خودکفايي در توليد بنزين، گاز و گازوئيل با وجود تحريمهاي غيرقانوني و ناعادلانه
وزیر نفت: هنوز رفتن او را باور ندارم
گاز سبب ساز انسجام اقوام ایرانی
همدلی کرونایی در قاره کوچک ایران
جان بخشی چین به کالبد کرونا زده صنعت پالایش
تأمين پايدار برق در منطقه عملياتي سراجه قم
عید فطر و نقش آن در تحولات فردی و اجتماعی
از ترور اقتصادی تا نگهداری از پول های نفتی
سلامت انسان ها واجب تر است، چون زیر ساخت نداریم
رئيس جمهوري اعلام کرد
رئيس جمهوري گفت: باوجود تحريم هاي غيرقانوني، ناعادلانه و فشار شديد اقتصادي آمريکا، توليد در کشور تعطيل نشده است و امروز شاهد موفقيت هاي بزرگي همچون خودکفايي در توليد بنزين، گاز و گازوئيل هستيم.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، عصر روز سه شنبه (30 ارديبهشت ماه) در ديدار با جمعي از مديران و فعالان رسانه اي کشور گفت: باوجود شرايط سخت کشور و تحريم هاي غيرقانوني و ناعادلانه و فشار شديد اقتصادي آمريکا، توليد در کشور تعطيل نشده است و امروز شاهد موفقيت هاي بزرگي همچون خودکفايي در گندم و ديگر محصولات غذايي و کشاورزي هستيم. ما همچنين امروز در توليد بنزين، گاز و گازوئيل خودکفا هستيم و انجام کارهاي زيربنايي در کشور به موفقيت ما در مبارزه با کرونا کمک کرده است.
وي با تاکيد بر اينکه دولت درباره بيماري کرونا همواره با صداقت و با شفافيت کامل عمل کرده و واقعيت را به مردم گفته است، افزود: رسانه هاي کشور در اين راه بسيار خوب عمل کردند و در مقابل دروغ پراکني و شايعه سازي رسانه هاي بيگانه به خوبي ايستادند.
رئيس جمهوري با بيان اينکه رسانه ها در آگاه کردن مردم و اطلاع رساني درست، بار سنگيني بر دوش دارند، تصريح کرد: برقراري آرامش در جامعه و دور کردن مردم از التهاب و اضطراب بسيار مهم است و اين وظيفه مهم بر دوش رسانه هاست.
دکتر روحاني با تاکيد بر اينکه هرچه انسجام و همراهي رسانه ها، دولت، نظام و همه ارکان بيشتر باشد به نفع کشور خواهد بود، افزود: رسانه ها امروز بايد هم با نوشتن حقايق و هم ننوشتن مطالب نادرست و غيرصحيح، منافع و مصالح نظام و مردم را در نظر بگيرند، به اين معنا که گاهي مصالح نظام و مردم با ننوشتن مسائل حاشيه اي و غيرواقعي تأمين مي شود.
وي با بيان اينکه حرفي که مي زنيم و چيزي که مي نويسيم بايد پايه و اساس محکم داشته باشد، گفت: از چارچوب و اصول رسانه ها به دور است چيزي را که نسبت به آن يقين و اطمينان ندارند، منتشر کنند.
رئيس جمهوري تضعيف دولت را تضعيف نظام دانست و عنوان کرد: يکي از خطاهاي راهبردي اين است که برخي فکر مي کنند تضعيف دولت تضعيف نظام نيست. انتقاد دلسوزانه و نصيحت خيرخواهانه بسيار خوب است، البته نه آنکه نقد فقط منحصر به دولت باشد.
استاندار خوزستان از فعاليت پتروشيمي هاي واقع در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي در زمينه ايفاي مسئوليت هاي اجتماعي قدرداني کرد.
به گزارش سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي، غلامرضا شريعتي در نشست با جمعي از مديران روابط عمومي پتروشيمي هاي منطقه، به ايفاي نقش مسئوليت اجتماعي پتروشيمي، از خدمات ارزشمند شرکت هاي پتروشيمي مستقر در اين منطقه قدرداني کرد و اقدام هاي اخير اين صنعت را بي بديل دانست.
وي در ادامه نشست به تبيين حوزه مأموريت و نقش خطير روابط عمومي ها در برقراري ارتباط مؤثر با جامعه پيراموني و جلب رضايت مردم از سوي دستگاه ها پرداخت.
محسن اديبي، سرپرست روابط عمومي سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي نيز در اين نشست به طرح ديدگاه هايي درباره خدمت رساني پتروشيمي به مجموعه شهري با نگاه توسعه اي پرداخت.
دبير کارگروه توسعه متوازن شهرستان بندرماهشهر ضمن ارائه گزارشي از اقدام ها و عملکرد کارگروه توسعه متوازن، گفت: ايجاد کارگروه توسعه متوازن شهرستان بندرماهشهر از سوي استانداري ارزشمند بود و تأثير زيادي در هدفمند کردن اعتبارات و تخصيص منابع شوراي راهبردي شرکت هاي پتروشيمي داشت.
وي، توجه به بخش هاي کشاورزي، راه هاي روستايي، مسکن محرومان، اشتغال زايي خانوارهاي زير پوشش کميته امداد و توجه به آموزش و فن آموزي را از محورهاي احصاشده کارگروه عنوان کرد و افزود: تمرکز بر مناطق کمتر توسعه يافته و کمک به توازن توسعه از مهم ترين کارکردهاي کارگروه توسعه متوازن شهرستان بندرماهشهر است.
اديبي، خواستار نقش آفريني بيشتر دستگاه هاي اجرايي در تخصيص اعتبارات و منابع به شهرستان ماهشهر شد و ادامه داد: پتروشيمي ها بازوي کمکي دستگاه هاي اجرايي در مسير توسعه متوازن هستند.
وي با تشريح خدمات صنعت پتروشيمي در راستاي مبارزه با کرونا اظهار کرد: همگرايي بسيار خوبي بين مديران صنعت در نگاه توسعه اي به شهرستان وجود دارد.
وزير نفت گفت: من هميشه به حضور در نشست کميسيون انرژي مجلس و احترام به اعضاي آن اعتقاد داشتم و به پرسش هاي آنان پاسخ مي دادم.
بيژن زنگنه عصر روز دوشنبه (29 ارديبهشت ماه) در ديدار پاياني با اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي (دوره دهم) گفت: من هميشه وقتي نماينده اي در بخشي خاص پرسش داشت، در کميسيون انرژي حاضر مي شدم و به پرسش ها پاسخ مي دادم، هرچند ممکن بود به نماينده سؤال کننده بگويم پاسخ پرسش شما را در صحن علني مي دهم، اما به سؤال کننده احترام مي گذاشتم و در نشست کميسيون حاضر مي شدم.
وي از تک تک اعضاي کميسيون انرژي مجلس تشکر کرد و گفت: براي شما که برخي از نمايندگان شهرها و مناطق نفت خيز کشور بوديد تشکر و قدرداني مي کنم و آرزوي توفيق دارم.
در اين نشست که مسعود کرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران و حسن منتظر تربتي، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران نيز حضور داشتند برخي اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي ديدگاه هاي خود را درباره شرايط صنعت نفت و گاز کشور بيان و از زحمات و همکاري ها و هماهنگي هاي وزير نفت با کميسيون انرژي مجلس دهم قدرداني کردند. در پايان اين نشست، وزير نفت با اهداي لوح سپاس از اعضاي کميسيون انرژي مجلس دوره دهم قدرداني و تشکر کرد.
رينگ بين الملل بورس انرژي ايران امروز شاهد عرضه نفت سفيد شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران بود.
به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز چهارشنبه (31 ارديبهشت ماه) شاهد عرضه کالاهاي پنتان پلاس پتروشيمي پارس، حلال 404 عمده پالايش نفت شيراز و رافينت پتروشيمي بيستون بود و برش سنگين، برش سنگين (محموله دريايي) و سبد پايه 991 شرکت نفت ستاره خليج فارس، ريفورميت و هيدروکربن سنگين پتروشيمي بوعلي سينا، نفت سفيد شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و نفت کوره 380 سانتي استوکس شرکت ملي نفت ايران در رينگ بين الملل عرضه شد. روز سه شنبه (30 ارديبهشت ماه) کالاهاي آيزوريسايکل، نفتاي سبک و نفتاي سنگين تصفيه نشده عمده پالايش نفت شيراز، برش سنگين پتروشيمي بندر امام، ريفورميت پالايش نفت تبريز، ريفورميت پتروشيمي بوعلي سينا، ميعانات گازي پالايش گاز ايلام و نفتاي سبک پالايش نفت بندرعباس در رينگ داخلي و بنزين اکتان 87، بنزين اکتان 87 (محموله دريايي)، بنزين اکتان 91، سبد پايه 993، نفت سفيد و گازوئيل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، ريفورميت و هيدروکربن سنگين پتروشيمي بوعلي سينا، نفت کوره 380 سانتي استوکس شرکت ملي نفت ايران و نفتاي سبک شرکت نفت ستاره خليج فارس در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد. در اين روز بيش از 417.264 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 15.389 ميليارد و 98 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران دادوستد شد.
اداره اطلاعات انرژي ايالات متحده پيش بيني کرد که توليد نفت خام شيل آمريکا سقوطي تاريخي خواهد داشت.
به گزارش پايگاه خبري اويل پرايس، اداره اطلاعات انرژي آمريکا (EIA) در تازه ترين گزارش خود در روز دوشنبه (29 ارديبهشت ماه) اعلام کرد توليد نفت خام هفت حوضه بزرگ نفت خام شيل آمريکا در ماه آينده، با رکودي بي سابقه 197 هزار بشکه در روز کاهش مي يابد. اين نهاد اعلام کرد که انتظار مي رود توليد هفت حوضه پرکار نفت شيل در ايالات متحده از 8 ميليون و 19 هزار بشکه در ماه جاري، به روزانه 7 ميليون و 822 هزار بشکه در ماه آينده کاهش يابد. اين مقدار کاهش ماهانه بي سابقه خواهد بود.
اداره اطلاعات انرژي آمريکا همچنين پيش بيني مي کند که توليد گاز نيز در ماه ژوئن 779 ميليون فوت مکعب در روز کاهش يابد. کاهش هاي پيش بيني شده براي توليد اين ماه و ماه آينده، تعجب آور نيست، اما قابل توجه است. راهبرد بازار و پايين بودن قيمت نفت و کاهش ظرفيت ذخيره سازي نفت خام سبب شده است توليدکنندگان نفت سراسر جهان سطح عرضه نفت خام خود را کاهش دهند. در حالي که ميزان تقاضاي نفت چين در حال افزايش است و اداره اطلاعات انرژي آمريکا نيز پيش بيني کرد کاهش توليد نفت آمريکا در ماه آينده تشديد شود، تحولات مثبت در توليد واکسن احتمالي ويروس کرونا سبب شد قيمت نفت خام در روز دوشنبه (29 ارديبهشت ماه) افزايش يابد.
رديابي ها نشان مي دهد کشورهاي عضو اوپک پلاس تاکنون صادرات نفت را در ماه مه به طور چشمگيري کاهش داده اند.
به گزارش خبرگزاري رويترز از لندن، شرکت هاي رديابي محموله هاي نفتي اعلام کردند کشورهاي عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش، موسوم به اوپک پلاس صادرات نفت خود را در نيمه اول ماه مه به شدت کاهش داده اند. اين موضوع نشان دهنده پايبندي کامل اعضا به توافق جديد کاهش توليد اوپک پلاس در هفته هاي آغازين مهلت اين توافق است.
اوپک، روسيه و ساير متحدانش، متعهد شدند براي مقابله با کاهش قيمت و کاهش تقاضاي ناشي از شيوع ويروس کرونا، توليد روزانه خود را از اول ماه مه (12 ارديبهشت ماه) 9 ميليون و 700 هزار بشکه در ماه هاي مه و ژوئن کاهش دهند. کپلر، شرکت رديابي محموله هاي نفتي اعلام کرد صادرات دريايي نفت اوپک پلاس در ماه گذشته با کاهش روزانه 6 ميليون و 300 هزار بشکه، به 27 ميليون بشکه در روز رسيده است که در مقايسه با صادرات سيل آساي ماه آوريل، تغيير رويکرد چشمگيري است.
پترو لوجستيکز، يکي ديگر از شرکت هاي رديابي نفتکش ها، نيز در توييتي برآورد کرد توليدکنندگان، در 13 روز ابتدايي ماه مه، در مقايسه با ميانگين آوريل، صادرات خود را 5 ميليون و 960 هزار بشکه در روز کاهش داده اند که کاهش قابل توجهي است. دانيل گربر، مدير اجرايي پترولجستيکز در اين باره گفت: از اين مقدار، کاهش صادرات اوپک در دو هفته اول ماه مه 4 ميليون و 850 هزار بشکه در روز بوده است. اين در حالي است که توافق اوپک پلاس مربوط به توليد است و ميزان صادرات، تصوير کاملي از ميزان پايبندي اعضاي آن ارائه نمي دهد، زيرا برداشت نفت خام از ذخيره سازي ها نيز مي تواند به طور موقت سبب افزايش صادرات شود.
آيين گراميداشت فقيد سعيد حسين کاظم پور اردبيلي در وزارت نفت برگزار شد
مشعل آيين بزرگداشت مرحوم حسين کاظم پور اردبيلي باحضور بيژن زنگنه، وزير نفت و محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه و سيد محمود واعظي ، رئيس دفتر رئيس جمهوري، مديران و کارکنان وزارت امور خارجه و نفت به همراه خانواده آن مرحوم فقيد در محوطه ساختمان وزارت نفت برگزار و ابعاد ديگري از شخصيت و عملکرد اين مدير برجسته در وزارت امور خارجه و وزارت نفت مطرح شد.
بيژن زنگنه، وزير نفت در اين مراسم که روز سه شنبه (30 ارديبهشت) برگزار شد، با بيان اينکه اين روزها روزهاي سختي است و هنوز وجودم رفتن ايشان را باور نکرده است، گفت: هنوز به زبانم نمي آيد بگويم مرحوم کاظم پور؛ چراکه يک برادر عزيز، يک رفيق شفيق و يک همکار درستکار و وفادار را از دست داده ام.
وي ضمن تسليت به خانواده آقاي کاظم پور اردبيلي و همه بستگانشان افزود: من به مقام معظم رهبري و ملت ايران تسليت مي گويم، چراکه يک خدمتگزار وفادار و فرزند رشيد خود را از دست داده است. بنده 23 سال از نزديک با آقاي کاظم پور اردبيلي کار کرده ام، و بر ديانت، تقوا، شجاعت، دلسوزي و درستکاري ايشان شهادت مي دهم. ايشان عاشق ايران و سربلندي کشور و منافع ملي بود و از منافع ملي کوتاه نمي آمد.
زنگنه با تأکيد بر بي ادعايي آقاي کاظم پور اردبيلي و عدم منفعت خواهي او تاکيد کرد و گفت: هم اکنون اين موضوع عنوان شده است که ايشان در حزب جمهوري اسلامي مجروح و جانباز شده است، در صورتي که در اين سالها نه خودش هرگز اين موضوع را عنوان کرد و نه خواست که از مزاياي آن استفاده کند. «حسين»، بسيار بي توقع بود و هر توقعي داشت براي جمهوري اسلامي و مردم ايران و سربلندي ايران بود و آخرين پيامک ايشان به من درباره وضعيت معيشت مردم و حداقل حقوق کارگران بود که معتقد بود با اين مبلغ زندگي آنها نمي گذرد و از من خواست اين موضوع را با رئيس جمهور مطرح کنم.
وزير نفت با اشاره به اينکه ايشان دسترسي به ابزاري براي دستيابي به منافع خود داشت، اما من شهادت مي دهم که از هيچ ابزاري براي منفعت شخصي از آنچه در کار دولتي داشت، استفاده نکرد، ادامه داد: وي يک ذره در يک معامله نفتي و يک فعل و انفعال نفتي حضور پيدا و دخالت نمي کرد. بايد تاکيد کنم که او شرافتمندانه کار کرد و اين موضوع بسيار مهمي است.
زنگنه با بيان اينکه کاظم پور فرد بزرگي بود، در وصف درگذشت او يادآور شد: بايد بگويم که رفتي و رفتن تو آتش نهاد بر دل، از کاروان چه ماند جز آتشي به منزل. زنگنه در ادامه غزلي از مولوي را در وصف همکار فقيد خود خواند:
گفت کسي خواجه سنايي بمرد
مرگ چنين خواجه نه کاريست خرد
کاه نبود او که به بادي پريد
آب نبود او که به سرما فسرد
شانه نبود او که به مويي شکست
دانه نبود او که زمينش فشرد
گنج زري بود در اين خاکدان
کو دو جهان را به جوي مي شمرد
قالب خاکي سوي خاکي فکند
جان خرد سوي سماوات برد
جان دوم را که ندانند خلق
مغلطه گوييم به جانان سپرد
صاف درآميخت به دردي مي
بر سر خم رفت جدا شد ز درد
وزير نفت با بيان اينکه ان شاءالله خداوند ايشان را با ابرار، نيکان و اولياي خودش محشور کند، افزود: گنج زر، در دست هر کسي مي تواند باشد اما انسانيت خصلتي است که کمتر کسي مي تواند به آن دست يابد. آقاي کاظم پور امروز با ره توشه پرباري به محضر خداوند متعال رفته است و اميدوارم خداوند هم اين توفيق را به من بدهد که با ره توشه اي بروم که در درگاه خداوند شرمسار نباشم.
او در ادامه گفت: درگذشت ايشان براي همه ما يک ضايعه بود، اما مرگ يک واقعيت است. چه خوب که انسان مانند وي از دنيا برود؛ شرافتمند زندگي کند و شرافتمند از دنيا برود و با نام نيک از او ياد کنند. آقاي کاظم پور انسان بود و از خداوند متعال آرزو مي کنم که ما بتوانيم از خوبي هاي ايشان تأثير بگيريم.
وزير نفت همچنين در جمع خبرنگاران، حسين کاظم پور اردبيلي را شخصيتي برجسته و انساني خودساخته و متدين توصيف کرد و گفت: به خدماتي که آقاي کاظم پور انجام داد، غبطه مي خورم. آقاي کاظم پور فردي نيک خواه، خيرخواه و خدمتگزار بود و من گفته ام که ملت ايران فرزند رشيدي را، خانواده ايشان پدري مهربان، من دوست شفيق و برادرم را و صنعت نفت ديپلمات باارزش و جمهوري اسلامي خدمتگزار صديق، بي ادعا و وفادار را از دست داده است.
وي با بيان اينکه به رغم همه ناملايمات و بعضاً بي احترامي هايي که به ايشان شد، همچنان بي ادعا و خالصانه به جمهوري اسلامي و مردم خدمت کرد، افزود: آنچه براي ايشان مهم بود، اعتلا و سربلندي ايران بود و چيز ديگري براي او اهميت نداشت.
زنگنه ادامه داد: او فرد صريح و شجاعي بود و در بيان نظراتش هيچ ملاحظه اي براي خير مردم نمي کرد. دنبال اين نبود که از مقام و سمتي که دارد، سود ببرد. عزت و احترام و آبروي انسان ها را خداوند عطا مي کند و هيچ کس هم نمي تواند از او بگيرد.
محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ايران که به همراه معاونان و سخنگوي وزارت امور خارجه در مراسم يادبود همکار فقيد و قديمي خود حسين کاظم پور اردبيلي، حاضر شده بود، حسين کاظم پور اردبيلي و حسين شيخ الاسلام را دو اسم و دو دوستي خواند که براي او هيچ گاه از هم جدا نمي شوند و گفت: اين دو، ديدگاه هاي متضاد فکري داشتند، اما هر دو مي دانستند که صادقانه براي سربلندي اين ملت و اين آب و خاک تلاش مي کنند و حالا من هر دو آنها را از دست داده ام.
وي با اشاره به اينکه من از ابتداي ورودم به حوزه ديپلماسي به عنوان يک دانشجوي دکترا در نيويورک به محضر حسين کاظم پور رسيدم، زماني که ايشان به عنوان معاون وزير امور خارجه همراه دکتر ولايتي به نيويورک مي آمد و نمونه بارز مردانگي و سخت کوشي بود، افزود: حسين مردي خوش فکر، تيزبين، شجاع و بي تکلف بود و با يک کارمند محلي آنچنان رفتار مي کرد که گويي با همتاي خود رفتار مي کند.
ظريف به زماني که در سال 67 پس از پايان دکترا، به تهران برگشت و مشاور وزير در امور قطعنامه 598 شد، اشاره کرد و افزود: با حسين حدود يک سال هم اتاق بودم که چه بسيار از ايشان آموختم و او براي من يک الگو و نمونه است. به من درس انسانيت، بزرگي و شجاعت آموخت. اميدوارم بتوانيم مانند حسين، شجاع و بي تکلف باشيم و براي سربلندي اين آب و خاک از همه چيزمان مايه بگذاريم.
وي با اشاره به اينکه حسين پيشنهاد نمايندگي دائم جمهوري اسلامي در سازمان ملل را باوجود اينکه بسيار سختي کشيده بود و بسيار به او جفا شد، پذيرفت، تصريح کرد: من امروز از کساني که به حسين ناروا کردند، مي خواهم در محضر خداوند توبه کنند، از همسر حسين حلاليت بطلبند. بد کردند؛ بسيار بد کردند.
وزير امور خارجه با بيان اينکه به پاس خدمات حسين کاظم پور اردبيلي و حسين شيخ الاسلام، دو سالن وزارت امور خارجه را به نام اين دو بزرگوار نامگذاري خواهيم کرد، گفت: همه بدانند براي خدمت به ايران و اين مردم راست و چپ بودن مهم نيست؛ دل در گرو اين مردم داشتن و عاشق اين آب و خاک بودن مهم است.
اما در اين مراسم پيام تسليت حسن روحاني، رئيس جمهورهم قرائت شد. در متن اين پيام آمده است:
انا لله و انا اليه راجعون
درگذشت ديپلمات برجسته و خدوم کشورمان مرحوم حسين کاظم پور اردبيلي موجب تاثر خاطر شد. اين تلاشگر پيشکسوت عرصه سياست و مديريت که طعم تلخ ترور و خشونت را در اوايل انقلاب چشيد و بسياري از ياران مبارز خود را در جريان بمب گذاري دفتر حزب جمهوري از دست داد با قبول سمتهاي مختلف و خدمتگزاري در سنگرهاي گوناگون از جمله در وزارتخانه هاي امور خارجه و نفت و بازرگاني و ارائه خدمات گوناگون، کارنامه ارزنده اي از خود بر جاي گذاشت که نام و يادش را ماندگار خواهد کرد.
اينجانب مصيبت وارده را به خانواده محترم، همکاران و دوستان اين فقيد سعيد تسليت مي گويم و از درگاه خداوند سبحان براي ايشان رحمت و مغفرت الهي و براي بازماندگان صبر و سلامتي آرزومندم.
در مراسم گراميداشت حسين کاظم پور اردبيلي، همچنين پيامي از دوست و همکار قديمي او در سازمان اوپک قرائت شد. در پيام محمد زانوسي بارکيندو، دبير کل اوپک که خطاب به وزير نفت نوشته شده، آمده است:
عاليجناب مهندس بيژن زنگنه؛ وزير نفت جمهوري اسلامي ايران
با قلبي پر از اندوه خبر بسيار غم انگيز درگذشت برادرو همکار عزيزمان حسين کاظم پور اردبيلي را دريافت کردم. باشد که خداوند متعال او را در جنت الفردوس پذيرا باشد و به ما و خانواده او اين توان را بدهد که بتوانيم اين ضايعه جبران ناپذير را تحمل کنيم. حسين طي 34 سال گذشته در اوپک دوست عزيز من بوده است و دراين سال هاي خدمت رساني و حمايت از سازمان اوپک به عنوان نماينده اي شجاع و دلير کشور خود در هيات عامل اوپک خدمت کرد. وي به عنوان با سابقه ترين عضو هيات عامل اوپک و رئيس هيات عامل درچند نوبت به واسطه رهبري متفاوت و راهبري هاي دور انديشانه مورد احترام همکاران خود و کل خانواده اوپک بود. حسين، در بسياري از کميته هاي هيات عامل فعال بود و نقش اساسي در شکل گيري راهبرد بلند مدت سازمان و تقويت نقش و ظرفيت دبيرخانه اوپک ايفا کرد. اوپک بسيار خوشبخت بوده که از خدمات برجسته حسين در دوران خدمت وي در جمهوري اسلامي ايران بهره برده است ؛ مسئوليتي که او هرگز از آن شانه خالي نکرد. تخصص و تجربه هاي وي محور بسياري از دستاوردها و بزرگترين موفقيت هاي اوپک بود.
حسين قهرمان بيانيه همکاري بود که موجب تعالي وجهه اوپک شد و گواه اين موضوع، رهبري کنش گرايانه سازمان ما در مقابل رکود اقتصادي شديد و رکورد در بازار ناشي از شيوع ويروس کوويد 19 است. تعهد و ارادت حسين در طول زندگي کاري خود نه تنها نشانگر ويژگي هاي والاي شخصي وي، بلکه نشان دهنده اهداف ملت بزرگي بود که او سال هاي متمادي نمايندگي آن را با توانمندي بر عهده داشت.
در پايان مراتب صميمانه ترين قدرداني خود را از جنابعالي به دليل فداکاري و تعهدتان ابراز کنم. کار خستگي ناپذير شما به عنوان وزير جمهوري اسلامي ايران به نمايندگي از اوپک متضمن موفقيت سازمان در دستيابي به اصول بنيادين خود يعني حصول ثبات در بازار نفت به نفع کشورهاي توليد کننده، سرمايه گذاران، مصرف کنندگان و اقتصاد جهاني است. در حالي که در سپتامبر 2020 به استقبال شصتمين سالگرد تاسيس سازمان اوپک مي رويم، هرگز نبايد ميراث رويايي به جا مانده از اعضاي آن از جمله اعضاي جمهوري اسلامي ايران را که به واسطه گذر زمان قادر به پيوستن به ما نيستند را فراموش کنيم. برادر، همکار و دوست بزرگ ما حسين کاظم پور اردبيلي در زمره کساني خواهد بود که از خاطره ما نخواهند رفت.
کاظم پور، حامي توانمند منافع ملي در صحنه بين الملل همزمان با اين مراسم يوري سنتورين - دبيرکل مجمع کشورهاي صادرکننده گاز هم در پيامي درگذشت حسين کاظ پور اردبيلي را تسليت گفت و اظهار کرد: وي در چند دهه به عنوان مذاکره کننده ارشد در حوزه نفت و گاز، حامي توانمند منافع ملي کشورش در صحنه بين الملل بود.
يوري سنتورين با ارسال پيامي به وزير نفت، ضمن ابزار عميق ترين مراتب تأسف و تأثر به مناسبت درگذشت حسين کاظم پور اردبيلي، نماينده ايران در هيئت عامل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) به نمايندگي از مجمع کشورهاي صادرکننده گاز (جي يي سي اف) نوشت: در اين شرايط ناگوار و با احترام کامل، مجمع کشورهاي صادرکننده گاز از مشارکت بسيار مهم آقاي کاظم پور اردبيلي در راستاي تأسيس، توسعه بيشتر و مشارکت فعال دائمي و حرف هاي ايشان به عنوان نماينده جمهوري اسلامي ايران در هيئت اجرايي قدرداني مي کند.
وي افزود: همکار گرانقدر ما در چند دهه به عنوان مذاکره کننده ارشد در حوزه نفت و گاز، حامي توانمند منافع ملي در صحنه بين الملل بود و وطن پرستي واقعي که خود را به عنوان چهره اي برجسته در امورخارجه و صنعت نفت ايران و مدافع خستگي ناپذير در مذاکرات و ديپلماسي به اثبات رساند.
دبيرکل مجمع کشورهاي صادرکننده گاز با اشاره به اينکه بدون شک، ميراث آقاي کاظم پور با تمرکز بر تقويت همکاري و ثبات بين المللي به همراه ارتقاي امنيت و سيستم هاي انرژي سازگار با محيط زيست همواره مورد تحسين فراوان افراد حرفه اي بوده است، ادامه داد: با بهره گيري از قدرت نرم ديپلماسي و گفت وگو و مذاکره همه جانبه، همکار ارشد ما به راستي احترام معناداري براي امنيت انرژي و ارتقاي تحولات مثبت در بازارهاي جهاني انرژي ايجاد کرده است.
وي يادآور شد: خواهشمند است مراتب همدردي عميق ما را درباره اين ضايعه غيرقابل جبران در خلال ماه مبارک رمضان پذيرا باشيد. براي خانواده اين مرحوم که براي ما بسيار محترم و عزيز بود دعا مي کنيم و همواره ياد و خاطره اين شخص والامقام در ذهن ما خواهد ماند.
مرجان طباطبایی - با اين گزارش مي خواهيم به روزگار قبل از کرونا سفر کنيم، ايامي که کار و زندگي با آسودگي خاطر، بدون ماسک و دستکش در جريان بود. هنوز پاي اين ويروس به ايران باز نشده بود که به بازديد از سکوي نفتي بلال در 93 کيلومتري جنوب غربي جزيره لاوان در نقطه صفر مرزي با کشور قطر رفتم.
ساعت، ظهر را پشت سر گذاشته که کشتي با نام «چارلي» از جزيره به سمت سکو روانه مي شود. اگرچه در ابتدا گرما بيداد مي کند، اما در ميانه هاي خليج فارس، خنکاي هوا و همنشيني دريا و آسمان ميزباني دلنشيني دارد تا سختي زمان بر مسير کمي رنگ ببازد.
در هواي نيمه روشن رو به غروب، آنچه در وسط دريا پيش رويمان قرار مي گيرد، اسکله اي سياهرنگ است که با نزديک شدن کشتي به آن، نماي رنگ زردش نمايان مي شود. اينجا سکوي نفتي بلال در موقعيتي با عمق تقريبي 67 متري آب و ارتفاع 40 متري قرار دارد.
نماي کلي سکو را مي توان در دو سکو شامل چاه ها و همچنين سکوي توليد و استراحتگاه توصيف کرد که بخش استراحتگاه با يک ديوار حفاظتي جدا شده است. از کشتي که پياده مي شويم، غير از طبقه اي که در آن هستيم، چهار طبقه با تاسيسات مختلف به چشم مي خورد. در همکف، تاسيسات بهره برداري قرار دارد. اتاق کنترل و رستوران هم در همين طبقه قرار گرفته اند. طبقه دوم هم اتاق هاي آهني استراحت و طبقه سوم اداره ايمني، خدمات، دفتر کار نفرات و طبقه چهارم هم دسترسي به هلي پد است. به همراه کارکناني که به استقبال آمده اند، پله هاي رنگ پريده زرد و سياه و طولاني را تا هلي پد بالا مي رويم و براي از دست ندادن نور کافي، عکس گرفتن در اولويت قرار مي گيرد، همين عکسي که در نشريه «مشعل » مي بينيد. پس از چهار ساعت رسيدن به سکوي نفتي بلال، تنها تماشاي غروب خورشيد از هلي پد سکو، خستگي راه را کمرنگ مي کند.
صدای بی امان فعالیتی که برای تولید نفت در جریان است، بی وقفه ادامه دارد، حتی در همین ساعت، گروهی در بخش کمپرسورهای هوا و گروهی، روی توربین ها و چاه ها مشغول فعالیت هستند. محمدرضا ربیعه، معاون سکو می گوید تولید نرمال تداوم دارد. بهره برداری از این میدان با تولید روزانه 20 هزار بشکه آغاز شد . نفتی مرغوب با درجه API۴۱.۰ فضای کار و زندگی در اینجا در مکانی محدود خلاصه می شود که دور تا دور آن تا صدها کیلومتر تا چشم کار می کند، دریا قرار دارد، فعالیتی با سروصدای زیاد و زندگی در اتاق های فلزی که سختی کار را دوچندان می کند. از همان ابتدای بازدید از سکو که ۸۰ نفر در دو شیفت کار می کنند، بسیاری از چهره های قدیمی، آشنا دیده می شوند که بازدید یک دهه قبل از این سکو را هنوز به خاطر دارند. میانگین سنی کارکنان اینجا 35 سال است. نیمی از نفرات پیمانکاری هستند که مسؤول سکو می گوید با توجه به میزان دریافتی و وضعیت آنها باید بگویم که من شرمنده شان هستم.
غیر از ترکیب نیروی جوان، سکوی بلال را باید در مقایسه با برخی از سکوهای نفتی، در زمره جوان ترها خواند که طرح توسعه آن از سال 1378 آغاز شد و در سال 1381 هم به بهره برداری رسید؛ البته نخستین چاه اکتشافی در میدان نفتی بلال، سال 1346 حفر شده است. در همین حوالی قرار است سکوی گازی هم ایجاد شود که وقتی پیگیر روند آن می شوم، می گویند بازدیدها و بررسی هایی از سوی پیمانکار در حال انجام است و مسؤولان این سکو برای حمایت و پشتیبانی از فعالیت آنها اعلام آمادگی می کنند که برای فیلد گازی امکان تامین نیازهای مختلف از جمله برق، آب، گاز و... را داریم.
ربیعه، معاون سکوی بلال با اعلام این مطلب، گریزی به چگونگی آغاز به کار این سکو می زند و می گوید، بلال از زمره آخرین پروژه های شرکت نفت فلات قاره به شیوه بیع متقابل با توتال بود که باید آن را از موفق ترین پروژه ها بدانیم که در زمان مقرر انجام شد. معتقدم این سکو، گل سرسبد فلات قاره است که طبق استانداردهای روز دنیا ایجاد شده است.
او با اشاره به اینکه این سکو یک فیلد نفتی مستقل است، می گوید: از نظر امکانات، ما به اینجا سلمان کوچک می گوییم که در واقع دست کمی از منطقه سلمان ندارد. از جمله می توان به تولید برق با سه توربین ژنراتور، دستگاه های تولید آب شیرین، استانداردهای بالای زیست محیطی و اچ اس ای اشاره کرد. با این مقدمه او بر سلامت کارکنان به عنوان اولویت های اصلی اشاره می کند.
مي دانيم که کار روي سکو به شکل اقماري است که کارکنان آن 14 روز روي سکو و 14 روز هم در کنار خانواده هستند. با اين حال ربيعه معتقد است، اگرچه تقريبا همه نفتي ها با زندگي و کار اقماري آشنايي دارند؛ اما اين طرح هنوز براي برخي مردم شناخته شده نيست. بسياري مواقع وقتي مي پرسند شغلتان چيست و بحث اقماري را مطرح مي کنيم، تعجب مي کنند.
از او مي خواهم اين طرح را براي آنهايي که آشنايي ندارند، معرفي کند. مي گويد: طرح اقماري اسم آن از قمر مي آيد، به قول معروف چيزي که فاصله دارد، ما هم از خانواده هايمان فاصله داريم، تعداد زيادي از روزهاي ماه و سال هم اينجا هستيم.
از سختی کار اقماری چه می دانید؟
صحبت از سختی کار اقماری ها و سکوداری که می شود، ربیعه به فرسایشی بودن آن اشاره می کند و می گوید: بدترین چیز عادت کردن به استرس است. ما به این وضعیت فرسایشی عادت می کنیم.
ربیعه می گوید که « برخی حرف های ما را که می شنوند، می گویند اینها مظلوم نمایی می کنند، پولش را می گیرند. هر کسی براساس تخصص خود در اینجا مشغول فعالیت است و در کار پراسترس، تجربه حرف اول می زند.
او در ادامه طرح اقماری را برای مجردها مناسب تر می داند .
از او درباره نسل جدید در این صنعت سوال می کنم، می گوید آنها هوشیارترند، حواس شان به خودشان است و از همان ابتدای آمدن، به فکر رفتن هستند. بعد ادامه می دهد که «شاید ما اشتباه کردیم. ما در جوانی دلمان برای کار تنگ می شد. حجم کار هم چند برابر الان بود؛ اما الان دیگر حق سکو برای کسی جاذبه ندارد.» می پرسم به گذشته برگردید، انتخابتان همین شغل است که پاسخ می دهد، من عاشق کارم هستم، افتخار هم می کنم که چند سال اینجا بوده ام و این سنگر را حفظ کرده ام. حسین امیری پور از چهره هایی است که او را از بازدید سال های گذشته به خاطر دارم. بیشتر به دلیل جنس حرف هایش که تجربه فعالیت روی سکو، او را به این شغل به قدری دقیق کرده که بگوید از تفاوت های کار ما با افراد غیراقماری این است که آنها در شهر 300 بار صبح بیدار می شوند، سرکار می روند، عصر به خانه می آیند و گذران سال را احساس و درک می کنند، اما ما 12 تا 15 بار سرکار می آییم و سال تمام می شود. او با سابقه 27 سال فعالیت، بعد از تحویل گرفتن سکوی بلال از سکوی سلمان به اینجا آمده و در واحد تعمیرات، برق، تهویه و تاسیسات مشغول فعالیت است. امیری پور اشاره می کند که تمام سیستم سکو با برق کار می کند و راه اندازی، تعمیرات و نگهداری با سیستم برق است. وقتی از او می پرسم، چه شد که سر از سکوی نفتی درآوردید، روایت جالبی تعریف می کند: بچه جنوب هستم. به خاطر دارم وقتی حدود 6 سال داشتم- 45 سال پیش- همسایه مان در طرح اقماری مشغول کار بود و وقتی مجلات خارجی دریا را می آورد و دکل های حفاری را می دیدم، همیشه در ذهنم تصور می کردم اینها انسان های فرازمینی هستند. حتما چیزی شبیه سفینه است و در فضا زندگی می کنند. از همان زمان این کنجکاوی جذابیت خاصی درباره این نوع از کار را در من به وجود آورد؛ اما فکر نمی کردم سر از اینجا دربیاورم. از طریق آزمون قبول شدم. اولین بار که بالگرد روی سکوی تازه تاسیس شده سلمان نشست، حس عجیبی داشتم و چند روز اول در شوک بودم. فکر نمی کردم پایم به یک سکوی نفتی برسد. آرزو نبود، اما خواسته قشنگی بود که تحقق یافت.
وقتی از او می خواهم سختی کار اقماری را برای مردم توضیح دهد، می گوید: از یک کشاورز تا دکتر جراح در بیمارستان تا معدن کار و دستفروش سختی کار خود را دارند. هیچ کدام از ما نمی توانیم بگوییم کارمان از دیگری سخت تر است. کار زمانی سخت می شود که نتوانیم با آن کنار بیاییم و آن را بپذیریم. نمی خواهم از کلمه عشق به کار استفاده کنم، چون کلیشه ای شده است؛ اما این مساله وقتی ملموس می شود که بدانیم برای نسل جدید پذیرفتن کار روی سکو سخت است. من یادم است که با حدود 18 سال سابقه اصلا درباره مزایای شغلی ام، نه چیزی می دانستم و نه کنجکاوی می کردم، چون کارم را دوست داشتم.
ناخودآگاه نگرانیم
او درباره تفاوت های این نوع کار عنوان می کند: اولین، بزرگترین و غیرقابل جبران ترین سختی کار، این است که من متوجه نشدم پسرم چه زمانی 22 ساله شد و دخترم چه زمانی دانشگاه فارغ التحصیل شد. الان وقتی می بینم پسرم، هم قد من شده، می گویم تو کی بزرگ شدی. من لذت لحظه به لحظه از بزرگ شدن بچه ام را نچشیدم. شاید کسانی که این حرف ها را بخوانند، بگویند 14 روز هم پیش خانواده تان هستید. باید بگویم ما 14 روزی که اینجا هستیم و کنار خانواده زندگی نمی کنیم و تمام فشارهای روحی روانی را تحمل می کنیم، 14 ماه برای مان می گذرد و در عوض وقتی پیش خانواده می رسیم این زمان 14 ساعت می شود. به همین دلیل، لذت داشتن خانواده را نمی چشیم. از این بدتر خیلی از عزیزانمان را آنقدر کنارشان نبودیم که آنها را از دست دادیم. وقتی می روند، غمی جانکاه دلمان را چنگ می زند. به این موارد خطرات این نوع کار در کنار خطرهای پرواز، کشتی و... را هم اضافه کنید. امیری پور می گوید: ما ناخودآگاه نگرانیم و می ترسیم.
او در توصیف سکوی بلال می گوید، خوشبختانه از جمله سکوهایی است که مسؤولان منطقه فعالیت آن را با توجه به اینکه سکویی با علم جدید بود با تعدادی از افراد با سابقه تر از سکوی سلمان برنامه ریزی کردند و در واقع اساس کار با تجربه ای شروع شد که حالا 18 سال است سکو به شکلی نگهداری شده که از نظر استانداردها در سطح فلات قاره و خلیج فارس بی نظیر است و باید بگویم که استانداردهای ایمنی و صنعتی در اینجا رعایت می شود. با این حال باید بدانید که اینجا را با چنگ و دندان و اورهال و سرویس کردن صدباره قطعات حفظ کردیم. یک صنعت پیچیده است که بخش اعظم آن ساخت خارجی هاست. خوشبختانه بخش زیادی از آن را تا امروز خوب نگه داشته ایم.
او می گوید: من دوست ندارم کلاس کارم را با این جملات از بین ببرم. نفت یکی از باکلاس ترین سازمان های 100 سال اخیر بوده است.
نیروهای جوان تر سکو نیز از سختی کار در اینجا روایت مشابهی دارند. مثل عسگر حسین پور، مهندس شیمی 38 ساله که سابقه 12 سال فعالیت در واحد بهره برداری را دارد و می گوید: روزهای اول کار روی سکو بغض مان می گیرد. 1500 کیلومتر از ارومیه دور هستیم. 100 کیلومتر از خشکی فاصله داریم. سکو کاری، به مرور زمان بر روح و روان تاثیر می گذارد. خانواده ام همیشه می گویند بی خیال کار باش و هنوز عادت نکرده اند. سه، چهار روز مانده که به خانه برویم، خوشحال هستیم و سه، چهار روز مانده به آمدن به اینجا افسرده می شویم. این جمله آخر او، حرف مشترک تمام اقماری هاست که بارها آن را شنیده ام. او به حساسیت کار خود در اتاق کنترل اشاره می کند: پروسه کنترل فرایند تولید نفت از داخل چاه تا انتقال به مخازن بارگیری را به عهده دارم تا آب و گاز را در فرایندهایی جداسازی و تفکیک کنیم. 24 ساعته پایش می کنیم که از نظر دمای فشار تغییری در سیستم ایجاد نشود. یک دقیقه هم غفلت نمی کنیم.
نگاه مسعود کشتکار از مهندسان مشغول در بخش آزمایشگاه کنترل کیفیت نفت خام متفاوت تر است. او می گوید که اینجا فقط آهن و پله است، هوا شرجی و سختی کار زیاد است؛ اما من دریا و سکوکاری را دوست دارم و از آن لذت می برم. کار روی سکو روحیه می خواهد و صمیمیت بین همکاران خیلی زیاد است. حجت جعفری، مسؤول اچ اس ای سکو؛ اما معتقد است که در ابتدای کار روی سکو، چون یک فعالیت جدید است، هیجان داری. به مرور زمان باید برای خود هیجان ایجاد کنی، وگرنه کار خسته کننده می شود. خواسته او این است که به مسائل رفت و آمد و همچنین گریدهای نیروها بیشتر توجه شود.
اگر برایتان این سوال مطرح است که غیر از کار تولید نفت، زمان استراحت سکوداران چگونه می گذرد، در اینجا یک باشگاه ورزشی، البته در سطح محدودیت فضای سکو قرار دارد و یک اتاق تلویزیونی که به آن سالن سینما گفته می شود. همه چیز به اصطلاح خودمانی جمع و جور است. معاون سکو می گوید که معمولا برای رویدادهای ورزشی، همکاران در سالن سینما دور هم جمع می شوند. با این حال روی سکو با جاهای دیگر فرق دارد. همه آنکال هستیم و به این نوع زندگی عادت کرده ایم. حسین امیری پور هم درباره زمان استراحت و خارج از کار روی سکو می گوید: مهمترین تفریح ما دورهمی در رستوران، چای خوردن و صحبت کردن است. موضوع صحبت ها هم مسائل شخصی است تا فوتبال. می پرسم استقلالی هستید یا پرسپولیسی، می گوید: هر کسی بچه هر جاست، باید طرفدار تیم شهرش باشد تا رشد کند. من طرفدار فولاد خوزستان هستم. وقتی فقط تبلیغ استقلال و پرسپولیس می شود، از دورافتاده ترین نقاط با استعدادها می خواهند به پایتخت، بیایند و می بینیم که نیمکت نشین می شوند. 99 درصد پایتخت، بچه های شهرستان هستند؛ البته درباره موضوع گپ زدن ها بگویم که اگر رفیق ها خیلی صمیمی باشند، موضوع صحبت مشکلات خانوادگی می شود، یک سطح دیگر هم مشکلات کاری است. اینجا سعی می کنیم روابطمان طوری باشد که بتوان روی این آهن وسط دریا زندگی کرد. امیر محبی، مهندس مکانیک است که دو سالی می شود به این سکو آمده، می گوید زمان استراحت بیشتر باشگاه بدن سازی می روم. اینجا دستگاه ایکس باکس و بیلیارد هم داریم. این مهندس مکانیک که استقلالی است، دربی استقلال و پرسپولیس را که قرمزها بردند، روی سکو تماشا کرده و اعتراف می کند که در آن شیفت پرسپولیسی ها بیشتر بودند؛ می گوید در آن شیفت بیشتر بچه های جنوب بودند و پرسپولیسی.
مي پرسم بعد از بازي کجا فرار کرديد، مي گويد اين هم خاصيت اينجاست که محيط کوچک است. او در ميان صحبت هايش اين خواسته را هم دارد که درخواست انتقال براي سکوداران آسان تر شود.
در ميان اين گپ و گفت سراغ خاطراتشان را مي گيرم که روايت هاي متنوعي مي شنوم. يکي از آنان مي گويد: قديم ها وقتي براي مصاحبه با رزمنده ها به جبهه مي رفتند، مي گفتند هر ثانيه يک خاطره است و هر گلوله که مي افتد، يک خاطره تلخ و شيرين دارد. کار ما هم تقريبا همين است، پر از خاطره و چالش. زماني که يک چاه شات داون مي شود، شرايط اضطراري است و بايد در کمترين زمان آن را احيا کنيم تا نفت در لوله ها بيايد؛ اين به معناي جنگ اقتصادي و تحريم است. با توجه به تحريم براي تامين قطعات با مشکل مواجه هستيم. اگر در شرايط عادي دستگاهي دو سال يک بار اورهال مي شد، در شرايط موجود در هر شيفت کاري اورهال مي شود. غيرت بچه ها و مديران باعث شده کار راه بيفتد. نکته جالب ديگري که مي شنوم، اين است که در سکوها و جزاير اقماري بدون حتي يک درصد خطا با يک ايران کوچک از ترک، لر، بلوچ، اصفهاني، يزدي و... البته اديان مختلف شيعه، سني و... و هر گرايش و اخلاقي مواجه هستيم. اگر بخواهيم يک نظرسنجي از ايران داشته باشيم، در سکو مي توانيم بفهميم در ايران چه کسي با چه چيزي موافق يا مخالف است.
کشتي در حال دور شدن از سکو است و يکي از مهندسان که همسفر ما براي بازگشت به خانه است، مي گويد: کجاي اين جغرافيا قرار داريم و براي چه هستيم. مي گويد احساس دلتنگي مي کنم. طرح اقماري براي انسان ساخته نشده و با تک تک زاويه هاي زندگي انسان اعم از روحي، رواني، بهداشتي، خانوادگي، اجتماعي و... منافات دارد. به همين دليل است که تبعات آن را هيچ پولي جبران نمي کند. کار در اينجا يک ماموريت يک ماهه يا يک ساله نيست؛ بالاي 39 سال تا بازنشستگي کار مي کنيم. بنابراين سکو براي ما سکويي ها خانه دوم است. دريا هم هميشه آرام نيست. خيلي ها تا به اينجا برسند زير سرم مي روند. اين هم از سختي رفت و آمد ماست.
امروز در بيم رفتن با کشتي هستيم که به جزيره برسيم، فردا اين بيم ادامه دارد تا از جزيره با هواپيما به تهران برسيم. براي برخي همکاران هم تهران مقصد نهايي نيست و بايد تا شهرهاي خودشان حرکت کنند. 24 ساعت فقط به هول و هراس رفتن و برگشتن ما مي گذرد. يکي ديگر از همسفران هم مي گويد: خواهش مي کنم به مسؤولان بگوييد از ما اقماري ها بيزار نباشند. يک پرستار اگر عاشق کارش نباشد، بيمارش به خاطر يک سرنگ راحت مي ميرد، پس بايد تعهد هم داشته باشد. ما تعهد داريم که نفت اينجا پابرجاست. ما تعهد داريم که صنعت نفت با 40 سال تحريم سرپاست. بيشتر به مشکلات و رفاهيات ما توجه کنيد. فکر نکنيد فقط ما اقماري ها افراد مدعي و پرتوقع هستيم. فکر نکنيد اقماري ها زياده خواه هستند. آنها در ازاي شغل شان زندگي شان را مي فروشند؛ اما عشق و تعهد به مملکت باعث مي شود سکوها را نگه دارند، وگرنه پول و هيچ چيز ديگر نمي تواند آن را جبران کند و درددل هايي که ادامه دارد ...
چون تا زمان رسيدن به جزيره، شب از نيمه مي گذرد، شام را در کشتي مهمان همسفران سکوي بلال هستم. هرچه از سکو فاصله مي گيريم، زيبايي آن بيشتر نمايان مي شود. يک نگين درخشان در دل تاريکي شب مقابل چشمانتان ظهور مي کند؛ شهري روشن وسط آب.
گفت و گوي «مشعل» با مدير عامل شرکت گاز آذربايجان غربي
با تاسيس شرکت گاز استان آذربايجان غربي در سال 72 ، اين منبع انرژي به تبع آن رشد روز افزون شرکت و گسترش شبکه توزيع، مناسبات و معادلات انرژي استان را بتدريج تغيير داد و سال به سال سهم بيشتري را در سبد انرژي استان از آن خود ساخت؛ به گونه اي که الگوي مصرف انرژي استان به سمت استفاده از گاز طبيعي به عنوان يک سوخت پاک، ارزان و قابل دسترس در مقايسه با ساير سوخت هاي فسيلي تغيير يافت. از سال 72 يعني سال تاسيس شرکت گاز استان آذربايجان غربي و آغاز گازرساني به اين استان، شاهد تغييرات بسياري در نحوه، کيفيت و کميت خدمت رساني به مردم از سوي شرکت گاز آذربايجان غربي بوده ايم. مديرعامل شركت گاز استان آذربايجان غربي، با اشاره به زندگي اقوام مختلف در اين استان، گاز را سبب وحدت اقوام در اين استان مرزي توصيف مي كند و مي گويد: توزيع گاز به صورت عادلانه از سياست هاي قطعي شرکت گاز استان است كه با هدف افزايش رضايتمندي عمومي دنبال مي شود. به گفته عليرضا شيخي ، اين امر مهم در دو سه سال اخير به طور جدي پيگيري شده که نتايج فرخنده و اميدبخش آن در نظر سنجي هاي صورت گرفته منعکس شده است. براساس نظر سنجي انجام شده از سوي روابط عمومي در سال 98، نزديک به 80 درصد مردم از عملکرد شرکت رضايت دارند که رقم بسيار مطلوبي است. دستيابي به اين مهم سبب شده که شرکت گاز استان آذربايجان غربي به عنوان دستگاه برتر استان در كسب رضايتمندي مردم معرفي شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی با تشريح جهش چشمگير گازرسانی در سال های اخير توضيح می دهد: گازرسانی در استان آذربایجان غربی جهش بزرگی را تجربه می كند و روندی که از دو سه سال گذشته آغاز شده با شتاب بیشتری در حال ادامه یافتن است. امروز شاهد آن هستیم که در سال 98 بیش از یک هزار و 200 کیلومتر شبکه گاز طبیعی در این استان اجرا شده است که آذربايجان غربی را هم رديف استان های پیشرو در این حوزه قرار داده است. حجم بالای اجرای پروژه های گازرسانی در دو سه سال اخیر با درجه ای از شتاب، انجام شده كه به طور ميانگين در هر سال بیش از 1300 کیلومتر شبکه گازرسانی اجرا شده است. این اقدامات خستگی ناپذير برای جبران عقب ماندگی هایی که آذربایجان غربی به دلیل شرایط جغرافیایی و برخی دلایل دیگر در مقایسه با سایراستان ها به آن دچار شده بود، ضرورت بالایی داشت.
شیخی یادآور می شود: گاز طبیعی سهم بیش از 70 درصدی در سبد انرژی استان دارد و در بخش های خانگی ، مصارف عمده و صنایع، ایفاگر نقش ممتازی است. هم اکنون در این استان نزدیک به یک میلیون مشترک از گاز طبیعی بهره مند هستند که از این تعداد بیش از47 هزار مشترک در سال 98 اشتراک پذیری شده اند. همچنین در بازه زمانی یاد شده بیش از 17 هزار انشعاب نصب شده تا میزان انشعابات نصب شده در کل استان به رقم بیش از 455 هزار انشعاب برسد.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی با تشريح جزييات روند پرشتاب گازرسانی به روستاهای استان بيان می كند: در سال 92 ضریب نفوذ گاز طبیعی در بین خانوارهای روستایی تنها 28 درصد بود، درحالی که استان های مجاور مانند کردستان ، آذربایجان شرقی، اردبیل و حتی زنجان ارقام بالای 70 درصد داشتند؛ اما در نتیجه همت و تلاش مضاعف کارکنان شرکت گاز استان، پروژه های گسترده ای آغاز شد که نتیجه آن امروز بهره مندی 99.4 درصدی خانوار شهری و 67 درصدی خانوار روستایی از این نعمت خدادادی است؛ البته باید عنوان كنم که حجم بالایی از پروژه ها هم اکنون در دست اجراست که با بهره برداری از این پروژه ها آمار بهره مندی از رشد معنا داری برخوردار خواهد شد.
به گفته او، گازرسانی به ۴۹۸ روستا و 3 شهر آذربایجان غربی در دست اجراست و از دو هزار و 830 روستای استان، دو هزار و 241 روستا قابلیت گازرسانی دارند که از این تعداد یک هزار و 123 روستا تاكنون گازدار شده اند. با بهره مندی از پروژه های در دست اجرا ضریب نفوذ گاز طبیعی در بین خانوار روستایی به بالای 86 درصد خواهد رسید که تحقق این مهم (رساندن ضریب نفوذ از 28 به 86 درصد در بخش خانوار روستایی در 6 سال) از میانگین کشوری بالاتر است. شیخی می افزايد: در نتیجه همین تلاش ها بوده که امروز در آذربایجان غربی شاهد اجرای نزدیک به 15 هزار کیلومتر شبکه و خط انتقال هستیم و بیش از یک میلیون و 100 واحد مسکونی از گاز طبیعی بهره مند هستند. در بخش صنعتی هم شاهد تحول عظیمی در گازرسانی در این استان هستیم. رشدی که در بخش های خانگی، صنایع و مصارف عمده بسیار چشمگیر و تحسین برانگیز است. امروز بیش از یک هزار و 100 واحد صنعتی و مصرف عمده و ایستگاه سی ان جی از طریق گاز طبیعی تامین سوخت می شوند. فقط در سال98، ۱۶۸ مورد از صنایع و مصارف عمده و مجتمع های مسکونی گازرسانی شده اند و هم اینک 130 ایستگاه سی ان جی سوخت 50 درصد خودروهای تردد کننده استان را تامین می کنند. همچنين در سال98، 6 میلیارد و 100 میلیون متر مکعب گاز طبیعی از خطوط انتقال تحویل گرفته و توزیع شده که بیش از 500 میلیون متر مکعب بیشتر از سال قبل بوده و این امر نشانگر حجم گسترده پروژه ها و رشد سریع گازرسانی به روستاها و صنایع در آذربایجان غربی بوده است.
در بحث وصول مطالبات هم اقدامات شرکت گاز استان آذربایجان غربی رقم مطلوبی را نشان می دهد، به طوری که 86 درصد مطالبات شرکت وصول شده است. باید عنوان كنم که 72 درصد گاز تحویلی به صنایع به طور لحظه ای پایش می شود و حتی با توجه به سیستم مدرن مانیتورینگ، کنتور خوانی و صدور آنی قبوض گازبها در جایگاه های سی ان جی وصول مطالبات طبیعتا بهبود یافته و از وضعیت مطلوبی برخوردار بوده و در آینده نزدیک آمار آن بالاتر هم خواهد رفت.
شیخی در خصوص برنامه های آتی شركت می گويد: یکی از مهم ترین اقدامات آتی، گازرسانی به سه شهر و روستاهای باقی مانده استان است که براساس برنامه ریزی های انجام شده، در مراحل مختلف اجرا، طراحی، پیمان سپاری و مطالعه قرار دارند. پوشش 100 درصدی خانوارهای شهری استان از نعمت گاز طبیعی و تبدیل استان به یک استان سبز از جمله اهدافی است که برای آن برنامه ریزی شده است. تحت پوشش قرار دادن صنایع و مصارف عمده بیشتر و تامین سوخت آنها از طریق گاز طبیعی نیز از برنامه های شرکت گاز آذربایجان غربی است که همواره به صورت مستمر در حال اجراست؛ اما یکی از برنامه های مهم و راهبردی شرکت گاز استان آذربایجان غربی، بحث ورود به صادرات و توزیع گاز به کشورهای همسایه و حداقل توزیع گاز طبیعی به بخش های مرزی کشورهای همسایه است که اقدام بسیار مهمی در زمینه توسعه استان نیز به شمار می رود؛ چرا که در صورت تحقق این امر، به دلیل تاسیس صنایع مرتبط و دیگر اقدامات مربوطه، توان اشتغالزایی، تولید ارزش افزوده و ثروت برای استان داشته و همچنین نقش موثری در تقویت شاخص های امنیتی خواهد داشت.
شرکت گاز استان آذربايجان غربی در سال 98 علاوه بر بخش گازرسانی، از نظر سنجی جامع و دقیقی که واحد روابط عمومی انجام داده در ترسیم نقشه راه شرکت، بهره گرفت. تمدید گواهینامه های ایزو 9001، 14001، 18001، HSE-MS، شروع و اقدام برای اخذ گواهینامه و پیاده سازی ایزو 10002، ایزو 10004، ایزو 10015، ایزو 50001 و همچنین شرکت در جایزه سرآمدی تعالی و ارتقای امتیاز شرکت در این مورد تنها بخشی از این اقدامات است.
راه اندازی مرکز امداد مکانیزه متمرکز ارومیه، یکی دیگر ازمهم ترین پروژه ها ی اجرایی شرکت گاز استان آذربایجان غربی در سال 98 بود. این اقدام با توجه به اهمیت امداد رسانی، اقدامی در خور توجه به حساب می آید؛ چون باعث می شود سرعت و دقت امدادرسانی افزايش يافته و زمان امداد رسانی به شکل محسوسی پایین آمده و به حد استاندارد نزدیک شود. از اقدامات مهم دیگر شرکت که نمی توان از کنار آن به سادگی گذشت، ایجاد مرکز آموزشی مجهز با تجهیزات به روز است که به جرات می توان گفت در سطح کشور کم نظیر محسوب می شود. درادامه باید به بهره گیری از نت مکانیزه (TMMS) دربخش برنامه ریزی وکنترل تعمیرات اشاره کرد که طی سال ۹۸ شرکت گاز استان با انجام ۵ گزارش دوره ای و ۶ گزارش بازدید تخصصی به شاخص ۷۶ درصدی استقرارسیستم نت مکانیزه رسید، عملکرد قابل توجهی که طبق برنامه ریزی صورت گرفته محقق شد و امکان رسیدن این شاخص به 80 درصد در سال آتی را نیز فراهم كرده است.
مديرعامل شركت گاز استان آذربايجان غربی، مديريت منابع انسانی را از مهم ترين حوزه های اين شركت توصيف می كند و می گويد: بر اساس نظر سنجی جامع و علمی واحد روابط عمومی، مسائل و موضوعات مختلفی مد نظر قرار گرفته و در پروژه نظر سنجی ارزیابی شدند. براساس نتايج اين نظرسنجی، نقاط قوت و قابل بهبود شرکت شناسایی و برنامه ریزی های لازم برای اقدامات اصلاحی نیز صورت گرفته و در حال اجراست.
بر اساس نظرسنجی صورت گرفته میزان رضایتمندی و عدد رضایتمندی نیروها و کارکنان شرکت ، بخصوص نیروهای پیمانکاری نسبت به سال های گذشته افزايش يافته و حتی در بحث برندینگ و برند سازی شرکت هم ما شاهد این رشد بودیم. بر مبنای تحلیل داده های این نظر سنجی ، یکی از متغیرهای مهم در افزایش رضایتمندی کارکنان ، طرح طبقه بندی مشاغل بود که با اجرای آن میزان درآمد کارکنان پیمانکاری از رشد 60 درصدی برخوردار شد. از دیگر سو نوع رویکرد مدیران شرکت در دو سه سال اخیر بخصوص در بحث رفع نگاه تبعیض آمیز به کارکنان نیز در افزایش رضایتمندی و بهبود شاخص مهمی چون تعلق سازمانی کارکنان بسیار موثر افتاده است، به طوری که در تحلیل های صورت گرفته در نتیجه نظرسنجی ، 85 درصد کارکنان از کار در شرکت گاز راضی بوده و در همین حدود هم خانواده های آنان از فعاليت همسرانشان در شرکت گاز آذربایجان غربی ابراز رضایت كردند.
عملکرد مدیریت عامل و مدیران شرکت در تلاش برای رفع رفتار تبغیض آمیز بین نیروهای رسمی و غیر رسمی و همچنین رفع تبعیض جنسیتی ، مطلوب ارزیابی شده است، به طوری كه در نظرسنجی، عدد قابل قبول بالای 72 درصد را نشان می دهد که این امر بیانگر تلاش رهبران سازمان در مسیر بهبود کیفی و تعالی سازمان است. علاوه بر افزایش رضایتمندی مشتریان برون سازمانی که در نتیجه اقدامات واحدهایی مانند روابط عمومی در رسیدگی به موقع به شکایات، برقراری راه های متنوع و متعدد ارتباط با سازمان و اطلاع رسانی دقیق و صحیح به دست آمده است، میزان رضایتمندی کارکنان به عنوان مشتریان اصلی سازمان نیز از رشد چشمگیری برخوردار است که به طور کل و بر اساس نظرسنجی، میزان رضایتمندی کارکنان با رقم حدود 70 درصد از میانگین صنعت بالاتر بوده و بیانگر گام نهادن سازمان در مسیرتعالی است.
مشعل شرکت هاي پتروشيمي در ميان بخش هاي مختلف صنعت نفت، بازدهي زودهنگام و بيشتري دارند و برخي کارشناسان دوره بازگشت سرمايه آنها را تا 6 سال اعلام کرده اند. در نگاه ديگر شرکت هاي پتروشيمي در شرايط تحريمي و کرونايي که بسياري از صنايع و شرکت هاي مرتبط با صنعت نفت دچار محدوديت يا توقف بوده اند، روند عادي توليد و عرضه و فروش محصولات خود را در کنار چرخه اشتغال حفظ کرده اند و اين يعني يک صنعت قابل اعتماد براي سرمايه گذاري هستند. تجربه سال هاي گذشته در بازار بورس کالا نشان داده است که شرکت هاي پتروشيمي، اغلب سود نقدي مناسبي در بين سهامداران توزيع مي کنند و به همين دليل برخي از شرکت هاي پتروشيمي نزد سرمايه گذاراني که به دنبال سود نقدي ساليانه هستند، جذابيت دارند. در عين حال همين ويژگي ها باعث شده تا تمايل مردم و سرمايه هاي سرگردان آنها براي حضور در بورس و اعتماد به اين بازار سرمايه بالا برود. شاخص هاي بورس در دوره هاي مختلف فراز و فرودهايي داشته است؛ اما پتروشيمي ها نشان داده اند که کمتر در سراشيبي فرود و سقوط ارزش قرار مي گيرند و اين همان ويژگي است که سهم پتروشيمي ها را پرطرفدار کرده است. اقتصاددانان معتقدند که عرضه سهام اموال دولتي، فوايد اقتصادي همچون سودآوري شرکت هاي دولتي، تامين کسري بودجه، تشويق مردم به سرمايه گذاري در بورس، عمق بخشي به بازار سرمايه و مانع ايجاد حباب در آن و... در پي دارد که تحقق اين فوايد نيازمند اقداماتي است. از آنجا که اين روزها بازار سرمايه رونق زيادي دارد، با عرضه سهام اموال دولتي در اين بازار، مردم به سرمايه گذاري در بورس تشويق مي شوند و سرمايه به سمت بازارهايي چون طلا، سکه، ارز و... حرکت نمي کند؛ البته، در پي اين اقدام، مردم با بازار سرمايه نيز آشنا شده و به ميزان سواد مالي آنها افزوده خواهد شد.
جاي بسي خوشحالي است که عرضه سهام شرکت هاي پتروشيمي در بورس اين ميزان استقبال و طرفدار دارد. پس از عرضه موفق سهام شرکت هاي پتروشيمي پارس، نوري و شهيد تندگويان حالا تعداد شرکت هاي بورسي پتروشيمي بيشتر شده و حداقل 6 مورد از آنها متعلق به هلدينگ خليج فارس است. قرار بود در روزهاي پاياني اسفند ماه سهام شرکت پتروشيمي آرياساسول نيز اجرايي شود؛ اما شرايط کرونايي محدوديت هايي را ايجاد کرد و اين عرضه براي بهار 99 و يا زماني ديگر قرار گرفته است؛ اما مسأله مهم اين است که تنها خبر عرضه اين سهام مي تواند بازار را تکان دهد. در ميان 40 شرکت برتر بورس در سال گذشته که از سوي سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام شد، نام تعدادي از شرکت هاي پتروشيمي هم به چشم مي خورد؛ علت اين انتخاب هم بهبود قابل ملاحظه در عملکرد مالي شرکت ها نسبت به سال قبل (97) بوده است. در عين حال قدرت نقدشوندگي سهام و ميزان داد وستد سهام در تالار معاملات (تعداد و ارزش سهام داد وستد شده)، تناوب داد وستد سهام در تالار معاملات (تعداد روزهاي داد وستد شده و دفعات داد وستد شده) و معيار تاثيرگذاري شرکت بر بازار (ميانگين تعداد سهام منتشر شده و ميانگين ارزش جاري سهام شرکت در دوره بررسي) از ديگر دلايل اين تاثيرگذاري بر بازار بوده است. شرکت پتروشيمي شازند، شرکت پتروشيمي پارس، شرکت صنايع پتروشيمي کرمانشاه، شرکت پتروشيمي پرديس، شرکت پتروشيمي خارک، شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس، شرکت پتروشيمي زاگرس، شرکت پتروشيمي مارون و شرکت پتروشيمي غدير به ترتيب در ميان اين 40 شرکت تاثيرگذار در بازار بورس در سال 98 بوده اند. اگر اهل خريد سهام در اين بازار باشيد يا تحولات آن را دنبال کنيد، مي دانيد که در بسياري از هفته ها معاملات در بازار شيميايي هاي بورس کالا تحولات معاملات هفتگي را رقم مي زند و تقريبا رونق اين بازار از پتروشيمي هاست. اما اين تاثيرگذاري شرکت هاي پتروشيمي در بورس و عرضه هاي اوليه اي که جان دوباره اي به بازار بورس داده اند، تحت تاثير تصميماتي است که دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي براي اين سهام و روند عرضه تعيين مي کند و در همين راستا شاهد بازاري شفاف و پرسود هستيم. اين همکاري و تعامل ميان اين دفتر با وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنين بورس کالاي ايران و نيز ارتباط مستمر با نهادهاي نظارتي اکنون به نحو مطلوبي در حال انجام است. جعفر ربيعي، مديرعامل هلدينگ خليج فارس هم چند روز قبل با يک خبر بازار را در انتظار تحولي بزرگ نگه داشته است. او اعلام کرد که پتروشيمي هاي اروند، بوعلي سينا و بندر امام هم بورسي مي شوند. ربيعي با اشاره به استقبال روزافزون از بازار سرمايه گفت: بورس جايي نيست که يک شبه در آن ثروتمند و فردا از اين بازار خارج شويد. هر کسي که شتاب زده و احساساتي وارد بورس شود، بي شک ضرر مي کند. بورس جايي است که بازده بهتري از بازارهاي ديگر دارد. مطمئن باشيد کساني که تلاش مي کنند سرمايه گذاري بلند مدت بيش از يک سال دارند، به طور حتم در بورس بازدهي بالاتر از بازار طلا، بازار ارز و بازارهاي موازي ديگر خواهند داشت و مستلزم اين است که احساساتي عمل نکنند. او درباره اظهارنظرهايي همچون حبابي بودن شاخص بورس تصريح کرد: هنوز بخش کمي از نقدينگي وارد بازار سرمايه شده و نقدينگي سرگردان زيادي در اختيار افراد داريم که وارد اين بازار نشده است. معتقد هم نيستيم که سبز شدن و افزايش شاخص بازار ،کار دولت بوده براي اينکه سهام خودش را در بازار بفروشد؛ بلکه معتقدم بازار سرمايه دولت را مجاب کرد که سهام خودش را در بازار سرمايه عرضه کند. ربيعي ادامه داد: به زبان ساده تر بازار، دولت را به دنبال خودش کشيد و به نظر من اين موضوع مبارکي است که بالاخره دولت قانع شد بخش زيادي از سهام خودش را در شرکت هاي بزرگ وارد بازار کند. معتقدم سهام خيلي خوبي در بازار داريم که اين سهام هنوز به قيمت ذاتي نرسيده اند. هنوز زير NAV معامله مي شوند، بويژه شرکت هاي سرمايه گذاري و شرکت هاي هلدينگي پتانسيل خيلي خوبي براي رشد دارند، سودهاي خيلي خوبي در مجامع خواهند داشت و توزيع خواهند کرد و مردم مي توانند براحتي بخصوص از اين روزهايي که بعضي از افراد هيجاني مي خواهند از بازار خارج شوند، استفاده کنند و سهام را به قيمت پايين تري بخرند. ربيعي درباره برنامه هاي اين هلدينگ در بازار سرمايه اظهار کرد: هلدينگ خليج فارس به صورت برآوردي، تقريباً 40 درصد بازار پتروشيمي کشور را در دست دارد و تقريباً همين قدر از صادرات پتروشيمي کشور از طريق هلدينگ خليج فارس انجام مي شود. هلدينگ خليج فارس و شرکت هاي تابعه در مجموع چيزي حدود 12 درصد بازار سرمايه را در اختيار دارند و در بخش صنعت شيميايي بالاتر از 42 درصد سهم بازار صنعت شيميايي بورس را به عهده دارند. هلدينگ خليج فارس، يک بازيگر بزرگ در بازار سرمايه است. تعداد زيادي از شرکت هايش را وارد بورس کرده وبرنامه ما اين است که در امسال و سال آينده هم چند شرکت باقي مانده را وارد بورس کنيم. مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس تصريح کرد: برنامه ما اين است که 3 شرکت ديگر را هم وارد بورس کنيم. پتروشيمي اروند که به غول پي وي سي کشور معروف است، پتروشيمي بوعلي سينا که شبيه پتروشيمي نوري است و يا آروماتيک بزرگ در منطقه ماهشهر است را وارد بورس خواهيم کرد و بعد از اينها انشاءالله توفيق داشته باشيم پتروشيمي بندر امام را به عنوان بزرگترين پتروشيمي کشور وارد بورس کنيم. وي يادآور شد: من فکر نمي کنم کسي از خريدن سهام پتروشيمي پارس، پتروشيمي نوري و شهيد تندگويان ضرر کرده باشد، مشروط بر اينکه با هيجان نخرند و با هيجان نفروشند. اگر آنهايي که در روز اول سهام را خريدند، حداقل يک سال نگه دارند، من مطمئن هستم که سود بسيار بسيار خوبي از سهام هاي تازه وارد هلدينگ خليج فارس پيدا خواهند کرد. اصلاً نگران منفي شدن شاخص در چند روز متوالي نباشيد، اينها براي بازار بزرگ بورس طبيعي است و مطمئن باشيد که روزهاي خوب بورس همچنان ادامه پيدا خواهد کرد.
باید توجه داشته باشید که مالکیت بخش بزرگی از شرکت های پتروشیمی ممکن است در اختیار یک شرکت پتروشیمی بزرگتر باشد. به عبارتی این سهام قابل تغییر و تاثیر از سوی این شرکت ها هستند؛ اما تا زمانی که شرایط بازار صعودی است می تواند برای سایر سهامداران هم سود داشته باشد. پس لازم است این موضوع در خرید سهام مورد توجه قرار گیرد. در چند ماه گذشته و احتمالا ماه های آینده که بسیاری از شرکت ها دچار محدودیت هایی در تولید و توزیع و فروش هستند، پتروشیمی ها بدون توقف به کارشان ادامه می دهند و تحولات بازار جهانی هم نشان می دهد این روند افزایشی ادامه دارد. پس این شرکت ها همچنان می توانند به عنوان گزینه های سودده در بازار سرمایه مورد توجه باشند. بیشتر اجناس مورد نیاز برای پتروشیمی ها، محصولات پلیمری است که در داخل کشور وجود دارد و بسیاری از شرکت های حاضر پتروشیمیایی نیاز چندانی به ارتباط با خارج ندارند و این موضوع می تواند عاملی برای کم رنگ شدن تاثیر تحریم ها در اقتصاد ایران و راحت شدن دور زدن تحریم ها و ادامه فعالیت آنها باشد.
گفت وگوي «مشعل» باعلي اکبرعرب عامري، مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود
از شروع شيوع ويروس کوويد– 19 درکشور صنعت نفت وهمه زيرمجموعه هاي آن، همانند ديگر دستگاه ها و سازمان ها، همسو با مسئوليت هاي ذاتي خود، مبارزه اي فراگير و بي امان را با راهبري و مديريت ستاد ملي مبارزه با کرونا به منظور جلوگيري ازشيوع گسترده تراين ويروس منحوس در دستورکارقرار داده اند تا هم ازسلامت نيروي انساني خود محافظت کنند، هم اين که فعاليت تاسيسات مختل نشود وهم آرامش و امنيت را براي ديگر هموطنان رقم بزنند. شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود، به عنوان يکي از شاخه هاي درخت تنومند صنعت نفت، يکي ازاين زيرمجموعه هاست؛ مجموعه اي که بااجراي گام به گام پروتکل هاي ابلاغي ستاد مبازره با کرونا، تلاش کرده است اهداف پيش گفته(سلامت نيروي انساني و تجهيزات) رابا هدف کمک موثربه هموطنان به بهترين وجه ممکن انجام دهد. نوشته حاضر، گفت وگويي است باعلي اکبرعرب عامري، مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود درباره فعاليت هاي اين شرکت براي مقابله باکرونا وجلوگيري ازشيوع آن دراين حوزه عملياتي.
کرونايي شدن اوضاع، شرايط جديدي را به وجودآورده وموجب شده است ارتباطات حضوري تاحدممکن انجام نشود وجاي خود رابه انواع ديگر (صوت، تصوير، صوت وتصويرو...) آن بدهد. گفت وگو با عرب عامري نيز از آن جمله است؛ گفت وگويي تلفني. زمان تعيين شده براي اين مصاحبه، ساعت 9صبح است ومدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود نيز، آماده براي انجام آن. علي اکبر عرب عامري که ازارديبهشت ماه سال گذشته، سکان راهبري شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود را دردست گرفته، پيش تر نيزعهده دار همين مسئوليت درمنطقه سبزوار بوده است. وي در آغاز به جغرافيا و برخي آثار و ابنيه تاريخي آن مي پردازد و مي گويد: شاهرود، ازشمال وغرب باکوه هاي البرزشرقي واز سمت جنوب وشرق، باکويرمرکزي ايران احاطه وهمين موضوع موجب تنوع آب وهوايي وموقعيت جغرافيايي خاص اين منطقه شده است؛ به طوري که با پيمايش اندک مسافتي درشمال شاهرود، به يکي از قديمي ترين جنگل هاي دنيا، يعني جنگل «ابر» مي رسيد؛ منطقه اي بياباني که زيستگاه يوزپلنگ ايراني است، درضلع شرقي اين شهر ستان قراردارد و درجنوب شرق آن نيز تپه رمل هاي کويري چشم نوازي مي کنند. جاذبه هايي همچون شهربسطام درکنار آثارتاريخي مانندآرامگاه بايزيد بسطامي، ابوالحسن خرقاني وابن يمين فريومدي، غنايي ديگربه اين منطقه بخشيده اند وموجب شده اند تا شاهرود به «قاره کوچک» شهره شود. عرب عامري شاهرود را نقطه اتصال به خراسان رضوي و نقطه گذر زائران براي زيارت بارگاه حضرت رضا(ع) معرفي مي کند و مي گويد: همه ساله، به ويژه درايامي مانند نوروز، تابستان ومحرم، شمار فراواني زائر براي سفربه مشهد مقدس و زيارت مرقد مطهر حضرت رضا(ع) ازاين منطقه عبورمي کنند واين مهم، بارمسئوليت کارکنان پخش منطقه شاهرود را براي تامين سوخت خودروهاي عبوري ازاين مسير دوچندان مي کند. اگرچه امسال به دليل شيوع کرونا، سفرها تعطيل شد واين شاهراه مسافر و زائري رابه خود نديد، اما اين مهم نافي مسئوليت و انجام تعهدات کاري نشد وفعاليت ها با اجراي دقيق پروتکل هاي بهداشتي ادامه يافت. عرب عامري همچنين با اشاره به اين که منطقه شاهرود به عنوان يکي از نواحي سي و هفت گانه شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، تامين سوخت اين منطقه ازشرق کشور و مناطق همجوار رابه عهده دارد، ادامه مي دهد: نوروز امسال، کرونا شرايط متفاوت تر از سال قبل و سال هاي قبل از آن را رقم زد؛ به اين معنا که با اعلام پويش «درخانه بمانيم» و انسداد آزاد راه هاي اصلي براي جلوگيري مسافرت هاي احتمالي و غيرضروري باهدف پيشگيري ازشيوع گسترده تر اين ويروس، منطقه شاهرود نيز همانند بسياري نقاط کشور، مسافرچنداني را شاهد نبود، اما اميدواريم با نابودي کرونا، بار ديگرشاهد حرکت مسافران و زائران از اين مسير باشيم. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود درباره تاثير کوويد -19برمصرف بنزين در حوزه عملياتي خود مي گويد: به طور معمول، اوج مسافرت هاي نوروزي ازدهه دوم اسفندماه کليد مي خورد وعرضه ومصرف بنزين افزايش مي يابد، اما آمارها حکايت از آن دارند که اين ميزان نسبت به مدت مشابه خود درسال قبل از آن70 درصد کاهش داشت که ناشي از کرونا بوده است. فروردين ماه امسال نيز وضيعتي مشابه اسفند سال قبل داشته وعرضه بنزين درمقايسه با فروردين پارسال 55 درصد کاهش يافته است که اميدوارم هرچه زودتربا نابودي اين ويروس و بازگشت به شرايط عادي دراطمينان شهروندان ازانجام سفرهاي ايمن بين شهري، همچون هميشه باخدمت رساني مطلوب درحوزه تامين و توزيع مناسب سوخت، ميزبان زائران زيارت بارگاه حضرت رضا(ع) باشيم. از عرب عامري به اين دليل که او را از نزديک را نديده ام، تصوير واقعي ندارم و شناختم از وي، تنها درعکس هاي خبري خلاصه مي شود. گاه شنيدن صداي آن سوي سيم تلفن به دليل تردد پي درپي خودروهاي عبوري ازخيابان (به خاطر دوجداره نبودن پنجره هاي تحريريه) دشوار مي شود و از عرب عامري مي خواهم بلندتر صحبت کند. وي مي گويد: باشيوع ويروس کوويد-19در کشور و اعلام کلي ستادملي مبارزه باکرونا وپيرو آن ابلاغ اين دستورعمل به شرکت ملي پخش و مناطق سي وهفت گانه آن، شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود نيز بنابرپروتکل هاي اعلامي، مقابله با اين ويروس را درسه بخش بهداشتي، مديريتي و گروه هاي جهادي، در دستور کار قرار داد.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود درباره فعاليت هاي اين حوزه عملياتي در زمينه تهيه و توزيع اقلام بهداشتي مي گويد: از همان ابتداي شيوع اين ويروس منحوس( اوايل اسفندماه سال گذشته) براي هماهنگي باکادر پزشکي ودرماني درمانگاه هاي حوزه شمال شرق، اعلام آمادگي شد. ازسوي ديگر، تهيه اقلام بهداشتي ومواد ضدعفوني کننده براي توزيع در ميان کارکنان نواحي چهارگانه گرمسار، سمنان، دامغان وشاهرود (مرکزي) در دستور کار قرار گرفت. تب سنجي همکاران هنگام ورودبه محيط کار وگندزدايي محيط، قراردادن مايع ضد عفوني کننده دست در ورودي محيط هاي کاري مانند انبارها نيز، ازجمله مواردي است که به آن توجه ودقت مي شود تا در صورت مشاهده موارد مشکوک، اقدام هاي لازم براي جداسازي ومعرفي به مراکز درماني انجام شود. ضدعفوني کردن انبارهاي نفت، ناوگان حمل سوخت، همچنين ساختمان هاي اداري طي دو دونوبت و سکوهاي بارگيري(يک روز درميان) ديگر مواردي است که عرب عامري به آنها اشاره مي کند. وي درباره جايگاه هاي عرضه سوخت وضدعفوني کردن سطوح آنها (محوطه، سکوهاي سوخت گيري، تلمبه ها، نازل ها، دستگاه هاي کارت خوان) نيز مي گويد: مجاري عرضه سوخت ازجمله مکان هايي است که ترددهاي زيادي درآنها صورت مي گيرد و به نوعي کانون جمعيتي محسوب مي شود؛ از اين رو، ضدعفوني کردن آنها بسيار اهميت دارد و مالکان جايگاه هاي عرضه سوخت موظف شده اند اين محيط پرجمعيت و تجهيزات آن را درسه نوبت ضدعفوني کنند. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود مي افزايد: اپراتورهاي جايگاه ها نيزموظف هستند از دستکش يکبارمصرف و ماسک استفاده کنند و تاحدممکن سوخت گيري را خود آنها انجام دهند. تهيه بسته هاي بهداشتي (مواد ضدعفوني کننده سطوح و دست، دستکش و ماسک) و توزيع آن در بين شرکت هاي حمل سوخت، مورد ديگري است که عرب عامري به آن مي پردازد.
باپايان توضيحات بخش نخست(اقدام هاي بهداشتي) مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود به اقدام هاي مديريتي به عنوان بخش ديگري ازفعاليت هاي اين منطقه براي مقابله با کرونا اشاره مي کندو مي گويد: دراين بخش نيز، اقدام هايي متناسب با پروتکل ابلاغي انجام مي شود و کارکنان موظف به رعايت آن شدند؛ بنابرپروتکل، ماموريت ها لغوشده، ساعت کارکارکنان نيز کاهش يافته است و آبدارخانه ها، رستوران ها ونانوايي نيز تعطيل شد ه اند، همچنين فهرستي ازافرادي که بيماري زمينه اي دارند، تهيه و بر اساس آن، اين دسته از افراد به صورت دورکاري ادامه فعاليت مي دهند تا هم خودشان در امان بمانند و هم به ناقل احتمالي درمحيط تبديل نشوند. عرب عامري با تاکيد دوباره برجايگاه هاي عرضه سوخت به عنوان مکان هاي پرمراجع، ادامه مي دهد: در محدوده عملياتي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود 74جايگاه عرضه فراورده هاي نفتي و 42 جايگاه سي ان جي فعاليت مي کنند که بازديد روزانه آنها و کنترل موارد بهداشتي شان از سوي تيم هاي نظارتي، همچنين اعزام گشت هاي ويژه نظارت برشيوه عملکرد جايگاه داران وعوامل آنها (اپراتورها) در قالب يک کارگروه، بخش ديگري از اقدام هاي مديريتي براي مقابله با کروناست. وي برگزاري جلسات ونشست هاي ستايد و عملياتي را به صورت ويدئو کنفرانس، حذف دوره هاي آموزش حضوري و برگزاري آنها به صورت غيرحضوري و ازطريق اپليکيشن را بخش ديگري از اقدام هاي مديريتي ضدکرونايي برمي شمرد و ادامه مي دهد: مجموعه اين اقدام ها درکنار تامين وتوزيع بسته هاي بهداشتي براي کارکنان، کمک کرده است تا مقابله با اين ويروس به گونه اي موفق انجام شود.
درکناراقدام هاي اخير، فعاليت هاي ديگري هم براي سالم سازي محيط کار و ايجاد شرايط ايمن براي کارکنان انجام شده است که مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود گريزي هم به آنها مي زند و مي گويد: در روزهاي نخست شايع شدن ويروس کرونا، لازم بود اقدام هايي سريع و متناسب با اوضاع پيش آمده انجام شود؛ بنابراين ضد عفوني کردن معابر با استفاده از دستگاه هاي سمپاش وتهيه 25 هزارعدد ماسک به صورت ضربتي در دستور کار قرارگرفت. عرب عامري از راه اندازي سامانه ويژه کمک به سالمندان براي ضد عفوني کردن محيط زندگي آنها خبر داد و گفت: پل ارتباطي اين سامانه و ستاد، يک شماره تلفن است که ازطريق آن عوامل مربوط، محيط زندگي سالمندان را ضد عفوني مي کنند. سمپاشي شبانه معابر و جايگاه ها اقدام ديگري است که به وسيله گروه هاي داوطلب شرکت انجام مي شد. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود درباره توزيع بسته هاي حمايتي و معيشتي مي گويد: ازآنجا که فعاليت هاي اجتماعي، وظيفه اي ذاتي براي اين شرکت محسوب مي شود، کارکنان ستادي وعملياتي نيز در چنين شرايطي که کرونا سايه شوم خود را همه جا پهن کرده است، وظيفه خود مي دانند که بااهداي بسته هاي معيشتي در اين مسير خداپسندانه وانسان دوستانه، گام بردارند. عرب عامري اقدام هاي سه گانه بهداشتي، مديريتي وجاري رامجموعه اي مکمل براي خدمت رساني مطلوب به مردم بر مي شمرد و اضافه مي کند: خوشبختانه، زنجيره اقدام هاي اخير درخصوص مقابله باکرونا نه تنها خللي درکارايجاد نکرد بلکه بار ديگرکارآمدي کارکنان اين بخش از صنعت نفت را در رويارويي بابحران و شرايط بحراني به اثبات رساند. وي با تاکيد بر اينکه که هم اکنون نيز شرايط خوب و مطلوبي در تامين و توزيع سوخت اين حوزه عملياتي وجود دارد، مي گويد: اميدوارم شرايط کرونايي در کشور و نقاط مختلف دنيا ريشه کن شود و با خروج از اين بحران، زندگي عادي از سر گرفته شود. کرونا، اگرچه شرايط سختي رابراي همگان درجاي جاي کشورايجاد کرده است، اما آموزه هايي هم دارد؛ آموزه هايي که شايد مهم ترين آن همدلي باشد؛ همدلي دل هاي همه ايرانيان درگذر از شرايط دشوار درهمه جاي ايران ودرشاهرود؛ اين قاره کوچک.
احياي فرآوري نفت خام در چين طي ماه آوريل سال جاري ميلادي مي تواند تاثير شگرفي بر بهبود شرايط پالايشي در قاره کهن داشته باشد، در حالي که پالايشگران آسيايي هم اکنون در پي کاهش تقاضا براي سوخت به دليل آثار منفي شيوع ويروس کرونا و محدوديت هاي ناشي از قرنطينه بسياري از شهرها و کشورها، با حاشيه سود پايين پالايشي دست و پنجه نرم مي کنند. براساس محاسبات بر پايه داده هاي رسمي منتشر شده در 15 ماه مه امسال، توليد پالايشگاه هاي چين در ماه آوريل امسال روزانه معادل 13 ميليون و 100 هزار بشکه بوده است، به طوري که اين مقدار در مقايسه با رقم پايين روزانه 11 ميليون و 780 هزار بشکه ماه مارس سال جاري ميلادي، افزايش نشان مي دهد. افزايش مقدار فرآوري و توليد پالايشگاه ها نشان از احياي شرايط تقاضاي سوخت در چين به دليل برداشته شدن برخي محدوديت ها و لغو قرنطينه کلي و ازسرگيري فعاليت هاي اقتصادي حاصل شده است، اين وضع همچنين از اين احتمال حکايت دارد که بيشتر فراورده هاي توليدي پالايشگران چيني روانه بازارهاي آسيا مي شود.
