اداره کشور بدون اتکا به نفت را دنبال ميکنيم
افتتاح بزرگترین تاسیسات جمع آوری گازهای همراه نفت
جزییات احداث طرحهای پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی با استفاده از سرمایه مردمی
سرآمدگی نفت در 41 سالگی انقلاب
چراغانی در آسمان صنعت نفت پتروشیمی
بوميسازي بيش از 1000قلم کالاي نفت
150 ميليارد ريال صرفه جويي با بومي سازي بيش از 700 قطعه
حماسه نفتی ها و روزهای سرنوشت ساز
محمد نوری در گفت وگوبا «مشعل»: پارس جنوبی جم باقدرت در لیگ برتر باقی میماند
پالایش نفت آبادان به نیمه نهایی صعود کرد
وقت خالی هرروزتان چطور می گذرد؟
معاون اول رئيس جمهوري:
معاون اول رئيس جمهوري با تاکيد بر اينکه بايد بتوانيم اداره کشور را بدون اتکا به درآمدهاي نفتي دنبال کنيم، گفت: امروز شرکت ها و پيمانکاران ايراني در طراحي، مهندسي، ساخت و اجراي پروژه هاي بزرگ صنعتي، پتروشيمي و نيروگاهي زبانزد هستند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، اسحاق جهانگيري روز سه شنبه (15 بهمن ماه) در اجلاس سراسري روساي دانشکده ها و آموزشکده هاي دانشگاه فني وحرفه اي کشور، با بيان اينکه امروز گرفتار سخت ترين و بي سابقه ترين تحريم ها هستيم که آمريکا در طول تاريخ عليه يک کشور اعمال کرده است، اظهار کرد: فروش نفت ايران از ابتداي انقلاب و از سال 59 تحريم بوده است، اما هيچگاه مانعي جدي براي فروش نفت وجود نداشت. اگرچه برخي کشورها خريدار نفت ما نبودند، اما ده ها و صدها مشتري ديگر، نفت ما را مي خريدند و هيچ کس هم متعرض آنها نمي شد.
وي ادامه داد: امروز با نوعي از تحريم هاي آمريکا روبه رو هستيم که تقريبا بزرگ ترين و قوي ترين پيگيري ها براي اجراي اين تحريم در سراسر دنيا دنبال مي شود تا جايي که حتي يک کشتي نفتي را رصد مي کنند و با مقام هاي کشورهاي مقصد حرکت کشتي تماس مي گيرند و دخالت هايي را اعمال مي کنند.
معاون اول رئيس جمهوري با اشاره به دستاوردهاي کشور در بخش هاي مختلف که در 40 سال اخير محقق شده است، گفت: تا اواخر دهه 60 مهم ترين اقلام صادرات غيرنفتي کشور فرش و پسته بود، اما امروز که به زعم خود آمريکايي ها فروش نفت ايران را صفر کرده اند، بايد از آنها پرسيد اقتصاد ايران که جزو 20 اقتصاد برتر دنياست چگونه اداره مي شود. با پيشرفت ها و دستاوردهاي حاصل شده مجموعه بزرگي از کالاهاي صنعتي در کشور توليد و به اقصي نقاط دنيا صادر مي شود و اداره کشور از طريق ارز حاصل از اين صادرات صورت مي گيرد. جهانگيري با تاکيد بر اينکه بايد بتوانيم اداره کشور را بدون اتکا به نفت دنبال کنيم، تصريح کرد: کشورهايي که توسعه خود را بر مبناي منابع طبيعي قرار داده اند به جز موارد استثنا مانند نروژ، نتوانسته اند از روند مناسبي در توسعه برخوردار باشند و بيشتر مصرف کننده بوده اند. وي با اشاره به سابقه ايجاد حساب ذخيره ارزي و تبديل آن به صندوق توسعه ملي عنوان کرد: اگر شرايط فروش نفت خوب بود، طبق برنامه بايد 36 درصد از درآمد نفت به صندوق توسعه ملي واريز مي شد و بخشي از اين درآمد نيز در بودجه دولت قرار مي گرفت و به مرور سهم اين صندوق افزايش پيدا مي کرد تا سهم درآمدهاي نفتي در بودجه کمتر شود. معاون اول رئيس جمهوري افزود: در مقطعي براي تامين نيازهاي صنعت نفت به تجهيزات مختلف و نيز براي احداث کارخانه هاي صنعتي ابتدايي بايد منتظر شرکت هاي خارجي مي بوديم، اما امروز توانمندي صنعتي کشور متحول شده است و بسياري از اين نيازها با اتکا به توانمندي داخلي تامين مي شود.
جهانگيري با يادآوري اجراي فاز 11 پارس جنوبي که شرکت توتال اين پروژه را قبول کرد و قرار بود سکويي 20 هزار تني در اين پروژه نصب شود، گفت: شرکت توتال پس از بررسي و ارزيابي هاي مختلف درباره پيمانکارهاي کشورهاي ديگر، سرانجام بهترين پيمانکار و مجري براي نصب اين سکو را شرکت هاي ايراني تشخيص داد که اين نشان دهنده توانمندي گسترده کشورمان است.
وي با تاکيد بر اينکه ايران ديگر کشوري نيست که براي تامين نيازهاي ابتدايي خود منتظر کشورهاي خارجي باشد، تصريح کرد: امروز شرکت ها و پيمانکاران ايراني در طراحي، مهندسي، ساخت و اجراي پروژه هاي بزرگ صنعتي، پتروشيمي و نيروگاهي زبانزد هستند و در بسياري از مناقصه ها با وجود آنکه شرکت هاي خارجي نيز حضور دارند، پيمانکاران و شرکت هاي ايراني برنده مي شوند.
هم زمان با آغاز دهه فجر انقلاب اسلامي انجام شد
معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري در سفر به منطقه ويژه اقتصادي انرژي(پارس)، کلنگ افتتاح پروژه توليد کک سوزني را بر زمين زد. به گزارش معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، سورنا ستاري، روز شنبه(12 بهمن ماه) همزمان با آغاز دهه فجر انقلاب اسلامي، در سفر به عسلويه، کلنگ احداث واحد 20 هزا تني توليد کک سوزني را بر زمين زد. اين پروژه در مساحت 2 هکتار و در فاز 3 شرکت پتروشيميايي تخت جمشيد عسلويه توسط شرکت فناورکربن اکسير خوارزمي اجرا مي شود. وي در حاشيه مراسم کلنگ زني واحد 20 هزار تني کک سوزني، با تاکيد بر ضرورت ايجاد زمينه براي فعاليت کسب و کارهاي دانش بنيان و ورود خلاقيت هايشان به صنعت گفت: بخش قابل توجهي از نيازهاي پيشرفته که تحريم شده اند، توسط شرکت هاي دانش بنيان تامين مي شود. اعتماد به توان داخلي در اين عرصه، موفقيت هاي قابل توجهي را مانند آنچه امروز در عرصه توليد کک سوزني در پارس جنوبي محقق شده در پي خواهد داشت. معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري ادامه داد: با اعتماد به شرکت هاي دانش بنيان و استفاده از دانش داخلي مي توانيم بسياري از مشکلاتي را که تحريم ها برايمان به وجود آورده اند، رفع کنيم. ستاري با اشاره به ايجاد زمينه تعامل ميان کسب وکارهاي دانش بنيان و صنايع نفت و پتروشيمي گفت: رويکرد جديدي در مجتمع گاز پارس جنوبي در حال پياده سازي است و آن اعتماد به شرکت هاي دانش بنيان و استفاده از دانش داخلي است.
وي با اشاره به اهميت توليد کک سوزني در داخل کشور و مقابله با تحريم هاي ظالمانه آمريکا عنوان کرد: فناوري هاي متعددي در مجتمع گاز پارس جنوبي در حال استفاده است و اين مجتمع حاصل تلاش هاي مديران متعددي در اين 20 سال است. کک سوزني از مواردي است که در ماه هاي اخير از سوي آمريکا تحريم شده است، اما امروز با آغاز عمليات اجرايي واحد 20 هزار تني توليد آن، در مسير خنثي کردن اين تحريم قدم گذاشتيم.
وزير انرژي روسيه اعلام کرد با اطمينان نمي توان گفت که زمان تعميق کاهش نفت خام اوپک فرا رسيده است. به گزارش خبرگزاري رويترز از روسيه، الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه روز سه شنبه (15 بهمن ماه) عنوان کرد که نمي تواند با اطمينان بگويد که زمان آن فرا رسيده است که به دليل شيوع ويروس کرونا، بايد کاهش توليد نفت خام را تعميق کنيم. وي همچنين گفت: سازمان کشورهاي صادرکننده نفت(اوپک) و متحدانش به رهبري روسيه، موسوم به «اوپک پلاس»، ممکن است پيش از موعد تعيين شده براي نشست فوق العاده 178 و هشتمين نشست مشترک وزارتي اوپک و غيراوپک تشکيل جلسه دهند. زمان برگزاري صدوهفتادوهشتمين نشست اوپک به صورت فوق العاده و هشتمين نشست وزارتي مشترک اوپک و غيراوپک موسوم به «اوپک پلاس» در بيانيه پاياني نشست وزارتي 177 اوپک و هفتمين نشست مشترک اوپک و غيراوپک در دسامبر 2019، روزهاي پنجم و ششم مارس (15 و 16 اسفندماه) تعيين شده است.
قيمت سبد نفتي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) روز دوشنبه (14 بهمن ماه) با کاهش بيش از سه دلاري در محدوده 55 دلار قرار گرفت. به گزارش دبيرخانه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، قيمت سبدنفتي اين سازمان ديروز به 55 دلار و 51 سنت رسيد، در حالي که اين رقم روز جمعه(11 بهمن ماه) 58 دلار و 94 سنت بوده است. سبدنفتي اوپک شامل 13 نوع نفت خام اعضاي اين سازمان از جمله مخلوط الجزاير، گيراسول آنگولا، سبک رابي گابن، ميناس اندونزي، سنگين ايران، سبک بصره، صادراتي کويت، السدر ليبي، سبک بوني نيجريه، سبک عربي عربستان، موربان امارات، مري ونزوئلا و جنو کنگو است. قيمت نفت خام برنت و وست تگزاس اينترمديت (WTI) نيز روز سه شنبه (15 بهمن ماه) و تا لحظه انتشار اين خبر به ترتيب 54 دلار و 66 سنت و 50 دلار و 67 سنت به ازاي هر بشکه بوده است.
عربستان سعودي براي مبارزه با آثار مخرب ويروس کرونا بر قيمت و بازارهاي جهاني نفت خام، به دنبال تعميق کاهش توليد است.
به گزارش پايگاه خبري مارکت واچ به نقل از روزنامه وال استريت ژورنال، مقام هاي اوپک اعلام کردند که در پاسخ به پيامدهاي ويروس کشنده کرونا، عربستان سعودي به دنبال کاهش شديد توليد نفت در کوتاه مدت است. طبق اين گزارش، گزينه هاي پيشنهادي عربستان سعودي کاهش 500 هزار بشکه اي توليد روزانه نفت خام تا زمان اتمام اين بحران يا کاهش روزانه يک ميليون بشکه نفت خام است.
اين در حالي است که معاملات آتي نفت خام برنت در روز دوشنبه بيشتر شد. در پي تشديد افت قيمت نفت بعد از شيوع ويروس کرونا، عربستان در حال مذاکره براي برگزاري زودهنگام صدوهفتادوهشتمين نشست فوق العاده سازمان کشورهاي صادرکننده نفت(اوپک) است.
زمان برگزاري صدوهفتادوهشتمين نشست اوپک به صورت فوق العاده و هشتمين نشست وزارتي مشترک اوپک و غيراوپک موسوم به «اوپک پلاس» در بيانيه پاياني نشست وزارتي 177 اوپک و هفتمين نشست مشترک اوپک و غيراوپک در دسامبر 2019، روزهاي پنجم و ششم مارس(15 و 16 اسفندماه) تعيين شده است. وزيران نفت و انرژي اوپک در يکصدوهفتادوهفتمين نشست عادي اين سازمان در وين به همراه توليدکنندگان غيرعضو اين سازمان، بر سر افزايش 503 هزار بشکه و در مجموع يک ميليون و 703 هزار بشکه کاهش عرضه توافق کردند.
عضو هيات رئيسه کميسيون انرژي مجلس:
عضو هيات رئيسه کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: گازرساني به روستاها و شهرهاي کشور اقدام و دستاورد بزرگي بود که در اوج تحريم ها محقق شد، اين موضوع حتي براي مردم کشور نيز راضي کننده و نقطه مثبتي در عملکرد وزارت نفت است. عبدالحميد خدري در گفت وگو با خبرنگار شانا، با بيان اينکه باوجود مشکلات و چالش ها، چند فاز مهم پارس جنوبي در دولت تدبير و اميد به بهره برداري رسيده است، گفت: درايت وزارت نفت چه در دولت يازدهم و چه هم اکنون، توليد گاز کشور را ارتقا بخشيد و به سبب آن توانستيم بخشي از نيازهاي گازي کشور را پوشش دهيم و با اطمينان خاطر بيشتري طرح هاي توسعه اي پالايشگاهي و پتروشيمي را دنبال کنيم. عضو هيات رئيسه کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي به گازرساني شهري و روستايي اشاره کرد و افزود: گازرساني به روستاها و شهرهاي کشور اقدام و دستاورد بزرگي بود که در اوج تحريم ها محقق شد، اين موضوع حتي براي مردم کشور نيز راضي کننده و نقطه مثبتي در عملکرد وزارت نفت است. وي بهره برداري از فازهاي مختلف پالايشگاه ستاره خليج فارس در چند سال اخير را حائز اهميت دانست و تصريح کرد: امروز اين پالايشگاه بنزين باکيفيت توليد مي کند، همچنين با بهره برداري از طرح افزايش کيفيت بنزين در پالايشگاه بندرعباس نيز شاهد توليد بنزين با کيفيت بالا هستيم. خدري با اشاره به اينکه در چند سال گذشته توليد بنزين بيش از دو برابر افزايش يافته و اين نشان دهنده توانمندي ما در شرايط تحريم و اعمال فشارهاست، گفت: فعاليت هاي توسعه اي وزارت نفت به ويژه در بخش توليد بنزين و گازوئيل باکيفيت به طور ملموسي قابل مشاهده است. اين عضو هيات رئيسه کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تاکيد کرد: اکنون که با تحريم هاي يکجانبه آمريکا روبه رو هستيم، بايد به نحوي عمل کنيم که در پرتو سياست هاي اقتصاد مقاومتي با افزايش تاب آوري اقتصاد بتوانيم با تحريم ها مقابله کنيم.
در بورس انرژي رقم خورد
بورس انرژي ايران، ميزبان عرضه انواع فرآورده پالايشي و پتروشيمي بود. به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز سه شنبه(15 بهمن ماه) شاهد عرضه کالاهاي برش سنگين، سوخت کوره سبک و نيتروژن مايع پتروشيمي تبريز، برش سنگين شرکت پتروشيمي شازند، حلال 402 پالايش نفت بندرعباس، متانول پتروشيمي شيراز، متانول شرکت متانول کاوه و ميعانات گازي پالايش گاز خانگيران بود. همچنين بنزين اکتان 87، بنزين اکتان 87(دريايي)، بنزين اکتان 91 و بنزين اکتان 91(دريايي) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران و حلال 402 شرکت نفت ستاره خليج فارس در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران عرضه شد. روز دوشنبه(14 بهمن ماه) کالاهاي آيزوريسايکل پالايش نفت شيراز، حلال 402 پالايش نفت تبريز و ميعانات گازي پالايش گاز ايلام در رينگ داخلي و نفت سفيد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، نفتاي سبک پالايش نفت کرمانشاه و نفتاي سنگين پالايش نفت لاوان در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد. در اين روز بيش از 39.602 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 1.919 ميليارد و 548 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران دادوستد شد.
وزير نفت خبر داد:
وزير نفت گفت: طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس به عنوان بزرگ ترين تاسيسات جمع آوري و فرآورش گازهاي همراه نفت با سرمايه گذاري بيش از 3 ميليارد دلار، اوايل سال آينده به بهره برداري مي رسد و منشأ تحول عظيمي در کاهش آلايندگي هاي زيست محيطي خوزستان و توسعه صنعت پتروشيمي در گچساران مي شود. بيژن زنگنه شامگاه سه شنبه (15 بهمن ماه) در برنامه گفت وگوي ويژه خبري شبکه دوم سيما، ضمن گراميداشت ايام الله دهه فجر، به تشريح روند کنوني فعاليت هاي صنعت نفت در بخش هاي مختلف پرداخت و گفت: با راه اندازي تاسيسات جمع آوري گازهاي همراه نفت، طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس که ظرفيت فرآورش روزانه بيش از 56 ميليون مترمکعب گازهاي همراه را دارد، 3.4 ميليون تن خوراک پتروشيمي توليد مي شود و شاهد تحول عظيمي در توسعه صنعت پتروشيمي در استان خوزستان و به ويژه منطقه گچساران خواهيم بود. وي همچنين به اهميت کاهش آلايندگي هاي ناشي از گازهاي همراه نفت و ديگر اقدام هاي انجام شده در اين بخش اشاره کرد و گفت: به موازات احداث طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس، با هدف جمع آوري گازهاي همراه نفت شرق کارون نيز دو قرارداد با شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس (هلدينگ خليج فارس) و شرکت پتروشيمي مارون امضا شده است، همچنين کارخانه ان جي ال 3200 براي جمع آوري گازهاي همراه نفت غرب کارون در حال ساخت است که اميدواريم در اين دولت به بهره برداري برسد. به گفته وزير نفت، ارزش خوراک پتروشيمي حاصل از بهره برداري اين پروژه ها، بيش از 2 ميليارد دلار خواهد بود. زنگنه با بيان اينکه طرح ساخت کارخانه ان جي ال دهلران هم با 40 درصد پيشرفت کار در جريان است و اين کارخانه نيز احتمال مي رود تا پايان سال 1400 به بهره برداري برسد و در ذيل آن نيز پتروشيمي دهلران احداث مي شود، درباره جمع آوري گازهاي همراه نفت شرکت نفت فلات قاره ايران نيز توضيح داد: پروژه هاي جمع آوري گازهاي همراه نفت در سيري و قشم اجرايي شده و تنها پروژه جمع آوري گازهاي همراه نفت خارک باقي مانده است که آن هم در دستور کار قرار دارد.
به گفته وزير نفت، با مجموع اقدام هايي که در اين بخش انجام مي شود، افزون بر کاهش آلايندگي هاي زيست محيطي، خوراک قابل توجهي نيز براي مجتمع هاي پتروشيمي ها توليد مي شود.
رقم صادرات نفت را نمي گويم
زنگنه در پاسخ به پرسشي درباره رقم کنوني صادرات نفت، يادآور شد: هميشه گفته ام که درباره صادرات نفت عددي نمي گويم. درست است مردم محرم هستند، اما صداي مرا تنها مردم نمي شنوند؛ دشمنان هم مي شنوند و در جريان يک جنگ، نبايد مواضع خود را به دشمن آن هم دشمن بي رحمي مانند آمريکا بگوييم. توقع نداشته باشيد در اين باره اعداد يا اطلاعاتي اعلام کنم.
وزير نفت در پاسخ به پرسشي درباره عملکرد در زمينه توسعه ميدان هاي مشترک توضيح داد: در ميدان مشترک گازي پارس جنوبي عملکرد درخشاني داشته ايم؛ توان توليدمان بسيار افزايش يافته و از رقم روزانه 280 ميليون مترمکعب در سال 92 به رقم کنوني 670 ميليون مترمکعب رسيده است و در توليد روزانه گاز از قطر جلوتر هستيم. در غرب کارون نيز ظرفيت توليد کنوني نفت ميدان هاي مشترک اين منطقه نسبت به سال 92 حدود پنج برابر شده است و به طور طبيعي در کاهش توليد ناشي از شرايط تحريم نيز ميدان هاي مشترک آخرين گزينه ها هستند.
وزير نفت به پرسشي درباره طرح توسعه لايه هاي نفتي پارس جنوبي نيز با بيان اينکه توسعه لايه هاي نفتي پيچيدگي هاي زيادي دارد، پاسخ داد: قطر در توسعه اين لايه ها، مجري طرح دانمارکي بسيار توانمندي داشت، ما نيز با شرکت دانمارکي مرسک براي توسعه لايه نفتي مذاکراتي داشتيم که سرانجام به دلايلي از ادامه آن منصرف شديم و سپس هم تحريم ها آغاز شد.
زنگنه اين نکته را هم يادآور شد که قرار نيست همواره در ميدان هاي مشترک، دو طرف توليدي برابر و يکسان داشته باشند، زيرا سهم طرف ها از يک ميدان يکسان نيست. به طور نمونه، بخشي از پارس جنوبي که در طرف قطر قرار دارد حدود 1.5 برابر بخش اين ميدان در طرف ايران است يا بيشتر ميدان فروزان در سمت عربستان قرار دارد.
وي با اشاره به اجراي عمده فعاليت هاي توسعه اي در توسعه پارس جنوبي و غرب کارون در سال هاي اخير با اتکا به ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير گفت: طرح هاي گازرساني و بعضي طرح هاي بهينه سازي مصرف سوخت مانند نوسازي ناوگان حمل ونقل نيز با بهره مندي از ظرفيت هاي اين ماده قانوني اجرايي شده است. طرح ديگري نيز براي توسعه حمل ونقل ريلي و افزايش حجم بار و تعداد مسافر با همکاري راه آهن در دستور کار است.
اگر قيمت بنزين تغيير نمي کرد، بي شک بايد واردکننده مي شديم
زنگنه با اشاره به اينکه آخرين رقم ميانگين مصرف روزانه بنزين کشور 75 تا 76 ميليون ليتر است، افزود: پول حاصل از صادرات بنزين به حساب هدفمندي واريز مي شود و مبلغي به وزارت نفت تعلق نمي گيرد، مگر همان 14.5 درصدي که اگر از آن به ما بدهند. وي با بيان اينکه در صادرات بنزين مشکلي نداريم و به خوبي هم صادر مي شود، گفت: البته اصل بر اين بوده که نخست ذخاير داخلي را پر کنيم تا کشور دچار کمبود نشود، اين اقدام براي گازوئيل، بنزين و ال پي جي هم انجام مي شود.
وزير نفت درباره اينکه آيا سهميه بندي بنزين به وضع صادرات آن کمک کرد، اظهار کرد: بله. مصرف بنزين کل کشور حدود 20 ميليون ليتر کاهش يافت، البته نمي توان گفت که تا ابد اين روند کاهش باقي مي ماند، زيرا پس از مدتي دوباره مردم به قيمت عادت مي کنند و مصرف افزايش مي يابد؛ افت اوليه مصرف بنزين مانند يک شوک ابتدايي است و امکان دارد دوباره افزايش يابد.
زنگنه ادامه داد: به هر حال اين سهميه بندي سبب کاهش مصرف و در عين حال به تعويق افتادن تراز منفي براي چند سال شد، زيرا اگر قيمت بنزين تغيير داده نمي شد بي شک در سال 1400 بايد بنزين وارد مي کرديم، اما اکنون ايران بزرگ ترين صادرکننده بنزين ميان کشورهاي عضو اوپک است.
وي با اشاره به اينکه ديگر نمي توان پالايشگاهي مانند ستاره خليج فارس ساخت، گفت: به دليل اينکه ميعانات گازي مازاد ديگري نداريم؛ در بلندمدت روزانه حدود يک ميليون بشکه ميعانات گازي توليد خواهيم داشت، هم اکنون روزانه به طور ميانگين 430 هزار بشکه آن براي خوراک پالايشگاه ستاره خليج فارس مصرف مي شود، اميدواريم اين رقم تا چند ماه آينده افزايش يابد. وزير نفت افزود: حدود 130 هزار بشکه از ميعانات گازي توليدي هم به خوراک پتروشيمي ها اختصاص داده مي شود و نزديک به روزانه 400 هزار بشکه نيز براي تامين خوراک طرح فراگير پالايشي سيراف در نظر گرفته شده است و حدود 80 هزار بشکه ميعانات گازي شيرين به پالايشگاه هاي داخلي عرضه مي شود، بنابراين ميعانات گازي زيادي براي احداث دوباره پالايشگاه ميعانات گازي وجود ندارد.
وي در پاسخ به اينکه در بحث آلودگي هوا مشکل از کيفيت بنزين است يا خودرو گفت: بنزين و گازوئيل توزيعي در شهرهاي بزرگ کيفيت مناسب دارد که اين را سازمان محيط زيست هم بارها اذعان و اعلام کرده و به تازگي هم آقاي کلانتري اعلام کرده است، اگر سوختي که سال 92 در کشور توزيع مي شد، هم اکنون تداوم داشت ديگر هيچ کدام از شهرها قابل زندگي کردن نبود.
زنگنه با اشاره به اينکه گازرساني به نيروگاه ها و خانه ها هم حرکت بزرگي براي کمک به بهبود کيفيت هواست، تصريح کرد: اما هر شهري داراي ظرفيت خودپالايندگي است و نمي شود در يک شهر معادل ده ها ميليون خودرو داشته باشيم. گفته مي شود موتورهاي کاربراتوري چند برابر خودروي سمند آلودگي ايجاد مي کنند، بنابراين تهران ظرفيت خودپالايندگي اين همه خودرو را ندارد که به آن اين حجم از آلودگي تزريق شود. بايد خودروها و موتورسيکلت ها را استانداردسازي کنيم. بنده در اين باره بر استفاده از گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) که اقتصادي است و تأثير بسياري هم بر کاهش آلايندگي دارد، تاکيد دارم. وزير نفت گفت: در تهران و شهرهاي بزرگ قدري هم آلاينده هاي ساکن داريم که بايد با آن برخورد شود.
وي در پاسخ به اينکه آيا سهيمه بندي بنزين قرار است تغييري کند و سهميه به جاي خودرو به شخص تعلق گيرد يا اينکه آيا براي عيد نيز سهميه اي براي سفرهاي نوروزي اعلام مي شود، گفت: ما پيشنهادي براي تغيير سهميه بندي در دست نداريم. تصميم گيري براي مواردي که در برنامه ريزي اوليه سهميه بندي در نظر گرفته نشده است، از سوي کارگروهي متشکل از وزارت نفت، وزارت کشور و سازمان برنامه و بودجه، انجام مي شود. براي نمونه قرار شد براي تاکسي هاي اينترنتي سهميه در نظر گرفته شود که انجام شد، اما اکنون دستور کار جديدي وجود ندارد. زنگنه در پاسخ به پرسشي درباره اينکه چرا طبق قانون برنامه ششم توسعه و قانون هاي متعدد ديگر، فروش نفت به پالايشگاه هاي داخلي در بورس انرژي انجام نمي شود، افزود: چنين قانوني وجود ندارد.
زنگنه درباره طبقه بندي مشاغل پيمانکاري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب هم گفت: حدود يک سال است که همکاران بنده روي شرايط قراردادي نيروي هاي ارکان ثالث نفت کار کردند که به زودي خبرهاي خوبي در اين باره اعلام مي شود. اين کار با همکاري وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي و مشاور انجام شده است و اميدوارم تا پايان سال بخشي از آن اعلام شود. وزير نفت با اشاره به اينکه براي نيروهاي قرارداد موقت صنعت نفت هم در يک سال گذشته از نظر پرداخت ها و تسهيلات به ويژه تسهيلات درماني، تغييراتي رخ داد، گفت: تا حدودي رقم را بالا برده ايم، نمي گوييم شرايط خيلي خوب، اما تا جايي که مقدوراتمان بود در حقوق آنها تغييرات مثبتي اعمال کرديم، زيرا همان طور که شما گفتيد، اکنون ما صورتمان را با سيلي سرخ مي کنيم.
زنگنه در پاسخ به اينکه آيا به سمت افزايش مصرف ال پي جي گام برنمي داريم، ادامه داد: به نظر بنده سوخت طبيعي بومي ما گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) است که استفاده از آن به نفع اقتصاد ملي ماست. وي با اشاره به اينکه آيين نامه طرح پتروپالايشي ابلاغ شده است، اظهار کرد: شرايط اين طرح اعلام شده است؛ از اين رو متقاضيان مي توانند تا 17 اسفندماه تقاضاي خود را به صورت کتبي اعلام کنند و تا آخر ارديبهشت سال آينده هم پيشنهاد خود را با فرمت اعلام شده ارائه دهند. وزير نفت ادامه داد: ما طي 60 روز تقاضاهاي ارائه شده را بررسي مي کنيم، عامل محدودکننده ما توانايي صندوق توسعه ملي است. بايد ديد اين صندوق چه مقدار توانايي تنفس خوراک براي پرداخت دلاري دارد، حال طبق آيين نامه بايد در هيئت امناي صندوق هم تصويب شود. زنگنه گفت: ساخت اين طرح ها از منابع مردم خواهد بود، اما پس از تکميل دوران ساخت، قانون گذار اعلام کرده است که براساس پولي که سرمايه گذاري مي شود، هزينه خوراک از سرمايه گذار گرفته نشود، بنابراين از محل منابع صندوق توسعه ملي پرداخت خواهد شد. وي در پاسخ به اينکه آيا واحدهاي پتروپالايشي با ظرفيت هاي داخلي ساخته مي شود يا خير، تصريح کرد: هم اکنون شما با مراجعه به هر کارخانه اي مي بينيد براي تهيه تجهيزات از شما ارز مي خواهند، زيرا مواد اوليه ندارند بنابراين به دليل مشکلات ارزي با مشکل تامين مواد اوليه روبه رو هستند، از اين رو بايد براي به سرانجام رساندن چنين طرح هايي شامل تامين مواد اوليه و تهيه قطعات يدکي مورد نيازشان، حدود 50 تا 60 درصد ارز به آنها ارائه داد.
وزير نفت درباره گنجاندن توزيع قير رايگان در بودجه سال 99 معادل 4 ميليون تن اظهار کرد: دولت مخالف اين موضوع بوده، اما من اين را صريح بگويم اين موردي که نوشته شده است، اگر تصويب هم شود، يک تن قير به کسي داده نخواهد شد. زنگنه در ادامه با اشاره به اينکه متني که در بودجه نوشته شده است، اگر شوراي نگهبان هم تأييد کند، خلاف قانون اساسي است، تصريح کرد: بودجه که براساس تناژ نوشته نمي شود؛ 4 ميليون تن يعني چقدر؟ از کجا؟ نوشته اند از محل تسويه خوراک تحويلي به پالايشگاه ها پرداخت شود، اما بايد گفت که ما بيش از خوراکي که به پالايشگاه ها مي دهيم، از آنها فرآورده مي گيريم، يعني در واقع پالايشگاه ها از ما طلب دارند و بدهکار نيستند، در نتيجه بنده را در چاله مي اندازند، زيرا مي گويند قير رايگان عرضه کنيد، در حالي که ما مي گوييم طلبي از پالايشگاه ها نداريم که بابت آن قير از آنها بگيريم. وي با اشاره به اينکه دولت موافق بود درباره اين موضوع هزينه کند، گفت: کشور بايد اداره شود، پرسش من اين است که حقوق معلمان را بايد پرداخت کرد يا قير رايگان را؟ بين اين دو شما کدام را انتخاب مي کنيد؟
مشعل-معاون امور برنامه ريزي وزير نفت با اعلام خبر انتشار فراخوان مشارکت بخش خصوصي در ساخت پتروپالايشگاه ها گفت: سرمايه گذاران مي توانند درخواست اوليه خود را تا پايان وقت اداري 17 اسفند ماه سال جاري به وزارت نفت اعلام کنند.
وزارت نفت در اجراي قانون حمايت از توسعه صنايع پايين دستي نفت خام و ميعانات گازي با استفاده از سرمايه گذاري مردمي، از تمامي سرمايه گذاران بخش غيردولتي داراي توانايي فني و مالي لازم دعوت کرده تا با هدف ايجاد تأسيسات پالايشگاهي و پتروپالايشگاهي با ضريب پيچيدگي بالا در سواحل كشور (نواري در خشكي تا فاصله 20 كيلومتري از دريا) درخواست اوليه خود را براساس فرمت ارائه شده در تارنماي وزارت نفت به معاونت برنامه ريزي ارائه کنند.
هوشنگ فلاحتيان، معاون امور برنامه ريزي وزير نفت در نشست مطبوعاتي که به منظور تشريح اين فراخوان برگزار شد، گفت: بلافاصله بعد از دريافت درخواست سرمايه گذاران از سوي وزارت نفت، از 24 تا 28 اسفند، متقاضيان سرمايه گذاري به شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي مراجعه کرده و کد کاربري و کلمه عبور دريافت کنند و از 29 اسفند امسال تا 31 ارديبهشت 1399 فرصت دارند نسبت به بارگذاري مدارک و مستندات خود اقدام کنند که درباره مدارک و مستندات مورد نياز در تارنماي وزارت نفت اطلاع رساني شده است.
او افزود: قانونگذار در قالب آيين نامه اجرايي، به وزارت نفت 60 روز کاري فرصت داده تا اسناد و مدارک مورد نياز متقاضيان را بررسي کند. براين اساس تا 29 مرداد 1399 نسبت به بررسي مدارک اقدام کرده و مراتب پذيرش يا رد درخواست متقاضيان را به آنها اعلام خواهيم کرد.
به گفته او، با مشخص شدن شرکت هاي واجد شرايط وزارت نفت، حداکثر ظرف 20 روز نسبت به صدور مجوزهاي لازم اقدام خواهد شد تا عمليات اجرايي آغاز شود.
معاون امور برنامه ريزي وزير نفت ادامه داد: براساس جدول زمانبندي تهيه شده تا 17 اسفند، سرمايه گذاران مي توانند درخواست اوليه خود را براي وزارت نفت ارسال کنند و افزون بر آن در تاريخ 6 اسفند امسال در جلسه تکميلي با حضور اصحاب رسانه و متقاضيان سرمايه گذاري مراحل ارسال درخواست و فرايندهاي موردنظر توضيح و به سوالات پاسخ داده مي شود. او با اعلام اينکه جدول زماني به گونه اي تنظيم شده که در کوتاه ترين زمان نسبت به انتخاب سرمايه گذاران اقدام شود، تاکيد کرد که نقص مدارک و مستندات ارسالي موجب رد تقاضا بوده و از نظر ما قابل پذيرش نيست و اعتراضي پذيرفته نخواهد شد.
معاون امور برنامه ريزي وزير نفت، روح قانون حمايت از احداث پالايشگاه ها و پتروپالايشگاه ها با استفاده از سرمايه گذاران مردمي را مبتني بر اين دانست که سرمايه گذاران بتوانند 30 درصد نقدينگي اوليه را تأمين کنند و باقي سرمايه از طريق انتشار اوراق مشارکت، بازار سرمايه و تسهيلات بانکي فراهم شود.
او گفت: همچنين سرمايه گذاران اين طرح مي توانند از تسهيلات صندوق توسعه ملي براي دريافت خوراک بهره ببرند. براين اساس وزارت نفت تا مدتي خوراک موردمصرف پتروپالايشگاه ها را به صورت نسيه در اختيار آنها قرار مي دهد که به عنوان تنفس خوراک در نظر گرفتيم و به عنوان تسهيلات صندوق توسعه ملي تامين خواهد شد. يعني تا زماني که سرمايه گذاران از محل فروش محصولات توليدي خود بتوانند پول خوراک را بازگردانند که کمتر از يک سال طول مي کشد.
وي تاکيد کرد: اين خوراک از محل سهم نفت و گازي که به صندوق توسعه ملي تعلق مي گيرد، تامين خواهد شد و بازپرداخت اين خوراک نسيه مطابق مقررات صندوق توسعه ملي خواهد بود.
معاون امور برنامه ريزي وزير نفت، درباره روند تمهيدات اين مساله با بيان اينکه مجلس شوراي اسلامي در نيمه نخست امسال، قانون حمايت از توسعه صنايع پايين دستي نفت خام و ميعانات گازي با استفاده از سرمايه مردمي را تصويب کرد، افزود: براساس مفاد اين مصوبه وزارت نفت موظف شد ظرف مدت دو ماه، آيين نامه اجراي آن را به تصويب هيات وزيران مي رساند و پس از آن در زمان يکماهه فراخوان جذب سرمايه گذاري براي احداث پالايشگاه هاي جديد اقدام کند که که با همکاري جمعي و کار جهادي که در مجموعه وزارت نفت صورت گرفت، 13 بهمن امسال و در شروع ايام دهه فجر، اطلاعات فراخوان عمومي در تارنماي وزارت نفت قرار گرفت.
فلاحتيان با اشاره به اينکه ظرفيت توليد نفت خام ايران به ميزان بيش از 3.7 ميليون بشکه در روز است که نزديک به 1.7 ميليون بشکه در روز آن در داخل کشور مصرف مي شود و حدود 2 ميليون بشکه در روز قابليت صادرات وجود دارد، يادآور شد: تحريم هاي ظالمانه اي که برکشور تحميل شده، قصدشان اين بود که ما نتوانيم نفت مازاد توليد را صادر کنيم که يکي از روش هاي موثري که در اين زمينه وجود دارد، پرهيز از خام فروشي نفت خام و ميعانات گازي است تا در داخل کشور به انواع فراورده و محصولات قابل ارزش تبديل شود که بسهولت در بازارهاي جهاني عرضه شود و وضعيت اقتصاد کشور را بهبود بخشد، به گونه اي که زنجيره ارزش را در نفت خام و ميعانات گازي تکميل کنيم. او با بيان اينکه اين طرح ها به 50 ميليارد دلار سرمايه گذاري نياز دارد و به تعبيري نيازمند 500 تا 600 هزار ميليارد تومان سرمايه ريالي است، گفت: ظرف سه يا چهار سال آينده با احداث اين پالايشگاه ها نياز به صادرات نفت خام و ميعانات نخواهيم داشت و به اين ترتيب هم افزايش درآمد داريم و هم ريسک تحريم را به حداقل مي رسانيم.
مشعل وقتي صحبت از افتخارات پس از انقلاب اسلامي در کارنامه 41 سالگي آن مي شود، صنعت نفت در زمره سرآمدهاي اين چهار دهه به شمار مي رود که با اقدام هاي توسعه اي مختلف، نقشي مهم در اقتصاد ملي کشور ايفا کرده است. امروز در نقطه اي ايستاده ايم که ايران در رقابت با کشور قطر که برداشت از مخزن مشترک پارس جنوبي را زودتر از ما آغاز کرد، سبقت گرفته و پيشتاز شده است. آمار امروز توليد و برداشت از مخزن مشترک گازي حدود 630 ميليون مترمکعب است و زمان زيادي به بسته شدن پرونده آن باقي نمانده است. در غرب کارون هم ديگر دلشوره از دست رفتن سهم مان در منابع نفتي مشترک باعراق رخت بربسته و با اين کشور همسايه هم برابر شده ايم.
بايد بدانيم که همزمان با گسترش فعاليت هاي اكتشافي و افزايش ذخاير نفت و گاز كشور در سال هاي پس از انقلاب اسلامي، تلاشي چشمگير در توسعه ميادين نفت و گاز همراه با توجه ويژه به توسعه ميادين مشترك با كشورهاي همسايه، از طريق عقد قراردادهاي بيع متقابل و فاينانس و همچنين از محل منابع داخلي شركت ملي نفت ايران به عمل آمد. با انجام پروژه هاي نگهداشت توان توليد، اجراي طرح هاي توسعه ميادين نفتي، احداث كارخانجات نمكزدايي و نيز انجام طرح هاي توليد صيانتي از مخازن شامل برنامه هاي تزريق گاز و آب به ميادين نفتي، علاوه بر جبران افت طبيعي توليد مخازن، تلاش فراوان در زمينه توليد نفت خام انجام شد. توسعه ميادين گازي با هدف افزايش جايگزيني گاز طبيعي با سوخت هاي مايع و همچنين تزريق گاز در ميادين نفتي به منظور افزايش بازيافت نهايي، از ديگر اولويت ها و دستاوردهاي عمده وزارت نفت در سال هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي بوده است.
بررسي هاي انجام شده نشان مي دهد كه توليد نفت خام غيرصيانتي، قبل از انقلاب اسلامي با هدف افزايش سود شركت ها، كارتل هاي نفتي و تأمين سوخت ارزان براي كشورهاي صنعتي صورت مي گرفت که اين حجم بالاي توليد كاملا مغاير با اصول توليد صيانتي بوده و دليلي بر توان توليد براساس اصل بهينه سازي و ظرفيت پايدار توليد نبوده است. صنعت نفت ايران تا قبل از پيروزي انقلاب اسلامي در اختيار شركت هاي خارجي قرار داشت، به طوري كه بدون توجه به نوع مخازن نفتي ايران، عدم استفاده از روش هاي صحيح توليد و اجراي پروژه هاي صيانت از مخازن، سعي در استخراج و چپاول هرچه بيشتر و سريع تر از اين مخازن داشتند، به طوري كه مخازن نفتي ايران روز به روز فرسوده تر شدند.
اگر بخواهیم به دستاورد حاصل شده در پارس جنوبی جزئی تر بپردازیم، وقتی نام این مخزن مشترک به میان می آید، بی هیچ توضیحی می توان در یک جمله نوشت: نماد اقتدارتولید وثروت ملی.
امروز در سال 1398 ما روایتگر توسعه مراحل پایانی پرونده پارس جنوبي هستیم. از سال 67 که وجود گاز با حفر نخستین چاه اکتشافی در منطقه پارس جنوبی تایید شد، روند توسعه آن فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشت؛ از روزگار سال 76 که ساخت و ساز در آن آغاز شد و بیابانی بایر بود و در این ایام می رود تا دفتر آن بسته شود. با امضای اولین قراردادهای توسعه ای این میدان گازی برای فاز 2و 3 پارس جنوبی و اندکی پس از آن فاز یک پارس جنوبی و شروع فعالیت ایران در این حوزه مشترک، نخستین برداشت به میزان روزانه 50 میلیون مترمکعب آغاز شد و با سرعت گرفتن فعالیت توسعه ای در آن طی سال های اخیر از سال 1392 به این سو شاهد افتتاح فازهای 12، 15 و 16، فازهای 20 و 21، فاز 19، فاز 13 و فازهای 22 تا 24 بودیم. اکنون ۸۰ درصد تولید گاز کشور از پارس جنوبی تامین می شود.
میزان برداشت از این مخزن، تقريبا به 630 ميليون مترمکعب رسيده است. به این عملکرد باید راه اندازی تاسيسات متحرك فرآورش توليد نفت در خليج فارس و آغاز توليد از لايه نفتی ميدان پارس جنوبی از فروردين سال 1396 را هم اضافه کرد.
یکی از سیاستهای عمده وزارت نفت در مسیر اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، تمرکز بر توسعه میدان های مشترک بویژه میدان های نفتی غرب کارون بوده که برداشت از آن پس از انقلاب آغاز شد و امروز در نقطه مناسبی ایستاده ایم. اکنون ظرفیت تولید روزانه نفت در میدان های مشترک غرب کارون حدود ۳۵۰ هزار بشکه است. در این میان باید به افزایش تولید در میدان مشترک آزادگان جنوبی با راهاندازی دستگاه فراورش سیار (skid mounted) در میدان مشترک آزادگان جنوبی، افزایش تولید نفت در میدان نفتی یاران شمالی با نصب پمپ درون چاهی، حفر نخستین چاه جهت دار در میدان مشترک آزادگان جنوبی و افزایش ضریب اطمینان تولید این میدان مشترک با فعالیت دستگاه فراورش سیار هم اشاره کرد. با این حال فعالیت های جدید برای صنعت نفت در مخازن مشترک ادامه دارد.
فعاليت هاي توسعه اي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد در حال انجام است که از جمله بايد به قرارداد توسعه ميدان مشترک گازي بلال با شرکت ايراني پتروپارس اشاره کرد که در سال جاري به امضا رسيد.
از ديگر دستاوردهاي بخش بالادستي نفت و گاز مي توان به اكتشاف ميدان نام آوران به عنوان دومين مخزن بزرگ نفتي كشف شده در كشور اشاره کرد. مخزني که 22 ميليارد بشکه بر حجم ذخاير نفت درجا و 2.2 ميليارد بشکه (با احتساب ضريب بازيافت 10درصد) بر حجم ذخاير نفت قابل استحصال کشور افزوده و به عنوان دومين مخزن بزرگ نفتي تاريخ ايران معرفي شده است.
طرح نگهداشت و افزايش توان توليد ميدان هاي نفتي در دست بهره برداري کشور با پيشبيني بيش از 6 ميليارد دلار سرمايه گذاري، براي اجرا طي سه سال تعريف شده است. اين طرح ملي که با هدف بهرهمندي از توان شرکتهاي ايراني و اشتغالزايي در دستور کار قرار گرفته، مشتمل بر 33 پروژه است که 29 پروژه در بخش خشکي و چهار پروژه در بخش فراساحل را شامل ميشود. اين پروژهها با ميانگين سرمايه گذاري حدود 220 ميليون دلار و در محدوده جغرافيايي هفت استان نفت خيز کشور (خوزستان، بوشهر، فارس، هرمزگان، کرمانشاه، ايلام و کهگيلويه و بوير احمد) اجرا خواهند شد و پيشبيني مي شود با اجراي آنها، ظرفيت توليد نفت خام کشور به طور ميانگين حدود 300 هزار بشکه در روز افزايش يابد.
در اين ميان بايد به انعقاد قرارداد طرح بهبود ضريب بازيافت، افزايش توليد و بهره برداري از ميادين نفتي پايدار غرب و آبان با كنسرسيومي متشكل از شركت هاي زاروبژنفت روسيه و دانا انرژي، انعقاد قرارداد طرح توسعه و بهره برداري از ميادين نفتي سپهر و جفير با شركت گسترش انرژي پاسارگاد ايران، انعقاد قرارداد توسعه و بهره برداري ميادين چشمه خوش، پايدار شرق و دالپري با كنسرسيوم شركت هاي روسي و ايراني اشاره کرد. در اين مسير وزارت نفت با حمايت از ساخت کالاهاي صنعت نفت در داخل کشور را به شکل ويژه در برنامه قرار داده است، به طوري كه پيمانکاران طرف قرارداد ملزم شده اند اقلام پرمصرف پروژه هاي خود را از سازندگان ايراني خريداري کنند.
به فهرست دستاوردهاي وزارت نفت بايد انعقاد دو قرارداد احداث تاسيسات جمع آوري گازهاي مشعل با هلدينگ صنايع پتروشيمي خليج فارس و پتروشيمي مارون با هدف جلوگيري از سوزانده شدن حدود 17 ميليون مترمكعب گاز در روز در استان هاي خوزستان و كهگيلويه و بويراحمد و بهسازي تاسيسات موجود، افزايش توليد محصولات با ارزش افزوده بالاي پتروشيمي با توليد خوراک ناشي از اجراي اين قرارداد، افزايش توليد گاز سبك شركت ملي نفت ايران با اجراي اين دو قرارداد، نقش بسيار پر رنگ پيمانكاران داخلي در اجراي اين قراردادها و نقش پررنگ در اشتغال و فعاليت هاي سطح الارضي نفت در استان هاي خوزستان و كهگيلويه و بويراحمد، نهايي سازي قرارداد با برنده مزايده جمع آوري گازهاي مشعل ميادين نفت شهر و سومار و انجام مزايده مجدد براي ميادين دهلران، چشمه خوش، سركان و ماله كوه، سروستان و سعادت آباد و دانان در حوزه شركت نفت مناطق مركزي، واگذاري گازهاي همراه منطقه جفير به پيمانكار منتخب در اسفند سال 1397 در حوزه شركت نفت و گاز اروندان اشاره کرد. ضمن اينکه مي توان آغاز اجراي طرح بازسازي و نوسازي تاسيسات سطح الارضي ميادين نفتي و تدوين و ابلاغ خط مشي و راهبرد توسعه و بهره برداري صيانتي از مخزن هاي نفت و گاز با هدف شناخت پتانسيل توسعه و توليد از منابع هيدروكربوري كشور در سال 1396 را نيز به اين فهرست افزود.
طرح انتقال نفت خام از گوره به جاسک که از مهمترين طرح هاي صنعت نفت به عنوان طرح اولويت دار وزارت نفت به شمار می رود، فرايندهاي اجرايي آن به شکل موازي در حال پيگيري و انجام است. هدف گذاري وزارت نفت در طرح انتقال نفت خام گوره – جاسک، استفاده حداکثري از توان پيمانکاران و سازندگان داخلي است. اين طرح شامل بخش هاي اجراي خط و ساخت حدود هزار کيلومتر خط لوله 42 اينچ، پنج ايستگاه پمپاژ، تجهيزات اندازه گيري و پايش، ساخت مخازن ذخيره سازي و ساخت اسکله صادراتي می شود که با اجراي آن، امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل درياي عمان فراهم می شود و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتي نفت خام کشور، اهميت راهبردي می يابد. اين طرح به ارزش 2 ميليارد دلار از محل اعتبارات مصوب وزارت نفت و سرمايه گذاريهاي پيش بيني شده در حال اجراست و پيشبيني ميشود، به يکي از بالاترين رکوردهاي سهم ساخت داخل در ميان طرحهاي عمده صنعت نفت دست يابد.
موارد بسیار دیگری در دستاوردهای 40 ساله به چشم می خورد که در این مجال نمی گنجد و به موارد فوق بسنده می کنیم.
مروری بر تحولات حوزه گاز در کشور
مرجان سادات احمدي دهه فجر هر ساله فرصتي مغتنم است تا مسئولان و رسانه ها عملکرد گذشته و برنامه هاي آينده کشور را در حوزه هاي مختلف زير ذره بين ببرند. به همين مناسبت مي توان در آستانه چهل و يکمين سالروز پيروزي انقلاب اسلامي، بررسي موشکافانه تري در حوزه گاز داشت و اقدام هاي انجام شده در اين حوزه را ارزيابي کرد. با نگاهي اجمالي به عملکرد شرکت ملي گاز ايران در اين حوزه پيشرفت هاي چشمگيري به ويژه در بخش گازرساني به شهرها وروستاها به چشم مي خورد.
با بررسي آمار و ارقام منتشر شده از مراجع رسمي کشور، مي توان پيشرفت هاي حاصل شده در حوزه گاز را به خوبي درک کرد؛ به طوري که ايران توانسته است در اين سال ها جايگاه خود را در اين حوزه نه تنها در داخل کشور بلکه در منطقه و دنيا ارتقا دهد.به گونه اي که مجموع شبکه گازرساني کشور به 39 هزار کيلومتر افزايش يافته است. شمار شهرهاي گازرساني شده از 5 شهر به 1184 شهر و محدوده گازرساني در روستاها به 29856 روستا رسيده است.اما پيشرفت هاي صورت گرفته فقط به افزايش دامنه گازرساني محدود نمي شود؛ به طوري که ظرفيت پالايش و نم زدايي گاز طبيعي تا پاييز امسال از 36 به 925 ميليون مترمکعب در روز رسيده است. مجموع خطوط انتقال گاز طبيعي كشورهم در اين 41 سال 36 هزار کيلومتر افزايش يافته که حاصل عملکرد و تلاش شرکت ملي گاز ايران است تا جايي که تعداد مشتركان گاز طبيعي كشور هم از 46 هزار مشترک به 24 ميليون مشترک رسيده است که قابل توجه است.اما نبايد فراموش کرد که در سال هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي به منظور ارتقاي جايگاه ايران در بازارهايي بين المللي انرژي از همه امکانات و ظرفيت هاي ديپلماسي موجود كشور براي ايجاد و توسعه زيرساخت هاي لازم براي تبادل انواع حامل هاي انرژي نيز استفاده شده است؛ به طوري که صادرات گاز طبيعي كشور در سال هاي پس از انقلاب آغاز شد.
چندي پيش حسن منتظرتربتي، معاون وزير نفت در امور گاز از آغاز بهره برداري و عمليات اجرايي حدود 3 هزار پروژه گازرساني و توسعه اي در دهه فجر به مناسبت چهل و يکمين سال پيروزي انقلاب اسلامي خبر داد.طبق توضيحات او، بهره برداري و عمليات اجرايي اين پروژه ها با هزينه افزون بر 19 هزار ميليارد تومان آغاز شد.مديرعامل شرکت ملي گاز ايران که شرکت متبوعش، راهبري و مديريت شبکه گسترده گاز کشور در سطوح مختلف توليد، انتقال، توزيع و صادرات را به عهده دارد، اعلام کرده که ايران با اجرايي شدن حدود 3 هزار پروژه گازرساني، کاري بي نظير را نه تنها در داخل، بلکه در مقياس جهاني انجام داده است.معاون وزير نفت در امور گاز با بيان اين که شرکت ملي گاز ايران با احداث 39183 كيلومتر خط انتقال گاز و احداث 86 ايستگاه تقويت فشار گاز، سومين توليدکننده گاز طبيعي در جهان محسوب مي شود، گفته است: اين شرکت هم اکنون ظرفيت پالايش و نم زدايي روزانه حدود هزار ميليون مترمکعب گاز طبيعي را دارد.طبق توضيحات او، شرکت ملي گاز ايران با گازرساني به 1184 شهر، 29856 روستا، 85 نيروگاه و 2300 ايستگاه سي ان جي، به عنوان محور توسعه در كشور شناخته شده و صنعتي است که بعد از انقلاب اسلامي، به ويژه در بخش توسعه داخلي، رشد و نمو يافته و شناسنامه انقلاب اسلامي در توسعه عدالت اجتماعي و رفاه عمومي است.اين مقام مسؤول درباره پروژه هاي توسعه اي در دهه فجر هم گفته که همزمان با اين ايام، بهره برداري و عمليات اجرايي 12 خط انتقال گاز انجام و آغاز مي شود که 579 کيلومتر اين خطوط در اين دهه، به بهره برداري مي رسد و عمليات اجرايي 159 کيلومتر خطوط لوله جديد نيز در دهه فجر کليد مي خورد.منتظرتربتي با اشاره به افزايش سهم گاز طبيعي در سبد انرژي هيدروکربوري کشور به 75 درصد، يادآوري کرده که بهره برداري از خطوط لوله جديد علاوه بر توسعه ظرفيت انتقال گاز کشور، باعث ايجاد شبکه به هم پيوسته خطوط لوله و افزايش پايداري و تاب آوري تأمين گاز کشور مي شود.اما در مجموع براساس اطلاعات منتشر شده به نقل از مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، در حال حاضر، 98 درصد خانوار شهري و 80 درصد خانوار روستايي از نعمت گاز طبيعي بهره مندند وشرکت ملي گاز ايران افتخار دارد که همزمان با ورود به چهل و يکمين سال پيروزي انقلاب اسلامي، به پايان گازرساني به شهرها و روستاهاي کشور نزديك شده و اکنون مي تواند با افتخار بگويد؛ صنعت گاز، انقلابي ترين صنعت است و مردمي ترين خدمات را ارايه مي دهد.
شهريور ماه امسال بود که حسن روحاني، رئيس جمهوري در آيين بهره برداري از طرح هاي زيربنايي روستايي، از گازرساني به 47 روستا در هر هفته به عنوان بخشي از عملکرد دولت تدبير و اميد ياد کرد و گفت: آمار گازرساني روستايي در اين دولت با آمار تاريخ گازرساني تا پيش از سال 92 برابر است.
او توسعه روستايي را از افتخارهاي دولت هاي يازدهم و دوازدهم برشمرد و تاکيد کرد که پيش از دولت يازدهم نيز، توسعه روستاها انجام مي شد، اما در طول فعاليت اين دولت، توسعه روستايي شتاب بيشتري به خود گرفت، به گونه اي که تا سال 92 تنها 14 هزار روستا گازرساني شده بودند، در حالي که از سال 92 تاکنون يعني تنها در 6 سال فعاليت دولت تدبير و اميد، به بيش از 14 هزار روستا گازرساني شده که اين موضوع نشان دهنده تصميم حاکم بر دولت درباره خدمت به روستاهاست.رئيس جمهوري با تاکيد بر اينکه تحول گازرساني در دولت تدبير و اميد در دنيا بي سابقه است، گفته است که هيچ کشوري به اندازه ايران داراي شبکه گازرساني نيست، اکنون 85 درصد جمعيت روستايي (بدون احتساب استان سيستان و بلوچستان) به شبکه گاز طبيعي متصل هستند که اين موضوع، اقدامي عظيم و تحولي بزرگ است.
با توجه به تاکيدهاي رئيس جمهور و تلاش هاي وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران، همان طور که مسؤولان مربوطه توضيح دادند، دولت تدبير و اميد توانسته است تحولات و پيشرفت هاي چشمگيري در اين حوزه داشته باشد.افزايش قابل توجه گازرساني به نيروگاه ها در دولت هاي يازدهم و دوازدهم از 36.2 ميليارد مترمكعب در سال 1392 به حدود 68 ميليارد مترمكعب در سال 1397 رسيده است که اين موضوع ازجمله اولويت هاي وزارت نفت بوده كه علاوه بر صرفه جويي در مصرف سوخت هاي مايع و ايجاد ارزش افزوده بيشتر، در بهبود محيط زيست نيز نقش موثري بدنبال خواهد داشت. به طوري که در هشت ماه اول سال 1398 نيز، حدود 50 ميليارد مترمكعب گاز به نيروگاه ها تحويل داده شده است.در مجموع مي توان گفت که از سال 1392 تا 1397، افزون بر 17000 ميليارد تومان براي گازرساني روستايي و شهري هزينه شده که عمدتا از محل منابع جديد ناشي از صرفه جويي در مصرف سوختهاي مايع تامين شده است. همچنين هزينه سرمايه گذاري پروژه هاي گازرساني در دست اجرا نيز بيش از3000 ميليارد تومان است. اما نکته قابل توجه اينجاست که تقريبا همه لوازم و تجهيزات شبکه هاي توزيع گاز در داخل کشور توليد مي شود و در عمل بيش از 20 هزار ميليارد تومان کار فقط از سوي شرکت ملي گاز به پيمانکاران و سازندگان ايراني ارجاع شده است و اين موضوع گامي موثر در مسير تحقق شعار توليد ملي و اقتصاد مقاومتي است که شرکت ملي گاز ايران توانسته است آن را عملياتي کند.از طرف ديگر، در هشت ماه نخست سال 1398 حدود 122 ميليون مترمكعب در روز گاز به صنايع عمده تحويل داده شده است. طرح گازرساني به 7600 واحد صنعتي-توليدي استفاده كننده از سوخت مايع هم در دست اجراست که در شش ماه نخست سال 1398 به 865 واحد گازرساني شده و در مجموع موجب جايگزيني 50 ميليون ليتر سوخت مايع با گاز طبيعي در دوره ياد شده است.مبادلات بين المللي در حوزه گاز هم با وجود تحريم ها قطع نشد. صادرات گاز طبيعي به كشور عراق که از شهريور 1396 آغاز شده بود، شاهد رشد حدود 120 درصدي در شش ماه نخست سال 1398 نسبت به مدت مشابه در سال گذشته بود. در حوزه داخلي نيز، مردم شاهد تكميل و بهره برداري از طرح هاي ذخيره سازي گاز طبيعي در مخازن سراجه و شوريجه بوده اند و براساس برنامه هاي تعريف شده، تعدادي از پروژه هاي ذخيره سازي جديد نيز در دست اجراست.
گزارش «مشعل» از دستاوردهاي 41 ساله صنعت پالايش نفت
يک روز پس از جمعه سياه 17 شهريور 1357 دامنه اعتصابات طبقه حقوق بگير ايران به کارکنان صنعت نفت رسيد و در 18 شهريور حدود 700 کارگر پالايشگاه تهران در اعتراض به حکومت نظامي به وجود آمده پس از کشتار روز قبل از آن، اعتصاب کردند و دو روز بعد در 20 شهريور همان سال، کارگران پالايشگاه هاي اصفهان، شيراز، آبادان و تبريز به اين اعتصاب پيوستند. در آبان سال 1357 اعتصابات در پالايشگاه عظيم آبادان فراگير شد. آشفتگي هاي اقتصادي و سياسي رژيم، آتش انقلاب را شعله ور مي کرد و در مناطق نفت خيز ايران، کارکنان صنعت نفت همه در تلاش براي سرنگوني رژيم حاکم و برپايي جمهوري اسلامي متحد بودند. با کشيده شدن دامنه اين اعتصاب ها به مناطق نفت خيز، هراس بيشتري براي حکومت ايجاد شد و به دنبال گسترش اين اعتراضات در ششم دي سال 1357 صادرات نفت و ديگر فراورده هاي نفتي به خارج از مرزهاي کشور متوقف و نفت خام تنها به اندازه نياز مصرف داخلي استخراج و پالايش شد. مردم ايران هرچند در سرماي طاقت فرساي زمستان قرار داشتند؛ اما کمبود سوخت را تحمل مي کردند و چون اين صبر و بردباري در مسير رسيدن به اهدافشان قرار داشت، از نظر آنها مقدس بود. پس از پيروزي انقلاب اسلامي، دولتمردان انقلابي ايران همسو با باورهاي مردم، نفت را به عنوان نقطه ضعف غرب و نقطه قوت و قدرت ايران در صحنه متلاطم روابط بين الملل ارزيابي کردند. به طور قطع، يکي از اقدام هاي شکننده و بسيار مؤثر در پيروزي انقلاب اسلامي، اعتصاب کارکنان نفت بود که بارها امام راحل (ره) و ديگر مسؤولان عالي رتبه نظام در مورد اهميت آن سخن گفته بودند. با توجه به مطالب اشاره شده، مي توان به اهميت و جايگاه صنعت پالايش نفت کشور پي برد. گزارش پيشرو برگي برگرفته از اقدام هاي اين صنعت در طول 41 سال پيروزي انقلاب اسلامي است و شاهد تحول هاي چشمگيري در اين صنعت هستيم که از جمله آن مي توان به خودکفايي پالايشگاه هاي کشور، مانند پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس با تکيه بر توان داخلي اشاره کرد. بهره برداري كامل از فازهاي 1، 2 و 3 اين پالايشگاه و توليد روزانه حدود 47 ميليون ليتر بنزين و 13 ميليون ليتر در روز نفت گاز در اين پالايشگاه از دستاوردهاي صنعت پالايش نفت به شمار مي رود. با تکميل پالايشگاه هاي اراک و اصفهان در سال هاي 1392 تا 1395 ظرفيت توليد بنزين با استاندارد يورو 4 به بالا در پالايشگاه هاي نفتي كشور به 28 ميليون ليتر در روز افزايش يافت. همچنين با تکميل پروژه هاي ستاره خليج فارس، بندرعباس و تبريز به ترتيب 33 ميليون ليتر، 12 ميليون ليتر و 3 ميليون ليتر در روز به ظرفيت توليد بنزين با کيفيت يورو4 و يورو 5 اضافه شده كه در نتيجه، دستيابي به ظرفيت توليد بيش از 70 ميليون ليتر در روز بنزين پاك در دولت تدبير و اميد حاصل شده است. در گزارش پيش رو، بخش هايي از فعاليت هاي صنعت پالايش را مي خوانيد.
در اين دوران 41 ساله که هشت سال آن به جنگ و هزينه در اين بخش گذشت، صنعت نفت در بخش هاي مختلف، سرمايه گذاري هاي قابل توجهي انجام داده که از آن جمله مي توان به ساخت پالايشگاه هاي جديد، همچنين توسعه و بهبود ظرفيت توليدات پالايشي انواع فراورده هاي نفتي در پالايشگاه هاي کنوني و تغييرات ساختاري در برخي توليدات از جمله بنزين اشاره کرد. در ميان اين فعاليت ها، توليد برخي فراورده ها مانند بنزين با استاندارد يورو4 و 5 در بخش پالايشگاهي را مي توان يکي از شاخص ترين و برجسته ترين فعاليت ها برشمرد. توليد اين نوع بنزين که امروزه در شماري از کلانشهرها و حتي برخي غير کلانشهرها صورت مي گيرد، نقطه عطفي درصنعت نفت و پالايش کشور محسوب مي شود.
پالايشگاه آبادان در سال 1291 شمسي و با توليد دو هزار و 500 بشکه در روز، به عنوان نخستين تصفيه خانه نفت کشور آغاز به کار کرد و در دوران فعاليت خود افت و خيزهاي زيادي داشته است. اين پالايشگاه در مسير طرح توسعه، سه فاز را در دستور کار قرار داده است؛ در فاز نخست طرح توسعه، ظرفيت واحد تقطير 85 از 130 به 180 هزار بشکه در روز افزايش يافت و واحد تقطير درخلأ 200 با ظرفيت 70 هزار بشکه در روز و واحد کاهش گرانروي با ظرفيت 25 هزار بشکه در روز براي کاهش نفت کوره و تامين خوراک واحد کت کراکر از سال 1384 مورد بهره برداري قرار گرفت.
در فاز دوم، طرح تثبيت ظرفيت فعلي و ارتقاي کيفيت محصولات توليدي پالايشگاه مدنظر قرارگرفت. در اين پروژه، واحدهاي تقطير در اتمسفر و خلأ و واحدهاي تصفيه بنزين، نفت سفيد، نفت گاز، گوگرد سازي، احداث مجتمع کت کراکر دوم، افزايش بنزين و ساير واحدهاي جانبي احداث شد. فاز سوم، احداث مجتمع کت کراکر والکيلاسيون، ايزومراسيون بوتان و نوسازي واحد اسيد را شامل مي شود که هدف از اين پروژه توليد بيشتر بنزين وکاهش نفت کوره است. با اجراي اين پروژه ميزان توليد بنزين به شش ميليون ليتر در روز افزايش مي يابد. اکنون شاهد افزايش توليد پالايشگاه آبادان هستيم که براي تحقق اين هدف دو واحد پالايشگاه که براي مدت چهار سال در دوران جنگ تحميلي فعاليتش متوقف مانده بود، دوباره راه اندازي شده که بنزين با کيفيت يورو 4 توليد مي شود. اين پالايشگاه در سال 1398 به عنوان يکي از نخستين شرکت هاي پالايش نفت کشور اقدام به راه اندازي سامانه IPCMMS (سيستم مکانيزه نگهداري و تعميرات) کرده است. در طرح هاي توسعه آتي، توجه به مسائل زيست محيطي داراي اهميت ويژه اي است. انواع مختلف فيلترها و اسکرابرها براي جلوگيري از آلودگي هوا، تصفيه پساب صنعتي و سيستم مدار بسته آب خنک کننده ها استفاده خواهد شد. با توجه به اينکه اين واحدها از تکنولوژي جديد برخوردار هستند، ميزان ضايعات انرژي به حداقل خواهد رسيد و با احداث و فعاليت واحد تصفيه پساب صنعتي، مشکل آلودگي آب اروندرود به طور کامل بر طرف خواهد شد.
شرکت پالايش نفت تهران، قبل از پيروزي انقلاب اسلامي احداث و نخستين واحد آن در سال 1347 با ظرفيت 85 هزار بشکه در روز و واحد دوم نيز در سال 1352 با ظرفيت 100 هزار بشکه در روز راه اندازي شد. بعد از پيروزي انقلاب اسلامي، طي دو مرحله تغييراتي در ازدياد ظرفيت توليد صورت گرفت. علاوه بر ازدياد ظرفيت، کيفي سازي محصولات نيز در دستور کار اين شرکت قرار گرفت و اکنون موفق به توليد گازوييل يورو 4 شده است، ضمن آنکه گازوييل يورو 5 زير ppm 10 را نيز توليد مي کند. اين پالايشگاه در کنار توسعه و بهبود کيفيت محصولات از بحث خودکفايي نيز دور نمانده و بين 80 تا 90 درصد تجهيزات مورد نياز خود را از داخل تامين مي کند و توانسته بيشتر تجهيزات قديمي مانند پمپ، توربين و ...پالايشگاه را تعمير کند.
پالايشگاه نفت تبريز در بهمن سال 1356 به بهره برداري رسيد. ظرفيت اسمي اوليه اين پالايشگاه 80 هزار بشکه در روز بود که با اجراي طرح هاي توسعه، ظرفيت آن افزايش يافته است. اين پالايشگاه در مسير توسعه گام هاي بلندي برداشته که مصداق آن بهره برداري از سه طرح کلي پالايشي و پروژه وابسته به آن با ارزشي معادل 54 هزار و 150 ميليارد ريال در مرداد سال 1398 با حضور رئيس جمهوري و وزير نفت است. پالايشگاه نفت تبريز به عنوان يکي پالايشگاه هاي پاک کشور به شمار مي رود. شرکت پالايش نفت تبريز، نخستين شرکت در زمينه برندينگ پالايشگاه است که در اين زمينه فعاليت خود را آغاز کرده است. اين پالايشگاه همسو با اهداف مسؤوليت اجتماعي، خدمات گوناگوني از جمله ساخت جاده شهداي پالايشگاه تبريز را براي تردد بودميان منطقه انجام داده است. ضمن آنکه در زمينه کاهش آلاينده ها طرح کاشت دو هزار اصله نهال در حاشيه جنوبي پالايشگاه تبريز و همجوار با منطقه کجوار را در برنامه دارد.
شرکت پالايش نفت اصفهان، فعاليت خود را در زمينه پالايش نفت خام و توليد فراورده هاي نفتي و تامين خوراک صنايع پايين دستي (شرکت هاي پتروشيمي اصفهان، پتروشيمي اراک، نفت سپاهان، پالايش نفت جي و صنايع شيميايي ايران) از سال 1358 آغاز کرد و هم اکنون حدود 23 درصد از فراورده هاي نفتي مورد نياز كشور را توليد مي کند. اين شرکت در سايه توجه به منويات مقام معظم رهبري در پيشبرد اقتصاد مقاومتي با کمک متخصصان داخلي، پيچيده ترين کاتاليست پالايشي دنيا مربوط به واحدهاي بنزين سازي را (که تا قبل از اين، توليد آن تنها در انحصار دو شرکت بزرگ آمريكايي و فرانسوي بود) توليد کرده و از سال 1394 با راه اندازي و بهره برداري كامل از مجتمع بنزين سازي و توليد بنزين يورو 5 سهم بسزايي در كاهش آلودگي كلانشهر اصفهان و كشور داشته است. اين شركت همچنين روزانه حدود 2 ميليون ليتر گازوييل يورو 4و 5 توليد مي كند و با بهره برداري از واحد تصفيه گازوييل كه در اواخر سال98 محقق مي شود، تمام 22 ميليون ليتر گازوييل توليدي اين شركت، يورو 5 خواهد شد. از دستاوردهاي اين پالايشگاه در سال 1398 مي توان به اجراي پروژه خط انتقال 230 کيلوولت و پست فشار قوي 33/230 کيلوولت اختصاصي شرکت پالايش نفت اصفهان، احداث خط انتقال، ايستگاه پمپاژ و تصفيه خانه پساب شهري و احداث سکوهاي بارگيري فراورده هاي سبک اشاره کرد که در پنج ماه نخست امسال انجام شده است. اين شركت همچنين روزانه حدود 2 ميليون ليتر گازوييل يورو 4و 5 توليد مي كند و با بهره برداري از واحد تصفيه گازوييل كه در اواخر سال 1399 محقق مي شود، تمام 22 ميليون ليتر گازوييل توليدي اين شركت، يورو 5 خواهد شد.
پالايشگاه بندرعباس، يکي از پالايشگاه هايي است که در دروان بعد از پيروزي انقلاب (سال 1376) به بهره برداري رسيده و تامين حدود 18 درصد پالايش نفت خام داخل کشور و به همراه آن فراورده هاي نفتي مورد نياز كشور را بر عهده داشته است. اين شرکت در کنار ديگر شرکت هاي پالايش نفت، گام هاي بلندي در مسير خود کفايي برداشته و با هدف حمايت از توان توليدكنندگان داخلي و همچنين استفاده از امكانات داخلي شركت، بيش از 4 هزار و 900 قلم انواع كالاي مورد نياز پالايشگاه بندرعباس از سوي توليدكنندگان و سازندگان داخلي ساخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. اين شرکت در دي سال 1398رتبه دوم صادرات و رتبه سوم فروش و عنوان شرکت پيشرو را در بيست و دومين همايش ملي معرفي شرکت هاي برتر اقتصاد ايران موسوم به IMI-100 كسب كرد. همچنين در سومين دوره جايزه مسؤوليت هاي اجتماعي و توسعه پايدار بنگاه هاي اقتصادي کشور موفق به کسب جايزه سه ستاره شد.
شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند، نخستين پالايشگاهي است که کار مطالعه و عمليات اجراي آن بعد از انقلاب اسلامي و در نخستين سال بعد از جنگ تحميلي آغاز شد. اين پالايشگاه به دليل توليد بنزين يورو 4 يکي از مهمترين پالايشگاه هاي نفت کشور به شمار مي رود. تغيير الگوي مصرف محصولات نفتي کشور از محصولات ميان تقطير به بنزين و همچنين ارتقاي کيفيت محصولات توليدي بر اساس الزام هاي زيست محيطي و استانداردهاي بين المللي، مسؤولان را بر آن داشت تا طرح افزايش ظرفيت و بهبود کيفيت فراورده هاي پالايشگاه امام خميني (ره) شازند را تصويب و ابلاغ کنند.
اين پالايشگاه از زمان تاسيس تاکنون برنامه هاي گوناگوني براي توسعه داشته است؛ يکي از آنها ساخت دستگاه پايلوت ارزيابي عملکرد کاتاليست براي نخستين بار در کشور با استفاده از تجهيزات مستهلک و بهره مندي از امکانات موجود شرکت در سال 1398 است. از ديگر دستاوردهاي اين پالايشگاه مي توان به طرح نرمال هگزان اشاره کرد که طرحي مبتکرانه و نوآورانه در صنعت پالايش نفت کشور به شمار مي رود.
شركت پالايش نفت لاوان در سال 1355 با عنوان مجتمع تقطير لاوان زير نظر پالايشگاه شيراز با ظرفيت 20 هزار بشكه نفت خام در روز به بهره برداري رسيد. سال 1380 با استفاده از توان متخصصان داخلي، واحد بنزين سازي اين پالايشگاه راه اندازي شد و در سال 1387 اسکله دو منظوره نفتي - تدارکاتي و واحد استحصال و ذخيره سازي گاز مايع ال پي جي اين شرکت که پيش از آن در فلرهاي پالايشگاه سوزانده مي شد مورد بهره برداري قرار گرفت. فاز نخست طرح بهبود فرايند و بهينه سازي ظرفيت شرکت، با هدف افزايش ظرفيت از 30 هزار بشکه در روز با توليد روزانه 55 هزار بشکه در سال 1390 در مدار توليد قرار گرفت. شركت پالايش نفت لاوان به منظور ارتقاي كيفيت و افزايش كمي فراورده هاي توليدي خود و صيانت از محيط زيست اقدام به اجراي طرح بهبود فرايند و بهينه سازي ظرفيت در پالايشگاه کرده که در اين زمينه، واحد تصفيه هيدروژني و ايزومريزاسيون نفتاي سبک در تير سال 1392 به بهره برداري رسيد. در بهمن سال 1394 واحد تصفيه هيدروژني فراورده هاي ميان تقطير نفت سفيد و نفت گاز به منظور توليد فراورده ها ، بر اساس استاندارد يورو 4 مورد بهره برداري قرار گرفت. سير تکامل اين پالايشگاه تا کنون ادامه دارد، به گونه اي در سال 1398 بارگيري و ارسال نخستين محموله بنزين يورو 5 شرکت پالايش نفت لاوان انجام شد.
پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس، يکي از پالايشگاه هاي جديد در کشور است که سال 1385 با هدف طراحي، مديريت، تامين منابع مالي، احداث، بهره برداري، تعمير و نگهداري از پالايشگاه، ميعانات گازي به ثبت رسيد. اين پالايشگاه مدرن ترين پالايشگاه خاورميانه است که به منظور حفظ و استمرار عمليات برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي و کاهش آلاينده هاي زيست محيطي و تضمين خودکفايي کشور در تامين فراورده هاي راهبردي انرژي، مانند بنزين و نفت گاز ايجاد شده و فراورده هايي همچنون گاز مايع، هيدروژن، گوگرد، سوخت جت و انواع حلال ها را توليد مي کند.
پس از افتتاح فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس و تثبيت توليد بنزين، فرايند افزايش ظرفيت در اين پالايشگاه آغاز شد و سهم اين پالايشگاه در تامين بنزين کشور به حدود 50 درصد رسيده است. اکنون شرايطي در پالايشگاه ستاره خليج فارس فراهم شده تا بنزين توليدي اين پالايشگاه در رينگ بين المللي بورس انرژي در سال 1398 قرارگيرد، ضمن آنکه اين شرکت در زمينه مسؤوليت هاي اجتماعي خود، به صورت داوطلبانه با امضاي تفاهمنامه اي حفاظت از ذخيره گاه زيست کره «گنو» را به عهده گرفته است. برنامه ريزي براي تاسيس بيمارستان 264 تخت خوابي در هرمزگان نيز از ديگر اقدام هاي در دست انجام براي خدمات رساني به بوميان منطقه است. صادرات 100 ميليون دلاري نيز از ديگر دستاوردهاي پالايشگاه ستاره خليج فارس به شمار مي رود.
مشعل 22 بهمن سال 57، روزي به يادماندني درتاريخ کشوراست. روزي که ملت ايران، مقابل ظلم وظالم زمان ايستاد ومرگ برشاه را بلندتر و رساتر از هر زمان ديگرفرياد زد؛ فريادي که منجرشد پايه هاي حکومت شاهنشاهي که لرزش آن ازخرداد 42 آغازشده بود، فرو ريزد. دراين ميان، صنعت نفت وکارکنان غيورآن نيز درفروپاشي رژيم ستم شاهي، نقش آفرين ظاهرشدند و با اعتصاب به يادماندني آن روزها، به سرعت دهي به درهم پيچيده شدن اين طومار 50 ساله کمک کردند. امروز، ملت هميشه درصحنه ايران، باورود به دهه مبارک فجر، سالگرد پيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي را به ياد شهدايي که انقلاب حاصل خون آنهاست، گرامي مي دارند و کارکنان صنعت نفت نيزهمسو با آحاد مردم با نکوداشت اين ايام، برگي ديگر از تاريخ پر افتخار انقلاب را ورق مي زنند. اين صنعت زيربنايي در41 سال گذشته باوجود خصومت ها و عداوت هاي فراوان واعمال تحريم هاي ظالمانه اقتصادي ازسوي دشمنان جمهوري اسلامي، توانسته است باافتخار آفريني درحوزه هاي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، افتخار آفرين ظاهر شود وکام ملت ايران را شيرين سازد. پس ازپيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي و استقرارنظام جمهوري اسلامي به رهبري حضرت امام خميني(ره) وتشکيل دولت موقت، فعاليت هاي معمول، ازسرگرفته شد؛ اما ديرزماني نگذشت که رژيم بعث عراق به سرکردکي صدام حسين، اين دست نشانده امريکايي، به فرمان اربابان خود آتش جنگ را شعله ور وتهاجم به ايران را آغاز کرد. جنگي که يک سويش حمايت بود و جنگ افزارهاي روز و در سوي ديگرش، ايمان به خدا در دفاع از ميهن. دراين جنگ نابرابر، تماميت ارضي کشوردرطول هشت سال دفاع مقدس با تقديم هزاران شهيد حفظ و ريشه درخت انقلاب که باخون شهدا آبياري شده بود، حفظ و قطورترشد. کارکنان صنعت نفت نيزهمانند درخشش در روزهاي انقلاب، در روزهاي جنگ نيز خوش درخشيدند و دوش به دوش ديگر اقشار، اما در جبهه اي ديگر افتخارآفرين کردند و نگذاشتند آتش جنگ، به قطع جريان نفت و ايجاد مشکل براي کشورايجاد کند؛ به طوري که درهمان دوران پراز شليک گلوله توپ و تانک وحملات هوايي به پالايشگاه ها، باتلاشي جانانه ومضاعف به توليد و صادرات نفت، همچنين پالايش آن درپالايشگاه هايي که آماج حملات قرار مي گرفتند، پرداختند و اين رويه تا پايان جنگ هم ادامه يافت. باپايان يافتن جنگ وشروع دوران سازندگي، صنعت نفت نيز باهمين رويکرد فعاليت هاي خود را پيش بردوبااتکا به تجارب پيشين ويافته هاي روز، بازسازي ونوسازي اين صنعت رادر دستورکار قرارداد تا با قدرتي بيش از پيش وارد کارزار رقابت درصحنه بين الملل شود. آنچه مي خوانيد، اشاره اي است به چهاردهه تلاش کارکنان غيور و تلاشگر صنعت نفت در حوزه پالايش و پخش فراورده هاي نفتي و برخي زيربخش هاي اين مجموعه ازجمله شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران و شرکت ملي مهندسي وساختمان نفت ايران، پس ازپيروزي انقلاب اسلامي وثبت برگ هاي افتخار آن در اين بازه زماني.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، همدوش با ديگربخش هاي صنعت نفت، نقشي تاثيرگذار درشکل گيري انقلاب اسلامي وشکوفايي دوران پس از آن داشته وهم اکنون نيز که درآستانه چهل ويکمين سالگرد آن قرار داريم، اين نقش پر رنگ تر و موثرترشده است. ازابتداي شکل گيري انقلاب اسلامي ايران و به ثمرنشستن آن دربهمن 57، خط مشي مجموعه مديريتي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و کارکنان آن همواره براين معطوف بوده است که خدمت رساني به مردم در اولويت باشد. اين خط مشي اکنون نيز به عنوان اولويتي مهم در اين شرکت پيگيري و برمبناي آن عمل مي شود. باگذشت چهل سال ازانقلاب اسلامي وپاي گذاشتن به چهل ويکمين سال آن، اين بخش ازصنعت نفت همچون ديگربخش هاي آن، فعاليت هاي خود را در جهت خدمت رساني هرچه بهتربه هموطنان گسترش داده است تا آنجا که به جرات مي توان گفت نقطه اي درکشورمان نيست که پاي خدمات رساني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي به آنجا نرسيده باشد. بدون ترديد فعاليت هاي اين بخش ازصنعت نفت که باراهبري 37 منطقه در 37 نقطه کشور، روزانه بيش از250 ميليون ليترانواع فراورده نفتي اعم ازبنزين، گازوئيل ونفت سفيد رابانزديک به 14هزارنفتکش جاده پيمابه مبادي مصرف انتقال مي دهند، چندان قابل وصف نيست وشايد نتوان زواياي نهان وپيداي اين خدمت رساني راآن گونه که شايسته است، بيان کرد. شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران درچهاردهه انقلاب اسلامي، راهبردهايي را تدوين و اجراکرده؛ راهبردي هايي که با دستاوردهايي دراين حوزه همراه شده است و نگاهي فهرست گونه به آنهامي تواندگوياي گستردگي دامنه عمليات آن باشد.
راه اندازي و بهره برداري ازمگاپروژه 25ميليون مشترکي سامانه هوشمند سوخت
توليد بيش از6 ميليون قطعه کارت سوخت هوشمند با همکاري شرکت توسعه نيروي انتظامي
توزيع سراسري بنزين و گازوييل با کيفيت يورو 4 و 5 درجايگاه هاي عرضه سوخت کلانشهرها ومحورهاي مواصلاتي کشور با هدف کاهش آلاينده هاي زيست محيطي
اجراي طرح ديسپچينگ و تبديل نظارت دستي توزيع فراورده هاي نفتي به نظارت سيستمي
به کارگيري فناوري هاي نوين درصنعت توزيع فراورده کشور و ارائه خدمات مدرن عرضه فراورده ازجمله سامانه درخواست فرروده (سدف)
پايه گذاري و برنامه ريزي براي سازماندهي شرکت هاي زنجيره اي سوخت «طرح عظيم وملي برندينگ» (باهدف ساماندهي وضعيت جايگاه ها، ارائه خدمات بهتربه مشتريان، ايجاد شرايط ايمن عرضه و کنترل و نظارت دقيق تر بر روند توزيع سوخت)
به کارگيري نسل جديد کارتخوان هاي سوخت
احداث و راه اندازي جايگاه هاي کوچک وسياربا هدف روان سازي در جريان سوخت رساني
افزايش شمارجايگاه هاي عرضه سوخت از 328 باب در سال 1357 به سه هزار و 750باب جايگاه تا نيمه نخست سال 98(شماري جايگاه نيز در دست احداث و درمرحله افتتاح است)
طرح تخصيص سوخت به ناوگان حمل ونقل عمومي براساس پيمايش
پايه گذاري واجراي طرح بزرگ زيست محيطي کهاب باهدف جمع آوري بخارهاي بنزين درجايگاه ها، نفتکش ها و انبارهاي نفت و بازگشت روزانه حدود 360 هزار ليتر بنزين به چرخه سوخت
ارتباط شبانه روزي با مشتريان با راه اندازي و توسعه سامانه تلفني 09627 براي ثبت شکايت هاي مردمي
توسعه بازار انرژي با عرضه فراورده هاي نفتي در بورس انرژي
راه اندازي و توسعه صنعت سي ان جي با 2489 باب جايگاه سي ان جي با ظرفيت دو ميليون و 886 هزار مترمکعب
توزيع سوخت پاک(سي ان جي) ايجاد امنيت درسبد سوخت مصرفي کشور و کاهش مصرف فراورده هاي بنزين و گازوييل
توسعه صنعت سي ان جي (گازطبيعي فشرده) وافزايش ميزان مصرف آن به ميزان 23 ميليون مترمکعب در روز
ارائه تسهيلات رايگان به منظور دوگانه سوز شدن خودروهاي عمومي
اختصاص سهم قابل توجه سي ان جي درسبد سوخت خودروها با تبديل کارگاهي و کارخانه اي چهارميليون خودرو
افزايش نرخ کارمزد جايگاه داران سي ان جي
امضاي تفاهم نامه تامين مالي طرح توسعه وتوليد کارخانه اي و کارگاهي خودروهاي دوگانه سوز» بين شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي و بانک ملت به ارزش 6500 ميليارد تومان براي گاز سوزکردن يک ميليون و 500 هزار خودرو
تامين وتوزيع سوخت زمستاني به ويژه در زمستان هاي سردنظير زمستان سال 86
تامين جهادي، مناسب ومطلوب سوخت موردنيازهموطنان گيلان درحوادث غير مترقبه اي چون سيل و زلزله در برخي شهرها در استان هايي مانند گيلان (رودبار و منجيل) کرمان (بم) کرمانشاه (سرپل ذهاب و... )، ورزقان (آذربايجان شرقي) هرمزگان (جاسک) و سيستان و بلوچستان
توزيع 77ميليون ليتر سوخت به منظور امدادرساني به مناطق سيل زده و زلزله زده در سال 98
سوخت رساني مطلوب و بي وقفه در ايام شلوغ و پرترددسال به مسافران و زائران (نوروز، تعطيلات تابستان، اربعين و... )
اقدام هاي حمايتي از توزيع کنندگان سوخت و کاميون داران ازجمله پرداخت خسارت تانکرهاي حمل سوخت
به کارگيري همه ظرفيت هاي سازماني در سطح کشور براي مبارزه با قاچاق سوخت وابطال کارت هاي سوخت غيرقانوني مهاجر دراستان هاي مرزي
اين خدمات و موارد ديگري از اين دست، تنها بخشي از بيشمار فعاليت و تلاش غيورمردان عرصه پخش فراورده هاي نفتي است.
خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، زيرمجموعه ديگري ازشرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي است. سالانه ميلياردها تن -کيلومترانواع فراورده نفتي(بنزين، نفت سفيد، نفت گاز و... ) از طريق بيش از14هزار کيلومتر لوله بااينچ -قطرهاي مختلف وغالبا مدفون در زير زمين، از پالايشگاه هاي کشوردريافت و با بهره گيري ازچند صد تلمبه خانه احداث شده در مسير، به مبادي مصرف انتقال داده مي شود. بخشي از اين نقل و انتقالات نيز درحوزه صادرات است. ناگفته پيداست که فعاليت هاي اين شرکت از آن جهت که خطوط لوله مدفون در زمين دارد وانواع فراورده هاي نفتي را ازهمين طريق به نقاط دورافتاده کشورمنتقل مي کند، بسيار با اهميت است. نگاهي گذرا به فعاليت هاي اين شرکت نشان مي دهد شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران به منظورپاسخ گويي به نيازهاي روز، همپاي ديگر بخش هاي صنعت نفت فعاليت هاي خود راگسترش داده است. اين شرکت با 90 سال قدمت درچرخه انتقال نفت خام وفراورده هاي نفتي در چهار دهه نخست انقلاب اسلامي، نقش بسزايي درصنعت نفت داشته و در چهل ويکمين سالگشت اين پيروزي شکوهمند، همچنان ايفاگر اين نقش مهم است. رشد سه برابري حجم خطوط انتقال نفت خام و فراورده درکشور، توسعه گستره عملياتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت، دوسويه کردن برخي تلمبه خانه هاي واقع درمسيرخطوط لوله وتوسعه فناوري هاي نوين مخابراتي با هدف انتقال پايدار، حاصل تلاش تلاشگران اين عرصه در چهار دهه گذشته است؛ تلاشي بي وقفه و ادامه دار. روزانه ميليون ها ليتر وسالانه ميلياردها ليترانواع فراورده نفتي در خطوط انتقال جريان مي يابد تا به مبادي مصرف برسد؛ اين مهم را نيز مي توان دستاوردي ديگر درعرصه خطوط لوله و مخابرات برشمرد چرا که موجب شده است تا ازحرکت هزاران دستگاه نفتکش درجاده هاي کشورجلوگيري و ازايجاد ترافيک وحوادث خطرناک پيشگيري شود. تکيه برساخت داخل، يکي ازمواردي است که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت پس ازپيروزي انقلاب و در دوران جنگ تحميلي، في النفسه با آن رو به رو بوده است به ويژه، از زماني که مقام معظم رهبري بر اين مهم تاکيد موکد کردند. اين شرکت هم اکنون درحوزه داخلي سازي تجهيزات مورد نيازخود که نماد بارزاقتصاد مقاومتي است، رشد80 درصدي درکارنامه خود ثبت کرده است وبراي رسيدن به قله خوداتکايي وتکيه100درصدي به توانمندي داخلي، فعاليت مي کند. درباب مقايسه فعاليت هاي پيش و پس از انقلاب اسلامي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران همين بس که صنعت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، امروز بارسنگيني براي جا به جايي سيالات نفتي (بيش از67 درصد) جا به جايي ها را به عهده دارد
شركت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران به عنوان يکي از شرکت هاي زير مجموعه شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران، عهده دار اجراي طرح هاي زير بنايي در بخش پايين دستي صنعت نفت، اعم از احداث پالايشگاه ها و مخازن ذخيره سازي، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده هاي نفتي در سراسركشور است. فعاليت اين شركت از گذشته هاي دور، با طراحي و احداث انبارهاي نفت و جايگاه هاي فروش مواد نفتي آغاز شد و با ايجاد پالايشگاه اول تهران و خطوط لوله سراسري نفت و گاز در طول سال هاي دهه 1340 با عنوان «مديريت طرح هاي مخصوص» درشركت ملي نفت ايران تداوم يافت. پس ازپيروزي انقلاب شکوهمند اسلامي، فعاليت هاي عمده مربوط به طراحي و اجرايي را كه در گذشته به وسيله شركت هاي خارجي انجام مي شد، نيروهاي متخصص داخلي به عهده گرفتند و همسو با سياست كلي وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران، موضوع خودكفايي در همه فعاليت هاي نفتي كشور به ويژه در اجراي طرح هاي مربوط به احداث پالايشگاه ها و موضوع انتقال دانش فني به نيروهاي متخصص داخلي مورد توجه بسياري قرار گرفت.
مسؤوليت اصلي شركت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران با آغاز برنامه اول توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در همه زمينه هاي توسعه مرتبط با طراحي و احداث پالايشگاه هاي جديد، كارخانه هاي روغن سازي، خطوط لوله انتقال نفت خام وفراورده، انبارهاي بزرگ نفت، سكوهاي حفاري دريايي، جمع آوري گاز از ميدان هاي گازي و ده ها طرح و پروژه ديگرآغاز شد. با شروع برنامه دوم توسعه، طرح هاي ديگري ازجمله احداث اسكله تخليه نفت خام و تاسيسات فراورده هاي صادراتي از سوي اين شركت انجام و با صدور خدمات فني- مهندسي به ديگر كشورها، فعاليت هاي اين شركت به خارج از مرزهاي كشور نيز گسترش يافت. در طول برنامه هاي سوم و چهارم توسعه، علاوه بر اجراي بيش از 50 پروژه، طرح هاي بزرگي نيز، مورد مطالعه قرارگرفت كه اين روند تا كنون ادامه داشته است.
اين شرکت طرح هاي خود را در شرايط تحريم هاي بين المللي نيزبا تکيه بر توان داخلي پيش برده و اقتصاد مقاومتي را در انجام آنها متبلور ساخته است. تغييرمسير و توسعه بيش از13 پروژه خطوط لوله، احداث تلمبه خانه ها ومخازن تعادلي مسير خطوط لوله، مجموعه طرح هايي هستند که شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران آنها را درچنين شرايطي (تحريم) انجام داده است.
شركت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران به منظور ايفاي نقشي شايسته دراجراي طرح هاي توسعه اي صنعت نفت، تلاش کرده است که با تقويت هسته هاي مهندسي، تهيه بانك هاي اطلاعاتي، تدوين استانداردها، شفاف سازي رويه ها و بهره گيري از آخرين دستاوردهاي علمي و فني در كنار جذب نخبگان و پرورش آنها نسبت به ارتقاي توان علمي و فني خود بيش از پيش اهتمام ورزد. فعاليت هاي انجام شده و تحولات پديد آمده ازگذشته تاكنون دراين شركت كه حاصل كارو تلاش مديران، مسؤولان، كارشناسان وكاركنان سخت كوش و بلند همت شركت است، گواه گام هاي بلندي است كه در مسير توسعه و كارآمدي پيموده شده است. درخت انقلاب اسلامي باتقديم خون هزاران شهيد، امروز به ريشه اي تنومند بدل شده وپاي درچهل ويکمين سال تولد خود مي گذارد. شرکت ملي مهندسي وساختمان نفت ايران نيز با تنومند شدن اين درخت، به مجموعه اي باتجربه تر و پخته تر از قبل بدل شده است و گام هاي خود را براي اعتلاي کشور، استوارتر برمي دارد.
مروري افتخارآميز در آستانه 41 سالگي انقلاب اسلامي
مشعل: صنعت پتروشيمي به عنوان صنعتي پيشرو که توانسته است سهم قابل توجهي را براي حضور بخش خصوصي و حضور در بازارهاي داخلي و خارجي فراهم کند، در سال هاي اخير ارزآوري قابل توجهي براي کشور داشته است. اين صنعت در چند دهه گذشته با رشدي شتابان پيش آمده و حالا محصولاتش را به بيش از 60 کشور دنيا صادر مي کند. اين صنعت پس از تحولات انقلاب اسلامي و آسيب هاي بسيار دوران جنگ تحميلي توانست در کوتاهترين زمان وارد دوران گذاري بنيادي شود و جهش اول خود را شروع کند. از نيمه دهه 70 به بعد طرح هاي جديدي همچون بهره برداري از طرح هاي دي آمونيم فسفات رازي، متانول اول شيراز، پتروشيمي بندرامام، پتروشيمي اصفهان، فاز اول پتروشيمي اراک و گسترش دوده صنعتي اهواز آغاز شد و با اين سرمايه گذاري جديد، ظرفيت توليد پتروشيمي از 5.3 ميليون تن در سال 1368، به 10.3 ميليون تن در سال1373 رسيد. اين روند افزايشي در ابتداي دهه 80 با شروع استفاده از منابع هيدروکربوري گازي پارس جنوبي همراه شد و زنجيره ارزش توليد محصولات پتروشيمي با ارزش افزوده بيشتر توسعه يافت و حدود 40 طرح با ظرفيت 34.4 ميليون تن به توليد رسيد. در اين دوران اگرچه سياست هاي خصوصي سازي به شکلي ناقص اجرايي شد، اما تحولات فزاينده و رشد کمي و کيفي صنعت پتروشيمي متوقف نشد و در ادامه جهش دوم آغاز شد. اين جهش با برنامه هاي پنجم و ششم توسعه همزمان شد و صنعت پتروشيمي و اقتصاد کشور با بهره گيري از شرايط اقتصادي توانستند به طور همزمان ارزش افزوده متقابلي براي يکديگر داشته باشند. در جريان جهش دوم صنعت پتروشيمي که تا سال 1400 ادامه دارد، حدود 27 طرح پتروشيمي ديگر به بهره برداري مي رسد و ظرفيت توليد صنايع پتروشيمي از 66 ميليون تن کنوني به 100 ميليون تن در سال 1400 ارتقا مي يابد. صنعت پتروشيمي توانسته علاوه بر اجرايي کردن اهداف جهش دوم و در آستانه بهره برداري بودن طرح هاي اجرايي، زيرساخت ها و برنامه ريزي هاي لازم براي شروع جهش سوم را هم شروع کند. به اين ترتيب در سال هاي 1400 تا 1404 نيز جهش سوم کليد مي خورد و حداقل 26 پروژه اي که از هم اکنون تعريف شده، به نتيجه مي رسد و ظرفيت اين صنعت ارزآور به 133 ميليون تن خواهد رسيد. در کنار اين موارد، روايت مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي هم مي تواند دلگرم کننده تر باشد. بهزاد محمدي چندي قبل در آخرين اعلام نظر گفت که در سال 2025 که توليد عربستان به 43 ميليون تن مي رسد، با توجه به جهش سوم و برنامه هاي پس از آن، توليد ايران به 55 ميليون تن خواهد رسيد و رتبه نخست محصولات پايه پتروشيمي را کسب خواهد کرد.
به نظر مي رسد چند پتروشيمي که مدتي است توليد آزمايشي را هم شروع کرده اند، در نوبت افتتاح باشند و آن طور که گفته شده در روزهاي منتهي به اسفند و شب هاي عيد قرار است به خبر خوش دولت براي مردم ايران تبديل شوند.
فاز اول پتروشيمي بوشهر با ظرفيت توليد سالانه 4 ميليون و 111 هزار تن محصول پايه در منطقه عسلويه با 99 درصد پيشرفت، آماده بهره برداري است. فاز يک مجتمع پتروشيمي بوشهر داراي بخش هاي شيرين سازي گاز، استحصال اتان، توليد متانول، آب و واحد توليد اکسيژن است.
متانول کاوه به عنوان بزرگترين طرح توليد متانول جهان با ظرفيت توليد سالانه 2 ميليون و 310 هزار تن محصول سهمي قابل توجه در افزايش توليدات پتروشيمي خواهد داشت. اين پروژه به دليل نزديكي به دريا و داشتن اسكله اختصاصي امتياز خوبي براي صادرات دارد.
فاز دوم توسعه پتروشيمي ايلام با ظرفيت توليد سالانه 800 هزار تن اتيلن، بنزين پيروليز، پروپيلن در گريدهاي شيميايي و پليمري و سوخت مايع به بهره برداري خواهد رسيد. پتروشيمي ايلام از لحاظ وسعت، ظرفيت توليد و تعداد واحدهاي فرآيندي، بزرگترين پتروشيمي غرب كشور است و مي تواند سالانه 150 هزارتن اتيلن مازاد بر مصرف واحد پلي اتيلن خود را به خط لوله اتيلن غرب تزريق كند و اين روزها عموما حدود 90 درصد پيشرفت هستند.
در سال 99 قرار است تعداد قابل توجهي از پتروشيمي ها به بهره برداري برسند و سهم اين صنعت از بازار منطقه را افزايش دهند و دراين ميان متانول سبلان، پتروشيمي لردگان، پتروشيمي مسجد سليمان در نوبت شش ماهه ابتدايي سال براي افتتاح هستند.
طرح سبلان در زميني به مساحت 7 هکتار در فاز دوم منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس (عسلويه) براي توليد يک ميليون و 650 هزار تن ظرفيت، پيش بيني شده و در آستانه بهره برداري است. متانول سبلان از جمله طرح هايي بود که به دليل همکاري نکردن لايسنسور براي تامين کاتاليست با کمي تاخير رو به رو شد، اما در نهايت با کمک شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي نياز اين مجموعه تامين شده و در آستانه بهره برداري است.
مجتمع پتروشيمي لردگان با ظرفيت توليد ساليانه يك ميليون و 755 هزارتن محصول در استان چهارمحال و بختياري (منطقه فلارد) و محصولات توليدي آن اوره و آمونياك است كه بخش عمده اي از آمونياك براي توليد اوره در داخل مجتمع مصرف مي شود و بقيه براي عرضه مستقيم به بازار در نظر گرفته شده است.
بيد بلند، يکي از پروژه هاي مهم صنعت نفت و گاز کشور به شمار مي رود که با جمع آوري گازهاي همراه از محدوده جنوب شرقي کشور از اتلاف سرمايه ملي جلوگيري مي کند و همزمان از مقدار آلايندگي بيشتر مي کاهد. فرآورده هاي اين مجموعه شامل متان، اتان، پروپان، بوتان، گاز اسيدي و ميعانات است. اين مجموعه که روزهاي پاياني عمليات اجرايي را مي گذراند، در نوبت برنامه هاي افتتاح است و به زودي به بهره برداري مي رسد.
طرح اوره وآمونياک مسجدسليمان با هدف توليد سالانه 660 هزار تن آمونياک و 1073 هزار تن اوره با مصرف 861 ميليون مترمکعب گاز طبيعي در سال به عنوان خوراک، در زميني به مساحت 50 هکتار در منطقه هفت شهيدان مسجدسليمان استان خوزستان آغاز به کار کرده و جزو پروژه هاي تاخيري است که ديگر در روزهاي پاياني و منتهي به افتتاح قرار گرفته است.
فاز اول پتروشيمي کيميا صنايع دالاهو که با تاخيري قابل توجه سال ها متوقف مانده بود، در دوره جديد دوباره فعال شد و در ليست افتتاح ها رسيده و قرار است در سال 99 با ظرفيت توليد سالانه 60 هزار تن پلي استايرن به توليد برسد.
عمليات اجرايي پتروشيمي مياندوآب از سال 83 به عنوان يکي از طرح هاي ملي دولت آغاز شد، اما در ادامه راکد ماند و از ابتداي دولت يازدهم به عنوان طرح هاي اولويت دار مجدد فعال شد و حالا در آستان بهره برداري است. ظرفيت توليد اين مجموعه سالانه 175 هزار تن پلي اتيلن سنگين است.
صنعت پتروشیمی در 40 سال گذشته، جریانی پر نشیب و فراز، اما رو به رشد را گذرانده و توانسته است از شرایط دشوار در داخل و خارج کشور و شرایط سخت تحریم سربلند و پرسود بیرون بیاید.
براساس آمار جهانی، رشد تولید و مصرف در حوزه صنعت پتروشیمی ۳ تا 3.5 درصد خواهد بود.
56 مجتمع تولیدی با ظرفیت سالانه ۶۶ میلیون تن درحال حاضر مشغول فعالیتند و سالانه ۳۳ میلیون تن معادل ۶۵۰ هزار بشکه نفت خام در روز، محصولات مختلف و متنوعی را تولید می کنند.
۲۷ طرح پتروشیمی تا پایان سال ۱۴۰۰ و در قالب جهش دوم صنعت پتروشیمی به بهره برداری می رسد و تعداد مجتمع ها به ۸۳ و ظرفیت به ۱۰۰ میلیون تن می رسد.
در افق 1404 و جهش سوم نیز، تعداد واحدها به 109 و میزان تولید به ۱۳۳ میلیون تن خواهد رسید.
اکنون ۹۰ نوع محصول در قالب ۳۰۰ گرید پلیمری تولید می شود که این تعداد در سال ۱۴۰۴ به ۱۰۵ محصول خواهد رسید.
حجم سرمایه گذاری صنعت پتروشیمی تاکنون ۵۳ میلیارد دلار برای۵۶ مجتمع بوده است که این رقم در سال ۱۴۰۰ به ۷۰ میلیارد دلار و در سال ۱۴۰۴ به ۹۳ میلیارد دلار خواهد رسید.
یکی از رخدادهای خوب صنعت پتروشیمی، تولید بومی کاتالیست بوده است. در حال حاضر ۴۰ گروه کاتالیستی به ارزش سالانه حدود ۲۶۰ میلیون دلار مصرف می شود که تاکنون۱۶ گروه کاتالیستی به ارزش سالانه حدود ۱۰۵ میلیون دلار بومی شده است.
حداقل سه طرح پتروشیمی در آستانه افتتاح تا پایان سال 98 و 17 پروژه در سال 99 آماده بهره برداری است.
گزارش «مشعل» از روند خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت
مشعل - پس از ملي شدن صنعت نفت و تشکيل شرکت ملي نفت ايران، ارائه خدمات سلامت از طريق يکي از مديريت هاي زير مجموعه اين شرکت انجام مي شد. سال 77 سازماني مستقل زير مجموعه شرکت ملي نفت ايران با عنوان شرکت خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت تاسيس شد که امروزه به نام سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت شناخته مي شود. براساس اساسنامه اين شرکت، وظيفه ارائه خدمات بهداشتي و درماني به تمامي شاغلان و خانواده کارکنان چهار شرکت اصلي، شامل شرکت ملي نفت ايران، شرکت ملي گاز، شرکت ملي صنايع پتروشيمي و شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران و شرکت هاي زيرمجموعه آنها به عهده اين سازمان قرار گرفت. اين شرکت طي 21 سال گذشته برنامه هاي مختلفي در زمينه توسعه خدمات درماني داشته است که از جمله آنها مي توان به ذخيره دارو، خريد تجهيزات پزشکي مورد نياز براي مناطق عملياتي، تجهيز ناوگان آمبولانس در مناطق عملياتي و رضايت مندي کارکنان اشاره کرد.
به گفته حبيب اله سميع، مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، «طي يک سال گذشته به دليل ذخيره دارويي و تجهيزات پزشکي، کمبودي جدي و قابل ملاحظه گزارش نشده است و هيچ عمل جراحي کنسل نشده و داروهاي خاص به موقع در اختيار بيماران قرار گرفته است، ضمن آنکه در اين مدت تجهيزات مورد نياز براي مناطق جنوب کشور خريداري شده است. در مقابل هيات امناي ارزي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور که معمولا براي دانشگاه هاي علوم پزشکي خريد مي کند، متعهد شده ايم تا با تامين تجهيزات دارويي، بخشي از خدمات سلامت جامعه بومي را به عهده داشته باشيم.» با هماهنگي هيات امناي ارزي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور 14 دستگاه همودياليز همسو با توسعه بخش دياليز در بيمارستان هاي نفت تهران، اهواز و آغاجاري و دستگاه اکو کارديوگرافي قلب و سونوگرافي براي مناطق عملياتي، مسجدسليمان و آغاجاري خريداري شده تا بوميان منطقه نيز بتوانند از اين امکانات استفاده کنند.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در مناطق عملياتي داراي ناوگان فرسوده آمبولانسي است که با اخذ مصوبه جديد از هيات مديره سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، 40 آمبولانس جديد در چند دوره خريداري خواهد شد؛ اما اين روند با مشکلاتي از جمله کمبود اعتبار روبه روست که با اصلاحيه سازمان برنامه و بودجه کشوري 10 آمبولانس براي مناطق عملياتي خريداري شده است. سميع در اين زمينه مي گويد: «تاکنون 10 دستگاه آمبولانس خريداري شده است و تعدادي ديگر نيز سال آينده خريداري خواهد شد. اميدواريم با هماهنگي و همکاري اچ اس اي، هيچگاه شاهد حادثه در صنعت نفت نباشيم. براي مقابله با شرايط اضطراري نيازمند نوسازي ناوگان آمبولانس هستيم.»
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ميگويد: «در حوزه پزشکي ملاک ساعت نيست و بيشتر دستمزد آنها در قالب کارانه و حق العلاج است. هر دو سه ماه يکبار از سوي وزير نفت مجوز کارانه پزشکان تمديد مي شود، از اين رو در جلسه اي که بتازگي با ايشان داشتيم، تعداد پزشکان کارانه بگير مشخص شدند و مبلغي که براي کارانه به آنها تعلق مي گيرد نيز به تفکيک پزشک عمومي، متخصص، داروساز، گروه مديريت و... مشخص شدند و پرداخت کارانه پزشکان تا پايان سال 1400 تمديد شد. در نتيجه پزشکان در اقصا نقاط سازمان بهداشت و درمان نگران کارانه نباشند.»
به گفته سميع، «پزشکان پرکيس داراي بيمه نيستند و هيچگونه رابطه استخدامي با سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ندارند؛ زيرا بيشتر آنها عضو هيات علمي دانشگاه هستند و بيمه شامل حالشان مي شود؛ اما حدود 400 نفر از اين پزشکان، عمومي هستند که دو هفته حضور مداوم دارند و پرکيس به حساب نمي آيند؛ زيرا دستمزد پزشکي را که دو هفته کامل در مناطق عملياتي است، نمي توان به صورت پرکيس پرداخت کرد. براي بهتر شدن شرايط اين پزشکان، تلاش کرديم تا پايان سال بيمه شوند. اين موضوع اکنون در مرحله مناقصه و انتخاب پيمانکار است تا اين پزشکان در قالب پوشش بيمه اي، ضمن آنکه حقوق ثابت تامين اجتماعي دريافت مي کنند، کارانه نيز به آنها تعلق بگيرد، اين روند امنيت شغلي اين افراد را تامين خواهد کرد.»
کلينيک کوت عبداله، يکي از کلينيک هاي بهداشت و درمان صنعت نفت است که در مناطق محروم اهواز قرار دارد. اين کلينيک شرايط نامناسبي داشت و برخي از قسمت هاي سقف آن ريزش کرده بود، از اين رو بازسازي اين کلينيک در دستور کار سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت قرار گرفت و در دهه فجر افتتاح خواهد شد، ضمن آنکه شاهد افتتاح کلينيک کوي نفت نيز خواهيم بود. در اين زمينه مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مي گويد: «با توجه به مصوبه هيات مديره سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت موظف هستيم تا 11 پلي کلينيک شهر اهواز را در پنج کلينيک تجميع کنيم که يکي از آنها کوي نفت است. بنابراين با راه اندازي اين کلينيک، کلينيک هاي کوي نفت قديم، قائم و شهرک نفت تجميع خواهند شد و بخشي از کلينيک هاي تخصصي نيز به آنها افزوده خواهد شد.» از ديگر طرح هاي توسعه اي بهداشت و درمان صنعت نفت مي توان به بازسازي اتاق عمل، زايشگاه و آي سي يو بيمارستان توحيد جم اشاره کرد که حدود 88 درصد موارد بستري در اين بيمارستان به بوميان منطقه اختصاص دارد. به گفته او، «برنامه پلي کلينيک تخصصي، دي کلينيک و تروماسنتر (اورژانس پيش بيمارستاني) را در منطقه عسلويه داريم. مصوبات لازم براي تروماسنتر گرفته شده و در آستانه تامين اعتبار است. در اين زمينه بايد با شهر شيراز هماهنگ باشيم. بيمارستان سوانح و سوختگي شهر شيراز خدمات بسياري ارائه مي کند، به طوري که شاهد بهبود بيماران با 75 درصد سوختگي بوده ايم. اين بيمارستان مجهز به مرکز تحقيقاتي است که در بخش پيوند پوست و کشت سلولي فعاليت مي کند. با تحقق اين امر، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در کنار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي نيز در توسعه بخش کشت سلولي کمک خواهد کرد. اگر از فاز عملياتي خارج و به فاز اجرا برسد، سوختگي هاي 90 درصد هم قابل درمان هستند و از اعزام اين بيماران با درجه سوختگي بالا به خارج از کشور بي نياز خواهيم شد.»
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مي افزايد: «براي توسعه زيرساخت هاي سخت افزاري در مراکز سلامت کار و پزشکياري به 1700 رايانه نياز داريم و در مرحله بعد بايد زير ساخت ها و فيبر نوري فراهم شود و سرور ها نيز گسترش يابد تا يک سرور در مناطق و يک سرور مرکزي در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت داشته باشيم و بتوانيم تمام اطلاعات را تجميع کنيم. بخشي از آن طي يک سال گذشته اجرايي شده و بخشي نيز در آينده انجام خواهد شد.»
براي نخستين بار در کشور رقم خورد
سميه راهپيما-پالايشگاه امام خميني (ره) شازند، ابتداي سال 97 به فکر بهبود شرايط عملياتي واحد ايزومريزاسيون افتاد و بحث مشکلات تامين نرمال هگزان در خصوص فرايند پليمريزاسيون پتروشيمي ها از سوي کارکنان پالايشگاه مطرح شد. اين طرح چند هدف را دنبال مي کند، نخست اين که از واردات 30 تا 40 هزار تن در سال از نرمال هگزان پتروشيمي ها جلوگيري مي شود، دوم اينکه خوراک ورودي اين واحد حدود هشت هزار و 500 بشکه بود که با اجراي اين طرح سه تا چهار هزار بشکه در روز به اين ميزان افزوده شد، ضمن آنکه عدد اکتان نيز رشد کرد و خوراک واحد ايزومريزاسيون اضافه شد. اين طرح بدون نياز به خارج کردن واحد ايزومريزاسيون از سرويس انجام و مسائل اچ اس اي نيز در اين زمينه ديده شده است. آنچه در نرمال هگزان بايد بدانيم اين است که نخست درصد خلوص آن بيش از 60 درصد است و پتروشيمي ها بالاي 50 درصد را قبول مي کنند، همچنين بنزن آن نيز پايين تر از100 PPM است که مورد قبول پتروشيمي هاست و زير 50 PPM نيز براي محصولات غذايي استفاده مي شود. از اين رو بايد گفت که بنزن توليدي طرح نرمال هگزان زير 10 PPMاست که براي صنايع پتروشيمي و غذايي مورد استفاده قرار مي گيرد و در حال حاضر پتروشيمي ها بيشتر نياز دارند.
غلامحسين رمضان پور، مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند در اين زمينه به خبرنگار «مشعل» مي گويد: «طرح نرمال هگزان، يک طرح نوآورانه و مبتکرانه متخصصان اين شرکت است که در صنعت پالايش نفت کشور براي نخستين بار بدون صرف هزينه هاي سنگين سرمايه گذاري و صرفا با استفاده از ظرفيت هاي خالي بخش تفکيک در واحدهاي ايزومريزاسيون و اکتانايزر و اعمال تغييرات فرايندي و بهينه سازي فرايند عملياتي پالايش انجام شده است. با اجراي اين طرح، شاهد عمليات توليد 190 هزار ليتر در روز محصول نرمال هگزان خواهيم بود که در مسير خودکفايي اقتصادي کشور و بي نيازي از واردات اين محصول با ارزش در سطح کشور گام برداشته ايم.»
به گفته او، «محصول نرمال هگزان، جزو فراورده هاي وارداتي صنايع پتروشيمي و همچنين صنايع غذايي به شمار مي رود که در آذرامسال آغاز و تا پايان دي ماه سال جاري توليد انبوه اين محصول در پالايشگاه افزايش مي يابد و بيش از 30 ميليون دلار در سال درآمدزايي خواهد داشت و از خروج ارز از کشور نيز جلوگيري مي کند.» رمضان پور از ديگر دستاوردهاي مهم و بزرگ اين طرح را افزايش حداقل چهار هزار بشکه خوراک واحد ايزومريزاسيون در شبانه روز بيان مي کند و ادامه مي دهد: «با اجراي اين طرح، افزايش حداقل 500 هزار ليتر توليد بنزين پالايشگاه، کاهش ميزان الفين موجود در کل بنزين توليدي پالايشگاه و افزايش بيش از پيش کيفيت اين محصول استراتژيک، بهينه سازي عمليات تبديل بنزين سبک در واحد ايزومريزاسيون، بهينه سازي مصرف انرژي، صرفه جويي در هزينه سرمايه گذاري اوليه احداث واحد مشابه بيش از 11 ميليون دلار و تقويت روحيه خودباوري و اعتماد به نفس کارکنان اشاره کرد. ضمن اينکه بيش از 50 هزار تن نرمال هگزان را در سال توليد خواهيم کرد.»
مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند ابراز اميدواري مي کند: «دانش فني طرح نرمال هگزان که از سوي کارکنان پالايشگاه مطرح شده، 100 در صد بومي است و آن را براي ثبت اختراع نيز فرستاده ايم تا به نام پالايشگاه شازند به ثبت برسد.»
رمضان پور در ادامه به برنامه هاي ديگر توسعه اي شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند مي پردازد و مي گويد: «نخستين بار در کشور به کاهش آلاينده هاي زيست محيطي در واحد بازيافت مواد نفتي خواهيم پرداخت. براي پيشبرد اين طرح با شرکت هاي دانش بنيان کشور رايزني هايي صورت گرفته، ضمن آنکه در زمينه توليد قطعات يدکي مورد نياز پالايشگاه، قطعات ابزار دقيق، قطعات مکانيکي، کاتاليست و ... که توليد داخل ندارند، شرکت هاي دانش بنيان را شناسايي کرده ايم تا محصولات مورد نظرمان را توليد کنند.
« به گفته او «از سوي همکاران پالايشگاه، برنامه هاي ديگري در زمينه افزايش توليد و خوراک پالايشگاه تعريف شده که در فاز مطالعاتي و امکان سنجي قرار دارد و در صورت تاييد اجرا خواهد شد.»
مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند با اشاره به اينکه شرکت هاي دانش بنيان سرمايه اوليه براي توليد ندارند و به طور قطع به حمايت پالايشگاه وابسته هستند، مي افزايد: «پروژه هاي کاتاليستي و قطعات يدکي جزو پروژه هاي هزينه بر محسوب مي شوند و وظيفه داريم از اين شرکت ها حمايت کنيم.
به عنوان مثال، کاتاليست واحد RSD و واحد RFCC را با دو شرکت دانش بنيان مجزا از هم پيگيري مي کنيم، هزينه هر کدام از اين صنايع براي توليد کاتاليست بين 40 تا 50 ميليارد تومان است که در توان شرکت هاي دانش بنيان نيست و پيگيري مي کنيم تا واحدهاي آزمايشگاهي در آن شرکت ها ساخته شود، بعد از بررسي و تاييد در فاز توليد صنعتي به آنها پيش پرداخت داده مي شود.» رمضان پور خاطر نشان مي کند: «کار پالايشگاه، شبانه روزي است و يک لحظه توقف نخواهد داشت، زيرا با وقفه يک دقيقه اي در توليد، سه شبانه روز نياز است تا يک واحد به شرايط نرمال بازگردد، از اين رو همکاران ما تلاش 24 ساعته مي کنند تا توليد بدون توقف ادامه داشته باشد.»
نشست خبري مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران
سعيد محمدبيگي-همزمان با گراميداشت چهل ويکمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي، وزارت نفت وشرکت هاي تابع، با برگزاري نشست هاي خبري واز طريق اين تريبون، مجموعه گزارش علمکردهايي با هدف آگاهي افکارعمومي ازبي شمار فعاليت هاي انجام شده دراين صنعت ارائه مي دهند. دراين ميان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران نيزکه از زيربخش هاي شرکت ملي پالايش وپخش فراورده هاي نفتي ايران است، به مناسبت ايام الله دهه مبارک فجر»دور همي با اصحاب رسانه»را برگزارکرد ودرآن قاسم عرب يارمحمدي، مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات، گزارشي ازفعاليت هاي اين مجموعه وآخرين دستاوردهاي آن عنوان کرد. آنچه مي خوانيد، گزارشي است ازاين نشست.
چند قاب عکس روي ديوارسالن که هريک مي تواند گوياي حکايتي باشد، پشت سرهم رديف شده اند وآخرين آنها عباسعلي جعفري نسب است. ساعت از 9 و 30 دقيقه صبح گذشته و سالن برگزاري نشست خبري هنوزخلوت و خالي از خبرنگاراني است که به اين نشست دعوت شده اند، اما دقايقي نمي گذردکه تقريباهمه صندلي هاکه با نوشته اي، جاي هريک را مشخص کرده است، پرمي شوندوعرب يارمحمدي، مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت نيز پوشه در دست، وارد مي شود ودرصندلي خود قرارمي گيرد تا گزارشي از فعاليت هاي مجموعه خود را ارائه دهد. عرب يارمحمدي، اوايل ارديبهشت امسال، سکان وراهبري خطوط لوله و مخابرات را در دست گرفته واين دور همي خبري، نخستين نشست او با خبرنگاران است. وي با ارائه تاريخچه اي ازشکل گيري و فلسفه وجودي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، بيشترعلاقه مند است، پاسخگوي پرسش ها باشد؛به همين خاطر، خلاصه وکوتاه صحبت مي کند تا به پرسش هاي جمع خبري حاضردرسالن که بيشتر ميل به شنيدن آمار وارقام مقايسه اي و روند فعاليت ها دارند، پاسخ دهد.
مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت درباره جايگاه ونقش مهم اين شرکت درساختار وزارت نفت وشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، به «حاکميتي» ماندن اين مجموعه اشاره کردوگفت: شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران به مثابه سلسله رگ هاي اعصاب بدن آدمي هستند و درباب اهميت آن نيزهمين بس که درساختارحاکميت باقي مانده وبه بخش خصوصي واگذار نشده است.
عرب يارمحمدي درپاسخ به سوالي مبني برميزان انتقال سيلات نفتي فراورده هاي نفتي مي گويد: اين شرکت بنابربرنامه تعيين شده ازسوي شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي عمل مي کند ونکته مهم اين فرايند، انتقال بدون وقفه و پايداردراين جا به جايي هاست.
وي اظهارمي کند: شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با بهره گيري ازافزون بر14هزارکيلومتر خط لوله دراينچ قطرهاي مختلف، در9 ماه امسال بيش از97 ميليارد ليترنفت خام وفرآورده نفتي درطول اين 14هزارکيلومترخط لوله جا به جا شده اند و انتظار مي رود اين ميزان تا پايان امسال به 123ميليارد ليتربرسد.
مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران يادآورشد: سال گذشته نيز 120ميليارد و500 ميليون ليترسيال نفتي به وسيله خطوط لوله احداث شده درسراسر کشور منتقل شده است.
وي انتقال پايدار وايمن را اولويتي مهم براي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت برمي شمارد و تصريح مي کند: انتقال پايداروايمن، موضوع مهم وسرلوحه اين شرکت است وبه اين منظور نيزفعاليت هايي مانند بازسازي و نوسازي خطوط لوله را درنقاطي که احساس مي شود نياز به اين کار است، انجام مي دهد. پيگ راني معمولي و پيگ راني هوشمند، مجموعه فعاليت هايي است که درارتباط با انتقال پايدار وايمن درخطوط لوله انجام مي شود. پيگ راني هوشمند، فناوري براي شناسايي عيوب وخوردگي داخل خطوط لوله است که نقاط آسيب ديده را نشان مي دهد و به ما تکليف مي کند به رفع آنها اقدام کنيم. اين فناوري ازسال 83 براي شناسايي عيوب داخل لوله ها مورد استفاده قرارگرفته و باگذر زمان، رشد قابل توجهي کرده است؛ به طوري که ميزان خوردگي لوله را تاحد ميليمترنشان داده و اين امکان رامي دهد که بتوان براي تعميرات خطوط لوله، برنامه ريزي کرد.
عرب يارمحمدي درباره بومي سازي و ساخت داخل کردن اين فناوري (پيگ راني هوشمند) نيزمي گويد: بنابر تکليف معاونت پژوهشي وزارت نفت مبني برساخت پيگ هوشمند براي لوله هاي 16 اينچ، گام هاي خوبي برداشته شده است وهم اکنون درمرحله مناقصه ساخت آن قرارداريم. البته ناگفته نماند، باساخت اين پيگ هوشمند، امکان ساخت آن براي لوله هاي با قطر بالاتر نيزفراهم خواهد شد. وي تاکيد مي کند: همه 14هزارکيلومترخط لوله احداث شده براي انتقال سيالات نفتي، دست کم يک بار، پيگ راني هوشمند شده اند وبراساس نتايج حاصل از آن تعميرات و اصلاحات لازم نيزانجام شده است. مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران تاکيد و تصريح مي کند: به منظور بومي سازي اقلام موردنياز درصنعت انتقال، ازسال هاي دور، فعاليت هاي خوبي انجام شده است؛ به گونه اي که هم اکنون 70 تا 80 درصد اين اقلام ازجمله الکتروپمپ، ولو وتجهيزات ابزاردقيق به دست توانمند سازندگان ايراني توليد مي شود.
عرب يارمحمدي ادامه مي دهد: شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، از ابتداي انقلاب تاکنون، 58 هزار و 313 قطعه براي نخستين بار ساخته ودراين صنعت به کارگرفته شده که ارزش آن 712ميليارد ريال و صرفه جويي حاصل ازآن نيز 58 ميليون دلار بوده است. وي همچنين، اقلام ساخت داخل درسال جاري را 2009 قطعه وارزش آن را يک ميليون و 300 هزار دلارعنوان کرد. مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران خوداتکايي در توليد و تعمير تجهيزات موردنياز اين صنعت را آن هم در شرايطي که تا قبل از انقلاب صفرتا صد آن وابسته به کشورهاي خارجي بوده است، موفقيتي بزرگ ونتيجه همت مجموعه وزارت نفت وحمايت از توليدکنندگان داخلي عنوان کرد.
مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران درباره حفظ و نگهداشت خطوط لوله نيزکه غالبا در زيرزمين مدفونند و ازنظرها ناپيدامي گويد: پيگ راني معمولي براي تميز کردن داخل خطوط لوله، پيگ راني هاي هوشمند براي شناسايي عيوب ومتعاقب آن رفع عيوب با کمک نيروهاي عملياتي، همچنين بهره گيري ازنيروهاي حراست و خط بان ها، مجموعه فعاليت ها وعواملي هستند که درصيانت ازخطوط لوله و انتقال ايمن و بدون وقفه سيالات نفتي در درون آنها، نقش مهمي به عهده دارند.
يارمحمدي نقش خط بان ها رادرصيانت ازاين اموال مهم بر مي شمارد و ادامه مي دهد: خط بان ها، وظيفه سنگيني به عهده دارند. آنها افرادي هستند که طول مسيرخطوط لوله درسرماي سخت زمستان و گرماي طاقت فرساي تابستان، باکمترين امکانات طي و رصد مي کنند تا تعدي به آنها نشود. وي درباره استفاده از تجهيزات پرنده روسطحي براي رصد بهترمسير خطوط لوله نيز مي گويد: استفاده از چنين تجهيزاتي مي تواند موثر باشد اما به مجوز ازمراجع ذي صلاح نياز دارد. سوال هاي مختلفي مطرح مي شود ومديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران نيز برخي را يادداشت مي کند تاپاسخ آن درلابه لاي ديگرسوال ها گم نشود.
عرب يارمحمدي گريزي هم به روند فعاليتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران درچهاردهه گذشته ومقايسه آن باوضع کنوني شرکت مي زند ومي گويد: در41سال گذشته، درحوزه تعميرات توربين ، گام هاي بلندي برداشته و 100 دستگاه توربين تعمير شده که صرفه جويي ارزي معادل 84 ميليون دلار به همراه داشته است. وي همچنين با اشاره به تعمير13پمپ و الکتروموتوردرطول ساليان گذشته درکشور گفت: بومي سازي تعميرات اين تجهيزات10ميليون دلار صرفه جويي ارزي براي کشور به همراه داشته است. عرب يارمحمدي همچنين بااشاره به تعمير 33 تجهيز درسال جاري به ارزش 170ميليون دلار، صرفه جويي ارزي حاصل از اين تعميرات را 35 ميليون دلارعنوان و اظهار کرد: در مجموع 728 مورد از تجهيزات صنعت انتقال در داخل کشورتعميرشده که صرفه جويي ارزي حاصل از آن رقمي معادل 352 ميليون دلار است. مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران گفت: اين شرکت تا قبل از انقلاب اسلامي ايران 8 منطقه عملياتي داشت وهم اکنون به 12 منطقه افزايش يافته است، وي افزود: پيش از انقلاب انتقال نفت و خام و فراورده هاي نفتي از طريق هفت هزار و 794 کيلومتر خط لوله انجام مي شود؛ درحالي که امروزاين عدد به بيش از 14هزار کيلومتر رسيده است. وي همچنين با اشاره به مخازن تعادلي احداث شده درمسير خطوط لوله که مانورعملياتي را بالا مي برند و اين فرصت راايجاد مي کند که خطوط لوله درهنگام فعاليت هاي تعميري تخليه ودراين مخازن ذخيره شوند، افزود: بااحداث مخازن تعادلي درمسير خطوط لوله، مانور عملياتي براي ذخيره سازي دو ميليارد و 700ميليون ليتر انواع فرآورده ايجاد شده؛ درحالي که اين عدد قبل از اتقلاب، 800 ميليون ليتر بوده است. عرب يارمحمدي همچنين با بيان اين که مراکز انتقال نفت و تاسيسات انتقال شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران قبل از انقلاب 78 موردبوده است، مي گويد: تعداد اين مراکز هم اکنون به 189 مورد رسيده است؛ به طوري که با بهره گيري از آنها از ابتداي امسال تاکنون که هنوز45 روز به پايان آن باقي است، بيش از 120ميليارد ليتر انواع فرآورده نفتي و نفت خام انتقال داده شده است و انتظار مي رود تا پايان سال به 123ميليارد ليتر برسد.
مخابرات ونقش آن در صنعت انتقال، موضوع ديگري است که مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران آن را مهم بر مي شمارد و مي گويد: اين بخش نيز اهميت بسزايي در جا به جايي و نقل و انتقال سيالات نفتي دارد وهمانند بخش نخست(خطوط لوله) در دوران پس از انقلاب، تغييرات رو به جلويي را تجربه و ثبت کرده است. عرب يارمحمدي با بيان اين که نقش مخابرات آنقدرمهم ديده شده است که مستقل ازشرکت مخابرات عمل مي کند، ادامه مي دهد: در سال هاي پس از انقلاب اسلامي 98 ايستگاه مخابراتي در پروژه فاز 2 به ايستگاه هاي مخابراتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت افزوده شده است. به گفته وي، اجراي پروژه راديوديجيتال فاز 2 در141ايستگاه مخابراتي، اجراي پروژه هاي حفاظت الکترونيک درستاد وبيش از 20 مرکز انتقال نفت، همچنين اجراي 55 کيلومترکابل گذاري انواع کابل مسي و اجراي بيش ازچهارهزارکيلومترفيبرنوري بين مراکز انتقال نفت، ديگرپروژه هايي است که در حوزه مخابرات اين شرکت انجام شده است.
درطول نشست پرسش هاي ديگري هم مانند وضع کيفي سيالات انتقالي از طريق خطوط لوله، وضعيت خط لوله 16 اينچ ري– ساري وخط لوله نکا – ساري مطرح شد وعرب يارمحمدي به آنها نيز پاسخ مقتضي داد. مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران گفت: کيفيت سيالات درون خطوط به طورکامل پايش مي شود؛ دوبرابرکردن ظرفيت خط لوله 16 اينچ ري– ساري( از50هزاربشکه در روزبه 100 هزار بشکه در روز)در دست مطالعه است؛خط لوله نکا– ري نيز دوسويه و اين امکان ايجاد شده است که به طور معکوس نيز عمل کند و سيال درون اين خط را از ري به نکا ببرد.
مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران يادي هم از يک همکار قديمي بانقل قولي از وي مي گويد: کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، گمناماني خوشنام هستند که فعاليت هاي شبانه روزي آنها به واسطه لوله هاي مدفون در زيرزمين، کمترديده شده است. آنها را دريابيد. بيشتر پرسش ها پرسيده شد وعرب يارمحمدي نيزبه آنها جواب داد؛حالا ديگر نشست خبري تمام شده است، امابرخي دوستان خبرنگارهنوز سوال هايي دارند ازنوع «اختصاصي». شايد ديدار دوباره آنها با مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت، به دليل مشغله هر دو طرف، حالا حالا اتفاق نيفتد.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از بومي سازي افزون بر هزار قلم کالاي صنعت نفت از سوي اين شرکت در يکسال اخير خبر داد. احمد محمدي در آئين گراميداشت دهه مبارک فجرانقلاب اسلامي و تجديد ميثاق با آرمان هاي امام خميني(ره) که باحضور نماينده ولي فقيه در استان خوزستان برگزارشد، ضمن اداي احترام به بنيانگذار کبير انقلاب اسلامي و شهداي اين رويداد تاريخي بزرگ، گفت: بدون شک استقلال، خودباوري و اتکا به توان داخلي را بايد از مهم ترين رهاوردهاي مهم انقلاب اسلامي براي کشور و صنعت دانست. وي گفت: از دهه فجر سال 97 تاکنون موفق شده ايم بيش از هزار قلم کالاي مورد نياز صنعت نفت را به دست توانمند جوانان متعهد، متبحر و پرتوان کشور در صنعت نفت با مشارکت بخش خصوصي بومي سازي کنيم. محمدي تصريح کرد: اين مهم نشان از عزم و اراده ملي براي به حداقل رساندن نيازکشور به کالا وخدمات خارجي دارد و خوشبختانه شکست را براي تحميل کنندگان تحريم ها به همراه داشته است.
بومي سازي و مصرف بهينه مواد تعليق شکن در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، بالغ بر 270ميليارد ريال صرفه جويي در هزينه هاي اين شرکت به همراه داشته است. سعيد کوتي، مدير توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با بيان اين که بيش از80 درصدمواد شيميايي مورد مصرف اين شرکت رامواد تعليق شکن تشکيل مي دهند، افزود: اين مواد درکارخانه هاي بهره برداري و نمک زدايي به منظور جداسازي آب و نمک از نفت خام از اهميت بالايي برخوردار است. وي با اشاره به اين که بومي سازي اين ماده راهبردي به روش هاي مختلفي درحال انجام است، تصريح کرد: ازجمله اين فعاليت ها مي توان به بومي سازي مواد تعليق شکن با استفاده از ترکيبات نانو به منظور افزايش بازدهي اين مواد و تهيه مواد تعليق شکن سازگار با محيط زيست، با همکاري مراکز تحقيقاتي و علمي اشاره کرد. کوتي گفت: درگذشته تعليق شکن به صورت کامل از خارج وارد مي شد که مستلزم صرف هزينه بالا، خروج ارز وايجاد وابستگي بود، اما با اتکا به توان توليدکنندگان وسازندگان داخلي و طي مراحل مطالعاتي، آزما يشگاهي و ميداني، به بومي سازي اين محصول اقدام شده است. مدير توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: از ابتداي امسال تا کنون، با بهينه سازي مصرف، انجام اصلاحيه هاي فرايندي و پايش هاي دقيق ومنظم، در استفاده از سه هزار و 800 بشکه مواد تعليق شکن، معادل 270 ميليارد ريال صرفه جويي شده است.
کوتي بيان کرد: مواد تعليق شکن بومي سازي شده از سوي کميته ارزيابي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تاييد شده و از کيفيت قابل قبولي برخوردار است. تعليق شکن ها مواد فعال سطحي هستند که هنگام اضافه شدن به مخلوط آب و نفت ضمن کاهش کشش سطحي قطرات آب در نفت، سبب به هم چسبيدن قطرات و تشکيل قطرات بزرگ ترمي شود و به دليل اختلاف چگالي ميان آب و نفت، از هم جدا مي شوند.
استانداردسازي 95درصدي جايگاه هاي سي ان جي
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کهگيلويه وبويراحمد گفت: 95درصدجايگاه هاي عرضه گازطبيعي فشرده(سي ان جي)اين استان، گواهينامه استاندارد دريافت کردند.
لطف الله مسعودي بااشاره به فعاليت 28جايگاه سي ان جي دراستان کهگيلويه وبويراحمد واختصاص کارمزد به جايگاه داران به شرط ارائه گواهينامه استاندارد افزود: اين استاندارد سازي باهمکاري واحد سي ان جي منطقه محقق شده است.
وي اين موفقيت را حاصل تلاش وبازديدهاي مستمر ازجايگاها با هدف سوخت رساني درشرايط ايمن عنوان واظهارکرد: امضاي قرارداد تعمير و نگهداشت جايگاه با شرکت هاي معتبر، همچنين بهره مندي ازاپراتورفني و آشنا باسيستم، ازجمله اقدام هاي موثري هستند که جايگاهداران با رعايت آن مي توانند صدمات ناشي از کاربا سي ان جي را به صفر برسانند.
مسعودي با اشاره به اين که حضور راننده و سرنشين در خودرو حين انجام سوخت گيري باوجودهشدارهاي ايمني يکي ازمسائل مهم در جايگاه هاي عرضه سوخت سي ان جي است، تصريح کرد: اين موضوع بايد از طريق هشدارهاي ايمني و تبليغاتي بيش ازپيش فرهنگ سازي شود.
وزارت نفت
وزيرنفت، سعيدمحمدزاده، معاون مهندسي، پژوهش وفناوري وزارت نفت را به عنوان نماينده وزارت نفت درهيات مرکزي رسيدگي به شکايات قانون برگزاري مناقصات معرفي کرد.
در نامه وزير نفت به محمدباقر نوبخت، معاون رئيس جمهوري و رئيس سازمان برنامه و بودجه کشور آمده است:
دراجراي بند «الف» ماده (2) قانون اساسنامه هيات رسيدگي به شکايات قانون برگزاري مناقصات، بدين وسيله آقاي دکتر سعيد محمدزاده(معاون مهندسي، پژوهش وفناورزي وزارت نفت) را جهت عضويت درهيات مرکزي رسيدگي به شکايات قانون برگزاري مناقصات براي رسيدگي به مناقصاتي که توسط شرکت هاي تابعه اين وزارتخانه برگزار مي شود، معرفي مي نمايد».
وزارت نفت
کتاب «روش اجرايي مانورهاي عملياتي حراست صنعت نفت» به همت معاونت عمليات سازمان حراست وزارت نفت تاليف و منتشر شد. با توجه به جايگاه صنعت نفت در اقتصاد کشور و محاسبات منطقه اي و بين المللي، روزآمدشدن ماموريت هاي حراست مطابق با الگوهاي استاندارد جهاني در صنعت نفت در دستور کار قرار گرفته است.
مرتضي فولادي، معاون عمليات سازمان حراست وزارت نفت گفت: اين کتاب در هفت فصل از سوي معاونت عمليات سازمان به نگارش درآمده و تلاش شده است به صورت گام به گام فرايند مانورهاي عملياتي حراست صنعت نفت در حوزه هاي نفت، گاز، پالايش و پخش و صنايع پتروشيمي به همکاران واحدهاي عملياتي آموزش داده شود؛ به گونه اي که اين عزيزان به درک صحيحي از شناخت و ارزيابي مخاطرات و چگونگي تجزيه و تحليل عملکرد خود در انجام تمرينات دست يابند.
صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت
اضافات مستمري و مقرري بازنشستگان و بازماندگان صنعت نفت در نشست هيات امناي صندوق هاي بازنشستگي کارکنان صنعت نفت تصويب شد.
دراين نشست، هيات امناي صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت افزايش مستمري و مقرري بازنشستگان و بازماندگان صنعت نفت را به ميزان 8 درصد از ابتداي سال 1398 تصويب کرد.
بنابر اين مصوبه مقررشد حداقل ميزان افزايش مستمري يامقرري پرداختي از مبلغ 600هزار تومان در ماه کمتر نباشد.
هيات امناي صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز ورفاه کارکنان صنعت نفت همچنين تصويب کردحداقل مستمري يامقرري پرداختي به بازنشستگان و بازماندگان آنها، امسال از مبلغ چهارميليون و 200 هزار تومان در ماه کمتر نباشد.
با دستور وزير نفت مقرر شد اضافات فوق تا 22 بهمن ماه 1398، به همراه مستمري و مقرري بهمن ماه يکجا به ذي نفعان پرداخت شود.
شرکت بهره برداري نفت وگاز غرب
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب گفت: زمينه توليد پايدار و مستمر روزانه هفت ميليون مترمکعب گاز در شرکت بهره برداري نفت و گازغرب فراهم است.
سعيد ناصري پورافزود: با توجه به برودت هوا و هماهنگي هاي انجام شده با واحدعملياتي تنگ بيجار، همچنين انجام تعميرات لازم، توليد گاز در واحد بهره برداري تنگ بيجار وتامين خوراک پالايشگاه گاز ايلام به منظور تزريق در شبکه سراسري، تا پايان فصل زمستان تضمين شده است.
وي افزود: با تلاش همکاران و برنامه ريزي انجام شده به منظورآمادگي تاسيسات، شرکت بهره برداري نفت و گازغرب آمادگي تامين بخشي از گازمصرفي کشور را دارد و مي تواند به تعهدهاي خودعمل کند.
وي تاکيد کرد: انتظار مي رود که هم ميهنان نيز با بهينه سازي وصرفه جويي درمصرف گاز، همکاران مارا درتامين پايدارسوخت زمستاني ياري کنند.
مرکز بهره برداري تنگ بيجار و کمانکوه در 70 کيلومتري شهر ايلام قرار دارد. فازنخست اين مرکزدرسال 86 به بهره برداري رسيد. ظرفيت اين مرکز، فرآورش روزانه هفت ميليون مترمکعب گازاست که پس ازجمع آوري به پالايشگاه گازايلام ارسال وميعانات گازي نيز با استفاده از يک رشته خط لوله 6اينچ به پالايشگاه ايلام منتقل مي شود.
پالايشگاه اصفهان
دبيرشوراي مشارکت شرکت پالايش نفت اصفهان گفت: ازابتداي تاسيس نظام پيشنهادها در شركت پالايش نفت اصفهان، بيش از 200 ميليارد تومان صرفه جويي ثبت شده است.
فرشته مشهدي افزود: اين ميزان صرفه جويي با دريافت74هزار و299 پيشنهاد محقق شده است.
وي بااشاره به اين که در10امسال نيز دو هزار و991 پيشنهاد به دبير خانه نظام پيشنهادهاي پالايشگاه اصفهان ارسال شده است، اظهار کرد: با حمايت و مشارکت جويي مديران و کارکنان، همچنين جذب ايده هاي جديد در نظام پيشنهادها، انتظار مي رود ضمن ارتقاي شاخص هاي سرانه و نرخ مشاركت، اين پالايشگاه به موفقيت هاي روز افزوني در همه زمينه ها دست يابد ودرجهت دستيابي به ارتقاي توان داخلي، همچنين استفاده از همه ظرفيت ها و توانمندي ها گام بردارد.دبير شوراي مشاركت شركت پالايش نفت اصفهان موضوع آنالايزر اکسيژن به وسيله حميد زماني و رسول روحبخش، همچنين تراشيدن جوش داخل هدر مبدل هاي هوايي 637 به وسيله حسين گرشاسب، حميد بهمن پورنجف آبادي و سعيد سعيد، همچنين کمپرسور10a واحد Cold Box به وسيله علي سالاري نژاد، حسين مومني موگويي و مهدي حسن وند را از جمله پيشنهادي ارسال شده به دبيرخانه نظام پيشنهادهاي در سه سال اخير عنوان واظهارکرد: اين پيشنهاد ها به صرفه جويي اقتصادي منجر شده است.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه سبزوار
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه سبزوارگفت: از ابتداي سال تا پايان دي ماه، حدود 22 ميليون ليتر نفت سفيد در مناطق روستايي توزيع شده است.
محمد صادقي با بيان اين که اين ميزان توزيع نفت سفيد در مقايسه با مدت مشابه سال قبل، 23درصدکاهش داشته است، گسترش شبکه گاز شهري را ازجمله دلايل اين کاهش عنوان کرد. صادقي باتاکيد برتامين و ارسال به موقع سوخت و کنترل بر توزيع آن اظهارکرد: سوخت رساني به مقدار موردنيازمصرف کنندگان ادامه خواهد داشت وباتوجه به ذخيره سازي، برنامه ريزي وهماهنگي انجام شده در اين زمينه، براي ارسال فراورده هاي نفتي هيچ مشکلي وجود ندارد. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه سبزوارهمچنين با تاکيد بر روند مطلوب تامين وتوزيع سوخت موردنيازمناطق روستايي اظهار کرد: هم اکنون تحويل نفت سفيد باارائه کالابرگ انجام مي شوداما ازابتداي سال آينده، توزيع اين فراورده به صورت الکترونيکي خواهد بود. صادقي بابيان اين مطلب درجمع مردم روستاهاي خرسف و حسن آبادسبه (100کيلومتري شهرستان سبزوار)تصريح کرد: خانوارهايي که تاکنون درسامانه تجارت آسان ثبت نام نکرده اند، در اسرع وقت به اين مهم اقدام کنند.
منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
فرماندار و امام جمعه عسلويه ازتوجه وزارت نفت به اشتغال زايي نيروهاي بومي دراين شهرستان قدرداني کردند. پس از ابلاغ وزيرنفت درباره ساماندهي و شيوه نامه جذب نيروهاي بومي در پارس جنوبي، با تدابير صورت گرفته درمنطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و تشکيل کارگروهي ويژه، اجراي اين شيوه نامه در دستور کار قرار گرفت که در کمتر از يک سال پس از تشکيل اين کارگروه، بيش از هزار و500 نفر ازنيروهاي بومي در پروژه هاي پارس جنوبي جذب و مشغول به کار شدند؛ فهرست اين نيروها نيز به همراه مشخصات کامل به مسؤولان محلي و صنعت نفت ارسال شده است. مقام هاي محلي اين شهرستان پس ازارائه اين گزارش ها واقدام هاي انجام شده با ارسال نامه هايي جداگانه ضمن ابراز رضايت از رويکرد جديد درجذب نيروهاي بومي، از تلاش هاي صورت گرفته قدرداني کردند.
فرماندارعسلويه در نامه اي ضمن قدرداني از توجه ويژه به نيروهاي بومي آورده است: «پيروگزارش اخير درباره وضع اشتغال نيروهاي بومي درتاسيسات پارس جنوبي، خوشبختانه در جهت ايجاد اشتغال پايدار و رفع مشکل بيکاري و در پي برگزاري نشست هاي متعدد در زمينه جذب نيروهاي بومي اتفاق هاي خوبي روي داده است که جاي قدرداني و تشکر دارد.»
امام جمعه شهرستان عسلويه نيز در مکاتبه اي جداگانه، ضمن قدرداني از تلاش هاي انجام شده در زمينه جذب نيروهاي بومي آورده است: «در چند ماه اخير شاهد رضايتمندي بهتري از روند جذب نيروهاي بومي در شرکت هاي مستقر در منطقه ويژه پارس هستيم که جاي تشکر دارد.»
در ادامه اعلام رضايت مسؤولان محلي شهرستان عسلويه از جذب نيروهاي بومي، شوراهاي اسلامي شهر و روستاهاي شهرستان عسلويه نيز با ارسال نامه اي مشترک، ضمن تشکر از توجه به نيروهاي بومي، از کاهش 50 درصدي نيروهاي بيکار شهرستان عسلويه دريک سال اخير گفته اند: «روند کاهشي نرخ بيکاري درشهرستان عسلويه حاصل تلاش هاي صورت گرفته است و ازمتوليان امر درمنطقه ويژه پارس براي اين توجه جدي به جذب نيروهاي بومي قدرداني مي شود».
رزمايش طرح تخليه اضطراري سالن ترمينال فرودگاه خليج فارس با همکاري بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي) سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و با هدف ايجاد هماهنگي با سازمان هاي مرتبط با امداد و نجات برگزار شد. رضا نورايي، معاون فرودگاه بين المللي خليج فارس عسلويه در جريان برگزاري اين رزمايش اظهارکرد: رزمايش طرح تخليه اضطراري فرودگاه خليج فارس بااستناد به الزام هاي اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران و هماهنگي با سازمان هاي مرتبط باامدادرساني درقالب تدوين سناريو برگزار شد.
وي با بيان اين که اين مانور درقالب تمرين گروهي برگزار شده است، شناسايي نقاط قوت وضعف درسه محورهماهنگي، ارتباطات وتجهيزات را از اهداف مهم آن برشمرد.
نورايي تصريح کرد: برگزاري اين گونه مانورها علاوه بر ارزيابي قابليت گروه هاي درگير و مرتبط درشرايط واقعي، موجب خواهدشد آمادگي براي رويارويي با چنين شرايطي افزايش يابد.
وي افزود: طبق الزام هاي ايکائو و doc9137، مانورهاي دور ميزي و مانورهاي 6 ماهه بدون سناريو و مانور طرح اضطراري دوسالانه با سناريو از رزمايش هايي هستند که به صورت معمول درفرودگاه خليج فارس برگزار مي شود.
هم اکنون نيز، مديريت فرودگاه خليج فارس درحال هماهنگي هاي لازم براي برگزاري رزمايش دوسالانه در اوايل ارديبهشت ماه 99 است.
شرکت فجر انرژي خليج فارس
مديرعامل شرکت فجرانرژي خليج فارس ازصرفه جويي 150ميليارد ريالي با بومي سازي بيش از 700 قطعه دراين شرکت خبر داد.
غلامعلي زال خاني افزود: باداخلي سازي بيش از13نوع ماده شيميايي نيز بيش از يک ميليون يورو صرفه جويي شده است.
وي با اشاره به اين که شرکت فجر انرژي خليج فارس در سال هاي 90 تا 97، ساخت بيش از 760 قطعه را هدف گذاري کرده است، افزود: 790 قطعه به مرحله ساخت رسيده و توليد شده اند که با توليد اين قطعات بيش از150ميلياردريال در هزينه هاي اين شرکت صرفه جويي شده است.
زال خاني گفت: داخلي سازي 790قطعه نشان مي دهد دراين زمينه فراتر از هدف گذاري انجام شده است.
وي بااشاره به اين که وظيفه شرکت فجرانرژي خليج فارس، توليد سرويس هايي مانند انرژي برق وبخار براي صنايع پتروشيمي منطقه است، اظهار کرد: تمرکز اين شرکت برپايداري واستمرارمحصول است، بنابراين، تأمين قطعات براي اين شرکت حکم فرايند حياتي را دارد. مديرعامل شرکت فجر انرژي خليج فارس با بيان اين که هرگونه وقفه اي که در توليد شرکت فجر رخ دهد، ديگر شرکت هاي منطقه را با مشکلات زيادي روبه رو خواهد کرد، گفت: اين شرکت تاکنون حتي يک ساعت به علت کمبود قطعه وقفه توليد نداشته است. زال خاني گفت: شرکت فجر انرژي خليج فارس با تمرکز بر توليدکنندگان داخلي، اهداف صرفه جويي مالي از طريق تأمين داخلي قطعات، به حداقل رساندن تدريجي آثارمحدوديت هاي ساخت قطعات و تجهيزات با استفاده از انعطاف پذيري وپشتيباني ازهدف راهبردي توليد پايدار براساس چابکي زنجيره تأمين را در داخلي سازي قطعات و تجهيزات دنبال مي کند.
وي اظهارکرد: توسعه توان توليد کنندگان و سازندگان، اشتغال زايي، رشد تخصص نيروها و کارشناسان و افزايش رقابت پذيري در بين سازندگان داخلي براي بالابردن کيفيت و کاهش قيمت تمام شده را به دنبال خواهد داشت و اين به تاب آوري اقتصاد ملي در هر شرايطي کمک مي کند.
زال خاني تاکيد کرد: باحمايت ازتوليدات داخلي، اهداف ديگري مانند مداومت تأمين قطعه وحذف وابستگي برخي قطعات به خارج از کشور، کاهش ريسک تأمين برخي قطعات درشرايط خاص تجارت بين الملل و صرفه جويي دربرخي موارد نسبت به قطعات توليد خارج، براي اين شرکت محقق مي شود.
مديرعامل فجر انرژي خليج فارس با اشاره به برخي فعاليت اين شرکت در زمينه اتکا به توان داخلي گفت: ساخت سيستم جرقه زن توربين هاي گازي، تعمير و استفاده عملياتي سکسيونر نيروگاه ناحيه 2 با استفاده از توان سه شرکت ايراني و ساخت روتور و متعلقات پمپ هاي BFW (آب خوراک بويلرها) در ناحيه 2 ونصب موفقيت آميز يک دستگاه روي تجهيز يادشده از اقدام هاي انجام شده در حوزه خوداتکايي بوده است.
شرکت نفت و گاز پارس
آخرين سکوي بخش فراساحل طرح توسعه فاز 14 ميدان گازي پارس جنوبي در خليج فارس نصب شد. سکوي اقماري 14D، روي جکت خود درچهارمين موقعيت برداشت گاز طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي نصب شد. اين سازه عظيم گازي پس از پايان عمليات ساخت درشرکت صنعتي دريايي ايران(صدرا)، باپيشرفت فيزيکي 98درصد، روي بارج FLB124 بارگيري شد و يارد صدرا را به مقصد پارس جنوبي ترک کرد. محمدمهدي توسلي پور، مجري طرح توسعه فاز 14پارس جنوبي به برنامه ريزي براي انتقال ايمن اين ابرسازه با توجه به شرايط دريا اشاره و تصريح کرد: خوشبختانه پس از پايدار شدن شرايط جوي دريا، فعاليت هاي مقدماتي و آماده سازي جکت آغاز شد و عرشه 14D با وزن 2400 تن، به وسيله شناور نصاب HL-5000در موقعيت مخزن گازي قرار گرفت. وي با بيان اين که به زودي عمليات نصب متعلقات سکوي 14D شامل پل ارتباطي ومشعل توسط شناورنصاب SEA PAD آغاز مي شود، تصريح کرد: با بهره برداري از اين سکو که در 105 کيلومتري ساحل کنگان قرار دارد، ظرفيت برداشت گاز غني از موقعيت مخزني فاز14پارس جنوبي با14.2ميليون مترمکعب افزايش به 56 ميليون متر مکعب در روز مي رسد. توسلي پور فعاليت هاي هوک آپ، راه اندازي و بهره برداري از سکوي 14 D را آخرين اقدام در تکميل بخش فراساحل فاز 14 عنوان و اظهار کرد: انتظار مي رود با تلاش کارکنان گروه راه اندازي، اين سکو تا پايان امسال در مدار توليد قرار گيرد. به گفته وي، هم اکنون در بخش فراساحل، سه سکوي 14A، 14B و 14C درمجموع باظرفيت برداشت 42 ميليون مترمکعب گاز به همراه دو رشته خطوط لوله 32اينچ اصلي و يک خط لوله درون ميداني در مدار توليد قرار گرفته است. با تکميل و بهره برداري کامل از اين طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي، روزانه 50 ميليون مترمکعب گازشيرين، 75 هزاربشکه ميعانات گازي، 400 تن گوگرد، همچنين سالانه يک ميليون تن گاز مايع و يک ميليون تن گاز اتان فرآوري خواهد شد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزي
رئيس نگهداري و تعميرات انتقال و ديتاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزي گفت: با هدف مانيتورينگ و کنترل اتفاقات و فعاليت هاي پيرامون و داخل محوطه صنعتي مراکز نفتي، راه اندازي سيستم حفاظت الکترونيکي در اولويت برنامه ها قرار گرفت. داوود اعظم زاده ادامه داد: مرکز انتقال نفت رازان، به دليل حساسيت بيشتر در زمره نخستين مراکزي است که طراحي و برآورد سيستم حفاظت الکترونيک در دستورکارمديريت مخابرات شرکت قرار گرفت و پس از صدور پروانه کار آن، اجرايي شد.وي افزود: عمليات اجراي زيرساخت سيستم حفاظت الکترونيک رازان با انجام گودبرداري، لوله گذاري وکابل اندازي اجرايي وپس ازساخت منهول نصب دکل، ساخت وتجهيز ساختمان کنترل نيزبانظارت کارشناسان مخابرات منطقه، انجام شد. اعظم زاده بااشاره به بيش ازسه ماه فعاليت مستمر گروه هاي مختلف گفت: طبق نقشه و جانمايي انجام شده، بيش از70دوربين ثابت و گردان بافناوري جديد، در اين مرکز نصب شده است. وي باتاکيد برهمکاري واحد تعميرات ساختمان، حراست و ترابري منطقه مرکزي گفت: مانيتورينگ دوربين هاي مزبور با هفت مانيتور بزرگ از سوي همکاران حراست به صورت شبانه روزي در حال کنترل است.
شرکت نفت فلات قاره ايران
تعميرات اساسي تاسيسات فرآورش گاز هنگام با انجام بالغ بر هفت هزار نفر- ساعت فعاليت از سوي شرکت نفت فلات قاره ايران پايان يافت. اين عمليات با تلاش کارکنان واحدهاي مختلف عملياتي اين شرکت مانند بهره برداري، تعميرات، ايمني و بازرسي فني انجام شد.
با توجه به بروز برخي مشکلات فرايندي و لزوم انجام اصلاحات در مواردي از طراحي هاي اوليه و نيز بازبيني داخل ظروف تعميرات اساسي، تاسيسات فرآورش گاز هنگام درحالت خاموش قرار گرفت و واحدهاي فرايندي آن از سرويس خارج شد. اورهال ظرف تفکيک گر ورودي واحدشيرين سازي، بازديد وضعيت فيلتر المنت ها، تميزکاري وجابه جايي مسيرهاي ورودي و خروجي فيلتر واحد شيرين سازي، بررسي وضعيت وتميزکاري همه سيني هاي برج جذب، از جمله اقدام هاي انجام شده در فرايند تعميراتي اين عمليات است. همچنين انجام برخي تعميرات داخلي و شست و شو، اورهال کامل ظرف تفکيک گر خروجي برج جذب واحد شيرين سازي، اورهال کامل و رفع برخي اشکال هاي داخل فلش درام آمين غني و نصب يک عدد سوئيچ فشار براي ظرف فلش درام آمين غني واتصال آن به سيستم ESD، ديگر موارد قابل اشاره در تعميرات اساسي تاسيسات فرآورش گاز هنگام است. تعميرکامل برج احياي آمين وبازسازي سيني هاي آسيب ديده آن، طراحي و نصب يک عدد سوييچ فشار و يک کنترل ولو جديد روي مخزن آمين درگردش براي بالا بردن ايمني مخزن، انجام اصلاحات روي بدنه پکيج فيلتراسيون آمين، تعبيه يک عدد Globe valve روي مسير خروجي اين پکيج براي تامين گراديان فشاري توصيه شده در اسناد ومدارک، موارد ديگري هستند که دراين عمليات به آنها پرداخته شده است. درعمليات تعميرات اساسي تاسيسات فرآورش گازهنگام يک ESDV و يک عدد سوييچ فشار براي ايمن سازي حداکثري پکيج، نصب شده است. طراحي، ساخت ونصب يک ناوداني شيب داردرمسير گازخروجي تفکيک گر واحد نم زدايي وتنظيم نقطه شبنم براي جلوگيري از هدرروي ماده شيميايي مونواتيلن گلايکول، ديگر فعاليت هاي انجام شده درفرايند تعميرات اساسي تاسيسات فرآورش گازهنگام است.
شرکت پايانههاي نفتي
نشست شوراي مديران شرکت پايانه هاي نفتي ايران باهدف بررسي آخرين وضع عملکردها وميزان هماهنگي وهمسويي درعمليات و فعاليت هاي مديريت ها با مناطق عملياتي برگزار شد. دراين نشست که با حضور عباس اسدروز، مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران برگزارشد، مديران ستادي و روساي مناطق عملياتي، گزارش آخرين وضع عمليات، تعميرات اساسي و مديريت دارايي هاي فيزيکي و تاسيسات و مسائل نيروي انساني را ارائه دادند. مديرعامل پايانه هاي نفتي ايران در اين نشست بابيان اين که در حوزه هاي مختلف عمليات، فني ومهندسي و نيروي انساني، راهبردها، اهداف راهبردي وشاخص هاي کليدي مشخص شده است، اظهارکرد: دراين باره لازم است چالش هاي پيش رو شناسايي شوند وبا ارائه راهکارلازم براي حل اين چالش ها برنامه ريزي شود. وي همچنين تصريح کرد: به منظور ايفاي نقش شايسته در تکميل و تداوم زنجيره ارزش نفت، لازم است، بابرنامه ريزي وتهيه شرح نيازاحداث مخازن جديد، همچنين انجام تعميرات به موقع و رسوب زدايي منظم، ظرفيت ذخيره سازي مخازن موجود افزايش داده شود. اسدروز عنوان کرد: درحوزه فني و مهندسي، افزايش قابليت اطمينان در تاسيسات و تجهيزات مطابق استانداردها وضوابط فني و مهندسي را مد نظر قرارداده ايم و با تکيه بر توان نيروي داخلي شرکت، به اين اهداف دست خواهيم يافت. مديرعامل پايانه هاي نفتي ايران با بيان اين که در حوزه اچ اس اي نگاه ايمن به فرايندها در فعاليت هاي اين شرکت مشهود است، تصريح کرد: تامين کالا وتجهيزات ازديگر مسائل مهمي است که در دستور کار مستمر مديريت امور بازرگاني اين شرکت قرار دارد.
اسدروزهمچنين برضرورت حضور مديران در مناطق عملياتي تاکيد و تصريح کرد: با توجه به لزوم ارتقاي انگيزه در نيروي انساني، بايد مسائل کارکنان مورد توجه قرار گيرد و راهکارهاي لازم براي رفع مشکلات آنها ارائه شود.
شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون
آيين پاياني مميزي مراقبتي دوم سيستم مديريت يکپارچه شرکت بهره برداري نفت وگاز مارون برگزار و گواهينامه سيستم مديريت يکپارچه اين شرکت براي يکسال ديگر تمديد شد. در اين مراسم، حميد کاويان، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون با تاکيد بر لزوم درس آموزي وتلاش به منظور بهبود برخي رويه هاي عملياتي واداري سازمان گفت: سامانه مديريت يکپارچه از سوي سازمان به کار گرفته مي شود تا امور فرايندي خود را درهر دو بخش عمليات و ستاد راهبري و اهداف خود و ذي نفعانش را محقق کند. وي با اشاره به اين که برخلاف گذشته، وجود اين سيستم براي کارکنان سازمان کاملا مشهود شده، افزود: استقرار اين سيستم، سازمان را در تدوين چشم انداز، خطي مشي ها، راهبردها واهداف خرد وکلان ياري رسانده و ديد مديريتي را گسترده تر کرده است. سرمميز تيم مميزي نيزروزآمدکردن سيستم هاي مديريتي، مسئوليت پذيري، تبحر درپاسخگويي، داشتن دانش فني سطح بالا، کسب دستاوردهاي بزرگ و تاثيرگذار در عرصه زيست محيطي و سرعت عمل در بهبود موارد قابل بهبود راازنقاط قوت شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون برشمرد. وي گفت: مميزي هاي داخلي که ازسوي کارگروه هاي متشکل از کارکنان خود شرکت انجام شده است نيز بسيار دقيق، روزآمد و اثربخش ارزيابي مي شود. بنابر ارزيابي هاي ارزيابان شرکت بهره برداري نفت وگاز مارون، گواهينامه هاي ايزو 2015باورژن9001، ايزو 2015 با ورژن 14001 و اوسس 2007 براي يک سال ديگر در شرکت بهره برداري نفت وگاز مارون تمديد شده است. اين مميزي مراقبتي باهدف ارزيابي سيستم مديريت کيفيت، محيط زيست، ايمني و بهداشت حرفه اي در دو روز واز سوي نماينده يک شرکت آلماني انجام شد.
شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران
همزمان باآغاز دهه مبارک فجر ودرآستانه چهل ويکمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي، بهره برداري وعمليات اجرايي 23 پروژه گازرساني با هزينه اي بالغ بر 2700 ميليارد تومان و 900 ميليون يورو از سوي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران آغاز شد.
مديرعامل شرکت مهندسي وتوسعه گاز ايران گفت: دهه فجرامسال، هفت پروژه احداث خطوط انتقال گاز به مبلغ 833 ميليارد تومان و 285 ميليون يورو به بهره برداري مي رسد.
بهرام صلواتي گفت: همچنين در اين ايام فرخنده، عمليات اجرايي پنج پروژه احداث خطوط انتقال گاز به مبلغ 1380 ميليارد تومان و 418 ميليون يورو آغاز مي شود.
صلواتي بااشاره به ديگر پروژه هاي در دست افتتاح يا عمليات اجرايي در دهه فجر امسال گفت: در اين ايام با شکوه، چهار ايستگاه تأسيسات تقويت فشار گاز با اعتبار10ميليارد تومان و99ميليون يورو و عمليات اجرايي پنج ايستگاه ديگر نيزبا اعتبار 490 ميليارد تومان و بيش از 61ميليون يورو آغاز خواهد شد.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران تصريح کرد: دراين ايام، بهره برداري از يک واحد ديسپچينگ ومخابرات ويک واحدابنيه، راه و مراكزبهره برداري باصرف اعتبارحدود 30ميليارد تومان و بيش ازهشت ميليون يوروآغاز مي شود.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي گفت: دي ماه امسال مصرف گازطبيعي فشرده(سي ان جي )دراين استان نسبت به مدت مشابه پارسال 16 درصد افزايش داشته است.
مجتبي شکوري با بيان اين که عرضه سي ان جي در دي ماه امسال، هشت ميليون و583 هزارمترمکعب بوده است، افزود: با عرضه اين حجم سي ان جي ، در مصرف9 ميليون و130 هزار ليتر بنزين، صرفه جويي شده است.وي گفت: بيشترين مقدارمصرف سي ان جي به ناحيه بجنورد و کمترين مقدارمصرف آن نيز به ناحيه اسفراين مربوط مي شود.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي تاکيد کرد: دراين حوزه عملياتي، 29جايگاه عرضه سي ان جي ، شامل 9 جايگاه دو منظوره و 20 جايگاه تک منظوره، خدمات رساني به شهروندان و زائران بارگاه ملکوتي امام رضا (ع)را انجام مي دهند.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس با بيان اين که راهبران (رانندگان)نفتکش، خادمان گمنام عرصه سوخت رساني هستند، رفع مشکلات شبکه حمل ونقل فراورده ها را ازاولويت هاي مهم برشمرد. اميربني کريمي درديداربا نمايندگان راهبران نفتکش وشرکت هاي حمل و نقل فراورده هاي نفتي استان فارس، راهبران نفتکش را بازوان پر تلاش شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس عنوان و بر رفع مشکلات آنها تاکيد کرد.
وي باقدرداني ازتلاش شبکه حمل ونقل فراورده هاي نفتي درتامين و توزيع به موقع سوخت دراستان فارس، به نبودخط لوله انتقال فراورده و تامين سوخت مورد اين استان با نفتکش اشاره وتصريح کرد: اين مهم نقش راهبران نفتکش را در تامين سوخت مورد نياز استان فارس بسيار مهم و پر اهميت کرده است.
بني کريمي صداقت وعشق خدمت به مردم راازخصلت هاي مهم راهبران نفتکش برشمرد.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس گفت: با توجه به وسعت، شرايط خاص آب وهوايي، همچنين جغرافياي استان، شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس، نگاه ويژه اي به فرايند سوخت رساني و رفع مشکلات وچالش هاي آن دارد.
وي گفت: اجراي پروژه هايي مانند افزايش ذخيره سازي انبار نفت شهيد تندگويان، اتصال انباربه خطوط ريلي واحداث پالايشگاه دوم مي تواند بخش زيادي از مشکلات موجود را برطرف کند.
بني کريمي يادآورشد: منطقه فارس با توزيع ميانگين بدون وقفه روزانه حدود دوازده ميليون انواع فراورده نفتي، چهارمين مصرف کننده سوخت در کشور است.
دراين نشست نمايندگان راهبران نفتکش، انجمن هاي صنفي، مالکان نفتکش و شرکت هاي حمل ونقل فراورده هاي نفتي نيز باطرح مسائل ومشکلات موجود پرداختندوخواستار نگاه ويژه مسؤولان به اين بخش از حمل ونقل شدند.
خودکفايي در تعمير برد ميترها
رئيس خدمات فني مهندسي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس ازتعمير50 «بردميتر» موردنيازموجود درانبارهاي نفت اين حوزه عملياتي خبر داد.
عبدالخالق خورنگاه افزود: تعميراين بردميترها درجهت تحقق «شعار رونق توليد» با تکيه بر دانش و توان کارکنان واحد خدمات فني مهندسي انجام و موجب صرفه جويي قابل ملاحظه اي درهزينه ها شده است.
خورنگاه بابيان اين که پيش از اين، تعمير بردميترها به وسيله شرکت ها ي خصوصي طرف قرارداد با شرکت انجام مي شد، تاکيدکرد: هم اکنون اين مهم با اتکا به توان و تخصص نيروهاي داخل شرکت انجام مي شود و اين منطقه براي خدمات رساني به ديگر مناطق نيز آمادگي دارد.
رئيس خدمات فني مهندسي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه فارس گفت: بردميترهاي تعميرشده درانبارهاي نفت منطقه فارس، هم اکنون در مدار استفاده قرار دارند.
وي بااشاره به تامين وتوزيع بدون وقفه انواع فراورده هاي نفتي دراستان فارس، از طريق سه انبار نفت موجود درمنطقه تصريح کرد: تامين، نگهداشت و تعميرات اين تاسيسات موضوع مهمي است که به عنوان يک اولويت در دستور کار واحد خدمات فني مهندسي قرار دارد.
تاثير صنعت نفت در وقوع انقلاب اسلامي ايران (بخش دوم)
مشعل با راه اندازي و جان گرفتن نفت در طليعه قرن چهاردهم خورشيدي در ايران، هيچگاه نبوده است که صنعت نفت نقشي در تحولات اجتماعي کشورمان نداشته باشد. دهه به دهه و بلکه سال به سال، صنعت نفت به نحوه هاي گوناگون و نقش ها و اشکال گوناگون و متفاوتي حضور خود را نشان داده است، گاه عيان و گاه پنهان. نقش عيان صنعت نفت در پيروزي انقلاب اسلامي ايران، موضوع اصلي اين مطلب است. در ابتدا تلاش کرديم تا در بخش اول زمينه ها و ريشه هايي که موجب خروش نفتي ها در آستانه انقلاب اسلامي ايران در سال 1357 شد را بيان کنيم و در بخش دوم به تحولات سال 57 بپردازيم.
در مطلب پيش رو تلاش کرده ايم ريشه و سابقه اي از جنبش ها و تحرکات در صنعت نفت در دهه هاي 30، 40 و 40 خورشيدي را مرور کنيم. مرور ما به سال 1356 رسيد و اوضاع بحراني اقتصادي و سياسي پيش آمده در آن دوران را تا حدامکان ترسيم کرديم. اکنون به تحولاتي مي پردازيم که صنعت نفتي ها با آمدنشان به ميدان انقلاب اسلامي ايران رقم زدند. تحرکاتي که موجب شد ماشين اقتصادي و سياسي پهلوي ها، کند و کندتر شده و در آستانه انقلاب اسلامي از کار بيفتد. ورود اهالي صنعت نفت به حمايت از انقلاب اسلامي چنان به تحولات انقلاب سرعت بخشيد که بسياري از کارشناسان و تحليلگران سياسي را شگفت زده کرد. از اين جهت است که در نقل قولي از آيت الله علي موسوي جزايري در کتاب خاطراتش، امام خميني(ره) درباره اين اعتصابات فرموده است: «اعتصاب نفت بسيار مهم است. من دست علما را مي بوسم. هرچه در توان دارند در ادامه آن انجام بدهند که اگر اعتصاب شکسته شود، نهضت به عقب مي افتد».بر اساس کتاب «نقش کارگران در پيروزي انقلاب اسلامي»، اعتصاب هاي کارگري از اواخر تابستان سال 1356 شروع شده و تا زمان پيروزي انقلاب ادامه پيدا کرده است. در اين کتاب آمده است: «در ماه سپتامبر در صنعت نفت تهران (پالايشگاه تهران) و پروژه بزرگ بندر شاپور، اعتصابات آغاز شد. چند روز پس از آن کارگران نفتي جنوب در اهواز نيز دست به اعتصاب زدند». اعتصاب هاي سال 1356 تاثير سريع و مستقيمي بر توليد نفت گذاشت به طوري که ميزان کاهش توليد نفت ايران کاملا مشهود شده بود و مسئولان رژيم گذشته را به شدت متوجه خود ساخت البته دولت وقت تلاش و تعهد کرد که به اعتصاب هاي پايان دهد، اما موج انقلاب به قدري بالا گرفته بود که توانايي آن تعهد و ادعايش را نداشت. «ماه اکتبر (مهرماه) ميزان توليد نفت به سطح يک و نيم ميليون بشکه در روز رسيد که در حدود 28 درصد ميزان قبلي آن بود. دولت نظامي قول داد که به اعتصابات خاتمه دهد، اما در عوض آنها گسترش يافتند.»
اگرچه در نيمه دوم سال 1356 خورشيدي خواسته هاي کارگري بيشتر رنگ اقتصادي داشت، اما سويه هاي سياسي اعتصاب هاي سال 1357 بيشتر از هر چيز سياسي بود. با اين اعتصاب ها ديگر نه تنها پالايشگا هها به بن بست خوردند بلکه چاه هاي نفت نيز از حرکت باز ايستادند. «در آغاز شهريور 1357، کارکنان پالايشگاه تهران دست به اعتصاب زدند و کارکنان پالايشگاه هاي نفت اصفهان، شيراز، تبريز و آبادان به آنان پيوستند. چند روز پس از آن، کارگران کارخانه سيمان تهران اعتصاب کردند و دستمزد بهتر، حکومت نظامي و آزادي تمامي زندانيان سياسي را خواستار شدند. موج اعتصابات به شدت همه جا را فرا گرفت و چندي نگذشت که کارگران خواسته هاي سياسي را بر خواسته هاي اقتصادي خود افزودند. در نتيجه نه تنها بسياري از پالايشگاه هاي نفت تعطيل شد، بلکه بيشتر ميدان هاي نفت از کار باز ايستاد».هرچه از شهريور به سمت مهرماه مي آمديم تحولات اعتصاب ها پررنگ تر مي شد و تقريبا ديگر جايي از صنعت بزرگ نفت نبود که بدون اعتصاب باشد تا اينکه بالاخره روزهاي آخر مهرماه اعتصاب در پالايشگاه تهران وضعيت بنزين رساني در پايتخت را به بن بست کشيد و تهران نيز طعم اعتصاب هاي صنعت نفتي ها را با تمام وجود چشيد. «در روز 29 مهر کارگران انبار نفت ري براي خواست هاي صرفاً رفاهي دست به يک اعتصاب چند ساعته زدند و بلافاصله با تحقق خواسته هايشان به کار بازگشتند، اما همين وقفه چندساعته در تحويل بنزين به تانکرها اوضاع تهران را به کلي آشفته کرد... براي اولين بار در تاريخ پس از کشف نفت در ايران، به علت کمبود بنزين در 200 جايگاه بنزين، تهران دچار هرج ومرج و اغتشاش شد».
اگر گفته شود قدرت سياسي، خصوصا در دوران پهلوي دوم و پس از کودتاي 28 مرداد بر چه چيزهايي استوار بود، قطعا سه مورد ارتش، نفت و پروپاگاندا را نمي توان ناديده انگاشت. پهلوي دوم با اين سه عنصر توانسته بود بر تمام شئون و سرنوشت ملت و کشور ايران چنبره بزند، اما با آغاز شهريور 1357 در کنار شکست هيمنه هاي نظامي و تبليغاتي، هيمنه نفت نيز در حال فروپاشيدن بود و اين فروپاشي تا آذر ماه 1357 حرکت تدريجي خود را ادامه مي داد. هرچند حرکت هاي پراکنده اي از 17 شهريور 1357 در ميان کارگران صنعت نفت ديده مي شد، اما از 18 شهريور سال 1357 حرکت اصلي و اثرگذار کارگران صنعت نفت شکل گرفت و رگ حياتي و شريان اصلي اقتصاد، سياست و حاکميت رژيم شاهنشاهي را قطع کرد... تکان نفتي انقلاب اسلامي ابتدا در بيست ويکم مهر 1357/سيزدهم اکتبر 1978 به دنبال نارضايتي عمومي و به صورت کم کاري آغاز شد و به تدريج با اعتصاب کارگران صنعت نفت ايران اوج بيشتري يافت... با اوج گيري انقلاب اسلامي و انعکاس وسيع اخبار آن در سطح جهان، به ويژه پس از سفر امام خميني(ره) به فرانسه که دسترسي رسانه ها به ايشان بيشتر شد، مساله نفت جنبه رواني و سياسي به خود گرفت... با ادامه درگيري هاي مکرر در جنوب تهران و در مناطق نفتي جنوب کشور، روزنامه ها و مدرسه ها تعطيل شدند و هر نوع تجمع ممنوع اعلام شد. ارتش نفت گران را وادار کرد تا به سر کار بازگردند، اما توليد نفت روال عادي پيدا نکرد و اعتصاب هاي کليدي در اداره ها، کارخانه ها و نقاط ديگر ادامه يافت. جاهايي که اعتصاب نبود، کم کاري وجود داشت. روز 2 آذر امام خميني(ره) خواهان برپايي تظاهرات و اعتصاب ها در ماه محرم شد. از 8 آذر اعتصاب ها در حوزه هاي نفتي از سر گرفته شد و توليد نفت به صورت دايمي رو به کاهش نهاد».امر مهمي که توانست بر قدرت انقلابي صنعت نفتي بيفزايد ورود دولت نظامي به صحنه اجرايي کشور در 15 آبان ماه 1357 بود. اين دولت با تهديد و ارعاب مي خواست ضلع سوم قدرت پهلوي را به جايگاه قبلي خودش باز گرداند. رژيم پهلوي در اين زمينه به موفقيت يک ماهه اي دست يافت. «در 15 آبان دولت نظامي روي کار آمد و اعلام کرد که هر کسي کار نکند، اخراج و در صورت مقاومت دستگير خواهد شد. حدود 200 نفر از سران کارکنان اعتصابي بازداشت شدند. به تدريج کارکنان صنعت نفت، همانند ديگر دستگاه ها و سازمان هاي دولتي و خصوصي زير فشار دولت نظامي به کار بازگشتند و توليد نفت که به يک ميليون بشکه در روز کاهش يافته بود، به حدود 6 ميليون بشکه در روز افزايش يافت. بدين گونه مدت يک ماه با سکوت نسبي گذشت.». با اوج گيري تظاهرات مردم ايران در ماه محرم سال 1357 که با آذرماه مصادف مي شد دولت نظامي هم نتوانست کاري از پيش ببرد و فضاي اعتصاب هاي صنعت نفت سرعت بخشيد و اين بار در آغاز دي ماه صدور نفت قطع شد. «از نيمه آذرماه همگام با اوج گيري تظاهرات ماه محرم و به خصوص پس از برگزاري مراسم تاسوعا و عاشورا که ورشکستگي دولت نظامي آشکار شد، کارگران صنعت نفت دوباره مبارزه را آغاز کردند و در 23 آذر اعتصاب هاي سراسري برپا شد و توليد نفت به يک ميليون بشکه کاهش يافت و در 5 دي ماه با گسترش اعتصاب ها صدور نفت به کلي قطع شد... با قطع صدور نفت، اقتدار نظامي محمدرضا پهلوي نيز که به شدت وابسته به فروش نفت و تأمين هزينه هاي هنگفت ارتش بود، رنگ باخت و غربي ها نيز رفته رفته بر ناکارآمدي و سقوط محمدرضا پهلوي ايمان آوردند. کاهش صدور نفت در اوايل زمستان 1357 و قطع کامل آن در اواسط دي ماه، دومين به عبارتي 5/5 ميليون بشکه در روز از بازار نفت خارج شد. به عبارت ديگر، اعتصاب صنعت گران نفت دولت را به آستانه ورشکستگي کشاند. علاوه بر اعتصاب کارگران در صنعت نفت و تلاش هاي آنان جهت قطع صدور نفت، در ساير صنايع، کارخانه ها و مراکز صنعتي نيز اعتصاب رخ داد». حالا ديگر کار رژيم پهلوي به پايان رسيده بود. با فروپاشي پروپاگانداي اين رژيم و تبليغات بي امانش، همچنين بي اعتباري قدرت نظامي آن و در نهايت قطع نفت و اعتصاب در ميان کارکنان اين صنعت حياتي، هر سه ضلع قدرت پهلوي دوم فروپاشيد. اهالي صنعت نفت با اتکا به خودباوري و دلگرمي پيام هاي امام خميني(ره) از نوفل لوشاتو، کار نيمه تمام ملت ايران را تمام کردند و انقلاب اسلامي ايران بر اساس فروپاشي اين سه ضلع روند پيروزي خويش را به شدت سرعت بخشيد.
سلام من و ملت ايران بر کارگران و کارمندان شرکت نفت ايران! رحمت خداوند تعالي بر شما آگاهاني که با اعتصاب پر ارزش خود، روي ملت را سفيد نموديد! اعتصاب شما هر روز و هر ساعتش با ارزش و کوبنده است؛ ارزشمند براي ملت غارتزده ايران که از جريان اين طلاي سياه و مخزن پربرکت کشور که سال هاست خائنان به غارت داده اند و نفتخواران به غارت برده اند، جلوگيري کرده و از هدر دادن مال ملت فقير به اندازه قدرتتان منع نموده ايد و کوبنده خائناني که چوب حراجش را پشتوانه اي براي بقاي حکومت طاغوتي خويش و تخت لرزان شيطاني خود مي دانند. هر ساعت اعتصاب شما خدمتي است به خداوند تعالي و به کشور اسلام. کساني که به زور مي خواهند اين اعتصاب مقدس را بشکنند، مجرم و خدمتگزار اجانب و خائن به ملت و کشورند. بر ملت شريف ايران است که در مواقعي که کارگران و کارمندان شرکت نفت و ساير مؤسسات و ادارات دولتي دست به اعتصاب مي زنند، از آنان با کمال احترام پشتيباني کنند و ضررهاي آنان را به بهترين وجه جبران نمايند و آنان را در اعتصابات مقدسشان، که براي اظهار تنفر از شاه خائن و خاندان کثيفش و پشتيباني از مبارزات همگاني مردم است، تشويق و تقدير کنند. من از اعتصاب جميع جناح ها، فرهنگيان و بازاريان و اصناف، اعتصاب شرکت نفت و مخابرات و شرکت واحد و مطبوعات و اعتصاب ساير ادارات و مؤسسات دولتي [و] خصوصي که براي نجات ميهن و براي خدمت به اسلام و مسلمين بوده است تشکر مي نمايم و از حضرات روحانيون عظيم الشأن سرتاسر کشور – اعلي الله کلمتهم - که هاديان طريق نجات و پيشقدمان نهضت بزرگ اسلامي و سد بزرگ در مقابل ابرقدرت هاي شرق و غرب و خدمتگزاران به ولي الله اعظم - ارواحنا فداه - هستند، با کمال تواضع و احترام تقاضا دارم که ضررهايي را که به مناسبت مسائل مبارزاتي - از هر نوع - بر طبقه ضعيف که هميشه پيشقدمان مبارزات مردمي ما بوده اند، وارد شده و مي شود، از سهم مبارک امام – عليه السلام - و وجوه شرعيه ترميم فرمايند. من از زحمات ملت شريف خصوصا روحانيت تشکر مي نمايم. والسلام عليکم و رحمه الله و برکاته.
روح الله الموسوي الخميني/ 24 آبان ماه 1357
منابع:
1-صحيفه امام خميني، جلد چهارم
2- کتاب نقش کارگران در پيروزي انقلاب اسلامي، نوشته محمدرحيم عيوضي
آشنایی با ویروس کرونا
خبر جديدي که اين روزها افکار جهان را درگير خود کرده، انتشار ويروس کروناست. ويروسي که جديد نيست و پيش از اين نيز وجود داشت و قربانيان زيادي گرفته بود . ويروس کرونا که پس از سال ها، بار ديگر سروکله اش در چين پيدا شده، ويروس جهش يافته قديمي است که باعث ايجاد عفونت در بيني، سينوس ها يا حتي دستگاه تنفس فوقاني مي شود.
اين ويروس اولين بار در سال 1960 شناسايي شد. ويروس هاي کرونا به خاطر برجستگي هايي که روي غشاي آنها وجود دارد و شبيه تاج خورشيد است، به اين نام خوانده مي شوند. اين ويروس ها مي توانند حيوانات و انسان ها را آلوده کنند. نکته مهمي که بايد درباره کروناويروس ها به آن توجه کرد، شيوه انتشار آنهاست. ويروس هاي کرونا هم مانند ساير ويروس ها، از طريق افراد آلوده به ديگران منتقل مي شوند. اين ويروس مثل ويروس هاي سرماخوردگي با سرفه يا عطسه در هوا پخش مي شود و از طريق دست دادن، روبوسي، لمس سر و صورت فرد مبتلا و لمس اشيايي که همه با آنها سروکار دارند، به ديگران سرايت مي کند. با اين حال تمام ويروس هاي کرونا خطرناک و مرگبار نيستند، اما برخي از انواع آن اگر جدي گرفته نشود، خطرآفرين خواهند بود، مانند ويروسي که اکنون در کشور چين انتشار يافته و باعث مرگ افراد زيادي شده است. اين ويروس براي اولين بار در عربستان سعودي و برخي کشورهاي خاورميانه، آفريقا، آسيا و اروپا خود را نشان داد و باعث مرگ حدود 858 نفر در اثر سندرم تنفسي (MERS) شد. در امريکا هم در آوريل 2014، دو نفر گرفتار ويروس کرونا شدند. اين دو تازه از عربستان سعودي بازگشته بودند. در ماه مه 2015، شيوع MERS در کره اتفاق افتاد که بعد از عربستان، بدترين شيوع به شمار مي رفت و پيش از آن نيز در سال 2003 بر اثر شيوع سندرم تنفسي حاد (SARS) 774 نفر جان خود را از دست دادند. MERS و SARS از انواع ويروس کرونا هستند.
حالا اما در اوايل سال 2020، سازمان بهداشت جهاني نوع جديدي از اين ويروس مسري را شناسايي کرده است؛ کروناويروس. ويروسي که تاکنون افراد زيادي را در چين به کام مرگ فرستاده و تعداد زيادي هم به آن مبتلا شده اند. در حال حاضر کروناويروس نه تنها در کشور چين به چالشي جدي تبديل شده، بلکه وارد کشورهاي ديگر هم شده و خطر انتشار آن در کل جهان وجود دارد و مي تواند به مشکلي جهاني تبديل شود.
براي تشخيص اين بيماري، راه هاي زيادي وجود دارد که يکي از آنها نمونه برداري از مخاط بيني، گلو و خون است. با اين حال گاهي اوقات ويروس کرونا تشخيص داده نمي شود و گمان بر اين است که فرد آنفلوانزا گرفته، چراکه علائمي شبيه به سرماخوردگي و آنفلوانزا دارد.
تاکنون واکسني براي مقابله با ويروس کرونا پيدا نشده و فعلا راه درمان قطعي وجود ندارد. بنابراين بهترين راه براي مبتلا نشدن به اين ويروس همان کارهايي است که براي پيشگيري از سرماخوردگي انجام مي دهيم.
- شستن مرتب دست ها با آب گرم و صابون و استفاده از ضدعفوني کننده ها
- عدم لمس بيني، دهان و چشم با دست ها
- استفاده از ماسک(فيلتردار)
- خودداري از تماس با افراد آلوده يا مشکوک به بيماري.
انواع کروناويروس هاي انساني موجب ابتلا به بيماري هاي مختلف مي شوند. در حال حاضر شش نوع شناخته شده از ويروس کرونا وجود دارد که مي تواند انسان را آلوده کند و در نهايت منجر به مرگ شود. از انواع متداول اين ويروس مي توان به 229E (آلفا کروناويروس)، NL63 (آلفا کروناويروس)، OC43 (قرنطينه ويروس بتا) و HKU1 (کرونا ويروسي بتا) اشاره کرد.
از نشانه هاي اصلي اصلي اين بيماري تب، سرفه، تنگي نفس، آبريزش بيني و مشکلات حاد تنفسي است. فرد مبتلا ممکن است سرفه هاي بي دليل و طولاني مدت داشته باشد. در موارد حاد نيز بايد به مشکلات گوارشي مثل اسهال، نارسايي هاي تنفسي، اختلالات انعقادي و نارسايي کليه ها اشاره کرد. همان طور که گفتيم، اين بيماري علائمي مثل سرماخوردگي دارد و در بيشتر مواقع، نمي توان به درستي تشخيص داد که فرد به ويروس کرونا آلوده شده يا ويروس سرماخوردگي و... بهترين راهکار در اين برهه حساس که هر روز بر شمار کشورهاي درگير با اين بيماري افزوده مي شود، پيشگيري است.
همان طور که اشاره کردیم، هنوز درمان خاصی برای ویروس کرونا پیدا نشده است. بنابراین چاره ای جز امتحان روش های درمان سرماخوردگی ندارید. پس درست مانند زمانی که دچار سرماخوردگی شده اید، استراحت مطلق داشته باشید و مایعات زیادی بنوشید. برای رفع خشکی گلو هم دائما بخور کنید. با وجود اینکه هنوز گزارشی از ورود ویروس کرونا به ایران منتشر نشده، اما همان طور که گفتیم، پیشگیری بهترین گزینه است، بنابراین با رعایت مواردی که به آنها اشاره کرده ایم، می توانید از ابتلا به انواع بیماری ها جلوگیری کنید. اگر هم با علائمی بدتر از سرماخوردگی مواجه شدید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
ارگانو
عطر و طعم این گیاه فوق العاده است و فواید زیادی برای سلامت دارد. ارگانو دارای دو ترکیب قدرتمند به نام های کارواکرول و تیمول است که ویژگی های ضدباکتریایی و ضدقارچی دارند. علاوه بر این آنتی اکسیدانی قوی است و خاصیت ضد التهابی، ضدمیکروبی دارد. نفخ را برطرف می کند و ادرارآور و خلط آور است.
از ارگانو می توان برای درمان سرماخوردگی، رفع گرفتگی بینی، تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود سلامت قلب، کاهش خستگی آدرنال و مبارزه با دندان درد کمک گرفت. این گیاه در پیشگیری و درمان قند خون بالا نیز بسیار موثر است.
هافبک ملي پوش سابق فوتبال ايران بعد از بازي در تيم هاي بزرگي مثل پرسپوليس و حضور در کشورهاي حوزه خليج فارس، در برگشت به ايران سه سالي مي شود که در پارس جنوبي جم بازي مي کند و تجربه اش را در اختيار جوانان جمي و همبازي هايش در اين تيم در ليگ برتر گذاشته است.
محمد نوري، کاپيتان پارس جنوبي جم، فوتبالش را از ليگ دسته دوم و تيم بعثت کرمانشاه شروع کرد و بعد در مقطع کوتاهي در سپاهان بازي کرد. سپس براي گذراندن دوران سربازي، به صباي قم رفت و بعد راهي پرسپوليس شد که از اين تيم به تيم ملي رسيد و در ادامه لژيونرشد و حالا هم 3 سال است که در پارس جنوبي جم بازي مي کند و 11 گل براي اين تيم به ثمر رسانده است. کاپيتان پارس جنوبي جم مي گويد دنبال آقاي گلي نيست و هدفش اين است که براي تيمش مثمر ثمر باشد.
محمد نوري در گفت وگو با «مشعل» از اوضاع تيم و شرايط خودش و اينکه در ليگ برتر ماندني هستند، صحبت کرد که باهم مي خوانيم.
بازي خيلي خوبي مقابل گل گهر سيرجان داشتيم. نيمه اول کاملاً بهتر از حريف بوديم. اين مسابقه به نوعي رقابت ته جدولي ها بود و چنين بازي هايي همواره سنگين و حساس است. بااين حال فکر مي کنم هم ما موقعيت داشتيم و هم تيم گل گهر. با اين شرايط نتيجه عادلانه بود؛ البته اين بازي خانگي بود و بايد 3 امتياز را مي گرفتيم؛ اما متأسفانه نشد و انشاءالله در بازي هاي آينده نتايج لازم را به دست آوريم.
اين گل هم مثل گل هاي قبلي ام زحمات بچه ها بود. تمرين هاي من خوب است و خدا را شکر مي کنم که توانستم بازهم براي تيمم مثمر ثمر باشم. دوست داشتم گل هاي 3 امتيازي براي پارس جنوبي بزنم. به هرحال من يک هافبک هستم و سخت است که در اين شرايط گل بزنم.
ابتدا بايد بگويم سن و سال يک عدد است. شما اگر خوب و سالم زندگي کنيد، مي توانيد حداقل تا 40 سالگي فوتبال بازي کنيد. من نمي خواهم از خودم تعريف کنم؛ اما اين را مي دانم،که سالم زندگي کرده ام. وقتي سالم زندگي کنيد، مي توانيد خوب هم تمرين کنيد و به شما زياد فشار نمي آيد. بنابراين مي شود گفت راز خاصي ندارد، فقط بايد بدني سالم داشته باشيد؛ اما در مورد گل زدن، من از دوران جواني هم دوست داشتم بيشتر روبه جلو بازي کنم و براي همين هافبک بازي ساز شدم و در زمان حمله به مهاجمان، به عنوان مهاجم کاذب و سوم کمک مي کنم. به همين دليل گل زدن کمي سخت مي شود؛ چون کار من ساختن گل است، نه گل زدن!
من با انگشتان دستم، تعداد گل ها را مي شمارم و اينکه اگر بالاي 10 گل بزنم، کار خيلي سخت مي شود و نمي دانم چه کار کنم؛ البته اگر تعداد گل هايم به 11 گل برسد، از بقيه بچه ها انگشت قرض مي گيرم و شادي مي کنيم. (با خنده)
پس همين روند را ادامه مي دهيد و بايد منتظر گل هاي بعدي باشيم؟
خدا را شکر مي کنم که در اين سن، موفق تمرين مي کنم و شرايط بدني خوبي دارم. اميدوارم در بازي هاي آينده هم اين رويه را ادامه بدهم و براي تيمم مفيد باشم.
واقعاً دنبال آقاي گلي نيستم. آقاي گل ليگ اولاً بايد مهاجم باشد و در تيم بزرگ بازي کند تا موقعيت هاي بيشتري نصيبش شود. من هافبک هستم و به آقاي گلي و اين چيزها فکر نمي کنم؛ اما درعين حال شانسم را امتحان مي کنم و نتيجه گرفتن تيم از گلزني من مهم تر است.
اگر اشتباه نکنم تا الان 64 گل در ليگ برتر زده ام. دنبال رکورد و اين مسائل نيستم؛ اما تا هرزماني که بازي کنم، سعي خواهم کرد اين روند خوب را ادامه بدهم و تعداد گل هايم را بالا ببرم.
خيلي ساده و راحت بود(با خنده). من از چند تيم پيشنهاد داشتم؛ اما وقتي تارتار بامن صحبت کرد و شرايط را ديدم، متوجه شدم واقعاً اينجا به تمام معنا يک باشگاه است و همه چيز روتين است، براي همين ترجيح دادم پارس جنوبي جم را براي بازي کردن انتخاب کنم.
هرکدام از اين مربيان سبک خاص خود رادارند و من قبلاً به نوعي با هر سه کارکرده بودم و شناخت خوبي از آنها داشتم. نمي توان گفت که کدام بهتر است. من هم با تارتار و هم کمالوند و هم با افاضلي راحت بودم و هستم و مي توانم کارکنم.
امسال خيلي از بازيکنان از جمع ما جدا شدند و تيم امسال تلفيقي از بازيکنان جوان و چند بازيکن باتجربه است. وقتي يک تيم مربي و بيشتر بازيکنانش عوض مي شود، سبکش تغيير مي کند و شما بايد صبر کنيد تا تيم دوباره به همان تيمي که انتظار داشتيد، تبديل شود. در نيم فصل اول، ما تا حدودي داشتيم به خواسته هاي سرمربي جديد مي رسيديم که ايشان از جمع ما جدا شدند و حالا بايد با مربي جديد کار جديدي را شروع کنيم. در کل پارس جنوبي جم توانايي بالايي دارد. در جم شما جوانان خوبي مي بينيد که خوب فوتبال بازي مي کنند و سرمايه باشگاه هستند و مي توانند در آينده حرف هاي زيادي براي گفتن داشته باشند. درمجموع ما تيم خيلي خوبي داريم.
درنتيجه نگرفتن، عوامل زيادي تأثير دارد؛ مثل مشکلات مالي که ابتداي فصل خيلي ما را اذيت کرد؛ اما الآن خدا را شکر اين مشکلات با تلاش مديريت حل شده است. از سوي ديگر سرمربي جديد آمده و شاکله تيم هم تغيير کرده بود. براي همين تا هماهنگ شدن زمان لازم بود. از سوي ديگر داوري ها هم کمر تيم را شکست، مثل بازي با استقلال که گل سالم ما را مردود اعلام کردند و بعد نتيجه را واگذار کرديم. اينها بخشي از مشکلات است و اين نوسان هم که شما گفتيد، به همين دلايل بود. مطمئنا از اين به بعد شما تيم بهتري خواهيد ديد.
شک نکنيد. ما نه تنها در ليگ باقي مي مانيم؛ بلکه در پايان فصل جايگاه خوبي در جدول خواهيم داشت. تمام تلاشمان را مي کنيم تا اين اتفاق بيفتد. شرايط در نيم فصل دوم سخت و سنگين است. تک امتيازها حکم مرگ وزندگي را دارد و تمام بازي ها دشوار است. اميدوارم همه چيز خوب پيش برود و بتوانيم هواداران پارس جنوبي را خوشحال کنيم.
صنعت نفت ايران از کشف تا به امروز، فراز و فرودهاي فراواني را طي كرده و به مرور به يكي از برندهاي معتبر جهاني و نمادي قابل اتكا در محاسبات سياسي و بين المللي تبديل شده است. صنعت نفت درکنارموفقيت هاي سياسي و بين المللي، هيچگاه مقوله ورزش را فراموش نکرده و هميشه از همان ابتداي کشف نفت در ايران و در مسجد سليمان که نخستين زمين هاي ورزشي مثل فوتبال و گلف درست شد و به ورزش کردن پرداختند، تا به امروز، در کنار ورزش حضوري فعال داشته و به جرات مي توان گفت که پشتوانه اصلي ورزش کشوراست. اين حضور و پشتوانه سازي بعد از انقلاب شکوهمند اسلامي به مراتب بيشتر شده، تاجايي که وقتي به قهرمانان ملي و نتايج نگاه مي کنيم، رد پاي صنعت نفت را در اين موفقيت ها بيش از پيش مي بينيم.حضور بيش از 70 تيم ورزشي درشته هاي مختلف ورزشي شامل فوتبال، بسکتبال، وزنه برداري با نام نفت در رقابتهاي باشگاهي و بين المللي باعث شده شاهد حضور فعال نفتي ها در ورزش کشور باشيم که به اين ترتيب، با پرورش استعدادهاي ورزشي به ورزش ملي کمک مي کنند.ورزش نفت بعد از انقلاب اسلامي رشد چشمگيري داشت، به طوري که امروز و درآستانه 41 سالگي پيروزي انقلاب اسلامي مي بينيم که ورزش ايران بدون تيم هاي ورزشي نفت معنا ندارد؛ البته اين مهم با حضور بانوان بيشتر نمود پيدا کرده که بايد گفت نزديک به نيمي از تيم هاي ورزشي و ورزشکاران نفت را بانوان تشکيل مي دهند و اين، يکي از دستاوردهاي مهم ورزش نفت بعد ار انقلاب اسلامي است.البته اين رشد و موفقيت فقط به ورزش قهرماني مربوط نمي شود؛ چرا که ورزش نفت در بخش ورزش همگاني هم در ميان ساير وزارتخانه ها پيشگام بوده و بهترين شرايط را براي همکاران نفتي و خانواده هايشان فراهم کرده است تا بتوانند ورزش کنند. همانطور که گفتيم، ورزش در نفت فقط به ورزش قهرماني و حتي ورزش همگاني مربوط نمي شود. وزارت نفت در راستاي مسؤوليت اجتماعي که در قبال هموطنان دارد در ساخت پروژه هاي اماکن ورزشي در شهر هاي مختلف پيشگام بوده تا مردم بتوانند ورزش کنند و يا فرصت استفاده از اماکن ورزشي نفتي را براي استفاده عموم مردم فراهم کرده تا به نوعي ديگر به ورزش کشور کمک کرده باشد.تمام اين موفقيت ها در 41 سالگي انقلاب اسلامي به اوج خود رسيده و به جرات مي توان گفت که صنعت نفت اين روزها يار وياور اصلي ورزش کشور است.
فرزندان نفتي در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران - منطقه اصفهان در مسابقات کيوکوشين کاراته قهرماني استان اصفهان موفق شدند چند عنوان قهرماني را کسب کنند.
مسابقات کيوکوشين کاراته، يادواره شهيد سردار حاج قاسم سليماني و قهرماني استان اصفهان با حضور کاراته کاهاي استان در رده هاي سني نونهالان، نوجوانان، جوانان و بزرگسالان در محل ورزشگاه تختي دولت آباد برگزار شد.
در اين دوره از مسابقات، اميرمحمد اورنگي، فرزند مدير منطقه اصفهان در رده سني نوجوانان با کسب مقام اول در رشته کاتا قهرمان شد. 2 فرزند همکار ديگردر واحد ترابري به نام هاي اميرحسين و رشيد سليمي هم توانستند 3 مدال برنز اين رقابت ها را از آن خود کنند. اميرحسين سليمي در رده سني نوجوانان، مقام سوم و مدال برنز در بخش کوميته و سوم کاتا را کسب کرد و رشيد سليمي هم در رده سني نونهالان مقام سوم و مدال برنزکوميته را به دست آورد.
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران به مناسبت چهل و يكمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي در تاريخ 10 بهمن 98، به قله آسمان كوه استان البرز - شهرستان ساوجبلاغ با ارتفاع 2781 متر در رشته کوه البرز صعود کردند.
18 نفراز کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران از مسير شلمزار،صعود خود را در كوه هاي پوشيده از برف شروع کردند و پس از 6 ساعت کوهپيمايي موفق شدند به قله برسند.
سيدرضا فيضي، رئيس هيات كوهنوردي استان البرز؛ محمد سلگي، دبيرهيات و راهنماي گروه و اردشير معدن دار از بوميان روستاي هيو دراين صعود با کوهنوردان شرکت ملي نفت همکاري داشتند.
فريدون ابوقداره، موسي الرضا كريميان، مسعود محمد اصغري، ناصرقره باقري، قادر سرخي نژاد، محمد نقي پور، مجيد اكبري، محسن حدادي، سيد بهرام صفوي، رضا قاسمي، مهدي محمدزاده، حمدالله كاظمي، تورج ايرجي، محمد علي پورحشمتي، فرامرزفرجي، محمد سلگي (مربي)، اردشير معدن دار (راهنما) و حسين باقرزاده (سرپرست گروه) در اين صعود حضور داشتند.
بانوان گاز لیگ برتری باقی ماندند
برنده دربی نفتی ها
با برگزاري ديدارهاي دوربرگشت پلي آف و حذفي ليگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه هاي ايران، تيم بسکتبال بانوان گاز تهران موفق شد با پيروزي در خانه حريف در ليگ برتر باقي بماند و تيم بسکتبال بانوان پالايش نفت آبادان هم به نيمه نهايي صعود کرد تا بتواند براي دومين بار قهرمان اين رقابت ها شود. ديدارهاي دور برگشت مرحله پلي آف و حذفي ليگ برتر بسکتبال 10 بهمن امسال برگزار شد که در مرحله پلي آف براي صعود به نيمه نهايي، تيم بسکتبال بانوان پالايش نفت آبادان در خانه، ميزبان تيم آسمان سترگ سپهرداد تهران بود که مرتضي زاده موفق شد با ارائه يک بازي برتر، با نتيجه 84 بر 56 حريف تهراني خود را شکست دهد تا در مجموع با دو پيروزي در دو ديدار رفت و برگشت به مرحله نيمه نهايي صعود کند. شاگردان زهرا مرتضي زاده به دنبال اين هستند که بتوانند با موفقيت در اين مرحله به فينال برسند و براي دومين بار قهرمان ايران شوند. اما در مرحله حذفي پلي آف، تيم بسکتبال بانوان گاز تهران که در تهران موفق شده بود تيم خانه بسکتبال فارس را شکست دهد، در ديدار برگشت هم در شيراز با ارائه يک بازي برتر توانست حريف شيرازي خود را شکست دهد تادر ليگ برتر باقي بماند. شاگردان فرانک طيري درديداري که تيم برتر ميدان بودند، موفق شدند با نتيجه قاطع 78 بر 48 تيم شيرازي را شکست دهند تا با دو پيروزي در مجموع دو ديدار رفت و برگشت، ليگ برتري باقي بمانند.
سرمربی تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان:
سرمربي تيم بسکتبال بانوان پالايش نفت آبادان تيمش را جوان و با انگيزه معرفي مي کند واعتقاد دارد در مرحله نيمه نهايي، ديدارهاي رفت وبرگشت براي آنها حکم فينال را دارد و براي قهرماني مي جنگند.زهرا مرتضي زاده، سرمربي تيم بسکتبال بانوان پالايش نفت آبادان مي گويد چهار تيمي که در مرحله نيمه نهايي حضور دارند، از شانس برابر براي قهرماني برخوردارند و براي همين از الان نمي توان گفت که کدام تيم قهرمان است. سرمربي پالايش نفت آبادان ادامه مي دهد، روي جواني و انگيزه بازيکنانش خيلي حساب کرده و به دنبال اين است که امسال دومين قهرماني را جشن بگيرند.با زهرامرتضي زاده در خصوص مرحله نيمه نهايي و اينکه چقدر شانس حضور در فينال و قهرماني دارند، گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
بازي خيلي خوبي بود، هم در تهران و هم در آبادان، شاگردانم به بهترين شکل بازي کردند و اجازه خودنمايي به حريف ندادند؛ البته تيم حريف هم تيم خوبي بود؛ اما شاگردانم يک روز بدون اشتباه را پشت سرگذاشتند و موفق شدند با قدرت به نيمه نهايي پا بگذارند.
تاکنون مقابل بانوان شهر گرگان به ميدان نرفته ايم؛ اما بازي هاي آنها را ديده ايم. تيم خوبي هستند و با توجه به اينکه بازي رفت در آبادان است، بايد نتيجه لازم را براي صعود به مرحله فينال بگيريم و در واقع کار رادر آبادان يکسره کنيم؛ البته بازهم مي گويم کار راحتي در اين مرحله نداريم و همه تيم ها براي قهرماني به ميدان مي آيند.
تيم حريف را آناليز کرده ايم و در کل پيش بيني من از ديدار پيش رو يک رقابت جذاب و زيباست. اميدوارم ما برنده بازي باشيم و به فينال برسيم؛ البته براي قهرمان شدن نام تيم ها برايمان مهم نيست و همه تيم ها قابل احترام هستند. از نظر ما هر ديدار، حکم فينال را دارد و به پيروزي و قهرماني در هر ديدار فکر مي کنيم.
در خصوص تغييرات اين فصل به نسبت فصل قبل بايد بگويم که به دليل محدوديت هاي مالي در فصل جاري، 80 درصد بازيکنانمان را از دست داديم؛ اما در عوض فرصتي براي حضور بازيکنان جوان و بومي فراهم شد که علاوه بر داشتن انگيزه، نشان دادند ظرفيت ستاره شدن را دارند.
بله دقيقا همينطوراست. ما با ميانگين 23 سال، جوان ترين تيم ليگ را در اختيار داريم، در تيم ما بازيکنان بسيار مستعدي حضور دارند که با 14 و 15 سال سن به تيم بسيار کمک کرده اند و در حال رشد هستند؛ البته تيم با انگيزه اي داريم و بازي به بازي در حال رشد هستيم و من از اين تيم رضايت دارم.
در حال حاضر از 15 بازيکن جذب شده هشت بازيکن بومي در اختيار داريم.ما بيش از آنکه به نام ها در تيممان دل ببنديم، بيشتر روي توانمندي ها و همدلي تيم کار مي کنيم. تيم ورک (Team Work) خوبي داريم و اين، در تقابل با تيم هاي رقيب که بازيکنان بسيار با کيفيتي دارند، به ما کمک کرده است. همه مهره هاي ما ملى نيستند كه پرهزينه باشند. خوشحالم كه هر ساله اسپانسرهايى در بخش بانوان حضور دارند كه ارزش بالايى براى ورزش بانوان قائل هستند و خوب حمايت مي کنند. بازيكنان غير ملى ما هم با غيرت و سختكوشي بسيار پابه پاى بازيكنان ملى زحمت كشيدند و به سكوى قهرماني و نايب قهرمانى رسيدند و تيم ما هر بار در زمين 5 ستون داشت نه 2 ستون.الان هم تلاش مي کنيم که دوباره روي سکو برويم و اين جوانان قادرند هر کاري انجام دهند.
ما کار سختي داريم. هر چهار تيم در مرحله نيمه نهايي به دنبال قهرماني هستند. تيم هاي حريف، بازيکن خارجي دارند و ملي پوشان زيادي جذب کردند؛ اما اين دليل نمي شود که نتوانيم آنها را شکست دهيم. من و شاگردانم قول نمي دهيم؛ اما سعي مي کنيم با تلاش بيشتر، نتيجه اي خوب بگيريم و باعث سربلندي نام نفت و مردم آبادان شويم.
هواداران خوبي داريم که با حضورشان به تيم انگيزه مي دهند. آنها مسؤوليت ما را بيشتر مي کنند. ما درديدارهاي پيش رو، به حضور هواداران بيشتر نياز داريم و منتظر حضورشان هستيم.
يک دوره مسابقات واليبال بانوان به مناسبت دهه مبارک فجر و گراميداشت ياد سردار شهيد حاج قاسم سليماني با نام برنامه فرهنگي - ورزشي بانوان بالاي 26 سال مناطق نفت خيز جنوب در 10 و 11 بهمن امسال به ميزباني ستاد اهواز برگزار شد که با قهرماني تيم واليبال بانوان نفت اهواز به پايان رسيد.
برنامه فرهنگي - ورزشي بانوان بالاي 26 سال مناطق نفت خيز جنوب، در رشته واليبال که از 10 بهمن در مجموعه
فرهنگي - ورزشي شهرک نفت اهواز آغاز شده بود، با قهرماني نفت اهواز به پايان رسيد. پس از تيم نفت اهوازکه قهرمان شد، تيم هاي نفت و گازگچساران و نفت و گازآغاجاري مقام هاي دوم و سوم را کسب کردند.
تيم کشتي نفت اميديه با شکست دادن تمام رقبايش، قهرماني استان خوزستان را به خود اختصاص داد.
رقابت هاي کشتي آزاد نوجوانان قهرماني باشگاه هاي خوزستان به ميزباني خانه کشتي شماره (يک) اهواز با حضور 121 کشتي گير از 10 شهرستان استان خوزستان برگزار شد. در پايان اين رقابت، کشتي گيران نفت اميديه تمام حريفان را يکي پس از ديگري شکست دادند و به مقام قهرماني اين دوره از مسابقات دست پيدا کردند.
برهمين اساس، پس از تيم کشتي نفت اميديه که با کسب 161 امتياز به مقام قهرماني رسيد، تيم هاي نفت مسجدسليمان با 154 امتياز و هيات کشتي شهرستان اهواز با 124 امتياز مقام هاي دوم و سوم را به دست آوردند.
تيم فوتبال بانوان پالايش گاز ايلام با يک پيروزي پرگل، خود را به جمع مدعيان ليگ برتر فوتبال بانوان باشگاه هاي ايران نزديکتر کرد. تيم فوتبال بانوان پالايش گاز ايلام در هفته پانزدهم ليگ برتر فوتبال بانوان باشگاه هاي ايران در خانه ميزبان تيم مدعي ملوان بندرانزلي بود که موفق شد در ديداري پرگل، مقابل حريف خود به برتري برسد. شاگردان آيناس آراسته نژاد در خانه و در هوايي برفي موفق شدند، در ديداري که حاکم مطلق توپ و زمين بودند، تيم ملوان بندرانزلي را با نتيجه پرگل 3 بر صفر شکست دهند تا 28 امتيازي شده و به جمع مدعيان نزديکتر از قبل شوند. زهرا حاتم نژاد، بازيکن باتجربه پالايش گازايلام، زهره عيني و فاطمه حسيني نژاد در اين بازي براي تيمشان گلزني کردند تا سهم بسزايي در اين پيروزي داشته باشند.
تيم گلف ملي حفاري اهواز در مسابقات ليگ برتر گلف باشگاه هاي ايران به يکه تازي خود در صدر جدول ادامه داد.
مسابقات هفته پنجم ليگ برتر گلف باشگاه هاي ايران با برتري ملي حفاري و توقف نفت مسجد سليمان همراه شد تا ملي حفاري در صدر قرار بگيرد و نفت مسجد سليمان به رتبه سوم سقوط کند. تيم ملي حفاري در اين هفته از رقابت هاي ليگ برتر در اهواز ميزبان تيم شاهين شهر اصفهان بود که با نتيجه 5 بر 1 به برتري رسيد.
تيم نفت و گاز مسجدسليمان، ديگر نماينده قدرتمند صنعت نفت در اين هفته از مسابقات در مسجدسليمان به مصاف ديگر تيم مدعي، يعني تيم سورتمه تهران رفت که در بازي ديدني و تماشايي با نتيجه 2 بر 2 متوقف شد.
اين ديدار، زيباترين و حساس ترين بازي هفته پنجم لقب گرفت.
با توجه به بازي هاي برگزار شده در هفته پنجم ليگ برتر گلف باشگاه هاي ايران، تيم ملي حفاري با 15 امتياز صدرنشين باقي ماند و تيم نفت مسجد سليمان 13 امتيازي شد و در رتبه سوم جدول قرار گرفت. تيم نفت مسجد سليمان به دليل باخت فني بيشتر در رتبه سوم، پايين تر از سورتمه 13 امتيازي قرارگرفت.
زندگي در شهرهاي بزرگ، شلوغ و پرتردد هميشه همراه با اتلاف زمان است. مردم درشهرهاي بزرگ، زمان زيادي را در طول روز از دست مي دهند، زماني که ارزشمند است؛ اما اينگونه برداشت مي شود که نمي توان از اين زمان هاي خالي بين کارهاي روزمره استفاده بهتري داشت؛ زمان خالي که در مسير خانه تا محل کار هستيم، زمان هايي که در مترو، اتوبوس و تاکسي مي گذرانيم، وقت هايي که در نوبت مطب دکتر يا اداره هاي دولتي مجبوريم منتظر بمانيم و بسياري ا ززمان هايي ديگر که جريان زندگي ما را به آن سمت مي کشاند و قابل حذف هم نيستند، اما موضوع مهم اين است که مي توانيم از اين زمان هاي خالي و با ارزش که بدون استفاده مي گذرند، بهره بيشتري ببريم. بسياري از افراد موفق که از 24 ساعت شبانه روز براي انجام فعاليت هايشان استفاده بهينه مي برند، معتقدند که اگر درست از زمان استفاده کنيم، هيچ گاه نمي گوييم که وقت کم آورديم. بنابراين مهم ترين موضوع در مورد زمان، مديريت آن است. به همين دليل است که پيشنهادهاي زيادي براي استفاده بهتر از زمان هاي کوتاه بين روز و بين کارهاي روزمره پيشنهاد شده است که مي توانيم از آنها استفاده کنيم.
بسیاری از کارهای روزانه ما الزامی نیستند و بهتر است آنها را برای آخر هفته بگذاریم. این برنامه های غیر ضروری ممکن است برنامه روزانه را به هم بریزد یا تمام وقت مان را بگیرد و در نهایت هم کارهای مهم روی زمین بماند. در صورتی که می توان با برنامه ریزی آخر هفته ای، برنامه های غیر کاری و خانوادگی و شاد را از برنامه های کاری جدا کرد.
سال هاست که بسیاری از کتاب های پرفروش یک نسخه کم وزن و کوچک جیبی هم دارند تا مخاطب بتواند کتاب را براحتی با خود در مترو، تاکسی و اتوبوس حمل کند. خوب است در زمان خالی که در مسیر خانه تا محل کار یا به عکس هر روز طی می کنیم، از این کتاب های کوچک استفاده کرده یا بخشی از گشتن در فضای مجازی را به خواندن نسخه های دیجیتالی کتاب ها اختصاص دهیم.
یکی دیگر از موضوعاتی که وقتمان را در طول روز زیاد می گیرد، تماس های مختلفی است که برای کار و موضوعات اداری یا امور شخصی برقرار می کنیم. چه پشت میز کار و تلفن خانه باشیم یا با تلفن همراه، فرقی ندارد و آنچه از دست می رود، زمانی است که ارزش دارد. بهتر است تماس های شخصی و غیرضروری را برای زمانی که قرار است در مسیری پیاده روی کنیم یا منتظر تاکسی یا اتوبوس هستیم، بگذاریم؛ البته نباید این تماس ها برای مسافران و افرادی که کنارمان هستند، مزاحمت ایجاد کند.
بسیاری از ما دوست داریم برای خانواده و دوستان خود وقت بگذاریم؛ اما بهتر است در بیشتر موارد این وقت گذاشتن با برنامه ریزی باشد. اینکه افرادی یکباره و سرزده بخواهند بخشی از وقت ما را بگیرند، برای یک یا دوبار، اشکالی ندارد؛ اما نباید به یک روند تبدیل شود؛ چرا که برنامه های زندگی ما اولویت دارد.
اولویت امور را برای کارهای مهم و فوری بگذاریم تا خیالمان راحت باشد و بعد سراغ کارهایی با درجه اهمیت متوسط و کم برویم. با این اولویت گذاری می توانیم زمان را برای امور دیگر زندگی، بدون استرس و فشار کاری برنامه ریزی و حتی کارهایی را که زاید و اضافی هستند، حذف کنیم.
معمولا وقتی در اینترنت به دنبال موضوعی کاری می گردیم، ممکن است با موضوعات حاشیه ای دیگر هم مواجه شویم که یکباره ما را از جریان کار دور کند. برای کارهای اجباری روزانه که حتما باید تمام شود، در ذهن خود یک فاصله زمانی اجباری بگذاریم و خود را ملزم کنیم که آن کار تمام شود. این الزام نمی گذارد حواسمان را به کارهای دیگر پرت کنیم.
پي ير لومتر، نويسنده و فيلمنامه نويس فرانسوي که به خاطر نوشتن رمان هاي جنايي و خلق شخصيت داستاني فرمانده کامي ورهوفن مشهور است، «به اميد ديدار در آن دنيا» را در سال 2013 نوشت؛ رماني ضد جنگ و متفاوت از آثار پيشين نويسنده که برنده جايزه گنکور شده است. «به اميد ديدار در آن دنيا»، درباره سرگذشت دو سرباز فرانسوي آلبر مايار و ادوارد پريکور است که در آستانه پايان جنگ، حادثه اي باعث آشنايي و همراهي اين دو مي شود. علاوه بر اين دو، نفر سومي هم به نام ستوان هانري پرادل در داستان حضوري پررنگ دارد. داستان از نوامبر 1918 شروع مي شود؛ زماني که شايعه آتش بس جنگ باعث ايجاد صلحي شکننده بين نيروهاي فرانسوي و آلماني شد، اما با اتفاقي که مسبب آن ستوان پرادل است، علاوه بر حملات متقابل دو گروه، آلبر مايار که پي به کار پرادل برده، زنده به گور شده و ترکش يک خمپاره باعت آسيب شديد ادوارد از ناحيه صورت مي شود. در اين ميان و يک سال بعد از پايان جنگ، تصميم دولت مبني بر جمع آوري اجساد کساني که در جنگ کشته شده اند، سازماندهي آماري و سپس دفن همه شان در گورستان هاي مخصوص، داستان را وارد بُعد جديدي مي کند. اتفاقي که راه سوءاستفاده را براي کساني باز کرده و جرقه انتقام گيري را در ذهنشان روشن مي کند… اين کتاب را مهستي بحريني ترجمه و نشر ماهي آن را منتشر کرده است.
روايت گروهي از رزمندگان نوجوان ايراني است که در جريان جنگ ايران و عراق در سال 1361 به اسارت نيروهاي عراقي درآمده اند. رضا نوري، مجيد پتکي و عبدالحليم تقبلي، از بازيگران جوان اين فيلم و مهدي جعفري کارگردان و مجتبي فرآورده، تهيه کننده اين فيلم هستند.
پسر با استعداد شیرازی از قدم نهادن در مسیر بی انتهای موفقیت می گوید:
در كودكي مانند بسياري از هم سن و سالانش دوست داشت خلبان شود، اما گذشت زمان نبوغ سرشار پسري را آشكار كرد كه در روياهاي كودكي اش هميشه رداي سپيد پزشكي بر تن داشت و آرزو مي كردكه يك روز بتواند با تكيه بر هوش، دانش و تعهد، پيام آور شفا، تسكين و آرامش براي روح و جسم انسان ها باشد و احوال خوش را به همنوعانش هديه كند. بتدريج و با تحصيل در رشته علوم تجربي، نشانه هايي درخشان از استعداد نوجواني آينده دار نمايان شد كه شايستگي هايش، نويد بخش طلوع ستاره اي تابناك در آسمان پزشكي ديار شيراز بود. فرهنگ اميري، متولد سال 1379 و اهل شيراز است. او که فرزند ناصر اميري، مسؤول خريد واحد عمليات تدارکات کالا در منطقه 5 عمليات انتقال گاز است، موفق شد در سال 1398 رتبه سوم کنکور تجربي را کسب كند. فرهنگ اميري كه گام نهادن در مسير موفقيت و انتخاب هاي درست را مرهون راهنمايي هاي دوستان خوبش است، مي گويد: آنها بهترين الگو، راهنما، الهام بخش و حامي من براي ورود به رشته پزشکي و تلاش بيشتر در مسير موفقيت بودند که خداوند بزرگ را براي برخورداري از موهبت دوستان نيک سپاسگزارم.
از فرزند افتخارآفرين همكار شركت انتقال گاز مي پرسم روزانه چند ساعت را براي دستيابي به هدف و کسب رتبه کشوري اختصاص داده كه پاسخ مي دهد: درسال منتهي به کنکور، در روز هاي مدرسه به طور ميانگين 6 ساعت و نيم ودر روز هاي تعطيل به طور ميانگين 12ساعت مطالعه خوب و صحيح داشتم؛ البته روند مطالعه ام در سال هاي قبل از کنکور و دوران دبيرستان روندي صعودي داشت و هميشه يك ميزان ثابت نبود. اوايل تابستان ساعات مطالعه ام از 10 ساعت شروع شد و در زمستان به 12 ساعت رسيد و در همين ميزان تثبيت شد. بيشتر ساعات مطالعه خود را در کتابخانه مي گذراندم و از ساعت 7 صبح تا 9 شب در آنجا مشغول خواندن كتاب بودم.
از او مي خواهم دلايلش براي انتخاب رشته علوم تجربي و برنامه اش براي آينده را بيان كند كه توضيح مي دهد: هميشه احساس مي كردم علاقه اي وصف ناپذير براي فعاليت در زمينه پزشكي در وجودم زبانه مي كشيد. همچنين استعدادي که براي تحصيل در اين زمينه داشتم، باعث شد در نهايت رشته تجربي را انتخاب كنم. بسيار علاقه مندم كه تحصيلم را دررشته ارتوپدي ادامه دهم و براي دستيابي به اين هدف تلاش مي كنم.
اميري در ادامه نحوه باخبرشدنش از نتيجه كنكور و واكنش اطرافيان به اين موفقيت ارزشمند را اين گونه تعريف مي کند: سايت سنجش را چک کردم و از اين موضوع باخبرشدم. طولي نكشيد كه دوستان و آشنايان نيز از موضوع مطلع شدند و سيل پيام هاي تبريك، تماس هاي تلفني و پيامك به سويم جاري شد. ازابراز خوشحالي دوستان انرژي مثبت فراواني دريافت كردم كه جا دارد از محبت همه اين عزيزان قدرداني كنم.
موفقيت چشمگير اميري در كسب رتبه سوم كنكور سراسري سبب شد جوايز متعددي را دريافت كند و نزد مقام هاي ارشد كشور حضور يابد كه توفيق حضور در محضر مقام معظم رهبري و رئيس جمهوري، در صدر همه اين افتخارات مي درخشد. او در ادامه، درباره علايق فرهنگي و هنري اش مي گويد: هر روز دقايق كوتاهي را به گوش دادن به ترانه هاي بامحتوا مي گذرانم. معمولا ماهي يکبار با دوستانم بيرون مي روم؛ همچنين در هفته يك فيلم با معني مي بينم. او در پاسخ به اين سوال که آيا تمايل داشته پا جاي پاي پدرش بگذارد و به صنعت نفت و گاز وارد شود، مي گويد: به رشته هاي مختلفي از جمله صنايع نفت و گاز علاقه داشتم؛ اما اشتياقم به رشته پزشکي بيش از ديگر رشته ها بود.
اميري توصيه اي هم به دانش آموزاني که دوره پيش دانشگاهي را سپري مي كنند و براي کنکور آماده مي شوند، دارد و مي گويد: افرادي كه براي كنكور آماده مي شوند، بايد از اشتباه هاي خود در آزمون ها و مطالعه، درس بگيرند و سعي کنند که به مرور با تمرکز، آنها را رفع کرده و براي پيشرفت خود هيچ مرزي قائل نشوند. او در پايان ضمن قدرداني از همه افرادي که به نحوي دركسب اين موفقيت تاثيرگذار بودند، اظهار اميدواري مي کند و مي گويد: اميدوارم بتوانم فردي مفيد در عرصه علم پزشکي باشم و پاسخ زحمات اين عزيزان را بخوبي بدهم.
مراسم رژه موتور سواران نيروهاي مسلح به مناسبت 12 بهمن همزمان با سالروز ورود پربرکت و تاريخي حضرت امام خميني(ره) به کشور برگزار شد.
عکس: مجيد خواهي - ايسنا
Google Family Link
اين نرم افزار، يک برنامه کامل و رايگان کنترل کودکان از سوي والدين براي پلتفرم هاي اندرويد و iOS است، ضمن اينکه مي تواند موقعيت فرزندان شما را در هر لحظه تعيين کند (البته براي دستگاه هاي اندرويدي) و آپ هاي استفاده شده را نيز رديابي کرده و گزارش دهد، همچنين با اين اپليکيشن مي توانيد تعيين کنيد که فرزندتان در طول روز چه مدت زماني از صفحه نمايش استفاده يا چه محتوا هايي را مشاهده کرده است. راه اندازي و تنظيمات اوليه آن مقداري طول مي کشد؛ اما پس از آن شما يک ابزار خارق العاده براي مديريت فعاليت هاي کودکان و فرزندان در فضاي مجازي داريد.
KidLogger يک ردياب کودک فوق العاده و ابزار کنترل کامل کودکان از سوي والدين است. اين سرويس مي تواند دستگاه اندرويدي، ios، مک و ويندوزي فرزند شما را ردگيري و موقعيت آن را به شما گزارش کند يا مصرف اينترنت، وبگردي، مدت زمان استفاده از صفحه نمايش، تماس هاي تلفني و... را مانيتور و به شما نشان دهد. شما مي توانيد در اين نرم افزار به طور خاص و موردي، به عنوان مثال، مدت زمان استفاده از بازي هاي ويديويي را محدود کنيد. همين طور که امکان بلوکه کردن برخي از آپ ها يا رکورد چت هاي اسکايپ نيز وجود دارد.
برنامه PhoneTracker با استفاده از سرويس جي پي اس اسمارت فون هاي اندرويدي و iOS را ردگيري مي کند. يک برنامه کامل و رايگان ردياب گوشي است و نصب آن بيشتر از چند ثانيه طول نمي کشد. با دو کليک مي توان شماره تلفن اعضاي خانواده يا دوستان را به نرم افزار اضافه و اطلاعات مربوط به آنها را در داشبورد مشاهده کرد. وضعيت هر فرد اضافه شده در يک نقشه کوچک نشان داده مي شود؛ اما با ضربه زدن روي نقشه، باز شده و به طور کامل موقعيت آن نمايش داده خواهد شد. امکان بزرگنمايي يا کسب اطلاعات بيشتر درباره موقعيت افراد وجود دارد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات