رئيس جمهوري: کنار مردم مناطق سيلزده سيستان و بلوچستان هستيم
حواسمان به سهم کاتالیستها از جهش پتروشیمی هست؟
صنعت نفت همراه آسيب ديدگان سيل سيستان و بلوچستان
تبيين برنامههاي عملياتي نفت در حوزه اچاس اي
حفر 35 هزار متر چاه درکارنامه دکل 93 فتح
غفلت نکردن از قضاوت صحيح در باره خود
عسلویه ؛ شهری صنعتی، اما پرجاذبه
رئيس جمهوري در جمع مردم مناطق سيل زده استان سيستان و بلوچستان گفت: مطمئن باشيد دولت و همه ما در کنار شما هستيم، مشکلات شما را حل خواهيم کرد و شما را فراموش نمي کنيم.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، روز شنبه (28 دي ماه) پس از بازديد از مناطق سيل زده استان سيستان و بلوچستان و شهرستان چابهار، با حضور در ميان مردم روستاي کلاني از بخش دشتياري شهرستان چابهار گفت: متاسفانه در باران اخير مشکلاتي براي مردم منطقه پيش آمده، خانه ها را آب گرفته و راه هاي ارتباطي و مسيرهاي رفت و آمدهاي مردم دچار مشکل شده و اموال آنها از بين رفته است.
وي با بيان اينکه بازسازي ويراني ها و درمان مصدومان احتمالي و جبران خسارت ها، اقدام هايي فوري است که بايد انجام شود، افزود: خوشبختانه سازمان هواشناسي پيش از آغاز بارش ها پيش بيني کرده و هشدار و اخطار لازم را داده بود که اين بسيار مهم است و سبب شده که ما خسارت جاني در اين سيل نداشته باشيم و خسارت هاي مالي قابل جبران است.
رئيس جمهوري با بيان اينکه اين حادثه سبب مي شود بسياري از طرح ها و پروژه هايي که بايد در استان انجام شود، با جديت و تلاش بيشتري پيگيري شود، تصريح کرد: در مسير بازديد از مناطق سيل زده وزراي راه و شهرسازي، نيرو و کشور توضيح دادند که در اين منطقه نياز به ساخت پل هايي است و جاده هاي ويران شده بايد ترميم و بازسازي شود که اين اقدام ها با جديت پيگيري خواهد شد. روحاني با اشاره به گزارش وزير نيرو در مسير بازديد در اين مناطق گفت: خوشبختانه برق روستاها وصل شده و البته مردم اين روستاهاي سيل زده همچنان با مشکلاتي روبه رو هستند که رسيدگي و رفع خواهد شد. وي با بيان اينکه اين حادثه سبب مي شود تکميل بسياري از طرح هاي توسعه استان تسريع شود، افزود: درست است که سيل براي شما مشکل ايجاد کرد، اما در آينده براي اين استان منشا خير خواهد شد. سيستان و بلوچستان در دولت تدبير و اميد در سطح جهان جايگاه ديگري پيدا کرده است و امروز چابهار براي بسياري از کشورها مرکز تردد و حمل ونقل شده است.
انتشار گازهاي گلخانه اي با همکاري متخصصان محيط زيست و صنعت نفت و گاز سريع تر کاهش مي يابد.
مديريت امور اوپک و روابط با مجامع انرژي وزارت نفت در گزارشي نوشت: شرکت هاي نفت و گاز در مباحث تغيير اقليم به عنوان مخالفان سياست هاي اقليمي معرفي مي شوند، در حالي که دوقطبي کردن اين مباحث نتيجه اي ندارد.
بسياري از شرکت هاي بزرگ نفت و گاز تهديدهاي تغيير اقليمي را قبول دارند و مي خواهند بخشي از راه حل باشند. از آنجا که اين شرکت ها بخش ضروري براي موفقيت انتقال به انرژي پاک هستند، چنين ديدگاهي نقطه عطفي براي اجراي سياست هاي اقليمي است. شرکت هاي نفت و گاز از نظر مقياس، بودجه تحقيق و توسعه، تخصص و زيرساخت از توانمندي لازم براي گسترش منابع انرژي کم کربن و توسعه فناوري نوين برخوردارند. بودجه تحقيق و توسعه آنها چند برابر شرکت هايي است که فقط بر تجديدپذيرها تمرکز دارند و مي توانند بسياري از شرکت هاي دانش بنيان فعال در فناوري انرژي پاک را تأمين مالي کنند. تاکنون 13 شرکت بزرگ نفت و گاز با عضويت در «ائتلاف اقليمي نفت و گاز» متعهد شده اند يک ميليارد دلار در صندوق تأمين مالي توسعه فناوري هاي کاهش انتشار سرمايه گذاري کنند. مشارکت فعال شرکت هاي بزرگ انرژي در انتقال به آينده انرژي کم کربن نبايد به قطع عرضه يا افزايش قيمت سوخت منجر شود. در حالي که حدود 60 درصد انرژي جهان هنوز از نفت و گاز تامين مي شود، اين شرکت ها نمي توانند و نبايد تجارت اصلي نفت و گاز خود را يک شبه رها کنند. براي کاهش انتشار، هيچ چيزي مضرتر از قطع برق، کمبود بنزين و افزايش قيمت سوخت نيست. عموم مردم خواهان آينده اي سبز هستند، اما نمي خواهند زندگي آنها مختل شود، يا رفاه اقتصادي آنها در معرض خطر قرار گيرد. شرکت هاي نفت و گاز نمي توانند سريع تر از فناوري، بازار و نياز عمومي حرکت کنند. تقاضا به همان اندازه عرضه در بازارها نقش دارد و اين طور نيست که توليدات صنعت نفت بدون مشتري باشد. در حقيقت، تقاضاي جهاني انرژي همچنان روند افزايشي دارد و در سال 2018، حدود 2.3 درصد رشد داشته است. شرکت هاي بزرگ نفت و گاز براي شتاب بخشيدن به سرمايه گذاري هاي بلندمدت در فناوري هاي کم کربن، به سياست هاي پايدار و قيمت هاي قابل پيش بيني نياز دارند؛ به همين دليل، تعدادي از مديران اين شرکت ها بيش از يک دهه است که از قيمت گذاري کربن دفاع مي کنند.
پيشنهاد وزارت نفت درباره معيارها و ويژگي هاي فني فهرست حداقل رتبه برچسب انرژي تجهيزات هيدروکربوري بخش ساختمان در دستور کار کميسيون امور زيربنايي، صنعت و محيط زيست هيئت دولت قرار گرفته است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دفتر هيئت دولت، مطابق ماده (11) قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي، معيارها و مشخصات فني و استاندارد اجباري انرژي تجهيزات و ماشين آلات انرژي بر و فرآيندهاي صنعتي، معدني و کشاورزي و همچنين استاندارد کيفيت انواع سوخت هاي مصرفي و برق به ترتيبي که توليدکنندگان و واردکنندگان موارد مذکور، ملزم به رعايت آن هستند از سوي کارگروهي متشکل از نمايندگان وزارت خانه هاي نفت، نيرو، معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري، موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران و سازمان حفاظت محيط زيست و وزارتخانه هاي ذي ربط تدوين مي شود و به تصويب هيئت وزيران مي رسد.
در اين باره وزارت نفت به منظور اجرايي شدن آيين نامه اجرايي ماده (15) قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي، متن پيشنهادي معيارها و مشخصات فني فهرست حداقل رتبه برچسب انرژي تجهيزات هيدروکربوري بخش ساختمان، مشمول آيين نامه اجرايي فوق را که از سوي کارگروه ماده (11) قانون مورد اشاره تاييد شده، به منظور سير مراحل تصميم گيري به هيئت دولت ارسال کرده است. مطابق اين پيشنهاد، همه دستگاه هاي اجرايي، نهادها، موسسات، شرکت ها و واحدهاي صنعتي دولتي و نيروهاي نظامي و انتظامي موظف هستند تجهيزات مورد نياز خود را با رعايت حداقل رتبه برچسب انرژي خريداري کنند.
شانزدهمين نمايشگاه بين المللي انرژي کيش برگزار شد
مشعل: شانزدهمين نمايشگاه بين المللي انرژي کيش، عرصه ارائه توانمندي هاي سازندگان داخلي بود که فناوري بومي و ايراني در حوزه طراحي و ساخت انواع تجهيزات و ... را در معرض نمايش گذاشتند. اين گردهمايي تخصصي که روز دوشنبه 30 دي ماه افتتاح و به مدت سه روز با رويکرد معرفي توان و ظرفيت هاي شرکت هاي مهندسي، پيمانکاري، مشاور، دانش بنيان، استارت آپ ها و سازندگان کالا و تجهيزات صنايع نفت، گاز، پالايش، پتروشيمي، برق و انرژي به ميزباني جزيره کيش برگزار شد، با اعلام آمادگي مجدد سازندگان داخلي براي تامين نياز صنعت نفت و ايجاد کنسرسيوم هايي بين سازندگان داخلي به منظور تامين مگاپروژه هاي در دست ساخت اين صنعت و طرح مواردي همچون پيوستن ايران به جمع صادرکنندگان کاتاليست در منطقه خاورميانه همراه بود. شانزدهمين نمايشگاه بين المللي انرژي کيش، همزمان با اعمال تحريم هاي بين المللي با هدف حمايت از ساخت داخل و راهکارهاي مقابله با آثار تحريم ها با مشارکت شرکت هاي دانش بنيان، استارت آپ ها، سازندگان و تجهيزات صنعت نفت کشور برگزار شد و اين رويکرد منجر به افزايش 20 درصدي مشارکت کنندگان داخلي در اين گردهمايي بين المللي شد.
در اين گردهمايي فعالان، سازندگان و متخصصان صنعت نفت ايران با مشارکت بيش از 140 شرکت داخلي و بين المللي از کشورهاي چين، ايتاليا، ژاپن، انگليس، هلند، امارات متحده عربي، روسيه و کره جنوبي، انجمن ها و تشکل هاي صنفي صنايع نفت، گاز، پالايش، پتروشيمي، برق و انرژي حضور داشتند. از جمله هدفگذاري اين نمايشگاه، فرصت مشارکت بيشتر سازندگان ايراني همزمان با برنامه هاي وزارت نفت به منظور بومي سازي 10 قلم کالاي پرمصرف صنعت نفت کشور شامل تجهيزات سرچاهي و رشته تکميلي درون چاهي، پمپ هاي درون چاهي، انواع مته هاي حفاري، انواع شيرهاي کنترلي، ايمني و تجهيزات جانبي، انواع لوله ها، الکتروموتورهاي ضد انفجار و دور متغير، ماشين هاي دوار، فولادهاي آلياژي CRYOGENICS، ابزارهاي اندازه گيري حفاري و ساخت پيگ هاي هوشمند بوده است. در همين زمينه مجيد محمدپور، رئيس هيات مديره انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت ايران در حاشيه اين نمايشگاه اعلام کرد که سهم سازندگان و صنعتگران ايراني در تامين کالا و تجهيزات صنعت نفت به 85 درصد رسيده و تاکنون براي 65 درصد کالاهاي پرمصرف صنعت نفت، دانش فني تعريف شده و براي بومي سازي 20 درصد ديگر کالاها از مسير مهندسي معکوس اقدام شده است. نکته مورد اشاره در صحبت هاي محمدزاده، ايجاد کنسرسيوم هايي بين سازندگان داخلي براي تامين مگاپروژه هاي در دست ساخت صنعت نفت در شرايط تحريم بود. او گفت: سازندگان تجهيزات صنعت نفت از تمامي ظرفيت ها و فرصت ها براي مقابله با تحريم و تامين کالاهاي مورد نياز طرح ها و تاسيسات صنعت نفت کشور استفاده خواهند کرد. محمدپور با اشاره به ايجاد کنسرسيوم هايي بين سازندگان داخلي براي تامين مگاپروژه هاي در دست ساخت صنعت نفت در شرايط تحريم از دستور کار ويژه انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت به منظور مشارکت با شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها خبر داد. توانمندي سازندگان داخل در عرصه تامين نياز کاتاليست هاي صنعت نفت به همت شرکت هاي دانش بنيان در حال انجام است و طبق اعلام عبدالرضا حميدي، نايب رئيس انجمن توليدکنندگان کاتاليست همزمان با اعمال تحريم هاي غيرقانوني آمريکا، ايران به جمع کشورهاي توليدکننده کاتاليست هاي پرمصرف در صنايع نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي پيوسته و از مجموع کاتاليست هاي پرمصرف در صنعت نفت کشور تاکنون توليد داخلي با دانش ايراني 44 کاتاليست انجام شده است. به گفته او، در شرايط کنوني در کنار تأمين نياز داخلي، ايران به جمع صادرکنندگان کاتاليست در منطقه خاورميانه پيوسته است. مجموعه هاي نفت نيز در مأموريت هاي مختلف حمايت از سازندگان داخلي را در دستور کار دارند. در همين زمينه شهسوار ارغش، رئيس منطقه کيش در شرکت نفت فلات قاره ايران در حاشيه بازديد از شانزدهمين نمايشگاه انرژي کيش، يکي از سياست هاي کلان ابلاغي مديرعامل شرکت نفت فلات قاره را استفاده از ظرفيت و توان سازندگان داخلي و ايراني تجهيزات صنعت نفت خواند و گفت: به همين منظور، در حاشيه برگزاري نمايشگاه انرژي کيش با تعدادي از سازندگان و صنعتگران کالا و تجهيزات مصرفي در صنايع فراساحلي صنعت نفت گفت وگو و آخرين توانمندي هاي شرکت هاي ايراني مورد ارزيابي و بازديد نمايشگاهي قرار گرفت.
رئيس منطقه کيش در شرکت نفت فلات قاره با اشاره به عرضه توانمندي شرکت هاي سازنده ايراني در حوزه کوتينگ بتني خطوط لوله زيردريايي يا شمع هاي بتني به عنوان زيرسازه سکوها و جکت هاي نفت و گازي تصريح کرد: در اين نمايشگاه سازندگان ايراني آخرين فناوري بومي و ايراني در حوزه طراحي و ساخت انواع تجهيزات سرچاهي نفت و گاز را به معرض نمايش گذاشته اند. او همچنين با اشاره به انتقال بالغ بر 83 ميليارد فوت مکعب گازهاي همراه نفت ميادين سيري به کيش اعلام کرد: با جايگزيني گاز با گازوييل در سبد سوخت نيروگاه هاي کيش، معادل يک ميليارد دلار در مصرف گازوييل صرفه جويي شده است. رئيس منطقه کيش در شرکت نفت فلات قاره ايران در ادامه با بيان اينکه از آذرماه 1385 طرح انتقال گازهاي همراه نفت جزيره سيري به کيش با ساخت خط لوله اي 82 کيلومتري آغاز شده است، بيان کرد: در اين مدت بالغ بر 83 ميليارد فوت مکعب گازهاي همراهي که پيشتر سوزانده مي شد، جمع آوري و به جزيره کيش به منظور تامين گاز نيروگاه هاي برق انتقال داده شده است. به گفته او، با انتقال گاز سيري به نيروگاه هاي برق کيش تاکنون در مصرف بيش از 15 ميليون بشکه گازوييل صرفه جويي حاصل شده که ارزش گازوييل صرفه جويي شده بالغ بر يک ميليارد دلار برآورد مي شود. ارغش با بيان اينکه هم اکنون تاسيسات تقويت فشار موجود در جزيره کيش از توان و ظرفيت انتقال روزانه معادل 25 ميليون فوت مکعب گاز برخوردار است، خاطرنشان کرد: هم اکنون دو نيروگاه شمالي و جنوبي جزيره کيش پتانسيل مصرف گاز طبيعي به جاي فراورده هاي نفتي را دارند.
وزير نفت منشأهاي مجاز براي صادرات همه فراورده هاي نفتي، انواع مشتقات نفتي و محصولات نهايي آنها را اعلام کرد. متن ابلاغيه وزير نفت به علي مويدي خرم آبادي، رئيس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به شرح زير است:
با سلام- به استناد و در اجراي مصوبه شماره 86975/ت56972 هـ تاريخ 11 مهرماه 1398 هيئت محترم وزيران و نيز مصوبه شماره 14037/ت 55326 هـ تاريخ 13 ارديبهشت ماه 1397 هيئت وزيران و دستورعمل ماده 45 آيين نامه اجرايي مواد 5 و 6 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، شرکت هاي ياد شده زير به عنوان منشأهاي مجاز توليد انواع فراورده هاي نفتي، مشتقات نفتي و محصولات نهايي آنها اعلام مي شوند.
با توجه به اينکه ملاک عمل گمرک جمهوري اسلامي ايران در صادرات کالاهاي موضوع اين نامه، سامانه ثامن مي باشد، لذا خواهشمند است به منظور تسهيل در کار گمرک و مبارزه با قاچاق موارد يادشده، دستور فرماييد با فوريت مفاد اين نامه به طور کامل در سامانه «ثامن» درج و اعمال شود تا گمرک جمهوري اسلامي ايران بتواند مصوبه هاي يادشده هيئت محترم وزيران را عملياتي و اجرا کند.
فاکتورهاي منشأ معتبر صادرشده تاکنون، تا پايان 31 خردادماه 1399 معتبر خواهد بود و از تاريخ يکم بهمن ماه 1398، منشأهاي مجاز براي صادرات انواع هيدروکربورها و محصولات موضوع تعرفه هاي مندرج در مصوبه هاي يادشده هيئت محترم وزيران ترتيبات و موارد مندرج در اين نامه تنها ملاک عمل و اقدام گمرک خواهد بود.
خواهشمند است به منظور حفظ منافع ملي و جلوگيري از قاچاق فراورده هاي نفتي، دستور موکد فرماييد که اين موارد به دقت رعايت شود.
*صادرات انواع هيدروکربورها و موارد مشمول اين ابلاغيه حتي اگر تحت عنوان تعرفه هاي ديگر کتاب مقررات واردات و صادرات، مانند فصول 29، 32، 34 و 38 براي صادرات اظهار شوند، مشمول اعلام منشأ مجاز به ترتيب مقرر در اين ابلاغيه مي باشند.
تاکيد مي کند که اين ابلاغيه صرفا ناظر بر اعلام منشأهاي مجاز براي صادرات کليه فراورده هاي نفتي، انواع مشتقات نفتي و محصولات نهايي آنها مي باشد و لذا صادرات ديگر محصولات شرکت هاي نامبرده شده در بند «د» اين ابلاغيه (شرکت هاي پتروشيميايي)، کماکان طبق روال قانوني مورد عمل فعلي ادامه خواهد يافت.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران با اشاره به ثبت رکورد جديد و بي سابقه انتقال گاز در ايران گفت: در روزهاي گذشته، 792 ميليون مترمکعب گاز در يک روز منتقل شده که براي ثبت اين رکورد، 15 ايستگاه تقويت فشار بالاتر از ظرفيت اسمي فعاليت داشته اند.
سعيد توکلي با اشاره به ثبت رکورد جديد انتقال گاز درسال جاري گفت: امسال رکورد بي سابقه انتقال 792 ميليون مترمکعب در يک روز به ثبت رسيده که آماده سازي شبکه خطوط لوله و تاسيسات تقويت فشار و انجام به موقع تعميرات اساسي اين واحدها نقش انکارناپذيري در ثبت رکورد جديد انتقال گاز کشور داشته است.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران با اعلام اينکه در حال حاضر، شبکه گاز کشور از توان و ظرفيت انتقال روزانه 900 ميليون مترمکعب گاز در روز برخوردار است، تصريح کرد: يکي ديگر از عوامل تاثيرگذار در ثبت رکورد جديد، انتقال بالاتر از ظرفيت اسمي برخي از تاسيسات تقويت فشار در کشور بوده که زمينه انتقال پايدار و مطمئن تر گاز در روزهاي پيک مصرف را فراهم کرده است.
وي با اشاره به ثبت رکورد بي سابقه مصرف گاز طبيعي در بخش خانگي و تجاري گفت: با هماهنگي تمامي شرکت ها و مديريت هاي شرکت ملي گاز ايران، با وجود ثبت بالاترين ميران مصرف گاز خانگي اما گاز حتي يک مشترک خانگي شهري و روستايي قطع نشد و همکاران شرکت ملي گاز ايران در اين آزمون سربلند بيرون آمدند. اين مقام مسؤول با بيان اينکه امکان ثبت رکوردهاي بالاتر براي انتقال گاز طبيعي در کشور وجود دارد به شرط آنکه گاز بيشتري توسط بالادستي صنعت گاز عرضه شود، تاکيد کرد: در چند روز گذشته براي انتقال پايدار و مطمئن گاز دست کم 15 ايستگاه تقويت فشار بالاتر از ظرفيت اسمي فعاليت داشته اند.
توکلي با اشاره به مديريت يکپارچه در حوزه هاي پالايش، انتقال، توزيع و ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران براي ثبت رکوردهاي حداکثري انتقال گاز در کشور به ويژه در روزهاي پيک مصرف زمستاني گفت: با انجام مديريتي هوشمندانه و حساب شده هيچ گازي در مبادي توليد وجود نداشت که براي انتقال آن اقدام نشده باشد. وي با اعلام اينکه در شرايط فعلي شبکه انتقال گاز ايران به قابليت اطمينان 100 در صدي که در کل شبکه صنايع دنيا و شبکه سراسري گاز ايران، قابليت بسيار بالايي به شمار مي آيد، دست يافته است، گفت: ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران مديريتي است که در تعامل با ديگر شرکت ها و مديريت ها، با عدد و رقم حرف مي زند و به اين ترتيب، ما اين قابليت اطمينان را بار ديگر توانستيم رقم بزنيم و به عنوان يک شرکت متعالي، در ثبت رکوردها، اول باشيم؛ هرچند نگهداشت ثبت رکوردها و استمرار اين مهم نيز، خود از موفقيت هاي بزرگ است.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران همچنين با اشاره به افزايش وسعت خطوط لوله و تعداد تاسيسات تقويت فشار گاز براي زمستان امسال در مقايسه با مدت زمان مشابه پارسال اظهار کرد: با وجود تلاش هاي شبانه روزي کارکنان شرکت ملي گاز ايران براي تامين گاز زمستاني مشترکان از مردم درخواست مي شود که صرفه جويي جدي در مصرف گاز را در دستور کار قرار بدهند.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي:
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي گفت: مجتمع هاي پتروشيمي پس از تأمين کامل نياز داخل مجاز به صادرات هستند. بهزاد محمدي روز سه شنبه (يکم بهمن ماه) در نشست با مديران تشکل ها و انجمن هاي پتروشيمي با تأکيد بر حمايت از صنايع تکميلي پتروشيمي اظهار کرد: همکاري و تعامل ميان انجمن ها و تشکل ها با شرکت ملي صنايع پتروشيمي و نيز هلدينگ ها و مجتمع هاي پتروشيمي مي تواند به تامين پايدار نيازهاي صنايع پايين دستي منجر شود. وي با بيان اينکه تلاش داريم چالش ها و مشکلات صنايع تکميلي را به کمترين ميزان برسانيم، افزود: بررسي و واکاوي چالش ها و مشکلات مي تواند روند توليد در صنايع پايين دستي را بهبود بخشد و مسير رونق توليد را تسهيل کند. معاون وزير نفت ادامه داد: تکميل زنجيره ارزش و کاهش خام فروشي، راهبردي مهم در صنعت پتروشيمي ايران است و بر همين اساس صنايع پايين دستي مي توانند با توليد محصولات نهايي افزون بر رفع نياز داخلي در زمينه صادرات نيز نقش آفرين باشند. محمدي تصريح کرد: به دنبال کمک موثر به صنايع پايين دستي هستيم و اميد است با همکاري انجمن ها و تشکل ها، توليد محصولات متنوع پليمري و شيميايي را افزايش دهيم. وي لزوم عرضه محصولات با کيفيت از سوي مجتمع هاي پتروشيمي به صنايع تکميلي را ضرورتي مهم خواند و گفت: خريد محصول با کيفيت حق مسلم خريداران است. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي ادامه داد: در مورد سامانه بهين ياب و نيز برخي مشکلات موجود صنايع پايين دستي در بورس کالا براي خريد محصولات مورد نياز، پيگيري هاي لازم از سوي دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي انجام خواهد شد. وي با بيان اينکه سال آينده با بهره برداري از پتروشيمي هگمتانه توليد پي وي سي مديکال در کشور آغاز خواهد شد، گفت: با توجه به برنامه ريزي هاي انجام شده اميدواريم پتروشيمي هگمتانه که توليدکننده پي وي سي گريد پزشکي مورد استفاده در صنايع پزشکي و دارويي است هرچه زودتر به جمع مجتمع هاي پتروشيمي کشور بپيوندد.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران طي اطلاعيه شماره 13 ميزان سهميه ترميمي انواع وانت بار، تاکسي و آمبولانس را اعلام کرد.
متن اطلاعيه شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، به اين شرح است: «به اين وسيله به اطلاع تمامي دارندگان خودروهاي وانت بار، تاکسي و آمبولانس مي رساند بر اساس مصوبه هيئت محترم وزيران، مابه التفاوت سهميه افزايش يافته اين خودروها (مانده از آبان ماه و به ميزان 80 درصد سهميه پايه) از تاريخ يکم بهمن ماه سال جاري هم زمان با واريز سهميه بهمن ماه و طبق جدول زير، در کارت سوخت اين هموطنان شارژ شده و قابل استفاده است. لازم به توضيح است سهميه ترميمي اختصاص يافته به وانت بارهاي بنزين سوز، با توجه به اعمال 100 ليتر از سهميه يادشده در دي ماه، محاسبه و واريز شده است.»
برق رسانی به سکوهای هنگام با انجام اقدامات اصلاحی و بدون صرف هزینه برای ساخت پست برق جدید افزایش یافت.
بهزاد سعادتی، کارشناس ارشد برق واحد مهندسی و طراحی این شرکت گفت: هم زمان با پیشرفت پروژه برق رسانی به سکوهای هنگام و نبود برق ۳۳ کیلوولت در منطقه قشم، نیاز بود با ساخت یک پست جدید، برق ۲۰ کیلوولت به ۳۳ کیلوولت تبدیل و سکوهای هنگام برق رسانی شود.
وی با بیان اینکه هزینه اولیه برای ساخت این پست برق جدید، رقمی بالغ بر 5/2 تا ۳ میلیون دلار بود،افزود: با برآورد چنین هزینه ای در پروژه، آن هم در شرایط اقتصادی کنونی، در بخش برق واحد مهندسی و طراحی بر آن شدیم امکان تغذیه سکوهای هنگام را با برق ۲۰ کیلوولت موجود، بدون نیاز به ساخت پست جدید و با کمترین تبعات مالی و زمانی بررسی کنیم. در ادامه با انجام محاسبات دستی و نرم افزاری مشخص شد امکان برق رسانی به سکوها با استفاده از کابل ها و تابلوهای ۳۳ کیلوولت (که پیش تر ساخته شده اند) در سطح ولتاژ ۲۰ کیلوولت وجود دارد و نیازی به ساخت پست جدید برای تبدیل ولتاژ ۲۰ به ۳۳ کیلوولت نیست و تنها باید نسبت تبدیل ترانس های اصلی تغییر یابد و برخی اصلاحات در تابلوهای برق انجام شود.
سعادتی تصریح کرد: خوشبختانه ساخت ترانس های اصلی آغاز نشده بود، بنابراین سفارش ساخت ترانس ها تغییر کرد؛ در داخل تابلوهای ۳۳ کیلوولت ساخته شده نیز به برخی تغییرات جزیی مانند تعویض PTها و برقگیرها، تنظیمات مجدد رله ها و... نیاز بود که در مجموع هزینه چندانی برای سه سکو در بر نداشت.
کارشناس ارشد برق واحد مهندسی و طراحی شرکت نفت فلات قاره ایران اظهار کرد: با وجود این تغییرات، تمهیدات لازم نیز اندیشیده شده است تا در صورت نیاز در طرح های توسعه ای آینده، سوئیچ کردن به سطح ولتاژ بالاتر و افزایش ظرفیت انتقال توان الکتریکی از خشکی به تاسیسات نفتی در دریا امکان پذیر باشد.
مجموعه سکوهای سه گانه هنگام در ۳۵ کیلومتری جزیره هنگام واقع شده اند و عرشه این سکوها از سوی پیمانکار مربوطه در حال ساخت است. مطابق قرارداد اولیه برق رسانی به این سکوها با استفاده از دو خط کابلی با آرایش رینگ و ولتاژ ۳۳ کیلوولت پیش بینی شده است. هر مدار کابلی شامل ۴۰ کیلومتر کابل دریایی و ۳۵ کیلومتر کابل خشکی است که در محل ساحل به هم متصل خواهند شد. همه تجهیزات پروژه بر مبنای ۳۳ کیلوولت طراحی، سفارش گذاری و عمدتا ساخته شده اند.
گفت و گوي اختصاصي «مشعل» با مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس (عسلويه) براي کمتر ايراني غريبه است و اگر چه گردشگري صنعتي در آن فعال نشده ، اما به واسطه جاذبه هاي گردشگري اطراف آن، گذر مردم هم به اين قطب اقتصادي افتاده و با جاذبه هاي پنهان آن آشنا شده اند. سابقه ايجاد منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس به سال 77 باز مي گردد که براساس مصوبه شوراي عالي مناطق آزاد تجاري-صنعتي براي بهره برداري از منابع نفت و گاز پارس جنوبي و انجام فعاليت هاي اقتصادي در اين حوزه ها در محدوده نوار ساحلي عسلويه و خليج نايبند به وسعت 30 هزار هکتار تاسيس شد و اين روزها با هدف صيانت از تاسيسات، يک ديوار بتني 32 کيلومتري در آن در حال احداث است. سيد پيروز موسوي که از زمان تاسيس اين منطقه براي دومين بار در سمت مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي پارس قرار گرفته است، در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به تشريح آخرين اقدام هاي توسعه اي در اين منطقه پرداخت. خبر خوش او ايجاد اشتغال براي يک هزار و 564 نفر از نيروهاي بومي در يک سال گذشته است که از اين تعداد حدود 320 نفر در عسلويه جذب کار شدند و اين ميزان 60 درصد بيکاران اين شهرستان است. او مي گويد: ابلاغيه وزير نفت در زمينه اشتغال، مبناي اصلي کار ما قرار گرفت که براساس آن شيوه نامه اي هم تنظيم شده بود. با اجراي آن نتايج حاصل شده آرامش، اميد به آينده و سرزندگي در جامعه محلي است. موسوي پيشنهاداتي هم براي روند اجراي طرح اسکان کارکنان اقماري دارد که متن کامل اين گفت وگو در ادامه مي آيد:
دوره گذشته که مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس بودم، بستري براي جبران عقب ماندگي در برداشت از مخزن مشترک با رقيب قطري در مخزن مشترک گازي فراهم شد و در اين مسير اقدام هاي ابتدايي از جمله واگذاري اراضي، تسطيح زمين، هموار کردن محل پالايشگاه ها و... در حال شکل گيري بود که تقريبا انجام شد؛ از آن مقطع تا امروز شاهد افزايش توليد گاز ترش، افزايش برداشت از ميدان مشترک با قطر هستيم که مطابق با اهداف وزارت نفت تجلي يافته و در حال حاضر ميزان برداشت تقريبا هدف نهايي وزارت نفت است و شايد تا آخر امسال بتوانيم به ميزان بيشتري از رقيب قطري در برداشت از مخزن مشترک سبقت بگيريم. با نگاهي آماري در مقايسه با 10 سال قبل، آن مقطع از اين مخزن 250 ميليون مترمکعب گاز برداشت مي شد و اکنون تقريبا به 630 ميليون مترمکعب رسيده است. اين افزايش برداشت و توليد گاز در قالب احداث پالايشگاه ها و بهره برداري از پالايشگاه هاي جديد انجام شده است و خوشبختانه پرونده پارس جنوبي به استثناي فاز 11 سال آينده بسته مي شود. افزون بر اين، افتتاح مجتمع هاي پتروشيمي هم از ديگر تحولات انجام شده دراين منطقه نسبت به گذشته است. همچنين پس از بازپس گيري برخي اراضي به سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس با کمک قوه قضاييه، فاز 2 پتروشيمي ها هم اجرايي شد و چند واحد به بهره برداري رسيد و تعدادي نيز در حال فعاليت است که بايد اعلام کنم تا سال 1399 آخرين پتروشيمي که شروع به کار کرده است، افتتاح خواهد شد.
شرايط کشور با توجه به تحريم ها به شکلي است که حضور سرمايه گذاران خارجي مشکل است؛ ما مشوق هايي در نظر گرفتيم که سرمايه گذاران ايراني براي مشارکت در اين منطقه ترغيب شده اند و اکنون پيشنهادهايي در اين زمينه داريم. با توجه به مزيت ها و امتيازهاي منطقه عسلويه علاقه مند به سرمايه گذاري در اين منطقه هستند. يکي از مهمترين مسائل منطقه، زنجيره نفت، گاز و پتروشيمي است که اين صنايع مرتبط باعث ايجاد پتروشيمي هاي مختلفي شده است که بتوانند هر کدام خوراک ديگري را تامين کنند. اکنون به جايي رسيده ايم که صنايع پايين دستي پتروشيمي در اولويت فعاليت هاي ما قرار دارد و برنامه اين است که در اراضي نزديک فرودگاه خليج فارس-عسلويه- با انتقال شبکه هاي آب، برق، بخار، آب دريا و خوراک جبهه جديدي را در زمينه صنايع پايين دست پتروشيمي از طريق کريدور 200 متري ايجاد کنيم. فکر مي کنم با اين اقدام حدود 50 هزار نفر در اجراي پروژه ها و حدود 10 هزار نفر به صورت ثابت و همچنين 300 تا 400 هزار نفر هم به شکل غير مستقيم مشغول به کار خواهند شد.خوشبختانه براي سرمايه گذاري در پتروشيمي ها استقبال بسيار خوبي شده و در اين مسير علاوه بر شرکت هاي زيرنظر بانک ها، سازمان اجتماعي و شصتا از سوي بخش کاملا خصوصي نيز استقبال شده است. بايد اشاره کنم آن دسته از بخش خصوصي که پيش تر در ساير بخش ها درگير بودند، اکنون به سمت صنعت پتروشيمي گرايش پيدا کردند که نشان مي دهد پتروشيمي از صنايع سودآور است و صادرات آن با وجود تحريم ها در حال انجام است و اکنون صادرات محصولات پتروشيمي از اين منطقه به عنوان يکي از مراکز مهم تامين ارز کشور محسوب مي شود. پيش بيني ما اين است که با ايجاد صنايع پايين دستي هم اقدام مهمي شکل بگيرد.
در دوره جديد که به اينجا آمدم، متوجه شدم نوعي بي اعتمادي در زمينه اشتغال وجود دارد که باعث نارضايتي و حتي تحرک هايي از سوي جامعه محلي مي شود و اين موضوع در دستور کار قرار گرفت. مطالعاتي انجام شد که نتايج گزارش کارشناسان حاکي از ديوار بي اعتمادي در زمينه اشتغال بود؛ از اين رو اجراي ابلاغيه وزير نفت در زمينه اشتغال مبناي اصلي کار ما قرار گرفت که براساس آن شيوه نامه اي هم تنظيم شده بود. با اجراي آن نتايج حاصل شده موجود، آرامش، اميد به آينده و سرزندگي در جامعه محلي است. از زمان اجراي ابلاغيه وزير نفت در دوره اخير تقريبا حدود 60 درصد بيکاران در يک سال اخير فقط در بخش عسلويه جذب شده اند. بنده با توجه به ابلاغيه آقاي زنگنه، اهميت را به نزديکترين شهر به پارس جنوبي دادم. در پارس 2 نيز کنگان در اولويت قرار گرفته است. با توجه به امتياز سايت يک در مقايسه با سايت 2 که دربرگيرنده غالب مجتمع هاي پتروشيمي است، برنامه ريزي ما در حوزه عسلويه، شهرستان جم، کنگان و دير به عنوان اولويت هاي مهم در جذب حداکثري نفرات در اشتغال است.
براساس آمار در يک سال گذشته براي حدود هزار و 564 نفر از نيروهاي بومي اشتغال ايجاد شده است که از اين تعداد حدود 320 نفر در عسلويه جذب کار شدند و اين ميزان 60 درصد بيکاران اين شهرستان است و فکر مي کنم 40 درصد نيروهاي جذب شده به ساير شهرهاي استان اختصاص دارند. به هر حال معتقدم کار بسيار برجسته اي به ثمر رسيده است. ما با توجه به ابلاغيه وزير نفت ديوار بي اعتمادي ميان صنعت نفت و مردم را برداشتيم و اعتمادسازي کرديم. گزارش اين اقدام مهم از سوي آقاي واعظي، رئيس دفتر رئيس جمهور، به رياست جمهوري ارائه شده است که تشکر کردند. گزارش هاي ما به همراه اسامي شاغلان جذب شده به همراه کد ملي و شماره تماس آنهاست و به عبارتي ما راستي آزمايي را هم انجام داديم.
اشاره خوبي داشتيد که تقريبا فعاليت پالايشگاه ها و پتروشيمي ها به پايان رسيده است؛ اما نگاه ما به توانمندسازي جامعه بايد نگاه جديدي باشد؛ از اين رو با توجه به شرايط موجود بررسي شد که اکنون دوره نگهداشت، تعميرات و بهره برداري است و ديگر از حالت پروژه محور خارج شده ايم و بايد نيروها را به شکل مهارتي آماده کنيم که بتوانند از صنايع مستقر در منطقه پشتيباني کنند. براين اساس در حال امضاي قرارداد با سازمان مرکز فني حرفه اي به منظور برگزاري دوره هايي با رويکرد جديد به جوانان جامعه محلي هستيم و در اين راه آموزش هاي تعميرات اساسي در دستور کار قرار مي گيرد. برنامه ما اين است که حداقل طي دو دوره در مقطع زماني دو ساله نيروها را تربيت کنيم تا بتوانيم شمار اشتغال جوانان بومي را افزايش دهيم.
در حوزه مسؤوليت اجتماعي اقدام هاي زيادي انجام شده و اعتماد سازي ميان مردم منطقه و صنعت نفت به وجود آمده که نتيجه تلاش سازمان ها و شرکت هاي محلي و همچنين ستاد وزارت نفت است. ما در حال حاضر در تلاش براي حل مسائل و مشکلات در اين زمينه با کمک وزارت نفت و تشکيل کارگروه هايي هستيم که بخشي از آن برطرف شده و بخشي نيز در حال انجام است. اگر بخواهم جزئي تر به موضوع مسؤوليت اجتماعي بپردازيم، خوشبختانه ماهيانه حدود پنج هزار مترمکعب آب آشاميدني به صورت رايگان به حوزه نزديک يعني شهرستان عسلويه داده مي شود. در حوزه نخبه پروري نيز اين ايده مطرح شد که بايد با ايجاد فرصت هايي زمينه حضور جوانان در دانشگاه هاي خوب کشور را فراهم کرد؛ از اين رو طرح نخبه پروري تعريف شد که با برگزاري کلاس هاي کنکور تلاش کرديم حاصل آن قبولي و حضور جوانان منطقه در دانشگاه هاي دولتي باشد. سال گذشته اين اقدام در 80 درصد استان انجام شد و گزارش ها نتيجه بخش بود. افزون بر آن بررسي هاي ما در منطقه حاکي از رويارويي با معضل خروج از دايره تحصيل بود که بخشي از جوانان از يک سني به بعد به دلايل مختلف از جمله رفت و آمد ترک تحصيل مي کنند. براي حل اين معضل، تلاش کرديم به انتقال دانش آموزان از منزل به مدرسه و بالعکس کمک کنيم . اکنون با يک برنامه مدون در چهار شهرستان سرويس هاي حمل و نقل در حال انجام است. بايد بگويم يکي از شاخص هايي که ما براي توسعه پايدار منطقه در نظر گرفتيم، مساله تحصيلات عاليه و سوادآموزي است. ما نمي توانيم بگوييم اين منطقه را توسعه يافته کرده و توسعه پايدار را براي آن در نظر گرفتيم، اما به مساله تحصيلات جامعه محلي توجهي نداشتيم. افزون بر موارد ياد شده اقدام هاي فرهنگي هم در حال انجام است.
بنده اعتقاد دارم که خانواده بايد در کنار کارکنان باشد، يکي از مسائل و مصيبت هايي که در صنعت نفت وجود دارد، طرح هاي اقماري است که خانواده را از هم جدا مي کند؛ بنابراين وقتي مي گوييم شرايط صنعت نفت سخت است و مسؤولان تراز اول وقتي براي کارکنان تصميم گيري مي کنند، حتما اين موارد را در نظر بگيرند که دوري از خانواده، حضور در محيط هاي خطرناک و غيراستاندارد در کنار گازهاي شيميايي و شرايط گرم آب و هوايي مواردي است که ايمني و امنيت آنان را بر هم مي زند. با اين حال، مساله اسکان کارکنان بدون در نظر گرفتن زيرساخت هاي مورد نياز آن در زمينه هاي مختلف آموزشي، فرهنگي، درماني، رفاهي و.. قابل اجرا نيست. اين را به قطعيت مي گويم با توجه به اينکه چندين پروژه از سوي مراکز تحقيقاتي و پژوهشي از جمله مرکز مطالعات انرژي صنعت نفت تهيه شده است؛ همه گزارش ها در شرايط موجود استقرار خانواده ها در نقطه اي مثل عسلويه و کنگان را خالي از اشتباه نمي دانند. چون هنوز زيرساخت هاي لازم براي اين موضوع مهم تهيه نشده است. زيرساخت هاي لازم براي ارائه خدمات پزشکي، درماني، پيشگيري، رفاهي، ورزشي و آموزشي و... وجود ندارد. حتي آن دسته از کارکنان که اکنون به حضور خانواده هايشان در منطقه علاقه مند هستند و مدت ها در نوبت قرار دارند، خانه به آنها ندادند و يا فرزندانشان را به دليل کمبود تعداد مدارس نمي توانند ثبت نام کنند و با محدوديت فضاي آموزشي هم مواجه هستيم. اعتقاد شخصي من اين است که طرح اسکان مي تواند براي خانواده نجات بخش باشد، اما با يک برنامه منسجم و فراهم کردن زيرساخت هاي اوليه و مورد نياز اثربخش خواهد بود. هر کسي در صنعت نفت در اين زمينه آمادگي داشته باشد، با او صحبت مي کنم. چون دو دوره است که در اين منطقه مسؤوليت مي گيرم و مسائل اينجا را به ريز مي دانم.
برنامه تغيير ساختار منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس را در دست داريم که با هدف کوچک سازي آن انجام مي شود و مراحل نهايي را پشت سر مي گذارد. براي تقسيم اراضي، ساختاري تهيه کرديم که قانون و مقررات در آن بيشتر حاکم است و بر اين مبنا در تلاش هستيم توزيع اراضي را به نحو مناسب انجام دهيم. در بخش نيروي انساني سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس نيز بخشي از نيروها (400 نفر) در دوره قبل (از سال 93) بدون هيچ قرارداد و تعهد و پيماني وارد مجموعه شده بودند و حقوقي هم برايشان درنظر گرفته نشده و متاسفانه حتي در سيستم نيروي انساني ثبت نشده بودند. زماني که من به اينجا آمدم، 10 ماه بود حقوقي دريافت نکرده بودند. با مصوبه شرکت ملي نفت ايران توانستيم آنها را در قالب پيمانکار جذب کنيم که اکنون حقوق آنان مطابق ساير پيمانکاران واريز مي شود. در حوزه نيروي انساني توجه خاصي شده است. مسائل و مشکلات آنان را در اولويت قرار داديم و تلاش بيشتري در اين مسير با کمک و همراهي ستاد وزارت نفت خواهد شد. اعتقاد داريم اگر ستاد با ما همراهي نکند، اين امکان پذير نيست که بتوانيم از نيروي انساني رضايتمند و با انگيزه در سازمان استفاده کنيم. سعي کرديم مديران قوي تري را در سازمان حاکم کنيم. به پيمان هاي جاري رسيدگي کرديم. شرح کارها را تغيير داديم که باعث ارتقاي کيفيت و قانونمند شدن نرخ هزينه ها شد. ضوابط و مقررات را بر سازمان حاکم کرديم و اين روند ادامه دارد. مسير اصلي و خط قرمز ما عدول از قوانين و مقررات است. از ديگر فعاليت هاي انجام شده، ساماندهي درخواست هاي سرمايه گذاران بوده که سريع تر مورد رسيدگي قرار گيرد و قانونمند حل شود. در زمينه اراضي که سال ها در اختيار سرمايه گذاران بوده، اما تمايلي به ساخت آن نداشتند، بايد گفت که گاه اين اراضي حدود 10 تا 15 سال بدون اينکه سرمايه گذاران در آن اقدامي انجام دهند، وجود داشت که آنها را تعيين تکليف کرديم و در حال فسخ قرارداد هستيم تا بتوانيم اين فرصت را در اختيار ساير سرمايه گذاران قرار دهيم. در حوزه اچ اس اي به منظور آمادگي بيشتر، چند آماده باش و مانور عملياتي در حوزه پدافند غيرعامل و اچ اس اي انجام شده است، با توجه به سناريوهاي مختلفي که داشتيم، از جمله نشت گاز،عمليات انتحاري و عمليات تروريستي سعي کرديم اين مانورها را براي حفظ و ارتقاي آمادگي در منطقه داشته باشيم. همچنين با هدف صيانت از تاسيسات يک ديوار بتني را در حال احداث داريم که در حوزه امنيت حراست و پدافند غيرعامل است. طول آن 32 کيلومتر است که در حال حاضر 42 درصد آن کار شده است و کار به سرعت در حال انجام است.
دوره گذشته که مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس بودم، بستري براي جبران عقب ماندگي در برداشت از مخزن مشترک با رقيب قطري در مخزن مشترک گازي فراهم شد و در اين مسير اقدام هاي ابتدايي از جمله واگذاري اراضي، تسطيح زمين، هموار کردن محل پالايشگاه ها و... در حال شکل گيري بود که تقريبا انجام شد؛ از آن مقطع تا امروز شاهد افزايش توليد گاز ترش، افزايش برداشت از ميدان مشترک با قطر هستيم که مطابق با اهداف وزارت نفت تجلي يافته و در حال حاضر ميزان برداشت تقريبا هدف نهايي وزارت نفت است و شايد تا آخر امسال بتوانيم به ميزان بيشتري از رقيب قطري در برداشت از مخزن مشترک سبقت بگيريم. با نگاهي آماري در مقايسه با 10 سال قبل، آن مقطع از اين مخزن 250 ميليون مترمکعب گاز برداشت مي شد و اکنون تقريبا به 630 ميليون مترمکعب رسيده است. اين افزايش برداشت و توليد گاز در قالب احداث پالايشگاه ها و بهره برداري از پالايشگاه هاي جديد انجام شده است و خوشبختانه پرونده پارس جنوبي به استثناي فاز 11 سال آينده بسته مي شود. افزون بر اين، افتتاح مجتمع هاي پتروشيمي هم از ديگر تحولات انجام شده دراين منطقه نسبت به گذشته است. همچنين پس از بازپس گيري برخي اراضي به سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس با کمک قوه قضاييه، فاز 2 پتروشيمي ها هم اجرايي شد و چند واحد به بهره برداري رسيد و تعدادي نيز در حال فعاليت است که بايد اعلام کنم تا سال 1399 آخرين پتروشيمي که شروع به کار کرده است، افتتاح خواهد شد.
شرايط کشور با توجه به تحريم ها به شکلي است که حضور سرمايه گذاران خارجي مشکل است؛ ما مشوق هايي در نظر گرفتيم که سرمايه گذاران ايراني براي مشارکت در اين منطقه ترغيب شده اند و اکنون پيشنهادهايي در اين زمينه داريم. با توجه به مزيت ها و امتيازهاي منطقه عسلويه علاقه مند به سرمايه گذاري در اين منطقه هستند. يکي از مهمترين مسائل منطقه، زنجيره نفت، گاز و پتروشيمي است که اين صنايع مرتبط باعث ايجاد پتروشيمي هاي مختلفي شده است که بتوانند هر کدام خوراک ديگري را تامين کنند. اکنون به جايي رسيده ايم که صنايع پايين دستي پتروشيمي در اولويت فعاليت هاي ما قرار دارد و برنامه اين است که در اراضي نزديک فرودگاه خليج فارس-عسلويه- با انتقال شبکه هاي آب، برق، بخار، آب دريا و خوراک جبهه جديدي را در زمينه صنايع پايين دست پتروشيمي از طريق کريدور 200 متري ايجاد کنيم. فکر مي کنم با اين اقدام حدود 50 هزار نفر در اجراي پروژه ها و حدود 10 هزار نفر به صورت ثابت و همچنين 300 تا 400 هزار نفر هم به شکل غير مستقيم مشغول به کار خواهند شد.خوشبختانه براي سرمايه گذاري در پتروشيمي ها استقبال بسيار خوبي شده و در اين مسير علاوه بر شرکت هاي زيرنظر بانک ها، سازمان اجتماعي و شصتا از سوي بخش کاملا خصوصي نيز استقبال شده است. بايد اشاره کنم آن دسته از بخش خصوصي که پيش تر در ساير بخش ها درگير بودند، اکنون به سمت صنعت پتروشيمي گرايش پيدا کردند که نشان مي دهد پتروشيمي از صنايع سودآور است و صادرات آن با وجود تحريم ها در حال انجام است و اکنون صادرات محصولات پتروشيمي از اين منطقه به عنوان يکي از مراکز مهم تامين ارز کشور محسوب مي شود. پيش بيني ما اين است که با ايجاد صنايع پايين دستي هم اقدام مهمي شکل بگيرد.
در دوره جديد که به اينجا آمدم، متوجه شدم نوعي بي اعتمادي در زمينه اشتغال وجود دارد که باعث نارضايتي و حتي تحرک هايي از سوي جامعه محلي مي شود و اين موضوع در دستور کار قرار گرفت. مطالعاتي انجام شد که نتايج گزارش کارشناسان حاکي از ديوار بي اعتمادي در زمينه اشتغال بود؛ از اين رو اجراي ابلاغيه وزير نفت در زمينه اشتغال مبناي اصلي کار ما قرار گرفت که براساس آن شيوه نامه اي هم تنظيم شده بود. با اجراي آن نتايج حاصل شده موجود، آرامش، اميد به آينده و سرزندگي در جامعه محلي است. از زمان اجراي ابلاغيه وزير نفت در دوره اخير تقريبا حدود 60 درصد بيکاران در يک سال اخير فقط در بخش عسلويه جذب شده اند. بنده با توجه به ابلاغيه آقاي زنگنه، اهميت را به نزديکترين شهر به پارس جنوبي دادم. در پارس 2 نيز کنگان در اولويت قرار گرفته است. با توجه به امتياز سايت يک در مقايسه با سايت 2 که دربرگيرنده غالب مجتمع هاي پتروشيمي است، برنامه ريزي ما در حوزه عسلويه، شهرستان جم، کنگان و دير به عنوان اولويت هاي مهم در جذب حداکثري نفرات در اشتغال است.
براساس آمار در يک سال گذشته براي حدود هزار و 564 نفر از نيروهاي بومي اشتغال ايجاد شده است که از اين تعداد حدود 320 نفر در عسلويه جذب کار شدند و اين ميزان 60 درصد بيکاران اين شهرستان است و فکر مي کنم 40 درصد نيروهاي جذب شده به ساير شهرهاي استان اختصاص دارند. به هر حال معتقدم کار بسيار برجسته اي به ثمر رسيده است. ما با توجه به ابلاغيه وزير نفت ديوار بي اعتمادي ميان صنعت نفت و مردم را برداشتيم و اعتمادسازي کرديم. گزارش اين اقدام مهم از سوي آقاي واعظي، رئيس دفتر رئيس جمهور، به رياست جمهوري ارائه شده است که تشکر کردند. گزارش هاي ما به همراه اسامي شاغلان جذب شده به همراه کد ملي و شماره تماس آنهاست و به عبارتي ما راستي آزمايي را هم انجام داديم.
اشاره خوبي داشتيد که تقريبا فعاليت پالايشگاه ها و پتروشيمي ها به پايان رسيده است؛ اما نگاه ما به توانمندسازي جامعه بايد نگاه جديدي باشد؛ از اين رو با توجه به شرايط موجود بررسي شد که اکنون دوره نگهداشت، تعميرات و بهره برداري است و ديگر از حالت پروژه محور خارج شده ايم و بايد نيروها را به شکل مهارتي آماده کنيم که بتوانند از صنايع مستقر در منطقه پشتيباني کنند. براين اساس در حال امضاي قرارداد با سازمان مرکز فني حرفه اي به منظور برگزاري دوره هايي با رويکرد جديد به جوانان جامعه محلي هستيم و در اين راه آموزش هاي تعميرات اساسي در دستور کار قرار مي گيرد. برنامه ما اين است که حداقل طي دو دوره در مقطع زماني دو ساله نيروها را تربيت کنيم تا بتوانيم شمار اشتغال جوانان بومي را افزايش دهيم.
در حوزه مسؤوليت اجتماعي اقدام هاي زيادي انجام شده و اعتماد سازي ميان مردم منطقه و صنعت نفت به وجود آمده که نتيجه تلاش سازمان ها و شرکت هاي محلي و همچنين ستاد وزارت نفت است. ما در حال حاضر در تلاش براي حل مسائل و مشکلات در اين زمينه با کمک وزارت نفت و تشکيل کارگروه هايي هستيم که بخشي از آن برطرف شده و بخشي نيز در حال انجام است. اگر بخواهم جزئي تر به موضوع مسؤوليت اجتماعي بپردازيم، خوشبختانه ماهيانه حدود پنج هزار مترمکعب آب آشاميدني به صورت رايگان به حوزه نزديک يعني شهرستان عسلويه داده مي شود. در حوزه نخبه پروري نيز اين ايده مطرح شد که بايد با ايجاد فرصت هايي زمينه حضور جوانان در دانشگاه هاي خوب کشور را فراهم کرد؛ از اين رو طرح نخبه پروري تعريف شد که با برگزاري کلاس هاي کنکور تلاش کرديم حاصل آن قبولي و حضور جوانان منطقه در دانشگاه هاي دولتي باشد. سال گذشته اين اقدام در 80 درصد استان انجام شد و گزارش ها نتيجه بخش بود. افزون بر آن بررسي هاي ما در منطقه حاکي از رويارويي با معضل خروج از دايره تحصيل بود که بخشي از جوانان از يک سني به بعد به دلايل مختلف از جمله رفت و آمد ترک تحصيل مي کنند. براي حل اين معضل، تلاش کرديم به انتقال دانش آموزان از منزل به مدرسه و بالعکس کمک کنيم . اکنون با يک برنامه مدون در چهار شهرستان سرويس هاي حمل و نقل در حال انجام است. بايد بگويم يکي از شاخص هايي که ما براي توسعه پايدار منطقه در نظر گرفتيم، مساله تحصيلات عاليه و سوادآموزي است. ما نمي توانيم بگوييم اين منطقه را توسعه يافته کرده و توسعه پايدار را براي آن در نظر گرفتيم، اما به مساله تحصيلات جامعه محلي توجهي نداشتيم. افزون بر موارد ياد شده اقدام هاي فرهنگي هم در حال انجام است.
خوشبختانه رياست جمهوري به موضوع آلايندگي در اين منطقه ورود کرد و در اين زمينه ابلاغيه اي به وزارتخانه هاي نفت، بهداشت و همچنين سازمان محيط زيست ارائه شد و براساس جلسات مختلف سازوکاري تعريف شده که بتوانيم آلايندگي را کاهش دهيم و در برخي نقاط آن را به صفر برسانيم. بار مالي براي اين حرکت مهم هم در نظر گرفته شده و براي ارسال به رياست جمهوري در اختيار وزارت نفت قرار گرفته و موضوع از سوي دفتر رياست جمهوري تحت پيگيري است تا با نظارت محيط زيست و قدرت اجرايي وزارت نفت در چند مرحله آلايندگي را به صفر برسانيم. اين طرح با کمک پتروشيمي ها و پالايشگاه ها تهيه و شرح وظايف هر کدام از آنها تعريف شده است. اين بسته پيشنهادي را به وزارت نفت ارسال کرديم تا بار مالي آن تقسيم شود و نتايج آن را در مراحل مختلف اطلاع رساني خواهيم کرد.
بنده اعتقاد دارم که خانواده بايد در کنار کارکنان باشد، يکي از مسائل و مصيبت هايي که در صنعت نفت وجود دارد، طرح هاي اقماري است که خانواده را از هم جدا مي کند؛ بنابراين وقتي مي گوييم شرايط صنعت نفت سخت است و مسؤولان تراز اول وقتي براي کارکنان تصميم گيري مي کنند، حتما اين موارد را در نظر بگيرند که دوري از خانواده، حضور در محيط هاي خطرناک و غيراستاندارد در کنار گازهاي شيميايي و شرايط گرم آب و هوايي مواردي است که ايمني و امنيت آنان را بر هم مي زند. با اين حال، مساله اسکان کارکنان بدون در نظر گرفتن زيرساخت هاي مورد نياز آن در زمينه هاي مختلف آموزشي، فرهنگي، درماني، رفاهي و.. قابل اجرا نيست. اين را به قطعيت مي گويم با توجه به اينکه چندين پروژه از سوي مراکز تحقيقاتي و پژوهشي از جمله مرکز مطالعات انرژي صنعت نفت تهيه شده است؛ همه گزارش ها در شرايط موجود استقرار خانواده ها در نقطه اي مثل عسلويه و کنگان را خالي از اشتباه نمي دانند. چون هنوز زيرساخت هاي لازم براي اين موضوع مهم تهيه نشده است. زيرساخت هاي لازم براي ارائه خدمات پزشکي، درماني، پيشگيري، رفاهي، ورزشي و آموزشي و... وجود ندارد. حتي آن دسته از کارکنان که اکنون به حضور خانواده هايشان در منطقه علاقه مند هستند و مدت ها در نوبت قرار دارند، خانه به آنها ندادند و يا فرزندانشان را به دليل کمبود تعداد مدارس نمي توانند ثبت نام کنند و با محدوديت فضاي آموزشي هم مواجه هستيم. اعتقاد شخصي من اين است که طرح اسکان مي تواند براي خانواده نجات بخش باشد، اما با يک برنامه منسجم و فراهم کردن زيرساخت هاي اوليه و مورد نياز اثربخش خواهد بود. هر کسي در صنعت نفت در اين زمينه آمادگي داشته باشد، با او صحبت مي کنم. چون دو دوره است که در اين منطقه مسؤوليت مي گيرم و مسائل اينجا را به ريز مي دانم.
برنامه تغيير ساختار منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس را در دست داريم که با هدف کوچک سازي آن انجام مي شود و مراحل نهايي را پشت سر مي گذارد. براي تقسيم اراضي، ساختاري تهيه کرديم که قانون و مقررات در آن بيشتر حاکم است و بر اين مبنا در تلاش هستيم توزيع اراضي را به نحو مناسب انجام دهيم. در بخش نيروي انساني سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس نيز بخشي از نيروها (400 نفر) در دوره قبل (از سال 93) بدون هيچ قرارداد و تعهد و پيماني وارد مجموعه شده بودند و حقوقي هم برايشان درنظر گرفته نشده و متاسفانه حتي در سيستم نيروي انساني ثبت نشده بودند. زماني که من به اينجا آمدم، 10 ماه بود حقوقي دريافت نکرده بودند. با مصوبه شرکت ملي نفت ايران توانستيم آنها را در قالب پيمانکار جذب کنيم که اکنون حقوق آنان مطابق ساير پيمانکاران واريز مي شود. در حوزه نيروي انساني توجه خاصي شده است. مسائل و مشکلات آنان را در اولويت قرار داديم و تلاش بيشتري در اين مسير با کمک و همراهي ستاد وزارت نفت خواهد شد. اعتقاد داريم اگر ستاد با ما همراهي نکند، اين امکان پذير نيست که بتوانيم از نيروي انساني رضايتمند و با انگيزه در سازمان استفاده کنيم. سعي کرديم مديران قوي تري را در سازمان حاکم کنيم. به پيمان هاي جاري رسيدگي کرديم. شرح کارها را تغيير داديم که باعث ارتقاي کيفيت و قانونمند شدن نرخ هزينه ها شد. ضوابط و مقررات را بر سازمان حاکم کرديم و اين روند ادامه دارد. مسير اصلي و خط قرمز ما عدول از قوانين و مقررات است. از ديگر فعاليت هاي انجام شده، ساماندهي درخواست هاي سرمايه گذاران بوده که سريع تر مورد رسيدگي قرار گيرد و قانونمند حل شود. در زمينه اراضي که سال ها در اختيار سرمايه گذاران بوده، اما تمايلي به ساخت آن نداشتند، بايد گفت که گاه اين اراضي حدود 10 تا 15 سال بدون اينکه سرمايه گذاران در آن اقدامي انجام دهند، وجود داشت که آنها را تعيين تکليف کرديم و در حال فسخ قرارداد هستيم تا بتوانيم اين فرصت را در اختيار ساير سرمايه گذاران قرار دهيم. در حوزه اچ اس اي به منظور آمادگي بيشتر، چند آماده باش و مانور عملياتي در حوزه پدافند غيرعامل و اچ اس اي انجام شده است، با توجه به سناريوهاي مختلفي که داشتيم، از جمله نشت گاز،عمليات انتحاري و عمليات تروريستي سعي کرديم اين مانورها را براي حفظ و ارتقاي آمادگي در منطقه داشته باشيم. همچنين با هدف صيانت از تاسيسات يک ديوار بتني را در حال احداث داريم که در حوزه امنيت حراست و پدافند غيرعامل است. طول آن 32 کيلومتر است که در حال حاضر 42 درصد آن کار شده است و کار به سرعت در حال انجام است.
گفت و گوي «مشعل» با مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران
سميه راهپيما - پژوهش، نقشي کليدي و مهم در توسعه سازمان ها دارد و دستيابي به توسعه همه جانبه، بدون بهره گيري مناسب از يافته هاي پژوهشي، ميسر نخواهد شد، ضمن اينکه پژوهش در توسعه پايدار را مي توان نيروي محرک توسعه در تمامي حوزه ها به حساب آورد. پژوهش، نوآوري و فناوري در سازمان، يکي از عناصري است که همواره آينده فعاليت يک سازمان را تضمين مي کند. هر صنعتي براي حرکت به سمت خودکفايي، نيازمند تلاش بي وقفه در راه پژوهش و فناوري است. شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران در کنار سه شرکت اصلي صنعت نفت، برنامه هايي با هدف پيشبرد اهداف پژوهش و فناوري دارد. براي جويا شدن از اين اقدام ها با محمد رضايي، مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران به گفت و گو نشسته ايم که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
مطالعات و اقدام هاي پژوهش و فناوري شرکت هاي پخش فراورده هاي نفتي ايران، خطوط لوله و مخابرات و ملي مهندسي را به همراه 10 پالايشگاه بررسي مي کنيم. تحقيقات کلان در شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران انجام مي شود و تحقيقات تخصصي تر نيز در داخل شرکت ها و پالايشگاه ها مورد بررسي قرار مي گيرد. مهندس زنگنه، وزير نفت جايگاه ويژه اي براي دانشگاه ها، دانشجويان و فعاليت هاي پژوهشي قائل هستند. در اين ميان پيشبرد يکسري از فناوري ها به دانشگاه ها و برخي ديگر نيز در حوزه هاي بالادست و پايين دست پالايشگاه ها سپرده شده است. پنج انستيتو در دانشگاه ها مرتبط با شرکت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي، کارهاي پژوهشي انجام مي دهند که يکي از آنها انستيتوي CCR است و مسووليت آن را دانشگاه اميرکبير به عهده دارد. انستيتوي ديگر به آپ گريدينگ، ته مانده هاي برج تقطير اختصاص دارد که شامل فرايندهاي مختلف مانند RFCC، FCC و... مي شود که مسووليت اين انستيتو به عهده دانشگاه تهران است.انستيتوي سوم نيز هايدرو کرکينگ (شکست هيدروژني) است و از سوي دانشگاه صنعتي اصفهان اداره مي شود. انستيتوي هيدروتريتينگ (تصفيه هيدروژني) را نيز داريم که مسووليت آن به عهده دانشگاه صنعتي شريف است. انستيتوي پنجم نيز آيزومريزيشن است که زير نظر دانشگاه شيراز اداره مي شود. در کل هدف از اين انستيتوها، دنبال کردن دانش فني مرتبط با کاتاليست مورد نياز صنعت نفت است.
در زمينه پژوهش و فناوري کارهاي مختلفي انجام داده ايم، به طوري که سال گذشته قرارداد توليد و صنعتي سازي جاذب هاي نانوکربن مخازن گازي با هدف افزايش ضريب ايمني و کاهش هزينه مخازن خودروهاي گازسوز بين شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي و پژوهشگاه صنعت نفت امضا شد.براساس اين قرارداد، نانوجاذب هايي که توانايي جذب گاز طبيعي را دارند، توسعه خواهند يافت که با قرار گرفتن در مخازن سي ان جي، فشار مخزن تا 30 بار کاهش مي يابد که علاوه بر کاهش هزينه ها، استفاده از فناوري را به نحو قابل ملاحظه اي تسهيل خواهد کرد. با اين روش مي توان روي طراحي مخازن سي ان جي تغييراتي داد و آن را در قسمت هاي مختلف خودرو جاسازي کرد. صحبت هاي زيادي درباره آلودگي هوا و علل آن مطرح مي شود . پارامترهاي آلودگي هوا به سوخت بازنمي گردد. اگر ميزان SOX بالا باشد، يعني سوخت آلوده است؛ اما در آلوده ترين روزها ي سال ميانگين آن پايين بوده و به اين معناست که سوخت توليدي، سولفور ندارد. پس دليل آلودگي هوا را بايد در جاي ديگري جست و جو کرد. بهتر است به پژوهش کاربردي و اقتصادي نگاه شود. ما نمي دانيم ظرفيت احتراق در شهرها چقدر است. احتراق ذاتا يک فرايند آلوده کننده است و با بهترين ماشين هم آلودگي ايجاد مي شود. بايد تحقيقي صورت گيرد تا ظرفيت سوخت تهران با توجه به اقليم آن محاسبه شود. دانشگاهيان و شرکت هاي دانش بنيان مي توانند ظرفيت احتراق سوخت در شهرها را بررسي کنند. زماني که اين ميزان مشخص شد، مي توان گفت که در ايجاد آلودگي؛ ماشين، مراکز صنعتي، خانگي و ... چه سهمي دارند و در مرحله بعد بايد براي رفع آن برنامه ريزي کرد.
کاربردي کردن پژوهش، يکي از نکات اساسي در پژوهش صنعت نفت است که آن را دنبال مي کنيم. بايد چرخ صنعت را به چرخ پژوهش گره بزنيم. همه جاي دنيا پژوهش و فناوري، پيشران صنعت است. متاسفانه اين روند را در صنعت نفت شاهد نيستيم که براي دستيابي به آن، بهتر است تحقيق و توسعه همسو با هم پيش بروند. کاتاليست، يکي از نيازهاي اساسي در صنعت نفت به شمار مي رود، از اين رو در فاز نخست انستيتوهايي که ذکر شد، کار مطالعاتي آنها به اتمام رسيده و در شروع فاز دوم با ساخت کاتاليست هاي مورد نياز واحدها، توانستيم از خروج ارز جلوگيري کنيم. دستيابي به کاتاليست را در اين نقطه نبايد متوقف کنيم؛ بلکه بايد براي به روزرساني آن، کارهاي پژوهشي را ادامه دهيم تا بتوانيم از کاتاليست هاي داخلي بهتري در صنعت نفت استفاده کنيم. بخش پژوهش و فناوري شرکت هاي بزرگ توليدکننده کاتاليست در سطح جهاني به طور پيوسته فعاليت و کاتاليست هاي نسل جديد وارد عرصه صنعت مي کنند. صنعت کاتاليستي بايد پويا باشد و اين پويايي در شرايطي محقق مي شود که نگوييم توليد کرديم و نياز به تحقيقات بيشتر نداريم. گردش مالي در اقتصاد، موضوعي است که همه را به خود جذب مي کند. کاتاليست نيز گردش مالي زيادي دارد و از خروج ارز جلوگيري مي کند. اين پله اول باعث مي شود پژوهش جان بگيرد و در پژوهشگران اعتماد به نفس ايجاد شود.
در واحدهاي مختلف پالايشگاه ها کاتاليست داريم. واحد CCR از سوي پالايشگاه ستاره خليج فارس مورد استفاده قرار گرفته و بنزين توليد مي کند. کاتاليست واحدFCC نيز توليد داخل آن بزودي به بهره برداري خواهد رسيد. کاتاليست واحد آيزومريزيشن و هيدروتريتينگ نيز توليد داخل شده و برخي پالايشگاه ها از اين کاتاليست ها استفاده مي کنند. کاتاليست هاي RCD، FCC و RFCC هنوز به مرحله استفاده صنعتي داخلي نرسيده اند. بر اساس تفاهمنامه اي که ميان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران، معاونت علم و فناوري رياست جمهوري و يک شرکت دانش بنيان انجام شده، ساخت کاتاليست FCC وRFCC در مراحل پاياني قرار دارد و تا پايان سال به صورت تجاري توليد و در پالايشگاه هاي اراک و آبادان مورد استفاده قرار مي گيرند. ساخت کاتاليست هاي RCD و هايدرو کرکينگ را نيز بعد از اين پروژه ها خواهيم داشت.
در بحث ديسپچينگ فراورده هاي نفتي و هوشمندسازي جايگاه هاي سوخت، توزيع فراورده هاي نفتي ، نفت سفيد و ال پي جي با شرکت هاي دانش بنيان مختلفي مذاکره کرده ايم، ضمن آنکه در برنامه داريم از فناوري هاي نو و حوزه آي تي در شرکت هاي پژوهش و فناوري استفاده کنيم. با اين روش مي توان فراورده هاي خود را به صورت هوشمند توزيع کرد؛ ضمن اينکه از قاچاق فراورده هاي نفتي جلوگيري مي شود و اشتغالزايي در شرکت هاي دانش بنيان را به همراه دارد.
به اعتقاد من اکنون وضعيت اعتماد به شرکت هاي دانش بنيان، نه خيلي ايده آل و نه خيلي اسفناک است. شرکت هاي دانش بنيان در حال بلوغ هستند. خودشان توقعي ندارند که مهمترين مساله صنعت نفت را به آنها ارجاع دهيم. پله اول براي رشد شرکت هاي دانش بنيان، اين است که آنها را در کارهاي مهم دخيل کنيم، حتي اگر به صورت مشارکتي با شرکت هاي بزرگ داراي فناوري هاي جديد باشد.وزير نفت هر چهارشنبه با مديران پژوهش و فناري چهار شرکت اصلي و معاونت پژوهش و فناوري وزارت نفت جلسه دارد. اين نشان از اعتماد ايشان به شرکت هاي دانش بنيان است و صنعت نفت مي خواهد از ظرفيت اين شرکت ها استفاده کند؛ اما ارجاع کار بايد با دقت و مهندسي صورت گيرد تا بتوانيم به رشد و شکوفايي صنعت نفت و شرکت هاي دانش بنيان دست يابيم.
اکنون پژوهش و فناوري در صنعت در اولويت نيست و اگر واحدي به قطعه نياز داشت، آن را خريداري مي کند. اينکه بتوانيم هم پژوهشگران را راضي نگه داريم و کار اقتصادي، صنعتي و عملي انجام دهيم و هم نيروهاي عملياتي را راضي کنيم که پژوهشگران مي توانند اين کار را انجام دهند، مهم ترين و سخت ترين بخش کار پژوهش است.
هرچه به پژوهش بيشتر پرداخته شود، شاهد رشد بيشتر آن خواهيم بود. پژوهش در دست جوانان است و نخستين تاثير پژوهش در بين شرکت هاي دانش بنيان، سوق دادن جوانان به سمت نوآوري است. اين روند در رشد اقتصادي، کاهش نرخ بيکاري و کاهش مهاجرت نخبگان نيز تاثيرگذار است. اگر به پژوهش، به عنوان کاري تزييني نگاه کنيم، ضرر کرده ايم. وقتي پژوهشگر مي بيند که کار آنها خروجي ندارد و تنها يک قرارداد بوده، آن کار تحقيقاتي به دلش نمي نشيند؛ اما زماني که پژوهش عملي شود، پژوهشگر براي کارهاي مهم تر انگيزه مي گيرد. در مديريت پژوهش و فناوري شرکت ملي پالايش و پخش فراروده هاي نفتي ايران به دنبال آن هستيم تا پروژه هايي را شناسايي و تعريف کنيم که بدانيم شرکت هاي دانش بنيان و دانشگاه ها قابليت حل آن را دارند؛ پروژه هايي که موثر باشد يا به سمت حل مساله برود. تاکنون در زمينه پژوهش و فناوري خوب عمل کرده ايم و مشکلات صنعت را به شرکت هاي دانش بنيان ارجاع داده ايم. اميدواريم سال آينده نيز نتايج خوبي از شرکت هاي دانش بنيان و انستيتوها دريافت کنيم.
پاي درد دل شرکت هاي کاتاليستي با مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي
مشعل کاتاليست ها؛ موادي شيميايي، مفيد و البته گران و راهبردي هستند و با آنکه چند دهه از تولدشان در صنعت و به خصوص صنعت نفت نمي گذرد، اما به بخشي جدايي ناپذير از صنعت تبديل شده اند. رشد و خودکفايي و تحولات در بازار کاتاليست ها جذاب و چشمگير بوده است و همين رشد روزافزون باعث شده تا سرمايه گذاران مختلفي براي ورود به اين بازار و گرفتن بخشي از آن رقابت هايي جدي داشته باشند.
آنطور که معاون وزير نفت در امور پتروشيمي مي گويد، ارزش فروش انواع کاتاليست هاي مصرفي در دنيا هم اکنون سالانه 33.5 ميليارد دلار است که سهم کاتاليست هاي پتروشيمي و پالايش از اين ميزان 54 درصد معادل 18 ميليارد دلار است، اما سهم ايران از اين رقم سالانه تنها 2.2 درصد يعني 400 ميليون دلار است. اگر چه اين رقم قابل توجه نيست، اما حرکت شتابنده بازار و فناوري و به ويژه اهتمام صنعت و بخش خصوصي به سمت اين بازار، افزايش سهم را نويد مي دهد. اگرچه اين بازار مهم چندان بزرگ نيست، اما حدود 18 شرکتي که در اين حوزه فعال هستند، با وجود سختي ها و ناملايمات در همکاري و همراهي با شرکت ملي صنايع پتروشيمي و زيرمجموعه فعالش يعني شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي توانسته اند از بين حدود 40 گروه کاتاليستي، از مرز توليد 16 کاتاليست بگذرند و سراغ گروه هاي سخت و حساس تر کاتاليست ها بروند و قرار است تا سال 1400، 9 گروه کاتاليستي ديگر هم وارد چرخه توليد شوند.
آنچه بيش از همه شرکت هاي کاتاليستي در اين شرايط سخت پيشروي در جنگ اقتصادي برايشان اهميت دارد و نياز دارند تا برايشان اندکي مسير باز شود، چه مواردي هستند. اين شرکت هاي کاتاليستي که تقريبا همه آنها جزو شرکت هاي نوآور و دانش بنيان دسته بندي مي شوند، با معاون وزير نفت در امور پتروشيمي ديدار کردند و نشستي صميمي داشتند. نشستي که براي اولين بار مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي، ميزبان شرکت هاي کاتاليستي خصوصي سرمايه گذار و مستقل از دولتي ها بود و به حرف ها و درد دل هاي آنها گوش داد.
در ميان درخواست هايي که شرکت هاي کاتاليستي مطرح کردند، چندين مورد بيشترين فراواني را دارد. مواردي همچون تاکيد به شرکت هاي پتروشيمي و زيرمجموعه هاي آنان تا در صورت توليد کاتاليست ها در داخل خريد خود را از اين شرکت ها انجام دهند و به دنبال راه آسان و ثبت سفارش خارجي با هزينه بالاتر نباشند. آنها قبول دارند که استفاده از محصولي جديد در مجموعه پتروشيمي ريسک بالايي دارد، اما وقتي شرکتي يکباره 100 تن سفارش خارجي مي دهد، در واقع شرايط بازار را براي شرکت هاي داخلي سخت مي کند.
به عنوان نمونه درخواست اصلي شجاعي زاده، مديرعامل يکي از شرکت هاي توليدکننده اين است که الزام يا تاکيدي براي مديران عامل شرکت هاي پتروشيمي وجود داشته باشد و به مرور فرهنگ خريد داخل به آنها گوشزد شود. او مي گويد درست است که الزام قانوني براي اين خريد وجود ندارد، اما مي توان فشار مديريتي را در اين مورد در نظر گرفت و از آنها خواست تا از صنايع داخلي حمايت کنند.
کريمي، يکي ديگر از مديران عامل شرکت هاي خصوصي داخلي نيز مي گويد: حالا ديگر تمام شرکت هاي پتروشيمي ها، پالايشگاه ها و صنايع فولاد به ما اعتماد کرده اند، اما هنوز هم در در تامين مواد اوليه مشکل داريم. او مي گويد: تهيه سيمان نسوز و انواع آلومينا يکي از مشکلات شرکت هاي کاتاليستي است که توليداتي شبيه به ما دارند. اگر از سوي NPC شرايطي فراهم شود که دسترسي ما به مواد اوليه را راحت تر کنند، بهترين کمک براي ما خواهد بود. او مي گويد کاتاليست توليدي اين شرکت کاتاليستي خاص است که مواد اوليه مصرفي خاص هم مي طلبد و به همين دليل، تامين مواد اوليه به سختي انجام مي شود.
او با توجه به سابقه فعاليت شرکت هاي کاتاليستي مي گويد که ديگر تابوي توليد کاتاليست در کشور شکسته است؛ زماني شرکت هاي توليدي کاتاليست و شرکت هاي پتروشيمي و پالايشگاهي و فولاد با ترس و لرز و اکراه به اين سمت مي رفتند، اما حالا در بخش توليد و مصرف به حدي از اطمينان و بلوغ و دانش رسيده اند که کار را راحت مي کند.
مهدي سقفي، نماينده يکي از شرکت هاي توليدکننده نيز درباره اين موضوع مي گويد که رقابت بين شرکت هاي کاتاليستي ممکن است آنها را از اهداف دور کند و يا باعث به هدر رفتن سرمايه و انرژي شود و مي افزايد: با توجه به هزينه هاي کارهاي تحقيقاتي اگر براي توليد و ساخت ماشين آلات و محصولات اطلاع رساني شود، ديگر شرکت ها مي دانند بايد روي چه محصولات ديگري فعاليت کنند و روند رقابت ها مشخص مي شود.
حسيني انيسي، يکي ديگر از نمايندگان شرکت هاي ايراني نيز همانند ساير همکارانش از مشکلات در خريد محصولات صحبت مي کند. او مي گويد: محصولاتمان در حال حاضر در پتروشيمي آريا ساسول و انرژي پارس و مارون استفاده مي شود ولي هنوز بسياري از پتروشيمي ها اصرار دارند از محصولات خارجي استفاده کنند. او مي گويد: اگر براي شرکت هاي کاتاليستي داخلي امتياز خاصي قائل شوند، شرايط براي فروش محصولات بهتر خواهد شد.
امير وفايي در تکميل اين موضوع مي گويد: بايد سياست گذاري کلان و در سطح بالايي وجود داشته باشد تا از حرکت هاي موازي شرکت هاي کاتاليستي جلوگيري کند. شرکت هاي مختلفي با توانمندي هاي مختلف فعال هستند، اما تمرکزي روي توليد و تقسيم کار نداريم و گاهي شرکت ها در رقابت با هم توليدات تکراري دارند و انرژي و هزينه تلف مي شود.
خانم عسگري که از سال 83 فعال است در تکميل مشکلاتي که در مورد بازار فروش وجود دارد، مي گويد: مدتهاست که ديگر قراردادهاي طولاني مدت نداريم و بيشتر شرکت ها مواد اوليه مورد نياز را وارد کشور کرده اند و اگر مواد اوليه کم بياورند، ممکن است به ما رجوع کنند؛ در حالي که قبلا قرارداد طولاني مدت با حجم بالا داشتيم و مي توانستيم برنامه ريزي داشته باشيم.
يکي ديگر از مشکلات مشابه در مورد اين شرکت ها هم مسائلي در ارتباط با تامين منابع مالي بود. بيشتر اين شرکت ها تاکيد داشتند که براي تهيه LC به کمک نياز دارند چرا که بانک ها همکاري لازم را نمي کنند و وثيقه هاي سنگين از توليد کننده داخلي مي خواهند در حالي که خريد از شرکت هاي خارجي سختي هاي خريد از داخل را ندارد.
جليل سبحاني، مديرعامل هلدينگ HNT که تعداد زيادي از شرکت هاي دانش بنيان را زيرمجموعه خود دارد، در تکميل اين شرايط تامين مالي مي گويد: شرکت هاي پتروشيمي بعد از برجام براي شرکت هاي خارجي و سفارش هايشان تنها با يک گارانتي و بدون اينکه تضميني براي دادن کالا يا برگشت پول داشته باشند، خريدهايشان را انجام دادند و هنوز هم همين روند ادامه دارد اما براي شرکت هاي داخلي چندين مدل تضامين محکم و سخت، حسن انجام کار و... را مي خواهند و اين اجحافي در مورد سازندگان داخلي است.
او مي گويد: اگر مجموعه صنعت پتروشيمي و شرکت هاي فعال در آن، شرکت هاي کاتاليستي را قبول دارند، پس بايد همکاري کنندو مي افزايد: در اين سال ها هيچ شرکت توليد کننده کاتاليست پتروشيمي و پالايشگاهي يا فولادي عملکرد ناقص يا بدقولي نداشته است و عملکردها همواره خوب و به موقع بوده است و به همين دليل ما از مسؤولان مرتبط مي خواهيم مراعات بيشتري براي ما داشته باشند؛ يعني اگر سفارشي با ما برخورد نمي شود، حداقل کمتر از خارجي ها هم با ما برخورد نکنند.
در اين جلسه همچنين نماينده شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي هم به عنوان مجموعه اي همراه و همکار با شرکت هاي کاتاليستي درباره زمينه هاي همکاري با شرکت هاي کاتاليستي توضيحاتي ارائه کرد. او با اعلام اينکه طرحهاي اولويت دار پژوهشي که براي NPC-RT تعريف شده است، در هفت حوزه الفين، متانول، PVM، توليد الفين هاي سبک از متانول، پلي پروپيلن، پلي اتيلن و آمونياک است و از سال 84 تا 97 بيش از 250 اختراع در زمينه هاي مختلف دانش فني و کاتاليست در کشور ثبت شده که قابل عرضه به همه شرکت ها خواهد بود.
اما شايد حرف هاي مهم و نگراني هاي ديگر شرکت هاي کاتاليستي را سيد علي ميرمحمدي، دبير انجمن توليدکنندگان کاتاليست ايران در اين نشست گفت. او با اشاره به بي توجهي هايي که در گذشته در سطوح بالاي مديريتي در مورد کاتاليست ها و شرکت هاي کاتاليستي وجود داشته مي گويد: با سختي بسيار نامه براي توليد 30 تا 35 کاتاليست را از هيات وزيران گرفته ايم، اما معاون قبلي وزير نفت نامه نوشت که محدوديت قائل شوند، اما در اين دوره اين جلسه برگزار شد و شاهد همکاريهاي خوبي هستيم و شما هم قول مساعدت و همکاري داده ايد و ما اين قول را به فال نيک مي گيريم.
او گفت که با توجه به برنامه جهش دوم و سوم صنعت پتروشيمي و قانون برنامه ششم که سهم قابل توجهي براي صنعت پتروشيمي قائل شده است، به همه توليدکنندگان کاتاليستي اعلام کرده ايم که خودشان را براي 1400 و بعد از آن آماده کنند. از سال 1379 که با مخالفت هاي بسيار، توليد کاتاليست را شروع کرديم، بسياري به ما مي خنديدند و مي گفتند شما برويد پيچ بسازيد. اما ما اين کار را با کمک بخش خصوصي و دانشگاه ها ادامه داديم و با همين دو امروز در اين عرصه پيشرو هستيم.
او با اعلام اينکه در حال حاضر شرکت هاي داخلي 100 مدل کاتاليست با 120 هزار تن ظرفيت در بخش هاي کاتاليست هاي پتروشيمي، پالايشي، فولاد و البته خودرو توليد مي کنند، تصريح مي کند: بايد روي باور ايراني کار کنيم؛ چرا هنوز روي کاتاليستي که 10 سال است توليد مي شود و هيچ خطايي نداشته با شک نگاه و خريد مي شود؟ گاهي مناقصه ها دو سال طول مي کشد و در اين فاصله شرکت خارجي اروپايي چند مدل جديد از آن کاتاليست را عرضه مي کند. اگر قرار است اين صنعت توسعه داشته باشد، بايد به ما کمک شود.
دبير انجمن توليدکنندگان کاتاليست ايران با اشاره به قانون حمايت از توليد داخل مي گويد: قانون جديد و خوبي است و ما اميدواريم که شرکت ها را براي خريد داخل و حمايت از شرکت هاي دانش بنيان حمايت کنند. اما در کنار آن لازم است تا فرهنگ خريد خارج را به ساخت داخل تغيير دهيم؛ اگر اين حمايت نباشد و خريد از اين شرکت هاي کاتاليستي با وجود کيفيت و تلاششان صورت نگيرد، بدانيد که اينها هم مثل بسياري از صنايع متوقف مي شوند و زمينه براي بيکاري فراهم مي شود. نياز است که جسارتي براي اين عرصه وجود داشته باشد تا اين محصولات در صنعت مورد استفاده قرار گيرد.او پيشنهاد مي دهد که در کنار زنجيره مهندسي پروژه، تدارکات و پژوهش، زنجيره مهندسي ساخت هم در مجتمع هاي پتروشيمي شکل بگيرد و در توضيح بيشتر مي گويد: در حال حاضر بخش ساخت بايد بيشتر حمايت شود و مهندسي ساخت را نهادينه کنيم؛ وقتي اين بخش فعال شود، ديگر مجتمع ها اجازه ندارند با يک دستور به تدارکات، دستور خريد از خارج بدهند. ميرمحمدي در عين حال تاکيد مي کند که لازم است مديران بالادستي پتروشيمي و مديران عامل شرکت ها از شرکت هاي توليدکننده کاتاليست بازديد کنند چرا که مي دانيم هنوز بسياري از آنها حتي نمي دانند چه نمونه هايي از کاتاليست ها در داخل توليد مي شود.
بهزاد محمدي، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي، تاکيد کرد که مديران شرکت هاي پتروشيمي بايد ريسک استفاده از توان داخلي را بپذيرند و شرکت ملي صنايع پتروشيمي تا حد امکان از توليدکنندگان حمايت و همراهي داشته باشد.
بهزاد محمدي به شرکت ها يادآور مي شود که رقيب آنها نيستند و شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي به عنوان زيرمجموعه شرکت ملي صنايع پتروشيمي با همه امکاناتش در خدمت شماست و اين راهبردي است که در شرکت ملي صنايع پتروشيمي پياده سازي و بر آن تأکيد مي شود و وظيفه ما زمينه سازي براي توسعه صنعت کاتاليست در کشور است.
درس آموزي از حوادث
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است، از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود. همانطور که مي دانيد، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، مي تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن مي تواند باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت شود. با بهره مندي از نکات «درس آموزي از حوادث»، مي توان از نوع وقايع ناخواسته تشديد کننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که مي تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي «درس آموزي از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بر دارد. در ادامه، درس آموزي از آتش سوزي ناحيه نشت بند مخزن نفت خام در يکي از مناطق عملياتي را مي خوانيد:
به مخازني گفته مي شود که سقف آنها به طور مستقيم بالاي محصول حرکت مي کند. دو نوع مخزن سقف شناور وجود دارد: سقف شناور داخلي (Internal floating roof) مخازني هستند که سقف روي محصول حرکت مي کند و همچنين يک سقف ثابت دارد. سقف خارجي (External Floating roof) مخازني هستند که سقف روي محصول شناور است و بالاي سقف در تماس با اتمسفر است و سقف ثابتي ندارد. يکي از خطرات عمده در ارتباط با مخازن سقف شناور، حريق ناشي از صاعقه است. دو علت عمده در ارتباط با حريق هاي صاعقه وجود دارد. نخستين علت برخورد مستقيم و دومين دليل اثراتي نظير تخليه بار بسته Bound charge، پالس الکترومغناطيس، پالس الکترواستاتيک و جريانات زمين است. بخارهاي قابل اشتعال بر اثر برخورد گرما يا کانال ممکن است، آتش بگيرد. Rim seal يک مخزن سقف شناور محتمل ترين مکان براي اشتعال در يک صاعقه است. شير تخليه مخزن نيز مکان احتمالي براي اشتعال به شمار مي رود.
بر اساس هشدار دريافتي از سيستم آشکار ساز حرارتي (LHD-Linear Heat Detector) يکي از مخازن بر اثر برخورد مستقيم صاعقه در ناحيه محفظه Seal و مقاطع مختلف در پيرامون محفظه دچار حريق مي شود. با توجه به در سرويس قرار نگرفتن سيستم اتوماتيک تزريق فوم مخزن، تيم هاي آتش نشاني در بالاي مخزن مستقر شده و پاشش فوم روي سقف آغاز مي شود. همزمان ضمن تلاش براي رفع عيب سيستم تزريق فوم، سيستم مذکور 10 دقيقه بعد در سرويس قرار گرفته و تزريق فوم در محفظه Seal با سرعت بيشتر انجام مي شود. همزمان سيستم خنک کننده ديواره مخزن نيز در سرويس قرار مي گيرد. در نهايت آتش در ساعت 7:25 صبح کنترل مي شود.
تخليه جريان هاي منتج از صاعقه (برخورد مستقيم يا مجاور) منجر به وقوع جرقه در محفظه Seal مخزن سقف شناور شده و با توجه به حضور اتمسفر قابل اشتعال، حريق در محفظه Seal ايجاد شده است.
نبود سيستم صاعقه گير براي جلوگيري از برخورد صاعقه با مخازن
کار نکردن صحيح سيستم شانت (Shunt) به منظور هم پتانسيل سازي ديواره و سقف شناور مخزن و تخليه الکتريسيته ساکن جمع شده روي سقف شناور
نقص و پارگي نشت بند (Ream Seal) و نشت مواد قابل اشتعال و رسيدن به حد قابل اشتعال
در سرويس نبودن سيستم هاي تشخيص، اعلام و اطفاي حريق مخازن از قبيل تزريق فوم و سيستم خنک کننده مخزن
انجام نشدن بازرسي هاي ايمني و فني براي پايش سيستم هاي حفاظتي و سيستم هاي تشخيص، اعلام و اطفاي حريق روي مخازن
نبود برنامه ريزي مناسب به منظور حفظ، نگهداشت و تعميرات پيشگيرانه (PM) از سوي اداره تعميرات
نبود ارزيابي ريسک و مشخص نبودن فرسودگي هاي نشت بند، شانت مخازن و...
انجام شدن بازرسي هاي فني از قسمت هاي نشت بند و شانت هاي مخازن به منظور حصول اطمينان از کارآيي مناسب آن
نبود نظارت و پايش مستمر مسؤولان بهره برداري در خصوص اطمينان از صحت عملکرد سيستم هاي مخازن
اقدام هاي کنترلي موجود سيستم اتوماتيک تزريق فوم
نصب سيستم هاي صاعقه گير فعال (Active) روي مخازن، براي پيشگيري از حريق مخازن توصيه شده است. بر اساس تحقيقات (API 545) در صورتي که يک فاصله بين درز بندي و ديوار مخزن در برخورد صاعقه وجود داشته باشد، ممکن است شانت ها، بارشي از جرقه ها را در برخورد با صاعقه ايجاد کنند و در صورت وجود مخلوط قابل اشتعال، حريق مخزن رخ بدهد.
برنامه ريزي مناسب براي پايش و بازرسي فني و ايمني مداوم سيستم هاي حفاظتي، سيستم هاي تشخيص، اعلام و اطفاي حريق روي مخازن و نگهداري آنها
برنامه ريزي مناسب براي سيستم هاي حفاظتي، سيستم هاي تشخيص، اعلام و اطفاي حريق روي مخازن
بازرسي تمامي مخازن به منظور حصول اطمينان از سالم بودن نشت بندي و سيستم شانت(Shunt) مخازن. اين بازرسي به دو صورت انجام مي شود:
1. بازديد و پايش براي اندازه گيري بخارهاي قابل اشتعال از سقف مخزن (ناحيه نشت بند) به منظور پيشگيري از حريق احتمالي، بويژه در روزهايي که شرايط نامساعد جوي گزارش شده است.
2. آموزش اطفاي حريق مناسب به آتش نشان ها
بازرسي و نگهداشت يکي از ارکان اصلي در پيشگيري از حوادث است.
تهدید فراروی صنایع نفت و گاز در سال 2020
در سال 2019 میلادی، رشد تقاضای نفت در پایین ترین حد از سال 2011 میلادی تا کنون بوده است، زیرا ضعف رشد اقتصاد جهانی و جنگ تجاری آمریکا و چین، بر همه اقتصادهای جهان، از جمله خوش اشتهاترین خریداران نفت جهان، یعنی چین و هند، تأثیر منفی گذاشت.مرحله نخست توافق تجاری آمریکا و چین گامی در جهت کاهش تنش در اختلاف تجاری دو کشور است و می تواند به بهبود دورنمای تقاضای نفت در سال 2020 میلادی کمک کند. تقریبا همه پیش بینی کنندگان و تحلیلگران انتظار دارند رشد تقاضای نفت در سال آینده میلادی شتاب بیشتری نسبت به سطح پایین امسال داشته باشد. مؤسسه وودمکنزی پیش بینی می کند به لطف مقررات جدید سوخت کشتی ها در چین تقاضای ان جی ال برای خوراک پتروشیمی ها در آمریکا، رشد تقاضای نفت از 600 هزار بشکه در سال 2019 میلادی به یک میلیون و 350 هزار بشکه در سال 2020 میلادی می رسد.با این همه، آژانس بین المللی انرژی همچنان انتظار دارد به ویژه در نیمه نخست سال 2020 میلادی و با وجود کاهش تولید نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش در سه ماه نخست این سال و وعده عربستان برای کاهش تولید فراتر از سهمیه، بازار نفت با عرضه مازاد رو به رو باشد.طبق اعلام وودمکنزی، اگر رشد تقاضای نفت در سال 2020 میلادی دوباره ناامیدکننده باشد، اوپک و متحدانش با چالشی جدی برای بازگرداندن توازن به بازار رو به رو می شوند.
اگر یک نامزد دموکرات بتواند دونالد ترامپ را در انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 میلادی شکست دهد، افزون بر کاهش اکتشاف و تولید نفت آمریکا، ممکن است درباره سیاست های جهانی آمریکا نیز بازنگری انجام دهد که می تواند تأثیر شدیدی بر صنعت انرژی و بازارها داشته باشد.برای نمونه، تحریم های کنونی ضد ایران و ونزوئلا عرضه نفت جهان را حدود دو میلیون بشکه در روز کم می کنند، بنا بر این اگر یک رئیس جمهور دموکرات تصمیم بگیرد در سیاست های کنونی آمریکا در برابر تحریم ها و توافق هسته ای با ایران بازنگری کند، ممکن است بازار ناگهان با عرضه مازاد بسیار بیشتری نسبت به اکنون رو به رو شود.الیزابت وارن و برنی سندرز، دو نفر از گزینه های پیشتاز برای کسب نامزدی حزب دموکرات آمریکا، وعده داده اند که عملیات شکست هیدرولیک (برای تولید نفت شیل) را ممنوع کنند و این یک تقابل جدی با صنعت نفت آمریکا و حتی برخی فرمانداران دموکرات در برخی ایالت های نفت خیز در غرب آمریکاست.با این همه، طبق اعلام مؤسسه وودمکنزی، بعید است یک رئیس جمهور بتواند به تنهایی مقرراتی وضع کند که شکست هیدرولیک در آمریکا را دچار وقفه کند.
پس از سال پر فراز و نشيب 2019 ميلادي که در آن رشد تقاضاي نفت به پايين ترين حد در چند سال اخير رسيد و سرمايه گذاران درباره عملکرد سهام نفت و گاز دچار ترديد شدند، بخش انرژي با سال 2020 ميلادي و مجموعه اي از خطرها در آن رو به رو مي شود که مي تواند فضاي رواني صنعت نفت و اميدواري سرمايه گذاران به سهام شرکت هاي نفتي را بدتر کند.
به گزارش پايگاه خبري اويل پرايس، سيمون فلورز، کارشناس مؤسسه مشاوره وود مکنزي، اعلام کرد: رشد ضعيف تقاضاي نفت، احتمال تغيير در سياست گذاري آمريکا در داخل و خارج از اين کشور پس از انتخابات رياست جمهوري، استمرار فشار به صنعت نفت براي توجه به تغيير آب و هواي زمين، نبود اطمينان به شرکت هاي انرژي در بازار سهام و تأمين ناکافي منابع مالي براي پروژه هاي گاز طبيعي، پنج تهديد مهم فراروي بخش انرژي در سال آينده ميلادي هستند.
فلورز گفت که اصلاحات زیست محیطی اتحادیه اروپا می توانند موجب پذیرش جهانی مالیات بر مالیات کربن و تعرفه هایی برای حمایت از کالاهای اتحادیه اروپایی در برابر واردات کالاهایی با آلودگی کربنی بالا شوند. طبق اصلاحات یاد شده، اتحادیه اروپا متعهد می شود آلودگی کربنی را تا سال 2030 میلادی حداقل 50 درصد کاهش دهد، در حالی که طبق توافق های پیشین، این آلودگی ها قرار بود 40 درصد کاهش یابند. به گفته والنتینا کرتزشمار، مدیر بخش پژوهش موسسه وودمکنزی این تعهد می تواند تأثیری چشمگیر بر شرکت های انرژی داشته باشد. تولیدکنندگان نفت و گاز در اتحادیه اروپا همچنان با این فشار رو به رو خواهند بود که همانند شرکت رپسول اسپانیا، ابتکار عمل را در دست بگیرند و به صفر کردن آلودگی های کربنی متعهد شوند. کرتزشمار گفت: صادرکنندگان نفت و گاز به اروپا، از جمله روسیه و آمریکا، ممکن است با دورنمای رو به افول تقاضا و تأثیر مالیات های کربنی بر درآمدهایشان، رو به رو شوند.
بخش نفت و گاز هنوز نتوانسته است بازارها را قانع کند که می تواندبه عنوان بخشی از راه حل مطرح باشد و نه بخشی از مشکل. سرمایه گذاران به شکلی روز افزون، سهام شرکت های انرژی را به دلیل نگرانی درباره تقاضای نفت در آینده، کنار گذشته اند. طبق اعلام مؤسسه وودمکنزی، شرکت های بزرگ نفتی و شرکت های ملی نفت باید از الگوی شرکت رپسول اسپانیا پیروی کنند و متعهد شوند که تا سال 2050 میلادی آلودگی کربنی خود را به صفر برسانند.
آخرین مسئله که البته کم اهمیت ترین مسئله نیست، این است که جهان به سطح کافی اعتبار مالی برای پروژه های گاز و ال ان جی نیاز خواهد داشت، زیرا اکنون، این گاز است که نقش سوخت دوران گذار را برای حفظ عرضه کافی برق در کنار انرژی خورشیدی و انرژی باد در جهان ایفا خواهد کرد. فلورز گفت: صنعت (گاز) باید تلاش بیشتری در سال 2020 انجام دهد تا بتواند در کنار فعالیت های همچون مهار و ذخیره سازی کربن، مزیت های گاز و توانایی های آن در حفظ محیط زیست را نشان دهد و تضمین کند که اعتبار مالی لازم برای پروژه های مهم گازی، تمام نمی شوند.
منبع: پایگاه خبری اویل پرایس
مترجم: یحیی احمدی
این بار هم صنعت نفت با همراهی شرکت های مختلف زیرمجموعه خود در هماهنگی با جمعیت هلال احمر اقلام ضروری تهیه شده را برای هموطنان آسیب دیده از سیل در استان سیستان و بلوچستان ارسال کردند.
بر این اساس بعضی اقلام ضروری همچون بخاری، پتو، لوازم بهداشتی، کنسرو ، موکت، برنج، روغن، صابون و شامپو و برخی اقلام دیگر به سرعت تهیه و به هلال احمر تحویل داده شده است. تأمین سوخت مورد نیاز بخش های مختلف از جمله بالگردهای امداد ،مصارف خانگی و... از دیگر اقدامات صنعت نفت برای مردم آسیب دیده سیستان و بلوچستان بوده است.
شرکت ملي نفت ايران
نشست تبيين اهداف کلان و برنامه هاي عملياتي شرکت ملي نفت ايران در حوزه اچ اس اي و پدافند غيرعامل برگزار شد.
اين نشست با حضور ماني عبدالله زاده راد، مدير بهداشت، ايمني ومحيط زيست شرکت ملي نفت ايران و نمايندگاني از شرکت هاي تابع برگزار و مسائلي مبني براهميت ارائه گزارش هاي دقيق درباره اهداف کلان و برنامه هاي عملياتي سال 99بررسي شد.
عبدالله زاده راد دراين نشست از مکاتبات انجام شده با مديريت برنامه ريزي تلفيقي به منظور پيگيري پروژه هاي اچ اس اي وپدافند غيرعامل خبر داد و افزود: در نظر داريم در سال آينده جمع بندي اهداف و برنامه هاي عملياتي شرکت هاي تابع شرکت ملي نفت ايران به عنوان سند بالادستي در دستور کار شرکت ملي نفت ايران قرار گيرد.
مدير بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت ملي نفت ايران گفت: شرکت ملي نفت ايران در سال هاي اخير با حمايت مديرعامل و اعضاي هيات مديره، مباحث اچ اس اي و پدافند غيرعامل را با نگاهي ويژه دنبال و بررسي کرده است.
وي افزود: به منظورپرهيز ازموازي کاري وشتاب زدگي در پيشبرد اهداف کلان و برنامه هاي عملياتي سال 99، شرکت ها افزون بر ايجاد همکاري و ارتباط دوسويه مبتني بر رفع مشکلات اچ اس اي وپدافند غيرعامل با هدف ارتقاي آن درتاسيسات عملياتي، بايد برنامه هاي کاربردي متناسب با نيازهاي عملياتي را تعريف و اجرايي کنند تا بتوان با مديريت هزينه ها و ديگر منابع، بيشترين پيشرفت را به دست آورد.درنشست تبيين اهداف کلان و برنامه هاي عملياتي شرکت ملي نفت ايران درحوزه اچ اس اي و پدافندغيرعامل، نمايندگاني از شرکت هاي مناطق نفت خيزجنوب، نفت و گازپارس، نفت فلات قاره، مهندسي وتوسعه نفت(متن)، منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، همچنين پايانه هاي نفتي ايران، نفت خزر، بهينه سازي مصرف سوخت، مديريت اکتشاف ومعاونت پشتيباني حضور داشتند.
شرکت ملي گاز ايران
مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران گفت: رويکرد اصلي اين شرکت در شانزدهمين نمايشگاه انرژي کيش همکاري با شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هاست که باتکيه بر توان و تخصص آنها، نخستين توربين ملي 25 مگاواتي شبکه انتقال گاز کشور راه اندازي شده است. محسن مظلوم فارسي باف درحاشيه آغازبه کار شانزدهمين نمايشگاه بين المللي انرژي کيش گفت: اين توربين با حمايت شرکت ملي گاز ايران و مشارکت شرکت توربوکمپرسور نفت طراحي و با دانش بومي نصب و راه اندازي شده است. فارسي باف ازطراحي وتوليد توربين هاي جديد براي شرايط خاص عملياتي درصنعت گاز خبر داد و گفت: بهره برداري آزمايشي از اين توربين ها درشبکه انتقال گاز کشورآغازشده است و با پايان مراحل بهره برداري آزمايشي، توليد انبوه با فناوري بومي و ايراني از سال 99 آغاز خواهد شد. وي درباره حضور شرکت ملي گاز ايران درشانزدهمين نمايشگاه انرژي کيش گفت: رويکرد اين شرکت توسعه همکاري هاي لازم با شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها براي تکميل حلقه توسعه فناورانه است. وي با اشاره به تعريف شناسنامه پژوهش و فناوري براي هر يک از کالاهاي پرمصرف درشرکت ملي گاز ايران تصريح کرد: اين شرکت به دنبال خودکفايي و بي نيازي صنايع پالايش، انتقال و توزيع گاز نسبت به کالاهاي وارداتي با مشارکت حداکثري شرکت هاي دانش بنيان ايراني در شرايط تحريم هاي غيرقانوني است. مديرپژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران با اشاره به استقبال مطلوب شرکت هاي داخلي وخارجي ازبرگزاري نمايشگاه انرژي درکيش تصريح کرد: اين استقبال درحالي است که کشور دچار تحريم هاي مختلف اقتصادي است، با اين حال تلاش مي کنيم با اجراي سريع تر نظام ارزيابي فناورانه در شرکت ملي گاز ايران، رويکرد مثبتي در حوزه پژوهش ايجاد کنيم.
شرکت نفت و گاز پارس
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس بادعوت از عموم مردم براي مصرف بهينه گاز اعلام کرد: توليد گاز در پارس جنوبي بي وقفه ادامه دارد. محمد مشکين فام افزود: هم اکنون همه سکوهاي پارس جنوبي عملياتي هستند و وقفه اي در توليد وجود ندارد. وي به نصب سکوهاي جديد در ميدان مشترک پارس جنوبي اشاره و تصريح کرد: به دنبال آن هستيم تا سکوهاي جديدي که نصب شده است، به زودي عملياتي شوند. براساس برنامه ريزي ها ظرف دو هفته آينده سکوي 24بي توليدي مي شود. مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس همچنين ازسکوي D به عنوان آخرين سکوي فاز14براي نصب و بهره برداري يادکرد و افزود: اين سکو، هم اکنون حمل شده (sail out) و منتظر بهبود شرايط جوي هستيم تا در موقعيت خود نصب شود. با نصب سکوي 14 دي، بخش دريايي فاز 14 تکميل خواهد شد.
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بيان اين که نزديک به 70درصد گاز مصرفي کشور در پارس جنوبي توليد مي شود، اظهار کرد: همکاران ما درشرکت نفت و گاز پارس شبانه روز تلاش مي کنند دراين فرايند وقفه اي ايجاد نشود. وي به مصرف بسيار بالاي گازکشور دربخش خانگي اشاره و تصريح کرد: هر سکوي پارس جنوبي تقريبا گاز يک استان را در کشور تأمين مي کند، از اين منظر براي ما حياتي است که هيچ يک از سکوها از مدار توليد خارج نشوند. مشکين فام افزود: در صورت توقف هر سکو به دليل شرايط عملياتي، اين آمادگي وجود دارد که در اسرع وقت آن را عملياتي کنيم. مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس از ثبت رکورد جديد مصرف گاز در کشور ابراز نگراني کرد و افزود: منابع هيدروکربني ما محدود است و اينکه هرچه توليد مي کنيم، مصرف شود، خوب نيست، بنابراين بايد سازوکاري به منظورمهار اين رويه داشته باشيم. وي با بيان اين که هم اکنون برداشت روزانه ما از ميدان مشترک پارس جنوبي برابر با نصف مصرف روزانه گاز در اروپاست،گفت: اگربنا باشد به اين ترتيب پيش برويم وهرچه توليد مي کنيم، مصرف شود، بي شک در سال هاي آينده با چالش روبه رو مي شويم. مشکين فام با دعوت از عموم مردم و هموطنان براي مصرف بهينه گاز اظهار اميدواري کرد که تدبيري اتخاذ شود تا اين مصرف با سازوکاري ويژه مهار شود.
شرکت ملي نفت ايران
فرماندارحميديه گفت: شرکت ملي نفت ايران 71 ميليارد و 590ميليون ريال به مناطق سيل زده شهرستان حميديه کمک کرده است. شاهين هاشمي گفت: شرکت ملي نفت ايران در قالب اين اعتبار، 18ميليارد و50 ميليون ريال براي کمک به بازسازي وتجهيز مدارس اين شهرستان، 41ميليارد و280 ميليون ريال براي کمک به احداث منازل مسکوني و11ميليارد و315ميليون ريال نيزبراي کمک به بازسازي مراکز بهداشتي – درماني شهرستان حميديه پرداخت کرده است. وي گفت: شرکت ملي نفت ايران اين کمک را همسو با انجام مسؤوليت هاي اجتماعي وجبران خسارت سيل فروردين ماه امسال به مدارس، مراکز بهداشتي و منازل اين شهرستان انجام داده است. فرماندار حميديه ادامه داد: ازهمه شرکت ها و کارخانه ها و صنايع استان انتظار مي رود در قالب مسؤوليت هاي اجتماعي به مناطق سيل زده استان کمک کنند. به گفته هاشمي، همه دوهزارو223 خانه آسيب ديده ازسيل دراين شهرستان تعمير شده اند. وي گفت: 225 واحدمسکوني روستايي و119واحدمسکوني شهري درشهرستان حميديه براثر سيل امسال تخريب شده است که کارساخت آنها همچنان ادامه دارد. فرماندار شهرستان حميديه تصريح کرد: 114مدرسه در استان خوزستان بر اثر جاري شدن سيل فروردين ماه امسال آسيب ديده و يا تخريب شدند. بنابر اعلام سازمان هلال احمر خوزستان، طغيان رودخانه هاي دز، کارون و کرخه در فروردين ماه امسال سبب جاري شدن سيل در22شهرستان اين استان شد وبه گفته وزير کشور، 400 هزار نفر درخوزستان در معرض سيل قرار گرفتند. شهرستان حميديه با53هزارنفرجمعيت، درغرب استان ودر25 کيلومتري اهواز قرار دارد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان
هشتمين نشست کميته مواد شيميايي شرکت ملي نفت ايران به ميزباني شرکت نفت و گاز اروندان برگزار شد. در اين نشست جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با مهم برشمردن فعاليت کارشناسي در کميته مواد شيميايي شرکت ملي نفت ايران، بر تامين مواد با کيفيت از سوي سازندگان توانمند داخلي در با هدف حمايت از ساخت داخل تأکيد کرد. وي همچنين استفاده از فناوري هاي روزآمد را به منظور کاهش استفاده از مواد شيميايي درچرخه توليد، مهم وضروري خواند و افزود: لازم است استفاده از اين فناوري ها در اولويت هاي نخست کميته مواد شيميايي لحاظ شود. در ادامه نشست، سعيد کوتي، رئيس کميته مواد شيميايي شرکت ملي نفت ايران نيزبا اشاره به اهميت مواد شيميايي در استمرار توليد اظهار کرد: تشکيل و احياي کميته مواد شيميايي از سوي معاون مديرعامل در امور توليد، راهکاري مهم در تامين مواد شيميايي با کيفيت است. وي افزود: از اهداف تشکيل اين کميته، شناسايي سازندگان توانمند و حذف واسطه ها، ارتباط نزديک با شرکت هاي دانش بنيان، استفاده از فناوري هاي نو براي کاهش استفاده از مواد شيميايي با رويکرد زيست محيطي و ايجاد انسجام در دستورعمل ها و بومي سازي آنهاست. کوتي، تهيه دستورعمل مواد شيميايي شرکت هاي توليدي و اولويت بندي مواد پرمصرف شيميايي در شرکت هاي تابع براي بومي سازي آنها را از اقدام هاي کميته مواد شيميايي شرکت ملي نفت برشمرد. اميد شيرالي، رئيس فرآورش شرکت بهره برداري نفت و گازاروندان نيز بامعرفي ميدان هاي تحت مديريت و اهداف کلان شرکت متبوعش، گزارش عملکرد کميته مواد شيميايي شرکت اروندان را ارائه کرد.
اعضاي کميته مواد شيميايي شرکت ملي نفت ايران همچنين درنشست ديگري با اعضاي هيات علمي دانشگاه شهيد چمران اهواز، درباره طرح نيازهاي فناورانه صنعت نفت و استفاده حداکثري از ظرفيت هاي علمي و پژوهشي در ساخت داخل و تأمين مواد شيميايي بحث و گفت وگو کردند. دراين نشست، عليرضا کياست، مدير امور پژوهشي دانشگاه شهيد چمران اهواز گفت: دانشکده هاي مهندسي وعلوم، ظرفيت هاي فراواني دارند که بيشتر در قالب پايان نامه ها نمود مي يابد. وي تصريح کرد: برگزاري اين نشست ها به ويژه درشرايط کنوني تحريم سبب مي شود شناخت بيشتري درباره مشکلات ونيازهاي حوزه صنعت ايجاد شود.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
شيرآلات زيرسطحي(3SV) چاه شماره312 ژوراسيک، بدون استفاده از دکل تعويض شد.يونس عباسي لرکي، مديرتعمير، تکميل وخدمات فني چاه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: عمليات تعويض شيرآلات اين چاه بااستفاده از دستگاه لوله مغزي سيار و گروه هاي خدمات فني چاه ها انجام شد و با پايان عمليات، چاه در مدار توليد قرار گرفت. وي با اشاره به اين که ازچاه هاي ژوراسيک مسجدسليمان، گاز مورد نياز شرکت هاي پتروشيمي استخراج مي شود، تصريح کرد: تعميربدون استفاده ازدکل سبب مي شود چاه به سرعت درمدارتوليد قرارگيرد و استمرار تامين خوراک پتروشيمي ها، همچنين سودآوري براي کشور را به همراه داشته باشد.عباسي لرکي تصريح کرد: استفاده ازدکل براي تعميراين چاه ها سبب صرف ميلياردها تومان هزينه مستقيم مي شود وچاه بايد حداقل 6ماه از مدار توليد خارج شود.وي بااشاره به اين که گازچاه 312 ژوراسيک، درصد بالايي هيدروژن سولفوره دارد، افزود: باتوجه به نکات آموزشي و توصيه هاي ايمني ارائه شده قبل ازشروع عمليات، تعمير چاه مزبوربا نظارت کارشناسان ايمني درشرايطي بسيارانجام شده است.مديرتعمير، تکميل وخدمات فني چاه هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اظهارکرد: در نيمه نخست امسال نيزتاج چاه وشيرآلات زيرسطحي چاه شماره 313 ژوراسيک مسجد سليمان با تلاش کارکنان اين مديريت و بدون استقراردکل تعمير شد.
رئيس پژوهش وفناوري شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، گسترش ارتباط مؤثربامراکز تحقيقاتي سراسر کشوررااز مهم ترين راهبردهاي اين مرکز برشمرد وبر افزايش همکاري صنعت نفت و دانشگاه تاکيد کرد.شاهين کرد در بازديد کارگروه پژوهشي- آموزشي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از دانشگاه خاتم الانبيا بهبهان با قدرداني از فعاليت هاي انجام شده در حوزه هاي مختلف اين دانشگاه وتاکيد بر افزايش همکاري بين صنعت نفت ودانشگاه درحوزه هاي مطالعاتي، پژوهشي و فناوري گفت: روش ها ومسيرهاي ارتباطي زيادي براي ارتقاي رابطه ميان اين دوبخش وجود دارد که سطح همکاري هاي پژوهشي گسترش خواهد داد.وي بابيان اين که يکي از راهبردهاي پژوهش وفناوري شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، گسترش ارتباط مؤثر با مراکز تحقيقاتي سراسر کشور به ويژه مراکز بومي است، برهمکاري فعال اعضاي هيات علمي نيز در اين زمينه تاکيد کرد.سيدمنصور سيدنژاد، رئيس دانشگاه صنعتي خاتم الانبيا بهبهان نيزبا مطلوب خواندن امکانات موجود وتوانمندي هاي اين دانشگاه به ويژه در حوزه هاي کارآفريني تصريح کرد: هم اکنون همکاري خوبي بين دانشگاه و صنعت وجود داردوظرفيت هاي موجود نيز براي گسترش اين همکاري هاي دو سويه متناسب است.
از اواخر سال 95، در قالب برنامه اي پنج ساله، 794 پروژه عام المنفعه در استان خوزستان به مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز شرکت ملي نفت ايران، ابلاغ وبراي بازسازي مناطق آسيب ديده ازسيل در اين استان نيز1511ميليارد تومان اعتبار تعريف شده است.بنابراعلام شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، 550ميليارد تومان از اين اعتبارهزينه شده و961ميليارد تومان نيز دردست اجراست که صرف پروژه هاي عمراني شامل احداث و راه اندازي مراکز بهداشتي و درماني، راه سازي، بهسازي، نوسازي مدارس، ورزشي و ... مي شود.همچنين 109مدرسه آسيب ديده ازسيل ازسوي شرکت ملي نفت ايران نوسازي و بازسازي شده وآهن آلات بيش از3300 واحدمسکوني تاپايان امسال تامين مي شود، ضمن اين که بازسازي ونوسازي107مرکز بهداشتي - درماني در دستور کار قرار دارد. پس از وقوع سيل در استان خوزستان در ابتداي امسال، مديريت نظارت برطرح هاي عمراني مناطق نفت خيزشرکت ملي نفت ايران، تامين اعتبار پروژه هاي کمک به بهسازي 16راه روستايي دشت آزادگان به مبلغ 28 ميليارد و 550 ميليون تومان وفاز دوم شبکه فاضلاب کوي ملاشيه و کوي علوي اهواز به مبلغ 50 ميليارد تومان را متعهد شده است.افزون براين، مديريت نظارت برطرح هاي عمراني مناطق نفت خيز شرکت ملي نفت ايران، در دي ماه امسال تامين اعتبار پروژه هاي کمک به اتمام 500واحدمسکوني شهرک وليعصر(عج) مسجدسليمان به ميزان51 ميليارد تومان وکمک به احداث شبکه فاضلاب شکاريه 1، 2 و 3 اهواز و حومه به ميزان 10 ميليارد تومان را ابلاغ کرده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري
چاه شماره 145ميدان رگ سفيد-1 با انجام عمليات مشبک کاري و به روش فرازآوري طبيعي عملياتي شد.
علي همراه پور، رئيس مهندسي بهره برداري شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري گفت: حفاري چاه 145 ميدان رگ سفيد-1با هدف توسعه و توليد نفت از دامنه جنوبي مخزن بنگستان آغاز و با حفاري انحرافي و افقي انجام شد.
وي گفت: براي عملياتي شدن اين چاه، چند مرحله اقدام اصلاحي از قبيل سه مرحله اسيدکاري با دستگاه لوله مغزي سيار و يک مرحله اسيدکاري گسترده در حجم بالا انجام شده است.
رئيس مهندسي بهره برداري شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري سود و صرفه حاصل از راه اندازي اين چاه را افزون بر667ميليارد ريال در سال عنوان واظهارکرد: عملياتي شدن چاره رگ سفيد-1، اقدام ارزشمندي در افزايش توليد نفت به شمار مي آيد.
شرکت نفت فلات قاره ايران
نخستين پروژه جامع مديريت يکپارچه خطوط لوله دريايي (PIMS) صنعت نفت و گاز کشور در شرکت نفت فلات قاره ايران استقرار يافت.
به منظور رعايت الزام هاي بين المللي و ملي در زمينه بهره برداري استاندارد، ايمن و مستمر ازخطوط لوله گازي ميدان سلمان، پروژه استقرار نظام مديريت يکپارچه خطوط لوله، جمع آوري، انتقال و صادرات گازميدان سلمان بامشارکت يک شرکت خارجي و شرکت فناوري خطوط لوله به عنوان نخستين پروژه جامع PIMS صنعت نفت ايران بامديريت و راهبري واحد تعميرات تاسيسات دريايي مديريت امور توليد شرکت نفت فلات قاره انجام شد.
دراين پروژه همه ماژول هاي مربوط به استقرار PIMSدر سطح بين المللي در قالب گزارش جامع مطالعات يکپارچه خطوط لوله يادشده به صورت مجزا انجام و همه اطلاعات ساخت، بهره برداري، بازسازي، تعميرات و...در قالب يک بانک داده اطلاعاتي و نرم افزاري مبني بر اطلاعات مکاني GISومدل داده UPDM باهمکاري و نظارت همکاران واحد ICT نصب شد.
دوره آموزشي اصول مديريت يکپارچه لوله وکاربري ازنرم افزار مربوطه نيزبا حضور کارشناس واحدهاي مرتبط ستادي و مناطق سيري و لاوان برگزار شد.
باانجام اين پروژه، گام نخست درمسيراستقرارنظام جامع مديريت يکپارچه خطوط لوله دريايي به عنوان بخشي از نظام مديريت يکپارچه دارايي ها (AIMS) در شرکت نفت فلات قاره ايران برداشته شد.
شرکت ملي حفاري ايران
متراژ حفاري چاه هاي نفت و گاز با استفاده از دستگاه حفاري 93فتح به مرز 35 هزار متر رسيد. بهزاد محمدي، رئيس دستگاه حفاري 93 فتح اين شرکت با بيان اين که دستگاه حفاري فتح 93اواخردي ماه سال93 به ناوگان شرکت ملي حفاري ايران پيوسته است، اظهارکرد: اين دستگاه هم اکنون حفاري هشت حلقه چاه نفتي را در کارنامه دارد. وي افزود: ازجمله چاه هاي حفر شده به وسيله دستگاه حفاري 93 فتح، حفريک حلقه چاه امدادي است که به مهار فوران و آتش سوزي چاه شماره 147رگ سفيد منجر شد.محمدي گفت: دستگاه حفاري 93 فتح در شمار روزآمدترين دکل هاي حفاري شرکت ملي حفاري ايران قرار دارد که تحت مديريت عمليات حفاري خشکي – 3 است.رئيس دستگاه حفاري 93 فتح شرکت ملي حفاري ايران وجه تمايز اين دستگاه با ديگر دستگاه ها را برخورداري ازسه پمپ سيال به جاي دو پمپ، چهاردستگاه ژنراتور(يک مورد آماده به کار)، حجم بيشترمخازن سيال، همچنين سيستم مديريت پسماند و گرداننده فوقاني برشمرد. به گفته وي، اين دکل درحال حفريک حلقه چاه توسعه اي در عمق بيش از سه هزار متري در ميدان نفتي مارون است.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران ازپرداخت بخش قابل توجه از هزينه نفت کارت کارکنان اين شرکت در آينده نزديک خبر داد. سيدعبدالله موسوي گفت: با پيگيري هاي انجام شده و تامين منابع مالي مورد نياز، بخش قابل توجهي از هزينه نفت کارت همکاران به زودي پرداخت مي شود. موسوي افزود: دريک سال اخير، مبنا و سياستگذاري شرکت ملي حفاري ايران، ايجاد نظم و انضباط مالي، تحقق اهداف و برنامه هاي ترسيم شده، توازن بين هزينه ها و درآمدها، همچنين پرداخت به موقع حقوق و مزاياي کارکنان اعم از رسمي، قراردادي و ارکان ثالث بوده است. وي با اعلام راه اندازي سامانه جامع دستمزد و مزاياي کارکنان ارکان ثالث (HRM)افزود: اين سيستم مزيت هاي قابل توجهي داردکه ضابطه مند شدن و يکسان سازي زمان پرداخت ها ازجمله آنها به شمار مي رود و پاداش و بهره وري همکاران رسمي وغير رسمي براساس آن پرداخت خواهد شد.
وي درباره محاسبه وخريد مرخصي کارکنان قراردادي شرکت ملي حفاري ايران نيز گفت: باتوجه به تاثيرگذاري نيروهاي قراردادي اين شرکت درتحقق اهداف، هماهنگي هاي لازم در زمينه خريد مرخصي اين بخش از کارکنان براي اجرا، به مجموعه مديريت ها و واحدهاي ذي ربط ابلاغ شده است.موسوي درباره پرداخت فوق العاده هاي تخصصي کارکنان در بخش دريا که به تازگي از سوي وزير نفت ابلاغ شد، توضيح داد: مديريت هاي منابع انساني و امور مالي شرکت موظف به محاسبه و پرداخت اين فوق العاده به کارکنان مشمول طرح شده اند.مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران به پرداخت کمک معيشت کارکنان ارکان ثالث باسقف پنج ميليون ريال اشاره و تصريح کرد: دستورعمل پرداخت ها از طريق مديريت مالي به زيرمجموعه ها صادر شده است.وي افزود: با توجه به اين که بخش عمده اي ازکارکنان شرکت ملي حفاري ايران غيررسمي هستند وتامين امکانات رفاهي مورد نياز آنان در اولويت برنامه ها قراردارد، براين اساس، اين دسته از همکاران و خانواده هاي آنان از امکانات فرهنگي، ورزشي و سالن هاي غذا خوري شرکت برخوردار شده اند. موسوي با اشاره به اجراي طرح طبقه بندي مشاغل با راهبرد شرکت ملي نفت ايران، گفت: اين موضوع طبق ضوابط و مقررات صنعت نفت در حال برنامه ريزي، پيگيري و اجراست. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين شرکت اهتمام ويژه اي به مجموعه کارکنان بخش عملياتي درمباحث فرهنگي، رفاهي ومعيشتي دارد، به گونه اي که اين مهم درسرفصل برنامه هاي شرکت قرارگرفته و به مديران و مسؤولان نيزابلاغ شده است.
کارکنان دستگاه هاي حفاري شرکت ملي حفاري ايران مستقر در مناطق عملياتي باهمکاري واحد محيط زيست مديريت اچ اس اي شرکت ملي حفاري ايران به مناسبت روزملي هواي پاک 600 اصله نهال پيرامون دکل ها، اردوگاه ها و روستاهاي همجوار کاشتند. مريم حميداوي، سرپرست واحد محيط زيست اين شرکت گفت: اين برنامه همه ساله درجهت اهتمام به حفاظت ازمحيط زيست و اهميت غرس درخت در موقعيت دستگاه هاي حفاري انجام مي شود. وي افزود: اين حرکت ارزشمند همچنين به منظور پاسخ گويي به تعهدهاي زيست محيطي واجرايي قوانين ومقررات مربوط باتوجه به فرهنگ سازي انجام شده در بخش هاي مختلف شرکت ملي حفاري ايران، به حرکتي خودجوش بدل شده است. حميداوي با بيان اين که ازسال 91 تاکنون اچ اس اي شرکت ملي حفاري ايران به کاشت نهال دراطراف 40دستگاه حفاري اقدام کرده است، تهيه پاورپوينت وپوسترهاي آموزشي، برگزاري مسابقات، همچنين راهنمايي و نحوه مديريت جلوگيري از آلودگي هوا در محيط هاي کارگاهي و دستگاه ها را از ديگر اقدام هاي انجام شده در اين واحد برشمرد. وي همچنين از توزيع تعدادي نهال بين ساکنان منطقه جفير خبرداد. شرکت ملي حفاري ايران در سال هاي اخير بيش از 700 هزار متر مربع فضاي سبز پيرامون ساختمان هاي اداري، مسکوني، کارگاه هاي عملياتي و پشتيباني و اردوگاه هاي دستگاه هاي حفاري ايجاد کرده است.
شرکت نفت خزر
تدوين نقشه راه براي هوشمندسازي صنايع دريايي موضوعي ضروري است وستاد توسعه فناوري هاي حوزه فضايي وحمل ونقل پيشرفته از پروژه هاي مرتبط با هوشمندسازي حمل ونقل دريايي حمايت خواهد کرد. بنابراعلام مديريت مهندسي وساختمان شرکت نفت خزر، کارگروه هوشمند سازي درصنايع دريايي با توجه به ضرورت استفاده بهينه از توانمندي ها ي بنادر و در راس آن توسعه هوش مصنوعي و کاربرد آن در صنعت دريايي، بررسي دقيق فناوري هوشمندسازي دربنادر را در دستور کار قرار داده است. نخستين اقدام اين کارگروه با توجه به پايش هاي انجام شده، تهيه اسناد و سياست هاي سرمايه گذاري در حوزه هوشمند سازي صنايع دريايي است. براساس اعلام اين مديريت، کارگروه هوشمند سازي صنايع دريايي در حال تدوين برنامه جامع است که درجلسه نخست، کليات مباحث عمومي مطرح اهداف و آشنايي اوليه باتيم هاي تحقيقاتي و نيازهايي که مي توانست مطرح باشد، بررسي شد. درجلسه دوم اين کارگروه نيز، اقدام هاي انجام شده باعناوين «آينده فناوري هاي دريايي سيستم هاي هوشمند» و «نقشه راه فناوري هاي دريايي ايران» ارائه شده است. محمدسيف، رئيس گروه توسعه فناوري هاي دريايي ستاد توسعه فناوري ها ي حوزه فضايي و حمل ونقل پيشرفته معاونت علمي و فناوري در دومين نشست تخصصي کارگروه هوشمندسازي درصنايع دريايي باتاکيد بر حرکت به سوي هوشمندسازي اين صنعت، هدف از اين نشست را بررسي نکات و توانمندي هاي موجود در سازمان هاي مختلف عنوان کرد. وي اظهارکرد: تعيين نقشه راه براي هوشمندسازي اين صنعت، موضوعي است که ستاد توسعه فناوري هاي حوزه فضايي و حمل ونقل پيشرفته برآن تاکيد دارد و اميدواريم حاصل اين نشست ها تدوين نقشه راه هوشمندسازي صنايع دريايي باشد. سيف گفت: در اين مسيرستاد توسعه فناوري هاي حوزه فضايي و حمل ونقل پيشرفته از رويدادها وپروژه هاي مرتبط با هوشمندسازي حمل ونقل دريايي با همکاري سازمان ها دريايي حمايت خواهد کرد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه زاهدان
انجمن صنفي جايگاه داران استان سيستان وبلوچستان، محموله اي به ارزش 170 ميليون تومان، کمک هاي غيرنقدي جايگاه داران منطقه زاهدان را به مناطق سيل زده جنوب استان سيستان و بلوچستان ارسال کرد. لوازم بهداشتي وضروري، آب معدني، موکت، زيرانداز و...مجموعه کمک هايي هستند که انجمن صنفي جايگاه داران استان سيستان وبلوچستان به جمع آوري و ارسال آن به مناطق سيل زده اقدام کرده است. ارزش ريالي محموله ارسالي معادل 170ميليون تومان و شامل کمک هاي غيرنقدي جايگاه داران سيستان و بلوچستان وديگراستان ها از جمله کرمانشاه و گيلان است.
يکي از جايگاه داران منطقه زاهدان با هدف کمک رساني به سيل زدگان جنوب استان، اقدام به عرضه بنزين و نفت گاز رايگان به خودروهاي امدادي و کاميون هاي حمل کمک هاي مردمي کرد.
عيسي شه بخش، مسئول جايگاه اختصاصي هامون (يکي از جايگاه هاي ناحيه مرکزي زاهدان) به منظور ياري رساندن به مردم سيل زده جنوب استان و جذب بهتر کمک هاي هموطنان، سوخت رايگان به خودروهاي کمک رسان و امدادي عرضه کرد. وي گفت: به منظور ياري رساندن به هموطنان گرفتار در سيلاب و کمک به خودروهاي امدادي براي تأمين نيازهاي سيل زدگان، اقدام به اين کار کردم.
پالايشگاه ستاره خليج فارس
مديرعامل شرکت پالايش نفت ستاره خليج فارس از قرار گرفتن اين شرکت در ميان 10شرکت برتر کشور در رتبه بندي براساس بالاترين رتبه فروش خبر داد.
محمدعلي دادورگفت: سازمان مديريت صنعتي ايران پس ازپايش اطلاعات و بررسي شاخص هاي 500 شرکت بزرگ کشور، شرکت هاي برتر را در زمينه هاي مختلف معرفي کرد و شرکت نفت ستاره خليج فارس در رتبه هفتم بالاترين فروش قرار گرفت.
وي بابيان اين که در رتبه بندي امسال 10شرکت پيشرو نيزمعرفي شده اند، افزود: معيار اصلي درانتخاب شرکت هاي پيشرو، تغيير رتبه فروش 100شرکت برتر ايران درچهارسال اخيراست که شرکت نفت ستاره خليج فارس در رتبه پنجم بيشترين صعود قرار گرفت.
دادور ضمن قدرداني از زحمات کارکنان پالايشگاه ستاره خليج فارس تاکيد کرد: پويايي و ايجاد رونق توليد بدون تلاش شبانه روزي مهندسان، کارگران و ساير کارکنان زحمتکش ميسر نبود.
وي تصريح کرد: رسالت اصلي پالايشگاه ستاره خليج فارس، توليد فراورده هاي راهبردي انرژي و تامين امنيت سبد سوخت کشور است و اميدواريم در اين مسيربا سرلوحه قرار دادن مباني اقتصاد مقاومتي، به چشم انداز نهايي دست يابيم.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران ازتحويل254ميليون متر مکعب گاز درمدت يک شبانه روز به شرکت ملي گاز ايران خبرداد. رامين حاتمي بااشاره به اين که اين شرکت 29 دي ماه امسال، طبق برنامه اين حجم گاز را تحويل شرکت ملي گاز ايران داده است، گفت: اين مقدار گاز به منظور مصارف عمومي وصنعتي، طبق برنامه تحويل شده است. وي با اشاره به اقدام هاي شرکت نفت مناطق مرکزي براي انجام تعهدات زمستاني خود گفت: تلاش بي وقفه همکاران وبرنامه ريزي مناسب به منظورآمادگي تاسيسات موجب شد که شرکت نفت مناطق مرکزي تامين بخشي ازگازمصرفي کشور را با آمادگي لازم انجام دهد وبه تعهدات خود در اين زمينه عمل کند. مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در تشريح فعاليت هاي انجام شده درنيمه نخست امسال گفت: تعميرات اساسي درهمه تاسيسات روزميني و چاه ها با هدف آمادگي توليد براي زمستان صورت گرفت و ثمره آن عمل به تعهدات در فصل سرد است. وي به توليد گاز در بخش هاي جنوبي و شرقي کشور به عنوان مناطق تحت اختياراين شرکت اشاره وتصريح کرد: باتمهيدات انجام شده درچند سال گذشته براي توليد گاز ازسرخس وميدان خانگيران، توانسته ايم بخش عمده اي ازگازمصرفي استان هاي شمالي و شمال شرقي کشور راکه پيش تر از ترکمنستان وارد مي شد، تامين و جايگزين کنيم. حاتمي با قدرداني از تلاش بي وقفه کارکنان شرکت نفت مناطق مرکزي براي تامين گاز زمستاني گفت: راحتي ما به دليل برخورداري از گاز در منازل و کل کشور، مرهون تلاش همکاران ما درشرايط سخت آب و هوايي با حداقل امکانات است که جاي قدرداني دارد. وي از شکست رکورد مصرف گاز در کشور با نگراني ياد کرد و گفت: اگرچه کشور نفت و گازخيزي داريم، اما اين به معناي آن نيست که هرچه مي توانيم، انرژي مصرف کنيم. وي باتاکيد برتلاش بي وقفه کارکنان شرکت نفت مناطق مرکزي در توليد گاز، همچنين دعوت به بهينه سازي وصرفه جويي درمصرف گاز گفت: مصرف بهينه گاز، مقوله اي است مهم واجتناب ناپذير وازمردم تقاضا مي شودهرچه مي توانند انجام دهند تابه اميد خدا در فصل سرد سال، حتي يک خانه هم با مشکل کمبود گاز مواجه نشود.
نخستين دکل حفاري به منظوراجراي طرح نگهداشت وافزايش توليد ميدان نفتي دانان در اين ميدان استقرار يافت. پرويز صالح وند، مجري طرح هاي نگهداشت وافزايش توليد نفت سه ميدان نفت شهر، سعادت آباد و دانان درشرکت نفت مناطق مرکزي ايران گفت: فعاليت دکل استقراريافته در ميدان دانان به زودي آغاز مي شود.
وي گفت: دو دستگاه دکل ديگر نيز در دوماه آينده در اين ميدان مستقر و مشغول به کار مي شود.
صالح وند هدف از اجراي طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت دانان دراستان ايلام را افزايش بيش از10هزاربشکه اي ظرفيت توليد روزانه از اين ميدان عنوان کرد. به گفته وي، در ميدان نفتي دانان حفاري 11حلقه چاه جديد توليدي نفت و طراحي و اجراي عمليات شکافت اسيدي در گروه بنگستان براي دو حلقه از اين 11حلقه چاه هدف گذاري شده است.
مجري طرح هاي نگهداشت وافزايش توليد نفت سه ميدان نفت شهر، سعادت آباد و دانان درشرکت نفت مناطق مرکزي ايران تصريح کرد: در اين پروژه، خدمات فني ژئوفيزيکي شامل طراحي، جمع آوري، انجام مطالعات لرزه نگاري سه بعدي درمساحتي حدود 500 کيلومتر مربع، احداث يک دستگاه پکيج نمک زدايي با ظرفيت 10 هزاربشکه در روز، توسعه چندراهه دانان، احداث جاده هاي دسترسي به چاه ها واجراي خط لوله 6 اينچ به طول 55 کيلومتر ديده شده است.
وي به تخصيص چهاردرصدازاعتبارهاي کل طرح براي انجام پروژه هاي عام المنفعه ومسؤوليت هاي اجتماعي اشاره وتصريح کرد: تامين نزديک به 95درصد کالاي طرح از سوي سازندگان داخلي، اخذ مجوزهاي زيست محيطي و الزام پيمانکاران به رعايت الزام هاي بهداشت، ايمني ومحيط زيست در بالاترين سطح، همچنين بهره گيري از خدمات پيمانکاران بومي، از ديگر ويژگي هاي اين طرح است.
صالح وند گفت: انجام هم زمان عمليات حفاري و عمليات ژئوفيزيک، اين طرح را از نظر شرايط زمان بندي اجرا، به طرحي ويژه بدل کرده است.
پالايشگاه اصفهان
واحد گرانول سازي گوگرد پالايشگاه نفت اصفهان با هدف جامدسازي، انبارش و بسته بندي گوگرد طبق استانداردهاي زيست محيطي با ظرفيت 300 تن در روز به بهره برداري رسيد.
رئيس پالايش منطقه «الف» اين پالايشگاه گفت: اين واحد بنا بر نياز احتمالي، قابليت افزايش جامدسازي، انبارش و بسته بندي گوگرد توليدي را تا روزانه 600 تن دارد. اصغر صابري هزينه احداث واحد جامدسازي گوگرد را 3.5 ميليون يورو و 370 ميليارد ريال اعلام و اظهار کرد: واحد توليد گوگرد گرانول اواسط امسال بهره برداري شد و توليد گوگرد از شکل کلوخه اي به گرانول تغيير يافت. به گفته وي، هم اکنون با گذشت چند ماه از فعاليت واحد مزبور و رفع اشکالات احتمالي، واحد گرانول سازي گوگرد پالايشگاه نفت اصفهان به بهره برداري کامل رسيده است.
صابري حذف ذرات گرد و غبار که سبب آلايندگي هوا مي شود، حفظ کيفيت محصول و افزايش ظرفيت توليد و افزايش سرعت عمليات را از مزيت هاي احداث اين واحد برشمرد.
رئيس پالايش منطقه «الف» شرکت پالايش نفت اصفهان گفت: هم اکنون کل گوگرد توليدي اين شرکت به صورت گرانول در انبارهاي مخصوص و سرپوشيده گرانول، انبار و بارگيري مي شود.
شرکت پايانه هاي نفتي ايران
مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران با اشاره به تنوع عملياتي در پايانههاي نفتي کشورگفت: با انجام عمليات پهلودهي و جداسازي کشتي هاي نفتکش و فراورده هاي نفتي، بندر صادراتي ماهشهر نقش مهمي در تکميل و ارتقاي زنجيره ارزش نفت و گاز کشور در سطح ملي، منطقه اي و بين المللي ايفا ميکند. عباس اسدروز در بازديد از منطقه عمليات دريايي ماهشهر اظهارکرد: به دنبال کشف و استخراج نفت درحوزه مناطق نفت خيز جنوب و ضرورت صدور آن از طريق دريا، فعاليت هاي دريايي در آبادان شروع و با توسعه صنعت نفت، احداث پالايشگاه آبادان و بالا رفتن اندازه نفتکش ها، بندر ماهشهر براي صادرات نفت خام و فراورده هاي پالايشگاه تجهيز شد. وي تصريح کرد: اداره خدمات دريايي همزمان با شروع صادرات نفت، آغاز به کار کرد و عمليات دريايي ماهشهر به عنوان يکي از واحدهاي عملياتي حساس، وظيفه خدمات رساني را در پايانه ماهشهر عهده دار است.
اسدروزگفت: يدک کش هاي موجود درمنطقه عمليات دريايي ماهشهر مجهز به سيستم اطفاي حريق، پمپ هاي قوي، خطوط لوله انتقال آب آتش نشاني، پمپ ها و مخازن کف و مواد زايل کننده لکه هاي نفتي (OSD) است.
امام سجاد(ع) فرمودند:
کم من مفتونٍ بحسن القول فيه، وکم من مغرورٍ بحسن الستر عليه، وکم من مستدرجٍ بالإحسان عليه.
چه بسا کساني که فريفته خوش گفتاري و تعريف ديگران مي شوند و چه بسا افرادي که با پوشيده ماندن عيوب و بدي هايشان، مغرور و فريفته مي شوند.
(تحف العقول صفحه 281)
چه بسا افرادي که فريب تعريف ها و تحسين هايي که مردم از آنان مي کنند مي خورند. انسان نبايد فريفته قضاوت هاي مردم درباره خودش شده و بخاطر تساويل نفساني از قضاوت صحيح در مورد خودش غفلت ورزد و توجه به اين مسأله بالخصوص براي مسؤولين حائز اهميت است.
و همچنين انسان نبايد از اينکه خداوند عيوب او را پوشانده، مغرور شود و خيال کند که هميشه بدي هاي او مستور مي ماند. چه بسا خداوند در همين دنيا آنها را فاش کند و اگر در اين دنيا هم با لطف و احسان خود فاش نکرد در قيامت (روزي که باطن افراد ظاهر مي شود) آشکار کند. لذا ائمه (عليهم السلام) همانطور که در دعاي شعبانيه نقل شده از خدا مي خواستند: «الهي لا تفضحني يوم القيامة علي رؤس الاشهاد. »
و چه بسا افرادي که در اثر نعم الهي گرفتار استدراج مي شوند، «وسنستدرجهم من حيث لا يعلمون». پس نبايد ما بخاطر تمجيدهاي مردم و ستر الهي و اعطاي نعم او از قضاوت صحيح در مورد خود غفلت نمائيم. »
امام حسن عسکري(ع) فرمودند:
قبيح ترين و زشت ترين حالت و خصلت براي مؤمن آن حالتي است که داراي آرزويي باشد که سبب ذلت و خواري او شود.
منبع: تحف العقول، ص 498
امام علي(ع) فرمودند:الْعِلْمُ وِرَاثَةٌ كَرِيمَةٌ وَ الْآدَابُ حُلَلٌ مُجَدَّدَةٌ وَ الْفِكْرُ مِرْآةٌ صَافِيَةٌ .
دانش، ميراثى گرانبها، و آداب، زيورهاى هميشه تازه و انديشه، آيينه اى شفاف است.
منبع: نهج البلاغه،حکمت پنجم
در دوازده شماره اين هفته نامه با شما درباره گوهر گمشده بشر معاصر، يعني آرامش، گفت وگو و آن را از منظر آموزه هاي ديني بررسي کرديم. اکنون نيز مي خواهيم به يکي ديگر از عوامل آرامش آفرين در زندگي انسان اشاره کنيم، عاملي به نام خويشتن داري که يکي از ارکان اساسي به وجود آمدن آرامش در زندگي ماست و مانند يک موج شکن، درياي اضطراب ما را آرام مي کند.
صبر، يکي از مفاهيم ارزشمندي است که نقش مؤثر در بهداشت روحي و رواني ايفا مي کند. بردباري در برابر سختي ها و مصيبت ها، خشم و طغيان را از انسان فرومي کاهد. صبر و حلم زندگي فردي و اجتماعي را قابل تحمل مي کند و گشايش را پيش روي انسان قرار مي دهد. آدمي در برخورد با ديگران نيازمند صبر و شکيبايي است و اين موضوع از آسيب هاي رواني پيشگيري مي کند. موفقيت و نيز حفظ تعادل درگرو بردباري و تحمل است.
صبر و شکيبايي، از مهمترين ابزارهاي مقابله با تنيدگي و رنجوري است. متون ديني نشان مي دهد که خويشتن داري راهي مؤثر براي دستيابي به آرامش درون و کاستن از آلام و عواطف منفي است. در جنگ بدر، مسلمانان در آستانه خفت و ذلت قرار گرفتند تا اينکه خداوند به ياري آنها آمد و با نزول ملائکه آنها را امداد کرد. قرآن به يک اصل معنوي و سنت سلوکي چه براي فرد و چه براي جامعه اشاره مي کند: اگر صبر و تقوا پيشه کنيد، به آرامش مي رسيد، در آيه هاي 125 و 126 سوره آل عمران آمده است:
بَلَى إِن تَصْبِرواْ وَ تَتَّقُواْ وَ يَأْتُوكُم مِّن فَوْرِهِمْ هَذَا يُمْدِدْكُمْ رَبُّكُم بِخَمْسَةِ ءَالَافٍ مِّنَ الْمَلَائكَةِ مُسَوِّمِينَ وَ مَا جَعَلَهُ اللَّهُ إِلَّا بُشْرى لَكُمْ وَ لِتَطْمَئِنُّ قُلُوبُكُم بِه؛ آري اگر صبر کنيد و پرهيزکاري نماييد و با همين جوش [و خروش] بر شما بتازند همانگاه پروردگارتان شما را با پنج هزار فرشته نشاندار ياري خواهد کرد و خدا آن [وعده پيروزي] را جز مژده اي براي شما قرار نداد تا [به اين وسيله شادمان شويد و] دل هاي شما آرامش يابد.
تفاسير به اين نکته پرداخته اند که بردباري و پرهيزکاري در جنگ بدر موجب شد که خداوند از طريق نزول پنج هزار فرشته، جنگجويان مسلمان را امداد کند و از اين طريق خوف و هراس را از آنان دور و آرامش و نشاط را به آنان هديه کند.
در آيات «جهاد» در سوره «فتح» مشاهده مي کنيم که خداوند رضايت خويش را از مؤمنيني اعلام مي فرمايد که با پيامبر(ص) بيعت کردند و به دنبال آن چندين پاداش بر آنان نازل کرد؛ غنيمت هاي فراوان، فرار دشمنان و پيروزي نزديک. يکي از مهمترين هديه هاي خداوندي بر مسلمانان مبارز، سکينه بود. شدت ارتباط ميان صبر و سکينه تا بدان حد است که در تفاسير مختلف سکينه را با صبر يکي دانسته اند.
لَقَدْ رَضِيَ اللَّهُ عَنِ الْمُؤْمِنِينَ إِذْ يُبَايِعُونَک تَحْتَ الشَّجَرَةِ فَعَلِمَ مَا فِي قُلُوبِهِمْ فَأَنزَلَ السَّکينَةَ عَلَيْهِمْ وَأَثَابَهُمْ فَتْحاً قَرِيباً؛ بهراستي خدا هنگامي که مؤمنان زير آن درخت با تو بيعت مي کردند، از آنان خشنود شد و آنچه در دلهايشان بود، بازشناخت و بر آنان آرامش فرو فرستاد و پيروزي نزديکي به آنها پاداش داد. صبر از پيامدهاي منفي تنش پيشگيري مي کند و اندوه را از انسان ميزدايد:
اطْرَحْ عَنْكَ وَارِدَاتِ الْهُمُومِ بِعَزَائِمِ الصَّبْرِ؛ از روح خود اندوه را خارج کن، به کمک پايداري و صبر.
رسول خاتم(ص) با اشاره به نشانه ها و آثار شکيبايي و تحمل، آرامش را يکي از شاخص هاي حلم بيان فرمود:فَأَمَّا الْحِلْمُ فَمِنْهُ رُكُوبُ الْجَمِيلِ وَ صُحْبَةُ الْأَبْرَارِ وَ رَفْعٌ مِنَ الضِّعَةِ وَ رَفْعٌ مِنَ الخَسَاسَةِ وَ تَشَهِّي الْخَيْرِ وَ تَقَرُّبُ صَاحِبِهِ مِنْ مَعَالِي الدَّرَجَاتِ وَ الْعَفْوُ وَ الْمَهَل؛ از بردباري است: آراسته شدن به خوبي ها، همنشيني با نيکان، ارجمند و عزيز شدن، رغبت به نيکي، نزديک شدنِ بردبار به درجات عالي، گذشت و آرامش و تأني.
اگر انسان در شرايط ناگوار و سخت قرار گرفت، معمولاً آن شرايط خود را بر او تحميل کرده چه بسا عنان از کف دهد و راه نابردباري بپيمايد. دراين صورت، شرايط خارجي بر فرد غالب مي شود و خود را بر او مي افکند و آدمي را به انفعال وامي دارد. صبر و شکيبايي سازوکار قدرتمندي است که موجب مي شود انسان بر خويشتن غلبه کند، عنان خويش را از کف ندهد، مسير صحيح را تشخيص دهد و خود را با راه صواب هماهنگ کند؛ از اين رو بردباري، رمز غلبه بر خويشتن و آرامش است.
از اهداف مهم در ازدواج، آرامش و رابطه محبت آميز ميان زوجين است، برقراري روابط عاطفي، نقش مهمي در استحکام خانواده و حسن رابطه و سازگاري زن و شوهر دارد. خداوند در آيه 21 سوره روم، به اصل وجود عشق و احساس محبت متقابل بين زن و شوهر اشاره مي فرمايد: «از نشانه هاي خداوند اين است که از نوع خودتان، همسراني براي شما آفريد تا در کنار آنان آرامش يابيد و ميانتان دوستي و رحمت نهاد. »يکي از عوامل مهم در تحقق عشق و محبت ميان همسران بيان و اظهار آن است. چه بسا کساني که در قلب، محبت فراواني نسبت به همسرشان دارند، اما توانايي ابراز آن را ندارند. در حالي که گفتن جملاتي که حاکي از محبت زوجين نسبت به هم است، در رفع بسياري از ترديدها و سوء ظن ها مؤثر و بر ميزان محبت آنان مي افزايد: ائمه معصومين(ع) هم به ابراز علاقه به همسر تأکيد کرده اند و در سيره عملي ايشان اين امر در موارد متعددي به چشم مي خورد. پيامبر اکرم(ص) فرمود: وقتي مرد به زن خود با محبت مي نگرد و زنش نيز به او با مهر نگرد، خداوند به ديده رحمت به آنها نگاه مي کند.
در زندگي مشترک حضرت فاطمه(س) با امام علي(ع) عبارات و کلمات محبت آميز بسيار است. حضرت فاطمه(س) با الهام از دستورات الهي و با دارا بودن درک صحيح از روابط زن و شوهر، همواره به همسر بزرگوارش عشق مي ورزيد و او را مورد محبت قرار مي داد و در کلام خود علاقه و احترام را توأماً در نظر داشت؛ گاهي او را با کنيه اباالحسن صدا مي کرد و گاه او را يا «بن عمّ» (پسرعمو) خطاب مي کرد: جزاک اللهُ عنّي خيرَ الجزاء يابن عم رسول الله. استفاده از نام مناسب و القاب زيبا براي خطاب همسر، باعث روابط مثبت و ايجاد محيطي آکنده از صميميت مي شود و سبب پيدايش زمينه عکس العمل و رفتاري مناسب در طرف مقابل مي شود.حضرت علي(ع) فرموده اند:
اجملوا في الخطاب، تسمعوا جميل الجواب؛ خطاب هايتان را زيبا کنيد تا پاسخ زيبا بشنويد. حضرت فاطمه(س)، در مقام اظهار محبت و علاقه به امام علي(ع) فرمود: روحي لروحکَ الفدا و نفسي لنفسکَ الوقاء يا اباالحسن؛ علي جان، روح من فداي روح تو و جان من سپر بلاهاي جان تو.
عشق و محبت حضرت فاطمه(س) نسبت به همسرش به اندازه اي بود که در لحظات احتضار مي گريست و به حضرت امام علي(ع) مي فرمود:
ابکي لما تلقي بعدي؛ به خاطر آنچه [از مشکلات و سختي ها] که پس از من به تو خواهد رسيد مي گريم.
ادامه دارد....
دو نفر زن كه در مسئله اى دينى با يكديگر اختلاف داشتند براى حل اختلاف خود نزد حضرت فاطمه(س) رفتند. يكى از زنان مومن و ديگرى معاند و كافر بود.فاطمه (س) مي فرمايد: من دلايل زن مومن را اثبات و حقانيت سخن او را آشكار کردم و در نتيجه او بر آن زن كه دشمن اسلام بود، پيروز و شاد و مسرور شد.فاطمه (س) به آن زن مومن كه بسيار خوشحال شده بود، فرمود: شادى فرشته ها براى پيروزى تو بر او بيشتر از شادى توست و غم و اندوه شيطان و ياران او از غم و اندوه اين زن كافر زيادتر است.(1)
زنى به خدمت فاطمه زهرا (س) رسيد و عرض كرد: مادر ناتوانى دارم كه درباره نمازش به مشكلى برخورده است، از اين رو مرا به سوى شما فرستاده است تا سوال او را پرسش کنم.فاطمه (س) جواب سوال او را داد، مسئله دومى را سوال كرد و حضرت جواب او را داد، مسئله سوم، چهارم تا دهم را پرسيد و حضرت به همه پرسش هاى او پاسخ داد. آنگاه آن زن از كثرت سوال هايى كه كرده خجالت زده شد و عرض كرد بيش از اين مزاحم نمى شوم، اى دختر رسول خدا.فاطمه(س) فرمود: بيا و هر سوالى كه داشتى، بپرس و من جواب خواهم داد، زيرا اگر كسى خود را مزد بگير كسى كند كه بار سنگينى را بر پشت بام حمل کند و در برابر مبلغ هزار دينار اجرت گيرد، آيا از حمل بار خسته مي شود؟
زن گفت: نه خسته نمى شود (زيرا اجرت بسيار زيادى دريافت مي كند)
فاطمه (س) فرمود: من در برابر هر مسئله اى كه پاسخ مي دهم، بيشتر از بين زمين و آسمان كه پر از مرواريد باشد، پاداش مي گيرم، پس سزاوار است كه هيچ در برابر جواب به سوال شما خسته نشوم.شنيدم كه فرمود: علماى شيعه ما در قيامت بر انگيخته مي شوند و به اندازه ارشاد مردم و زيادى علومى كه دارند، بر آنها لباس كرامت پوشانده مي شود تا اينكه به يكى از آنها يك ميليون حله از نور داده مي شود، آنگاه منادى خداوند ندا مي دهد: اى سرپرستان يتيمان آل محمد(ص) كه پس از جدايى آنها از امامانشان (شهادت و غيبت امامان)، آنها را يارى كرديد، اينها شاگردان شما هستند كه تحت سرپرستى و يارى شما بودند و هدايت شدند. از خلعت هايى كه به شما داده شد، به آنها بدهيد، علما هم به اندازه علومى كه آنها از ايشان دريافت كرده اند، خلعت مي دهند و برخى از آنها صد هزار خلعت دريافت مي كنند و خود به كسانى كه از آنها تعليم گرفته اند، مى بخشند. (2)
منابع:
1- بحارالانوار، ج 2، ص 8
2- بحارالانوار، ج 43، ص 3
شهيداحمد اسدالله پورشوشتري در 2 آبان 1338 در شهر اهواز متولد شد. او ديپلم خود را در دبيرستان شاپور گرفت و در 29 آذر 1362 در تنگه چزابه با اصابت گلوله به درجه رفيع شهادت نائل شد.
فاطمه اسدالله پور شوشتري، خواهر اين شهيد درباره وي مي گويد: قبل از انقلاب در سال هاي 56 و 57 در راهپيمايي هايي که برپا مي شد، شرکت مي کرد و بعد از انقلاب نيز در مراسم مذهبي همچون دعاي کميل و نماز جماعت شرکت فعال داشت.
خواهر شهيد درباره خصوصيات ويژه اخلاقي برادر شهيدش مي گويد: برادرم بسيار مهربان و احترام بسياري براي والدينش قائل بود و هرزمان که به منزل مي آمد، دست مادر را مي بوسيد و بعد وارد اتاق مي شد. در ابتداي وصيت نامه شهيد احمد اسدالله پورشوشتري آمده است: خدايا زبانم قاصر است از گفتن و دستم توانايي ندارد که بنويسم نمي دانم از کجا و از چه بگويم و نمي دانم چه وصيت کنم.
کتاب «فاطمه الزهرا؛ از ولادت تا شهادت» را سيد محمد كاظم قزويني تاليف و علي كرمي آن را ترجمه کرده است. اين کتاب در سال 1397 به کوشش نشر مرتضي به چاپ رسيده است.
اهل علم، مؤلف اين كتاب را «علامه» مي خوانند. وي مجتهدي مبرز و كلامي مسلمي است كه يك دوره كتاب ارزشمند درباره زندگي اهل بيت (عليهم السلام)، تاليف كرده است.
اصل كتاب ها به زبان عربي تاليف شده اند ولي اغلب آنها در زمان حيات مؤلف به فارسي برگردانده شده و به چاپ رسيدند.
آيت الله قزويني اين كتاب ها را به سياق واحد «من المهد الي اللحد» تاليف كرده و در آنها ضمن بهره بردن از منابع دسته يك تاريخ و حديث و كلام به تبيين شرايط و كيفيت زندگي حضرات اهل بيت پرداخته است.
دوست داشتنی های معطر
در دنيا بيش از 100 نوع ادويه وجود دارد که ما شايد 30 نوع از آنها را در آشپزخانه هايمان داشته باشيم و مورد استفاده قرار دهيم. نکته جالب اين چاشني هاي دوست داشتني اين است که گاهي تصور مي کنيم همه ادويه ها يا برگ دارند يا گل، يا ريشه دارند يا دانه، اما تصور اينکه داخل غلاف باشند را هرگز نداشته ايم. در اين شماره، صفحه دانستي هايمان را به زنان خانه دار اختصاص داده ايم و قصد داريم آنها را با چاشني هاي محبوب و مورد استفاده در آشپزخانه، بيشتر آشنا کنيم. حالا اگر دوست داريد در اين زمينه اطلاعاتي بيش از آنچه داريد، به دست آوريدو از ديدن شکل اوليه ادويه ها متعجب شويد، در ادامه با ما همراه باشيد.
شاید باورتان نشود که این دانه های معطری که در دو رنگ سیاه و سفید در بازار موجود است و بیشتر روی نان، کیک و برخی غذا ها می بینیم، داخل غلاف رشد کنند. گیاه کنجد با گل های سفید و یاسی خود 7/2 متر رشد می کند و دارای غلاف است. در این غلاف های بسیار کوچک صد ها دانه کنجد قرار گرفته است. کنجد به این دلیل که گیاهی بسیار مقاوم در برابر خشکی است، در آب و هوای گرم و خشک رشد می کند.
این ادویه به خاطر گل های زیبایش، زردرنگ است. در مزارع رشد می کند و بعد از رسیدن، دانه هایش را برداشت و خشک می کنند. بیشترین استفاده خردل در خانه و در صنعت داروسازی است.
وانیل، گیاه بومی آمریکای مرکزی است. گفته می شود مردم بومی مکزیک از قدیم غلاف های وانیل را جمع و آن را به نوشیدنی های خود اضافه می کردند. وانیل خشک و پودر شده است. گیاهی معطر که در بیشتر کیک ها و شیرینی ها از آن استفاده می کنند.
به غنچه های گلی که روی بوته های کوچک با ساقه های بلند رشد می کنند، کیپر می گویند. این گیاه در دوره گل دهی، گل های صورتی و سفید زیبایی دارد. کیپر را نمی توان به صورت خام مصرف کرد و از آنها بیشتر در ترشی یا شور استفاده می شود.
مطمئنا بسیاری از طرفداران سوشی نمی دانند که واسابی یک ریشه است؛ ریشه ای که گاهی ترب کوهی ژاپنی هم نامیده می شود. این گیاه برگ هایی به شکل قلب و گل های سفید کوچک دارد و ریشه اش به شکل خمیر و پودر رنده می شود. واسابی بیشتر در مکان های تاریک و مرطوب رشد می کند، اما می توان آن را در باغ هایی که فضای مناسبی دارند هم پرورش داد.
غنچه های معطر خشک شده هستند که تنها از غنچه های بازنشده می توان برای تهیه ادویه استفاده کرد. درخت وانیل دو بار در سال گل می دهد، اما محصول زیادی از آن برداشت می شود، به همین دلیل است که قیمت این ادویه زیاد گران نیست.
فلفل ها روی گیاهان بالارونده چوبی رشد می کنند و طول آنها گاهی به 15 متر هم می رسد. فلفل سیاه که گل های سفید کوچکی دارد، روی سنبل های دراز رشد می کند، میوه های سبز گردی که همان فلفل سیاه هایی هستند که در بازار آن را تهیه می کنیم.
این درختچه های همیشه سبز را با نام انیسون ستاره ای نیز می شناسند. در هر یک از شاخه های این ستاره قهوه ای، دانه های معطری جا خوش کرده اند. تمام بخش های درختچه بادیان از جمله ریشه دارای بویی معطر هستند. میوه بادیان درون تعدادی غلاف کوچک رشد می کند که در یک غلاف ستاره ای بزرگ قرار گرفته است. با رسیدن میوه بادیان و ترکیدن، کپسول های دانه های این گیاه دیده می شوند.
این گیاه که به یک ادویه جهانی معروف است، یک گیاه گلدار زیباست. هند، اصلی ترین تامین کننده زردچوبه جهان است. زردچوبه یک ریشه است که از زمین بیرون می زند. پس از خارج کردن این ریشه، آن را می جوشانند. این کار سلول های ریشه را فعال و شروع به ترشح یک ماده نارنجی می کند. سپس ریشه را خشک می کنند و به شکل پودر درمی آورند، همان پودری که در بازار می بینید.
این گیاه مقاوم در برابر سرما، عاشق نور و رطوبت است. زیره که شباهت زیادی به جعفری دارد، باید دانه هایش را قبل از اینکه برسند، جمع کنند و در جای خشک و تاریک در فر قرار دهند تا برسد. علاوه بر دانه های زیره، می توان از برگ های جوان این گیاه که حاوی مواد معدنی، ویتامین A و C هستند هم به عنوان چاشنی استفاده کرد.
این ادویه گرانقیمت در زبان یونانی معنای «رشته» یا «تار» می دهد. پرچم های قرمزرنگ زعفران، ارزشمندترین قسمت این ادویه هستند. پرچم زعفران را باید به موقع جمع کرد، در غیر این صورت از بین می رود.
این گیاه در فضا های باز، تپه ها و حاشیه نهر ها و رودخانه ها و...می روید. مریم گلی، گل های آبی- بنفش زیبایی دارد، اما از برگ هایش به عنوان ادویه استفاده می شود. از مریم گلی نه تنها در آشپزخانه ها، بلکه در پزشکی هم استفاده می کنند.
نگاهی به تاریخ صنعت نفت ایران در آغاز جنگ جهانی دوم (بخش دوم و بخش پایانی
علي بهرامي بامداد سوم شهريور، سفراي انگليس و شوروي به خانه علي منصور، نخست وزير وقت دوران پهلوي اول مي روند و بدترين خبر تاريخ معاصر ايران را به او مي دهند. خبر اين بود که ايران از شمال و جنوب توسط شوروي و انگلستان به اشغال درآمده است. در ادامه مطلب شماره قبل درباره وضعيت مناطق نفت خيز جنوب در دوران جنگ جهاني دوم، به آستانه اشغال ايران رسيديم، در اين مطلب روند تحولات تاريخي را دنبال مي کنيم و به تحولاتي مي پردازيم که مناطق نفت خيز جنوب را با اشغال انگليسي ها روبه رو کرد. اين اشغال بعدها تاثيرات بسيار بالايي بر فرهنگ، سياست، اقتصاد و جامعه ايران گذاشت.
گفتيم که آلمان ها و ايتاليايي ها با تلفات بسيار بالايي جزيره «کرت» يونان را به اشغال درآورده بودند و نازي ها بر دروازه هاي خاورميانه، چنگ و دندان شان را به انگليسي ها نشان مي دادند. از طرفي ديگر ژاپني ها هم تا مي توانستند منافع نفتي و مالي انگليسي ها را در شرق دور با خطر جدي مواجه کرده و با اشغال کامبوج، برمه و ... چشم در چشم انگليسي ها انداختند. همه چيز جنگ جهاني دوم، براي ايران بي طرف داشت حساس تر از هميشه مي شد. تابستان سال 1320 خورشيدي داغ ترين تابستاني بود که همه خاک گرم جنوب ايران را داغ تر و داغ تر مي کرد.
با بدتر شدن شرايط و اوضاع جبهه ها براي نيروهاي متفقين، انگليسي ها به رهبري چرچيل، چاره کار را در دوستي و مودت با شوروي ها ديدند و حدود مردادماه بود که دست هاي دوستي دو طرف به هم فشرده شد و چهره هاي خنده روي استالين و چرچيل که رو به روي هم قرار گرفتند، خبر از يک اتحاد استراتژيک مي دادند. يک نکته جالب توجه ديگر اين است که در شماره پيشين اشاره کرديم که وقتي در فروردين ماه پهلوي اول از جنوب بازديد کرد، مطبوعات انگليسي چگونه او را ستايش کردند، اما حالا و در آستانه استفاده بي نهايت ابزاري از ايران، براي رساندن سوخت براي ماشين نظامي شوروري در جنگ با آلمان نازي و حفاظت از منافع و منابع گنج گونه مناطق نفت خيز ايران، لحن مطبوعات تغيير جدي داشت. در کتاب «آخرين روزهاي رضا شاه» نوشته ريچارد استوارت در اين باره آمده است:«در 14 تيرماه 1320 روزنامه انگليسي «نيوز کرونيکل» با لحني بي سابقه شاه را شخص وقيح و بدگمان و بي رحم و پول دوست دانست». اين روند ادامه داشته و روزنامه ها و نشريات متعدد انگليسي، پهلوي اول را آماج کنايه ها و توهين ها قرار مي دادند. در چند نمونه ديگر در کتاب «خون خاک» آمده است:«در نشريه «نيوز ريويو» پهلوي اول را ديکتاتور زودرنج ناميدند. در نشريه ديگري او را «مهتر» خواندند و در ديگري او را نه شاه ايران بلکه «دربان سابق» معرفي کردند».
آلماني ها، شوروي را از پا در آورده بودند و هر روز بخش هايي جديد از خاک بزرگ سرزمين هاي کمونيستي را تصرف مي کردند اما اگر چه آلماني ها از پهلوي اول براي هواپيماهاي شان در موصل عراق درخواست حلب هاي بنزين کرده بودند، اما پهلوي اول از بابت نگراني که درباره انگليسي ها داشت اين کار را نکرد و هواپيماهاي آلماني بدون بنزين در فرودگاه موصل به دست انگليسي ها افتادند. پس خطر بيخ گوش انگليسي ها بود و ممکن بود هر لحظه آلماني هايي که تا موصل آمده بودند، به آبادان و درياي نفت جنوب نيز پايشان باز شود و پاي انگليسي ها را براي هميشه از گنج جنوب ايران ببرند.
ملک فاروق پادشاه مصر و برادر فوزيه همسر پهلوي دوم، به ايرانيان خبر قريب الوقوع حمله انگليسي ها به جنوب ايران را داد. نکته مهمي در اين باره در کتاب «آخرين روزهاي رضا شاه» آمده است: «انگليسي ها در نظر داشتند نه تنها حوزه عمليات شرکت نفت انگليس و ايران و بنادر خليج فارس را اشغال کنند، بلکه تسخير کرمانشاه به دليل وجود پالايشگاه دوم نفت ايران نيز پيش بيني شده بود». از دهم مرداد ديگر همه چيز روشن بود و انگليس آرايش نظامي اش را کامل و کامل تر مي کرد. لشکرهايي از کرکوک به بصره آمدند «ناو کانيمبلا در 13 مرداد در لنگرگاه بصره پهلو گرفت. قرار بود نيروهاي نظامي با اين ناو 12000 تني در بندر شاهپور تخليه شوند. هر اندازه روس ها نيروهاي زيادي شامل 3 ارتش، 2 سپاه و 16 لشکر براي يورش به ايران آماده کرده بودند، انگليسي ها با واحدهاي کم شمار هندي و در مجموع، با 6 تيپ خود را براي يورش به ايران آماده و مهيا کردند... واحدهايي از ارتش هند انگليس در خانقين استقرار يافته و ماموريت آنها تصرف منطقه نفت شاه بود».
هر چند ايراني ها خيلي دير متوجه آرايش جنگي انگليسي ها در جنوب شدند، اما بالاخره توانستند خودشان را برابر ارتش انگلستان تا حدودي آماده کنند. البته اين نکته هم حائز اهميت است که پيش از آغاز حمله، انگليسي ها کمي پول ايراني ها چرب تر کردند تا هوش و حواس ها کمتر به سمت ميدان جنگ باشد. به نقل از کتاب «خون خاک» در اين باره مي خوانيم: «در 10 مرداد 1320 خورشيدي، فرمانده دريايي مامور حمله به ايران از فرماندهي نيروي دريايي هند شرقي، خواهان تعداد بيشتري ناو جنگي و حمل و نقل شد. براي اينکه شاه را در بي خبري مطلق نگه دارند و با توجه به اينکه مي دانستند او از دريافت وجوه بيشتري بابت حق الامتياز خشنود مي شود، کميته ويژه نخست وزيري در لندن به شرکت پيشنهاد کرد، حق الامتيازي که بابت نفت به ايران مي پردازد را دو برابر کند تا ايراني ها در خوش خيالي خود باقي بمانند و فکر کنند که هيچ خبري نيست و جنگي در کار نخواهد بود».
بالاخره دريادار بايندر فرمانده امور دفاعي خرمشهر و آبادان شد. ناوگان او بسيار کوچک بود؛ چنان که افسران نيروي دريايي در سال 1321 تا 1323 خورشيدي در مطبوعات گزارش داده اند، استحکاماتي در اطراف خرمشهر حفر شده و پالايشگاه مورد حفظ و حراست نيروهاي ايراني قرار گرفت و از 31 مرداد هم نيروهاي جديدي از اهواز به آبادان اعزام شدند.
بامداد دوشنبه (سوم شهريور)، روز حياتي و سرنوشت سازي براي ايران و مناطق نفت خيز جنوب بود. شهر آبادان در تب و تاب بسيار بالايي به سر مي برد و همه چيز حکايت گر يک حمله قريب الوقوع بود. خواندن خلاصه اي از روايت اين جنگ در جنوب ايران جالب توجه است: «در نخستين ساعات بامداد دوشنبه سوم شهريور 1320 در حالي که طبق دستور فرمانده دفاع خوزستان قرار بود اروند رود شبها در تاريکي مطلق غرق شود، عوامل جاسوسي انگلشتان برق را متصل کردند و علائم شناور آب راه نمايان شد. ساعت 4و 6 دقيقه بامداد ناو جنگي «شورهام» ناگهان آتش توپخانه خود را متوجه ناو جنگي ايراني به نام «پلنگ» کرد...پس از شليک چند گلوله توپ فرمانده انگليسي دستور آتش بس داد چرا که مي ترسيد پالايشگاه آبادان نيز دچار حريق شود... با شليک مسلسل، عده اي از افسران و ناويان از جمله فرمانده ناو و افسر توپخانه آن، ميلانيان و کهنمويي مجروح و کشته شدند. چند دقيقه بعد از حمله ناو «شورهام» به نام «پلنگ» تفنگداران ناو جنگي انگليس عمليات خود را آغاز کردند و با کشتن دو آلماني و يک مجروح کشتي «هوهنفلس» را که مدت ها پيش در جريان جنگ جهاني به اروندرود پناه آورده بودند تصرف کردند.
از کشتي ديگر آلماني به نام «اشتورمفلس» به سوي انگليسي ها تيراندازي شد و ناويان آلماني کشتي خود را به آتش کشيدند. سه نفتکش ايتاليايي که آنها هم مانند آلماني به سواحل اروندرود پناهنده شده بودند نيز، با انفجار مهمات تعبيه شده سعي کردند خود را به آتش بکشند...افسران انگليسي و سربازان هندي ناوهاي ايراني «شهبازم» و «کرکس» را به آساني به تصرف درآوردند... در شرق آبادان پس از شليک ناو«شورهام» به ناو «پلنگ» و پرواز همزمان هواپيماهاي انگليسي سربازان ايراني به دليل بسته بودن انبارهاي اسلحه نتوانستند مسلح شوند و برخي از آنها در نخلستان هاي بهمنشير متواري شدند... سرانجام نيروهاي انگليسي وارد منازل اطراف اسکله شدند و مهندسان انگليسي هم براي خنک نگهداشتن دستگاههاي پالايشگاه از صبح زود مشغول به کار شده بودند...سربازان ايراني مستقر در اسکله مقاومت هاي بسيار خوبي کردند...چند افسر انگليسي و چندين درجه دار و سرباز هندي را کشتند، اما سرانجام با مسلسل هاي رزم ناو شورهام سربازان ايراني اسکله شماره 7 از پاي درآمدند...ايرانيان در نهر«بريم» با برجاي گذاشتن 25 کشته و 10 اسير عقب نشيني کردند.
در نقاط مختلف شهر سربازان ايراني خوب و مردانه پايداري کردند و در کنار بخش اروپايي نشين آبادان بيش از 30 سرباز ايراني جان خود را از دست دادند...در نخستين ساعات يورش انگليسي ها چند تن از کارکنان ايراني شرکت که لباس هاي متحدالشکل داشتند توسط هندي ها به جاي سربازان ايراني کشته و مجروح شدند... سربازان هندي وحشت زده و آشفته حال به هر کس که در محوطه پالايشگاه بود، تيراندازي مي کردند... حتي مهندس ويلر و کارکنان انگليسي نيز به دشت هندي هاي وحشت زده به رگبار مسلسل بسته شدند و ويلر کشته شد... هواپيماهاي انگليسي بر فراز شهر دور ميزدند و هر سرباز ايراني را به رگبار مي بستند... در نهايت نيز با پرتاب چند نارنجک انگليسي بام تلمبه خانه، آخرين گروه مدافعان ايراني نيز به قتل رسيدند و حدود ساعت 10 و نيم شهر به تسخير انگليسي ها درآمد... خرمشهر نيز طي چند ساعت بعد تسليم شد.
بدين ترتيب نيروهاي انگليسي موفق شدند آبادان و خرمشهر را به تصرف درآورند و پرچم انگلستان بر فراز پالايشگاه آبادان و مواضع مهم هر دو شهر برافراشته شد».
ايرانيان با بحت و حيرت همه اين وقايع را دنبال مي کردند چه خوزستاني ها و چه مرکزنشينان باور نمي کردند که مناطق نفت خيز جنوب بدين گونه اشغال شود و شوروي هم شمال ايران را محل تاخت و تاز خود درآورد. اين اشغال براي ايران بسيار گران تمام شد و صدمات سياسي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي بسيار طولاني مدتي را بر پيکر ميهن مان وارد آورد.
منابع:
1-کتاب «آخرين روزهاي رضا شاه» نوشته ريچارد استوارت
2-کتاب «خون خاک» نوشته خسرو معتضد
شبنم اعماري استان بوشهر، شهرهاي زيباي زيادي دارد که يکي از آنها عسلويه است. اين شهر که بيشترين فعاليت را در حوزه نفت و گاز و بهره برداري از آنها دارد، قطب انرژي کشور هم محسوب مي شود، اما اين، تمام آن چيزي نيست که از اين منطقه برمي آيد. عسلويه، جاذبه هاي بکر و دست نخورده زيادي دارد که با حضور در اين شهر و ديدن آنها، شايد باورتان نشود که اين جاذبه ها جزئي از پهناي وسيع اين منطقه هستند. حالا اگر دوست داريد درباره عسلويه و ديدني هاي اطراف آن بيشتر بدانيد، تا پايان اين مطلب را بخوانيد.
اين غار منحصربه فرد در سـاحل روستاي «بنود» جا خوش کرده است. اين غار دريايي را مي توانيد بعد از بـالا رفتن از يک تپه کوچک و پايين آمدن از سمت ديگـر آن، ببينيد. زماني که وارد مي شويد، به غار بزرگتري مي رسيد کـه دو دهانه دارد، جايي کـه موج هاي سـاحل و نور خورشيد در تلاقي با هم، يکي از شگفت انگيزترين چشم اندازها را پيش رويتان به تصوير مي کشد. زيبايي اين منظره خلق شده به حدي است که حتي به اندازه پلک زدن هم نمي توانيد چشم از آن برداريد.
علاوه بر روستاهاي بنود و بندو که در شماره قبل درباره آنها نوشتيم، در نزديکي عسلويه روستـاي ديگري ديده مي شود به نام کلات که بـا ورود به آن با طبيعتي خيره کننده مواجه خواهيد شد، به طوري که باورتان نمي شود اين روستا در منطقه اي خودنمايي مي کند که پر از سکوهاي گازي و نفتي است. ديدن کوه ها و صخره هاي زيبا در کنـار طبيعت سرسبز، نخل هاي سر به فلک کشيده و چشمه هاي پرآب در اين منطقه تصوير منحصربه فردي از نقاشي طبيعت را پيش رويتان قرار مي دهد که هيچ جايي نمي توانيد نمونه اش را بيابيد، مگر در منطقه ويژه عسلويه.
اين منطقه که يکي از مهم ترين جاذبه هاي عسلويه به شمار مي رود، اولين پارک ملي دريايي است. در پارک ملي نايبند هر آنچه براي لذت بردن از طبيعت بخواهيد، مي توانيد پيدا کنيد. حيات وحش کم نظير اين منطقه که گونه هاي نادري در آن مثل آهوي هندي ديده مي شود، هر گردشگري را به سمت خود جذب مي کند. وجود درختان و درختچه هايي مثل استبرق، انجير معابد، صبر زرد و.. هم پوشش گياهي منحصربه فردي در اين منطقه حفاظت شده به وجود آورده است؛ اما آنچه گردشگران را بيش از هر چيز ديگري در پارک ملي نايبند شگفت زده مي کند، ديدن لاک پشت هاي زيبايي است که براي تخمگذاري پا به ساحل نايبند مي گذارند. به نظاره نشستن اين هيجان انگيز در ساحل اين منطقه تجربه فراموش نشدني است که نمي توانيد آن را از ياد ببريد.
جنگل هاي حرا، يکي ديگر از جاذبه هاي ديدني عسلويه است. درختان حرا (گونه اي از مجموعه گياهي مانگرو يا چدل حرا) در آب شور رشد
مي کنند و شرايط نامساعدي که براي رشد دارند، از آنها يک گياه استثنايي ساخته است. اين درختان، برگ هاي بيضي شکل و قاعده اي باريک دارند. رنگ پشت اين برگ ها سفيد و گاهي خاکستري است. اين درختان، ميوه هم مي دهند که بادامي شکل است و به يک خامه باريک منتهي مي شود. اين گياه با گل طلايي رنگ، از چهار گلبرگ تشکيل شده و عطري شيرين دارد که با حضور در منطقه رويش آنها، عطر خوش آن را حس خواهيد کرد.
اين آبشار در يکي ديگر از روستاهاي زيباي عسلويه به نام «اخند» جا خوش کرده است. آبشاري زيبا که طبيعت بکر و مسحورکننده اي دارد. آبشار و تنگه درزو، بدون شک يکي از زيباترين و منحصربه فردترين جاذبه هاي عسلويه و استان بوشهر به شمار مي رود. در مسير رسيدن به آبشار، حوضچه هاي کوچکي را مي بينيد که آبي زلال در آنها جاري است. ديدن اين حوضچه هاي چشم نواز، نويد نزديک شدن به درزو را مي دهد. اين آبشار ارتفاعي 57 متري دارد که بر ديواره هايش، نخل هاي خود روي زيبايي روييده اند و دور تا دور آن را پوشانده اند و تصويري زيبا را به رخ کشيده اند، به حدي که بايد سرتان را بالا بگيريد و محو تماشاي نقاشي زيباي طبيعت شويد. زماني هم که از ديدن نخل هاي خودرو خسته شديد، مي توانيد به پايين نگاه کنيد و از ديدن حوضچه آبشار لذت ببريد. در اين حوضچه، ماهي هاي کوچکي مي بينيد که منتظرند شما پايتان را در آب بگذاريد تا به استقبالتان بيايند و دور پايتان جمع شوند و ماساژي به آنها بدهند. شنا کردن را هم در اين منطقه فوق العاده زيبا از دست ندهيد.
در قسمت غربي عسلويه، منطقه اي به نام نخل تقي واقع شده که وجود قلعه اي تاريخي در اطراف آن، نشان دهنده قدمت بالاي اين منطقه است. به دليل وجود نخلستان هاي فراوانش نام نخل تقي را برايش برگزيده اند. در مجاورت ساحل و اسکله اين شهر، پارک ساحلي آن زيبايي ديده مي شود که داراي تمام امکانات رفاهي است.
برخلاف آنچه درباره منطقه صنعتي عسلويه تصور مي شود، اين شهر مجموعه هاي تفريحي ساحلي زيادي در خود جاي داده که پهنه وسيعي از اين منطقه به آنها اختصاص يافته است. يکي از اين مجموعه ها که هم وسيع است و هم زيبا، دهکده گردشگري پازارگاد است؛ جايي که امکانات کاملي از جمله فضاهاي بازي کودکان و شهربازي ها، رستوران ها و لمکده هاي ساحلي، تفريحات دريايي مثل موتورجت ها و قايق ها، سينماي 6 بعدي، محل اجراي برنامه ها و کنسرت ها را مي توان يافت. علاوه بر مواردي که گفتيم، اقامت در هتل هاي عسلويه که امکانات در خور توجهي دارند هم مي تواند لذت سفرتان را دوچندان کند؛ چراکه اين منطقه در زمستان هواي بسيار مطبوع و دلپذير دارد. حالا اگر شرايط رفتن به عسلويه را داريد، مهياي سفر شويد و از اين منطقه صنعتي، اما پرجاذبه ديدن کنيد و از انتخاب چنين مقصدي لذت ببريد.
به دست بافته اي با تارنما (نقوش لوزي و راه راه) که با نخ هاي رنگي و ظريف پشمي، پنبه اي يا ترکيبي از هر دو بافته شود، جاجيم مي گويند.
بر اساس شواهد به دست آمده، جاجيم از ديرباز در ميان ملل مختلف معمول بوده است، اما اطلاعات زيادي از پيشينه بافت جاجيم در ايران و جهان اسلام در دست نيست. با اين حال اين دست بافته پرزحمت، يکي از صنايع دستي رايج در ايران بوده که از ديرباز بين خانواده هاي روستايي و عشاير رواج داشته است. کاربرد اين دست بافته زيرانداز، پلاس، فرش و رختخواب پيچ است و در ايران بيشتر براي روانداز کرسي يا رختخواب هاي کنار اتاق استفاده مي شود و در برخي مناطق نيز از آن براي روي لحاف استفاده مي کنند. بافت جاجيم به دليل ويژگي و تمايزي که نسبت به ديگر بافته ها دارد، به «جاجيم بافت» معروف است. جنس جاجيم، نمد الوان، پارچه پشمي ضخيم رنگارنگ، پنبه يا پشم تابيده بسيار زبر و خشن، بدون پرز و پارچه کلفت پشمي يا ترکيبي از پنبه اي و پشمي است. براي بافت جاجيم، معمولا دستگاه جاجيم بافي(دار) به صورت افقي روي زمين قرار مي گيرد. مجموعه تارها(چله) که نسبت به ساير بافته ها، متراکم تر و رنگ آنها متغير است، به طول تقريبي 20 تا 30 متر به موازات هم به فاصله چند سانتي متري زمين، در کنار هم کشيده مي شوند. دارها در ابتداي دستگاه، به دور چوبي به نام سردار و در انتها به دور چوبي به نام زيردار که به زمين متصل شده اند، مي چرخند. هميشه نيمي از تارها به صورت يکي در ميان با چوبي(کوجي) که نخي به شکل خاص به دور آن تابيده شده است، از نيمه ديگر تارها جدا مي شود. دو سر اين چوب با دو رشته طناب به بالا کشيده و به سه پايه اي چوبي که قابل جابه جايي است، متصل مي شود. همواره نيمي از تارها، به صورت يکي در ميان، در بالا و نيمي ديگر در پايين قرار مي گيرد. در دستگاه جاجيم بافي از چوب هايي استفاده مي شود که بافنده به مقتضاي طرح و نقش، با آنها تارهايي را که مي خواهد روي بافته معلق بمانند، بلند و پودگذاري مي کند.پراکندگي جغرافيايي کوچ نشينان و روستانشيناني که به جاجيم بافي اشتغال دارند، نشان مي دهد که اين بافته مختص نواحي سرد، کوهستاني و کوهپايه اي است.
هتل های سنتی ایران
اين هتل سنتي، بنايي 100 ساله دارد که پس از مرمت و بازسازي، فعاليت خود را آغاز کرد. هتل ستاره کوير در منطقه حاجي آباد از توابع شهرستان گرمسار واقع شده و 14 سوييت دارد که همه اين سوييت ها در بخشي از محوطه و در طبقه همکف قرار گرفته اند. در بخش ديگري از محوطه هتل ستاره کوير، ساختماني ديده مي شود که از زيرزمين و نيم طبقه تشکيل شده است. زيرزمين به اتاق ورزش و نيم طبقه اول هم به اتاق جلسه اختصاص يافته است. سبک کاملا سنتي و معماري زيباي اين بنا و سوييت هاي آن که سقف هاي گنبدي شکل و پنجره هاي چوبي زيبايي دارند، شما را بدون آنکه خودتان بخواهيد، به گذشته مي برد. از ويژگي هاي اين هتل مي توان به نزديکي آن به جاذبه هاي فرهنگي و طبيعي گرمسار اشاره کرد که همين مساله باعث شده سالانه گردشگران و توريست هاي زيادي به اين هتل رفت و آمد داشته باشند. براي اقامت در هتل زيباي ستاره کوير، به اين نکته توجه کنيد که در بخش ورودي آن، سوييت ها و ساير قسمت هاي هتل، تعدادي پله وجود دارد.
اين هتل سنتي 4 ستاره که بيش از 120 سال قدمت دارد، در آن سنت و مدرنيته بخوبي درهم آميخته و ترکيب جذابي را خلق کرده اند. خانه گل شهميرزاد با معماري و طراحي زيبايش، شما را پشت پنجره اتاق ها مي کشاند تا ساعت ها زيبايي محوطه دلپذير هتل را به نظاره بنشينيد و از تماشاي درختان گردويي که در حياط خودنمايي مي کنند، لذت ببريد. همانطور که گفتيم، واحدهاي اقامتي اين هتل خانه طراحي دلنشيني دارند که با وجود حفظ معماري سنتي، تمام امکانات مدرن امروزي را مي توان در آن ديد. هتل خانه گل شهميرزاد چهار باب اتاق دارد که دور ايوان خانه چيده شده اند. بافت سنتي اين هتل در کنار معماري زيبا و امکانات مدرن، اقامتي خاطره انگيز را برايتان به دنبال خواهد داشت.
سوغات ایران
بجنورد مرکز استان خراسان شمالي و يکي از شهرهاي بزرگ اين استان است. اين شهر هم مانند ديگر شهرهاي ايران، سوغاتي هايي دارد که نبايد از آنها گذشت.
آب نبات: اين خوردني خوشمزه قدمتي 80 ساله در بجنورد دارد و توجه افراد زيادي را به خود جلب کرده است. از طعم هاي مختلف آبنبات بجنورد مي توان به پسته اي، دارچيني، هل دار، زرشکي و... اشاره کرد.
قره قورت: يکي از فراورده هاي حاصل از شير است که در رنگ هاي کرم روشن، زرد و قهوه اي توليد مي شود و طعمي ترش دارد.
انگور: از محصولات مهم کشاورزي استان خراسان شمالي محسوب مي شود و انگور خليلي بجنورد، بسيار معروف است.
قالي دورو: بافت آن شبيه به قالي معمولي است، با اين تفاوت که دو بافنده همزمان به بافت آن مي پردازند. در حال حاضر تنها بافندگان اين نوع فرش اقوام ترکمن در خراسان شمالي هستند و در ميان هيچ يک از اقوام و شهرهاي ديگر ايران نمي توان اين بافتي منحصربه فرد را پيدا کرد.
سفره کردي: يکي از صنايع دستي پرطرفدار و مختص به عشاير بجنورد است. طرح هاي به کار رفته در اين دست بافته ها بسيار زيبا و به نوعي بازگوکننده مفاهيمي است که ريشه در اعتقادات و باورهاي بافنده آن دارد. از نقش هاي رايج در اين نوع فرش ها مي توان به نقش هاي هندسي، حيواني و گياهي که جلوه بسيار زيبايي را خلق مي کنند، اشاره کرد.
چاروق دوزي: از صنايع دستي قديمي خراسان شمالي است که از پوست حيوانات تهيه مي شود و به وسيله ريسمان هاي ضخيمي که دارد، به پا بسته مي شود و ريشه آن کلمه اي ترکي است. دو نوع چاروق داريم؛ يک نوع گلدوزي که ظرافت کمتري دارد و نوع ديگر از چرمي باکيفيت درست مي شود و در گلدوزي هاي روي آن نخ هاي ابريشمي به کار رفته است.
غذاهای خوشمزه با عطر و طعممتفاوت
همانطور که مي دانيد، طبخ غذا اصول خاصي دارد که براي خوشمزه شدن آن بايد آنها را رعايت کرد. اينکه مي گويند غذا بايد خوشمزه باشد تا بتوان آن را خورد، کاملا درست است. عطر و طعم غذا و ظاهر و تزيين آن، لذت غذا خوردن را دوچندان مي کند.
با توجه به اين مساله، خانم هاي خانه دار مي توانند براحتي هر چند وقت يکبار، عطر و طعم هاي متفاوتي به غذاهايشان بدهند. دودي کردن برخي غذاها يکي از اين راه هاست. طعم دودي را بيشتر ما ايراني ها دوست داريم؛ مثل برنج دودي، ماهي دودي و... .
در اين شماره طرز تهيه غذايي را برايتان مي گوييم که طعم و عطر متفاوتي دارد؛ غذايي لذيذ که با يک بار درست کردن آن، مطمئنا اعضاي خانواده بار ديگر سراغش را از شما خواهند گرفت.
آتينا عالي
سينه يا ران و کتف مرغ به دلخواه: 2 عدد ران و 2 عدد کتف
پياز بزرگ رنده شده(ريز) و آب گرفته: يک عدد
فلفل دلمه اي: يک عدد
ماست سفت و پرچرب: يک دوم ليوان
سس مايونز: يک دوم ليوان (مقدار ماست و سس مايونز بايد برابر باشد)
ادويه گراماسالا: يک قاشق غذاخوري
زردچوبه: يک قاشق چايخوري
نمک: به مقدار لازم
زغال: يک تکه
ابتدا مرغ را به صورت جوجه کبابي خرد مي کنيم. حالا آب پياز، فلفل دلمه اي، نمک، زردچوبه و ادويه گراماسالا را با هم مخلوط کرده و تکه هاي مرغ را به مدت 4 ساعت در سسي که درست کرده ايم، مي خوابانيم تا مزه دار شود(خيلي نمک نزنيد چون ادويه خودش کمي نمک دارد). بعد از گذشت 4 ساعت اجازه دهيد مرغ با موادي که داخلش بوده و طعم دار شده، پخته شود. در اين مرحله نيازي به افزودن آب نيست. زماني که مرغ نيم پز شد، ماست و سس را با هم مخلوط و به مرغ ها اضافه مي کنيم. در پايان مرحله پخت، بايد سس مرغ به غلظتي شبيه به فسنجان برسد. نمک مرغ را مي چشيم تا کم و زياد نباشد. حالا زير گاز را خاموش مي کنيم و يک تکه زغال را که خوب سرخ شده، درون نعلبکي مي گذاريم و روي مرغ ها قرار مي دهيم. يکي، دو قطره روغن روي زغال سرخ شده مي چکانيم تا دود کند. روي در قابلمه دمکني مي گذاريم تا دود در محيط خانه پخش نشود و مرغ بهتر مزه بگيرد) وقتي مرغتان پخت، اگر مايل بوديد مي توانيد آن را با برنج سرو کنيد.
داوود اعماري
شکر: سه چهارم پيمانه
پودر ژلاتين: يک و يک دوم قاشق سوپخوري
سفيده تخم مرغ: 2 عدد
زرده تخم مرغ: 3 عدد
پوست پرتقال رنده شده: يک قاشق چايخوري
آب پرتقال: يک پيمانه
خامه قنادي يا خامه پاکتي: 200 گرم يا يک پاکت
زرده تخم مرغ را با شکر و پوست پرتقال رنده شده مخلوط مي کنيم و با همزن مي زنيم تا کرم رنگ شود. پودر ژلاتين را که با آب پرتقال شفاف شده، به زرده تخم مرغ اضافه مي کنيم و هم مي زنيم. سپس سفيده تخم مرغ را با همزن مي زنيم تا سفت شود. در اين مرحله زرده را به ديگر موادمان اضافه مي کنيم و با همزن برقي يا دستي خوب هم مي زنيم. مواد آماده شده را درون قالب مي ريزيم و درون يخچال قرار مي دهيم. بعد از بستن، فرماژ پرتقال را داخل ظرف مورد نظر که کمي چرب شده قرار مي دهيم و با سليقه دلخواه و با خامه تزيين مي کنيم.
گلناز سعيدي
مواد لازم
تخم مرغ: 3 عدد
آرد: يک پنجم ليوان (دسته دار)
رنده پوست ليمو: يک قاشق چايخوري
آبليمو: 2 قاشق غذاخوري
روغن: يک دوم ليوان
کره آب شده: يک چهارم ليوان
شير: سه چهارم ليوان
شکر: يک ليوان
بيکينگ پودر: يک و يک دوم قاشق مرباخوري
ابتدا آرد را سه بار الک و با بيکينگ پودر مخلوط مي کنيم. تخم مرغ را به همراه شکر و رنده پوست ليمو هم مي زنيم تا حجم بگيرد. سپس آبليمو، شير، روغن و کره آب شده را به مخلوط آرد و بيکينگ پودر اضافه مي کنيم و خوب هم مي زنيم. قالب مورد نظر را برداشته و داخلش را چرب مي کنيم و کف آن را آرد مي پاشيم. مواد را داخل قالب مي ريزيم و در طبقه وسط فر که از يک ربع قبل با دماي 170 درجه سانتيگراد گرم شده، به مدت40 دقيقه قرار مي دهيم. در پايان پخت، روي کيک را 5 دقيقه گريل مي کنيم.
شير: يک دوم ليوان
شکر: يک سوم ليوان
آبليمو: 2 قاشق غذاخوري
نشاسته ذرت: يک قاشق غذاخوري
همه مواد، به جز آبليمو(چون باعث مي شود شير بريده بريده شود) را با هم مخلوط مي کنيم و خوب هم مي زنيم تا نشاسته کاملا حل شود. سپس مواد را روي حرارت مي گذاريم و باز هم مي زنيم تا به غلظت فرني برسد. حالا نوبت اضافه کردن آبليموست. آن را هم اضافه کرده و دوباره هم مي زنيم. سس آماده را از روي حرارت برداشته و اجازه مي دهيم تا خنک شود. بعد از خنک شدن، آن را روي کيک مي ريزيم و به سليقه دلخواه تزيين مي کنيم.
نگاهی کوتاه به فیلم های بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر (بخش دوم)
علي بهرامي با نزديک شدن به ماه بهمن، به بزرگترين رويداد سينمايي کشورمان هم نزديک مي شويم. رويدادي که به نظر برخي از کارشناسان، مهم ترين، وسيع ترين و پرمخاطب ترين رويداد هنري کشورمان محسوب مي شود. تاکنون بناست بيست و يک فيلم به بخش سوداي سيمرغ بيايند و جريان رقابتي سي و هشتمين جشنواره فيلم فجر را رقم بزنند. از صحبت ها و نظرها بر مي آيد که اميدهاي سينمايي ايران در اين جشنواره، خيلي زود خودشان را نشان دهند و فيلم اولي ها بتوانند شگفتي آفرين باشند؛ البته هيچ چيز معلوم و مشخص نيست؛ چون آنچه مي گوييم فعلا همه در حد و گمان و احتمال هايي بر اساس تجربه هاي پيشين برخي از کارگردانان است. بايد روزهاي گرم سينمايي در سردترين ايام زمستان سريع تر از راه برسد تا ببينيم فجر سي و هشتم براي علاقه مندان به سينما چه آورده است؟ در بخش دوم و پاياني نگاه ما به ده فيلم ديگر بخش سوداي سيمرغ را مي خوانيد.
بهروز شعيبي از معدود کارگرداناني است که در سينماي ايران بازيگري هم مي کند؛ البته او کار اصلي اش را در سينما با بازيگري شروع کرد و نقش سلمان، پسر حاج کاظم را در فيلم آژانس شيشه اي ابراهيم حاتمي کيا به عهده داشت. حضور پر رنگ شعيبي در تلويزيون را با سريالي چون «تنهايي ليلا» خيلي سريع به ياد مي آوريم و البته در سينما نيز بيش از هر چيز با ايفاي نقش روحاني در فيلم «طلا و مس» به خاطر مي آيد. او در دهه 90 بيشترين آثار سينمايي را ساخته و در برخي از آنها مثل سيانور، بازيگري هم کرده است. «دهليز» و «دارکوب»، دو فيلم سينمايي ديگري است که شعيبي آنها را در دهه 90 ساخته است. اين کارگردان حالا با فيلم «روز بلوا» که چهارمين فيلم بلند سينمايي اش محسوب مي شود، در جشنواره فيلم فجر حضور دارد. چنانچه از تجربه هاي سينمايي شعيبي بر مي آيد، به نظر مي رسد «روزبلوا» به احتمال زياد در جشنواره مورد توجه باشد؛ چرا که شعيبي نشان داده است که اهل پس رفت نيست و هر بار يک تجربه جديد و نوآورانه اي را در قاب هاي سينمايي اش به مخاطبان ارائه کرده است. درباره خط داستاني فيلم«روزبلوا» آمده: «عماد، استاد دانشگاهي خوشنام و يک چهره تلويزيوني مورد توجه است. او ناگهان از سوي پليس با اتهام هايي جدي مواجه مي شود که خود و خانواده اش را در موقعيت پيچيده اي قرار مي دهد.» بازيگران اصلي اين فيلم عبارتند از: بابک حميديان، ليلا زارع، مسعود دلخواه و داريوش ارجمند.
سعید ملکان، کسی که تا کنون به چهره پردازی و تهیه کنندگی در سینمای ایران شهره بود، حالا نخستین فیلم سینمایی بلندش را ساخته است؛ فیلمی که علاوه بر بخش سودای سیمرغ، در بخش نگاه نو نیز حضور دارد. شاید عجیب به نظر برسد؛ اما ملکان تا کنون شش بار برنده سیمرغ بهترین چهره پردازی شده و علاوه بر چهره پردازی فیلم «تختی»، تهیه کنندگی و نویسندگی آن را نیز به عهد داشته است. اطلاعاتی که درباره این فیلم تا این لحظه منتشر شده، نمایی از چند جفت چشم و یک خط داستانی بسیار کوتاه است با عنوان «این فیلم درباره یکی از اتفاقات ملتهب معاصر است.» چیزی که بسیار امیدوارکننده به نظر می رسد و این احتمال بسیار زیاد را به وجود می آورد که فیلم سعید ملکان در جشنواره، فیلم شاخصی باشد و مورد توجه قرار گیرد، تجربه بسیار بالا و متنوع این کارگردان در حوزه های مختلف سینمایی است. ملکان تا کنون نشان داده است که در سینما سلیقه خوبی دارد و برای کارهایش ارزش معنوی خاصی قائل است. امیر جدیدی و ساعد سهیلی، دوبازیگر اصلی فیلم «روز صفر» هستند.
سامان سالور، کارگردان فیلم «سه کام حبس» است. کارگردانی که پیش از این، فیلم هایی چون «ساکنین سرزمین سکوت»، «چند کیلو خرما برای مراسم تدفین»، «ترانه تنهایی تهران»، «به هدف شلیک کن»، «آمین خواهیم گفت»، «سیزده ۵۹» و «تمشک» را ساخته و در میان همه آنها «سیزده 59» مورد توجه منتقدان و علاقه مندان به سینما قرار گرفت؛ البته سالور بعد از 6 سال است که دوباره فیلم ساخته و باید دید که این بار ضعف هایش را پوشانده است یا خیر. سالور، فیلمساز ناتوانی نیست؛ اما هر بار فیلم های این کارگردان با استقبال روبه رو نمی شوند. شاید این بار سالور با پوشاندن نقاط ضعف احتمالی فیلم های قبلی اش بر نقاط قوت فیلمسازی اش تاکید و دقت بیشتری کرده باشد. محسن تنابنده، پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور از بازیگران اصلی فیلم آخر سامان سالور هستند.
فیلم «سینما شهر قصه» ساخته کیوان علیمحمدی و امید بنکدار است. دو فیلمسازی که تا کنون چهار فیلم مشترک با عنوان های «شبانه»، «شبانه روز»، «ارغوان» و «گیلدا» را ساخته اند؛ چهار فیلمی که می کوشند تا با بهره گیری از فرم های خاص، داستان هایشان را در فضایی کمتر آزموده شده دنبال کنند. این دو کارگردان اگر چه تا کنون مخاطبان زیادی نداشته اند؛ اما می توان گفت که تلاش شان در باز کردن فضایی نوین در فیلمسازی ایرانی در خور تحسین بوده است. نکته دیگر این که فیلم «سینما شهر قصه» در سکوت خبری ساخته شده و هنوز هیچ خط داستانی و محتوای خاصی از فیلم به دست مخاطبان و علاقه مندان سینمای ایرانی نرسیده است؛ اما از پیشینه و تجربه این دو کارگردان می توان حدس زد که فیلم «سینما شهر قصه» هم در همان فضای کاری قبلی آنها قرار دارد. زنده یاد جمشید مشایخی، حامد کمیلی و هدیه تهرانی بازیگران اصلی این فیلم هستند.
فیلم «شنای پروانه» نخستین تجربه کارگردانی محمد کارت است. درباره خط داستانی این فیلم تنها این عبارت ذکر شده است، «در جنوب شهر، شنای پروانه توفان به پا می کند؛ اما آنچه درباره این فیلم پیش بینی می شود، ظهور یک فیلمساز قوی و توانا در سینمای ایران است. بسیاری از کارشناسان با توجه به سابقه فیلمسازی محمد کارت در فیلم های مستند و کوتاهی چون «خون مردگی»، «بختک»، «معلق» «آوانتاژ» و «بچه خور» منتظر دیدن یک فیلم بلند داستانی استاندارد در سینمای ایران هستند. از نکات جالب توجه فیلم «شنای پروانه» این است که رسول صدرعاملی، یکی از کارگردانان موفق سینمای ایران، تهیه کنندگی این فیلم را به عهده دارد. جواد عزتی، طناز طباطبایی، امیر آقایی و پانته آ بهرام از بازیگران اصلی فیلم «شنای پروانه» هستند.
جشنواره فیلم فجر سی و چهارم، یک فیلم گمنام اما توانا به نام «من» داشت که نام فیلمسازش را در یاد علاقه مندان به سینما ثبت کرد. سهیل بیرقی پس از «من»، فیلم «عرق سرد» را با موضوعی بسیار حساس کارگردانی کرد؛ فیلمی که توانست موفقیت «من» را تکرار کند و چه بسا در فهم اجتماعی و معضلات حقوقی و قانونی ایرانیان در جامعه، کمی پیشروتر از «من» بود. حالا و در جشنواره سی و هشتم فیلم فجر، سهیل بیرقی با فیلمی به نام «عامه پسند» حاضر شده است؛ فیلمی که به بیان برخی منتقدان و کارشناسان سینما، قوی تر و متفاوت تر از دو فیلم دیگر بیرقی از آب درآمده است. فاطمه معتمد آریا، هوتن شکیبا و باران کوثری از بازیگران اصلی فیلم «عامه پسند» هستند. درباره خط داستانی این فیلم، تنها این جملات منتشر شده: «در خلاصه داستان فیلم که برآمده از معنی «عامه پسند» در لغت نامه دهخدا است، آمده: عامه پسند. [م مَ / مِ پَ سَ ] (ن مف مرکب)،آنچه را مردم معمولی پسندند. آنچه را عرف پسندد».
بهتاش صناعی ها، کارگردان فیلم «قصیده گاو سفید» است؛ همان کارگردانی که با فیلم «احتمال باران اسیدی» توانست نظر مخاطبان و کارشناسان سینما را به توانایی هایش جلب کند؛ فیلمی که در آبان 1394 در سینماها اکران شد و مورد استقبال قرار گرفت. حالا فیلم دوم صناعی ها وارد بخش سودای سیمرغ جشنواره سی و هشتم فیلم فجر شده است. تقریبا همه منتقدان متفق القول هستند که این فیلم صناعی ها بهتر از فیلم قبلی اش یعنی «احتمال باران اسیدی» خواهد بود. تا اینجای کار امیدواری ها به کارگردانان تازه کار و فیلم اولی و دومی ها خیلی بالاست و علاوه بر صناعی ها، این لیست خیلی بلند بالاست. مریم مقدم، مانند فیلم اول صناعی ها، ایفاگر نقش اصلی زن فیلم «قصیده گاو سفید» است و پوریا رحیمی سام، نقش مقابل او را ایفا می کند.
این چهارمین همکاری مشترک برادران محمودی در سینمای ایران در مقام تهیه کننده و کارگردان است. زوج سینمایی که اصالتا افغانی هستند و بتازگی فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» از آنها اکران شده است. نوید و جمشید محمودی، پیش از این فیلم های «چند متر مکعب عشق»، «رفتن»، «روناجان» و «شکستن همزمان بیست استخوان» را با محوریت مشکلات و مسائل خاص مهاجران افغانی تهیه و کارگردانی کرده اند. فیلم هایی که هر کدام از آنها، در استانداردهای قابل قبولی توانستند مخاطبان و علاقه مندان به سینما را راضی نگه دارند. اکنون و در پنجمین همکاری برادران محمودی با نام«مردن در آب مطهر»، به سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر آمده است. علی شادمان، ندا جبراییلی، متین حیدرنیا، صدف عسگری، سوگل خلیق و علیرضا آرا، بازیگران اصلی فیلم برادران محمودی هستند. درباره داستان این فیلم در رسانه ها آمده است: «عاشقانه تازه برادران محمودی، قصه چند جوان مهاجر افغان را روایت می کند که قصد رفتن به اروپا را دارند».
فیلم «سه ماهی»، نخستین حضور حمیدرضا قربانی در عرصه کارگردانی فیلم بلند داستانی بود. فیلمی که مورد توجه قرار نگرفت و ضعف های داستانی و فرمی بسیار زیادی داشت. قربانی، فیلم دومش را خیلی دقیق تر و بهتر ساخت. «فیلم خانه ای در خیابان چهل و یکم» برادرکشی را از منظری دیگر مورد بررسی قرار داد. فضای انسانی و چالش های اخلاقی نهفته در این فیلم، آن را به یکی از بهترین آثار در حوزه سینمای اجتماعی ایران تبدیل کرد. قربانی پیش از اینکه کارگردانی کند، یکی از تدوینگران پرکار سینمای ایران است و فیلم هایی از جمله دلبری، ترور خاموش، دهلیز، دوباره زندگی و... را تدوین کرده است. قربانی در جشنواره سی و هشتم فجر با فیلم «مغز استخوان» در بخش سودای سیمرغ حضور دارد. پریناز ایزدیار، بابک حمیدیان، بهروز شعیبی، نوید پورفرج و جواد عزتی از بازیگران اصلی این فیلم هستند. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «الان مسأله شما چیه!؟ می خواین بگین قانونی نیست!؟ یعنی اینجا همه چی همیشه قانونی اتفاق می افته!؟ هممون درستیم!؟ هیچکی هیچ غلطی نکرده تا حالا!؟».
فیلم «من می ترسم» را بهنام بهزادی کارگردانی کرده است. او پیش از اینها سه فیلم در خور تحسین را نیز کارگردانی کرده است. «تنها دوبار زندگی می کنیم»، فیلم نخست او، جوایز بسیاری را از آن خود کرد و نظر منتقدان را بیش از آنچه گمان می رفت، جلب کرد. «قاعده تصادف» فیلم دوم بهزادی نیز سال 1391 اکران شد و به فروش قابل قبولی دست یافت. فیلم سوم او نیز «وارونگی» نام داشت که با پرداخت خوبش هم مورد توجه عموم علاقه مندان بود و هم نظر منتقدان را جلب کرد. بهزادی اکنون با فیلم چهارمش در حالی به جشنواره فجر آمده که در برخی محافل سینمایی گفته می شود از شانس های اصلی برنده شدن سیمرغ است. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «بدیش اینه من وسط کلی شک ام که می خوام برم یا نه، ولی بدترش اینه که صد برابرش مطمئنم نمی تونم بمونم.» الناز شاکردوست، پوریا رحیمی سام، امیرجعفری، ستاره پسیانی، مهران احمدی، پیام یزدانی، مجید جعفری و یگانه رفتاری از بازیگران اصلی فیلم «من می ترسم» هستند.
این راه ها را امتحان کنید
قلب يکي از اعضاي حياتي بدن انسان است که حتي اگر از بدن هم جدا شود، باز به تپش خود ادامه مي دهد. سالم نگه داشتن اين عضو مهم بدن، يکي از ضرورت هاي زندگي است که مي تواند بر سلامت جسم و روح انسان نيز تاثيرگذار باشد. براي اطمينان از سلامت قلب نياز است هر چند وقت يک بار، آزمايش هايي انجام دهيم. با اين حال برخي افراد گاهي به دلايل مختلف نمي توانند به پزشک مراجعه کنند، بر همين اساس روش هايي ارائه شده که مي توان با انجام آنها در 30 ثانيه متوجه شد که يا همه چيز خوب است يا اينکه چاره اي نداريد جز مراجعه به پزشک. به همين بهانه براي کمک به مخاطبان هميشه همراه، در ادامه روشي هايي را آورده ايم که با انجام آنها در 30 ثانيه مي توانيد سلامت قلب خود را بررسي کنيد.
اولين کاري که بايد انجام دهيد اين است که در يک ظرف که بتوانيد هر دو دستتان را در آن قرار دهيد، آب خيلي سرد بريزيد(براي رسيدن به نتيجه بهتر است از يخ استفاده کنيد). حالا 30 ثانيه دستان خود را درون ظرف آب سرد يا تکه هاي يخ بگذاريد. اين روش به شما کمک مي کند تا از واکنش خون خود هنگام تماس با سرما مطلع شويد. از اين کار دو نتيجه به دست مي آيد؛ اول اينکه ممکن است انگشتانتان قرمز شوند: اگر اين اتفاق افتاد، مشکلي وجود ندارد. قرمزي دست ها به اين معناست که شما مشکلي در رابطه با اکسيژن رساني به خون نداريد و گردش خون و قلب شما سالم است.
دومين نتيجه هم کمرنگ شدن انگشتان يا سيانوز (کبود) شدن آنهاست: اين يعني در اکسيژ ن رساني به خونتان با مشکل مواجه هستيد. کمرنگ شدن انگشتان يا کبود شدن آنها، اين احتمال را به وجود مي آورد که مشکل گردش خون داشته باشيد. اين اتفاق زماني رخ مي دهد که ميزان اکسيژن در گلبول هاي قرمز خون شما کم باشد. در اين حالت، کاري که بايد انجام دهيد اين است که با گرم کردن يا ماساژ منطقه سعي کنيد آن را به حالت عادي برگردانيد. اگر اين اتفاق نيفتاد، در اولين فرصت به پزشک مراجعه کنيد. ضمن اينکه اگر تغيير رنگ آبي با علايمي مثل بريده بريده نفس کشيدن ، تب، سردرد، درد قفسه سينه،تعريق ،ضعف در بازوها، پاها، دست ها، انگشتان دست يا پا و سرگيجه يا غش همراه شد، سريعا با اورژانس تماس بگيريد.
سير: مصرف سير باعث کاهش فشارخون و انقباض عروق مي شود.
شکلات تيره: خوردن شکلات با التهاب مبارزه و فشار خون را عادي مي کند.
دارچين: از بروز بيماري هاي قلبي و آترواسکلروز جلوگيري مي کند.
آووکادو: کاهنده سطح کلسترول بد است و باعث پاکسازي عروق مي شود.
در گذشته باور همه بر این بود که چربی و کلسترول باعث انسداد شریان های خون می شود و این شرایط سکته مغزی یا حمله قلبی را به دنبال خواهد داشت. امروزه پژوهشگران بر این باورند که بیماری قلبی به واسطه التهاب ایجاد می شود. محرک های منفی در جریان خون - قند، نمک، کمبود مواد مغذی، سموم - موجب می شود سلول های حاضر در رگ ها مهاجرت کنند و ملتهب شوند که نتیجه این امر، شکل گیری ضایعات یا انسداد شریان های خون است که در نهایت باعث سکته های مغزی و حملات قلبی می شود. همان طور که عوامل مختلف می توانند دلیل التهاب گفته شده باشند، رژیم غذایی مناسب هم می تواند از ایجاد التهاب جلوگیری کند؛ بنابراین با مصرف مواد غذایی که دوستدار قلب هستند، می توان خطر ابتلا به بیماری های قلبی را به طور قابل توجهی کاهش داد.
این روغن اگر ناخالصی نداشته باشد و اصل باشد، سرشار از اسیدهای چرب تک غیراشباع است. این اسیدهای چرب به تنهایی فواید زیادی برای قلب دارند و سرشار از پلی فنول هستند که خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قدرتمندی دارند. اسیدهای چرب تک غیر اشباع و پلی فنول ها در کنار یکدیگر می توانند به کاهش سطوح کلسترول کلی، کاهش کلسترول بد (LDL)، افزایش کلسترول خوب (HDL)، کاهش استرس اکسیداتیو و کاهش التهاب کمک کنند. تمامی این عوامل بر سلامت شریان ها و رگ ها تاثیرگذارند و به صورت مستقیم از بروز مشکلات قلبی پیشگیری می کنند.
انواع توت مثل توت فرنگی، بلوبری و... حاوی آنتوسیانین ها هستند که نوعی فلاونوئید با کیفیت چشمگیر محسوب می شوند. این آنتوسیانین ها خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارند، با رادیکال های آزاد مقابله می کنند و به تنظیم آنچه درون شریان ها رخ می دهد، می پردازند.
مصرف این مغز های مقوی تاثیر زیادی بر سلامت قلب دارد که از بین این خوشمزه های پرفایده مثل بادام، پسته، فندق، آجیل برزیلی، دانه کاج، بادام زمینی و ... می توانید گزینه های مورد علاقه تان را انتخاب کنید و مصرف آن را در برنامه روزانه تان بگنجانید.
جزو مغذی ترین سبزیجات هستند و مصرف یک وعده بزرگ از آنها در روز توصیه شده است. سبزیجات برگدار سبز می توانند سفتی در شریان ها را کاهش دهند، به تنظیم فشار خون کمک کنند و در تولید نیترات غذایی(ترکیبی که به کاهش فشار خون کمک می کند، جلوی لخته شدن خون در شریان ها را می گیرد و به طور مستقیم مانع از اختلال در دیواره های شریانی می شود) نقش دارد. مصرف این سبزیجات به طور مداوم توصیه شده، چراکه اثر آنها پس از دو روز از بین می رود. لوتئین، منیزیم و فولات موجود در سبزیجات برگدار سبز به شکل گیری خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی منتج می شود.
فیبر در سبزیجات، مغزهای خوراکی، غلات کامل، لوبیا، حبوبات و میوه ها به وفور یافت می شود، موادی که به طور کامل گیاهی هستند. مصرف فیبر کافی روی تنظیم قند خون، تغذیه باکتری های روده و سوخت و ساز بدن تاثیرگذار است و سلامت قلب و عروق را به دنبال دارد. براساس مطالعات انجام شده، فیبر باعث کاهش کلسترول می شود.
مقدار مصرف توصیه شده روزانه فیبر برای بدن 25 تا 38 گرم است.
پس از جدايي فراز کمالوند از پارس جنوبي، حالا هومن افاضلي به عنوان سرمربي جديد جمي ها برگزيده شده تا هدايت اين تيم را در نيم فصل دوم ليگ برتر فوتبال ايران به عهده داشته باشد.افاضلي که سابقه مربيگري در تيم ملي ايران و نيز سابقه سرمربيگري تيم اميد وچند باشگاه مطرح ليگ برتري را در کارنامه دارد، مي خواهد حالا تجربه خود را در اختيار جوانان پارس جنوبي جم قرار دهد تا اين تيم به روزهاي خوب گذشته خود برگردد.سرمربي جديد پارس جنوبي جم اهل پيش بيني نيست و قول واهي نمي دهد؛ اما مي گويد تمام تلاشش را خواهد کرد تا پارس جنوبي جم، بهترين نتايج را در نيم فصل دوم بگيرد و به جايگاه واقعي خود برگردد. هومن افاضلي، گفت وگويي اختصاصي با «مشعل» داشت و از وضعيت تيم و برنامه هايش صحبت کرد. توجه شما را به اين گفت وگو جلب مي کنيم.
من از تيم فوتبال پارس جنوبي جم شناخت داشتم و مقابل اين تيم بازي کرده بودم؛ اما اينکه چه شد اين تيم را انتخاب کردم و به توافق رسيدم، بايد بگويم همه چيز اتفاقي و خيلي سريع رخ داد. من مذاکرات خاصي با مسؤولان تيم پارس جنوبي نداشتم. گفتم خيلي اتفاقي و يک روزه با هم صحبت کرديم و در همان روز به نتيجه رسيديم.
الان تمام تيم ها مشکل مالي دارند؛ چراکه جامعه با مشکل اقتصادي روبه روست، حتي تيم هايي که درآمد هاي خوبي دارند و از سوي شرکت هاي عظيم پشتيباني مي شوند هم با مشکلات مالي روبه رو هستند. از اين رو کار براي تيم هايي که چنين پشتوانه هايي ندارند، سخت شده و همه با مشکل کار مي کنند. مي دانم بسياري از اين تيم ها تعهدات سنگيني دارند که به آن عمل نکردند. بنابراين اگر مي خواستم به اين مسائل توجه کنم، نبايد مسؤوليت هيچ تيمي را مي پذيرفتم. از طرفي بايد قبول کرد که شرايط همين است و بهتر است دست به کار شد و اوضاع را بهتر کرد. سال ها قبل که جوان تر بودم، اين مسائل را سخت مي گرفتم. بنابراين با اينکه پيشنهاد داشتم، کار نمي کردم. همين خانه نشيني باعث شد به من بگويند تو اهل کار نيستي. حالا هم که آمدم با همه سختي ها کار کنم، خيلي ها مي گويند چرا مسؤوليت چنين تيم هايي را مي پذيريم.
من اين دوران را در نفت تهران سپري کردم و به شرايط آشنا هستم؛ البته اينجا شرايط خيلي بهتر است؛ چون پارس جنوبي جم مديريت خوبي دارد و مالک و مدير باشگاه مشخص هستند و به قول معروف دفتر و دستک دارند؛ اما در نفت تهران مشخص نبود چه کسي مدير و مالک است.
مهم ترين برنامه من، موفقيت و برگشت پارس جنوبي به جايگاه واقعي اش است. ما کار سختي داريم؛ دليل نمي شود که پا پس بکشيم. خوشبختانه پنجره نقل و انتقالات باز شد و بازيکنان خوبي جذب کرديم.بعد از آن بازيکنان خوب تيم را حفظ کرديم و با تمرين هاي خوب و بازي هاي تدارکاتي مناسب، به شرايط خوبي رسيديم و براي شروع ليگ آماده هستيم. هدف بعدي ما اين است که سبک بازي پارس جنوبي را تغيير دهيم و بتوانيم فوتبال تماشاگر پسندتري ارائه کنيم؛ هر چند اين تيم در نيم فصل اول نيز خوب بازي کرد؛ اما به دنبال اين هستم که پارس جنوبي تهاجمي تر بازي کند تا هواداران از بازي لذت ببرند.
بله خوشبختانه با درايت مديران باشگاه تا جايي که توانسته اند، از پس آن برآمدند و بازيکنان تا قبل از شروع نيم فصل دوم، 50 درصد از قرارداد خود را دريافت کردند که درميان تيم هاي ليگ برتري از خيلي تيم ها جلوترهستيم. مثل تيم هاي سپاهان که از چنين شرايطي برخوردار نبودند. اميدوارم اين شرايط تا پايان فصل ادامه داشته باشد تا بازيکنان دغدغه مالي نداشته باشند.
ابتدا از فراز کمالوند که در شرايط سخت مسؤوليت قبول کرد تشکر مي کنم. اين تيم در نيم فصل اول شرايط سختي را گذرانده و تحت فشار بوده است، تا جايي که بتوانم، در نيم فصل دوم به تيم کمک خواهم کرد تا شرايط بهتر شود. هدف اول ما اين است که سهميه حضور ليگ برتر را حفظ کنيم. بازيکنان باتجربه و بزرگتر ها نقش کليدي در تيم دارند. در جلسه مشترک با آنها صحبت کردم و همه براي نيم فصلي پرقدرت آماده هستند. من قول نمي دهم؛ اما سعي مي کنم با کسب نتايج خوب، در ادامه راه، همه با هم باعث خوشحالي هواداران شويم. قطعا تلاش مي کنيم که پارس در ليگ برتر بماند.
با توجه به بسته بودن پنجره نقل وانتقالات تيم، دوره سختي داشتيم؛ اما بعد از آن، توانستيم با چند بازيکن که مد نظر من و باشگاه بودند، به توافق برسيم و آنها را جذب کنيم.
ما نظر مساعدي روي فروزان داريم؛ اما همکاري با اين بازيکن منوط به کسب مجوزهاي مربوطه است. فروزان، ورزشکار بسيار خوبي است و اکنون به دنبال مشخص کردن وضعيتش هستيم. مطمئنم اتفاقي که براي محسن در تراکتور رخ داد، سوءتفاهم بوده است. ما روي او حساب کرده ايم. بايد ببينيم در روزهاي آينده چه اتفاقي مي افتد.
دخسوس، قراردادش را فسخ کرد و از جمع ما جدا شد. کاکاشويلي هم با توجه به مصدوميتي که داشت، نمي توانست به ما کمک کند، بنابراين از ليست خارج شد؛ البته مگنو باتيستا را حفظ کرديم. او بازيکني است که مي تواند به ما کمک کند.
بايد ببينيم شرايط بازيکنان جديد چگونه است و پس از آن درباره جذب بازيکن جديد تصميم مي گيريم.
اردوي خوبي بود. چند بازي تدارکاتي انجام داديم که خيلي به ما کمک کرد. مثل بازي با سپاهان که با پيروزي تيم ما همراه شد و اعتماد به نفس تيم را بالا برد؛ البته تا رسيدن به نقطه ايده آل فاصله داريم. اما روند خوبي را طي کرديم و به مرور زمان بهتر هم مي شويم.
پارس جنوبي، تيم خوبي است. هواداران جمي خيلي تيم شهر شان را دوست دارند. اميدوارم مسؤولان از اين تيم بيشتر حمايت کنند. من و بازيکنان تلاشمان را مي کنيم که بهترين نتايج را بگيريم تادل هواداران را شاد کنيم. اما همه چيز در زمين چمن خلاصه نمي شود؛ بلکه مديران هم بايد بخوبي از تيم ، پشتيباني کنند.
رئيس امور اداري منطقه شمال از صعود موفقيتآميز تيم کوهنوردي شرکت خط لوله و مخابرات نفت ايران به قله ارفعکوه در البرز مرکزي خبر داد.
محمد عباسي، رئيس شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران - منطقه شمال، با اشاره به اجراي موفق صعود زمستانه تيم کوهنوردي شرکت به قله 2 هزار و 730 متري ارفعکوه گفت: اين تيم ورزشي متشکل از 26 کوهنورد، امدادگر، سرپرست، مسؤول فني و راهنماي محلي در مدت يک روز به اين قله صعود کردند.
او در ادامه از اسکان و اقامت موقت کوهنوردان يک روز قبل از حرکت در مرکز انتقال نفت اوريم خبر داد و گفت: صعود به قله ارفعکوه در ساعت حرکت 8 صبح از کوهپايههاي روستاي ارفعده در شرايطي آغاز شد که هواي منطقه ابري، سرعت باد 5 کيلومتر بر ساعت و جهت آن موافق بود. دماي هوا در ساعات اوليه صعود 9 درجه زيرصفر همراه با بارش ملايم برف در برخي ساعات و در ساعات ظهر به صفر درجه رسيد.
عباسي نکات مهم اين صعود را حضور اکبر ميرزايي، رئيس امور ورزش شرکت خطوط لوله در تيم صعود کنندگان اعلام کرد و افزود: تيم کوهنوردان در ساعت 13 به قله رسيد. ساعت 13 و 30 دقيقه حرکت به سمت پايين قله آغاز شد و در ساعت 16 هم به روستا بازگشت.
رئيس امور اداري منطقه با اشاره به دشواريهاي صعود به قلل کوهستاني در فصل زمستان و ضرورت فراهم کردن تمهيدات ايمني لازم براي حفظ سلامت پرسنل گفت: آمبولانس مرکز انتقال نفت اوريم به همراه پزشکيار اين مرکز و تجهيزات لازم در پايين قله براي کنترل هرگونه حادثه مستقر شده بود که خوشبختانه صعود، بدون هيچ حادثه اي به پايان رسيد.
پولادمردان تيم وزنه برداري نفت مسجدسليمان، هفته دوم مسابقات قهرماني استان خوزستان را همچون هفته نخست، با صدر نشيني به پايان رساندند. هفته دوم مسابقات ليگ وزنه برداري نوجوانان استان خوزستان، به مناسبت ياد و خاطره گراميداشت سردار سپهبد شهيد حاج قاسم سليماني و با حضور 7 تيم و 60 وزنه بردار پيگيري شد که طي آن تيم نفت مسجدسليمان با کسب 777 امتياز در صدر جدول رده بندي قرار گرفت. تيم هاي مناطق نفت خيزجنوب با 716 امتياز و هيات ايذه با 692 امتياز بعد از نفت مسجد سليمان به ترتيب در رده هاي اول تا سوم قرار گرفتند.
تيم وزنه برداري نفت مسجد سليمان در پايان هفته دوم با 1506 امتياز و با فاصله 90 امتياز نسبت به تيم دوم در صدر جدول رده بندي اين مسابقات قرار گرفت و جايگاهش را در جدول تثبيت کرد. باشگاه مناطق نفت خيز جنوب هم با 1416 امتياز در رده دوم قرار دارد.
اين مسابقات با حضور تيم هاي نفت مسجدسليمان، مناطق نفت خيز جنوب،هيأت وزنه برداري شهرستان هاي ايذه، شوشتر، بندر امام خميني (ره)، رامهرمز و مسجدسليمان به مدت يک روز در تاريخ 27 دي در سالن شهداي وزنه برداري شهر اهواز برگزار شد.
وزنه برداران نفت مسجد سليمان با درخشش و ايستادن روي سکو در وزنه هاي مختلف، مقام هاي اول تا سوم را به خود اختصاص دادند.
تيم بسکتبال بانوان پالايش نفت آبادان به مرحله پلي آف ليگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه هاي ايران راه پيدا کرد.
تيم بسکتبال بانوان پالايش نفت آبادان در هفته دهم رقابت هاي ليگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه هاي ايران در خانه و سالن 17 شهريور، ميزبان تيم بسکتبال خانه بسکتبال هرمزگان بود که موفق شد از سد اين تيم بگذرد.
شاگردان زهرا مرتضوي با ارائه يک بازي برتر موفق شدند با نتيجه 74 بر 43 از سد تيم خانه بسکتبال هرمزگان بگذرند تا با کسب اين پيروزي جواز صعود به مرحله پلي آف را بگيرند. کوارتر اول اين بازي با نتيجه جالب 22 بر 2 به سود آبادان پايان يافته بود.فرزانه فروتن فرد با 12 امتياز، 11 ريباند، 4 پاس گل، يک توپ ربايي و يک بلاک شات و الناز سياهي با 10 امتياز، 15 ريباند، 2 پاس گل، 2 توپ ربايي و 3 بلاک شات در اين بازي دبل دبل کردند.
عنوان امتياز آورترين بازيکن ميدان نيز به فائزه شهرياري، بازيکن تيم پالايش نفت آبادان با کسب 14 پوئن اختصاص يافت.
تيم پالايش نفت آبادان با اين پيروزي 18 امتيازي شد و در رتبه دوم جدول قرار گرفت و به عنوان تيم دوم راهي پلي اف شد.مسابقات مرحله پلي آف نيز از پنجم بهمن آغاز خواهد شد.
پالايش نفت آبادان به جمع مدعيان پيوست
تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان، مدافع عنوان قهرماني ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران با يک برد خانگي به رتبه دوم جدول رسيد تا براي حضور در پلي آف، مقابل حريفان خط ونشان بکشد.
تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان درهفته بيستم ليگ برتر باشگاه هاي ايران در خانه و سالن هفده شهريور مجموعه ورزشي نفت و در حضور هواداران پر شور آباداني، ميزبان تيم مس کرمان بود که موفق شد از سد اين تيم کرماني بگذرد.
شاگردان حمادسامري درخانه يک بازي برتر را مقابل حريف خود به نمايش گذاشتند، تا جايي که در کوراتر اول با نتيجه قاطع 20 بر 10 پيروز شدند. پالايش نفتي ها در کوارتر دوم هم 16 بر 11 از سد حريف خود گذشتند تا نيمه اول بابرتري مطلق طلايي پوشان پالايش نفت آبادان همراه باشد.
آنها در کوارتر هاي سوم و چهارم هم تيم برتر ميدان بودند و اجازه خودنمايي به حريف کرماني ندادند و با نتايج 24 بر 22 و 32 بر 24 از سدحرف خود گذشتند تا در نهايت با نتيجه 92 بر 67 مس کرمان را شکست داده باشند.
پالايش نفت آبادان با اين پيروزي 35 امتيازي شد و به رتبه دوم رسيد تا رقابت در صدر جدول فشرده تر و حساس تر از قبل باشد.
رضا رنجبر 16 امتياز و 12 ريباند و سعيد داورپناه 16 امتياز براي پالايش نفت آبادان کسب کردند تا بهترين بازيکنان زمين باشند.
تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان، مس کرمان را در خانه از پيش رو برداشت تا با رسيدن به سکوي دوم، دوباره در جمع مدعيان قرار بگيرد و براي حريفان در پلي آف خط ونشان کشيده باشد. پالايش نفت آبادان، مدافع عنوان قهرماني است، بنابراين انتظارات از اين تيم زياد است؛ اما سرمربي تيم عقيده دارد که با توجه به داشته هايشان، بايد انتظارات بجا باشد. حماد سامري، سرمربي تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان در گفت وگوي اختصاصي با «مشعل» بعد از پيروزي در ديدار مقابل مس کرمان و شرايط و اوضاع تيم به نکات جالبي اشاره داشت که باهم مي خوانيم.
***
بازي خوبي بود. شاگردانم در زمين تمام برنامه هاي تاکتيکي را که در طول هفته کارکرده بوديم، بخوبي به اجرا گذاشتند و درنهايت موفق شديم يک پيروزي خوب و بموقع کسب کنيم.
رقابت در صدر جدول خيلي سخت است. تيم هايي چون شهرداري گرگان، پتروشيمي بندر امام، مهرام و حتي شيميدوردر نيم فصل دوم تيم هايشان را تقويت کردند و از بازيکن خارجي بهره مي برند و همه مدعي قهرماني هستند. ما نسبت به آنها خيلي کمتر هزينه کرديم و از بازيکن خارجي بهره نمي بريم و بايد بگويم يک رقابت نابرابر است؛ اما شاگردانم سنگ تمام گذاشتند و به آنها افتخار مي کنم. حضور در يک رتبه خوب مثل دوم يا سوم باعث مي شود شما در پلي آف با قرعه بهتري مواجه شويد تا شانس حضور در نيمه نهايي و فينال را افزايش دهيد.
در بازي رفت در تهران مهرام را شکست داده بوديم. ما در خانه غافلگير شديم. آن روز، روز مهرامي ها بود. ما هرچه به سبد زديم گل نشد. از سوي ديگر داوري هم زياد جالب نبود و در خانه خودمان عليه ما سوت مي زدند. درمجموع بايد بگويم که مستحق شکست نبوديم؛ اما بازي برد و باخت دارد. مهرام، مدعي قهرماني است و تيم خيلي خوبي دارد.
ما بر اساس بودجه مان جلو مي رويم. تا پلي آف زمان داريم و بايد ببينيم شرايط چگونه است و باشگاه مي تواند در اين خصوص کاري کند يا نه؟ براي همين بايد تا آن زمان صبر کنيم. اميدوارم همه چيز خوب جلو برود و بتوانيم براي مرحله نهايي تيم را تقويت کنيم. بازهم تأکيد مي کنم در شرايط حساس به دليل کمبود بازيکن به مشکل برمي خوريم و کارمان سخت مي شود. با اين حال براي جذب بازيکن، به مجوز وزارت نفت نياز داريم؛ البته من از ابتدا شرايط را مي دانستم. بضاعت تيم ما همين است. بايد تلاش کنيم و با تمرين بيشتر به آمادگي برسيم. به طورقطع در پلي آف کارمان سخت مي شود.
بله قبول دارم. فکر مي کنم سه يا چهار بار در خانه ضعيف ظاهر شديم. اگر مشکلي وجود دارد، از طرف من است و به طورقطع نمي توانم بازيکنانم را براي بازي ها بويژه ديدارهاي خانگي آماده کنم. در ديدارهاي خارج از خانه با تمرکز بيشتر بازي مي کنيم؛ اما در خانه با مشکل مواجه مي شويم و نتيجه را واگذار مي کنيم. به هرحال نمي دانم نداشتن تمرکز، عامل شکست هاي خانگي ما بوده يا دست کم گرفتن حريفان؛ اما 100 درصد من مقصر هستم و فقط مي توانم از هواداران عذرخواهي کنم.
خيلي سخت است. هميشه تکرار قهرماني، سخت تر از قهرماني است. من قول نمي دهم؛ اما سعي مي کنم پالايش نفت، در پايان فصل جايگاه شايسته اي داشته باشد.
تيم فوتبال نفت مسجد سليمان براي حضوري هر چه بهتر در نيم فصل دوم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران که در اردوي تدارکاتي تهران به سر مي برد، در دومين ديدار تدارکاتي خود مقابل قهرمان نيم فصل به تساوي دست پيدا کرد تا بازهم مقابل پرسپوليس بازنده نباشد.
تيم فوتبال نفت مسجدسليمان که اردوي آماده سازي ميان فصل را در تهران برپا کرده است، هفته گذشته در يک مسابقه تدارکاتي مقابل پرسپوليس که تمام بازيکنان اصلي خود را در اختيار داشت، در زمين زمزم تهران به ميدان رفت که يک بازي پاياپاي را مقابل حريف خود به نمايش گذاشت و حتي در دقايقي نيز تيم برتر ميدان بود. شاگردان مهدي تارتار که دوست نداشتند دست خالي ميدان را ترک کنند، بازهم پرسپوليس را متوقف کردند، در حالي که شانس پيروزي هم داشتند. اين بازي در نهايت با نتيجه مساوي يک بر يک خاتمه يافت.
تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در دقايق ابتدايي اين مسابقه از سوي پيام ملکيان به گل رسيد؛ اما اين گل را وحيد اميري در اواسط نيمه اول پاسخ داد تا کار به تساوي کشيده شود.
در دقيقه 25 نيمه اول، حسين ابراهيمي، هافبک تيم نفت مسجد سليمان پس از دريافت کارت زرد دوم از بازي اخراج شد؛ اما با توجه به توافق بين سرمربيان دو تيم، يک بازيکن جايگزين ابراهيمي شد تا نفت مسجدسليمان 11 نفره به بازي ادامه دهد.
پرسپوليس در نيمه نخست با ترکيب عليرضا بيرانوند، سيدجلال حسيني، شجاع خليل زاده، محمد انصاري، مهدي شيري، کمال کاميابي نيا، احمد نوراللهي، وحيد اميري، مهدي ترابي، علي عليپور و کريستين اوساگونا وارد ميدان شد.
نفت مسجدسليمان هم با ترکيب سوشا مکاني، مجيد عيدي، حامد نورمحمدي، سعيد کريمي، پيام ملکيان، عليرضا عليزاده، ميثم نقي زاده، سجاد جعفري، صادق صادقي، عماد ميرجوان و حسين ابراهيمي بازي را آغاز کرد و در جريان مسابقه چند تعويض انجام داد.
تيم هاي پرسپوليس و نفت مسجدسليمان روز 20 دي نيز مقابل هم به ميدان رفته بودند که آن ديدار با تساوي بدون گل خاتمه يافت.
بنابراين با توجه به اين دو تساوي در ديدارهاي تدارکاتي و پيروزي در ليگ و تساوي هاي فصل گذشته در ليگ برتر، بايد گفت که نفت مسجد سليمان نه تنها رکورد شکست ناپذيري خود را حفظ کرد؛ بلکه با يک پيروزي هم در ديدارهاي رودرر و از پرسپوليس جلو تر است و اين يک رکورد در ميان تيم هاي نفتي و حتي ليگ برتري به حساب مي آيد.
مرحله چهارم و پاياني رقابت هاي گروهي بيست و نهمين دوره ليگ برتر واترپلو باشگاه هاي ايران با صدرنشيني پرسپوليس ونفت اميديه در گروه A و B به پايان رسيد.
مرحله چهارم بيست و نهمين دوره رقابت هاي ليگ برتر واترپلو کشور با برگزاري رقابت هاي گروه هاي A و B به پايان رسيد که در پايان رقابت هاي گروهي اين مسابقات تيم هاي پرسپوليس و نفت اميديه به ترتيب در گروه A و B با 23 و 18 امتياز صدر نشين شدند.
در گروه B اين رقابت ها که دوتيم واترپلو نفت اميديه و نفت و گاز گچساران حضور داشتند، موفق شدند با ارائه بازي هاي برتر و با پشت سر گذاشتن حريفان خود، صعودشان به مرحله پلي آف را مسجل کنند.
در مرحله چهارم و پاياني دور گروهي، ابتدا تيم واترپلو نفت و گاز گچساران موفق شد در دربي نفتي ها از سد تيم واترپلو نفت اميديه با نتيجه 11 بر 8 بگذرد؛ اما در دو ديدار ديگر مقابل تيم هاي رعد پدافند و پيشگامان کوير يزد به ترتيب با نتايج 8 بر 8 و 11 بر 11 به تساوي دست پيدا کرد تا با کسب 16 امتياز در رتبه دوم جدول قرار بگيرد.
اما تيم واترپلو نفت اميديه بعد از شکست در دربي نفتي ها مقابل نفت گچساران در دوديدار ديگر خود توانست، مقابل دو تيم رعد پدافند و پيشگامان کوير يزد به ترتيب با نتايج 12 بر 7 و 12 بر 6 به پيروزي برسد و با کسب 18 امتياز به عنوان تيم نخست راهي مرحله پلي آف شود.
در ادامه رقابت هاي ليگ برتر واترپلو کشور و در مرحله پلي آف تيم هاي اول و چهارم، سوم و دوم دو گروه به صورت ضربدري در دو بازي رفت و برگشت به مصاف هم خواهند رفت.
به اين ترتيب در اين مرحله تيم واترپلو نفت اميديه با تيم استخر شهيد نوفلاح و تيم واترپلو نفت و گاز گچساران با تيم سايپا بازي مي کند و درصورت پيروزي در اين مرحله راهي مرحله نيمه نهايي مسابقات مي شوند.اين دوره از مسابقات با حضور تيم هاي پرسپوليس، دانشگاه آزاد اسلامي، استخر شهيد نوفلاح و سايپا در گروه A و تيم هاي رعد پدافند، پيشگامان کوير يزد، نفت اميديه و نفت و گاز گچساران در گروه B برگزار شد.
جهانبخش جعفري، طي حکمي از سوي مديرعامل باشگاه فرهنگي ورزشي نفت اميديه به عنوان سرمربي تيم فوتبال بزرگسالان نفت اميديه منصوب شد.
بعداز اينکه تيم فوتبال نفت اميديه در ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران نتايج خوبي نگرفت، مديران اين باشگاه درصدد جذب يک سرمربي جديد برآمدند تا با وارد شدن شوک تعويض سرمربي، اين تيم بتواند از بحران خارج شود.به همين منظور بعد از بررسي گزينه هاي متفاوت، بالاخره جهانبخش جعفري از سوي مديران باشگاه به عنوان سرمربي جديد تيم فوتبال نفت اميديه انتخاب و معرفي شد.
او که سابقه بازي در پرسپوليس تهران را در کارنامه دارد، در کسوت مربيگري هم هدايت تيم هايي چون البندر گنک(صعود به ليگ دسته يک)، بعثت کرمانشاه، کيميا فرايند تهران و نفت تهران را به عنوان سرمربي و دستيارامير قلعه نوعي در ملوان بندر انزلي و نفت اميديه را نيز پيش از اين به عهده داشته است.
مشعل بسياري اين گمان را دارند که اگر با خودشان حرف مي زنند، يعني ديوانه شده اند. برخي ديگر هم در مورد ديگران اين تصور را دارند که اگر فلاني با خودش حرف مي زند، يعني مشکل دروني يا رواني دارد و اين ويژگي را به عنواني اشکالي دروني در افراد تلقي مي کنند. در حالي که اين ويژگي در شکل متعادل آن به عکس يکي از ويژگي هاي مثبت براي افراد است تا با آنچه در درونشان وجود دارد، بدون واسطه ارتباط داشته باشند و يا بدون توجه به نگاه هاي بيروني با آنچه واقعا در درونشان است، آشنا باشند و به آن عمل کنند. بيشتر ما گرفتار رعايت قضاوت ديگران هستيم و مي خواهيم همان چيزي باشيم که ديگران از ما تصور مي کنند يا دوست دارند از ما ببينند؛ اما معدود افرادي هستند که از دوران کودکي و نوجواني با درون خود گفت وگو و از آن براي کنترل دروني استفاده مي کنند. بسياري از مشاوران و روان شناسان معتقدند که اين گفت وگوي دروني مي تواند در صورت نگاه مثبت و سازنده دروني، به تحولات دروني و بيروني زيادي در فرد منجر شود. از آنجا که افکار مي توانند به طور مستقيم روي احساسات و حالات دروني و بيروني ما اثر داشته باشند، مکالمات و ارتباطات ما با درونمان هم تاثيري مستقيم بر تحولات و اتفاقات زندگي مان خواهد داشت.
اما اين گفت وگوي دروني چيست؟ همه ما تجربه اي از آن را در لحظات مختلف زندگي مان داشته و داريم. گفت وگوي دروني و صحبت کردن با خود، وضعيتي است که طي ساعت هاي بيداري، به طور طبيعي اتفاق مي افتد، يعني زماني که هوشيار هستيد، افکاري در ذهن شما به جريان مي افتد که شما را براي انجام دادن يا ندادن کاري يا احساسي هدايت مي کند. اين ويژگي با وجود تحليل ها و حالات شخصي يا تهاجمي افراد در لحظات سخت، تلخ يا هيجاني فرق دارد. اين حالت ها مي تواند در يک موقعيت مثبت حمايتي و تاييدي باشد و با کمک جملات انگيزشي يا انجام کارهايي که تقويت کننده اين حس است، در درون خود حفظ شود؛ اما در برخي موارد هم اين گفت وگوي دروني، آلوده به افکار منفي و مخربي است که ممکن است فرد را به مسيري نااميد کننده و نادرست ببرد که بايد جلوي آن را گرفت.
مهمترين مسأله در گفت وگوي دروني اين است که خودمان را در اولويت و اهميت بالايي قرار دهيم و از زبان و ادبيات مثبت و محترمانه درباره خودمان استفاده کنيم، حتي بسياري از افراد براي افکار منفي خود نامي را انتخاب مي کنند و هر زمان که احساس کردند اين حس و حال دروني و افکار، آنها را خسته و نااميد کرده، با صدا کردن اين نام تلاش مي کنند او را براي زماني از درون خود بيرون کنند يا به خواب ببرند.
روان شناسان بر اين باور هستند که با خود حرف زدن مي تواند قدرت اراده را تقويت کرده و به فرد کمک کند تا در مواقعي که مي خواهد کارهاي مشکل يا مهمي انجام دهد، خود را روانشناسي کرده، يا قبل از يک ارائه يا ملاقات مهم اعصاب خود را آرام کند. اين گفت وگوي دروني مي تواند شامل تکرار روزانه برخي جملات باشد. در آيين برخي از اديان شرقي عبارتي به نام «مانترا» وجود دارد که در واقع همان تکرار جملات انگيزشي يا ذکرهاي روزانه است که افراد براي آرامش دروني از آنها استفاده مي کنند. گفته شده که تکرار برخي از اين مانتراها براي گفت وگوي دروني سود زيادي دارد. چنين رويکردي در دين اسلام هم با عنوان ذکر و دعا آورده شده است. ذکرها و دعاهايي که گفته شده با تکرار روزانه آنها دل ها آرام مي گيرد و مي تواند به انگيزه هاي دروني کمک کند. بسياري ديگر از مشاوران تاکيد دارند که اين گفت وگوي دروني مي تواند با تصاوير و نوشته هايي که هر روز در اطرافمان قرار دارد و در معرض ديد و تکرار شدن هستند، به ما کمک کنند. ديدن تصاويري که دوست داريم و رؤيايمان هستند، جملات انگيزشي، الهام بخش و آرامش بخش که روي ميز کارمان قرار مي دهيم، مي تواند اين گفت وگوي دروني را تقويت کند.
اگر تا به امروز تجربه نزديکي از اين گفت وگوي دروني نداشته ايد يا متوجه وجود آن نبوده ايد، توجه تان را به اين دو جمله جلب مي کنم:
گفت وگوي دروني منفي: «واقعا فکر نمي کردم کنفرانسم را خراب کنم! رسما کارم تمومه!»
گفت وگوي دروني مثبت: «من مي تونم اون رو بهتر انجام بدم. من خودم رو براي دفعه بعد آماده مي کنم. شايد لازم باشه يه کم صحبت کردن در جمع رو بيشتر تمرين کنم. دفعه بعد حتما موفق خواهم شد.»
شايد به نظر کاري ساده و غيرکاربردي به نظر بيايد؛ اما همين انرژي مثبت، ساده و تغيير نگاه در يک اتفاق روزمره يا اتفاقي مهم در زندگي، مي تواند تاثيراتي مهم بر ادامه روند زندگي ما داشته باشد؛ اما مهم اين است که بايد در روندي منظم و ادامه دار آن را تمرين کنيم. تمرين گفت وگوي دروني مثبت در هر روز و در همه شرايط، مي تواند به مرور زمان روي رفتار ما نهادينه شود و ما را به فردي با نگاه مثبت و اصلاح شده تبديل کند. مي توان از تجربه بسياري از افراد که اين گفت وگوي دروني را دارند يا شروع کرده اند، استفاده کرد. تکرار برخي از اين جملات را با خودتان شروع کنيد. « امروز يک کار متفاوت انجام خواهم داد»، «هيچ شکستي وجود ندارد،همه چيز به تجربه تبديل مي شود»، « امروز با يکي از ترس هايم رو به رو مي شوم»،« هيچ کاري آنقدرها که فکر مي کنيم، سخت و هولناک نيست»، «امروز لحظات شادي را براي دوستم (پدرم – مادرم – همسرم ) مي سازم»، «امروز توجهي به افکار مردم نمي کنم» و ... به قدرت اين جملات که با خودتان چند بار تکرار مي کنيد، اعتماد داشته باشيد و در روزهايي که لازم است آرامش داشته باشيد، از آنها بهره بگيريد. اگر مراقب افکارمان باشيم و بدانيم چه افکاري را درون ذهنمان مي آوريم، ديگر به ذهن خود اجازه ورود استرس و افکار منفي را نمي دهيم.
چه بشنویم
برای برف و حال و هوای روزهای برفی، ترانه های مختلفی ساخته شده که هر کدامشان به روحیات مختلفی نزدیک هستند؛ اما ترانه زیبا و ماندگار «برف» با صدای بابک جهانبخش و ترانه یاحا کاشانی، یکی از دلنشین ترین آهنگ ها برای روزهای برفی است. این ترانه برای شب یلدای سال 92 و تیتراژ یک برنامه تلویزیونی تهیه شد.
حيف!
ميزبان خوبي نبودم
براي اولين دانه برفي
که روي پلکم نشست
□
براي بعضي
قله جاي فتح است
براي قله
جاي برف
*عباس کيارستمي
چه بخوانیم
اروين د. يالوم – استاد بازنشسته روانپزشکي دانشگاه استنفورد، روان درمانگر اگزيستانسيال و گروه درمانگر – در کتاب درمان شوپنهاور مانند ديگر رمان هاي خود، با زباني سحرآميز به معرفي انديشه هاي پيچيده فلسفي مي پردازد و در کنار آن فنون روان درماني و گروه درماني را نيز شرح مي دهد. زبان يالوم، زباني شيرين و ساده است؛ اما مسائلي که به آنها پرداخته شده، شامل تمام وجوه علمي است. تاکيد يالوم در بيشتر آثاري که من از او خوانده ام، بر ارتباط اصيل انسان هاست. ارتباط آنها با دنياي فردي و اجتماعي و همين طور تاثير انديشه ها در اين ارتباطات. به همين دليل يالوم به موازات آن به اهميت فيلسوفان و انديشه هاي آنها پرداخته است. او معتقد است که فلاسفه به نحوي درمانگر هستند؛ اما درمانگراني که شيوه اي تلخ دارند و اين روانپزشکان هستند که بايد کمي از تلخي آن بکاهند. بخشي از کتاب: «... برترين خرد آن است که لذت بردن از زمان اکنون را والاترين هدف زندگي قرار دهيم، زيرا اين تنها واقعيتي ا ست که وجود دارد و مابقي چيزي نيست جز بازي هاي فکر، اما مي شود آن را بزرگترين بي خردي هم ناميد؛ زيرا آنچه تنها براي يک لحظه است و بعد همچون رويايي ناپديد مي شود، هرگز به کوششي جانفرسا نمي ارزد...».
اين کتاب را سپيده حبيب ترجمه و انتشارات قطره نيز منتشر کرده است.
چه ببینیم
اين مستند 72 دقيقه اي را مهدي نورمحمدي به عنوان تهيه کننده و کارگردان در گروه سينماي حقيقت آماده کرده است. اين فيلم روايت دو جغد کوچک است که در ميان هياهوي جنگل و به دور از چشم رقيبان زندگي تازه اي را شکل داده اند؛ اما با ورود انسان، زندگي جغدها و ... دستخوش تغيير مي شود. مستند «آواز جغد کوچک» مرثيه اي است براي مرگ دسته جمعي پرندگان، بخصوص جغدها به عنوان پرندگاني که در اساطير از آنها به عنوان داناترين پرنده ياد مي شود که روزگاري در بلندترين برج ها و درخت ها آشيانه داشتند.
گفت و گو با یکی از اعضای خانواده نفت با دو دنیای متفاوت هنری و صنعتی
مشعل کار سختي است که در فضاي کاري فني و اجرايي که بيشترين وقت تو را در روز مي گيرد، سهم و بخشي را به کاري متفاوت و از جنس لطيف ادبيات با چاشني دلسوزي مادري اختصاص دهيد. زهره کيماسي يکي از کارکنان خوش سابقه شرکت ملي حفاري است که سال ها در بخش هاي مختلف اين شرکت به عنوان يکي از کارمندان منابع انساني فعال بوده و حالا در کميته فني و بازرگاني مشغول به کار است، اما شايد دلخوشي و بخش جذاب زندگي او مربوط به آن زمان هايي باشد که براي علاقه و نياز فرزند خود پا به دنياي ادبيات و قصه هاي کودکان گذاشته است. با زهره کيماسي که نزديک به دو دهه است در شرکت ملي حفاري مشغول به کار است، درباره فعاليت هنري و دنياي نويسندگي براي کودکان صحبت کرديم که در ادامه مي آيد.
او دختري 13 ساله دارد، اما از روزهايي که دخترش کوچک تر بوده و نياز داشته هر شب براي او قصه اي بگويد، شروع مي کند و اينکه همين موضوع انگيزه اي شده براي نوشتن کتاب درباره کودکان. کيماسي مي گويد، مشوق اصلي من در اين مسير دخترم بوده و مي افزايد: وقتي دخترم کوچک بود هر شب برايش کتاب مي خواندم و او عادت داشت با خواندن کتاب داستان بخوابد؛ اما به مرور داستان ها و روايت هاي مختلف از آدم ها و حيوانات تکراري شد و او داستان ها و قصه هاي متفاوتي مي خواست، از اين رو مجبور مي شدم با خلاقيت و کمک گرفتن از اطلاعات عمومي خودم، داستان هاي متفاوت و جديدي خلق کنم. او ادامه مي دهد: دخترم داستان هايي را که خودم به طور خلاقانه تعريف مي کردم و هر کدام با هم تفاوت داشتند، بيشتر ترجيح مي داد و من هم براي اينکه کيفيت داستان را زياد کنم، برخي از مفاهيم و نکات آموزشي که لازم بود دخترم درباره آنها بيشتر بداند يا روي او تاثير بگذارد را به عنوان مفاهيم داستاني در قالب داستان برايش تعريف مي کردم. کيماسي به کتاب هايي که در فضاي انتشاراتي بازار کتاب وجود دارد، اشاره مي کند و مي گويد: بسياري از اين کتاب ها رويکرد سرگرمي دارند و ممکن است بسياري از والدين اين کتاب ها را براي فرزندانشان انتخاب نکنند. من هم ترجيح دادم متناسب با روحيات و سن و سال و الزام هاي تربيتي، موضوعات مهم را در قالب داستان هايي که دخترم استقبال مي کرد، براي او بگويم. به عنوان نمونه براي موضوع نظافت اتاق يا لوازم اتاق و خانه يا نظافت شهر، داستان «خاله قورباغه» را تعريف کردم. داستان «رز قرمز» را درباره غروري که ممکن است بچه ها داشته باشند، برايش گفتم، داستان عروس دريايي را در مورد آمدن بچه دوم و واکنش هاي بچه اول و يا داستان شير کوچولو را درباره بچه هايي که به کلاس اول مي روند، نوشتم و همه اينها را در قابل داستاني، همراه با نکاتي آموزشي که از زبان حيوانات گفته مي شود، طراحي کردم. او با بيان اينکه اين چهار داستان دراولين کتاب من به نام «مجموعه قصه هايي براي نوشين» جمع و در سال 94 منتشر شد، مي افزايد: اين کتاب و کتاب هاي بعدي من، با وام شخصي منتشر شدند و زمان و هزينه قابل توجهي براي تصاوير و ويراستاري و انتشار صرف شده است؛ اما همه اينها را دوست داشتم؛ چرا که برايم، انتشار داستان و بهره مندي ساير کودکان مهم بود.
اين کارمند شرکت ملي حفاري با بيان اينکه کتاب دوم به نام «سنگ» را درباره احساس پوچي و در مقابل احساس مفيد بودن در کودکان بخصوص در سن رشد نوشتم، مي افزايد: «سنگ»، داستان قطعه سنگي وسط يک رودخانه است که سال ها احساس بيهودگي و ساکن ماندن در کف رودخانه داشت؛ اما يک روز بچه هايي که در حال غرق شدن در رودخانه بودند، با همين قطعه سنگ نجات يافتند و همه حيوانات جنگل از آن سنگ تشکر کردند و آن سنگ اعتماد به نفس خود را به دست آورد و احساس مفيد بودن پيدا کرد.
کيماسي درباره کتاب ديگر خود يعني «دم دراز» هم توضيح مي دهد: اين کتاب درباره شکرگزاري از نعمت هاي خداست و اينکه کودکان بدانند بايد از نيرويي والامقام به خاطر نعمت ها شکرگزار باشند. در اين داستان، ميمون کوچولو يک روز وارد لانه مي شود و مي بيند که مادر و پدرش دست هايشان به سوي آسمان است و اين کار آنها براي دم دراز سوال ايجاد مي کند و همين موضوع، شروع سوال ها و جواب هايي براي اين ميمون کوچک است. کيماسي مي گويد، اين کتاب را که در ابتداي سال منتشر شده با توجه به حوادث سيل نوروز به کودکاني که در اين حادثه آسيب ديده اند، تقديم کرده است. او ادامه مي دهد: چند کتاب ديگر هم مجوز دريافت کرده اند؛ اما براي انتشار نياز به منابع مالي دارد و به محض تامين مالي براي انتشار اقدام خواهم کرد. کيمياسي مي افزايد: داستان «خرس مهربان و درخت گيلاس» داستان خرسي است که باغي بزرگ دارد و از درختان مختلف نگهداري مي کند و در اين ميان ويژگي هاي خوب هر فصل سال را براي بچه ها مي گويد.
اين نويسنده کتاب کودک مي گويد: يکي ديگر از کتاب هاي در آستانه انتشار من « ابرهاي سياه» است که درباره مهرباني و اهميت با هم بودن و دوستي است. او مي افزايد: در اين داستان، چند ابر سياه تنها هستند که از سوي ساير ابرهاي سفيد طرد مي شوند و کسي با آنها بازي نمي کند؛ اما در روزهايي که گرد و غبار و آلودگي هوا زياد است و همه ابرهاي سفيد بدون استفاده هستند، ابرهاي سياه دست به دست هم مي دهند و فشرده مي شوند تا باران ببارد و مردم شهر خوشحال شوند.
کيماسي مي گويد: در داستان ديگري، درباره فوايد باران براي حيوانات و مردم و جنگل ها گفته ام تا کودکان بدانند اگر باران نبارد، چه بر سر زمين و حيوانات مي آيد. او مي افزايد: دو داستان ديگر يعني «دندانپزشک مهربان» و «ابوتراب» درباره ترس کودکان از دندانپزشکي و درباره جنگ هستند که هنوز داستاني خام دارد و بايد روي آنها بيشتر کار شود. اين عضو هنرمند خانواده نفت همچنين مي گويد: انتشارات «آيات» براي انتشار اين کتاب ها با او همکاري داشته و تصويرگر کتاب هاي او هم خانم ها مرضيه فلاح نيا و بيتا حسني بوده اند.
معرفی اپلیکیشن
اين اپليکيشن با کمک گرفتن از روانشناسي کودک، نويسندگي، گويندگي و... قصه هاي صوتي زيبا و آموزنده اي را توليد و در قالب برنامه موبايل در دو نسخه اندرويد و IOS ارائه کرده است. تمامي قصه هاي توليد شده، از سوي متخصصان مسائل آموزشي، انتخاب و ويراستاري شده و در استوديوهاي پيشرفته داراي مجوز، ضبط و صداگذاري شده اند. قصه هاي قصه لند داراي کليدواژه هاي آموزشي، طبقه بندي سني و فهرست موضوعي هستند.
اين اپليکيشن، مجموعه اي از داستان هاي کوتاه وقصه هاي صوتي کودکانه با مفاهيم آموزشي و تربيتي کودکان، قصه هاي مناسب براي خواب شب و اوقات فراغت کودکان فارسي زبان در سراسر دنياست. با «کودک سلام»، در هر زمان و هر مکان به راحتي قصه گوش کنيد و لذت ببريد.
مجموعه اي از قصه هاي صوتي کودکانه است که قصه هايي آموزنده با صداي دلنشين قصه گوهاي دوست داشتني دارد. داستان هاي معروف پينوکيو، علاءالدين و چراغ جادو، بند انگشتي، پينوکيو، جک و لوبياي سحر آميز، لباس پادشاه و... از جمله داستان هاي صوتي اين برنامه است.
بارش برف، تهران و بسياري از شهرها را سفيد پوش کرد و بسياري از مدارس تعطيل شدند. اين برف حال و هواي شهرها را تغيير داد و شادي مردم را به دنبال داشت. عکس: منا هوبه فکر - ايسنا
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات