بزرگترين اقدام دولت براي سلامت مردم توليد بنزين يورو 4 و 5 است
پیام تبریک وزیرنفت به مناسبت سال نو میلادی
ساخت پمپها در چه مرحلهاي است؟
توسعه فعالیت های پژوهشگاه صنعت نفت در غرب کشور
شکستن سد کنکور با کمک 100 میلیاردی ریالی
برگزاري چهارمين المپياد مهندسي نفت
مناطق نفت خیز جنوب پیشرو در ورزش نفت
چقدر بایدها و نبایدهای اماکن عمومی را می دانیم؟
سهم ما از آپارتمان های 30 متری
رئيس جمهوري:
رئيس جمهوري گفت: يکي از بزرگ ترين اقدام هاي دولت براي سلامت مردم، توليد بنزين يورو 4 و 5 است، در حالي که در دولت قبل آلوده ترين بنزين، يعني بنزين پتروشيمي به مردم عرضه مي شد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، روز سه شنبه (دهم دي ماه) در آيين بهره برداري از قطار برقي گلشهر به هشتگرد گفت: طبق گزارش ها بيش از 9 ميليارد سفر توسط خطوط مترو انجام شده است، بدون شک اين تعداد سفر از طريق مترو، تاثير عمده اي در کاهش آلودگي هوا و مصرف سوخت دارد.
وي با تاکيد بر اينکه بايد براي رفع آلودگي هوا، رفاه و برطرف کردن رنج مردم تلاش کنيم، افزود: اين روزها، هواي تهران، کرج و کلانشهرها آلوده بود و اين آلودگي يک روزه ايجاد نشده است.
رئيس جمهوري تصريح کرد: امروز با ميزان آلودگي حدود 200 مدارس کشور را تعطيل مي کنيم؛ اين در حالي است که در هند با شاخص 300 مدارس تعطيل مي شود و در چين با 360 هم مدارس تعطيل نمي شود و اگر چين بخواهد با آلودگي 200 مدارس را تعطيل کند، بايد 6 ماه از سال مدارس اين کشور تعطيل باشد و در هند و مکزيک با شاخص 200 بايد 9 ماه سال مدارس تعطيل باشد. در دولت قبل آلوده ترين بنزين به مردم عرضه مي شد
روحاني عنوان کرد: دولت به خوبي درک مي کند که براي داشتن هواي پاک بايد آلايندگي بنزين و گازوييل را برطرف کند، بنابراين آلايندگي گازوييل در طول دولت يازدهم و دوازدهم از چند هزار به 50 و 10 رسيد و حتي در پالايشگاه تبريز اين آلايندگي به زير 10 PPM رسيده است، ضمن اينکه آلودگي بنزين نيز در اين دوره کاهش يافته است و امروز 75 درصد بنزيني که در اختيار مردم قرار مي گيرد، بنزين يورو 4 و 5 است، در حالي که در دولت قبل آلوده ترين بنزين يعني بنزين پتروشيمي به مردم عرضه مي شد.
وي گفت: در خصوص توليد محصولات پتروشيمي نيز در جمع مديران پتروشيمي اعلام شد، تا پايان دولت دوازدهم محصولات پتروشيمي به 100 ميليون تن افزايش خواهد يافت و اين به معناي دو برابر شدن آن نسبت به آغاز دولت يازدهم است و اين همه در حالي است که تمام اين اقدام هاي بزرگ در شرايط تحريم و جنگ اقتصادي صورت گرفته است و بدون شک اگر جنگ اقتصادي نداشتيم شاهد شرايط به مراتب بهتري بوديم.
رئيس جمهوري اظهار کرد: اگر جنگ اقتصادي نداشتيم، از سال 95 تا امروز بايد 200 ميليارد دلار منبع اضافي وارد کشور مي شد که 100 ميليارد دلار آن پول نقد بود. اگر در سال هاي 97 و 98 تحريم وجود نداشت، در هر سال حدود 50 ميليارد دلار از فروش نفت کسب مي کرديم، بنابراين اينکه مي گويند تحريم چه تاثيري داشته است، بايد مديريت را قوي کنيم، مانند اين است که عضلات را قوي کنيم اما وقتي آب و غذا وجود نداشته باشد، طرف هر چقدر هم قوي باشد، دچار خطر و آسيب خواهد شد.
رئيس جمهوري با اشاره به موفقيت هاي بزرگ دولت به ويژه کشف منبع بزرگ نفتي تا حدود 53 ميليارد بشکه نفت در منطقه خوزستان و ايلام توسط مهندسان و متخصصان داخلي گفت: در مقابل چنين موفقيت ها و دستاوردهاي بزرگي متاسفانه برخي به قدري منفي بافي مي کنند که اين موفقيت ها فراموش مي شود. چرا بايد اين دستاوردهاي بزرگ فراموش شود.
رينگ بين الملل بورس انرژي ايران، شاهد عرضه نفتاي سبک پالايش نفت آبادان بود.
به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز چهارشنبه (11 دي ماه) شاهد عرضه کالاهاي آيزوريسايکل پالايش نفت تهران، آيزوريسايکل پالايش نفت شيراز، پنتان پلاس پتروشيمي پارس و ريفورميت و هيدروکربن سنگين پتروشيمي بوعلي سينا بود و بنزين اکتان 87 (محموله دريايي)، بنزين اکتان 91 (محموله دريايي) و نفت سفيد شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، گازوييل شرکت ملي نفت ايران و نفتاي سبک پالايش نفت آبادان در رينگ بين الملل عرضه شد.
روز سه شنبه (دهم دي ماه) کالاهاي آيزوريسايکل پالايش نفت اصفهان، آيزوريسايکل پالايش نفت تهران، آيزوريسايکل پالايش نفت شيراز، برش سنگين، سوخت کوره سبک و نيتروژن مايع پتروشيمي تبريز، برش سنگين پتروشيمي جم، برش سنگين شرکت پتروشيمي شازند، بنزول خام ذوب آهن اصفهان، حلال 402 پالايش نفت تبريز، متانول پتروشيمي زاگرس، متانول پتروشيمي شيراز، متانول شرکت متانول کاوه، ميعانات گازي پتروشيمي رازي، ميعانات گازي پالايش گاز ايلام و نفتاي سبک پالايش نفت بندرعباس در رينگ داخلي و بنزين اکتان 87، بنزين اکتان 91 و گازوييل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و نفتاي سنگين پالايش نفت لاوان در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد.
در اين روز بيش از 83.337 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 4.688 ميليارد و 48 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران دادوستد شد.
نمايندگان بخش خصوصي در دوازدهيمن نشست کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق بازرگاني تهران مسائل بخش انرژي، نفت و گاز در سراسر دنيا را بررسي کردند.
رضا پديدار در اين نشست به گزارش اخير شوراي عالي نفت امارات اشاره کرد و گفت: بر اساس اين گزارش، کشفيات جديد در امارات شامل 7 ميليارد بشکه نفت خام و 58 تريليون مترمکعب گاز است که در مجموع ميزان ذخاير نفت و گاز اين کشور را به 105 ميليارد بشکه مي رساند و امارات در رده ششم دارندگان ذخاير انرژي جهان قرار مي گيرد. اين کشور هم اکنون روزانه 3 ميليون و 160 هزار بشکه نفت و 10 ميليارد و 500 ميليون فوت مکعب گاز توليد مي کند.
وي در ادامه به گزارشي تطبيقي از وضع ساخت پالايشگاه ها در جهان اشاره کرد که بر اساس اين گزارش، هزينه ساخت اين واحدهاي توليدي افزايش يافته است، به گونه اي که داده هاي اين گزارش نشان مي دهد براي هر بشکه پالايش نفت خام حداقل 20 هزار دلار در يک پالايشگاه متعارف بايد سرمايه گذاري کرد.
رئيس کميسيون انرژي اتاق تهران سپس به آمار اخير بورس انرژي اشاره کرد که بر اساس آن، در کمتر از چهار ماه اخير، چند ميليارد ليتر فرآورده نفتي توسط بخش خصوصي فروخته شده که بيش از يک ميليارد دلار ارزآوري براي دولت به همراه داشته است.
پديدار به برخي پيش بيني ها و احتمال ها از وضع اقتصادي جهان در سال 2020 نيز اشاره کرد و گفت: بر اين اساس، مصرف نفت خام در جهان بيش از توليد خواهد بود و براساس آمارهاي ارائه شده، مصرف نفت خام در جهان از 96 ميليون بشکه به 105 ميليون بشکه مي رسد.
وي تصريح کرد: افزايش واردات نفت خام چين اين پيش بيني را تاييد مي کند، زيرا هم اکنون اين کشور تنها از عربستان روزانه 1.98 ميليون بشکه نفت خام وارد مي کند، اين در حالي است که گزارش آژانس بين المللي انرژي نشان مي دهد رشد تقاضاي جهاني نفت بين يک تا 1.5 ميليون بشکه در روز خواهد بود.
در ادامه اين نشست، احمد فضلي، مشاور مديرعامل و سرپرست اندازه گيري و صحه گذاري طرح هاي انرژي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت نيز در سخناني، سهم هزينه هاي بخش انرژي در خانواده هاي فقير کشور را 9 تا 10 درصد درآمد آنان عنوان کرد و افزود: اين سهم در خانواده هاي ثروتمند حدود 4 درصد است.
وي با بيان اينکه بر اساس آمار، دولت در سال 96 معادل 987 هزار ميليارد تومان يارانه پنهان توزيع کرده است، عنوان کرد: باوجود پرداخت اين حجم از يارانه، سطح رفاه در کشور تغييري نکرده است، بنابراين سياست هاي قيمتي بدون مهار تورم پايدار و اثرگذار نيست. آمارها نشان مي دهد ايران در رتبه نخست پرداخت يارانه در جهان ايستاده و از اين حيث، کشور چين را نيز پشت سر گذاشته ايم.
مشاور مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در بخش ديگري از سخنانش، با بيان اينکه اين شرکت قرار است به محور تجارت سوخت و انرژي ميان دولت و بخش خصوصي تبديل شود، گفت: شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با استناد به ماده 12 قانون رفع موانع توليد، معادل ذخيره اي که در بخش حامل هاي انرژي صورت مي گيرد، با نرخ فوب خليج فارس در افق 3 تا 10 سال، نفت خام به بخش خصوصي واگذار مي کند و اين رويکرد مي تواند براي بخش خصوصي واقعي جذاب باشد.
در ادامه، شهرام رضايي، مدير برنامه ريزي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در اين نشست گفت: تا سال 2040 ميلادي همسو با توقف انتشار گازهاي گلخانه اي در جهان، بسياري از کارخانه هاي کشور که با سوخت فسيلي به توليد مشغول هستند، بايد متوقف شوند و بايد پرسيد تاکنون براي ورود به اين سال چه کرده ايم؟
وي افزود: سازمان ملل متحد به هر پروژه اي در کشورها که مبتني بر کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي و سوخت هاي فسيلي باشد، حداقل 10 ميليون دلار پرداخت مي کند و داده ها نشان مي دهد هم اکنون در افغانستان در اين باره 54 پروژه تعريف شده، در حالي که در ايران فقط يک پروژه متعلق به شرکت ملي گاز تدوين و تعريف شده است.
رضايي در ادامه به تجربه و راه حل سامانه هوشمند سوخت که سال 1388 از سوي ايران در ونزوئلا پياده شد اشاره و عنوان کرد: در آن سال ها، به دليل تحريم ها، کشورهاي ديگر به ايران بنزين نمي فروختند، بنابراين ما سامانه هوشمند سوخت در ونزوئلا را پياده سازي کرديم، با اين تعهد که ميزان بنزين صرفه جويي شده از اين طرح به ايران فروخته شود. در آن زمان که چاوز رياست جمهوري ونزوئلا را در دست داشت، روزانه 20 ميليون ليتر بنزين مازاد در اين کشور مي ماند. اين راهکار مبتني بر کارت سوخت هوشمند به اين صورت بود که تا مدتي، به هر شهروند ونزوئلايي يک باک بنزين رايگان داده مي شد.
مدير برنامه ريزي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران گفت: تا زماني که انرژي هاي فسيلي قيمت پاييني دارند، انرژي هاي پاک در کشور رشد نمي کنند.
شرکت هاي روس به دليل نبود توافق بر سر عرضه نفت در سال 2020 ميلادي، صادرات نفت خود به بلاروس را متوقف کردند.به گزارش خبرگزاري رويترز از مسکو، 6 منبع صنعتي اعلام کردند که شرکت هاي نفتي روسيه در حال تغيير مسير انتقال نفت خود از بلاروس به سوي پايانه هاي دريايي و بازار داخلي هستند، زيرا دو کشور نتوانستند درباره عرضه نفت در سال 2020 ميلادي به توافق برسند.
با توجه به پايان توافق کنوني دو کشور در پايان ماه دسامبر سال 2019 ميلادي، روسيه و بلاروس هنوز درباره عرضه نفت در سال آينده ميلادي توافقي نکرده اند.شرکت هاي نفتي روسيه در حال کنار گذاشتن برنامه ها براي عرضه نفت به بلاروس از آغاز سال 2020 ميلادي هستند و هم اکنون بخشي از حجم نفت در نظر گرفته شده براي بلاروس را به مقاصد ديگر ارسال کرده اند.
شرکت ترانسنفت و وزارت انرژي روسيه از اظهارنظر در اين باره خودداري کردند.
پالايشگران جهان پيش از اجراي مقررات سازمان بين المللي دريانوردي در آغاز سال 2020 ميلادي، توليد سوخت پاک براي کشتي ها را افزايش دادند.به گزارش خبرگزاري رويترز، پالايشگران نفت در سراسر دنيا، واحدهاي فرآوري خود را ارتقا دادند و عمليات خود را به گونه اي تنظيم کردند تا توليد فراورده هاي نفتي کم گوگرد و گازوييل دريانوردي پيش از اجرايي شدن معيارهاي سخت گيرانه تر سوخت کشتي ها از آغاز سال 2020 ميلادي افزايش يابد.مقررات جديد سازمان بين المللي دريانوردي، کشتي ها را از مصرف سوخت هايي که بيش از 0.5 درصد گوگرد داشته باشند، منع مي کند، مگر اينکه اين کشتي ها به دستگاه تصفيه دودکش مجهز باشند، اين در حالي است که در مقررات کنوني، مقدار گوگرد مجاز براي کشتي ها 3.5 درصد است. صنعت کشتيراني جهان روزانه حدود 4 ميليون بشکه نفت کوره مصرف مي کند و تغيير مقررات مي تواند بر بيش از 50 هزار کشتي در جهان تأثير بگذارد و بازار مهمي براي توليدکنندگان سوخت ايجاد کند.
روسيه و اوکراين براي ترانزيت گاز روسيه به اروپا به توافق نهايي دست يافتند.به گزارش خبرگزاري رويترز از مسکو، شرکت گازپروم روسيه و لاديمير زلنسکي، رئيس جمهوري اوکراين، ديروز (دوشنبه، نهم دي ماه) اعلام کردند که شرکت هاي دو کشور توافق نهايي پنج ساله اي امضا کرده اند که ترانزيت گاز روسيه به اروپا از خاک اوکراين را تضمين مي کند.
اين توافق که 24 ساعت پيش از انقضاي توافق کنوني به دست آمده است، از اختلال احتمالي صادرات گاز روسيه به اروپا پيشگيري کرد.اين توافق پس از پنج روز مذاکره سخت و پس از نشست ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري روسيه با همتاي اوکرايني خود به دست آمد
وزير نفت در پيامي فرارسيدن آغاز سال نو ميلادي را به مسيحيان جهان و کارکنان مسيحي صنعت نفت تبريک گفت.
متن پيام بيژن زنگنه، وزير نفت به شرح زير است:
«آغاز سال 2020 ميلادي را به پيروان پيامبر بزرگ الهي و مبشر صلح و دوستي حضرت عيسي بن مريم (ع) به ويژه همکاران ارجمند مسيحي تبريک گفته با اين اميد که سال جديد ميلادي سالي پر از موفقيت، آرامش، صلح و آزادي براي همه ملت ها باشد، شادکامي و سربلندي همگان را از درگاه خالق يکتا خواستارم.»
مصرف روزانه 530 میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی
مدير ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران اعلام کرد: مصرف روزانه گاز بخش خانگي کشور، اوايل دي ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، شاهد افزايش 160 ميليون مترمکعبي بوده است.
مهدي جمشيدي دانا گفت: مصرف گاز بخش خانگي کشور در ابتداي دي ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال با افزايش 160 ميليون مترمکعبي، از روزانه 370 ميليون مترمکعب به 530 ميليون مترمکعب در روز رسيده است. وي با بيان اينکه با احتساب افزايش شمار مشترکان جديد، سالانه 3 تا 4 درصد به حجم مصرف گاز کشور افزوده مي شود، تصريح کرد: کاهش دما و ماندگاري سامانه سرد در تعدادي از استان هاي کشور، از جمله عوامل افزايش قابل توجه مقدار مصرف گاز بخش خانگي به شمار مي آيد.
مدير ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران بر گازرساني پايدار به مشترکان بخش خانگي حتي در دورترين نقاط کشور به عنوان اولويت نخست شرکت ملي گاز ايران تاکيد کرد و گفت: مصرف بهينه و رعايت الگوي مصرف از سوي مشترکان بخش خانگي مي تواند زمينه ساز افزايش حجم گازرساني به بخش هاي صنعتي و نيروگاهي شود.
معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني وزير نفت تاکيد کرد:
معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني وزير نفت با اشاره به ابلاغيه وزير نفت مبني بر موثر شدن پرداخت فوق العاده تخصصي به کارکنان شاغل در دريا گفت: بايد نسبت به سرمايه انساني صنعت نفت به ويژه کارکنان شاغل در دريا که در خط مقدم توليد نفت و گاز مشغول فعاليت هستند، نگاه ويژه داشت.
فرزين مينو در گفتوگو با خبرنگار شانا درباره ابلاغيه اخير وزير نفت درباره نحوه پرداخت فوقالعاده هاي تخصصي به کارکنان شاغل در دريا عنوان کرد: اين ابلاغيه که ماحصل تاکيد و پيگيري شخص وزير نفت و ماموريت ويژهاي بود که ايشان به عهده مجموعه منابع انساني وزارت نفت گذاشت، حدود 300 نفر از کارکنان شرکت ملي نفت ايران شاغل در سه شرکت نفت فلات قاره ايران، نفت و گاز پارس و ملي حفاري ايران را شامل مي شود.
وي افزود: موضوع اين ابلاغيه شامل آن دسته از کارکنان شاغل در درياست که با توجه به دريافت سقف حقوق، فوقالعادههاي تخصصي براي آنان بياثر بود و با ابلاغيه وزير نفت و بهبود بازدهي فوقالعاده تخصصي، براي افزايش انگيزه کاري اين کارکنان گامي برداشته شد.
معاون وزير نفت با بيان اينکه غواصان و کارکنان شاغل در سکوهاي بهره برداري و سکوهاي حفاري، در شرايط بسيار ويژه و سختي فعاليت ميکنند که هيچ پرداختي نميتواند قدردان تلاشها و سختيهاي کاري اين همکاران باشد، ادامه داد: وزير نفت به طور ويژه بهبود پرداخت فوقالعادههاي تخصصي اين کارکنان (مشمول ابلاغيه) را پيگيري ميکرد و با توجه به در نظر گرفتن ابتداي سال 98 به عنوان زمان اعمال اين ابلاغيه، بکپي ماههاي پيشين به مشمولان ابلاغيه پرداخت خواهد شد.
وزير نفت طي ابلاغيه اي خطاب به معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني وزير نفت، افزايش سقف پرداخت فوق العاده هاي تخصصي به کارکنان شاغل در دريا را بلامانع خواند. در ابلاغيه وزير نفت به فرزين مينو آمده است: «با توجه به ارزش والاي خدمات همکاران مستقر در دريا و به منظور قدرشناسي در حد مقدور از اين زحمات و موثر نمودن پرداخت فوق العاده هاي تخصصي مشاغل در نظام جبران خدمات اين دسته از همکاران، چنانچه پرداخت فوق العاده هاي تخصصي غواصي (کد 0231)، صعوبت شرايط کار و محيط کار در دريا (کدهاي 0118 و 1018) و کار در سکوي حفاري در خليج فارس (کد 0225) منجر به ضرورت پرداخت، فراتر از سقف ابلاغي مقرر در نامه شماره م ت س 785901/1 تاريخ 1398/2/25 شود، افزايش سقف پرداخت ابلاغي به ميزان 15 درصد، از ابتداي سال 1398، صرفا براي همکاران مشمول در شرکت نفت فلات قاره ايران، شرکت نفت و گاز پارس و شرکت ملي حفاري ايران بلامانع است».
به دنبال تکميل عمليات لوله گذاري خط لوله بين فازي پالايشگاه فاز 14 به پالايشگاه فاز 12، برداشت گاز از عرشه 14B آغاز و از طريق اين خط لوله به پالايشگاه نهم پارس جنوبي منتقل شد.
محمدمهدي توسلي پور، مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي با اعلام اين خبر گفت: سومين عرشه گازي اين طرح در حوزه مشترک پارس جنوبي که تيرماه امسال در خليج فارس نصب شده بود، از شامگاه چهارشنبه (چهارم دي ماه) عملياتي شد و در روزهاي آينده به ظرفيت نهايي خود مي رسد.
وي با اشاره به تعهد شرکت نفت و گاز پارس مبني بر افزايش ظرفيت برداشت گاز به ميزان 680 ميليون مترمکعب در روز تا پايان سال افزود: سکوي 14B با هدف برداشت روزانه 14.2 ميليون مترمکعب گاز، تيرماه امسال از سوي شناور تندگويان به موقعيت مخزني خود واقع در 105 کيلومتري ساحل کنگان منتقل شد و شناور نصاب HL-5000 اين ابرسازه 2400 تني را در منطقه مورد نظر نصب کرد.
مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي تصريح کرد: با توجه به ادامه فعاليت هاي اجرايي در احداث رديف هاي پالايشگاهي فاز 14 پارس جنوبي مقرر شد با احداث خط لوله بين فازي به طول پنج کيلومتر، از ظرفيت هاي فرآورشي موجود در پالايشگاه نهم استفاده و گاز استحصالي از سکوهاي فراساحل فاز 14 به طور موقت به پالايشگاه فاز 12 پارس جنوبي براي فرآورش منتقل شود.
توسلي پور با بيان اينکه مراحل آزمايش و راه اندازي اين خط لوله پايان يافته است، اظهار کرد: مراحل انتقال گاز ترش سکوي 14B به پالايشگاه نهم پارس جنوبي آغاز شده است و پس از انجام عمليات جداسازي ميعانات گازي، رطوبت گيري و شيرين سازي به شبکه سراسري گاز ارسال خواهد شد.
وي راه اندازي سکوهاي جديد در ميدان مشترک پارس جنوبي را تضمين کننده عرضه پايدار و کافي گاز عنوان کرد و افزود: با توجه به فرا رسيدن فصل سرما و نياز کشور به سوخت زمستاني، سکوي 14B مطابق با برنامه زمان بندي از پيش تعيين شده، در مدار بهره برداري قرار گرفت تا بخشي از تقاضاي روزافزون گاز براي مصارف خانگي، تجاري و صنعتي را تأمين کند.
مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي گفت: با دستيابي به ظرفيت کامل برداشت گاز از سکوي 14B، افزون بر توليد روزانه 14.2 ميليون مترمکعب گاز شيرين، روزانه 20 هزار بشکه ميعانات گازي و 100 تن گوگرد و سالانه 250 هزار تن گاز مايع و 250 هزار تن اتان فرآوري مي شود، به اين ترتيب ظرفيت توليد گاز در بخش فراساحل فاز 14 پارس جنوبي به 42 ميليون مترمکعب گاز (معادل يک و نيم ميليارد فوت مکعب) در روز خواهد رسيد.
بنابراين گزارش، بخش دريايي فاز 14 پارس جنوبي شامل چهار عرشه (دو سکوي اصلي و دو سکوي اقماري) هرکدام با ظرفيت برداشت 500 ميليون فوت مکعب گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي است و سکوي 14B، دومين سکوي اصلي و سومين سکو از چهار سکوي توليدي اين طرح است.
سکوهاي اصلي 14A و اقماري 14C با ظرفيت برداشت روزانه هر کدام 14.2 ميليون مترمکعب گاز (معادل 500 ميليون فوت مکعب) به ترتيب از نيمه ارديبهشت و ابتداي آبان ماه پارسال عملياتي شده اند.
////
مديرکل روابط عمومي وزارت نفت:
کسری نوری، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت با تاکید بر عبور از قالب های کلیشه ای در بخش های مختلف روابط عمومی های صنعت نفت، کنشگری و اطلاع رسانی شفاف و بهنگام را رسالت اصلی روابط عمومی ها خواند.
وی در نخستین نشست هم اندیشی روابط عمومی های شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران گفت: بخشی از دغدغه های افکار عمومی در مسائل مرتبط با صنعت نفت، به شیوه های مربوط به اطلاع رسانی وابسته است و از این منظر نقش روابط عمومی ها در سازمان اهمیت بیشتری می یابد.
نوری افزود: لازم است برنامه منسجمی در حوزه اطلاع رسانی در روابط عمومی های صنعت نفت تدوین و در آن به رویکرد اطلاع رسانی بهنگام و شفاف توجه شود.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت، عبور از رویکردها و قالب های کلیشه ای در ارتباطات را از ضرورت های اطلاع رسانی موثر خواند و تاکید کرد: روابط عمومی ها باید از عنصر خلاقیت در ارتباطات و اطلاع رسانی به صورت گسترده استفاده کنند.وی با اعلام اینکه بسیاری از مردم از دشواری های کار عملیاتی و دغدغه های کارکنان صنعت نفت بی اطلاع هستند، گفت: این بی اطلاعی، سبب بروز قضاوت های نادرست درباره صنعت حیاتی نفت می شود که باید به آن توجه ویژه داشت.نوری در ادامه از ایجاد انگیزه و تعهد به عنوان دو محور اصلی فعالیت در روابط عمومی های صنعت نفت یاد و اظهار کرد: یکی از وظایف اصلی روابط عمومی در شرایط کنونی کنشگری است. از این رو بایسته است روابط عمومی ها با شناسایی و پیش بینی مسائل پیش رو، از گسترش جوسازی های مغرضانه در صنعت نفت جلوگیری کنند.نخستین نشست هم اندیشی روابط عمومی های شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران، روز سه شنبه (دهم دی ماه) با حضور جمعی از مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران و رؤسا و فعالان روابط عمومی های وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، در سالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد.
گراميداشت روز صنعت پتروشيمي با حضور رئيس جمهوري
مشعل: صنعت پتروشيمي ايران هشتم دي ماه امسال به عنوان روز گراميداشت صنعت پتروشيمي ايران، شرايط متفاوتي را نسبت به سالهاي گذشته پشت سر گذاشت. فعالان عرصه اين صنعت پويا و ارزآور در اين روزها چشم اميد اقتصاد کشور هستند و رئيس جمهور کشورمان آنها را «سرداران» جنگ اقتصادي که در آن قرار گرفته ايم مي خواند. صنعت پتروشيمي با عبور از جهش اول حالا در آستانه جهش دوم و رسيدن به بيش از 100 ميليون تن محصولات متنوع پتروشيمي قرار دارد و همچنان که که در شرايط تحريم و فشار توليد خود را افزايش مي دهد، تلاش دارد تا با ساخت مجتمع هايي جديد که از هم اکنون براي آنها برنامه ريزي کرده، جهش سوم را تا 1404 رقم بزند. اين يعني صنعت پتروشيمي نه تنها مي تواند خود را در اين شرايط سخت به بهترين شکل اداره کند، بلکه مي تواند نقطه قوتي براي دولت و ملت در شرايط سخت باشد.
در راستاي همين جايگاه صنعت پتروشيمي براي کشور بود که رئيس جمهور صبح روز دوشنبه (9 دي ماه) ميهمان مديران شرکت ها و فعالان صنعت پتروشيمي کشور در روز گراميداشت صنعت پتروشيمي بود. او ابتدا از نمايشگاه تازه ترين توليدات و دستاوردها، فناوري هاي نو و پژوهش هاي جديد در حوزه پتروشيمي کشور بازديد کرد و در ادامه پاي صحبت فعالان اين عرصه نشست.
حسن روحاني يکي از دلايل موفقيت کشور در شرايط کنوني را تلاش هاي سرداران جبهه اقتصادي دانست و گفت: دشمن فکر مي کرد اگر درآمد نفت خام را کاهش دهد، درآمد ارزي ما دچار اختلال مي شود، اما طبق اعلام رئيس بانک مرکزي 20 درصد نيازهاي ارزي کشور و بيش از 50 درصد سامانه نيما از سوي صنعت پتروشيمي تامين مي شود. صنعت پتروشيمي در خط مقدم صادرات غيرنفتي و نيازمند حمايت همه بخش هاي کشور اعم از دولت و مجلس است.
رئيس جمهوري با بيان اينکه شکلمه «جهش» لايق حرکت صنعت پتروشيمي است که رشد شتاباني داشته، تصريح کرد: براساس آمار اعلام شده تا پايان جهش دوم ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي ما به 100 ميليون تن در سال مي رسد. يعني از سال 92 و شروع دولت يازدهم تا پايان 1400 محصولات ما دو برابر مي شوند.
وي با اشاره به اينکه هم اکنون خط توسعه جهش سوم پتروشيمي آغاز شده است، اما تکميل آن به پس از سال 1400 مي رسد تا ظرفيت توليد از 100 ميليون تن به 133 ميليون تن برسد که حرکت بزرگي است، افزود: هم اکنون درآمد پتروشيمي ما حدود 17 ميليارد دلار در سال است که در پايان جهش دوم يعني در سال 1400 به 25 ميليارد دلار و در جهش سوم به 37 ميليارد دلار مي رسد.
روحاني با بيان اينکه ما در شرايط تحريم اين موفقيت ها را به دست آورديم، يادآور شد: اين صنعت در سطح اقتصاد ملي تلاش مي کند و من از طرف ملت از همه مديران و کارآفرين بخش پتروشيمي تشکر مي کنم ما در توليدات پتروشيمي در منطقه در جايگاه دوم هستيم و با تکميل جهش سوم به توليدکننده نخست منطقه تبديل مي شويم.
رئيس جمهوري با بيان اينکه ما در شرايط تحريم اين موفقيت ها را به دست آورديم، اظهار کرد: صنعت پتروشيمي هم اکنون در مقوله توليد در جايگاه دوم در منطقه قرار دارد که با جهش سوم به رده نخست مي رسد و افتخار بزرگي براي صنعت پتروشيمي ايران است.
وي تصريح کرد: من از طرف ملت از همه مديران، کارآفرينان و فعالان صنعت پتروشيمي از غرب تا جنوب کشور قدرداني مي کنم، در شرايط تحريم کار بزرگي انجام داده ايد.
رئيس جمهوري با بيان اينکه بخش عمده اي از ارز صادراتي حاصل از صادرات محصولات صنعت پتروشيمي بايد وارد سامانه نيما شود و بخش مورد نياز صنعت پتروشيمي نيز در اختيار اين صنعت قرار گيرد، تصريح کرد: ما فقط به دنبال چيدن محصول از اين درخت نيستيم هم زمان مي خواهيم درختان ديگري نيز غرس کنيم تا آيندگان توسعه اين صنعت را به خوبي ببينند.
وي با تاکيد بر لزوم هماهنگي ميان بانک مرکزي، دولت و دستگاه هاي مرتبط اظهار کرد: ما آقاي زنگنه را براي ساماندهي بيشتر و هماهنگي بخش پتروشيمي انتخاب کرديم و همه اختيارات را به وي داديم. ايشان نيز با حضورشان با کمک مديران و فعالان بخش صنعت نفت اقدام هاي خوبي انجام دادند که شايسته قدرداني است.
روحاني ادامه داد: از روزهاي نخست که زنگنه مسؤوليت وزارت نفت را پذيرفت به من گفت همه صنايع زيرمجموعه وزارت نفت به خوبي کار مي کند و نگراني هايي که برخي در جامعه درباره عملکرد اين صنايع منتشر و پخش مي کنند، صحيح نيست. ايشان همواره نيز در دولت بر اين موضوع تاکيد کردند که اين موضوع براي ما مهم است؛ پشتوانه کل دولت و کل نظام از صنعت پتروشيمي بسيار مهم است.
رئيس جمهوري تصريح کرد: مردم ما زماني که آمار و ارقام مربوط به عملکرد بخش زيرمجموعه هاي صنعت نفت از جمله بخش پتروشيمي را ببينند و بشنوند جبهه اي که در برابر بدخواهان و دشمنان بيش از يک سال است ايستاده و به خوبي مقاومت کرده، صنعت پتروشيمي است خوشحال مي شوند.
رئيس جمهوري افزود: اينکه صنعت پتروشيمي خودش همه خوراکش را تامين مي کند و بخش اعظم نيازهاي وارداتي اين بخش از جمله کاتاليست ها، اکنون در داخل توليد مي شود، به معناي آن است که پتروشيمي صنعتي عظيم و قدرتمند است.
وي تأکيد کرد: يکي از راه هاي جلوگيري از خام فروشي در صنايع نفت و گاز، توسعه صنعت پتروشيمي است و دستيابي به هدف مصرف معادل روزانه 2 ميليون بشکه نفت به عنوان خوراک صنعت پتروشيمي خواهد بود. اين موضوعي بسيار مهم و نشان دهنده اين است که صنعت پتروشيمي، انرژي را به ارزش افزوده تبديل مي کند.
روحاني افزود: اينکه وزير نفت اعلام کرد زمستان امسال به خاطر خوب بودن وضعيت گاز به پتروشيمي ها فشاري وارد نشده و گاز آنها قطع نشده، خبر بسيار خوشحال کننده اي است که اميدوارم سال آينده هم به همين شکل باشد. رئيس جمهوري همچنين به موضوع صادرات محصولات پتروشيمي اشاره کرد و گفت: در زمينه صادرات اين محصولات نيز بايد گام هاي مؤثري برداشته شود که موضوع تعرفه هاي ترجيحي با کشورها از آن جمله است. براي اين منظور با کشورهاي مختلف صحبت هايي انجام شده است. بايد همه تلاش خود را انجام دهيم تا بتوانيم زمينه را براي صادرات آسان تر و پرسودتر محصولات خود فراهم کنيم. روحاني مسئله گمرکات و مشکلات برخي شرکت هاي پتروشيمي در اين زمينه را يادآور شد و افزود: از مهندس زنگنه مي خواهم اين موضوع را در دولت مطرح کند تا بررسي هاي لازم انجام شود، وقتي صنعت مهمي اين طور در کشور فعاليت مي کند، بايد مشکلات آن از جمله مشکلات گمرک، ماليات و ارزش افزوده را حل و فصل کنيم.
وي همچنين با اشاره به درخواست نماينده يکي از شرکت ها در خصوص دريافت وام ارزي و ريالي از بانک مرکزي گفت: اين مشکل بايد با کمک صندوق و بانک مرکزي حل و فصل شود. اين صنعت جاي اعتماد و اطمينان است و بانک ها نبايد براي برگشت پول خود از اين شرکت ها دغدغه خاطر داشته باشند. براي سرمايه گذاري در صنعت اگر هزينه زياد نشود، نمي توانيم با دنيا رقابت کنيم.
روحاني افزود: اين حرکت پرشور در صنعت پتروشيمي به غير از بحث صنعت يک افتخار ملي براي ما به جا مي گذارد و اينکه در اين شرايط سخت با اين روحيه کار مي کنيم و اعتماد ملي و اميد به آينده را تقويت مي کنيم، بسيار ارزشمند است. رئيس جمهوري با تأکيد بر اينکه صداوسيما، رسانه ها و روزنامه ها بايد در مورد اين موفقيت ها و جهش سوم در صنعت پتروشيمي کار کنند، گفت: مردم جامعه، دانشجويان، مهندسان، کارگران و همه اقشار که نگران هستند وقتي حس کنند در يک صنعت بزرگ کشور جهش بزرگي اتفاق افتاده و ادامه دارد و توليد محصولات در اين صنعت دوبرابر شده، اميدوار خواهند شد و اين شرايط نشان مي دهد اين بخش محيط کار بسيار بزرگ و مناسبي است. روحاني با بيان اينکه خودکفايي در اين صنعت معنايش اين است که شرکت هاي دانش بنيان مي توانند در اين زمينه کار کنند، گفت: خودکفايي بسيار ارزشمند است و بايد جوانان و شرکت هاي دانش بنيان را دعوت کنيم در اين عرصه فعاليت کنند. رئيس جمهوري در پايان سخنان خود همفکري و هماهنگي ميان شرکت هاي فعال در حوزه پتروشيمي و دولت را خوشحال کننده عنوان کرد و گفت: اميد شما به آينده و تحرک شما بسيار ارزشمند و اميدوارکننده است و اميدوارم گام هاي خوبي با روحيه بهتر و بيشتر براي کشور و ملت در آينده برداشته شود.
اجازه دهیم پتروشیمی ها کارشان را انجام دهند
بيژن زنگنه، وزير نفت نيز در حضور رئيس جمهور و مديران مجتمع ها و فعالان صنعت پتروشيمي با اشاره به برخي سياست هاي مورد تاکيد نظام مانند جلوگيري از خام فروشي، توسعه و اشتغال زايي گفت: عملکرد صنعت پتروشيمي کاملا در مسير تحقق اين سياست ها بوده است و راه اندازي هر واحد پتروشيمي نيز به توسعه بيشتر صنايع پايين دستي، ايجاد هزاران واحد فرعي و اشتغال زايي قابل توجه مي انجامد و منشأ اميد و تحول مي شود. او افزود: از ابتداي دولت يازدهم تاکنون، کار کم نظيري در توسعه پتروشيمي و جلوگيري از خام فروشي انجام گرفته که اين عملکرد در جهش دوم پتروشيمي منعکس شده است؛ ظرفيت توليد صنعت پتروشيمي تا سال 1400 به 100 ميليون تن مي رسد که نشان دهنده رشد تقريبا دو برابري آن در هشت سال (دولت هاي يازدهم و دوازدهم) خواهد بود؛ درآمد صنعت نيز به حدود 25 ميليارد دلار مي رسد و به اين ترتيب در بخش ارزشي نيز رشد بيش از دو برابري را شاهد خواهيم بود، بنابراين اصطلاح «جهش» شايسته چنين عملکردي است. به گفته زنگنه، جهش دوم صنعت پتروشيمي در سال 1400 به پايان مي رسد و با ريل گذاري مطمئني که دولت دوازدهم براي جهش سوم پتروشيمي انجام داده است، صادرات اين صنعت طي پنج سال پس از پايان دولت، مي تواند به 37 ميليارد دلار برسد. جهش سوم، کاشتن بذر توليد براي آينده است؛ نه تنها آينده صنعت پتروشيمي بلکه آينده اقتصاد غيرنفتي ايران و جلوگيري بيشتر از خام فروشي.
وزير نفت با اشاره به تامين مطلوب خوراک براي پتروشيمي ها در سال هاي اخير گفت: به برکت توسعه پارس جنوبي و ديگر طرح ها و دريافت خوراک بيشتر از سوي مجتمع هاي پتروشيمي، توليدات اين صنعت افزايش يافت و به رغم فشار تحريم پتروشيمي ها وضع قابل قبولي داشته اند. زنگنه به اين نکته هم اشاره کرد که امسال در فصل سرما، گاز پتروشيمي ها قطع نشد. وزير نفت توجه به تنوع محصولات، استفاده بيشتر از خوراک مايع و آمايش سرزمين را از جمله موارد مدنظر در توسعه آينده صنعت پتروشيمي برشمرد و افزود: در اين صنعت، در حوزه ساخت داخل و بومي سازي فناوري ها و پيوند با دانشگاه کارهاي بزرگي شده از جمله آنکه چند انستيتو تاسيس شده يا در حال تاسيس است که در حوزه فناوري هاي توليد محصولات پتروشيمي فعاليت مي کنند. زنگنه يکي ديگر از مسائل مهم و نيازمند توجه در صنعت پتروشيمي را بحث تامين مالي عنوان کرد و خواستار همراهي بيشتر بانک ها در تامين مالي طرح هاي پتروشيمي شد. وي ايجاد شرايط باثبات براي فعاليت پتروشيمي ها را نيز ضروري دانست و گفت: پتروشيمي ها سربازان کشورند؛ پتروشيمي ها رانت خوار نيستند و بهترين خدمات را ارائه مي دهند و از منافعشان نيز در مسير توسعه صنعت استفاده مي کنند. اجازه دهيم پتروشيمي ها کارشان را انجام دهند، ايجاد شرايط باثبات به تحقق اهداف اين صنعت کمک مي کند.
زنگنه به طرح هاي وزارت نفت که منحصرا با هدف تامين خوراک پتروشيمي ها در دستور کار قرار دارد مانند طرح بيدبلند، ان جي ال 3200، ان جي ال 3100، ان جي ال خارک و... نيز اشاره کرد و گفت: با تکميل و راه اندازي اين طرح ها، منبع خوراک قابل توجهي به جز پارس جنوبي براي پتروشيمي ها ايجاد و گازهاي مشعل هم جمع آوري خواهد شد.
به گفته وزير نفت، با سرمايه گذاري هاي هلدينگ خليج فارس و مارون، تمام گازهاي فلر استان خوزستان جمع آوري خواهد شد و با ادامه اين روند در مناطقي مانند خارک و...، همه گازهاي مشعل جمع آوري خواهد شد.
پتروشیمی ها می توانند در گردش تجارت کشور تاثیرگذار باشند
در ادامه عبدالناصر همتي رئيس کل بانک مرکزي هم با اشاره به اينکه پتروشيمي ها به خوبي به تعهدات خود عمل کرده اند، گفت: صنايع پتروشيمي، پيشتازان تامين ارز مورد نياز کشور هستند.
وي با بيان اينکه براي واردات کالاهاي مورد نياز کشور 29 ميليارد دلار نياز ارزي بود که رقمي قابل توجه است و توانستيم باوجود فشار بي سابقه دشمنان آن را تامين کنيم، گفت: پتروشيمي ها 20 درصد اين رقم را تامين کردند و در سامانه نيما نيز حدود 53 درصد سهم پتروشيمي ها بود.
وي با بيان اينکه پتروشيمي هاي کشور در سامانه نيما پيشتاز هستند، افزود: خوشبختانه مديران پتروشيمي ها در شرايط سخت فشار و تحريم در تامين ارز سامانه نيما کمک هاي بسيار شاياني داشتند و با اين روند در آينده مي توانند در گردش تجارت کشور تاثيرگذار باشند. رئيس کل بانک مرکزي با اشاره به اينکه پتروشيمي ها به خوبي به تعهدهاي خود عمل کرده اند، به گونه اي که 92 درصد تعهد صادراتي خود را تا پايان مردادماه تامين کرده اند و اين رقم از نظر بانک مرکزي رقمي قابل قبول است، گفت: صنايع پتروشيمي، پيشتازان تامين ارز مورد نياز کشور در اين شرايط هستند.
۱۶ محصول جدید به سبد محصولات پتروشیمی کشور افزوده می شود
بهزاد محمدي، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در اين ديدار با اعلام اينکه 16 محصول جديد تا سال 1404 به سبد محصولات صنعت پتروشيمي ايران افزوده مي شود، گفت: هم اکنون 56 مجتمع پتروشيمي فعال در کشور سالانه 33 ميليون تن معادل روزانه 650 هزار بشکه نفت خام خوراک دريافت مي کنند. وي تصريح کرد: تعداد مجتمع هاي پتروشيمي کشور به 83 مجتمع و خوراک دريافتي آنها به سالانه 62 ميليون تن معادل روزانه يک ميليون و 400 هزار بشکه نفت خام در سال 1400 مي رسد. محمد با اشاره به اينکه مجموع حجم سرمايه گذاري در صنعت پتروشيمي از 53 ميليارد دلار کنوني به 70 ميليارد دلار در سال 1400 و به حدود 94 ميليارد دلار تا سال 1404 خواهد رسيد، ادامه داد: افزايش مجتمع هاي پتروشيمي به 109 مجتمع و خوراک دريافتي 74 ميليون تن در سال معادل يک ميليون و 700 هزار بشکه نفت خام در روز در سال 1404 نيز خود نشانگر گذر از خام فروشي است.
معاون وزير نفت با اشاره به اينکه ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي تا پايان سال 1400 و جهش دوم صنعت به بيش از 100 ميليون تن و در جهش سوم يعني تا پايان سال 1404 به 133 ميليون تن در سال خواهد رسيد، تصريح کرد: با برنامه ريزي هاي انجام شده، 16 محصول مهم پتروشيمي براي نخستين بار تا سال 1404 به سبد توليد محصولات صنعت پتروشيمي ايران افزوده مي شود. محمدي گفت: شرکت ملي صنايع پتروشيمي به منظور محروميت زدايي و ايجاد اشتغال در اسلام آباد غرب يک مجتمع توليد پلي پروپيلن از گاز طبيعي (GTPP) شامل يک واحد متانول به ظرفيت 660 هزار تن، يک واحد PVM به ظرفيت 120 هزار تن و يک واحد پلي پروپيلن به ظرفيت سالانه 120 هزار تن را با مشارکت بخش خصوصي اجرا خواهد کرد. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با تأکيد بر اينکه دانش فني توليد پلي پروپلين از گاز طبيعي با توان و دانش ايراني براي نخستين بار در کشور از سوي شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي به دست آمده است، افزود: مهندسي طرح ساخت مجتمع توليد پلي پروپيلن از گاز طبيعي (GTPP) در غرب کشور در حال انجام است و اين طرح از سال آينده وارد مرحله عملياتي مي شود. در اين آيين از هفت مدير و فعال نمونه صنعت پتروشيمي کشور تجليل شد.
گوره-جاسک؛ نماد طرح ملي
مشعل «در سال رونق توليد بايد اميد در دل ها زنده باشد و ما مي توانيم اين کار را انجام دهيم.» اين بخشي از صحبت هاي بيژن زنگنه در مراسم امضاي قرارداد 50 پمپ طرح انتقال نفت خام گوره- جاسک با سازندگان داخلي بود تا رويکرد حمايت وزارت نفت از ساخت داخل را مورد تاکيد قرار دهد. مصداق اين اميد را امروز مي توان در کارگاه هاي توليدي شرکت هاي پمپ ساز طرف قرارداد براي اين طرح ملي نظاره کرد.
قراردادهاي ساخت 50 پمپ مورد نياز طرح انتقال نفت خام گوره - جاسک با ارزش تقريبي 48 ميليون يورو، بين شرکت مهندسي و توسعه نفت و شرکت هاي پمپ هاي صنعتي ايران، پمپيران و پتکو امضا شد. اين قراردادها مرتبط با طرح انتقال نفت خام از گوره به جاسک است، طرحي که مشتمل بر احداث يک خط لوله 42 اينچ به طول تقريبي 1000 کيلومتر، پنج تلمبه خانه در مسير آن، 20 مخزن 500 هزار بشکه اي به ظرفيت کل 10 ميليون بشکه و تأسيسات دريايي براي صادرات نفت خام است. با اجراي کامل اين طرح، ضمن انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از ميدان هاي جنوب غربي کشور به سواحل جنوب شرقي و ذخيره سازي و صادرات نفت خام از طريق پايانه جديد جاسک، زمينه هاي اشتغال گسترده در استان هاي بوشهر، فارس و هرمزگان ايجاد مي شود و بازار کار مناسبي براي صنايع مختلف نظير فولاد، پمپ سازي، لوله سازي، پيمانکاران نفت و گاز و ديگر سازندگان تجهيزات داخلي به وجود مي آيد.
به واسطه اجراي اين طرح، سازندگان داخلي از جمله در بخش لوله و الکتروپمپ تجربه هاي جديدي را در داخلي سازي پشت سر مي گذارند. در بخش پمپ، نکته مهم آنکه ويژگي اوليه اين طرح پمپ هايي با توان 5.5 مگاوات بوده که با هدف حمايت از سازندگان داخلي، پمپ هايي با توان 2.5 مگاوات در برنامه قرارمي گيرد.
با تورج دهقاني مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت در بازديد از کارگاه هاي توليدي دو شرکت پمپ ساز تبريزي (پمپيران و پتکو) که ساخت بخشي از الکتروپمپ هاي خط لوله نفت خام گوره-جاسک را عهده دار شده اند، همراه مي شويم.
دهقاني در بازديد از اين دو کارخانه و نشست تخصصي با مديران و مهندسان که در جريان کامل مراحل انجام کار و پيشرفت آن قرار مي گيرد، خبر مي دهدکه مراحل نهايي طراحي مهندسي ساخت پمپ هاي طرح انتقال نفت خام گوره- جاسک در حال انجام است و مراحل قالب ريزي و تامين مواد اوليه نيز در حال پيگيري است.
طبق گزارش مديران دو شرکت پتکو و پمپيران به مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت به عنوان کارفرما در زمينه آخرين اقدام هاي انجام شده، طراحي پمپ ها به پايان رسيده و آماده ورود به مرحله الگوسازي پمپ ها هستند. اين وعده را هم مي دهند که پمپ ها را در موعد مقرر تحويل دهند.
محمد حسين هيهات، مديرعامل شرکت پمپران مي گويد: در واقع پمپران با اجراي تعهد خود و پاسخ به اعتماد شرکت ملي نفت ايران در زمينه تامين 20 پمپ، حيات خود را تضمين مي کند.
مسعودباقرتجريشي، مديرعامل پتکو هم تاکيد مي کند: تمام تلاش و امکانات را براي تحويل پمپ ها در زمان مقرر بسيج مي کنيم و قطعا تيم کارفرمايي را مرحله به مرحله در جريان ساخت قرار مي دهيم.
کارکنان و مديران اغلب بومي اين دو شرکت در گفت وگو با مشعل از اهميت و تاثير اين قرارداد بر رونق فعاليت شان مي گويند . تکميل ظرفيت در دوره تحريم، افزايش توان کمي و کيفي با ساخت پمپ هايي ويژه، ايجاد اشتغال از جمله اثرات مثبت است که به آن اشاره مي شود.
رسول نکويي، مدير پروژه ساخت پمپ هاي طرح انتقال نفت خام گوره- جاسک در شرکت پتکو مي گويد: کوچکترين تاثير اين قرارداد در همين منطقه صنعتي تبريز، اين است که تعداد زيادي از کارخانه هاي صنعتي با تعديل نيرو همراه بودند و از معدود شرکت هايي که تعديل نيرو نداشته و جذب نيرو هم داشتند و با همان توان قبل کار را ادامه مي دهد، شرکت هايي مثل پتکو و پمپ ايران هستند که اين هم به دليل پروژه هاي ملي واگذار شده به آنهاست. تاثير اين پروژه ها همين است که نيروي کار بيکار نمي شود.
به گفته محمد نقي پور، مدير توليد اين شرکت تعداد نيروي فعال در شرکت پتکو که بخشي از ساخت پمپ ها را عهده دار شده است، حدود 90 نفر در اين بخش توليدي و حدود 170 نفر هم در کل شرکت با ميانگين سني 35 سال هستند که سفارش پمپ هاي طرح گوره- جاسک را قرار است همين نفرات انجام دهند.
او مي گويد: حضور ما در قرارداد پروژه گوره-جاسک باعث جذب تعدادي نيروي جديد در مرحله طراحي شد و براساس برنامه کاري قرار است سال جديد هم نفرات جديد ديگري به بخش توليد اضافه شوند. همچنين مي خواهيم با اضافه کردن تعدادي از دستگاه ها به کارگاه، کيفيت کار را افزايش دهيم.
نقي پور معتقد است که اين قرارداد افزون بر رونق توليد و کمک به سازنده داخلي، باعث رقم خوردن تجربه اي براي دور زدن تحريم ها خواهد بود، از اين رو بايد به سازندگان داخلي اعتماد شود. مسعود باقر تجريشي، مديرعامل شرکت پتکو هم مي گويد: به ويژه در سال هاي اخير در اجراي طرح هاي صنعت نفت در بخش هاي مختلف اعم از پالايشگاه ها، پتروشيمي ها، نمکزدايي ها و ... مشارکت داشته ايم و به واسطه اعتماد دوباره براي مشارکت در تامين پمپ هاي طرح گوره به جاسک، از وزارت نفت سپاسگزاريم.
مشابه اين نظرات در بازديد از کارگاه هاي توليدي شرکت پمپيران شنيده مي شود که کارکنان فعال در کارگاه هاي توليدي و ساير بخش ها ازاينکه قرار است پمپ هاي پروژه ملي طرح انتقال نفت خام گوره-جاسک را بسازند، مطلع هستند و از رونق فعاليت ها به واسطه اين طرح مي گويند. حسين برهان 15 سال است در اين کارخانه کار مي کند و با اشاره به اين قرارداد مي گويد: هر ميزان کار بيشتر باشد، براي ما هم منفعت بيشتري دارد. مديران گفتند قرارداد پروژه جديد بستند. يکي از آنان مي گويد در دوره تحريم و کاهش فروش، حضورمان در پروژه هاي ملي همچون گوره-جاسک از نظر اشتغال، اقتصادي و همچنين کسب تجربه و ارتقاي تکنولوژي بسيار موثر است.
در کارگاه هاي توليدي اين مجموعه، پمپ هاي مختلفي مشاهده مي شود که يکي از کارکنان نمونه هاي مختلف را معرفي کرده و مي گويد: اينها سفارش شرکت هاي مختلف از جمله نفت و گاز کارون، ستاره خليج فارس و ..هستند، شرکت با همين پروژه ها مي چرخد و قرارداد اخير ما با وزارت نفت باعث جذب نيرو شده است.
وقتي از محمد حسن بهروزي وند، مدير کيفيت پمپيران درباره سطح کيفي محصولات اين شرکت در مقايسه با نمونه هاي خارجي آن سوال مي کنم، مي گويد: در مقايسه با شرکت هاي اروپايي کمبودي نداريم. زيرساخت، تکنولوژي و ماشين آلات را در اختيار داريم. مي توانيم اين قول را بدهيم که در حد کيفيت مطلوب افتخار ملي توليد کرد. از نظر سايز و حجم پروژه که در حد ملي کار جديدي است و رزومه خوبي برايمان خواهد بود. اين تجربه ها را قبلا داشتيم و مي توان گفت ريسک کمتري خواهيم داشت. اميدواريم کيفيت در حد مطلوب مشتري را در ساخت پمپ هاي گوره - جاسک تامين کنيم. اعتمادي که وزارت نفت به سازندگان داخلي در اين زمينه داشته، شور و شعفي به ما مي دهد که اين خودباوري را احساس کنيم و اميدواريم پروژه هايي که تاکنون داشتيم، اين فرصت را به ما بدهند.
به گفته مديرعامل شرکت مهندسي وتوسعه نفت در بخش تامين لوله، بخش عمده فعاليت هاي اين طرح به ساخت و تامين لوله مربوط است که در زمينه ميزان پيشرفت کار در بخش توليد ورق سرويس ترش و تامين لوله در حال حاضر، لوله ها در حال توليد و انتقال به سايت بوده و پيمانکاران در محل پروژه مستقر شده اند.
در بخش هايي از مسير يک هزار کيلومتري که مقرر شده عمليات لوله گذاري انجام شود، لوله ها ريسه شده اند، عمليات جوشکاري لوله ها نيز در مقاطعي از کار شروع شده و عملاً کار به صورت مستمر در بخش اجرا نيز شتاب بيشتري به خود گرفته است.
در بخش ايستگاه ها نيز پيمانکاران اجرايي مشغول تسطيح، بسترسازي و تحکيم بستر براي عمليات اجرايي هستند و پمپ ها پس از توليد، تحويل پيمانکاران ايستگاه ها خواهد شد.
ساير اقلام مانند لوله هاي فرايندي، مخازن، شيرآلات، ابزار دقيق و ابزار آلات الکتريکي بيشتر با رويکرد تامين از سازندگان داخلي در حال شناسايي هستند. او مي گويد: اين طرح به يک طرح ملي استفاده از ظرفيت داخلي تبديل شده و از ورود سازندگان داخلي توانمند در زمينه هاي تخصصي مورد نياز اين طرح استقبال مي کنيم. دهقاني اظهار اميدواري مي کند که با رويکردهاي موجود و حمايت هاي مستقيم شخص وزير و نظارت هاي مستقيم او، طبق برنامه زمان بندي پيش برويم.
مدير عامل شرکت بهر ه برداري نفت و گاز غرب تاکيد کرد:
شركت بهره برداري نفت و گاز غرب يكي از سه شركت زير مجموعه شركت نفت مناطق مركزي ايران است كه به صورت رسمي از ابتداي سال 1378 فعاليت خود را با توليد، فراورش و ارسال نفت و گاز به مبادي مصرف آغاز کرد. حوزه فعاليت اين شركت در حال حاضر در استان كرمانشاه، ايلام و لرستان و داراي 5 منطقه عملياتي نفت شهر، تنگ بيجار، چشمه خوش، سركان و دهلران است و بيش از 12 ميدان نفتي و 7 ميدان گازي شناخته شده در اين محدوده قرار دارد؛ به همين دليل به روز رساني سيستم ها ، نوآوري در عمليات و پژوهش هاي جديد از اهميت زيادي براي اين مجموعه برخوردار است.
سعيد ناصري پور، مدير عامل شركت بهره برداري نفت و گاز غرب در گفت وگو با «مشعل» با اشاره به اين كه حوزه فعاليت اين شركت 650 كيلومتر از غرب کشور را در بر مي گيرد، گفت: پراکندگي جغرافيايي فعاليت هاي شركت بهره برداري نفت و گاز غرب از نزديکي شهرستان انديمشك تا نفت شهر ادامه دارد و اين شرکت با 12 ميدان نفتي و 1 ميدان گازي توليد نفت و گاز در غرب کشور را به عهده دارد. اين ميادين نفتي ظرفيت توليد بيش از 200 هزار بشكه نفت خام را در روز دارند و البته توليد گاز اين شركت نيز حدود 7 ميليون متر مكعب در روز با LGR حدود 1200 است.
ناصري پور افزود: اين شركت داراي 5 واحد بهر ه برداري شامل واحد چشمه خوش، دهلران، نفت شهر، سرکان ماله کوه و تنگ بيجار است که اين واحدها در 3 استان کرمانشاه، ايلام و لرستان قرار دارند. مخازن نفتي اين شرکت تقريبا به نيمه عمر خود رسيده، از اين رو نياز است كه با استفاده از فناوري هاي روزآمد دنيا، ضريب بازيافت اين مخازن را افزايش دهيم و بهتر بتوانيم از اين نعمت هاي خدادادي استفاده کنيم. وي در ادامه بر استفاده از نير وهاي متخصص در غرب كشور تاكيد كرد و گفت: در حال حاضر تعاملات مثبتي از طريق شرکت نفت مناطق مرکزي با پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه هاي رازي و صنعتي کرمانشاه در اين شرکت شکل گرفته است و مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي تأکيد خاصي بر همکاري بيشتر در تمام زمينه هاي عملياتي و فني با توجه به ظرفيت هاي موجود در منطقه غرب کشور با پژوهشگاه دارد، از اين رو با توجه به وجود اين ظرفيت ها ضروري است با بهره گيري از توان علمي نيرو هاي متخصص، واحدهاي فرايندي و شيميايي در غرب کشور را توسعه دهيم. وي درباره پروژه هاي مشترک اين مجموعه که با همکاري پژوهشگاه صنعت نفت در حال انجام است، گفت: پروژه ساخت ديمولسيفاير براي واحد نمك زدايي چشمه خوش، يكي از پروژه هايي است كه با همكاري طرفين با مقياس آزمايشگاهي انجام شده است و اميدواريم در آينده اين موضوع با هدف تست ميداني و صنعتي شدن از سوي طرفين به سرعت انجام شود.
وي ادامه داد: در صورت ساخت ديمولسيفاير هاي بومي، مي توانيم هزينه هاي جاري شركت را كاهش دهيم، چرا كه هم اكنون مبالغ بسيار زيادي صرف خريد ديمولسيفاير در واحد هاي عملياتي مي شود كه با ساخت و بومي سازي آنها از سوي پژوهشگاه، مي توان از خروج ارز از کشور جلوگيري كرد.
مدير عامل شركت بهره برداري نفت و گاز غرب درباره ديگر پروژه مشترك با پژوهشگاه صنعت نفت درخصوص رفع تشكيل وكس در واحد بهره برداري سرکان افزود: پروفايل خط لوله انتقال اين واحد از مسير کوهستاني شهرستان پلدختر تا تلمبه خانه برداسپي شهرستان کوهدشت گذر مي كند که به دليل دماي پايين اين منطقه در زمستان و بر اساس Composition سيال توليدي، خط لوله انتقال نفت دچار گرفتگي شده و واکس زيادي در طول اين خط لوله تشکيل که در نهايت باعث افزايش افت فشار در اين خط لوله مي شود. وي ادامه داد: در خصوص رفع اين مشکل، پژوهشگاه صنعت نفت، پس از بررسي ترموديناميک پيشنهاد توپکراني به صورت مداوم در خط لوله انتقال را به اين شرکت ارائه کرد و بر همين اساس در حال حاضر، هر دو هفته يكبار با استفاده از عمليات توپکراني فعلاً مشکل تشکيل واکس در اين خط لوله انتقال را كاهش داده ايم و اميدواريم با توجه به انتظاري که از پژوهشگاه داريم در آينده نزديك، پروژه ساخت آنتي وكس مناسب براي تزريق در اين خط لوله تكميل شود.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب تاکيد کرد: ضروري است که از آنتي وكس مناسب و مقرون به صرفه از لحاظ اقتصادي در خصوص رفع اين مشکل هرچه سريع تر استفاده شود و مشکلات احتمالي در پايين دست جهت انتقال نفت به حداقل کاهش يابد.
ناصري پور با اشاره به اين نکته که واحد گازي تنگ بيجار نيز از اهميت خاصي برخوردار است و در حدود 7 ميليون متر مکعب در روز از اين ميدان، گاز توليد مي شود، اظهار كرد: دو پروژه با عناوين ساخت پكينگ مناسب مربوط به مكانيكال سيل پمپ ها با استفاده از فناوري نانو با پژوهشگاه صنعت نفت در حال انجام است.
وي گفت: تعريف اين پروژه به علت وجود هيدروژن سولفوره زياد در کامپوزيشن سيال توليدي از ميدان تنگ بيجار است که اين ميزان H2S در حال حاضر باعث ايجاد خوردگي شديد در خطوط لوله و مکانيکال سيل پمپ ها شده است و همکاران پژوهشگاه صنعت نفت با هدف رفع اين مشکل پروژه ياد شده را در دستور کار قرار داده اند، در ضمن پژوهشگاه، قرارداد ديگري با عنوان پروژه GAS Wet کردن مخازن گاز ميعاني با شرکت نفت مناطق مرکزي را نيز به امضا رسانده است.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب ادامه داد: موضوعاتي نظير رفع آلودگي از خاك هاي آلوده با استفاده از روش هاي بيوزيستي، ساخت نمك زدا به صورت dual frequency در واحدهاي نمك زدايي و همچنين مطالعات خوردگي در واحدهاي بهره برداري تنگ بيجار، از مهم ترين پروژه هايي است كه با پژوهشگاه صنعت نفت در حال پيگيري است. وي به بحث مميزي انرژي و اخذ گواهينامه ايزو 5001 در شرکت نيز اشاره كرد و گفت: موضوع اين ايزو از دو سال پيش با دانشگاه رازي کرمانشاه در رابطه با بهينه سازي مصرف انرژي در ساختمان ستاد نفت و گاز غرب در کرمانشاه آغاز شد و نتايج مثبتي از اين پروژه نيز به دست آمد و چنانچه در سراسر كشور اين ايزو به صورت عملياتي اجرا و موضوع انرژي براي تمام افراد جامعه فرهنگ سازي شود، مي توانيم در آينده شاهد پيشرفت هاي چشمگيري در حوزه انرژي باشيم. هم اكنون، اين ايزو در مناطق عملياتي به ويژه در واحد نفت شهر با همكاري پژوهشگاه در دست اقدام است و اميدواريم بتوانيم اين موضوع را در تمام واحد هاي عملياتي شرکت نهادينه و اجرايي کنيم. ناصري پور بر لزوم گسترش و توسعه امكانات مركز پژوهشگاه صنعت نفت در غرب كشور تاكيد كرد و گفت: از يك سو با توجه به وجود مخازن متعدد در غرب كشور و از سوي ديگر با توجه به وجود واحد هاي شيميايي اعم از پتروشيمي و پالايشگاه در استان هاي غربي کشور، به نظر مي رسد كه پژوهشگاه صنعت نفت مي بايست مركز خود را در غرب كشور توسعه بخشد و تعداد محققان و تجهيزات خود را در اين مركز براي حل مشكلات در سريع ترين زمان ممکن افزايش دهد.
وي افزود: پيش تر شركت نفت و گاز غرب با توجه به شرايط تحريم کشور، بر ساخت پمپ هاي چند فازي، ساخت لوله مغزي، ساخت واحد هاي پيش ساخته نمك زدا (M.O.T) و ساخت transmitter ها متمركز کرده و اميدواريم پژوهشگاه با استفاده از توان خود، همچنين حضور نيرو هاي متخصص، بتواند در هر يك از اين زمينه ها ما را ياري كند. وي درباره برگزاري همايش هاي تخصصي مشترک بين پژوهشگاه و دانشگاه ها و شرکت هاي توليدي گفت: سازمان ها و شرکت هاي معتبر مانند پژوهشگاه مي توانند با برگزاري سمينار ها و همايش هاي علمي- تخصصي، دستاورد هاي خود را به نمايش بگذارند و راه حل هاي مناسب براي کاهش هزينه هاي جاري در دستگاه هاي اجرايي را ارائه دهند تا با استفاده از اين ميزان صرفه جويي ها در مسير انجام پروژه هاي پژوهشي، براي خودکفايي کشور گام برداريم و با ياري دادن سازمان برنامه و بودجه، شاهد ايراني آباد و خودکفا در تمامي زمينه ها باشيم.
تلاش وزارت نفت برای ادامه تحصیل دانش آموزان مناطق نفت خیز
سومين دوره كلاس هاي كنكور با عنوان «طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان منطقه پارس جنوبي و غرب کارون» از اوايل سال تحصيلي 97 - 98 با كمك مستقيم شركت ملي نفت ايران و حمايت سازمان آموزش و پرورش استان هاي خوزستان و بوشهر براي سومين سال پياپي پس از برگزاري کنکور سال 98 به کار خود پايان داد. شرکت ملي نفت ايران در طول اين سه سال در مجموع 1261 دانش آموز در آستانه کنکور را در 2 منطقه پارس جنوبي و غرب کارون با هزينه اي افزون بر 100 ميليارد و 70 ميليون ريال زير پوشش دوره هاي تقويت بنيه علمي قرار داد. وزارت نفت همسو با سياست مسؤوليت هاي اجتماعي خود، توانمندسازي بنيه علمي دانش آموزان جوامع پيرامون مناطق صنعت نفت را از اين مسير پيگيري مي كند كه موجي از اميد و اعتماد را در دل بوميان منطقه ايجاد كرده است.
****
در سال سوم برگزاري دوره کلاس هاي کنکور به دليل تأمين نشدن هزينه ها از محل بودجه سرمايه اي ممکن بود برگزاري اين دوره با مشكل روبه رو شود، اما با نگاه ويژه هيأت مديره شركت ملي نفت ايران، تأمين هزينه از محل بودجه جاري شركت صورت گرفت و اين دوره نيز كامل شد.
با مجموعه تلاش هاي انجام شده و به همت اساتيد برجسته آموزشي، همچنين دانش آموزان مستعد اين استان ها با همراهي شرکت ملي نفت ايران، شاهد نتايج قابل قبول در سه كنكور برگزار شده اين سال ها بوده ايم.
در طول اين سه سال مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز به عنوان مجري طرح هاي مسئوليت اجتماعي شركت ملي نفت ايران، مسؤوليت اجراي طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان اين دو استان را به عهده گرفت.
در سال سوم اين طرح كه مصادف با سال تحصيلي 97-98 بود، 300 نفر در منطقه پارس جنوبي با هزينه 27 ميليارد ريال و در استان خوزستان در منطقه غرب كارون (سوسنگرد، هويزه و بستان) 250 نفر با هزينه 16.7 ميليارد ريال تا برگزاري كنكور سال 98 با اين طرح همراه شدند.
اگرچه اين طرح براي دانش آموزان رشته هاي تجربي و رياضي فيزيك در 2 منطقه برگزار شده بود، اما 31 نفر از دانش آموزان رشته هاي انساني، هنر و زبان نيز در طرح ياد شده در منطقه پارس جنوبي براي تقويت دروس عمومي در اين دوره ها حاضر شدند.
بررسي آمارها نشان مي دهد در سومين سال برگزاري دوره در منطقه پارس جنوبي 38 نفر حائز رتبه زير 1000 در کنکور شده اند که از اين ميان يك نفر رتبه زير 100 به دست آورده است. همچنين در همين منطقه 101 نفر حائز رتبه هاي بين 1000 تا 5000 شده اند و رتبه هاي بين 5000 تا 10 هزار شامل حال 81 نفر شده است. 71 نفر در اين استان رتبه هايي بين 10 هزار تا 20 هزار داشته اند و 40 نفر باقيمانده نيز رتبه هاي بالاي 20 هزار کسب کرده اند.
در همين حال در منطقه غرب كارون در استان خوزستان 66.8 درصد از شرکت کنندگان در اين دوره ها در سال تحصيلي 97-98 موفق به ورود به دانشگاه دولتي شده اند. از تعداد 250 نفر شركت كننده در طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان غرب کارون 12 نفر رتبه هاي زير 1000 داشته اند؛ رتبه هاي 1000 تا 5000 اين منطقه شامل 36 نفر در طرح شده است و 39 نفر نيز رتبه هاي 5 تا 10 هزار كسب كرده اند. رتبه هاي 10 تا 20 هزار را 74 نفر در اين طرح كسب كرده اند و 89 نفر باقي مانده نيز، رتبه هايي بالاتر از 20 هزار داشته اند
البته بايد در نظر داشت كه شروع اين طرح در استان خوزستان به دليل مشكلات مالي سال 97 با تأخير همراه بود؛ با اين حال در همين منطقه تعداد قبول شدگان رتبه هاي زير 20 هزار در اين سال نسبت به سال تحصيلي پيش از آن (سال 96) رشد 81 درصدي نشان مي دهد و نسبت به سال قبل تر از آن (سال95) حاكي از رشد 4.4 برابري است. در منطقه غرب كارون در كنكور 96- 97 يك نفر در رشته تجربي و يك نفر در رشته زبان كه در دوره هاي تقويت بنيه آموزشي شركت داشتند، موفق به كسب رتبه زير 100 شده اند؛ اين در حالي است كه در سال پيش از آن در اين منطقه رتبه زير 100 در منطقه كسب نشده بود.
نتايج قبول شدگان در دانشگاه هاي دولتي نسبت به سال هاي پيش در منطقه غرب کارون تفاوت چشمگيري داشته است؛ در كنكور 95-96 تنها 30 نفر و در سال 96-97 تعداد 89 نفر و در كنكور 97-98 تعداد 161 نفر موفق شدند در كنكور سراسري براي دانشگاه هاي دولتي پذيرفته شوند.
از مجموع 300 نفري كه در طرح تقويت بنيه علمي آموزشي مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني منطقه پارس جنوبي سال 97 - 98 شركت كرده اند، 56 درصد موفق به ورود به دانشگاه سراسري شده اند، اما بايد در نظر داشت كه اين نتايج همه ماجرا نيست، چرا كه در اين استان 31 نفر از دانش آموزان رشته علوم انساني نيز موفق به ورود به دانشگاه سراسري شده اند، اما از آنجا كه اين دانش آموزان صرفا درس هاي عمومي را در طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزي شرکت ملي نفت ايران شرکت کرده اند، در اين آمار لحاظ نشده اند.
پراكندگي دانش آموزان قبول شده در دانشگاه هاي مطرح كشور نيز حائز اهميت است، دانش آموزاني كه در اين دو منطقه دوره هاي تقويت بنيه را گذراندند، توانستند در دانشگاه هاي صنعتي شريف، تهران، اميركبير، شيراز، فردوسي مشهد، اصفهان، علوم پزشكي بوشهر، شهيد چمران اهواز، جندي شاپور اهواز، آبادان، دزفول، بهبهان، گيلان، بابل و خليج فارس بوشهر پذيرفته شوند.
توزيع قبولي اين دانش آموزان در رشته هاي مختلف نيز در جاي خود قابل تأمل است؛ دانش آموزاني كه دوره هاي تقويت بنيه علمي شركت ملي نفت ايران را گذراندند، در رشته هاي داروسازي، پزشكي، دندان پزشكي، فيزيوتراپي، مامايي، فوريت هاي پزشكي، ميكروبيولوژي، شنوايي-سنجي و پرستاري زير شاخة علوم تجربي و مهندسي معماري، مهندسي مكانيک، مهندسي برق، مهندسي شيمي، مهندسي مواد و متالوژي، مهندسي كامپيوتر، شيمي محض، رياضي كاربردي و شيمي كاربردي زير شاخه رشته رياضي فيزيک، حقوق، ادبيات، جامعه شناسي، الهيات، علوم اجتماعي، دبيري، فلسفه، آموزش ابتدايي، مشاوره و راهنمايي و ادبيات فارسي در رشته انساني و آموزش زبان انگليسي و مترجمي زبان انگليسي پذيرش شدند.
البته نبايد از نظر دور داشت كه محروميت اقتصادي و معيشتي دانش آموزان اين منطقه منجر به آن شده كه برخي از رتبه هاي برتر، آينده كاري و نيز نزديكي محل تحصيل را در انتخاب رشته هاي خود مد نظر قرار دهند و در رشته هايي همچون آموزش ابتدايي فرهنگيان براي رتبه هاي زير 1000 انتخاب شده بودند.
نگاهي به نتايج کسب شده در اولين و دومين سال برگزاري دوره هاي تقويت بنيه علمي دانش آموزان نيز خالي از لطف نيست. در اولين سال برگزاري اين دوره ها مصادف با سال تحصيلي 95 – 96 در منطقه غرب کارون، شرکت هاي تابع مستقر در منطقه به صورت پراکنده اقدام به برگزاري دوره هاي آموزشي کردند و مبلغ هشت ميليارد و 370 ميليون ريال براي آموزش 200 نفر از دانش آموزان هزينه شد. در سال دوم در منطقه پارس جنوبي از سوي مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز 28 ميليارد ريال براي آموزش 280 نفر هزينه شد. همچنين در همين سال در منطقه غرب کارون 20 ميليارد ريال براي آموزش 200 نفر هزينه شد.مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز به عنوان متولي اين طرح براي سال هاي آتي نيز برنامه هاي گسترده دارد؛ صنعت نفت مي تواند طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان را گسترش و دانش آموزان را از سال هاي پايين تر براي آمادگي بيشتر به منظور شرکت در كنكور آموزش دهد. از طرفي در حالي كه در اين سه سال اساتيد برجسته به صورت پروازي از سوي صنعت نفت براي آموزش دانش آموزان به اين مناطق اعزام مي شدند، مي توان با توسعه اين طرح ها آموزش مربيان و معلمان مستعد اين مناطق را مد نظر قرار داد تا با افزايش سطح دانش و فراگيري شيوه هاي جديد آموزشي، استان را از نظر تأمين مدرسان با كيفيت غني كرد.
سيدمحمد ميرزامحمدزاده
پژوهشگاه صنعت نفت و موفقيتي ديگر در بومي سازي يک محصول با ارزش
جاذب هاي لکه هاي نفتي از اقلام پرمصرف صنعت نفت است که با توجه به شبکه گسترده خطوط لوله و تاسيسات مناطق عملياتي دريايي، از نياز هاي ضروري شرکت هاي عملياتي به شمار مي رود. اين جاذب ها در حال حاضر از خارج وارد مي شوند. با اين حال نمونه اين محصولات در پژوهشگاه صنعت نفت توليد مي شود و به زودي به توليد تجاري خواهد رسيد. حالا مجموعه اي کوچک و فعال که امتحانش را در منطقه عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران پس داده، تلاش مي کند با شرکت هاي خارجي رقابت و قابليت هاي خود را به شرکت هاي نفتي معرفي کند.
طلعت خلخالي، مسئول طرح پژوهشکده توسعه فرآيند هاي شيميايي، پليمري و پتروشيمي پژوهشگاه صنعت نفت درباره توليد اين جاذب ها به «مشعل» مي گويد: دو سال است که پروژه «ساخت جاذب هاي لکه هاي نفتي از سطح آب» در قالب پروژه اي مشترک با پژوهشکده محيط زيست پژوهشگاه صنعت نفت و مديريت پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران شروع شده و حالا به نتيجه رسيده است. محور اصلي طرح، توسعه فناوري هاي نوين براي کاهش آلاينده هاي زيست محيطي در صنعت نفت بود و قسمتي از اين پروژه به ما سپرده شد تا جاذب هايي براي جمع آوري لکه هاي نفتي از سطح آب بسازيم.
وي با بيان اينکه محور کار، استفاده از مواد نانو بود و ما نيز براي اين منظور جاذب هاي حاوي نانو مواد را ساختيم، ادامه مي دهد: استفاده از نانوجاذب ها بيشتر جنبه تحقيقاتي داشت و در اين پروژه، نانوجاذب هايي با جذب بالاتراز جاذب هاي تجاري موجود در بازار توليد شد، اما با توجه به نياز شديد صنعت نفت به جاذب هاي تجاري- مصرفي (بوم، پد و بالشت هاي جاذب ) توليد اين جاذب ها را نيز در دستور کار قرار داديم. جاذب هاي توليدي در پژوهشگاه با کمک و نظارت کارشناسان شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران در رودخانه زهره منطقه پازنان 2 پس از ارزيابي ميداني، موفق به دريافت تاييديه کاربري شد.
مسئول طرح پژوهشکده توسعه فرآيند هاي شيميايي، پليمري و پتروشيمي پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به توليد نشدن اين جاذب ها در کشور و واردات آن از سوي بيشتر شرکت ها تصريح مي کند: پس از راه اندازي خط توليد اين جاذب ها در پژوهشگاه صنعت نفت، در حال حاضر درگير شرکت در مناقصه براي توليد اين جاذب ها براي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران هستيم. در عين حال با شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران به عنوان يکي از اصلي ترين مصرف کنندگان اين محصول مکاتبات مشترک داشته ايم و به درخواست آنها آزمون هاي پايلوتي را در پژوهشگاه در حضور کارشناسان اچ اس اي و تدارکات خطوط لوله انجام داده ايم.
خلخالي در توضيح کاربرد جاذب هاي لکه هاي نفتي، قابليت ها و موارد مصرف آنها عنوان مي کند: لکه هاي نفتي در اثر نشت مواد نفتي، از مسير هاي مختلف وارد دريا و رودخانه ها و سبب آلودگي آب مي شوند. براي اينکه اين جاذب ها عمل جذب لکه هاي نفتي را درست و موثر انجام دهند، بايد قبل و پس از جذب مواد نفتي همچنان روي آب شناور بمانند. يکي ديگر از عوامل مهم در افزايش جذب بيشتر مواد نفتي توسط جاذب، برخورداري جاذب از سطح بالاست، زيرا عمل جذب در سطح جاذب صورت ميگيرد. با توجه به عملکرد اين جاذب ها در پاکسازي سطح آب از لکه نفتي و حضور توام آب و نفت در مجاورت جاذب ها، عامل مهم ديگر، جذب انتخابي نفت نسبت به آب است.
عامل مهم ديگر، جذب بالاي نفت به ازاي هرگرم وزن جاذب است. در حال حاضر، پد هاي توليدي پژوهشگاه مشابه نمونه هاي وارداتي از شرکت هاي معتبر اروپايي، قادر به جذب نفت به ميزان 17 برابر وزن اوليه جاذب است.
خلخالي با بيان اينکه جاذب هاي توليدي اين مجموعه عمدتا از جنس بي بافت هاي پليمري است، مي گويد: در توليد اين بي بافت ها، الياف بسيار نازک از موادپليمري آلي دوست به صورت رشته اي، از طريق حرارت روي هم جوش خورده و کانال هايي براي جذب و ذخيره نفت فراهم مي آورند. پس از دفع نفت از داخل جاذب ها، امکان بازگشت آنها به چرخه مصرف مجدد با کيفيتي اندکي پايينتر از کيفيت اوليه وجود دارد، اما معمولا شرکت ها اين جاذب ها را بازيابي نکرده و پس از جداسازي نفت جاذب ها از طريق دستگاهي که براي همين منظور ساخته شده، جاذب ها را در کوره ها سوزانده يا دفن مي کنند. مسئول طرح پژوهشکده توسعه فرآيند هاي شيميايي، پليمري و پتروشيمي پژوهشگاه صنعت نفت با اعلام اينکه انواع اين جاذب ها شامل پد، بوم و بالشتک کاربرد هاي مختلفي دارند، ادامه مي دهد: بوم ها جاذب هايي طويل با قطر هاي متفاوت هستند که با احاطه کردن لکه نفتي از انتشار آن جلوگيري مي کنند؛ در حالي که خود نيز به عنوان جاذب نفت عمل مي کند.
خلخالي با تاکيد بر اينکه با توليد اين جاذب ها ديگر نيازي به واردات آن وجود ندارد، مي گويد: همه شرکت هاي مصرف کننده مي توانند نياز خود را در داخل تامين کنند و در عين حال فضاي قابل توجهي براي توليد داخل و اشتغال فراهم مي شود.
خلخالي که بيش از 31 سال سابقه در پژوهشگاه صنعت نفت دارد و تا سال ديگر در آستانه بازنشستگي قرار مي گيرد، تاکيد مي کند که شرکت هاي واردکننده رقباي جدي ما در تجاري شدن اين محصول پرکاربرد هستند. با آنکه جاذب هاي نفتي يکي از محصولات پرکاربرد در صنعت نفت است، اما آمار دقيقي از ميزان مصرف نداريم و بيشتر شرکت ها اين محصول را از مبادي مختلف و روش هاي متفاوت وارد کشور مي کنند.
اگر بتوانيم محصول خود را به صنعت عرضه کنيم و در معرض چالش هاي واقعي صنعت قرار دهيم، با واگذاري دانش فني به شرکت هاي داخلي، زمينه کار براي جوانان فراهم و از خروج ارز جلوگيري خواهد شد، ضمن اينکه امکان صادرات محصول در منطقه نيز وجود دارد.
خلخالي که به همراه 6 همکار ديگر خود روز هاي تحقق رويايشان را مي گذرانند، مي گويد: پژوهشگاه صنعت نفت با برخورداري از نيروي انساني توانمند و زيرساخت هاي مناسب، قابليت توليد دانش فني بسياري از مواد و تجهيزات مصرفي در صنعت نفت را دارد که اميدواريم با بهبود ارتباط پژوهشگاه با کارشناسان عملياتي صنعت نفت و استفاده از تجربيات گرانقدر اين صنعتگران در بررسي کاربرد و انجام آزمون هاي ميداني، اقدام هاي لازم در جهت تجاري سازي، توليد، ايجاد اشتغال و جلوگيري از واردات انجام شود.
مديراکتشاف شرکت ملي نفت ايران باثمربخش خواندن ترويج فرهنگ هوشمندسازي درصنعت نفت، برحضورفعال شرکت هاي خصوصي در اين زمينه تاکيد کرد.
سيدصالح هندي درنخستين همايش چشم انداز تحول ديجيتال درصنعت نفت گفت: بدون ترديد، اقدام پژوهشگاه صنعت نفت به منظورفرهنگ سازي و ترويج فرهنگ هوشمند سازي دراين صنعت مي تواند ثمربخش باشد؛ اين گونه نشست ها بايد تکرار و نبايد تنها به برگزاري يک نشست اکتفا شود.
وي بااشاره به اين که شرکت هاي خصوصي نيز بايد در اين گونه همايش ها حضورداشته باشند، تصريح کرد: افزون بر بخش خصوصي، بهتر است دانشگاه ها نيز در اين برنامه ها حضوري فعال داشته باشند و خروجي اين همايش ها بايد به صورت قطعنامه وسند به صنعت نفت ارسال شود.
مديراکتشاف شرکت ملي نفت افزود: همواره بايد به دنبال راه حل مناسب براي معضلات وچالش هاي صنعت نفت باشيم، به طوري که از تصميم گيري ها وجهت گيري هاي اين همايش نيز راه حل هاي اجرايي مناسبي استخراج شود وبتوان آنها راعملياتي کرد.
در ادامه ابراهيم علوي طالقاني، مدير پژوهش وفناوري شرکت ملي نفت نيز گفت: در صنعت نفت بايد از داده هاي خود به صورت ديجيتالي استفاده کنيم، زيرا دردنياي پيش رو، حجم داده هاي توليدي ازعمليات نفتي به اندازه اي زياده مي شود که يافتن راه حل و تصميم مناسب از بين خيل عظيم داده ها را دشوار خواهد کرد.
وي ادامه داد: روبه رو شدن با داده هاي فراوان، مديريت زمان را با مشکل روبه رو مي کند، از اين رو لازم است به ديجيتالي شدن داده ها اهميت داده شود.
طالقاني باتاکيد بر اين که پژوهشگاه صنعت نفت در اين زمينه به خوبي ورود کرده است، گفت: پژوهش وفناوري شرکت ملي نفت ايران نيز از ماه گذشته براين موضوع تاکيد و با يکي ازشرکت هاي دانش بنيان، قراردادي با هدف داده کاوي تنظيم کرده است.
وي تصريح کرد: اميدواريم خروجي اين قرارداد ازمنظراقتصادي وعلمي نشان دهد که استفاده از فرايندهاي ديجيتالي مي تواند در سرعت تصميم گيري و ايجاد ارزش افزوده در مجموعه نفت مهم و حياتي باشد.
همايش چشم انداز تحول ديجيتال درصنعت نفت باحضور مديران ارشد شرکت ملي نفت، جعفرتوفيقي رئيس پژوهشگاه صنعت نفت وجمعي از محققان و دانشگاهيان در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.
دراين همايش، دونشست تخصصي باموضوع لزوم وچالش هاي تحول ديجيتال درصنعت نفت، همچنين سرفصل هايي با محوريت تحول ديجيتال ودستاوردهاي پژوهشگاه صنعت نفت، مفهوم سازي تحول ديجيتال، شرکت هاي استارت آپي ونوپا در عصرتحول ديجيتال ونقش دانشگاه درعصر تحول ديجيتال بررسي شد.
شرکت نفت و گاز پارس
آخرين سکوي دريايي فاز14پارس جنوبي به منظورانتقال ونصب در موقعيت مخزني بلوک مشترک گازي ايران وقطر، ازيارد شرکت صنعتي دريايي ايران (صدرا) بارگيري شد. رضاغريبي، سرپرست سکوهاي C وD طرح توسعه فاز14پارس جنوبي گفت: انجام اين عمليات اقدامي مهم درتکميل بخش فراساحلي طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي است. وي با بيان اين که سکوي D14، چهارمين و آخرين عرشه اين طرح با ظرفيت برداشت روزانه14.2ميليون مترمکعب گاز(معادل500 ميليون فوت مکعب)است، افزود: بانصب و راه اندازي اين سکو، بخش فراساحل فاز14به ظرفيت کامل برداشت روزانه 56 ميليون مترمکعب گازغني خواهد رسيد. سرپرست سکوهاي CوD طرح توسعه فاز14پارس جنوبي تصريح کرد: اين سکو 2400 تن وزن دارد ودرصورت مساعد بودن شرايط جوي دريا، بلافاصله پس ازعمليات مهاربندي، توسط شناور124 FLBبه دريا حمل و با جرثقيل HL-5000 در موقعيت خود نصب مي شود. غريبي، عمليات ساخت، بارگيري و مهاربندي عرشه اقماري D14 را نتيجه تلاش متخصصان شرکت صدرا و پيمانکاران اجرايي زيرمجموعه با نظارت کامل سيستم هاي کنترل کيفيت و بازرسي کارفرما و شخص ثالث عنوان کرد و گفت: در اين سکو 80کيلومترکابل کشي و37هزاراينچ قطر لوله کشي انجام و تمام تجهيزات، مکانيکال نصب شده است. به گفته وي، ساخت سازه هاي جانبي سکوي دريايي14Dشامل يک پل ارتباطي ويک مشعل به وزن هاي 270 و110تن دريارد صدرا انجام شده است وهمراه باعرشه اين طرح، به خليج فارس منتقل مي شوند.
برداشت گازازسومين سکوي فاز 14پارس جنوبي نيزاوائل دي ماه امسال عملياتي شده است.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
کمپرسور دلاوال گازمايع 400درکارگاه مرکزي مديريت تعمير تجهيزات و ماشين آلات فرايندي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تعمير و بازسازي شد.خسرومحسني، معاون تعميرات مديريت تعمير تجهيزات و ماشين آلات فرايندي اين شرکت گفت: در کارخانه گاز وگاز مايع 400 سه رديف کمپرسور گازي پروپان از نوع دلاوال وجود دارد که به نوعي قلب تپنده کارخانه محسوب مي شود. وي تصريح کرد: با توجه به آسيب هاي جدي رديف Bکمپرس درحين انجام کار به واسطه تماس پروانه هاي روتور با ديافراگم و پارگي شديد آن، اين کمپرسور، آذرماه سال پيش براي تعمير به اين مديريت واگذار شد.محسني افزود: بعدازبازکردن کمپرسوروجداسازي قطعات آن همچنين مشخص شدن آسيب هاي وارده، همه قطعات اين کمپرسورازجمله روتور، پروانه ها، بالانس درام، ديافراگم ها وبيرينگ هاي آن بازسازي شده اند.
استقرار ماشين آلات در مناطق آب گرفته
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بخشي از تجهيزات و ماشين آلات خود را براي کمک به رفع آبگرفتگي، درخرمشهر مستقر کرده است. دو دستگاه سپتيک 20هزار ليتري، دو دستگاه لجن کش ويک دستگاه پمپ و تعدادي خودرونيمه سنگين، ازجمله تجهيزات و ماشين آلاتي هستند که شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، در اختياردستگاه هاي اجرايي شهرستان خرمشهر قرار داده است. درپي اين همکاري ها، شهرداري منطقه 2خرمشهر ازخدمات رساني کارکنا ن ترابري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب قدرداني کرد.
شرکت ملي حفاري ايران
بخش هاي فلزي سازه دستگاه حفاري 81 فتح به همت متخصصان شرکت ملي حفاري ايران در مراحل پاياني بازسازي و ايمن سازي قرار دارد. محمدصادقي پور، رئيس اداره سازندگي مديريت عمليات حفاري خشکي _ يک شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين دکل سنگين حفاري اوايل امسال بر اساس برنامه ريزي انجام شده براي تعمير(اورهال) ازچرخه عمليات خارج شد.
وي با مهم خواندن آماده به کاربودن دستگاه هاي حفاري براي شتاب بخشيدن به عمليات حفاري اظهارکرد: پس ازبررسي هاي فني و تخصصي ازشهريورماه گذشته، بازسازي قطعات دکل 81فتح به اين واحد واگذار و وارد فاز اجرايي شد.
صادقي پور اظهار کرد: بازسازي ونوسازي اين دستگاه شامل سکو، اتاقک حفار، سازه، تاج، قاب ها و پاشنه هاي دکل مي شود که انجام آن براساس برآوردها، بيش از 240 هزار دلار صرفه جويي خواهد داشت.
رئيس اداره سازندگي مديريت عمليات حفاري خشکي _يک شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به اين که در اين واحد 15 نفر متخصص مشغول کارند، افزود: هم اکنون تعميرقسمت هاي زيرين سازه دستگاه (Subbase) در مرحله اجرا قرار دارد و 80درصد کار تحقق يافته است.
وي تصريح کرد: بازسازي کامل اين دستگاه حفاري طبق جدول پيش بيني شده تا پايان دي ماه امسال به پايان مي رسد و با مشخص شدن موقعيت، فعاليت عملياتي خود را آغاز مي کند.
دستگاه حفاري81 فتح خردادماه سال 1383به ناوگان شرکت ملي حفاري ايران پيوست و تاکنون حفاري وتکميل 45 حلقه چاه نفت و گاز به متراژ 135 هزار متر را در کارنامه دارد.
شرکت نفت فلات قاره ايران
برنامه تعميرات اساسي تفکيک کننده فشارپايين پايانه شناور فرآورشي کوروش که در ادامه تعمير ظروف فرايندي واحد فرآورش و تثبيت نفت خام آغاز شده بود، با موفقيت پايان يافت.
بي ريايي، رئيس پايانه شناور فرآورشي کوروش گفت: هرچند تعميرات و بازرسي فني ظروف سال گذشته و شست وشو، ماسه زدايي، همچنين تعميرات ظروف مربوط به پکيج تصفيه پساب صنعتي نيزشهريورماه امسال انجام شده است، اما به دليل نبود مسيرکنارگذر درطراحي اوليه براي ظرف، مطالعه و بررسي بهترين شيوه ادامه کار ازسوي واحد بهره برداري آغاز ودرقالب سيستم مديريت تغيير، اصلاحات لازم انجام شد.
وي با اشاره به پياده سازي و اجراي کامل رنگ آميزي عرشه و نگهداشت حجم عظيم روسازه اين تاسيسات در مقابل خوردگي هاي اتمسفريک گفت: ضخامت سنجي وشناسايي نقاط درمعرض خوردگي به طورمستمر ازسوي بازرسي وحفاظت فني پيگيري شده وبا توجه به خوردگي شديد سيستم لوله کشي مسيرتخليه پساب صنعتي به دريا، تعويض متريال از کربن استيل به (GRE) در دست انجام است.
شرکت ملي گاز ايران
نماينده مديريت هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران گفت: شرکت ملي گاز ايران با هدف رونق توليد و تقويت ساخت داخل، از سازندگان داخلي و شرکت هاي دانش بنيان حمايت مي کند. سياوش حيدري چگني با اشاره به پروژه تدوين دانش فني، طراحي و ساخت دو نمونه پايلوتي مبدل هاي کُلدباکس و صفحه اي گفت: اين طرح بامديريت امور پژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران توسط بخش خصوصي اجرا مي شود. وي افزود: با توجه به تجربه هاي پالايشگاه گاز ايلام در بهره برداري و انجام اصلاحات مهندسي روي مبدل کُلدباکس، نشست کميته راهبري اين پروژه به ميزباني پالايشگاه گاز ايلام با حضور نمايندگان مديريت هماهنگي و نظارت بر توليد، پژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران و مسئولان عملياتي شرکت پالايش گاز ايلام برگزار شد. نماينده مديريت هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران با اشاره به اين که در اين نشست، درباره کارکرد مبدل کُلدباکس پالايشگاه گاز ايلام و نيازهاي اطلاعاتي- فني شرکت پيمانکار بررسي و تبادل نظر شد، اظهارکرد: توجه به شرکت هاي داخلي، زمينه ساز رشد و شکوفايي متخصصان داخلي به شمار مي آيد، از اين رو، حمايت از توليدکنندگان داخلي وتوجه به شرکت هاي دانش بنيان با هدف بي اثر کردن تحريم ها، يکي از سياست هاي اصلي شرکت ملي گاز ايران درجهت رونق توليد و تقويت ساخت داخل است.
شرکت پتروشيمي جم
شرکت پلي پروپيلن جم با رشد 13 درصدي توليد و 8 درصدي فروش در هشت ماه امسال، رکورد تازه اي ثبت کرد. شرکت پلي پروپيلن جم از شرکت هاي تابع اين مجموعه، درهشت ماه امسال توانست در زمينه تناژ توليد و فروش، عملکرد سال هاي گذشته را پشت سر بگذارد. مجموع توليد شرکت پلي پروپيلن جم در هشت ماه امسال 185هزار و 519 تن بود که نسبت به مدت مشابه پارسال افزايش 13 درصدي نشان مي دهد. تا پيش از اين، بيشترين ميزان توليد درمدت مشابه هشت ماه مربوط به سال 1396 باتوليد 182 هزار و777 تن بود که عملکرد هشت ماه سال 1398 نشان از رکوردشکني در اين زمينه دارد. براساس پيش بيني ها، انتظارمي رود توليد اين شرکت تاپايان امسال به رقم 270 هزار تن برسد. محصولات اين شرکت بيشتر در بورس کالاي ايران عرضه مي شود. ميزان کل فروش امسال تا پايان آبان ماه 165 هزار و 399تن بوده است که از افزايش هشت درصدي نسبت به مدت مشابه سال قبل با فروش 153 هزار و267 تن حکايت مي کند. از منظر ارزش فروش محصولات شرکت، گزارش ها نشان دهنده فروش حدود دوهزارميليارد تومان است که افزايش چشمگيربيش از 90درصدي نسبت به مدت مشابه پارسال دارد. ارزش فروش محصولات هر سال به دليل افزايش ميزان فروش و تغيير نرخ فروش محصولات رشد دارد، اما امسال مبلغ فروش به ميزان قابل ملاحظه اي افزايش يافته است.
وزارت نفت
رويدادشناسايي، ارزيابي وانتخاب شرکت هاي دانش بنيان واستارت آپ واجد شرايط براي همکاري وگسترش فضاي کسب وکار درصنعت نفت برگزار مي شود.
مطابق با سياست هاي کلي نظام و تمهيدات دولت خدمتگزار در حمايت از شرکت هاي دانش بنيان، استارت آپ ها و کسب وکارهاي نوآورانه در سالي که از سوي مقام معظم رهبري (مدظله العالي) به عنوان «رونق توليد» نام گذاري شده است، وزارت نفت درنظر دارد باهمکاري صندوق نوآوري وشکوفايي رياست جمهوري گردهمايي شرکت هاي دانش بنيان واستارت آپ هاي فعال درحوزه صنعت نفت را از27بهمن تا29بهمن در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار کند.
شناسايي، ارزيابي وانتخاب شرکت هاي دانش بنيان واستارت آپ هاي توانمند درحوزه صنعت نفت به منظور بهره مندي ازمزايا وحمايت هاي درون/ برون سازماني پارک نوآوري و فناوري صنعت نفت، همچنين برگزاري نشست هاي تخصصي براي اعلام نيازهاي فناورانه شرکت هاي تابع/ مستقل صنعت نفت در حوزه هاي فناورانه تجهيزات و قطعات، مواد و محصول شيميايي، نرم افزار و پلتفرم، خدمات و...از مهم ترين اهداف اين رويداد است.
برگزاري نشست هاي B2B (مهلت ثبت نام تا 20 بهمن ماه)ديدار بامديران و کارشناسان صنعت نفت، همچنين آشنايي باخدمات و حمايت ها ي پارک نوآوري وفناوري صنعت نفت، از ديگراهداف اين گردهمايي است.
علاقه مندان مي توانند حداکثر تا26دي ماه امسال بامراجعه به آدرس اينترنتي fanavari.mop.ir نسبت به کسب اطلاعات دقيق وثبت نام در اين رويداد مهم اقدام کنند.
شرکت بهره برداري نفت و گازاروندان
معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران درامور توليد دربازديدازمناطق آب گرفته شهرستان خرمشهر گفت: خدمت رساني کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان تارفع کامل آب گرفتگي هاادامه خواهد يافت. فرخ عليخاني باتاکيد بر تداوم اقدام هاي نفت و گاز اروندان براي رفع کامل آبگرفتگي هاي مناطق حوزه غرب کارون گفت: با توجه به دستور اکيد وزير نفت، کارگروهي به رياست معاون نظارت بر منابع هيدروکربوري وزارت نفت تشکيل شد و با همکاري شرکت هاي نفت و گاز اروندان، مناطق نفت خيز جنوب و ملي حفاري، اقدام هاي شايسته و تاثيرگذاري در حوزه ارائه خدمات به مردم صورت گرفت. وي افزود: بنابرپيگيري ها ومشاهده ها، بخش بزرگي ازآبگرفتگي هاي خرمشهر باتلاش کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان بر طرف وهمه امکانات لازم نيز براي پشتيباني و خدمات رساني به مردم و دستگاه هاي اجرايي تامين شده است. معاون مديرعامل شرکت ملي نفت درامور توليد وعضو کارگروه ويژه وزارت نفت در رفع آبگرفتگي هاي حوزه غرب وشرق کارون، باساکنان و مسئولان دستگاه هاي اجرايي شهرستان خرمشهرنيزديدارودرباره راهکارهاي موثر در رفع سريع تر آبگرفتگي ها گفت وگو کرد.
بهره گيري ازتجهيزات وماشين آلات شرکت بهره برداري نفت وگازاروندان و همکاري سازنده کارکنان اين شرکت بافرمانداري، شهرداري وديگردستگاه هاي اجرايي خرمشهر، موجب برطرف شدن بخش عمده مشکلات ساکنان مناطق دچار آبگرفتگي دراين شهر شده است. جهانگير پورهنگ بابيان اين که تجهيزات وماشين آلات شرکت نفت و گاز اروندان ظرفيت ناوگان امدادرساني دستگاه هاي اجرايي خرمشهررا به دو برابرافزايش داده ودر روند رفع آبگرفتگي ها تاثير بسزايي داشته است، گفت: همکاري سازنده شرکت نفت و گازاروندان بافرمانداري، شهرداري و ديگر دستگاه هاي اجرايي خرمشهر سبب شده است که بخش زيادي از مشکلات ساکنان مناطق دچارآبگرفتگي برطرف شود ومردم زندگي روز مره خود را درپيش گيرند. وي با تاکيد بر اين که خدمات رساني تا زمان عادي شدن کامل شرايط ادامه خواهد داشت، افزود: بنابردستور و تاکيد وزيرنفت، همچنين پيگيري هاي مداوم ازسوي نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و شرکت ملي نفت ايران، هماهنگي هاي لازم براي حضورفعال کارکنان شرکت بهر ه برداري نفت وگاز اروندان در منطقه انجام و تجهيزات و ماشين آلات مورد نياز تامين شده است. مديرعامل شرکت نفت و گازاروندان يادآورشد: يک دستگاه پمپ با ظرفيت روزانه هشت هزارمترمکعب آب، هشت دستگاه لجن کش وتعدادي خودرو نيمه سنگين وسنگين را براي خدمات رساني مستقر کرده ايم وهر آنچه لازم باشد نيز تامين خواهد شد. پورهنگ همچنين از شن ريزي گسترده و خريد چند دستگاه پمپ با هدف تسهيل دردسترسي و انجام خدمات دربرخي مناطق خرمشهر خبر داد.
قدرداني امام جمعه خرمشهر
امام جمعه خرمشهرازخدمت رساني شرکت بهره برداري نفت وگاز اروندان به مناطق مسکوني اين شهر که به سبب بارندگي هاي سيل آسا با مشکلاتي روبه رو شده بود، قدرداني کرد. حجت الاسلام والمسلمين محمدجواد عادل پور در بازديد از کوي نيرو که آبگرفتگي اخير مشکلاتي را براي ساکنان آن به وجود آورده بود، از همکاري اين شرکت و ديگر دستگاه هاي اجرايي درشتاب بخشيدن به تخليه آب هاي سطحي خيابان ها و معابر قدرداني کرد.
چهارمين المپياد مهندسي نفت (اويلمپيک) در دوبخش مجزاي علمي و پژوهشي، باهدف توسعه فرهنگ کارآفريني، هشتم اسفندماه امسال، به ميزباني دانشگاه صنعتي شريف برگزار مي شود. دانشگاه صنعتي شريف باحمايت وهمکاري معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، وزارت نفت، وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران، همچنين مرکزهمکاري هاي تحول و پيشرفت رياست جمهوري، شرکت ملي نفت ايران وستاد توسعه فناوري هاي حوزه انرژي در نظر دارد چهارمين المپياد مهندسي نفت را در دو بخش علمي و پژوهشي برگزار کند.
به اين منظور و با هدف همفکري وهمسوسازي دستگاه هاي اجرايي، دانشگاه ها، مراکز پژوهشي، همچنين شرکت هاي خصوصي ودولتي فعال صنعت نفت، نخستين نشست کميته راهبري اين رويداد 13آذرماه امسال به ميزباني معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت برگزار شد.
بخش پژوهشي اين رويداد با الهام از رقابت هاي ايده محور شرکت هاي بين المللي و به صورت جمع سپاري چالش ودريافت ايده پيرامون هفت چالش زير اجرايي مي شود.
1-محاسبه تخلخل مفيد با استفاده از نگارهاي متداول در سنگ هاي آهکي کم تراوا
2- بررسي و انتخاب بهترين روش هاي افزايش بازده اسيدکاري در چاه هاي افقي
3- بررسي روش جايابي توپک جامانده در مسير توپک راني خطوط لوله دريايي
4- ارائه روشي براي امحاي پسماند گل حفاري پايه روغني
5- بررسي روش هاي شکافت هيدروليکي در مخازن ايران شامل طراحي و شبيه سازي کاربردي متناسب بانوع سنگ مخزن، همچنين علت يابي نبود موفقيت و رونق اين تکنيک در صنعت بالادستي ايران
6- انواع جوشکاري ونحوه عمليات حرارتي لوله دستگاه لوله مغزي سيار
7- ارائه روش فني مقابله با افت توليد در ميدان پارس جنوبي و ارزيابي فني و اقتصادي آن
«يک ميليارد و 110ميليون ريال جوايزنقدي، تسهيلات مشاوره اي، مالي، آزمايشگاهي و تخصيص فضاي کار» بخشي از مزاياي شرکت در اين رويداد است.
علاقه مندان براي کسب اطلاعات بيشتر مي توانند به وب سايت دبيرخانه المپياد مهندسي نفت به نشاني www.Oilympic.com مراجعه کنند.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه زاهدان
گروهي متشکل از نمايندگان مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي به منظور بررسي وضع توزيع گازمايع وتسهيل ارائه خدمات مطلوب به مردم سيستان و بلوچستان، ازتاسيسات و نحوه توزيع گازمايع در منطقه زاهدان بازديد کرد. علي اکبر نژادعلي، مشاورمديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران درسفر به استان سيستان و بلوچستان وبازديد از روند توزيع گاز مايع در اين استان، هدف از اين سفر را ارائه راهکارهاي نو براي اصلاح بهبود فرايند تامين و توزيع گازمايع مورد نياز مردم منطقه عنوان و تصريح کرد: تغييرالگوي مصرف گازمايع دراستان سيستان و بلوچستان و استفاده از اين فرآورده به عنوان سوخت خودرو و گرمايش خانوارها، مصرف گازمايع در استان را افزايش داده است، بنابراين روش کنوني توزيع، به منظورصيانت ازسرمايه ملي و حقوق مردم شريف استان سيستان و بلوچستان نيازمندبازنگري بود. مشاورمديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي افزود: همسوبا اهداف تبيين شده وپيگيري هاي مسئولان استان، اقدام هاي لازم درخصوص هماهنگي باشبکه بانکي کشور، همچنين تأمين وبومي سازي تجهيزات پايانه هاي فروشگاهي انجام ومقدمات توزيع الکترونيکي گازمايع در قالب کپسول هاي 11 کيلويي نيز نيز فراهم شده است. نژادعلي درباره همکاري مقام هاي استاني و شرکت هاي توزيع کننده گاز مايع نيز اظهارکرد: ثمره همکاري سازنده استاندار، ديگرمسئولان شهري و مديران شرکت هاي توزيع کننده گازمايع باگروه اعزامي به استان سيستان و بلوچستان، عامل مهمي در شتاب دهي به اهداف مورد نظر بود. غلام محمد احمدي، مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه زاهدان نيز با اشاره به اين که هم اکنون گازمايع در ميدان هاي سطح شهر زاهدان وديگرشهرهاي استان سيستان وبلوچستان بيش از نياز مردم توزيع مي شود، گفت: در صورت اجراي طرح توزيع الکترونيکي، گاز مايع مورد نياز مشترکان، درب منازل آنان توزيع خواهد شد.
وي تصريح کرد: مشکلي در زمينه تامين گاز مايع در استان وجود ندارد و شرکت هاي توزيع کننده نيزموظف هستند ناوگان حمل ونقل و تامين را توسعه دهند.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان از توزيع گازوييل(نفت گاز) يورو4 درجايگاه هاي عرضه سوخت مستقردرمحورهاي مواصلاتي اين استان خبر داد. امين روستايي گفت: اين مهم باپيگيري هاي مستمرممکن شدواکنون گازوييل توزيعي درجايگاه هاي اين حوزه عملياتي، ازبالاترين سطح کيفي موجود در کشور برخوردار است. وي افزود: شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه در صورت فراهم کردن زيرساخت لازم توسط شهرداري، آمادگي توزيع نفتگاز يورو 4 به اتوبوس هاي شهري را نيز دارد. روستايي تصريح کرد: بر اساس مصوبات هيئت دولت اولويت توزيع بنزين يورو4، با توجه به تعداد روزهاي ناسالم وغلظت آلاينده هاي کلانشهرها سنجيده و رده بندي مي شود، اما اين به آن معنا نيست که بنزين توزيع شده دراستان مشکل دارد. مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان تاکيد کرد: اين فرآورده عرضه شده در جايگاه هاي منطقه همدان مورد تأييد اداره استاندارد است.
پتروشيمي سرمايه گذاري ايرانيان
موافقتنامه ساخت پارک ملامين اروميه از سوي شرکت گروه پتروشيمي سرمايه گذاري ايرانيان در حضور استاندار آذربايجان غربي و نماينده مردم اروميه در مجلس شورا اسلامي امضا شد. موافقتنامه راه اندازي پارک ملامين در اروميه در نشستي به رياست محمدمهدي شهرياري، استاندار آذربايجان غربي وبا حضور رسول اشرف زاده، مديرعامل شرکت گروه پتروشيمي سرمايه گذاري ايرانيان (پترول) و نماينده اروميه در مجلس شوراي اسلامي امضا شد. پارک ملامين به عنوان صنعت پايين دستي شرکت پتروشيمي اروميه مطرح است و در 6فاز اجرايي مي شود. حجم کل سرمايه گذاري ثابت پيش بيني شده براي اجراي اين طرح 745ميليارد تومان است که با مشارکت بخش خصوصي و پس از فراهم شدن مقدمات اجرايي آن در مدت زمان 36 ماه در جوار پتروشيمي اروميه احداث مي شود. جلوگيري ازخام فروشي، ايجاداشتغال ورونق توليد و جلوگيري از واردات از جمله اهداف اين طرح به شمار مي رود. ميزان اشتغال مستقيم پيش بيني شده در اين طرح 950 نفر و اشتغال غيرمستقيم آن نيز 2900 نفر است. باتوجه به ارزش افزوده بالاي اين طرح، پيش بيني مي شود که بخش خصوصي و سيستم بانکي از مشارکت در اجراي آن استقبال کنند.
پالايشگاه گاز فجر جم
سرپرست مديريت مهندسي و توسعه شرکت پالايش گازفجرجم ازفعاليت پنج کارگروه تخصصي پژوهش دراين پالايشگاه خبر داد.
حميد الله وردي با بيان اين که پالايشگاه گاز فجرجم باهدف افزايش کيفيت محصولات وارائه خدمات بر اجراي54 پروژه پژوهشي متمرکزشده است، افزود: هم اکنون هشت پروژه پژوهشي تعريف شده درشرکت پالايش گاز فجرجم دردست اجراست و46 پروژه پژوهشي نيز انجام شده است. وي باتاکيدبرلزوم تقويت فرصت هاي پژوهشي اظهارکرد: پروژه«جايگز يني فرايند جذب مرکاپتان ها با استفاده ازجاذب مايع با پايه الکلي به جاي فرايند مراکس» مهم ترين پروژه پژوهشي شرکت پالايش گازفجر جم به شمار مي آيد. الله وردي افزود: همسو با نظام پژوهش صنعت نفت و به منظوراستفاده از ديدگاه هاي کارشناسي صاحب نظران مختلف، حمايت از طرح ها وپروژه هاي تحقيقاتي در دستور کار قرار دارد.
پالايشگاه هاشمي نژاد
پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد، محصول کودگوگرد بنتونيتي خود را در هيجدهمين نمايشگاه جامع صنعت کشاورزي در اصفهان عرضه کرد. سيدمجيدمنبتي، مديرعامل شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد درباره حضوراين پالايشگاه درهيجدهمين نمايشگاه جامع صنعت کشاورزي گفت: پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد با توليد روزانه بيش از دو هزار تن گوگرد، بزرگ ترين توليدکننده اين محصول درکشور به شمار مي آيد.
وي بابيان اين که کارشناسان پالايشگاه هاشمي نژاد درجهت انتقال تجربيات، توانمندي ها، توسعه بازار و معرفي محصولات جانبي پالايشگاه (کودگوگردبنتونيتي)به بازار داخلي، دراين نمايشگاه تخصصي حضور يافتند، اظهار کرد: اين نمايشگاه باهدف معرفي ظرفيت هاي موجود در بخش کشاورزي، ايجاد فرصت براي شناسايي و برقراري ارتباط با شرکت هاي معتبرداخلي برگزار شده است.
منبتي آشنايي با آخرين دستاوردها و فناوري هاي تخصصي، بهره گيري گسترده از تبليغات درجهت افزايش اعتبار و بررسي شرايط امکان صدور محصولات کشاورزي به خارج از کشور را ديگر دلايل حضور پالايشگاه گازشهيدهاشمي نژاد درهيجدهمين نمايشگاه جامع صنعت کشاورزي عنوان کرد.
به گفته مديرعامل شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد در زمان برگزاري اين نمايشگاه، تعداد زيادي از فعالان صنعت کشاورزي از غرفه شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد بازديد کردند و خواستار خريد محصول کود گوگرد بنتونيتي اين مجتمع گازي شدند.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان
معاون فني و عملياتي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان گفت: سهميه هاي تصويبي به صورت کامل به شهرستان هاي استان هرمزگان ارسال مي شود.
مرتضي عابديني درنشست مشترک با نمايندگان شرکت هاي توزيع کننده سيلندرهاي گازمايع دراستان هرمزگان باهدف بهبود وضعيت توزيع تاکيد کرد: بنابر تمهيدات و فعاليت هاي انجام شده دراين خصوص، خوشبختانه هيچ کمبودي در زمينه تامين گازمايع وتوزيع آن دراستان هرمزگان وجود ندارد.
وي تصريح کرد: بنابرمصوبه هاي ستاد تنظيم بازار واستانداري هرمزگان درباره توزيع منظم سيلندرهاي گازمايع به منظورمصارف خانگي به ويژه درشهرستان هاي دورازمرکزاستان، فعاليت هاي قابل توجهي انجام شده است.
عابديني تصريح کرد: ملزم کردن توزيع کنندگان به داشتن دستگاه پرداخت الکترونيک، نصب بنراطلاع رساني درباره قيمت انواع سيلندر، اعلام مراکز ونمايندگي هاي مجازبراي بازرسي، همچنين تصحيح و بهبود توزيع و ذخيره سازي سيلندر در بعضي از شهرستان هاي هرمزگان مانند جاسک، بشاگرد و پارسيان ازجمله تصميم هاي نشست مشترک با نمايندگان شرکت هاي توزيع کننده سيلندرهاي گازمايع دراستان هرمزگان بود.
وي همچنين ايجاد ذخيره سازي براي برخي جزايرمانند قشم وکيش رابه منظور جلوگيري ازبروز کمبود درمواقع اضطراري، همچنين اصلاح و ارائه آمار دقيق تر ازمشترکان خانگي را از ديگرتصميم هاي مهم اين نشست مشترک برشمرد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه گفت: 100 درصد نفت گاز توزيعي در اين منطقه عملياتي يورو 5 است.
احمد مجرد با رد صحبت هاي رئيس سازمان حمل و نقل بار و مسافر شهرداري اروميه درخصوص ارتباط آلودگي هواي اين شهر با نفت گاز توزيعي در شهر اروميه تاکيد کرد: گازوييل توزيعي دراين شهر مطابق با استاندارد يورو 5 است وآلودگي و غلظت آلاينده ها ارتباطي به آن ندارد.
وي تصريح کرد: اين نوع گازوييل از آبان 97سال گذشته درخودروهاي ديزلي اعم ازاتوبوس هاي درون شهري و برون شهري مرکزاستان آذربايجان غربي و شهرهاي شمالي آن استفاده مي شود.
مجرد افزود: باتوزيع اين فرآورده سازگاز با محيط زيست از آلاينده هاي زيست محيطي به شدت کاسته شده و اميدواريم مسئولان امرباکنترل ديگر مولفه هاي تاثيرگذار در آلودگي هوامانند خودروهاي فرسوده و صنايع شاهد هواي پاک در شهر و استانمان باشيم.
وي باتشريح کنترل آلاينده هاي زيست محيطي، به کاهش ميزان گوگرد در نفت گاز توزيع شده از هفت هزار پي پي ام به پنج هزار پي پي ام اشاره کرد و نقش آن رادرکاهش ميزان آلاينده هاي زيست محيطي، بسيار تاثير گذار خواند. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه با بيان اين که هم اکنون بيش از70درصد بنزين توزيعي درمنطقه اروميه يورو4 است، تصريح کرد: درصدد هستيم که اين مقدار تا پايان سال به 85درصد افزايش يابد. مجرد بابيان اين که از ابتداي امسال تاکنون بيش از 146 ميليون ليتر نفت گاز يورو 5 در بخش حمل و نقل استان مصرف شده است، گفت: توزيع اين فرآورده ازعمل به تعهدات وزارت نفت در کاهش آلايندگي سوخت هاي فسيلي حکايت دارد و گام ارزشمندي درجهت بهبود وضعيت زيست محيطي استان آذربايجان غربي به ويژه شهر اروميه است.
شرکت گاز استان خراسان رضوي
مديرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوي گفت: با بهره مندي100در صدي خانوارشهري و90درصدي خانوار روستايي استان از نعمت گاز، شاخص گازرساني شهري و روستايي در خراسان رضوي سبز شد.
سيدحميد فاني با اعلام اين که شاخص گازرساني استان خراسان رضوي در بخش شهري حدود سه درصد و در بخش روستايي حدود 14درصد بالاتر ازضريب نفوذ گاز درکل کشوراست، افزود: مطابق شاخص وزارت نفت درحوزه گازرساني، خراسان رضوي باضريب پوشش 100درصدي گاز در بخش شهري و 90 درصدي دربخش روستايي، واجدشرايط کسب عنوان «استان سبز» شناخته شده است.
وي همچنين بااشاره به رشد قابل ملاحظه شاخص گازرساني استان خراسان رضوي درچند سال گذشته، اظهارکرد: ازمجموع دوهزار و673 روستاي واجدشرايط گازرساني، تا ابتداي سال92، فقط 946روستاي استان با ضريب نفوذ 56 درصد گازدار شده بود.
فاني تصريح کرد: تعداد روستاهاي گازرساني شده در6 سال گذشته با افزايش چند برابري ظرفيت کاري، به دو هزار و157مورد رسيده است.
مديرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوي با اشاره به شمار روستاهاي گازرساني شده در6سال اخير اظهارکرد: دراين بازه زماني به طور ميانگين هر دو روز، يک روستاي استان گازدار شده است.
وي ادامه داد: در بخش شهري نيز78شهراستان بايک ميليون و 438 هزار خانوار به صورت 100 درصدي از نعمت گاز بهره مند هستند.
به گفته فاني، هم اکنون طرح هاي گازرساني در 402 روستاي استان خراسان رضوي باجمعيت 44 هزار و 749 خانوار دردست اجراست وبا پايان اين پروژه ها، ضريب نفوذ گازرساني روستايي به 98درصد خواهد رسيد.
وي بااشاره به احداث34هزارکيلومترشبکه گازرساني درخراسان رضوي و بهره مندي دوميليون و333هزارمشترک ازخدمات شرکت گاز اين استان يادآورشد: خراسان رضوي رتبه نخست شبکه گذاري رادر کشور و رتبه دوم تعداد کل مشترکان گازطبيعي راپس از استان تهران به خود اختصاص داده است.
فاني شمار مشترکان صنعتي بهره مند از گازطبيعي در استان خراسان رضوي را 13 هزار و679 مورد اعلام و اظهار کرد: گازطبيعي به عنوان انرژي گرمايشي پاک، ايمن و ارزان، موتورمحرک و پيشران توسعه اقتصادي در کشور است که بايد مورد توجه مردم و مسئولان قرار گيرد.
در سلسله مطالب پيشين با شما از آرامش سخن گفتيم و 9 نکته را با شما در ميان گذاشتيم؛ نکاتي که هر کدام از منظر آموزه هاي ديني انسان را به آرامش و پرهيز از اضطراب دعوت مي کردند. در دهمين بخش از اين سلسله مطالب، نگاهي داريم به آموزه ديني ديگر که موجب آرامش انسان مي شود. «اميد به خدا» نکته اي است ديني که زير سايه آن به آرامش خواهيم رسيد.
در ادبيات ديني مفاهيمي وجود دارد که اميدواري به مبدأ عالم را تشويق مي کند. يکي از اين مفاهيم، «رجا» است. رجا، نقطه مقابل «خوف» است، اين دو حالت، انفعالي محسوب مي شوند که نسبت به آينده شکل مي گيرند. رجا يا اميدواري زماني رخ مي دهد که انسان پديد آمدن حالت خوشايندي را انتظار داشته باشد. هر چه احتمال وقوع امر خوشايند بيشتر باشد، طبعاً اشتياق انسان و انگيزه تلاش براي دستيابي به آن فزوني مي يابد. خوشايندترين موضوعي که فرد مؤمن آن را انتظار مي کشد، نيل به رحمت و معرفت خداوند است. اميد به رضايت و گشايش، فرد مؤمن را شاد و خرسند مي کند.
در قرآن، يأس و نااميدي از رحمت و بخشش خدا در حد کفر دانسته شده و به افراد توصيه مي شود هرگز از رحمت بيکران او نااميد نباشند، در آيه 78 از سوره «يوسف» مي خوانيم:
وَلَا تَيْأَسُواْ مِن رَّوْحِ اللّهِ إِنَّهُ لَا يَيْأَسُ مِن رَّوْحِ اللّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْکافِرُونَ؛ و از رحمت خدا نوميد مباشيد، زيرا جز گروه کافران کسي از رحمت خدا نوميد نمي شود.
خداوند در آيه 53 سوره «زمر» مي فرمايد:
يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَي أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعاً؛ اي بندگان من که بر خويشتن زياده روي روا داشته ايد، از رحمت خدا نوميد مشويد در حقيقت خدا همه گناهان را مي آمرزد.
خداوند در آيه 70 از سوره «فرقان» وعده داده است که «سيئات» را به «حسنات» تبديل مي کند:إِلَّا مَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلاً صَالِحاً فَأُوْلَئِک يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ؛ مگر کسي که توبه کند و ايمان آورد و کار شايسته کند پس خداوند بدي هايشان را به نيکي ها تبديل مي کند.
در روايات آمده است که رحمت خداوند آن قدر گسترده است که حتي ابليس به آن طمع مي ورزد. امام صادق(ع) مي فرمايد:إِذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ نَشَرَ اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى رَحْمَتَهُ حَتَّى يَطْمَعَ إِبْلِيسُ فِي رَحْمَتِه؛ چون روز قيامت برپا شود، خداوند ـ تبارک و تعالي ـ رحمتش را مي گستراند، تا آنجا که ابليس هم به رحمت او طمع مي ورزد.در حديثي وارد شده که پيامبر(ص) خبر داد از مردي که بر صراط مي لرزد، اما به دليل خوش گماني به خدا آرام گرفت و طبعاً اهل بهشت شد: رَأَيْتُ رَجُلًا مِنْ أُمَّتِي عَلَى الصِّرَاطِ يَرْتَعِدُ كَمَا تَرْتَعِدُ السَّعَفَةُ فِي يَوْمِ رِيحٍ عَاصِفٍ فَجَاءَهُ حُسْنُ ظَنِّهِ بِاللَّهِ فَمَسَكَتْ رَعْدَتُهُ؛ يکي از مردان امت خود را ديدم که بر صراط، مانند شاخه خشکيده درخت خرما در يک روز طوفاني مي لرزد. در اين هنگام، خوش گمانيِ او به خداوند، لرزش او را آرام بخشيد.
دين، با دستورعملي که براي تقويت حس اميدواري و خوش بيني به افراد مي آموزد، راهي براي سلامت رواني و آرامش افرادِ معتقد باز مي کند. حس خوشبيني مي تواند بسياري از مشکلات عاطفي و رواني انسان ها را در دنياي امروز درمان کند. مضامين مربوط به رجا، رحمت، مغفرت و شفاعت بنيادهاي مثبت انديشي را در آدمي زنده مي کند و اميد را پرورش مي دهد. مفاهيمي بس دلگرم کننده و خوش بينانه در ادبيات ديني وجود دارد که شور و شعف فراوان در جان آدمي پديد مي آورد.
امام باقر(ع) نيز از رسول خدا(ص) نقل مي کند که خداوند متعال فرمود: « بندگان من، بايد به رحمت من تکيه کنند و به فضل من اميدوار باشند و به حسن ظن به من اطمينان يابند. در آن صورت، رحمت من آنان را در برمي گيرد و رضوان و مغفرت من به آنان مي رسد و عفو من، شامل حال آنان مي شود، زيرا من خداي بخشنده مهربانم و به اين اسم ناميده شده ام.»در اين احاديث گفت وگوي خدا با بنده، سخن گفتن مخلوق با خالق و رابطه عاشقانه ميان دو طرف بيان شده تا آموزه هايي نظير اميدواري و رحمت به زيبايي کامل به تصوير کشيده شود و بندگان بياموزند که چگونه درباره خدا و آينده بينديشند و اميدوار باشند.
به نمونه اي از اميدواري و توکل نگاه کنيم: خداوند به ابراهيم(ع) در سن پيري از همسرش هاجر، فرزندي عطا کرد که نام وي را «اسماعيل» گذارد. همسر اول او «ساره» نتوانست تحمل کند که ابراهيم(ع) از غير او فرزندي داشته باشد؛ ازاين رو خداوند به ابراهيم(ع) دستور داد تا مادر و فرزند را به مکه ـ که در آن زمان بياباني بي آب و علف بود ـ ببرد و سکنا دهد. ابراهيم(ع) فرمان خدا را امتثال کرد و آنها را به سرزمين مکه برد. ابراهيم(ع) هنگام وداع دست به دعا برداشت و گفت: خداوندا! من به فرمان تو همسر و کودکم را در اين بيابان سوزان و بدون آب و گياه تنها مي گذارم تا نام تو بلند و خانه تو آباد شود. طولي نکشيد غذا و آب ذخيره مادر تمام شد و شير او خشکيد. بي تابي کودک شيرخوار، مادر را چنان مضطرب ساخت که تشنگي خود را فراموش کرد و براي به دست آوردن آب به تلاش و کوشش برخاست.نخست به کنار کوه صفا آمد، اثري از آب آنجا نديد. سرابي از طرف کوه مروه نظر او را جلب کرد و به گمان آب به سوي آن شتافت و در آنجا نيز به آب دست نيافت. از همان جا سرابي نيز در کوه صفا ديد، دوباره به سوي آن بازگشت و هفت بار اين تلاش و سعي را براي دستيابي به آب انجام داد. در آخرين لحظات ناگهان از نزديک جاي کودک چشمه زمزم جوشيدن گرفت و مادر و کودک از آن نوشيدند.
از آنجا که امامان معصوم (عليهم السلام) برترين نمونه و اسوه کامل صفات عاليه انساني بودند، رفتار آنان در همه ابعاد مي تواند براي پيروانشان درس آموز باشد. در دو شماره پيشين به ذکر دو نمونه از سيره امام يازدهم شيعيان پرداختيم و اکنون بخش سوم را با هم مي خوانيم: حمايت ائمه اطهار (عليهم السلام) از دانشمندان راستين و متفکران متعهد، در گسترش فرهنگ غني و مترقي اهل بيت (عليهم السلام) نقش مهمي داشت.امام حسن عسکري (ع) با قدرداني از چهره هاي فرهنگي شيعه، جرقه اميد را در دل دانشوران و دانش دوستان پديد مي آورد و آنان را براي تلاش هرچه بيشتر در راه گسترش فرهنگ شيعه اميدوارتر مي ساخت.ابوهاشم جعفري از ياران راستين امام حسن عسکري(ع)و از نوادگان جعفر طيار مي گويد: روزي کتاب «يوم و ليله » از تاليفات يونس بن عبدالرحمن را به حضرت امام حسن عسکري (ع) عرضه کردم. حضرت آن را مطالعه کرد و پرسيد: اين کتاب تاليف کيست؟گفتم: اين از آثار يونس بن عبدالرحمن از منتسبين به آل يقطين است. امام (ع) فرمود: «اعطاه الله بکل حرف نورا يوم القيامة؛ خداوند در مقابل هر حرف [که در اين کتاب نوشته] نوري براي او در قيامت عطا فرمايد.»همچنين امام حسن عسکري(ع) در نامه اي به علي بن بابويه قمي - از دانشمندان برجسته شيعه در قم - به نحو شايسته اي او را مي ستايد. در بخشي از آن نامه آمده است: اي بزرگ مرد و مورد اعتماد و فقيه شيعيان من، ابوالحسن علي بن حسين قمي! خداوند متعال تو را بر اموري که مورد رضاي اوست، موفق بگرداند و براي تو فرزندان صالح و شايسته عطا فرمايد. اي مرد دانشمند و مورد اطمينان من، ابالحسن! صبرکن و شيعه مرا به صبر فرمان ده، همانا زمين از آن خداست که بندگانش را وارث آن مي سازد و سرانجام نيکو براي پرهيزگاران است و سلام و رحمت خدا و برکات او بر تو و بر همه شيعيانم باد»
حجت الاسلام سيد علي حسيني، مسئول امور آموزش دفتر ارتباطات حوزوي ستاد اقامه نماز وزارت نفت با تشريح برنامه هاي اين دفتر، از برگزاري دوره دوم آموزش و آزمون مجازي براي روحانيون صنعت نفت خبر داد.حجت الاسلام حسيني گفت: در مجموعه صنعت نفت حدود 800 روحاني به اقامه نماز مشغولند و سطوح علمي اين افراد متفاوت است ضمن آنکه سوابق آموزشي و پژوهشي مختلفي نيز دارند. وي افزود: با آن که برخي امامان جماعت صنعت نفت، سطح علمي بالايي دارند و اهل تاليف و تحقيق اند، اما همزمان افراد ديگري هم وجود دارند که نيازمند دانش افزايي هستند، به همين منظور در دفتر ارتباطات حوزوي وزارت نفت که متکفل ساماندهي و صدور احکام روحانيون است، بخشي به نام «آموزش روحانيون نفت» ايجاد شد که وظيفه اصلي آن برگزاري دوره ها و کارگاه هاي دانش افزايي براي روحانيون است. حجت الاسلام حسيني ادامه داد: بسياري از اين دوره ها و کارگاه ها به صورت منطقه اي و از سوي رابطين دفتر ارتباطات در مناطق ده گانه کشور برگزار مي شود و به موازات اين دوره هاي منطقه اي، نياز داريم دوره هاي کشوري نيز برگزار کنيم. مسئول امور آموزش دفتر ارتباطات حوزوي ستاد اقامه نماز وزارت نفت افزود: ابتدا تصميم گرفتيم در طول سال، دوره هاي آموزش حضوري در شهر قم و با استفاده از اساتيد خبره حوزه علميه قم برگزار شود، اما به دليل تنگناهاي مالي و صدور بخشنامه هايي مبني بر کاهش هزينه در بخش هاي مختلف از جمله آموزش، برگزاري دوره هاي حضوري انجام نشد.به دليل ضرورت و اهميت بحث دانش افزايي، تصميم گرفته شد تا دوره هاي مجازي با کمک نهادهاي تبليغي و آموزشي مانند دفتر تبليغات اسلامي، براي روحانيون در نظر گرفته شود؛ اين دوره ها هيچ بار مالي براي وزارت نفت ندارد. ضمن آنکه دوره اول اين آموزش با استفاده از سيستم lms دفتر تبليغات اسلامي قم برگزار شد. حضور در اين کلاس آموزش مجازي از طريق اينترنت و صرفا با داشتن يک گوشي با استفاده از سيستم اندرويد امکان پذير بود. حجت الاسلام حسيني گفت : عنوان نخستين دوره آموزش مجازي «برقراري ارتباط موثر با مخاطب» بود که از سوي يکي از استادان با سابقه حوزه و دانشگاه تدريس شد. با اعلام قبلي از طريق پيامک، روحانيون صنعت نفت در روز و ساعت مقرر در کلاس مجازي حضور يافته و نکات مورد نظر را يادداشت کرده و مانند کلاس هاي حضوري امکان طرح سوال و نظر را نيز داشتند. پس از اتمام دوره، مجددا با اطلاع رساني قبلي، روحانيون در آزمون آنلاين اين درس شرکت کرده و به محض اتمام آزمون از نمره کسب شده خود نيز مطلع شدند. مسئول امور آموزش دفتر ارتباطات حوزوي ستاد اقامه نماز وزارت نفت در ادامه اظهار کرد: با آن که اين دوره، نخستين دوره اي بود که به شکل مجازي برگزار شد، احيانا نارسايي هايي هم وجود داشته است و برخي از روحانيون صنعت نفت از برگزاري آن اطلاع نداشتند و يا به اينترنت دسترسي پيدا نکردند، با وجود اين بيش از 500 نفر از امامان جماعت صنعت نفت در اين درس و آزمون شرکت کردند و براي کساني هم که به هر دليل موفق به شرکت در آزمون نشده بودند، آزمون مجدد در نظر گرفته خواهد شد. دوره نخست در نيمه اول سال جاري برگزار شد و براي نيمه دوم سال 98 نيز دوره دوم آموزشي در نظر گرفته شده است که به زودي برگزار خواهد شد.حجت الاسلام حسيني ادامه داد: عنوان دوره دوم «روان شناسي تبليغ» است. اين دوره از 14 جلسه تدريس تشکيل شده است که فرد پس از مراجعه به سايت مي تواند به سه صورت تصويري، صوتي و متني به محتواي تدريس دسترسي داشته باشد. پيش بيني مي شود که در دوره دوم تدريس و آزمون، روحانيون بيشتري شرکت داشته باشند.وي در پايان افزود: اگرچه نظرسنجي دقيقي در خصوص برگزاري اين دوره هاي آموزشي مجازي صورت نگرفته است، اما نظرهايي که به صورت پراکنده دريافت شده است، نشان از رضايت بالاي روحانيون شاغل در صنعت نفت دارد.
عَن اَبي قَتادَةَ عَن داوُدِ بنِ سِرحانَ قالَ: کُنّا عِندَ اَبي عَبدِ اللَّهِ عَلَيهِ السَّلامُ اِذ دَخَلَ عَلَيهِ سَديرٌ الصَّيرَفيُّ فَسَلَّمَ وَ جَلَسَ فَقالَ لَهُ: يا سَديرُ! ما کَثُرَ مالُ رَجُلٍ قَطُّ اِلَّا عَظُمَتِ الحُجَّةُ لِلَّهِ تَعالى عَلَيهِ، فَاِن قَدَرتُم اَن تَدفَعوها عَن اَنفُسِکُم فَافعَلوا؛ قالَ لَهُ: يَا بنَ رَسولِ اللَّهِ! بِماذا؟ قالَ: بِقَضاءِ حَوائِجِ اِخوانِکُم مِن اَموالِکُم.
عَن داوُدِ بنِ سِرحانَ قالَ: کُنّا عِندَ اَبي عَبدِ اللَّهِ عَلَيهِ السَّلامُ اِذ دَخَلَ عَلَيهِ سَديرٌ الصَّيرَفيُّ فَسَلَّمَ وَ جَلَس
سند اين روايت جزو سندهاي بسيار خوب است. البته سَدير صيرفي توثيق نشده است، اما اهميتي ندارد، چون او راوي نيست؛ راوي داوودبن سرحان است که داوود رِقي است که ثقه است، سند هم سند خوبي است. مي گويد خدمت حضرت بوديم، سَدير صيرفي وارد شد. سدير صيرفي اهل صرافي بوده - صيرفي يعني صراف و کسي که دينار و نقره و مانند اينها مي خرد و مي فروشد- و قاعدتاً آدم پولداري بوده. [سلام کرد و نشست.]
فَقالَ لَهُ يا سَديرُ ما کَثُرَ مالُ رَجُلٍ قَطُّ اِلَّا عَظُمَتِ الحُجَّةُ لِلَّهِ تَعالى عَلَيه
به مجردي که نشست، ظاهرش اين است که حضرت بي مقدمه، بدون اينکه او سؤالي کرده باشد و حرفي زده باشد، رو کردند به او و فرمودند که اي سدير! هر کسي که پولش زياد شد، مالش زياد شد، حجّت خدا بر او زياد خواهد شد؛ چون «اَخَذَ اللّهُ عَلَى العُلَماءِ اَلّا يُقارّوا عَلى کِظَّةِ ظالِمٍ وَ لا سَغَبِ مَظلوم»؛ خداي متعال عهد و پيمان گرفته از علما -علما هم فقط به معناي فقها نيست- از دانشمندان، دانايان، زبدگان، نخبگان جامعه که بر گرسنگيِ گرسنگان و سيري و پُريِ سيران و اغنيا صبر نکنند، اعتراض کنند. يک ظالمِ ثروتمندِ شکمِ پُري و مظلوم گرسنه اي را اگر ديدند [اعتراض کنند]. خب اين حجّت خدا است ديگر، اين عهد و پيمان الهي است. حضرت اينجا به سدير فرمود: اگر مال کسي زياد شد، حجت خدا بر او بزرگ خواهد شد، سنگين خواهد شد، خداي متعال بر او احتجاج خواهد کرد. حالا کسي که مال ندارد، يک جور است، کسي که مال دارد، طبعاً وضعش فرق مي کند؛ وظيفه دارد.
فَاِن قَدَرتُم اَن تَدفَعوها عَن اَنفُسِکُم فَافعَلوا
اگر مي توانيد اين مال زيادي را که داريد، از خودتان دور کنيد، دفع کنيد، بکنيد. خب، چه جوري دفع کنيم؟ مثلاً بريزيم پول ها را در آب، در دريا، در چاه؟ يا براي اينکه پول را از بين ببريم، خرج هاي مُسرفانه و بيجا کنيم، خرج بيخودي بکنيم؟ اينها مراد نيست.
قالَ لَهُ يَا ابنَ رَسولِ اللَّهِ بِماذا؟
[سدير گفت:] چه جوري اين پول را از خودمان دفع کنيم؟
قالَ بِقَضاءِ حَوائِجِ اِخوانِکُم مِن اَموالِکُم
[حضرت فرمود:] راهش اين است که نگاه کنيد، ببينيد برادران شما چه نيازي دارند به اموال شما، آن نياز را برآورده کنيد.
بعضي ها متمکن هم هستند، [اما] مي آيند پيش ما -چون پول بيت المال دست ما است، از ما مي خواهند- که مثلاً فرض کنيد فلان کس محتاج است، شما يک پولي بدهيد؛ خب بابا، خودت که پول داري، بده! اگر چنانچه نتوانستي، بعد بيا سراغ بيت المال. يعني بعضي ها سختشان است که از خودشان بکَنند و در راه خدا انفاق کنند. حضرت اينجا مي فرمايند که اين پول زياد را، اين مال زياد را هر جور که مي تواني، از خودت دور کن. البته هر جور که مي تواني، يعني به اين صورت که به برادران مؤمنت بدهي و قضاي حوائج آنها را بکني.
عبد الرضا حافظي 29 تير 1332 در شهر مسجدسليمان استان خوزستان متولد شد. شهيد حافظي داراي تحصيلات متوسط و متاهل بود. او اول دي ماه 1358 وارد شرکت ملي نفت ايران شد.
شهيد حافظي 29 بهمن 1376 در گچساران خوزستان به فيض شهادت نائل آمد. مهناز کريمي، همسر شهيد عبدالرضا حافظي درباره وي مي گويد: «همسرم در مبارزات قبل از انقلاب با بقيه جوانان در پخش اعلاميه عليه رژيم پهلوي فعاليت داشت و در تظاهرات پا به پاي مردم حضور پيدا مي کرد».
همسر شهيد حافظي درباره اخلاق و خصوصيات بارز مي گويد: شهيد اخلاقي پسنديده و بسيار نيکو داشت و فردي با ايمان، با گذشت، بسيار صبور و شکيبا بود و همواره در مقابل ديگران احساس مسؤوليت مي کرد». شهيد حافظي اوايل جنگ تحميلي نيز به اسارت رژيم بعث عراق درآمد.
کتاب «ارتباط موثر با فرزندان» نوشته محمد صيامي است و سال 1396 توسط نشر تيماس منتشر شده است. در بخشي از معرفي اين کتاب آمده است: «فرزند حاصل زندگي مشترک و عمر ماست. آنها جداي از ما نيستند، بلکه در حقيقت خود ما هستند که در حال رشد و تکاملند. ما با فرزندان در کودکي رابطه خوبي داريم؛ ولي هر چه بزرگ تر مي شوند، اين رابطه کمتر و کمتر مي شود. رابطه با فرزندان را مي توان به شاخه گلي تشبيه کرد که نياز به آبياري و مراقبت دارد و اگر ما از آنها مراقبت نکنيم، ممکن است ديگران جاي ما را بگيرند. در عصر فناوري، انسان مي تواند به ماه پيام بفرستد يا فضاپيماهايي پژوهشي را به سطح مريخ بنشاند، اما برقراري رابطه با کساني که دوستشان دارد، دشوار است». کتاب «ارتباط موثر با فرزندان» براي والدين، مي تواند بسيار خواندني باشد.
آشنايي کوتاه با آثار هنرمندان ايران
علي بهرامي علاقه ديرينه ايرانيان به هنر و هنرمندان موجب شده است تا تاريخ گواهي دهد هنرمندان ايراني با چه ظرافت هايي در دوران هاي مختلف هنر پيشامدرن، مدرن و يا پسامدرن به کارهاي هنري اشتغال داشته اند. هنرمندان ايراني با ذوق و سليقه اي وصف ناشدني، نام خود را در ايران جاودانه کرده اند و بسياري از آنان چون ستاره اي درخشان در آسمان هنر جهان درخشيده اند. در اين سلسله مطالب مي کوشيم تا هر بار گوشه و شمه اي از هنرهاي ايراني را که عمدتا در حوزه هنرهاي تجسمي قرار مي گيرند، به شما معرفي کنيم.
اصلا اغراق نيست اگر گفته شود که نظام الدين سلطان محمد تبريزي مشهور و ملقب به سلطان محمد، يکي از برجسته ترين هنرمندان ايراني و از اصلي ترين نقاشان و نگارگران کشورمان است. او در دوران صفوي مي زيست و از شاگردان بسيار برجسته کمال الدين بهزاد محسوب مي شد. سلطان محمد را مي توان از هنرمندان بسيار تواناي مکتب نگارگري تبريز دانست، اگر چه استادش کمال الدين بهزاد، مکتب هرات را به اوج کمال رسانده بود. چنانکه مي دانيد، هنر نقاشي ايراني که مستشرقان از آن به مينياتور و ايرانيان جديد از آن به نگارگري تعبير کرده اند، فرم و محتوايي کاملا متفاوت با نقاشي غربي و آنچه در ميراث تصويرگري اروپا وجود دارد، داشته است. نداشتن بعد و سايه، از اصلي ترين ويژگي هاي نقاشي ايران قديم بوده است. در ميان آثار بسيار زيباي استاد سلطان محمد تبريزي، «معراج پيامبر» جلوه اي بسيار خاص و چشم نواز دارد؛ اثري که در تاريخ نقاشي ايران و جهان نمونه و مانند ندارد. اثر «معراج پيامبر» سلطان محمد در سال هاي 942 تا 947 هجري قمري خلق شده است.
آن نوع از موسيقي که بيرون از دايره حنجره انساني باشد، لاجرم با ساز و آلات ويژه موسيقي به وجود مي آيد. در موسيقي ايراني نيز هر يک از سازها، هنر دست يک هنرمند است و در حقيقت سازسازي علاوه بر اينکه نوعي صنعت گري است، يکي از صنايع دستي و هنري نيز محسوب مي شود. ساز تار در ميان سازهاي ايراني جايگاهي ويژه دارد و اينکه يک ساز تار چگونه ساخته و پرداخته شود که خوش ترين صدا را به گوش برساند، نياز به يک زيبايي شناسي قوي دارد. اگر چه اين نوازنده تار است که اصوات را دلنشين مي کند اما مانند کشاورز ماهري که اگر زمين خوبي نداشته باشد، هر چه قدر هم علم کشاورزي بداند و مهارت هاي گوناگوني را به اجرا درآورد، محصول خوبي به بار نخواهد آورد، نوازنده بسيار ماهر و چيره دست نيز نمي تواند بر ساز بي کيفيت، نوازندگي خيلي خوبي داشته باشد؛ از اين روست که هنر «ساز سازي» در ايران ريشه هاي بسيار محکمي دارد. تار «يحيي» در ميان تارهاي ساخته شده معاصر ايران تاري بسيار ويژه است و بنا بر نظر کارشناسان هنر موسيقي و نوازندگان برجسته ساز تار در ايران، يکي از بهترين صدادهي هاي اين ساز را استاد يحيي به دست آورده است. استاد يحيي از ارامنه اصفهان بود.
خوشنويسي هنر ديرينه اي است که ايرانيان در جهان اسلام، سرآمد آنند. سال هايي نه چندان دور هنرمندان حوزه خوشنويسي دست به نوآوري زده اند که زيبايي هاي اين هنر ايراني را دو چندان کرده است. نقاشي خط همان نوآوري است. نوآوري اي که به دست بسياري از خوشنويسان معاصر ايراني در قامت هنري والا و فاخر توانسته است جايگاه بسيار مطلوبي در هنرهاي تجسمي معاصر ايران بيابد. اگر چه ريشه هاي هنر نقاشي خط را که گاه از آن به خط نقاشي هم تعبير شده است، مي توان در آثار استادان بنامي چون اسماعيل جلاير و ملک محمد قزويني از خوشنويسان دوران قاجار ديد، اما نقاشي خط معاصر و امروزي نا از ده هاي 1330 و 1340 پاي به عرصه زيبايي شناسي خوشنويسان گذاشت. فرامرز پيلارام، رضا مافي، حسين زنده رودي و محمد احصايي در پيدايش و پيشبرد اين هنر در ايران مؤثر بوده اند. نصرالله افجه يکي از خوشنويساني است که در عين استادي در خطاطي، دستي نيز در هنر نقاشي خط دارد. يکي از مشهور ترين آثار استاد افجه اي، اثري است به نام «بدون عنوان»؛ اثري که توانسته است بر ابعاد زيبايي شناسانه هنر نقاشي خط ايراني بيفزايد.
اگر چه نقاشي قهوه خانه اي ريشه در سنت ها و باورهاي بسيار ديرينه ايران دارد، اما آنچه به شکل و شمايل نقاشي قهوه خانه اي مي شناسيم، از اواخر دوران زنديه و اوايل دوران قاجاريه آغاز شده است. اين نوع نقاشي وابستگي و پيوستگي عميقي با سنت نقالي، قصه خواني و تعزيه خواني در ايران دارد و اساسا يک نقاشي روايي است. نقاشي قهوه خانه اي داستان را درون خود روايت مي کند و در حقيقت يک نقاش قهوه خانه اي، بخشي از يک داستان را به تصوير مي کشد. نکته جالب توجه اين است که اين نوع نقاشي در قهوه خانه ها و چايخانه ها به اجرا در مي آمده و بزرگان بسيار زيادي از جمله حسين قوللر آقاسي و حسين مدبر را از پايه گذاران اين نوع نقاشي ايراني دانسته اند. درون مايه نقاشي قهوه خانه اي به دو دسته اصلي مذهبي و غير مذهبي تقسيم مي شود. در دسته نقاشي هاي مذهبي بيش از هر چيز بر حادثه کربلا، جنگ ها و رخدادهاي دوران پيامبر اسلام(ص) و امام علي (ع) تاکيد دارد و در دسته نقاشي هاي غير مذهبي نيز، نقاشي ها بيش از هر چيز بر داستان هاي شاهنامه استوار هستند و انها را روايت گري مي کنند. منصور وفايي نيز از جمله بازماندگان و استادان به نام نقاشي قهوه خانه اي معاصر ايران است. اين استاد اثري دارد به نام«داستان رستم و سهراب». اثري که روايت گر يکي از مشهورترين داستان هاي شاهنامه فردوسي است. با نگاه به نقاشي استاد وفايي، تک تک ابيات فردوسي را به ياد مي آوريم. که سخنان سهراب در گوشمان طنين انداز مي شود و جالب تر از همه چيز در اين اثر، انگار همه شاهنامه يک پرده و يک تصوير جمع شده است.
چندي پيش ورکشاپ و دوره عکاسي با همکاري خطوط لوله و مخابرات منطقه جنوب شرق و دفتر ارتباط با هنرمندان صنعت نفت برگزار شد. در اين ورکشاپ عکاسي 17 نفر از کارکنان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران شرکت داشتند به همين منظور با رسول خدادادي، رييس انبار ويژه نفت رفسنجان که مجري و مسئول برگزاري اين ورکشاپ بوده است گفت وگويي داشته ايم که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد.
فکر و ايده ورکشاپ عکاسي براي کارکنان صنعت نفت از کجا آمد؟
بنابر پيشنهاد پخش منطقه رفسنجان و با توجه به اهدافي که در جهت انسجام فرهنگي و نشاط هنري در دفتر ارتباط با هنرمندان وزارت نفت وجود دارد، فکر کرديم که عکاسي فرهنگي و هنري از آثار تاريخي مي تواند فعاليت بسيار مفيدي باشد. از آنجا که استان کرمان بيشترين و بالاترين آمار آثار ثبت شده تاريخي را در کشور دارد، اين تور و ورکشاپ عکاسي را در اين استان ميزباني کرديم.
استان کرمان زيبايي ها و شرايط اقليمي و آثار تاريخي بسيار زيادي دارد. زيباترين کوير به نام شهداد در اين استان است، درفش کاوياني و بزرگترين بازار سرپوشيده دنيا و بسياري از زيبايي هاي تاريخي و طبيعي ايران در استان کرمان قرار دارد، اما اگر تيتروار بخواهم بگويم که همکاران عکاس در چه مکان هايي عکاسي کردند؟ مي توانم از باغ فتح آباد شهر کرمان، باغ شاهزاده ماهان، کوير لوت شهداد، بازار قديم شهر کرمان و مجموعه تاريخي حمام گنجعلي خان، مسجد جامع کرمان، آرامگاه شاه نعمت الله ولي، باغ موزه هرندي و باغ موزه دفاع مقدس و ... نام ببرم.
برگزاري کارگاه عکاسي در کنار بازديد و عکاسي از آثار تاريخي و هنري استان کرمان، همراه با انسجام و همدلي جمع صميمانه اي از کارکنان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي علاقه مند به هنر، از ويژگي هاي بارز اين تور هنري بود، همچنين در آينده نزديک براي عکاسي صنعتي برنامه هايي داريم و فکر مي کنيم تعداد بيشتري از کارکنان علاقه مند به هنر مي توانند در اين ورکشاپ ها شرکت کنند. چنانکه در اين ورکشاپ 17 نفر حضور داشتند که چهار نفر آنها از سطح استان کرمان و 13 نفر ديگر از کل کشور شرکت کردند.
کارکنان صنعتي هميشه درگير کار هستند و دغدغه ها و مشاغل روزمره بسيار زيادي دارند، در هر صورت برنامه هاي فرهنگي و هنري باعث مي شود که کمي از شرايط کاري دور شويم و فاصله بگيريم تا با افزايش توان روحي و رواني که از کار هنري مي گيريم، انگيزه هاي کاري را بالاتر ببريم. زاويه ديد هنري مي تواند باعث شود که کارکنان صنعت نفت به کار خود نيز نگاه ديگري داشته باشند و اين مسئله باعث شادابي شان مي شود. برخي گمان مي کنند که کارمند صنعتي بايد فقط در يک فضا و يک محيط صنعتي قرار بگيرد و با همين نگاه غلط است که صنعتي ها از مسائل فرهنگي و هنري دور شده اند. براي همين منظور برنامه هاي جدي و وسيع فرهنگي براي سال هاي آينده با عنوان «جشنواره ملي صنعت نفت» را در نظر گرفته ايم.
نيم نگاهي به تاثير صنعت نفت در شکل گيري آبادان
علي بهرامي نفت و جنوب ايران، چنان با هم آميخته اند که نمي توان از يکي ياد کرد و نامي از ديگري نبرد. در ميان شهرها و مناطق نفت خيز جنوب ايران، نام آبادان قدمت و درخشندگي خاصي دارد. آبادان شهري است که چون نگيني در کناره هاي اروندرود، روزگار متفاوتي را از سرگذرانده است. از آغاز ساخت پالايشگاه در آن تا سال هاي محاصره در جنگ تحميلي و از سال هاي نوسازي اش در ابتداي قرن چهارم خورشيدي تا روزهايي که مرکز توجه رهبران سياسي جهان در جنگ جهاني دوم بود. در اين مطلب نيم نگاهي داريم به تاثير حضور صنعت نفت در جنوب ايران و شکل گيري شهر آبادان؛ شهري که در بيان بسياري از تاريخ نگاران و جامعه شناسان از آن به «شرکت – شهر» تعبير شده است.
خيلي سخت است که باور کنيم از سال 1287 خورشيدي، يعني همان سالي که در خردادماه آن چاه شماره يک مسجد سليمان به نفت رسيد تا 1291 خورشيدي يعني همان سالي که شهر آبادان و کشور ايران صاحب نخستين پالايشگاه بزرگ شد، انگليسي ها فکري به حال پالايش نفت مسجد سليمان نکرده باشند. دقيقا در فاصله کشف نفت در ايران تا تاسيس پالايشگاه بزرگ آبادان، در همان مسجدسليمان، پالايشگاه کوچکي در بي بيان تاسيس شد. در حقيقت نمي توان گفت پالايشگاه آبادان نخستين پالايشگاه ايران و خاورميانه است، اما با کمي اغماض و با توجه به بزرگي و توان بسيار بالاي اين پالايشگاه و نقش عظيم آن در شهر آبادان، کشور ايران و منطقه خاورميانه و البته ظرفيت کم و کوچک بودن پالايشگاه بي بيان مسجد سليمان، پالايشگاه آبادان را نخستين پالايشگاه ايران و خاورميانه مي خوانيم.
خيلي طول نکشيد که نفت از مسجدسليمان به آبادان برسد و مطامع تمام ناشدني انگلستان و دنياي مغرب زمين را تا حد زيادي برآورده کند. کار ساخت پالايشگاه از 1289 خورشيدي شروع شد و سه سال بعد يعني در سال 1291 خورشيدي به پايان رسيد. بنابر گفته بسياري از تاريخ نگاران، کارگران ايراني بسيار زيادي که رقمشان در منابع و اسناد تا 10 هزار نفر نيز ذکر شده است، در پالايشگاه با مزدهاي بسيار اندکي کار مي کردند. کارگراني که نه حق و حقوقي داشتند و نه از طرف دولت انگلستان مورد توجه قرار مي گرفتند. در کتاب «خون خاک» در اين باره آمده است:«از ديدگاه مهندسان عالي رتبه انگليسي و استراليايي و کانادايي و نيوزلندي و آفريقاي جنوبي، مسئله کارگران ايراني و زندگي آنان مسئله اي فرعي و بي اهميت بود و بايد خود دولت ايران موضوع را حل مي کرد. آنان افرادي صرفا فني و تکنوکرات بودند که به ايران آمده بودند تا نفت، طلاي سياه آن را در محيطي نامساعد و بد آب و هوا و فاقد هر گونه وسائل اوليه زندگي از اعماق زمين بيرون بکشند و وظايف خود را در مقابل کمپاني انگليسي که آنان را استخدام کرده بود، انجام دهند...آنان عمدتا از خاطر مي بردند که اگر نيروي عظيم اين کارگران که خيلي زود تعدادشان از رقم 10 هزار نفر گذشت و چند سال بعد 20 هزار و600 نفر رسيد، مهندسان و تکنيسين هاي اروپايي قادر نبودند آن همه وسايل را از دريا به ساحل پياده کنند و به آبادان برسانند...تمام وسايل حفاري، دکل ها، تلمبه ها و... با کشتي از استراليا، انگلستان يا نيوزلند به خليج فارس و از آنجا به مصب اروندرود مي آمد و سپس به آبادان حمل مي شد و با ارابه و گاري و دست به محل پالايشگاه فرستاده مي شد. کارگران زيادي از لرستان، ايلام و پشتکوه و پيشکوه و خود خوزستان راهي محل شده بودند. حتي همان حقوق بسيار ناچيزي که کمپاني مي داد، باعث جذب کارگر مي شد و در تهران کمترين توجهي به جنوب نمي شد.»
آبادان به معناي امروزين با ورود صنعت نفت متولد شد و نمي توان اين مسئله را را ناديده انگاشت که صنعت نفت و آبادان تاريخ عجين و در هم تنيده اي دارند. اساسا دو شهر آبادان و مسجد سليمان داراي چنين خصلتي ويژگي اي هستند و بسياري از تاريخ نگاران و محققان اجتماعي و فرهنگي از اين دو شهر با عنوان« شرکت – شهر » نام برده اند. اين عنوان اشاره به اين مسئله مهم دارد که ماهيت اين دو شهر با ماهيت شرکت نفت پيوندي ذاتي دارد. در کتاب« نفت و زندگي» آمده است «مسجدسليمان و آبادان، بارزترين نمونه هاي مهندسي اجتماعي يک شرکت انگليسي در ايران هستند». همچنين در کتاب «خوزستان، تمدن و نفت» نيز درباره ماهيت و تاريخچه شکل گيري شرکت – شهرها آمده است «منظور از «شرکت – شهر»، جوامع شهري هستند که به واسطه آغاز يک فعاليت صنعتي خاص در منطقه اي جغرافيايي و از تجمع و سکونت نيروي کار شاغل در آن صنعت و پيرامون آن به وجود مي آيند. استقرار اينگونه شهرها معمولا با ايجاد يک کمپ کارگري آغاز مي شود و با گسترش فعاليت در آن منطقه گسترش مي يابد و رفته رفته شکل و شمايل شهر به خود مي گيرد». از همان آغاز کار ساخت پالايشگاه در سال 1289 خورشيدي خواسته يا ناخواسته بايد مکان هايي براي سکونت برخي کارکنان ساخته مي شد. اين سکونت گاه ها با رشد و وسعت کار پالايشگاه وسيع تر مي شدند. در کتاب «نفت و زندگي» در اين باره آمده است «در بحبوحه تاسيس پالايشگاه، شرکت نفت براي مهندسان و کارکنان عالي رتبه اي که قرار بود در آبادان مشغول به کار باشند، شروع به ساخت ساختمان هايي ويلايي با نام «بنگله»، و کمپ ها و چادرهايي براي کارگران هندي و ايراني کرد و با افزايش تعداد مستخدمين و پيشرفت توليد و پالايش نفت و احداث خط لوله انتقال نفت از مسجدسليمان به آبادان، جمعيت اين منطقه نيز رو به افزايش گذاشت». با افزايش نسبي جمعيت و پيدايش نيازهاي روزمره و ضروري زندگي، مهاجران ديگري نيز براي کار و فعاليت به آبادان آمدند. آنها اگر چه از کارکنان و کارگران پالايشگاه نبودند اما باز هم پيوند غير مستقيمي با آن پيدا مي کردند و شرکت – شهر آبادان را در قامت و شکل اوليه اش به تثبيت مي رساندند. در کتاب نفت و زندگي در اين باره آمده است: «هنوز دو سال از کشف نفت نگذشته بود که عده اي براي استخدام در شرکت و تعدادي براي سوداگري و فروش لوازم و اجناس شان به مهاجرين، در اين منطقه ساکن شدند. در ابتدا شرکت نفت که نگاهش به توسعه نفت و افزايش فعاليت موفقيت آميزش بود، چندان در قيد و بند مهندسي شهري و شکل و فضاي شهري که با سرعت شکل مي گرفت، نبود بنابراين با گرفتن وجهي، اجازه بناي منزل مي داد... به اين ترتيب نخستين شالوده شهر آبادان گذاشته شد». رشد و توسعه شرکت – شهر آبادان از سال 1302 خورشيدي شکل ديگري به خود گرفت و عبور از جنگ جهاني اول و اشراف بيشتر حکومت مرکزي بر مناطق نفت خيز موجب شد تا فضاي نابسامان و بدون مهندسي بخش بزرگي از شهر آبادان تخريب شود و آبادان مدرن با شکل و شمايلي مهندسي شده متولد شود. «در واقع شهري که به نام آبادان به عنوان يک شرکت – شهر مدرن صنعتي از آن ياد مي شود، شهري است که پس از تخريب آبادان اوليه در سال 1302 تا 1304 خورشيدي توسط شرکت نفت ساخته شد. آباداني که طي 15 سال و همزمان با تاسيس پالايشگاه ساخته شده بود، همچنان که گفته شد، شهري ناموزون بود که کارگران و کسبه به صورت خود جوش و با امکاناتي که در دسترس داشتند، بدون نقشه و اصول مهندسي بنا کرده بودند».
اگر شرايط جهاني ويژه اي که با جنگ هاي جهاني اول و دوم رقم خورد، نبود شايد ظرفيت پالايشي پالايشگاه آبادان اينقدر بالا نمي رفت و نام آبادان به واسطه ورود صنعت راهبردي نفت به آن، به اين اندازه در جهان پر آوازه نمي شد. پالايشگاه آبادان و ظرفيت عظيم صنعتي آن توانست در به زانو در آوردن نازي ها در جنگ جهاني دوم نقش بسيار پر رنگي ايفا کند. در کتاب «خون خاک» درباره ظرفيت پالايشگاه آبادان آمده است: «قرار بود پالايشگاه آبادان با ظرفيت اوليه 120 هزار تن در سال افتتاح شود؛ اما دنيا به محصولات نفتي احتياج داشت و هشت سال بعد تا سال 1299 ظرفيت آن به يک ميليون تن رسيد». اما همه ماجراي تاسيس پالايشگاه آبادان به همين نقطه اي که حالا در آن بخشي از چرخ هاي بزرگ صنعت نفت ايران را مي چرخاند، ختم نمي شود. نفت در مسجدسليمان پيدا شده است و حالا پالايشگاه در آبادان قرار دارد، پس پاي خطوط لوله کمي بعد از آغاز کار ساخت پالايشگاه آغاز مي شود. در کتاب خون خاک در اين باره آمده است :«در سال 1289 خورشيدي ساختمان پالايشگاه آبادان آغاز شد و سه سال بعد به پايان رسيد. سال بعد نخستين خط لوله را از مسجد سليمان به آبادان کشيدند تلمبه هاي نصب شده در اين خط را از نوعي برگزيدند که بخار آب آنها را به حرکت در مي آورد. حداکثر فشار 800پوند بر هر اينچ مربع بود. اين خط مي توانست ساليانه 400 هزار تن نفت را عبور دهد. قطر لوله ها بين 10 تا 15 سانتيمتر بود. دو سال بعد از احداث خطوط لوله از مسجد سليمان به آبادان اولين محموله نفت خام ايران به ميزان 43 هزار پوند به دنيا صادر شد. سال بعد اين ميزان به 81 هزار تن و سال بعد يعني 1293 خورشيدي به 274 هزار تن رسيد».
با توسعه هر چه بيشتر پالايشگاه آبادان، شهر آبادان نيز با افت و خيزهايي، توسعه پيدا مي کرد. حالا ديگر در آبادان همه چيز پيدا مي شد و نظم انگليسي ها به نفتي هاي آباداني تزريق شده بود. شهر هر روز بزرگ و بزرگ تر مي شد و آبادان مظاهري از تمدن غربي و وسايل متجددانه را مي ديد که تقريبا هنوز در هيچ جاي ايران ديده نشده بود. در کتاب جستارهايي کوتاه در تاريخ نفت ايران آمده است «آبادان به لطف نفت و پالايشگاه به يکي از پر جاذبه ترين شهرهاي ايران در زمان خودش تبديل شد...توسعه تاسيسات شهري اين شهر را به بهشت اشتغال در ايران تبديل کرده؛ به گونه اي که سبب شده بود افراد از نقاط مختلف کشور براي کار در پالايشگاه خود را به آبادان برسانند».
منابع:
- خون خاک، جلد اول، نوشته خسرو معتضد
- خوزستان، تمدن و نفت، نوشته فرشيد خداداديان
- نفت و زندگي، نوشته ربابه معتقدي
- جستارهايي کوتاه بر تاريخ بلند نفت، ايران نوشته فرشيد خداداديان
جلوه هاي طبيعي ايران را به تماشا بنشينيد
شبنم اعماري يکي از جذاب ترين سفرهاي طبيعت گردي در ايران، کويرگردي است. جايي که با سکوت و زيبايي شگفت انگيزش شما را غرق در آرامش مي کند و لحظاتي دلچسب را برايتان به ارمغان مي آورد. همانطور که مي دانيد، فصل رفتن به کوير، پاييز و زمستان است. در روزهاي سرد سال حضور در کوير مي تواند گرمابخش روح و جسمتان باشد و ساعاتي خوش را برايتان رقم بزند. . در اولين روزهاي يکي از فصل هاي سفر به کوير هستيم، فرصت مناسبي که مي توانيد خود را مهمان هواي دلپذير و آسمان آبي پرستاره کنيد و به نظاره رقص باد و ديدن فراز و فرود خاک و بوته هاي پيچ خورده گز و نخل در يورش شنزارها بنشينيد. ديدن دشت هاي کويري در گوشه و کنار ايران، لذتي تکرار نشدني است که نبايد آن را از دست داد. در ادامه معرفي کويرهاي سرزمين پنهاورمان ايران، شما خوانندگان هميشه همراه را با بخش ديگري از کويرهاي کشور آشنا مي کنيم.
کوير ورزنه را که زيبايي خاصي دارد، مي توانيد مانند ذرات طلاي روان تجسم کنيد. کوير ورزنه، منطقه اي است که سفر به آن را هرگز فراموش نمي کنيد. در اين کوير با توجه به وزش بادهاي مختلف، تپه هاي شني با اشکال مختلفي ديده مي شود که در نوع خود بسيار جالب توجه و بي نظير است. يکي از ديدني هاي کوير ورزنه، تالاب گاوخوني است که مي توان آن را از فراز تپه ها و نمکزارها ديد. تالاب قلعه قورتان هم که بسيار منحصر به فرد است و زيستگاه پرندگاني نادر، جاذبه ديگر اين کوير به شمار مي رود. بزرگترين سايت تفريحي کويري ايران نيز در ورزنه قرار دارد. علاوه بر ديدني هاي کوير ورزنه که نمي توانيد لحظه اي از آنها چشم برداريد، در اين منطقه، خانه هايي محلي براي اقامت وجود دارد که اگر علاقه مند به سپري کردن شب در کوير باشيد، مي توانيد يکي از آنها را انتخاب کنيد.
کوير متين آباد(اکو کمپ)
در نوار مرزي انسان و کوير، روستايي ديده مي شود که در کنار آن، به سمت کوير، چند روستاي ديگر هم خودنمايي مي کرده که امروز خبري از آنها نيست، چون با پيشروي کوير، در زير خروارها ماسه مدفون شده اند. با اين حال کوير متين آباد از رونق زيادي برخوردار است و آنچه باعث اين رونق شده، وجود اکوکمپي (کمپ طبيعي) است که در اين کوير ديده مي شود. اين اکوکمپ در ابتدا بسيار ساده ساخته شد؛ اما با افزايش گردشگران و استقبال کم سابقه از آن رفته رفته، کاروانسرايي به سبک معماري قديم و چند کومله گلي نيز به آن اضافه شد تا امروز مسافران زيادي را به خود ببيند. تماشاي طبيعت زيباي کوير و شب هاي پرستاره و آرامش بخش آن، تنها گوشه اي از تفريحات کمپ متين آباد است. پوشش گياهي و حيات وحش اين منطقه نيز بسيار منحصر به فرد است. در کوير و کمپ متين آباد مي توانيد روي تپه هاي شني شترسواري، دوچرخه سواري و موتورسواري کنيد و لحظات شادي را در کنار خانواده و دوستانتان بگذرانيد.
کوير مغستان به دليل ريگزارهاي بلند خود که از دور، نماي بسيار زيبايي دارند و مثل کوه ديده مي شوند، شهرت دارد. کوير مغستان يا ريگ زرين به دو بخش شمالي و جنوبي تقسيم شده که در قسمت شمالي اش تپه هاي ماسه اي خودنمايي مي کند و بخش جنوبي هم صفحات رسي و حوزه خيس (باتلاقي) ديده مي شود. اين کوير که در فاصله 40 کيلومتري شمال کوير بافق، واقع شده، در قسمت جنوب غربي اش گنبد هاي نمکي زيبايي جا خوش کرده اند که زيبايي کوير زرين را دوچندان کرده است. در کوير مغستان مي توانيد روي شن هاي روان قدم بزنيد، به بالاي ريگزارها صعود کنيد، به تماشاي آسمان پرستاره کوير بنشيند و...، اما اين تمام ماجرا نيست؛ چراکه در اين کوير کمپي وجود دارد که امکانات و خدمات زيادي به مسافران ارائه مي کند. از جمله اين خدمات مي توان به اجراي موسيقي زنده، سافاري، موتورسواري، شترسواري، سايت تخصصي پرواز، آشپزخانه براي تهيه پيتزا و ... اشاره کرد. اقامت در اين کمپ براي هر گردشگري، هيجان انگيز خواهد بود.
کويرخارتوران که با نام توران نيز شناخته مي شود، در شرقي ترين قسمت سمنان قرار گرفته است. کوير خارتوران، بزرگترين ذخيره گاه زيستي ايران و دومين منطقه بيوسفر(زيست کره) جهان است، به همين دليل به عنوان آفريقاي ايران نيز شناخته مي شود. اهميت اين کوير به تنوع گونه هاي جانوري و گياهي اين منطقه برمي گردد. در خارتون مي توانيد پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزيستان زيادي را ببينيد که از جمله آنها مي توان به يوزپلنگ آسيايي، گور خر ايراني، آهو، جبير، پلنگ ايراني، سياه گوش، گوسفند وحشي، کل و بز، گربه شني، گربه دشتي، گربه پالاس، کفتار راه راه، گرگ، شغال زرد، روباه قرمز، شاه روباه، کبک، تيهو، سبزه قبا، باقرقره، انواع گنجشک، حواصيل، عقاب طلايي، شاه بوف، کرکس مصري، قرقي، زاغ بور، سوسمار، بزمجه، لاک پشت مهميزدار، افعي شاخدار، مار زنگي و... اشاره کرد. حيات وحش بي نظير اين منطقه حفاظت شده بر زيبايي هاي کوير خارتوران افزوده است. اينجا در آرامش و سکوت کوير مي توانيد تماشاگر گياهان و جانوران نادر باشيد و از ديدن اين همه زيبايي شگفت زده شويد.
کوير حلوان
حلوان که در فاصله 90 کيلومتري شمال غرب طبس قرار گرفته، يکي از جاذبه هاي طبيعي گردشگري است که در قسمت جنوبي شرقي اش تلاقي کوه و ماسه مناظري زيبا خلق کرده است. تپه هاي ماسه اي، ريگزارها و نمکزارهاي کوير حلوان تابلويي از زيبايي هاي طبيعت را پيش رويتان به تصوير مي کشد. زيبايي هايي که مطمئنا از ديدنشان شگفت زده خواهيد شد. گونه هاي جانوري و پوشش گياهي اين منطقه هم در نوع خود جالب توجه است. علاوه بر اين، کوير حلوان در نزديکي روستايي به همين نام جا خوش کرده است. روستاي حلوان داراي خانه هاي بومي و اقامتگاه هاي بومگردي زيادي است که مي توان در آنها و در پهنه وسيعي از زيبايي، شب را به صبح رساند. ضمن اينکه اين روستا، قلعه اي تاريخي دارد که نبايد بازديد از آن را فراموش کرد.
ايران مناطق کويري زيادي دارد که ما تنها به برخي از آنها اشاره کرده ايم. پس براساس آنچه برايتان آورديم، اگرعلاقه مند به کوير و کويرگردي هستيد، وسايل سفرتان را جمع کنيد و در بهترين فصل، راه يکي از مناطق کويري را در پيش بگيريد و سفري خاطره انگيز رقم بزنيد.
استان زيباي اردبيل مانند ديگر استان هاي کشور، شيريني هاي سنتي و صنايع دستي زيبايي دارد که سوغات اين شهر محسوب مي شوند.
حلواي سياه (قره حلوا): يکي از خوشمزه ترين شيريني هاي سنتي استان اردبيل است که يک قرن قدمت دارد و مردم اين ديار آن را با چاي مي خورند.
باقلوا: از ديگر شيريني هاي معروف استان اردبيل است. شيريني که در ديگر استان هاي کشور هم طبخ مي شود، اما باقلواي اردبيل چيز ديگري است.
سرشير و کره: محلي ها، اين ماده غذايي بسيار مفيد را در کنار عسل و در وعده صبحانه مي خورند.
قچکورگي: يکي از شيريني هايي است که زنان هنرمند اين ديار آن را با ذوق و سليقه خاصي براي شب عيد تهيه مي کنند. عطر و طعم بي نظير اين شيريني مورد توجه بسياري از مسافران است.
نان برنجي: به زبان محلي به آن قند چوريي مي گويند، شيريني که به روشي خاص پخته مي شود. نان برنجي خلخال در سراسر دنيا شناخته شده است.
حلواي سفيد(آغ حلوا): از ديگر شيريني هاي سنتي استان اردبيل است که طعم و عطر فوق العاده اي دارد.
بافته هاي سنتي: از صنايع دستي استان اردبيل هم بايد به بافته هاي سنتي(اجاق قراقي، پلاس بافي، نمکدان بافي و...) اين خطه از کشور اشاره کرد.
لباس هاي محلي: اهالي اردبيل با دستان هنرمند خود لباس هاي محلي رنگارنگي مي دوزند که طرح هاي متنوعي دارد.
مسگري: صنعت مسگري در اردبيل، قدمتي ديرينه دارد. با اين حال امروزه اين صنعت را تنها در بازار مسگران اين شهر مي توانيد ببينيد.
سازهاي سنتي: ساخت سازهاي سنتي، يکي ديگر از صنايع دستي استان اردبيل است. مردم اردبيل، خلخال و مشکين شهر مهارت خاصي در ساخت انواع سازهاي سنتي دارند.
عسل، تخمه آفتابگردان، حلواي زنجيل، بالاتماز (قطاب خلخال)، گليم، جاجيم، تراش شيشه، اجاق قراقي و... از ديگر سوغات اردبيل هستند.
يکي از صنايع دستي کاربردي و زيباي ايران که طرفداران زيادي دارد، شيشه گري است. هنري که در آن ساخت ظروف شيشه اي با روش هاي مختلف شيشه گري و با استفاده از خمير مذاب شيشه(سيليس، خرده شيشه، عناصر ذوب کننده، تثبيت کننده و شفاف کننده) انجام مي شود. صنعتي که قدمتش به 2500 تا 3000 سال پيش از ميلاد مي رسد. اوج صنعت شيشه گري در ايران به دوران سلجوقيان برمي گردد. در اين دوران، صنعتگران به روش هاي جديدي روي آورده بودند و با استفاده از قالب هاي گوناگون، نقش هاي برجسته و فرورفته را در شيشه ايجاد مي کردند. حک کردن و تراشيدن شيشه نيز در اين دوران به کارهاي تکميلي شيشه گري اضافه شد و نقاشي هاي گوناگون از قبيل گل هاي تزييني، اشکال حيوانات و... با استفاده از رنگ هاي متنوع، زينت بخش اشياي شيشه اي شد. فراورده هاي شيشه اي اين دوران، بيشتر ظروف کوچک و بزرگ، عطردان هاي ظريف، جام ها و گلدان هايي با فرم ها و اندازه هاي متفاوت و اشياي تزييني کوچک به شکل حيوانات بودند.
در صنعت شيشه گري، شيشه را که جسمي شفاف و شکننده است، ذوب مي کنند تا از اين طريق، آن را به اشکال مختلف درآورند. در دوران گذشته، شيشه به صورت توده اي ساخته مي شد تا اينکه «بوري» يا «ميله دم» که اطلاعات زيادي در خصوص تاريخ اختراع آن وجود ندارد، مورد استفاده قرار گرفت. کمک گرفتن از اين ابزار، تحول عظيمي در ساخت شيشه به وجود آورد، تحولي که تا امروز نيز مورد توجه است.
در حال حاضر در شهرهاي تهران، اصفهان، ميمند فارس، قمصر کاشان و... کارگاه هاي شيشه گري وجود دارد که با شرايطي تقريبا مشابه به توليد شيشه هايي که به آنها شيشه فوتي گفته مي شود، مشغولند.
اين عمارت را که يکي از بناهاي تاريخي دوره قاجار است، 150 سال پيش يکي از بزرگترين تجار بوشهر به نام حاج عبدالرسول طالبي ملقب به رئيس تجار و معروف به حاج رئيس ساخته است. اين خانه تاريخي بر فراز تپه اي کم ارتفاع در فاصله 6 متري آب دريا خودنمايي مي کند. عمارت قديمي حاج رئيس، معماري قابل توجهي دارد که ظرافتش منحصر به فرد است. اين بناي قديمي، از پنج ساختمان تودرتو تشکيل شده است. محوطه ساختمان 4450 مترمربع مساحت دارد و فضاهاي مسقف آن در دو تراز حدود 5500 مترمربع است که پنج حياط مرکزي دارد. ساختمان هاي نسبتا قديمي اين عمارت در حياط دوم از بين رفته است.
اين بناي قديمي، درها و پنجره هاي زيادي دارد که در نگاه اول توجه هر مسافري را به خود جلب مي کند. براي ساخت در و پنجره ها از چوب ساج هندي و در پوشش سقف هم از بوريا و چوب صندل استفاده شده است. اين عمارت در گذشته 9 حياط متصل به هم داشت که 4 حياط آن به دليل بي توجهي کاملا تخريب شده است. تمام اتاق هاي اين 9 حياط در يک، دو و سه طبقه و براي مصارف مشخصي ساخته شده بودند. طبقات ساختمان در حياط داخلي و از طريق دو نوع راه پله به هم مرتبط بودند.
کف همه حياط ها سنگ فرش شده و سقف اتاق ها و طارمه ها از تيرهاي چندل ساخته شده است. در بيشتر اتاق ها و طارمه ها از سقف کاذب به صورت تخته کوبي در زير تيرهاي چندل مورد استفاده قرار گرفته است. همچنين در اين عمارت تاريخي از ارسي ها، درهاي دولنگه، سه لنگه، چهارلنگه، پنج لنگه، پنجره ها، سقف کاذب، کرکره هاي چوبي گران قيمت استفاده شده بود که متاسفانه در سال هاي اخير بسياري از درها و پنجره هاي باارزش اين عمارت به عنوان هويت تاريخي و هنري اين منطقه دزديده شده است. اين مجموعه تاريخي که در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده، در حال حاضر داراي هفت سوييت است که در مجموع ظرفيت اسکان و پذيرايي از 35 گردشگر را دارد. با حضور و اقامت در اين هتل عمارت مي توانيد لحظات خوشي را به ثبت برسانيد.
خوردنی های دوست داشتنی
سال ها قبل بود که پاي نان تست به عنوان يک نان ساده و خوش خوراک به سفره ما ايراني ها باز شد. اين نان ها قابليت زيادي دارند و از آنها مي توان براحتي ساندويچ يا خوراکي هاي زيادي درست کرد. نان و پنير و لقمه شکلاتي، از ساندويچ هاي محبوبي بود که مي شد به آساني و در عرض چند دقيقه با نان تست آماده کرد. در حال حاضر تنوع نان تست ديگر مثل قديم نيست و پيشرفت و تغييرات زيادي داشته که از جمله اين تغييرات مي توان به انواع و اقسام نان هاي تست با طعم هاي مختلف اشاره کرد. با نان تست هايي که در بازار موجود است، مي توان پيتزا، يکي از دوست داشتني ترين غذاها را درست کرد و از خوردنش لذت برد. تست فنجاني، تست شکم پر، تست تخم مرغي، تست فرانسوي، تست رولي و... از ديگر خوردني هاي پيشنهادي ماست که با استفاده از نان تست مي توانيد آنها را درست و در جمع خانوادگي ميل کنيد. با توجه به آنچه گفتيم، در اين شماره قصد داريم فرنچ رول تست را به شما آموزش دهيم، غذايي خوش عطر و رنگ و متفاوت که با يک بار تهيه آن، مطمئنا جايي در برنامه غذايي تان پيدا خواهد کرد.
فاطمه مولايي
مواد لازم
نان تست: 6 تکه
انواع سس: يک پيمانه
پنير گودا يا پنير پيتزا: سه چهارم پيمانه
سوسيس: 300 گرم
تخم مرغ: يک عدد
آرد سوخاري يا پانکو(آرد سوخاري نارنجي رنگ): يک پيمانه
روغن يا کره براي سرخ کردن: به ميزان لازم
طرز تهيه
اولين کاري که بعد از تهيه نان تست بايد انجام دهيد، اين است که نان ها را دورگيري کنيد و قسمت هاي سفت نان را برش بزنيد. قسمت وسط نان را با وردنه پهن کنيد، طوري که نازک تر از حالت اوليه خود شود. وسط نان را به سس دلخواهتان آغشته کنيد، سپس پنير گودا يا به دلخواه پنير پيتزا و به اندازه يک بند انگشت سوسيس رويش بگذاريد.
در اين مرحله تخم مرغ ها را شکسته و درون يک ظرف بريزيد و خوب هم بزنيد. نان تست آماده شده را رول کنيد و درون تخم مرغ همزده قرار دهيد و داخل آرد سوخاري رنگي يا پانکو بغلتانيد و در انتها در روغن سرخ کنيد. بعد از آماده شدن تست ها، آنها را درون ظرف مورد نظرتان بگذاريد و با مواد دلخواه تزيين کنيد.
باسلوق ژله ای انار
آتينا عالي
مواد لازم
نشاسته گل: يک دوم ليوان
آب انار: يک ليوان
شکر: يک دوم ليوان (اگر شيرين تر دوست داريد يک ليوان سر خالي)
پودر ژلاتين: يک قاشق غذاخوري(بهتر است از ورق ژلاتين استفاده کنيد)
آب سرد: 3 قاشق غذاخوري
ژله انار: يک بسته
طرز تهيه
ابتدا آب انار و پودر نشاسته را با هم مخلوط کنيد و خوب هم بزنيد تا گلوله هاي نشاسته باز شود. سپس شکر، ژله انار ويک قاشق پودر ژلاتين را با سه قاشق غذاخوري آب بن ماري کنيد و روي حرارت ملايم قرار دهيد و تا جايي هم بزنيد که سفت شود. حالا قالبتان را خيس و کف آن کيسه فريزر پهن کنيد. مواد آماده شده را در قالب بريزيد و چند ساعت درون يخچال قرار دهيد تا خوب ببندد. سپس باسلوق آماده را برش بزنيد و در آرد يا نشاسته ذرت يا پودر نارگيل بغلتانيد.
کدو حلوايي: يک عدد متوسط
شکر: يک دوم پيمانه
آب: نصف ليوان
دارچين: به ميزان لازم
کره: 50 گرم
انواع مغزها براي تزيين: به ميزان لازم
طرز تهيه
اول از همه کدو حلوايي را شسته و نصف کنيد. سپس تخمه هاي داخل هر نيمه را خالي کرده و فضاي داخل آن را خوب تميز کنيد. حالا هر نيمه را پوست بگيريد و به قطعات کوچک درآوريد. اگر بتوانيد به صورت حلقه حلقه درآوريد، دسر شما قشنگ تر مي شود. بعد از برش کدو، تکه هاي برش خورده را در روغن يا کره (از کره به تنهايي استفاده نکنيد، چون زود مي سوزد و طعم بدي به دسر شما مي د هد) تفت دهيد. سعي کنيد هر دو طرف برش هاي کدو به يک اندازه تفت بخورد. وقتي هر دو روي کدوها طلايي رنگ شد، روي آنها مقداري شکر بپاشيد. زير حرارت را کم کنيد و اجازه دهيد شکر کم کم آب و کاراملي رنگ شود. حالا نصف استکان آب اضافه کنيد و به مدت يک ربع اجازه دهيد که کدوي طعم دار تان بپزد. بعد از پخت، کدوها را در ظرف مورد نظر بچينيد و روي آنها را دارچين و گردو يا هر مغز ديگري که داريد، بپاشيد. استفاده از پودر هل هم مي تواند به خوشمزه تر شدن دسر کدو حلوايي شما کمک کند. اين دسر در روزها و شب هاي سرد زمستان، گزينه خوبي براي دورهمي هاي خانوادگي است.
ضرورت توجه به علائم درد
امروزه هواي پاک بدون آلاينده ، يکي از کمياب ترين منابع سلامتي است و اين يعني بيش از هر زمان ديگري بايد مراقب خودمان باشيم و به علائمي که بروز مي کند، توجه نشان دهيم. برخي علائم شايد ابتدا بسيار ساده به نظر برسند و نتوان آنها را به بيماري ربط داد، اما گاهي عدم توجه به اين علائم پايان زندگي را برايمان رقم خواهد زد و مرگ را به دنبال خواهد داشت. به همين بهانه و در هواي آلوده اين روزهاي بيشتر شهرهاي کشورمان، سعي داريم نکاتي را يادآوري کنيم، نکاتي که گاهي با شناختن آنها و دانستن برخي علائم مي توانيد از بروز خطرات احتمالي جلوگيري کنيد.
درد قفسه سينه يا پشت و شانه گاهي نشان دهنده اين است که دچار بيماري وخيمي شده ايد و در برخي مواقع هم به خاطر خستگي و کار زياد است. با اين حال در برخي مواقع ممکن است درد پشت، شانه يا حتي درد قفسه سينه نشانگر ابتلا به سرطان ريه باشد. پس به محض بروز اين درد به پزشک مراجعه کنيد، چراکه سرطان ريه اگر زود تشخص داده شود، قابل درمان است.
تنگي نفس بيشتر در اثر آسم يا آلرژي ايجاد مي شود. اگر با اين مشکل مواجه هستيد، براي بهبود بايد فکري اساسي براي محيط زندگي تان کنيد يا اگر شرايطش را نداريد، مي توانيد مدت زمان بيشتري را در خارج از شهرهاي آلوده بگذرانيد يا تمرينات کارآمدي را امتحان کنيد. اگر دچار تنگي نفس هستيد، تا جايي که مي توانيد از حضور در محيط هاي آلوده دوري کنيد، اما گاهي تنگي نفس نشان از بيماري پنهاني دارد که با مراجعه به پزشک بايد آن را بيابيد.
تنظيم رژيم غذايي و ترک سيگار از بارزترين عادت هايي است که با توجه به آنها مي توانيد سلامت ريه ها را کنترل کنيد. زندگي با يک بيماري مزمن، خطرهاي جبران ناپذيري براي شما به دنبال خواهد داشت، بنابراين سعي کنيد خوراکي هايي را که منبع غني آنتي اکسيدان هستند، در رژيم غذايي تان بگنجانيد.
جداي از اين، ابتکار عمل داشته باشيد و با فعال تر کردن ريه ها با ورزش کردن و تمرينات منظم آنها را ترميم کنيد.
با توجه به آنچه گفته شد، توجه به علائم ايجاد شده مي تواند سلامت بدن را تضمين کنيد و نقش زيادي در عدم ابتلا به بيماري هاي مزمن داشته باشد.
تحقيقات و علم عامه متعهد شده که در بين مردم در مورد اهميت سلامت ريه اطلاع رساني کند. علاوه بر اين، روش هاي زيادي براي داشتن ريه هاي سالم ارائه شده است. با تمام اينها هيچ راه حل سريعي براي پاکسازي ريه ها وجود ندارد، پس بهترين راهکار اصلاح عادت هاي بد است، عادت هايي که جداي از آلودگي هوا باعث ايجاد بيماري هاي ريوي مي شوند و سلامت بدن را به خطر مي اندازند.
همه افراد هرازگاهی احساس خستگی می کنند که این امری طبیعی است و از دلایل آن می توان به کمبود خواب یا استرس اشاره کرد. اما با بروز نشانه هایی مثل خستگی های طولانی مدت و غیرطبیعی، سرفه های مداوم و کاهش اشتها باید این علائم را جدی گرفت، چراکه عدم بهبود آنها می تواند نشان دهنده مشکلات ریوی باشد. بنابراین توجه به علائم و نشانه ها ضروری است و نباید آنها را نادیده گرفت، چون گاهی اوقات این نشانه ها خبر از مشکلات و بیماری می دهند که در صورت تشخیص زودهنگام می توان جلوی پیشروی بیماری را گرفت. حالا اگر می خواهید سلامت ریه هایتان را تضمین کنید، بهتر است نکاتی را که در ادامه آورده ایم، رعایت کنید.
بيشتر اوقات سرفه نشانه بدي ندارد و اتفاقات زيادي باعث ايجاد آن مي شود مثل سرماخوردگي، اما ادامه دار بودن سرفه مي تواند نشانه بيماري هاي مزمني باشد که شما از آن بي خبريد. به همين دليل شناخت نحوه و تشخيص انواع مختلف سرفه بسيار ضروري است. سرفه هاي حاد شايد خبر از سرطان ريه بدهد، به ويژه اگر با علائم ديگري مثل سرفه با خون همراه باشد.
براي همه ما پيش آمده که گاهي به قدري احساس خستگي مي کنيم که نمي توانيم روي کاري که انجام مي دهيم تمرکز کنيم. با اين حال راه هايي وجود دارد که مي توان با استفاده از آنها به رفع خستگي کمک کرد يا از آن به عنوان سلاح ضدخستگي نام برد.
معمولا هنگام خستگي قهوه يا چاي برايمان بهترين گزينه است. اگرچه اين نوشيدني ها خوبند، اما بهترين نوشيدني براي رفع خستگي و ايجاد آرامش، آب است. يکي از علت هاي خستگي مي تواند کمبود آب باشد. پس نوشيدن 8 ليوان آب نياز روزانه بدن را فراموش نکنيد. ضمن اينکه بعد از آب، نوشيدني هايي مثل شير، چاي، سوپ و حتي ماست هم مي توانند باعث رفع خستگي شوند.
شايد برايتان جالب باشد که بدانيد نفس عميق و آرام باعث افزايش سريع انرژي مي شود. پس در شرايطي که احساس خستگي مي کنيد، تا شماره 4 بشماريد و آرام و عميق نفس بکشيد. چند بار اين حرکت را انجام دهيد، خواهيد ديد که اين کار ساده چه آرامش و چه انرژي غيرقابل تصوري به شما منتقل مي کند.
زماني که احساس خستگي مي کنيد، شايد ورزش آخرين گزينه اي باشد که به ذهنتان مي رسد. اين در حالي است که متخصصان معقتدند بهترين راه براي از بين رفتن خستگي، ورزش است. گفته مي شود 10 دقيقه پياده روي ساده سبب افزايش جريان خون در تمام نقاط بدن مي شود و انرژي از دست رفته تان را بازمي گرداند.
اگر جزو کساني هستيد که کل روز مجبوريد کار کنيد، بهتر است چند دقيقه اي به خودتان استراحت دهيد تا با همين چند دقيقه هاي بين کار انرژي از دست رفته تان را بازيابيد.
اگر همه راه هايي را که گفتيم، امتحان کرديد ونتيجه نگرفتيد، بهتر است به پزشک مراجعه کنيد، چراکه گاهي بروز برخي بيماري ها مثل کم خوني يا مشکلات تيروئيدي باعث ايجاد خستگي مي شود که با يک آزمايش ساده خون مي توان مشکل را برطرف کرد.
گیاهان دارویی
سنا گیاهی بوته ای شکل است که برگ آن خواص دارویی فراوانی دارد. طبیعت سنا گرم و خشک و دارای خواص زیادی است که از جمله آنها می توان به درمان تهوع و اختلالات گوارشی، ضدیبوست و ملین، تسکین درد مفاصل و درد کمر، درمان سیاتیک و نقرس، تصفیه کننده خون، درمان مشکلات پوستی، رفع شقاق دست و پا، درمان خارش پوستی، برطرف کردن لکه های سیاه و سفید پوست، بهبود زخم های کهنه درمان مشکلات قارچی و... اشاره کرد.
سوال هايي که جوابشان شگفت زده تان مي کند
انسان ذاتا کنجکاو است و دوست دارد در مورد تمام آنچه پيرامون خود مي بيند، کنکاش کند. تمام چيزهايي که اطرافمان مي بينيم و درباره آنها چيزي نمي دانيم، باعث ايجاد پرسش هاي گوناگون مي شود که همه آنها با چرا شروع مي شوند، مثلا چرا آسمان آبي است، چرا پرندگان روي يک پا مي ايستند، چرا روي بدن ببرها خط هاي نامتقارن ديده مي شود و هزاران چراي ديگر. حالا اگر دوست داريد به جواب برخي چراهايي که ذهنتان را درگير کرده، برسيد اين مطلب را تا پايان بخوانيد، شايد پرسش هاي شما هم يکي از آنها باشد.
* مي گويند خميازه حسود است و خميازه مي آورد. دانشمندان هنوز به درستي دليل خميازه کشيدن را نمي دانند، اما به اين نتيجه رسيده اند که خميازه ممکن است يک مکانيسم ويژه باشد که به سرد شدن مغز کمک مي کند. البته درباره اينکه چرا خميازه مسري است، هنوز چيزي کشف نشده است.
* شايد ندانيد که ارتفاع برج ايفل ثابت نيست. دليل اين ادعا را بايد فلز به کار رفته در اين برج دانست. فلزي که در روز هاي آفتابي، گرم و منبسط مي شود و ارتفاع برج را تا 18 سانتيمتر تغيير مي دهد.
* درباره رنگ ها هم دانستني هاي زيادي وجود دارد که يکي از مهم ترين آنها قابل تشخيص بودن رنگ زرد در تاريکي است. به همين دليل بيشتر تاکسي ها و اتوبوس ها زردرنگ هستند.
* اما درباره مورچه ها هرچه بگوييم، کم گفته ايم.
مورچه ها بسيار اجتماعي تر از آن چيزي که فکر مي کنيم، هستند.
از آن جهت اين ادعا به اثبات رسيده که بعضي اوقات، وقتي کلوني مورچه ها متحد مي شوند، سوپرکلوني را تشکيل مي دهند. سوپرکلوني ها هم زماني که متحد شوند، مگاکلوني را تشکيل مي دهند! اين مگاکلوني که در آن ميليارد ها مورچه سکونت دارد، پرجمعيت ترين جامعه حيواني است که تاکنون به ثبت رسيده است.
* همه ما با مکعب روبيک آشنايي داريم، اما حل کردن اين مکعب، سخت تر از آن چيزي است که فکر مي کنيد. نکته قابل اشاره درباره مکعب روبيک اين است که ارنو روبيک، خالق آن، يک ماه طول کشيد تا خودش بتواند اين مکعب را حل کند! از سوي ديگر در ژوئن 2018، رکورد حل مکعب روبيک در کوتاهترين زمان با 4.22 ثانيه ثبت شده است.
* با ديدن فلامينگو، اولين چيزي که ذهنتان را درگير مي کند، رنگ آنهاست. شايد ندانيد که فلامينگو ها خاکستري به دنيا مي آيند، اما پر هايشان بعداً رنگ طبيعي صورتي به خود مي گيرد. دليل اين اتفاق هم رژيم غذايي آنهاست، چراکه اين پرندگان از جلبک هاي سبز، آبي و ميگو هاي آب شور تغذيه مي کنند.
* شايد ندانيد که کانادا جزو کشور هايي است که در فرهنگش، ابرقهرمان هاي دنياي کميک نقش جدي دارند. همين دليل کافي بود تا آنها در سال 2015، 350هزار سکه منقوش به تصوير «سوپرمن» ضرب کنند.
* شايد از اينکه بدانيد مغز چاق ترين عضو بدن شماست، تعجب کنيد، اما بهتر است بدانيد که مغز تقريبا از 60درصد چربي تشکيل شده است، ضمن اينکه مغز ما در زمان بيداري بيش از 23 وات برق توليد مي کند.
* اينکه چرا پرندگان روي يک پا مي خوابند، شايد يکي از پرسش هاي هميشگي باشد. خوب است بدانيد که پرندگان به اين خاطر که گرماي خود را از طريق پاهايشان که فاقد است از دست ندهند، يک پايشان را زير بالشان مي برند و فقط روي يک پا مي خوابند. به اين ترتيب، آنها از اين راه جلوي گرمايي را که از طريق پا هايشان از دست مي دهند، مي گيرند.
* درباره حلزون ها هم بايد گفت به آن اندازه که تصور مي کنيم بي خطر نيستند، چراکه آنها بين هزار تا 14 هزار دندان تيز ريز دارند که مي تواند براي ما خطرناک باشد.
* مطمئنا با ديدن ببر، اولين چيزي که به ذهنتان خطور مي کند، اين است که چرا آنها خط هايي روي بدنشان دارند. خط هايي که روي بدن ببرها وجود دارد باعث استتار آنها مي شود و از اين طريق مي توانند خود را از حيوانات ديگر مخفي کنند. نکته جالبي که درباره ببرها نمي دانيم، اينکه ببر ها نه تنها خز راه راه دارند، بلکه پوست آنها نيز راه راه است. علاوه بر اين، خط هاي راه راه هاي روي هيچ دو ببري يکسان نيست و مانند اثر انگشت انسان ها هر ببر خطوط منحصر به فردي خود را دارد.
* مي گويند غروب خورشيد در مريخ آبي رنگ است. به گفته محققان، اين مسئله مربوط به هواي مريخ و گرد و غبار ريزي است که در آن شناورند. اين گرد و غبار به اندازه اي است که از بين تمام رنگ ها، تنها رنگ آبي اجازه نفوذ پيدا مي کند.
* هما ن طور که مي دانيد، گربه ها از خيار مي ترسند، تاکنون بارها ويديو هاي ترسيدن گربه ها را ديده ايم، اما اين سوال برايمان پيش آمده که چرا اين حيوانات نسبت به خيار چنين واکنشي از خود نشان مي دهند. متخصصان دليل اين واکنش را به اين احتمال ربط داده اند که گربه ها، خيار را به دليل شکل و رنگ سبزش مار تصور مي کنند، به همين دليل با ديدن خيار دچار وحشت مي شوند.
* همه ما آسمان را آبي رنگ مي بينيم، چرا؟ چون اين رنگ در طول موج هاي کوچک تر و کوتاهتر حرکت مي کند، نتيجه اين اتفاق هم اين است که اين رنگ بيشتر از ساير رنگ ها پراکنده مي شود و آسمان آبي رنگ به نظر مي رسد.
* زمين لرزه هاي قدرتمند مي توانند باعث کوتاه شدن روزها شوند، چون باعث تغيير در چرخش محور زمين مي شوند.
* در گذشته يقه پيراهن هاي لباس مردانه قابل تعويض بود. مسئله اي که به مردم کمک مي کرد در هزينه هاي لباسشويي صرفه جويي کنند. يقه، بخشي از پيراهن است که خيلي زود کثيف و چرک مي شود، بنابراين تعويض آن راهي مناسب براي صرفه جويي در هزينه ها بود.
نفت و تحقق رؤياي هميشگي
صنعت نفت آبادان در ليگ برتر نوزدهم، فوتبال ايران را به روزهاي خوب گذشته و زماني که زيبايي منجر به موفقيت مي شد، برد. تيم هجومي که خوب فوتبال بازي مي کند و خوب هم مي برد.
صنعت نفت آبادان، نيم فصل اول ليگ برتر را با رتبه چهارم به پايان رساند، درحالي که مي توانست سوم باشد و فقط به خاطر چند گل خورده بيشتر پايين تر از تراکتور ايستاد. اين موفقيت چيزي شبيه به معجزه است، آن هم باوجود تيم هايي چون استقلال، شهر خودرو و فولاد که قبل از آغاز فصل، هرکدام به عنوان مدعي حضور در رتبه هاي مهم، اول تا چهارم تصور مي شدند.
دراگان اسکوچيچ و شاگردانش در روزهاي فقر و تنگدستي مالي و درحالي که تيم هاي نفتي به دليل مصوبه مجلس از بي پولي رنج مي برند، با صنعت نفت مي درخشند و حريفان ريزودرشت را با بازي هاي زيبا شکست مي دهند. آبادان، نفت و هوادارانش با اين بردها مي توانند در زمره شادترين شهرهاي جهان قرار بگيرند. همه مي دانند که فوتبال در «آبادان» حکايتش مثل نان شب است و اين بردها و حضور در رتبه چهارم جدول آن هم به دليل تفاضل گل کمتر، عاشقان صنعت را در اين شهر به اوج برده است.
البته بايد گفت که برنامه موفقيت آميز نفت از سال گذشته و با هدايت پائولو سرجيو کليد خورد. آنها با 16 مساوي در ليگ هجدهم، سلطان تساوي مسابقات بودند؛ اما تيمي که در فصل گذشته شکل گرفت، امسال به جذاب ترين تيم ليگ نوزدهم تبديل شده است. صنعت نفت در شبي که مثل سپاهان ستاره هاي ملي پوش اميدش را در اختيار نداشت، با بازي شناور و دلپسندش چهار بار دروازه سپاهان را باز کرد و اگر طالب ريکاني با دقت تر عمل مي کرد، اين نتيجه مي توانست 5 بر دو هم بشود.
صنعت نفت در ليگ نوزدهم، شبيه به علاقه مندي هواداران پرشورش بازي مي کند. تيمي مهاجم که از سپاهان، استقلال و پرسپوليس نمي ترسد و با 30 امتياز، يکي از مدعيان اصلي کسب سهميه ليگ قهرمانان آسيا در فصل آينده است. آنها در حالي در رتبه چهارم قرار گرفتند که هم امتياز با تراکتور رده سومي و به دليل تفاضل گل، يک رتبه پايين تر هستند.حالا فوتبال ايران بازگشت يکي از تيم هاي قديمي و اسم ورسم دارش را تجربه مي کند. صنعت نفت که داعيه فوتبال تهاجمي و زيبا را در ايران دارد، شبيه به گذشته اي بازي مي کند که همه از آن مي گويند.نفت آبادان در آخرين بازي نيم فصل موفق شد با نتيجه 4 بر 2 سپاهان صدرنشين را در حضور بيش از 15 هزار نفر در ورزشگاه تختي آبادان شکست دهد و از صدر به زير بکشد.عيسي آل کثير، سيد محمد قريشي، محمد اهل شاخه و طالب ريکاني، گلزنان تيم فوتبال نفت آبادان در اين ديدار بودند.
دراگان اسکوچيچ بعد از پيروزي 4 بر 2 مقابل سپاهان گفت: به تيم و بازيکنانم تبريک مي گويم که بسيار خوب بازي کردند. حتي در رختکن بين دو نيمه گفتم، ايمان دارم که برنده مي شويم. نيمه اول هم خوب بازي کرديم؛ اما اشتباه هاي بچگانه اي داشتيم. سمت چپ تيم در نيمه اول مشکل داشت و زياد خوب بازي نکرديم؛ اما نيمه دوم براي برد به ميدان آمديم و با ارائه يک بازي خوب به هدفمان رسيديم. خيلي خوشحالم و از بازيکنانم رضايت دارم که با قلب و مغزشان و تمام وجودشان بازي کردند. اسکوچيچ در مورد تيم سپاهان گفت: سپاهان تيم خوبي است. هر توپي که در محوطه جريمه مي آيد، براي آنها مثل يک ضربه پنالتي است. ما تيم خيلي خوبي را برديم. سرمربي نفت آبادان در مورد تيم داوري مسابقه گفت: در نيمه اول مشکلاتي بود. دو سه خطا بود که مي شد به بازيکنان سپاهان کارت زرد داد؛ اما اين اتفاقات در فوتبال رخ مي دهد. فوتبال بدون احساسات معنايي ندارد.
سرمربي نفت آبادان در مورد پرداختي باشگاه به بازيکنان گفت: خوشحالم که بازيکنانم پول گرفتند و انگيزه بايد در درون شما انجام شود. تلاش کنيد و براي برد زحمت بکشيد. به کسي که به پول فکر مي کند، بايد گفت، پول بالاخره مي آيد و خوشحالم از اين بابت که مشکلات شخصي بازيکنان با تزريق پول حل شد. اسکوچيچ در مورد اينکه برنامه هاي شما براي نيم فصل دوم چيست؟ گفت: برنامه زيادي براي باشگاه دارم و يک برنامه بزرگ هم براي خودم دارم؛ از تهران به استانبول و بعد به زاگرب بروم و دختربچه ام را ببوسم. اين برنامه من است. مقابل سپاهان تاکتيک ما 4-3-2-1 بود که اگر شکل آن را بکشيد، شبيه يک درخت کريسمس مي شود. 7-6 روز استراحت داريم. بازيکنان مستحق استراحت هستند. ما 6 ماه خيلي سخت را گذرانديم. در اين 7 روز شايد آنها نخواهند من را ببينند و من هم نمي خواهم آنها را ببينم.
اسکوچيچ در مورد هواداران تيمش گفت: يک لحظه چشمم را بستم، احساس کردم در انگليس هستم. هواداران تيم واقعا عالي هستند و انرژي زيادي به تيم مي دهند. بايد از حمايت عالي آنها از تيم تشکر کنم.
سرمربي نفت آبادان در مورد احتمال بازگشتش به اين شهر گفت: چيز جديدي شده که بروند و بازنگردند؟! من برمي گردم. اسکوچيچ که از برد پرگل خيلي خوشحال بود، به فارسي گفت: آبادان برزيلته!
سرمربي جديد پارس جنوبي
هومن افاضلي بعد از انتخابش به عنوان سرمربي جديد تيم پارس جنوبي جم ضمن قدرداني از حسن نظر و اعتماد مجموعه پارس جنوبي جم گفت: باعث افتخار است در شهري که مردمش عاشق فوتبال هستند کارکنم و اميدوارم با همراهي همه مجموعه ها بخصوص هواداران دوست داشتني پارس جنوبي جم بتوانيم موفقيت هاي زيادي کسب کنيم.
سرمربي جديد تيم پارس جنوبي جم افزود: اين کار خيلي اتفاقي بود و تقريباً همه کارها در يک روز انجام شد. در جلسه اي که با سرپرست موقت باشگاه داشتم، صحبت هايي شد که نقطه نظراتمان خيلي به هم نزديک بود. روي برخي مسائل کمي دغدغه داشتم، اما او قول داد که آنها را مرتفع کند و بخشي از آنها را هم نشان داد که مرتفع شده اند. انشاءالله در کنار هم کار را بخوبي پيش ببريم. من در اين جلسه او را انسان صادقي ديدم. اميدوارم همه به هم کمک کنيم تا مردم جم خوشحال شوند و بتوانيم سهميه اين شهر را در ليگ برتر حفظ کنيم و خدا هم ما را ياري کند که فوتبال خوبي را ارائه بدهيم. جا دارد از زحمات فراز کمالوند تشکر کنم. او با خون دل اين تيم را جمع کرد و نگه داشت. انشاءالله ما هم بتوانيم اين روند را مثل گذشته ادامه بدهيم.
افاضلي در مورد اينکه آينده تيم پارس جنوبي جم را چگونه مي بيند؟ گفت: طبيعتاً نقاط ضعفي داريم که بايد آنها را برطرف کنيم. تلاش مي کنيم جايگاه باثباتي را براي تيم درست کنيم. با توجه به شرايطي که در جدول وجود دارد و رقابت فشرده تيم ها و فاصله کمي که بين آنان است، اميدوارم بتوانيم شرايطي فراهم کنيم که بي دغدغه تر کارکنيم تا شرايط بهتري در جدول داشته باشيم. اولويت ما حفظ سهميه استان و شهر جم و صنعت نفت در ليگ برتر است و در کنار آن دوست دارم طوري کارکنيم که مردم از ديدن بازي تيم لذت ببرند.
هومن افاضلي، مربي باسابقه فوتبال کشورمان به عنوان سرمربي جديد تيم فوتبال پارس جنوبي جم انتخاب و معرفي شد. مديرعامل پارس جنوبي جم پس از عقد قرارداد با اين سرمربي گفت: تلاش ما کسب رضايت هواداران است که اين مهم با تلاش براي رسيدن به نتايج درخشان در نيم فصل دوم محقق خواهد شد؛ البته هدف مجموعه پارس جنوبي و باشگاه، ساختن تيمي است که بتواند براي مردم شريف شهر جم، استان بوشهر و صنعت نفت افتخارآفريني کند. او از هفته گذشته به صورت رسمي کار خود را با پارس جنوبي جم شروع کرد. افاضلي دستياري مربيان به نامي همچون بلازويچ، برانکو و علي دايي را در تيم ملي ايران در خود کارنامه دارد. همچنين مدتي هم در تيم هاي ليگ برتري صبا، نفت تهران، استيل آذين و تيم ملي اميد، به عنوان سرمربي به فعاليت مشغول بوده است.
رقابت هاي نيم فصل ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران با ديدار معوقه دربي نفتي ها به پايان رسيد. دوتيم نفت و گاز گچساران و نفت اميديه که در گروه دوم ليگ دسته دوم باشگاه هاي ايران قرار دارند، در ديداري معوقه از هفته دهم ليگ دسته دوم در استاديوم شهداي نفت گچساران به مصاف هم رفتند که شاگردان يوسف نادريان موفق شدند، درديداري پرگل و جذاب، هم نام نفتي خود را شکست دهند. تيم فوتبال نفت وگاز گچساران که براي رسيدن به جمع مدعيان براي صعود به پلي اف به 3 امتياز اين ديدار نياز مبرم داشت، از همان ابتدا بازي را هجومي شروع کرد و درنهايت موفق شد، با ارائه يک بازي زيبا با نتيجه پر گل 3 بر 2 حريف خود نفت اميديه را شکست دهد تا 20 امتيازي شود و به جمع مدعيان براي صعود بپيوندد. در اين ديدار پرگل رضا قيالي، وحيد ارمي و سجاد عبدويي براي نفت و گاز گچساران گلزني کردند و احمد فدعمي و مسعود اشرفي گل هاي نفت اميديه را به ثمر رساندند.
يوسف نادريان، سرمربي تيم فوتبال نفت و گاز گچساران بعد از پيروزي در دربي نفتي ها گفت: ديدار سنتي نفتي هاي جنوب نتيجه محور است و بار فني تيم ها با توجه به حساسيت هاي موجود کاهش پيدا مي کند. نادريان در ادامه در خصوص بازي و حريف گفت: شناخت خوبي نسبت به تيم حريف داشتيم و دقيقاً از فضايي که بايد به گل مي رسيديم، اين اتفاق افتاد و گل هايي را که دريافت کرديم، از قبل به بازيکنان گوشزد کرده بوديم. چون نقاط مثبت حريف بود.او در ادامه با انتقاد از عملکرد داوري گفت: قضاوت اين بازي هم براي ما ضرر داشت و هم براي تيم حريف و داور در حد و اندازه ليگ دسته دوم کشوري نبود. مشکلات داوري از ابتداي مسابقات تأثير بسزايي شرايط جدول فعلي دارد و تيم ما واقعاً از داوري آسيب ديده و باوجود ارائه تمامي فيلم هاي صحنه هاي مشکوک داوري به کميته داوران، فدراسيون فوتبال، هيچ گونه تغييري درروند انتخاب و آموزش داوران نداده است.
نادريان يادآور شد: در فصل نقل و انتقالات ما به بازيکن جديد نياز داريم؛ اما بايد شرايط مالي باشگاه را نيز در اين زمينه در نظر بگيريم.
سرمربي نفت و گاز گچساران در پايان از تلاش همه اعضاي باشگاه، هواداران و رسانه ها در طول مدت نيم فصل که سپري شد، تقدير و اظهار اميدواري کرد: با حمايت همه جانبه و تلاش اعضاي تيم، شاهد صعود اين تيم به ليگ دسته اول باشيم.
فعاليت 114 تيم دررشته هاي مختلف
حسين آزادي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، با توليد بيش از 80 درصد نفت و 16 درصد گاز کشور، به عنوان بزرگترين توليدکننده نفت کشور محسوب مي شود. برنامه ريزي براي ارتقاي روحيه نشاط و شادابي از طريق برنامه هاي فرهنگي و ورزشي در بين کارکنان سختکوش و تلاشگر اين شرکت به عهده باشگاه فرهنگي - ورزشي است.
بتازگي منوچهر باراني، مدير منابع انساني شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب طي حکمي اسکندر رويين پور را به عنوان سرپرست مديرعاملي باشگاه فرهنگي -ورزشي مناطق نفت خيزجنوب منصوب کرد. اسکندر رويين پور از طريق آموزشگاه حرفه اي وارد شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري شد و به صورت رسمي، از سال 1367 فعاليت خود را در صنعت نفت آغاز کرد. او داراي مدرک فوق ليسانس مديريت دولتي (گرايش تحول) است و سابقه فعاليت در عمليات بهره برداري و سرپرستي باشگاه ورزشي نفت و گاز آغاجاري، رئيس همايش ها و جشنواره هاي اداره کل روابط عمومي وزارت نفت، رئيس مجموعه ورزشي آموزشي شماره 2 نفت تهران، رئيس اداره استخدام و معاونت مديريت منابع انساني (نظارت بر برنامه ريزي و ارزيابي خدمات) ستاد مناطق نفت خيز جنوب را در کارنامه دارد.
به منظورآشنايي با اهم برنامه ها و فعاليت هاي باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيزجنوب، گفت وگويي با او انجام داده ايم که توجه شما مخاطبان نشريه «مشعل» را به آن جلب مي کنيم.
رويين پور در ابتداي اين مصاحبه به اهميت و جايگاه ورزش در مناطق نفت خيزجنوب اشاره کرد و گفت: همزمان با اکتشاف نفت در استان خوزستان و شهر مسجدسليمان، بسياري از رشته هاي ورزشي نيز وارد ايران شدند و در شهرهاي مسجدسليمان، آبادان و اهواز شروع به فعاليت کرده و در نهايت به سراسر کشور تعميم و گسترش يافتند. بنابراين مناطق نفت خيز جنوب در امر ورزش نيز پيشرو بوده است.
سرپرست مديرعاملي باشگاه مناطق نفت خيز جنوب در ادامه به مهمترين برنامه ها در بعد ورزش همگاني و قهرماني اشاره کرد و گفت: ارتقاي سلامت جسمي و روحي کارکنان، توسعه ورزش همگاني، کمک به افزايش راندمان کاري کارکنان، اهتمام و توجه ويژه به طرح استعداديابي به منظور پشتوانه سازي در دو بخش ورزش همگاني و قهرماني، استفاده حداکثري از زير ساخت هاي موجود، ايجاد خلاقيت براي افزايش شادي و نشاط کارکنان و خانواده هاي آنان و برگزاري برنامه هاي متعدد تفريحي و ورزشي براي جانبازان و ايثارگران، پيشکسوتان و بازنشستگان را در دستور کار داريم.
رويين پور درادامه به اماکن ورزشي اشاره کرد و گفت: نگهداشت اماکن ورزشي براي ما از اهميت ويژه اي برخوردار است و به علت عمر زياد و فرسودگي اين اماکن، نيازمند مساعدت مجموعه مديريت هستيم تا بتوانيم در اين خصوص اقدامات اساسي را انجام دهيم. همچنين در اين خصوص نشست هايي را با همکاران در بهينه سازي مصرف انرژي، مديريت عمليات غيرصنعتي و اچ اس اي برگزار کرد که اميدواريم با تعامل و همکاري اين عزيزان بتوانيم در راستاي دستيابي به اهدافمان گام هاي مهمي برداريم، ضمن اينکه به منظور هماهنگي بيشتر در زمينه اعمال قوانين و دستورعمل هاي جاري در صنعت نفت، جلسه اي با حضور روسا و کارشناسان شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز آغاجاري، گچساران و مسجدسليمان برگزار کرديم.
وي در ادمه به نقش مربيان اشاره کرد و گفت: افزايش انگيزه و بهره برداري بهتر از ظرفيت مربيان نيز در اولويت کاري ما قرار دارد. ما در باشگاه فرهنگي -ورزشي مناطق نفت خيزجنوب ظرفيت و پتانسيل هاي خوبي در اختيار داريم که اميدواريم به نحو مطلوبي اين ظرفيت ها را به کار بگيريم و از آنها استفاده کنيم، در خصوص رفع مشکل حق الزحمه مربيان ورزشي، مکاتباتي با اداره کل ورزش وزارت نفت و شرکت ملي نفت انجام شده که اميدواريم هر چه سريع تر با مساعدت مديران مربوطه اين مشکل رفع شود.
رويين پور با اشاره به اجراي طرح حلقه سلامت گفت: در اين راستا چند سالن در آغاجاري، گچساران و مسجدسليمان تجهيز شده اند و در آستانه راه اندازي اين طرح وزارتي از طريق جذب کارشناسان مربوطه در سطح شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب همانند منطقه اهواز هستيم. ارتقاي سطح سلامت جسمي و رواني کارکنان از مهمترين دغدغه هاي ما محسوب مي شود و بايد براي اين امر مهم، برنامه هاي مناسب و برنامه ريزي مدون را در زمينه فرهنگ خانواده ها داشته باشيم، به همين منظور از جمله برنامه هايي که مقرر شده به مناسبت دهه مبارک فجر و ديگر مناسبت ها تا پايان سال انجام شود، مي توان به کوهپيمايي خانوادگي در منطقه امامزاده محمدبن زيدگتوند، ورزش صبحگاهي دانش آموزي با ظرفيت بيش از 2 هزار نفر، برنامه ورزش هاي بومي و محلي مختص کارکنان و خانواده ها، دوچرخه سواري، برگزاري ديدارهاي دوستانه، احياي جاده سلامت و... اشاره کرد؛ البته ما درصدد هستيم با توجه به شرايط خاص اقتصادي، از ظرفيت تمامي شرکت هاي تابعه مناطق نفت خيز جنوب براي رشد و شکوفايي هر چه بيشتر ورزش بهره مند شويم.
رويين پور درباره تيم هاي ورزش قهرماني اين شرکت گفت: با وجود تمامي تنگناها و مشکلات مالي، تمامي تيم هاي ورزشي با تمام توان در حال رقابت در ليگ هاي کشوري هستند. باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيزجنوب با دارا بودن بيش از 60 هزار عضو و داشتن بيش از 114 تيم ورزشي، از ظرفيت هاي بالايي برخوردار است و با به کارگيري ظرفيت هاي موجود، افق روشني پيش روي ورزش شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب است.
سرپرست مديرعاملي باشگاه مناطق نفت خيز جنوب در بخش ديگري از اين مصاحبه تصريح کرد: ورزش مختص تمامي کارکنان است و سلامت جامعه در گرو ورزش بوده و ما بايد با برنامه ريزي مناسب براي نسل جوان، شرايط را براي آنان مساعد و هموار کنيم؛ زيرا در مقابل آنها مسوول هستيم و بايد جوابگوي نيازهايشان باشيم.
وي در پايان اظهار اميدواري کرد، با همکاري ساير مسؤولان و دست درکاران و همچنين ظرفيت هاي موجود در باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيزجنوب بتوانيم در مسير دستيابي به اهداف و برنامه ها و نشاط، شادابي و ارتقاي سطح سلامت خانواده ها، کارکنان و ورزشکاران گام برداريم.
امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب با هدف توسعه ورزش همگاني و نيز استعداديابي ورزشکاران فرزند نفتي براي استفاده در تيم هاي قهرماني، مرحله دوم طرح استعداديابي فرزندان دختر زير15 سال شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب را برگزار کرد. مرحله اول طرح استعداديابي فرزندان دختر زير15 سال شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب با حضور بيش از 100 ورزشکار در 5 رشته شطرنج، تنيس روي ميز، بدمينتون، ژيمناستيک و بسکتبال از شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز گچساران، نفت و گاز آغاجاري، نفت و گاز مسجدسليمان و شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب - اهواز به مدت 2 روزبه ميزباني مناطق نفت خيزجنوب - اهواز برگزار شد که شرکت کنندگان باهم به رقابت پرداختند.
در رشته تنيس روي ميز که به ميزباني مناطق نفت خيزجنوب - اهواز در سالن ورزشي اختصاصي تنيس روي ميز مجموعه فرهنگي - ورزشي شهرک نفت اهواز به صورت دوره اي برگزار شد. در پايان بعد از رقابت هاي سخت و فشرده، تيم نفت اهواز قهرمان شد و تيم هاي نفت و گازگچساران و نفت و گاز آغاجاري عناوين دوم و سوم را به دست آوردند.
مسابقات بدمينتون در طرح استعداديابي فرزندان دختر زير 15 سال مناطق نفت خيز جنوب، در مجموعه فرهنگي - ورزشي شهرک نفت اهواز به صورت دوره اي برگزار شد که در پايان تيم نفت و گاز آغاجاري، عنوان قهرماني را کسب کرد و تيم هاي نفت اهواز و نفت وگازگچساران عناوين دوم و سوم را به دست آوردند.
مسابقات شطرنج طرح استعداديابي فرزندان دختر زير 15 سال مناطق نفت خيز جنوب در سالن اختصاصي شطرنج مجموعه فرهنگي - ورزشي شهرک نفت برگزار شد که پس از پايان اين رقابت ها که به صورت دوره اي و سوئيسي بود، تيم نفت و گاز گچساران قهرمان شد و تيم نفت آغاجاري صاحب مقام دوم شد.
در طرح استعداديابي فرزندان دختر زير 15 سال مناطق نفت خيز جنوب، ژيمناستيک کاران نفت و گاز گچساران حرکات خود را زيباتر از رقبا اجرا کردند. مسابقات ژيمناستيک در سالن ژيمناستيک مجموعه فرهنگي - ورزشي شهرک نفت اهواز برگزار شد که در پايان مسابقات در وسايل مختلف پس از قهرماني تيم نفت و گاز گچساران، تيم هاي نفت اهواز و نفت و گازآغاجاري عناوين دوم و سوم را کسب کردند.
بلندقامتان نفت اهواز، عنوان برتر طرح استعداديابي دختران زير 15 سال مناطق نفت خيز را به دست آوردند. مسابقات بسکتبال در سالن بسکتبال مجموعه فرهنگي - ورزشي شهرک نفت اهواز به صورت دوره اي برگزار شد که در پايان تيم نفت اهواز قهرمان شد و تيم هاي نفت و گازگچساران و نفت و گاز آغاجاري عنوان دوم و سوم را از آن خود کردند.
تيم واليبال نفت و گاز گچساران با پشت سر گذاشتن رقبايش، قهرمان ليگ برتر کهگيلويه و بويراحمد شد.
رقابت هاي واليبال سوپر ليگ استان کهگيلويه و بويراحمد با حضور تمام تيم هاي استان برگزار شد که در پايان و در مرحله فينال اين رقابت ها، تيم نفت و گاز گچساران وتيم لنده به مصاف هم رفتند و نفتي ها توانستند با ارائه يک بازي برتر، حريف خود را با نتيجه 3 بريک مقابل نماينده لنده شکست دهد و قهرمان اين دوره از مسابقات شود.
تيم واليبال نفت و گاز گچساران در ست هاي دوم، سوم و چهارم و با امتيازات 25 بر22، 25 بر17 و نيز 25 بر12 به برتري دست يافت و نماينده لنده فقط در ست اول با نتيجه 25 بر21به پيروزي رسيد.
تيم نفت و گاز گچساران با قهرماني در اين دوره از مسابقات، به رقابت هاي زيرگروه (ليگ دو) واليبال کشور راه يافت. نماينده دنا هم در اين دوره به مقام سوم دست يافته بود.
ايوب يزدانزاده همکار شاغل در مرکز انتقال نفت لاجيم موفق به عضويت درهيات رئيسه فدراسيون جهاني دفاع شخصي شد.
مسابقات جهاني دفاع شخصي با حضور 13 نفر به مدت دو روز از 7 تا 8 دسامبر در شهر باکو، پايتخت کشور آذربايجان برگزار شد و تيم 9 نفره مازندران به نمايندگي از جمهوري اسلامي ايران به لطف درخشش ايوب يزدانزاده و ديگر ورزشکاران ايراني موفق به کسب مقام قهرماني تيمي اين مسابقات شد و تيم هاي آذربايجان و گرجستان مقام هاي بعدي را کسب کردند.
اين ورزشکار که در وزن آزاد رده بزرگسالان و استايل هنرهاي فردي و دفاع شخصي شرکت کرده بود، توانست با نمايش هنرهاي رزمي خوش بدرخشد و بالاتراز ساير ورزشکاران مقام نخست را کسب کند.
وي از سال 1373 شروع به فعاليت در ورزشهاي رزمي در رشته کاراته در سبک وادوکاي کرد و اکنون با دارا بودن دان 4 سبک جهاني سوپر ساباکي کايکاندو و کسب خان 8 انجمن ملي موي تاي در سمت مسؤول کميته دفاع شخصي سبک نينجارنجر مازندران، نايب رئيس سبک سوپرساباکي استان فعاليت دارد و در روزهاي گذشته به عضويت هيات رئيسه، فدراسيون جهاني دفاع شخصي(ifsi) در آمده و در پرونده ورزشي وي قهرماني هاي متعدد بين المللي، ملي و استاني ديده مي شود.
مشعل بيشتر ما که در محيط هاي شهري زندگي مي کنيم، از ساعات ابتدايي روز تا پاسي از شب در اماکن عمومي مختلف حضور داريم و با افراد مختلف در ارتباط هستيم. چه يک اتاق اداري چند نفره چه يک ايستگاه شلوغ مترو؛ در همه اين اماکن عمومي ما تنها نيستيم و مجبوريم که بايدها و نبايدهايي را رعايت کنيم. بايد ها و نبايدهايي که علاوه بر احترام به خودمان، رعايت احترام ديگران است و اين دو جنبه هاي مختلف احترام عمومي هستند که بايد دوسويه رعايت شوند. در زندگي شهري، اتوبوس ها، مترو، تاکسي و پياده روهاي شلوغ و پر ازدحام که شرايط سختي را براي همه ما رقم زده، بسياري از ما اصول اوليه رفتار در اماکن عمومي را رعايت نمي کنيم و با اين بي تفاوتي يا تخريب، حقوق ساير شهروندان را زير پا مي گذاريم؛ اما برخي ديگر از ما بدون آنکه بدانيم، رفتارهايي اشتباه داريم که شايد يادآوري اين بايدها و نبايدها درباره رفتار درست در اماکن عمومي، بتواند مفيد باشد. در ادامه به برخي از اين اصول اشاره مي کنيم.
احترام در رفتار، حرکات بدن و حرف زدن جدا از گروه سني و زن و مرد بودن، در وهله اول احترام به خودمان است.
رعايت قوانين راهنمايي و رانندگي و ساير قوانيني که براي اماکن عمومي پيش بيني شده اند، براي حفظ آرامش و حقوق خود ماست و رعايت نکردن آن، ابتدا به خودمان صدمه مي زند.
وارد شدن به اتاق يا فضايي که افراد ديگري در آن حضور دارند، مي تواند با لبخند يا سلام کردن همراه باشد. لبخند در چهره جلوي بسياري از واکنش هاي منفي ابتدايي را مي گيرد.
براي ما که از کودکي در کشورمان با مقوله صف آشنا هستيم، خوب نيست که هنوز قاعده و رفتار مناسب در صف ماندن را ندانيم يا رعايت نکنيم. فرقي ندارد که صف نانوايي چند نفره باشد يا صف بي آرتي يا مترو شلوغ و فشرده. لازم است که اين احترام را براي حفظ احترام خودمان رعايت کنيم.
صف يعني نفراتي که پشت سر هم با فاصله ايستاده اند، پس چند نفري و تجمع کردن در يک نقطه، صف محسوب نمي شود و ازدحام ايجاد مي کند و مي تواند حس بدي را در نفرات پشت سر شما به وجود آورد.
فضايي که براي سکوهاي ايستگاه اتوبوس شهري يا مترو در نظر گرفته اند، فضايي محدود و چند متري است که در ساعت هاي شلوغي با حضور مسافران شلوغ تر و متراکم تر شده و تردد سخت مي شود. بهتر است در زمان حضور روي سکوي ايستگاه مترو يا اتوبوس در کناره هاي مسير بايستيم تا راه عبور ساير مسافران به قسمت هاي ديگر سکو بسته نشود.
توقف يکباره و کامل در مسيرد تردد مسافران به هر دليل که باشد، باعث برخورد با ديگران و ازدحام در تردد آنها مي شود و اين يعني که ما توجهي به رعايت حقوق ديگران نداريم و خودخواهانه راه را بسته ايم.
درست است که داخل مترو يا اتوبوس شلوغ و فشرده است و همه به يکديگر فشار وارد مي کنند؛ اما بايد با گرفتن ميله، خود را محکم نگه داريم و وزنمان را روي ديگران نيندازيم.
از راست حرکت کردن، فقط هنگام رانندگي در جاده نيست. اين يک قاعده براي همه ترددها در اماکن عمومي مثل راهروهاي مترو يا پياده روها يا سالن هاي مجتمع هاي بزرگ تجاري و يا دالان هاي تنگ بازار تهران و يا هر جاي ديگر است. اين قاعده اصلي از ازدحام و به هم ريختگي در تردد جلوگيري مي کند.
در شرايطي که شاهد ازدحام زيادي در مترو يا اتوبوس هستيد و صداي زيادي در محيط وجود دارد، بلند حرف زدن و خنديدن يا بدون هندزفري فيلم ديدن و آهنگ گوش دادن يا بلند با تلفن همراه صحبت کردن، رفتار محترمانه اي نيست و باعث آزار ديگران مي شود.
تاکسي ها فضاي محدودي دارند و اگر يک نفر در طول مسير دائما با تلفن همراه حرف بزند، به حقوق ساير مسافران تجاوز کرده است. ممکن است آن فرد، راننده يا يکي از مسافران باشد؛ در هر صورت اين حق مسافران ديگر است که اعتراض کنند.
اگر کنار خيابان منتظر تاکسي هستيد و مي بينيد که مسافران ديگري قبل از شما زمان زيادي را منتظر ايستاده اند، بهتراست ابتدا فرصت سوار شدن را به آنها بدهيد. درست است که در کنار خيابان ديگر صفي وجود ندارد، اما همين توجه هاي کوچک مي تواند احترام عمومي را بيشتر کند و از تنش در روابط اجتماعي بکاهد.
اگر کرايه تاکسي را در همان ابتداي ورود و قبل از پياده شدن بدهيد، بهتر است تا اينکه بگذاريد وقتي تاکسي توقف کرد و پياده شديد، تازه کيف پول خود را بيرون بياوريد و کرايه را حساب کنيد؛ چون با اين رفتار وقت ديگر مسافران را تلف مي کنيد و چه بسا ترافيکي پشت سر تاکسي ايجاد شود.
همانقدر که تجمع همه خودروها براي ورود به يک ورودي باعث ترافيک مي شود و رفتار ترافيکي درستي نيست، تجمع يکباره همه مسافران جلوي پله برقي و از کناره ها اضافه شدن به صف، بي احترامي به مسافران ديگر است و باعث تجمع بيشتر جلوي پله برقي مي شود.
گاهي که اتوبوس و مترو خلوت است و مسافران کمي در آن حضور دارند، بسياري از افراد پاي خود را روي صندلي هاي رو به رويي يا کنارشان مي گذارند. دليل اين کار خستگي و راحتي است؛ اما اين رفتار باعث کثيف شدن صندلي مي شود که لحظاتي بعد قرار است مسافر ديگري روي آن بنشيند.
زباله، فقط پوست موز و پرتقال نيست، پاکت و فيلتر سيگار، کاغذ آدامس يا کاغذي که از دستگاه خودپرداز گرفته ايد هم جزو زباله هستند و انداختن آنها بلافصله روي زمين، شکل ديگري از بي تفاوتي نسبت به اماکن عمومي است و چهره ديگري از شما را به مخاطبتان معرفي مي کند.
چه بشنویم
حجت اشرف زاده متولد سال ۱۳۵۸ در نیشابور، خواننده ایرانی پاپ و فارغ التحصیل رشته مهندسی نرم افزار کامپیوتر است که در چند سال اخیر با چند تک آهنگ نظیر «ماه و ماهی» و آهنگ تیتراژ، محبوبیت خوبی به دست آورده است. یکی از آخرین تک آهنگ های او «نگارم» است که حال و هوایی عاشقانه دارد.
دریچه
سیزدهمین نشست هم اندیشی مشاوران و نمایندگان امور زنان و خانواده شركت ملی نفت ایران، روز چهارشنبه ۴ دی ماه ۹۸ برگزار شد و در این نشست، سیده طاهره سیدمومنی مشاور معاون وزیر و مدیرعامل شركت ملی نفت ایران ضمن تقدیر از زحمات و پیگیری های مشاوران و نمایندگان امور زنان و خانواده گفت: با افزایش سطح تحصیلات خانم ها طی سال های گذشته از لحاظ كسب دانش ارتقای خوبی را در آنها شاهد بوده ایم؛ اما هنوز در سطح مدیریتی و مشاركت سیاسی اقتصادی جایگاه خوبی به آنها داده نشده است. او همچنین به وضعیت کارمندان زن در شركت ملی نفت ایران اشاره كرد و گفت: ارتقای وضعیت شغلی خانم ها طی چند سال اخیر با شیب كندی رو به بهبود است. به عنوان مثال تعداد خانم های دارای سمت A در سال ۹۴، ۲۵۴ نفر بوده كه این رقم در سال ۹۸ به ۲۵۸ نفر افزایش داشته است؛ البته باید به این نكته توجه كرد كه ۵۷۱ نفر از پرسنل زن طی ۵ سال اخیر بازنشسته شده اند. با این حال طی این مدت 2.1 درصد افزایش تصدی در مشاغل مدیریتی و سرپرستی داشته ایم. همچنین خانم ها در گرید B از ۴۴ نفر در سال ۹۴ به ۴۹ نفر در سال ۹۸، در گرید C از ۷ نفر در سال ۹۴ به ۱۳ نفر در سال ۹۸ و در گرید D از ۲ نفر در سال ۹۴ به ۵ نفر در سال ۹۸ ارتقا داشته اند كه امیدواركننده است. سیدمومنی به این موضوع اشاره كرد كه وقتی زنان وارد مدیریت ارشد سازمان ها می شوند، بالطبع در جلسات تصمیم گیری حضور دارند و نظرات آنها روی تصمیمات جلسه تاثیر خواهد داشت و به مسائل مبتلابه زنان توجه خواهند داشت. ما نیز امیدواریم خانم هایی کارآمد برای این سمت ها شناسایی شوند و دغدغه مسائل زنان را داشته باشند.
چه بخوانیم
محمدرضا کاتب، نويسنده داستان«آفتاب پرست نازنين» با صراحت تصاوير گزنده جنگ را کنار مي گذارد تا از تبعات و حاشيه هاي آن بگويد، هر چند اين تبعات نيز چيزي کم از داستان تراژيک جنگ ها ندارند. جنگ در اين رمان، عنصري است محسوس که مانند چتري شوم بر سر شخصيت هاي رمان سايه انداخته است؛ اما نويسنده هيچگاه سعي نمي کند از جغرافيا يا حتي ايدئولوژي حاکم به آن حرفي به ميان بياورد؛ بلکه جنگ را ذاتا عنصري نامطلوب معرفي مي کند که زندگي اجتماعي، اخلاقي و حتي عاطفي آدم ها را به ورطه ويراني کشانده است. فضاي اين رمان، جايي است در نزديکي مرز ايران و عراق؛ اما زمان داستان سال ها پس از جنگ ايران و عراق است. از اطلاعاتي که در رمان داده مي شود، پيداست که در آن سوي مرز، مدت هاست رژيم صدام سقوط کرده و حالا به ظاهر خبري از لشکرکشي ها، ادوات نظامي و... نيست؛ اما آدم هاي آن هنوز درگير تبعات جنگ هستند و گويا اصلا اين جنگ را پاياني نيست. اين کتاب را نشر هيلا منتشر کرده است.
چه ببینیم
اين فيلم، مستندي درباره تيم ملي هاکي زنان است که به تشکيل اين گروه مي پردازد و برخي از مشکلاتي که اين تيم با آن مواجه است (مشکلات مالي، بي توجهي به اين نوع بازي و..) را برجسته مي سازد. سام کلانتري، کارگرداني است جوان که سابقه حدود سه دهه ارتباط و پيوند مداوم با مستند و سينماي مستند را در کارنامه خود دارد. فيلمساز «جايي براي فرشته ها نيست» در صحنه هايي از آن حضور دارد و فيلم با بازي ايران در کره جنوبي شروع مي شود و بعد فلش بک مي خورد به ايران و روزهاي پيش از اين بازي، به فردي که اين تيم را جمع کرده و خودش بازيکن هاکي بوده و مردي که تصميم مي گيرد به اين تيم سروسامان دهد، برايش حمايت کننده مالي پيدا کند و اين تيم را انسجام بدهد. اين فيلم يکي از برندگان جشنواره سينماي هنر و تجربه است.
مشعل بسياري از جواناني که طي اين چند سال، زندگي مشترک خود را شروع کرده اند، ديگر خانه، زندگي و امکاناتي شبيه به خانه اي که پدرانشان براي شروع زندگي داشته اند، ندارند. حالا يا اين نداشتن يک انتخاب براي دوره جديدي از زندگي امروز است يا اجبار اقتصادي و معيشتي که باعث مي شود جوانان به سمت خانه هايي کوچکتر و امکاناتي محدودتر بروند. آمارها نشان مي دهد، متوسط سهم مسکن از سبد هزينه خانوار از حدود 30 درصد به 50 درصد رسيده و در کلانشهرهايي همچون تهران اين سهم به بالاي 70 درصد افزايش يافته و بسياري از خانوارها ديگر قدرت و توان پرداخت اجاره هاي سنگين را ندارند و در کنار گزينه هاي مهاجرت معکوس، يکي از گزينه ها همين خانه هاي نقلي و کوچک است. حالا دولت و شهرداري ها به طور رسمي همين خانه هاي 30 متري را به عنوان پيشنهادي براي مقابله با کمبود مسکن جوانان اعلام کرده اند. در شرايط اقتصادي جامعه و قيمت هاي بالاي مسکن، بخصوص در کلانشهرها و ميزان درآمدي که در همه جوانان قابل توجه و کافي نيست، بسياري از آنها براي شروع زندگي مشترک خود به دنبال خانه هايي به اصطلاح نقلي و سوييت هستند که براي دو نفر کفايت مي کند؛ اگرچه ممکن است نداشتن فضاي بزرگتر و امکاناتي که راحتي شان را بيشتر مي کند، سبب گلايه هايي باشد؛ اما اين انتخاب اجباري ديگر دارد و به نوعي از زندگي امروز تبديل شده و سهم نسل جديد از خانه هاي بزرگ و حياط دار به خانه هاي 30 تا 40 متري رسيده است؛ اگرچه اين انتخاب اجباري جامعه و سياست هاي غلط اقتصادي بوده؛ اما حالا خانه هاي 30 متري و کم متراژ طرفداران خاص خود را دارد و در برخي محلات، حتي گران تر از خانه هايي با متراژ بزرگ هستند. در بسياري از کشورهاي اروپايي و آسياي شرقي نيز متناسب با تغييراتي که نوع زندگي افراد داشته، فضاي خانه، امکانات و کاربري آن هم تغيير کرده و به عنوان مثال در بسياري از کشورهاي آسياي شرقي، گزينه آشپزخانه از خانه تقريبا حذف شده و براي افراد صرفه اقتصادي دارد که غذاي شان را در بيرون از خانه ميل کنند و هزينه تجهيزات آشپزخانه، مواد غذايي و بخصوص انرژي مصرفي (برق- گاز) را ندهند.
در اين نوع جديد از زندگي که بسياري از جوانان در زندگي امروز آن را تجربه مي کنند، بسياري از رسوم و عادت هاي خانوادگي قديم منسوخ شده و ديگر خبري از مهماني هاي بزرگ و دورهمي هاي خانوادگي نيست. اگر مناسبت و مراسمي هم باشد، بايد در رستوراني بيرون از خانه برگزار شود. در قديم، ميزبان به پشتوانه فضاي بزرگ خانه و لوازم خوابي که براي مهمان تدارک ديده بود، به مهمان خود تعارف مي کرد آن شب را در خانه آنها بماند؛ اما در اين شرايط جديد، ديگر خبري از اين تعارف ها نيست. زوج هاي جوان لوازم زندگي را براي 4 تا 6 نفر تهيه مي کنند؛ چرا که فضايي براي نگه داشتن اين لوازم ندارند و مجبورند مهماني هاي بزرگتر از اين تعداد را در بيرون از آن خانه تدارک ببينند. هرچند که برخي مي گويند، اين کوچک بودن فضا ممکن است باعث افسردگي و دلگيري افراد ساکن در خانه شود، اما بسياري ديگر مي گويند وقتي زن و شوهر هر دو در طول روز سر کار هستند و تنها شب ها و آخر هفته ها را در خانه خود مي گذرانند، اين محدوديت فضا را چندان احساس نمي کنند و به عبارتي اين خانه ها به خوابگاهي براي آنها تبديل مي شود. با اين وجود، بسياري از جوانان چه در مجردي و چه زندگي متاهلي تلاش مي کنند بيشترين استفاده و لذت را از فضاي محدودي که در اختيار دارند، ببرند. در بازار لوازم خانگي، مبلمان و امکانات داخلي خانه ها، آنقدر تنوع به وجود آمده که بخشي از بازار به امکاناتي براي خانه هاي نقلي و لوازم کم جا اختصاص يافته است. بسياري از شرکت هاي طراحي دکوراسيون و لوازم خانه به دنبال طراحي هايي ويژه براي اين سوييت ها هستند و پيشنهادات خوبي را براي زندگي بهتر در اين خانه هاي کوچک دارند. پيشنهادهايي مثل اينکه چون فضاي خانه کوچک و محدود است، ديوارها و لوازم آن رنگ روشن داشته باشند و خودداري از لوازم اضافي و دست و پاگير و استفاده همزمان از مبلمان و تجهيزاتي که در يک فضا کاربردهاي مختلفي دارند. به عنوان مثال اگر مبلمان خانه تخت خواب هم مي شود، شايد بتوان در کنار آن يک ميز تحرير کوچک هم ايجاد و آن را سه کاربرده کرد. براي اين خانه ها استفاده از آينه هايي در بخشي از خانه توصيه مي شود. آينه مي تواند ديوار يا فضاي خانه را بزرگتر يا دوبرابر نشان دهد. همچنين استفاده از پارکت روشن و گياهاني که به شکل افقي در ديوارها يا بالکن قرار مي گيرند، داشتن پنجره هايي بزرگ که نور بيشتري به داخل خانه برسانند هم مي تواند پيشنهادهاي خوبي باشد. يکي از توصيه هاي کاربردي ديگر اين است که براي استفاده بيشتر از فضايي که در اختيار داريد، متناسب با نور و موقعيت خانه به جاي ديوارهاي داخلي از پارتيشن ها براي جداسازي فضاهاي مختلف استفاده کنيد. به عنوان مثال، ديوار فضاي محدود پذيرايي از مهمان و آشپزخانه، مي تواند با يک پارتيشن از هم جدا شود.
اين تابلوي روزانه رستوران سکوي بلال است. آشپز يا عوامل خوش فکر آشپزخانه، متناسب با درخواست يا نياز کارکناني که نگران وزن و سلامت شان هستند کالري همه اجزاي يک وعده غذايي را هر روز مي شمارد و اعلام مي کند. به اين ترتيب، که يک وعده ورزشکاري نبايد بيشتر از 680 کالري باشد.
عکس: عبدالرضا محسني
Houzz
Huzzz، در اصل مادر برنامه هاي طراحي است. پايگاه داده هاي اين آپ، شامل بيش از 11 ميليون تصوير با کيفيت بالاست که با توجه به سبک، فضا و موقعيتي که داريد، مي توانيد آن مکان را طراحي و چيدمان کنيد. اين آپ داراي ابزارهاي مفيد و مناسب براي طراحي داخلي است. ضمن اينکه از ايده هاي ديگران هم کمک بگيريد و ايده هاي خود را نيز با آنها به اشتراک بگذاريد. با اين برنامه شما گويي مشاوران طراحي حرفه اي واقعي را در کنار خود داريد و مي توانيد به ايده هاي خود جامه عمل بپوشانيد.
با استفاده از اين برنامه، مي توانيد تمام آنچه را که در ذهنتان مي گذرد، با علايق خود در هم آميزيد و با استفاده از ايده هاي اين نرم افزار، طرح نهايي را روي محيط اطراف پياده کنيد. اين برنامه مي تواند ترکيب رنگ هر عکسي را در گوشي هاي هوشمند آناليز کند و به شما نشان دهد که کدام يک از ترکيب هاي رنگي ويليام شرمن، با عکس شما مطابقت دارد. 1500 نوع سايه در اين نرم افزار وجود دارد که مي توانيد بسادگي آنها را در اتاق مجازي نرم افزار تطبيق دهيد و سپس ايده اصلي را دريافت کنيد.
اين برنامه، ديتابيسي را به صورت آنلاين در اختيار کاربران قرار مي دهد تا بتوانيد بهترين پروژه اي را که مطابق با ويژگي هاي منزل شماست، انتخاب کنيد. مهم ترين بخش در اين نرم افزار، قسمت تعيين بودجه است که نرم افزار با استفاده از آن (و البته بر اساس معيار هاي ايالت متحده)، بهترين طرح را پيشنهاد مي کند. امکان به اشتراک گذاري دکوراسيوني که با استفاده از اين نرم افزار طراحي مي شود، در شبکه هاي اجتماعي وجود دارد. ضمن اينکه مي توانيد با استفاده از برنامه هاي حرفه اي اينستاگرام که معرفي کرده ايم، قابليت هاي مختلفي به عکس ها اضافه و در اين شبکه آن ها را آپلود کنيد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات