صنعت نفت در چند جبهه در حال مبارزه است
روند پرشتاب طرح احداث انتقال نفت از گوره تا جاسک
افزایش صادرات درکنار تامین نیاز داخل
رکورد تولید 5 میلیون لیتر آب ژاول
تأثیر کرونا بر بازارهای gas&LNG
پيگيري اجراي 4 پروژه پژوهشي ازديادبرداشت
آغازمطالعات تابآوري تأسيسات دربرابر سيل و زلزله
ظرفیتهای سبک زندگی ایرانی اسلامی برای پیشگیری و مقابله با کرونا
شخصیتهای مرتبط با نفت در تاریخ معاصر ایران
گوش سپردن به نوای تاریخ و نوای شعر
می توانیم قهرمان جام حذفی شویم
با ادامه فوتبال سلامت بازیکنان را به خطر نیندازند
اهدای خون در دوران کرونا فراموش نشود
آگهی طلای گمشده را دوبرابر کردم
قدرداني معاون اول رييس جمهوري از وزارت نفت براي مقابله با کرونا
معاون اول رئيس جمهوري با قدرداني از اقدام هاي وزارت نفت در مقابله با شيوع ويروس کرونا گفت: صنعت نفت هم اکنون در چند جبهه از جمله تحريم ظالمانه آمريکا در حال مبارزه است. اسحاق جهانگيري در نشستي که روز سه شنبه (23 ارديبهشت ) در محل ساختمان وزارت نفت برگزار شد، پس از استماع گزارش وزير نفت و مديران ارشد اين صنعت از مديران اچ اس اي و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت براي مقابله با شيوع ويروس کرونا قدرداني کرد. وي نقش صنعت نفت را در زندگي مردم بسيار تأثيرگذار و تعيين کننده خواند و با بيان اينکه تصور قطع جريان نفت يا گاز به دليل اهميت آن در صنايع زيربنايي کشور غيرممکن است، گفت: جريان گاز اکنون در کل ايران گسترده است و به مرحله اي از توليد گاز در کشور رسيده ايم که دغدغه قطع شدن آن را نداريم.
معاون اول رئيس جمهوري تأکيد کرد: اقدام هاي وزارت نفت براي تداوم توليد در دوران شيوع ويروس کرونا قابل قدرداني است. جهانگيري در ادامه سخنان خود با بيان اينکه صنعت نفت افزون بر اين موارد، هم اکنون در چند جبهه در حال مبارزه است که مهم ترين آن تحريم هاي ظالمانه آمريکاست که صنعت نفت ايران را نشانه گرفته، افزود: ضرورت دارد جايگاه صنعت نفت و اهميت آن بيشتر براي مردم تشريح شود. وي در توضيح اين موضوع ادامه داد: برخي ها عنوان مي کنند که کاش ايران نفت و ذخاير نفت نداشت، در آن صورت مي شد کارهاي ديگر در اقتصاد کشور انجام داد، در حالي که نفت بزرگ ترين نعمتي است که خداوند در اختيار ملت ايران قرار داده است. معاون اول رئيس جمهوري تصريح کرد: اگر ما از اين نعمت خدادادي (نفت) به درستي استفاده نمي کنيم به معناي جايگاه پايين اين صنعت نيست. جهانگيري با تأکيد بر اينکه صنعت نفت هم به جهت نيازهاي داخلي و هم نيازهاي خارجي براي کشور حائز اهميت است، گفت: تصور کنيد در چنين شرايطي ما بايد حجم عظيمي نفت، گاز يا فرآورده نفتي وارد کشور مي کرديم چه اتفاقي براي کشور مي افتاد؟ وي با اشاره به اينکه صنعت نفت در يکصد سال گذشته منبع اصلي درآمدهاي اقتصادي کشور و اقتصاد کشور نيز به آن متکي بوده است، تصريح کرد: هنر اين است که از منابع نفتي به خوبي و در جاي درست استفاده و درآمدهاي آن را به سرمايه گذاري هاي مؤثر تبديل کنيم.
معاون اول رئيس جمهوري به اقدام هاي بزرگ دولت در صنايع نفت و گاز اشاره و يادآوري کرد: با آغاز دولت تدبير و اميد، فازهاي متعدد پارس جنوبي تکميل و راه اندازي شد و اکنون به مرحله اي رسيده ايم که ديگر دغدغه اي از بابت قطع گاز در زمستان نداريم و مردم از اين بابت نگران نيستند. وي با اشاره به توسعه گازرساني در کشور و بيان اينکه در پي اين اقدام ها مصرف گاز نيز در کشور افزايش يافته است، گفت: توسعه شبکه گازرساني به روستاها نيز، اقدام ارزشمندي بود که در اين دولت به سرعت انجام شد و هزاران روستا به شبکه اصلي گاز متصل شدند. جهانگيري ادامه داد: اين اقدام بدون اتکا به بودجه دولت و تنها با اجراي طرح ابتکاري انجام شده است و امروز دو برابر بيشتر از زماني که دولت آغاز به کار کرد، گازرساني به روستاها انجام شده است.
معاون اول رئيس جمهوري همچنين به توسعه ميدان هاي مشترک نفت و گاز در سال هاي اخير اشاره کرد و افزود: کارهاي بزرگي در اين زمينه انجام شده است. به عنوان نمونه مقدار توليد از ميدان هاي غرب کارون با وجود همه محدوديت ها از رقم روزانه 70 هزار بشکه در ابتداي اين دولت به رقم بيش از روزانه 300 هزار بشکه کنوني رسيده است.
وي به جهش بزرگ در صنايع پتروشيمي و پالايشي کشور هم پرداخت و يادآوري کرد: يکي از مديران شرکت ملي نفت ايران در ديداري که سال 92 با من داشت، عنوان کرد اگر فکري براي ميعانات گازي انجام ندهيد با توجه به اينکه امکان ذخيره سازي آن وجود ندارد، ممکن است توليد گاز در پارس جنوبي متوقف شود. جهانگيري ادامه داد: راه اندازي پالايشگاه ستاره خليج فارس اقدامي ستايش آميز است؛ خوشبختانه وزارت نفت برنامه هاي خوبي براي بهره برداري بهتر از اين منابع دارد.
معاون اول رئيس جمهوري با بيان اينکه وزارت نفت هم اکنون نيز با وجود محدوديت ها و مشکلات پيش رو برنامه هاي خوبي دارد، گفت: کمابيش در جريان دغدغه هاي آقاي زنگنه و دوستانشان در مقابله با تحريم هستم. واقعاً در اين زمينه کاري شد کارستان. آمريکا با وجود فشارهاي شديد موفق نشد صادرات نفت ايران را به صفر برساند. وي به کاهش قيمت نفت هم اشاره کرد و با بيان اينکه نشست هاي متعددي در اين زمينه و تأمين بودجه کشور برگزار شده است، تصريح کرد: البته سهم 14.5 درصدي وزارت نفت نيز هم زمان با کاهش قيمت نفت به شدت کاهش يافته است، اما مطمئن هستم تيم مديريتي وزارت نفت و مديران دلسوز و کاردان صنعت نفت کشور هم براي حل مشکلات خود و هم براي حل مسائل کشور راهکارهاي خوبي در نظر دارند. جهانگيري با بيان اينکه طرح هاي در دست اجرا و برنامه هاي آتي وزارت نفت مورد حمايت دولت است، ادامه داد: اگر برنامه ها و طرح هاي وزارت نفت در حوزه بهينه سازي مصرف انرژي نظير گازسوز کردن خودروها که چندي پيش در يکي از نشست هاي شوراي اقتصاد نيز تصويب شده است، اجرايي شود، شاهد آثار مثبتي براي کشور خواهيم بود و اگر گازسوز شدن موتورسيکلت ها نيز اجرايي شود، اين طرح به عنوان يکي از کارهاي ماندگار وزارت نفت به ثبت خواهد رسيد.
معاون اول رئيس جمهوري به برنامه ها و طرح هاي وزارت نفت براي استفاده از ساخت داخل هم اشاره کرد و گفت: يکي از اقدام هاي خوبي که از سوي آقاي زنگنه بنيان گذاشته شد، توجه به توان ساخت داخل بود که در اين راستا وزارت نفت با تعدادي از دانشگاه هاي اصلي کشور قراردادهايي را امضا کرد و سازندگان خوبي را به صحنه آورد، به گونه اي که امروز صنعت نفت کشور قادر است بسياري از نيازهاي خود را با اتکا به توان داخلي تأمين کند. وي به اجرايي نشدن قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي از سوي کنسرسيوم توتال هم اشاره کرد و افزود: مديران اين شرکت اعلام کرده بودند که سازندگان ايراني خود صلاحيت احداث و نصب سکوي 20 هزار تني را دارند و اين به معناي سطح بالاي توانمندي مهندسان و کارشناسان کشور است و امروز فازهاي مختلف پارس جنوبي عمدتاً با تکيه بر همين توانمندي در حال اجرا و تکميل هستند.
جهانگيري با اشاره به برنامه ريزي وزارت نفت براي استقرار و راه اندازي پارک فناوري ري تصريح کرد: اگرچه فضاي در نظر گرفته شده براي اين پارک، فضايي بزرگ است، اما بايد در انتخاب شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها سختگيري جدي شود تا شرکت هايي که واقعاً دانش بنيان هستند بتوانند در اين پارک فناوري مستقر شده و فعاليت کنند.
معاون اول رئيس جمهوري به ايجاد خط پروپيلن هم پرداخت و گفت: اگر اين خط توليد راه بيفتد، از جمله کارهاي ماندگار خواهد شد که لازم است مديران و مسئولان وزارت نفت اين موضوع را با جديت دنبال کنند. وي از اجراي خط لوله اتيلن غرب در دولت آقاي خاتمي نيز به عنوان يک کار بزرگ که منجر به توزيع صنعت پتروشيمي در کل کشور شد نام برد و گفت: شايد تا آن زمان کسي تصور نمي کرد که در مهاباد، مياندوآب و لرستان هم بتوان پتروشيمي ايجاد کرد. جهانگيري با بيان اينکه با وجود پيش بيني ها نسبت به محدوديت هاي صنعت نفت، گاز و پتروشيمي اما باز هم نگاه ها براي تأمين ارز مورد نياز کشور به صنعت نفت کشور دوخته شده است، تصريح کرد: حداقل نياز امسال براي تأمين مواد اوليه و کالاهاي اساسي 35 ميليارد دلار پيش بيني شده است. وي از مديران و دست درکاران صنعت نفت و گاز کشور خواست با توجه به اينکه سهم اصلي تأمين ارز به عهده اين بخش است، وقت ويژه اي براي اين موضوع در نظر گيرند و با ابتکار و خلاقيت، راهکارهايي را براي تأمين ارز مورد نياز کشور پيدا کنند. معاون اول رئيس جمهوري در پايان از همه مديران و کارشناسان صنعت نفت کشور قدرداني کرد و گفت: مديران صنعت نفت، گاز و پتروشيمي کشور با تلاش هاي شبانه روزي خود موجبات سربلندي کشور را فراهم کرده اند.
در ادامه اين نشست ، وزير نفت با تشريح مهم ترين اقدام هاي وزارت نفت براي مقابله با ويروس کرونا گفت: وزارت نفت هم زمان با شيوع اين ويروس در کشور، تلاش هاي مصرانه اي را براي متوقف نکردن توليد در صنعت نفت با حفظ سلامت کارکنان در دستور کار قرار داد.
بيژن زنگنه با اشاره به اينکه وزارت نفت با شيوع ويروس کوويد – 19، حفظ سلامت کارکنان و توليد ايمن در بخش هاي مختلف صنعت نفت و متوقف نشدن فعاليت هاي بهره برداري و خدمات رساني به مردم را هدف گذاري کرد، گفت: از همان ابتدا براي وزارت نفت روشن بود که نمي توان توليد گاز را متوقف کرد، زيرا با متوقف شدن توليد آن، به صورت زنجيره وار توليد برق، آب و نان و همه جريان هاي توليدي کشور متوقف مي شوند.
وي با بيان اينکه در صورتي که توليد نفت متوقف شود، افزون بر مشکل صادرات براي سوخت رساني نيز دچار وقفه خواهيم شد، افزود: زنجيره توليد و انتقال و توزيع در صنايع نفت، گاز و پالايش بايد زنده بماند، بنابراين وزارت نفت اين موضوع را به عنوان يک اصل در نظر گرفت و همکاران بنده در اين راه زحمت بسياري کشيدند.
وزير نفت با اشاره به اينکه وزارت نفت همچنان ادامه طرح هاي توسعه اي در بخش هاي حساس را به منظور جلوگيري از آسيب رسيدن به اقتصاد ملي هدف گذاري کرده است، ادامه داد: چهار اصل پيشگيري، آمادگي، مقابله و بازگشت به شرايط عادي با اولويت مناطق استقرار تأسيسات حياتي صنعت نفت؛ منطقه عمومي پارس جنوبي، منطقه بندرامام، تأسيسات اصلي خوزستان و جزاير و سکوهاي نفتي براي مقابله با ويروس کرونا در اين وزارتخانه در نظر گرفته شد. زنگنه با بيان اينکه ستاد مرکزي پيشگيري و مقابله با کوويد- 19 در صنعت نفت از روزهاي آغازين اين بيماري در کشور در صنعت نفت ايجاد و پنج دستورعمل که نتيجه صدها ساعت کار کارشناسي بود ابلاغ شد، تصريح کرد: ابلاغيه هايي نيز براي دورکاري و کار بانوان در سال 98 داده شد که همه مکمل هم بودند و پروتکل هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي نيز در اين قالب تنظيم و به همکاران صنعت نفت ارائه مي شد.اجراي سختگيرانه ابلاغيه ها وي با اشاره به اينکه در دستورعمل هاي ابلاغي وزارت نفت رهنمود داده نشده، بلکه مسئوليت هر شخص در اين شرايط آورده شده است، گفت: از روزهاي نخست شيوع اين ويروس در کشور، ورود و خروج به منطقه پارس جنوبي محدود و بسيار سختگيرانه اجرا شد. وزير نفت با اشاره به تشکيل ستاد در شرکت هاي اصلي و فرعي وزارت نفت با نظارت مديران واحدها و به منظور پشتيباني و اجراي شيوه نامه هاي ابلاغي افزود: اين دستورعمل ها بايد در هيئت مديره شرکت ها خوانده و امضا مي شد تا تنها به صورت ابلاغيه و بي تأثير نباشد. زنگنه با بيان اينکه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت 45 دستورعمل را براي مقابله با ويروس کرونا اعلام کرد، گفت: نشست هاي مديران بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي) در شرکت ها روزانه برگزار شد. واحدهاي اچ اس اي نقش بسيار تعيين کننده اي در اين شرايط ايفا کردند، زيرا آموزش دهنده و پيگيري کننده اين واحدها هستند. وزير نفت با تأکيد بر موضوع آموزش و انضباط به منظور مقابله با ويروس کرونا ادامه داد: دستورعمل هاي ابلاغي وزارت نفت براي مقابله با اين ويروس دقيق و سختگيرانه در صنعت اجرا شده است و همکاران بسيار همکاري کردند. به گفته زنگنه، فراخواني نيروها بر مبناي برنامه هاي تنظيم شده با توجه به کمينه کردن و به حداقل رساندن تعويض شيفت ها، کاهش تعداد و تردد نيروها، لغو تعويض شيفت هاي افراد خارجي شناورها، تعليق همه اموري که فوريتي در انجام آنها وجود نداشت، ممانعت از ورود کارکنان اقماري که در استان هاي پرريسک بودند به منطقه عمومي پارس جنوبي، جزاير و سکوهاي نفتي تا 22 فروردين 99، اندازه گيري دماي بدن همه کارکنان در بدو ورود به محل کار، استفاده از دستگاه هاي ميزان اکسيژن خون براي موارد مشکوک، نصب دوربين حرارتي در فرودگاه عسلويه، الزام هاي کنترلي و محدود کردن سفر کارکنان از جمله اقدام هاي انجام شده از سوي وزارت نفت براي مقابله با ويروس کوويد-19 است. وي با اشاره به اينکه افزايش سرويس هاي تردد کارکنان به منظور اجراي طرح فاصله گذاري، ضدعفوني اجباري دوبار در روز اماکن با تجمع فراوان نيرو، تعطيل شدن رستوران هاي واحدها، نظارت بر آشپزخانه ها و بهداشت آنان از ديگر اقدام هاي انجام شده از سوي وزارت نفت است، ادامه داد: نشست ها در وزارت نفت و شرکت هاي تابع با افراد محدود و بيشتر به صورت ويدئوکنفرانس برگزار شد. وزير نفت همچنين به استخراج دقيق اطلاعات افراد پرخطر، پايش و غربالگري براساس اطلاعات و سوابق کارکنان، مرخصي بانوان براي همراهي با کارکنان خانم، مرخص کردن کارکنان پيمانکاران طرح هاي توسعه اي طرف قرارداد با شرکت نفت و گاز پارس از 20 اسفند تا 22 فروردين به عنوان ديگر اقدام هاي انجام شده براي مقابله با ويروس کرونا در صنعت نفت اشاره کرد. زنگنه با بيان اينکه براي وزارت نفت مهم است که جريان توليد و انتقال گاز و پالايش کشور دچار هيچ اختلالي نشود، افزود: تأخير در اجراي همه طرح هاي دريايي و کمک به توزيع دستکش و ماسک در جايگاه هاي عرضه سوخت به عنوان يکي از محل هايي که منشأ شيوع ويروس کرونا هستند، از ديگر اقدام هاي انجام شده است.
به گفته وزير نفت، ايجاد کمپ متمرکز براي نيروهاي مشکوک و مبتلا به اين ويروس براي همه شرکت هاي دولتي و خصوصي در منطقه پارس جنوبي، ايجاد اتوبوس اورژانس براي واکنش سريع، تجهيز شناورهاي تندرو براي انتقال بيماران از سکوها از اقدام هاي وزارت نفت در بخش آمادگي هاي لازم است که البته خدا را شکر مورد کرونايي در سکوها ديده نشده است. وزير نفت درباره اصل بازگشت به شرايط عادي برنامه ريزي شده از سوي وزارت نفت اظهار کرد: ادامه فعاليت طرح هاي فراساحلي با حداقل نيرو و رعايت فاصله گذاري، جداسازي محدوده فعاليت هاي مجتمع هاي در حال بهره برداري و طرح هاي آنها، تفکيک محل اسکان نيروهاي بهره برداري از نيروهاي طرح ها، ادامه فعاليت طرح ها با رعايت ملاحظه هاي اچ اس اي و پروتکل هاي بهداشتي در اين اصل از برنامه گنجانده شد. زنگنه با اشاره به اينکه در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي نيز کارهاي مهمي از سوي صنعت نفت انجام شد، ادامه داد: تجهيز نقاهتگاه 100 تختخوابي براي مبتلايان به بيماري کرونا در اهواز، هديه 20 دستگاه تنفس مصنوعي به بيمارستان هاي خوزستان، توزيع مواد ضدعفوني و ماسک در مناطق عملياتي، توزيع مواد ضدعفوني کننده در 150 منطقه محروم اهواز، توزيع چند هزار بسته معيشتي، اختصاص 20 ميليارد تومان اعتبار غيرنقدي به منظور تهيه اقلام بهداشتي و پزشکي در استان بوشهر و تجهيز بيمارستان ماهشهر، از جمله فعاليت هاي صورت گرفته در حوزه مسئوليت اجتماعي صنعت نفت در اين ايام است. وي به توليد و توزيع محصولات ضدعفوني دست با همکاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي و آب ژاول از سوي پتروشيمي کارون در مناطق عملياتي صنعت نفت و نيز بخش هاي مختلف وزارت بهداشت و شهرداري ها اشاره و تصريح کرد: توليد مواد اوليه شوينده ها و مواد اوليه لباس هاي بيمارستاني به عنوان محصولات پتروشيمي به خوبي در کشور توليد شد و کمبودي در اين زمينه نيست که در اين بخش افزايش توليد را در اين ايام شاهد بوديم.
وزير نفت با بيان اينکه خوشبختانه با اقدام هايي که انجام شد، توليد بي وقفه در همه سکوها و ميدان هاي نفت و گاز تداوم داشت، گفت: فعاليت همه پالايشگاه هاي گاز کشور در اين شرايط با تمرکز بر پارس جنوبي و تأمين گاز کشور بدون هيچ گونه مشکل و اپيدمي در تأسيسات از توليد، پالايش و انتقال و توزيع و به تبع آن توليد برق ادامه داشت و مشکلي ايجاد نشد. زنگنه با اشاره به اينکه حتي يک واحد هم با شيوع ويروس کرونا در کشور تعطيل نشد، ادامه داد: فعاليت پالايشگاه هاي نفت و خطوط لوله انتقال و توزيع فرآورده هاي نفتي و همه نيازها و تقاضاهاي صنعتي مرتبط در کشور ادامه دارد. وي با بيان اينکه هم اکنون تمامي طرح هاي صنعت نفت با رعايت دقيق پروتکل هاي بهداشتي فعاليت خود را آغاز کرده اند و طرح غيرفعالي نداريم، تصريح کرد: ازسرگيري تعميرات اساسي فازهاي پارس جنوبي، ادامه فعاليت فازهاي 13، 14 و 22 تا 24، عمليات دريايي نيز با رعايت ملاحظه هاي سختگيرانه آغاز شده است. وزير نفت در پايان از گروه درماني صنعت نفت، کارشناسان، مديران، کارگران، پيمانکاران و مشاوران صنعت نفت و همه دست اندرکاراني که در اين مدت براي حفظ و تداوم خدمت رساني به مردم با رعايت اصول بهداشتي در مقابله با ويروس کرونا قدرداني کرد و گفت: کارکنان صنعت نفت در اين مدت کار با ارزشي انجام دادند که جهادگونه بود. زنگنه در بخش دوم صحبت هاي خود در اين نشست به آثار اقتصادي شيوع ويروس کرونا در جهان اشاره کرد و گفت: با شيوع ويروس کوويد-19 در جهان، شاهد توقف بسياري از فعاليت هاي اقتصادي، نزديک به صفر شدن تقاضاي حمل ونقل هوايي و کاهش شديد مصرف نفت گاز و بنزين بوديم که سبب کاهش تقاضاي پالايشگاه ها براي نفت شد و اين موضوع کاهش شديد قيمت نفت خام و فرآورده هاي نفتي را به دنبال داشت.
وزير نفت گفت: در طول بيش از 20 سالي که در صنعت نفت فعاليت مي کنم و پيش تر از آن را هم ديده بودم، در تاريخ صنعت نفت سابقه نداشته که سوددهي پالايشگاه ها به شدت پايين بيايد و بسياري از آنها به حد زيان دهي برسد، به نحوي که هم اکنون قيمت بيشتر فرآورده هاي خروجي پالايشگاه ها از نفت خام کمتر شده است و ترجيح مي دهند توليدي نداشته باشند. زنگنه با بيان اينکه در همين راستا قيمت محصولات پتروشيمي نيز به تبع کاهش قيمت جهاني نفت پايين آمده است، دليل اين موضوع را کاهش تقاضاي خارجي براي خريد محصولات پتروشيمي و کاهش قيمت جهاني نفت اعلام کرد، زيرا خوراک مجتمع هاي پتروشيمي نفت يا گاز است که کاهش قيمت نفت به تبع روي اين مسئله نيز اثر قابل توجهي داشته است. وزير نفت ادامه داد: ذخيره سازي هاي نفت خام و فراورده ها در ايران و ديگر کشورها افزايش قابل توجهي يافته به نحوي که ما اکنون به رقم بي سابقه اي در ذخيره سازي بنزين رسيده ايم که تاکنون سابقه نداشته است.
زنگنه تبعات اقتصادي شيوع کوويد-19 در صنعت نفت روي اشتغال را اين طور توضيح داد: تعليق موقت طرح هاي بخش بالادستي و پايين دستي صنعت نفت به خصوص در منطقه پارس جنوبي، اما اين موضوع به معناي اين نبود که حقوق کارگران را پرداخت نکرديم، تقريباً در ماه نخست امسال شاهد افت 40 درصدي تقاضا براي خوراک صنايع پايين دستي پتروشيمي بوديم، البته تقاضا براي شوينده ها 20 درصد رشد داشت. اين در حالي است که معمولاً در همين ايام نزديک به 6 ميليارد دلار عرضه خوراک به صنايع پايين دستي داشتيم که اکنون شاهد افت 40 درصدي تقاضا هستيم. وزير نفت ادامه داد: همچنين عمده واحدهاي قيرسازي به دليل کاهش شديد تقاضاي آن تعطيل شده اند و آن طور که به من گفته اند حدود 14 ميليون ليتر وکيوم باتوم به جاي قير به مازوت تبديل شد که اين موضوع مشکل مازوت را نيز تشديد کرده است. به گفته زنگنه، کاهش فروش فرآورده هاي نفتي و کاهش فعاليت پمپ بنزين ها نيز از ديگر تبعات اقتصادي ويروس کرونا در ايران است که بخشي از جايگاه هاي عرضه بنزين ناچار شدند نيروهاي خود را تعديل کنند.
وزير نفت در ادامه گفت: در جلسه اي که با همکارانم در صنعت نفت داشتم با اطمينان مي گويم همه اشتغال هايي که در اين مدت دچار مشکل شدند بازيابي مي شوند. درواقع اشتغال هايي که در صنعت نفت دچار مشکل شدند از جمله اشتغال هايي هستند که از فعاليت هاي اقتصادي کشور حذف نمي شوند. خوشبختانه همه آنها با فعال شدن اقتصاد دوباره احيا مي شوند و به چرخه اشتغال در کشور بازمي گردند که جاي خوشحالي بسياري دارد. زنگنه ادامه داد: پيشنهادهايي نيز خدمت رئيس جمهوري براي فعال کردن اقتصاد مطرح کرديم. يکي از آنها فعال کردن صندوق پژوهش و فناوري است که مي تواند شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها را فعال کند و صندوق حمايت از صنايع پايين دستي پتروشيمي هم باشد. بنا داريم طرح تضمين خريد کالاهاي مورد نياز صنعت نفت را نيز اجرايي کنيم و بسيار اميدوارم اجراي اين طرح نيز اشتغال وسيعي را در کشور ايجاد کند. زنگنه افزود: در طرح هاي جديدي که در صنعت نفت به مناقصه مي رود نيز فهرست بلندبالايي از کالاهاي ساخت داخل تهيه شده و پيمانکاران مؤظف شده اند براساس اين فهرست کالاهاي داخلي را تهيه کنند و واردات نداشته باشند. وزير نفت در ادامه به طرح سيراف هم اشاره کرد و افزود: عمليات طرح فراگير سيراف نيز امسال آغاز مي شود.
وزير نفت بهينه سازي مصرف گاز با اصلاح سيستم موتورخانه ها را از ديگر طرح هايي اعلام کرد که قرار است اجرايي شود و اشتغال بالايي در کشور ايجاد خواهد کرد. وي افزود: اين طرح ان شاءالله فعال مي شود و اشتغال بالايي را به همراه خواهد داشت. زنگنه درباره سي ان جي سوز کردن خودروها و موتورسيکلت ها گفت: براي سي ان جي سوز کردن موتورسيکلت ها انتظار داريم شما مساعدت بيشتري داشته باشيد تا سازمان استاندارد همراهي بيشتري کند تا بتوانيم موتورسيکلت را نيز سي ان جي سوز کنيم. تحقق اين امر اشتغال کارگاهي بالايي ايجاد مي کند. وزير نفت با بيان اينکه روي سي ان جي سوز کردن موتورسيکلت ها هم کار کارشناسي انجام شده است، افزود: حتي روي اين مسئله هم فکر کرده ايم که سيستم هايي ايجاد شود تا موتورسيکلت ها بتوانند سريع تر سوخت بگيرند و ديگر در صف هاي طولاني نمانند. وي ادامه داد: امسال ادامه اجراي طرح هاي نگهداشت توليد نفت از ميدان هاي خشکي و دريا را خواهيم داشت. منابع مالي اين طرح را از بازار سرمايه تأمين خواهيم کرد که انتظار داريم فعال شدن اين طرح ها نيز اشتغال بالايي را در کشور ايجاد کند، به نحوي که هر دکل حفاري که در اين پروژه ها فعال شود سبب اشتغال نزديک به 400 نفر خواهد شد. زنگنه گفت: اجراي طرح هاي توسعه اي پارس جنوبي و غرب کارون نيازمند حمايت بانک مرکزي است. وزير نفت در ادامه صحبت هاي خود به طرح هاي جهش دوم اشاره کرد و افزود: چنانچه حمايت بانک مرکزي را نيز در اجراي طرح هاي جهش دوم پتروشيمي داشته باشيم با اجراي اين طرح ها، توليد محصولات پتروشيمي به 25 ميليارد دلار خواهد رسيد. اين کار هم افتخار بزرگ دولت است که بخش قابل توجهي از اين طرح ها امسال وارد مدار مي شوند. زنگنه درباره گازرساني به شهرها و روستاها گفت: براساس برنامه گازرساني به 2500 روستا را عملي خواهيم کرد. البته اکنون نزديک به 94 درصد جمعيت کل کشور از نعمت گاز برخوردارند که گازرساني به 2500 روستا نيز به اين آمار اضافه مي شود. وزير نفت با اشاره به راه اندازي پارک علم و فناوري در منطقه ري، افزود: تا اين لحظه طرح هايي با ارزش 20 ميليارد تومان براي راه اندازي اين پارک تصويب شده است که در حال آماده سازي براي استقرار استارت آپ ها و شرکت هاي فناوري در آن هستيم.
زنگنه به بسته هاي سرمايه گذاري براي صنايع پيشران پايين دستي پتروشيمي اشاره و ابراز اميدواري کرد که اين بسته به زودي تقديم دولت شود. وي ادامه داد: براي نخستين بار اين موضوع را مطرح مي کنم، زماني که شما (اسحاق جهانگيري) وزير صنايع وقت دولت هشتم بوديد با کمک شما خط اتيلن غرب را طراحي کرديم که منشأ تحول در آمايش منطقه غرب شد، به نحوي که هم اکنون 1700 کيلومتر خط لوله در اين مسير احداث شده و پتروشيمي هاي لرستان، کرمانشاه، کردستان و مهاباد و مياندوآب که به زودي افتتاح مي شود، در اين مسير احداث شده اند. وي گفت: ما با دوستان صنعت پتروشيمي فکر کرديم که مي توانيم در چهار زيرشاخه پتروشيمي شامل بنزن، اتيلن، متانول و پروپيلن کار کنيم. واحدهاي متانول و پروپيلن با يکديگر همپوشاني بالايي دارند و با توجه به کمبود پروپيلن در کشور مي توان با ايجاد دو خط پروپيلن از شمال ايران به منطقه جنوب البرز و ديگري از عسلويه به مرکز فارس، زنجيره وسيعي از پروپيلن در کشور ايجاد کرد. زنگنه تأکيد کرد: بر اين اساس به دنبال تهيه مصوبه آن براي تقديم دولت هستيم. وزير نفت با بيان اينکه در حال تهيه اسناد مناقصه بازسازي و نوسازي تجهيزات صنعت نفت هستيم، ادامه داد: بسياري از تأسيسات نفتي در بخش خشکي عمر بالاي 60 سال دارند که به دنبال شروع اجراي اين طرح براي ايجاد اشتغال در کشور هستيم.
حسین کاظم پور اردبیلی، نماینده ایران در هیات عامل اوپک که دو هفته گذشته به دلیل خونریزی مغزی در بیمارستانی در تهران به کما رفته بود، دار فانی را وداع گفت.
کاظم پور اردبیلی سیاستمدار، دیپلمات و مدیر اجرایی از نجات یافتگان بمب گذاری دفتر حزب جمهوری اسلامی در تاریخ ۷ تیر ۱۳۶۰ است. وی در فاصله سال های ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۰ در کابینه محمدعلی رجایی، وزیر بازرگانی بود. از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۴ در جایگاه معاونت اقتصادی وزیر امور خارجه فعالیت می کرد و از سال ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۹ نیز معاونت امور بین الملل وزیر نفت و عضویت در هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران را به عهده داشت. وی در فاصله سال های ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۴ نیز سفیر ایران در ژاپن بود و از سال ۱۳۷۴ تا ۱۳۸۷ نمایندگی ایران در اوپک را به عهده داشت. کاظم پور اردبیلی از سال ۱۳۹۲ تاکنون نیز در جایگاه نماینده ایران در اوپک فعالیت می کرد. وی در تمام طول خدمتش همواره مدافع منافع ملی کشور بود و در همه مذاکرات انجام شده در محافل بین المللی به کشور خدمت کرد. کاظم پور اردبیلی با نفت ۶ دلاری از وزارت خارجه به وزارت نفت آمد و سال 1387 با نفت ۱۲۶ دلاری از وزارت نفت رفت. وی پس از بازگشت بیژن زنگنه، وزیر نفت بار دیگر به نفت برگشت و در تمام این سال ها (از سال ۹۲ تاکنون) در کنار وزیر نفت از منافع ایران در مجامع بین المللی دفاع کرد.
سند تأمین انرژی بخش حمل ونقل کشور تا افق ۱۴۲۰ در 8 فصل از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت تدوین شده است. این سند هم اکنون در مرحله نظرخواهی از دستگاه های اجرایی و دانشگاه ها و مراکز علمی کشور قرار دارد و مقرر است سرانجام در شورای عالی انرژی و هیئت محترم وزیران تصویب خواهی شود. هوشنگ فلاحتیان به تازگی در یادداشتی در این زمینه نوشته است: ادامه روند کنونی مصرف سوخت در سال های آینده نتایج نامطلوب و زیان باری به همراه خواهد داشت و بیانگر این واقعیت است که اعمالِ سیاست های بهینه سازی مصرف باید در اولویت تصمیم گیران ملی قرار گیرد و به صورت یک طرح اقدامِ الزامی با جدیت پیگیری شود. فایل پی دی اف سند تأمین انرژی بخش حمل ونقل کشور در شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی (شانا ) و پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت « MOP» در دسترس است.
با صدوراحکامی جداگانه ازسوی وزیر نفت ودومعاون وی، سه انتصاب در وزارت نفت انجام شد. وزیرنفت درحکمی علی بنی حاتم رابه عنوان مشاور وزیر در امور حقوقی منصوب کرد.
همچنین ایرج خرمدل نیز در حکمی از سوی مسعود کرباسیان ، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به عنوان مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس منصوب شد.
اسماعیل کبوتران نیز در حکمی از سوی فرزین مینو ، معاون توسعه مدیریت وسرمایه انسانی وزیر نفت سرپرستی اداره کل امور سلامت، تربیت بدنی و مسؤولیت اجتماعی این معاونت را به عهده گرفت.
گفت وگوي« مشعل» با مدير عامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران
درميان بي شمار مجموعه خرد وکلاني که درصنعت نفت کشور فعاليت مي کنند تا برپايه آنها چرخ هاي اقتصاد درهمه بخش هاي توليدي و خدماتي، تندتر و روان تر بچرخند، برخي مجموعه ها مانند شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران به واسطه ماهيت و مسؤوليتي که دارند، کمتر از آنها نامي برسر زبان هاست و تقريبا گمنام هستند. اين شرکت با تلاش کارکنان گمنام خود، روزانه با انتقال ميليون ها و سالانه ميلياردها ليتر انواع فراورده نفتي با بهره گيري از بيش از 14 هزارکيلومترخط لوله مدفون در زير زمين و مراکز انتقال نفت (تلمبه خانه) احداث شده درمسير، تامين خوراک پالايشگاه ها براي توليد محصول (بنزين، نفت، گازوئيل، نفت سفيد و...) و تحويل آن به انبارهاي نفت شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي براي توزيع درسراسرکشور را به عهده دارد. نوشته پيش رو، اشاره اي است به شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران به عنوان مجموعه اي پرتلاش درصنعت نفت کشوراز زبان قاسم عرب يارمحمدي، مديرعامل اين شرکت، مجموعه اي که به واسطه فعاليت هاي آن، زنجيره پالايش نفت و توزيع فراورده هاي نفتي شکل مي گيرد
با ورود ويروس کرونا به کشورازاوايل اسفند سال گذشته و پيرو آن لغو نشست هاي خبري ومصاحبه ها، البته براساس پروتکل هاي تکليفي وزارت بهداشت ودرمان، دسترسي به مديران و مسؤولان نيزبراي اطلاع از آخرين رخدادهاي حوزه هاي کاري آنها، سخت وتقريبا غيرممکن شد؛ اما با گذشت بيش ازدوماه ازمبارزه بي امان باکرونا ومقابله با شيوع اين ويروس ناميمون درکشور و ادامه اين روند، فرصتي پيش آمد تا برپايه دستورعمل هاي بهداشتي مانند رعايت فاصله اجتماعي، استفاده از ماسک، دستکش وضد عفوني سازي محيط، با عرب يارمحمدي گفت وگو شود؛ گفت وگو درباره شرکتي که عمليات آن زيرزميني است و روي زمين نمود چنداني ندارد. شايد به همين دليل باشد که اين بخش ازصنعت نفت، درمقايسه با ديگر بخش هاي آن، گمنام مانده است.
مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران که پس از بازنشسته شدن عباسعلي جعفري نسب، سکان اين شرکت را دردست گرفته و 5 ارديبهشت امسال، پا به سن50سالگي گذاشته است، درحالي که احتياط ها ي لازم (استفاده از ماسک، دستکش و لحاظ فاصله اجتماعي) را براي جلوگيري ازابتلا به کرونا انجام داده، مي گويد: همانطور که از نام اين شرکت پيداست، فعاليت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران داراي دو وجه خطوط لوله ومخابرات است و هريک ازآنها به عنوان مکمل ديگري، از اهميت ويژه اي برخوردارند.
عرب يارمحمدي، حمل نفت خام وتامين خوراک پالايشگاه هاي نفت کشور را وجه نخست مسؤوليتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران برمي شمارد و ادامه مي دهد: نفت خام دريافتي ازشرکت ملي نفت ايران يا مناطق نفت خيز از طريق تاسيسات انتقالي (خطوط لوله وتلمبه خانه هاي مسير) به عنوان خوراک، به پالايشگاه هاي کشور حمل مي شود و در گام بعد محصولات پالايشي اين پالايشگاه ها اعم ازبنزين، نفت گاز، نفت کوره، نفت سفيد و...از طريق خطوط لوله و تاسيسات جانبي آنها (تلمبه خانه ها) به انبارهاي نفت شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران انتقال مي يابد تا از اين طريق توزيع شود. مخابرات نيزکه وجه دوم شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران و تکميل کننده بخش نخست است، درحوزه انتقال سيالات نفتي بسياراهميت دارد. به همين دليل، شبکه ماکرو ويو، بي سيم وفيبرنوري شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران مستقل ازمخابرات کشوري است. هم اکنون ضريب اطمينان اين بخش درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران99.99درصد است و اين يعني کمترين ميزان قطع ارتباط در سامانه مخابراتي اين شرکت. مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران باتاکيد براين که در سطح کلان، انتقال نفت خام و فراورده هاي نفتي منحصربه شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران است، ادامه مي دهد: حساسيت فعاليت هاي اين شرکت، آنقدربالاست که بنابرفرمايش مقام معظم رهبري درحاکميت باقي مانده و تاکنون به بخش خصوصي واگذار نشده است. وي با بيان اينکه اين شرکت مشتمل بر12منطقه است واين مناطق 14هزارکيلومترخط انتقال نفت خام و فراورده نفتي و شمار زيادي تلمبه خانه احداث شده درمسير را رصد و راهبري مي کنند، مي گويد: مديريت هر منطقه، به گستره عملياتي همان منطقه محدود مي شود و جز در سياستگذاري هاي کلان مانند برخي طرح هاي خاص که نيازمند تاييد وتصويب هيات مديره ستاد است، دربقيه موارد، اختيارعمل با مديران آنهاست. اين نکته راهم اضافه کنم که همه مناطق با برنامه اي واحد ومديريتي يکپارچه، تنها يک هدف رادنبال مي کنند وآن «انتقال پايدار» سيالات درون خطوط لوله است.
عرب يارمحمدي با اين توضيحات زمينه اي، گريزي هم به فعاليت هاي سال گذشته اين شرکت مي زند و مي گويد: درسال گذشته توانستيم 128 ميليارد و590 ميليون ليتر نفت خام و انواع فراورده نفتي را باخط لوله انتقال دهيم. دراين بازه زماني، بيش از68ميليارد و615 ميليون ليترنفت خام (معادل 431 ميليون و579هزاربشکه) به پالايشگاه هاي نفت، بيش از49 ميليارد و 422 ميليون ليترانواع فراورده نفتي نيز براي توزيع درنقاط مختلف به انبارهاي نفت شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي و افزون بر10ميليارد و 552 ميليون ليتر نيزبراي صادرات به بنادرجنوبي کشورحمل شد.
مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، نگهداشت خطوط و تاسيسات جانبي احداث شده در مسير آنها را نکته اي مهم درفرايند انتقال برمي شمارد و مي افزايد: پايداري انتقال نفت خام وفراورده هاي نفتي و اينکه در گرو انجام تعميرات اساسي به موقع، تعميرات پيشگيرانه، رفع اشکالات و رسيدگي هاي فني است، به آن معناست که بدون توجه به موارد پيش گفته، پايداري انتقال درخطوط لوله نيزتحقق نخواهد يافت. پيگ راني هاي معمولي وهوشمند، ابزارها و شيوه هاي پايشي هستند که انجام هريک درانتقال پايدار وايمن سيالات درون خطوط لوله نقشي بسزا دارند. درپيگ راني هاي معمولي که درطول سال ممکن است چند بارانجام شود، درون خطوط لوله، از مواد زائد ونخاله، تخليه مي شوند. درپيگ راني هوشمند نيزکه ابزاري براي تشخيص عيوبي مانند خوردگي است، بررسي هاي مختلفي ازجمله ميزان خوردگي درون لوله مورد بررسي قرارمي گيرد. عرب يارمحمدي با اشاره به اينکه درسال 1383 خطوط لوله از سوي يک شرکت اروپايي پيگ راني هوشمند شده اند، اين فعاليت راشبيه به آنژيو گرافي قلب که با انجام آن تمام ضعف ها بررسي نمايان مي شود، مي داند. وي بابيان اينکه دراين نوع پيگ راني، اطلاعات بسيار دقيقي در وضع درون لوله دريافت مي شود، تصريح کرد: براساس اين اطلاعات و نتايج حاصل از پيگ راني هوشمند، مي توان به ايرادهايي که ممکن است انتقال پايدار سيالات درون خطوط لوله را مختل سازند، پي برد و به رفع آنها اقدام کرد. مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران همچنين باتاکيد بر اين که بااين پايش هاي کنترلي (پيگ راني معمولي و پيگ راني هوشمند) تلاش شده است جابه جايي سيالات درون خطوط لوله بدون وقفه وبه گونه اي پايدار انجام شود، به عقدقراردادهايي در زمينه پيگ راني هوشمند خطوط لوله اشاره وتصريح کرد: با توجه به اهميت اين موضوع، عقد دو قرارداد در دست پيگيري وانجام است.يکي براي پيگ راني هوشمند2100 کيلومترخط لوله و ديگري براي پيگ راني2800 کيلومتر خط لوله. وي با بيان اينکه يکي ازاين قراردادها که با يک شرکت دانش بنيان ايراني است، امسال بسته مي شود، تصريح کرد: اين شرکت دانش بنيان قراراست پيگ هوشمند رابسازد و2100کيلومترخطوط لوله راپيگ راني هوشمند کند. عقدقرارداد با اين شرکت دانش بنيان، هم نوعي حمايت ازشرکت هاي ايراني است وهم بومي سازي اين فناوري پرهزينه راکه غالبا در انحصار شرکت هاي خارجي است، به همراه دارد. به گفته عرب يارمحمدي، امسال همچنين قراراست پيگ راني هوشمند نزديک به سه هزارکيلومترخط لوله باشرکت هايي که توان انجام اين کار را داشته باشند، به پيمان برود. بنابراين، با عقد اين دو قرارداد، پيگ راني نزديک به پنج هزارکيلومتر خط لوله دردستورکار قرارگرفته است.
مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران از تلاش هايي که براي بومي سازي فناوري ساخت پيگ هوشمند درکشورمي شود هم سخن گفت و اظهار کرد: با توجه به ظرفيت هايي که دراين حوزه وجوددارد، همچنين تلاش هاي زيادي که براي ساخت پيگ هوشمند مي شود، دستيابي به اين فناوري و بومي سازي چندان دور از دسترس نيست. عرب يارمحمدي درباره اتکا به ساخت داخل و توفيق هاي اين بخش نيز گفت: يک زماني در شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران که شايد خيلي هم دور نيست، هيچ چيزي که مربوط به خودمان باشد، نداشتيم. وابستگي به کشورهاي خارجي بسيار زياد بود و خيلي از ابزارها و تجهيزات با برند خارجي وارد کشور و استفاده مي شدند. عرب يارمحمدي که عمر نسبتا طولاني را درخطوط لوله و مخابرات نفت سپري کرده است، افزود: پايه واساس بيشتر تعميراتي که دراين حوزه انجام مي شد، خارجي بود؛ اما امروزشرايط بسيارمتفاوت شده وبه نقطه اي رسيده ايم که توربين به عنوان قلب خطوط لوله، در داخل کشورساخته مي شود که حرکتي بزرگ و اميدوار کننده است. وي با بيان اينکه اين کاهش ياقطع وابستگي، دربسياري از بخش هاي صنعت نفت ازجمله خطوط لوله و مخابرات اتفاق افتاده است، ادامه داد: هم اکنون الکتروموتورباقدرت دومگاوات، پمپ، انواع تابلوي برق و لوله درکشورساخته مي شود. تحريم ها اگر چه آزاردهنده هستند؛ اماتبعاتي هم داشته اند و منشاء خير بسياري شده اند. فشارناشي از تحريم ها موجب شد تا توجه به داشته هاي داخلي و ظرفيت هاي موجود در کشورنيز براي ساخت داخل بيشترشود. تا آنجا که امروزساخت داخل به يک دستورعمل بدل و موجب شده است گام هاي موثر و سازنده اي درعرصه ساخت داخل برداشته شود. با توجه به اين رويکرد مهم، هم اکنون80 درصد نيازهاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، به ساخت داخل متکي باشد.
دراين ميان توجه به شرکت هاي دانش بنيان را نبايد ناديده گرفت.اين شرکت ها، مجموعه هايي با ظرفيت علمي و گاه تجربي بالايي هستند که توانسته اند درعرصه توليد علم و فناوري گام هاي موثري بردارند، تا آنجا که سال گذشته به دستور وزيرنفت، بخشي ازمجموعه پژوهشگاه قديمي ري براي پاسخ به نيازهاي صنعت نفت به فعاليت آنها اختصاص يافت. شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت نيز تعامل و همکاري با شرکت هاي دانش بنيان را درچارچوب کاري خود قرارداده وهمان گونه که پيش تر اشاره شد، قراراست براي ساخت پيگ وپيگ راني هوشمند نزديک به دو هزار کيلومترخط لوله قراردادي با اين بخش امضا شود. الان ديگرمثل گذشته نيست و سازنده و توليد کننده ايراني در بسياري از زمينه ها حرف هاي زيادي براي گفتن دارند؛ حرف هايي که به بارعمل نشسته اند. اين عملگرايي در زمان کنوني هم که کوويد -19 ياهمان ويروس کرونا کشورمان را تحت تاثير قرارداده، بخوبي خود رانشان داده وتوليد کيت آزمايشگاهي، ماسک، گان، مواد ضد عفوني کننده و...، نمونه هايي از اين توانمندي هاست. هرچه پيش تر مي رويم، مديرعامل شرکت خطوط لوله ايران بيشتر راغب به سخن گفتن مي شود. وي درباره استفاده ازظرفيت هاي علمي کشوربراي پيشبرد اهداف شرکت خطوط لوله ومخابرات نيز گفت: دراين مجموعه، واحدي به نام پژوهش و فناوري فعال است که با بهره گيري ازظرفيت علمي ودانشگاهي کشور، تلاش مي کند چالش هاي شناسايي شده مرتبط با شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران را مرتفع سازد. دراين واحد، با بهره مندي ازتوان علمي دانشگاه هاي کشور، فعاليت هاي پژوهشي متنوعي در زمينه هاي مختلف ازجمله محيط زيست با اين هدف که هيچ آسييي متوجه محيط زيست نباشد، انجام مي شود. پژوهش وفناوري شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، همچنين با حمايت ازپايان نامه هاي دانشجويان مقاطع کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکتري، تلاش مي کند با همکاري و تعامل دوسويه، ازاين نيروي بالقوه علمي درجهت بالفعل کردن اهداف پژوهشي مجموعه خطوط لوله و مخابرات نفت بهره گيرد.
وي درباره نيروهاي فعال در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران نيز گفت: نيروهاي سازماني واستفاده ازظرفيت هاي آنها، نکته بسيارمهمي است.خوشبختانه نيروهاي کارآمدي درمجموعه خطوط لوله و مخابرات نفت ايران بويژه درمناطق عملياتي 12گانه آن فعاليت مي کنند؛ نيروهاي کارآمدي که توانسته اند با نوآوري هاي خلاقانه خود، راه عبور ازموانع را هموار سازند و درمسير تعالي هرچه بيشتر سازمان گام بردارند. عرب يارمحمدي به برپايي نمايشگاهي درهمين زمينه (نوآوري و خلاقيت) اشاره و تصريح کرد: دراين نمايشگاه نيروهاي عملياتي مناطق شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، شگفتي هاي زيادي را به نمايش گذاشته بودند که غير قابل وصف بود. وي در ادامه گفت: ذهن پوياي اين افراد، حتي در دورافتاده ترين تلمبه خانه، مسيرهاي متعددي را به منظور پيشبرد اهداف(انتقال ايمن، پايدار) و خود اتکايي مجموعه، پيش رو قرارداده است؛ به طوري که بسياري از فعاليت ها بويژه درحوزه هاي فني باتکيه برخلاقيت همين نيروها انجام مي شود و اين موضوع ازآن جهت که همزمان انجام کار و هم هزينه ها را کاهش داده، قابل ستايش است.
مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، پيش از ماجراي کرونا و شيوع اين ويروس بدشگون درنشست خبري بهمن سال گذشته، برنامه هاي سال 99 اين شرکت را اعلام کرده بود؛ اما با آمدن کرونا تقريبا همه چيزتحت الشعاع آن قرارگرفت، از اين رو، بي ميل نبود تا برخي رؤوس آن را بازخواني کند. عرب يارمحمدي با اشاره به اينکه سال 99، متفاوت ازسال قبل وسال هاي پيش ازآن است، گفت: باوجودشيوع ويروس کرونا درکشور، مهم ترين هدف براي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، انتقال پايدار است و اميدواريم اين مسؤوليت و برنامه راهبردي راهمانند سال گذشته و سال هاي پيش از آن، بخوبي پيش ببريم. وي در ادامه افزود: اين شرکت درسال 99 برنامه هاي متعددي را تعريف و تدوين کرده است که بهره برداري از خط لوله 16 اينچ يزد – نايين به طول 99 کيلومتر باهدف افزايش ظرفيت انتقال فراورده هاي نفتي در ادامه خط لوله بندرعباس-رفسنجان– يزد– نايين واصفهان، همچنين شروع عمليات اجرايي احداث 125خط لوله 20 اينچ نظاميه- سبزآب در استان خوزستان که جايگزين خط قديمي 16 اينچ نظاميه – سبزآب خواهد شد و پروژه اطفاي حريق خطوط لوله منطقه تهران در منطقه ري از آن جمله است.
عرب يارمحمدي يکي ديگراز اهداف مهم درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران را بهينه سازي مصرف انرژي درمراکز انتقال نفت (تلمبه خانه) عنوان و اظهار کرد: برقي کردن توربوپمپ ها وتبديل آنها به الکتروپمپ باهدف کاهش مصرف انرژي وافزايش راندمان در مراکزانتقال نفت سمنان، سبزوار وگچساران دردست اجراست و براي ديگر مراکزانتقال نفت نيزانجام خواهد شد.
وي همچنين بااشاره به احداث مرکزانتقال نفت نايين که شرکت مهندسي و توسعه ساختمان متولي ساخت آن است، گفت: انتظار مي رود با به ثمر رسيدن اين طرح درسال جاري، ظرفيت جديدي براي ذخيره سازي فراورده هاي نفتي ايجاد شود.
البته طرح هاي ديگري نيزدرحوزه احداث خطوط لوله مانند تبريز– خوي– اروميه (14 اينچ) گوره–جاسک وبرخي ديگرتعريف شده که عرب يارمحمدي به آنها اشاره و تصريح کرد: بهره برداري هر يک از اين خطوط، ظرفيت هاي جديدي را براي انتقال سيالات نفتي ايجاد خواهند کرد. مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، گريز کوتاهي هم به فعاليت اين شرکت درفروردين امسال زد وافزود: دراين بازه زماني بيش ازهشت ميليارد و840 ميليون ليترنفت خام وفراورده نفتي با خطوط لوله جا به جا شده است.
باآمدن کرونا، شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران نيز بنابرپروتکلي رسمي که ازسوي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي به اين شرکت و ديگر شرکت هاي تابع ابلاغ شده، شرايطي مطابق با پروتکل ابلاغي را در برنامه کاري خود لحاظ کرد تا هم چرخه انتقال متوقف نشود وهم سلامت کارکنان به خطر نيفتد. عرب يارمحمدي دراين باره گفت: زماني که اين ويروس درکشورشايع شد، هر فردي درذهنش اين بود که خود وخانواده اش را باماندن درخانه و قرنطينه کردن، ازخطر ابتلا به کرونا محفوظ نگه دارد. نيروهاي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، به عنوان يک شرکت فني – عملياتي خدمت رساني مي کند. به اين معنا که نمي توانند همانند مردم عادي بويژه درچنين شرايطي درخانه بمانند وبا قرنطينه کردن خود واعضاي خانواده شان، از «کرونا» دور بمانند. برعکس آنها نيز همانند بسياري از گروه هاي خدمت رسان، بايد خدمت رساني خود را با لحاظ شرايطي مثل ايمن سازي کار ومحيط آن، بيشترکنند تا جبهه ديگر که تامين خوراک پالايشگاه هاي نفت و انتقال فراورده هاي نفتي به انبارهاي شرکت ملي پخش است، خالي نماند.
کارکنان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، سربازان و تلاشگراني گمنام هستند که خدمات آنها خيلي آشکار نيست وبي آن که به چشم همگان آيند، فعاليت مي کنند. شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران از نيمه اسفندماه به طورجدي وارد موضوع کرونا شد و با تلاش بي وقفه کارکنان خود توانست به بهترين نحو مسؤوليت و رسالت خود را انجام دهد، تاجايي که فعاليت هيچ يک ازمراکز انتقال نفت تحت تاثير اين ويروس منحوس قرار نگيرد.
وي در ادامه با بيان اينکه بجز يک مورد مرگ که به دليل بيماري زمينه اي بود و خوشبختانه مرگ ديگري در اين مجموعه هفت هزار نفري ثبت نشده است، افزود: موارد مشکوک به کرونا در زمان اوج شيوع اين ويروس 25 مورد بوده که طبق آخرين گزارش ها به 13 مورد کاهش يافته است.
عرب يارمحمدي همچنين به برخي اقدام هاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران براي جلوگيري ازانتشار و شيوع ويروس کرونا اشاره و تصريح کرد: همانطورکه پيش تراشاره شد، ورود جدي اين شرکت به موضوع کرونا به نيمه اسفند سال پيش برمي گردد وبا تصويب پروتکل هاي تخصصي صادره ازسوي ستاد ملي مبارزه با کرونا، باراهبري وزارت بهداشت- درمان و آموزش پزشکي و ابلاغ آن به دستگاه هاي اجرايي، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران نيز بنابر دستورعمل هاي مطابق با آن، کارکنان بخش هاي ستادي و عملياتي خود را موظف به رعايت مفاد آن کرد که تب سنجي کارکنان به هنگام ورد به محيط کار، فاصله گذاري اجتماعي، توزيع اقلام بهداشتي (ماسک، دستکش و مواد ضد عفوني کننده) والزام به استفاده ازآنها با هدف جلوگيري از ابتلا و شيوع اين ويروس، همچنين ضدعفوني کردن محيط وتجهيزات به وسيله مواد ضد عفوني کننده از جمله آن است.
به گفته وي شناسايي وغربالگري کارکنان داراي ريسک بالا و بيماري هاي خاص(ديابت، قلبي – عروقي و...)با انتشار فرم هاي خود اظهاري و ايجاد تسهيلات درشرايط حضور و غياب، موارد ديگري هستند که بنابر پروتکل، اجرا و به آنها توجه شده است.
لغو تمامي ماموريت ها، همايش ها و دوره هاي آموزشي حضوري، همچنين کلاس هاي ورزشي، تعطيلي رستوران و توزيع غذا درظروف يکبار مصرف براي نوبتکاران مناطق عملياتي، سم پاشي و گندزدايي محيط کار(تلمبه خانه ها، اتاق هاي کنترل و...)باموادضدعفوني کننده، توزيع وازلين معطر بين کارکنان به منظورجلوگيري ازخشکي و ترک پوست نيز از ديگر اقدام هاي کرونايي است که عرب يارمحمدي به آنها اشاره کرد. وي تاکيد کرد: مجموعه اين اقدام ها درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران که شرکتي کاملا تخصصي است، باهدف حفظ نيروي انساني به عنوان اصلي ترين و با ارزش ترين سرمايه، انجام شده است.
توجه به مسؤوليت اجتماعي و انجام فعاليت هايي از سوي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، موضوعي تقريبا هميشگي براي اين شرکت محسوب مي شود. کمک هاي کارکنان بخش هاي عملياتي مناطق مختلف درجريان سيل خوزستان، زلزله کرمانشاه، کمک به روستاهاي مجاور تاسيسات و مراکزانتقال نفت در برخي امور مانند ايجاد راه هاي دسترسي روستايي و...نمونه هايي از اين خدمات رساني درحوزه مسؤوليت اجتماعي است. اما درشرايطي که همه بخش ها و دستگاه هاي اجرايي کشور با کرونا و مقابله با اين ويروس رو به روهستند، اين شرکت نيز، خدمات رساني ويژه مقابله با کرونا را در دستور کار خود قرارداده و تلاش کرده گامي هرچند کوچک، در ريشه کن ساختن اين ويروس بردارد.
عرب يارمحمدي دراين باره نيز گفت: شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران به منظور جلوگيري از انتشارکرونا، همسو با مسؤوليت اجتماعي، اقدام هايي را هم دربيرون از سازمان انجام داده که گندزدايي روستاهاي همجوارمسير خطوط لوله ومخابرات، منازل سازماني، باشگاه ها، مهمانسراها، همچنين خيابان ها ومکان هاي عمومي در چند نوبت از آن جمله است.
سم پاشي وگندزدايي روزانه خودروهاي استيجاري و شرکتي، دراختيار قراردادن خودروهاي سم پاش به مراکز مذهبي مانند حسينيه اعظم زنجان با هدف گندزدايي مناطق کم توسعه يافته شهر زنجان، تهيه بسته هاي معيشتي براي افراد مناطق محروم باهمکاري امامان جماعت، تامين و توزيع غذاي روزانه درظروف يکبارمصرف و همچنين اختصاص خودروبه همراه راننده به نيروي انتظامي در استان اصفهان با هدف بازرسي مبادي ورودي شهر، از ديگر مواردي هستند که او به عنوان فعاليت هاي برون سازماني شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران به آنها اشاره کرد.
کلام پاياني...
عرب يارمحمدي با سابقه اي نزديک به 27 سال فعاليت درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران گفت: به نظرمن، بافت فرهنگي، همينطور انسجامي که دربين کارکنان اين شرکت وجود دارد، آن را از ديگر بخش هاي صنعت نفت متمايزساخته است. ماهيت کاري اين مجموعه وحساسيت هاي آن به گونه اي است که موجب شده احساس عاطفي مشترک و ارزشمندي بين افراد بويژه آنها که درمناطق عملياتي فعاليت مي کنند، شکل گيرد.
او که متولد شاهرود، درشمال شرق کشور است وسال هاي سال در اين منطقه و ديگر مناطق خطوط لوله ومخابرات نفت کار کرده است، گفت: ازکارم راضي هستم و به آن علاقه دارم واگربه عقب برگردم، باز هم خطوط لوله راانتخاب مي کنم.
از مهمترين اولويت وزارت نفت در سال 99 بيشتر بدانيد
مشعل: طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک را که به خاطر داريد؛ طرحي که قرار است امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از پايانه نفتي گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل درياي عمان را فراهم کند و از اين رهگذر جاسک، دومين پايانه صادراتي نفت خام کشور باشد. اين طرح از مهم ترين اولويت هاي کاري امسال وزارت نفت است.
رئيس جمهوري فروردين ماه امسال در گفت وگو با وزير نفت، با اشاره به ضرورت رعايت پروتکل هاي بهداشتي به منظور حفظ سلامت کارکنان، بر پيشبرد پروژه هاي زيربنايي وزارت نفت به ويژه تسريع در روند احداث پروژه خط لوله انتقال نفت گوره به جاسک تاکيد کرد.
بيژن زنگنه، وزير نفت که اهميت ويژه اي براي اين طرح قائل است و همواره پيگير تسريع و اجرايي شدن آن است، ابتداي سال، طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک را به عنوان مهم ترين اولويت کاري دانسته تا گام هاي اجرايي فاز اول آن با قدرت هرچه بيشتر دنبال شود.
حالا همه امکانات براي اين طرح بسيج شده است و طبق اعلام تورج دهقاني، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن)، همه تلاش اين شرکت آن است که تا پيش از پايان امسال، بخش هاي اصلي طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک را به بهره برداري برساند.
همسو با تاکيد ها در اجرايي شدن طرح انتقال نفت خام گوره- جاسک بايد بدانيد که عمليات اجرايي در تمام پهنه هزار كيلومتري طرح جريان دارد و بخش هاي مختلف اين طرح راهبردي با رعايت کامل پروتکل هاي بهداشتي در حال اجراست.
رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران و تورج دهقاني مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت به همراه جمعي از مديران نفتي در جريان بازديد سه روزه از روند اجرايي همه فعاليت ها، در طرح ملي گوره- جاسک از روند پرشتاب فعاليت هاي اجرايي در همه بخش هاي اين طرح ملي خبر داد و گفت: در تمامي بخش هاي اين طرح يکهزار کيلومتري که شامل 5 تلمبه خانه، 2 ايستگاه توپک راني، 6 گستره خط لوله، پايانه صادراتي و مخازن ذخيره سازي است، عمليات اجرايي با سرعت خوبي در حال انجام است.
از اسفندماه سال گذشته تا 23 فروردين ماه امسال، مطابق با دستورعمل هاي ستاد ملي مقابله با کرونا فعاليت هاي طرح محدود و کنترل شد، اما از 23 فروردين ماه و همزمان با اعلام اين ستاد مبني بر شروع مجدد فعاليت هاي ضروري و کم خطر، پروتکل هاي بهداشتي ويژه اي براي مبارزه با شيوع اين ويروس در شرکت ملي نفت تهيه ودر اختيار کارفرمايان و پيمانکاران قرارداده شد و از آنها خواسته شد به منظور حفظ سلامت مردم بومي و نيروي کار دقيقا مطابق با اين دستورعمل هاي بهداشتي فعاليت کنند.
طبق اعلام مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت، براساس توافق ها و تدابير انجام شده، قرار است تا پايان آبان ماه تمام لوله ها به گستره ها منتقل شوند و تا قبل از پايان سال عمليات اجراي گستره ها به پايان برسد. در بخش تلمبه خانه ها نيز، تدابير لازم براي تسريع در فرايند خريد تجهيزات مربوط به تلمبه خانه ها انجام شده است. با توجه به برنامه ريزي هاي صورت گرفته و روند پرشتابي که در اجراي فعاليت هاي طرح در نظر گرفته شده اميدواريم که تا پايان سال 99 از اين طرح بهره برداري کنيم.
بر مبناي گزارش ارائه شده از سوي شرکت مهندسي و توسعه نفت، از 26 اسفندماه تاکنون در اين پروژه، حدود يک ميليون مترمکعب عمليات خاکبرداري، حدود 110 کيلومتر مسيرسازي، حدود 45 کيلومتر عمليات ريسه لوله و افزون بر 70 کيلومتر جوشکاري لوله انجام شده است.
زنجيره توليد لوله هاي اين طرح راهبردي (تختال، ورق و لوله و حتي مواد اوليه پوشش) از سوي شرکت هاي داخلي تأمين مي شود و ظرفيت توليد لوله هاي اين طرح به تازگي و با به کارگيري ديگر ظرفيت هاي لوله سازي کشور، بيش از دو برابر افزايش يافته است.
اين افزايش ظرفيت، افزون بر تسريع روند کار، اشتغال زايي هم به دنبال داشته است، به طوري که حدود 800 نفر به صورت مستقيم و 1700 نفر به صورت غيرمستقيم به مجموعه فعالان شاغل در اين طرح افزوده شده است. آن گونه که مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن)، اعلام کرده است خوشبختانه هم اکنون تمامي نيازهاي اين طرح سفارش گذاري داخلي شده يا در حال توليد است. بخشي از نيازها نيز تامين و تحويل شده يا در حال مهندسي و توليد از سوي سازندگان ايراني است. در بخش اجرا نيز هم اکنون پيمانکاران ايراني مستقر شده اند، به طوري که شاهد پيشرفت خيلي خوبي در روند اجراي طرح انتقال نفت خام گوره- جاسک هستيم. در ضمن از اواخر سال گذشته هم در عمل با توليد روزانه و تحويل لوله ها به سايت، عمليات جوشکاري انجام شد.
نکته مهم در طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک اين موضوع است که به صورت کامل از سوي پيمانکاران ايراني اجرا مي شود.
از اين رو از طرح انتقال نفت خام گوره - جاسک به عنوان نماد و طرح ملي متکي بر توانمندي داخلي نام برده مي شود که از مصاديق آن مي توان به قرارداد ساخت مخازن ذخيرهسازي نفت خام و تاسيسات جانبي در بندرجاسک با ظرفيت 10 ميليون بشکه، در قالب روش ساخت، بهره برداري و واگذاري (BOT)، قراردادهاي ساخت 50 پمپ مورد نياز طرح راهبردي انتقال نفت خام گوره- جاسک با شرکت هاي خصوصي ايراني پمپ هاي صنعتي ايران، پمپيران و پتکو و ساخت خط لوله 42 اينچ انتقال نفت طرح نيز از سوي شرکت هاي ايراني فولاد مبارکه، فولاد اکسين و لوله سازي اهواز خوزستان اشاره کرد.
نخستين بار خبر احداث پايانه صادراتي نفت خام جاسک در اسفندماه 1392 و در سفر استاني هيات دولت به هرمزگان از سوي رئيس جمهوري مطرح شد و از همان ابتدا به دليل اهميت راهبردي آن در زمره برنامه هاي اولويت دار وزارت نفت قرار گرفت.
طرح راهبردي و ملي انتقال نفت خام گوره به جاسك و تاسيسات نفتي بندرجاسك با هدف انتقال يك ميليون بشكه نفت خام صادراتي در روز به وسيله يك خط لوله 42 اينچ با طول بيش از 1000 كيلومتر و با استفاده از پنج تلمبه خانه بين راهي و 2 ايستگاه توپک راني، همچنين تعداد 11 پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقريبي 180 كيلومتر، در دستور كار شركت ملي نفت ايران قرار دارد. اين طرح شامل پايانه دريافت نفت، 20 مخزن به ظرفيت مجموع 10 ميليون بشكه و تاسيسات جانبي شامل 3 عدد گوي شناور و اسكله صادراتي است.
طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک به ارزش 2 ميليارد دلار از محل اعتبارات مصوب وزارت نفت و سرمايه گذاريهاي پيش بيني شده در حال اجراست و پيشبيني ميشود به يکي از بالاترين رکوردهاي سهم ساخت داخل در ميان طرحهاي عمده صنعت نفت دست يابد.
افزون بر انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از گوره به پايانه جاسک، ذخيره سازي و صادرات آن، تضمين استمرار صادرات نفت خام، نمک زدايي از پايانه هاي صادراتي و متنوع سازي آن و توسعه پايدار و اشتغال زايي در منطقه مکران، از جمله اهداف اين طرح است.
آنچه طرح انتقال نفت خام از گوره به جاسک را از ساير طرح ها متمايز کرده، آن است که با انتقال نفت خام از گوره به جاسک و اتصال به درياي آزاد، ايران از تنگه هرمز بي نياز مي شود و با اجراي اين پروژه شرق کشور احيا مي شود و با احداث اين خط انتقال در منطقه جاسک و چابهار شرايط به لحاظ زيرساخت هاي انرژي، نفت و گاز پتروشيمي و پالايشگاه ها و به صنايع تبديلي هموار مي شود؛ راهي که توسعه اين نقطه از کشور را هم به ارمغان خواهد داشت.
دسترسي به آب هاي اقيانوسي و بين المللي، نزديکي به کشورهاي شبه قاره هند و بازارهاي بزرگ هند و چين، نقطه اتصال کريدور شمال و جنوب که کشورهاي آسياي ميانه، روسيه و افغانستان را به آب هاي آزاد و اقيانوس هند متصل مي کند، برخورداري از دريا با عمق مناسب و سواحل زيبا و متنوع، برخورداري از موقعيت راهبردي و منحصر به فرد ژئوپوليتيک، برخورداري از جذابيت و ظرفيت لازم براي سرمايه گذاري و اجراي طرح هاي اقتصادي و توسعه اي و نزديکي به خليج فارس به عنوان منبع بزرگ توليد نفت و گاز از ويژگي هاي منحصر به فرد سواحل مکران است.
اهميت اجرايي شدن طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک باعث شد وزير نفت بهمن ماه سال گذشته شخصا از کارخانه فولاد اکسين خوزستان بازديد کند و پيگير احداث خط لوله طرح ملي انتقال نفت خام گوره به جاسک باشد و دستور دهد تا کارگروهي با حضور مديران ذي ربط در شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي فولاد مبارکه اصفهان، فولاد اکسين خوزستان و لوله سازي اهواز براي هماهنگي و تسريع در تامين لوله مورد نياز پروژه راهبردي گوره- جاسک تشکيل شود. کارخانه فولاد اکسين، حلقه مياني خطوط لوله طرح ملي گوره- جاسک محسوب مي شود. حلقه نخست «تختال» يا مواد اوليه از سوي کارخانه فولاد مبارکه توليد و در حلقه دوم در فولاد اکسين خوزستان به «ورق» تبديل و در حلقه سوم از سوي لوله سازان به «لوله» تبديل مي شود.
سازندگان داخلي معتقدند که اين طرح روح تازه اي در مسير توليد آنان ايجاد کرده است؛ آنگونه که علي خنيفر، مديرعامل شرکت لوله سازي اهواز گفته است که حمايت از توليد لوله هاي داخلي، سبب ادامه حيات کارخانه هاي لوله سازي شده است.
کرونا وقفه اي در برنامه هاي توليدي پالايشگاه ستاره خليج فارس ايجاد نکرده است
سميه راهپيما - روزهايي که درگير شيوع ويروس کرونا و مهار آن هستيم، غيورمرداني در کشورمان هستند که براي حفظ توليد نفت و فراورده هاي جانبي آن در محل کار خود حضور دارند تا توليد اين محصول راهبردي در کشور دچار مشکل نشود و بتوانيم همانند گذشته، بر توليد پايدار تکيه داشته باشيم. پالايشگاه هاي کشور که وظيفه توليد بنزين کشورها را به عهده دارند، در اين روزها سعي کرده اند علاوه بر مراقبت از کارکنان خود در برابر ويروس کرونا ، افزايش توليد هم داشته باشند. پالايشگاه ستاره خليج فارس، يکي از پالايشگاه هاي جوان کشور است که علاوه بر حفظ سلامت کارکنان خود، مشکلي در توليد محصول نداشته و برنامه هاي متعددي در سال «جهش توليد» دارد.
روح اله وقاري، جانشين مدير عمليات پالايشگاه ستاره خليج فارس با اشاره به اينکه پالايشگاه به دليل شيوع ويروس کرونا، متحمل هزينه هاي زيادي شده و يکسري فعاليت ها در زمينه مهار آن انجام داده است، مي گويد: «قبل از شيوع اين ويروس، خوراک پالايشگاه 420 هزار بشکه بود و روزانه 45 ميليون ليتر بنزين توليد مي کرديم. با توجه به کاهش مصرف بنزين در اين ايام (شيوع کرونا) بايد توليد داشته باشيم، از اين رو با هماهنگي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران توانستيم مازاد مصرف توليد خود را صادر کنيم تا به توليد پالايشگاه لطمه اي وارد نشود.»
يکي از اهداف پالايشگاه ستاره خليج فارس که در سال گذشته دنبال شده و امسال نيز ادامه دارد، به طرح بهينه سازي ظرفيت و رفع موانع توليد سه فاز موجود پالايشگاه باز مي گردد. وقاري در اين باره مي گويد: «عمده فعاليت پالايشگاه در سال 1398 شروع فاز افزايش ظرفيت و تثبيت توليد بود. طراحي پالايشگاه براي خوراک 360 هزار بشکه بوده که اين خوراک را در سال 1398 به 450 هزار بشکه در روز رسانديم و قصد داريم تا سال 1399 اين ميزان را به روزانه 540 هزار بشکه برسانيم. اين افزايش ظرفيت بدون احداث فاز جديد و تنها با تغييراتي است که در واحدها ايجاد مي شود.»
سال 1398 يکي از سال هاي استثنايي است که شروع آن با سيل و پايان آن با شيوع کوويد 19 همراه بود؛ اما اين عوامل باعث نشد که چرخ صنعت کشور از حرکت بايستد و کارکنان همواره سعي کرده اند اين صنعت پرچم کشورمان را برافراشته نگاه دارد. مهم ترين دستاورد پالايشگاه ستاره خليج فارس در سال 1398 رساندن توليد بنزين به 45 ميليون ليتر در روز است. اين امر باعث شد تا از واردکننده به صادرکننده بنزين تبديل شويم.
وقاري با بيان اين مطالب مي افزايد: «با توجه به اينکه در زمينه ميعانات گازي تحريم هستيم و مجبوريم زماني که گاز توليد مي کنيم، براي ثبات و پايداري آن ميعانات مصرف کنيم و از آنجا که به دليل سرماي هوا در سال گذشته، گاز طبيعي زيادي مصرف کرديم، توانستيم ميعانات گازي را پالايش کنيم و کشور را از بحران هاي احتمالي پيش رو نجات دهيم. «
جانشين مدير عمليات پالايشگاه ستاره خليج فارس در ادامه مي گويد: «تحريم در اين پالايشگاه باعث افزايش توليد شد؛ زيرا ما نمي توانستيم ميعانات صادر کنيم و مجبور به افزايش ظرفيت واحدهاي خود بوديم. از اين رو با توجه به محدوديت هايي که داشتيم، يکسري خلاقيت ها در برخي واحدها اتفاق افتاد و شاهد افزايش ظرفيت بوديم.»
طراحي و مهندسي، تامين تجهيزات، اجرا، پيش راه اندازي و راه اندازي پالايشگاه ستاره خليج فارس، حاصل اعتماد به جوانان و تامين کنندگان داخلي است. ساخت بسياري از قطعات حساس بخش الکترونيک (ترانسميتر دما، شير با عملگر موتوري و...)، تغيير کاربري برخي مخازن در راستاي بهبود فرايند ذخيره سازي، اصلاح سيستم هاي کنترلي و بهينه سازي و افزايش ظرفيت در روند توليد با صرف کمترين هزينه از جمله فعاليت هاي مهندسان پالايشگاه ستاره خليج فارس است. ميانگين سني کارکنان اين شرکت 32 سال و ميانگين سني مديران و سرپرستان 35 سال است، از اين رو مي توان گفت که به وجود آوردن چنين گنجينه اي از منابع انساني جوان و خبره، نشانه تبلور خودباوري در صنعت نفت ايران است. وقاري در اين باره مي گويد: «از سال 1394 ديگر شرکت هاي خارجي با پالايشگاه ستاره همکاري نداشتند و با استفاده از توانمندي متخصصان داخلي توانستيم به دستاوردهاي قابل توجهي دست يابيم. همانطور که مي دانيد، هسته اصلي اين پالايشگاه را جوانان تشکيل مي دهند و بيشتر مديران آن در رده سني 27 تا 34 سال هستند. مديرعامل پالايشگاه ستاره خليج فارس از زماني که به اين پالايشگاه آمده اند، مديريت انگيزشي را مد نظر قرار داده و به جوان ها بيشتر ميدان داده اند تا بتوانند ايده هاي خود را ارائه دهند. ممکن است استفاده از يک تجهيز در واحدي پايين باشد و سالي يک بار هم از آن استفاده نشود؛ اما با تغييري کوچک در آن واحد مي توانيم براي افزايش ظرفيت همان واحد استفاده کنيم. مصداق اين امر واحدهاي تقطير و شيرين سازي نفتاست .»
به گفته او، «آنچه در پالايشگاه نفت ستاره نمود دارد، همدلي و پشتکار است و اين پالايشگاه يک هاب انرژي است و به توليد گاز، بنزين، نفت گاز و گازوئيل پايداري مي دهد. دستيابي به اين عمل ممکن نبود، مگر با تلاش و پشتکاري که مديران و کارکنان اين پالايشگاه دارند.»
جانشين مدير عمليات پالايشگاه ستاره خليج فارس در پاسخ به اين سوال که سهم پالايشگاه در توليد کشور چقدر است و آيا پيش بيني مي کنيد که اين ميزان سهم افزايش پيدا کند، مي گويد: «قبل از کرونا و گران شدن قيمت بنزين، ميزان مصرف آن 100 ميليون ليتر در سطح کشور بود که از اين ميزان 45 ميليون ليتر را پالايشگاه ستاره خليج فارس تامين مي کند. به اين معنا که ما سهم 45 ميليون ليتر خود را برخلاف اينکه برخي پالايشگاه ها ميزان توليد خود را در دوران شيوع کوويد 19 و گران شدن بنزين کاهش داده بودند، نگه داشتيم و سطح بيشتري از بازار مصرف را پوشش داديم. با راه اندازي طرح افزايش ظرفيت مي توانيم ميزان 50 ميليون ليتر در روز توليد بنزين را افزايش و نزديک به 50 درصد از سهم بازار را به خود اختصاص دهيم.»
وقاري در پايان خاطرنشان مي کند: «نفتا، يکي از محصولات توليدي پالايشگاه ستاره خليج فارس است که مي توانيم آن را به طور کامل در اختيار پتروشيمي ها قرار دهيم. با اين کار از مصرف گاز در پتروشيمي ها جلوگيري مي شود و مي توان آن را در جاهاي ديگري استفاده کرد. »
3 ماه تلاش شبانه روزي پتروشيمي کارون در مبارزه با کرونا
پتروشيمي کارون در چند ماه اخير که کشور درگير با ويروس کرونا بود، توانست با توليد بيش از 5 ميليون ليتر آب ژاول رکوردي در توليد اين محصول و کمک بزرگي در رفع نياز کشور در شرايط بيماري کرونا داشته باشد. اين مجموعه از 5 اسفند 98 تاکنون در حدود 540 رديف مختلف اقدام به توليد و توزيع محصول اصلي خود يعني آب ژاول کرده است. اين محصولات غير از استان خوزستان براي استان هاي گيلان، بوشهر، تهران، کهگيلويه و بوير احمد، کرمانشاه، اصفهان، ايلام، فارس، چهارمحال و بختياري، مرکزي، لرستان، کرمان و خراسان رضوي ارسال شده است. وزن تقريبي توليد محصول آب ژاول تا 22 ارديبهشت از مرز 5ميليون ليتر گذشته که البته اين روند تا امروز بيشتر شده و ادامه دارد. مجموعه کارون در اين حدود سه ماه با افزايش ظرفيت خود و در واقع جهادي خطرناک در مبارزه با کرونا، آب ژاول مورد نياز کل کشور را تامين کرده است. اما در روزهاي اخير اگرچه شدت بيماري کرونا تا حدي کاهش داشته، اما توليد آب ژاول همچنان ادامه دارد. اگرچه شرايط حضور و ديدن شرايط کار در اين مجموعه در شرايط کرونايي وجود نداشت اما امير حسن فرجادنيا، رئيس واحد اچ اس اي شرکت پتروشيمي کارون در گفت وگو با «مشعل» بخشي از آنچه را در اين مدت در کارون رخ داده است، تشريح کرد.
فرجاد نيا گفت: پس از اعلام شرايط اضطرار در کشور، کميته واکنش اضطراري و کميته سلامت تشکيل جلسه داد و دستورالعملهاي سازمان بهداشت جهاني، وزارت بهداشت، منطقه ويژه اقتصادي ماهشهر و NPC متناسب با شرايط پتروشيمي کارون بومي سازي و اجرايي و همزمان آموزشهاي چهره به چهره براي کارکنان و بازرسان انجام شد. او با اشاره به جلسات فوق العاده اي که در آغاز شروع بحران کرونا توسط صديقي زاده، مديرعامل شرکت پتروشيمي کارون و رئيس کميته شرايط اضطرار بيماري کرونا برگزار شد، گفت: از همان ابتدا در اين کميته دستور توليد و تامين آب ژاول براي استان و شهرهاي ديگر و افزايش توليد تا 5 برابر ظرفيت را دادند و تا امروز بيش از 5 ميليون ليتر آب ژاول در پتروشيمي کارون توليد و توزيع شده است. او با اشاره به همدلي مثال زدني کارکنان و مديريت پتروشيمي کارون در شرايط سخت و خطرناک سه ماه گذشته افزود: تا امروز حتي يک خودرو هم نبوده که براي گرفتن آب ژاول به پتروشيمي کارون مراجعه کند و دست خالي برگردد. حتي مواردي بوده که خودروهاي حمل آب ژاول در مسير مشکلات فني و قطعاتي داشتند و نيروهاي ما علاوه بر وظايف خود اين خودروها را تعمير و بارگيري کردند تا زودتر آب ژاول را به مقصد برسانند.
فرجاد نيا با بيان اينکه در اين مدت يک جايگاه بارگيري اضافه بر جايگاه اقبلي براي جلوگيري از تاخير در تحويل آب ژاول ايجاد شد، افزود: همزمان براي گندزدايي، تب سنجي و کنترل خودروها و رانندگان آنها که از استان هاي مختلف مي آمدند، اقدام شد. تقريبا روزانه 40 تريلي و خودروهاي سبک و سنگين ديگر براي بارگيري به شرکت پتروشيمي کارون مراجعه داشتند اما برخي روزها تا 70 خودرو را هم بارگيري کرده ايم. در عين حال بسياري از اين رانندگان آمادگي و الزامات لازم براي ورود به محيط صنعتي را نمي دانستند و بايد مراحل بارگيري و ناوبري را کارکنان انجام مي دادند و در نهايت خودروها را تا زمان خروج از ماهشهر کنترل مي کردند چرا که ممکن بود در ورودي و خروجي به سمت مجتمع ترافيک ايجاد شود.
او با تاکيد بر اينکه همه اين اقدامات نياز به هماهنگي و مديريت قابل توجهي دارد که در کميته شرايط اضطرار مجتمع همه اين مراحل بررسي و پيگيري شده است، افزود: در اين حدود سه ماه که پتروشيمي کارون نياز آب ژاول استان خوزستان و بسياري از استان هاي ديگر را تامين کرده است، نه تنها در توليد محصولات ديگر کاهشي نداشته بلکه، افزايش هم داشته و بيشترين ميزان توليد خود را در سال 98 رقم زده که به برکت اين تلاش ها بوده است. رئيس واحد اچ اس اي شرکت پتروشيمي کارون يادآور شد که 5 برابر شدن ميزان توليد آب ژاول در اين مجتمع با همان نفرات قبلي اما با مديريت در نوبت کاري بوده است. وي افزود: برخي کارکنان به دليل بيماري و شرايط خاص به مرخصي رفتند، اما باقي همکاران در نوبت کاري 12 ساعته در واحد آب ژاول مشغول به کار شدند. در واقع واحد کلر يا واحد 113 به توليد آب ژاول اختصاص يافت و همه بررسي ها تخصصي و فني و ايمني را براي اين افزايش ظرفيت توليد انجام داديم. او ادامه داد: در اين مدت تمام پروتکل هاي بهداشتي و ايمني وزارت بهداشت، سازمان منطقه اقتصادي ماهشهر و هلدينگ خليج فارس در پتروشيمي کارون به شکلي سختگيرانه اجرايي شده و همه کارکنان نيز اين دستورعمل ها را اجرايي کرده اند. فرجاد نيا افزود: در مجتمع تيم هميار بهداشت تشکيل شد تا در داخل مجموعه و در ميان همکاران اطلاع رساني و آموزش و الزامات ايمني تکرار و اجرايي شود. همزمان بين همکاران و خانواده آنها کليپ ها و بروشورهاي آموزشي، ماسک، الکل و کليه لوازم استحفاظي توزيع شد.
رئيس واحد اچ اس اي پتروشيمي کارون با بيان اينکه همه مراحل توليد و بسته بندي آب ژاول بسته و ايمن و بدون نشت بو و گازهاي مضر است و افزود: کارکنان در معرض کار با آب ژاول لوازم استحفاظي لازم را دارند و رعايت الزامات بهداشتي از سوي آنها توسط بازرسان کنترل مي شود و در صورت عدم رعايت اين الزامات جريمه مي شوند. او همچنين از اقداماتي که در اين مدت در پتروشيمي کارون اجرايي شده خبر داد و گفت: ايده پاشويه هايي از آب ژاول در ورودي ساختمان ها و مجتمع هاي توليدي و کارخانه ها در پتروشيمي کارون شروع شد و حالا در بسياري از مجتمع هاي منطقه ماهشهر و عسلويه در حال اجراست. اين پاشويه هاي گندزدايي مي تواند تا 60 درصد احتمال ورود ويروس کرونا از طريق کفش ها را کاهش دهد. اين ايده را همچنين به سازمان پدافند غيرعامل کشور هم معرفي کرديم چرا که مي تواند در بسياري از فضاهاي عمومي و اماکن توليدي به کار گرفته شود. فرجاد نيا همچنين با اعلام اينکه يک تيم گند زدايي مجزا زير نظر تيم فرماندهي عمليات مبارزه با کرونا براي گند زدايي اماکن، سالن ها، مبلمان شهر ي و عمومي و شيرآلات و ... تشکيل شد تا هر روز تمام محل هاي تردد کارکنان را گند زدايي کند، افزود: به همکاران خانم باردار و همکاراني که بيماري هاي خاص داشتند، مرخصي هاي تشويقي داده شد تا درخانه بمانند و براي مادراني که فرزندان کوچک داشتند هم برنامه دورکاري تنظيم شد. او افزود: علاوه بر دستورعمل هاي خاص براي غذاخوري ها و ايزوله کردن فضاي آشپزخانه، در اين مدت و قبل از ماه رمضان تنها براي پرسنل شيفت کاري غذا تهيه مي شد. همچنين در اين مدت همه موارد مشکوک بلافاصله ارزيابي سلامت شده اند و تاکنون خوشبختانه با اين اقدام هاي سختگيرانه، هيچ مورد مثبتي از بيماري کرونا در اين مجتمع نداشته ايم.
او با اشاره به همراهي تيم آتش نشاني در عمليات گند زدايي افزود: اين تيم، مسؤوليت گندزدايي را به عهده گرفتند و در همسويي با عمل به مسؤوليت اجتماعي کل شهر ماهشهر و حومه از جمله شهرک هاي بعثت، مدني، طالقاني و شهرهاي چمران، سربندر به صورت رايگان توزيع آب ژاول داشتيم و عمليات ضدعفوني معابر و خيابان هاي پرتردد انجام شد. اين عمليات با هماهنگي سازمان عمليات غير صنعتي ماهشهر صورت گرفت و همزمان آب ژاول به طور رايگان براي اقشار آسيب پذير نيز توزيع شد و اين روند هم اکنون نيز ادامه دارد. رئيس واحد اچ اس اي پتروشيمي کارون همچنين تاکيد کرد: پکيج مواد ضدعفوني و اقلام بهداشتي براي خانواده کارکنان نيز تهيه و توزيع شد. شعار ما «محيط کار ايمن – بستر توليد پايدار» است و به همين دليل معتقديم خانه و خانواده کارکنان در سلامت آنها و بهبود کارشان تاثير دارد. در عين حال اين افراد از محيطي خطرناک به خانه مي روند و ما تلاش مي کنيم هر گونه آلودگي احتمالي منتقل نشود. دبير کميته سلامت و مديريت شرايط اضطرار پتروشيمي کارون در عين حال تاکيد کرد که همه اين اقدامات با حمايت و تاکيدات مستمر جعفر ربيعي، مديرعامل هلدينگ خليج فارس و عليرضا صديقي زاده، مديرعامل پتروشيمي کارون انجام شده است و افزود: بسياري از اين اقدامات با موانع قابل توجه رو به رو بود، اما با عبور از آنها نه تنها آب ژاول را توليد کرديم بلکه از توليد هم عقب نيفتاديم.
شركت گاز آذربايجان شرقي در مسير تعالي
شرکت گاز استان آذربايجان شرقي، فعاليت خود را از سال 68 در گستره جغرافيايي 3 استان آذربايجان شرقي، غربي و اردبيل شروع و بعدها همگام با تغيير سياست هاي سازماني در سطح وزارت نفت به طور مستقل از سال 79 آغاز به كار کرد. بهره برداري بهينه از زيرساخت هاي انتقال و توزيع گاز، استفاده بهينه از توان نيروهاي داخلي و بهره مندي از تکنولوژي و دانش کارکنان کار آزموده موجب شده است که تا كنون با اجراي بيش از 21 هزار و 696 کيلومتر شبکه تغذيه و توزيع و نصب 667 هزار و 407 انشعاب، 100 در صد خانوار شهري و بيش از 64/96 درصد خانوارهاي روستايي با متوسط 3/99 درصد خانوار شهري و روستايي، از گاز طبيعي بهره مند شوند. تعداد 2 هزار و 120واحد صنعتي عمده از جمله پالايشگاه، پتروشيمي، نيروگاه ها، کارخانجات ذوب و ريخته گري، فولاد، سيمان و 6 هزار و 302 واحد صنعتي جزء و 167 جايگاه توزيع سوخت گاز طبيعي، از مزيت اقتصادي و زيست محيطي اين سوخت پاک در قالب يک ميليون و 619 هزار و 200مصرف کننده بهره مند شده اند. مديرعامل شرکت گاز استان آذربايجان شرقي، بهره مندي 68 شهر، دو هزار و 133روستا و پذيرش يک ميليون و 619 هزار و 200 مورد مصرف کننده (خانگي يک ميليون و 431 هزار و 950، عمومي 178 هزار و 828، صنعتي 8 هزار و 422) در آذربايجان شرقي را باعث صرفه جويي ارزي و امکان صادرات بيش از 10 هزار و 500 ميليون ليتر فراورده هاي نفتي در سال مي داند كه اين موضوع در كاهش آلودگي محيط زيست، توسعه صنعت و آمايش استان از جمله رشد و توسعه اقتصادي، جلوگيري از آلودگي محيط زيست و ايجاد اشتغال مستقيم و غيرمستقيم نقش بسزايي داشته است. سيدرضا رهنماي توحيدي درباره ضريب نفوذ گاز در جمعيت روستايي-شهري توضيح مي دهد: درصد بهره مندي خانوار و جمعيت شهري 100 درصد و جمعيت روستايي 66/96 درصد است كه درصد بهره مندي خانوارهاي کل استان را در مجموع به 3/99 درصد رسانده است.
شرکت گاز استان آذربایجان شرقی به عنوان شرکت خدمت رسان تحت مجموعه شرکت ملی گاز ایران و وفق قوانین و مجموعه دستورعمل های صنعت گاز کشور در حال خدمت رسانی است. حوزه مسؤولیت اجتماعی در این شرکت به تفکیک ذینفعان مربوطه بخش بندی شده و بر اساس گزارش GRI در حوزه های پروفایل سازمانی، رویکردهای مدیریتی و شاخص های عملکردی ارائه می شود. در حوزه رویکردهای ویژه مدیریتی ابلاغ دستورعمل های اجرایی، تعیین و معرفی کارگروه های تخصصی ویژه، سیاست های مدیریتی و ارتقای فرهنگ سازمانی و حلقه ارتباطی درون و برون سازمانی از موارد مهم مورد اقدام در این شرکت است. مديرعامل شركت گاز استان آذربايجان شرقی، تدوین خط مشی سازمانی، منشور اخلاقی، انطباق استراتژی و عملکرد اجرایی هر واحد با خط مشی سازمانی را از سرفصل های مهم مسؤوليت اجتماعي در اين مجموعه عنوان می كند و می گويد: تعیین کمیته ها و کارگروه های تخصصی به منظور بهبود خدمات ارائه شده اعم از کميته بازسازی و مقاوم سازی تاسيسات گازرسانی باهدف ايمن سازی شهر براي شهروندان، کميته هدر رفت گاز باهدف کاهش نشر گاز متان در محيط زيست، کميته مسؤوليت های اجتماعی و کمیته حقوق شهروندی از جمله اين موارد است. او ادامه می دهد: تقويت فرهنگ شفافيت، پاسخگويی و اعتماد در داخل سازمان، برگزاری جلسات ملاقات کارکنان با مديريت شرکت و نيز بهره گيری از صندوق پستي و آدرس الکترونيکی ارتباط شخصی با مديران، استفاده از روش های سخنرانی در مناسبت ها، تعبيه صندوق های ارتباط با مديريت ، ايجاد کيوسک اطلاع رسانی موجود در طبقه همکف ستاد مرکزی، نصب نرم افزار نظر سنجی و ارتباط مستقيم با مديرعامل و فرایند امور مشترکين درکيوسک اطلاع رسانی نيز از ديگر اقدامات شركت در حيطه مسؤوليت های اجتماعی به شمار می آيد. همچنين بنا به ضرورت تدوین و به کارگیری استانداردهای روز بر اساس امور اجرایی در واحدهای سازمانی، حضور در ارزیابی های علمی و اجرایی مراجع ذیربط و شفاف سازی عملکرد اجرایی ساز و كارهای اجرايی را پيش بينی كرده ايم.
توحيدی همچنين از تدوین دستورعمل اجرایی مسؤولیت های اجتماعی در شرکت و برگزاری 6 جلسه کمیته مسؤولیت های اجتماعی در شرکت در سال 98 خبر می دهد و می افزايد: تدوین 113 برنامه اجرایی در حوزه مسؤولیت های اجتماعی شرکت شامل: 88 برنامه در حوزه اجتماعی، 13 برنامه در حوزه اقتصادی و 17 برنامه در حوزه زیست محیطی از دستاوردهای اين حوزه مهم بوده است. ضمن آنكه اولویت گازرسانی به بخش های صنعتی با هدف حفظ محیط زیست و رونق چرخه اقتصادی در استان مدنظر قرار گرفته و بر اساس مصوبه شورای اقتصاد بیش از 90 درصد تعهدات در این بخش تحقق یافته و (رتبه اوّل کشوری از لحاظ نزدیک رسانی گاز به بخش های صنعتی) را در اختيار داريم و تاکنون 8 هزار و 422 واحد صنعتی استان به مدار مصرف گاز طبیعی متصل شده است. همچنين توسعه گاز در مناطق محروم روستایی نيز با جديت پيگيری شده به طوریکه بیش از تعهدات گازرسانی خود گام برداشته ایم. او همچنين از تدوين كتابچه اثربخشی برنامه ها و ارجاع آن به مدیريت خبر می دهد و می گويد: تدوین کتابچه عملکرد مسؤولیت های اجتماعی بر اساس راهنمای گزارش دهی مسؤولیت اجتماعی شرکت/ سازمان بر اساس استاندارهای GRI:2018 عملياتی شده و در اين زمينه همکاری با مؤسسات دانشگاهی به منظور ارائه پروپوزال (نیازسنجی و تعیین اثربخشی اقدامات اجرایی در حوزه مسؤولیت های اجتماعی) نيز در دستور كار قرار گرفته است.
مديرعامل شركت گاز استان آذربايجان شرقي فعالیت های برجسته اين مجموعه در سال ۹۸ را شامل اخذ جایزه 5 ستاره تعالی سازمانی در ارزیابی جایزه ملی شرکت گاز، گاز رسانی به 150 روستا با 6 هزار و 188 خانوار و بهره مندی کل شهرهای استان از گاز طبیعی، اخذ و نگهداری نظیر استانداردهای مديريت انرژی 50001 ISO، استاندارد مديريت آموزش ISO10015، استقرار سری استانداردهای رضايت و شكايت و منازعات مشتريان (10000 ISO) و نيز استانداردهای ISO14001 ، ISO 45001، HSE-MS و ارتقای يکپارچه استانداردهای ISO9001/ISO14001 به نسخه 2015 عنوان می كند. او می افزايد: مديريت استراتژيك با رويكرد ارزيابی متوازن عملكرد (BSC)، استقرار نظام خلاقيت و نوآوری و تکنولوژی، طراحی و اجرای سامانه مکانيزه اطلاعاتی آنلاين شاخص های کليدی عملکرد (داشبورد)، استقرار نظام مديريت ريسک (فرایندهاو اهداف استراتژيک سازمانی)، استقرار نظام مديريت و بازمهندسی فرایندها(BPR) از ديگر دستاوردهای شركت در سال 98 بوده است. مديرعامل شركت گاز استان آذربايجان شرقی مجموع شبکه تغذیه و توزیع استان را 21 هزار و 696 کیلومتر و مجموع انشعاب استان را 667 هزار و 407 مورد شامل 374 هزار و 794 مورد شهری و 292 هزار و 613 مورد انشعاب روستایی عنوان می كند و می گويد: در سال 98، 45 هزار و 586 مشترک جدید جذب شده اند. ضمن آنكه در حال حاضر تعداد 251 روستا با 7 هزار و188 خانوار معادل16/2 خانوار روستایی در مرحله اجرا بوده و 59 روستا با یک هزار و 505 خانوار معادل 45/0 درصد خانوار روستایی آماده انتخاب پیمانکار هستند.
توحيدی درباره آمار و وضعیت جایگزینی گاز با سوخت مایع در توسعه گازرسانی استان توضيح می دهد: مصرف بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز طبيعی در سال 98 باعث صرفه جویی ارزی و امکان صادرات بیش از 10 هزار و 500 میلیون لیتر فراورده های نفتی را در سال فراهم كرده كه در كاهش آلودگی محيط زيست، توسعه صنعت و آمایش استان از جمله رشد و توسعه اقتصادی، جلوگیری از آلودگی محیط زیست، ایجاد اشتغال مستقیم و غیر مستقیم نقش بسزایی داشته است. مديرعامل شركت گاز استان آذربايجان شرقي با برشمردن اقدامات اين شركت در حوزه منابع انسانی از استقرار طرح ساماندهی و تجزیه و تحلیل شغلی کارکنان غیر رسمی خبر می دهد و می افزايد: اجرا و پیاده سازی ارزیابی سبک رهبری به روش 360 درجه، تحلیل نظام حقوق و دستمزد کارکنان غیر رسمی، بازنگری دستورعمل ارزیابی کارکنان غیر رسمی و ارائه کارنامه بازخورد به کارکنان دارای امتیاز ضعیف و تدوین نظام ارزیابی عملکرد کارکنان برمبنای شایستگی شغلی از جمله اقداماتی بود كه با هدف افزايش رضايت شغلی به اجرا در آمد. او ادامه می دهد: ارزیابی اثربخشی رویکرد تفویض اختیار و گزارش به مدیریت به منظور بهبود فرایند تفویض اختیار، تعریف پروژه ارزیابی میزان استرس کارکنان به صورت سالانه و ارائه مشاوره پزشکی به کارکنان در راستای کاهش استرس، اندازه گیری عوامل زیان آور محیط کار به صورت سالانه و انجام پروژه های بهبود با هدف کاهش مخاطرات محیط کار، توجیه مدیران شرکت در راستای اهمیت شرکت کارکنان در دوره های آموزشی، برگزاری دوره های آموزش مجازی برای کارکنان، عقد و اجرای تفاهم نامه آموزشی با سازمان فنی وحرفه ای به منظور آموزش کارکنان پیمانکاری، بازنگری فرایندهای سازمانی تا سطح دو و اطمینان از انطباق ساختار با فرایندهای سازمان، ارائه سرویس ایاب و ذهاب به جای حق ایاب و ذهاب برای مواردی که خارج از محدوده شهری است، بررسی مقایسه ای آمار ارتقاء در طی سه سال گذشته بر مبنای امور، ساماندهی حقوق و مزایای کارکنان قراردادی، استقرار طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری، تحلیل نظام جبران خدمت کارکنان غیر رسمی و سنجش عدالت سازمانی و تدوین دستور عمل نحوه جذب نیروی انسانی پیمانکاری به منظور نظام مند کردن این فرایند و ایجاد فرصت برابر برای همگان از ديگر اقدامات شركت در حيطه مديريت منابع انسانی است.
توحيدی با بيان اينكه پرداخت انواع وام به کارکنان از قبیل : وام مسکن ، اضطراری ، مددکاری ، ایثارگران و علی الحساب دو برابر حقوق بر اساس نوع استخدام برای رفاه حال همكاران در نظر گرفته شده است، ادامه می دهد: عیادت و دلجویی از کارکنان بیمار ، دیدار با خانواده معظم شهدا و جانبازان، رسیدگی به شکایات و گلایه مندی های کارکنان در سطح شرکت، عقد قرار داد با هتل ها به منظور استفاده کارکنان و خانواده آنان، تبادل مهمانسرا با شرکت های گاز استانی برای استفاده کارکنان، هماهنگی واعزام کارکنان به همراه خانواده به منظور استفاده از امکانات مجتمع رفاهی تفریحی و ورزشی محمود آباد و ایجاد و توسعه ورزش همگانی در سطح کارکنان شرکت و خانواده با برگزاری همایش و مسابقات ورزشی متنوع در مناسبت ها و ایام خاص نيز از دستاوردهای شركت در حوزه منابع انسانی به شمار می آيد.
فعاليت های شركت گاز استان آذربايجان شرقي در زمینه خودکفایی ساخت اقلام و تجهیزات، نتايج درخشاني در بر داشته و اكنون اجرای 8 پروژه پژوهشی با اعتباری بالغ بر 16 هزار و 243 میلیون ریال در دست اجراست. ساخت دستگاه شناسايی و تشخيص محل لوله های پلی اتيلنی گاز، طراحی و ساخت دستگاه تست مقاومت الکتریکی ویژه خاک، طراحی و ساخت دستگاه عمق سنج چاه های آندی، طراحی و ساخت دستگاه اندازه گيری سرعت گاز در نقطه دلخواه از شبکه های تغذيه و توزيع گاز بدون تماس با گاز، طراحی و ساخت دستگاه مناسب برای انشعاب گیری از لوله های پلی اتیلنی با سایز 125 میلیمتری و بالاتر بدون قطع گاز و تدوین دستورعمل مربوطه، هوشمندسازی دستگاه DCVG، ساخت دستگاه نشت یاب تصویری و بررسی و اصلاح جنس کوپلینگ شیر رایزر علمک های گاز از دستاوردهای اين شركت است.
ويروس همه گيري جهاني کرونا (کوويد-19) تاثيري ويرانگر بر بازارهاي جهاني نفت خام گذاشته است، در عين حال بازارهاي گاز و گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) هم از گزند آثار منفي شيوع اين ويروس در امان نبوده، اما در عين حال تاثيرپذيري آن به اندازه بازار نفت نبوده است.
کاهش تقاضا به دليل کند شدن آهنگ رشد اقتصادي در کنار شيوع ويروس کرونا بسياري از قراردادهاي بلندمدت ال ان جي را لغو کرده و برنامه هاي بارگيري محموله هاي سفارش داده شده ازسوي کشورهاي واردکننده گاز را به تاخير انداخته است.
اين موضوع سبب کاهش ظرفيت استفاده از ظرفيت هاي مايع سازي گاز به ويژه در آمريکا به عنوان يکي از عرضه کنندگان کليدي ال ان جي شده است، کاهش قيمت گاز بحران پيش روي عرضه کنندگان ال ان جي و شرکت هاي فعال در بخش بالادستي توليد گاز در اين منطقه را عميق کرده است.
تامين نشدن تعهد خريداران بلندمدت براي پروژه «دريفت وود» (Driftwood) به دليل بحران کنوني، سرمايه گذاري شرکت تلوريان را حدود دو سال به تاخير خواهد انداخت، اين شرايط زمانبندي پروژه يادشده را تغيير مي دهد، در حالي که انتظار مي رفت اين پروژه در سال 2023 ميلادي به بهره برداري برسد.
در همين حال، شرکت «پيريد انرژي» برنامه سرمايه گذاري در پروژه «گلدبرو» را از سه ماه سوم سال 2020 ميلادي به سه ماه دوم سال 2021 ميلادي تغيير داده است و اين وضع سبب مي شود زمان بهره برداري از پروژه يادشده به سال 2025 ميلادي موکول شود.
با توجه به شرايط کنوني بازار و شيوع ويروس کوويد-19، شرکت انگليسي-هلندي شل هم از پروژه ليک چالرز که شرکت «انرژي ترانسفر» مالکيت و راه انداز آن است، کناره گيري کرد، در نبود سرمايه گذار به جاي شرکت شل، سرمايه گذاري در اين طرح به تاخير خواهد افتاد و زمان بهره برداري از آن با دو سال تاخير به سال 2027 ميلادي موکول مي شود.
تاثير کوتاه مدت اين بحران بر بخش ال ان جي آمريکا ممکن است توليد ال ان جي اايالات متحده را محدود کنند و سبب ترديد براي سرمايه گذاري در طرح هاي جديد شود، تاثير بلندمدت مي تواند به مازاد عرضه بينجامد و در اين شرايط توليدکنندگان آمريکايي براي حفظ هزينه هاي رقابتي با مشکل روبه رو مي شوند.
با اين حال، هفتمين کارخانه بزرگ توليد ال ان جي جهان واقع در شهر بندري هيوستون ايلت تگزاس آمريکا به تازگي توليد خود را با ظرفيت کامل آغاز کرده است. شرکت فري پورت ال ان جي آمريکا که اداره اين تاسيسات را به عهده دارد، براي راه اندازي اين کارخانه و توليد سالانه 15 ميليون تن ال ان جي از موتورهاي الکتريکي استفاده مي کند؛ اين رقم تنها 2 درصد از کل ظرفيت ايالات متحده آمريکا را شامل مي شود.
مايکل اسميت، مديرعامل و رئيس هيئت مديره شرکت فري پورت ال ان جي (Freeport LNG) در اين باره گفت: آغاز فعاليت تجاري سومين رديف تاسيسات توليد ال ان جي اين شرکت نشان دهنده بهره گيري کامل از ظرفيت توليد سه رديف به ارزش 13 ميليارد و500 ميليون دلار است؛ پس از صرف پنج سال و نيم عمليات ساخت اين واحد که در دسامبر سال 2014 ميلادي آغاز به کار کرد، هم اکنون عمليات در هر سه رديف به طور ايمن در حال انجام است و ظرفيت توليد سالانه 15 ميليون تن ال ان جي را دارد.
آغاز عمليات اين واحد توليد ال ان جي در حالي رخ مي دهد که شرايط تقاضا در بازارهاي کنوني انرژي مشابه سال 2014 ميلادي يعني زمان آغاز اجراي اين طرح نيست؛ قيمت هاي گاز با کاهش روبه رو شده است، اما فروپاشي قيمت و بازارهاي جهاني نفت خام بسيار بيشتر از بازارهاي گاز بوده است.
واحدهاي مايع سازي گاز طبيعي نقشي اساسي در کمک به ظرفيت ذخيره سازي گاز دارند، تا زماني که با بهبود قيمت هاي گاز دوباره در اين تاسيسات به گاز تبديل شوند و مورد استفاده قرار گيرند.تداوم توليد در تاسيسات گازي و ال ان جي
با وجود شرايط پيش آمده براي بازارهاي جهاني انرژي، سرمايه گذاري در طرح هاي گازي به ويژه ال ان جي همچنان سرمايه گذاري سالمي به شمار مي آيد. از آنجا که در بيشتر بخش هاي جهان در حال کاهش استفاده از زغال سنگ به عنوان منبع انرژي هستند، استفاده از گاز طبيعي به ويژه در اروپا در حال افزايش است.
کشورها همچنين براي افزايش بهره وري و بازده بالاي نيروگاه هاي برق به دنبال افزايش استفاده از گاز طبيعي به عنوان خوراک نيروگاه ها هستند، زيرا اين منبع انرژي در مقايسه با انرژي هاي تجديدپذير دسترسي راحت تري دارد.
با اين حال، شرايط حاکي از آن است که در پي همه گيري ويروس کرونا در سراسر جهان و محدوديت هاي اعمال شده براي جلوگيري از سرعت شيوع و مقابله با آن و توقف بسياري از فعاليت هاي اقتصادي و تجاري و به دنبا افت شديد تقاضا براي انرژي، بازارهاي جهاني گاز هم متاثر از اين اوضاع است.
مصرف گاز در اروپا با وجود شيوع ويروس کرونا در سه ماه نخست سال جاري ميلادي با افت شديدي روبه رو نشد اما در عين حال مصرف اين سوخت پاک به دليل معتدل تر بودن هوا، 2.6 درصد کاهش يافته است، تقاضا براي گاز در چين ثابت ماند، زيرا اعمال محدوديت هاي سختگيرانه و قرنطينه مانع از رشد تقاضا براي اين سوخت پاک شد.
حصيب احمد، تحليلگر موسسه گلوبال ديتا در اين باره گفت: به دليل سقوط بي سابقه قيمت هاي جهاني نفت خام فاصله بين قيمت قراردادهاي ال ان جي بر مبناي قيمت نفت و قراردادهاي بازارهاي تک محموله به طور قابل ملاحظه اي کم شد.
در نتيجه، توليدکنندگان ال ان جي تلاش مي کنند با توجه به قيمت هاي ضعيف بازارهاي تک محموله، قيمت ها را در قراردادهاي بلندمدت بالاتر درنظر مي گيرند تا درآمدهاي خود را حفظ کنند؛ در حالي که ترديدهاي پيش روي بازارهاي انرژي همچنان زياد است، شرکت هاي زيادي در آمريکاي شمالي ممکن است درباره سرمايه گذاري در پروژه هاي چند ميليارد دلاري گازي بازنگري کنند و تصميم هاي سرمايه گذاري مالي خود را به تاخير بيندازند.
اين شرايط مي تواند اهداف درآمدي توليدکنندگان ال ان جي را با چالش روبه رو کند؛ افزون بر اين سرعت بالاي کاهش تقاضا براي گاز طبيعي مي تواند سرمايه گذاري بر پروژه هاي جديد ال ان جي را تحت تاثير قرار دهد و اين شرايط منجر به تاخيرهاي ناخواسته در بهره برداري از پروژه هاي جديد و سرمايه گذاري هاي در اين صنعت مي شود.
داده هاي آژانس بين المللي انرژي (IEA) نشان مي دهد آهنگ معامله هاي بازار گاز در سراسر جهان در ماه فوريه سال جاري ميلادي کند بوده است، با اين حال، هنوز مقايسه اين شرايط با کاهش منظم، فصلي و مجموع سال دشوار است.
به طور مشابه، ميانگين تعرفه پيش پرداخت براي مصرف کنندگان گاز طبيعي در انگليس از اوايل امسال با کاهش همراه بوده است، با اين حال، اين شرايط به معناي آن است که از نقطه اوج در حداقل پنج سال گذشته پايين آمده است.
راس دورنان، مدير اطلاعات بازار موسسه اويل اند گس يوکي (OGUK) گفت: به نظر نمي رسد جريان بازار گاز در ماه هاي آينده تغيير کند، بازار گاز همچنان به طور عمومي منطقه اي است؛ بنابراين انتظار معامله هاي تجاري بين المللي زيادي نداريم.
با وجود اين، ويروس همه گير کرونا پديده اي است که مي تواند بر ارسال محموله هاي الان جي تاثير بگذارد، به طور عمومي در اين شرايط عرضه جايي مي رود که قيمت ها بالا باشد و به طور معمول جايي قيمت ها بالاست که تقاضا در سطح بالايي باشد.
حسيب نيز در اين باره گفت: با وجود همه هرج و مرج ناشي از شيوع ويروس کرونا، فرصت تازه اي براي تازه واردها به صنعت ال ان جي فراهم شده است؛ مازاد عرضه جهاني ال ان جي به همراه قيمت هاي پايان اين کالا ممکن است کشورها و شرکت هاي جديد را به خريد ال ان جي سوق دهد و اين شرايط سبب رشد در صنعت ال ان جي مي شود. تدام قيمت هاي پايين ال ان جي بسيازي از کشورهاي واردکننده گاز را به استفاده بيشتر از گاز به جاي نفت و زغال سنگ ترغيب مي کند.
مترجم : امير دشتي
منبع: آفشور تکنولوژي
پژوهشگاه صنعت نفت
پرديس بالادستي پژوهشگاه صنعت نفت امسال اجراي چهارطرح کلان پژوهشي را درحوزه ازدياد برداشت پيگيري ميکند. رئيس پرديس بالادستي پژوهشگاه صنعت نفت گفت: مطالعات جامع تحقيقات آزمايشگاهي روش هاي پايه آبي وگازي درمخازن آسماري و بنگستان ميدان دانان، همچنين پروژه هاي ميدان محور بي بي حکيمه و اهواز، چهارطرح پژوهشي هستند که دردستور کار امسال قرار دارند. عزت الله کاظم زاده با تشريح شاخص هاي عملکردي پرديس بالادستي پژوهشگاه صنعت نفت در سال گذشته و برنامه هاي راهبردي سال جديد، به انعقاد 12 قرارداد پژوهشي باشرکت هاي خصوصي و دولتي در طيف گسترده اي ازفعاليت پژوهشي درحوزه هاي مختلف اکتشاف، حفاري، توليد، ازدياد برداشت وارائه خدمات فناورانه آزمايشگاهي اشاره وتصريح کرد: اين پرديس، به طور ميانگين توانسته است هرماه يک قرارداد امضا کند. وي با بيان اين که سال گذشته 18موضوع ازمشکلات جاري صنعت نفت به منظور ارائه راهکارهاي پژوهشي وفناورانه نهايي شده است، گفت: انتظار مي رود اين موضوع ها درسال جديد به امضاي قرارداد بينجامند. رئيس پرديس بالادستي پژوهشگاه صنعت نفت با تأکيد براين که همه پروژه هاي اين پرديس با هدف رفع مشکلات صنعت و ارائه راهکارهاي پژوهشي و فناورانه تعريف شده است، گفت: افزون بر موارد فوق، 24 عنوان پژوهشي و پروپوزال هاي آن به صنعت ارسال شده که امسال به دنبال تحقق آن خواهيم بود. کاظم زاده بابيان اين که سال گذشته نسب به سال قبل ازآن، شاهدرشد80 درصدي قراردادها در پرديس بالادستي بوده ايم، گفت: انتظارمي رود اين رشد در حجم قرار داد، باحرکت به سمت پروژه ها وطرح هاي راهبردي صنعت نفت، به حدود 300 درصد افزايش يابد. وي بررسي کمي و کيفي منابع هيدرات گازي در درياي عمان، مطالعات ژئوشيميايي سنگ هاي منشأ و نفت هاي ميدان رگ سفيد، مطالعه ماسه سنگ گدوان دربخشي ازجنوب آبادان، همچنين مطالعه جامع فرايندهاي ازدياد برداشت پايه آبي و گازي درمخازن آسماري و بنگستان ميدان دانان، طراحي، فرمولاسيون وتوليد نانوافزايه درمقياس نيمه صنعتي به منظور کاهش اصطکاک وافزايش روان سازي رشته هاي حفاري در چاه هاي اکتشافي را از جمله قراردادهاي مهم سال گذشته پرديس بالادستي پژوهشگاه صنعت نفت برشمرد. به گفته وي، طراحي و فرمولاسيون سيال حفاري بدون ذرات جامد براي حفاري لايه هاي توليدي، مطالعه يکپارچه دارايي ها در ميدان گازي پارس جنوبي، مطالعه آزمايشگاهي انتخاب بازدارنده بهينه رسوب آسفالتين و واکس در ميدان آذر، همچنين شروع به کار پروژه انجام مطالعات پژوهشي و فناورانه به منظور توسعه فناوري براي بهينه سازي فرايندهاي توليد و افزايش برداشت درميدان بي بي حکيمه باپيوستن پژوهشکده ازدياد برداشت از مخازن نفت و گاز به پرديس بالادستي، ديگر قراردادهاي مهم پرديش بالادستي پژوهشگاه صنعت نفت در سال گذشته اند. رئيس پرديس بالادستي پژوهشگاه صنعت نفت گفت: امسال نيزدرحوزه ازديادبرداشت چهارقرارداد بزرگ پژوهشي پيگيري خواهد شد.
وي مطالعات جامع تحقيقات آزمايشگاهي روش هاي پايه آبي و گازي درمخازن آسماري وبنگستان ميدان دانان به کارفرمايي مناطق مرکزي و پروژه هاي ميدان محور ميدان هاي بي بي حکيمه و اهواز را چهارطرح پژوهشي پرئيس بالادستي پژوهشگاه صنعت نفت در سال جديد عنوان کرد.
منطقه 2عمليات انتقال گاز
مدير منطقه 2 عمليات انتقال گاز ايران از انتقال 140 ميليارد مترمکعب گاز توسط اين منطقه عملياتي در سال 98 خبر داد. مجتبي گلستانه بابيان اين که منطقه 2 عمليات انتقال گاز کريدور ارتباطي انتقال گاز کشور است، گفت: حجم گاز دريافتي منطقه در سال پذشته حدود 140ميليارد مترمکعب بوده که 33 ميليارد مترمکعب آن به بخش هاي صنعتي، نيروگاهي، CGS شهري استان ها، همچنين تأسيسات تقويت فشار گاز و تلمبه خانه هاي نفت اختصاص يافته است. به گفته وي، 107 ميليارد مترمکعب مابقي گاز دريافتي نيز به منظور استفاده استان هاي شمالي کشور، تحويل ديگر مناطق عملياتي شده است گلستانه بااشاره به تعداد توقف هاي اضطراري واحدها اظهارکرد: پارسال باوجود افزايش ساعت کارکرد توربوکمپرسورها، 65درصد کاهش توقف نسبت به سال قبل ازآن داشتيم که از پيش بيني مخاطره ها و تلاش بي وقفه کارکنان اين منطقه عملياتي حکايت دارد. مديرمنطقه 2 عمليات انتقال گاز درباره ساعت کارکرد بدون واحد رزرو تصريح کرد: نسبت به سال 1397در مجتمع هاي تأسيسات تقويت فشار گاز پتاوه و دوراهان، افزايش 47 درصدي کارکرد واحدهاي بدون رزرو ثبت شده است که رکوردي بي نظير روي خطوط سراسري دوم و سوم محسوب مي شود. وي گفت: باانجام تمهيداتي، خطوط دوم و سوم سراسري نيز تا 45 درصد افزايش ظرفيت FLOW، با کار واحدهاي رزرو و آرايش عملياتي در سرويس انتقال گاز، هماهنگ بودند. گلستانه ادامه داد: تأسيسات و مراکز بهره برداري خطوط لوله منطقه اکنون با ضريب اطمينان بالا در مدار انتقال گاز قرار دارند تا گاز ايمن، پاک، پايدار و بهره ور به دست مصرف کننده ها برسد.
شرکت ملي حفاري ايران
رئيس مهندسي و فناوري ساخت شرکت ملي حفاري ايران از بومي سازي بيش از 6هزار قطعه پرمصرف صنعت حفاري در سال 98 خبر داد.
بهنود منصورنژاد گفت: تعداد قابل توجهي از اقلام مهم و کاربردي اين صنعت که نبود آنها سبب توقف در فرآيند توليد مي شود، به همت متخصصان شرکت ملي حفاري و با همکاري صنعتگران خوزستاني، طراحي و ساخته شده است. وي با اشاره به اين که توليد اين قطعات تا پيش از اين در انحصار چند شرکت خارجي بود، افزود: مديريت پژوهش، فناوري ومهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران در اين زمينه فعاليت هاي مؤثر و قابل توجهي انجام داده که حاصل آن بومي سازي 6 هزار و 923 قلم قطعه پرمصرف و حياتي در صنعت حفاري است. رئيس مهندسي و فناوري ساخت شرکت ملي حفاري تصريح کرد: در ميان اين قطعات که ورود آنها به چرخه عمليات وعملکرد ميداني آنها مورد تائيد واحدهاي عملياتي قرارگرفته، قطعاتي مربوط به تجهيزات فوران گيرهاي دوراني مورد استفاده در عمليات حفاري با هواست. منصورنژادهمچنين با اشاره به طراحي و ساخت مجموع شافت و برنجي رزينگ لاين دستگاه حفاري 53 فتح گفت: ساخت مجموعه سيستم جک هيدروليک دستگاه حفاري دريايي مورب، استاپ رينگ تراوليگ بلاک و ديسک برک بالابرنده دکل هاي حفاري 21 تا 24 فتح و شير ايمني 6 و پنج هشتم اينچ اداره ابزار درگردش حفاري از ديگر فعاليت هاي اين مجموعه در بومي سازي قطعات مورد نياز صنعت حفاري است.
وي با بيان اين که استفاده از مجموعه قطعات و تجهيزات ساخت داخل سال گذشته 450 ميليارد ريال صرفه جويي اقتصادي دربرداشته است، افزود: براي امسال نيزفهرستي ازاقلام ونيازهاي تجهيزاتي اساسي با همکاري بخش هاي عملياتي و پشتيباني شرکت ملي حفاري ايران، شناسايي وبراي نخستين بار باهمياري سازندگان وصنعتگران داخلي وشرکت هاي دانش بنيان، ساخت داخل خواهند شد.
سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
مرحله دوم رزمايش اهداي بسته هاي معيشتي ويژه مددجويان کميته امداد امام خميني (ره) عسلويه بامشارکت سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و شرکت هاي مستقر در منطقه باحضور فرماندار، امام جمعه و جمعي از مسئولان شهرستان عسلويه آغاز شد.
مرحله دوم رزمايش کمک مؤمنانه شامل هزار و 650 بسته معيشتي به ارزش هشت ميلياردريال، بامشارکت سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، مجتمع گازي پارس جنوبي، شرکت هاي پتروشيمي پارس، جم، پليمر پادجم، آرياساسول و شوراهاي شهر و روستاي شهرستان عسلويه برگزار شده است.
بسته هاي معيشتي اهدايي کميته امدادشهرستان عسلويه شامل برنج، روغن، ماکاروني، انواع حبوبات، رب وخرماست که در ميان مددجويان کميته امداد امام خميني (ره) شهرستان عسلويه توزيع مي شود.
درمرحله نخست رزمايش کمک مؤمنانه هزار و300 بسته معيشتي در ميان مددجويان کميته امداد امام خميني (ره) شهرستان عسلويه توزيع شده است.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
خط لوله هشت اينچ دسترسي به چاه شماره27دهلران درشرکت بهره برداري نفت وگازغرب که بر اثربارندگي و رانش زمين دچار آسيب شده بود، تعمير و بهسازي شد. نصيرمحمدي، جانشين رئيس منطقه عملياتي چشمه خوش، دهلران و سرکان گفت: با توجه به امکان شکست ساپورت هاي خط لوله چاه 27 دهلران نصب شده در بستر رودخانه ميمک (به دليل بارندگي هاي سيل آسا) همچنين توقف توليد و ريسک بالاي عملياتي اين ميدان، تعمير، بهسازي وجابه جايي قسمتي ازاين خط لوله دردستور کار قرارگرفت و اين عمليات در کوتاه ترين زمان ممکن(يک هفته) انجام شد. محمدي انتقال ماشين آلات سنگين شامل لودر، بولدوزر، بيل مکانيکي، انتقال 25 شاخه لوله 8 اينچ، پاک سازي محل عمليات از مين هاي به جا مانده از جنگ تحميلي، جاده سازي به طول 250 متر و عرض 20 متر را برخي اقدام هاي انجام شده در اين عمليات برشمرد. وي ريسه کردن خطوط به طول 200 متر، برشکاري سرد و گرم لوله 8 اينج به تعداد 5 و 3سر، جوشکاري لوله به تعداد 17 سر، همچنين هات تپ براي تخليه نفت داخل لوله به اندازه 2 اينچ و راديوگرافي سر جوش ها را ديگر عمليات انجام شده در بهسازي خط لوله جرياني چاه 27 دهلران عنوان کرد. جانشين رئيس منطقه عملياتي چشمه خوش، دهلران و سرکان يادآور شد: در اين عمليات، واحدهاي تعميرات خط لوله، ترابري، ايمني، بهره برداري و همکاران ستاد کرمانشاه مشارکت فعال داشتند.
واحد بهره برداري دهلران ازمناطق عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب در فاصله 20 کيلومتري جنوب غرب شهرستان دهلران از واحد توابع استان ايلام قرار دارد.
اين واحد با ظرفيت اسمي 55 هزار بشکه در روز نفت توليدي ميدان هاي دهلران و دانان را پس از فرآورش و شيرين سازي به وسيله يک رشته خط لوله 16اينچ به طول 52 کيلومتر به واحد نمک زدايي چشمه خوش ارسال مي کند.
پالايشگاه ستاره خليج فارس
شرکت پالايش نفت ستاره خليج فارس به دليل رعايت و اجراي مباني پدافند غيرعامل موفق، رتبه برتر کشوري پدافند غيرعامل را به خود اختصاص داد. به استناد لوح سپاسي که ازسوي محسن زينلي تختي، مديرکل پدافند غيرعامل استان هرمزگان به فرهاد صالحي، دبير پدافند غيرعامل پالايشگاه ستاره خليج فارس اهدا شد، وي به عنوان دبير فعال در پيشبرد اهداف پدافند غيرعامل در استان هرمزگان و پالايشگاه نفت ستاره خليج فارس نيزبه عنوان رتبه برتر پدافند غيرعامل کشور در سال 1398 انتخاب شدند. برگزاري مانورهاي منظم ارزيابي وضعيت، پايش چالش هاي احتمالي، ساعت ها بحث و تبادل نظر با کارشناسان زبنده و کارکشته ي ملي، تهيه تجهيزات وتامين زيرساخت هاي مورد نياز ودر يک کلام، درک ضرورت توجه به رعايت و اجراي مباني پدافند غيرعامل اين پالايشگاه را به نمونه برتر کشوري تبديل کرده است. در ابرپالايشگاه ستاره خليج فارس که تامين بخش عمده اي از سبد سوخت کشور را به عهده دارد، رعايت اين الزام ها از اهميت بسزايي برخوردار است و به گفته رئيس سازمان پدافند غيرعامل کشور پالايشگاه ستاره خليج فارس، از جمله زيرساخت هاي حياتي و راهبردي کشور است که بايد تدابير امنيتي ويژه اي براي آن انديشيده شود.
حراست و حفاظت از زيرساخت هاي حساس و شريان هاي اصلي اقتصاد کشور، موضوعي بسيار حياتي است و اين موضوع اهميت توجه به الزام ها و ضرورت هاي پدافند غيرعامل را بيش از پيش نمايان مي کند. مصمون سازي زيرساخت هاي کشور، رصد و پايش تهديدهاي نو، اقدام هاي ارزشمند براي حفظ توليد و کمک به اقتدار ملي از دلايل اين انتخاب ياد شده است.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در بازديد از انبار نفت سردار شهيد شوشتري چابهار، دستور شروع اقدام هاي ساخت اسکله 50 هزار تني اختصاصي اين شرکت در منطقه چابهار را صادر کرد.
کرامت ويس کرمي در اين بازديد بر نگهداشت و تعميرات مخازن انبار نفت سردار شهيد شوشتري چابهار تأکيد و تصريح کرد: با توجه به شرايط خاص آب و هوايي منطقه، نگهداشت مخازن و تأسيسات از اهميت بسيار بالايي برخوردار است. کرامت ويس کرمي درحاشيه اين بازديد، تعهد، تخصص و وجود ظرفيت بالا در نيروهاي شاغل را از نکات مثبت منطقه چابهار برشمرد و عملکرد اين منطقه را مطلوب ارزيابي کرد. موضوع حفاظت الکترونيکي درانبارهاي نفت چابهاروايرانشهر، پيگيري محل پارکينگ نفتکش ها در ورودي انبار نفت چابهار، تعميرات مخزن آب آتش نشاني، تأمين آب پشتيبان از دريا، بازسازي و مرمت پمپ شيد آتش نشاني چابهار، از ديگر موارد مطرح شده در اين بازديدها بود. همچنين، دربازديد مشترک ويس کرمي، مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و بهروزآقايي، مديرکل اداره بنادر و دريانوردي استان سيستان وبلوچستان ازمسيرخط لوله انتقال فرآورده به نيروگاه سيکل ترکيبي چابهار، درباره تعيين تکليف حريم خط لوله درمسيرجاده در دست احداث اداره کل بنادر و دريانوردي بحث و بررسي هاي لازم انجام شد. در حاشيه اين بازديد، سيدکاظم اسد، سرپرست شرکت ملي پخش منطقه چابهار نيز براهميت وجود محلي مناسب براي پارکينگ نفتکش ها در مجاورت انبار نفت سردار شهيد شوشتري چابهار تأکيد و اظهارکرد: با توجه به مباحث مطرح شده دربازديد مشترک مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و مديرکل اداره بنادر و دريانوردي استان سيستان و بلوچستان، انتظار مي رود به زودي شاهد تحولات چشمگيري در اين زمينه باشيم.
وي صدور دستور شروع ساخت اسکله 50هزار تني اختصاصي منطقه چابهار را نقطه عطفي در تاريخ تحولات و پيشرفت هاي منطقه برشمرد.
شرکت پايانه هاي نفتي ايران
شرکت پايانه هاي نفتي ايران موفق به تمديد و دريافت گواهينامه هاي استاندارد مديريتي از شرکت SGS IRAN شد. مجيد حسيني کنگاني، رئيس مهندسي سيستم ها وبهره وري شرکت پايانه هاي نفتي ايران گفت: اين شرکت به عنوان آخرين حلقه از زنجيره توليد انرژي کشور و ويترين شرکت ملي نفت ايران در مواجهه با نمايندگان مشتريان خارجي، خود راملزم به رعايت همه استانداردهاي داخلي وبين المللي مي داند. وي افزود: باوجود شيوع ويروس کرونا که همه دنيا را درگير خود کرده است، در پي تصميم به موقع، تمديد و دريافت گواهينامه هاي لازم در دستور کارقرارگرفت و مميزي گواهينامه ها باحضورکارشناسان شرکت SGS IRAN انجام شد. حسيني کنگاني ادامه داد: شرکت پايانه هاي نفتي ايران با هدف صحه گذاري برعملکرد فرايندهاي جاري سازماني براساس استاندارهاي بين المللي ، برنامه مميزي خارجي خود رابا حضورمميزان حوزه هاي مديريت کيفيت، مديريت بهداشت و ايمني، مديريت محيط زيست و نظام مديريت ايمني، بهداشت ومحيط زيست برگزارکرده و موفق به کسب گواهينامه هاي استاندارد ايزو از شرکت SGS IRAN شده است. وي اظهارکرد: اين مميزي ارديبهشت ماه درستاد تهران، مناطق عملياتي پايانه نفتي خارک، پايانه نفتي شمال و پايانه ميعانات گازي پارس جنوبي به مدت هشت روز براي تمديد گواهينامه هاي مديريت کيفيت(ايزو9001 با ورژن 2015) مديريت زيست محيطي(ايزو 14001 با ورژن 2015 ) و نظام مديريت بهداشت، ايمني ومحيط زيست(HSE MS)همچنين دريافت گواهينامه مديريت ايمني و بهداشت حرفه اي (ايزو45001 با ورژن 2018) انجام شده است. رئيس مهندسي سيستم ها و بهره وري شرکت پايانه هاي نفتي ايران تصريح کرد: پس ازبررسي گزارش تيم مميزي از بخش هاي مختلف شرکت پايانه هاي نفتي ايران، گواهينامه هاي استانداردهاي مديريت کيفيت، مديريت زيست محيطي و نظام مديريت ايمني، بهداشت و محيط زيست اين شرکت تمديد و گواهينامه مديريت ايمني و بهداشت حرفه اي نيز براي مدت سه سال به آن اعطا شد. به گفته وي، گواهينامه سيستم مديريت کيفيت يکي از نقاط قوت و از نگاه مشتريان، شرط لازم براي شرکت ها و کسب امتياز در ارزيابي هاست.
مديرارشد شرايط اضطراري منطقه عملياتي خارک گفت: وضع سفيد و ايمن جزيره خارک، حاصل هم افزايي وهمدلي آحاد جامعه و مسئولان اين جزيره است. عباس اسدروز دربازديد از کارگاه تهيه و توزيع ماسک و دستکش منطقه خارک اظهارکرد: ضرورت هاي اجتماعي هميشه ايجاب مي کند بشر براي نيازها و محدوديت هاي خود دست به ابتکار و خلاقيت بزند و ابزارها و نيازهاي خود را متناسب با شرايط محيطي تأمين کند.
عباس اسدروز با اشاره به شيوع ويروس کرونا در کشور و ورود گروه هاي جهادي ونيروهاي بسيجي براي رفع نيازهاي جامعه اظهارکرد: کاري که بسيجيان در قالب کارجهادي انجام مي دهند، فعاليتي فرهنگي به شمار مي رود که بار ديگر اثر بخشي خود را درقالب همدلي، انسجام و همبستگي، درجزيره خارک به نمايش گذاشته است. مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران بااشاره به اين که وضع سفيد و ايمن جزيره خارک حاصل هم افزايي وهمدلي آحادجامعه و مسئولان بوده است و بي شک تصادفي نيست، افزود: اين کارهم از بعد فرهنگي وهم از بعد نگاهي که مي تواند به جامعه القا کند، بسيار ارزشمند است. وي اظهار کرد: درطول اين مدت تعامل و همکاري مطلوبي بين آحاد مردم، فعالان اجتماعي و ستاد مردمي مبارزه با شيوع ويروس کرونا با مديريت ارشد شرايط اضطراري برقرار بوده و اقدام هاي مناسبي نيز در زمينه کنترل اين ويروس در جزيره انجام شده است ولازم مي دانم از تلاش ها و زحمات اين ستاد تشکر ويژه داشته باشم.مديرارشد شرايط اضطراري منطقه عملياتي خارک ادامه داد: امام جمعه، بخشدار، شهرداري و شوراي اسلامي شهر، نيروهاي نظامي و انتظامي، مديران و روساي سازمان هاوارگان هاي محلي، شرکت هاي نفتي و پتروشيمي، کادر درماني جزيره و بهداشت و درمان صنعت نفت همواره درکنار مديريت ارشدشرايط اضطراري قرارداشته وبا همدلي و هم افزايي در مبارزه با ويروس کرونا، پاي کار بوده اند.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مطالعات ارتقاي تاب آوري تاسيسات و دارايي هاي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب دربرابر سيل و زلزله، در دستورکار شرکت ملي مناطق نفت خيز قرار گرفته است. دراين مطالعات نقشه و اطلاعات رقومي ميزان معرضيت کل دارايي هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اعم از چاه ها، تأسيسات فرآورشي، خطوط لوله، جاده ها، پل ها، همچنين ساختمان هاي صنعتي، اداري، فرهنگي، ورزشي و منازل سازماني در برابر بلاياي طبيعي سيل و زلزله واقع در پهنه جغرافيايي عملياتي اين شرکت، در وسعتي به مساحت 68 هزار کيلومتر مربع در6استان خوزستان، بوشهر، کهگيلويه و بويراحمد، ايلام، لرستان و فارس تهيه شده است. درفازبعدي اين مطالعات، فرآيند تحليل خطر، ارزيابي ريسک، تهيه منحني هاي شکنندگي (احتمال انهدام تأسيسات در برابر سيل و زلزله هاي مخرب)و نحوه ارتقاي تاب آوري سازه اي و غيرسازه اي آنها در برابر سيل و زلزله صورت خواهد گرفت.
به همين منظور براي تحليل خطر و مطالعات ارتقاي تاب آوري تأسيسات در برابر سيل هاي ناشي از طغيان پنج رودخانه اصلي استان خوزستان شامل کارون، کرخه، دز، مارون و جراحي، نيازهاي پژوهشي همراه با شرح خدماتي در اين زمينه تهيه و از شرکت هاي مشاور دانش بنيان داراي صلاحيت در زمينه هاي مهندسي رودخانه و کنترل سيلاب براي انجام اين مطالعات دعوت شده است. نقشه در معرض بودن تأسيسات در برابر زلزله و ديگر اطلاعات تکميلي در اين زمينه نيز براي بررسي هاي بعدي، همچنين انجام مطالعات تحليل خطر و ارتقاي تاب آوري دراختيار مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني شرکت ملي نفت ايران قرار گرفته است.
طغيان رودخانه هاي کارون، کرخه و دز در ابتداي سال 1398 و درگيري بسياري از زيرساخت هاي دستگاه هاي اجرايي از جمله تأسيسات نفت و گاز با سيل در سيلاب دشت ها و تالاب هاي پايين دست اين رودخانه ها و ازسويي فعال شدن گسل ها و کمربند لرزه اي واقع در غرب وجنوب غرب کشور در طول سال گذشته، ارتقاي تاب آوري تأسيسات نفت وگاز را به منظور حفظ و استمرار توليد نفت و گازکشور در زمان بحران و پيشگيري از وقوع حوادث و بحران هاي انساني و زيست محيطي بعدي ناشي از انهدام تأسيسات، ضروري کرده است.
مجتمع گاز پارس جنوبي
تعميرات اساسي در پالايشگاه اول پارس جنوبي با هدف توليد پايدار گاز و بازدهي بيشتر در فصل سرما آغاز شد. اکبر غلامي، رئيس تعميرات پالايشگاه اول مجتمع گاز پارس جنوبي گفت: طبق برنامه ريزي و هماهنگي ها، تعميرات اساسي پالايشگاه اول از15 ارديبهشت ماه آغاز شده است وبا 381 درخواست کار به مدت 20 روز ادامه خواهد داشت. وي با بيان اين که تعميرات اساسي اتفاقي مهم و بسيار تاثيرگذار با برنامه ازپيش تعيين شده براي پايداري توليد گاز است، افزود: تعميرات اساسي درجهت اهداف راهبردي و به منظورحفظ واستمرارپايداري توليد در فصل زمستان انجام مي شودوتوجه ويژه اي براي دستيابي به اهداف راهبردي «بهينه سازي مصرف انرژي و منابع»، «ارتقاي اچ اس اي» و«توليد اقتصادي» دارد.
رئيس تعميرات پالايشگاه اول مجتمع گاز پارس جنوبي تصريح کرد: با توجه به شرايط کنوني کشور در مقابله با ويروس کوويد - 19، پالايشگاه اول به عنوان نخستين پالايشگاه، مسؤوليت سنگيني به لحاظ سلامت و ايمني کارکنان وجوامع محلي به عهده دارد. غلامي تاکيد کرد: تعميرات اساسي امسال نيز همانند سال هاي گذشته با همت و تلاش، همچنين برنامه ريزي منسجم همه واحدهاي اين پالايشگاه به ويژه اچ اس اي، با قدرت، ايمن و بدون حادثه انجام خواهد شد.
شرکت فلات قاره ايران
توربوپمپ توربين ميدان مشترک فروزان به دست متخصصان منطقه خارک تعمير و دوباره در سکوي نفتي فروزان نصب شد. منصور ليراوي، رئيس تعميرات مکانيک منطقه عملياتي خارک گفت: با توجه به خرابي بدنه پمپ مستقر درسکو ابتدا تصميم اين بود که تعمير اساسي آن در قالب برون سپاري انجام شود، اما در برنامه واحد تعميرات مکانيک قرار گرفت. وي افزود: ابتدا قسمت هاي خورده شده استافينگ باکس از سوي جوشکاران ماهربا دقت پر وپس ازآن، پوسته پمپ براي عمليات بورينگ به پتروشيمي خارک منتقل شد. به گفته ليرواي، پس از پايان اين مرحله و سنگ زني دوباره پوسته پمپ در کارگاه تراشکاري، قطعات مورد نيازديگر نظير ياتاقان ها، بوش ها، پين ها و... در کارگاه تراشکاري ساخته و اين قطعات روي پمپ نصب و تست هاي اوليه نيز انجام شد. رئيس تعميرات مکانيک منطقه عملياتي خارک اظهار کرد: بلافاصله پس از پايان جمع آوري قطعات، پمپ به مجتمع نفتي فروزان منتقل و از سوي کارکنان کارگاه مکانيک و تراشکاري و مجتمع نفتي فروزان نصب شد. وي بااشاره به دقت درعمليات هم محوري پمپ نصب شده با توربين و در سرويس قرارگرفتن آن تصريح کرد: به منظورحصول اطمينان از عملکرد توربوپمپ، دستگاه درچند مرحله مورد ارتعاش سنجي قرار گرفت که نتايج مطلوبي داشت. رئيس تعميرات مکانيک منطقه عملياتي خارک گفت: پمپ دوم نيز که براي تعمير اساسي به خشکي منتقل شده بود، پس از انجام مراحل ياد شده به عنوان پمپ جايگزين، به مجتمع نفتي فروزان ارسال شده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري
دکل مخابراتي مارون 2 با استفاده از تجهيزات طراحي شده از سوي اداره فناوري و ارتباطات عمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري بازسازي شد. رئيس فناوري وارتباطات شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري گفت: با توجه به شکستگي ايجادشده در دکل مخابراتي تأسيسات مارون 2 و بروز اختلال درخطوط ارتباطي، عمليات تعمير وبازسازي اين دکل با بهره گيري از توان کارشناسان داخلي شرکت انجام شد. سيامک شالويي افزود: اين مهم بنابربررسي هاي انجام شده و با هماهنگي فناوري وارتباطات شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، همچنين همکاري واحدهاي ايمني وترابري شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري انجام شده است. شالويي گفت: به منظور رفع ايرادهاي به وجود آمده در خطوط ارتباطي، يک سبد نفربرطراحي و آماده شدوبا نظر بازرسي فني و کارشناسان ستاد، همچنين تکميل تجهيزات مورد نياز و ايمن سازي کامل محيط، دکل مزبور توسط واحد الکترونيک مهار و شکستگي آن رفع شد.
مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران
دستگاه بچ ميکسر اسيدکاري با پوشش مقاوم به اسيد و افزايه هاي شيميايي، با توان متخصصان شرکت ملي حفاري وبا پشتيباني و نظارت مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران ساخته شد. علي اصغر شکوهي طرقي، رئيس ارزيابي و نظارت بر آزمايش، انگيزش و تکميل چاه هاي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران گفت: در اجراي قرارداد خدمات اسيدکاري، فرازآوري و لوله مغزي سيار مديريت اکتشاف براي انجام عمليات اکتشافي در خليج فارس، وجود يک دستگاه بچ ميکسر اسيدکاري با پوشش مقاوم به اسيد و افزايه هاي شيميايي الزامي بود که درناوگان شرکت ملي حفاري ايران به عنوان برنده مناقصه وجود نداشت. وي افزود: باتوجه به محدوديت منابع و زمان بر بودن سفارش خريد از خارج به دليل تحريم ها، همچنين الزام تامين اين دستگاه طبق قرارداد، شرکت ملي حفاري ايران، با اتکا به توانايي مديريت هاي خدمات فني حفاري، مهندسي، بازسازي تجهيزات حفاري، اچ اس اي واداره بازرسي فني، ساخت آن را در دستور کار قرار داد. شکوهي طرقي با بيان اين که دستگاه بچ ميکسر اسيدکاري با پوشش مقاوم به اسيد و افزايه هاي شيميايي به همت کارشناسان شرکت ملي حفاري ايران و با پشتيباني، نظارت، بازديدهاي دوره اي اداره آزمايش و تکميل چاه مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران در مدت 50 روز و با انجام آزمايش هاي کارگاهي، آماده عمليات شد، تصريح کرد: اين دستگاه پس از آماده سازي به منظور انجام آزمايش ها درچاه فروزان-20به دکل سحر-1 ارسال و در عمليات اسيدکاري اين چاه استفاده شد. رئيس ارزيابي و نظارت بر آزمايش، انگيزش و تکميل چاه هاي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران تاکيد کرد: تست هاي ميدان دستگاه مزبور به تأييد کارشناسان اداره ارزيابي و نظارت بر آزمايش، انگيزش و تکميل چاه هاي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران رسيده است. وي بابيان اين که اين دستگاه درپروژه هاي جاري مديريت اکتشاف استفاده خواهد شد، تصريح کرد: شرکت ملي حفاري ايران نيزمي تواند از آن در ديگر پروژه هاي مشترک خود با ديگر شرکت ها بهره مند شود.
شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي
تعمير يک دستگاه مولد برق اضطراري در منطقه عملياتي نار و کنگان شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، 4ميليارد ريال سود و صرفه اقتصادي به همراه داشته است. سيدمحمودميرباقري، مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي گفت: اين ديزل ژنراتور از نوع «VOLVO PENTA-250 KVA» است ونقش مهمي درتأمين انرژي مورد نياز درتعميرات اساسي ايفا مي کند. وي با اشاره به خارج ازسرويس بودن ديزل ژنراتور مزبوربه دليل آسيب برخي تجهيزات کليدي، تصريح کرد: اين ديزل ژنراتوربا تعميرات اساسي به روش مهندسي معکوس(باهمکاري بخش خصوصي) وايجاد تغييراتي درسيستم حفاظت و کنترل، هم اکنون آماده استفاده است.
وي با تأکيد بر اين که خريد نمونه جديد ديزل ژنراتورياد شده خارج از شرايط تحريم، بيش از 10ميليارد ريال هزينه دارد، اظهار کرد: تعمير و راه اندازي اين دستگاه درشرايط کنوني، حداقل باچهارميلياردريال صرفه جويي انجام شده است.
ميرباقري گفت: تعمير اين تجهيز مهم درطول 40 روز با همکاري اداره مهندسي تعميرات ستاد شرکت بهره برداري زاگرس جنوبي وتوسط متخصصان منطقه عملياتي نار و کنگان انجام شده است. به گفته وي، دراين فرآيند، سرسيلندر، بلوک سيلندر، جام شدگي، شکستگي پيستون وخرابي ميل لنگ، همچنين سوپاپ هاي موتور، استارت، دينام و عايق سيم پيچ ها تعمير شده است. مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي همچنين با تأکيد برضرورت استفاده حداکثري ازظرفيت ها وامکانات موجود افزود: صفحه کنترل اصلي اين ديزل ژنراتورکه افزون بر روشن وخاموش کردن، پارامترهايي مانند ولتاژ، جريان، فرکانس، دماي آّب، دور موتور، فشار روغن و...را نيز نشان مي دهد، با ايجاد برخي تغييرات، تعميرشد. مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي گفت: اضافه شدن اين دستگاه به تجهيزات پشتيباني کننده تعميرات اساسي سبب مي شود در صورت خرابي ديگر ديزل ژنراتورها، تعميرات بدون وقفه ادامه يابد. ميرباقري مهم ترين کاربرد اين تجهيز را درجوشکاري خطوط لوله عنوان و اظهار کرد: اين تجهيز براي تأمين انرژي مورد نياز در همه بخش هاي صنعت نفت مانند راه اندازي پمپ ها، کمپرسورها، فعاليت هاي تعميراتي و... کاربرد دارد.
شرکت بهره برداري نفت وگاز غرب
شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب درجهت عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي صنعت نفت، با مشارکت اداره راه وشهرسازي شهرستان پلدختر اقدام به بازسازي، تعمير و بهسازي پل موقت و جاده دسترسي روستاي پران پرويز ومسير ارتباطي روستاهاي اطراف منطقه عملياتي سرکان مالکوه کرده است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازغرب گفت: در پي بارندگي هاي سيل آسا وتخريب جاده و پل دسترسي روستاي پران پرويزدرحوالي شهرستان پلدختر ونيازمبرم اهالي اين روستا و روستاهاي اطراف اين جاده، عمليات ترميم و بازسازي آن در ارديبهشت ماه امسال دردستور کار قرار گرفت. سعيد ناصري پورافزود: با برنامه ريزي هاي انجام شده و همکاري اداره راه وشهرسازي شهرستان پلدختر، عمليات لوله گذاري(150متر)و جاده سازي در بستر رودخانه کشکان باموفقيت انجام و مسير دسترسي اهالي روستاي پران پرويز و روستاهاي اطراف بار ديگر بازگشايي شد. وي با دشوار خواندن عمليات لوله گذاري و جاده سازي در بستر رودخانه کشکان و ريسک بالاي اين عمليات اظهار کرد: خوشبختانه اين مهم با همت جهادي همکاران در کمتر از 12 روز پايان يافت و جاده روستاي پران پرويز به جاده اصلي ارتباطي متصل شد. ناصري پور درباره اهميت انجام اين پروژه تصريح کرد: با انجام اين عمليات، افزون بر بازگشايي مسير ارتباطي روستاهاي اطراف منطقه عملياتي سرکان مالکوه، گامي ديگر در جهت عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب نسبت به روستاهاي اطراف برداشته و سهولت دسترسي به منطقه عملياتي سرکان نيز بار ديگر محقق شد. وي با بيان اين که عمليات ترميم و بازسازي جاده دسترسي به چاه هاي سرکان از مسير امامزاده بابا حبيب و تنگه ملاوي نيز در حال اجراست، تصريح کرد: عمليات تعمير و بازسازي اين جاده ها به زودي پايان خواهد يافت و با ترميم و بازگشايي اين مسير، روستاييان و عشاير منطقه از آن بهره مند خواهند شد. شرکت بهره برداري نفت و گازغرب ازسال گذشته وهم زمان با باران هاي سيل آسا، اقدام هاي مختلفي همچون توزيع اقلام بهداشتي و خوراکي، بازگشايي مسيرهاي دسترسي روستاهاي اطراف مناطق عملياتي، همچنين اعزام همکاران بهداشت و درمان مستقر در منطقه به روستاهاي اطراف و اعزام کامل ماشين آلات سنگين براي کمک رساني به هموطنان سيل زده اين مناطق انجام داده است.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران
معاون عمليات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت درباره به کارگيري ظرفيت مخازن اين شرکت براي کمک به افزايش ذخيره سازي بنزين مازاد گفت: با تلاش نيروهاي عملياتي منطقه جنوب شرق در مرکز انتقال نفت نائين، فضاي ذخيره سازي 120 ميليون ليتر بنزين فراهم شده است.
علي احمدي پورافزود: باتوجه به محدوديت فضاي ذخيره بنزين در انبارهاي نفت کشور وبه منظور استفاده حداکثري از فضاها و ظرفيت هاي خالي و قابل تبديل مخازن ذخيره سازي، اقدام هايي صورت گرفته است.
وي تأکيد کرد: با توجه به کاهش چشمگير مصرف بنزين درماه گذشته (فروردين)، مخازن ذخيره نفت خامي که امکان تخليه آنها فراهم بود تخليه و پاک سازي شد تا ازظرفيت آنها براي ذخيره سازي بنزين استفاده شود.
به گفته احمدپور بخشي از فضاهاي ذخيره سازي قابل تغيير مثل مخزن نفت خام در منطقه تهران - مرکز مغانک تخليه شدند تا با ظرفيت 40ميليون ليتري، در آن بنزين ذخيره شود، همچنين يک مخزن ديگر در منطقه ساري پس از آماده شدن به ذخيره بنزين تخصيص داده خواهد شد.
معاون عمليات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران تأکيد کرد: به منظور استفاده حداکثري ازفضاها و ظرفيت هاي خالي و قابل تبديل مخازن ذخيره سازي، ضمن تسريع در شروع بهره برداري از پروژه هاي تعميراتي و در حال ساخت مربوط به مخازن تعادلي، سه دستگاه از مخازن مرکز انتقال نفت نائين با ظرفيت 120ميليون ليتر براي ذخيره فرآورده بنزين دريافتي از پالايشگاه ستاره خليج فارس تخصيص يافته است.
به گفته وي حداکثر تا پايان ارديبهشت ماه به ميزان 40 ميليون ليتر ديگر به اين ظرفيت اضافه خواهد شد.
احمدي پور با بيان اين که ديگر مخازن نيز در اين مرکز در حال آماده شدن براي بهره برداري هستند، اظهار کرد: در يک تا دو هفته آينده مراحل آماده سازي مخازن ديگرمنطقه براي ذخيره سازي فرآورده بنزين و نفت گاز به پايان خواهد رسيد تا به اين وسيله بخشي از مشکلاتي که پالايشگاه ستاره خليج فارس براي ذخيره سازي بنزين توليدي پيش رو دارد، برطرف شود.
معاون عمليات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با اشاره به اين که يکي از مخازن تحت تعمير در مرکز انتقال نفت ري با ظرفيت 40ميليون ليتردرمدار بهره برداري قرارگرفته وآماده ذخيره سازي محموله هاي بنزين شده است، افزود: اين مهم گامي درخصوص افزايش ظرفيت ذخيره سازي ها تلقي مي شود.
وي با تأکيد براين که براي افزايش ذخيره سازي اقدام هاي لازم صورت گرفته است، افزود: مخازن مراکزانتقال نفت(تلمبه خانه ها)براي ذخيره سازي تعبيه نشده اند، امادراين شرايط به جهت اين که انبارهاي ذخيره سازي شرکت ملي پخش محدوديت فضا داشتند، اين مخازن با حداکثر امکان براي ذخيره فرآورده ها اختصاص داده شد تا مشکلي براي بنزين مازاد کشور به وجود نيايد.
احمدي پور تصريح کرد: به نظر مي رسد تابستان شرايط بهتر خواهد شد و محدوديت ها در اين فصل با توجه به احتمال افزايش ترددها و مصرف بنزين، کمتر مي شود و از دغدغه ذخيره سازي بنزين کاسته خواهد شد.
(بخش چهارم)
حميد فلاحتي - در سه شماره گذشته به ظرفيت هاي سبک زندگي براي مقابله با کرونا اشاره و مواردي چون بهداشت و سلامت، همياري و خدمت رساني، تغيير بينش، تغذيه و... را بررسي کرديم. اکنون و در شماره چهارم از اين سلسله مطالب، به موارد ديگري درباره تغذيه مي پردازيم؛ مواردي که مي تواند ظرفيت هاي سبک زندگي ايراني - اسلامي را براي پيشگيري و مقابله با بيماري کرونا به نمايش بگذارد.
***
اثر مستقيم تغذيه بر تندرستي انسان از ديرباز شناخته شده است. انسان از سده هاي پيشين با تجربه و آزمايش به روش صحيح تغذيه پي برده و در طول هزاران سال، افراد انساني، تغذيه و رشد کرده و در اثر همان تجارب و با تغذيه صحيح از زندگي سالم تر و طولاني تر برخودار بوده اند، بنابراين اگرچه تغذيه امري کاملا طبيعي است، اما اگر تنوع و تعادل در آن رعايت نشود، اختلال هاي تغذيه اي بروز خواهد کرد و عواقب ناشي از گرسنگي و سوءتغذيه در جهان امروز، به مراتب تاسف بارتر خود را نشان خواهد داد. طبق آمار سازمان کشاورزي آمريکا، تغذيه صحيح مي تواند مرگ و مير ناشي از بيماري هاي قلبي را 25درصد، بيماري هاي تنفسي و عفوني را 20درصد، سرطان را 20درصد و بيماري هاي قندي را 50 درصد کاهش دهد، مبالغي که سالانه صرف پيشگيري و درمان اين بيماري ها مي شود، حدود ميليون ها دلار برآورد شده است. تغذيه خوب ممکن است راه بهتر و باصرفه تري در پيشگيري از اين بيماري ها باشد. پژوهشگران در سال ها مطالعه نشان داده اند تغذيه خوب و مناسب مي تواند در سلامت افراد موثر باشد.
مي توان ادعا کرد که سبک تغذيه، جزو اساسي ترين و مهم ترين برنامه هاي هدايتي و تربيتي قرآن کريم است، زيرا بين سلامتي و سعادت جامعه بشري با شيوه بهره وري انسان ها از مواهب و نعمت هاي الهي يا نحوه کم و کيف تغذيه اي آنان، ارتباط بسيار تنگاتنگي وجود دارد. خداوند در قرآن کريم در قالب آيه هاي بسيار، بهداشت تغذيه را به جامعه انساني يادآور شده است. از جمله استفاده از مواد غذايي حلال، پاکيزه و بهداشتي، پرهيز از مصرف مواد غذايي حرام و غيرپاکيزه، همچنين پرهيز از افراط و تفريط در خوردن غذا يا رعايت مصرف صحيح و به اندازه مواد غذايي و مذموم شمردن مصرف ناصحيح و نابجا از مواد غذايي، بيان آثار و پيامدهاي ناگوار آن، همچنين رعايت ادب و سپاس و... بيان کرده است.
از آنجا که خداوند انسان را آفريده و بهتر از خود او به تمام ابعاد وجودي و نياز هاي واقعي او آشنايي دارد، از اين رو براي راهيابي انسان به هدف آفرينش و رسيدن به کمالات الهي و انساني، عوامل پيش برنده و بازدارنده و در فرآيند سلامت انسان در همه جنبه هاي وجودي او (از جسم تا عقل، دل و جان) را از طريق ارسال رسل و کتب آسماني ابلاغ کرده است؛ بنابراين با ظهور اسلام و نزول قرآن کريم، مسلمانان با عمل به دستورات حياتبخش آن، به پيشرفت هايي در تمام عرصه ها، خصوصا علوم پزشکي و بهداشتي دست يافتند.
بنابراين به نظر مي رسد بهداشت غذايي از منظر قرآن به معني دريافت و خوردن از مواد غذايي است که داراي ويژگي هاي زير باشد:
1. غذاي طيب، يعني مواد خوراکي پاک و پاکيزه اي که انسان از خوردن آن لذت مي برد (راغب اصفهاني، ج2، 1389: 506). خداوند در قرآن کريم مي فرمايد:
-يا ايها الذين آمنوا کلوا من طيبات ما رزقناکم- (بقره / 172)
2. ممنوعيت غذاهاي غيرطيب و خبيث؛ خبائث به چيزهايي گفته مي شود که از امور پست و فاسد و متعفن باشند، به طوري که عقل انسان آن را نمي پذيرد و طبع انسان آن را نمي پسندد. قرآن کريم آورده: «يحل لهم الطيبات و يحرم عليهم الخبائث»، (اعراف/ 157). دستورات بهداشت غذايي در قرآن کريم دقيقا برآمده از فطريات آدمي است، چراکه خداوند متعال «دين اسلام را بر اساس فطرت انسان ها بنا نهاده» (روم/ 30). از اين رو هر فطرت سليمي غذاي پاکيزه را مي پذيرد و از غذاهاي پست و متعفن بيزاري مي جويد.
نکته قابل ذکر اينکه چون اين دستورات از ناحيه خالق انسان و هم آفريننده، مواد غذايي صورت گرفته است و خداوند بر کم و کيف همه امور وقوف کامل دارد؛ براي افراد معتقد و باايمان، چنين ارشاداتي مي تواند ضريب اطمينان بيشتري داشته باشد و او را نسبت به استفاده يا اجتناب از مواد غذايي حلال يا نهي شده با يقين و باور منطقي پذيرا کند.
3.آياتي که در ارتباط مواد غذايي با منشا گياهي يا حيواني نازل شده است و در آنها به نحو تلويحي نسبت معنادار اين دو دسته آيات را که بيش از 3/1 مي شود، به انسان کرده است، نسبتي که مي تواند ارزشمندي يا ضرورت توصيه به مصرف غذاهاي گياهي را به ميزان سه برابر بيش از غذاهاي با منشا حيواني مشخص کند و اين حقيقت همان است که امروزه از نظر علمي نيز روش شده است و مزيت الگوي رژيم هاي تغذيه با برتري مواد گياهي نسبت به غذاهاي با منشا حيواني را از نظر جنبه هاي مختلف بهداشتي نشان داده است.
تفصيل آنکه در قرآن از حدود 49 مورد از مواد غذايي با منشا گياهي يا ترکيب مواد قندي برتر، ياد شده است و جمعا حدود 16 بار هم از فرآورده هاي حيواني به عنوان مواد گوشتي مورد استفاده انسان نام برده شده است (10 بار از چهارپايان گياهخواري که گوشت آنها براي مصرف حلال شده، دو بار از گوشت ماهي، دو بار از گوشت گوساله، يک بار از شير و يک مورد هم از عسل) در حالي که از سومين نوع ماده غذايي يعني چربي ها فقط در آيه 20 سوره مؤمنون به عنوان «دهن» ياد شده که آن هم مربوط به روغن زيتون است و چون منشا غالب چربي ها حيواني شير حيوانات حلال گوشت آنهاست، مي توان گفت جمعا ذکر دو مورد از مواد چربي مستقل (يک بار با منشا گياهي و يک بار با منشا حيواني) و ده مورد گوشت و چربي در کنار 49 مورد مواد نشاسته اي يا هيدروکربنه و 16 مورد مواد پروتئيني را شايد نسبت مناسبي از يک برنامه غذايي سالم و بهداشتي دانست. برخي آياتي که در آنها خداوند به رويش و وجود گياهان يا درختان ميوه دار به عنوان نعمتي از انعام خود به انسان اشاره فرموده است، عبارتند از: بقره/ 99، انعام/ 24، يونس/ 19، حجر/ 11، طه/ 5، يس/ 17، نوح/ 15، شعراء/ 60 و... که اين مجموعه نيز مي تواند لزوم ارزشمندي سبزيجات و ميوه ها را در برنامه مناسب غذايي انسان نشان دهد.
خداوند در قرآن هر بار که سخن از ميوه و گوشت به عنوان مواد خوراکي انسان سخن به ميان مي آورد، ابتدا از ميوه سخن مي گويد، بعد از گوشت. البته بنا بر توصيه شرع مقدس اسلام بهتر است، ميوه را قبل از غذا تناول کرد و اين نکته اي است که امروزه علم پزشکي به آن پي برده و آن را توصيه مي کند. فرمايش پيامبر اکرم(ص) هم در اين زمينه که افطار روزه با خرما براي بدن برکت دارد و ثواب زيادي هم براي آن قائل شده اند؛ به همين دليل است.
خوردن ميوه قبل از وعده غذا دربرگيرنده فوايد بهداشتي بسياري است. ميوه داراي مواد قندي ساده و سهل الهضمي است که به سرعت جذب بدن مي شود، زيرا امعاء اين مواد قندي ساده را در مدت بسيار کوتاهي که از چند دقيقه تجاوز نمي کند، جذب مي کند و موجب برطرف شدن عوارض گرسنگي و نياز بدن به مواد قندي مي شود. در حالي که اگر کسي معده خود را از انواع مختلف مواد غذايي انباشته کند، حداقل سه ساعت طول مي کشد تا مواد قندي موجود در غذا جذب بدن شود. عوارض گرسنگي نزد اين افراد مدت بيشتري طول مي کشد. مواد قندي علاوه بر هضم آسان، منبع انرژي مناسبي براي تمام سلول هاي بدن هستند از جمله سلول هايي که به سرعت از اين مواد قندي استفاده مي کنند، سلول هاي ديواره امعاء و پرزهاي روده اي که پس از دريافت مواد قندي، آمادگي پيدا مي کنند تا وظيفه خود را در جذب ساير مواد غذايي مفيد و به نحو احسن انجام دهند.
«و ا يستوي البحران هذا عذب فرات سائغ شرابه وهذا ملح اجاج ومن کل تاکلون لحما طريا وتستخرجون حلية تلبسونها وتري الفلک فيه مواخر لتبتغوا من فضله ولعلکم تشکرون» (فاطر / 12)
اين آيه اشاره دارد به بهداشت تغذيه و گوشت، گوشت يکي از اصلي ترين منابع تامين پروتئين بوده و مصرف آن تا اندازه معيني براي بدن ضروري و مفيد بوده و بيش از آن، زيانبخش خواهد بود. در اسلام از ابعاد گوناگوني درباره گوشت صحبت شده، در ذيل برخي از آنها را بيان خواهيم کرد:
1.قوت آفرين است: حضرت علي(ع) در حديث معروف اربع ماه مي فرمايد: «اذا ضعف المسلم فليأکل اللحم واللبن فإن الله عز وجل جعل القوة فيهما»: «هرگاه شخص مسلماني ضعيف شد، بايد گوشت و شير بخورد، زيرا خداي عز وجل، قوت را در اين دو (غذا) قرار داده است».
2.براي بدن لازم بوده و گوشت بدن را زياد مي کند، پيامبر اکرم(ص) در اين خصوص مي فرمايد: «عليکم باللحم ينمي اللحم، ومن مضي به اربعون صباحا لم يأکل اللحم ساء خلقه، ومن ساء خلقه فاطعموه اللحم»: «شما را به(خوردن) گوشت(سفارش مي کنم)، زيرا گوشت، گوشت مي روياند و کسي که 40 روز بر او بگذرد، در حالي که گوشت نخورده باشد، اخلاقش بد مي شود و هر کسي که اخلاقش بد شده باشد، به او گوشت بخورانيد.»
3.گوشت تازه بهتر است، در قرآن کريم تعبير «لحما طريا» (فاطر/ 12)، يعني «گوشت تازه» به کار رفته است. تکيه قرآن روي «لحم طري» اشاره پرمعنايي به فوايد تغذيه به چنين گوشت ها در برابر زيان هاي گوشه هاي کهنه و کنسرو و امثال آن است.
4.زيادخوردن گوشت زيان آور است، همچنان که نخوردن آن ضرر دارد. پيامبر اکرم(ص) همان گونه که از 40 روز پي در پي گوشت نخوردن منع فرموده و آن را زيان آور مي دانند، از 40 روز پي در پي گوشت خوردن منع فرموده و آن را نيز مضر دانسته و مي فرمايد: «من أکل اللحم أربعين صباحا قسا قلبه»: هر کس 40 روز گوشت بخورد، سنگدل خواهد شد.
با توجه به تعطيلي مساجد و نمازخانه هاي صنعت نفت و دستور ولي امر مسلمين و رهبر معظم انقلاب در رسيدگي به فقرا و مساکين و جمع آوري کمک هاي خيرخواهانه در ايام ماه مبارک رمضان، طرح «هر مسجد يک کانون خيريه» از سوي شوراي فرهنگي و ستاد اقامه نماز وزارت نفت ابلاغ شد. در اين طرح، ائمه جماعت صنعت نفت، ضمن حضور در مساجد نسبت به مديريت، هماهنگي و تشويق همکاران براي جمع آوري کمک هاي مومنانه، براي تهيه و توزيع اقلام و بسته هاي غذايي و بهداشتي، ميان افراد نيازمند اقدام مي کنند.
شخصیت های مرتبط با نفت در تاریخ معاصر ایران
بخش پنجم
علي بهرامي تاريخ نفت در ايران حوزه هاي بسيار وسيعي را شامل مي شود. نفت ايران فقط مهندسي، شيمي و پليمر نيست. نفت براي ايران يعني جامعه، فرهنگ، اقتصاد، هنر، شعر و ... اين سوخت فسيلي جان مايه بسياري از تحولات تاريخي است و احتمالا اغراق نباشد اگر بگوييم تاريخ معاصر ايران، بدون نفت هرگز قابليت شناخت دقيق ندارد. شايد سوخت بسياري از ماجراهاي تاريخي را نفت تامين کند. از مشروطه تا پهلوي به تحولات تاريخي که بنگريم، حتما ردپاي نفت را خواهيم ديد. جايي پررنگ و جايي کم رنگ؛ اما به هر حال حضور نفت در تاريخ معاصر ايران، سنگيني مي کند. اين حضور تاريخي به مدد شخصيت هايي رقم خورده که تحولات تاريخي، بدون وجود و کنش هاي آنها امکان نداشته است. در دو شماره گذشته، تلاش کرديم تا نيم نگاهي به شخصيت هايي بيندازيم که در تاريخ نفت ايران بسيار تاثيرگذار بوده اند؛ اما به سبب کمتر پرداختن رسانه ها به آنها کمي مغفول مانده اند. از دکتر مصدق، آيت الله کاشاني و ... برخي شخصيت هاي ديگر، گذشته ايم، ضمن اينکه منکر نقش تاريخي شان نمي شويم؛ اما تلاش کرديم کساني را معرفي کنيم که احتمالا کمتر معرف مخاطبان «مشعل» هستند. اينک بخش پنجم از اين سلسله مطالب را با هم مي خوانيم.
سپهبد اسکندر آزموده، در سال 1291ش در تهران متولد شد. مراتب ترقی خود را در ارتش طی کرد و در یک بزنگاه تاریخی که با نفت پیوند خورد، پایش به تحولات تاریخی ایران معاصر باز شد. او در 1332 خورشیدی و در جریان کودتای 28 مرداد علیه ملی شدن صنعت نفت، دعوت سرهنگ نصیری را برای شرکت در کودتا بر ضد دولت پذیرفت. با زاهدی دیدار و همه چیز را برای برانداختن دولت آماده کرد. او شبانه افسران را توجیه می کرد و در کودتای نفتی، چهار ماموریت مهم داشت: 1. دستگیری سرهنگ ممتاز فرمانده هنگ جمشیدآباد و مأمور حفاظت از منزل نخست وزیر 2. استقرار بخشی از نیروهای خود در نزدیکی منزل دکتر مصدق به این دلیل که چنانچه مقاومتی از سوی نیروهای حافظ منزل وی روی داد، این نیروها به تقویت سربازان گارد بپردازند 3. دستگیری سرتیپ ریاحی، رئیس ستاد ارتش 4. قطع مخابرات مرکز بازار. فعالیت های سرهنگ آزموده در روز 24 و 25 مردادماه با شکست مواجه و از سوی ارتشی های حامی مصدق دستگیر شد، اما یک روز پس از پیروزی کودتاگران در 29 مرداد، آزموده از حبس آزاد شد و فرماندهی تیپ یکم کوهستانی و تیپ یکم زرهی را به عهده گرفت و به دستگیری افسران وفادار به دولت دکتر مصدق اقدام کرد. او پس از سال ها فعالیت در بخش های مختلف ارتش و همچنین بازنشستگی در سال 1347 خورشیدی، به معاونت وزارت دارایی و سرپرستی کل گمرک منصوب شد. آزموده در سال های 1353 تا 1356 نیز استاندار آذربایجان شرقی بود.
شاپور ریپورتر در 8 اسفند 1299 در تهران به دنیا آمد. او فرزند اردشیر جی ریپورتر بود که پهلوی اول را شناسایی و به آیرونساید، فرمانده اصلی کودتای 1299 معرفی و نقش اصلی را در به قدرت رسیدن او ایفا کرد. شاپور ریپورتر برای ادامه تحصیل به انگلستان رفت. پس از فارغ التحصیلی در رشته علوم سیاسی به خدمت وزارت خارجه بریتانیا درآمد و کارهای مهمی را برای انگلستان به انجام رساند. او در سال 1947 میلادی به ایران آمد و پایش به تاریخ نفت ایران باز شد؛ چرا که بزودی و در زمان ملی شدن صنعت نفت از طرف انگلستان، مامور به سفارت آمریکا شده بود. او یکی از ماموران مخفی انگلستان و آمریکا برای براندازی دولت مصدق و کودتا علیه ملی شدن صنعت نفت بود. در یکی از اسناد تاریخی درباره وی آمده است: «در جریان بحران نفتى و به مدت یک دوره سه ساله وى به عنوان مأمور موقت وزارت خارجه ایالات متحده، مشاور سیاسى سفیر هندرسن بود. در خلال دورهاى که به براندازى مصدق منجر شد، مسؤولیت عملیات در صحنه را به عهده داشت». او در همان بحران نفتی، مطالبی به نفع پهلوی دوم در مطبوعات انگلستان می نوشت؛ مطالبی که جای پای محمدرضا پهلوی را نزد انگلیسی ها و در برابر ملی شدن صنعت نفت، محکم تر می کرد. ریپورتر به پاس خدمات موثرش در کودتای 28 مرداد 1332 به بزرگترین دلال کمپانی های تسلیحاتی و غیر تسلیحاتی انگلستان در ایران تبدیل و به پاس خدماتش به دولت بریتانیا در 29 اسفند 1351 به دریافت لقب «شوالیه» و عنوان «سر» نائل شد.
هری ترومن، سی و سومین رئیس جمهور آمریکا بود و دست روزگار، پای او را به تاریخ نفت ایران کشاند. ریاست جمهوری برای او بسیار تصادفی بود؛ چرا که پس از مرگ روزولت، او که معاون رئیس جمهور بود، به صورت خودکار و بر اساس قوانین کشور آمریکا در سال 1945 رئیس جمهور شد. او در بحرانی ترین دوران خاورمیانه به ریاست جمهوری آمریکا رسید. تهدیدهای اتحاد جماهیر شوروی در این منطقه راهبردی، شکل گیری مجعول اسراییل و حساسیت های توسعه نفت و انرژی در خاورمیانه از مهمترین مسائل در دوران ریاست جمهوری او محسوب می شود. در دوره او بود که روابط ایران و آمریکا از شکل محدود به وضعیتی بسیار گسترده و همه جانبه درآمد. حضور ترومن و آمریکا در ایران، روز به روز گسترده تر می شد تا اینکه مسأله ملی شدن صنعت نفت ایران پیش آمد. ترومن در ظاهر با مصدق همکاری کرد و وعده هایی برای حمایت نیز به او داد اما در اصل، معتقد بود که ادامه روند ملی شدن صنعت نفت می تواند معادلات انرژی را در منطقه خلیج فارس به شدت علیه آمریکا نیز بر هم بزند. مذاکرات ناکام مصدق و ترومن در سال 1951 میلادی، از دید آمریکایی ها و استمرار نهضت ملی شدن نفت می توانست کار تجارت نفت را در جهان و بویژه خلیج فارس و خاورمیانه با خطر بی ثباتی مواجه سازد. مصدق در تاریخ 1951 در رأس هیاتی وارد آمریکا شد و با مقامات از جمله ترومن ملاقات کرد؛ اما مذاکرات ناکام ماند. او می دانست که ملی شدن نفت در نهایت به ضرر منافع آمریکاست و در عین حال کوشید تا بین ایرانی ها و انگلیسی ها مصالحه ای ایجاد کند، حتی در سال 1952 شرکت های آمریکایی را تشویق کرد تا از ایران نفت بخرند.
شاید در دولت دکتر مصدق هیچ نامی شهیرتر از دکتر حسین فاطمی نباشد. نامی که سرنوشتش با نفت ایران پیوند خورده است. او در سال 1296 خورشیدی در نایین به دنیا آمد. کار سیاسی خود را با فعالیت مطبوعاتی آغاز کرد و مدت ها به این کار پرداخت. پس از تشکیل جبهه ملی در سال 1328 خورشیدی در کنار دکتر مصدق قرارگرفت و روزنامه «باختر امروز» را به روزنامه این گروه سیاسی تبدیل کرد. او به آرا و نظرات دکتر مصدق درباره ملی شدن صنعت نفت پرداخت و بنابر گفته خود دکتر مصدق، پیشنهاد اصلی ملی شدن صنعت نفت برای نخستین بار از سوی دکتر فاطمی مطرح شده بود. فاطمی به هنگام نخست وزیری دکتر مصدق، معاونت سیاسی- پارلمانی او را به عهده داشت. او در مهر ماه 1331 از سوی دولت دکتر مصدق، وزیرامور خارجه ایران شد. وزارت خارجه را از عوامل انگلستان تصفیه و در تاریخ 30 مهر 1331 در یادداشتی خطاب به سفارت انگلیس، تصمیم دولت ایران را به قطع رابطه سیاسی با دولت انگلستان اعلام کرد. شاه که با این تصمیم مخالف بود، مشکلات بسیار زیادی برای دکتر فاطمی به وجود آورد. فضای جامعه به خصومت آمیزترین شکل ممکن نزدیک می شد. در 25 مرداد 1332 خورشیدی تظاهرات مهمی در میدان بهارستان برگزار شد و دکتر فاطمی در آن از پایان سلطنت و برقراری جمهوری سخن گفت. او که کوشید دست انگلستان را از نفت ایران قطع کند، پس از کودتای 28 مرداد در روز چهارشنبه 19 آبان 1333 در میدان تیر لشکر 2 زرهی واقع در پادگان قصر اعدام شد.
احمد فرسیو، مشهور و متخلص به اخگر، در سال 1267 خورشیدی در تهران متولد شد. او فعالیت های بسیار زیادی به همراه مشروطه خواهان انجام داد و سمت های متعددی را در دوران مشروطه به دست آورد. مدتی نیز حاکم کازرون شد و در سازمان دادن به حرکت خودجوش اهالی فارس برای مقابله با تجاوز انگلستان به بوشهر، نقش مهمی داشت تا آنجا که نشان لیاقت را در سال 1299 احمد شاه، به پاس زحماتش دریافت کرد. او در مجلس پنجم شورای ملی به نمایندگی برگزیده شد و به خاتمه سلسله قاجار و آمدن دودمان پهلوی رای مثبت داد. مدتی از سیاست کناره گرفت؛ اما در سال 1320 خورشیدی و پس از اشغال ایران از سوی متفقین، انگلیسی ها به بهانه اینکه اخگر با آلمانی ها همدست بود، او را دستگیر و زندانی کردند. او چهارسال در زندان بود و در طول این مدت به فعالیت های ادبی اش پرداخت. اخگر با آغاز نهضت ملی شدن صنعت نفت یک بار دیگر وارد میدان و کارزار سیاست و در سال 1331 خورشیدی از سوی مردم بوشهر به نمایندگی انتخاب شد. او بسرعت از سوی عده ای دیگر از هواداران ملی شدن صنعت نفت، فراکسیون نهضت ملی را در مجلس آن زمان، تشکیل داد و همچون سایر نمایندگان عضو فراکسیون نهضت ملی به طرفداری از مصدق در مجلس متحصن شد و با صدور اعلامیه، پشتیبانی خود را از دولت مصدق اعلام کرد. پس از وقایع 30 تیر 1331، اخگر در مخالفت با حکومت نظامی در مجلس نطق کرد. او در 24 تیر 1332 همراه با سایر نمایندگان فراکسیون نهضت ملی در حمایت از دکتر مصدق، از نمایندگی استعفا کرد.
از سرگیری فعالیت حوزه گردشگری
مراکز گردشگري، هتل ها و ساير کسب و کارهاي مرتبط با اين حوزه، جزو آن دسته از مشاغل پرخطري هستند که در دوران کرونا در خاموشي محض به سر مي برند. مساله اي که باعث شد حوزه گردشگري از اسفند ماه، ايام تعطيلات فروردين و پس از آن، رکود کم سابقه اي را تجربه کند. حالا اما با توجه به دستورعمل هاي ارائه شده بايد منتظر رونق گرفتن صنعت گردشگري بود. بسياري از کسب و کارهاي گردشگري از اسفند سال گذشته با توجه به شيوع ويروس کرونا تعطيل شد و تاکنون ضررهاي اقتصادي زيادي به فعالان اين حوزه وارد آمده است.
با شيوع اين ويروس راهي جز ممنوعيت تردد و سفر و بسته شدن مراکز گردشگري و تفريحي وجود نداشت و همين مساله هم کافي بود تا ضربه سنگيني بر پيکره صنعت گردشگري وارد آيد. با اين حال پس از دو ماه تعطيلي، محدوديت سفرهاي برون شهري از اول ارديبهشت ماه برداشته شد. با وجود اين، ستاد ملي مبارزه با کرونا همچنان تاکيد دارد که مردم از هرگونه افزايش تردد جلوگيري کنند و از سفرهاي غيرضروري بپرهيزند. با اين حال شنيده شده که برخي اماکن مرتبط با صنعت گردشگري در برخي استان ها با رعايت اصول بهداشتي بازگشايي شده اند. فشار اقتصادي وارد شده به فعالان صنعت گردشگري، يکي از مهم ترين دلايل از سرگيري فعاليت هاي حوزه گردشگري است.
همچنين با توجه به متضرر شدن اين صنعت به خاطر شيوع کرونا، وزارت ميراث فرهنگي براي احياي دوباره آن، طرحي ارائه داده با عنوان سفر هوشمند(سفر+ سلامت). در اين طرح که از سوي معاونت گردشگري وزارت ميراث فرهنگي تهيه و تدوين شده، بر سلامت کارکنان و گردشگران و همچنين رعايت موارد بهداشتي در تاسيسات گردشگري، مراکز اقامتي، رستوران ها و... تاکيد شده است. با وجود ارائه طرح سفر هوشمند و در شرايطي که بسياري از افراد از قرنطينه خانگي خسته شده اند و به فکر مسافرت هستند، اما هنوز آنطور که بايد و شايد از غربالگري در عوارضي و ورودي شهرها خبري نيست. علاوه بر اين، آنچه با از سرگيري دوباره کسب و کارهاي حوزه گردشگري بيش از پيش باعث نگراني مي شود، اين است که به نظر مي رسد مردم نسبت به روزهاي ابتدايي شيوع کرونا حساسيت خود را به اين بيماري، به طرز چشمگيري کاهش داده اند. اين در حالي است که سايه ويروس کرونا همچنان از سر کشور و جهان کم نشده و مشخص هم نيست که چه زماني مي توان به طور کامل از شر آن خلاص شد و نابودي اش را جشن گرفت. با تمام اينها در حال حاضر بحث سفر هوشمند در بين فعالان گردشگري داغ شده و همانطور که گفتيم براساس طرحي که معاونت وزارت ميراث فرهنگي ارائه داده به نظر مي رسد کم کم بايد انتظار رونق گرفتن صنعت گردشگري را داشت.
در طرح ارائه شده، دستورعمل هايي آمده که براي هريک از بخش هاي مرتبط با سفر مواردي که بايد مديران تاسيسات گردشگري و گردشگران رعايت شود، ذکر شده است. با توجه به اين موضوع و همانطور که معاون گردشگري عنوان کرد، مغفول ماندن آثار و تبعات اقتصادي کرونا در شرايط خاص کشور، مي تواند صدمات و لطماتي به مراتب بيشتر از تبعات بهداشتي به دنبال داشته باشد. افراد براي گذران امور شخصي يا شغلي ناگزير به سفر هستند. بنابراين همانطور که تاکنون در خانه مانده بوديم و موارد ايمني و بهداشتي ابلاغي از سوي وزارت بهداشت و پزشکان را رعايت مي کرديم، از حالا به بعد هم بايد همين روند را ادامه دهيم تا هم بتوانيم بحران اقتصادي به وجود آمده را مديريت کرده و هم با رعايت موارد بهداشتي به حفظ سلامت خود و افراد جامعه کمک کنيم. براساس برآورد هاي انجام شده، صنعت گردشگري ايران تنها در دو ماه اسفند و فروردين، حدود 5300 ميليارد تومان خسارت ديده است. خسارتي بي سابقه در صنعتي که مي تواند آينده بدون نفت ايران را با درآمدزايي تضمين کند. با اين حال نگراني ها از عدم رعايت تمهيدات بهداشتي همچنان پابرجاست. از اين رو براي سفر و خارج شدن از قرنطنيه نبايد عجله کرد؛ چراکه حفظ سلامت از هر سفر و گشت و گذاري مهم تر است.
داشتن دستپخت خوب، يعني دانستن فوت و فن آشپزي و پختن غذاهاي خوش عطر با طعم هاي منحصربه فردي که مي تواند اشتهاي همه را باز و لذت غذا خوردن را دوچندان کند. علاوه بر اين پختن غذاهاي محلي شهرهاي مختلف ايران هم در اين روزهاي کرونايي که نمي توان راهي سفر شد، بسيار لذت بخش خواهد بود. از اين رو در ادامه براي شما همراهان هميشگي طرز تهيه يکي از غذاهاي محلي استان گيلان را آورده ايم که طرفداران زيادي دارد. اين خورش نه تنها بسيار خوشمزه است، بلکه به خاطر مواد موجود سرشار از خاصيت است. پس زمان را از دست ندهيد و دست به کار شويد.
شهلا اعماري
مواد لازم
پياز: يک عدد
سير رنده شده: 2 حبه
مرغ: 2 تکه
شويد: 2 قاشق غذاخوري سرپر
گشنيز و جعفري خرد شده: 2 قاشق سوپخوري
رب: يک قاشق
تخم مرغ: 2 عدد
آلو: 100 گرم
روغن يا کره: به ميزان لازم
فلفل، نمک و زردچوبه: به ميزان لازم
طرز تهيه
ابتدا مقداري کره را در ظرف مي ريزيم و پياز نگيني خرد شده را در آن کمي تفت مي دهيم. وقتي نرم و طلايي شد، سير را اضافه مي کنيم و کمي زردچوبه مي زنيم. حالا مرغ را اضافه کرده و کمي سرخ مي کنيم. در اين مرحله دو قاشق سرپر شويد (هم مي توانيد از شويد خشک استفاده کنيد و هم از شويد تازه) و گشنيز و جعفري را به ديگر موادمان اضافه مي کنيم و يک قاشق رب مي ريزيم و خوب هم مي زنيم. اجازه مي دهيم تمام مواد با هم تفت بخورد. حالا 4 پيمانه آب به مواد داخل ظرف اضافه مي کنيم تا جايي که روي مرغ ها را بگيرد، بعد از يک جوش خوردن آلوها را مي افزاييم و در ظرف را مي گذاريم و صبر مي کنيم تا خورش جا بيفتد. در 10 دقيقه آخر تخم مرغ را هم اضافه و 15 دقيقه ديگر صبر مي کنيم تا خورشت کاملا جا بيفتد. اين خورشت را مي توان در کنار برنج ميل کرد.
نکته:
* شمالی ها در این خورش به جای مرغ از اردک هم استفاده می کنند.
غزال ملک حسيني
مواد لازم
آرد: 500 گرم
پودر خمير مايه: يک قاشق غذاخوري
شکر: يک قاشق غذاخوري
آب ولرم: يک چهارم پيمانه
شير ولرم: يک سوم پيمانه
کره: يک دوم پيمانه
تخم مرغ: 2 عدد
نمک: يک قاشق چايخوري
پنير صبحانه: 250 گرم
گردوي خرد شده: 100 گرم
پودر فلفل سياه در صورت دلخواه
طرز تهيه
ابتدا فر را روي دماي 200 درجه گرم مي کنيم. قالب هاي مافين را چرب و آردپاشي کرده، شکر و خميرمايه را با آب ولرم مخلوط مي کنيم و کنار مي گذاريم تا عمل بيايد. در کاسه اي جداگانه شير، کره، تخم مرغ و نمک را با چنگال مي زنيم. سپس خميرمايه عمل آمده را به آن اضافه مي کنيم. حالا آرد را کم کم اضافه کرده و ورز مي دهيم تا جايي که خمير به دست نچسبد. داخل کاسه اي بزرگتر خمير را چرب مي کنيم و يک ساعت ديگر استراحت مي دهيم تا حجم آن دو برابر شود. در اين فاصله پنير، گردو و فلفل سياه را با هم مخلوط مي کنيم و کنار مي گذاريم. وقتي خمير خوب عمل آمد از خمير به اندازه گردو برمي داريم و وسط هر خمير مخلوط پنير و گردو مي گذاريم. در قالب مافين سه خمير گلوله شده را کنار هم مي گذاريم و در انتها زرده تخم مرغ و خامه اي را که با هم مخلوط شده است، روي گلوله هاي آماده مي زنيم و با کنجد يا سياه دانه تزيين مي کنيم. در طبقه وسط فر به مدت 20 الي 30 دقيقه قرار مي دهيم تا بپزد. براي طلايي شدن سطح خمير، حرارت بالا را روشن مي کنيم و براي بهبود کيفيت نان و بالا بردن زمان ماندگاري آن از يک قاشق چايخوري پودر بهبوددهنده نان مي توان استفاده کرد.
نکته:
* اگر بهبوددهنده نان نداشتيد، مي توانيد از آرد سيب زميني استفاده کنيد که به صورت بسته بندي در تمام سوپرمارکت ها پيدا مي شود .
* از اين نان مي توان به مقدار زياد درست کرد و داخل فريزر گذاشت و براي هر وعده از فريزر خارج و داخل فر يا ماکروفر گرم کرد.
فائزه کشاورز
مواد لازم
آرد: 500 گرم
تخم مرغ: يک عدد
شير: 400 گرم
شکر: يک پيمانه
مخمر: 10 گرم
زعفران: به ميزان لازم
روغن: نصف پيمانه
طرز تهيه
تخم مرغ، شير، شکر و مخمر را با همزن دستي حدود سه دقيقه مي زنيم. سپس به آرامي و طي چند مرحله آرد را که يک بار الک کرده ايم، اضافه مي کنيم. حالا روغن را اضافه کرده و ورز مي دهيم. در اين مرحله خمير به دست آمده را يک ساعت و نيم در جايي گرم مي گذاريم تا استراحت کند. بعد از سپري شدن اين زمان، روغن را در تابه مي ريزيم تا داغ شود. سپس به صورت دلخواه خميرمان را شکل مي دهيم و سرخ مي کنيم. بعد از آماده شدن آنها را در ظرف مورد نظرمان مي چينيم و به سليقه دلخواه تزيين مي کنيم.
اردک را مي توان با چاي يا قهوه داغ ميل کرد و لذتش را برد.
نکته:
* اين نان يکي از نان هاي محلي زنجان و برخي مناطق همدان است.
* اضافه كردن کمي زعفران اردک را خوشمزه تر مي كند.
* اگر زيادي شير به نان اضافه كرديد، مي توانيد مقدار بيشتري آرد بزنيد.
* در برخي مناطق به اين نان آب پنير هم اضافه مي كنند.
* آرد مخصوص نان بربري مناسب ترين آرد براي پخت اردک است.
رعايت کنيد تا در امان بمانيد
بيش از سه ماه از انتشار ويروس کرونا در ايران مي گذرد و مردم و مسئولان همچنان با اين ويروس دست به گريبانند؛ ويروسي که چالش بزرگي براي کل جهان به وجود آورده و تاکنون تنها راه جلوگيري از انتشار و انتقالش رعايت موارد بهداشتي است که سازمان بهداشت جهاني روي آنها تاکيد دارد و مدام تکرار مي کند. زماني که خبر انتشار ويروس کرونا در کل جهان پيچيد و هر روز بر شمار مبتلايان افزوده شد، بهترين راه حل جلوگيري از انتقال و انتشار آن، قرنطينه خانگي بود که در حال حاضر در بيشتر شهرها و کشورهاي دنيا اجرا مي شود. علاوه بر اين، فروشگاه ها، پاساژها و ... نيز به دليل جلوگيري از شيوع کرونا بسته شدند و بسياري از مشاغل به حال نيمه تعطيل درآمدند و برخي مراکز دولتي هم ترجيح دادند کارمندانشان در خانه بمانند و از دور وظايف خود را انجام دهند. شيوع کرونا و همزماني آن با تعطيلات نوروز به کاهش رفت وآمد ها کمک کرد. مساله اي که باعث شد آمار بالاي شيوع کرونا تا حد قابل توجهي کاهش يابد، اما با پايان تعطيلات عيد و ازسرگيري فعاليت هاي روزمره، چاره اي جز خروج از قرنطينه خانگي وجود نداشت، به همين دليل طرح فاصله گذاري اجتماعي اجرا شد، چراکه تردد با وسايل نقليه عمومي افزايش پيدا کرد. بازگشايي برخي مشاغل و حضور کارکنان در محل کار و از سرگيري ديگر کسب وکارهاي و باز شدن برخي اماکن باعث شده بسياري از کارشناسان از موج دوم و سوم بيماري کوويد 19 خبر دهند. بر اين اساس، آنچه همچنان بايد مدنظر قرار گيرد، رعايت برخي اصول و توصيه هاي بهداشتي است که مي تواند خطر ابتلا به کرونا را تا حد زيادي کاهش دهد. با اين حال حضور در هر اجتماعي خطرآفرين است و مي تواند خطر ابتلا به ويروس کرونا را افزايش دهد؛ بنابراين فرقي ندارد که اين تجمع در اتاق يک پزشک باشد يا مترو و اتوبوسي که ناچاريم هر روز مسير مشخصي را براي رسيدن به مکان مدنظر طي کنيم. به گفته متخصصان در حال حاضر با آغاز به کار مشاغل و بازگشايي کسب وکارها موثرترين راه براي جلوگيري از ابتلا به کرونا رعايت اصول فاصله گذاري اجتماعي و بهداشت فردي و عمومي است. با اين حال موج دوم و سوم کرونا را هم در پيش داريم که براي در امان ماندن از ابتلا به اين ويروس بايد بيش از پيش مراقب باشيم.
حالا که چاره اي جز بازگشت به زندگي روزمره و عادي خود نداريم، تنها کاري که مي توانيم انجام دهيم رعايت اصول بهداشتي و توجه به فاصله گذاري اجتماعي به بهترين شکل ممکن است.
مساجد هم جزو مکان هايي بودند که به دليل تجمع مردم چاره اي جز بسته شدن آنها نبود. البته از 15 ارديبهشت فعاليت مساجد در برخي شهر ها که آمار ابتلا به کرونا در آنها کاهش يافته بود، آغاز شد. طبق برنامه ريزي مردم براي حضور در اين مکان هاي مقدس براي اقامه نماز، مي توانند يک ربع قبل از اذان در مسجد حاضر شوند و پس از اقامه نماز جماعت نيز بلافاصله مسجد را ترک کنند. همچنين فاصله اجتماعي نمازگزاران بايد حفظ شود تا از اين طريق بتوان جلوي انتشار و انتقال ويروس را گرفت و از ابتلا به کرونا در امان ماند. فراموش نکنيد که بعد از خروج از مسجد به محض رسيدن به خانه يا در دسترس بودن آب، دست هاي خود را بشوييد و ضدعفوني کنيد.
با بازگشايي برخي مراکز که نياز به بازگشايي آنها بود، خطر انتشار و انتقال ويروس افزايش خواهد يافت، به همين دليل يکي از توصيه ها براي در امان ماندن از موج دوم کرونا اين است که سراغ مراکزي برويم که وضع کرونا در آنها سفيد اعلام شده است. با حضور در اين مراکز هم فراموش نکنيد که فاصله 5/1 متري را با ديگر مراجعه کنندگان رعايت کنيد. ماسک بزنيد و استفاده از دستکش را پشت گوش نيندازيد. علاوه بر اينها، تهويه در فضايي که در آن حضور داريد، هم از اهميت زيادي برخوردار است. بودن وسايل ضدعفوني کننده در اين مراکز هم نکته مهمي است که نبايد آن را ناديده بگيريد.
با رعايت مواردي که به آنها اشاره کرديم، در روزها، هفته ها و ماه هاي آينده هم مي توانيد با خيال راحت مانند هميشه به کارهاي روزمره تان برسيد و در صحت و سلامت فعاليت هايتان را ادامه دهيد. رعايت اصول بهداشتي و توجه به توصيه ها مي تواند نقش موثري در عبور از موج دوم کرونا داشته باشد و خطر ابتلا به اين ويروس را از شما و خانواده تان دور کند.
يکي از مکان هايي که وزارت بهداشت به عنوان عامل اصلي شيوع بيماري کرونا معرفي کرده، وسايل نقليه عمومي مانند اتوبوس و مترو است. با شروع دوباره فعاليت مشاغل در کشور، استفاده از اين وسايل افزايش پيدا کرده است. از اين رو بر رعايت نکات بهداشتي در استفاده از اتوبوس و مترو و حتي تاکسي تاکيد زيادي شده است. به همين دليل تا جايي که مي توانيد اتوبوس هاي خلوت را سوار شويد. اگر دير برسيد، بهتر از اين است که در حين رسيدن به مقصد ريسک ابتلا به کرونا را به جان بخريد. براي استفاده از مترو و اتوبوس حتما از ماسک و دستکش استفاده کنيد. همراه داشتن مواد ضدعفوني کننده بر پايه الکل را فراموش نکنيد. رعايت فاصله5/1 متري در اتوبوس و مترو بسيار حائز اهميت است. با توجه به اينکه در مترو ممکن است اين فاصله به دليل شلوغي، براي لحظاتي کمتر از يک ونيم متر شود، توصيه مي شود حتما ماسک بزنيد، چراکه تاثير زيادي در پيشگيري از انتقال ويروس دارد. به اين نکته توجه کنيد که دست زدن به ماسک و جابه جا کردن آن روي صورت باعث آلودگي دست مي شود. بنابراين اگر به ماسکتان دست زديد، به هيچ وجه تا پيش از شست وشوي دست ها، دهان، بيني و چشم تان را لمس نکنيد. زمان استفاده از وسايل حمل و نقل عمومي در طول مسير در صورت امکان پنجره ها را باز بگذاريد. از تماس و لمس سطوح داخلي مانند نشيمن، دسته ها، پشتي و نگهدارنده هاي صندلي بپرهيزيد و فاصله خود را با ديگر مسافر ان حفظ کنيد. بعد از خروج هم دست هاي خود را ضدعفوني کنيد. همراه داشتن کارت بليت در اين روز ها بسيار مهم است، چراکه پول نقد يکي از آلوده ترين وسايلي است که مي تواند عامل انتقال ويروس باشد؛ بنابراين براي استفاده از اتوبوس و مترو استفاده از کارت بليت بهترين گزينه است. بعد از رسيدن به خانه هم بهتر است آن را ضدعفوني کنيد.
اگر مجبور به سفرهاي برون شهري شديد، تک تک نکات ايمني مورد اشاره را رعايت کنيد. در نمازخانه هاي بين راهي از مهر و سجاده شخصي استفاده کنيد و از دست زدن به وسايل مشترکي که هميشه از آنها استفاده مي کرديد، بپرهيزيد. از خوردن غذا در محيط ها و رستوران هاي عمومي خودداري کنيد و در صورت طولاني بودن مسير از خانه مواد غذايي برداريد تا مجبور نشويد براي برطرف کردن گرسنگي از غذاي رستوران هاي بين راهي استفاده کنيد.
گشتی د ر د نیای شعر و اد بیات (بخش د وم)
علي بهرامي- جهان امروز ما د رگير ويروسي است که همه چيز و همه کس را مشغول خود کرد ه است. هر جا را که مي ببيني صحبت از کروناست، مهمان ناخواند ه جهان. د ر ميان اين همه خبر و حرف و سخني که د رباره اين ويروس مي زنند ، بد نيست کمي هم خود مان را از فضاي پرتنش و پراضطراب آن د ور کنيم و کمي هم د ل به د رياي کلمات و واژه ها بسپاريم. ما د ر «مشعل» فکر مي کنيم که با ورود به د نياي شعر و کتاب، مي توان حتي به اند ازه اند کي هم که شد ه، با رعايت همه نکات بهد اشتي، به کرونا فکر نکرد . ذهن را آرام کرد و د ر واژه ها غرق شد . پس اين بار و د ر د ومين مطلب از سلسله مطالب «گشتي د ر د نياي کتاب و اد بيات» با ما همراه شويد .
خيلي وقت ها پيش آمد ه که همت مان را بلند و عزم مان را هم جزم کرد ه ايم تا بالاخره مطالعه را شروع کنيم، اما از شانس بد ، به پست يک کتاب ضعيف خورد ه ايم و همان هم باعث شد ه از مطالعه د ست بکشيم و د لسرد شويم. اگر کتاب هايي را که ما به شما معرفي مي کنيم، د ست بگيريد و خواند ن را شروع کنيد ، مطمئن باشيد که از مطالعه آن لذت وافري خواهيد برد ؛ پس امتحان کنيد . اين بار سراغ کتاب هاي تاريخي رفته ايم. کتاب هاي بسيار جذاب که با اسلوب علمي و اطلاعات د قيق نوشته شد ه اند و د ر سطح بين المللي و د انشگاهي بسيار معتبر هستند .
خیلی وقت ها شد ه که یک نقاشی یا یک مجسمه را د ید ه ایم و از د ید ن آن لذت برد ه ایم، اما هیچ گاه متوجه نشد ه ایم که این اثر هنری د ر چه سبکی ساخته شد ه و مربوط به چه د وره ای از تاریخ هنر است. جزء هنر مد رن محسوب می شود یا خصلتی کلاسیک د ارد . حالا با خواند ن کتاب «تاریخ هنر» نوشته د ینا آرنولد که توسط رحیم قاسمیان ترجمه شد ه است، به خیلی از پاسخ هایمان می رسیم. البته باید بد انید که این کتاب همه هنرها به جز موسیقی و سینما را شامل می شود . البته باید به این نکته توجه کنیم که کتاب «تاریخ هنر» تاریخ به معنای مرسوم و عمومی اش نیست، بلکه تلاشی برای رفتن به عمق د ید گاه های هنری. شاید بد نباشد با هم نگاهی به فصول این کتاب بیند ازیم: «فصل اول، تاریخ هنر چیست: بررسی تمایز میان تاریخ هنر و د رک و نقد هنر. فصل د وم، نگارش تاریخ هنر: بررسی تاثیر متقابل زبان و تصویر و چگونگی نگارش کتاب های تاریخ هنر و تاثیر آن ها بر هنر و تاریخ آن. فصل سوم، ارائه تاریخ هنر: اهمیت گالری ها و موزه ها یا به طور کلی شیوه های عرضه تاریخ هنر. فصل چهارم، تفکر د ر مورد تاریخ هنر: بررسی رابطه پیچید ه هنر و تفکر و تاثیر مکاتب مختلف فلسفی و نظریات روان کاوی بر شیوه های تفکر ما د رباره تاریخ هنر. فصل پنجم، خوانش هنر: بررسی معنا د ر هنر به ویژه به کیفیت و انواع بازنمایی و کاربرد شمایل انگاری یا نماد گرایی د ر آثار هنری د ر طول تاریخ. فصل ششم، نگریستن به آثار هنری: نقش رسانه ها و تکنیک های مختلف د ر آفرینش آثار هنری.
اين روزها که بحث سلامت، نقل هر محفل و مجمعي هست، بد نيست نگاهي بيند ازيم به تاريخ پزشکي د ر جهان و از د ريچه اين تاريخ با رويد اد ها و اتفاقات و تحولات اين علم آشنا شويم. د ر اين زمينه يکي از معتبرترين کتاب ها «تاريخ پزشکي» نام د ارد که توسط ليزا يونت نوشته شد ه و رضا ياسائي نيز آن را ترجمه کرد ه است. اين کتاب به گونه اي نوشته شد ه که عموم علاقه مند ان به حوزه تاريخ علم و پزشکي را راضي نگه مي د ارد و به هيچ وجه حاوي مباحث خشک و تخصصي نيست، بلکه از د ريچه روايت هاي تاريخي مخاطب خود را با د نياي پيچيد ه و جذاب پزشکي آشنا مي سازد . شايد بد نيست خانواد ه هايي که د نبال د کتر شد ن بچه هايشان هستند ، اين کتاب را براي فرزند انشان تهيه کنند . د ر بخشي از پشت جلد اين کتاب آمد ه است: «به راستي اولين د رمان گران چه کساني بود ند و چه مي کرد ند ؟ باستان شناسان احتمال مي د هند که آنان د رمان جسمي را با اعتقاد ات خاصي مي آميختند . بيماري و جراحت اغلب غيرمترقبه اند . به همين د ليل، انسان هاي نخستين، همانند مرد م بسياري از تمد ن هاي بعد ي بر اين عقيد ه بود ند که عامل اين بيماري ها ارواح شيطاني يا خشم خد ايان است. نخستين اطلاعاتي که د ربارة پزشکي ثبت شد ه از ناحيه اي د ر عراق امروزي بين رود هاي د جله و فرات به د ست آمد ه است. کتاب «تاريخ پزشکي» از تاريخچه ظهور پزشکي، تبد يل شد ن اين حرفه به علم و موانعي که بر سر راه اين حرفه وجود د اشته است، براي خوانند گان مي گويد .»
شاید اغلب ما سوال های بسیار زیاد ی د رباره قاره آسیا و سایر قاره های جهان، اتفاقات کشورها، تاریخ اتحاد ها و جنگ ها، آمد ن و رفتن سلسله ها و حکومت ها د ر نقاط مختلف جهان، د اشته باشیم. خیلی از این پرسش ها و انبوهی از معلومات و اطلاعات ناب و د قیق و علمی د یگر را می توان د ر کتاب معتبر «تاریخ جهان» نوشته نویسند ه شهیر، ارنست گمبریج، پید ا کرد . این کتاب با اسلوب صحیح و نظم خاصی، به اکثر زبان های زند ه د نیا ترجمه شد ه است و د ر ایران نیز توسط علی رامین به فارسی برگرد اند ه شد ه است. د ر مقد مه این کتاب د رباره ارنست گامبریج آمد ه است: «ارنست گامبریچ نویسند ه و تاریخ د ان متولد 1909 د ر اتریش است. او د ر سال 1936 به انگلستان مهاجرت کرد و عمرش را تا مرگ د ر آنجا سپری کرد . ارنست گامبریچ یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین تاریخ د انان حوزه فرهنگ و هنر است». د ر بخشی از این کتاب می خوانیم: «رخد اد ی بس شگفت انگیز بین سال های ۵۵۰ و ۵۰۰ قبل از میلاد به وقوع پیوسته است. د ر سلسله جبال مرتفعی که از شمال بین النهرین می گذرد ، یک قوم کوه نشین وحشی برای زمانی طولانی می زیستند . آنها نور و خورشید را می پرستید ند و بر این باور بود ند که د ر جنگی بلاانقطاع با تاریکی به سر می برند ؛ یعنی با قد رت های تاریک و سیاه شیطان. این جماعت کوه نشین، پارس ها بود ند . آنها صد ها سال، نخست زیر سیطره آشوری ها و سپس بابلی ها به سر برد ه بود ند . روزی صبرشان به پایان رسید . فرمانروای آنها مرد ی بود با د لاوری و هوشمند ی فوق العاد ه که کوروش نام د اشت. انسانی که د یگر حاضر نبود انقیاد مرد م خویش را تحمل کند .»
شاید هیچ چیز به اند ازه مطالعه تاریخ ایران برای اهل کتاب و کتاب بازهای ایرانی جالب توجه و جذاب نبود ه باشد . کتاب هایی که د رباره تاریخ ایران هستند ، همیشه بیشترین فروش ها و بیشترین خوانند گان را د اشته اند . کافی است سری به اطلاعات خانه کتاب ایران بیند ازید تا حرف ما را خیلی سریع تایید کنید ، اما د ر میان کتاب هایی که د رباره تاریخ ایران نوشته شد ه اند ، موارد زیاد ی وجود د ارد که متن آنها بر پایه ذوق و سلیقه نویسند ه، بالا و پایین شد ه است. ما می خواهیم که کتابی د رباره تاریخ ایران به شما معرفی کنیم که آن را چند تن از بهترین تاریخ د انان ایران و جهان و متخصصین د انشگاهی نوشته اند و همین اواخر نیز به چاپ رسید ه است. کتاب «تاریخ ایران» ویراسته و نوشته تورج د ریایی، یکی از اساتید به نام تاریخ ایران است. البته د ر این کتاب مجموعه ای از متخصصان د وره های مختلف تاریخ ایران مطلب نوشته اند و همین مساله ارزش کتاب را از نظر علمی و سند یت چند ین برابر می کند . د ر بخشی از معرفی این کتاب آمد ه است: «مولفان این کتاب تلاش می کنند نه فقط تاریخ ایران عصر جد ید ، بلکه تا حد امکان کل تاریخ ایران را بازگو کنند . این اولین و شاخص ترین تفاوت این کتاب با کتاب های د یگری است که د ربارۀ تاریخ ایران نگاشته شد ه است. د وم آن که متخصصان هر د وره با مقالات تخصصی د ر حوزه مطالعاتشان اطلاعاتی قابل فهم د ر اختیار د انشجویان و علاقه مند ان قرار می د هند . مولفان این کتاب مورخ، زبان شناس و متخصص د ر زمینه مطالعات ایرانی هستند . آنها کوشید ه اند چکید ه ای از تاریخ و فرهنگ ایران را به شیوه ای روشن و قابل فهم د ر اختیار مخاطبان قرار د هند .»
ايرانيان با شعر و شاعري عجين هستند و هيچ چيز زيباتر از شعر نزد آنها نيست. اين روزها بد نيست سري به د يوان هاي شعر و اشعار شاعران معاصرمان بزنيم. د ر اين وضعيت که شايد برخي ها د چار خستگي روحي شد ه اند ، اشعار بتواند آنها را حسابي متحول کند . د ر اد امه نگاهي د اريم به چند شاعر و برخي آثارشان و سعي مي کنيم خيلي سريع، نمايي کلي از شعر آنها به شما بد هيم. شاعراني که معجزه کلماتشان، جهاني از معنا را خلق کرد ه است.
بیژن ترقی
شاید نام هیچ شاعری به اند ازه بیژن ترقی با موسیقی و ترانه های د هه های 30 و 40 خورشید ی گره و پیوند نخورد ه باشد . او د ر سال 1308 خورشید ی د ر تهران به د نیا آمد و سال 1388 د ر همین شهر از د نیا رفت. بیژن ترقی از آن د ست شاعران معاصری است که اشعارش عموما عاشقانه هستند . محال است اند کی اهل موسیقی ایرانی باشید و شعرهای این شاعر معاصر را زمزمه نکرد ه باشید . به رهی د ید م برگ خزان، آتشی ز کاروان به جا ماند ه ، تا بهار د لنشین آمد ه سوی چمن، جام مد هوشی و ... این لیست بی نهایت است. خود تان د نبال کنید و به اشعار این شاعر خوشگوی ایرانی برسید . مجموعه اشعار او به نام «آتش کاروان» خواند نی است و همچنین مجموعه خاطرات او د رباره شعر و موسیقی با نام «از پشت د یوارهای خاطره» بسیار د لچسب است.
گل من چند ین منشین غمگین شام محنت بسر آمد
سر و د ست افشان غم د ل بنشان غمخوارت از سفر آمد
افشین ید الهی
اگر حتی یکی د و تا از سریال های خوب تلویزیونی را د ید ه باشید ، تقریبا می توانیم بگوییم که محال است اشعار مرحوم افشین ید الهی به گوشتان نخورد ه باشد . البته ما فکر می کنیم که حتما اشعار او را زمزمه هم کرد ه اید . ید اللهی د کتر روانپزشک بود و البته ید بسیار بسیار طولایی هم د ر شعر و ترانه سرایی د اشت. او سال 1347 د ر اصفهان متولد شد ه بود و د ر سانحه ای د لخراش د ر سال 1396 د رگذشت. اشعار او عمیقا عاشقانه بود ند و د ر میان این اشعار عاشقانه، ترانه هایی نیز برای میهن و وطن خویش سرود . از مهمترین د فاتر شعر او می توان به «روزشمار یک عشق»، «امشب کنار غزل های من بخواب»، «جنون منطقی» و ... اشاره کرد . شاید بد نباشد اشاره نیز به بخشی کوتاه از لیست بلند بالای نام سریال هایی اشاره کنیم که ید اللهی ترانه های تیتراژ آغازین و پاینی آنها را سرود ه است: شب آفتابی، قصه های مزرعه کوچک، مسافری از هند ، خوش رکاب، فقط به خاطر تو، کمکم کن، غریبانه، شب د هم، خط شکن، میوه ممنوعه، مد ار صفر د رجه، تبریز د ر مه ، معمای شاه و ...
لذت ببر از این که گرفتار تو هستم
از این که زمین خورد ه ی آزار تو هستم
ویرانی من فرصت آباد شد ن بود
مد یون همین عشق ستمکار تو هستم
هوشنگ ابتهاج
ه. الف . سایه یا همان هوشنگ ابتهاج را که قطعا می شناسید . کافی است تصنیف «ایران سرای امید » با صد ای استاد شجریان و آهنگسازی محمد رضا لطفی را شنید ه باشید . شعر این تصنیف را هوشنگ ابتهاج سرود ه است. او سالهاست د ر اد بیات و شعر معاصر ایران د رخشید ه و اشعار بسیار زیبایی د ر قالب های مختلف از او منتشر شد ه است. ابتهاج، سال 1306 خورشید ی د ر رشت به د نیا آمد . او از سال 1350 تا 1356 خورشید ی سرپرست برنامه گلهای راد یو بود و توانست با همکاری بسیاری از هنرمند ان شعر و موسیقی، آثار بسیار ماند گاری را د ر هنر کشورمان به یاد گار بگذارد . هوشنگ ابتهاج د فترهای شعر بسیار زیاد ی د ارد اما د و د فتر شعر او شامل«سیاه مشق» و «تاسیان» عموم اشعار او را د ر بر گرفته اند . استاد غلامحسین یوسفی از کارشناسان مشهور اد بی د رباره ویژگی های شعر هوشنگ ابتهاج می نویسد :« د ر غزل فارسی معاصر، شعرهای سایه د ر شمار آثار خوب و خواند نی است. مضامین گیرا و د لکش، تشبیهات و استعارات و صور خیال بد یع، زبان روان و موزون و خوش ترکیب و هماهنگ با غزل، از ویژگی های شعر اوست و نیز رنگ اجتماعی ظریف آن یاد آور شیوه د لپذیر حافظ است. از جمله غزل های برجسته اوست: د وزخ روح، شبیخون، خون بها، گریه لیلی، چشمی کنار پنجر انتظار و نقش د یگر.»
چشم گریان تو نازم ، حال د یگرگون ببین
گریه ی لیلی کنار بستر مجنون ببین
بر نتابد این د ل نازک غم هجران د وست
یارب این صبر کم و آن محنت افزون ببین
مهاجم نفت مسجدسلیمان:
آرش جعفري تيم فوتبال نفت مسجدسليمان برخلاف سال هاي گذشته که فقط براي بقا در ليگ برتر مي جنگيد، در اين فصل جزو تيم هاي مدعي به شمار مي رود و حتي از شانس قهرمان شدن در جام حذفي هم برخوردار است.
مهاجم شمالي و باتجربه نفت که سابقه بازي در نفت تهران را هم دارد، مي گويد: نفت مسجدسليمان امسال متحول شده و نشان داد که مي تواند حرف هاي زيادي براي گفتن در فوتبال ايران داشته باشد. حسين ابراهيمي که از بازيکنان تأثيرگذار نفت مسجدسليمان به شمار مي رود، عقيده دارد در صورت ادامه ليگ، اين تيم نه تنها شانس کسب سهميه آسيايي دارد؛ بلکه مي تواند با قهرماني در جام حذفي هم شگفتي ساز شود. او به وضعيت اين روزهاي ورزش کشور هم اشاره دارد و مي گويد کرونا باعث شده که همه چيز تعطيل شود. او حفظ سلامت انسان ها را مقدم بر هر چيز مي داند و درعين حال تاکيد مي کند که مثل کشورهاي اروپايي با به اجرا درآوردن پروتکل هاي بهداشتي مي توان مسابقات را ادامه داد تا کسي به مشکل نخورد. با حسين ابراهيمي، گفت وگويي در خصوص وضعيت نفت مسجدسليمان داشتيم که باهم مي خوانيم.
ما هم مثل ساير مردم درگير اين ويروس خطرناک هستيم. اميدوارم هرچه زودتر اين ويروس ريشه کن شود و مردم به زندگي عادي خود برگردند؛ البته به مردم توصيه مي کنم که در خانه بمانند و با رعايت اصول بهداشتي به از بين بردن هرچه زودتر اين بيماري سرعت ببخشند.
ما هم مثل ساير تيم ها و با توجه به شرايط، تمرين ها را تعطيل کرديم. متأسفانه اين بيماري و ويروس باعث شد که مسابقات تعطيل شود و همه بلاتکليف باشيم. اميدوارم هرچه زودتر تکليف مشخص شود و به تيم ها خبر دهند که چه مي خواهند بکنند و از چه زماني مسابقات آغاز خواهد شد.
تمرين هاي نفت مسجدسليمان تعطيل بود و هيچ تمريني برگزار نشد. بالاخره شرايط ايجاب مي کند که تمرين هاي تيم ما مانند ساير تيم ها تعطيل باشد؛ چون سلامت و حفظ جان بازيکنان و نيز تمام عوامل تيم از کادر فني تا تدارکات همه و همه مهم است.
در اين وضعيت کسي نمي تواند معترض تعطيلي تمرين ها و ليگ باشد. اين يک ضرورت بوده و بايد منتظر باشيم و ببينيم که تکليف چه مي شود. من خودم هم وقتي با مسؤولان صحبت مي کنم حرف آنها خارج از منطق نيست. آنها مي گويند آيا کسي مي داند کرونا چه زماني از کشور مي رود که ما بازي ها را شروع کنيم؟ به نظرم در اين وضعيت بايد صبر و حوصله داشته باشيم تا هرزماني مسؤولان به اين نتيجه رسيدند که ويروس کرونا کنترل شده، بعدازآن ما بتوانيم تمرين ها را آغاز کنيم.
بالاخره تيم ها هزينه کرده اند و مي خواهند نتيجه بگيرند و براي خودشان برنامه و هدف دارند. در بالاي جدول چند تيم در کو رس قهرماني هستند و در انتهاي جدول هم براي بقا مي جنگند، بنابراين بهترين حالت ادامه مسابقات است؛ اما درعين حال بايد شرايط را هم بسنجيم و بر اساس آن تصميم بگيريم؛ البته بايد اين را هم اضافه کنم که اين براي اولين بار است که دنيا با چنين وضعيت سختي مواجه شده و تقريباهمه چير تعطيل است. فوتبال هم حرفه ماست و طبيعتاً دوري از مسابقه و تمرين گروهي براي بازيکنان بسيار سخت است؛ اما به هرحال چاره اي نيست و بايد با اين وضعيت کنار بياييم. مطمئناً اين وقفه درافت فني بازيکنان و تيم ها تأثيرگذار است؛ ولي راهي جز تعطيلي مسابقات باقي نمانده است.
اين ها موضوعاتي است که در اولويت هاي بعدي قرار دارد. در حال حاضر اولويت اصلي، سلامت مردم و جامعه است. حالا اينکه اگر ويروس ادامه دار باشد، چه تصميمي بايد براي ليگ گرفته شود، اولويت بعدي است؛ البته بايد در اين خصوص به قانون هم توجه کرد و اينکه تصميم فيفا را هم مدنظر گرفت؛ چون ليگ هاي اروپايي هم تعطيل است و بايد ديد آنجا چه تصميمي مي گيرند. البته همان طور که گفتم، نمي شود خرده هم گرفت. بالاخره تيم ها هزينه کرده اند و زحمت کشيده اند؛ اما بازهم تأکيد مي کنم که مسابقات بايد بعد از ريشه کن شدن اين بيماري از سر گرفته شود تا تيم ها ضرر نکنند و نتيجه زحماتشان را ببينند. به هرحال همان طور که شما اشاره کرديد و من هم گفتم، هر تيمي هدف خاص خودش را دارد و اميدوارم اين بيماري هر چه زودتر از بين برود تا شاهد ادامه بازي ها باشيم. خيلي از تيم ها براي قهرماني، فرار از سقوط يا کسب سهميه مي جنگند و اگر ليگ تعطيل شود، خيلي چيزها به هم مي ريزد.
بله مثل بيشتر تيم ها بازيکنان تيم ما هم در طول تعطيلات براي حفظ آمادگي بدني تمرين هاي اختصاصي داشتند. من هم مستثنا نبودم به اين ترتيب که بعد از تعطيلي ليگ و اين دو ماهي هم که گذشته در زمين چمن و با رعايت فاصله گذاري اجتماعي و نکات ايمني اختصاصي تمرين مي کنم تا شرايط بدني خودم را حفظ کنم. در کل گاهي تمرين مي کنيم و بيشتر اوقات هم در منزل و کنار خانواده هستيم؛ البته به غيراز اين بايد بگويم که هرروز صبح، برنامه تمريني براي بازيکنان ارسال مي شد و مي شود و سپس به تمرين مي پرداختيم و بعد گزارش خودمان را از تمرين ها براي مربيان مي فرستيم.
شرايط من و تيم امسال خيلي خوب است. فکر مي کنم، توانستيم با توجه به بودجه اي که داشتيم، فراتر از انتظارها نتيجه بگيريم. تيم ما برخلاف سال هاي گذشته که براي بقا مي جنگيد، امسال يقه تمام بزرگان را گرفته و در بالاي جدول است و حتي اين شانس را دارد که بتواند سهميه آسيايي کسب کند. اميدوارم شرايط ادامه ليگ فراهم شود تا بتوانيم به درخشش خود ادامه دهيم؛البته تأکيد دارم که کار سختي بعد از تعطيلات در پيش داريم.
بي انصافي است اگر بگويند تيممان دفاعي بازي مي کند. تيممان ساختار دفاعي خوبي دارد و گل نمي خورد و اين دليلي بر دفاعي بودن تيم ما نيست. جلوي بعضي از تيم هاي بزرگ دقايقي دفاعي بازي کرديم و مهم نتيجه بود که خدا را شکر به دست آمد.
او يکي از مربي هاي خوب ليگ است و اين را هم در دو سه سال اخير نشان داده است. افتخار اين را داشتم که در داماش با او کارکنم و از روحيات و سبک مربيگري اش اطلاع داشتم و فکر مي کنم يکي از مربيان آينده دار فوتبال کشورمان است و نشان داده است که مي تواند موفق باشد.
خيلي سخت است. الان ما بايد دوباره بدنسازي کنيم و بعدازاين همه مدت دوباره به ميدان برويم؛ البته جام حذفي، جام شگفتي هاست و من فکر مي کنم نفت اين پتانسيل را دارد که بتواند قهرمان هم شود.
بعد از مدت ها که به دليل ويروس کرونا تمامي فعاليت هاي وزشي تعطيل شده بود و شاهد هيچ رقابت و فعاليت ورزشي نبوديم، بعد از اعلام ستاد ملي مبارزه با کرونا و نيز وزارت وزش که به يکسري رشته هاي ورزشي ازجمله کوهنوردي اجازه فعاليت داده شد، گروه كوهنوردي شركت ملي نفت همزمان در ماه مبارك رمضان با رعايت پروتکل هاي بهداشتي به ارتفاعات البرز آبشار تهران که منتهي به قله لتمان كن مي شود، صعود کردند. 10 نفر از کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران از ساعت 17 و در عصري بهاري کوهپيمايي را آغاز كردند و در مسيري خلوت توأم با آرامش بعد از سه ساعت کوهپيمايي به قله رسيدند و با به جا آوردن مراسم افطار به کوهنوردي خود پايان دادند. کوهنورداني که در اين صعود حضور داشتند، عبارتند از: سيد مصطفي احمدي نسب، فريدون ابو قداره، سيد بهرام صفوي، موسي الرضا كريميان، الله يار الياسي، مهدي قاسمي، عبدالله امامي، فرامرز فرجي و حسين باقر زاده (سرپرست گروه)
انتصاب یک قهرمان ملی بر مسند ورزش وزارت نفت
معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني وزير نفت در حکمي، اسماعيل کبوتران را که از قهرمانان ملي رشته دو و ميداني شاغل در وزارت نفت است به عنوان سرپرست اداره کل امور سلامت، تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي اين معاونت منصوب کرد.
در حکم فرزين مينو خطاب به کبوتران آمده است:
«با توجه به مراتب تعهد، تخصص و تجربيات جنابعالي، به موجب اين حکم به عنوان سرپرست اداره کل امور سلامت، تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي منصوب مي شويد. اميد است با اجراي به موقع وظايف و مسؤوليت هاي محوله بويژه طرح هاي ارتقاي نظام سلامت صنعت نفت و بهبود وضع ورزش همگاني کارکنان و خانواده ها و تسهيل دسترسي آنان به اماکن ورزشي نقشي موثر در افزايش سطح سلامت و ايجاد رضايت کارکنان و خانواده ها ايفا کنيد.»
مينو در حکم جداگانه اي از تلاش هاي غلامرضا شاه کرمي در مدت زمان تصدي اين سمت قدرداني و وي را به عنوان مشاور خود منصوب کرد.
اسماعيل کبوتران با مدرک کارشناسي ارشد مديريت و برنامه ريزي ورزش، پيش از اين معاون سلامت اداره کل سلامت، تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي وزارت نفت بود و مسؤوليت هايي از جمله رياست امور ورزش شرکت نفت فلات قاره ايران، نايب رئيسي هيات دووميداني استان تهران، رياست ورزش همگاني قهرماني و المپيادهاي وزارت نفت و... از سوابق شغلي وي محسوب مي شود. کبوتران که از قهرمانان ملي وزارت نفت به شمار مي آيد، عناوين و افتخارات بسياري را هم در کارنامه ورزشي خود ثبت کرده است.
بخشي از اين عناوين به شرح زير است:
قهرمان شناي نونهالان باشگاه هاي تهران،عضو تيم ملي شنا نوجوانان ايران، چهارمي مسابقات غرب آسيا- کويت، قهرمان مسابقات دووميداني باشگاه هاي کشور، قهرمان مسابقات دووميداني جام کازانف- قزاقستان، قهرمان مسابقات آسيايي داخل سالن – تهران، مربي تيم دووميداني باشگاه نفت تهران به مدت 10 سال، مربي بدنسازي تيم فوتبال اميد استقلال، مربي بدنسازي تيم واليبال نفت تهران، مربي بدنسازي تيم فوتبال استقلال قزوين، مربي درجه يک واليبال، مربي درجه يک دووميداني، مربي شنا درجه 2 و ناجي غريق درجه 2.
سرپرست تيم فوتبال پالايش گاز ايلام:
سرپرست تيم فوتبال بانوان پالايش گاز ايلام با تأکيد بر اينکه جان انسان ها از همه چيز مهم تر است، عقيده دارد بهترين کار اين است که ليگ برتر فوتبال را همين جا تمام و براي فصل آينده برنامه ريزي کنند. الهه اکبر زاده، سرپرست تيم فوتبال بانوان پالايش گاز ايلام درباره بلاتکليف بودن وضعيت ليگ برتر فوتبال ناراحت است و مي گويد: تا زماني که جان حتي يک انسان درخطر باشد، فوتبال هيچ ارزشي ندارد. با شيوع بيماري و ويروس کرونا هيچ کس نمي تواند نسبت به تعطيلي مسابقات ليگ معترض باشد چون جان بازيکنان و تمام عوامل تيم ها در ميان است. بيماري کرونا پديده اي است که در ارتباط با سلامت جامعه است و همکاري همه جانبه جامعه را طلب مي کند. با الهه اکبرزاده، سرپرست تيم فوتبال بانوان پالايش گاز ايلام در خصوص وضعيت اين تيم در روزهاي کرونايي گفت وگويي کرديم که مشروح آن را باهم مي خوانيم.
ما هم مثل ساير مردم درگير اين ويروس خطرناک هستيم. اميدوارم هرچه زودتر اين ويروس ريشه کن شود و مردم به زندگي عادي خود برگردند. البته به مردم توصيه مي کنم که در خانه بمانند و با رعايت اصول بهداشتي به از بين بردن هرچه زودتر اين بيماري سرعت ببخشند. البته من چون شاغل هستم برابر با مقررات وضع شده سرکار مي روم، اما فوتبال و تمرينات تعطيل است.
ما هم مثل ساير تيم ها و با توجه به شرايط تمرينات را تعطيل کرديم. متأسفانه اين بيماري و ويروس باعث شد که مسابقات تعطيل شود و همه بلاتکليف باشيم. اميدوارم هرچه زودتر تکليف مشخص شود و به تيم ها خبر دهند که چه مي خواهند بکنند و از چه زماني مسابقات آغاز خواهد شد.
بله درست است، بالاخره شرايط ايجاب مي کند که تمرينات تيم ما مانند ساير تيم ها تعطيل باشد چون سلامت و حفظ جان بازيکنان و نيز تمام عوامل تيم از کادر فني تا تدارکات همه و همه مهم است. بازيکنان بعد از تعطيلات همه به شهرهاي خودشان رفته اند.
در اين وضعيت کسي نمي تواند معترض تعطيلي تمرينات و ليگ باشد، اين يک ضرورت بوده و بايد منتظر باشيم و ببينيم که تکليف چه مي شود. من خودم هم وقتي با مسؤولان صحبت مي کنم حرف آن ها خارج از منطق نيست. آن ها مي گويند آيا کسي مي داند کرونا چه زماني از کشور مي رود که ما بازي ها را شروع کنيم؟ به نظرم در اين وضعيت بايد صبر و حوصله داشته باشيم تا هرزماني مسؤولان به اين نتيجه رسيدند که ويروس کرونا کنترل شده، بعدازآن ما هم مي توانيم تمرينات ما را آغاز کنيم.
بالاخره تيم ها هزينه کرده اند و مي خواهند نتيجه بگيرند و براي خودشان برنامه و هدف دارند. در بالاي جدول چند تيم در کورس قهرماني هستند و در انتهاي جدول هم براي بقا مي جنگند؛ بنابراين بهترين حالت ادامه مسابقات است، اما در عين حال بايد شرايط را هم بسنجيم و بر اساس آن تصميم بگيريم، اما بازهم مي گويم تعطيل شود بهتر است.
به نظر من اصلا درست نيست. اينها موضوع هايي است که در اولويت هاي بعدي قرار دارد. در حال حاضر اولويت اصلي سلامت مردم و جامعه است. حالا اينکه اگر ويروس ادامه دار باشد، چه تصميمي بايد براي ليگ گرفته شود، اولويت بعدي است. البته بايد در اين خصوص به قانون هم توجه کرد و اينکه تصميم فيفا را هم مدنظر گرفت چون ليگ هاي اروپايي هم تعطيل است و بايد ديد آنجا چه تصميمي مي گيرند؛ البته همان طور که گفتم نمي شود خرده هم گرفت بالاخره تيم ها هزينه کرده اند و زحمت کشيده اند، اما بايد به يک موضوع ديگر هم اشاره کنم و آن فاصله زماني بين پايان ليگ و شروع ليگ بعد است.
ببينيد ما از اواخر بهمن سال گذشته تا الان تمرين نداريم. اگر بخواهند ليگ را شروع کنند، بايد يک فرجه حداقل 20 تا 30 روزه بدهند تا تيم ها با تمرين و بدن سازي دوباره براي مسابقات آماده بشوند؛ بنابراين ادامه ليگ تا شهريور طول مي کشد و ليگ جديد هم طبق برنامه از مهر ماه شروع مي شود و اين به بازيکنان آسيب مي رساند. علاوه بر اين فاصله کم بين اين ليگ و ليگ بعد باعث افت کيفي ليگ خواهد شد. پس مسابقات تعطيل شود بهتراست. اميدوارم خيلي سريعتر مسؤولان يک جواب قانع کننده بدهند تا از بلاتکليفي بيرون بياييم.
بله مثل بيشتر تيم ها بازيکنان تيم ما هم در طول تعطيلات براي حفظ آمادگي بدني تمرينات اختصاصي داشتند؛ به اين ترتيب که ما هرروز صبح برنامه تمريني براي بازيکنانمان ارسال مي کنيم و آن ها هم گزارش خود را از تمريناتشان براي ما مي فرستند. اما تمرين در منزل هيچ وقت مثل تمرين در زمين چمن و تمرينات گروهي نمي شود.
ورزش در فضاهاي روباز از جمله پارک ها مستلزم رعايت مواردي خاص و مهم در دوران شيوع کرونا از سوي تمامي افراد است.
رفتن به پارک ها و مکان هاي تفريحي به منظور انجام فعاليت فيزيکي يکي از بهترين روش ها براي سلامت جسم و روان است و در بسياري از مکان ها افراد مي توانند به منظور کاهش استرس در چنين اماکني حضور پيدا کرده و علاوه بر استنشاق هواي تازه، ويتامين D کسب کنند و از نظر فيزيکي فعال بمانند. در عين حال هرچند که اين مکان هاي باز مي توانند براي سلامتي مفيد باشند، اما بايد به مسائل مختلفي به منظور حفاظت از خود و ديگران به منظور جلوگيري از ابتلا به ويروس کرونا توجه کرد.
از پارک هاي نزديک به محل زندگي خود استفاده کنيد و علاوه بر اين همراه داشتن وسايل حفاظتي نظير ماسک، دستکش و محلول ضدعفوني کننده ضروري است و سومين نکته، رعايت حداقل 1.5 متر فاصله از ساير افراد تحت عنوان رعايت فاصله اجتماعي است.
بر اساس گزارش فدراسيون پزشکي ورزشي بايد برخي فعاليت ها را به طور کامل حذف کرد؛ فعاليت هايي که شامل رفتن به پارک هاي شلوغ و دور از محل زندگي شما، مراجعه به پارک ها در صورت ابتلا به بيماري کرونا يا تماس طي 14 روز اخير با بيمار مبتلا به ويروس کرونا، استفاده از زمين هاي بازي مشترک و نيز شرکت در فعاليت هاي ورزشي گروهي است.
بايد توجه داشته باشيد که مرتب با آب و صابون دستان خود را به مدت حداقل 20 ثانيه بشوييد و اگر آب و صابون در دسترس شما نيست حتما يک الکل 70 درصد با خود داشته باشيد تا در صورت لزوم از آن استفاده کنيد.
استفاده از زمين هاي بازي مي تواند عامل انتشار کوويد 19 باشد چراکه اغلب موارد شلوغ هستند و تميز نگه داشتن و ضد عفوني اين سطوح دشوار است، در نتيجه ويروس به راحتي مي تواند با لمس دستان بچه ها با وسايل موجود در اين مکان ها و لمس دهان و بيني يا چشم ها انتشار پيدا کند.
در اين تصاوير مي توانيد ميزان فاصله اجتماعي در فعاليت هاي ورزشي در همه گيري ويروس کرونا را مشاهده کنيد؛ بايد بدانيد که رعايت 10 متر فاصله با فردي که در حال دويدن است، پنج متر فاصله با فردي که در حال راه رفتن است و نيز 20 متر فاصله با فردي که دوچرخه سواري مي کند، ضروري است.
همچنين تصاوير مربوط به نحوه پرهيز از قرار گرفتن در معرض ترشحات تنفسي حين فعاليت ورزشي در ذيل آمده است؛ راه رفتن از روبرو، از پشت سر هم و نيز به صورت اريب بايد پرهيز شود و بهترين حالت حرکت به صورت موازي و با رعايت دو متر فاصله است.
مدافع تيم فوتبال پارس جنوبي جم با حضور در يکي از بيمارستان هاي آبادان با پرستاران بخش کروناي اين بيمارستان ديدار و از زحمات آنها تقدير کرد.
علي عبدالله زاده، بازيکن آباداني تيم فوتبال پارس جنوبي جم، هفته گذشته با حضور در بيمارستان طالقاني آبادان با پرستاران بخش کروناي اين بيمارستان ديدار و ضمن اهداي دسته گل و پيراهن هاي تيم فوتبال نفت آبادان به آنها خسته نباشيد گفت.
اين بازيکن بعد از گفت و گو با پرستاران بخش کروناي بيمارستان طالقاني در کنار آنها عکس يادگاري گرفت و براي هم استاني هاي خود و تمام بيماران به خصوص کرونايي آرزوي سلامتي کرد. او سپس در ادامه گفت بايد سر تعظيم درمقابل زحمت و تلاش شما مبارزان خط اول درمان فرود خواهد آوريم چرا که ايثار شما هرگز فراموش شدني نخواهد بود
علي عبدالله زاده، سابقه بازي در تيم فوتبال صنعت نفت آبادان را در کارنامه دارد.
مشعل: اهداي خون يکي از اقدام هاي ارزشمند است که در کشور ما بدون پرداخت پول يا فشار بيروني تنها با خواست افراد انجام مي شود و با اين تصميم به افرادي در شرايط حياتي به خون نياز دارند، زندگي مي بخشند. اهداي خون به عنوان يکي از اقدام ها و رفتارهاي اجتماعي و حتي مذهبي بين مردم ايران وجود داشته و دارد و در هر شرايطي مردم اهداي خون را ترک نمي کنند، اما در شرايط عجيب و تجربه نشده کرونايي چند ماه اخير مردم با ترس اينکه احتمال ابتلا براي خودشان ممکن است وجود داشته باشد، براي اهداي خون ترديد داشتند. خون و فراورده هاي خوني نياز حياتي بسياري از بيماران نظير بيماران مبتلا به تالاسمي، هموفيلي، برخي انواع سرطان ها و افراد مجروح شده در تصادفات جاده اي است، اما به دنبال شيوع کرونا در کشور و کاهش مراجعات جهت اهداي خون، بانک خون کشور با کاهش ذخاير خوني مواجه شد و مسئولان بارها اعلام کردند که اهداي خون خطري براي ابتلا به ويروس کرونا ندارد و با اهداي خون، کرونا منتقل نمي شود. اينگونه بود که سخنگوي سازمان انتقال خون ايران با اشاره به کاهش اهداي خون در برخي استان ها به دليل شيوع ويروس کرونا گفت که اين وضعيت باعث ايجاد کمبود خون در 9 استان شده است. او تاکيد داشت که مردم بايد بدانند که اهداي خون يک اقدام و نياز ضروري و روزانه است و در حال حاضر در استان هاي سيستان و بلوچستان، مازندران، گيلان، فارس، خوزستان، کرمان، تهران، هرمزگان و بوشهر براي بيماران خاص و تالاسمي کمبود خون داريم. او اطمينان داد که مسائل بهداشتي در فرايند خونگيري در مراکز انتقال خون به خوبي رعايت مي شوند و بنابراين مراجعه به اين مراکز، جاي نگراني ندارد و اهداکنندگان مي توانند براي برطرف کردن نياز هاي خوني بيماران به مراکز انتقال خون مراجعه و خون خود را اهدا کنند.
اين تاکيدات را تنها مسؤولان داخلي هم نمي گويند؛ انجمن بين المللي انتقال خون نشان داده اند که کرونا نمي تواند از طريق خون و فراورده هاي خوني منتقل شود. درعين حال شواهد پاتوفيزيولوژي چرخه ويروس هم اين موضوع را اثبات کرده است. در عين حال با توجه به اينکه در شرايط خاصي مثل حالا که علاوه بر اتفاقات و حوادث هميشگي يک بيماري روزانه جان هزاران انسان را مي گيرد، مصرف خون و فراورده هاي آن به شدت افزايش مي يابد و به دليل بحث قرنطينه و نگاهي که مردم دارند، مراجعه اهداکنندگان به شدت کاهش مي يابند، بنابراين ضروري است در چنين مواقعي کساني که امکان و معيارهاي اهداي خون را دارا هستند، براي اهداي خون مراجعه کنند.
در حال حاضر سامانه نوبت دهي آنلاين براي اهداي خون در نظر گرفته شده و همه مراکز الزامات و دستورعمل هايي را براي افراد متقاضي در نظر گرفته اند. افراد مراجعه کننده براي اهداي خون کمترين تماس را با محيط دارند و مي توانند اطمينان داشته باشند که در اين روند مبتلا نمي شوند. مي توانيد با استفاده از سامانه nobatdehi.ibto.ir کدپيگيري دريافت و اقدام به اهداي خون کنيد. در اين سامانه مي توانيد زمان مراجعه به مراکز اهداي خون را مشخص کنيد و با متخصصان در ارتباط باشيد؛ البته حتما بايد به همراه خود کارت شناسايي معتبر مانند کارت ملي را داشته باشيد.
به هر روي آنهايي که شرايط و توان اهداي خون را در اين سال ها داشته اند و به اهميت اين کار خود واقف هستند، مي دانند که اين شرايط سخت زماني براي اهداي زندگي است. در عين حال بايد واقع بين بود و شرايط پيش رو را با نگاهي منطقي نگاه کرد. مسئله اين است که شواهد و تحقيقات نشان مي دهد که کرونا همچنان تا مدت زيادي با ما خواهد بود و بايد جريان زندگي را به نحوي با اين ويروس هماهنگ کنيم، بنابراين بايد با زندگي با کرونا کنار بياييم و برخي الزامات آن را انجام دهيم و يادمان بماند که مي توانيم با اقدامي کوچک، جان انسان ها را نجات دهيم. نياز به خون و فراورده هاي خوني در اين شرايط بيشتر شده و اهداي خون و تامين خون مورد نياز بيماران، يکي از اقدام هايي است که هميشه در کشورمان انجام شده و حالا هم مي توان روي کمک مردم حساب کرد.
1. داشتن حداقل سن 18 سال تمام و حداکثر 60 سال، از شرايط اهداي خون است؛ البته اهداکنندگان مستمر مي توانند تا سن 65 سالگي خون خود را اهدا کنند.
2. حداقل وزن اهداکننده بايد 50 کيلوگرم باشد.
3. فواصل اهداي خون هر 8 هفته يکبار باشد؛ مشروط به آنکه تعداد دفعات آن در طول يکسال از 4 بار تجاوز نکند.
4. همراه داشتن اصل کارت شناسايي (شناسنامه، گواهينامه، گذرنامه) ضروري است و براي اهداکنندگان بار اول، همراه داشتن کارت ملي الزامي است.
تو در من به خواب رفته ای
دیگر با صدای بلند نمی خندم
با صدای بلند حرف نمی زنم
دیگر گوش نمی دهم
به صدای باد
دریا
پرنده
پاواروتی
پاورچین پاورچین می آیم و می روم
بی سر و صدا زندگی می کنم
تو در من به خواب رفته ای
*رسول یونان
سالار، خواننده موسيقي سنتي ايراني است که در چند دهه گذشته فعاليتهاي هنري بسياري داشته که بخش زيادي از آنها بسيار معروف و پر طرفدار است. بسياري از آثار او در اين سالها براي سريال هاي مختلفي در تلوزيون بوده است که يکي از معروفترين آنها براي تيتراژ سريال تاريخي «معماي شاه» بوده است.
چرا به سفر می رویم؟ سفر چه تاثیراتی بر زندگی مان می گذارد؟ علت چیست؟ آلن دوباتن، فیلسوفی که به مسائل روزمره علاقه مند است در کتاب هنر سیر و سفر به این پرسش ها پاسخ می دهد. به نظر او چشم ها را باید شست، جور دیگر باید دید. کتاب هنر سیر و سفر مانند سایر آثار او، مضمون های فلسفی مدرن دارد. این کتاب به دلیل اصالت و نبوغ در اندیشه و محتوایش مورد ستایش قرار گرفت. برخلاف تبلیغات صنعت گردشگری، دوباتن به خواننده نمی گوید کجا سفر کند و برایش نسخه تجویز نمی کند، بلکه به او می گوید که چطور سفر کند. دوباتن با استفاده از مهارت نویسندگی خود، دانشش از فلسفه و استفاده از هنر، جنبه ای عمیق تر و دلربا تر از سفر را بازمی کند. سفری که در آن فراتر از گرفتن عکس های زیبا از مناظر، تجربه ژرف و لذت بخش بودن در مکان و مناظر جدید امکان پذیر باشد. هنر سیر و سفر درباره چگونه کشف کردن است. انتشارات نیلوفر کتاب هنر سیر و سفر را با ترجمه گلي امامي در سال 1385 روانه بازار کرده است.
سريال خواب زده ها به نويسندگي سعيد نعمت الله و تهيه کنندگي الهام غفوري ساخته جديد سيروس مقدم است که به زودي فصل اول اين سريال در نمايش خانگي توزيع مي شود. اين سريال خواب زده با ديگر سريال هاي نمايش خانگي تفاوت دارد و در ژانر وحشت و ماورايي ساخته مي شود و ممکن است شباهت هايي به تجربه هاي گذشته سيروس مقدم در سريال اغما و روز حسرت داشته باشد. کوروش سليماني، مهدي سلطاني،عليرضا شجاع نوري، لادن مستوفي و ريحانه پارسا، پريوش نظريه، سام درخشاني، ايرج نوذري، لادن مستوفي، سيما بابايي، فريد سجاد حسيني و امير علي دانايي بازيگران سريال خواب زده را تشکيل مي دهند.
گفت وگو با کارمند امانت دار شهرک توحید جم
مشعل محمدرضا رسولي مهر – کارمند پيمانکاري واحد برق مستغلات شهرک توحيد در شهرستان جم است که اوايل اسفند ماه و در روزهاي شروع کرونا و نگراني هاي آن در جريان سرکشي روزانه از بيمارستان توحيد قطعه طلايي را پيدا مي کند. او در اين روزهاي سخت معيشتي براي قشر کارگر، بيش از دو هفته براي پيدا کردن صاحب قطعه طلا تلاش مي کند. با او درباره اين اتفاق و تلاشش در پيدا کردن صاحب آن قطعه طلا گفت و گويي کوتاه انجام داديم که در ادامه مي آيد.
27 سال دارم و پيمانکار تاسيسات شهرک توحيد هستيم. همه امور مربوط به تاسيسات برق شهرک توحيد را کنترل مي کنيم و بيمارستان توحيد هم جزئي از اين تاسيسات است که در روزهاي کار حتما به آن سرکشي و بازديد داريم. از حدود 6 سال قبل در اين مسئوليت هستم و هر 14 روز نوبت کاري دارم و بعد به شهرستان خودم برمي گردم.
کازرون در استان فارس.
خانواده اي 7 نفره با پدر و مادرم داريم و فعلا تا کارداني برق خوانده ام و مرتبط با همين رشته مشغول به کار هستم.
بله. در نوبت کاري 14 روزه تقريبا هر روز از بيمارستان هم بازديد داريم. آن روز هم به همراه همکارم در حال عبور از ورودي آبنماي بيمارستان توحيد بوديم که در نزديکي آب نما يک قطعه دستبند زنانه پيدا کرديم.
دستبند را در دفترمان نگه داشتم و بلافاصله شروع به اطلاع رساني براي پيدا کردن صاحب آن کردم. در چند محل پرتردد آگهي پيدا شدن يک قطعه طلا را نصب کردم اما تا دو هفته خبري از صاحب آن نشد. البته بعد از اينکه هفته اول خبري از صاحب طلا نشد، به جاي مايوس شدن تعداد آگهي ها را بيشتر کردم و در بازارچه شهرک هم تعدادي را نصب کردم ولي باز هم پيدا نشد.
بله. شرايط سخت بود و نمي شد تردد زيادي داشت و بعد از دو هفته نوبت کاري من تمام شده بود و بايد به کازرون برمي گشتم. در عين حال براي ما مرخصي اجباري هم در نظر گرفته بودند و نمي توانستم به محل کار برگردم.
بعد از دو هفته که به خانه آمدم خانمي تماس گرفت و خود را صاحب قطعه طلا معرفي کرد و مشخصاتي داد. براي من عکس خودش را با آن قطعه طلا فرستاد که در دستش بود و فاکتور خريد را هم فرستاد. اما مسئله اين بود که من نمي توانستم به عسلويه و جم برگردم و شرايط کاري حضور در آنجا را نداشتم. در نتيجه با هماهنگي که با صاحب طلا داشتم، برادر و همسر برادر او با مدارک شناسايي و فاکتور خريد طلا به شيراز آمدند و من طلا را به آنها تحويل دادم.
حدود 16 گرم بود که صاحبش بعد گفت حدود 12 ميليون تومان ارزش دارد. البته به قيمت آن روز طلا اين قيمت را داشت.
با شیوع ویروس کرونا در ایران و همه گیری آن در اسفند ۹۷ بسیاری مشاغل در کشور و همچنین کل دنیا به حال تعلیق و تعطیل درآمد در این بین باشگاههای ورزشی و مسابقات حرفه ای ورزشی نیز از این قانون مستثنی نبوده و در سراسر جهان با تعطیلی طولانی مدت مواجه شدند. تعطیلی چند ماهه ورزش سبب شده تا بسیاری از ورزشکاران حتی با وجود تمرینات محدود در منزل باز هم نتوانند آمادگی خود را حفظ کنند و اکثراً با مشکلاتی همچون اضافه وزن و از فرم خارج شدن عضلات خود مواجه شده اند. اما همین تمرین در منزل و پشت بام برای آنها ادامه دارد.
عکس: محمدرضا عباسي - مهر
هدف اصلي اپليکيشن، ثبت نام در مراکز تفريحي يا رستوران ها و امتيازدهي به آنها است. شايد اين هدف در ابتدا عجيب و بي فايده به نظر برسد اما تبديل کردن سفر و گردش به بازي، مي تواند سرگرم کننده باشد. علاوه بر اين بسياري از مراکز به کاربراني که از طريق اين اپليکيشن به آنها امتياز مي دهند، جايزه مي دهد. Foursquare يک شبکه اجتماعي است که ارزش امتحان کردن را دارد.
پاکِت، نسخه بازطراحي شده اپليکيشن !Read It Later است. يک سرويس مطالعه آفلاين که به شما اجازه مي دهد، تصاوير، مقالات يا وب سايت هاي مختلف را براي مطالعه در زمان مناسب در آن ذخيره کنيد. پاکت، متون را بدون فرمت هاي وب سايت اصلي ذخيره مي کند که باعث مي شود شما راحت تر به مطالعه آن ها بپردازيد. برچسب گذاري و سازگار با همه پلت فرم ها به شما امکان مي دهد فايل هاي ذخيره شده در پاکت را از طريق تمام دستگاه ها و مرورگرها در دسترس خود داشته باشيد. اگر مطالب جالبي را در فضاي اينترنت يافته ايد اما فعلاً بايد روي چيز ديگري مثلاً کار متمرکز باشيد، آن را براي مطالعه در زمان آزاد به Pocket منتقل کنيد.
اگر مي خواهيد به عکس هاي خود در کمترين زمان ممکن افکت داده و آن ها را جالب کرده يا به عکس هاي خود حاشيه داده يا فريم مناسب تري برايشان انتخاب کنيد، Pixl-r-omatic بهترين گزينه است. اين نرم افزار با در اختيار داشتن، 100 افکت مختلف و بيش از 200 حاشيه گوناگون، يکي از بهترين ابزار براي ويرايش تصاويري است که با دوربين دستگاه گرفته ايد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات