شرايط کشور در بخش انرژي، نفت و گاز مناسب است
تولید بیش از ۱۳ میلیارد متر مکعب گاز در نفت و گاز شرق
ایده و بازار کار را با هم دنبال کنید
شرایط طلایی ماهشهر برای پایلوت های پژوهش
مصر در رویای تبدیل شدن مرکز ثقل انرژی
چگونه نفت ایران، چشم امریکاییها را گرفت
دق سرخ کویری شگفتانگیز و دیدنی
پولاد مردان ملی حفاری اهواز قهرمان جوانان ایران شدند
بانوان هندبالیست تاسیسات دریایی بر سکوی سوم ایستادند
چند توصیه کاربردی که میتواند شما را از یک وابستگی فاجعه بار نجات دهد
تلاش ما امید زنان را بیشتر می کند
رئيس جمهوري:
رئيس جمهوري با بيان اينکه توليد بنزين بيش از دو برابر شده و در گازوييل به خودکفايي رسيده ايم، گفت: شرايط کشور در بخش انرژي، نفت و گاز مناسب است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، عصر يک شنبه (27 بهمن ماه) در نشستي با خبرنگاران رسانه هاي داخلي و بين المللي، ضمن طرح مهم ترين مسائل کشور، مواضع جمهوري اسلامي ايران را درباره مسائل منطقه اي و بين المللي تشريح کرد و گفت: سالي که گذشت و رو به پايان آن هستيم همانند سال 97، سال پرماجرايي براي مردم ايران بود. در آغاز امسال با حادثه سيل بي سابقه در کشور که 25 استان را در برگرفت و همچنين حوادث طبيعي ديگر مواجه بوديم.
رئيس جمهوري افزود: با اينکه بدخواهان مي خواستند ما امسال با شرايط غيرقابل تحمل مواجه شويم، خوشبختانه مشکلات ما امسال کمتر از پارسال است و با اينکه شرايط در مجموع سخت تر است، اما همه شاخص ها از لحاظ اجتماعي، امنيتي و اقتصادي نشان مي دهد موضوع فشار حداکثري آمريکا را پشت سر گذاشته ايم.
وي تصريح کرد: وقتي آمار را با سال هاي گذشته مقايسه کنيم، مي بينيم باوجود تحريم و فشار، نخستين بار است در تاريخ ايران، اقتصاد بدون نفت را در سال 97 و 98 تجربه مي کنيم. هيچ زماني در ايران، هيچ دولتي اقتصاد بدون نفت را تجربه نکرده است، اما در سال 97 و به ويژه در سال 98 اقتصاد بدون نفت را تجربه کرديم و ديديم که کشور بدون نفت قابل اداره است.
روحاني ادامه داد: البته ممکن است پيشرفت هاي ما نسبت به اهدافي که دولت يازدهم و آغاز دولت دوازدهم ترسيم کرده بود کند شده باشد، اما وقتي آمار و ارقام را مقايسه مي کنيم، در بخش انرژي، نفت، گاز، برق، کشاورزي، گردشگري، شرکت هاي دانش بنيان، صنعت ومعدن، خدمات و آموزش و سلامت، شرايط نسبتاً مناسب است.
رئيس جمهوري با بيان اينکه بايد تلاش کنيم اعتماد را به مردم برگردانيم، عنوان کرد: به اعتقاد من در آبان ماه، غروب جمعه علامتي داده شد که علامت غلطي بود. روز جمعه که نرخ جديد بنزين به مردم اعلام شد و مردم هم خريد و فروش را انجام مي دادند، صبح، ظهر و عصر جمعه مشکلي نداشتيم. غروب جمعه حرکت هايي ابتدا در فضاي مجازي شروع شد و علامتش اين بود که در اين حرکت، توافق همگاني نيست.
وي افزود: شکاف حاکميتي را به نادرست القا کردند و بعضي از مردم هم فکر کردند که يک عده موافقند و يک عده مخالفند، حتي بعضي ها گفتند ما يک شنبه صبح اين را برمي گردانيم، طرح چندفوريتي مي دهيم و ذهن مردم را مغشوش کردند، در حالي که در موضوع آبان و حامل هاي انرژي، تنها تصميم دولت نبود، بلکه تصميم کل نظام بود.
روحاني گفت: اين تصميم در شوراي عالي هماهنگي اقتصادي سران قوا اتخاذ شده بود. هر سه قوه آنجا حضور داشتند، هر سه قوه رأي داده بودند و به اتفاق آرا تصويب شده بود، رهبري آن را تأييد کرده بودند، بنابراين چيزي نبود که تنها دولت باشد، همه با هم و کل نظام در اين زمينه يک تصميمي اتخاذ کرده بودند، اما تا صبح يک شنبه اين ترديد را مرتب نشر مي دادند که اختلاف است، چند طور نظر بود تا اينکه مقام معظم رهبري که در بياناتشان تصريح فرمودند، اين شبهه برطرف شد و کنار رفت.
رئيس جمهوري با اشاره به اينکه در سال 95 بالاترين رشد اقتصادي دنيا را داشتيم، تصريح کرد: 12.5 درصد رشد اقتصادي ما در سال 95 بوده که در دنيا اول بوديم، به دليل اينکه شرايط، شرايطي بود که برجام اجرا شد و توانستيم روابط بانکي با دنيا برقرار کنيم، صادرات نفت ما از يک ميليون بشکه به 2 ميليون و 700 هزار بشکه در روز رسيد. اين روشن است وقتي چنين مي شود، زندگي مردم هم خوب مي شود، تورم تک رقمي است، رشد اقتصادي بالا مي رود و زندگي مردم بهتر مي شود.
وي با تاکيد بر اينکه در موضوع بنزين دولت يک ريال از پول آن را براي مخارج خود استفاده نمي کند و کل اضافه درآمد بنزين به مردم داده مي شود، افزود: در صنعت، پتروشيمي و گاز آمارها را مقايسه کنيد. اعلام شد که مصرف گاز در اين روزها در ايران 600 ميليون مترمکعب در روز است، قبل از اين دولت، کل توليد ما 620 ميليون مترمکعب بوده، اينکه آخر امسال توليد گاز از حدود 620 ميليون مترمکعب به هزار ميليون مترمکعب مي رسد، يعني دولت ناکارآمد است يا کارآمد؟
روحاني گفت: اينکه توليد بنزين، بيش از 2 برابر شده است و در گازوييل اين خودکفايي هايي که حاصل شده و تحولاتي که در بحث سلامت، روستاها، در همه بخش ها ايجاد شده، اين کلمه ناکارآمدي که دوستان رقيب ما به کار مي برند، به اعتقاد من جمله دقيقي نيست، آنها بايد به ما کمک کنند. در شرايطي که در فشار آمريکا و بين المللي که مسبب آن آمريکايي ها هستند و به ما وارد مي شود، آنها بايد امروز بيشتر کمک و ما را ياري کنند، حتما دولت، مجلس و قوه قضاييه تنها، موفقيتش کم خواهد بود، هر سه بايد در کنار هم باشيم.
رئيس جمهوري اظهار کرد: زماني دولت را تحويل گرفتم که در تحريم بوديم، البته تحريم آن زمان کمي کمتر از شرايط امروز بود، زماني که ما دولت را تحويل گرفتيم، 900 هزار بشکه در روز نفت مي فروختيم و شرايطي بود که خيلي اميد نبود در مذاکرات موفق شويم. بعضي از دوستان ما هم اين را خوش بيني مي دانستند که ما با کشورهاي 1+5 و با 6 کشور بنشينيم، مذاکره کنيم و به نتيجه برسيم، اما ما با اميدواري کار را دنبال کرديم و به نتيجه رسيديم، مقداري ديرتر از آنچه پيش بيني مي کرديم، پيش بيني من اين بود که در سال 93 به نتيجه برسيم، اما به هر حال به آن نتيجه اي که مطلوب ما بود، رسيديم.
قيمت شاخص نفت خام برنت ساعت 7 و 18 دقيقه روز سه شنبه (29 بهمن ماه) به 57 دلار و 7 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا به 51 دلار و 67 سنت رسيد.قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت در روز دوشنبه (28 بهمن ماه)، 57 دلار و 67 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 52 دلار و 5 سنت بود.قيمت نفت روز سه شنبه کاهش يافت و از روند کاهشي در ديگر بازارهاي مالي پيروي کرد، زيرا نگراني ها درباره پيامدهاي اقتصادي ويروس کرونا و تاثير آن بر تقاضاي نفت، همچنان پابرجا هستند.ادوارد مويا، کارشناس موسسه اواندا گفت: قيمت نفت همچنان رو به پايين است، زيرا معامله گران انرژي احتمالا درباره تاثير ويروس کرونا و همچنين درباره اينکه اوپک و متحدانش در ماه مارس از کاهش شديدتري بر توليد خود اعمال مي کنند، بيش از حد خوش بين بوده اند.
شرکت روسنفت روسيه متعهد مي شود در پنج سال آينده حدود 5 هزار دلار در پروژه هاي سازگار با محيط زيست سرمايه گذاري کند.روسنفت، بزرگ ترين شرکت توليدکننده نفت روسيه، روز دوشنبه (27 بهمن ماه) متعهد شده است در پنج سال آينده حدود 5 هزار دلار در پروژه هاي سازگار با محيط زيست سرمايه گذاري کند.اين طرح پس از اعلام تعهد شرکت بريتيش پتروليوم (BP)، دارنده 19.75 درصد سهام روسنفت، مبني بر کاهش انتشار کربن تا سال 2050 ميلادي، مطرح شد و يکي از بلندپروازانه ترين اهداف در صنعت نفت به شمار مي آيد.روسنفت اعلام کرد: اين سرمايه گذاري براي پروژه هايي همچون کاهش انتشار دي اکسيدکربن و استفاده از گازهاي همراه، محصول جانبي توليد نفت، استفاده مي شود. روسنفت در پنج سال گذشته 240 ميليارد روبل (3.8 ميليارد دلار) در پروژه هاي سازگار با محيط زيست سرمايه گذاري کرده است.اين شرکت همچنين اعلام کرده است قصد دارد انتشار گازهاي گلخانه اي را تا سال 2022، 8 ميليون تن کاهش دهد.طبق اعلام وزارت منابع طبيعي روسيه، اين کشور چهارمين انتشاردهنده گازهاي گلخانه اي جهان پس از چين، ايالات متحده و هند است.ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري روسيه گفت: روسيه نيز - به عنوان بخشي از تلاش هاي جهاني - به مقابله با تغييرات آب وهوايي خواهد پرداخت.
يک موسسه اعتبارسنجي اعلام کرد که کسري بودجه عربستان در سال 2020 ميلادي به بيش از 7 درصد و در سال 2021 ميلادي بيش از 8 درصد مي رسد.موسسه اعتبارسنجي اس اندپي گلوبال روز دوشنبه (28 بهمن ماه) اعلام کرد که ممکن است کسري بودجه عربستان در سال جاري ميلادي به 7.4 و در سال 2021 ميلادي به 8.1 درصد برسد.زاهابيا گوپتا، تحليلگر موسسه اس ان پي در دوبي، اعلام کرد که به دليل پيش بيني افزايش هزينه ها و کاهش قيمت نفت، کسري بودجه کشورهاي عرب حاشيه خليج فارس که عربستان را نيز دربر مي گيرد، سال آينده ميلادي افزايش مي يابد.
اين تحليلگر اعلام کرد که در سال جاري ميلادي، برآورد قيمت نفت 60 دلار و در سال 2021 ميلادي، اين رقم 55 دلار است.
با همکاري شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس صورت مي گيرد
معاون دفتر هماهنگي اقتصاد دانش بنيان معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري از بررسي ايجاد مرکز نوآوري در منطقه ماهشهر با همکاري شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس خبر داد.
مهرشاد جواهردشتي روز يک شنبه (27 بهمن ماه) در آيين آغاز به کار همايش و نمايشگاه تخصصي ساخت داخل در صنعت پتروشيمي اظهار کرد: با بررسي و ارزيابي 15 هزار شرکت دانش بنيان در کشور، 700 شرکت تاييد شدند.وي با اشاره به اينکه زايش دانش فني و انتقال فناوري به عنوان شاخص ارزيابي شرکت هاي دانش بنيان است، افزود: اين عامل بسيار اساسي براي کمک و حمايت از بومي سازي فناوري هاست.جواهردشتي به رويکرد جلوگيري از خام فروشي و توسعه اقتصاد دانش بنيان در معاونت رئيس جمهوري اشاره و تصريح کرد: بومي سازي فناوري هاي صنايع راهبردي، از جمله صنعت پتروشيمي اقدام هاي بسيار مهم و خوبي انجام شده است.وي ادامه داد: معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري به عنوان يک نهاد تسهيل گر آمادگي کامل دارد که شرکت هاي دانش بنيان را به شرکت هاي بزرگ براي رفع گلوگاه هاي فناورانه متصل کند.
جواهردشتي با تاکيد بر توسعه زيست بوم اقتصاد دانش بنيان و نوآور گفت: اين معاونت به دنبال حمايت و کمک به صنايع پتروشيمي براي ايجاد صنعت دانش بنيان و نوآور است.وي با بيان اينکه عناصر زيست بوم نوآوري و اقتصاد دانش بنيان متنوع و نيازمند تامين مالي و پشتيباني هستند، افزود: اين معاونت عزم خود را در حمايت از ايجاد نهادهاي پشتيبان مانند صندوق هاي پژوهش و فناوري و مراکز نوآوري و شتاب دهنده ها جزم کرده است که به تازگي نيز با هلدينگ خليج فارس در حال بررسي ايجاد مرکز نوآوري در منطقه ماهشهر هستيم.نمايشگاه تخصصي ساخت داخل در صنعت پتروشيمي با تمرکز بر شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس به مدت سه روز از 27 تا 29 بهمن ماه در جزيره کيش داير بود.
رئيس سازمان ملي استاندارد ايران:
رئيس سازمان ملي استاندارد ايران گفت: بررسي بنزين توليدي و مصرفي کشور در فصل سرد سال از سوي اين سازمان، تاکنون هيچ مشکلي از نظر آلايندگي نشان نداده است. به گزارش ايرنا، نيره پيروزبخت، روز دوشنبه (28 بهمن ماه) در نشست خبري گفت: از آغاز فصل سرد سال تاکنون، 132 نمونه از بنزين هاي توزيعي جايگاه هاي عرضه سوخت آزمايش شده که نتيجه بررسي 38 مورد آنها هيچ مشکلي را در موضوع آلايندگي نشان نداده است.
وي افزود: شاخص اکتان نمونه هاي ياد شده 91.5، آروماتيک ها 11.5، اولفين ها 4، بنزن 0.48 و گوگرد 32.8 بوده که همگي پايين تر از حد مجاز است.
رئيس سازمان ملي استاندارد ايران تصريح کرد: ميانگين پارامترهاي 55 نمونه بنزين در فصل گرم سال نيز که پيشتر اعلام شده بود، وضع خوب بنزين هاي توليدي از نظر استاندارد را نشان مي دهد.
در رينگ داخلي رقم خورد
بورس انرژي ايران، روز سه شنبه (29 بهمن) شاهد عرضه بيش از يک ميليون تن فرآورده هيدروکربوري بود.
به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز سه شنبه شاهد عرضه کالاهاي ايزوريسايکل، ايزوفيد و ريفورميت پالايش نفت تبريز، ايزوريسايکل و نفتاي سبک پالايش نفت شيراز، برش سنگين، سوخت کوره سبک و نيتروژن مايع پتروشيمي تبريز، بنزول خام ذوب آهن اصفهان، پروپان مايع پتروشيمي آبادان، حلال 406 پالايش نفت اصفهان، متانول پتروشيمي زاگرس، متانول پتروشيمي شيراز، متانول پتروشيمي فن آوران و متانول شرکت متانول کاوه بود.
برش سنگين حاصل از پالايشگاه نفت و پتروشيمي به جز بنزين و گازوييل پتروشيمي بيستون، بنزين اکتان 87، بنزين اکتان 87 (محموله دريايي)، بنزين اکتان 91 و بنزين اکتان 91 (محموله دريايي) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، ته مانده تصفيه شده برج تقطير پالايش نفت شازند، حلال 402 عمده پالايش نفت کرمانشاه، نفت خام سبک شرکت ملي نفت ايران و نفتاي مياني شرکت نفت ستاره خليج فارس نيز در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران عرضه شد. روز دوشنبه (28 بهمن ماه) کالاهاي اکستراکت نفت سپاهان، ايزوريسايکل پالايش نفت اصفهان، ايزوريسايکل پالايش نفت شيراز، حلال 402 پالايش نفت تبريز، ميعانات گازي مجتمع گاز پارس جنوبي و نفتاي سبک پالايش نفت تهران در رينگ داخلي و حلال 402 پالايش نفت اصفهان و سوخت هوايي (اِي تي کي) و نفت سفيد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد.
در اين روز بيش از 16.877 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 942 ميليارد و 742 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران دادوستد شد.
در سال 98 رقم خورد
13 ميليارد و 800 ميليون متر مکعب گاز از ابتداي امسال تاکنون در شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق توليد شده است. ابوالحسن محمدي، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق در نشست پيش بيني بهره دهي چاه هاي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران به توليد ميانگين روزانه 41 ميليون و 550 هزار متر مکعب گاز در اين شرکت در سال 98 اشاره کرد و افزود: تاکنون تحقق توليد تکليفي گاز شرکت معادل 103 درصد بوده و توليد اين شرکت در حداکثر خود، 65 ميليون و 300 هزار متر مکعب در روز بوده است.
وي گفت: با انجام عمليات ترميمي و اصلاحي روي تعدادي از چاه هاي موجود، حدود 2 ميليون متر مکعب به ظرفيت توليد اين شرکت افزوده شده است.
بر اساس اين گزارش، از اقدام هاي شاخص امسال شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق مي توان به ثبت رکورد نصب تسهيلات سرچاهي در چاه ترش و اتاق فرمان يک حلقه چاه خانگيران طي مدت زمان سه ماه، توپکراني هوشمند خطوط انتقال اصلي گاز، توليد بدون حادثه صنعتي، انجام 57 هزار نفر - ساعت تعميرات اساسي، افزايش رضايتمندي شغلي بر مبناي مديريت تغيير، مشارکت در تکميل و راه اندازي مرکز جمع آوري شوريجه دي، ارائه برنامه و نظارت بر انجام عمليات ايمن سازي دو حلقه چاه خانگيران و گنبدلي براي عمليات تعويض تاج بدون حضور دکل حفاري و ساخت لوله بدون درز 16 اينچ گاز ترش براي اولين بار در ايران با مشارکت يک شرکت داخلي اشاره کرد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق، يکي از شرکت هاي تابع شرکت نفت مناطق مرکزي ايران به شمار مي آيد که حوزه فعاليت آن در استان خراسان رضوي با مرکزيت ستاد در شهر مشهد است.
پتروپارس برنده مناقصه طرح توسعه میدان نفتی فروزان شد
مديرعامل گروه پتروپارس، از موفقيت در مناقصه پروژه نگهداشت و افزايش توليد ميدان مشترک نفتي فروزان خبر داد. حميدرضا مسعودي، واگذاري پروژه از طريق مناقصه را بسيار ارزشمند دانست و گفت: ميدان نفتي فروزان از سوي شرکت نفت فلات قاره ايران به عنوان کارفرما و در قالب قرارداد EPC-EPD به کنسرسيومي متشکل از پتروپارس و مجتمع کشتي سازي و صنايع فراساحل ايران به رهبري پتروپارس واگذار شده است. وي افزود: طرح توسعه اين ميدان در بخش زيرسطحي شامل 12 حلقه چاه جديد، 11 حلقه چاه تعميري، سه حلقه چاه RE-INTRY و در بخش روسطحي شامل احداث سه خط لوله دريايي به طول 27 کيلومتر، ساخت و نصب دو سکوي جديد و کابل کشي چهار رشته فيبر نوري است.
مديرعامل گروه پتروپارس گفت: اين قرارداد به ارزش حدود 290 ميليون يورو مي تواند با تنوع بخشي به فعاليت ها و گسترش زنجيره ارزش گروه پتروپارس، زمينه کاري مناسبي براي توسعه توان داخل و پيمانکاران ايراني فراهم کند.
ميدان نفتي فروزان در 100 کيلومتري جنوب شرقي جزيره خارک در خليج فارس واقع شده و با ميدان نفتي مرجان کشور عربستان مشترک است.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، هزار و 519 شاخه انواع لوله جداري حفاري را از ابتداي امسال تاکنون بازسازي و تعمير کرد.
180 شاخه از اين لوله ها متعلق به شرکت نفت مناطق مرکزي ايران و بقيه مربوط به معاونت حفاري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است که تعمير آنها در کارگاه مرکزي اهواز انجام شد.
لوله هاي جداري، يکي از پرمصرف ترين کالاهاي مورد نياز حفاري چاه هاي نفت و گاز است و مديريت تعميرات تجهيزات و ماشين آلات فرآيندي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، يکي از معدود مجموعه هاي صنعتي کشور است که توانمندي بازسازي اين لوله ها را دارد. امسال در کارگاه مرکزي اهواز، دو عدد تيوبينگ هنگر به سفارش معاونت حفاري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و 410 کاهنده در اندازه هاي مختلف براي عمليات داخلي چاه براي شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز کارون و مارون و مديريت مهندسي و ساختمان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب ساخته شد.
کارگاه مرکزي اهواز زيرمجموعه مديريت تعميرات تجهيزات و ماشين آلات فرآيندي و داراي بخش هاي تراشکاري، تعمير ماشين آلات و موتور، ساخت و جوشکاري، برق و سيم پيچي و کارگاه تعميرات شيرهاي ايمني است.
اين کارگاه افزون بر پشتيباني گروه هاي تعميرات اساسي مناطق نفت خيز جنوب، به سازمان هاي متقاضي شامل شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز کارون، مارون، آغاجاري، گچساران و مسجدسليمان، شرکت ملي حفاري ايران و ديگر شرکت هاي تابع وزارت نفت خدمات فني تخصصي ارائه مي دهد
معاون توليد شرکت ملي نفت ايران تاکيد کرد:
معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران، بازسازي و نوسازي تأسيسات نفتي را از اولويت هاي اين شرکت در مسير تحقق توليد ايمن و پايدار نفت و گاز در کشور برشمرد. فرخ عليخاني صبح چهارشنبه (30 بهمن ماه) در نشست تخصصي «معرفي فرصت ها و چارچوب سرمايه گذاري در پروژه هاي فرآورش نفت خام» به دو مؤلفه توسعه و توليد اشاره کرد و گفت: در موضوع توسعه، فعاليت هاي افزايش و نگهداشت توان توليد در حال پيگيري است و در بخش توليد، دستيابي به توليد ايمن و پايدار را دنبال مي کنيم.
وي گفت: براي رسيدن به توليد ايمن و پايدار، ماژول هاي مختلفي تعريف شده است که بر اساس زنجيره ارزش از مخزن آغاز مي شود و در ادامه مرحله چاه، تاسيسات فرآورشي، خطوط لوله و در انتها نقطه تحويل خواهد بود. در مرحله تاسيسات فرآورشي، دو مبحث بازسازي و نوسازي تجهيزات فرسوده نفتي در حال پيگيري است. معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران با بيان اينکه مبحث نوسازي بسيار برجسته تر از مقوله بازسازي دنبال مي شود، ادامه داد: مناطق نفت خيز جنوب به عنوان تأمين کننده 74 درصد نفت توليدي کشور، در اولويت نوسازي و بازسازي تاسيسات فرسوده قرار دارد. عليخاني همچنين به اهميت تأسيسات نمک زدايي و شيرين سازي در توليد ايمن و پايدار اشاره کرد و افزود: نوسازي کارخانه هاي نمک زدايي و شيرين سازي در مناطق نفت خيز جنوب در حال پيگيري است. چهار پروژه نمک زدايي و فرآورش در مناطق نفت خيز جنوب براي سرمايه گذاري مدنظر قرار گرفته است. وي روزآمد شدن در اجراي پروژه هاي نفتي را با توجه به شرايط حاکم بر صنعت نفت ضروري خواند. نشست تخصصي فرصت ها و چارچوب سرمايه گذاري در پروژه هاي فرآورش نفت خام با استفاده از تجهيزات سريع الاحداث کارخانه اي و در قالب قراردادهاي ساخت، بهره برداري و مالکيت (B.O.O) هم اکنون در مجموعه کوشک نفت در حال برگزاري است.
شيوه نامه اعطاي کمک هزينه پژوهشي فناوري ابلاغ شد
مديرکل امور پژوهش وزارت نفت با اشاره به ابلاغ شيوه نامه اعطاي کمک هزينه پژوهشي براي فناوري (پژوهانه) از سوي وزير نفت، عنوان کرد: اين موضوع به جهت دهي مناسب به پايان نامه هاي دانشجويان مقطع تحصيلات تکميلي دانشگاه ها در راستاي حل چالش هاي صنعت نفت کمک خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار شانا، مهدي احمدخان بيگي افزود: به منظور پيوند صنعت و دانشگاه، وزارت نفت اقدام هاي نوآورانه خود را از سال هاي گذشته آغاز کرده است و امسال نيز شيوه نامه فرصت مطالعاتي وزارت نفت توسط وزير نفت ابلاغ شد. همچنين به منظور اثربخش کردن فعاليت هاي تحقيقاتي و پژوهشي اعضاي هيات علمي دانشگاه هاي سراسر کشور در حوزه پژوهش هاي مرزدانش مورد نياز صنعت نفت کشور، دستورعمل اعطاي گرنت فناوري به نخبگان دانشگاهي نيز تدوين و ابلاغ شده است. مديرکل امور پژوهش وزارت نفت ادامه داد: وزارت نفت منطبق بر اهداف تعيين شده در اسناد بالادستي و در راستاي تحقق اهداف سند چشم انداز 20 ساله کشور، نقشه جامع علمي کشور، اجراي قانون برنامه پنجم توسعه و امعان نظر به اهميت روزافزون پژوهش و فناوري در عصر اقتصاد دانش بنيان و به منظور کمک به ايجاد و ارتقاي ظرفيت هاي توليد علم و فناوري در سطح ملي، اقدام به اعطاي گرنت پژوهشي به محققان و اعضاي هيات علمي مي کند.
وي با بيان اينکه در اين طرح، اعطاي گرنت پژوهشي پس از دريافت پيشنهاد انجام طرح تحقيقاتي از سوي متقاضيان (اعضاي هيات علمي) و طي کردن فرايند تصويب خواهي منطبق بر مکانيسم هاي پيش بيني شده در اين شيوه نامه صورت مي گيرد، افزود: متناسب با امتياز درنظر گرفته شده با هر يک از عناوين تحقيقاتي، اعطاي مبلغ پژوهانه براي هر طرح، مطابق با شرايط مندرج در شيوه نامه، حداکثر تا سقف سه برابر نصاب معاملات کوچک، از سوي شرکت هاي زيرمجموعه وزارت نفت امکان پذير است.
خان بيگي با اشاره به اينکه نکته حائز اهميت در اين حوزه، لزوم شکل گيري گروه هاي تحقيقاتي مشتمل بر استادان دانشگاه و دانشجويان است گفت: اين موضوع خود به جهت دهي مناسب به پايان نامه هاي دانشجويان مقطع تحصيلات تکميلي دانشگاه ها در راستاي حل چالش هاي صنعت نفت منجر خواهد شد و همچنين جلب مشارکت حداکثري استادان و دانشجويان با نگاه نفع دوسويه صنعت نفت و جامعه دانشگاهي براي شناسايي و خلق ايده براي حل مسائل، ترويج مفاهيم حوزه برنامه ريزي راهبردي و آگاهي سازي عمومي را به همراه خواهد داشت.
مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس از برنامه ريزي براي اجراي مگاپروژه پتروشيمي هرمز در عسلويه به عنوان بزرگ ترين پروژه پتروشيمي کشور براي سال 1402 خبر داد. جعفر ربيعي صبح روز چهارشنبه (30 بهمن ماه) در مجمع عمومي فوق العاده شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس با اشاره به افزايش توليد شرکت نسبت به پارسال و پيش بيني تحقق 103 درصد برنامه توليد تا پايان امسال با وجود تحريم ها اظهار کرد: نمي توانم درباره چگونگي راهکارهاي شرکت در دوره تحريم صحبت کنم، اما عملکرد خوب خود گواه موفقيت شرکت است. مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس افزود: با افتتاح پالايشگاه گاز بيدبلند خليج فارس، الفين ايلام و پتروشيمي لردگان تا پايان امسال، 3.8 ميليارد يورو و 5 هزار و 500 ميليارد تومان پروژه به بهره برداري مي رسد که ظرفيت توليد اين شرکت را 6 ميليون تن افزايش مي دهد. وي با بيان اينکه بازدهي شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس با افزايش سرمايه پارسال 128 درصد بوده است، تصريح کرد: افزايش سرمايه امسال نيز علاوه بر اينکه در شرکت هاي زيرمجموعه صرف تکميل طرح ها و تبديل سرمايه به دارايي مي شود، بخشي از آن نيز بابت بدهي سال هاي گذشته هلدينگ خليج فارس به شرکت ملي صنايع پتروشيمي که با توافق هاي صورت گرفته تعيين تکليف شده است، پرداخت خواهد شد. ربيعي با اشاره به آخرين وضع طرح هاي توسعه اي شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس و اينکه از شرکت توسعه اي نبايد انتظار سود نقدي کلان داشت، گفت: طرح هاي شيرين سازي برش سبک نفتا پتروشيمي بوعلي سينا، آمونياک هنگام، بخش دوم پروژه فلر، فاز نخست پالايشگاه يادآوران خليج فارس (ان جي ال 3200) از طرح هايي هستند که سال آينده به بهره برداري خواهند رسيد. مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس با بيان اينکه طرح هاي پارازايلين پتروشيمي بوعلي سينا، صدف عسلويه، توليد منوکسيد کارون، افزايش ظرفيت پت بطري پتروشيمي تندگويان، پلي پروپيلن ايلام و گچساران از طرح هايي هستند که سال 1400 به بهره برداري مي رسند، افزود: با برنامه ريزي هاي صورت گرفته، در سال 1401 پتروشيمي دهدشت، طرح شيرين سازي برش سنگين پتروشيمي نوري و بخش دوم فاز دوم طرح گازهاي فلر به نتيجه خواهند رسيد. ربيعي با بيان اينکه فاز دوم پالايشگاه يادآوران خليج فارس، طرح اتيلن اکسايد انديمشک، پلي اتيلن گچساران، فاز دوم پتروشيمي اروند، طرح پتروشيمي گيلان به منظور توليد MEG از گاز طبيعي، طرح پتروشيمي همت و مگاپروژه پتروشيمي هرمز به عنوان بزرگ ترين پروژه پتروشيمي کشور در شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس براي سال 1402 تعريف شده اند، اظهار کرد: طرح هاي الفين و پلي الفين جنوب در ماهشهر، PDH پارس و فجر مکران چابهار نيز از جمله طرح هاي در دست مطالعه شرکت هستند. وي با تأکيد بر اينکه هيچ شرکتي از مجموعه شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس در سال 98 زيان ده نبوده است، ادامه داد: هيچ طرحي بدون توجيه اقتصادي در اين شرکت آغاز نمي شود و همه پروژه ها سودآور هستند.
رونمايي از دکـل 72 فتـح، مته حـفاري دنـده اي، امضاي قرارداد واحد فراورش پيش ساخته در ميدان نفتي مشترک آزادگان جنوبي در سـفر زنگـنه به اهـواز
مشعل- هفته گذشته در سفر دو روزه بيژن زنگنه، وزير نفت به اهواز که او آن را سومين قطب مهم کشور از نظر تجهيزات صنعتي خواند، شاهد اقدامهاي راهبردي در توسعه نفت بوديم که رويکرد بومي سازي، خودکفايي، حمايت از ساخت داخل و حرکت به سمت توسعه و استقلال صنعتي را به نمايش گذاشت. بازديد وزير نفت و مسعودکرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران و هيات همراه ابتدا از کارخانه فولاد اکسين، توليدکننده يکي از اقلام مهم طرح گوره-جاسک آغاز شد که طي آن دستور ايجاد کارگروهي با حضور مديران ذي ربط در شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي فولاد مبارکه اصفهان، فولاد اکسين خوزستان و لوله سازي اهواز براي هماهنگي و تسريع در تامين لوله مورد نياز پروژه راهبردي گوره- جاسک را داد و روز بعد با حضور او ، رونمايي و افتتاح دکل 72 فتح انجام شد تا ظرفيت ناوگان شرکت ملي حفاري ايران بالغ بر 70 دستگاه شود.
رونمايي از مته حفاري دنده اي که وارد فاز توليد انبوه شد و امضاي قرارداد واحد فراورش پيش ساخته در ميدان نفتي مشترک آزادگان جنوبي از ديگر برنامه هاي اين سفر بود. وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي نفت ايران افزون بر آن در جلسات مختلف استاني از جمله در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و استانداري هم حاضر شدند که طي آن از مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني شرکت ملي نفت براي اجراي طرح هاي عمراني به منظور بازسازي آسيب هاي ناشي از سيل امسال تقدير شد.
منطقه نفتي کريت، از ابتداي صبح سه شنبه، آماده ميزباني از وزير نفت و هيات همراه براي رونمايي از دکل 72 فتح بود که در منطقه اي خاکي در آسمان قد علم کرده بود. اين سازه به عنوان ششمين دکل ساخته شده از سوي سازندگان داخلي، قرار است در يکي از مناطق اکتشافي کشور مستقر شود. عمليات حفاري در صنعت نفت که فعاليت خود را با 6 دستگاه آغاز کرد، با رونمايي از اين دکل جديد ظرفيت ناوگان آن به عدد 73 رسيد. زنگنه در مراسم رونمايي از اين دکل گفت که امروز روز خوبي است. موضوع ساخت دکل در ايران، يکي از آرزوهاي صنعت نفت است و ما براي سال هاي طولاني به حفاري و تجهيزات آن نياز داريم.دکل 72 فتح، دومين دکل ساخت جهاددانشگاهي است که در قالب قرارداد ساخت 3 دکل بين شرکت ملي حفاري ايران و جهاددانشگاهي ساخته و تحويل داده شده است، پيش بيني مي شود سومين دکل حفاري ساخت جهاددانشگاهي (دکل 73 فتح) نيز در سال 1399 تحويل داده شود و به گفته سيدحميدرضا طيبي، رئيس جهاددانشگاهي« اين مجموعه، هم اكنون صاحب دانش طراحي ساخت دکل است و 45 درصد از دکل هاي جهاد دانشگاهي، ساخت داخل است».
دکل 72 فتح از چند ماه قبل در اين نقطه مستقر و از لحاظ ايمني، بازرسي، فني، مهندسي و... از سوي مهندسان مختلف تست و آماده راه اندازي شده است. اگر مي خواهيد اطلاعات بيشتري درباره کارکرد يک دکل داشته باشيد، اين توضيحات زنگنه مي تواند اهميت اين سازه را برايتان ملموس تر کند که دکل، تجهيز نيست، بلکه يک کارخانه سيار است و سرمايه گذاري مورد نياز براي بسياري از کارخانه هايي که در کشور داريم، به اندازه يک دکل نيست. دکلِ ساخته شده، فقط براي ايران نيست و بايد در تمام منطقه از آن استفاده کرد، منطقه ما سال ها نفت خواهد داشت.وزير نفت که اهواز را سومين قطب مهم کشور از نظر تجهيزات صنعتي خواند، گفت: وظيفه داريم براي کارخانه هاي ايراني کار ايجاد کنيم.او همچنين با قدرداني از جهاد دانشگاهي به دليل سرسختي در به نتيجه رساندن ساخت دکل، اين نکته مهم را يادآور شد که سيستم هاي قديمي در برابر هر کار جديدي مقاومت مي کنند. بايد سرسختانه عمل کرد، در غير اين صورت کاري از پيش نمي رود. تيم جهاد دانشگاهي نيز تيم جوان، سرسخت و معتقد به توسعه کشور است که اين موضوع ارزش بسياري دارد. به جهاد دانشگاهي اصرار مي کنم اين روند را ادامه دهند و به ساخت داخل عمق ببخشند. وظيفه ماست که براي کارخانه هاي داخلي کار درست کنيم. اهواز بعد از اصفهان و اراک از نظر تجهيزات صنعتي، قطب مهمي است. حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها در برنامه ماست و حمايت از جهاد دانشگاهي نيز ادامه خواهد داشت.زنگنه با تشکر از تلاش هاي شرکت ملي حفاري ايران و ديگر شرکت هاي فعال در حوزه حفاري و مديران پيشين و کنوني شرکت ملي نفت ايران گفت: درست است که اکنون کشور در فشار است، اما به لطف الهي و مقاومت مردم و تدبير نظام، اين فشارها با سربلندي پشت سر گذاشته مي شود.
حداکثر عمق قابل حفاري از طريق دکل شماره 72 فتح 20 هزار فوت، ارتفاع دکل از سطح حدود 150 فوت و حداکثر بار استاتيکي قابل تحمل به وسيله دکل يک ميليون پوند است. اين دستگاه يک تاپ درايور به قدرت 500 تن، ميز دوار با سايز 137.5 اينچ و سه دستگاه پمپ گل از نوع رفت و برگشتي هرکدام به قدرت 1600 اسب بخار دارد.به گفته سيدعبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران 45 درصد ساخت دکل 72 فتح به طور کامل ايراني سازي شده و اميدواريم با انتقال دانش فني که طي اين قرارداد انجام شده، باقي بخش هاي آن نيز داخلي سازي شود.اين موفقيت در ساخت دکل، مرهون تاکيدات وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي نفت ايران و تعامل و هم افزايي شرکت ملي حفاري ايران با سازندگان، تامين کنندگان، شرکت هاي دانش بنيان و مجامع علمي کشور است.موسوي از اعلام آمادگي کامل شرکت ملي حفاري ايران براي مشارکت در طرح نگهداشت و افزايش توليد 28 مخزن خبر داد و گفت: اين ظرفيت هم از نظر وجود نيروهاي متخصص و هم از نظر تأمين دستگاه از سوي ملي حفاري براي مشارکت در همه پروژه هاي خشکي و دريا، انعقاد قرارداد حفاري اکتشافي و حتي افزايش توليد در هر مقطع زماني وجود دارد.در هر دکل حفاري حدود 60 تا 70 نفر با توجه به شرايط کاري فعال خواهند شد و بايد منتظر ماند و ديد که اين دکل در کدام پروژه فعال خواهد شد تا تمام تجهيزات ريز و درشت ازاين نقطه جمع و اين سازه عظيم الجثه تکه تکه و جدا شده و به موقعيت جديد که مي تواند هر نقطه اي از ايران باشد، منتقل شود.
اولين بازديد وزير نفت پس از ورود به اهواز، بازديد از کارخانه فولاد اکسين خوزستان با همرامي استاندار خوزستان، مديرعامل و معاونان شرکت ملي نفت ايران، مديرعامل شرکت متن و جمعي از مديران ارشد بود که طي آن در جلسه مشترک با شرکت فولاد مبارکه، شرکت فولاد اکسين خوزستان و لوله سازي اهواز در جريان پيشرفت و موانع تسريع اجراي قراردادهاي صنعت نفت و صنايع فولاد قرار گرفت و هماهنگي لازم براي سرعت بخشي به روند اجراي اين پروژه انجام و گزارشي از امکانات و توانمندي هاي صنعت فولاد، بويژه در زمينه تامين نيازهاي صنعت نفت ارائه شد.نکته مهم، اشاره امين ابراهيمي، مديرعامل فولاد اکسين خوزستان به اين مساله بود که سفارش هاي صنعت نفت و گاز به صنايع فولاد، سبب تأمين بخش قابل توجهي از نقدينگي مورد نياز براي توسعه و نوسازي مجتمع هاي توليدکننده فولاد شده است.
علي خنيفر، مديرعامل شرکت لوله سازي اهواز نيز ضمن قدرداني از وزير نفت که با حمايت از توليد لوله هاي داخلي سبب ادامه حيات کارخانه هاي لوله سازي شده است، بر پايبندي اين شرکت به تأمين به موقع لوله مورد نياز پروژه راهبردي گوره _ جاسک تأکيد کرد.با دستور زنگنه، کارگروهي با حضور مديران ذي ربط در شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي فولاد مبارکه اصفهان، فولاد اکسين خوزستان و لوله سازي اهواز براي هماهنگي و تسريع در تامين لوله مورد نياز پروژه راهبردي گوره- جاسک تشکيل شد. زنگنه همچين در اين بازديد، آزمايشگاه کنترل کيفيت، خواص مکانيکي متالوگرافي و تست خوردگي H2S و اين سه مجموعه آزمايشگاهي را افتتاح کرد.
مسعود كرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران هم در اين بازديد تاكيد كرد: «در اوايل شروع پروژه گوره - جاسك مشكلاتي براي تامين ورق فولادي داشتيم، اما خوشبختانه در حال حاضر روند پروژه بخوبي پيش مي رود.»
کارخانه فولاد اکسين به عنوان حلقه مياني خطوط لوله طرح ملي گوره-جاسک محسوب مي شود. حلقه نخست «اسلب» يا مواد اوليه از سوي کارخانه فولاد مبارکه توليد و در حلقه دوم در فولاد اکسين خوزستان به «ورق» تبديل و در حلقه سوم از سوي لوله سازان به «لوله» تبديل مي شود.
از اين رو توليد در حلقه دوم از سوي فولاد اکسين خوزستان، مهم ترين حلقه فرايند توليد است.طرح ملي انتقال نفت خام از گوره به جاسک مشتمل بر بخش هاي مختلفي از جمله ساخت حدود هزار کيلومتر خط لوله 42 اينچ، احداث پنج ايستگاه پمپاژ، ساخت مخازن ذخيره سازي و ساخت اسکله صادراتي است و با اجراي آن، امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از پايانه نفتي گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل درياي عمان فراهم مي شود و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتي نفت خام کشور، اهميتي راهبردي مي يابد و در حال حاضر به گفته تورج دهقاني، مديرعامل شرکت متن از پيشرفت حدود 25 درصدي کل طرح گوره-جاسک و پيشرفت 50 درصدي در بخش زودهنگام برخوردار است.
زنگنه در ادامه سفر خود به شهرک صنعتي اهواز( 3) رفت و با حضور وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي نفت، مته حفاري دندانه اي ساخت ايران وارد فاز توليد انبوه شد. توانايي در ساخت مته حفاري دندانه اي با همکاري و تسهيم دانش فني با جهاد دانشگاهي کشور، بدون مهندسي معکوس و با تکيه بر توان علمي کارشناسان هر دو بخش حاصل شده است.
آزمون ميداني اين نمونه از مته هاي حفاري پس از 80 ساعت حفاري به متراژ 818 متر موفقيت آميز بوده و وضع مته پس از بيرون کشيدن از چاه، مناسب ارزيابي شده است.
مته حفاري دندانه اي، نخستين مته حفاري ساخت ايران است که به سفارش شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و اهتمام کارشناسان جهاد دانشگاهي در استان خوزستان توليد شده، در ضمن دانش فني ساخت اين تجهيز نيز به طور کامل بومي شده است.
از ديگر برنامه هايي که با حضور وزير نفت انجام شد، امضاي قرارداد واحد فراورش سيار در ميدان نفتي آزادگان جنوبي به روش BOO ساخت، تملک، بهره برداري (Build – Own – Operate) بين تورج دهقاني، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) و محمدرضا پورعابد، معاون مهندسي جهاد دانشگاهي بود. ظرفيت فراوري تاسيسات فراورش پيش ساخته (Skid-mounted) روزانه 50 هزار بشکه است و 15 ماه براي طراحي و ساخت آن در نظر گرفته شده است؛ مدت بهره برداري اين طرح سه ساله و تا پنج سال قابل تمديد است.
انجام خدمات طراحي و مهندسي، تامين کالا و تجهيزات، ساخت و نصب، راه اندازي، بهره برداري، تعميرات و نگهداري و برچيدن واحد پيش ساخته (Skid Mounted) فراورش نفت به ميزان متوسط 50 هزار بشکه نفت (STB) در روز در ميدان نفتي آزادگان جنوبي موضوع اين قرارداد است که به همت متخصصان جهاددانشگاهي انجام مي شود و به گفته تورج دهقاني، مديرعامل شرکت متن استفاده از واحدهاي فراورشي سيار راهبردي نو براي شتاب بخشي به طرح هاي توسعه اي بويژه در ميدان هاي مشترک است که با استفاده از آن ظرفيت توليد نفت در آزادگان افزايش يافت و ساخت واحد فراورشي سيار با ظرفيت 50 هزار بشکه در روز از سوي جهاد دانشگاهي مي تواند سرآغازي براي اجرايي کردن اين طرح و سرعت يافتن امر توسعه باشد.
سابقه و تجربه احداث واحد فراورش پيش ساخته و سريع الاحداث، پيشتر تنها يک مورد در ميدان آزادگان جنوبي توسط يک شرکت ايتاليايي انجام شد. با امضاي اين قرارداد، افزون بر بومي سازي دانش فني، طراحي و ساخت اين تجهيز راهبردي براي اولين بار در کشور و با استفاده از توان داخلي انجام خواهد شد.
بيژن زنگنه، وزير نفت در مراسم امضاي قرارداد واحد فراورش پيش ساخته ميدان آزادگان جنوبي اين نکته را مورد تاکيد قرار داد که صنعت نفت مي تواند با تعريف پروژه و ايجاد تقاضا، پرچمدار و پيشرو در توسعه صنعتي کشور باشد. سالانه ده ها هزار ميليارد تومان تقاضا در بخش هاي مختلف داريم و اين مسأله مي تواند صنعت کشور را متحول کند.
او با بيان اينکه اساسا واحدهاي آتي بهره برداري و نمکزدايي ها بايد با روش پيش ساخته اجرايي شوند تا با هزينه و زمان کمتر، شاهد اجراي طرح هاي فراورش پيش ساخته باشيم، گفت: فعاليت در اين بخش تمامي ندارد و تقاضا براي آن زياد است؛ زيرا بسياري از واحدهاي موجود از کارافتاده و قديمي هستند. حق الزحمه هر بشکه نفت خام در واحد فراورش هم اکنون براي هر بشکه نفت خام 1.2 دلار تعيين شده که با رقابتي شدن، اين هزينه کاهش مي يابد.
وزير نفت با اشاره به ساخت 10 قلم کالا و پيشرفت در برخي از اين کالاها گفت: کار ساخت مته از اقدام هاي بسيار خوبي در صنعت نفت کشور است که با تلاش جهاد دانشگاهي در حال نتيجه دادن است. مته، يک کالاي مصرفي است و در سال به تعداد زيادي مته نياز داريم و در اين راستا حتي اگر تحريم نباشيم نيز بايد اقدام هايي انجام شود تا مته هاي مورد نياز را از داخل کشور تامين کنيم.
او با بيان اينکه امروز يک روز به يادماندني براي صنعت نفت ايران است؛ زيرا کارهاي بسيار خوبي در خوزستان شده که آثار تأثيرگذاري بر صنعت نفت کشور خواهد داشت، گفت: به عنوان فردي که همه عمرم را براي اعتلاي جمهوري اسلامي ايران گذاشته ام، آنچه مي خواهم سربلندي و توسعه واقعي و هر روزه ايران است. ما موظف هستيم براي مردم سرزمينمان کار ايجاد کنيم. در اين زمينه بايد براي نيروي رو به رشد تحصيلکرده کشور کار ايجاد کنيم تا شاهد توسعه ايران باشيم. شرايط تحريمي، شرايطي غيرعادي است و ما در برابر تحريم ها مقاومت خواهيم کرد. آنچه به دنبال آن هستيم، توسعه و سربلندي ايران است. اينکه ايران کشور اول منطقه باشد شعار نيست؛ بلکه خواست و انتظاري ملي است. قدرت يک ملت در مديريت است و بايد اين مديريت روي مباحث اقتصادي، علمي و فناوري اثر مثبت داشته باشد و بتواند زمينه ساز توسعه باشد.
زنگنه در ادامه يادآور شد: پيوند خوبي ميان صنعت و دانشگاه اتفاق افتاده است؛ اگرچه کار بسيار سختي بود، دانشگاه و صنعت نفت هم اکنون با يکديگر رفيق شده اند و اين مسأله يک دستاورد خوب است. اصل موجوديت مغزي و معنوي در جمهوري اسلامي، نيروهاي نخبه کشور هستند و بايد به اين نيروها توجه جدي کرد. نقش کارآفرين بالاتر از مدير است و بايد قدر کارآفرينان کشور را دانست و به آنها بها داد.
غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان هم در آيين امضاي قرارداد واحد فراورش پيش ساخته در ميدان نفتي مشترک آزادگان جنوبي با تشکر از به کارگيري توان فني استان خوزستان در صنعت نفت، رويکرد بومي سازي و خودکفايي در صنعت نفت را بسيار ارزشمند توصيف کرد و گفت که در سفر وزير نفت، شاهد اقدام هاي راهبردي در توسعه صنعت نفت در استان خوزستان بوده ايم.
او با بيان اينکه وزير نفت در بازديد از کارخانه فولاد اکسين خوزستان از فعاليت هاي انجام شده راضي بود، گفت: با تدابير اتخاذشده براي توليد تختال، ورق و لوله هاي موردنياز طرح ملي و راهبردي انتقال نفت خام از گوره به جاسک، نه تنها از وابستگي به کشورهاي خارجي براي ساخت اين لوله ها خلاصي يافته ايم؛ بلکه اين موضوع بر پيشبرد صنعت نفت و صنايع استان خوزستان نيز اثر مطلوبي داشته است.
استاندار خوزستان با اشاره به رونمايي از دکل حفاري 72 فتح با حضور وزير نفت افزود: امروز در رونمايي از اين دکل حفاري و در بازديد از مته هاي حفاري، شاهد ارتقاي چشمگير دانش فني کشور بوديم. مسير تلاش براي ساخت تجهيزات مورد نياز براي صنايع بخصوص تجهيزات با دانش فني بالا در داخل کشور بسيار ارزشمند و استان خوزستان خوشبختانه در اين مسير پيشرو است.
استاندار خوزستان ضمن قدرداني از وزير نفت گفت: در دوران وزارت زنگنه، در بخش هاي مختلف مربوط به مسؤوليت هاي اجتماعي و توسعه استان و همچنين درباره تامين و پشتيباني نيازهاي صنعت از توان داخلي اقدام هاي مؤثري صورت گرفته است.
ايستگاه بعدي سفر وزير نفت، حضور در استانداري و شرکت در جلسه بررسي پروژه هاي مربوط به سيل خوزستان و زلزله مسجد سليمان با همراهي مسعود کرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران و مسؤولان استاني بود که گزارش جامعي از فعاليت هاي انجام شده براي سيل فروردين ماه استان خوزستان و زلزله مسجد سليمان ارائه شد.
بابک دارابي، مدير نظارت بر طرح هاي عمراني شرکت ملي نفت در اين نشست با بررسي پروژه هاي مربوط به سيل خوزستان و زلزله مسجد سليمان گفت: در جريان سيل فروردين سال 1398 براي كمك به رفع مشكلات پيش آمده، وزارت نفت در مجموع 130 ميليارد تومان به 3 بخش نوسازي مدارس، علوم پزشكي و بنياد مسكن اختصاص داد. 50 ميليارد تومان براي تعمير 109 مدرسه (در مجموع 609 كلاس درس) اختصاص يافت كه 30 ميليارد تومان آن صرف نوسازي و تعميرات و 20 ميليارد صرف تجهيز مدارس شد که تمام اين مدارس در ابتداي سال تحصيلي راه اندازي شد. همچنين براي 107 پروژه تعريف شده در حوزه علوم پزشكي 40 ميليارد تومان اعتبار تخصيص يافت كه تمامي آنها به غير از 2 مورد تا پايان خرداد سال آينده افتتاح مي شود. افزون بر آن براي بازسازي واحدهاي آسيب ديده در جريان سيل فروردين 98 نيز در مجموع 40 ميليارد تومان اعتبار براي تامين ميلگرد براي 333 هزار متقاضي تخصيص يافت.
به همين منظور استاندار خوزستان، مديرکل بنياد مسکن خوزستان، مديرکل نوسازي مدارس خوزستان و رئيس دانشگاه علوم پزشکي اهواز در نامه اي از مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني شرکت ملي نفت براي اجراي طرح هاي عمراني در مسير بازسازي آسيب هاي ناشي از سيل امسال تقدير شد.
نخستین کنفرانس توسعه نظام مالی در صنعت نفت برگزار شد
مشعل: در بحبوحه تحريم هاي آمريکا که تلاش حداکثري آن فروپاشي اقتصاد ايران با روشهاي مختلف از جمله انسداد منابع مالي خارجي بوده است؛ اخبار اميدوارکننده اي از دل نخستين کنفرانس با عنوان «توسعه نظام مالي در صنعت نفت» به گوش رسيد که در آن پروژه هاي صنعت نفت و راهکارهاي مالي قابل دسترس در دوره تحريم به بحث گذاشته شد. اين کنفرانس با رويکرد کاربردي و به منظور معرفي ابزارهاي نوين تأمين منابع مالي داخلي براي پروژه ها، تسهيل مبادلات مالي مبتني بر پلت فرم هاي نوظهور مالي و مديريت هزينه براي شرکت هاي اصلي تابع وزارت نفت برگزار شد که از يک سو مديران صنعت نفت از عالي ترين رکن وزير نفت تا مديران مختلف به معرفي، تشريح، بيان مزيت هاي پروژه هاي اين صنعت پرداخته و به موازات آن راه حل هاي موجود در تامين مالي پروژه ها مطرح شد. تاکيد و توصيه در اين کنفرانس، روي آوردن به شيوه هاي نوين تامين مالي و دل نبستن صرف به شيوه هاي سنتي بود. آنگونه که علي مبيني دهکردي، رييس موسسه مطالعات بين المللي انرژي از کنفرانس توسعه نظام مالي به عنوان يک نشست صرفا تخصصي ميان بازار سرمايه و صنعت نفت ياد و ابراز اميدواري کرد که اين نشست، شروع يک کار سازماندهي شده، پربازده و مزيت ساز در زمينه فعاليت هاي اقتصادي باشد. در پنل هاي تخصصي اين کنفرانس، مجموعه اي از پروژه هاي صنعت نفت که از جذابيت هاي کافي براي بازارهاي مالي و سرمايه اي برخوردار هستند، ارائه شده و مورد بحث کارشناسي فعالان بازار سرمايه و کارشناسان اقتصادي قرار گرفت. فهرست متنوع پروژه هاي صنعت نفت و شيوه هاي موجود در تامين مالي که حالا دست سرمايه گذاران را براي ورود پررنگ تر به اين عرصه باز گذاشته است.
چه راه هايي براي تامين مالي صنعت نفت وجود دارد؟
اگر در زمينه وجود راهکارهاي مطمئن تامين مالي در صنعت نفت ترديد داريد، بهتر است اين سخنان وزير نفت در کنفرانس نظام تأمين مالي صنعت نفت را دنبال کنيد که با اشاره به وجود راه هاي متعدد تأمين مالي پروژه ها در صنعت نفت از جمله استفاده از صندوق توسعه ملي، فاينانس خارجي، منابع بانکي و بازار پول، اوراق مشارکت و انواع اوراق مالي اسلامي يا فروش بخشي از سهام شرکتي براي سرمايه گذاري در پروژه هاي جديد وجود دارد اشاره کرد و گفت که مديران شرکت هاي نفتي به خوبي آن را تجربه کرده اند و مي دانند و در بازار بورس هم شناخته شده است.
ممکن است این سوال پیش بیاید که روش های مورد اشاره وزیر نفت در چه پروژه هایی قابلیت اجرا دارد که برای رسیدن به این پاسخ ، زنگنه مروری بر فرصت های موجود سرمایه گذاری در صنعت نفت داشت، از جمله فرصت ۴۰ میلیارد دلاری سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی که حداقل در پنج سال آینده طرح های نیمه تمام بخش پتروشیمی با بیش از ۳۰ میلیارد دلار در حال پیشرفت بوده و سرمایه گذاران قادر به تأمین این هزینه هستند، اما هرچه بتوانیم از سرمایه های خرد در جامعه استفاده کنیم، امکان تکمیل این طرح ها و طرح های جدیدتر بیشتری فراهم می شود. افزون بر آن حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار طرح در پتروشیمی نهایی شده است که هنوز آغاز نشده اند، مانند طرح های میانی و پایین دستی پتروشیمی یا طرح هایی در زنجیره الفین که هر طرح تا ۵ میلیارد دلار هزینه دارد و الفین هایی با خوراک ترکیبی هستند که بسیار برای ما مؤثرند و در مجموع حدود ۴۰ میلیارد دلار هستند. همچنین می توان تا ۲۰ میلیارد دلار در طرح های پتروپالایشگاهی و بهسازی پالایشگاه های موجود و پالایشگاه های جدید سرمایه گذاری کرد که سرمایه گذاری در پتروشیمی و پتروپالایشگاه ها در کل از سوی شرکت های بخش خصوصی و بخش کمی نیز از سوی نیمه خصوصی ها به منظور تقویت آنها انجام می شود. در بخش گاز نیز زنگنه با بیان اینکه انجام سرمایه گذاری در صنعت گاز بیشتر دولتی است و بخش کمی از آن مانند شبکه های توزیع از سوی بخش خصوصی انجام می شود، گفت: البته بخش خصوصی می تواند در پروژه ذخیره سازی زیرزمینی گاز نیز حضور داشته باشد که در حال آغاز شدن است. در همین کنفرانس یک روزه، تجربه اجرای خط ششم سراسری هم به عنوان اولین تجربه موفق به روش BOT از سوی شرکت ملی گاز ایران به عنوان کارفرما و همچنین پیمانکار این پروژه مورد اشاره قرار گرفت. حسن منتظر تربتی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز با معرفی پروژه های حائز اولویت در شرکت ملی گاز ایران برای تامین منابع مالی به خط لوله صادراتی گاز عمان، احداث خط انتقال گاز نهم، دهم و یازدهم سراسری، توسعه فاز دوم مخزن ذخیره سازی سراجه قم و ساخت فاز دوم پالایشگاه ایلام اشاره کرد. تربتی همچنین با اشاره به پیشنهاد زمینه های سرمایه گذاری برای آینده در قالب الگوی ساخت، بهره برداری و واگذاری BOT توضیح داد: در بخش تولید و عرضه گاز می توان به پروژه های پالایشگاهی اشاره کرد که بازپرداخت این پروژه ها از محل منابع حاصل از تولید محصولات جانبی خواهد بود. طرح های ساخت خطوط لوله و ایستگاه ها نمونه ای دیگر از طرح های بخش تولید و عرضه گاز است که بازپرداخت آن از محل منابع حاصل از جایگزینی سوخت مایع با گاز طبیعی محقق می شود.پروژه های پالایشگاهی به عنوان مورد سوم از طرح های بخش تولید و عرضه گاز است که بازپرداخت این نوع از پروژه ها از محل خرید تضمینی خدمات بهره برداری خواهد بود. تالین منصوریان، مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران هم در زمینه تامین منابع مالی پروژه های شرکت ملی نفت ایران با معرفی پنج ردیف فرصت های سرمایه گذاری به طرح های اکتشافی در بازه 30-150 میلیون دلار ، طرح های توسعه میادین در بازه سرمایه 500 تا 3000 میلیون دلار، طرح نگهداشت و افزایش تولید میدان های نفتی با 6 میلیارد دلار سرمایه، واحدهای بهره برداری نمکزدایی پیش ساخته در بازه سرمایه 30 تا 70 میلیون دلار و واحدهای کوچک مقیاس مایع سازی گاز طبیعی در بازه سرمایه 50 تا 100 میلیون دلار اشاره کرد و با اشاره به شیوه های تأمین مالی پروژه های شرکت ملی نفت در بخش های بالادست، میان دست و پایین دست صنعت نفت گفت: بازار پولی و سرمایه از الزامات صنعت نفت است که در سال های اخیر در این زمینه اتفاقات مناسبی رخ داده است و امیدواریم تقویت شود. او همچنین وام بانکی، صندوق توسعه ملی، اوراق مشارکت، سلف موازی استاندارد و اوراق منفعت به عنوان ابزارهای تأمین مالی شرکت ملی نفت ایران مورد اشاره قرار داد. از موارد مهم مورد اشاره از سوی زنگنه در این زمینه بیان این مساله بود که بخشی از توسعه صنعت نفت نیازمند فناوری و بخش دیگر نیازمند تأمین مالی است. ده ها میلیارد اعتبار برای توسعه صنعت نفت، توسعه میدان های نفتی و گازی، نوسازی و بازسازی تأسیسات نفت نیاز است که البته وزارت نفت تنها به یک روش الگوی جدید قراردادهای نفتی اتکا نکرده و قراردادهای EPC و یا EPD نفت هم در دستور کار قرار دارد و بخشی از منابع را هم از بازار سرمایه از طریق روش های سخت اوراق منابع جذب کردیم تا جریان فعالیت زنده باشد. ما نمی توانیم ۱۰۰ دکل فعال را یک مرتبه به دلیل نبود منابع مالی غیرفعال کنیم. این موضوع یک بیکاری گسترده و ناامیدی ایجاد می کند. ما وقتی طرحی را کار می کنیم همه صنایع ماشین سازی، آهنگری و ریخته گری کشور هم کنار ما (صنعت نفت) کار می کند. زنگنه در ادامه با اعلام اینکه ورود شرکت های اکتشاف و تولید( E&P) به صنعت نفت با دو ریسک، اجرا و زمان بندی و ریسک مخزن همراه است، گفت: بازپرداخت هزینه اجرای طرح، تابع رسیدن به اهدافی است که در قرارداد آمده است. درواقع بازپرداخت زمانی شروع می شود که شرکت طرف قرارداد به تولید برسد. یک شرکت اکتشاف و تولید که سهامدار جایی نیست و تولیدکننده نفت هم نیست قرار است منابع موردنیاز خود را از بازار سرمایه تأمین کند، تأمین مالی باید به روشی در بازار سرمایه انجام شود که بتوان به آن اتکا کرد و مردم بتوانند با چشم باز سرمایه گذاری و تصمیم گیری کنند. او همچنین با اشاره به طرح های استخراج و اکتشاف و تولید نفت گفت: ما خیلی انتظار نداریم که شرکت های ایرانی ریسک اکتشاف را بپذیرند، بلکه از آنها می خواهیم محلی را که از سوی دولت و شرکت ملی نفت ایران اکتشاف شده و مشخص است توسعه دهند، یا در میدانی که در حال بهره برداری است نگهداشت تولید داشته باشیم. زمینه های بسیاری در این باره برای بخش نفت و گاز وجود دارد. اگر در گذشته ضمن توجه به شرکت های داخلی، به دنبال همکاری با خارجی ها بودیم، به دلیل نیاز به فناوری های روز دنیا بوده است، اکنون دسترسی به فناوری پیشرفته کم شده، اما دانشگاه های داخلی را 100درصد تجهیز کرده ایم که در این زمینه کار کنند و تولید فناوری داشته باشند و در زمینه توسعه فناوری نقش ایفا کنند. با توجه به تقویت همکاری صنعت نفت و دانشگاه ها از سال ۹۳ پیوند بین دانشگاه ها و شرکت های عملیاتی نفت هم اکنون برقرار شده است و در حال همکاری با هم هستند که موفقیت بزرگی است. زنگنه در بخشی از سخنان خود با اشاره به خرید تضمینی کالاهای موردنیاز صنعت نفت گفت: فعال شدن بخش های تولیدی کشور، دغدغه همیشگی ام است. دنبال این موضوع هستم تا کاری انجام دهیم تا تولید کشور فعال شود، کارخانه ها تعطیل و دکل های حفاری بیکار نشوند. سازندگان زیادی به من مراجعه و عنوان می کنند که پیمانکاران داخلی، تجهیز ساخته شده آنها را خریداری نمی کنند و اقدام به واردات همان تجهیز می کنند، مدتی است این ایده را می پرورانیم و امیدواریم تا پایان امسال تا حدودی آن را نهایی و وارد فاز اجرایی کنیم که بر اساس آن هر سازنده ای بتواند کالا را البته به شرط آنکه آن کالا موردنیاز صنعت نفت باشد، بسازد و استانداردهای آن را از انجمن نفت که متولی این موضوع است، می توانند با اتکا به این تضمین، از بانک تسهیلات هم دریافت کنند، افزود: پمپ های درون چاهی، سرچاهی، لوله های بدون درز، قطعات یدکی به عنوان بخشی از کالاهای موردنیاز صنعت نفت هستند، با تحقق ساخت چنین کالاهای کیفی، هم زمان خرید خارجی آن کالاها را ممنوع خواهیم کرد و همچنین پیمانکاران موظفند از این شرکت ها خریداری کنند که کار مهمی است.
وزیر نفت: در شرایطی هستیم که باید سعی کنیم جریان کار و زندگی را در کشور فعال نگه داریم و در این چرخه، کار بعضی از صنایع مانند صنعت نفت بسیار تعیین کننده است. در صورت فعال شدن پروژه های نفت و پتروشیمی، اشتغال زایی و درآمدزایی شده و سود خوبی حاصل می شود و با توجه به اینکه به طور طبیعی سالانه در صنعت نفت باید بیش از ۲۰ تا ۲۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری شود، اگر این رقم کاهش یابد، کل چرخه دچار اختلال می شود و وظیفه ما این است که جریان سرمایه گذاری را فعال کنیم.
از راهکارهای مهم و مورد اشاره در این کنفرانس، تاکید بر بهره مندی از قابلیتهای بازار سرمایه بود که در کنار معرفی طرح های صنعت نفت، فعالان این بخش هم ظرفیت های بازار سرمایه برای تامین مالی صنعت نفت را در نشست تخصصی نهادهای مالی بازار سرمایه تشریح کردند. در این نشست با اشاره به مشکلات تامین مالی از بازار پول به سرمایه و توان وام دهی پایین بانکهای داخلی، پیچیدگی و بوروکراتیک بودن فرایند تخصیص در صندوق توسعه ملی،تخصیص ارزهایی مانند یوآن و روپیه توسط صندوق توسعه ملی و تحمیل هزینه تبدیل ارز، مشکل تامین مالی خارجی، بالا بودن وثایق و مسدودی موردنظر بانکها و افزایش نرخ موثر تامین مالی و کوتاه بودن دوره های تامین مالی و کمبود ابزارهای جدید تامین مالی اشاره شد و این نکته مورد تاکید قرار گرفت که بازار بورس یک اکوسیستم کامل است و در صورت عجین شدن با آن صنعت نفت می تواند نیازهای خود را محقق کند. از جمله الزامات تامین مالی بخش انرژی ایران از طریق بازار سرمایه به مواردی همچون نوسان های شدید قیمت نفت و عدم تکافوی منابع مالی داخلی برای پیشبرد طرحهای توسعه ای بالادستی و پایین دستی نفت و گاز، بدهی وزارتخانه های نفت و نیرو به پیمانکاران و تولیدکنندگان، سیستم یارانه ای حاکم بر بخش انرژی و عدم توانایی پوشش بهای تمام شده انرژی تولید شده به ویژه در صنعت برق، کارایی پایین انرژی و سنتی بودن زیرساخت ها در حوزه نفت، گاز و برق و وجود تلفات زیاد در ساختارهای طراحی شده ، تغییر پارادایم مالکیت و سهامداران بخش غیردولتی و شرایط رقابتی صنعت نفت و منابع مشترک اشاره شد. کنفرانس توسعه نظام مالی در صنعت نفت همچنین با طرح مساله رتبه بندی اعتباری همراه بود. اگر می خواهید از مزایای آن بدانید می توان به کمک به تصمیم سازی و تصمیم گیری از طریق کاهش عدم تقارن اطلاعات و بهبود شفافیت، کمک به توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید، کاهش هزینه های تامین مالی، کاهش اتکای به تضامین و وثایق برای تامین مالی، کمک به بهبود سلامت مالی و اعتباری و کاهش فساد مالی و همچنین تنظیم مقررات و نظارت بر بازارها و نهادهای مالی اشاره کرد که از سوی موسسه رتبه بندی اعتباری برهان ارائه شد.
وزير نفت در گردهمايي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هاي صنعت نفت:
مشعل گردهمايي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هاي صنعت نفت و ارائه نيازهاي فناورانه، يکي ديگر از نمونه هاي مثال زدني از توجه و اهتمام جدي وزير نفت و مجموعه صنعت نفت به حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هاي فعال در صنعت نفت است. وزير نفت براي اين گردهمايي زمان زيادي گذاشت و علاوه بر حضور در دو روز نمايشگاه، بازديد چند ساعته براي بازديد و گفت و گو با شرکتهاي حاضر در نمايشگاه اين گردهمايي اختصاص داد.
بيژن زنگنه در اين گردهمايي با اعلام اينکه نخستين گام وزارت نفت براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان، اختصاص حدود 18 هزار هکتار زمين براي احداث پارک فناوري در شهرري بوده است، اظهار کرد: بخش نخست اين پارک چند ماه آينده راه اندازي مي شود تا شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ بتوانند در آنجا مستقر شوند. در ادامه هم با همت وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و صندوق شکوفايي و نوآوري، مجوز صندوق پژوهش و نوآوري صنعت نفت با سرمايه اوليه 100 ميليارد تومان صادر شد (البته اين سرمايه قابل افزايش خواهد بود) که مي تواند پشتوانه محکمي براي شرکت هاي دانش بنيان باشد. او برگزاري اين گردهمايي را سومين گام و ادامه زنجيره حمايت از شرکت هاي دانش بنيان در وزارت نفت برشمرد و افزود: کمک اعتباري کوچکي به شرکت هاي دانش بنياني که در ري مستقر مي شوند، خواهد شد. البته اين کمک تنها مختص شرکت هايي که در ري مستقر مي شوند، نيست و به بقيه شرکت ها هم کمک خواهد شد. وزير نفت در ادامه توضيحات خود درباره حمايت وزارت نفت از شرکت هاي دانش بنيان و توسعه فناوري به امضاي قرارداد در بخش بالادستي و پايين دستي صنعت نفت اشاره کرد و گفت: به تازگي دستورعملي داده شده است تا به استادان و دانشجوياني که مايل به فعاليت در حوزه نفت هستند، کمک هزينه پژوهشي پرداخت شود. وزير نفت گفت: کمتر از يک سال است که بر حمايت از شرکت هاي دانش بنيان تمرکز کرده ام ودر اين مدت متوجه شدم سازوکارهاي زيادي براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها ايجاد شده است اما از آنجا که شرکت هاي متقاضي وجود نداشت، دانش بنيان ها هم نتوانسته اند به خوبي از اين سازوکارها استفاده کنند.
زنگنه با بيان اينکه همکاري صنعت نفت و دانشگاه ها با زحمت و حوصله زياد در دانشگاه ها راه افتاد و سبب برقراري ارتباط و پيوند نفت با دانشگاه شد، گفت: ديگر دوران آن که دانشگاه ها بگويند «صنايع نفتي با ما همکاري نمي کنند» و عملياتي ها بگويند «اينها تنها استاد دانشگاه هستند و کار عملي نمي دانند»، به سر آمده است. وي با بيان اينکه کار با دانش بنيان ها مي تواند براي ما در صنعت نفت تحول ايجاد کند، تصريح کرد: برخي فکر مي کنند که مشکلات ما در صنعت نفت به بخش مهندسي محدود مي شود، در حالي که ما در حوزه هاي غيرمهندسي بيشتر مشکلات داريم تا حوزه هاي مهندسي؛ استارت آپ ها مي توانند در اين باره نيز به ما کمک کنند و مشکلات زيادي را از ما حل کنند. براي نمونه قاچاق سوخت، يکي از معضلات اصلي ماست که هيچ ارتباطي به مهندسي ندارد، بلکه بايد براي آن فکر و انديشه خاصي داشت؛ يا بهينه سازي مصرف انرژي، زمينه اي است که انتها ندارد و ما در آن خيلي ضعيف هستيم. وزير نفت با اشاره به بازديد خود از حدود 200 غرفه حاضر در نمايشگاه گفت: آنچه مرا خوشحال کرد اين بود که مي ديدم بيشتر اين شرکت هاي دانش بنيان در قالب قراردادهاي کاري مشغول فعاليت هستند و اين طور نيست که تنها صاحب ايده هايي بدون تقاضاي کار باشند، اما گاهي در جريان کار با مشکلاتي روبه رو مي شوند که آنها را بررسي و پيگيري مي کنيم. زنگنه درباره مشکلات مطرح شده از سوي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها در جريان اين بازديد گفت: برخي از اين گله داشتند که در فهرست شرکت هاي صاحب صلاحيت مورد تأييد وزارت نفت قرار ندارند و فرآيند تأييد صلاحيت بسيار طولاني است. تا حدودي درست است، چراکه ماهيت کار صنعت نفت ايجاب مي کند استانداردهاي بالايي را مدنظر قرار دهيم. کار با مواد سوزاننده، سمي و داراي فشار بالا در صنعت نفت، محيط پرخطري را ايجاد مي کند که رعايت ايمني در چنين محيطي، مستلزم استانداردهاي بالاست، اما در عين حال نبايد اين رويه ها به فرايندهاي اداري طولاني و بي نتيجه منتهي شود که اين موضوع را پيگيري خواهيم کرد. زنگنه ايجاد اعتماد نسبت به شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هاي صنعت نفت را در صورتي ارزشمند و قابل اتکا دانست که اين اعتماد مبتني بر عقل، قواعدي نظام مند و ابزارهايي قانوني مانند ضمانت نامه، تأييد صلاحيت، داوري و... حاصل شود نه بر پايه احساس. او اضافه کرد: اگر قرار باشد مدير شرکتي به شخص خاصي حس خوب و به ديگري حس بدي داشته باشد و همين را ملاک تعامل با شرکت ها قرار دهد، کار اصولي پيش نمي رود و با اين روندها نمي توان کشورداري کرد.
منصور غلامي، وزير علوم، تحقيقات و فناوري نيز در اين گردهمايي با تاکيد بر اينکه همکاري وزارتخانه هاي علوم و نفت و هر دستگاهي که رويکرد علمي و پژوهشي داشته باشد، در بلندمدت ادامه خواهد يافت، افزود: جمعيت قابل توجهي از دانشگاهيان براي همکاري در حوزه علم و فناوري آمادگي دارند و اميدواريم همکاري هايي از اين دست در صنعت نفت نيز به دستاوردهاي خوبي منتهي شود. وزير علوم، تحقيقات و فناوري برگزاري چنين رويدادهايي را از اين نظر که به گسترش همکاري دستگاه ها و زمينه سازي براي خلق ارزش افزوده منجر مي شود، حائز اهميت عنوان کرد و گفت: بايد از رويکرد حمايتي وزارت نفت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها قدرداني کرد چرا که با استفاده از توان شرکت هاي دانش بنيان مي توان از خام فروشي نفت به سمت استفاده از ارزش افزوده اين منابع حرکت کرد. وي با تاکيد بر اينکه وزارت علوم در حوزه معاونت پژوهش و نوآوري از مراکز رشد و پارک هاي فناوري حمايت مي کند، افزود: صندوق نوآوري و شکوفايي نيز ظرفيت هاي خوبي براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان دارد.
عرفان رياحي، مديرکل امور فناوري وزارت نيز در اين گردهمايي با تاکيد بر اينکه وزارت نفت از شکل گيري اکوسيستم هاي دانشي و فناوري در صنعت نفت حمايت مي کند، افزود: وزارت نفت از تيرماه امسال با دستور وزير نفت رويکرد جديدي براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ در دستور کار خود قرار داد که در گام نخست حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و در گام بعدي ايجاد پارک نوآوري و فناوري و سپس ايجاد صندوق پژوهش و فناوري وزارت نفت بود، پس از آن ماموريت هايي براي رفع چالش ها و تسهيل فعاليت ها در اين حوزه به معاونت فناوري وزارت نفت ابلاغ شد. وي ايجاد بستر زيرساختي در منطقه ري به عنوان پارک نوآوري و فناوري رازي را از جمله ثمره هاي اين رويداد اعلام و با اشاره به شناسايي و ارزيابي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ و استفاده وزارت نفت از توانمندي آنها تصريح کرد: اين پارک در کالبد فيزيکي ري و اکوسيستم شبکه هاي ساخت دانش و تقاضا تشکيل مي شود و اين زنجيره با حمايت وزير نفت و معاونت فناوري رياست جمهوري شکل خواهد گرفت.
ابراهيم طالقاني، مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران نيز با بيان اينکه به جز شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي تابع، ديگر شاهد رويکرد حمايتي از شرکتهاي دانش بنيان از سوي شرکت هاي ديگري از جمله شرکت هاي اکتشاف و توليد و ديگر فعالان بخش خصوصي هستيم، بنابراين امروز اين رويکرد حمايتي را مي توان در گستره اي بسيار بزرگ تر از شرکت ملي نفت ايران يا شرکت هاي اصلي تابع وزارت نفت مشاهده کرد. به گفته طالقاني، رويکرد علمي وزارت نفت که در دهه 80 با ايجاد دانشکده هاي مهندسي نفت و شکل گيري زيرساخت هاي علمي در بالادست صنعت نفت پيگيري مي شد، در دهه 90 به تعريف پروژه هاي کاربردي و همکاري بيشتر صنعت و دانشگاه و ايجاد زمينه واقعي کار براي حضور دانشگاهيان انجاميد و اين روند با جديت دنبال مي شود.
علي وحدت، رئيس صندوق نوآوري و شکوفايي نيز از تزريق 2100 ميليارد تومان به شرکت هاي دانش بنيان در يک سال خبر داد و با بيان اينکه ابزارهاي مالي صندوق نوآوري و شکوفايي کامل است، تصريح کرد: اين صندوق خدماتي نظير تضمين خريد، تضمين کيفيت و ارائه انواع تسهيلات ليزينگ و ابزارهاي مالي و نيز مباحث سرمايه گذاري و اوراق نوآوري را در اختيار شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها قرار مي دهد.
وحدت با اشاره به اينکه در يک سال گذشته، 2 هزار و 100 ميليارد تومان به شرکت هاي دانش بنيان تزريق شده است، افزود: هزار و 100 ميليارد تومان ضمانت بانکي نيز براي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها صادر شده است.
عباس اسدروز، مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران نيز در اين گردهمايي با اعلام نيازهاي فناورانه اين شرکت گفت: برخي خطوط لوله اين شرکت قابليت توپکراني هوشمند ندارند و از اين نظر نيازمند راهبردهاي فناورانه هستيم.
وي افزود: ساخت هوزهاي شناور براي انتقال فرآورده هاي نفتي از تاسيسات خشکي به گوي هاي شناور از ديگر نيازمندي هاي شرکت پايانه هاي نفتي است و همچنين اين شرکت به فناوري هايي براي حفاظت از نواحي پاششي پايل ها و پايه هاي اسکله ها و سکوها نياز دارد. اسدروز، طراحي و ساخت کارت هاي الکترونيکي سيستم هاي کنترلي شناورها را از ديگر نيازهاي فناورانه اين شرکت برشمرد و گفت: اين شرکت بيش از 2500 قلم کالا را در قالب 90 گروه کالايي شناسايي و آن را با همکاري شرکت هاي دانش بنيان بومي سازي کرده که اين اقدام ها حدود 300 ميليون ريال صرفه جويي به دنبال داشته است.
علي پژوهان، مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي نيز با اعلام آمادگي براي هرگونه همکاري با شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها براي رفع نيازهاي صنعت پتروشيمي گفت: ارتباط بسيار خوبي با پژوهشگران در بخش هاي مختلف داريم و با توجه به زيرساخت ها و امکانات مطلوبي که در مراکز شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي واقع در تهران، اراک و ماهشهر داريم، دستاوردها و محصولات توليدي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها را در مراکز خودمان آزمايش و با توجه به استانداردهاي موجود به صنعت پتروشيمي معرفي مي کنيم. مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي تاکيد کرد: هم اکنون قراردادهاي مختلفي با شرکت هاي پتروشيمي براي رفع نيازهايشان امضا و زمينه حضور شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها با توجه به مصوبه هاي جديد، همسو با تأمين نيازهاي مجتمع هاي پتروشيمي فراهم شده است.
عباسعلي پرتقالي رئيس پژوهش و فناوري شرکت نفت و گاز پارس، نيازهاي فناورانه اين شرکت را برشمرد که در ميان آنها نياز به مديريت خوردگي و کاهش ريسک هاي ناشي از آن بود. او افزود: 12 نياز فناورانه در شرکت نفت و گاز پارس شناسايي شده است که بررسي ريسک بروز خوردگي بالاي خط، مديريت خوردگي اتمسفري اجزاي سکوهاي دريايي پارس جنوبي و تامين مواد سبز بازدارنده هيدرات و خوردگي از جمله آنان بود. وي به بهينه سازي پارامترهاي عمليات حفاري، بررسي جامع پديده هاي دياژنزي در سازندهاي مخزني کنگان و دالان، استفاده از روش حفاري فشار مديريت شده، سنجش ميزان رسوب تشکيل شده در خطوط لوله دريايي به صورت آنلاين، امکان سنجي عمليات و مطالعات لرزه اي چهاربعدي در پارس جنوبي، بررسي جدايش مخزني در مخازن کنگان و دالان، مطالعه آزمايشگاه هاي روش هاي شيميايي کنترل توليد آب در مخازن گازي و روش شناسي کاهش آثار تغييرات سرعت روباره نيز به عنوان ديگر نيازهاي فناورانه شرکت نفت و گاز پارس اشاره کرد.
عقيل براتي، رئيس پژوهش و فناوري شرکت بهينه سازي مصرف سوخت ضمن اعلام نيازهاي فناورانه اين شرکت گفت: توسعه فناوري براي استانداردسازي مصرف انرژي و کاهش فاصله شدت مصرف انرژي با نُرم هاي جهاني ضروي است. وي گفت: در چند سال اخير بيشتر طرح هاي ما به سمت استفاده از ظرفيت هاي ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي کشور رفته که در اين زمينه طرح هاي زيادي اجرا يا مصوب شده و بخشي نيز در دستور کار است. وي نبود سازوکارهاي مناسب براي گسترش فعاليت هاي شرکت هاي خدمات انرژي، نياز به فناوري هاي توليد مخزن سي ان جي با ظرفيت بالا، نياز به فناوري هاي توسعه ايستگاه هاي شارژ سريع برق براي خودروهاي برقي، نياز به فناوري هاي توليد و استفاده از سوخت هاي زيستي، نياز به ايجاد ساختار هوشمند محاسبات ميزان صرفه جويي در طرح هاي ماده 12، نياز به پلتفرم نرم افزاري و اپليکيشن براي ثبت و مديريت مصرف انرژي در بخش خانگي و تجاري و نياز به فناوري هاي نو مشعل بر مبناي فناوري low-nox را نيز مورد اشاره قرار داد و گفت: شرکت بهينه سازي مصرف سوخت براي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هايي که براي رفع اين نيازمندي ها راهکارهاي فناورانه داشته باشند، آمادگي کامل دارد.
نيازهاي فناورانه شرکت نفت فلات قاره ايران مشتمل بر رفع چالش ها در عملکرد ماشين هاي دوار، ساخت کابل پمپ هاي درون چاهي، جريان سنج هاي چندفازي و... اعلام و بر آمادگي همه جانبه اين شرکت براي تداوم همکاري با شرکت هاي دانش بنيان تأکيد شد. زرير گودرزي، مشاور مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: در زمينه ماشين هاي دوار با چالش هاي متعددي روبه رو هستيم که اميدواريم راهکارهاي فناورانه بتواند موانع موجود در اين بخش را برطرف کند. وي به نياز شرکت نفت فلات قاره به ساخت کابل پمپ هاي درون چاهي، جريان سنج هاي چندفازي، لوله هاي شناور بارگير، هرزگردهاي پولادي، بويه هاي مربوط به انتهاي هوزر و هاوزر، ساخت توپک هوشمند خطو لوله و... اشاره و اظهار کرد: اين شرکت با برخورداري از 183 تريليون فوت مکعب ذخيره گاز درجا و 97 ميليارد بشکه ذخيره نفت درجا، 180 سکو را در خليج فارس راهبري مي کند.
حسن منتظرتربتي، معاون وزير نفت در امور گاز گفت: رويکرد کنوني وزارت نفت اين است که نيازهاي فني شرکت ها را از طريق شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها تأمين کند، اين شرکت ها بازوهاي فني و مشاوره اي ما در کنار شرکت هاي اجرايي هستند. تربتي اين رويداد را مفيد ارزيابي کرد و با اشاره به برخي سياست هاي شرکت ملي گاز در حمايت از اکوسيستم نوآوري افزود: 28 قلم کالاي پر مصرف شرکت ملي گاز ايران که هنوز توليدکننده داخلي براي آن پيدا نشده، شناسايي شده که 2 هزار ميليارد تومان هم مبلغ خريد آن است، در پنج سال اخير براي 3 هزار تن مواد شيميايي و 30 هزار قلم کالا شناسنامه فني تهيه شده است. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با اشاره به کالاهايي که بايد براي آن تأمين کننده پيدا شود، افزود: چالش هاي شرکت هاي دانش بنيان شامل هزينه بر بودن آزمون ها، بيمه، دانش تجاري سازي، نقدينگي و تأمين مالي و دريافت استانداردهاي فني است؛ در عين حال موضوع تضمين خريد از سوي وزارت نفت مطرح شده و وزير نفت نيز در اين باره تأکيد کرد. از سويي، بررسي کيفيت اجناس و تأييد آن پيش از ورود به مبادي مصرف هم حل شده است. وي اظهار کرد: در بسياري موارد پياده سازي فرآيندها و راهکارها دشوار است و به توليد ايده نياز دارد، براي نمونه با توسعه اي که در صنعت گاز انجام مي شود، در عمل فقط تعداد زيادي نيروي حراستي نياز داريم که اين الگوي سنتي است، اما امروز روش هاي ويژه تري وجود دارد. در همه خطوط فيبر نوري داريم و مي توانيم از آن استفاده کنيم، بدون اينکه سازمان گسترده اي به وجود آوريم.
وي خطاب به شرکت هاي دانش بنيان گفت: روي بحث مديريت مصرف کار کنيد. به دليل اينکه در عمل با اين روند افزايش توليد، تامين نياز مصرف کننده به تنهايي کافي نيست و براي پاسخگويي به مصرف بايد کارهاي ويژه اي انجام شود.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي اعلام کرد:
شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي، يکي از زيرمجموعه هاي جديد اما جا افتاده شرکت ملي صنايع پتروشيمي است که از حدود 18 سال گذشته تاکنون توانسته است در کنار ايجاد جايگاهي براي خود در صنعت پتروشيمي، اهميت و اثرگذاري پژوهش و استفاده از فناوري هاي نو را يک بار ديگر به اثبات برساند. علي پژوهان، مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي در گفت وگو با «مشعل» با اشاره به برنامه ريزي هاي طولاني مدتي که براي توليد انواع کاتاليست هاي کاربردي در داخل و با وجود تحريم هاي سنگين شروع کرده اند، افزود: هم اکنون گروه هاي مختلف پژوهشي و فناوري شامل پليمري، کاتاليست، فرآيندهاي شيميايي، مواد شيميايي و توسعه محصول، فناوري هاي نوين، فني و مهندسي و پايلوت و مستندسازي و مالکيت فکري در سه مرکز تهران، اراک و ماهشهر شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي مشغول به فعاليت هستند و مرکز عسلويه هم در حال راه اندازي و تکميل است.
او با بيان اينکه مرکز تهران به عنوان مرکز پژوهش و فناوري انتخاب شده و آزمايشگاه هاي متعددي از جمله آزمايشگاه هاي پليمري، فناوريهاي فرآيندي، کاتاليست هاي پليمري و غير پليمري، آناليز و شناسايي مواد و اندازه گيري خواص فيزيکي و مکانيک را در اختيار دارد، افزود: مرکز پژوهش و فناوري اراک که در کنار پتروشيمي شازند مشغول به فعاليت است، با هدف افزايش ظرفيت پژوهش هاي صورت گرفته در مقياس نيمه صنعتي پايلوت و انجام آزمون هاي تکميلي قبل از تحويل فناوري به صنعت و آماده سازي بسته دانش فني، پيش بيني شده است.
پژوهان با اعلام اينکه مرکز ماهشهر دسترسي خوبي به واحدهاي پتروشيمي منطقه دارد و از ويژگي خوراک هاي مختلف پتروشيمي، تسهيلات فرآيندي وهمجواري با مجتمع هاي بزرگ توليدي برخوردار است، افزود: در مرکز ماهشهر اين شرايط را داريم که روي بخش هاي مختلف کار تسلط و ورود داشته باشيم و اين موضوع نقطه امتياز مرکز ماهشهر است.
او افزود: عمده تلاش اين مجموعه کار روي پت و پلي اتيلن ترفنالات است که در اين محصول با مجموعه پتروشيمي تندگويان همکاري مي کنيم و عمدتا اين بررسي ها براي توليد گريدهاي جديد است.
پژوهان در توضيح بيشتر عملکرد واحد ماهشهر گفت: در مرکز ماهشهر دمو، ست آپ و پايلوت را در اختيار داريم و در کنار آن دسترسي به پايلوت متانول هم وجود دارد که عمدتا براي تست انواع کاتاليست ها مورد استفاده قرار مي گيرد. در اين پايلوت بخش هايي اضافه شده و کاتاليست هايي مثل LTSC و کاتاليست هاي HTS را هم تست مي کنيم.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي با اعلام اينکه در مرکز ماهشهر واحد EO نيز فعال است و در توضيح بيشتر گفت: EO در واقع واحد VAM (ونيل استات منومر) است که ما تجهيزاتي را به آن اضافه کرديم که مي توانيم اتيلن اکسايد(EO) را هم از آن برداشت کنيم. در کنار آن کوره هاي الفين را داريم که آن هم با 15 کيلو در ساعت فعال است.
او با تاکيد بر اينکه مرکز ماهشهر بيشتر مرکزي براي فعاليت پايلوت و دمو است، افزود: شرکت پژوهش و فناوري مسؤوليت تدوين دانش فني توليد محصولات پتروشيميايي را به عهده دارد که به تبع آن روي کاتاليست ها، مواد شيميايي راهبردي، تدوين دانش فني صنايع تکميلي و بهينه سازي و رفع مشکلات فرآيندي واحدهاي توليدي نيز کار مي کند.
وي با بيان اينکه در صنعت پتروشيمي 40 گروه کاتاليستي مصرف مي شود و ارزش آنها سالانه حدود 260 ميليون دلار است، افزود: از اين تعداد، 16 گروه کاتاليستي به ارزش سالانه حدود 105 ميليون دلار بومي شده و در صنعت استفاده مي شود.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي با اشاره به اينکه پيش بيني مي شود 9 گروه ديگر از اين 40 گروه به ارزش سالانه حدود 110 ميليون دلار تا پايان سال 1400 به توليد برسند، ادامه داد: برآورد مي شود تا پايان سال 1400 حدود 125 ميليون دلار در سال کاتاليست در کشور توليد شود و به مصرف برسد. 15 گروه کاتاليستي باقيمانده نيز در مرحله تحقيق و توسعه هستند که اين گروه ها جزو کاتاليست هاي راهبردي نيستند و مقادير مصرفي آنها نيز بسيار کم است.
پژوهان مي گويد: برنامه ريزيهايي که براي جهش هاي دوم و سوم صنعت پتروشيمي پيش بيني شده، فرصت ها و موقعيت هاي خوبي را براي حوزه هاي مختلف کاري شرکت و پژوهش و فناوري پديد مي آورد و شرکت هاي مختلف دانش بنياني که با اين مجموعه مشغول به همکاري هستند، بازار خوبي در داخل کشور بدون نگراني از تحريم ها خواهند داشت.
مدير سرمايه گذاري شرکت ملي پتروشيمي مطرح کرد:
مشعل مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي ضمن معرفي چند طرح اولويت دار براي تامين مالي گفت: در مجموع براي جهش دوم و سوم پتروشيمي به 21 ميليارد دلار سرمايه گذاري نياز داريم .
حسين عليمراد در پنل معرفي پروژه هاي اولويت دار و تامين مالي پذير صنايع نفت گاز که در ذيل کنفرانس توسعه نظام مالي در صنعت نفت برگزار مي شد، در توضيح برنامه ريزي شرکت ملي صنايع پتروشيمي براي جهش دوم صنايع پتروشيمي و تامين مالي آن، گفت: در جهش دوم (تا 1400) 42 طرح برنامه ريزي شده که 15 طرح آن تاکنون به بهره برداري رسيده است و براي 27 طرح ديگر برنامه ريزي تکميل و بهره برداري را در دست داريم.
او با بيان اينکه 6 طرح از اين 27 طرح، از جمله طرح هاي راهبردي هستند که همواره پايش مي شوند، افزود: توليدات اين طرح ها، خاص و کاربردي هستند و اثر زيادي روي صنايع پايين دستي دارند.
مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اعلام اينکه در پايان جهش دوم (1400) توليد محصولات پتروشيمي به 100 ميليون تن در سال مي رسد، افزود: ميزان درآمد از محصولات پتروشيمي نيز که در سال 96 بيش از 17 ميليارد دلار بوده در پايان 1400 به بيش از 25 ميليارد دلار خواهد رسيد.
عليمراد رقم سرمايه گذاري که تاکنون براي طرح هاي پتروشيمي در جهش دوم انجام شده را 11 ميليارد دلار اعلام کرد و گفت: براي تکميل ساير طرح ها حداقل به 6 ميليارد دلار ديگر نياز داريم.
مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به برنامه ريزي براي جهش سوم پتروشيمي گفت: ظرفيت توليد در سال هاي 1400 تا 1404 به 133 ميليون تن خواهد رسيد و 28 طرح جديد به بهره برداري مي رسند. از اين ميان هفت طرح راهبردي وجود دارد که در زمينه مصرف و تامين خوراک صنايع و کاهش واردات اهميت بسيار دارند. وي با اعلام اينکه به 23 ميليارد دلار سرمايه گذاري براي جهش سوم نياز داريم که 8 ميليارد دلار آن تامين شده و بايد براي 15 ميليارد دلار ديگر تامين مالي انجام شود، افزود: براي تکميل طرح هاي باقي مانده از جهش دوم و سوم به 21 ميليارد دلار سرمايه گذاري نياز داريم.
او با اشاره به روش هاي تامين مالي در صنعت پتروشيمي گفت: صندوق توسعه، منابع خارجي، منابع داخلي بانک ها، صندوق هاي سرمايه گذاري و آورده سرمايه گذاران از جمله روش هاي تامين مالي طرح ها هستند و در اين ميان خط اعتباري دولت براي ما اهميت زيادي دارد.
عليمراد در ادامه چند طرح اولويت دار براي تامين مالي پتروشيمي را معرفي کرد و گفت: طرح توليد اتيلن اکسايد و پايين دست(استان همدان) با نياز به 330 ميليون دلار سرمايه گذاري و نرخ بازگشت سرمايه 21.5 درصد تاکنون به 11 درصد پيشرفت فيزيکي رسيده و عمده سهام آن براي شرکت صنايع حامي فولاد ايرانيان است.
او افزود: طرح الفين و پايين دست (پلي الفين) کنگان(استان بوشهر) يکي ديگر از اين طرح هاست که به 2.2 ميليارد يورور سرمايه گذاري نياز دارد. شرکت سرمايه گذاري اهداف 100 درصد سهام اين پروژه را در اختيار دارد و بازگشت سرمايه آن هم 18 درصد است.
مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي طرح توليد يوتيليتي و نيازهاي جانبي طرح هاي فاز دوم منطقه ويژه انرژي پارس را يکي ديگر از پروژه هاي اولويت دار پتروشيمي معرفي کرد و گفت: اين طرح با 77 درصد پيشرفت فيزيکي در منطقه ويژه عسلويه نياز به 3 ميليارد يورور سرمايه گذاري با بازگشت سرمايه 30 درصد دارد.
مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي طرح الفين کيان (الفين 12) را يکي ديگر از طرح هاي اولويت دار و نيازمند به تامين مالي دارد معرفي کرد و تصريح کرد: اين پروژه با 13 درصد پيشرفت در فاز اول نياز به 1.8 ميليارد دلار سرمايه گذاري با نرخ بازگشت سرمايه 27.2 درصد دارد.
او يکي ديگر از طرح هاي پيشنهادي براي تامين مالي را طرح سبز توليد اوره (کاهش گازهاي گلخانه اي منطقه عسلويه) اعلام کرد و گفت: اين پروژه به 500 ميليون دلار سرمايه گذاري با نرخ بازگشت سرمايه 18 درصد نياز دارد.
روايت «مشعل» از يک روز کاري کارکنان واحد آيزوماکس پالايشگاه بندرعباس
سميه راهپيما- اوايل فصل زمستان به يکي از پالايشگاه هاي جنوبي کشور مي روم که پيشينه تاسيس آن به 27 سال پيش باز مي گردد و نشان از توانمندي مهندسان داخلي دارد؛ صحبت از پالايشگاه نفت بندرعباس است. پالايشگاهي با واحدهاي مختلف که يکي از آنها آيزوماکس است؛ واحدي که پيچ هاي بزرگ مخازن آن زبانزد است و تحمل فشار 200 بار با گرماي بيش از 400 درجه سانتيگراد دارد. اين واحد به اين دليل که يک خوراک با ارزش پايين را به يک محصول با ارزش و کيفيت بالا تبديل مي کند، يکي از پرسودترين واحدهاي پالايشگاهي به شمار مي رود. ضخامت بدنه راکتورهاي به کار رفته در واحدهاي آيزوماکس بيش از 20 سانتي متر است تا بتواند در فشار و دماي بالا را به فعاليت بدون نقص خود ادامه دهد. هر واحدي که در يک پالايشگاه ايجاد مي شود، روايتي خواندني در دل خود نهفته دارد که وقتي پاي صحبت قديمي هاي آن مي نشينيم، اميدها و نا اميدي ها را بيان مي کنند. گزارش پيش رو روايت «مشعل» از واحد آيزوماکس پالايشگاه بندر عباس است که در ادامه مي خوانيد:
زماني که منتظر هماهنگي براي ورود به واحد آيزوماکس بودم، گروهي از دانش آموزان دختري که حدود 9 يا 10 سال سن داشتند، براي بازديد وارد پالايشگاه شدند. آنها براي آگاهي از بخش هاي مختلف پالايشگاه از پله هاي ساختمان مرکزي بالا مي روند و به نرده هايي تکيه مي دهند که در طبقه همکف آن ماکت پالايشگاه قرار دارد. با شور و شوق فراوان به صحبت هاي فردي که پالايشگاه و فرايندهاي مختلف آن را توضيح مي دهد، گوش فرا داده اند، برخي از آنها با کنجکاوي سوالي مي پرسند و يکي ديگر محو پالايشگاه با لوله هاي درهم تنيده شده است. آنها مي گويند بعد از اينکه سر کلاس درس حاضر مي شوند، بايد گزارشي از اين بازديد و آنچه ياد گرفته اند، به معلمشان ارائه کنند.
راوي يک به يک واحدها را توضيح مي دهد تا اينکه به واحد آيزوماکس مي رسد. در توصيف اين واحد مي گويد: «واحد آيزوماکس پالايشگاه بندرعباس، يکي از واحدهاي مهم و سودآور در پالايشگاه هاي کشور محسوب مي شود که مخلوطي از محصولات کم ارزش شامل گازوييل سنگين و برش هاي روغن سبک و سنگين واحدهاي خلأ را به محصولات ارزشمند ميان تقطير، با کيفيت عالي در حد استانداردهاي بين المللي مانند بنزين سبک و سنگين، نفت گاز کم گوگرد و گاز مايع تبديل مي کند. اين واحد به لحاظ ابعاد، بزرگترين تجهيزات را در خود جاي داده است.»
با توضيحاتي که شنيدم، علاقه ام براي بازديد از اين واحد با بزرگترين ابعاد تجهيزات بيشتر شد، نخستين چيزي که توجهم را به خود جلب کرد، پيچ هاي بزرگي بود که نشان از تحمل فشار زياد دارد. امير محمد کبيريان، مسؤول واحد آيزوماکس، يکي از قديمي هايي است که افت و خيزهاي زيادي را در اين واحد تجربه کرده است. او سال 1375 به پالايشگاه بندرعباس آمده و در راه اندازي واحد CCR و کروسين مشارکت داشته و بعد به واحد آيزومايکس آمده و ماندگار شده است، مي گويد: «در اين واحد ماجراهاي تلخ و شيرين زياد داشته ايم. زماني که به اين واحد آمدم، پيشينه اي از آيزوماکس نداشتم. روزهاي نخست، کار يدي و استرس زياد بود. اين مراحل را پشت سر گذاشتيم، همچنين مشکلاتي در مرحله جذب نيرو داشتيم؛ زيرا آنها از قبل خبر داشتند که شرايط کار در اين واحد چگونه است، به همين دليل سعي مي کردند تا گذرشان به اينجا نيفتد. براي رفع اين مشکل بايد جو واحد را تغيير مي داديم. در هر جايگاهي که بوديم، سعي داشتيم بستري براي نيروهاي جديد فراهم کنيم که به کار علاقه مند شوند. در اين ميان يکسري کارها را خودمان انجام مي داديم و ديگران را تشويق مي کرديم تا به دنبال ما بيايند.»
در نظر گرفتن سهميه سفر، باشگاه هاي مختلف و ... از جمله مشوق هايي بود که براي علاقه مندي کارکنان واحد آيزوماکس در نظر گرفته شده بود. با اين کار سعي بر پاک کردن گذشته اين واحد از ذهن ها شد. اکنون ايمني در سراسر اين واحد موج مي زند و امکانات تجهيزاتي و رفاهي نيز در اختيار کارکنان است. مديران اين واحد، سعي کرده اند تا اميد به آينده را در کارکنان خود زنده نگه دارند. به گفته کبيريان، « اکنون واحد آيزوماکس در نقطه اي قرار دارد که شرايط نسبت به گذشته تغيير کرده است. با اين حال محيط صنعتي هميشه يکسري مشکلات روزمره دارد. سعي مي کنيم اين مشکلات را شناسايي و با همفکري اداره هاي ديگر و فناوري هاي جديد برطرف و بستر مناسبي براي نيروهاي مان فراهم کنيم.»
کارهاي واحد آيزوماکس در گذشته بر اساس سعي و تجربه بوده که اکنون کارهاي پرريسک انجام و تجربه هاي لازم کسب شده است. اين تجربه ها از سوي مديران به کارکنان انتقال داده مي شود تا جلوي اتفاق هاي ناگوار گرفته شود. او به يکي از خاطره هاي دوران کاري خود اشاره مي کند و مي گويد: «زمان راه اندازي و بهره برداري از واحد آيزوماکس، خوراک بايد از فيلترهايي رد مي شد؛ اما با مشکلي برخورد کرديم و آن رد نشدن خوراک فيلترها بود که براي راه اندازي، بايد اين مشکل را بر طرف مي کرديم. با ابتکار يکي از کارکنان، راه حلي براي اين مشکل پيدا شد، مدتي خوراک آزمايش و مشکل را بر طرف کرديم. تجربه سختي بود؛ زيرا در ماه هاي تير و مرداد و در اوج گرما اين مشکل پيش مي آيد. ما نسلي از صنعت نفت هستيم که نظام اداري قوي داشتيم. هر کسي در جايگاه خود کارش را انجام مي داد و کسي اجازه نداشت با نفرات بالاتر از خود صحبت کند. دستور مي آمد و بايد انجام مي داديم؛ اما اين روند در واحد آيزوماکس به دليل سختي کار زياد، جوابگو نبود، بايد دوستانه کار را جلو مي برديم، از اين رو سعي کرديم بيشتر به روابط نگاه کنيم تا کار، بنابراين کار را با ايجاد روحيه همدلي و دوستي پيش برديم.»
او مکثي کوتاه مي کند و ادامه مي دهد: «اميدواريم بتوانيم با کارکنان خود ارتباط بيشتر داشته باشيم و در سايه مودت، دوستي و رعايت نکات ايمني، کارهاي اين واحد را بهتر از قبل انجام دهيم.»
روز به ميانه رسيده است، گرماي هوا با آنکه در بيشتر مناطق کشور بارندگي و برفي است، خودنمايي مي کند و با نزديک شدن به مخازن، گرماي هوا بيش از پيش احساس مي شود. اين شرايط باعث مي شود تا سختي کار اين واحد را با پوست و استخوان خود لمس کنم. حميد دهقاني پور با 15 سال سابقه کار، يکي از کساني است که در واحد آيزوماکس فعاليت مي کند. به گفته او، «کار اين واحد نسبت به واحدهاي ديگر از نظر دما و استرس متفاوت است، ضمن آنکه صداي زيادي را در واحد داريم و براي کاهش اثرات جانبي از وسايل حفاظتي بيشتري استفاده مي کنيم. اين واحد به اين دليل که با انواع نفت سر و کار دارد، نسبت به واحدهاي تک محصولي ديگر، داراي شرايط سخت تري است. همچنين نوبت کار بودن نسبت به روز کار بودن سخت تر است.»
او مي گويد: «حفظ شرايط ايمني با خودمان است؛ هرچه در اين زمينه آموزش داده شود؛ تا زماني که خودمان نخواهيم، فايده اي ندارد.»
به فاصله هاي منظم، شيرهاي آتش نشاني قرار دارد تا اگر حادثه اي در واحد اتفاق افتاد، در کوتاه ترين زمان ممکن آن را مهار کنند. اين نشان از حساسيت واحد آيزوماکس دارد که کوچکترين خطاي انساني ممکن است بزرگترين حادثه را رقم بزند. با احسان روستا هم صحبت مي شوم. او 5 سال سابقه کار دارد. از سختي کار و شرايط شب کاري صحبت مي کند و مي گويد: «نوبت کاري هاي شب باعث ايجاد ناراحتي در دستگاه گوارش مي شود؛ زيرا زماني که شب کار هستيم، ممکن است ساعت 2 يا 4 صبح گرسنه شويم و چيزي بخوريم. اين کار مشکل گوارشي ايجاد مي کند. با توجه به اينکه از شهر ديگري به همراه همسر خود آمده ام، در نوبت شب همسرم تنهاست و همين موضوع مشکلاتي را برايم ايجاد کرده است. دغدغه ما بيشتر خانواده هاي مان هستند تا بتوانند دوري از خانواده را تحمل کنند.» به گفته او، «همکاران ما از شهرهاي ديگر با فرهنگ هاي متفاوت آمده اند. اين باعث شده با قوميت هاي مختلف آشنا شويم و بدون مشکل در کنار همديگر فعاليت کنيم.»
در توصيف واحد آيزوماکس بايد گفت که گازوييل توليد شده در اين واحد، مرغوب و در حد يورو 5 است. محصولات آيزوريسايکل و انواع حلال ها به بورس عرضه مي شود. برخي ديگر از محصولات نيز صادر يا در داخل کشور مورد استفاده قرار مي گيرد. از آنجا که اين واحد، تحت فشار بالاي 210 بار در دماي 380 تا 400 درجه فعاليت مي کند، حساسيت را افزايش مي دهد، از اين رو فشار کار به دليل نگهداري و کارهاي تعميراتي بيشتر است. تعميرات بايد با يک نفر از کارکنان ايمني انجام شود تا مشکلي براي کسي به وجود نيايد. به گفته مجيد بردي زاده، رئيس واحدهاي آيزوماکس و هيدروژن پالايشگاه بندر عباس، «اين واحد سه نوبت کار 20 نفره دارد که بر اساس چارت سازماني از ارديبهشت سال 1399 به چهار نوبت کار 15 نفره تقسيم مي شوند، سر و صداي زياد واحدها و اندازه گيري هاي منظم از سختي هاي کار در اين واحد است. ريسک بالاي کار و شرايط اضطراري باعث مي شود کساني که در واحد فعاليت مي کنند، به هر نشانه اي در محيط اطراف خود حساس شوند. ادامه اين روند باعث رعايت نکات ايمني در زندگي فردي آنها نيز مي شود.» وقتي صحبت از تجربه به ميان مي آيد، مکثي کوتاه مي کند و با مرور فعاليت 22 ساله خود مي گويد: «اولين تجربه کاري ام به واحد CCR باز مي گردد که گفتند سريع خود را براي اسيد پاشي به بالاي برج برسانيم. ديگر توضيحي داده نشد که براي حفظ ايمني خود بايد چه کار کنيم. اسيد به چشمم ريخت و يک هفته درگير بودم که خوشبختانه به خير گذشت؛ اما از آن زمان متوجه شدم که بايد ايمني را در پالايشگاه رعايت کنم. هميشه توصيه ام به کارکنان و کارآموزان اين است که اولويت اول، دوم و سوم آنها رعايت نکات ايمني باشد. اگر ايمني رعايت شود، هم به خودمان و هم به محيط اطرافمان آسيب نمي زنيم و مي توانيم واحد را نگه داريم. کارمان سخت و در عين حال شيرين است؛ زيرا محصولي توليد مي کنيم که باعث افتخار کشور است.» آموزش همواره يکي از ارکان جدايي ناپذير در هر فعاليتي به شمار مي رود. در هر واحدي علاوه بر کلاس هايي که از سوي مرکز آموزش براي تمامي کارکنان برگزار مي شود، يکسري از آموزش ها نيز از سوي افراد با تجربه صورت مي گيرد. کلاس هاي تئوري در زمينه تجهيزات، فرايند کارهايي است که داخل واحد انجام مي شود، ضمن آنکه در کلاس هاي علمي کارکنان نيز با چگونگي کار يک تلمبه و... از نزديک آشنا مي شوند؛ البته کساني که به عنوان يک نيروي جديد وارد پالايشگاه مي شوند، تا 15 روز اول به داخل پالايشگاه نمي روند تا به طور کامل با محيط آشنا شوند.
حسن کریمیان، رئیس عملیات نوبت کاری نیز به میان صحبت می آید و می گوید: «واحدهایی در پالایشگاه هستند که از نظر تعداد، مدل دستگاه ها و کاری که به عهده دارند، بسیار متفاوت تر از واحد آیزوماکس هستند؛ اما با استرس این واحد برابری نمی کند. به همین دلیل به کسانی که پای دستگاه ایستاده اند، آموزش های لازم برای رعایت نکات ایمنی داده می شود.» یکی از مشکلات نوبت کاری این است که عید نوروز، شب یلدا، تاسوعا و عاشورا آنهایی که شیفت دارند، به جای آنکه کنار خانواده خود باشند، سرکار هستند. از دیگر عوامل سختی کار می توان به مسافت های دور کارکنان از خانواده های شان اشاره کرد؛ زیرا وقتی برای یکی از اعضای خانواده مشکلی پیش بیاید، کوتاه ترین زمانی که بخواهند خود را برسانند، 8 ساعت است که برخی از شهرها نیز به دلیل بعد مسافت، زمان بیشتری می برد. این مسائل جانبی روی کار و زندگی شخصی آنها تاثیر می گذارد. همچنین در شهرک های مسکونی خانواده ها با دو یا سه خانواده دیگر در ارتباط هستند، از این رو وقتی وارد جمع بیشتری شوند، رفتاری متفاوت نشان می دهند. مثلا ممکن است وقتی اسباب بازی یکی از فرزندان کارکنان در شهرک خراب شود، بگوید یکی می خرم، اما بچه دیگر که در تهران یا شهر دیگر بزرگ شده، بگوید که آن را درست می کنم.
در شهرهای جنوبی کشور مانند بندرعباس 5 تا 6 ماه از سال هوا خوب است و بقیه سال خانواده ها حتی شب هم به دلیل رطوبت و گرما نمی توانند بیرون بروند و محکوم به خانه ماندن هستند. بنابراین برای تغییر روحیه کارکنان شرکت پالایش نفت بندرعباس برای کارکنان و خانواده های آنها، امکانات سیاحتی و زیارتی مانند زائرسرای مشهد، مهمانسراهای شیراز، کیش و.... فراهم شده است.
هرچند گزارش خود را به پايان رسانده ام و از نوآوري ها و دلسوزي هاي کارکنان واحد آيزوماکس گفته شد؛ اما کار و تلاش کارکنان زحمتکش اين واحد و ديگر واحدهاي پالايشگاه هاي کشور از جمله بندر عباس در قالب يک گزارش نمي گنجد و بايد بارها و بارها به آن پرداخته شود. کساني که در اين واحدها مشغول به کار هستند، جان برکفاني به شمار مي روند که قلبشان همواره براي ايران و ايراني مي تپد و تا زماني که خون در رگ هايشان جاري است، سعي و تلاش مي کنند تا چرخ توليد بچرخد و نسل هاي بعد نيز از اين موهبت الهي بهره مند شوند.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مديرتوليد شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب از شناسايي 11 نياز فناورانه در اين شرکت خبر داد.
سعيد کوتي گفت: بومي سازي فناوري توپک هوشمند و استفاده ازآن، پردازش متمرکز (موازي) و رايانش ابري، داده کاوي و تحليل داده ها و هوشمندسازي، همچنين اندازه گيري نقطه شبنم گازهاي ترش با رطوبت بالا، سامانه گزارش گيري هوشمند آنلاين(ايجاد سيستم هاي برخط اندازه گيري)، فناوري ساخت ظروف نمونه گيري تحت فشار، پيستوني و مقاوم در برابر ترکيبات گوگردي، از جمله نيازهاي فناورانه شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب است.
وي همچنين تصفيه پساب هاي صنعتي فوق شور با هدف استفاده مجدد صنعتي-آبياري، ساخت شيرهاي فرازآوري باگاز وجايگاه مخصوص آنها، جمع آوري و استفاده ايمن گازهاي ترش و اسيدي توليدي، تهيه نرم افزار مديريت يکپارچه چاه و مخزن و تهيه نرم افزار شبيه سازي مشبک کاري با قابليت اتصال به نرم افزارهاي شبيه سازي چند فازي جريان را بخش ديگري از نيازهاي فناورانه شناسايي شده در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب عنوان کرد.
وي با اشاره به اين که شناخت نيازهاي فناورانه درشرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب با قطعه سازي آغاز شده است، افزود: هم اکنون اين شرکت به ساخت تجهيز دست يافته وباافتخار بايد بگويم امروزتوربين ساخت داخل در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب فعال است. کوتي به تشريح فعاليت هاي تعريف شده درشرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اشاره و تصريح کرد: اين شرکت حدود 80 درصد نفت خام و 16 درصد گاز کشور راتوليد مي کند و80مخزن هيدروکربوري را در گستره عملياتي خود دارد.
به گفته وي، بيش از 100 واحد بهره برداري نفت و گاز، ايستگاه هاي تقويت و تزريق گاز، تأسيسات نمک زدايي و... در اين شرکت راهبري مي شود و 20 هزار انواع ماشين آلات دوار در مدار عملياتي قرار دارند. کوتي ادامه داد: شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نسبت به شناسايي نيازهاي فناورانه خود به منظور بهره مندي از همکاري شرکت هاي دانش بنيان براي رفع اين نيازها اقدام کرده و ايجاد دفاتر ارتباط با صنعت در دانشگاه ها را نيز در دستور کار قرار داده است.
وي درباره راهبردهاي پژوهش وفناوري نيز گفت: در نمايشگاه امسال اهواز، 7500 قلم کالاي مورد نياز شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را درفرمت يک سي دي به شرکت هاي حاضر ارائه داديم تادر جريان نيازمندي هاي ما قرار گيرند.
گردهمايي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هاي صنعت نفت صبح يکشنبه (27 بهمن ماه) با حضور وزيران نفت و علوم، تحقيقات و فناوري در مرکز همايش هاي بين المللي پژوهشگاه صنعت نفت آغاز به کار کرد و عصر سه شنبه (29 بهمن ماه) به کار خود پايان داد.
شرکت نفت فلات قاره
پروژه سامانه لوله کشي، کنترل وآتش نشاني مخازن نفت خام آزادگان در منطقه بهرگان هم زمان باچهل ويکمين سالروز پيروزي انقلاب اسلامي راه اندازي شد.
نفت خام ميدان هاي آزادگان با درجه بسيارسنگين باخط لوله اي به قطر 32 اينچ و کلاس فلنج 600 به منطقه بهرگان منتقل و درمخازن جديد آزادگان شامل چهارمخزن (دومخزن يک ميليون بشکه اي ودومخزن 500هزار بشکه اي)به ظرفيت کلي سه ميليون بشکه ذخيره مي شود. کل فرايند طراحي پروژه، مهندسي وساخت منيفولدهاي جديد آزادگان و اتصال آنها به منيفولدهاي موجود درمنطقه بهرگان، طراحي وساخت سامانه هوشمند مديريت مخازن، همچنين يکپارچه سازي منيفولدهاي قديم و جديد، سامانه آتش نشاني مخازن جديد و يکپارچه سازي آن با سامانه ديگر مخازن و...به طورکامل از سوي تيم مهندسي کارفرما، پيمانکار وشرکت ها ي داخلي انجام شده است. طراحي وساخت سامانه هوشمند مديريت مخازن بهرگان، يکي ازپيچيده ترين سامانه هاي مديريت مخازن است که تاکنون اجرا شده است.با اجراي اين طرح، امکان استفاده بهينه ازهمه ظرفيت مخازن موجود در بهرگان (شامل مخازن جديد و قديم) فراهم مي شود. نفت خام ورودي ازمخازن آزادگان توسط منيفولدهاي ساخته شده جديد وارد منطقه بهرگان مي شود و از اين طريق، قابل انتقال به چهارمخزن موجودآزادگان است.باتوجه به لوله کشي هاي انجام شده براي حداکثرسازي قابليت استفاده از مخازن، اين امکان فراهم شده است که نفت ورودي به منطقه ازجمله نفت خام آزادگان يانفت ورودي ازمسير گوره يا کارخانه هاي بهرگان به هر مخزني در منطقه قابليت انتقال داشته باشد.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
رئيس پژوهش و فناوري شرکت نفت مناطق مرکزي با اعلام طيف گسترده نيازهاي فناورانه دراين شرکت گفت: دامنه اين طيف، بازيابي گازهاي مشعل تا توسعه دانش فني نمک زدايي ها رادر برگرفته است. سيدعباس ضيايي درگردهمايي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هاي صنعت نفت و ارائه نيازهاي فناورانه با اعلام نيازهاي فناورانه شرکت هاي زير مجموعه نفت مناطق مرکزي اظهارکرد: درشرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، تعمير چاه ها بدون استقرار دکل حفاري، امکان سنجي روش هاي بازاريابي گاز مشعل، امکان سنجي استفاده از انرژي هاي تجديدپذير، بهينه سازي عمليات اسيدکاري چاه ها، همچنين امکان سنجي استفاده از گازهاي مازاد در زمان توپکراني و تخليه گاز سرد خطوط لوله و استفاده از فناوري پوشش هاي کامپوزيتي با الياف تقويت شده نانوکربن، نمونه هايي از نيازهاي فناورانه شناسايي شده است.
وي همچنين جمع آوري وبازيابي گازهاي ارسالي به مشعل، بومي سازي فناوري ساخت سيم هاي چاه پيمايي و يافتن دليل نشست تاج چاه ها در خانگيران را از نيازهاي فناورانه شناسايي شده در شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق اعلام کرد.
ضيايي وجود سامانه يکپارچه اطلاعاتي درحوزه منابع انساني را نياز فناورانه مهم ديگر شرکت نفت مناق مرکزي برشمرد.
به گفته وي، شرکت نفت مناطق مرکزي ايران باراهبري 51 ميدان گازي، 28ميدان نفتي، يک ميدان نفتي-گازي ودو پروژه ذخيره سازي زيرزميني گاز، نقش بسزايي در تأمين گاز مصرفي کشور ايفا مي کند.
گنگره خوردگي
دبيراجرايي نوزدهمين کنگره خوردگي گفت: سالانه سه تا چهار ميليارد دلار در صنعت نفت و گاز کشور در بخش خوردگي هزينه مي شود.
عليرضا حاتمي منفرد گفت: هر ايراني سالانه187دلار براي خوردگي هزينه مي کند که 15درصد اين هزينه در حوزه نفت و گاز است.
وي با بيان اين که هزينه خوردگي در کشورها ازجمله ايران بسته به امکا نات جلوگيري، حدود 4 تا 8 درصد است، افزود: بعد از اعمال تحريم ها تصورمي شد اگرمشکلات خوردگي برطرف نشود، صنايع تعطيل ومخازن ازکارخواهند افتاد، اما شرکت هاي دانش بنيان باتوليد محصولاتي، اين مشکلات را برطرف کردند.
حاتمي منفرداظهارکرد: خوردگي براي هرايراني 200 تا250دلار هزينه دارد و بدون آن که بدانند، از جيبشان هزينه مي شود.
وي با بيان اين که 3.1 درصد توليد ناخالص ملي هر کشور به خوردگي اختصاص دارد، توليدناخالص ملي سال گذشته را484 ميليارددلار عنوان وتصريح کرد: باضرب اين اعداد، به عددحدود17ميليارد دلار هزينه خوردگي مي رسيم.
دبير اجرايي نوزدهمين کنگره خوردگي با بيان اين که ايران در ميان10 کشور نخست دنيا درموضوع خوردگي قرار دارد، تصريح کرد: دربخش کنترل خوردگي نيز، ايران رتبه 40 را دارد؛ از اين رو ارتباط صنعت ودانشگاه براي حل مشکلات موجود در اين حوزه بسيار مهم است.
وي فاصله زياد ميان دانشگاه و صنعت را ازچالش هاي مهم در حوزه خوردگي برشمرد و افزود: در نوزدهمين کنگره ملي خوردگي، هدف اين است که اين فاصله ها کمتر شود.
شرکت نفت خزر
مديرعامل شرکت نفت خزر با تشريح نيازهاي فناورانه اين شرکت، بخشي از اين نيازها را مرتبط با نگهداشت و روزآمدي سکوي عظيم و ارزشمند اميرکبير عنوان کرد.
علي اصولي در گردهمايي شرکت هاي دانش بنيان واستارت آپ هاي صنعت نفت و ارائه نيازهاي فناورانه افزود: ازمجموع 13نيازفناورانه شنا سايي شده درشرکت نفت خزر، بخشي در ارتباط با سکوي اميرکبير تعريف شده است و بايد به نگهداشت اين سکو به عنوان سرمايه صنعت نفت در درياي خزر توجه ويژه داشت.
وي گفت: 6نياز فناورانه نيز درحوزه اکتشافي در محدوده خزر و بخش ساحلي آن تعريف شده است.
اصولي با بيان اين که به دنبال راهکاري براي تحقق توليد زودهنگام نفت در ميدان سردار جنگل هستيم، ادامه داد: توسعه و به کارگيري دانش و فناوري هاي نو از اهداف کلان و راهبردي شرکت نفت خزر است.
وي با تشريح رئوس فعاليت هاي شرکت نفت خزر درشمال کشور اظهار کرد: دانش محوري، تعهد به جنبه هاي زيست محيطي ومواجهه با چالش هاي موجود درفرايندهاي کاري درآب هاي عميق، اهميت بهره مندي از ظرفيت شرکت هاي دانش بنيان و روش هاي خلاقانه را در اين شرکت بيش از پيش آشکار مي کند.
گردهمايي شرکت هاي دانش بنيان واستارت آپ هاي صنعت نفت، 27 تا 29 بهمن ماه درمرکز همايش هاي بين المللي پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت
مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با اشاره به مصرف بسيار بالاي گازدربخش خانگي گفت: دست کم کاهش 300ميليون مترمکعبي گاز در اين بخش قابل تحقق است. محسن دلاويز با بيان اين که مصرف انرژي کشورسه برابرميزان متوسط مصرف درجهان وپنج برابر مصرف در کشورهاي پيشرفته است، اظهار کرد: بايد نخست نگاهي به جايگاه خود در زمينه بهينه سازي مصرف سوخت داشته باشيم و درعين حال به موضوع مصرف زدگي در کشور بپردازيم. دلاويز مصرف 600ميليون مترمکعب گازدربخش خانگي راپديده اي نادر دردنيا خواند وافزود: دست کم 300ميليون مترمکعب ازاين ميزان مي توا ند صرفه جويي شود و با ورود به چرخه توليد، ايجاد ارزش افزوده کند. وي همچنين با تاکيد برضرورت فرهنگ سازي درصرفه جويي مصرف انرژي تصريح کرد: تحقق اين مهم تنها باآموزش، آن هم ازسنين کودکي قابل دستيابي است؛اين بدين معناست که حتي بانوان خانه دار وگروه هاي مرجع جامعه مانند خانواده نيز مي توانند نسل هاي آينده اين کشور را پرورش دهند و از اين سرمايه ملي محافظت کنند.
دلاويز باتأکيد بر دو بال توسعه و مصرف در کشور عنوان کرد: با کنترل مصرف انرژي مي توان جاي خالي سرمايه گذاري ونيازمندي هاي توسعه اي را به حداقل رساند که خود نوعي سرمايه گذاري محسوب مي شود.
مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت باتاکيد دوباره بر مصرف بهينه انرژي تصريح کرد: موضوع کم مصرف انرژي کردن نيست، بلکه بهينه مصرف کردن آن است که به فرهنگ سازي دراين زمينه نياز دارد. دلاويز گفت: دربحث مصرف خانگي و تجاري که بيشترين ميزان انرژي را به خود اختصاص مي دهند، درمجموع معادل470ميليون بشکه نفت مصرف مي شود؛ درحالي که درمصرف خانگي مي توان 30 درصد صرفه جويي کرد. وي با بيان اين که براساس طرح هاي ماده12، قراراست مباحث مربوط به بهينه سازي مصرف انرژي درکتب درسي گنجانده شود، اظهار کرد: آموزش و پرورش نيز از اين موضوع استقبال کرده است واميدواريم اين اقدام ارزشمند، گامي کارآمد در جهت فرهنگ سازي باشد. مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، همچنين با اشاره به اين که باشهرداري، سازمان نظام مهندسي و وزارت مسکن، در جهت مصرف بهينه انرژي در بخش ساختمان همفکري شده است، تصريح کرد: طرحي به شوراي اقتصاد ارائه شده است که براساس آن براي کاهش مصرف انرژي درساختمان هاي جديد، اتفاقات خوبي رخ خواهد داد.
وزير نفت در پيامي، ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) را به تمام کارکنان صنعت نفت به ويژه به بانوان شاغل و همسران گرانقدر کارکنان تبريک و شادباش گفت.
متن پيام بيژن زنگنه به شرح زير است:
همکاران محترم
ولادت پرسعادت حضرت فاطمه زهرا(س) را که مقارن با سالروز ميلاد امام خميني(ره) معمار انقلاب اسلامي ايران است، به تمام کارکنان صنعت نفت به ويژه به بانوان شاغل و همسران گرانقدر کارکنان، صميمانه تبريک و شادباش مي گويم. حضرت فاطمه(س) الگوي شايسته انسانيت، همسري و مادري است و لذا روز زن و تکريم مقام مادر، وامدار اوست و به همه ما پيروي از سبک زندگي او را که مملو ازمعنويت، تعادل واخلاق همراه باتلاش و مشارکت خستگي ناپذير در امور خانواده و جامعه بود، يادآوري مي کند. زنان و دختران جامعه ما در دوران سختي که به واسطه تحريم هاي استکبار جهاني بر اين کشور و ملت تحميل شده، با درک شرايط موجود و علي رغم بي مهري ها و تبعيض هاي تاريخي، مانند همه سال هاي پس از انقلاب، تلاش مي کنند در همه امور علمي، اجتماعي و اقتصادي، فرهنگي و سياسي مشارکت نموده و نقش موثر و يگانه خود را به شايستگي ايفا نمايند. در صنعت نفت نيز توانمندي و شايستگي هاي اثبات شده زنان شاغل، هم چنين اعتقاد راسخ اينجانب به مسئوليت پذيري، تعهد و سلامت سازماني آنان باعث گرديد هم راستا با ابلاغيه ها و بخشنامه هاي دولت دوازدهم و همکاري و اهتمام مستمر دفتر امور زنان و خانواده، طي اين سال ها شاهد رشد حضور تاثيرگذار زنان در صنعت نفت باشيم. اميد دارم با عزم و جديت مديران صنعت، اين روند رو به رشد در گستره صنعت نفت تداوم يابد و اهداف مرتبط با ارتقاي سهم بانوان از سمت هاي مديريتي محقق شود. در عين حال وظيفه ماست که جايگاه بلندمرتبه خانواده را نيز مغتنم شمرده و در تعريف و اجرايي نمودن سياست هاي کلان و برنامه هاي راهبردي حوزه منابع انساني بدان اهتمام ورزيم.
درخاتمه از تلاش و دلسوزي بانوان همکارصنعت نفت سپاسگزاري نموده و باتبريک مجدد اين ايام مبارک به ايشان، سعادتمندي و موفقيت شان را از درگاه خداوند مهربان خواستار مي شوم.
شرکت ملي نفت ايران
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، مسئوليت و اختيارات همه امور مرتبط با تامين، تعميرات و بومي سازي تجهيزات پمپ هاي درون چاهي (ESP) در سطح اين شرکت را به علي خواجوي، مدير امورفني شرکت نفت فلات قاره ايران واگذار کرد. در حکم مسعود کرباسيان خطاب به خواجوي آمده است:
«نظر به تعهد و تخصص جنابعالي و با عنايت به جايگاه ويژه شرکت نفت فلات قاره ايران به عنوان با سابقه ترين و عمده ترين مصرف کننده تجهيزات پمپ هاي درون چاهي(ESP)، به موجب اين حکم مسئوليت و اختيارات کليه امور مرتبط با تامين، تعميرات و بومي سازي تجهيزات مزبور در سطح شرکت ملي نفت ايران به جنابعالي واگذار مي شود.»
پالايشگاه اصفهان
نخستين پروژه ملي زيست محيطي تصفيه واستفاده صنعتي از فاضلاب شهري در پالايشگاه نفت اصفهان همزمان باچهل ويکمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي افتتاح وبهره برداري رسمي از آن آغاز شد. مرتضي ابراهيمي، مديرعامل پالايشگاه اصفهان در آيين گشايش پروژه ملي زيست محيطي تصفيه واستفاده صنعتي از فاضلاب شهري گفت: اين طرح با هدف کاهش مصرف منابع آب آشاميدني با ظرفيت 750 مترمکعب در ساعت راه اندازي شده است. وي مدت زمان اجراي اين پروژه را24 ماه وسرمايه گذاري انجام شده براي اجراي آن را بيش از100ميليارد تومان اعلام و اظهارکرد: انتقال و تصفيه پساب شاهين شهر اصفهان باهمکاري دوشرکت داخلي در سه مرحله ساخت ايستگاه پمپاژ پساب درمحل تصفيه خانه، احداث خط انتقال پساب به پالايشگاه وساخت تصفيه خانه درپالايشگاه اجرايي مي شود.
ابراهيمي همچنين از افتتاح سکوهاي بارگيري فراورده هاي سبک دراين شرکت خبر داد و گفت: پالايشگاه نفت اصفهان به منظوربارگيري فراورده هاي ويژه خود، 18سکوبه منظوربارگيري محصولاتي مانند لوب کات، آيزوريسايکل، انواع حلال ها و وکيوم باتوم (ته ماند برخ خلا) را طراحي وآن را با صرف اعتبار 60 ميليارد نومان در زميني به مساحت 1.5هکتار احداث کرده است.
استاندار اصفهان نيز در آيين گشايش چند پروژه مهم پالايشگاه نفت اصفهان گفت: يک پنجم فراورده هاي نفتي کشور توسط مجموعه پالايشگاه اصفهان تامين مي شود، از اين رو برداشتن گام هاي موثر براي روزآمد کردن اين مجموعه، تاثير مهمي در کمک به اقتصاد ملي کشور خواهد داشت. عباس رضايي با بيان اين که اصفهان در منطقه خشک قرار دارد، افزود: باتوجه به اين موضوع، همچنين وجودصنايع متعدد دراستان اصفهان، استفاده از پساب به جاي آب، موجب مصرف بهينه آب و کمک به صرفه جويي آن خواهد بود. رضايي تاکيد کرد: با افتتاح پروژه ملي زيست محيطي تصفيه واستفاده صنعتي از فاضلاب شهري در پالايشگاه نفت اصفهان، اين هدف محقق و گام ديگري در جهت صيانت از محيط زيست برداشته مي شود.
شرکت ملي صنايع پتروشيمي
معاون وزير نفت درامور پتروشيمي درحکمي، مريم مشايخي را به عنوان مدير مالي شرکت ملي صنايع پتروشيمي منصوب کرد.
در متن حکم بهزاد محمدي، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي آمده است:
«نظر به تعهد، تخصص و تجربيات مفيد سرکارعالي، به موجب اين حکم به عنوان مديرمالي شرکت ملي صنايع پتروشيمي منصوب مي شويد. اميد است با استعانت ازخداوند متعال و استفاده از توان تمام همکاران و تعامل موثر با ديگرارکان سازمان درانجام ماموريت هاي محوله به منظور تحقق اهداف شرکت، موفق و پيروز باشيد.»
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي همچنين درحکمي ديگر، ضمن قدرداني ازاکبرلطفي، مديرمالي پيشين اين شرکت براي خدمات در زمان تصدي اين سمت، وي را به عنوان مشاورخود منصوب کرد.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
همزمان با گراميداشت دهه مبارک فجر وپاسداشت چهل و يکمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي ايران، هشت جايگاه عرضه سوخت(سي ان جي، نفت گاز و بنزين)درمناطق سي وهفت گانه شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران به بهره برداري رسيد.
دراين بازه زماني، يک جايگاه باصرف 18ميليارد ريال درشهرک فدک شهرستان شاهرود استان سمنان، جايگاه پيرتاج درناحيه بيجاراستان کردستان با صرف اعتبارسه ميليارد ريال، دوجايگاه درشهرهاي رشت و رودبار استان گيلان، همچنين يک جايگاه در شهر رودهن استان تهران با صرف هزينه 50 ميليارد ريال و جايگاه ستارگان خليج فارس در شهر مهريز استان يزد به بهره برداري رسيدند.
جايگاه عرضه سوخت درمجتمع رفاهي بانو پخشيان قاضي وشيخ آقايي با اعتبار20 ميلياردريال درناحيه مرکزي مياندوآب ونودويکمين جايگاه عرضه سوخت استان مرکزي باصرف يک ميليارد و700ميليون ريال اعتباردر شهر زرنديه، ديگرجايگاه هايي هستند که بهره برداري ازآنها در دهه فجر آغاز شده است. با افتتاح اين جايگاه ها درنقاط مختلف کشور، براي بيش از50 نفر اشتغال زايي شده است. هم اکنون دراستان سمنان، 74جايگاه، دراستان کردستان77جايگاه، در استان گيلان، 125جايگاه، در استان يزد 136 جايگاه ودر استان تهران نيز نزديک به 250 جايگاه عرضه سوخت فعال هستند. شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با بهره گيري از37 منطقه عملياتي، ازجمله شرکت هاي زيرمجموعه شرکت ملي پالايش وپخش است که مسئوليت تامين وتوزيع بخش هاي مختلف حمل ونقل، نيروگاهي، صنعتي و... را به عهده دارد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه بوشهر
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه بوشهرازآغازتوزيع بنزين يورو 4در شهر بوشهر خبر داد. رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه بوشهر بابيان اين که بنزين يورو4درشهرستان هاي عسلويه، جم وکنگان نيز توزيع مي شود، تصريح کرد: هم اکنون 6جايگاه توزيع سوخت درشهر بوشهر فعال است و روزانه260 هزارليتر بنزين يورور4درآن توزيع و مصرف مي شود. مهرداد بيوکي همچنين ازبهره برداري يک باب جايگاه عرضه سوخت درعاليشهر خبرداد وافزود: دراين منطقه که بيش از20هزارنفردرآن ساکن هستند، يک باب جايگاه دردست ساخت است وفعاليت آن به زودي آغاز مي شود. به گفته بيوکي، اين جايگاه باسرمايه40ميلياردريالي بخش خصوصي باسه سکو و24 نازل، در زميني به مساحت يک هزار و600 مترمربع ساخته مي شود.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه گيلان
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه گيلان بابيان اين که برودت هوا وبرفي بودن آن مانع خدمات رساني به موقع کارکنان زحمتکش اين منطقه عملياتي نشده است، برادامه اين روند براي تامين سوخت جايگاه ها و مقاصد مصرف تاکيد کرد. علي اصغر عباسي با اشاره به اطلاعيه هاي اداره کل هواشناسي استان گيلان مبني بر ناپايداري جوي درهفته گذشته وشروع سرما و بارش برف گفت: بااعلام کاهش10تا20 درجه اي دماي هوا، آماده باش کامل نيروهاي عملياتي و ستادي در دستور کارقرار گرفت و سوخت رساني به جايگاه ها و فروشندگي هاي استان به ويژه مناطق سخت گذر ر به طور کامل انجام شد. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه گيلان تصريح کرد: با توجه به پيش بيني سازمان هواشناسي مبني بر يخبندان، عمليات ذخيره سازي فراورده هاي نفتي درمخازن جايگاه هاي استان به طور ويژه در دستورکار قرارگرفت تامشکلي از نظر تامين سوخت نداشته باشيم. وي از ارسال فراورده هاي نفتي به نقاط سخت گذراستان گيلان و ذخيره سازي آن براثربارش برف پيش ازمسدود شدن برخي جاده هاخبرداد و افزود: اين مهم تا حد ممکن انجام شده است و سوخت رساني نيز با تلاش بي وقفه همکاران نواحي 9 گانه مناطق، همچنين رانندگان و جايگاه داران 124 جايگاه و 130 فروشندگي فعال، در حال انجام است. عباسي باتاکيد برسوخت رساني به روستاهاي سخت گذراستان گيلان و ذخيره سازي آن درنيمه نخست امسال گفت: سهميه نفت سفيدپاييز و زمستان خانوارهاي مصرف کننده اعلام شده است وتا پايان اسفندماه نيز اعتبار خواهد داشت. عباسي روند سوخت گيري در جايگاه هاي عرضه سي ان جي گيلان را مطلوب خواند و افزود: هم اکنون يکصد جايگاه عرضه سوخت پاک درسراسراين استان انجام مي دهند.
مجتمع گاز پارس جنوبي
مديرعامل مجتمع گاز پارس جنوبي از کاهش زمان برنامه تعميرات اساسي پيش بيني شده براي پنج پالايشگاه نخست اين مجتمع گازي در سال 98 خبر داد. هادي هاشم زاده فرهنگ با اشاره به برنامه پيش بيني شده براي انجام تعميرات اساسي پنج پالايشگاه نخست مجتمع گازي پارس جنوبي در 44 روز اظهار کرد: اين عمليات با توجه به کاهش نزديک به 10 روز در مدت زمان 33.6 روز انجام شد. وي با بيان اين که تعميرات اساسي فازهاي 6، 7 ، 8 و 4 نيز درحين فعاليت ديگر پالايشگاه ها انجام شده است، اظهارکرد: بااحتساب اين فازها، تعميرات اساسي درمدت زمان 38 روز انجام شده که باز هم زودتر از زمان پيش بيني شده(44 روز) بوده است. فرهنگ، تسلط بر تعميرات پالايشگاه هاي قديمي را دليل جلو بودن از برنامه عنوان و اظهارکرد: در سال 92 براي پنج پالايشگاه 18 روز توقف کامل داشتيم؛ در حالي که امسال براي هشت پالايشگاه مديرعامل مجتمع گاز پارس جنوبي برنامه ريزي مديريت عمليات پالايشگاه را ازنقاط قوت مجتمع برشمرد و افزود: براي تعميرات اساسي مجتمع برنامه ريزي دقيق و منسجمي صورت گرفته به طوري که مي دانيم، چه ميزان بودجه، نيروي انساني و زمان براي انجام يک پروژه تعميرات اساسي مورد نياز است. فرهنگ با بيان اين که امسال، براي تعميرات اساسي، برنامه منسجم و سنگيني پياده سازي شد، تصريح کرد: اين برنامه ريزي موجب شد تا فرصت توليد بيشتر نيز براي اين مجتمع فراهم شود.
پالايشگاه تهران
پنج دستگاه آنالايزرآنلاين سنجش كيفي آب آشاميدني چاه هاي باقر شهر، با هدف ارزيابي سريع كيفيت آب منطقه راه اندازي شد.
اين دستگاه ها مطابق با مصوبه فرماندري ازسوي شرکت پالايش نفت تهران درعمل به مسئوليت اجتماعي وبه منظور ارتقاي سلامت شهروندان منطقه باقر شهر راه اندازي شده اند.
براي نصب راه اندازي اين پنج دستگاه آنلايزرآنلاين، که قابليت سنجش لحظه اي کيفيت آب شرب چاه ها را فراهم آورده اند، افزون بر30ميليارد ريال هزينه شده است. كنترل پارامترهايي مانند بارآلي، نيترات، كدورت، ذرات معلق، هدايت الكتريكي، قدرت اسيدوبازي، دما، ذرات محلول، همچنين فرمان دهي به پمپ ها، كنترل فشارآب، ازجمله ويژگي هاي مهم دستگاه هاي آنالايزرآنلاين آب شرب است. پيرومنويات مقام معظم رهبري درخصوص بهره گيري ازتوان داخل، اين پروژه نيز به وسيله يك سازنده داخلي اجرا شده است. داخلي سازي پروژه دستگاه آنالايزرآنلاين سنجش كيفي آب آشاميدني، علاوه برکاهش هزينه هاوخروج ارزازكشوربه بسترسازي ارتقاي ظرفيت توليد داخل نيز كمك بسزايي کرده است. آلودگي ها، يكي ازعوامل مهم و تهديد کننده منابع آب است.آب از لحظه بارش با آلاينده هاي هوا تماس مي يابد و با جاري شدن در سطح زمين همچنين تماس با انواع آلاينده ها آلوده مي شود.
اين آلودگي ها ازطريق چرخه آب به طرق مختلف به منابع آبي (زير زميني وسطحي) منتقل مي شود.ازاين رو، براي پايش كيفي آب و آگاهي از كيفيت آب آشاميدني، استفاده ازسامانه هاي سنجش لحظه اي، ابزار مفيدي براي ارزيابي كيفيت آب به شمار مي رود.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه اصفهان
معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي در آيين رونمايي از 41خودرو عمومي تبديلي به گازسوزگفت: تادو سال آينده، همه خودروهاي عمومي گازسوز مي شوند. حميد قاسمي ده چشمه در آيين رونمايي از41خودرو طرح ملي تبديل دو گانه سوز دراصفهان بااشاره به دريافت مصوبه شوراي اقتصاد در زمينه گازسوز کردن خودروها افزود: بعد از اين مصوبه، فعاليت وزارت نفت دوچندان شد.
وي بااشاره به اين که مصرف يک ميليارد مترمکعب گاز برابر با مصرف80ميليون ليتر بنزين در روزاست، تاکيد کرد: مصرف گاز طبيعي فشرده(سي ان جي) موجب حذف آلودگي شهرهاي بزرگ مي شود. قاسمي گفت: اکنون فضايي فراهم شده که تا دو سال آينده 100درصد خودروهاي حمل ونقل شهري بار و مسافر، گازسوز شوند وهيچ خودرو عمومي وجود نخواهد داشت که از سوخت سي ان جي استفاده نکند، مگر خودش نخواهد. معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي تاکيد کرد: استفاده از سي ان جي موجب کاهش هزينه هاي حمل ونقل خانوار مي شود، از سوي ديگرخودروهايي که تبديل مي شوند، استانداردهاي يورو4 را پاس مي کنند.
قاسمي ده چشمه با اشاره به ابعاد ملي اين طرح اظهار کرد: هدف گذاري اين طرح تبديل يک ميليون و 464 خودرو است، همچنين پول حاصل از صادرات نفت، با اين طرح به مردم باز مي گردد.
وي با تاکيد براين که براي اجراي اين طرح از ظرفيت تمام مخزن سازان کشور استفاده مي شود ، افزود: با کمک وزارت صمت واتحاديه سوخت هاي جايگزين، تمام شرکت هاي تبديل شناسايي شده اند وبا کمک سازمان استاندارد، بردوگانه سوزکردن خودروها، مطابق با استانداردها نظارت مي شود.
معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي با تاکيد براين که پيش ازاجراي طرح مديريت مصرف سوخت، مصرف روزانه سي ان جي 19ميليون مترمکعب بود، افزود: هم اکنون، اين ميزان مصرف به محدوده 25 ميليون متر مکعب در روز رسيده که به معناي ساخت يک پالايشگاه در تهران با توليد روزانه 6 ميليون ليتر بنزين است.
قاسمي ده چشمه تصريح کرد: بااجراي طرح تبديل خودروهاي عمومي گويي 2.5 تا سه پالايشگاه نفت ساخته مي شود.
وي با تاکيد بر اين که اجراي اين طرح با تکيه بر 100درصد توان کارخانه هاي داخلي اجرايي مي شود، تصريح کرد: وزارت نفت براي اجراي صحيح اين طرح سختگير است واميد مي رود تا 15 ماه آينده به طور کامل اجرايي شود.
از اواخر دهه 1990 ميلادي مصر رؤياي تبديل شدن به مرکز ثقل انرژي در شرق مديترانه را در سر مي پروراند.
اکتشاف هاي فراساحلي در دلتاي نيل در اواخر قرن بيستم که رونق ال ان جي مصر را آغاز کرد، موجب اميدواري هايي شد، اما درگيري هاي منطقه اي و داخلي که موجب برکناري حسني مبارک،
رئيس جمهوري پيشين مصر شد، همچنين حکومت اخوان المسلمين، صنعت انرژي اين کشور را به شکلي چشمگير کند کرد.
با اين همه، اکتشاف هاي جديد در دو سال گذشته در کنار کشف هاي مهم در مناطق فراساحلي قبرس و اسرائيل و حتي احتمالا در لبنان، اميدواري هاي جديدي را براي مصر ايجاد کرده است. مجمع گازي شرق مديترانه (اي ام جي اف) که بيشتر کشورهاي ساحلي اين منطقه در آن عضو هستند، به عنوان يکي از مهمترين محرک هاي تحولات جديد انرژي در منطقه شناخته مي شود. با رهبري مصر، اسرائيل، يونان و قبرس، تلاشي جديد براي شکل دهي دوباره به بازار انرژي اين منطقه آغاز شد که مهمترين محور آن، ظرفيت توليد ال ان جي مصر در شهرهاي ادکو و دمياط اين کشور بود. مجموع ذخاير گازي شرکت کنندگان در مجمع ياد شده، به ويژه ميدان هاي بزرگ ظهر و نور در مصر، مي توانند نياز بازار اروپا را تأمين کنند. اتحاديه اروپا و حتي آمريکا از پروژه خط لوله فراساحلي گاز شرق مديترانه که شرق مديترانه را به شبه جزيره بالکان در شرق اروپا و حتي به ايتاليا متصل مي کند، حمايت کرده اند. اين منطقه اميدوار است و راهبردهايي با سرعتي چشمگير، در حال اجرا شدن هستند. حتي با وجود کارشکني نظامي و سياسي ترکيه که بخش هايي از اين پروژه را محدود يا حتي مختل مي کند، پيشرفت هايي به دست آمده است.
با اين همه، سياست مداران و بهره برداران انرژي ممکن است تأثير محيطي را که در آن فعاليت مي کنند، دست کم گرفته باشند. اشباع بازار جهاني گاز نزديک است و هم صادرکننده ال ان جي همچون استراليا، قطر، موزامبيک و ديگران و هم رؤياهاي مرکز ثقف انرژي شرق مديترانه در اي ام جي اف را تهديد مي کند. برخي پروژه ها در منطقه شرق خاورميانه، از همين حالا با باد مخالف رو به رو شده اند.
در حرکتي قابل توجه، دولت مصر چندين مزايده را در سال 2019 ميلادي لغو کرد، زيرا قيمت هاي بازار، پايين تر از انتظارها بودند. تحليلگران اعلام کردند برخي خريداران، حتي قيمت هايي پايين تر از قيمت تمام شده توليد ارائه کردند. با اين همه، به نظر مي رسد اعضاي مجمع اي اتم جي اف هنوز به هيچ وجه نگران نيستند. مصر باور دارد که با توجه به اين واقعيت که هزينه ساخت تأسيسات ال ان جي اين کشور تا کنون تأمين و همه ظرفيت توليد آن راه اندازي شده است، هزينه هاي عملياتي اين تأسيسات بسيار پايين خواهند بود. اگر قيمت جهاني ال ان جي به کمتر از هزينه توليد اين سوخت در مصر برسد، اين کشور با چالشي جدي رو به رو خواهد شد.
موضع گيري کنوني وزارت نفت مصر براي فروش ال ان جي طبق قراردادهاي بلند مدت با هدف قيمت پنج دلار براي هر يک ميليون بي تي يو، به جاي استفاده از قيمت تک محموله در بازار، يک موضع گيري بسيار پر خطر است. با توجه به اين که بازار مي تواند همه نياز خود را از بازار تک محموله تأمين کند که قيمت ها در آن پايين تر هستند، مسئله اصلي اين است که آيا خريداري پيدا مي شود که به قيمت هاي اعلام شده در مزايده، تمايلي نشان بدهد يا نه.
خريداران بزرگ آسيايي همچون چين، ژاپن و کره جنوبي، از قيمت هاي بسيار پايين تري برخوردار هستند. شاخص قيمت ال ان جي آسيا (جي کي ام) با 50 درصد کاهش از هشت دلار در هر يک ميليون بي تي يو به چهار دلار در هر يک ميليون بي تي يو رسيده است. قراردادهاي بلند مدت همچون چيزي که مصر ارائه مي کند، براي هر خريداري، يک پيشنهاد پر خطر به شمار مي آيد. کشورهاي شرق مديترانه مي توانند روي رقابت سخت از سوي قطر، استراليا و ديگران، حساب کنند. تاکنون، بيشتر تحليلگران انتظار دارند بازارهاي جهاني گاز و ال ان جي با شرايط قيمتي «پايين براي مدتي طولاني» رو به رو خواهند بود.
ماه هاي پيش رو براي صنعت ال ان جي مصر، حياتي خواهند بود. تنها طرف هاي علاقه مند، تازه واردها به بازار و يا طرف هايي خواهند بود که به دنبال قراردادهاي ساختاري هستند. با اين همه، اگر اينها در دسترس نباشند، مصر و شريکان آن در شرق مديترانه ممکن است با شرايطي رو به رو شوند که صادرات ال ان جي آنها ناچيز و يا حتي متوقف شود.
در اين ميان، افزايش توليد گاز مصر، چشمگير بوده است و اين کشور از ميدان ظهر، بيش از چيزي که مي تواند صادر کند، توليد دارد. صادرات ال ان جي مصر در سال 2019 ميلادي نسبت به سال پيش از آن دو برابر شد و به 4.8 ميليارد متر مکعب رسيد. افزون بر آن، مصر واردات گاز از اسرائيل را آغاز کرد.
تقاضاي بازار داخلي مصر همچنان کمتر از آن است که بتواند عرضه مازاد کنوني را جذب کند و صادرات آن به وسيله خط لوله به اردن همچنان بسيار کم است. براي مقابله با سيل عرضه گاز اسرائيل (6 ميليون متر مکعب در سال)، مصر ناچار است از هم اکنون راه اندازي دوباره تأسيسات ال ان جي دمياط (با ظرفيت صادرات پنج ميليون متر مکعب در روز) را بررسي کند. شرايط اشباع بازار جهاني ال ان جي بايد در ماه هاي آينده از سوي مصر و ديگر کشورهاي عضو اي ام جي اف، بررسي مي شود. عرضه بالاي در دسترس کنوني بايد به سرعت به پول تبديل شود. مصر بهتر است بر بازارهاي شرق اروپا (از جمله بالکان) تمرکز کند. در اين بازار، بايد راهي بيابد تا با روسيه، نروژ و مصر رقابت کند. سطح قيمت در کوتاه مدت حتي کاهش بيشتري نيز خواهد داشت و بنا بر اين، مصر بايد مطمئن شود که همه ذخاير ال ان جي کنوني خود را به سرعت بفروشد.
اعضاي اي ام جي اف بايد ديدگاهي واقع بينانه درباره ثروت گازي فراساحلي خود داشته باشند و رؤياپردازي درباره يک گنجينه چند ميليارد دلاري همانند قطر، ممکن است واقع بينانه نباشد. يک دورنماي بلند مدت، بسيار ضروري است و مصر بايد درکي روشن از بازارهاي احتمالي خود داشته باشد که شايد تنها شمال، غرب و يا حتي شرق اروپا نباشد.
بزرگترين توليدکننده نفت اوپک و متحد مصر، يعني عربستان، همچنان به شدت نيازمند گاز اضافي است. تغيير مسير خط لوله گاز عربي که قرار بود گاز مصر را به اردن، لبنان و سوريه صادر کند و کشاندن اين خط لوله به عربستان، يک تير و دو نشان است؛ يکپارچه سازي انرژي و امنيت در منطقه و همچنين تبديل ذخاير گازي مصر به پول.
پانزده شماره است که برايتان از آرامش گفته ايم. آرامشي که مي توان آن را در درياي معرفت ديني به دست آورد. اين بار و در پانزدهمين شماره نيز، يکي ديگر از عوامل آرامش آفرين براي انسان عصر کنوني که عصر اضطراب هم ناميده شده است، بازخواني و بيان مي کنيم.
از جمله عوامل موثر در کسب آرامش و اصلاح بينش، احساس ارزشمند بودن است. هرگاه فردي احساس کند که ارزشمند بوده، اعتمادبه نفس دارد، اين احساس به وي کمک مي کند تا افکار، تمايلات، ارزش ها و رفتارهاي خود را بهتر تنظيم نمايد. حس ارزشمندي به فرد اجازه مي دهد که نسبت به قابليت و کارآمدي خود اطمينان داشته باشد. اين احساس مي تواند به سعادت و خوشبختي آدمي بينجامد و در مواقع تنش به انسان ياري دهد که از مسير منحرف نشود و خود را متعادل نگه دارد. ارزشمندي انسان، با استفاده از مفاهيم متنوع ديني قابل بررسي و اثبات است. در اينجا به دو مفهوم جالب اشاره مي شود:
1- انتخاب خدا
مسئله برگزيدن در قرآن به گونه هاي مختلف آمده است؛ از جمله درباره انسان. خداوند از ميان تمام مخلوقات، انسان را انتخاب و او را در قرآن کريم مخاطب خود قرار داد و فرمود: «يا أيها الناس». در انتخاب دوم از ميان انسان ها عدهاي خاص را برگزيد و در خطاب دوم به آنها فرمود: «يا ايها الذين آمنوا».
در انتخاب سوم در ميان مؤمنان عدهاي محدودتر را انتخاب کرد. اين انتخاب در قرآن به دو صورت بيان شده؛ گاهي به صورت اختيار و گاهي به شکل اصطفاء. خداوند در آيه سيزدهم سوره طه، خطاب به موسي(ع) که داراي ويژگي «کليم الله» است ميفرمايد:
وَأَنَا اخْتَرْتُکَ فَاسْتَمِعْ لِمَا يُوحَي؛ و من تو را برگزيده ام، پس به آنچه وحي مي شود، گوش فرا ده.
همچنين موسي(ع) با تعبير دوم (اصطفاء) در آيه 144 سوره اعراف، برگزيده خدا شمرده شده است:
قَالَ يَا مُوسَي إِنِّي اصْطَفَيْتُکَ عَلَي النَّاسِ بِرِسَالَاتِي وَبِکَلامِي؛ فرمود: اي موسي تو را با رسالت ها و با سخن گفتنم [با تو] بر مردم [روزگار] برگزيدم.
انتخاب موسي(ع) در اين آيه بعد از ميقات است؛ موعدي که در آن موسي(ع) با خداوند چهل شب به مناجات پرداخت. انتخاب موسي(ع) بعد از تجلي خداوند بر کوه است که بر اثر آن کوه متلاشي شد و موسي(ع) به حالت صعق افتاد. در اين حالت خداوند، موسي(ع) را به دو چيز برگزيد؛ يکي براي رسالت و ديگري براي سخن گفتن با خود.
خداوند انتخاب چهارمي هم دارد و اين، آخرين انتخاب اوست. پروردگار عالم از ميان انبياي عظام، نبي خاتم(ص) را برگزيد. آيات معراج اين حقيقت را بيان مي کنند؛ ازاين رو پيامبر(ص) اکمل انسان ها و آفريده اي اشرف بوده، کامل تر از او وجود ندارد. موجودي که برگزيده خداست طبعاً داراي ارزشمندي والا و بيکران است.
2-کرامت انساني
يکي از ويژگي هاي برجسته انساني که در منابع ديني از آن با تأکيد ياد شده، کرامت آدمي است. حس کرامت و ارزشمندي، توجه به جنبه هاي مثبت وجود انسان و ارزش هاي دروني اوست. انساني که براي خود ارزش، حرمت و کرامت قائل باشد، حتي اگر اعتقادي هم به دين نداشته باشد، احساس خودارزشي او را از بسياري از زشتي ها بازميدارد. کرامت به معناي شرافت و ارزشمندي است و نکته مقابل آن خواري، ذلت و هوان قرار دارد. کرامت و ارزشمندي انسان ناظر به حالت ها و رفتارهاي انساني است که درون او قرار دارد يا در اثر تمرين و ممارست براي فرد حاصل مي شود، در آيه هفتاد سوره اسراء آمده است:
وَ لَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِى ءَادَمَ وَ حَمَلْنَاهُمْ فِى الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ وَ رَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ وَ فَضَّلْنَاهُمْ عَلَى كَثِيرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلاً؛ و به راستي ما فرزندان آدم را گرامي داشتيم و آنان را در خشکي و دريا [بر مَرکبها] برنشانديم و از چيزهاي پاکيزه به ايشان روزي داديم و آنها را بر بسياري از آفريده هاي خود برتري آشکار داديم.
کرامت دو گونه دارد؛ کرامت ذاتي و کرامت اکتسابي. کرامت ذاتي بدين معناست که انسان به گونه اي آفريده شده که از لحاظ توانمندي ها، ظرفيت ها و قابليت ها نسبت به ديگر موجودات از مزيت بيشتري برخوردار است. کرامت ذاتي داراي سطوح مختلفي است که عبارت است از:
سطح اول: قابليت هاي جسمي
سطح دوم: ظرفيت هاي شناختي
سطح سوم: گرايش هاي متعالي
سطح چهارم: توانمندي هاي انحصاري
کرامت اکتسابي به آن دسته از ارزش ها و امور مثبتي اطلاق مي شود که فرد با تمرين، ممارست و رفتار خود آنها را به دست مي آورد.
بنياد تربيت اخلاقي و پرورش فکري، کرامت اکتسابي است و محور آن بر اساس آموزه هاي ديني خود نگهداري، پرهيزکاري و تقوا معرفي شده است. اين کرامت اکتسابي نتايجي دارد که عبارتند از:
دل نبستن به دنيا، نرم خويي و خوش خلقي و بخشش و گذشت.
رسول اکرم (ص) فرمودند:
«ثلاثٌ من کنّ فيه استکمل خصال الايمان: الذي اذا رضي، لم يُدْخِله رضاه في باطلٍ و اذا غَضِبَ لم يخرجه الغضب من الحقّ و اذا قدر لم يتعاط ما ليس له»
رسول خدا (ص) فرمود: سه خصلت است كه هر كس داشته باشد، به تمام خصال ايمان رسيده است:1 - چون راضى و خوشحال باشد، رضايتش او را به باطلى درنياورد.2 - چون خشم كند، خشمش او را از حق خارج نسازد.3 - چون قدرت يابد بآنچه از آن او نيست دست دراز نكند.
منبع: تحف العقول، صفحه 43
معناي روايت، اين نيست که ايمان در اين سه خصلت منحصر است، بلکه مراد اين است که در هر کس، اين سه خصلت وجود داشته باشد حاکي از اين است که همه خصال ايمان، در او جمع است. چون هر يک از اينها متوقّف بر مجموعه اي از صفات نيک و کاشف از آنها است.
خشنودي و محبت کسي او را به باطل نکشاند که موجب شود به ناحق از آن شخص دفاع کند و همچنين غضب، او را به برخوردهاي غلط و خروج از حق نکشاند، و در هنگام قدرت، کارهايي را که حق او نيست مرتکب نشود.
مشاور فرهنگي وزير نفت در مراسم رونمايي از سايت جديد شوراي فرهنگي و ستاد اقامه نماز نفت از موافقت وزير نفت با برگزاري مسابقات قرآن کريم در سطح وزارت خبر داد. مجيدي گفت: بر اساس رايزني صورت گرفته با مهندس زنگنه مسابقات قرآن کريم از بخشنامه هاي صرفه جويي خارج و مجوز برگزاري مسابقات داده شده است.
امام علي (ع) فرمودند:
سينه خردمند صندوق راز اوست و خوشرويى وسيله دوست يابى و شكيبايى، گورستان پوشاننده عيب هاست و پرسش كردن وسيله پوشاندن عيب هاست و انسان از خود راضى، دشمنان او فراوانند.
نهج البلاغه، حکمت ششم
اميرمؤمنان(ع) جز براي رضايت خداوند گامي برنداشت و بر آن بود تا با خداوند در حالت «راضيه مرضيه» با نفسي مطمئن ملاقات کند (فجر، آيات 27 تا 30). اين گونه است که در دوره جاهليت و اسلام هرگز از اين اصل در هيچ يک از سياست هايش عدول نکرد. آن حضرت درباره اين راهبرد اساسي در سياست عمومي خويش مي فرمايد: به خدا سوگند، من همواره در زمره پيشتازان اين حرکت بودم تا روزي که جبهه دشمن تار و مار شد و جاهليت از صحنه بيرون رفت، بي آنکه کمترين ضعف يا ترسي داشته باشم و امروز نيز در همان مسير قدم برمي دارم و تصميم دارم باطل را بشکافم تا حق از پهلوي آن بيرون آيد. مرا با قريش چه کار؟ که ديروز در موضع کفر بودند و با آنان جنگيدم و امروز نيز که گرفتار فتنه و انحراف شده اند، به پيکارشان خواهم خاست. من همان گونه که ديروز با آنان برخورد کردم، امروز نيز همانم (نهج البلاغه، خطبه 33). همين سياست است که ديگران را به دشمنان وي تبديل کرد و اجازه ندادند تا به عنوان خليفه خدا و پيامبر(ص) بر منصب ولايت الهي خود در ظاهر قرار گيرد و او را از ولايت ظاهري و خلافت دنيوي محروم کردند. در حقيقت تنها گناه امام علي(ع) از نظر ديگران همان سازش ناپذيري و سياست راهبردي رضايت خداست. همين رضايت جويي خداوند و عدم تکيه و اعتماد به غير خدا موجب مي شود تا ايشان به جنگاوري بي باک تبديل شود و در زمان تنزيل و تاويل از مشرکان و منافقان نهراسد. حضرت اميرالمؤمنين(ع) فرمود: ... و از شگفتي هاي زمانه اين است که - شاميان- به من پيام داده اند که خود را براي مقابله با سرنيزه ها آماده کنم و براي ضربه هاي شمشير شکيبا باشم، مادران گريان به سوگشان بنشينند! تاکنون کسي مرا با دعوت به جنگ تهديد نکرده است و از زخم هاي نيزه و شمشير هراسي نداشته ام، چرا که بر يقين به پروردگارم تکيه دادم و دينم را زنگار شبهه نيالوده است.
آن حضرت(ع) با توجه به موقعيت هاي زندگي، کاري را انجام مي داد که نياز جامعه به آن بود و امکانش برايش فراهم بود. ايشان به حکم قرآني به آباداني زمين مي پرداخت (هود، آيه 61) و کارش را بيهوده نمي دانست؛ چنانکه قرآن مي فرمايد: ايحسب الانسان ان يترک سدي؛ آيا انسان گمان مي کند که رها شده است؟ (قيامت، آيه 36). در روايت است که امام علي(ع) هنگام شخم زدن زمين اين آيه را مي خواند. حضرت امام صادق(ع) درباره کار و تلاش آن حضرت فرموده است: گاهي اميرالمومنين(ع) به سوي صحرا مي رفت و همراه خود باري از هسته خرما مي برد، وقتي سوال مي شد اين چيست که به همراه داري؟ مي فرمود: هر دانه از اينها يک نخل است ان شاءا... آنگاه مي رفت و همه آنها را مي کاشت (الکافي، جلد 5، صفحه 75). آن حضرت زندگي اش را از راه کار و تلاش تامين کرده و خود را وابسته به بيت المال نمي کرد، بلکه چنان بود که ديگران نيز از کار و تلاش وي بهره مند مي شدند.
امام علي(ع) مي فرمود: اي مردم کوفه اگر- مرا ديديد- با اندوخته اي بيشتر از وسايل شخصي زندگي و مرکب و غلام خود از نزد شما برگشتم، بدانيد که خائن بوده ام. امام علي (ع) در مدت حکومتشان از بيت المال مصرف نمي کردند- و هزينه زندگي ايشان از زمين هاي کشاورزي که در ينبع داشت تامين مي شد.
ادامه دارد...
رابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون منطقه هفت صنعت نفت در جمع ماموران قرائت کنتور و گازبانان شرکت گاز استان کرمانشاه گفت: در اسلام محبوب ترين انسان ها کساني هستند که به خلق خدا بيشتر خدمت مي کنند. در ايام دهه فجر، سومين کلاس آموزشي مامورين قرائت کنتور و گازبانان شرکت گاز استان کرمانشاه درسال جاري به پيشنهاد معاون بهره برداري گاز استان برگزار شد. در ابتداي اين جلسه، حجه الاسلام درويشي، رابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون منطقه هفت صنعت نفت ضمن تبريک ايام الله دهه مبارک فجر گفت: در اسلام محبوب ترين انسانها کساني هستند که به خلق الله بيشتر خدمت مي کنند و شما همکاران گرامي گازبان ماموران قرائت کنتورگازدر خط مقدم اين خدمتگزاري قرار داريد و فضيلت کار شما قابل بيان نيست.وي افزود: يکي از وظايف بزرگ شما عزيزان علاوه بر قرائت کنتور، شناسايي مشترکين متخلف در بخش هاي مختلف خانگي، تجاري، صنايع و جايگاههاي C.N.G و معرفي به مسؤولين ذي ربط جهت اعمال ماده 660 قانون مجازات اسلامي است.مسئول امور روحانيون منطقه هفت صنعت نفت در بخش ديگري از سخنانش، ظاهر مرتب با يونيفرم، اخلاق انساني و اسلامي، صداقت و حيا را از خصوصيات مامورين قرائت کنتور و گازبانان دانست و حدود ورود به منازل مشترکين را تا محل نصب کنتور گاز و قرائت آن عنوان کرد.
شهيد سلطان محمد سلطاني آسترکي در تاريخ 19 بهمن 1331 در شهر رامهرمز در استان متولد شد. شهيد سلطاني در تاريخ 7 تير 1355 همکاري خود را با شرکت ملي نفت ايران آغاز کرد و در تاريخ 7 مهر 1359 در جاده آبادان به ماهشهر توسط دشمن بعثي به درجه رفيع شهادت نائل آمد. فرزند شهيد درباره وي مي گويد: وي همواره در دعاهايش سقوط رژيم شاهنشاهي را از خدا درخواست مي کرد و شرکت در مبارزات ضد رژيم را نوعي تکليف مي دانست به خانواده تاکيد مي کرد که بايد عليه حکومت شاهنشاهي فعاليت کنند تا با همياري يکديگر موجبات سرنگوني رژيم را فراهم آورند. فرزند شهيد همچنين درباره خصوصيات اخلاقي وي مي گويد: او با خوش اخلاقي و سعه صدر همواره سعي در ياري رساندن به مردم داشت و به همين علت هرکس از کمک پدرم بهره مند شده بود، بسيار به وي ارادت داشت.
کتاب «دستاوردهاي علمي انقلاب اسلامي» تاليف ساره جمالي زواره توسط موسسه فرهنگي هنري مرکز اسناد انقلاب اسلامي در سال 1397 منتشر شده است. اين کتاب در پنج فصل به تشريح دستاوردهاي انقلاب اسلامي در حوزه علم و فناوري پرداخته است. در مقدمه اين کتاب آمده است: «اين نوشتار به بررسي توسعه علمي و جايگاه آن در انديشه امام خميني(ره) و مقام معظم رهبري، دانش هاي استراتژيک در ايران، رشد علمي، سند چشم انداز بيست ساله پرداخته است».در فصل نخست اين کتاب به موضوع توليد دانش و شاخص هاي توليد علم در حوزه توسعه علمي اشاره شده و موضوعاتي همچون توليد نظريات علمي، شاخص اختراع، مقالات چاپ شده در مجلات معتبر بين المللي بررسي شده اند. از جمله مهم ترين مسائل در ديدگاه امام خميني (ره) و رهبر معظم انقلاب، توسعه علمي و توليد دانش است که در فصل دوم اين مباحث دنبال شده است. در حوزه دانش هاي استراتژيک ايران، در فصل سوم کتاب به بررسي فناوري هسته اي، تاريخچه آن و بخش هايي چون رآکتورها، نيروگاه ها و کاربردهاي فناوري هسته اي در حوزه هاي مختلف بررسي شده است. در بخشي ديگر از اين فصل از نيروگاه هاي هسته اي ايران از جمله بوشهر، اصفهان و اراک نام برده شده است. تکنولوژي نانو و کاربردها و بررسي سطح توانمندي ايران در اين حوزه، از ديگر مباحث فصل سوم است.
نگاهي به افول انگليسي ها در صنعت نفت ايران
علي بهرامي همه مان شنيده ايم که انگليسي ها پس از تلاش هاي بسيار، اواخر دوره قاجار و همان زمان هايي که مشروطه خواهان، تهران را از دست استبداد صغير محمدعلي شاهي، نجات مي دادند، عوامل دارسي، تاجر مشهور انگليسي از جنوب ايران تلگراف زدند که به نفت رسيده اند. از همان زمان انگليسي ها با هزاران برنامه و توطئه جاي پاي خودشان را در نفت ايران محکم و محکم تر کردند. يک دهه پس از حضور انگليسي ها در نفت ايران، کم کم صنعت نفت شکل گرفت و قوام يافت، اما سلطه انگلستان بر نفت ايران در آغاز چهارمين دهه از قرن چهاردهم خورشيدي رو به افول گذاشت و البته استعمار نفتي ايران به پايان نرسيد. در اين مطلب از تاريخ افول انگليس و برآمدن آمريکا در صنعت نفت ايران سخن خواهيم گفت.
کشور امريکا پس از دو جنگ جهاني سهمگين اول و دوم، کمترين آسيب ها را ديد و از ميان بحران هاي پيش آمده از دل اين دو جنگ جان سالم به در برد. البته بايد گفت نه تنها جان سالم به در برد بلکه روز به روز بر نيرو و توان اقتصادي، سياسي، نظامي و فرهنگي خود افزود. حدود سال هاي 1950 ميلادي ديگر خبري از فاشيسم ايتاليايي و نازيسم آلماني و ... نبود. اروپا بين کاپيتاليست ها و کمونيست ها تقسيم شده بود. اندک اندک هر چه به سال هاي مياني دهه ششم قرن بيستم نزديک مي شديم، جهان بين دو قطب تقسيم مي شد؛ دو قطبي که رهبري اولي را امريکا و رهبري دومي را شوروي به عهده داشت. اگر چه جنبش عدم تعهد يا غير متعهدها، در برابر اين فضاي دو قطبي قد علم کرده بود، اما برخورداري از توان نظامي، تکنيکي، اقتصادي و ايدئولوژيکي عملا جهان را به دو قطب تبديل کرده بود، جهاني دو قطبي که فضاي جنگ سرد را رقم زد.
در اين فضاي جديد، امريکا به عنوان يک قطب اين جهان دو قطبي بايد مي توانست همچنان خود را قوي نگه دارد. بحران هاي اقتصادي را از سر بگذراند و بر تجهيزات صنعتي و نظامي خويش بيفزايد. همه اينها يک چيز مهم مي خواست، «انرژي». بدون انرژي همه روياهاي ابرقدرتي امريکا، بر باد مي رفت. از خاورميانه تا خاوردور و از آمريکاي مرکزي تا آمريکاي جنوبي، همه جا، رد پايي از امريکا وجود داشت. اين رد پا در کشورما، ايران، هم خيلي پر رنگ تر از نقاط ديگري که منبع انرژي بودند، چند ماه پس از کودتاي 28 مرداد 1332 خورشيدي پيدا شد.
روز شوم 28 مرداد با کش و قوس هاي فراوان و ماجراهاي بسيار پيچيده و عجيبش گذشت و فرداي آن روز، کشور ايران وارد تاريخ ديگري شد. با توجه به انبوهي از اسناد و اعتراف ها، امريکايي ها و سازمان اطلاعات آنها نقش اصلي را در بر کناري دولت مصدق به عهده داشتند. در کتاب «تاريخ ايران مدرن» آمده است: «کودتاي 28 مرداد ماه 1332 را بايد اقدام مشترک بريتانيا و آمريکا به منظور حفظ کارتل بين المللي نفت قلمداد کرد. نقشه کودتا در 28 مرداد به اجرا در آمد. هنگامي که اوباش، هياهو به راه انداخته بودند، زاهدي با فرماندهي 32 تانک شرمن به سوي مرکز تهران حرکت کرد و مکان هاي کليدي را به محاصره درآوردند. پس از سه ساعت درگيري با سه دستگاه تانک محافظ منزل مصدق و ايستگاه راديو، فضل الله زاهدي را نخست وزير قانوني و منصوب از جانب شاه اعلام کردند». حالا که امريکايي ها سردمدار کودتا هستند، پس قاعدتا بايد سهم اصلي را در نفت ايران بعد ازمصدق نيز داشته باشند. چرا که دولت مصدق و اعتراض هاي او و نتايجي که به دست آورد، بر پايه ثروت اصلي ملت ايران، يعني نفت بود. با کنار زدن مصدق، بشکه هاي بي زبان نفت ايراني آماده بود که در حلقوم و انبان ابرقدرتي چون امريکا برود. مثل اينکه رفتار و شخصيت فضل الله زاهدي، خيلي به مذاق انگليسي ها خوش نيامده بود. محمود طلوعي در اين باره در کتاب خود آورده است:«دولت زاهدي ميراث دار کودتاي 28 مرداد بود، اما انگليسي ها از همان ابتدا نيز روي خوشي به دولت زاهدي، به ويژه در حوزه کمک مالي، نشان ندادند و در عوض، اين آمريکايي ها بودند که پا پيش گذاشتند و نقدا 45 ميليون دلار به دولت زاهدي کمک کردند و حتي هندرسن، که سفير وقت آمريکا در ايران بود، پيشنهاد کرد ميزان اين کمک ها افزايش نيز پيدا کند. از اينجا بود که آمريکايي ها جاي پاي خود را در کنسرسيوم بعدي نفتي پررنگ تر و نقش انگليسي ها را با وجود همکاري در کودتاي 28 مرداد کمرنگ تر کردند. آيزنهاور، رئيس جمهور وقت آمريکا، در برهه پس از کودتاي 28 مرداد، مسئله نفت ايران و کانال سوئز را جزء اولويت هاي خود معرفي کرده بود؛ جزيره برمودا به محلي تبديل شد که در آن آيزنهاور، رئيس جمهور آمريکا و نخست وزيران انگليس و فرانسه حضور يافتند تا براي نفت ايران چاره انديشي شود؛ توافق نهايي درباره تشکيل کنسرسيوم نفت ايران خيلي زود حاصل شد و با پيشنهاد آمريکايي ها، علاوه بر انگليسي ها، هلندي ها و فرانسوي ها هم قرار شد پس از اين سر سفره وسيع نفت ايران بنشينند. در تاريخ 16 دسامبر 1953م به عنوان مهم ترين خروجي کنفرانس برمودا، نخستين اجلاس مشترک مقامات شرکت نفت انگليس و ايران و پنج شرکت آمريکايي شامل استاندارد اويل نيوجرسي، شرکت نفت تگزاس، سوکوني واکيوم، استاندارد اويل کاليفرنيا و گلف اويل و البته شرکت هلندي ــ انگليسي رويال داچ ــ شل و شرکت نفت فرانسه براي تهيه مقدمات تشکيل کنسرسيوم نفت ايران در لندن تشکيل شد». همه چيز مهيا بود که ديگر يکه تاز ميدان نفت ايران، انگليسي ها نباشند. چنانچه ذکر شد اگر چه جبهه متفقين پيروز ميدان هاي جنگ جهاني دوم شده بود و متحدين نيز لگدمال شده بودند، اما مبارزه با غول نازيسم آلمان، توان و تاب انگليسي ها را گرفته بود. آمريکايي ها تازه نفس تر از هر زمان ديگري حدود سالهاي 1954 و 1955 ميلادي، يعني سال کودتا و يک سال پس از آن، براي نفت ايران و انرژي سرشار آن، نقشه مي کشيدند. اين انرژي لازم بود تا امريکا را در بحبوحه جنگ سرد و رقابت هاي نظامي با شوروي ها، کمک کند.
اينکه انگلستان چرا در نفت ايران کمرنگ شد، تحليل هاي بسياري وجود دارد اما جالب توجه ترين اين تحليل ها در دو کتاب، «سياست خارجي ايران در دوران پهلوي» نوشته عبدالرضا هوشنگ مهدوي و «روابط خارجي ايران» نوشته عليرضا ازغندي به خوبي بيان شده است و تقريبا مي توان گفت جامع ترين تحليل است:«تنفر ايرانيان از استعمار انگليس: از مهم ترين دلايل ورود شرکت هاي نفتي به ايران در جريان کنسرسيوم مي توان به تنفر ايرانيان از انگلستان که در ذهن آنها به عنوان نماد استعمار نقش بسته بود، اشاره کرد، به طوري که اگر مذاکرات بر سر مسئله نفت سه سال طول کشيد نيز ناشي از همين امر بود که ايرانيان به هيچ وجه تمايل نداشتند تا شرکت نفت ايران و انگليس به ايران بازگردد. حتي در طول مذاکرات وقتي که انگليس خواهان سهم بيشتري از کنسرسيوم بود و 44 درصد را تقاضا کرد، آمريکايي ها مخالفت کرده و به آنها گوشزد کردند که چون شرکت نفت ايران و انگلستان در نزد ايرانيان مظهر سلطه خارجي و بسيار منفور است، نبايد سهم آن بيش از ديگران باشد، به گونه اي که اگر سهم شرکت نفت ايران و انگليس بيشتر از ساير شرکت ها لحاظ مي شد، زمينه نارضايتي هر چه بيشتر ايرانيان و اعتراضات آنان را به دنبال مي داشت. ضعف اقتصادي و سياسي انگليس: دولت بريتانيا اگر چه در ظاهر از فاتحان جنگ جهاني دوم به شمار مي رفت، اما در باطن به قدري ضعيف شده بود که ديگر قدرت حفظ امپراتوري عظيمي را که در سه قرن پيش در چهار گوشه جهان ايجاد کرده بود، نداشت. جنبشهاي ناسيوناليستي در مستمرات انگليس شعله مي کشيدند، به گونه اي که در ادامه شاهد استقلال هند هستيم. همچنين اين جنبش ناسيوناليستي به ايران رسيده بود و ايرانيها شرکت نفت ايران و انگليس را نماد سياست استعماري انگليس مي دانستند؛ بنابراين امپراتوري انگليس از زير گرد و غبار جنگ جهاني دوم خسته و ضعيف و مقروض بيرون آمد و آمريکا برعکس، شکوفا، نيرومند و بستانکار و زمينه براي قدرت نمايي آمريکا فراهم شد. قدرت گيري آمريکا در ايران: از ديگر دلايل شکست انحصار نفتي انگليس در ايران، خروج آمريکا از سياست انزواطلبي محسوب مي شود، به طوري که ايالات متحده آمريکا با توجه به ضعف اقتصادي و مالي امپراتوري انگلستان از فرصت استفاده کرده و منافع جديدي را با شرکت در کنسرسيوم به دست آورد؛ بنابراين کنسرسيوم از جهاتي پيامد مبارزه دروني کشورهاي صنعتي غرب و افزايش سهم قدرت نوظهور آمريکا محسوب مي شد. به اين ترتيب در کنار شرايط داخلي ايران بايد به جو حاکم بر نظام بين الملل که تمايلات خود را بر کشورهاي پيراموني تحميل مي کرد، نيز توجه کرد. بنابراين کنسرسيوم يکي از نمونه هاي عيني سياست خارجي ايران تحت عنوان ناسيوناليسم مثبت بود که در راستاي منافع يکي از از بازيگران اصلي نظام بين المللي يعني ايالات متحده آمريکا منعقد شد».
در نوشته هاي پيشين (شماره 950) در مطلبي به عنوان«چگونه پاي امريکايي ها از نفت ايران بريده شد» گفته بوديم که در آغاز قرن چهاردهم خورشيدي امريکايي ها چه رقابت سختي با انگليسي ها براي حضور در صنعت نفت ايران داشتند و البته ماجراي سقاخانه تهران را حتما به ياد داريد. ايراني ها در حوالي سال هاي 1300 خورشيدي امتيازهايي در نفت شمال به امريکايي ها دادند. در شمال مقاومت شوروي ها و در جنوب مقاومت عجيب انگليسي ها پاي امريکايي ها را براي مدت 30 سال و اندي از نفت ايران بريده بود. ملک الشعرا بهار در کتاب تاريخ مختصر احزاب سياسي ايران در اين باره آورده است: « ... در همين زمان شرکت سينکلر آمريکايي ابزار تمايل مي کند که بتواند امتياز نفت شمال را به دست آورد. براي حل مشکل انتقال نفت وارد مذاکره با دولت شوروي شده و مي تواند رضايت اين کشور را براي انتقال نفت ايران از اين کشور به دست آورد. با اين حال در شرايطي که ايران توانسته بود با عقد قرارداد با يک شرکت نفتي آمريکايي امکان بهره برداري بيشتر از منابع نفتي خود را فراهم کند، به صورت ناگهاني قتل نايب رئيس کنسول آمريکا در تهران سبب شد تا روابط دو کشور بحراني شده و قرارداد تحت تاثير قرار بگيرد. ماجراي قتل او ظاهراً اين گونه بوده که در يکي از سقاخانه هاي تهران شايعه مي شود فردي شفا گرفته است. براي همين مردم در آنجا جمع مي شوند. در حالي که نائب کنسول آمريکا براي گرفتن عکاسي به آنجا رفته بوده است، اما برخي شايع مي کنند که او براي مسموم کردن آب به آنجا رفته، براي همين وي به دست عده اي از تجمع کنندگان تعقيب و کشته مي شود... در آن زمان يکي از طرفهايي که متهم دست داشتن در قتل نايب کنسول سفارت آمريکا شد، دولت انگليس بود که گفته مي شد اين کار را براي خروج آمريکا از طرح نفت شمال کرده است تا از اين طريق بتواند تسلط خود را بر منابع نفتي ايران حفظ کند. آمريکا بعد از جنگ جهاني اول براي نفت اهميت بيشتري قائل شده بود. به طوري که در آن مقطع تلاش مي کرد تا وارد معادلات نفت خاورميانه شود. از اين رو قتل نايب کنسول سفارت آمريکا در عمل ضرب شستي به آنها بود که حد و حدود خود را شناخته و در حوزه نفوذ انگليس پايشان را از گليم خود دارزتر نکنند». امريکا بعد از اين واقعه که موجب خروج شرکت هاي امريکايي از نفت ايران شد، منتظر و مترصد فرصتي بود تا با ورود به نفت ايران، از ماجراي قبلي انگليسي ها انتقام گرفته باشد.
منابع:
1- کتاب تاريخ ايران مدرن، نوشته يرواند آبراهاميان
2-کتاب قدرت در خاورميانه، نوشته محمود طلوعي
3- کتاب روابط خارجي ايران، نوشته عليرضا ازغندي
4- کتاب سياست خارجي ايران در دوران پهلوي، عبدالرضا هوشنگ مهدوي
5- کتاب تاريح مختصر احزاب سياسي در ايران، نوشته محمد تقي بهار (ملک الشعرا)
نگاهی به سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر
علي بهرامي پس از ده روز رقابت هنري و سينمايي و در ميان هزاران حدس و گمان، بالاخره پرنده هاي افسانه اي ايران، در دستان برندگان سي و هشتمين جشنواره فيلم فجر آرام گرفتند. سيمرغ ها براي سي و هشتمين بار به خانه هايشان رفتند. شايد در اکران نوروزي، يا فطر و... بالاخره فيلم مورد علاقه مان که سيمرغي شده، اکران شد و توانستيم يک يا چند سيمرغ دار ديگر را با خيال راحت و بدون دغدغه در يک روز دل انگيز و در سالني تاريک، ببينيم. اين بار با هم مروري داريم براي سيمرغ داران و آثارشان در سي وهشتمين جشنواره فيلم فجر؛ آثاري که شايد برخي از آنها به رسم هر ساله، به همين زودي ها اکران شوند.
مثل هر سال ديگر، امسال هم جشنواره فيلم فجر، برترين و شاخص ترين جشن هنري در ايران بود. جشنواره اي که با سي و هشت دوره برگزاري و معرفي برترين آثار سينمايي، علاوه بر ارج نهادن به سينماي ايران، به عنوان يکي از عناصر جدي هويت ملي، ابزاري در ارتباطات بين المللي و ارائه کالاي فرهنگي ايراني – اسلامي، محفلي است براي اهالي سينما و هنر تصوير و محملي براي حضور آحاد سلايق مردمي در يک رويداد هنري داخلي. مردم ايران با فرصتي که درمراکز بسياري از شهرستان ها نيز پيش آمده، مي توانند در اين رويداد بزرگ هنري - فرهنگي کشور شرکت کنند، از اين رو جشنواره فيلم فجر به نمادي براي همبستگي اجتماعي نيز بدل شده است، به طوري که مردم با آراي خود، در کنار همه متخصصان و سابقه داران سينمايي، يکي از برترين و بهترين سيمرغ هاي جشنواره را (بهترين فيلم از نگاه مردم) به پرواز در مي آورند.
شنای پروانه: احتمال خیلی زیادی وجود دارد که در سال های آینده از کارگردان فیلم «شنای پروانه» کارهای بسیار خوبی ببینیم. محمد کارت با ساختن این فیلم که فیلم نخستش نیز محسوب می شد، نشان داد که آینده خیلی درخشانی در سینمای ایران دارد. فیلم«شنای پروانه» به طور جدی محتوای اجتماعی دارد و چند سیمرغ مهم سینمای ایران را هم از آن خود کرده است. داستان مردمی، همراه با فضایی واقعی و قصه ای آشنا و صد البته بازی های خاص، «شنای پروانه» را دیدنی کرده است. آنقدر دیدنی که سیمرغ بهترین فیلم از نگاه مردم هم به این فیلم رسید. از دیگر سیمرغ های «شنای پروانه» می توان به سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری و صداگذاری، سیمرغ بلورین بهترین تدوین، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن به طناز طباطبایی و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به امیر آقایی اشاره کرد. درباره داستان این فیلم آمده است: «فیلمی از زنی به نام پروانه در حین شنا در فضای مجازی منتشر می شود. حالا هاشم، شوهر پروانه و برادرش حجت، به دنبال انتقام گرفتن از کسی که این فیلم را منتشر کرده، هستند؛ اما ...».
خورشید: اگر چه آخرین ساخته مجید مجیدی کمی دیر به جشنواره فیلم فجر رسید؛ اما به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و منتقدان سینمای ایران، «خورشید» نشانه بازگشت کارگردانش به دوران اوج هنری اش بود. خیلی ها گفتند که با «خورشید» می توان «بچه های آسمان» را به یاد آورد. قصه گویی ساده و صحنه های لطیف با موضوعات انسانی از شاخصه های فیلمسازی مجید مجیدی است. دغدغه فیلم «خورشید» کودکان کار است و مجیدی خیلی استادانه از نابازیگران بهترین بازی ها را گرفته است. خورشید دست پر به خانه رفت و چند تا از درشت ترین سیمرغ ها را برد. سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه، سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه و سیمرغ بلورین بهترین فیلم. این احتمال وجود دارد که فیلم «خورشید» در اکران عمومی بدون هیچ ستاره و بازیگر مشهوری خیلی پرفروش باشد.
درخت گردو: اولین چیزی که درباره فیلم «درخت گردو» گفتند، این بود که «فیلم تلخی است» و البته که باید گفته می شد، مگر می شود فیلمی درباره یکی از فاجعه بارترین اتفاقات تاریخ معاصر کشورمان و یکی از بزرگترین جنایات بین المللی جنگی، ساخت و تلخ از آب در نیاید. فیلمی چون «درخت گردو» سال ها بود که باید ساخته می شد، دنیا باید بداند که میهن ما و بخشی از مردم غرب کشورمان در سردشت، قربانی جنایت جانیانی چون صدام و حزب بعث عراق شدند و البته این جنایت پشتیبانان بسیار زیادی در دنیا داشته است.«درخت گردو» تلاش دیگری بود از محمد حسین مهدویان، که بخوبی به بار نشست و توانایی این کارگردان نیز دور از چشم داوران نماند و او را صاحب سیمرغ بهترین کارگردانی کرد؛ البته پیمان معادی هم سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد را برای این فیلم به خانه برد.
روز صفر: حدود یک ماه پیش از آغاز جشنواره فیلم فجر، تنها عکس دو جفت چشم، از فیلم «روز صفر» منتشر شده بود و چیز درخوری درباره آن نمی دانستیم. به زحمت می شد فهمید این دو جفت چشم با آن حالت آفتاب سوخته، به چه بازیگرانی مربوط است، تا اینکه متوجه شدیم یکی از عکس ها چشم های ساعد سهیلی و دیگری چشم های امیر جدیدی است. می گفتند فیلم درباره یکی از رویدادهای مهم ملی - امنیتی کشور است و ... اما نخستین واکنش عجیب به این فیلم را مسعود فراستی، منتقد جنجالی سینمای ایران داشت. او در نشست خبری «روز صفر»روی سن رفت و ضمن تشکر از کارگردان و عوامل، آن را یکی از بهترین فیلم های سینمای ایران دانست. کم کم معلوم شد استقبال از «روزصفر» خیلی زیاد است و بسیاری از منتقدان دیگر نیز نخستین فیلم سعید ملکان را فیلم بسیار خوبی ارزیابی می کنند. فیلم «روزصفر» درباره نحوه و چگونگی دستگیری عبدالمالک ریگی از سوی وزارت اطلاعات ایران است. جمع بندی نظرها می گوید که فیلم ملکان بسیار خوش ساخت است و بازی های خیلی خوبی دارد. روز پرواز سیمرغ ها، سهم «روزصفر» چند جایزه بود که عبارتند از: سیمرغ بلورین بهترین فیلم در نگاه نو، سیمرغ بلورین جلوه های ویژه میدانی، ،سیمرغ بلورین بهترین طراحی لباس، جایزه ویژه هیات داوران و سیمرغ زرین بهترین فیلم با نگاه ملی.
خروج: درباره فيلم «خروج» در يک کلمه مي توان گفت که امضاي حاتمي کيا را دارد. عده اي معتقدند که اين فيلم، بهترين فيلم و عده اي ديگر مي گويند که بدترين فيلم حاتمي کياست. اما هر چه باشد، «خروج»، بازيگر بزرگي چون فرامرز قريبيان را دوباره وارد سينما کرده است. اين فيلم با درون مايه اعتراض مردمي، چند شاخصه اصلي نيز دارد که از مهمترين آنها مي توان به جلوه هاي ويژه آن اشاره کرد؛ البته برخي ها انتظار داشتند که فرامرز قريبيان جايزه بهترين بازيگر نقش اول مرد را بگيرد که اين طور نشد. در نهايت بايد گفت اگر به سينماي اعتراض به سبک حاتمي کيا علاقه مند باشيد، فيلم«خروج» حتما شما را راضي مي کند. در بخشي از داستان اين فيلم آمده است: «اين فيلم داستان گروهي از کشاورزان روستايي را روايت مي کند که شرکت سهامي آب، هنگام تخليه سد آب شور به اشتباه، آب را روانه زمين هاي کشاورزي آنها مي کند و باعث خرابي تمامي محصولات آنها مي شود». فيلم «خروج» دو سيمرغ را با خود به خانه برد؛ سيمرغ بلورين بهترين جلوه هاي بصري و سيمرغ بلورين بهترين چهره پردازي.
پوست: نام بهمن ارک و بهرام ارک، چندی پیش به دلیل فیلم کوتاه «حیوان» که جوایز بسیار زیادی را هم از آن خود کرده بود، در محافل سینمایی شنیده شد تا اینکه فیلم «پوست» به کارگردانی این دو برادر آذری در بخش سودای سیمرغ و نگاه نو پذیرفته شد. برخی از کارشناسان، فیلم را دارای فضای ویژه و فرمالی می دانند که در بستر و نگاه استعدادهای نوینی چون برادران ارک، می تواند نویدبخش ظهور نوعی فیلمسازی خاص در بدنه سینمای ایران باشد. در بخشی از داستان فیلم«پوست» آمده است: «موضوع این فیلم عشق، جادو و خرافه پرستی است و درباره خانواده ای است که شامل یک مادر و پسر هستند و زندگی آنها به دلیلی دچار مشکل می شود.» همه چیز فیلم «پوست » در داستانش نیامده، بلکه باید قاب به قاب این فیلم را بدقت دید تا به «پوست» اصلی رسید. دو سیمرغ بهترین موسیقی متن، بهترین فیلم هنر و تجربه را هم برادران ارک به خانه بردند.
تومان: این فیلم نیز نخستین اثر کارگردان آن است؛ اثری به غایت اجتماعی که نشان می دهد چگونه برخی از افراد و گروه ها در جامعه می کوشند تا از طریق قمار وضعیت اقتصادی خود را بهبود بخشند. باید گفت که «تومان» به کارگردانی مرتضی فرش باف، به رابطه جامعه و اقتصاد نظر دارد و پول در آوردن در اشکالی دیگر را به نمایش می گذارد؛ اگر چه فیلم «تومان» می توانست خیلی بهتر از این که هست باشد؛ اما نباید از داستان خوب، بازی های روان و کارگردانی مناسب آن چشم پوشید؛ البته که فیلمبرداری فیلم«تومان» خیلی جذاب بوده و یک سیمرغ بلورین را هم در همین رشته، نصیب فیلم کرده است.
ابر بارانش گرفته: در داستان فیلم«ابر بارانش گرفته» آمده است: «سارا پرستار ۳۵ ساله و مجرب، به بیمارانش کمک می کند تا آرام شوند. حتی آنها که امیدی به زنده ماندنشان نیست...». فیلمی که مجید برزگر آن را کارگردانی کرده و تلاش می کند بین مرگ و زندگی و نیستی و هستی، راهی باز کند. فضای فیلم را هر کسی نمی پسندد؛ اما بازی نازنین احمدی به چشم داوران آمده و سیمرغ بلورین بهترین نقش اول زن را ازآن خودکرده است.
آبادان یازده شصت: کمتر کسی فکر می کرد کارگردانی که بیشتر در تلویزیون کارکرده، بتواند فیلم سینمایی خوبی از آب درآورد. وقتی فهمیدیم که کارگردان این اثر، یعنی مهرداد خوشبخت، خودش اهل آبادان است، چیزهایی دستگیرمان شد. مگر می شود آبادانی باشی و آبادان را نتوانی به تصویر بکشی. خوشبخت هم همین کار را کرد و تصویری دیگر از آبادان، شهر مقاومت و شهری که نامش با جنگ 8 ساله عراق علیه ایران رقم خورده است، از زاویه ای دیگر به تصویر درآمد. این فیلم دیدنی و لطیف، امسال توانست جایزه ویژه سردار سلیمانی را از آن خود کند؛ جایزه ای که به بهانه شهادت حاج قاسم سلیمانی در میان جوایز امسال سینمای ایران اهدا شد؛ البته فیلم «آبادان، یازده شصت» در میان آرای مردمی هم همیشه رای خوب و بالایی داشت.
شبنم اعماري کوير به خودي خود، پديده اي شگفت انگيز است که به تنهايي توانسته به يکي از قطب هاي گردشگري تبديل شود.
بخش اعظمي از سرزمين پنهاورمان را کوير تشکيل داده است. تا چند سال پيش تصور بر اين بود که کويرها هيچ خاصيتي ندارند و قابل استفاده نيستند؛ اما اکنون اين تصور به کلي باطل است؛ چراکه کويرهاي ايران به قدري طرفدار پيدا کرده اند که نمي توان نسبت به وجود آنها بي تفاوت بود.
دق سرخ، يکي از همين کويرهاي پرطرفدار است که به دليل ويژگي هاي خاصي که دارد، سالانه ميزبان گردشگران زيادي است. از نکات قابل توجه اين کوير مي توان به آسمان تاريک، رصد ستارگان، سکوت و آرامش بي نظير، حيات وحش بکر و پديده هاي جذاب زمين شناسي آن اشاره کرد.
کوير دق سرخ که در شمال شرقي شهر زواره و شمال استان اصفهان و در جنوب کوير نمک خودنمايي مي کند، با کوه هاي کم ارتفاع در کنار جنگل هاي تاغ از کوير مرکزي ايران جدا شده است. اين کوير به طول 50 کيلومتر و عرض 20 کيلومتر جاذبه هايي در خود جا داده که شگفتي هر گردشگري را برمي انگيزد.
تپه هاي شني بزرگي که در مرکز اين کوير واقع شده اند و از دور خودنمايي مي کنند، از جمله جاذبه هاي ديدني هستند که آشيانه عقاب هاي اين منطقه هم محسوب مي شوند. علاوه بر اين در دق سرخ معادن نمک، طلا و سرب نيز وجود دارد و احتمال يافتن نفت هم در آن رد نشده است.
در اين منطقه، سطح کوير با يک لايه نمک که ضخامت متغيري دارد، پوشانده شده است. اتفاقي که شب ها تصويري زيبا از بازتاب نور مهتاب بر بلورهاي نمک پيش رويتان قرار مي دهد، پديده اي چشم نواز که به هر سوي اين کوير نگاه کنيد، آن را مي بينيد. در کنار اين بازتاب زيبا، مهم ترين اشکال اين منطقه کويري را تپه هاي ماسه اي تشکيل داده اند و به شکلي قابل توجه جهت حرکت باد را نشان مي دهند. چندضلعي هاي نمکي حاشيه کوير هم چشم انداز ديدني ديگري را به تصوير مي کشند که ارتفاع آنها گاهي به 15 سانتي متر مي رسد. در جايي سطح کوير شکلي شبيه زمين شخم زده دارد، يعني در اين نقطه، زمين رطوبت خود را از دست داده و شکلي گل کلمي گرفته است.
اما در قسمت هاي مرکزي کوير دق سرخ، تپه هاي ماسه اي جزيره مانندي ديده مي شود که به تل شيطان معروف هستند؛ تپه هايي که وقتي نور مهتاب روي آنها مي افتد، به شکلي جالب توجه سايه شان بر زمين نقش مي بندد، تصاوير خيره کننده اي که مي تواند سوژه عکس هايتان شود.
جذابيت ها و زيبايي هاي کوير دق سرخ به قدري زياد است که نمي توان در آن از عکاسي و ثبت تصاوير زيبا و به يادماني گذشت. جنگل هاي تاغ زواره هم يکي ديگر از مکان هاي مناسب براي عکاسي است، جايي که حيات وحش بي نظيري دارد. جنگل هايي که به گفته زمين شناسان اگر وجود نداشتند، سال ها پيش زواره و روستاهايش زير انبوه ماسه هاي کويري مدفون شده بودند.
ديدن اين شهر که از نزديکي بادرود تا انتهاي زواره در امتداد درياي سيلک ادامه داشته و آثار فراواني از بقاياي اين شهر شناسايي شده هم گشت و گذار کويري تان را تکميل مي کند. سفال هاي رنگين، خرده شيشه هاي بلورين کمياب، خشت هاي به جا مانده، خرابه ها و قنات هايي که در اين منطقه ديده مي شود هم مي تواند لذت کويرگرديتان را دوچندان کند.
سکوت اسرارآميز کوير، شب هاي پرستاره و الهام بخش، بامدادان شورانگيز و غروب تماشايي آفتاب، همگي در کنار هم باعث جذابيت کوير شده اند تا جايي که با هر بار حضور در مناطق کويري، نقشي نو در آنها مي بينيد؛ نقش هايي که هر بار بيشتر از قبل مجذوبتان مي کند. پس فرصت را از دست ندهيد و خود را آماده سفر کنيد. سفر به دنياي بي انتهاي کوير، جايي که از ديدن زيبايي هاي نهفته ا ش شگفت زده خواهيد شد.
اين مجموعه که در روستاي رادکان چناران جا خوش کرده، خانه اي تاريخي است که قدمتي 230 ساله دارد و در دوران افشاريه بنا شده و به دارالحکومه و برج ديده باني رادکان معروف بوده است. عمارت کهن دژ که پس از بازسازي به عنوان اقامتگاهي تاريخي در اختيار مسافران و گردشگران قرار گرفته، باغي به مساحت 2200 است و زيربناي 450 متري دارد. مجموعه کهن دژ يک حياط مرکزي دارد که تمام اتاق ها رو به آن بنا شده اند و چهار فضاي اصلي دارد که شامل اتاق شاه نشين، حوضخانه، اتاق برج و بالاهشتي مي شود. اين اقامتگاه با آن معماري اصيل ايراني اش، حس خوشايندي به شما منتقل مي کند، به طوري که گويا به گذشته سفر کرده ايد. اتاق هاي عمارت کهن دژ با آن نقاشي هاي زيبا، آيينه کاري ظريف، گچبري، تزيينات و ساخت سنتي اش هر مسافري را غرق در رويا مي کند و به گذشته مي برد. حياط باصفاي اين مجموعه هم پر از درخت است و از باغ هاي پرديس ايراني الهام گرفته که در کنار ديواره هاي کاهگلي، زندگي گذشتگان را به معناي واقعي برايتان به تصوير مي کشد. در اين مجموعه گردشگري مي توانيد اقامتي به يادماندني را تجربه کنيد و از بودن در آن حتي براي يک روز هم که شده لذت ببريد. از ويژگي هاي خاص عمارت کهن دژ مي توان به اجراي موسيقي و رقص خراساني، به تماشا نشستن آسمان پرستاره از برج ديده باني، زمين بازي هاي سنتي و برپا کردن آتش در آتشدان و خريد صنايع دستي و فراورده هاي بومي اشاره کرد. علاوه بر اين، روستاي رادکان جاذبه هاي گردشگري زيادي دارد. در کنار اقامت در عمارت کهن دژ مي توانيد از مسجد جامع، مقبره خواجه، طبيعت بکر کوه هاي هزار مسجد، يخچال هاي قديمي و برج اين منطقه ديدن کنيد و سفري خاطره انگيز و تکرار نشدني را به ثبت برسانيد. روستاي رادکان در 75 کيلومتري مشهد، شمال غربي چناران و در دامنه هاي جنوبي رشته کوه هزارمسجد قرار گرفته است.
مهارت و ابتکار ايرانيان در هنر بافندگي، سابقه اي طولاني دارد که از جمله آن مي توان به شمدبافي اشاره کرد؛ هنري که در استان هاي يزد و مازندران نسبت به ديگر نقاط رواج بيشتري دارد.
شمد، نوعي پارچه نازک است که در بافت آن، نخ پنبه يا ابريشم مصنوعي ويسکوز به کار رفته و در فصل تابستان به عنوان روانداز از آن استفاده مي کنند.
در شمدبافي از ابريشم مصنوعي به عنوان پود و از نخ پنبه اي نمره 20 دولا به عنوان تار استفاده مي شود. شمدها معمولا در اندازه هاي 150×220 سانتي متر است و 27 چله دارد.
علاوه بر يزد در مازندران هم شمدبافي به روش سنتي و با استفاده از دستگاه هاي ابتدايي رواج دارد. رنگ هاي استفاده شده در شمد بسيار شاد هستند و طرح هاي آن نيز به صورت چهارخانه ، چهار خانه است. با توجه به لطافتي که پارچه شمد دارد، شست و شوي آن کار راحتي است.
همانطور که گفتيم، از اين پارچه به دليل سبک بودن، به عنوان روانداز استفاده مي شود که برخي نيز به جاي ملحفه از آن استفاده مي کنند. کاربرد اين نوع پارچه بيشتر در شهرهاي گرم و کويري کشور مرسوم بوده و در ميان عشاير نيز طرفداران زيادي داشته است.
در شمدبافي از نقوش خاصي استفاده نمي شود و معمولا طرح هاي ساده دارد و زمينه آن به رنگ سفيد يا کرم است. متاسفانه امروزه با واردات پارچه اي نامرغوب شبيه به شمد، کاربرد اين هنر ديرينه و سنتي ايراني کمرنگ شده است.
براي تشخيص شمد اصل از پارچه هاي مشابه وارداتي، ماندگاري رنگ هاست. در شمد اصل رنگ ها در شست وشو هيچ گاه با هم ترکيب نمي شوند و اندازه آن هم در مقايسه با نوع خارجي و بي کيفيت، تغيير نمي کند.
حفظ هنرهاي دستي ايران، يکي از نکات مهمي است که بايد به آن توجه کرد و در مسير اعتلاي آن گام برداشت. شمد هم به عنوان يکي از اين هنرها که قدمت زيادي دارد، نيازمند توجه است تا بار ديگر رونق بگيرد.
يکي از استان هاي شناخته شده و با اصالت ايران شهر يزد است که علاوه بر جاذبه هاي فراوان تاريخي، سوغاتي هاي خاصي هم دارد.
قطاب: يکي از معروف ترين و لذيذترين شيريني هاي سنتي يزد است.
حلوا ارده : اين خوردني مقوي مختص شهرستان اردکان و فاقد هرگونه افزودني شيميايي است و هنوز به روش سنتي و تا حدودي دستي توليد مي شود.
کيک يزدي: يکي از شيريني هاي اصيل يزدي است که در بيشتر شهرها نيز از آن استفاده مي کنند.
باقلوا: يکي ديگر از شيريني هاي پرطرفداري است که در يزد مي توانيد، انواع مختلف آن را بيابيد.
پشمک يزدي: شيريني محبوب و اصيل يزدي است که طرفداران زيادي به خصوص در ميان بچه ها دارد.
نقل: از ديگر سوغاتي هاي شيرين يزد است که انواع مختلفي دارد.
سوهان آردي و سوهان خاني: هرکدام به روش خاصي تهيه مي شوند و مزه و طعم خاص خود را دارند.
انواع لوز: يکي ديگر از شيريني هاي سنتي ايران است.حاجي بادام(حاجي بادومي)، شيريني پنجره اي و نان برنجي را هم مانند استان هاي ديگر در يزد مي توانيد، ببينيد.
سفال و سراميک: از عمده ترين توليدکنندگان اين محصولات ميبد يزد است.
دارايي بافي: يکي از صنايع دستي استان يزد است که با وجود قدمت زياد، امروزه در حال فراموشي است.
ترمه: اين هنر حدود 400 سال قدمت دارد.
شمد: پارچه اي نازک که در تابستان به عنوان روانداز از آن استفاده مي شود.
شعربافي: يکي ديگر از هنرهاي سنتي يزد است.
چادرشب: بافت آن در شهرستان يزد، اردکان و بخش زارچ رايج است.
آشپزی راحت و آسان
در روزها و شب هاي سرد زمستاني، هيچ چيز به اندازه يک غذاي داغ خوشمزه به آدم نمي چسبد. غذايي که با کمترين امکانات تهيه مي شود و مواد آن را مي توان در هر خانه اي پيدا کرد. به نظر نمي رسد کسي باشد که از خوردن سوپ بدش بيايد؛ چراکه اين غذا هم تنوع زيادي دارد و هم از ارزش غذايي بالايي برخوردار است. سوپ، غذايي است که بخش عمده آن را مايعات تشکيل مي دهد و در بيشتر سوپ ها از موادي مثل سبزيجات، گوشت قرمز يا سفيد، حبوبات، غلات و... استفاده مي شود. به گفته مورخان، سوپ يکي از قديمي ترين غذاهاي بشر است. وعده اي که از ترکيب مواد غذايي مختلف تهيه مي شود و زمان کمي براي طبخ آن نياز است. البته با گذشته زمان و پيشرفت علم، سوپ به اشکال مختلف درآمد که از انواع آن مي توان به سوپ هاي کنسروي، خشک شده، مايکرويويي و حتي سوپ هاي جيبي اشاره کرد. از قديم تا به امروز، سوپ يکي از غذاهايي بوده که براي درمان برخي بيماري ها از آن کمک مي گرفتند. پس بدون اغراق مي توان گفت اين غذا علاوه بر اينکه خوراکي خوش عطر و طعم است، مي تواند درمانگر برخي بيماري ها نيز باشد و به بهبود آنها کمک کند. به همين بهانه در ادامه برايتان طرز تهيه يکي از انواع 9 هزار سوپ را آورده ايم که طبخ آن بسيار آسان و راحت است.
سوپ جو و گشنيز
معصومه غفاري
مواد لازم
جو پرك: 300 گرم
گشنيز خرد شده: 2 پيمانه
آب مرغ: 2 ليوان
پياز داغ: به ميزان لازم
سير: 2 حبه
آبليمو: كمي
ماست كمي ترش: 2 پيمانه
هويج خرده شده: يك عدد
آرد گندم: يك قاشق غذاخوري
روغن: به مقدار لازم
نمک، فلفل سياه و زردچوبه: به ميزان لازم
طرز تهيه
براي تهيه سوپ جو و گشنيز، ابتدا بايد جو را 24 ساعت خيس کنيد، سپس آب آن را خالي کرده و در قابلمه اي بزرگ و پرآب با دو قاشق پياز داغ بگذاريد تا با حرارت كم بپزد. سه ساعت بعد آب مرغ (البته مي توانيد از بال و گردن مرغ هم استفاده کنيد، اما بعد از پخت آنها را درآوريد)، هويج نگيني خرد شده، بقيه پياز داغ و كمي زردچوبه و نمك را به جو اضافه کنيد، دو ساعت بعد سوپ را از روي حرارت برداريد و کم کم به آن ماست اضافه کنيد تا ماست گرم شود. دوباره ظرفتان را روي حرارت ملايم بگذاريد. در اين مرحله گشنيز خرد شده، فلفل، سير رنده شده، آرد گندم و آبليمو را به ديگر موادتان بيفزاييد و يک ساعت ديگر صبر کنيد تا سوپتان جا بيفتد. بعد از اينکه مطمئن شديد تمام مواد سوپ بخوبي پخته شده اند، آن را از روي حرارت برداريد و در اين هواي زمستاني در کنار خانواده ميل کنيد و لذتش را ببريد.
آتينا عالي
مواد لازم
آرد: 300 گرم
کره: 150گرم
پودر قند: 250 گرم
تخم مرغ: 2 عدد
کشمش: 100گرم
وانيل: يک دوم قاشق چايخوري
طرز تهيه
کره را در محيط قرار دهيد تا نرم شود، سپس شروع به هم زدن آن کنيد و بعد پودر قند را در سه مرحله به آن اضافه کرده و هم بزنيد. در اين مرحله يک تخم مرغ و وانيل را بيفزاييد و وقتي خوب مخلوط شد، تخم مرغ دوم را اضافه کنيد. سپس آردي را که سه بار الک کرده ايد، به موادتان اضافه کنيد و در آخر کشمش را بريزيد. بعد از ريختن کشمش نيازي به همزن نيست و بايد مواد را به آرامي مخلوط کنيد. حالا مواد آماده اي را که درون قيف بدون ماسوره يا ماسوره ساده ريخته ايد روي کاغذ روغني با فاصله بريزيد. حواستان باشد که نبايد خميرتان را صاف کنيد؛ چون بعد از پخت خودش صاف و پهن مي شود. کمي پودر قند الک شده روي خميرها بريزيد تا به ترک خوردن شيريني کمک کند. حالا قالب را در فري که از قبل گرم کرده ايد، در دماي 150درجه و به مدت 20 دقيقه قرار دهيد. وقتي زير شيريني ها کمي تغيير رنگ داد و روي آنها ترک خورد، يعني شيريني ها براي بيرون آمدن از فر آماده است.
مواد لازم
سيب زميني پخته و خرد شده: 4 عدد
خيارشور خرد شده: 4 تا 5 عدد
سينه مرغ پخته و نگيني خرد شده: يک دوم پيمانه
تره ساتوري شده: 3 تا 4 قاشق غذاخوري
ذرت: يک دوم پيمانه
زيتون بدون هسته و حلقه شده: به ميزان لازم
سس مايونز، نمک، فلفل، آويشن: به ميزان لازم
گردوي خيس خرد شده: 3 تا 4 قاشق غذاخوري
نوشابه زرد: به ميزان لازم
طرز تهيه
براي تهيه اين سالاد، در مرحله اول تمام مواد به جز زيتون را با هم مخلوط کنيد. حالا سس مايونز را با کمي نوشابه زرد به اندازه اي بزنيد که حالت چسبندگي پيدا کند. به سس؛ نمک، فلفل، آويشن و اگر دوست داشتيد، ادويه کاري و گردو اضافه کنيد. سس آماده شده را داخل مواد اوليه بريزيد و خوب مخلوط کنيد. حالا ظرفي که قصد داريد سالادتان را در آن بريزيد، انتخاب کنيد و کمي از زيتون را کف آن بچينيد(مي تواند درسته و بدون هسته يا حلقه اي خرد شده باشد)، سپس مواد سالاد را روي زيتون ها بريزيد و يک رديف زيتون بگذاريد. تا تمام شدن مواد سالاد اين کار را ادامه دهيد. ديواره سالاد را هم با زيتون بپوشانيد. سالاد آماده شده را در يخچال قرار دهيد و پس از سرد شدن به سليقه دلخواه تزيين کنيد.
بدن انسان، ساختار پيچيده اي دارد که در آن تمام ارگان ها و قسمت ها وظايف خاص خود را دارند. اعضاي بدن هم از اين قاعده مستثنا نيستند و هر عضو وظيفه اي مشخص دارد، البته ممکن است گاهي يک عضو کار ديگري را تکميل کند، اما شايد ندانيد که بعضي از بخش هاي بدن، علاوه بر انجام وظايفشان، توانايي هاي ديگري هم دارند که مطمئنا بيشتر ما از آنها بي اطلاعيم. در ادامه برخي از اين توانايي هاي شگفت انگيز را برايتان آورده ايم.
براي همه ما پيش آمده که با بوييدن يک شيشه عطر بلافاصله به گذشته رفته ايم و خاطراتي برايمان زنده شده است. احساس و درک بوها مثل يک ماشين زمان عمل مي کند. قشر بويايي مغز، مسؤول ايجاد حس بويايي است و محل احساسات و ذخيره خاطرات نيز محسوب مي شود. بنابراين با بوييدن يک شيشه عطر آشنا، گاهي به گذشته مي رويم و به مرور خاطرات مي پردازيم. حسي خوشايند که آن را مديون حس بويايي خود هستيم.
همانطور که مي دانيد، همه ما زماني که احساس سرما مي کنيم و بيش از حد سردمان مي شود، مي لرزيم، اما جواب اين واکنش و اينکه بدن چگونه متوجه مي شود که دما به حد هشدار رسيده را مي توان در چشم ها يافت. چشم ها نشان دهنده سرماي شديد بدن هستند. به اين شکل که وقتي هيپوترمي (سرماي بيش از حد بدن)، شديد شود، رگ هاي خوني براي اينکه از خروج گرما جلوگيري کنند، تنگ مي شوند و گاهي ممکن است فرد به طور موقت همه چيز را تيره و تار ببيند. پس در سرماي شديد چشم ها عضوي هشداردهنده هستند که نبايد از آنها غافل بود.
درد مفاصل قبل از بارش باران يا توفان غيرطبيعي نيست و دليل علمي دارد. به گفته متخصصان، بدي آب و هوا يا در راه بودن توفان، باعث کاهش فشار اتمسفر مي شود، اتفاقي که مي تواند بر انتهاي عصب حسي مفاصل بزرگ تاثير بگذارد و افزايش نسبي فشار مايع بين مفاصل را به دنبال داشته باشد که نتيجه اين اتفاق ايجاد و احساس درد است. دردهاي مکرر و صدا دادن مفاصل نشان دهنده بدي آب و هواست.
همانطور که مي دانيد، قلب يکي از اعضاي مهم بدن است. اين عضو حياتي نمي داند که شما چه زماني قرار است ازدواج کنيد يا چه اتفاقاتي قرار است در آينده براي شما بيفتد؛ اما بررسي متخصصان نشان داده که ضربان قلب افراد اين توانايي را دارد که بدون هيچ نشانه اي، آينده را پيش بيني کند. مثل اينکه قرار است يک اتفاق هيجان انگيز بيفتد يا مشکلي پيش آيد. پس به نداي قلبتان بي توجهي نکنيد.
مخفي کردن عشق کار سختي است. اگر قصد اين کار را داريد، بهتر است وقتي کنار عشقتان هستيد، در جايي بايستيد که نور کمي دارد، زيرا عاشق بودن باعث گشادي مردمک چشم مي شود. در اينجاست که بايد از سيستم عصبي سمپاتيک خود ممنون باشيد. اين سيستم، کنترل کننده اتساع مردمک است. اين اتفاق نه تنها زمان دلبستگي به ديگران رخ مي دهد، بلکه خيره شدن به زيبايي ها مانند طلوع خورشيد، نور مهتاب، شکوفه هاي بهاري و... هم باعث متسع شدن مردمک ها مي شود.
افرادي که به ميگرن مبتلا هستند و گاهي دچار سردردهاي شديد مي شوند، به تغييرات شديد آب و هوا حساسند. بنابراين تغييرات دمايي باعث عدم تعادل در مواد شيميايي موجود در مغز از جمله سروتونين مي شود و به بروز سردرد کمک مي کند. از اين رو عود کردن ميگرن يا سردرد نشان دهنده تغييرات شديد دمايي است.
علاوه بر موارد ي که آورديم، حقايق باور نکردني ديگري هم درباره اعضاي بدن انسان وجود دارد که با دانستن آنها شگفت زده خواهيد شد. حقايقي که شايد خيلي ها آنها را ندانند.
* بدن انسان شايد بسيار شکننده و ضعيف به نظر برسد، اما جالب است بدانيد که شما مي توانيد با برداشتن معده تان، با حذف طحال، از بين رفتن 75 درصد از کبد، نبود 80 درصد از روده، با برداشتن يک کليه، حذف يک شش و يا نبود تقريبا هر عضوي از ناحيه کشاله ران و لگن هم زنده بمانيد!
* شايد باورتان نشود، اما شب ها قد حدود يک سانتي متر کوتاه تر مي شود. دليل اين اتفاق هم فشاري است که در طول روز به غضروف ها وارد مي آيد و باعث فشرده شدن آنها مي شود.
* بدن انسان يک واقعيت باورنکردني ديگري هم دارد؛ تنها دليل اينکه اسيد معده، خود معده و ديگر اعضاي بدن را ذوب نمي کند، اين است که سلول هاي معده سريع تر از سرعتي که هضم مي شوند، مي توانند خود را بازسازي کنند.
* بيشتر بچه ها زماني که به دنيا مي آيند، چشم هاي آبي دارند، اما با قرار گرفتن در معرض تابش اشعه فرابنفش خورشيد، ملانين چشم آنها تغيير مي کند و در نهايت رنگ واقعي خود را نشان مي دهد.
زماني که مغز از طريق سيستم عصبي سمپاتيک پيام هشدار را دريافت مي کند، آدرنالين ترشح مي شود و ضربان قلب و ميزان تنفس افزايش مي يابد. اين اتفاق باعث اتساع مردمک ها مي شود و خاموشي دستگاه گوارش را به دنبال دارد. ضمن اينکه به عضلات اجازه مي دهد با يک نيروي باورنکردني منقبض شوند. در واقع سيستم گوارش، انرژي خود را به ماهيچه ها و اندام ها قرض مي دهد تا اين نيروي فوق العاده در شما شکل بگيرد.
فينال ليگ برتر وزنه برداري جوانان با قهرماني شرکت ملي حفاري اهواز به پايان رسيد و در پايان هفته سوم ليگ برتر بزرگسالان، تيم بزرگسالان ملي حفاري در رده سوم باقي ماند.هفته سوم ليگ برتر در تالار وزنه برداري مجموعه ورزشي آزادي تهران (سالن ايرانيان) در حالي برگزار شد که با هفته آخر ليگ برتر جوانان همزمان بود و تيم جوانان شرکت ملي حفاري اهواز با کسب 2315 امتياز به عنوان قهرماني دست يافت و تيم هاي نيروي هوايي عقاب و نيروي زميني بر سکوي هاي دوم و سوم تکيه زدند. تيم وزنه برداري مناطق نفت خيز جنوب هم که در اين رقابت ها حضور داشت، به مقامي بهتر از چهارمي دست پيدا نکرد. تيم وزنه برداري مناطق نفت خيز جنوب با 2113 امتياز موفق شد در رتبه چهارم قرار بگيرد و اما در رده بزرگسالان، تيم حفاري اهواز در پايان هفته سوم با کسب 2203 امتياز در رتبه چهارم قرار گرفت و تيم وزنه برداري مناطق نفت خيز جنوب با 1848 امتياز در رتبه پنجم ايستاد.علي داوودي از تيم ملي حفاري اهواز با 441 امتياز، برترين وزنه بردار هفته آخر ليگ برتر جوانان و هفته سوم ليگ برتر بزرگسالان شد و ميرمصطفي جوادي از عقاب با 412 امتياز و روح الله بيرانوند از ملي حفاري با 408 امتياز در رده دوم و سوم ليگ برتر جوانان قرار گرفتند. اسامي نفرات برتر دو رده سني جوانان و بزرگسالان در اين هفته از ليگ به شرح زير است:
دسته 55 کيلوگرم
بزرگسالان:
محمدجواد صبح مفرح (ملي حفاري): يکضرب99، دوضرب 117 و مجموع 216کيلوگرم اول شد.
دسته 61 کيلوگرم
جوانان:
حسين نجفي (ملي حفاري): يکضرب 120، دوضرب 142 و مجموع 262 کيلوگرم اول شد.
دسته 73 کيلوگرم
جوانان:
روح الله بيرانوند (ملي حفاري): يکضرب 142، دوضرب 176 و مجموع 317 کيلوگرم اول شد.
بزرگسالان:
روح الله بيرانوند (ملي حفاري): يکضرب 142، دوضرب 176 و مجموع 317 کيلوگرم دوم شد.
دسته 81 کيلوگرم
جوانان:
محمدمهدي حياتي (مناطق نفت خيزجنوب خوزستان): يکضرب142، دوضرب 161و مجموع 303کيلوگرم اول شد.
دسته 89 کيلوگرم
جوانان:
آرمين عباسي (ملي حفاري): يکضرب 153، دوضرب 180 و مجموع 333 کيلوگرم اول شد.
دسته 96کيلوگرم
جوانان:
افشين طاهري (ملي حفاري): يکضرب160، دوضرب187 و مجموع 347 کيلوگرم اول شد.
بزرگسالان:
رضا دهدار (ملي حفاري): يکضرب157، دوضرب191 و مجموع 348کيلوگرم اول شد.
افشين طاهري (ملي حفاري): يکضرب160، دوضرب187 و مجموع 347 کيلوگرم دوم شد.
دسته 109کيلوگرم
جوانان:
حسين ملکي (مناطق نفت خيز): يکضرب 141، دوضرب 187 و مجموع 328 کيلوگرم اول شد.
دسته 109+کيلوگرم
جوانان:
علي داوودي (ملي حفاري): يکضرب 201، دوضرب 240 و مجموع 441 کيلوگرم اول شد.
بزرگسالان:
علي داوودي (ملي حفاري): يکضرب 201، دوضرب 240 و مجموع 441 کيلوگرم اول شد.
نيم فصل ليگ دسته يک تنيس روي ميز با قهرماني تيم مناطق نفت خيز جنوب- اهواز به پايان رسيد.
فصل جديد رقابت هاي تنيس روي ميزليگ دسته يک باشگاه هاي کشور با حضور 10 تيم در دو گروه 5 تيمي در قزوين به پايان رسيد.
دوررفت مسابقات طي روزهاي هفته گذشته ميان تيم هاي شرکت کننده به صورت دوره اي برگزار شد که نتيجه آن، صدرنشيني مناطق نفت خيز جنوب-اهواز بود. اين تيم با شايستگي و پيروزي بر تمامي رقباي خود در صدر جدول رده بندي گروه «الف» قرار گرفت تا با قهرماني، نيم فصل نخست را به پايان رسانده باشد. تيم تنيس روي ميز مناطق نفت خيز جنوب موفق شد با نتايج سه بر يک مقابل عقاب، 3 بر 2 مقابل نماينده قزوين، 3 بر يک مقابل هيات خراسان رضوي و 3 بر صفر مقابل صنعت مس کرمان به پيروزي برسد تا با اقتدار در صدر جدول قرار بگيرد.
باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب از انجام تست سلامت 100 نفر از بانوان شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون خبر داد.
به همت کارشناسان مرکز مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي باشگاه مناطق نفت خيز جنوب در اهواز و با همكاري شرکت نفت و گاز مارون از تعدادي از كارمندان زن اين شرکت تست سلامت گرفته شد و سلامت آنان مورد بررسي قرار گرفت.
رسيدگي به وضعيت سلامت کارکنان، يكي از برنامه هايي است كه از سوي باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب، پيرو ابلاغيه وزير نفت و طرح حلقه سلامت کارکنان در حال اجراست و طي آن کارکنان مورد آزمايش و تست سلامت قرار مي گيرند .
به منظور اجراي اين طرح، کارکناني كه در مرکز مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي حضور مي يابند، مورد تست سلامت قرار مي گيرند.
اين مرکز با اهداف ترويج ورزش اصولي و علمي، پيشگيري و درمان ناهنجاري هاي جسماني، افزايش ميزان تندرستي و سلامت جسماني و رواني، انجام مشاوره هاي ورزشي، تغذيه اي و اصلاحي، افزايش بهره وري و کارايي نيروي انساني و تامين اطلاعات جامع وضعيت جسماني کارکنان ايجاد شده است. در اين مرکز از طريق تشکيل پرونده و شناسنامه ورزشي براي هر فرد، معاينات و ارزيابي ترکيبات بدن و وضعيت ناهنجاري هاي جسماني انجام شده و راهنمايي و مشاوره لازم براي اصلاح و بهبود وضعيت فيزيکي و تندرستي بدن فرد ارائه خواهد شد. پس از گروه بندي افراد برنامه هاي ورزشي و تمرين هاي اصلاحي مختص هر گروه زير نظر مربي به ايشان ارائه شده و کنترل دوره اي وضعيت هر فرد پس از انجام تمرين ها انجام خواهد شد.
رئيس امور اداري شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه شمال از صعود تيم کوهنوردي بانوان شرکت به ارتفاعات پَروچشمه در سوادکوه مازندران خبر داد.
محمد عباسي با توضيح بيشتر در اين خصوص گفت: برنامه صعود بانوان کوهنورد شرکت به ارتفاعات پَروچشمه در سوادکوه، دومين صعود زمستاني در سال جاري به ميزباني منطقه شمال بود که با حضور 16 بانوي ورزشکار به همراه امدادگران و سرپرستان گروه به مدت يک روز در هواي سرد و برفي ارتفاعات البرز مرکزي برگزار شد.
استقبال بانوان ورزشکار از اين برنامه ورزشي مناسب بود و ورزشکاراني از مناطق اصفهان، شمال شرق، غرب، ستاد و شمال در صعود به ارتفاع 1860 متري پروچشمه حضور داشتند که از ساعت 8 صبح کوهنوردان با طي مسافتي 6 کيلومتري در ساعت 12 به قله پروچشمه رسيدند.
رئيس اموراداري منطقه شمال درادامه گفت: به منظور پيشگيري و کنترل بموقع هرگونه حادثه براي اعضاي تيم، نشست هماهنگي با حضور سرپرستان، اعضاي تيم و مسؤول کوهنوردي منطقه، شب قبل از حرکت با هدف ارائه گزارش هواشناسي، بررسي تجهيزات افراد و بررسي نکات پيشگيرانه برگزار شد.
بانوان هندباليست تيم تاسيسات دريايي با پيروزي در آخرين ديدار خود و کسب مقام سوم به کارشان در ليگ برتر هندبال بانوان باشگاه هاي ايران پايان دادند.تيم هندبال بانوان تاسيسات دريايي در هفته دهم و پاياني ليگ برتر هندبال بانوان باشگاه هاي ايران در خانه و در تالار هندبال تهران، ميزبان تيم ذوب آهن اصفهان بود و توانست در يک بازي سخت و نفسگير، تيم اصفهاني را با نتيجه 26 بر 24 شکست دهد. اين پيروزي به تاسيسات دريايي کمک کرد تا موقعيت خود را در رده سوم جدول ليگ برتر تثبيت کند. آنها در حالي فصل را به پايان بردند که تلاش آنها براي قهرماني ناکام ماند. تاسيسات که در ليگ 96 قهرمان شده بود، سال گذشته به نايب قهرماني بسنده کرد و امسال نيز يک پله ديگر پايين آمد و سوم شد.تيم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران، ديگر تيم نفتي حاضر در اين رقابت ها که هميشه يک پاي قهرماني مسابقات بود، به دليل حضور نداشتن در بيش از يک مسابقه، از جدول مسابقات کنار گذاشته شد. گفته مي شود حضور نداشتن اين تيم در ادامه رقابت ها، به دليل مشکلات شديد مالي بوده است.
سرمربی تاسیسات دریایی در گفت وگو با «مشعل»:
16 سال هندبال بازي کرد و سپس به مربيگري در اين رشته روي آورد. او ابتدا در قامت مربي با تاسيسات به قهرماني رسيد. در ادامه و طي دو فصل که سرمربي تاسيسات دريايي بود، يک نايب قهرماني و يک مقام سوم کسب کرده است.
مهسا معتمدي، سرمربي جوان تيم تاسيسات دريايي، از نوجواني ورزش را با رشته دووميداني شروع کرد؛ اما در ادامه هندبال را برگزيد و به صورت حرفه اي اين رشته را ادامه داد تا به تيم ملي رسيد. او در دوران بازيگري در چند باشگاه و تيم ملي بازي کرد و از بازيکنان تاثيرگذار تيم ملي بود. او در مربيگري هم موفق بوده است. معتمدي به جوانگرايي اعتقاد خاصي دارد و به جرات مي توان گفت که جوان ترين تيم ليگ را در اختيار داشت. او مي گويد که از کار با جوانان لذت مي برد. تاسيسات دريايي هم با تفکرات او شکل گرفته و با تيم جوان موفق شده در ميان بزرگان ليگ جاي بگيرد. در ادامه گفت وگوي «مشعل» را با سرمربي جوان تيم هندبال تاسيسات دريايي با هم مي خوانيم.
بازي قشنگي بود. با اينکه يک هفته زودتر تکليف قهرمان مشخص شده بود و هيچ انگيزه اي براي اين بازي وجود نداشت و اين يک بازي تدارکاتي به شمار مي رفت، شاگردانم خيلي خوب بازي کردند و در نيمه دوم موفق شدند جبران مافات کنند و بازي را به نفع خودشان رقم بزنند تا با برد، ليگ را به پايان ببريم؛ البته بايد اين را هم اضافه کنم که به بچه ها گفتم مواظب باشند تا آسيب نبينند.
سطح مسابقات خيلي بالابود و من فکر مي کنم نسبت به سال قبل خيلي بهتر بود؛ چه به لحاظ کيفي و چه کمي. تيم ها رقابت سختي براي قهرماني داشتند و بازيکنان بخوبي بين تيم ها تقسيم شده بودند.
مسابقات حدود يک ماه ديرتر از زمان تعيين شده شروع شد و از آنجا که ما براي شروع مسابقات آماده بوديم، مجبور شديم دوباره بدنسازي کنيم و همين موضوع در روند تيمي ما تاثير داشت. از سوي ديگر تيم من بسيار جوان بود و چون بازيکن باتجربه اي نداشتيم، نتوانستيم مثل نيم فصل اول خوب بازي کنيم و چوب کم تجربگي بازيکنانمان را خورديم. اگر ماهم مثل تيم هاي ديگر چند ملي پوش داشتيم، حتما قهرمان مي شديم.
بله تيم من پتانسيل قهرماني داشت؛ اما بچه ها خودشان را باور نداشتند و فکر نمي کردند که بتوانند قهرمان شوند.
يکي از دلايل آن جوان شدن تيم بود. از سوي ديگر چند بازيکن مطرح ما از جمع ما جدا شدند. چند تيم هم که متمول بودند، بيشترين ملي پوشان را در اختيار داشتند و همه اينها دست به دست هم داد تا مانتوانيم نايب قهرماني را تکرار کنيم.
دقيقا همين طور است. بيش از 90 درصد تيم را بازيکنان جوان تشکيل مي دادند. براي همين با توجه به تجربه اي که در ليگ امسال کسب کردند، ما با حفظ همين ترکيب، شانس و بخت نخست قهرماني در فصل آينده هستيم.
بله من از تمام شاگردانم راضي هستم. آنها نشان دادند که پتانسيل بالايي دارند و مي توانند جزو بهترين بازيکنان ايران باشند. باور کنيد اگر کمي اعتمادبه نفس يا تجربه بيشتري داشتند، امسال هم مي توانستيم قهرمان شويم. بازيکنانم آينده هندبال ايران هستند.
همان طور که گفتم بيشتر بازيکنان تيم من را بازيکنان جوان تشکيل مي دادند و من کلا مربي هستم که به جوانگرايي اعتقاددارم. من سه بازيکن بزرگسال بيشتر نداشتم که يک نفر از آنها ملي پوش بود؛ اما در ميان بازيکنان جوانم، چند ملي پوش در سطح تيم اميد و جوانان داشتم که آينده هندبال بانوان ايران هستند؛ البته بايد بگويم که بيشتر ملي پوشان من در سطح رده اميد بودند.
ما بازيکن نفتي يا شرکتي نداشتيم؛ اما همان طور که گفتم، بيشتر بازيکنان تيم من جوان هستند، به عبارتي ما براي تيم ملي و آينده هندبال ايران پشتوانه سازي کرديم. بيشتر اين بچه ها در فصول گذشته فرصت بازي نداشتند و ديده نمي شدند؛ اما امسال در بالاترين سطح هندبال ايران بازي کردند و خودشان را ثابت کرده و به همه نشان دادند که چه توانايي دارند.
گويا بازي هاي هندبال بانوان پخش زنده تلويزيوني داشت و يک بازي شما را هم نشان دادند. اين پخش تلويزيوني چقدر در پيشرفت بازيکنان شما تأثير دارد ؟
اواخر فصل بود که قرار شد بازي هاي هندبال بانوان، پخش مستقيم داشته باشد. اين کار باعث بالا رفتن انگيزه بازيکنان مي شود و بازيکن مي تواند از اين طريق خودش را ثابت کند. وقتي مي بيند خانواده اش او را نگاه مي کنند، يک انرژي مضاعف مي گيرد و اين به پيشرفت بازيکن و هندبال بانوان کشور کمک مي کند.
اگر قسمت باشد و من را بخواهند، مي مانم.
ابتدا بايد از مديريت باشگاه تشکر کنم که همواره پشتيبان ما بودند و در طول فصل بخوبي حمايت کردند. تاسيسات دريايي تنها اسپانسري بود که در تهران به هندبال بانوان اهميت داد. زماني که اسپانسرها بسختي وارد ورزش مي شوند، تأسيسات دريايي از ما حمايت کرد. اميدوارم که باز هم از ما حمايت کنند. من بخوبي مي دانم که شرايط اقتصادي به چه صورت است. ما هم به همين دليل يک تيم کم هزينه را جمع کرديم که بيشتر آن بازيکنان جوان بودند. سال ديگر هم به دنبال اين هستيم که با حمايت تاسيسات دريايي و حمايت خوب آقاي حلاجي، يک تيم خوب را ببنديم و وارد مسابقات شويم.
اعضاي گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران در برنامه اي متفاوت به مناسبت سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي و اربعين شهادت سردار حاج قاسم سليماني در تاريخ 24 بهمن 98 به دل کوير زدند و در كوير مرنجاب و آران و بيدگل كاشان كويرنوردي کردند. 22 نفر از کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران ابتدا شب را در كاروانسراي باغ شاكر كه حدود 5 كيلومتري آران و بيدگل و حاشيه جنوبي درياچه نمك واقع شده است، گذراندند. سپس صبح زود ابتدا به سمت رمل ها رفتند و پس از 4 ساعت رمل پيمايي، 15 کيلومتر پياده روي در دل کوير انجام دادند. کوهنورداني که در اين کويرنوردي شركت داشتند، عبارتند از: مجيد اكبري، ناصر قره باقري، رضا قاسمي، اصغررحيم زاده، عبدالله امامي، محمدعلي شيخلو، بهرام صفوي، مسعود محمداصغري، حسن شاهرخ، صفرعلي كشاورز، بهروز نوروزي، عبدالله شاهرخ، محمد ديمكاران، مصطفي استادعلي، فرشاد ملكي، مصطفي باقري، جلال كاظمي، مجيد استادفرج، رامين ياراحمدي، محمد خاك دوست(راهنما)، بهنام جدائيان (مربي گروه) و حسين باقرزاده (سرپرست).
تيم فوتبال نوجوانان نفت و گاز گچساران که در گروه 6 ليگ نوجوانان مناطق باشگاه هاي ايران حضور داشت، موفق شد با کسب مقام قهرماني، به مرحله نهايي مسابقات نوجوانان کشور صعود کند.
تيم فوتبال نوجوانان نفت و گاز گچساران در آخرين بازي خود در اين مرحله در خانه و در ورزشگاه شهداي صنعت نفت گچساران، در ديداري پرگل و جذاب توانست با نتيجه 4 بر يک تيم دريانوردان بندرامام خميني را شکست دهد تا با پنج برد از پنج بازي، قهرماني خود در اين گروه را مقتدرانه جشن بگيرد و به دور دوم اين مسابقات صعود کند. گل هاي اين ديدار را حسين اميرپور(دوگل)، مهدي فروزي و آرمان دلنوازي هم هر کدام يک گل براي نفت و گاز گچساران به ثمر رساندند.
ساحل نوردي، پياده روي وگلگشت خانوادگي خانواده هاي کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران - منطقه خليج فارس در جزيره زيباي هرمز برگزار شد.مسؤول ورزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران - منطقه خليج فارس دراين ارتباط گفت: به منظور اهميت به ورزش همگاني و با هدف ارتقاي سطح سلامت کارکنان و خانواده ها برنامه هاي ويژه سالانه در دستور کار قرار گرفت.محمد شهاوند در ادامه خاطرنشان کرد: در ابتداي اين برنامه ورزشي – فرهنگي، بازديد از مقبره شهداي گمنام و قرائت فاتحه براي تجليل از مقام شامخ شهداي عالي قدر که با خون خود امنيت و آبرو را براي ميهن اسلامي مان به ارمغان آوردند، صورت گرفت. بازديد از قلعه تاريخي پرتغالي ها و سايرنقاط ديدني جزيره مانند الهه نمک، دره مجسمه ها، دره لاک پشت ها و خريد صنايع دستي دريايي، با هدف حمايت از خانواده هاي بي سرپرست و پياده روي کنار ساحل از جمله برنامه هاي اين ورزش همگاني بود.او بيان داشت: اين برنامه در طول سال يکبار و در زمستان براي ايجاد تنوع و بهبود روحيه کارکنان مصوب و اجرا شد.حدود 37 نفر از خانواده کارکنان واحد هاي عملياتي، فني و ستادي دراين پياده روي و ساحل نوردي شرکت كردند.
به مناسبت گراميداشت چهل و يکمين سالگرد پيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي و گراميداشت ياد و خاطره سردار شهيد حاج قاسم سليماني و همسو با اهداف برگزاري برنامه هاي فرهنگي - ورزشي و ايجاد نشاط و شادابي بين کارکنان و فرزندان خانواده بزرگ مناطق نفت خيز جنوب، برنامه دوچرخه سواري عمومي فرزندان و کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در روز پنجشنبه 17 بهمن ماه در شهرک نفت اهواز برگزار شد.
اين برنامه با حضور مسؤولان باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب و تعداد زيادي از فرزندان و کارکنان برگزار شد که در ابتداي برنامه، شرکت کنندگان با رعايت نکات ايمني، تحت نظر مربي دوچرخه سواري آشنا شدند و بعد از اجراي نرمش عمومي، مسير مقابل در مجموعه فرهنگي - ورزشي امام رضا(ع) شهرک نفت اهواز تا يادمان شهداي گمنام شهرک نفت را به رکاب زني پرداختند و در پايان برنامه طي مراسمي از شرکت کنندگان تقدير شد.
بدون دینگ دینگ زندگی کن
مشعل حتما بريتان پيش آمده که هنوز آفتاب نزده، با صورتي خواب آلوده و خسته، انگار يک نيروي عجيب و غريبي شما را به سمت موبايل تان مي کشاند. کورمال کور مال ميان روشنايي و تاريکي، دنبالش مي گرديد، احساس مي کنيد گمشده اي داريد و تا پيدايش نکنيد، روزتان روز نمي شود. موبايل را که پيدا مي کنيد. خيلي سريع و بي برو و برگرد مي رويد سراغ اينترنتش. اگر وصل بود که چه بهتر، اگر نه سريع وصل مي کنيد و ناگهان صداي دينگ دينگي مي شنويد. اين صدا، اول صبح براي شما از صداي بلبل هاي خوش خوان و سمفوني شماره 9 بتهون هم زيباتر است. اين صداي شبکه هاي اجتماعي است. جايي که اگر چه تصور مي کنيم، صاحب آن هستيم، اما اگر کمي چشمانمان را باز کنيم، خواهيم ديد که او صاحب ما شده و ما را حسابي کنترل مي کند. فضاي مجازي چنان ما را احاطه کرده و خنده و گريه و شادي و غم را مديريت مي کند که اصلا برايمان محسوس نيست. فعلا با کل فضاي مجازي و شبکه هاي اجتماعي کاري نداريم، اما مي خواهيم به يک چيز اين غول بي شاخ و دم گير بدهيم که آن هم دلبستگي و وابستگي عميق و خطرناکمان به آنهاست. چه بدانيم و چه ندانيم و چه بخواهيم و چه نخواهيم، شبکه هاي اجتماعي و فضاي مجازي که از دريچه يار غارمان يعني «موبايل» وارد ذهن و روح و روان ما مي شوند، بخشي از زندگي ما را احاطه کرده اند. اما مي توانيم با رعايت برخي نکات، از آسيب وابستگي به فضاي مجازي و شبکه هاي اجتماعي تا حد زيادي در امان بمانيم و روح و روانمان کمتر آسيب ببيند. اين نکات را با هم مي خوانيم:
در اولين قدم، ليستي از کارهايي که در حال حاضر در فضاي مجازي انجام مي دهيم ،تهيه کنيم. اهداف و دلايل خود را از عضويت در گروه ها يا کانال هاي مختلف بنويسيم و مشخص کنيم که چقدر به گفت وگو با افراد مختلف مي پردازيم و نوع اين گفت وگو چيست؟
استفاده از شبكه هاي اجتماعي را به زمان مشخصي محدود كنيم، مثلا روزي چهار بار و هر بار فقط يك ربع به آنها سربزنيم و سعي كنيم اين ميزان را به مرور كاهش دهيم.
دامنه مكان استفاده از شبكه هاي اجتماعي را محدود كنيم. مثلا خود را مقيد كنيم كه هيچ وقت در اتاق کار سراغ اينستاگرام نرويم.
ابزارهاي ديجيتال مانند موبايل و تبلت را در ساعات مشخصي از روز از خود دور نگه داريم تا سراغ شبكه هاي اجتماعي نرويم.
چالش كنترل استفاده از شبكه هاي اجتماعي را به عنوان يك فعاليت مثبت براي خود و اطرافيان جا بيندازيم تا انگيزه كافي براي پايبند ماندن به آن داشته باشيم، مثلا بگوييم كه مي خواهيم تمرکزمان را بالا ببريم.
قبل از تايپ كردن فكر كنيم. يك قاعده ساده آن است كه چيزي را كه در گفت وگوي رو در رو به ديگران نمي گوييم، در شبكه هاي اجتماعي هم ننويسيم.
عملكرد خود را در شبكه هاي اجتماعي حسابرسي كنيم. هر از گاهي پروفايل هاي خودرا در شبكه هاي اجتماعي بررسي كنيم و از خود بپرسيم آيا از پيام ها، عكس ها و مطالبي كه به طور عمومي منتشر مي كنيد، راضي هستيم؟ آيا چهره اي كه براي خود ساخته ايم، با واقعيت زندگي ما منطبق است؟
خانه تكاني ديجيتال را فراموش نكنيم. لازم نيست كه در همه شبكه هاي اجتماعي پروفايل داشته باشيم. اگر يكي از حساب هاي ما مدتي است كه بي استفاده ماند، آن را پاك كنيم.
اگر پيشنهاد عضويت در يک شبکه اجتماعي مطرح شد، قبل از آن يک لحظه فکر کنيم و ببينيم واقعا اين شبکه اجتماعي براي ما کارايي دارد يا خير؟
قبل از خواب يک کاغذ و قلم برداريم و ميزان حضور روزانه خود را در شبکه هاي اجتماعي يادداشت کنيم. اين کار را براي يک هفته و بعد براي يک ماه تکرار کنيم. بعد از يک ماه متوجه خواهيم شد که با آن وقت چه کارهاي مهم ديگري مي توانستيم انجام دهيم.
به هر پيام بيهوده اي پاسخ ندهيم، بگذاريم ساير وابستگان به فضاي مجازي بدانند که ما هر لحظه آنلاين نيستيم و نمي توانيم وقتي را در اين زمينه بگذاريم. به اين ترتيب گفت وگوهاي بيهوده در شبکه هاي اجتماعي به کمترين حد ممکن مي رسد.
همزمان با چهلمین روز شهادت سردار دل ها، شهید حاج قاسم سلیمانی، نماهنگ «پرواز» با صدای محمد معتمدی منتشر شده است. این نماهنگ، که به صورت رایگان در دسترس علاقه مندان به موسیقی قرار گرفته، مهاجرتوحیدپرست کارگردانی کرده است. محمد معتمدی علاوه بر خوانندگی، این اثر را آهنگسازی نیز کرده و افشین عزیزی تنظیم آن را به عهده داشته است. شعر این نماهنگ از سروده های بهمن محمدزاده است.
اگر چه امير حسين فردي را با رمان «اسماعيل» خيلي بيشتر و دقيق تر مي شناسند، اما رمان «گرگ سالي» آخرين اثر منتشر شده از سوي اين مرحوم، ادامه رمان موفق «اسماعيل» است، با اين تفاوت که داستان اين رمان بر خلاف اسماعيل، در دامنه هاي سبلان روي مي دهد. در اين رمان براي شخصيت اصلي داستان که اسماعيل نام دارد، شرايطي به وجود مي آيد که ناگزير مي شود براي امنيت بيشتر، پايتخت را ترک کند و به روستايي در دامنه سبلان، نزد مادربزرگش برود که با مشکلاتي روبه رو مي شود. او در سبلان مي شنود که آمريکايي ها که در آن زمان کشت و صنعت مغان را در دست داشتند، مي خواهند به اصلاح نژاد گرگ هاي دامنه سبلان اقدام کنند و اين مساله منجر به ايجاد گرگ هايي آدمخوار شده است که مردم منطقه را بشدت آزار مي دهند. در بخشي از اين رمان مي خوانيم: «به نظرش رسيد چهارپايي آنجا باشد. خم شد و دستش را روي زمين کشيد. پاره سنگي را پيدا کرد. آن را برداشت و به سمتي که حس مي کرد صدا از آن سو مي آيد، پرتاب کرد. سنگ به جسم نرمي خورد. به دنبال آن صداي ناهنجاري مثل ناله شنيد. چيزي تکان خورد. جسم بزرگي به قواره يک گوساله، به حرکت در آمد. رنگش سفيد به نظر مي رسيد، به طرف او مي آمد. خرناسه خوفناکي مي کشيد. ترسيد و پاهايش سست شد. دستش را به ديواره سنگي گرفت. چشم به حرکات آن شبح دوخت...». مرحوم فردي به مدت 30 سال سردبيري و مدير مسؤولي کيهان بچه ها را به عهده داشت.
ميعاد صادقي، فرزند بهنام از همکاران عمليات مرکز انتقال نفت بندرعباس، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه خليج فارس، مقام سوم رقابت هاي جهاني آي مث (MATHS I) را از آن خود کرد. بهرام علي دوست، سرپرست روابط عمومي منطقه گفته است که آي مث، روشي براي آموزش مفاهيم پايه رياضي به کودکان 3 تا 7 سال از طريق غني سازي محيط آموزشي با بازي، داستان، نمايش خلاق، شعر و فعاليت هاي آموزشي گروهي به منظور آشنايي با مهارت هاي آسان حل معادلات رياضي، افزايش مهارت تفکر و انديشيدن، ازبين بردن موانع و افزايش هوش اجتماعي است که مهارت هاي شناختي کودکان را افزايش مي دهد و کودک را آماده ورود به آموزش هاي رسمي مي کند. رقابت هاي جهاني جشنواره شادي و نشاط آي مث در جزيره کيش و با حضور 900 کودک برگزيده از 20 کشور ازجمله کانادا، روسيه، مالزي، غنا و امارات برگزار شد. ميعاد صادقي با به دست آوردن امتيازهاي لازم و عملکرد بهتر نسبت به رقيبان داخلي و خارجي خود، موفق به کسب مقام سوم اين دوره از مسابقات شد. در اين دوره از مسابقات کودکان در سه گروه مقدماتي، مياني و پيشرفته با يکديگر به رقابت پرداختند و توانمندي هاي آنان با روش هاي بازي و سرگرمي سنجيده شد. بزودي گفت وگو با والدين اين کودک نخبه نفتي را در «مشعل» مي خوانيد.
دوئت در اصطلاح موسيقي يعني دونوازي. معمولا به دو نوازي پيانو يا خواندن دو خواننده باهم، دوئت مي گويند. حالا دوئت» نام فيلمي ايراني است که بتازگي اکران شده است. در بخشي از داستان اين فيلم آمده است:« فيلم دوئت داستان «مينو» را روايت مي کند که همسرش حامد را به ديدار سپيده مي برد. زني که همسرش با او گذشته مشترکي داشته است. اين ملاقات، يادآوري خاطرات گذشته آنهاست و...». فيلم دوئت را نويد دانش، کارگرداني کرده و بازيگراني چون هديه تهراني، علي مصفا، نگار جواهريان و پانته آ پناهي ها در آن به ايفاي نقش پرداخته اند.
گفت و گو با پژوهشگر شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران:
مشعل بسیاری از زنان صنعت نفت که قابلیت های بسیار دارند، در این سال ها در شرایطی محدودکننده توانسته اند به موفقیت هایی قابل توجه در حوزه کاری خود برسند. به طور سنتی و معمول بسیاری از زمینه های شغلی و توان افزایی در صنعت نفت برای مردان بوده و تعداد کم زنان در بخش های مختلف، این کمبود امکانات را توجیه کرده است. با این وجود در سال های گذشته، با توجه و اهتمامی که وزیر نفت به طور اختصاصی در مورد رفع این محدودیت ها داشته، این شرایط تا حد زیادی تسهیل و محدود شده و امیدواری برای کم شدن آن در شرکت های زیرمجموعه و شهرهای مختلف وجود دارد؛ اما در همین شرایط، بسیاری از زنان در حالی که محدودیت های کارکنان پیمانکاری یا به قولی ارکان ثالث را دارند، توانسته اند به موفقیت های قابل قبولی برسند. فریبا گرجی زاده، یکی از همین زنان است که توانسته پیشرفت های علمی و پژوهشی خوبی کسب و نتایج فعالیت های تحقیقاتی و پژوهشی خود را از طریق ارائه مقالات متعدد در همایش ها، کنفرانس ها و ژورنال های ملی و بین المللی مختلف کشورهای اروپایی و آمریکایی از جمله آلمان، نروژ، گرجستان، ارمنستان و آمریکا ثبت کند. او همچنین دارای مقالات ISI است. او، دانش آموخته کارشناسی مهندسی کشاورزی و کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، گرایش مالی بوده و عضو بنیاد ملی نخبگان و سازمان استعداده های درخشان است. همچنین سابقه سه دوره داوری المپیاد ملی مهارت در رشتهgardening Iandscapa را نیز در کارنامه خود دارد. او بتازگی به عنوان محقق و پژوهشگر در زمینه پروژه بین المللی ترسیب کربن (C.S.P) همسو با تاکید شعار مقام معظم رهبری که همان اقتصاد مقاومتی است، معرفی شده و در حال فعالیت است. گرجی زاده در توضیح این طرح می گوید: هدف این پروژه، حفظ محیط زیست و منابع طبیعی موجود و احیای منابع طبیعی تخریب شده، به طور کلی تضمین پایداری محیط زیست از طریق معیشت پایدار و سازگار با محیط زیست برای روستاییان، ترویج برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان و در نهایت ارائه یک مدل اجتماعی- اقتصادی در این زمینه است. تصویب طرح بین المللی ترسیب کربن، سند توسعه هزاره (MDGS) در سال 2000 از سوی سازمان ملل، در سطح ملی به بازیابی منابع طبیعی تخریب شده و در سطح بین المللی تمهید الگویی برای نشان دادن ترسیب کربن در زمین های خشک به شیوه اقتصادی است. به همین منظور به دستور مقام معظم رهبری، شهرستان قلعه گنج (استان کرمان) به عنوان شهر پایلوت اقتصاد مقاومتی در کشور انتخاب و امور مربوط به پروژه عمران و آبادانی آن به بخش خصوصی (بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی) واگذار شد.
او ادامه می دهد: اجرای این پروژه عظیم به دستور مقام معظم رهبری ما را بر آن داشت که به همراه چند تن از استادانی که طی همکاری با ارگان های مختلف، فرصت آشنایی با ایشان را داشتم، تحقیق و بررسی در مورد نتایج و آثار این پروژه را شروع کنیم. مناطقی در کشور هستند که در کنار فقر و محرومیت اجتماعی و اقتصادی، وجود شرایط اقلیمی نامناسب، فرصت ایجاد شغل پایدار را به ساکنان آنها نمی دهد. با توجه به اینکه مجموعه های مختلف صنعت نفت از گذشته تاکنون، به جوامع همجوار با این شرکت ها، خدمات زیادی را در قالب مسوولیت های اجتماعی ارائه می کنند، طرح بین المللی ترسیب کربن می تواند به صورت هدفمند و هدایت شده، خدمات صنعت نفت را به مخاطبان اصلی برساند.
این کارشناس با اعلام اینکه یکی دیگر از مواردی که در مناطق مختلف روستایی کشور در دست بررسی داریم، موضوع کاهش شکاف جنسیتی در ایران از طریق توانمندسازی زنان است، می افزاید: متاسفانه در بسیاری از مناطق و حتی برخی سازمان های دولتی، محدودیت های جنسیتی زیادی برای زنان وجود دارد و در مناطق محروم، زنان سرپرست خانه دار، شرایط بسیار سخت تری را می گذرانند که امیدواریم توانمندسازی زنان بتواند مشکلات آنها را برطرف کند. گرجی زاده می گوید: در این سال ها مطالعات و بررسی های میدانی خود را به صورت مستقل و بدون وابستگی به هیچ ارگان و نهاد خاصی انجام داده ام؛ اما علاقه برای همکاری و اشتراک گذاری یافته ها و بررسی ها وجود دارد. او در حال حاضر، بعنوان نیروی ارکان ثالث به مدت هفت سال است که در امور منشی گری و ماشین نویسی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران مشغول به فعالیت است.
گرجی زاده درباره محدودیت هایی که برای نیروهای ارکان ثالث (پیمانکار) وجود دارد، می گوید: در بسیاری از موارد محدودیت هایی دیده می شود که شرایط کار را سخت می کند، بخصوص که این محدودیت ها برای خانم ها بیشتر است؛ اگرچه در سال های اخیر به دستور وزیر نفت تلاش هایی برای در نظر گرفتن توانایی های زنان در مجموعه نفت شده؛ اما همچنان محدودیت ها نسبت به قابلیت های زنان برقرار است.
او می افزاید: به عنوان نیروی ارکان ثالث، حتی اجازه استفاده از کتابخانه به صورت امانی را نداریم و این تفاوت و محدودیت ها در برخی موضوعات اذیت کننده است.
گرجی زاده می گوید: در این سال ها با وجود همه این محدودیت ها تلاش کرده ام تا به بهترین شکل کار خود را انجام دهم و به نتیجه برسانم. صحبت درباره شرایط زنان در شرکت ها و بیان موفقیت های آنها در عین شرایط سخت، می تواند زنان را در شرکت های دیگر امیدوار کند تا بدانند زمینه و شرایط برای کارهای بزرگی که قابلیت آن را دارند، فراهم است و این موضوع امید آنها را بیشتر کند.
او می افزاید: زنان فعال در نفت، توانمندی و قابلیت های مختلفی دارند که زمینه بروز و ظهور پیدا نمی کنند و لازم است درباره این شرایط در شرکت های مختلف تجدید نظر صورت گیرد.
راهپيمايي 22 بهمن در حالي باشکوه هميشگي برگزار شد که در بيشتر شهرهاي ايران شاهد افت شديد دما و بارش هاي سنگين برف بوديم. در شهرهاي مختلف، حضور گسترده مردم زير بارش برف، صحنه هايي ديدني آفريده است.
عکس: فرزاد خبوشاني
ايسنا
FiiNote
FiiNote را توسعه دهنده اي ساخته است که پيش از اين هم در زمينه ساخت آپ هاي نوت برداري تجربه داشته و برنامه هايش با اقبال کاربران رو به رو شده اند. FiiNote يک برنامه خوب و کاربردي است و تجربه مناسبي از نوت برداري روي موبايل برايتان به همراه خواهد داشت. اين برنامه از پس زمينه شطرنجي و قابليت استفاده از استايلوس يا قلم پشتيباني مي کند.با اين امکان مي توانيد يادداشت هايتان را تايپ کرده، با قلم بنويسيد يا بکشيد.
SomNote از لحاظ روش نوت برداري کمي با ساير اپليکيشن هاي يادداشت برداري موبايل متفاوت است و بيشتر مناسب يادداشت برداري هاي طولاني و بلند است. به عنوان مثال اگر جزو آن دسته از افرادي هستيد که خاطرات روزانه خود را مي نويسيد يا محقق هستيد و دنبال يک آپ براي يادداشت نتايج و روند تحقيقاتتان مي گرديد، اين برنامه گزينه مناسبي براي شما خواهد بود. در SomNote از نوعي فولدربندي براي مرتب نگه داشتن يادداشت هاي شما استفاده مي شود.
با نگاهي به صفحه دانلود ColorNote در گوگل پلي متوجه خواهيد شد که اين آپ، يکي از محبوب ترين ابزارها براي يادداشت برداري در اندرويد به حساب مي آيد. در اين اپليکيشن مي توانيد علاوه بر نوت برداري، فهرستي از کارها و موارد مدنظرتان را درست کرده و با توجه به نام برنامه، براي برگه هر يادداشت، رنگ خاصي در نظر بگيريد. اين امکان رنگي کردن به شما اجازه مي دهد تا به يادداشت هايتان نظم بيشتري ببخشيد و به عنوان مثال بتوانيد براي هر دسته از يادداشت هايتان رنگ خاصي در نظر بگيريد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات