهار ميني بوس و دو سپتيک تانک است.
احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، نيز درمراسم رونمايي از ناوگان جديد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: ترابري بخش جدايي ناپذيري از پيکره سازمان به شمار مي آيد و بدون وجود آن، هيچ يک از اهداف توليدي شرکت محقق نمي شود.
وي اظهار کرد: تلاش کارکنان مديريت عمليات ترابري که همواره در حل مشکلات طبيعي در منطقه به ياري مردم شتافته اند، ستودني است و اميدوارم درکنار هم بتوانيم با روحيه بسيجي به سوي بهترين شرايط اقتصادي و عملياتي گام برداريم.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس
معاون بازرگاني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس بر آمادگي اين شرکت به منظورحمايت ازسرمايه گذاران بخش خصوصي در احداث وتوسعه جايگاه هاي سي ان جي استان فارس تاکيد کرد.
محسن شمس الديني گفت: فراهم آوردن شرايط و زمينه هاي احداث و توسعه جايگاه هاي سي ان جي، ازاولويت هاي مهم شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران است.
محسن شمس الديني، معاون بازرگاني بااشاره شعارامسال مبني بر رونق توليد تصريح کرد: با توجه به اين مهم، شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس نيز، حمايت از سرمايه گذاري بخش خصوصي، استفاده و توسعه سوخت پاک درسبدسوخت کشور را به عنوان اولويت هاي خود در نظر گرفته است.
وي تصريح کرد: شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس علاوه برآمادگي پذيرش متقاضيان حقيقي وحقوقي داراي زمين ثبتي يا حق استفاده از زمين توسط سازمان هاي دولتي براي احداث جايگاه سي ان جي دراين استان بويژه شهرشيرازاست ومتقاضيان مي توانند براي دريافت اطلاعات بيشتر، به واحد بازرگاني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس(شيراز-خيابان حافظ يا سايت www.fars.niopdc.ir مراجعه کنند.
معاون بازرگاني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس گفت: به منظورتوسعه جايگاه هاي سي ان جي در اين استان سعي شده است تا باتغيير دربرخي شرايط احداث از جمله کاهش متراژ زمين(حداقل 425 مترمربع) وظرفيت کمپرسورها، زمينه بيشتري براي جذب بخش خصوصي فراهم شود .
شرکت ملي گاز ايران
فرمانده حوزه بسيج شرکت ملي گازايران از برگزاري چهارمين دوره آموزشي الزام ها ودستورعمل هاي ايمني، آتش نشاني ومديريت واکنش در شرايط اضطرار، ويژه پالايشگاه هاي گازومناطق عمليات انتقال گاز خبر داد. يدالله رحماني با تاکيد برلزوم توانمندسازي و روزآمدکردن نيروها با انجام دوره هاي آموزشي، افزود: اين دوره آموزشي درپي تفاهم نامه مشترکي ميان اچ اس اي شرکت ملي گازايران ومرکزبسيج وزارت نفت، ويژه فرماندهان، فعالان فضاي مجازي و کارشناسان پدافندغيرعامل، براي شرکت هاي پالايش گاز ومناطق عمليات انتقال گاز برگزار شده است. وي با اشاره به دوره هاي آموزشي پيشين مانند دوره هاي مديريت بحران، امنيت اطلاعات، مقابله باحملات سايبري، ازبرگزاري11دوره آموزشي و برنامه ريزي براي برگزاري چهاردوره ديگر تا پايان امسال خبر داد.
رحماني گفت: برگزاري اين دوره هاي آموزشي، ازجمله دستاوردهاي امضاي تفاهمنامه اداره کل اچ اس اي وزارت نفت، شرکت ملي گازايران و مرکز بسيج وزارت نفت است. فرمانده بسيج شرکت ملي گازايران، برگزاري دوره هاي آموزشي مقابله با حملات سايبري و امنيت اطلاعات در شرايط کنوني را ضروري برشمرد و افزود: انتظار مي رود با برگزاري دوره هاي جديد در ارتقاي دانش و توانمندي نيروها، گام هاي موثري برداشته شود.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران با پژوهشگاه صنعت نفت ودانشگاه صنعتي اميرکبير قراردادهاي پژوهشي امضا کرد. برمبناي قرارداد نخست که رامين حاتمي، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي و جعفرتوفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت، آن را امضا کردند، «بهبودعملکرد اورينگ هاي مورد استفاده درمکانيک سيل پمپ هاي گريز ازمرکز تنگ بيجار با استفاده از فناوري نانو»پيگيري مي شود. اعتباراين پروژه پژوهشي 6.5ميليارد ريال است و مدت زمان انجام آن از سوي پژوهشگاه صنعت نفت 10 ماه خواهد بود. براساس اين قرارداد، امکان جايگزيني اورينگ الاستومترکه عمدتا ساخت کشورآمريکاست وتهيه آن درسال هاي اخير با محدوديت هايي مواجه شده، فراهم مي شود. اين قرارداد باهدف افزايش امنيت و پايداري توليد گازدرمنطقه تنگ بيجار منعقد شده است و پيش بيني مي شود افزون بردستيابي به فناوري ساخت اورينگ مناسب درشرايط سخت عملياتي(گازترش، فشار و دماي بالا)، کاهش قابل توجه هزينه ها درفرايند ساخت داخل نيزمحقق شود. «گازدوست کردن مخازن گازميعاني به منظور بهينه سازي و افزايش توليد درميدان هاي گازي منتخب شرکت نفت مناطق مرکزي ايران(تنگ بيجار، سرخون، تابناک، شانول وشوريجه)» قرارداد ديگري است که ميان شرکت نفت مناطق مرکزي ايران بادانشگاه صنعتي اميرکبير امضا شده است. ارزش اين قرارداد 26.82ميليارد ريال ومدت زمان اجراي آن 24 ماه برآورد شده است. اين قرارداد با هدف توسعه يک روش ازدياد چاه محور از مخازن گاز ميعاني کشورکه با مشکل تشکيل بانک ميعانات، انسداد تخلخل ها و کاهش توليد مواجه شده اند، امضا شده است.
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران ازامکان دستيابي به توليد دو برابري گاز و ميعانات گازي درقالب قرارداد پژوهشي گازدوست کردن مخازن گازميعاني خبرداد وگفت: اجراي روش تحريک شيميايي چاه هاي گازي براي نخستين باردرکشورانجام مي شود وبا دستيابي به اين فناوري، امکان افزايش تا سقف دو برابري توليد گاز و ميعانات گازي در مخازن گاز ميعاني فراهم خواهد شد. رامين حاتمي با بيان اين که اين فناوري در پنج ميدان گازي منتخب شرکت نفت مناطق مرکزي ايران درتنگ بيجار، سرخون، تابناک، شانول و شوريجه به صورت پايلوت اجرا خواهد شد، گفت: ميزان بازدهي فرايند توليد از هر يک ازاين ميدان ها، به شرايط خاص سنگ مخزن آن ميدان بستگي خواهد داشت. حاتمي گفت: پس از اجراي آزمايشي اين فناوري دريکي ازمناطق منتخب اعلام شده، امکان بسط آن به ساير مخازن گازي ميعاناتي کشور نيز وجود خواهد داشت. وي با اشاره به اين که در اجراي اين طرح ازکمک مشاور خارجي نيز استفاده خواهد شد، گفت: بااجراي اين قراردادوعملياتي سازي مفادمربوط به آن، علاوه بر امکان افزايش توليد گازوميعانات گازي ازمخازن گازميعاني تاسقف دوبرابر، صادرات فناوري مربوطه نيزبه کشورهاي همجوار، امکان پذير خواهد بود. حاتمي همچنين با اعلام پيگيري فناوري ديگري درحوزه افزايش توليد از چاه هاي نفتي افزود: تست ميداني اين فناوري درمنطقه دارخوين انجام خواهد شد.
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران بااشاره به اين که لازم است مشارکت بادانشگاه ها درپروژه هاي پژوهشي اين شرکت افزايش يابد، گفت: شرکت نفت مناطق مرکزي ايران علاقه مند است هابي در زمينه بررسي چاه هايي باامکان توليد ميعانات گازي دردانشگاه صنعتي اميرکبير ايجاد شود.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي گفت: با ارتقاي صنعت خودرو، درمصرف روزانه حدود17ميليون ليتربنزين درکشورصرفه جويي خواهد شد. امير وکيل زاده در نشست تخصصي«تنظيم سبدسوخت بااستفاده ازسي ان جي» درهمايش سي ان جي، فرصت توسعه پايدار گفت: هرخودرودرايران درمقايسه با استانداردهاي جهاني روزانه يک ليتربيشتر بنزين مصرف مي کندکه تنها باارتقاي صنعت خودروسازي وبااحتساب وجود حدود 17 ميليون خودروي درناوگان حمل ونقل کشور، روزانه درمصرف همين مقدار بنزين صرفه جويي خواهد شد. وي بااشاره به سهم 23.5 درصدي سي ان جي و سهم 1.5 درصدي ال پي جي درسبد سوخت خودرويي کشور افزود: با سرمايه گذاري وزارت نفت، هم اکنون 2500 جايگاه عرضه گازطبيعي فشرده (سي ان جي) در کشورساخته شده است وحدود چهارميليون خودروي دوگانه سوزنيزدر کشور وجود دارد. وکيل زاده توزيع و مصرف ميانگين سي ان جي در کشور را 20 ميليون مترمکعب در روز اعلام کرد. مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي همچنين با اشاره به مخازن سي ان جي خودروهايي که در دورنخست توسعه صنعت سي ان جي در کشور گازسوز شده اند نيز گفت: ميانگين عمرمخازن سي ان جي 15سال و عمرمخزن اين دسته از خودورها رو به پايان است. وي با اشاره به اين که از 900 ميليون مترمکعب گازي که روزانه در کشور توليد مي شود، تنهادو درصد آن دربخش سي ان جي مصرف مي شود، گفت: با تغييرات آينده براي افزايش سهم سي ان جي در سبد سوخت خودروها، اين رقم افزايش قابل توجهي خواهد داشت.
وکيل زاده افزود: برنامه ريزي هاي انجام شده درحوزه سبد سوخت کشور بر افزايش سهم سي ان جي در ناوگان حمل و نقل سبک کشور تا 25 درصد تاکيد دارد.
همايش «سي ان جي، فرصت توسعه پايدار» يکم دي ماه امسال به منظور بررسي و ارائه راهکارهاي دانش بنيان براي افزابش سهم سي ان جي در سبد سوخت خودروها با حضور عليرضا صادق آبادي، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي، امير وکيل زاده، مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي و جمعي ازمديران و متوليان صنعت سي ان جي در محل پژوهشکده علوم و فناوري انرژي دانشگاه صنعتي شريف برگزار شد.
شرکت انتقال گاز ايران
مديرهماهنگي عمليات شرکت انتقال گازايران گفت: با به کارگيري37 هزار کيلومترخط لوله وبيش ازدوهزاردستگاه ماشين آلات، روزانه حدود 850ميليون مترمکعب گازدرشبکه منتقل مي شود؛درحالي که بخش زيادي از اين تجهيزات به نوسازي نياز دارند. مجيد مصدقي در گراميداشت روز حمل ونقل با اعلام اين که شرکت انتقال گاز ايران، يکي ازبزرگ ترين شرکت هاي انتقال انرژي درمنطقه است، گفت: اين شرکت با دراختيارداشتن37 هزارکيلومترخط لوله انتقال گاز 56 اينچ، درقالب10منطقه عملياتي، انتقال روزانه حدود850 ميليون متر مکعب گاز را به عهده دارد.
وي افزود: اين شرکت با به کارگيري دوهزار و 716دستگاه ماشين آلات سبک، سنگين وساختماني، يکي ازبزرگ ترين ناوگان هاي حمل ونقل وزارت نفت را به صورت پراکنده درسراسر کشور دراختيار دارد و حمل و نقل نيز از ارکان جدايي ناپذير اين شرکت به شمار مي آيد.
مصدقي رسالت شرکت انتقال گاز ايران راانتقال ايمن، پاک، مستمر و بهره ور گازطبيعي عنوان واظهارکرد: اين چهار رکن اصلي، برپايه حمل و نقل بناشده اند.
مديرهماهنگي عمليات شرکت انتقال گازايران بااشاره به سيل فروردين ماه امسال و اين که بخش زيادي ازشبکه انتقال گاز مربوط به سه استاني بود که بيشترين درگيري و آسيب ناشي از وقوع سيل را داشتند، تصريح کرد: درآن شرايط عبوراز بحران بدون بهره مندي از ناوگان بزرگ حمل و نقل وسربازان گمنام وبي ادعاي فعال درآن، امکان پذير نبود. مصدقي بااشاره به اجراي طرح LCC به عنوان يکي از روش هاي مهم مديريتي برمبناي چرخه عمرماشين آلات درشرکت انتقال گاز ايران، اظهار کرد: شرکت هاي عملياتي موظف هستند به هر روش ممکن وظيفه خود را انجام دهند وبا توجه به سهم 75درصدي گازدرسبد انرژي کشور، گاز بايد درهر شرايطي از درون خطوط لوله عبور داده شود. وي با اشاره به فرسودگي 70درصدي ماشين آلات، بر ضرورت نوسازي آنها تاکيد کرد.
مرحله دوم ايمن سازي خط لوله انتقال گازسرخون - توانير از سوي کارکنان منطقه 6عمليات انتقال گاز با موفقيت پايان يافت.
اين عمليات باهدف تعميرات نقاط آسيب پذيرهمچنين، مقاوم سازي وافزايش تاب آوري شبکه انتقال گاز به صنايع مهم و راهبردي غرب بندرعباس و حفظ و استمرار توليد پالايشگاه گازسرخون وقشم انجام شده است.
مرحله دوم تعميرات خط لوله انتقال گازسرخون–توانير، با توجه به نتايج پيگراني هوشمند، به طورهم زمان درهشت جبهه کاري وباهمکاري پنج تيم عملياتي در روزهاي15و16آذرماه امسال و درمدت زمان 19 ساعت در محدوده شهربندرعباس انجام شد.
براي انجام اين عمليات که باهماهنگي وتعامل مديريت ديسپچينگ شرکت ملي گازايران، شرکت گازاستان هرمزگان ومنطقه 6عمليات انتقال گاز انجام شد، 48 ساعت زمان، پيش بيني شده بود.
با توجه به محدوديت هاي تامين گاز مصارف خانگي شبکه شهري وسي ان جي شهر بندرعباس، برنامه ريزي دقيق وکارشناسي شده براي اطمينان از انجام به موقع کار، همچنين رعايت مسائل ايمني به عنوان اصل مهم در کارهاي پرريسک مانندجابه جايي لوله، جوشکاري، تعميرات وتخليه گاز از نکات مهم اجراي اين عمليات به شمار مي آيند.
سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي
مديران شرايط اضطراري شرکت هاي مستقر در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي به دنبال حضور فعال در امدادرساني به آبادان، آمادگي خود را براي افزايش و تداوم کمک ها اعلام کردند.
در پي بارش هاي سيل آسا و اعلام وضع اضطراري در شهرستان آبادان و تعيين ماهشهر به عنوان معين اين شهرستان از سوي استانداري خوزستان، مدير شرايط اضطراري اين منطقه به فوريت دستور بررسي وضع موجود و سازماندهي و اعزام امکانات، نيروي انساني و تجهيزات مورد نياز براي کمک رساني به شهرستان آبادان را صادر کرد.
نيروهاي عملياتي و سازمان يافته براي شرايط اضطراري منطقه، به فاصله چند ساعت از اين دستور، پس از بازديد و بررسي آخرين وضع اين شهرستان و ارزيابي ميزان آبگرفتگي خيابان ها و معابر آن، اقدام هاي لازم را آغاز کردند.
اعزام دو دستگاه ديزل پمپ کفکش 8 اينچ و استقرار در ايستگاه 7 بهار و منطقه وليعصر آبادان و ارسال محموله مايحتاج مردم شامل کنسرو، آب معدني، چکمه، نان و... از طريق فرمانداري ماهشهر از جمله اقدام هاي اوليه اين منطقه بود که چهارشنبه شب و پنجشنبه انجام شد.
مديران شرايط اضطراري شرکت هاي مستقر در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي آمادگي خود را براي افزايش و تداوم کمک ها به آبادان در صورت نياز اعلام کردند.
دانشگاه صنعت نفت
دانشگاه صنعت نفت در بخشي از رويداد دانشجويي پتروتست (يکي از بخش هاي تعريف شده در رويداد فناورانه پتروليوم تيکاف) حائز مقام نخست شد.
در نخستين رويداد نوآوري و فناوري وزارت نفت که از 23 تا 25 آذرماه برگزار شد، دانشگاه صنعت نفت موفق به کسب مقام نخست در چالش فلرهاي گازي شد.
دانشجويان دانشگاه صنعت نفت در قالب 6 تيم دانشجويي از دانشکده هاي نفت آبادان و اهواز به همراه اعضاي هيئت علمي به عنوان سرپرست، در کارگاه هاي مختلف آموزشي مهارت هاي حل مسئله، تهيه مدل کسب وکار و مهارت ايده از سوي افراد خبره استارت آپي شرکت کردند.
رويداد دانشجويي پتروتست براي نخستين بار در سطح وزارت نفت با هدف رشد استعدادهاي جوان و پوياي کشور، توسعه شايستگي هاي رفتاري حوزه کسب وکار، واکاوي چالش هاي صنعت نفت و ارائه طرح هاي نوآورانه براي رفع چالش ها، با همکاري پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه صنعتي شريف (گروه المپياد مهندسي نفت) و شتاب دهنده آما در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد. اين رويداد دانشجويي يکي از بخش هاي تعريف شده در پتروليوم تيکاف در زمينه رويدادهاي نوآوري وزارت نفت بود که در آن 35 گروه دانشجويي از سراسر کشور با شعار «شکوفايي هسته هاي مسئله محور جوانان» به رقابت پرداختند.
پتروشيمي بندرامام
پتروشيمي بندرامام بودجه طرح فاضلاب ماهشهر و بندرامام خميني(ره) را تامين مي کند.
شرکت پتروشيمي بندرامام به منظور عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي، با حمايت مالي 80درصدي ازادامه اجراي طرح فاضلاب شهرستان ماهشهر و بندرامام خميني (ره) پشتيباني کرد.
با توجه به نبود منابع مالي کافي براي طرح فاضلاب شهرستان ماهشهر وبندرامام خميني(ره)، شرکت پتروشيمي بندرامام با هماهنگي مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس همسو با مسؤوليت هاي اجتماعي و کمک رساني در منطقه، بخش عمده اي از منابع مالي اين طرح را تأمين و پرداخت کرد.
حمايت هاي مالي انجام شده دراين طرح به دو پروژه مجزاي تخصيص يافته که عمليات اجرايي خطوط جمع کننده و انشعاب هاي فاضلاب خانگي ماهشهر و بخش مرکزي، يکي از آنهاست.
عمليات اجرايي تکميل شبکه واجراي انشعاب هاي فاضلاب بندرامام خميني (ره) و گمرک نيز، پروژه ديگري است که پتروشيمي بندرامام حمايت مالي آن را به عهده گرفته است. پتروشيمي بندرامام با بيشترين سهم در شوراي راهبردي شرکت هاي پتروشيمي منطقه، سعي دارد نقش خود را در حمايت از توسعه منطقه به بهترين نحو ايفا کند.
سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
يازدهمين نمايشگاه تخصصي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، در مرکز همايش و نمايشگاه هاي بين المللي پارس عسلويه برگزار شد.
دراين نمايشگاه، جديدترين نوآوري ها ومحصولات سازندگان وتوليدکنندگان قطعات وتجهيزات مرتبط با صنايع نفت، گاز، پالايش وپتروشيمي، به مدت چهار روز(يکم تاچهارم دي ماه)درفضايي افزون بر6هزارمترمربع در معرض ديد عموم قرار گرفت. يازدهمين نمايشگاه تخصصي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي عسلويه همسو با شعار «حمايت ازتوليد داخل» باحضور150شرکت داخلي و خارجي برگزار شد. عرضه تازه ترين فعاليت درعرصه توليد، فرآوري و صادرات محصولات نفتي از سوي سازندگان و توليدکنندگان، همچنين ايجاد ارتباط نزديک ميان صنايع بالا دست وپايين دست نفت وگاز، ازجمله اهداف برگزاري اين نمايشگاه درقطب انرژي کشورعنوان شده است.
شرکت نفت فلات قاره ايران
شرکت نفت فلات قاره ايران درآئين اختتاميه رويداد نوآوري وزارت نفت به عنوان شرکت برتر حامي نوآوري برگزيده شد. اين شرکت به دليل تعهد وتوجه به استفاده ازتوانمندي شرکت هاي دانش بنيان و فناور و انعقاد16تفاهمنامه دراين زمينه موفق به کسب اين جايزه مهم شده است. اين تفاهمنامه ها بارويکردخلق ايده استارت آپي بامحورهايي ازجمله شبيه سازي حفاري، استفاده ازپهپادها درشناسايي چالش هاي خطوط لوله، سيستم هوشمند مانيتورينگ ماهواره اي، ارتقا، نگهداري، تعميرات و کاهش خورد گي، بهره گيري از فناوري هاي جديد در زمينه نانوبراي توسعه محصولات انبساطي درون چاهي، ارائه خدمات شتابدهي تخصصي در زمينه تحقيق، توسعه، ساخت، بهره برداري و پشتيباني فني جريان سنج چند فازي و ... با شرکت هاي دانش بنيان منعقد شده است.
شرکت نفت فلات قاره ايران باهدف ارتقاي نوآوري وبهره مندي از فناوري هاي روز، درنخستين رويدادنوآوري و فناوري وزارت نفت (پتروليوم تيکاف)هشت تفاهمنامه پژوهشي بامراکزعلمي وشرکت هاي دانش بنيان امضا کرد. سه مورد ازتفاهمنامه هاي منعقد شده با شرکت شتاب دهنده صماتک بودکه بارويکرد خلق ايده استارت آپي در زمينه هايي از قبيل شبيه سازي حفاري، اسمارت کلمپ و استفاده از پهپادها در شناسايي چالش هاي خطوط لوله امضا شده است. دراين رويدادنفتي، تفاهمنامه همکاري نوآوري و فناوري ديگري نيزبا رويکردتحقق صنعت نسل چهارم وفعاليت هاي استارت آپي باموضوع واقعيت افزوده درسکوهاي نفتي، با شرکت دانش بنيان «بهار وصف گستران نماي نوين»ويک تفاهمنامه ديگرنيز باشرکت استارت آپ«بيزبورد»امضا شد. موضوع ديگر، تفاهمنامه همکاري، نوآوري وشتاب دهي امضا شده بين شرکت نفت فلات قاره ايران وگروه استارت آپ «تيزنگرپايش» نيز مربوط به رويکردخلق ايده استارت آپي باموضوع سامانه هوشمند مانيتورينگ ماهواره اي است. درادامه دو تفاهمنامه ديگرميان شرکت نفت فلات قاره ايران و شرکت هاي دانش بنيان «پارس پرداز» وشرکت «دانش تامين نانوساختار آويژه» با نام تجاري نانوساو با رويکرد تحقق صنعت نسل چهارم فعاليت هاي استارت آپي و دانش بنيان امضا شد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان
مسئول ايمني و آتش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان از برگزاري مانورايمني، امداد ونجات براي کارکنان اين منطقه در مرکز انتقال نفت شهيد شمعوني(عبدالخان) خبر داد. شهرام سپهرنيا هدف از برگزاري اين مانور را چگونگي مقابله با خطرها و واکنش درشرايط اضطراري عنوان و اظهارکرد: در جريان اين مانور يک روزه، نيروهاي امداد و نجات مرکز انتقال نفت شهيدشمعوني، شبيه سازي حريق و آمادگي براي رويارويي باشرايط بحراني را تمرين كردند. وي تقويت آمادگي نيروهاي امدادي به هنگام بروزبحران و آتش سوزي هاي احتمالي را از ديگر اهداف اين مانور عنوان کرد. سپهرنيا با اشاره به توجه به مواردي همچون سرعت عمل و تصميم گيري صحيح کارکنان نيروهاي امدادي در شرايط واقعي، نتايج به دست آمده در انجام اين مانور را رضايت بخش خواند. به گفته وي، در اين مانور نيروهاي بهره بردار، اچ اس اي، ابزار دقيق، مکانيک، همچنين برق، حراست، رستوران، شرکت داشتند و مقابله با آتش همچنين استفاده از تجهيزات و بررسي پيامدهاي وقوع حوادث را در شرايط شبيه سازي شده تمرين کردند.
مجتمع گاز پارس جنوبي
سرپرست امورهماهنگي ونظارت برتوليد مجتمع گازپارس جنوبي، از کنترل مداوم اين مديريت برچگونگي وميزان توليد ميعانات گازي خبر داد. علي احمدي تصريح کرد: امورهماهنگي ونظارت برتوليد مجتمع گاز پارس جنوبي با پايش لحظه اي آخرين وضعيت توليد محصولات مجتمع، پيش بيني مناسبي از وضع توليد ميعانات گازي به اموربين الملل شرکت ملي نفت ايران به عنوان کارگزارفروش براي تخليه به موقع مخازن ذخيره سازي ارائه مي دهد. وي گفت: براين اساس، به منظوربرداشت ميعانات گازي ازهمه پالايشگاه ها و ارسال آن براي مشتريان برنامه مدوني انجام مي شود. احمدي بابيان اين که مجتمع گاز پارس جنوبي، گازطبيعي وهمه محصولات کليدي را به صورت پايدار، ايمن وبي وقفه توليد مي کند، افزود: درفصل سرما نيز توليد مستمر گازبراي تامين گاز مورد نيازکشور در اين مجتمع ادامه دارد. سرپرست امورهماهنگي ونظارت برتوليد مجتمع گازپارس جنوبي با تاکيد برآمادگي کامل پالايشگاه هاي مجتمع گاز پارس جنوبي براي تامين گاز مورد نياز کشور در فصل زمستان اظهار کرد: امسال عمليات تعميرات اساسي با تلاش شبانه روزي واحدهاي عملياتي وپشتيباني، طبق برنامه زمان بندي و با تحقق اهداف بازرسي فني، با موفقيت انجام شد. وي تاکيد کرد: با وجود محدوديت هاي بين المللي، اقدام هاي موثر و پيشگيرانه در حوزه تعميرات اساسي پالايشگاه ها، با باتوجه به ماموريت مهم مجتمع گاز پارس جنوبي براي برداشت حداکثري ازمنابع مشترک و سهم بيش از70درصدي گازدرتامين سبد انرژي کشور انجام شده است.
آرامش، واژه اي است که خيلي ها را به دنبال خود کشانده است. برخي آن را گم کرده اند و برخي ديگر خواهان مقدار بيشتري از آن هستند، اما آرامش در کجا يافت مي شود و اگر آن را گم کرده ايم بايد در کجاي اين عالم دنبالش بگيرديم. در هشت شماره پيشين، آرامش را از منظر آموزه هاي ديني بررسي کرديم و اين بار به مبحث بخشش پرداخته ايم.
بخشش و بخشندگي به دو صورت ممکن است مطرح شود؛ گاهي بخشندگي در حوزه مسائل مالي تبيين شده به معناي سخاوت است. اين صفت به کسي اطلاق مي شود که از مال خود (به معناي عام) گذشت و آن را انفاق و ايثار کند. در اين رابطه مضامين فراواني وجود دارد که تنها به يک نمونه بسنده مي شود. رسول خدا(ص) فرمود: سخاوت موجب مي شود که فرد بخشنده نزد اهل آسمان و زمين محبوب شود: «فرد سخي محبوب است در آسمان ها، محبوب است در زمين، از خاک پاک آفريده شد و اشک دو چشمش از آب کوثر خلق شد.»
گونه دوم صفتِ بخشندگي در ارتباط با پليدي ها، حق کشي ها و رفتارهاي ظالمانه ديگران معنا پيدا مي کند. در اينجا بخشش معادل عفو، غفران و گذشت قرار مي گيرد. نسبت ميان دو معناي بخشش، عام و خاص مطلق است؛ به اين معنا که فرد سخي، اهل گذشت هم هست، اما ممکن است شخصي از ظلمي که به او شده بگذرد، اما از مال خود گذشت نکند. اين نسبت شاهد قرآني هم دارد؛ آنجا که عفو از مصاديق انفاق محسوب شده است، در آيه 219 سوره بقره آمده است:
وَيَسْأَلُونَکَ مَاذَا يُنفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ؛ و از تو مىپرسند: چه چيزى انفاق كنند؟ بگو: عفو.
بخشش چه به معناي انفاق و چه به معناي غفران، آرامش زاست. فردي که اهل انفاق و مغفرت است، از اين رهگذر براي خود رضايتمندي و آرامش دروني فراهم مي کند. پيوند ميان بخشش و آرامش به گونه هاي مختلف در مضامين ديني موج مي زند که مي توان به نمونه هايي اشاره کرد: آيات 261 به بعد از سوره بقره با محور قرار دادن بخشش، ابعاد متنوعي را از صفت بخشندگي به زيبايي تبيين مي کند. اين آيات بعد از ماجراي زنده کردن چهار مرغ توسط ابراهيم خليل(ع) و حصول آرامش قلبي براي ابوالانبياء آغاز مي شود و حدود 20 آيه ادامه مي يابد و در بين مسئله حکمت و خير کثير هم به صحنه مي آيد.
در اين بين به اين نکته والا اشاره مي شود که کسي که اهل بخشش بود و همانند اسم رحمانِ خدا، بخشندگي خود را همراه با منت و آزار نکرد، دو پاداش به او داده مي شود؛ اجري در آخرت و احساسي لذتبخش در دنيا که نام آن آرامش است. به تعبيري خداوند ترس و اندوه را از وجود او برمي گيرد و شادي و آرامش را نثار وي مي کند، در آيه 262 سوره بقره آمده است:الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فىِ سَبِيلِ اللَّهِ ثُمَّ لَا يُتْبِعُونَ مَا أَنفَقُواْ مَنًّا وَ لَا أَذًى لَّهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَ لَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لَا هُمْ يَحْزَنُون؛ کساني که اموال خود را در راه خدا انفاق مي کنند، سپس در پي آنچه انفاق کرده اند، منت و آزاري روا نمي دارند، پاداش آنان برايشان نزد پروردگارشان [محفوظ] است و بيمي بر آنان نيست و اندوهگين نمي شوند.در ادامه اين مجموعه آيات به افزايش برکت بعد از بخشش اشاره مي شود؛ آنان که دارايي خويش را مي بخشند و از اين طريق رضايت حق مي جويند، در نفس خويش حالت «تثبيت» يافته خداوند بر رزقشان مي افزايد: وَ مَثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ وَ تَثْبِيتًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ كَمَثَلِ جَنَّةِ بِرَبْوَةٍ أَصَابَهَا وَابِلٌ فَاتَتْ أُكُلَهَا ضِعْفَيْن فَإِن لَّمْ يُصِبْهَا وَابِلٌ فَطَلٌّ وَ اللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِير و مَثَل [صدقات] کساني که اموال خويش را براي طلب خشنودي خدا و استواري روحشان انفاق مي کنند، همچون مَثَلِ باغي است که بر فراز پشت هاي قرار دارد [که اگر] رگباري به آن برسد، دوچندان محصول برآورد و اگر رگباري هم بر آن نرسد، باران ريزي [براي آن بس است] و خداوند به آنچه انجام مي دهيد، بيناست.
در آيه شريفه به دنبال انفاق، «تثبت نفس» مطرح شده است. اين حالت معادل استواري نفس و استحکام درون است، اما سؤال اين است که استحکام نفس چگونه حاصل مي آيد؟ يکي از پاسخ هاي برجسته اي که دانشمندان ارائه کرده اند، اينکه سکونت و اطمينان نفس عامل مهم ثبات و استحکام دروني است. نمونه سوم از آيات قرآني که به پيوند مبارک بخشش و آرامش اشاره مي کند، در ارتباط با «مخبتين» مطرح است. تفاسير در باب معناي مخبتين ديدگاه هاي متفاوتي دارند که شامل موارد ذيل مي شود: متواضعين، مخلصين، مطيعين، خاشعين، مشتاقين، مجتهدين و مطمئنين، اما بيشتر به معناي اطمينان و آرامش اشاره دارند.خداوند پس از آنکه به اهل آرامش بشارت مي دهد ـ و پيداست که بشارت دادن خدا هم موجب آرامشي افزون مي شود ـ چهار ويژگي براي آنان بيان مي کند؛ هرگاه اسم خدا به ميان آيد، از عظمت او قلبشان به هراس مي افتد، تحمل آنها در گرفتاري ها بالاست، اهل اقامه نمازند و سرانجام اينکه صفت بخشش در آنها برجسته است.
کسي که خدا را پذيرفت و حضور او را در زندگي خويش احساس کرد، همانند او رفتار مي کند. خداوند اولين نام خود را بعد از اسم شريف الله، رحمان گذارده است.
مؤمن از اين نام زيباي خدا الگو گرفته، اهل بخشش مي شود و از اين طريق ايمان خود را به خدا نشان مي دهد و آن را به اثبات مي رساند.يکي از معضلاتي که انسان ها را مي فشارد و بر آنها باران دلهره و تنش مي باراند، نداشتن معنا براي زيستن خويش است. درد بزرگ انسان معاصر اين است که نمي داند براي چه چيزي زندگي مي کند؟ چرا اينجاست؟ مقصود از زندگي چيست؟ معناي راستين حيات در اين چند روز دنيا در کدام راز مهم نهفته است؟ مي دانيم که در مکاتب مختلف پاسخ هاي متعددي به اين پرسش سرنوشتساز داده اند. پاسخي هم بر اساس نگاه آفريننده هستي مي توان ارائه کرد.
ادامه دارد...
از آنجا که امامان معصوم(عليهم السلام) برترين نمونه و اسوه کامل صفات عاليه انساني بودند، رفتار آنان در همه ابعاد مي تواند براي پيروانشان درس آموز باشد.
برنامه ريزي صحيح در زندگي موجب رشد اقتصادي و از زير ساخت هاي توسعه اجتماعي و بالندگي اقتصادي يک جامعه محسوب مي شود. در سيره امام حسن عسکري(ع) در اين رابطه نکات قابل توجهي وجود دارد که در ذيل نمونه اي از آن را مي خوانيم:
محمد بن حمزه سروري مي گويد: توسط ابوهاشم جعفري - که با هم دوست بوديم - نامه اي به محضر امام حسن عسکري (ع)نوشته و درخواست کردم که آن حضرت دعا کند تا خداوند متعال در زندگي من گشايشي ايجاد بفرمايد. وقتي که جواب را توسط ابوهاشم دريافت کردم، آن حضرت نوشته بود: «مات ابن عمک يحيي بن حمزة و خلف ماة الف درهم و هي وارده عليک، فاشکرالله و عليک بالاقتصاد و اياک و الاسراف، فانه من فعل الشيطنه؛ پسر عمويت يحيي بن حمزه از دنيا رفت و مبلغ صد هزار درهم ارث باقي گذاشت و اين درهم ها بر تو وارد مي شود (به ارث به تو مي رسد) پس خدا را سپاسگزاري کن و بر تو باد به ميانه روي، و از اسراف بپرهيز که اسراف از رفتارهاي شيطاني است.»بعد از چند روزي، پيکي از شهر حران آمده و اسنادي مربوط به دارايي پسر عمويم به من تحويل داد. من با خواندن نامه اي که بين آن اسناد وجود داشت، متوجه شدم که پسرعمويم يحيي بن حمزه دقيقا همان روزي فوت کرده است که امام(ع) آن خبر را به من داد.به اين ترتيب از تنگدستي و فقر رهايي يافته و بعد از اداي حقوق الهي و احسان به برادرهاي ديني ام، طبق دستور امام (ع) زندگي خود را بر اساس ميانه روي تنظيم و از اسراف و ولخرجي پرهيز کردم و به اين ترتيب زندگي ام سامان يافت؛ در حالي که در گذشته فردي مبذر و اسراف کار بودم.
محمد بن علي مي گويد: زماني بر اثر تهيدستي کار زندگي بر ما سخت شد. پدرم گفت: بيا با هم نزد امام حسن عسکري(ع) برويم. مي گويند او مردي بخشنده است و به جود و سخاوت شهرت دارد. گفتم: او را مي شناسي؟ گفت: نه، او را هرگز نديده ام.
با هم به راه افتاديم. در بين راه پدرم گفت: چقدر خوب است که آن بزرگوار دستور دهد به ما 500 درهم بپردازند! تا با آن نيازهايمان را برطرف کنيم. دويست درهم براي لباس، دويست درهم براي پرداخت بدهي و صد درهم براي مخارج ديگر!من پيش خود گفتم: کاش براي من هم سيصد درهم دستور دهد که با صد درهم آن يک مرکب بخرم و صد درهم براي مخارج و صد درهم براي پوشاک باشد تا به کوهستان (در اطراف همدان و قزوين) بروم. هنگامي که به سراي امام رسيديم، غلام آن حضرت بيرون آمده و گفت: علي بن ابراهيم و پسرش محمد وارد شوند.
چون وارد شده و سلام کرديم، امام به پدرم فرمود: «يا علي! ما خلفک عنا الي هذا الوقت؟اي علي! چرا تا کنون نزد ما نيامده اي؟»
پدرم گفت: اي آقاي من! خجالت مي کشيدم با اين وضع نزد شما بيايم.
وقتي از نزد آن حضرت بيرون آمديم، غلام آمده و کيسه پولي را به پدرم داد و گفت: اين پانصد درهم است، دويست درهم براي پوشاک، دويست درهم براي بدهي و صد درهم براي مخارج ديگر.
آنگاه کيسه اي ديگر درآورده و به من داد و گفت: اين سيصد درهم است، صد درهم براي خريد مرکب و صد درهم براي پوشاک و صد درهم ديگر براي ساير هزينه ها، اما به کوهستان نرو بلکه به سوراء برو....
در راستاي برگزاري هشتمين دوره مسابقات قرآن کريم، اذان، نهج البلاغه و مهدويت ويژه کارکنان و همسران و پنجمين دوره مسابقات قرآن کريم ويژه فرزندان کارکنان صنايع پتروشيمي منطقه ماهشهر، نشست هم انديشي و هم افزايي با حضور رابطين قرآني صنايع در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي برگزار شد.
محمد حلافيان، دبير جلسه و معاون فرهنگي حوزه بسيج شهيد تندگويان شرکت ملي صنايع پتروشيمي در اين هم انديشي که روز دوشنبه (25 آذر) برگزار شد، گفت: اين نشست براي نخستين بار است که با حضور حداکثري رابطين قرآني شرکت ها برگزار مي شود و اين مسئله نشان از همت و سعي دبيرخانه مسابقات و همچنين امور قرآني حوزه بسيج صنايع پتروشيمي دارد.
بناست با همکاري و همراهي مديران عامل و واحد هاي فرهنگي صنايع از جمله ستادهاي اقامه نماز، پايگاه هاي مقاومت بسيج و روابط عمومي شرکت ها، اقدام هاي ممتازي براي ارتقاي سطح قرآني کارکنان و خانواده هاي آنان در سال 98 و سال هاي آتي انجام شود.وي در اين نشست، ضمن ارائه توضيحاتي در خصوص آيين نامه مسابقات و پاسخ به ابهام ها و پرسش هاي رابطين، تاکيد کرد: رابطين بايد ضمن برنامه ريزي مدون و در جريان قرار دادن مسؤولان مربوطه در شرکت محل فعاليت در خصوص مصوبات جلسه، نسبت به برگزاري برنامه هاي معارف قرآني اقدام هاي قابل قبولي انجام دهند تا امسال شاهد يک انقلاب قرآني در صنايع پتروشيمي باشيم.
شهيد عبدالرسول ماخوذي متولد 1338در شهر آبادان بود و سال 1361همکاري خود را با شرکت ملي نفت ايران آغاز کرد. شهيد ماخوذي در تاريخ 23 تير 1361 در منطقه شلمچه بر اثر اصابت ترکش به درجه رفيع شهادت نائل آمد. برادر اين شهيد درباره وي مي گويد: «شهيد عبدالرسول ماخوذي فردي دلير و شجاع بود و در جريان مبارزات ضد رژيم شاهنشاهي و در جبهه ها از خود فداکاري هاي بسيار زيادي نشان داد، به طوري که در ميان همرزمانش خاطرات فراواني در اين باره بر جاي گذاشته است.»
امام هادي(ع) فرمود: شخصيت خود را محترم شمار و تملق مکن، چون تملق موجب سوءظن مي گردد، زماني که برادرت را مورد وثوق يافتي از تملق احتراز کن و نسبت به او حُسن نيّت داشته باش.
(محجّة البيضاء، ج. 5، ص. 283)
مجموعه «همسفر با يک عابر» که دفتر نخست آن سال 1398 توسط نشر تيماس منتشر شده است، رسالتش بيان رازها و پشت صحنه هاي زندگي يوسف پيامبر(ع) است. تمام توقف هاي زندگي، يک نشانه است. پيامش اين است که در «جايي از حد گذرانده ايد و در چيزي زياده روي کرده ايد». اگر اندکي انديشه کنيد و آنجا را بياييد و سعي کنيد به نقطه تعادل بازگرديد، مسير زندگي تان باز مي شود. آرام باشيد؛ نه با کسي دعوا کنيد و نه با ديگري دست به يقه شويد. فرافکني نکنيد و با ديگران چالش نداشته باشيد. شيوه ارائه مطالب در اين مجموعه به اين منوال است که در ابتدا، هر آيه به همراه مضمون آن ذکر شده است.
سپس ذيل هر آيه، عبرت ها، مثال ها و تمرين هايي که راهنماي مخاطبان براي عينيت بخشي به يک زندگي زيبا و نيل به آرامش و پيروزي حقيقي است، بيان شده است.
دَخَلَ رَسولُ اللّهِ (ص) عَلى رَجُلٍ يَعودُهُ وَ هُوَ شاکٍ فَتَمَنَّى المَوتَ، فَقالَ رَسولُ اللّهِ (ص):
لا تَتَمَنَّ المَوتَ فَاِنَّکَ اِن تَکُ مُحسِناً تَزدَد اِحساناً اِلى اِحسانِکَ وَ اِن تَکُ مُسيئاً فَتُؤَخَّرُ تُستَعتَبُ فَلا تَمَنَّوُا المَوت: رسول خدا (ص) نزد مردي رفت تا از او عيادت کند؛ او از بيماري شکايت داشت و آرزوي مرگ مي کرد.
رسول خدا (ص) به او فرمود:
آرزوي مرگ نکن؛ زيرا اگر نيکوکار باشي، [با زنده بودن] نيکي اي به نيکي هايت افزوده مي شود و اگر گناهکار باشي فرصت مي يابي از گناهانت عذرخواهي کني؛ پس آرزوي مرگ نکنيد.
دَخَلَ رَسولُ اللّهِ (ص) عَلى رَجُلٍ يَعودُهُ وَ هُوَ شاکٍ فَتَمَنَّى المَوتَ
پيغمبر به عنوان عيادت رفتند سراغ يکي از مسلمان ها که مريض بود و شکايت داشت؛ لابد دردي، مشکلي، چيزي داشته. به پيغمبر گفت: «آقا! دلم مي خواهد زودتر مرگم فرا برسد».
فَقالَ رَسولُ اللّهِ (ص): لا تَتَمَنَّ المَوتَ فَاِنَّکَ اِن تَکُ مُحسِناً تَزدَد اِحساناً اِلى اِحسانِک
پيغمبر فرمود: آرزوي مرگ نکنيد، دعا براي مرگِ خودتان نکنيد؛ اگر شما آدمِ خوبي هستيد، وقتي [شما] ان شاءالله چند سال ديگر و جوانهايتان ان شاءاﷲ شصت هفتاد سالِ ديگر زنده مانديد، طبعاً بر احسانِ خودتان خواهيد افزود، کفه حسنات خودتان را سنگين خواهيد کرد.
اگر اين زندگيِ طولاني زحماتي دارد و مشکلاتي و خطر، اين حُسن را هم دارد که اگر انسان اهل احسان باشد، اهل تقوا باشد، کفه حسنات خودش را روز به روز افزايش مي دهد.
وَ اِن تَکُ مُسيئاً فَتُؤَخَّرُ تُستَعتَبُ فَلا تَمَنَّوُا المَوت
آمديم و شما گناهکاري و مسلِم نيستي؛ اجلِ تو را عقب مي اندازند تا تو عذرخواهي کني.
تُستَعتَب، يعني همين که در دعاها هست: لَکَ العُتبي؛ عذرخواهي کردن، معذرت خواهي کردن.
عمرت به تأخير مي افتد و اين فرصت وجود دارد که انسان عذرخواهي کند.
پس فرصتِ حيات، فرصتِ خوبي است؛ مرگ را آرزو نکنيد!
امام علي (ع) فرمود: أَزْرَى بِنَفْسِهِ مَنِ اسْتَشْعَرَ الطَّمَعَ وَ رَضِيَ بِالذُّلِّ مَنْ كَشَفَ عَنْ ضُرِّهِ وَ هانَتْ عَلَيْهِ نَفْسُهُ مَنْ أَمَّرَ عَلَيْهَا لِسَانَهُ.
آن كه جان را با طمع ورزى بپوشاند، خود را پست كرده و آن كه راز سختى هاى خود را آشكار سازد، خود را خوار كرده و آن كه زبان را بر خود حاكم كند، خود را بى ارزش كرده است.
نهج البلاغه، ترجمه محمد دشتي، حکمت دوم
نیم نگاهی به روابط نفتی ایران و روسیه پیش از اکتشاف
علي بهرامي- نفت در ايران تاريخ پر فراز و نشيبي دارد و بر خلاف آنچه گفته مي شود، با اکتشاف نفت در منطقه مسجدسليمان آغاز نمي شود، بلکه چند دهه پيش از اينکه عوامل دارسي (مرد انگليسي متنفذي که حتي يک بار هم وارد خاک ايران نشد) هم ايرانيان از نفت استفاده مي کردند و هم رويدادهاي بسيار زيادي درباره نفت و حتي احداث خط لوله نفتي در ايران به وقوع پيوسته است. ايرانيان مشتري و مصرف کننده ثروتي بودند که آن ثروت چند دهه قبل، جزيي از سرزمين ايران بود و شکست در جنگ هاي ايران و روس در دوران فتحعلي شاه قاجار، آن ثروت عظيم را دو دستي به دامان تزارها انداخت. جدال انگليس و روسيه بر سر منافع شان در ايران هميشه خواندني و عبرت آموز است و البته تاسف انگيز. اين بار تلاش کرديم شرح مختصري از حضور نفتي روس هاي دوران تزار در ايران را پيش از اينکه چاه شماره يک فوران کند، روايت کنيم.
چند دهه از دو قرارداد فاجعه بار گلستان(1192 خورشيدي) و ترکمن چاي(1206خورشيدي) مي گذشت که صنعت نفت بر پايه چشمه هاي قديم نفتي شهر ايراني تبار «باکو»، به وسيله روسيه تزاري که حالا صاحب اين شهر شده بود، پا گرفت. ايرانيان نفت را تا پيش از کشف آن در منطقه مسجدسليمان توسط عوامل دارسي، از روسيه و براي مصارف روشنايي وارد مي کردند. براي ايرانيان دوران قاجار، قفقازشمالي و روسيه، گذرگاهي محسوب مي شد که آنها را به قاره سبز و نقاط ديگر دنياي آن زمان مي رساند. از اين رو اين دو سرزمين از نظر ژئوپوليتيک، سرزمين هاي مهمي براي کشورمان محسوب مي شدند. چند دهه بود که اگر چه نور روشنايي هاي چراغ هاي نفت سوز روسيه به ايران نرسيده بود، اما آوازه اش در کاخ ناصرالدين شاه قاجار شنيده مي شد و بالاخره از طريق دربار قاجار و ميل شاهي به روشنايي نفتي، ما وارد کننده يک کالاي مهم و راهبردي از باکو شديم تا ايران را روشنايي ببخشيم.
رابرت نوبل و لودويگ نوبل دو برادر سوئدي بودند که جايزه نوبل همه ساله به نام آنها برگزار مي شود. پدر اين دو برادر امانوئل نوبل نام داشت که با مهاجرت به روسيه براي ارتش اين کشور تسهيلات جنگي جديد مي ساخت. آنها همچنان در روسيه با فراز و فرودهايي به ساخت تسليحات جنگي مشغول بودند تا بر اساس نوشته کتاب «خون خاک» براي يکي از تفنگ هايشان نياز به چوب گردو پيدا کردند. رابرت نوبل براي خريد اين چوب به باکو رفت اما چيزي که چشمش را گرفت، نفت بود نه چوب درخت گردو. رابرت با 25 هزار روبل که از برادرش لودويگ قرض مي گيرد، در با کو پالايشگاهي مي سازد که نفت را تصفيه و به سن پترزبورگ منتقل مي کرد. برادران نوبل صنعت پالايش را گسترش دادند و با تصفيه نفت باکو، فراورده هاي مختلفي را به قسمت هاي اروپايي کشور پهناور روسيه ارسال مي کردند.
باز هم بر اساس نوشته کتاب «خون خاک»، لودويگ نوبل به سلطان نفت باکو ملقب مي شود.«او آزمايشگاه نفت يابي، رگه شناسي و اکتشاف مجهزي در پالايشگاه خود تاسيس کرد. کمپاني وي به زودي به شرکت بزرگي تبديل شد که واردات از نفت از آمريکا را محدود کرد. مدتي بعد لودويک نوبل کشتي هاي داراي مخازن بزرگ براي حمل نفت ابداع و اختراع کرد که نفت را به مخازن ريخته و به مقصد مي رساندند و از آنجا با تلمبه به مخازن ساحلي انتقال مي داد. دانيل برگن نام اولين کشتي نفتکش درياي خزر را که لودويک نوبل نفت خود را با آن انتقال مي داد، «زرتشت» مي نامد. اين نام گذاري بسيار هوشمندانه و تيزهوشانه و حاکي از سپاسگزاري معنوي و دروني صنعتگر سوئدي از زرتشت، پيامبر باستاني ايران بود که آتشکده بزرگ او در بادکوبه (باکو) و شعله جاويدان آن، موجب الهام صنعتگران نفت براي يافتن اين ماده کم نظرير جهان شده بود».
کار پالايشگاه نوبل حسابي سکه شده بود و کم کم نام و شهره اي جهاني پيدا کرد. توسعه بيشتر و توليد بالاتر پالايشگاه نوبل، فعاليت کارگران بسيار بيشتري را طلب مي کرد. به سبب همسايگي و وضعيت معيشتي بسيار نامطلوب ايرانيان در دوران ناصري، کارگران ايراني براي کار در پالايشگاه نوبل و صنايع نفتي قفقاز روسيه يعني منطقه اي که دوراني نه چندان دور از مجموعه سرزمين هاي ايران محسوب مي شد، رغبت نشان دادند. اسناد نشان مي دهد، استقبال ايرانيان از کارگري در صنايع نفتي قفقاز به حدي بوده است که کارگراني از نواحي مرکزي، شرقي و غربي ايران نيز به آن منطقه روانه شدند. به نوشته کتاب خون خاک گزارش هايي در بايگاني هاي وزارت خارجه روسيه وجود دارد که آمارهاي دقيقي از حضور ايرانيان در صنايع نفت قفقاز مي دهد« در سال 1270 خورشيدي کنسولگري روسيه در تبريز فقط 25855 ويزاي ورود به روسيه به ايرانيان داوطلب که اغلب از دهقانان فقير بود، داد. بهاي ويزا بسيار ارزان بود و در سال 1282 خورشيدي اين رقم به 32866 رسيد. سال بعد تعداد ويزاهاي صادر شده در تبريز و اروميه از رقم 54846 گذشت».
تقريبا تمامي ايرانيان نفت روشنايي خود را از روسيه وارد مي کردند. محل ورود اين نفت فقط از طريق آذربايجان ايران نبود بلکه عشق آباد، ديگر شهر ايراني تباري که تزارها آن را مانند باکو جز خاک خود در آورده بودند نيز، نقطه ورود نفت روسيه به ايران شده بود و پهنه هايي چون خراسان را در بر مي گرفت. اگر بندر انزلي نقطه پخش نفت روسي در غرب ايران شده بود، روس ها از طريق بندر«کرانوداسک» در شرق خزر نفت را به عشق آباد و بندر گز ارسال مي کردند و از اين دو بندر، شرق ايران نيز روشنايي چرغ هايش را از نفت روسيه مي گرفت. در زمينه نفوذ نفت روسيه که از قفقاز تامين مي شد، در کتاب تاريخ اقتصادي ايران نوشته چالز عيسوي آمده است: «بنابر گزارش آ. ميللر کنسول روسيه در سيستان، نفت سفيد روسيه در سيستان و نواحي اطراف آن بدون رقيب و ميزان آن در حال افزايش بود. کنسول انگليس در خراسان و سيستان نيز گزارش داده که نفت سفيد روسيه که از طريق عشق آباد وارد ايران مي شود طرفداران و مصرف کنندگان بي شمار دارد و تمام خراسان را به انحصار خود درآورده است.»
صدور نفت روسيه به ايران آن هم در ابعادي بسيار وسيع تر، خواست و تمناي دولت تزاري بود. البته دولت روسيه تزاري در اين خواسته اش توقف نداشت و روياهاي بزرگتري را در سر مي پروراند و به دنبال بازارهايي در هند و خاور دور بود. اينها ميسر نمي شد مگر با احداث خط لوله نفت از قفقاز به خليج فارس و درياي عمان. چنانکه در کتاب خون خاک آمده است: «آ. اي. لومينستکي ديپلمات و مامور وزارت امور خارجه روسيه تزاري که در سال هاي واپسين قرن نوزدهم و اوايل قرن بيستم ميلادي بارها به ايران سفر کرده بود در يادداشت هاي خود مباهات مي کرد که بدون شکر روسي، ايرانيان قادر به نوشيدن چاي خود نخواهند بود و بدون نفت روسي سراسر ايران غرق ظلمت خواهد شد». روس ها براي احداث خط لوله نفت از قفقاز به درياي عمان استدلال جالبي داشتند، اين استدلال را چارلز عيسوي در کتاب تاريخ اقتصادي ايران به اين صورت ذکر کرده است: «در سال 1884 ميلادي مهندس معروف روسي، پالاشکوفسکي که فعاليت هاي گسترده تجاري – اقتصادي در ايران داشت، ضمن تاکيد بر اهميت استانبول به عنوان يک مرکز مواصلاتي مهم، آن شهر را در حيطه نفوذ رقباي غربي روسيه دانسته و معتقد بود در استانبول، روسيه با تمام دنيا سر و کار دارد اما در ايران است که روسيه مي تواند از طريق درياي عمان به اقيانوس هند دسترسي يابد و فقط با انگليس روبرو ست». اين طرح به شدت دنبال مي شد، اما چنانکه در اسناد آمده است، روس ها مشاهده کردند که نفت سفيد در تمام ايران به شيوه هاي مختلفي پخش مي شود حتي با «کاروان هاي شتر»، پس کم کم از اجراي طرح در سال هاي 1899 و 1900 منصرف شدند. شايد دليل اين انصراف که در کتاب تاريخ اقتصادي ايران ذکر شده است، کمي معقولانه به نظر برسد. «اين طرح به دلايل بسيار مسکوت ماند، زيرا هزينه آن بسيار سنگين، سود آن غير کافي و از نظر امنيتي و سياسي نيز کشور ايران محيط مناسب و در خور اطمينان براي يک سرمايه گذاري بدان سنگيني نبود».
سال 1901 ميلادي يک بار ديگر اين طرح مطرح شد، اما حالا ديگر پاي يک انگليسي به نفت ايران باز شده بود. دارسي، سه ماه زودتر از عقد هر گونه قراردادي درباره احداث خط لوله روسيه به درياي عمان، يک قرارداد محکم با قاجاري ها بسته بود. پس روس ها هم دست به کار شدند تا هر چه سريعتر از خوان پهن شده ايران، نعمتي بردارند اما چنانکه تاريخ گواهي مي دهد روس ها دودل بودند. اين دو دلي روس ها ادامه داشت تا اينکه آرگيروپولو، سفير روسيه در ايران، با استدلال هايي در برابر احداث خط روله نفتي روس ها در ايران مخالفت کرد. در اين باره در کتاب تاريخ اقتصادي ايران آمده است: «آرگيروپولو به مخالفت برخاست، زيرا او اوضاع ايران را خطرناک مي ديد. مظفرالدين شاه مانند پدرش لايق نبود و نمي توانست اوضاع را تحت نظارت داشته باشد. آرگيروپولو واهمه خود را بيان داشت که احداث خط لوله در ايران خطرناک است. هيچ دور نيست که عده اي داوطلب و تبهکار با کار گذاشتن ديناميت يا باروت در نقطه اي دور افتاده و در دل شبي تاريک لوله را منهدم کنند». البته با اين مخالفت کار تمام نشد و دولت روسيه همچنان بر احداث خط لوله مذکور اصرار کرد تا اينکه در زمستان 1281 خورشيدي، امتياز احداث خط لوله نفت سفيد مورد تاييد شاه قرار گرفت، اما کش و قوس هاي فراواني پيش آمد تا اينکه احداث اين خط لوله منتفي شد. چارلز عيسوي، نويسنده کتاب تاريخ اقتصادي ايران، دلايل قابل توجهي را براي سستي روسيه درباره احداث اين خط لوله را بيان مي کند: «1-جريان کند و فرساينده بروکراسي در روسيه و ترديدهاي مداوم شاه و صدراعظم و مقامات ايراني، امتيازنامه را به دست زمان سپرد 2-کشف منابع جديد نفت در هند، اندونزي، آسام، برمه و وضعيت بحراني چاه هاي نفت باکو 3-حوادث امنيتي که در باکو رخ داد، از جمله جنگ خونين ارامنه و مسلمانان باکو 4-ورود محموله کلان نفت سفيد آمريکا از بندر نيويورک تا بنادر خليج فارس، احداث خط لوله روسيه در ايران را منتفي کرد». با همه اين احوال تا پيش از کشف نفت در مسجدسليمان بيش از 96 درصد مصرف نفت ايران در انحصار صادرکنندگان نفت باکو بود. تا اينکه جنگ جهاني اول شعله کشيد، نفت در خوزستان پيدا شد و بعد از آن کم کم همه تاسيسات نفتي و صدور نفت روسي به ايران در افق تاريخ محو شد.
منابع:
1-خون خاک، نوشته خسرو معتضد، جلد اول
2-تاريخ اقتصادي ايران، نوشته چارلز عيسوي، ترجمه يعقوب آژند
مدير مرکز موزه ها و اسناد وزارت نفت در دانشگاه هنر: (بخش دوم)
علي بهرامي 200 موزه نفتي در جهان وجود دارد و کشور ايران که يکي از قديمي ترين هاي صنعت نفت جهان و اولين در منطقه است، نيز تعلل را کنار گذاشته و چند سالي مي شود که به قافله موزه داران نفتي و حافظان ميراث صنعتي پيوسته است. کاري که علاوه بر ابعاد بسيار اثرگذار تاريخي، فرهنگي و هنري اش، پيوند ناگسستني با مسووليت هاي اجتماعي تعريف شده در صنعت نفت دارد. اکنون 30 نقطه از صنعت بزرگ نفت در ايران براي موزه شدن، برگزيده شده و چند موزه نيز تاکنون به بهره برداري رسيده است. راه مرکز موزه ها و اسناد وزارت نفت، راه و افقي روشن است که در صورت رسيدن به تمام اهداف خود يکي از ماندگارترين فعاليت هاي صنعت نفت را در ميهن مان رقم خواهد زد. در هفته اي که گذشت، بخش نخست سخنراني اکبر نعمت الهي، مدير مرکز موزه ها و اسناد وزارت نفت را که در دانشکده حفاظت و مرمت دانشگاه هنر تهران به مناسبت هفته پژوهش انجام شد، خوانديد. اينک و در بخش دوم و پاياني اين سخنراني تفصيلي، با ابعاد ديگري از وضعيت موزه هاي نفت و حفظ ميراث صنعتي در صنعت نفت آشنا خواهيد شد.
اکبر نعمت الهي، مدير مرکز موزه ها و اسناد وزارت نفت گفت: تاکنون دو موزه اولويت هاي تعريف شده شهر موزه آبادان را افتتاح کرده ايم. نخستين موزه آبادان و در واقع نخستين موزه افتتاح شده مديريت موزه ها و اسناد صنعت نفت، موزه بنزين خانه آبادان است. انگليسي ها براي اينکه خودروهاي خود و مديرانشان را استفاده کنند، به سوخت نياز داشتند، به همين دليل اين پمپ بنزين را در سال 1927 ميلادي در آبادان ساختند. اين ساختمان به مرور زمان تخريب شد تا اينکه ما با پيدا کردن عکس هايي از ساختمان، با مهندسي معکوس، آن را با همان آجرهاي لندني و بغدادي مرمت و بازسازي کرديم، حتي مخازن پرچي و ساير تجهيزات آن نيز در موزه موجود است. همچنين تمام پمپ هاي قديمي که از سال 1927 تا به امروز مورد استفاده ايرانيان بوده، در موزه بنزين خانه در معرض ديد علاقه مندان قرار گرفته است. در موزه بنزين خانه، حتي موزاييک هاي قديمي هم بازسازي شده اند و قالب گيري جديد به شکل و فرم موزاييک هاي قديمي انجام شده تا ساختمان به همان شکل اوليه خود مرمت شود و به نمايش در آيد. موزه کارآموزان، دومين موزه اي است که در آبادان افتتاح شده است. اين موزه اولين مرکز فني و حرفه اي خاورميانه با نام «آرتيزن اسکول» است که انگليسي ها آن را براي آموزش کارکنان به منظور فعاليت در مجموعه هاي نفتي ساختند. فعاليت هاي اين آموزشگاه فني و حرفه اي، پيش از انقلاب و در سال هاي 54 و 55 متوقف شد. در دوران پس از انقلاب نيز مدتي از آن بهره برداري کردند و پس از آن باز هم تعطيل شد تا اينکه مرکز موزه هاي صنعت نفت در سال 1395 آن را به ثبت رساند و به موزه تبديل کرد. ما در مرکز موزه ها و اسناد صنعت نفت، تمام امکاناتي را که آن روزها در اين آموزشگاه وجود داشته، بازسازي و فراهم کرديم و به اين مجموعه برگردانديم. بچه هايي که در سنين نوجواني در اين آموزشگاه تحصيل مي کردند، وقتي وارد آرتيزن اسکول مي شوند، همان آموزشگاه دوران قديم شان را مي بينند، با همان دستگاه ها و وسايل کار.
مدير مرکز موزه ها و اسناد وزارت نفت در ادامه افزود: در دوران حضور انگليسي ها در نفت ايران، آنها تعداد 20 پمپ بنزين با معماري کاملا يکسان در سراسر ايران ساختند که متاسفانه امروز تنها سه ساختمان از آنها باقي مانده؛ دو ساختمان در تهران است و يکي ديگر هم در سبزوار. پمپ بنزين دروازه دولت يکي از اين دو پمپ بنزين باقي مانده تاريخي است که متاسفانه شهرداري تهران آن را تصرف کرده بود، اما آن را پس گرفتيم. خدمات شهري و هواکش مترو را در محيط و زمين آن راه اندازي کرده بودند که با تلاش بسيار زياد اين دو مورد از زمين پمپ بنزين حذف و تخريب شد و ما توانستيم پمپ بنزين را دوباره به همان شکل قديمي اش احيا کنيم. همه چيز در پمپ بنزين دروازه دولت حفظ شده است، حتي لوله هاي زيرزميني هم مرمت و حفظ شده اند و بازديدکنندگان مي توانند با جزئيات گردش بنزين در يک پمپ بنزين آشنا شوند. اين موزه اکنون در دل مرکز شهر، محيط دلنشين و آرامي دارد که مي تواند بازديدکنندگان را متوجه خود کند. پمپ بنزين سبزوار هم به همين شکل کاملا بازسازي و به موزه تبديل شده است.
نعمت الهي بيان داشت: تنها جايي که براي موزه، ساختمان ساخته ايم در شهر مسجدسليمان است. ساختماني حدود 3600 مترمربع که در حال آماده سازي است. طرح آن از روي تاسيسات نفتي از سوي سيروس باور، معمار مشهور ايراني انجام شده است. در اين موزه تمام مراحل اکتشاف، حفاري و توليد را به نمايش مي گذاريم. اين ساختمان و موزه در کنار پالايشگاه بي بيان است، همان پالايشگاهي که پيش از پالايشگاه آبادان تاسيس شد. اين مجموعه يک سايت موزه محسوب مي شود و با 60 هزار مترمربع مساحت، بزرگترين موزه صنعت نفت است. يکي ديگر از موزه هاي مسجدسليمان، موزه تمبي است که در اصل يک پارک موزه محسوب مي شود. در دنيا مانند اين موزه ها ديگر وجود ندارد. خارجي هايي که از اين موزه ها ديدن مي کنند، از اينکه هنوز هم اين تاسيسات وجود دارد، شگفت زده مي شوند.
مدير مرکز موزه ها و اسناد وزارت نفت اضافه کرد: در گذشته که هنوز شبکه هاي خطوط لوله براي انتقال نفت و فرآورده هاي آن، بخصوص براي مناطق سخت گذر وجود نداشت، براي جابه جايي نفت و فرآورده هاي آن از پيت هاي حلبي 17 ليتري استفاده مي شد. در سال هاي دور کارخانه اي براي اين منظور ساختند که کارخانه حلب سازي و حلب پرکني نام داشت. يکي از ويژگي هاي بسيار مهم کارخانه حلب سازي و حلب پرکني اين بود که تمام سيستم آن با يک الکتروموتورها کار مي کرد. تمام تسمه نقاله ها با دو شفت بزرگ که از طريق آن الکتروموتور به حرکت در مي آمدند کار مي کردند، در حالي که امروزه روي هر دستگاهي يک الکتروموتور وجود دارد. پس از پر شدن حلب، کار لحيم کاري آغاز مي شد و در حلب ها را مي بستند و بعد از آن نفت يا فرآورده مدنظرشان را بارگيري و منتقل مي کردند. سال 1395 متوجه شديم کارخانه اي تاريخي و با چنين قدمتي را به مزايده گذاشته اند، قرار بود تاريخ صنعت نفت را به صورت آهن کيلويي به فروش برسانند. ما رسيديم و اين مکان تاريخي را از مزايده درآورديم و آن را ثبت کرديم و امروز با عنوان موزه کرمانشاه يا موزه نفت غرب کشور در حال تکميل است. اين کارخانه در منطقه اي به نام پاتاق قرار دارد که امکاناتي هم براي نفت در آنجا وجود داشته است. ساختمان هاي قديمي آنجا هم به ثبت رسيده اند و برنامه هاي مرمتي براي آنها داريم.
نعمت الهي اظهار داشت: ساختمان بسيار زيبايي در کرمان و در منطقه اي خوش آب و هوا به نام سيريز که در آن باغ هاي ييلاقي بزرگان کرمان بوده است، قرار دارد. انگليسي ها باغ بزرگي را که ملک ييلاقي والي وقت کرمان بوده، از او مي خرند و آن را به کنسولگري شرق ايران تبديل مي کنند. نخستين خط تلگراف در آنجا ايجاد شده و بعدها پليس جنوب براي حفاظت از تاسيسات انگليسي ها، آنجا شکل گرفته است. شرکت نفت ايران و انگليس اين ساختمان را مي گيرد و بعد از آن نيز شرکت ملي نفت و بعدها شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي از اين ساختمان بهره برداري مي کند. ساختمان مذکور سال ها رها و بخش عمده اي از آن تخريب شده بود تا اينکه ما جلوي ادامه تخريب آن را گرفتيم، ابتدا آن را ثبت و سپس مرمت و در آن موزه نفت سوزها را تعريف کرديم. ممکن است امروز شما تصويري از نفت سوزها در ذهن نداشته باشيد يا نهايتا يک چراغ گردسوز يا فانوس نفتي را بشناسيد. در حالي که هزاران وسيله و شيء نفت سوز وجود داشته که ما اکنون از آنها خبر نداريم و آهسته آهسته از حافظه تاريخي ما پاک شده اند. در خاورميانه هم هيچ موزه و مکاني نيست که نفت سوزها را نگه داشته باشد. با ساخت و راه اندازي موزه نفت سوزها در اين بناي قديمي، هم ساختمان تاريخي حفظ مي شود و هم نفت سوزهايي که بخشي از فرهنگ و تاريخ اين سرزمين بوده اند. اميدواريم موزه نفت سوزها تا پايان امسال به بهره برداري برسد.
مدير مرکز موزه ها و اسناد صنعت نفت ادامه داد: اين تلمبه خانه، قديمي ترين تلمبه خانه صنعت نفت است که در منطقه دارخوين، بين دو شهر اهواز و آبادان قرار دارد. اين تلمبه خانه، نفت مسجدسليمان را هم براي صادرات نفت خام و هم براي کار پالايش، به پالايشگاه آبادان منتقل مي کرد و ساختمان بسيار تاريخي دارد که در زمان جنگ تحميلي هم به مقر و پايگاه سربازان و نيروهاي نظامي تبديل شده بود. روي تمام ديوارهايش نوشته هاي سربازان ديده مي شود، نوشته هايي با تاريخ و توضيحات دقيق درباره اعزام و بازگشت شان. ما هم برنامه داريم تمام اين نوشته ها با تمهيدات خاص مرمتي، حفظ و به جزئي از تاريخ تلمبه خانه تبديل شود.
نعمت الهي گفت: نخستين سکوي نفتي خليج فارس که از آن نفت استخراج مي کرديم، سکوي نفتي بهرگان سر است که اکنون از مدار توليد خارج شده و از سوي مرکز موزه ها و اسناد وزارت نفت به ثبت ملي رسيده و به موزه تبديل شده است. اکنون اين موزه دقيقا با همان شکل اوليه اش قابل بازديد است. کارکنان صنعت نفت به صورت اقماري، دو هفته در دماي 60 تا 65 درجه و با رطوبت بالاي90 درصد روي اين سکوها کار مي کردند. ديدن اين شرايط کاري و فضاي دريا و تاسيسات منحصربه فرد اين مجموعه براي بازديدکنندگان بسيار جالب توجه خواهد بود.
مدير مرکز موزه ها و اسناد صنعت نفت در پايان اين سخنراني با اشاره به اهميت و جايگاه تاسيس موزه هاي صنعت نفت افزود: صنعت نفت در دنياي امروز 200 موزه دارد که از ميان آنها 100 موزه درآمريکا و 100 موزه در ديگر جاهاي دنيا قرار دارد. حدود 60 موزه در اروپا و باقي آن در مناطق ديگر جهان است. کشورهايي در دنيا وجود دارد که صاحب نفت نيستند، اما موزه نفت دارند. بايد اين صنعت حفظ شود و يکي از اصلي ترين راه هاي آن نيز تاسيس موزه است. اگر شرايط مناسب باشد در آينده اي نزديک، 30 نقطه در صنعت نفت به موزه تبديل مي شود و همگي در معرض ديد علاقه مندان قرار خواهد گرفت. شايد اين سوال برايتان پيش بيايد که چرا 30 نقطه موزه اي؛ من پاسخ مي دهم چرا 30 نقطه «نه»؟ چرا کشوري که در منطقه براي نخستين بار در آن نفت کشف شده، کشوري که از نظر سوق الجيشي موقعيت بسيار خاصي دارد و نفت در برهه هايي از تاريخ آن بسيار اثرگذار بوده، 30 موزه نداشته باشد؟ براي نمونه در آبادان اسکله اي داريم که به ثبت رسيده و در آن جرثقيلي به نام «اکوان» وجود دارد. انگليسي ها اين جرثقيل را براي تخليه قطعات بسيار سنگين پالايشگاه به آبادان آوردند. در جنگ جهاني دوم يکي از ابزارهاي پيروزي انگليس و متفقين بر نازي ها همين جرثقيل اکوان بود. تمام تجهيزات، تسليحات و پشتيباني متفقين براي روسيه در جنگي که با آلمان نازي داشت از طريق آبادان و از طريق اين جرثقيل تخليه و به پشت جبهه هاي جنگ روسيه منتقل مي شد. چرچيل گفته است اگر اين پالايشگاه (آبادان) و اين امکانات (جرثقيل اکوان) نبود، پيروزي روسيه بر آلمان را بعيد مي دانستم. اين جرثقيل در دوران جنگ به دو دليل بريده و در اروند غرق شد؛ دليل نخست اينکه بوم اين جرثقيل بسيار بلند بوده و به بعثي ها نقطه گرا مي داده و دليل دوم اينکه بايد بخشي از اروند به سمت ايران بسته مي شد تا کشتي هاي جنگي نتوانند فرصتي براي نزديک شدن به ايران داشته باشند. چند سال پيش اين جرثقيل را درآورديم و حالا در حال مرمت آن هستيم. اين جرثقيل با بخار کار مي کرده و در ساخت آن از فناوري پرچ استفاده شده و آن را به صورت سفارشي براي پالايشگاه آبادان ساخته بودند که در دنيا چند نمونه اندک بيشتر نداشت. بنابراين با اين همه ثروت در ميراث صنعتي، افتتاح 30 موزه لازم است. کشور ما از نظر موزه داري ضعيف است. با ورود به هر شهر تابلوي موزه مردم شناسي و باستان شناسي را مي بينيم، اما متاسفانه بايد گفت که نزديک به 80 درصد آنها ويژگي هاي يک موزه را ندارند.
اولين دوره از سري دوره هاي آموزش صنايع دستي با عنوان آموزش هنر «کپوبافي» به مدت 10 روز در موزه بنزين خانه آبادان برگزار شد.اين برنامه كه از سوي معاونت فرهنگي، اجتماعي و گردشگري سازمان منطقه آزاد اروند و با مشاركت موزه هاي صنعت نفت آبادان اجرايي شده است، با هدف ترويج مشاغل خانگي و کسب و کارهاي کوچک، زير نظر استاداني برجسته با 3 نشان ملي برگزار شد.حدود 100 نفر در اين دوره ها شرکت کرده اند که علاوه بر عموم مردم، بيشترين استقبال از سوي هنرمندان صنايع دستي بوده که به منظور ارتقاي سطح کيفي کارهايشان در اين کلاس ها حضور پيدا کرده اند.کـَپو، يکي از صنايع دستي زنان بختياري جنوب ايران است که با برگ درخت خرما (نخل) بافته مي شود؛ کپوها زمينه ساده حصيري دارند و با کاموا به رنگ هاي شاد روي آنها نقش هاي هندسي ايجاد مي کنند و حصيرها ديده نمي شود. هدف از برگزاري اين دوره هاي آموزشي، ترويج رشته هاي بومي شهرستان آبادان و خرمشهر و ايجاد شرايط اشتغال از طريق مشاغل خانگي است.
جلوه هاي طبيعي ايران را به تماشا بنشينيد
شبنم اعماري سرزمين زيبايمان ايران، يکي از خوش آب و هواترين کشورهاي دنياست که چهار فصل زيبا و رنگارنگ دارد. در ايران به هر طرف که نگاه کنيد، جز زيبايي چيز ديگري نمي بينيد. هر گوشه اين سرزمين، با آب و هواي خاص خود، چنان دلربايي مي کند که نمي توان بسادگي از کنارش گذشت. يکي از زيباترين جلوه هاي طبيعي ايران، کويرهاي منحصر به فردي است که در گوشه گوشه سرزمين پنهاورمان جا خوش کرده اند؛ مناطقي که اگرچه تلي از ماسه هاي نرم يا همان رمل هاي پوشيده از شن هستند؛ اما وجود رودهاي شور، درياچه هاي نمک، گياهان کويري، پرندگان و جانوران بياباني چنان جذابيتي به آنها داده که اگر يک بار پايتان به آنجا برسد، نه تنها سفري تکرار نشدني برايتان به دنبال خواهد داشت؛ بلکه ديگر جزئي از سفرهاي زمستاني تان خواهد بود.کوير، همان نقطه اي است که مي توانيد بدون هيچ دغدغه اي آسمان آبي پرستاره را به تماشا بنشيند و از زيبايي شگفت انگيزش سرمست شويد. همانجايي که مي توانيد سفرهاي زمستاني متفاوت را تجربه کنيد. حالا با مطالعه آنچه در ادامه برايتان مي آوريم، سفري تکرار نشدني را برنامه ريزي کنيد.
بي ترديد يکي از محبوب ترين کويرهاي ايران، کوير مصر است. اين کوير که در استان اصفهان جا خوش کرده، جاذبه هاي طبيعي و گردشگري زيادي دارد که بر جذابيت هاي آن افزوده است. در کوير مصر، آنچه باعث شگفتي تان مي شود، روستاي مصر است؛ نقطه اي سرسبز و زيبا در دل کوير که قلب تپنده اين منطقه محسوب مي شود. کوير مصر با آن چشم اندازهاي نفسگير و شگفت انگيزي که دارد، به قدري جذاب و زيباست که نمي توان از ديدن آن چشم پوشي کرد.
يکي ديگر از جاذبه هاي ديدني ايران، کوير مرنجاب است؛ جايي که با حضور در آن و ديدن طبيعت جذابش، محو زيبايي خارق العاده اش مي شويد. اين کوير به خاطر پوشش گياهي و جانوري، تپه هاي شني مرتفع و آسمان زيبايي که دارد، هر ساله پذيراي گردشگران زيادي است. گفته مي شود شاه عباس صفوي نام مرنجاب را براي اين کوير انتخاب کرده، آن هم به اين دليل که در کوير چاه کندن و رسيدن به آب شيرين، کار سخت و طاقت فرسايي بوده است. به همين دليل به آن «مرد رنج آب» مي گفتند که کم کم و به مرور زمان تغيير کرد و در نهايت نام مرنجاب گرفت. در اين کوير علاوه بر لذت بردن از تماشاي تپه هاي شني بلند، جنگل هاي تاق، درياچه هاي نمک و آسمان زيبا، مي توانيد ساعت ها به نظاره جزيره سرگرداني بنشيند که دور تا دور آن را به جاي آب، نمکزار پوشانده است. نکته ديگري که در مورد کوير مرنجاب بايد بدانيد، اينکه آفرودسواران به آن علاقه زيادي دارند و وقت و بي وقت خود را به اين منطقه مي رسانند تا با آفرودسواري در مرنجاب، انرژي شان را تخليه کنند.
اين کوير که نام خود را از گربه ساني به نام کاراکل گرفته، زيباترين کوير يزد و دست نخورده ترين و بکرترين کوير ايران به شمار مي رود. «کاراکال» با آن گوش هاي بزرگ و سه گوش خود، حيواني باهوش، زيبا و باوقار است که مي توان آن را اهلي کرد. کوير کاراکال از آن جهت معروف است که نخلستان ها و تپه هاي شني زيبايي دارد. قدم زدن در اين کوير شگفت انگيز، تجربه اي تکرار نشدني است. وجود خانه وحشي بافقي، شاعر سده دهم، با آن معماري زيبا و خاصش در نوع خود بسيار جالب توجه است. آب انبار کاکامير، يکي از بزرگترين آب انبارهاي بافق و ازجاذبه هاي ديدني اين کوير است که پوشش آجري گنبدي گردچيني دارد که نظر هر مسافري را به خود جلب مي کند. در کاراکل مي توانيد در اقامتگاهي سنتي اقامت کنيد و در زيبايي و سکوت کوير غرق شويد و به دور از هياهو، ساعاتي را خوش بگذرانيد.
يکي ديگر از کويرهاي ديدني ايران، ابوزيدآباد است که به دليل داشتن جاذبه هاي تاريخي هيجان انگيز، طرفداران زيادي دارد. اين کوير که بخشي از بيابان بند ريگ است، تاريخ اسرارآميزي دارد که همين وجه تمايزش با ديگر کويرهاي ايران است. نزديکي ابوزيدآباد به کاشان، ابيانه و آران و بيدگل باعث شده کويري منحصر به فرد باشد. نکته جالب توجه درباره کوير ابوزيدآباد اين است که پايتخت گويش هاي کهن ايران به حساب مي آيد و گويش بيذوي در اين منطقه، يکي از مهم ترين جاذبه هاي گردشگري آن است، ضمن اينکه ابوزيدآباد با داشتن ديدني هايي همچون قلعه کرشاهي، آب انبار صفوي، شهر زيرزميني اويي و شهر تاريخي نوش آباد، يکي از مقاصد مورد علاقه طبيعت گردان است.
نخستين اثر طبيعي ايران که در فهرست ميراث جهاني يونسکو به ثبت رسيده، کوير لوت است. همانجايي که از آن به عنوان گرم ترين نقطه زمين نام مي برند. اين کوير از نظر زمين ساختي به سه بخش تقسيم شده؛ لوت شمالي، لوت مرکزي و لوت جنوبي. وسيع ترين و پست ترين قسمت چاله لوت را هم لوت مرکزي تشکيل مي دهد. كوير لوت، يکي از سخت گذرترين نقاط جهان است و در برخي از قسمت هاي آن، هيچ موجود زنده اي- حتي باکتري- وجود ندارد. از جاذبه هاي گردشگري اين کوير سحرانگيز هم مي توان به شهر افسانه اي کلوت ها، 40 مخروط آتشفشان کواترنر، مرتفع ترين هرم هاي ماسه اي دنيا، پهنه هاي وسيع ماسه و ريگ با طيف رنگي قهوه اي روشن تا خاکستري و سياه، پهنه هاي شني مواج، بزرگترين نبکاهاي جهان، مرتفع ترين ربدوها، کوير پاشتري، هامادا، رود شور، شهر کوتوله ها و کمپ شهداد اشاره کرد. بهترين زمان سفر به اين منطقه اواخر پاييز و اوايل زمستان است.
اين کوير که مساحتي 175 هزار کيلومتري دارد، بخش هايي از استان هاي سيستان و بلوچستان، کرمان و خراسان جنوبي و 10 درصد از مساحت ايران را دربر گرفته است. کوير لوت بيست و هفتمين بيابان بزرگ دنياست.
اين هتل که بناي آن قدمتي 200 ساله دارد و به دوره قاجار برمي گردد، با حفظ معماري سنتي پس از مرمت در اختيار گردشگران قرار گرفت.
خانه بهروزي قزوين که در فهرست آثار ملي ايران نيز به ثبت رسيده است، نخستين خانه تاريخي قزوين است که پس از بازسازي به هتلي سنتي تبديل شد. اين خانه از حياط مرکزي اصلي و حياط هاي جانبي تشکيل شده و حياط اندروني با تناسبات نيم کشکولي در دو جبهه داراي شاه نشين هاي تابستاني و زمستاني و در دو جبهه ديگر داراي ايوان هاي طاق نمايي است. شاه نشين اصلي خانه از طريق ايواني ستون دار به حياط بيروني متصل مي شود. اين خانه دو طبقه، زيرزمين و همکف دارد و تزيينات آجري لبه بازشوها و ارسي هاي آن بسيار قابل توجه است.
هتل خانه بهروزي، 12 اتاق با فضاي سنتي دارد که همه اتاق ها در يک طبقه جاي گرفته اند. اين بناي سنتي زيبا در زميني به وسعت 1300 مترمربع ساخته شده و در بخش هاي مختلف آن مي توان آثاري از تمدن و فرهنگ بوميان اين منطقه را ديد. خانه بهروزي که در کوچه زرگرها جا خوش کرده، دسترسي به نقاط مختلف شهر را به راحتي امکانپذير مي کند. اين هتل خانه از جمله هتل هايي است که حمام سنتي دارد. با انتخاب اين هتل خانه سنتي، وارد تونل زمان خواهيد شد و به گذشته سفر خواهيد کرد. اين خانه سنتي با آن حياط باصفا و حوض پرآبش، ديوارهاي آجري و گلدان هايي زيبايش، نماي دلنشيني خلق کرده، به طوري که حسي عجيب را مي توان در آن تجربه کرد. جالب اينکه يک رستوران سنتي نيز در طبقه دوم و يک چايخانه سنتي به همراه تخت هاي چوبي در محوطه تعبيه شده که مهمانان مي توانند اوقات خوشي را در اين هتل سپري کنند.با اين حال فراموش نکنيد که در اين هتل، به دليل حفظ معماري سنتي، برخي اتاق ها، حمام و سرويس بهداشتي ندارند. حالا اگر به دنبال فرصتي براي رسيدن به آرامش و سپري کردن لحظاتي شاد و متفاوت هستيد، مي توانيد با انتخاب هتـل سنتي بهـــروزي، طعـم زندگي به سبک سنتي را تـجربه کنيد و لحظات خوشــي را براي يــک روز هم که شــده، رقم بزنيد.
يکي از هنرهاي سنتي ايران، شعربافي يا به قول بعضي از قديمي ها شربافي است که پيشينه اش به قرون ابتدايي ورود اسلام به ايران برمي گردد.
از نظر لغوي شَعر يعني موي انسان و حيوان و در نساجي هم به پارچه اي مي گويند که با پشم يا موي حيوان ريسندگي مي شود. دستگاه ريسندگي اين پارچه هم «دستگاه بافندگي چهاروردي» نام دارد؛ بيشتر دستگاه هاي شعربافي چوبي بودند و اندازه هاي متفاوتي داشتند که از قسمت هاي مختلفي مانند پدال، نورد (غلتک پارچه پيچ)، ميخ طويله پهلوکش، موم مال، شانه، ورد، ماسوره، ميل ميلک، ساز، ماکو، ميتيز، دفه يا دفتين، گرت، چرخ سوره پيچي، کيسه شن و دستگاه چله دواني تشکيل مي شدند. البته در گذشته کار با اين دستگاه ها بسيار سخت بود تا اينکه حدود 50 سال پيش، جواني به نام حبيب الله خاتم تغييراتي در آن ايجاد و با افزودن قطعه اي به نام چَک، کار با دستگاه چهاروردي را آسان کرد.
شعر، پارچه اي ساده است که معمولا يا بدون نقش و نگاره است يا فقط طرح هاي راه راه دارد.
پارچه شعر در ابعاد 2 متر در 5/1 سانتي متر و اسم بافنده هم در سر و ته اين پارچه بافته مي شود تا اصالت پارچه را نشان دهد.
شعربافي در گذشته حرفه اي کاملا مردانه بوده و در کارگاه هاي شعربافي روزي يک تا 2 متر پارچه توليد مي شده است.
اين هنر بيشتر در شهرهاي مرکزي ايران رواج داشته و امروزه کارگاه هاي سنتي معدودي از اين هنر زيبا را مي توان در شهرهاي يزد و کاشان يافت. پارچه هاي شعربافت هنوز نقش و نگارهاي جذاب و زيبايي دارند.
يکي از استان هاي غربي ايران و مرکز آن شهر خرم آباد است. در اين استان مي توانيد سوغاتي هاي زيادي بخريد و به ديگران هديه بدهيد.
کلوچه بروجردي: اين کلوچه که به آن کلوچه قندي هم مي گويند، يکي از شيريني هاي لذيذ و پرطرفدار لرستان است.
شيريني آردي: يکي ديگر از شيريني هاي لرستان است که ماندگاري بالايي دارد.
سمنوي بروجرد: ساکنان بروجرد در طبخ اين خوردني خوشمزه که يکي از عناصر اصلي سفره هفت سين است، تبحر خاصي دارند.
نان ساجي: اين نان روي يک صفحه فلزي دايره اي شکل به نام ساج درست مي شود و طعم دلچسبي دارد.
انواع حلوا و ارده: حلواهاي متفاوتي در لرستان وجود دارد که در تهيه آنها از مواد مختلفي همچون شيره انگور استفاده مي شود.
ترخينه: از ترکيب بلغور گندم و جو در دوغ ترخينه حاصل مي شود و از ترکيب تکه هاي خشک ترخينه با حبوبات و سبزي هاي معطر ، آش بسيار لذيذي به نام آش ترخينه مي پزند.
برساق: نوعي شيريني خشک است که در لرستان طرفداران خاص خود را دارد.
ورشوسازي: اين صنعت که بيش از دو قرن قدمت دارد، شاخص ترين صنايع دستي لرستان در داخل و خارج کشور است.
ماشته بافي: ماشه، دست بافته اي پشمي و منقوش است که در بيشتر مناطق ايران به نام جاجيم شناخته مي شود؛ اما در خرم آباد و كرمانشاه به نام ماشته يا موج آن را مي شناسند.
حرمي بافي: حرمي يا ارامي، نام يكي ديگر از دست بافته هاي استان لرستان است که بافت آن در شهرستان بروجرد رواج دارد.
علاوه بر مواردي که گفتيم، از لرستان مي توان وسايل خراطي شده، عسل مرغوب، قالي، گليم، جاجيم، نمدهاي زيبا، حصير، گيوه، کاک و... به عنوان سوغات خريد.
غرق شدن در دنياي اسرارآميز و شگفت انگيز آشپزي شايد براي همه لذت بخش نباشد، اما هستند کساني که عاشق اين کارند و از درست کردن غذاهاي متنوع و رنگارنگ لذت مي برند، افرادي که به آنها آشپز مي گويند. کساني که هنرمندانه مواد مختلف را با ظرافت درهم مي آميزند و در شرايط مناسب و آگاهانه به پختن غذاهاي خوش آب و رنگ مي پردازند.
آشپزها مهارت زيادي در تهيه غذاهاي متنوع دارند، خوراکي هايي که گاهي عطر و طعم شان را تا مدت ها حس مي کنيم. اين خوشمزه شدن غذا به دانستن نکات ويژه اي نياز دارد که نه تنها در ايران، بلکه در تمام دنيا به آن توجه مي کنند.
در اين شماره مي خواهيم براي شما همراهان هميشگي نوعي جوجه کباب بسيار ساده و آسان و البته متفاوت را آموزش دهيم.
همان طور که مي دانيد، جوجه کباب يکي از غذاهاي محبوب ما ايراني هاست؛ چه در تفريح و گردش باشيم و چه در خانه و دورهم؛ درست کردن جوجه کباب هميشه اولين گزينه مان است، اما امروز نوع متفاوتي از جوجه کباب را برايتان آورده ايم که علاوه بر ظاهر دوست داشتني، طعم بسيار خوبي هم دارد. غذايي که مي توانيد به همراه آلبالوپلو، رشته پلو، مرصع پلو، هويج پلو و انواع و اقسام پلوهاي ديگر سرو کنيد.
جوجه کباب حلزوني
سينه مرغ: يک عدد
ماست: 2 قاشق غذاخوري
پياز: يک عدد
آب ليموي تازه: 2 قاشق غذاخوري
روغن مايع: 2 قاشق غذاخوري
زعفران دم کرده: 2 قاشق غذاخوري
گلپر، نمک و فلفل: به ميزان لازم
پودرسير: به ميزان لازم
طرز تهيه
اولين کاري که بايد انجام دهيم، اين است که سينه مرغ را به صورت فيله درآوريم. آن را به صورت نواري برش مي زنيم. يک ظرف برمي داريم و پياز را به شکل حلقه اي يا خلالي خرد مي کنيم. حالا زعفران دم کرده را به همراه نمک، فلفل، پودر سير، گلپر، ماست و پيازهاي خرد شده در يک کاسه مي ريزيم. مرغ هاي برش خورده را به آن اضافه کرده و با هم خوب مخلوط مي کنيم. روي ظرفمان را با سلفون يا کيسه پلاستيکي مي پوشانيم و آن را به مدت 4 تا 5 ساعت در يخچال قرار مي دهيم تا مواد به خورد مرغ برود و بوي آن را بگيرد و طعم دار شود.
پس از سپري شدن مدت زمان لازم، ظرفمان را از يخچال خارج و نيم ساعت قبل از طبخ به آن آب ليموي تازه اضافه مي کنيم و به سراغ آماده کردن سيخ هاي چوبي مي رويم. برش هاي نواري مرغ را به صورت حلزوني به سيخ مي کشيم. براي اين کار بايد مرغ را رول کرده و بعد سيخ را از ميان آن رد کنيم. حالا نوبت قرار دادن جوجه حلزوني آماده در تابه است. کمي روغن در تابه مي ريزيم و پس از گرم شدن، رول مرغ ها را درون آن و روي حرارت ملايم مي گذاريم تا سرخ شوند. هرازگاهي سيخ ها را مي چرخانيم تا تمام قسمت ها بپزند، وقتي طلايي رنگ شدند، آنها را از تابه خارج مي کنيم و سيخ هاي کبابمان را روي دستمال کاغذي قرار مي دهيم تا روغن اضافه شان گرفته شود. بعد از آماده شدن، جوجه کبابمان را با فلفل، انواع سبزيجات و گوجه فرنگي تزيين مي کنيم. اين کباب خوش عطر و طعم را مي توان در کنار انواع پلو و سالاد خوشمزه ميل کرد.
چند نکته:
* اگر سيخ با اندازه مناسب براي تابه نداريد، مي توانيد از خلال دندان هاي تميز استفاده کنيد.
* به هيچ عنوان پياز را رنده نکنيد، چون به مرغ مي چسبد و غذايتان آنطور که بايد در نمي آيد.
* جوجه حلزوني مرغ را مي توان روي منقل هم درست کرد. براي تهيه آن روي زغال، بهتر است از سيخ هاي فلزي استفاده کنيد در غير اين صورت سيخ هاي چوبي را قبل از استفاده يک ساعت در آب بخيسانيد تا سيخ ها نسوزند، سپس برش هاي مرغتان را به سيخ بکشيد.
آتينا عالي
مواد لازم
براي درست کردن حلواي خانگي بهتر است براي بار اول از نصف اين مواد استفاده کنيد، تا قلق آن دستتان بيايد.
شيرخشک (مارک نيدو): يک پنجم ليوان
پودر قند الک شده: يک پنجم ليوان
ارده: يک ليوان کامل
پودر هل: يک قاشق چايخوري
طرز تهيه
ابتدا شيرخشک، پودر قند الک شده و پودر هل را با هم مخلوط کرده و در آخر ارده را اضافه مي کنيم. اول با قاشق و بعد هم با دست ورز مي دهيم، به طوري که در دست حالت چسبندگي داشته باشد، نه حالت پودري. اگر موادمان منسجم نشد و حالت پودري داشت، کمي ارده به آن اضافه مي کنيم. حالا قالب مورد نظر را کمي خيس و کف آن را کيسه فريزر پهن مي کنيم و روي کيسه کمي خلال پسته يا بادام مي ريزيم، سپس حلوا را در قالب مي ريزيم و خوب فشرده مي کنيم و حداقل 2 ساعت در يخچال قرار مي دهيم تا خوب سفت شود. بعد از مدت زمان معين مي توانيد حلوا ارده خانگي تان را برش بزنيد و سرو کنيد.
مواد لازم
خامه قنادي فرم گرفته: 400گرم
پنير ماسکارپونه: 200گرم
ژله انار: 2 بسته
شير: يک ليوان
انار براي تزيين: يک عدد
طرز تهيه
ابتدا ژله ها را با يک ليوان آب جوش مخلوط و بن ماري مي کنيم تا شفاف شود. خامه قنادي فرم گرفته را با پنير ماسکارپونه و شير مخلوط کرده، سپس ژله را به آن اضافه مي کنيم و خوب هم مي زنيم تا يکدست شود. قالب را کمي چرب مي کنيم و مواد آماده را داخل آن مي ريزيم. حالا به مدت هشت ساعت ژله را داخل يخچال قرار مي دهيم. وقتي موس آماده شد، درون ظرف مورد نظر مي گذاريم و آن را با دانه هاي انار تزيين مي کنيم تا ظاهري زيبا به خود بگيرد.
اين ژله را مي توان به شکل رول هم درآورد و دورش را با خامه تزيين کرد.
نگاهی به فیلم های اکران شده در آستانه ورود به فصل زمستان
علي بهرامي طي دو هفته گذشته حرف و حديث هاي زيادي درباره اکران فيلم هاي سينمايي پيش آمد؛ اما سينماي ايران راه خودش را مي رود و فيلم ها چنانچه سياست گذاري مي شود، مراحل قانوني اکران شان را طي مي کنند و پس از مدتي جاي خود را به فيلم هاي ديگري مي دهند و گيشه ها رونق مي گيرند. شايد درباره اکران فيلم ها زياد بشنويم؛ اما بهترين راه آن است که کمي هم درباره فيلم ها بخوانيم. شايد همين خواندن بتواند ديدن هايمان را بهبود بخشد؛ البته اين بار سري هم به سينماي هنر و تجربه زده ايم. سينمايي که بعضي وقت ها يک سکانس آن، به ديدن چند فيلم بلند اکران شده مي ارزد. از آنجا که در سلسله گزارش هاي سينمايي مان سعي کرده ايم راهنماي خوبي براي شما باشيم، پس اين گزارش را بخوانيد، شايد در انتخاب تان براي ديدن يک فيلم اثرگذار بود و پشيمان از سينما بر نگشتيد.
فيلم «جان دار»، خيلي جان دار از آب در نيامده است. شايد اگر کمي چفت و بست بيشتري داشت، مي توانست يک فيلم اجتماعي ماندگار در دهه 90 سينماي ايران باشد. اين فيلم با وجود بهره بردن از بازيگران بسيار خوبي که تک تک آنها با تلاش بسيار زياد سعي کرده اند فيلم را سرپا نگه دارند، نتوانسته در نهايت و در قامت کليت يک اثر سينمايي، فيلمي درجه (يک) محسوب شود. به نظر مي رسد يکي از اساسي ترين اشکال هاي فيلم «جان دار» عدم درک تفاوت ميان يک فيلم اجتماعي که به بررسي آسيب هاي اجتماعي مي پردازد و يک فيلم سياه که مدام تباهي را به رخ مخاطب مي کشاند، باشد. اين فيلم را حسين اميري دوماري و پدرام پور اميري کارگرداني کرده اند. عوامل آن درباره اش نوشته اند: «وقتي بدترين کار دنيا مي شه بهترين راه، چيکار مي شه کرد؟» بازيگران اصلي فيلم «جان دار» عبارتند از: فاطمه معتمدآريا، حامد بهداد، باران کوثري، مسعود کرامتي و جواد عزتي.
سال 1361 در عملیات بیت المقدس که عملیاتی چهار مرحله ای بود و در نهایت به آزادی خرمشهر منجر شد، نوجوانی، از سوی بعثی ها اسیر می شوند. صدام حسین به بهانه های حقوق بشری، تصمیم می گیرد این نوجوانان را از میان اسرا جدا کند و با مانوری تبلیغاتی و نشان دادن چهره ای بشردوستانه و مدافع حقوق از خودش، انتقام آزادی خرمشهر را بگیرد و ... داستان فیلم 23، ماجرایی است که بر این اسرا گذشته است؛ البته پیش از این فیلم نیز کتابی با عنوان «این بیست و سه نفر» که خاطرات این اسرا بود، منتشر شد که با استقبال بسیار زیادی روبه رو بود. فیلم 23نفر را مهدی جعفری کارگردانی کرده است؛ فیلمی که تلاش می کند با امانتداری هر چه تمام تر، وضعیت این اسرا و اتفاقاتی که در عراق برای آنها به وجود آمده را بازسازی کند. اگر چه بازیگران این فیلم عموما ناشناخته اند اما جذابیت فوق العاده داستان جذابیت این فیلم نفر را دو چندان کرده است. از بازیگران اصلی این فیلم می توان به رضا نوری، مجید پتکی و عبدالحلیم تقبلی اشاره کرد.
انیمیشن بنیامین را محسن عنایتی کارگردانی کرده است. فیلمی مفرح و شاد که کودکان را نزدیک به دو ساعت سرگرم می کند. شخصیت های جذاب و داستان گیرای انیمیشن «بنیامین» می تواند مخاطبان خود را راضی و خشنود از سالن های سینما راهی خانه کند. عوامل این انیمیشن درباره آن نوشته اند: «خرابکاری آشر، دوست بامزه اما دست و پا چلفتی بنیامین، باعث اسارت مادر بنیامین از سوی سربازان پادشاه می شود. بنیامین تصمیم می گیرد برای نجات مادرش به سفری پرخطر برود و این سرآغازی است برای ماجراهای پرفراز و نشیب بنیامین و آشر». چنگیز جلیلوند، ناصر طهماسب، اکبر منانی، سعید مظفری، مریم شیرزاد، تینا هاشمی و آرزو آفری، گویندگان انیمیشن بنیامین هستند.
همه مردم ایران، حاشیه خلیج فارس، بخصوص بندرعباس را با حال و هوای زیبایش دوست دارند. فیلم «چی چکا» که در قالب مستند بلند ساخته شده، در گروه هنر و تجربه اکران شده است. گروهی که اگر کمی مهجور است؛ اما فیلم های لذت بخش زیادی درآن وجود دارد. کافی است کمی بگردیم و دقیق باشیم. «چی چکا» از همین دست فیلم هاست که با دیدنش خیلی چیزها از فرهنگ مردم ایران و خطه هرمزگان می آموزیم. تصاویر لذت بخش و نوع روایت این فیلم مستند از دیگر نقاط قوت آن است. عوامل فیلم درباره اش نوشته اند: «چی چکا» که در گویش بندری به معنی قصه شب است، مستندی است موزيکال و مردم نگار. فيلم روايتگر زندگی پرچالش خنياگر هرمزگانی «ابراهيم منصفی» است. او ریتم و سروده های بومی اش را با گیتار همراه کرده و ترانه هایی از عشق، رنج و آزادی به یادگار گذاشته است. «چی چکا قصه شب»، پنجره ای به جنوب ايران باز می کند؛ معرف موسيقی محلی و معاصر بندرعباس است و آداب و رسوم مردمان اين منطقه را به تصوير می کشد.» فیلم مستند را، رها فریدی کارگردانی کرده است.
شاید هیچ کشوری به اندازه افغانستان، ظرفیت کار سینمایی مشترک با ایران را نداشته باشد. زبان مشترک باعث می شود هنرمندان ایرانی درک بهتری از شرایط کاری در افغانستان و فیلمسازی درباره آنها را داشته باشند. فیلم «حوا، مریم، عایشه» به کارگردانی صحرا کریمی، داستان سه زن است که در مناسبات اجتماعی سرزمین شان تلاش می کنند تا صاحب هویتی مستقل باشند. فیلمی که علاوه بر بازی های جذاب، داستان جالب توجهی دارد و مخاطب را با زوایای مختلف اجتماعی و فرهنگی مردم افغانستان آشنا می کند. همین آشنایی هاست که می تواند درک فرهنگی دو ملت را بالاتر ببرد و همه مناسبات اقتصادی، سیاسی و ... را بهبود ببخشد. عوامل فیلم «حوا، مریم، عایشه» درباره آن نوشته اند: «این فیلم زندگی سه زن افغان از سه طبقه اجتماعی متفاوت در کابل را دنبال می کند. حوا، زنی است خانه دار و سنتی که تنها شادی او صحبت با کودک ۸ ماهه خود است که در شکم دارد. در دنیایی دورتر مریم، تحصیلکرده و گوینده خبر تلویزیون افغانستان است که تلاش می کند از شوهر خود طلاق بگیرد. عایشه، نوجوانی است که به ناچار با پسر عمه اش نامزد می کند. حوا، مریم، عایشه زنانی هستند که برای اولین بار در زندگی می خواهند سرنوشت خود را به دست گیرند.» بازیگران اصلی این فیلم عبارتند از: آرزو آریا پور، فرشته افشار، حسیبا ابراهیمی.
موسيقي، هنري است که در ميان هنرها، يکي از بالاترين علاقه مندان را دارد. پير باشيم يا جوان، کودک يا ميانسال، بالاخره با موسيقي سروکار خواهيم داشت. در ميان انواع موسيقي ها ترانه ها و تصنيف هاي ايراني، يکي از دلنشين ترين و دلچسب ترين نوع موسيقي براي ما ايرانيان هستند. بنا داريم تا هر هفته ترانه و تصنيف زيباي ايراني را به شما معرفي کنيم، اگر مي شناختيد که باز هم گوش کنيد و اگر به ما اعتماد کنيد و آن را بشنويد.
هوای وطن
شاپور رحیمی، یکی از استادان بنام آواز ایرانی این تصنیف را خوانده است؛ تصنیفی که در مایه اصفهان است و به عنوان یکی از قطعات در آلبوم «شکوفه های جاویدان»، ساخته محمد جلیل عندلیبی قرار دارد. گروه نوازی بسیار هماهنگ و صدای خاص شاپور رحیمی از ویژگی های بارز قطعه هوای وطن است.
تکیه به کنعان زدنم، زدنم آرزوست
هجرت گل را چه کنم، چه کنم ای صبا
برگ گلی زان چمنم، چمنم آرزوست
اين تصنيف، يکي از تصنيف هاي بسيار قديمي است که حبيب سماعي، نوازنده اسطوره اي سنتور آن را ساخته است. اين تصنيف در دستگاه شور ساخته شده و محمدرضا شجريان آن را با تنظيم و اجراي استاد پايور و گروهش، خوانده است. تصنيف نازاردلي در بخشي از برنامه گل هاي تازه شماره 158 قابل شنيدن است؛ البته به صورت جداگانه هم مي توانيد آن را به راحتي پيدا کنيد.
نازار دلي را که تو يارش باشي
معشوقه پيدا و نهانش باشي
زان مي ترسم که از دل آزردن تو
دل خون شود و تو در ميانش باشي
دهه 70 آلبومی به نام عطر سوسن با صدای علیرضا افتخاری، منتشر شد. آلبومی به آهنگسازی محمدجواد ضرابیان که بیشتر آن را مجموعه ای از تصانیف با ارکستر ایرانی تشکیل می داد. یکی از تصنیف های این آلبوم که نام آلبوم را هم یدک می کشید، «عطر سوسن» نام دارد؛ تصنیفی دلنشین با شعری از بیژن ترقی که احتمالا از شنیدن آن بسیار لذت خواهید برد.
هردم باد سحر از تو خبر به من آرد
عطر سوسن و گل زاد سفر به من آرد
در باغ خاطره بگشا
نظری بر منظره بنما
تصنیف «ای امان» یکی از ساخته های عارف قزوینی، شاعر و موسیقیدان شهیر دوران مشروطه است که ترانه تصنیف هایش را نیز خودش می سروده. این تصنیف در دستگاه شور بوده که فرامرز پایور آن را تنظیم کرده و محمد رضا شجریان نیز آن را خوانده است؛ البته این تصنیف با صدای نادر گلچین نیز شنیدنی است.
ای امان از فراقت، امان
مردم از اشتیاقت، امان
از که گیرم سراغت، امان
مژده ای دل که جانان آمد
یوسف از چه به کنعان آمد
دنياي اطراف ما پر از دانستني هاي شگفت انگيزي است که شايد در نگاه اول زياد مهم نباشند، اما گاهي آگاهي از آنها نه تنها برايمان جالب است، بلکه ضروري هم به نظر مي رسد. در اين ميان، در زندگي روزمره همه ما وسايلي وجود دارد که به خاطر کاربردهايشان به وفور از آنها استفاده مي کنيم، اما هيچ گاه به برخي نشانه هايي که روي اين وسايل ديده مي شوند توجهي نمي کنيم. علائمي که مطمئنا اگر از دليل بودنشان آگاهي پيدا کنيم، متعجب مي شويم. حالا اگر دوست داريد درباره وسايل مورد استفاده تان بيشتر بدانيد، تمام اين مطلب را بخوانيد.
احتمالا برای شما هم پیش آمده که با خرید لباسی نو، تکه پارچه ای دوخته شده با یک دکمه اضافه، نظرتان را جلب کرده باشد. همه ما با دیدن تکه پارچه، تصور می کنیم که برای وصله زدن تعبیه شده است، تصوری که اصلا درست نیست، به این خاطر که فروشنده قصدش از قرار دادن پارچه اضافه این است که بعد از دادن لباس به خشکشویی، تفاوت ایجاد شده و تاثیر مواد شوینده روی لباستان را ببینید. دکمه هم برای این است که در صورت نیاز بتوانید به صورت زاپاس از آن استفاده کنید.
نخستین شلوار جین توسط « Levi’s» دوخته شد، اما پاره شدن درز شلوار در بین معدنچیان وکارگران باعث شد، چاره ای برای این مشکل اندیشیده شود. بنابراین برای محکم تر کردن درزها، گل میخ هایی کنار جیب شلوارها دوخته شدند تا درزها دیرتر پاره شوند و شلوارها مدت زمان بیشتری عمر کنند.
شاید آل استارپوش ها، این سوال را بارها از خود پرسیده باشند که کاربرد حفره های روی کفش هایشان چیست و جوابی که برای آن داشته اند، این بوده که آل استار به این خاطر که در گذشته تنها تولیدکننده کفش های بسکتبال بوده، این حفره ها را برای تعادل در نظر گرفته است. دلیل اصلی اما چیزی غیر از این است؛ حفره های کوچک کفش های آل استار برای تهویه در نظر گرفته شده اند.
بخش صاف سنجاق سر با پوست برخورد می کند، بنابراین صاف در نظر گرفته شده، اما سطح زیگزاگی آن که قسمت بالای سنجاق است، به بهتر نگه داشته شدن مو کمک می کند.
حرفه ای ها مطمئنا می دانند که حفره روی مترهای نواری چه کاربردی دارد و به چه دردی می خورد، اما شما که با این مترها زیاد سروکار ندارید شاید ندانید. به وسیله این حفره می توان متر را به سرپیچ یا میخ گیر داد و با خیال راحت و بدون کوچکترین مشکلی از آن برای اندازه گیری استفاده کرد.
گاهی به علائمی که می بینیم توجه نمی کنیم، یکی از این علائم کاربردی، فلش کوچکی است که در آمپر بنزین خودروها وجود دارد. این فلش نشان دهنده نکته مهمی است؛ باک بنزین خودروی شما در کدام سمت قرار دارد. آیا تاکنون به آن توجه کرده اید؟
این زائده های استوانه ای، هسته های فلزی هستند که از آهن مغناطیسی تشکیل شده اند و از رخ دادن تداخلات الکترومغناطیسی با فرکانس بالا جلوگیری می کنند. شاید تاکنون صدای این تداخل ها را زمانی که تلفن هوشمند به بلندگو نزدیک می شود، شنیده باشید. هسته های آهنی به این دلیل تعبیه شده اند که چنین تداخل هایی با مانیتور، شارژر یا هر چیز دیگری اتفاق نیفتد.
بیشتر ما تصور می کنیم که حفره در خودکارها برای متعادل کردن فشار و جلوگیری از سرازیر شدن جوهر در نظر گرفته شده، در حالی که دلیل اصلی چیز دیگری است. این حفره ها برای پیشگیری از خفگی ایجاد شده اند. تعجب نکنید؛ اگر کودک خردسالی در را بجود و در شرایط خفگی قرار بگیرد، این سوراخ می تواند راه هوا را باز نگه دارد و احتمال مرگ را کاهش دهد.
این حفره به دلایل مختلفی در نظر گرفته شده است؛ اول اینکه اجازه می دهد آب از درون قفل عبور کند (استفاده در بیرون از خانه)، به همین دلیل در اثر انجماد آب در فصل زمستان قفل دچار مشکل نمی شود. علاوه بر این، می توان برای روغن کاری قفل و بهبود عملکرد آن استفاده کرد.
این دایره های پلاستیک از آن جهت تعبیه شده اند که حالت مهر و موم ایجاد می کنند. استفاده از آنها باعث می شود مایع یا مواد درون بطری ها به خوبی نگهداری و از نفوذ هوا به داخلی برخی از آنها جلوگیری شود.
تایپیست های حرفه ای که باید 10 انگشتی تایپ کنند، دلیل این برجستگی را به خوبی می دانند. کلیدهای F و J دکمه های هوم نامیده می شوند و انگشتان شاخص روی آنها قرار می گیرد. این برآمدگی به تایپست ها و کسانی که قصد دارند سریع تایپ کنند، کمک می کند بدون نگاه کردن به صفحه کلید به حالت اصلی بازگردند.
درست است که این حفره برای آویزان کردن آنها در نظر گرفته شده، اما کارایی دیگری هم دارد که برای کدبانوها و آشپزها بسیار کاربردی است. کفگیر یا قاشق را هنگام آشپزی می توان به وسیله آن نگه داشت، به این ترتیب زمان طبخ غذا مدام به دنبال کفگیر، ملاقه یا قاشق نمی گردید و به راحتی در دسترستان قرار دارند.
دلیلی که باعث ایجاد این حفره شده، جبران فشار هواست؛ هنگامی که هواپیما بالا می رود، تفاوت فشار داخل و بیرون کابین به بیشترین حد خود می رسد. این حفره فشار وارده را مدیریت می کند، شاید به همین دلیل است که روی شیشه بیرونی چنین حفره ای دیده نمی شود. وجود این حفره از مه گرفتگی و تار شدن شیشه نیز جلوگیری می کند.
سرپرست تيم پارس جنوبي در گفت وگو با «مشعل»:
سرپرست باشگاه فوتبال پارس جنوبي جم عقيده دارد، به دليل دور بودن و نيز بودجه اي که جمي ها دارند، هر مربي به جم نمي آيد، کساني که مي خواهند به شهر جم بيايند، پول بيشتري مي خواهند که باشگاه توانايي پرداخت پول هاي آنچناني و خارج از عرف را ندارد.مراد مرادي که بعد از رفتن بهرام رضاييان به عنوان سرپرست باشگاه فوتبال پارس جنوبي در اين تيم مشغول به کار است، در وهله اول به دنبال برطرف کردن مشکلات مالي تيم و بازيکنان است و سپس به دنبال سرمربي جديد است که با توجه به بودجه آنها بتواند در جم تأثيرگذار باشد. او به نگه داشتن بازيکنان هم اشاره دارد و مي گويد: کسي نخواهد رفت؛ چون مطالبات همه را پرداخت مي کنيم و با تيم قدرتمند در نيم فصل دوم راهي مسابقات مي شويم. مديرعامل موقت باشگاه پارس جنوبي جم گفت وگويي اختصاصي با «مشعل» انجام داد که با هم مي خوانيم.
در حال رايزني و مذاکره با گزينه هاي موردنظر هستيم. بزودي سرمربي جديد را انتخاب مي کنيم.
بله من هم در روزنامه ها و سايت ها با اسم مربيان زيادي مواجه مي شوم که قراراست به جم بيايند؛ البته هنوز هيچ چيز قطعي نشده و در حد گمانه زني است.
بله، من هم قرار داشتن نام اين 4 نفر را در ليست گزينه هاي باشگاه تاييد مي کنم؛ اما در حال بررسي رزومه چند سرمربي هستيم که نام اين دوستان هم در ميان آنهاست. سپس در خصوص هرکدام که به نتيجه همکاري برسيم، مذاکره نهايي را انجام خواهيم داد و درنهايت سرمربي انتخاب مي شود که از سوي باشگاه اعلام خواهد شد. پس فعلا همه چيز در حد گمانه زني دوستان است.
با توجه به مشکلاتي که در جم وجود دارد و نيز با توجه به بودجه، ما هر مربي به جم نمي آيد. ما يک بودجه مشخص داريم، براي همين مجبوريم تمام گزينه ها را مورد بررسي قرار بدهيم و با آنها مذاکره کنيم تا درنهايت از ميان همه بهترين مربي را براي هدايت پارس جنوبي جم انتخاب کنيم. مربيان آنچناني و مشهور که شما مدنظر داريد، پول آنچناني يا خارج از عرف مي خواهند و تا مي شنوند که بايد بيايند جم، رقم را بالامي برند؛ البته منصوريان از آمدن به جم عذرخواهي کرده که ماهم براي او آرزوي موفقيت مي کنيم.
هردو مربي از بزرگان و عزيزان فوتبال ما هستند؛ اما بايد بگويم که تاکنون همه گزينه ها از شانس يکساني برخوردار هستند. ما به دنبال يک مربي جوان و پر انرژي هستيم تا بتواند به تيم ما کمک کند.
در اين هفته به صورت جدي با گزينه ها وارد مذاکره مي شويم و بعد از بررسي شرايط، بهترين مربي را انتخاب مي کنيم. زمان زيادي طول نمي کشد. به اميد خدا تا اين هفته مربي انتخاب مي شود.
همه بازيکنان قرارداد دارند و کسي نمي تواند جدا شود؛ البته بعضي بازيکنان گويابندي در قراردادشان دارند که مي توانند با استناد به آن جدا شوند.
قبلاً و زماني که من نبودم، قراردادي بستند که اگر تا نيم فصل 50 درصد پولشان را نگيرند، مي توانند اين قرارداد را يکطرفه فسخ کنند و از تيم جدا شوند.
بله خوشبختانه با پيگيري هايي که داشتيم، توانستيم مبلغي را تهيه کنيم و قبل از بازي با پيکان، پول و مطالبات همه بازيکنان پرداخت شد، تا 50 درصد شود. به همين دليل کسي نمي تواند از جمع ما جدا شود. با افتخار مي گويم که ما نخستين تيم ليگ برتري هستيم که در پايان نيم فصل، ابتدا پرداختي هايمان را به 50 درصد رسانديم. هيچ تيمي نتوانسته تا الآن 50 درصد به بازيکنانش پول دهد.
ابتدا بايد از فراز کمالوند تشکر کنم که در سخت ترين شرايط کنار تيم بود و نتايج قابل قبولي گرفت. ما به ايشان اصرار کرديم که بماند؛ اما خودش ديگر تمايلي به ماندن نداشت و مي گفت شرايط براي ادامه کار فراهم نيست و درنهايت با جدايي ايشان به توافق رسيديم.
شک نکنيد ما نه تنها در ليگ برتر باقي مي مانيم؛ بلکه در پايان ليگ جايگاه مناسبي خواهيم داشت و مطمئنا جايگاه ما در انتهاي جدول نخواهد بود.
مشکل از وزارت نفت و شخص وزير نيست، بلکه مشکل از مصوبه مجلس هشتم است که دست وزير و ديگر مسؤولان نفتي را براي کمک به تيم بسته است. وزارتخانه در ادوار گذشته هميشه يار و ياور تيم بوده و به اندازه خودش در چارچوب قوانين به مجموعه ما کمک کرده است. اميدوارم نماينده هاي مجلس اين قانون را دوباره مورد بررسي قرار دهند و براي حل مشکلات تيم هايي چون پارس جنوبي جم، نفت آبادان و نفت مسجدسليمان که در مناطق محروم و عملياتي هستند، گام بزرگي بردارند تا ديگر با مشکلات مالي مواجه نباشند. تنها سرگرمي مردم اين شهر ها فوتبال است، بنابراين بايد راهي براي آن پيدا کنند. من بازهم تاکيد مي کنم که امروز اگر تيم هاي نفتي حاضر در ليگ برتر، مشکل مالي دارند، اين مشکل از وزارت نفت نيست؛ بلکه با مشکل قانوني براي کمک مواجه هستند و به قولي قانون دست و پاي آنها را بسته است. براي همين نمايندگان مجلس بايد به کمک ما بيايند.
رقابت هاي تيراندازي با تفنگ بادي، تپانچه و دارت در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه - تهران با حضور کارکنان اين منطقه برگزار و نفرات برتر معرفي شدند.
داود زماني، فرمانده بسيج پايگاه مقاومت شهيد آويني با اشاره به انجام اين مسابقات گفت: در سال هاي متوالي، همزمان با هفته بسيج، اين پيکارها ميان کارکنان برگزارشد و به دليل اهميتي که داشت، تاکنون با استقبال خوبي نيز مواجه بوده است.
فرمانده بسيج پايگاه مقاومت شهيد آويني، برگزاري رقابت ها را معطوف به اين رشته ها ندانست و افزود: در ساير رشته هاي ورزشي نيز تقابل هايي صورت مي گيرد که بايد تاكيد كرد علاوه بر شکل گيري همبستگي و دور کردن همکاران از استرس کاري، وسيله اي براي انگيزه بيشتر و شور و نشاط در بين آنها مي شود و بهره وري در کار و تلاش را افزايش داده و صميميت را در بين آنان ترويج مي دهد.
زماني تصريح کرد: با اتخاذ تدابير لازم در چند سال گذشته و برگزاري کلاس هاي آموزشي در منطقه، بستر مناسبي فراهم شد تا همکاران شاهد روابط بهتر، فضايي امن، سالم و با نشاط در محيط کار باشند و اهداف ترسيم شده محقق شود و بتوان براي اجراي گام به گام برنامه ها در مسير رضايت مندي هر چه بيشتر همکاران گام برداشت.او دستاوردهاي اين اقدام را مثبت ارزيابي و اضافه کرد: برگزاري دوره ها و رقابت هاي ورزشي بر تمرکز و آمادگي روحي، رواني و جسمي افراد شاغل افزوده و مسير تندرستي فکري و ذهني ارزشمندي پيش پاي آنها قرار مي دهد و موجب تعامل بيشتر درون سازماني کارکنان در واحدهاي مختلف و ايجاد صميميت در محيطي با نشاط و آرام همراه با شادماني مي شود.
تيم تکواندو نفت شاهرود در مسابقات قهرماني شهرستان شاهرود خوش درخشيد و به دومدال طلا در اين مسابقات دست پيدا کرد.
تيم تکواندو باشگاه نفت شاهرود اعزامي به مسابقات اين شهرستان دو ورزشکارداشت که هر دو تکواندو کار نفتي به قهرماني دست يافتند.
در اين دوره از مسابقات 100 تکواندوکاردر رده هاي مختلف سني شرکت داشتند که محمدرضا ربيعي و محمد جبارزاده از باشگاه نفت هر دو با پشت سر گذاشتن رقبايشان به قهرماني رسيدند و مدال طلاي اين مسابقات را کسب کردند.
اين مسابقات به ميزباني هيات تکواندو بسيج و با کمک هيات تکواندو شهرستان شاهرود با نظم و کيفيت بالايي برگزار شد.
با هدف توسعه ورزش همگاني و به منظور افزايش نشاط و پويايي براي خانواده هاي کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه فارس، همايش پياده روي در بوستان بعثت شيراز برگزار شد.
علي حسيني، مسؤول امور ورزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه فارس در خصوص اين همايش ورزشي گفت: همايش پياده روي خانوادگي با حضور بيش از 60 نفر از خانواده هاي ورزش دوست منطقه فارس، در بوستان بعثت شيراز برگزار شد و همکاران شرکت کننده وخانواده هايشان مسير اطراف پارک بعثت را پياده پيمودند.
مسؤول امور ورزش منطقه فارس افزود: اين همايش ابتدا با پياده روي شروع شد و سپس خانواده ها در نظمي خاص به اجراي ورزش صبحگاهي و حرکات نرمشي پرداختند.
در پايان با اجراي مسابقات ورزشي و صرف صبحانه، به قيد قرعه جوايزي از سوي روابط عمومي، امور ورزش و بسيج منطقه اهدا شد.
گفت و گو با همکار نفتي و قهرمان آسيا
آرش جعفري همکار نفتي در شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان که نزديک به 20 سال است ورزش را سرلوحه کار خود قرارداده و در رشته بدنسازي و وزنه برداري حرفه اي فعاليت مي کند، باز هم پرچم نفت و کشورمان را در مسابقات آسيايي برافراشته کرد. محسن شهني، همکار نفتي در امور ورزش شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان که 20 سال از حضورش در نفت مي گذرد، همواره در اين سال ها باعث افتخار نام نفت در رشته ورزشي پاورليفتينگ تا مسابقات داخلي و بين المللي بوده است. قهرماني در مسابقات آسيايي آلماتي ( 2019) بهانه اي شد تا با اين قهرمان ملي و نفتي، گفت وگويي اختصاصي داشته باشيم که با هم مي خوانيم.
محسن شهني فيض، متولد 1358 از شهرستان مسجدسليمان هستم که سابقه 20 سال حضور در نفت را به عنوان کارمند شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان دارم و هم اکنون در اداره امور ورزش اين شرکت کار مي کنم؛ البته همزمان با حضور در نفت حدود سه ماه است که به عنوان رئيس هيات بدنسازي شهرستان مسجدسليمان نيز انتخاب شده ام.
من ورزش را با رشته بدنسازي از سال 1379 و در شهرستان اهواز زير نظر زنده ياد قاسم حميدي، قهرمان پروش اندام ايران به مدت يک سال آغاز کردم و از سال 1380 تاکنون زير نظر شهرام دارابپور در شهرستان مسجدسليمان به اين ورزش ادامه مي دهم؛ چون علاقه شديدي به رشته وزنه برداري داشتم و بهترين سن براي شروع وزنه برداري سن نوجواني است، با مشاوره گرفتن از بزرگان آن زمان وزنه برداري را شروع کردم؛ اما در ادامه و اينکه بدن من انعطاف کامل را براي اين رشته نداشت (با توجه به اينکه در 22 سالگي تصميم به انتخاب رشته وزنه برداري گرفته بودم) به رشته قدرتي و بسيار سنگين پاورليفتينگ روي آوردم.
اولين مسابقه رسمي خود را سال 1383 در مسابقات کشوري در شهر شيراز انجام دادم که در اولين حضور، مقام سوم را کسب کردم. پس از آن چند عنوان اول تا سوم را در مسابقات کشوري رشته پاورليفتينگ و پرس سينه و همچنين چند عنوان قهرماني و قهرمان قهرمانان را در سطح استان کسب کردم؛ اما مهمترين عناوين بين المللي من سال 2011 در ژاپن و در مسابقات قهرماني آسيا با کسب مقام چهارم و سال 2016 در راي پور هندوستان با کسب مقام سوم مسابقات پاورليفتينگ آسيا رقم خورد. در سال 2018 در مسابقات جهاني آرنولد کلاسيک ژوهانسبورگ آفريقاي جنوبي مقام دوم را به دست آوردم و در سال 2019 نيز موفق به کسب مدال طلاي مسابقات پاورليفتينگ قهرماني آسيا در آلماتي قزاقستان و همچنين مقام سوم قهرمان قهرمانان (اورال) شدم.
از ابتدا در ورزش سعي کردم اخلاق را سرلوحه کار خود قرار دهم و احترام به پيشکسوت، مهمترين رکن اخلاقي در ورزش است، به همين دليل سعي کردم شهرام دارابپور، قهرمان و رکورد دار وزنه برداري سرعتي و پاورليفتينگ ايران را که چند سال مربي من بودند، چه در ورزش و چه در اخلاق ، الگوي خود قرار دهم؛ اما توصيه من به افراد علاقه مند به رشته پاورليفتينگ اين است، کسي را به عنوان مربي خود انتخاب کنند که به علم و دانش روز پاورليفتينگ تسلط کامل دارد و از افراد مربي نما و قهرمانان مجازي و توخالي دوري کنند تا در اين رشته به مشکل برنخورند.
سطح مسابقات آسيايي پاورليفتينگ در قزاقستان بسيار بالا بود. من با توجه به آمادگي که داشتم، در قدم نخست در حرکت اسکات مدال طلا کسب کردم. بعد در پرس سينه با اختلاف دو و نيم کيلو نسبت به نفر اول به مدال نقره رسيدم و در حرکت ددليفت نيز مدال طلا و نهايتا در مجموع با 630 کيلوگرم، مدال طلاي مسابقات را به دست آوردم. حريفانم از کشورهاي قزاقستان، ازبکستان، سريلانکا، ترکمنستان، هند، امارات و چند کشور ديگر بودند که در اين ميان دو حريف بسيار قدرتمند از کشور قزاقستان با عناوين متعدد آسيايي و جهاني داشتم که بعد از من دوم و سوم شدند.
از همان سال هاي ابتدايي شروع ورزش قهرماني در کنار مسابقاتم، به صورت جدي با نوجوانان و جوانان علاقه مند به اين رشته به صورت تخصصي پاورليفتينگ کار مي کردم و قهرمانان زيادي به جامعه ورزشي پاورليفتينگ در تمام رده هاي سني تحويل دادم. در مورد داوري هم بايد بگويم که در تمام مسابقات استاني و کشوري داوري کردم و مي کنم. سال 2017 در رشته بدنسازي و تغذيه در ورزش مدرک بين المللي مربيگري و در سال 2018 نيز مدرک داوري درجه 2 بين المللي خود را از فدراسيون جهاني گرفتم. در مسابقات جهاني ژوهانسبورگ آفريقاي جنوبي، پرس سينه آسيايي امارات سال 2018 داوري کردم و در سال 2019 نيز در مسابقات آسيايي قزاقستان، هم به عنوان مربي تيم ملي و هم داور در اين مسابقات حضور داشتم.
بزرگترين آرزوي ورزشي من ورود رشته ورزشي پاورليفتينگ به مسابقات المپيک است که جايگاه واقعي اين رشته مهيج و پرطرفدار در دنيا مشخص شود. به عبارت بهتر، بايد بگويم براي المپيکي شدن اين رشته لحظه شماري مي کنم.
تلخ ترين خاطره ورزشي ام خبر فوت زنده ياد قاسم حميدي، اولين مربي دوران ورزشي ام و شيرين ترين خاطره برافراشته شدن پرچم مقدس و پخش سرود مقدس جمهوري اسلامي ايران پس از اهداي مدال قهرماني ام در مسابقات آسيايي کشور قزاقستان است که با هيچ زباني قابل توصيف نيست.
پاورليفتينگ، ورزش رکوردي در بعد قهرماني است و بايد براي آمادگي در مسابقات، تناژ بالايي از وزنه ها را در هرتمرين جابه جا کنيد، از اين رو تغذيه و استراحت حرف اول را مي زند. ضمن اينکه استفاده از وسايل حمايتي استاندارد مثل زانوبند، کمربند، مچ بند و وسايل حمايتي مورد تاييد فدراسيون نيز بايد تهيه شود؛ البته در کنار اينها بايد تمرين ها با وسايل استاندارد، مثل ميله هالتر و رک اسکات و پرس سينه مخصوص اين رشته انجام شود، چون نبود هر کدام باعث آسيب ديدگي شديد ورزشکار و فاصله گرفتن او از رشته پاورليفتينگ مي شود. بنابراين بايد خيلي مراقب باشيد و تمام اين نکات را رعايت کنيد.
اين ورزش، بسيار سنگين و پرهزينه است و تجهيزات گرانقيمتي دارد که بدون حمايت و پشتوانه، ادامه اين رشته بسيار سخت است. من تمامي تمرين ها را در طول مسابقات با وسايل غيراستاندارد انجام مي دهم، چون تهيه وسايل استاندارد بسيار پرهزينه است و تهيه کردن آنها برايم غيرممکن. براي همين اميدوارم مسوولان به کمترين خواسته ما که داشتن وسايل استاندارد براي تمرين است، نيم نگاهي داشته باشند تا دغدغه تمرين با وسايل غيراستاندارد را نداشته باشيم.
در پايان از شما براي پوشش خبرهاي ورزشي و حمايت از قهرمانان نفتي که باعث انگيزه بيشتر در مسابقات بعدي مي شويد، تشکر مي کنم. با دعاي خير مردم که هميشه لطفشان شامل حال بنده بوده، تمرين هايم را براي حضور در مسابقات جهاني که خرداد سال آينده در کشور بلاروس برگزار مي شود، شروع کرده ام. گلايه اي هم از مسوولان شهرستان مسجدسليمان دارم که هيچ مقام مسوولي، حتي کساني که در ورزش مسجدسليمان فعاليت مي کنند يا نماينده و مشاور ورزش و افراد سياسي شهر، کوچکترين پيام تبريکي نفرستادند.
تيم فوتبال نفت مسجدسليمان، شگفتي سازي هاي اين فصل خود در فوتبال ايران را با صعود به نيمه نهايي جام حذفي فوتبال ايران تکميل کرد. نفت مسجدسليمان، بعد از آنکه دور رفت ليگ برتر را بدون شکست و با چهار برد و 11 مساوي به پايان رساند، در جام حذفي هم قدرت نمايي کرد. شاگردان مهدي تارتار که در اين مسابقات با حذف تيم هايي چون گل گهر سيرجان و شهرخودرو در سيرجان و مشهد خوش درخشيده بودند، در مرحله يک چهارم نهايي جام حذفي در خانه، ميزبان تيم شاهين بوشهر بودند و توانستند در يک بازي پرگل و جذاب، حريف بوشهري خود را شکست دهند و قدم به مرحله نيمه نهايي بگذارند. تيم نفت مسجدسليمان در يک چهارم نهايي جام حذفي در ورزشگاه شهيد بهنام محمدي، به مصاف تيم شاهين بوشهر رفت. اين مسابقه با تساوي 2 - 2 در 90 دقيقه وقت هاي قانوني به پايان رسيد تا به وقت هاي اضافه کشيده شود. در نهايت اين مسابقه در پايان 120 دقيقه 3 بر 2 به سود نفت مسجدسليمان به پايان رسيد. شاگردان تارتار در دقيقه 24 دروازه خود را روي ضربه آزاد نجفي باز شده ديدند؛ اما قبل از پايان نيمه اول با پنالتي فرزاد حاتمي، کار را به تساوي کشيدند تا اميدوارانه تر به استقبال ادامه بازي بروند. شاهين برخلاف انتظار در دقيقه 72 با حسين مالکي به گل رسيد؛ اما اين برتري تا پايان ادامه نداشت و حسين ابراهيمي در دقيقه 87 با يک ضربه آزاد، گل مساوي را به ثمر رساند و بازي را به وقت هاي اضافه کشاند. در دقيقه 106 پاس در عمق ابراهيمي و ضربه تمام کننده احمد الجبوري تعويضي موجب شد نفت مسجدسليمان به بازي برگردد و به مرحله نيمه نهايي جام حذفي راه يابد.
مهدي تارتار بعد از پيروزي 3 بر 2 مقابل شاهين شهرداري و صعود تيمش به مرحله نيمه نهايي جام حذفي گفت: بازي آنقدر جذاب و هيجاني بود که نمي دانم در موردش چه بگويم. انصافا بازيکنان ما در دو مرحله به بازي برگشتند. چيزي نمانده بود که حذف شويم. دقيقه 85 گل مساوي را زديم. بازي نفسگيري بود. شاهين در ليگ شرايط خوبي نداشت و دوست داشت در جام حذفي موفق باشد؛ اما تجربه بازيکنان ما بيشتر بود. او افزود: خوشحالم که هواداران، خوشحال به خانه هايشان رفتند. از هواداران تشکر مي کنم که برايمان سنگ تمام گذاشتند. امروز يک روز خاطره انگيز براي ما بود. قبل از خداحافظي اين بازي هميشه در ذهن من مي ماند. بازيکنان، کادر، هيات مديره و مسوولان دوست داشتند به تيم کمک کنند؛ اما دستشان بسته بود. از مسوولان استاني و کشوري مي خواهم امکانات را در اين شهر بيشتر کنند. هر مربي که بعد از من مي آيد، اميدوارم مسير برايش هموار و مشکلات از سر راهش برداشته شود.
تارتار در خصوص شانس قهرماني نفت در جام حذفي هم عنوان کرد: جام حذفي، جام شگفتي هاست؛ البته کار براي قهرماني سخت است؛ اما نفت هم مي تواند قهرمان شود. او درباره آينده نفت در ليگ برتر گفت: اين تيم ديگر سقوط نمي کند و مي تواند با رتبه اي خوب در ميانه جدول جايگاهش را تثبيت کند و حتي به رتبه هاي بالاتر برسد.
يک دوره مسابقه قهرماني کيوکوشين کاراته ماتسوشيما در استان سمنان برگزار شد که همکار نفتي مان در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران در مرکز منطقه شرق در اين مسابقات خوش درخشيد.
محمد ابراهيم نژاد، همکار نفتي در خطوط لوله و مخابرات نفت ايران در اين دوره از مسابقات، توانست با شکست رقبايش، با کسب عنوان قهرماني به مدال طلاي رشته کوميته رده سني بزرگسالان در وزن ( 60- ) کيلوگرم دست پيدا کند.
در پايان مسابقات، لوح تقديري با امضاي محسن آشوري، رئيس کيوکوشين کاراته ايران و خاورميانه و مسعود رشيدي، رئيس کيوکوشين کاراته استان سمنان به همراه حکم و مدال درجه اول به او اهدا شد.
محمدابراهيم نژاد به عنوان داور نيز تعدادي از اين مسابقات را سوت زده که درنهايت از سوي مسؤولان برگزاري مسابقات موردتقدير قرار گرفت و در اين زمينه نيز لوح تقديري دريافت کرد.
مشعل اين احساس که ديگر بدنمان راضي مان نمي کند يا به خاطر آن احساس خجالت و سرکوب دروني داريم، اتفاق جديد يا خاصي نيست که محدود به افراد کمي باشد يا فقط افراد چاق به آن دچار شوند؛ بلکه تقريبا همه افراد در دوره هاي مختلف زندگيشان، به نحوي دچار اين احساس مي شوند. با اين تفاوت که براي برخي، اين احساس گذراست و براي برخي ديگر تا آخر عمر ادامه دارد. براي برخي هم عاملي براي تغيير در ظاهر و روند زندگي مي شود و براي بعضي ديگر هيچ تفاوتي ندارد و همان شيوه زندگي را ادامه مي دهند. آنچه درباره نداشتن احساس رضايت از بدن گفته مي شود، در شکل شديد آن مي تواند به احساس شرمندگي و سرخوردگي اجتماعي منجر شود. به همين دليل بايد توجه داشت که اين نگاه به بدن، محدود به موضوع چاقي و لاغري نيست. چين و چروک هاي بدن و افتادگي پوست، شکل بيني، فرم لبها يا قالب صورت نيز مي تواند شامل اين عدم رضايت شود. بسياري از خانم ها و آقايان از سني به بعد، نسبت به ريزش مو و کيفيت پوستشان حساس تر مي شوند و همين حساسيت اگر به نتيجه مورد نظر منجر نشود، سرخوردگي فرد را در پي دارد. تحقيقات نشان مي دهد، شرمساري از اضافه وزن به طور مستقيم بر مردان تاثير دارد و هر چه ميزان اين شرمساري از اضافه وزن بالا باشد، ارتباط آن با فعاليت هاي بدني و ورزش بيشتر مي شود، در حالي که شرمساري از اضافه وزن بر زنان تاثير غيرمستقيم دارد، به اين معنا که هرچه ميزان شرمساري از اضافه وزن بيشتر باشد، انگيزه کمتري براي فعاليت بدني و پياده روي پيدا مي کنند. اين تحقيق، از تاثيرات متفاوت تجربه شرمساري از اضافه وزن در زنان و مردان خبر مي دهد.
در اين مورد اگرچه نمي توان خط و خطوط مشخصي بين زنان و مردان قائل شد؛ اما به طور معمول و طبيعي و با توجه به ويژگي هاي ظاهري، زنان بيش از مردان نارضايتي يا شرمندگي از بدن را تجربه مي کنند. به همين دليل نوک پيکان بسياري از تبليغات و برنامه ريزي هاي تجاري و اقتصادي به سوي زنان است. با اين حال بسياري از زنان و مردان نسبت به حجم زيادي از اين فشارهاي اجتماعي، رواني، تجاري و تبليغاتي مقاومت مي کنند و معتقدند، اگرچه ظاهرشان نزديک به حد ايده آل نيست؛ اما سالم هستند و همين براي آنها کفايت مي کند و دليلي براي احساس شرمندگي وجود ندارد. همين ديدگاه از دهه هاي گذشته تاکنون در کشورهاي مختلف، جريان هاي گوناگون اجتماعي را به وجود آورده تا جلوي انگ زدن به زنان به دليل کوتاه يا بلندي قد، چاقي يا لاغري يا هر ويژگي ديگر را بگيرد، ضمن اينکه اين ديدگاه تاکيد دارد زيبايي يک انسان در کوتاهي يا بلندي قد يا چاقي و لاغري او و يا لباس هايي که با توجه به همين سايز بر تن مي کند، نيست. آنها توصيه مي کنند که فرد به جاي آنکه مدام خودش را وزن کند و براي خوردن يک وعده غذايي وسواس به خرج دهد، به زندگي سالم همراه با غذاي سالم و ورزش توجه داشته باشد و مطمئن باشد که همين برايش کفايت مي کند.
در اين ديدگاه تاکيد شده، ممکن است نزديک ترين اطرافيان به فرد، در بروز و اصرار به اين ديدگاه نقش داشته باشد و بيشترين صدمه، طعنه، کنايه و عدم باور را از سوي پدر، مادر، خواهر، برادر يا همسر ببيند. درست است که نمي توان اين افراد را از زندگي حذف کرد؛ اما مي توان فاصله ها را در مورد اين موضوعات کم يا محدود کرد و با نوع برخورد، اجازه دخالت به آنها نداد. در عين حال بهتر است درباره تصميم ها، برنامه غذايي يا ورزش با آنها وارد گفت وگو شد و رودربايستي را کنار گذاشت. آنها وقتي جديت و اهتمام فرد را براي قبول شرايط يا اصلاح امور ببينند، بيشتر همکاري خواهند کرد.
در عين حال نبايد فراموش کرد که بدن ما شرايطي متاثر از روح و روان ما دارد. اگر با اين احساس شرمندگي، دچار استرس و فشار عصبي شويم، يعني در حال صدمه زدن به خود هستيم. بنابراين بهتر است با پذيرشي دروني از آنچه در درون ما وجود دارد، آگاه باشيم و با بدنمان مهربان برخورد کرده و انرژي مثبت را در درون خود زياد کنيم؛ چرا که بدن ما همه سرمايه اي است که در طول زمان و عمر همراه ماست و آثار سوء هر بي مهري به آن به طور مستقيم به خودمان برمي گردد. اين احساس مي تواند بر حضور ما در محيط هاي دوستانه و عمومي تاثير زيادي بگذارد، از اين رو بايد فارغ از شکل ظاهر شاد بود و روابط اجتماعي خود را گسترش داد.
ضمن اينکه هر فردي حق دارد، کساني را که به هر دليلي، مشکل يا هر ويژگي ژنتيکي او را مورد تمسخر قرار مي دهند، از دامنه دوستي هاي خود حذف کند.
رضا هلاورجانی با نام هنری رضا بهرام، خواننده پاپ و آهنگساز محبوب و خوش صدای ایرانی است که در یکی دو سال اخیر با چند تک آهنگ، معروف و پرطرفدار شده است. رضا بهرام از سال 1393 قطعه هایی منتشر کرده و در سال 1396 در اجرای آهنگ گلی با آرش و مسیح همخوانی داشته است. او در سال 1397 با انتشار اولین ترانه اش به نام از «عشق بگو» به محبوبیت بسیار رسید و معروف شد. در همان سال آهنگ «مو به مو» را که تیتراژ پایانی سریال ممنوعه بود، خواند که موجب رشد و پیشرفت بیشتر او شد.
گـاهـي چـنان بـدم که مبـادا بيـني ام
حتـي اگـر بـه ديـده ي رؤيـا ببينـي ام
من صورتم به صورت شعرم شـبيه نيست
بـر اين گـمان مبـاش که زيـبا ببـيني ام
شاعر شنيدني ست ولي ميل، ميل توست
آمـاده اي که بشـنوي ام، يـا ببـينـي ام؟
ايـن واژه هـا صـراحـت تنـهايي مـن اند
با ايـن هـمه مـخواه که تنـها ببـينـي ام
مبـهوت مي شـوي اگـر از روزنت شــبي
بي خويـش در سـماع غـزل ها ببـيني ام
يـک قـطره ام وگاه چـنان مـوج مي زنم
درخـود، کـه نـاگزيـري، دريـا ببيـني ام
شب هـاي شعر خواني من بي فروغ نيست
امـا تـو بـا چـراغ بـيـا تـا بـبـيـنـي ام
*محمد علي بهمني
اين کتاب را «جزمين وارد» نوشته است. «پملا ميلر» در باره او گفته است: «تا زماني که آمريکا رمان نويساني چون «جزمين وارد» دارد، روحش را از دست نخواهد داد.» در دومين کتاب برنده جايزه ملي کتاب آمريکايي «وارد»، زني سياهپوست با دو فرزند خود راهي سفري جاده اي مي شود تا همسر سفيدپوستش را پس از آزادي از زندان برگرداند. سفر بدون مشکل پيش نمي رود و اين هم مسيري، رابطه عشق - نفرت بين نژادها را به نحوي هنرمندانه به نمايش مي گذارد. به عقيده «سارا بيگلي»، اين اثر، ريسک پذيرترين کار «وارد» تاکنون است. اين رمان به همان شيوه داستاني «بازيابي استخوان ها» شروع مي شود و در ميانه راه به سمت المان هاي ماوراءالطبيعي مي رود. ترجمه تازه اين رمان را سهيل سمي از سوي نشر چترنگ روانه بازار کتاب کرده است. جزمين وارد، رمان نويس سياه پوست آمريکايي و دانشيار دانشگاه تولين است که پيش از اين براي نگارش رمان «بازيابي استخوان ها» برنده جايزه نشنال بوک اوارد شده بود و تنها بانوي رمان نويسي به شمار مي رود که دو بار اين جايزه را به دست آورده که دومين نوبت آن براي انتشار همين رمان است. رمان «بخوان بي گور، بخوان» بدون اينکه به صورت مستقيم به موضوع زندگي سياه پوستان در آمريکا بپردازد، سعي کرده موضوع تبعيض نژادي در جامعه آمريکا را به صورتي غير مستقيم به مخاطب يادآوري کند.
«خط باريک قرمز»، به کارگرداني فرزاد خوش دست، به عنوان بهترين فيلم مستند در حوزه آسيب هاي اجتماعي سيزدهمين جشنواره سينماي حقيقت معرفي و انتخاب شده است. اين مستند درباره يک گروه نوجوان بزهکار است که از ميان 170 مجرم در کانون اصلاح و تربيت انتخاب و با کمک چند مربي نمايشي آموزش داده مي شوند. آنها بتدريج از طريق تمرين هاي نمايشي، ناگفته هاي زندگي خود را بيان مي کنند. سپس تصميم مي گيرند نمايشنامه اي را در يک جشنواره مهم در خارج از زندان روي صحنه ببرند تا شايد از اين طريق يک روز از زندان خارج شوند. آنها براي مشخص نشدن تصويرشان، گريم جوکري دارند.
گفت و گو با خانواده مهدي خطيبي که با اهداي اعضاي بدنش جان هفت نفر را نجات داد
29 آبان، مهدي خطيبي برادرزاده محمدرضا خطيبي، کارمند اداره بازرسي خطوط شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري، با يکي از دوستان و پسرعموي خود سوار بر خودرويي در اميديه، مشغول رانندگي در شهر و البته با سرعت غيرمجاز بودند. آنها هم مثل هم سن و سال هاي خود هيجاني براي سرعت و تخليه انرژي داشتند؛ اما اين اشتباه و در ادامه، نديدن بموقع کمپرسي کنار خيابان، به قيمت از دست دادن جان مهدي و وارد آمدن آسيب جدي به دوست و پسرعمويش (راننده) تمام مي شود. مهدي، همان سرنشين بدون کمربند صندلي عقب بود که حين برخورد خودرو، به جلو پرت مي شود و معلوم نيست سرش به چه جسم سختي برخورد مي کند؛ اما دو سرنشين جلو که کمربند بسته بودند، با کلي آسيب جدي زنده مي مانند.
محمدرضا خطيبي، عموي مهدي- پدر کسي که راننده خودرو بوده و بعد از زنده ماندن در آن تصادف، در حال گذراندن دوران درمان است- مي گويد: اين شب ها که فاميل و دوستان به جريان عادي زندگي شان برگشته اند، برادرم بيشتر از قبل، جاي خالي فرزندش را حس مي کند و هر روز را به گريه و يادآوري آن اتفاق مي گذراند. او مي گويد، بسياري از روزها بعد از ساعت کاري به برادرش سر مي زند و تا پاسي از شب کنار او مي ماند تا کمي به دردهايش التيام بخشد.
خطيبي درباره روز حادثه مي گويد: مهدي آن روز به همراه پسر من و يکي از دوستانشان، ماشين را برداشتند تا در شهر دوري بزنند؛ اما به دليل سرعت بالا و غيرمجاز و نداشتن ديد کافي، با کمپرسي کنار جاده برخورد مي کنند. پسر من و دوست مشترکشان که در صندلي جلوي خودرو بودند و کمربند داشتند، زنده مي مانند؛ اما دچار شکستگي هاي متعدد در ناحيه صورت، دست و پا و مهره هاي کمر مي شوند و مهدي که صندلي عقب خودرو نشسته بود و کمربند نداشت، به جلو پرت مي شود. عموي مهدي ادامه مي دهد: دقيق مشخص نيست که سر مهدي به ستون خودروي خودشان يا محور کمپرسي برخورد کرده يا چيز ديگري؛ چون بدنش به بيرون از خودرو پرت نشده است. او ادامه مي دهد: بعد از اينکه آتش نشاني و اورژانس، سرنشينان خوردو را به بيمارستان مي رسانند، با خانواده ها تماس مي گيرند. بيمارستان اميديه امکانات ندارد، به همين دليل آنها را به اهواز منتقل مي کنند؛ اما چون شدت جراحات وارده به سر مهدي زياد بوده، از همان ابتدا او به کما مي رود. به گفته عموي مهدي پزشکان روي سر مهدي يک عمل جراحي هم انجام مي دهند؛ اما گويا دچار ورم مغزي شده بوده و مدت کماي او بيش از چهار روز مي شود، ضمن اينکه در اين مدت درجه هوشياري او هم افت زيادي مي کند.
او از لحظاتي مي گويد که تپش قلب مهدي از زير ملحفه اي که روي او انداخته بودند هم معلوم بود؛ اما آنها مي دانستند که اميدي به برگشتش از ديد پزشکي وجود ندارد.
خطيبي ادامه مي دهد: يکي از برادران مان از سال ها قبل با گروه هايي که براي بيماران و جانبازان کارهاي امدادي و خدماتي انجام مي دادند، آشنايي داشت و بعد از اعلام پزشکان مبني بر عدم برگشت مهدي به شرايط عادي، پيشنهاد اهداي عضو را به خانواده او مي دهد و آنها هم که مي دانند فرزندشان ديگر از دست رفته است، اين انتخاب سخت را مي پذيرند. او مي گويد: انتخاب سختي بود. نمي دانم اگر جاي برادرم بودم، مي توانستم به اين بخشش بزرگ رضايت بدهم يا نه؟ مهدي پسر کوچک برادرم بود که با سختي زيادي بزرگش کرده بود و هزار آرزو براي او داشت؛ اما حالا بايد جاي خالي اش را ببيند، در حالي که خودش هم ناراحتي قلبي دارد و ما نگرانش هستيم. خطيبي ادامه مي دهد: خانواده مهدي براي اهداي همه اعضاي او رضايت دادند؛ اما در بيمارستان اهواز امکانات لازم براي برداشت تمام اعضا وجود نداشت. از اين رو قلب، کبد و دو کليه او اهدا شد، در حالي که اگر شرايطش وجود داشت، مي توانستند قرنيه هاي چشم او را هم اهدا کنند. او مي گويد: مهدي هم مانند پسر من، استعداد زيادي در ورزش وزنه برداري داشت و خيلي زود با علاقه و استعدادش، به سطوح کشوري رسيد و مقام هم کسب کرد. در اين مدت با اشتياق وزنه برداري را دنبال مي کرد و قرار بود بزودي براي مسابقات تيم ملي اقدام کند و اگر زنده مي ماند، حتما استعداد خوبي براي ادامه اين مسير قهرماني داشت. حالا اما مهدي ديگر فرصتي براي بروز اين استعداد ندارد؛ ولي دوستانش او را فراموش نکرده اند و يکي از آنها به نام ابوالفضل جمعه پور، قهرمان نفتي مسابقات وزنه برداري کشور، مدال طلاي قهرماني خود را به روح مهدي و قلب بزرگ و بخشنده خانواده اش تقديم کرده است.
در مناطق عملياتي نفتي از جمله جزيره زيباي لاوان، کارکنان نفت فلات قاره مشغول به کار هستند و شب يلدا را دور از خانواده مي گذرانند؛ آنها با حضور گرم و صميمي خود در شب يلدا، مراسم باشکوهي را رقم زدند. کيک شب يلدا را هم پيشکسوتاني که بزودي بازنشسته مي شوند، بريدند.
عکس: عبدالرضا محسني
Google DUO
اين برنامه، يکي از بهترين برنامه هاي اندرويد در زمينه ارتباط تصويري است. در حال حاضر استفاده از ارتباطات تصويري دارندگان گوشي هاي هوشمند اندرويد، بيشتر از طريق اپليکيشن هايimo ، whatsapp يا اسکايپ صورت مي گيرد؛ اما اين برنامه جزو برنامه هاي خوب و مورد اعتماد است که حجم کمتري از اينترنت شما را در ارتباطات مصرف مي کند. اين برنامه از سوي گوگل طراحي شده و کار با آن بسيار ساده است. ارتباط صدا و تصوير با اين برنامه بسيار قابل قبول و در سطح کيفي بالايي قرار دارد. همچنين حجم کم ديتاي مصرفي، اين برنامه را شاخص کرده است. اين اپليکيشن هم براي اندرويد و هم براي ios موجود است.
نرم افزار Google Hangouts اصلي ترين اپليکيشن براي دريافت پيام در اندرويد محسوب مي شود. اين نرم افزار به طور مستقيم به اکانت گوگل شما متصل است و مي توانيد با دعوت ديگران از طريق ايميل با آنها به تماس هاي تصويري و حتي صوتي بپردازيد. اين پيام رسان از رابط کاربري مدرني استفاده مي کند و کار با آن ساده است. با استفاده از اين اپليکيشن مي توانيد به طور همزمان با 10 نفر تماس تصويري برقرار کنيد؛ البته Google Hangouts بيشتر استفاده هاي کاري دارد.
ايمو، پيام رساني ساده و اپليکيشني براي برقراري گفت و گو هاي مجازي است. پشتيباني اين پيام رسان از اينترنت هايي با سرعت پايين ، عمده ترين دليل براي استفاده از آن است؛ اما اين برنامه بجز اين ويژگي، برتري خاصي نسبت به باقي رقبا ندارد؛ البته نه اينکه پيام رساني بد باشد. اين اپليکيشن به طور کاملا رايگان در دسترس بوده و براي iOS هم عرضه شده است. به ياد داشته باشيد که يکي از نکات منفي اين اپليکيشن، تبليغات آزاردهنده هنگام استفاده از آن است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات