بندرعباس تا پايان دولت دوازدهم به طور كامل گازدار خواهد شد
انعکاس پخش را میتوان در بوی نان تازه دید
نصب آخرين سکوي فاز 13 پارس جنوبي
ايجاد32 هزارمترمربع فضاي ورزشي
پشتیبان خانواده بزرگ صنعت نفت هستیم
پتروشیمیها در خط مقدم مبارزه با کرونا
لحظاتی دلچسب در میان نغمهها و جملهها
کلاس های آموزشی با خروجی قهرمانان شنا
كتاب و هنر؛ راههايی برای داشتن خانواده آرام
بدون اسکوچيچ هم ميتوانيم مدعي باشيم
بسم الله الرحمن الرحیم
يا مقلّب القلوب و الابصار حوّل حالنا الي احسن الحال
با گردش روزگار، نوروز باستاني دگر بار در حالي فرا مي رسد كه سال گذشته از يك سو انباشته از سختي ها، مصائب و ابتلائات و از ديگر سو، عرصه ايستادگي جانانه ملت ايران در برابر مشكلات بود.
امسال در شرایطی به استقبال سال نو می رویم که ظهور یک ویروس همه گیر، تمامی جهان را در شرایطی نادر قرار داده است.
69 سال است که روزهای پایانی سال ، به مناسبت 29 اسفندماه، سالروز «ملی شدن صنعت نفت»، برای جامعه ایرانی یادآور موفقیت ملت در استیفای حق خود از بیگانگان است. تلخ است که ما در آستانه ی هفتاد سالگی جنبش ملی شدن نفت بازهم همان دشمن را در همان جایگاه خصومت با ملت ایران می بینیم و این از عبرت های روزگار برای ملت ماست.
در سال 1398 ازآغازتا پایان ،صنعت نفت ایران ،سنگر نخست مواجهه با دشمنی آمریکا و مرکز ثقل تحریم های غیرقانونی آن کشور و متحدانش علیه مردم ما بود . روایت تلاش کارکنان و مدیران شریف صنعت نفت کشور در این دوران دشوار ، روایتی از جنس دفاع مقدس است . به عنوان عضوی از خانواده صنعت نفت ، در پیشگاه ملت بزرگوار ایران شهادت می دهم که فرزندان شما در وزارت نفت و شرکت های تابعه ، با درک شرایط خطیر کشور، برای لحظه ای هم دست از مجاهدت برای مواجهه با تحریم برنداشتند وبه لطف خداوندمتعال و از برکت حمایت و صبوری ملت ایران ، در همین سال سخت ، باوجود اوج گیری تحریم ها بر علیه کشور، مسیر توسعه صنعت نفت اگرچه با دشواری های تازه و جدی مواجه گردید ، اما هرگز متوقف نشد . در این سال ، در تولید گاز طبیعی و توسعه فازهای باقیمانده میدان پارس جنوبی، در تولید فرآورده های نفتی و تولید انواع محصولات پتروشیمی و نیز در شاخص پیشرفت طرح های عظیم صنعت نفت به دستاوردهای بزرگی رسیدیم که به نظر دسترسی به این پیشرفت ها در چنین وضعیتی، ارزش کار و تلاش کارکنان صنعت نفت ایران را بیشتر نمایان می سازد. هم چنین تامین بی وقفه نیاز کشور به انرژی (گاز و فرآورده) از دستاوردهای مهم سال 1398 می باشد.
بر همین اساس ، وظیفه خود می دانم از تمامی کارکنان و مدیران وزارت نفت و مجموعه های تابعه و نیز از تمامی تلاشگرانی که در شرکت های پیمانکار وزارت نفت در سال 98 ، سنگر مجاهدت در برابر تروریسم اقتصادی را عزتمندانه حفظ کردند و توسعه طرح ها را رقم زدند، تقدیر و تشکر نمایم .
اينك در آستانه سال نو و همزمان با سالروز بعثت رسول اكرم (ص) كه نقطه عطفي در تاريخ بشريت براي بندگي خداي واحد و نفي عبوديت طاغوت تلقي مي شود با اتكا به فرموده الهي كه "ان مع العسر يسرا" ، ضمن عرض تبريك به ملت ایران، برای یکایک هموطنان و نیز برای همکارانم در صنعت نفت وخانواده های محترم ایشان ، از درگاه ایزد متعال آرزوی سلامتی و سالی سرشار از برکت و خوشحالی، با عبور بی گزند از شیوع بیماری مسالت دارم.
یا مُقَلِّب الْقُلُوبِ والأبْصار، یا مُدَبِّر الَلیلِ وَالنَّهار، یا مُحَوِّلَ الحَوْلِ والأحوال، حوّل حالَنا الی احْسَنِ الْحال
همکاران گرامی
ملی شدن صنعت نفت ایران در ۲۹ اسفندسال ۱۳۲۹، نقطه عطفی مهم در تاریخ سیاسی، اقتصادی و مبارزات مردم برای نجات سرمایه های ملی این مرز و بوم از دست بیگانگان به شمار رفته و در طول هفتاد سال گذشته منشا اتفاقات و حوادث گوناگونی در این صنعت شده است. در حال حاضر نیز این صنعت به عنوان پیشران توسعه اقتصادی کشور، علی رغم تمام هجمه های سال های اخیر دشمنان كشور و تحمل تحریم های ظالمانه، نقش بسیار مهم و اثرگذاری در توسعه و پیشرفت کشور ایفا می کند.
در طول سال 1398 نیز با وجود تنگ تر شدن حلقه تحريم ها، این صنعت همچون گذشته توانست با همت عالی و توانمندی کارکنان سختکوش خود و با برنامه ريزي دقيق اين شرايط بحراني را به فرصتي براي رشد و ارتقاي فعاليت هاي داخلي و حضور موثرترشركت هاي خصوصي فعال در عرصه نفت و گاز بدل کند. تحقق تمامی اهداف اكتشافي با كشف 4 ميدان بزرگ نفتي و گازي، تكميل و راه اندازی مگاپروژه هاي خشکی و دریایی ميدان مشترك پارس جنوبي و گام نهادن در مسير توليد روزانه هزار ميليون مترمكعب گاز، توسعه ميادین مشترك غرب كارون به عنوان محور تحقق اقتصاد مقاومتي در صنعت نفت، آغاز احداث خط لوله استراتژیک انتقال نفت گوره -جاسک و انعقاد قراردادهای گوناگون با شركت هاي ايراني همچون قرارداد ساخت پمپ هاي صنعتي این طرح، تولید بی وقفه گاز از میادین گازی کشور، راه اندازي بورس نفت و انجام موفق طرح هاي نگهداشت توان توليد و در كنار آن عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي و حضور جدی در کنار مردم در راستای تحقق عدالت اجتماعي در ايران عزيز، حاكي از آن است كه شركت ملی نفت ایران، در عبور از تمامي بحران ها موفق عمل كرده و به اتكاي توان و دانش ايراني، گام هاي استواري در اعتلاي ايران برداشته و از اين پس نيز برخواهد داشت.
ضمن گرامیداشت سالروز غرور آفرین ملی شدن صنعت نفت، از خدمات بي شائبه همه همكاران ارجمند و خانواده های گرامی ایشان به عنوان پشتوانه های صنعت نفت صمیمانه تشکر کرده و حلول سال نو و بهار پر طراوت 1399 را تبریک و تهنیت عرض می کنم و از خداوند بزرگ و قادر متعال سالی سرشار از موفقیت و برکت همراه با شادابی و سلامتی برای همگان مسألت می نمایم.
يا مقلب القلوب و الابصار
همکاران ارجمند
سال 1398 در حالي واپسين روزهاي خود را سپري مي كند كه شركت ملي پالايش و پخش در سايه توجهات الهي و با همت كاركنانی سخت كوش و با اراده، تمام الزامات برنامه و وظائف محوله را در عرصه هاي توليد، انتقال، ذخيره سازي و توزيع انواع فراورده هاي نفتي مورد نياز بخش هاي مختلف صنعت، حمل و نقل و ... را به نيكي به سرانجام رسانده است. افزايش ظرفيت پالايشي نفت خام و ميعانات گازي كشور به دو ميليون و سيصد هزار بشكه در روز، افزايش ظرفيت توليد بنزين تا سقف 115 ميليون ليتر در روز كه در حدود 91 ميليون ليتر از آن با استانداردهاي زيست محيطي يورو 4 توليد مي شود و افزايش ظرفيت توليد نفت گاز تا 125 ميليون ليتر در روز كه از اين ميزان حدود 50 ميليون ليتر مطابق استاندارد يورو 4 توليد مي شود و همچنين افزايش 750 هزار بشكه اي ظرفيت انتقال فرآورده در كشور از جمله دستاوردهايي است كه طي سال 1398 با همت كاركنان زحمتكش شركت محقق شد. كاركنان پرتلاش اين شركت همواره در شرايط گوناگون اجتماعي، اقتصادي، سياسي و بويژه در بحران هاي مختلف طبيعي و انساني وظيفه و نقش تاریخی خود را به بهترين شكل ممكن به انجام رسانده اند. تلاش شبانه روزي و خستگي ناپذير شما عزيزان در سوخت رساني به مردم در شرايط ناگوار از جمله در جريان سيل فروردين و ارديبهشت سال 98، زمين لرزه غرب كشور، سيل سيستان و هرمزگان و ... يقيناً در حافظه مردمان قدرشناس اين مرز و بوم به يادگار خواهد ماند.
امروز نيز كه هم ميهنان و كشور عزيزمان با وجود مهمان ناخوانده كرونا شرايط ناخوشايندي را تجربه مي كنند، صنعت مردان پالايش و پخش با تلاش شبانه روزي در كنار مردم عزيز صفحه ي جديدي از همدلي و همكاري گروهي را به كتاب افتخارات خود مي افزايند تا با ياري خداوند منان با عمل به وظایف فردی و اجتماعی، سال جديد را در بستري از طراوات طبيعت با روزها و ساعاتي مشحون از تحول و دگرگوني مثبت در تمام زمينه ها در زندگی شخصی و محیط کار آغاز كنيم.
چنانكه بهار طبيعت با درخواست تحول در احوال همه ما آغاز مي شود و از آنجا كه نوروز در پس طبيعت مرده، نويدبخش تولدي سبز و تازه، رستاخيز طبيعت نام گرفته است از خداوند منان تقاضا داريم به بركت آغاز فصل تحول، كشور عزيزمان ايران و هم ميهنان مهربانمان را در آغوش لطف و رحمت خود از تمام نابساماني ها و بلايا دور سازد تا سال 1399 را با دل هايي خوش و سرشار از محبت الهي در كنار يكديگر آغاز كنيم.
نفس باد صبا مشک فشان خواهد شد عالم پیر دگر باره جوان خواهد شد
همكاران صديق، پرتلاش و گرانقدر
با فرا رسيدن بهار زيبا و نوروز باستاني، طبيعت رداي طراوت و سرسبزي بر تن مي كند و زمين را مملو از ترنم عشق و زيبايي مي سازد و به انسان ها، انگيزه براي حركت به سوي افق هاي جديد مي بخشد. بی شک براي شما همكاران تحول خواه شركت ملي گاز ايران كه تعالي مدام را در مركز پرگار فعاليت هاي خود قرار داده ايد و با حركت در مسير دلنشين خدمت به مردم، پيام آور شكوفايي و زندگي ساز ايرانيان هستيد، همه ايام همچون عيد، زيبا و همه فصل ها به سان بهار لبریز از شادابی است. شركت ملي گاز ايران در سال 98 در سايه تلاش شما عزيزان، با غلبه مدبرانه بر بحران هاي گوناگون و تحقق رسالت خود در تامين پايدار انرژی، ضربان آرامش آفرین گاز را در سراسر کشور جاری کرد تا مردم زير چتر پررحمت انرژي پاك، زندگي راحتی داشته باشند. صنعت گاز به لطف همه آن ارزش آفريني ها، حماسه ها و اميدبخشي ها، به عنوان محبوب ترين و موفق ترين دستگاه خدمت رسان در بين مردم شناخته شده است و چه افتخاري بالاتر از این که مردم به گاز اعتماد دارند و كارآمدي آن را در زندگي روزمره خود لمس مي كنند.
اينجانب ضمن تبريك فرارسيدن سال 1399 به تمامي شما همكاران عزيز در گستره پهناور ایران عزیز و سپاس از همراهي خانواده هاي گرامي تان در تحقق ماموريت ها و اهداف شرکت، امیدوارم سال جدید نیز با هدف گذاري دقيق به عرصه ای نو در تامین منافع مردم و تعالي سازمان بدل گردد. امید آنکه سال پيش رو، سالي لبريز از سلامتی، آرامش، بهروزی و شادکامی براي شما و همه هم ميهنان عزيز باشد.
یا مقلب القلوب و الابصار
یا مدبرالیل و النهار
یا محول الحول و الاحوال
حول حالنا الی احسن الحال
فرا رسیدن نوروز باستانی و رستاخیز بهار را خدمت همه همکارانم در صنعت پتروشیمی شادباش و فرخنده باد می گویم. جای بسی افتخار و سرافرازی است که در آستانه فصل نو شدن ها و دگرگونی ها طبیعت و آغاز سال ۱۳۹۹، از اهتمام و همراهی شما همکاران تلاشگر، صمیمانه تشکر و قدردانی نمایم. در سالی که با همه فراز و نشیب های تلخ و شیرینش گذشت، صنعت پتروشیمی کشور با گذر از حوادث و تحمل سختی ها و نیز بهره گیری از فرصت ها، مؤلفه های یک «صنعت واقعی، پایدار و پویا» را در زمینه های مختلف به نمایش گذاشت و با شور و اشتیاق به آینده همچنان در این مسیر گام بر خواهد داشت. متأسفانه پایان بخش سال ۱۳۹۸ ورود ویروس کرونا به کشور بود که شمار چشمگیری از هم میهنان عزیزمان را مبتلا کرد و موجب نگرانی همگانی از این موضوع شد. خوشبختانه صنعت پتروشیمی کشور همچنان که جایگاه ویژه ای در جبهه اقتصادی و صنعتی کشور دارد، در این سپهر نیز در خط مقدم بود تا با تلاش و ایستادگی و ایثار شما عزیزان و تولید مواد بهداشتی و ضدعفونی کننده، پاسخگوی نیاز مبرم و روزافزون کشور در این بخش باشیم و گامی مهم در مدیریت بحران و کاهش عوارض آن برداریم و سربلند و پیروزمندانه از این مرحله نیز بگذریم.
همکاران متعهد و پرتلاش
هم اینک با حضور مدبرانه همراه با کوشش های سَتُرگ فرد فرد خانواده بزرگ این صنعت، حرکت رو به جلو و متعالی «عصر نوین صنعت پتروشیمی» ریل گذاری شده است و تلاش داریم به سوی «توسعه پایدار صنعت در افق طرح های جهش دوم و سوم » پیش رویم و این مهم با باور به نوآوری ها، توانمندی های فناورانه، سرمایه ارزشمند انسانی و حضور هوشمندانه بخش خصوصی میسر خواهد شد.
در این شرایط، وزارت نفت برنامه ریزی های لازم برای تداوم توسعه صنعت پتروشیمی را به نحوی انجام داده است که با تکمیل طرح های نیمه کاره جهش دوم صنعت پتروشیمی تا پایان سال ۱۴۰۰، ظرفیت اسمی این صنعت به سالانه ۱۰۰ میلیون تن محقق خواهد شد و درآمد این صنعت نیز به ۲۵ میلیارد دلار افزایش پیدا خواهدکرد.
امید است با همراهی و همکاری همه تلاشگران صنعت وزین پتروشیمی و در سایه توکل به پروردگار بی همتا،اتکا به توان داخلی و بهره گیری از کارشناسان نخبه و دانشمند کشور به این موفقیت بزرگ نائل شویم.
در پایان فرصت را مغتنم می شمارم و بار دیگر فرا رسیدن بهار طبیعت و حلول سال نو را تبریک عرض نموده و از درگاه حضرت دوست ایامی فرخنده و مبارک برای شما و خانواده های محترمتان آرزو می کنم.
در پرتو الطاف ایزد منان، نوروز فرخنده، قلبتان از مهر سرشار و بهار شوق انگیز برقامت سبز وجودتان شکوفه باران باد.
گذر هوشمندانه صنعت نفت از سال سخت تحریم
مشعل- در ايامي که قرنطينه، فصل مشترک بسياري از خانوارهاي ايراني براي مقابله با ويروس کروناست، خانواده بزرگ صنعت نفت در مناطق عملياتي به گستردگي کل ايران در حال فعاليت براي حفظ، استمرار توليد در بخش هاي مختلف نفت، گاز، پتروشيمي، پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران است. اينگونه است که مي توان گفت روزهاي سخت از هر شکل و جنس و سختي که باشد، براي صنعت نفتي ها شکست پذير است. همانگونه که تحريم براي از پا درآوردن اين صنعت راه به جايي نبرد؛ سدهاي ديگر هم مختوم به شکست هستند.
در همين دوره تحريم ما توانستيم قطر را در برداشت از مخزن مشترک گازي پشت سر بگذاريم و در رقابت با عراق هم در ميدان هاي مشترک غرب کارون بازنمانديم.
توانستيم طرح انتقال نفت خام از گوره به جاسک را به عنوان يکي از مهمترين طرح هاي اولويت دار صنعت نفت با توان داخل پيش ببريم که فاز نخست اين پروژه ملي و راهبردي قرار است سال 99 به بهره برداري برسد و اکنون فرايندهاي اجرايي آن به شکل موازي در حال پيگيري و انجام است.
توانستيم در زمينه گازرساني در کمتر از 6 سال شاهد ثبت رکوردهايي بي نظير در اين حوزه باشيم و درحالي که از ابتداي فعاليت صنعت گاز تا سال 92 تنها به 14 هزار روستا گازرساني شد، تنها از سال 92 تا سال 98 در مجموع به بيش از 15 هزار روستا گاز رسيد.
توانستيم در روزهاي سخت تحريم در کنار فعاليت هاي مختلف پالايشي در نقاط مختلف کشور، شاهد بهره برداري از فازهاي 1، 2 و 3 پالايشگاه ستاره خليج فارس با 70 درصد توان ساخت و تجهيزات داخلي باشيم و روند انتقال روزانه بيش از200 ميليون ليترانواع فراورده نفتي شامل بنزين، نفت سفيد، نفت گاز،گازمايع و نفت کوره با ناوگاني مشتمل بر14هزاردستگاه نفتکش جاده پيما به مبادي مصرف را تداوم دهيم.
در حوزه پتروشيمي، توانستيم با وجود تحريم چرخ توليد، صادرات و ارزآوري پتروشيمي را تداوم بخشيم و ارز قابل توجهي براي اقتصاد فراهم آوريم. توانستيم در اين ايام، فاز اول الفين پتروشيمي بوشهر، الفين ايلام، متانول سبلان، اوره و آمونياک لردگان، پتروشيمي مياندوآب و پالايشگاه گاز بيدبلند را در آستانه افتتاح ببينيم.
توانستيم باري هر چند کوچک از جامعه پيرامون صنعت نفت برداريم و با اقدام هاي مختلف از آنان غافل نشويم و در روزهاي خوش و ناخوش از سيل تا بيماري در کنارشان باشيم و در روزهاي سخت کشور در جدال با تحريم از يکسو و شيوع ويروس کرونا از ديگر سو، چشم ها را به جشن نفتي ها در فتح قله هاي پيشرفت معطوف کنيم تا چراغ صنعت نفت حتي در روزهاي بيم و هراس ايران روشن باشد. کارکنان صنعت نفت، در سکوهاي نفتي، مناطق عملياتي مختلف دريايي و خشکي و خطوط انتقال و ...پاي کار باشند.
مروري بر تحولات مهم صنعت نفت در يک سال گذشته
مشعل صنعت نفت ايران از اسفند 1397 ، تا اسفند 1398 با کارنامه اي پر از اميد پيش روي ما ايرانيان است. همان اميدي که بيژن زنگنه، وزير نفت در هر فرصتي طي يک سال اخير از آن سخن گفت تا اين صنعت مهم در روزگار سخت تحريمي کشور با تنگناهاي اعمال شده براي صادرات نفت و پتروشيمي ايران و... همچنان پيشگام باشد. در همين مقطع، وزارت نفت، شرکت هاي ايراني مختلفي را پاي قراردادهاي مهم توسعه اي و ساخت و ... آورد. سازندگان داخلي هم يک به يک تامين کننده نيازهاي مختلف اين حوزه شدند که بارزترين آن طرح انتقال نفت خام از گوره به جاسک، به عنوان يکي از مهمترين طرح هاي اولويت دار صنعت نفت با توان داخل در حال انجام است و قرار است صادرات نفت خام و ميعانات گازي ايران از مقصدي غير از خليج فارس هم انجام شود. فاز نخست اين پروژه ملي و راهبردي قرار است سال 1399 به بهره برداري برسد و اکنون فرايندهاي اجرايي آن به شکل موازي در حال پيگيري و انجام است. هدف گذاري وزارت نفت در طرح انتقال نفت خام گوره – جاسک، استفاده حداکثري از توان پيمانکاران و سازندگان داخلي است. اين طرح شامل بخش هاي اجراي خط و ساخت حدود هزار کيلومتر خط لوله 42 اينچ، پنج ايستگاه پمپاژ، تجهيزات اندازه گيري و پايش، ساخت مخازن ذخيره سازي و ساخت اسکله صادراتي مي شود که با اجراي آن، امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل درياي عمان فراهم مي شود و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتي نفت خام کشور، اهميت راهبردي مي يابد. اين طرح به ارزش 2 ميليارد دلار از محل اعتبارات مصوب وزارت نفت و سرمايه گذاريهاي پيش بيني شده در حال اجراست و پيشبيني ميشود، به يکي از بالاترين رکوردهاي سهم ساخت داخل در ميان طرحهاي عمده صنعت نفت دست يابد. طرح نگهداشت و افزايش توان توليد ميدان هاي نفتي در دست بهره برداري کشور نيز به عنوان طرحي مهم با پيشبيني بيش از 6 ميليارد دلار سرمايه گذاري، براي اجرا طي سه سال تعريف شده که روند مناسبي داشت. افزون بر اين موارد، وزارت نفت با تداوم تمرکز بر توسعه ميادين مشترک نفتي و گازي، کارنامه قابل قبولي در اين مسير طي کرد تا افزايش ظرفيت توليد در ميدان هاي مشترک در غرب کارون تا جنوبي ترين نقطه ايران در عسلويه که مخزن مشترک ايران و قطر قرار دارد، ترسيم کننده اميدي باشد که وزير از آن مکرر گفت. در زمينه مسووليت اجتماعي هم همين رويه حاکم بود، به گونه اي که در تلخي هاي يک سالي که با سيل آغاز شد و با کرونا در حال پايان است، صنعت نفت در کنار مردم و همراه آنان بود. در اين گزارش، بر بخشي از آنچه در يک سال گذشته صنعت نفت گذشت، مروري گذرا شده است.
شروع سال 1398 که بارندگي ها و به موازات آن سيل، بسياري از هموطنان را با بحران مواجه کرد، باعث شد وزارت نفت با حفظ وظايف خود در زمينه توليد به شکل پررنگ تري در زمينه انجام وظايف مسؤوليت اجتماعي ظاهر شود. از اين رو بسيج امکانات وزارت نفت براي کمک به مردم مناطق سيل زده قرار گرفت و در فاز پس از آن، براي بازسازي وارد عمل شدند. نفتي ها فعاليت را در دو جبهه کمک به مردم و حفظ روند توليد دنبال کردند. از همان ابتدا وزير نفت در پيامي به همه شرکت هاي تابعه وزارت نفت براي ادامه کمک رساني به مناطق سيل زده تاکيد کرد. زنگنه اواخر فروردين ماه( 23 و 24 فروردين 1398) به اهواز سفر و اين نکته را يادآوري کرد که تمامي امکانات صنعت نفت در اختيار مردم است. وزير نفت با دريافت گزارش کامل مديران شرکت هاي نفتي که حاکي از خدمات و امکانات متنوعي به مناطق سيل زده و در معرض سيل بود، خطاب به آنان گفت که با همين قدرت به کارتان ادامه دهيد و من هم از هيچ کمکي دريغ نخواهم کرد. سخنان وزير نفت در اين بازديدها، از چند نکته مهم برخوردار بود که بر محوريت توجه به مردم و کاهش رنج آنان و همچنين توجه به مسائل زيست محيطي و تاکيد بر اينکه توليد را هر جا لازم شد، براي کارهاي زيست محيطي تعطيل کنيد، استوار بود. او گفت که در هيچ موضوع مربوط به سيل، ما تصميم گير نيستيم؛ مديريت واحد است و ما تنها مجري هستيم. اقدام هايي را که ستاد بحران از ما بخواهد، انجام مي دهيم. اشاره او به ويژه به ادعاهايي مبني بر هدايت جريان سيل به هور از سوي وزارت نفت براي حفظ تاسيسات نفتي بود که زنگنه اعلام کرد نسبت هايي که درباره هورالعظيم به وزارت نفت داده شده، فاقد سند و کذب است. خشکاندن هور جنايت بشري است. خبر ممانعت وزارت نفت و دولت از انتقال آب به تالاب هورالعظيم براي آسيب نرسيدن به تاسيسات نفتي و توليد يک دروغ بزرگ است. اولويت ما حفظ جان مردم است. وزارت نفت هرگز براي توليد چند هزار بشكه نفت، به بهاي جان و خسارت مردم راضي نمي شود.» در اين ماه با وارد مدارشدن چاه D-6 ميدان دورود در منطقه خارک شرکت نفت فلات قاره ايران، توليد نفت در اين منطقه عملياتي افزايش يافت.
مهمترين خبر مرتبط با صنعت نفت در اين ماه اعلام پايان معافيت هاي نفتي ايران از سوي کاخ سفيد بود. پاسخ صريح وزير نفت کشورمان اين بود: روياي آمريکا براي به صفر رساندن صادرات نفت ايران، به ياري خدا هرگز تعبير نمي شود و با همه توان براي شکستن تحريم آمريکا عمل خواهيم کرد.» آمريکا اين تصميم را در آستانه نخستين سال خروج يکجانبه و غير قانوني از توافق بين المللي برجام صادر کرد. در بيانيه کاخ سفيد به صراحت هدف از اين تصميم، به صفر رساندن صادرات نفت ايران عنوان شد؛ رويايي که ترامپ سال قبل از آن نيز در سر داشت و در نهايت هشت کشور چين، هند، ژاپن، کره جنوبي، تايوان، ترکيه، ايتاليا ويونان را به مدت 6 ماه ازتحريم هاي نفتي عليه ايران معاف کرد. صفر شدن صادرات نفت ايران، اين بار نيز براي آمريکا آرزويي محال شد و در پايان سال 1398 صادرات نفت ايران ولو اندک تداوم دارد. در اين ماه نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي هم به ايستگاه بيست و چهارم رسيد و مهمان ويژه آن «محمد سانوسي بارکيندو»، دبيرکل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) بود. او در ايامي به ايران آمد که بازار نفت جهان و به تبع آن، کشورهاي صادرکننده اوپک ايام حساسي را بويژه به واسطه تحريم هايي که صادرات نفت ايران را نشانه رفته، پيش رو داشتند. جمله کليدي او در اين سفر اشاره به اين بود که «ما در اوپک تلاش مي کنيم تا نفت را غيرسياسي اداره کنيم. به همه همکارانم در اوپک گفته ام وقتي وارد اين سازمان شديد، بايد پاسپورت هاي تان را در خانه بگذاريد.» بيژن زنگنه، وزير نفت کشورمان نيز در سخنراني گشايش نمايشگاه تاکيد کرد که بازار نفت را با بيانيه نمي شود اداره کرد؛ آنچه تعيين کننده است، توليد واقعي نفتي است که در بازار عرضه مي شود. پيامي که از ديدارهاي وزير نفت ايران و دبيرکل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) بازتاب يافت. تاکيد بيژن زنگنه بر اين موضع بود که «ايران در اوپک به دليل منافعش عضو است و اگر اعضايي از اوپک بخواهند ايران را تهديد و گرفتار خطر کنند، ايران هم آن را بي پاسخ نخواهد گذاشت.» اين ماه با طرح دو سوال از وزير نفت و قانع شدن نمايندگان مجلس شوراي اسلامي همراه بود. رخداد مهم ديگر اين ماه ابلاغ دستور حمايت از شرکت هاي دانش بنيان از سوي وزير نفت بود.
اخبار مهمي که در اين ماه از صنعت نفت در صدر قرار گرفت، بهره برداري از مرکز جمع آوري گاز شوريجه در خانگيران به عنوان بزرگ ترين مرکز جمع آوري گاز کشور در سرخس با هدف ذخيره سازي گاز طبيعي به ميزان 10 ميليون متر مکعب در دوره هشت ماهه گرم سال و توليد 20 ميليون متر مکعب در دوره چهار ماهه سرد سال بود. نکته مهم آنکه طراحي اين مرکز ازسوي نيروهاي داخلي و هزينه اجراي آن با مبلغ تقريبي 19 ميليون يورو و حدود 200 اعلام شد. از ديگر رخدادهاي مهم اين ماه؛ نصب عرشه سکوي F18 ميدان مشترک فروزان بود. هزينه تمام شده اين پروژه حدود 43 ميليون يورو بوده که با توجه به ابعاد سکو و حجم کار انجام شده، همچنين شرايط موجود و تحريم ها عليه کشورمان، اين رقم به صرفه است. پيش راه اندازي تلمبه خانه گوره C در گچساران، ، بارگيري سومين سکوي طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي، افزايش ضريب بازيافت گاز در سکوي فاز4 پارس جنوبي، تشکيل شوراي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان در صنعت نفت را هم بايد به موضوعات مهم اين ماه اضافه کرد.
برگزاري نشست 176 اوپک و تصميم بر تمديد توافق کاهش توليد اوپک و متحدانش در نشست 176 اوپک و همچنين تصويب منشور همکاري اوپک و غيراوپک، مهمترين رويداد اولين ماه تابستان بود. وزير نفت ايران پيش از عزيمت به وين با کليدواژه هايي مهم از ضرورت وحدت دروني اعضاي اوپک و همچنين پرهيز از يکجانبه گرايي و حفظ جايگاه اوپک سخن گفت. در اين دوره هر ميزان دو کشور عضو و غيرعضو اوپک (عربستان و روسيه) تلاش کردند پيش از موعد نشست با اعلام تصميم به تمديد توافق کاهش توليد در اجلاس جي 20 ژاپن، نقش خود را در سطحي فراتر و خارج از اوپک به نمايش بگذارند؛ اما واکنش زنگنه به اين رويه به يکي از موضوعات اصلي نشست تبديل شد، تا جاييکه سخنگوي کاخ رياست جمهوري روسيه را هم به واکنش واداشت که گفت بيانيه ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري اين کشور در مورد آمادگي روسيه و عربستان براي تمديد توافق کاهش توليد، تنها منعکس کننده موقعيت دو کشور و نه به معناي از پيش تعيين کردن خروجي مذاکرات وين بوده است. زنگنه نيز گفت که آنچه از نظر ما اشکال داشت، روش طرح پخت و پز اين تصميم بود که حرف ما بخوبي شنيده شد. منشور اوپک و غير اوپک نيز که در اجلاس 176 تصويب شد و نشست اين دوره را طولاني کرد، ايران از مخالفان اصلي آن بود که توانست بندي را به منشور اضافه کند که هر آنچه در متن اين منشور آمده، کاملا داوطلبانه است و با کليات اساسنامه اوپک تضادي ندارد. در واقع اين منشور يک همکاري داوطلبانه ميان اعضاست و اجراي آن الزام آور نيست و تصميم هاي اين مجموعه هيچ تعهدي براي کشورها ندارد. توقيف نفتکش بريتانيايي از سوي ايران، امضاي قرارداد سفارش لوله هاي طرح هاي توسعه رامشير و منصوري، آغاز عمليات طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت ميدان سعادت آباد را هم بايد به اخبار مهم اين ماه اضافه کرد. اين نکته را درباره آخرين خبر بدانيم که اين طرح با هدف افزايش ظرفيت روزانه اين ميدان به ميزان سه هزار بشکه و همچنين افزايش خوراک پالايشگاه شيراز است.
در اين ماه وزير نفت فاز نخست انتقال و توسعه فناوري بخش بالادست شامل بهبود توليد و ازدياد برداشت در 20 ميدان نفتي و گازي شامل 52 مخزن با همکاري 9 دانشگاه و مرکز تحقيقاتي را به عنوان اولويت کاري معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت تعيين و سعيد محمدزاده را به عنوان مجري اين پروژه منصوب کرد. ارتباط دانشگاه و صنعت نفت در سال هاي اخير، باتعامل و همکاري بيشتر و حضور فعال مجموعه دانشگاهي در پروژه هاي مختلف رونق مناسبي گرفته است و سال 1398 اين همکاري پررنگ تر بود. در همين راستا چهار قرارداد پژوهشي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران با دانشگاه فردوسي مشهد، انستيتوي نفت دانشگاه تهران و شرکت دانش بنيان پارس آرين زمين به امضا رسيد. براين اساس چهارپروژه تفسير کمي مکعب لرزه اي در جنوب دشت آبادان، قرارداد فاز دوم پروژه انتقال دانش فني و فناوري اکتشاف نفت هاي نامتعارف در ناحيه قالي کوه لرستان، پروژه پژوهشي ارزيابي و مطالعه ژئوشيميايي مخازن هيدروکربوري گروه دهرم و اجراي ميداني ساخت 10 هزار بشکه سيال حفاري پايه آبي فشار و دماي بالا براي حفاري چاه اکتشافي عميق با فشار و دما به منظور جايگزيني سيال پايه روغني امضا شد. در اين ايام، شرکت نفت و گاز کارون اعلام کرد که بهره مندي از دستگاه فرآورش سيار نفت در سال هاي اخير، سبب جلوگيري از سوزاندن معادل 1.4 ميليون بشکه نفت خام در مناطق عملياتي اين شرکت در مسير صيانت از توليد، عمل به مسووليت اجتماعي و حفظ محيط زيست شده است. جمع آوري 88 درصدي گازهاي همراه موجود در مناطق عملياتي شرکت نفت و گاز مارون نيز خبر خوشي بود که در راستاي رويکرد وزارت نفت در صيانت حداکثري از محيط زيست انجام شده است. افزايش توان بارگيري ميعانات گازي با نصب سکوي شناور 100 هزار تني در سواحل سيراف، بارگيري سومين سکوي گازي فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي را هم بايد به اين اخبار اضافه کرد.
امضای قرارداد توسعه میدان مشترک گازی بلال با پتروپارس از رخدادهای مهم شهریورماه 1398 بود. در ایام تحریمی، صنعت نفت فعال و پویا قرارداد مهمی را برای توسعه یک میدان گازی به شرکت ایرانی پتروپارس سپرد. ميدان گازي بِلال در بخش شرقي ميدان مشترک پارس جنوبي و در 90 کيلومتري جنوب غربي جزيره لاوان واقع شده است. با اجراي کامل طرح توسعه ميدان گازي بلال، افزون بر افزايش ظرفيت توليد گاز کشور، زمينه هاي اشتغال گسترده بويژه در استان هرمزگان ايجاد می شود و بازار کار مناسبي براي پيمانکاران و سازندگان تجهيزات داخلي به وجود می آید. اين طرح به تاييد شوراي اقتصاد رسيده و تامین سرمایه آن از محل سرمايه صندوق توسعه ملي است. بهره برداري و تکميل ظرفيت توليد از اين ميدان، برداشت روزانه 500 ميليون فوت مکعب گاز ترش و 15 هزار بشکه ميعانات گازي را محقق خواهد کرد که با ارسال از طريق خط لوله به سکوي C فاز 12 و انتقال به ساحل کنگان پس از شيرين سازي در پالايشگاه فاز 12 پارس جنوبي به خط سراسري گاز تزريق می شود. دیگر اخبار مهم این ماه، نشست هم اندیشی وزیر نفت با شرکت های دانش بنیان و شتاب دهنده ها بود که به فاصله کمی از آن از انبار نفت ری و پژوهشکده سابق صنعت نفت بازدید کرد که نخستین گام وزارت نفت برای حمایت از شرکت های دانش بنیان، اختصاص حدود ۱۸ هزار هکتار زمین برای احداث پارک فناوری در شهرری است تا شرکت های دانش بنیان و استارت آپ بتوانند در آنجا مستقر شوند. وزیر نفت در این ماه سفر فشرده یکروزه هم به اهواز، عسلویه و بندرعباس داشت که طی آن آخرین وضعیت تولید نفت، گاز و بنزین مورد بررسی قرار گرفت. زنگنه که درسه دهه قبل، خود ایده ساخت مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران(مپنا) را مطرح کرد، مهر ماه 1398 از این مجموعه بازدید داشت؛ مجموعه ای که اکنون به عنوان یکی از بازیگران اصلی صنعتی کشور در حال نقش آفرینی است. وزیر نفت در این بازدید، سفارش های ساخت تجهیزات و تکنولوژی های پیچیده صنعت نفت را به گروه مپنا داد. تابستان پرمشغله صنعت نفت با برگزاری چهارمین همایش مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت پایان یافت که همزمان با آن زنگنه، سیاست ها و نظامنامه نحوه ایفای مسؤولیت های اجتماعی در صنعت نفت را ابلاغ کرد.
مهر ماه خبر از کشف ميدان گازي جديد در جنوب استان فارس به نام ارم با ذخيره گاز درجاي 19 تريليون فوت مکعب ( 540 ميليارد مترمکعب ) رسيد که 13 تريليون فوت مکعب آن قابل برداشت است. اين حجم تقريبا معادل يک فاز ميدان گازي پارس جنوبي است. ميدان گازي ارم در فاصله 200 کيلومتري جنوب شيراز، 60 کيلومتري شمال عسلويه و 25 کيلومتري جنوب باختري شهرستان خنج قرار دارد و از اثبات يکپارچه بودن دو تاقديس دنگ و باغون که در سازندهاي کنگان و دالان بالايي با يکديگر مرتبط بوده و مخزن گازي يکپارچه اي به طول 50 کيلومتر و پهناي ميانگين پنج کيلومتر را به وجود آورده، تشکيل شده است. اين ميدان گازي با ميدان هاي گازي شانول و هما در نزديکي پالايشگاه گاز پارسيان و وجود زيرساخت هاي مناسب سبب مي شود، توسعه اين ميدان گازي براي جبران افت توليد ميدان هاي همجوار و تامين خوراک پايدار پالايشگاه گازي پارسيان مورد توجه قرار گيرد. در اين ماه، دو قرارداد لرزه نگاري اکتشافي پانيذ و باشت و همچنين تفاهمنامه انجام مطالعات ارزيابي اکتشافي بلوک بامداد امضا شد، به اين موارد بايد امضاي قرارداد ساخت 50 پمپ مرتبط با طرح ملي گوره- جاسک با سه شرکت ايراني را هم افزود.
آبان ماه؛ اعلام کشف مخزن عظیم نفتی در خوزستان
دومين ماه پاييز 1398 در صنعت نفت با خبر مهمي همراه بود که دررسانه هاي داخلي و خارجي بازتاب زيادي داشت. اعلام کشف مخزن نفتي جديد در استان خوزستان با عنوان نام آوران که ابتدا به شکل مختصر از سوي رئيس جمهور اعلام شد و جزييات آن را وزير نفت در نشستي با اصحاب رسانه اعلام کرد. عمليات اکتشاف اين مخزن، با پيشرفته ترين روش هاي اکتشافي به عنوان يک اکتشاف فناورانه و کار جديد اکتشافي با سه حلقه چاه از سال 1395 آغاز شده و با توجه به اينکه حدود 31 ميليارد بشکه اکتشاف هاي پيشين بوده است، حدود 22 ميليارد بشکه به ذخاير نفت درجاي کشور و 2.2 ميليارد بشکه به ذخاير نفت قابل برداشت کشور افزوده مي شود. در واقع مطالعه احتمال وجود نفت در حد فاصل ميدان هاي نفتي منصوري، آب تيمور، سوسنگرد، جفير و سپهر در جنوب غربي شهر اهواز و در دو سوي رودخانه کارون در اواخر سال 1395 آغاز شد و با حفاري چاه هاي اکتشافي آرمان(در شرق ميدان دارخوين)، منصوري غربي(حد فاصل ميادين منصوري و آب تيمور)و سپهر شرقي (در شرق ميدان سپهر) و استفاده از اطلاعات چاه تحديدي آب تيمور-53، در نيمه سال 1398 وجود نفت در گستره وسيع و يکپارچه مابين اين ميادين محرز شده است. در اين ماه زنگنه از شرکت توربوکمپرسور نفت که خود مبدع آن بوده، بازديد کرد. راه اندازي سامانه بهسوزي مشعل بدون دود واحد بهره برداري شماره 2 اهواز، نصب سکوي B24 فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي از ديگر اخبار مهم اين ماه بود.
داغ شدن موضوع استيضاح وزير نفت از سوي دلواپسان بهارستان نشين پس از اجراي سهميه بندي بنزين و نشست 177 اوپک از موضوعات مهم صنعت نفت در آذرماه بود. موضوع اول يعني استيضاح وزير نفت به عنوان اقدام حزبي، سياسي و مانور تبليغاتي برخي از نمايندگان راه به جايي نبرد. وزير نفت در ميان فشار سياسي داخلي از سوي برخي از نمايندگان مجلس براي دفاع از منافع ملت ايران راهي وين براي شرکت در اجلاس اوپک شد. بيژن زنگنه، پيش از اجلاس اوپک، نامه اي به مانوئل کودو، رئيس دوره اي اوپک نوشت و از او خواست تا اين موضوع را که ايران هم اکنون به دليل شرايط خاص و کاهش غيرداوطلبانه، تحت فشارهاي غيرقانوني آمريکاست، به اعضا منعکس کند. زنگنه گفت که «اگر تحريم ها برداشته شود، هيچ محدوديتي را براي توليد ايران نخواهم پذيرفت و در بالاترين حد ظرفيت ايران توليد خواهيم کرد. در آينده کساني که هم اکنون بيشتر توليد کرده اند، بايد کاهش بيشتري دهند.» طرح اين مساله به نوعي آماده باش و اتمام حجت ايران با اوپکي ها بود، بويژه آن دسته از کشورهاي صادرکننده اي که در شرايط موجود از تحريم هاي تحميلي و يکجانبه بر بازار نفت ايران از سوي آمريکا منتفع مي شوند. 14 عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در يکصدوهفتادوهفتمين نشست عادي اين سازمان در وين با همراهي غيراوپکي ها، بر سر کاهش 503 هزار بشکه علاوه بر کاهش يک ميليون و 200 هزار بشکه قبل با همراهي متعهدان خود توافق کردند. ايران، ونزوئلا و ليبي همچنان از هرگونه کاهش توليد مستثنا هستند که پس از برداشته شدن تحريم ها، ازايران انتظار پيوستن به سيستم کاهشي را نداشته باشند. نصب سازه هاي جانبي سکوهاي 23 و 24 B پارس جنوبي، افزايش ظرفيت مخازن ذخيره سازي ميعانات گازي پارس جنوبي، راه اندازي پروژه جمع آوري پساب کارخانه ان جي ال 600، امضاي قراردادهاي مطالعات جامع مخازن مارون، رگ سفيد و پازنان، حدود 20 قرارداد و تفاهمنامه پژوهشي از سوي زيرمجموعه هاي شرکت ملي نفت ايران از ديگر موضوعات مهم در اين ماه بود.
در اين ماه با بارندگي هاي شديد و آبگرفتگي در خوزستان، با دستور وزير نفت امکانات صنعت نفت در رسيدگي به مناطق آسيب ديده بسيج شد که در پيامي به مديران عامل شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب، حفاري ايران و نفت و گاز اروندان بر بسيج امکانات وزارت نفت براي کاهش آسيب به مردم خوزستان در پي بارش هاي سيل آساي اخير تاکيد کرد. زنگنه افزون بر آن در حکمي محسن پاک نژاد، معاون نظارت بر منابع هيدروکربوري را براي امدادرساني حداکثري به مردم شريف خوزستان مامور کرد تا در راس هياتي بر نحوه عمليات امدادي شرکت هاي تابعه به مردم شريف خوزستان نظارت و نيازهاي بيشتر را اعلام کند. همکاري براي بهبود شرايط مردم در سيل و آبگرفتگي هاي پس از آن در بازسازي تداوم داشت، به گونه اي که شرکت ملي نفت ايران که در پي سيل امسال در کنار مردم مناطق سيل زده بويژه استان خوزستان حضور پررنگي داشت، اعلام کرد که اسناد واگذاري 3333 حواله آهن آلات مورد نياز براي بازسازي مناطق سيل زده اهواز، کارون، باوي، حميديه، دشت آزادگان، شادگان و هويزه از سوي شرکت ملي نفت ايران به فرمانداران مناطق سيل زده استان خوزستان تحويل شد. در اين ماه همچنين برداشت گاز از سکوي14 B ، بارگيري آخرين سکوي فاز 14 از يارد صدرا، بهره برداري از سکوي فاز 23 پارس جنوبي و بارگيري از سکوي سرچاهي s1 ميدان سلمان از يارد خرمشهر انجام شد.
در اين ماه با سفر زنگنه به اهواز از دکل 72 فتح رونمايي شد تا ظرفيت ناوگان شرکت ملي حفاري ايران بالغ بر 70 دستگاه شود. همچنين قرارداد واحد فراورش پيش ساخته در ميدان نفتي مشترک آزادگان جنوبي امضا و طي آن اعلام شد با تعريف پروژه و ايجاد تقاضا، مي توان پرچمدار و پيشرو در توسعه صنعتي کشور بود. سالانه ده ها هزار ميليارد تومان تقاضا در بخش هاي مختلف داريم و اين مسأله مي تواند صنعت کشور را متحول کند. در اين سفر با حضور زنگنه از مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني شرکت ملي نفت براي اجراي طرح هاي عمراني در جهت بازسازي آسيب هاي ناشي از سيل امسال تقدير شد. در جريان سيل فروردين سال 1398 براي كمك به رفع مشكلات پيش آمده، وزارت نفت در مجموع 130 ميليارد تومان به 3 بخش نوسازي مدارس، علوم پزشكي و بنياد مسكن اختصاص داد. 50 ميليارد تومان براي تعمير 109 مدرسه (در مجموع 609 كلاس درس) اختصاص يافت كه 30 ميليارد تومان آن صرف نوسازي و تعميرات و 20 ميليارد صرف تجهيز مدارس شد که تمام اين مدارس در ابتداي سال تحصيلي راه اندازي شد. همچنين براي 107 پروژه تعريف شده در حوزه علوم پزشكي 40 ميليارد تومان اعتبار تخصيص يافت كه تمامي آنها به غير از 2 مورد تا پايان خرداد سال آينده افتتاح مي شود. افزون بر آن براي بازسازي واحدهاي آسيب ديده در جريان سيل فروردين 1398 نيز در مجموع 40 ميليارد تومان اعتبار به منظور تامين ميلگرد براي 333 هزار متقاضي تخصيص يافت. خبر مهم ديگر آنکه وزارت نفت با اعلام خبر انتشار فراخوان مشارکت بخش خصوصي در ساخت پتروپالايشگاه ها شرايط اين مشارکت را اطلاع رساني کرد تا با هدف ايجاد تأسيسات پالايشگاهي و پتروپالايشگاهي با ضريب پيچيدگي بالا در سواحل كشور (نواري در خشكي تا فاصله 20 كيلومتري از دريا) درخواست اوليه خود را براساس فرمت ارائه شده در تارنماي وزارت نفت به معاونت برنامه ريزي ارائه کنند. همچنين در اين ايام قرارداد طرح بهبود بازيافت، افزايش توليد و بهره برداري از ميدان هاي پارسي و پرنج ميان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و مپنا امضا شد. در اين ماه قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبي پس از خروج توتال و سي ان پي سي به شرکت ايراني پتروپارس سپرده شد. اين شرکت همچنين برنده مناقصه طرح توسعه ميدان نفتي فروزان شد. صدور مجوز ايجاد صندوق پژوهش و نوآوري نفت، راه اندازي چاه شماره 44 ميدان پارسي و چاه گازي 77 خانگيران از ديگر اخبار مهم اين ماه بود.
سومين سکوي برداشت گاز طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي با ظرفيت برداشت روزانه 14.2 ميليون متر مکعب گاز غني در خليج فارس نصب شد. پس از قرار گرفتن شناور نصاب در موقعيت مخزن و حضور تيم هاي اجرايي، مراحل آماده سازي جکت و نصب کيسون پايان يافت و اين سکوي 2500 تني روي چهارپايه خود قرار گرفت. طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي با هدف توليد روزانه 56 ميليون مترمکعب گاز غني، 75 هزار بشکه ميعانات گازي، 400 تن گوگرد و سالانه يک ميليون و 100 هزار تن گاز مايع و يک ميليون تن گاز اتان طراحي شده است. ماه پاياني سال 1398 اگر چه براي صنعت نفت با اخبار خوشي همچون نصب سومين سکوي برداشت گاز طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي با ظرفيت برداشت روزانه 14.2 ميليون مترمکعب گاز غني همراه بود، اما رسيدن ويروس کرونا تمامي اخبار و رخدادها را تحت شعاع خود قرار داد. صنعت نفت ايران هم با شيوع اين ويروس کارگروهي با عنوان پيشگيري و مقابله با ويروس کروناي جديد در وزارت نفت تشکيل داد که در قالب 13 بند الزام هاي پيشگيري و کنترل ابتلا به اين ويروس را براي اين صنعت ابلاغ کرد. مجموعه هاي مرتبط از جمله سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت هم آماده باش کامل بيمارستان صنعت نفت تهران براي مقابله با گسترش اين ويروس را اعلام کرده و از آمادگي هاي لازم براي مقابله با آن در اين بيمارستان خبر داد. وزير نفت هم در ابلاغيه اي تاکيد کرد که شرکت هاي تابعه با توجه به شرايط فعلي و با هدف صيانت از خانواده با درخواست مرخصي بانوان همکار موافقت کنند. افزون بر آن، اين ويروس در ايام پاياني سال 1398 بروضعيت بازار نفت هم تاثيرگذار بود.
چهار فصل گاز در يک نگاه
مهدي مهرابي گازرساني به بخش هاي مختلف مصرف در سال هاي گذشته با روند رو به رشد همراه بوده و در کمتر از شش سال شاهد ثبت رکوردهايي بي نظير در اين حوزه بوده ايم. از ابتداي فعاليت صنعت گاز تا سال 92 تنها به 14 هزار روستا گازرساني شده و اين در حالي است که تنها از سال 92 تا سال 98 در مجموع به بيش از 15 هزار روستا گازرساني شده است. سال 98 نيز با تمام فراز و فرودهايش روزهاي پاياني را طي مي کند و در ادامه نگاهي خواهيم داشت به بخشي از فعاليت هاي صنعت گاز در سالي که گذشت.
نوروز 98 با سيل آغاز شد و تعدادي از استان هاي کشور در شمال، جنوب و غرب کشور تحت تاثير اين بحران قرار گرفتند، با اين حال با توجه به هشدارهايي که از اسفندماه به همه شرکت هاي زيرمجموعه شرکت ملي گازايران داده شده بود، مناطق درگير در آماده باش کامل بودند و حتي يک مورد حادثه در شبکه گاز رخ نداد. افزون بر اين، وزير نفت با هدف کمک به هموطنان در مناطق سيل زده استان گلستان و مطابق درخواست ستاد بحران وزارت کشور، دستور تحويل 700 متر خط لوله گاز به استانداري گلستان را صادر کرد.
افزون بر ارائه خدمات رساني در حوزه گاز، کارکنان صنعت گاز همسو با سياست هاي مسووليت اجتماعي اقدام به توزيع اقلام ضروري در ميان هموطنان مناطق سيل زده کردند.
آغاز فاز دوم پروژه خط انتقال گاز بوئين زهرا - کرج از ديگر اخبار فروردين ماه بود. اين پروژه که تا سال 99 به بهره برداري مي رسد، پايداري تامين گاز استان البرز را تا 50 سال آينده تضمين مي کند.
طول اين خط لوله 70 کيلومتر است که يک خط لوله راهبردي 50 ساله گاز به شمار مي آيد و 200 ميليارد تومان اعتبار براي آن در نظر گرفته شده است. احداث اين خط انتقال گاز، در رفع مشکلات گازرساني استان البرز تاثيري بسزا دارد.
ابلاغ احداث فاز دوم پالايشگاه گاز ايلام
ارديبهشت ماه با اخبار توسعه در صنعت گاز آغاز شد و با بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي پايان يافت شد. در همين حال، طرح احداث فاز دوم پالايشگاه گاز ايلام از سوي شرکت ملي گاز ايران به شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران ابلاغ شد تا در آينده اي نزديک احداث و راه اندازي شود. با احداث و راه اندازي فاز دوم پالايشگاه گاز ايلام، خوراک دريافتي پالايشگاه از 6.8 به 10.2 ميليون مترمکعب و توليد محصولات پنج گانه به ميزان 50 درصد افزايش مي يابد.
همزمان با سفر حسن روحاني، رئيس جمهوري به استان آذربايجان غربي، افتتاح و آغاز عمليات اجرايي 119 پروژه گازرساني در اين استان کليد خورد. بر اين اساس، عمليات اجرايي 119 پروژه گازرساني در استان آذربايجان غربي با هزينه بيش از 62 ميليارد تومان همزمان با سفر رئيس جمهوري به اين استان آغاز شد.
فراهم شدن زيرساخت هاي توسعه گاز در استان سيستان و بلوچستان از جمله رويدادهاي خردادماه بود. براين اساس، 520 ميليارد تومان اعتبار براي توسعه گازرساني در اين استان تا پايان سال 98 اختصاص يافت. بر اين اساس و در قالب طرح ضربتي گازرساني به استان سيستان و بلوچستان، پروژه هاي شرکت هاي معين که از دي ماه 97 با 16 گروه عملياتي براي توسعه گاز در اين استان وارد عمل شده بودند شاهد پيشرفت هايي قابل توجه شده بود.
تابستان گاز با انتصاب هايي در برج گاز آغاز شد. بر اساس دستور وزير نفت مبني بر اعمال محدوديت چهار ساله براي عهده داري سمت هاي مديريتي در سطح صنعت نفت موج تغييرات در شرکت ملي گاز ايران آغاز کرده است.
طرح گازرساني به شهر آلاشت و هفت روستاي همجوار با اعتباري بيش از 810 ميليارد ريال چهارم تيرماه با حضور مديران صنعت گاز، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و مقام هاي استان مازندران افتتاح شد. گازرساني به شهر آلاشت در سه فاز اجراي خط تغذيه گاز و شبکه داخلي شهر اجرا شده است؛ اجراي خط تغذيه گاز شهر آلاشت و روستاهاي حومه از سال 91 آغاز شد و با هزينه اي بيش از 810 ميليارد ريال اکنون به مرحله پاياني خود رسيده است.
امضاي تفاهمنامه تبادل فيبر نوري بين شرکتهاي انتقال گاز و خطوط لوله و مخابرات نفت ايران
تيرماه، تفاهمنامه تبادل تار فيبر نوري با هدف هم افزايي زيرساخت هاي مخابراتي وزارت نفت و در راستاي تحقق اقتصاد مقاومتي، افزايش بهره وري، کاهش هزينه ها و جلوگيري از موازي کاري، بين شرکت انتقال گاز ايران و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران نيز امضا شد.
دانش سامانه هاي پايش و حفاظت در برابر ارتعاشات (Vibration monitoring & protection) به عنوان يک محصول راهبردي و داراي فناوري بالا تنها در اختيار شرکت هاي محدود و برندهاي مطرح خارجي در جهان قرار دارد، اما با توجه به استفاده بسياري از اين تجهيزات در صنايع نفت و گاز به ويژه ماشين هاي دوار و مشکلات تامين نمونه هاي خارجي اين محصولات، داخلي سازي اين تجهيز در دستور کار شرکت انتقال گاز ايران قرار گرفت. با بومي سازي اين قطعه، شبکه انتقال گاز ايران از خريد خارجي آن بي نياز شد و هزينه تمام شده محصول نيز نسبت به نمونه خارجي حدود يک بيستم است.
مرداد ماه هم با خبر افتتاح پروژه هاي گازرساني به پايان رسيد. بر اين اساس، پروژه هاي گازرساني روستايي، صنعتي و انتقال گاز استان آذربايجان شرقي با حضور رئيس جمهوري و مسئولان وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران به صورت ويدئوکنفرانس به بهره برداري رسيد.
با اجراي پروژه هاي تعميرات پيشگيرانه و اساسي توربين هاي گاز، متخصصان ايراني شرکت انتقال گاز به دانش تعميرات خاص بخش ارتعاشي توربين هاي گازي زيمنس دست يافتند. تعميرات رفع ارتعاشات حرارتي توربين تاسيسات تقويت فشار گاز جهرم در منطقه 5 عمليات انتقال گاز با دانش متخصصان شرکت انتقال گاز ايران و شرکت هاي داخلي ضمن بي نياز کردن ايران از خدمات کارشناسي خارج از کشور، براي هر توربين 350 هزار يورو صرفه جويي ارزي به همراه داشته است.
شهريورماه، با خبر آغاز بهره برداري از 125 کيلومتر خط لوله انتقال گاز نهم سراسري با ظرفيت 60 ميليون مترمکعب همراه بود. خط لوله انتقال گاز نهم سراسري که در کنار خط ششم سراسري عهده دار تامين پايدار انتقال گاز در کريدور غرب کشور است از مبدا بيدبلند به مقصد مرز بازرگان در حال ساخت است که شهريورماه بهره برداري از 125 کيلومتر خط لوله احداث شده اين خط، در منطقه 7 عمليات انتقال گاز آغاز شد.
مهرماه نيز همچون ديگر ماه هاي سال با افتتاح پروژه هاي گازرساني همراه بود. پروژه گازرساني به 26 روستا از توابع دهستان هاي دشتاب و خبر شهرستان بافت کرمان با حضور مقام هاي استاني براي گازرساني به 3 هزار و 610 خانوار روستايي افتتاح شد. با گازدار شدن 26 روستاي ياد شده، 3 هزار و 610 خانوار از نعمت گاز طبيعي برخوردار شدند. اين پروژه با هزينه اي بالغ بر 42 ميليارد تومان انجام و در طول اجراي پروژه، 70 کيلومتر خط تغذيه و 126 کيلومتر شبکه توزيع گاز اجرا شد.
آبان ماه با ثبت اولين رکورد مصرف گاز در سال 98 همراه بود. بر اين اساس، 28 آبان ماه ميزان مصرف گاز طبيعي در بخش خانگي کشور از مرز 516 ميليون مترمکعب تنها در يک روز عبور کرد و مجموع مصرف به 693 ميليون مترمکعب رسيد.
آذرماه، معاون وزير نفت با تشريح وضع انجام مطالعات و عمليات اجرايي هفت طرح ذخيره سازي گاز طبيعي از انتخاب مجري طرح توسعه مخزن ذخيره سازي گاز شوريجه به روش BOT خبر داد و اعلام کرد: حفاري نخستين چاه ارزيابي در مخزن «قزل تپه» گلستان آغاز شد.
زمستان هم با اخباري در حوزه خودکفايي و بومي سازي اقلام و تجهيزات گاز آغاز شد. در همين حال نخستين تاسيسات ايستگاه سيار تقليل فشار گاز ورودي شهرها (CGS) توسط شرکت گاز استان تهران بومي سازي شد. قابليت حمل ونقل ايستگاه از طريق ماشين آلات سنگين از ويژگي هاي اين ايستگاه ها است و اين طرح قابليت هاي بسياري نسبت به ديگر ايستگاه ها دارد.
همزمان با دهه مبارک فجر و جشن چهل و يکمين سال پيروزي انقلاب اسلامي، بهره برداري و عمليات اجرايي حدود 3 هزار پروژه گازرساني و توسعه اي، با هزينه اي 19000 ميليارد تومان آغاز شد. همزمان با اين ايام فرخنده، بهره برداري و عمليات اجرايي 12 خط انتقال گاز انجام و آغاز شد که 579 کيلومتر اين خطوط در اين دهه، به بهره برداري رسيد و عمليات اجرايي 159 کيلومتر خطوط لوله جديد نيز در دهه فجر، کليد خورد.
آخرين ماه سال نيز با رويدادهاي پژوهشي از صنعت گاز همراه بود. طرح پژوهشي «ارتقاي سيستم مديريت نگهداري و تعميرات در مسير الزامات مديريت دارايي هاي فيزيکي در شرکت انتقال گاز» در سال 98 به عنوان طرح تحقيقاتي برتر، از سوي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري انتخاب شد.. دفتر گاز در سال 98 بسته شد، دفتري که در آن رکوردهايي درخشان ثبت شد که نتيجه اش براي مردم اشتغال زايي، رفاه و محروميت زدايي و براي کشور رونق اقتصاد، حفظ محيط زيست و... بود؛ دفتري که سال 99 نيز بار ديگر باز مي شود و براساس برنامه هاي تعريف شده قطعا شاهد رويدادهاي مهمي در آن خواهيم بود.
صنعت پتروشیمی سال گذشته در خط مقدم جنگ اقتصادی بود
مشعل چند سالي است که صنعت پتروشيمي را صنعتي ارزآور معرفي مي کنند و اهميت و ارزش همکاري و فراهم آوردن زمينه براي توسعه اين صنعت بخوبي شناخته شده است. در چند دهه گذشته اين صنعت با فراز و نشيب و سختي هاي زياد، از شرايط تهديد کننده عبور کرده و خود را به اين برهه از زمان رسانده است. زماني که نه تنها براي تامين نياز داخلي صنعت، بلکه در صادرات و حفظ موقعيت ايران در بازار منطقه و بازارهاي جهاني پيشرو بودند. اين صنعت با وجود تغييرات گسترده، مديريت هاي متعدد و برنامه ريزي هاي بالاسري که گاه موجبات مشقت بيشتر را فراهم کردند، توانست شرايط توسعه در دوران تحريم را از سر بگذراند و امروز همچنان در حالي که تحريم ها گسترده تر و پيچيده تر شده، در خط مقدم اين جنگ اقتصادي بايستد.
بسياري از پروژه هايي که در اين سال ها به عنوان تعهدات صنعت پتروشيمي تعيين شدند، به دليل تغييرات مديريتي، نبود سرمايه و حمايت دولتي حضور نداشتن سرمايه گذار خارجي و يا ساير عوامل متوقف يا نيمه کاره ماندند و يا با کندي ادامه داشتند. در دولت يازدهم تلاش شد تا تعيين تکليف شوند و از اين زمان بود که مديران با تدبير اين صنعت براي پتروشيمي سه دوره توسعه يا سه جهش را پيش بيني کردند. سه دوره يا سه جهشي که بخشي از آنها محقق شده و بايد با خيزي بلند و مستمر براي ادامه آن حرکت کرد. بر اين اساس، آنچه در دهه هاي 70 و 80 صنعت پتروشيمي رخ داد و باعث معرفي اين صنعت به عرصه هاي داخلي و خارجي صنعت نفت شد، به عنوان جهش اول معرفي شد. در جهش دوم که بين سال هاي 1392 تا 1400 پيش بيني شده 42 طرح قرار دارد که 27 طرح آن در حال اجراست و مابقي به بهره برداري رسيده اند. براي تحقق اهداف جهش دوم طبق پيش بيني ها 17 ميليارد دلار سرمايه گذاري نياز است. اما بخش قابل توجهي از پروژه هاي مهم صنعت پتروشيمي، براي جهش سوم يعني در سال هاي 1396 تا 1404 پيش بيني شده اند. براي اين دوره 28 طرح در نظر گرفته شده که همه آنها در دست اجرا هستند و با تکميل آنها ظرفيت توليد صنعت پتروشيمي به 133 ميليون تن خواهد رسيد؛ البته اعلام شده که براي تکميل اين طرح ها و تحقق اهداف جهش سوم به 23 ميليارد دلار سرمايه گذاري نياز داريم و همه تلاش مجموعه صنعت پتروشيمي و وزارت نفت اين است که بتواند اين سرمايه گذاري را در جهش سوم با وجود شرايط سخت تحريمي محقق کند. جهش دوم و سوم بخش هايي از برنامه هاي پنجم و ششم توسعه اقتصادي کشورمان بوده و هستند و صنعت پتروشيمي و اقتصاد کشور با بهره گيري از شرايط اقتصادي توانسته اند به طور همزمان ارزش افزوده متقابلي براي يکديگر داشته باشند.
اما در سال 1398 که سالي سخت و پر فراز و نشيب تا آخرين روزهايش بود، پتروشيمي ها توانستند نقش بي بديل خود را باز هم ايفا کنند و تحسين رئيس جمهور را به دست بياورند. حسن روحاني، رئيس جمهور در مراسم روز ملي صنعت پتروشيمي حضور سرداران و سربازان جبهه اقتصادي را گام دوم موفقيت در برابر توطئه دشمنان دانست و گفت: سرداران و سربازان جبهه اقتصاد به ميدان آمدند و اين بار را بر دوش گرفتند. دشمنان فکر کردند که اگر درآمدهاي نفتي کشور را کاهش دهند، درآمد ارزي کشور دچار اختلال مي شود و بر همين اساس روي نفت خام فشار آوردند؛ اما همه صنعتگران و کارآفرينان از جمله صنعتگران پتروشيمي کشور که در خط مقدم بودند، وارد ميدان شده و فعاليت کردند، به گونه اي که در ميان درآمدهاي صادرات غيرنفتي کشور، پتروشيمي مقدم است. رئيس جمهور با اشاره به گزارش رئيس کل بانک مرکزي گفت: بر اين اساس 20 درصد نيازهاي ارزي کشور و بيش از 50 درصد ارز سامانه نيما از سوي صنعت پتروشيمي تأمين مي شود و اين نشان مي دهد که امروز پتروشيمي در خط مقدم قرار دارد و وقتي صنعتي در خط مقدم باشد و بار مسؤوليت سنگين کشور را بر دوش داشته باشد، وظيفه همه ما حمايت است. مردم، افکار عمومي و همه از جمله دستگاه اجرايي، قوه قضاييه و مجلس بايد از کساني که اين افتخار بزرگ را نصيب کشور کردند، حمايت کنند. در واقع صنعت پتروشيمي براي اين خط مقدم بودن، تلاش هاي زيادي داشته و حرف ها و دلخوري هاي زيادي را تحمل کرده و حالا با هر افتتاح واحد جديد تلاش مي کند تا دل خانواده خود و دل صنعت نفت و کل کشور را شاد کند. در سال 1398 تعداد زيادي از پروژه ها در آستانه افتتاح قرار داشتند، اما تنها فرصت افتتاح به فاز دوم پتروشيمي تخت جمشيد رسيد و شروع به کار رسمي تعدادي از پتروشيمي ها براي سال 1399 ماند. فاز دوم پتروشيمي تخت جمشيد با هدف بي نيازي کشور از واردات مواد اوليه مورد نياز صنايع توليد لاستيک و تاير در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي «ماهشهر» با حضور سورنا ستاري، معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري و بهزاد محمدي، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي افتتاح شد. فاز دوم پتروشيمي تخت جمشيد ماهشهر بزرگ ترين مجتمع توليدکننده ماده اوليه لاستيک (پلي بوتادين رابر) کشور بوده که با افتتاح و بهره برداري از اين طرح با ظرفيت توليد سالانه 55 هزار تن محصول خاص پليمري (پي .بي. آر)، خوراک و مواد اوليه صنايع توليد تاير و لاستيک تامين مي شود و کشور از واردات برخي انواع (گريدهاي) خاص اين محصول پليمري بي نيازخواهد شد.
وزير نفت از ابتداي سال 1398 اعلام کرده بود که پنج پتروشيمي در نوبت افتتاح هستند و در اين مدت مي توانند توليد آزمايشي خود را شروع کنند. بيژن زنگنه، وعده افتتاح فاز اول الفين پتروشيمي بوشهر، الفين ايلام، متانول سبلان، اوره و آمونياک لردگان، پتروشيمي مياندوآب و پالايشگاه گاز بيدبلند را داد و هم اکنون توليد آزمايش اين واحدها آغاز شده و در آستانه افتتاح و در نوبت مراسمي با حضور مسؤولان کشور هستند؛ اما از اين ميان شرکت ملي صنايع پتروشيمي اعلام کرده است که سه پتروشيمي متانول کاوه، بوشهر و الفين ايلام براي روزهاي پاياني امسال آماده افتتاح هستند و حالا بايد منتظر روزهاي جشن براي آنها باشيم. بر اين اساس، فاز اول پتروشيمي بوشهر با ظرفيت توليد سالانه 4 ميليون و 111 هزار تن محصول پايه در منطقه عسلويه با 99 درصد پيشرفت، آماده بهره برداري است. فاز يک مجتمع پتروشيمي بوشهر داراي بخش هاي شيرين سازي گاز، استحصال اتان، توليد متانول، آب و واحد توليد اکسيژن است. همچنين متانول کاوه به عنوان بزرگترين طرح توليد متانول جهان با ظرفيت توليد سالانه 2 ميليون و 310 هزار تن محصول سهمي قابل توجه در افزايش توليدات پتروشيمي خواهد داشت. اين پروژه به دليل نزديكي به دريا و داشتن اسكله اختصاصي، امتياز خوبي براي صادرات دارد. فاز دوم توسعه پتروشيمي ايلام هم با ظرفيت توليد سالانه 800 هزار تن اتيلن، بنزين پيروليز، پروپيلن در گريدهاي شيميايي و پليمري و سوخت مايع به بهره برداري خواهد رسيد. پتروشيمي ايلام از لحاظ وسعت، ظرفيت توليد و تعداد واحدهاي فرآيندي، بزرگترين پتروشيمي غرب كشور است و مي تواند سالانه 150 هزارتن اتيلن مازاد بر مصرف واحد پلي اتيلن خود را به خط لوله اتيلن غرب تزريق كند و اين روزها عموما حدود 90 درصد پيشرفت دارند.
اما قرار است نوبت افتتاح تعداد قابل توجهي از پتروشيمي ها به سال 99 برسد و دراين ميان متانول سبلان، پتروشيمي لردگان و پتروشيمي مسجد سليمان در نوبت شش ماهه ابتدايي سال جديد براي افتتاح هستند. طرح سبلان در زميني به مساحت 7 هکتار در فاز دوم منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس (عسلويه) براي توليد يک ميليون و 650 هزار تن ظرفيت، پيش بيني شده و در آستانه بهره برداري است. متانول سبلان از جمله طرح هايي بود که به دليل همکاري نکردن لايسنسور براي تامين کاتاليست با کمي تاخير رو به رو شد؛ اما در نهايت با کمک شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي نياز اين مجموعه تامين شده و در آستانه بهره برداري است. همچنين مجتمع پتروشيمي لردگان با ظرفيت توليد سالانه يك ميليون و 755 هزارتن محصول در استان چهارمحال و بختياري (منطقه فلارد) و محصولات توليدي آن اوره و آمونياك است كه بخش عمده اي از آمونياك براي توليد اوره در داخل مجتمع مصرف مي شود و بقيه براي عرضه مستقيم به بازار در نظر گرفته شده است. از سوي ديگر بيد بلند2، يکي از پروژه هاي مهم صنعت نفت و گاز کشور به شمار مي رود که با جمع آوري گازهاي همراه از محدوده جنوب شرقي کشور از اتلاف سرمايه ملي جلوگيري مي کند و همزمان از مقدار آلايندگي بيشتر مي کاهد. فراورده هاي اين مجموعه شامل متان، اتان، پروپان، بوتان، گاز اسيدي و ميعانات است. اين مجموعه که روزهاي پاياني عمليات اجرايي را مي گذراند، در نوبت برنامه هاي افتتاح است و بزودي به بهره برداري مي رسد. همچنين طرح اوره و آمونياک مسجدسليمان با هدف توليد سالانه 660 هزار تن آمونياک و 1073 هزار تن اوره با مصرف 861 ميليون مترمکعب گاز طبيعي در سال به عنوان خوراک، در زميني به مساحت 50 هکتار در منطقه هفت شهيدان مسجدسليمان استان خوزستان آغاز به کار کرده و جزو پروژه هاي تاخيري است که ديگر در روزهاي پاياني و منتهي به افتتاح قرار گرفته است.
گزارش «مشعل» از عملکرد پالايشگاه هاي کشور در سال 98
طي سالي که گذشت، صنعت پالايش نفت کشور در مسير توسعه و خودکفايي گام هاي مهمي برداشته و در اين زمينه علاوه بر وزارت نفت با سازمان ها و وزارتخانه هاي ديگر نيز تفاهمنامه همکاري امضا کرده است، يکي از اين تفاهمنامه ها توليد کک اسفنجي و سوزني در پالايشگاه هاي بندر عباس و امام خميني (ره) است که ميان شرکت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران و سازمـان توسعـه و نوسـازي معادن و صنايع معدني ايران (ايميدرو) بسته شد و کشور را از واردات اين دو محصول ارزشمند بي نياز مي کند. از ديگر دستاوردهاي صنعت پالايش نفت کشور مي توان به بهره برداري كامل از فازهاي 1، 2 و 3 پالايشگاه ستاره خليج فارس اشاره کرد که 70 درصد تجهيزات آن با همت و توان نيروهاي داخلي ساخته شده است. در ادامه به برخي از فعاليت هاي پالايش نفت کشور طي يک سال گذشته پرداخته مي شود.
پالايشگاه امام خميني (ره) شازند از زمان تاسيس تاکنون برنامه هاي گوناگوني براي توسعه داشته که يکي از آنها دستيابي به دانش بومي نرمال هگزان براي نخستين بار در کشور است. آنچه در نرمال هگزان بايد بدانيم اين است که محصول مورد استفاده، صنايع پتروشيمي و غذايي است و پتروشيمي ها را از واردات اين محصول خودکفا مي کند. پالايشگاه شازند همچنين با استفاده از تجهيزات مستهلک و بهره مندي از امکانات موجود شرکت، براي اولين بار موفق به ساخت دستگاه پايلوت ارزيابي عملکرد کاتاليست شده است. سير تکامل اين پالايشگاه تا کنون ادامه دارد، به گونه اي که سال 1398 بارگيري و ارسال نخستين محموله بنزين يورو 5 شرکت پالايش نفت لاوان از پالايشگاه انجام شد. از ديگر دستاوردهاي اين پالايشگاه مي توان به ساخت دستگاه پايلوت کاتاليست براي اولين بار در کشور با استفاده از تجهيزات مستهلک و بهره مندي از امکانات موجود اشاره کرد.
شرکت پالايش نفت اصفهان نيز همانند ديگر پالايشگاه هاي کشور طرح هاي مختلفي در مسير توسعه داشته است، به گونه اي که به منظور پيشبرد اهداف خود اجراي پروژه خط انتقال 230 کيلوولت و پست فشار قوي 33/230 کيلوولت اختصاصي شرکت پالايش نفت اصفهان، احداث خط انتقال، ايستگاه پمپاژ و تصفيه خانه پساب شهري و احداث سکوهاي بارگيري فراورده هاي سبک را در پنج ماه نخست امسال در دستور کار داشته و به سرانجام رسانده است؛ ضمن آنکه خط انتقال ايستگاه پمپاژ و تصفيه خانه پساب شهري براي نخستين بار در کشور از سوي اين پالايشگاه افتتاح و به صورت رسمي به بهره برداري رسيد. اين طرح پروژه ملي زيست محيطي تصفيه و استفاده صنعتي از فاضلاب شهري در شرکت پالايش نفت اصفهان با رويکرد کاهش مصرف منابع آب شرب با ظرفيت 750 متر مكعب است. اين شرکت به منظور بارگيري فراورده هاي ويژه خود، 18 سکوي بارگيري با هدف بارگيري محصولاتي همچون لوب کات، آيزوريسايكل، انواع حلال ها و وكيوم باتوم (ته مانده برخ خلا) طراحي و در مساحت 1.5هكتار با هزينه اي افزون بر 60 ميليارد تومان احداث كرده است. اين سکوها به صورت دو نازله در 9 رديف در نظر گرفته شده است، به طوري که سکوي بارگيري وظيفه ارائه فراورده هاي سبك (مانند انواع حلال ها) و 6 سكو نيز وظيفه بارگيري فراورده هاي سنگين (مانند لوب كات، وكيوم باتوم و آيزوريسايكل) را به عهده دارد.
شرکت پالايش نفت تبريز از ديگر پالايشگاههاي کشور است که در مسير توسعه گام هاي بلندي برداشته است، مصداق اين امر بهره برداري از سه طرح کلي پالايشي و پروژه وابسته به آن با ارزشي معادل 54 هزار و 150 ميليارد ريال در مرداد ماه 1398 با حضور رئيس جمهوري و وزير نفت است. اين پالايشگاه به عنوان نخستين پالايشگاه در کشور به شمار مي رود که در زمينه برندينگ فعاليت خود را آغاز کرد. پالايشگاه تبريز همسو با اهدف مسؤوليت اجتماعي خدمات گوناگوني را در اختيار بوميان منطقه قرار داده که از آن جمله مي توان به جاده شهداي پالايشگاه تبريز اشاره کرد، ضمن آنکه در زمينه کاهش آلاينده ها طرح کاشت 2 هزار اصله نهال در حاشيه جنوبي پالايشگاه تبريز و همجوار با منطقه کجوار را در برنامه دارد. از ديگر اقدام هاي اين شرکت مي توان به انعقاد قرار داد پروژه احداث واحد گوگردسازي جديد شرکت پالايش نفت تبريز با هدف کاهش آلاينده هاي زيست محيطي پالايشگاه با همکاري شرکت طراحي و ساختمان نفت اشاره کرد.
شركت پالايش نفت لاوان در سال 1355 با عنوان مجتمع تقطير لاوان، زير نظر پالايشگاه شيراز با ظرفيت 20 هزار بشكه نفت خام در روز از سوی شرکت اينگرا از کشوريوگسلاوی سابق و با نظارت شرکت ملی نفت ساخته شد و مورد بهره برداري قرار گرفت. سیر تکامل این پالایشگاه تا کنون ادامه دارد به طوری که در سال 1398 بارگیری و ارسال نخستین محموله بنزین یورو 5 شرکت پالایش نفت لاوان انجام شد. در توضیح این طرح باید گفت، پالايشگاه لاوان با اعمال تغييرات فرايندي در واحدهاي تقطير و بنزين سازي و راه اندازي بخشي از واحد ايزومريزاسيون نفتاي سبک، موفق به ارتقاي استاندارد بنزين توليدي از يورو 2 به يورو 5 شده است؛ بدون ترديد بهبود کيفيت سوخت خودروها اعم از بنزين و نفت گاز در بهبود شرايط کيفي هواي کلانشهرها و در نتيجه سلامت ساکنان اين شهرها نقش بسيار مهمي دارد.
پالايشگاه ستاره خليج فارس، ايراني ترين پالايشگاه کشور محسوب مي شود. بيش از 70 درصد تجهيزات اين پالايشگاه از صنايع داخلي کشور تامين شده و نزديک به 100 درصد اين پروژه از سوي نيروهاي داخلي انجام شده و 95 درصد راه اندازي اين طرح نيز داخلي بوده است. طراحي پالايشگاه ستاره خليج فارس براي پالايش ميعانات گازي در سه فاز 120 هزار بشکه اي انجام شد. سرمايه مورد نياز براي احداث فاز چهارم پالايشگاه ستاره خليج فارس 980 ميليون يورو برآورد شده بود که با اجراي طرح بهينه سازي و رفع تنگناهاي فازهاي موجود با هزينه اي معادل 90 ميليون يورو، 900 ميليون يورو صرفه جويي ارزي محقق شد. اين پالايشگاه پس از افتتاح فاز سوم و تثبيت توليد بنزين، فرايند افزايش ظرفيت در آن آغاز شد و اکنون سهم اين پالايشگاه در تامين بنزين کشور به حدود 50 درصد مي رسد. همچنين شرايطي در پالايشگاه ستاره خليج فارس فراهم شده تا بنزين توليدي اين پالايشگاه در رينگ بين المللي بورس انرژي سال 1398 قرارگيرد. اين شرکت در زمينه مسؤوليت هاي اجتماعي خود، به صورت داوطلبانه با امضاي تفاهمنامه اي حفاظت از ذخيره گاه زيست کره «گنو» را به عهده گرفته است. برنامه ريزي براي تاسيس بيمارستان 264 تختخوابي در هرمزگان و صادرات 100 ميليون دلاري از ديگر اقدام هاي در دست انجام براي خدمات رساني به بوميان منطقه همسو با مسؤوليت اجتماعي به شمار مي رود. اجرا و راه اندازي کمپرسور زيمنس 5251 به عنوان قلب تپنده واحد بنزين سازي با کنار گذاشتن وندور مربوطه از پروژه، نوشتن logic کوره ها و کمپرسورها از سوي گروه کنترل پالايشگاه بدون وندور خارجي، نصب تابلوهاي کنترل در ساختمان SRR با توجه به حجم بالاي کانکشن کابل ها به تابلوهاي کنترل، پايپينگ پروژه شامل ساخت و نصب اسپول ها، هايدروتست، فلاشينگ و... در مدت پنج ماه (استاندارد جهاني 30 ماه است)، لودينگ کاتاليست راکتورها در کوتاه ترين زمان ممکن و... از شاهکارهاي ثبت شده در اجراي اين پروژه بوده است.
همزمان با دهه فجر سال 1398 تفاهمنامه تولید کک اسفنجی در پالایشگاه نفت بندرعباس با حضور وزیر نفت و وزیر صنعت، معدن و تجارت به امضا رسید. کک اسفنجی و سوزنی نقش اساسی در تولید فولاد و صنایع آلومینیوم دارد که پیش از این از خارج کشور تامین می شد. خوراک مورد نیاز برای تولید این دو مدل کک، نفت کوره است که در شرکت پالایش نفت بندرعباس که یکی از فراورده های اصلی این پالایشگاه به شمار می رود، تولید می شود. این شرکت همچنین در زمینه خودکفایی گام های موثری برداشته و همسو با هدف حمايت از توان توليد كنندگان داخلي و همچنين استفاده از امكانات داخلي شركت بیش از 4 هزار و 900 قلم انواع كالای مورد نياز پالايشگاه با همت و توان متخصصان داخلی ساخته است. از دیگر موفقیت های این پالایشگاه می توان به کسب گواهینامه بنیاد جهانی انرژی سال 2019، کسب رتبه دوم صادرات و رتبه سوم فروش و عنوان شرکت پیشرو در بیست و دومین همایش ملی معرفی شرکت های برتر اقتصاد ایران موسوم به IMI-100 اشاره کرد. همچنین این شرکت در سومین دوره جایزه مسؤولیت های اجتماعی و توسعه پایدار بنگاه های اقتصادی کشور، موفق به کسب جایزه سه ستاره در سال 1398 شد. سامانه پایش لحظه ای (آنلاین) پساب پالایشگاه نفت بندرعباس نیز با هدف صیانت از محیط زیست، امسال نصب و راه اندازی شد.
پالایشگاه آبادان، نخستین پالایشگاه در کشور به شمار می رود که سال 1291 (1912 میلادی) با تولید2500 بشکه در روز به عنوان نخستین تصفیه خانه نفت کشور آغاز به کار کرد. از آن زمان تا کنون این پالایشگاه افت و خیزهای زیادی داشته، به گونه ای که سال 1398 به عنوان یکی از نخستین شرکت های پالایش نفت کشور اقدام به راه اندازی سامانه IPCMMS کرده است. این سامانه سیستم مکانیزه نگهداری و تعمیرات است که متعلق به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و شامل 22 ماژول در 3 کلاس تعلق دارد و هم اکنون در بیش از 40 شرکت زیر مجموعه وزارت نفت در حال استفاده است.
نگاهي به عملکرد شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي در سال 98
همه ساله با نزديک شدن به شروع سال نو، جنب و جوش خاصي براي استقبال از بهار در ميان مردم کشورمان ايجاد مي شد. خيابان ها شلوغ و مراکز خريد، پر مي شد از جمعيت متقاضي لباس ها و وسايل نو. بازاردستفروش ها هم براي آن دسته از مردم که توان مالي کمتري داشتند وبره کشان آنها محدود به همين چند روز بود، داغ داغ مي شد. البته سفر هم مقوله ديگري بود که پس از انجام آداب اوليه مثل خريد، تهيه وسايل سفره هفت سين، خواندن دعاي تحويل سال ودست بوسي بزرگترها به آن پرداخته مي شد. اما امسال شرايط جور ديگري رقم خورده و ورود مهماني ناخوانده و مزاحم به نام کرونا ويروس(کوويد 19) به کشورمان و انتشار آن در بيشتر شهرها، موجب شده همه موارد پيش گفته تحت تاثير قرار بگيرد و اين جشن باستاني به دليل ملاحظات بهداشتي، مطابق هر سال برگزار نشود. سفر نيز در زمره اين ملاحظات است تا آنجا که مسوولان بهداشت کشور همواره بر آن نکته تاکيد کرده اند که از سفرهاي غيرضروري تا حد امکان اجتناب شود. اما به هر حال، تامين و توزيع سوخت، موضوعي است که در هرشرايطي اهميت داشته و دارد؛ با کرونا يا بي کرونا و متولي اين فرايند هم شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران است. شايد بد نباشد بدانيم که روزانه بيش از200 ميليون ليتر انواع فراورده نفتي شامل بنزين، نفت سفيد، نفت گاز، گازمايع و نفت کوره، با ناوگاني مشتمل بر14هزار دستگاه نفتکش جاده پيما به مبادي مصرف انتقال مي يابد و بدون ترديد، توزيع اين ميزان فراورده نفتي، نيازمند مديريتي يکپارچه، منسجم و منظم است. فعاليت اين شرکت خدمات رسان، متعدد است و با تعريف و توزيع 37 منطقه در سراسر کشور، به زمان محدود نمي شود، به طوري که در همه روزهاي تعطيل و غيرتعطيل سال، شبانه روز در خدمت مردم است. شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در سالي که گذشت، همچون سنوات قبل تلاش کرده تا عملکردي عالي را در کارنامه کاري خود ثبت کند وعلاوه بر ارائه خدمات هميشگي خود، خدمات ديگري نيز انجام دهد.
سال 98 با سیل ویرانگر آغاز شد و متاسفانه بسیاری از منازل و زمین های زراعی هموطنانمان در شمال، جنوب و غرب کشور زیرآب رفت و خسارت های مالی فراوانی برجا ماند.تامین سوخت و سوخت رسانی در چنین شرایطی اهمیتی بسزا دارد؛ این نکته ای است که کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی بر آن واقفند و با درک شرایط، همه توان و ظرفیت خود ر ابه کار گرفتند تا هموطنان آسیب دیده از این بلای طبیعی، دست کم از این بابت با مشکل رو به رو نباشند.در آن روزهای سخت، تامین سوخت مردم آسیب دیده از سیل، شیرین ترین کاری بود که هم کام کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران را شیرین ساخت و هم کام مردم بلادیده را.به گواه آمار رسمی، در جریان سیل استان های گلستان، لرستان، خوزستان، هرمزگان و چابهار، بیش از77 میلیون لیتر سوخت مایع تامین و درمیان مردم مناطق یاد شده توزیع شد.
تابستان براي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران شبيه به نوروز است، به اين معنا که فعاليت کارکنان اين شرکت براي تامين وتوزيع سوخت بويژه در دومقطع زماني شروع تعطيلات تابستاني و پايان آن، دو چندان مي شود. در اين بازه زماني، همه مناطق 37 گانه شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران از جمله البرز، گيلان، مازندران، اردبيل، زنجان و آذربايجان شرقي وغربي، همانند ايام نوروز، حالتي آماده باش به خود مي گيرند تا در اين فصل اوقاتي خوش براي مسافران رقم بخورد. در اين ايام، همانند ديگر روزهاي سال، کارکنان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، زنجيره اي منسجم را شکل مي دهند تا فرايندي مطلوب براي تامين و توزيع مناسب سوخت ثبت شود.
09627، همان 118شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران به شمار مي رود که اپراتورهاي آن به سوالاتي درباره کارت سوخت، پاسخ مي دهند. طرح توسعه اين سامانه به دليل تعداد بالاي تماس گيرندگان، در سال 98 به بار نشست تا پاسخگوي طيف بيشتر و گسترده تري از سوالات شکل گرفته در اذهان عمومي کارت سوخت باشد. کارکرد اين سامانه در زمان اجراي طرح مديريت مصرف سوخت در آبان امسال، به گونه اي بود که توانست با پاسخگويي به صدها تماس تلفني و ضبط شده، به اجراي بهتر کمک کند.
ارسال سوخت براي ذخيره سازي آن در نيمه دوم سال، بويژه در مناطق سخت گذر روستايي، يکي ديگر از خدمات شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران است؛ خدمتي که همه ساله پيش از آغاز فصل سرد شروع مي شود تا زمستاني گرم را براي آن دسته از هموطناني که در نقاط سردسير زندگي مي کنند، به ارمغان آورد. تامين سوخت مايع نقاط سردسير وسخت گذر از جمله مسووليت هايي است که شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران به آن توجه دارد و اين مهم کماکان در دستور کار اين شرکت است. امسال نيز با وجود شدت بارش ها در نيمه دوم سال و مسدود شدن برخي راه هاي ارتباطي روستايي در استان هاي سردسير کشور، اين ماموريت با تمهيدات پيش بيني شده از قبل براي ذخيره سازي نفت سفيد و گاز مايع، به گونه اي انجام شد که مشکلي براي ساکنان نقاط سردسير پيش نيايد.
طرح مديريت مصرف سوخت در ساعت صفر24 آبان 98 کليد خورد وپيش زمينه اجراي آن، ارتقاي سامانه هوشمند سوخت بود. مديريت مصرف سوخت، طرحي است که اجراي آن، اين قابليت را ايجاد کرد تا بتوان باارتقاي سامانه سوخت، 6ميليون قطعه کارت سوخت هوشمند در سال 98توليد شود و کارايي اجراي طرح مديريت مصرف سوخت را افزايش دهد. ارتقاي اين سامانه نقشي مهم دراجراي اين طرح ايفا کرده، به طوري که امروز به يک مگاپروژه با 25 ميليون مشترک تبديل شده است. با ارتقاي سامانه هوشمند سوخت، اتفاق مهم ديگري نيز افتاد و آن رصد کارت هاي سوخت مهاجر و ابطال آنها بود، به گونه اي که با خروج آنها از چرخه سوختگيري، قاچاق سوخت که عمدتا گازوييل بود، تا حد زيادي مهار و دست سوداگران اين بازار سودآور کوتاه شد.
خدمت به عزاداران سيد و سالار شهيدان، حضرت اباعبدالله الحسين، فعاليت وخدمت ديگري است که شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در سال 98 نيز در دستور کار خود قرار داد و با تامين و توزيع به موقع سوخت برپاکنندگان موکب، سهمي مهم در برپايي آيين باشکوه عزاداري امام حسين(ع) درمحرم امسال ايفا کرد. اين شرکت علاوه بر تامين سوخت خودروهاي سواري و اتوبوس هاي حامل زائران کربلاي معلي، با تامين سوخت مورد نياز موکب داران در مرز ايران و عراق، همچنين برپايي موکب در مسير زائران حرم حسيني و پذيرايي از آنها، گامي بلند در برگزاري هرچه بهتر اين آيين باشکوه برداشت.
توسعه صنعت سی ان جی با هدف جایگزینی سوخت پاک با بنزین وکاهش آلودگی هوا، یکی از برنامه های کلان وزارت نفت است و درمدیریت طرح احداث جایگاه های سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی پیگیری می شود. فعالیت های توسعه ای این بخش آنقدر مهم است که در کنارتوسعه جایگاهی، ارائه تسهیلات به منظور دوگانه سوز کردن خودروها در دستور کار مسوولان ذیربط قرار می گیرد و پیرو آن سهم سی ان جی در سبد سوخت به میزان قابل توجهی افزایش می یابد و مقرر می شود 4 میلیون دستگاه خودرو با تبدیل کارگاهی و کارخانه ای، سی ان جی سوز شوند. پیرو زمینه های ایجاد شده برای توزیع گسترده تر سی ان جی که ریشه در سال های قبل دارد، اکنون 2 هزار و 489 جایگاه عرضه سی ان جی در سراسر کشور فعالیت می کنند وآذر امسال نیز با هدف توسعه بیش از پیش صنعت سی ان جی در کشور، تفاهمنامه تامين مالي طرح توسعه و توليد کارخانه اي و کارگاهي خودروهاي دوگانه سوز، بين شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي و بانک ملت به ارزش 6500 ميليارد تومان براي گازسوزکردن يک ميليون و 500 هزار خودرو امضا شد. هم اکنون روزانه 23میلیون مترمکعب گاز طبیعی فشرده(سی ان جی) توزیع می شود و با توجه و تمرکز بیشتر روی این صنعت، انتظارمی رود ظرفیت توزیع این سوخت پاک د رجایگاه ها که 45میلیون مترمکعب در روز است، در آینده ای نه چندان دور تکمیل شود. همه آنچه آمد، نگاهی گذرا بود به مجموعه بی شمار فعالیت یک سال اخیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران. سالی که با همه فراز و نشیب هایش رو به پایان است؛ پایانی کرونایی اما با گذر سلامت از آن برای خدمت بهتر به مردم.
يکي از مسووليت هاي مهم شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، طبق سال هاي گذشته، تامين بنزين مورد نياز براي مسافراني است که در ايامي مانند نوروز سفر مي کنند.
در سال 98 نيزهمين فعاليت با نگاه ثبت لحظه هاي خوش براي مسافران نوروزي انجام شد؛ اما وقوع سيل در نقاط مختلف کشور،اين موضوع را به سمت وسويي ديگر سوق داد و بار مسووليتي کارکنان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران را دوچندان ساخت.
توسعه جايگاه هاي عرضه سوخت با هدف تسهيل در عمليات سوختگيري خودروها، کاهش زمان سوختگيري و کاهش صف خودروها در جايگاه ها، موضوع مهم ديگري است که شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران همواره بر آن تاکيد دارد و در اين مسير گام هاي بلندي هم برداشته است، به طوري که هم اکنون 3هزار و 750 جايگاه فعاليت مي کنند که افتتاح و بهره برداري شماري از آنها مربوط به سال 98 است.
نشست 178 اوپک زير سايه کرونا برگزار شد
مشعل: يکصدوهفتاد وهشتمين نشست اوپک، روز پنجشنبه (15 اسفندماه) در مقر اين سازمان در وين برگزار شد، اما در نهايت به گفته بيژن زنگنه، وزير نفت حاصلي نداشت و او اين نشست را «بي حاصلترين» نشست اوپک ارزيابي کرد. اين نشست در حالي برگزار شد که سايه کرونا بر برگزاري اين نشست و نشست هاي گروهي و اطلاع رساني آن حاکم بود و نمايندگان رسانه هاي حاضر در وين اين نشست را به دليل شيوع ويروس کرونا به صورت ويديوکنفرانس و از محل اختصاص يافته در هتل کمپينسکي پيگيري کردند. در عين حال اين نشست در حالي روز پنجشنبه شروع به کار کرد که روز گذشته آن، نشست کميته وزارتي نظارت بر توافق اوپک و غيراوپک (JMMC) بدون نتيجه به کار خود پايان داده بود.
وزير نفت پس از پايان نشست 175 اوپک با اعلام اينکه اوپک کاهش توليد يک ميليون و 500 هزار بشکه اي نفت را در نشست مشترک اوپک و غيراوپک، به متحدان خود پيشنهاد مي دهد، گفت: سهم اوپک از اين ميزان يک ميليون بشکه و سهم غيراوپک 500 هزار بشکه تعيين شده است، البته اگر (غيراوپکي ها) قبول کنند. زنگنه در پاسخ به خبرنگاران درباره ادامه معافيت ايران عنوان کرد: ايران، ليبي و ونزوئلا کماکان معاف هستند. او در عين حال در پاسخ به خبرنگاران تصريح کرد که پيشنهاد کاهش توليد يک ميليون و 500 هزار بشکه براي سه ماهه دوم سال 2020 فردا (جمعه) به متحدان غيراوپکي پيشنهاد مي شود. اين يک پيشنهاد است؛ آنها (غيراوپکي ها) مي توانند بپذيرند يا نپذيرند. زنگنه با تاکيد بر اينکه ما بدون توافق آنها (غيراوپکي ها)، هيچ توافقي نخواهيم داشت، درباره اينکه کاهش توليد يک ميليون بشکه چگونه ميان اعضاي اوپک توزيع مي شود، اظهار کرد: همانند گذشته توزيع خواهد شد. وزير نفت درباره ميزان کاهش توليد روسيه در صورت توافق احتمالي گفت: سهم هر يک از اعضاي غيراوپک از کاهش 500 هزار بشکه اي توليد به توافق ميان خودشان بستگي دارد. وي با بيان اينکه اوپک نقش خود را ايفا کرده است، افزود: اگر بخواهيم براساس نسبت محاسبه کنيم، همچون گذشته سهم غيراوپک از کاهش توليد يک سوم و سهم اوپک دوسوم است. زنگنه درباره اينکه اگر روسيه مخالفت کند، آيا اوپک برنامه جايگزين دارد، گفت: نه، ما هيچ طرح ديگري نداريم. وزير نفت درباره اينکه آيا ليبي با کاهش توليد مخالفت کرده است، اظهار کرد: ايران، ليبي و ونزوئلا از کاهش توليد مستثنا هستند.
اما سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در بيانيه پاياني نشست فوق العاده 178 خود اعلام کرد که با توجه به گسترش ويروس کرونا، کاهش توليد اين سازمان و متحدانش بايد تا پايان سال 2020 ميلادي تمديد شود.
در اين بيانيه آمده است: گسترش ويروس کرونا تاثير منفي عمده اي بر اقتصاد جهاني و پيش بيني قيمت نفت در سال 2020 ميلادي، به ويژه در سه ماهه نخست و سه ماهه دوم اين سال داشته است. اکنون پيش بيني مي شود رشد تقاضاي جهاني نفت در سال 2020 ميلادي 480 ميليون بشکه در روز باشد، در حالي که پيش از اين انتظار مي رفت اين رقم يک ميليون و 100 هزار بشکه در روز باشد. بر اين اساس، با توجه به عوامل بنيادين بازار و اجماع درباره دورنماي بازار، نشست اوپک تصميم گرفت به هشتمين نشست اوپک و غيراوپک پيشنهاد کند کاهش توليد مورد توافق در نشست پيشين اين گروه، تا پايان سال 2020 ميلادي تمديد شود. نشست 178 اوپک همچنين به نشست وزارتي اوپک و غيراوپک پيشنهاد کرد توليد اين گروه تا 30 ژوئن سال 2020 ميلادي يک ميليون و 500 هزار بشکه در روز کاهش يابد و اين کاهش به صورت نسبي ميان اوپک (با کاهش يک ميليون بشکه در روز) و غيراوپک (با کاهش 500 هزار بشکه در روز) تقسيم شود. در نشست 178 اوپک اشاره شد که اکوادور اعلام کرده از اوپک خارج شده است. در ضمن مقرر شد نشست بعدي اوپک در 9 ژوئن سال 2020 ميلادي در وين پايتخت اتريش برگزار شود. همچنين اين مساله يادآوري شد که ماه سپتامبر سال 2020 ميلادي، مصادف با شصتمين سالگرد تاسيس اوپک است.
اما يک روز پس از نشست 178 اوپک، روساي هيات هاي نمايندگي کشورهاي عضو اوپک در نشستي مشورتي پيشنهاد دادند که طرح کاهش يک ميليون و 500 هزار بشکه ديگر تا پايان سال 2020 ادامه داشته باشد. رايزني ها، نظارت ها و بررسي هاي مداوم شرايط فعلي بازار، نشانگر تعهد جدي کشورهاي عضو اوپک براي همکاري در جهت بازگرداندن ثبات بازار نفت است. بيانيه ديروز اوپک، نشان دهنده مصمم بودن اعضاي آن براي برطرف کردن چالش موجود است. در واقع توافق کاهش توليد اوپک و غيراوپک مصوب دسامبر سال 2019 ميلادي براي کاهش توليد روزانه يک ميليون و 700 هزار بشکه اي تا پايان مارس 2020 ادامه خواهد داشت، بنابراين در صورت تصويب طرح جديد پيشنهادي اوپکي ها به غيراوپکي ها مبني بر تعميق کاهش روزانه يک ميليون و 500 هزار بشکه اي از سه ماه دوم آغاز و تا پايان سال 2020 ميلادي ادامه خواهد داشت؛ به گونه اي که اوپک و متحدانش بايد طي 9 ماه از يکم آوريل تا پايان دسامبر 2020 در مجموع روزانه 3 ميليون و 200 هزار بشکه از توليد خود بکاهند.
اما 16 اسفند وزير نفت کشورمان قبل از حضور در نشست مشترک اوپک و غيراوپک تاکيد کرد که در آستانه نشست سختي هستند و عنوان کرد: روسيه تاکنون نظر رسمي موافق درباره پيشنهاد اوپک مبني بر کاهش توليد اعلام نکرده، اما صراحتا هم مخالفتي ابراز نکرده است. وزير نفت اظهار اميدواري کرد که در آن نشست، پيشنهاد اوپک عملياتي شود و از اول ماه آوريل توليد نفت يک ميليون و 500 هزار بشکه کاهش يابد و به همين دليل نشست سختي پيش روي ماست. زنگنه درباره اينکه اگر اوپک و غيراوپک امروز توافق نکنند چه اتفاقي مي افتد، تصريح کرد: اميدوارم اين وضع را شاهد نباشيم. وي به اين پرسش که آيا اين خطر وجود دارد که رابطه اوپک و متحدانش امروز از هم بپاشد، پاسخ داد: ما تلاش مي کنيم که با همکاران خودمان در کشورهاي غيرعضو اوپک به توافق برسيم. وزير نفت درباره اينکه ايران بالاترين موارد ابتلا به ويروس کرونا را خارج از چين دارد، اين مساله چقدر براي شما نگران کننده است، گفت: ما وضع خودمان را اعلام مي کنيم، اما برخي کشورها وضع خودشان را اعلام نمي کنند. وي به اين پرسش که آيا جهان بايد به آمارهاي ايران اعتماد کند، گفت: ما هيچ کمکي از جامعه بين المللي دريافت نکرده ايم، به ويژه آمريکا که دروغ مي گويد. آمريکا نمي گذارد دارو و غذا براي مردم ايران خريداري کنيم. وقتي وزير امور خارجه آمريکا مي گويد، ما هيچ تحريمي براي دارو و غذا نداريم، اين درست نيست. ما با چه پولي غذا و دارو مي خريم؟ وقتي همه صادراتمان، نفت خام، فرآورده ها، پتروشيمي، آهن، مس، همه تحت تحريم هستند، با چه پولي ما مي توانيم غذا و دارو براي مردم ايران بخريم؟
با اين حال ساعاتي بعد و در پايان نشست مشترک اوپک و غيراوپک که بدون نتيجه پايان يافت، وزير نفت در توضيحاتي ديگر تاکيد کرد که نبايد باب مذاکرات را بست؛ چراکه بازار به کاهش توليد نفت نياز دارد. او روز جمعه (16 اسفند) اين نشست را سخت ارزيابي کرد، چراکه دو طرف بر نظراتشان اصرار کردند و در نهايت نشست به نتيجه اي نرسيد. وي در توضيح بيشتر گفت: اعضايي از اوپک اصرار داشتند غيراوپکي ها هم بايد مقدار مشخصي از سهم کاهش توليد را به عهده بگيرند، اما آنها نپذيرفتند و مذاکرات به بن بست رسيد. زنگنه با بيان اينکه شايد ظرف روزهاي آتي از طريق برخي رايزني ها، نتايجي حاصل شود، افزود: بازار نياز به کاهش توليد دارد. وزير نفت عنوان کرد: نهايي شدن تصميم روز گذشته اوپک مشروط به همکاري غيراوپک بود و از آنجا که غيراوپک همکاري نکرد، توافقي به دست نيامد و حتي توافق قبلي مبني بر کاهش توليد 1.7 ميليون بشکه اي اوپک و غيراوپک هم تمديد نشد. وي با بيان اينکه با توجه به تمديد نشدن توافق قبلي اعضاي اوپک و غيراوپک، از ابتداي آوريل همه اعضا مي توانند نسبت به افزايش توليد نيز اقدام کنند، نشست 178 را يکي از بدترين نشست هاي تاريخ اوپک خواند و گفت: بايد تدبيري کرد و به نتيجه رسيد. زنگنه در پاسخ به اينکه برخي اين نشست را آزموني براي اعضا پيش بيني کرده بودند، تصريح کرد: اينکه گفتند آزمون، درست است. اين آزمون با شکست مواجه شد. جلسه مشکلي بود و تجربه اي شد براي آنان که اين جلسه را مديريت کردند. وزير نفت با اشاره به تأخير شش ساعته در آغاز برگزاري نشست اوپک و غيراوپک به دليل انجام مذاکرات خصوصي، ادامه داد: دو طرف، بيشتر سعودي و روسيه، نتوانستند به نتيجه برسند. بايد اجازه داد طرفين به آرامش برسند. نبايد باب مذاکره را بست و بايد بر نقاط مشترک طرفين بيشتر تاکيد کرد. وي در پاسخ به سوالي درباره احتمال برگزاري نشستي ديگر براي حصول توافق گفت: برگزاري نشست جديد به ويژه در شرايط فعلي (کرونا) سخت است، اما ممکن است رايزني هاي دو يا چندجانبه به صورت ويديوکنفرانس برگزار شود. در مذاکره بايد انعطاف داشت؛ در غير اين صورت همه ضرر مي کنند. وزير نفت همچنين در لابي هتل محل اقامت خود در جمع خبرنگاران درباره اينکه آيا نشست بعدي اوپک در ماه ژوئن برگزار مي شود، گفت: معتقدم پيش از نشست ماه ژوئن بايد نشست يا رايزني ديگري براي تصميم گيري انجام شود. بازار در اين وضع به تصميم گيري براي کاهش توليد نفت نياز دارد. زنگنه در پاسخ به اينکه آيا اوپک بدون روسيه توليد نفت را کاهش مي دهد، پاسخ منفي داد و گفت:اوپک بدون توليدکنندگان غيرعضو اوپک تصميمي نگرفت. اوپک تاکيد دارد براي کاهش توليد به همکاري غيراوپک نياز دارد و اين دليل اصلي بود که نتوانستيم امروز به توافق برسيم. وزير نفت با تاکيد بر اينکه براي رسيدن به توافق به زمان بيشتري براي آرام کردن شرايط نياز است، افزود: براي نهايي کردن يک پيشنهاد جديد نياز به يک نشست يا يک ويديوکنفرانس ديگر وجود دارد، زيرا هر دو سوي بازار يعني مصرف کنندگان و توليدکنندگان به کاهش دوباره توليد نفت نياز دارند و اين کاهش جديد به مشورت بيشتري نياز دارد؛ بدون هيچ تنشي. وي در پاسخ به اينکه آيا روسيه خروج از اوپک پلاس را بررسي مي کند، گفت: خير. اوپک پلاس همچنان زنده است.
گزارش اختصاصي «مشعل» از کارکنان تاسيسات بهره برداري خشکي منطقه عملياتي لاوان
تيم حدود 70 نفري تاسيسات بهره برداري خشکي منطقه عملياتي لاوان عهده دار فعاليت مهمي در آماده سازي نفت خام خليج فارس هستند. آنان که سختي کار را ناشي از عشق به کار مي دانند و مي گويند: با افتخار اعلام مي کنيم ، زيرا کارمان را دوست داريم. تاسيسات بهره برداري خشکي منطقه عملياتي لاوان شامل چهار واحد عملياتي مشتمل بر کارخانه فرآورش نفت خام، واحد بارگيري و صاردات نفت خام، واحد تامين و توليد آب و بخار منطقه و واحد تاسيسات گازي است. قدمت اين کارخانه به سال 1346 برمي گردد که ابتدا تجهيزات کمتري داشت و به مرور به وضعيت موجود تبديل شد. ظرفيت فرآورش اين کارخانه به گفته معاون بهره برداري خشکي اين منطقه روزانه حدود 220 هزار بشکه نفت خام است که در چهار مرحله تفکيک کننده ها براي نفت خام انجام مي شود. نفت توليدي از سکوهاي سلمان به وسيله خط لوله 22 اينچ به فاصله 144 کيلومتري جزيره، نفت ميدان بلال به وسيله خط لوله 14 اينچي به فاصله 97 کيلومتري لاوان و رسالت و رشادت هم با خط لوله 18 اينچ به فاصله 85 و 105 کيلومتري جزيره لاوان مي آيد و پس از طي مسيري زياد از زير دريا وارد تاسيسات اين کارخانه مي شود، اما رسيدن نفت خام به اين مجموعه به معناي آماده بودن آن براي خوراک پالايشگاه لاوان و صادرات نيست. روند فعاليتي که روي نفت خام ارسال شده از سکوها به اين کارخانه انجام مي شود، عبدالحميد شيباني، معاون بهره برداري تاسيسات خشکي منطقه عملياتي لاوان را که سابقه فعاليت35 ساله در اين منطقه دارد، اين گونه توضيح مي دهد: فرايندهاي تفکيک آب و نفت طي مراحلي با افت فشار، تزريق مواد شيميايي و گرم کردن نفت صورت مي گيرد. در نهايت اين نفت به مخازن نفت منتقل مي شود. به گفته او، در يک مرحله آب و گاز در سکوهاي بلال، رسالت و رشادت تفکيک و به اين کارخانه ارسال مي شود. اما نفت خام توليدي سکوي سلمان رويه متفاوت تر ي دارد، به اين شکل که در يک مرحله تفکيک گاز و دو مرحله تفکيک آب صورت مي گيرد. ساير مراحل تفکيک نيز در کارخانه انجام مي شود. افزون بر آن، در اين تاسيسات دستگاه نمکزدايي وجود دارد که در آخرين مرحله آب نمک هاي همراه جدا مي شود. در اين محوطه حدود شش مخزن 500 هزار بشکه اي و 2 مخزن يک ميليون بشکه اي وجود دارد که افزون بر تامين بخش صادرات به طور متوسط روزانه حدود 30 هزار بشکه خوراک پالايشگاه لاوان را تامين مي کند. ارتباط اين کارخانه با سکوها از طريق تلفن و بي سيم است. 12 شب گزارش عملياتي آمار به واحد مربوطه مي رسد و پس از آماده شدن، ساعت 6 و 30 دقيقه بايد گزارش همه سکوها آماده اطلاع رساني به ستاد تهران باشد.
واحد ديگر اين کارخانه تاسيسات گازي براي بهره برداري از دو حلقه چاه است که يکي از آنها در 20 کيلومتري و ديگري در 12 کيلومتري جزيره لاوان قرار دارد که به طور متوسط روزانه 12 تا 11ميليون فوت مکعب گاز از آنها برداشت مي شود. از اين ميزان حدود 6 ميليون فوت مکعب تحويل پالايشگاه براي تامين سوخت است و باقي آن هم براي نيروگاه هاي سلمان، رشادت يا پارسيان و ديگ هاي بخار مورد استفاده قرار مي گيرد. افزون بر آن بخش زيادي گاز تفکيک شده از نفت، شيرين سازي و به نفت تزريق مي شود و در صورت نياز، گاز شيرين به عنوان سوخت توربين ها و ساير بخش ها مورد استفاده قرار مي گيرد.
واحد ديگر اين کارخانه، تامين و توليد آب منطقه است. شيباني درباره روند آن مي گويد: با شيرين سازي آب دريا، مصارف کارکنان، صنعتي و همچنين دهکده تامين مي شود. تعهد تامين آب دهکده به طور متوسط 300 تن است که 200 تن آن را شرکت نفت فلات قاره و 100 تن آن را هم پالايشگاه لاوان تامين مي کند. آخرين بخش موجود در اين کارخانه که شيباني به آن اشاره مي کند، واحد بخار- ديگ هاي بخار صنعتي است که به عنوان نيروي محرکه کمپرسورها، توربين پمپ ها و گرمکن مبدل حرارتي مورد استفاده قرار مي گيرد.
وقتي از شيباني درباره هدف گذاري اين تاسيسات که به آن اشاره شد، مي پرسم مي گويد: برنامه ما استمرار کيفيت و کميت توليد است. او اشاره مي کند که مساله کميت مرتبط با سکوهاي نفتي و وظيفه ما بهبود کيفيت نفت خام است که نتيجه آن را امور بين الملل وزارت نفت و پالايشگاه اعلام مي کنند. مساله کيفيت هم نيازمند استانداردهايي براي صادرات و پالايشگاه هاست که از جمله ما هميشه کمترين ميزان نمک را به ويژه براي پالايشگاه ها درنظر مي گيريم. آب موجود در آن هم ناچيز است و تاکنون اعتراضي از نظر استاندارد کيفيت نفت خام نداشته ايم. وظيفه ديگر ما انجام اقدام هايي است که منجر به کاهش توليد از جانب ما به سکوها نشود که موردي در اين زمينه نداشتيم و البته اين مهم مستلزم انجام برنامه هاي تعميراتي است. شيباني در ميان صحبت هاي خود با اشاره به قابليت هاي موجود در اين کارخانه مي گويد: در اين مجموعه، کمبود ساير مناطق را از نظر تامين آب و فراورش نفت هم تامين مي کنيم. از جمله توانايي اين کارخانه اين است که مي توانيم نفت ساير مناطق را فرآورش کنيم. به عنوان نمونه منطقه قشم در مقطعي براي فراورش با مشکل مواجه بود که به مدت يک سال اين اقدام در لاوان انجام و حدود 11 مرحله کشتي نفت ميدان هنگام منطقه قشم براي فراورش به اين نقطه منتقل شد. از او درباره شرايط کار در دوره تحريم مي پرسم، مي گويد: تحريم هم بخشي از زندگي ما شده، هنر ما اين است که از آن عبور کنيم؛ تحريم هميشگي نيست. بايد اين صنعت را بچرخانيم. در همين شرايط تحريم هم مي شود، مديريت کرد. مي دانيم شرايط اقتصادي خوب نيست، اما ما اميدواريم. نسل جديد، وظيفه مهمي براي اقتصاد ايران دارد.
اين تاسيسات متشکل از 34 نيروي رسمي و 28 پيمانکار در چهار واحد عملياتي است که نفرات به شکل اقماري در حال فعاليت هستند. کارخانه فراورش نفت که بخش عظيم اين کارخانه است و واحد تثبيت نفت خام، شيرين سازي و.. که نفرات به شکل نوبت کار مشغول فعاليت هستند. نگراني نيروهاي اين مجموعه، بازنشسته شدن نفرات قديمي و سخت شدن جذب نيرو است. شيباني در اين باره معتقد است: صنعت نفت با تورم نيروي پيمانکار مواجه شد، اما اين حجم از نيرو به شکل مناسبي تقسيم نشد. او مي گويد: معتقدم در توزيع نفرات بايد سهم بيشتري براي واحدهاي عملياتي در نظر گرفته مي شد که متاسفانه بيشتر به سمت بخش هاي ستادي تقسيم شدند و واحدهاي عملياتي در شرايط موجود به طور مداوم با بازنشستگي مواجه هستند که اين مساله مشکل آفرين خواهد بود. البته بايد اين نکته را هم يادآوري کنم که به دليل استرس بالا و خطر موجود در واحدهاي عملياتي، استقبال کمتري از حضور در اين مجموعه ها مي شود.
حال ممکن است اين سوال پيش بيايد که اين دسته از واحدها با چه خطرهايي مواجه هستند. براي پاسخ به اين سوال بهتر است ابتدا اهميت و حساسيت اين مجموعه را مورد اشاره قرار دهيم. اين کارخانه دريافت کننده نفت چهار سکوي نفتي کشور است و همين موضوع اهميت و حساسيت آن را نشان مي دهد. مي دانيم که با توجه به قدمت صنعت نفت ايران و قديمي بودن دستگاه ها و تجهيزات، نيازمند مراقبت ويژه است که اين حساسيت کار را در اين بخش افزايش داده است. يکي از نفرات شاغل در اينجا مي گويد: کسي که در کار اداري است اين استرس ها را ندارد، ما در زمان استراحت هم آماده به کار هستيم. نيروهاي شاغل در بخش بهره برداري و نيروگاه در 14 روز کار خود، يک هفته شب کار هستند که از ساعت 18 غروب تا 6 صبح است و ساعت روز کارها هم يکنواخت از 6 صبح تا 18 عصر است. شيفت هايي که با توجه به بيخوابي از نظر روحي، رواني آنها را متاثر کرده است. حساسيت کار نيز با توجه به مرتبط بودن با توليد، خطرات خاص خود را دارد. از جمله نفت خام و گاز که با ميزان بالاي هيدروسولفوري همراه است. گفته مي شود در نقاطي از کارخانه فراورش گاز با 40 هزار (ppm)H2S وجود دارد که نشت آن در لحظه بسيار خطرناک است؛ از اين رو هر يک از نفرات بايد مراقبت هاي موردنياز ايمني و... را در نظر داشته باشند.
کسي که تحت عنوان اقماري در نقاط مختلف عملياتي صنعت نفت مشغول فعاليت است، هميشه با استرس دوري از خانواده مواجه است. اين موارد در همه بخش هاي نفت وجود ندارد و تنها کساني که به شکل اقماري مشغول فعاليت هستند، سختي آن را درک مي کنند. در اين شکل از زندگي، بيشترين بار مسووليت زندگي با همسران کارکنان اقماري است. با کارکنان اين مجموعه در اين مورد که صحبت مي کنم، مي گويند: بعد ديگر اين مساله اين است که نبودن اقماري مساوي با قطع توليد است که تبعات زيادي دارد. با اين توضيحات تاکيد مي کنند که ما پاي کار ايستاده ايم. در اين ميان آنچه بايد به آن توجه شود، بازنشسته شدن قديمي ترهاي نفتي است که بدون شک هرچه پيش مي رويم، خالي شدن اين نسل بيشتر احساس مي شود، اين را يکي از قديمي هاي نفتي اشاره کرده و مي گويد: نسل جديد متفاوت تر است. شيباني معاون، اين مجموعه متولد 1339 و اهل شيراز است. با مرور فعاليت خود از گذشته تا امروز مي گويد: سال 63 که به اينجا آمديم، يک منطقه جنگي بود، شبي دو بار با صداي آژير قرمز بيدار مي شديم و همزمان با صداي توپ هاي ضدهوايي به سنگر مي رفتيم و مشغول فعاليت بوديم. از نظر غذا، مسائل رفاهي و... شاهد حداقل امکانات بوديم. با وجود اين احساس همدلي و اميدواري به آينده، دلبستگي به کار و تلاش بسيار زياد بود و دوري از خانواده با وجود شرايط سخت جنگي کمتر احساس مي شد. او ادامه مي دهد که جامعه با نسل جديدي مواجه است. خيلي ها مي آيند و درخواست انتقال مي دهند. شرايط اقماري را هر کسي تحمل نمي کند. از تلخي و سختي اقماري که مي پرسم، توضيح مي دهد: ما در شادي و غم هاي خانواده نبوده ايم. از نظر اجتماعي در جامعه نيستيم، بعد از هر 14 روز هم که به خانواده و مردم بازمي گرديم مثل غريبه ها هستيم. چون کنار خانواده نيستيم، هميشه احساس مي کنيم به آنها بدهکار هستيم. مي پرسم پس چرا در اينجا مانديد و به کار ادامه داديد، که مي گويد: اين يک ديوانگي و عشق به کار است که ادامه دارد. پيام او به نسل جديد اين است که قدر اين فرصتها را بدانند بي تفاوت نباشند. ما به خانواده، جامعه و سازمان تعهد داديم و بايد پاي آن بايستيم. يا به اقماري تن ندهيم و اگر آمديم، پاي کار باشيم. وقتي طرح اقماري را پذيرفتيم پس از عمرمان خوب استفاده کرده و سعي کنيم بهترين نحو خدمت کنيم.
داور شاه محمدي که با 30 سال سابقه کار رياست اين کارخانه را عهده دار است، اشاره مي کند: کار ما عملياتي، پر استرس، خطرناک و پراز مخاطراتي است که هميشه اپراتورها با آن مواجه هستند. اوضاع کار را که مي پرسم، مي گويد: اوضاع مطلوب است اين مهم حاصل تلاش و کمک همکاران است که با سختي، عشق و علاقه کار مي کنند و اين فعاليت را با افتحار انجام مي دهند. او با اشاره به شيفت هاي شبانه روزي در اين کارخانه يادآوري مي کند که قطعا عشقي در آن هست. او مي گويد: همکاران جديد ابتدا وقتي به اينجا مي آيند، وقتي با سختي کار آشنا مي شوند و يک مقدار کمبودها، دوري از خانواده را مي بينند، اينجا نمي مانند.
به خاطر همين آنها که مي مانند، حتما به شما مي گويم که عشق به کار دارند، چون اين کار سختي است. يکي از فاکتورهاي مهم آن اين است که همسر و خانواده ات همراهت باشند، اگر خانواده اي براي سازگاري با اين کار نداشته باشيد، اينجا ماندن سخت خواهد بود. پشتوانه ماندن در اين شرايط آب و هوا و وضعيت عملياتي اين بود که خانواده هايي داشتيم که از ما حمايت کردند و با دلگرمي آنها اقماري مانديم.
او ادامه مي دهد: با توجه به اينکه بايد نفت را از سکوها دريافت و فراورش کنيم، بخصوص سکوي سلمان که نسبت به آن تعصب ميهن پرستي داريم، هميشه گوش به زنگ هستيم تا اختلال ايجاد نشود.
شاه محمدي ادامه مي دهد: به نمايندگي از تمام همکاران بهره برداري خشکي با افتخار مي گويم که ما کارمان را دوست داريم، با علاقه کار مي کنيم، مسايل مالي پرسنلي باعث نااميدي نشده است. اين شعار نيست، حقيقت است. من پيچ و مهره هاي اين تاسيسات را چشم بسته مي شناسم.
انتظار بهبود وضعيت هم داريم. وضعيت کشور تحريم اوضاع مالي را مي بينيم، اين درک را داريم انتظار بالايي نداشته باشيم. از دور بدون آشنايي با کارمان به ما نجومي بگير مي گويند، اما اينطور نيست. بايد بگويم بسياري از همکاران و نيروهاي اقماري حتي در 14 روز استراحت، شغل دوم دارند. با اميدوارم وضع بهتر شود.
در اتاق کنترل کارخانه که سال 71 راه اندازي شده است، با سيدمحمدرضا عليزاده، سرپرست اتاق کنترل هم صحبت مي شوم، مهندسي صنايع شيميايي دارد و از اوضاع کار که سوال مي کنم، مي گويد: خدا را شکر؛ با توجه به شرايط جامعه کار کردن در نفت امتياز خوبي است؛ هرچند کار سخت است، اما کار را ادامه مي دهيم و از سويي خانواده هم در اين سختي درگير هستند؛ چون نه آنها مي فهمند چگونه زندگي مي کنند و نه ما. همسرم مي گويد فکر مي کردم به اين شکل از زندگي عادت مي کنم، اما هيچ وقت عادت نخواهم کرد. او درباره سختي کار اشاره مي کند: با توجه به اينکه در بخش بهره برداري مشغول فعاليت هستيم، در 14 روز حضور در اينجا، 7 روز شب کار و و 7 روز روز کار هستيم. 12 ساعت متوالي در محيط کار هستيم و استراحت نداريم و خطر و استرس کاري هم زياد است، با توجه به ترکيبات اسيدي گازها، کوچکترين نشت با از دست رفتن جان پرسنل همراه است. سعيد شکري، اهل ملاير است؛ فوق ليسانس مهندسي شيمي، مسوول نوبتکاري است. او هم بخش سخت کار را دوري خانواده مي داند و با اين حال مي گويد که از انتخاب کار پشيمان نيستم و به کارم علاقه زياد دارم.
صحبت از درخواست ها و مطالبات آنان که مي شود، اولويت آن اين است که به کارکنان بخش بهره برداري و عملياتي که مشعل نفت را روشن نگه داشتند، اهميت بيشتري داده شود. يکي از آنان هم اشاره مي کند: کارکناني که در بخش عملياتي مشغول فعاليت هستند، هم از نظر سازماني رتبه پاييني دارند و اصلاح آن در ايجاد انگيزه ما موثر خواهد بود. ديگري هم درخواست افزايش نفرات را دارد و مي گويد به خاطر کمبود نفرات از مرخصي هايمان هم نمي توانيم استفاده کنيم.
گپ و گفت با رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش در آستانه نوروز
سعيد محمدبيگي - روزهاي پاياني سال، معمولا فرصتي است براي نگاه به تقويم کار و زندگي و اينکه در سالي که به پايان آن رسيده ايم، چه توفيق ها و احيانا چه ناکامي هايي داشته ايم. در شرايط معمول در سازمان ها نيز چنين روالي برقرار است که با نزديک شدن به روزهاي پاياني سال، مديران سازمان ها و دستگاه هاي دولتي و غيردولتي علاقه مندند تا در يک دورهمي رسانه اي، بيلاني از عملکرد سالي که به پايانش رسيده اند و اهداف پيش روي سال آتي را ارائه دهند، اما امسال اوايل اسفند ماه اتفاقي افتاد و آن ورود مهماني ناخوانده به کشور بود؛ مهماني به نام «کرونا» که به بيشتر شهرها سفر کرد و محدوديت هاي زيادي را به وجود آورد تا آنجا که انجام مصاحبه ها و نشست هاي خبري را هم تحت تاثير قرار داد. اين ويروس، مسوول و غيرمسوول يا خبرنگار و غيرخبرنگار نمي شناسد و همه در چشم او يکسانند، اما با همه اين اوصاف، فرصتي ايجاد شد تا با فاطمه کاهي، رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران گفت وگويي داشته باشيم، گفت وگويي در حوزه کار و زندگي با گريزي به نوروز و اهداف و آرزوهاي وي در سال نو؛ البته با رعايت همه موارد بهداشتي (دستکش، ضدعفوني کردن محيط و...).
نگاهش به ظاهر آرام است و تلاش مي کند اين آرامش را به ديگراني هم که با او کار مي کنند منتقل کند، اما عمق نگاهش اين را نمي گويد و نگراني در آن مثل خيلي ها موج مي زند؛ نگران از «کوويد 19» يا همان «ويروس کرونا» و شيوع گسترده آن در اجتماعي به نام کشور. با همه اينها همه تلاشش را مي کند تا آرامش جايگزين نگراني شود. کاهي که امروز مسووليت راهبري روابط عمومي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران را به عهده دارد و سخنگوي اين شرکت است، مي گويد: متولد فروردين 1353 است و سابقه حضورش در صنعت نفت با احتساب چهارسال تحصيل در رشته مهندسي پتروشيمي دانشگاه صنعت نفت آبادان به 26 سال قبل باز مي گردد.
ورودم به صنعت نفت و به حوزه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به سال 1376برمي گردد و 26سال است که خود را نفتي مي دانم. مي توان اين بازه زماني را به سه فصل يا سه دوره تقسيم بندي کرد. فصل نخست به فعاليتم در بدو ورود به شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران به مديريت تامين و توزيع، بخش مهندسي فرآورده برمي گردد که شش سال از خدمت خود را دراين بخش سپري کرده ام. ورود به حوزه مديريت برنامه ريزي وفعاليت در بخش طرح ها و برنامه ريزي محيط زيست در اين بخش به عنوان کارشناس ارشد محيط زيست و سپس ادامه فعاليت به عنوان کارشناس اچ اس اي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران پس ازتشکيل سازمان اچ اس اي صنعت نفت در سال 83،فصل دوم کاري ام را که عمري 14 ساله است،تشکيل مي دهد. روابط عمومي و فعاليت در اين حوزه که البته با يک رفت و برگشت کوتاهي نزديک به يک سال در حوزه آموزش توام بود، هم فصل سوم فعاليتم در شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران است. شروع اين فصل کاري هم که ورود به مجموعه روابط عمومي است که در دي ماه 1395آغاز شد.
فعاليت در حوزه آموزش، استرس هاي روابط عمومي را ندارد و اين مجال را مي دهد که بيشتر در کنار خانواده باشي، اما همين رفت و برگشت چند ماهه موجب شد درک بيشتري از روابط عمومي و فعاليت هاي آن پيدا کنم و به اهميت اين حوزه بيش از پيش واقف شوم. در واقع فعاليت دوباره در روابط عمومي، يک نگاه از بيرون به اين واحد و يک تجربه جديد براي من است. تجربه اي ارزشمند که از نظر کاري وسازماني، يک امتياز بزرگ به شمار مي آيد.
نخستين بانويي هستم که در شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، مسووليت مستقيمي را به عهده گرفته ام. ويژگي هاي ذاتي مانند دقت درجزييات، روابط عمومي قوي و نکته سنجي و... در بانوان بيشتر است و به نظر من، بانوان مي توانند عهده دار چنين مسووليت هايي باشند. خود من روي همکاران خانم فعال در مجموعه روابط عمومي حساب زيادي باز کرده ام و آنها نيز نشان داده اند که قابليت هاي زيادي براي پذيرش مسووليت دارند.
راستش اين دو حوزه براي من دو تجربه متفاوت است، اما از آنجا که بخشي از دوران خدمتم در حوزه محيط زيست سپري شده بود و قسمتي از فعاليت اين حوزه هم به فرهنگ سازي محيط زيست از طريق انتشار بروشور، مقالات، برگزاري نمايشگاه و مواردي از اين دست مربوط مي شد، به همين خاطر ارتباط نزديکي با روابط عمومي و شناخت خوبي ازحوزه هاي کاري آن برايم، ايجاد شده بود. نکته مهمي هم که کمک کرد تا با درک بيشتر و بهتري از فعاليت در روابط عمومي، در مدت کوتاهي با شرايط و مسووليت جديد خو بگيرم، سابقه نسبتا طولاني فعاليتم در شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران و آشنايي ام با فعاليت وفرآيندهاي شرکت در بخش هاي مختلف آن از جمله مهندسي فرآورده و عمليات بود. اين مهم در کنار همکاري همه همکارانم در مجموعه روابط عمومي کمک کرد تا تسلط بر مسووليت هاي حساس اين حوزه خيلي زمانبر نباشد.
به طور قطع و يقين، حس کنوني ام نسبت به گذشته تفاوت دارد. شناخت بيشتر ازفعاليت هاي اين مجموعه، موجب شده است تا نگرش و بينشم به اين حوزه وسيع تر و مفهومي تر باشد و از اينکه با شمار فراواني از مخاطبان اين اجتماع که بايد براي آنها کار و خدمت کرد، روبه رو هستم، احساس خوبي دارم و به فعاليت در اين حوزه با همه سختي هايش، علاقه مند شده ام. البته قوت قلب همکارانم در پذيرش اين مسووليت نبايد ناديده گرفته شود.روابط عمومي، نسبت به گذشته خيلي متفاوت شده و مانند بسياري ازحوزه ها، تخصصي است، به اين معنا که بايد شناخت خوبي از سازمان، مخاطب، رسانه و مواردي ازاين دست داشت؛ خوشبختانه به واسطه همکاران خوبي که دارم، فرصتي براي اين آموختن ها و کاربردي کردن آنها در مسير کاري ام ايجاد شده است و از اين بابت خوشحالم.
جديت در کار هميشه به معناي چهره اي عبوس و گره خورده نيست. يکي از ويژگي ها و خصوصيات مهمي که يک فرد شاغل در روابط عمومي بايد داشته باشد، داشتن يک چهره بشاش و باانگيزه است. روابط عمومي، اسمش روي خودش است؛ به اين معنا که با طيف گسترده اي از مخاطبان رو به رو است و شاداب در آن، اصل مهمي در برقراري ارتباط با ديگران به شمار مي آيد که نبايد ازآن غافل شد. به نظر من در مديريت کردن هربخش خيلي ضرورت ندارد که مدير، متخصص آن بخش باشد و نظر قطعي کارشناسي بدهد، بلکه مهم اين است که بتواند هماهنگي خوبي در مجموعه ايجاد کند؛ جديت در کار را با رفتار و با پيگيري نشان دهد، نه با چهره عبوس و گره خورده. در مجموعه روابط عمومي شرکت ملي پخش هم تلاش من همواره اين بوده است که فعاليت ها در قالب يک تيم، در محيطي شاد و به دور از روابط رئيس و مرؤوسي، اما در چارچوب سازمان انجام شود.
ايجاد تعادل و حفظ آن بين کار «خانه» و فعاليت هاي بيرون از آن، بسيار سخت است. با توجه به اينکه همسرم هم در همين شرکت مسووليتي به عهده دارد، کار کردن بي آنکه خدشه اي به فعاليت هاي خانه داري (آشپزي، رسيدگي به فعاليت هاي آموزشي فرزندان، نظافت منزل و...) وارد سازد، بسيار سخت است؛ آنقدر که حتي برخي مواقع، فشار زيادي به جسم و روحم وارد مي شود اما با ايجاد شرايط و اوقاتي خاص براي خود،سعي مي کنم با يک بازيابي انرژي، هر دو اين فعاليت ها را به نحوي که مخل يکديگر نباشند، انجام دهم. البته ناگفته نماند، خانواده نيز که بيشتر منظورم دو پسرم هستند، شرايط کاري پدر و مادرشان را به خوبي درک کرده اند و همين درک شرايط، کمک بسيار خوبي است.
نوروز از دوران کودکي براي من يک اتفاق خيلي زيبا بوده و هنوز هم چنين است؛ همينطور زمستان و سه ماه سرمايش را که دريچه اميدي است براي رسيدن به فصل بهار. اينها هنوز هم براي من اتفاقات جذابي در زندگي هستند. در فرهنگ ما ايراني ها، وقتي که سال نو مي شود، مردم نيز با نو شدن طبيعت، نو مي شوند و تازه، لباس نو مي پوشند و به ديدار بزرگترها مي روند، عيدي مي دهند و عيدي مي گيرند و همه اين آداب و رسوم زيباست.
اما امسال عيد نوروز به دليل شرايط ايجاد شده متفاوت است و همه اين آداب زيبا به دليل خودمراقبتي هايي که توصيه مکرر مسوولان بهداشتي کشور است تا حدود زيادي تحت تاثير قرار گرفته است. کما اينکه به خاطر سلامت خود و ديگران، خيلي از فعاليت ها و آداب آن مانند خريد آجيل شب عيد، خريد لباس و احيانا نو کردن برخي وسايل منزل يا رفتن به سفر که لذت ما ايراني ها درچنين ايامي محسوب مي شود، امسال انجام نمي شود و البته منطق هم همين است. از اين رو، موضوع مهم در سال 99با وجود همه زيبايي هاي فصل بهار و آداب قشنگ عيد نوروز، توجه بيشتر به بهداشت خود، خانواده و اطرافيانم است به اين اميد که با رفتن کرونا،د وباره آن دورهمي ها به خصوص در ايامي مثل نوروز تکرار شود. فلسفه نوروز هم دقيقا همين با هم بودن هاست و شايد بيشترين چيزي که حس خوبي را در افراد به وجود مي آورد، همين باشد. نوروز 99 با وجود کرونا از اين منظر هم که مي تواند فرصت مناسبي براي بيشتر با خانواده بودن باشد، قابل توجه است.
ابتداي سال98 مسووليت اداره آموزش را داشتم و از ارديبهشت ماه اگرچه روال نبود، با تغيير و تصميم مديريت وقت ارشد سازمان و بنا بر احساس وظيفه، دوباره مسووليت اداره روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران را پذيرفتم. شايد بتوان فعال سازي کارت هوشمند سوخت پس از چند سال توقف استفاده از آن، همچنين شخصي سازي کارت هوشمند سوخت و فرهنگ استفاده از آن در جامعه را يکي از بخش هاي کاري سال98 عنوان کرد. اين موضوع آنقدر حساس و مهم بود که انرژي زيادي را مي طلبيد و لازم بود براي آن وقت زيادي گذاشته و فعاليت هاي مختلفي انجام شود؛ فعاليت هايي در قالب تهيه گزارش ها و مصاحبه هاي تصويري با هدف اطلاع رساني شفاف. البته در کنار زيرساخت هاي ايجاد شده، لازم بود فعاليت هاي توسعه اي نيز انجام شود؛ فعاليت هايي مانند توسعه سامانه پاسخگويي09627 با افزايش اپراتورهاي آن براي پاسخ شبانه روزي به طيف گسترده پرسشگران. شرکت ملي پخش به عنوان يک مجري و نه يک سياستگذار تمام تلاش خود را براي انجام مطلوب اين کار انجام داد و من نيز به عنوان عضوي کوچک از اين جامعه همه توان خود را به کار گرفتم که اين مهم به بهترين شکل ممکن انجام شود. اين موضوع، يعني استفاده دوباره ازکارت سوخت شخصي خودروها با توجه به نگاه منفي که جامعه به اين موضوع داشت، يکي از بخش هاي مهم کاري سال 98 است که خوشبختانه با تلاش مجموعه روابط عمومي و ديگر بخش ها ازجمله سامانه هوشمند سوخت، مديريت تامين و توزيع، با تنش کمي انجام شد. اجرايي شدن سهميه بندي بنزين از آبان ماه امسال که پيش زمينه آن شخصي سازي کارت سوخت است، يکي ديگر از فرازهاي شاخص سال 98 است. اگرچه خيلي از عوامل مربوط به اين موضوع، خارج از حوزه مسووليتي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي بود، اما تلاش همه مجموعه به گونه اي سازماندهي شد که اين کار مهم نيز به بهترين نحو، انجام شود. البته مصوبه شوراي اقتصاد مبني بر سي ان جي سوز شدن خودروها و توسعه اين ناوگان نيز، بخش مهم ديگري براي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفت ايران در سال 98 به شمار مي آيد. «کرونا» را هم بايد در فهرست فرازهاي شاخص سال98 قرارداد؛ ويروسي که متاسفانه وارد کشور شده و مسائل فراواني را ايجاد کرده است.
فعاليت هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به گونه اي است که تقريبا در ارتباط مستقيم با مردم است؛ از نفتکش ها که در انبارهاي نفت بارگيري مي کنند تا جايگاه ها که عرضه کننده سوخت به مردم هستند. به همين خاطر بايد بيش از پيش به موارد بهداشتي توجه شود. در هفته سه جلسه به موضوع کرونا اختصاص داده شده است تا با اطلاع رساني گسترده در اين زمينه، از شيوع گسترده تر آن در بخش هاي مختلف پيشگيري شود.
از آنجا که شروع فعاليت من درصنعت نفت، يک شروع کارمندي بوده است، بنابراين نوروز در همان تعطيلات چند روزه خلاصه مي شد و اين گونه نبود که درگير کار و عملياتي که امروز هستم، باشم.اما به هرحال از آنجا که متولد فروردين هم هستم، تغيير فصل و نو شدن، حس تازه اي در من ايجاد مي کرد که موجب مي شد از اين حس و فضاي تازه، انرژي بگيرم. در چند سالي هم که مسووليت روابط عمومي را به عهده دارم، همين فضا حاکم بوده و سعي کرده ام اين انرژي را به اطرافيانم هم منتقل کنم.
به مدد فناوري هايي مثل اينترنت و تلفن همراه، ارتباطات نيز آنلاين و تا حصول نتيجه پيگيري مي شود. اين ابزار ارتباطي کمک مي کند، بسياري از فعاليت ها بدون حضور فيزيکي فرد رصد و اداره شود، اما گاه ممکن است شرايطي هم پيش آيد که حضور فرد در موقعيت الزامي باشد. در چند سال گذشته فعاليت ها روتين بوده و نوروز را با خانواده بوده ام، اما اين به معناي متوقف شدن فعاليت و مسووليتم نبوده است. فعاليت در واحدهاي خدمات رساني مانند شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران که مسووليت تامين و توزيع به موقع سوخت را به عهده دارند، به گونه اي است که وظيفه و مسووليت در آن تعطيل بردار نيست و هميشه بايد آماده بود.
قبل از هر چيز، آرزوي قلبي ام اين است که هرچه زودتر از شر ويروس کرونا که بر زندگي همه ما سايه انداخته است، رهايي يابيم. اميدوارم هرچه زودتر با پيدا شدن راه مقابله با آن، اين ويروس از بين برود تا نه تنها مردم کشورم، بلکه همه ملت هايي که درگير آن هستند، نجات يابند. همچنين آرزو دارم سال 99شروع يک وضعيت اقتصادي خوب براي همه مردم کشورم باشد، چون احساس مي کنم به خصوص با وجود کرونا، خيلي از مردم به لحاظ کسب و کار نيز آسيب ديده اند. معمولا پيش از شروع سال نو، جنب وجوشي در همه صنوف شاهد بوديم که امسال به دليل کرونا خيلي ديده نمي شود؛ به همين خاطر از خدا مي خواهم که با از بين رفتن اين مشکل، مردم نيز در صحت و سلامت به روال عادي جريان زندگي خود برگرداند و اقتصاد زندگي شان بهتر شود. آرزوي ديگري که دارم اين است که به اتفاق همکارانم در مجموعه روابط عمومي بتوانيم اهداف شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي را در جهت خدمت رساني هرچه بهتر به مردم محقق سازيم.
من فکر مي کنم خدمات شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در هر شرايطي، خيلي ويژه و راهبردي است. تامين سوخت و توزيع که مهم ترين وظيفه و مسووليت اين شرکت است، اهميت دارد و مي توان گفت که مهم ترين هدف شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران سوخت رساني مناسب، به موقع و مطلوب است و برپايه همين هدف مهم فعاليت هاي خود را انجام مي دهد. در سال 98 هم يکي از اهداف، تامين سوخت نيروگاه ها و برق بود؛ برقي که زنجيره اي از فعاليت ها را در پي دارد و شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران تلاش کرد با سوخت رساني مناسب به اين بخش، اين هدف رابه هر قيمت محقق سازد تا زنجيره فعاليت ها به ويژه در شرايطي که کشور با پديده هايي مانند سيل و زلزله رو به رو بود، مختل نشود. در کل، همه تلاش خود را به کار گرفته ام تا در جهت اهداف سازمان که مهم ترين آن خدمت رساني به مردم است، گام بردارم.
آرامش با سلامت اعضاي خانواده ام گره خورده و مهم ترين هدفم در اين بخش، ايجاد و حفظ محيطي آرام براي آنهاست. به همين خاطر همواره تلاش کرده ام اين مهم را به عنوان يک اصل و هدف مهم درمحيط خانه، ساري و جاري سازم.
من از فرزندانم انتظار نابغه شدن ندارم. اين براي من اصلي بسيار مهم است که بتوانم ارزش هاي انساني و شيوه درست زندگي کردن را به فرزندانم بياموزم و انسان هاي خوبي تربيت کنم. نکته مهم ديگر، نگراني معمول پدر و مادرها از آينده فرزندانشان است. من هم نگران آينده فرزندان خود هستم و آرزويم هم اين است که آينده اي روشن و موفق پيش روي آنها باشد و به هدف يا اهدافي که در زندگي ترسيم کرده اند، دست يابند. ترجيح من اين است که فرزندانم که دو پسر هستند، به سمت هنرسوق پيدا کنند. اگرچه تمايلاتي هم در اين زمينه دارند، اما باز سعي کرده ام خودشان راه و آينده زندگي شان را انتخاب کنند.
يکي از اهداف مهم براي من درسال 99 معرفي هرچه بهتر روابط شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران درسطح کشوراست. بخشي از اين هدف با توسعه سامانه پاسخگويي 09627 محقق شده و در سال آينده تلاش من وهمکارانم اين است که با يکپارچه کردن اين سامانه، معرفي بهتر و بيشتري از ماهيت خدمت رساني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران که شرکتي «مردمدار» به معناي خاص کلمه است و با هدف رضايت مندي مردم خدمت رساني کند، انجام شود. گسترش فعاليت ميزخدمت به منظور پاسخگويي به مخاطبان و افزايش رضايت مندي آنها، هدف ديگري است که در حوزه روابط عمومي به آن توجه خواهد شد. با توجه به مصوبه شوراي اقتصاد مبني بر توسعه ناوگان سي ان جي در کشور، سال آينده مسووليتي همسو با اين هدف کلان پيش روي فعاليت هاي روابط عمومي قرار خواهد داشت و آن گسترش اطلاع رساني وتبليغات در اين بخش است. ارتقاي سازمان روابط عمومي درهمه مناطق سي و هفت گانه آن، هدف مهم ديگري درسال آينده است که اميدوارم در پيشبرد آن توفيق داشته باشم.با توجه به اينکه سال 98،با چالش هاي مختلف و متعددي مانند سيل و زلزله روبه رو بوديم، هدفم اين است که در سال 99 بيشتر به مناطق سي و هفت گانه سفر کنم و تا حد ممکن به حل مشکلات بپردازم. علاوه برموارد پيش گفته(حفظ آرامش درخانواده و سلامت اعضاي آن، آينده روشن وموفق فرزندان) يک آرزوي بزرگ ديگر هم دارم و آن تغيير مکان زندگي و بيشتر کردن متراژ آن با توجه به بزرگتر شدن بچه هاست که اميدارم در سال 99 اين هدف محقق شود.
تلاشم اين بوده که به وظايف خوددرقبال خانواده خوب عمل کنم و فکر نمي کنم روزي شده باشد که مثلا بچه بدون صبحانه از خانه بيرون رفته باشند؛ بنابراين در خانه داري به خودم از100نمره 95 مي دهم. اما در محيط کار، خود ارزيابي سخت است و ديگران بايد نمره دهند. بيشترين چيزي که در من ايجاد رضايت مي کند، اين است که هم مديران ارشد و هم مجموعه اي که با آنها کار مي کنم، ازمن رضايت داشته باشند؛ سوال از آنها دراين زمينه و پاسخشان مي تواند بهترين ارزيابي براي نمره دادن به من در محيط کار باشد.
کتاب خواندن راخيلي دوست دارم و کمتر پيش مي آيد بي آنکه چند صفحه کتاب بخوانم، بخوابم. بيشتر کتاب هايي که مي خوانيم، رمان هايي با مضامين اجتماعي است. با فيلم و سينما (البته بيشتر سينماي خانگي) هم به واسطه علاقه مندي بچه ها، ارتباط خوبي دارم.
همسرم خيلي اهل فوتبال نيست، اما يکي از پسرهايم خيلي فوتبالي و طرفدار تيم پرسپوليس و رئال مادريد اسپانياست. دوران نوجواني طرفدار تيم استقلال بودم، اما الان هم هر چه بچه ها دوست داشته باشند. به نقاشي علاقه مند هستم و کار هم کرده ام، اما به دليل مشغله زياد کاري، فرصت پرورش آن پيش نيامده است؛ اما پسربزرگم اهل سازاست و شش سالي هم است در زمينه گيتار فعاليت مي کند وخوب هم پيش مي رود.
با درک متقابلي که از کار وجود دارد، بايد بگويم در اين زمينه با يکديگر تفاهم داريم و با همين رويکرد، فعاليت هاي منزل هم با مشورت انجام مي شود.
فکر مي کنم دوباره صنعت نفت و فعاليت در آن را انتخاب مي کردم. من هم رشته تحصيلي ام خيلي برايم جذاب بود و فعاليت هايي که در اين سال ها انجام داده ام، چه در حوزه اچ اس اي و چه در حوزه روابط عمومي. هرکدام برايم جذابيت هايي داشته است که فکر مي کنم همين راه را طي مي کردم، منتها براي مواردي مانند هنر وقت بيشتري مي گذاشتم.
شيرين ترين خاطره زندگي ام تولد فرزندانم است واحساس مي کنم قشنگ ترين اتفاقي که مي توانست در زندگي من بيفتد، همين موضوع، يعني حضور بچه ها در زندگي ام است. البته در زندگي هرکس روزهاي سختي هم وجود دارد. من نيز امسال درگير موضوع بيماري مادرم بودم که به لطف خدا خوب تمام شد. بودن در کنار همکاران، انرژي گرفتن از آنها، همچنين تجربه کردن يک حس خوب در نتيجه رساندن يک خدمت به مردم، مي تواند يک خاطره باشد. اميدارم سال 99 سالي بسيارخوب توام با سلامت براي همه مردم ايران باشد.
گفت و گوي «مشعل» با مديرعامل اسبق شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
سميه راهپيما - خبر انتشار ويروس کرونا و لزوم حضور نداشتن در مجامع عمومي، سرتيتر تمام صحبت هايي بود که از سيدناصر سجادي، مديرعامل اسبق شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران شنيديم. از او دعوت کرديم تا به دفتر هفته نامه «مشعل» بيايد و صحبتي دوستانه فارغ از مباحث کاري و عملياتي داشته باشيم. سجادي سال 1333 در يک خانواده نفتي در مسجدسليمان متولد شد و تا سال اول ابتدايي در اين شهر بود و بعد از آن همراه با خانواده به شهر اهواز رفت و سال 1357 ليسانس خود را در رشته مهندسي شيمي در اين شهر به اتمام رساند. سجادي به واسطه يکي از آشنايان وارد پخش شد و 40 روز دوره آموزشي را در پخش اصفهان گذراند. به گفته او، «در گذشته پخش بخشي از شرکت نفت بود و از سال 1366 به شرکت تبديل شد.»
از دبستان و زماني که خواندن و نوشتن ياد گرفتم، با فرهنگ نفت آشنا شدم. آن زمان پدرم مجله هايي را که ماهانه در شرکت ملي نفت ايران منتشر مي شد به خانه مي آورد و من مطالب آنها را مطالعه مي کردم. با اين روش مادرم، من و خواهر و برادرهايم با محيط کار پدر و سختي هاي کارش آشنا شديم. اگر خانواده را توجيه کنيم که در محيط کاري ما چه مي گذرد، آنها بيشتر با ما همکاري خواهند داشت.
با توجه به اينکه از ابتدا در يک خانواده نفتي بودم، از ورود به اين صنعت استقبال کردم، اما نمي دانستم پخش چيست، زيرا آن زمان پخش، يکي از زير مجموعه هاي شرکت ملي نفت ايران بود و سال 1366 به شرکتي مستقل تبديل و وظايف آن نوشته شد. با ورود و فعاليت در اين شرکت به مرور زمان با صنعت پخش آشنا شدم.
بله. اگر به گذشته بازگردم، دوباره به صنعت نفت مي آيم و در پخش فعاليت مي کنم، زيرا زماني که ماشيني جابه جا مي شود يا اينکه از يک کارخانه دودي بلند مي شود و کشاورزي که روي تراکتور در مزرعه خود کار مي کند و بوي ناني که از تنور نانوايي به مشام مي رسد، انعکاسي از فعاليت شرکت پخش را ترسيم مي کنند.
سال 1366 همزمان با جدا شدن پخش از شرکت ملي نفت ايران به عنوان معاون مديرعامل شرکت پخش استان فارس معرفي شدم و يک سال بعد نيز مديرعاملي اين شرکت را به عهده گرفتم. سال 1374 به عنوان مدير تامين و توزيع شرکت ملي پخش به تهران آمدم. اين مديريت به دليل برنامه ريزي تامين سوخت کشور حساس و کليدي بود. سال 1382 به دليل آشنايي با زنجيره تامين و توزيع، مدير برنامه ريزي شرکت ملي پخش شدم و پيشنهاد عرضه بنزين با کارت هوشمند را دادم. با پيگيري هاي صورت گرفته اين طرح در قانون بودجه سال 1383 مجلس شوراي اسلامي مطرح شد تا عرضه نفت گاز و بنزين در بخش حمل و نقل به وسيله کارت هوشمند سوخت باشد. کارت هوشمند سوخت در قالب يک پروژه تعريف شد و به عنوان مسوول اين امر معرفي شدم. هدف اصلي از اجراي کارت هوشمند، سهميه بندي بود، زيرا ما يک تجربه سهميه بندي بنزين را در دوران جنگ داشتيم و آن زمان با کوپن انجام مي شد و در سال 85 و 86 ديگر نمي شد با کوپن سهميه بندي بنزين داشته باشيم. اين پروژه بسيار پيچيده بود، زيرا آن زمان کسي با کارت آشنا نبود و قشر با تحصيلات متوسط به بالا آن هم به صورت محدود از کارت بانکي استفاده مي کردند؛ از اين رو فرهنگ سازي بسيار مهم بود تا مردم بتوانند از اين کارت استفاده کنند. براي اجراي اين پروژه به زيرساخت هايي از جمله اطلاعات خودرو براي صدور کارت نياز داشتيم، اما متاسفانه اطلاعات درستي در اختيار پليس راهنمايي و رانندگي نبود. موتورسيلکت ها نيز هيچگونه بانک اطلاعاتي نداشتند، ضمن آنکه زيرساخت هاي مخابراتي و بانکي نيز داشتيم، به مرور زمان اين زيرساخت ها را فراهم کرديم و سال 1396 کارت هوشمند سوخت اجرايي شد. زماني که اين پروژه اجرايي شد، مدير سامانه هوشمند سوخت و بعد از آن قائم مقام شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران شدم، سال 1393 به عنوان مديرعامل اين شرکت معرفي و اواسط سال 1395 نيز بازنشسته شدم.
بعد از اينکه بازنشسته شدم، از سوي شرکت سرمايه گذاري صنعت نفت که وابسته به صندوق بازنشستگي صنعت صنعت بود، دعوت به کار شدم و اکنون بيشتر با آنها همکاري مي کنم. 10 شرکت زيرمجموعه شرکت سرمايه گذاري صنعت نفت و کارهاي ساخت پمپ بنزين هاي کوچک را انجام مي دهند. طي يک تا يک سال و نيم حدود 14 پمپ بنزين کوچک در تهران ساخته شد. براي اين کار با شهرداري هاي مناطق استان تهران همکاري داشتيم و آنها زميني را به صورت اجاره در اختيار شرکت سرمايه گذاري مي گذاشتند، پيش بيني مي کرديم 100 پمپ بنزين تک سکو در تهران ساخته شود، اما با عدم همکاري شهرداري ها روبه رو شديم و نتواستيم اين تعداد را محقق کنيم. زماني که شاغل بودم، اين کار را در اصفهان انجام داده بودم و با يک شرکت سرمايه گذاري 16 پمپ بنزين تک سکو در اين شهر ساختيم و مشکل مردم در صف هاي بنزين حل شد. آنجا شهرداري ها همکاري خوبي داشتند. همچنين يکي از شرکت هاي زير مجموعه شرکت سرمايه گذاري صنعت نفت، تنها شرکتي است که به فرودگاه امام خميني(ره) سوخت مي دهد.
سال 1394 روزهاي آخر ماه رمضان را سپري مي کرديم که پيامکي از مدير عمليات با موضوع از کار افتادن هشت جايگاه تهران به دستم رسيد. بلافاصله به سامانه هوشمند زنگ زدم که اشغال بود و متوجه شدم اتفاقي افتاده است و عيد فطر و همراه آن مسافرت هاي اين ايام نيز نزديک بود. ساعت 5 و 30 دقيقه صبح به محل کارم رسيدم. تمام مديران و مشاوران جمع شدند و بعد از بررسي يکي از کارشناسان علت را پيدا کرد. ساعت 7 صبح متوجه اشکال شديم و سال 10 صبح بحران را در کشور کنترل کرديم. اگر در اين شرايط حساس استرس را به زيرمجموعه خود منتقل مي کرديم، نمي توانستيم بحران را مديريت کنيم. مي توان گفت در محيطي که آرامش حاکم باشد، اعتماد به نفس و ايده هاي نو افزايش پيدا مي کند.
به دليل مشغله کاري که داشتم، نتوانستم کتاب زياد بخوانم و آخرين آن هوش هيجاني است که يکي از همکاران نفتي هديه داده بود.
بله، اهل فوتبال هستم و از زماني که دبستان بودم تا دبيرستان بازي مي کردم. خوزستاني ها معمولا استقلالي هستند. يکي از پسران من پرسپوليسي و عاشق اين است که بازي اين دو تيم را در کنار من ببيند، زيرا به دليل اينکه طرفدار دو تيم مخالف هم هستيم، جذابيت بيشتري برايش دارد.
بيشتر خريد خانه با من است، اما داخل خانه نه.
نوروز هميشه براي ما خاطرات خوبي داشته است،. اگر قرار بود در بچگي لباس نويي بخريم، در آن ايام بود و بيشتر مسافرت ها نيز براي آن ايام برنامه ريزي مي شد. بزرگ تر که شديم کلمه نوروز تغيير و تحول در طبيعت را در ذهنمان تداعي مي کرد و اينکه در خودمان نيز اين تحول را ايجاد کنيم.
نوروز 1367 نخستين سالي بود که کنار خانواده خود نبودم. آن زمان مسووليت شرکت پخش استان فارس را به عهده داشتم. زماني که اولين روز سال پشت ميز کارم نشستم، متوجه شدم که رانندگان نفتکش، پيمانکاراني که کار حمل و نقل را انجام مي دهند نيز، شرايط مثل من را دارند. همان طور که مي دانيد، مسافران زيادي به دليل جاذبه هاي گردشگري ايام نوروز به اين استان سفر مي کنند. زماني که به شرکت پخش آمدم، نوروز را در کنار خانواده حس نکردم، زيرا وظيفه پخش، خدمات رساني است و براي سفر رفتن و دور هم جمع شدن نياز به سوخت دارند. نوروز امسال سيل آمد و استان فارس و... درگير آن بودند و امدادرساني هاي زيادي در اين ايام صورت گرفت، همه از کمبود نان و آب و برق و... صحبت مي کردند، اما کسي نمي گفت که سوخت نداريم و چادرهاي ما سرد است يا اينکه هليکوپترها سوخت ندارند. تمام اينها به دليل برنامه ريزي منسجمي است که از قبل طراحي شده است. زماني که مردم در ايام خاص به شهرهاي سياحتي و زيارتي مي روند، بايد از قبل برنامه ريزي داشته باشيم تا در پيک خاصي سوخت بدون کم و کاستي در زنجيره توزيع قرار گيرد و انبارهاي نفت مناطق پرسفر تامين باشد و مخازن پمپ بنزين هاي جاده اي نيز پر باشد.
هر سال در اسفند ماه شور و شوق خاصي حاکم بوده است، اما امسال اينگونه نيست و کسب و کار به دليل ويروس کرونا رونق ندارد. اين ويروس در تمام کشورها نيز گسترش يافته است؛ از اين رو قابل پيش بيني نيست و بايد ديد که چه شرايطي پيش مي آيد. نوروز 1399 يک سال استثنايي است؛ ويروس کرونا اين سال را با تمام نوروزها متفاوت مي کند، زيرا ممکن است سفرها کنسل و دورهمي هاي خانوادگي کمتر شود. البته بايد ديد که شرايط ويروس کرونا چگونه است. با توجه به ملاحظات اين ويروس اکنون قدر آنچه را که برايمان عادي شده بود، مي دانيم.
نقش همسرم در دوران کاري ام بسيار مهم بود و ايشان در غياب من به امور فرزندان و خانه رسيدگي مي کرد. سه پسر دارم و هيچ کدام از آنها به کار دولتي علاقه اي ندارند، فرزند بزرگم وکالت خوانده است، فرزند دوم نيز به ساخت بازي هاي رايانه اي علاقه مند است و فرزند سوم نيز، مديريت بازرگاني خوانده و امسال فارغ التحصيل شده است. سعي بر اين بوده که خانواده کمبود عاطفي نداشته باشند.
اکنون يک نوع بي علاقگي در کارها ديده مي شود، از اين رو به جوانان توصيه مي کنم در شغلي فعاليت کنند که به آن علاقه مند هستند، زيرا اين علاقه باعث رشد و افزايش قدرت خلاقيت مي شود. همه به دنبال کار دولتي نباشند و با استفاده از قدرت خلاقيت و ابتکار پيش بروند.
شرکت نفت و گاز پارس
مجري طرح توسعه فاز 13 ميدان گازي پارس جنوبي، از نصب آخرين سکوي اين طرح در خليج فارس خبر داد.
پيام معتمد با اشاره به اينکه سکوي اقماري 13C، چهارمين و آخرين سکوي فاز13 پارس جنوبي است، اظهارکرد: اين سکو شامگاه 17 اسفند امسال، همزمان با پايدار شدن شرايط جوي و با رعايت الزام هاي ايمني از طريق شناور نصاب HL5000 در موقعيت مخزني اين طرح نصب شده است.
وي وزن اين ابرسازه دريايي را 2500تن عنوان و اظهارکرد: اين سکو با 98 درصد پيشرفت فيزيکي پس از اتمام عمليات ساخت در يارد صنعتي شرکت صنايع دريايي ايران(صدرا)، به همراه سکوي اصلي 13A بهمن امسال با روش Push Pull روي شناور FLB124 قرار گرفت و پس از انجام فعاليت هاي مهاربندي، به سوي مرز آبي ايران و قطر در آب هاي خليج فارس روانه شد.
مجري طرح توسعه فاز 13 افزود: پس از نصب عرشه دريايي 13A و قرار گرفتن شناور حامل سکوي 13C در موقعيت C، همچنين با در نظر گرفتن شرايط پايدار آب وهوايي در دريا، همه فعاليت هاي مربوط به آماده سازي جکت و نصب کيسون انجام شد و عرشه اقماري 13C روي چهارپايه خود قرار گرفت.
وي با بيان اينکه عمليات انتقال و نصب سازه هاي جانبي اين سکو شامل مشعل و پل ارتباطي بين عرشه و مشعل به زودي به وسيله شناور Sea Pad آغاز مي شود، اظهارکرد: پس از پايان عمليات نصب متعلقات اين سکو، فعاليت هاي اجرايي مربوط به اتصال و راه اندازي چاه ها، آخرين اقدام هاي پيش رو براي بهره برداري از سکوي 13C خواهد بود.
به گفته وي، به اين ترتيب بخش فراساحلي طرح توسعه فاز 13 ميدان گازي پارس جنوبي، با در نظر گرفتن چهارسکوي دريايي و توليد روزانه 56 ميليون مترمکعب گاز غني به طور کامل پايان مي يابد.
مجري طرح توسعه فاز 13وضع پالايشگاه خشکي اين طرح را براي توليد روزانه 50 ميليون مترمکعب گاز شيرين مطلوب ارزيابي و اظهارکرد: در پالايشگاه اين فازهم اکنون همه فراورده هاي گازي شامل گاز متان، ميعانات گازي، گاز مايع (LPG)، اتان و گوگرد توليد مي شود و انتظار داريم با رسيدن به حداکثر ظرفيت برداشت گاز غني از بخش فراساحل، ميزان توليد اين محصولات نيز مطابق توان واحدهاي فراورشي به حداکثر برسد.
معتمد تصريح کرد: با توجه به آمادگي موجود در پالايشگاه خشکي براي فراورش گاز غني با ظرفيت نهايي، تکميل اين طرح در بخش فراساحل به منزله پايان توسعه کامل اين طرح گازي به شمار مي رود.
شرکت نفت فلات قاره
شناورحامل عرشه سکوي سرچاهي S1 به سمت ميدان سلمان حرکت کرد.
عليرضا زمرديان، سرپرست پروژه ساخت عرشه سرچاهي S1 ميدان سلمان اظهار کرد: با توجه به حرکت شناور «صدف 3000» به سمت ميدان سلمان، پيش بيني مي شود در صورت مساعد بودن شرايط جوي، اواسط اسفند ماه جاري عمليات نصب اين سکو در موقعيت مورد نظر آغاز شود.
وي گفت: از روز 27 بهمن به مدت هفت روز مقدمات آماده سازي محل نصب عرشه S1در ميدان نفتي سلمان شامل برچيدن عرشه موقت حفاري به وزن تقريبي 70تن از سوي شناور جرثقيل دار «صف 400» انجام شد و تمهيدات لازم براي آماده سازي نصب عرشه به عمل آمده است.
زمرديان از کارکنان سکوي سلمان که در به نتيجه رسيدن اين پروژه همکاري داشته اند، قدرداني کرد.
عمليات بارگيري عرشه سرچاهي S1ميدان سلمان در روز 23 دي امسال از طريق شناور جرثقيل دار «صدف 3000» روي شناور حامل عرشه (LB90) انجام شد و در مدت يک هفته مهاربندي آن روي شناور به پايان رسيد.
سکوي سرچاهي S1ميدان سلمان به وزن 1050 تن با بهره مندي از توان داخلي ساخته شده و با نصب و راه اندازي آن ظرفيت توليد نفت اين ميدان قابل افزايش است.
پيش بيني مي شود اين سکو در نيمه اول سال آينده راه اندازي شود.
شرکت ملي نفت ايران
تصميم هاي اخذ شده در کميته مديريت شرايط اضطراري شرکت ملي نفت ايران در خصوص مقابله با شيوع ويروس کرونا درصنعت نفت در بالاترين سطح به صورت روزانه پيگيري و پايش مي شود.نشست کميته مديريت شرايط اضطراري سطح 3 (بالاترين سطح مديريتي و تصميم گيري) با حضورفرخ عليخاني، معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در امورتوليد به عنوان جانشين رئيس کميته شرايط اضطراري، حبيب الله سميع، مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به عنوان فرمانده صحنه وديگراعضاي اين کميته، به صورت روزانه برگزار مي شود.درنشست اعضاي اين کميته باهدف تحليل وضعيت برنامه هاي اجرايي کنترل و پيشگيري ازشيوع ويروس کوويد 19، ضمن پيگيري و بررسي روند اجرايي شدن تصميمات قبلي، وضعيت موجود انبارها و نحوه توزيع اقلام ضروري مانند تجهيزات تشخيصي و درماني و بهداشتي و داروهاي تخصصي لازم براي مديريت بيماري، بررسي و تامين اعتبار و بودجه لازم، همچنين تعيين متولي تهيه اقلام بهداشتي و ضدعفوني کننده که در جلسه قبل مصوب شده بود، پيگيري شد.درنشست کميته مديريت شرايط اضطراري سطح 3، فرخ عليخاني با ارائه گزارشي ازوضعيت عملکرد فرودگاه هاي عملياتي و هلي پورت ها گفت: دستورعمل هاي مناسبي درباره مقابله باويروس کوويد 19 تصويب شده است ونظارت مديريت اچ اس اي بر روند اجرايي اين دستورعمل ها بسيار مهم است.حبيب الله سميع، مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت نيزبا ارائه آخرين گزارش مربوط به درمان بيماران درسراسر کشور و پيگيري آخرين تصميم هاي اخذ شده، ازآمادگي سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت براي برگزاري دوره هاي کوتاه مدت با رويکرد تربيت مربي، الزامات بهداشت عمومي و محيط و سلامت روان، بهبود تغذيه و نحوه استفاده از دستگاه تب سنج خبر داد.فرمانده صحنه گفت: تامين مواد ضدعفوني کننده موردنيازازطريق پتروشيمي و وزارت بهداشت در حال انجام است و تاکنون روند بسيار خوبي داشته و بخش زيادي از نيازها تأمين و به شرکت ها و مراکز مختلف در کشور ارسال شده است.سميع افزود: دستگاه هاي تب سنج نيزبراي همه شرکت هاومناطق خريداري و ارسال شده و تب سنجي همکاران در بخش هاي مختلف به صورت منظم انجام مي شود.
مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران با اشاره به شيوع بيماري کرونا در سطح کشور و حساسيت و اهميت فعاليت هاي اين شرکت به منظور انجام وظايف ذاتي خود (توليد نفت و گاز)، فعاليت هاي مديريتي و عملياتي را به منظور مقابله با کرونا در سطح ستاد و مناطق عملياتي تشريح کرد.به گزارش شانا، ماني عبدالله زاده با اشاره به انجام تست هاي غربالگري و فعاليت هايي همچون تب سنجي در مناطق عملياتي، جزاير و سکوها قبل از اعزام کارکنان اقماري، همچنين آماده باش کامل مراکز درماني وابسته به سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در مناطق عملياتي اظهارکرد: اقدام هاي مقتضي براي پيشگيري ومقابله باشيوع بيماري کرونا در دستور کار همه شرکت هاي تابع و فرعي شرکت ملي نفت ايران قرار دارد.
شرکت پايانه هاي نفتي ايران
شرکت پايانه هاي نفتي ايران به منظورايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي خود، ساخت پروژه جاده دسترسي به باغ بصيرون (باغ پيرمرد) واقع در جزيره خارک را به همت بخش خصوصي به پايان رساند.
عباس اسدروز، مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران درآيين بهره برداري از اين جاده دسترسي که در روز درختکاري برگزارشد، بر اهميت درختکاري درجزيره خارک تاکيد و تصريح کرد: شرکت پايانه هاي نفتي ايران به عنوان شرکتي فني، عملياتي و حرفه اي باوجود وظايف ذاتي خود در زمينه دريافت، ذخيره سازي و صادرات نفت خام، همچنين ارائه خدمات آزمايشگاهي به محيط پيرامون، بويژه محيط زيست، توجه ويژه اي داشته که اين مهم بخشي از مسؤوليت هاي اجتماعي آن است.
وي با اشاره به طرح جاده دسترسي به باغ بصيرون (باغ پيرمرد) گفت: اين طرح با برآورد اوليه حدود20 ميليارد ريال، به همت بخش خصوصي و با استفاده از امکانات داخلي و تجهيزات راه سازي شرکت پايانه هاي نفتي ايران به ثمر نشسته است. مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران افزود: جاده دسترسي به باغ بصيرون(باغ پيرمرد)به طول 1500متر، عرض6متر ومساحت کلي 9 هزار متر مربع، درمدت زمان يک ماه ساخته شده است. در آيين بهره برداري ازطرح مزبور، چنداصله نهال نيز به مناسبت روز درختکاري درباغ بصيرون(باغ پيرمرد) و پارک خطي شهرداري جزيره خارک غرس شد.
شرکت گاز خراسان جنوبي
امکان ارائه 16 خدمت مرتبط با فعاليت هاي شرکت گاز استان خراسان جنوبي با توسعه ميزخدمت الکترونيک فراهم شده است تا شهروندان بدون مراجعه حضوري و به صورت آنلاين و الکترونيکي به اين خدمات دسترسي داشته باشند.
سيدمحمود هاشمي، مديرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبي گفت: به منظور پيشگيري ازشيوع ويروس کرونا وکاهش تردد مردم استان خراسان جنوبي، مشترکان گازمي توانند براي دريافت خدمات غير حضوري به آدرس وب سايت اين شرکت مراجعه کنند.
مديرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبي در تشريح فعاليت هاي الکترونيک موجود اظهار کرد: پرداخت قبوض، دريافت فهرست قبوض، دريافت فهرست پرداخت ها، اعلام کارکرد، تغيير نام، اصلاح شماره موبايل و کدپستي و اصلاح مبلغ قبض از جمله خدمات اين شرکت است که به صورت غيرحضوري و ازطريق مراجعه به وب سايت اين شرکت قابل انجام هستند.
هاشمي اظهار کرد: درخواست تست کنتور، رفع اشکال قبض، اصلاح آدرس، درخواست جمع آوري تجهيزات، درخواست قطع گاز، جابه جايي يا جمع آوري علمک، دريافت جزييات محاسبه صورت حساب، درخواست تعويض کنتوروثبت وپيگيري شکايات نيز ازطريق مراجعه به ميز خدمت الکترونيک امکانپذير است.
وي يادآور شد: مشترکان گازبراي بهره مندي از اين خدمات شرکت گاز استان خراسان جنوبي مي توانند با مراجعه به وب سايت اين شرکت به آدرس: www.nigc-skgc.ir و انتخاب منو ميز خدمت الکترونيک درخواست هاي خود را ثبت و پيگيري کنند.
سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
مديرارشد شرايط اضطراري منطقه ويژه انرژي اقتصادي پارس از بسيج همگاني براي مبارزه با کرونا درپايتخت انرژي کشور خبر داد.
سيد پيروز موسوي در جمع مديران سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس گفت: پيشگيري از ابتلا به اين بيماري، دغدغه اصلي مسؤولان و ملت ايران است و مردم بايد با مشارکت عمومي به حفظ سلامت رواني جامعه کمک کنند.
وي با بيان اينکه پارس جنوبي، ايراني کوچک است، افزود: مي توان گفت تقريباً ازسراسر کشور در اين منطقه کارکنان درحال فعاليت و آمد وشد مستمر هستند و لازم است اقدام هاي پيشگيرانه براي جلوگيري از شيوع اين بيماري حساس، بخوبي وبا دقت پزشکي و بهداشتي اجرا شود.
مدير ارشد شرايط اضطراري منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس از تشکيل و راه اندازي بيش از20تيم واکنش سريع در پارس جنوبي خبر داد و افزود: اين تيم ها بنابر مصوبات چهارمين جلسه کميته عالي شرايط اضطرار مقابله با ويروس کرونا درمنطقه ويژه پارس، باهدف کنترل شيوع بيماري کرونا، مطابق با دستورعمل ابلاغي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي تشکيل و راه اندازي شده است.
موسوي تصريح کرد: بر همين اساس، دو تيم واکنش سريع (يک تيم براي مناطق عملياتي پارس يک و پارس کنگان و يک تيم براي منطقه پارس سه) در منطقه ويژه پارس، دو تيم در شرکت مجتمع گازي پارس جنوبي، دو تيم در شرکت نفت و گاز پارس (يک تيم مستقر در تأسيسات خشکي و يک تيم هم در سکوهاي گازي)، يک تيم در شرکت پايانه هاي نفتي ايران (پايانه ميعانات گازي پارس جنوبي) تشکيل شده است.
وي ادامه داد: در پتروشيمي هاي مستقر درمنطقه نيز تيم هاي جداگانه واکنش سريع راه اندازي شده که با تشکيل آنها، تعداد تيم هاي واکنش سريع به بيش از 20 تيم افزايش يافته است. مديرعامل سازمان منطقه ويژه پارس گفت: اين تيم ها با تأييد بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و دريافت آموزش هاي لازم، خدمات رساني به شاغلان در پارس جنوبي را بر اساس دستورعمل هاي تدوين شده انجام مي دهند.
وي افزود: مجتمع بندري پارس، فرودگاه بين المللي خليج فارس و ديگر مبادي جاده اي ورودي و خروجي به پارس جنوبي از جمله نقاط لازم براي شناسايي است که گيت هاي اسکن پزشکي خاص به منظور کنترل ورود و خروج مسافران و کارکنان مستقر شده است.
موسوي گفت: با هدف کاهش ريسک تماس و مديريت ميزان مواجهه، پايان ساعت کاري کارکنان روزکار ساکن تا ساعت 13 و کارکنان اقماري تا ساعت 16 تغيير يافت.
مديرعامل سازمان منطقه ويژه پارس همچنين درباره استقرار تيم قرنطينه گفت: از نخستين روز اعلام بحران و خطر گسترش ويروس کرونا در محيط هاي صنعتي، تيم قرنطينه بهداشت و درمان سازمان منطقه ويژه پارس به منظور کنترل مسافران ورودي مبتلا به ويروس کرونا در فرودگاه بين المللي خليج فارس عسلويه مستقر شده است.
وي از آموزش و هماهنگي اعضاي تيم هاي ضدعفوني اماکن اداري منطقه ويژه پارس هم خبر داد و گفت: افزون بر عمليات ضدعفوني ساختمان هاي اداري، آشپزخانه ها ورستوران ها ازسوي تيم هاي آموزش ديده، ضدعفوني و شست وشوي کمپ هاي مسکوني کارکنان نيز به طور روزانه از سوي نيروهاي خدمات پشتيباني انجام مي شود.
شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي
مديرمنابع انساني شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي با بيان اين که ستاد ومناطق عملياتي اين شرکت به بيش از32هزارمتر مربع فضاي ورزشي مجهزشده است، افزود: بااحتساب کل کارکنان، سرانه فضاي ورزشي بيش از 6 متر مربع براي هر نفر تعريف شده است.
حسين شکوري فر درباره فعاليت هاي انجام شده در زمينه اختصاص فضا و امکانات ورزشي به کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي اظهار کرد: همه مناطق عملياتي و کمپ هاي اقماري، ازسالن هاي ورزشي، استخر و تجهيزات مناسب برخوردارند و تجهيزات نيز به شکل دوره اي بهسازي يا خريداري مي شوند.
وي ادامه داد: درستاد شيرازنيزفضاي ورزشي مورد نيازکارکنان و خانواده هاي آنان ازطريق اماکن متعلق به شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي يااجاره امکانات موجود در سطح شهر تأمين مي شود.
شکوري فرافزود: درشهرجم نيز که تعدادي از خانواده هاي کارکنان مستقر هستند، از ظرفيت هاي موجود در شهرک توحيد جم استفاده مي شود.لازم به توضيح است که سرانه ورزشي نيزاز طريق نفت کارت دراختيار همکاران قرار داده مي شود.مديرمنابع انساني شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي همچنين با ارائه گزارشي از ارزشيابي، ترفيعات و انتصابات و وام هاي اعطايي به کارکنان اظهارکرد: افزون بر پيگيري موارد ياد شده، امسال به منظور جلوگيري از تضييع حق همکاران طرح «بررسي مجدد مزايا و فوق العاده هاي پرداختي به کارکنان مناطق عملياتي»در دستور کار قرار گرفت و در اين زمينه اصلاحاتي انجام شد. تغيير شيوه پرداخت وام اضطراري نيز يکي ديگر از اقدام هاي انجام شده است که رضايت مندي همکاران را در پي داشته است.
عمليات تعويض شيرهاي گوي شناور صادرات نفت خام منطقه لاوان با موفقيت انجام شد.
عمليات تعويض شيرهاي گوي شناور منطقه لاوان بنابراعلام نياز مسؤولان منطقه و تلاش واحدهاي تعميرات زيرآب، عمليات دريايي، نوسازي و تعميرات مکانيک و...زير دريا و روي گوي شناور (SBM) انجام شد.
گوي شناور درفاصله پنج کيلومتري ازجزيره لاوان قرار دارد و به منظور صادرات نفت خام به سوپرتانکرها استفاده مي شود.
شيرهاي گوي اين شناور به علت فرسودگي شيرهاي انتقال نفت و امکان نشتي نفت خام به دريا و توقف صادرات تعويض شده است.
دراين عمليات، آماده سازي، تست هيدرواستاتيک، ترابري، نصب و جايگز يني شيرهاي بازسازي شده 16 و 20اينچ مستقر روي گوي شناور دريايي که با دو خط لوله قابل انعطاف، نفت خام را از مخازن نفت لاوان به کشتي هاي نفتکش در فاصله پنج کيلومتري لاوان مي رساند، در دو مرحله دو روزه انجام شده است.
تخليه چند تن مخلوط نفت خام و آب دريا، نقل و انتقال دريايي کشتي به کشتي ادوات و همه تجهيزات و کارکنان از دشواري هاي اين عمليات بود که خوشبختانه با موفقيت کامل به پايان رسيد.
هماهنگي تيم هاي عملياتي وانجام کارها با بيشترين بازدهي، همچنين کمترين حضورنفرات به دليل فضاي کم سطح شناور SBM و بهره گيري هوشمندانه از امکانات جاري را مي توان از جنبه هاي مثبت اين عمليات برشمرد.
شرکت ملي حفاري ايران
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به فعاليتهاي گسترده اين شرکت گفت: 19دکل حفاري خشکي اين شرکت براي اجراي پروژه هاي مختلف ازجمله پروژه هاي مرتبط باطرح 28ميدان نفتي درمناطق نفت خيز کشور بهکارگيري ميشوند.
سيد عبدالله موسوي با اشاره به تعامل و تفاهم با شرکت هاي بخش خصو صي فعال در عرصه صنعت نفت در سال جاري به سبب امضاي مشار کت نامه، تفاهم نامه و توافقنامه هاي متعدد اظهار کرد: قرار گرفتن شرکت ملي حفاري ايران درکنار اين شرکت ها در اجراي طرح هاي موسوم به نگهداشت و افزايش توان توليد ميدان هاي در حال بهره برداري کشور، زمينه را براي حضور مؤثر اين شرکت در پروژه هاي ميدان محور فراهم کرده است.
وي بااشاره به اينکه طرح هاي يادشده در گستره مناطق نفت خيز اجرايي مي شود، افزود: 15دستگاه حفاري دريک پروسه زماني به کارگيري مي شود و در اثناي اين همکاري ها، شرکت ملي حفاري ايران باشرکت پاسارگاد (پژواک) دراجراي طرح توسعه ميدان هاي جفير و سپهر در حوزه کاري شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان نيزهمکاري دارد.
وي تصريح کرد: براي اجراي پروژه جديد مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران نيز دو دستگاه حفاري اختصاص خواهد يافت.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به اينکه پروژه هاي ميدان محور از صفر تا صد در دو بخش زيرسطحي و روسطحي اجرا مي شود، گفت: اين شرکت در بخش تامين دکل، همچنين خدمات يکپارچه فني و تخصصي در پروژه هاي پيش گفته مشارکت دارد.
به گفته موسوي، شرکت ملي حفاي ايران افزون بر موارد پيش گفته، با مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران در موضوع خدمات نمودارگيري، با شرکت پترو تدبير در ميدان نفتي آزادگان در زمينه خدمات لوله مغزي سيار، باشرکت آبسکون در بخش طراحي و اجراي عمليات سيمان چاه هاي نفت و گاز و ارائه خدمات آزمايشگاهي درميدان نفتي لالي و با شرکت اويک نيز در زمينه تامين کالا و مواد، خدمات آزمايشگاهي، طراحي و اجراي عمليات سيمانکاري، قراردادهاي همکاري دو تاچهار ساله منعقد کرده است.
پژوهشگاه صنعت نفت
با همفکري ميان کارشناسان پژوهشگاه صنعت نفت و پالايشگاه شازند مقررشد افزون بر توليد حلال هگزان، بررسي هاي لازم براي توليد حلال پنتان نيز انجام شود و به اين منظور، قراردادي مبني بر توليد حلال هاي هگزان و پنتان ودستيابي به دانش فني مشترک بين اين دو مجموعه منعقد شده است.
سناريوهاي ارزيابي شده نشان دهنده آن است که اين توليد، افزون بر تأثير مثبت بر عملکرد واحد، نياز کشور به واردات کامل حلال هگزان و نيمي از پنتان را برطرف و از نتايج حاصل از اين قرارداد، يک دانش فني جديد مشترک بين پالايشگاه و پژوهشگاه توسعه پيدا مي کند.
براساس اين گزارش، بيژن زنگنه، وزير نفت درپاسخ به گزارش دستاورد جديد پژوهشگاه صنعت نفت در تعامل با صنعت در اين حوزه، تلاش محققان را شايسته تقدير دانسته و از مساعي آنان در قطع وابستگي به واردات حلال هاي هگزان و پنتان قدرداني کرده است.
نخستين واحد ايزومريزاسيون نفتاي کشور در پالايشگاه امام خميني(ره)شازند با دانش فني «ايزومير» که متعلق به پژوهشگاه صنعت نفت است، به عنوان نخستين واحد تحت ليسانس ايراني در صنعت پالايش کشور سال 1389 راه اندازي شده وتاکنون بدون مشکل در حال فعاليت است.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش طي حکمي کرامت ويس کرمي را به عنوان مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران منصوب کرد.
در متن حکم عليرضا صادق آبادي آمده است: «نظر به تخصص، تعهد و تجارب جنابعالي به موجب اين حکم، به سمت مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران منصوب مي شويد.
اميد است با اتکال به نيروي لايزال الهي و بهره گيري از تجارب کارکنان و کارشناسان متعهد آن شرکت و همکاري مناسب با مديران پرتلاش آن مجموعه در انجام وظايف محوله موفق و مؤيد باشيد. فرصت را مغتنم شمرده و توفيق خدمت جناب آقاي امير وکيل زاده را در مسؤوليت هاي آينده از خداوند متعال خواستارم.»
پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي گفت: با همکاري بخش خصوصي پنج خودروي سوخت رسان سيار در شهر مشهد مستقر مي شود.
علي اصغر اصغري گفت: با توجه به شيوع ويروس کروناممکن است برخي افراد نخواهند ازمنزل خارج شوند يا مسافت طولاني براي سوخت گيري خودرو طي کنند، به همين منظور براي سوخت رساني به اين خودروها، سوخت رسان هاي سيار درنظر گرفته شده است. وي دسترسي بهتر شهروندان به سوخت خودرو و کاهش ترافيک را از ديگر دلايل اجراي اين طرح عنوان کرد. اصغري افزود: همچنين خودروهايي که در مبادي ورودي شهر مشهد نياز به سوخت داشته باشند، مي توانند ازطريق ارتباط با خودروهاي سوخت رسان سيار، نياز خود را تامين کنند.
وي تصريح کرد: اين خودروها سوخت را از پمپ بنزين هاي سطح شهر تهيه مي کنند بنابراين هزينه سوخت تحويلي به شهروندان با نرخ آزاد به اضافه هزينه حمل و نقل خواهد بود. مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي تصريح کرد: اين اقدام پيش ازاين در تهران انجام شده و خراسان رضوي، دومين استاني است که از خودروهاي سوخت رسان سيار براي خدمت رساني به شهروندان بهره مي برد. شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي، شهرستان هاي مشهد، چناران، کلات، بينالود، فيروزه، نيشابور، فريمان، قوچان، تربت جام، تايباد، درگز وسرخس را زيرپوشش دارد. ديگر شهرهاي خراسان رضوي زيرپوشش خدمات شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي مناطق تربت حيدريه و سبزوار هستند.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه زاهدان
طرح توزيع الکترونيکي گاز مايع با استفاده از کارت بانکي سرپرست خانوار که مدتي است به صورت آزمايشي در شهر زاهدان آغاز شده، در همه شهرستان هاي زير پوشش اين منطقه اجرا شد.
محسن وزارتي، مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه زاهدان گفت: به منظور تأمين رفاه شهروندان، گاز مايع به صورت الکترونيکي و با استفاده از کارت بانکي سرپرست خانوار، در منازل مشترکان توزيع مي شود. وي افزود: درنشستي مشترک با حضور معاون اقتصادي استاندار سيستان و بلوچستان، مصوب شد توزيع گازمايع فقط به صورت اشتراکي از سوي شرکت هاي توزيع کننده جلوي درمنازل توزيع وازتوزيع ميداني آن جلوگيري شود، همچنين ازاين پس هيچ گونه سيلندر و تأسيساتي در ميدان هاي سطح شهر وجود نخواهد داشت.
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه زاهدان ارائه کارت بانکي از سوي مشترکان هنگام تحويل گاز مايع را الزامي خواند و افزود: توزيع گاز مايع از طريق کارت بانکي سرپرست خانوار که در سايت جديد تجارت آسان ثبت کرده اند، انجام خواهد شد. وي گفت: درصورت انجام نشدن ثبت نام درسامانه تجارت آسان، توزيع گاز مايع با ارائه کارت ملي و کارت بانکي سرپرست خانوار انجام مي شود.
وزارتي تاکيد کرد: به منظور سهولت ثبت نام در سامانه جديد تجارت آسان، فرم هاي ثبت نام از طريق عاملان توزيع گاز مايع، جلوي در منازل مشترکان توزيع خواهد شد که پس از تکميل از سوي آنان، اطلاعات خانوار از طريق شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه زاهدان در سامانه يادشده ثبت مي شود. وي تصريح کرد: شرکت هاي توزيع کننده موظف هستند 72 ساعت پس از ثبت درخواست، نسبت به توزيع گاز مايع جلوي در منازل مشترکان اقدام کنند. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه زاهدان گفت: ستاد مرکزي طرح توزيع الکترونيکي گاز مايع درشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه زاهدان تشکيل شده و آماده پاسخگويي به درخواست هاي مردمي است. وي درباره افرادي که تاکنون درسامانه توزيع نفت سفيد ثبت نام نکرده اند نيز اظهار کرد: اين افراد مي توانند بدون مراجعه حضوري، با مراجعه به سايت جديد تجارت آسان به آدرس اينترنتي https: //newtejaratasan.niopdc.ir در بخش نفت سفيد، ثبت نام کنند.
گزارش «مشعل» از فعاليت هاي سازمان بهداشت و درمان نفت در مقابله با کرونا
سميه راهپيما- شيوع نوع جديدي از ويروس کرونا براي اولين بار در شهر ووهان استان هوبئي چين، پس از اينکه مردم بدون علت مشخصي دچار سينه پهلو شدند و واکسن ها و درمان هاي موجود موثر نبودند، شکل گرفت. ابتدا به اين ويروس عنوان 2019-nCoV داده شد و با عبور تعداد قربانيان اين ويروس از مرز يک هزار نفر، سازمان جهاني بهداشت براي آن نام رسمي کوويد 19 (19-COVID) را انتخاب، اين نام اشاره اي به «کرونا»، «ويروس»، «بيماري» و سال 2019 دارد. با انتشار اين بيماري به کشورهاي ديگر از جمله ايران، کميته ستاد مقابله با بحران در هر کشور شکل گرفت و بيمارستان هاي مرجع براي رسيدگي به اين بيماري مشخص شدند. در اين ميان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نيز در کنار ديگر مراکز درماني به کارکنان تحت پوشش خود خدمات رساني مي کند. در اين گزارش به ارائه خدمات مناطق تهران، اهواز، اصفهان، بوشهر و گچساران پرداخته مي شود.
حبيب اله سميع، مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در بازديدي که از بيماران بستري شده در بيمارستان فوق تخصصي صنعت نفت تهران داشته، از آماده باش کامل بيمارستان صنعت نفت تهران در وضعيت کنوني براي مقابله با گسترش ويروس کرونا خبر مي دهد. اين بيمارستان به منظور آمادگي براي پذيرش و درمان موارد ابتلا به ويروس کرونا، يک بخش داخلي مردان با ظرفيت 30 تخت و يک بخش ICU داخلي با ظرفيت 6 تخت فراهم کرده است که به طور کامل ايزوله و قرنطينه هستند. به گفته او، «در بخش اورژانس بيمارستان هاي نفت به ويژه شهرهاي پرجمعيت مانند تهران و اهواز، واحد ترياژ موارد مشکوک مبتلا به اين ويروس از ساير مراجعان مقاصد ديگر درماني جدا پذيرش شده و مورد رسيدگي قرار مي گيرند. اين اطمينان خاطر را به تمامي خانواده بزرگ صنعت نفت مي دهيم که در تمامي شرايط، همکاران ما در مراکز سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت پشتيان هستند و از ارائه هرگونه خدمتي دريغ نمي کنند. همکاران نفتي مي توانند از طريق وب سايت بيمارستان نفت تهران و نيز تماس با مرکز تلفن با شماره 1519 با همکاران ما در ارتباط باشند و خدمات درماني لازم را دريافت کنند.» بر اساس مصوبه کميته بحران بهداشت و درمان صنعت نفت تهران، به منظور حفظ ايمني بيماران و پيشگيري از همه گيري ويروس کرونا تا اطلاع ثانوي ملاقات همراهان و بستگان با بيماران ممنوع اعلام شده است.
بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز از بهمن ماه امسال و در ابتداي شيوع کرونا در کشور چين اقدام هاي پيشگيرانه خود را از طريق تشکيل جلسات متعدد با مديران عامل و روساي اچ اس اي شرکت هاي نفتي آغاز کرده و بيشتر روي آموزش روش هاي پيشگيري از ابتلا به ويروس کرونا و اصلاح فرآيندها تمرکز داشته است.
به گفته بهرام دهقان، رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، «بر اساس پروتکل هاي ابلاغي معاونت سلامت سازمان بهداشت و درمان و معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکي جندي شاپور اهواز، اولويت بندي بيماران از بدو ورود در تمامي مراکز درماني بهداشت و درمان اهواز انجام شده و در دو مرکز درماني بيمارستان بزرگ نفت اهواز و مجتمع تخصصي سلامت خانواده شهداي نفت که اخيرا افتتاح شده ترياژ (اولويت بندي) به طور ويژه انجام مي شود.» در بيمارستان بزرگ نفت اهواز از ابتداي شيوع ويروس کرونا يک بخش مجزا براي مواجهه با شرايط اضطراري آماده و تجهيز شده و در روزهاي اخير نيز، اقدام هاي ديگري از جمله فراهم کردن تعدادي دستگاه ونتيلاتور (تهويه مکانيکي) و توسعه تخت هاي ICU در دستور کار قرار گرفته است.
از حدود يک ماه قبل و با در نظر گرفتن احتمال ورود اين ويروس به کشور تاکنون چهار جلسه کميته سلامت و بحران در بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان برگزار شده است. در اين جلسات، مباحث درباره دستورعمل هاي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و اقدام هاي پيشگيرانه در حوزه سلامت کار و خانواده مطرح و تصميم هاي مهمي اتخاذ و اجرايي شده است.اقدام هاي درماني در کلينيک هاي خانواده و تخصصي، دندانپزشکي، ترياژ، ايزولاسيون و قرنطينه در واحدهاي درماني و صنعتي نفت اصفهان انجام شده و براي اعزام بيماران مشکوک نيز، هماهنگي هاي لازم با اورژانس 115 و بيمارستان هاي دانشگاه علوم پزشکي صورت گرفته است. به گفته نومهر امامي، رئيس سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان، »براي مديريت ارائه خدمات به افراد پرخطر، در مدت زمان کوتاهي، فهرست اين افراد استخراج شده و اطلاع رساني هاي لازم به آنها صورت گرفته است، همچنين مکاتباتي با صنعت نفت در جهت کاهش ساعات کاري اين گروه و چگونگي دريافت گواهي سلامت براي بازگشت به کار بيماران احتمالي انجام شود.» لوازم و تجهيزات محافظتي براي جداسازي افراد بيمار و سالم از جمله ترمومتر غيرتماسي پيشاني براي همه مراکز درماني خريداري و در اختيارشان گذاشته شده است، ضمن آنکه اقدام هاي متعدد براي کاهش تجمع غيرضروري از جمله ارسال چندين مرحله پيام کوتاه به جمعيت تحت پوشش به ويژه بيماران مزمن و تحويل داروي دو ماهه از 20 بهمن ماه به بيماران مزمن، همچنين برقراري يک خط تلفن به منظور پاسخگويي به پرسش هاي مربوطه از سوي بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان انجام شده است.در بهمن امسال و قبل از شيوع بيماري، حدود 450 نفر- ساعت آموزش براي جمعيت تحت پوشش در تمام مراکز سلامت خانواده صنعت نفت اصفهان از جمله پلي کلينيک تخصصي توحيد و شاهين شهر توسط متخصص عفوني، پزشکان و پرستاران انجام شده است و در مرحله بعد، ضمن آموزش کارکنان صنايع نفت توسط متخصص عفوني، همکاران پزشکيار زير مجموعه ستاد طب صنعتي و بهداشت نيز در 15 ايستگاه انتقال گاز و نفت در اين امر مشارکت فعالي داشتند. کارشناسان بهداشت محيط نيز در صنايع، باشگاه ها و آبدارخانه ها حضوري چشمگير داشتند و ضمن آموزش بهداشت فردي، نحوه صحيح گندزدايي و توصيه هاي بهداشتي نسبت به گندزدايي و ضدعفوني اماکن پرتردد در صنعت، تمامي مراکز بهداشتي و درماني و وسايل نقليه، اقدام هاي لازم را انجام داده است.در تمام مراکز درماني بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان، ترياژ بيماران براي مشخص کردن موارد مشکوک بر اساس آخرين دستورعمل ها انجام مي شود و اتاق ايزوله ايجاد شده تا ضمن جلوگيري از آلودگي افراد سالم، مراقبت لازم براي موارد مشکوک تا زمان اعزام صورت گيرد و سپس پيگيري مواردي که اعزام شده اند يا مواردي که نياز به استراحت در منزل دارند، انجام مي گيرد.امامي در ارتباط با آخرين اقدام هاي انجام شده در صنايع مي گويد: «به همت همکاران در واحد اچ اس اي و بهداشت، ضمن آموزش هاي مستمر توسط متخصص عفوني و کارشناسان بهداشت محيط، تمامي اماکن پر تردد در صنايع گندزدايي و ضدعفوني شده است. همچنين به توصيه اين واحد به کميته هاي سلامت اين صنايع براي درب ورودي صنايع، تب سنج ديجيتالي تهيه شده تا از ورود افراد داراي تب، جلوگيري و به مراکز سلامت راهنمايي شوند. اين جداسازي در پالايشگاه و برخي شرکت هاي ديگر نفتي در حال انجام است. از توصيه ها و پيگيري اين واحد در صنايع مي توان به تعطيلي رستوران ها و توزيع غذاي بسته بندي شده، جمع آوري فنجان هاي عمومي و مهرهاي مشترک در مساجد و الزام کارکنان به استفاده از مهرهاي شخصي اشاره کرد. ضمن آنکه دستورعمل هاي لازم براي جلوگيري از انتشار و آلودگي افراد سالم و اقدام هاي احتياطي در اماکن اداري با روابط عمومي صنايع تحت پوشش اصفهان، يزد و چهارمحال و بختياري مکاتبه شده است.»
گندزدايي محوطه داخلي درمانگاه ها با محلول يک به پنج هيپوکلريت سديم، دو بار در شبانه روز و بر اساس پروتکل واحد بهداشت محيط، گندزدايي کلي درمانگاه ها توسط تيم بهداشت محيط و جداسازي محيط معاينه و انتظار بيماران تب دار و عادي در درمانگاه ها از جمله اقدام هاي پيشگيرانه کلينيک هاي سلام خانواده بهداشت درمان صنعت نفت بوشهر است. از ديگر اقدام هاي اين مرکز عبارتند از:
اطلاع رساني کاهش مراجعات غيرضروري به درمانگاه هاي خانواده از طريق کانال هاي اطلاع رساني روابط عمومي شرکت هاي منطقه، شهرک هاي مسکوني، بهداشت و درمان و مديريت هاي اجرايي شهرک هاي مسکوني
نصب بنر اطلاع رساني خدمات قابل ارائه، کاهش ارائه خدمات غيرضروري و ساعات فعاليت واحدهاي مختلف درمانگاه هاي خانواده
افزون بر موارد اشاره شده، بايد گفت که بيمارستان صنعت نفت خارک به عنوان ستاد پيشگيري بيماري کرونا در جزيره خارک معرفي شده است، از اين رو تمام شرکت هاي منطقه و سازمان ها و نهادهاي ذي ربط موظف هستند بر اساس موارد و دستور عمل هاي ارسالي از طريق اين ستاد در جهت پيشگيري از کرونا ويروس عمل کنند. در اين زمينه غربالگري مسافران ورودي به فرودگاه و اسکله جزيره خارک از تهران، اصفهان، شيراز، اهواز و بوشهر از 7 اسفند امسال آغاز شده است.
به گفته محسن لشکري، رئيس بيمارستان صنعت نفت خارک، «غربالگري مسافران قبل از سالن هاي ورودي فرودگاه و اسکله مرواريد توسط پرستاران آموزش ديده بيمارستان صنعت نفت خارک و کارشناس قرنطينه با استفاده از تب سنج و انجام مصاحبه و تکميل فرم مربوطه انجام مي شود. اين مسافران از نظر علائم بيماري از جمله تب، سرفه، تنگي نفس، کوفتگي و درد عضلاني ارزيابي شدند. در صورت مشاهده علائم و يا مسافرت به شهرهاي داراي موارد مثبت، فرد از بقيه جداسازي و براي ويزيت پزشک به بيمارستان ارجاع مي شود تا ادامه فرآيند بر اساس پروتکل هاي مربوطه اجرا شود.»
بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران نيز با هدف اطلاع رساني و مقابله موثر با ويروس کرونا کميته اضطراري سلامت برگزار کرده است. مصوبات اين کميته عبارتند از:
توزيع فرم هاي A0 و A1گزارش دهي موارد مشکوک و مبتلا به کرونا در تمامي واحدهاي مراجعه کننده ارباب رجوع و بخش هاي باليني بيمارستان بعثت صنعت نفت گچساران و ارسال به ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به صورت روزانه.
تامين کيت حفاظت شخصي با ماسک هاي N95، N99 و ساير تجهيزات براي ويزيت مراجعان اين بيماري به صورت سرپايي و بستري بسته به نوع کاربر مطابق با جدول دستورعمل به کارگيري تجهيزات حفاظت شخصي ارسالي از ستاد پدافندغيرعامل.
دريافت کيت تشخيصي آزمايشگاهي کرونا از مرکز قطب همجوار، يعني استان فارس و شهرستان شيراز و تحويل به آزمايشگاه بيمارستان بعثت صنعت نفت گچساران براي تست هاي موارد مشکوک. کاهش حجم مراجعات غيرضروري به بيمارستان با پاسخگويي تلفني به بيماران و آموزش هاي غيرحضوري براي ارباب رجوع و تهيه نسخه داروهاي روتين با احتساب يک ماه آينده.
آموزش همگاني به کارکنان و خانواده هاي بهداشت و درمان صنعت نفت و شرکت بهره برداري نفت و گاز پيرامون نحوه مقابله با اشاعه، تشخيص و پيشگيري از ويروس کرونا.
تدارک و تجهيز بخش ويژه براي ترياژ، بستري و درمان بيماران کرونا به نحوي که تمامي بيماران مشکوک با راهنمايي و علائم هدايت کننده نخست به اين بخش مراجعه کرده و تمامي اقدام هاي لازم در همان بخش انجام شود.
تخصيص يک دستگاه آمبولانس براي سرويس دهي و اعزام بيماران مشکوک به ويروس کرونا به بيمارستان هاي سطوح بالاتر.
تعيين تيم ارزياب و مسوول EOC و ارسال اسامي به ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت.
رعايت دقيق حفاظت فردي و جداسازي بيماران مشکوک در کمپ ها، سالن هاي غذاخوري، تلمبه خانه ها و مراکز خطوط لوله با آموزش اعضاي اين واحدها و ضدعفوني دقيق اين مراکز.
در پايان بايد گفت که تمامي مديران و روساي بهداشت و درمان صنعت نفت، ضمن آروزي سلامتي براي تمامي بيماران ابراز اميدواري مي کنند که مردم با رعايت اصول پيشگيري و قرنطينه خانگي تلاش کنند اين ويروس را به زودي کنترل کنيم.
مشعل از چند هفته گذشته تاکنون پتروشيمي ها يکي از مجموعه هاي درگير و فعال در خط مقدم مبارزه با کرونا بوده و هستند که در زمينه هاي مختلف توانسته اند نقش خود را به خوبي اجرايي کنند. بسياري از آنها از قبل محصولات شيميايي خود را براي تهيه اقلام بهداشتي و ضدعفوني کننده لازم بود، تلاش کردند محصولاتشان را بيشتر و زودتر به بازار برسانند و برخي ديگر با تغيير کاربري و تغييراتي در برنامه ريزي ها سعي کردند تا در شرايط اضطراري به وجود آمده، بخشي از نياز سلامت و بهداشت مردم را تامين کنند. البته بيشتر مجتمع هاي پتروشيمي در هر شهر و استاني که فعال هستند، تلاش کرده اند با امکانات و تجهيزاتي که در اختيار دارند، علاوه بر ضدعفوني فضاي داخلي مجتمع ها به گندزدايي و ضدعفوني معابر و امکان عمومي در محدوده هاي شهري اقدام کنند. در روزهايي که اين گزارش تهيه مي شود، کرونا هنوز مردم را تهديد مي کند و عمليات توليد مداد ضدعفوني کننده و شيميايي براي مبارزه با کرونا و ساير اقدام هاي پيشگيرانه از سوي پتروشيمي ها ادامه دارد و ما تلاش مي کنيم بخشي از اين تلاش ها را اطلاع رساني کنيم.
مديريت اچ اس اي شرکت ملي صنايع پتروشيمي با توجه به شيوع بيماري کرونا در کشور 27 اقدام را با هدف پيشگيري و مقابله با اين ويروس آغاز کرده که برخي از اين موارد که در همه پتروشيمي ها در اين مدت اجرايي شده است، شامل پيگيري تامين تب سنج ديجيتال براي شرکت و کارکنان، تعطيلي رستوران ها و تعليق کليه خدمات رفاهي، تشکيل گروه هاي مجازي براي ارسال فوري آخرين اطلاعيه ها و دستورعمل هاي وزارت بهداشت، کاهش ساعات کاري کارکنان روزکار مي شود. همچنين کليه ماموريت هاي اداري و همچنين سفر به شهرهاي آلوده و شهر هاي مستعد آلودگي ويروس کرونا تا اطلاع ثانوي(ماموريت هاي ضروري حسب تاييد مديريت و اطلاع به دبير شرايط اضطراري) لغو شده اند. در عين حال اين مجموعه ها مکلف به هماهنگي و پيگيري تامين آب ژاول توليدي شرکت پتروشيمي کارون براي کليه شرکت هاي پتروشيمي، تامين و توزيع مواد ضدعفوني کننده دست به دستور معاون وزير و ارسال براي شرکت هاي پتروشيمي و ستاد وزارت نفت .
رئيس کميته شرايط اضطراري شرکت ملي صنايع پتروشيمي از توزيع ماده ضدعفوني کننده دست در شهرهاي هاي تهران، عسلويه، ماهشهر و نيز استان گيلان و برخي از مناطق عملياتي نفت خبر داد. علي رباني اعلام کرد که با دريافت ماده اوليه مورد نظربراي توليد محلول آنتى سپتيک در شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي، روند توليد شتاب گرفته و اميد است که بتوانيم بخشي از نيازهاي واحدهاي عملياتي و بهداشت و درمان را تامين کنيم. رباني به اقدام هاي موثر پتروشيمي کارون اشاره کرد و گفت: اين شرکت توانست ماده ضدعفوني کننده سطوح توليدي خود را به بسياري از شرکت ها و شهرداري ها در سطح منطقه، استان خوزستان، تهران، گيلان و کرمانشاه حسب تقاضا تحويل دهد. وي يادآور شد که ماده ضدعفوني دست توليدي در حال توزيع با تقبل هزينه تامين مواد اوليه توسط شوراهاي راهبردي شرکت هاي مستقر در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر و عسلويه و همکاري هلدينگ هاي پتروفرهنگ و خليج فارس رايگان توزيع مي شود. سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي با همکاري مستمر مجتمع هاي پتروشيمي منطقه، توليد و توزيع مواد ضد عفوني کننده را انجام مي دهد و توزيع مواد ضدعفوني کننده در شرکت هاي پتروشيمي، شهرک هاي منطقه و نيز مناطق کم برخوردار آغاز شده و با جديت از سوي خانواده بزرگ صنعت پتروشيمي در حال انجام است. همچنين ضدعفوني کردن معابر شهرهاي ماهشهر و سربندر توسط ناوگان آتش نشاني سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي، به طور مداوم درحال ان جام است. از سوي ديگر توزيع بطري هاي اوي محلول ضدعفوني کننده دست ميان ادارات داراي ارباب رجوع مردمي توسط پايگاه مقاومت بسيج سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي، از ديگر فعاليت ها در مسير مبارزه با ويروس کروناست. همچنين توليد آب ژاول از سوي پتروشيمي کارون ادامه دارد و پتروشيمي هاي اروند و خوزستان آمادگي خود را براي توليد اين محصول اعلام کرده اند. مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي، يکي از مهمترين اقدام هاي اين مجموعه در استان خوزستان را توزيع آب ژاول توليدي پتروشيمي کارون در مقياس بسيار زياد اعلام کرد و گفت: تاکنون 550 تن آب ژاول غليظ اهدا کرده ايم. غلظت ژاول صنعتي پتروشيمي کارون به قدري است که براي مصارف شهري بايد با صد برابر و براي مصارف خانگي با 200 برابر آب ترکيب شده و سپس براي ضدعفوني سطوح مورد استفاده قرار گيرد. از اين مقدار 400 تن براي استان خوزستان و 150 تن براي تهران بوده است. علاوه بر اين، ستاد بحران شهرستان درخواست 500 تن ديگر آب ژاول براي 27 شهرستان استان خوزستان را داده است که تحويل داده مي شود. سيداميد شهيدي نيا گفت: روزانه به ميزان 8 تا 10 هزار بطري 2.5 ليتري در اين عمليات آماده توزيع مي شود که با همکاري بسيج محلات بصورت جهادي تحويل منازل مسکوني خواهد شد. همچنين الکل هاي توليدي شرکت پژوهش و فناوري بصورت روزانه دريافت و به همراه ساير اقلام مورد نياز مراکز بهداشت، در حال توزيع بين اين مراکز است. بطري هاي الکل همچنين در اختيار اداراتي گذاشته شد که بيشتري ارباب رجوع را دارند. او تاکيد کرد: اقدام هاي به دو بخش داخل منطقه ويژه و جامعه پيراموني تقسيم شده و شامل خريد تجهيزات پزشکي مورد نياز منطقه و شبکه بهداشت و درمان شهرستان و توزيع اين تجهيزات براساس نيازمندي هاي موجود بخش هاي مختلف، لباس هاي حفاظتي، ماسک، گان، تب سنج و دستکش مي شود. شهيدي نيا افزود: در دومين جلسه کميته شرايط اضطراري، تصميم بر اين شد که تمامي مسافران ورودي و خروجي فرودگاه ماهشهر ضدعفوني شوند. علاوه بر آن، کنترل تب سنجي در خصوص آنها انجام مي شود تا اگر مورد مشکوکي مشاهده شد، آنها را به مراکز درماني هدايت کنيم.ز
پتروشيمي اميرکبير در تامين اقلام بهداشتي و ضدعفوني کننده و تحويل به مرکز بهداشت ماهشهر و ضدعفوني کردن معابر و سطوح شهري شهرک هاي محروم بندر ماهشهر و بندرامام همکاري کرد. اين شرکت افزون بر محيط کار کارکنان خود، در همياري با مديريت شهري در کنترل اين بحران، با ضدعفوني معابر و مبادي ورودي بندرماهشهر و بندرامام و همچنين مناطق حاشيه اي شهرستان از جمله شهرک مدني و شهرک طالقاني موثر عمل کرده است. پتروشيمي امير کبير با پيش بيني شدت ويروس کرونا از حدود دو هفته قبل خود را براي مقابله با آن آماده کرده و تمام اقدام هاي را پيشگيرانه انجام داده است؛ به گونه اي که علاوه بر محيط داخل سايت، آموزش مقابله با ويروس را براي کل خانواده هاي کارکنان که حدود 7800 نفر هستند، انجام شده و مواد ضدعفوني سطوح و دست را بين کليه خانواده ها توزيع کرده است. همچنين اقدام هايي براي مقابله با اين بيماري در سطح شهرستان و مراکز درماني به منظور اجراي تعهدات اجتماعي از قبيل خريد و تحويل 5 عدد دماسنج به منظور انجام تست دماي بيماران به مراکز درماني، تحويل 40 ليتر مايع ضدعفوني کننده سطوح به مرکز بهداشت شهرستان صورت گرفته است. علاوه بر اين تحويل يک دستگاه يخچال اتاق بيمار، تحويل 4 عدد پاروان، 3 عدد کيت حفاظت فردي به مرکز بهداشت شهرستان و همچنين سفارش يکهزار عدد ماسک و هزار ليتر الکل براي استفاده در مراکز درماني انجام شده است. همچنين بنا به نياز شهرستان، 100 ليتر محلول ضدعفوني سطوح، 4 ليتر محلول ضدعفوني دست، 100 عدد دستکش و 50 عدد ماسک به قرارگاه پدافند زيست تحويل شده است.
شرکت پتروشيمي خراسان با تشکيل ستاد کميته بحران، اقدا هاي کنترلي متنوعي را براي مقابله با شيوع بيماري کرونا انجام داد. بر اساس ابلاغيه شرکت ملي صنايع پتروشيمي در رابطه با کنترل شيوع اين بيماري و بخش نامه استانداري مبني بر تغيير ساعت کاري در پتروشيمي خراسان ساعات کاري از 7 تا 13 مخصوص کارکنان روزکار اعمال شد. همچنين علاوه بر رعايت مقررات بهداشت فردي و عمومي، کاهش تجمعات و پيشگيري هاي لازم براي عدم پذيرش و دعوت مهمان، محدود کردن تمامي ماموريت هاي غيرضروري، تلاش شد فاصله بين نفرات تنظيم و تعداد نفرات در حداقل ممکن باشد. حذف سيستم کنترل ورود و خروج (اثر انگشت) و جايگزين کردن کارت هاي ساعت زني، جلوگيري از گردهمايي هاي ورزشي، نماز جماعت، آموزش و آگاه سازي کارکنان با تهيه و نصب اطلاعيه هاي بهداشتي، تعطيلي رستوران براي کارکنان روزکار، توجيه و آموزش کارکنان رستوران و آبدارخانه ها جهت سرويس دهي به کارکنان نوبت کار، تشديد نظارت بر نحوه صحيح و بهداشتي توزيع غذاي کارکنان نوبت کار، تعطيلي مجموعه فرهنگي رفاهي کارکنان (استخر و رستوران) از جمله اقدام هاي صورت گرفته بوده است.
در پتروشيمي تندگويان نيز، ستاد پيشگيري ويروس کرونا در حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان تشکيل و درباره برنامه ريزي جهت تهيه و خريد لوازم بهداشتي(ماسک، دستکش، اسپري ضدعفوني کننده) به مقدار انبوه و توزيع آن در مناطق مسکوني نفت تصميم گيري شد. تعداد 2000 بسته (مواد ضدعفوني کننده و دستکش) آماده و در مناطق مسکوني ملاشيه، کوي نفت، بخش هايي از شهرک نفت و شهرک قائم و منازل مسکوني کارون توسط بسيجيان پايگاه هاي بسيج شرکت نفت و گاز کارون، شرکت ملي حفاري و مجتمع آموزش فنون نفت توزيع شد. همچنين به همت بسيجيان پايگاه مقاومت بسيج شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون عمليات گندزدايي جهت مقابله با ويروس کرونا در مناطق محروم منبع آب، کوي رمضان، سلطان منش، منازل کارون و شهرک هاي حفاري و آغاجاري شهر اهواز آغاز شده و خودروهاي تجهيز شده به مواد ضدعفوني کننده و گندزدا در چند نوبت با همکاري پايگاه هاي بسيج مناطق مسکوني در حال اجرا و شست وشوي سطوح هستند.
در راستاي مسووليت اجتماعي شرکت هاي پتروشيمي منطقه پارس به همت شوراي راهبردي شرکت هاي پتروشيمي منطقه پارس و در راستاي انجام مسووليت اجتماعي و حفظ سلامت مردم در مقابل ويروس کرونا، توزيع مايع ضدعفوني کننده دست بين مردم شهرستان عسلويه آغاز شد.
توزيع اين مايع با همکاري شوراهاي شهر عسلويه و نخل تقي انجام مي شود واين روند در روزهاي آتي ادامه خواهد داشت.
پتروشيمي جم با تشکيل کميته بحران و اتخاذ تصميماتي در حوزه بهداشت عمومي، مجموعه اقداماتي را با هدف پيشگيري و مقابله با ويروس کرونا در دستور کار قرار داد. اطلاع رساني عمومي با استفاده از تمامي ظرفيت هاي موجود، کنترل گيت هاي ورود و خروج و تب سنجي در مبادي ورودي شرکت، حذف تردد ها، جلسات و کليه فعاليتهاي غير ضروري، تهيه و نصب دستگاههاي ضدعفوني کننده، تعطيلي رستوران و توزيع غذاي روزانه به صورت يکبار مصرف به همراه نظارت کامل بر روند توليد و توزيع، کاهش ساعت کاري کارکنان و گندزدايي مستمر خوابگاه ها، سرويس هاي بهداشتي و اتوبوس هاي تردد کارکنان، بخشي از اقدام هايي است که به دستور کميته بحران جهت کاهش ريسک ابتلا به بيماري ويروسي به وجود آمده در دستور کار قرار گرفته است. تمامي کارکناني که از مبادي ورودي به سايت پتروشيمي جم وارد مي شوند، مورد سنجش هاي متعدد قرار مي گيرند و در صورت مثبت بودن هر يک از علائم مورد سنجش به درمانگاه مجتمع ارجاع خواهند شد. همچنين به منظور کاهش ازدحام نفرات در پايان وقت اداري، ساعت کاري کارکنان ترددي در هر روز يک ساعت و 30 دقيقه کمتر شده است و اتوبوس هايي که براي تردد کارکنان مورد استفاده هستند، روزانه و بصورت مستمر با استفاده از مواد مناسب ضدعفوني مي شوند تا از انتقال احتمال ويروس از خوابگاه به محل مجتمع و بالعکس پيشگيري مي شود.
در حال حاضر آن دسته از کارکنان که داراي ريسک بالاي ابتلا بوده اند و از ديابت، مشکلات ريوي و قلبي رنج مي برند و همچنين کارکناني که سن بالاي 57 سال دارند، به مرخصي دو هفته اي اعزام شده اند. بخشي از کارکنان روزکار بصورت دورکار و در منازل شخصي و سازماني به کار مشغولند و با توجه به احتمال وقوع شرايط اضطراري، زيرساخت هاي لازم براي دورکاري کارکنان اقماري غيرنوبت کار نيز با تعريف فضاهاي مورد نياز در محل خوابگاه کارکنان واقع در شهرک خليج فارس ايجاد شده که در صورت نياز کارکناني که حضور آنها در محل شرکت ضروري نباشد، مي توانند از راه دور نسبت به انجام وظايف روزانه خود اقدام کنند.
سفيدپوشان خط مقدم مبارزه با کرونا
شبنم اعماري- وقتي حرف از مراکز درماني به ميان مي آيد، ناخودآگاه ذهن مان به سمت سفيدپوشاني مي رود که جزئي جذايي ناپذير از اين مراکز هستند. در واقع بيمارستان ها و درمانگاه ها با وجود کارمندانشان معنا پيدا کرده اند، کساني که شبانه روز و در هر شرايطي در تلاشند تا سلامت يک جامعه را تامين کنند.
در اوضاع کنوني کشور که جنگي تمام عيار با دشمني ناخوانده به نام ويروس کرونا درگرفته، بيش از هر کس سفيدپوشان و کارکنان مراکز درماني هستند که در صف مقدم نابودي آن ايستاده اند.
افرادي که فداکارانه براي بهبود حال مبتلايان به کرونا، خواب و خوراک ندارند و لحظه اي آرام ننشسته اند.
امروز اما با شيوع ويروس کرونا، عکس هايي در شبکه هاي اجتماعي دست به دست مي شود که مطمئنا سال ها بعد، با ديدن آنها لبخند بر لبمان نقش مي بندد و خاطراتي را به ياد خواهيم آورد که هم خوب بودند و هم بد.
چهره هايي که امروز پشت ماسک پنهان شده اند، با آن لباس هاي عجيبي که بر تن دارند و در خط مقدم مبارزه با کرونا جانانه مي جنگند، اميد را در ما و تمام کساني که در حال مبارزه با ويروس کرونا هستند، زنده مي کند.
کساني که وقتي وارد حرفه پزشکي، پرستاري و کادر درماني شدند، پذيرفتند که بايد ناجيان جان انسان ها باشند، حتي اگر جانشان به خطر بيفتد. اين تعهد و ايثارگري را امروز مي توان در تک تک بيمارستان هاي کشور ديد و از اين همه فداکاري انگشت به دهان ماند. عکس هاي منتشر شده کادر درماني مراکز مختلف درماني ايران حالا ترس را از بين برده و اميد را جايگزين نااميدي کرده است. تصاوير منتشر شد، تلاش سفيدپوشان خط مقدم مبارزه با کرونا و تمام کارکنان مراکز درماني، روزنه هاي اميدمان را بازتر کرده و خط بطلاني بر ترس هايمان کشيده است.
اين قشر زحمتکش حوزه سلامت در حال حاضر فعال ترين، دقيق ترين و منظم ترين کساني هستند که در حوادث و بلاياي اين چنيني نقش خود را بدرستي ايفا کرده اند و از هيچ کوششي براي پشت سر گذاشتن اين شرايط سخت دريغ نکرده و نمي کنند.
مبارزان خط مقدم نبرد با اين دشمن (کروناويروس)، اين روزها هرچه در توان دارند در طبق اخلاص گذاشته اند تا باز هم مثل هميشه از اين ميدان پرخطر سربلند بيرون بيايند و لبخند را بار ديگر روي لبان مردم
ايران بنشانند.
پس قدر اين سفيدپوشان پرتلاش و تمام کادر مراکز درماني را که در اين شرايط سخت در خط مقدم مبارزه با کرونا مي جنگند، بدانيم و براي کمک به آنها به توصيه هايي که مي شود به بهترين شکل ممکن عمل کنيم تا ما هم به عنوان عضوي از جامعه بزرگ ايران، قدمي هرچند کوچک براي مهار ويروس ناخوانده کرونا برداشته باشيم. اميد داشته باشيد و ترس و اضطراب را از خود دور و به تمام توصيه هايي که در خصوص حفظ سلامت مي شود، بيش از هر زمان ديگري توجه کنيد.
به گفته متخصصان، اضطراب و استرس بدن را براي پذيرايي از اين ويروس آماده مي کند و توان مقاومت را کاهش مي دهد. ترس، راه چاره از بين بردن کرونا نيست؛ راه حل اين است که اميد داشته باشيم، به ترس نه بگوييم و در کنار آنهايي که با دلي پراميد و روحيه اي وصف ناشدني و پرانرژي در صف مقدم جنگ با کرونا ويروس هستند تا آن را ريشه کن کنند، بجنگيم.
در اين بين فداکاري آن دسته از مبارزان خط مقدم نابودي اين ويروس که جان خود را از دست داده اند، فراموش نمي کنيم و با توجه و عمل به هشدارها و توصيه هاي داده شده که به طور مکرر تکرار مي شود، دست در دست هم خواهيم داد تا شرايط کشور به حالت عادي بازگردد و آرامش بار ديگر مهمان خانه هايمان شود.
پويش نوروزي
شبنم اعماري-هر سال نزديک عيد که مي شود، همه چيز حال و هواي خاصي به خود مي گيرد، از بازار خريد و فروش پوشاک و خوراکي هاي متنوع شب عيد گرفته تا خانه تکاني و زيباسازي معابر و سروسامان دادن به اوضاع فضاي سبز. آغاز بهار و شکوفايي طبيعت، هميشه يادآور بخشي از خاطرات شيريني بوده که هر سال منتظر تکرارش هستيم، خاطراتي که به کفش و لباس نو، ديد و بازديدها، خوردن ميوه، شيريني و آجيل و از همه مهم تر گرفتن عيدي گره خورده اند. تجديد ديدار نه تنها باعث گرفتن انرژي مثبت مي شود، بلکه ارزش هاي زيادي براي ايرانيان دارد و احساسات لطيف و خوشايندي به همه ما منتقل مي کند. نوروز و ايام آن پر از شور و حال است، از مجالس مهماني گرفته تا دورهمي ها و شب زنده داري هاي دوست داشتني. اين حال و هوا هميشه و در هر شرايطي پابرجا بوده و هيچ چيز باعث نشده اين جنب و جوش ها از تب و تاب بيفتند.
با اين حال، عيد امسال با تمام تعطيلات نوروزي که پشت سر گذاشته ايم، فرق دارد.
اين بهار، بهار مبارزه است؛ عيدي که باز هم به يک پويش نياز دارد. همانطور که مي دانيد، پويش هاي مختلفي در چند هفته گذشته در جامعه شکل گرفته، پويش هايي که مردم در ايجاد آن نقش بسزايي داشته اند. امسال و در آستانه سال جديد، ايراني ها مهمان ناخوانده اي دارند به نام ويروس کرونا، مهماني که مي خواهيم شرش را هرچه زودتر از سر مردم ايران کم کنيم، اما چطور؟
به نظر مي رسد امسال هم مانند سال هاي گذشته به شکل گرفتن يک پويش جديد و اثربخش نياز داريم؛ نه به ديد و بازديدهاي عيد، اين پويش در تعطيلات نوروز مي تواند به ريشه کن شدن اين ويروس در سريع ترين زمان ممکن کمک کند.
قصه شب عيد را همه مي دانند؛ خانه تکاني، خريد وسايل شب عيد، چيدن سفره هفت سين، پختن سبزي پلو با ماهي، برگزاري دورهمي هاي خانوادگي و از همه مهم تر رفتن به ديدن بزرگترها. تعطيلات نوروز هميشه فرصت مناسبي براي فاصله گرفتن از روزمرگي هاي مادي و معنوي بوده، به طوري که با فرا رسيدن عيد و تعطيلات اين امکان برايمان فراهم مي شود که سري به بزرگ ترها، اقوام و دوستاني بزنيم که در طول سال به دليل مشغله زياد نتوانستيم حتي حالي از آنها بپرسيم.
امسال، اما سالي متفاوت است و به نظر مي رسد که بايد اين رسم ديرينه را کمي به تاخير بيندازيم. امسال مهمان ناخوانده اي داريم که نبايد از آن غفلت کنيم. از اين رو عيد امسال به خاطر سلامت خود و خانواده مان و البته حفظ سلامت ديگران بايد از خير ديد و بازديدهاي تعطيلات عيد بگذريم تا از اين طريق به جنگ مهمان ناخوانده اي برويم که بيرون کردنش ميسر نمي شود، مگر با رعايت برخي موارد که از مهم ترين آنها دوري از تجمعات و لغو مهماني و ديد و بازديدهاست.
دير نمي شود؛ در اين شرايط حساس، حفظ سلامت از هر چيز ديگري مهم تر است. مي توانيم بعد از سپري کردن اين دوران، ديد و بازديدهاي عيد و سر زدن به بزرگ ترها و شرکت در دورهمي هايي که يک سال انتظارش را کشيده ايم با تاخير انجام دهيم، نه از آن جهت که دوست نداريم، به اين دليل که شرايط مثل هر سال نيست و بايد براي دوري از خطر بجا آوردن رسم دوست داشتني ديد و بازديد عيد را به زمان مناسبي موکول کنيم، زماني که با خيال راحت بتوانيم نزديکانمان را در صحت و سلامت ببينيم و از کنار آنها بودن شاد و خوشحال شويم.
عيد امسال را مي توانيم از طريق تلفن و اينترنت با همديگر در تماس باشيم و با اين کار جلوي انتشار و انتقال ويروس را بگيريم. تعطيلات نوروزي امسال برخلاف تمام هزاره هاي گذشته، دوست داشتن و دوست داشته شدن در نديدن است. بعد از شکست اين ويروس، مي توان جشني به يادماندني برپا کرد؛ جشني پر از آرامش، همراه با سلامت. ديد و بازديد و دورهمي هايي که يک سال منتظرش بوديم، زماني برايمان خوشايند خواهد بود که اثري از ويروس کرونا در سرزمينمان ديده نشود. پس مي توان عيدديدني را به وقتي ديگر موکول کرد. تاخير در بجا آوردن آيين ديد و بازديدهاي نوروزي در شرايط کنوني مي تواند بهترين گزينه باشد.
امسال در خانه و در کنار هم سال تحويل را جشن مي گيريم و «حول حالنا الي احسن الحال» را به نيت ريشه کني مهمان ناخوانده و بهبود حال مبتلايان زمزمه مي کنيم.
تقویت سیستم ایمنی بدن
بدن انسان به قدري شگفت انگيز و پيچيده است که مي توان با اطمينان گفت تمام عملکردهاي فيزيکي، بيولوژيکي و شيميايي را بدون هيچ گونه اشتباهي انجام مي دهد. از اين رو بدن براي انجام مکانيسم ها و عملکردهاي پايه اي خود، ويتامين ها و مواد معدني مورد نيازش را از مواد غذايي و نوشيدني هاي سالمي که مصرف مي کنيم، دريافت مي کند. علاوه بر اين، سيستم ايمني بدن هم بدون شک، نقش بسيار مهمي را مقابل عوامل بيماري زايي که سلامتمان را تهديد مي کنند، دارد. امروز و در حالي که تقريبا بيشتر کشورهاي دنيا درگير کروناويروس شده اند، مهم ترين مساله ريشه کن شدن، اين مهمان ناخوانده جهاني است. از اين رو اهميت تقويت سيستم ايمني بيش از پيش بايد مورد توجه قرار گيرد، چراکه در حال حاضر تنها چيزي که مي تواند اثرات مخرب کروناويروس را خنثي کند، قوي بودن سيستم ايمني بدن است؛ به همين دليل در اين برهه از زمان که هنوز هيچ درمان قطعي و واکسني براي خلاص شدن از شر کروناويروس وجود ندارد، تقويت سيستم ايمني بدن، بهترين راه حل است. مصرف مواد غذايي سالم و مغذي، موثرترين راهي است که بايد آن را جدي گرفت.
همان طور که مي دانيد، مبارزه بدن براي حفظ سلامتي از دهان آغاز مي شود؛ بزاق دهان مواد ضدميکروب قدرتمندي مثل ليزوزيم، آلفا،آميلاز و لاکتوفرين دارد که هر ميکروبي بايد از اين خط دفاعي عبور کند، بنابراين براي ورود به بدن با اسيد هيدروکلريک معده مواجه مي شوند. در اين مرحله باکتري هاي خوب بدن(پروبيوتيک ها) که وظيفه مقابله با ويروس ها و باکتري هاي بيماري زا را دارند، وارد عمل مي شود و از ورود ويروس و باکتري هاي آسيب رسان و مهاجم به جريان خون يا ورود به روده کوچک و روده بزرگ جلوگيري مي کنند. باکتري هايي که در روده وجود دارند، در واقع ارتشي قدرتمند براي مبارزه با عوامل مهاجم خارجي هستند که قدرت اين ارتش با تغذيه مناسب ارتباط زيادي دارد. به همين دليل بايد گفت آنچه روزانه مصرف مي کنيد، در حقيقت تعيين کننده اين است که مي توانيد در برابر عوامل مهاجم بيماري زا مصون بمانيد يا نه.
بيش از 70 درصد سيستم ايمني بدن مربوط به دستگاه گوارش است. اين دستگاه که محل انباشت باکتري هاي خوب روده محسوب مي شود، اين توانايي را دارد که با بسياري از عوامل خارجي مهاجم مبارزه کند. بنابراين با تغذيه خوب و مناسب مي توانيد کاري کنيد که اين باکتري ها به سود سلامت شما فعاليت کنند.
با آنچه برايتان آورديم، حالا مي توانيد اين نتيجه را بگيريد که يک رژيم غذايي مناسب نقش زيادي در جلوگيري از ابتلا به بيماري دارد، به خصوص که در اين برهه از زمان و شيوع کروناويروس مي توانيد با يک رژيم متعادل غذايي و عدم زياده روي در مصرف مواد غذايي فرآوري شده، چربي ها و قندها براي مبارزه با انواع مختلف ويروس ها و عفونت ها سيستم ايمني بدنتان را تقويت کنيد. به بيان ساده تر، بايد بگوييم که اگر رژيم غذايي نامناسبي داشته باشيد، خطر ابتلا به انواع بيماري از جمله کروناويروس را افزايش داده ا يد. داشتن رژيم غذايي نامناسب و عدم تغذيه درست بدن شما را براي ابتلا به انواع و اقسام بيماري ها آماده مي کند، اما تغذيه مناسب اين امکان را به شما مي دهد که بدنتان دفاع قدرتمندي برابر عوامل خارجي بيماري زا داشته باشد. سيستم ايمني بدن براي عملکرد بهتر، به چند دسته از مواد مغذي نياز دارد که مي توان آنها را از طريق رژيم غذايي روزانه دريافت کرد. اين مواد مغذي شامل پروتئين، ويتامين A، ويتامين C و ويتامين E به همراه مواد معدني مانند روي (زينک) و آهن مي شوند. پس فراموش نکنيد که براي تقويت سيستم ايمني بدن بايد اين مواد را در رژيم غذايي گنجاند. علاوه بر اينها از مصرف پروبيوتيک ها هم نبايد غافل شد. پروبيوتيک ها باکتري هاي مفيدي هستند که در برخي غذاها وجود دارند و به تعادل فلور طبيعي (ريزاندامگان هم زيست انسان) در دستگاه گوارش کمک مي کنند. توصيه متخصصان تغذيه در شرايط حساس کنوني اين است که جايي براي مواد غذايي ضدبيماري در برنامه روزانه غذايي مان باز کنيم. از جمله اين مواد مي توان به مغز بادام، سيب، کلم بروکلي، عدس قرمز، ماهي آزاد، اسفناج، سيب زميني، عصاره سبزيجات، دانه گندم، انواع مرکبات، سير، پياز، فلفل قرمز، ماست، کيوي، مرغ و... اشاره کرد.
سبک زندگی هم جزو مواردی است که تاثیر زیادی روی عملکرد سیستم ایمنی بدن و تقویت آن در برابر میکروب ها، ویروس ها و بیماری های مزمن دارد. اگر تا امروز این مورد برایتان مهم نبود، از حالا و در شرایط خطرساز کنونی سعی کنید به آن توجه ویژه ای داشته باشید تا از ابتلا به کروناویروس در امان بمانید.
نداشتن خواب کافی و استرس زیاد باعث ترشح هورمون کورتیزول می شود. استرس یکی از عواملی است که عملکرد سیستم ایمنی بدن را به مخاطره می اندازد. به همین دلیل، داشتن خواب کافی می تواند کلید اصلی سلامت بدن باشد.
بي ترديد همه مي دانند که رعايت بهداشت فردي چه معنايي دارد، با اين حال يادآوري آن ضرري ندارد. فراموش نکنيد که در حال حاضر بهترين راه براي جلوگيري از ابتلا به کروناويروس شستن دست هاست، به خصوص زماني که از خانه خارج مي شويد و در معرض خطر قرار مي گيرد، بايد بيش از هر زمان ديگري به شست وشوي دست ها توجه کنيد.
خوشحالي و خنديدن در هر شرايطي مفيد است و مزاياي زيادي دارد. خنده ميزان ترشح هورمون استرس را در بدن کاهش مي دهد و ميزان گلبول هاي سفيدي را که با عوامل بيروني بيماري زا مبارزه مي کنند به حد قابل توجهي افزايش خواهد داد.
در این روزهای حساس که آماده نبرد با کروناویروس هستیم، بیش از هر زمان دیگری ورزش کنید، اگر هم اهل ورزش کردن نیستید و شرایط برایتان فراهم است، حداقل در طول روز 30 دقیقه پیاده روی کنید. این کار باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
مکانيسم دفاعي بدن، گاهي بنا به دلايلي مثل تغذيه نامناسب، استرس، عفونت و... دچار ضعف مي شود که اين مي تواند تهديدي براي سلامت بدن باشد. به همين دليل شناسايي اين عوامل مي تواند به حفظ سلامت بدن کمک زيادي کند. برخي از اين نشانه ها به شرح زير است:
[Text Box: 1] کار و تلاش زياد باعث خستگي مي شود، اما به خاطر داشته باشيد که خستگي زياد و مداوم، حتي زماني که از خواب بيدار مي شويد، بدون انرژي هستيد يا با انجام ساده ترين و کوچک ترين کارها، احساس خستگي مي کنيد، همه اينها نشان از اين دارد که سيستم ايمني بدنتان ضعيف شده است.
[Text Box: 2] عفونت معده، لثه هاي قرمز و ملتهب و... که چالش دائمي شماست، نشان مي دهد که سيستم ايمني بدنتا کارايي لازم براي مقابله با عوامل خارجي را ندارد. در واقع اين علائم اين هشدار را به شما مي دهد که سيستم ايمني بدنتان نمي تواند از بدن در برابر ويروس ها و باکتري ها محافظت کند، به همين دليل مداوم با اين مشکلات دست به گريبان هستيد.
[Text Box: 3] تا حالا به اين موضوع توجه کرده ايد که در طول سال چند بار سرما مي خوريد يا گلودرد داريد. اگر دقت کرديد و به اين نتيجه رسيديد که دائما مريض هستيد، بدانيد که سيستم ايمني بدنتان آنطور که بايد و شايد کار نمي کند.
[Text Box: 4] برخي افراد بيشتر از واکنش هاي آلرژيک رنج مي برند. به اين دليل که سيستم ايمني بدن آنها نمي تواند راه ورود آلاينده ها، گردوغبار و عوامل محيطي آلرژي زا را مسدود کند. اگر به طور مداوم دچار حساسيت بيش از اندازه مي شويد، اين احتمال را بدهيد که سيستم ايمني بدن شما ضعيف شده باشد.
[Text Box: 5] هر نوع زخم و جراحتي بايد بعد از چند روز بهبود يابد. بنابراين اگر حتي خراش هاي کوچک روي پوستتان است که فکر مي کنيد زمان زيادي گذشته و هنوز بهبود نيافته، بدانيد که سيستم ايمني بدنتان دچار اخلال شده است.با توجه به تمام مواردي که برايتان آورده ايم، مي توانيد به تقويت سيستم ايمني بدنتان کمک کنيد و با رعايت برخي نکات شر تمام بيماري ها از جمله کروناويروس را از سرتان کم کنيد و اين دوره حساس را با خيال آسوده پشت سر بگذاريد.
آموزه هاي معنوي، عقلاني، اجتماعي و فرهنگي عيد نوروز و پاسداشت آن، به زمان يا مکان خاصي محدود نيست و با رعايت آن مي توان هر روز را نوروز کرد. به قول شاعر که مي گويد: ز کوي يار مي آيد نسيم باد نوروز/ از اين باد اَر مدد خواهي چراغ دل برافروزي، در اين مطلب کوتاه تلاش کرده ايم تا به برخي آموزه هاي معنوي نوروزي اشاره کنيم.
نوروز، نماد تغيير و تحول است که در آن طبيعت دوباره جان مي گيرد و لطافت و سبزي جايگزين فصل سرد زمستان مي شود. اين، پندي آشکار براي انسان است تا با ايجاد تحول اخلاقي و شخصيتي در خود، بتواند از توانمندي ها و ظرفيت هاي وجودي بهره ببرد و به خود شکوفايي برسد.
«احسنُ الحال»، بهترين مفهوم تحول طلبي است که بايد همواره در جست وجوي آن بود؛ چرا که انسان در مسير تحول مثبت نمي تواند حدي داشته باشد. در دعايي که زمان تحويل سال نو خواندن آن سفارش شده، مي خوانيم: «يا مقلب القلوب و الابصار يا مدبر اليل و النهار يا محول الحول و الاحوال حول حالنا الي احسن الحال؛ اي گرداننده قلب ها و ديدگان! اي مدير و مدبر شب و روز، اي تغيير دهنده حال و احوال، حال ما را نيکوترين حال گردان».
انسان موجودي کمال گر و در پي رسيدن به قله افتخار است؛ بنابراين، يکي از نشانه هاي افراد خود شکوفا آن است که همواره در تغيير و تحول هستند و توانمندي هاي بالقوه آنان در حال ظهور است؛ ازاين رو، نوروز، فرصتي است تا انسان به اصلاح امور روحي و رواني خود بپردازد. چه بسيار انسان هايي که با بارقه انديشه و نگرش در عاقبت کارها و خودشناسي، متحول شده و انساني دگرگونه شده اند.
اين گفتار از امام موسي کاظم(ع) ما را به لزوم تحول در انسان رهنمون مي سازد؛ آنجا که مي فرمايد: «کسي که دو روزش مساوي باشد، ملعون است و کسي که دومين روزش، بدتر از روز اولش است، ملعون است و آن کس که افزايش در خود نبيند، در سرازيري نقصان و کمبود است و کسي که چنين باشد، مردن براي او بهتر از زندگي است».
پس از آنکه ايرانيان، دين اسلام را پذيرفتند، آن دسته از سنت هاي ملي که با اسلام تنافي و تضاد نداشت، مورد تأييد اين دين قرار گرفت و صبغه اسلامي يافت. عيد نوروز نيز از سنت هايي بود که به دليل دارا بودن جنبه هاي معنوي، در گذر زمان حفظ و با آميخته شدن به فضاي معنوي برخاسته از اسلام، تقويت شد؛ بنابراين، توجه به معنويت، دعا و عبادت و پرستش خداوند از آموزههايي است که مردم در عيد نوروز به آن توجه مي کنند.
بزرگداشت نوروز در اسلام هر چند به مذهب شيعه منحصر نيست، چنان در ميان شيعيان فراگير است که حتي رواياتي از امامان شيعه درباره آن نقل شده است. علامه مجلسي از امام صادق(ع) حديثي را به اين مضمون نقل مي کند: «نوروز، روزي است که خداوند از بندگانش پيمان گرفت او را بپرستند. روزي است که آفتاب تابيد و هوا وزيدن گرفت و زمين آفريده شد. کشتي نوح بر نقطه اي از زمين نشست. جبرئيل بر رسول خدا(ص) نازل شد. ابراهيم(ع) بت ها را شکست. حضرت محمد(ص)، علي(ع) را بر دوش گرفت تا بت هاي قريش را از خانه کعبه به زير افکند. پيامبر اعظم(ص) به اصحاب امر کرد با علي(ع) بيعت کنند. نوروز، روزي است که حضرت قائم(عج) ما در آن ظهور مي کند».
همچنين از امام صادق(ع) روايت شده است: «در نوروز غسل کنيد و پاکيزه ترين لباس ها را بپوشيد و بهترين عطرها را بزنيد و آن روز را روزه بگيريد و نماز گزاريد». افزون بر اين، تقدس ديني لحظه تحويل سال چنان در نظرها پررنگ است که مردم در شهرهاي مختلف به امامزادگان و مکان هاي متبرک مي روند و براي سعادت خود دعا مي کنند. اين آميختگي معنوي که در آيين نوروز وجود دارد و در رفتار افراد ديده مي شود، مي تواند در پرورش روحي و معنوي آنان اثرگذار باشد.
جامعه پذيري به معناي انطباق با جامعه و آشناسازي با آن است. به موجب اين فرايند، افراد ويژگي هايي را که شايسته عضويت آنها در جامعه است، به دست مي آورند. اجتماعي شدن و جامعه پذيري براي فرد و جامعه امري حياتي است و شخصيت انسان از راه کنش متقابل با ديگران ساخته مي شود و از طريق اين کنش، مي آموزيم چگونه خود را با جامعه هماهنگ و زندگي مان را قاعده مند کنيم. بدون اجتماعي شدن، نمي دانيم چه چيزي را ارزش بدانيم، چه کاري را انجام دهيم، چگونه فکر کنيم، چگونه سخن بگوييم و در مقابل ديگران چگونه پاسخ دهيم.
افراد در پرتو رفت و آمد با ديگران و آموختن قوانين، ارزش ها و هنجارهاي اجتماعي است که به موجودي اجتماعي تبديل مي شوند و شخصيت شان شکل مي گيرد. امروزه فردگرايي از ويژگي هاي جوامع غربي است و موج ويران کننده آن از راه رسانه هاي نوپديد، ساختارهاي خانواده و اجتماع را دستخوش تغيير کرده است. آثار فردگرايي در جامعه ما نيز ديده مي شود؛ ازاين رو، ديد و بازديدهاي آيين نوروز در برابر اين عنصر ويرانگر کارساز است و موجب توسعه ارتباط خانوادگي و تقويت رشد اجتماعي افراد مي شود.
افراد، به ويژه کودکان و نوجوانان در سايه رفت و آمدها و هم نشيني با هم، احساس نزديکي و صميمي شدن مي کنند، با ارزش هاي اجتماعي آشنا مي شوند و مي آموزند ديگران را دوست بدارند، به بزرگ ترها احترام بگذارند و آمادگي پيدا کنند در ديگر عرصه هاي عمومي اجتماع حضور يابند تا هم به رشد خود و هم به توسعه جامعه ياري رسانند.
سال نو، با پاکيزگي آغاز مي شود. خانه تکاني و پاک سازي منازل و شست وشوي قبل از عيد، افزون بر اينکه رسمي پسنديده و نيکوست، مقدس بودن آن را نيز مي رساند؛ زيرا همه دوست دارند در ايام نوروز با لباس هاي پاکيزه و زيبا و در صورت امکان، نو به ديدار هم بروند و در بهترين حالت ظاهري و خوشايندترين حالت روحي سال نو را به همديگر تبريک بگويند.
امام صادق(ع) در اين باره فرموده است: «خداوند زيبايي و خودآرايي را دوست دارد و از فقر و تظاهر به آن بيزار است. هرگاه خداوند به بنده اي نعمتي بدهد، دوست دارد اثر آن را در او ببيند». عرض شد: چگونه؟ فرمود: «لباس تميز بپوشد، خود را خوشبو کند، خانه اش را گچکاري کند و جلو در حياط خود را بروبد. حتي روشن کردن چراغ قبل از غروب، خورشيد فقر را مي برد و روزي را زياد مي کند».
يکي از مواردي که رعايت آن به سلامت افراد کمک مي کند، بهداشت مسکن است. خانه تکاني، بهداشت و آراستگي در نوروز، يکي از ويژگي ها و عادت هاي پسنديده و آدابي است که در اسلام هم بر آن تأکيد شده است. در اسلام دستورهاي فراواني درباره پاک سازي محل زندگي و پاکيزگي فردي وجود دارد؛ چنان که امام رضا(ع) پاکيزگي را از اخلاق پيامبران دانسته است (مجلسي، 1372: 78: 335). بنابراين، توجه به بهداشت فردي و اجتماعي، از آموزه هايي است که مي توان آن را از نوروز به دست آورد.
همچنين پيوند بهداشت فردي و اجتماعي، و بهداشت محيط با بهداشت رواني و ايجاد فضاي بانشاط، بر کسي پوشيده نيست.
گزيده اي از سخنراني رهبر معظم انقلاب در صحن مطهر حضرت ثامن الحج
به نظر من آنچه که ملت ايران در باب عيد نوروز انجام داده است، يکي از زيباترين و شايسته ترين کارهايي است که مي شود با يک مراسم تاريخي و سنتي انجام داد. اولِ سال شمسي ما ايراني ها، - يعني اول بهار - عيد نوروز است. اولاً ملت ايران افتخار دارد که سال شمسي او هم سال هجري است؛ يعني هم چنان که سال قمري ما - که سال 1418 است - از مبدأ هجرت خاتم الانبياء عليه و علي آله الصلاة والسلام است، سال شمسي ما هم از مبدأ هجرت است. بقيه ملت هاي مسلمان براي سال شمسي خود، از سال ميلادي استفاده مي کنند؛ ولي ما ايراني ها، هجرت نبي اکرم را، هم مبدأ سال قمري قرار داديم، هم مبدأ سال شمسي.اين، مطلبِ اول که به نظر من نشانگر هنر و عشق و علاقه ايراني به تعاليم مقدس اسلام و به آثار مطهر و مقدس نبوي است. در ضمن، اولِ سال را اولِ فصل بهار انتخاب کرده ايم، در حالي که مسيحيان، اولِ زمستان را اولِ سال قرار مي دهند! البته فرق آن ها با ما اين است که ولادت حضرت مسيح،(ع) تاريخ مشخصي ندارد و يک مطلب حدسي است؛ در حالي که هجرت نبي مکرم اسلام(ص)، از نظر تاريخي کاملاً دقيق و مشخص است. به هرحال ما اولِ بهار را اولِ سال خودمان قرار داده ايم که اين هم يک ذوق و سليقه ايراني است. اولِ بهار، اولِ رويش طبيعت، اولِ بيداري باغ و راغ و بوستان و اولِ بالندگي همه موجودات زنده است. اين بهتر از زمستان است که وقت مردن و انجماد طبيعت و گياه و نباتات است.
معرفي کتاب
کتاب«نوروز باستاني از ديدگاه اسلام» نوشته حسين ملا احمدي شورکي و توسط نشر ميراث ماندگار به چاپ رسيده است. اين کتاب دربردارنده بررسي ديدگاه هاي اسلام در مورد «عيد نوروز» و فضيلت اين روز است. در اين اثر با استناد به روايات معصومين(ع) ديدگاه هاي ايشان در مورد نوروز، هفت سين، سال نو ايرانيان، مراسم نوروز، عيد بودن اين روز و گرامي داشتن آن مطرح شده و واژه نوروز در فرهنگ لغت فارسي و لاتين و تاريخچه آن نزد ايرانيان باستان مورد بحث و بررسي قرار گرفته است. نگارنده به بيان ديدگاه هاي علماي قديم و ديدگاه هاي علماي معاصر شيعه در مورد نوروز پرداخته است. در اين کتاب به اشعار فارسي مربوط به نوروز و بيان آداب و مراسم رسمي فارسي زباناني مانند کشورهاي تاجيکستان، افغانستان، ترکمنستان، قرقيزستان، پاکستان و قزاقستان نيز اشاره شده و مراسم جشن و تعطيلات نوروز در اين کشورها مورد بررسي قرار گرفته است. همچنين آيين هاي ايرانيان باستان و معاصر درباره نوروز در سراسر ايران، در اين کتاب توصيف شده است.
يکي از سنت هاي بسيار نيک و پسنديده عيد نوروز که در اسلام نيز بسيار بر آن تأکيد شده، رفتن به ديدار بزرگان، خانواده، اقوام و آشنايان و تقويت پيوندهاي خانوادگي و به عبارت ديگر، انجام عمل سفارش شده «صله ارحام» است.
امروزه پيچيدگي زندگي و درهم تنيدگي کارها چنان افراد را سرگرم کرده که کمتر به تربيت فرزندان و همدلي و هم کلامي با همسر مي پردازند؛ چه رسد به اينکه فرصت ديدار فاميل و آشنايان را پيدا کنند.
به همين دليل، افراد روز به روز از هم دورتر مي شوند. کم نيستند کساني که فقط يک بار در سال يکديگر را مي بينند و رفت و آمدهاشان به نوروز هر سال محدود شده است.
ديد و بازديد نبايد بي روح باشد و به سلام و احوال پرسي خلاصه شود، بلکه آشنايي با مشکلات ديگران و تلاش براي برطرف ساختن آن است که اين امر را باارزش جلوه مي دهد و موجب آرامش روان و اعتماد افراد به هم مي شود.
ازاين رو، صله رحم و پاسداشت فرهنگ آن، فايده هاي بسياري در پايداري روابط بين افراد دارد که در روايات از آن ياد شده است. برخي از اين فايده ها عبارت است از: صله رحم خلق را نيکو، نفس را باز و پاکيزه و روزي را افزون مي کند و مرگ را به تأخير مي اندازد. صله رحم خانه ها را آباد مي سازد و انسان را از گناهان بازمي دارد. در احاديثي از معصومين (عليهم السلام) درباب اهميت صله رحم آمده است:
امام على(ع): هرگاه مردم قطع رحم كنند، ثروت ها در دست افراد شرور قرار مى گيرد.
(عيون الاخبار الرضا، ج 2، ص 265).
امام صادق(ع): صله رحم، خانه ها را آباد و عمرها را طولانى مي كند، هر چند صله رحم كنندگان مردمان خوبى نباشند (امالى طوسى، ص 481، ح 18). پيامبر اکرم(ص): هر كس دوست دارد كه خدا و رسولش او را دوست داشته باشند، با ميهمان خودغذا بخورد.
(تنبيه الخواطر، ج 2، ص 116).
امام رضا(ع): به بزرگترهايتان احترام بگذاريد و با كوچكترها مهربان باشيد و صله رحم نماييد.
(كافى، ج 2، ص 348، ح 8).
نفت ما برای ملت ما
علي بهرامي- همه چيز از يک خواست ملي شروع شد و البته اين خواست در مجلس شکل گرفت. حدود 15 سال از قرارداد 1933 ميلادي که با سال 1312 خورشيدي مصادف شده بود، مي گذشت. جنگ جهاني دوم به پايان راه خود رسيده بود و متفقين سرمست از پيروزي هاي پي در پي خود، نادانسته ميدان سياست و اقتصاد را براي آمريکايي ها خالي مي کردند. انگلستان و فرانسه و ديگر کشورهاي اروپايي از دست و پنجه نرم کردن با نازيسم و فاشيسم آلماني و ايتاليايي، تاب و توانشان را از دست داده بودند. حالا اين آمريکا بود که بايد از آب گل آلود جنگ جهاني دوم، ماهي قدرت خودش را صيد کند. در چنين فضايي نيروي هاي ملي و جنبش هاي هويت خواه درون ايران، نفسي تازه کردند و توجه شان به صنعت نفت جلب شد.
مسأله جالب توجه، وضعيت شرکت نفت در دوران پيش از ملي شدن نفت است. اين شرکت وضعيت عجيبي داشت و يک استعمار تمام عيار را در کشورمان به نمايش گذاشته بود. آبراهاميان در کتاب«ايران بين دو انقلاب» در اين باره نوشته است:« شرکت نفت ايران و انگليس شبيه به يک موسسه اقتصادي مستعمراتي نمونه بود. روزنامه هايش کشور ميزبان را ناديده مي گرفتند، جداسازي تقريباً به طور کامل اعمال مي شد چه در امور اساسي و عمده مانند استخدام يا اسکان و چه در استفاده از اتوبوس ها و سينماها و باشگاه ها... تصور اينکه نگاه حاکم در بين انگليسي ها نسبت به کارگران، يعني آن 50 هزار نفر مزد بگيري که هر روز با آنها در تماس بودند، چه نوع نگاهي بود، دشوار نيست. انگار که اين کارگران از جنس جداگانه اي بودند، به همين جهت مي گفتند تنها راه اداره آنها، تحکم و عتاب و خطاب کردن به آنها، ترساندن آنهاست تا از شما اطاعت کنند». اما اين همه ماجرا نبود. داستان زخم انگليسي ها بر پيکره هويت ملي و مذهبي ايرانيان بسيار عميق تر از اينها بود. وضعيت شرکت نفت به سمتي مي رفت که شکاف هاي ايجاد شده آن با هيچ زبان و بياني قابل ترميم نبود. در کتاب «ايران بين دو انقلاب» آمده است:«عواملي همچون پايين بودن دستمزد کارگران، نبود مسکن و زندگي در حلبي آبادها و چادرها، رفتارهاي تبعيض آميز با کارگران ايراني، نبود تساوي در حقوق کارگران و حق تشکيل اتحاديه هاي کارگري و در يک کلام تلاش براي احقاق حق و زندگي بهتر، زمينه ساز اعتصابات عمومي کارگران در سال هاي 1308 تا سال هاي منتهي به ملي شدن صنعت نفت در 29 اسفند 1329 بود... عملکرد تبعيض آميز شرکت نفت ايران و انگليس و وجود موارد مشابه بسيار در عرصه هاي ديگر، همگي نشان از قدرت استعماري انگلستان در ايران داشت؛ کشوري که همراه با روسيه از دهه ها قبل با تسلط بر دولت مرکزي ضعيف قاجار و حکامي که اراده چنداني از خود نداشتند، بر حيات و ممات بسياري از ايراني ها حاکم بود. اين سلطه در سال هاي دهه 20 و بعد از تبعيد رضاشاه از ايران و روي کارآمدن فرزندش محمدرضا تشديد شد. بسياري از فعالان سياسي- اجتماعي ايران و اقشار مختلف مردم در آن سال ها بيش از هر زمان ديگري نسبت به تداوم سلطه ديرپاي انگلستان بر کشور و حضور اين قدرت استعمارگر اعتراض داشتند.»
در چنين فضايي، اقتصاد سياسي جديد جهان پس از جنگ اجازه نمي داد که قراردادهايي چون 1933 ميلادي پا برجا بماند. بسياري از کشورها مانند ونزوئلا، کويت و عربستان سعودي در قراردادهاي جديدشان به سهم هاي 50 – 50 رسيده بودند. جهان غرب ديگر نمي توانست به روال قديم، نفت ايران را بگيرد و سهم اندکي ما به ازاي آن به دولت بدهد. ماجراي قوام السلطنه و سادچيکف روسي هم به پايان رسيده بود و با مخالفت مجلس و زيرکي قوام، نخست وزير ايران، امتياز نفت شمال داده نشد و شوروي هم از خاک ايران بيرون رفت. در کتاب «موج نفت» در اين باره آمده است:«پس از رد موافقت نامه «قوام- سادچيکف»، قوام السلطنه، نخست وزير وقت ايران، وزير دارايي را مامور کرد تا بر اساس قانون مصوب 1326 خورشيدي مجلس شوراي ملي، ضمن يافتن راهکاري جديد، به استيفاي حقوق ملت ايران از شرکت نفت انگليس و ايران اقدام کند.» دولت ايران از انگلستان خواست تا براي مذاکرات درباره وضعيت قرارداد 1933 نماينده اي را معرفي کند، تحولات کشور به شکلي پيش رفت که دولت قوام السلطنه سقوط کرد و همه چيز مسکوت ماند. نخست وزير بعدي، حکيمي بود که با 54 راي نخست وزير شد، در حالي که محمد مصدق با 53 راي نفر دوم بود. از همينجا بود که نام دکتر مصدق بيش از هر زمان ديگري در محافل سياسي شنيده شد؛ اما دولت حکيمي، خيلي زودتر از آنچه گمان مي رفت سقوط کرد. پس از او عبدالحسين هژير، نخست وزير شد. او که به اندکي مذاکرات با انگليسي ها بسنده کرد 25 آبان 1327 از قدرت کناره گيري کرد و نخست وزيري به محمد ساعد مراغه اي رسيد. تا اينجاي کار و پس از قوام، سه نخست وزير آمدند که يا نتوانستند با انگليسي ها مذاکره کنند و يا امتياز مورد دلخواه و انتظار مجلسي ها را در زمينه صنعت نفت به دست نياوردند.
محد ساعد مراغه اي به عنوان سومين نخست وزير پس از قوام، به فکر افتاد تا براي صنعت نفت و انتظاراتي که پيش آمده بود، دست به اقدامي عملي بزند. اقدامي که بتواند او را از دولت مستعجل بودن نجات دهد و مجلس و مردم را راضي نگه دارد. در کتاب «اقتصاد سياسي ايران» نوشته محمدعلي همايون کاتوزيان در اين باره آمده است:«در مجلس پانزدهم، لايحه اي از طرف دولت به مجلس فرستاده شد که به لايحه الحاقي «گس – گلشاييان» معروف شد. قرار بر اين بود در شش روز باقي مانده از عمر مجلس، نمايندگان طرفدار دولت به آن راي مثبت دهند؛ اما همه چيز به مجلس شانزدهم و دولت برآمده از انتخابات منوط شد». چيزي تصويب نشد و ماجرا به مجلس بعد و دولت بعد موکول شد. «گس- گلشاييان» بيش از اينکه در پي جلب منافع ملي ايرانيان در ماجراي نفت باشد، يک معامله سياسي براي راضي کردن همه طرف هاي قدرت و فريب مردم ايران بود. جالب توجه ترين نطق را در مخالفت با اين قرارداد، حسين مکي انجام مي دهد. در کتاب موج نفت در اين باره آمده است: «نطق شش ساعته حسين مکي که در خلال 4 روز ايراد شد، مورد توجه اکثريت نمايندگان قرار گرفت و نهايتا مانع تصويب لايحه پيشنهادي دولت شد، از اين رو لايحه مذکور تا تشکيل دوره شانزدهم مجلس معوق ماند».
در تاريخ 20 بهمن سال 1328 خورشيدي مجلس شانزدهم سر کار آمد و حالا نوبت به «علي منصور» نخست وزير بعدي رسيده بود. او در زمان پهلوي اول نيز سابقه نخست وزيري داشت و در ابتداي نخست وزيري اش درباره «گس – گلشاييان» موضع بي طرفي را اتخاذ کرد؛ اما بالاخره منصور هم در 23 خرداد 1329به مجلس پيشنهاد کرد تا اين لايحه به کميسيون ويژه ارجاع داده شود. پاي دکتر مصدق يک بار ديگر در صنعت نفت باز شد؛ اما خيلي محکم تر. در کتاب «موج نفت» نوشته احمد راسخي لنگرودي در اين باره آمده است: «مجلس نيز با قبول اين پيشنهاد، کميسيوني مرکب از 18 نفر به رياست دکتر محمد مصدق تشکيل داد. اين کميسيون ماموريت داشت لايحه پيشنهادي وي را مورد بحث و بررسي قرار داده و نظريه کارشناسي خود را طي گزارشي به مجلس ارائه کند.» همين ارائه به مجلس موجب بر کناري منصور شد؛ چرا که مشخص شد او نيز به دنبال امضاي اين قرارداد است.
