گفت و گو با یکی از اعضای خانواده نفت با دو دنیای متفاوت هنری و صنعتی
دخترم باعث شد نویسنده داستان کودک شوم
مشعل کار سختي است که در فضاي کاري فني و اجرايي که بيشترين وقت تو را در روز مي گيرد، سهم و بخشي را به کاري متفاوت و از جنس لطيف ادبيات با چاشني دلسوزي مادري اختصاص دهيد. زهره کيماسي يکي از کارکنان خوش سابقه شرکت ملي حفاري است که سال ها در بخش هاي مختلف اين شرکت به عنوان يکي از کارمندان منابع انساني فعال بوده و حالا در کميته فني و بازرگاني مشغول به کار است، اما شايد دلخوشي و بخش جذاب زندگي او مربوط به آن زمان هايي باشد که براي علاقه و نياز فرزند خود پا به دنياي ادبيات و قصه هاي کودکان گذاشته است. با زهره کيماسي که نزديک به دو دهه است در شرکت ملي حفاري مشغول به کار است، درباره فعاليت هنري و دنياي نويسندگي براي کودکان صحبت کرديم که در ادامه مي آيد.
او دختري 13 ساله دارد، اما از روزهايي که دخترش کوچک تر بوده و نياز داشته هر شب براي او قصه اي بگويد، شروع مي کند و اينکه همين موضوع انگيزه اي شده براي نوشتن کتاب درباره کودکان. کيماسي مي گويد، مشوق اصلي من در اين مسير دخترم بوده و مي افزايد: وقتي دخترم کوچک بود هر شب برايش کتاب مي خواندم و او عادت داشت با خواندن کتاب داستان بخوابد؛ اما به مرور داستان ها و روايت هاي مختلف از آدم ها و حيوانات تکراري شد و او داستان ها و قصه هاي متفاوتي مي خواست، از اين رو مجبور مي شدم با خلاقيت و کمک گرفتن از اطلاعات عمومي خودم، داستان هاي متفاوت و جديدي خلق کنم. او ادامه مي دهد: دخترم داستان هايي را که خودم به طور خلاقانه تعريف مي کردم و هر کدام با هم تفاوت داشتند، بيشتر ترجيح مي داد و من هم براي اينکه کيفيت داستان را زياد کنم، برخي از مفاهيم و نکات آموزشي که لازم بود دخترم درباره آنها بيشتر بداند يا روي او تاثير بگذارد را به عنوان مفاهيم داستاني در قالب داستان برايش تعريف مي کردم. کيماسي به کتاب هايي که در فضاي انتشاراتي بازار کتاب وجود دارد، اشاره مي کند و مي گويد: بسياري از اين کتاب ها رويکرد سرگرمي دارند و ممکن است بسياري از والدين اين کتاب ها را براي فرزندانشان انتخاب نکنند. من هم ترجيح دادم متناسب با روحيات و سن و سال و الزام هاي تربيتي، موضوعات مهم را در قالب داستان هايي که دخترم استقبال مي کرد، براي او بگويم. به عنوان نمونه براي موضوع نظافت اتاق يا لوازم اتاق و خانه يا نظافت شهر، داستان «خاله قورباغه» را تعريف کردم. داستان «رز قرمز» را درباره غروري که ممکن است بچه ها داشته باشند، برايش گفتم، داستان عروس دريايي را در مورد آمدن بچه دوم و واکنش هاي بچه اول و يا داستان شير کوچولو را درباره بچه هايي که به کلاس اول مي روند، نوشتم و همه اينها را در قابل داستاني، همراه با نکاتي آموزشي که از زبان حيوانات گفته مي شود، طراحي کردم. او با بيان اينکه اين چهار داستان دراولين کتاب من به نام «مجموعه قصه هايي براي نوشين» جمع و در سال 94 منتشر شد، مي افزايد: اين کتاب و کتاب هاي بعدي من، با وام شخصي منتشر شدند و زمان و هزينه قابل توجهي براي تصاوير و ويراستاري و انتشار صرف شده است؛ اما همه اينها را دوست داشتم؛ چرا که برايم، انتشار داستان و بهره مندي ساير کودکان مهم بود.
اين کارمند شرکت ملي حفاري با بيان اينکه کتاب دوم به نام «سنگ» را درباره احساس پوچي و در مقابل احساس مفيد بودن در کودکان بخصوص در سن رشد نوشتم، مي افزايد: «سنگ»، داستان قطعه سنگي وسط يک رودخانه است که سال ها احساس بيهودگي و ساکن ماندن در کف رودخانه داشت؛ اما يک روز بچه هايي که در حال غرق شدن در رودخانه بودند، با همين قطعه سنگ نجات يافتند و همه حيوانات جنگل از آن سنگ تشکر کردند و آن سنگ اعتماد به نفس خود را به دست آورد و احساس مفيد بودن پيدا کرد.
کيماسي درباره کتاب ديگر خود يعني «دم دراز» هم توضيح مي دهد: اين کتاب درباره شکرگزاري از نعمت هاي خداست و اينکه کودکان بدانند بايد از نيرويي والامقام به خاطر نعمت ها شکرگزار باشند. در اين داستان، ميمون کوچولو يک روز وارد لانه مي شود و مي بيند که مادر و پدرش دست هايشان به سوي آسمان است و اين کار آنها براي دم دراز سوال ايجاد مي کند و همين موضوع، شروع سوال ها و جواب هايي براي اين ميمون کوچک است. کيماسي مي گويد، اين کتاب را که در ابتداي سال منتشر شده با توجه به حوادث سيل نوروز به کودکاني که در اين حادثه آسيب ديده اند، تقديم کرده است. او ادامه مي دهد: چند کتاب ديگر هم مجوز دريافت کرده اند؛ اما براي انتشار نياز به منابع مالي دارد و به محض تامين مالي براي انتشار اقدام خواهم کرد. کيمياسي مي افزايد: داستان «خرس مهربان و درخت گيلاس» داستان خرسي است که باغي بزرگ دارد و از درختان مختلف نگهداري مي کند و در اين ميان ويژگي هاي خوب هر فصل سال را براي بچه ها مي گويد.
اين نويسنده کتاب کودک مي گويد: يکي ديگر از کتاب هاي در آستانه انتشار من « ابرهاي سياه» است که درباره مهرباني و اهميت با هم بودن و دوستي است. او مي افزايد: در اين داستان، چند ابر سياه تنها هستند که از سوي ساير ابرهاي سفيد طرد مي شوند و کسي با آنها بازي نمي کند؛ اما در روزهايي که گرد و غبار و آلودگي هوا زياد است و همه ابرهاي سفيد بدون استفاده هستند، ابرهاي سياه دست به دست هم مي دهند و فشرده مي شوند تا باران ببارد و مردم شهر خوشحال شوند.
کيماسي مي گويد: در داستان ديگري، درباره فوايد باران براي حيوانات و مردم و جنگل ها گفته ام تا کودکان بدانند اگر باران نبارد، چه بر سر زمين و حيوانات مي آيد. او مي افزايد: دو داستان ديگر يعني «دندانپزشک مهربان» و «ابوتراب» درباره ترس کودکان از دندانپزشکي و درباره جنگ هستند که هنوز داستاني خام دارد و بايد روي آنها بيشتر کار شود. اين عضو هنرمند خانواده نفت همچنين مي گويد: انتشارات «آيات» براي انتشار اين کتاب ها با او همکاري داشته و تصويرگر کتاب هاي او هم خانم ها مرضيه فلاح نيا و بيتا حسني بوده اند.
معرفی اپلیکیشن
قصه لند
اين اپليکيشن با کمک گرفتن از روانشناسي کودک، نويسندگي، گويندگي و... قصه هاي صوتي زيبا و آموزنده اي را توليد و در قالب برنامه موبايل در دو نسخه اندرويد و IOS ارائه کرده است. تمامي قصه هاي توليد شده، از سوي متخصصان مسائل آموزشي، انتخاب و ويراستاري شده و در استوديوهاي پيشرفته داراي مجوز، ضبط و صداگذاري شده اند. قصه هاي قصه لند داراي کليدواژه هاي آموزشي، طبقه بندي سني و فهرست موضوعي هستند.
کودک سلام
اين اپليکيشن، مجموعه اي از داستان هاي کوتاه وقصه هاي صوتي کودکانه با مفاهيم آموزشي و تربيتي کودکان، قصه هاي مناسب براي خواب شب و اوقات فراغت کودکان فارسي زبان در سراسر دنياست. با «کودک سلام»، در هر زمان و هر مکان به راحتي قصه گوش کنيد و لذت ببريد.
قصه گوی کودک
مجموعه اي از قصه هاي صوتي کودکانه است که قصه هايي آموزنده با صداي دلنشين قصه گوهاي دوست داشتني دارد. داستان هاي معروف پينوکيو، علاءالدين و چراغ جادو، بند انگشتي، پينوکيو، جک و لوبياي سحر آميز، لباس پادشاه و... از جمله داستان هاي صوتي اين برنامه است.
شرح عکس
بارش برف، تهران و بسياري از شهرها را سفيد پوش کرد و بسياري از مدارس تعطيل شدند. اين برف حال و هواي شهرها را تغيير داد و شادي مردم را به دنبال داشت. عکس: منا هوبه فکر - ايسنا