در همين حال نشانه هايي وجود دارد که پالايشگاه هاي با فناوري روزآمد و کم هزينه در چين، سهم بزرگتري از فراورده هاي نفتي عرضه شده در بازارهاي آسيايي دارند؛ به طوري که آمارهاي رسمي حکايت از اين دارد که صادرات سوخت در ماه آوريل به رکورد هشت ميليون تن در ماه آوريل رسيده است و اين رقم در مقايسه با مارس 10.2 درصد و در مقايسه با آوريل سال 2019 ميلادي 29.7 درصد افزايش نشان مي دهد. در حالي که هنوز تفکيک کاملي از آمارهاي ارائه شده درباره انواع سوخت وجود ندارد، استفاده از ضريب تبديل هشت بشکه از هر تن فراورده نفتي، آمار صادرات دو ميليون و 130 هزار بشکه اي سوخت را نشان مي دهد. چين در چهار ماه نخست سال جاري ميلادي روزانه يک ميليون و 720 هزار بشکه انواع فراورده نفتي صادر کرده است، که اين رقم در مقايسه يا دوره مشابه سال گذشته ميلادي، 15.1 درصد رشد نشان مي دهد.
افزايش مقدار صادرات سوخت چين تنها دليل حاشيه سود پالايشي منطقه اي نيست، اما بي شک عاملي کمک کننده است و به نظر مي آيد بيش از آنکه پديده موقتي باشد، يک تغيير ساختاري باشد.
خبرگزاري رويترز در 11 مه امسال به نقل از چهار منبع مطلع اعلام کرد: چين آمار مربوط به تخصيص دومين سهميه توليد سوخت براي سال جاري ميلادي را ميان پالاشگران داخلي منتشر کرد که بر اين اساس اين شرکت ها مي توانند 28 ميليون تن سوخت عرضه کنند و بخش عمده اين فراورده ها بنزين، گازوئيل و سوخت جت است. اين سهميه در پي نخستين سهميه اختصاص يافته به مقدار 27 ميليون و 990 هزار تن براي سال 2020 ميلادي آمده است و به معناي آن است که پالايشگران چيني مي توانند مقدار عرضه صادراتي خود را در سطوح بالاي کنوني حفظ کنند و بايد اين راه را انتخاب کنند.
معيارهاي گوناگوني براي محاسبه حاشيه سود وجود دارد، يکي از اين معيارها محاسبه سود هر بشکه در يک پالايشگاه معمولي در سنگاپور با استفاده از قيمت نفت خام شاخص دوبي است.
مبناي اين محاسبه نشان از زيان سه دلار و 29 سنتي براي هر بشکه در معاملات روز دوشنبه (29 ارديبهشت ماه) وجود دارد، که اين مقدار بيشتر از ميانگين پنج روزه زيان يک دلار و 84 سنتي و بسيار پايين تر از ميانگين 365 روزه سود 2 دلار و 57 سنتي است. مقصر اصلي بنزين است، زيرا تقاضا براي اين نوع سوخت به دليل افت شديد سفرهاي شخصي ناشي از اعمال محدوديت هاي رفت و آمد و شرايط قرنطينه در کشورهاي مختلف آسيايي، با کاهشي قابل توجه همراه شده است.
هزينه توليد بنزين RON با اکتان 92 در سنگاپور از نفت خام شاخص برنت درياي شمال با زيان 85 سنتي براي هر بشکه در تاريخ 15 ماه مه امسال روبه رو بوده است.در حالي که اين عدد در مقايسه با رقم پايين 13 دلار و 15 سنتي در چهاردهم آوريل سال جاري ميلادي بيشتر است و هنوز پايين تر از سود 9 دلار و 35 سنتي در يازدهم فوريه امسال يعني زماني که شيوع ويروس کرونا در چين و انتقال آن به ديگر بخش هاي جهان آغاز شد، پايين تر است.
حاشيه سود براي نفت گاز (گازوئيل)، تشکيل دهنده اجزاي اصلي ديزل و نفت سفيد، با بهبود روبه رو بوده است، به طوري که اين رقم در پانزدهم ماه مه امسال (26 ارديبهشت ماه) سود سه دلار و 45 سنتي را تجربه کرد، اما اين عدد همچنان بيش از يک چهارم رقم بالاي 12 دلار و 79 سنتي ثبت شده در سال جاري ميلادي و در تاريخ 30 ماه مارس امسال است. تقاضا براي گازوئيل در زمان بحران شيوع ويروس کرونا به دليل تداوم فعاليت عمده در صنايع حمل ونقل، حمل و نقل وسايل نقليه سنگين، بخش کشاوري و معدن تا حدودي در سطوحي بالاتر ماند. عامل ديگري که از افت بيشتر حاشيه سود پالايشي بيش از آنچه که پيش تر با آن روبه رو بودند، جلوگيري کرد، معطل ماندن مقدار بهره گيري از ظرفيت پالايش در هفته هاي اخير بوده است، به طوري که تحليل هاي موسسه «ريفينيتيو اويل ريسرچ» (Refinitive Oil Research) نشان از کاهش شديد مقدار بهره گيري از ظرفيت پالايش دارد.
کنار هم گذاشتن آمارهاي پالايشي چهار کشور چين، هند، ژاپن و کره جنوبي نشان مي دهد که مقدار بهره گيري از ظرفيت پالايشي در ماه آوريل تنها 84 درصد بوده است که اين رقم در مقايسه ميانگين سالانه 94 تا 97 درصد در پنج سال گذشته، کاهش نشان مي دهد.
انتظار مي رود مقدار بهره گيري از ظرفيت پالايشي در ماه هاي آينده افزايش يابد، در حالي که بيشتر پالايشگاه ها و کارخانه ها پس از برداشته شدن محدوديت هاي قرنطينه در حال ازسرگيري فعاليت هاي خود هستند. حال اين پرسش مطرح است که آيا احياي تقاضا براي سوخت از مقدار توليد بيشتر خواهد بود يا کمتر.
نويسندده : کلايد راسل
مترجم: امير دشتي
منبع: رويترز
پژوهشگاه صنعت نفت
معاون فناوري و روابط بين الملل پژوهشگاه صنعت نفت گفت: پروژه اي در زمينه توسعه مدل کسب وکار پژوهشگاه تعريف و مقرر شده است از يک سو، مدل کنوني کسب وکار مورد بررسي و ارزيابي قرار گيرد و از سوي ديگر مدل بهينه استخراج شود. منصور بزمي با بيان اينکه يکي از فعاليت هاي مهم امسال پژوهشگاه در زمينه نوآوري در کسب وکار، تجاري سازي دستاوردهاست، افزود: درمراکز تحقيق وتوسعه، ايجاد دانش و فناوري بخوبي انجام مي شود، درحالي که به تجاري سازي کمترتوجه شده است. از اين رو قصد داريم در سال جديد دستاوردهاي پژوهشگاه را تجاري سازي کنيم. وي با بيان اينکه اگرچه تجاري سازي درسال هاي قبل نيز انجام شده است، تصريح کرد: درصدد هستيم اين فعاليت را امسال با قوت بيشتري در دستور کار قرار دهيم.
معاون فناوري و روابط بين الملل پژوهشگاه صنعت نفت همچنين به فعال کردن مرکز نوآوري پژوهشگاه صنعت نفت نيز اشاره کرد و افزود: اين مرکز اواخر سال گذشته باحضور وزير نفت راه اندازي شد وامسال با استقرارشرکت هاي نوپا و استارت آپي درآن، همچنين بنابرمذاکراتي که با شرکت هاي شتاب دهنده انجام شده است، تصميم به فعال ترکردن آن داريم و اين قسمتي از توسعه کسب وکار پژوهشگاه محسوب مي شود. بزمي طرح ميزباني ازدانشجويان کشور را از ديگر اقدام هاي پژوهشگاه صنعت نفت برشمرد و اظهارکرد: تصميم داريم سالانه ميزبان 100 دانشجوي فوق ليسانس و دکترا در پژوهشگاه باشيم و برهمين اساس مقرر شده است اين افراد پروژه هاي فوق ليسانس و رساله دکتراي خود را در چارچوب نياز صنعت نفت تعريف کنند تا بتوانيم در آينده، دانشجوها و تزهاي برتر را براي تشکيل شرکت هاي استارت آپي به مرکز نوآوري پژوهشگاه معرفي کنيم.
وي همچنين با اشاره به طرح «بروکري فناوري» در پژوهشگاه صنعت نفت گفت: اواخر سال گذشته، مصوبه هيات امناي پژوهشگاه را در اين زمينه دريافت کرديم و قصد داريم از شرکت هاي بروکر از يک سو براي فروش و تجاري سازي دانش هاي فني درخارج از کشورنظير عراق، سوريه و کشورهاي شمالي استفاده کنيم و ازسوي ديگر از امکانات و توانمندي هاي اين شرکت ها به منظور فروش دانش هاي فني پژوهشگاه در خارج از ايران بهره مند شويم. بزمي اظهارکرد: درطرح بروکري که امسال پيگيري مي شود، پژوهشگاه صنعت نفت، بازاريابي دانش هاي فني خود را دراختيار شرکت هاي بروکر که روش جديدي محسوب مي شود، قرار خواهد داد تا از طريق آن به کسب وکار اين مجموعه رونق بيشتري ببخشد. معاون فناوري وروابط بين الملل پژوهشگاه صنعت نفت به ديگر فعاليت هاي اين مجموعه اشاره وتصريح کرد: ايجاد و توسعه مشارکت هاي مدني وکنسرسيوم با شرکت هاي E&P، EPC و GC از ديگر برنامه هاي پژوهشگاه درسال جاري است واميدواريم درچارچوب اين کنسر سيوم ها ومشارکت هاي مدني بتوانيم دانش هاي فني وتجربيات پژوهشگاه را در کنار اين شرکت ها به منصه ظهور بنشانيم. بزمي همچنين با بيان اينکه سازمان هاي پژوهش و فناوري همواره بايد رصد فناوري هاي نوظهور و آينده محور را مدنظر قراردهند، تصريح کرد: پژوهشگاه صنعت نفت قصد دارد باتشکيل رصدخانه فناوري درسال جديد، با شدت بيشتري فناوري هاي نوظهور و فناوري هايي را که آينده صنعت نفت را تحت تاثير قرار مي دهند، شناسايي و ارزيابي کند تابتوان فعاليت هاي اين مجموعه رابراين فناوري هاي مشخص شده، متمرکز ساخت.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال
مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال ازآمادگي زير ساخت هاي اين منطقه عملياتي براي ذخيره سازي 130 ميليون ليتر بنزين مازاد برمصرف خبرداد.
ارسلان رحيمي با اشاره به آمادگي فني، تجهيزاتي و نيروي انساني اين منطقه براي انتقال و ذخيره سازي سوخت مورد نياز مردم گفت: به دنبال شيوع ويروس کرونا و کاهش سفر هموطنان به شمال، مصرف انواع فراورده هاي نفتي بويژه بنزين با کاهش محسوس مواجه شد. وي موضوع ذخيره سازي نفت خام وفراورده هاي نفتي مازاد را بويژه در کشورهاي نفتي، موضوعي عمومي عنوان واظهار کرد: درشرايط کرونايي، کاهش محسوسي درمصرف بنزين منطقه شمال رقم خورد و موجب شد تا تمهيد و راهکار لازم براي ذخيره سازي بنزين مازاد بر مصرف استان مازندران در مخازن تأسيسات ساري و مرکز انتقال نفت نکا در نظر گرفته شود. مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال بابيان اينکه هم اکنون 70 ميليون ليتر بنزين مازاد بر مصرف در مخازن اين حوزه عملياتي ذخيره سازي شده است، تصريح کرد: مراحل آماده سازي ولايروبي مخزن 40 ميليون ليتري مرکزانتقال نفت ساري دردست انجام است، ضمن آنکه براي ذخيره سازي 100ميليون ليتربنزين درمخازن شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ساري نيز هماهنگي شده است.
پالايشگاه بندرعباس
کلنگ عمليات ساخت 6مخزن ذخيره سازي فراورده هاي نفتي در پالايشگاه بندرعباس باحضور جمعي از مديران و روساي اين مجموعه به زمين زده شد.
مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس درآيين کلنگ زني ساخت مخازن جديد اين پالايشگاه گفت: اين مخازن شامل دومخزن براي فراورده بنزين از نوع سقف شناور و چهار مخزن از نوع سقف ثابت براي فراورده نفت گاز است که هر يک ظرفيت ذخيره سازي 250 هزار بشکه را دارند.
هاشم نامورافزود: با ساخت مخازن جديد در مجموع ظرفيت ذخيره سازي فراورده ها درپالايشگاه نفت بندرعباس به ميزان يک ميليون و 500هزار بشکه افزايش مي يابد و افزون بر اينکه حجم ذخيره سازي را به مدت 10روز افزايش مي دهد، کاهش ريسک و استمرار فرايند توليد را نيز در پي دارد.
وي با اشاره به اينکه مدت زمان اجراي اين طرح 18 ماه است، گفت: براي اجراي اين طرح 220 ميليارد تومان و 802هزار يورو هزينه مي شود.
مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس، افزايش ظرفيت ذخيره سازي بنزين و نفت گاز، کاهش ريسک عمليات توليد و ذخيره سازي، افزايش توان تاب آوري مطابق با نقشه استراتژي شرکت، تأمين بخشي از مخازن طرح بزرگ احداث واحدهاي کک سازي، همچنين استفاده از ظرفيت هاي فني موجود وافزايش راندمان سيستم انتقال و ذخيره سازي فراورده را از اهداف ساخت 6 اين مخزن عنوان کرد. نامور بابيان اينکه اقدام هاي فني مهندسي اين طرح از سوي مهندسان و کارشناسان پالايشگاه نفت بندرعباس انجام شده است، تصريح کرد: اين طرح شامل 100هزار تن خاک ريزي و خاکبرداري، اجراي 65 کيلومتر کابل برق و ابزار دقيق، 25 کيلومترخط لوله، برقراري سيستم TGS براي همه مخازن، همچنين نصب و راه اندازي 6دستگاه پمپ سانتريفيوژ، اجراي سيستم هاي خنک کننده وضدحريق واستفاده از 5هزار تن ورق هاي ساخت مخزن است.
وي با اشاره به استفاده از توان پيمانکار داخلي در اجراي طرح تصريح کرد: اجراي اين طرح موجب ايجاد اشتغال براي 300 نيروي بومي مي شود.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
سامانه جديد طرح رايگان دوگانه سوز کردن خودروهاي عمومي به منظور سهولت در فرايند ثبت نام، نوبت گيري و بررسي نهايي متقاضيان گازسوز کردن خودروهاي عمومي به طور رسمي رونمايي شد. سامانه جديد که به منظور سهولت در فرايند ثبت نام، نوبت گيري و بررسي و پالايش نهايي اطلاعات متقاضيان گازسوزکردن خودروهاي عمومي راه اندازي شده است، با حضور حميد قاسمي ده چشمه، قائم مقام شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي؛ کرامت ويس کرمي، مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي؛ محمدحسين باقري، سرپرست طرح سي ان جي و مديران شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي و اهالي رسانه رونمايي شد. متقاضيان از جمله مالکان خودروهاي تاکسي عمومي و وانت بارها، نيسان و کاميونت مي توانند بامراجعه به اين سامانه اينترنتي به آدرس https: //gcr.niopdc.ir که از23 ارديبهشت ماه فعال شده است، ثبت نام خود را نهايي و نوبت گيري کنند. بر پايه مصوبه اخير شوراي اقتصاد، از طريق اعطاي تسهيلات رايگان، حدود يک ميليون و 460 هزارخودرو به سمت سوخت پاک و ارزان سي ان جي هدايت خواهند شد که شامل 100 درصد بخش حمل ونقل مسافر و بار در کشور است. هم اکنون زيرساخت ها براي افزايش سهم سي ان جي در سبد سوخت خودروها وتوزيع روزانه حدود 40ميليون مترمکعب سي ان جي در کشور وجود دارد و پيش بيني مي شود بااجراي اين طرح، مقدار توزيع سي ان جي ازروزانه حدود21 ميليون مترمکعب کنوني تا 30ميليون متر مکعب در روز افزايش يابد. سامانه irngv.ir همچنان براي ثبت نام گازسوزکردن خودروهاي شخصي فعال است و مالکان اين دسته ازخودروها مي توانند به سامانه جامع اطلاعات خودروهاي دوگانه سوز مراجعه و از اين طريق نسبت به ثبت نام براي تبديل خودرو شخصي خود اقدام کنند. کشورمان با دسترسي به منابع عظيم گازي وبهره مندي حدود 96درصد ازجمعيت کشور از نعمت گاز، از زيرساخت هاي خوبي براي توسعه اين صنعت برخورداراست که از آن جمله مي توان به دردسترس بودن آن، نبود نگراني قطع وايجاد ايستگاه هاي سي ان جي باسرعت زياد(به دليل توسعه شبکه گازرساني) اشاره کرد.
حراست وزارت نفت
سازمان حراست وزارت نفت براي شناسايي و ارزيابي شرکت هاي توليدکننده ايراني تجهيزات حفاظت الکترونيک فراخوان داد.
دراين فراخوان آمده است: با عنايت به سياست هاي کلي نظام اسلامي و نام گذاري امسال به عنوان سال «جهش توليد» از سوي مقام معظم رهبري و تأکيد بر استفاده حداکثري از کالاهاي توليد داخل و همسو با هدف استفاده از توانمندي ها و حمايت از سازندگان ايراني، همچنين به منظور تشويق و کمک به بومي سازي تجهيزات مورد استفاده در پروژه هاي حفاظت الکترونيک بخصوص اقلام پرمصرف، اداره کل توسعه سيستم هاي حفاظت الکترونيک سازمان حراست وزارت نفت از همه توليدکنندگان فعال محصول ايراني باکيفيت درحوزه حفاظت الکترونيک (اعم از دوربين هاي مداربسته و نظارت تصويري وتجهيزات وابسته شامل سوييچ، UPSو... نرم افزارهاي پردازش و نظارت تصويري تجهيزات حفاظت پيراموني شامل کابل هاي حساس، مايکروويو، رادار، کنترل تردد، بازرسي، سامانه هاي پلاک خوان و...)دعوت مي کند به منظور بهره برداري در پروژه هاي حفاظت الکترونيک صنعت نفت پس ازطي مراحل بررسي درفهر ست بلند منابع کالاهاي حفاظت الکترونيک وتاييد، گام ديگري دراستفاده از توان بومي وقطع وابستگي به بيگانگان برداشته و محقق شود.»
درادامه اين فراخوان آمده است: لازم است توليدکنندگان باارسال نمابر به شماره 88925544-021 يا پست الکترونيکي به نشاني else - security@nioc.ir ضمن ارائه توضيحات لازم ازجمله مشخصات کامل شرکت، نام مديرعامل، نوع محصول، نام نشان تجاري، شماره تلفن، نمابر و آدرس، درخواست خود را مبني بر ورود به فهرست تأمين کنندگان مجاز تجهيزات حفاظت الکترونيک وزارت نفت اعلام کنند تا متعاقب آن از طريق مکاتبات رسمي ديگر مراحل قانوني طي شود.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مديرتوليد شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب از تحقق 96 درصدي برنامه اولويت هاي چهارگانه تعميرات اساسي درحوزه تجهيزات فرايندي و اجراي 83درصد از کل دستورکارهاي تعميرات اساسي بر اساس اجراي موفق يک برنامه ريزي هوشمند تعميراتي در سال گذشته خبر داد. سعيد کوتي گفت: براي نخستين بار، از نيمه دوم سال 97 برنامه تعميرات اساسي اين شرکت درحوزه تجهيزات فرايندي، براساس يک روش و نگرش هوشمند مبتني برايمني، محيط زيست و تأثيرگذاري اين تجهيزات در توليد و بهينه سازي هزينه ها اولويت بندي شد. وي افزود: دراين روش، تعيين تاريخ تعميرات اساسي اين تجهيزات، فقط متکي به کارکرد آنها نبوده وبا استفاده از تکنيک ها و روش هاي مهندسي، ضرورت ترخيص و اولويت تعمير اساسي هريک از تجهيزات، به طور جداگانه مشخص شده است. مديرتوليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، مزيت اصلي اين شيوه را حصول حداکثر ايمني در تأسيسات با صرف کمترين هزينه برشمرد و افزود: تاپايان سال گذشته ازطريق اتخاذ اين رويکرد، بيش از 70ميليارد ريال درهزينه هاي تعميراتي اولويت هاي چهارگانه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب صرفه جويي شد و به انجام تعميرات اساسي ديگر تجهيزات اختصاص يافت. کوتي يادآورشد: پس از انجام بازرسي هاي اوليه و براساس سطح سلامت، تجهيزات فرايندي شرکت، درپنج بسته اولويت بندي شد که چهاراولويت نخست آن به تصويب شرکت ملي نفت ايران رسيد وبراي اجرابه مديريت تعميرات تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرايندي شرکت ابلاغ شد. وي تصريح کرد: 96درصد اين اولويت ها تا پايان سال گذشته با موفقيت و بدون حادثه تعمير اساسي شده است. کوتي اظهارکرد: روش کنترلي براي ماشين آلات دوار و روش کنترلي ضخامت سنجي و Risk Based Inspection(R.B.I) براي تشخيص امکان ادامه کار يا ضرورت تعمير اساسي تجهيزات فرايندي در نظر گرفته شد.
کوتي همچنين با قدرداني از تلاش هاي بي وقفه کارکنان مديريت تعميرات تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرايندي و همکاري همه شرکت ها و سازمان هاي ذي ربط، عنوان کرد: افزون براولويت هاي اشاره شده در بخش تجهيزات فرايندي، 83درصد از کل دستورکارهاي تعميرات اساسي سال گذشته، با موفقيت و بدون حادثه انجام شده است.
آخرين تحولات و تغييرات پروژه هدايت مخلوط مايعات گازي و نفت آزادگان به تلمبه خانه نفت اصفهان دربازديد فرخ عليخاني، معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران درامورتوليد ازتأسيسات مارون2 و شيرخانه هاي شرکت بهره بردا ري نفت و گاز آغاجار بررسي شد.
درجريان اين بازديد، کارشناسان مهندسي فراورش وپروژه هاي تزريق گاز شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، آخرين وضع پروژه مزبور را با حضورعليخاني، تشريح و بررسي کردند.
معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران چندي پيش نيز همراه مديران مناطق نفت خيز جنوب از واحدهاي بهره برداري و نمکزدايي اهواز-1 (کريت) بازديد کرد.
سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، موضوع اشتغال جوانان استان بوشهر را حائز اهميت و آن را در گرو تقويت واحدهاي توليدي مستقر در پارس جنوبي خواند.
ايرج خرمدل، اشتغال نيروهاي بومي را يکي از سياست هاي اين سازمان در پارس جنوبي عنوان و اظهارکرد: موضوع اشتغال فرزندان اين استان به عنوان يک دغدغه و در حد ظرفيت هاي موجود دنبال خواهد شد که پيش فرض آن رفع مشکلات واحدهاي توليدي در منطقه پارس جنوبي است. وي افزود: درسال جهش توليد به دنبال ايجاد زمينه هاي تسهيل کننده افزايش ميزان سرمايه گذاري درپارس جنوبي هستيم تادر نتيجه آن، حلقه هاي مفقود زنجيره توليد تأمين شود.
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس با تاکيد بر آموزش تخصصي مشاغل خدماتي، فني و مهندسي مورد نياز آينده پارس جنوبي، توجه ويژه به پرداخت بموقع مطالبات شاغلان در پارس جنوبي را يکي ديگر ازمهم ترين اولويت ها درفصل جديد کاري عنوان کرد.
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس گفت: تسهيل سرمايه گذاري و توجه به مسؤوليت هاي اجتماعي از اولويت هاي مهم اين سازمان خواهد بود. ايرج خرمدل در نشست هاي جداگانه با استاندار وفرمانده سپاه امام صادق (ع) بوشهر اظهارکرد: اين سازمان در کنار اهداف توسعه اي، توليدي و صادراتي، درقالب مسؤوليت هاي اجتماعي نيز وظايفي رابراي خود تعريف کرده است. وي تصريح کرد: اين سازمان درقالب شوراي راهبردي وکميته مسؤوليت هاي اجتماعي شرکت هاي مستقر درمنطقه ويژه انرژي پارس، به دنبال استفاده از ظرفيت هاي موجود براي خدمت به مردم استان، بويژه مناطق پيراموني صنعت نفت در پارس جنوبي است. خرمدل ادامه داد: کاهش آلايندگي هاي زيست محيطي درپارس جنوبي، تأمين وبهبود شاخص هاي سلامت، پيگيري براي ايجاد و تکميل پروژه هاي اجتماعي وفرهنگي، ارتقاي اشتغال پايدارمنطقه با تقويت حوزه هاي خدماتي، فني مهندسي و استفاده از ظرفيت منطقه با هدف جلب سرمايه، همچنين ايجاد کارگاه ها و صنايع پايين دستي و تکميل زنجيره تأمين و توليد از جمله مواردي است که براي خدمت به مردم منطقه پيگيري مي شود. مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس باتاکيد بر توانمندي نيروهاي بومي استان تصريح کرد: ضمن استفاده از نيروهاي متخصص با اولويت بومي استان درمشاغل مديريتي پارس جنوبي، سعي براين است که نيازهاي آينده صنعت نفت در اين منطقه با استفاده از مراکز آموزشي فني -حرفه اي، از بين جوانان همين استان و منطقه تأمين شود. خرمدل يادآورشد: در بخش هاي زيربنايي، راهسازي، آموزشي، فرهنگي و اجتماعي، بهداشت و درمان و آبرساني فعاليت هاي خوبي انجام شده که متناسب با بودجه، آنها را تقويت خواهيم کرد تا بتوانيم به بخشي از مسؤوليت هاي اجتماعي خود در قبال مردم استان عمل کرده باشيم.
وي همچنين از برنامه ريزي براي ايجاد اشتغال پايدار از طريق تسهيل در سرمايه گذاري صنايع پايين دستي نفت در پارس جنوبي خبر داد و اظهار کرد: اين شرايط علاوه بر کمک به تکميل زنجيره تأمين و توليد، موجب مي شود به عملياتي شدن شعار امسال مبني بر جهش توليد نيز جامه عمل بپوشانيم. مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس تصريح کرد: همسو با اين فعاليت ها، موضوع آموزش تخصصي مشاغل خدماتي و فني و مهندسي مورد نياز آينده پارس جنوبي نيز از جمله مواردي است که آن را پيگيري و دنبال مي کنيم تا زمينه هدفمند و پايدار به کارگيري نيروهاي متخصص بومي در پارس جنوبي محقق شود.
خرمدل ادامه داد: نگاه ما به فضاي مناطق پيراموني پارس جنوبي متأثر از مسؤوليت هاي اجتماعي نفت در سطح اين مناطق است و تلاش مي کنيم در قالب تقويمي برنامه محور، اقدام هاي اساسي را درحوزه هاي زيرساختي در اين مناطق، بازتعريف کنيم.
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس همچنين گفت: افزايش سطح خدمات فرهنگي، ورزشي، بهداشتي و درماني براي ساکنان مناطق پيراموني، ديگر مواردي هستند که در کنار طرح هاي نخبه پروري و ارتقاي ميزان دانش محصلان مدارس، در برنامه کاري اين سازمان قرار دارند.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
برق رساني 20 کيلوولت ازپست 63.20کيلوولت مجتمع پالايشگاهي و ذخيره سازي گازطبيعي شهيد فهميده سراجه قم براي تأمين برق مورد نياز اين منطقه به ميزان 500کيلووات به بهره برداري رسيد. سيدمحمدحسن سليماني، رئيس منطقه عملياتي سراجه قم با بيان اينکه سال هاي گذشته برق مورد نيازمنطقه عملياتي سراجه قم ازطريق خطوط شبکه توزيع روستايي به طول 35 کيلومتر از شهر قنوات استان قم تغذيه مي شد، اظهارکرد: اين موضوع به دليل ناپايداري، قطع مکرر وافت ولتاژ ناشي ازمصارف متعدد درشبکه توزيع، موجب شده بود قابليت بهره برداري واطمينان شبکه کاهش يابد و باايجاد وقفه هاي عملياتي، کاهش توليد را رقم بزند. وي افزود: پروژه برق رساني باهدف نگهداشت توان توليد گازمنطقه عملياتي سراجه قم با تمهيدات فني وبا حداقل هزينه درمدت کمتر ازدوماه اجرا شده است. سليماني درباره ميزان تزريق گاز به مخزن سراجه از ابتداي امسال گفت: از 12فروردين ماه امسال تاکنون درمجموع 340ميليون مترمکعب گاز به اين مخزن تزريق شده و اين روند تا تحقق برنامه به ميزان تزريق 900ميليون مترمکعب درهشت ماه گرم سال وبازتوليد892 ميليون متر مکعب درچهار ماه سرد سال ادامه خواهد يافت.
همزمان با روزجهاني ارتباطات، سامانه صداي پاسخگو، فعاليت خود را درشرکت نفت مناطق مرکزي ايران آغاز کرد. بنابراعلام روابط عمومي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، اين سامانه با هدف ارتباط دوسويه وتکريم همکاران وارباب رجوع بامجموعه کارکنان وذي نفعان اين شرکت، همچنين برخورداري از نظرها، انتقادها و پيشنهادها راه اندازي شده است. فعاليت اين سامانه به صورت شبانه روزي است وکارکنان آن تا پايان وقت اداري روزهاي کاري نيز پاسخگوي تلفن مراجعان هستند. مسائل وموضوعات مطرح وثبت شده درسامانه صداي پاسخگو، پس از دسته بندي، به منظور بررسي و پاسخگويي، در اختيارمديريت مربوط قرار مي گيرد. مهم ترين ويژگي اين سامانه باشماره 87523400-021ايجاد تعامل ميان کارکنان و ارتباط با مجموعه مديريت شرکت است. ضرورت سامانه صداي پاسخگو از اين نظر قابل توجه است که برخي همکاران در مناطق عملياتي که دسترسي به مديريت هاي ستادي ندارند، از طريق اين سامانه مي توانند مسائل و مشکلات خود را مطرح و پيگيري کنند. روابط عمومي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران باراه اندازي سامانه صداي پاسخگوهمه نظرها را با رعايت امانت، صداقت و حفظ حريم خصوصي افراد حقيقي وحقوقي دريافت و درانجام رسالت کاري خويش به عنوان پل ارتباطي بامديران مجموعه عمل مي کند.
شرکت نفت فلات قاره
آخرين وضع توليد و پيشرفت پروژه هاي شرکت نفت فلات قاره ايران در منطقه عملياتي خارک، در سفرعليرضا سلمان زاده، مدير عامل اين شرکت به منظقه ياد شده بررسي شد. در اين سفر، سلمان زاده با بازديد از بخش هاي مختلف تأسيسات سرچاهي وکلاستر جنوبي چاه هاي حوزه ميدان درود، مجتمع درود 3، خط لوله دريايي 42 اينچ آذرپاد و محل اتصال آن، همچنين پروژه موفق DCS در اتاق کنترل جديد کارخانه فروزان خشکي، نيروگاه منطقه، توربين ها و کليدخانه درجريان آخرين وضع روند پيشرفت پروژه ها در منطقه عملياتي خارک قرار گرفت. وي با قدرداني از تلاش بخش هاي عملياتي، اقدام هاي انجام شده در زمينه ارتقاي رتبه وعناوين سمت هاي همکاران سکوهاي دريايي، پيگيري اين مهم براي ديگر همکاران شاغل درجزاير مختلف زير پوشش شرکت نفت فلات قاره ايران را از اولويت هاي اين شرکت برشمرد. عليرضا متعالي، رئيس عمليات توليد منطقه خارک نيز در جريان اين بازديد به تشريح فعاليت هاي منطقه خارک و چالش هاي پيش رو در روند عمليات توليد پرداخت.
سندبلاست و رنگ آميزي خطوط جرياني و شيرهاي سرچاهي سکوي DPH در سيري با 200 ميليون تومان صرفه جويي در هزينه ها انجام شد. ابوالفضل آذربايجاني، معاون بازرسي فني و خوردگي فلزات منطقه سيري اظهار کرد: عمليات سندبلاست و رنگ آميزي درسکوي DPH طبق Spec شرکت نفت فلات قاره مطابق با سيستم رنگ 1 CM-پايان يافت. وي داربست بندي، ماسه سايي سطوح تا درجه تميزي استاندارد، اعمال پرايمر زينک ريچ اپوکسي با ضخامت 75ميکرون، اعمال رنگ لايه مياني اپوکسي با ضخامت 200 ميکرون در دو لايه 100 ميکروني، همچنين اعمال رنگ لايه نهايي پلي اورتان سفيد بارال 9010و ضخامت 75ميکرون رامجموعه فعاليت هاي انجام شده در فرايند رنگ آميزي سطوح سکوي DPH عنوان کرد. آذربايجاني افزود: با انجام اين پروژه حدود 300 مترمربع سطوح مختلف سکوي ياد شده شامل فلولاين ها وشيرهاي سرچاهي و... با رعايت الزام هاي ايمني و باامکانات موجود در منطقه انجام شد. وي با بيان اينکه رنگ آميزي و بلاست سطوح سکوي DPH با تلاش بي وقفه واحدهاي تعميرات ساختماني، تعميرات مخازن و سکوي نصر انجام شده است، تصريح کرد: با حذف برون سپاري، در اجراي اين پروژه حدود 200 ميليون تومان صرفه جويي شده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي
شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي باتوزيع 200 بسته معيشتي ميان نيازمندان آسيب ديده از بيماري کرونا به رزمايش کمک هاي مؤمنانه پيوست.
سيدمحمود ميرباقري، فرمانده پايگاه مقاومت بسيج اين شرکت اظهار کرد: بنابرفرمايشات مقام معظم رهبري (مدظله العالي) اين بسته هاي معيشتي در سه مرحله درستاد شيراز، منطقه عملياتي پارسيان ومنطقه عملياتي سروستان و سعادت آباد، تهيه و ميان نيازمندان مناطق ياد شده توزيع شد.
وي بابيان اينکه کمک هاي ستاد شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي شامل يک صد بسته معيشتي به ارزش هربسته دوميليون ريال است، افزود: بسته هاي مزبور با همکاري بسيج صنعت نفت فارس، همزمان با ديگر ارگان هاي استان فارس در روز اکرام ميان نيازمندان و آسيب ديدگان ازبيماري کرونا توزيع شد.
ميرباقري ادامه داد: کارکنان منطقه عملياتي سروستان و سعادت آباد نيز با اهداي 40 بسته معيشتي به ارزش 80 ميليون ريال در اين کار خداپسندانه شرکت کردند.
به گفته وي، چندي پيش نيز کارکنان منطقه عملياتي پارسيان با توزيع 65 بسته معيشتي ميان خانواده هاي نيازمند شهرستان لامرد به رزمايش مواسات و کمک هاي مؤمنانه پيوستند.
فرمانده پايگاه مقاومت بسيج شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي اظهار کرد: اين بسته هاي معيشتي شامل برنج، مرغ، ماکاروني، سويا، حبوبات، روغن، رب گوجه فرنگي، شکر و... بوده است.
شرکت ملي گاز
وزير نفت در احکامي جداگانه اعضاي جديد هيات مديره شرکت ملي گاز ايران را منصوب کرد. بيژن زنگنه، در احکام جداگانه اي محمد رضا صديقي را به عنوان عضو اصلي و غلامرضا مشايخي و ولي اله ديني را به عنوان عضوعلي البدل هيات مديره شرکت ملي گاز ايران منصوب کرد.
درحکم وزير نفت به محمدرضا صديقي به عنوان عضو اصلي هيات مديره شرکت ملي گاز ايران آمده است: « با عنايت به تجربه و تخصص جنابعالي، به استناد ماده (5) قانون وظايف واختيارات وزارت نفت مصوب 19 ارديبهشت 1391 مجلس شوراي اسلامي و مواد (17) و (18) و (20) اساسنامه شرکت ملي گاز ايران، حسب اختيار تفويضي به اينجانب در جلسه 19 آبان 1397 مجمع عمومي آن شرکت، به موجب اين حکم به سمت «عضو اصلي هيات مديره» براي مدت سه سال منصوب مي شويد.
اميد است با اتکال به ايزد متعال و تعامل با ساير اعضاي هيات مديره و کارکنان صديق و وظيفه شناس، در انجام امور واهداف عاليه شرکت موفق و مؤيد باشيد.»
همچنين درحکم وزير نفت به ولي اله ديني و غلامرضا مشايخي به عنوان اعضاي علي البدل هيات مديره شرکت ملي گاز ايران آمده است:
«با عنايت به تجربه و تخصص جنابعالي، به استناد ماده (5) قانون وظايف واختيارات وزارت نفت مصوب 19 ارديبهشت 1391 مجلس شوراي اسلامي و مواد (17) و (18) اساسنامه شرکت ملي گاز ايران، حسب اختيار تفويضي به اينجانب در جلسه 19 آبان 1397 مجمع عمومي آن شرکت، به موجب اين حکم به سمت «عضو علي البدل هيات مديره» براي مدت سه سال منصوب مي شويد.
اميد است با اتکال به ايزد متعال و همکاري با ديگر اعضاي هيات مديره و کارکنان صديق و وظيفه شناس، در انجام امور و اهداف عاليه شرکت موفق و مؤيد باشيد.»
شرکت گاز استان مرکزي
مديرعامل شرکت گازاستان مرکزي از تشکيل کميته انرژي و پياده سازي سامانه مديريت انرژي ايزو50001 باهدف صيانت ازمحيط زيست و بهره وري حداکثري انرژي خبر داد.
محمدرضا سميعي گفت: با انجام اقدام هايي مانند نوسازي و عايق کاري تأسيسات موتورخانه ها، جايگزيني پنجره هاي معمولي باپنجره دوجداره، استفاده از لامپ هاي کم مصرف به جاي لامپ هاي پرمصرف، همچنين نصب پرده هوا در ورودي برخي ساختمان ها، گام هاي مؤثري درمسير کاهش مصرف انرژي برداشته شده است.
وي تاکيد کرد: با اجراي پروژه هاي پژوهشي و تحقيقاتي و بهره گيري از مراکز دانشگاهي وشرکت هاي دانش بنيان، همچنين عضويت درکارگروه تخصصي انرژي استان مرکزي وانجام مميزي فني ساختمان ها، فعاليت هاي خوبي با هدف بهينه سازي مصرف سوخت انجام شده است.
مديرعامل شرکت گازاستان مرکزي تصريح کرد: افزون بر مديريت مصرف انرژي درساختمان ها و تأسيسات داخلي، اين شرکت به منظور نهادينه شدن فرهنگ مصرف بهينه و ايمن، پروژه بزرگ «طرح هميار گاز» رابا همکاري اداره کل آموزش و پرورش استان انجام داده است.
وي مشارکت درساخت برنامه هاي نمايشي براي جامعه هدف کودکان و برگزاري دوره هاي آموزشي درمدارس درحوزه انرژي راازديگراقدام هاي شرکت گازاستان مرکزي براي صيانت ازمحيط زيست و بهره وري انرژي برشمرد.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه ايلام
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه ايلام از آغازعرضه بنزين يورو 4 در جايگاه هاي سوخت ناحيه دهلران به منظورکاهش آلودگي هوا و توجه هرچه بيشتر به مسائل زيست محيطي خبرداد. علي اصغر چاغروندي افزود: توزيع بنزين يورو 4 درجايگاه هاي عرضه سوخت ناحيه دهلران از 22 ارديبهشت امسال آغاز شده است.
وي با اشاره به اهميت و تأثير کيفيت سوخت در کاهش آلايندگي هاي زيست محيطي گفت: سلامت مردم، حفظ محيط زيست، تأمين مطمئن، توزيع هوشمند وخدمت مطلوب به عنوان وظيفه ومأموريت اصلي شرکت ملي پخش است که سرلوحه فعاليت ها قرار دارد.
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه ايلام با بيان اينکه بنزين يورو 4 ميزان آلودگي و درصد گوگرد کمتري نسبت به بنزين معمولي دارد، تأکيد کرد: بنزين با استاندارد يورو 4 درجه بهسوزي بالاتري دارد و سعي براين است که اين فراورده در شمار بيشتري از جايگاه هاي استان ايلام عرضه شود.
شرکت ملي حفاري ايران
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران از به کارگيري 37دکل ناوگان حفاري اين شرکت در گستره مناطق نفت خيز جنوب خبر داد.
سيدعبدالله موسوي بااشاره به توافق هاي ايجاد شده بين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت ملي حفاري ايران اظهارکرد: اين همکاري همسو با برنامه هاي شرکت ملي نفت ايران و پاسخگويي بموقع به نيازهاي صنعت نفت کشور انجام مي شود.
وي تاکيد کرد: شرکت ملي حفاري ايران دربرنامه ها و پروژه هاي نفت خيز جنوب حضوري فعال خواهد داشت.
موسوي گفت: هم اکنون دستگاه هاي حفاري خشکي سبک و سنگين اين شرکت در 400هزار کيلومترمربع وسعت عملياتي مناطق نفت خيز جنوب حفر و تکميل چاه هاي توسعه اي/ توصيفي و تعميري مناطق را در حوزه پنج شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون، مارون، آغاجاري، مسجدسليمان و گچساران به عهده دارند. وي افزود: با توجه به برنامه هاي توليد ابلاغي از سوي شرکت ملي نفت ايران در ميدان هاي نفت و گاز و با توجه به توافق هاي انجام شده از سوي دو شرکت، ترخيص دستگاه هاي حفاري موضوعيت نداشته و مجموعه دکل ها در مدار عمليات قرار مي گيرند. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با بيان اينکه اين شرکت به عنوان بزرگترين شرکت حفاري در ايران و با برخورداري 70 دستگاه حفاري خشکي و دريايي در چهار دهه گذشته نقش محوري در حفاري چاه هاي نفت و گاز در کشور داشته است، اظهار کرد: مي توان ادعا کرد دوسوم از 4600 حلقه چاه هاي نفت و گاز با همکاري و هم افزايي مستمر با مديريت هاي حفاري، مهندسي مخازن و ديگر بخش هاي مرتبط در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب حفاري، تکميل و توليدي شده اند. وي تاکيدکرد: شرکت ملي حفاري ايران همکاري با شرکت هاي حفاري بخش خصوصي وبخش هاي حفاري درشرکت هاي دولتي را با جديت پيگيري و در پروژه هاي طرح توسعه 28 مخزن که تاکنون چند بسته آن به شرکت هاي خصوصي واگذارشده است، مشارکت مي کند. موسوي با اشاره به اينکه ناوگان شرکت ملي حفاري ايران در بخش خدمات جانبي صنعت حفاري با توان ارائه بيش از 20 نوع خدمات فني و مهندسي براساس درخواست هاي شرکت هاي متقاضي بهره بردار نفتي و شرکت هاي حفاري بخش خصوصي، خدمات تخصصي ارائه مي دهد، گفت: درسال جهش توليد، با تلاش متخصصان مجرب، کارکنان کارآمد، همچنين استفاده بهينه ازظرفيت ها وداشته ها، شاهد رشد و بالندگي بيش از پيش شرکت ملي حفاري ايران در جايگاه يک شرکت مادر تخصصي زير مجموعه شرکت ملي نفت ايران خواهيم بود.
شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري
مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري گفت: درسال گذشته بااستفاده ازدستگاه هاي فراورش (MOS)و تفکيک گرسيار (MOT)، از هدررفت211 هزار بشکه نفت خام جلوگيري شده است. محمدرضا گودرزي افزود: اين مهم همسوبااهداف زيست محيطي وبه منظورجلوگيري ازسوزاندن نفت حاصل از فرايند تعمير واحياي چاه هاي نيازمند تعمير، بابهره گيري ازسه دستگاه فراورش و يک دستگاه تفکيک گرسيال محقق شده است. وي با بيان اينکه جلوگيري از اين ميزان نفت خام(211 هزاربشکه) در سال گذشته نسبت به سال هاي قبل يک رکورد محسوب مي شود، کارکرد دستگاه هاي فراورش سيار(MOS) را115هزارو500 بشکه از37 حلقه چاه و کارکرد دستگاه تفکيک گرسيار (MOT) را 96 هزاربشکه از 9 حلقه چاه عنوان کرد. دستگاه هاي فراورش وتفکيک گر سيار به منظور جلوگيري از هرزروي و سوزاندن نفت وبه تبع آن جلوگيري ازآلودگي محيط زيست روي چاه هايي که نيازمندتعميرات فني و تخصصي هستند مستقر مي شود.نفت استحصال شده پس از مراحل تفکيک، از طريق پمپ به واحد بهره برداري ارسال مي شود.
پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد
رئيس تعميرات اساسي و نوسازي شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد از آغاز تعميرات اساسي در اين مجتمع گازي شرق کشور خبر داد. ناصر نوذري گفت: تعميرات اساسي واحدهاي عملياتي پالايشگاه خانگيران درسال 99براساس پروتکل هاي بهداشتي وزارت بهداشت، دستورعمل هاي ايمني وزارت نفت و شرکت ملي گازايران، همچنين تصميم هاي کميته سلامت پالايشگاه با رويکرد کنترل وجلوگيري از شيوع ويروس کرونا و حفظ سلامت کارکنان آغاز شده است. وي بابيان اينکه تعميرات اساسي امسال براي 13واحد عملياتي برنامه ريزي شده است، تصريح کرد: استقرار 10 گروه بهداشتي و کنترل کارکنان از لحظه سوارشدن به اتوبوس، توزيع ماسک، الزام کاهش سر نشينان اتوبوس ها، تب سنجي و سنجش سطح اکسيژن خون قبل از ورود به پالايشگاه، ضدعفوني کردن مسيرهاي ارتباطي، همچنين ضدعفوني کردن تجهيزات وابزارآلات تعميرات، فاصله گذاري اجتماعي بين افراد و تيم هاي تعميراتي و توزيع خوراکي در بسته بندي هاي بهداشتي قبل و بعد از ماه مبارک رمضان از مهم ترين اقدام هاي پيش بيني شده براي انجام اين عمليات مهم است. رئيس تعميرات اساسي ونوسازي پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد با اشاره به شرايط حساس کرونا گفت: آموزش هاي نفرات پيمانکار با همکاري اداره فني و حرفه اي شهرستان سرخس و رعايت پروتکل هاي بهداشتي و فاصله گذاري هوشمند در پالايشگاه انجام شده است. وي با اشاره به رهنمودهاي مقام معظم رهبري درباره حمايت از توليد داخل تصريح کرد: بيشتر تجهيزات مورد استفاده در پشتيباني تعميرات اساسي پالايشگاه از شهرستان سرخس تامين وبيشترفعاليت هاي تعميراتي نيز با استفاده از توان نيروهاي بومي منطقه انجام مي شود. نوذري همچنين با بيان اينکه در زمينه ساخت و تأمين تجهيزات مکانيکي از داخل کشور که با پشتيباني و حمايت اين شرکت انجام مي شود به 95 درصدخودکفايي رسيده ايم، افزود: درصدد هستيم ساخت و تأمين 100 در صدي تجهيزات مکانيکي را باشرايط استاندارد پيش ببريم و درجهش توليد اقدام کنيم. وي گفت: درتعميرات اساسي امسال پيش بيني مي شود از نظر منابع و تجهيزات مصرفي، 10درصد صرفه جويي رقم بخورد.
در فرهنگ اسلامي اولين روز ماه شوال به عنوان عيد فطر و جشن بازگشت به فطرت معين شده است، زيرا مسلمانان روزه دار در طول ماه رمضان با ارتباط هاي پي در پي با خداوند متعال و استغفار از گناهان به تصفيه روح و جان خويش همت گماشته و از تمام آلودگي هاي ظاهري و باطني که بر خلاف فطرت آن هاست، خود را پاک کرده و به فطرت واقعي خود بر مي گردند. اميرمؤمنان علي(ع) نيز از همين زاويه به عيد فطر مي نگرد و با اشاره به روز عيد مي فرمايد: «انما هو عيد لمن قبل الله صيامه وشکر قيامه وکل يوم لا يعصي الله فهو عيد؛ اين عيد کسي است که خدا روزه اش را پذيرفته و نماز او را ستوده است و هر روز که خدا نافرماني نشود، آن روز عيد است».
بدون ترديد تک تک مسلمانان با فرا رسيدن عيد سعيد فطر نوعي شادي و لذت دروني در خود احساس مي کنند، اما استقبال مسلمانان از روز عيد فطر يکنواخت و مساوي نيست، زيرا هر کسي نسبت به معرفت و ايمان خود به اين عيد بزرگ و با عظمت مي نگرد و از آن بهره مي گيرد. زمينه ها، ذهنيت ها، مراتب ايمان و عوامل ديگري در نگرش و انگيزه افراد دخالت دارد. به همين جهت عارف واصل ميرزا جواد آقا ملکي تبريزي(قدس سره) روزه داراني را که به عيد سعيد فطر وارد مي شوند، به پنج گروه تقسيم مي کند و نوع نگرش آنان رانسبت به اين روز با عظمت توضيح مي دهد. ايشان در مورد پايين ترين مراتب استقبال کنندگان از عيد فطر مي نويسد: «گروهي از روزه داران حقيقت روزه را نشناخته اند و با زحمت و تکلف از خوردن و آشاميدن و ساير مبطلات خود داري مي کنند و اين را نوعي طاعت مي شمارند و خود را منت دار خداوند مي دانند. آنان از اعضا و جوارح خود مراقبت نکرده و با دروغ و غيبت و بهتان و افترا و دشنام، به آزار ديگران پرداخته و زحمات خود را هدر مي کنند و نزد خداي عالميان منزلتي ندارند، مگر اينکه حضورشان در روز عيد براي حسن ظن به عنايت خداي بزرگ باشد و در نمازگاه خود در روز عيد فطر از گناهان استغفار کرده و طلب آمرزش کنند» وي عالي ترين مرتبه استقبال کنندگان از عيد فطر را از آن روزه داران عارفي مي داند که لذت نداي خداي «جل جلاله»، رنج گرسنگي و تشنگي و شب زنده داري را از ياد آنان برده و با شوق و شکر بلکه با وجد و سکر (5) آن را پيشواز کرده، در سرعت سير و سلوک و پيشروي به سوي خير، جديت به خرج داده و از عمق جان به نداي رب الارباب لبيک گفته اند. خداوند متعال اعمال را از اين گروه به حسن قبول مي پذيرد و آن ها را به مقام قرب نزديک مي کند و در پيشگاه صدق در جوار خود با اوليا و اصفيا مي نشاند و از «جام اوفي» به آن ها مي چشاند و به مقام «او ادني» مي رساند. آري، در حقيقت در سحرگاه عيد فطر اولياي الهي با حضرت حق چنين نجوا دارند:
اي عيد عاشقان به حقيقت جمال تو
هر لحظه عيديي رسدم از وصال تو
عيد کسان غره شوال و عيد من
آن ساعتي بود که ببينم جمال تو
تعظيم شعائر اسلامي
خداوند متعال مي فرمايد: «ومن يعظم شعائر الله فانها من تقوي القلوب »؛ «هر کس شعائر الهي را بزرگ دارد، اين کار نشانه تقواي دل هاست» تعظيم شعائر الهي يکي ديگر از ويژگي هاي عيد سعيد فطر است. شعار تکبير و تهليل و تحميد و تقديس، از جمله اعمالي است که به روز عيد جلوه خاصي مي بخشد. يک مسلمان بايد از راه هاي مختلف نداي حياتبخش توحيد را به گوش جهانيان برساند، که يکي از آن راه ها بيان شعارهاي مذهبي است. رسول خدا (ص) مي فرمايد: «زينوا اعيادکم بالتکبير؛ عيدهاي خود را با [شعار] تکبير زينت دهيد» و در حديث ديگري مي فرمايد: «زينوا العيدين بالتهليل والتکبير والتحميد والتقديس؛ عيدهاي فطر و قربان را با شعارهاي لا اله الا الله و الله اکبر و الحمدلله و سبحان الله زينت دهيد » پيامبر اکرم(ص) خود نيز چنين مي کرد. آن حضرت در روز عيد فطر از منزل بيرون مي آمد و تا رسيدن به مصلا با صداي بلند، شعار «لا اله الا الله » و «الله اکبر» سر مي داد و حتي در ميان خطبه ها و قبل و بعد از آن با صداي رسا اين کلمات را تکرار مي کرد. حضرت رضا(ع) در مورد علت تکبيرهاي زياد در روز عيد فطر مي فرمايد: «تکبير، تعظيم و بزرگداشت خداوند متعال است و نوعي تشکر از هدايت ها و نعمت هاي پروردگار جهانيان مي باشد.
در مورد ابعاد اقتصادي و اجتماعي عيد فطر مي توان به پرداخت زکات فطره به عنوان عاملي ارزشمند براي فقر زدايي، توسعه اقتصادي و حل مشکلات اجتماعي در جامعه اسلامي اشاره کرد. افزون بر اينکه در کنار کمک به فقرا، موارد مصرف ديگري نيز براي زکات فطره در اسلام منظور شده است که از جمله آنها احياي روحيه همياري و تعاون، رسيدگي به وضع بهداشتي، درماني و فرهنگي مسلمانان است. از زکات فطره مي توان قرض بدهکاران حقيقي و افرادي را که در راه معصيت و خلاف بدهکار نشده اند، پرداخت کرد. در ساختن مسجد، مدرسه، پل ها و راه ها و بيمارستان ها و برطرف کردن ساير نيازهاي مسلمانان نيز مي توان از اين بودجه مردمي استفاده کرد. همچنين با اين بودجه مي توان باورهاي ديني و اعتقادات مسلمانان ضعيف الايمان را تقويت کرد و کساني را که در معرض شبهات و وسوسه هاي دشمنان قرار دارند، ياري کرد. مسلمانان با عمل به اين موارد که با پرداخت زکات فطره انجام مي شود، در حقيقت به بخشي از دعاهاي ماه رمضان - که در مدت يکماه بعد از نماز زمزمه مي کردند، در روز عيد فطر جامه عمل مي پوشانند. گذشته از اينها، پرداخت زکات فطره که با نيت عبادت و تقرب به خداوند متعال انجام مي شود، نوعي بهره گيري از ماديات براي رسيدن به معنويات است. به اين دليل گفته اند که قبول روزه موکول به پرداخت زکات فطره است، چرا که دادن زکات موجب جدايي از تعلقات مادي و هواهاي دنيوي و نفساني است و انسان مؤمن براي دوام فطرت الهي خويش و بازگشت به عهد فطري «الست » از هر آنچه رنگ تعلق دارد، بايد رها و آزاد باشد و زنجير ماديات را از پاي خود برکند تا سبک بال به سوي خداوند گام نهد. همچنانکه امام علي(ع) فرمود: «تخففوا تلحقوا؛ سبکبال باشيد تا [به مقصد] برسيد.» رسيدن به وصال حق باگران باري و تعلقات بسيار سازگار نيست. خداوند متعال مي فرمايد: «قد افلح من تزکي وذکر اسم ربه فصلي »؛ «همانا رستگار شد کسي که [با پرداخت زکات، ] خود را تزکيه کرد و آنکه نام پروردگارش را ياد کرده و سپس نماز خواند.» يکي از مصاديق اين آيه، عيد فطر و زکات فطره است. در روايات آمده است که رسول خدا(ص) روزهاي عيد فطر قبل از رفتن به مصلي همواره فطره را تقسيم مي کرد و اين آيه را مي خواند.
در طول تاريخ، اجتماع روز عيد فطر آنچنان مهم و تحول آفرين بوده که رهبران سياسي نيز از آن بهره گرفته اند. در اين مورد مي توان از حرکت سياسي ابومسلم خراساني و شورش وي عليه دستگاه خلافت بني اميه نام برد. وي به سليمان بن کثير دستور داد به اقامه نماز عيد فطر و ايراد خطبه بر عليه امويان بپردازد. سليمان نيز انقلاب و شورش عليه سلطنت اموي را در خطبه نماز عيد فطر اعلام کرد؛ به اين ترتيب آنان در سال 129ق در روز عيد فطر در شهرهاي ماوراء النهر به پا خاسته و قيام خود را اعلام کردند و در مدت کوتاهي سلسله بني اميه را منقرض ساختند.
اجتماع روز عيد فطر مي تواند در پيوند و همدلي مسلمانان نقش آفرين باشد. آنان در گردهمايي روز عيد فطر و قرار گرفتن در کنار هم، از نظرات، مشکلات و گرفتاري هاي همديگر آگاه مي شوند. در اين گردهمايي بغض ها و کينه ها به دوستي و همدلي تبديل مي شود و مؤمنان در يک صف واحد احساس اتحاد و نزديکي بيشتري به همديگر مي کنند. عيد فطر از سويي حکايت از پيوند معنوي انسان با خداي خويش دارد و از سوي ديگر، حکايت گر ارتباط وي با هم کيشان خود است. حضرت سجاد(ع) روز عيد فطر را روز جشن و شادي و اجتماع و همياري مسلمانان نسبت به يکديگر مي داند و مي فرمايد: «اللهم انا نتوب اليک في يوم فطرنا الذي جعلته للمؤمنين عيدا وسرورا ولاهل ملتک مجمعا ومحتشدا؛ پروردگارا! ما به سوي تو برمي گرديم در روز عيد فطرمان که آن را براي اهل ايمان روز عيد و شادي و براي اهل ملت خودت روز اجتماع و همياري قرار دادي » حضرت رضا(ع) در مورد نقش عيد فطر در تحولات معنوي، اقتصادي و اجتماعي جامعه مي فرمايد: «انما جعل يوم الفطر العيد، ليکون للمسلمين مجتمعا يجتمعون فيه ويبرزون لله عزوجل فيمجدونه علي ما من عليهم، فيکون يوم عيد ويوم اجتماع ويوم زکات ويوم رغبة ويوم تضرع و... فاحب الله عزوجل ان يکون لهم في ذلک مجمع يحمدونه فيه ويقدسونه؛ روز فطر، عيد مقرر شده تا مسلمانان در اين روز گرد هم آيند و براي خداوند ظهور کنند و او را به خاطر نعمت هايش تعظيم کنند. پس اين روز، روز عيد، روز اجتماع، روز فطر، روز زکات، روز رغبت و روز تضرع و... است. پس خداوند بزرگ دوست دارد که مسلمانان در چنين روزي اجتماعي داشته و در آن، او را ستايش کرده و مقدس بدارند.»
آري روز ترک گناه و فاصله گرفتن از زشتي ها و پليدي ها و روز غلبه بر شياطين، روز عيد است. عيد فطر روز بازگشت به فطرت است، اين معنا رامي توان از لغت «عيد فطر» هم فهميد، چرا که «عيد» به معناي بازگشت و «فطر» به معناي «فطرت و طبيعت» است. مسلمانان در اين روز در اثر يک ماه ضيافت و مهماني خداوند به صفاي باطن دست يافته و در حقيقت، شخصيت واقعي خويش را باز يافته اند، آري، فطرت پاک انسان در طول سال در اثر غبارهاي جهل و ناداني و غفلت به انواع گناهان و معصيت ها مبتلا شده و از حقيقت خود دور مي شود و در نتيجه دچار خدا فراموشي مي شود. اما با فرا رسيدن ماه مبارک رمضان، انسان مسلمان در پرتو فضاي معنوي آن ماه و تلاش هاي خويش به يک زندگي نوين دست مي يابد که مي توان آن را «بازگشت به خويشتن » ناميد. در روز عيد فطر گوئي يک مسلمان از نو متولد مي شود، چرا که طبق گفتار اميرمؤمنان (ع)، روزه داران در شب عيد فطر از تمام آلودگي ها و پليدي ها پاک شده اند و کمترين پاداش خود را که پاکي و پاکيزگي است، دريافت کرده اند. آن حضرت چنين مي فرمايد: «واعلموا عبادالله! ان ادني ما للصائمين والصائمات ان يناديهم ملک في آخر يوم من شهر رمضان: ابشروا عباد الله! فقد غفر لکم ما سلف من ذنوبکم فانظروا کيف تکونون فيما تستانفون؛ اي بندگان خدا! بدانيد که کوچکترين چيزي که براي مردان و زنان روزه دار است، اين است که فرشته اي در روز آخر ما مبارک رمضان به آن ها ندا مي دهد: اي بندگان خدا! بشارتتان باد که [خداوند متعال ] تمام گناهان گذشته شما را آمرزيد، پس بنگريد که بعد از اين چگونه عمل خواهيد کرد» شيخ مفيد مي نويسد: اينکه روز اول ماه شوال عيد اهل ايمان قرار داده شده است، به خاطر اين است که آنان براي قبولي اعمالشان در ماه رمضان خوشحال هستند و از اينکه خداوند متعال گناهان شان را بخشيده و بر عيب هاي آنان پرده کشيده و مژده و بشارت از طرف خداوند رسيده است که ثواب هاي بسياري براي روزه داران عطا خواهد کرد و از اينکه مؤمنين در اثر تلاش هاي شب و روز ماه مبارک رمضان چند مرحله به قرب الهي نزديک شده اند، حالت سرور و نشاط دارند. در اين روز غسل معين شده و اين علامت پاکي از گناهان است؛ عطر زدن و بوي خوش استعمال کردن و لباس زيبا و تميز پوشيدن و زير آسمان نماز خواندن همه اش علامت شادي و سرور و از روي حکمت است.
شخصیت های مرتبط با نفت در تاریخ معاصر ایران
بخش ششم
علي بهرامي تاريخ نفت در ايران حوزه هاي بسيار وسيعي را شامل مي شود. نفت ايران فقط مهندسي، شيمي و پليمر نيست. نفت براي ايران يعني جامعه، فرهنگ، اقتصاد، هنر، شعر و... اين سوخت فسيلي جان مايه بسياري از تحولات تاريخي است و اغراق نيست، اگر بگوييم تاريخ معاصر ايران، بدون نفت هرگز قابليت شناخت دقيق ندارد. شايد سوخت، بسياري از ماجراهاي تاريخي را نفت تامين کند. از مشروطه تا پهلوي، به تحولات تاريخي که بنگريم، حتما ردپاي نفت را خواهيم ديد. جايي پررنگ و جايي کمرنگ؛ اما به هر حال حضور نفت در تاريخ معاصر ايران، سنگيني مي کند. اين حضور تاريخي به مدد شخصيت هايي رقم خورده که تحولات تاريخي، بدون وجود و کنش هاي آنها امکان نداشته است. در دو شماره گذشته، تلاش کرديم نيم نگاهي به شخصيت هايي بيندازيم که در تاريخ نفت ايران بسيار تاثيرگذار بوده اند؛ اما به سبب کمتر پرداختن رسانه ها به آنها کمي مغفول مانده اند. از دکتر مصدق، آيت الله کاشاني و... برخي شخصيت هاي ديگر گذشته ايم، ضمن اينکه منکر نقش تاريخي شان نمي شويم؛ اما تلاش کرديم کساني را معرفي کنيم که احتمالا کمتر معرف مخاطبان «مشعل» هستند. اينک بخش پنجم از اين سلسله مطالب را با هم مي خوانيم.
محمد مسعود، روزنامه نگار و مدیر روزنامه «مرد امروز» بود و سال 1280 در شهر قم متولد شد. سال 1311 خورشیدی به تهران آمد و نخستین کار خود را در یک چاپخانه آغاز کرد. کم کم مقالاتی نوشت که در روزنامه هایی چون قانون، آیینه ایران، تهران مصور، شرقی، شفق سرخ و اطلاعات با اسم مستعار «م ـ دهاتی» منتشر می شد. محمد مسعود، خوش درخشید و در سال 1314 خورشیدی از طرف وزارت معارف آن زمان مامور به مطالعه در «مطبوعات و تعلیمات عالیه» اروپا شد. به پاریس و بروکسل رفت و تا سال 1317 خورشیدی توانست در رشته روزنامه نگاری تحصیلات عالی داشته باشد. تمایلات سوسیالیستی او اندک اندک نمایان شد و در دوره پهلوی اول به ایران بازگردانده و مغضوب دستگاه حکومتی شد. با اشغال ایران و رفتن و تبعید رضاشاه، فضای کاری برای او اندکی باز شد و توانست در سال 1321خورشیدی امتیاز روزنامه «مرد امروز» را دریافت کند. او در شش سال انتشار روزنامه توانست تنها 128 شماره منتشر کند؛ چراکه از سوی دولت وقت 50 بار توقیف شد. او منتقد جدی سیاست های روسیه و انگلستان بود و با جسارت هرچه تمام تر همه گروه ها و احزاب وابسته به این دو کشور را مورد نقد قرار داد؛ اما زمانی به طور جدی پا به عرصه نفت ایران گذاشت که حزب توده را در برابر امتیاز نفت شمال به شوروی، مورد نقد جدی قرار داد و با نوشتن مقالات بسیار تندی، پرده از وابستگی و سرسپردگی این حزب به رهبران مسکو برداشت. او به قوام السلطنه نیز تاخت و او را از نیش تند قلمش بی نصیب نگذاشت. مسعود به قدری کار را ادامه داد که روزنامه اش زیرزمینی شد و سرانجام توافق گروه های سیاسی چپ و راست بر سر منافع نفتی شان موجب شد که او در بهمن ماه 1326 در تهران ترور شود؛ تروری که ارتباط بی مانندی با دلالان نفتی در تهران داشت.
محمدابراهیم امیرتیمور، ملقب به سردار نصرت در سال 1273 خورشیدی در خراسان متولد شد. او در سال های 1296-1300 خورشیدی فرماندار قوچان بود و سال 1304 خورشیدی نیز به عضویت مجلس موسسان اول درآمد و در آن مجلس به نفع سلطنت پهلوی و انقراض قاجارها رای داد. امیر تیمور در دوره های دیگری نیز نماینده مجلس بود تا اینکه در سال 1330 خورشیدی، وزیر کار و همزمان رئیس شهربانی دولت دکتر مصدق شد. از همین جا بود که پای وی به تاریخ صنعت نفت ایران باز شد. او چند ماه بعد با آیت الله کاشانی و مصدق به اختلاف خورد و از سمت های خودش استعفا داد. در اثنای این استعفا او از کمک به دکتر مصدق سرباز زد و با کناره گیری از دولت و اعلام بی طرفی در کودتای 28 مرداد، عملا زمینه ساز وقوع آن شد. امیر تیمور در دوره هجدهم (1332-1335) نمایندگی اش از حوزه تون، طبس و فردوس با قرارداد کنسرسیوم، معروف به قرارداد «امینی- پیچ» به همراه محمد درخشش، حایری زاده، شمس الدین قنات آبادی و مصطفی کاشانی مخالفت کرد. چند سال بعد و با شروع فعالیت مجدد جبهه ملی در تیرماه 1339 خورشیدی به عنوان عضو شورای مرکزی جبهه ملی فعالیت به انتخابات فرمایشی دوره بیستم مجلس شورای ملی اعتراض کرد. با برگزاری انتخابات فرمایشی دوره بیستم مجلس شورای ملی، شورای مرکزی جبهه ملی در 18 اسفند 1340 تشکیل جلسه داد و در اعلامیه ای به امضای 28 نفر از جمله امیر تیمور کلالی به نحوه برگزاری انتخابات بشدت اعتراض شد. «... مجلس کنونی و دولت متکی به آن غیرقانونی است ...». امیر تیمور در سال 1358 به آمریکا رفت و در کنار فرزندانش در جنوب کالیفرنیا زندگی کرد. وی در اواخر سال 1361 به ایران برگشت و در 22 بهمن 1366 در سن 93 سالگی درگذشت.
خلیل ملکی سال 1280 خورشیدی در تبریز به دنیا آمد. در آلمان رشته شیمی را انتخاب کرد؛ اما طی مخالفت هایی که با پهلوی اول داشت، بورسیه او قطع شد و به تهران بازگشت. او جزو گروه 53 نفر بود. گروهی که در دوران پهلوی اول به جرم نشر افکار کمونیستی دستگیر و زندانی شدند. پس از شهریور 20 بود که ملکی آزاد شد و همزمان با اشغال شمال ایران از سوی روس ها همین 53 نفر حزب توده ایران که مرام سوسیالیستی داشت را تاسیس کردند. خلیل ملکی خیلی زود با سرسپردگی های حزب توده به شوروی مشکل پیدا کرد و از این حزب بیرون آمد. کم کم جذب نهضت ملی نفت ایران شد و اساسا بسیاری از منشعبین از حزب توده به جمع این نهضت پیوستند. او به همراه یار دیرین خود مظفر بقایی فعالیت های بسیار گسترده ای در حوزه ملی شدن صنعت نفت انجام داد و با همکاری مظفر بقایی حزب «زحمتکشان ملت ایران» و روزنامه «شاهد» را منتشر ساخت. او مبارزه با دربار و حزب توده را در راس کارهای خود قرار داد؛ البته راهبرد اصلی او در سال 1330 خورشیدی حمایت از ملی شدن صنعت نفت و دولت دکتر مصدق بود. تا 30 تیر 1331 خورشیدی که بقایی علیه مصدق اقدام کرد، خلیل ملکی با او همراه بود. حالا دیگر دو حزب زحمتکشان ملت ایران وجود داشت؛ اولی به رهبری مظفر بقایی، مخالف مصدق و دومی به رهبری خلیل ملکی، موافق ملی شدن صنعت نفت و دولت دکتر مصدق بود. با کودتای 28 مرداد 1332 خورشیدی خلیل ملکی نیز دستگیر و حزب زحمتکشان او نیز برای همیشه تعطیل شد. او پس از سال ها تحمل زندان و بیماری در سال 1345 خورشیدی با دنیا وداع کرد.
عباس اسکندری در سال 1276 خورشیدی در تهران به دنیا آمد. او از سن 19 سالگی وارد فعالیت های سیاسی شد و در کابینه مشیرالدوله، معاونت اداری رئیس الوزرا را به عهده گرفت. او روزنامه «سیاست» که از مشهورترین جراید انقلابی ایران به شمار می آید را در ابتدای حکومت پهلوی اول منتشر کرد. سال 1316 خورشیدی جزو گروه 53 نفر دستگیر و شش سال زندانی شد. پس از شهریور 1320 خورشیدی از موسسان حزب توده ایران شد؛ اما یک سال بعد او را از حزب اخراج کردند. بعدها و در سال 1324 به قوام پیوست و از اینجا بود که پایش به تاریخ معاصر نفت ایران به طور مستقیم باز شد. اسکندری در ماجرای امتیاز نفت شمال و خروج روس ها از مناطق اشغالی شمال ایران، وکیل دعاوی قوام بود و برای ارتباط او با سادچیکف، سفیر شوروی ، فعالیت های بسیار زیادی کرد. او در سال 1327 خورشیدی از حوزه انتخابیه همدان به مجلس شورای ملی راه یافت. او درباره صنعت نفت سخنرانی های بسیار زیادی داشت و برای نخستین بار موضوع الغای قرارداد 1933 نفت را در مجلس مطرح کرد. بعد از این فعالیت ها و اعتراض های نفتی اش بود که دیگر به مجلس راه نیافت. او مدتی دیگر به جانبداری از قوام السلطنه پرداخت و پس از شکست قوام از مصدق، از سیاست کناره گیری کرد. نکته جالب توجه اینجاست که همزمان با انتشار فهرست ایرانیان سهامدار در شرکت نفت انگلیس و ایران و شرکت های فرعی آن معلوم شد که اسکندری نیز در آن شرکت ها صاحب 235 سهم بوده است.
رضاقلی امیرخسروی در سال 1275 خورشیدی در تهران به دنیا آمد. نکته جالب اینجاست که همان اوایل جوانی با ورود به بریگاد، قزاق و شیپورچی رضاخان میرپنج شد. او بعد از کودتای 1299 خورشیدی خزانه دار کل قشون شد و کم کم ریاست کل حسابداری وزارت جنگ را نیز به دست آورد. او به مدت یک سال برای تحصیل در رشته بانکداری به فرانسه اعزام شد. پس از بازگشت از فرانسه پست مهم ریاست «بانک پهلوی» را به دست آورد. بانکی که بعدهای به بانک سپه مشهور شد. پیشرفت امیرخسروی توقفی نداشت. او شش سال نیز به ریاست بانک ملی رسید. همینجا بود که پای او در تاریخ نفت ایران باز شد؛ چراکه در دوره ریاست او بود که با تمهیدات خاصی پول نفت به حساب شخصی رضاشاه وارد می شد و ارزش لیره (پولی که در ازای نفت می گرفتیم) با ترفندهای خاص او حفظ می شد. او با ابتکارات بانکی خود که نفت در آن بی تاثیر نبود، توانست شعبه های مختلفی از بانک ملی را تاسیس کند. امیرخسروی که محبوب و مورد اعتماد شاه بود، دولت های مختلفی را به خود دید؛ اما با حمایت شخص شاه هیچگاه از سمتش معزول نشد و همیشه خدمات خاص بانکی- نفتی خود را بخوبی به انجام می رساند. امیرخسروی پس از اشغال ایران در شهریور 1320 خورشیدی، از سوی کمیسیونی که برای تصفیه شکل گرفته بود، بازنشسته شد. پهلوی اول در تبعید خود چند بار سفارش امیرخسروی را به پسرش کرده بود؛ اما هیچ نتیجه ای حاصل نشد و شیپورچی پهلوی اول در دوران قزاقی، هیچگاه پست دیگری به دست نیاورد.
نکات مهمی برای حفظ سلامت وجود دارد که عمل کردن به تمام آنها منطقی به نظر می رسد، اما گاهی اوقات با نادیده گرفتن این موارد، خواسته یا ناخواسته دچار اشتباهاتی می شویم که غیرقابل جبران هستند. به همین بهانه در ادامه به برخی از این نکات مهم اشاره کرده ایم که شاید تاکنون نمی دانستید.
* خونريزي بيني اتفاقي است که بيشتر ما تجربه آن را داريم، اما شايد ندانيد که براي قطع سريع خونريزي چه بايد کرد. براي اين کار کافيست هنگام خونريزي دو قطره آب ليمو در بيني تان بريزيد. خاصيت اسيديته ليمو مي تواند باعث قطع شدن سريع خونريزي شود. علاوه بر اين ويتامين c موجود در آن، مويرگ هاي خوني حساس بيني را تقويت مي کند.
* 10 ساعت غذا نخوردن، به صورت اتومات، وضعيت بدن را در حالت ذخيره انرژي قرار مي دهد. اتفاقي که باعث کاهش 40 درصدي سوخت و ساز بدن مي شود. شايد به همين دليل است که مي گويند اگر رژيم لاغري داريد، به هيچ عنوان وعده غذايي تان را حذف نکنيد.
* از اضافه کردن فلفل سياه به غذاهايتان غافل نشويد، چراکه فلفل باعث کاهش وزن مي شود، سلامت پوست و مغز را در پي دارد، از ابتلا به سرطان جلوگيري مي کند و باعث تسکين سياه سرفه مي شود.
* يکي از بدترين اشتباهاتي که مي توانيم در طول زندگي مان انجام دهيم، قرار دادن نان داغ در کيسه هاي پلاستيکي است. اين کيسه ها در تماس با مواد داغ، ماده اي به نام مونومر توليد مي کنند که در تماس با نان مي تواند عملکرد بدن را مختل کند و باعث ايجاد بيماري هاي ريوي و گوارشي شود.
* عطر زدن روي مچ دست يکي از اشتباهات رايجي است که بيشتر افراد انجام مي دهند. مچ دست حرارت و فعاليت بالايي دارد، به همين دليل بوي عطر از روي آن به سرعت مي پرد و تبخير مي شود.
* شايد ندانيد که اضطراب روي تعادل بدن تاثير مي گذارد. زماني که دچار اضطراب شديد مي شويد، مشکلات تعادلي زيادي مثل سرگيجه به سراغتان مي آيد. از اين رو سعي کنيد اضطراب را از خود دور کنيد.
* اهداي خون منظم مي تواند به کاهش وزن و کاهش بيماري هاي قلبي و سرطان منجر شود. با هر بار خون دادن مي توان 650 کالري سوزاند.
صبح ها به سختي از خواب بيدار مي شويد، براي از بين بردن اين حالت کافيست نفستان را چند دقيقه نگه داريد، در اين حالت ضربات قلب افزايش پيدا مي کند و بدن دستور انتقال به حالت اکتيو را صادر مي کند. امتحان کنيد تا ببينيد که چطور سريع از رختخواب جدا مي شويد.
زماني که ناراحت هستيد بهترين گزينه خوردن شکلات تلخ است. شکلات داراي ماده اي است که تاثير مستقيمي روي مرکز لذت مغز مي گذارد.
صبح ها قبل از برخواستن انگشتان يک دست را کف ديگر دستتان بگذاريد و به مدت 5 دقيقه دوراني ماساژ دهيد و نفس عميق بکشيد. بر اساس علم انعکاس درماني، ماساژ منظم اين نقطه از دست باعث رفع استرس مي شود و تهوع و يبوست را از بين مي برد.
تحقيقات متخصصان نشان داده که نشستن بيش از سه ساعت يک جا و ساکن در روز، مي تواند اميد به زندگي را دو سال کاهش دهد.
مصرف خودسرانه برخي از داروها مثل ژلوفن باعث ايجاد زخم در دستگاه گوارش مي شود که به مرور زمان سرطان معده را به دنبال خواهد داشت.
قلب، عضوي است که اگر از بدن جدا شود هم مي تواند بتپد، چراکه محرک الکتريکي خودش را دارد.
غرغره کردن سرکه سيب در صبح به از بين بردن لکه ها، باکتري هاي دهان، لثه و سفيد کردن دندان ها کمک مي کند.
غذاهای معروف و پرطرفدار
تنوع غذايي در ايران به قدري زياد است که نمي توان از کنار آن براحتي گذشت. يکي از غذاهايي که به شکل هاي مختلف پخته مي شود و طرفداران زيادي دارد، کوفته است. غذايي قديمي و پرطرفدار که در تهيه انواع مختلف آن، از سبزي هاي معطر، گوشت قرمز و برنج استفاده مي شود. کوفته ها بر پايه مواد مورد استفاده شان به انواع مختلف تقسيم مي شوند و از آنجا که اين غذا از مواد مغذي و پرکالري تهيه مي شود، ارزش غذايي بالايي دارد. به همين دليل در اين شماره براي شما خوانندگان هميشه همراه طرز تهيه يکي از انواع کوفته ها را آورده ايم که شايد تاکنون طعم دلپذيرش را تجربه نکرده باشيد
فاطمه قاسمي
تخم مرغ: يک عدد
پياز: 2 عدد
سبزي کوفته (مرزه، ترخون، نعنا، تره، شنبليله و گشنيز): 100 گرم
کشک: 400 گرم
گوشت چرخ کرده: 100 گرم
برنج: 2 پيمانه
نعنا، نمک، فلفل و زردچوبه: به ميزان لازم
پياز را رنده مي کنيم، آب آن را کاملا مي گيريم و با گوشت مخلوط کرده و به آن
نمک، فلفل و کمي زردچوبه مي افزاييم و خوب ورز مي دهيم. حالا برنجي که از قبل به صورت کته پخته ايم را با گوشت مخلوط مي کنيم. سبزي خرد شده را نيز اضافه کرده و با دست ورز مي دهيم تا جايي که مواد کاملا به حالت چسبنده درآيد. اگر چسبندگي لازم را نداشت، از تخم مرغ استفاده مي کنيم.
مواد آماده را حدود 10 دقيقه داخل يخچال قرار مي دهيم تا استراحت کند. سپس از موادمان به اندازه يک نارنگي برمي داريم گرد مي کنيم و کنار مي گذاريم.
طرز تهيه سس کوفته
قابلمه بزرگي را روي حرارت قرار مي دهيم و درونش کمي روغن مي ريزيم.
پيازداغ را همراه با زردچوبه و نصف نعنا خشک يک دقيقه تفت مي دهيم. کشک را اضافه کرده و موادمان را تفت مي دهيم. در قابلمه آب مي ريزيم و اجازه مي دهيم تا جوش بيايد. در اين مرحله کوفته هاي آماده شده را درون آب جوش قرار مي دهيم. وقتي مواد شروع به جوشيدن کرد، اجازه مي دهيم به مدت 15 دقيقه با در باز بجوشد. سپس در قابلمه را مي گذاريم، زير شعله را کم و صبر مي کنيم تا کوفته ها کاملا پخته شوند. بعد از آماده شدن کوفته ها را در ظرف مورد نظر مي ريزيم و روي آن را با نعنا و پياز داغ تزيين مي کنيم.
مريم روزبهاني
آرد سفيد: يک دوم پيمانه
آرد نخودچي: يک پيمانه
گردوي پودر شده: يک دوم پيمانه
روغن جامد: 2پيمانه سرخالي
پودر شکر: يک دوم پيمانه
مواد مياني
خرماي بدون هسته: 700 گرم
گردوي پودر شده: يک دوم پيمانه
پودر دارچين: يک دوم قاشق چايخوري
آرد سفيد را همراه با آرد نخودچي داخل ظرف مناسب مي ريزيم و روغن جامد را به آنها اضافه مي کنيم و روي شعله ملايم قرار مي دهيم و مدام هم مي زنيم تا آرد تفت بخورد، به حدي که خامي اش گرفته شود. وقتي آرد به ميزان لازم تفت داده شد، شعله را خاموش مي کنيم و اجازه مي دهيم که از حرارت بيفتد. سپس پودر شکر و گردو را اضافه مي کنيم و هم مي زنيم تا موادمان يکدست شود.
کف قالب (چهار گوش 20×20)، فويل آلومينيومي پهن مي کنيم و نصفي از مواد آردي را که آماده کرده ايم، کف قالب مي ريزيم و با پشت يک قاشق روي مواد را صاف مي کنيم. در اين مرحله خرماهايي که هسته آنها را جدا کرده ايم روي مواد آردي کف قالب مي چينيم.
يک رديف خرما کافي است. در صورت دلخواه مي توان مخلوط گردوي پودر شده و دارچين را هم روي خرماهاي چيده شده، ريخت.
در انتها نيز باقيمانده مواد آردي را روي خرماها مي ريزيم و با پشت قاشق آن را صاف و يکدست پهن مي کنيم. وروي کار را با خلال بادام يا خلال پسته مي پوشانيم و براي سه تا چهار ساعت داخل يخچال قرار مي دهيم. بعد از سپري شدن اين مدت، اسلايس ها را از يخچال بيرون مي آوريم و به اندازه دلخواه برش مي زنيم.
شهلا خاتون آباد
شير: 2 ليوان
گلاب: 5/2 قاشق غذاخوري
بستني وانيلي: 100 گرم(حدود 4 قاشق غذاخوري)
زرده تخم مرغ: يک عدد
خامه صبحانه: 2 قاشق غذاخوري
وانيل و زعفران: به ميزان لازم
پودر ژلاتين: يک قاشق غذاخوري
تمام مواد را با هم مخلوط مي کنيم و روي حرارت مي گذاريم تا کمي غليظ شود. سپس ژلاتين را با کمي آب سرد مخلوط مي کنيم و به صورت بنماري درمي آوريم، به طوري که کاملا حل و روان شود. حالا آن را هم به مواد فرني مي افزاييم. کمي زعفران هم مي توانيم اضافه کنيم. مواد را مرتب هم مي زنيم تا به غلظتي که مي خواهيم، برسد. در اين مرحله قالب را کمي چرب مي کنيم و فرني آماده شده را داخل آن مي ريزيم و در يخچال مي گذاريم. از هر قالبي مي توانيد براي فرني بستني استفاده کنيد. براي تزيين هم استفاده از انواع ژله، گزينه خوبي است.
سفرها از سرگرفته مي شود؟
هفته هاست که کل دنيا درگير کروناست و با شيوع اين ويروس بسياري از کسب وکارها آسيب ديده اند و از رونق افتاده اند. در اين ميان صنعت گردشگري نيز مستنثا نبوده و با شيوع ويروس کرونا ضررهاي هنگفتي را متحمل شده است. براساس بررسي هاي انجام شده در حوزه گردشگري، هيچ رخدادي حتي جنگ جهاني اول و دوم هم باعث نشده بود که صنعت گردشگري جهان اينگونه دچار آسيب شود. با اين حال و با توجه به اينکه هنوز واکسني براي اين ويروس پيدا نشده، مردم جز بازگشت به زندگي عادي چاره ديگري ندارند و کسب و کارها نيز رفته رفته در حال بازگشايي است، البته با رعايت پروتکل هاي بهداشتي. از اين رو سفرها هم به مرور زمان از سرگرفته خواهند شد تا مردم پس از مدت ها قرنطينه خانگي هوايي تازه کنند. با اين حال رعايت پروتکل هاي بهداشتي اعلام شده تنها راه مهار انتشار و انتقال ويروس کروناست، مساله اي مهم که نبايد ناديده گرفته شود.
حال که بعد از مدت ها صنعت گردشگري کم کم جاني دوباره مي گيرد، ما هم فرصت را غنيمت شمرده ايم و در ادامه برخي مناطق ديدني را براي سفرهاي دوران پساکرونا آورده ايم.
اين درياچه که در دل جنگل جا خوش کرده، شما را با منطقه اي رويايي روبه رو مي کند. با حضور در اين منطقه شکوه طبيعت به معناي واقعي کلمه پيش رويتان خودنمايي مي کند، به حدي که گويي درياچه جنگل را در آغوش گرفته است.
اين نقطه از ايران، يکي از بکرترين مناطق کشورمان محسوب مي شود. جايي که کوه هاي سر به فلک کشيده، رودخانه هاي پرآب و خروشان، دشت هاي زيبا، جنگل هاي انبوه و حيات وحش بي نظيرش باعث مي شود زمان از دستتان دربرود و ساعت ها در خيال سير کنيد.
اين درياچه که در يکي از زيباترين مناطق ايران خودنمايي مي کند، در فصل بهار و تابستان پوشيده از انواع گل هاي شقايق، گياهان وحشي و آويشن هاي خوش عطر کوهستاني است. تجمع پرندگان مهاجر و پرندگان بومي اين منطقه در کنار درياچه، چشم اندازي بي بديل را خلق کرده که نمي توانيد لحظه اي از آن چشم برداريد.
يکي ديگر از شگفتي هاي طبيعي ايران درياچه گهر است. منطقه اي آرام که به نگين زاگرس نيز معروف است و به علت آب زلالش در برخي نقاط درياچه مي توان در کف آب ماهي هاي زيادي ديد. در اطراف درياچه نيز پوشش گياهي و جنگلي شگفت انگيزي را مي توان ديد که وجود گل هاي شقايق و لاله زيبايي اين منطقه را دوچندان کرده است.
اين درياچه شگفت انگيز که تداعي گر شور و نشاط است، در منطقه اي قرار گرفته که بيشتر مواقع مه آلود است. شورمست را درختان تنومند و جنگل سرسبزي احاطه کرده که فضايي وصف نشدني پيش رويتان خودنمايي مي کند.
اين دو درياچه که در سواحل آنها رسوبات سفيد رنگ تبخيري ديده مي شود، حاصل فرونشست ميانكوهي هستند. همچنين به علت فعاليت کوه زايي زاگرس تعدادي جزيره و شبه جزيره کوچک و بزرگ (جزيره نرگس و گنبان در طشک و جزيره مناک در بختگان) ديده مي شود.
يکي از زيباترين درياچه هاي ايران است که رنگ نيلي آن در کنار درختان سبز صنوبر، بلوط و گردوي، تابلويي از چشم انداز هاي کم نظير طبيعت را به شکلي شگفت انگيز در کنار هم قرار داده و به تصوير کشيده است.
اين درياچه که با نام ميانشه نيز شناخته مي شود، در دل جنگل و در کنار انبوهي از درختان تنومند جا خوش کرده است. هواي مه آلود اطراف درياچه با آن سکوت هميشگي اش که تنها با صداي حيوانات درهم مي شکند، تصويري رويايي را پيش رويمان نمايان مي کند که تا قبل از حضور در اين منطقه تنها در خيالاتمان مي توانستيم آن را تصور کنيم.
کشور پنهاورمان ايران، جاذبه هاي تاريخي زيادي در دل خود نهفته دارد که يکي از اين جاذبه ها، روستاهاي تاريخي است که برخي شناخته شده اند و برخي ديگر را شايد تنها نام آنها را شنيده باشيم. از اين رو به معرفي برخي از روستاهاي ديدني و تاريخي ايران پرداخته ايم.
روستاي خرانق که در اردکان يزد قرار گرفته، از دو بخش جديد و قديم تشکيل شده هر ساله ميزبان گردشگران خارجي و داخلي زيادي است. شايد برايتان جالب باشد که بدانيد روستاي خرانق در اروپايي بيش از ايران شناخته شده است. وجود معادن سنگ آهن و در کنار آن منطقه حفاظت شده دره انجير با داشتن حيواناتي چون کل، بز، ميش، قوچ، گربه وحشي، سياه گوش، يوزپلنگ و هوبره اين روستا را بيش از پيش خاص کرده است .
روستاي نوشا که يکي از مناطق ديدني تنکابن است، قدمتي 2 هزار ساله دارد و از روستاهاي بي نظير و ارزشمند ايران محسوب مي شود. نکته قابل توجه و جالب نوشا اينکه هنوز هيچ ماشيني به آنجا راه پيدا نکرده و اگر کسي قصد سفر داشته باشد بايد از نقطه اي مشخص بقيه راه تا روستا را با اسب طي کند. روستاي نوشا به قدري زيبا و ديدني است که با حضور در آن گويي در آسمان ها پرواز مي کنيد.
روستاي مازيچال که در منطقه کلاردشت مازندران خودنمايي مي کند، يکي از معدود نقاطي است که مي توانيد لحظاتي خيال انگيز را در آن تجربه کنيد. در اين منطقه ابرها به شکلي وهم انگيز در حرکتند، به طوري که مي توانيد روي آنها راه برويد و منظره اي رويايي را خلق کنيد. جنگل هاي بکر و رنگارنگ، کوه هاي سر به فلک کشيده، ابرهاي سرگردان، دشت هاي سرسبز، نوازش باد و گاهي هم نم باران در کنار سکوت دل انگيز طبيعت مازيچال چنال محصور کننده اي که براي لحظاتي هوش از سرتان مي رود.
روستاي ماخونيک يکي از روستاهاي تاريخي ايران است که به شهر لي لي پوت ها شهرت دارد. اين روستا که در استان خراسان جنوبي واقع شده به دليل معماري، آداب، رسوم و فرهنگ خاص مردمانش، يکي از هفت روستاي شگفت انگيز جهان محسوب مي شود. از ويژگي هاي ماخونيک مي توان به بافت مسکوني آن اشاره کرد، معماري که در نوع خود بسيار جالب و قابل توجه است، از آن جهت که بافت مسکوني روستا در دامنه تپه و خانه ها به طور فشرده و در گودي زمين ساخته شده اند. کف خانه ها حدود يک متر از سطح زمين پايين تر است و يک در کوتاه از تنه درختان دارد. علاوه بر اينها براي وارد شدن به خانه ها بايد دولا شد.
گشتي در دنياي کتاب و ادبيات(بخش سوم)
علي بهرامي جهان امروز ما درگير ويروسي است که همه چيز و همه کس را مشغول خود کرده است. هر جا را که ببيني صحبت از کروناست، مهمان ناخوانده جهان. در ميان اين همه خبر و حرف و سخني که درباره اين ويروس مي زنند، بد نيست کمي هم خودمان را از فضاي پرتنش و پراضطراب آن دور کنيم و دل به درياي کلمات و واژه ها بسپاريم. ما در «مشعل» فکر مي کنيم که با ورود به دنياي شعر و کتاب، مي توان حتي به اندازه اندکي هم که شده، با رعايت همه نکات بهداشتي، به کرونا فکر نکرد. ذهن را آرام کرد و در واژه ها غرق شد. پس اين بار و در دومين مطلب از سلسله مطالب «گشتي در دنياي کتاب و ادبيات» با ما همراه شويد.
خيلي وقت ها پيش آمده که همت مان را بلند و عزم مان را هم جزم کرده ايم تا بالاخره مطالعه را شروع کنيم؛ اما از شانس بد، به پست يک کتاب ضعيف خورده ايم و همان هم باعث شده از مطالعه دست بکشيم و دلسرد شويم. اگر کتاب هايي را که ما به شما معرفي مي کنيم، دست بگيريد و خواندن آن را شروع کنيد، مطمئن باشيد که از مطالعه آن لذت وافري خواهيد برد؛ پس امتحان کنيد. اين بار به سراغ کتاب هاي تاريخي رفته ايم. کتاب هايي بسيار جذاب که با اسلوب علمي و اطلاعات دقيق نوشته شده اند و در سطح بين المللي و دانشگاهي بسيار معتبر هستند.
خيلي وقت ها پيش آمده که با ديدن سکانس هايي از يک فيلم خارجي، دوست داشتيم حتما آن را ببينيم و يا حداقل فيلم هاي مشابه آن را تماشا کنيم. خيلي وقت ها هم شده به نام کارگردان يا بازيگري برخورده ايم و خواسته ايم که برخي فيلم هاي شان را ببينيم. حتما براي شما هم پيش آمده که در اوقات فراغت تان دوست داشتيد فيلم هاي سينمايي شاخص را ببينيد؛ اما خبري از آنها نداشته ايد و در دام يک فيلم دست چندم افتاده ايد. براي خيلي ها هم تاريخ سينما جذاب و دوست داشتني است. دانستن اينکه چه فيلم هايي در چه تاريخ هايي جريان سازي کرده اند و حتي برخي اتفاقات را در دنيا رقم زده اند، خيلي جالب توجه است. خلاصه اگر مي خواهيد با تاريخ عمومي سينما آشنا شويد و سر از دنياي پر رنگ و لعاب آن درآوريد و احيانا کمي از پشت پرده ها، زد و بندهاي کمپاني ها و هزاران مطلب ديگر بدانيد، کتاب «تاريخ جامع سينماي جهان» نوشته ديويد کوک با ترجمه هوشنگ آزادي ور را از دست ندهيد. اگر چه اين کتاب دو جلدي است و حجم بالايي دارد؛ اما مطالعه مستمر و به مرور زمان اين کتاب مي تواند به قدري شما را سرگرم کند و دريچه جديدي از هنر هفتم را به روي شما بگشايد که از اندازه و حد اين نوشته کوتاه بيرون است؛ البته در کنار اين کتاب، مي توان اثر ديگري به نام «تاريخ سينماي جهان» نوشته حسين يعقوبي را نيز معرفي کرد. کتابي که اگر چه جامعيت اثر قبلي را ندارد؛ اما جذابيت هاي خواندن تاريخ سينما در اين کتاب نيز همچنان بر سر جاي خودش باقي است. هر دو کتاب، استاندارد و آکادميک هستند و در مطالبشان هيچ گونه خدشه اي وارد نيست. سينماي ايران نيز قدمت بسيار زيادي دارد و البته در دنياي هنر، بخصوص پس از انقلاب اسلامي جايگاه و ارج و قرب بالايي يافته است، به طوري که علاوه بر مخاطبان 80 ميليون نفري کشورمان، فيلم هاي سينمايي ايراني در کشورهايي چون افغانستان، پاکستان، تاجيکستان، ازبکستان، ترکيه، جمهوري آذربايجان، عراق و بسياري از کشورهاي منطقه نيز بيننده دارد. برخي از کارشناسان سينمايي تعداد واقعي مخاطبان سينماي ايران را چيزي در حدود 300 ميليون نفر دانسته اند. به هر حال سينما در ايران، تاريخ بسيار پر فراز و نشيبي را از سر گذرانده و خواندن و دانستن اين تاريخ براي علاقه مندان به اين سينما مي تواند بسيار جذاب و سرگرم کننده باشد، بويژه که در تاريخ سينماي ايران، انواع سبک ها و جريان هاي هنري نمود بارزي دارند. يکي از بهترين کتاب هايي که مي تواند به مخاطبان خودش اطلاعات خوبي درباره تاريخ سينماي ايران بدهد، «تاريخ سينماي ايران از تولد تا بلوغ، از بلوغ تا تبلور» نوشته امير اسماعيلي است. کتابي که با حجم اندکي که دارد، کوشيده است به کوتاه ترين و جامع ترين شکل ممکن به تاريخ سينماي ايران بپردازد و مخاطب خود را راضي کند.
ممکن است بعضي هايمان تا حالا به ديدن يک نمايش نرفته باشيم. شايد هم رفته ايم؛ اما آنچنان که انتظار داشتيم، به دلمان نچسبيده و ما را راضي نکرده است. ما براي شما يک پيشنهاد فوق العاده داريم، بياييد و کتاب «تاريخ نمايش» را بخوانيد. مطمئن باشيد با خواندن مطالب آن، بسرعت هر چه تمام تر اهل نمايش و ديدن آن خواهيد شد. احتمالا خودتان يک تئاتر بين حرفه اي شويد و دقيقا بدانيد چه نمايشي با چه متني بايد ببينيد تا لذت ببريد؛ البته ما منکر تخصصي بودن هنر نيستيم اما در سطحي ديگر مي توان نسبت به هنرها تخصصي تر عمل کرد و تخصصي تر استفاده کرد. با خواندن کتاب «درآمدي بر تاريخ نمايش» نوشته بهروز مقصودي، احتمال دارد به هدفي که گفتيم، برسيد. به تئاتر و نمايش علاقه مند شده و خودتان در تئاتر ديدن مرجع خودتان شويد. اين کتاب خيلي سر راست و بدون پيچيدگي هاي مرسوم هنري نوشته شده است. خيلي ساده و راحت يک راست مي رويد سر اصل مطلب و از سير تا پياز نمايش را خواهيد شناخت؛ البته از يک کتاب ديگر در اين زمينه نيز نمي توان گذشت و آن کتاب «گزيده اي از تاريخ نمايش در جهان» نوشته جمشيد ملک پور است. اين اثر هم به نوبه خود خواندني است و مي تواند اطلاعات بسيار خوب، دقيق و علمي درباره هنر نمايش به مخاطبان خود عرضه کند.
شايد هيچ چيز جذاب تر از خواندن تاريخ موسيقي ايران نباشد. تاريخي پر فراز و نشيب که همه کنجکاوي ما درباره ريشه ترانه ها، سازها، زندگي آهنگسازان و خوانندگان و نوازندگان را بر طرف مي کند. دنياي وسيع موسيقي به قدري پستي و بلندي دارد و زير شاخه هاي مهمش چون سازشناسي، شعر شناسي، سبک شناسي و ... هر کدام يک دريا سخن دارند. شايد بد نباشد براي شناخت تاريخ موسيقي ايران، اول از هر چيز يک نگاهي به کتاب «سرگذشت موسيقي» نوشته روح الله خالقي بيندازيم. کتابي که کوشيده است با دقت و ظرافت تاريخي، آنچه را از موسيقي ايراني مي داند، به مخاطب خود ارائه کند. خواندن اين کتاب يک مقدمه بسيار عالي است براي ورود به دنياي پر پيچ و تاب و مينياتوري موسيقي ايراني. در کنار کتاب خالقي، بايد به کتاب مهم و علمي«تاريخ موسيقي ايران» نوشته حسن مشحون نيز اشاره کرد. کتابي دقيق و يکسره جذاب که نمي توان از خواندن آن دل کند و از لا به لاي سطور آن به دانستني هاي خود نيفزود. اگر هر دو کتاب را خوانديد، هيچ اطلاعاتي در حوزه موسيقي ايراني باقي نمي ماند که ندانسته باشيد؛ اما شايد يک کتاب درباره تاريخ سازهاي ايراني هم بتواند اطلاعات شما را در حوزه موسيقي ايراني به ميزان قابل توجهي تکميل کند. براي اين منظور به شما کتاب«سازشناسي ايراني» نوشته ارفع اطرايي و محمدرضا درويشي را معرفي مي کنيم؛ کتابي جامع و بسيار علمي که سازهاي ايراني را به شما معرفي مي کند و خوانندگانش را با تاريخچه و توانايي ها و ظرفيت هاي هر کدام از سازهاي ايراني حسابي آشنا مي کند.
ايرانيان با شعر و شاعري عجين هستند و هيچ چيز نزد آنها، زيباتر از شعر نيست. اين روزها بد نيست سري به ديوان هاي شعر و اشعار شاعران معاصرمان بزنيم. در اين وضعيت که برخي ها دچار خستگي روحي شده اند، شايد خواندن اشعار بتواند آنها را حسابي متحول کند. در ادامه نگاهي داريم به چند شاعر و برخي آثارشان و سعي مي کنيم خيلي سريع، يک نمايي کلي از شعر آنها به شما بدهيم. شاعراني که معجزه کلماتشان، جهاني از معنا را خلق کرده است.
فروغي بسطامي را مي توان از شاعران ايران دانست. او سال 1177 خورشيدي در مازندران به دنيا آمد و سال 1237 خورشيدي در گرگان دار فاني را وداع گفت. او يکي از برترين شاعران ايراني و پارسي گو در دوران قاجار است. اگر چه دوران قاجار، دوران انحطاط علم و ادب و هنر ايران بود، اما اين شاعر بزرگ ايراني يک استثناء است. يکي از اشعار بسيار زيباي اين شاعر با مطلع: «مردان خدا پرده پندار دريدند يعني همه جا غير خدا يار نديدند» است که در آلبوم مشهوري به نام «صداي سخن عشق» با صداي شهرام ناظري سال هاست که پخش مي شود. اگر خواستيد سري به اشعار فروغي بسطامي بزنيد، او تنها يک ديوان شعر دارد، خلاصه، زيبا و دلنشين.
بسته زلف تو شوريده سرانند هنوز
تشنه لعل تو خونين جگرانند هنوز
ساقيا در قدح باده چه پيمودي دوش
که حريفان همه در خواب گرانند هنوز
اگر چه احتمالا نام ملک الشعراي بهار را خيلي بيشتر از شاعران ديگر شنيده باشيم؛ اما انصافا اشعارش را خيلي کمتر خوانده ايم. بهار يکي از بهترين شاعران معاصر ايران است که به هيچ وجه نمي توان ناديده اش گرفت. اگر بگوييم بخشي از قوت ادبيات و زبان فارسي معاصر، مديون اين شاعر ايراني است، حرف خلافي نزده ايم. نام اصلي اش محمد تقي بود و سال 1265 خورشيدي در مشهد به دنيا آمد و سال 1330 خورشيدي در تهران از دنيا رفت. بيشتر اشعار او درون مايه هاي پندآميز و اجتماعي دارد. او بيشتر به قصيده علاقه داشت؛ اما شايد تصنيف «مرغ سحر» را که شعرش را بهار سروده، بتوان مشهورترين شعر او در طول تاريخ معاصر ايران دانست؛ البته بايد از ترانه ها و تصنيف هاي ديگر با اشعار او هم يادي کنيم؛ تصنيف هايي چون «به اصفهان رو»، «ز من نگارم» و ... شعري که نشان مي دهد چه شاعر توانا و خوش ذوقي دارد. در اشعار بهار عشق به وطن و توصيف زيبايي هاي آن موج مي زند.
به اصفهان رو که تا بنگري بهشت ثاني
به زنده رودش سلامي ز چشم ما رساني
رحيم معيني کرمانشاهي
معيني کرمانشاهي، يکي از گمنام ترين و در عين حال يکي از مشهورترين شاعران و ترانه سرايان معاصر ايران است. به قدري ترانه ها و تصنيف هاي ماندگار ايراني در 100 سال اخير از سروده هاي اوست که حد و اندازه ندارد. او سال 1301 خورشيدي در کرمانشاه متولد شد و سال 1394 در تهران دار فاني را وداع گفت. البته اهل هنر نقاشي نيز بود و نويسندگي نيز مي کرد؛ اما بيش از هر چيز ديگري شعر و ترانه مي سرود. ترانه هايي چون آشفته حالي، سنگ خارا، ميناي شکسته، رفتم، نواي دل، تنهايي و.... بسياري ديگر از ترانه هاي ماندگار در موسيقي ايران از سروده هاي دلنشين اوست. اشعار معيني کرمانشاهي عموما درون مايه هايي عاشقانه و پندآموز دارد. فرزند او اشعار اين شاعر معاصر را در سه مجموعه به نام هاي « خواب نوشين»، «راز خلقت» و «حکايت نگفته» منتشر کرده است.
خانمان سوز بُوَد، آتشِ آهي، گاهي
ناله اي مي شکند پشت سپاهي، گاهي
قصه يوسف و آن قوم چه خوش پندي بود؛
به عزيزي رسد افتاده به چاهي، گاهي
عجبي نيست، اگر مونس يار است رقيب
بنشيند بَرِ گل، هرزه گياهي، گاهي
مخالفت نفتی ها با ادامه لیگ برتر
مشعل رئيس جمهور به همراه وزير ورزش در جلسه هيات دولت با مجوز ستاد ملي مبارزه با کرونا رأي به ادامه مسابقات ورزشي گروهي و انفرادي داد تا ازاين پس دوباره شاهد به چرخش درآمدن چرخ ورزش کشور باشيم. البته رئيس جمهور و وزير ورزش يادآور شدند مسابقات بايد با رعايت پروتکل هاي بهداشتي برگزار شود چون در غير اين صورت دوباره مسابقات تعطيل خواهد شد. يکي از رشته هايي که اين روزها بر سر ادامه دادن و ندادن آن بسيار بحث مي شود، رشته فوتبال بود که مخالفان و موافقان خود را دارد. يک عده از مديران و پزشکان تيم ها مي گويند جان انسان ها باارزش تر از ورزش و ادامه ليگ برتر فوتبال است و در مقابل يک عده هم از روي رئيس جمهور و وزير ورزش استقبال کردند و مي گويند بايد ورزش ازجمله فوتبال را با رعايت پروتکل هاي بهداشتي ادامه داد، چون کرونا حالا حالاها هست و نمي توان منتظر رفتن آن باشند. ازجمله مديراني که با ادامه دادن رقابت هاي ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران و فعاليت هاي ورزشي مخالف هستند، مديران عامل دو باشگاه ليگ برتري صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسليمان هستند. علي عيسي زاده و مهران نصيريان دوست، مديران دو باشگاه صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسليمان عقيده دارند در وهله اول جان و سلامت بازيکنان و انسان ها باارزش تر از ادامه فوتبال است و نيز متذکر مي شوند فوتبال ايران زيرساخت هاي لازم براي برگزاري مسابقات در اين شرايط را ندارد. با مديران عامل دو باشگاه ليگ برتري فوتبال نفت در اين خصوص گفت وگويي داشتيم که مشروح آن را باهم مي خوانيم.
ما با شروع مسابقات موافق نيستيم. نزديک به 3 ماه است، تعطيل هستيم و با توجه به فرارسيدن عيد سعيد فطر، تعطيلي پابرجاست. بدون شک اين تعطيلي با توجه به شرايط قرمز استان خوزستان ادامه پيدا مي کند. جلسه اي در اين مورد با هيات مديره داشته ايم. استان خوزستان هم که وضعيت قرمز دارد. من نمي دانم چطور مي خواهند ليگ را شروع کنند؟ من با اين اوصاف مخالف ادامه ليگ هستم.
بله من هم شنيده ام، اما در شرايط فعلي و در اين وضعيت اقتصادي چطور تيم ها مي توانند به شهر ديگر بروند و مسابقه برگزار کنند؟ اين هزينه باعث بدبختي تيم ما مي شود. اگر کل هزينه هاي اقامت تيم ها را پرداخت مي کنند، ما ديگر حرفي نداريم و مجبوريم به شهري که پيشنهاد مي کنند. برويم و بازي کنيم. در غير اين صورت براي ما ممکن نيست با توجه به شرايط قرمز خوزستان به شهر ديگري برويم. ما بايد براي هر بازي به شهر شيراز برويم و در همه بازي ها مهمان هستيم. چه کسي به شيراز مي رود؟ ما قبول نمي کنيم، اصلاً چه لزومي دارد در اين شرايط به شيراز برويم و بازي کنيم؟ چنين تصميمي براي ما ميسر نيست. همين انتقال شهر خودش تردد ايجاد مي کند. همه بازي ها را سه بر صفر اعلام و ما را راحت کنند.
بله من مخالف برگزاري ليگ هستم. با اين وضع چه لزومي دارد که ليگ ادامه پيدا کنند. قانوني را تصويب و قهرمان را اعلام تا از بلاتکليفي خارج شويم. ما جايگاه خوبي در جدول داريم و از 9 بازي باقي مانده شايد بتوانيم سهميه ليگ قهرمانان آسيا را بگيريم. ازاين رو تيم ما از تعطيلي ليگ ضرر مي کند، ولي اين ضرر امتيازي است و جاني نيست. اگر در مجموعه ما فردي به کرونا مبتلا شود، و مشکلي برايش به وجود بيايد، اين خاطره بد تا ابد در ذهن و وجدان ما باقي مي ماند.
با وضعيت استان خوزستان مگر مي توانيم تمرين کنيم. هيچ تضميني نيست که تمرينات را شروع کنيم و بازيکنان و عوامل تيم دچار مشکل نشوند.
بحث ما برگزاري مسابقات هر 5 روز يک بار يا بدون تماشاگر نيست. براي فعاليت يک تيم، يک مجموعه و افراد مختلف دخيل هستند. رفت وآمد، تغذيه، اسکان و تهيه مايحتاج تيم همه باعث افزايش تردد مي شود. ناخودآگاه برخورد به وجود مي آيد. فقط پاي يک تيم فوتبال که در ميان نيست، گروه پشتيباني، پزشکي و بسياري گروه هاي ديگر دخيل هستند. کار يک تيم فوتبال که مکانيزه انجام نمي شود بلکه نيروي انساني زيادي انجام امور يک تيم فوتبال را بر عهده دارند. در حال حاضر اين پول نيست که اهميت دارد، بلکه جان آدم هاست. اميدوارم ليگ برگزار نشود؛ چون فاجعه بار خواهد بود.
اگر قرار به ادامه بازي ها به اين ترتيب باشد، اجحاف در حق گروه هاي خوزستاني است. استان خوزستان به جز چهار تيمِ ليگ برتري، گروه هاي زيادي در ليگ هاي يک و دو دارد. اگر قرار است بازي ها به اين شکل برگزار شود و خوزستاني ها ميزباني نداشته باشند، عدالت رعايت نمي شود. شرايط ميزباني در مسابقات متفاوت تر از هميشه شده است. در خوزستان وضعيت قرمز کرونا را اعلام کردند که با اين شرايط نمي دانيم. ما بايد در هواي جهنمي خوزستان و در اين وضعيت کرونا تمرين کنيم؟
وقتي ما بخواهيم براي انجام يک مسابقه به شهر ديگري برويم، چه اتفاقي مي اُفتد؟ وقتي چهار روز در وضعيت قرمز کرونا تمرين مي کنيم، چه دليلي دارد به شهر ديگري برويم؟ بارها گفته ايم که يک بازي فوتبال و قهرماني و برگزاري ليگ، از جان انسان ها باارزش تر نيست. ممکن است يک تيم قهرمان شود ولي واقعاً آن جامي که مي گيرند، از جان مردم بيشتر ارزش دارد؟ ستاد ملي مبارزه با کرونا پروتکل هايي را اعلام کرده، اما سازمان ليگ مي گويد ما فقط مجري برگزاري هستيم و وزارت ورزش و سازمان ملي مبارزه با کرونا دستور انجام بازي ها را مي دهند. مگر چنين چيزي مي شود؟ آقايان نبايد از زير بار مسؤوليتشان شانه خالي کنند و تمام مسؤوليت اجرايي در زمان پيشگيري از کرونا را به دوش باشگاه ها بگذارند.
آيا زيرساخت هاي کشور ما مثل کشورهاي پيشرفته دنيا است؟ نفت مسجدسليمان به کنار، آيا حتي گروه هاي استقلال و پرسپوليس، سه زمين تمرين براي انجام تمريناتشان در سه گروه مجزا دارند و از طرف ديگر همه باشگاه ها مي توانند به درستي مباحثي مثل گندزدايي را انجام دهند؟ در هر استان شايد يک زمين تمرين مناسب باشد. ما فقط يک زمين مشترک اختصاصي براي بازي و تمرين داريم. بنابراين با آلمان و کره قابل مقايسه نيستيم چون زيرساخت نداريم.
بله من مخالف هستم ولي دليل براي حرف خودم دارم. بينيد بگذاريد اين گونه توضيح دهم يکي از باشگاه ها در بيانيه اش آورده بود بعضي از باشگاه ها که گفته اند به خاطر سلامت مردم، مخالف برگزاري ليگ هستند، منافع خودشان را در نظر گرفتند. البته ما به اين شکل نيستيم و به نظرم، همان باشگاه مدنظر که اين حرف را عليه باشگاه ها زده، به فکر منافع خودش است که اين صحبت ها را مي کند چون جدا از بحث قهرماني، از 9 بازي باقي مانده ليگ کسب درآمد مي کند و لغو بازي هاي ليگ، به ضرر آن ها مي شود. تيم ما شانس کسب سهميه آسيايي در جام حذفي را دارد ولي چنين صحبت هايي مثل آن باشگاه مذکور نمي کنيم. به نظرم همان باشگاهي که مي گويد تمام تيم ها به دنبال سود کردن از وضعيت کرونا هستند، خودشان به خاطر سودشان در تلاش براي برگزاري بازي ها هستند، نه ما.
مگر بازيکنان ربات هستند که بعد از 80-70 روز تعطيلي، هر چهار روز يک بار تمرين و بعد بازي کنند؟ ضمن اينکه در هفته هاي پاياني ليگ فشار بدني بيشتري به آن ها وارد مي شود و ممکن است آسيب بيشتري ببينند.
ببينيد آقايان مي گويند قبل از هر بازي تست کرونا گرفته شود؛ اگر باقيمت آزاد حساب کنيم، انجام هر تست کرونا 600 هزار تومان هزينه اش است که براي هر بازي و با احتساب 30 نفر بازيکن و ساير اعضاي تيم، اين رقم 18 ميليون تومان مي شود. آيا باشگاه هاي ما توان پرداخت 18 ميليون تومان در هر بازي رادارند؟ ستاد ملي مبارزه با کرونا اعلام کرده که در زمان بازي ها، بايد پروتکل هاي بهداشتي و فاصله اجتماعي رعايت شود. اگر اين شرايط باشد که بازيکن اصلاً نمي تواند تکل بزند و از طرف ديگر بايد هميشه فاصله يک و نيم متري را حفظ کند. مباحثي مثل ضدعفوني کردن مداوم توپ ها هم وجود دارد. اگر همه اين مسائل را روي هم بگذاريم، واقعاً چه اصراري به برگزاري ليگ هست؟ اصرارهاي به وجود آمده، چه دليلي دارد؟اگر تصميم قطعي به برگزاري بازي ها دارند، بايد مسابقات در شرايط عادلانه به صورت مهماني و ميزباني تيم ها باشد. اين طور نيست که برخي شهرها وضعيت سفيد کرونا را داشته باشند چون اين ويروس مدام از اين شهر به آن شهر انتقال پيدا مي کند و يک بيماري ناشناخته است. واقعاً چه دليلي دارد در اين شرايط بازي ها برگزار شود؟ اگر مي خواهند يک تيم خاص به قهرماني برسد، خب بازي ها را برگزار کنند يا جام را همين حالا و بدون برگزاري بازي ها به همان تيم بدهند.
بعد از مدت ها که به دليل ويروس کرونا تمامي فعاليت هاي ورزشي تعطيل شده بود و شاهد هيچ رقابت و فعاليت ورزشي نبوديم، بعد از اعلام ستاد ملي مبارزه با کرونا و نيز وزارت ورزش که به يک سري از رشته هاي ورزشي ازجمله کوهنوردي اجازه فعاليت داده شد، گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران هم زمان با ماه مبارك رمضان ضمن رعايت پروتکل هاي بهداشتي به ارتفاعات مرکزي رشته کوه البرزدرارتفاعات آبشار تهران (2900متري)صعود کردند.
21 نفر از کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران باهدف تقويت قواي جسماني آن هم در ماه مبارك رمضان از ساعت 17 و در عصري بهاري کوه پيمايي را آغاز كردند و در مسيري خلوت بعد از سه ساعت کوه پيمايي به قله رسيدند و با به جا آوردن مراسم افطار به کوهنوردي خود پايان دادند.
اسامي اين کوهنوردان به اين شرح است: سيد مصطفي احمدي نسب، فريدون ابوقداره، سيد بهرام صفوي، موسي الرضا كريميان، الله يار الياسي، حميد غفاري، عبدالله امامي، مهدي دياني، حسن نعيم پور، محسن حدادي، مهدي كريميان، علي بهرامي، علي تقوي، مجيد خسرواني، كاظم مرادي، اصغر رحيم نژاد، بهروز نوروزي، مهدي قاسمي، عبدالله امامي، فرامرز فرجي، حسين باقر زاده ( سرپرست گروه)
مديرعامل باشگاه نفت مسجدسليمان با ابراز رضايت از همکاري با مهدي تارتار در ليگ نوزدهم علاقه مند است که با اين مربي براي ليگ بيستم نيز تمديد کند.
مهران نصيريان دوست، مديرعامل باشگاه نفت مسجدسليمان با تائيد اين خبر گفت: در ليگ نوزدهم هدايت تيم به مهدي تارتار از مربيان خوب ليگ برتر سپرده شد و با فراهم کردن شرايط لازم براي او، تيم نيز تا اين جاي ليگ عملکرد خوبي به نمايش گذاشته است.لذا با ابراز رضايت از همکاري با مهدي تارتار در ليگ نوزدهم، علاقه منديم با اين مربي براي ليگ بيستم نيز تمديد قرارداد کنيم.
مديرعامل باشگاه نفت مسجدسليمان همچنين ابراز اميدواري کرد که مشکلات مالي اين باشگاه با همکاري مسئولان استان برطرف شود تا در صورت ازسرگيري ليگ برتر، تيم نفت با دغدغه کمتر پا به مسابقات بگذارد.
مديرعامل باشگاه ملي حفاري:
مديرعامل باشگاه ملي حفاري عقيده دارد، تا زماني که وضعيت استان خوزستان در خصوص ويروس کرونا قرمز است، حاضر به بازي در پلي آف ليگ برتر فوتسال بانوان کشور نيست، زيرا نمي توانند سلامت ورزشکارانشان را به خطر بيندازند. سيد سالار محمد نيا، مديرعامل باشگاه ملي حفاري اهواز در خصوص مطرح شدن اين موضوع که چهار تيم راه يافته به پلي آف ليگ برتر فوتسال بانوان موافق برگزاري ادامه ليگ هستند، گفت: در اين زمينه هيچ کسي از فدراسيون با باشگاه ملي حفاري تماس نداشته و ما نيز اعلام نکرده ايم که موافق برگزاري ليگ هستيم؛ زيرا تا زماني که وضعيت خوزستان قرمز است، اصلانمي توانيم تمرين ها را آغاز کنيم. مديرعامل باشگاه ملي حفاري اهواز با اشاره به زيرساخت ها براي برگزاري مسابقات در استان خوزستان گفت: در حال حاضر به خاطر شرايطي که کرونا ايجاد کرده است، تمام مجموعه هاي ورزشي و مهمانسراهاي شرکت ملي حفاري تعطيل هستند و مجوز بازگشايي هم نداريم و در اين شرايط نيز نمي توانيم پذيراي بازيکنان شهرستاني باشيم. ضمن اينکه وزارت ورزش نيز آغاز تمرين ها و مسابقات را براي شهرهاي سفيد اعلام کرده است. محمد نيا در ادامه در خصوص بازيکنان ملي حفاري گفت: به بازيکنانمان نيز فراخواني براي حضور در تمرين ها نداده ايم؛ زيرا وضعيت خوزستان مناسب نيست و فعلاً هيچ برنامه اي براي آغاز تمرين ها نداريم. تا زماني که وضعيت خوزستان قرمز است، حاضر به بازي نيستيم؛ زيرا نمي توانيم سلامت ورزشکارانمان را به خطر بيندازيم. وي در ادامه تأکيد کرد: با توجه به ايجاد اين وقفه طولاني، شروع مجدد ليگ آن هم با در نظر گرفتن تنها سه هفته براي تمرين، بازيکنان را دچار مصدوميت خواهد کرد.
مديرعامل باشگاه ملي حفاري اهواز در خصوص پايان ليگ با اعلام قهرماني ملي حفاري گفت: با توجه به اينکه تيم فوتسال ملي حفاري در مرحله گروهي در صدر جدول قرار گرفت و يک بازي از مرحله پلي آف را هم با برد پشت سر گذاشته بود، پيشنهاد ما اين بود که ملي حفاري به عنوان قهرمان مشخص شود، اما تيم هاي ديگر با اين موضوع مخالفت کردند. درهرصورت قهرماني حق تيم ملي حفاري بود تا بازي ها ديگر ادامه پيدا نکند و خداي ناکرده نيز به واسطه ازسرگيري ليگ، بازيکني دچار کرونا يا مصدوميت نشود.
بعدازصحبت هاي رئيس جمهور و مجوز ستاد ملي مبارزه با کرونا براي ازسرگيري فعاليت ها و مسابقات ورزشي انفرادي و گروهي بيشتر رشته هاي ورزشي تمرينات خود را با رعايت پروتکل هاي بهداشتي شروع کرده اند، ازجمله ورزش کوهنوردي که در ميان کارکنان و همکاران وزارت نفت علاقه مندان زيادي دارد و هر هفته شاهد صعود گروه هاي مختلف از شرکت هاي گوناگون به ارتفاعات و قلل مختلف ايران هستيم.
به همين منظور و در دوران کرونا براي اينکه کوهنوردان نفتي و خانواده هايشان بتوانند با خاطري آسوده به کوهنوردي بپردازند چند توصيه بهداشتي و ايمني از سوي فدراسيون کوهنوردي پيشنهاد شده که رعايت آن مي تواند به کوهپيمايي مطمئن کمک کند. فدراسيون کوهنوردي و صعودهاي ورزشي با توجه به صدور مجوز براي کوهپيمايي در مناطق کوهستاني کشور، سياست هاي جديدي را در پيش گرفته و از کوهنوردان درخواست کرده که اين موارد را رعايت کنند. بخصوص اينکه کوهنوردان يا باشگاه هاي کوهنوردي از پناهگاه هاي کوهستاني براي اقامت و يا استراحت در طول کوهنوردي استفاده مي کنند.
شرايط کوهپيمايي در مناطق کوهستاني ايران در دوران کرونا به شرح زير است:
1 -لازم است کوهنوردان از هرگونه حضور در فضاهاي بسته همچون جان پناه هاي کوهنوردي پرهيز کنند.
2 –شب ماني در پناهگاه هاي کوهنوردي با استفاده از کيسه خواب شخصي و رعايت پروتکل بهداشتي امکانپذير است.
3 -همراه داشتن لوازم شخصي نظير ليوان، قاشق و ظروف غير يک بارمصرف به منظور رعايت اصول زيست محيطي براي استفاده از امکانات تغذيه اي پناهگاه ها توصيه مي شود.
4 -همراه داشتن غذاي شخصي در اجراي برنامه هاي کوهنوردي.
5 -حضور در داخل سالن پناهگاه با رعايت فاصله گذاري مناسب و بر اساس ظرفيت پناهگاه انجام خواهد شد.
6 -ضدعفوني دوره اي بويژه پنجشنبه و جمعه هر هفته و در شرايط پرتردد و برنامه ريزي منظم صورت مي گيرد.
7 -ضدعفوني کردن سطوح، سالن ها، سرويس هاي بهداشتي بر اساس پروتکل وزارت بهداشت انجام مي شود.
8 -از حضور افراد با علائم باليني مشکوک جلوگيري به عمل مي آيد.
9 -با نصب تراکت و دستورعمل هاي علمي، رعايت اصول بهداشتي به مراجعه کنندگان تذکر داده مي شود.
10ـ توصيه مي شود کنترل دماي بدن و علائم باليني کارآموزان قبل از حضور در کلاس ها و در سالن هاي آموزشي پناهگاه انجام شود. فدراسيون کوهنوردي در آخر تأکيد کرده که اين پروتکل ها لازم الاجرا بوده و مسؤول اجراي اين دستورعمل، مدير باشگاه و مسؤول برگزاري دوره و همچنين نظارت بر اجراي صحيح اين دستورعمل به عهده هيات کوهنوردي استان و شهرستان ها خواهد بود.
مديرعامل باشگاه پارس جنوبي پس از ابقا:
مشعل مديرعامل باشگاه پارس جنوبي جم اعلام کرد، طي جلسه اي که با مديرعامل منطقه ويژه برگزار کرده، در اين باشگاه ماندني شده است. در خبرها آمده بود با توجه به تغيير و تحولات ايجاد شده در حوزه مديريت منطقه ويژه انرژي اقتصادي پارس، مديرعامل باشگاه پارس جنوبي جم هم تغيير خواهد کرد و حتي شنيده شده مديرعامل باشگاه استعفا کرده تا مدير عامل جديد منطقه با خاطري آسوده، مديرعامل جديد باشگاه را انتخاب کند که درنهايت بعد از نشستي مشترکي مراد مرادي دوباره سکان هدايت پارس جنوبي جم را به عهده گرفت. در همين راستا و در خصوص اوضاع باشگاه پارس جنوبي جم و نيز ادامه ليگ برتر با مراد مرادي گفت وگويي داشتيم که باهم مي خوانيم.
بله با تغيير مديرعامل منطقه ويژه پارس گفته مي شد تغييراتي در سطح مديريت باشگاه پارس جنوبي به وجود خواهد آمد، البته من استعفا داده بودم تا دست مديرعامل منطقه براي تصميم گيري باز باشد. من با مديرعامل جديد منطقه ويژه جلسه اي داشتم، صحبت هاي خوبي شد و قرار شد به کارم در باشگاه ادامه بدهم.
خوشبختانه مديرعامل جديد منطقه ويژه فردي ورزش دوست است و موفقيت پارس جنوبي جم براي وي مهم است. براي همين قول داده اند با مساعدت هاي لازم مشکلات پارس جنوبي را حل کنند.
بله، اما نه به اين شکل که در رسانه ها گفته شده بود. متأسفانه يک ناهماهنگي هايي در امضاها شده بود، مشکلاتي در اين زمينه به وجود آمده بود که انشاءالله با مساعدت مديريت جديد، اين مشکل حل خواهد شد.
چطور مي شود فرهنگستان يک باشگاه را به پيمانکار واگذار کنيم؟ فرهنگستان براي باشگاه پارس جنوبي جم بوده و برند است، بازهم تأکيد مي کنم چرا بايد آن را به پيمانکار بدهيم؟ هر باشگاهي بخواهد فعاليت کند، بايد فرهنگستان داشته باشد. اصلاً چنين صحبتي مطرح نبوده و نيست. فرهنگستان باقوت به کار خودش ادامه خواهد داد.
با مديريت جديد منطقه ويژه در خصوص مشکلات مگنو و عمل جراحي اش صحبت کرديم تا بتوانيم هر چه زودتر هزينه اي را فراهم کنيم تا عمل اين بازيکن انجام و نيز مشکلات ديگر بازيکنان هم برطرف شود.
من قبلاً هم رئيس دفتر مديرعامل منطقه بودم، الآن هم رئيس دفتر مديرعامل جاي ديگري هستم. تا هرزماني هم که مديريت جديد منطقه صلاح بداند، مديريت باشگاه را به عهده دارم و مشکل خاصي ندارم.
ما مشتاق هستيم که مسابقات هرچه زودتر شروع شود، اما بايد پروتکل هاي بهداشتي را رعايت کنند. بايد نظارت کافي وجود داشته باشد و طوري نباشد که بازيکنان و خانواده هاي آنان ضرر کنند. الآن ليگ فوتبال آلمان و کره با تمهيدات خاصي هم شروع شده است. ما هم در ايران امکانات و زيرساخت هاي لازم راداريم بايد اين کار را انجام بدهيم.
مسؤولان برگزاري مسابقات مسلماً تمهيداتي داشته و دارند و الان خوب نيست که در اين مورد قضاوت کنيم. من فکر مي کنم بايد وارد مسابقات شويم بعد در اين خصوص حرف بزنيم. با شروع دوباره ليگ شورونشاط به ميان مردم مي آيد.
موضوع زباله و نجات جان زمين از شر اين پديده فزاينده و فراگير، مسئله اي جهاني است و بسياري از فعالان محيط زيست و گروه هاي مختلف فعال در عرصه هاي مختلف به اين موضوع مي پردازند. مسئله توليد بيش از اندازه زباله در زندگي انسان امروز بارها مورد سوال قرار گرفته است، اما جريان زندگي و روزمرگي هاي امروزي انسانها را به سمت توليد زباله بيشتر مي برد و به همين دليل هر فرد در طول يک روز يا يک هفته مي تواند ده ها کيلوگرم انواع زباله را توليد کند. مسئله مهم ديگر اين است که بخش قابل توجهي از زباله هاي توليد شده، زباله هايي هستند که تا قرنها بعد برگشت پذير به طبيعت نيستند و ماندگاري آنها در طبيعت بيشتر از چند نسل از انسانها و طبيعت پيراموني آنها خواهد بود و باز مسئله مهمتر اين است که نظام جهاني مصرف گرايي همه ما انسانها را به سمتي مي برد تا بيشتر غرق در اين روزمرگي و مصرف گرايي زباله بيشتري را توليد کنيم. به عنوان نمونه کارشناسان مي گويند سرانه توليد زباله توسط تهراني ها 2 تا 3 برابر استاندارد جهاني است. يعني اگر ميانگين ميزان توليد زباله تهران حدود 900 گرم در روز است، ميانگين جهاني توليد زباله حدود 450 گرم در روز است. در شهرهاي توسعه يافته اين ميزان 300 گرم است يعني ما 3 برابر استانداردهاي مدرن زباله توليد مي کنيم، اما بسياري از کشورها براي اين شرايط افسارگسيخته از چند دهه قبل اقداماتي پيشگيرانه را شروع کرده اند تا هم سهم توليد زباله را کاهش دهند و هم زباله توليد شده را کنترل کنند تا بيشتر برگشت پذير باشند و از پلاستيک کمتري در آنها استفاده شده باشد. اما مسئله مهم اين است که بازيافت انواع زباله و پسماند آنها چقدر مهم است؟ هر کدام از ما چقدر به اين موضوع اهميت مي دهيم و برعکس چقدر با اين بي تفاوتي زباله بيشتري توليد مي کنيم؟ بسياري از کشورها از دهه 70 ميلادي که مصرف نفت و محصولات نفتي افزايش يافت، به بازيافت پلاستيک و مواد نفتي توجه ويژه اي نشان دادند. از همان زمان در بسياري از کشورهاي جهان روندي شروع شد که همگام با فرهنگ سازي و بهبود فناوري هاي بازيافت پيش مي رود. سوئيس، هلند، دانمارک و آلمان پيشگامان عرصه بازيافت هستند و ميزان بازيافت در اين کشورها بالاي 90 درصد است. در اين کشورها تفکيک نکردن زباله از مبدأ تخلف محسوب مي شود و جريمه دارد؛ نکته اي راهبردي که نشان مي دهد فرهنگ سازي به پشتوانه قانوني نياز دارد. اما فارغ از اين موارد بسياري از هنرمندان و فعالان عرصه محيط زيست با اقداماتي متفاوت همواره تلاش مي کنند تا اين روند را زنده نگه دارند و توجه همه مردم را به ميزان مصرف روزانه مواد پلاستيکي و توليد انبوه زباله روزانه جلب کنند. از جمله Gregg Segal عکاسي است که پروژه 7 Days of Garbage را در سال 2016 اجرايي کرد. او از تعدادي افراد که تنها زندگي مي کردند و يا خانواده هايي چند نفره با شرايط متفاوت خواست تا همه زباله هاي توليدي خود در طول يک هفته را دور نيندازند و نگه دارند. گِرگ سيگال( Gregg Segal ) عکاس اهل کاليفرنيا است و در اين پروژه تلاش مي کند تا همه خانواده را همراه با همه سطل آشغال يک هفته اي خود نشان دهد. در اين پروژه او از تکنيک هاي عکاسي و فتوشاپ کمک مي گيرد. او تلاش مي کند تا به شکلي هوشمندانه افراد و اعضاي خانواده را به نوعي در ارتباط با زباله ها و نوع آنها نشان دهد و تاکيد کند که اين زباله ها جداي از زندگي اين افراد نيستند. در اين عکسها سگال تلاش کرده است تا افراد را در ميان زباله هايي که توليد کرده اند و يا در شرايطي که زباله ها احتمالا در طبيعت رها مي شوند، نشان دهد و عکاسي از بالا را انجام دهد تا شکلي واقعي تر از شرايط به دست بيايد. او در جايي گفته است که «اميدوارم که آنها نسبت دليل توليد بسياري از زباله هاي خود آگاه شوند و بتوانند آنها را حذف کنند.»
در جريان اين پروژه عکاسي که تعداد قابل توجهي از خانواده ها و افراد درگير بودند، برخي شرکت کنندگان از اينکه چقدر زباله در هفته توليد مي کنند، خيلي شرمنده و به دنبال راهي براي دفع زباله هاي خود و يا کاهش آنها رفتند. برخي ديگر از اينکه در مقابل اين تصوير تکان دهنده از اثرگذاري در طبيعت قرار گرفتند، شگفت زده شدند و گفتند هرگز فکر نمي کردند روزانه و هفتگي اين اندازه به طبيعت اطراف خود خسارت وارد کنند. البته برخي ديگر هم اين پروژه را تنها يک پروژه عکاسي قلمداد کردند و به روال سابق خود برگشتند.
در واقع مي توان گفت که بسياري افراد و خانواده ها هم همينطور نسبت به حجم زباله توليدي در خانه خود و ماهيت خطرناک پلاستيک هاي درون آن ناآگاه هستند و شايد لازم است اين آگاهي رساني در مورد همه خانواده ها صورت گيرد. دراين سال ها چالش هاي مختلفي در همين راستا اجرايي شده و مثلا از مردم خواسته شده تا هر هفته تنها يک سطل زباله متوسط پر کنند يا پلاستيک هاي سطل زباله را جدا کنند و... اما به نظر مي رسد هيچ کدام از اينها نمي تواند به تنهايي کارساز باشد و بايد اين فرهنگ و نياز به شکلي فراگير در ميان مردم و خانواده ها ايجاد شود.
اي به عالم کرده پيدا راز پنهان مرا
من کيم کز چون تويي بويي رسد جان مرا
جان و دل پر درد دارم هم تو در من مي نگر
چون تو پيدا کرده اي اين راز پنهان مرا
ز آرزوي روي تو در خون گرفتم روي از آنک
نيست جز روي تو درمان چشم گريان مرا
گرچه از سرپاي کردم چون قلم در راه عشق
پا و سر پيدا نيامد اين بيابان مرا
گر اميد وصل تو در پي نباشد رهبرم
تا ابد ره درکشد وادي هجران مرا
چون تو مي داني که درمان من سرگشته چيست
دردم از حد شد چه مي سازي تو درمان مرا
جان عطار از پريشاني است همچون زلف تو
جمع کن بر روي خود جان پريشان مرا
*عطار نيشابوري
عشق داند يا کنسرت ابوعطا، عنوان يک آلبوم موسيقي سنتي ايراني است با آواز محمدرضا شجريان و نوازندگي تار محمدرضا لطفي که به طور رسمي در سال 1376 منتشر شده است.
نام گذاري اين اجرا، در ارتباط با بيت «عاقلان نقطه پرگار وجودند؛ ولي / عشق داند که در اين دايره سرگردانند» از غزلي از حافظ است که در آواز اجرا مي شود.اين آلبوم در آواز ابوعطا اجرا شده و اشعار آن از حافظ، باباطاهر و عارف قزويني است.
جلد پنجم رمان در جست وجوی زمان از دست رفته، اثر بزرگ مارسل پروست، کتاب اسیر است. اسیر، کتابی است که زیبایی آن شما را شگفت زده خواهد کرد. اسیر در سال ۱۹۲۳ منتشر شد. بدون شک خواننده هم همراه با راوی در کتاب های قبلی پروست بسیار سرخورده شده است. پی بردن به زوایای زندگی کسل کننده اشراف و مشکلات متعدد آنان و همچنین همراه شدن این موارد با توصیفات بسیار طولانی نویسنده، صبر هر خواننده ای را لبریز می کند، اما اکنون دیگر خواننده می تواند نتیجه صبر خود را ببیند و از کتاب اسیر نهایت لذت را ببرد. از ابتدای رمان عشق به صورت های مختلف در رمان ظاهر می شد. این کتاب را مهدی سحابی ترجمه کرده و انتشارات مرکز نیز آن را منتشر کرده است. بخش هایی از کتاب اسیر:
«وقتی شنید که در آن زمان آلبرتین با من زندگی می کرد و فهمید که من این را از همه پنهان کرده بودم، گفت که تازه می فهمد به چه دلیل من در آن دوره زندگی ام هرگز دلم نمی خواست از خانه بیرون بروم. اشتباه می کرد. اما عذرش کاملا پذیرفتنی بود، زیرا واقعیت با آن که ضروری است یکسره قابل پیش بینی نیست و کسانی که نکته دقیقی را درباره زندگی آدم دیگری می شنوند بی درنگ از آن نتیجه هایی می گیرند که وجود ندارد و در آنچه تازه دریافته اند، توجیه چیزهایی را می بینند که هیچ ربطی به آن ندارد.»
سال هاي دور از خانه، سريالي براي شبکه نمايش خانگي است که مجيد صالحي، کارگرداني و محمدحسين قاسمي تهيه کنندگي آن را به عهده دارد. احمد مهران فر و هادي کاظمي، دو شخصيت اصلي اين سريال کمدي نمايش خانگي را تشکيل مي دهند که با گريمي متفاوت در اين سريال جلوي دوربين رفتند. اين سريال را دراين روزهاي کرونايي که درخانه هستيد، مي توانيد همراه با خانواده ببينيد.
گفت وگو با یکی از کارکنان خانواده نفت در خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق:
مشعل در ميان مناسبت هاي ارديبهشتي، يکي از آخرين روزها، نسبتي نزديک با ما رسانه اي ها دارد. 27 ارديبهشت روز روابط عمومي است؛ مجموعه اي که حالا سال هاست بخشي مهم و جدايي ناپذير از هر سازمان و شرکت دولتي و خصوصي است و بسياري از رفتارها و اقدام هاي مهم آن مجموعه با تلاش روابط عمومي ها معرفي و شناخته مي شود. به همين مناسبت با يکي از روابط عموميهاي فعال که علاوه بر شغل خود، ويژگي هاي بارز ديگري هم دارد، گفت وگو کرديم. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران در منطقه جنوب شرق، يکي از مجموعه هاي فعال در شرکت خطوط لوله و مخابرات است وعليرضا سنگکي زاده، سرپرست روابط عمومي شرکت خطوط لوله مخابرات نفت منطقه جنوب شرق است. او در اين سال ها علاوه بر فعاليت در حراست منطقه، مسئوليت روابط عمومي را نيز به عهده داشته اما در کنار اين شغل، استعدادي براي مداحي و ذکر و ثناي اهل بيت(ع) دارد. مشروح اين گفت وگو را در ادامه مي خوانيد.
عليرضا سنگکي زاده، متولد 1354 شهر اصفهان و از خانواده اي مذهبي هستم و پدرم از خادمان دستگاه سيد الشهدا (ع) و مادرم از ذريه حضرت زهرا(ع) و جزء سادات هستند. فعلا در حال تحصيل کارشناسي ارشد رشته جامعه شناسي دانشگاه آزاد اسلامي واحد کرمان هستم و کارشناسي خود را در رشته علوم اجتماعي در رفسنجان اخذ کردم.
نقطه عطف زندگي من خدمت مقدس سربازي بود، حدفاصل سال هاي 74 تا 76 افتخار داشتم در بيت آيت الله مظاهري به عنوان محافظ مشغول به خدمت شوم. موارد اخلاقي و نکات ديني را از محضر ايشان به صورت حضوري کسب کردم، سپس در سال 78 در زندان مرکزي اصفهان به عنوان کارمند واحد فرهنگي و مسؤول آموزش زندان مشغول به کار شدم که به نوبه خود تجربه ارزشمندي بود و توانستم از آن در ادامه زندگي استفاده بهينه اي را ببرم. بعد در سال 79 در شرکت گاز استان اصفهان در قالب نيروي پيمانکار در حراست مشغول به انجام وظيفه شدم و نهايتاً در سال 90 به استخدام شرکت خطوط لوله نفت درآمدم و از همان ابتدا در منطقه جنوب شرق قسمت حراست مرکز انتقال نفت رفسنجان مشغول فعاليت شدم.
در سال 92 آقاي مهندس کديور، مدير وقت منطقه با آقاي سالمي، مسؤول سابق روابط عمومي ستاد رايزني کردند و بنده به مدت بيش از دو سال در سمت سرپرست روابط عمومي انتخاب شدم که خدا را شکر هم مديران و هم کارمندان در آن زمان از خدمات اين حقير احساس رضايت داشتند.
دنياي روابط عمومي را دوست دارم و مطالعاتي در زمينه روابط عمومي و حوزه ارتباطات داشتم و اين مطالعات کمک کرد طي دوران مسؤوليتم در بين مناطق دوازده گانه خدمات شايسته اي را به مجموعه عرضه کنم. يکي از بزرگترين کارهاي انجام شده در آن دو سال، برگزاري بيست و دومين مرحله نيم نهايي قرآني شرکت پالايش و پخش فرآورده به ميزباني منطقه بود که به نحو احسن آن را برگزار کرديم و از قاري بين المللي حسن دانش به عنوان داور استفاده کرديم، بعدها اين قاري عزيز به همراه «حسني کارگر» و «باوي» از قاريان بين المللي در فاجعه منا به شهادت رسيدند که از چهره هاي ماندگار حوزه قرآن بودند. آن سال مسابقه اي در خور شأن برگزار شد؛ هتل صفائيه يزد را اجاره کرده و توانستيم خدمات مطلوب در حد عالي براي شرکت کنندگان عرضه کنيم و اين از خاطرات شيرين دوران مسؤوليت بنده در روابط عمومي است و حادثه تلخ آن دوران، تصادف آقاي غلام کديور- رئيس وقت واحد خوردگي بود که به فوت همسرشان انجاميد. مرحومه طاهره زاهديان از چهره هاي قرآني و اهل نماز جماعت بودند و روابط عمومي منطقه مراسم تشييع، تدفين و ختم وي را در شهر طسوج شيراز به نحو مطلوب و شايسته اجرا کرد.
برخي حراست را به عنوان واحدي تلقي مي کنند که در حال مچ گيري است و يا همانند قوه قهريه در خارج از شرکت به آن مي نگرند، در حالي که تعريف صحيح از حراست اين است که بايد آن را با توجه به آموزش ها و مأموريت هاي محوله به عنوان مشاوري درستکار براي مدير و کارگزاري امين براي همکاران محسوب کرد تا کارکنان را در برابر مشکلات قانوني و حقوقي محافظت کند؛ حفاظت پرسنلي، حفاظت اسناد، مدارک و گفتار در اين راستا تعريف مي شوند.
شرکت نفت به لحاظ کارکرد سازماني در حد عالي است، طب صنعتي، نيازهاي پزشکي و درماني کارکنان و خانواده از اهميت ويژه اي برخوردار است؛ مؤلفه هايي چون فرهنگ سازماني، سرمايه اجتماعي، اعتماد، مشارکت و انسجام در اين شرکت از کيفيت بالائي برخوردار است. اگر مديران ارشد فقط به فکر تعالي سازماني باشند، در حالي که به منابع انساني توجهي نداشته باشند، در آينده نزديک، شاهد کاهش بهره وري شرکت خواهيم بود.
به نظر من وجود يک مشاور جامعه شناس که رفتار کارکنان و فرهنگ سازماني منطقه را بررسي کند و ضمن مشاوره به مدير، با ارائه بهترين راهکارها موجب پويايي سازمان شود. فقدان اين کارشناس و مشاور جامعه شناس را احساس مي کنم.
در نوجواني عضو گروه سرود مسجد محله بودم و حس کردم صداي خوبي دارم و از همان دوران 15 سالگي به صورت حرفه اي به امر مداحي پرداختم. مداحي را به صورت حرفه اي تحت نظر استاد آموزش ديدم و مداحي هاي جديد را قبول ندارم. استادم به ما مي گفت؛ هيچگاه پشت به منبر مداحي نکنيد. حتماً هنگام مديحه سرائي کفش هاي خود را از پا درآوريد چرا که به ساحت مقدسي رهنمون مي شويد. با پوشش مناسب به مدح اهل بيت(ع) بپردازيد، زيرا مداحي خاندان عصمت و طهارت توفيقي است که نصيب هرکسي نخواهند شد و مقام اين خانواده مافوق دنيا قرار دارد، نبايد خداي ناکرده به مقامشان توهين شود. ما در زيارت عاشورا از امام حسين(ع) مي خواهيم که در دنيا وآخرت به ما آبرو ببخشد، بنده در زندگي به اين موضوع رسيده ايم و در بسياري از مواقع با توسل به اهل بيت(ع) مشکلات ما حل شده، هرچند اثر مدح اهل بيت(ع) ماهوي است در اعضا، جوارح و در بطن آدمي اثرگذار است. در تربيت فرزند و در انتخاب همسر خوب نيز تأثيرگذار است، من در مراسم خواستگاري از همسرم صحبت خود را با دعاي فرج شروع کردم که بعدها ايشان به من گفت؛ من به همين دليل به شما علاقه پيدا کردم.
با قلم ني خوش نويسي مي کنم و به صورت تحريري نيز در حد سطح خوش مي نويسم و نستعليق و شکسته هم کار مي کنم، در مسابقات قرآني و اذان داراي مقام هستم و در رشته تيراندازي با تپانچه بادي صاحب مقام سوم مسابقات ورزشي شرکت شدم و در حال حاضر هم در رشته تپانچه بادي به صورت حرفه اي فعاليت دارم.
دوري از خانواده بسيار سخت است، من سال 67 پدر خود را از دست دادم و 30 سال است از نعمت پدر محروم هستم، اصفهان که مي روم اولين جا سر قبر ايشان است و براي تأخيرم در سر زدن، از ايشان عذرخواهي هم مي کنم، شهر رفسنجان جاذبه ندارد و ما مجبوريم خودمان را به يک نحو مشغول کنيم، وگرنه خانواده ها افسردگي به سراغشان مي آيد. اين خيلي سخت است که دور از خانواده هستيم و مزاياي اين منطقه با منطقه اصفهان هم تفاوتي نداشته باشد.
با وجود تصميم ستاد مقابله با کرونا مبني بر بازگشايي مدارس اما حضور دانش آموزان در مدارس اختياري است، دانش آموزان مي توانند به صورت مستمر يا براي رفع اشکال به مدارس مراجعه کنند اما حضور کادر اداري در مدرسه الزامي است.
عکس: فرهاد صفري - مهر
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات