دوست داشتنی های معطر
شکل ادویه ها را ببینید
در دنيا بيش از 100 نوع ادويه وجود دارد که ما شايد 30 نوع از آنها را در آشپزخانه هايمان داشته باشيم و مورد استفاده قرار دهيم. نکته جالب اين چاشني هاي دوست داشتني اين است که گاهي تصور مي کنيم همه ادويه ها يا برگ دارند يا گل، يا ريشه دارند يا دانه، اما تصور اينکه داخل غلاف باشند را هرگز نداشته ايم. در اين شماره، صفحه دانستي هايمان را به زنان خانه دار اختصاص داده ايم و قصد داريم آنها را با چاشني هاي محبوب و مورد استفاده در آشپزخانه، بيشتر آشنا کنيم. حالا اگر دوست داريد در اين زمينه اطلاعاتي بيش از آنچه داريد، به دست آوريدو از ديدن شکل اوليه ادويه ها متعجب شويد، در ادامه با ما همراه باشيد.
کنجد
شاید باورتان نشود که این دانه های معطری که در دو رنگ سیاه و سفید در بازار موجود است و بیشتر روی نان، کیک و برخی غذا ها می بینیم، داخل غلاف رشد کنند. گیاه کنجد با گل های سفید و یاسی خود 7/2 متر رشد می کند و دارای غلاف است. در این غلاف های بسیار کوچک صد ها دانه کنجد قرار گرفته است. کنجد به این دلیل که گیاهی بسیار مقاوم در برابر خشکی است، در آب و هوای گرم و خشک رشد می کند.
خردل
این ادویه به خاطر گل های زیبایش، زردرنگ است. در مزارع رشد می کند و بعد از رسیدن، دانه هایش را برداشت و خشک می کنند. بیشترین استفاده خردل در خانه و در صنعت داروسازی است.
وانیل
وانیل، گیاه بومی آمریکای مرکزی است. گفته می شود مردم بومی مکزیک از قدیم غلاف های وانیل را جمع و آن را به نوشیدنی های خود اضافه می کردند. وانیل خشک و پودر شده است. گیاهی معطر که در بیشتر کیک ها و شیرینی ها از آن استفاده می کنند.
کیپر
به غنچه های گلی که روی بوته های کوچک با ساقه های بلند رشد می کنند، کیپر می گویند. این گیاه در دوره گل دهی، گل های صورتی و سفید زیبایی دارد. کیپر را نمی توان به صورت خام مصرف کرد و از آنها بیشتر در ترشی یا شور استفاده می شود.
واسابی
مطمئنا بسیاری از طرفداران سوشی نمی دانند که واسابی یک ریشه است؛ ریشه ای که گاهی ترب کوهی ژاپنی هم نامیده می شود. این گیاه برگ هایی به شکل قلب و گل های سفید کوچک دارد و ریشه اش به شکل خمیر و پودر رنده می شود. واسابی بیشتر در مکان های تاریک و مرطوب رشد می کند، اما می توان آن را در باغ هایی که فضای مناسبی دارند هم پرورش داد.
میخک
غنچه های معطر خشک شده هستند که تنها از غنچه های بازنشده می توان برای تهیه ادویه استفاده کرد. درخت وانیل دو بار در سال گل می دهد، اما محصول زیادی از آن برداشت می شود، به همین دلیل است که قیمت این ادویه زیاد گران نیست.
فلفل سیاه
فلفل ها روی گیاهان بالارونده چوبی رشد می کنند و طول آنها گاهی به 15 متر هم می رسد. فلفل سیاه که گل های سفید کوچکی دارد، روی سنبل های دراز رشد می کند، میوه های سبز گردی که همان فلفل سیاه هایی هستند که در بازار آن را تهیه می کنیم.
بادیان ختایی
این درختچه های همیشه سبز را با نام انیسون ستاره ای نیز می شناسند. در هر یک از شاخه های این ستاره قهوه ای، دانه های معطری جا خوش کرده اند. تمام بخش های درختچه بادیان از جمله ریشه دارای بویی معطر هستند. میوه بادیان درون تعدادی غلاف کوچک رشد می کند که در یک غلاف ستاره ای بزرگ قرار گرفته است. با رسیدن میوه بادیان و ترکیدن، کپسول های دانه های این گیاه دیده می شوند.
زردچوبه
این گیاه که به یک ادویه جهانی معروف است، یک گیاه گلدار زیباست. هند، اصلی ترین تامین کننده زردچوبه جهان است. زردچوبه یک ریشه است که از زمین بیرون می زند. پس از خارج کردن این ریشه، آن را می جوشانند. این کار سلول های ریشه را فعال و شروع به ترشح یک ماده نارنجی می کند. سپس ریشه را خشک می کنند و به شکل پودر درمی آورند، همان پودری که در بازار می بینید.
زیره
این گیاه مقاوم در برابر سرما، عاشق نور و رطوبت است. زیره که شباهت زیادی به جعفری دارد، باید دانه هایش را قبل از اینکه برسند، جمع کنند و در جای خشک و تاریک در فر قرار دهند تا برسد. علاوه بر دانه های زیره، می توان از برگ های جوان این گیاه که حاوی مواد معدنی، ویتامین A و C هستند هم به عنوان چاشنی استفاده کرد.
زعفران
این ادویه گرانقیمت در زبان یونانی معنای «رشته» یا «تار» می دهد. پرچم های قرمزرنگ زعفران، ارزشمندترین قسمت این ادویه هستند. پرچم زعفران را باید به موقع جمع کرد، در غیر این صورت از بین می رود.
مریم گلی
این گیاه در فضا های باز، تپه ها و حاشیه نهر ها و رودخانه ها و...می روید. مریم گلی، گل های آبی- بنفش زیبایی دارد، اما از برگ هایش به عنوان ادویه استفاده می شود. از مریم گلی نه تنها در آشپزخانه ها، بلکه در پزشکی هم استفاده می کنند.