با بر کنار شدن منصور، قرعه به نام «علي رزم آرا» افتاد؛ مردي که با مخالفت سرسختانه خود با ملي شدن صنعت نفت، راه ملي شدن نفت در ايران را ناخواسته هموارتر از هر زمان ديگري کرد؛ اما رزم آرا که بود و چه سوابقي داشت؟ در کتاب «بازيگران عصر پهلوي» در باره او آمده است: «رزم آرا در سال 1280 در تهران به دنيا آمد. بعد از سپري کردن دوران تحصيل خود در مدرسه دارالفنون، در اوايل جواني وارد مدرسه نظامي شد و سپس به نيروهاي قزاق پيوست. وي استعداد خاصي در امور نظامي داشت و همين موضوع باعث شد مورد توجه رضاخان قرار گيرد و جزو اولين افسران اعزامي به فرانسه از سوي رضاخان باشد. وي بعد از بازگشت به ايران بسرعت رشد کرد و به مقام ارتشبدي رسيد و به عنوان يک نظامي موفق، مطرح شد؛ البته بسياري نيز در واکاوي شخصيت وي، او را فردي جاه طلب و سودجو معرفي کرده اند و گفته اند که رزم آرا نمونه يک سياستمدار فرصت طلب بود که توسل جستن به هر وسيله اي را براي رسيدن به هدف جايز مي دانست. اين خصوصيات اخلاقي باعث شد تا وي تنها به عرصه نظامي محدود نماند و مطامع خود را در عرصه سياسي نيز دنبال کند. از قضا اين موضوع مورد حمايت انگليس نيز قرار گرفت و باعث شد تا در سال 1329 پست نخست وزيري را احراز کند.» براي انگليسي ها رزم آرا خيلي بهتر از امثال مصدق بود. رزم آرا، منافع آنها را تامين مي کرد و نمي گذاشت مشکل خاصي براي سودآوري شان در جنوب ايران به وجود بيايد. رزم آرا فهميده بود که سه کشور انگليس، آمريکا و شوروي تا ماجراي نفت به نفع شان تمام نشود، دست بردار نخواهند بود. او آمده بود تا با روحيه نظامي اش کار را يکسره کند و با تمام کردن ماجراي ملي شدن صنعت نفت و راضي کردن قدرت هاي بزرگ، قدرت و حاکميت خودش را نيز به تثبيت برساند؛ اما محمد مصدق که مسير حرکت نفتي دولت رزم آرا را نشناخته بود، سخنراني سخت عليه او و اقدامات و تصميماتش در مجلس انجام داد. اين سخنراني تاثير عميقي بر توانايي هاي دولت رزم آرا گذاشت. رزم آرا با وجود مخالفت ها، همچنان بسيار سرسختانه راه خود را پيش مي برد تا اينکه اوج مخالفت ها در مجلس به استيضاح او کشيده شد. مخالفت بسيار شديد 5 نفر از اعضاي کميسيون نفت مجلس شوراي ملي با لايحه قرارداد «گس- گلشاييان» و انتقادات آنها، دولت رزم آرا براي رسيدن به اهداف نفتي اش با مشکلات جدي مواجه شد. اگر چه رزم آرا از اظهار نظر صريح در باره نفت خودداري مي کرد و کمي عقب نشسته بود؛ اما پنهاني با انگليسي ها بر سر نفت زد و بند مي کرد. مصطفي فاتح در کتاب «پنجاه سال نفت ايران» آورده است:«رزم آرا از جمله شخصيت هايي بود که در اوج تلاش ها براي ملي کردن نفت، اقدام هاي زيادي براي ممانعت از اين موضوع به نفع انگليس انجام داد. از جمله اين اقدامات، پيدا کردن راه هايي براي تصويب قرارداد الحاقي بود که با مقاومت رهبران مذهبي و جبهه ملي مواجه شد. اين شکست باعث شد تا رزم آرا مذاکرات پنهاني را با شرکت نفت انگليسي آغاز کند. نورمان کمپ، خبرنگار روزنامه تايمز و نيوز کرانيکل لندن که در موقع خلع يد در آبادان بوده، متن يادداشت سفير انگليس به رزم آرا را در گزارش خود آورده است. او در رابطه با مذاکرات پنهاني رزم آرا و نارتکرافت نماينده شرکت گفته است، روزي به طور اتفاقي اطلاع يافتم که رزم آرا با نارتکرافت ملاقات داشته و از او خواهش کرده که به لندن رفته پنج ميليون ليره مساعده از شرکت براي دولت من (رزم آرا) تحصيل نمايد.» بالاخره با بي توجهي ها و روحيه مستبدانه اي که رزم آرا داشت، جلسه استيضاح برگزار شد و نمايندگاني چون حسين مکي، الهيار صالح، حايري زاده، دکتر مصدق و ... سخنراني ايراد کردند. انتقادها به رزم آرا بسيار سخت و جدي بود. رزم آرا نيز که گويي تازه از حال و هواي زد و بندهاي پشت پرده با انگليسي ها بيرون آمده بود به دفاع از «گس- گلشاييان» پرداخت. استيضاح بي نتيجه ماند؛ اما هويت خواهي ايرانيان در حوزه نفت در اوج خود نمايان شد. ديگر بحث ملي شدن صنعت نفت چيزي نبود که با بازي هاي پشت پرده و زد و بندهاي سياسي در اين سفارتخانه و آن سفارتخانه پيش برود. سخنراني هاي مختلف و آتشين مخالفان رزم آرا در مجلس کار خودش را کرده بود و راه چنان پيش مي رفت که جز به ملي شدن صنعت نفت نمي توانست ختم شود.
رزم آرا نتوانست شرکت نفت را راضي کند و در 4 آذر سال 1329 کميسيون نفت مجلس شوراي ملي با لايحه «گس- گلشاييان» مخالفت کرد. اين تصميم در 21 دي ماه نهايي شد و به تاييد همه نمايندگان ملت رسيد. اسنادي از رزم آرا و مذاکرات پشت پرده اش درباره نفت در مطبوعات آن زمان درج شد که موجبات خشم دولت را فراهم کرد. اين خشم و عصبانيت تا به آن جايي بود که رزم آرا به دنبال انحلال مجلس رفت؛ اما براي اين کار نياز به موافقت پهلوي دوم بود. او موافقت نکرد و اين کار را خام دستانه مي دانست. در اين باره در کتاب «مصدق و نبرد قدرت» نوشته محمدعلي همايون کاتوزيان آمده است: «ويژگي هاي شخصيتي رزم آرا نيز حاکي از روحيه مستبدانه و فرصت طلبانه او بود. رزم آرا از لحاظ هوش، خشونت، جسارت، بي رحمي، قاطعيت و درايت سياسي نسخه دوم رضاخان محسوب مي شد. او هم مانند رضاخان خود را ناسيوناليست مي دانست... وي از دموکراسي و آزادي طبيعتاً بدش مي آمد و مي خواست قدرت فائقه و فردي خود را بر کشور مستولي کند... اين ويژگي ها و البته اقدامات رزم آرا باعث شده بود شاه به او مظنون شده و تصور کند که او قصد کودتا دارد؛ البته تصورات شاه چندان هم اشتباه نبود و علاوه بر شاه، بسياري از گروه ها ازجمله جبهه ملي نيز او را متهم به کودتا مي کرد؛ جبهه ملي دولت رزم آرا را دولت شبه کودتا ناميد و خطر استقرار يک ديکتاتوري نظامي را اعلام کرد چون تصور مي کردند رزم آرا خيلي زود مجلس را منحل کند». انگليسي ها به طور مداوم از رزم آرا مي خواستند که آتش ملي شدن صنعت نفت را در مجلس خاموش کند؛ اما اين آتش امکان خاموش شدن نداشت و سرانجام رزم آرا را هم سوزاند. 16 اسفند سال 1329 خليل طهماسبي از فداييان اسلام رزم آرا را به جرم خيانت به ايران ترور کرد. در کتاب «موج نفت» در اين باره آمده است: «خبر ترور رزم آرا در آن شرايط استثنايي که دولت وقت با تمام نيرو در برابر موضع ملي شدن نفت مقاومت مي کرد، بسيار تکان دهنده و اعجاب آور به نظر مي رسيد. اين واقعه در زماني اتفاق افتاد که رزم آرا براي شرکت در مجلس ختم روانه مسجد شاه شده بود. نقشه ترور از سوي فدائيان اسلام طراحي شد... آن هم درست در زماني که رزم آرا شانه به شانه «اسد الله علم» وزير کار وقت وارد مسجد شد. انگيزه ترور از زبان طهماسبي اين گونه بيان شده است: رزم آرا شخصي بود که در دوره نخست وزيري خود، ملت ايران را پيش دول اروپا پست و بي کفايت و بي کاره و عاري از قدرت معرفي نموده و آبروي ملت ايران را از بين برد. او کسي است که صراحتا بيان داشت ملت ايران قادر به ساختن «لولهنگ» نيست و يک کارخانه سيمان را نمي تواند اداره بکند». حرف هاي طهماسبي گويي که حرف ناگفته و گفته نمايندگان مجلس و ملت ايران بود. از اين رو بسياري از شخصيت هاي سياسي کشور و نمايندگان ترور رزم آرا را طبيعي دانستند و نظر به بي گناهي طهماسبي داشتند. بنابراين در 24 آبان سال 1330 خورشيدي به موجب ماده واحده اي که به تصويب مجلس شوراي ملي رسيد، رزم آرا مهدور الدم شناخته شد و خليل طهماسبي نيز به آزادي رسيد.
حالا که رزم آرا حذف شده بود همه چيز براي حرکت مجلس در مسير ملي شدن صنعت نفت مهيا بود؛ البته براي خالي نبودن پست نخست وزيري، «حسين علاء» به اين سمت رسيد. فرداي ترور رزم آرا کميسيون نفت اصل ملي شدن صنعت نفت را به اتفاق آرا تصويب و گزارش کار خود را به شرح زير تقديم مجلس شوراي ملي وقت کرد: «نظر به اينکه ضمن پيشنهادات واصله به کميسيون نفت، پيشنهاد ملي شدن صنعت نفت در سراسر کشور مورد قبول کميسيون قرار گرفت و از آنجا که وقت کافي براي مطالعه در اطراف اجراي اين اصل باقي نيست، کميسيون مخصوص نفت از مجلس شوراي ملي تقاضاي دو ماه تمديد مي نمايد. بنابراين ماده واحده ذيل را با قيد دو فوريت براي تصويب تقديم مجلس شوراي ملي مي کند. ماده واحده: مجلش شوراي ملي تصميم مورخه 17/ 12/ 1329 کميسيون مخصوص نفت را تاييد و با تمديد مدت موافقت مي نمايد. تبصره 1: آقايان نمايندگان حق دارند تا پانزده روز بعد از تشکيل کميسيون حق حضور داشته باشند.» مجلس شوراي ملي نيز در تاريخ 29 اسفند همان سال پيشنهاد کميسيون تخصصي نفت را به شرح ذيل تصويب کرد: «به نام سعادت ملت ايران و به منظور تامين صلح جهاني، امضا کنندگان ذيل پيشنهاد مي کنيم که صنعت نفت ايران در تمام مناطق کشور بدون استثنا ملي اعلام شود، يعني تمام عمليات اکتشاف، استخراج و بهره برداري در دست دولت قرار گيرد.»
با تصويب قانون ملي شدن صنعت نفت، حالا ديگر کار براي حسين علاء خيلي سخت شده بود. او 7 ارديبهشت 1330 کنار کشيد و چنانچه انتظار مي رفت، دکتر مصدق به مقام نخست وزيري رسيد. حالا ديگر حرکت از ميدان نظر به ميدان عمل براي ملي شدن صنعت نفت بيش از آنچه انگليسي ها گمان مي کردند، هموار شده بود. مصدق کابينه خود را در تاريخ 12 ارديبهشت معرفي کرد و بر اساس قانوني که به تصويب رسيد، خلع يد از انگليسي ها و ايراني شدن صنعت نفت کشورمان رقم خورد. «قانون 9 ارديبهشت ماه که عنوان رسمي آن «طرح قانوني داير به طرز اجراي اصل ملي شدن صنعت نفت در سراسر کشور» بود، به طور مختصر به عنوان «قانون خلع يد» شناخته مي شد. در کتاب «نگاهي به کارنامه دکتر محمد مصدق» نوشته جلال متيني آمده است: «مواد قانون خلع يد عبارت بودند از:
1-به منظور ترتيب اجراي قانون مورخ 24 و 29 اسفند 1329 راجع به ملي شدن صنعت نفت در سراسر کشور، هيات مختلطي از پنج نفر از نمايندگان مجلس سنا، پنج نفر از نمايندگان مجلس شوراي ملي با انتخاب هر يک از مجلسين و وزير دارايي وقت يا قائم مقام او تشکيل مي شود.
2-دولت مکلف است با نظارت هيات مختلط بلافاصله از شرکت سابق نفت انگليس و ايران خلع يد کند و چنانچه شرکت براي تحويل فوري به عذر وجود ادعايي بر دولت معذور شود، دولت مي تواند تا ميزان 25 درصد از عايدات جاري نفت را پس از وضع مخارج بهره برداري براي تأمين مدعاي احتمالي شرکت، در بانک ملي ايران يا بانک مورد رضايت طرفين وديعه بگذارد.
3- دولت مکلف است با نظارت هيات مختلط به مطالبات و دعاوي حقه دولت و همچنين دعاوي شرکت رسيدگي نموده و نظريات خود را به مجلسين گرازش دهد که پس از تصويب مجلسين به موقع به اجرا گذاشته شود.
4- از تاريخ 29 اسفند 1329 که ملي شدن نفت به تصويب مجلس سنا نيز رسيده است، کليه درآمد نفت و محصولات نفتي حق مسلم ملت ايران است.
5- هيات مختلط بايد هر چه زودتر اساسنامه شرکت ملي نفت را که در آن هيات عامله و هيات نظارتي از متخصصان پيش بيني شده باشد، تهيه و براي تصويب مجلسين پيشنهاد کند.
6-براي تبديل تدريجي متخصصان خارجي به متخصصان ايراني، هيات مختلط مکلف است آيين نامه فرستادن عده اي محصل به طريق مسابقه در هر سال براي فرا گرفتن رشته هاي مختلف معلومات و تجربيات مربوط به صنايع نفت به کشورهاي خارج را تدوين و پس از تصويب هيات وزيران به وسيله وزارت فرهنگ به موقع اجرا گذارد.
7- خريداران محصولات از شرکت سابق نفت انگليس و ايران هر مقدار نفتي را که از اول سال مسيحي 1948 تا تاريخ 29 اسفند 1329 (20 مارس 1951) از آن شرکت ساليانه خريداري کرده اند، مي توانند از اين به بعد هم به نرخ عادلانه بين المللي همان مقدار را ساليانه خريداري نمايند.
8. کليه پيشنهادهاي هيات مختلط که براي تصويب مجلس شوراي ملي تهيه و تقديم مجلس خواهد شد به کميسيون نفت ارجاع مي گردد.
9. هيات مختلط بايد ظرف سه ماه از تاريخ تصويب اين قانون به کار خود خاتمه دهد و گزارش عمليات خود را طبق ماده هشت به مجلس تقديم کند.»
اولين قدم با شکل گيري هيات مختلط آغازشد. مجلس شوراي ملي و سنا پس از شکل گيري ماده يک قانون 9 ماده اي ملي کردن صنعت نفت، نمايندگان خود را براي تشکيل هيات مختلط انتخاب کردند. هيات مختلط طبق قانون، پنج نفر از مجلس شورا، پنج نفر از مجلس سنا و نيز وزير دارايي و يکي از کارشناسان نفت را شامل مي شد. اعضاي هيات عبارت بودند از: متين دفتري، محمد سروري، حسين مکي، اللهيار صالح، نجم الملک، دکتر شفق، سهام السلطان بيات، دکتر شايگان، دکتر معظمي، وارسته وزير دارايي و مهندس حبيبي کارشناس نفتي. در قدم دوم به دستور مصدق، انحلال شرکت نفت ايران و انگليس اعلام شد و وي دستور تغيير نام از شرکت نفت ايران و انگليس به «شرکت نفت سابق» را صادر کرد.در ميان تنش هاي موجود، مصدق دستور ادامه اجراي قانون خلع يد را صادر کرد. هيات مديره شرکت ملي نفت ايران در 19 خردادماه به منظور اجراي قانون خلع يد عازم آبادان شد و ابلاغيه اي را صادر کرد که در آن متصديان شرکت را به قبول دستور از اين هيات فرا مي خواند؛ همچنين يک روز پس از عزيمت به آبادان، پرچم ايران بر فراز ساختمان اداره مرکزي شرکت نفت در خرمشهر نصب شد.
عمليات خلع يد در فاصله 30 خرداد تا 12 تير ابتدا در خوزستان انجام شد و بعد در کرمانشاه و نفت شهر و مراکز شرکت سابق نفت و پالايشگاه تهران. در ميانه انجام عمليات مهندسان، کارمندان، کارشناسان و کارگران فني انگلستان از قبول نظارت و سرپرستي آنان سرباز زدند و حسين مکي، نماينده تهران در مجلس شوراي ملي و رئيس اين هيات، تصميم گرفت که همه آنان بايد خاک ايران را ترک کنند».
بازار داغ اخبار نادرست و نگران کننده درباره ویروس جدید مردم را مشوش کرد
مشعل وقوع و شروع بازار داغ شايعات و اخبار نادرست در اتفاقات مختلفي که در کشورمان رخ مي دهد، اتفاق جديدي نيست و به طور معمول در اين سال ها که فضاي شبکه هاي اجتماعي گسترده شده، اين شايعات و دروغ هاي تخريب گر هم وسعت يافته اند. اين شايعات چنان ذهنيت افکار عمومي را تحت کنترل خود قرار مي دهد که پس ازآن هر چقدر مقامات رسمي و مورد اعتماد درباره عدم صحت آن بگويند يا اخبار اصلاحي در آن مورد انتشار دهند، موفق نمي شوند اثر اخبار اوليه را از بين ببرند. در چند هفته گذشته هم که ويروس کرونا همه دنيا و بيشتر شهرهاي کشورمان را احاطه کرد و مردم در خانه قرنطينه اختياري شدند، بازار اين شايعات و دروغ ها، شرايط را بسيار نگران کننده تر کرد. اما آيا بايد به اين شايعات توجه کرد؟ از روزهاي ابتدايي شيوع اين ويروس، اخباري منفي و ضد و نقيض منتشر شد و در شبکه هاي اجتماعي چرخيد. سپس اخباري نگران کننده درباره کمبود انواع مواد ضدعفوني و شست وشو و الکل و ماسک و دستکش انتشار يافت که البته چندان هم دور از واقعيت نبود و مسؤولان قول هايي براي جبران کمبود اقلام لازم دادند. بازار شايعات و اخبار منفي در ادامه به انتشار خبر ابتلاي برخي مسؤولان و کمک هاي ارسالي براي ايران، تعداد مبتلايان و افراد فوت شده يا قرنطينه شدن شهرها رسيد و خلاصه اين جريان اخبار ناصحيح و شايعات تا همين امروز همچنان ادامه دارد.
در مورد شيوه هاي درماني و جلوگيري از ابتلا به اين ويروس هم شايعات و اخبار نادرست زيادي وجود داشته و هنوز هم دارد. بسياري از افراد و حتي پزشکان مي گفتند که استفاده از ماسک لازم است و برخي ديگر گفتند استفاده از ماسک و دستکش اگردر نزديکي فرد مبتلا هستيد يا در اماکن عمومي شلوغ و پر ازدحام قرار داريد، لازم است و دليلي ندارد که افراد سالم از ماسک استفاده کنند؛ اما از سوي ديگر برخي افراد، شرکت ها و مديران مردم را به استفاده از ماسک و دستکش الزام مي کنند. در شرايطي که جامعه دچار التهاب و اضطراب تامين مواد ضدعفوني کننده بود، اين اخبار مثبت و منفي و نامعلوم از شرايط تنها به ادامه التهاب کمک کرد. بايد توجه داشت که شايعه داراي پشتوانه است، يعني فرد يا افرادي در نشر آن دست دارند. شايعه مرز و حريم نمي شناسد و همه اقشار مردم را تهديد مي کند، با اينکه عمر کوتاهي دارد؛ اما ممکن است براي طولاني مدت در اذهان عمومي بماند. مهمتر اينکه براي مقابله با شايعه بايد اعتماد و اطمينان مردم را نسبت به اخبار رسمي و اظهارات مسؤولان افزايش دهيم و بدانند که در اين شرايط پرابهام هر خبر نادرست، اثرات مخربي در پي دارد.
اما در اين روزها برخي نامه ها و فايل هاي صوتي به اين بازار داغ شايعات و اخبار ناصحيح کمک زيادي کرد. در شرايطي که بسياري از افراد درباره تعداد مبتلايان و فوت شده هاي ناشي از کرونا، آمارهايي اشتباه يا غيرصحيح اعلام مي کردند، نامه هايي جعلي منتسب به مقامات رسمي ايران از جمله وزير بهداشت انتشار يافت که در آن اطلاعاتي غير معقول بيان شد و مردم با اين نامه ها دچار حساسيت و نگراني براي تامين اقلام ضروري بهداشتي و مصرفي شدند؛ اما در اين مدت که برخي مسؤولان هم از دام کرونا مصون نمانده بودند، اعلام کردند که به اين ويروس گرفتار شده اند و تلاش کردند تا در قرنطينه خانگي بمانند، اما چندي بعد فايلي صوتي به نام همان مسؤول منتشر شد که در آن گرفتاري به اين ويروس رابه خنده گرفته بود و اين فايل صوتي دلخوري مردم را به دنبال داشت. در ادامه پليس فتا وارد موضوع شد و با رديابي آن مشخص شد که اين فايل از طريق کشورهاي اروپايي منتشر شده و صحت ندارد؛ اما مسأله اينجاست که مردم يا اخبار تکذيبي و اصلاحي و توضيح درباره آن فايل را نمي شنوند و يا بي تفاوت مي مانند و به اين ترتيب آن اثر منفي اوليه در ذهن همه باقي مي ماند.
اگرچه اعلام شده که اين بيماري از چند هفته قبل به طور رسمي وارد ايران شده است؛ اما از چند ماه قبل در کشور چين وجود داشته و با توجه به تلاش هايي که براي تهيه واکسن و داروي مقابله با آن صورت گرفته، تلاش شد تا منبع و مرجع ابتدايي اين ويروس شناسايي شود. دانشمندان در کشورهاي مختلف روي اين ويروس مطالعاتي داشتند و هر کدام دلايلي را براي شيوع اوليه آن اعلام کردند که يکي از قوي ترين احتمالات، تهيه و خوردن سوپ خفاش بود. اگرچه در ادامه بسياري اين احتمال را رد کردند؛ اما همچنان اين موارد به عنوان دلايل اوليه نامعلوم باقي مانده است، در حالي که خود بيماري هر روز گسترده تر مي شود.
در همين فضاي دل نگراني و اضطراب که بيشتر مردم نگران خود و اعضاي خانواده حتي در درون خانه بودند، برخي سلبريتي ها و افراد با اقداماتي خلاف اخلاق و شأن برخي اماکن مذهبي کارهايي انجام دادند که سبب تشويش اذهان عمومي شد. يکي از بازيگران در اين بازار کمبود مواد ضدعفوني کننده، شروع به تبليغ يک مايع ضدعفوني کننده به عنوان درمان قطعي براي بيماري کرونا کرد که اين اقدام او در شبکه هاي اجتماعي با واکنش هاي منفي بسياري همراه بود.
درست است که طب سنتي مي تواند پيشنهادهايي خوب براي انواع بيماري ها داشته باشند؛ اما درباره اين ويروس و بيماري ناشناخته و جديد که هنوز ابعاد پنهاني دارد، نمي توان به اين زودي و با تاکيد، دارويي را تجويز کرد.
تا تو هستي...
از تو تا ما سخن عشق همان است كه رفت
كه در اين وصف زبـان دگري گويا نيـست
بعد تو قـول و غـزل هاسـت جـهان را اما
غزل توسـت كه در قولـي از آن ما نيست
تو چه رازي كه بـهر شـيوه تو را مي جويم
تازه مي يـابم و بازت اثـري پيـدا نيـست
شـب كـه آرام تر از پلـك تو را مي بـندم
در دلـم طاقـت ديـدار تـو تا فردا نيست
اين كه پيوسـت به هـر رود كه دريا باشد
از تو گر مـوج نـگيرد به خـدا دريا نيست
من نه آنم كه به تـوصيف خـطا بنـشينم
اين تو هستي كه سزاوار تو باز اينها نيست
شاعر: محمد علي بهمني
قرار است بزودي آلبومي از مجموعه آثار ناشنيده استاد شجريان و پرويز مشکاتيان از سوي موسسه «دل آواز» منتشر شود. آثار مذکور با الهام از موسيقي خراسان و اشعاري از عماد خراساني توليد و اجرا شده اند. همايون شجريان درباره اين اثر گفته است: « اين اثر پس از يک سال زحمات آواي مشکاتيان و جناب رادمان توکلي و همچنين جناب غلامرضا صادقي براي آماده سازي و انتشار آن در سال 98 آماده شده و از 19 اسفند امسال تقديم حضورتان مي شود.»
ماه پنهان است
ماه پنهان است با عنوان اصلی The Moon is Down رمانی کوتاه از جان استاین بک، نویسنده آمریکایی است که در مورد جنگ جهانی دوم نوشته شده است.ماه پنهان است در زمان جنگ جهانی دوم به یکی از پرخواننده ترین کتاب های زیرزمینی در اروپا تبدیل شده بود که هزاران نسخه از آن به شکل مخفیانه در فرانسه، آلمان، نروژ، هلند و… منتشر و بلافاصله به یکی از نمادهای ادبیات مقاومت تبدیل شد. این کتاب نقش مهمی در تقویت روحیه مردم داشت.داستان این کتاب درباره اشغال شهر کوچکی در اروپاست که مشخص نیست در کدام کشور قرار دارد. نیروهای مهاجم با یک برنامه ریزی دقیق و با کمک یکی از جاسوسان خود که در شهر محبوبیت زیادی داشت، توانستند بدون خون ریزی زیاد و بدون زحمت آنچنانی کنترل شهر را در اختیار بگیرند. شهری که مردم آن سال های سال است نه با کسی جنگیده اند و نه کسی به آنها حمله کرده است. خلق و خوی مردم این شهر در اثر ندیدن جنگ به حدی آرام است که اشغالگران با خود می گویند، اینجا مکان مناسبی برای زندگی است و حتی شاید بعد از جنگ به این شهر نقل مکان کنند.در پشت جلد کتاب، قسمت مهمی از متن کتاب آمده است: و آن مردان پیوسته به یاد خانه بودند. افراد گردان کم کم از سرزمینی که اشغال کرده بودند، بیزار شدند و با مردم درشتی کردند. مردم نیز با آنان درشتی کردند. رفته رفته اندک هراسی در دل فاتحان رخنه کرد، ترس از این که جنگ هرگز تمام نشود و آنان هیچ گاه به خانه برنگردند و دیگر روی آسایش را نبینند، ترس از این که روزی از پا دربیایند و همچون خرگوشی در کوهستان شکار شوند، زیرا نفرت مردمی که سرزمینشان اشغال شده بود، هیچ گاه فرو نمی نشست.»
از آنجا که اين چند هفته سينماها تعطيل هستند، خوب است براي زماني که در خانه هستيم، يکي از سريال هاي خانگي را دنبال کنيم. جديدترين سريال خانگي پرطرفدار اين روزها، سريال «هم گناه» است.هم گناه به کارگرداني و تهيه کنندگي مصطفي کيايي براي پخش در شبکه نمايش خانگي توليد مي شود و بازيگران مطرحي همچون پرويز پرستويي، هديه تهراني، هنگامه قاضياني، حبيب رضايي، محسن کيايي و... در آن نقش آفريني مي کنند.
نگاهی به فیلم های نوروزی سینماها
علي بهرامي اول از همه و پيش از ورود به دنياي هنر و سرگرمي، بايد يک نکته اساسي و مهم را خدمت شما مخاطب عزيز عرض کنيم. اين گزارش را زماني مي خوانيد که هنوز معلوم نيست وضعيت ويروس کرونا در ايام عيد و مسئله ممانعت يا احتياط و مراقبت ويژه در رفتن به سينماها چگونه باشد؛ بنابراين پيش از هر چيز مراقب سلامتتان باشيد، چرا که فيلم ها هميشه هستند، چه در قالب اکران، چه در انواع قالب هاي ديگر آن ها را خواهيد ديد، پس اولويت با سلامت شماست نه با سينما. به هر حال امسال هفت فيلم، سهميه اکران نوروزي شده اند و در ميان آنها سه فيلم «شناي پروانه»، «پسرکشي» و «خوب، بد، جلف 2» در جشنواره فيلم فجر حضور داشتند. يک فيلم نيز سهميه کودکان شد و سه فيلم ديگر در سکوت هاي محض خبري و رسانه اي به اکران نوروزي رسيده اند. با همديگر مروري داريم بر آثار سينماي ايران که در روزهاي سال نو، روي پرده سينما رفته اند.
فيلم «شناي پروانه» به کارگرداني محمد کارت، برنده سيمرغ بهترين فيلم از نگاه تماشاگران در جشنواره فيلم فجر بوده است، به نظر مي رسد که همين يک دليل براي ديدن اين فيلم کافي باشد. البته شناي پروانه فقط همين يک افتخار سينمايي را ندارد بلکه اميرآقايي هم براي ايفاي نقش در آن برنده سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش مکمل مرد شده است. جايزه هاي «شناي پروانه» به همين جا ختم نمي شود، چون طناز طباطبايي هم براي ايفاي نقش در اين فيلم، برنده سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش مکمل زن شده است و البته به اينها سيمرغ بهترين تدوين، بهترين صدابرداري و بهترين صداگذاري را هم اضافه کنيد. «شناي پروانه» يک فيلم سر راست و اجتماعي است. خيلي روشن و واضح و بدون پيچيدگي هاي مرسوم يک دهه اخير سينماي ايران که فيلم نامه ها را رو به گنگي مي برد، داستانش را روايت مي کند. «شناي پروانه» از دل جامعه بيرون آمده و نوعي از کنش هاي اجتماعي را روايت مي کند که شايد خيلي ها تلاش کردند آن را در سينماي ايران به نمايش بگذارند، اما نتوانستند چون نه بازيگرش را توانستند هدايت کنند و نه فيلم نامه اش را داشتند. اگر مي خواهيد يک فيلم اجتماعي خوش ساخت ببينيد، «شناي پروانه» حتما شما را راضي نگه مي دارد. در بخشي از داستان اين فيلم آمده است: «فيلمي از زني به نام پروانه در حين شنا در استخر در فضاي مجازي منتشر مي شود. حالا هاشم شوهر پروانه و برادرش حجت به دنبال انتقام گرفتن از کسي که اين فيلم را منتشر کرده هستند، اما... ». بازيگران اصلي اين فيلم عبارتند از: امير آقايي، پانته آ بهرام ، جواد عزتي، طناز طباطبايي، مه لقا باقري و علي شادمان.
اگر دو سال پيش فيلم خوب بد جلف 1 را نديده باشيد که بايد همين اول صحبت خدمتتان عرض کنيم، حتما آن را ببينيد. فيلم بامزه اي از آب در آمده است. البته چند سال است که زوج کمدي، پژمان جمشيدي و سام درخشاني تقريبا هر جا حضور داشته اند، فروش را تضمين کرده اند. تعارف هم با هم نداريم، خيلي هايمان فقط براي دو ساعت سرگرمي و خنده يا براي اينکه در ايام نوروز دلمان باز شود، مي رويم فيلم کمدي مي بينيم، چنان که هر سال هم فيلم هاي کمدي اکران نوروز، بالاترين و بيشترين مخاطب و فروش را داشته اند. فيلم«خوب، بد، جلف 2» به کارگرداني پيمان قاسم خاني، از قسمت اولش خيلي بهتر از آب درآمده، شوخي هايش بامزه تر و فيلمنامه اش، چفت و بست بيشتري دارد. شايد اگر روراست بخواهيم بگوييم يکي از اصلي ترين پيشنهادهاي ما در نوروز ديدن همين فيلم است. در بخشي از داستان اين فيلم آمده است:«گروهي ضد انقلابي به رياست دکتر مدني و زير نظر دونالد ترامپ، ماموريتي به فربد در ايران به عنوان گروه فيلمبرداري به ايران بفرستد. در آنجا پژمان جمشيدي و سام درخشاني به عنوان بازيگر هاي فيلم ارتش سري انتخاب مي شوند. فربد سعي در انجام عمليات دارد، اما پژمان و سام تقريبا همه چي را به هم مي ريزند و. . . ». بازيگران اصلي فيلم «خوب، بد، جلف 2» عبارتند از: پژمان جمشيدي، سام درخشاني، حامد کميلي، ريحانه پارسا، گوهر خيرانديش، فرهاد آئيش، مارال فرجاد، شکيب شجره، ستاره پسياني و علي اوجي.
نام فيلم «پسرکشي» اولين بار در اعلام اسامي راه يافتگان به بخش سوداي سيمرغ سي و هشتمين جشنواره فيلم فجر شنيده شد، فيلمي به کارگرداني محمدهادي کريمي که گزينه رزرو شماره يک جشنواره بود براي ورود به جاي هر فيلمي که احتمال داشت به جشنواره نرسد. از قضا فيلم «خورشيد» مجيد مجيدي چند روز اول به جشنواره نرسيد و گويا «پسرکشي» در چند سانس ديده شد. واکنش ها بعد از ديده شدن اين فيلم خيلي جالب توجه بود. همه مي گفتند چرا فيلم «پسرکشي» از همان ابتدا وارد بخش سوداي سيمرغ نيامده و رزرو مانده است. واکنش تماشاگران و منتقدان به فيلم، بسيار مثبت بود و همين مسئله نشان مي داد که فيلم آخر کريمي قابل توجه است. «پسرکشي» به تمام معنا اجتماعي است و البته تلخ. داستان فيلم در دو برهه زماني مختلف مي گذرد و به نقد روابط اجتماعي مي پردازد. بازي هاي خوب و فيلمنامه حرفه اي، اجازه نمي دهد که فيلم از نفس بيفتد و تماشاگر را تا لحظات پاياني، دنبال خود مي کشد. محمدهادي کريمي فيلمنامه هاي بسياري در سينماي ايران نوشته است و فيلم هايي چون «غير منتظره»، «امشب، شبه مهتابه»، «برف روي شيرواني داغ»، «بشارت به يک شهروند هزاره سوم» و «کمدي انساني» را نيز کارگرداني کرده است. درباره بخشي از داستان فيلم «پسرکشي» آمده است:«پسرکشي روايتگر زندگي يک خانواده قديمي است که تمام فرزندانش دختر هستند و هيچ پسري در اين خانواده متولد نمي شود و لذا قرار است مرد خانواده براي پسردار شدن مجدد ازدواج کند. اين مساله باعث نگراني و حسادت زن خانواده با بازي ژاله صامتي مي شود و در حالي که او 4 فرزند دختر دارد، نمي تواند بپذيرد که زن ديگري براي به دنيا آوردن فرزند پسر پا به خانه او بگذارد، در حالي که مرد خانواده براي پسر دار شدن و البته به انتخاب خواهرش ازدواج مجدد کرده است... مخاطب غرق داستان فيلم و اتفاقات گذشته شده است که ناگهان زمان به حال برمي گردد و تصوير پسر جوان و خوش آتيه اي را مي بينيم که در کنار مادرش نشسته است، تصويري تعجب برانگيز که در ذهن مخاطب اين سوال را پديد مي آورد که چطور اين مادر صاحب پسر شده است، در واقع همين جاست که گره اصلي داستان پسرکشي براي مخاطب باز مي شود و به راز اصلي داستان فيلم پي مي برد». ژاله صامتي، آرمان درويش، بهاره کيان افشار، نسيم ادبي، فرخ نعمتي، ليلا اوتادي و ليلا زارع از بازيگران اصلي فيلم «پسرکشي» هستند.
ديگر کم کم در سينماي ايران هم جا افتاده است که اگر فيلمي مورد توجه قرار گرفت و مي شد شماره دوم و يا شماره سوم آن را ساخت، کارگردان و تهيه کننده آن فيلم دست به کار شوند. «زن ها فرشته اند 2» به کارگرداني محمد حسين فرحبخش محصول چنين نگاهي است. محمد حسين فرحبخش، تهيه کننده فيلم «زن ها فرشته اند 1» بود، فيلمي که سال 1386 آن را شهرام شاه حسيني کارگرداني کرد، اما اکنون اين محمد حسين فرحبخش است که شماره دوم را کارگرداني نيز کرده است. سابقه خوب کارگرداني او در فيلم «مستانه» اين اميد را ايجاد مي کند که «زن ها فرشته اند 2» نيز فيلم خوش ساختي باشد. البته اين کارگردان در نوروز سال 1391 فيلم جنجالي و خوش ساخت «زندگي خصوصي» را در اکران داشت. فرحبخش علاوه بر سابقه بسيار طولاني در تهيه کنندگي، پنج فيلم به نام هاي «عطش»، «زندگي خصوصي»، «مستانه»، «آب نبات چوبي» و «پا تو کفش من نکن» را کارگرداني کرده است. سحر قريشي، نيوشا ضيغمي و محمدرضا شريفي نيا از بازيگران اصلي فيلم «زن ها فرشته اند 2 » هستند.
«سنتوري» را که حتما يادتان هست، «لامينور» چيزي نزديک به همان فيلم است. اين فيلم با درون مايه اجتماعي مي کوشد تا به مشکلات نوجوانان و نوع مناسبات آنها را در سطوح مختلف فردي و اجتماعي به نمايش بگذارد. نمي توان گفت فيلم نزديک به آثار ماندگار داريوش مهرجويي است اما ارزش ديدن دارد. خصوصا اينکه به آثار مهرجويي و سبک سينمايي اش علاقه مند باشيد. عوامل فيلم «لا مينور» درباره آن نوشته اند: «لا مينور، به معناي اولين گام و آکوردي که هنرجويان گيتار فرا مي گيرند. اين فيلم درباره يک نوازنده دختر است». بازيگران اصلي فيلم «لا مينور» عبارتند از: علي نصيريان، سيامک انصاري، پرديس احمدي، مهرداد صديقيان، علي مصفا، بيتا فرهي، فريماه فرجامي، بهناز جعفري، رضا داوودنژاد.
سال 1390 بود که نام اسداله نيک نژاد در رسانه هاي ايراني سر و صداي بسيار زيادي کرد و فيلم «لاله» با عنوان «پروژه لاله»، به قدري هياهو به راه انداخت که بخشي از خبرهاي سينمايي هر روز کشور را به خودش اختصاص داد. جنجال ها ادامه داشت تا اينکه سال 1392 کار متوقف شد و ناگهان همه چيز در سکوت رفت. 6 سال سکوت، بعد از يک جنجال دوساله، فيلم «لاله» را آماده اکران کرده است. درباره داستان اين فيلم فقط همين را مي دانيم که«اين فيلم درباره زندگي لاله صديق، قهرمان اتومبيل راني ايران است». نکته جالب توجه فيلم «لاله» اين است که به زبان انگليسي ساخته شده و احتمالا براي اکران نوروزي بايد دوبله شده باشد. اما مردم چقدر از فيلم دوبله شده استقبال مي کنند؟ اصلا مشخص نيست اما شايد بهتر باشد زير نويس شود تا دوبله. نيکي کريمي، همايون ارشادي، ميترا حجار، ليلا اوتادي، ماه چهره خليلي، آزيتا حاجيان، ايرج نوذري, محمد صادقي و سام قريبيان از بازيگران اصلي فيلم «لاله» هستند.
اميرحسين قهرايي، کارگردان فيلم «بازيوو» را بيش از هر چيز با دوربين مخفي هايش مي شناسيم. او فيلم اولش را به کودکان اختصاص داده است تا کودکان هم سهمي در اکران هاي نوروزي داشته باشند. تجربه نشان داده است که اگر فيلم کودک خوش ساخت و توانمند باشد، بيشتر از هر فيلم ديگري مخاطب خواهد داشت. البته اين فيلم از بازيگران کمدي و مطرح تلويزيوني خوبي بهره برده است و احتمالا بتواند مورد توجه کودکان و خانواده هاي آنها قرار گيرد. درباره داستان فيلم « بازيوو» آمده است:«سرزمين بازي ها واقعي تر از چيزيه که تصور مي کنين، شما در مقابل دروازه هاي بازيوو هستين. ماپا، مخترع بازي ها و خالق سرزمين بازيوو براي نجات سرزمينش از چنگال سيلوس به دنبال پيدا کردن قهرماني از ميان بچه هاي زمين است. اما ژوبين پسر بچه دست و پا چلفتي بدترين انتخاب ممکن براي اين کار است». بازيگران اصلي فيلم «بازيوو» عبارتند از: ليندا کياني، پژمان بازغي، محمدرضا هدايتي، برزو ارجمند، سحر زکريا و رضا شفيعي جم.
چند آلبوم شنيدني و رمان خواندني براي تعطيلات نوروزي شما
علي بهرامي: نمي دانيم شما هم موافقيد يا نه، هيچ چيز دلچسب تر از اين نيست که در روزهاي تعطيل در خانه خودمان، موسيقي بشنويم و کتاب بخوانيم. اگر تا حالا تجربه نکرديده و فارغ از دنيا و بدون هياهوي آن دل به نواي نغمه ها و جمله ها نبسته ايد، به ما اطمينان کنيد و يک بار تجربه کنيد، مطمئن باشيد پشيمان نمي شويد. پس با ما باشيد تا چند آلبوم موسيقي دلنشين و چند رمان خواندني را مرور کنيم، اگر خوشتان آمده همه شان را آزمايش کنيد و اگر خواستيد، دستچيني از آنها را بيازماييد. همين اول کار به شما بگوييم به خاطر شبکه هاي اجتماعي و فست فودي شدن فرهنگ، اکثر ما عادت کرده ايم فقط اندکي از يک ترانه يا آهنگ يا نهايتا يک قطعه موسيقي را بشنويم يا فقط بخشي از يک کتاب يا خلاصه آن را بخوانيم. تعطيلات نوروز بهترين فرصت است که خوراک هاي فرهنگي مان را بهتر و مقوي تر کنيم، حالا که ويروس کرونا مزيد بر علت شده و بايد بيشتر و بيشتر از هر زمان ديگري در خانه بمانيم، مي توانيم لذت خواندن و شنيدن عميق را در آرامش کامل تجربه کنيم.
آلبوم ها
«بي قرار» يکي از شنيدني ترين و دلنشين ترين آلبوم هايي است که محمدجليل عندليبي، سرپرست گروه مولانا آن را آهنگسازي کرده است. آلبوم «بي قرار» را که در دستگاه همايون و مايه بيات اصفهان و دستگاه شور ساخته شده است، شهرام ناظري خوانده و قطعات بسيار زيبايي دارد. نوزاندگاني چون جلال ذوالفنون، اردشير کامکار، داوود گنجه اي، جمشيد عندليبي و... در اين اثر به نوازندگي پرداخته اند. «بي قرار» ارکستري است با سازهاي ايراني که مي تواند يکي از خاطره انگيزترين آثاري باشد که در موسيقي ايراني شنيده ايد. همه چيز در بي قرار ساده، صميمي و زيباست.
اين آلبوم که با ايده ناب «حسين عليزاده»، استاد موسيقي ايراني و نوازنده تار و سه تار توليد شد، محصول مشترک او با ژيوان گاسپاريان، نوازنده بزرگ و شهير ارمنستاني است. گاسپاريان از استادان بنام و نوآور ساز بادي «دودوک» است. سازي که در ايران و خصوصا مناطق کردنشين کشورمان با نام «نرمه ناي» و در مناطق آذري نشين کشورمان و جمهوري آذربايجان به عنوان «بالابان» شناخته مي شود. «به تماشاي آب هاي سپيد»، ساختاري پيچيده اما لطيف دارد، با شنيدن اين آلبوم، ترکيبي از موسيقي ارمني، آذري و فارسي را مي شنويد که گويي يک روح هستند.
ايراني باشي و صداي تار دلت را نلرزاند، مگر مي شود؟ «تار و ترمه» از همان تارنوازي اصيل ايراني است. آن هم با نوازندگي استاد جليل شهناز، مردي که در چهار دهه گذشته در رسانه ها به او لقب «خداوندگار تار» داده بودند. صداي تار شهناز آرامش بخش و شورانگيز است. در اين اثر تک نوازي، استاد شهناز در دستگاه شور گردش کرده است، نغمه ها لحظه اي شنونده را رها نمي کنند و سکوت ها، هر لحظه شنونده را تشنه شنيدن مي کند. «تار و ترمه» را بگذاريد و حسابي به آرامش برسيد.
اواسط دهه 80 وقتي مجيد درخشاني دوباره به ايران بازگشت، نخستين کاري که کرد، تاسيس گروه خورشيد بود؛ گروهي متشکل از جوانان با استعداد که زير نظر استادان قابل ايراني، نوازندگان بسيار حرفه اي شده بودند و نخستين اثري که توسط اين گروه خلق شد، آلبومي بود به نام «فصل باران» که عليرضا قرباني خوانندگي آن را به عهده داشت. «فصل باران» در دستگاه همايون يکي از زيباترين آثار درخشاني را رقم زده است. استفاده بجا از اشعار، تلفيق شعر و موسيقي خوب و بهره بردن از ارکستر پرحجم سازهاي ايراني و صداي دلنشين عليرضا قرباني، از مهمترين ويژگي هاي اين اثر موسيقايي است.
در دوران معاصر ايران سنتور را با نام چند نفر بيشتر نمي شناسند، يکي از آن نام ها پرويز مشکاتيان است. استاد موسيقي ايراني که در دوران معاصر توانست تحولات عميقي در موسيقي ملي ايران، خصوصا در عرصه گروه نوازي ايجاد کند. او که سرپرست گروه عارف بود، آثار بسيار زيادي با خوانندگان بزرگي چون شهرام ناظري، محمدرضا شجريان و... توليد کرد که همگي آنها ماندگار شده اند. در ميان آثار او، اما يک آلبوم گوش نواز و دلنشين به نام «لحظه ديدار» وجود دارد که تک نوازي هاي بسيار صميمي و شنيدني اين استاد موسيقي ايراني است. مشکاتيان در اين آلبوم به قدري شيرين نواخته است که مطمئن هستم اگر چندين بار هم آن را گوش کنيد از شنيدنش سير نخواهيد شد.
آلبوم موسيقي «هنگامه» از آن دست آثاري است که مدام مي توان شنيد. نغمه هاي آشناي اين آلبوم را ميرزماني تنظيم کرده و عليرضا افتخاري کار خوانندگي آن را به عهده داشته است. اين آلبوم يازده قطعه دارد که دو تاي آنها ساز و آواز هستند و يک قطعه نيز بي کلام است. تنظيم ظريف محمد ميرزماني، به علاوه صداي گرم عليرضا افتخاري، زيبايي هاي اين آلبوم موسيقي ايراني را چندين برابر کرده است. اگر دوست داريد نغمه هاي دلنشيني را بشنويد که خواننده توانايي چون افتخاري آنها را خوانده باشد، پس حتما سري به آلبوم هنگامه بزنيد.
دهه 60 و 70 يک نام بود که سه تار را بيش از هر زمان ديگري به مردم ايران معرفي کرد. جلال ذوالفنون با آثاري بسيار زيبايي چون گل صدبرگ، آتشي در نيستان، شرح فراق، شيدايي و... خدمت بسيار شاياني به موسيقي ملي ايران کرد. او که گروه نوازي سه تار را در موسيقي ايران جا انداخت، آلبوم تکنوازي سه تاري دارد به نام «پرند». پرند، نوعي ديگر از سه تارنوازي است و ذوالفنون در اين آلبومش توانسته است تا مکتب سه تار نوازيش را تثبيت کند. با شنيدن آلبوم «پرند» در سه تار گم مي شويد. اين گم شدن از خود مي تواند بسيار لذت بخش باشد، امتحان کنيد.
رمان ها
آخرين اثر اميرحسين فردي، رمان «گرگ سالي» بود که به نوعي بخش دوم رمان «اسماعيل» او محسوب مي شود. رماني که اساسا اميرحسين فردي را با آن مي شناسند. «اسماعيل» خواندني است، به قدري خواندني که قول مي دهيم کتاب از دستتان نيفتد. در صفحه 271 کتاب مي خوانيم: «شبح تيره ماشيني که نور قرمز چراغ خطرهايش روي ديوار و بدنه چند ماشين پارک شده افتاده بود، ديده مي شد. با خود گفت: «خودشونن» و دوباره، چند پله يکي، پايين دويد. مادر پايين پله ها بي قرار ايستاده بود. باز هم زنگ زده شد، اين بار همراه ضربات پا. براي تو اومدن، نترس، من رفتم! تا مادر بتواند خود را جمع و جور کند، اسماعيل سر او را بوسيد. کفش هايش را پوشيد و از ديوار کوتاه حياط خلوت بالا رفتم.
احمد دهقان از آن دست نويسندگاني است که هيچ طيف و گروه و سليقه اي نمي تواند ناديده اش بگيرد. شيوايي قلم، تعليق عجيب و زيبايي خرده روايت ها، ويژگي اصلي رمان «سفر به گراي 270 درجه» است. خواننده از لحظه اي که صفحات نخست را آغاز مي کند، ذهنش درگير شخصيت ها خواهد شد و دوست دارد آنها را دنبال کند. اگر سري به اين رمان بزنيد، اصلا و ابدا پشيمان نمي شويد و احتمال بسيار زيادي دارد که کارهاي ديگر احمد دهقان را نيز دنبال کنيد.
ناميرا
شايد هيچگاه ماجراي خونين محرم سال 61 هجري را در قالب رمان، بدين زيبايي نخوانده باشيد. صادق کرميار نويسنده ناميرا، چنان شما را مي خوکوب مي کند که انگار هيچ شخصيتي را در کربلا بدين درستي نشناخته بوديد. همه چيز با جزييات دقيق و پردازشي زيبا روايت مي شود و ما با کربلا از زاويه اي ديگر آشنا مي شويم. «ناميرا» اينگونه آغاز مي شود که «عبدالله بن عمير مردي از قبيله بني کلب در روزهاي پيش از عاشورا با همسرش در راه نخيله است که تشنه مي مانند. آنها در راه با انس بن حارث که در بيابان در انتظار قافله امام حسين(ع) نشسته است، روبه رو مي شوند. انس به قافله عبدالله آب مي دهد. کمي بعد قافله عبدالله با کارواني مواجه مي شود که مورد حمله راهزنان قرار گرفته است. عبدالله و سوارانش به کاروانيان کمک مي کنند و راهزنان را فراري مي دهند. پس از آن عبدالله مي فهمد بار کاروان متعلق به...».
محمود دولت آبادي را همه با رمان مشهورش با نام «کليدر» مي شناسيم. اثر بسيار جالب توجه آخر او «طريق بسمل شدن» نام دارد که مورد توجه بسيار از مخاطبان و علاقه مندان به رمان و داستان قرار گرفته است. بسياري از منتقدان اين اثر، دولت آبادي را اثري بسيار در خور و شايسته تقدير دانسته اند. نثر دولت آبادي در تاريخ ادبيات معاصر ما بسيار خاص است و در «طريق بسمل شدن» در بسياري اوقات به شعر نو نزديک مي شود. اثر اين استاد داستان نويسي ايراني را از دست ندهيد.
«نخل هاي بي سر» نوشته قاسمعلي فراست است. او از نويسندگاني است که قائل به شهود در نويسندگي است. او بايد ببيند تا بنويسد، پس در سال هاي 60 و 61 خودش به خرمشهر رفت و ديد و نوشت تا اينکه سال 62 رمان «نخل هاي بي سر» منتشر شد. اين رمان به قدري واقعي است که با خواندنش انگار در حال ديدن يک مستند هستيد؛ مستندي کلمه محور. پلان ها، همان کلمات هستند و جمله ها همان سکانس ها. فکر نمي کنم اگر اين کتاب را دستتان بگيريد بتوانيد رهايش کنيد.
نسيم مرعشي رمان «پاييز فصل آخر است » را نوشته است. سبک نوشتن او بسيار دلنشين است. کافيست 10 صفحه نخست اين رمان را ببينيد تا حرف ما را تاييد کنيد. شخصيت پردازي بسيار درست و ابعاد روان شناسانه قوي اين رمان، مخاطبش را به قدري جذب مي کند که نمي تواند از خواندن آن بگذرد. اين کتاب مرعشي مي تواند در تعطيلات نوروزي حسابي وقت شما را پر کند.
مريم بصيري، نويسنده رمان «دخيل عشق» است. زماني دلنشين با حال و هوايي عاشقانه. داستان از جايي آغاز مي شود که دختري نذر مي کند که با يک جانباز جنگ تحميلي ازدواج کند. مخاطب رمان کم کم و از دريچه شخصيت اصلي داستان وارد فضاي رمان مي شود و گام به گام با تحولات زندگي او آشنا شده و پيش مي رود. رمان «دخيل عشق» يکي از پرفروش ترين رمان هاي يک دهه اخير کشورمان بوده است.
چند سريال طنز که مي تواند شما را در تعطيلات امسال شادتر کند
پايتخت 6
نمي دانيم اصلا معرفي کردن اين سريال معنايي دارد يا نه، چون حتما يکي از قسمت هاي اول تا پنجم و يا شايد هم همه آنها را ديده باشيد. اصلا ممکن است خودتان منتظر شماره ششم اين سريال باشيد، اما اگر يک درصد هيچ چيز از سريال پايتخت نمي دانيد يا بخش هاي اندکي از آن را ديده ايد، اين پيشنهاد ما را جدي بگيريد که «پايتخت» واقعا خنده دار است. شخصيت ها به درستي طراحي شده اند، بازيگرها با امضاهاي خاص خودشان در ديالوگ گويي ها و موقعيت ها، رنگ ديگري به سريال داده اند و فيلمنامه و کارگرداني در بهترين حالت سريال هاي ايراني طنز قرار دارد. همين چند روز پيش از طرف عوامل اين سريال، قول داده شد که با وجود هر نوع ويروسي اعم از کرونا و غير آن، پايتخت 6 براي پخش در ايام نوروز آماده شود. پس پايتخت 6 را از دست ندهيد و البته نيم نگاهي به پايتخت هاي اول تا پنجم داشته باشيد. سريال پايتخت را سيروس مقدم کارگرداني کرده است و از بازيگران اصلي آن مي توان به محسن تنابنده، احمد مهران فر، هومن حاجي عبداللهي، بهرام افشاري، ريما رامين فر، مهران احمدي و مريم نصرتي اشاره کرد.
سريالي که قرار است شبکه 2 براي ايام نوروز پخش کند «کاميون» نام دارد. اين سريال را مسعود اطيابي کارگرداني کرده است، کارگرداني که به احتمال زياد، حداقل يکي از فيلم هايش را ديده باشيد. او تجربه زيادي در ساخت فيلم هاي سينمايي طنز دارد از «خروس جنگي» تا «اخلاق تو خوب کن» در دهه 80 و تا «تگزاس يک و دو» در دهه 90، همگي فيلم هاي بسيار پرفروشي بودند که با استقبال گسترده مخاطب مواجه شدند. اطيابي حالا وارد تلويزيون شده و ساخت سريال «کاميون» را به عهده گرفته است. داستان اين سريال را شهاب عباسي بر اساس طرحي از شهروز شکورزاده نوشته است. در خلاصه سريال آمده است: «مجموعه طنز «کاميون» درباره يک پيشکسوت فوتبال است که مدتي روي کاميون باربري کار مي کند و پس از آشنايي با سه دانشجو درگير ماجرا هايي مي شود. صابر، وحيد و اشکان؛ سه دانشجويي هستند که به دليل مشکلاتي توسط صاحبخانه اثاثيه شان به خيابان ريخته شده است. نادر و دانشجوها با هم آشنا مي شوند که اين آشنايي زمينه ساز اتفاقات مختلفي در روند داستان مي شود». بازيگران اصلي اين مجموعه تلويزيوني عبارتند از: مهدي هاشمي، لعيا زنگنه، جهانبخش سلطاني و سپند اميرسليماني.
مجموعه تلويزيوني نوروزي «دوپينگ» را رضا مقصودي کارگرداني کرده است. او پيش از اينکه کارگردان باشد، يک نويسنده موفق فيلمنامه است. همين مساله هم انتظار تماشاگر سريال «دوپينگ» را بالا مي برد. مقصودي نويسنده فيلم هايي چون «خجالت نکش»، «من سالوادور نيستم»، «ليلي با من است»، «اخلاقتو رو خوب کن»، «شيدا» و... است. رضا مقصودي در چهاردهمين دوره جشنواره فيلم فجر، برنده جايزه سيمرغ بلورين بهترين فيلمنامه براي فيلم «ليلي با من است» نيز شده است. البته او تا به حال يک فيلم سينمايي طنز به نام «خجالت نکش» را نيز کارگرداني کرده که در سي و ششمين دوره جشنواره فيلم فجر جايزه بهترين کارگرداني در بخش نگاه نو را به دست آورده است. فيلمي که در دو سال گذشته، بارها از شبکه هاي مختلف تلويزيوني پخش شده و نشان مي دهد که بيننده خوبي داشته است. حالا فرصت طلايي براي مقصودي در يکي از بهترين زمان هاي پخش تلويزيوني، يعني تعطيلات نوروزي پيش آمده، تعطيلاتي که اين بار با آمدن ويروس کرونا و استقبال بيشتر مردم از سريال هاي تلويزيوني، بينندگان بسيار بيشتري خواهد داشت. آنچه از داستان سريال دوپينگ مي دانيم، اين است که شکل فيلمنامه آن کمدي - فانتزي است. الناز حبيبي، شبنم مقدمي، محمد بحراني و نيما شعبان نژاد از بازيگران اصلي سريال «دوپينگ» هستند.
سريال ويلاي من را مهران مديري کارگرداني کرده است. کارهاي مديري را هم که مي شناسيد، عموما مايه طنز بسيار قوي دارند، اما سريال «ويلاي من» او که سال 1392 در شبکه نمايش خانگي منتشر شد را مي توان يکي از بهترين آثار مديري دانست. داستان بسيار جذاب و شخصيت پردازي هاي مناسب اين سريال هر 40 قسمت آن را ديدني کرده است. رقابت بين افراد يک فاميل براي تصاحب ارثيه آقاي مشکات، شخص بسيار ثروتمندي که همه در ويلاي او جمع شده اند، لحظات بسيار شاد و مفرحي را ايجاد کرده است. اميرمهدي ژوله و مرحوم خشايار الوند، نويسندگان اين سريال طنز هستند و تقريبا هر بازيگر کمدي که مي شناسيد، در اين اثر حضور جالبي دارد. از نکات بسيار جالب توجه سريال طنز «ويلاي من» اين است که در هر قسمت يک شخصيت جديد با مايه جديد ظنز وارد سريال مي شود و نمي گذارد «ويلاي من» از تک و تا بيفتد.
محمدحسين لطيفي که سابقه زيادي در ساخت سريال ها و فيلم هاي کمدي ايراني را دارد، سريال «ساخت ايران يک» را سال 1390 کارگرداني کرده است. اگرچه سال 1395 «ساخت ايران 2» نيز به کارگرداني برزو نيک نژاد ساخته شد، اما بخش نخست آن همچنان از جذابيت بيشتري برخوردار است. «ساخت ايران يک» از بازي زوج کمدي چون حيايي و گلزار بهره بسيار زيادي مي برد و اگر فيلم «کما» و «شيش و بش» را ديده باشيد، حتما دستتان مي آيد که ساخت ايران چگونه است. اگر اين سريال مايه هاي فانتزي خاصي دارد و بازي هايش اندکي تکراري است، اما در فضاي سريال هاي طنز ايراني هيچ نمونه اي ندارد. لوکيشن هاي خاص و تکه پراني هاي جالب امين حيايي و بازي هاي بسيار جالب توجه فرهاد اصلاني و گوهر خيرانديش «ساخت ايران يک» را ديدني مي کند. اليکا عبدالرزاقي، بهاره رهنما و بهنام تشکر از ديگر بازيگران سريال «ساخت ايران يک» هستند.
سال 1383 و بعد از موفقيت چشمگير سريال «کنکوري ها» پريسا بخت آور، سريال طنزي ساخت و از تلويزيون پخش شد که «من يک مستاجرم» نام داشت. شايد کمتر پيش آمده است که منتقدان درباره يک سريال تلويزيوني نظر جدي و کارشناسي، آن هم در حوزه طنز ارائه دهند، اما بايد گفت که اين اتفاق براي «من يک مستاجرم» افتاده است. سريال فيلمنامه بسيار خوبي دارد و يکي از اصلي ترين نقاط قوت آن نيز همين جاست. بازي هاي جذاب که بر شخصيت پردازي هاي محکم نويسنده اي چون شادمهر راستين استوار است. اين سريال را چند پله بالاتر از سريال هاي طنز ديگر تلويزيون مي برد، اما در بخشي از داستان اين سريال آمده است: «اين داستان يک پيرزن به نام زمانه خانم (با بازي کتايون اميرابراهيمي) است که داراي يک ساختمان پنج واحده در تهران است و از خارج برمي گردد و در فرودگاه با پسري به نام مسعود آشنا مي شود و مسعود او را تا خانه اش مي رساند. مباشر زمانه خانم خانه را اجاره داده است. مسعود مباشر جديد مي شود و به دنبال مستاجر براي خانه مي گردد. اولين مستاجران ناصر و همسرش نيره که ناصر، دوست مسعود و نيره از اقوام مسعود است و به همراه دو زوج ديگر در خانه ساکن مي شوند. مسعود هم براي اينکه در خانه بماند، مجبور به ازدواج مي شود. خواهرزاده زمانه خانم با نام نيلوفر از خارج مي آيد و مسعود عاشق او مي شود، نصف خانه از آن نيلوفر بوده و مستاجران بايد خانه را خالي کنند و در آن زمان پدر ناصر از شهرستان مي آيد و... ». کتايون اميرابراهيمي، امير جعفري، سعيد آقاخاني، ريما رامين فر، نگار فروزنده، سپند اميرسليماني، بهاره رهنما، الهام چرخنده و آرش مجيدي از بازيگران اصلي سريال «من يک مستاجر هستم» هستند.
شايد کسي باور نمي کرد که سروش صحت بعد از سريال طنز «چارخونه» که خيلي موفق نبود و در قسمت هاي پاياني اش از آشفتگي و بي متني بسيار جدي رنج مي برد، در دومين تجربه اش سريال بسيار موفق «ساختمان پزشکان» را کارگرداني کند. متن هاي بسيار بجا به همراه شخصيت پردازي ها و موقعيت هاي کمدي جالب توجه، ساختمان پزشکان را ديدني کرده است. در هر قسمت از ساختمان پزشکان شاهد هستيم که داستان جديدي رخ مي دهد و موقعيت هاي جديدي در مايه کمدي خود را به مخاطب نشان مي دهد. بازي هاي ساختمان پزشکان نيز ديدني است. بهنام تشکر به همراه هومن برق نورد توانسته اند جلوه هاي جديدي از طنز تلويزيوني را به نمايش بگذارند. تشکر با بهره گيري هوشمندانه از بازي هاي بازيگر توانايي چون «جيم کري» مي کوشد تا با حالت چهره و نوع کنش هاي متفاوت در سکانس ها و پلان هاي مختلف، از تماشاگرانش خنده بگيرد که البته در اين هدف موفق است. بيژن بنفشه خواه، شقايق دهقان، مونا فرجاد و اميد روحاني از بازيگران ديگر سريال «ساختمان پزشکان» هستند.
سريال «سال هاي دور از خانه» را مجيد صالحي کارگرداني کرده است. اگرچه نخستين اثري که صالحي در آن به عنوان کارگردان و نه بازيگر فعاليت داشته، اما طنز بسيار خوبي از آب درآمده است. اگر سريال «شاهگوش» ميرباقري را ديده باشيد، شخصيت نخست و اصلي سريال «سال هاي دور از خانه» را مي شناسيد، چون «خنجري»، همان سرباز کلانتري سر به هوا و عاشق پيشه، سريال «شاهگوش»، حالا نقش اصلي سريال «سال هاي دور از خانه» را به عهده دارد. در بخشي از داستان اين سريال آمده است:«داستان اين مجموعه طنز، 1512 روز پس از اتفاقات سريال شاهگوش است. يکي از شخصيت هاي سريال شاهگوش، سرباز خنجري (با بازي احمد مهران فر) بود که از شمال به تهران آمده بود و در کلانتري 100 ملت مشغول به گذراندن خدمت سربازي خودش بود. يکي از متهميني که به کلانتري آورده شد، خانم جواني به نام اليزابت بود که يک سگ به نام لوسي داشت. خنجري عاشق اليزابت مي شود و زماني که مي فهمد سگ اليزابت توقيف شده است، يک سگ را اشتباها به جاي لوسي برمي دارد و به اليزابت مي دهد. اليزابت که مي فهمد سگ مال او نيست، براي ناراحت نشدن خنجري به بهانه پارک کردن خودروي خود از پارک خارج مي شود و حالا 1512 روز از آن روز مي گذرد و هنوز اليزابت برنگشته، اما خنجري همچنان به دنبال اليزابت است که روزي او را يافته و با او ازدواج کند، اما در اين مدت که در تهران به دنبال اليزابت است، روزگار سختي را مي گذراند و شب ها شهربازي مي خوابد تا اينکه گويي ستاره اقبال او نمايان مي شود و... ». احمد مهران فر باز هم در کمدي درخشان ظاهر شده و البته هادي کاظمي خنديدن به اين سريال را چند برابر مي کند. آزيتا حاجيان، امير نوري و علي اوجي نيز از بازيگران اصلي سريال طنز «سال هاي دور از خانه» هستند.
نیم نگاهی به نرم افزارهایی که شما را به دنیای فرهنگ و هنر می برند
چه خوشمان بيايد و چه خوشمان نيايد، دنياي امروز، دنياي ديجيتالي شده است. اگر چه به برخي از مضرات اين «ديجيتالي شدن» آگاهيد و عموما در اين باره بيشتر سخن گفته ايم، اما اين بار مي خواهيم از منافع ديجيتالي شدن حرفي بزنيم، خصوصا در اين شرايطي که مي دانيد، ويروس کرونا چه احتياط هايي را الزام آور کرده است. اينکه بايد بيشتر از هر زمان ديگري تعطيلاتمان را در خانه بمانيم، احتمالا کمي کسل کننده باشد، اما تلفن همراه مي تواند اين کسل کننده بودن را تا حد زيادي برطرف کند و ما را به دنياي هنر و فرهنگ ببرد. در اين نوشته کوشيده ايم تا با تحقيق و جستجو، بهترين نرم افزارهايي را که ميراث فرهنگي و آثار هنري ايران و جهان را به شما نشان مي دهد، معرفي کنيم. يادتان نرود به راحتي مي توانيم در ديدن اين آثار و ميراث با خانواده خود شريک شويم. خوبي دنياي ديجيتالي اين است که به راحتي مي تواند از حالت فردي به حالت جمعي تبديل شود. پس براي ورود به دنياي فرهنگ و هنر با ما همراه شويد.
نقاشی یکی از اصلی ترین هنرهای تجسمی است. با دیدن ظرافت ها و ایده های زیبای نقاشی های جهان، می توانید اوقات مفید و بسیار خوبی را سپری کنید. نرم افزار «برترین نقاشی های جهان» شما را با دنیایی از رنگ و فرم و سایه آشنا می کند. دنیایی که دیدن و شناختن آن می تواند بسیار لذت بخش باشد و چه بسا شما یا اطرافیانتان را وارد وادی هنر نقاشی کند.
حتما نام استاد فرشچیان را شنیده اید و غیرممکن است که حداقل یکی از آثار این هنرمند شهیر ایرای به چشمانتان نیامده باشد. نرم افزار «استاد محمود فرشچیان» شما را با تمامی آثار و زندگی این استاد هنرمند ایرانی آشنا می کند. شاید روزی خود شما هم از علاقه مندان و فعالان حوزه نگارگری و نقاشی ایرانی شوید.
در نرم افزار «کمال الملک» بیش از 50 اثر از بهترین، شاخص ترین و مشهورترین آثار نقاش پرآوازه ایرانی، محمد غفاری ملقب به کمال الملک را می توانید ببینید، همچنین زندگینامه او به همراه توضیح و تحلیل آثار و سبک مخصوص کمال الملک به علاوه روزشمار زندگی او از امکانات در نظر گرفته شده در این نرم افزار است. در تهیه و ساخت این مجموعه سعی بر آن بوده که با انتخاب دقیق محتوا و تدوین آن و همچنین طراحی جذاب و متنوع، آشنایی کاربران و استفاده کنندگان این برنامه در مورد این نقاش بزرگ ایران و آثار برجسته و شگفت انگیز او انجام شود.
موسسه كتابخانه و موزه ملي ملك موسسه اي غيردولتي و غيرانتفاعي است که بر اساس وقف نامه زير نظر آستان قدس رضوي اداره مي شود. این موسسه دارای دو بخش موزه و کتابخانه است. کتابخانه ملي ملك با داشتن 19 هزار عنوان نسخه خطي نادر و نفيس، يكي از شش گنجينه بزرگ نسخ خطي ايران است. همچنين اين كتابخانه داراي حدود 70 هزار كتاب چاپي، 3400 كتاب چاپ سنگي و 548 عنوان نشريه ادواري در 4000 مجلد است.نرم افزار «موسسه ملک» حاوی یک معرفی کلی از موسسه ملک و بانک اطلاعات کتابهای موجود در کتابخانه ملک با امکان جست و جو در آنها است. این نرم افزار را از دست ندهید خصوصا اگر در یکی از رشته های هنری تحصیل می کنید.
شناخت هنر و دانستن درباره آنها مستلزم این نکته است که حتما سری به تاریخ هنر بزنیم. اینکه هر هنری چه تحولاتی را پشت سر گذاشته است، نیاز جدی به شناخت تاریخ هنر دارد و اساسا سبک های مختلف هنری را تنها می توان در قالب بررسی های تاریخی درک کرد. نرم افزار «تاریخ هنر جهان» با منابع علمی و دقیق می تواند در این زمینه به شما کمک بسیار زیادی کند.
موزه ها همیشه یکی از اصلی ترین جاذبه های گردشگری به شمار می روند و هر ساله تعداد بسیار زیادی گردشگر را از سراسر جهان به خود جذب می کنند، حال شما اهل سفر و بازدید از موزه ها یا گالری های هنری باشید یا نه، خواندن مطالبی پیرامون این اماکن خالی از لطف نیست، قصد ما نیز از معرفی نرم افزار «موزه ها»، آشنایی شما با تعدادی از مشهورترین موزه های جهان است، اطلاعات ارائه شده در این نرم افزار برای شما مفید خواهد بود، این را مطمئن باشید.
اگر دوست دارید بهترین و برترین نقاشی های ایرانی را ببینید و با هنرمندان آنها آشنا شوید، نرم افزار«شاهكارهاي نقاشي ايراني» را از دست ندهید. ایرانیان در هنر نقاشی بسیار توانمند بوده اند و در دوران معاصر نیز هنرمندان قابل توجهی در این رشته هنری در ایران وجود دارد که دارای شهرتی جهانی هستند.
اگر می خواهید با دنیایی از تحولات هنری در ایران آشنا شوید و گشتی هم در این هنرها بزنید، کافی است به نرم افزار «تاریخ هنری ایران» رجوع کنید. تاریخی سرشار از زیبایی و تحول، تاریخی که شاید بخشی از آن در خانه ما هم باشد. برخی عناوین این نرم افزار عبارتند از: گنبد ایرانی در معماری اسلامی، چالش های نقاشی خط، جنبش سقاخانه مقابل جریان پرهیاهوی هنر غرب، تقابل معماری کلاسیک و ایرانی، صف آرایی رنگ ها و نمادها در سقاخانه، خانه مشروطه، ممیز و هنر گرافیک، پرچم ایران از آغاز تا امروز، نقش برجسته بیستون، نقش کاروانسراها در سیر زندگی ایرانیان، جام زرین در موزه ایران باستان و گنبد کبود یا مقبره مادر هلاكو؟
سکه یک تکه کوچک فلزی است که معمولا به شکل دایره یا مربع و به صورت تخت ساخته می شود. حکومت ها و دولت های مختلف از دیرباز برای فعالیت ها و معاملات اقتصادی در جامعه و انجام امور تجاری با سایر کشورها از سکه ها استفاده می کردند. کشور ایران با دارا بودن قدیمی ترین تمدن، پیشینه تاریخی عظیمی دارد که سلسله ها و حکومت های متعددی را در خود جای داده است. هر یک از این حکومت ها از سکه های خاصی که معمولا از جنس طلا یا نقره بود برای انجام امور اقتصادی جامعه خود استفاده می کردند. با تعویض هر حکومت، سکه های حکومت قبلی بی ارزش می شد و حکومت جدید سکه های جدیدتری را متناسب با حکومت خود می ساخت. همین امر موجب شد تا سکه های ایرانی بسیار زیادی در طول تاریخ این سرزمین ساخته شود. با نرم افزار «سکه های پارسی» می توانید اطلاعات جامع و مفید در مورد سکه های حکومت ها و پادشاهان مختلف سرزمین کهن ایران، از سلسله های اولیه تا عصر حاضر را به دست آورید.
نرم افزار «بناهای تاریخی» شما را با راز و رمزهای ساخت بناهای فرهنگی و تاریخی ایران آشنا می کند. در این نرم افزار متوجه خواهیم شد که یک بنا، چگونه، در چه تاریخی، به دست چه کسی و بر اساس چه فلسفه ای ساخته شده است. با خواندن و دیدن این نرم افزار، کشورمان را خیلی بهتر و بیشتر خواهیم شناخت. برخی بخش های این نرم افزار عبارتند از: چگونگی ساخت زیباترین پل های ایران، برج های تاریخی ایران، قصری در دل کویر، طراح بنای آرامگاه حافظ کیست، بازار کرمان را دریابید، ویرانه های بزرگ و شکوهمند تاریخ، آشنایی با قلعه های ایران، بافت تاریخی، بافت فرسوده نیست، مرثیه بر پیکر فروریخته موسیقی، آشنایی با قلعه های ایران، تاق بستان و آرامش پیش از طوفان، قصر عجیب و تماشای قصری که زندان بود.
نرم افزار «هنر ایرانی» نرم افزاری است جامع که شما را با انواع و اقسام هنرها در ایران آشنا می کند. اگر می خواهید اطلاعات بسیار خوبی درباره هنر در ایران داشته باشید، این نرم افزار را مدنظر قرار دهید. البته این را هم باید گفت که بسیاری از این اطلاعات کاربردی هستند و گاه شما را در طراحی منزل یا خرید برخی اقلام به جاهای هدایت می کنند که بعدها خیلی راضی خواهید بود.
هنر معماری به عنوان یکی از اصلی ترین و کاربردی ترین هنرهای جهان شناخته شده است. هنری که چه در دوران قدیم و چه در دوران مدرن، چشم های بسیار زیادی را به سوی خود خیره کرده و می کند. در نرم افزار «معماری و بناهای خارق العاده» مجموعه ای با بیش از 250 تصویر به همراه توضیحات کامل آنها وجود دارد. توضیحاتی که می تواند خیلی به دردتان بخورد، چون ما با معماری و در معماری ها زندگی می کنیم.
در خیابان سی تیر تهران موزه ای وجود دارد به نام موزه ملی ایران. این موزه یکی از برترین آثار هنری و فرهنگی ایرانیان را در خود جای داده است. در نرم افزار «موزه ملی ایران» می توانید تاریخچه ای کلی از موزه ملی ایران را بخوانید و البته در این باغ تاریخی و فرهنگی گشت و گذار دلچسبی داشته باشید.
پختن خوردنی های خوشمزه
تا آغاز سال جديد، زمان زيادي باقي نمانده، سالي که مطمئنا متفاوت تر از سال هاي گذشته آغاز خواهد شد. امسال عيد نوروز تحت تاثير مهمان ناخوانده اي به نام کروناويروس قرار مي گيرد، مهماني که براي ريشه کني اش همه بايد دست به دست هم بدهند. همين جمله کافي است تا بدانيم که تعطيلات نوروز امسال با سال هاي گذشته فرق دارد، چراکه بايد براي ماندن در خانه برنامه ريزي کنيم. برنامه اي متنوع که يکي از آنها آشپزي و چشيدن طعم انواع و اقسام خوراکي هاي خوشمزه است. پس يادتان نرود که براي پشت سر گذاشتن تعطيلات متفاوت مي توانيد يک شيريني پزان يا غذاپزان تمام عيار راه بيندازيد و از کسلي و بي حوصلگي خود و خانواده بکاهيد. در روزهاي عيد با پختن غذاهاي خوش عطر و طعم يا کيک و شيريني هاي خانگي براي يک بار هم که شده به جاي پذيرايي از مهمان ها از خودتان و خانواده تان پذيرايي کنيد. مطمئن باشيد پيچيدن عطر غذا و شيريني ها ي خوشمزه، سرحالتان مي آورد و حسي خوشايند به همه خانواده منتقل مي کند. با اين حال يادتان نرود که درست کردن غذاهاي لذيذ و شيريني هاي خوشمزه حال خوب مي خواهد، با بي حوصلگي نمي توان آشپزي کرد و خروجي خوبي داشت، پس لبخند بزنيد و آماده بستن پيشبند هايتان باشيد تا با پختن خوراکي هاي خوشمزه اي که برايتان آورده ايم، تعطيلات و لحظات خوشي را سپري کنيد. يکي از خوراکي هاي خوشمزه خورش زرشک است که در ادامه طرز تهيه آن را مي خوانيد:
شهلا خاتون آباد
مواد لازم
پياز نگيني خرد شده متوسط: 2 عدد
مغز ران گوسفند يا گوساله: 400 گرم
لپه: دو سوم پيمانه
استاک(عصاره) گوشت: 5 پيمانه
زرشک: 2 پيمانه
شکر: يک قاشق سوپخوري
زعفران ساييده شده: يک دوم قاشق چايخوري
نمک، فلفل سياه و زردچوبه: به ميزان لازم
چوب دارچين: يک عدد
طرز تهيه
پيازهاي خرد شده را داخل قابلمه اي که مقداري روغن درون آن ريخته ايم و داغ شده، مي ريزيم تا پياز تفت بخورد و نرم و طلايي شود. سپس گوشت هاي خرد شده را به پيازهاي سبک شده، اضافه مي کنيم و چند دقيقه اي تفت مي دهيم تا آب گوشت کشيده شود. حالا لپه آبکش کرده را به گوشت اضافه مي کنيم و با ديگر مواد تفت مي دهيم تا لپه ها موقع پخت وا نروند. نوبت اضافه کردن زردچوبه، زعفران ساييده شده و عصاره گوشت است. اگر استاک گوشت نداشتيد، مي توانيد از دو عدد قرص عصاره گوشت استفاده و آن را با پنج پيمانه آبجوش مخلوط و به خورشت اضافه کنيد . در اين مرحله حرارت را بالا مي بريم تا آب جوش بيايد، وقتي اين اتفاق افتاد، حرارت را کم مي کنيم و اجازه مي دهيم که گوشت با لپه بپزد. در 30 دقيقه پاياني پخت، مقداري نمک و فلفل به خورشت اضافه و صبر مي کنيم تا خورشت جا بيفتد. در تابه اي جداگانه مقداري روغن يا کره مي ريزيم و زرشکي را که از قبل با آب گرم خيس کرده ايم، آبکش کرده و داخل تابه مي ريزيم و شکرمان را به آن اضافه مي کنيم و با حرارت ملايم تفت مي دهيم. سپس به بقيه مواد خورشت اضافه مي کنيم. چوب دارچين را هم داخل خورشت مي ريزيم و منتظر مي مانيم تا خورشت جا بيفتد و آماده شود. اين خورشت را مي توانيد همراه با برنج ميل کنيد و از طعم بي نظيرش لذت ببريد.
[Text Box: آتينا عالي]
قبل از هر چيز بايد بدانيد که شيريني ساق عروس علاوه بر مدلي که برايتان آورده ايم، مدل ديگري هم دارد که رنگي است و مغزش فيلينگ دارد و دورش نارگيل، اما اين مدل سرخ مي شود که مدلي که در ادامه طرز تهيه آن را برايتان آورده ايم، نه تنها بسيار خوشمزه و ترد است و داخل فر پخته مي شود، بلکه رژيمي و سالم تر است و به راحتي مي توان آن را تهيه کرد.
مواد لازم
آرد (سه بار الک شده): 400 گرم
روغن جامد صاف شده: 200 گرم
پودر قند: 2 قاشق غذاخوري سرپر
وانيل: نوک قاشق چايخوري
پودر هل: يک قاشق چايخوري
گلاب: يک قاشق مرباخوري
مغز گردو: به مقدار لازم
طرز تهيه
ابتدا روغن را با پودر قند به اندازه اي بزنيد که رنگ آن روشن شود و حجم بگيرد. حالا آرد، وانيل، پودر هل، گلاب را با هم مخلوط کنيد تا خميرمان آماده شود. اين خمير به دليل اينکه بايد با روغن صاف شده درست شود، خيلي نيازي به استراحت (نيم ساعت) ندارد، اما اگر از روغن جامد استفاده کرديد، بايد به مدت 2 ساعت به خميرتان استراحت بدهيد. (تا زماني که چسبندگي نداشته باشد) در اين مرحله به اندازه ته يک استکان از خمير برداشته و آن را به حالت بيضي يا گرد باز کنيد و داخلش گردو بگذاريد و ببنديد، اين کار را تا آخرين مقدار خميرتان انجام دهيد. حالا خميرهاي حالت گرفته را روي کاغذ روغني کف سيني فر بچينيد و داخل فري قرار دهيد که از 15 دقيقه قبل گرم شده است. اين شيريني بايد در طبقه وسط فر و با دماي 170 درجه پخته شود. مدت زمان مورد نياز براي پخت اين شيريني نيم ساعت است. بعد از پخت، آن را از فر خارج کنيد و اجازه دهيد تا خنک شود. حالا آنها را از کاغذ روغني جدا کنيد، در پودر قند بغلتانيد و در ظرف مورد نظر بچينيد و در تعطيلات نوروز که قرار است امسال را کنار خانواده بگذرانيد و بيرون نرويد، در آرامش ميل کنيد.
کیک 4 تخم مرغی
اين کيک که 4 تخم مرغي است، به ازاي هر تخم مرغ 25 گرم آرد و 25 گرم پودر شکر نياز دارد. ارتفاع قالب بايد 10 سانت باشد و قطر آن 18، وزن کيک هم 1200 گرم است.
مواد لازم
آرد: 100 گرم
پودر شکر: 100 گرم
آب جوش: 2 قاشق غذاخوري
بيکينگ پودر: يک قاشق چايخوري
وانيل: نوک قاشق چايخوري
اسانس توت فرنگي: 2 قطره
مواد لازم
ابتدا زرده و سفيده تخم مرغ ها بايد از هم جدا شوند، سپس سفيده را مي زنيم تا جايي که بافتش باز شود. کمي نمک و يک قطره آبليمو به آن اضافه مي کنيم و دوباره هم مي زنيم تا حجم بگيرد. حالا نصف پودر شکر را اضافه مي کنيم و تا جايي هم مي زنيم که وقتي ظرف را برمي گردانيم، نريزد.
زرده ها را هم جداگانه همراه با اسانس و وانيل هم مي زنيم، وقتي بافتش باز شد، بقيه پودر شکر را همراه با دو قاشق غذاخوري آب جوش اضافه کرده و سريع هم مي زنيم تا حجم بگيرد و رنگش روشن شود. سپس سفيده ها و آرد را طي سه مرحله به زرده ها اضافه و فولد (زير و رو) مي کنيم. در اين مرحله هم نزنيد تا پف زرده و سفيده از بين نرود.
حالا ته قالبمان را کاغذ روغني مي گذاريم و مايه کيک را داخل آن مي ريزيم و در طبقه وسط فري که از 15 دقيقه قبل گرم شده، با دماي 170 درجه سانتيگراد به مدت 40 دقيقه مي گذاريم تا بپزد.5 دقيقه آخر روي کيک را گريل مي کنيم و اطراف آن را با چاقو از قالب جدا کرده و کيک را برمي گردانيم و در پايان هم خامه کشي را انجام مي دهيم. اين کيک خوشمزه را به سليقه دلخواه تزيين کنيد و در تعطيلات کرونايي که چاره اي جز در خانه ماندن نداريد، در کنار خانواده ميل کنيد.
گفت و گو با يک خانواده ورزشکار صنعت نفت:
مشعل خانواده نفت از سال هاي گذشته تاکنون توانسته است بدون چشمداشت، قهرمانان فراواني را به جامعه معرفي کند و از اين دست تلاشها براي سلامت کارکنان پر تلاش نفت کم نداشته است که دنيايي ناگفته براي خود دارد. رضا قپانوري ، کارمند امور ورزش شرکت ملي نفت ايران است که از حدود ده سال قبل با تغييراتي که در شرکت عمليات اکتشاف نفت رخ داد و خصوصي شد، به امور ورزش شرکت ملي نفت ايران رفت و دو فرزندش راه قهرماني را در رشته شنا در پيش گرفتند.
او 35 سال سابقه کار دارد، اما از زماني که شرکت عمليات اکتشاف نفت، خصوصي شد اداره کاريابي تعدادي از کارکنان از جمله او را براي معرفي به بخش هاي ديگر معرفي کرد و گزينه و ويژگي ورزشکار بودن ، اين امکان را به او داد تا درخواستش براي حضور در امور ورزش مورد قبول واقع شود. او سال ها در رشته کنگ فو و کاراته مشغول به فعاليت بوده و اين فعاليت ورزشي، دليلي براي انتقال مي شود اما از جايي به بعد اين ورزش حرفه اي به دليل اينکه او درصدي از جانبازي را دارد، متوقف مي ماند و قپانوري نمي تواند ورزش قهرماني و حرفه اي را دنبال کند.
او که ليسانس تربيت بدني دارد، از همان ابتداي کودکي ، فرزندان خود را براي ورزش در رشته هاي مختلف مي سنجد. او مي گويد: در سال هاي اول بچه ها را براي ورزش هاي رزمي تشويق کردم، ولي در ادامه وقتي از کلاس هاي آموزشي شنا در نفت استفاده کرديم متوجه استعداد دو پسرم براي ورزش شنا شديم و آنها اين رشته ورزشي را ادامه دادند.
در اين سال ها او و همسرش هم نه به عنوان ورزش حرفه اي بلکه براي سلامتي بيشتر از ورزش شنا استفاده مي کنند. او مي گويد: امکانات و فضاهاي آموزشي در نفت براي ورزش شنا خوب است اما در همين حد باقي مانده و نمي تواند براي ورزش حرفه اي و قهرماني کمک کند.
او با اشاره به دو فرزند خود که در تيم ملي حضور داشته اند و دارند ، مي افزايد: پوريا ، پسر بزرگ در سال هاي 90 تا 92 عضو تيم ملي شناي ايران بود و سامان ، پسر کوچکم نيز از سال 92 تاکنون در تيم ملي حضور دارد و براي امسال هنوز انتخاب تيم ملي هنوز انجام نشده است.
قپانوري با تاکيد بر اينکه در مسير ورزش قهرماني کمک هاي دولتي و فدراسيون هاي مختلف کافي نيست و بدون حمايت مالي و معنوي خانواده نمي توان ورزش قهرماني را پيش برد ، مي افزايد: واقعيت اين است که ورزش شنا در سطح بين المللي توسعه زيادي نداشته و حرفي براي گفتن ندارد اما در چند موردي هم که تيم ملي شرايط اعزام داشته با عدم هماهنگي مسئولان ورزش ايران باعث عقب افتادن اعضاي تيم ملي شدند.
او با اشاره به تلاش هاي سامان قپانوري براي حضور در مسابقات جوانان آسيا در ازبکستان اشاره مي کند که در سال 96 با بي برنامگي مسئولان ، امکان آن فراهم نشد ، مي افزايد: مسئله اي نه چندان مهم نظير گرفتن ويزاي گروهي يا انفرادي براي اعضاي تيم ملي باعث شد که شرايط اعزام براي تيم ملي فراهم نشود درحالي که سامان در آن زمان بسيار آماده بود و اگر اعزام مي شدند، احتمال بالايي براي کسب مقام داشت.
اين عضو خانواده ورزش صنعت نفت به تلاش هايي که امور ورزش صنعت نفت براي برگزاري کلاس ها و توجه خانواده ها به کلاس هاي ورزشي داشته است، اشاره مي کند و مي گويد: فعاليت هايي که از حدود 15 سال قبل براي گسترش ورزش برابي گروه هاي مختلف سني در نفت شروع شد، قابل تقدير است و نتايج خوبي را هم در پي داشته است. اين کلاس هاي ورزشي در ايام مختلف سال منسجم و جدي ادامه داشته و خانواده ها مي توانستند روي اين کلاسها برنامه ريزي داشته باشند. او مي افزايد: پس از اينکه بچه ها را براي کلاس هاي شنا معرفي کرديم ، در همان کلاس ها استعداد آنها شناسايي شد و همزمان شرايط و آموزش و مربي خوبي هم داشتند و خيلي زود به تيم نفت معرفي شدند. تيم نفت زمينه خوبي براي معرفي و رشد دارد اما در ادامه براي ورزش قهرماني محدوديت هايي دارد که نمي توان بيشتر از آن انتظار داشت ؛اين تيم ها را مي توان به عنوان سکوي پرتاب براي موفقيت هاي بيشتر ديد و براي ورزش قهرماني لازم است بچه ها را به تيم هايي بيرون از نفت معرفي کرد تا آموزش ها و تمرينات مناسب را با مربي هايي حرفه اي ببيند او افزود: براي ورزش قهرماني نياز است بازيکنان دوره هايي بيشتر و مداوم داشته باشند، همچنين لازم است زير نظر مربي تمرين کرده و تغذيه داشته باشند ، اما شرايط داخلي نفت تا مرحله اي اين امکان را مي دهد و از مرحله اي به بعد بايد از اين فضا خارج شوند.
به گفته قپانوري کلاس هاي دوره اي و فصلي که نفت براي خانواده نفت در سالهاي گذشته تاکنون داشته، توانسته است جاي خوبي را بين خانواده ها داشته باشد و زمينه شناسايي استعدادهاي زيادي را فراهم کند. اين کلاس ها در تابستان و در سطوح مبتدي و نيمه حرفه اي برگزار مي شود و تاکنون خانواده ها رضايت خوبي را درباره آن اعلام کرده اند.
شرح عکس
* داستان عکس :
ضد عفوني و اجراي طرح کنترل تب در پايانه مسافربري تبريز
پايانه مسافربري شهر تبريز با جابجايي روزانه 20 هزار مسافر، همزمان با شيوع ويروس کرونا در استان آذربايجان شرقي اقدام به غربالگري توسط سنجش تب مسافران کرده است و تعدادي از کارکنان اين پايانه هر 8 ساعت يک بار تمامي اين مکان را ضدعفوني مي کنند.
عکس: مينا نوعي - مهر
Clean Master
کلين مستر ابزاري فوق العاده کاربردي براي پاک کردن فايل هاي اضافي و بدون استفاده و پاکسازي تاريخچه مرورگر ها و جست و جوهاي اينترنتي است.همچنين اين برنامه، قابليت پاکسازي فايلهاي بي مصرف temp و حافظه پنهان گوشي cache را داراد و با بهينه سازي اسمارت فون اندرويدي شما ، سرعت گوشي را تا حد قابل ملاحظه اي افزايش مي دهد.اين برنامه براي چندمين بار متوالي توانست رتبه يک و امتياز 5 ستاره را از AV-TEST کسب کند.
با استفاده از اين برنامه قادر خواهيد بود فايل هاي موردنظرتان را با سرعت بالا دانلود کنيد. از ويژگي هاي بارز اين نرم افزار، دانلود هم زمان چند فايل است. اين اپليکيشن ، امکانات بسيار خوبي دارد و مانند نرم افزار IDM ويندوز، فايل هاي دانلودي را براي افزايش سرعت چندتکه مي کند که تاثير زيادي بر سرعت دانلود دارد.
به جرات مي توان گفت ES File Explorer File Manager بهترين و قدرتمندترين برنامه مديريت فايل اندرويدي است که امکانات بي نظير آن باعث کسب امتياز 4.7 از 55 در گوگل پلي و جذب صدها ميليون کاربر در دنيا شده است. ايي اس فايل منيجر، قابليت هاي کاربردي فراواني را به کاربران مي دهد و با بهره گيري از رابط کاربري ساده و کاربر پسند به عنوان محبوب ترين فايل منيجر اندرويدي شناخته مي شود. اين نرم افزار کاربردي، امکان کپي و انتقال فايل ها، نصب و حذف فايل ها، مديريت فايل هاي فشرده و…را در محيطي زيبا به شما مي دهد. اگر به دنبال يک فايل منيجر همه کاره براي گوشي يا تبلت اندرويدي خود مي گرديد، بي شک يکي از بهترين گزينه ها همين برنامه ES است.
پای صحبت رئیس حراست شرکت گاز استان هرمزگان
سراغ خانواده اي اهل هنر مي رويم؛ تابلوهاي رنگارنگ نقاشي و برجسته كاري كه بر ديوارهاي خانه آويخته شده، خبر از ذوق و شوق خانواده اي مي دهد كه تار و پود زندگي خويش را با معنويت جلا داده و مسكن و ماواي خود را به دنياي روشن و لبريز از احساسات تعالي بخش و ناب انساني آراسته است. كمي بعدتر متوجه ميشويم كه فرزندان خانواده هم اهل موسيقي اند و با سازهاي خود نواهايي را مي نوازند كه بر جان سرازير مي شود و روح را نوازش مي دهد. ناخودآگاه به ياد سخني از سعدي مي افتم كه به زيبايي گفت: «هنر چشمه زاينده است و دولت پاينده؛ هنرمند هرجا رود، قدر بيند و برصدر نشيند و بي هنر لقمه چيند و سختي بيند». گرايش خانواده آقاي آسي بر، رئيس حراست شركت گاز استان هرمزگان به علم آموزي، نوجويي و انسي كه با كتاب دارند، سبب شده فضايي آرام و دلنشين را در روند رو به رشد زندگي خود تجربه كنند.
ناصر آسي بر، رئيس حراست شركت گاز استان هرمزگان متولد1347 در آبادان و كارشناس ارشد مهندسي صنايع است؛ اما سال هاست كه در بندرعباس زندگي مي كند. در كودكي و نوجواني شيفته جادوي توپ گرد شد و قدم به مستطيل سبز فوتبال گذاشت. او درباره آن دوران مي گويد: «ناصر حجازي اسطوره نسل ما بود. در آن دوران به واسطه هم اسم بودن با ناصرخان، همذات پنداري زيادي با او داشتم و علاقه مند بودم که حركات او را تقليد كنم، اما اين علاقه به دروازه باني، دوام چنداني نداشت و با آسيب ديدن از ناحيه دست، ناچار شدم علايق ديگري را دنبال كنم. از همان دوران نوجواني به كارهاي فني علاقه داشتم. خاطرم هست كه در حياط خانه پدري، محيطي شبيه به تعميرگاه برپا كرده بودم تا در صورت خرابي، اتومبيل پدررا تعمير كنم. پس از مدتي، اين هوش فني من بر سر زبان ها افتاد و دوستان و اقوام براي تعمير خودرو به منزل ما مراجعه مي كردند. اين علاقه به امور فني در زمينه برق و لوله كشي هم صادق است و در تعميرات منزل خودكفا هستيم و كمتر نياز به تعميركار پيدا مي كنيم.»
او كه از علاقه مندان به كتاب بويژه در حيطه روانشناسي است، ادامه مي دهد: «در اوقات فراغت كتاب هاي روانشناسي مي خوانم كه سبب شده در خانواده و محل كار با آرامش بهتري اوضاع را مديريت كنم. بر اين باورم كه در حال حاضر، روح و روان مردم نيازمند آرامش و نگرش مثبت است و براي مقابله با انرژي هاي منفي و نااميدي، ضروري است كه مثبت انديشي اشاعه داده شود.»
آسي بر با تقدير از صبوري و احساس مسؤوليت همسرش در طول زندگي مشترك مي گويد: «همسرم با اينكه خود شاغل است؛ اما در بسياري از مقاطع زندگي مشترك، بار مسؤوليت خانواده و فرزندان را بر دوش مي کشد. در گذشته حجم كاري بسيار بالاتري داشتيم كه به علت كمبود شديد نيرو، هر فرد مجبور بود به اندازه چند كارمند فعاليت كند. به خاطرم مي آورم كه قبلا خطوط لوله منطقه6 نفرات بسيار كمي داشت، به طوري كه گاهي اوقات، شب ها همكاران تماس مي گرفتند و ناچار بوديم شبانه به ماموريت در ديگر نقاط دوردست استان برويم. آن وقت ها برخي جاده ها شرايط فعلي را نداشت و ساعت هاي متمادي در مسيرحركت مي كرديم تا به مقصد برسيم. به دليل چنين شرايط دشواري نتوانستم آنگونه كه بايد، بزرگ شدن آرمان، پسر بزرگم را ببينم. با همه اين خستگي ها و نبودن ها؛ اما همسرم با شكيبايي توانست اوضاع خانواده و پرورش فرزندان را بخوبي مديريت كند و با شرايط كنار بيايد.
او با بيان خاطره اي از دوران خردسالي پسربزرگش مي گويد: «يك شب» آرمان خواست كه برايش قصه بگويم. من كه خيلي خسته بودم، شروع به قصه گفتن كردم و بعد از جمله «يكي بود يكي نبود» ناگهان از شدت خستگي به خواب رفتم. روز بعد پسرم تعريف مي كرد كه وقتي خوابيدي، ناخودآگاه، در عالم خواب با بي سيم همكارانت را پيج مي كردي و مي گفتي: بولدوزر را بياراينجا! لودر را به فلان نقطه ببر! يعني آنقدر سرگرم و غرق كار بوديم كه حتي شب ها نيز موضوع خواب هايمان كار، پروژه و عمليات شده بود.»
اسما روشن، همسر آقاي آسي بر متولد آبادان و بزرگ شده بندرعباس است. او در سال1379 با آقاي آسي بر كه از اقوامش است، ازدواج كرده كه حاصل اين ازدواج، سه فرزند پسر است. پسر اول خانواده آرمان نام دارد كه متولد سال 1380 است و در دانشگاه آزاد، مهندسي كامپيوتر مي خواند. آقا آرمان دستي هم در دنياي موسيقي دارد و سنتور مي نوازد. دومين پسر خانواده اميرسام است كه در سال 1386 متولد شده و سومي نيز يك سال و چند ماه پيش به دنيا آمده و آرشا نام دارد. خانم روشن كه دانش آموخته رشته مهندسي محيط زيست و شاغل در سازمان تامين اجتماعي است، درباره ويژگي هاي رفتاري همسرش مي گويد: «همسرم انساني مهربان و خوش قلب است. شوخ طبع و به اصطلاح همه فن حريف است و تبحرش در زمينه فني و تعميرات در بين اقوام و آشنايان زبانزد است. در امور فني منازل و خودرو هميشه راهگشاي فاميل بوده و خيلي ها از او در زمينه هاي تعميرات مشاوره مي گيرند.»
او ادامه مي دهد: آشپزي همسرم بسيار خوب است و در طبخ خورش هاي خوش طعم تبحر دارد. قيمه و قليه ماهي را بسيار خوشمزه و لذيذ درست مي كند و البته هيچ وقت راز خوش طعمي غذاهايش را فاش نمي کند و هميشه مي گويد: آشپزها فوت كوزه گري خود را برملا نمي کنند؛ اما واقعيت آن است كه او با علاقه، حوصله و طمانينه غذا مي پزد و به همين علت است كه كيفيت غذاهاي او عالي مي شود. ايشان حتي توانايي كار با چرخ خياطي را هم دارد و به امور ساخت و ساز ساختمان هم مسلط است. خيلي وقت ها با خود مي گويم كاش فرزندانمان هم ادامه دهنده راه پدرشان باشند.»
از خانم روشن مي خواهم كمي درباره علاقه مندي هاي خودش صحبت كند كه ازعلاقه اش به هنر مي گويد: تابلوهايي كه بر ديوارهاي خانه آويخته شده از كارهاي خودم و شاخه اي از هنرطراحي به نام برجسته كاري است. به دليل علاقه به طراحي و نقاشي، دوره هاي حرفه اي اين هنرها را گذراندم و مدرك حرفه اي مرتبط را هم دريافت كردم. شدت علاقه ام به هنر به حدي بود كه پس از فراغت از كار، فرزندم را به اقوام مي سپردم و عصرها به كلاس آموزشي مي رفتم.» همسر آقاي آسي بر در زمينه هاي ورزشي آمادگي جسماني و شنا هم بسيار فعال است و توانسته چند مقام برتر را در رده هاي انفرادي و تيمي در سطوح كشوري از آن خود كند. او درباره علاقه خانواده آسي بر به كتاب مي گويد: يكي از عادت هاي هميشگي خانواده ما اين است كه به هر جايي مي رويم، چند جلد كتاب مي خريم. به واسطه شغلم در تامين اجتماعي، كتاب هاي روانشناسي زيادي مطالعه مي كنم و از آنجا كه از علاقه همسرم به روانشناسي مطلع هستم، اين كتاب ها را در اختيارش مي گذارم كه او هم از اين موضوع بسيار استقبال مي كند.
خانم روشن در پايان مي گويد: از اينكه خانواده اي آرام و خوب داريم خدا را شاكرم. شخصا خيلي به كودكان علاقه دارم و سعي كرده ام هميشه با تعامل، مدارا و آرامش آنها را مديريت و كنترل كنم. آرام و سر به راه بودن فرزندانم، زبانزد اقوام است كه اين موضوع هم جاي شكرگزاري دارد. آنها فرزنداني خوب و درس خوان هستند كه هميشه در درس هايشان شاگرد اول و باعث سربلندي ما بوده اند.
اميرسام آسي بر 12 ساله و كلاس ششم است. او در رشته كاراته خوش درخشيده و در تورنمنت هاي مختلف به مقام ها و مدال هايي رنگارنگ دست يافته است. اميرسام كه در اين ورزش تا مرحله كمربند بنفش پيش رفته، با ذكر خاطره اي از مسابقات مي گويد: يكبار در مسابقاتي نفس گير حاضر شدم و رقابت پاياپايي با حريفان سرسخت داشتم. از آنجا كه پدرم از علاقه ام به پيتزا خبر داشت، وعده داد كه در صورت پيروزي، غذاي مورد علاقه ام را مهمان او خواهم بود. وعده پيتزا كار خودش را كرد و من كه انگيزه اي مضاعف پيدا كرده بودم، حريفان را يكي پس از ديگري شكست دادم و به مقام قهرماني رسيدم.
او نيز همچون پدرش به دروازه باني علاقه دارد. پرسپوليسي و شيفته تيم بارسلونا و تكنيك خيره كننده مسي است. از علاقه مندان به كتاب داستان است و هر كدام از كتاب هايش را چند بار دوره كرده است. گيتار هم مي نوازد و به مكالمه انگليسي مسلط است. همچنين زيارت عاشورا و سوره هاي كوچك قرآن را نيز از حفظ كرده است.
امير سام درباره محيط خانواده مي گويد: «مادرم هميشه در درس ها كمك مي كرد، بخصوص مواقعي كه پدر در محل كار بود، سعي مي كرد جاي خالي او را پر كند؛ البته پدر هم اوقاتي كه در منزل بود، سعي مي كرد به ما خوش بگذرد و گاهي با ما فوتبال بازي مي كرد.»
نگاهي به عملکرد تيم هاي نفتي در ليگ برتر فوتبال همراه با ورزش نفت در سال 98
سال 98، سال پرفراز و نشيبي براي ورزش نفت بود. در سالي که به خاطر تحريم هاي ظالمانه و به منظور کمک به اقتصاد کشور، تيم هاي ورزشي نفت در رشته هاي مختلف با کمترين هزينه وارد مسابقات شدند، باز هم مانند سال هاي قبل شاهد موفقيت آنها در ميادين مختلف داخلي و بين المللي بوديم. سال 98 با نايب قهرماني وزنه بردار نفتي ها در آسيا شروع شد و با قهرماني يک وزنه بردار ديگر تمام شد تا بگوييم سال، سال وزنه برداران نفتي بود و پرچم نفت را بالا نگاه داشتند، چراکه در تمامي مسابقات، چه داخلي و چه بين المللي، خوش درخشيدند و مايه افتخار ورزش ايران هم بودند. به همين منظور گذري بر موفقيت تيم هاي نفتي در مسابقات داخلي و بين المللي داشتيم که با هم مرور مي کنيم.
وزنه بردار مناطق نفتخيز جنوب، نايب قهرمان آسيا شد
سيدايوب موسوي، وزنه بردار شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب با ثبت رکورد 373 کيلوگرم، عنوان نايب قهرماني مسابقات وزنه برداري بزرگسالان آسيا در کشور چين را به خود اختصاص داد. در مسابقات وزنه برداري بزرگسالان آسيا، سيدايوب موسوي در وزن 96 کيلوگرم براي تيم ملي کشورمان روي تخته رفت که در حرکت يکضرب با مهار وزنه 166 کيلوگرم صاحب مدال برنز شد و در حرکت دوضرب نيز 207 کيلوگرم را بالاي سر برد تا در مجموع با ثبت رکورد 373 کيلوگرم مدال نقره را از آن خود کند.
ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران که از نيمه دوم سال 97 با حضور 9 تيم استارت خورده بود، مرحله پلي آف آن در روزهاي ابتدايي سال 98 پيگيري شد و بالاخره در اوايل ارديبهشت امسال به ايستگاه پاياني رسيد و تیم بسکتبال پالايش نفت آبادان موفق شد قهرمان آن باشد. تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان درحالي نخستين عنوان قهرماني ليگ برتر بسکتبال ايران را در آبادان از آن خود کرد که تمام بازيکنانش ايراني بودند.
دو تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان و شهرداري گرگان که بعد از پيروزي مقابل دوغول بسکتبال ايران، يعني پتروشيمي و شيميدر موفق شده بودند به فينال ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران راه پيدا کنند، براي قهرماني در چهار ديدار در گرگان و آبادان به مصاف هم رفتند و اين پالايش نفتي ها بودند که در مجموع با نتيجه 3 بر 1 تيم گرگاني را شکست دادند و نخستين عنوان قهرماني خود را در ليگ برتر به ثبت رساندند.
تيم فوتبال ملي حفاري اهواز با قهرماني در ليگ دسته سوم فوتبال باشگاه هاي ايران موفق شد به ليگ دسته دوم فوتبال ايران صعود کند. تيم فوتبال ملي حفاري اهواز که فصل گذشته با کسب نتايج ضعيف به ليگ دسته سوم فوتبال ايران سقوط کرده بود، اين فصل با حضور در ليگ دسته سوم موفق شد با کسب عنوان قهرماني، دوباره به ليگ دسته دوم فوتبال ايران صعود کند. شاگردان اسماعيل قنبري درآخرين بازي خود در اين سري از رقابت ها که مهمان تيم فوتبال نفت ايرانيان بودند، موفق شدند حريف خود را در يک بازي هجومي با نتيجه پرگل 3 بر يک شکست دهند تا با کسب 3 امتياز اين ديدار 38 امتيازي شده و به عنوان صدرنشين و قهرمان صعود کنند.
جودو کار جوان تيم نفت مسجدسليمان با کسب مدال نقره مسابقات آسيايي به خانه بازگشت.امين کاميابي نيا، جودو کار تيم نفت مسجدسليمان در آخرين روز از مسابقات جودو قهرماني جوانان آسيا، در وزن 81 - کيلوگرم در مرحله نهايي به مصاف ورزشکار ژاپني رفت؛ اما با تمام شايستگي هايش، نتوانست در برابر او به پيروزي برسد و به مقام نايب قهرماني اين مسابقات بسنده کرد و صاحب گردن آويز نقره شد.
نايب قهرمانی وزنه بردار مناطق نفت خيز جنوب در جهان
وزنه بردار باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيزجنوب- اهواز، نايب قهرمان مسابقات جوانان جهان شد.
افشين طاهري که با تيم ملي وزنه برداری ایران به مسابقات جهاني جوانان در فيجي اعزام شده بود، مدال نقره دسته 96 کيلوگرم وزنه برداري جوانان جهان را در حرکت يک ضرب با رکورد 161 کيلو گرم به دست آورد و دوم جهان شد .
ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در سال 98 زودتر از برنامه و آنچه انتظار داشتيم به پايان رسيد. ليگ برتر بايد طبق برنامه در پايان هفته بيست و ششم در سال 98 به پايان مي رسيد تا در سال 99 منتظر چهار هفته پاياني باشيم، ولي همان طور که ويروس کرونا باعث تعطيلي بسياري از فعاليت هاي آموزشي، ورزشي و تفريحي شد، فوتبال را هم به تعطيلي کشاند تا جايي که حتي برگزاري بازي بدون تماشاگر هم حريف اين ويروس خطرناک نشد و مسوولان فوتبال کشور به خاطر حفظ جان بازيکنان و عوامل برگزاري رقابت ها تا 15 فروردين 99 دستور تعطيلي ليگ برتر فوتبال ايران را دادند. نمايندگان فوتبال نفت در ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در سال 98 با تمام مشکلاتي که پيش رو داشتند، عملکرد خوبي از خود به جا گذاشتند و سال 98 را به خوبي به پايان بردند تا پرچم نفتي ها در ليگ برتر فوتبال ايران بالا باشد. نفت آبادان، نفت مسجدسليمان و پارس جنوبي جم، سه نماينده فوتبال نفت در ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در فصل 99-98 هستند که بالاتر از حد انتظار ظاهر شدند و به قولي عملکردشان نسبت به فصل هاي قبل نه تنها قابل دفاع بوده، بلکه بايد گفت خيلي بهتر از فصول قبل کار کردند تا جايي که حتي چهره يک مدعي را با خود يدک کشيدند.
تيم فوتبال نفت آبادان بعد از رفتن پائولو سرجيو پرتغالي باز هم يک سرمربي خارجي و البته نام آشنا را براي فصل جديد انتخاب کرد. دراگان اسکوچيچ که در ملوان، فولاد و خونه به خونه نتايج خوبي گرفته بود، هدايت نفت آبادان را در فصل جديد به عهده گرفت. سرمربي کروات با حضورش در آبادان انقلابي در اين تيم ايجاد کرد تا جايي که تيمي که هميشه براي بقا در ليگ مي جنگيد، حالا در اين فصل مدعي کسب سهميه آسيايي است و در پايان نيم فصل اول در جمع مدعيان قرار گرفت و با امتياز مشترک با تراکتور و فقط به خاطر تفاضل گل کمتر در جايگاه چهارم جدول ايستاد.
نفتي هاي آبادان که فصل را خيلي خوب شروع کرده بود، در نيم فصل دوم با يک شوک غيرمنتظر مواجه شدند و آن از دست دادن سرمربي موفق خود بود که باعث شد در شروع نيم فصل دوم چند نتيجه بد بگيرند و از کورس مدعيان عقب بمانند.
دراگان اسکوچيچ ابتدا به خاطر مشکلات شخصي و سپس قبول هدايت تيم ملي فوتبال ايران مجبور به ترک آبادان شد تا اين تيم در شروع نيم فصل دوم در شوک از دست دادن مربي مثل شروع فصل نتواند خوب نتيجه بگيرد. البته نفتي ها در ادامه کار و با هدايت بهنام سراج، سرمربي بومي جديد خود در هفته بيست و يکم با پيروزي 2 بر يک مقابل سايپا در تهران به کار خود پايان دادند تا هم از بحران خارج شوند و هم با کسب 33 امتياز در رتبه هفتم جدول قرار بگيرند. شاگردان بهنام سراج سال 98 را با برد تمام کردند تا دوباره مدعي کسب سهميه باشند، چراکه با تيم دوم تنها 4 امتياز فاصله دارند.
تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در نيم فصل نخست بدون شکست به کار خود پايان داد تا لقب شکست ناپذير ليگ را به خود اختصاص داده باشد. نفتي هاي مسجدسليمان حتي تيم هاي بزرگي چون پرسپوليس را هم در تهران شکست دادند تا يک نيم فصل رويايي را پشت سر گذاشته باشند. نفت مسجدسليمان فصل قبل روز آخر در ليگ باقي ماند، ولي در اين فصل با هدايت مهدي تارتار بسيار متفاوت نشان داد تا جايي که در پايان هفته بيست و يکم و پايان سال 98 فقط با سه شکست و کسب 28 امتياز در ميانه جدول و رتبه هشتم قرار گرفت. مهم ترين نکته بارز نفتي هاي مسجدسليمان همان طور که گفتيم، شکست ناپذير بودن آنها در ليگ نوزدهم بود که در نيم فصل نخست از خود به جا گذاشتند و در پايان سال 98 دومين تيمي هستند که کمترين شکست را در کارنامه دارند. نفت مسجدسليمان سال 98 را با تساوي به پايان برد. شاگردان تارتار در خانه، ميزبان تيم پيکان بودند و با تساوي يک - يک به کار خود پايان دادند.
اما آخرين تيم نفتي که در اين فصل با مشکلات فراواني مواجه بود و به رغم اين مشکلات، نتايج قابل قبولي گرفت، تيم پارس جنوبي جم است. اين تيم فصل را با فراز کمالوند شروع کرد، ولي در نيم فصل اول، اين مربي از پارس جنوبي جم جدا شد تا در نيم فصل دوم هدايت طلايي پوشان جمي را که به دورتموند فوتبال ايران مشهورند، هومن افاضلي به عهده بگيرد. پارس جنوبي جم که نيم فصل نخست را در رتبه چهاردهم به پايان رسانده بود، با حضور افاضلي جان دوباره گرفت و با چند نتيجه خوب به رتبه دوازدهم صعود کرد. اوج کار شاگردان افاضلي در آخرين بازي سال 98 مقابل تيم مدعي تراکتور بود که توانستند اين تيم را در جم با يک گل شکست دهند. به همين دليل بايد گفت سرمربي پارس جنوبي، يکي از مهم ترين امتيازهاي فصل را برابر مدعي قهرماني از آن خود کرد. افاضلي که طي پنج هفته هدايت پارس جنوبي يک شکست و سه تساوي پياپي در کارنامه داشت، اولين برد تيمش را مقابل مدعي قهرماني جشن گرفت. پارس جنوبي جم با اين پيروزي 20 امتيازي شد و با قرار گرفتن در رتبه دوازدهم سال 98 را به پايان برد.
كوهنوردان شركت ملي نفت ايران دردوبرنامه آخر خود قبل از پايان سال 1398 به ارتفاعات البرز و قلل لتمان و ليچه صعود کردند. کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران ابتدا از قله 2100 متري لتمان در رشته کوه البرزبالا رفتند و سپس در برنامه بعدي خود به قله ليچه در رتفاعت البرز غربي که 3500 متر ارتفاع دارد، صعود کردند. هر دو صعود کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران در هوايي برفي انجام شد. کوهنورداني که دراين دو صعود شركت داشتند، عبارتند از: تورج ايرجي، سيد مصطفي احمدي نسب، محمد مسعود اصغري، فريدون ابو قداره،الله يار الياسي، صفر علي كشاورز، عبدالله امامي كوهپايه، مهدي دياني، محمد رضا شهابي فر، ناصر قره باقري، اخوان دهدشتي، محمد علي شيخلو، محمد علي عبادي، ملكيان، بهروز نوروزي، فرامرز فرجي و حسين باقر زاده (سرپرست گروه).
نشست شوراي ورزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه شمالغرب با حضور مصطفي سلطاني، مدير منطقه، اعضاي شوراي ورزش واکبر ميرزايي، رئيس امور ورزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران برگزار شد.
ميرزايي در اين جلسه به اهميت نقش و جايگاه ورزش در زندگي به عنوان يکي از ابزارهاي ايجاد سلامت و نشاط اشاره کرد و گفت: با توجه به رابطه ميان ورزش و آسيب هاي اجتماعي بايد در مسير توسعه ورزش در ميان کارکنان و خانواده هاي آنان تلاش گسترده تري انجام شود.
وي با تأکيد بر توسعه ورزش هاي گروهي و خانوادگي گفت: با توسعه ورزش هاي گروهي نفرات بيشتري در ورزش شركت مي کنند.
رئيس امور ورزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، اقدام هاي منطقه شمالغرب در خصوص ورزش را مثبت ارزيابي کرد و گفت: با توجه به نظر مثبت مدير منطقه در خصوص ورزش، اميد است که با همراهي و همدلي همکاران، کم و کاستي هاي موجود در اين خصوص نيز مرتفع شود.
رئيس امور ورزش به همراه مسؤول ورزش منطقه شمالغرب از امکانات ورزشي مراکز انتقال نفت و تأسيسات ايده لو، اردبيل، سراب و تبريز بازديد کرده و به صورت چهره به چهره با کارکنان مراکز مذکور، در خصوص مشکلات و پيشنهاد ها در مورد ورزش گفت وگو کردند.
بانوان پينگ پنگ باز شركت ملي نفت ايران، مقام نايب قهرماني كاركنان دولت (استان تهران) را از آن خود كردند.
تيم تنيس روي ميز بانوان ستاد شركت ملي نفت ايران در مسابقات كاركنان دولت (استان تهران)، جام شهيد سليماني حضور پيدا كرد و توانست در بين 13 تيم شركت كننده در اين رقابت ها، به عنوان دومي دست پيدا كند. در اين مسابقات كه به همت هيأت ورزش هاي همگاني استان تهران و در چند رشته مختلف ورزشي برگزار شد، بانوان پينگ پنگ باز نفتي در سالن تنيس روي ميز هيأت استان تهران به مصاف رقباي خود رفتند و پس انجام مسابقات گروهي و حذفي در مسابقه پاياني مغلوب تيم قدرتمند بانك مركزي شده و ضمن كسب مقام دوم اين دوره از بازي ها، مجوز حضور در مسابقات كشوري كاركنان دولت را نيز كسب کردند. همچنين تيم هاي هما و امور مالياتي تهران، مقام سوم مشترك رقابت هاي اين دوره را از آن خود كردند.
اسامي اعضاي تيم تنيس روي ميز بانوان شركت ملي نفت ايران كه توانستند اين مقام ارزشمند را كسب کنند، عبارتند از:
نسيم طاهري، معصومه موسوي اجاق، سمانه حجت الاسلامي، ويدا عبدي(مربي) و نيلوفر حسيني(سرپرست).
مسابقات کارکنان دولت هرساله با حضور سازمان ها و ارگان هاي دولتي برگزار مي شود که کارکنان نفت هم حضوري فعال در اين مسابقات دارند و عناوين قهرماني قابل توجهي را کسب مي کنند. امسال هم اين رقابت ها در استان خوزستان پيگيري شد و بانوان همکار در مناطق نفت خيز جنوب در3 رشته از اين رقابت ها موفق شدند روي سکو بروند. بانوان ورزشکار مناطق نفت خيز جنوب با يک عنوان قهرماني، يک نايب قهرماني و يک مقام سومي به کار خود پايان دادند.
بانوان ورزشکار مناطق نفت خيز جنوب در مسابقات دارت بانوان کارکنان دولت که با حضور 50 شرکت کننده برگزار شد، موفق شدند به مقام سوم دست پيدا کند. مسابقات دارت بانوان کارکنان دولت در سالن دارت مجموعه فرهنگي - ورزشي امام رضا(ع) شهرک نفت اهواز برگزار شد و تيم دارت بانوان مناطق نفت خيز جنوب با کسب 40 امتياز، عنوان سومي را به دست آورد.
تيم بانوان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در مسابقات واليبال کارکنان خوزستان به قهرماني رسيد. مسابقات واليبال کارکنان دولت استان؛ انتخابي رقابت هاي کشوري در مجموعه فرهنگي - ورزشي امام رضا(ع) شهرک نفت اهواز برگزار شد. در پايان اين مسابقات، تيم شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با غلبه بر تمامي حريفان و بدون باخت به مقام اول دست پيدا کرد و جواز حضور در مسابقات کشوري را به دست آورد.
بانوان مناطق نفت خيز جنوب در مسابقات تنيس روي ميز بانوان کارکنان دولت توانست بر سکوي نايب قهرماني بايستد و مقام دوم اين دوره از مسابقات را به خود اختصاص دهد. مسابقات تنيس روي ميز بانوان کارکنان دولت به ميزباني امور ورزش و تربيت بدني مناطق نفت خيز جنوب در سالن اختصاصي تنيس روي ميز بانوان مجموعه فرهنگي - ورزشي امام رضا (ع) شهرک نفت اهواز برگزار شد که بعد از صعود از مرحله گروهي در فينال مغلوب تيم تأمين اجتماعي شد.
يكي از همکاران شركت ملي نفت ايران با كسب 8 مدال رنگارنگ در بازي هاي جهاني ورزش كارگري و آماتوري تاريخ ساز شد. فرشاد دادفر، عنوان مدال آورترين ورزشكار كاروان ايران در ششمين دوره مسابقات كارگري جهان را از آن خود كرد. ششمين دوره بازي هاي جهاني ورزش كارگري با حضور حدود 3 هزار ورزشكار از 42 كشور به ميزباني كشور اسپانيا برگزار شد که فرشاد دادفر، يكي از كاركنان قرارداد مدت موقت و شاغل در امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي نفت ايران بود كه موفق شد در رده سني 30 تا 34 سال، 3 مدال طلا (200 متر كرال پشت، 200 متر آزاد، 400 متر آزاد)، 2 نقره (200 متر مختلط انفرادي و 4در50 متر آزاد تيمي) و 3 مدال برنز (100 متر كرال پشت، 100 متر پروانه و 4 در50 متر مختلط تيمي) را از آن خود کند. اين ورزشكار اصفهاني در كارنامه خود عنوان قهرماني مسابقات سه گانه وآب هاي آزاد كشور و عضويت تيم ملي در اين رشته ها را نيز دارد، همچنين به عنوان پر افتخارترين ورزشكار كاروان ورزش كارگري كشورمان معرفي شد.
تيم تنيس روي ميز نفت اميديه در مسابقات کشوري، مقتدرانه به قهرماني رسيد.تيم تنيس روي ميز نفت اميديه که در مسابقات تنيس روي ميز منطقه 7 کشور در رده سني بزرگسالان شرکت کرده بود، موفق شد با درخشش در اين رقابت ها و پشت سر گذاشتن تمام رقبا و بدون شکست و با اقتدار، ضمن کسب مقام قهرماني، سهميه صعود به ليگ دسته اول باشگاه هاي کشور را کسب کند و افتخاري ديگر براي باشگاه نفت و شهرستان اميديه رقم بزند.
تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان که با کسب عنوان قهرماني ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي کشورمان به عنوان نماينده ايران در جام باشگاه هاي بسکتبال آسيا تايلند 2019 حضور پيدا کرده بود، موفق شد با پيروزي در آخرين بازي خود در اين تورنمنت، به مقام سوم آسيا دست پيدا کند.
سيدعلي آل ياسين، همكار اداره بازرسي فني شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با درخشش در مسابقات اوپن تنيس روي ميز بزرگسالان جهان با كسب مدال طلا به مقام قهرماني دست يافت. مسابقات اوپن تنيس روي ميز بزرگسالان جهان از 20 سپتامبر (29 شهريور) به ميزباني كشور تركيه ودر دو بخش انفرادي و دوبل (دونفره) با حضور 470 بازيكن منتخب از سراسر دنيا برگزار شد که علي آل ياسين در بخش انفرادي در دسته دوم رده سني 30 تا 40 سال جهان موفق به كسب عنوان قهرماني شد.همچنين در بخش مسابقات دوبل (دو نفره) تيم دوبل مشترك محسن رياحي از اداره عمليات كالا و سيدعلي آل ياسين از اداره بازرسي فني شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران پس از انجام بازي هاي سخت و نفسگير، موفق به كسب مدال برنز و مقام سوم مشترك جهان شدند.
تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي بعد از سه دوره قهرماني پي در پي در ليگ برتر فوتبال ساحلي ايران در فصل (98-99) به نايب قهرماني بسنده کرد.تيم فوتبال پارس جنوبي که در اين فصل، تغييرات بي شماري از نيمکت و کادر فني گرفته تا بازيکنان داشت، موفق شد با ترکيبي جوان و بومي شده، در پايان فصل به مقام دوم ليگ برتر فوتبال ساحلي ايران برسد. با توجه به سرمايه گذاري که باشگاه پارس جنوبي در فوتبال ساحلي در رده پايه، به صورت آکادمي و حرفه اي انجام داده است، تيم هاي جوانان و اميد اين باشگاه در ليگ هاي برتر فوتبال ساحلي جوانان و اميد کشور به ترتيب قهرمان شدند تا اين باشگاه، فصل خوبي را با دو قهرماني و يک نايب قهرماني پشت سر بگذارد. به همين دليل مي توان ادعا کرد که فوتبال ساحلي ايران در سيطره زردپوشان پارس جنوبي است.
همکار نفتي در شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان در مسابقات پاورليفتينگ آسيا به مقام قهرماني دست يافت. مسابقات پاورليفتينگ قهرماني آسيا در سال 2019 در شهر آلماتي کشور قزاقستان با حضور 400 پاورليفتينگ کار از 22 کشور به مدت 7 روز برگزار شد که محسن شهني فيض، همکار نفتي در امور ورزش شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان بعد از پشت سر گذاشتن رقبايش، در وزن 83 کيلوگرم موفق به کسب مدال طلاي اين مسابقات شد.شهني فيض که رئيس هيأت بدن سازي و پاورليفتينگ شهرستان مسجدسليمان است و به عنوان مربي و ورزشکار در اين مسابقات شرکت کرده بود.
ركورد ملي 7304 متر شنا با دستان بسته، به منظور بزرگداشت 7304 شهيد زن دفاع مقدس توسط اکرم كناري، از كاركنان شركت پالايش گاز بيدبلند ثبت شد. ثبت ركورد 7304 متر شنا با دستان بسته در 4 ساعت و 5 دقيقه و 37 ثانيه، يکي از بزرگ ترين رويدادهاي تخصصي شناست؛ چون شنا با دستان بسته، كار ساده اي نيست که خوشبختانه اکرم کناري با موفقيت از عهده ثبت اين ركورد جهاني برآمد و ثابت كرد كه خواستن توانستن است.
فينال ليگ برتر وزنه برداري جوانان ایران با قهرماني شرکت ملي حفاري اهواز به پايان رسيد و در پايان هفته سوم ليگ برتر بزرگسالان، تيم بزرگسالان ملي حفاري در رده سوم باقي ماند.هفته سوم ليگ برتر در تالار وزنه برداري مجموعه ورزشي آزادي تهران (سالن ايرانيان) در حالي برگزار شد که با هفته آخر ليگ برتر جوانان همزمان بود و تيم جوانان شرکت ملي حفاري اهواز با کسب 2315 امتياز به عنوان قهرماني دست يافت. تيم وزنه برداري مناطق نفت خيز جنوب هم که در اين رقابت ها حضور داشت، به مقامي بهتر از چهارمي دست پيدا نکرد. تيم وزنه برداري مناطق نفت خيز جنوب با 2113 امتياز موفق شد در رتبه چهارم قرار بگيرد.
بانوان هندباليست تيم تاسيسات دريايي با پيروزي در آخرين ديدار خود و کسب مقام سوم به کارشان در ليگ برتر هندبال بانوان باشگاه هاي ايران پايان دادند.تيم هندبال بانوان تاسيسات دريايي در هفته دهم و پاياني ليگ برتر هندبال بانوان باشگاه هاي ايران در خانه و در تالار هندبال تهران، ميزبان تيم ذوب آهن اصفهان بود و توانست در يک بازي سخت و نفسگير، تيم اصفهاني را با نتيجه 26 بر 24 شکست دهد. اين پيروزي به تاسيسات دريايي کمک کرد تا موقعيت خود را در رده سوم جدول ليگ برتر تثبيت کند.
افشين طاهري، وزنه بردار جوان و ملي پوش ملي حفاري اهواز، مدال طلا مسابقات وزنه برداري آسيا در تاشکند را کسب کرد. ملي پوش جوان دسته 96 کيلوگرم وزنه برداري ايران در مسابقات قهرماني جوانان و نوجوانان آسيا 2020 در حرکت نخست يک ضرب نخست وزنه 150 کيلوگرم را مهار و در ادامه بر وزنه 156 کيلوگرم غلبه کرد. طاهري در حرکت پاياني يک ضرب توانست 160 کيلوگرم را به راحتي مهار کند و در سکوي نخست قرار بگيرد تا به مدال طلا دست پيدا کند.طاهري چندي پيش نيز در رقابت هاي ليگ برتر با تيم ملي حفاري موفق شده بود قهرمان ايران شود و در دسته 96 کيلو گرم بالاتر از رقيبان خود قرار بگيرد. طاهري که قبل از حضور در ملي حفاري براي تيم مناطق نفتخيز جنوب وزنه مي زد، سابقه نايب قهرماني مسابقات جهاني را هم در کارنامه دارد.
مردم ايران در سالي كه روزهاي پاياني آن را سپري مي کنيم، ايام پرفرازونشيبي را پشت سر گذاشتند؛ سالي كه روزهاي پاياني آن با ميزباني از ويروس كرونا، مهماني ناخوانده همراه شد.
بدون شك تمامي پزشكان، پرستاران، کارکنان خدوم سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و تمام عزيزاني كه دغدغه «سلامت» مردم شريف ايران رادارند، با مهرورزي و سعه صدر، زحمات غيرقابل بيان و انعكاسي را متحمل شدند که جا دارد ابتدا از تلاش هاي شبانه روزي اين بزرگواران، سپاسگزاري و تجليل کنم.
ازآنجاکه در سال 1398، اهداف اداره كل سلامت، تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي همسو باسياست هاي وزير نفت و معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني، مبني بر محورهاي اصلي «عبور از مسابقه محوري و تأکيد بر فعاليت هاي سلامت محور »، «تأکيد بر جايگاه ورزش صنعت نفت به عنوان يكي از اركان مديريت سلامت»، «ارتقاي كيفيت ورزش همگاني» و «تسهيل و افزايش دسترسي خانواده بزرگ صنعت نفت به امكانات ورزشي» بوده است؛ تمامي تلاش خويش و همكارانم را در مسير تحقق اين امور به کاربستيم كه اميد است با نظارت و پيگيري اين اداره كل، شاهد عملي شدن طرح هاي مذكور ازسوي متوليان اجرا در چهار شركت اصلي باشيم.
در واپسين روزهاي سال، افتخار دارم آغاز سال نو و فرارسيدن نوروز را به تمامي همكاران ارزشمند و فرهيخته وزارت نفت و خانواده محترم آنان، تبريك و تهنيت گفته و براي يكايك آنان، سالي پربركت سرشار از سلامتي و شادي آرزو كنم.
آرزو دارم تمامي همكاران با ياري خداوند و با استعانت از صبر الهي كه شايسته ملت مقاوم ايران اسلامي است، در سال جديد سلامت و آرامش را در آغوش كشيده و از هرگونه ايثار و فداكاري در راستاي تحقق شادي و اميد در خانواده و سايرين دريغ نورزند.
غلامرضا شاه کرمي
بهنام سراج در گفت وگو با مشعل :
بهنام سراج، بازيکن سابق نفت آبادان و تيم ملي فوتبال ايران که به عنوان دستيار اول دراگان اسکوچيچ، سرمربي نفت آبادان انتخاب و معرفي شده بود، حالا بعد از رفتن سرمربي کروات به عنوان سرمربي هدايت نفتي ها را در ادامه ليگ برتر به عهده دارد. سرمربي جديد نفت آبادان که پيش از اين نيز سابقه مربيگري در تيم نفت آبادان را داشته، حالا در پست جديدش وظيفه سنگيني به عهده دارد، چراکه بايد نفت آبادان را در کورس کسب سهميه آسيايي نگه دارد. بهنام سراج با «مشعل» در خصوص اوضاع اين روزهاي نفت آبادان گفت وگويي انجام داده که با هم مي خوانيم.
ابتدا بايد بگويم من يک نفتي بودم و هستم و براي موفقيت نفت هر کاري انجام مي دهم. هميشه آرزو داشتم در نفت مربيگري کنم و تجاربي را که در زمان بازي به دست آوردم، به جوانان منتقل کنم. حالا اين زمان رسيده است و اميدوارم بتوانم کمک کنم. البته ابتدا مربي بودم و حالا سرمربي شده ام و اين وظيفه من را خيلي سنگين تر مي کند. باعث افتخارم است که سرمربي صنعت نفت هستم و اميدوارم براي اين تيم مفيد باشم.
همان طور که گفتم، هميشه آرزو داشتم در نفت آبادان مربيگري کنم و تجاربي را که در زمان بازي کردن به دست آوردم، به جوانان آباداني منتقل کنم. در يک برهه مربي نفت بودم و حتي در نفت نوين آبادان هم به عنوان سرمربي کارکردم، اما امسال با نظر اسکوچيچ و نظر مساعد باشگاه به نفت برگشتم و مربي تيم محبوبم شدم والان هم با توجه به رفتن اسکوچيچ و شناختي که از تيم داشتم، به عنوان سرمربي در خدمت تيم هستم. اميدوارم که مثمرثمر باشم.
او در ايران به نوعي امتحانش را پس داده است. از ملوان شروع کرد که نتايج خوبي هم گرفت. در فولاد هم يک فصل رويايي داشت، اما در فصل بعد زياد خوب نبود و در خونه به خونه هم يک نيم فصل خوب را سپري کرد و تيمش را به فينال جام حذفي رساند. امسال هم در نفت آبادان هم يک نيم فصل خوب را پشت سر گذاشت و يکي از بهترين دوران فوتبالي خود را داشتيم؛ بنابراين بايد بگويم مربي خوبي است.
رفتن دراگان تاثير منفي داشت و به نوعي در شروع نيم فصل دوم تاثير منفي خودش را گذاشت. ما چهار هفته سخت را پشت سر گذاشتيم، او يک دفعه رفت و طبيعي است که تيمي که در رده چهارم است ضربه مي خورد. باز هم تاکيد مي کنم جدايي اسکوچيچ تاثيرش را روي ما گذاشت.
بله، بعد از رفتن او بچه ها ناراحت بودند. البته الان جو تيم بهتر شده است. من به بچه ها حق مي دهم. آنها انتظار نداشتند سرمربي تيم يکباره برود. خيلي از بچه ها در نيم فصل دوم به خاطر او ماندند، ولي اسکوچيچ اول به خاطر بيماري و بعد هم به خاطر تيم ملي از جمع ما جدا شد.
شوک بدي به تيم وارده شده بود. البته بايد بگويم در چهار هفته قبل هم حقمان باخت نبود، اما اميدوارم در بازي هاي آينده بهتر کار کنيم و اين نتايج را جبران کنيم.
باز هم بايد به اسکوچيچ تبريک بگويم که سرمربي تيم ملي شده است. او مسووليت سنگيني دارد. مي گويند ايشان خوب نيست؛ اما من با او کار کرده ام و اسکوچيچ از مربيان خوب خارجي است. شايد در تيم هاي سطح بالايي نبوده باشد، اما شما در اولين بازي تيم ملي متوجه مي شويد چه مربي باهوشي است. من مطمئن هستم او با تيم ملي نتيجه مي گيرد
بازي خوبي بود. همان طور که گفتم، در بازي هاي قبل از سايپا هم مستحق باخت نبوديم. بچه ها اگر بيشتر دقت مي کردند، مي توانستيم گل هاي بيشتري بزنيم. من به بچه ها گفته ام براي موفقيت 100درصد کافي نيست، بايد 300 درصد تلاش کنيم
ما تيم خوبي هستيم، ولي مثل ساير تيم ها نتوانستيم در نيم فصل تيم را تقويت کنيم و با همان بازيکناني که داريم، کار را ادامه مي دهيم. راه سختي در پيش داريم، ولي نااميد هم نيستيم. فکر مي کنم با توجه به بردي که مقابل سايپا به دست آورديم، شرايط روحي تيم خوب شد و از سوي ديگر، تعطيلات اين فرصت را مي دهد تا با تمرينات بيشتر، بهتر از اين شويم
فکر مي کنم کار خوبي انجام دادند. کرونا فقط تماشاگران را تهديد نمي کرد، بلکه جان بازيکنان و تمام عوامل برگزاري بازي ها هم در خطر بود؛ بنابراين تعطيلي ليگ باعث شد براي بازيکنان اتفاقي نيفتد. البته اين تصميم کلان ورزش است.
فکر مي کنم ليگ خيلي خوب و متفاوتي داشتيم. مربيان جديد و خوبي به ليگ اضافه شده اند، مثل کالدرون و استراماچوني و حتي اسکوچيچ که متاسفانه هر سه نفر را در نيم فصل دوم نداريم. شما رقابت هاي خوبي را در نيم فصل اول شاهد بوديد، هر سه تيم پرسپوليس، استقلال و نفت آبادان در نيم فصل اول با مربيان خارجي خود، آن هم با تفکرات جديد بهترين نتايج را گرفتند. به هرحال اميدوارم در ادامه و سال بعد ليگ جذابي را شاهد باشيم و ما هم بتوانيم يکي از تيم هاي خوب ليگ برتر باشيم.
ليگ شطرنج شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه تهران پس از هفت دوره رقابت نفس گير، با معرفي نفرات برتر به اتمام رسيد. درپايان برگزاري 7 دوره از اين مسابقات، محمدرضا شريفي پور با کسب 7 امتياز، عنوان قهرماني را به دست آورد. فريدون محمدنژاد با کسب 6 امتياز در رده دوم ايستاد و نايب قهرمان مسابقات شد. ناصر حسين، ديگر شطرنج باز منطقه نيز با امتياز 4 به عنوان سومي اين رقابت ها بسنده کرد. محمدرضا شريفي پور که عنوان نخست اين پيکارها را از آن خود کرده، در خصوص اين رقابت ها گفت: کارکنان استعداد خوبي در زمينه بازي شطرنج دارند که در صورت تداوم، شاهد شکوفايي اين ورزش خواهيم بود. وي با اشاره به حضور هشت شطرنج باز و رقابت نزديک و تنگاتنگ در اين ماراتن گفت: ترغيب و تشويق کارکنان به سمت فضاهاي ورزشي از اهداف برگزاري اين مسابقات بوده که تلاش مي شود علاوه بر اجراي چنين برنامه هايي، براي توسعه و تحقق همگاني کردن آن نيز گام هاي موثري برداشت.
مسؤولان برگزارکننده مسابقات جهاني قهرماني كاراته امارات در جريان برگزاري اين مسابقات سوت طلايي را به آرام فدايي گل افزايي همکار نفتي در مناطق نفت خيز جنوب داور برجسته ايران اهدا كردند. در مراسم اهداي سوت طلايي به آرام فدايي مسؤولان فدراسيون جهاني حاضر بوده و ضمن قدرداني از اين داور برجسته ايران گواهينامه داوري و اين سوت را به او تقديم كردند. سوت طلايي به داوراني اهدا مي شود كه نخست اينکه سابقه 20 سال قضاوت در کاراته داشته باشند، همچنين طي اين مدت اشتباه هاي تأثيرگذار در قضاوت هاي خود نداشته باشند. فدايي، دارنده درجه داوري كلاس A جهاني است و از کارکنان امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است. بعد از کسب اين افتخار امور ورزش و تربيت بدني مناطق نفت خيز جنوب هم از آرام فدايي، داور جهاني کاراته تقدير کرد. در همين راستا، طي مراسمي رئيس و مسؤولان ورزش از آرام فدايي گل افزايي، داور جهاني کاراته و همکار شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب -اهواز به خاطر افتخارآفريني هاي وي براي کشورمان در مجامع بين المللي و جهاني تقدير کردند. در اين مراسم، اسکندر رويين پور، رئيس امور ورزش ضمن تشکر از تلاش هاي آرام فدايي در کسب افتخار براي کشور و دريافت سوت طلايي داوري در مسابقات جهاني در کشور امارات، اظهار اميدواري کرد که او بتواند در انجام قضاوت هاي مسابقات، بويژه مسابقات جهاني و المپيک موفق عمل کند. در اين مراسم آرام فدايي نيز با اشاره به اينکه عضويت در خانواده شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب موجب افتخار اوست، از زحمات مديران اين شرکت در ايجاد زمينه لازم براي حضورش در مسابقات ملي و بين المللي تشکر کرد. در اين مراسم، رئيس امور ورزش و تربيت بدني مناطق نفت خيز جنوب با اهداي لوح تقدير و از آرام فدايي تجليل کرد.
با هدف توسعه ورزش همگاني و سلامت کارکنان و خانواده هاي شان امور ورزش و تربيت بدني شرکت خطوط ولوله و مخابرات منطقه جنوب شرق، همايش پياده روي و ساحل نوردي براي کارکنان و خانواده هاي شان در جزيره زيباي هرمز به ميزباني شوراي ورزش منطقه خليج فارس برگزار کرد. مسؤول ورزش منطقه خليج فارس در اين خصوص گفت: اين برنامه باهدف بهره گيري از طبيعت زيباي جزيره هرمز، ارج نهادن به فرهنگ ورزش همگاني، افزايش انگيزه، نشاط و تعلق سازماني در کارکنان بود. شهاوند در ادامه گفت: برنامه هاي پياده روي براي ايجاد تنوع و بهبود روحيه کارکنان و خانواده آنان و همچنين آشنايي خانواده ها و کارکنان با نقاط ديدني کشور عزيزمان اجرا شد. بيش از 27 نفر از خانواده کارکنان خطوط لوله منطقه جنوب شرق در اين برنامه شرکت داشتند.
به همت پايگاه بسيج شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه خوزستان، مسابقات تيراندازي کارکنان در دو بخش آقايان و خانم ها در سالن تيراندازي شرکت ملي حفاري ايران برگزار شد. اين مسابقات که به منظور گسترش ورزش همگاني برگزارشده بود، با استقبال خوب همکاران همراه مواجه شد. در روز اول مسابقات آقايان احمد عفراوي، سيد محمدرضا حسيني و حسين جابري، مقام هاي اول تا سوم را کسب کردند و در روز دوم مسابقات خانم ها سميه اسکندري، ساراحائله و زهرا قلايي مقام اول تا سوم اين مسابقات را به خود اختصاص دادند. قلق گيري، نشانه گيري صحيح و ضريب امتياز بالا از ويژگي بارز اين مسابقات بود که قبل از شروع مسابقه کارشناس مربوطه آموزش لازم را به کارکنان و خانواده هايشان به صورت عملي و تئوري توضيح داد.
در اين مسابقات، حدود 30 نفر از کارکنان و خانواده هايشان از اين برنامه استقبال کردند.
نگاهي به عملکرد تيم هاي نفتي در ليگ برتر فوتبال
ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در سال 98 زودتر از برنامه و آنچه انتظار داشتيم به پايان رسيد. ليگ برتر بايد طبق برنامه در پايان هفته بيست و ششم در سال 98 به پايان مي رسيد تا در سال 99 منتظر چهار هفته پاياني باشيم، ولي همان طور که ويروس کرونا باعث تعطيلي بسياري از فعاليت هاي آموزشي، ورزشي و تفريحي شد، فوتبال را هم به تعطيلي کشاند تا جايي که حتي برگزاري بازي بدون تماشاگر هم حريف اين ويروس خطرناک نشد و مسوولان فوتبال کشور به خاطر حفظ جان بازيکنان و عوامل برگزاري رقابت ها تا 15 فروردين 99 دستور تعطيلي ليگ برتر فوتبال ايران را دادند. نمايندگان فوتبال نفت در ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در سال 98 با تمام مشکلاتي که پيش رو داشتند، عملکرد خوبي از خود به جا گذاشتند و سال 98 را به خوبي به پايان بردند تا پرچم نفتي ها در ليگ برتر فوتبال ايران بالا باشد. نفت آبادان، نفت مسجدسليمان و پارس جنوبي جم، سه نماينده فوتبال نفت در ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در فصل 99-98 هستند که بالاتر از حد انتظار ظاهر شدند و به قولي عملکردشان نسبت به فصل هاي قبل نه تنها قابل دفاع بوده، بلکه بايد گفت خيلي بهتر از فصول قبل کار کردند تا جايي که حتي چهره يک مدعي را با خود يدک کشيدند.
تيم فوتبال نفت آبادان بعد از رفتن پائولو سرجيو پرتغالي باز هم يک سرمربي خارجي و البته نام آشنا را براي فصل جديد انتخاب کرد. دراگان اسکوچيچ که در ملوان، فولاد و خونه به خونه نتايج خوبي گرفته بود، هدايت نفت آبادان را در فصل جديد به عهده گرفت. سرمربي کروات با حضورش در آبادان انقلابي در اين تيم ايجاد کرد تا جايي که تيمي که هميشه براي بقا در ليگ مي جنگيد، حالا در اين فصل مدعي کسب سهميه آسيايي است و در پايان نيم فصل اول در جمع مدعيان قرار گرفت و با امتياز مشترک با تراکتور و فقط به خاطر تفاضل گل کمتر در جايگاه چهارم جدول ايستاد.
نفتي هاي آبادان که فصل را خيلي خوب شروع کرده بود، در نيم فصل دوم با يک شوک غيرمنتظر مواجه شدند و آن از دست دادن سرمربي موفق خود بود که باعث شد در شروع نيم فصل دوم چند نتيجه بد بگيرند و از کورس مدعيان عقب بمانند.
دراگان اسکوچيچ ابتدا به خاطر مشکلات شخصي و سپس قبول هدايت تيم ملي فوتبال ايران مجبور به ترک آبادان شد تا اين تيم در شروع نيم فصل دوم در شوک از دست دادن مربي مثل شروع فصل نتواند خوب نتيجه بگيرد. البته نفتي ها در ادامه کار و با هدايت بهنام سراج، سرمربي بومي جديد خود در هفته بيست و يکم با پيروزي 2 بر يک مقابل سايپا در تهران به کار خود پايان دادند تا هم از بحران خارج شوند و هم با کسب 33 امتياز در رتبه هفتم جدول قرار بگيرند. شاگردان بهنام سراج سال 98 را با برد تمام کردند تا دوباره مدعي کسب سهميه باشند، چراکه با تيم دوم تنها 4 امتياز فاصله دارند.
تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در نيم فصل نخست بدون شکست به کار خود پايان داد تا لقب شکست ناپذير ليگ را به خود اختصاص داده باشد. نفتي هاي مسجدسليمان حتي تيم هاي بزرگي چون پرسپوليس را هم در تهران شکست دادند تا يک نيم فصل رويايي را پشت سر گذاشته باشند. نفت مسجدسليمان فصل قبل روز آخر در ليگ باقي ماند، ولي در اين فصل با هدايت مهدي تارتار بسيار متفاوت نشان داد تا جايي که در پايان هفته بيست و يکم و پايان سال 98 فقط با سه شکست و کسب 28 امتياز در ميانه جدول و رتبه هشتم قرار گرفت. مهم ترين نکته بارز نفتي هاي مسجدسليمان همان طور که گفتيم، شکست ناپذير بودن آنها در ليگ نوزدهم بود که در نيم فصل نخست از خود به جا گذاشتند و در پايان سال 98 دومين تيمي هستند که کمترين شکست را در کارنامه دارند. نفت مسجدسليمان سال 98 را با تساوي به پايان برد. شاگردان تارتار در خانه، ميزبان تيم پيکان بودند و با تساوي يک - يک به کار خود پايان دادند.
اما آخرين تيم نفتي که در اين فصل با مشکلات فراواني مواجه بود و به رغم اين مشکلات، نتايج قابل قبولي گرفت، تيم پارس جنوبي جم است. اين تيم فصل را با فراز کمالوند شروع کرد، ولي در نيم فصل اول، اين مربي از پارس جنوبي جم جدا شد تا در نيم فصل دوم هدايت طلايي پوشان جمي را که به دورتموند فوتبال ايران مشهورند، هومن افاضلي به عهده بگيرد. پارس جنوبي جم که نيم فصل نخست را در رتبه چهاردهم به پايان رسانده بود، با حضور افاضلي جان دوباره گرفت و با چند نتيجه خوب به رتبه دوازدهم صعود کرد. اوج کار شاگردان افاضلي در آخرين بازي سال 98 مقابل تيم مدعي تراکتور بود که توانستند اين تيم را در جم با يک گل شکست دهند. به همين دليل بايد گفت سرمربي پارس جنوبي، يکي از مهم ترين امتيازهاي فصل را برابر مدعي قهرماني از آن خود کرد. افاضلي که طي پنج هفته هدايت پارس جنوبي يک شکست و سه تساوي پياپي در کارنامه داشت، اولين برد تيمش را مقابل مدعي قهرماني جشن گرفت. پارس جنوبي جم با اين پيروزي 20 امتيازي شد و با قرار گرفتن در رتبه دوازدهم سال 98 را به پايان برد.
كوهنوردان شركت ملي نفت ايران دردوبرنامه آخر خود قبل از پايان سال 1398 به ارتفاعات البرز و قلل لتمان و ليچه صعود کردند. کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران ابتدا از قله 2100 متري لتمان در رشته کوه البرزبالا رفتند و سپس در برنامه بعدي خود به قله ليچه در رتفاعت البرز غربي که 3500 متر ارتفاع دارد، صعود کردند. هر دو صعود کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران در هوايي برفي انجام شد. کوهنورداني که دراين دو صعود شركت داشتند، عبارتند از: تورج ايرجي، سيد مصطفي احمدي نسب، محمد مسعود اصغري، فريدون ابو قداره،الله يار الياسي، صفر علي كشاورز، عبدالله امامي كوهپايه، مهدي دياني، محمد رضا شهابي فر، ناصر قره باقري، اخوان دهدشتي، محمد علي شيخلو، محمد علي عبادي، ملكيان، بهروز نوروزي، فرامرز فرجي و حسين باقر زاده (سرپرست گروه).
نشست شوراي ورزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه شمالغرب با حضور مصطفي سلطاني، مدير منطقه، اعضاي شوراي ورزش واکبر ميرزايي، رئيس امور ورزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران برگزار شد.
ميرزايي در اين جلسه به اهميت نقش و جايگاه ورزش در زندگي به عنوان يکي از ابزارهاي ايجاد سلامت و نشاط اشاره کرد و گفت: با توجه به رابطه ميان ورزش و آسيب هاي اجتماعي بايد در مسير توسعه ورزش در ميان کارکنان و خانواده هاي آنان تلاش گسترده تري انجام شود.
وي با تأکيد بر توسعه ورزش هاي گروهي و خانوادگي گفت: با توسعه ورزش هاي گروهي نفرات بيشتري در ورزش شركت مي کنند.
رئيس امور ورزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، اقدام هاي منطقه شمالغرب در خصوص ورزش را مثبت ارزيابي کرد و گفت: با توجه به نظر مثبت مدير منطقه در خصوص ورزش، اميد است که با همراهي و همدلي همکاران، کم و کاستي هاي موجود در اين خصوص نيز مرتفع شود.
رئيس امور ورزش به همراه مسؤول ورزش منطقه شمالغرب از امکانات ورزشي مراکز انتقال نفت و تأسيسات ايده لو، اردبيل، سراب و تبريز بازديد کرده و به صورت چهره به چهره با کارکنان مراکز مذکور، در خصوص مشکلات و پيشنهاد ها در مورد ورزش گفت وگو کردند.
بانوان پينگ پنگ باز شركت ملي نفت ايران، مقام نايب قهرماني كاركنان دولت (استان تهران) را از آن خود كردند.
تيم تنيس روي ميز بانوان ستاد شركت ملي نفت ايران در مسابقات كاركنان دولت (استان تهران)، جام شهيد سليماني حضور پيدا كرد و توانست در بين 13 تيم شركت كننده در اين رقابت ها، به عنوان دومي دست پيدا كند. در اين مسابقات كه به همت هيأت ورزش هاي همگاني استان تهران و در چند رشته مختلف ورزشي برگزار شد، بانوان پينگ پنگ باز نفتي در سالن تنيس روي ميز هيأت استان تهران به مصاف رقباي خود رفتند و پس انجام مسابقات گروهي و حذفي در مسابقه پاياني مغلوب تيم قدرتمند بانك مركزي شده و ضمن كسب مقام دوم اين دوره از بازي ها، مجوز حضور در مسابقات كشوري كاركنان دولت را نيز كسب کردند. همچنين تيم هاي هما و امور مالياتي تهران، مقام سوم مشترك رقابت هاي اين دوره را از آن خود كردند.
اسامي اعضاي تيم تنيس روي ميز بانوان شركت ملي نفت ايران كه توانستند اين مقام ارزشمند را كسب کنند، عبارتند از:
نسيم طاهري، معصومه موسوي اجاق، سمانه حجت الاسلامي، ويدا عبدي(مربي) و نيلوفر حسيني(سرپرست).
مسابقات کارکنان دولت هرساله با حضور سازمان ها و ارگان هاي دولتي برگزار مي شود که کارکنان نفت هم حضوري فعال در اين مسابقات دارند و عناوين قهرماني قابل توجهي را کسب مي کنند. امسال هم اين رقابت ها در استان خوزستان پيگيري شد و بانوان همکار در مناطق نفت خيز جنوب در3 رشته از اين رقابت ها موفق شدند روي سکو بروند. بانوان ورزشکار مناطق نفت خيز جنوب با يک عنوان قهرماني، يک نايب قهرماني و يک مقام سومي به کار خود پايان دادند.
بانوان ورزشکار مناطق نفت خيز جنوب در مسابقات دارت بانوان کارکنان دولت که با حضور 50 شرکت کننده برگزار شد، موفق شدند به مقام سوم دست پيدا کند. مسابقات دارت بانوان کارکنان دولت در سالن دارت مجموعه فرهنگي - ورزشي امام رضا(ع) شهرک نفت اهواز برگزار شد و تيم دارت بانوان مناطق نفت خيز جنوب با کسب 40 امتياز، عنوان سومي را به دست آورد.
تيم بانوان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در مسابقات واليبال کارکنان خوزستان به قهرماني رسيد. مسابقات واليبال کارکنان دولت استان؛ انتخابي رقابت هاي کشوري در مجموعه فرهنگي - ورزشي امام رضا(ع) شهرک نفت اهواز برگزار شد. در پايان اين مسابقات، تيم شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با غلبه بر تمامي حريفان و بدون باخت به مقام اول دست پيدا کرد و جواز حضور در مسابقات کشوري را به دست آورد.
بانوان مناطق نفت خيز جنوب در مسابقات تنيس روي ميز بانوان کارکنان دولت توانست بر سکوي نايب قهرماني بايستد و مقام دوم اين دوره از مسابقات را به خود اختصاص دهد. مسابقات تنيس روي ميز بانوان کارکنان دولت به ميزباني امور ورزش و تربيت بدني مناطق نفت خيز جنوب در سالن اختصاصي تنيس روي ميز بانوان مجموعه فرهنگي - ورزشي امام رضا (ع) شهرک نفت اهواز برگزار شد که بعد از صعود از مرحله گروهي در فينال مغلوب تيم تأمين اجتماعي شد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات